FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 januari 2013

Groningen krijgt nieuw trainingscomplex

FC Groningen hoopt in 2015 een nieuw trainingscomplex te verwelkomen. Dat liet directeur Hans Nijland weten.

Het nieuwe trainingscomplex moet worden gebouwd op sportpark Corpus den Hoorn, zo meldde Nijland maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club. Het enige obstakel is vooralsnog een akkoord van de gemeenteraad. Nijland verwacht echter dat deze in het voorjaar zal komen.

"Wij zijn op dit moment vrijwel elke dag met de mensen van de gemeente Groningen in gesprek. Dat gaat hartstikke goed. Ik ben zeer hoopvol dat de gemeenteraad van Groningen in april/mei toch besluit het licht op groen te zitten", zegt de directeur tegen RTV Noord. Totdat het trainingscomplex af is wil Groningen blijven trainen op het huidige complex achter de MediaCentrale.

Comme un chef

Jacky Bonnot (Michaël Youn) is een man van twaalf ambachten, dertien ongelukken: hij verliest zijn baantjes steeds omdat hij zijn liefde voor de gastronomie niet kan beteugelen. Zo werkt hij als serveerder in een derderangs bistrootje en gaat hij in discussie met klanten die in zijn ogen het verkeerde eten bestellen. Zijn zwangere vriendin Béatrice (Raphaëlle Agogué) is het helemaal beu en eist van hem dat hij het eerstvolgende baantje dat hij krijgt niet verprutst. Jacky zou echter Jacky niet zijn als hij zich ook in zijn nieuwste functie als huisschilder bij een bejaardentehuis toch weer met de keuken gaat bemoeien. Ondertussen ligt sterrenchef Alexandre Lagarde (Jean Reno) in de clinch met zijn baas, die hoopt dat hij één van zijn drie Michelinsterren kwijtraakt zodat hij het bedrijf kan overnemen. Gelukkig wordt Lagarde gewezen op het heerlijke eten dat Jacky voor de ouden van dagen heeft gemaakt en biedt hem een baan aan in zijn keuken. Zal Jacky dit aan zijn vriendin durven zeggen en zullen Lagarde en Jacky er voor kunnen zorgen dat Lagarde's restaurant zijn sterren behoudt?

'Dell praat met investeerders over overname'

De Amerikaanse computerfabrikant Dell wordt mogelijk overgenomen door private investeringsmaatschappijen. Dat meldde het financiële persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden bij de onderhandelingen.

Het zou gaan om voorlopige gesprekken en een deal kan nog stuklopen omdat de financiering niet rond komt of geen overeenstemming wordt bereikt over een exitstrategie van de investeerders in de toekomst. Naar verluidt is met verschillende grote banken contact geweest over financiering van de overname.

Topman en oprichter Michael Dell had in 2010 al eens aangegeven een overname door private partijen te overwegen. Hij bezit zelf 15,7 procent van de aandelen.

Het concern heeft te kampen met een afzwakkende pc-verkoop, vooral door concurrentie van smartphones en tablets. Dell verloor vorig jaar bijna een derde van zijn beurswaarde.

Op Wall Street steeg Dell 13 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau in bijna 8 maanden. De marktwaarde van Dell steeg door de rally tot circa 21 miljard dollar. Kort daarna werd de handel tijdelijk stilgelegd.

Maandag werd door onderzoeksbureau Gartner gemeld dat de wereldwijde computerverkoop van Dell in het vierde kwartaal met 21 procent is gedaald op jaarbasis naar 9,2 miljoen stuks. Het marktaandeel bedroeg 10,2 procent. Dell was daarmee de op twee na grootste pc-fabrikant, na Lenovo en HP.

Mexicanen eisen strengere wapenwet VS

Meer dan 54.000 Mexicanen hebben hun handtekening gezet onder een petitie waarin de Verenigde Staten worden opgeroepen maatregelen te treffen om de handel in wapens te bestrijden. De petitie werd maandag afgeleverd bij de Amerikaanse ambassade in Mexico.

Het grootste deel van de wapens die in Mexico door drugskartels worden gebruikt wordt vanuit de VS de grens over gesmokkeld. "De VS zijn deels verantwoordelijk voor onze humanitaire tragedie", zei Javier Sicilia, een van Mexico's bekendste activisten die strijdt tegen het geweld.

Het drugsgeweld in Mexico heeft sinds 2006 zo'n zeventigduizend mensen het leven gekost.

De Amerikaanse president Barack Obama liet eerder maandag al weten strengere wapenwetgeving te willen invoeren.

Emery volgt Michel op als trainer Sevilla

Unai Emery is de nieuwe trainer van Sevilla. Hij volgt de eerder op de dag ontslagen José Miguel 'Michel' Gonzalez op. Sevilla is bezig aan een slecht seizoen. De ploeg van de Nederlander Hedwiges Maduro bezet na de 2-0 nederlaag van zaterdag tegen Valencia de twaalfde plaats in de Primera Division.

Michel hield het net geen jaar vol bij Sevilla. Hij werd elf maanden geleden aangesteld en loodste Sevilla naar een plaats in de middenmoot. Ook Emery is geen onbekende in het Spaanse voetbal. De oud-speler had eerder Almeria en Valencia onder zijn hoede. Na zijn ontslag in november bij het Russische Spartak Moskou zat hij zonder baan.


Emery volgt Michel op als trainer Sevilla (Foto: Novum)

Maaskant: "Luciano en Bizot gelijkwaardig"

Trainer Robert Maaskant weet nog niet welke doelman komend weekend onder de lat staat bij FC Groningen.

Luciano da Silva is al jarenlang de vaste eerste doelman bij de Noorderlingen, maar tweede doelman Marco Bizot heeft op de trainingen indruk gemaakt op Maaskant. De oefenmeester weet nog niet welke sluitpost komend weekend het doel verdedigt tegen FC Utrecht.

"Onze achterhoede staat goed, alleen is het de vraag of ik met Marco Bizot of met Luciano onder de lat begin. Die twee ontlopen elkaar niet veel", zo laat Maaskant optekenen doorVoetbal International.  "Op het middenveld ben ik zeker van Michael de Leeuw en Rasmus Lindgren, de derde positie staat nog open."

Laatstgenoemde speler keerde onlangs terug bij FC Groningen. De Zweedse middenvelder was sinds zijn vertrek bij Red Bull Salzburg clubloos.

[Dakar] Faria grijpt leiding bij de motoren

Ruben Faria is de nieuwe leider in het motorenklassement. De Portugees werd in de 466 kilometer lange negende etappe tussen San Miguel de Tucuman naar Cordoba vierde op bijna acht minuten achterstand van dagwinnaar Cyril Despres. Frans Verhoeven werd veertiende op ruim 21 minuten van de dagwinnaar.

Voor klassementsleider David Casteu ging het helemaal mis. De Fransman reed een koe aan en blesseerde hierbij zijn schouder. Hij kon verder, maar had naast zijn kwetsuur problemen met de benzinetank, waardoor hij ruim twee uur verloor. Despres draaide juist het gas helemaal open om zijn achterstand in het klassement te verkleinen. De Fransman won eenvoudig de etappe met een voorsprong van ruim vier minuten op Joan Barreda Bort en ruim vijf minuten op de Italiaan Alessandro Botturi.

In het klassement leidt Faria met zeven minuten voorsprong op Despres en ruim negen minuten op Francisco Lopez. Casteu zakte naar een 21e plaats op 1.50 uur van de leider. Verhoeven is de beste Nederlander op 55 minuten van Faria. Hij klom vandaag naar een vijftiende plaats.

Bij de quads zegevierde de Pool Lukasz Laskawiec met een minuut voorsprong op Marcos Patronelli. Kees Koolen kende een uitstekende dag met een dertiende plaats, op bijna een half uur van de dagwinnaar. In het klassement heeft Patronelli anderhalf uur voorsprong op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat zestiende op 9.30 uur achterstand.

[Upd] 'Excuses Armstrong per telefoon'

Volgens ingewijden zou Lance Armstrong de laatste dagen diverse sleutelfiguren uit het wielrennen gebeld hebben om zijn excuses aan te bieden. Dit doet hij in aanloop naar het interview met Oprah Winfrey van vandaag.

Volgens de Washington Post zou Armstrong voor het interview dat donderdag wordt uitgezonden een belronde gemaakt hebben. Tijdens die ronde zou hij zijn excuses hebben gemaakt voor het voorliegen van diverse belangrijke personen uit de wielerwereld. Eerder schreef USA Today al dat de voormalig Tourwinnaar de banden met oud ploeggenoot en ex-dopinggebruiker Floyd Landis aan wilde halen.

Het interview is donderdagnacht onder andere via TLC te bekijken. Armstrong heeft eerder al aangeven dat Oprah alles mag vragen en dat hij eerlijk zal antwoorden.

Update 22.00 uur:
Naast aan belangrijke personen uit de wielerwereld, heeft Lance Armstrong ook zijn excuses aangeboden aan het personeel van Livestrong. Een anonieme getuige vertelde aan persbureau AP dat Armstong zich verontschuldigde voor het teleurstellen van het personeel. Hij barstte vervolgens in tranen uit. Dopinggebruik heeft de Texaan niet toegegeven.

Obama eist verhoging schuldenplafond

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in de laatste toespraak van zijn eerste regeertermijn geëist dat het schuldenplafond wordt verhoogd. "We zijn geen land van klaplopers", zei Obama.

Als het schuldenplafond niet op tijd wordt verhoogd zullen onder meer veteranen tijdelijk geen uitkering ontvangen, aldus de president. Hij waarschuwde Republikeinen geen concessies te eisen in ruil voor het verhogen van het schuldenplafond. Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden eisen voor elke dollar waarmee het schuldenplafond wordt verhoogd een dollar aan bezuinigingen.

"Ze zullen geen losgeld krijgen in ruil voor het niet ruïneren van de economie", zei Obama. "En ze moeten snel een beslissing nemen want de tijd begint te dringen."

Obama zei ook het Congres te zullen vragen nieuwe wapenwetgeving aan te nemen. De wapendiscussie is weer bovenaan de agenda komen te staan na de schietpartij op een basisschool in december, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen de dood vonden. De National Rifle Association, de machtige wapenlobby, heeft sinds de schietpartij meermaals gezegd zich met hand en tand te zullen verzetten tegen nieuwe beperkingen op wapenbezit.


Obama eist verhoging schuldenplafond (Foto: Novum)

'Rémy verkiest QPR boven Newcastle'

Loïc Rémy geeft Queens Park Rangers de voorkeur boven een vertrek naar Newcastle United. Dat meldt Sky Sports.

Rémy leek deze week zijn handtekening te zetten onder een contract bij Newcastle, maar volgens Sky Sports trekt QPR uiteindelijk aan het langste eind. Volgens het Britse medium is Rémy momenteel in gesprek met de Engelse hekkensluiter, waar hij dinsdag de medische keuring zal ondergaan.

Trainer Harry Redknapp verheugde zich al langer op de komst van de Franse aanvaller, die wordt overgenomen van Olympique Marseille. "Ik hoopte op een ontmoeting, waarin ik hem kon overtuigen", aldus de oefenmeester. "Ik dacht dat hij zich schaamde om me te komen zeggen dat hij geen interesse had."

Behalve Rémy hoopt QPR ook West Bromwich-verdediger Jonas Olsson in te lijven. De Zweed speelde in het verleden voor onder meer NEC.

S&P bevestigt AAA-status Nederland

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de hoogste kredietstatus AAA voor Nederland bevestigd. De outlook blijft echter negatief. Dat maakte S&P maandag bekend.

Volgens S&P weerspiegelt de AAA-rating voor Nederland de bloeiende, gediversifieerde en competitieve Nederlandse economie en de lange traditie van verstandig en flexibel macro-economisch beleid. De concurrentiekracht van de Nederlandse economie wordt ondersteund door de zeer productieve beroepsbevolking en de zeer goed ontwikkelde infrastructuur, aldus het kredietbureau.

De negatieve outlook hangt volgens S&P samen met de kans op een meer negatieve economische ontwikkeling, door mogelijke druk op de Nederlandse financiële sector, een sterker dan tot dusver voorziene krimp van de binnenlandse vraag en een zwakker economisch klimaat in het buitenland.

S&P bevestigt Nederlandse AAA-status
S&P bevestigt Nederlandse AAA-status (Foto: ANP)

Hulk Hogan eist vijftig miljoen van kliniek

Hulk Hogan klaagt een kliniek in Florida aan. De 59-jarige worstelaar stelt dat het Laser Spine Institute (LSI) hem heeft belazerd en eist vijftig miljoen dollar, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Hogan meldde zich in 2009 met rugklachten bij de kliniek, waarna hij meerdere keren onder het mes ging. Volgens hem werden de klachten op de lange termijn alleen maar erger en heeft het LSI nagelaten hem te melden dat laserbehandelingen slechts een tijdelijke oplossing zijn. Uiteindelijk moest Hogan elders een zware rugoperatie ondergaan om de problemen te verhelpen.

De worstelaar wil vijftig miljoen zien voor wat de kliniek met zijn rug heeft gedaan en als vergoeding voor het grote aantal klussen dat hij daardoor heeft moeten laten schieten. Daarnaast zou LSI Hogans naam en beeltenis zonder toestemming hebben gebruikt voor promotie van hun diensten.

GroenLinks wil kabelbaan boven Leiden

De lokale GroenLinks-fractie in Leiden pleit voor de aanleg van een kabelbaan boven de stad. De partij denkt dat het een 'fantastisch alternatief' kan zijn voor de bereikbaarheid in Leiden, stelt het in schriftelijke vragen aan het Leidse college.

GroenLinks keek het idee af in Groningen, waar al tijden onderzoek wordt gedaan naar de aanleg van dergelijke stoeltjeslift. Volgens fractievoorzitter Pieter Kos lijkt veel van de Groningse problematiek op die van Leiden.

"Dit lijkt een geweldige kans om in een klap de bereikbaarheid via de aanvoerwegen en het parkeerprobleem op te lossen", zegt Kos in een verklaring. "Het concept is innovatief, milieuvriendelijk en aantrekkelijk. Typisch passend bij de stad die Leiden wil zijn."

Volgens GroenLinks is een kabelbaan bovendien duurzaam en stiller dan elk ander vervoerssysteem en heeft het een grote vervoerscapaciteit. Bovendien zijn er geen wachttijden en heeft een lift een hoge attractiewaarde.

Controlesite voor gebruik groene stroom gelanceerd

Gebruikers van groene stroom kunnen voortaan op internet controleren of ze wel echt groene stroom krijgen. In sommige gevallen is dat niet zo door de handel in certificaten uit Noorwegen. Dat stelt Hier Klimaatcampagne maandag.

De vereniging wil Nederlanders bewust maken van de herkomst van hun groene stroom. Omdat niet alle groene stroom in Nederland wordt opgewekt, wordt de rest uit andere landen gehaald. Energiebedrijven kopen daarom groene stroom-certificaten uit met name Noorwegen om hun stroom te vergroenen. Er wordt echter nagenoeg geen kilowattuur stroom uit deze landen geïmporteerd.

Hier Klimaatcampagne wil dat alle Nederlanders overstappen op echte groene stroom. Op een internetsite kunnen ze controleren of de stroom die zij krijgen wel milieubewust is.

Algerije sluit grens met Mali

Algerije heeft zijn grens met Mali gesloten. Reden is de Franse militaire interventie in het buurland. Dat heeft het Algerijnse ministerie van buitenlandse zaken maandag medegedeeld. De Algerijnse regering vreest dat radicale rebellen die in Mali actief zijn en op de vlucht slaan voor de Franse interventie hun heil in Algerije zoeken.

Zo'n duizend kilometer grens tussen Algerije en Mali is op slot gegaan. Algerije staat wel toe dat Franse gevechtsvliegtuigen door het Algerijnse luchtruim vliegen, maar benadrukt tevens de noodzaak van een politieke oplossing voor het conflict in het buurland.

Russisch leger zegt voetwindsels vaarwel

Militairen in het Russische leger mogen hun voeten niet langer in een stuk stof wikkelen en moeten voortaan sokken dragen. Het wordt tijd dat de krijgsmacht het gebruik van de voetdoek, dat teruggaat tot de zeventiende eeuw, vaarwel zegt, zei minister van defensie Sergej Sjoigoe maandag.

In het verleden wikkelden Russische militairen hun voeten in de rechthoekige lappen stof, portjanki genaamd, om te voorkomen dat ze in hun hoge, veterloze soldatenlaarzen blaren kregen. Sjoigoe zei hoogst verbaasd te zijn geweest toen hij na zijn aantreden twee maanden geleden te horen kreeg dat sommige militairen nog steeds gebruik maken van de portjanki.

De minister besloot dat militairen van nu af aan alleen nog maar sokken mogen dragen. "In 2013, of in ieder geval tegen het einde van 2013, moeten we het woord portjanki vergeten", zei hij op een persconferentie.

Tsaar Peter de Grote nam het gebruik van de voetwindsels eind zeventiende eeuw over van het Nederlandse leger, toen hij er tijdens zijn bezoek aan de Republiek der Nederlanden kennis van had genomen.

Pas bevallen vrouw aangereden in Hillegom

Een pas bevallen vrouw is maandagavond kort nadat zij een zoon ter wereld had gebracht in een auto op de N207 bij Hillegom aangereden. Een 74-jarige vrouw knalde door nog onbekende oorzaak op de auto van het 34-jarige slachtoffer, meldt de politie.

Volgens de politie raakte niemand gewond en is iedereen met de schrik vrijgekomen. Ook het pasgeboren jongetje maakt het goed. De bevalling vond plaats in barre weersomstandigheden onder toeziend oog van enkele agenten. Mogelijk heeft de gladheid een rol gespeeld bij het ongeluk.

[Dakar] Auto Wevers uitgebrand

Het is Erik Wevers niet gegund deze editie van de Dakar Rally uit te rijden. Volgens RTL GP is de bolide van de Nederlander vandaag in de negende etappe helemaal uitgebrand. Zowel de coureur als zijn navigator Fabian Lurquin zijn ongedeerd.

Wevers was dit jaar beste Nederlander in het klassement met een twaalfde plaats overall. Hij was in de achtste etappe die loopt van San Miguel de Tucuman naar Cordoba goed onderweg met een achtste tussentijd tot het noodlot op kilometer 423 van de 593 toesloeg. De coureur miste met zijn Ford in het stof een bocht en belandde op zijn zij. Door de hete remmen vloog het gras onder de bolide in brand, waarna ook de auto vlam vatte.

