FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 februari 2013

[PL Darts] Barney begint met zege, Van Gerwen speelt gelijk

Raymond van Barneveld het nieuwe seizoen van de Premier League Darts goed begonnen. Hij won zijn openingspartij met 7-4 van Gary Anderson. Ook stond de herhaling van de WK-finale op het programma Phil Taylor nam het op tegen Michael van Gerwen. Er kwam geen winnaar, het werd 6-6. 

Barney begon de partij moeizaam. Hij mistte vier pijlen op de dubbel waardoor Anderson direct de break kon forceren. Anderson liep uit naar 1-3 door onder andere 106 uit te gooien. Van Barneveld wist in de zesde leg op gelijke hoogte te komen nadat beide speles liepen te prutsen op de dubbels. Iets waar beide spelers de hele partij last van hadden. Ook in de zevende leg kreeg Anderson zijn kansen, maar ondanks dat hij een 180-er gooide kreeg hij de dubbels er niet in. Drie missers van de Schot betekende een kans voor Van Barneveld, en via de dubbel zestien pakte hij zijn eerste voorsprong van de wedstrijd. Deze voorsprong gaf hij niet meer uit handen en wist te partij met 7-4 te winnen. 

Van Gerwen heeft vijf pijlen voor de zege gehad, maar hij wist uiteindelijk niet te winnen. Taylor prutste in het begin van de wedstrijd op de dubbels waardoor Van Gerwen op een 3-1 voorsprong kon komen. Taylor kon uiteindelijk weer op gelijke hoogte komen. Van Gerwen trok weer het initiatief naar zich door iedere keer te openen met 180 en dat zorgde mede voor een 6-4 voorsprong. In de elfde leg strandde een poging van Van Gerwen voor een perfecte leg bij pijl zeven uiteindelijk kreeg hij vijf pijlen om de partij uit te gooien, maar dat deed hij niet. Een leg later kon Taylor toch nog een punt redden door 104 uit te gooien. 

De avond werd geopend door Hamilton en Thornton. Voor Thornton werd zijn debuut aan het rondreizend circus door het Verenigd Koninkrijk een succes. The Thorn kwam 5-1 voor, Hamilton wist zich terug te vechten tot 5-5 te komen maar ging toch met lege handen naar huis. Thornton herpakte zich gooide 120 uit en wist daarna de partij met 7-5 naar zich toe te trekken. De partij tussen Wade en Newton kenmerkte zich doordat Newton beter wist te scoren, maar Wade beter wist te finishen. Dit laatste is ook in de uitslag te zien, Wade wist de partij met 7-4 te winnen. 

 Zonder dat The Wizard het lukte om één 180'er te gooien wist hij wel van Jackpot te winnen. Whitlock boekte een 7-3 zege op LewisDe partij ging tot 3-3 gelijk op, daarna gooide Whitlock 108 en 121 uit om een break te forceren. Lewis liet de partij vervolgens lopen. Volgende week verhuist het circus naar Aberdeen. Van Barneveld neemt het op tegen Newton en Van Gerwen speelt tegen Thornton.

Uitslagen

Naam Naam Uitslag
Andy Hamilton Robert Thornton 5-7
James Wade Wes Newton 7-4
Raymond van Barneveld Gary Anderson 7-4
Simon Whitlock Adrian Lewis 7-3 
Phil Taylor Michael van Gerwen 6-6 

Stand

# Naam Gespeeld Winst Gelijk Verloren Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Simon Whitlock 1 1 0 0 2 7 3 4
2 Raymond van Barneveld 1 1 0 0 2 7 4 3
3 James Wade 1 1 0 0 2 7 4 3
4 Robert Thornton 1 1 0 0 2 7 5 2
5 Michael van Gerwen 1 0 1 0 1 6 6 0
6 Phil Taylor 1 0 1 0 1 6 6 0
7 Andy Hamilton 1 0 0 1 0 5 7 -2
8 Gary Anderson 1 0 0 1 0 4 7 -3
9 Wes Newton 1 0 0 1 0 4 7 -3
10 Adrian Lewis 1 0 0 1 0 3 7 -4


Programma speelronde 2, Aberdeen 

Naam Naam
Wes Newton Raymond van Barneveld
Andy Hamilton James Wade
Gary Anderson Simon Whitlock
Adrian Lewis Phil Taylor
Robert Thornton Michael van Gerwen

Paumen verbreekt doelpuntenrecord Fieke Boekhorst

Maartje Paumen is sinds donderdagavond de meest scorende speelster aller tijden in Oranje. De captain van de Nederlandse ploeg maakte in het duel op de Investec Cup tegen Zuid-Afrika haar 128ste en 129ste treffer voor onze nationale ploeg.

Paumen haalt hierdoor recordhouder Fieke Boekhorst in. Boekhorst – ook een cornerspecialist – kwam eind jaren zeventig, begin jaren tachtig tot 128 doelpunten. Paumen maakte in november 2004 haar debuut in het Nederlands elftal. Ruim een half jaar later scoorde ze voor het eerst voor Oranje. Dat gebeurde op 14 augustus 2005 op het EK in Ierland, in de wedstrijd van Nederland tegen Spanje.

In afgelopen acht jaar won Paumen met Oranje alles wat er te winnen viel. De verdediger haalde tweemaal goud op de Olympische Spelen, was de beste op het WK, won viermaal de Champions Trophy en drie EK’s. Paumen werd in 2012 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld en is de meeste scorende vrouw aller tijden op de Olympische Spelen.

'Honderden kinderen dood door luchtaanvallen VS'

Aanvallen van het Amerikaanse leger in Afghanistan hebben de afgelopen vier jaar aan honderden kinderen het leven gekost. Dat heeft de Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

De commissie zei verontrust te zijn over het feit dat de slachtoffers 'naar verluidt het gevolg zijn van een gebrek aan voorzorgsmaatregelen en het lukraak gebruik van geweld'. Het onderzoek van de VN wordt elke vier jaar uitgevoerd.

Vorig jaar april schreef speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende Conflicten Radhika Coomaraswamy al in een rapport voor de Veiligheidsraad dat het aantal kinderen dat om het leven komt door luchtaanvallen 'uitgevoerd door pro-regeringskrachten, waaronder het Afghaanse Nationale Leger en de Internationale Strijdkrachten' ten opzichte van de vorige periode van vier jaar bijna is verdubbeld. In 2011 alleen al kwamen honderdtien kinderen om het leven en raakten 68 gewond.

De VS moeten volgens de Commissie voor de Rechten van het Kind 'concrete en stevige voorzorgsmaatregelen treffen om te voorkomen dat willekeurig geweld wordt gebruikt'. Dit moet er toe leiden dat niet langer burgers, onder wie kinderen, om het leven komen of verminkt worden.

Mensenrechten- en burgerrechtenorganisaties schaarden zich achter de bevindingen. "De VS moeten hun verplichtingen onder de internationale wetgeving nakomen om grondig en onafhankelijk burgerslachtoffers en geweld tegen kinderen te onderzoeken, de daders te berechten en de slachtoffers een schadevergoeding te betalen", aldus Jamil Dakwar, van de American Civil Liberties Union.

Rechter verbiedt bezetting bij verpleeghuizen Amsta

Medewerkers van Amsta mogen geen van de 35 locaties van de Amsterdamse zorginstelling bezetten. Dat heeft een rechter in een kort geding besloten, meldt Amsta donderdagavond.

Afgelopen zaterdag bezetten ongeveer honderd mensen het verpleeghuis Sarphatihuis in Amsterdam uit onvrede over werkdruk en de besteding van zorggeld. Volgens Amsta was er in het weekend sprake van een onrustige en onveilige situatie voor de bewoners. Er zou veel herrie zijn gemaakt en op ramen en deuren zijn gebonkt. Managers zouden hardhandig buiten de deur zijn gezet en de dienstdoende arts werd het gebouw niet in gelaten.

Na afloop van de bezettingsactie zaterdag, waarbij het management het gebouw niet meer in mocht, zouden de vakbond en het bestuur van de zorginstelling om tafel gaan zitten. Na het eerste gesprek gaven beide partijen aan verder te gaan praten. Abvakabo stelde dinsdag echter dat het bestuur van Amsta zich niet aan gemaakte afspraken zou houden. Werknemers zouden daarom nieuwe acties voorbereiden.

Het kort geding was er volgens Amsta niet op gericht om andere acties als werkonderbrekingen te voorkomen, maar enkel om nieuwe bezettingen tegen te gaan. Abvakabo FNV laat donderdagavond weten dat medewerkers van het Sarphatihuis vrijdagmiddag het werk neerleggen.

Abvakabo FNV spreekt het overigens tegen dat zaterdag sprake was van een onveilige situatie voor bewoners. Er zouden zelfs nog nooit zo veel gediplomeerde medewerkers in het verpleeghuis zijn geweest als zaterdag. "De veiligheid van bewoners is op dit moment dagelijks in het geding, niet vanwege acties, maar juist vanwege onderbezetting", aldus de vakbond.

Messi zet handtekening onder nieuw contract

Lionel Messi is door FC Barcelona officieel vastgelegd tot medio 2018. De viervoudig wereldvoetballer van het jaar zette donderdag zijn handtekening onder een nieuw contract, waarover in december al overeenstemming was bereikt. De oude verbintenis van Messi liep nog tot de zomer van 2016.

De in het Argentijnse Rosario geboren Messi arriveerde op 13-jarige leeftijd bij FC Barcelona. Drie jaar later, in het seizoen 2004-2005, maakte hij onder de Nederlandse trainer Frank Rijkaard zijn debuut in de hoofdmacht. Messi won met Barcelona onder meer vijf Spaanse landstitels en drie keer de Champions League. Sinds vorig jaar is de Argentijn topscorer aller tijden van de Catalaanse club. Hij verbrak het stokoude record van Cesar Rodriguez.

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5

Schippers: privacy voldoende geborgd in nieuw EPD

De bescherming van persoonsgegevens zijn voldoende geborgd bij het vernieuwde elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer.

Volgens Schippers kan de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) het contract met CSC, het bedrijf dat het nieuwe EPD het Landelijk Schakelpunt heeft gebouwd en beheert, opzeggen als blijkt dat de Nederlandse privacywetgeving onvoldoende wordt nageleefd. Overtreding van de bescherming van persoonsgegevens wordt in het contract aangemerkt als wanprestatie en is reden voor ontbinding van het contract en schadeloosstelling, aldus Schippers.

Schippers meldde eind vorig jaar nog dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mogelijk gaat kijken naar de regels rondom de opvolger van het EPD. Aanleiding is het bericht dat de Amerikaanse overheid inzage zou kunnen eisen in medische dossiers.

Schippers stelt hierover dat met het CSC een aanvullende afspraak is gemaakt. CSC heeft beloofd eventuele 'aanwijzingen' van het CBP te verwerken. Als dat niet gebeurd, kan ook dat reden zijn voor ontbinding van het contract. "Ik ben van mening dat de VZVZ op deze wijze de opvolging van wet- en regelgeving heeft geborgd. Ik zal het CBP hiervan op de hoogte stellen", aldus de minister.

Verzekeraar eist miljoenen van Armstrong

Lance Armstrong heeft de eerste miljoenenclaim na zijn dopingbiecht binnen. Verzekeraar SCA Promotions diende donderdag bij de rechter in Dallas zoals verwacht een eis tot terugbetaling van 12 miljoen dollar in, een kleine 10 miljoen euro.

Het bedrag betreft de uitgekeerde premies aan Armstrong voor het winnen van de Ronde van Frankrijk in de jaren 2002 tot en met 2005, plus de gemaakte advocaatkosten. Armstrong had eerder een rechtszaak tegen SCA gewonnen nadat die firma vanwege dopinggeruchten geweigerd had de afgesproken bedragen over te maken. Daarbij pleegde de oud-wielrenner, zo bleek jaren later, meineed, maar dat strafbare feit is inmiddels verjaard.

Europarlement waarschuwt EU-leiders

De EU-meerjarenbegroting voor 2014-2020 moet niet te veel afwijken van de wensen van het Europees Parlement, anders gaat het feest niet door. De voorzitter van het Europees Parlement (EP), Martin Schulz, waarschuwde de EU-leiders donderdag maar alvast mochten zij overeenstemming bereiken over het EU-budget.

Het EP heeft voor de eerste keer het recht de meerjarenbegroting goed- of af te keuren. Door van te voren al rekening te houden met de wensen van het Europarlement is de kans natuurlijk groter dat ze met het eindvoorstel zullen instemmen, maakte Schulz duidelijk. Wat er nu op tafel ligt is in de ogen van Schulz veel te weinig gericht op de toekomst. "Dit is de meest achterwaartse begroting in de geschiedenis van de unie", want juist op innovatie en onderzoek lijken de leiders te willen korten.

Schulz zal bovendien weigeren zijn handtekening onder een akkoord over de EU-meerjarenbegroting te zetten als het gat tussen de betalingen en verplichtingen te groot wordt. Europa stevent volgens Schulz af op een fiscal cliff: een situatie waar de verplichtingen veel hoger zijn dan er geld in kas is om die mee te betalen. "Ik kan, wil en zal dit niet accepteren."

Bovendien moet Europa zich niet laten gijzelen door de wil van een land, aldus Schulz. Daarmee verwees hij concreet naar de positie van de Britten die een forse verlaging van de meerjarenbegroting eisen, anders gaan ze niet akkoord.

Monnik betrapt tijdens geile orgie

De monnikenorde van Phuket heeft een van zijn volgelingen per direct de deur gewezen. De beste man werd op heterdad betrapt terwijl hij twee vrouwen snoeihard te grazen nam.

De Thaise politie kreeg dinsdag een tip dat een monnik zich met twee vrouwen zou ophouden in een hotelkamer in de Thaise hoofdstad. "We gingen naar de opgegeven locatie, en troffen daar een monnik en twee vrouwen aan", zo laat de politie weten. "In de kamer vonden we drugs, monnik Phra Piroj Suwanno (47), en twee vrouwen van 39 en 43 jaar."

Het drietal werd positief getest op drugs. "De vrouwen hebben verklaard dat ze zijn bevriend met Phra Piroj. Hij is speciaal voor hen afgereisd naar Phuket en een hotelkamer geboekt. Hier hebben ze drugs gebruikt en een orgie gehouden."

De geile monnik is door de politie overgeleverd aan de oppermonnik van de Laem Petch tempel in Patong. De beste man is direct uit de kloosterorde gegooid. Het drietal zal waarschijnlijk worden aangeklaagd wegens drugsbezit.

[OKT] IJshockeyers kunnen niet stunten tegen Duitsland

De Nederlandse ijshockeyers zijn het olympisch kwalificatietoernooi in het Duitse Bietigheim-Bissingen begonnen met een Nederlaag. Gastland Duitsland, de nummer tien van de wereld, won met 5-1 (2-0,1-1, 2-0) van Oranje.

De ijshockeyers konden de Duitsers in de eerste helft van de wedstrijd goed bijbenen. In de tweede periode scoorde Marcel Kars namens Nederland vanuit een powerplaysituatie en verkleinde de achterstand tot één doelpunt. Oranje kreeg zelfs kansen op de gelijkmaker die uiteindelijk niet viel. Duitsland kwam echter in de slotfase van de tweede periode op 3-1 en liep in de laatste periode verder uit.

De andere wedstrijd in de groep werd gewonnen door Oostenrijk door Italië met 3-2 te verslaan. Alleen de winnaar van het OKT mag volgend jaar afreizen naar Sochi. Nederland speelt morgen tegen Oostenrijk en zondag wordt het OKT afsloten met een duel tegen Italië. Oranje was alleen in 1980 van de partij op de Spelen.

Vrouw met boerka geen vuilniszak

Een Britse politicus is geschorst na een briljante grap op Facebook. De beste man had een vrouw in boerka vergeleken met een vuilniszak.

Chris Joannides, die namens de Conservatieven in de gemeenteraad van Enfield zit, had een foto van een moeder en dochter naast een tweetal vuilniszakken op Facebook gezet. Hierbij plaatste hij de volgende grap: "Ik zag haar daar staan en vertelde haar dat ze drie mooie kinderen heeft. Ze had niet pissig moeten worden en me bedreigen. Het was slechts een vergissing!"

Leuke grap, maar de gemeente kan er niet om lachen. Ze hebben de politicus, die van Grieks-Cypriotische komaf is, voorlopig geschorst wegens racisme. Joannides ontkent echter islamofoob te zijn.

'Meer Nederlandse jihadstrijders naar Syrië'

Het aantal moslimjongeren uit Nederland dat naar Syrië gaat om aan de kant van radicale terreurorganisaties mee te strijden tegen president Bashar Assad groeit. Hoofd van de geheime dienst AIVD Rob Bertholee zegt donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur zich zorgen te maken.

Bertholee stelt dat de groeiende groep jihadreizigers naar Syrië te verklaren is. "Het is makkelijk te bereizen, en het lijkt voor een deel een legitiem doel. Want ook het Westen vraagt zich af hoe we de oppositie daar het beste kunnen steunen."

De jongeren komen echter wel bij clubs als Jabath al-Nusra terecht. Jabath al-Nusra is onlangs door de VS op de terreurlijst gezet. "Het is in mijn ogen zeer zorgwekkend vanwege de gevechtservaring die ze daar opdoen, vanwege de ideologie die ze daar meekrijgen en het feit dat ze mogelijk getraumatiseerd worden. En dat nemen ze allemaal mee als ze terug naar Nederland komen."

Masterclass Roel Reiné

Terwijl het buiten vies regent schittert in de bovenste bioscoopzaal  van Het Ketelhuis onze eigen zon. Nederlandse regisseur Roel Reiné (Death Race 2, The Marine 2, The Scorpion King 3) is voor twee weken in Nederland om te praten over zijn nieuwste film Death Race 3. Dit gaat gepaard met een masterclass van een uur waarin hij zeel veel nieuw materiaal toont, zichzelf opent en vol passie praat over zijn werk.

Oudste Facebook-gebruiker is 105

De oudste geregistreerde gebruiker van Facebook is een vrouw uit Californië. Edythe Kirchmaier is 105 en heeft sinds een maand een Facebook-account, meldden Amerikaanse media donderdag.

Het account werd voor haar 105e verjaardag aangemaakt door de medische hulporganisatie Direct Relief, waarvoor Kirchmaier al 40 jaar vrijwilligerswerk doet. In de korte tijd dat ze op Facebook actief is, heeft de hoogbejaarde vrouw al 20.000 vrienden vergaard.

Naar eigen zeggen is ze zeer gelukkig met Facebook, omdat ze zo contact kan houden met familie en vrienden. ,,Ook krijg ik lieve berichtjes en foto's van mensen over de hele wereld", aldus Kirchmaier. Ze overweegt om ook een Twitter-account te beginnen.

Oudste Facebook-gebruiker is 105
Oudste Facebook-gebruiker is 105 (Foto: ANP)

Vettel schudt roest van zich af

Op de dag dat Giedo van der Garde op het circuit van Jerez niet in actie kwam bij Caterham, draaide formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel zijn eerste testrondjes van 2013. De 25-jarige Duitser had het donderdag in de Spaanse zon meteen prima naar zijn zin.

"Ik heb wat roest uit de winter van mijn schouders kunnen schudden", glimlachte de succesvolle coureur van Red Bull. Vettel voltooide 102 rondjes op het Spaanse circuit. "Het voelde goed aan om weer terug te zijn, zowel op de baan als in de auto. De wagen rijdt weer prima. Daar ben ik direct heel blij om. Ik zit meteen weer in het juiste ritme."

De eerste Grand Prix van het seizoen is op 17 maart in Australië.

Derijck: "Slecht seizoen lag aan Rutten"

Verdediger Timothy Derijck komt in zijn tweede seizoen bij PSV beter voor de dag dan in zijn debuutjaar. Dat komt door het vertrek van Fred Rutten, denkt de Belg zelf. Rutten, vorig seizoen bij PSV op straat gezet en nu coach van Vitesse, zou geen positieve invloed hebben gehad op Derijck. Dat terwijl de trainer er persoonlijk voor had gezorgd dat de verdediger uit Den Haag werd weggekaapt.

Rutten zou Derijck te vaak hebben afgevallen in de media. Dat zorgde ervoor dat Derijck geen vertrouwen voelde. "Na mijn eerste wedstrijd kreeg ik al een vervelend gevoel. We wonnen uit bij ADO Den Haag met 0-3, maar Rutten was niet tevreden."

