FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 januari 2013

Anderlecht en Genk door in Beker

Zonder te imponeren heeft RSC Anderlecht zich geplaatst voor de halve finales van de Beker van België (1-0). Het Racing Genk van Mario Been verloor, maar gaat ook verder.

Anderlecht had aan een treffer van Tom de Sutter voldoende voor de overwinning. Op aangeven van Dennis Praet zette de aanvaller zijn ploeg na achttien minuten op voorsprong. Vervolgens nam de Brusselse koploper gas terug en trok het de overwinning eenvoudig over de streep.

Het Genk van trainer Been hoefde na de eclatante 5-0 overwinning bij Zulte-Waregem in de return geen inspanning meer te leveren. De ploeg ging in eigen huis met nipte cijfers onderuit door een benutte strafschop van Leye.

Overige uitslagen:
Kortrijk - STVV: 1-0
Oostende - Cercle Brugge: 1-2

Geen loon voor verdachte oud-bestuurder Laurentius

De van fraude verdachte oud-bestuurder Walter V. van woningcorporatie Laurentius heeft geen recht op doorbetaling van zijn loon. Dat heeft de kantonrechter in Breda woensdag bepaald. De oud-directeur was naar de rechter gestapt, omdat hij vindt dat hij ondanks zijn schorsing recht heeft op doorbetaling van zijn salaris.

V. werd in mei opgepakt op verdenking van vastgoedfraude. Hij zou hebben gedeeld in de winst op panden die voor veel geld waren verkocht aan Laurentius. V. werd daarop door zijn werkgever geschorst, zonder doorbetaling van zijn loon.

Volgens de rechtbank heeft een geschorste werknemer in principe recht op doorbetaling van zijn loon, maar kan dit recht ontzegd worden als sprake is van onredelijk handelen. De rechter stelde dat V. ten onrechte niet meewerkt aan het onderzoek naar de fraude en hij ook geen goede verklaring heeft gegeven voor de zevenhonderdduizend euro die in mei bij hem werd aangetroffen.

In augustus diende ook al een kort geding in de zaak. Ook toen oordeelde de rechtbank dat V. geen recht had op doorbetaling van het loon.

In oktober ontsloeg Laurentius de financiële topman, omdat hij geprobeerd zou hebben het onderzoek naar de fraude te beïnvloeden. Vijf medewerkers verklaarden destijds dat de financiële man hen onder druk had gezet om hun verklaringen te beïnvloeden.

Walter V. is sinds oktober op vrije voeten, maar is nog steeds geschorst. De woningcorporatie heeft tijdens de zitting aangegeven dat het interne onderzoek bij Laurentius waarschijnlijk in februari is afgerond, net als het strafrechtelijk onderzoek naar V.

De Bredase woningcorporatie moest vorig jaar nog gered worden met een borgstelling van tien miljoen euro door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Nog voordat de fraudezaak aan het licht kwam, zat de corporatie financieel al in de gevarenzone. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies stelde in april daarom een externe toezichthouder bij Laurentius aan.

[Copa] Barcelona thuis niet langs Málaga

FC Barcelona heeft woensdag in de kwartfinale van de Copa del Rey gelijkgespeeld tegen Malaga. De thuiswedstrijd in Camp Nou eindigde in 2-2.

Málaga kwam na 25 minuten verrassend op voorsprong via Manuel Iturra, maar vijf minuten later was de achterstand weggepoetst. Eerst trof Lionel Messi doel, even later deed Carles Puyol hem dat na. Met tien man kwam Málaga vlak voor tijd terug. Ignacio Camacho liet met zijn schot doelman Jose Pinto kansloos.

Eerder woensdag speelden Real Zaragoza en Sevilla met 0-0 gelijk. Bij Sevilla speelde Hedwiges Maduro de hele wedstrijd. De returns van de kwartfinaleduels worden volgende week afgewerkt. Real Madrid won dinsdag al met 2-0 van Valencia. Donderdag staan Atletico Madrid en Real Betis Sevilla nog tegenover elkaar in hun heenwedstrijd.


Barcelona thuis niet langs Malaga in Copa (Foto: Novum)

One Direction schrikt van de rauwe werkelijkheid

De mannen van One Direction zijn diep onder de indruk van hun reis naar Ghana. De boyband vertrok naar het Afrikaanse land om liefdadigheidswerk te doen voor het goede doel Comic Relief.

Niall Horan twitterde dat hij krottenwijken van dichtbij heeft gezien. "Dit is echt waar! Ze hebben je nodig, armoede bestaat echt!" Volgens de zanger was het zijn beste levenservaring ooit. "Het was geweldig, een echte eye-opener."

Harry Styles heeft het over de meest bijzondere dag van zijn leven. "We zullen altijd dankbaar zijn dat we mee mochten."


Liefdadigheidsreis grijpt One Direction aan (Foto: Novum)

[FA Cup] Arsenal en ManU bekeren verder

Arsenal en Manchester United hebben woensdag alsnog de vierde ronde van de FA Cup bereikt. De twee Engelse grootmachten wonnen hun replays nipt. Arsenal was thuis met 1-0 te sterk voor Swansea City. Ook United speelde thuis. West Ham United werd op Old Trafford ook met 1-0 geklopt.

Arsenal en Swansea gingen een helft redelijk gelijk op, maar in het tweede bedrijf waren de Londenaren duidelijk beter. Lang kreeg de ploeg van Arsène Wenger de bal echter niet langs de uitblinkende Swansea-goalie Michel Vorm. Terwijl de Welshmen al voorzichtig aan een verlenging begonnen te denken, besliste Jack Wilshere de wedstrijd echter alsnog.

United, waar Alexander Büttner in de basis stond en Robin van Persie rust kreeg, begon beter. Wayne Rooney scoorde al na negen minuten voor de Mancunians die daarna echter verzuimden hun voorsprong uit te breiden.

Een klein kwartier voor tijd gaf West Ham een strafschop weg, maar die werd door Rooney gemist. In de slotfase leek Javier Hernandez alsnog de tweede te scoren, maar de Mexicaan werd wegens buitenspel teruggevlagd.


Arsenal en Manchester United bekeren verder (Foto: Novum)

[Premier League] Puntverlies voor Chelsea

Chelsea heeft thuis dure punten verspeeld tegen Southampton. De Londenaren gaven een comfortabele voorsprong uit handen (2-2).

Doordat Chelsea in december actief was op het Wereldkampioenschap voor Clubs werd het competitieduel tegen Southampton naar vanavond verplaatst. The Blues begonnen uitstekend aan het duel in eigen huis. Na 25 minuten opende nieuweling Demba Ba de score door attent te reageren op een afgeslagen voorzet: 1-0.

Comfortabele voorsprong
Nog voor rust lag ook de tweede Londense treffer achter Artur Boruc. Southampton verdedigde slecht uit, waarna Ramires met een harde knal de lat raakte. De rebound was een prooi voor Eden Hazard, die met een bekeken bal voor 2-0 zorgde. Niets leek een overwinning in de weg te staan, maar de bezoekers knokten zich in het tweede bedrijf verrassend terug.

Na tien minuten in de tweede helft liet Rickie Lambert Petr Cech met een fraaie kopbal kansloos: 2-1. De spanning was terug en Chelsea wankelde. Een kwartier voor tijd werd het zelfs 2-2, toen Jason Puncheon met een harde pegel voor een daverende verrassing zorgde. In de resterende minuten wist Chelsea geen verandering meer te brengen aan de tussenstand, waardoor duur puntenverlies een feit werd.

Grote achterstand
De Londenaren staan nog altijd derde in de Premier League, maar de achterstand op koploper Manchester United bedraagt liefst dertien punten. Voor Southampton is het gelijkspel een welkome. De promovendus staat vijftiende, maar staat slechts drie punten los van de degradatiestreep.

Kritiek op ontwikkelingshulp Mali

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over de vele jaren dat Mali ontwikkelingshulp heeft gekregen van Nederland. Het heeft kennelijk niet kunnen voorkomen dat Frankrijk nu moet bijspringen in de strijd tegen islamitische rebellen, klonk het woensdagavond tijdens een debat over de gewapende strijd in het Afrikaanse land.

Veel partijen refereerden aan de status van Mali als 'donor darling' en de lange betrokkenheid van Nederland bij het land. "Veel succes heeft die jarenlange ervaring kennelijk niet gehad", schamperde Han ten Broeke van de regeringspartij VVD. De hulp heeft niet weten te voorkomen dat Mali niet in staat was het eigen grondgebied te regeren, zei hij.

De liberaal kreeg bijval uit onverwachte hoek. Fractieleider Bram van Ojik (GroenLinks) verklaarde dat hem 'ook wel een beetje een ongemakkelijk gevoel' bekroop toen Ten Broeke het resultaat van de jarenlange ontwikkelingshulp aankaartte. Nederland heeft verschrikkelijk veel gedaan voor het land, zei hij. "Hoe kan het nou toch dat we dit niet hebben zien aankomen?"

D66 en de SGP willen van het kabinet weten welke lessen het trekt over de ontwikkelingshulp die de afgelopen jaren is gegeven. De PVV liet weten sowieso tegen het verstrekken van ontwikkelingshulp te zijn. Het conflict is niet op te lossen met ontwikkelingshulp, zei Raymond de Roon (PVV).

Het kabinet steunt de Franse interventie in Mali. Eerder op de avond maakte de regering ook bekend dat Nederland steun zal leveren aan de Fransen. Op korte termijn wordt minstens één transportvliegtuig gestuurd. Frankrijk heeft daarom gevraagd. Ook overweegt het kabinet om een miljoen euro aan noodhulp aan het land te geven.

Een Kamermeerderheid staat achter de politieke steun die het kabinet aan de Fransen heeft gegeven. Behalve de regeringspartijen spraken onder meer het CDA en de PVV hun steun uit. Wel waren er in de Kamer nog vragen over de precieze vorm die de logistieke steun krijgt. Ook wil de Kamer weten hoe het met de Nederlanders gaat in Mali.

Merk beste scheids 21e eeuw, Nederlanders laag genoteerd

Vandaag publiceerde de Internationale Federatie voor Voetbalgeschiedenis en statistieken (IFFHS) een lijst van beste scheidsrechters in de 21ste eeuw. De Duitser Markus Merk was volgens de statistici de beste arbiter in de afgelopen twaalf jaar.

Beste Nederlandse scheidsrechter is Dick Jol. Jol is terug te vinden op de 42e plaats. De tweede Nederlander op de lijst is Björn Kuipers. Hij staat 76e. Verder is er geen Nederlandse arbiter in de top-100 terug te vinden.

Hieronder de uitslag.

# Naam Nat. Punten
1. Markus Merk Dui 135
2. Jorge Larrionda Uru 108
3. Oscar Ruiz Col 104
4. Frank de Bleeckere Bel 98
Howard Webb Eng 98
6. Massimo Busacca Zwi 96
Lubos Michel Slo 96
8. Pierluigi Collina Ita 91
9. Roberto Rosetti Ita 91
10. Kim Milton Nielsen Den 84
42. Dick Jol Ned 42
76. Björn Kuipers Ned 3

Twee man vast voor nepbom Wolvega

Twee mannen die verdacht worden van het plaatsen van een nepbom bij het treinstation in Wolvega zijn woensdag aangehouden. De bom werd vrijdag bij het station in de Friese plaats ontdekt. Waarschijnlijk gaat het om een uit de hand gelopen grap, meldt de politie.

De nepbom bestond uit een aantal aan elkaar geplakte flessen, voorzien van elektronica. Een reiziger vond het pakketje naast een kaartjesautomaat en belde de politie. Daarop werd de omgeving van het station afgezet en werd het treinverkeer stilgelegd. Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek dat het een om een nepbom ging.

De politie kwam het tweetal, 20 en 21 jaar oud en afkomstig uit Wolvega, op het spoor na een getuigenoproep en een buurtonderzoek. Het verhoor van de twee wordt nog voortgezet.

[Dakar] Organisatie breekt etappe auto's en trucks af

De organisatie van de Dakar Rally heeft de elfde etappe voor auto's en vrachtwagens wegens overvloedige regenval afgebroken. De meeste coureurs werden naar waypoint 3 tegengehouden omdat ze door een rivierbedding moesten rijden die door de regen in het gebied blank was komen te staan.

Het afgelasten van de etappe is slecht nieuws voor een aantal coureurs, waaronder Gerard de Rooy die na twee mindere dagen juist weer het tempo te pakken had. De Iveco-coureur ging aan de leiding en stond op het punt wat van zijn achterstand in het klassement af te halen. Bij de auto's stond Robby Gordon op dat moment met zijn Hummer bovenaan. Het is nog niet bekend hoe de etappe van vandaag verwerkt zal gaan worden in het klassement.

[Copa] Emery debuteert bij Sevilla met remise

Sevilla en Real Zaragoza hebben elkaar in de kwartfinale van de Copa del Rey in evenwicht gehouden. Het heenduel eindigde zonder doelpunten (0-0). Komende week woensdag volgt de return in Andalusië.

Het duel betekende het officiële debuut van trainer Unai Emery bij Sevilla. De oefenmeester werd deze week aangesteld als opvolger van de wegens teleurstellende resultaten ontslagen Michel.

Emery had in zijn opstelling een basisplaats over voor Hedwiges Maduro. De Nederlander speelde negentig minuten mee, maar kon Sevilla geen overwinning bezorgen. Aan de kant van Zaragoza viel verdediger Glenn Loovens in de laatste minuut in.

Groeneveld wint op natuurijs Haaksbergen

Christijn Groeneveld heeft de marathon op natuurijs in Haaksbergen gewonnen. De BAM-rijder won in de sprint van zijn medevluchter Geert Plender Ingmar Berga won de strijd om de derde plek.

Groeneveld en Plender hadden een ronde voorsprong genomen op het peloton. Zij wisten deze voorsprong intact te houden en zodoende moest een sprint beslissing brengen. Daarin was Groeneveld de sterkste.

Bij de vrouwen ging de winst naar Mariska Huisman. De 29-jarige rijdster hield in de sprint Irene Schouten en Foske Tamar van der Wal echter zich. Daardoor kreeg deze marathon dezelfde top-drie als dinsdag in Noordlaren.

De marathonvierdaagse wordt donderdag hervat met een wedstrijd in Gramsbergen. Vrijdag wordt afgesloten in Veenoord.

'Rijtuigen Oranjes kosten miljoenen'

De auto's, paarden en rijtuigen van het koningshuis kosten jaarlijks twee tot tweeënhalf miljoen euro. Dat blijkt uit documenten die het ministerie van Algemene Zaken heeft vrijgegeven aan RTL Nieuws, meldt de nieuwsrubriek woensdag op zijn website. De documenten waren tot dusver vertrouwelijk.

In 2010 werd ruim 2,6 miljoen euro in rekening gebracht, een jaar later ruim 2,3 miljoen euro. De cijfers komen uit accountantsrapportages over de zogeheten functionele uitgaven van het koninklijk huis. Eerder werd een verzoek tot openbaarmaking nog afgewezen. In de begrotingsstukken van Prinsjesdag werden de kosten niet uitgesplitst.

Volgens RTL Nieuws liggen de totale kosten van voor het rijtuigenpark fors hoger dan eerder aangegeven. Uit eerdere specificaties uit 2009 ging het om een bedrag van zo'n 1,7 miljoen euro, stelt de nieuwsrubriek.

Waar het geld precies aan wordt uitgegeven, is niet duidelijk. Dat geldt ook voor andere posten. Zo wil premier Mark Rutte (VVD) volgens RTL Nieuws geen duidelijkheid geven over de kosten van een bezoek aan de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba uit 2011 dat 423.476 euro kostte, omdat dit de ruimte zou inperken voor de koningin.

RTL Nieuws overweegt nu opnieuw naar de rechter te stappen. "Het ziet ernaar uit dat er bij het ministerie van premier Rutte meer bekend is dan we tot dusver mochten weten", stelt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. "Omdat het gaat om de besteding van belastinggeld, denken we dat we een sterke zaak hebben als we hiermee naar de rechter gaan."

De nieuwsrubriek begon in 2008 een rechtszaak om de onderhoudskosten van het jacht van Beatrix De Groene Draeck openbaar te krijgen. Toen het onderzoeksrapport van de accountantsdienst van het ministerie van Defensie naar buiten kwam, trok RTL Nieuws het kort geding in.

Agenten Brazilië mogen zwaar wapentuig dragen

Braziliaanse politieagenten mogen wapens met een zwaar kaliber aanschaffen voor persoonlijk gebruik. Daar heeft de Braziliaanse krijgsmacht toestemming voor verleend, zei een woordvoerder woensdag. Het leger heeft in Brazilië jurisdictie over de meeste politiediensten.

Critici vrezen dat veel agenten niet weten hoe ze met dergelijk wapentuig moeten omgaan en daarmee een risico voor de bevolking vormen. Diverse steden in het land hebben te kampen met een scherpe toename van geweld. In sommige gevallen ligt de schuld van dit geweld bij agenten die op dat moment niet in functie waren.

Dode Weert blijkt neergeschoten

De 43-jarige man die vorige week donderdagochtend dood werd aangetroffen in Weert, is neergeschoten. Dat blijkt uit sectie bij het Nederlands Forensisch instituut, meldt de politie woensdag. De politie houdt er rekening mee dat het slachtoffer woensdag om het leven is gebracht.

Een voorbijganger vond het lichaam vorige week op een terrein aan de Ringbaan Oost. De politie ging al direct uit van een misdrijf.

De man komt oorspronkelijk uit Weert, maar woonde sinds enkele maanden in Venlo. De politie is op zoek naar mensen die vorige week woensdag iets verdachts hebben gezien of schoten hebben gehoord.

NVWA ontkent misstanden met kermisattracties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontkent dat jarenlang een groot deel van de kermisattracties niet goed is gekeurd. In Nederland kunnen geen ongekeurde attracties staan, stelt de autoriteit woensdag in reactie op berichtgeving dinsdag in De Telegraaf.

De krant schreef dat werknemers van keuringsbedrijf Vinçotte in Breda op grote schaal geld hebben aangenomen van kermisexploitanten in ruil voor een gunstig keuringsrapport. Vorig jaar deed de NVWA een inval bij het bedrijf maar dat is ten onrechte in verband gebracht met foutieve keuringen, stelt de NVWA.