Eerder in de rally vielen de Nederlandse toppers Erik van Loon en Peter van Merksteijn al uit na crashes.

Auto Wevers volledig uitgebrand (Foto: Pro Shots)

Ajax na trainingskamp klaar voor Klassieker

Ajax is maandag teruggekeerd in Nederland, nadat het afgelopen week doorbracht in Rio de Janeiro. De Amsterdammers sloten het trainingskamp in Brazilië zondag af met een wedstrijd tegen Vasco da Gama. De stadsclub was met 1-0 te sterk voor Ajax.

Ryan Babel kijkt ondanks het verlies met een goed gevoel terug op de trainingsweek. "Ik ben positief voor de tweede seizoenshelft. We hebben lekker getraind en zijn als team naar elkaar toegegroeid. Als we de goede lijn van de wedstrijd tegen Utrecht door kunnen trekken, kunnen we veel bereiken. We zijn klaar voor Feyenoord."

De spits stond sinds oktober aan de kant met een schouderblessure, maar lijkt zondag tegen Feyenoord zijn rentree te kunnen maken. "Het is heerlijk om weer op het veld te staan zonder pijn te voelen. Nu is het zaak om zo snel mogelijk wedstrijdfit te worden." Babel speelde tegen Vasco da Gama de hele tweede helft mee en kreeg nog een grote kans op de gelijkmaker, maar stuitte op de keeper.

Bij Ajax zit Babel in elk geval weer goed in zijn vel. "Hier spelen is een stap vooruit, een hele grote stap vooruit ten opzichte van Duitsland. Veel mensen hebben positief gereageerd op mijn komst en op de ontwikkeling van mijn spel. Het enige dat ik nu wil is de tweede seizoenshelft veel spelen en de stijgende lijn doorzetten die ik voor mijn blessure te pakken had."

Na het 2-2 gelijkspel eerder dit seizoen in De Kuip, waarbij Ajax tot twee keer toe een voorsprong verspeelde en in de laatste minuut een tegentreffer om de oren kreeg, heerst er een gevoel van revanche bij de Ajacieden. "We hebben wel wat recht te zetten ja", stelt middenvelder Christian Eriksen. "Her en der zaten deze week nog wel wat slordigheden, maar die moeten er tegen Feyenoord helemaal uit zijn."

Ook aanvoerder Siem de Jong ziet de wedstrijd tegen Feyenoord met vertrouwen tegemoet. "Het gevoel in de groep is nu wel anders dan vorig jaar. We staan nu maar drie punten achter op koploper PSV. Maar we moeten zorgen dat we in een flow komen. Dat we een gevoel van onoverwinnelijkheid krijgen."

Snyder ontwikkelt Star Wars-film, maar niet episode VII

Zac Snyder gaat een film ontwikkelen die zich afspeelt in het Star Wars-universum. Of Luke, Han en Leia er een rol in hebben is echter nog maar zeer de vraag, want het gaat niet, zoals je misschien zou verwachten, om Episode VII. 

Eerder gaf Snyder aan geen interesse te hebben in het regisseren van Episode VII. Aan de mogelijkheid van een separate verhaallijn was echter nog niet gedacht. Het project zal zich wel afspelen na de gebeurtenissen in Return of the Jedi, maar hoe lang erna is niet duidelijk, net als hoe sterk de connectie is met de verhaallijnen van de eerste 6 films. Het verhaal zal losjes gebaseerd worden op de klassieker Seven Samurai

Kort na de overname van LucasArts door Disney, gaf het bedrijf al te kennen met een interval van 2 jaar Star Wars-films te willen gaan produceren. Blijkbaar omvat het plan dus meer dan het voortzetten van de saga rondom de familie Skywalker. 


To infinity and bey... oh, verkeerde franchise...
To infinity and bey... oh, verkeerde franchise...

Jochie vermoordde nazivader

Een 12-jarige jongen in de Amerikaanse staat Californië is maandag schuldig bevonden aan de moord op zijn vader, een neonazi. De jongen was 10 toen hij de moord pleegde.

Volgens de aanklagers wist de jongen waar hij mee bezig was toen hij zijn vader, de 32-jarige Jeff Hall, doodschoot terwijl hij op de bank lag te slapen. Hall was de regionale leider van de National Socialist Movement. De jongen zou de moord met voorbedachte rade hebben gepleegd.

In een interview met de politie zei de jongen dat hij dacht dat zijn daad zonder gevolgen zou zijn. Hij had ooit een aflevering van de tv-serie Criminal Minds gezien waarin een jongen die werd mishandeld zijn vader doodschoot en die jongen raakte ook niet in de problemen, zo redeneerde de jongen in het interview.

Volgens de advocaat van de jongen was zijn cliënt opgegroeid in een gewelddadige omgeving en had hij geleerd dat het acceptabel was om iemand die hij zag als een bedreiging te doden. De jongen dacht door zijn vader neer te schieten een eind te kunnen maken aan een cyclus van geweld, aldus zijn advocaat.

De strafmaat wordt later uitgesproken. De advocaat van de jongen zei te hopen dat hij niet naar een jeugdgevangenis wordt gestuurd, maar dat hij medisch wordt behandeld.

Hoogtemeter toestel Schipholcrash eerder defect

De hoogtemeter van de Boeing 737 van Turkish Airlines die in februari 2009 neerstortte bij Schiphol was voor de crash al zestien keer stuk gegaan. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag in antwoord op Kamervragen van partijgenoot Attje Kuiken.

Het gaat om de periode januari 2008 tot februari 2009. Volgens Mansveld is in alle gevallen direct actie ondernomen en is het niet waar dat de defecten niet zijn gerepareerd. Zo is bijvoorbeeld het systeem opnieuw opgestart of de antenne vervangen.

"Gemelde defecten worden altijd gerepareerd", verzekert Mansveld. "Meteen na een vlucht, als de ernst van het defect dat vereist, of tijdens het reguliere onderhoud als er sprake is van minder zware defecten."

De Boeing, met aan boord 135 inzittenden, stortte neer in een akker vlak voor de Polderbaan. Negen mensen kwamen om het leven, tachtig anderen raakten gewond. Eerder bleek al dat een van de oorzaken een defecte radiohoogtemeter was. Die gaf een te lage hoogte aan.

Het Openbaar Ministerie liet vorig jaar weten geen strafrechtelijke vervolging in te stellen. Fabrikant van het vliegtuig Boeing en luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines valt strafrechtelijk niets te verwijten. De piloten, die zich niet hielden aan het protocol voor een plotselinge daling, zijn dood, waardoor vervolging onmogelijk is.


Hoogtemeter toestel Schipholcrash eerder defect (Foto: Novum)

Hoog zelfmoordcijfer in krijgsmacht VS

Het aantal zelfmoorden in de Amerikaanse krijgsmacht is vorig jaar toegenomen tot 349. Dat blijkt uit cijfers die Associated Press in handen heeft gekregen. In 2011 benamen 301 militairen zich van het leven. Deskundigen vrezen dat het aantal dit jaar nog verder zal toenemen.

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta en anderen spreken van een epidemische situatie.

Bij de landmacht waren 182 zelfmoorden te betreuren, bij de luchtmacht lag dat aantal op 59 en bij de marine maakten zestig militairen een einde aan hun leven. Bij het Marine Corps vond met vijftig procent een zeer sterke stijging plaats. Vorig jaar pleegden 48 mariniers zelfmoord.

Cameron geeft vrijdag toespaak in Nederland

De Britse premier David Cameron houdt vrijdag in Nederland een toespraak over Europa. Dat laat zijn woordvoerder maandag weten via Twitter. In de al eerder aangekondigde toespraak zal Cameron ingaan op de toekomst van de Europese Unie en de positie van Groot-Brittannië hierin.

Het gerucht dat Cameron de speech in Nederland houdt, gaat al enige tijd. Vrijdag zei premier Mark Rutte (VVD) nog dat hij niets wist van een voornemen van Cameron om zijn toespraak in Den Haag te houden. Wel zei hij dat de Britse premier welkom is. Rutte is niet bevreesd dat een kritische toespraak van Cameron op Nederland af zal stralen of hem tot een reactie zal dwingen.

Een woordvoerder van Rutte laat weten dat de premier 'als de agenda het toestaat' zijn Britse collega zal ontvangen. Rutte is niet aanwezig als Cameron de speech houdt. Waar en hoe laat de toespraak precies plaatsvindt is nog niet bekend, zegt de woordvoerder. Het zou gaan om vrijdagochtend.


Cameron geeft vrijdag toespaak in Nederland (Foto: Novum)

Dader aanslag Waalre nauwelijks herkenbaar

Een van de daders van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre is op bewakingsbeelden nauwelijks herkenbaar in beeld. Maandagavond werden de eerste beelden van de brand in juli vorig jaar vrijgegeven. De politie spreekt van een man met een lang en fors postuur met een blanke tot licht getinte huidskleur.

Op de beelden is te zien hoe de man twee keer met een auto achteruit de hoofdingang van het gemeentehuis ramt. Bij de tweede poging rijdt hij naar binnen. De man stapt uit, steekt even later iets aan en gooit dat in de auto. De auto vliegt onmiddellijk in brand waarna het vuur overslaat naar de rest van het pand.

Aan de andere kant van het gebouw rijdt op dat moment ook een auto het gemeentehuis binnen. De politie heeft daar geen beelden van vrijgegeven. Het pand brandt volledig uit. De schade loopt in de miljoenen.

De politie zoekt mensen die de in beeld gebrachte dader herkennen. Hoewel hij niet goed te zien is hoopt het onderzoeksteam dat hij te onderscheiden is aan bijvoorbeeld zijn postuur of zijn manier van lopen.

De politie gaat uit van een doelbewuste actie. Veertig rechercheurs onderzoeken de zaak. Begin januari werd een 32-jarige man aangehouden in verband met de aanslag. Hij werd na verhoor vrijgelaten.


Dader aanslag Waalre nauwelijks herkenbaar (Foto: Novum)

Bush sr. uit ziekenhuis ontslagen

De voormalige Amerikaanse president George H.W. Bush is maandag ontslagen uit het ziekenhuis in Houston. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. De oude Bush lag bijna twee maanden in het ziekenhuis vanwege aan bronchitis gerelateerde complicaties.

De 88-jarige Bush werd 23 november opgenomen in het ziekenhuis. Zijn artsen zeggen hem langer in het ziekenhuis te hebben gehouden om te voorkomen dat hij een terugval zou krijgen of dat zijn hoest zou uitgroeien tot een longontsteking. Bush lag ook enkele weken met koorts op de intensive care.

EU-vergadering over Mali belegd

De Europese Unie heeft voor later deze week een speciale vergadering van de EU-ministers van buitenlandse zaken belegd om de toestand in Mali te bespreken. Dat heeft EU-buitenlandchef Catherine Ashton maandag gezegd.

De Unie bereidt een trainingsmissie voor, die in de tweede helft van februari of begin maart van start moet gaan, maar is vooralsnog niet van plan een gevechtsrol op zich te nemen.

Frankrijk staat het regeringsleger in Mali sinds vrijdag bij met luchtsteun en bombardeert stellingen van de radicale rebellen die vanuit het noorden aan een opmars richting de hoofdstad Bamako bezig zijn.

Dolfijnen gezien voor kust Noord-Holland

Voor de kust van Noord-Holland bij Castricum zijn afgelopen weekeinde enkele dolfijnen gezien. Ecomare vermoedt dat het om tuimelaars gaat, meldt het natuurcentrum maandag.

Dolfijnen worden niet vaak in de Nederlandse wateren gezien. Rond 1960 verdwenen de beesten en trokken verder naar het zuiden. Volgens Ecomare zit er vermoedelijk veel vis voor de kust en zijn de zeedieren daar op afgekomen.

Behalve de dolfijnen werden afgelopen weekeinde ook walvissen en bruinvissen gespot. Het ging bultruggen bij Castricum, Wijk aan Zee en Egmond. De laatste jaren worden er steeds vaker bultruggen gezien voor de Nederlandse kust. "Het lijkt er op dat ze nu het visrijke water voor de Hollandse kust hebben ontdekt", aldus Ecomare.

Docu Beyoncé heeft trailer

HBO heeft onder begeleiding van een paar mooie woorden de trailer vrijgegeven van Life is But a Dream. De documentaire die superster Beyoncé Knowles voor de betaalzender maakte over haar eigen leven. Het is een intiem portret van de zangeres waarbij het mysterie van haar sterrendom is weggelaten, waardoor er ruimte is gemaakt voor haar uitzonderlijke talenten.

Programmadirecteur Michael Lombardi vervolgt, "Iedereen kent Beyoncé haar muziek, maar weinge mensen kennen haar persoon, naast energieke beelden van Beyoncé op de bühne, kijken we in deze special verder dan de glamour en ontdekken we een levendige, kwetsbare, onvergetelijke vrouw."

Life is But a Dream is aanstaande 16 februari te zien op de Amerikaanse HBO.

Voor die tijd is Beyoncé nog druk genoeg. Zo zingt ze  het volkslied tijdens de tweede inauguratie van president Obama op 21 januari. Kelly Clarkson en James Taylor treden dan ook op.

Vervolgens is het aan Queen Bey om de half-time show tijdens de Super Bowl te verzorgen op 3 februari. De reünie van Destiny's Child zal op dat moment voor miljoenen kijkers te aanschouwen zijn.

Michael Cera in Crystal Fairy

Michael Cera, vooral bekend van de film Scott Pilgrim vs. the World is dit jaar te zien in een nieuwe film. Op het Sundance film festival, wat deze week van start gaat, maakt hij zijn opwachting in Crystal Fairy en FOK!film heeft een paar clips voor je gevonden.

In Crystal Fairy speelt Cera een Amerikaanse toerist genaamd Jamie die een bad trip krijgt wanneer hij een wildvreemde uitnodigt om een road trip te gaan maken door de woestijn en hij besluit mescaline te nemen. Het is niet duidelijk wie in deze filmpjes de vreemdeling is die hij meeneemt, want als het de prostituee is in de clip hieronder dan staat hem nog heel wat te wachten.

Michael Cera hoopt ook te breken met het stigma dat hem tekende in de opwaartse klim van zijn carrière en wil met deze film laten zien dat er meer in hem zit, maar of het genoeg is?

Er is nog geen verwachte releasedatum bekend voor deze film.

Schijnconstructies arbeidsmigranten aangepakt

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) wil schijnconstructies met buitenlandse werknemers tegengaan. Hij reageert hiermee op een noodkreet van de gemeente Westland, waar veel arbeidsmigranten in kassen werken.

Volgens Asscher worden oneerlijke werkgevers steeds inventiever om de mazen in de wet te vinden om zo min mogelijk te hoeven betalen aan hun buitenlandse werknemers. Dit leidt tot 'oneerlijke concurrentie waarvan goede werkgevers en werknemers de dupe zijn', aldus de bewindsman maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Arbeidsmigranten worden soms betaald via in het buitenland gevestigde arbeidsbureaus. Ze krijgen dan het wettelijk minimumloon van het betreffende land betaald, aangevuld met onbelaste onkostenvergoedingen. Op die manier worden minder belastingen en sociale lasten afgedragen.

Asscher wijst er op dat de naar schatting 340 duizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland dezelfde rechten en plichten hebben als Nederlandse werknemers. "Uitbuiting van arbeidsmigranten, onderbetaling en oneerlijke concurrentie komt te vaak voor", stelt hij.

Woensdag gaat Asscher met gemeenten in gesprek over het dichten van de mazen in de wet. Ook zal hij het probleem aankaarten bij de sociale partners, de Belastingdienst en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken.

MotoGP 13 komt er aan

Ontwikkelaar Milestone heeft vandaag bekendgemaakt dat MotoGP 13 in juni van dit jaar zal uitkomen. Volgens de website komt de game uit op PS3, Xbox 360, PS Vita en Windows. De game zal het volledige 2013 seizoen van de MotoGP, Moto2 en Moto3 bevatten.

De game bevat verschillende modi zoals MotoGP 2013 World Championship, IRTA Test, Quick Race, Career Mode en Multiplayer. Daarnaast zal de game ook regelmatig updates krijgen met gebeurtenissen die in het echte seizoen ook gebeurd zijn. Bekijk hieronder de aankondigingstrailer waar helaas nog geen enkele motor in verwerkt is.

Gerard Joling tekent bij label Jan Smit

Gerard Joling heeft een contract getekend bij het platenlabel van goede vriend Jan Smit. Het nieuwe album van de 52-jarige zanger verschijnt zodoende bij Vosound Records.

Joling zette maandagmiddag zijn krabbel onder het contract, waarna de champagne werd ontkurkt. Als voorproefje op zijn cd verschijnt eind deze week Gerards nieuwe single De Nacht Voorbij, die is geschreven door Smit.

De twee koesteren al jaren een hechte vriendschap. Vorig jaar hadden de zangers nog een nummer 1-hit te pakken met hun duet Echte Vrienden.

Buitenaards leven ontdekt in Sri Lanka

Wetenschapers hebben naar eigen zeggen de belangrijkste wetenschappelijke ontdekking in 500 jaar gedaan. Zij hebben namelijk buitenaards leven aangetroffen in een meteoriet. Deze steen werd onlangs gevonden in Sri Lanka.

De meteoriet is op 29 december vorig jaar neergestort in Aralaganwila, in het oosten van het Aziatische land. In de uit de hemel gevallen steen zijn onderzoekers gestuit op algen. Volgens Chandra Wickramasinghe, directeur van het Centrum voor Astrobiologie van de Universiteit van Buckingham, bewijst dit dat er leven is buiten de Aarde.

Vier onderzoekers hebben hun bevindingen openbaar gemaakt in een gepubliceerd rapport. "We hebben voor het eerst gefossiliseerde diatomeeën in een koolstofhoudende meteoriet ontdekt", zo verklaren de Britse en Sri Lankenese wetenschappers.

Volgens het team zal er ook leven te vinden zijn in de komeet waar de meteoriet ooit deel van uitmaakte. Besmetting wordt uitgesloten. De diatomeeën zijn namelijk verweven met de rotsmatrix.