"Hij stipte tijdens de trainingen heel veel dingen die hij niet goed vond. Natuurlijk probeerde ik wat met zijn kritiek te doen, maar het hielp niets. Ik heb geen enkel probleem met kritiek, maar dit voelde gewoon niet goed. Het was alsof hij dingen zocht. Bewijs heb ik niet, maar hij gaf me vanaf het begin nooit het gevoel dat ik iets goed deed", vertelt Derijck in Voetbal International.

"Het vreemde was dat ik merkte dat Rutten richting mij veeleisender was dan richting anderen. En dat viel niet alleen mij op, maar ook mijn ploeggenoten", aldus Derijck, die onder Dick Advocaat is opgebloeid en nu vrijwel onbetwist basisspeler is.

Oranjevrouwen winnen opnieuw op Investec Cup

De Oranjevrouwen hebben de tweede overwinning op de Investec Cup geboekt. In Kaapstad werd donderdagavond gastland Zuid-Afrika met 3-1 verslagen. Dinsdag was Nederland ook te sterk voor Engeland, toen trok de ploeg van bondscoach Max Caldas met 4-1 aan het langste eind.

Oranje kwam in de eerste helft op voorsprong via Ireen van den Assem. Vervolgens verdubbelde Maartje Paumen na rust de score: 2-0. Even later was het weer raak voor het strafcornerkanon, die hiermee het doelpuntenrecord van Fieke Boekhorst verbrak: 3-0. Het antwoord van Zuid-Afrika kwam in de slotfase van de wedstrijd, waarmee de gastvrouwen de eindstand bepaalden: 3-1.

Zaterdag spelen de Oranjevrouwen de halve finale tegen Engeland. Het duel wordt om 13.30 uur (Nederlandse tijd) gespeeld.

GroenLinks daagt PvdA uit om energiebesparing

GroenLinks heeft donderdag een voorstel gepresenteerd voor een fonds waaruit woningisolatie kan worden gesubsidieerd. Aanleiding zijn uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom. Die zei afgelopen weekeinde dat hij zo'n fonds wil.

"Een fonds voor woningisolatie is goed voor de werkgelegenheid in de bouw, de portemonnee van bewoners en voor het klimaat", stelt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Afgelopen najaar hield de PvdA met coalitiepartner VVD het fonds nog tegen, maar gezien de uitspraken van Samsom rekent Voortman nu wel op de steun van de sociaaldemocraten.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) zegt dat er geen geld is voor zo'n fonds. Voortman stelt voor het fonds te financieren door een tijdelijke werkgeversheffing voor hoge inkomens boven de 150 duizend euro langer te laten bestaan.

La passante du Sans-Souci

Max Baumstein (Michel Piccoli) is de oprichter en voorzitter van Internationale Solidariteit, een belangwekkende mensenrechtenorganisatie. Tijdens een gesprek met Federico Lego (Mathieu Carrière), de ambassadeur van Paraguay, schiet Baumstein hem dood. Hij geeft zichzelf onmiddellijk aan. Aan zijn vrouw Lina (Romy Schneider) en later tijdens het proces vertelt Baumstein het verhaal van zijn jeugd in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Het is 1933 en Max wordt in Berlijn opgevoed door Elsa (eveneens gespeeld door Romy Schneider) en Michel Wiener (Helmut Griem) nadat zijn vader door de nazi's voor zijn ogen is vermoord. Al snel vindt Michel Wiener het te link en hij stuurt Elsa en Max naar Parijs. Daar komt Elsa in aanraking met Lego, die toen Ruppert von Leggaert heette en een nazi-officier was.

Derde etappe Tour Med afgelast door organisatie

De derde etappe van de Tour Med is door de organisatie afgelast. De lokale autoriteiten maakten bekend niet te kunnen instaan voor de veiligheid van de renners tijdens de etappe en moesten deze beslissing daarom noodgedwongen nemen.

Vanmiddag pakte Lars Boom de leiding in deze rittenkoers. Zaterdag zal de ronde verder gaan met een bergrit, waarna zondag de laatste rit zal volgen.

Formule 1-wagens voor 2013 gepresenteerd

Over vijf weken gaat het nieuwe Formule 1-seizoen van start. Deze winter hebben de teams hard gewerkt om de wagen voor 2013 op tijd af te krijgen. De afgelopen dagen werden de nieuwe bolides getoond aan de media. Sommige teams kozen ervoor om hun wagen pas op de eerste testdag in Jerez te presenteren.

Dit jaar zullen er elf teams deelnemen, één minder dan vorig jaar. HRT verkeerde al langere tijd in financiële problemen en een nieuwe koper kon niet op tijd gevonden worden. Het team werd eind vorig jaar dan ook failliet verklaard.

De reglementen zijn op een aantal punten veranderd. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van vorig jaar zijn hieronder op een rijtje gezet:

  • De 'force majeure'-regeling is uit de reglementen geschrapt. Indien een wagen op de baan tot stilstand komt, moet er te allen tijde genoeg brandstof aanwezig zijn om de FIA van één liter brandstof te voorzien plus de brandstof die benodigd zou zijn geweest om terug te keren naar de pitstraat. Deze hoeveelheid wordt bepaald door de FIA.
  • Het Drag Reduction System (DRS) mag tijdens de vrije trainingen en de kwalificatie alleen nog gebruikt worden in de aangegeven zones om de veiligheid te bevorderen. De FIA heeft toegezegd om op zo veel mogelijk circuits twee DRS-zones aan te wijzen.
  • Het dubbele DRS-systeem mag vanaf 2013 niet meer gebruikt worden. Het systeem werd in 2012 ontwikkeld door Mercedes en bestond uit een aantal luchtkanalen die door de wagen liepen. Wanneer het DRS-systeem geactiveerd was, creeërde dit systeem een stall-effect op de voorvleugel wat zorgde voor minder weerstand en betere stabiliteit in snelle bochten.
  • Het minimumgewicht is verhoogd van 640kg naar 642kg. Dit is gedaan ter compensatie van de nieuwe Pirelli-banden, die iets zwaarder zijn ten opzichte van vorig jaar.
  • De flexibiliteit van de voorvleugel is verder ingeperkt. De vleugel mag vanaf heden niet meer dan 10mm doorbuigen bij een belasting van 1000 Newton.
  • De stap in de neus mag om esthetische redenen afgedekt worden met een kapje. Dit opzetstuk mag echter geen deel uitmaken van de dragende constructie.
  • De testprocedures zijn verder aangescherpt ten behoeve van de veiligheid.

Hieronder volgen de foto's van de wagens:

Infiniti Red Bull Racing RB9 (Foto: Red Bull Racing)

Scuderia Ferrari F138 (Foto: Ferrari)

Vodafone McLaren Mercedes MP4-28 (Foto: McLaren)

Lotus F1 Team E21 (Foto: Lotus)


Mercedes AMG Petronas F1-W04 (Foto: Mercedes)

Sauber C32 (Foto: Sauber)


Sahara Force India VJM06 (Foto: Force India)


Williams FW35 (Foto: Williams)

Scuderia Toro Rosso STR8 (Foto: STR)


Caterham CT03 (Foto: Caterham)

Marussia MR02 (Foto: Marussia)

Trailer van Aliens: Colonial Marines

In de aanloop naar de wereldwijde release van het langverwachte Aliens: Colonial Marines op 12 februari presenteren Gearbox Software en SEGA de 2:30 minuut lange Extended Cut-versie van de Contact-trailer.

De trailer, die wordt begeleid door een klassiek stuk filmische muziek van de voor een Golden Globe-genomineerde componist Clint Mansell, neemt de kijker mee op een verticale reis door de USS Sulaco, waarbij de US Colonial Marines voor hun leven moeten vechten tegen een naderende aanvalsgolf van Xenomorphs.

Cagliari en AC Milan spelen in Turijn

De wedstrijd in de Serie A tussen Cagliari en AC Milan wordt zondag gespeeld in Turijn. Het nieuwe stadion van Cagliari voldoet volgens de Italiaanse voetbalbond nog altijd niet aan de veiligheidsregels. Om dezelfde reden moest de club in december voor de thuiswedstrijd tegen Juventus al uitwijken naar Parma.

Cagliari trok eind vorig seizoen uit het verouderde stadion Sant'Elia om net buiten de stad in de Is Arenas te gaan spelen. Ook dat onderkomen vertoont echter de nodige gebreken. Voor wedstrijden tegen grote tegenstanders moet de club uit Sardinië daarom vaak uitwijken naar het Italiaanse vasteland.

Politie LA jaagt op wraakzuchtige ex-collega

De politie van de Amerikaanse stad Los Angeles heeft donderdag de jacht geopend op een moordende ex-collega. De in 2008 ontslagen agent wordt verdacht van drie moorden en drie pogingen tot moord sinds het weekeinde.

De gezochte Christopher Dorner werd ontslagen wegens het afleggen van valse verklaringen. Hij is in verband gebracht met de dood van de dochter van een politieman en haar verloofde, die zaterdagavond in hun auto in de parkeergarage van hun flat werden doodgeschoten. Donderdag werden twee keer twee agenten beschoten in Riverside County, ten oosten van Los Angeles. In een geval kwam een agent er met een schampschot van af, in het andere geval werd een agent gedood en raakte een ander levensgevaarlijk gewond. De beschoten agenten waren niet specifiek naar Dorner op zoek.

De 33-jarige Dorner heeft zichzelf in verband gebracht met de moord op Monica Quan en haar verloofde. Hij liet volgens de politie een 'manifest' van een paar kantjes achter waarin hij dreigementen uitte tegen verscheidene andere personen, onder wie leden van de politie.

Dorner werkte van 2005 tot 2008 bij de politie. De vader van de vermoorde Monica Quan werd na zijn loopbaan bij de politie advocaat en stond Dorner bij in diens ontslagzaak. Dorner werd ontslagen nadat hij een klacht had ingediend tegen zijn instructeur, die een zwaar dementerende schizofrene man bij zijn arrestatie zou hebben geschopt. Na een onderzoek kreeg Dorner ontslag wegens het afleggen van valse verklaringen, hoewel de vader van de arrestant de lezing van de agent leek te ondersteunen. De vader getuigde dat hij zijn zoon had gevraagd 'of hij gevochten had, omdat zijn gezicht opgezwollen was', en dat de zoon had geantwoord dat hij twee keer was geschopt door een agent.

'Zeker vijftig rechters verzwijgen bijbaan'

Zeker vijftig rechters hebben verzuimd hun bijbanen te melden. Vaak gaat het om onbeduidende nevenfuncties, zoals een gastdocentschap of het voorzitterschap van een lokale golfclub. Maar in sommige gevallen gaat het om functies die zich moeilijk laten combineren met het rechterschap, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur donderdag.

Nieuwsuur onderzocht de kwestie samen met Het Financieele Dagblad. Rechters zijn wettelijk verplicht hun bijbanen te melden. Sommige rechters verzwijgen echter dat ze bijvoorbeeld ook advocaat zijn of een commercieel rechtskundig adviesbureau hebben. Eind 2011 telde Nederland in totaal ongeveer 2450 rechters.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt spreekt in een reactie in het programma van 'labbekakkerigheid'. De oud-rechter denkt dat rechters de bijbanen verzwijgen door een combinatie van domheid, naïviteit en een tikkeltje arrogantie.

"De boodschap 'dit is niet acceptabel' is kennelijk nog niet doorgedrongen", aldus Recourt. "Want als journalisten zo makkelijk een hele lijst niet-opgegeven nevenfuncties boven tafel kunnen krijgen, dan kunnen de presidenten van rechtbanken dat ook, dan kan de Raad voor de Rechtspraak dat ook."

Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat besturen van rechtbanken meer mogelijkheden krijgen om rechters te bestraffen. VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt dat het instrumentarium voor rechtbankbesturen moet worden uitgebreid.

Recourt is het daarmee eens. Ontslag, wat nu al kan, noemt hij 'meteen zo'n zwart-witbenadering'. "Het ontbreekt juist aan tussenvormen: bijvoorbeeld overplaatsing of schorsing, manieren die niet meteen de hardste maatregel zijn, maar waar je wel een heel duidelijk signaal kan afgeven", aldus de sociaaldemocraat.

Rechters mogen in verband met de onpartijdigheid geen zaken behandelen waarbij ze zelf betrokken zijn doordat ze een bepaalde nevenfunctie hebben. Een rechter in het bestuur van een voetbalclub mag bijvoorbeeld geen zaak behandelen waarin die club een van de partijen is.

Fransman met cocaïne in onderbroek betrapt

Een 28-jarige man uit het Franse Niourt met cocaïne in zijn onderbroek is donderdag op Amsterdam Centraal Station betrapt. De man wilde op een internationale trein stappen, die op het punt stond naar Parijs te vertrekken. De verdachte had ook bijna tienduizend euro bij zich, meldt de politie donderdag.

De man had twee bolletjes cocaïne in zijn onderbroek met een gewicht van in totaal 65,9 gram. In zijn lichaam zaten overigens geen bolletjes drugs, heeft een scan met een röntgenapparaat aangetoond.

Extra beveiliging oppositie Egypte na fatwa's

Leiders van de Egyptische oppositie hebben donderdag extra beveiliging gekregen nadat verscheidene radicale moslimgeestelijken fatwa's over hen hadden uitgesproken waarin werd opgeroepen hen te doden. De oproepen hebben de vrees versterkt voor moordaanslagen, zoals op de leider van de oppositie in Tunesië.

De Egyptische regering en de Moslimbroederschap hebben de fatwa's veroordeeld en de Egyptische procureur-generaal is tegen een van de geestelijken een vooronderzoek begonnen. De moord op de Tunesische oppositieleider Chokri Belaid en de fatwa's in Egypte hebben in beide landen tot ophef geleid.

In Egypte hebben radicale moslims woedend gereageerd op een golf van protesten tegen president Mohammed Morsi in januari. Bij botsingen met de politie vielen tientallen doden.

Medewerkers van Morsi en functionarissen van diens Moslimbroederschap hebben de betogers weggezet als geteisem en criminelen en hebben politici van de oppositie ervan beschuldigd het geweld goed te praten of er zelfs toe te hebben aangezet. Met soortgelijke kwalificaties hebben enkele bekende radicale geestelijken in de afgelopen week verklaard dat oppositieleiders of demonstranten die chaos willen scheppen en de heerser omver willen werpen, volgens de islamitische wet de doodstraf verdienen. Eén geestelijke bestond het zelfs te zeggen dat vrouwelijke betogers op het Tahrir-plein het verdienden seksueel belaagd te worden, omdat ze 'of kruisvaarders zijn (...) of weduwen die niemand hebben om hen in toom te houden'.

Oppositieleider Mohamed ElBaradei deed woensdag zijn beklag over het zwijgen van de regering over de fatwa's, maar donderdag kwam premier Hesham Kandil dan toch met een verklaring waarin hij ze veroordeelde en zei dat ze kunnen leiden tot 'staatsondermijning en verstoring'. "Deze extremistische edicten hebben niets met de islam van doen", zei Kandil volgens het staatspersbureau MENA. "Het Egyptische volk had een glorieuze Januarirevolutie om een democratische samenleving te vestigen waarin de dialoog de overhand heeft, niet moord."

De Moslimbroederschap en het gezaghebbende soennitische instituut Al-Azhar hebben de fatwa's eveneens veroordeeld.

Het ministerie van binnenlandse zaken kondigde aan dat de buurten waar leiders van de oppositie wonen extra bewaakt zullen worden. De website van de krant Al-Ahram haalde een woordvoerder aan, die zei dat de moord op de Tunesische oppositieleider Belaid 'in de overweging is meegenomen'. Het Nationaal Reddingsfront van ElBaradei zei dat de moord op Belaid 'van Tunesië tot Caïro alarmbellen doet afgaan en waarschuwt voor de woekerende groei van terroristische groepen, die onder het mom van religie een plan uitvoeren om de oppositie geestelijk en fysiek te liquideren'.

Woede na brute verkrachting en moord Zuid-Afrika

De politie in Zuid-Afrika heeft twee mannen gearresteerd die verdacht worden van de verkrachting van en gruwelijke moord op een 17-jarig meisje. Het slachtoffer werd door een groep mannen verkracht, van buik tot schaamstreek opengesneden en voor dood achterlaten. Het meisje bleef lang genoeg in leven om een van de aanvallers te identificeren.

'Dood hen!' en 'Hak hun penissen eraf!' riepen woedende Zuid-Afrikanen donderdag in een talkshow op de radio. De groepsverkrachting vond zaterdag plaats in Bredasdorp, een stadje in de provincie Westkaap. President Jacob Zuma zwoer niet te zullen rusten voor de daders zijn gepakt en 'iedereen die vrouwen en kinderen verkracht de maximale straf krijgt die de wet mogelijk maakt'.

Verkrachting is een groot probleem in Zuid-Afrika. Een op de vier vrouwen in het land wordt verkracht. Uit onderzoek blijkt dat 37 procent van de mannen in de provincie Gauteng zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting.

Derde testdag Jerez (7/2/2013)

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde testdag van deze week. Op het circuit van Jerez was de Ferrari-coureur bijna negen tienden sneller dan Nico Rosberg, die in zijn Mercedes Red Bull-rijder Sebastian Vettel bijna drie tienden voor bleef. Kimi Räikkönen reed de vierde tijd.

Charles Pic was met een tijd van 1:22.352 langzamer dan zijn teamgenoot Giedo van der Garde de afgelopen twee dagen was. Paul di Resta nam vanmiddag het stuur over van James Rossiter, maar kon nog slechts zeven ronden rijden voordat de uitlaat van de Force India het begaf.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Ferrari 1:17.879 -.--- 85
2 N. Rosberg Mercedes 1:18.766 +0.887 148
3 S. Vettel Red Bull Racing 1:19.052 +1.173 102
4 K. Räikkönen Lotus 1:19.200 +1.321 40
5 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:19.247 +1.368 85
6 J. Rossiter Force India 1:19.303 +1.424 42
7 J. Button McLaren-Mercedes 1:19.603 +1.724 83
8 E. Gutiérrez Sauber 1:19.934 +2.055 110
9 M. Chilton Marussia 1:21.269 +3.390 78
10 V. Bottas Williams 1:21.575 +3.696 86
11 C. Pic Caterham 1:22.352 +4.473 57
12 P. di Resta Force India 1:23.729 +5.850 7

App Store Update: week 7

Elke week verschijnen er in de App Store een heleboel nieuwe games. Om te weten welke van deze games belangrijk zijn, maken we bij FOK! elke week een lijst van de opvallendste spellen. Deze week zijn er nog steeds niet veel releases, maar het is in ieder geval beter dan vorige week.

After Burner Climax, €2,69

Deze gameserie van SEGA komt voor de eerste keer naar iOS en de trailers laten blijken dat het een heel mooie game is.

Be Together, €0,89

Deze puzzelgame van Chillingo zal zijn best moeten doen om de vergelijking met iBlast Moki niet te groot te maken.

Metal Slug 2, €3,59

De eerste Metal Slug was blijkbaar een groot genoeg succes in de App Store om ook de sequel naar het mobiele platform te porten.

PinWar, €1,79

Pinball games met een goede uitwerking die je met twee op één apparaat kunt spelen, kunnen echt leuke multiplayer bieden. Hopelijk doet deze game dat ook.

Roar Rampage, €0,89

Dingen kapotslaan en gebouwen vernietigen is niets nieuw, maar dat neemt niet weg dat Roar Rampage met de vele customizing opties toch pret kan opleveren.

Krashlander, €0,89

Een physics puzzelgame die je niet zomaar kan oppakken en uitspelen, het is eens iets nieuw.

Continue screening kinderopvang van start

Medewerkers in de kinderopvang worden vanaf 1 maart continu gescreend. Maandelijks wordt nagegaan of ze zijn veroordeeld voor of worden verdacht van gewelds- of zedendelicten. Dat staat in een voorstel dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag heeft gepresenteerd.

Als een medewerker veroordeeld is of wordt verdacht, moet hij of zij een nieuwe verklaring omtrent het gedrag aanvragen. Wordt die geweigerd, dan mag deze persoon niet langer in de kinderopvang werken.

Alle medewerkers in de kinderopvang hebben bij hun aanstelling een verklaring moeten aanvragen waarmee ze in de branche kunnen werken. Omdat dat lang geleden kan zijn en er in de tussentijd geen controle is geweest, moeten alle werknemers in de kinderopvang vanaf 1 juli een nieuwe verklaring aanvragen.

De Raad van State vindt de continue screening een te grote aantasting van de privacy van de werknemers. Asscher houdt er desondanks aan vast, vanwege 'de noodzaak om kwetsbare jonge kinderen te beschermen'. De maatregel die al werd aangekondigd door het vorige kabinet is een reactie op de Amsterdamse zedenzaak.