Incidenten met kermisattracties die worden genoemd in het artikel zijn onderzocht door de NVWA. Die hadden niets te maken met foutieve keuringen maar met zaken als een foute bediening. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar misstanden bij Vinçotte. De NVWA wil daar verder niets over kwijt.

De NVWA is verder verbijsterd over de reactie van kermisbond Bovak, woensdag in De Telegraaf. Volgens de autoriteit is er regelmatig overleg en is mede op hun verzoek de wetgeving omtrent buitenlandse kermisattracties verscherpt. Bovak stelde dat niet de bond maar de NVWA eindverantwoordelijk is.

Vanaf dit jaar mogen buitenlandse exploitanten die geen keuringscertificaat hebben, maximaal veertien dagen op een kermis staan met een certificaat uit eigen land. Gaat de attractie daarna naar andere kermissen dan geldt het Nederlandse keuringsregime. Exploitanten dienen hun attracties jaarlijks te laten keuren. Niet-goedgekeurde attracties worden volgens de NVWA direct gesloten.


NVWA ontkent misstanden met kermisattracties (Foto: Novum)

Obama wil strengere controle bij aanschaf vuurwapen

De Amerikaanse president wil het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten terugdringen met strengere wetgeving rond vuurwapenbezit. Er moeten verscherpte controles komen bij de aanschaf van een vuurwapen, onder meer door een grotere databank met gegevens over wapenkopers.

Betere controles zijn de beste manier om te voorkomen dat vuurwapens in handen van gevaarlijke individuen komen, aldus het Witte Huis. Veertig procent van de wapenverkopen vindt nu nog plaats zonder dat er een controle van de achtergrond van de koper is verricht. Het is aan het Congres om deze mazen in de wet te dichten.

Federale instanties moeten 'relevante gegevens' beschikbaar stellen aan het controlesysteem en toestaan dat gevoelige informatie, bijvoorbeeld over de geestesgesteldheid van de koper, beschikbaar komt.

Obama trekt voorts een half miljard dollar uit om vuurwapengeweld tegen te gaan.

Burgemeester overweegt aangifte om pornofoto

Burgemeester van Etten-Leur Heleen van Rijnbach overweegt om aangifte te doen van een gemanipuleerde foto waarin zij in compromitterende pose staat afgebeeld. Weblog GeenStijl plaatste woensdag een link naar de foto. De Brabantse gemeente heeft Geenstijl gesommeerd de afbeelding te verwijderen.

Het gaat om een foto waarop een pornoster met ontbloot onderlijf staat afgebeeld met een bladblazer. Het hoofd van CDA-politica Van Rijnbach is er door onbekenden met een computerprogramma op geplakt. De weblog plaatste woensdagochtend een link naar het plaatje.

Van Rijnbach is niet blij met de afbeelding, zo laat haar woordvoerder weten. Ze overweegt aangifte te doen, al is nog niet duidelijk tegen wie die aangifte zou moeten zijn.

Mogelijk heeft de foto te maken met een boete die de rechter woensdag oplegde aan een 70-jarige man vanwege een video. Hierin wordt de burgemeester afgebeeld als Marilyn Monroe, van wie met een bladblazer de jurk van het lijf wordt gezogen.

De e-mail die de gemeente aan GeenStijl stuurde lijkt weinig effect te sorteren. "Wij verwijderen helemaal niets, aangezien wij niets op onze servers hebben staan", schrijft het blog, gevolgd door de sneer: "Hebben jullie in Etten-Leur niks belangrijkers te doen dan het internet afspeuren op smerige blogwebsiteplaatjes?"

Vergunning 'Fritzl-café' Warschau ingetrokken

Het stadsbestuur van Warschau heeft de vergunning ingetrokken van een café dat was vernoemd naar de Oostenrijkse verkrachter Josef Fritzl. Tegen de opening van het café, 'Fritzls Kelder', in de historische straat Nowy Swiat was protest aangetekend door een belangenorganisatie voor kinderen. Op internet was veel ophef ontstaan over het café.

Burgemeester van Warschau Wojciech Bartelski zei woensdag de vergunning te hebben ingetrokken. De eigenaar van het café kan vervolgd worden voor het verheerlijken van misdaad en veroordeeld worden tot een maximale gevangenisstraf van een jaar.

Fritzl werd in 2009 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij hield zijn dochter Elisabeth 24 jaar gevangen in een kelder en verwekte bij haar zeven kinderen, van wie er een overleed.

Politie brengt kaaimannen naar opvang

Een man uit Hoofddorp die thuis twee kaaimannen had moet het voorlopig zonder zijn beide huisdieren doen. Het aquarium waarin ze waren ondergebracht bleek niet geschikt voor de krokodilachtigen. De politie besloot woensdag in te grijpen omdat een eerdere waarschuwing eind vorig jaar niet bleek te hebben geholpen.

Een van de kaaimannen, een beest van ongeveer 1,20 meter lang, lag in een te klein aquarium. Daardoor kon het reptiel niet uit het water op het droge kruipen. Bij de controle die de politie woensdag deed met de Landelijke Inspectie Dierenbescherming werd bovendien een tweede kaaiman gevonden. Die was met dertig centimeter een stuk kleiner.

De man had beide beesten overigens legaal in zijn bezit, zo meldt de politie. De twee kaaimannen zitten nu in een opvang.

[Upd] Noord-Afrikanen onthoofden kat (+ foto)

Op sociale media wordt sinds gisteren een uiterst schokkende foto verspreid. Hierop zijn vier knulletjes te zien die grijnzend de kop van een kat omhoog houden. Een van hen houdt een mes en het lijf van de poes vast.

De foto, waarvan de echtheid overigens niet kan worden geverifieerd, is gisteren geplaatst op de Facebook-pagina 'WAZ MET JOU'. Hier zijn de meningen over de laffe actie die is afgebeeld nogal verdeeld.

De een is vol lof. "SOLDIERS!!!!", vindt ene Brahim. "Wtf gast das wel heel cool ja", vindt ene Dorien. Anderen spreken er juist weer schande van. Zo hopen sommigen dat de kornuiten hetzelfde zullen overkomen als de kat in kwestie.

Volgens Reddit zou het viertal uit Schiedam komen. Er is nog niemand gearresteerd.

Update 22.10 uur:
Velen twijfelen echter aan de authenticiteit van de bewuste foto. Zo zou deze niet in Nederland zijn genomen en al enkele maanden op internet circuleren. Er blijkt helaas een complete fotorapportage te zijn gemaakt rond de kat, die via Google eenvoudig is te vinden en op een Arabisch forum gepost. Op deze foto's wordt het katje niet alleen onthoofd, maar ook gevild.

'Ajax versterkt zich met Meleg'

Ajax heeft een akkoord bereikt over de transfer van de Serviër Dejan Meleg. Dat meldt NUsport. De aanvallende middenvelder stond al lange tijd in de belangstelling van de Amsterdammers, die inmiddels een akkoord hebben bereikt met zijn club Novi Sad. Meleg zal voor drie seizoenen tekenen bij de hoofdstedelingen.

Volgens NUsport heeft Ajax een werkvergunning aangevraagd voor Meleg, die in december al tegenover diverse Servische media liet doorschemeren vanaf 2013 voor Ajax te zullen spelen. Mocht de transfer doorgang vinden, dan is Meleg de eerste winteraankoop van de Amsterdammers.

'PSV komt met hoger bod voor Maher'

PSV gaat een tweede poging wagen om Adam Maher los te weken bij AZ. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens het Brabantse medium geeft de Eindhovense club de strijd om de aanvallende middenvelder niet op en zal het een dezer dagen met een verhoogd bod op de proppen komen. Het eerste bod van vijf miljoen euro werd door AZ resoluut van tafel geveegd.

Maher liet deze week weten zijn zinnen te hebben gezet op een overstap naar de huidige koploper. "Ik wil naar PSV. Punt", aldus de spelmaker in gesprek met De Telegraaf. "Als er nog iets bovenop het eerste PSV-bod van vijf miljoen euro komt, vind ik dat AZ me moet laten gaan."

Obama spendeert 10 miljoen voor onderzoek geweld in games

De president van de Verenigde Staten van Amerika, meneer Barack Obama, heeft het congres om 10 miljoen dollar gevraagd om een onderzoek te laten uitvoeren naar de correlatie tussen videogames en geweld. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het Center for Disease Control.

Dit nieuws volgt het nieuws van vorige week toen enkele belangrijke personen uit de videogame-industrie een gesprek hadden met vice-president Joe Biden. Ook hield Biden gesprekken met verschillende organisaties die belang hebben bij dit grootschalige onderzoek. In totaal zou Biden met 220 verschillende instanties gesproken hebben in 22 bijeenkomsten.

Het lijkt erop dat Biden niet overtuigd is dat videogames verantwoordelijk zijn voor gewelddadige gebeurtenissen zoals de recente schietpartij in Sandy Hooks, maar wil wel meer onderzoek: "We weten dat er niet één antwoord is en om eerlijk te zijn weten we niet eens of de gedachte van mensen wel van invloed zijn of niet." Obama stond zijn stand-in bij: "We hebben niets aan onwetendheid. We hebben niets aan het niet weten van de wetenschap achter deze geweldepidemie."

De afgelopen 17 jaar is er geen onderzoek geweest naar geweld en wapenbezit in Amerika maar recente gebeurtenissen hebben hier verandering in gebracht. Misschien dat deze 10 miljoen nu kan bewijzen dat games wel, of juist niet, verantwoordelijk zijn voor gewelddadige jeugd.

obama

'Nooddienstregeling spoor mislukking'

De door NS en ProRail afgekondigde nooddienstregeling op het spoor heeft niet gewerkt. Dat concludeert de Maatschappij Voor Beter OV na een evaluatie van de eerste twee dagen van deze dienstregeling. Door allerlei storingen is de doelstelling -het aan de praat houden van het treinverkeer- in grote delen van het land op een mislukking uitgelopen. Reizigers zijn dus voor niets afgescheept met gehalveerde treindiensten op de drukste trajecten.

Ook vertoonde de Fyra-dienst op zowel de trajecten Amsterdam - Breda als Amsterdam - Brussel een bedroevend resultaat met hoge uitval en langdurige vertragingen.

Voor Beter OV is het dan ook volstrekt oneens met het besluit van NS en ProRail om ook morgen de uitgeklede dienstregeling uit te gaan voeren. Ten eerste omdat de weersomstandigheden daartoe feitelijk geen aanleiding meer vormen en ten tweede omdat reizigers met langere reistijden en uitpuilende treinen worden geconfronteerd, terwijl dat -zoals vandaag dus is aangetoond- niet leidt tot het per spoor bereikbaar houden van ons land. Ook wordt overduidelijk dat het de NS niet is gelukt, de treinen die wél reden, te verlengen, zodat de reizigers behoorlijk konden worden vervoerd. Er is geen enkele reden om aan te nemen, dat deze treinen morgen en de dagen daarna wél zullen worden verlengd, zegt de reizigersclub tegen FOK!

Voor Beter OV merkt overigens op, dat de term 'uitgeklede dienstregeling' misleidend is, aangezien de NS niet de bedenkers van deze noodmaatregel, maar de reiziger in de kou laat staan. Al eerder bood de club excuses aan voor het in de NS gestelde vertrouwen.

[Dakar] Verhoeven stormt top tien binnen

Frans Verhoeven is in de elfde etappe van de Dakar Rally de top tien in het klassement binnengestormd. De Nederlander werd in de proef tussen La Rioja en Fiambala elfde op ruim 21 minuten van dagwinnaar Kurt Caselli, maar steekt met deze prestatie wel vijf man voorbij.

Voor een aantal goed geklasseerden werd het bijltjesdag, want Helder Rodrigues en Stefan Svitko verloren veel tijd doordat ze zonder brandstof kwamen te zitten. Voor Caselli gold dit niet, want hij boekte zijn eerste dagzege deze rally. De Amerikaan had aan de meet bijna vijf minuten voorsprong op de Portugees Paulo Gonçalves. Naast Verhoeven kende ook Henk Knuiman een goede dag, want hij werd achttiende op ruim 34 minuten achterstand.

In het klassement heeft Cyril Despres nu een voorsprong van ruim dertien minuten op Ruben Faria. Francisco Lopez staat op ruim achttien minuten derde. Verhoeven bezet inmiddels de achtste plaats op 1.14 uur. Knuiman is geklommen naar de achttiende plaats op 2.43 uur.

Bij de quads ging de dagzege naar Paul Smith die Gaston Gonzalez ruim vier minuten voorbleef. Voor Kees Koolen was er vandaag een zesde plaats op achttien minuten achterstand. In het klassement leidt Marcos Patronelli met een voorsprong van 1.50 uur op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat zestiende op bijna tien uur achterstand.

Toch verlof voor Jason W.

Jason W., die in 2004 een handgranaat gooide naar een arrestatieteam in het Laakkwartier in Den Haag, mag toch met verlof. Hij krijgt daarbij wel bewaking mee. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) besloten, meldt een woordvoerder van hem. Teeven legde het verlofverzoek eerder naast zich neer.

De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaalde echter dat Teeven opnieuw moest kijken naar het verzoek van W.. De raad oordeelde dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat W., die lid was van de Hofstadgroep, zou willen ontsnappen.

Naar aanleiding van die uitspraak is navraag gedaan bij politie en justitie, aldus de zegsman. Daaruit bleek dat W. niet meer als vluchtgevaarlijk wordt gezien. Ook komt hij binnenkort na acht jaar cel weer vrij. Teeven acht het verstandig dat W. eerst onder begeleiding naar buiten gaat,'voordat hij zomaar op straat staat'.

Door de actie van de destijds 18-jarige W. in 2004 raakten meerdere agenten ernstig gewond. W. werd veroordeeld tot dertien jaar cel. De Hoge Raad verlaagde de straf van W. eerder met drie maanden omdat de behandeling van zijn zaak te lang had geduurd.

Belg faalt met gejatte fiets

Een Belg is op een nogal domme manier tegen de lamp gelopen na het stelen van een fiets. De beste man had het rijwiel namelijk geschilderd, maar de verf bleek tijdens een proefrit nog lang niet droog.

De 19-jarige man werd aangehouden in Mechelen. De agenten vonden de damesfiets van de Belg nogal vreemd. Zij ontdekten dat de verf nog nat was.

De slimme speurders concludeerden dat de dief de fiets recentelijk had overgespoten. Hun vermoeden werd bevestigd toen bleek dat de Belg de verfsputters nog op zijn broek had zitten. De man heeft bekend het stalen ros afgelopen weekend te hebben gejat en overgeverfd.

Van den Brom treurt om faillissement AGOVV Apeldoorn

Zoals velen inmiddels weten, is AGOVV Apeldoorn failliet verklaard. Dit nieuws ging de fans, John van den Brom, niet in de koude kleren zitten. De oefenmeester, die inmiddels bij RSC Anderlecht de scepter zwaait, had er in de periode tussen 2007 en 2010 de leiding over de selectie.

"Ik heb na mijn vertrek altijd contract gehouden met mensen binnen AGOVV", liet Van den Brom in een reactie weten. "Het is heel triest dat de club ophoudt te bestaan. Ik heb namelijk veel aan AGOVV te danken. Als coach was ik niks, ik heb in Apeldoorn het vak echt geleerd."

Het uitblijven van financiële injecties door sponsoren, die niet voor handen waren, bleven uit. Dat heeft de ploeg uiteindelijk de das omgedaan. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) beslist morgen of AGOVV Apeldoorn per direct uit de competitie wordt gehaald.

Peuters kijken porno op school

Een Frans peuterklasje is voor het leven getekend. De kindjes, slechts twee tot vijf jaar jong, hebben onlangs met open mond zitten kijken naar een snoeiharde pornofilm.

De lerares van het peuterklasje van een school in het Normandische Authieux-sur-le-Port-Saint-Ouen was waarschijnlijk een beetje lui. Ze had een tekenfilm gedownload met het doel deze aan haar leerlingen te laten zien. Ze opende het bestand en liep hierna direct de klas uit.

Vijf minuten later keerde de peuterjuf terug. Blijkbaar had ze het verkeerde bestand aangeklikt, want de kids zaten te kijken hoe ze zelf ooit zijn verwekt. Eenmaal thuis hebben de kindjes hun beklag gedaan bij hun ouders. De lerares zal waarschijnlijk disciplinair worden gestraft, zo heeft de schoolleiding laten weten.

'Lindsay Lohan werkt als hoer'

Lindsay Lohan heeft eindelijk werk gevonden. Ze klust namelijk bij als hoer. Dat beweert haar bloedeigen vader althans.

Volgens vaderlief zou Dina, de moeder van Lindsay, schuldig zijn aan haar nieuwe carrière. "Het hotel, reiskosten, etentjes", verklapt de beste man in Amerikaanse media. "Lindsay hoeft niets zelf te betalen. Na afloop krijgt ze vaak cadeautjes, denk aan sieraden."

LiLa zou haar cliëntèle in hogere kringen zoeken. Haji Abdul Azim, de prins van Brunei, zou haar bekendste klant zijn. Hij zou de voormalige actrice een ton in dollars hebben gegeven om met haar de jaarwisseling door te brengen.

Ook Domingo Zapata zou graag gebruikmaken van Lohans diensten. Lindsay zou tijdelijk haar intrek hebben genomen in het optrekje van de kunstenaar in New York. Hierna verkaste ze weer naar diens appartement in LA. Hiervoor zou ze rijkelijk zijn beloond, zo beweren boze tongen.

LeBron James dicht bij nieuwe mijlpaal

Basketballer LeBron James staat op het punt om de jongste NBA-speler ooit te worden die 20.000 punten scoort. Hij heeft woensdag op bezoek bij Golden State Warriors aan achttien punten genoeg om die mijlpaal te bereiken.

Lukt dat, dan is hij met 28 jaar en zeventien dagen meer dan één jaar jonger dan de huidige recordhouder Kobe Bryant op het moment dat die het record ruim vijf jaar geleden vestigde.

James heeft al de nodige records in handen. De ster van Miami Heat was al onder meer de jongste speler in de NBA-geschiedenis die rookie van het jaar werd, de jongste die 1.000 punten scoorde, de jongste die 10.000 punten scoorde en de jongste die de meest waardevolle speler (MVP) in een all-starwedstrijd werd.

