FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 februari 2013

Google schikt met Franse pers

Google gaat de Franse pers helpen meer munt te slaan uit internetadvertenties en stort zestig miljoen euro in een fonds dat innovatie in de digitale uitgeefbranche ondersteunt. Zo schikt het Amerikaanse internetbedrijf het geschil dat is ontstaan omdat Google gebruikers van zijn zoekmachine andermans berichtgeving toont zonder daarvoor te betalen.

Europese uitgevers, die met lede ogen toezien hoe geld en lezers hen door de vingers glippen, hadden de regeringen van Frankrijk, Duitsland en Italië gevraagd Google te verplichten hun te betalen. Google dreigde daarop deze nieuwssites te schrappen uit zijn zoekmachine.

Volgens Google geeft de schikking het bedrijf het recht in zoekresultaten een voorproefje van een gevonden nieuwsbericht te tonen.

Dijsselbloem sluit extra bezuiniging niet uit

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sluit niet uit dat de nationalisatie van SNS leidt tot extra bezuinigingen. Dat bleek vrijdag uit zijn woorden na afloop van de ministerraad.

Eind deze maand komen nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) op basis waarvan het kabinet beslist over eventuele nieuwe bezuinigingen. Dijsselbloem wees er op dat er ook een meevaller is uit een telecomveiling van 3,8 miljard. De redding van SNS kost de Staat 3,7 miljard.

Volgens de minister is het beeld rond het begrotingstekort "nog in beweging". CPB en DNB voorspelden eerder dat het tekort dit jaar op respectievelijk 3,3 of 3,5 procent gaat uitkomen. Volgens Europese begrotingsregels moet het tekort dit jaar weer op maximaal 3 procent liggen.

Dijsselbloem sluit extra bezuiniging niet uit
Dijsselbloem sluit extra bezuiniging niet uit (Foto: ANP)

[Bundesliga] Elia belangrijk in thuiszege Werder op Hannover

Eljero Elia heeft vrijdagavond in de Bundesliga een belangrijke rol gespeeld in de thuiszege van Werder Bremen op Hannover '96. De Nederlandse aanvaller leverde vijf minuten voor tijd de assist op de 1-0 van Nils Petersen, die vlak daarna ook de 2-0 voor zijn rekening nam. Elia werd vervolgens een minuut voor tijd naar de kant gehaald.

Elia vierde zijn voorbereidende rol bij de 1-0 met een gebalde vuist. De 28-voudig international kreeg in de eerste seizoenshelft de nodige kritiek vanwege een gebrek aan rendement. De vleugelaanvaller wist in dienst van Werder in de Bundesliga nog niet te scoren.

Vrijwel de gehele ploeg van Werder haalde opgelucht adem, want de ploeg had al bijna twee maanden niet meer gewonnen. Door de zege steeg de ploeg van Thomas Schaaf naar de elfde plek, met 25 punten uit twintig duels. Nummer tien Hannover werd bovendien tot op een punt genaderd.

Computerhacker twaalf jaar de cel in

Een 22-jarige Nederlander is vrijdag in de Verenigde Staten tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het hacken van een computer en het stelen van duizenden creditcardgegevens. Dat meldt justitie in Amerika.

David S., die werd gepakt in Roemenië, zou onder de naam Fortezza zeker honderdduizend gegevens hebben gestolen. De informatie verkocht hij door aan criminelen. Volgens onderzoekers liep de schade op tot boven de 63 miljoen dollar, zo'n 46 miljoen euro.

[JL] Late tegengoal voorkomt koppositie Helmond Sport

Helmond Sport heeft vrijdagavond verzuimd de leiding te pakken in de Jupiler League. De Helmonders incasseerden bij Fortuna Sittard een late tegentreffer en moesten daardoor genoegen nemen met een punt: 1-1. Bij winst had Helmond Sport de koppositie van MVV overgenomen. Patrick Nkoyi van Fortuna stak daar drie minuten voor tijd een stokje voor, nadat Helmond Sport-aanvaller Samir Fazli de score had geopend.

Helmond Sport bracht door de remise het puntentotaal op 34, een minder dan MVV. De Limburgers hebben bovendien nog drie wedstrijden tegoed, waarvan de eerste maandag tegen FC Volendam gepland staat. Nummer twee Sparta werd wel gepasseerd. De Rotterdammers hebben nu een punt minder dan Helmond, maar hebben wel twee duels minder gespeeld. Zondag spelen de Rotterdammers een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur.

Subtoppers FC Volendam en FC Dordrecht lieten punten liggen. De Volendammers kwamen niet verder dan 2-2 bij FC Oss, terwijl Dordrecht met 2-0 verloor bij Telstar. De Britse spits Rhys Murphy nam in de laatste wedstrijd de volledige productie voor zijn rekening. Dordrecht speelde ruim een helft met tien man na tweemaal geel voor Roderick Gielisse.

FC Den Bosch poetste met een zege op Go Ahead Eagles de nasmaak van het bekerdebacle tegen AZ weg. Drie dagen na het beschamende optreden, waarin de supporters zich onder meer misdroegen met oerwoudgeluiden richting AZ-spits Jozy Altidore, werd met 1-0 gewonnen. Randy Wolters scoorde tegen Go Ahead al na negen minuten de enige goal.

Overige duels Jupiler League vrijdag:

SC Veendam - FC Emmen 1-1

De Graafschap - Almere City 5-1

FC Eindhoven - Excelsior 1-1

[Ligue 1] PSG wint, doelpunt Van der Wiel

Paris Saint-Germain kan dit weekend achterover leunen en aankijken wat de concurrentie doet. De hoofdstedelingen wisten zelf op bezoek bij Toulouse een eenvoudige 0-4 zege te boeken. Gregory van der Wiel scoorde het laatste doelpunt.

PSG begon fel aan de wedstrijd en kwam al na vier minuten op voorsprong. Op aangeven van Ezequiel Lavezzi wist Javier Pastore af te ronden. Toulouse probeerde op jacht te gaan naar de gelijkmaker, maar kreeg tien minuten voor tijd de 0-2 om de oren. Uitblinker Lucas Moura gaf voor en Zlatan Ibrahimovic kopte de 0-2 binnen. Niet veel later moest Toulouse met tien man verder, nadat Cheikh M'Bengue zijn tweede gele kaart ontving.

Met een man meer ging PSG in de tweede helft op jacht naar meer doelpunten. Mamadou Sakho wist twintig minuten voor tijd op aangeven van opnieuw Moura de 0-3 te scoren. Het slotakkoord was voor Van der Wiel. Onze landgenoot, die in de 66e minuut mocht invallen, scoorde een kwartier voor tijd op aangeven van Ibrahimovic de 0-4.

Door de overwinning heeft PSG nu drie punten meer dan Olympique Lyon, dat van het weekend nog in actie komt. Olympique Marseille volgt op zes punten. Ook zij spelen komend weekend nog een wedstrijd.

Driekwart Nederlanders heeft digitale televisie

Het aantal Nederlanders dat beschikt over digitale televisie is vorig jaar verder gestegen. In totaal is nu ruim driekwart van de huishoudens voorzien van digitale televisie, een stijging van vijf procent ten opzicht van 2011. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo, meldt Stichting KijkOnderzoek vrijdag.

Televisiekijkers beschikken ook steeds meer over een harddiskrecorder om programma's op te nemen en op een later moment terug te kijken. Ruim een derde van de huishoudens heeft zo'n apparaat momenteel naast de televisie staan wat vooral te danken is aan de opkomst van digitale decoders met harddisk. In 2012 hadden bijna een op de vijf huishoudens zo'n decoder.

Het percentage huishoudens dat beschikt over een televisie met directe toegang tot het internet steeg van zeven naar elf procent.


Driekwart Nederlanders heeft digitale televisie (Foto: Novum)

Gevangene steekt vijf bewaarders neer

Een 44-jarige gedetineerde op Schiphol heeft vrijdagmiddag vijf gevangenbewaarders neergestoken. De vijf liepen allemaal lichte verwondingen op en moesten in een ziekenhuis worden behandeld, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

De man uit het Afrikaanse Guinee stak de medewerkers aan het eind van de middag plotseling met een mes toen zij hem aanspraken op zijn gedrag. Hij had het mes eerder gekregen om zijn boterham mee te smeren, aldus de zegsman. Tegen de man is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Justitie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Lady Gaga scheldt tijdens rechtszaak

Lady Gaga is flink tekeer gegaan tijdens een rechtszaak. De 26-jarige zangeres schold een voormalig persoonlijke assistente, die haar voor de rechter had gesleept omdat ze nog geld van haar zou krijgen, de huid vol.

Zo noemde Gaga Jennifer O'Neal een walgelijk persoon en een 'rat die mij aanklaagt voor geld dat ze niet heeft verdiend'. Ook zei de zangeres volgens het Amerikaanse programma Entertainment Tonight dat O'Neal zich de 'koningin van het universum' voelt.

"En ze wilde niet mijn slaaf zijn, want in mijn werk ben ik elke dag de koningin van het universum", zei Gaga, die zich regelmatig inzet tegen pesten. "Deze hele zaak is bullshit, en dat weet je.

O'Neal claimt 380.000 dollar voor  7168 overwerk-uren. 

Uitslag RKC Waalwijk - sc Heerenveen

Vanavond om 19:45 stond in het Mandemakers Stadion te Waalwijk het competitieduel tussen RKC Waalwijk en sc Heerenveen op het programma. De Friese ploeg veroverde dankzij een benutte strafschop van Filip Djuricic drie belangrijke punten. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man. Hieronder de karakteristieken.


Teddy Chevalier (RKC) wurmt zich langs Jukka Raitala (sc Heerenveen) (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

RKC Waalwijk

0 - 1

sc Heerenveen

     85' Djuricic
 
 Gele kaart: Duits, Sneijder (RKC Waalwijk) Gouweleeuw, Marecek (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Zoet (83) (RKC Waalwijk), Zomer (49) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Lamey (Sneijder/78)
Drost
v. Mosselveld (v. Dijk/84)
v. Peppen
Martina
Duits
Braber
Jozefzoon
Chevalier
Boukhari (Lieder/46)
  Nordfeldt
Kum
Gouweleeuw
Zomer
Raitala
Marecek
Kums
v.d. Berg
v. La Parra (Zuiverloon/74)
Finnbogason (Van Anholt/58)
Djuricic (El Ghanassy/90+4)


FOK!sport foto onderschrift woensdag 30 januari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen zondag was de vijfde ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Spooky4u met het volgende onderschrift: "Verbeek leest boek geheel voor, van A tot Z."

De opgave van woensdag 30 januari
 
Andy Murray kreeg nadat hij van Novak Djokovic verloor in de finale van de Australian Open een schaal, maar wat vond hij er nou van? (Foto: Pro Shots) 

Schøne: "Bevestiging dat ik goed bezig ben"

Lasse Schøne zag zijn goede optredens voor Ajax vrijdag beloond met een uitverkiezing voor het nationale team van Denemarken. De aanvallende middenvelder ziet het als bevestiging.

Schøne concludeert na een half jaar Amsterdam dat zijn keuze NEC voor Ajax te verruilen de juiste is geweest. Zijn uitverkiezing voor Denemarken grijpt hij daarbij aan als bevestiging. Na een half jaar is hij onomstreden op het middenveld van de Amsterdammers.

"Toen ik hier kwam, wilde ik een vaste waarde worden", zegt Schøne op de clubsite van Ajax. "De ene keer speelde ik wel en de andere keer niet. Nu is het fijn dat ik vertrouwen krijg. Ik heb het gevoel dat ik goed bezig ben en steeds beter word." Schøne speelde tot nu toe negentien competitiewedstrijden en scoorde vier keer. Woensdag kan hij dus zijn opwachting maken in het rood van Denemarken, als Macedonië de tegenstander is. Ook Christian Eriksen en Viktor Fischer, Schønes ploeggenoten bij Ajax, zitten bij het keurkorps van Morten Olsen.

Schøne zat in september vorig jaar voor de interland tegen Tsjechië voor het laatst bij de nationale selectie. "Het is inderdaad al een paar maanden geleden", aldus de middenvelder. "Het is altijd lekker als je wordt opgeroepen voor de Deense ploeg. Het voelt toch als een bevestiging dat ik goed bezig ben. Ik vind het ook nog eens extra leuk dat er drie Ajacieden zijn geselecteerd."

'Controles UCI door lager budget sterk afgenomen'

De internationale wielerunie UCI heeft de afgelopen jaren veel minder dopingcontroles uitgevoerd. Financiële redenen liggen daaraan ten grondslag, meldt de NOS op basis van een intern document van de UCI dat in handen is van de omroep. Volgens de NOS werd in juni 2010 besloten het budget voor dopingcontroles meer dan te halveren, van 6,3 miljoen euro naar drie miljoen euro.

De verminderde financiële mogelijkheden hadden tot gevolg dat er in 2011 nog maar 3014 'out-of-competition' bloedcontroles werden uitgevoerd. Twee jaar eerder waren er dat nog 6711. De cijfers geven ook aan dat oudere renners ontzien worden. Jongere coureurs worden in verhouding veel vaker gecontroleerd.

De huidige ontwikkelingen maken het bloedpaspoort van veel minder waarde. Argos Shimano-manager Iwan Spekenbrink betreurt de gang van zaken dan ook. "Hoe minder controles, hoe minder betrouwbaar het bloedpaspoort is. We moeten veel meer gaan controleren, willen we de sport dopingvrij maken."

Opvallend genoeg werd de laatste jaren hoog opgegeven over het dopingbeleid van de UCI. Zo zei Lance Armstrong in zijn dopingbiecht bij Oprah Winfrey dat hij denkt dat de wielersport momenteel 'heel schoon is'. "Er is veel veranderd sinds het bloedpaspoort is ingevoerd", zei de Texaan. De UCI wilde niet reageren op vragen van de NOS.

Mart Smeets met dood bedreigd om Armstrongbandje

Mart Smeets is met de dood bedreigd omdat hij het Livestrong-bandje droeg. De presentator droeg jarenlang het gele armbandje van Lance Armstrong, dat in 2004 werd gelanceerd om geld op te halen voor de stichting van de wielrenner.

"Iemand heeft gedreigd dat hij mijn strot zou doorsnijden als hij mij met dat bandje zou zien", zei Smeets vrijdag in De Wereld Draait Door. De journalist, die na Armstrongs bekentenis doping te hebben gebruikt het bandje afdeed, heeft geen aangifte gedaan. "Dan kan ik daar dagelijks mee bezig zijn."

Armstrong richtte de stichting op om mensen die kanker hebben overleefd te steunen. De sportman, die onlangs toegaf doping te hebben gebruikt tijdens zijn tourzeges, overwon de ziekte zelf ook. Smeets liet weten klaar te zijn met Armstrong, die hij jaren heeft gevolgd.

Braziliaan Willian definitief naar Hiddinks Anzhi

Willian verkast definitief naar het Russische Anzhi Makhachkala. De club van de Nederlandse coach Guus Hiddink maakte vrijdag de komst van de 24-jarige Braziliaan openbaar. Anzhi maakte niet bekend voor hoe lang Willian getekend heeft. De spelmaker komt over van Shakhtar Donetsk, waar hij de afgelopen zes seizoenen voor speelde.

Met het binnenhalen van Willian troeft Anzhi een aantal Europese topclubs af. Onder meer Chelsea en Tottenham Hotspur hadden ook interesse in de tweevoudig international. Naar verluidt is met de overgang een bedrag van 35 miljoen euro gemoeid.

Willian zal vermoedelijk een duo gaan vormen met de Kameroense spits Samuel Eto'o. Het vermogende Anzhi heeft verder ook nog bekende namen als Yuri Zhirkov, Lassana Diarra en Mbark Boussoufa onder contract staan.

Anzhi staat na negentien speelronden tweede in de Russische Super Liga, twee punten achter CSKA Moskou. De competitie ligt momenteel stil en wordt pas in maart hervat. In februari wacht voor Anzhi nog wel het tweeluik met Hannover 96 in de Europa League.

Van der Garde trots op Nederlands aandeel in F1

Giedo van der Garde is er trots op dat Nederland komend seizoen weer is vertegenwoordigd in de Formule 1. Dat zei de 27-jarige coureur, die voor Caterham gaat rijden, bij zijn officiële presentatie in Amsterdam. "Ik ben er enorm trots op dat ik mijn droom ga waarmaken en dat er weer een Nederlandse Formule 1-coureur is."