Zweden staakt wolvenjacht na protest

Een rechter in Zweden heeft de omstreden wolvenjacht stilgelegd na een klacht van dierenrechtenactivisten. Dat heeft een woordvoerder van het Zweedse wildbeheer donderdag gezegd.

Het wildbeheer had bepaald dat dit jaar zestien wolven mochten worden geschoten om inteelt in de Zweedse wolvenpopulatie te voorkomen. Voordat de rechter deze week tot zijn uitspraak kwam, waren al drie dieren geschoten.

De wolvenjacht ligt in Zweden zeer gevoelig. Dierenactivisten staan lijnrecht tegenover grondbezitters van wie het vee wordt aangevallen door de roofdieren.

Kamer wil ook 's nachts Amber Alerts per sms

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Amber Alerts voortaan ook 's avonds en 's nachts per sms worden verstuurd. Dat meldt de NOS. Voor de 13-jarige Anass, die woensdagmiddag verdween, werd geen sms verstuurd. Het stoffelijk overschot werd donderdagochtend in een natuurgebied in Wassenaar gevonden.

Momenteel worden Amber Alerts niet ge-sms't tussen 22.00 uur en 07.00 uur. In die uren wordt de waarschuwing alleen verspreid via sociale media zoals Facebook, Twitter en Hyves. Het Amber Alert werd woensdagnacht wel opgepikt door reguliere media.

Onder meer de SP, de PvdA en de VVD willen dat de sms-knop 's avonds laat niet omgaat. "Vooral de eerste uren zijn belangrijk", zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman tegen de omroep. "Mensen melden zich niet voor niets aan. Ook 's avonds moeten mensen berichten kunnen krijgen. Hoeveel mensen laten hun hond niet nog uit na tienen?"

Mass Effect 4 krijgt andere naam

De volgende Mass Effect-game wordt niet als Mass Effect 4 op de markt gebracht. Gamestudio Bioware laat donderdag weten dat de nieuwe game los van de originele trilogie moet worden gezien. Of de nieuwe game een prequal of vervolg wordt is nog onduidelijk.

Het verhaal rond Commander Shepard is in ieder geval definitief voorbij. Het lijkt erop dat ook de overige personages uit de eerste drie games niet zullen terugkeren.

De gamestudio beloofde eerder in het vierde deel nieuwe verhalen en nieuwe manieren van spelen te introduceren. Ondertussen blijft de essentie van de serie volgens Bioware wel bestaan: spelers moeten het universum redden en maken kennis met verschillende rassen.

Het vierde deel in de Mass Effect-reeks wordt gemaakt met Frostbite-software. Het is de eerste keer dat gamestudio Bioware software van buiten gebruikt om Mass Effect te maken. De software werd eerder gebruikt voor het schietspel Battlefield 3.

Het is nog niet bekend wanneer en voor welke spelcomputer de nieuwe Mass Effect op de markt komt.

25 jaar Studio Ghibli concert

Dit jaar bestaat de Japanse animatiestudio Studio Ghibli 29 jaar. In 25 jaar tijd heeft de studio behoorlijk veel klassiekers op zijn naam staan zoals, Grave of the Fireflies, My Neighbor Totoro, Howl's Moving Castle, Ponyo en Spirited Away. Ook de nieuwe game Ni no Kuni komt van Studio Ghibli. De soundtrack componist van meer dan 100 films is Joe Hisaishi. Het concert, met vrijwel alle soundtracks van bijna alle Studio Ghibli films, is hier te zien.

[Upd] Gevonden lijk is Anass

De politie heeft woensdagavond een Amber Alert uitgegeven voor Anass Aouragh uit Wassenaar. De 13-jarige jongen kwam eerder op de dag niet terug van het rondbrengen van folders.

De fiets van Anass is teruggevonden in Wassenaar. De politie heeft gezocht bij zijn vrienden en andere plekken waar hij zou kunnen zijn, maar daar is hij niet gevonden. Daarom is besloten een alarm te versturen.

De jongen is 1.68 meter lang en heeft kort zwart haar. Hij droeg een groen jack van het merk Diesel en een bruine broek.

Het Amber Alert is onder meer verstuurd via alle sociale media, behalve via sms gezien het tijdstip van het alert.

Update 11.30 uur:
Tijdens een zoektocht in een nabijgelegen natuurgebied is een stoffelijk overschot gevonden, dat vermoedelijk van Anass is, zo bericht Omroep West. Het lichaam werd gevonden in een bosstrook tussen de Katwijkseweg, Storm van ’s-Gravesandeweg en Duinrell.

De moeder van een jonge getuige vertelt dat haar zoon Anass het bos in zag gaan met een man. De man had volgens de getuige een grijze joggingbroek aan, en zag er 'eng' uit.

Update 18.20 uur:
Het lichaam dat donderdagochtend in een bosrand in Wassenaar werd gevonden, is van de 13-jarige scholier Anass Aouragh die sinds woensdagavond werd vermist. Dat heeft de politie donderdagavond gemeld, nadat de hele dag ter plaatse onderzoek is gedaan.

Het is volgens de politie nog niet mogelijk een misdrijf uit te sluiten.

 

Ambert Alert voor Anass Aouragh (13)
Ambert Alert voor Anass Aouragh (13) (Foto: ANP)

EU wil veiliger internet

De Europese Unie dringt aan op een veiliger internet, dat beter beschermd is tegen cyberaanvallen, minder plaats biedt aan cybermisdadigers en kinderen een betrouwbare omgeving biedt. Donderdag werden de plannen gepresenteerd. "Hoe meer mensen terugvallen op het internet, hoe meer mensen vertrouwen dat het internet veilig is", zei Eurocommissaris voor digitale agenda Neelie Kroes.

Elk van de 27 lidstaten moet een autoriteit in het leven roepen om risico's en ongelukken op internet te voorkomen of op te lossen. Netwerkbeheerders in belangrijke sectoren als financiële dienstverlening, transport, energie en gezondheidszorg moeten volgens de plannen systemen voor risicobeheer invoeren en grote veiligheidsbedreigingen melden.

Schapen weggehaald op Texel

Een schapenhouder op -hoe kan het ook anders- Texel heeft 73 schapen moeten afstaan, omdat de dieren ernstig verwaarloosd waren. De schapen hadden diarree, waren kreupel en hadden klauwproblemen door achterstallige verzorging. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. Sommige dieren waren te mager omdat ze te weinig voer hadden gekregen.

Bij de dierenvriend in kwestie werden al twee keer eerder schapen weggehaald. De ruim 350 schapen die hij nog had, zijn door een dierenarts onderzocht. Met de 73 schapen die nu zijn weggehaald, was het te slecht gesteld. De overige driehonderd zijn bij de schapenhouder achtergebleven.

De NVWA voert de komende tijd regelmatig inspecties uit om te controleren of de resterende dieren wel goed worden verzorgd.

NOS stand-up

Nee, dit gaat niet over comedy bij de NOS, of over de ‘grappige’ Herman van der Zandt, die ik overigens zwaar overgewaardeerd vind. Het gaat me om al dat geloop tegenwoordig bij het NOS Journaal, sinds de restyling van het programma enige tijd geleden. Is het dan niet een beetje laat voor een column als deze? Misschien wel, maar ik ben van de generatie die zijn nieuws wel op internet leest en dus niet veel naar het journaal kijkt. Gisteravond keek ik weer eens, maar wat me het meest bij is gebleven is het onzinnige geloop van de presentator en zelfs van de verslaggevers.

Nikkie Plessen steelt ontwerpen

Het Nederlandse ontwerpersduo Quice en Zoe Karssen beschuldigt Nikkie Plessen van plagiaat. Volgens het duo zijn twee van hun ontwerpen een-op-een gekopieerd door Plessen, die dinsdag haar kledinglijn presenteerde in Amsterdam.

Het gaat om kleding waarop de teksten Too Much Love Will Kill You en Boys gedrukt staat. Quince en Zoe Karssen overwegen juridische stappen en willen dat het 'plagiaat onmiddellijk wordt gestaakt', laten ze weten via hun advocaten Cor Hellingman en Ilan Toff.

Glam-o-Rama, onderdeel van de Telegraaf, heeft naast de ontwerpen die zijn gestolen van Karssen nog een aantal voorbeelden van shirtjes die wel héél erg lijken op reeds bestaande shirtjes.

FOK!filmtips van de dag: Cool Runnings

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

One Dream. Four Jamaicans. Twenty Below Zero. Als je deze tagline leest, weet je het eigenlijk al. Toch? Meedoen is belangrijker dan winnen, het motto van de Olympische Spelen. Dat gold zeker voor het Jamaicaanse bobsleeteam tijdens de Spelen van 1988 in Calgary. Ze werden een inspiratiebron voor sporters over de hele wereld en regisseur John Turteltaub, die de film Cool Runnings over hun avontuur maakte. Om 20:30 te zien op Veronica.

Om 23:10 is op CANVASThe Staircase 2: The Last Chance te bekijken. Het vervolg op de documentairethiller The Staircase, een achtdelige miniserie die nauwgezet verslag deed van de gebeurtenissen, in en buiten de rechtszaal, na de raadselachtige dood van Kathleen Peterson. Waren de verwondingen waaraan ze bezweek het gevolg van een val van de trap, zoals haar echtgenoot Michael beweerde of was er sprake van geweld? Het zes uur durende feuilleton uit 2004 eindigde met Michael Petersons veroordeling tot levenslang voor moord met voorbedachten rade. In deze sequel pakken de makers de draad van het verhaal weer op wanneer Peterson in beroep gaat, nadat er gerede twijfels zijn gerezen over de betrouwbaarheid van de verklaringen van een getuige-deskundige. Acht jaar na zijn veroordeling gloort er voor Michael Peterson hoop op vrijlating. Maar terwijl zijn zoons en adoptiedochters zich nog even trouw achter hem scharen, heeft zijn stiefdochter Caitlin haar geloof in zijn onschuld inmiddels verloren. Behalve van de perikelen in de familie geeft de film een beeld van de Amerikaanse rechtsspraak, waarin, al dan niet zelfbenoemde, experts een cruciale rol spelen bij de interpretatie van het bewijsmateriaal. The Staircase 2 voegt een nieuw en onthullend hoofdstuk toe aan dit bloedstollende epos.

De bemanning van een ruimteschip landt op Mars om op zoek te gaan naar een onuitputtelijke energiebron. Het team vermoedt dat de bron diep onder de grond verborgen zit. Wanneer op de planeet een oorlog uitbreekt tussen de bewakers van de Hoge Priester en de strijders van de Hoge Priesteres, staat elk bemanningslid voor een keuze: de vrede sluiten met of de aanval openen op de planeet aarde. Crimson Force om 00:00 te zien op RTL7.

Crimson Force

Kramer doet het rustig aan in Inzell

Sven Kramer zal komend weekend bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Inzell alleen uitkomen op de 5000 meter. Dat heeft zijn coach Gerard Kemkers donderdag laten weten. Kramer zou aanvankelijk ook meedoen op de 1500 meter. "Maar met het oog op volgende week vinden we één afstand genoeg", liet Kemkers weten.

Kramer moet volgende week zijn wereldtitel allround verdedigen in het Noorse Hamar. Op de 1500 meter start in zijn plaats nu Pim Schipper.

Rayman Legends vertraagd, komt ook naar Xbox 360 en PS3

De game Rayman: Legends is weer vertraagd, en ditmaal staat de datum op begin september. Voor Wii U-gamers, die de release al eerder op hebben zien schuiven, is dat erg naar, maar voor de PlayStation 3- en Xbox 360-gamers onder ons die speciaal voor dit spel een Wii U wilden halen, is er beter nieuws.

Rayman: Legends zal namelijk ook op PlayStation 3 en Xbox 360 verschijnen. Het spel zal voor alle drie de systemen tegelijk uitgebracht worden. "Wij hebben gemerkt dat ook de Xbox- en Playstation-spelers Rayman Legends willen ervaren. Daarom komt deze bijzondere game ook voor deze platforms uit", aldus drs. Marcel Keij, Directeur Marketing Benelux.

Ubisoft Montpellier ontwikkelt alle drie de versies. De Wii U-versie bevat opmerkelijke touchscreenelementen, en bevat ook GamePad vs. Wii-mote-multiplayer. Het gaat interessant worden om te zien hoe de touchelementen omgezet gaan worden naar traditionele(re) besturingsvormen.

Naaktfoto's Kate Middletons nichtje gepubliceerd

We hadden nog nooit van haar gehoord, maar Kate Middleton blijkt een behoorlijk lekker nichtje te hebben. Om het altijd zo stijve Britse koningshuis rode koontjes te bezorgen, heeft Katrina Darling voor de camera haar kleren uitgetrokken.

De 22-jarige Katrina heeft speciaal voor de gelegenheid een Marilyn Monroe-pruik opgezet. Verder heeft ze op de ene foto alleen een onderbroekje aan, terwijl ze haar slipje op de andere foto niet aan heeft. Helaas houdt ze hierbij wel haar intiemste lichaamsdeel afgeschermd.

In dezelfde fotoshoot is ook het nichtje van Camilla Parker Bowles in lingerie te zien. Deze dame genaamd Emma is echter een stuk minder fraai om naar te kijken.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien! NSFW, uiteraard

Schoonzoon Spaanse koning betaalt borg niet

De schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos en zijn voormalige zakenpartner hebben hun borgsom van 8,2 miljoen euro niet betaald. Dat heeft de rechtbank van Palma de Mallorca donderdag gezegd.

Iñaki Urdangarin en zijn kompaan worden ervan verdacht zo'n vijf miljoen euro aan overheidsgeld te hebben verduisterd dat hun non-profitorganisatie had gekregen.

De rechtbank zei donderdag dat de komende dagen beslag zal worden gelegd op eigendommen van de twee. Omdat het een civiele zaak is, hoeven ze niet naar de gevangenis voor het niet betalen van de borgsom.

Urdangarin is getrouwd met prinses Cristina, de tweede dochter van de koning. De Spaanse koninklijke familie besloot vorig jaar om hem niet meer te betrekken bij officiële koninklijke aangelegenheden. Onlangs werd zijn naam verwijderd van de familiewebsite.


Schoonzoon Spaanse koning betaalt borg niet (Foto: Novum)

Boom pakt leiderstrui in Ronde Middellandse Zee

Lars Boom heeft donderdag een dubbelslag geslagen in de Ronde van de Middellandse Zee. De renner van Blanco Pro Cycling was de sterkste in de tweede etappe, een tijdrit over 24 kilometer, en nam de leiding in het algemeen klassement over van de Duitser André Greipel.

Boom klokte een winnende tijd van 32.55 minuten. De nummers twee en drie Maxime Monfort uit België en de Fransman Anthony Roux volgden op respectievelijk 22 en 36 seconden. Greipel, die de eerste etappe in de massasprint won, gaf bijna drie minuten toe op Boom. De Brabander bezorgde zodoende Blanco, de opvolger van de Raboploeg, het tweede succes van het nog prille wielerseizoen. Eerder maakte Tom-Jelte Slagter indruk met een etappezege en de eindoverwinning in de Tour Down Under.

50Plus blijft stijgen in peiling

De opmars van 50Plus in de peilingen lijkt niet te stuiten. De partij van Henk Krol stijgt in de Politieke Barometer naar dertien zetels, vijf meer dan twee weken geleden.

Krol is bovendien de meeste gewaardeerde fractievoorzitter, kiezers geven hem een 6 als rapportcijfer. De ouderenpartij bezet twee Kamerzetels.

De VVD blijft met 33 zetels de grootste partij. De liberalen winnen een zetel ten opzichte van twee weken eerder. Coalitiepartner PvdA zakt van 32 naar 29 zetels.

De PVV verliest een zetel en houdt er negentien over, de SP blijft op vijftien staan. De oppositie die het CDA voert tegen het kabinet levert de partij vooralsnog geen zetelwinst op, de partij zakt van dertien naar twaalf. D66 daalt van zestien naar vijftien in de peiling.

Bij de kleine partijen zijn geen verschuivingen. De ChristenUnie blijft op vijf staan, de SGP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren houden drie zetels.


50Plus blijft stijgen in peiling (Foto: Novum)

Inspectiedienst neemt tweehonderd dieren in beslag

In Zevenaar zijn eerder deze week meer dan tweehonderd dieren in beslag genomen die onder erbarmelijke omstandigheden leefden. Dat heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) donderdag bekendgemaakt. Tegen de eigenaar van de dieren, een bekende van de inspectie, is een proces-verbaal opgemaakt.

In totaal namen een inspecteur van de LID en een agent van de dierenpolitie zondag 44 cavia's, 88 konijnen, 98 kippen en twee duiven in bewaring. De dieren zaten in veel te kleine hokken en waren verstoken van eten, drinken en daglicht.

Behalve de in bewaring genomen dieren stonden er ook vijf ezels op het terrein die slecht werden behandeld. Ze stonden in de modder en hadden geen droge plek in de buurt om te staan of te liggen. De eigenaar krijgt een kans om de situatie voor de ezels te verbeteren. De inspectie controleert of dit ook echt gebeurt.

Marilyn Manson onwel tijdens optreden

Marilyn Manson is woensdag tijdens een optreden in het Canadese Saskatoon niet goed geworden. Op een filmpje van een concertbezoeker, gepubliceerd door de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ, is te zien hoe de shockrocker tijdens het concert in elkaar zakt.

Tijdens het nummer Beautiful People stopte Manson plotseling met zingen en viel om. De band speelde in eerste instantie gewoon door, maar even later werd de excentrieke zanger van het podium geholpen.

Volgens geruchten heeft de 44-jarige Marilyn, die eigenlijk Brian Hugh Warner heet, overgegeven op het podium. Op de video is dat niet duidelijk te zien. Het is niet bekend wat er met de rocker aan de hand was.

Opnieuw rellen in Tunesië

De Tunesische politie heeft donderdag in twee plaatsen traangas gebruikt om mensen uiteen te jagen die demonstreerden tegen de moord woensdag op oppositieleider Chokri Belaid. Dat meldden ooggetuigen.

In de hoofdstad Tunis schoot de politie met traangasgranaten bij een demonstratie vlakbij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de zuidelijke stad Gafsa greep de politie naar dat middel nadat demonstranten de politie met stenen had bekogeld.

De moord op de oppositieleider veroorzaakte woensdag ook al een golf van woede en protesten.

Opnieuw rellen in Tunesië
Opnieuw rellen in Tunesië (Foto: ANP)

Tot twee jaar geëist voor Marktplaats-oplichters

Tegen drie mannen die tientallen mensen hebben opgelicht via Marktplaats is donderdag tot twee jaar cel geëist. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De verdachten, allen uit Amsterdam, boden op de website nepkaarten aan voor voetbalwedstrijden, musicals, wandeltochten, concerten en festivals.

Geïnteresseerden maakten geld over naar rekeningen van derden, dat door de verdachten vervolgens weer werd afgeschreven. De kaarten werden nooit geleverd. De verdachten hebben in totaal 49 mensen opgelicht.

Tegen een 21-jarige verdachte is twee jaar in een speciale inrichting voor recidivisten geëist. Tegen de andere twee verdachten zijn celstraffen van respectievelijk twee jaar en zestien maanden geëist.

Van Rompuy stelt lager EU-budget voor

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft voor de komende zeven jaar een begroting voor de Europese Unie voorgesteld van in totaal 972 miljard euro, 21 miljard minder dan het budget voor de jaren 2007-2013.

Hoewel Van Rompuy in absolute getallen wil bezuinigen op het budget, in lijn met de wens van diverse Europese regeringsleiders, onder wie de Britse premier David Cameron, wordt voor sommige projecten meer geld uitgetrokken. Daarbij moet onder andere gedacht worden aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid, het investeren in onderzoek en ontwikkeling en onderwijs en innovatie, zei een zegsman.

Europese leiders komen donderdag bijeen in Straatsburg voor een tweedaagse top over de nieuwe EU-begroting. Met name oude leden als het eurosceptische Groot-Brittannië dringen aan op bezuinigingen. Nieuwe, veelal armere, leden verlangen meer investeringen om hun economische groei te herstellen.

Doodtrappen 16-jarige onbestraft

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag de zes jonge mannen die verdacht werden van het doodschoppen van de 16-jarige Redmar Smedema vrijgesproken. Na de behandeling in hoger beroep is het volgens het Hof nog steeds onduidelijk wie de dodelijke klap uitdeelde aan de tiener. Ook de rechter kwam eerder tot vrijspraak.