James wordt de 38e speler die de twintigduizend punten haalt en vindt dat behoorlijk indrukwekkend. "Je kijkt naar hoeveel spelers er in deze competitie hebben gespeeld, de geschiedenis van het spelletje. De grens van twintigduizend punten is maar door een heel beperkt aantal bereikt", beseft hij. "Het wordt groots. Ik ben geen enorme fan van statistieken voor individuele spelers, maar dat wordt best cool."

De statistieken wijzen uit dat James zeer waarschijnlijk tegen de Warriors zijn record mag vieren. In 74 van zijn laatste 75 wedstrijden scoorde hij achttien punten of meer.

Naast Bryant (29 jaar en 122 dagen) doorbraken alleen legendes Wilt Chamberlain (29 jaar en 134 dagen) en Michael Jordan (29 jaar en 326 dagen) die grens voor hun dertigste. Die laatste twee hadden wel aanzienlijk minder wedstrijden nodig.

Chamberlain haalde de mijlpaal in zijn 499e duel, Jordan in zijn 620e. James speelt woensdag zijn 726e wedstrijd. Daarmee moet hij ook Oscar Robertson, Kareem Abdul-Jabbar, Elgin Baylor en Allen Iverson voorlaten.


LeBron James dicht bij nieuwe mijlpaal (Foto: Novum)

Huur omhoog, afhankelijk van inkomen

De huren mogen per 1 juli omhoog. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen, mogen verhuurders in elk geval 1,5 procent meer huur vragen. Voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.614 en 43.000 euro mag daar 1 procent bovenop en voor wie meer verdient dan 43.000 euro en in een sociale huurwoning zit, 5 procent.

Minister Stef Blok (Wonen) heeft woensdag zijn voorstellen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil Blok scheefwonen aanpakken en de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Het plan is al in gang gezet door het eerste kabinet-Rutte.

Voor eind februari komt Blok met de nadere uitwerking van de voorgestelde verhuurdersheffing en het woningwaarderingsstelsel. Met de extra huurverhogingen kan de verhuurdersheffing worden gefinancierd, aldus het ministerie.

Rentree Nadal aanstaande

Rafael Nadal lijkt op korte termijn weer op de tennisbaan te staan. De Spanjaard is vrijwel hersteld van een blessure aan zijn knie. Dit bewijzen ook de medische tests, die de tennisser onlangs onderging.

Het is de bedoeling dat Nadal zijn rentree tijdens het Braziliaans Open in São Paulo zal maken. De 26-jarige tennisser heeft dan zeven maanden niet gespeeld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat zijn terugkeer al eerder zou plaatsvinden, maar een buikvirus gooide roet in het eten.

Na afloop van de Australian Open, de eerste Grand Slam van 2013, zakt de Spanjaard naar verwachting naar de vijfde plaats op de wereldranglijst.

Holocaust-ontkennende bisschop krijgt toch boete

De ultraconservatieve Holocaust-ontkennende Britse bisschop Richard Williamson is in Duitsland veroordeeld tot het betalen van een boete van achttienhonderd euro. Dat meldde het Duitse persbureau dpa. Eerder werd een veroordeling van Williamson om procedurele redenen teniet gedaan, waarna een nieuw proces volgde.

Williamson roept met het ontkennen van de Holocaust op tot haat, oordeelde de rechter in Regensburg. De 72-jarige bisschop zei in 2009 in een interview met de Zweedse televisie dat in de buurt van Regensburg werd opgenomen dat hij niet gelooft dat joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in gaskamers om het leven werden gebracht. Dat is strafbaar in Duitsland.

Operatie Narsingh succesvol verlopen

De knie van Luciano Narsingh is vanmiddag succesvol geopereerd. Dit meldt PSV op zijn website. In het gewricht hebben de artsen een reconstructie van de voorste kruisband geplaatst. Daarnaast werd een meniscus-ingreep verricht.

De operatieve ingreep aan de knie van Narsingh, die de kwetsuur in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop opliep, vond plaats in Naarden. Vanaf nu kan de aanvaller zich gaan richten op het herstel, wat naar verwachting zes tot negen maanden gaat duren.

Narsingh is in Eindhoven aan zijn eerste seizoen bezig. De 22-jarige international kwam in de zomerstop over van sc Heerneveen en speelde tot dusver achttien competitieduels. Daarin maakte hij zes doelpunten.

Wielerunie opent klik- en helplijn

De internationale wielerunie (UCI) heeft woensdag in het kader van het antidopingprogramma een gratis klik- en helplijn opengesteld. Bij deze 'hotline', die dag en nacht bereikbaar is, kunnen alle geregistreerde wielrenners terecht voor vragen, tips en verklaringen op dopinggebied.

De UCI heeft een onafhankelijke partij ingeschakeld om de telefoontjes anoniem en vertrouwelijk af te handelen. De gesprekken zullen wel worden opgenomen en indien nodig zullen de bandopnamens worden doorgestuurd naar specialisten op juridisch, medisch en dopinggebied. Deze deskundigen kunnen eventueel nadere stappen ondernemen.

Bigelow verdedigt martelen Bin Laden-film

Kathryn Bigelow heeft gereageerd op de stortvloed aan kritiek over de martelscènes in haar film Zero Dark Thirty, over de jacht op Osama Bin Laden. "Ik vraag me af of de gevoelens die worden geuit over mijn film niet beter geprojecteerd kunnen worden op diegenen die verantwoordelijk zijn voor het beleid van de Amerikaanse regering", schrijft de regisseuse in de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

"Experts verschillen enorm van mening over feiten rond de missie van de geheime diensten en ongetwijfeld blijft dat debat bestaan", gaat Bigelow verder. "Ik denk persoonlijk dat Bin Laden is gevonden dankzij intelligent speurwerk", aldus de regisseuse.

"Martelingen waren, zoals we allemaal weten, een onderdeel van de eerste stadia van de jacht. Dat betekent niet dat ze direct leidden tot de schuilplaats van Bin Laden." Bigelow en scenarist Mark Boal werkten al aan Zero Dark Thirty, die vanaf volgende week in de bioscoop draait, voordat Bin Laden in 2011 in Pakistan werd gevonden en gedood.

"Degenen die werken in de kunsten weten dat het tonen van beelden niet hetzelfde is als het goedkeuren ervan", schrijft de 61-jarige Bigelow. "Als dat zo zou zijn, zou geen enkele kunstenaar meer iets onmenselijks kunnen tonen." Volgens de regisseuse is dat verschil de eerste stap in het bekoelen van de verhitte discussie.

Een aantal Amerikaanse politici is ontsteld over de manier waarop Bigelow het gebruik van martelingen in beeld brengt. Daarnaast laat de Amerikaanse Senaat onderzoeken of de CIA geheime informatie heeft gelekt naar Bigelow en Boal. Ook het Pentagon voert dergelijk onderzoek uit.

Oud-presidentskandidaat John McCain vindt dat de film het idee geeft dat de martelingen uiteindelijk hebben geleid tot het vinden van Bin Laden. Hij eiste dat de filmmakers vooraf aan de kijkers duidelijk zouden maken dat de film niet is gebaseerd op feiten. De film opent nu met een verklaring dat de film is gebaseerd op verklaringen van directe betrokkenen.


Bigelow verdedigt martelscènes Bin Laden-film (Foto: Novum)

Bekerduel Vitesse - Ajax in Emmen

Het Univé Stadion in Emmen zal het decor zijn bij de bekerwedstrijd tussen Vitesse en Ajax. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt. Normaliter zou het bekerduel worden gespeeld in Arnhem, maar doordat er twee dagen later een dancefeest wordt gehouden in het Gelredome was dit niet mogelijk.

Behalve Emmen werd ook het Koning Willem II Stadion in Tilburg genoemd als alternatief. De KNVB besloot vandaag echter dat het duel op 31 januari wordt gehouden in het Univé Stadion.

[Upd] Rafael en Sylvie scheiden wel

Rafael van der Vaart is bij Sylvie op bezoek geweest. De Telegraaf schrijft woensdag dat de voetballer tweeënhalf uur bij zijn ex is gebleven, met wie hij zeven jaar getrouwd was.

Rafael bezocht hun penthouse in Hamburg, waar Sylvie met hun zoon blijft wonen. De voetballer heeft een appartement in de Duitse stad gekocht.

Sylvie en Rafael maakten begin deze maand bekend dat ze gaan scheiden. Ze lieten weten uit elkaar te zijn gegroeid. De Duitse krant Bild schreef eerder dat Rafael Sylvie met oudejaarsavond een klap zou hebben verkocht.

Update 13.53 uur
Volgens Bild kunnen de scheidingspapieren weer worden opgeborgen en de advocaatafspraken worden geannuleerd. "Ik ben zo gelukkig, we gaan het weer met elkaar proberen", aldus Sylvie tegen het Duitse kwaliteitsblad. De twee zouden nog te veel van elkaar houden om er nu al de brui aan te geven.

Update 19.17 uur
Bild heeft de uitspraken van Sylvie blijkbaar uit de dikke duim gezogen, gezien de voormalige tortelduifjes via hun management hebben laten weten dat ze zich niet hebben verzoend. Ook is er geen interview met de Duitse boulevardkrant geweest, zo is te lezen in Het Parool. Maar omwille van de verwarring laten ze tevens weten dat ze een verzoening op langere termijn niet uitsluiten. Volgt u het nog?

Voed je troepen in March of the Eagles

Paradox Interactive heeft een eerste developer diary uitgebracht voor hun RTS-game March of the Eagles. In de video geeft ontwikkelaar Chris King een eerste blik op het spel dat zich afspeelt tijdens de Napoleontische oorlog.

In de trailer zien we onder andere hoe de kaart verandert tijdens het wisselen van de seizoenen. Ook legt de ontwikkelaar uit hoe het voeden en bewapenen van je troepen werkt in de gameplay.

March of the Eagles komt in het eerste kwartaal van 2013 uit op pc.

Gratis pokerspel aangekondigd door Microsoft

Microsoft heeft World Series of Poker: Full House Pro aangekondigd. In de game speel je poker met je avatar, zowel op Xbox 360 als op apparaten uitgerust met Windows 8. Daarbovenop verschijnt World Series of Poker: Full House Pro volledig gratis.

De game verschijnt in de lente van 2013 en bouwt voort op de XBLA-game Full House Poker. Onder meer nieuwe speltypen, echte casino's en cross-platform mogelijkheden worden aan de game toegevoegd. Via die cross-platform functie kan een speler bijvoorbeeld een spel beginnen op een Windows 8-apparaat, om dan via Xbox 360 voort te spelen.

Voorts belooft Microsoft een authentieke WSOP-ervaring, met "de authenticiteit van een live WSOP-evenement. De meest realistische pokerervaring mogelijk wordt naar tv's en Windows 8-apparaten over heel de wereld gebracht."


Emma Stone in spookhuisthriller

Emma Stone is van plan de hoofdrol te spelen in de thriller Crimson Peak van Guillermo del Toro. De actrice is in gesprek over één van de hoofdrollen in het filmproject over een huis dat wordt achtervolgd door geesten, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De plot van de thriller wordt geheimgehouden. Over de rol van de 24-jarige Stone is dan ook nog niets bekend. Del Toro schreef het scenario van Crimson Peak en zal ook de regie van de film voeren. De Mexicaan liet eerder los dat hij met Crimson Peak een hommage wil brengen aan spookhuisklassiekers.

Del Toro is van plan volgend jaar februari te beginnen met de opnames van Crimson Peak. Stone zou de eerste grote naam zijn die aan het filmproject is verbonden. Del Toro komt dit jaar eerst nog met zijn sciencefictionfilm Pacific Rim.


Emma Stone in spookhuisthriller (Foto: Novum)

Koningshuis Monaco tegen Grace Kelly-film

Het koningshuis van Monaco heeft weinig op met de volgend jaar te verschijnen film Grace of Monaco. Het drama met Nicole Kidman in de rol van de moeder van prins Albert, het huidige staatshoofd, zou te veel fictie bevatten. Het koningshuis laat in een verklaring dan ook weten de film niet te onderschrijven.

"Dit is geen biografische film", valt te lezen op de website van The Royal Correspondent. "Hier wordt een pagina van de geschiedenis herschreven waarbij het verleden van het Vorstendom van Monaco en hun families nodeloos wordt geromantiseerd." Daarnaast zou de film een hele reeks scènes bevatten die "puur fictief" zijn.

Het koningshuis zegt in het verleden wel betrokken te zijn geweest bij de film. Nadat geen van de suggesties tot aanpassing van het scenario tot iets leidden, besloot de familie de medewerking op te zeggen.


Koningshuis Monaco tegen Grace Kelly-film (Foto: Novum)

Bernardo Bertolucci in College Tour

Bernardo Bertolucci is op 27 januari te gast in een speciale uitzending van College Tour. Het programma rondom de Italiaanse regisseur van films als Novecento, The Last Emperor en Last Tango in Paris, wordt opgenomen tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam, dat in de havenstad plaatsvindt. Dat laat de organisatie woensdag weten.

Tijdens het IFFR beleeft Bertolucci's nieuwste film Io e Te (Me and You) zijn Nederlandse première. Zoals altijd is het interview onder leiding van Twan Huys en krijgen studenten de gelegenheid om hun eigen vragen te stellen.

De 72-jarige filmmaker is een van de toonaangevendste van zijn generatie. Hij werd vier keer genomineerd voor een Oscar, waarvan twee keer voor The Last Emperor uit 1987, voor beste regie en beste scenario. De film won dat jaar ook de Bafta voor beste film. Vorig jaar ontving hij de Lifetime Achievement Award van de European Film Academy.


Bernardo Bertolucci te gast in College Tour (Foto: Novum)

Europees Parlement stemt in met kredietbureauregels

Kredietbeoordelaars moeten in Europa aan strengere regels gaan voldoen. Het Europees Parlement stemde woensdag in met het voorstel van de Europese Commissie hierover.

De drie grote ratingbureaus, Moody's, Standard & Poor's en Fitch, kregen na de kredietcrisis flinke kritiek te verwerken. Zij zouden met hun positieve oordeel over verknipte hypotheekpakketten schijnveiligheid hebben gecreëerd. In de recente Europese schuldencrisis kwamen de bureaus bovendien op 'gevoelige' momenten met een lager oordeel over landen, zoals Portugal.

Onder de nieuwe regels moeten de kredietbureaus hun rating voortaan publiceren op een Europees platform. Dat moet de 'transparantie, diversiteit en zichtbaarheid' ten goede komen. De bureaus worden bovendien verantwoordelijk gesteld voor hun kredietoordeel, zodat mogelijk misbruik kan worden gestraft.

De regels moeten belangenvermenging voorkomen, omdat de kredietbureaus nu vaak afhankelijk zijn van de bedrijven waarover ze oordelen. Financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, moeten onder de nieuwe regels meer zelf een oordeel vormen over hun kredietrisico's, zodat ze niet automatisch vertrouwen op externe ratings van bureaus.

Brussel gaat daarnaast onderzoeken hoe de concurrentie op de kredietratingmarkt kan worden vergroot. Nu zijn er naast de drie Amerikaanse bureaus bijna geen serieuze spelers actief.

FOK!filmtip van de dag: Click

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

In het land der blinden is éénoog koning. Zo kan het zomaar zijn dat een komisch niemendalletje als Click verheven wordt tot FOK!filmtip-proporties. Niet dat de film, waarin een sukkelige Adam Sandler een afstandbediening voor het leven bemachtigd, niet amusant is. Maar een meesterwerk is het natuurlijk ook niet. Om 20:30 uur afstemmen op RTL5 levert in ieder geval vermaak op.

Dat kan je niet zeggen van The Day the Earth Stood Still, die RTL7 uitzendt op dezelfde tijd. Ook RTL8 zet in op insomniapatiënten met het slaapverwekkende Brandende Liefde. Eigenlijk zijn de geluksvogels die Vlaamse commerciële omroepen kunnen ontvangen het beste af: 2BE zendt Heat uit, de meesterlijke actiefilm met grootheden Al Pacino en Robert DeNiro.

Anton Corbijn en Tom Waits maken fotoboek

Anton Corbijn en Tom Waits hebben hun krachten gebundeld voor een fotoboek. De Nederlandse fotograaf en de Amerikaanse muzikant presenteren 8 mei het boek Waits/Corbijn '77-'11, staat op de website van Waits.

In het boek, waarvan slechts 6600 exemplaren op de markt worden gebracht, staan meer dan tweehonderd foto's die de 57-jarige Corbijn de afgelopen ruim dertig jaar van Waits maakte. Daarnaast bevat het boek ruim vijftig pagina's met foto's en overpeinzingen van Waits zelf.

Corbijn en Waits leerden elkaar in 1977 kennen toen de Nederlander de zanger in zijn thuisland fotografeerde. "Het komt zelden voor dat je langer dan dertig jaar foto's maakt van iemand", vertelt Corbijn. "Ons werk is organisch gegroeid en daarin schuilt de schoonheid. Als we samenwerken zijn we net kinderen die niet volwassen willen worden. Dat is bevrijdend en een broodnodige legale drug."

Ook de 63-jarige Waits zegt graag met Corbijn te werken. "Hij is echt iemand met een visie", zegt Waits. "Ik spring echt niet zomaar van een rots in een draculacape."


Ander werk van Corbijn

Witte Huis verbolgen over NRA-video

Het Witte Huis heeft woensdag zijn veroordeling uitgesproken over een internetvideo van wapenlobbygroep NRA waarin president Barack Obama een 'elitaire hypocriet' wordt genoemd omdat zijn dochters beschermd worden door gewapende agenten van de Secret Service, terwijl de president niet akkoord wil gaan met bewapende bewakers bij scholen. De dochters van de president zouden niet gebruikt mogen worden als 'pionnen in een politiek gevecht', zei Witte Huis-woordvoerder Jay Carney.

De NRA plaatste de video woensdag op internet voorafgaand aan de aankondiging van nieuwe wapenwetgeving door Obama. De president wil dat het Congres strengere wapenwetten invoert, waaronder een verbod op zogenoemde aanvalswapens en extra controles bij de aanschaf van een vuurwapen. De NRA draagt als oplossing voor minder vuurwapengeweld onder andere gewapende bewakers bij scholen aan.