De meteoriet werd gevonden nadat veel Sri Lankanen op twee dagen voor Oud en Nieuw een enorme vuurbal aan de hemel zagen. Deze spatte uiteen, waarna alle delen op onze planeet terechtkwamen. Volgens de onderzoekers bevatte de meteoriet bij het binnendringen van de dampkring mogelijk water, organisch materiaal en zelfs levende cellen.

Djeez heeft zijn hoedje inmiddels weer opgezet...

'NAC ziet in Suk nieuwe spits'

NAC Breda is naarstig op zoek naar een nieuwe spits. Hyun-Jun Suk is een van de namen die wordt genoemd bij de Bredase club. Het moeizaam draaiende NAC hoopt in de winterstop met beperkte middelen een nieuwe spits te kunnen verwelkomen. Eerder hoopte de Brabantse club op PSV-aanvaller Jurgen Locadia, maar de Eindhovense club wilde niet meewerken aan een (tijdelijk) vertrek.

"Toch is het onze eerste prioriteit. We moeten alleen niet een spits om een spits nemen, maar een goede en afgewogen keuze maken", laat NAC-coach Nebojsa Gudelj weten aan BN/De Stem. Groningen-spits Suk is de volgende speler die op het lijstje staat van de eredivisionist.

Ook Joey Godee werd genoemd, maar NAC ziet af van de komst van de transfervrije aanvaller. Godee speelde onlangs voor AGOVV Apeldoorn, maar zit sinds het faillissement van die club zonder werkgever. Ondertussen hebben onder meer FC Utrecht, Heracles Almelo en VVV-Venlo geïnformeerd bij de aanvaller.

Willem II lang zonder Van Buuren

Willem II moet het vier tot zes weken zonder Kees van Buuren stellen. De verdediger liep donderdag een blessure op. In het oefenduel met het Turkse Karabukspor moest Van Buuren al vroeg naar de kant met een hamstringblessure. Nader onderzoek wees uit dat de verdediger een scheurtje in zijn hamstring heeft en ongeveer vier tot zes weken uitgeschakeld is.

"Echt balen, ik had nog even hoop dat het een verrekking was", liet Van Buuren weten tegenover het Brabants Dagblad. "Maar helaas bleek het om een scheurtje te gaan. Dan weet je hoeveel weken daarvoor staan."

Willem II, dat momenteel hekkensluiter is in de Eredivisie, hervat de competitie komend weekend met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Veel animo onder Cubanen om te reizen

In Cuba is maandag een nieuwe wet in werking getreden waarmee de gehate verplichting van een uitreisvisum is afgeschaft. Om naar het buitenland te mogen reizen volstaat nu voor de meeste Cubanen een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Voor reisbureaus en emigratiekantoren in Havana vormden zich maandag lange rijen. Veel reislustigen kwamen tot de ontdekking dat zij voor veel landen nog wel een inreisvisum nodig hebben. "Ik dacht dat je als je je paspoort had alleen maar geld hoefde te betalen voor de reis", zei de 23-jarige Willian Pineira, die familie in Venezuela wilde bezoeken. Ook Europese diplomaten in Havana verklaarden dat bij hun ambassades veel vragen kwamen van Cubanen die, ondanks een voorlichtingscampgane van de Cubaanse overheid, niet wisten dat ze nog steeds over een visum dienden te beschikken.

Cuba-watchers zijn benieuwd hoe de regering de nieuwe wet toepast. De regering kan nog steeds reizen aan mensen ontzeggen als de 'nationale veiligheid' in het geding is, bijvoorbeeld in het geval van militairen, geleerden of sporters. Artsen hebben echter vorige week te horen gekregen dat de meesten van hen mogen reizen, opmerkelijk gezien de zorg in Cuba over een mogelijke brain drain van medici en verpleegkundigen.

Een van de eersten in de rij bij het immigratiekantoor was maandagochtend de dissidente Yoani Sanchez, van wie in de afgelopen jaren zeker twintig keer een aanvraag voor een uitreisvisum door de autoriteiten werd afgewezen. Zij zei dat haar aanvraag voor een nieuw paspoort zonder problemen in behandeling was genomen. Ze kreeg te horen dat het vijftien dagen kon duren, maar dat als zij eenmaal een paspoort had, zij zou mogen reizen. "Ik heb hoop, maar ik zal het pas geloven als ik in een vliegtuig zit."

De Cubanen mogen dan nu van hun overheid reizen, de kosten van de reis en het verkrijgen van een inreisvisum kunnen een probleem blijven. Zo verstrekken de Verenigde Staten maar twintigduizend migrantenvisa aan Cubanen en worden aanvragen voor toeristenvisa van geval tot geval bekeken. Het aantal consulaire medewerkers van de Amerikaanse belangensectie in Havana is in oktober al verdubbeld, waardoor de wachttijd voor een gesprek over een visumaanvraag van bijna vijf jaar is teruggebracht tot minder dan een jaar, aldus Amerikaanse diplomaten.

Miley Cyrus heeft geile nacht met Katy Perry

Miley Cyrus heeft een geile nacht achter de rug. Het voormalige tienersletje heeft in haar dromen een wild, lesbisch nummertje gemaakt met niemand minder dan Katy Perry. Ze werd vanochtend dan ook wakker met een zogeheten 'woknok'.

"Had dreams about @katyperry all night. dayummm that was a good time! #cherrychapstick need to c u more often sloot! Xxxxx", schrijft Miley op Twitter. Oftewel vrij vertaald: "Heb de hele nacht van Katy Perry gedroomd. Verdomme, dat was een fijne tijd! Ik moet je vaker zien! Xxxxx."

Miley is overigens niet vies van vrouwen. Eerder liet ze al weten behoorlijk geil te worden van Kristen Stewart.

'Geef patiënt bijsluiter voor operatie'

Het televisieprogramma Radar start een burgerinitiatief voor een schriftelijke informatieplicht bij operaties. Dat meldt de Tros maandag. Als het initiatief veertigduizend steunbetuigingen krijgt wordt het besproken in de Tweede Kamer.

Radar vindt het vreemd dat er bij paracetamol wel een bijsluiter geleverd wordt en niet bij operaties. Voor de meeste operaties worden patiënten alleen mondeling geïnformeerd over de risico's. Daardoor is achteraf slecht te controleren of de informatie duidelijk was.

Met de huidige communicatiemiddelen en kennis van risico's kan dit in het belang van zowel de patiënt als de behandelaars veel beter worden georganiseerd, meent Radar. Het door Antoinette Hertsenberg gepresenteerde consumentenprogramma wil dat de wet wordt aangepast zodat het voor patiënten duidelijk wordt wat hun te wachten staat en wat de risico's zijn.

FOK!filmtip van de dag: Taxi

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De feestdagen hebben we nog maar net afgerond en we worden meteen weer verwend met een arsenaal aan premières in de bios en zeer noemenswaardige films op TV. Vandaag is het aanbod erg gering, maar voor de liefhebber hebben we misschien toch iets leuks in de aanbieding. Taxi is van Franse makelij en afkomstig uit 1998, maar als je deze film nog nooit hebt gezien is dit ongetwijfeld je beste keuze voor vanavond. Omdat we allemaal weleens moeten bijkomen van een 'zwaar' weekend is het soms wenselijk om de maandagavond lekker door te zakken en niet meer te doen dan naar spectaculaire beelden kijken. Daarvoor is Taxi meer dan geschikt, want naast de leuke achtervolgingen en actiescènes zit er ook een aardige dosis West-Europese humor in. Een aangename afwisseling voor degenen die ook een keer wat anders willen zien dan de voorgekauwde succesformules uit Hollywood-films. Taxi komt om 20.30u op RTL7.

Een alternatief voor de dames zou Pride and Prejudice kunnen zijn. Een verfilming naar het boek van Jane Austen. Om 20.30u te zien op RTL8.

Top of flop: Fembot Fire

Jaarlijks is er op de Hogeschool Utrecht een minor waar studenten leren om electronische muziek te maken. Er worden duo's gevormd en een artiestennaam bedacht. Na afloop van de minor wordt alle muziek gepresenteerd in de vorm van een feestje, vrij om te bezoeken voor iedereen.

Fembot Fire, een duo die 8bit maakt is een van deze groepen. Klik verder op Soundcloud om het hele album te checken!

Jongste overlevende Schindler's List overleden

De jongste van de elfhonderd joden die in de Tweede Wereldoorlog door Oskar Schindler van de dood in Duitse concentratiekampen werden gered is zaterdag overleden aan kanker. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt. Leon Leyson is 83 jaar geworden.

Leyson was 9 toen de nazi's in 1939 Polen binnenvielen. Twee van zijn broers overleefden de Holocaust niet. Schindler ontfermde zich over de jongen, en toen Leyson 13 was werd hij aan het werk gezet in zijn fabriek. De jongen, bijgenaamd Kleine Leyson, was zo klein dat hij op een krat moest staan om de machines in de fabriek te bedienen.

Na de oorlog verhuisde Leyson naar de Verenigde Staten, waar hij 39 jaar als leraar werkte. Hij sprak zelden over de oorlog, tot de film Schindler's List in 1993 uitkwam. Daarna ging hij lezingen geven om zijn levensverhaal met de wereld te delen.

Dust 514-bèta start op 22 januari

CCP Games heeft aangekondigd dat de bèta van Dust 514 op 22 januari start. De game zal vanaf dan gratis te spelen zijn, exclusief op PlayStation 3.

"The launch of the Dust 514 Open Beta is another step towards our long-term vision for CCP and Eve, but this is just the beginning." zei Hilmar Veigar Pétursson, baas van CCP Games.

"As we have done with Eve Online, in the coming weeks, and for years to come, we will continually improve upon and add to the Dust 514 experience, as well as add deeper integration between the two games and their communities."

Dust 514

'Reclameverbod cosmetische chirurgie'

SP en PvdA willen een verbod op reclame voor cosmetische chirurgie. Dat zeggen de partijen maandag naar aanleiding van een reportage van het actualiteitenprogramma Editie NL over een Belgische kliniek, die via de aanbiedingensite Groupon kortingen aanbiedt op cosmetische operaties.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt het stunten met prijzen in de cosmetische chirurgie moreel verwerpelijk, zegt zij volgens Editie NL. Volgens haar zijn er 'heel veel cowboys' actief op die markt en is een algeheel reclameverbod op zijn plaats. Bouwmeester gaat hier bij de minister op aandringen. SP'er Henk van Gerven is het met haar eens. Hij wijst erop dat in België al een dergelijk verbod geldt.

De afgelopen week hebben honderden Nederlandse vrouwen een kortingsbon aangeschaft voor buikwandcorrecties, borstvergrotingen of facelifts. Volgens Editie NL vindt ook de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen dat de politiek in actie moet komen. Door de kortingsacties wordt de drempel om een cosmetische ingreep wel heel erg laag en laten mensen niet langer op basis van goede argumenten een ingreep doen, aldus de chirurgen.

Provincie Brabant ziet af van 'snoepreisje' Parma

Het provinciebestuur van Noord-Brabant ziet af van een omstreden vergadersessie in het Italiaanse Parma. Dat maakten Gedeputeerde Staten maandag bekend. De werkconferentie wordt nu in Nederland gehouden.

De provincie wilde begin volgende maand vier dagen naar Parma om daar met Statenleden te praten over het onderwerp 'transitie stad en platteland'. Het provinciebestuur koos voor Parma om de vergadersessie in 'een inspirerende omgeving' te laten plaatsvinden. De kosten van de reis zouden zo'n vijftigduizend euro bedragen.

De plannen zetten kwaad bloed bij onder meer de fracties van PVV, CDA en de Partij voor de Dieren in de provincie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde geen oordeel vellen over de reis, maar benadrukte dat er in Nederland ook uitstekende vergaderlocaties zijn.

"De ophef over het werkbezoek dreigt de inhoudelijke discussie ondergeschikt te maken", meldt de provincie maandag in een verklaring. Dat risico zeggen Gedeputeerde Staten niet te willen lopen, 'omdat de verduurzaming van de landbouw een te belangrijk onderwerp is voor de hele provincie'.

Het provinciebestuur brengt later dit jaar wel met een delegatie een bezoek aan de regio Parma. Ditmaal samen met onder anderen ondernemers en mensen uit het onderwijs, om zo de mogelijkheden te verkennen voor 'structurele uitwisseling van kennis en ervaring'.

'Koning, bekeer u tot islam!'

Een Belgische moslim heeft eens een nieuwe tactiek geprobeerd in de voortgaande poging om iedereen tot de islam te bekeren. In plaats van koning Albert een bombrief te sturen, stuurde hij hem een open brief met het verzoek zich te bekeren.

De brief werd geschreven door Redouane Ahrouch, lid van de Parti ISLAM en zoon van een gemeenteraadslid in Anderlecht. Hij begint door te benadrukken dat de islam veel van het christendom heeft gejat: "Ik erken dat Jezus, zoon van Maria, de Heilige Geest is en Zijn Woord [..] In het Evangelie kondigt Jezus de komst van Mohammed aan. De eerste versies van de Bijbel bevestigen dat."

Volgens Redouane zou de koning er veel baat bij hebben om zich tot de islam te bekeren: "Door u te bekeren zult u Vrede vinden, en God zal u een dubbele beloning geven." Omdat geen enkele bekeringspoging volledig is zonder bedreiging, gooit hij die er nog een achteraan: "Als u dit weigert, zult u de last van de zondes van uw onderdanen en uw getrouwen op uw schouders dragen."

Redouane sluit de brief op een positieve noot af: "Vrede zij met u zoals met uw familie, en met allen die de juiste weg volgen, de weg van hen die de goedkeuring van God hebben gekregen." Wat er met degenen moge wezen die noch koning noch moslim zijn, vertelt hij helaas niet.

Op het moment van het schrijven van dit artikel heeft Albert nog niet laten weten of hij het advies van Redouane aanneemt.

Dode door misdrijf in Schiedam

Een 54-jarige man die vrijdag zwaargewond in zijn woning in Schiedam werd gevonden, is zondagnacht aan zijn verwondingen bezweken. De politie vermoedt dat hij slachtoffer van een misdrijf is geworden.

De man werd vrijdagmiddag gevonden door zijn vrouw in hun huis aan de Kortlandstraat. Hij moest met hulp van de brandweer uit de woning worden gehaald en werd in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen. Daar overleed hij uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Zaterdagnacht is een 27-jarige verdachte aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij het incident. Hij zit vast. De politie is nog bezig met het sporenonderzoek. Woensdag wordt sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer.

[Dakar] De Rooy verliest leiding in klassement

Gerard de Rooy is de leiding in het vrachtwagenklassement kwijt. De Nederlandse trucker moest in de 293 kilometer lange etappe tussen San Miguel de Tucuman en Cordoba al na acht kilometer langdurige reparaties uitvoeren, waardoor de Rus Eduard Nikolaev nu de nieuwe leider is in het klassement.

De Rooy mocht als eerste vertrekken, maar strandde al vroeg in de etappe door een lekke band en een lekke turboslang. Omdat zijn teamgenoten ook niet de juiste ring bij zich hadden duurde de reparatie een uur. Uiteindelijk zou de Brabander 1.25 uur verliezen op dagwinnaar Ales Loprais. De Tsjech passeerde in de slotkilometers nog Peter Versluis die een puike etappe reed, maar net als enkele dagen geleden net tekort kwam voor de dagzege. Het verschil bedroeg slechts zeven seconden. Marcel van Vliet (5e), Martin van den Brink (7e), Peter van den Bosch (8e) en Jos Smink (9e) haalden ook de dag top tien.

In het klassement staat Nikolaev nu bijna achttien minuten voor op de Tsjech Martin Kolomy. Derde is de Rus Ayrat Mardeev op ruim 33 minuten, terwijl De Rooy met een uur achterstand de vierde plaats bezet. Het zal voor de Iveco-coureur lastig worden om zijn tweede eindzege op rij te gaan boeken. Versluis staat op 1.50 uur zevende in het klassement, Van Vliet met vier minuten meer achtste, Rene Kuipers op 2.28 uur negende en Van den Brink op 2.43 uur achterstand tiende.

Wielrenster Cooke is klaar met dopinggevallen en stopt

Nicole Cooke heeft besloten per direct te stoppen met wielrennen. De 29-jarige Britse is klaar met het door doping besmeurde wielrennen en heeft per direct haar fiets aan de wilgen gehangen.

Cooke kende haar hoogtepunt in 2008, toen ze zowel wereld- als olympisch kampioen werd. Bij het WK versloeg ze toen Marianne Vos. Bij het wereldkampioenschap eindigde ze nog één keer als tweede (2005) en werd ze twee keer derde (2003 en 2006).

Cooke klopte Vos op het WK van 2008 in de sprint. (Foto: Pro Shots)

Heideman: "Marathon Noordlaren altijd speciaal"

De marathon in Noordlaren heeft altijd iets speciaals, vindt schaatser Jan Maarten Heideman. Hij doet dinsdagavond "met kriebels in de buik" de schaatsen onder voor de eerste natuurijswedstrijd van het seizoen.

De 39-jarige inwoner van Oldenbroek won de wedstrijd al drie keer. "Het is daar altijd supermooi", zegt Heideman maandag. "Noordlaren heeft iets speciaals. Het is sowieso een prachtig dorpje, met van die klinkerstraatjes. En als je daar wint, word je door een paard in een arrenslee rondgereden."

Heideman heeft vertrouwen in een goede afloop. "Ik rijd lekker en de ploeg draait goed. Ik heb er goede moed in."

Heideman: marathon Noordlaren altijd speciaal
Heideman: marathon Noordlaren altijd speciaal (Foto: ANP)

Zorgverzekeraars krijgen loonsverhoging

Werknemers van een groot aantal zorgverzekeraars krijgen structureel 1,2 procent meer loon. Bovendien ontvangen de tienduizend werknemers in maart een eenmalige uitkering van zes procent van het maandsalaris. Dat staat in een principeakkoord dat FNV Bondgenoten heeft gesloten met de werkgevers in de branche.

De werkgevers- en werknemersorganisaties gaan daarnaast nader onderzoeken hoe werknemers in de branche beter inzetbaar kunnen worden. Dat moet voorkomen dat zij niet meer aan de bak komen als zij hun baan verliezen.

De partijen hebben tot slot afgesproken dat mensen die met de VUT zijn en door verhoging van de AOW-leeftijd maanden geen inkomen hebben, worden aan werk geholpen.