Van der Garde vindt zijn entree in de koningsklasse van de autosport het gevolg van jarenlange inspanningen. "Het is een lange weg geweest, met veel bloed, zweet en tranen. Ik heb er een aantal jaartjes op moeten wachten, maar ik ben blij en trots dat het nu gelukt is." Voor Van der Garde was het eigenlijk nu of nooit. "Als het nu niet gelukt was, was het heel moeilijk geworden. Vooral vanwege mijn leeftijd."

Caterham is bekend terrein voor Van der Garde. Hij was er vorig seizoen testrijder en actief in de GP2-klasse. "Ik heb vorig seizoen een goede behandeling gehad en een goed jaar gedraaid. In de zes vrije trainingen hebben we een mooie progressie gemaakt. In de laatste vrije training was ik sneller dan de coureurs van vorig jaar." Van der Garde gaat volgende week direct verder met testen, op het circuit van Jerez. Hij gaat rijden onder nummer 21.

Van der Garde wordt de eerste Nederlander in de Formule 1 sinds Christijan Albers in 2007. Hij debuteert 17 maart bij de Grand Prix van Australië. Van der Garde benadrukt dat er geen wonderen van hem moeten worden verwacht. Vorig seizoen slaagde Caterham er niet in punten te vergaren.

"Het is nog even afwachten waar we staan met de nieuwe motor, maar mensen moeten niet denken dat wij even in de top tien gaan rijden. We moeten wel reëel blijven", zegt Van der Garde. "Ik denk niet dat wij punten gaan pakken, of het moet een hele gekke race worden met veel regen bijvoorbeeld."

De Amsterdammer pint zich liever niet vast op onhaalbare doelen. "Het belangrijkste is dat we met het team stappen in de goede richting gaan zetten. We zijn immers nog een jong team, waar nog steeds nieuwe mensen bijkomen." Caterham maakte pas in 2010, toen nog onder de naam van Lotus, zijn entree in de Formule 1.

Voor Van der Garde is een langgekoesterde droom uitgekomen. "Toen ik 12 jaar was en Nederlands kartkampioen werd, zei ik tegen mijn moeder: mam, ik ga later in de Formule 1 rijden. Het is fantastisch dat het nu vijftien jaar later is uitgekomen. Ik hoop dat door dit nieuws ook weer meer vaders met hun zoontjes gaan karten."

Van de Garde is in totaal de veertiende Nederlander ooit in de Formule 1. De beroemdste en succesvolste voorganger was zonder meer Jos Verstappen. "Jos heeft een hype losgemaakt in de jaren negentig. Hij is de beste Nederlandse coureur ooit. Ik hoop hetzelfde onder de mensen los te gaan maken als hem."

'Penélope Cruz zwanger van tweede kind'

Penélope Cruz is voor de tweede keer in verwachting. Dat vertellen bronnen aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De 38-jarige Spaanse actrice werd twee jaar geleden voor de eerste keer moeder. Haar zoon Leonardo zag in januari 2011 het levenslicht. Een halfjaar eerder stapte Penélope in het huwelijksbootje met acteur Javier Bardem.

Het acteurskoppel is sinds 2007 samen. De twee leerden elkaar in 1992 kennen tijdens de opnamen van Jamón, Jamón.

Olcay Gulsen dolblij dat Beyoncé haar jurk draagt

Olcay Gulsen is dolgelukkig dat Beyoncé haar jurk heeft aangetrokken. De zangeres droeg de witte leren jurk met open rug van de ontwerpster tijdens een persconferentie over haar optreden op de Super Bowl.

"Beyoncé stond zo hoog op mijn lijstje", vertelde Olcay vrijdag aan Shownieuws. "Een droom is uitgekomen, ik ben echt heel erg trots."

Olcay weet niet waarom de zangeres voor haar ontwerp heeft gekozen. "Dat vraag ik me ook af. Ze krijgen alles opgestuurd en ze koos voor mij, dus dat is heel tof."

De ontwerpster heeft zelf geen contact gehad met Beyoncé. "Maar ze heeft via haar stylist laten weten dat ze het een te gekke jurk vond en graag nog een keer iets wil dragen."

Errani overleeft matchpoint en mag tegen Bertens

Kiki Bertens stuit zaterdag in de halve finale van het WTA-toernooi in Parijs op Sara Errani. De Italiaanse nummer een van de plaatsingslijst schaarde zich vrijdag door een zege op Carla Suarez Navarro uit Spanje bij de laatste vier: 7-5, 4-6 en 7-5. Errani overleefde een matchpoint bij 4-5 in de derde set. Eerder op de dag had Bertens van Lucie Safarova gewonnen.

Bertens en Errani speelden eenmaal eerder tegen elkaar. In 2011 zegevierde de Italiaanse op het gras van Rosmalen in twee sets. Errani staat op de wereldranglijst 58 plaatsen hoger. De halvefinaleplaats van Bertens in Parijs is opmerkelijk, aangezien ze als lucky loser tot het hoofdtoernooi werd toegelaten.

Tsjechië en Zwitserland in balans in Davis Cup

Het Davis Cup duel tussen Zwitserland en Tsjechië is na de eerste dag in evenwicht. Beide landen wonnen één partij vandaag.

De Zwitsers moeten het dit weekend doen zonder Roger Federer, terwijl ontbreekt kopman Roger Federer, terwijl routinier Radek Stepanek zich bij Tsjechië geblesseerd heeft afgemeld. Hij bezorgde zijn land vorig jaar nog de beker door in de finale tegen Spanje het beslissende punt binnen te slaan. Vandaag kwam Zwitserland op voorsprong dankzij Stanislas Wawrinka. Hij versloeg Lukas Rosol in drie sets 6-4, 6-3 en 6-4. Tomas Berdych trok de stand vervolgens weer gelijk door een zege op debutant Henri Laaksonen: 6-3, 6-2, 6-7 (5) en 6-1.

Frankrijk neemt het dit weekend in de eerste ronde op tegen Israël. Dankzij Jo-Wilfried Tsonga en Richard Gasquet staan de Fransen 2-0 voor.

Neymar wil niet transfervrij weg

Neymar heeft in de Zuid-Amerikaanse media laten doorschemeren dat hij mogelijk nog vóór het WK in Brazilië naar Europa komt. Het Braziliaanse talent staat nog tot medio 2014 onder contract bij Santos. Neymar hoopt dat zijn club een mooie transfersom krijgt bij zijn vertrek.

"Na alles wat de club voor mij en mijn familie heeft gedaan, is transfervrij vertrekken voor mij geen optie", aldus de 20-jarige spits. "Maar de zomer van 2014 is nog ver weg en we moeten eerst praten. Ik weet niet of ik transfervrij vertrek. Dat hangt ook van Santos af." Mogelijk zal Neymer dus een nieuw contract moeten ondertekenen om te voorkomen dat Santos geen transfersom ontvangt.

Brazilië is gastland voor het WK van 2014, waardoor het automatisch voor de eindronde geplaatst is. Woensdag spelen de Goddelijke Kanaries op Wembley een oefeninterland tegen Engeland.

[WCoD] Gebroeders Huybrechts winnen openingswedstrijd

Darters Kim en Ronny Huybrechts hebben hun openingswedstijd op de World Cup of Darts in het Duitse Hamburg eenvoudig gewonnen. Het Belgische koppel won met 5-0 van het Hongaase duo Nandor Bezzeg/Zsolt Meszaros. 

De Belgische broers spelen vanavond tegen het als zesde geplaatste Noord-Ierse koppel Brendan Dolan en Michael Mansel.  Per groep gaan de twee beste koppels door naar de laatste zestien. Vanavond komen namens Nederland Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld in actie. Ze spelen tegen het Poolse koppel Krzysztof Kciuk & Krzysztof Ratajski dat vanmiddag Gibralter met 5-2 versloeg.  

Titelverdedigers Engeland met Phil Taylor en Adrian Lewis nemen het vanavond op tegen het Japanse duo Haruki Muramatsu/Sho Katsumi dat verrassend Oostenijk(Mensur Suljovic & Maik Langendorf) wist te verslaan met 5-4.

Groep Land Land Uitslag
A Oostenrijk Japan 4-5
B Denemarken Zuid-Afrika 5-4
C Canada Zweden 5-4
D Spanje Italië 5-3
E Gibraltar Polen 2-5
F Finland VS 5-4
G Kroatië Nieuw-Zeeland 5-3
H België Hongarije 5-0

Programma avondsessie 

Groep Land Land
H Noord-Ierland België
B Ierland Denemarken
D Wales Spanje
G Australië Kroatië
C Schotland Canada
A Engeland Japan
E Nederland Polen
F Duitsland Finland

'NAM moet miljard euro reserveren'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet een bedrag van een miljard euro in een fonds stoppen voor de gedupeerden van aardgaswinning in het noorden van het land. Dat heeft Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg vrijdag gezegd tegen RTV Noord na een werkbezoek aan de gemeente Loppersum.

Van den Berg vindt dat sprake is van een vertrouwensbreuk. "Dit vraagt om een forse compensatie, die hoort bij de bedrijfskosten van de NAM", vindt hij. Het geld zou nodig zijn om de leefbaarheid in de regio te versterken. Ook moet de waardedaling van de woningen worden gecompenseerd.

Het compensatiefonds moet boven op een schadevergoeding van honderd miljoen euro komen die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) eerder toezegde.

In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Die ontstond na de zoveelste beving bijna twee weken geleden bij Loppersum. Een week geleden bleek dat de aardbevingen door de gaswinning zwaarder kunnen worden dan tot nu toe werd gedacht. Kamp ziet desondanks geen reden de gaswinning terug te schroeven.

De provincie Groningen onderzoekt momenteel wat de gevolgen van de zwaardere aardbevingen die in de toekomst worden verwacht zijn. De provincie wil weten wat de risico's zijn.

Jackie Chan gaat de politiek in

Actiester Jackie Chan is benoemd in een Chinees adviesorgaan dat politieke diversiteit moet bevorderen. Dat schrijven verschillende Chinese media. Chan wordt afgevaardigde namens zijn geboortestad Hong Kong en werd benoemd door de Chinese regering. Volgens critici wordt het adviesorgaan echter feitelijk overheerst door de Communistische Partij.

De acteur kwam de laatste tijd vooral in het nieuws met zijn voorstel om het recht om te protesteren stevig aan banden te leggen. De uitspraak werd hem in Hong Kong niet in dank afgenomen. Volgens kenners is het dan ook absoluut geen verrassing dat het repressieve China de 58-jarige Chan benoemt tot adviseur.

Overigens wordt in China sceptisch gereageerd op de benoeming van Chan. "Ik geloof niet dat Chan ook maar iets van betekenis kan bewerkstelligen, die organisatie is niet veel meer dan een praatgroep", zei politiek commentator Chung Kim-wah. "Maar voor hem is het een slimme zet, want zo kan hij beter de Chinese filmmarkt aanboren."

Ook wordt openlijk getwijfeld aan Chans wens zijn taak serieus te vervullen. Collega-actiester Stephen Chow Shing-Shi, bekend van Kung Fu Hustle, heeft een soortgelijke functie en woont vanwege zijn drukke acteursbestaan vrijwel geen enkele vergadering bij. Het risico is alom aanwezig dat ook Chan vaak verstek moet laten gaan.

Ni no Kuni binnen op vierde plaats

Het rollenspel Ni no Kuni: Wrath of the White Witch komt in zijn eerste week binnen op de vierde plaats van de Nederlandse verkooptoptien. De drie eerste plaatsen worden ingenomen door Call of Duty, FIFA en Just Dance 4. Dat blijkt uit vrijdag verstrekte gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Van Ni no Kuni: Wrath of the White Witch voor PlayStation 3 wordt veel verwacht. Het rollenspel is gemaakt door Level-5, bekend van de Dragon Quest-reeks, en Studio Ghibli, bekend van de animatiefilms Spirited Away en Castle in the Sky.

De volledige verkooptoptien ziet er in week 5 als volgt uit:

01. Call of Duty: Black Ops 2 (Playstation 3)
02. FIFA 13 (Playstation 3)
03. Just dance 4 (Nintendo Wii)
04. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (Playstation 3)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
06. Far Cry 3 (Playstation 3)
07. FIFA 13 (Xbox 360)
08. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
09. Assassin's Creed 3 (Playstation 3)
10. Skylanders Giants (Nintendo Wii)

Gamestick komt definitief op de markt

PlayJam, het bedrijf achter de Gamestick, heeft via de crowdfundingwebsite Kickstarter genoeg geld bij elkaar gekregen om zijn spelcomputer met de grootte van een USB-stick op de markt te brengen. Het bedrijf wilde honderdduizend dollar verzamelen, maar ging daar ruimschoots overheen met een eindbedrag van zo'n 650 duizend dollar op vrijdagmiddag.

De Gamestick, die in april op de markt moet komen en tachtig dollar moet kosten, kan spellen op een televisie afspelen. Gamestick is na de Ouya de tweede spelcomputer die draait op Android, het besturingssysteem bekend van onder meer smartphones.

Games voor de Gamestick kunnen gespeeld worden met een meegeleverde controller. Via een draadloze verbinding maakt de controller contact met de Gamestick, die op zijn beurt weer in een HDMI-slot van de televisie zit.

De spelcomputer beschikt onder meer over een gigabyte werkgeheugen en acht gigabyte opslaggeheugen. Op een Gamestick kunnen maximaal vier controllers tegelijk worden aangesloten.


Gamestick komt definitief op de markt (Foto: Novum)

Notaris vast voor verduisteren geld na liquidatie

Een notaris uit Amsterdam is dinsdag opgepakt voor betrokkenheid bij het verduisteren van anderhalf miljoen euro uit de criminele erfenis van de geliquideerde vastgoedhandelaar Peter Petersen. Dat meldt justitie vrijdag. Bovendien zou de notaris betrokken zijn geweest bij het witwassen van het geld.

De anderhalf miljoen euro werd voor Petersens dood in maart 2009 ondergebracht in een constructie met vennootschappen op het Britse Isle of Man, volgens justitie om de herkomst van het geld te verhullen. Binnen enkele maanden na zijn dood verdween het geld met valse leenovereenkomsten van de rekeningen. De erfenis moest toen nog worden afgewikkeld.

Twee contacten van Petersen, een 41-jarige man uit Haarlem en een 48-jarige financieel adviseur, werden twee weken geleden al aangehouden in de zaak en zitten nog altijd vast. De deze week opgepakte notaris hielp volgens justitie de twee om bij het geld komen. Hij zou hebben geholpen met het opstellen van een gekunstelde overeenkomst.

De notaris wordt ook verdacht van het opmaken van onjuiste nota's van afrekeningen waarmee hij voor zichzelf geld verduisterde uit de nalatenschap. De notaris werd donderdag weer vrijgelaten maar blijft wel verdachte in de zaak.

Zweedse seriemoordenaar wellicht toch onschuldig

Voormalig staatsvijand nummer een van Zweden is weer een stap dichter bij zijn vrijlating. Twee rechtszaken tegen de veroordeelde seriemoordenaar Sture Bergwall moeten worden overgedaan, bepaalde een rechtbank in Noord-Zweden vrijdag.

De rechtbank stelde vast dat er twijfel is gerezen over de bekentenissen van Bergwall. Die leidden tot zijn veroordeling voor een moord in 1976 en het brute einde van het Nederlandse echtpaar Stegehuis in 1984. Bergwall heeft zijn verklaringen nadien ingetrokken.

De rechter draaide al eerder Bergwalls vijf andere veroordelingen voor moord terug. De 62-jarige Bergwall liet vrijdag weten dat hij over de moorden loog 'om mezelf interessanter te maken', en dat hij destijds onder invloed was van zware medicijnen. Er waren al langer twijfels over Bergwalls schuld. Hij zou een pathologische leugenaar zijn.

Volgens zijn advocaat Thomas Olsson kan Bergwall, als hij in de twee heropende zaken wordt vrijgesproken, later dit jaar op vrije voeten komen.