Nieuwe Final Fantasy aangekondigd

Square Enix heeft een nieuwe Final Fantasy-game aangekondigd. Het betreft Final Fantasy All The Bravest voor iOS. De game is gebaseerd op het oude ATB-vechtsysteem dat we nog kennen uit het Super Nintendo-tijdperk.

De game richt zich op je gameparty en je hebt de mogelijkheid om tientallen personages tegelijk te besturen. De personages komen uit allemaal verschillende delen uit de franchise, zelfs Cloud is omgetoverd tot sprite zodat hij in de stijl van FFATB past. De hele game kent vijanden, personages, muziek en omgevingen die je al eerder bent tegengekomen.

De basisgame kost 3,99 en je kunt extra (random) personages (99 cent) en extra werelden (3,99) kopen.

Xbox Live account migratie nu mogelijk

Vanaf nu is het mogelijk om je Xbox Live-account over te zetten naar een ander land. Dit maakt het mogelijk om te emigreren zonder dat je jouw Gamertag, Achievements of Microsoft Points verliest tijdens de verhuizing.

De mogelijkheid is al een tijd geleden besproken maar vanaf nu is het dus ook daadwerkelijk mogelijk. Voor sommige gamers kan het leuk zijn om in plaats van een Nederlands account een Amerikaans account in te stellen zodat je toegang hebt tot Xbox Live Indie Games. Denk er echter wel aan dat je betaalmogelijkheden moet hebben in het betreffende land, en dat je maar één keer per kwartaal kunt wisselen.

Grote misdaadbaas Rusland doodgeschoten

Een van de grote misdaadbazen van Rusland is in Moskou doodgeschoten. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

De 75-jarige Aslan Oesojan, die de bijnaam Opa Chasan droeg, kwam als etnische Koerd ter wereld in de voormalige Sovjetrepubliek Georgië. Zo'n twintig jaar lang stond hij aan het hoofd van een van de grootste criminele bendes in Rusland. De bende liet zich in met de handel in wapens en drugs en hield er diverse ondergrondse casino's en legale bedrijven op na.

Oesojan werd dinsdag door een onbekende met een enkele schot geveld in een restaurant in Moskou. Sinds 2006 verkeerde hij in een staat van oorlog met een andere bende, die eveneens onder leiding van een Georgiër, Tariel Oniani, staat.

NS blijft met minder treinen rijden

De NS rijdt ook donderdag volgens een aangepaste dienstregeling. De aanhoudende vorst dwingt het spoorbedrijf daartoe om grotere problemen te voorkomen, laat de NS woensdagmiddag weten. Reizigers moeten net als dinsdag en woensdag rekening houden met grotere drukte in de trein dan normaal.

Op sommige trajecten moet ook donderdag bovendien extra worden overgestapt. Bij een aangepaste dienstregeling rijdt de NS halfuurdiensten op routes waar normaal elk kwartier wordt gereden. Dat moet de kans op opstoppingen verkleinen. Ook is er meer ruimte om eventuele verstoringen op te lossen.

Reizigersvereniging Rover roept de NS woensdag op met spoed langere treinen in te zetten op enkele trajecten. Door de aangepaste dienstregeling van dinsdag en woensdag moesten op meerdere plaatsten reizigers noodgedwongen achterblijven op het perron. De overgebleven korte treinen waren overvol, stelt de vereniging.

Trajecten waar volgens Rover problemen optreden zijn onder meer Almere-Amsterdam, Amsterdam-Uitgeest, Den Haag-Rotterdam en Arnhem-Utrecht. Ook tussen Amersfoort en Amsterdam zouden veel problemen ontstaan, omdat de intercity helemaal is geschrapt. "Een rücksichtsloze maatregel, waarbij het comfort van NS en ProRail centraal staat", aldus Rover in een boze mail aan NS.

Ondanks de problemen met de te korte treinen, heeft Rover wil de indruk dat het dit jaar beter gaat met de sneeuwdienstregeling. Totale chaos is vooralsnog uitgebleven.

Meisje (15) krijgt vaginatattoo met vriends naam

Matthew Abram Rader heeft zijn vriendinnetje een bijzonder cadeau gegeven voor haar vijftiende verjaardag. Het leek de ouwe snoeperd uit Corvallis, in de Amerikaanse staat Oregon, wel een leuk idee om zijn naam op haar lichaam te tatoeëren. De 30-jarige heeft daarom voor altijd zijn naam op haar vagina gezet.

Rader heeft al sinds het meisje veertien is een seksuele relatie met haar. Toen ze onlangs verjaarde, besloot de beste man haar een paar cadeaus te geven waar ze haar hele leven lang van kan genieten.

Het kind is verblijd met maar liefst drie tattoos. De eerste, een vlinder met een doodskop, heeft een plaatsje gekregen in de nek van het meisje. De twee andere, Raders naam en een klavertje vier, belandden rond de genitaliën van het tienermeisje.

De politie heeft de tatoeëerder na een uitgebreid onderzoek in de kraag gevat. Hem wordt onder andere verkrachting en seks met een minderjarige ten laste gelegd.

Guardiola trainer van Bayern München

Josep Guardiola wordt vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van FC Bayern München. Dat heeft de Duitse topclub bekendgemaakt op haar eigen website. Guardiola volgt Jupp Heynckes op die deze zomer zijn derde termijn als trainer bij Bayern afsluit.

Onder de leiding van Heynckens speelde der Rekordmeister vorig jaar de finale van de Champions League in eigen huis. Guardiola, die bij Barcelona veertien titels veroverde, heeft een contract tot en met de zomer van 2016 ondertekend bij de huidige koploper van de Bundesliga. De laatste tijd werd de 42-jarige Spanjaard regelmatig in verband gebracht met Manchester City, hij koos echter voor een verblijf in Zuid-Duitsland.

Tiet Eva Longoria valt uit jurk

Eva Longoria is deze week tijdens een gênant moment op de gevoelige plaat vastgelegd. Tijdens het bukken is namelijk een van haar tieten uit haar jurk gegleden.

De 37-jarige actrice was met een chaperonne aanwezig bij de uitreiking van de Golden Globes. Terwijl zij op de rode loper haar stilettohak optilt, gaat het mis.

Terwijl ze naar beneden kijkt, floept haar rechterborst uit haar toch al behoorlijk doorschijnende jurk. Gelukkig was er een fotograaf aanwezig die haar nippleslip voor de rest van de wereld heeft bewaard.

Pics or it did't happen!

Tsjechische gameontwikkelaars op borgtocht vrij

Na ruim vier maanden in een Griekse gevangenis mogen de Tsjechische gameontwikkelaars Ivan Buchta en Martin Pezlar op borgtocht naar huis. Het van spionage verdachte tweetal moet zich weer in Griekenland melden wanneer hun rechtszaak dient.

Dat schrijft de Tsjechische versie van de website Eurogamer. Op spionage staat in Griekenland een straf van vijf tot twintig jaar. De Griekse rechtbank moet nog altijd een uitspraak doen over de zaak. Door stakingen in Griekenland duurde het lang voor de rechter zich überhaupt met de zaak bezighield. Buchta en Pezlar, 28 en 33 jaar oud, hebben 128 dagen doorgebracht in de Griekse gevangenis.

De twee gameontwikkelaars werden 10 september opgepakt omdat ze foto's hadden genomen van een Griekse legerbasis op het eiland Lemnos. Zij zeiden foto's van de omgeving te maken ter inspiratie voor het schietspel Arma 3. De Griekse politie zag dit echter anders en arresteerde de twee.


Tsjechische gameontwikkelaars op borgtocht vrij (Foto: Novum)

Bundesbank bevestigt terughalen goud

De Bundesbank haalt een deel van zijn goud terug uit Parijs en New York. De Duitse centrale bank wil in 2020 de helft van alle 271.000 goudbaren in de eigen kluizen hebben liggen, tegen 31 procent op dit moment. Dat meldt de bank woensdag. Er gingen al geruchten over de repatriëring van het goud.

De Bundesbank haalt alle dertigduizend baren goud uit Parijs terug. Nu ligt nog 45 procent van het goud in New York. Dat moet in 2020 terug zijn gebracht tot 37 procent. De bijna 36.000 baren in Londen blijven op hun plek liggen.

In de Koude Oorlog werd een deel van het goud naar het buitenland verplaatst, omdat men bang was voor een inval van de Sovjet-Unie. Nu de centrale bank nieuwe capaciteit heeft om het goud op te slaan, wordt het goud deels teruggebracht. De totale Duitse goudvoorraad is bijna 140 miljard dollar waard.

Depressieve Christina Curry had alcoholprobleem

Christina Curry zat behoorlijk met zichzelf in de knoop toen ze in Los Angeles woonde. "Ik voelde me depressief en had problemen met alcohol", geeft de dochter van Patricia Paay toe in Grazia. "Nu ik dat durf toe te geven, is er een last van mijn schouders gevallen."

Het duurde een tijdje voor de 22-jarige Christina hardop durfde te zeggen dat ze ongelukkig was in de Verenigde Staten. "Mijn relatie was slecht en ik heb daar geen vrienden. Ik rende er alleen maar weg voor mijn problemen."

Christina, die onlangs onthulde biseksueel te zijn, gaf een maand geleden al aan zich zo snel mogelijk weer in Amsterdam te willen vestigen. Nederland past toch meer bij de dochter van Adam Curry dan Los Angeles. "Iedereen is er zo oppervlakkig en leeg. Ik ben blij dat ik er niet meer bij hoor."

In Los Angeles bleef Curry zichzelf wijsmaken dat ze het leuk had. "Ik weigerde terug te gaan naar Nederland en ik wilde me niet door mijn ouders laten dwingen tot andere keuzes. Ontzettend dwars gewoon, echt tienergedrag."

Christina heeft veel gehad aan het EO-programma Op Zoek naar God, waarvoor ze zich met vier andere dames liet opsluiten in een klooster. "Het klinkt misschien gek dat je in één week tijd het licht ziet, maar weet je hoeveel uren je daar hebt om na te denken? Dat is voor mij heel waardevol geweest. Ik ben dichter bij mezelf gekomen dan ooit."

Inhaalwedstrijden Jupiler League afgelast

De twee inhaalwedstrijden in de Jupiler League die voor donderdag op het programma stonden zijn afgelast. Door het winterse weer zijn de velden van FC Den Bosch en Go Ahead Eagles onbespeelbaar geworden. Den Bosch zou aantreden tegen FC Eindhoven, voor Go Ahead stond een thuiswedstrijd tegen Veendam op het programma.

De wedstrijden hadden eigenlijk al op 7 december gespeeld moeten worden, maar ook toen gooiden sneeuw en vorst roet in het eten. De KNVB zal zo snel mogelijk een nieuwe datum vaststellen. Over het doorgaan van de vrijdagwedstrijden valt tijdens de veldkeuring van donderdag een beslissing. In de Eredivisie worden vooralsnog geen problemen verwacht.

'Netanyahu saboteert Palestijnse staat met bouw'

Het nederzettingenbeleid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is er op gericht de totstandkoming van een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk te maken. Dat stelt de Israëlische Vrede Nu-beweging in een rapport dat woensdag is vrijgegeven.

Bijna veertig procent van de bouwprojecten die tijdens het bewind van Netanyahu van start gingen ligt op de Westelijke Jordaanoever. Onder zijn voorganger was dat nog twintig procent. Netanyahu keurde vooral grote projecten in problematische en strategische gebieden goed, aldus Vrede Nu. De beweging baseert haar bevindingen op luchtfoto's, veldbezoeken en overheidsrapporten.

Oost-Jeruzalem, de Westoever en de Gazastrook moeten de toekomstige Palestijnse staat vormen. De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem de hoofdstad van deze staat. Netanyahu zegt altijd te willen onderhandelen over een Palestijnse staat, maar eist wel Oost-Jeruzalem en delen van de Westoever voor Israël op. De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen bevinden zich inmiddels al vier jaar op een dood spoor.

Volgende week dinsdag worden in Israël verkiezingen gehouden, die Netanyahu waarschijnlijk zal winnen. Volgens Vrede Nu hanteerde de premier het bouwbeleid als tactisch middel om de komst van een Palestijnse staat zo veel mogelijk te belemmeren. De Israëlische regering ontkent dat. Israël staat de bouw toe in 'joodse wijken van Jeruzalem en in de nederzettingen, gebieden die onder een toekomstige vredesovereenkomst bij Israël blijven', zei regeringswoordvoerder Mark Regev.

Momenteel wonen naar schatting een half miljoen Israëliërs in tientallen nederzettingen op grondgebied dat sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël bezet wordt gehouden. Sommige kolonisten bouwen zonder vergunning in deze nederzettingen verder, maar dat wordt oogluikend door de regering toegestaan, zegt Vrede Nu. De barrière die Israël op Palestijns gebied oprichtte en die zich tussen nederzettingen en Palestijnen dorpen door kronkelt zou onder het mom van veiligheid vooral bedoeld zijn om beetje bij beetje meer land vrij te maken voor de bouw van nieuwe nederzettingen.

De voortdurende bouw van woningen op bezet gebied is dodelijk voor een tweestatenoplossing, concludeert Vrede Nu-onderzoeker Hagit Ofran. De vredesgroep vreest na een periode van relatief geringe bouwactiviteiten een 'explosieve toename van de bouw van nederzettingen in de toekomst'.

ANWB helpt 6500 pechvogels

De ANWB helpt woensdag twee keer zo veel weggebruikers met pech dan normaal. In totaal gaat het naar verwachting om ongeveer 6500 weggebruikers. Op een normale dag helpt de ANWB zo'n drieduizend tot 3500 pechvogels. De grote hoeveelheid pechgevallen wordt veroorzaakt door de strenge vorst, meldt een woordvoerder van de ANWB.

De meeste meldingen gaan over accuproblemen, bevroren sloten en startproblemen, aldus de zegsman. Dinsdag bleef het met 4400 pechgevallen nog aan de rustige kant. Dat was te danken aan de sneeuw, die vorst tempert. Maandag waren er zesduizend pechgevallen.

De ANWB verwacht donderdag zevenduizend meldingen, aangezien het naar verwachting nog harder gaat vriezen. De ANWB adviseert weggebruikers daarnaast een warme jas mee te nemen. "Wij zien veel mensen die nogal luchtig gekleed gaan in de auto. Die mensen houden er geen rekening mee dat ze wel eens stil kunnen komen te staan. Maar als een auto het begeeft, kan het heel snel heel koud worden." De ANWB deelt vanaf donderdag daarom ook dekens uit.

Saudische bond stuurt Rijkaard de laan uit

Frank Rijkaard kan op zoek naar een nieuwe werkgever. De bond van Saoedi-Arabië heeft de Amsterdamse keuzeheer woensdagmiddag op non-actief gesteld.

Dat melden diverse media uit het land in het Midden-Oosten. De teleurstellende resultaten konden de Saoedische bond al langer niet bekoren, en de vroegtijdige uitschakeling in het toernooi om de Gulf Cup heeft de bond doen besluiten om afscheid te nemen van de vijftigjarige keuzeheer.

In 2011 trad Rijkaard in dienst als bondscoach van Saoedi-Arabië, met als voornaamste doel om deelname aan het WK 2014 in Brazilië veilig te stellen. Deze missie kon de Amsterdammer echter al snel weer vergeten, toen kwalificatie werd misgelopen. Overigens vertrekt de voormalige succestrainer van FC Barcelona niet met lege handen. Naar verluidt mag Rijkaard een afkoopsom van omstreeks drie miljoen euro bijschrijven.

Chinese invasie in World of Tanks

Wargaming heeft vandaag bekendgemaakt dat de Chinese `tanks zijn toegevoegd in de 8.3-update voor hun actiegame World of Tanks. Deze update is vandaag live gegaan in Europa en Zuidoost Azië. Noord-Amerikaanse spelers zullen morgen de update krijgen en de Koreanen kunnen pas vanaf 21 januari ermee los.

Er komen zeventien nieuwe staalmonsters bij die tijdens de Chinese Volksbevrijdingsleger medio 20ste eeuw zijn ingezet. De lagere tiers van deze nieuwe technologische boom bevatten diverse buitenlandse invloeden waaronder de door Japanners gemaakte Type 97 Chi-Ha en er zitten Russische elementen in de top tier tanks. Daarnaast zijn er ook een paar originele Chinese tanks toegevoegd die nooit in massaproductie zijn gegaan. Deze Chinese lijn staat bekend om zijn degelijke bewapening, goede wendbaarheid en accurate kanonnen met hoog penetratiegehalte.

Van Rey adviseert VVD Roermond

De van corruptie verdachte Roermondse ex-wethouder Jos van Rey heeft dinsdagavond een fractievergadering van de VVD in zijn woonplaats bijgewoond. Dat bevestigt de lokale VVD-voorzitter Victor Cillekens woensdag.

Cillekens ziet geen bezwaar in de aanwezigheid van Van Rey bij de vergadering, ook al is hij verdachte in een strafrechtelijk onderzoek. Volgens hem is het normaal dat iemand met veel kennis van zaken voor hij weggaat nog wordt bevraagd over zaken uit de tijd dat hij actief was.

"Hij heeft een flinke dossierkennis. Het zou wel stom zijn als we daar geen gebruik van zouden maken", aldus Cillekens. De VVD in Roermond heeft bovendien alle vertrouwen in Van Rey. De partij denkt dat het onderzoek van justitie dan ook niets concreets oplevert.

Van Rey moest opstappen omdat hij vertrouwelijke informatie over de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester van Roermond zou hebben gelekt aan partijgenoten. Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die de selectieprocedure voor de benoeming uitvoerde.

Naar aanleiding van de verdenkingen stapte Van Rey in oktober op. Behalve het lekken van informatie wordt hij verdacht van corruptie. Hij zou als wethouder geld of diensten hebben aangenomen.

Boze opa steelt drie games

Een boze grootvader is gisteren in het Ierse Dublin een filiaal van winkelketen HMV uitgelopen met drie onbetaalde spellen onder zijn arm. Dit deed hij nadat de winkel weigerde een waardebon van veertig euro te accepteren.

