FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 februari 2013

The Flash flitst in Injustice

NetherRealm Studio heeft nieuwe beelden van Injustice: Gods Among Us vrijgegeven. Dit deed de ontwikkelaar naar aanleiding van de populariteitswedstrijd op hun website. Onder andere The Flash en Shazam passeren de revue.

Injustice: Gods Among Us, ontwikkeld door NetherRealm Studios, makers van de vechtgame franchise Mortal Kombat. Deze game introduceert een grote cast van favoriete DC Comics-iconen, zoals Batman, Bane, Lex Luthor, Green Arrow, Cyborg, Harley Quinn, Nightwing, Solomon Grundy, Superman, The Flash, Wonder Woman, Green Lantern en vele anderen. In een wereld, waar de scheidslijn tussen goed en kwaad is vervaagd, nemen helden en schurken op grote schaal deel aan epische gevechten.

Ondertussen is er ook een Nederlandstalige Facebook-pagina gemaakt voor deze game waar alle informatie over de wedstrijden op terug te vinden is. Binnenkort start men hier ook met prijsvragen en meer, dus houdt het in de gaten.

Vanaf 18 april is Injustice: Gods Among Us beschikbaar voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

[Serie A] Balotelli weer belangrijk bij Milan

Mario Balotelli was wederom goud waard namens AC Milan. De flamboyante aanvaller schoot een vrije trap binnen en zag zijn ploeg daardoor winnen van Parma: 2-1. De Milanezen staan door de overwinning in ieder geval een dag op de derde plaats. Milan kwam door een eigen doelpunt van Parma op voorsprong. Een kleine zes minuten voor de theepauze werkte Gabriel Paletta de bal achter zijn eigen doelman.

Twaalf minuten voor tijd was het tijd voor Super Mario. De aanvaller mocht aanleggen voor een vrije trap en schoot deze fraai binnen. Het was alweer de vierde treffer van de Italiaan in zijn eerste drie wedstrijden zijn zijn overstap van Manchester City naar Milan.

Diep in blessuretijd deed Parma nog wel iets terug. Nicola Sansone redde de eer, maar meer dan dat kreeg Parma niet. Door de overwinning staat Milan nu derde, boven SS Lazio. De Romeinen komen dit weekend echter nog in actie. Parma doet het niet onaardig. De ploeg staat tiende

Powned welkom, Jorritsma houdt mond dicht

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) weigert ooit te praten met Powned. Volgens haar is de omroep een voorbeeld van respectloosheid en wil ze Powned daarom niet te woord staan. Wel zijn journalisten van de omroep welkom bij openbare persconferenties, zei ze vrijdagavond in Nieuwsuur.

Jorritsma heeft een conflict met Powned nadat de burgemeester de omroep weigerde bij een bijeenkomst over kentekenplaten eerder deze week. Ze zou ervan overtuigd zijn dat de journalisten niet met oprechte bedoelingen naar de bijeenkomst kwamen.

In Nieuwsuur zei Jorritsma dat Powned altijd welkom is bij openbare gelegenheden zoals persconferenties, maar dat ze nooit voor de bekende roze microfoon van de omroep zal staan. "Ik heb nog nooit met ze gesproken en dat ben ik ook niet van plan. Ze zijn wel welkom, maar dat betekent niet dat ik een interview zal geven."

Volgens Jorritsma werd onterecht de suggestie gewekt dat de bijeenkomst van afgelopen week een persconferentie was. "Nee, het was een bijeenkomst waarin een convenant werd getekend waar een aantal journalisten bijeen kwamen. Niet iedereen was welkom."

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ) liet vrijdagochtend al weten het er niet mee eens te zijn dat Jorritsma weigert Powned te woord te staan. Dat is in strijd met de grondwet, vindt de NvJ.

Jorritsma wekte de indruk daar niet wakker van te liggen. "Ik geef aan sommige journalisten geen interviews. Daar mag ik toch keuzes in maken?"


Powned wel welkom, Jorritsma houdt mond dicht (Foto: Novum)

App Store Update: week 8

Elke week verschijnen er in de App Store een heleboel nieuwe games. Om te weten welke van deze games belangrijk zijn, maken we bij FOK! elke week een lijst van de opvallendste spellen. Eindelijk komt de App Store weer op gang, met heel wat leuke games als gevolg.

Die Hard, €0,89

De nieuwste Die Hard draait momenteel in de zalen en dat betekent een Die Hard-game! Spijtig genoeg biedt het spel, net zoals de film, slechts hersenloze actie.

Hackycat, €0,89

Katten stampen en ondertussen ook nog eens heel hard lachen? Geen probleem voor de personages in deze game.

I, Gladiator, €4,49

Gladiatorgames zijn niet nieuw, maar misschien kan de originele stijl deze game nog een kans geven.

Puzzle Restorer, €0,89

De App Store is tot de nok toe gevuld met puzzelgames, dus je moet als ontwikkelaar al echt je best doen om je game eruit te laten springen. Gelukkig doet Gavina Games dat ook. Een echte aanrader.

Redneck Revenge: A Zombie Roadtrip, €0,89

Een game met zombies? Met zombies? Iedereen moet zoiets origineel spelen.

Rock Runners, €0,89

Natuurlijk is Chillingo ook weer van de partij, deze keer met een autorunner. Hoewel het genre ondertussen al meer uitgemolken is dan tien koeien bij elkaar, is deze game toch één van de betere.

Sela The Space Pirate, €0,89

Een bullet hell shooter die draait om een schietgrage vrouw kan niet slecht zijn.

Krol accepteert boete voor hacken

Henk Krol accepteert zijn veroordeling voor het hacken van medische dossier. Na het bestuderen van het vonnis zegt de fractievoorzitter van 50Plus toch 'heel redelijk' te kunnen leven met het oordeel van de rechtbank in Den Bosch.

"Aan mijn goede bedoelingen wordt door de rechter niet getwijfeld", zegt Krol op Twitter. "Lastiger is de rol van de media. Mag je misstanden naar buiten brengen of moet je eerst de veroorzaker helpen. Punt voor de journalisten", vindt hij.

Krol werd veroordeeld tot het betalen van 750 euro boete. Volgens de rechtbank had hij de media te snel opgezocht na de computervredebreuk. Krol had eerst contact op moeten nemen met de kliniek waarvan hij de site hackte.

Krol kreeg de dossiers van de Brabantse kliniek Diagnostiek voor U in april in handen na een tip van een partijgenoot. Toen het Krol lukte het systeem binnen te komen, bracht de fractievoorzitter de dossiers naar Omroep Brabant. Diagnostiek voor U deed vervolgens aangifte van computervredebreuk.

Krol zei eerder vrijdagmiddag niet te weten of hij in hoger beroep gaat, omdat hij het vonnis nog wilde bestuderen. Hij noemde de uitspraak in een eerste reactie 'heel vreemd'.

Diagnostiek voor U was vrijdagmiddag niet direct bereikbaar voor een reactie. Directeur Astrid van der Put liet tegenover Omroep Brabant weten de schadeclaim van tachtigduizend euro te laten vallen. "We betreuren de gebeurtenissen. We hebben ervan geleerd. Maar we beschouwen de zaak nu als gesloten", zei ze.


Krol accepteert boete voor hacken (Foto: Novum)

COC wil prioriteit politie bij discriminatie

De aanpak van discriminatie moet meer prioriteit hebben bij politie en justitie. Daarvoor pleit Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland, vrijdag in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar aanleiding van enkele incidenten met lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

Ineke verwijst in haar brief onder meer naar een weggepest homopaar uit Amsterdam-West. Het restaurant dat zij uitbaten wordt nog altijd belaagd door homofobe jongeren. Vorig jaar werd een homoseksuele jongen in Tilburg zo ernstig in elkaar geslagen dat hij gedeeltelijk verlamd raakte.

"We weten dat de veiligheid van LHBT's minister Opstelten na aan het hart ligt", stelt Ineke. "Daarom roepen we hem op om de bestrijding van discriminatie nu ook officieel tot prioriteit te benoemen." De minister stelt periodiek, in overleg met politie en Openbaar Ministerie, de landelijke prioriteiten voor de politie vast. Dat gebeurde voor het laatst in 2011.

Het COC voert in maart een gesprek met Opstelten over de aanpak van homogeweld. De homobelangenorganisatie krijgt steun van diverse andere LHBT-organisaties.

[Bundesliga] Robben scoort voor winnend Bayern

Bayern München heeft vrijdagavond in de Bundesliga een zege geboekt bij VfL Wolfsburg. De koploper was met 2-0 te sterk. Arjen Robben, die tien minuten voor tijd was ingevallen, nam in blessuretijd de tweede goal voor zijn rekening. Op aangeven van Thomas Müller schoot hij hard raak.

Mario Mand?ukic, oud-speler van Wolfsburg, had de score na 36 minuten geopend met een omhaal. Het was de vijftiende competitietreffer van de Kroaat, die topscorer is in Duitsland. Bas Dost deed negentig minuten mee bij de thuisploeg, maar bleef met lege handen.

Bayern gaat fier aan kop. De ploeg van coach Jupp Heynckes, die pas een nederlaag leed, heeft een voorsprong van achttien punten op Borussia Dortmund.


Robben scoort voor winnend Bayern (Foto: Novum)

Inval bij frauduleuze paardenvleesverwerker Brabant

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag een doorzoeking gedaan bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Het bedrijf verwerkte vermoedelijk paardenkarkassen uit Nederland en Ierland tot vleessnippers en mengde die met rundvleessnippers. De gemengde snippers werden volgens justitie vervolgens verkocht als 'puur' rundvlees.

Het is niet bekend of er een link is met de recente vondsten van paardenvlees in Ierse hamburgers en Engelse diepvriesmaaltijden. Onderzocht wordt aan welke landen het bedrijf heeft geleverd.

De opsporingsdienst van de NVWA doorzocht meerdere bedrijfspanden en een woning en nam administratie in beslag. Ook zijn monsters genomen van het vlees. Die worden geanalyseerd.

De NVWA voert sinds maandag een grootschalig onderzoek uit naar fraude met paardenvlees. Bij één bedrijf is het vlees geblokkeerd, wat betekent dat het niet mag worden gebruikt of verhandeld. Of dit hetzelfde bedrijf dat vrijdag werd doorzocht betreft, is niet bekendgemaakt.

Meer dan vierduizend schademeldingen bij NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de afgelopen weken in totaal zo'n 4200 schademeldingen binnengekregen naar aanleiding van de vele aardschokken in Groningen. Ruim zeshonderd daarvan zijn inmiddels afgehandeld, laat de NAM vrijdag weten.

Bij de meldingen zitten ook veel oude schadegevallen waar bijvoorbeeld extra scheuren in de muren bij zijn gekomen. De NAM heeft met 2170 mensen een bezoekafspraak gemaakt, ruim negenhonderd schademelders hebben een taxatierapport ontvangen. Om het grote aantal meldingen beter af te kunnen handelen heeft de NAM extra taxateurs ingezet.

Alleen deze maand al trilde de aarde in Groningen zeker dertien keer. Vrijdag was het opnieuw raak met een beving bij het dorpje Wirdum. De aardschok had een kracht van 2,0 op de schaal van Richter. De krachtigste van 3,2 vond vorige week plaats bij Zandeweer.

Veel Groningers zijn ongerust over het toenemende aantal aardbevingen. Uit onderzoek bleek eerder deze maand dat de bevingen door gaswinning in de toekomst sterker worden dan eerder werd gedacht. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) liet weten vooralsnog de gaswinning niet te willen inperken.

Prinselijk gezin per trein naar Lech

Kroonprins Willem-Alexander is vrijdagavond met zijn gezin per trein vertrokken naar Oostenrijk. De aanstaande koning, prinses Máxima en hun drie dochters stapten in Amsterdam in het koninklijke rijtuig dat hen naar Landeck brengt. Van daaruit is het nog een klein uur naar Lech.

De Oranjes gaan net als ieder jaar naar het Oostenrijkse wintersportdorp om te skiën. Koningin Beatrix arriveerde eerder deze week al. Ook prinses Mabel en haar dochters Luana en Zaria zijn van de partij. Maandag staat de jaarlijkse fotosessie op het programma. Het gezin van prins Friso doet daar niet aan mee.

Vorig jaar liep de vakantie van de koninklijke familie uit op een drama toen Friso werd bedolven door een lawine. Hij ligt sindsdien in coma in een ziekenhuis in Londen. De familie staat komend weekeinde ook stil bij het ongeluk van Friso, dat zondag een jaar geleden plaatsvond.


Prinselijk gezin per trein naar Lech (Foto: Novum)

Dode misdrijf Rotterdam komt uit Valkenswaard

De man die donderdagavond dood werd gevonden in een auto in Rotterdam is een 32-jarige man uit Valkenswaard. Dat heeft de politie vrijdagavond na onderzoek bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk hoe hij om het leven is gekomen. De politie vermoedt dat hij is doodgeschoten.

Een voorbijganger vond hem even voor middernacht op de Aalbes. De politie dacht eerst dat het om een aanrijding ging, maar al snel bleek dat de man door een misdrijf was omgekomen. Een team van twintig rechercheurs onderzoekt de zaak. De politie is nog op zoek naar getuigen.

'Vaart achter scheiding Kim Kardashian'

Kim Kardashian is mogelijk binnen enkele maanden gescheiden van Kris Humphries. Rechter Stephen Moloney oordeelde vrijdag tijdens een hoorzitting dat de zaak klaar is voor behandeling in een rechtszaal. Volgens hem heeft Humphries genoeg tijd gehad om zich voor te bereiden.

De 32-jarige realityster en de 28-jarige basketballer liggen al maanden met elkaar in de clinch. Kim vroeg in oktober 2011 een scheiding aan na een huwelijk van slechts 72 dagen, maar formeel zijn de twee nog altijd getrouwd. Kris wil het huwelijk nietig laten verklaren op grond van fraude en stelt dat de trouwerij een publiciteitsstunt was van zijn ex, die inmiddels zwanger is van haar nieuwe vriend Kanye West. Humphries, die een van zijn advocaten donderdag zag opstappen, wilde van de rechter meer tijd om zich te verdiepen in Kardashians realityshows om fraude te kunnen bewijzen.

Een andere rechter stelt binnenkort een datum vast voor inhoudelijke behandeling van de zaak. Volgens Moloney kan het binnen vier tot zes weken zover zijn.

[JL] Sparta verstevigt koppositie Jupiler League

Sparta heeft de koppositie in de Jupiler League vrijdagavond verstevigd. De Rotterdammers waren thuis met 6-1 te sterk voor FC Eindhoven. Concurrent MVV Maastricht verloor op eigen veld met 2-1 van SC Cambuur. Helmond Sport profiteerde met een 4-3 zege op Emmen van de misstap van de Limburgers.

Sparta heeft nu een voorsprong van twee punten op Helmond, dat wel een wedstrijd meer speelde. MVV, dat nog een wedstrijd tegoed heeft ten opzichte van de koploper, zakt naar de derde plaats met een achterstand van vier punten.

Sandro Calabro zette Sparta na tien minuten op voorsprong, maar pas in de tweede helft liep de thuisploeg uit. Calabro scoorde kort na rust uit een strafschop, waarna Donovan Deekman, Gijs Luirink, Mario Bilate en opnieuw Calabro de productie opvoerden. Anthony van den Hurk deed iets terug.

In Maastricht opende Cambuur de score zeven minuten voor tijd via Erik Bakker. Na de 2-0 van Martijn Barto was het duel beslist. Een goal van Sven Braken kwam te laat.