Eerste raddraaiers Den Bosch melden zich

Vijf supporters van FC Den Bosch die zich dinsdag lieten gaan tijdens het bekerduel met AZ hebben zich bij de club gemeld. Het vijftal heeft direct een stadionverbod opgelegd gekregen. Dat heeft de eerstedivisionist vrijdag bekendgemaakt.

Den Bosch heeft nog tientallen andere betrokkenen op het oog maar wil in verband met het onderzoek verder geen mededelingen doen. De club bekijkt wat voor stappen, behalve het uitdelen van een stadionverbod, tegen de raddraaiers kunnen worden ondernomen. Den Bosch wordt daarin begeleid door gemeente, politie en advocaten.

De wedstrijd werd ontsierd door oerwoudgeluiden richting AZ-spits Jozy Altidore. Ook gooiden enkele supporters ijsballen naar spelers en grensrechter. Den Bosch verloor het kwartfinaleduel met 0-5. De club kondigde eerder deze week al aan alles in het werk te stellen om de fans te straffen die in de bekerwedstrijd racistisch hebben uitgelaten.

Wanneer de supporters zich hebben gemeld, wil een woordvoerder niet zeggen. De club geeft tot maandag geen verdere toelichting omdat er vrijdag en maandag opnieuw thuiswedstrijden op het programma staan.

De KNVB maakte vrijdag verder bekend een vooronderzoek te hebben ingesteld naar de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd. Den Bosch krijgt tot 13 februari de tijd om te reageren.

Deel Coentunnel korte tijd afgesloten na ongeluk

De Coentunnel op de A10 in de richting van Den Haag is vrijdagmiddag korte tijd afgesloten geweest vanwege een ongeluk met meerdere voertuigen. Na ruim een halfuur kon de tunnel weer worden vrijgegeven. Wel levert het ongeluk nog flinke vertraging op, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Zo stond er rond 17.45 uur op de ringweg Noord nog vier kilometer vanaf de afrit Volendam. Een spoedreperatie even verderop op de A8 zorgde ook voor problemen. Tussen het knooppunt Zaandam en de brug over de Zaan is een rijstrook afgesloten vanwege schade aan het wegdek. De ANWB verwacht dat de nasleep nog wel even kan duren.

De ANWB spreekt verder van een normale avondspits met in totaal ruim honderd kilometer file. De files rond Rotterdam en Utrecht vallen mee, aldus de woordvoerder.

Geen hoger beroep tegen vrijlating Badr Hari

Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep tegen de voorlopige vrijlating van Badr Hari. De officier van justitie is het niet eens met de beslissing van de rechtbank, maar vecht het besluit niet aan omdat strenge voorwaarden zijn opgelegd.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bepaalde vorige week dat Hari zijn proces in vrijheid mag afwachten. Hij moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de vechtsporter tussen 20.00 uur en 08.00 uur niet in horecagelegenheden komen en mag hij geen contact hebben met getuigen.

Het OM in Amsterdam hoopt dat de kans dat Hari weer in de fout gaat en dat hij getuigen beïnvloedt door de voorwaarden is ondervangen. Een andere reden om niet in hoger beroep te gaan is het feit dat de rechtbank Hari's voorlopige hechtenis nu al twee keer heeft geschorst en heeft aangegeven de zaak zo snel mogelijk te willen behandelen.

Hari wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten, waaronder de mishandeling van miljonair Koen Everink op dancefeest Sensation.

CIA-chef in Italië veroordeeld voor ontvoering

Het voormalige hoofd van de afdeling van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Rome en twee ondergeschikten zijn vrijdag schuldig bevonden aan de ontvoering van een Egyptische moslimgeestelijke in 2003. Het hof van beroep in Milaan veroordeelde filiaalchef Jeff Castelli bij verstek tot zeven en de andere twee tot zes jaar gevangenisstraf.

Het drietal ging in eerste aanleg nog vrijuit, omdat de rechter oordeelde dat ze als diplomaat onschendbaar waren. Voor de ontvoering van de terreurverdachte Osama Moustafa Hassan Nasr, alias Abu Omar, veroordeelde de Italiaanse rechter in 2009 al 23 andere Amerikanen. Dat vonnis was het eerste ooit tegen CIA-medewerkers die deelnamen aan de beruchte zogenoemde 'buitengewone uitleveringen'.

De op 17 februari 2003 ontvoerde Abu Omar beweert dat hij, nadat de CIA hem had overgebracht naar Egypte, is gemarteld. Volgens kwade tongen was marteling bij de 'buitengewone uitleveringen' geen uitzondering.

Geen van de veroordeelde CIA-medewerkers heeft tot dusver ook maar een enkele nacht in een Italiaanse cel doorgebracht. Maar sinds hun veroordeling riskeren ze opgepakt te worden zodra ze voet op Europese bodem zetten. Juristen hebben bovendien geopperd dat Italië de Verenigde Staten om hun uitlevering kan vragen zo gauw de vonnissen onherroepelijk zijn.

Willem-Alexander geraakt door reacties

Kroonprins Willem-Alexander is geroerd door de reacties die hij kreeg op de toespraak van koningin Beatrix waarin ze maandag haar aftreden aankondigde. Dat zei hij vrijdag toen hij arriveerde bij het Beatrix Theater in Utrecht, zo was te horen op Radio 1. De koningin viert vrijdagavond in besloten kring haar 75e verjaardag in het theater.

"Ik ben ongelooflijk geroerd door de vele reacties die ik heb gekregen op de toespraak van mijn moeder. Het is een grote eer voor mij om mijn moeder op te mogen volgen en het land op deze manier te dienen", zei Willem-Alexander. De aanstaande koning reageerde voor het eerst op de aangekondigde troonsafstand van Beatrix. Hij sloot af met de woorden dat de familie er een mooie avond van gaat maken.

Prinses Máxima reageerde eerder deze week al op de troonsafstand van koningin Beatrix. Ze noemde het opvolgen van haar schoonmoeder een enorme eer.

Willem-Alexander neemt op 30 april het stokje over van Beatrix. Dan wordt hij ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.


Willem-Alexander geraakt door reacties (Foto: Novum)

Opstelten praat aanwezigheid bij diner Van Rey goed

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt zijn aanwezigheid bij een fondsenwervingsdiner georganiseerd door de in opspraak geraakte VVD'er Jos van Rey niet dubieus. Juist zijn afwezigheid had het onderzoek dat naar Van Rey liep kunnen schaden, zo zei de bewindsman na afloop van de ministerraad.

Opstelten werd vorig jaar op de hoogte gesteld van het strafrechtelijk onderzoek naar zijn partijgenoot. Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Opstelten werd hierover geïnformeerd, maar kan niet zeggen of dat voor of na 15 augustus was, de dag dat Van Rey het diner voor de Limburgse VVD'er Karin Straus organiseerde. "Het zou kunnen dat ik dat toen al wist, maar daar kan ik niets over zeggen", zei Opstelten vrijdag.

"Ik ga niet langs bij verdachten, maar ik ben ergens waar een verdachte ook zou kunnen zijn." Volgens Opstelten kan een bewindsman 'niet normaal publiek functioneren' als hij niet aanwezig kan zijn op plekken waar mogelijk verdachten rondlopen.

"Een minister van Veiligheid en Justitie weet een heleboel dingen, maar houdt dat voor zichzelf, tenzij dat functioneel noodzakelijk is." Als hij smoesjes moet gaan verzinnen om zijn afwezigheid te verklaren kan dit juist argwaan wekken, wat onderzoek kan schaden, zo betoogde de bewindsman.

Bericht over moskee op pier blijkt grap

De islamitische stichting die donderdag aankondigde dat er een moskee zou komen op de pier van Scheveningen, bestaat niet. Stichting Al Shabab, die over een bod in gesprek zou zijn met een rijke sjeik uit Saoedi-Arabië, blijkt een verzinsel van het NTR-programma De Halve Maan.

Een zogenaamde vertegenwoordiger van de stichting zei donderdag tegen Omroep West dat de stichting gesprekken voerde met de curator over een moskee op de pier. De rijke sjeik zou bij de veiling van de pier in maart een bod willen uitbrengen.

Het bericht werd door veel media gebracht. De PVV, die vorige week nog een website lanceerde tegen de komst van nieuwe moskeeën, reageerde meteen verbolgen. PVV-leider Geert Wilders en Kamerlid Joram van Klaveren kondigden aan opheldering te willen van de ministers van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken. In het vrijdagmiddag uitgezonden opinieprogramma bleek het te gaan om een grap.

De pier, die eigendom is van de familie Van der Valk, werd vorige maand failliet verklaard. Volgens de curator is er veel interesse voor de pier, ook van buitenlandse partijen.


Bericht over moskee op pier blijkt grap (Foto: Novum)

Fer meteen alweer basisspeler bij FC Twente

Trainer Steve McClaren van FC Twente doet voor de thuiswedstrijd zondag tegen FC Utrecht meteen alweer een beroep op Leroy Fer. De 23-jarige middenvelder zag eerder deze week zijn lucratieve transfer naar Everton op het laatste moment afketsen. Vrijdag trainde de oud-Feyenoorder voor de eerste keer weer mee bij de Tukkers.

Na het mislukken van de deal liet Fer snel weten dat hij zich fysiek en mentaal weer helemaal op FC Twente zou gaan richten. "Hier kom ik uiteindelijk sterker uit", gaf hij te kennen. McClaren bleek vrijdag dezelfde mening toegedaan. De Brit beaamde dat Fer een moeilijke tijd heeft doorgemaakt, maar dat hij over het juiste karakter beschikt om terug te vechten. Bondscoach Louis van Gaal liet Fer voor de komende oefeninterland tegen Italië, woensdag in Amsterdam, nog wel met rust.

FC Twente moet het in elk geval geruime tijd doen zonder aanvaller Nacer Chadli (hamstringblessure). Roberto Rosales is voor het duel met FC Utrecht geschorst. De Braziliaan Douglas trainde vrijdag aangepast, maar kan zondag wel gewoon in actie komen.

Bij FC Utrecht keerde de Zambiaan Jacob Mulenga vrijdag terug van de Afrika Cup en trainde aanwinst Jens Toornstra (ex-ADO Den Haag) voor de eerste keer mee. De nieuwkomer zit zondag ook meteen bij de wedstrijdselectie. De Australiër Tommie Oar (hamstring) is evenals zijn zwaar geblesseerde landgenoot Adam Sarota (knie) niet beschikbaar. De Zweed Alexander Gerndt is vertrokken naar Young Boys in Zwitserland.

Russell Brand ontkent relatie met Demi Moore

Russell Brand ontkent dat hij zijn oog heeft laten vallen op Demi Moore. De twee werden de afgelopen weken geregeld samen gezien, maar volgens de 37-jarige komiek komt dit doordat ze samen yogalessen volgen.

"Ze is gewoon bij de yogales. Ik vind haar heel erg aardig, ze is leuk", vertelt Brand aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Ze is een oudere dame, ze is heel erg mooi, maar dat is het."

De 50-jarige Moore kondigde eind 2011 aan dat ze ging scheiden van Ashton Kutcher en wordt geregeld met andere mannen in verband gebracht. Zo zou ze de afgelopen tijd iets hebben gehad met acteur Joe Manganiello en restauranteigenaar Harry Morton. Brand werd na zijn scheiding van Katy Perry met talloze vrouwen gespot.

Rutte: SNS maakte flinke blunders

Bij SNS Reaal zijn 'grote blunders' begaan. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Nationalisatie van de bank-verzekeraar was volgens Rutte wel de 'enige juiste keuze'.

De nationalisatie kost miljarden aan belastinggeld. De premier zei heel goed te begrijpen dat veel mensen dit 'geen prettig idee' vinden. Dat het nodig was, zorgt dan ook voor 'flinke hoofdpijn' bij Rutte. Alle alternatieven zouden de afgelopen weken 'zorgvuldig' zijn bekeken. "Na lang wikken en wegen moesten we vaststellen dat deze route de enige juiste keuze was."

Tegelijkertijd staat de staat voor de stabiliteit van de bankensector en de veiligheid van het geld en de Nederlandse spaarders. "Omvallen van de bank zou beide in gevaar hebben gebracht", zei Rutte. "Daarom kunnen we niet afzijdig blijven. Niet ingrijpen had ons uiteindelijk meer gekost."

De nieuwe topman van SNS Reaal krijgt een jaarsalaris van 550.000 euro. Rutte vindt het verdedigbaar dat dit ruimschoots boven de balkenendenorm ligt. "Anders had je geen topman gekregen." Hij vindt het een onverantwoord risico om op zoek te gaan naar iemand die onder de balkenendenorm verdient. "Dit is een marktconform salaris in het belang van de belastingbetaler." Het is wel minder dan bij andere banken wordt betaald, aldus de premier.

Minder files in januari ondanks 'recordspits'

Het aantal files op de Nederlandse wegen blijft afnemen. Vorige maand daalde de zogenoemde filezwaarte, de lengte keer de duur van files, met twintig procent in vergelijking met dezelfde maand in de afgelopen jaren. Dat meldt de ANWB, die de daling opvallend noemt omdat het verkeer veel hinder had van sneeuw.

De ochtendspits van 15 januari was met een piek van ruim duizend kilometer zelfs de drukte spits ooit, ook al werd bij het vorige record van 985 kilometer nog een andere meetmethode gebruikt. In de regio Utrecht was de afname van de files het grootst. Automobilisten in het zuiden van het land profiteerden maar weinig van kortere files.

Het aantal files daalde ook vorig jaar al. Opstoppingen verdwenen vooral door de komst van extra rij- of spitsstroken en economische ontwikkelingen, denkt de bond.


Minder files in januari ondanks ?recordspits? (Foto: Novum)

Lindsay Lohan naar rechter om kledinglijn

Lindsay Lohan gaat voor de zoveelste keer naar de rechtbank. Deze keer wordt de actrice zelf niet aangeklaagd, maar eist ze 1,1 miljoen dollar van kledingbedrijf D.N.A.M. De 26-jarige actrice heeft donderdag in Los Angeles een aanklacht ingediend wegens contractbreuk, fraude en merkinbreuk.

Lohan werkte samen met het bedrijf aan de collectie 6126, wat begon als een merk voor leggings. De intentie was om vervolgens meer kleding uit te brengen onder deze naam, maar volgens Lohan is ze nergens meer bij betrokken. Ook zou ze haar beloofde royalties niet hebben ontvangen.

"Lindsay hecht veel waarde aan de kledinglijn en het ontwerpen", laat haar advocaat Perry Wander weten. "Het doel van deze zaak is om dit bedrijf, dat onder de naam 6126 kleding verkoopt, de macht uit handen te nemen."

Lohan kwam de afgelopen jaren zelf meerdere keren in aanraking met justitie. Op het moment ligt ze weer onder vuur, onder meer wegens liegen over een auto-ongeluk en financiële problemen. Hiervoor moet ze in maart voor de rechter verschijnen.

Snipes werkt hard aan comeback

Wesley Snipes hoopt zijn filmproject Gallowwalkers tijdens het filmfestival van Berlijn internationaal te kunnen verkopen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De zombiefilm moet Snipes' terugkeer naar het witte doek inluiden. De acteur zit een gevangenisstraf van drie jaar uit wegens belastingontduiking.

De 50-jarige Snipes zit nog in de bak, maar komt naar verwachting in juli vrij. Daarna zou hij in Gallowwalkers zich kunnen inleven in de rol van een vervloekte moordenaar. Zijn slachtoffers herrijzen uit de dood als zombies die uit zijn op wraak. Het moet de eerste film van Snipes worden sinds Game of Death uit 2010.

Filmmaatschappij VMI gaat het filmproject realiseren. "We zijn trots het bedrijf te zijn dat Wesley Snipes herintroduceert", aldus president Andre Relis in een verklaring. "Er is een grote vraag naar hem."

Snipes is bekend als vampierjager Blade in de drie actiefilms over het personage. Hij werd in 2010 opgesloten na een veroordeling voor drie belastingontduikingszaken.


Wesley Snipes werkt hard aan comeback (Foto: Novum)

Stichting beheer SNS raakt 1,1 miljard kwijt

De stichting beheer SNS Reaal raakt 1,1 miljard euro kwijt door de nationalisatie van de bank en verzekeraar. Dat meldt de stichting vrijdag in een reactie op de nationalisatie. De stichting, die goede doelen steunt, houdt 170 miljoen euro over en een kunstcollectie van vijfhonderd moderne werken. De stichting beraadt zich nog op een hoger beroep tegen de onteigening.