De cao wordt met een positief advies voorgelegd aan de leden van de vakbond en zou met terugwerkende kracht geldig moeten worden van 1 oktober vorig jaar tot 1 juli dit jaar. De collectieve arbeidsovereenkomst geldt voor werknemers van onder meer CZ, DSW, Menzis en UVIT. Werknemers van Achmea vallen onder een aparte bedrijfs-cao.

Meer vernielingen tijdens jaarwisseling

Het aantal vernielingen tijdens oud en nieuw is dit jaar toegenomen, net als het aantal brandstichtingen. Het aantal incidenten van geweld tegen gezagsdragers en de openlijke geweldpleging is daarentegen afgenomen. Dat blijkt uit het landelijk beeld over de jaarwisseling, dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het totaal aantal incidenten is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vernielingen steeg van 2452 naar 2661 en het aantal brandstichtingen liep op van 732 naar 816 stuks. Openlijke geweldpleging is daarentegen bijna gehalveerd van 265 naar 139 incidenten. Het aantal incidenten van geweld tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel nam af van 186 naar 114.

Opstelten noemt de hoeveelheid en de aard van de incidenten 'nog steeds onacceptabel'. Oud en nieuw hoort een feest te zijn en daar passen dergelijke aantallen incidenten niet bij, benadrukt de minister. Hij wil doorgaan met een harde aanpak van het geweld.

Tijdens de jaarwisseling zijn 1098 mensen aangehouden. Van hen heeft het OM er 185 gedagvaard. De overige gevallen hebben geleid tot een boete, sepot of moeten nog worden beoordeeld. Inmiddels zijn zestien supersnelrechtzittingen gehouden. In drie zaken heeft dit geleid tot een lagere straf dan het OM had geëist. Het OM tekent in deze zaken beroep aan.

De definitieve cijfers van het OM en de cijfers over het in beslag genomen vuurwerk, vuurwerkletsel en aangerichte schade volgen in februari. Dan kan ook een totaalbeeld van de jaarwisseling worden opgesteld.

PvdA-bestuurder weg na diefstal kerstpakket

Bestuurslid Theo Maas van de PvdA-afdeling Breda legt zijn functie tijdelijk neer omdat hij een kerstpakket heeft gestolen. Dat meldt de lokale PvdA in een verklaring op de eigen website.

Maas schrijft zijn handelen te betreuren. "Deze actie past een bestuurslid niet. Daarom heb ik besloten mij lopende het onderzoek terug te trekken." Het afdelingsbestuur van de PvdA schrijft het besluit van Maas te respecteren. Voorzitter Anja Wassing noemt terugtrekking de enige logische stap.

In een dronken bui stal Maas vorige maand een kerstpakket van ouderenbond ANBO uit een kast in een buurthuis, bekende hij maandag in BN/De Stem. Hij zegde toe de schade te vergoeden.

De landelijke ANBO zegt in een reactie het opstappen van Maas te betreuren. "Wat ons betreft had hij deze beslissing zeker niet hoeven nemen", zegt een woordvoerder. Een gesprek over het voorval was volgens haar voldoende geweest. Er zou sprake zijn van een uit de hand gelopen grap.

Armenteros mogelijk direct al naar Anderlecht

Heracles Almelo heeft aangegeven open te staan voor een direct vertrek van Samuel Armenteros naar Anderlecht. Vorige week werd bekend dat de spits na dit seizoen richting de Belgische club vertrekt, maar Heracles hoopt met een direct vertrek nog een transfersom over te houden.

Vorige week bereikte Armenteros overeenkomst met Anderlecht over een driejarig contract, dat komende zomer in zou gaan. De 22-jarige spits kan Heracles dan transfervrij verlaten. De Eredivisionist heeft echter nu aangegeven open te staan voor een tussentijdse overgang, zodat der nog een transfersom voor de voetballer kan worden ontvangen.

Heracles nam Armenteros in de zomer van 2009 onder contract, toen de Zweed zonder club zat. Voor de winterstop groeide hij in Almelo uit tot clubtopscorer met negen competitiedoelpunten.

Rechter: Griekse migrantencel onmenselijk

Vijftien vermoedelijk illegale immigranten in Griekenland die uit een politiecel ontsnapten worden daar niet voor vervolgd. De omstandigheden in de cel waren zo beklagenswaardig dat ze er juist aan deden de benen te nemen. Dat heeft een rechter in de stad Igoumenitsa maandag gezegd.

De vijftien, afkomstig uit Afghanistan, Irak, Syrië, Egypte en Marokko, werden zes weken lang vastgehouden onder 'erbarmelijke en zeer gevaarlijke' omstandigheden, oordeelde de rechter. Ze ontsnapten op 1 oktober. Op dat moment zaten ze met in totaal meer dan dertig gevangenen vast in een cel van vijftien vierkante meter zonder stromend water en bedden. De cel beschikte over slechts één chemisch toilet.

Volgens de rechter werd de cel nooit schoongemaakt en hadden de gevangenen te kampen met luizen, schurft en tyfus.

Het vonnis werd al in november uitgesproken, maar pas maandag bekendgemaakt.

'PSV gaat uit van komst Maher'

Het Eindhovens Dagblad weet te melden dat PSV in ieder geval ervan uit gaat dat Adam Maher komende zomer richting Eindhoven komt. PSV hoopt echter de AZ-speler deze maand al te binden. Naar verluidt bereidt de ploeg een bod van negen miljoen euro voor.

De koploper van de Eredivisie is naar verluidt bereid om ver te gaan voor het talent van AZ. "Zo'n speler als Maher gaat lang mee, is het geld waard", aldus PSV-trainer Dick Advocaat.

In december 2010 maakte Maher op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht van AZ. Hij was in de Europa League-wedstrijd tegen BATE Borisov direct trefzeker en werd daarmee de jongste Nederlandse doelpuntenmaker in Europa. Dit seizoen kwam Maher in zestien competitieduels tot vier doelpunten.

Makers South Park richten filmstudio op

De mannen achter de animatieserie South Park en de Broadway-musical The Book of Mormon hebben hun eigen filmmaatschappij opgericht. Trey Parker en Matt Stone willen met Important Studios hun eigen film-, tv- en theaterproducties op touw zetten. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

"Nadat we jarenlang met anderen hebben samengewerkt, zijn we tot de conclusie gekomen dat we onszelf eigenlijk de twee leukste mensen ter wereld vinden", grapte het duo. De studio heeft nu al een geschatte waarde van driehonderd miljoen dollar, voornamelijk vanwege de hitserie South Park, die nu zijn zestiende seizoen beleeft.

De twee mannen hopen hun studio uit te breiden tot een heus media-imperium, zoals Dreamworks van Steven Spielberg en Lucasfilm van George Lucas. "Maar het is eigenlijk een stomme vergelijking, want wij willen juist alles klein houden. Als zij Walmart zijn, zijn wij een bedrijfje in zelfgebreide truien." 

Een van de eerste projecten die kenners verwachten van Important Studios is een verfilming van The Book of Mormon. De musical heeft al ruim tweehonderd miljoen dollar binnengehaald in de Verenigde Staten. Een Britse versie voor op West End staat al op de planning.


Makers South Park richten filmstudio op (Foto: Novum)

Feyenoord stuurt Elabdellaoui terug naar City

Omar Elabdellaoui heeft Feyenoord al na een half seizoen alweer verlaten. De Rotterdammers huurden de 21-jarige Noor dit seizoen van Manchester City, maar de speler gaf zelf aan graag terug te willen keren naar Engeland. Feyenoord gaf hier gehoor aan.

Elabdellaoui kan op het middenveld en in de aanval uit de voeten, maar bij Feyenoord speelde hij ook op rechtsbackpositie. "We zagen Omar als een goede stand-in voor die positie", liet technisch directeur Martin van Geel weten. "Uiteraard zullen wij ervoor gaan zorgen dat ook na het vertrek van Omar alle posities in de eerste selectie dubbel bezet blijven."

Onder trainer Ronald Koeman kwam Elabdellaoui echter nauwelijks aan spelen toe. De Noor hoopt nu bij een andere club op huurbasis meer speeltijd te krijgen.

Dinsdag aangepaste dienstregeling op het spoor

De NS rijdt dinsdag met een aangepaste dienstregeling in verband met de verwachte sneeuwval. Door met minder treinen te rijden hoopt de NS dat problemen op het spoor worden voorkomen. Dat laat een woordvoerder maandag weten.

Door het hele land rijden minder intercity's en sprinters. In totaal rijden er achttien procent minder treinen, weet de zegsman van de NS te melden.

De ANWB waarschuwde eerder al voor een drukke dinsdagochtendspits. Het KNMI verwacht dat maandagavond een sneeuwfront Nederland binnenkomt. Tot dinsdagochtend wordt sneeuw verwacht. Op sommige plaatsen kan tot tien centimeter vallen.

Ton en Heleen van Royen gaan scheiden

Ton en Heleen van Royen gaan uit elkaar. De presentator en schrijfster hebben in goed overleg gezamenlijk besloten te scheiden, laten de twee maandag weten via de uitgever van Heleen. Ton en Heleen, die nooit een geheim maakten van hun open relatie, waren twintig jaar getrouwd.

De twee laten weten dat hun relatie zich heeft ontwikkeld op een manier die voor hen beiden niet meer werkt. De scheiding is inmiddels in gang gezet. Ton blijft werken als zaakwaarnemer van Heleen, zij blijft de naam Van Royen dragen.

Ton en Heleen, die in Portugal wonen, blijven daar, onder meer vanwege de gedeelde zorg voor hun 16-jarige zoon Sam. De 20-jarige dochter van het stel, Olivia, woont en studeert in Nederland.

Twente-speler Kuiper loopt stage bij Ingolstadt

FC Twente-verdediger Nicky Kuiper werkt de komende tien dagen een proefperiode af bij het Duitse Ingolstadt 04. De 23-jarige Arnhemmer gaat met de Tweede Bundesligaclub mee op trainingskamp naar Turkije, melden de Tukkers maandag op hun website. Kuiper hoopt de rest van het seizoen verhuurd te kunnen worden.

"Voor mij is speeltijd nu het belangrijkste en de kans dat ik dat krijg bij Twente is klein", laat de voormalige jeugdinternational weten. Kuiper kwam in 2009 over van Vitesse, maar kwam mede door zware knieblessures niet verder dan 26 eredivisieduels voor FC Twente.

"Ik heb onlangs een terugslag gehad met een spierblessure in mijn kuit, maar ik heb de afgelopen week op het veld getraind en dat ging goed", aldus de linksback. "Om volledig fit te worden moet je wedstrijden spelen om je lichaam daar aan te laten wennen."

Bond tegen vloeken steunt Spekman en Rutte

De Bond tegen vloeken is blij met de oproep tot meer fatsoen op internet van PvdA-voorzitter Hans Spekman. De bond laat maandag weten met Spekman en premier Mark Rutte (VVD) te willen meedenken over een landelijk beschavingsoffensief.

Spekman zwengelde de discussie vorige week aan nadat hij enkele haatmails op zijn Facebookpagina had gepubliceerd waarin hij wordt bedreigd en beledigd. Met de publicatie wilde de PvdA'er de vele grove uitlatingen op internet aan de kaak stellen. Hij riep op tot een beschavingsoffensief.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie sloot Rutte zich bij Spekman aan. De premier vindt dat discussies op internet stevig, maar wel fatsoenlijk moeten worden gevoerd.

De Bond tegen vloeken zegt al sinds de oprichting in 1917 een moreel appèl te doen op de Nederlandse samenleving in de strijd tegen vloeken. Iedereen moet respectvol worden bejegend. In navolging van Spekman heeft ook de Bond tegen vloeken haatmails gepubliceerd op zijn website. De bond zegt regelmatig doodsbedreigingen, verwensingen en vervloekingen te krijgen.

Leerdam na dit seizoen naar Vitesse

Kelvin Leerdam zet zijn carrière na dit seizoen voort bij Vitesse. Dit meldt Voetbal International op zijn website. De middenvelder maakt het seizoen nog af bij Feyenoord, maar vertrekt dan naar Arnhem.

Het transfervrije vertrek van Leerdam is een teleurstelling voor Feyenoord, dat nu geen euro voor de 22-jarige voetballer krijgt. De Rotterdammers hadden graag gezien dat de speler tussentijds verkocht kon worden, maar dat is dus niet gelukt.

Leerdam is aan zijn vijfde seizoen bij Feyenoord bezig. In 96 competitiewedstrijden trof de speler vijf keer doel.

Al-Shabab toont foto dode Franse commando

De radicaalislamitische beweging Al-Shabab heeft maandag twee foto's op Twitter geplaatst van wat volgens de groep het lichaam van een Franse commando is. Het zou een van de commando's zijn die vorige week betrokken waren bij een mislukte poging om een Franse gijzelaar in Somalië te redden.

Op de foto's is het stoffelijk overschot van een man in een camouflagebroek en een bebloed shirt te zien. Naast het lichaam liggen drie wapens, magazijnen en kogelwerende kleding. Het bijschrift bij de foto's luidt: 'François Hollande, was dit het waard?'

De Franse minister van defensie Jean-Yves La Drian zei eerder maandag dat bij de reddingspoging waarschijnlijk twee commando's zijn omgekomen. Ook de gijzelaar om wie de actie te doen was, een geheim agent met de codenaam Denis Allex, zou zijn gedood, ofschoon Al-Shabab zegt dat hij nog in leven is.

'Leeftijdsonderzoek verdachte groepsverkrachting'

De advocaat van een van de vijf mannen die zijn aangeklaagd wegens de groepsverkrachting van en moord op een jonge Indiase vrouw verlangt een leeftijdsonderzoek voor zijn cliënt, die volgens hem nog minderjarig is. Het verzoek van de advocaat wordt gezien als een poging om een snelrechtprocedure te voorkomen.

De vijf mannen die verdacht worden van de groepsverkrachting van de 23-jarige vrouw in een rijdende bus in New Delhi kunnen als ze schuldig worden bevonden de doodstraf krijgen. De vrouw overleed later aan haar verwondingen. Een zesde verdachte is 17 en kan volgens het jeugdrecht maximaal drie jaar in een heropvoedingsgesticht krijgen.

Advocaat Manohar Lal Sharma verklaarde voor de rechtbank in New Delhi dat zijn cliënt, Mukesh Singh, nog geen 18 is en dat politiestukken die aangeven dat hij 26 is, 'gemanipuleerd' zijn. "Als je naar zijn gezicht kijkt, zie je dat hij nog maar een kind is", zei Sharma tegen journalisten. De zitting zelf vond plaats achter gesloten deuren. Volgens Sharma heeft Singh een oudere leeftijd opgegeven om in aanmerking te komen voor een rijbewijs. Hij zei dat de rechtbank nog geen antwoord heeft gegeven op zijn verzoek om een medisch onderzoek om de leeftijd van zijn cliënt te bepalen. Komende donderdag staat een nieuwe zitting gepland.

Grosjean: "Incidenten behoren tot het verleden"

Romain Grosjean verwacht dit jaar niet meer voor problemen op de baan te zorgen. De Fransman, die vorig jaar acht keer betrokken was bij een startincident en voor het veroorzaken van de massale startcrash in België een race schorsing opliep, zegt hard te hebben gewerkt om zichzelf te verbeteren.

Tijdens een uitzending van het Franse televisieprogramma Stade 2 maakt de Lotus-rijder duidelijk dat hij niet koste wat het kost voor een Grand Prix-zege gaat: "Ik wil op een dag wereldkampioen worden, dan moet je niet ten koste van alles een race willen winnen. Natuurlijk moet er wel gewonnen worden om kampioen te kunnen worden, maar het winnen van een race moet niet het voornaamste doel zijn."

"Ik ben niet gek. Ik ken de risico's en ik heb hard gewerkt om mezelf te verbeteren", vervolgde de 26-jarige coureur."De laatste vijf races van het seizoen waren er geen problemen meer en ik verwacht ze in de toekomst ook niet meer te hebben."

Moeder en dochter penetreren buurman

In het Ghanese Half Assini dient momenteel de rechtszaak tegen Madam Agnes Miezah Bazayi en haar dochter Georgina Morkeh Menlah. De 48-jarige vrouw en haar 18-jarige dochter hebben namelijk hun buurman snoeihard gepenetreerd.  Ezah Kojo kreeg door het tweetal een palmtak in zijn aars geschoven.

Kojo, van beroep visser, ergerde zich onlangs groen en geel aan een aantal palmtakken van de buren die over zijn tuin hingen. Hij besloot hierop een boomchirurg in te schakelen om de takken af te zagen. Toen de twee woedende vrouwen de beste man met een palmtak uit de boom joegen, weigerde hij de klus voort te zetten.

Kojo besloot hierop zelf maar in de boom te klimmen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want de vrouwen wilden hem met dezelfde tak een pak billenkoek geven. Er ging echter iets mis, want de palmtak drong de anus van de arme drommel binnen. Hierbij liepen zijn darmen en kontgat ernstige schade op.

Zwaargewond werd de beste man naar verschillende ziekenhuizen vervoerd om hem weer enigszins op te lappen. Hij heeft gevochten voor zijn leven, maar het gaat nu redelijk met hem. Wel kan Kojo nooit meer op normale wijze een neger op de boot zetten. De artsen hebben namelijk een nieuwe anus gecreëerd in de buik van de Ghanees, waaruit hij voortaan kan schijten. De twee vrouwen zijn schuldig bevonden aan zware mishandeling.

Kortfilm: Toy Story - Live Action

Wat krijg je als je een camera, alle speeltjes uit Toy Story, gevoel voor creativiteit en veel vrije tijd hebt? Een live action-versie van de Pixar-animatiefilm.

Cowboy Woody is al jaren het favoriete speelgoed van Andy. Wanneer de jongen voor zijn verjaardag de blitse astronautenpop Buzz Lightyear krijgt, wordt Woody naar de achtergrond verdrongen. De twee stukken speelgoed wedijveren om de gunst van de jongen en zetten door hun geruzie de hele kinderkamer in rep en roer. Als Buzz door toedoen van Woody uit het raam valt, krijgt Woody hiervan de schuld van de rest van het speelgoed. Hij gaat naar buiten om Buzz proberen te redden.

Weduwe George Harrison ziet standbeeld niet zitten

De weduwe van George Harrison heeft voorkomen dat er een standbeeld van de Beatle wordt geplaatst in Henley-on-Thames. James Lambert voerde campagne voor een beeld ter ere van de overleden zanger in de Engelse plaats aan de Theems, maar werd niet gesteund door Olivia Harrison.