De Graafschap was op bezoek bij FC Oss met 2-0 te sterk. Ook SC Veendam (3-1 tegen Almere City FC) en Telstar (2-0 tegen Fortuna Sittard) boekten zeges. FC Dordrecht speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Go Ahead Eagles. Het duel tussen FC Den Bosch en FC Volendam werd vanwege de weersomstandigheden afgelast.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - VVV-Venlo

Het eerste duel 23ste speelronde in de Eredivisie ging tussen N.E.C Nijmegen en VVV Venlo. De thuisclub ging in eigenhuis onderuit met 1-2. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

VVV-Venlo

 6' v.d. Velden    11' Nwofor 
 72' Linssen 
 
 Gele kaart: Falkenburg, Koolwijk (N.E.C. Nijmegen), Joppen, Radosavljevic, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Will (65) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12200
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
Breuer
Van Eijden
Amieux
Koolwijk
Falkenburg
v.d. Velden
Foor(George/56)
Platje(Boymans/56)
Rieks(v.d. Meiracker/80)
  Maenpaa
Joppen
Roseler
Seip
Fleuren
Maguire
Radosavljevic(v. Haaren/72)
Turk
Ramsteijn
Linssen(Wildschut/88)
Nwofor(Otsu/90)

Drogba maakt debuut en scoort direct

Didier Drogba kon eigenlijk al niet meer stuk bij de fans van Galatasaray, maar na zijn debuut kan hij écht niet meer stuk in Istanbul. De Ivoriaanse aanvaller maakte vrijdagavond zijn debuut namens de Turkse grootmacht. De 34-jarige aanvaller kwam in het veld als invaller en was vijf minuten later trefzeker. Gala speelde het uitduel met hekkensluiter Akhisar Belediyespor (1-2).

Drogba kwam na ruim een uur spelen in het veld voor Umut Bulut. Binnen vijf minuten lag de bal er al in. Kort nadat de voormalig aanvaller van Chelsea trefzeker was, schoot Burak Yilmaz de ploeg naar een 0-2 voorsprong. De thuisploeg was in het slot nog trefzeker, maar dat mocht niet baten. Wesley Sneijder werd na tachtig minuten spelen gewisseld. Nordin Amrabat kwam in de 62e minuut binnen de lijnen als invaller.

Asteroïde passeert aarde rakelings

De aarde is vrijdagavond rakelings gemist door een asteroïde. Het brok ruimtepuin, met een doorsnee van 46 meter, passeerde op een afstand van 28 duizend kilometer. Sinds mensenheugenis is een hemellichaam de aarde niet zo dicht genaderd. Verscheidene satellieten die rond de aarde draaien zijn verder van onze planeet verwijderd.

De asteroïde heeft volgens astronomen niets te maken met de meteoriet die vrijdag boven Rusland door de dampkring scheerde. Die drukte in Oeral talloze ruiten uit de sponningen. Honderden mensen raakten gewond.

Katja huilend op de wc bij premières

Katja Römer-Schuurman verstopt zich bij premières vaak op het toilet om aan de drukte te ontsnappen. "Vaak huilend, als het mijn eigen première is", bekent ze in 24 Uur Met... "Eigenlijk altijd, omdat ik het niet aankan."

"Al die mensen die gaan praten, daar word ik helemaal hyper van", legt de 37-jarige actrice uit. "Ik ben ook wel eens in slaap gevallen naast de pot, dat ze me gingen zoeken." Römer-Schuurman zegt graag alleen te zijn. "Als je met anderen bent, ben je iets te veel op de ander gericht, bezig met je verhouden tot de ander."

In 24 Uur Met vertelde de actrice ook over haar dwangneurose, waar ze naar eigen zeggen al jaren mee kampt. "Daar heb ik al veel tijd aan verspild." Volgens Katja, die onder meer een teldwang heeft, gaat af en toe 'alles op slot'. "Dan heb ik geen gevoel meer, kan ik niet meer denken. Dan houdt het gewoon op. Het enige wat helpt, is dat het een nieuwe dag wordt. Dan heb ik een nieuwe kans."

Castelen tekent contract in Rusland

Romeo Castelen zet zijn loopbaan voort in Rusland. De 29-jarige buitenspeler heeft een contract getekend bij Volga Nizhny Novgorod. Dat meldt de nummer dertien van de Premjer Liga vrijdag op zijn website. Castelen zat zonder club sinds zijn contract bij Hamburger SV eind vorig seizoen niet werd verlengd.

De tienvoudig Oranje-international slaagde er de afgelopen maanden niet in een nieuwe club te vinden. Een terugkeer bij ADO Den Haag ketste af op de financiële details. Ook proefperiodes bij Espanyol, Middlesbrough en Birmingham City liepen op niets uit.

Castelen begon zijn carrière bij ADO, waar hij in 2004 een transfer naar Feyenoord verdiende. Bij die club groeide hij uit tot international, maar zijn laatste seizoen in Rotterdam kenmerkte zich door blessureleed.

Ook bij HSV, waarvoor hij sinds 2007 speelde, werd de rappe vleugelspeler geplaagd door blessures. Mede daardoor kwam hij slechts zeventien keer in actie voor de Duitsers.

[WTT] Federer uitgeschakeld in Rotterdam

Roger Federer is verrassend uitgeschakeld in de kwartfinale van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Zwitserse favoriet ging vrijdag onderuit tegen Julien Benneteau. De Fransman trok in twee sets aan het langste eind met 6-3, 7-5. Na een uur en twintig minuten kon de titelverdediger zijn spullen pakken in Rotterdam.

De 31-jarige Federer had veel moeite met de opslag van Benneteau, die in de openingsgame van de partij meteen een break plaatste. De mondiale nummer twee kwam terug tot 2-2, maar vervolgens sloeg zijn tegenstander nog twee keer toe.

Ook in het tweede bedrijf was er een vroege break voor de nummer 39 van de wereld. Federer wist opnieuw iets terug te doen, maar door enkele mislukte forehands leverde hij bij 5-6 zijn opslag en daarmee de partij in.

Federer won het toernooi in Ahoy in 2005 en 2012. Voor Benneteau wacht in de halve finale de winnaar van de partij tussen landgenoot Gilles Simon en de Slowaak Martin Klizan, die later vrijdag wordt gespeeld.


Federer uitgeschakeld in Rotterdam (Foto: Novum)

Biljet van vijfhonderd euro blijft

Het biljet van vijfhonderd euro blijft een geldig betaalmiddel in Nederland. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Die partij wil dat het grote paarse biljet uit de roulatie wordt gehaald omdat het vooral gebruikt zou worden door criminelen.

Volgens Dijsselbloem is de rol van de biljetten van vijfhonderd euro niet groot. "Zo had bijvoorbeeld van de totale waarde van de in 2012 door DNB uitgegeven bankbiljetten slechts anderhalf procent betrekking op het biljet van vijfhonderd euro."

De bewindsman zegt de zorg over het 'door criminele motieven gedreven gebruik' van contant geld te delen. Volgens de De Nederlandsche Bank, de Belastingdienst, de FIOD en de douane is echter ook sprake van bonafide gebruik van het biljet.

"Er zijn naar mijn mening voldoende mogelijkheden om criminaliteit en witwassen te bestrijden", schrijft de bewindsman. "Bij het uit circulatie nemen van het biljet van vijfhonderd euro is de verwachting gerechtvaardigd dat het volgende biljet in de reeks, in dit geval het biljet van tweehonderd euro, voor dat doel gebruikt zal gaan worden." De minister is daarom niet van plan bij de DNB en de ECB te pleiten voor het schrappen van het biljet.


Biljet van vijfhonderd euro blijft (Foto: Novum)

Walter Salles Box

Walter Salles. Zijn naam zal weinigen een belletje doen rinkelen, maar (sommige van) zijn films zijn een stukje bekender. Zo regisseerde de voormalige documentairemaker onder meer het voor twee Oscars genomineerde Central do Brasil uit 1998, The Motorcycle Diaries (2004) over Che Guevara en, vorig jaar, On the Road, gebaseerd op het boek van Jack Kerouac dat, zoals dat dan zo mooi heet, lange tijde als onverfilmbaar werd gezien. Nu is er sinds een tijdje een dvd-box met drie van zijn films. Central do Brasil staat er op, evenals On the Road. De derde titel is het uit 2008 stammende Linha de Passe. Waarom er juist voor deze drie titels is gekozen en niet voor andere en/of meerdere films heeft vast iets met rechten te maken, maar dat mag de filmpret niet drukken. Want bekend of niet, Salles heeft enkele puike werken afgeleverd.

Finland houdt tankonderdelen voor Syrië tegen

De Finse douane heeft een lading reserveonderdelen voor tanks die bestemd was voor Syrië tegengehouden. De onderdelen kwamen uit Rusland. De douane vermoedde dat de zending een schending was van een wapenembargo van de Europese Unie.

Volgens Petri Lounatmaa van de Finse douane werd op 8 januari een container op een Fins vrachtschip in beslag genomen. Er was geen geldige doorvoervergunning en de container bevatte 9,6 ton aan reserveonderdelen, zei Lounatmaa vrijdag.

Lounatmaa gaf verder geen details, maar zei dat Finland samen met diverse internationale instellingen onderzoek doet naar de zending, die afkomstig was uit Rusland. Drie kapiteins en een eerste stuurman zijn ondervraagd en weer vrijgelaten. Het schip mocht, zonder de container met tankonderdelen, zijn reis vervolgen.

'Djuricic maakt transfer naar Benfica'

Filip Djuricic tekent volgens Voetbal International een vijfjarig contract bij het Portugese Benfica. De 21-jarige Serviër van sc Heerenveen vertrekt komende zomer. Volgens Voetbal International pakt Heerenveen de hoofdprijs voor Djuricic. Benfica betaalt naar verluidt ruim zes miljoen euro voor de diensten van de Servische spelmaker. Het bedrag kan door premies oplopen tot acht miljoen euro. Het contract van Djuricic van Friesland liep door tot medio 2014.

Eind januari zou Benfica zich voor de eerste keer hebben gemeld bij Heerenveen. De middenvelder leek lang op weg naar FC Twente en ook Ajax meldde zich op de laatste dag van de transfermarkt, maar kwamen er niet uit. Uiteindelijk sloegen de Portugezen toe. Voor de speler zelf was Benfica de eerste keuze, aldus VI.

Met de verkoop van Djuricic krijgt Heerenveen financiele armslag om de selectie te versterken voor volgend seizoen. In Portugal gaat Djuricic 750.000 euro netto per jaar verdienen. Dat is meer dan hij onlangs kreeg aangeboden door FC Twente. Benfica zou ook interesse hebben in Ajacied Miralem Sulejmani, terwijl ook FC Porto interesse heeft.

Niet-handsfree bellen leidt tot vangst 46 kilo wiet

Een 28-jarige man uit Bergen op Zoom is vrijdagmiddag met 46 kilo wiet aangehouden op de A58. Agenten zagen hem ter hoogte van Etten-Leur niet-handsfree bellen in een bestelauto.

De bestuurder werd tot stoppen gemaand, waarop de agenten een sterke wietlucht in het voertuig roken. In de laadruimte bleken tassen te liggen met in totaal 46 kilo marihuana. De drugs en de bestelauto zijn in beslag genomen. De Brabander is aangehouden en in een cel gezet.

Tot acht jaar cel geëist voor grote cocaïnesmokkel

Tegen drie verdachten die vorig jaar een partij van 575 kilo cocaïne naar Nederland probeerden te smokkelen zijn vrijdag celstraffen tot acht jaar geëist. Dat meldt het OM in Den Haag.

De hoogste straf gaat als het aan justitie ligt naar de hoofdverdachte, een 45-jarige man uit Den Haag. Volgens het OM fungeerde hij als opdrachtgever. Dat deed hij door andere mensen in te zetten in een poging zijn eigen rol te verhullen. Volgens de officier van justitie was hij de man die het grote geld verdiende.

De cocaïne zat verstopt in een zeecontainer, die in april vorig jaar werd onderschept in de haven van Antwerpen. De partij was ongeveer twintig miljoen euro waard.

De chauffeur die de cocaïne naar Nederland zou brengen, een 49-jarige man uit Heiloo, hoorde zes jaar tegen zich eisen. Een 38-jarige vrouw uit Den Haag gaat als het aan justitie ligt ook zes jaar de cel in. Zij onderhield vermoedelijk de contacten met Zuid-Amerika, waar de cocaïne vandaan kwam.

Vorige week hoorden vier andere verdachten al twee keer drie jaar en twee keer vijf jaar eisen. De rechtbank doet uitspraak op 4 maart.

Dode in Brabants chalet is bewoonster

Het lichaam dat woensdag werd gevonden tussen de resten van een uitgebrand chalet in het Brabantse Herpen is de 40-jarige bewoonster. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De familie van het slachtoffer is op de hoogte gebracht.

De vrouw werd gevonden na een brand in het huisje aan de rand van natuurgebied Herperduin. Het lichaam kon toen niet geïdentificeerd worden. De oorzaak van de brand en de doodsoorzaak worden nog onderzocht. De politie sluit een misdrijf niet uit.

S. Williams terug aan top wereldranglijst

Serena Williams is vanaf maandag weer de aanvoerster van de wereldranglijst. De Amerikaanse tennisster bereikte vrijdag de halve finale van het WTA-toernooi in Doha door Petra Kvitova met 3-6, 6-3 en 7-5 te verslaan. Een plek bij de laatste vier volstond om Victoria Azarenka van de eerste plaats te stoten.

De 31-jarige Williams is de oudste speelster ooit die de hoogste positie veroverd. Ze komt voor de 124e week in haar loopbaan aan top van de ranking. Alleen Steffi Graf (377), Martina Navratilova (332), Chris Evert (260), Martina Hingis (209) and Monica Seles (178) stonden langer bovenaan.

Ajax verdubbelt winst

Ajax heeft in de eerste helft van het boekjaar 2012-2013 een nettowinst van 27 miljoen euro geboekt. Dat is 15,2 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maakten de Amsterdammers vrijdag bekend. De omzet steeg met 6,1 miljoen naar 65,4 miljoen.

Aan de verkoop van spelers verdiende Ajax 22,1 miljoen euro, terwijl voor 5,5 miljoen werd ingekocht. Met name Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen en Vurnon Anita leverden de club het nodige geld op. De televisie-inkomsten van de landskampioen stegen met 4,1 miljoen. Dat is voornamelijk te danken aan het verbeterde contract van de Eredivisie CV met FOX.

[WK Allround] Kramer opent WK tegen Yuskov

Sven Kramer opent zaterdag zijn WK allround op de 500 meter in rit acht tegen de Rus Denis Yuskov. Dat heeft loting in Hamar vrijdag uitgewezen. In rit zeven start de eerste Nederlander. Renz Rotteveel neemt het dan op tegen Ivan Skobrev. Koen Verweij schaatst in rit elf tegen de Canadees Lucas Makowsky. Jan Blokhuijsen treft de Let Haralds Silovs in de slotrit.

Tijdens de tweede afstand van de middag zal titelverdediger Kramer op de vijf kilometer schaatsen tegen de Kazach Dmitri Babenko. Ze rijden in rit negen. Rit acht is een Nederlands onderonsje tussen Verweij en Rotteveel. Blokhuijsen stuit op die afstand de Duitser Moritz Geisreiter. Blokhuisen zal opnieuw als laatste schaatsen. 