De stichting had meer dan de helft van de aandelen SNS in handen. Die waren eind vorig jaar ongeveer 148 miljoen euro waard, maar zijn nu in handen van de staat gekomen. Ook had de beheerstichting zeshonderd miljoen euro aan 'aandelen B', die ook zijn onteigend. Daarnaast is een achtergestelde lening van 422 miljoen euro komen te vervallen.

De beheerstichting stelt 'kennis genomen te hebben' van de nationalisatie door het ministerie van Financiën. "Als meerderheidsaandeelhouder van SNS Reaal heeft de stichting voor zover dat binnen haar mogelijkheden lag, meegewerkt aan de totstandkoming van een door SNS Reaal gewenste private oplossing. De minister heeft om hem moverende redenen anders besloten", meldt de stichting vrijdag in een verklaring.

In een toelichting aan Novum Nieuws laat de stichting weten zich nog te beraden op een mogelijk beroep tegen de onteigening. De stichting zegt tien dagen te hebben om dat bij de Ondernemingskamer te melden. Eerder vrijdag kondigde de Vereniging van Effectenbezitters aan een stap naar de Ondernemingskamer te overwegen.

De stichting gebruikt zijn geld om goede doelen te steunen. In 2011 gaf de stichting nog 16,5 miljoen euro aan goede doelen, in 2012 was dat gedaald naar veertien miljoen euro. Het geld gaat naar doelen die zich richten op 'kunst en cultuur' en 'jongeren en maatschappij'.

De Stichting Beheer SNS Reaal benadrukt dat 'op korte termijn' geen gevolgen zijn voor de instellingen die geld krijgen. "Alle aangegane verplichtingen zullen worden nagekomen." De stichting kan de verplichtingen nakomen omdat er nog 170 miljoen euro over is, die niet was geïnvesteerd in SNS Reaal. Over de langetermijngevolgen voor de goede doelen is nog niets te zeggen, meldt de stichting.

Disney wil Branagh voor regie Assepoester

Disney hoopt de Brit Kenneth Branagh te kunnen strikken voor de regie van Cinderella. Cate Blanchett is al aan het filmproject verbonden als stiefmoeder van Assepoester. Branagh is in gesprek over de sprookjesklus, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

Als Branagh op het aanbod ingaat, neemt hij het stokje over van Mark Romanek. Hij stapte drie weken geleden uit het filmproject, naar verluidt omdat hij er een duister sprookje van wilde maken. Disney wil het verhaal over Assepoester, die van haar boze stiefmoeder al het huishoudelijke werk moet doen, graag vrolijk houden.

De 52-jarige Branagh is als regisseur bekend van de actiefilm Thor en de Shakespeare-verfilming As You Like It. Hij regisseerde zichzelf in de titelrol van Hamlet uit 1996 en is op televisie te zien als detective Kurt Wallander in de Britse remake van de Zweedse serie Wallander.

De opnamen voor Cinderella staan gepland voor de herfst. De bedoeling is dat de film volgend jaar wordt uitgebracht, precies honderd jaar nadat de eerste Hollywoodfilm over Assepoester het licht zag.

Kenneth Branagh zegt nee tegen Thor 2 (Novum)

'Vervangende IC naar België veel te mager'

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de vervangende intercity tussen Den Haag en Brussel een te mager aanbod is. Vrijdag werd bekend dat vanaf half februari twee keer per dag, en vanaf half maart acht keer per dag wordt gereden.

Het reizigersaantal dat voor 9 december tussen Nederland en België aan de orde was, zal met zo’n lage frequentie niet goed kunnen worden vervoerd, aldus de reizigersclub tegenover FOK!. "Daar is minimaal een trein per uur nodig, net als voor 9 december."

Totdat de vervangende intercity een twee-uursdienst zal rijden, blijft de pendeltrein tussen Roosendaal en Antwerpen eens per twee uur rijden. Voor Beter OV is wel tevreden met de inwilliging van zijn verzoek, de Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam toeslagvrij te maken voor internationale reizigers. Daardoor worden reizigers van/naar Amsterdam en Schiphol enigszins gecompenseerd voor de langere reisduur en het ongemak van een overstap te Rotterdam.

Hoewel de uitkomsten van de pogingen om een vervangende IC te organiseren dus nog onvoldoende zijn, is er bij Voor Beter OV wel veel waardering voor de enorme inzet van veel betrokkenen bij NS, NMBS, ProRail en Infrabel om een vervangende treindienst te realiseren. Daarvoor zijn bergen werk verzet.

Renner in waar gebeurd CIA-drama

Jeremy Renner heeft de hoofdrol te pakken in de thriller Kill the Messenger. De Amerikaanse acteur gaat een journalist spelen die zelfmoord pleegt, nadat hij door de CIA in een kwaad daglicht werd gesteld. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De film wordt geregisseerd door Michael Cuesta. Hij is bekend als regisseur en producent van de tv-serie Homeland, die ook over de CIA gaat. De film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de journalist Gary Webb, die een Pulitzer Prize kreeg voor zijn reeks verhalen over een aardbeving.

De journalist van de San Jose Mercury News bracht de CIA in 1996 in verband met de import van de harddrug crack naar Californië. Hij schreef drie grote artikelen over het onderwerp. Door een lastercampagne van de CIA raakte Webb zijn baan kwijt en werd hij depressief. Hij pleegde in 2004 zelfmoord.

De 42-jarige Renner is bekend van films als The Hurt Locker en The Bourne Legacy. De acteur heeft ook een kleine rol in Zero Dark Thirty, over de jacht op Osama Bin Laden. Ook die film doet veel stof opwaaien, omdat de CIA geheime informatie zou hebben gelekt aan de filmmakers. De CIA distantieerde zich van de film.

Wanneer Kill the Messenger in productie gaat, is nog niet bekend.


Jeremy Renner in waar gebeurd CIA-drama (Foto: Novum)

Haren houdt beloning Job Cohen geheim

De gemeente Haren weigert bekend te maken wat PvdA'er Job Cohen krijgt voor zijn onderzoek naar de rellen in Haren. De gemeente doet dit uit privacyoverwegingen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente vrijdag na berichtgeving van RTV Noord.

De regionale omroep deed samen met het Dagblad van het Noorden een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om de begroting voor het onderzoek van Cohen te kunnen inzien. De gemeente heeft de begroting wel verstrekt, maar de vergoeding voor de voormalig PvdA-leider is doorgestreept. Ook de vergoedingen voor andere medewerkers zijn doorgestreept, meldt RTV Noord.

Uit de begroting zou wel blijken dat Cohen voor 23 commissievergaderingen een vaste vergoeding per bijeenkomst krijgt. Ook brengt hij vijftien dagen voor andere werkzaamheden in rekening.

Eind december meldde de gemeente Haren al op basis van een eerste inventarisatie van de gemeentelijke kosten ongeveer een kwart miljoen euro kwijt te zijn aan de Project X-rellen. Het grootste deel van het bedrag, zo'n 217 duizend euro, zou zijn bestemd voor nazorg en onderzoek.

De verwachting was eind december dat de kosten blijven stijgen, totdat het eindrapport van de onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen klaar is. De commissie is naar verwachting een halfjaar bezig.

De rellen ontstonden in september toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Duizenden ongenode gasten kwamen naar Haren. Tientallen mensen raakten gewond toen het uit de hand liep. Ook werd veel schade aangericht.

Australische dj's niet vervolgd na zelfmoord zuster

De twee Australische dj's die de verpleegster van Kate Middleton in de maling namen worden niet aangeklaagd. De Britse openbaar aanklagers hebben vrijdag gezegd dat er geen bewijs is voor doodslag.

Jacintha Saldanha pleegde zelfmoord nadat dankzij haar persoonlijke informatie over de zwangere Kate Middleton werd vrijgegeven. The Crown Prosecution Service laat weten dat de grap verkeerd uitpakte, maar dat het telefoongesprek was bedoeld als 'een onschuldige grap'.

Saldanha maakte begin december op 46-jarige leeftijd een einde aan haar leven. De verpleegster verbond de dj's Michael Christian and Mel Greig, die zich voordeden als koningin Elizabeth en prins Charles, door met een collega die informatie lekte. Drie dagen later hing ze zichzelf op in het King Edward VII-ziekenhuis, waar ze werkte.

De dj's hebben vervolgens hun excuses aangeboden. Hun radioprogramma Hot 30 werd in Australië van de radio gehaald.

Van der Meet debuteert in Fed Cupteam

Captain Manon Bollegraf heeft tennisster Angelique van der Meet opgeroepen voor de Fed Cup. Het is de eerste selectie voor de Zeeuwse. Samen met Kiki Bertens, Arantxa Rus en Bibiane Schoofs moet Van der Meet proberen een play-off naar de Wereldgroep II te bereiken.

Nederland speelt tijdens de groepsfase van Groep I in de Europees-Afrikaanse Zone tegen Slovenië, Bulgarije en Luxemburg. Die wedstrijden worden van 6 tot en met 8 februari afgewerkt in het Israëlische Eilat.

De poulewinnaar en de winnaars van de drie andere poules spelen op 9 februari om twee play-offplaatsen. De vier nummers laatst strijden dan om degradatie naar Groep II van de Europees-Afrikaanse Zone te voorkomen.

Geen behandeling voor waxinelichthouderwerper

De man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden. De rechtbank veroordeelde Erwin L. eerder nog tot een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten in de koets toen L. de houder gooide. Het voorwerp ketste af op de ruit. L. werd schuldig bevonden aan beschadiging van de Gouden Koets en belediging van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en Máxima. Het gerechtshof in Den Haag acht echter niet bewezen dat hij lichamelijk letsel wilde toebrengen aan de lakeien die naast de koets liepen of aan omstanders en sprak L. daarvan vrij.

Van de rechtbank kreeg L. eerder geen straf omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Het hof vindt echter dat geen sprake is van volledige ontoerekeningsvatbaarheid.

OM wil Sytze van der V. opnieuw opsluiten

Pedoseksueel Sytze van der V. moet als het aan justitie ligt opnieuw de gevangenis in. Het Openbaar Ministerie eist dat hij het resterende deel van zijn voorwaardelijke celstraf uitzit omdat de reclassering geen goed toezicht op hem kan houden. Dat meldt justitie vrijdag.

Van der V. werd in 2009 veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Na zijn celstraf moest hij zich nog vijf jaar houden aan de voorschriften en aanwijzingen van de reclassering. Omdat Van der V. een zwervend bestaan leidt sinds de gemeente Eindhoven hem een gebiedsverbod oplegde werd toezicht houden echter een moeilijke opgave voor de reclassering.

Vorig jaar moest Van der V drie van de negen maanden voorwaardelijke celstraf die hij kreeg opgelegd uitzitten, omdat het de reclassering toen ook al niet lukte om het verplichte toezicht uit te voeren. Van der V. weigerde toen zijn adres door te geven. Het gerechtshof in Den Bosch stuurde Van der V. daarop terug naar de cel.

Volgens het OM heeft Van der V. zich nu weer niet aan de voorwaarden gehouden. Justitie betreurt de houding van Van der V. In een verklaring wordt benadrukt dat de reclassering al het mogelijke heeft gedaan om het toezicht te doen slagen.

Van der V. is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Justitie vraagt op korte termijn bij het hof in Den Bosch om de definitieve tenuitvoerlegging van het resterende deel van de voorwaardelijke celstraf van Van der V. Hij blijft in ieder geval tot de uitspraak van het hof vastzitten.

Slayer, Moderat en The Lumineers op Lowlands

Slayer, Moderat en The Lumineers staan op Lowlands 2013. Dat heeft de organisatie van het festival in Biddinghuizen vrijdag heeft bekendgemaakt.

Ook Bullet for My Valentine, Alabama Shakes en The Menzingers behoren tot de eerste namen.

Lowlands vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 augustus. De kaartverkoop gaat zaterdag van start.

Slayer
Slayer, Moderat en The Lumineers op Lowlands (Foto: Jimmy Israel)

Hoogbejaarde verlamd na worsteling met inbreker

Een 93-jarige man uit het Brabantse Budel is donderdag verlamd geraakt doordat hij bij een worsteling met een inbreker van een trap viel. De man brak een aantal rugwervels, waardoor zenuwen bekneld zijn geraakt. Dit is niet meer te verhelpen, meldt de politie vrijdag.

Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis. Het incident vond rond 14.00 uur plaats in de woning van de man aan de Grootschoterweg. De hoogbejaarde man betrapte de inbreker in zijn woning.

De inbreker vluchtte uiteindelijk te voet in de richting van de Grensweg. De politie stelt de zaak zeer serieus te nemen en is op zoek naar mensen die mogelijk camerabeelden hebben waarop de verdachte te zien is, bijvoorbeeld beelden van beveiligingscamera's.

Agent Bahrein veroordeeld om dood betoger

Een Bahreinse agent is vrijdag door de rechter veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor de moord op een betoger. Dat hebben de Bahreinse autoriteiten bekendgemaakt. De agent schoot de betoger twee jaar geleden, bij het begin van de onrust in Bahrein, dood.

De soennitische machthebbers in Bahrein willen in gesprek met sjiitische facties om de onrust in het land te bezweren. Sjiieten eisen een grotere stem in de politiek. De onrust die daar het gevolg van is heeft al aan 55 mensen het leven gekost.

Tegen een politieagente loopt ook nog een proces. Zij is beschuldigd van het martelen van gevangenen.

Cambodjanen rouwen om overleden koning

Duizenden mensen hebben zich vrijdag aangesloten bij de rouwstoet van de voormalige Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk. Deze wordt maandag gecremeerd bij het koninklijk paleis waar hij zeventig jaar geleden werd gekroond.

Sihanouk overleed op 15 oktober in Beijing aan een hartaanval. Hij werd 89 jaar oud. Zijn lichaam werd vanuit China overgevlogen naar Cambodja en lag sindsdien opgebaard in het koninklijk paleis.

De koning leidde een turbulent leven. Onder zijn leiding werd Cambodja in 1953 onafhankelijk van Frankrijk. Hij wist in eerste instantie te voorkomen dat Cambodja betrokken raakte bij de Vietnam-oorlog door de Verenigde Staten behendig uit te spelen tegen de communisten. In 1970 moest hij na een coup door de Rode Khmer echter het veld ruimen en werd Cambodja alsnog in de oorlog meegesleept.

Sihanouk werd gevangen gezet door de Rode Khmer. Na de val van het regime in 1979 bleef hij aan het hoofd staan van het verzet tegen de regering. Na een vredesovereenkomst te hebben gesloten keerde Sihanouk terug naar Phnom Penh. In 2004 stond hij de troon af aan zijn zoon Norodom Sihamoni.


Cambodjanen rouwen om overleden koning (Foto: Novum)

Verdachte aanslag Waalre vrijgelaten

De 34-jarige man uit het Noord-Brabantse Haaren die woensdag werd opgepakt voor de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in juli is vrijdagochtend vrijgelaten. Wat zijn rol in de zaak is, wordt nog onderzocht, meldt de politie.

De politie had de man in verband gebracht met een auto die ten tijde van de aanslag in de omgeving van het gemeentehuis was gezien. Beelden van de zwarte Volkswagen Touran werden vorige week in Opsporing Verzocht werd getoond.

De daders reden twee auto's het gemeentehuis in, waarna ze in brand werden gestoken. De Touran was niet een van deze auto's. Bij de aanslag brandde een groot deel van het gemeentehuis af.

Aan de zaak werken nog altijd veertig rechercheurs. In verband met het onderzoek wil de politie verder niets zeggen.

Kilometerslang oliespoor op A7 en A28

Op de A7 en A28 is Rijkswaterstaat vrijdagmiddag druk bezig een kilometerslang oliespoor op te ruimen. Het spoor loopt volgens de brandweer van Hoogkerk via Groningen naar Assen, een afstand van zeker 25 kilometer.

De boosdoener is een nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur, vermoedt Rijkswaterstaat. Hoelang de opruimwerkzaamheden duren, is niet bekend. Automobilisten wordt aangeraden hun snelheid aan te passen. Het spoor zou tot nu toe geen problemen opleveren voor het wegverkeer.