Er is afgelopen week voor HMV surseance van betaling uitgesproken door de rechter. Desondanks blijven de winkels wel open. Het enige vervelende is dat de waardebonnen waardeloos zijn verklaard. Dit tot woede van de vele mensen die ze afgelopen kerst onder de boom hebben gevonden.

De woede hieromtrent bracht bij Eric Nolan wel het ergste kwaad in hem naar boven. Hij had voor zijn kleinzoon een waardebon gekocht van veertig euro. In de winkel had hij drie games uitgezocht voor totaal 62,39 euro. Aan de kassa kreeg hij nog eens 25% korting waardoor het te betalen bedrag uitkwam op 46,80 euro. Toen hij de waardebon op de toonbank legde weigerde het personeel deze aan te nemen, omdat deze niet meer geldig waren. Nolan had hierop een redelijk basale reactie. Hij draaide zich om en liep met spellen en al de winkel uit. De beveiliging is hem nog wel achterna gelopen, maar hebben hem niet meer in de kraag kunnen vatten.

Tegen de krant The Irish Independent zegt Nolan dat hij het niet met de beslissing eens is omtrent de waardebonnen. "Iemand heeft een bewuste keuze gemaakt om deze dingen ongeldig te verklaren en ik vind het verachtelijk", zegt Nolan tegen de krant. Overigens is Nolan niet volledig crimineel geworden. Hij vertelt The Irish Independent dat hij van plan is de waardebon van veertig euro met een geldbedrag van 6,80 euro op te sturen naar het hoofdkantoor van HMV.

Pastoor stevent af op contractverlenging

NEC en Alex Pastoor lijken af te stevenen op een verlengde samenwerking. Een onderling gesprek met als onderwerp een contractverlenging verliep naar wederzijdse tevredenheid.

Bij monde van technisch directeur Carlos Aalbers laat NEC weten vertrouwen te hebben in het bereiken van overeenstemming. "We hebben allebei in elk geval een positief gevoel overgehouden aan dat gesprek", vertelde de bestuurder tegenover Voetbal International.

"NEC heeft twee uitgangspunten: enerzijds presteren, anderzijds de ontwikkeling van spelers en stafleden", legt Aalbers uit. "We constateren allebei dat we op die gebieden goed op weg zijn en dat zouden we graag uitbouwen."

"Verder gaan we niet te specifiek in op de gesprekken, is de afspraak", vervolgt hij. "We gaan nu eerst beiden onze achterban raadplegen en dan na verloop van tijd verder praten." Overigens verwacht Aalbers weinig Nijmeegse actie op de transfermarkt: "De noodzaak is er momenteel niet echt, maar ook de financiële mogelijkheid niet."

Ter Mors en De Jong niet naar WK allround

Jorien ter Mors en Antoinette de Jong doen volgende maand niet mee aan het WK allround in Hamar. Beide schaatssters laten de Gruno Bokaal in Groningen, waar het laatste startbewijs kan worden verdiend, aan zich voorbijgaan. Ireen Wüst, Linda de Vries en Diane Valkenburg zijn door hun podiumplaats op het EK allround al zeker van plaatsing.

Ter Mors heeft aan de KNSB laten weten dat de Gruno Bokaal, die voor 2 en 3 februari staat gepland, niet in haar schema past. De shorttrackster, die vorige maand verrassend Nederlands kampioene allround werd, liet eerder om dezelfde reden het EK allround schieten.

Ook De Jong heeft andere prioriteiten. De 17-jarige schaatsster, die afgelopen weekeinde als debutante knap vijfde werd op het EK allround, geeft de voorkeur aan het WK voor junioren.

Bij de Gruno Bokaal wordt bij de vrouwen een klassement opgemaakt na de 1500 en 3000 meter. De winnares verovert het laatste ticket voor het WK allround, dat van 15 tot en met 17 februari in het Noorse Hamar wordt gereden.

Vrouw krijgt gestolen fiets na acht jaar terug

Een 59-jarige vrouw uit Tiel heeft na acht jaar haar gestolen fiets weer terug. Agenten troffen de tweewieler een maand geleden aan in de achtertuin van een woning in Rhenen. Onderzoek wees uit dat de fiets in 2004 in het Gelderse Tiel is gestolen. De eigenaresse had destijds aangifte gedaan, waardoor de politie haar kon opsporen.

Wat de agenten naar de woning aan de Eikenlaan in de Utrechtse plaats had gebracht, heeft de politie niet bekendgemaakt. De bewoners zijn gehoord, maar zij worden niet meer gezien als verdachten in de zaak.

Parkeerbon verdwijnt in Amsterdam

Het parkeerbonnetje voor onder de ruitenwisser verdwijnt uit het Amsterdamse straatbeeld. De gemeente wil bezuinigen en stapt daarom onder meer geheel over op digitale parkeerautomaten. Dat heeft de gemeente Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

Het schrappen van de papieren bon moet de gemeente zo'n vijftien miljoen euro opleveren, licht een woordvoerder van Stadsdeel Zuid toe. In heel Amsterdam moeten in 2015 alleen nog parkeerautomaten worden gebruikt waarbij het kenteken digitaal wordt ingevoerd. Ook wordt het totaal aantal automaten verminderd en verdwijnt de parkeerautomaat met draaiknop.

De parkeermaatregel is onderdeel van een groter pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat de gemeente tussen 2013 en 2015 120 miljoen euro moet opleveren.

Zes tips over aanslag Waalre

De politie heeft tot nog toe zes tips binnengekregen over de aanslag op het gemeentehuis in Waalre naar aanleiding van televisie-uitzendingen over de zaak. Of er iets bruikbaars tussenzit, wordt onderzocht, meldt een politiewoordvoerder woensdag.

Het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedde maandag aandacht aan de aanslag. In de uitzending werden bewakingsbeelden getoond, waarop te zien was hoe een man twee keer met zijn auto achteruit het gemeentehuis ramt. Vervolgens steekt hij het voertuig in brand, waarna het vuur overslaat naar de rest van het pand. Naar aanleiding van deze uitzending kwam één tip binnen. Dinsdag kwam de zaak aan de orde in het landelijke programma Opsporing Verzocht. Sindsdien zijn er nog vijf tips bijgekomen.

Bij de aanslag op het gemeentehuis op 8 juli reden twee auto's 's nachts het gebouw binnen. Vervolgens werd brand gesticht. Het historische pand brandde grotendeels uit en de schade liep in de miljoenen euro's. Dinsdag meldde de politie nog dat agenten de auto waarmee de daders er na de aanslag vandoor gingen kort daarna nog gezien hebben. Of de agenten op dat moment wisten van de aanslag, wilde de politie niet zeggen.

Rechter Indonesië: verkrachte vrouw geniet wellicht

De Indonesische rechter Muhammad Daming Sunusi heeft zich de woede van vrouwengroepen en sommige politici op de hals gehaald met zijn uitspraken over verkrachting. Het zou zomaar kunnen dat verkrachter en slachtoffer beiden 'hebben genoten' van een verkrachting, zei hij toen hem naar zijn mening over de doodstraf voor verkrachters werd gevraagd. "We zullen ons daarom tweemaal moeten bedenken voor we de doodstraf invoeren."

Sunusi deed zijn uitspraken tegenover een parlementaire commissie die hem een sollicitatiegesprek afnam voor een plek in het Hooggerechtshof. Naar verluidt schoten diverse parlementariërs in de lach om de opmerking, waarvoor de sollicitant later zijn excuses aanbood. De opmerking was bedoeld als grapje, zei hij, om de spanning tijdens het sollicitatiegesprek weg te nemen.

Twee politieke partijen lieten direct weten tegen de aanstelling van Sunusi te zullen stemmen. Vrouwenrechtengroepen tekenden eveneens protest aan tegen de uitlatingen van de rechter.

Organisatie Gold Race bevestigt verplaatsing finish

De Amstel Gold Race finisht dit jaar definitief niet meer op de Cauberg. De organisatie van Nederlands enige wielerklassieker heeft eerdere berichten daarover woensdag bevestigd. De eindstreep komt 1,8 kilometer verder te liggen op de Rijksweg in Vilt, op dezelfde plaats waar vorig jaar de wegwedstrijd van het WK eindigde.

Door het verleggen van de streep hoopt de organisatie de finale van de koers interessanter te maken. Ook komt er daardoor langs het parcours meer ruimte voor toeschouwers en extra faciliteiten. Het aantal mensen dat op de Cauberg in Valkenburg kon worden toegelaten, naderde volgens de organisatie zijn limiet.

De 48e editie van de Amstel Gold Race wordt op zondag 14 april verreden. De start vindt zoals gebruikelijk plaats op de Markt in Maastricht.

KNVB verwacht geen afgelastingen Eredivisie

De KNVB verwacht dat komend weekeinde ondanks het winterse weer geen wedstrijden in de Eredivisie afgelast zullen worden. "Omdat alle clubs beschikken over veldverwarming of kunstgras verwachten we daar vooralsnog geen problemen", laat een woordvoerder weten. Woensdag werd bekend dat alle wedstrijden in het amateurvoetbal dit weekeinde worden geschrapt.

In de Jupiler League moeten mogelijk wel wedstrijden wijken voor de sneeuw en de vrieskou. Voor donderdag staan Go Ahead Eagles - Sc Veendam en FC Den Bosch - FC Eindhoven gepland. "Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden verrichten we bij die clubs vanmiddag al een veldkeuring en niet op de dag zelf, zoals gebruikelijk is", meldt de KNVB.

Ook voor vrijdag, zondag en maandag staan wedstrijden in de Jupiler League op het programma. Daarover valt pas later een beslissing. Het betaald voetbal in Nederland wordt dit weekeinde juist hervat na een winterstop van een kleine maand.

Schwarzenegger ziet zich als Romeinse veldheer

Arnold Schwarzenegger vergelijkt zichzelf met de Romeinse veldheer Cincinnatus. "Hij was boer, zette zich in voor het volk en ging daarna zijn velden weer ploegen. Zo voelt het voor mij ook om terug te keren naar Hollywood", zei de voormalige gouverneur van Californië tijdens een promotie van zijn nieuwe film The Last Stand.

"Mijn idee was altijd dat ik uit de showbizz zou stappen om me zeven jaar in te zetten voor het volk en dan weer zou terugkeren", legt de inmiddels 65-jarige Oostenrijkse Eik uit tegenover het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Overigens blijft Schwarzenegger, die van oktober 2003 tot januari 2011 Republikeins gouverneur was, zich ook nu nog inzetten voor de publieke zaak. Daarvoor heeft hij het Schwarzenegger Institute for State and Global Policies in het leven geroepen aan de University of Southern California.

Het instituut richt zich op het overstijgen van het partijbelang, waardoor Democraten en Republikeinen de publieke zaak gezamenlijk beter zouden kunnen dienen. Schwarzenegger heeft als gouverneur zelf ook altijd geprobeerd boven de partijen te staan. Eerder deze week liet de acteur via een vragensessie op internet al weten waar zijn voorkeur ligt. "Mijn gouverneurschap was de meest uitdagende baan, maar ik heb me het meest vermaakt met films maken", schreef hij.

In The Last Stand speelt Arnold de bijna gepensioneerde politieagent Ray Owens, die al jaren bij een antidrugseenheid in Los Angeles werkt. Hij wil zijn laatste werkzame dagen slijten als sheriff van een rustig dorpje aan de Mexicaanse grens. Wanneer een levensgevaarlijke Mexicaanse drugsbaron ontsnapt die met zijn halve kartel en een lading drugs de grens over wil steken, staan uiteraard alleen Owens en zijn handjevol hulpsheriffs hem in de weg. De film draait vanaf 7 februari in de bioscoop.

Twintig tips fatale schietpartij Staatsliedenbuurt

De aandacht voor de fatale schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond, heeft vooralsnog ruim twintig tips opgeleverd. Onderzocht wordt of er bruikbare informatie tussenzit, meldt een politiewoordvoerder woensdag.

Bij de schietpartij op 29 december kwamen twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar, bekenden van de politie, om het leven. Twee motoragenten die de daders probeerden te pakken te krijgen werden ook onder vuur genomen. Zij bleven ongedeerd doordat ze snel gingen liggen.

Dinsdag meldde de politie dat het zestigkoppige rechercheteam dat op de zaak is gezet inmiddels al zo'n 180 getuigen heeft gehoord. De rechercheurs zijn nog op zoek naar een aantal specifieke getuigen. Zo wil de politie nog praten met automobilisten die getuige zijn geweest van de beschieting van de motoragenten op de kruising van de Australiëhavenweg en de Haarlemmerweg.

3D-film Metallica heeft titel en premièredatum

De 3D-film van Metallica heeft een titel. Metallica: Through the Never wordt een mengeling van fictie en concertregistraties. Ook liet de metalband weten dat de film op 9 augustus in de Amerikaanse bioscoop verschijnt. Dat schrijft het Britse muziektijdschrift NME.

Metallica kondigde begin vorig jaar al aan aan een 3D-film te werken. De Amerikaanse band laat nog steeds weinig los over de plot. Wel is bekend dat Dane DeHaan, vooral bekend van de films Chronicle, Lawless en het nog te verschijnen Lincoln, een fan speelt die tijdens een concert een dringende opdracht krijgt die zijn leven voorgoed zal veranderen. Nimród Antal, bekend van Vacancy, Armored en Predators, schreef het scenario en voert de regie.

Metallica - Through the Never wordt na de Amerikaanse bioscoopgang ook verkrijgbaar via online filmdienst Netflix. Of de film ook in de Nederlandse bioscopen gaat draaien is nog onbekend.


3D-film Metallica heeft titel en premièredatum (Foto: Novum)

Apeldoorner slaat agent knock-out

Een 20-jarige Apeldoorner heeft dinsdag in een cellencomplex in Alkmaar een agent knock-out geslagen. De man was even daarvoor aangehouden voor heling. De agent is onder medische behandeling gesteld, meldt de politie woensdag.

De Apeldoorner viel dinsdagavond op de Vincent van Goghlaan in Alkmaar door de mand. De rechtmatige eigenaar herkende de fiets die de verdachte bij zich had als zijn eigendom. Hij sprak de Apeldoorner aan, die aangaf de tweewieler gekocht te hebben.

Toen de politie ter plaatse kwam, vluchtte de man weg. Agenten kregen hem uiteindelijk te pakken. De 20-jarige gedroeg zich bij zijn arrestatie wel heel vervelend, aldus de politie. Toen in het cellencomplex zijn handboeien af werden gedaan, haalde de Apeldoorner met zijn nog geboeide arm uit naar het hoofd van een agent. Tegen de man wordt aangifte gedaan van mishandeling.

Hot Tub Time Machine krijgt vervolg

De komedie Hot Tub Time Machine krijgt een tweede deel. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Of John Cusack ook betrokken is bij de vervolgfilm, is nog onduidelijk. Rob Corddry, Craig Robinson en Clark Duke zijn wel in onderhandeling om terug te keren in Hot Tub Time Machine 2.

De komedie waarin vier ongelukkige mannen een bubbelbad ontdekken die hen naar hun jeugd kan sturen, was een succes in 2010. De film kostte 36 miljoen dollar om te maken en leverde wereldwijd ruim 50 miljoen dollar op.

De vervolgfilm moet volgend jaar februari af zijn.

Mogelijk strafuitstel voor lid Pussy Riot

Een Russische rechtbank beslist woensdag of Pussy Riot-lid Maria Alechina het resterende deel van haar twee jaar werkkamp mag uitzitten wanneer haar nu 5-jarige zoon 14 jaar is. Alechina heeft een verzoek voor strafuitstel ingediend bij de rechtbank in Berezniki, een bergdorp in de afgelegen Oeral.

Alechina werd vorig jaar veroordeeld samen met twee andere bandleden voor het zingen van een protestlied in de belangrijkste kathedraal van Moskou. Een van de vrouwen, Jekaterina Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf. Zij voerde aan dat ze door bewakers uit de kathedraal was gezet en dus niet deel had kunnen deelnemen aan de protestactie.

Tientallen aanhangers en journalisten hebben zich bij de rechtbank in Bereznika verzameld. De oproerpolitie is ingezet om de zaak in goede banen te leiden.


Mogelijk strafuitstel voor lid Pussy Riot (Foto: Novum)

Grote vraag naar aardgas door winterse kou

De winterse kou zorgt in Nederland voor een grote vraag naar aardgas. Maandag en dinsdag stroomde per dag ruim vijfhonderd miljoen kubieke meter aardgas door het netwerk. Normaal is dat in januari 380 miljoen kubieke meter per dag, meldt Gasunie, het staatsbedrijf dat zorg draagt voor het transport van gas in Nederland, woensdag.

Het record van 545 miljoen kubieke meter aardgas in een etmaal van 7 februari vorig jaar is nog niet aan diggelen. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag toen met -11 graden een stuk lager.

Vooral in het westen van Nederland is de vraag groot. Uit voorzorg staat een installatie op de Maasvlakte in Rotterdam met een piekvoorraad aardgas stand-by, meldt Gasunie. Het gas kan worden ingezet om de gasvoorziening in de Randstad op peil te houden op momenten dat er extra vraag naar gas is, bijvoorbeeld in de ochtend als veel huishoudens en bedrijven opstarten.

Dinsdag werd wel een recordhoeveelheid aardgas vanuit Duitsland via het Nederlandse netwerk naar het Verenigd Koninkrijk getransporteerd. "Ook de gasvraag in Engeland is door het koude weer momenteel groot. De Britse binnenlandse gasvoorraden lopen langzaam terug waardoor in toenemende mate aardgas moet worden geïmporteerd om aan de eigen energiebehoefte te voldoen", aldus Gasunie.

Xbox-games naar Surface-tablets

Microsoft heeft een aantal bekende Xbox-games overgezet en beschikbaar gemaakt voor hun Surface-tablets die draaien op Windows 8 of Windows RT. Titels als ilomilo en Toy Soldiers zijn voortaan ook op je Surface te spelen.

Elke game komt met achievements en de mogelijkheid om ze eerst als demo te spelen. Hieronder vind je de complete lijst zoals deze op dit moment bekend is.