Bij de dames zal Ireen Wüst proberen haar derde wereldtitel op rij en de vierde in totaal in de wacht te slepen. Als eerste treft ze op de 500 meter in rit tien Yekaterina Shikhova uit Rusland.  Diane Valkenburg stuit in de vijfde rit eveneens op een Russische rijdster, Olga Graf. De Poolse Luiza Zlotkowska zal in rit acht de tegenstandster zijn van Linda de Vries. Lotte van Beek neemt in de slotrit op tegen Miho Takagi uit Japan.

Op de 3000 meter zal Van Beek het in de openingsrit opnemen tegen de Poolse Katarzyna Wozniak. Ploeggenotes De Vries en Wüst maken er in rit tien een Nederlands onderonsje van. Valkenburg stuit in rit elf op Claudia Pechstein uit Duitsland. 

'The Last Guardian is een PlayStation 4-titel'

Dat het al jaren akelig stil is rondom The Last Guardian is algemeen bekend. Volgens voormalig ontwikkelaar van The Last Guardian Forever is de game al tijden in ontwikkeling voor PlayStation 4. Het is volgens hem wel onduidelijk of de game een launchtitel gaat zijn of dat het nog jaren gaat duren.

“I don’t know, but I know it’s been in development on Orbis for a long time now. Its platform has been questionable for nearly two years, but the last time it was restarted (it’s been restarted a number of times), it was moved to Orbis”, aldus Kenny Linder. Eerder deze week werd wel bekendgemaakt dat The Last Guardian nog steeds in ontwikkeling is.

Heerenveen: Van der Velde stapte zelf op

Sc Heerenveen spreekt tegen dat de club Riemer van der Velde heeft geloosd. De oud-voorzitter van de Friezen is zelf gestopt met zijn scoutingwerkzaamheden, stelt de club vrijdagmiddag. Van der Velde had eerder op de dag tegen Voetbal International gezegd dat hij zonder toelichting aan de kant was gezet.

"Wij hebben met verbazing kennis genomen van de berichtgeving door Riemer van der Velde. Om te beginnen kloppen er enkele dingen niet. Riemer van der Velde is niet geloosd. Hij is erevoorzitter van sc Heerenveen. Die functie had hij en dat is nog steeds zo", laat de directie weten in een verklaring

Een andere officiële functie heeft Van der Velde volgens Heerenveen de laatste jaren niet gehad. Hij schoof wel regelmatig aan voor overleg en maakte deel uit van het scoutingoverleg.

Volgens Heerenveen heeft het afblazen van een scoutingtrip naar het Spaanse La Manga een duidelijke reden. "Hij is al geruime tijd bezig door zijn negatieve uitlatingen met het beschadigen van Heerenveen. Ook richt hij zijn negatieve kritiek op de beleidsbepalers, toezichthouders, technische staf en overige medewerkers."

Ook van een angstcultuur, waar volgens Van der Velde sprake van is, is niets waar. De voormalige preses zou zijn ogen sluiten voor positieve ontwikkelingen. "Het is buitengewoon triest te moeten constateren dat onze erevoorzitter er willens en wetens voor kiest onze club en de mensen die daaraan werken in een kwaad daglicht te stellen."

Heerenveen zegt geen sympathie te hebben voor mensen die uitsluitend als doel hebben de club af te breken. "We hebben jarenlang geprobeerd de relatie met Riemer van der Velde goed te houden, maar hij heeft er nu zelf voor gekozen om een andere koers te varen." De deur blijft volgens de directie wel op een kier staan.

Werk samen met Kirk en Spock

In Star Trek: The Video Game is samenwerken en co-op enorm van belang. In een nieuwe trailer krijgen we daarom veel gameplay en informatie over de aankomende game. In Star Trek: The Video Game kun je zowel met Spock als Kirk spelen, waarbij vooral in co-op de game het beste tot zijn recht komt.

De game speelt zich af na de eerste Star Trek-film uit 2009, maar voor de aankomende Star Trek Into Darkness dat in mei in de bioscopen moet draaien. Star Trek: The Video Game is dan weer verkrijgbaar vanaf 26 april voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Watch Dogs komt in 2013 voor alle consoles

Na een aankondiging op de afgelopen E3 is het akelig stil rondom Watch Dogs geweest. Nu blijkt er een promotieflyer opgedoken te zijn waarin blijkt dat de game nog dit jaar moet verschijnen op alle consoles. Of de game ook op de next-gen consoles moet verschijnen is voorlopig niet bekend.

Eerder gaf Ubisoft wel al aan dat Watch Dogs sowieso moet verschijnen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Vooralsnog is dat het enige, maar mede door het aangeven van alle consoles is het dus mogelijk dat de game ook op de next-gen consoles te spelen gaat zijn. Buiten het aangeven van consoles is het ook duidelijk dat we ons kunnen gaan opmaken voor exclusieve pre-order DLC.

Bentley volgt Rekik naar Blackburn

Middenvelder David Bentley maakt het seizoen af bij Blackburn Rovers. De 28-jarige Engelsman wordt gehuurd van Tottenham Hotspur, dat hem in de eerste seizoenshelft al bij het Russische Rostov stalde. Bentley speelde tussen 2005 en 2008 al voor Blackburn, waarna hij werd aangetrokken door de Spurs.

Na zijn eerste jaar op White Hart Lane kwam de zevenvoudig international steeds minder aan spelen toe. Hij moest de afgelopen seizoenen al genoegen nemen met verhuurperiodes bij Birmingham City en West Ham United.

Bentley, die zijn opleiding genoot bij Arsenal, is na Karim Rekik de tweede aanwinst voor Blackburn deze week. De 18-jarige Nederlandse verdediger kwam op huurbasis over van Manchester City.

Mogelijk maken beide spelers zaterdag hun debuut in het FA Cupduel tegen Arsenal. Blackburn bezet momenteel de achtste plaats in de Championship, het tweede niveau.

FIFA wil racisme strenger aanpakken

De FIFA wil racisme op en rond voetbalvelden harder aanpakken. De wereldvoetbalbond hoopt dat eind mei, wanneer alle 209 leden bijeenkomen, een strengere aanpak wordt goedgekeurd.

Voorzitter Sepp Blatter sprak vrijdag met onder meer UEFA-voorzitter Michel Platini over manieren om racisme en matchfixing aan te pakken. De Zwitser heeft eerder gezegd punten af te willen trekken als straf en eventueel clubs zelfs te laten degraderen.

De FIFA gaf de nationale bonden van Hongarije en Bulgarije vorige maand al fikse straffen wegen racisme. Beide landen moeten een WK-kwalificatieduel in eigen land zonder publiek spelen. Ook werden ze beboet.

De UEFA heeft na een wedstrijd tussen Jong Servië en Jong Engeland in oktober laten weten niet tevreden te zijn met de huidige straffen. Tijdens het duel maakten Servische fans oerwoudgeluiden richting de Engelse spelers. Hetzelfde gebeurde in Nederland. Tijdens een bekerduel tussen FC Den Bosch en AZ werd AZ-spits Jozy Altidore racistisch bejegend door Den Bosch-fans.

IJsbaan van Chelyabinsk flink beschadigd

De ijsbaan in Chelyabinsk heeft flinke beschadigingen opgelopen na de inslag van een meteoriet in Rusland. Fragmenten van het gesteente kwamen vrijdag terecht in een dunbevolkt gebied in de Oeral, waardoor honderden mensen gewond raakten.

De Nederlander Marnix Wieberdink, die in de regio was, meldt dat de schade aan de ijsbaan aanzienlijk is. "Binnen lijkt de schade groot, maar het is tot nu een verboden gebied. De complete tweede verdieping, het balkon, lijkt in elkaar gestort. Het moet opnieuw worden opgebouwd", schrijft hij op zijn Facebook-pagina. Hij plaatste ook foto's van het complex op zijn pagina. 

Veel Russen hebben de meteoriet gefilmd. Op de amateurbeelden is een felle vuurbal te zien die met hoge snelheid langs de horizon scheert. Het fenomeen was op honderden kilometers afstand te zien. Chelyabinsk zal in principe de Europese kampioenshappen Allround in 2015 organiseren. Wieberdink denkt niet dat het toernooi in gevaar is.

Vrijdagochtend sloeg op zo'n tweehonderd kilometer van Chelyabinsk de meteorieten in. De stad ligt op ongeveer 1500 kilometer ten oosten van de Russische hoofdstad Moskou. Dit zorgde voor een flinke reeks explosies en onder anderen voor het kapot trillen van vele ramen. 

Sega produceert nieuwe hardware

Sega, het bedrijf achter onder andere Dreamcast en Sega Saturn heeft bekendgemaakt dat ze weer hardware produceren. Het is de eerste keer dat Sega weer bezig is na de geflopte Dreamcast. Helaas draait het hier niet om een console, maar om een aantal laptops.

De Sega Note is een laptop die dit jaar nog in de winkels moet liggen in Japan. De Note is opgesplitst in vier versies, allemaal in een stijl van een van de klassieke Sega consoles. Zo is er de Blue Sega, een Mega Drive, een Sega Saturn en een Dreamcast versie.

De laptops bevatten een i7-3630QM processor, een DDR3 SRDAM met 8GB, een NVIDIA GeForce GT650m grafische kaart, 120GB SSD en een blu-ray speler. Over een release in Europa is niks bekend, in Japan moet een laptop omgerekend ongeveer €1500 kosten.

Tieners met ADHD vaker aan drank en drugs

Tieners met ADHD raken vaker verslaafd aan drugs en alcohol dan hun leeftijdsgenoten zonder de stoornis. Dat bleek deze week uit Amerikaans onderzoek van de universiteit van Pittsburgh. In tegenstelling tot wat wetenschappers eerder dachten, verkleint het gebruik van ADHD-medicijn Ritalin het risico niet.

Onderzoeker Brooke Molina volgde de afgelopen 8 jaar in totaal 600 Amerikaanse jongeren. 35 procent van de 15-jarige ADHD'ers dronk wel eens alcohol, in tegenstelling tot 20 procent van hun niet-hyperactieve leeftijdsgenoten. Twee jaar later was 17 procent van de jongeren met ADHD verslaafd aan cannabis, terwijl dat bij niet-ADHD'ers maar 3 procent was.

Waarom tieners met ADHD sneller verslaafd raken, is niet bekend. Milona denkt dat impulsief handelen, slechte schoolresultaten en moeite met het sluiten van vriendschappen allemaal een rol spelen. Ook erfelijkheid heeft er waarschijnlijk mee te maken.

Tieners met ADHD vaker aan drank en drugs
Tieners met ADHD vaker aan drank en drugs (Foto: ANP)

Oud-topman SNS blijft langer vast

Voormalige interim-topman Buck Groenhof van de vastgoedtak van SNS Reaal blijft langer vastzitten. Hij werd dinsdag opgepakt op verdenking van onder meer omkoping en witwassen.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht heeft het voorarrest van Groenhof met twee weken verlengd. Zijn voormalige assistent is wel vrijgelaten, maar moet zich wel aan bepaalde voorwaarden houden, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het OM verdenkt de twee ervan in georganiseerd verband fraude te hebben gepleegd bij SNS Property Finance.

De vastgoedtak van de bank en verzekeraar had grote problemen met vastgoedleningen. Begin deze maand werd SNS voor 3,7 miljard euro genationaliseerd omdat de verliezen bij Property Finance te groot werden.

Op de bankrekening van Groenhof en zijn assistent is beslag gelegd.


Oud-topman SNS blijft langer vast (Foto: Novum)

Dick Schoof nieuwe terrorismebestrijder

Topambtenaar Dick Schoof wordt de nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met zijn benoeming per 1 maart 2013.

Schoof (1957) is nu nog directeur-generaal bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar hij is belast met de vorming van de nationale politie. Daarvoor werkte de afgestudeerd planoloog onder meer bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de immigratiedienst IND. Hij begon zijn loopbaan in 1984 bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Schoof volgt Erik Akerboom op, die 1 december aan de slag is gegaan als hoogste ambtenaar van het ministerie van Defensie. In de tussentijd heeft plaatsvervangend NCTV Theo Bot de taken van Akerboom waargenomen.

[WTT] Del Potro langs Nieminen in Rotterdam

Juan Martin del Potro heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De als tweede geplaatste Argentijn was vrijdag met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Fin Jarkko Nieminen. Zijn volgende tegenstander in Rotterdam is de Bulgaar Grigor Dimitrov, die eerder op de dag Marcos Baghdatis de baas was.

Del Potro benutte in de eerste set twee van zijn drie breekpunten en kwam zelf geen moment in de problemen. In het tweede bedrijf sloeg de mondiale nummer zeven een keer toe, maar werd hij ook in de verdediging gedrongen. Mede dankzij zeven aces - tien in de hele partij - hoefde hij zijn opslag echter niet prijs te geven.

De 24-jarige Del Potro reikte vorig jaar tot de finale in Ahoy, waarin hij verloor van Roger Federer. De Zwitserse favoriet komt vrijdagavond nog in actie tegen Julien Benneteau.


Del Potro langs Nieminen in Rotterdam (Foto: Novum)

Ritzege en leiderstrui voor Bos in Algarve

Theo Bos heeft vrijdag de tweede etappe in de Ronde van de Algarve op zijn naam geschreven. De renner van Blanco Pro Cycling was de sterkste in de massasprint en nam en passant de leiding in het klassement. Daarin lost hij zijn Duitse ploeggenoot Paul Martens af, die donderdag in de openingsrit als eerste over de streep kwam.

De 29-jarige Bos was in de 195 kilometer lange etappe, die begon en finishte in Lagoa, de Italiaan Giacomo Nizzolo en de Portugees Bruno Sancho te snel af. Zijn gangmaker en landgenoot Tom Leezer eindigde als zesde.

De teller staat voor Blanco, het voormalige Rabobank, in het nog prille wielerseizoen al op vijf zeges. Tom-Jelte Slagter schreef een etappe en de eindzege in de Tour Down Under op zijn naam. Lars Boom won een rit in de Ronde van de Middellandse Zee.

De Ronde van de Algarve wordt zondag afgesloten.

EU gaat strenger controleren op paardenvlees

De Europese Unie gaat strenger controleren of in rundvleesproducten paardenvlees zit verwerkt. Dat hebben onderhandelaars van de EU-lidstaten vrijdag afgesproken in Brussel.

Behalve de strengere controles op rundvleesproducten zal paardenvlees voortaan ook worden getest op fenylbutazon, een ontstekingsremmer voor paarden die niet mag worden gebruikt bij dieren die als voedsel eindigen.

Inbrekers schieten op hond

Inbrekers hebben donderdagnacht in een woning in het Friese Haule een hond neergeschoten. Het dier overleefde het incident, maar raakte wel gewond. Dat meldt de politie vrijdag. De vrouw heeft aangifte gedaan.

De 42-jarige bewoonster van het huis aan de Tonckensweg werd rond 02.30 uur wakker van lawaai. Toen ze naar beneden ging zag ze twee mannen met zaklantaarns bij haar huis. De vrouw liet haar hond naar buiten, waarna een van de inbrekers op het dier schoot. Vervolgens namen ze de benen.

Kabinet bekijkt gevolgen rookverbod horeca

Het kabinet kijkt wat de gevolgen zijn van de invoering van een volledig rookverbod in de horeca. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) stuurt daarover binnenkort een brief naar de Tweede Kamer, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

De Kamer nam dinsdag een motie aan waarin werd besloten om de horeca helemaal rookvrij te maken. Nu zijn kleine eenmanszaken nog gevrijwaard van het verbod.