Smedema werd in de april 2010 tegen zijn hoofd geslagen in discotheek Club Q in het Friese Noordburgum. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen. Volgens het hof is er te weinig 'betrouwbaar' bewijs om de verdachten te veroordelen. De ruim 200 verklaringen van getuigen van het incident verschillen te veel van elkaar om tot een oordeel te komen.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak ontstond twee weken geleden commotie over een uitspraak van het Openbaar Ministerie. Volgens de advocaat-generaal zou een rechter bij de rechtbank in Leeuwarden in slaap zijn gevallen tijdens de behandeling van de zaak. De rechtbank verklaarde later dat de rechter destijds onwel is geworden.

Weer vrijspraak voor verdachten dode Club Q
Weer vrijspraak voor verdachten dode Club Q (Foto: ANP)

[Voorbeschouwing] Premier League Darts

Vanavond rond de klok van 20:00 uur gaat de Premier League Darts 2013 van start. Er zal dit jaar volgens een nieuw concept worden gespeeld. Het aantal deelnemers en het format zijn gewijzigd. Het deelnemersveld is uitgebreid van acht naar tien spelers en er wordt gespeeld over best of 12 legs in plaats van het voormalige best of 14 legs. Debutanten in de Premier League zijn Robert “The Thorn” Thornton, Wes “The Warrior” Newton en “Mighty” Michael van Gerwen. Onze landgenoot heeft zijn uitnodiging te danken aan een sterk jaar waarin hij naast het bereiken van de WK finale ook de World Grand Prix op zijn naam schreef. Vanavond doen Michael van Gerwen en Phil Taylor hun finale van het Ladbrokes WK nog eens dunnetjes over. Ook de partij tussen Raymond van Barneveld en Gary Anderson staat op het programma. Een voorbeschouwing op de confrontaties van beide Nederlanders in speelweek 1.

Speelschema week 1:
Andy Hamilton v Robert Thornton
James Wade v Wes Newton
Raymond van Barneveld v Gary Anderson
Simon Whitlock v Adrian Lewis
Phil Taylor v Michael van Gerwen

premier league darts

Raymond van Barneveld v Gary Anderson
Voor Gary Anderson wordt het zijn derde Premier League of Darts. Na een zeer succesvol debuut in 2011 waarbij de Schot de titel voor zich opeiste draaide hij vorig jaar een heel moeizaam Premier League seizoen, waarin hij laatste eindigde in de poule. Ook Raymond van Barneveld haalde de play-offs niet in 2012, bij zijn zevende deelname eindigde hij vijfde. Wel haalde “Barney” al 5 keer de halve finale, welke hij telkens verloor. Voor beide heren is 2013 dus een jaar van revanche. Ze kennen elkaar buitengewoon goed want op TV kwamen ze elkaar niet minder dan 13 keer tegen. Van Barneveld won alle partijen in de BDO tijd, maar na de overstap was het Anderson die de belangrijke partijen wist te winnen, tot het afgelopen WK waar Barney op indrukwekkende wijze won in de derde ronde met 4-0 in sets. In de Premier League speelden ze 5 keer tegen elkaar. Tijdens de reguliere competitie won Van Barneveld 3 keer en werd het 1 keer gelijk. De enige knock-out wedstrijd die ze speelden was in de halve finale van 2011 toen Anderson won. Voor Raymond van Barneveld wordt het zijn 101e wedstrijd in de Premier League.

Phil Taylor v Michael van Gerwen
Op de eerste avond van de Premier League of Darts 2013 krijgen we meteen een kraker tussen de Ladbrokes 2013 finalisten Phil Taylor en Michael van Gerwen. Met twee mannen die in bloedvorm zijn moet deze wel een mooie afsluiter van de avond worden. Het jaar 2012 was niet het beste jaar van Phil Taylor maar na het winnen van de Players Championship Finals, het wereldkampioenschap en de World Cup oogt de titelverdediger weer heel scherp. De man uit Stoke on Trent zal ook deze titel naar zich toe willen trekken en tegelijk willen prolongeren. Zoals bekend, heeft “Mighty Mike” een briljant jaar achter de rug. De jonge debutant trok maar liefst zeven Pro Tours naar zich toe en werd de runner-up op het wereldkampioenschap en stormde zo de top vier van de wereldranglijst binnen. Phil Taylor weet dat hij te maken krijgt met een in bloedvorm zijnde jongeman van wie hij twee keer verloor in het afgelopen jaar. Bij de laatste 16 van de Grand Slam of Darts en op de Players Championship te Barnsley in november, gaf de Nederlander de nummer één van de wereld het nakijken. De onderlinge stand is met 17-4 wel ruim in het voordeel van “The Power”. We krijgen zesvoudig Premier League winnaar Phil Taylor die ruime ervaring heeft op dit toernooi tegenover de debutant Michael van Gerwen, maar met de vorm van de man uit Boxtel zit het goed. Het is de laatste partij van de avond maar het wachten kan beloond worden met een mooie afsluiter van de avond.

Vanavond is de Premier League te zien op TV via RTL7 vanaf 20.20 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl

Koningssloep kan te water bij troonswisseling

De Koningssloep van het Scheepvaartmuseum kan op 30 april worden gebruikt voor de feestelijkheden rondom de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Experts hebben donderdag vastgesteld dat het schip te water kan worden gelaten en op tijd gebruiksklaar kan worden gemaakt.

De directeur collecties van het Amsterdamse museum en de conservator schepen denken dat de eeuwenoude sloep kan worden gebruikt, mits er nog wat aan wordt gesleuteld, meldt een woordvoerder. Hoeveel de werkzaamheden gaan kosten en wie daarvoor opdraait is nog niet bekend.

Het Scheepvaartmuseum kreeg eerder deze week het verzoek van de gemeente Amsterdam om te onderzoeken of de in 1816 gebouwde galei kan worden gebruikt op de dag van de troonswisseling. Dat de zogenoemde gouden koets te water ook daadwerkelijk kan varen, betekent nog niet dat deze uiteindelijk wordt gebruikt.

"We hebben nog geen opdracht gekregen", zei de zegsvrouw van het maritieme museum. "Voor zover wij weten is het programma voor 30 april ook nog niet bekend."

Het museum kreeg dinsdag te horen dat het een miljoen euro krijgt om de zeventien meter lange Koningssloep een permanente plek te geven in de collectie. Nu staat het kwetsbare vaartuig, dat plaats biedt aan twintig roeiers, nog in het depot.

De laatste keer dat de galei werd gebruikt was in 1962 bij het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard. De in opdracht van koning Willem I gemaakte sloep moet vanaf het najaar van 2014 te zien zijn in een op maat gemaakte glazen vitrine aan een nieuwe steiger bij het museum.

Liverpool-boegbeeld Carragher stopt met voetballen

Jamie Carragher stopt aan het einde van het seizoen met voetballen. Dat heeft zijn club Liverpool donderdag bekendgemaakt. De 35-jarige Carragher speelde zijn gehele leven voor de Reds. Hij debuteerde in januari 1997 en kwam sindsdien tot 723 wedstrijden. Alleen Ian Callaghan speelde ooit meer duels voor Liverpool.

De laatste twee seizoenen kwam Carragher steeds minder in actie. Deze voetbaljaargang mocht hij in de Premier League pas viermaal in de basis beginnen. Het doet echter niets af aan zijn imposante loopbaan. "Het is een eer dat ik zo lang deze geweldige club heb mogen vertegenwoordigen. Ik ben daar heel trots op."

Carragher won met Liverpool een veelvoud aan prijzen, maar de Engelse landstitel ontbreekt op zijn erelijst. Wel won de verdediger onder meer de Champions League, de UEFA Cup, tweemaal de FA Cup en driemaal de League Cup. Bij afwezigheid van Steven Gerrard droeg Carragher ook regelmatig de aanvoerdersband. Hij kwam ook 38 keer uit voor de nationale ploeg van Engeland.

Huntelaar mist uitduel bij Bayern door oogblessure

Klaas-Jan Huntelaar moet zaterdag het uitduel van Schalke 04 bij Bayern München missen. De oogblessure die hij dinsdag bij het Nederlands elftal opliep en hem afhield van de oefeninterland tegen Italië, is ernstiger dan gedacht. Dat wees een bezoek aan een specialist in Duisburg donderdag uit. In zijn linkeroog is een ader gebarsten.

"Hij kan nog niet spelen en is niet inzetbaar tegen Bayern München", benadrukte coach Jens Keller tegen Duitse media. Huntelaar maakt vooralsnog een teleurstellend seizoen door met Schalke. De club staat zesde en Huntelaar scoorde pas vijf treffers in de Bundesliga. Zijn laatste competitiegoal dateert van eind november.

Elf judoka's naar Parijs

Aanstaande zaterdag en zondag staat de Grand Slam van Parijs op het programma. Na de mondiale en continentale eindtoernooien zijn de Grand Slams de belangrijkste judotoernooien van het jaar. In de Franse hoofdstad komen, voor het eerst sinds de Olympische Spelen, Dex Elmont en Henk Grol weer in actie. Grol eindigde vorig jaar net buiten de medailles in Parijs.

In totaal selecteerden de bondscoaches Marjolein van Unen (dames) en Maarten Arens (heren) elf judoka's om deel te nemen een het prestigieuze toernooi. Bij de heren zullen Junior Degen (-66 kg), Dex Elmont (-73 kg), Neal van de Kamer (-81 kg), Noël van’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg), Grim Vuijsters en Roy Meyer (+100 kg) op de tatami verschijnen. Birgit Ente (-52 kg), Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg) en Kim Polling (-70 kg) zijn de vier dames die geslecteerd zijn. Polling won vorige week de wereldbekerwedstrijd in Sofia. 

Madonna komt weg met 'homopropaganda'

Een Russische aanklacht tegen Madonna wegens 'propaganda voor homoseksualiteit' is van de baan. Dat heeft een rechtbank in Sint-Petersburg bepaald, meldt persbureau Bloomberg. Eind november wees een lagere rechtbank de claim van een aantal activisten al af.

Negen Russische activisten dienden een miljoenenclaim in nadat de zangeres zich tijdens een concert in Sint-Petersburg vorig jaar augustus had uitgesproken voor homorechten. De 54-jarige Madonna zei tegen tienduizend aanwezigen dat homo's en lesbiennes met waardigheid moeten worden behandeld.

De activisten leggen zich niet zomaar neer bij de beslissing van de rechtbank. "We zijn het hier niet mee eens en willen in hoger beroep."

Homohaat komt veel voor in Rusland en met name in Sint-Petersburg. Lokale autoriteiten namen vorig jaar een wet aan die het promoten van homoseksualiteit onder jongeren strafbaar stelt. Een soortgelijke wet is ook op landelijk niveau in de maak. Het wetsvoorstel werd in eerste lezing al aangenomen door de Doema, het parlement.

Schultz wil verkeersinformatie van weg naar auto

Automobilisten moeten verkeersinformatie die nu nog op matrixborden verschijnt in de toekomst rechtstreeks in hun auto ontvangen. Dat heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De informatie wordt verstuurd naar navigatieapparatuur of smartphones.

Volgens de minister kunnen slimme technologieën en reisinformatie toegespitst op individuele weggebruikers de verkeersveiligheid en de mobiliteit vergroten en zogenoemde spookfiles tegengaan. Een spookfile is een file die ontstaat doordat automobilisten van baan wisselen of kort remmen.

Met de nieuwe technieken zijn al op kleine schaal proeven gedaan, maar Schultz wil dat uitbreiden. In Amsterdam en Brabant zijn al proeven gaande met de nieuwe technieken, die volgens de minister ook positieve effecten hebben voor de Nederlandse economie. "Succesvolle Nederlandse oplossingen voor mobiliteitsproblemen kunnen ook in het buitenland worden toegepast."

China verbiedt 'Tokyo Big Bang'-vuurwerk

De Chinese autoriteiten hebben handelaren opgedragen te stoppen met de verkoop van vuurwerk met de naam 'Tokyo Big Bang'. "China is een vredelievend land en wij moeten niets doen wat de vriendschap tussen China en Japan schaadt", zo hebben ze de fabrikant laten weten.

De betrekkingen tussen Beijing en Tokyo zijn gespannen door een territoriaal geschil over enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Door het conflict zijn in beide landen de nationalistische gemoederen verhit. Vuurwerkfabrikant Beijing Doudou rook zijn kans en noemde zijn pakket Tokyo Big Bang. "Wij dachten dat het goed zou verkopen als het gekoppeld was aan de politiek en trendy was", zei manager Yang. "Het was ook omdat wij vaderlandslievend zijn."

Vuurwerk neemt een belangrijke plaats in bij de viering van Chinees Nieuwjaar, komende zondag. In het hele land wordt gedurende de hele dag en nacht vuurwerk afgestoken om boze geesten en ongeluk te verdrijven.


China verbiedt 'Tokyo Big Bang'-vuurwerk (Foto: Novum)

Mannen opgepakt voor schietpartij metro Rotterdam

De politie heeft twee mannen opgepakt voor de schietpartij van eind januari bij het Rotterdamse metrostation Slinge. Een 33-jarige Rotterdammer werd woensdagavond aangehouden in Zeeland en een 25-jarige man woensdagnacht in Rotterdam.

Bij de arrestaties zijn vuurwapens gevonden. Dinsdag bleek bij een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht dat vermoedelijk door twee mensen is geschoten.

Bij het incident raakte een 21-jarige man zwaargewond. Hij werd voor de ingang van het metrostation geraakt.

De aangehouden verdachten zitten vast en worden verhoord. Vrijdag worden ze voor de rechter-commissaris geleid.

Trucker richt ravage aan in Oosterhout

Een trucker heeft donderdagochtend een ravage aangericht in Oosterhout. De man van 62 ramde in de Brabantse plaats vijf geparkeerde auto's, waarschijnlijk doordat hij onwel werd.

De truck kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een betonblok, meldt de politie. De chauffeur is nagekeken door ambulancepersoneel en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Wel werd hij doorgestuurd naar zijn huisarts.

Britse ex-agent verdacht van lekken naar de pers

De Britse justitie heeft besloten tot de vervolging van een voormalige politieagent uit Surrey die informatie zou hebben gelekt naar een schandaalkrant. Dat heeft het Britse openbaar ministerie donderdag bekendgemaakt. De verdachte, Alan Tierney, wordt ambtsmisdrijf ten laste gelegd.

Tierney zou in 2009 informatie over een winkeldiefstal en een geval van huiselijk geweld hebben verkocht aan The Sun, een titel uit de krantenstal van mediamagnaat Rupert Murdoch. In beide gevallen zou het om beroemdheden zijn gegaan. Tierney zou 1750 pond hebben ontvangen voor zijn tips.

PvdA: huren omlaag bij lager inkomen

Mensen die de komende jaren een huurverhoging krijgen omdat ze te veel verdienen, moeten weer een lagere huur gaan betalen als ze in inkomen achteruitgaan. Dat wil coalitiepartij PvdA, bleek donderdag tijdens een Kamerdebat over de huurplannen van minister voor Wonen Stef Blok (VVD).

"Als het inkomen omhoog gaat, kan de huur stijgen. Als het inkomen naar beneden gaat, dan moet er sprake zijn van een lagere huur", zei PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. Hij wil dat Blok dat gaat vastleggen in het wetsvoorstel dat huren inkomensafhankelijk maakt.

Als iemand bijvoorbeeld na twee jaar terugvalt onder de inkomensgrens, moet de maximale huur met terugwerkende kracht opnieuw worden berekend. Zo wil Monasch voorkomen dat bijvoorbeeld gepensioneerden worden 'achtervolgd door huurrekeningen die gekoppeld zijn aan een hoger inkomen uit het verleden'.

Volgens het wetsvoorstel van Blok mogen woningcorporaties de huren de komende vier jaar met 6,5 procent verhogen voor huishoudens met een inkomen boven 43 duizend euro. Diverse oppositiepartijen vroegen zich af wat er gebeurt als iemand eerst boven die grens zit, en er later weer onder komt.

Robin Sachs overleden op 61-jarige leeftijd

Robin Sachs, (stem-)acteur van beroep, is op 61-jarige leeftijd overleden. De acteur staat bekend om zijn werk in Babylon 5 en Jurassic Park, en bij gamers vooral als Zaeed in Mass Effect 2 en 3.

Sachs was een bekend gezicht bij spelontwikkelaar BioWare. Naast de Mass Effect-serie, werkte de stemacteur namelijk ook mee aan rpg's Dragon Age en Knights of the Old Republic. Als acteur heeft hij gespeeld in films als Ocean's Eleven en Jurassic Park.

Flipperen met Star Wars

Zen Studios heeft bekendgemaakt dat er een flipperkastspel van Star Wars op komst is. Het spel zal los te koop zijn of via de al uitgegeven Pinball FX2 of Zen Pinball 2 te downloaden zijn.

Los is het spel te koop voor Android en iOS, maar wanneer je op Xbox 360 of Windows 8 in het bezit bent van Pinball FX2, op PlayStation 3 en Vita of Mac Zen Pinball 2 of op Android al Zen Pinball gedownload hebt, dan kun je Star Wars als losse tafel kopen.

De tafels worden gebaseerd op Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, Boba Fett en Star Wars: The Clone Wars. Deze maand moet de download in de digitale winkels liggen.

De Tirannie van Koning Washington krijgt datum

Vandaag bevestigt Ubisoft de releasedata van de drie komende episodes van Assassin’s Creed 3: De Tirannie van Koning Washington.

Deze gloednieuwe singleplayer-campagne laat spelers een alternatieve geschiedenis ervaren tijdens de nasleep van de Amerikaanse Revolutie. 

Alle episodes zijn verkrijgbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc en komen vanaf 19 februari uit (PS3-eigenaren moeten zoals altijd een dag wachten.) 20 maart en 24 april verschijnen de volgende episodes.

In het eerste deel van de ‘Tirannie van Koning Washington’ wordt onze held Ratonhnhaké:ton wakker na een onthutsende droom. Hij ontdekt dat, ondanks zijn strijd voor rechtvaardigheid in de net opgerichte Verenigde Staten van Amerika, er een nieuwe koning is gekroond – George Washington. De Schande neemt spelers mee op een avontuur om Koning Washington van de troon te stoten. 

De drie komende delen van de Tirannie van Koning Washington zijn beschikbaar met de Assassin’s Creed 3 Season Pass, die te koop is voor 2400 Microsoft-punten op Xbox LIVE of € 29.99 op PlayStation Network en Windows. Elke episode van De Tirannie van Koning Washington kan ook aangeschaft worden als enkele DLC voor 800 Microsoft-punten of € 9.99. 

Alle downloadbare content voor Assassin’s Creed 3 is ook beschikbaar voor Wii U via de Nintendo eShop. Assassin’s Creed 3 is nu beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360, pc en Nintendo Wii U. Voor PC-gamers is de Assassin’s Creed 3 Deluxe Edition beschikbaar als digitale download. Deze bevat alle komende DLC.

Schildpadden niet geil door pianomuziek

Geen wonder dat ze met uitsterven worden bedreigd. De galapagosreuzenschildpadden in de dierentuin van Londen sjokten maar wat rond toen de bekende Franse pianist Richard Clayderman donderdag muziek van zijn nieuwste album Romantique ten gehore bracht.

Met de muziek werd gepoogd de reptielen zover te krijgen dat ze gingen paren, maar dat leek donderdag een verloren zaak voor de trage dieren. Zelfs een opzwepende uitvoering van Chariots of Fire kreeg de dieren niet in beweging. Ze fleurden pas op toen hun verzorger wat wortels kwam brengen.

Galapagosreuzenschildpadden zijn de grootste schildpadden ter wereld en kunnen 150 jaar oud worden. De goedaardige dieren worden met uitsterven bedreigd.

Clayderman noemde het 'grappig om hier te zijn'.

Benja Bruijning in Hoe Duur Was de Suiker

Benja Bruijning heeft een rol te pakken in de film Hoe Duur Was de Suiker. In de verfilming van het gelijknamige boek van Cynthia McLeod speelt hij de charmante Nathan, de liefde van hoofdpersoon Sarith, een rol van Gaite Jansen. Dat laat distributeur Entertainment One Benelux donderdag weten.

De 29-jarige Bruijning is vooral bekend van zijn rollen in Alles is Familie en De bende van Oss. Ook Kees Boot en Yannick van de Velde zijn gecast voor de film.

Hoe Duur was de Suiker vertelt het verhaal van twee halfzusjes in het achttiende-eeuwse Suriname, de blanke Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Hoe Duur Was de Suiker wordt geproduceerd door Paul Voorthuysen en Richard Claus. De film wordt in september in de Nederlandse bioscopen verwacht.