"Het standbeeld zou problemen kunnen veroorzaken, zoals het aantrekken van een ander soort fans, de ongewilde fans", legt Lambert uit aan de BBC. "Het is ietwat teleurstellend, maar je moet de wensen van Olivia respecteren aangezien ze nog steeds een huis heeft in Henley."

De weduwe van Harrison heeft voorgesteld in plaats van een standbeeld een maatschappelijk project op te zetten ter ere van de Beatle. Olivia woont in Friar Park, het huis dat de zanger in de jaren zeventig kocht. Hij overleed in 2001 aan de gevolgen van kanker.

Pirates 5 heeft scenarist

Pirates of the Caribbean 5 kan de zeilen laten bollen en het ruime sop kiezen. Producent Disney heeft scenarist Jeff Nathanson, bekend van de misdaadkomedie Catch Me If You Can, in de arm genomen om het scenario te schrijven. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Johnny Depp heeft nog niet getekend, maar verwacht wordt dat hij terugkeert in een van zijn meest iconische rollen, Captain Jack Sparrow. Over het verhaal is nog niets bekend, dus het blijft nog gissen naar de rest van de cast. In het verleden waren onder anderen Geoffrey Rush, Keira Knightley, Orlando Bloom en Ian McShane van de partij.

In het vorige deel, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides uit 2011, ging Sparrow op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd en moest hij het opnemen tegen Kapitein Zwartbaard. De film bracht wereldwijd ruim een miljard dollar op, waarmee de filmreeks op ruim 3,5 miljard kwam te staan. Wanneer de vijfde film uit moet komen is nog onbekend.


Pirates 5 heeft scenarist (Foto: Novum)

Miljoenen hindoes nemen bad in Ganges

Miljoenen devote hindoes hebben maandag een bad genomen in de rivier de Ganges. Volgens hindoes neemt een bad in de Ganges hun zonden weg. De duik in het ijzige water vindt plaats in het kader van het 55 dagen durende Kumbh Mela, het 'Kruikenfeest'.

Mani Prasad Mishra, een hoge functionaris die toeziet op het verloop, zei maandag dat tegen het einde van de ochtend al drie miljoen mensen een bad hebben genomen. Naar verwachting hebben tegen het einde van de dag zo'n elf miljoen mensen een duik in de Ganges genomen.

De naam van het Kruikenfeest is afgeleid van de mythe dat goden strijd leverden met demonen om een kruik, de 'kumbh', met nectar die onsterfelijkheid zou geven. Een van de goden ging er met de kruik vandoor, maar morste tijdens zijn vlucht vier druppels nectar. Iedere drie jaar wordt op een van de vier plekken waar de druppels neerkwamen een festival georganiseerd. Het festival in Allahabad wordt beschouwd als het meest gezegende, omdat het in de buurt ligt van de samenstroming van de drie voor hindoes heilige rivieren, de Ganges, de Yamuna en de Saraswati.

SGP-vrouwen mogen op kieslijst

De SGP schrapt definitief de juridische belemmeringen voor vrouwen om zich verkiesbaar te stellen. Wel handhaaft de orthodox-gereformeerde partij haar opvatting dat vrouwen geen functies namens de partij mogen uitoefenen. Dat heeft de partij maandag bekendgemaakt op een persconferentie op het partijbureau in Rotterdam.

Aanleiding is een uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM). Het hof bepaalde afgelopen zomer dat de SGP vrouwen moet toelaten op kieslijsten. De Hoge Raad oordeelde eerder hetzelfde. Hierop eiste het kabinet een reactie van de partij.

Eind november liet SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen al doorschemeren dat een 'dubbelbesluit' aanstaande was: de juridische belemmeringen zullen worden geschrapt, maar het vrouwenstandpunt blijft ongewijzigd.

De partij neemt in het reglement op dat het geslacht van kandidaten niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten, zo is maandag bekendgemaakt. Het beginselprogramma is echter niet aangepast. Daarin staat dat vrouwen geen functies namens de partij mogen uitoefenen.

Verder stelt de partij maandag dat selectiecommissies gaan adviseren over mogelijke SGP-vertegenwoordigers. Daarbij wordt onder andere gekeken naar hun visie op 'bijbels genormeerde politiek', hun kennis en vaardigheden en de geografische spreiding.

Vrouwen mogen sinds 2006 lid worden van de SGP, maar mochten tot op heden geen politieke functies bekleden.

Affleck trots op Iraanse tegenhanger Argo

Ben Affleck is er trots op dat de Iraanse regering een tegenhanger gaat maken van zijn politieke film Argo. De overheid van het antiwesterse land wil met The General Staff laten zien hoe het er werkelijk aan toe ging tijdens het gijzeldrama in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979.

"Je moet begrijpen dat het hier om een enorm repressief bewind gaat", zegt Affleck tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Het feit dat zo veel mensen daar mijn film hebben gezien en dat die stalinistische overheid nu voelt met een weerwoord te moeten komen, is op zich een enorm compliment."

Afflecks film wordt gezien als historisch inaccurate propaganda, zo meldt de Iraanse persdienst Mehr News. De film van de Iraanse acteur en regisseur Ataollah Salmanian heeft als taak te laten zien hoe de Amerikaanse gijzelaars werden behandeld door hun Iraanse gijzelnemers, Iraanse opstandelingen die zich tegen de Verenigde Staten verzetten.

Het op feiten gebaseerde Argo gaat over de reddingsactie in 1979 om enkele ondergedoken Amerikaanse personeelsleden van de Amerikaanse ambassade uit Iran te halen nadat het gebouw was bestormd door opstandelingen. CIA-agent Tony Mendez, de rol van Affleck, bedenkt een radicaal plan om zelf als Canadese filmregisseur naar Iran te vertrekken. Door de personeelsleden te vermommen als zijn filmcrew hoopt hij hen naar Canada te kunnen smokkelen.

Argo won in de nacht van zondag op maandag Golden Globes voor beste film en beste regie. De film maakt volgende maand nog kans op drie Oscars, voor beste bewerkte scenario, beste mannelijke bijrol en beste film.

Filmfestival eert Ben Affleck met prijs (Foto: Novum)

Duikers vinden opnieuw vuurwapen in Amsterdam

Duikers van defensie hebben dit weekeinde in Amsterdam opnieuw een vuurwapen gevonden dat mogelijk gebruikt is bij de fatale schietpartij eind december in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West. Eerder deze maand werden in de buurt van het incident al twee kalasjnikovs en een pistool gevonden.

Bij de schietpartij op 29 december kwamen twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar om het leven. Tijdens de zoekactie van afgelopen weekeinde zijn ook andere voorwerpen aangetroffen waarvan de relatie met de schietpartij wordt onderzocht, meldt de politie maandag.

Vrijdag begonnen agenten en een duikteam, bestaande uit 21 marine- en vijf landmachtduikers, aan een nieuwe zoektocht in het gebied. Daarbij werd de bodem met sonarapparatuur onderzocht.

Journey elf keer genomineerd voor prijs

Het avonturenspel Journey voor PlayStation 3 is elf keer genomineerd door de organisatie van de DICE Awards. Het horroravontuur The Walking Dead is acht keer genomineerd. Dat heeft de Academy Interactive Arts & Sciences maandag bekendgemaakt. Beide spellen strijden onder meer voor de titel 'game van het jaar'.

The Walking Dead en Journey treffen elkaar in meerdere lijstjes. De twee spellen zijn genomineerd voor de innovatie, gameplay en het verhaal. Andere spellen die meerdere keren genomineerd zijn, zijn het schietspel Far Cry 3, het strategiespel XCOM: Enemy Unknown, het schietspel Borderlands 2 en het actierollenspel Diablo III.

De DICE Awards worden 7 februari voor de zestiende keer uitgereikt. Vorig jaar vielen onder meer de actiegames Batman: Arkham City en Uncharted 3, het schietspel Battlefield 3 en de detectivegame L.A. Noire in de prijzen. In 1998, toen de prijzen voor het eerst werden uitgereikt, wonnen spellen als Quake 2, Starcraft, GoldenEye 007 en Final Fantasy VII.

Een miljoen bezoekers voor The Hobbit

The Hobbit: An Unexpected Journey heeft zaterdag de grens van een miljoen Nederlandse bezoekers overschreden. Dat laat producent Warner Bros maandag weten. De fantasyfilm van Peter Jackson staat sinds de première op 12 december onafgebroken op de eerste plaats in de Nederlandse bioscooplijst en was de best bezochte film tijdens de kerstdagen.

The Hobbit is de voorganger van J.R.R. Tolkiens befaamde The Lord of the Rings-trilogie. Jackson nam zo'n tien jaar geleden ook al de regie van die drie films voor zijn rekening. Nu maakt hij van The Hobbit een filmtrilogie.

In de films reist de Hobbit Bilbo Baggins met een dertiental dwergen en de tovenaar Gandalf naar de Lonely Mountain waar de duistere draak Smaug woont. De expeditie heeft als doel de legendarische Arkenstone, het symbool van het dwergenkoningschap, op het enorme beest te heroveren. Zo kan expeditieleider Thorin Oakenshield ook zijn rechtmatige positie van dwergenkoning opeisen. Tijdens zijn reis komt Bilbo voor het eerst in aanraking met de mysterieuze magische ring waarnaar The Lord of the Rings is vernoemd.


Een miljoen bezoekers voor The Hobbit (Foto: Novum)

Twitter verpest verrassing Golden Globes

Het was geen onverdeeld voordeel dat de Golden Globes dit jaar op Twitter te volgen waren. Via het online sociale netwerk werden veel van de winnaars namelijk al bekendgemaakt voordat ze zondagnacht officieel op televisie waren aangekondigd. Dat schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

Dat Ben Affleck de Globe voor beste regie won, was al twee minuten voordat Halle Berry de envelop openmaakte te lezen op Twitter. De winst voor comedyserie Girls was al drie minuten voor de aankondiging te lezen en dat Hugh Jackman won in de categorie beste acteur voor Les Misérables werd vier minuten van tevoren via Twitter bekendgemaakt. De Globe voor Claire Danes, voor haar rol in de dramaserie Homeland, werd 49 seconden van tevoren aangekondigd via Twitter. Die van Lena Dunham voor haar hoofdrol in Girls zo'n 21 seconden.

Bij de uitreiking van de Oscars wordt een vertraging van zeven seconden toegepast, zodat de uitzending iets achterloopt op de werkelijkheid. Op die manier kan de regie ingrijpen als filmmakers tijdens hun speech ineens 'ongepaste' dingen zeggen. In het verleden maakten onder anderen Marlon Brando, Susan Sarandon en Tim Robbins van het podium gebruik om hun politieke frustraties te etaleren.

Nu gaan stemmen op dat Twitter een dergelijke vertraging moet accepteren. Het zou dan echter om duidelijk meer dan zeven seconden moeten gaan.


Twitter verpest verrassing Golden Globes (Foto: Novum)

Kylie Minogue stopt niet

Fans van Kylie Minogue kunnen opgelucht ademhalen. In het weekeinde verschenen berichten dat de 44-jarige zangeres haar zangcarrière voorlopig op een laag pitje zet om zich te richten op het acteren. Minogue heeft de berichten maandag echter ontkend.

"Stop niet", ontkracht de Locomotion-zangeres de berichten kort maar krachtig via Twitter. Ze vierde onlangs nog haar 25-jarige jubileum in de muziek. Voordat Minogue doorbrak als zangeres speelde de Australische in de soapserie Neighbours.

Federer niet met Zwitsers tegen Tsjechië

Roger Federer komt volgende maand niet in actie in de Davis Cupwedstrijd van Zwitserland tegen Tsjechië. De mondiale nummer twee laat de eerste ronden van het landentoernooi vaker aan zich voorbijgaan. De ontmoeting in Genève wordt begin februari afgewerkt, een week na de finale van de Australian Open.

Het Zwitserse team bestaat door het ontbreken van Federer uit Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli, Henri Laaksonen, Michael Lammer en Sandro Ehrat. Titelhouder Tsjechië wordt waarschijnlijk aangevoerd door Tomas Berdych en Radek Stepanek.


Federer niet met Zwitsers tegen Tsjechië (Foto: Novum)

Uitgevers voeren watermerk in voor e-boek

Uitgeverijen De Arbeiderspers en A.W. Bruna gaan hun e-boeken voorzien van een watermerk. De onzichtbare stempel komt te staan in alle 1200 titels die de uitgevers nu digitaal uitgeven, melden de bedrijven maandag.

Het watermerk vervangt de eerdere vorm van beveiliging, die het volgens de uitgevers moeilijk maakte voor consumenten om hun aankopen op verschillende apparaten te lezen. Wie een e-boek met watermerk koopt, kan het werk lezen op bijvoorbeeld zijn smartphone en e-reader. Ook kunnen lezers hun digitale boeken uitlenen aan vrienden of familie.

Aan de andere kant maken de watermerken het ook makkelijker om de eigenaren te achterhalen van e-boeken die op een oneigenlijke manier worden gebruikt. Dat komt doordat in de onzichtbare stempel de gegevens van de koper worden opgeslagen.

De Arbeiderspers en A.W. Bruna Uitgever vormen samen de grootste uitgeverij van e-boeken. Eerder voerde onder meer uitgeverij Meulenhoff Boekerij een watermerk in voor e-boeken.

FOK!sport foto onderschrift zondag 13 januari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift nieuwsbericht. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

De FOK!sport-redactie zal een winnaar aanwijzen die de eer krijgt van het grappigste/leukste onderschrift. Als er genoeg animo is te vinden dan zal worden overwogen om er een competitie aan vast te maken, waar wellicht een (kleine) prijs aan verbonden kan worden.

De opgave van zondag 13 januari

 Wat hebben de Ajax-spelers te bespreken? Laat het in een reactie weten! (Foto: Pro Shots)

LUMC en Universiteit Leiden zonder stroom

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft maandag tussen 11:20 en 12:30 uur zonder elektriciteit gezeten. Ook delen van Universiteit Leiden zitten zonder elektriciteit.

Delen van he LUMC, waaronder de operatiekamers, intensive care en de gangpaden waren voorzien van noodstroom. Computers en verlichting op andere afdelingen zijn zo veel mogelijk uitgeschakeld om de noodstroomvoorziening niet te zwaar te belasten.

Het Gorlaeus- en Sylvius-gebouw van de Universiteit Leiden zijn ontruimd omdat ook daar de stroom is uitgevallen. "Het kan vervelende gevolgen hebben voor de chemicaliën in de zuurkasten", zegt een woordvoerster. "Daar moeten giftige stoffen worden afgezogen. We nemen het zekere voor het onzekere."

Hoe lang de problemen gaan aanhouden is vooralsnog onduidelijk. Naast het Gorlaeus- en Sylvius-gebouw ondervonden ook andere gebouwen van de Universiteit problemen van de storing, hier is het internet uitgevallen.

Volgens het LUMC en de Universiteit is de storing veroorzaakt doordat de netwerkbeheerder een te hoge netspanning heeft aangeleverd. Er zat gedurende korte tijd 280 Volt op het lichtnet in plaats van de gebruikelijke 230 Volt.

Hart kiest RvP en Rooney in favoriete XI

Joe Hart is een groot bewonderaar van het spitsenduo van aartsrivaal Manchester United. De doelman stelt zowel Robin van Persie als Wayne Rooney op in zijn droomelftal.

De sluitpost van Manchester City laat in zijn column bij The Daily Mail weten dat hij de aanvallers van United hoog heeft zitten en maakt daarnaast zijn ideale Premier League-elftal bekend. In dit elftal heeft Hart geen plek voor spelers van City. "Omdat ik iedere dag met ze speel zou dat niet eerlijk zijn", aldus de keeper.

"In de aanval kies ik voor Wayne Rooney en Robin van Persie", vervolgt de Engels international. Onder de lat kan Hart maar moeilijk kiezen. "Petr Cech, Simon Mignolet en Asmir Begovic zijn dit jaar de beste doelmannen van de Premier League."

Daarnaast is Hart niet van plan zijn vingers te branden aan de situatie waar collega Iker Casillas in zit. De Spaanse doelman wordt momenteel door trainer José Mourinho op de bank gehouden bij Real Madrid. "Ik heb niet echt zin om me daar mee te bemoeien. Er is daar kennelijk iets gebeurd, waar wij geen weet van hebben."

Joe Hart's Premier League-elftal:
Cech, Mignolet of Begovic; Johnson, Jagielka, Shawcross, Cole; Lennon, Cazorla, Mata, Bale; Rooney, Van Persie.

Kienhuis (23) zet punt achter zwemloopbaan

Job Kienhuis heeft besloten een punt te zetten achter zijn actieve zwemloopbaan. De 23-jarige Tukker nam na de Olympische Spelen een half jaar pauze om na te denken over zijn toekomst en heeft nu een definitieve beslissing genomen.

"Na veel wikken en wegen, ups en downs, heb ik besloten geen vervolg te geven aan mijn topsportambities", liet Kienhuis weten. De zwemmer nam afgelopen zomer deel aan de Olympische Spelen in Londen en greep daar naast een plek in de finale van de 1500 meter vrije slag.

In 2010 wist hij bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Eindhoven het brons te pakken op de 1500 vrij. Op zowel de lange- als kortebaan heeft Kienhuis de Nederlandse records op de 800 en 1500 meter in handen.

"Ik ben in 2007 naar Eindhoven gegaan met het doel om naar Londen te kunnen. Dat doel heb ik gehaald. Nu moet er een nieuw doel komen", liet Kienhuis in een reactie weten. "Ik kan wel iets bedenken, maar ik kan niet de motivatie en de drang opbrengen om hetzelfde te doen als de afgelopen vijf jaar."

"Ik vond topsport altijd wel heel leuk, maar er is ook altijd een leven naast topsport. Als je niet voor 200 procent achter je keuze voor topsport staat, moet je eerlijk tegen jezelf zijn en stoppen", aldus Kienhuis, die nog wel een jaar zal aftrainen in Eindhoven. Ook zal hij er zijn studie werktuigbouwkunde afmaken.

'Ook tweede Franse commando Somalië dood'

Een Franse commando die vorige week vermist raakte na een mislukte poging om een Franse gijzelaar in Somalië te redden is zeer waarschijnlijk omgekomen. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian maandag gezegd.