Van Rijn gaat 'goed in kaart' brengen wat de gevolgen zijn van dit besluit. Zo wordt bekeken of een wetswijziging nodig is of niet. Ook wordt gekeken naar de 'handhavingsconsequenties' van een volledig rookverbod, stelde hij. Want bij een volledig verbod moet meer worden gehandhaafd.

De staatssecretaris wil niet zeggen of hij er zelf voorstander van is om de horeca helemaal rookvrij te maken. "Er is een motie met een meerderheid", zei hij. Zijn doel is dat minder jongeren gaan roken. De weg daar naartoe, daarover kun je 'discussiëren'. Van Rijn wil vooral praten over een 'breder pakket' om roken te ontmoedigen.

De coalitie is verdeeld over de kwestie: de VVD stemde tegen de motie, de PvdA voor. Van Rijn zei dat over het rookverbod geen afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord.


Kabinet bekijkt gevolgen rookverbod horeca (Foto: Novum)

Aliens: Colonial Marines verovert plek in top tien

Het dinsdag verschenen schietspel Aliens: Colonial Marines heeft een negende plek veroverd in de Nederlandse verkooptoptien. In de zevende week van het jaar weet het spel, gebaseerd op de Aliens-filmreeks, alleen New Super Mario Bros 2 achter zich te houden, zo blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Aliens: Colonial Marines wordt door recensenten de grond in geboord. Wereldwijd wordt het schietspel getrakteerd op een 4,5. Volgens vakblad Edge zijn de vijanden niet gevaarlijk genoeg, terwijl het tijdschrift Game Informer vindt dat de game net zo goed niet had kunnen bestaan.

Aan de top van de top tien is niets veranderd. Call of Duty: Black Ops 2 staat nog altijd bovenaan, gevolgd door Just Dance 4 en FIFA 13. De opvallendste stijger is De Sims 3: Jaargetijden, dat dankzij een promotiecampagne van de negende naar de vierde plek klimt. Het rollenspel Ni No Kuni: Wrath of the White Witch is na twee weken uit de top tien verdwenen.

01. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
02. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
03. FIFA 13 (PlayStation 3)
04. De Sims 3: Jaargetijden (pc)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
06. Far Cry 3 (PlayStation 3)
07. Dead Space 3 (Xbox 360)
08. Dead Space 3 (PlayStation 3)
09. Aliens: Colonial Marines (PlayStation 3)
10. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)


(Foto: Novum)

[WTT] Dimitrov in drie sets langs Baghdatis

Grigor Dimitrov heeft vrijdag de halve finales van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam bereikt. De 21-jarige Bulgaar was in ruim tweeënhalf uur te sterk voor Marcos Baghdatis: 6-7 (4), 7-6 (0) en 6-3. In de volgende ronde komt hij Jarkko Nieminen of Juan Martin del Potro tegen.

In de eerste set gaven de spelers elkaar nauwelijks iets toe. Baghdatis bleek in de tiebreak net iets sterker. In de tweede set was het niet veel anders, hoewel beide mannen elkaar nu wel een keer braken. In de tiebreak gunde Dimitrov de Cyprioot vervolgens geen punt. In de laatste set brak Dimitrov zijn tegenstander opnieuw, waarna hij de wedstrijd op 5-3 uitserveerde.

De Nederlanders Thiemo de Bakker, Igor Sijsling en Robin Haase zijn al uitgeschakeld in Rotterdam. Vrijdag komen onder meer Del Potro en Roger Federer in actie.

Film1 zendt dit jaar de Oscars weer uit

De uitreiking van de Oscars in de nacht van zondag 24 februari op maandag 25 februari wordt dit jaar wederom op Film1 uitgezonden. Iedereen met een digitale decoder kan Film1 gedurende de nacht gratis en voor niets ontvangen. Dit houdt in dat je de uitzending op de rode loper en de uitreiking zelf kunt volgen van 11 uur 's avonds tot 6 uur in de ochtend. En zonder Bridget Maasland!

De zender heeft besloten om het dit jaar wederom basic aan te pakken. Geen discussies dus in een studio of Bridget in Hollywood bij de rode loper. Tijdens de reclameblokken zullen tweets worden getoond van Nederlandse kijkers. Op FOK!film kun je de nacht volgen middels een liveblog.

Lincoln en Life of Pi hebben de meeste nominaties in de wacht gesleept, respectievelijk 12 en 11 nominaties. De film Silver Linings Playbook is de enige die genomineerd is voor de Big Five (beste film, beste regisseur, beste acteur, beste actrice en beste scenario). Sinds 2004 met Million Dollar Baby is dat niet meer gebeurd.

Family Guy-bedenker Seth MacFarlane is de presentator van de avond. Hij is met zijn film Ted ook genomineerd in de categorie beste originele song. In dezelfde categorie is ook zangeres Adele genomineerd voor het nummer 'Skyfall' van de gelijknamige James Bondfilm. Deze zal zij voor het eerst live ten gehore brengen tijdens de 85e editie van de Academy Awards, de officiële benaming van de uitreiking.

Angry Birds Trilogie meer dan een miljoen keer verkocht

De gekke boze vogeltjes die de vage groene varkens proberen te vernietigen, iedereen kent ze zo ondertussen. Zo blijkt ook uit de verkoopcijfers van Angry Birds: Trilogy.

Activision en Rovio hebben namelijk zojuist naar buiten gebracht dat dit spel meer dan een miljoen keer over de toonbank is gegaan. Dat er extra content bijzit, zal daar ook bij meegeholpen hebben. Bij dit spel zit namelijk ook de Anger Management DLC, die 130 extra puzzles bevat van onder andere Wreck the Halls en Birrday Party. 

“De geweldig leuke en meeslepende gameplay van Angry Birds komt ook op grote schermen perfect tot z'n recht en de reacties van gamers is echt overweldigend geweest,” aldus Jennifer Mirabelli, vice-president Verkoop en marketing van Activision Publishing, Inc.

Petri Järvilehto, Executive Vice President Games van Rovio, heeft het volgende daar aan toe te voegen. "Het was in 2012 geweldig om te zien dat de gameplay van Angry Birds zich zo goed laat aanpassen voor consoles, we vinden de functies van de Wii U zeer intrigerend. Vandaar dat we erg blij zijn dat we deze versie aan onze fans kunnen aanbieden.”

De triologie is in September 2012 verschenen voor Nintendo 3DS, PlayStation 3 met Move ondersteuning, en Xbox 360 met Kinect intergratie. Later dit jaar verschijnt het spel ook nog voor zowel de Wii als de Wii U.

Angry Birds Trilogy
Angry Birds Trilogy

Derde goud voor Amerikaan Ligety op WK

De Amerikaanse skiër Ted Ligety heeft in het Oostenrijkste Schaldming zijn derde onderdeel gewonnen. Op de reuzenslalom won hij goud met eem tijd van 2.28,92 na twee runs. De Oostenrijker Marcel Hirscher werd met 2.29,73 tweede. Het brons was voor de Italiaan Manfred Moelgg (2.30,67).

Ligety won eerder op de wereldkampioenscchappen al de super-G en de super combinatie. Het is voor het eerst sinds de Fransman Jean-Claude Killy in 1968 dat een skiër minstens drie titels op één WK behaalt. Killy won in één jaar vier wereldtitels.

Friezen ontslaan scout Van der Velde

Riemer van der Velde is niet langer bij sc Heerenveen werkzaam als scout. De Friese club heeft hem ontslagen. Van der Velde kreeg het nieuws woensdagochtend te horen van technisch directeur Johan Hansma, die vertelde dat het zijn eigen beslissing was.

"Ik zou zaterdag als scout naar La Manga gaan, totdat ik van Hansma hoorde dat de club de reis niet zou betalen", zegt Van der Velde tegen Voetbal International"Hij wilde niet ingaan op de redenen. Dat weet je zelf wel, was zijn antwoord. Dat weet ik dus niet, maar daar wilde hij het bij laten. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik doe het heel graag, scouten. Ik ben terug bij af, als supporter van Heerenveen."

Riemer van der Velde was van september 1983 tot 1 oktober 2006 voorzitter van sc Heerenveen. Het boegbeeld haalde persoonlijk Johan Hansma als speler binnen. "Ik heb altijd een goede band met hem gehad en heb hem eerst bij de commerciële afdeling een functie gegeven en van daaruit promoveerde hij later naar zijn huidige baan. Ook daarin was het contact goed en was ik één van zijn adviseurs."

Van der Velde heeft besloten om zelf nu te stoppen als klankbord voor de clubleiding. "Ik vind het niet langer zinvol, heb ik tegen Veenstra (voorzitter, red.) gezegd. Er is steeds ruis op de lijn en ik heb er geen goed gevoel meer bij. Ik hem ook gevraagd of hij wist van het besluit van Johan Hansma en hoe dat nou zat. Maar ik kreeg ook van Veenstra geen duidelijk antwoord. Vervelend, vind ik het."

AZ zonder Maher naar Kerkrade

Adam Maher komt dit weekend niet in actie voor AZ. De middenvelder mist de uitwedstrijd tegen Roda JC vanwege een bovenbeenblessure.  Trainer Gertjan Verbeek maakte dat vrijdag via de officiële website bekend. "Met zo'n blessure is voorzichtigheid geboden, want anders kan het een langdurige kwestie worden." Afgelopen weekend raakte Maher geblesseerd tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Hoelang zijn herstel gaat duren, is nog niet duidelijk.

Adam Maher speelde dit seizoen tot nu toe twintig competitieduels voor AZ. De drievoudig international scoorde vijf keer. Hij miste alleen twee wedstrijden vanwege een schorsing, als gevolg van de rode kaart die hij in oktober kreeg tegen FC Twente.

Behalve Maher moet ook Nick Viergever de uitwedstrijd tegen Roda zaterdag missen. De centrale verdediger is geschorst en hij wordt vervangen door Giliano Wijnaldum. Willie Overtoom neemt de positie van Maher over.

FIFA wil deze zomer biologisch paspoort invoeren

De internationale voetbalbond FIFA wil een biologisch paspoort invoeren. Dat moet dit jaar gebeuren tijdens de Confederations Cup in Brazilië. Dat zei voorzitter Sepp Blatter vrijdag tijdens een ontmoeting met John Fahey, de voorzitter van de internationale dopingwaakhond WADA.

Het biologische paspoort wordt onder meer al bij het wielrennen en het schaatsen ingezet. Daarbij worden van alle afgenomen dopingtests bepaalde waarden opgeslagen zodat gecontroleerd kan worden op afwijkingen die op dopinggebruik kunnen wijzen.

Vorige week onthulde een voormalig voorzitter van Real Sociedad dat de Spaanse club jarenlang gebruikmaakte van de diensten van de dopingarts Eufemiano Fuentes.

Badmintonners uitgeschakeld door Rusland

De Nederlandse badmintonners zijn op het EK voor gemengde teams in de kwartfinale uitgeschakeld door Rusland. De thuisspelende Russen wonnen in Ramenskoje de eerste drie duels, waardoor ze niet meer te achterhalen zijn.

Jorrit de Ruiter en Samantha Barning gingen in het eerste duel kansloos onderuit tegen hun Russische tegenstanders: 12-21 en 10-21. Eric Pang verloor vervolgens met twee keer 21-17 van Lukas Nussbaumer. Patty Stolzenbach maakte het in de derde partij nog even spannend, maar moest uiteindelijk toch haar meerdere bekennen in Ella Diehl: 9-21, 21-15 en 21-14.

Nederland had zich op een indrukwekkende manier geplaatst voor de kwartfinales. Hongarije, Luxemburg en Zwitserland werden in de groepsfase allen met 5-0 verslagen.

PowNews filmt stiekem schansspringen van SBS

PowNews heeft de complete schansspringcapriolen gefilmd van de SBS6-show Vliegende Hollanders. Ze gingen naar de plek waar deze week opnames waren en filmden stiekem mee.

Gerard Joling keek verbaasd op toen een verslaggever van PowNews opeens hallo kwam zeggen. PowNews had de beelden van vallende B-sterren op de schans toen al gefilmd. Een medewerker van SBS dreigt PowNed met een rechtszaak als ze de beelden uitzenden. Vanavond wil PowNews dat inderdaad doen. 

Michael Mann en Chris Hemsworth slaan handen ineen

Michael Mann gaat Chris Hemsworth regisseren in een nog titelloze thriller. De film gaat over cyberterrorisme, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Het wordt de eerste keer dat Hemsworth in een film van Mann te zien is. Over zijn rol is nog niets bekend.

De 70-jarige Mann werkt met Morgan Davis Foehl aan het scenario van de thriller. De Amerikaanse regisseur is bekend van thrillers als The Insider met Al Pacino uit 1999 en Collateral met Tom Cruise uit 2004. Zijn laatste speelfilm Public Enemies maakte hij in 2009 met Johnny Depp.

De 29-jarige Hemsworth had in 2011 de titelrol in de actiefilm Thor. De Australiër rondde onlangs de opnamen af van de vervolgfilm Thor: The Dark World. Hij was vorig jaar te zien in de actiefilm Snow White and the Huntsman en keert vermoedelijk ook terug voor het vervolg op die film.


Michael Mann en Chris Hemsworth slaan handen ineen (Foto: Novum)

FNV claimt uitzonderingspositie in SNS-zaak

Vakcentrale FNV is onterecht twintig miljoen euro kwijtgeraakt aan nog uitstaande onderhandse leningen, omdat het geen belegger was in SNS Reaal. Dat heeft advocaat Smit van de werknemersvereniging vrijdag betoogd tijdens de zitting van de Raad van State over de nationalisering van de bank en verzekeraar.

De FNV had leningen uitstaan aan SNS Reaal omdat de vakcentrale in 1996 een voorganger van Reaal-verzekeringen had verkocht. Omdat SNS Reaal destijds te weinig in kas had, is afgesproken dat de FNV het verkoopbedrag van vierhonderd miljoen gulden (182 miljoen euro) in zestien termijnen zou krijgen overgemaakt. Daarvan stonden nog twee termijnen open van 20,6 miljoen euro.

De vakcentrale sprak destijds af dat de betalingen die nog moesten worden uitbetaald achtergesteld zouden worden, opdat SNS Reaal ze als garantievermogen kon gebruiken. Aangezien dat helemaal niet is gebeurd is het achtergestelde karakter vervallen, betoogde de advocaat.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) onteigende 1 februari alle aandeelhouders en houders van achtergestelde obligatie en leningen. Dat was volgens de minister gerechtvaardigd, omdat deze beleggers bewust risico hadden genomen en bij een faillissement ook alles kwijt waren geweest. De advocaat van de FNV wijst er echter op dat de vakcentrale helemaal geen belegger was en dat de leningen niet risicovol waren. "De rente was bijvoorbeeld gebaseerd op tienjarige staatsobligaties."

Tegen de nationalisering van SNS Reaal hebben zevenhonderd mensen bezwaar gemaakt bij de Raad van State. Het hoogste rechtsorgaan doet maandag 25 februari uitspraak.

Henk Krol veroordeeld tot 750 euro boete voor hack

Fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol moet 750 euro boete betalen voor het hacken van medische dossiers. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald.

De rechtbank oordeelde dat Krol de media te snel heeft opgezocht na de computervredebreuk. Hij had eerst contact op moeten nemen met de kliniek waarvan hij de site hackte.

Justitie had eerder ook nog een voorwaardelijke boete van dezelfde hoogte geëist en een schadevergoeding van duizend euro. Omdat de rechter niet vreest voor herhaling, werd die niet opgelegd.