Jeugd-tbs voor poging verkrachting hoogbejaarde

Een 22-jarige man uit Utrecht is vrijdag veroordeeld tot 474 dagen jeugddetentie en jeugd-tbs voor zijn poging een 93-jarige man af te persen en verkrachten. De rechtbank in Utrecht heeft het minderjarigenrecht toegepast, omdat de man volgens deskundigen door zijn verstandelijke beperking onvoldoende volwassen kenmerken heeft.

De man komt direct in een jeugdinrichting terecht. De detentie die de Utrechter kreeg opgelegd komt namelijk overeen met de tijd die hij al vast heeft gezeten. De opgelegde straf is vrijwel gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man beging zijn daad in de zomer van 2011. De Utrechter had de bejaarde, die slecht ter been was, in zijn kelderbox in het donker opgesloten en hem gedwongen zijn huissleutels en woonadres te geven. De twintiger wilde geld van de hoogbejaarde.

Toen bleek dat het slachtoffer niet het goede huisnummer had gegeven, keerde de man terug naar de kelderbox en probeerde hij de 93-jarige te verkrachten. Het slachtoffer moest vervolgens met zijn belager mee naar zijn woning. Hij wees daarop echter de woning van zijn buurvrouw aan. De vrouw deed open en duwde de verdachte achteruit. Ze wist het slachtoffer binnen te krijgen en de deur te sluiten.

Het hoogbejaarde slachtoffer is vlak voor de behandeling van de zaak overleden. De rechtbank heeft wel besloten dat de Utrechter een schadevergoeding moet betalen aan de buurvrouw.

Intercity Den Haag - Brussel vervangt Fyra

Een intercityverbinding tussen Den Haag en Brussel vervangt vanaf 18 februari de hogesnelheidstrein Fyra. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

Vanaf 18 februari gaat de trein twee keer per dag rijden en vanaf maart acht keer per dag. Deze trein rijdt er tot er een definitieve oplossing is.

De trein rijdt nog niet door naar Amsterdam. Prorail liet maandag weten dat een verbinding tot Den Haag wel snel te realiseren was. De trein gaat over het 'klassieke' spoor rijden, net als de voormalige Beneluxtrein.

De Fyra werd enkele weken geleden uit de dienstregeling genomen na een reeks technische problemen. De trein reed sinds begin december. Mansveld eiste daarop van de Belgische en Nederlandse vervoerders dat zij uiterlijk vrijdag met een plan kwamen voor een alternatieve verbinding.

De NS en de Belgische NMBS hebben de Italiaanse fabrikant van de Fyra AnsaldoBreda in gebreke gesteld. De fabrikant heeft drie maanden de tijd gekregen om de problemen op te verhelpen.

Derksen en Lafeber door in Dubai

Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber hebben zich gekwalificeerd voor het finaleweekend van de Dubai Desert Classic. Beide Nederlandse golfers kwalificeerden zich maar net voor de beslissende ronden. Joost Luiten haalde de cut niet.

Derksen had op dag twee  het baangemiddelde van 72 slagen nodig en staat daamee twee onder par. Lafeber kwam met een 71 uit op dezelfde score als Derksen. Luiten werd met twee ronden van 72 uitgeschakeld. De Zuid-Afrikaan Richard Sterne staat halvewege het golftoernooi alleen aan kop. Hij noteerde 132 totaal(12 onder par). Hij heeft één slag voorsprong op de Deen Thorbjörn Olesen, de Engelsman Tommy Fleetwood en de Schot Stephen Gallacher.

Breaking the Layers

Op zaterdag 7 april 2012 vond in jongerencentrum en poppodium De IJsbreker in Leusden het Breaking the Layers evenement plaats waarbij een viertal metalbands uit binnen- en buitenland hun kunsten aan het publiek mochten vertonen. Layered Reality Productions maakte van het hele gebeuren professionele beeld- en geluidsopnamen wat resulteerde in een fraaie dubbel-dvd die eigenlijk niet mag ontbreken in de collectie van een metalliefhebber.

KNVB start vooronderzoek naar Den Bosch - AZ

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek begonnen naar het wangedrag van Den Bosch-supporters in het bekerduel tegen AZ. Dat heeft de voetbalbond vrijdag bekendgemaakt. Tijdens de wedstrijd werden herhaaldelijk oerwoudgeluiden gemaakt toen AZ-speler Jozy Altidore aan de bal was. Ook werden ijsballen naar de grensrechter gegooid.

De aanklager heeft FC Den Bosch schriftelijk vragen gesteld. De eerstedivisionist moet duidelijk maken wat er voor, tijdens en na de wedstrijd is gedaan om 'wanordelijkheden te voorkomen en beëindigen'. Ook wil de aanklager weten of de daders geïdentificeerd en bestraft zijn. Den Bosch heeft tot en met 13 februari om te reageren.

De eerste vijf daders hebben zich inmiddels bij FC Den Bosch gemeld, bevestigt de club vrijdag. De vijf kregen direct een stadionverbod opgelegd. De nummer dertien van de Eerste Divisie had daders opgeroepen zich vrijwillig te melden.

[Upd] Van der Garde in Formule 1 bij Caterham

Giedo van der Garde maakt komend seizoen zijn opwachting in de Formule 1. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. De Amsterdammer krijgt een stoeltje bij de Britse renstal Caterham, waar hij vorig seizoen test- en reserverijder was.

Van der Garde heeft donderdag zijn handtekening gezet onder een contract bij het team van de Maleisische eigenaar Tony Fernandes en teambaas Cyril Abiteboul. Hij wordt vrijdagmiddag in een van de Amsterdamse vestigingen van zijn sponsor McGregor officieel gepresenteerd. Van der Garde is de eerste Nederlander in de koningsklasse van de autosport sinds Christijan Albers in 2007. Het nieuwe seizoen begint op 17 maart met de GP van Australië in Melbourne.

Update 15:53 uur
Van der Garde heeft op een persconferentie bevestigd dat hij komend seizoen voor Caterham in actie zal komen in de Formule 1. De coureur, die wordt gesponsord door zijn schoonvader Marcel Boekhoorn, heeft naar verluidt 10 miljoen euro voor het zitje betaald.

'Stoeltje Van der Garde in de Formule 1'
'Stoeltje Van der Garde in de Formule 1' (Foto: ANP)

Bertens klopt Safarova, bereikt halve finale Parijs

Kiki Bertens is vrijdag doorgedrongen tot de halve finale van het WTA-toernooi in Parijs. De beste Nederlandse tennisster van het moment klopte Lucie Safarova (6) uit Tsjechië in twee sets: 6-1 en 7-5. In de halve finale treft Bertens de als eerste geplaatste Italiaanse Sara Errani of Carla Suarez Navarro uit Spanje.

Bertens begon sterk en zette Safarova direct onder druk. De als zesde geplaatste Tsjechische, die voor haar voorgaande twee partijen al drie sets nodig had, liep direct tegen een break aan. Geholpen door twee dubbele fouten van Bertens kwam Safarova nog terug tot 2-1, maar daarna sloeg ze weer de ene na de andere bal uit.

Na de ruime winst in de eerste set pakte Bertens direct een break in het tweede bedrijf. Toen ze die break wilde bevestigen kwam ze op eigen opslag met 0-40 achter, maar via vijf punten op rij maakte de Wateringse er alsnog 2-0 van.

Tot de achtste game hield Bertens haar voorsprong vast. Toen was er bij 30-30 een dubbele fout van de Wateringse en pakte Safarova vervolgens haar tweede opslag aan. De Tsjechische, die veel minder fouten was gaan maken, drukte Bertens steeds verder naar achteren en de Nederlandse kwam niet altijd onder de druk uit.

Bertens was even aangedaan en kwam met 5-4 achter voordat ze zich herstelde. Ze knokte zich naar 5-5 en pakte vervolgens een nieuwe break. Op 6-5 serveerde ze de partij uit.

WK veldrijden ingekort tot één dag

De UCI heeft besloten om het programma van het WK veldrijden in Louisville in te korten tot één dag. De rivier Ohio, net naast het parcours, kan zondag namelijk overstromen en daarom is besloten om de profs en de vrouwen hun wedstrijd op zaterdag af te werken.

De junioren zullen morgen om 9:45 uur rijden, waarna de vrouwen om 11:00 uur starten. Om 12:30 uur plaatselijke tijd volgen de beloften en om 14:30 uur starten de profs voor hun Wereldkampioenschap. In Louisville is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Vilhena en Boëtius in Jong Oranje

Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius zijn door bondscoach Cor Pot opgeroepen voor de oefenwedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Kroatië. De twee spelers van Feyenoord behoren tot een groepje van vijf debutanten. Ook Mike van der Hoorn (FC Utrecht), Jürgen Locadia (PSV) en Thomas Bruns (Heracles Almelo) zijn voor het eerst opgeroepen.

De ploeg van Cor Pot in voorbereiding op het EK, dat komende zomer wordt gehouden in Israël. Jong Oranje speelt dinsdagmiddag in Pule een oefenduel met de Kroaten. Jong Oranje is voor de groepsfase van het EK ingedeeld bij Spanje, Rusland en Duitsland. Het toernooi begint in juni.

Selectie Jong Oranje

Doel: Marco Bizot (FC Groningen) en Jeroen Zoet (RKC Waalwijk).

Verdediging: Patrick van Aanholt (Vitesse), Jeffrey Bruma (Hamburger SV), Virgil van Dijk (FC Groningen), Bram Nuytinck (Anderlecht) en Mike van der Hoorn (FC Utrecht).

Middenveld: Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (PSV), Ricky van Haaren (VVV-Venlo), Leandro Bacuna (FC Groningen), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Lerin Duarte (Heracles Almelo) en Thomas Bruns (Heracles Almelo).

Aanval: Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach), Florian Jozefzoon (RKC Waalwijk), Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Jürgen Locadia (PSV) en Rajiv van La Parra (SC Heerenveen).

Van Gaal: "Debutanten voldoen aan profielschets"

Naast de vele afwezigen, waren er vrijdag ook enkele opvallende aanwezigen in de selectie van het Nederlands Elftal voor het oefenduel van volgende week met Italië. “Het selecteren van Jonathan De Guzman, Daley Blind en Ola John valt in onze profielschets", stelde Van Gaal, die voor elke positie een profielschets heeft waaraan internationals moeten voldoen. "Ze zijn in vorm, houden die vorm vast en zijn fit."

De geboren Canadees Jonathan de Guzman maakt voor het eerst zijn opwachting in de selectie. De 25-jarige middenvelder van Swansea City, die vijf jaar geleden de Nederlandse nationaliteit verkreeg, speelde in 2008 vier wedstrijden voor Jong Oranje. Daarin scoorde hij drie keer. Ook speelde hij namens Nederland op de Olympische Spelen in Peking.

Ook Daley Blind is er voor het eerst bij. De 22-jarige verdediger van Ajax, zoon van assistent-bondscoach Danny Blind, doorliep bijna alle vertegenwoordigende teams van de KNVB, maar tot een oproep voor het grote Oranje was het nog niet gekomen. De twintigjarige Ola John van Benfica speelde ook nog geen A-interland, maar werd door Bert van Marwijk een jaar geleden wel opgeroepen voor de oefenwedstrijd in en tegen Engeland (2-3).

In vergelijking met de voorselectie is Ron Vlaar, die niet op die lijst stond, een opvallende naam. "Hij is weer fit en anders had ik maar negentien man", verklaarde de bondscoach. Van Gaal besloot Leroy Fer vanwege zijn transferperikelen niet op te nemen, maar Adam Maher, die een overgang naar PSV misliep, wel . Maher maakte sinds het WK-kwalificatieduel met Hongarije op 11 september geen deel meer uit van de selectie.

Rasmussen was 'renner 14' in Usada-rapport

Michael Rasmussen was de niet-geïdentificeerde 'renner 14' in het Usada-rapport over Lance Armstrong. Dat zegt de Deen, die donderdag toegaf twaalf jaar lang doping te hebben gebruikt, vrijdag tegen de Deense sportwebsite sporten.dk. "Ik wist dat ik niet anoniem zou blijven, het net sloot zich."

Om te voorkomen dat hij de rest van zijn leven uit zijn geliefde sport zou worden geweerd, besloot Rasmussen alles te vertellen wat hij wist. Hij wil als sportdirecteur verder. Bovendien was de dunne Deen het zat om te moeten blijven liegen. Vier dagen lang werd hij door de Nederlandse, Deense en Amerikaanse dopingautoriteiten en het WADA ondervraagd. De mondiale antidopingwaakhond stuurde zelfs een voormalig FBI-agent om Rasmussen aan een kruisverhoor te onderwerpen.

Rasmussen stopte in 2010 met doping omdat het niet meer uitmaakte. "Een etappe in de Ronde van Denemarken winnen maakt niets uit als je vier tourritten hebt gewonnen. Het deed niets meer voor mijn naam als renner." Epogebruik werd gemeengoed in het wielrennen na het Festina-schandaal in de Tour van 1998, vertelt Rasmussen."Het was bijna een advertentiecampagne voor epo. Iedereen wist in een klap wat het was. Voor mij was het een bevestiging van mijn vermoedens over wat er in het profpeloton gebeurde." Voor Rasmussen was het internet ook een factor in de verspreiding van epo."Plotseling was er al die informatie over hoe je het moet gebruiken."

Wild wint Tour of Qatar met hattrick

Kirsten Wild door de slotrit in de Ronde van Qatar te winnen het eindklassement met stijl op haar naam geschreven. Na een rit over 86,5 kilometer in Doha bleef de wielrenster van Argos-Shimano haar landgenote Lucinda Brand voor.

Wild is een klasse apart in de Ladies Tour of Qatar. Ze won in totaal drie van de vier etappes. Het is ook de derde keer dat ze in Qatar weet te winnen, in 2009 en 2010 was Wild ook al de sterkste. Tweede werd de Australische Chloe Hosking en het brons ging naar Ellen Van Dijk. 

Dopingzondaars geweerd in Limburg

De provincie Limburg wil topsporters, talenten en begeleiders de toegang weigeren tot sportvoorzieningen en faciliteiten als dopinggebruik wordt bewezen. Dit zei gedeputeerde Noël Lebens vrijdagochtend in een vergadering van een Statencommissie.

Het gaat hierbij om nationale en regionale trainingscentra (NTC en RTC) die door de provincie Limburg zijn gesubsidieerd. Met deze maatregel verwacht Lebens een bijdrage te leveren aan schoner sporten. De komende weken wordt met sportbonden en stichtingen een beleid uitgestippeld. De Limburgse oud-wielrenners Danny Nelissen en Marc Lotz bekenden onlangs verboden middelen te hebben gebruikt.

Adriaanse: "Tijd om met pensioen te gaan"

Co Adriaanse denkt dat zijn loopbaan als trainer voorbij is. De oud-coach van onder meer Ajax en FC Twente overweegt met pensioen te gaan.

Adriaanse sprak op het AZ Topcoaches Seminar over zijn toekomst. "Het is voor mij tijd om met pensioen te gaan. Ik ben van een andere tijd. Ik doe momenteel helemaal niks. Of ik nog als trainer terugkeer? Die kans is klein", zei hij volgens De Telegraaf.

De 65-jarige oefenmeester is nu ruim een jaar clubloos, nadat hij in januari 2012 werd ontslagen bij FC Twente. Adriaanse ergert zich steeds meer aan het hedendaagse voetbal. "Het juichen van spelers is vreselijk. Vroeger stak Johan Cruijff een hand in de lucht, deed een hupje en bedankte de aangever."

"Laatst zag ik spelers zelfs een treintje nadoen op de achterlijn. Die John Guidetti ging na een doelpunt tegen ons planken op de achterlijn. Ik kende het niet", aldus Adriaanse. "Al die spelers zitten ook helemaal vol plakplaatjes. Bij Red Bull Salzburg liep er eentje met allemaal Aziatische tekens op z'n lijf. Hij wist zelf niet eens wat er stond."

Wietkwekerij en wapens in woning militair

Een 22-jarige Limburgse militair is donderdag opgepakt omdat hij een wietkwekerij in zijn woning had. De plantage telde ongeveer honderd wietplanten. Bij de doorzoeking van de woning werden ook twee vuurwapens, munitie en een grote hoeveelheid contant geld gevonden, meldt de marechaussee vrijdag.