Van een andere commando die betrokken was bij de reddingsoperatie was al bekend dat hij was gesneuveld. Ook de gijzelaar, een Franse 'spion' die in 2009 werd ontvoerd door de extremistische beweging Al-Shabab, kwam om bij de operatie.

La Drian zei te denken dat Al-Shabab van plan is om de lichamen van de militairen 'op macabere en schandelijke wijze' tentoon te stellen.

Obama lookalike doet goede zaken

De lange slungelige man heeft een groep beveiligers om zich heen en ook beschikt hij over de karakteristieke oren en draagt hij een reversspeld van de Amerikaanse vlag. Maar toch is het niet Barack Obama. Het is invalleraar Larry Graves, een lookalike van de Amerikaanse president.

Graves en de president hebben nog iets gemeen: een overvolle agenda in de aanloop naar de inauguratie volgende week. De lookalike reist van hot naar her voor bedrijfsuitjes, fotosessies en andere bijeenkomsten. "Het is zeker een drukke tijd", zegt Graves. "De periode tussen de campagne en de inauguratie is het drukst. Barack Obama is een gerespecteerde man. Mensen willen hem graag op hun feestje hebben."

In een hotel in Chantilly in de Amerikaanse staat Virginia lopen zogenaamde beveiligers rond met oortelefoontjes. De hotelbewakers fluisteren in hun mouw. Op het moment dat Graves de zaal binnenloopt kijken mensen om en houden ze hun adem in. "Wow...dat is toch niet? Is dat Obama?", vraagt een van de aanwezigen. Mensen applaudisseren, enkelen jouwen en alle camera's in de zaal flitsen tegelijkertijd.

Graves doet meer voor zijn optredens dan simpelweg op de president lijken en een pak aantrekken. Hij draagt make-up, maakt zijn lippen en wenkbrauwen donkerder, heeft een nepmoedervlek naast zijn neus en gebruikt zelfs witte verf om zijn haar wat grijzer te maken.

Uit een snelle zoektocht op Google blijkt dat er tientallen lookalikes van Obama te huur zijn. Volgens de manager van Graves betalen bedrijven zo'n elfhonderd dollar per optreden en komen er in de aanloop naar de inauguratie wekelijks twee of drie boekingen binnen.

Graves, die woensdag 58 jaar wordt, houdt van zijn werk. "Ik ben blij dat ik in dit land woon en ik blij dat ik een Amerikaan ben", zegt hij. "En om dat enigszins aan mensen te kunnen laten blijken, het is een eer, eerlijk waar. Het is leuk, maar het is een eer." Graves heeft de man die hij nadoet nog nooit ontmoet, maar zou de president graag uitdagen voor een potje basketbal. "Ik denk dat ik hem wel kan hebben. Hij kan maar beter gaan oefenen."


Obama lookalike doet goede zaken (Foto: Novum)

Di Resta: "Er waren gesprekken met McLaren"

Paul di Resta was een serieuze kandidaat om Lewis Hamilton op te volgen bij McLaren. Het team uit Woking koos uiteindelijk voor Sergio Pérez. De Schot hoopt nu in 2014 alsnog een kans te krijgen bij McLaren.

"Ik kan er niet te veel over zeggen, maar er zijn gesprekken geweest", vertelde Di Resta op het podium van de autosportbeurs in Birmingham. "Ik heb een erg goede band met McLaren. Teambaas Martin Whitmarsh heeft er zelfs een belangrijke hand in gehad dat ik bij Force India kon gaan rijden. Misschien dat onze paden in de toekomst nog kruisen, misschien kom ik in een andere auto terecht en weet ik hen wel te verslaan. Het lijkt me in elk geval geweldig om voor McLaren te kunnen werken. Ze winnen races en dat is ook de reden waarom ik in deze sport zit."

Di Resta wilde niet zeggen hoe groot zijn kansen op het McLaren-stoeltje waren, maar merkte wel op: "Helaas spelen in deze sport ook veel andere belangen en Sergio Pérez heeft enkele goede sponsors achter zich staan." Di Resta, die vorig jaar bij Force India 46 punten verzamelde, hoopt nu voor 2014 opnieuw in beeld te kunnen komen bij McLaren. "Er wacht Pérez een lastige taak. Hij zal zich dit jaar moeten bewijzen en Button zal het hem niet gemakkelijk maken. Er kan veel veranderen in een jaar. In het voetbal pakken transfers soms ook niet goed uit. Ik zal ondertussen goed moeten presteren, zodat de teambazen aan me blijven denken."

City vecht schorsing Kompany aan

Manchester City legt zich niet neer bij de schorsing van drie duels die aanvoerder Vincent Kompany heeft gekregen. Dat meldt de Engelse kampioen. De Belgische verdediger kreeg zondag een rode kaart in de Premier Leaguewedstrijd tegen Arsenal. Hij moest in de 76e minuut inrukken na een harde tackle op de benen van Jack Wilshere.

City zegevierde met 2-0 in Londen, waardoor het de achterstand op Manchester United terugbracht tot zeven punten. James Milner en Edin Dzeko maakten de doelpunten. Arsenal-verdediger Laurent Koscielny was in de openingsfase al van het veld gestuurd.


City vecht schorsing Kompany aan (Foto: Novum)

Tunnelbende haalt kluisjes Berlijnse bank leeg

Onbekenden hebben in het weekeinde de kluisruimte van een bank in Berlijn leeggehaald via een tunnel. Die liep van een ondergrondse parkeergarage in Berlin-Steglitz naar een filiaal van de Volksbank, waar safeloketten van klanten werden opengebroken en waardevolle spullen werden meegenomen.

Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Bij de inbraak raakte niemand gewond. Over de omvang van de buit kon de politie nog niets zeggen.

De tunnel was volgens de politie 'zeer professioneel' aangelegd. De inbraak werd maandagochtend door de brandweer ontdekt. Die werd in de ochtend gewaarschuwd door een omwonende, die rook uit het gebouw zag komen. Het brandje was waarschijnlijk door de bankrovers aangestoken om sporen uit te wissen. Andere voertuigen liepen geen schade op.

Veel vragen rond de inbraak zijn nog onbeantwoord, maar een mogelijke verklaring is er wel voor de vraag waarom niemand iets van het graven van de tunnel gemerkt heeft. In de parkeergarage bevinden zich rolluiken, waarmee delen van de garage kunnen worden afgesloten.

In 1995 deed zich in Berlijn eveneens een spectaculaire bankroof voor. Zes mannen overvielen toen een filiaal van de Commerzbank en namen zestien mensen in gijzeling. De daders ontsnapten met hun buit via een zelfgegraven tunnel. Later werden ze alsnog opgepakt en veroordeeld.

Eerste marathon op natuurijs in Noordlaren

De eerste marathon op natuurijs van dit jaar wordt dinsdag verreden in Noordlaren (Groningen). Het ijs is er dik genoeg, zo bleek maandag na inspectie door de plaatselijke ijsvereniging De Hondsrug en de KNSB. Van de schaatsbond moet het ijs minimaal 3 centimeter dik zijn.

Ook vorig jaar was Noordlaren de concurrentie uit Gramsbergen, Haaksbergen (beide Overijssel) en Veenoord (Drenthe) te snel af. Vanaf vrijdagavond hebben leden van de ijsvereniging De Hondsrug met giertanks steeds een nieuw laagje water aangebracht.

In Gramsbergen en Haaksbergen werd zo'n 2,5 centimeter ijs gemeten. Het Drentse Veenoord kwam er maandagochtend bekaaid van af. Er lag wel sneeuw, maar slechts één centimeter ijs. Zoals ieder jaar als het begint met vriezen, strijden Noordlaren, Veenoord, Gramsbergen en Haaksbergen erom wie de eerste marathon kan organiseren.

Marathon op natuurijs in Noordlaren
Marathon op natuurijs in Noordlaren (Foto: ANP)

Guidetti maakt na negen maanden rentree

John Guidetti maakt maandag na negen maanden blessureleed zijn rentree bij de beloften van Manchester City. De 20-jarige Zweed komt in actie tegen het tweede elftal van Reading, meldt hij op Twitter. Guidetti was lang uitgeschakeld met een virusinfectie. De voormalige Feyenoord-huurling miste daardoor het einde van het seizoen in de Eredivisie.

Guidetti speelde 14 april tegen Excelsior zijn laatste wedstrijd. Feyenoord hoopte de aanvaller dit seizoen opnieuw te huren, maar dat bleek niet haalbaar. Guidetti tekende in oktober een nieuw contract bij City. Hij komt echter niet in aanmerking voor een plek in het eerste elftal, waardoor een verhuurperiode voor de hand ligt.

'Google bindt Apple-klanten met apps'

Google maakt steeds meer apps voor iPhones en iPads. Dat lijkt op het eerste gezicht mooi voor concurrent Apple, maar is op langere termijn vooral voordelig voor Google, analyseert maandag de krant The New York Times.

De afgelopen paar maanden was Google de meest productieve app-ontwikkelaar voor de iPhone. Er zijn op dit moment ruim 20 iPhone-apps in de app-store te koop, waaronder de zeer populaire Google maps, en apps voor Chrome en Gmail. Dat lijkt tegenstrijdig, omdat de iPhones direct concurreren met smartphones die draaien op het Android-systeem van Google. Apple haalt op deze manier ook klanten binnen die Google-apps willen.

Maar volgens analisten is Google juist slim bezig. De apps zorgen voor een stevige klantenbinding en gewenning, waardoor mensen later mogelijk makkelijker naar een Android-telefoon overstappen. Belangrijker is nog dat hoe meer gebruikers de Google-apps hebben, hoe meer gegevens Google binnenkrijgt, die het weer kan gebruiken voor het ontwikkelen van nog betere apps. Apple loopt dit juist mis en zal daardoor meer moeite hebben om nieuwe apps te ontwikkelen.

'Google bindt Apple-klanten met apps'
'Google bindt Apple-klanten met apps' (Foto: ANP)

[Fed Cup] Oranje loot gunstig in Europees/Afrikaanse zone

Het Nederlands Fed Cup team heeft redelijk gunstig geloot in de Europees/Afrikaanse zone. Oranje onder leiding van bondscoach Manon Bollegraaf werd gekoppeld aan Slovenië, Bulgarije en Luxemburg. 

Het Nederlands team bestaat uit Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Bibiane Schoofs. Bertens en Rus staan beiden in de top100 van de wereldranglijst. Slovenië en Bulgarije hebben met respectievelijk Polona Hercog en Tsvetana Pironkova één speler in de top100 staan. 

De Fed Cup zal worden gespeeld op 6 tot en met 9 februari in het Israëlische Eilat. Na drie groepswedstrijden zal de groepswinnaar een play-off moeten spelen tegen een andere groepswinnaar. De winnaars van de continentale play-offs zullen in april strijden om een plekje in de tweede wereldgroep. 

Groep A Groep B Groep C Groep D
Wit-Rusland Groot-Brittannië Polen Slovenië
Oostenrijk Portugal Roemenië Nederland
Kroatië Hongarije Israel Bulgarije
Georgië Bosnië Turkije Luxemburg

Blanco en Vacansoleil presenteren dopingmaatregelen

Renners van Blanco Pro Cycling en Vacansoleil moeten een verklaring van gedrag ondertekenen. Daarin dienen zij openheid van zaken te geven over hun mogelijke dopinggebruik. Als coureurs weigeren te tekenen, volgt ontslag. Dat staat in het plan dat de KNWU, de ploegen en de Nederlandse Dopingautoriteit maandag presenteren.

Opvallend genoeg heeft Argos-Shimano het plan niet ondertekend. De formatie kan zich niet vinden in het manifest en is maandagmiddag niet bij de presentatie.

"Gezocht is naar een aanpak die een evenwichtige balans kent van enerzijds sancties, en anderzijds rekening houdt met het belang en perspectief voor betrokkenen", schrijven de partijen in het plan, dat doping in het wielrennen tegen moet gaan.

Blanco en Vacansoleil zullen een renner direct ontslaan als zij na 1 januari 2008 doping hebben gebruikt. Renners die voor die datum hebben gezondigd, krijgen een lichtere straf. Zij worden zes maanden op non-actief gesteld en er worden drie maandsalarissen ingehouden. Als achteraf blijkt dat renners de verklaring van gedrag niet naar waarheid hebben ingevuld, leidt dat alsnog tot ontslag.

In het manifest valt verder te lezen dat renners en ploegleiders die meer dan zes maanden geschorst zijn geweest vanwege een dopingvergrijp, niet meer aangenomen worden.

"Het herwinnen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij het publiek is meer gediend met een waarheid dan met stelselmatige ontkenningen die vanwege alles wat er al bekend is door het publiek vaak niet of nauwelijks meer worden geloofd", staat in de verklaring.

Belg wil naar Brussel, eindigt in Zagreb

Wat zouden we toch moeten zonder Belgen? Zonder onze zuiderburen hadden we geen friet, geen heerlijke bieren, en de helft minder verhalen over domme mensen. Want na de Belgische gangster die zichzelf opblies en de Belg die de politie belde wegens een verdwenen autoruit hebben we nu de Belg die naar Brussel reed en in Zagreb eindigde.

Sabine Moreau uit het Waalse Erquelinnes stapte zaterdagochtend om tien voor vijf in de auto om haar vriendin op te gaan halen in Brussel. Ze stapte in het Golfje van haar schoondochter, stelde haar gps in en vertrok. Op sommige plaatsen waren ze aan de weg aan het werken, daarom stuurde de gps haar langs een omleiding.

Die omleiding bleek een beetje verder dan gedacht, want het voerde door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Zo'n 1450 kilometer verderop, bij Zagreb, bedacht Sabine dat ze wel eens verkeerd zou kunnen hebben gereden, en besloot ze om te draaien. Na nog eens 1450 kilometer, deze keer ook via Luxemburg, kwam ze maandag om vier uur in de middag thuis.

Je zult denken: H0AX!!, dat had ze al lang gemerkt!!!!! Maar nee, niet deze wakkere Waal. Ze vertelt zelf: "Ik zag verkeersborden in het Frans, zelfs in het Duits: ik heb er niet over nagedacht." Daarnaast moest ze tweemaal tanken, sliep ze een paar uur lang in haar auto langs de weg en veroorzaakte ze zelfs een klein ongeval.

Haar zoon was ondertussen doodongerust, onder meer omdat de vriendin die ze zou gaan ophalen op eigen houtje in huize Moreau was verschenen. Hij belde de politie, die het huis van Sabine doorzocht. Ze vonden geen spoor van Sabine, en waren juist bezig met het natrekken van haar bankgegevens om haar op te sporen, toen Sabine zich weer thuis meldde.

Zelf zegt ze dat ze het niet bizar vindt, maar dat ze gewoon een beetje verstrooid was. Van haar zoon heeft ze begrepen dat ze de gps niet meer zomaar moet vertrouwen. Hoopt hij.

Galaxy S meer dan 100 miljoen keer verkocht

Samsung heeft sinds de introductie van de Galaxy S-smartphones drie jaar geleden meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht. Het behalen van de mijlpaal werd maandag door het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf naar buiten gebracht.

Van de eerste serie, de Galaxy S, zijn 25 miljoen telefoons over de toonbank gegaan. Opvolger Galaxy S II is 40 miljoen keer verkocht, terwijl van de in mei geïntroduceerde S III inmiddels 41 miljoen exemplaren zijn verkocht.

De Galaxy S-serie werd in mei 2010 opgestart door Samsung. Die wilde daarmee de strijd aangaan met Apple, die met de iPhone de telefoonmarkt flink had opgeschud. In tegenstelling tot onder meer Nokia was Samsung succesvol in de inhaalrace.

Vorig jaar verkochten de Zuid-Koreanen wereldwijd meer gewone mobiele telefoons dan Nokia en meer smartphones dan Apple, meldde onderzoeksbureau Isuppli eerder deze maand. Samsung wist bovendien binnen drie jaar de mijlpaal van honderd miljoen exemplaren te behalen. Apple deed daar bijna vier jaar over.

Analisten verwachten dat Samsung voor de zomer met de vierde versie van de Galaxy S komt.


Galaxy S meer dan 100 miljoen keer verkocht (Foto: Novum)

Kabinet steunt Rotterdams bid voor Jeugdspelen

Het kabinet heeft zijn steun toegezegd aan de organisatie van de Olympische Jeugdspelen in 2018 in Rotterdam. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport levert een bijdrage van vijftien miljoen euro, laat het departement maandag weten. De totale begroting van het evenement is 75 miljoen euro.

Naast de bijdrage aan de organisatie, stelt het ministerie zich garant voor een derde van een mogelijk tekort, met een maximum van 5 miljoen euro. Het geld dat de komende jaren gespaard gaat worden doordat Nederland is gestopt met de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2028, is bestemd voor de Jeugdspelen.

"De organisatie van dit evenement sluit aan bij de ambitie van het kabinet om alle kinderen in Nederland aan het sporten te krijgen en jonge topsporters een podium te bieden om ook in Nederland te kunnen excelleren", staat in een reactie van het ministerie.

Rotterdam werd in februari vorig jaar voorgedragen door het NOCNSF. De Nederlandse stad heeft concurrentie van Buenos Aires (Argentinië), Glasgow (Schotland), Guadalajara (Mexico) en Medellín (Colombia). Op 4 juli maakt het internationaal olympisch comité (IOC) bekend op welke stad de definitieve keuze is gevallen.

De Jeugdspelen is een internationaal sportevenement voor sporters van 14 tot 18 jaar. De eerste editie werd in 2010 in Singapore gehouden, de tweede is over twee jaar in de Chinese stad Nanjing. In 2012 werd de eerste wintereditie georganiseerd in het Oostenrijkse Innsbruck.

Meisje (15) verkracht in de les

In New York is een 15-jarig meisje onlangs op beestachtige wijze verkracht. De groepsverkrachting vond plaats tijdens de les in een vol klaslokaal. De docent deed echter of zijn of haar neus bloedde, en ging gewoon door met de les.

Het meisje, slechts aangeduid met de initialen KJ, werd voor ongeveer tien minuten verkracht onder haar bureautje. Een tweede scholier stond erbij, en sloeg het meisje telkens op haar hoofd als ze wilde vluchten.

De docent stond hierbij op ongeveer een meter afstand, maar deed niets. Ook niet toen een andere leerling op de tafel ging dansen.