Krol kreeg de dossiers van de Brabantse kliniek Diagnostiek voor U in april in handen na een tip van een partijgenoot. Die had gehoord dat de dossiers in te zien waren met een code van vier cijfers. Toen het Krol lukte dat systeem te kraken, stapte de fractievoorzitter ermee naar Omroep Brabant. Diagnostiek voor U deed vervolgens aangifte van de hack.

Krol liet eerder weten een misstand aan de kaak te willen stellen, maar justitie zag dat anders. Volgens het OM zou de partijgenoot de code hebben afgekeken van een psychiater. De partijgenoot werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boeten van 250 euro, conform de eis van justitie.

De rechtbank is het met Krol eens dat het aantonen van gebreken bij de bescherming van vertrouwelijke, medische gegevens een wezenlijk maatschappelijk belang kan dienen. De rechtbank vindt het gerechtvaardigd dat Krol inlogde en enkele dossiers raadpleegde en uitprintte. Dat Hij daarnaast nog meer gegevens van anderen heeft geraadpleegd en geprint, acht de rechtbank echter niet proportioneel.

Daarnaast oordeelt de rechtbank dat d e politicus niet meteen naar de media had moeten stappen en Diagnostiek voor U ruimer de kans had moeten geven te reageren.

Al met al twijfelt de rechtbank niet aan de goede bedoelingen van Krol, maar de grenzen van proportionaliteit en subsidiariteit heeft hij wel overschreden, is de conclusie.

John Goodman moordt in The Hangover Part III

John Goodman gaat een moordenaar spelen in The Hangover Part III. "Ik speel een man die graag mensen ombrengt en trainingspakken draagt", vertelde de Amerikaanse acteur aan talkshowpresentator Jimmy Fallon. "De film wordt heel anders dan de eerste twee en is bizar grappig."

Goodman heeft het zeer naar zijn zin gehad met hoofdrolspelers Bradley Cooper, Zach Galifianakis en Ed Helms. "Het zijn de leukste mannen om mee te werken en ze zijn allemaal ontzettend grappig", aldus Goodman. "Vooral Zach. Hij is een genie, maar ook de aardigste man die je ooit zult ontmoeten."

De 60-jarige Goodman is onder meer bekend van zijn rol als Dan in de komedieserie Roseanne en van de cultkomedie The Big Lebowski uit 1996 van de Coen Brothers. Hij is binnenkort te zien in hun drama Inside Llewyn Davis over muzikanten in het New York van de jaren zestig.

Het derde deel van The Hangover-filmreeks begint met de begrafenis van de vader van het personage van Galifianakis, liet regisseur Todd Philips onlangs weten. De eerste twee The Hangover-films draaiden om vrijgezellenfeesten. Het derde deel komt later dit jaar uit en wordt de laatste film over de 'Wolfpack'.


John Goodman moordt in The Hangover Part III (Foto: Novum)

Ligety leidt na eerste omloop reuzenslalom

Skiër Ted Ligety gaat aan de leiding na de eerste omloop van de reuzenslalom bij het WK in het Oostenrijkse Schladming . De Amerikaan was in 1.13,14 minuten beneden, ruim een seconde sneller dan de Noor Aksel Lund Svindal. Marcel Hirscher uit Oostenrijk werd in 1.14,45 derde, de Italiaan Manfred Mölgg vierde in 1.14,58.

De Nederlanders staan op grote afstand van Ligety. Maarten Meiners werd 44e met een tijd van 1.21,21. Zijn landgenoot Steffan Winkelhorst haalde de eindstreep niet.


Ligety leidt na eerste omloop reuzenslalom (Foto: Novum)

[NBA] Einde recordreeks James bij winst Miami

Miami Heat heeft Oklahoma City Thunder donderdagavond in de NBA met 110-100 verslagen. LeBron James wist de recordreeks die hij eerder deze week had neergezet niet voort te zetten. De Heat-forward mikte 'slechts' 58 procent van zijn schoten raak, twee procent te weinig om zijn reeks te verlengen.

James produceerde tegen Thunder 39 punten voor de koploper van de Eastern Conference. Zijn tegenstander Kevin Durant werd echter topscorer met veertig punten. Oklahoma staat tweede op de westelijke ranglijst. James werd dinsdagavond de eerste speler uit de NBA-historie die zes wedstrijden op rij minimaal dertig punten scoorde en daarbij minimaal zestig procent van zijn schoten raak mikte.

In de stadsderby van Los Angeles tussen de Lakers en de Clippers ging laatstgenoemde er met de overwinning vandoor: 125-101. Chris Paul bleek met 24 punten en dertien assists waardevol voor de Clippers, die derde blijven in de Western Conference. De Lakers staan tiende.

Blote zombies

Descartes maakte een duidelijk onderscheid tussen de onsterfelijke ziel en het sterfelijke lichaam. Als je zijn zes meditaties leest, vraag je je af of die man niet voortdurend hoofdpijn heeft gehad. En buiten zijn filosofische theorieën deed hij nog veel meer. Hij bemoeide zich met alles. Natuurkunde, wiskunde, geneeskunde en zelfs muziek. Ik zou bijna denken dat hij nooit iets anders deed dan wat ik net bijna deed.

Villa opnieuw uit ziekenhuis ontslagen

David Villa is vrijdag voor de tweede keer deze week uit het ziekenhuis ontslagen. Dat meldt zijn club Barcelona. De aanvaller werd opnieuw aan nierstenen behandeld.

De Spaanse international verliet het ziekenhuis dinsdag en dacht uitbehandeld te zijn, maar keerde vanwege hevige pijn donderdag terug naar het hospitaal. De Catalanen melden dat hij zaterdag niet in actie komt in de competitiewedstrijd tegen Granada.

De 31-jarige spits maakte in augustus zijn rentree nadat hij eind 2011 zijn been had gebroken. Dit seizoen is hij echter verre van zeker van een basisplaats. Door een spierblessure miste hij bovendien een aantal duels.


Villa opnieuw uit ziekenhuis ontslagen (Foto: Novum)

Nieuwe trailer Fast & Furious 6

De Fast & Furious-franchise lijkt geen einde te kennen. Het zesde deel staat inmiddels klaar en er is een nieuwe trailer vrijgegeven voor de liefhebbers. Wederom met Paul Walker en Vin Diesel in een actiefilm met veel auto's, tanks en verwant speelgoed.

Dom (Vin Diesel), Brian (Paul Walker) en de rest van de meute zijn gevraagd om Owen Shaw (Luke Evans) achterna te gaan, die bij een Britse elite-eenheid heeft gezeten. In eerste instantie zijn ze terughoudend, maar zo gaat dat in die films. Dom laat zich na heel wat onderhandelen overhalen en besluit toch op het verzoek in te gaan.

Natuurlijk kun je weer volop actie verwachten, gevatte humor en tal van vrouwelijk schoon om je het gevoel te geven dat de gespendeerde 90 minuten niet tevergeefs waren.

Fast & Furious 6 verschijnt op 23 mei in de Nederlandse bioscopen.

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 7

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6

Nieuwe clips This is 40

Voor de liefhebbers van komedie is Judd Apatow zeker geen onbekend persoon. De regisseur maakte onder andere de hilarische films The 40 Year Old Virgin en Knocked Up. Op de laatste film uit 2007 is inmiddels een spin-off gemaakt, die volgende week in de bioscopen te zien zal zijn. This is 40 volgt het leven van Debbie (Leslie Mann) en Pete (Paul Rudd) die beiden 40 worden en worstelen met hun leeftijd. 

Terugkerende personages zijn onder anderen Jason (Jason Segel) en de kinderen van Pete en Debbie, de echte kinderen van Judd Apatow: Maude en Iris. De film speelt zich een aantal jaren af na de gebeurtenissen uit Knocked Up, waarbij Debbies zus Alison (Katherine Heigl) zwanger wordt van stoner Ben (Seth Rogen).

Het is de eerste film van Judd in ruim drie jaar, na Funny People met Adam Sandler uit 2009. Ondertussen heeft hij uiteraard niet stilgezeten en was producer bij onder andere Bridesmaids, Wanderlust en Get Him To The Greek. Fans van de regisseur en producer kunnen vanaf 21 februari naar This is 40 en in aanloop naar de releasedatum bieden wij jou onderstaande videoclips aan.


Bloopers


Triumph, de beledigende hond


Verwijderde scène: Jason en Ronnie versieren Desi (Megan Fox)

 

Plet: "Moet het er mee doen"

Glynor Plet was donderdag tijdens de Europa League-wedstrijd van Racing Genk bij VfB Stuttgart verantwoordelijk voor de 1-1. De Nederlandse spits kwam pas twintig minuten voor tijd het veld in bij de ploeg van Mario Been. "Ik wilde in een goede invalbeurt laten zien dat ik wat extra's kan brengen", zei de spits na afloop tegen Eredivisie Live. "Ik zat voor de goal al een tijdje op de bal te wachten, maar uiteindelijk kon ik hem makkelijk binnenkoppen."

Plet moet het bij Genk voornamelijk doen met invalbeurten. "Het gaat zoals het gaat, ik moet het hebben van invalbeurten. Als dit m'n rol is moet ik het er mee doen. De andere jongens doen ook hun best", vervolgt de spits. "Het is belangrijk voor de club om goede resultaten te boeken in Europa. We hebben nu een goede uitgangspositie gecreëerd om thuis wat neer te zetten."

Wielerploeg Katusha alsnog in UCI WorldTour

Team Katusha heeft succesvol bij het CAS een plek binnen UCI WorldTour afgedwongen. De Russische formatie ging in beroep bij het CAS, nadat de Internationale Wielerunie(UC) hun geen WorldTour-licentie had toegekend. Katusha haalde vanochtend haar gelijk.

De ploeg van onder meer  Joaquim Rodriguez kreeg december vorig jaar in eerste instantie geen licentie voor de WorldTour vanwege ethische redenen. Katusha besloot beroep aan te tekenen bij het CAS  en dat bleek nu met succes. Nadat het CAS beide partijen sprak, volgde vandaag de uitspraak. "Het CAS heeft besloten dat Katusha Team een licentie voor deelname aan de UCI WorldTour 2013 moet krijgen", luidt het verdict. Het is nog niet bekend of een ander team haar licentie hierdoor verliest.

Doordat Katuscha nu die licentie heeft van de WorldTour kan het automatisch meedoen aan de grote koersen zoals Tour de France en Giro d´Italia maar ook de ééndaagsewedstrijden als Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race. 

Froome wint en behoudt leiderstrui in Oman

Chris Froome van Team Sky heeft vrijdag de vijfde etappe van de Ronde van Oman gewonnen. De Brit was in de sprint net iets sneller dan Alberto Contador en Joaquim Rodriguez. Hij behoudt daardoor zijn leiderstrui. Contador volgt op 27 seconden.

Contador zocht veelvoudig de aanval, maar werd telkens bijgehaald. Op enkele kilometers voor de streep sprong hij weg van Froome en Rodriguez maar opnieuw mocht het niet baten voor de Spanjaard. Froome counterde vlak voor het eind Contadors aanval en pakte de etappezege. Rodriguez werd derde, net achter Contador.

Een groep van onder anderen Cadel Evans, Rinaldo Nocentini en Johann Tschopp finishten vier seconden achter de top drie. De Tour de France-winnaar van 2011 staat in het algemeen klassement derde, op 39 seconden van Froome.

Ushi-regisseur: critici houden niet van lachfilms

Paul Ruven maalt niet om de negatieve kritieken die hij krijgt voor zijn film Ushi Must Marry. De regisseur en scenarist had niets anders verwacht. "Alle Nederlandse filmmakers weten: critici hebben het niet op pretentieloze lachfilms", zegt hij vrijdag tegen het AD. "Ik wist waar ik aan begon."

Ruven laat weten dat Ushi Must Marry niet is bedoeld voor serieuze pers, maar voor fans van het typetje van Wendy van Dijk. In de komedie dreigt Ushi Hirosaki uitgehuwelijkt te worden aan een sumoworstelaar. De Japanse journaliste moet hard op zoek naar een geschiktere huwelijkspartner.

Ruven stelt dat komedies als Dumb and Dumber en Flodder door de serieuze filmpers vaak met de grond gelijk worden gemaakt. "Ik was jarenlang de lieveling van de filmcritici met zware, zwarte films", zegt hij. "Toen maakte ik de vrolijke lachfilm Filmpje! Dat mocht niet." Die komedie uit 1995 is gebaseerd op de typetjes Bob en Annie de Rooij van Paul de Leeuw.

Voor Filmpje! maakte Ruven veel korte films als De Tranen van Maria Machita en drama's als The Best Thing in Life met Ellen ten Damme. Ruven was vorig jaar als producent en scenarist ook verantwoordelijk voor Het Bombardement met Jan Smit, dat ook vernietigende kritieken kreeg.

De Nederlandse pers was niet mals over Ushi Must Marry. "Gevoelens van schaamte gaan over in medelijden", schreef de Volkskrant. "Arme vrouw achter bril, pruik en make-up." Ook De Telegraaf vond de film niet grappig. "Het scenario is dermate infantiel dat Wendy van Dijk er ook niet zo veel aan kan doen dat haar speelfilm je vooral kromme tenen bezorgt."

[EL] Uitslagen tweede ronde (14/02/2013)

Gisteren werden de eerste wedstrijden uit de zestiende finales van de Europa League afgewerkt. Ajax won met 2-0 van Steaua Boekarest. Chelsea won met 0-1 van Sparta Praag en zodoende ligt een dubbele ontmoeting tussen Ajax en Chelsea in de achtste finales in het verschiet. Hieronder de uitslagen. De returns zijn volgende week donderdag 21 februari.

Uitslagen tweede ronde Europa League:

Anzhi Makhachkala (Rus) - Hannover 96 3-1
22' Huszti 0-1
34' Eto'o 1-1
48' Akhmedov 2-1
64' Boussoufa 3-1
Bijz: Eto'o (Anzhi) mist in de 58e minuut een strafschop

Zenit St. Petersburg (Rus) - Liverpool (Eng) 2-0
69' Hulk 1-0
72' Semak 2-0

Ajax Amsterdam (Ned) - Steaua Boekarest (Roe) 2-0
28' Alderweireld 1-0
48' Van Rhijn 2-0
90' Pintilii (Steaua Boekarest/2xg)

BATE Borisov (Wru) - Fenerbahçe (Tur) 0-0

Bayer Leverkusen (Dui) - Benfica (Por) 0-1
61' Cardozo 0-1

Dynamo Kiev (Oek) - Girondins de Bordeaux (Fra) 1-1
20' Haruna 1-0
23' Obraniak 1-1
Bijz: Gusev (Dynamo Kiev) mist in de 76e minuut een strafschop

Levante (Spa) - Olympiakos (Gri) 3-0
10' Rios 1-0
29' Abdoun (Olympiakos)
40' Barkero (pen.) 2-0
56' Martins 3-0
Bijz: Martins (Levante) mist in de 30e minuut een strafschop

Napoli (Ita) - Viktoria Plzen (Tsj) 0-3
28' Darida 0-1
79' Rajtoral 0-2
90' Tecl 0-3

Sparta Praag (Tsj) - Chelsea (Eng) 0-1
82' Oscár 0-1

Atlético Madrid (Spa) - Rubin Kazan (Rus) 0-2
6' Karadeniz 0-1
45' Sharonov (Rubin Kazan)
90' Obraiz 0-2

FC Basel (Zwi) - Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek) 2-0
23' Stocker 1-0
67' Streller 2-0

Inter Milan (Ita) - CFR Cluj 1907 (Roe) 2-0
20' Palacio 1-0
87' Palacio 2-0

Borussia Mönchengladbach (Dui) - Lazio Roma (Ita) 3-3
17' Stranzl (pen.) 1-0
57' Floccari 1-1
64' Kozak 1-2
69' Dias (Lazio Roma/2xg)
84' Marx (pen.) 2-2
88' Arango 3-2
90' Kozak 3-3
Bijz: Stranzl (Borussia Mönchengladbach) mist in de 70e minuut een strafschop

Newcastle United (Eng) - Metalist Kharkiv (Oek) 0-0

VfB Stuttgart (Dui) - KRC Genk (Bel) 1-1
42' Gentner 1-0
90' Plet 1-1

Tottenham Hotspur (Eng) - Olympique Lyon (Fra) 2-1
45' Bale 1-0
55' Umtiti 1-1
90' Bale 2-1

NS-topman hekelt kritiek winterdienstregeling

NS-topman Bert Meerstadt vindt dat reizigersorganisaties 'piepen' over de winterdienstregeling. Dat zegt hij in een vrijdag gepubliceerd interview met nrc.next.