  • Toy Soldiers (niet voor Windows RT)
  • 4 Elements: Special Edition
  • Hydro Thunder Hurricane
  • Rocket Riot 3D
  • Reckless Racing Ultimate
  • Microsoft Solitaire Collection
  • Microsoft Mahjong
  • Microsoft Minesweeper
  • Taptiles
  • Adera
  • Pinball FX2
  • Wordament
  • Gunstringer: Dead Man Running
  • Ilomilo+
  • Skulls of the Shogun (eind januari)

DLC nu beschikbaar op Wii U

De eerste DLC voor een Wii U-game is beschikbaar in de eShop. Ubisofts Marvel Avengers: Battle for Earth heeft de eer om als eerste je tegen betaling wat extraatjes voor een game te laten kopen. Hieronder de volledige lijst met de prijzen in dollars.

Character Roster Pass – $7
All Costumes Pass – $7
Avengers and X-Men Costume Pack – $3
Avengers Costume Pack – $2
Captain America Costume Pack – $1
Heroes Unlock Pass – $4
Spider-Man Costume Pack – $1
Villains Unlock Pass – $4
X-Men Costume Pack – $2

Om de DLC te downloaden heb je uiteraard de game zelf ook nodig.

'LG maakt toch Windows Phone 8-toestellen'

Vorig jaar meldden we dat LG gestopt was met het mobiele besturingssysteem Windows Phone, maar het lijkt erop dat ze van deze beslissing teruggekomen zijn. Dit zou blijken uit de Korea Times die met een senior executive van een van de partners van LG spraken.

In het document dat uitlekte zou onder meer deze quote staan: "We zullen een flink aantal van de nieuwe Optimus-modellen lanceren, alsmede een aantal nieuwe smartphones die draaien op Windows Phone 8 van Microsoft". Bovendien wil LG over heel 2013 zo'n 75 miljoen telefoons gaan verkopen.

LG is geen enorme speler in de mobiele markt, maar gooit op dit moment hoge ogen met de Nexus 4 van Google. 

Clasie: "Wij hebben het beste elftal"

Feyenoord gaat zondag op bezoek bij Ajax. De Rotterdammers kunnen in Amsterdam de druk op PSV en FC Twente vergroten. Feyenoord is bezig aan een sterk seizoen. Samen met Ajax staat de club uit Rotterdam slechts drie punten achter op de koplopers. Volgens Jordy Clasie is Feyenoord niet veel minder dan FC Twente en PSV.

"Ze hebben miljoenen mogen investeren, maar wij laten nu zien hoe ver je kunt komen met spelers die jezelf opleidt, als je ze dan ook maar de tijd geeft", zegt de Oranje-international tegen Voetbal International. "Want ondanks al die miljoenen staan wij maar drie punten achter."

"PSV en FC Twente hebben dan misschien in de breedte de beste spelers, maar wij stellen dat het beste elftal tegenover", aldus Clasie, die tevreden is over zijn eigen ontwikkeling. "Ik streef het hoogste na, dus ben ik blij dat het zo voortvarend gaat. Zo had ik het ook voor ogen, toen ik naar Excelsior vertrok, het was precies de stippellijn zoals ik die had getekend: gestaag naar boven."

Robotek komt ook naar Windows Phone 8

Microsoft heeft aangekondigd dat hun Windows 8-game Robotek ook beschikbaar zal komen voor smartphones die uitgerust zijn met Windows Phone 8. Robotek is gemaakt door developer Hexage die eerder al Radiant Defense maakte. De game mixt de genres actie, strategie en RPG in een game die er artistiek mooi uit ziet.

Enkele features uit de game:

Gratis online multiplayer
Meer dan 200 levels
Skill system met 30 niveaus
Vier speciale vaardigheden 
Muziek door Kubatko

De game is helemaal gratis, zonder advertenties. Er zijn in-app aanschafmogelijkheden maar deze zijn niet nodig om de game volwaardig te spelen volgens de makers.

Die Hard-regisseur achter de tralies

John McTiernan wordt een jaar lang opgesloten. De regisseur van films als Die Hard en Predator moet toch zijn gevangenisstraf uitzitten voor zijn rol in een afluisterschandaal. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

McTiernan werd in 2010 al veroordeeld voor het foutief inlichten van de FBI. Hij zei toen schuldig te zijn, maar trok die verklaring na zijn veroordeling weer in. Een rechter bepaalde maandag dat hij alsnog de bak in moet. Hij kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van drie jaar en moet een boete van honderdduizend dollar betalen.

De 62-jarige regisseur huurde jaren geleden de privédetective Anthony Pellicano in om gesprekken van filmproducent Charles Roven af te luisteren. McTiernan beweerde daar tegenover de FBI geen opdracht voor gegeven te hebben. Later verklaarde hij te hebben gelogen. Pellicano werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Wanneer McTiernan daadwerkelijk achter de tralies verdwijnt, is nog onduidelijk.


Die Hard-regisseur achter de tralies (Foto: Novum)

Topman steelt bedrijfsgeheimen AMD

Oud-topman Robert Feldstein en drie hooggeplaatste managers hebben vertrouwelijke gegevens van hardwarefabrikant AMD doorgespeeld aan concurrent Nvidia. AMD heeft de vier oud-medewerkers aangeklaagd, zo blijkt uit documenten van een rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts. De vier werken nu voor Nvidia.

Feldstein zette de bestanden enkele dagen voor zijn vertrek op een externe harddisk, zo zou blijken uit eigen forensisch onderzoek van AMD. Ook topmanagers Manoo Desai, Nicolas Kociuk en Richard Hagen zouden documenten hebben doorgesluisd.

Feldstein was onder meer betrokken bij de samenwerking met Microsoft en Nintendo. AMD leverde grafische processoren voor de Xbox 360 en Nintendo Wii.

AMD en Nvidia zijn bekend van hun grafische chips. Zowel pc's als spelcomputers kunnen gebruikmaken van de hardware die de twee bedrijven produceren. AMD levert chips voor de Wii U en de nog te verschijnen PlayStation 4. Nvidia kondigde vorige week de Nvidia Shield aan, een eigen draagbare spelcomputer.

Melker maakt overstap naar World Series by Renault

Nigel Melker zal komend seizoen uitkomen voor Tech1 in de World Series by Renault. Door het wegvallen van een sponsor kon de 21-jarige Melker dit seizoen geen GP2 rijden. Hij heeft een éénjarig contract getekend bij de Frans equipe. 

Eind vorig jaar was Melker nog van plan om nog een jaar GP2 te rijden. Racing Engineering was een serieuze optie, maar doordat één van zijn sponsoren wegviel werd het de Formula Renault 3.5.

Het Franse team heeft een positieve indruk gemaakt op Melker. "We hebben lang gesproken en hadden meteen een klik", aldus Melker. "Ik voelde direct de betrokkenheid van de engineers en de crew. Tech1 is een professioneel team en heeft bewezen vooraan mee te doen. Dat kan met dit team, want om te presteren in de autosport moet je niet alleen als coureur top zijn, je hebt ook een topauto nodig. "

Voor Melker is de overeenkomst met de Tech1 een belangrijke zet in zijn carrière. "Net als de GP2 Series staat ook de World Series By Renault hoog aangeschreven. De klasse is uitgegroeid tot de kraamkamer van de Formule 1. Ik kan me in deze klasse in de kijker rijden bij de Formule 1-teams. Halverwege en aan het eind van het seizoen valt bovendien een Formule1-test bij Red Bull te winnen. Dat is een heel interessant gegeven. Dat geldt trouwens ook voor de raceweekenden van Renault. Die zijn geweldig voor zowel sponsoren als racefans. Ik kijk dan ook uit naar de start van het seizoen."

Nog meer gratis games bij Sony

Sony heeft voor ons de komende zes weken elke week een gratis game. Vandaag is de eerste van zeven gratis games te downloaden voor PlayStation Mobile, het mobiele platform voor smartphones en PlayStation Vita.

De PlayStation Mobile-store kun je benaderen via HTC smartphones met Android, Sony tablets, smartphones en PlayStation Vita. De eerste game is Samurai Beatdown waarvan je hieronder een trailer kunt bekijken.

Helaas is het hele PlayStation Mobile niet beschikbaar in Nederland. Jammer jongens, klachten via de PlayStation-website

De la Rosa gaat testen voor Ferrari

De Spaanse autocoureur Pedro de la Rosa gaat testwerk verrichten voor het formule 1-team van Ferrari. Dat maakte teambaas Stefano Domenicali bekend bij de perspresentatie van de Italiaanse renstal in Madonna di Campiglio. Hij onthulde daar tevens dat de nieuwe bolide voor komend seizoen op 1 februari op Maranello voor het eerst de baan op gaat.

De 41-jarige De la Rosa beschikt over jarenlange formule 1-ervaring. De Spanjaard reed voor Arrows, Jaguar, McLaren, Sauber en afgelopen seizoen voor Hispania, dat dit jaar vanwege financiële problemen ontbreekt in de koningsklasse van de autosport. De la Rosa, die in 107 grands prix 35 punten bij elkaar reed, gaat samen met landgenoot Marc Gené testwerk verrichten voor Ferrari. Eerder was hij jarenlang de testrijder van McLaren.

Samsung AtivS uiterlijk begin maart in winkels

Samsung heeft tegen Tweakers gezegd dat hun eerste Windows Phone 8-toestel, de Ativ S, uiterlijk begin maart in de Nederlandse winkels ligt. Het toestel werd vorig jaar zomer als eerste WO8-toestel gepresenteerd maar is nog altijd niet hier te koop.

Sinds december is het toestel in beperkte aantallen beschikbaar in een aantal landen, maar Nederland loopt ook hier achter. Na de vertragingen bij Nokia en hun Lumia 920 en 820 de volgende tegenslag voor Windows Phone 8.

De Ativ S heeft een 4,8" Super Amoled-scherm met een resolutie van 1280x720. Dit scherm is hetzelfde als die van de populaire Galaxy SIII. De telefoon heeft een S4 Plus dualcore-processor die draait op 1,5 GHz.

[AO] Djokovic overklast Harrison

Novak Djokovic heeft overtuigend de derde ronde van de Australian Open bereikt. De winnaar van de afgelopen twee edities was veel te sterk voor de Amerikaan Ryan Harrison: 6-1, 6-2 en 6-3. Djokovic kreeg de hele wedstrijd geen breakpoint tegen en stapte na precies anderhalf uur als winnaar van de baan.

Djokovic speelt in de volgende ronde tegen Radek Stepanek, die tegen Feliciano Lopez eveneens in straight sets won: 6-2, 6-2 en 6-4. De Serviër won zeven van de acht voorgaande ontmoetingen met de Tsjechische nummer 34 van de wereld.

Janko Tipsarevic kroop tegen Lukas Lacko door het oog van de naald. De Servische nummer acht van de plaatsingslijst verspeelde tegen de Slowaak een 2-0 voorsprong, om vervolgens in een zenuwslopende vijfde set alsnog de overwinning uit het vuur te slepen: 6-3, 6-4, 3-6, 4-6 en 7-5.

David Ferrer (4) overleefde zijn tweede ronde iets eenvoudiger, al moest hij tegen de Amerikaan Tim Smyczek na een foutloze eerste set toch nog vol aan de bak: 6-0, 7-5, 4-6 en 6-3. Tomas Berdych (5) kwam tegen Guillaume Ruffin niet in de problemen: 6-2, 6-2 en 6-4. Ook Nicolas Almagro (10) liet geen steek vallen. Hij won in een Spaans onderonsje met 6-4, 6-1 en 6-2 van Daniel Gimeno-Traver.

QPR rekent op komst Franse internationals

Queens Park Rangers staat op het punt om Loïc Rémy en Yann M'Vila te contracteren. Dat heeft trainer Harry Redknapp woensdag bekendgemaakt. Voor de Franse internationals wordt het hun eerste buitenlandse avontuur. Rémy komt over van Olympique Marseille, M'Vila van Stade Rennes.

Rémy leek vorige week nog voor Newcastle United te tekenen, maar geeft nu toch de voorkeur aan een transfer naar Londen. "Het is helemaal rond, hij zou wel eens een van de sterren van de Premier League kunnen worden", zegt Redknapp. Volgens de trainer is de medische keuring al achter de rug.

Waar aanvaller Rémy zeventien keer uitkwam voor de nationale ploeg van Frankrijk, staat de teller voor verdedigende middenvelder M'Vila op 22 interlands. QPR hoopt met de komst van het duo degradatie te kunnen voorkomen. De ploeg staat laatste in de Premier League en heeft een achterstand van vijf punten op de veilige zeventiende plaats.

Van de Velde wil slavernijdiscussie aanzwengelen

Jean van de Velde hoopt met zijn film Hoe Duur Was de Suiker een discussie aan te zwengelen over moderne slavernij. 'Mijn iPad, die mij heel dierbaar is, wordt gemaakt door dubieuze Chinese arbeiders en toch koop ik hem', vertelt de regisseur aan Novum Nieuws. 'Ik zou graag willen dat er een discussie komt over wat slavernij tegenwoordig is.'

Hoe Duur Was de Suiker wordt een verfilming van het gelijknamige boek uit 1987 van de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod, dochter van de eerste president van Suriname Johan Ferrier en halfzus van de Nederlandse CDA-politica Kathleen Ferrier. Van de Velde schrijft ook het scenario van de film.

'Ik ben niet van plan om nog een keer te zeggen dat slavernij niet deugt', zegt hij over zijn filmproject. 'Cynthia wilde met haar boek het beeld over Suriname in die tijd nuanceren', vertelt Van de Velde. Hij wil met zijn film hetzelfde doen. 'Nederlanders hebben over het algemeen vreselijke dingen gedaan, maar ook goede dingen.'

Hoe Duur Was de Suiker wordt een romantisch drama tegen de achtergrond van de slavernijperiode. Van de Velde vergelijkt zijn project eerder met een drama als Gone With the Wind uit 1940 dan met het gewelddadige Django Unchained van Quentin Tarantino dat deze week uitkomt.

'De film wordt verteld vanuit het perspectief van een jonge slavin', aldus de 55-jarige regisseur. De hoofdrollen worden gespeeld door Yootha Wong-Loi-Sing en Gaite Jansen.
'Het gaat over haar situatie op de suikerplantage, maar ook over haar liefdesleven en hoe zij haar eerste verliefdheid beleeft.'

De film wordt opgenomen in Zuid-Afrika om de simpele reden dat er in Suriname geen suikerplantages meer zijn. Het grootste obstakel voor de filmmaker is dan ook het decorum. 'We moeten Paramaribo geloofwaardig recreëren in Zuid-Afrika.' De opnamen gaan in maart van start en de film moet vanaf september in de bioscoop draaien.


Van de Velde wil slavernijdiscussie aanzwengelen (Foto: Novum)

Jan Smit negeerde zijn zus twee jaar

Twee jaar lang spraken Monique Smit (23) en haar broer Jan niet met elkaar. Lange tijd geloofde Monique dat Yolanthe Cabau, destijds de vriendin van Jan, de reden was voor de moeizame verstandhouding. Pas toen ze de biografie van haar broer las, vernam ze de ware reden voor zijn gedrag. 

Jan vond dat zijn zus de kantjes ervan afliep op werkgebied. 'Het ging niet zo lekker tussen ons. En dan kijk je niet meer naar de leuke kanten van iemand, alleen maar naar de stomme. Ik was een echte puber toen, het was rond mijn achttiende, voor mij was het heel moeilijk,' zegt de presentatrice/zangeres in een interview met Veronica Magazine erover. 

'Ik mocht wel mee met hem op tour, maar dan praatte hij óók niet met me. Hoorde ik van iemand anders dat hij vond dat ik het leuk had gedaan. We zaten elke zondag bij elkaar met de familie en dan keek hij iedereen aan, behalve mij. Hij negeerde mij gewoon. Op een gegeven moment ben je er zelfs aan gewend.'

'Als ik hem belde, een berichtje stuurde of hem erop aansprak, kreeg ik gewoon geen reactie terug. Ik was toen ook koppig, dus ik had ook iets van: laat maar zitten.'

De huidige vrouw van Jan, Liza, heeft de breuk tussen broer en zus uiteindelijk gelijmd. 'Zij zei tegen Jan: Ik ga met jou, maar je gaat het wel goed maken met je zus!' Diezelfde avond hebben de twee bijgepraat. 'Toen heb ik ook voor het eerst zijn huis gezien, ik was nog nooit binnen geweest.'

'Het moment dat hij me weer omhelsde en zei dat hij heel veel van me houdt, schoot ik best wel vol. We hebben elkaar tien minuten vastgehouden, niets gezegd, en er daarna nooit meer iets over gezegd. Daarna was het goed.'

Galaxy Tab maakt geen inbreuk op modelrecht iPad

Samsung maakt met het ontwerp van zijn Galaxy-tablets geen inbreuk op een modelrecht van Apple. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Daarmee sluit de Nederlandse rechter aan bij twee eerdere uitspraken in Groot-Brittannië, waar rechters de claims van Apple eveneens van de hand wezen.

Door de uitspraak van de rechtbank hoeft Samsung enkele modellen van de Galaxy-tablets niet van de markt te halen. Het gaat hier om de Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1. Apple draait op voor de proceskosten van beide partijen.

Apple en Samsung liggen al bijna twee jaar met elkaar in de clinch over het ontwerp van smartphones en tablets. In november oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Samsung Benelux een deel van zijn winst uit de verkoop van Galaxy-smartphones moest afstaan.


 (Foto: Novum)

Uitgaven in social gaming kelderen

Het gaat slecht met de uitgaven in social gaming. Gamers geven steeds minder geld uit in de online games. Volgens een verslag van het onderzoekbureau Digi-Capital zijn de uitgaven in de online spellen met meer dan één miljard dollar gedaald in 2012 ten opzichte van het voorgaande jaar.

In totaal is er in 2012 385 miljoen dollar uitgegeven door spelers. Dit is volgens Digi-Capital gelijk aan het niveau in 2010. Het lijkt er dus op dat de bubbel voor social games als Farmville is gebarsten. Volgens het onderzoek is de interesse van consumenten met name verschoven van social gaming naar gokwebsites.