KJ, die op een school zit voor moeilijk lerende kinderen, heeft een IQ van slechts 60. Zij is het enige meisje in de klas van veertien kinderen. De twee verkrachters zouden in een jeugdgevangenis zitten.

Vitesse praat met Willem II over stadion

Vitesse hoopt de bekerwedstrijd tegen Ajax op 31 januari in het stadion van Willem II af te kunnen werken. De club praat daar maandag over met de Tilburgers.

Mogelijk dat er in de loop van de ochtend al duidelijkheid komt over de nieuwe locatie van het bekerduel. Wel moet de gemeente Tilburg nog groen licht geven, meldt het Algemeen Dagblad. De stadions van NAC en Roda JC zijn alternatieven, mochten de gesprekken met Willem II stuklopen.

De clubs boden zich nog niet officieel aan, maar staan open voor een verzoek uit Arnhem. FC Emmen meldde zich wel bij Vitesse, maar de club ziet het niet zitten om het duel in Emmen af te werken. De wedstrijd tussen Vitesse en Ajax kan niet in het Gelredome worden afgewerkt omdat daar een paar dagen later het dancefeest Hard Bass plaatsvindt.

Ronaldo: "Ik dien contract uit bij Real Madrid"

Cristiano Ronaldo maakt aan alle speculaties over een vertrek bij Real Madrid een einde. De Portugees wil niet weg bij de Spaanse grootmacht.

"Ik wil mijn contract uitdienen bij Real Madrid", zegt Ronaldo in een interview op de website van de FIFA. "Daar ben ik erg duidelijk over. Na het einde van mijn contract weet ik niet wat de toekomst zal brengen." Ronaldo heeft nog een contract tot de zomer van 2015 bij Real Madrid.

De afgelopen weken werd de aanvaller in verband gebracht met een vertrek bij de club. Onder meer een terugkeer naar Manchester United zou tot de opties behoren voor de Portugees. Real Madrid wil de verbintenis van Ronaldo verlengen tot de zomer van 2018, maar daar staat Ronaldo voorlopig niet voor open.

Jodie Foster uit de kast bij Golden Globes

Jodie Foster heeft tijdens de uitreiking van de Golden Globes uitgesproken een lesbienne te zijn. De actrice werd in Los Angeles geëerd met een Cecil B. Demille Award voor haar oeuvre. Officieus was al jaren bekend dat de actrice op vrouwen valt, maar Foster heeft dat zelf nooit uitgesproken.

'Ik heb een belangrijk mededeling vanavond', zei de 50-jarige Foster tijdens haar dankwoord. 'Ik ben single', grapte ze in eerste instantie. 'Ik ben duizend jaar geleden al uit de kast gekomen', ging Foster verder. 'Maar tegenwoordig moeten beroemdheden ieder detail uit hun leven begeleiden met een persconferentie, een geurtje en een reality-serie'.  

De actrice zei haar privéleven erg belangrijk te vinden. 'Als je als jong kind al ster wordt, dan zul je ook privacy waarderen. Ik heb alles gegeven sinds ik drie jaar oud ben', aldus de Amerikaanse actrice die op zeer jonge leeftijd begon in Hollywood. 'Dat is wat tegenwoordig reality-series zijn'.

Foster werd op haar veertiende voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Taxi Driver. De actrice won de prijs in 1989 voor haar rol in het drama The Accused. Foster kreeg zondagnacht de Cecil B. Demille Award voor haar oeuvre uit handen van Robert Downey Jr.


Jody Foster komt uit de kast

Sony-topman: PlayStation 4 staat centraal op E3

De onthulling van de PlayStation 4 staat mogelijk gepland voor mei. De volgende generatie spelcomputer zou centraal staan in juni tijdens de E3 Expo in Los Angeles. Dat heeft topman Hiroshi Sakamoto van Sony Home Entertainment, dat niets van doen heeft met de PlayStation, gezegd tegenover de Chileense nieuwswebsite Emol.

Sakamoto is als topman van Sony Home Entertainment niet betrokken bij de lancering van een nieuwe PlayStation. Sony Computer Entertainment, de tak van Sony die gaat over de PlayStation, heeft niet gereageerd en heeft zijn plannen voor een volgende Playstation nog niet geuit.

Sony en concurrent Microsoft zouden volgens geruchten dit jaar hun plannen moeten tonen voor nieuwe spelcomputers. De Xbox 360 en PlayStation 3 zijn nu zo'n zeven jaar oud. Volgens de plannen van Sony zou de PlayStation 3 zeker tien jaar verkrijgbaar moeten zijn.

Platjes uitgeroeid door kale kut

Het beste nieuws van de dag komt vandaag uit Australië. Daar beweren artsen dat platjes nagenoeg uitgeroeid zijn. Volgens hen komt het omdat vrouwen massaal hun poes kaalscheren.

Down under groeit nauwelijks nog haar voor de friemelende beestjes. De laatste patiënt die ze daar van schaamluis hebben afgeholpen, is in 2008 behandeld.

"Vroeger kwam het vaak voor", vertelt Basil Donovan, baas van de sekskliniek van de Universiteit van New South Wales. "Nu is het een absolute zeldzaamheid. " Volgens hem komt het door de populariteit van een kale doos. "Zonder twijfel komt het door betere verzorging."

Schaamluizen zijn kleine parasieten die zich prima thuis voelen in broeierig schaamhaar. Ze verspreiden zich razendsnel door seksueel contact.

Villarreal zet trainer Velazquez op straat

Villarreal heeft trainer Julio Velazquez op straat gezet. Dat maakte de club maandag bekend. De Spaanse oefenmeester was bezig aan zijn eerste seizoen. Hij kon niet voorkomen dat Villarreal, dat vorig jaar degradeerde uit de Primera División, ook op het tweede niveau vooralsnog tegenvalt.

De Submarino amarillo bezet na 21 duels de zevende positie in de Segunda División. Dat zou overigens wel genoeg zijn om de play-offs te halen, omdat nummer vijf Barcelona B niet mag promoveren.

Velazquez werd afgelopen zomer aangesteld, nadat eerste keus Manolo Preciado was overleden aan een hartstilstand. Velazquez had eerder onder meer het tweede elftal van Villarreal onder zijn hoede.

Double Fine biedt mee op onderdelen THQ

Gamestudio Double Fine probeert de gameseries Stacking en Costume Quest over te nemen van game-uitgever THQ. Volgens gamevakblad Develop wil Double Fine in ieder geval bieden op de spellen waar het bedrijf zelf aan heeft gewerkt. De game-uitgever gaat volgende week onder de hamer. Verschillende bedrijven hebben interesse getoond.

Volgende week krijgt THQ duidelijkheid over zijn toekomst. Verschillende bedrijven, waaronder Electronic Arts, Ubisoft en Warner Bros, gaan bieden op een of meer gamereeksen van THQ. Daarnaast wil een investeringsgroep het gehele bedrijf overnemen. Na de veiling moet blijken of THQ nog bestaansrecht heeft.

De komende maanden zou THQ met het schietspel Metro Last Light, het rollenspel South Park: Stick of Truth en het strategiespel Company of Heroes 2 moeten komen. Daarnaast is het bedrijf onder meer eigenaar van de Warhammer 40K: Dawn of War-, Saint's Row- en de Red Faction-gamereeksen.


Double Fine biedt mee op onderdelen THQ

Meer details vrijgegeven over Diablo III-patch

Ontwikkelaar Blizzard heeft vandaag informatie vrijgegeven over het PVP-systeem in de opkomende patch van Diablo III. Patch 1.0.7 kent nog geen releasedatum, maar is binnenkort wel speelbaar in de Public Test Realm.    

De grootste verandering in deze patch is dat je kan duelleren met andere spelers. Duels vinden plaats in een nieuw zone, genaamd Scorched Chapel. Je komt hier terecht door eerst met een NPC te praten in het dorpje New Tristram. Het is mogelijk om met maximaal vier spelers een duel aan te gaan. Deze duels kunnen op vier plaatsen in Scorched Chapel worden gehouden, namelijk de kerk, begraafplaats, rivier of het meer. Voor de rest zijn er geen scores of bepaalde doelen aan het duelleren verbonden, gewoon recht toe recht aan. 

Voor meer informatie kun je hier terecht.

Diablo III Duels
Diablo III Duels

[AO] Djokovic, Ferrer en Berdych verder

Novak Djokovic heeft maandag de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De titelverdediger uit Servië boekte een regelmatige zege op de Fransman Paul-Henri Mathieu: 6-2, 6-4 en 7-5. In de volgende ronde neemt de mondiale nummer een het op tegen Ryan Harrison. De Amerikaan was Santiago Giraldo de baas.

David Ferrer rekende af met de Belg Olivier Rochus. De als vierde geplaatste Spanjaard trok in drie sets aan het langste eind met 6-3, 6-4 en 6-2. Ferrer staat in de tweede ronde tegenover de Amerikaan Tim Smyczek, die de Kroatische hardhitter Ivo Karlovic naar huis stuurde met 6-4, 7-6 (5) en 7-5.

Tomas Berdych sloeg zich ten koste van de Amerikaan Michael Russel een ronde verder. De als vijfde geplaatste Tsjech won met 6-3, 7-5 en 6-3. Zijn volgende opponent is Guillaume Rufin uit Frankrijk.

Nicolas Almagro, de nummer tien van de plaatsingslijst, moest flink aan de bak tegen Steve Johnson. De Spanjaard was na vijf sets met 7-5, 6-7 (4), 6-2, 6-7 (6) en 6-2 te sterk voor de Amerikaan.


Djokovic, Ferrer en Berdych verder (Foto: Novum)

Pc minder in trek door populariteit tablets

De wereldwijde verkoop van pc's is in het vierde kwartaal van 2012 met 4,9 procent gedaald tot 90,3 miljoen ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2011. Dat maakte de gerenommeerde marktonderzoeker Gartner maandag bekend. Volgens Gartner is er sprake van een structurele omslag op de computermarkt door de nog altijd stijgende populariteit van tablets.

"Tablets hebben de markt drastisch veranderd, niet zozeer door de pc-verkopen te kannibaliseren, maar door computergebruikers eerder tot de aanschaf van een tablet te verleiden dan ze aan te zetten tot een vervangingsaankoop voor hun oude computer", aldus hoofdanalist Mikako Kitagawa van Gartner. "Ooit voorzagen we dat consumenten een pc en een tablet naast elkaar zouden gebruiken. Nu gaan we ervan uit dat pc's worden opgebruikt, waarna er een tablet voor in de plaats komt."

Hewlett-Packard was net als in het vierde kwartaal van 2011 de populairste computerfabrikant met een marktaandeel van 16,2 procent. Het bedrijf verkocht ruim 14,6 miljoen pc's. Het Chinese Lenovo was tweede met een marktaandeel van 15,5 procent en de verkoop van bijna 14 miljoen computers. Dell zag zijn marktaandeel dalen van 12,2 naar 10,2 procent, maar wist de derde plek te behouden. Het bedrijf wist meer dan 9,2 miljoen pc's aan de man te brengen.

ANWB al ruim dertienhonderd keer uitgerukt vandaag

De Wegenwacht heeft maandagochtend in de vorst al ruim dertienhonderd mensen met autopech geholpen. "Er zijn nu tweehonderd wegenwachters onderweg naar pechgevallen en daarnaast wachten nog eens driehonderd mensen op hulp", zegt een woordvoerder van de ANWB even voor 10.00 uur.

Automobilisten met pech moeten ongeveer veertig minuten op hulp wachten, zegt de woordvoerder. Zoals verwacht kampen veruit de meeste mensen met een accu die de startmotor niet draaiend krijgt. In andere gevallen zijn portieren of sloten bevroren of gaat de handrem er niet af. Daarnaast zijn er de gebruikelijke pechgevallen.

De ANWB zei eerder rekening te houden met 5600 pechgevallen, elfhonderd meer dan normaal. "Die 5600 gaan we gemakkelijk halen. Het is niet zoals bij de files dat er alleen 's ochtends en 's avonds problemen zijn en de rest van de dag niet. In de loop van de dag gaan de mensen zonder werk op pad en dus blijft de teller doorlopen."

In de ochtend werden driehonderd wegenwachten ingezet om de eerste stroom te verwerken, vijftig meer dan normaal. In de avond wordt ook een blik wegenwachters opengetrokken.

In de avond wordt sneeuw verwacht. Dat zorgt niet direct voor extra problemen. "Maar het maakt de vorst wel dieper, de temperatuur wordt 's nachts lager en dat leidt dan weer tot meer problemen." Voorlopig blijft de ANWB daarom extra wegenwachten inzetten.

Racoon wil beginnende bands inspireren

Racoon hoopt een inspiratiebron te zijn voor beginnende bands. De Zeeuwen, die zaterdag de Popprijs wonnen, hopen dat ook jonge talenten gaan knokken voor hun plek in de Nederlandse muziekwereld.

"Onze boodschap is: laat je niet ringeloren door mannen in pakken van platenmaatschappijen, ga het gevecht aan", vertelt zanger Bart van der Weide aan het AD. Racoon werd in 2002 op straat gezet door platenlabel Sony, maar dat hield de Zeeuwen niet tegen. De heren bleven optreden en brachten in 2004 het album Another Day uit, waarop de monsterhit Love You More staat.

"Tandjes erin en niet loslaten", vat Van der Weide samen. "Wij hopen dat beginnende bands inspiratie uit onze prijs halen." De Popprijs is voor Racoon, dat vorig jaar zijn vijftienjarig jubileum vierde, een kroon op zijn carrière. "Kennelijk maken we muziek met een lange adem", vertelt gitarist Dennis Huige. "Ik vind het kicken dat de liedjes die we maakten in 2011 na meer dan een jaar nog niet van de radar zijn verdwenen."

Justin Timberlake brengt single uit

Justin Timberlake heeft een nieuwe single getiteld Suit & Tie uitgebracht. De Amerikaanse muzikant maakte het liedje samen met rapper Jay-Z. De 31-jarige zanger werkt ook aan een nieuw album. Zijn laatste plaat Future Sex/LoveSounds komt uit 2006. Timberlake richtte zich daarna vooral op zijn carrière als acteur.

Het nummer Suit & Tie werd zondagnacht officieel uitgebracht op iTunes. "Ik hoop dat het je op de juiste manier raakt", schrijft Timberlake aan zijn fans op zijn website. "Sommige mensen zullen me drie dagen bekritiseren, maar het was leuk, toch?" Het nummer is geproduceerd door Timbaland, de producent die ook zijn laatste album produceerde.

Timberlake maakt op zijn site ook bekend dat zijn nieuwe album The 20/20 Experience zal heten. De zanger, die vorig jaar trouwde met actrice Jessica Biel, laat weten in juni te zijn begonnen met het opnemen van zijn nieuwe plaat. "De inspiratie hiervoor kwam uit het niets, als ik eerlijk ben, ik verwachtte er niets van", aldus Timberlake.

The 20/20 Experience wordt het derde studioalbum van Timberlake. Volgens geruchten bevat het album ongeveer twintig nieuwe nummers. Het album komt later dit jaar uit, wanneer precies is nog niet bekend.


Justin Timberlake brengt single uit (Foto: Novum)

Duitsland enige Europese groeimarkt voor Volkswagen

Volkswagen zag zijn verkopen vorig jaar stijgen met 11,2 procent naar ruim negen miljoen auto's. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de Duitse autofabrikant. In Europa bleven de verkopen achter met een daling van 6,5 procent. Uitzondering was het thuisland, waar een lichte groei van 1,9 procent werd geboekt.

Vooral Noord-Amerika leverde goede resultaten op voor Volkswagen. Daar nam het aantal verkochte auto's toe met 26,2 procent, naar 841.500 voertuigen. In Zuid-Amerika werden ruim een miljoen auto's verkocht, een stijging van 8,2 procent. Ook de verkopen in Azië groeiden flink: met 23,3 procent naar een totaal van 3,17 miljoen auto's.

Dennis Storm kan ook zonder programma's

Dennis Storm maakt zich geen grote zorgen over zijn toekomst. Het 27-jarige gezicht van BNN kan naar eigen zeggen ook prima zonder programma's. "Het gaat mij niet om het baantje van presentator", legt Storm uit aan Metro. "Als er geen programma's komen die bij mij passen, ga ik gewoon wat anders doen."

De laatste jaren heeft Storm meer grip op zijn carrière. "Pas de laatste drie jaar heb ik het idee dat alles gaat zoals ik het wil", doet Dennis uit de doeken. "Ik kan nu veel beter nee zeggen. Ik heb wel eens programma's gemaakt waar ik eigenlijk helemaal niet achter sta, zoals Ranking the Stars. Maar dan waren er altijd mensen die zeiden dat het goed voor mij was."

Storm ligt dan ook niet wakker van zijn toekomst. "Ik heb geen idee", vertelt Dennis over zijn plannen. "Het is heel onzeker wat er met de Publieke Omroep gaat gebeuren. Het ziet er niet al te best uit voor Nederland 3. Ik mag nog een of twee jaar 3 Op Reis maken. Daarna is het misschien tijd om een keer vakantie te nemen."

Debutant Henley wint direct op PGA Tour

Golfer Russell Henley heeft tijdens zijn debuut op de PGA Tour het Sony Open in Honolulu gewonnen. De 23-jarige Amerikaan is de eerste speler in twaalf jaar die tijdens zijn debuut op de PGA Tour direct naar de eindzege grijpt.

Henley stond na drie dagen samen aan kop met Scott Langley. Maar waar Langley op de laatste negen holes met drie bogeys uit de top wegviel, sloeg Henley keihard toe. Mede dankzij vijf birdies op rij kwam hij op een score van 63 en daarmee bleef hij de Zuid-Afrikaan Tim Clark drie slagen voor.

De rookie noteerde op dag één en twee ook een 63. Op dag drie had hij 67 slagen nodig. Henleys totaalscore was 256(24 onder par), goed voor een verbetering van het baanrecord met vier slagen. Het was tevens de laagste score op een par-70 baan in tien jaar.

Lens na Thailand-trip: "Veel geklaagd"

Jeremain Lens baalt van het trainingskamp van PSV in Thailand. De reisafstand en de hitte deden de spelers van de Eindhovense club geen goed.

"Ik wist niet wat een jetlag was, nu weet ik dat wel", zegt Lens in het Algemeen Dagblad. "Beseffen dat je moet slapen, maar het lukt gewoon niet. Ik stapte na middernacht de gang op en toen bleken er nog meer jongens te zitten. We hebben tot vier uur in de ochtend zitten praten."