Volgens reizigersorganisaties valt op belangrijke trajecten in de winterdienstregeling de helft van de treinen uit. "Dat is een beetje piepen", reageert Meerstadt. Volgens de NS rijdt negentien procent van de treinen niet tijdens de winterdienstregeling.

Meerstadt zegt dat in de aangepaste dienstregeling twee keer per uur treinen rijden op de corridors in de Randstad, waar normaal gesproken vier keer per uur een intercity rijdt. "We rijden niet met de aangepaste dienstregeling omdat we het de reiziger zo graag lastig willen maken. We willen de reiziger een dienst bewijzen door voorspelbaar te zijn."

Donderdag zorgden uitspraken van de topman ook al voor gefronste wenkbrauwen bij critici. Toen liet Meerstadt in een interview met nu.nl weten dat de NS met de veel bekritiseerde winterdienstregeling 'heel erg vooroploopt' in de wereld. Buitenlandse spoorbedrijven zouden volgens hem met jaloezie naar het Nederlandse systeem kijken.

Nederland exporteert steeds meer mediwiet

De export van mediwiet is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat meldt weblog Sargasso vrijdag op basis van gegevens die werden verkregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Nederland exporteert medicinale cannabis vooral naar Italië, Finland en Duitsland. Het bureau zou graag een verdere stijging zien.

Naar Finland ging in 2011 nog een kleine dertien kilo mediwiet. Vorig jaar was dat ruim 23 kilo. Duitsland nam twee jaar geleden nog een kleine vier kilo af, vorig jaar was dat gestegen tot ruim tien kilo. Naar Italië ging sinds 2006 met ruim 56 kilo het meest. De toename daar was procentueel het kleinst, van een kleine veertien kilo in 2011 naar ruim vijftien kilo in 2012.

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), een bureau van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werkt dit jaar dankzij de stijging naar verwachting kostendekkend. De omzet van het bureau, dat zowel aan de binnenlandse vraag naar mediwiet voldoet als de export regelt, bedraagt dit jaar vermoedelijk zo'n twee miljoen euro.

Verdere stijging van de export zou het BMC goed uitkomen. "Was het maar veel meer", zo citeert Sargasso het hoofd van het bureau. "Wij zijn de enigen die het kunnen leveren." Een medewerker van het BMC liet weten dat de exporttoename vermoedelijk vooral te danken is aan het feit dat in steeds meer wetenschappelijke publicaties de werkzaamheid van cannabis als medicijnen wordt onderschreven.


Nederland exporteert steeds meer mediwiet (Foto: Novum)

Van Oord gaat weer eiland maken in Dubai

Van Oord gaat weer een eiland aanleggen in Dubai. Dat maakte de baggeraar vrijdag bekend. Van Oord, dat sinds 2001 actief is in Dubai en onder meer het Palmeiland heeft aangelegd, gaat nu het eiland Jumana Island maken. Dat moet 500 meter uit de kust komen te liggen en via een brug met het vaste land worden verbonden.

Het project, waaraan Van Oord al is begonnen, omvat het winnen van zand op zee, het opspuiten van het eiland en het aanleggen van de stranden. Ook brengt het concern de stenen bescherming en de grondverdichting aan. Het eiland is bestemd voor stedelijke ontwikkeling, meldt van Oord. Het moet eind 2013 worden opgeleverd.

In Dubai vielen na 2008 veel bouwprojecten stil vanwege de financiële crisis. Inmiddels is er weer meer activiteit in de bouwsector.

Pistorius officieel beschuldigd van moord

De Zuid-Afrikaanse gehandicapte atleet Oscar Pistorius is vrijdag officieel beschuldigd van moord. De zesvoudig paralympisch kampioen werd vrijdag voorgeleid voor de rechtbank in Pretoria. Hij barstte in huilen uit nadat hij de aanklacht te horen had gekregen.

Pistorius schoot donderdag zijn vriendin Reeva Steenkamp dood in zijn woning. De atleet heeft zijn vriendin vier keer door de deur van de badkamer beschoten. Dat meldden Zuid-Afrikaanse media vrijdag.

Pistorius officieel beschuldigd van moord
Pistorius officieel beschuldigd van moord (Foto: ANP)

Langdurig tikkertje wordt film

Al 23 jaar spelen een groep vrienden uit Washington het spel tikkertje. Elk jaar in februari mogen ze elkaar tikken en degene die aan het eind van de maand 'hem' is, blijft dat voor de rest van het jaar. De deelnemers doen alles om maar niet te verliezen, waaronder het hele land doorkruisen om iemand te tikken. Inmiddels hebben de zogenaamde Tag Brothers de rechten verkocht aan producer Todd Garner.

Begin dit jaar is het verhaal al opgepakt door Wall Street Journal middels een groot artikel. Hierin wordt ook vermeld dat de vrienden steeds creatiever worden om elkaar te tikken. Waaronder het binnenstormen van een slaapkamer midden in de nacht. De vrouw van deelnemer Dennehy schreeuwde nog: "Ren Brian, ren!" Maar tevergeefs en werd getikt door Konesky.

Op dit moment is Konesky ook de tikker en is het spel alweer twee weken op gang. Konesky reageert: "Ik houd ervan om mensen te tikken die het al heel lang niet zijn geweest. Bijvoorbeeld priester Raftis, die moeilijker te pakken is nu hij verhuisd is naar Montana. Maar hij schijnt op zondag het makkelijkst te tikken zijn." Priester Raftis vervolgt: "Zodra ik uit mijn woning stap, houd ik mijn aandacht erbij. Ik moet voorzichtig zijn."

Producer Todd Garner werkte afgelopen jaren vaak samen met acteurs Adam Sandler en Kevin James uit Jack and Jill, Zookeeper en Here Comes The Boom. Grote kans ook dat (één van) beiden in de film te zien zullen zijn. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Draaiende Donner tegen verhoging griffierechten

Vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner noemt het plan om de griffierechten te verhogen disproportioneel. Dat is opvallend, omdat hij als CDA-minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet-Rutte medeverantwoordelijk was voor dit wetsvoorstel. In een interview met Het Financieele Dagblad bekritiseert Donner vrijdag het inmiddels afgeschoten voorstel.

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV wilde de kosten van gerechtelijke procedures op particulieren verhalen door de zogenoemde griffierechten te verhogen. Het aanspannen van zaken zou daardoor een stuk duurder worden. Het plan moest 240 miljoen euro opleveren, maar werd vorig jaar teruggedraaid door de vijf partijen in de zogenoemde Kunduz-coalitie.

Het huidige kabinet schrapte de verhoging van de griffierechten. Donner kan zich hier in vinden. "Hoezeer je met argumenten kunt komen dat de gang naar de rechter kostendekkend moet zijn, het kabinet moet zich ook afvragen of dat wel recht doet aan elementaire zaken die we met elkaar hebben afgesproken", zegt hij tegen het FD. "In een rechtsstaat moet je ook praktisch toegang tot de rechter hebben."

Tuchtcommissie: drie duels voor Viergever

Nick Viergever van AZ is voor drie duels geschorst, waarvan één wedstrijd voorwaardelijk. Viergever kreeg deze schorsing van de tuchtcommissie van de KNVB voor zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Feyenoord.

De tuchtcommissie volgt hiermee het voorstel van de aanklager die eerder deze straf eiste. De verdediger ging daar niet mee akkoord daarom kwam de zaak voor in Zeist. Viergever kan nog in beroep tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Mocht hij dit doen, dan zal hij sowieso het duel van zaterdagavond tegen Roda JC moeten missen. 

Scribblenauts Unlimited vandaag beschikbaar op Steam

Na het wat telleurstellende bericht van ontwikkelaar 5th Cell Media zullen Nintendo-liefhebbers nog even moeten wachten op Scribblenauts unlimited. Pc-gebruikers daarentegen kunnen vanaf vandaag volop aan de gang met Scribblenauts Unlimited

Scribblenauts Unlimited is vanaf ongeveer 20:00 vandaag beschikbaar via het distributieplatform Steam. Voor gamers die nog onbekend zijn met deze game kunnen hieronder uitgebreid kijken naar wat gameplaybeelden.

[JL] FC Den Bosch - FC Volendam afgelast

Het duel in de Jupiler League tussen FC Den Bosch en FC Volendam is afgelast. Na een veldkeuring bleek dat het veld door de winterse omstandigheden niet geschikt was om op te gaan voetballen. 

Ook voor de duels MVV Maastricht - SC Cambuur en SC Veendam - Almere City FC staat nog een veldkeuring gepland. De KNVB maakt komende week een nieuwe datum voor de afgelaste wedstrijd bekend.

'De Boer ziet geen toekomst in Blind'

Daley Blind hoeft niet te rekenen op een nieuw contract bij Ajax. Volgens Radio 1 ziet trainer Frank de Boer geen toekomst in de linksback. Blind gaat volgende week om de tafel zitten met Ajax. Volgens de radiozender staat de uitkomst van het gesprek echter al vast. De Boer zou niet gecharmeerd zijn van de 22-jarige Blind. De coach geeft de voorkeur aan Nicolai Boilesen, die bijna terug is van een zware blessure.

Bovendien zou Blind geen opwaardering van zijn salaris kunnen krijgen in Amsterdam. De verdediger verdiende volgens NUsport ruim 660.000 euro afgelopen seizoen, exclusief kampioensbonus van drie ton. Blind is dit seizoen een basisklant bij Ajax. Hij maakte vorige week zelfs zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Italië.

Infinity Blade is een week lang gratis

Infinity Blade, de actie-RPG van Epic Games en Chair, is verkozen tot de 'app van de week'. Hierdoor is de game tot en met 21 februari gratis verkrijgbaar op de iOS app-store. Infinity Blade maakte in 2010 indruk door de indrukwekkende graphics dat het wist te produceren op een smartphone.

Het kreeg snel een sequel, maar daarna is het een tijdlang stil gebleven rondom de nieuwe franchise. Infinity Blade: Dungeons werd in 2012 aangekondigd, maar is inmiddels om onaangekondigde redenen in de ijskast gezet.

Demonische Soul Hackers story-trailer

Devil Summoner: Soul Hackers is een Atlus RPG waar, zoals wel vaker bij Atlus-games, een boel demonen chaos veroorzaken in Japan. De Devil Summoner-serie is een spin-off van Shin Megami Tensei. De onderstaande trailer geeft een indruk van het verhaal.

Soul Hackers kwam oorspronkelijk uit voor Sega's Saturn in 1997. Later zou het naar de PS1 geport worden. Beide versies kwamen echter nooit buiten Japan uit. Atlus heeft nu een 3DS-remake van de game gemaakt. De remake komt in april al uit in Amerika, maar er is nog geen release voor Europa bevestigd.

Gilbert niet aan start Omloop Het Nieuwsblad

Philippe Gilbert laat de Omloop Het Nieuwsblad over anderhalve week lopen. "Dat is honderd procent zeker. Onze speerpunten zullen Greg Van Avermaet en Thor Hushovd zijn", zegt ploegleider John Lelangue vrijdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Gilbert zette de semiklassieker in 2006 en 2008 nog op zijn naam.

'We hebben een keuze moeten maken. Philippe kan niet alles rijden", licht Lelangue toe. "We hebben zijn programma dit seizoen wat aangepast in vergelijking met vorig jaar. Hij is vroeger gestart in Australië en rijdt nu ook Oman. Via de GP Lugano gaat hij dan naar Parijs-Nice als voorbereiding op Milaan-San Remo."

De Omloop Het Nieuwsblad geldt als de opening van het wielerseizoen in West-Europa. De Nederlandse ploegen - Blanco Pro Cycling, Vacansoleil en Argos-Shimano - staan in Gent alle drie aan de start.


Gilbert niet aan start Omloop Het Nieuwsblad (Foto: Novum)

Nadal door naar kwartfinales Sao Paulo

De als eerste geplaatste Rafael Nadal heeft donderdagavond de kwartfinales van het ATP-toernooi van Sao Paulo bereikt. Tegen de Braziliaan Joao Souza werd het in de tweede ronde in ruim een uur 6-3 en 6-4.

In de kwartfinale neemt de nummer vijf van de wereldranglijst het op tegen Carlos Berlocq. De als tweede geplaatste Nicolas Almagro treft in een andere kwartfinale David Nalbandian, de voormalige nummer drie van de wereld.

Nadal maakte vorige week zijn rentree in het ATP-circuit met een finaleplaats in Vina del Mar, nadat een knieblessure en een buikvirus hem lang aan de kant hadden gehouden. In de finale ging hij onderuit tegen de Argentijn Horacio Zeballos.

Tv-serie over Hannibal krijgt releasedatum

Hannibal Lecter is een van de meest iconische personages in de geschiedenis van de horrorfilm. Niet minder dan vijf films zijn in de loop der jaren gemaakt over de verfijnde kannibaal. En nu komt daar een tv-serie bij. NBC gaat die vanaf april uitzenden.

Hannibal concentreert zich op FBI profiler Will Graham, die de hulp inroept van gerenomeerde psychiater dr. Hannibal Lecter. Samen vormen ze een onstuitbaar team, maar Will heeft geen idee van de macabere hobby die dr. Lecter erop na houdt.

Will Graham zal gespeeld worden door Hugh Dancy, terwijl de titelrol door Mads Mikkelsen vertolkt wordt. In bijrollen zien we ook niet de minsten: Laurence Fishburne, Lance Hendriksen en Gillian Anderson zullen hun opwachting maken.

Showrunner Bryan Fuller maakte de premièredatum via twitter bekend: “#Hannibal Requests the Honor of your Presence for Dinner Thursday April 4 10PM.” Fuller was eerder (mede) verantwoordelijk voor Pushing daisies en Heroes.

Guess who's coming to dinner?
Guess who's coming to dinner?

NAM gaat boren in nieuw gasveld Veendam

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat over een aantal weken een nieuw klein gasveld bij Veendam aanboren. Dat zei een woordvoerder van de NAM vrijdag voor de NOS-microfoon.

Bewoners zijn nog niet op de hoogte van de boringen. De NAM gaat een inloopavond organiseren om ze te informeren.

In het veld bij Veendam zit 1 miljard kubieke meter aardgas. In het Groningenveld in Noord-Groningen zit ongeveer 2800 miljard kuub aardgas. In dat gebied zijn regelmatig kleine en grote aardschokken.

In Groningen is veel onrust over een rapport van minister Henk Kamp (Economische Zaken) waarin staat dat aardbevingen als gevolg van aardgaswinning zwaarder kunnen worden dan eerst werd aangenomen.