Benja Bruijning in Hoe Duur Was de Suiker (Foto: Novum)

Provincie China schaft werkkampen af

De Zuid-Chinese provincie Yunnan stuurt gedetineerden niet langer naar een werkkamp. Yunnan is daarmee de eerste provincie in het land die afziet van het gedateerde strafsysteem. De rest van China volgt waarschijnlijk later dit jaar.

Tegenstanders van het strafsysteem en internationale rechtengroepen hebben al langer kritiek op het gebruik van werkkampen, dat zij willekeurig en ongrondwettelijk noemen. Het syteem stelt de politie in staat critici van de regering en andere verdachten zonder vorm van proces tot vier jaar op te sluiten, zeggen zij.

In de 310 werkkampen in China zitten volgens staatsomroep CCTV naar schatting 310 duizend gevangenen. De kampen bieden werk aan zo'n honderdduizend Chinezen.

Gevangenen die in Yunnan nog in een werkkamp zitten, worden vrijgelaten zodra zij hun straftijd hebben uitgezeten, meldde persbureau Xinhua op basis van Yunnans procureur-generaal Meng Sutie.

In januari deelde het Chinese ministerie van justitie al mee dat de Chinese politie nog dit jaar stopt met het uitdelen van straffen in werkkampen. Het afschaffen van de werkkampen lijkt een teken dat de nieuwe president Xi Jinping van plan is hervormingen in het Chinese rechtssstelsel door te voeren. Dergelijke hervormingen kwamen stil te liggen onder Xi's voorganger Hu Jintao.

Het systeem met werkkampen werd oorspronkelijk gebruikt om critici van het communistische regime vast te houden. Na verloop van tijd werden echter ook prostituees, drugsverslaafden en andere mensen die schuldig waren aan lichte vergrijpen naar de kampen gestuurd. In de jaren negentig werden veel aanhangers van de spirituele beweging Falun Gong naar de kampen gestuurd nadat de regering de organisatie als sekte had bestempeld.

Postbode ontslagen voor achterhouden post

Een postbode die wekenlang een deel van zijn post niet bezorgde is woensdag op staande voet ontslagen. Dat meldt een woordvoerder van PostNL donderdag. Het postbedrijf stelde onderzoek in na klachten uit het Limburgse gehucht Molsberg, bij Simpelveld. De niet-bezorgde post werd in zes zakken in zijn schuur aangetroffen.

Bewoners klaagden dat ze al twee weken geen post meer hadden ontvangen. Toen PostNL verhaal ging halen bij de bezorger, gaf de man toe een deel van de post niet te hebben bezorgd. De oudste post in de schuur dateerde van 22 januari.

Over de reden die de man opgaf voor zijn plichtsverzuim wil het bedrijf uit privacyoverwegingen niets kwijt. De post is donderdag alsnog bezorgd met een excuusbrief.

Firth en Kidman echtelieden in thriller

Colin Firth en Nicole Kidman gaan een echtpaar spelen in de thriller Before I Go To Sleep. De twee hebben onlangs samengewerkt aan de oorlogsfilm The Railway Man, die later dit jaar uitkomt. De opnamen voor de thriller gaan later deze maand van start, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In Before I Go To Sleep speelt Kidman een vrouw met geheugenverlies die iedere dag wakker wordt zonder zich te herinneren wie ze is. Ze houdt een dagboek om zich iedere dag opnieuw te kunnen inlezen over haar leven.

Het scenario van Before I Go To Sleep is van de schrijver S.J. Watson. De Brit debuteerde in 2011 met het boek dat in Nederland verscheen met de titel Voor Ik Ga Slapen.


Firth en Kidman echtelieden in thriller (Foto: Novum)

Regisseur slaapt slecht door succes Matterhorn

Diederik Ebbinge weet af en toe niet goed waar hij het zoeken moet. Zijn speelfilmregiedebuut Matterhorn werd opgestart als kleine televisiefilm maar verovert zo langzamerhand de Nederlandse bioscopen. Dit weekend won de film de Publieksprijs tijdens het International Film Festival Rotterdam. "Ik slaap nog slechter dan tijdens de opnames omdat de adrenaline door m?n lijf giert", zegt hij tegen Novum Nieuws.

"Ik begon met het idee dat de film op de VPRO werd uitgezonden", zegt Ebbinge, vooral bekend als lid van cabaretgezelschap De Vliegende Panters. "Toen distributeur Cinéart de film zag, wilden ze hem ook in bepaalde filmhuizen uitbrengen. Daarmee wordt het dus ineens een bioscoopfilm. Dan wordt hij ook nog geselecteerd voor de IIFR Publieksprijs en als ik die dan ook nog win, ben ik natuurlijk dolgelukkig."

De film wordt ook aangeboden aan distributeurs in het buitenland, waardoor ook internationaal succes in het verschiet ligt. Zo krijgt Matterhorn nog een screening tijdens het filmfestival van Berlijn, dat donderdag van start gaat. Tegelijkertijd met het festival vindt een internationale filmmarkt plaats waar distributeurs naar nieuwe films kunnen shoppen.

Matterhorn is een kleine tragikomedie met Ton Kas en René van 't Hof in de hoofdrollen. Kas speelt de eenzame Fred, die sinds de dood van zijn vrouw alleen woont in een godvrezend Hollands dorpje. Dan verschijnt de zwakbegaafde zwerver Theo op zijn stoep, de rol van Van 't Hof. In een opwelling laat Fred Theo bij hem logeren. Hoewel Fred eerst nog hard en neerbuigend naar Theo is, groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe en groeit het wederzijdse begrip.

Ebbinge, Kas en Van 't Hof zijn geen vreemden van elkaar. De twee acteurs speelden al samen een scène in Ebbinges korte film Succes uit 2008. Daarna liet de regisseur hen een langere scène spelen in Gewoon Hans uit 2009. "Vanaf dat moment was het duidelijk dat zij de hoofdrollen moesten vertolken in mijn eerste speelfilm", zegt Ebbinge. Hij noemt deze samenwerking een schot in de roos en durft zich nu voor het eerst een volwaardig filmmaker te noemen.

De regie van een speelfilm smaakt naar meer. "Ik ben momenteel bezig met een scenario voor een nieuwe film, een psychologische thriller", vertelt Ebbinge enthousiast. "Dat hoop ik dit jaar af te hebben zodat ik volgend jaar zomer kan beginnen met filmen."


Regisseur slaapt slecht door succes Matterhorn (Foto: Novum)

Bruce Willis ziet Die Hard 6 wel gebeuren

Bruce Willis denkt dat er een zesde Die Hard-film komt. Deel vijf, A Good Day to Die Hard, moet nog in de bioscopen verschijnen, maar in het BBC-programma One Show geeft Willis al aan dat een zesde deel in aantocht is.

Het lijkt echter waarschijnlijk dat de 57-jarige acteur wat te hard van stapel loopt. Of het zesde deel van de actiereeks werkelijk groen licht krijgt, hangt zoals altijd af van hoe goed A Good Day to Die Hard het in de bioscopen doet. Daarnaast is nog geen woord van het scenario van Die Hard 6 bekend.

In A Good Day to Die Hard reist Willis, uiteraard weer als John McClane, af naar Rusland om daar de banden met zijn zoon Jack aan te halen. De knul blijkt echter voor de CIA te werken en is een groots terroristencomplot op het spoor waarbij een nucleaire ramp zou kunnen plaatsvinden. Vader en zoon moeten samen de boeven een halt toeroepen voordat de halve westerse wereld in een vlammenzee verdwijnt. De film verschijnt op 14 februari in de Nederlandse bioscoop.


Bruce Willis ziet Die Hard 6 wel gebeuren (Foto: Novum)

Blote billen en borsten uit den boze bij Grammy's

Blote billen en borsten zijn taboe tijdens de komende Grammy Awards-uitreiking. De organisatie achter het evenement en de zender die het uitzendt drukken genodigde sterren op het hart kleding te dragen die alles 'adequaat bedekt'.

"Stringachtige outfits zijn problematisch", staat in een naar managers van de artiesten gestuurd memo, die in handen is gevallen van tijdschrift The Hollywood Reporter. "Mijd alsjeblieft het blootstellen van de billen en de bilnaad."

"Zorg er alsjeblieft voor dat het genitale gebied adequaat is bedekt zodat er geen zichtbare 'bollende' huid is blootgesteld." Ook 'helder doorzichtige kleding die mogelijk vrouwelijke tepels blootstelt' is uit den boze.

De Grammy Awards-uitreiking vindt zondag voor de 55e keer plaats. De prestigieuze Amerikaanse muziekprijzen worden uitgedeeld in Los Angeles.

Hattrick voor Cavendish in Qatar

Mark Cavendish heeft donderdag in de vijfde etappe van de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. Het is de derde ritzege voor de Engelsman. Na een rit over 154 kilometer tussen Al Zubara Fort en Madinat Al Shamal was de Cavendish opnieuw de sterkste in de massasprint.

Hij eindige voor de Wit-Rus Yauheni Hutarovich en de Litouwer Aidis Kruopis. Met zijn zege verstevigde Cavendish zijn leidende positie in de tussenstand. Morgen staat de slotetappe van de Ronde van Qatar op het programma. Het peloton zal een etappe van 116 kilometer voor de boeg krijgen tussen Sealine Beach Resort en Doha Corniche.

'Kindermisbruik gebruikelijk in India'

Het lukt de Indiase regering niet het wijdverspreide seksueel misbruik van kinderen op vooral scholen en in de kinderopvang te beteugelen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch donderdag gezegd.

Volgens het rapport van HRW is seksueel misbruik van kinderen verontrustend gebruikelijk en doet de regering veel te weinig om kinderen te beschermen en slachtoffers te behandelen. Ook worden inspecties van publieke kinderopvanginstellingen niet goed uitgevoerd. Vaak worden kinderen door medewerkers van de opvanginstellingen misbruikt.

HRW roept in het rapport op tot een strikte handhaving van de wet en een beter toezicht op kinderopvanginstellingen. Ook moet de politie beter omgaan met slachtoffers.

Er zijn geen eenduidige gegevens over het aantal kinderen dat in India wordt misbruikt, wat met name komt omdat er zo weinig aangifte wordt gedaan. Aangifte doen is lastig, want vaak weigert de politie te erkennen dat verkrachting of incest heeft plaatsgehad of wordt aangedrongen op een schikking met de dader. Veroordelingen komen zelden voor en rechtszaken slepen zich soms jaren zo niet decennia voort.

Trainer Gudelj tekent voor twee jaar bij NAC Breda

NAC-trainer Nebosja Gudelj zal ook de komende twee seizoenen trainer zijn van NAC Breda. Dat heeft de coach donderdagmiddag aan Omroep Brabant bevestigd. NAC en Gudelj zijn het in principe eens over een nieuwe verbintenis. De handtekening moet nog gezet worden, maar dat is een formaliteit. "Ik ben blij en trots. Hier spreekt veel vertrouwen uit", aldus Gudelj.

Gudelj wilde nog niet zoveel vertellen over zijn nieuwe verbintenis. "Natuurlijk zijn er afspraken en clausules in een contract, maar daar wil ik nu niet over praten". De oefenmeester vindt de wedstrijd tegen ADO Den Haag komende zaterdag belangrijker. "Ik maak me niet zo druk over mijn contract. Voor mij is het belangrijker dat het team goed presteert. NAC staat gewoon boven iedereen!"

Gudelj is sinds eind november hoofdtrainer van de club uit Breda toen hij het stokje over van Adrie Bogers. Bogers was even tussenpaus na het ontslag van John Karelse. "Het zegt iets over het vertrouwen dat de club in mij heeft"' aldus Gudelj. "Maar ik werk natuurlijk al lang bij NAC".

Waxinelichthoudergooier wil ton schadevergoeding

Erwin L., die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, gaat een schadevergoeding eisen voor de tijd die hij ten onrechte vastzat. Dat heeft zijn advocaat George Menick donderdag laten weten. L. zat twee jaar vast, maar kreeg vorige week in hoger beroep vijf maanden cel.

"Per dag kan zo'n 85 euro aan schadevergoeding worden gevraagd", licht Menick toe. "Dat komt neer op minder dan vijftigduizend euro. Maar vanwege de duur van de voorlopige hechtenis en de media-aandacht voor mijn cliënt moet eerder worden gedacht aan een bedrag richting een ton", aldus de advocaat.

Erwin L. en zijn advocaat gaan eerst in cassatie tegen de uitspraak van het hof. De Hoge Raad zou volgens Menick rekening moeten houden met de duur van de voorlopige hechtenis en de media-aandacht voor de zaak van zijn cliënt. Wanneer de Hoge Raad zich over de cassatie buigt is nog niet bekend.

Pas na de uitspraak in cassatie wordt de schadevergoeding geëist, legt Menick uit. "In beginsel is een schadevergoeding alleen mogelijk wanneer is besloten tot vrijspraak, maar in deze zaak is de kans behoorlijk aanwezig dat daarvan wordt afgeweken."

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten in de koets toen L. de houder gooide. Het voorwerp ketste af op de ruit. De rechtbank achtte hem eerder volledig ontoerekeningsvatbaar en veroordeelde hem tot een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Het hof vond echter dat sprake was van volledige toerekeningsvatbaarheid en legde vijf maanden cel op.

Route Parijs-Nice brengt weinig verrassingen

De organisatie van Parijs-Nice heeft de route van de koers bekendgemaakt. Het zijn geen verrassingen opgenomen en net als vorig jaar zal de Rit naar de Zon eindigden met een klimtijdrit op de Col d’Èze.

Parijs-Nice start dit jaar op zondag 3 maart met een proloog van drie kilometer in Houilles en kent daarna zeven etappes. Het verschil zal gemaakt worden in de vijfde etappe, als de wielrenners zullen finishen op de top van de Montagne de Lure. Die berg werd voor het laatst in 2009 in het parcours opgenomen toen Alberto Contador de sterkste was. 

Parijs-Nice werd vorig jaar gewonnen door Bradley Wiggins. Lieuwe Westra, die vorig jaar de koninginnenrit won, eindigde op een tweede plaats in het eindklassement. 

Georde R.R. Martin sluit nieuwe deal met HBO

George R.R. Martin heeft een deal gesloten met de Amerikaanse TV-zender HBO voor het ontwikkelen van twee nieuwe series. Martin is vooral bekend als schrijver van de boeken in de serie A Song of Ice and Fire, waarop de serie Game of Thrones, eveneens geproduceerd door HBO, gebaseerd is.

Of dit goed nieuws is voor de fans van de boeken is maar zeer de vraag, want Martin is berucht traag in het uitbrengen van nieuwe delen in zijn geroemde reeks. De extra werklast die het ontwikkelen van twee nieuwe series zal hier waarschijnlijk geen positieve bijdrage aan gaan leveren.

De auteur is overigens geen onbekende in tv-land. Hij werkte eerder al mee aan de tv-serie Beauty and the Beast en schreef afleveringen voor The Twilight Zone.

Brace yourselves, more Martin is coming
Brace yourselves, more Martin is coming

Feyenoord voelt niets voor stadionrenovatie

Feyenoord heeft van verschillende kanten drie varianten voor een renovatie van De Kuip binnengekregen. De club voelt daar echter weinig voor, schrijft het ANP. Volgens directeur Jan van Merwijk van stadion De Kuip zijn de varianten alledrie bedrijfseconomisch niet haalbaar. Dat zei hij donderdag tijdens een gecombineerde gemeenteraadscommissie Bouw en Sport in Rotterdam.

Zowel club als directie wil een nieuw stadion en er ligt ook al een plan voor een nieuwe Kuip. De gemeenteraad wil dat plan vergelijken met de voorstellen voor een renovatie van het huidige stadion. De raad is nodig voor benodigde vergunningen, geld en eventueel een garantstelling voor de lening die nodig is.

De meest opvallende bouwvariant is samengesteld door dertig vrijwilligers, onder de naam 'Red De Kuip'. Zij maakten een plan waarbij het stadion een derde ring krijgt. Een dak krijgt De Kuip niet, omdat dat volgens de stichting vijftig tot honderd miljoen euro extra kost.

Politie krijgt tips over vondst romp in IJ

De Amsterdamse politie heeft zes tips binnengekregen over de romp die vorige maand uit het IJ werd gevist. Dat heeft een politiewoordvoerder donderdag gezegd.

Opsporing Verzocht en andere vergelijkbare programma's hebben afgelopen week aandacht besteed aan de zaak. De tips zijn naar aanleiding van die uitzendingen binnengekomen, zei de woordvoerder.

Rechercheurs zijn de tips aan het uitpluizen. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. Ook zijn er geen andere lichaamsdelen gevonden. Matrixborden achter het Centraal Station waarop mensen worden opgeroepen zich te melden met informatie blijven tot woensdag staan.

Een voorbijganger merkte 30 januari een blauw pakket op in het IJ, ter hoogte van de NDSM-werf, en lichtte de politie in. Nadat duikers het pakket uit het water hadden gevist bleek het om een menselijke romp te gaan.

Tot dertien jaar voor fatale roofoverval juwelier

De drie mannen die vorig jaar april een dodelijke roofoverval pleegden op een juwelier in Den Haag zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen tot dertien jaar. Dat heeft de NOS gemeld. Het Openbaar Ministerie had tot achttien jaar cel geëist.

De 19-jarige Ziya B. en de 20-jarige Sandro G. overvielen de winkel van de juwelier. G. schoot drie keer op de 45-jarige juwelier Ruud Stratmann. De juwelier werd twee keer getroffen en overleed korte tijd later in een ziekenhuis. Sandro G. kreeg dertien jaar en Ziya B. elf jaar. Tegen de twee was achttien jaar celstraf geëist.

De 22-jarige Lasha G., die de vluchtauto bestuurde, heeft vijf jaar cel gekregen. G. hoorde twee weken geleden vijftien jaar tegen zich eisen.

Ouya komt elk jaar met nieuwe versie

De ontwikkelaars van de Ouya-spelcomputer willen elk jaar een nieuwe verbeterde versie uitbrengen. Dat zei een woordvoerder van Ouya op de ontwikkelaarsbeurs DICE in Las Vegas.

De woordvoerder vergelijkt de strategie met die van producenten van mobiele apparaten als smartphones en tablets. "We hebben een mobiele strategie. Dat wil zeggen dat we elk jaar een nieuwe versie uitbrengen. In de toekomst zullen we een Ouya 2 en 3 op de markt brengen met meer geheugen en een snellere processor."

Gamers hoeven niet bang te zijn dat ze hun games moeten weggooien bij aanschaf van een nieuwe Ouya. Zo zijn de spellen aan hun online account verbonden en werken ze ook op nieuwere versies van de spelcomputer.

De spelcomputer, die werkt op het Android-besturingssysteem, is kleiner dan een Rubiks-kubus. Games kunnen worden gedownload, net als op een smartphone. Maximaal vier controllers kunnen draadloos worden aangesloten. De Ouya is vanaf juni online te bestellen.


Ouya komt elk jaar met nieuwe versie (Foto: Novum)

Tickets Winterspelen Sochi vanaf twaalf euro

Het goedkoopste toegangskaartje voor de Olympische Winterspelen in Sochi zal twaalf euro bedragen. Dat maakte het organisatiecomité van de Winterspelen donderdag bekend. De kaartverkoop begint maandag. Een kaartje voor de openingsceremonie zal minimaal 147 euro gaan kosten. Voor de finale van het ijshockey moeten toeschouwers rekenen op minimaal 172 euro.

"Dat is heel wat goedkoper dan bij de Spelen van Vancouver", aldus Dmitry Chernichenko, de baas van het organisatiecomité. De finale van het ijshockey is traditioneel een van de hoogtepunten van de Spelen. De organisatie heeft begroot dat de kaartverkoop 185 miljoen euro op zal leveren. Wie in Sochi het langebaanschaatsen wil bezoeken zal 75 of 110 euro per kaartje moeten neerliggen. 

[Fed Cup] Bulgaarse tennissters te sterk voor Nederland

Het Nederlands Fed Cupteam heeft het eerste duel met Bulgarije verloren. Richel Hogenkamp en Arantxa Rus gingen beiden in hun solopartij onderuit waardoor het dubbelspel niet meer van belang was.

Hogenkamp ging in de openingspartij met 4-6, 6-4 en 6-2 onderuit tegen Dia Evtimova. Kopvrouw Rus verloor de tweede partij kansloos van Tsvetana Pironkova met 6-1 en 6-2. Nederland speelt in Israël zonder Kiki Bertens, die zich vanwege rugproblemen afmeldde. De partij tegen Bulgarije stond oorspronkelijk voor woensdag op het programma, maar vanwege de regen werd het duel verschoven naar vandaag. Nederland speelt morgen tegen Slovenië sluit zaterdag de groepsfase af tegen Luxemburg.