De politie ontdekte de kwekerij in de woning in de gemeente Peel en Maas. Omdat werd vermoed dat het ging om een militair, werd de marechaussee ingeschakeld.

De verdachte is inmiddels weer vrijgelaten. Hij moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem.

Noodlanding om bewusteloze piloot

Een vliegtuig van Alaska Airlines heeft donderdag in Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, een noodlanding moeten maken, omdat de piloot bewusteloos was geraakt. De co-piloot zette het toestel veilig aan de grond, aldus Paul McElroy, woordvoerder van Alaska Airlines.

De piloot verloor het bewustzijn 'ergens boven Oregon' en kwam later weer bij. Hij verliet de cockpit en werd in de cabine door een arts in de gaten gehouden, totdat het vliegtuig was geland. Hij werd vervolgens overgedragen aan de hulpdiensten. Hoe het nu met hem is, is niet bekend.

De gezagvoerder vliegt al 28 jaar voor Alaska Airlines. De co-piloot werkt al elf jaar voor de vliegmaatschappij. Aan boord van de Boeing 737-700 waren 116 passagiers en vijf bemanningsleden. Het toestel had als eindbestemming Seattle.

Viertal smokkelt 150 kilo heroïne in busje

Vier verdachten zijn woensdag opgepakt voor de import van 150 kilo heroïne die in een bestelbusje op de A16 bij Dordrecht werd aangetroffen. De waarde van de drugs bedraagt zo'n drie miljoen euro, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De politie bracht het bestelbusje woensdagochtend tot stilstand bij Dordrecht. De heroïne zat verstopt in vijf kisten, die waren verborgen onder een deklading van metaal.

De bus werd bestuurd door een 57-jarige man, die is aangehouden. Ook de twee inzittenden van een andere auto die bij het drugstransport betrokken zouden zijn, zijn gearresteerd. Deze mannen van 48 en 45 jaar bevonden zich op dat moment op de A12 bij Den Haag. Bij een tankstation in de buurt van Zoetermeer werd later op de dag nog een 47-jarige verdachte aangehouden.

Het viertal wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De Guzman en Blind in selectie Oranje

Jonathan de Guzman en Daley Blind debuteren in de selectie van Oranje. Dat heeft bondscoach Louis van Gaal vrijdag bekendgemaakt. Beiden zaten al eerder bij voorselecties, maar werden nog nooit opgeroepen.

Maarten Stekelenburg ontbreekt in de selectie voor de oefeninterland tegen Italië van woensdag. Hij speelt niet bij AS Roma. De geboren Canadees De Guzman speelde jaren in de jeugd bij Feyenoord en kreeg in 2008 de Nederlandse nationaliteit. Bij de Olympische Spelen van Beijing kwam hij voor het eerst voor Nederland uit, maar een oproep voor het grote Oranje liet op zich wachten. Inmiddels speelt de 25-jarige middenvelder bij Swansea City. Blind, de zoon van assistent-bondscoach Danny Blind, speelt al jaren bij Ajax. Sinds begin 2012 is hij een vaste waarde bij de Amsterdammers.

De volledige selectie van Oranje:

Doelmannen: Tim Krul (Newcastle United), Kenneth Vermeer (Ajax), Michel Vorm (Swansea City)

Verdedigers: Daley Blind, Ricardo van Rhijn (beiden Ajax), Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Joris Mathijsen, Stefan de Vrij (allen Feyenoord), Ron Vlaar (Aston Villa)

Middenvelders: Jordy Clasie (Feyenoord), Marco van Ginkel (Vitesse), Jonathan de Guzman (Swansea City), Adam Maher (AZ), Kevin Strootman (PSV)

Aanvallers: Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Ola John (Benfica), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (PSV), Robin van Persie (Manchester United)

Sterke daling autoverkopen in januari

Nederlanders hebben in januari 48.036 nieuwe auto's gekocht, een daling van 31,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werden nog 70.170 auto's nieuw verkocht. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van RAI en Bovag. Voornaamste oorzaak voor de daling zijn de aangescherpte CO2-grenzen in de BPM.

De uitstootgrenzen voor de bijtelling zijn verder aangescherpt, waardoor er in december 2012 meer nieuwe personenauto's zijn geregistreerd dan gebruikelijk. Bovag en RAI houden er rekening mee dat de autoverkopen de komende maanden een daling blijven vertonen.

ABN AMRO houdt door de lagere verkoopcijfers rekening met een lastig verkoopjaar voor de autobranche. In een autoretailbericht noemt de bank de fiscale maatregelen als oorzaak voor de lagere verkopen in januari. Ook het lage consumentenvertrouwen en de dalende koopkracht zijn volgens de bank reden voor de lagere autoverkopen.

ABN AMRO verwacht dat de volumes van de nieuwverkopen dit jaar met circa vijftien procent dalen. Dit komt neer op ongeveer 430.000 nieuw verkochte auto's, een daling van ruim 72.000 ten opzichte van 2012.

De vijf best verkochte automerken in januari 2013 waren Volkswagen, Ford, Peugeot, Renault en Kia. Het populairste model was de Volkswagen Up!, waar ruim tweeduizend stuks van werden verkocht.

Pussy Riot-lid Tolokonnikova in ziekenhuis

Het gedetineerde Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova is vorige week overgebracht naar de ziekenafdeling van het strafkamp waar zij zit. Zij ondergaat daar een algeheel medisch onderzoek. Tolokonnikova wordt onderzocht omdat ze klaagde over hoofdpijn en ook meldde volledig overwerkt te zijn. Dit heeft haar advocaat, Irina Chroenova, vrijdag bekendgemaakt.

Vorige week vertelden Tolokonnikova en haar eveneens tot twee jaar strafkamp veroordeelde Pussy Riot-collega Maria Alechina in een interview met de onafhankelijke krant Novaja Gazeta over de zware omstandigheden waaronder ze gevangen worden gehouden. Ook zeiden ze van de autoriteiten geen genade te verwachten.

Volgens Chroenova kampt Tolokonnikova al sinds vorig voorjaar met hoofdpijn en is dat alleen maar erger geworden toen zij in oktober in het strafkamp belandde. De advocaat verzocht de autoriteiten in december om Tolokonnikova medisch te laten onderzoeken, waarop het Pussy Riot-lid op 24 januari werd overgebracht naar het ziekenhuis van het strafkamp in Mordovia, in het westen van Rusland.

Volgens medebandlid Jekaterina Samoetsevitsj, die in hoger beroep een voorwaardelijke straf kreeg en wie dus het strafkamp bespaard bleef, moet Tolokonnikova zo'n beetje dag en nacht werken om te voldoen aan het quotum jasvoeringen dat zij dagelijks moet zien af te krijgen en is ze volledig uitgeput.

De Pussy Riot-leden werden vorig jaar veroordeeld voor het zingen van een protestlied in de belangrijkste kathedraal van Moskou.

Vrouw belt 75 keer 112

Een 48-jarige vrouw uit Den Haag is donderdagavond aangehouden omdat ze 75 keer zonder reden het alarmnummer 112 had gebeld. Ook in Nijmegen was het raak, daar werd een 58-jarige dronken vrouw opgepakt die twaalf keer 112 had gebeld, meldt de politie vrijdag.

De vrouw uit Den Haag belde volgens de politie achter elkaar, schijnbaar alleen om de centralist uit te schelden. Agenten togen naar de woning van de vrouw aan de Lisztstraat en belden herhaaldelijk bij haar aan. Ze deed niet open, waarop de politie besloot de woning op eigen gelegenheid binnen te gaan.

De vrouw reageerde zeer verward. Ze is aangehouden en haar telefoon is in beslag genomen. Sinds november zou de vrouw het alarmnummer 125 keer hebben gebeld.

De Nijmeegse belde het alarmnummer in de nacht van donderdag op vrijdag ook veelvuldig onnodig. Ze werd achterhaald dankzij nummerherkenning en wordt vrijdag gehoord. Volgens de politie is naast een boete voor mensen die dit soort dingen doen ook vaak doorverwijzing naar hulpverlening nodig.

Kill List

Na een rustperiode van acht maanden, neemt een huurmoordenaar samen met zijn beste vriend weer een opdracht aan. Deze keer is het niet één persoon, maar een lijst van drie mensen die uit de weg geruimd moeten worden. Kill List is zoals het klinkt; hard, meedogeloos en rauw. Met een uitstekende cast en een zenuwslopend verhaal. Wat een snelle en simpele opdracht voor de twee mannen had moeten worden, ontpopt zich al gauw in een duister en luguber spel.

Temple Run 2 breekt downloadrecord

Het gratis behendigheidsspel Temple Run 2 is met meer dan vijftig miljoen downloads in dertien dagen de snelst groeiende game voor mobiele apparaten. De game van Imangi Studios verbreekt hiermee het record van Angry Birds Space dat in de eerste dertien dagen 35 miljoen keer werd gedownload.

In Nederland staat het spel ook al twee weken op de eerste plaats in de top tien van gratis downloads. Gemiddeld worden er wereldwijd dagelijks 3,85 miljoen exemplaren van de game gedownload. Dat komt neer op 160 duizend downloads per uur of 2671 per minuut.

De simpele opzet van het spel is volgens critici een van de belangrijkste redenen voor het succes. In Temple Run 2 moeten spelers met een rennend personage allerlei obstakels ontwijken door middel van goed getimede sprongen, slidings en andere manoeuvres.

Temple Run 2

Ferrari onthult nieuwe bolide

De Italiaanse renstal Ferrari heeft vrijdagochtend in Maranello de nieuwe bolide voor het komend seizoen in de Formule 1 onthuld. De auto, die de naam Ferrari F138 draagt, heeft in tegenstelling tot vorig jaar geen getrapte neus meer. Verder lijkt de auto vooral op de bolide van 2012 en hoopt Ferrari de auto met wat aanpassingen sneller te hebben gemaakt.

De Spanjaard Fernando Alonso en de Braziliaan Felipe Massa zullen voor Ferrari hun opwachting in de auto maken. Alonso eindigde vorig jaar in de eindstand als tweede achter de Duitser Sebastian Vettel. Ferrari hoopt de succesreeks van Vettel dit seizoen te kunnen beëindigen. "We hebben maar een doel en dat is de titel terug brengen bij Ferrari", aldus teambaas Stefano Domenicali.

Dinsdag staan in het Spaanse Jerez de eerste tests op het programma. Alonso is echter nog niet van de partij. Hij geeft er de voorkeur aan wat langer aan zijn conditie te werken.

Nieuwe helikopters lijden aan kinderziektes

De nieuwe Italiaanse helikopters van defensie kampen nu en dan met kinderziektes. Dat meldt een woordvoerder van de luchtmacht vrijdag na berichtgeving van De Telegraaf dat de toestellen veel technische gebreken vertonen.

De toestellen vallen volgens de krant vaak uit. De woordvoerder ontkent dat en spreekt van kinderziektes. "Maar dat heb je altijd met nieuwe toestellen. Er wordt volop mee gevlogen."

Volgens het ochtendblad moest deze week vanwege de problemen met de NH-90, waarvan Nederland er inmiddels acht heeft, een ruim twintig jaar oude Belgische helikopter met Belgische bemanning mee met het patrouilleschip Hr. Ms. Friesland.

De zegsman van defensie bevestigt dat een Belgische helikopter mee is gegaan. "Maar dat is omdat wij onze piloten volop aan het trainen zijn met de nieuwe helikopter." Nederland heeft met België een samenwerkingsverband, waardoor dergelijke constructies vaker voorkomen. "Soms gebeurt het ook andersom en gaan wij met hen mee op missie. Dat is heel gebruikelijk."

Rondom de NH-90 rommelde het al eerder. In juni 2011 bleek al eens uit een rapport van de luchtmacht dat de prestaties van de nieuwe helikopters tegenvallen. De NH-90 is als transporthelikopter te zwaar en te beperkt inzetbaar. Zo kan het toestel bij hogere temperaturen minder ver vliegen dan gehoopt. Nederland heeft er in totaal twintig besteld bij producent Agusta.


Nieuwe helikopters lijden aan kinderziektes (Foto: Novum)

Boete geëist tegen Henk Krol voor hack

Tegen Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is vrijdag een boete van 750 euro, plus 750 euro voorwaardelijk, geëist voor inbraak bij de internetsite van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U. Volgens de officier van justitie heeft de politicus zich vorig jaar schuldig gemaakt aan computervredebreuk door in dossiers van patiënten te kijken.

De site van Diagnostiek voor U is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van 50PLUS, die de code had afgekeken van zijn psychiater. Tegen deze man werd 250 euro boete geëist.

Krol zegt dat hij de slechte beveiliging van de internetsite wilde aantonen. De officier van justitie vindt de maatschappelijke relevantie van zijn actie echter niet zo groot. Volgens haar was de site niet slecht beveiligd maar is de psychiater onzorgvuldig geweest met zijn inloggegevens.

De recht op de bescherming van het systeem en de bescherming van de privacy van patiënten weegt volgens het Openbaar Ministerie zwaarder dan het recht op vrije nieuwsgaring van journalist Henk Krol (destijds ook hoofdredacteur van de Gaykrant). Hij heeft journalistieke zorgvuldigheidsnormen niet nageleefd omdat hij meteen de publiciteit heeft gezocht en zich had zich kunnen beperken tot inloggen in het systeem zonder in de medische geheimen te kijken, aldus de officier.

Stel gepakt voor ruim honderd oplichtingszaken

Een 24-jarige vrouw uit Diemen en haar 33-jarige man zijn vrijdagochtend opgepakt voor het oplichten van meer dan honderd mensen via internet. De twee zouden concert-, voetbal- en festivalkaartjes hebben verkocht via marktplaats.nl, maar stuurden de kaartjes niet op nadat slachtoffers geld hadden overgemaakt, meldt de politie.

De zaak kwam in juni aan het rollen toen de Noord-Hollandse en Rotterdamse politie een aantal aangiften van oplichting doorstuurden naar de wijkteamrecherche in Amsterdam-Noord. De verdachte in deze zaken was telkens de 24-jarige vrouw.

Onderzoek heeft volgens de politie uitgewezen dat de twee bij ruim honderd oplichtingszaken betrokken zijn. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Gemeente geeft tijdschakelaars weg na inbraakgolf

De gemeente Franekeradeel geeft vanaf maandag duizend tijdschakelaars gratis weg in een poging woninginbraken tegen te gaan. In de Friese gemeente vinden steeds meer woninginbraken plaats. Een van de maatregelen om de kans op een inbraak te verkleinen, is een tijdschakelaar te installeren, aldus de gemeente.

Franekeradeel telt een kleine 21 duizend inwoners. De tijdschakelaars kosten vijf euro per stuk. De gemeente adviseert mensen die geen gratis schakelaar komen ophalen, er toch een aan te schaffen. "Inbraken vinden vooral plaats als mensen niet thuis zijn en inbraken komen veel vaker voor bij woningen die bij schemer en 's avonds onverlicht zijn. Een inbreker kan dan gemakkelijk zien dat er niemand thuis is."

Doden bij explosie in kantoor oliebedrijf Mexico

Bij een explosie in het hoofdkantoor van het Mexicaanse oliebedrijf Petroleos Mexicanos (Pemex) zijn donderdagmiddag plaatselijke tijd 25 mensen om het leven gekomen en meer dan honderd mensen gewond geraakt. Reddingswerkers zijn in groten getale aanwezig en zijn op zoek naar overlevenden. De oorzaak van de explosie in het gebouw dat pal naast de bekende Pemex-toren in Mexico-Stad staat is niet bekend.

Op dit moment liggen nog 46 mensen in het ziekenhuis. Sommigen zijn zwaargewond, anderen hebben snijwonden, botbreuken of brandwonden. Meer dan vijfhonderd brandweerlieden, militairen en reddingswerkers zijn in de puinhopen op zoek naar overlevenden. Volgens de Mexicaanse minister van binnenlandse zaken Miguel Osorio Chong is het niet duidelijk of er nog mensen onder het puin liggen.