Uitgeputte passagiers verlaten cruiseschip

Aan een nachtmerrie is donderdagavond laat (Amerikaanse tijd) voor de meer dan 4200 passagiers en bemanningsleden van het cruiseschip Carnival Triumph een einde gekomen. Het schip raakte zondag na een brand in de machinekamer stuurloos in de Golf van Mexico.

De elektriciteit viel uit, de toiletten konden niet meer worden doorgetrokken en het vuil hoopte zich op. Overal stonk het en iedereen moest uren in de rij staan om aan het weinige nog beschikbare voedsel te komen.

Sleepboten brachten het schip donderdagavond naar de haven van Mobile in de Amerikaanse staat Alabama. Naar verwachting zal het uren duren voor alle 4200 opvarenden het schip kunnen verlaten. Zij worden met bussen naar Galveston in Texas, een rit van 7 uur, of naar New Orleans gebracht, ongeveer 2 uur rijden.

Een passagier zei tegen de Britse omroep BBC dat vooral de laatste dag zwaar was geweest. De passagiers waren nog maar een paar kilometer van de haven van Mobile verwijderd, maar het duurde uren voor het schip kon aanmeren. In Mobile is nog nooit zo'n groot schip te zien geweest.

Carnival Corp, de eigenaar van het cruiseschip, bezat ook de Costa Concordia, het cruiseschip dat begin vorig jaar bij een Italiaans eilandje zonk. Dat kostte 32 mensen het leven.

NvJ veroordeelt Jorritsma om weigeren Powned

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ) is het er niet mee eens dat burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) weigert omroep Powned te woord te staan. Dat is in strijd met de grondwet, vindt de NvJ.

Maandag weigerde Jorritsma de omroep bij een persconferentie over kentekenplaten. Zij zou ervan overtuigd zijn dat Powned niet met oprechte bedoelingen naar de persbijeenkomst kwam, meldt Omroep Flevoland. Aan de regionale omroep liet Jorritsma verder weten dat dit wat haar betreft niet eenmalig is, maar dat ze ook in de toekomst niet bereid is met Powned te spreken.

De NvJ noemt het selectief weigeren van media bij openbare gelegenheden op haar site 'in strijd met het grondrecht op vrije meningsuiting, zoals verwoord in de grondwet en internationale verdragen'.

Naar aanleiding van het incident stelde de PVV-fractie in Almere vragen aan het college over het weigeren van journalisten. De NvJ laat weten zich te herkennen in de verontwaardiging van de partij. De vereniging gaat burgemeester Jorritsma een brief sturen om haar op de hoogte te stellen van de onvrede van de NvJ over de kwestie.

Recordaantal Duitsers naar Nederland

Vorig jaar brachten iets meer dan drie miljoen Duitsers een toeristisch of zakelijk bezoek aan Nederland. Hiermee werd de grens van drie miljoen Duitse gasten voor het eerst doorbroken, meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme& Congressen (NBTC) vrijdag.

Duitsland is altijd al het belangrijkste land voor toerisme naar Nederland geweest. In 1955 bezochten zo’n 275.000 Duitsers ons land en dat aantal is voortdurend gestegen. Voor 2013 verwacht NBTC dat de groei van het aantal Duitse bezoekers verder doorzet.

"Strandvakanties zijn de belangrijkste reden voor Duitsers om naar Nederland te komen", zegt een woordvoerster. Maar onze oosterburen vinden ons land ook aantrekkelijk omdat het dichtbij is, goed bereikbaar, familievriendelijk en gastvrij.

Uit het recente Holland Imago Onderzoek blijkt dat Duitsers verder de Nederlandse natuur en het landschap waarderen en dat er naast Amsterdam veel te doen is. De bekende Hollandse iconen kaas en tulpen zijn nog steeds de eerste associaties die Nederland oproept, gevolgd door water, polder en kust. Als meest positieve kenmerken van ons land worden 'Nederland fietsland’, kaas, kust en zee genoemd.

Aegon vervijfvoudigt winst in vierde kwartaal

Aegon heeft in het vierde kwartaal de nettowinst vervijfvoudigd dankzij hogere beleggingsopbrengsten, boekwinsten en een toename van de onderliggende operationele winst. Dat maakte de verzekeraar vrijdag bekend.

De nettowinst steeg van 81 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2011 naar 422 miljoen euro in 2012. De omzet steeg tot ruim 1,8 miljard euro.

Afgelopen kwartaal pakte Aegon per saldo 106 miljoen euro aan boekwinsten. De verkoop van deelnemingen in Prisma Capital Partners en Banca Civica compenseerden kosten voor een schikking in Amerika. Daarnaast verdrievoudigde de opbrengst uit beleggingen naar 149 miljoen euro. De onderliggende winst voor belasting verbeterde van 346 naar 447 miljoen euro. Aegon had dit te danken aan kostenbesparingen, een terugkeer naar zwarte cijfers in het Verenigd Koninkrijk en groei van de verzekeringsproducten in Amerika. Dat compenseerde een terugloop van de winst in Azië.

Passagiersaantal Schiphol stijgt naar recordhoogte

Schiphol heeft vorig jaar een recordaantal passagiers ontvangen. Het aantal reizigers dat de luchthaven aandeed, steeg met 2,6 procent ten opzichte van 2011 naar 51 miljoen. Dat maakte de luchthaven vrijdag bekend. Ook wat betreft financieel resultaat pluste Schiphol. De omzet steeg met 5,8 procent naar 1,35 miljard euro.

Het nettoresultaat van de luchthaven steeg met 2,2 procent naar 199 miljoen euro. Het aantal bestemmingen nam toe van 313 naar 317. Daarvan waren 293 voor passagiers, acht meer dan vorig jaar. De hoeveelheid vracht daalde van 2,6 procent tot zo'n anderhalf miljard ton vracht.

De bestedingen in de winkels achter de paspoortcontrole stegen met 7,3 procent naar 16,69 euro per vertrekkende passagier. De toename is met name te danken aan de grootschalige renovatie van een aantal winkelgebieden en de aanpassingen in het assortiment. Winkels gingen vooral meer luxe- en merkartikelen verkopen.

Amazing Spider-Man krijgt datum voor Wii U

Activision maakt bekend dat onze spinnenman vanaf 8 maart 2013 in de winkels ligt voor Nintendo Wii U. The Amazing Spider-Man: Ultimate Edition krijgt naast de originele game ook nog extra DLC erbij.

Naast DLC brengt de Wii U-editie exclusieve content met zich mee, namelijk:

  • Gebruik de Wii U-GamePad als de Oscorp OsPhone. Hiermee kun je nieuwe uitdagingen aangaan, de stad navigeren en je upgrades bewerken. 
     
  • The Amazing Spider-Man: Ultimate Edition is te spelen op TV of de GamePad. 

The Amazing Spider-Man: Ultimate Edition
The Amazing Spider-Man: Ultimate Edition

Tweede trailer voor The Host

Stepheny Meyer is degene die we verantwoordelijk moeten houden voor de Twilight-serie, want zij schreef de boeken over glittervampieren. The Host was haar volgende project en natuurlijk wordt daar ook een film van gemaakt. Vandaag is de tweede trailer online gekomen.

The Host verhoudt zich tot Invasion of the Body Snatchers zoals de Twilight-serie zich verhoudt tot Dracula: een verwaterde versie geschikt gemaakt voor bakvissenpubliek. Toch heeft The Host al een ding voor op de eerdere Meyer-verfilmingen. In de hoofdrol zien we namelijk Saoirse Ronan, die in het verleden heeft laten zien meer emotie uit haar kleine te teen te kunnen tonen dan Kirsten Stewart met heel haar voorkomen.

The Host gaat 28 maart in première.

The Elder Scrolls Online-team bedankt fans

The Elder Scrolls Online heeft de 1 miljoen Likes op Facebook gepasseerd en dat moet volgens de ontwikkelaars gevierd worden. Om dit groots te vieren heeft ontwikkelaar Zenimax Online een fraaie afbeelding vrijgegeven.

Als bonus heeft het team ook nog een video opgenomen waarin ze de fans bedanken. The Elder Scrolls Online wordt dit jaar nog verwacht en voor de bèta kun je je nog steeds inschrijven

The Elder Scrolls Online-artwork
The Elder Scrolls Online-artwork


Bedankje van de ontwikkelaars

Verkoold lijk is van moordende ex-agent LA

De verkoolde menselijke resten die zijn aangetroffen in een huisje in een natuurgebied in Californië zijn inderdaad die van Christopher Dorner, de voormalige politieagent uit Los Angeles die op een wraakmissie ging na zijn ontslag, vijf jaar geleden. Het stoffelijk overschot is geïdentificeerd aan de hand van het gebit, zegt een woordvoerster van de lijkschouwer van San Bernardino County. Zij liet zich niet uit over de doodsoorzaak.

De autoriteiten begonnen vorige week een klopjacht op Dorner, nadat hij een 'oorlog' tegen zijn ex-collega's en hun gezinnen had aangekondigd en drie mensen had vermoord. Het spoor leidde naar Big Bear Lake, 130 kilometer ten oosten van Los Angeles. Op zijn vlucht doodde hij nog een agent, voordat hij omsingeld werd in het huisje, waar hij in een hevig vuurgevecht de dood vond in zijn schuilplaats.

Politietop levert bonus in

Tot de komst van de Nationale Politie leveren leden van verschillende regionale korpsleidingen voor tienduizenden euro's aan bonussen en vergoedingen in. Dat zegt de voorzitter van de Vereniging Middelbaar Hoger Politiepersoneel Sanne Eichhorn, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Het inleveren van de bonussen volgt na gesprekken die met de zogeheten top 61 zijn gevoerd. Aan die groep van hoogste regiobestuurders werd gevraagd de bonussen op te geven. "In de meeste gevallen is dat ook gebeurd", licht Eichhorn toe aan De Telegraaf. "Het besef dat iedereen moet inleveren, is er kennelijk ook in de politietop. En mensen zijn bereid iets op te geven om bij de politie te kunnen blijven."

Voorheen was het gebruikelijk dat leden van de korpsleiding bij hun benoeming een bonus en extra vergoedingen ontvingen. In totaal kon de korpsleiding zo tot veertigduizend euro meer verdienen bovenop het salaris van een ton, laat de voorzitter in de krant weten.

'Vliegende Hollanders gedragen zich wel'

Gerard Joling vindt dat de kandidaten van Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans zich goed gedragen in Duitsland. De hoteleigenaren zijn echter minder blij met de schansspringers en hebben gedreigd de bekende Nederlanders uit het hotel te zetten. De deelnemers zouden zich hebben misdragen.

Joling noemt de hoteleigenaren 'streng religieus en aartsconservatief'. "Die vreselijke mensen kunnen echt niks hebben", vertelt de zanger aan het AD. Joling, die het schansspringprogramma presenteert, verblijft met kandidaten als Lange Frans en Jody Bernal in het Duitse Hinterzarten.

"Als de kandidaten van de schans zijn gegaan, giert de adrenaline door hun lijf", legt Joling uit. "Terug in het hotel ontstaat in combinatie met drank een uitgelaten sfeertje. Après-skigezelligheid die in Oostenrijkse en Zwitserse wintersportoorden doodnormaal is."

Volgens Joling wordt op de plek waar de deelnemers verblijven bijna niets getolereerd. "Zelfs een stuk taart eten in de sauna of tot in de kleine uurtjes luidkeels lallen, mag niet."

Gewonden na inslag meteoriet

Bij de inslag van een meteoriet in het Oeral-gebergte in Rusland zijn vrijdag meer dan honderd mensen gewond geraakt. Fragmenten van de meteoriet kwamen terecht in een dunbevolkt gebied in de regio Tsjeljabinsk, meldt het ministerie voor noodsituaties.

De inslag ging gepaard met luide knallen. Volgens woordvoerder Vadim Kolesnikov hebben 102 mensen om medische hulp gevraagd. De meesten waren gewond geraakt door glasscherven nadat ruiten door de knallen waren gesprongen. Verder was volgens Kolesnikov het dak van een fabriek ingestort.

De inslag deed zich voor rond 09.20 uur (04.20 uur Nederlandse tijd). De Russische televisie toonde amateurvideobeelden van een voorwerp dat door de heldere hemel scheerde, met een rookspoor en een felle flits.

Gewonden na inslag meteoriet

Dode man in auto gevonden

De politie heeft donderdagavond in een auto in Rotterdam een dode man aangetroffen. Vermoed wordt dat hij door een schietpartij om het leven is gekomen. De identiteit van de man is nog onbekend, meldt de politie vrijdag.

Even voor middernacht kwam een melding binnen dat in een auto op de kruising van de Aalbes met de President Wilsonweg een gewond persoon zou zitten. Daar aangekomen werd de overleden man gevonden. De politie dacht daarbij eerst aan een aanrijding, maar al gauw vermoedde ze een misdrijf.

De omgeving van de auto werd daarop afgezet. Wat er exact is gebeurd is nog onduidelijk. De politie doet nader onderzoek en roept getuigen op zich te melden.

Kranten verwijderen cookiemuur

Bezoekers van de websites van het AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool hoeven niet meer expliciet toestemming te geven voor het gebruik van cookies voordat ze verder mogen. Uitgeverij De Persgroep heeft de cookiemuur vrijdag weggehaald en zal deze vervangen door een informatiestrookje.

De Persgroep loopt daarmee vooruit op een versoepeling van de wet die minister Henk Kamp van Economische Zaken deze week aankondigde. Cookies registreren het surfgedrag van bezoekers. Het zijn kleine bestandjes die bedrijven en organisaties daartoe op computers van websitebezoekers plaatsen.

Persgroep verwijdert cookiemuur op sites
Persgroep verwijdert cookiemuur op sites (Foto: ANP)

'Amerikanen niet veilig in Machu Picchu'

Amerikaanse toeristen in Peru doen er volgens hun ambassade goed aan de Incastad Machu Picchu voorlopig te mijden. Een criminele bende zou mogelijk van plan zijn Amerikanen te ontvoeren uit de ruïnes of het omliggende gebied. Dat meldde de ambassade op haar website.

Details over de bende worden niet gegeven, maar het gevaar zou "geloofwaardig" zijn. De ambassade heeft haar personeel opgedragen voorlopig niet naar de Inca-ruïnes te reizen. Of toeristen met andere nationaliteiten ook gevaar lopen, is nog onduidelijk.

'Amerikanen niet veilig in Machu Picchu'
'Amerikanen niet veilig in Machu Picchu' (Foto: ANP)

Agenten gedood bij aanslag Dagestan

Veiligheidsdiensten hebben donderdag in de roerige Russische republiek Dagestan zes opstandelingen gedood die werden verdacht van betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag eerder op de dag. Daarbij kwamen vier agenten om het leven.

Een man in een auto blies zichzelf op toen agenten hem tot stoppen maanden. Naast de dodelijke slachtoffers raakten zes mensen gewond. In het voertuig bevond zich honderd tot honderdtwintig kilo TNT, aldus de politie. De veiligheidsdiensten zetten vervolgens een klopjacht in op de handlangers van de zelfmoordterrorist. Die eindigde in een vuurgevecht waarbij zes rebellen en een agent werden gedood.

Dagestan kampt met veel geweld. Islamitische opstandelingen plegen geregeld aanslagen op overheidsfunctionarissen en politieagenten.