Haase naar laatste acht in Zagreb

Robin Haase heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in Zagreb bereikt. De 25-jarige Hagenaar was donderdag in de tweede ronde na een kleine twee uur tennis te sterk voor de als vijfde geplaatste Martin Klizan: 6-2, 4-6 en 6-4. Bij de laatste acht stuit Haase op de winnaar van het treffen tussen de Italiaan Andreas Seppi (2) en qualifier Philipp Petzschner uit Duitsland.

Vooraf was het moeilijk een favoriet aan te wijzen. Klizan kon aanvoeren dat hij 25 plaatsen hoger op de wereldranglijst staat, 33 om 58. Haase had de tot dusver enige ontmoeting, vorige zomer bij zijn titelprolongatie in Kitzbühel, eenvoudig in zijn voordeel beslecht.

Aanvankelijk maakte Haase de meeste indruk. Met twee servicebreaks trok hij de eerste set eenvoudig naar zich toe: 6-2. Het tweede bedrijf verliep tot 5-4 voor Klizan op service. In de negende game had Haase nog drie breekpunten onbenut gelaten. De rekening daarvoor kreeg hij de game daarna gepresenteerd. De Nederlander werd voor het eerst in de wedstrijd gebroken, waardoor het 1-1 in sets werd.

In de beslissende derde set was het weer Haase die de boventoon voerde. Hij brak Klizan bij 2-2 en gaf vervolgens de voorsprong niet meer uit handen. Haase hield met zijn overwinning de Nederlandse eer hoog in Zagreb. Woensdag was Igor Sijsling er niet in geslaagd de tweede ronde te overleven. Hij moest zijn meerdere erkennen in de als derde geplaatste Mikhail Youzhny.

'Overlijdensakte' Sovjet-Unie verdwenen

Een historisch document waarin de ontbinding van de Sovjet-Unie wordt afgekondigd is verdwenen uit het archief. Dat heeft de vroegere Wit-Russische leider Stanislav Sjoesjkevitsj gezegd. Het archief van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) bevestigde woensdagavond dat alleen nog kopieën voorhanden zijn.

Sjoesjkevitsj ontdekte de vermissing tijdens het schrijven van zijn memoires. "Het is moeilijk te geloven dat een dergelijk belangrijk document verdwijnt, maar het is waar", zei hij tegen Associated Press. Volgens hem is het papier ontvreemd, mogelijk met de intentie het aan een verzamelaar te verkopen.

"We weten niet waar het origineel is", zei Vasili Ostreiko, hoofd van de archiefafdeling van het GOS, dat zijn hoofdkantoor in Minsk heeft.

Op 8 december 1991 ontving Sjoesjkevitsj de Russische president Boris Jeltsin en de Oekraïense president Leonid Kravtsjoek voor geheime besprekingen in een datsja in de buurt van Viskoeli, in het woud van Bialowieza. De drie ondertekenden een overeenkomst waarin zij stellen dat de Sovjet-Unie ontbonden is. In het akkoord werd tevens de oprichting van het GOS vastgelegd, een los verbond van negen voormalige Sovjetrepublieken.

Michael Keaton in Need for Speed-film

De Amerikaanse acteur Michael Keaton gaat de organisator van een illegaal racetoernooi spelen in de gameverfilming Need for Speed. Dat schrijft filmwebsite The Hollywood Reporter. Keaton is vooral bekend van zijn rol als Batman en Beetlejuice in films van regisseur Tim Burton.

De hoofdrollen in de Need for Speed-film worden gespeeld door de Britse Dominic Cooper en de Amerikaanse Aaron Paul. Need for Speed gaat over een coureur, de rol van Paul, die in de bak heeft gezeten voor de dood van een van zijn vrienden. Als hij vrijkomt, wil hij wraak. Cooper speelt een andere oud-coureur die racewagens bouwt.

Cooper speelde eerder Howard Stark in Captain America en is bekend van films als My Week with Marilyn en The Devil's Double. Paul verwierf faam met zijn rol als drugsdealer Jesse Pinkman in de hitserie Breaking Bad. Voor de regie van de racefilm tekent Scott Waugh, die in 2011 de actiefilm Real Steel afleverde.

Het scenario van de film is niet gebaseerd op een van de tientallen delen van Need for Speed. Toch is de verfilming volgens de makers trouw aan de gamereeks, waarvan sinds de eerste game in 1994 140 miljoen spellen zijn verkocht. Volgens uitgever Electronic Arts heeft de reeks in totaal vier miljard dollar opgeleverd.


Michael Keaton in Need for Speed-film (Foto: Novum)

Gratis naar Sightseers? Nieuwe aanvangstijd!

Let op: aanvangstijd vervroegd naar 21.00 uur!!

Wil jij op donderdag 7 februari in Kriterion Amsterdam om 21.00 uur samen met nog 191 andere FOK!kers van deze film genieten, lees dan vooral verder.

Zorgt die typische Britse, zwarte humor ervoor dat jij van je stoel rolt van het lachen? Dan is de nieuwe film Sightseers van de Britse regisseur Ben Wheatley (Kill List) mogelijk iets voor jou.

De film gaat over Chris (Steve Oram) en zijn geliefde Tina (Alice Lowe) die samen op vakantie gaan met zijn caravan. Tina heeft altijd beschermd onder haar moeders juk geleefd. Chris wil haar nu laten zien wat er voor hem écht toe doet: het trammuseum, het Ribblehead viaduct, het potlodenmuseum en het glooiende Engelse landschap dat deze hoogtepunten van elkaar scheidt. Maar het duurt niet lang voordat de droom vervaagt. Fruitvliegjes, luidruchtige tieners, volgeboekte campings, en niet te vergeten Tina’s bemoeizuchtige moeder, zorgen ervoor dat Chris zijn vurig gewenste reis in rook ziet opgaan. Deze desillusie maakt in Chris heel wat los en hij schuwt wat rigoureuze maatregelen niet...

BEN JIJ ER BIJ?
Kan en wil jij de speciale FOK!vertoning van Sightseers bijwonen op 7 februari om 21.00 uur in Amsterdam Kriterion? LET OP: bestel alleen kaarten als je ook echt aanwezig zult zijn. Het zou zonde zijn als een deel van de kaarten niet gebruikt gaat worden, dus zorg dat je ze niet lukraakt bestelt, we rekenen dan op je aanwezigheid.

Je kunt jouw plaats(en) zeker stellen door HIER TE KLIKKEN!

Gaga eist roze schaamhaar 

Lady Gaga heeft een aantal bijzondere eisen als ze ergens komt optreden. Zo vraagt de excentrieke zangeres onder meer om een etalagepop met roze schaamhaar. Dat schrijft entertainmentwebsite Celebuzz, die Gaga's eisenlijstje in handen wist te krijgen.

Gaga wil in de kleedkamer graag omringd worden door witte leren banken en posters van haar helden, zoals David Bowie, Queen, Elton John en Billie Holliday. Ook wil de zangeres dat onder meer dat altijd twee grote en twee kleine naar lavendel ruikende handdoeken beschikbaar zijn. Daarnaast vraagt ze om bijvoorbeeld een klein kaarsje in de badkamer en gele lavendel of witte rozen in haar kamer.

De lijst kwam volgens de website naar buiten tijdens een rechtszaak die Jennifer O'Neill, haar voormalige assistente, tegen de 26-jarige Gaga aanspande. O'Neill beweert dat ze nog driehonderdduizend dollar krijgt van de zangeres. Ze zou beweren dat Gaga belachelijke eisen stelt, zoals dat de assistente bij haar baas in bed moest slapen.

Geen treinen Zutphen na aanvaring spoorbrug

Het treinverkeer rond Zutphen ligt donderdagmiddag stil na een aanvaring tegen een spoorbrug. Door de aanvaring raakte de brug beschadigd, meldt de NS en spoorbeheerder ProRail.

Tussen Klarenbeek en Zutphen en Dieren en Zutphen rijden sinds het middaguur geen treinen. De NS waarschuwt voor een extra reistijd van ruim een uur. Naar verwachting is de verstoring rond 14.00 uur voorbij.

Nieuwe game Tim Schafer maakt debuut op Ouya

De aankomende adventuregame van ontwikkelaar Tim Schafer komt als eerste uit voor de Ouya. Na de Ouya-release verschijnt het nog naamloze spel waarschijnlijk ook op meer traditionele platformen als de pc. Dat heeft een woordvoerder van Ouya op de ontwikkelaarsbeurs DICE in Las Vegas bekendgemaakt. Beide projecten zijn gefinancierd via crowdfundingwebsite Kickstarter.

De financiering van de game en de spelcomputer door gamers zelf behoort tot de grootste succesverhalen van het nieuwe financieringsmodel. De bedenkers van de Ouya-spelcomputer haalden vorig jaar in een maand tijd ruim 8,5 miljoen dollar op, zo'n negen keer meer dan gehoopt. Schafer mikte op vierhonderdduizend dollar, maar vergaarde uiteindelijk meer dan 3,3 miljoen dollar.

Belgische begroting heeft gat van drie miljard

Het Belgische begrotingstekort komt dit jaar drie miljard euro hoger uit dan eerder verwacht. Het tekort komt daardoor bijna op drie procent uit, terwijl aan Europa was beloofd om het tekort op 2,15 procent te houden. Dat melden Belgische media donderdag na nieuwe ramingen van het Belgische federale planbureau.

Het begrotingstekort valt onder meer hoger uit doordat de economische groei tegenvalt. Bij het opstellen van de begroting werd nog uitgegaan van een groei van 0,7 procent, terwijl het planbureau nu rekent op een groei van slechts 0,2 procent.

De Belgische overheid komt over enkele weken met eigen cijfers over het tekort. Daarna moet duidelijk worden of er extra wordt bezuinigd. De coalitieregering van de Waalse socialist Elio Di Rupo kondigde eerder al voor achttien miljard euro aan bezuinigingen aan.

Kamp wil eerst meer onderzoek naar aardbevingen

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil dat er nader onderzoek komt voor hij een besluit neemt over het eventueel terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Dat gaat mogelijk een jaar duren, zei hij donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Meerdere oppositiepartijen drongen aan op vermindering van de gaswinning.

De kans op aardbevingen in Groningen is een stuk groter dan gedacht, zo bleek vorige maand. Kamp werd in oktober al geïnformeerd over het hogere risico, zei hij donderdag. De SP, D66, de ChristenUnie en GroenLinks willen dat de gaswinning wordt teruggeschroefd. "We moeten nu letterlijk gas terugnemen", zei SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Kamp wees op de financiële gevolgen van zo'n besluit. Dit zou jaarlijks een strop van 2,2 miljard euro betekenen voor het kabinet. Ook zijn vele miljoenen mensen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België afhankelijk van het gas. "Die problemen moet ik ook onder ogen zien", zei Kamp.

Het stoppen of terugbrengen van de gaswinning zou de kans op aardbevingen slechts op korte termijn verkleinen, maar op de lange termijn blijft het risico gelijk, zei Kamp. Wat hem verontrust is de sterkte van potentiële bevingen. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is.

Nieuw onderzoek moet uitwijzen wat de risico's zijn, wat de financiële consequenties zijn en of er manieren zijn om de risico's terug te dringen. Voor Kamp staat als een paal boven water dat alle gedupeerden van eerdere bevingen volledig gecompenseerd worden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij, een joint venture van de olieconcerns Shell en Esso, moet dit doen.

Brandweerwagen in Wageningen kantelt door gladheid

Een brandweerwagen die donderdagochtend op weg was naar een ongeval in Wageningen is door de gladheid gekanteld. Een van de brandweermannen is voor nader onderzoek naar een ziekenhuis gebracht, meldt de veiligheidsregio Gelderland-Midden. Vooral in het oosten van het land veroorzaakte de gladheid donderdagochtend problemen.

De wagen van het korps in Wageningen was iets voor 08.00 uur onderweg naar een tractor die in de sloot was geraakt. Ter hoogte van de Slagsteeg viel de brandweerwagen in een bocht op zijn kant. Om de tractor en de brandweerwagen te helpen werden meer hulpdiensten ingeschakeld. Bij het ongeluk met de tractor raakte niemand gewond.

Met name in de oostelijke helft van het land was het donderdagochtend glad, meldt de Verkeersinformatiedienst, vooral op lokale en N-wegen.

Op de A12 richting Arnhem gebeurde rond 09.30 uur een ongeluk bij Maarsbergen. Waarschijnlijk was gladheid de oorzaak. Ook de N416 tussen Elst en Veenendaal werd donderdagochtend vanwege het gladde wegdek in beide richtingen afgesloten.

Rond 11.30 uur waarschuwde Meteo Consult nog steeds voor gladheid op meerdere plekken in het oosten van Nederland. Het verkeer dient hier rekening te houden met een bevroren wegdek en sneeuwbuien.

Pr0nkoning Ron Jeremy ziet operatie als levensles

Ron Jeremy heeft naar eigen zeggen een belangrijke les geleerd. De pornolegende moest vorige maand met spoed onder het mes wegens een verwijde ader bij zijn hart. "Dit was echt een levensles", vertelde Jeremy in een telefoongesprek met entertainmentwebsite TMZ.

"Mensen sterven hieraan terwijl dat helemaal niet hoeft. Het is te genezen, maar je moet bij pijn wel naar een dokter gaan." Jeremy vertelt dat hij een doktersbezoek ook zelf lang uitstelde. "Ik zou naar de oostkust vliegen voor een heel cool evenement, maar ik had pijn op mijn borst en rug en voelde tintelingen in mijn handen en voeten. Daarvoor ben ik altijd gewaarschuwd."

In het ziekenhuis kreeg de 59-jarige Jeremy, die in meer dan tweeduizend pornofilms speelde, te horen dat hij de vliegreis niet overleefd zou hebben. De pornolegende werd direct op de intensive care gelegd en moest meerdere malen onder het mes. Inmiddels gaat het beter met hem, hoewel hij voorlopig nog in het ziekenhuis moet blijven.

Jeremy, die zijn dagen vult met het uitdelen van handtekeningen aan het verplegend personeel, grapt al over zijn gezondheid. "Ik zou willen dat dit een film was. Ik speel patiënt, iemand speelt zuster, een ander speelt dokter."

'Seth MacFarlane wil graag Flash Gordon voor Ted 2'

Acteur Sam Jones, beter bekend als Flash Gordon uit de gelijknamige film uit 1980, is nog niet getekend voor de sequel op de recente en succesvolle komediefilm Ted. Regisseur Seth MacFarlane (Family Guy) wil hem er wel graag in hebben, bevestigde Sam in een interview met FOK!.

"Ik sprak met Seth op zijn verjaardag en hij zei meteen 'laten we het doen'. In zijn visie zit ik in Ted 2, maar officieel is er nog niets bevestigd. Ik zou het enorm leuk vinden om weer met Ted te kunnen spelen," aldus de cultheld, die in Ted een belangrijke rol speelt. De teddybeer en vriend John (Mark Wahlberg) zijn namelijk groot fan van de film Flash Gordon en komen hem tegen op een feest.

"Ik werd eind 2011 gebeld door Seth en hij vroeg mij of ik interesse had in een rol. Hij had namelijk daarvoor Flash Gordon gezien en kwam op een leuk idee. Het grappige script en het werken met Mark Wahlberg, Mila Kunis en Seth MacFarlane waren redenen genoeg om ja te zeggen." Sam speelt zichzelf, maar dat wil niet zeggen dat hij zelf aan cocaïne verslaafd is, zoals in de film. "Ik speel vooral een uitvergrote versie van mijzelf, een parodie."

Teddybeer Ted is uiteraard pas later in de film erin verwerkt, dus dat vergde veel creativiteit van de acteurs. "Het was wel moeilijk, maar tijdens het opnemen van Flash Gordon acteerde ik ook vaak met iets wat er niet was. Het fijne bij Ted was wel dat Seth (ook de stem van de teddybeer, red.) de zinnen uit het script voorlas, zodat je er beter op kon inspelen. Het was een leuke uitdaging."

De komediefilm was een onverwachts groot succes en bracht in Nederland ruim 6 miljoen euro op. Maar voor Sam was het eigenlijk niet echt een grote verrassing. "De film richt zich op een jonge doelgroep en de cast is ontzettend grappig. Ook de fanbase van Flash Gordon is nog steeds groot. Ik had het succes wel aan zien komen." De 58-jarige acteur is op dit moment bezig met twee projecten. "Maar daar mag ik nog niets over zeggen. Het is een film en een tv-serie. Daarnaast werk ik ook in mijn beveiligingsbedrijf met mijn vrouw, dus ik verveel mij zeker niet."

De laatste jaren lijkt het in om films uit de jaren '80 en '90 opnieuw te verfilmen met vernieuwde cast en verbeterde effecten. Dit is ook het geval met Flash Gordon uit 1980. "Een remake zit eraan te komen inderdaad, ongeveer binnen twee jaar. De rechten zijn al helemaal rond. Ik zou het erg leuk vinden om in deze remake te kunnen spelen. Wellicht weer als Flash of als zijn vader."


Ted - nu te koop in de winkel

Bony hervat training bij Vitesse

Wilfried Bony heeft donderdag de training hervat bij Vitesse. De speler was de afgelopen periode met Ivoorkust actief in de Afrika Cup. Zondag werd zijn land in de kwartfinales uitgeschakeld. Hij kwam in dat duel niet in actie. Hij scoorde wel in de laatste groepswedstrijd.

Bony scoorde dit seizoen in 18 wedstrijden al 16 keer voor Vitesse en is met dat aantal treffers topscorer van de eredivisie. Vitesse speelt zaterdag tegen koploper PSV. Coach Fred Rutten is dan ook weer van de partij. Hij meldde zich vorige week ziek en ontbrak bij de wedstrijd tegen NEC.

Bony hervat training bij Vitesse
Bony hervat training bij Vitesse (Foto: ANP)

Tweede Kamer debatteert over huurverhoging

De Tweede Kamer is donderdagochtend begonnen aan een debat over de plannen van het kabinet om per 1 juli extra huurverhogingen toe te staan. De oppositie is overwegend tegen de plannen, die ertoe kunnen leiden dat de huren voor hogere inkomens met 6,5 procent stijgen.

De SP kreeg als eerste het woord. Volgens de SP worden de huren voor veel mensen onbetaalbaar als de plannen doorgaan. SP-Kamerlid Paulus Jansen las tal van mails voor die hij van bezorgde huurders heeft ontvangen. De SP'er voorspelde het einde van de sociale woningsector, ook vanwege de verhuurdersheffing die woningcorporaties moeten gaan betalen.

Jansen hekelde de manier waarop de coalitiepartijen VVD en PvdA het wetsvoorstel door de Tweede Kamer proberen te jagen. De oppositie had in eerste instantie een week uitstel gekregen om zich beter te kunnen voorbereiden, maar VVD en PvdA draaiden dat tijdens een vergadering 's avonds laat terug. "Als een dief in de nacht", sneerde Jansen.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) wil de huurverhoging voor 1 maart hebben aangenomen. Anders is de invoeringsdatum van 1 juli niet haalbaar. Of dat Blok gaat lukken, is de vraag. In de Tweede Kamer hebben VVD en PvdA samen een meerderheid, maar in de Eerste Kamer is de steun nodig van andere partijen.

Het CDA heeft gedreigd geen steun te geven als de plannen niet worden aangepast. CDA-leider Sybrand van Haersma-Buma heeft voor het debat een gesprek gehad met de ministers van Financiën Lodewijk Dijsselbloem (PvdA) en van Wonen Stef Blok (VVD), meldt de NOS. Buma heeft daarin zijn bezwaren tegen de kabinetsplannen herhaald.

Snowboarder gestikt in diepe sneeuw

Een Duitse snowboarder is woensdag in Tirol gestikt nadat hij met zijn hoofd voorover in de sneeuw was terechtgekomen. Dat heeft de Oostenrijkse zender ÖRF gemeld. Volgens de zender viel de 32-jarige man, wiens naam niet bekend is gemaakt, in een ravijn waar meer dan vier meter sneeuw lag.

Een arts die per helikopter naar de plek van het ongeluk werd gebracht kon de man niet meer redden.

Katusha krijgt wildcard voor Amstel Gold Race

Katusha heeft een wildcard gekregen voor de Amstel Gold Race. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. De Russische wielerploeg kreeg onlangs geen licentie voor de World Tour, het hoogste niveau wielerniveau, en was daardoor niet rechtstreeks toegelaten. Netapp-Endura kreeg de tweede wildcard voor de enige Nederlandse klassieker.