Wat verder opvalt in het onderzoek is dat er een grote groei in fusies en overnames is geweest in de branche in 2012. Hierbij is is met name de mobiele gamingbranche groot met meer dan een kwart van de totale fusie- en overnamesom in 2012 van vier miljard dollar. Bijkomend feit is dat zeventig procent van de fusies en overnames in 2012 zijn gedaan door bedrijven uit China, Japan en Korea. Het ziet er dus naar uit dat de Aziatische markt de winsten in met name de mobiele gamingmarkt heeft ontdekt.

Amateurvoetbal komend weekend afgelast

De KNVB heeft alle amateurwedstrijden voor komend weekeinde afgelast. De voetbalbond heeft dit besloten vanwege de huidige en de te verwachten weersomstandigheden. 

Het annuleren van de wedstrijden geldt voor alle districten en landelijke competities veldvoetbal, inclusief de topklasse op zaterdag en zondag. De KNVB benadrukt dat de algemene afgelasting vanzelfsprekend niet geldt voor het zaalvoetbal.

Anastasiou in staf Reading

De Griekse oud-voetballer Yannis Anastasiou gaat als trainer aan de slag bij de Engelse club Reading. De 39-jarige Anastasiou wil zich in de staf van manager Brian McDermott verder ontwikkelen als trainer.

De vijfvoudig international van Griekenland speelde in Nederland voor Ajax, Roda JC, Sparta en FC Omniworld. In België speelde hij voor Anderlecht. Na zijn voetbalcarrière ging Anastasiou aan de slag als jeugdtrainer bij Ajax en later was hij assistent van Henk ten Cate bij Panathinaikos.

Reading strijdt in de Premier League tegen degradatie. De ploeg van McDermott staat op de negentiende plek in de Premier League en heeft twee punten meer Queens Park Rangers die hekkensluiter is.

[Upd] Helikopter neergestort in Londen

In de Londense wijk Vauxhall is een helikopter neergestort. De brandweer is onderweg naar de plaats van het ongeluk. Getuigen melden dat er grote rookwolken in de buurt van de Thames te zien zijn.

Update 12.05 uur
Volgens de BBC is de helikopter tegen een hijskraan gevlogen en zijn bij het neerstorten verschillende voertuigen geraakt, waarop meerdere branden uitbraken. Er zouden twee doden zijn, een inzittende van de helikopter en een persoon op de grond. Hulpdiensten spreken verder van elf gewonden.


Item van ABC News over het ongeluk

Goichi Suda werkt aan Killer is Dead

De actiegame Killer Is Dead is het nieuwste spel van de Japanse gameontwikkelaar Goichi Suda. De hoofdrol in de game wordt opgeëist door Mondo Zappa, een 35-jarige huurling die jaagt op criminelen. De game wordt volgens gameweblog Kotaku deze zomer uitgegeven voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Killer is Dead draait om de 35-jarige Mondo Zappa. In zijn linkerhand heeft hij een katana, terwijl zijn rechterarm een geweer is dat kan veranderen in een drilboor. Als de eerdere spellen van Goichi Suda een indicatie zijn voor Killer is Dead, dan zit het spel vol met absurde en bloederige manieren om vijanden te vermoorden.

Goichi Suda is vooral bekend van zijn werk aan de actiegames Killer7 en No More Heroes. De excentrieke Japanner was ook betrokken bij de actiegame Lollipop Chainsaw, maar had hierbij geen toonaangevende functie.

Het is niet bekend of en wanneer Killer is Dead in Europa wordt uitgegeven.


Goichi Suda werkt aan Killer is Dead (Foto: Novum)

Strootman: "Cor Pot kan op me rekenen"

Kevin Strootman hoopt komende zomer mee te mogen met Jong Oranje naar het jeugd-EK in Israël. Op een lange vakantie zit de middenvelder van PSV niet te wachten.

Nederland is in de groepsfase ingedeeld bij Spanje, Duitsland en Rusland. In de strijd tegen deze landen heeft Strootman bondscoach Cor Pot al laten weten dat hij op zijn steun kan rekenen.

"Ik ben Cor laatst tegengekomen in een restaurant en daar maakte hij er een opmerking over. Ik heb gezegd dat hij op me kan rekenen", zegt Strootman in gesprek met Voetbal International. "Natuurlijk zal het allemaal in overleg met bondscoach Louis van Gaal gaan, maar ik ga graag mee."

Ook Jordy Clasie en Bruno Martins Indi hebben al laten weten graag mee te willen naar Israël. "Maar eigenlijk wil iedereen mee, ik kan zo veertien spelers meenemen die al eens bij Oranje hebben gezeten", aldus Pot.

Nintendo voegt ontwerpafdelingen samen

Nintendo gaat de twee afdelingen die verantwoordelijk zijn voor de draagbare en de gewone spelcomputer samenvoegen. Deze eerste organisatorische verandering in ruim acht jaar moet zorgen voor meer innovatie. De nieuwe afdeling, die 16 februari doorgevoerd wordt, telt 280 werknemers. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei.

Twee jaar geleden verscheen de Nintendo 3DS op de markt, eind vorig jaar gevolgd door de Wii U. Met de Wii U is het al mogelijk om op de tabletcontroller verder te spelen, terwijl de televisie uitstaat. De nieuwe afdeling met gaan zorgen voor meer synergie tussen spelcomputers en draagbare apparaten.

Nintendo voelt de hete adem van onder meer Apple in zijn nek. Apple maakt het mogelijk met tablets en smartphones op een televisie te gamen. Volgens de krant zou Nintendo ook graag zien dat gamers overal en op elk moment verder kunnen spelen met een spel, ongeacht het apparaat of beeldscherm waar op gespeeld wordt.

[NBA] Clippers zonder Chris Paul langs Houston

De basketballers van Los Angeles Clippers hebben hun dertigste overwinning van het seizoen geboekt. Ondanks het ontbreken van de met een knieblessure kampende sterspeler Chris Paul werd Houston Rockets met 117-109 verslagen. De Clippers staan vlak achter Oklahoma City Thunder op de tweede plaats in de Western Conference.

Jamal Crawford speelde een hoofdrol door dertig punten op rij te maken, waarvan twaalf aan het begin van het laatste kwart. Bij Houston, dat de vierde nederlaag op rij leed, was James Harden met 23 punten het meest trefzeker.

Ook de andere ploeg uit Los Angeles kende een goede dag. De Lakers, bezig aan een dramatisch seizoen, wonnen met 104-88 van Milwaukee Bucks. Dwight Howard en Kobe Bryant waren beiden goed voor 31 punten. De zeventienvoudig landskampioen heeft nu in de Western Conference vier ploegen onder zich.

Uitslagen:
Philadelphia - New Orleans 99-111
Charlotte - Indiana 76-103
Brooklyn - Toronto 113-106
Houston - LA Clippers 109-117
Denver - Portland 115-111 (nv)
LA Lakers - Milwaukee 104-88


Clippers zonder Chris Paul langs Houston (Foto: Novum)

Ajax sportiefste club eerste seizoenshelft

Ajax is de sportiefste voetbalclub in het eerste deel van de Eredivisie. De Amsterdamse ploeg kreeg met zeventien gele kaarten de minste officiële waarschuwingen van alle eredivisieclubs. Ook maakten de spelers van Ajax de minste overtredingen, aldus accountancybedrijf BDO

In het klassement met minste gele kaarten staat PSV op de tweede plaats, met negentien kaarten. N.E.C. Nijmegen staat met 25 prenten op plek drie. Bij Ajax zijn wel twee spelers vroegtijdig van het veld gestuurd. Niklas Moisander en Thulani Serero liepen beiden tegen een rode kaart aan, waar PSV en Twente de eerste seizoenshelft ongeschonden zijn doorgekomen.

ADO Den Haag, sc Heerenveen en Willem II zijn het vaakst genoteerd door de scheidsrechter. ADO kreeg 39 keer geel en drie keer rood. Heerenveen kreeg één rode kaart minder en Willem II kreeg een gele kaart minder dan de Haagse club.

In de ranglijst van minste overtredingen staat Ajax bovenaan met 192 overtredingen en is Vitesse de voornaamste concurrent met 202 misdragingen. Vorig jaar, halverwege de competitie, stond de Amsterdamse club ook bovenaan deze lijsten.

Guardiola wil in Engeland aan de slag

Josep Guardiola heeft de ambitie om 'ooit' in Engeland aan de slag te gaan. De 41-jarige Spanjaard geniet momenteel van een jaar rust in New York, maar wil volgend seizoen weer als trainer aan het werk gaan.

Guardiola is al met de nodige Engelse topclubs in verband gebracht. "Ik heb het Engelse voetbal altijd heel fascinerend gevonden, vooral vanwege de sfeer rondom de wedstrijden en de beleving van de supporters", zei Guardiola op de website van de Engelse voetbalbond FA, die dit jaar zijn 150e verjaardag viert.

Guardiola was tussen 2008 en 2012 zeer succesvol bij FC Barcelona. Hij leidde de Spaanse topclub onder meer naar twee eindzeges in de Champions League en drie landstitels. "Ik ben nog steeds jong, pas 41 jaar, en in de toekomst hoop ik in Engeland te kunnen werken. Als speler kon ik die droom niet realiseren, hopelijk wel als manager of coach."

Guardiola wil in Engeland aan de slag
Guardiola wil in Engeland aan de slag (Foto: ANP)

[AO] Poolse tennisser draait helemaal door

Jerzy Janowicz, een 24-jarige Poolse tennisser, heeft zich woensdag nogal van zijn grillige kant laten zien. In zijn partij tegen Somdev Devvarman uit India ging hij volledig door het lint bij enkele beslissingen van de umpire.

In de tiebreak van de eerste set werd het even allemaal teveel voor Janowicz. Een omstreden 'call' zorgde ervoor dat de Pool de set, die bijna tachtig minuten duurde, verloor. De speler reageerde vervolgens erg woedend en met veel kabaal ging hij verhaal halen bij de umpire. Dit kwam hem op een waarschuwing te staan.

In het vervolg van de partij moesten ook een waterfles en een stoel van de umpire het ontgelden. Desondanks won de Pool de spannende vijfsetter van Devvarman; 6-7, 3-6, 6-1, 6-0 en 7-5.

Hieronder de beelden:


Jerzy Janowicz is het niet eens met de beslissing van de umpire (Bron: YouTube)

[AO] Bertens en Rus ook klaar in dubbelspel

Na hun nederlagen in het enkelspel zijn Kiki Bertens en Arantxa Rus ook al na één ronde uitgespeeld in het dubbelspel van de Australian Open. Bertens verloor met haar Duitse partner Tatjana Malek, terwijl Rus met de Roemeense Simona Halep onderuit ging.

Bertens en Malek namen het op tegen het Franse koppel Mathilde Johansson en Pauline Parmentier. De Franse dames wonnen de partij met 6-7, 6-4 en 5-7. Rus en Halep moesten hun meerdere erkennen in het Hongaars/Servische duo Melinda Czink/Bojana Jovanovski: 6-4, 2-6 en 6-7.

Maher: "Ajax geen straf, maar ik wil naar PSV"

Adam Maher heeft zich in De Telegraaf openlijk uitgelaten over een mogelijke tussentijdse transfer naar PSV. De middenvelder wordt in de wandelgangen echter ook genoemd als mogelijke opvolger van Christian Eriksen bij Ajax.

Maher wil daar echter niet op wachten. "Waarom wacht je niet tot juli? Dan heb je wellicht dek euze tussen PSV én Ajax", luidde de vraag van De Telegraaf aan de jonge middenvelder van AZ. "Dat is een goede vraag, maar dan ben ik weer een half jaar verder", was het antwoord.

"Van de PSV’ers heb ik enthousiaste verhalen over de club gehoord. Ajax zou zeker geen straf zijn, integendeel, is ook een topclub en in Amsterdam bij me om de hoek. Maar ik heb nog niets gehoord. Dus zeg ik nu: PSV", aldus Maher.

Cardozo langer bij Benfica

De Portugese voetbalclub Benfica heeft het contract van aanvaller Oscar Cardozo verlengt. De topschutter uit Paraguay zette zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2016. In het contract is als clausule een gelimiteerde afkoopsom van zestig miljoen euro opgenomen. 

De 29-jarige Cardozo speelt sinds 2007 in Lissabon. De lange spits heeft bijna 150 doelpunten op zijn naam staan voor Benfica. Dit seizoen heeft hij al dertien keer het doel getroffen. Eerder deze week wist de Portugese club ook Nemanja Matic (ex-Vitesse) tot 2018 aan zich te binden.

Bruins: "Laten zien dat ik er nog steeds ben"

Luigi Bruins heeft onderdak gevonden bij de Franse club Nice. "Ik wil de voetbalwereld laten zien dat Luigi Bruins er nog steeds is", liet de voormalig speler van Feyenoord en Excelsior weten.

"Ik heb sinds mijn laatste halve seizoen bij Excelsior gewacht op de juiste club", zegt Bruins tegen het Algemeen Dagblad. "Ik denk dat ik die nu eindelijk heb gevonden. Afgelopen zomer was ik al op weg naar Nice, maar toen moesten er eerst spelers worden verkocht. Het is er nu toch van gekomen, ik ben er dolblij mee. Nice presteert sterk in de zware Franse competitie. Hier wil ik laten zien dat ik er nog steeds ben."

"Ik heb de afgelopen maanden met Ton Jenner, de vader van voormalig AZ en NAC-speler Julian, getraind bij DHC in Delft", vervolgt Bruins. "Soms alleen met hem, vaak ook met andere jongens. Daar hield ik mezelf fit. De wedstrijdscherpte moet ik nu snel krijgen, maar daar heb ik wel vertrouwen in."

Nice draait in de Ligue 1 mee in de top. De ploeg staat negen punten achter op koploper Olympique Lyon. "Ik voel me behoorlijk fit. Ik hoor er weer bij. Het heeft allemaal lang geduurd nu. Ik wil de voetbalwereld laten zien dat Luigi Bruins er nog steeds is. Toen ik de onderhandelingen helemaal had afgerond keek ik mijn vriend en zaakwaarnemer Sietje Mouch aan met een brede glimlach. Dat is wat ik wilde. Nu moet het laten zien."

650 kilo qat ontdekt op Schiphol

Op Schiphol is afgelopen week in de vracht van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij 650 kilo qat ontdekt. Dat meldt de marechaussee woensdag. Het bezit van qat is sinds 5 januari strafbaar gesteld. De marechaussee denkt dat vanwege deze wetswijziging smokkelaars proberen nog wat transporten bij hun afnemers te krijgen.

Eerder onderschepte de marechaussee ook al diverse zendingen in Hoek van Holland. Daarvoor werden vijf mensen aangehouden.

Of voor de op Schiphol ontdekte smokkelwaar iemand is opgepakt, is niet bekendgemaakt. Ook is onduidelijk waar de qat vandaan kwam en via welke luchtvaartmaatschappij de drugs zijn verstuurd.

Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het middel is vooral populair bij Somaliërs.

Tennet en Mitsubishi samen in Duitse stroomkabels

Tennet gaat samen met Mitsubishi vier Duitse offshore windmolenparken verbinden aan het elektriciteitsnet. In totaal bedraagt de investering 2,9 miljard euro, waarvan Mitsubishi maximaal 576 miljoen euro bijdraagt. Dat maakte de Nederlandse netbeheerder woensdag bekend. Tennet stelt met zijn investeringen de grootste investeerder te zijn in de Duitse energietransitie naar groene stroom.

Mitsubishi krijgt voor zijn investering een belang van 49 procent in de beide projecten. De financiële topman van Tennet is blij met het geld van het Japanse bedrijf. "De toegezegde investering van Mitsubishi Corporation verstevigt onze balans verder, waardoor we op de goede weg blijven met het financieren van onze offshore-investeringen", zegt Eelco de Boer.

Duitsland wil minder afhankelijk worden van kernenergie en fossiele brandstoffen en investeert daarom veel in groene stroom, de zogenoemde Energiewende. Daarvoor moet niet alleen worden geïnvesteerd in de opwekking van groene stroom, maar ook in het energienetwerk.

Tennet heeft al twee windmolenparken op zee aan het energienetwerk verbonden en daar komen nog acht projecten bij. Volgens Tennet bedraagt de totale investering van die projecten 5,8 miljard euro en worden vijf miljoen mensen van groene stroom voorzien. Tennet stelt daarmee de grootste investeerder te zijn in de Energiewende.

Sneijder: "Ik laat me niet opjagen"

Wesley Sneijder maakt geen haast met zijn keuze voor een nieuwe club. De Nederlander trekt zich niets aan van de druk die Inter op hem legt. Voorzitter Massimo Moratti zei eerder deze week dat het professioneel zou zijn van Sneijder als hij zo snel mogelijk aan geeft of hij wel of niet naar Galatasaray vertrekt.

Sneijder laat zich echter niet opjagen. "Het gaat me niet om het geld", zei Sneijder in gesprek met La Gazzetta dello Sport. "Net als ieder andere speler deze transferperiode heb ik tot 31 januari om een keuze te maken. Ik wil geen overhaaste beslissing nemen en ik houd er niet van hoe Inter me onder druk probeert te zetten."

Inter heeft met Galatasaray al een akkoord bereikt over de transfersom. Het is nu aan Sneijder zelf om in te gaan op het aanbod van de Turkse topclub of niet. De aanvoerder van het Nederlands elftal houdt de boot voorlopig af. Hij hoopt op een club uit de Premier League.

"Ik word bijna gedwongen om een overhaaste beslissing te nemen over mijn toekomst op een cruciaal moment in mijn leven", gaat Sneijder verder. "Ik heb niet het idee dat ik het heb verdiend om op deze manier onder druk te worden gezet." Sneijder heeft sinds september 2012 geen wedstrijd meer gespeeld voor Inter nadat hij weigerde een nieuw contract te tekenen bij de club uit Milaan.

[AO] Haase, Sijsling en Rojer verder in herendubbel

Robin Haase en Igor Sijsling hebben zich samen geplaatst voor de tweede ronde van het herendubbeltoernooi bij de Australian Open. Het Nederlandse duo, dat in het enkelspel in de eerste ronde bleef steken, won met 7-6, 6-7 en 7-6 van het duo Leonardo Mayer/Albert Ramos.

Ook Jean-Julien Rojer plaatste zich voor de tweede ronde van het dubbeltoernooi. Met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi won Rojer van David Goffin en Simon Stadler met 6-3 en 6-1. Rojer en Qureshi zijn als zesde geplaatst in Melbourne.