De explosie had plaats in de kelder van het gebouw aan het eind van de middag, net op het moment dat voor veel mensen de werkdag erop zat. De begane grond en de eerste verdieping stortten door de explosie in elkaar. Na de explosie werd het vijftien verdiepingen tellende gebouw ontruimd, evenals de wolkenkrabber die er naast staat.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft de Mexicaanse bevolking opgeroepen niet te speculeren over de oorzaak. Desalniettemin doen er theorieën de ronde over kortsluiting die brand veroorzaakte, een probleem met de airconditioning en een aanslag. "We hebben nog geen sluitend bericht over de oorzaak", zei Peña Nieto. "We zullen bij het onderzoek elke steen omkeren om ten eerste uit te vinden wat er precies is gebeurd. Daarna gaan we bekijken of bepaalde mensen hiervoor verantwoordelijk zijn."

Ledenteruggang VVD het grootst

De VVD heeft vorig jaar het ledenbestand met 7,5 procent zien krimpen. De partij van Mark Rutte zag daardoor het grootste percentage leden vertrekken van alle politieke partijen. De VVD wordt echter op de voet gevolgd door GroenLinks, waar 7,1 procent van de leden vertrok. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

De teruggang van de VVD heeft volgens het documentatiecentrum sterk te maken met de ophef die in de herfst ontstond over het voornemen van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken. De teruggang bij GroenLinks kwam door de conflicten binnen de partij, onder meer over de positie van politiek leider Jolande Sap. Tot de verliezers behoorden verder het CDA en de ChristenUnie.

De in 2011 door Jan Nagel opgerichte ouderenpartij 50Plus was zowel in relatieve als absolute zien de grootste groeier. De partij zag het ledental stijgen met bijna 4500 mensen, wat neerkomt op meer dan een verdrievoudiging van het ledenbestand. Ook D66 en de SGP maakten een flinke slag met toenames van bijna tien en zes procent. De toename bij D66 begon overigens al in 2009. Ook PvdA, PvdD en de SP zagen hun ledental toenemen.

Het ledental van alle politieke partijen in de Tweede Kamer steeg vorig jaar in totaal met 1,2 procent. De toename past in het patroon dat partijen het goed doen in jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen zijn en er veel belangstelling in de media is voor politiek en partijen. In 2002, 2003, 2006 en 2010 deden politieke partijen het ook goed. In de daaropvolgende jaren zakte het ledental vervolgens weer wat weg.

Australië klaagt bij Japan over walvisvaarder

Australië heeft bij de Japanse regering een klacht ingediend over een Japans schip dat de Australische territoriale wateren is binnengedrongen. Het schip hoort bij een groep walvisvaarders die achter de schepen van milieubeschermingsorganisatie Sea Shepherd aanzitten.

De Australische minister van milieu Tony Burke zei donderdag in een verklaring dat het Japanse schip de exclusieve economische zone bij het eiland Macquarie heeft betreden. Australië 'heeft 'ernstige bezwaren' tegen walvisschepen in zijn territoriale wateren en daarom via de Australische ambassade in Tokyo een klacht ingediend bij de Japanse regering.

Het schip waarover een klacht is ingediend moet zorgen voor de veiligheid van de Japanse walvisvaarders. Volgens actievoerders heeft het twee dagen lang achter de Bob Barker, het schip van Sea Shepherd, aan gevaren. In het verleden is het geregeld tot gewelddadige confrontaties tussen de walvisvaarders en de activisten gekomen.

Zwavelzuur gelekt in bedrijf Eemshaven

In een bedrijfspand in de Groningse Eemshaven is vrijdagochtend zwavelzuur gelekt. Hoeveel er is gelekt, waardoor dit kwam en of er slachtoffers zijn, is nog onbekend, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het ongeval met de bijtende vloeistof vond rond 09.45 uur plaats bij het bedrijf Eco Fuels. Het zwavelzuur is niet in de buitenlucht terechtgekomen. De brandweer is bezig de situatie te stabiliseren, aldus de zegsman.

Breivik zegt dat hij wordt gemarteld

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik zegt dat hij wordt gemarteld. Hij heeft daarover een klacht ingediend bij de gevangenisdirectie en het Noorse ministerie van justitie. Dit melden Noorse media.

Vorig jaar november klaagde Breivik in een brief aan de gevangenisdirectie ook al dat hij onder onmenselijke omstandigheden wordt vastgehouden. Vooral het feit dat hij in eenzame opsluiting zit is volgens Breivik een marteling.

De rechtsextremist Breivik werd in augustus toerekeningsvatbaar verklaard voor de bloedbaden die hij op 22 juli 2011 aanrichtte in Oslo en op het eilandje Utøya. Hij werd schuldig bevonden aan terrorisme en de moord op 77 mensen en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar - de hoogste strafmaat in Noorwegen - die keer op keer verlengd kan worden zolang hij als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd.

Werkloosheid in eurozone stijgt

Het werkloosheidspercentage in de zeventien landen van de eurozone lag in december met 11,7 procent een procentpunt hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Eurostat. Nederland is met 5,8 procent een van de landen met de minste werkloosheid. In Griekenland en Spanje zitten de meeste mensen zonder werk.

De werkloosheid in de 27 lidstaten van de Europese Unie was met 10,7 procent in deze periode eveneens hoger dan in 2011, toen het werkloosheidspercentage nog tien procent was. Ten opzichte van november 2012 was de werkloosheid in beide regio's stabiel.

Eurostat schat dat er in december bijna 26 miljoen werklozen waren in de Europese Unie, van wie 18,7 miljoen in de eurozone. Vergeleken met een jaar eerder is sprake van een stijging van respectievelijk 1,76 en 1,79 miljoen werklozen.

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)

Marion Cotillard geëerd met Pudding-prijs Harvard

Marion Cotillard heeft donderdag de Hasty Pudding Woman of the Year Award van Harvard University gewonnen. De Franse actrice was zichtbaar trots op haar prijs, die het theatergezelschap van de prestigieuze Amerikaanse universiteit jaarlijks uitreikt aan mensen die veel betekenden voor de entertainmentwereld.

Om de feestelijkheden luister bij te zetten, kreeg de 37-jarige Française een parade aangeboden. Dat werd gevolgd door een zogenoemde roast, waarbij Cotillard op een komische manier de grond in werd geboord. Ze zong daarbij zelf een nummer uit haar film La Vie en Rose. Voor haar rol als Edith Piaf in die film uit 2007 won ze een Oscar.

Cotillard was vorig jaar te zien in het drama De Rouille et d'Os en de Batmanfilm The Dark Knight Rises. Vorig jaar ging de Hasty Pudding naar Claire Danes. De theatergroep van Harvard eert ook jaarlijks de man van het jaar. Wie dat dit jaar is, wordt 8 februari bekendgemaakt.


Marion Cotillard geëerd met Pudding-prijs Harvard (Foto: Novum)

Patrick Lodiers maakt Doe Maar-documentaire

Patrick Lodiers mag met de leden van Doe Maar mee voor het maken van de eerste documentaire ooit over de band. Doe Maar: Dit Is Alles moet vanaf oktober in de bioscoop draaien, laat zender BNN donderdag weten.

Lodiers voelt tijdens de opnames Henny Vrienten, Ernst Jansz en Jan Hendriks aan de tand. "Het is onwaarschijnlijk, maar ik mag mee op tournee met mijn helden van vroeger. Maar vooral: ik mag ze alles vragen over vroeger, en zo de eeuwige magie van Doe Maar ontrafelen en herbeleven", zegt de 41-jarige presentator.

Doe Maar: Dit Is Alles gaat over de band en een tijdperk. Doe Maar was een van de eerste popbands die in het Nederlands durfden te zingen en wist met karakteristieke reggaeklanken grote populariteit te vergaren. De documentaire wordt in opdracht van BNN geproduceerd door Pieter van Huystee Film. De regie is in handen van Martijn Nijboer.

Vitesse-trainer Rutten meldt zich ziek

Er wordt in Arnhem druk gespeculeerd over de toekomst van Fred Rutten. De coach zou een vertrek overwegen nadat Vitesse niets klaarspeelde op de transfermarkt. De clubleiding had Rutten drie versterkingen beloofd, in iedere linie één. Vitesse roerde zich echter niet op de transfermarkt. Volgens Rutten houdt eigenaar Merab Jordania de supporters voor de gek.

Donderdagavond reisde de coach niet met de spelersbus terug naar Arnhem na de verloren bekerwedstrijd tegen Ajax in Emmen. Nu heeft Vitesse ook de training van vrijdagochtend afgelast. Dit voedde de geruchten dat Rutten zou opstappen, meldt Omroep Gelderland.

Fred Rutten heeft zich echter vrijdagochtend ziek gemeld bij Vitesse. Assistent-trainer Stanley Menzo zal om 13.00 uur het perspraatje voor de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen houden.

Göteborg finishplaats Volvo Ocean Race

De komende Volvo Ocean Race finisht in het Zweedse Göteborg. Dat heeft de organisatie van de zeilrace om de wereld vrijdag bekendgemaakt. Göteborg, de thuishaven van hoofdsponsor Volvo, fungeerde tijdens de races van 2001-2002 en 2005-2006 al eens als etappeplaats, maar organiseerde nog nooit de grote finish van de race.

De finish van de Volvo Ocean Race was vorig jaar in het Ierse Galway. In 2009 was Sint-Petersburg in Rusland het eindstation. De Volvo Ocean Race van 2014-2015 begint net als de afgelopen jaren in het Spaanse Alicante. De eerste etappe gaat naar het Braziliaanse Recife. Vervolgens staan nog tochten naar het Nieuw-Zeelandse Auckland en het eveneens Braziliaanse Itajai op het programma. De overige etappeplaatsen en de precieze route worden de komende weken bekendgemaakt.

CD: CODY - Fractures

Als je de namen waarmee de Deense band Cody inmiddels heeft opgetreden heeft op een rij zet, kan je wellicht al een goede inschatting maken over het muziekgenre en sfeer die de band neerzet. De groep betrad de planken als voorprogramma van ondermeer Band Of Horses, Bonnie ‘Prince’ Billy, Tindersticks en The National. Momenteel is de band op tournee met een andere Deense publiekslieveling in de melancholieke gitaarniche, en stond daarom een paar weken terug nog tweemaal samen met Saybia op het podium van Paradiso. 

[NBA] Grizzlies verliezen eerste duel zonder Gay

Memphis Grizzlies heeft donderdag zonder Rudy Gay met 106 tegen 89 verloren van Oklahoma City Thunder. De topscorer van de Grizzlies werd woensdag door de ploeg van de hand gedaan omdat hij te duur was. Zonder Gay konden de Grizzlies Oklahoma City echter niet bijbenen.

Golden State Warriors won thuis met 100-97 van Dallas Mavericks. Klay Thompson was de grote man bij de Californische ploeg. Hij scoorde 27 punten. David Lee maakte vijftien punten en pakte twintig rebounds.


Grizzlies verliezen eerste duel zonder Gay (Foto: Novum)

Stallone stort hart uit bij Van den Ende

Sylvester Stallone heeft zijn hart gelucht bij Joop van den Ende. De acteur was in tranen toen hij de theaterproducent vertelde over zijn zoon Sage, die op 36-jarige leeftijd overleed. De Amerikaanse krachtpatser en de Nederlander maakten samen een musicalversie van Stallones film Rocky.

"Hij vertelde me over het grote verdriet dat hij met zich meedraagt sinds zijn zoon Sage afgelopen zomer plotsklaps overleed", vertelt Van den Ende vrijdag in De Telegraaf. "Terwijl Sylvester dit vertelde, raakte hij hevig geëmotioneerd en sprongen de tranen in zijn ogen. Ik heb hem zien huilen."

De twee kunnen dankzij de Rocky-musical nu volop lachen. "Twee maanden geleden ging het stuk in Hamburg in première en ik ben overstelpt met aanbiedingen uit New York en Las Vegas", zegt Van den Ende over Amerikaanse producenten die eerst niets zagen in de theaterversie. "In maart worden de contracten getekend."

GRID 2 wordt in mei uitgebracht

Codemasters heeft de geplande releasedatum voor de racegame GRID 2 bekendgemaakt. De game zal op 28 mei in Amerika uitkomen en 31 mei in Europa. De releasedatum werd bekendgemaakt naast het openen van preorders van speciale versies van de game. 

In Amerika hebben de verschillende winkelketens andere preorder-packs waarmee verschillende auto's zijn vrij te spelen. Hoe die verdeling in Europa er aan toe zal gaan is nog niet bekend. 

Bekijk een trailer voor deze game hieronder.

'Zelf kiezen en betalen voor publieke omroep'

Als het aan Omroep MAX-baas Jan Slagter ligt, moet de televisiekijker in de toekomst zelf kiezen en betalen voor Nederland 1,2 en 3. Dat zegt hij in een interview met het AD.

Volgens Slagter is dat "de enige manier om de publieke omroep weer echt onafhankelijk te maken van de politiek. In mijn plan gaat er geen dubbeltje meer vanuit het rijk naar Hilversum. De burger geeft zelf bij de kabelaar aan of hij wél of niet de publieke omroep wil betalen en dus ontvangen."

"Ik verwacht dat 80 of 90 procent ja zegt. Als dat klopt, gaan we er volgens mij qua budget betreft in vergelijking met nu zelfs op vooruit", verduidelijkt Slagter. "Niemand staat er meer bij stil dat je 1,1 procent loonbelasting afdraagt aan de overheid voor de publieke omroep." Volgens Slagter is dat veel te veel en bovendien niet democratisch.

Mochten er veel minder mensen kiezen voor de publieke omroepen dan Slagter verwacht, dan ziet hij dat als een duidelijk signaal. "Dan moeten we ons verlies nemen. Dan is er dus minder geld en moeten we misschien wel een net inleveren."

'Zelf kiezen en betalen voor publieke omroep'
'Zelf kiezen en betalen voor publieke omroep' (Foto: ANP)

Gabe Newell praat over het maken van games

Hoofdontwikkelaar en mede-oprichter van onder andere Valve en Steam, Gabe Newell, heeft onlangs een paar uitgebreide hoorcolleges gegeven op de universiteit van Texas over het maken van games. De universiteit heeft besloten een van deze colleges online te gooien.

Gabe Newell werkte jarenlang bij Microsoft en heeft geholpen bij de totstandkoming van de eerste drie versies van Windows. Hierna besloot hij het bedrijf te verlaten met een collega om samen Valve op te richten en te werken aan de eerste Half Life-game.  De games werden een succes en de rest is geschiedenis. Die geschiedenis wordt besproken in het onderstaande filmpje.

 

Agca: Iran gaf opdracht tot moord op paus

Mehmet Ali Agca, de Turk die in 1981 paus Johannes Paulus II neerschoot in Rome, heeft zijn verhaal over de schietpartij opnieuw aangepast. In een autobiografie schrijft Agca dat de Iraanse leider ayatollah Ruhollah Khomeini hem persoonlijk opdracht gaf de paus te vermoorden.

Agca schrijft in zijn boek Ze Beloofden Mij het Paradijs dat hij in Iran werd opgeleid door de Iraanse strijdkrachten, nadat hij was ontsnapt uit een Turkse gevangenis.

Toen Agca na zijn daad werd opgepakt, verklaarde hij dat hij alleen had gehandeld. Later zei hij echter dat Bulgarije en de Russische KGB achter de aanslag zaten. Deze bewering trok hij vervolgens weer in.

In 2010 kwam Agca vrij.

[Upd] SNS Reaal komt in staatshanden

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

Zonder ingrijpen door de staat zou SNS Reaal onherroepelijk failliet zijn gegaan. Daarom koos de staat voor het uiterste middel: volledige nationalisatie van de bank. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een persconferentie.

Hij zei dat het besluit donderdagavond was genomen in overleg met premier Mark Rutte en De Nederlandsche Bank. Tot donderdagavond 18 uur was gekeken naar oplossing met een private partner, maar die legde volgens Dijsselbloem te veel risico's bij de staat zonder dat hij daar voldoende zeggenschap voor terug kreeg.

Dijsselbloem meldde dat de redding de staat direct 3,7 miljard euro kost. De Nederlandse banken betalen 1 miljard euro mee aan de redding, geld dat ze volgens Dijsselbloem waren kwijtgeraakt als SNS Reaal failliet was gegaan.

Het ingrijpen door Dijsselbloem is gebaseerd op de interventiewet die na de kredietcrisis van 2008 werd ingevoerd en die het kabinet het recht geeft om desnoods een bank te nationaliseren.