Overigens heeft Katusha zich nog niet neergelegd bij de beslissing van de UCI om niet tot het hoogste niveau te worden toegelaten. Vrijdag dient een zaak bij het internationale sportribunaal CAS. Katusha heeft met Joaquin Rodriguez een belangrijke troef voor de heuvelklassiekers in handen. De Spanjaard eindigde in 2011 als tweede in de Amstel Gold Race, achter de Belg Philippe Gilbert.

Ronaldo: "Geen doping in het voetbal"

Cristiano Ronaldo gelooft niet dat voetballers zich schuldig maken aan het gebruik van doping. Dat zegt de aanvaller van Real Madrid tegen AS. "Het is een delicate kwestie, maar ik denk niet dat er doping wordt gebruikt in het voetbal", aldus Ronaldo.

Voormalig Real Sociedad-voorzitter Inaki Badiola claimde eerder deze week dat de club tussen 2001 en 2007 verboden middelen heeft aangeschaft. "Het is een collectieve sport en ik denk niet dat het nodig is om doping te gebruiken om je prestaties te verbeteren", zegt Ronaldo. "Maar ik kan niet zweren dat niemand het gedaan heeft. Is voetbal een schone sport? Ja, honderd procent zeker. Ik denk niet dat het gebruik van doping in het voetbal bestaat."

Pussy Riot naar Europees Mensenrechtenhof

De advocaten van de Russische feministische punkband Pussy Riot gaan bij het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg in beroep tegen de veroordeling van twee bandleden. Maria Alechina en Nadezjda Tolokonnikova werden tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het zingen van een protestlied gericht tegen Vladimir Poetin in de belangrijkste kathedraal van Moskou. Mede-bandlid Jekaterina Samoetsevitsj werd in hoger beroep vrijgesproken.

Volgens de aanklacht die woensdag werd ingediend, schendt de veroordeling vier artikelen van de Europese Conventie voor de Mensenrechten. Onder de conventie wordt de vrijheid van meningsuiting, het recht op vrijheid en veiligheid, het verbod op marteling en het recht op een eerlijk proces gegarandeerd.

De veroordeling van de Pussy Riot-leden trok wereldwijd veel aandacht.

USADA geeft Armstrong twee weken uitstel

USADA geeft Lance Armstrong langer de tijd om zijn dopinggebruik toe te lichten. Het Amerikaans antidopingagentschap had de gevallen grootheid aanvankelijk tot woensdag gegeven om met details op de proppen te komen, maar op verzoek van het kamp-Armstrong is die deadline met twee weken uitgesteld, verklaart USADA-voorman Travis Tygart donderdag tegen Cyclingnews.

"We hebben op zijn verzoek afgesproken hem twee weken extra de tijd te geven om details uit te werken, zodat we het hopelijk kunnen laten gebeuren", licht Tygart toe. Armstrong biechtte onlangs zijn dopinggebruik op bij talkshowkoningin Oprah Winfrey . De Texaan gaf echter nauwelijks details prijs. Een aantal maanden eerder had USADA al een vernietigend rapport over Armstrong uitgebracht, met daarin diverse bekentenissen van oud-ploeggenoten.

Het USADA nodigde Armstrong na zijn biecht uit om volledige openheid van zaken te komen geven. De Amerikaan, wiens uitslagen sinds 1998 allemaal zijn geschrapt, stond daar aanvankelijk niet voor open. Het USADA liet hij net als de UCI liever links liggen. Volgens Tygart heeft Armstrong echter zijn standpunt gewijzigd. "We zijn in overleg met de heer Armstrong en zijn vertegenwoordigers en begrijpen dat hij wil meewerken in een poging het wielrennen schoner te maken."

Woensdagnacht werd ook bekend dat verzekeringsmaatschappij SCA Promotions bijna negen miljoen euro aan bonussen bij Armstrong wil terugvorderen. Het bedrijf beloonde Armstrong rijkelijk voor diens tourzeges. Toen in 2004 echter verhalen opdoken over zijn dopinggebruik, weigerde SCA te betalen. Armstrong bracht met succes de zaak voor de rechter. SCA wil nu alle kosten terug.

Sno mag weer op het veld trainen

Evander Sno heeft de volgende stap gezet in zijn revalidatie na een operatie aan zijn hart. De middenvelder van N.E.C. Nijmegen mag weer op het veld trainen. Sno werd in december geopereerd omdat hij kampte met hartritmestoornissen.

De afgelopen weken revalideerde hij in het sportmedisch centrum van de KNVB in Zeist. Sno vindt het heerlijk dat hij weer op het veld mag trainen. "Ik sta te trappelen om weer op het veld te staan. Het zal na een afwezigheid van maanden wel een lange weg zijn. Maar ik heb nu gelukkig de bevestiging dat ik weer topsport kan bedrijven", zegt de 25-jarige middenvelder op de website van N.E.C..

De revalidatie nam meer tijd in beslag dan Sno had gehoopt. "De medisch specialist van het Utrecht Medisch Centrum, die Evander heeft geopereerd, vond het verstandig om het herstel nog even uit te stellen", zegt technisch directeur Carlos Aalbers. "Dit in tegenstelling tot het eerdere advies van het Amsterdam Medisch Centrum. We hebben daarom nog even gewacht."

Mishandelde ambtenaar nog in ziekenhuis

De ambtenaar die woensdag in het stadhuis van Almelo met een hamer werd mishandeld ligt nog in het ziekenhuis. De 53-jarige man raakte ernstig gewond, maar verkeert buiten levensgevaar, meldt RTV Oost.

Volgens de lokale omroep wordt het stadhuis, dat donderdagochtend wegens het incident dicht is, extra beveiligd. De politie wil hier niets over zeggen.

Het is nog niet duidelijk waarom de verdachte, een 41-jarige man uit Almelo, het slachtoffer woensdagmiddag te lijf ging. De verdachte is een bekende van de politie met psychische problemen. Hij zit vast voor poging tot doodslag.

Minder files, vooral op A4 en A12

De A4 en de A12 zijn uit de top 10 van files verdwenen. Door extra aangelegde rijstroken zijn de files op die snelwegen behoorlijk afgenomen. Dat meldde Rijkswaterstaat donderdag.

In de laatste 4 maanden van 2012 hebben automobilisten 3,9 miljoen uur (7,8 procent) minder in de file gestaan dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

De A4 (tussen Hoogmade en de Brug over de Rijn richting Amsterdam) is gezakt van de derde plaats naar de 44ste. De A12 (tussen Lunetten en Bunnik) is van de achtste naar de 18e plaats in de filetop gegaan.

'PSV biedt Advocaat contractverlenging aan'

PSV wil Dick Advocaat ook volgend seizoen als trainer hebben. Volgens De Telegraaf heeft technisch directeur Marcel Brands de Hagenaar gevraagd of hij nog een seizoen door wil gaan. Advocaat, die een aflopende verbintenis in Eindhoven heeft, heeft een contractverlenging echter voor zich uitgeschoven. "Aan het eind van het seizoen neem ik een beslissing."

Mocht Advocaat doorgaan, dan betekent dat dat het doorschuiven van Phillip Cocu wordt uitgesteld. De beoogde opvolger van Advocaat, die vorig seizoen al interim-coach was na het ontslag van Fred Rutten, deed afgelopen zomer een stapje terug omdat hij eerst ervaring bij de jeugd op wilde doen.

De 65-jarige Advocaat is bezig aan zijn tweede periode bij PSV. Eerder stond hij tussen 1995 en 1998 al aan het roer in Eindhoven. De Haagse coach maakt nog altijd kans op de dubbel. Na 21 speelronden gaat PSV aan de leiding in de Eredivisie, met drie punten voorsprong op Ajax. Vorige week werd bovendien ten koste van Feyenoord de halve finale van de KNVB-beker bereikt.

'Ook problemen bij anesthesiologie Ruwaard'

In het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse hebben zich behalve op de afdeling cardiologie ook ernstige problemen voorgedaan op de afdeling anesthesiologie. Dat meldt het vakblad Medisch Contact donderdag op basis van eigen onderzoek.

Door wantrouwen, conflicten en verdeeldheid binnen de vijfkoppige maatschap was de kwaliteit op de afdeling anesthesiologie volgens het vakblad jarenlang beneden de maat. Ook was de patiëntveiligheid in het geding. Daarnaast waren de verhoudingen met andere vakgroepen, waaronder gynaecologie, ernstig verstoord.

Uiteindelijk besloot interim-topman Frits van den Broek, die tot de zomer leiding gaf aan het ziekenhuis, de toelatingsovereenkomsten van de vijf artsen op te zeggen. "Als een maatschap helemaal niet meer functioneert wegens extreme spanningen, moet je ingrijpen", laat Van den Broek weten in een verklaring aan het vakblad. "Daartoe moet je alleen overgaan in extreme gevallen, maar dat betrof het hier ook. Bovendien is de Anesthesiologie een afdeling waarvan het hele ziekenhuis afhankelijk is."

Het Ruwaard van Putten wilde tegenover het vakblad niet reageren op het onderzoek.

In november sloot het Ruwaard van Putten de afdeling cardiologie onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk handelden de cardiologen niet correct.

Uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport zou eerder zijn gebleken dat niet alleen op cardiologie maar ook op andere afdelingen patiënten onnodig zijn gestorven. Daarbij ging het onder meer om de longafdeling, intensive care en interne geneeskunde.

FARC wil legalisering drugs

De rebellenbeweging FARC heeft de Colombiaanse regering woensdag opgeroepen de kweek van marihuana, papaver en coca te legaliseren, evenals de persoonlijke consumptie van drugs afkomstig van deze planten. De hoofdonderhandelaar van de FARC bij de vredesgesprekken met de regering, Ivan Marquez, presenteerde het voorstel als onderdeel van het standpunt dat de rebellen innemen in de gesprekken.

"De legalisering van de consumptie samen met een goede scholing van jongeren, zoals dat in het verleden is gebeurd met tabak en alcohol, kan ook met cocaïne worden gedaan", zei Marquez. Hij zei ook dat Colombia, tegelijk met de legalisering, het probleem moet oplossen 'van de boeren die uit economische noodzaak coca verbouwen'.

De FARC heeft lang geld verdiend aan de kweek van coca, het basisingrediënt van cocaïne, om zijn gewapende strijd te financieren. De Colombiaanse en andere regeringen beschuldigen de FARC ervan betrokken te zijn bij illegale drugshandel, waaronder het smokkelen van drugs naar Venezuela. De rebellen ontkennen die beschuldigingen. Deskundigen betwijfelen of voor een vredesakkoord lokale FARC-commandanten die geld verdienen aan de drugshandel overgehaald kunnen worden ermee te stoppen.

President Juan Manuel Santos heeft gezegd open te staan voor een debat over de legalisering van drugs. Hij heeft de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen als grootste consumenten van illegale drugs.

'Casino roept op tot verlinken collega's om fraude'

De directie van het Holland Casino in Scheveningen heeft zijn personeel opgeroepen frauderende collega's aan te geven. Ook worden werknemers die het casino hebben opgelicht, opgeroepen zichzelf te melden. Daarbij geeft de directie de garantie dat diegene zijn baan mag houden, zelfs als het om een strafbaar feit gaat. Dat schrijft het AD donderdag.

De directie deed het aanbod in een brief aan de ruim vierhonderd personeelsleden. Fraudeurs krijgen een maand tijd om hun verhaal op te biechten.

Met de actie wil het casino een einde maken aan een stroom incidenten die de afgelopen anderhalf jaar plaats vond. Vorige zomer werd een medewerker aangehouden die tachtigduizend euro zou hebben verduisterd. Een jaar eerder werd eveneens een croupier aangehouden op verdenking van oplichting en in december werd een croupier die samen met een klant de baas tilde met bewakingscamera's betrapt.

Een woordvoerder van het casino wil tegen de krant niet zeggen hoe ver de baangarantie gaat. "Maar we verwachten niet ineens een grote stroom zware fraudeurs." Hoewel ontslag wordt uitgesloten na de biecht, kan het casino wel 'zeer zware sancties' opleggen. Wat dat inhoudt, wil de zegsman niet kwijt.

De Algemene Bond Casinopersoneel is verrast door de actie van het casino en wil aan een advocaat voorleggen of de actie wel mag. "Wat nu als drie werknemers een onschuldige collega eruit willen werken?", vraagt een woordvoerder van de bond zich in het AD af. Ook een vertegenwoordiging van de ondernemingsraad van het casino keurt het 'elkaar verlinken' af.

Duitse minister dronken achter het stuur

Bernd Busemann, de Duitse minister van Justitie van de deelstaat Nedersaksen, is dronken achter het stuur geklommen. Dat schrijft de krant Bild donderdag. De politie haalde de CDU-politicus in Hannover van de weg. Hij had een alcoholpromillage van 0,9 in zijn bloed, bijna het dubbele van de toegestane 0,5.

Busemann, die over enkele dagen zijn ministerpost zal verlaten, zei tegen de krant spijt te hebben van zijn daad. "Ik erger me mateloos aan mezelf. Ik had gegeten en bier gedronken, maar was er zeker van dat ik in staat was om auto te rijden." Busemann werd aangehouden in zijn dienstwagen en was op weg naar zijn tweede huis in Hannover.

Veroordeling in zaak tegen kolenbedrijf Drummond

Een voormalige onderaannemer van het Amerikaanse kolenbedrijf Drummond is in Colombia veroordeeld tot bijna 38 jaar gevangenisstraf. Jaime Blanco zou het brein zijn achter de moord in 2001 op twee vakbondsleiders. Daarnaast gaf de rechter opdracht tot een onderzoek naar Garry Drummond, de baas van Drummond, en drie oud-medewerkers om te bepalen in hoeverre zij ook verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de moorden.

In de Verenigde Staten loopt ook een rechtszaak tegen Drummond over de moorden. De zaak trekt veel aandacht, omdat meerdere getuigen, onder wie Blanco, stellen dat hoge leidinggevenden van het kolenbedrijf opdracht hebben gegeven voor de moorden. Drummond ontkent die aantijgingen.

Vakbondsleiders Valmore Locarno (42) en Victor Hugo Orcasita (36) werden in 2001 door een paramilitaire militie doodgeschoten. Volgens mensenrechtengroepen heeft Drummond dergelijke milities, die worden beschuldigd van duizenden moorden in Colombia, ingeschakeld om tegenstanders en linkse rebellen het zwijgen op te leggen. Drummond ontkent het inhuren van milities.

Het bedrijf moet zich in de Amerikaanse staat Alabama verdedigen tegen aanklachten van nabestaanden van de vermoorde mannen, die zeggen dat Drummond heeft geholpen en aangezet tot oorlogsmisdaden, waaronder standrechtelijke executies. Blanco is een belangrijke getuige in die zaak.

Rechter William Andres Castiblanco veroordeelde Blanco, die eten voor de mijnwerkers verzorgde, tot 37 jaar en elf maanden gevangenisstraf. Ook moet hij een boete van 369 duizend dollar betalen. De rechter zei dat Blanco 'misbruik maakte van zijn nauwe banden met de paramilitaire commandanten' om Locarno en Orcasita uit de weg te werken. Zij vertegenwoordigden vakbondsleden die over de dienstverlening van Blanco hadden geklaagd.

Blanco vertelde persbureau AP in 2011 vanuit de gevangenis dat het hoge management van Drummond opdracht had gegeven de twee vakbondsleiders te vermoorden. Hij zei dat zij door zijn veroordeling 'hun handen kunnen wassen' en dat de Amerikaanse rechtszaak er mogelijk door wordt verworpen.

Sony maakt bijna winst

Sony heeft het verlies in het laatste kwartaal van afgelopen jaar met ruim negentig procent teruggebracht. Het verlies bedroeg 10,7 miljard yen (85 miljoen euro), tegen 158 miljard yen in dezelfde periode het jaar daarvoor. Dat maakte het Japanse elektronicaconcern donderdag bekend.

De omzet tussen oktober en december steeg met bijna zeven procent tot 1,95 biljoen yen. Het elektronicabedrijf profiteerde van de zwakkere yen, waardoor de verkopen buiten de Japanse grenzen meer waard werden. De feitelijk verkoop van producten zoals platte televisies en Blu Ray-recorders daalde echter.

Sony heeft de afgelopen vier jaar verlies geleden. Het bedrijf verloor het wat betreft winstgevendheid en innovatie van concurrenten zoals Apple en Samsung. In het boekjaar 2011, dat vorig jaar maart eindigde, werd een recordverlies geleden van 457 miljard yen. Het bedrijf had veel last van de gevolgen van de aardbeving en tsunami in het voorjaar van 2011. Voor het huidige boekjaar dat eind dit kwartaal eindigt wordt een winst verwacht van twintig miljard yen.


Sony brengt verlies terug (Foto: Novum)

Gemengde gevoelens bij Van Gaal

Louis van Gaal is enerzijds teleurgesteld, anderzijds zeer tevreden met het optreden van Oranje tegen Italië (1-1). Van Gaal had graag gezien dat zijn ploeg het duel winnend had afgesloten, maar kon zijn ploeg weinig kwalijk nemen. "Aan de ene kant is het resultaat zeer teleurstellend als je zo veel kansen hebt gecreëerd. We hadden het veel eerder af kunnen maken. Als team hebben we goed gespeeld, volgens de Hollandse voetbalstijl", zegt hij tegen SBS6.

De bondscoach betreurt de manier waarop de gelijkmaker tot stand kwam. "Op het moment dat Prandelli (bondscoach Italië, red.) besliste om 4-4-2 te gaan spelen, wisten we het even niet meer. Dat is jammer, omdat we daar veel over gesproken hebben. We kwamen een mannetje te kort op het middenveld. Janmaat moest die plek invullen, maar dat duurde te lang. Op het moment dat de goal viel, stonden we eigenlijk net goed", meent de oefenmeester.

Van Gaal testte Jeremain Lens als spits en is tevreden over de PSV'er. "Lens in de spits is ook een optie, dat heb je kunnen zien. Hij was erg balvast. In principe wist ik al dat Lens in de spits kon spelen. Daar gaat hij uiteindelijk ook spelen, omdat hij een goede spits is. Omdat Klaas-Jan Huntelaar geblesseerd was, kreeg ik de gelegenheid om hem te zien. Dat is de bedoeling van dit soort wedstrijden."

[WK kwalificatie] Amerika verliest, Mexico speelt gelijk

Amerika heeft de openingswedstrijd van de finaleronde van de kwalificatie van Noord en Midden-Amerika verloren De formatie van bondscoach Jurgen Klinsmann ging met 2-1 onderuit tegen Honduras. Mexico en Jamaica kwamen niet niet tot scoren en Panama - Costa Rica werd 2-2. 

Clint Dempsey zette Amerika in de 35ste minuut nog wel op voorsprong. Maar vier minuten later zorgde zette Juan Carlos Garcia de gelijkmaker op het bord. In de 78ste minuut maakte Jerry Bengtson de winnende treffer voor Honduras. AZ-spits Jozy Altidore deed de hele wedstrijd mee.

Mexico kwam voor eigen publiek tegen Jamaica in het Azteca Stadium niet verder dan 0-0. Costa Rica kwam met 0-2 achter dtegen Panama door treffers van Luis Henríquez en Román Torres, echter ze wisten er toch nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Álvaro Saborío en Bryan Ruiz (ex-FC Twente) maakten de  treffers voor de Ticos. Eind maart gaat de kwalificatie verder, Amerika neemt het dan op tegen Costa Rica en Mexico speelt tegen Honduras  In de Concacaf-zone zijn drie tickets voor het WK te verdienen. De nummer vier speelt een play-off tegen de winnaar van de kwalificatie in Oceanië, dat is zeer waarschijnlijk Nieuw-Zeeland. 

Hagenaar (16) vast voor mishandelen trambeveiliger

De politie heeft woensdag een Hagenaar aangehouden voor het mishandelen van een trambeveiliger op nieuwjaarsdag. De politie kwam de 16-jarige verdachte op het spoor door tips die binnenkwamen toen een regionaal opsporingsprogramma dinsdag aandacht besteedde aan de zaak en beelden van de verdachte toonde, meldt de politie donderdag.

De jongen stapte op nieuwjaarsdag aan het einde van de middag op de tram van station Hollands Spoor richting Scheveningen. Hij checkte niet in, waarop de trambeveiliger hem hierop aansprak. Na een woordenwisseling kreeg de beveiliger een vuistslag tegen zijn hoofd. Het slachtoffer liep bij de mishandeling een hersenschudding en een gekneusde oogkas op.

Dopinggebruik 'wijdverbreid' in Australië

In de Australische sportwereld wordt op grote schaal doping gebruikt. Dat bleek donderdag uit onderzoek van de Australische overheid naar doping en matchfixing in de sport.