[AO] Stosur opnieuw vroeg onderuit in Melbourne

Samantha Stosur heeft op de Australian Open wederom geen potten kunnen breken. De Australische, in 2011 winnares van de US Open, verloor in Melbourne in de tweede ronde met 4-6, 6-1 en 5-7 van de Chinese Jie Zheng. Stosur kwam op het grandslamtoernooi in eigen land nooit verder dan de vierde ronde.

Voor Stosur leek er in de derde set geen vuiltje aan de lucht, maar tot twee keer toe lukte het haar niet de wedstrijd uit te serveren. Zheng kwam terug van een 5-2 achterstand en zag haar tegenstandster op matchpoint een dubbele fout produceren.

Agnieszka Radwanska bereikte eveneens de derde ronde. De Poolse (4) was Irina-Carmelia Begu, die in de eerste ronde Arantxa Rus had uitgeschakeld, met 6-3 en 6-3 de baas.

[AO] Sharapova dendert door naar derde ronde

Maria Sharapova duldt vooralsnog geen tegenstand op de Australian Open. De Russische tennisster gunde woensdag ook haar Japanse tegenstander in de tweede ronde geen enkele game. Sharapova versloeg Misaki Doi met 6-0 en 6-0. De als tweede geplaatste Russin had in de eerste ronde haar landgenote Olga Poetsjkova met dezelfde cijfers vernederd.

Het publiek in de Hisense Arena van Melbourne kreeg zelfs medelijden met de de Japanse, die in de hele partij slechts 15 punten vergaarde. Tegen het einde van de wedstrijd klonk bij een sporadisch punt voor Doi ironisch gejuich vanaf de tribunes.

Sjarapova dendert door naar derde ronde
Sjarapova dendert door naar derde ronde (Foto: ANP)

Trailer en releaseperiode voor Disney Infinity

Disney Interactive Studio heeft hun cross-platformspel Disney Infinity officieel aangekondigd. Het spel dat het grootste cross-platformspel tot nu toe moet gaan worden komt in juni uit.

Disney Infinity maakt gebruik van poppetjes die je op een platform kunt zetten waardoor ze speelbaar worden in het spel. Dit systeem is vergelijkbaar met het systeem dat de Skylanders-serie gebruikt. Bij de start komen er veertig verschillende figuurtjes uit van totaal zeventien personages uit verschillende Disney-films.

Disney Infinity krijgt naast de figuurtjes en de bijbehorende activeringsplaat ook speciale power discs. Hiermee kun je in het spel jouw personage speciale krachten geven of voorzien van speciale wapens en gadgets.

In het spel heb je de keuze om te spelen in verschillende werelden die bekend zijn uit verschillende Disney-films zoals The Incredibles, Pirates of The Caribbean en Toy Story. Ook heb je de mogelijkheid om een volledig eigen wereld te maken om jouw Disney-personages hierin te laten rondwaren.

Disney Infinity komt in juni uit op Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, pc, smartphones en tablets.

ANA houdt Dreamliners aan de grond

De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) houdt haar vloot van Boeing 787 toestellen voorlopig aan de grond. ANA besloot alle toestellen te laten inspecteren nadat een van de Dreamliners woensdag een noodlanding moest maken in het westen van Japan. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij aan persbureau Reuters.

De piloot van het toestel maakte een kwartier na het opstijgen melding van rook in de cockpit en besloot het vliegtuig aan de grond te zetten, aldus een woordvoerder van een vliegveld in Osaka.De passagiers en bemanningsleden moesten het toestel evacueren, maar zijn ongedeerd.

Wat precies misging aan boord van de Dreamliner is nog niet bekend. Volgens de meetinstrumenten aan boord was er een probleem met een batterij. Ook zou de piloot iets vreemds hebben geroken.

ANA houdt Dreamliners aan de grond
ANA houdt Dreamliners aan de grond (Foto: ANP)

Eerste strenge vorst van dit jaar

Nederland beleefde in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer koude nacht. In De Bilt werd het min 12,6 graden Celsius. Dat betekent voor het eerst dit jaar officieel (landelijk) strenge vorst, zo meldde Weeronline.

De koudste plek was vooralsnog Gilze Rijen (Brabant). Daar daalde het kwik naar min 14,9 graden. Ook op de Veluwe vroor het dat het kraakte met min 14,2 en aan de grond zelfs min 18,5 graden. Zelfs aan zee werd een temperatuur van min 13,5 gemeten.

De kou komt doordat het helder weer is en er sneeuw ligt.

Eerste strenge vorst van dit jaar
Eerste strenge vorst van dit jaar (Foto: ANP)

Normale ochtendspits op snelwegen

Op de snelwegen is het woensdagmorgen een normale ochtendspits met gebruikelijke files. Er is op snelwegen geen sprake van gladheid. Alleen in Limburg moet het verkeer oppassen omdat het daar licht sneeuwt. Dat meldde de ANWB.

Op lokale wegen kan het door bevriezing van weggedeelten eveneens glad zijn.

Dinsdag werd op de besneeuwde snelwegen met ruim 1000 kilometer file een historisch record bereikt.

'Ook ministers overschrijden balkenendenorm'

Ook een aantal ministers verdient meer dan de balkenendenorm van 193 duizend euro per jaar. Dat meldt het AD woensdag. De namen van de ministers wil het ministerie van Binnenlandse Zaken volgens de krant niet bekendmaken.

Ministers verdienen 144 duizend euro per jaar, maar daar komen nog tienduizenden euro's aan allerlei vergoedingen bij. Zo is de jaarlijkse bijdrage aan een dienstauto ruim zeventienduizend euro en wordt zo'n 31 duizend euro per jaar gegeven voor pensioenregelingen. Daardoor zijn er toch ministers die meer dan de norm voor bestuurders in de publieke sector verdienen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maakte vorige week bekend dat ruim 2600 functionarissen in de publieke sector meer verdienen dan de balkenendenorm. Op die lijst stonden geen ministers. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt tegenover de krant dat ook bewindspersonen in 2011 de balkenendenorm hebben overschreden. "Maar wij hebben nu eenmaal besloten dat bewindspersonen niet op de lijst staan", aldus de zegsman.

'Uitschrijven katholieke kerk wordt gemakkelijker'

De rooms-katholieke kerk gaat het voor haar leden gemakkelijker maken zich uit te schrijven. Eén brief naar de parochie waar een katholiek als dooplid staat ingeschreven moet genoeg zijn. Dat heeft de bisschoppenconferentie dinsdag afgesproken, meldt de Volkskrant woensdag.

Nu lopen kritische leden volgens de krant vaak tegen onwillige parochies of bisdommen en bureaucratische rompslomp aan. Soms moet daar zelfs een advocaat aan te pas komen.

Na de toenemende onvrede over het lastige uitschrijven, heeft de bisschoppenconferentie bepaald dat alle parochies en bisdommen zich vanaf eind volgende maand moeten houden aan een simpele procedure voor uitschrijving. Die regeling komt op alle websites te staan.

Bang voor een hausse aan opzeggingen is de kerk niet, laat een woordvoerder aan de krant weten. "Leden die zich uitschrijven zijn vaak niet meer kerkelijk betrokken. Het is jammer dat ze weggaan, maar we kunnen hen niet tegenhouden. We kunnen beter als kerk de discussie vermijden die nu heerst dat het zo moeilijk zou zijn van het kerklidmaatschap af te komen", aldus de zegsman.

José Hoebee in zwart gat na ijsdansprogramma

José Hoebee heeft er veel moeite mee dat Sterren Dansen op het IJs voor haar al snel eindigde. "Toen ik werd weggestemd uit het programma, donderde ik toch in een gat", zegt de zangeres tegen De Telegraaf.

Hoebee kwam naar eigen zeggen dankzij het programma weer onder de mensen. "Dat had ik na de dood van mijn man Will vorig jaar zomer zo hard nodig", vertelt Hoebee. "Luv' was immers ook al opgehouden te bestaan."

De 58-jarige zangeres twijfelt over haar muzikale carrière. "Natuurlijk kan ik weer gaan zingen, maar dat is niet zo eenvoudig sinds Luv' is gestopt. En solo vind ik een grote stap", aldus José. "Daarbij heb ik geen enkel idee welk genre ik zou moeten kiezen om mee te werken."

Hoebee gaat als vrijwilligster aan de slag als telefoniste bij de Wisseloord Studio's in Hilversum. "Misschien levert dat voor mijn toekomst nog iets op. En het zorgt ervoor dat ik niet zit te vereenzamen."

Guild Wars 2 wereldwijd drie miljoen keer verkocht

Het online rollenspel Guild Wars 2 voor de pc is wereldwijd meer dan drie miljoen keer verkocht. Dat heeft uitgever NCsoft dinsdag bekendgemaakt. Het online rollenspel, waarvoor spelers na aanschaf geen abonnement nodig hebben, is sinds augustus verkrijgbaar.

Het verkoopsucces van Guild Wars 2 is verrassend. Online rollenspellen waarvoor betaald moeten worden, storten de laatste maanden als kaartenhuizen in elkaar. Onder meer de spellen Tera Online en Star Wars The Old Republic worden nu gratis aangeboden in de hoop op die manier een grote doelgroep aan te spreken.

NCsoft wil Guild Wars 2 de komende maanden verder uitbreiden. Het gaat daarbij vooral om gratis updates en aanpassingen aan het spel. Net als bij de eerste versie van Guild Wars behoort ook het aanbieden van betaalde uitbreidingen tot de mogelijkheden.


Guild Wars 2 wereldwijd drie miljoen keer verkocht (Foto: Novum)

BREIN haalt minder websites offline

Stichting BREIN heeft vorig jaar iets minder websites waar mensen muziek en films konden uitwisselen verwijderd weten te dreigen van internet. In 2012 werden in totaal 571 sites offline gehaald, zo'n dertig minder dan een jaar eerder. Dat blijkt dinsdag uit de jaarcijfers van de stichting, die zegt piraterij op het internet aan te pakken.

Het ging in alle gevallen om file-sharingsites, streaming en downloadsites die toegang verschaften tot illegale bestanden, die in Nederland overigens legaal gedownload mogen worden. De sites werden in de meeste gevallen door de provider zelf verwijderd. Ook werden zo'n veertigduizend advertenties naar illegale kopieën offline gehaald. In 37 gevallen wordt onderzoek gedaan of de aanbieder strafrechtelijk kan worden vervolgd.

In totaal deed Brein 651 onderzoeken naar vermeende illegale handel van kopieën van muziek, film, tv-series, boeken en games. Volgens de stichting komt de handel van kopietjes op straatmarkten nog maar nauwelijks voor. Volgens ooggetuigen op rommelmarkten klopt die claim in het geheel niet, afgezien van het feit dat straathandel in films en muziek iets is van een jaar of 15 geleden.

Eerder bleek dat BREIN nogal ruim omgaat met haar interpretatie van 'illegaal'. Niet alleen is het downloaden van films en muziek in Nederland helemaal niet verboden, maar ook bleek BREIN zonder blikken of blozen advertenties van sites als marktplaats eenvoudigweg te laten verwijderen als men alleen maar dácht dat het materiaal illegaal was. Hierdoor zijn veel advertenties onnodig en onterecht verwijderd.

Hoewel BREIN graag in de media meldt hoe goed ze wel niet bezig zijn, blijkt in de praktijk dat downloaden en filesharing alleen maar in populariteit toeneemt. Ook is de beschikbaarheid van het materiaal niet afgenomen en zijn sites als the Pirate Bay, die door Brein met succes werd gecensureerd, gewoon bereikbaar voor iedereen.

FOK! wat een weer...Koude nachten

Goedemorgen! De sneeuwzone van gisteren bleef nog lange tijd slepen boven het oosten en zuiden van het land. De radar pikte dit niet altijd even goed op en zodoende was het dus lastig om aan te geven waar het sneeuwde en wat de intensiteit hiervan was. In het noorden en westen brak de zon nog even door en bleef het verder overwegend droog. Vandaag hebben we een beetje van alles wat.

In het zuidoosten is het nog grotendeels bewolkt en kan er nog een vlokje sneeuw vallen, terwijl er boven zee een aantal sneeuwbuien actief zijn. De Waddeneilanden en de kop van Noord-Holland maken vandaag de grootste kans op een sneeuwbui. Er zijn echter een paar modellen die de buien langs de gehele Hollandse kust gaan laten vallen, maar met een noordoostelijke wind zie ik dat niet zo snel gebeuren. Het blijft overal 1 tot 3 graden vriezen vandaag en in opklaringsgebieden zal de temperatuur vanaf zonsondergang snel gaan zakken. De komende dagen blijft het vrij rustig en erg koud met langs de kust misschien nog een sneeuwbuitje.

Boven de sneeuw zakken de temperaturen heel diep weg. Op open plekken kunnen temperaturen beneden de -10 worden gemeten, maar de exacte cijfers worden pas later op de ochtend gepubliceerd. Ook de komende nachten blijft het nog stevig vriezen. Wél is het zo dat het na het weekend mogelijk wat zachter gaat worden, maar dit is nog erg ver weg.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Hondje in de sneeuwIn Rijswijk liet Perrin zijn hondje uit in een dik pak sneeuw. Schattige foto!

.Aan het werk in Den Haag
In Den Haag was het hard werken voor Safumufh. Maar de beloning mocht er zijn: een lekker flesje wijn.

Evoluon
Ook in Eindhoven heeft het gesneeuwd. Maxzter maakte deze foto van het besneeuwde Evoluon en ging toen op weg naar zijn werk.

[FA Cup] Fulham ontsnapt aan afgang in replay

Martin Jols Fulham heeft dinsdag met hangen en wurgen de vierde ronde van de FA Cup bereikt. De Londense club had in de replay tegen Blackpool een verlenging nodig waarin Brede Hangeland de matchwinnaar werd: 2-1. Via Nathan Delfouneso was Blackpool op 1-0 gekomen, maar Kieran Richardson benutte in de slotseconden van de reguliere speeltijd een vrije trap.

Stoke City maakte tegen Crystal Palace ook overuren. Na 120 minuten stond de 4-1 eindstand op de borden via twee doelpunten van Jon Walters en een van Cameron Jerome. Kenwyne Jones had in de reguliere speeltijd Stoke al op 1-0 gezet, maar uit een strafschop kwam Crystal Palace in de 87e minuut terug. Glenn Murray tekende voor die treffer.

Premier Leagueclub Sunderland ging in eigen huis onderuit tegen Bolton Wanderers. Marvin Sordell scoorde beide treffers in de 2-0 zege van de ploeg uit het Championship.

Wigan Athletic redde zich ternauwernood tegen Bournemouth: 1-0. Mauro Boselli scoorde de enige treffer. Queens Park Rangers won met dezelfde cijfers bij West Ham United. Jay Boothroyd scoorde in de Londense derby.

[Copa del Rey] Grote stap naar halve bekerfinale Real Madrid

Real Madrid heeft zich dinsdag met één been in de halve finale van de Copa del Rey gespeeld. De Madrilenen wonnen thuis de heenwedstrijd van het kwartfinaleduel tegen Valencia met 2-0. Karim Benzema scoorde de 1-0 voor Real, dat na de thee de helpende hand kreeg van Valencia-verdediger Jose Guardado. Hij maakte via een eigen doelpunt de 2-0.

Real en Valencia, de nummers drie en zeven van de Primera Division, waren lang aan elkaar gewaagd. Ook nadat Benzema de Koninklijke op voorsprong had gezet, bleven de bezoekers komen. De 1-1 leek lang dichterbij dan de 2-0, maar uiteindelijk was het toch de thuisploeg die via Guardado de tweede treffer van de avond scoorde. Cristiano Ronaldo liet in het vervolg nog goede kansen op de 3-0 liggen.

Volgende week staat de return in Valencia op de kalender.

Kom maar op met de crisis

De kinderopvang is maar een relatief klein deel van de door het huidige kabinet geïnitieerde bezuinigingen. Voorlopig staat er nog altijd een enorm bedrag aan bezuinigingen open. De besparing van € 16 miljard van het kabinet-Rutte-Asscher komt bovenop de eerdere maatregelen van € 18 miljard en € 12,4 miljard. In totaal gaat het dus om een pakket van zo’n € 46 miljard tot in 2017. Is er nog wel iemand die dit bedrag kan bevatten?

'Armstrong kan wielrennen plek op Spelen kosten'

Wielrennen zou zijn plaats op de Olympische Spelen kunnen verliezen als blijkt dat de UCI wist van dopinggebruik. Dat zegt IOC-lid Dick Pound dinsdag tegen persbureau Reuters. Volgens het voormalig hoofd van de mondiale antidopingautoriteit WADA is dat mogelijk de enige manier om de wielerunie te bewegen schoon schip te maken.

De UCI krijgt van Pound sowieso een veeg uit de pan. "Het IOC moet het oplossen, want de UCI staat niet bekend vanwege zijn harde optreden tegen doping", sneerde Pound.

"De enige manier waarop er grote schoonmaak gemaakt wordt, is als al deze mensen zeggen: he, we zijn niet meer op de Spelen en daar willen we wel zijn, laten we onze plek terugverdienen", stelt de Canadees. Hij vergelijkt de situatie met die van het gewichtheffen enkele jaren geleden.

Pound reageerde met zijn uitspraken op de bekentenis van Lance Armstrong in een interview met Oprah Winfrey. Volgens bronnen zou hij daarin hebben gezegd dat de wielerunie van zijn dopinggebruik op de hoogte was. Er gaan al langer geruchten dat positieve dopingtests van Armstrong door de wielerunie zouden zijn weggewerkt in ruil voor donaties van de Texaan.

Gunman Clive

Toen Gunman Clive in de eShop van Nintendo belandde, had ik een licht deja vu gevoel. Ik wist dat ik het spel ergens anders van kende, maar kon het niet meer plaatsen. Pas toen ik in het menu zat, schoot het door mijn hoofd. Gunman Clive was een hitje op de iPad en ondertussen heeft Bertil zijn spel naar elk denkbare platform geport. Voor de Nintendo 3DS heeft Hörberg extra moeite gedaan; Het spel kan nu in 3D gespeeld worden!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.