Update 9.00 uur: Terugtreden bestuur
Topman Ronald Latenstein, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk treden terug bij SNS Reaal. Zij "willen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het nationalisatiescenario'', liet SNS vrijdag weten.

De bestuurders respecteren de keuze van het ministerie van Financiën wel, zo geven ze aan. Ze hebben volgens SNS de afgelopen jaren 'zeer hard gewerkt' aan een private oplossing voor de redding van de bank.Latenstein was sinds 2009 bestuursvoorzitter, Lamp sinds 2009 financieel bestuurder en risicodirecteur. Zwartendijk was voorzitter van de raad van commissarissen sinds 2009.

Latenstein, Lamp en Zwartendijk krijgen geen vertrekvergoeding.

Update 9.37 uur: Dreigende bankrun
SNS Reaal werd de afgelopen tijd meerdere keren bedreigd door een bankrun, na berichten over de crisis bij de bank in media. Op sommige dagen werd 0,5 miljard tot 1 miljard euro per dag aan spaargeld weggehaald.

Dat zei directeur Toezicht Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank vrijdag in een toelichting op het besluit om SNS te nationaliseren. Door het weghalen van spaargeld zat er bijna geen kapitaal meer in de bank, aldus Sijbrand.

Dijsselbloem garandeerde dat alle spaartegoeden bij SNS nu veilig zijn. Pinnen kan gewoon vandaag, liet de minister weten.

SNS Reaal komt in staatshanden
SNS Reaal komt in staatshanden (Foto: ANP)

Cuenca: "Blij met kans bij Ajax"

Isaac Cuenca is de verrassende versterking van Ajax tijdens de winterperiode. Op de slotdag van de transfermarkt werd de aanvaller gehuurd van FC Barcelona. Cuenca hoopt zich in de Eredivisie te ontwikkelen. "Ik vertrek bij Barcelona om aan speeltijd te komen", zegt de 21-jarige vleugelspeler. "Het is voor mij een goede test nadat ik lang geblesseerd ben geweest."

De aanvaller kwam dit seizoen nauwelijks aan spelen toe vanwege blessureleed en de hevige concurrentie van Lionel Messi, David Villa, Alexis Sánchez, Cristian Tello, Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta en Pedro. "Als ik bij Barcelona was gebleven, dan had ik waarschijnlijk alleen maar tijdens het slot van de competitie gespeeld. Dan zou alles al zijn beslist." Cuenca kijkt uit naar zijn periode in Amsterdam. "Ik ben blij met deze kans en hoop mezelf te kunnen meten bij een club met een historie zoals die van Ajax."

Kleine stijging aantal wintertransfers

Het aantal transfers in de afgelopen transferperiode is licht hoger dan vorig jaar. Dat meldt de KNVB vrijdag. Tussen 3 en 31 januari werden 105 spelers overgeschreven, dat zijn er twee meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van hen vonden er 42 pas op de laatste dag van de transferperiode een nieuwe club.

Het aantal spelers in de Nederlandse competitie nam per saldo af. Er vertrokken namelijk 39 voetballers naar het buitenland, terwijl er maar 24 voor terugkwamen. Binnen Nederland verruilden 42 spelers van club. Daarbovenop werden nog eens 35 spelers verhuurd.

McLaren onthult de MP4-28

Vodafone McLaren Mercedes heeft donderdag de MP4-28 onthuld. De bolide voor 2013 werd door Jenson Button en Sergio Pérez gepresenteerd op het hoofdkwartier in Woking. Tegelijkertijd werden de festiviteiten voor het 50-jarig bestaan van McLaren ingeluid.

Het Britse team werd in 1963 opgericht door Bruce McLaren met de naam Bruce McLaren Motor Racing. In 1966 nam het team voor het eerst deel aan de Formule 1. De debuutrace werd verreden tijdens de Grand Prix van Monaco.  Deze race was echter geen succes;  Bruce McLaren moest de wagen na negen rondes stilzetten wegens een olielek.

In de afgelopen vijftig jaar wist McLaren 182 races te winnen, twaalf coureurskampioenschappen te bemachtigen en was acht keer de beste constructeur. In totaal heeft het team 722 Grand Prix afgewerkt.

De MP4-28 lijkt veel op zijn voorganger. De wagen is ontworpen door Paddy Lowe en kent hetzelfde kleurenschema als vorig jaar. De vloer en het uitlaatsysteem zijn grotendeels overgenomen van de MP4-27, de wagen uit 2012.

Grote veranderingen zijn gedaan aan de vormgeving van de sidepods, de neus en de voorwiel- en achterwielophanging. De hogere neus en de slankere sidepods zouden de luchtstroom moeten bevorderen. De nieuwe wielophanging lijkt veel op het systeem dat Ferrari vorig jaar gebruikt heeft en zou voor een betere bandentemperatuur moeten zorgen.

MP4-28McLaren MP4-28


MP4-28
McLaren MP4-28

Doden bij vuurwerkexplosie China

Een vrachtwagen met vuurwerk is op een snelweg bij de Chinese stad Sanmenxia in de provincie Henan geëxplodeerd. Daarbij zijn 26 mensen om het leven gekomen. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld. Zeker vijftien mensen zijn gewond geraakt.

Door de enorme explosie raakte de verhoogde snelweg zwaarbeschadigd. Voertuigen stortten zo'n dertig meter naar beneden en de ruiten van een nabijgelegen wegrestaurant gingen aan diggelen.

Metaalpensioenen in april definitief omlaag

De pensioenen van metaalarbeiders worden per 1 april verlaagd. Pensioenfonds PMT verlaagt de pensioenen met 6,3 procent. De NOS meldt dat het andere pensioenfonds voor de metaalbranche PME de pensioenen met 5,1 procent verlaagt. Ook andere pensioenfondsen maken vrijdag de korting bekend.

Het grote ambtenarenpensioenfonds ABP bevestigt de eerder aangekondigde korting van 0,5 procent. Bij ABP zijn in totaal 2,8 miljoen mensen aangesloten.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn meldt vrijdag juist dat de dekkingsgraad is gestegen naar 101 procent in het vierde kwartaal van 2012. Daardoor is een korting op de pensioenen niet nodig.

Veel pensioenfondsen kondigden vorig jaar al aan dat zij per 1 april waarschijnlijk moesten gaan korten op de pensioenen. Een eventuele korting hing af van de dekkingsgraad aan het einde van 2012. Nu die stand bekend is, komen pensioenfondsen met definitieve besluiten over korting. De Pensioenfederatie hoopt 19 februari met een zo compleet mogelijk overzicht te komen van de fondsen die korten.

Nederland blijft spil in drugshandel

Of het nu gaat om de internationale handel in cocaïne, cannabis of xtc, Nederland is en blijft een sleutelrol vervullen. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd rapport van Europol.

België en Nederland zijn een belangrijke doorvoerhaven voor cocaïne, zo staat in het rapport. Beide landen vervullen ook een belangrijke rol in de internationale handel in hasj. Nederland heeft ook een belangrijke rol in de handel van methamfetamine naar Scandinavië.

Nederland wordt ook door veel andere Europese landen aangeduid als het land bij uitstek waar xtc vandaan komt. Nederland is Europa's 'hoofdproducent' van de harddrug, zo stelt Europol.

Europol meldt verder dat Chinese bedrijven en groothandels in Nederland de doorvoer van synthetische drugs binnen de Europese Unie faciliteren, doordat ze gebruik maken van een netwerk van Chinese gemeenschappen. Ook neemt het aantal verdachten van Marokkaanse afkomst in de handel in synthetische drugs toe.

Personeel en passagiers Transavia onwel door stank

Twee cabineleden van Transavia zijn in de nacht van donderdag op vrijdag onwel geworden tijdens een landing op Schiphol. Ook vier passagiers meldden zich kort na de landing met klachten. Oorzaak was een penetrante geur die achter in het vliegtuig werd geroken, meldt een woordvoerder van Transavia vrijdag.

De personeelsleden en passagiers zijn op Schiphol kort medisch onderzocht en konden daarna naar huis. Transavia onderzoekt de oorzaak van de stank. Het vliegtuig was afkomstig uit Alicante in Spanje.

Zestigste herdenking Watersnoodramp

Op diverse plaatsen in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland wordt vrijdag de Watersnoodramp van 1953 herdacht. Het is precies zestig jaar geleden dat een groot deel van het zuidwesten van Nederland werd verzwolgen door het water. Bij de ramp kwamen 1836 mensen om het leven.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 zorgde een combinatie van springvloed en een zware storm voor de ramp. Het water stortte zich over de dijken en verwoestte boerderijen, huizen, wegen en dijken. In totaal kwam een gebied zo groot als de provincie Zeeland onder water te staan.

In het Zeeuwse Ouwerkerk wordt bij het Watersnoodmuseum een centrale herdenking georganiseerd. Daarbij is onder meer de Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs aanwezig. In de gemeente Schouwen-Duiveland, waar Ouwerkerk onder valt, kwamen 532 mensen om bij de ramp. Na een kranslegging wordt een minuut stilte gehouden.

Zaterdag waarschuwde minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) nog dat Nederland niet voldoende is voorbereid op een nieuwe overstromingsramp. In een interview met de Volkskrant zei ze dat water een 'zwaar onderschat politiek onderwerp' is.

Schultz werkt aan een evacuatieprogramma waarin bewoners van een gebied direct kunnen zien wat ze moeten doen als ze worden bedreigd door water en waar ze heen moeten. Ook wordt gekeken naar innovatieve manieren van bouwen en omgaan met water.

De laatste grote overstromingen in Nederland waren in 1995. Uit vrees voor een dijkdoorbraak moesten toen honderdduizenden mensen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal het gebied verlaten.


Zestigste herdenking Watersnoodramp (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Op termijn winter?

Goedemorgen! Op de wat langere termijn lijkt de winter toch weer ons land te willen gaan veroveren, maar de komende dagen is dat nog zeker niet het geval. We moeten het nog even doen met een strakke zuidwestelijke stroming die zachte lucht naar onze omgeving brengt. De afgelopen nachten waren bijzonder zacht en de minima die gehaald werden behoren dan ook meer thuis in het zuiden van Frankrijk.

Het weerbeeld van vandaag ziet er als volgt uit: in het zuiden en midden valt er af en toe regen of motregen, terwijl er in het noorden enkele buien gaan vallen. Wel klaart het later op de dag weer wat op. De temperatuur ligt met 6 tot 8 graden al wat lager dan de afgelopen dagen en de wind uit het zuidwesten neemt duidelijk wat af.

In de loop van volgende week lijkt de stroming te gaan draaien van het zuidwesten naar het noorden toe en daardoor zullen de temperaturen behoorlijk gaan zakken. Wel zal er dan wat drogere lucht worden aangevoerd zodat de kans op neerslag zal gaan afnemen, maar een enkele sneeuwbui is zeker niet uitgesloten.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Kale boom KlapMongeaul maakte deze foto van een kraai die op zoek is naar wat eetbaars. De winter is een zware tijd voor de vogels.




Stekelenburg maakt seizoen af bij Roma

Maarten Stekelenburg staat de rest van het seizoen gewoon onder contract bij AS Roma. De 30-jarige doelman zag de door hem gewenste transfer naar Fulham op het laatste moment niet doorgaan omdat Roma er niet in slaagde een goede vervanger voor hem te vinden. Stekelenburg kreeg het slechte nieuws pas bij aankomst op het vliegveld van Londen te horen.

"Dit voelt in meerdere opzichten als een zware tegenvaller", zegt Stekelenburg op de website van zijn management Sport Promotion. "Ik was zeker weer gaan spelen, met alle positieve uitzichten tot gevolg. Ik baal er dus echt van dat het niet doorgaat. Het is een klap, waar ik even voor nodig zal hebben om die te verwerken."

Stekelenburg voelt er niets voor om met de beschuldigende vinger naar Roma te wijzen. "AS Roma heeft van begin af aan duidelijk gemaakt dat het mij alleen zou verkopen als er een adequate vervanger aangetrokken kon worden. De clubs waren het daarover eens met elkaar. Als die dan niet binnengehaald kan worden, moet je berusten in de realiteit."

De voormalig Ajacied, die geen basisplaats heeft bij Roma en daardoor ook bij het Nederlands elftal niet langer eerste keus is, hoopt in de zomer alsnog naar Fulham te kunnen verkassen. Beide clubs zouden daarover toezeggingen hebben gedaan. "Uitstel is dus ook in dit geval zeker geen afstel", blijft hij hoopvol. "Maar mijn eerste uitdaging ligt nu in Rome, om mijn basisplek weer te heroveren."

PlayStation-aankondiging op 20 feb

Op 20 februari laat Sony ons de toekomst van PlayStation zien. Tenminste, dat teaset een filmpje van ze waarin we niets meer zien dan de welbekende figuren op de knoppen van de gamecontrollers van Sony en de datum van de PlayStation Meeting, het evenement in kwestie.

De internationale pers is uitgenodigd om op 20 februari in New York dit evenement bij te wonen. Sony onthulde op de laatste PlayStation Meeting de PlayStation Vita. De verwachtingen zijn dan ook dat Sony Microsoft dit keer de loef wil afsteken door hun nieuwe next-gen console voor hun concurrent Microsoft aan te kondigen.

De console, die als projectnaam Orbis heeft, zou volgens de geruchten gebaseerd zijn op AMD-technologie, nog steeds optische schijfjes gebruiken in plaats van alle games online te moeten downloaden en natuurlijk een stuk krachtiger dan zijn voorganger, de PlayStation 3. Er wordt ook gezegd dat er een nieuwe controller met biometrische functies is ontwikkeld en dat Sony een nieuwe service heeft gebouwd om social media en multiplayerspellen te ondersteunen.

De geruchtenmolen over de nieuwe console zal alleen maar harder gaan nu dit evenement is aangekondigd. We zullen nog even moeten wachten op de feiten, want de PlayStation Meeting vindt plaats op de nacht van 20 op 21 februari om middernacht Nederlandse tijd. Of het live te bekijken is via streams is nog niet bekend.

Man gestraft voor ontkenning Holocaust op spandoek

In Hongarije is voor het eerst iemand veroordeeld wegens het ontkennen van de Holocaust. De 42-jarige man kreeg 18 maanden voorwaardelijke celstraf en wordt voor een periode van drie jaar onder supervisie gesteld. Dat heeft het gerechtshof van Boedapest in hoger beroep bepaald, meldden Hongaarse media donderdag.

Ook moet de man minstens drie keer het Holocaust Herdenkingscentrum in Boedapest bezoeken en zijn indrukken weergeven. Als alternatief mag hij het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen bezoeken, of het beroemde Yad Vashem gedenkcentrum in Jeruzalem. Hij mag niet deelnemen aan betogingen en politieke bijeenkomsten. Zijn naam is niet bekendgemaakt.

De man werd tijdens een demonstratie in oktober 2011 gezien met een Hebreeuws spandoek waarop stond: "De Holocaust is nooit gebeurd". Volgens een wet uit 2010 is het ontkennen van de Holocaust strafbaar. Ongeveer 600.000 Hongaarse Joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebracht.

[Copa] Atlético deelt eerste tik uit

Atlético Madrid heeft de eerste halve finale van de Copa del Rey gewonnen van Sevilla. De Madrilenen waren in eigen huis te sterk: 2-1. De return is over vier weken in Sevilla.

Voor rust was er niet veel te beleven in het eerste duel van het tweeluik. Vijf minuten na rust schoot Diego Costa de Madrilenen naar een voorsprong. Hij benutte een strafschop. Lang werd er echter niet genoten van de minimale voorsprong.

Amper vijf munuten later maakte Sevilla-goalgetter Negredo de achterstand ongedaan, wederom vanuit een strafschop. Voor scheidsrechter Miguel Gámez was dat nog niet voldoende. Met nog twintig minuten te spelen kreeg Atlético wederom een penalty. Weer was het Diego Costa die koelbloedig was.

Picross e2

Sinds Nintendo DS ben ik best wel weer flink aan het puzzelen op mijn handhelds. Waar het voorheen bleef bij Tetris kwam Nintendo DS met titels als Pic Pic, Polarium, Slitherlink en natuurlijk Picross. Die laatste is de eerste die de overstap naar 3DS maakte afgelopen zomer met de eShop-titel Picross e. Nu is het tijd voor het 'vervolg': e2.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.