De Australian Crime Commission noemde het gebruik van illegale substanties "wijdverbreid" en meldde dat dat bovendien vaak gefaciliteerd wordt door de georganiseerde misdaad. Door dergelijke banden met criminelen hebben dopinggerelateerde clubs en sporters mogelijk ook met matchfixing te maken, stelde Jason Clare, minister van Binnenlandse Zaken. Details over omkoping in de sportwereld maakte hij echter niet bekend.

Babyboomer minder gezond dan generatie ervoor

Ondanks de medische vooruitgang zijn babyboomers momenteel minder gezond dan hun ouders op deze leeftijd waren. Obesitas en een gebrek aan beweging eisen hun tol, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Slechts 13 procent van de babyboomers, die geboren zijn in de eerste twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, verkeert op middelbare leeftijd nog in "excellente gezondheid". Toen hun ouders die leeftijd hadden, was 32 procent nog zo gezond.

"De babyboomgeneratie heeft een reputatie van actief zijn en het uitstellen van hun pensioen. Maar dat beeld leek niet overeen te komen met wat artsen in hun spreekkamers zagen", aldus hoofdonderzoeker Dana King van de West Virginia University School of Medicine. "Daarom besloten we hen te vergelijken met de generatie ervoor op diezelfde leeftijd."

39 procent van de onderzochte babyboomers (tegenwoordig tussen de 46 en 64 jaar oud) had ernstig overgewicht, wat een generatie eerder maar 29 procent was. Ongeveer 16 procent van de babyboomers heeft diabetes, tegenover 12 procent van hun ouders vroeger. Tegenwoordig hebben bovendien twee keer zoveel mensen op middelbare leeftijd een wandelstok of rollator nodig. Een opsteker voor de babyboomers is wel dat zij minder roken en minder vaak een hartaanval krijgen.

Hoewel de babyboomers langer zullen leven dan hun ouders, zien de onderzoekers dat niet per se als een voordeel. "Je leeft langer, maar in die extra jaren ben je wel ziek. Dat is per saldo niet goed voor de volksgezondheid"', aldus King. Hij benadrukt dat het desondanks voor babyboomers nooit te laat is om alsnog een gezonde levensstijl aan te wenden.

'Treinen vorig jaar vaker door rood'

Vorig jaar reden treinen in totaal 175 keer door bij een rood sein. Dat is dertien procent meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die in handen zijn van De Telegraaf.

Ook kwamen vorig jaar regelmatig zeer gevaarlijke situaties op het spoor voor volgens de krant. In april kwam een vrouwelijke passagier om het leven toen een intercity en een stoptrein bij Amsterdam op elkaar botsten. Twintig andere keren ontstond volgens de ILT een 'potentieel zeer gevaarlijke situatie' met kans op dodelijke slachtoffers.

Enkele dagen na het treinongeluk bij Amsterdam waarbij de vrouw om het leven kwam reed opnieuw een trein door rood. Een volle reizigerstrein van de NS zou bij Utrecht een wissel kapot hebben gereden en vervolgens bijna een goederentrein van Strukton hebben geraakt.

De NS zegt dat er bij hen geen sprake is van een toename van het aantal treinen dat vorig jaar door rood reed. Het aantal roodlichtpassages zou juist zijn gedaald van 95 naar 93, meldt een woordvoerder aan de krant. Volgens de cijfers van de ILT zou het bij de NS echter gaan om 106 treinen die door rood reden.

Na het treinongeluk in april lieten de NS en Prorail weten vijftig miljoen euro te investeren in nieuwe waarschuwingssystemen voor het passeren van rode seinen. Ook werd vorig jaar meer geïnvesteerd in het remsysteem ATB-vv, dat treinen die met een snelheid van minder dan veertig kilometer per uur een rood sein naderen, automatisch stilzet. Dat kostte nog eens 25 miljoen euro.


'Treinen vorig jaar vaker door rood' (Foto: Novum)

Nederland bomvol klikspanen

Anonieme melders gaven het afgelopen jaar via de tiplijn Meld Misdaad Anoniem vijftienduizend tips door. Dat is een stijging van twaalf procent ten opzichte van 2011 en een record sinds de oprichting van de anonieme tiplijn in 2002, maakte het meldpunt donderdag bekend.

Door de tips die binnenkwamen bij Meld Misdaad Anoniem werden in totaal 1031 misdrijven opgelost, een stijging van bijna een kwart ten opzichte van het jaar ervoor. Op basis van de meldingen werden 1619 verdachten aangehouden. Ook werden nog eens 116 misdrijven voorkomen dankzij de anonieme meldingen.

Met name het aantal tips over straatroven nam met 29 procent meer flink toe. "Als je de tips over overvallen afzet tegen het aantal gepleegde overvallen dan worden we over een op de drie zaken gebeld", aldus directeur van Meld Misdaad Anoniem Guus Wesselink in een verklaring. Bij de opgeloste zaken over overvallen en straatroof werden in veel gevallen jonge verdachten aangehouden.

Ook het aantal meldingen over openlijke geweldpleging, zoals bij de Facebook-rellen in Haren, nam sterk toe. In totaal kwamen daar 272 tips over binnen, meer dan een verdubbeling van het aantal meldingen in het jaar ervoor. Mede dankzij de anonieme meldingen werden in het afgelopen jaar 33 verdachten aangehouden voor het plegen van openlijk geweld en 76 verdachten voor mishandeling.

In een onderzoek van de Politieacademie dat in december werd gepubliceerd, bleek nog onduidelijk hoe succesvol de tiplijn was. Uit die cijfers bleek slechts in drie procent van de gevallen dat een tip via Meld Misdaad Anoniem leidde tot oplossing van een zaak.

FOK! wat een weer...Een enkele winterse bui

Goedemorgen! De meeste sneeuw viel gistermorgen in het oosten en zuidoosten van ons land, terwijl de neerslag in het zuidwesten vrijwel uitsluitend uit regen bestond. Doordat het vrij snel opklaarde hield de gladheid in veel provincies wat langer aan dan dat de bedoeling was.

Ook vandaag zullen er verspreid over het land nog enkele winterse buien vallen en hierbij is een flinke donderklap zeker wel mogelijk. Toch zullen er ook zeker momenten zijn waarop de zon flink schijnt. De wind draait van noordwest naar noord en is overdag nog vrij stevig, maar neemt in de loop van de dag wat af. De temperatuur loopt vanmiddag op naar een graad of 4.

De komende dagen is het licht wisselvallig winterweer. Er zijn wolkenvelden die worden afgewisseld met zonnige perioden. In de nachten vriest het licht tot matig en overdag loopt de temperatuur op tot iets boven het vriespunt. Een lokale winterse bui is mogelijk, maar zeker geen grote hoeveelheden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Rijp Volop rijp in de bomen zien we in Nederland niet veel. Toen ik deze foto maakte was het een droge, maar koude winter in Oostenrijk.




De zwarte rots

Ik vraag me af hoe lang ik hier nu al opgesloten zit. Voor mijn gevoel is het al eeuwen, maar dat kan natuurlijk niet zo zijn. Hoe veel malen heb ik het donker zien worden? Een keer of vier kan ik mij voor de geest halen, maar misschien ben ik ook wel een aantal keren gewoon vergeten. En weer licht?
Ik wacht. Ik sluit mijn ogen en zie jou.
Hoe heb ik zo dom kunnen zijn?

Premier Tunesië wil regering ontbinden

De Tunesische premier Hamadi Jebali heeft woensdag aangekondigd de regering te willen ontbinden en verklaarde een regering van technocraten te willen vormen. Aanleiding voor het besluit van Jebali is de moord op de leider van de Verenigde Democratische Nationalistische Partij, Chokri Belaid.

Jebali zei dat de enige taak van de nieuwe regering is om 'zo snel mogelijk' nieuwe verkiezingen te organiseren.

De gematigd islamitische partij Ennadha van Jebali was in onderhandeling over het uitbreiden van de regeringscoalitie. Ook oppositieleden hadden een plek moeten krijgen binnen de regering. De onderhandelingen waren vastgelopen.

One Direction moet janken om uitgelekt liedje

One Direction is er niet blij mee dat hun nieuwe single is uitgelekt. Hun cover van One Way Or Another, oorspronkelijk van Blondie, ligt pas over anderhalve week in de winkel, maar het nummer is al via internet te beluisteren. De jongens namen het liedje op voor het goede doel.

"Ik heb gehoord dat de liefdadigheidssingle is gelekt", twitterde Louis Tomlinson. "Erg verdrietig om te zien. Vergeet niet dat we geld proberen in te zamelen voor Comic Relief."

Louis roept iedereen op om zich in te zetten voor het goede doel. "En maak een verschil", aldus de zanger. "Het officiële nummer is al te bestellen via iTunes. Bedankt."

Leider Tunesische oppositiepartij doodgeschoten

De leider van een Tunesische oppositiepartij, die de islamitische regering en geweld door radicale moslims bekritiseerde, is woensdag voor zijn woning doodgeschoten. Dat heeft zijn Verenigde Democratische Nationalistische Partij gezegd.

Chokri Belaid werd bij het verlaten van zijn huis in Tunis neergeschoten. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Een regeringswoordvoerder sprak van een 'gruwelijk misdrijf'.

NIOD start onderzoek naar rol Rode Kruis in WOII

Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD gaat de rol van het Nederlandse Rode Kruis tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Het onderzoek moet uitwijzen hoe het Rode Kruis omging met de dilemma's waar de hulporganisatie tijdens de bezetting mee te maken kreeg. Het Rode Kruis zelf heeft opdracht gegeven tot het onderzoek, meldt het NIOD woensdag.

Het ledenaantal van het Rode Kruis steeg van 33.500 in 1940 naar een half miljoen in 1945. In diezelfde periode voelden echter met name de joodse bevolking en politieke gevangenen zich door het Nederlandse Rode Kruis in de steek gelaten.

Hoewel al wel onderzoek is gedaan naar de rol van het Rode Kruis tijdens de oorlog, vindt de organisatie het nu nodig dat er een onafhankelijke studie komt over dit onderwerp. Vorig jaar erkende de organisatie al fouten te hebben gemaakt in de Tweede Wereldoorlog en kondigde toen plannen voor het onderzoek aan.

Vooral het ontbreken van hulp aan vervolgde joden en politieke gevangenen krijgt aandacht in het onderzoek. Verder richten de onderzoekers zich onder meer op de vraag hoe het Rode Kruis als humanitaire organisatie functioneerde tijdens de bezetting en hoe de organisatie is omgegaan met de kritiek van in de steek gelaten overlevenden.

Naar verwachting is het onderzoek in 2017 klaar. De resultaten van het onderzoek worden vervolgens gepubliceerd in een boek.

Herstelwerkzaamheden Pompeii begonnen

In Italië is woensdag een begin gemaakt met de herstelwerkzaamheden van de ruïnes in Pompeii, een belangrijke toeristische attractie op korte afstand van Napels. De Europese Unie betaalt met meer dan veertig miljoen euro mee aan het project, dat, in de woorden van Eurocommissaris Johannes Hahn, een belangrijke stap richting de redding van het archeologische complex is.

In 2010 zeeg een muur in Pompeii na aanhoudende slagregens ineen, terwijl een gebouw met fresco's waar gladiatoren zich in het verleden voorbereidden op de strijd tot stof verkruimelde.

Vrachtschip in problemen na aanvaring

Op het Hollands Diep is in de buurt van Moerdijk een vrachtschip in de problemen gekomen. Het schip duwde een bak voort die lek raakte na een aanvaring met een brug. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

De duwboot heeft zich uit voorzorg aan de grond laten lopen. Reddingswerkers proberen water uit de bak te pompen. Het is niet duidelijk of de problemen gevolgen hebben voor het scheepvaartverkeer.

Spanje neemt vier ton coke in beslag

De Spaanse Guardia Civil heeft 4100 kilo cocaïne in beslag genomen. De drugs hebben een straatwaarde van zo'n 252 miljoen euro. Het is de grootste drugsvangst in Spanje sinds 2001.

Volgens de Guardia Civil werden de drugs gevonden in een pakhuis in de oostelijke stad Elche. Drie Spanjaarden die zogenaamd een importbedrijf runden vanuit het pakhuis zijn aangehouden. Het bedrijf van de drie importeerde leer uit Colombia en de drugs werden in zes scheepscontainers met leer gevonden.

Behalve het pakhuis deed de politie nog op zestien andere locaties een inval. Daarbij werden wapens en zes luxe auto's in beslag genomen.

Dijsselbloem hekelt heksenjacht om SNS-salarissen

De toon van de discussie over de beloningen bij SNS Reaal gaat 'erg ver'. Dat vindt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). "Er was bijna sprake van een heksenjacht", zei hij woensdag in het debat over de nationalisatie van de bank en verzekeraar. "Laat mensen alsjeblieft heel."

In de media klonk de afgelopen week veel verontwaardiging over de bonus die voormalig SNS-topman Sjoerd van Keulen ontving nadat hij in 2006 de vastgoedportefeuille kocht die de bank later aan de rand van de afgrond bracht. Journalist Jelle Brandt Corstius riep mensen op om Van Keulen te bestoken met e-mails om de bonus terug te eisen en De Telegraaf publiceerde op de voorpagina een foto van de riante villa van Van Keulen.

De mogelijkheden om de SNS-top aansprakelijk te stellen of via juridische wegen de bonus terug te vorderen zijn uiterst beperkt, zei Dijsselbloem. Heel misschien kan dit via het burgerlijk wetboek, maar dan moet er wel worden aangetoond dat de bonus op verkeerde gronden werd uitgedeeld. "Temper uw verwachtingen", zei Dijsselbloem.

De nieuwe topman van SNS, Gerard van Olphen, gaat 550 duizend euro per jaar verdienen. De Kamer nam Dijsselbloem hierover onder vuur, maar die verdedigde de beloning. "Ik wil een vakman vinden. Iemand met ervaring, een gedegen banker die zijn vak verstaat", zei de minister.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver koppelt Dijsselbloem ten onrechte kwaliteit aan salaris. Hij wees er op dat de Dijsselbloem zelf ook een stuk minder verdient en toch ook een verantwoordelijke baan heeft. "Ik kan geen bank leiden", antwoordde Dijsselbloem. "Daar heb ik de expertise niet voor. Dat zou onverantwoord zijn." Volgens hem is Van Olphen, die overigens bijna een miljoen in salaris achteruit gaat, de meest geschikte persoon om van SNS weer een gezond bedrijf te maken.

"Laten we van Van Olphen niet de boeman maken", zei de bewindsman. "Salarissen bij staatsdeelnemingen liggen vaak boven de balkenendenorm. Als de Kamer daar een discussie over wil voeren is dat prima, maar dat moeten we nu niet ad hoc doen.

[AC] Burkina Faso schakelt Ghana uit

Burkina Faso blijft stunten bij de Afrika Cup. Het West-Afrikaanse land bereikte woensdag voor het eerst in de geschiedenis de finale van het Afrikaans kampioenschap door Ghana na starfschoppen uit te schakelen: 3-2. In de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden, in de verlenging scoorden beide ploegen niet.

Ghana kwam al in de dertiende minuut op voorsprong door een benutte strafschop van Wakaso Mubarak. De Ghanezen bleven in de eerste helft de overhand houden en lieten via Asamoah Gyan een grote kans onbenut om op 2-0 te komen.

Na rust was Burkina Faso dichtbij de gelijkmaker, maar Aristide Bancé kopte op de lat. Aan de andere kant raakte Ghana ook het aluminium, toen Asamoah Gyan volledig vrijstaand op de paal schoot. Na zestig minuten kreeg Bancé zijn treffer alsnog. De spits van het Duitse FC Augsburg schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied bekeken raak.

In het vervolg van de tweede helft kwamen beide landen niet meer tot scoren, waardoor het uitdraaide op een verlenging. Burkina Faso leek conditioneel de betere en trok het initiatief volledig naar zich toe. De ploeg van de Belgische coach Paul Put creëerde legio kansen, maar weigerde Ghana de genadeklap toe te brengen.

Verdediger Bakary Kone kopte over en daarnaast liet Bancé nog een fiks aantal kansen onbenut. Ook had Burkina Faso pech dat een goal van Prejuce Nakoulma onterecht werd afgekeurd.

Zes minuten voor tijd, toen de druk van Burkina Faso op het doel van Ghana enorm was, werd de ploeg nog een keer benadeeld. Jonathan Pitroipa leek geholpen door zijn directe tegenstander naar de grond te gaan, maar de scheidsrechter zag een duikeling in de actie van de aanvaller van Rennes en bestrafte hem met geel. Omdat het Pitroipa's tweede kaart betrof, moest hij van het veld.

Aan het begin van de strafschoppenreeks kreeg Burkina Faso direct een enorme opsteker. Isaac Vorsah schoot de eerste Ghanese pingel naast. Paul Koulibaly miste echter de derde Burkinese penalty waardoor de ploegen weer op 2-2 kwamen. Emmanuel Clottey verzuimde vervolgens echter Ghana op voorsprong te brengen en, nadat Bancé wel voor de Burkinezen had gescoord, scoorde ook Solomon Assante niet voor de Black Stars.

Duizenden protesteren tegen monarchie

Duizenden betogers zijn woensdag in Bahrein de straat opgegaan om te protesteren tegen de monarchie van de Golfstaat. Over minder dan een week staan er gesprekken gepland die gericht zijn op het oplossen van de al twee jaar durende politieke crisis.

Aan de protestmars in de hoofdstad Manamah namen diverse groepen deel die voorstander zijn van de gesprekken met de regering, maar het merendeel van de betogers is echter fel tegenstander van een dialoog met de regering. Dit lijkt er op te wijzen dat de oppositie verdeeld is. De grootste sjiitische politieke partijen hebben ingestemd met verkennende gesprekken die zondag van start gaan.

Sjiieten in Bahrein eisen een grotere stem in de door soennieten geleide politiek. De meerderheid van de sjiieten beweert te worden behandelt als tweederangsburgers en zegt stelselmatig gediscrimineerd te worden. Tot 14 februari, de dag waarop twee jaar geleden de onrust in Bahrein ontstond, staan elke dag betogingen gepland.

Nederlanders gered van berg

Twee Nederlandse snowboarders zijn dinsdagmiddag met een helikopter gered van een berg bij het Oostenrijkse Lech. Het duo raakte op ruim 2200 meter hoogte uitgeput en kon niet meer verder, meldt de politie in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg woensdag.

Het tweetal deed vervolgens een noodoproep waarop de politie een helikopter inzette. Door het slechte weer en sterke windstoten kostte het de hulpverleners flink wat moeite de Nederlanders in veiligheid te brengen, aldus de Oostenrijkse politie in een verklaring. Het tweetal bleef ongedeerd.

Nadal na trage start in kwartfinale

Rafael Nadal heeft woensdag ook zijn eerste enkelpartij na zijn blessure gewonnen. In de tweede ronde in Vina del Mar was de Spanjaard (1) met 6-3 en 6-2 te sterk voor Federico Delbonis uit Argentinië. Nadal, die in de eerste ronde een vrijstelling had, won dinsdag al een wedstrijd in het dubbelspel in de Chileense badplaats.

Nadal begon tegen qualifier Delbonis moeizaam. De Argentijn brak de nummer vijf van de wereld direct en liep uit naar 2-0. Daarna kwam Nadal echter op stoom en gunde Delbonis nog maar een game. Ook in de tweede set was Nadal vervolgens op dreef. Hij brak twee keer door de opslag van de nummer 128 van de wereldranglijst heen en kwam op 4-0. Daarna nam Nadal gas terug en bij 5-2 serveerde hij de partij uit. In de kwartfinale neemt Nadal het op tegen een landgenoot. Albert Montanes en Daniel Gimeno-Traver (7) moeten eerst nog wel uitmaken wie dat wordt.

'Straffeloosheid voedt aanrandingen Egypte'

Het aantal aanrandingen in Egypte neemt toe als de daders niet worden gestraft. Daarvoor heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag gewaarschuwd.

Volgens Amnesty blijkt uit verklaringen van slachtoffers dat de aanvallen een duidelijk patroon volgen. Groepen mannen omcirkelen de slachtoffers, vallen ze vervolgens aan met wapens of met hun blote handen en proberen ze uit te kleden.

De waarschuwing van Amnesty volgt op een verklaring van het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties. Vorige week zijn er volgens de VN tijdens betogingen op het Tahrir-plein in Caïro 25 vrouwen aangerand. In sommige gevallen werd daarbij extreem geweld gebruikt. De VN eisen dat de Egyptische autoriteiten stappen ondernemen om daders te berechten. Ook Amnesty dringt aan op maatregelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.