KNMI trekt code oranje in

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer in alle provincies ingetrokken. Met uitzondering van de provincie Zeeland is vrijdagochtend in het hele land nog wel code geel van kracht. Daarmee wordt gewaarschuwd voor gladheid door sneeuw- en ijsresten.

In de ochtend ligt de temperatuur nog rond het vriespunt waardoor het glad kan zijn. De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend. Daarnaast komt vrijdagochtend in het oosten, midden en noorden van het land lokaal mist voor volgens de weerdienst.

Donderdag werd rond middernacht werd de waarschuwing voor extreem weer, code oranje, ingetrokken voor de provincies Limburg en Gelderland. Eerder op de dag was dat al het geval voor Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Donderdag gold in een groot deel van het land nog code oranje. Ondanks de gladheid viel de hinder in de avondspits mee. 

Williams dicht bij eerste plaats wereldranglijst

Serena Williams keert mogelijk na tweeënhalf jaar terug op de eerste plaats van de wereldranglijst. De Amerikaanse tennisster heeft vrijdag aan een overwinning op Petra Kvitova in de kwartfinale van het WTA-toernooi van Doha genoeg om de eerste plaats over te nemen van Victoria Azarenka.

Als Williams de klus tegen Kvitova weet te klaren, wordt ze oudste nummer één uit de geschiedenis. De vijftienvoudig grandslamwinnares vierde in september haar 31e verjaardag. Chris Evert was in 1985 nog net geen 31 jaar toen ze voorgoed afscheid van de koppositie moest nemen.

Ook Maria Sharapova heeft een kans om de nieuwe nummer één te worden. De Russische moet dan wel zelf het toernooi van Doha winnen en hopen dat Azarenka en Williams in de kwartfinale worden uitgeschakeld.

Waar Williams in de kwartfinale aan Kvitova is gekoppeld, stuit Sharapova op Samantha Stosur. Azarenka - Sara Errani en Agnieszka Radwanska - Caroline Wozniacki zijn de overige wedstrijden.

FOK! wat een weer...Grijs en langzaam zachter

Goedemorgen! Van de gladheid zijn we nog niet helemaal verlost, maar van de winterse neerslag voorlopig wel. Het was een bijzondere dag gisteren en daar kom ik zo nog even op terug. De komende nachten blijft het licht vriezen en blijft de kans op gladheid in de vroege ochtend dus aanwezig. Overdag komt de temperatuur 5 tot 8 graden boven 0 uit.

Voor vandaag kunnen we vrij kort zijn: grijs, nevelig en iets zachter weer. Meer valt er voor deze dag niet te vertellen. De temperaturen lopen uiteen van 3 graden in het noordoosten tot 7 of 8 graden in het zuidwesten. Hierdoor zal de nog aanwezige sneeuw op de meeste plaatsen snel gaan verdwijnen. Na de harde wind van gisteren neemt de wind vandaag steeds verder in kracht af.

Het was gisteren een vrij bijzondere situatie. Ik gaf eerder al aan dat de overgang naar het zachtere weer wel eens een moeilijk proces kon gaan worden en gisteren bleek het maar weer eens hoe lastig de natuur soms in elkaar zit. Diverse processen in de verschillende luchtlagen zorgden ervoor dat we allemaal soorten neerslag kregen. Sneeuw, ijsregen, ijzel en vervolgens opnieuw sneeuw. Dit is een proces wat je bij een 'dooiaanval' zeer zelden meemaakt. Ook landinwaarts waren er meldingen van regen met ijzel. Het was dus een bijzonder complexe situatie en dat maakt mijn hobby ook zo leuk. De overgang van koud naar zacht (-er) weer gaat hier vaak gepaard met één uurtje sneeuw, dat vervolgens overgaat in regen en dat was het wel. Een mooie belevenis was het gisteren en dat past wel in de winters van de laatste jaren.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuwval in Den Helder DJ. Koelkast maakte deze foto tijdens de sneeuwval in Den Helder. Zelfs in Den Helder was het volop winter gisteren.

Van Marwijk slaat aanbod uit Abu Dhabi af

Bert van Marwijk heeft een lucratieve aanbieding om trainer te worden van Al Jazira, de vermogende club uit Abu Dhabi, afgeslagen. Dat laat de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal weten aan Voetbal International. Hij wacht liever op een club uit een vooraanstaand voetballand in Europa.

Van Marwijk vloog naar Abu Dhabi met de intentie om voor anderhalf jaar te tekenen, maar zag er op het laatste moment toch vanaf. "Eenmaal in Abu Dhabi kreeg ik een knoop in mijn maag en besloot ik mijn gevoel te volgen", laat hij weten. "Ik doe het niet. Ondanks de fantastische aanbieding die er ligt. Vanavond vlieg ik weer terug naar Nederland."

De eerste interesse uit de Verenigde Arabische Emiraten dateert al van twee maanden geleden. Van Marwijk werd benaderd op voorspraak van Sjeik Mansour, die naast Al Jazira ook Manchester City in handen heeft. Van Marwijk wacht sinds zijn vertrek bij het Nederlands elftal na het mislukte EK op een geschikte club.

[WTT] Balende De Bakker: "Federer te weinig pijn gedaan"

Thiemo de Bakker baalde ervan dat hij Roger Federer donderdag in hun onderlinge treffen op het ABN AMRO World Tennis Tournament niet in verlegenheid kon brengen. "In principe speelde ik een goede wedstrijd, maar ik heb hem te weinig pijn kunnen doen. Hij heeft zich geen zorgen gemaakt en daar had ik wel voor moeten zorgen."

Federer had aan twee breaks genoeg om de wedstrijd met 6-3 en 6-4 binnen te slepen. De Bakker hield daar een rotgevoel aan over. "Die twee games moeten eruit, dat mag niet gebeuren. De eerste maakte ik teveel fouten en bij de tweede break zat het gewoon niet mee."

De Bakker verloor net als vorig jaar in de Davis Cup in straight sets. De nederlagen waren in zijn ogen echter totaal niet met elkaar te vergelijken. De Westlander kwam nu beduidend beter voor de dag. "Toen was ik nerveus en heb ik geen moment de aanval gekozen. Nu had ik meer schijt. Ik denk dat ik vandaag de juiste speelwijze had. Als je tegen Federer rustig gaat spelen, ben je sowieso kansloos."

De Bakker was later donderdag in het dubbelspel wel succesvol. Samen met Jesse Huta Galung versloeg hij de Fransen Richard Gasquet en Julien Benneteau in de supertiebreak: 6-4, 3-6 en 10-7. "De dubbel was prima", zei De Bakker. "Wij waren iets scherper, wilden iets meer. Ik had het idee dat zij het wel prima vonden."

Vader langer vast voor dood zoontje

De 33-jarige man uit Baarn die eerder deze week werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van zijn 6-jarige zoon, blijft nog zeker veertien dagen langer in voorarrest. De rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland heeft dat donderdag bepaald.

De man werd maandagmiddag zwaargewond aangetroffen in de woning aan de Anthony van Dijcklaan, waar ook de dode jongen werd gevonden. Een dag later werd hij aangehouden.

In de woning was ook een 3-jarig meisje aanwezig. Zij bleef ongedeerd. Het meisje en de moeder zijn opgevangen door familie.

Vermisten na lawine in Schotse Hooglanden

Schotse reddingswerkers zijn donderdag met man en macht op zoek naar twee mensen die nog worden vermist na een lawine in de Schotse Hooglanden. Rond het middaguur kregen reddingsdiensten een melding van de lawine in de Cairngorm-bergen.

Er werd een gewonde man aangetroffen die direct naar het ziekenhuis is overgebracht, aldus de autoriteiten. Het is nog onduidelijk hoe ernstig hij gewond is.

Het is niet ongebruikelijk dat er in deze tijd van het jaar in het gebied lawines plaatsvinden.

[PL Darts uitslagen] Van Gerwen en Thornton delen de punten

Het is Michael van Gerwen weer niet gelukt zijn eerste overwinning in de premier league te behalen. Net als vorige week tegen Phil Taylor bleef de man uit Boxtel op 6-6 steken, ditmaal tegen de Schot Robert Thornton.

Het begin van de partij kenmerkte zich door het missen van veel dubbels. Zowel van Nederlandse, als van Schotse kant. Maar omdat beide mannen evenveel kansen lieten liggen ging het gelijk op. Bij een 3-3 stand in legs kreeg Van Gerwen een grote kans om zijn tegenstander te breken maar hij faalde tweemaal op de dubbel. Met dubbel 12 maakte Thornton er gewoon een 4-3 voorsprong van. De wedstrijd kwam tot een climax toen het 5-5 werd, maar omdat Mighty Mike wederom geen break wist te plaatsen stelde The Thorn tot groot genoegen van het Schotse publiek een punt veilig. Thornton kreeg één pijl voor de volle winst maar het was Van Gerwen die met dubbel acht een gelijkspel uit het vuur sleepte.

Mighty Michael van Gerwen (Foto: ProShots)
Mighty Michael van Gerwen (Foto: ProShots)

Eerder op de avond wist Raymond van Barneveld met 7-2 te winnen van Wes Newton en eiste zo de koppositie in de poule op. Andy The Hammer Hamilton won van James Wade en Gary Anderson wist zijn overduidelijke positie als publiekslieveling waar te maken met een 7-5 overwinning op Simon Whitlock. Ook de huidig en 16-voudig Wereldkampioen Phil Taylor pakte zijn eerste twee punten van het seizoen. Hij was met 7-3 te sterk voor Jackpot Adrian Lewis.

Uitslagen week 2:

Wes Newton (Eng) 2-7 Raymond van Barneveld (Ned)
Andy Hamilton (Eng) 7-4 James Wade (Eng)
Gary Anderson (Sch) 7-5 Simon Whitlock (Aus)
Adrian Lewis (Eng) 3-7 Phil Taylor (Eng)
Robert Thornton (Sch) 6-6 Michael van Gerwen (Ned)


Stand Premier League:

    Wed  W   G   V   S  Pt 
1 Raymond van Barneveld (Ned)  2  2  0  0 +8  4
2 Phil Taylor (Eng)  2  1  1  0 +4  3
3 Robert Thornton (Sch)  2  1  1  0 +2  3
4 Simon Whitlock (Aus)  2  1  0  1 +2  2
5 Andy Hamilton (Eng)  2  1  0  1 +1  2
6 James Wade (Eng)  2  1  0  1 0  2
7 Michael van Gerwen (Ned)  2  0  2  0 0  2
8 Gary Anderson (Sch)  2  1  0  1 -1  2
9 Adrian Lewis (Eng)  2  0  0  2 -8  0
10 Wes Newton (Eng)  2  0  0  2 -8  0

NS heeft normale dienstregeling

De treinen van de NS rijden vrijdag weer volgens de normale dienstregeling. Dat meldt het openbaarvervoerbedrijf. Donderdag rijdt de NS wel met minder treinen vanwege het winterse weer.

Bij een aangepaste dienstregeling rijden op veel trajecten maar eens in het halfuur treinen in plaats van eens per kwartier. De afgelopen tijd paste de NS de dienstregeling vaker aan vanwege het winterse weer, tot ongenoegen van reizigersorganisaties.


NS rijdt vrijdag weer normale dienstregeling (Foto: Novum)

Groot fraudeonderzoek naar paardenvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert sinds maandag een grootschalig onderzoek uit naar fraude met paardenvlees. Bij één bedrijf is het vlees geblokkeerd, wat betekent dat het niet mag worden gebruikt of verhandeld. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) mede namens minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het onderzoek zijn ongeveer honderd bedrijven in beeld waar de NVWA tweehonderd monsters heeft genomen van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Het gaat om slachthuizen, supermarkten en de handelaars en producenten die daartussen opereren.

Niet alleen verdachte bedrijven zijn gecontroleerd, maar ook zijn steekproeven genomen bij bedrijven in heel Nederland. Verder wordt niet alleen vlees waarin paardenvlees kan zitten getest, maar ook wordt paardenvlees getest op verboden middelen.

De onderzoekers kijken of paardenvlees in de producten is verwerkt, terwijl er rundvlees op het etiket stond. Daarnaast onderzoekt de NVWA bij veertig bedrijven de etiketten en controleert de identiteit van het vlees en de administratie. "Het is ontoelaatbaar dat consumenten doelbewust worden misleid voor eigen gewin", stelt Dijksma in een verklaring. De Europese Commissie stelt voor om de komende maanden in alle lidstaten controles uit te voeren, schrijft Dijksma verder.

In verscheidene Europese landen dook de laatste tijd paardenvlees op dat als rundvlees over de toonbank was gegaan. Vaak gaat het om prefab-voedsel als hamburgers, frikadellen en kant-en-klaarmaaltijden. De verontwaardiging is groot.

Diverse Nederlandse supermarkten hebben producten uit de schappen gehaald waarin paardenvlees was verwerkt terwijl dit niet op het etiket stond. Deze week bleek dat een Nederlands bedrijf een rol speelt in het schandaal, hoewel de eigenaar zegt dat het vlees altijd juist was gelabeld.

Onderzoek naar achtergehouden spoorrapport

Een consultant onderzoekt de ambtelijke onenigheid tussen twee afdelingen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waardoor een kritisch rapport over Prorail niet naar de Kamer werd gestuurd. Dat schrijven minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) en staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer.

Op basis van het onderzoek wordt bepaald of er personele maatregelen genomen moeten worden. De bewindsvrouwen spreken van een 'interne aangelegenheid', waarover ze geen verdere mededelingen doen aan de Kamer. "Wij hebben er vertrouwen in dat een dergelijke situatie in de toekomst niet meer zal voorkomen."

Schultz, in het vorige kabinet nog verantwoordelijk voor het spoor, gaf in september opdracht om het rapport naar de Kamer te sturen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, omdat er ambtelijke onenigheid tussen twee afdelingen was. Hierdoor is ook Mansveld, die in november aantrad en sindsdien het spoor in haar portefeuille heeft, niet op de hoogte gesteld van de rapporten.

De minister zei het eerder al 'onvergeeflijk' te vinden dat het rapport niet naar de Kamer is gestuurd. Ook Mansveld ging al door het stof. De staatssecretaris, die het rapport eind vorige maand alsnog opstuurde naar de Kamer, bood haar excuses aan voor de gang van zaken omdat zij nu politiek verantwoordelijk is.


Onderzoek naar achtergehouden spoorrapport (Foto: Novum)

[PL Darts] Taylor walst over Lewis heen

Phil Taylor had in week twee van de Premier League of Darts geen problemen met zijn plaatsgenoot uit Stoke on Trent. De wereldkampioen rekende namelijk met een ruime 7-3 zege af met Adrian Lewis. Taylor komt door deze overwinning en het gelijkspel tegen Michael van Gerwen van vorige week op drie punten, en staat op de ranglijst nu tweede achter Raymond van Barneveld.

Phil Taylor zette als eerste een leg op het scorebord. Toen hij ook dichtbij de tweede leg was, gooide Lewis bullseye erin om er 1-1 van te maken. Taylor en Lewis kwamen daarna op een gelijke 3-3 stand in legs, maar het was Taylor die op stoom begon te komen. Een sterke 103-finish maakte de voorsprong voor Taylor en ook de achtste leg ging gemakkelijk via dubbel twaalf naar The Power. Taylor kwam daarna via dubbel tien op de 6-3 voorsprong, maar met slechts één punt nam de wereldkampioen geen genoegen. Met nog een 177 en dubbel acht finish pakte Taylor voor de eerste keer dit seizoen de volle winst in de Premier League.

Taylor zette vanavond een gemiddelde van 98,69 punten neer, Lewis bleef met 89,41 achter.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.