"Een uur voordat de wekker ging, kreeg ik toch slaap", vervolgt Lens. "En dan kapot zijn als je wakker wordt. Toen we ook nog om elf uur 's ochtends in de hitte moesten trainen was ik er wel even klaar mee."

Volgens de aanvaller was het trainingskamp geen succes. "Er is veel geklaagd in die eerste dagen. Op een gegeven moment moet je het achter je laten. Het is niet anders, maar moeilijk is het wel. Hier moest de basis worden gelegd voor de tweede seizoenshelft. Dat lukte niet echt", aldus Lens.

Lokale interruptie: Drank en horeca

Vorig jaar is de landelijke drank en horecawet van kracht gegaan. Nu kunnen we de wet in een nieuwe verordening inpassen en op maat snijden voor onze gemeente. Voor een stad als Eindhoven, met een bijzonder groot uitgaansleven, is dat een verordening met verregaande effecten. Een belangrijk deel van de nieuwe verordening staat in het teken van het bestrijden van drankmisbruik onder jongeren.

Gangster Squad

Gangster Squad is een film waar vorig jaar veel over gezegd is. Na de schietpartij bij de première van The Dark Knight Rises in een Amerikaanse bioscoop is deze film flink onder handen genomen, waarin een grootse scène was opgenomen waarin gangster flink huis hielden in een bioscoop. Daardoor heeft de film ook wat vertraging opgelopen. Nu is die toch uitgekomen. Is deze film een maffia-klassieker? Of heeft de film zwaar te lijden onder de omstandigheden waarin deze is gemaakt?

[NBA] Oklahoma verstevigt koppositie

Oklahoma City Thunder heeft zijn koppositie in de Eastern Conference van de NBA zondagavond verstevigd. De basketballers uit Oklahoma waren met 87-83 te sterk voor Portland Trail Blazers. Kevin Durant was met 33 punten de uitblinker bij de bezoekers, die het moesten stellen zonder de geblesseerden Serge Ibaka en Thabo Sefolosha.

Los Angeles Lakers wist voor het eerst in zeven duels weer eens te winnen. De ploeg van sterspeler Kobe Bryant rekende met 113-93 af met Cleveland Cavaliers. Bryant nam 23 punten voor zijn rekening. Dwight Howard, die terugkeerde van een schouderblessure, maakte 22 punten.

De Lakers, die het donderdag opnemen tegen titelhouder Miami Heat, staan nu op zestien overwinningen en 21 nederlagen. Dat is goed voor de elfde plaats in de Western Conference.

Overige uitslagen NBA:

San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves 106-88

New Jersey Nets - Indiana Pacers 97-86

New York Knicks - New Orleans Hornets 100-87

Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 96-107

Denver Nuggets - Golden State Warriors 116-105


Oklahoma verstevigt koppositie (Foto: Novum)

[AO] Ook Bertens snel klaar in Melbourne

Kiki Bertens is er maandag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Australian Open. De 21-jarige Wateringse moest haar meerdere erkennen in Lucie Hradecka. De Tsjechische won met 6-2 en 7-6 (8). Bertens maakte haar debuut op het grandslamtoernooi in Melbourne. Vorig jaar verloor ze in de kwalificaties.

Hradecka staat 51e op de wereldranglijst, negen plaatsen hoger dan Bertens. De Nederlandse begon nog goed aan de partij. Ze plaatste direct een break, maar moest vervolgens toestaan dat Hradecka vier games op rij won.

In het tweede bedrijf liet Bertens op 5-4 een setpunt onbenut op de service van Hradecka. Ze leverde vervolgens haar eigen opslag in, maar sleepte toch een tiebreak uit het vuur. Daarin werkte ze drie wedstrijdpunten weg. Het vierde was haar echter te machtig.

Eerder maandag ging Arantxa Rus al onderuit tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu. De Monsterse verloor met 6-4 en 6-2. Bij de mannen komen Robin Haase en Igor Sijsling dinsdag in actie.

[AO] Sharapova eenvoudig verder in Melbourne

Maria Sharapova is voortvarend van start gegaan op de Australian Open. De als tweede geplaatste Russin stond tegen landgenote Olga Puchkova geen game af: 6-0 en 6-0. In de tweede ronde stuit Sharapova, die het grandslamtoernooi in 2008 won, op de Japanse Misaki Doi, die de Kroatische Petra Martic versloeg.

Agnieszka Radwanska, die met zeges in Auckland en Sydney sterk aan het jaar is begonnen, rekende af met thuisspeelster Bojana Bobusic. De als vierde geplaatste Poolse won met 7-5, 6-0. Na Li, de nummer zes van de plaatsingslijst, ontdeed zich met 6-1 en 6-3 van Sesil Karatantcheva, terwijl Angelique Kerber (5) Elina Svitolina de baas was: 6-2 en 6-4.

Ook thuisfavoriete Samantha Stosur en de Amerikaanse Venus Williams drongen door tot de tweede ronde. De als negende geplaatste Stosur was met 7-6 (3) en 6-3 te sterk voor Kai-Chen Chang. Williams (25) had geen kind aan Galina Voskoboeva: 6-1 en 6-0.


Sharapova eenvoudig verder in Melbourne (Foto: Novum)

[AO] Rus meteen onderuit in eerste ronde

Arantxa Rus is maandag in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De 22-jarige Nederlandse tennisster ging met 6-4 en 6-2 onderuit tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu. De partij nam iets meer dan anderhalf uur in beslag. Rus sloeg liefst veertien dubbele fouten en benutte slechts drie van haar veertien breekkansen.

Op de wereldranglijst staat Begu, die al haar zes breekkansen verzilverde, 55e, Rus is de mondiale nummer zeventig. Het is het tweede jaar op rij dat de Monsterse in de eerste ronde strandt. Vorig jaar verloor ze van Lesia Tsurenko uit Oekraïne. In 2011 reikte ze tot de tweede ronde.


Rus meteen onderuit op Australian Open (Foto: Novum)

Veel rood op koude rode loper Golden Globes

Veel sterren kozen zondagnacht voor een rode of oranjerode jurk voor de uitreiking van de Golden Globes. Op de rode loper werd veel geklaagd over het weer in de Amerikaanse stad Los Angeles, dat kouder was dan normaal. De prijzen worden voor de zeventigste keer uitgereikt.

Silver Linings Playbook-actrice Jennifer Lawrence droeg een strapless oranjerode jurk van Dior. Ook tv-ster Zooey Deschanel koos voor strapless en rood met een jurk van Oscar de la Rente. Homeland-actrice Claire Danes beviel een maand geleden van haar eerste kindje, maar heeft haar oude figuur weer terug en droeg een rode overslagjurk van Versace

Naast rood, waren ook veel huidkleurige jurken op de rode loper te vinden. Amy Adams koos voor een huidkleurige zeemeerminnenjurk van Marchesa. Ook Megan Fox ging voor strapless en lichtkleurig in een jurk van Dolce&Gabbana.

De Britse zangeres Adele had op de rode loper van het prijzengala haar eerste publieke optreden sinds de geboorte van haar zoon in oktober. De zangeres is genomineerd voor een Golden Globe voor het nummer Skyfall dat hoort bij de gelijknamige Bondfilm.

Les Misérables-actrice Anne Hathaway koos voor een witte lange rok en strapless bovenstuk van Chanel. Jessica Chastain, die dit jaar te zien is in de Osama Bin Laden-film Zero Dark Thirty droeg een blauwe halterjurk die speciaal voor haar werd gemaakt door ontwerper Francisco Costa.

Ook Julianne Moore liet een jurk op maat maken. Zij mailde de bevriende Amerikaanse ontwerper Tom Ford die een zwarte jurk voor haar maakte met een witte afwerking rond de taille.

De Golden Globes worden vannacht uitgereikt door de journalistenvakbond Hollywood Foreign Press Association. De Amerikaanse comédiennes Tina Fey en Amy Poehler presenteerden het prijzengala voor de eerste keer. De drie voorgaande jaren nam Ricky Gervais de presentatie voor zijn rekening.


Veel rood op koude rode loper Golden Globes (Foto: Novum)

Stelling: 'Meer geweld in games is meer geweld in maatschappij'

Eergisteren is in het Amerikaanse plaatsje Southington een grote stapel spellen verzameld en verbrand. Daarvoor werden de bewoners eerder dit jaar opgeroepen, om zodoende zichzelf te ontdoen van gewelddadige spelletjes. Maar werkt dit wel?

Het gros van de onderzoeken naar geweld gekoppeld aan games wijst uit dat ze niets met elkaar te maken hebben. Toch zijn er ook onderzoeken te vinden die iets anders melden. En dan heb je natuurlijk ook nog wat mensen zelf er van vinden. De stelling:

'Een stijging van geweld in games zorgt voor een stijging van geweld in de maatschappij.'

Wegenwacht druk met vrieskou

De vrieskou van afgelopen nacht leidt zoals verwacht vanmorgen tot extra drukte bij de Wegenwacht. "Dat begint al vroeg in de ochtend, als bijvoorbeeld de mensen in Spakenburg en Volendam op pad gaan", zegt een woordvoerder van Wegenwacht van de ANWB maandag. Automobilisten die eenmaal op weg zijn hoeven geen grote files te vrezen, zegt een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB. "Het is rustiger dan gebruikelijk."

Slecht onderhouden en oude accu's vallen volgens de woordvoerder als eerste door de mand. "Die hebben door de kou te weinig vermogen om de startmotor rond te draaien." Omdat het recent nog geregend heeft, kan vocht zich hebben opgehoopt in autosloten. "Als dat bevriest komen de mensen niet meer in hun auto." Verder kampen automobilisten ook met portieren die aan de randen zijn vastgevroren.

Een klassieker is de vastgevroren handrem. "De ANWB waarschuwt al sinds 1963 de auto bij vorst niet op de handrem, maar in de versnelling te zetten." Dat ontdekte de woordvoerder onlangs in een oude Kampioen, het tijdschrift van de ANWB. "De handrem is in al die tijd niet veel veranderd." Wel bestaan er tegenwoordig automatische handremmen. "Mensen doen er goed aan als ze even in hun handleiding opzoeken hoe ze die uit kunnen zetten."

Maandagochtend zijn driehonderd in plaats van de gebruikelijke 250 wegenwachten op de weg. Ook bij de alarmcentrale is meer personeel ingezet. De ANWB verwacht 5600 pechgevallen af te handelen, elfhonderd meer dan normaal.

Op de weg is het vooralsnog minder druk dan anders. De kou leidt alleen op enkele lokale wegen in het zuiden en zuidoosten tot gladheid. "Maar vanavond kan dat anders worden. Vanaf 20.00 uur wordt sneeuw verwacht. Het is wel gunstig dat die pas na de avondspits komt."

Apple schroeft orders voor iPhone 5 terug

Apple heeft zijn orders voor onderdelen voor de iPhone 5 teruggeschroefd vanwege tegenvallende belangstelling voor de nieuwe telefoon. Dat meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal maandag op basis van ingewijden.

Zo zou Apple de orders voor schermpjes voor het eerste kwartaal van 2013 hebben gehalveerd ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Ook de bestellingen voor andere onderdelen zouden aanzienlijk zijn verlaagd.

Apple brak de markt voor smartphones open met de introductie van de iPhone in 2007. Sindsdien ondervindt het bedrijf echter steeds meer concurrentie, vooral van het Zuid-Koreaanse Samsung. In het derde kwartaal van vorig jaar leverde Apple bijna 15 procent van alle wereldwijd verkochte smartphones, tegen bijna een kwart aan het begin van het jaar. Het maktaandeel van Samsung groeide in het derde kwartaal van 2012 tot ruim 31 procent.

Apple schroeft orders voor iPhone5 terug
Apple schroeft orders voor iPhone 5 terug (Foto: ANP)

RIVM onderzoekt straling in woningen

Een groot onderzoek moet duidelijk maken in hoeverre mensen in hun woning worden blootgesteld aan straling van radon en thoron. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft hiervoor vorige week de bewoners van drieduizend woningen benaderd. De woningen zijn volgens het RIVM representatief voor het Nederlandse huizenbestand.

Radon en thoron komen van nature voor in de Nederlandse bodem en in bouwmaterialen. De concentratie is in de Nederlandse bodem relatief laag, maar uit recent onderzoek blijkt volgens het RIVM dat de blootstelling aan straling van thoron in de binnenlucht groter is dan werd gedacht.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

'Machinisten vinden sneller tempo levensgevaarlijk'

De opgevoerde aanrijdsnelheid bij stations is volgens machinisten levensgevaarlijk. Een machinist vergelijkt het Nederlandse spoor in de Volkskrant met 'een bananenrepubliek met een kerncentrale'. Het is volgens hem een kwestie van tijd voor het een keer goed misgaat.

De aanrijdsnelheid bij de meeste stations is nu nog maximaal 40 kilometer per uur. Bij Arnhem is de snelheid verhoogd naar 80 kilometer per uur, bij Utrecht en Eindhoven naar 60.

"We denderen maar door met prestigeprojecten om meer treinen te laten rijden met minder vertraging, maar er is niemand die controleert hoe veilig dat allemaal is", zegt de machinist in de krant. Vakbond FNV Spoor vreest volgens de krant noodlottige gevolgen als het tot een botsing komt.

De onrust onder machinisten zou worden aangewakkerd door een verslag dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef over een treinbotsing in april vorig jaar in Amsterdam. Bij een botsing tussen twee passagierstreinen vielen toen een dode en 190 gewonden. "Je moet er niet aan denken dat deze treinen 80 kilometer per uur hadden gereden", zegt een machinist in de krant.

In het rapport is de raad kritisch op de NS, Prorail en de inspectie. Na eerdere botsingen zouden de spoorbedrijven hebben nagelaten aanbevelingen van de onderzoeksraad uit te voeren. De inspectie greep niet in.

Door het nieuwe Europese veiligheidssysteem ERTMS zou het mogelijk zijn treinen op een veilige manier sneller te laten rijden. Dat systeem is naar verwachting pas in 2030 overal ingevoerd.

De inspectie ziet er sinds december strenger op toe dat treinen niet in tegengestelde richting op hetzelfde spoor worden gepland, maar volgens de machinisten is dat toezicht een papieren werkelijkheid. "Het gevaar ontstaat zodra een paar treinen vertraagd zijn, dan worden alle trucs uit de kast gehaald om de dienstregeling weer in het gareel te krijgen", zegt een van hen in de krant.


'Machinisten vinden sneller tempo levensgevaarlijk' (Foto: Novum)

Systeemvereisten Aliens: Colonial Marines bekendgemaakt

SEGA heeft de systeemvereisten voor Aliens Colonial Marines bekendgemaakt voor alle pc-gamers die er zijn. Naast pc is de game later dit kwartaal ook te spelen op Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii U.

Minimum Specs: Operating System: Windows XP SP3. Processor: 2 GHz Intel Dual Core Processor. RAM: 2GB RAM (XP),2GB RAM (Vista). HD: 20GB free hard disk space. Optical Drive: DVD. Sound Card: DirectX 9.0c compatible. Video Card:NVIDIA GeForce 8500/ATI Radeon HD 2600 (256 minimum).

Recommended Specs: Operating System: Windows XP SP3/Vista/Windows 7. Processor: 2.3 GHz Intel Quad CoreProcessor. RAM: 2GB RAM. HD: 20GB free hard disk space. Optical Drive: DVD. Sound Card: DirectX 9.0c compatible. VideoCard: NVIDIA GeForce GTX560/ATI Radeon HD 5850 (512 minimum).

Other Requirements: Initial installation requires one-time internet connection for Steam authentication; software installations required (included with the game) include Steam Client, DirectX 9, Microsoft .NET 4 Framework, Visual C++ Redistributable 2005, Visual C++ Redistributable 2008, Visual C++ Redistributable 2010, and AMD CPU Drivers (XP Only/AMD Only).

De ongeduldige pc-gamer kan overigens vanaf 14 januari de game alvast downloaden vanaf Steam.


FOK! wat een weer...Later kans op sneeuw

Goedemorgen! Vandaag en morgen neemt in een groot deel van het land de kans op sneeuw toe, maar op dit moment lijkt het erop dat het in het noorden en noordoosten tot morgenmiddag wel mee gaat vallen. De meeste sneeuw is voor het zuidwesten van ons land bestemd.

Vanmiddag is het niet uitgesloten dat er een aantal sneeuwbuien de kustprovincies binnen gaan drijven en dit is even een aandachtspunt, want deze buien worden op dit moment alleen nog boven de Noordzee verwacht. Het hangt er even vanaf of de wind wel of niet naar het westen gaat draaien. De sneeuwzone waar ik wel zeker van ben bereikt tegen het einde van de middag het zuidwesten en trekt dan langzaam door naar het noordoosten. Voorlopig ga ik ervan uit dat de sneeuw zich wel in noordelijke en oostelijke richting zal gaan verplaatsen, maar geleidelijk aan tot stilstand komt. In Zeeland zou er tussen de 3 en 5 cm sneeuw kunnen vallen, terwijl er dieper landinwaarts 1 tot 3 cm wordt verwacht.

Bij dit alles liggen de temperaturen iets onder het vriespunt en de wind is zwak tot matig uit een zuidelijke richting. Later op de dag neemt de wind wat in kracht toe. Ook morgen is de kans op sneeuw nog aanwezig, maar op dit moment is het nog niet helemaal zeker of het hele land met de sneeuw te maken gaat krijgen. In het zuidwesten zou de neerslag morgen even in de vorm van regen kunnen vallen. Verder blijft het deze week koud winterweer met vorst in de nacht en temperaturen van iets boven nul overdag.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zon aan het meertjeKlapMongeaul was in zijn vakantie in Portugal veel buiten en maakte veel mooie foto´s.

.Buitje in Portugal
Toch trok er daar ook wel eens een buitje voorbij.



Strenge school mag, maar niet voor eigen kind

Ouders verwachten dat de school van hun kinderen duidelijke regels hanteert. Maar wanneer een leraar hun eigen kind straf geeft, is die steun voor een streng beleid een stuk minder vanzelfsprekend.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun kinderen.

Ouders van kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs vinden over het algemeen dat de school voldoende of ruim voldoende doet om hen bij het onderwijs te betrekken. Slechts 15 procent is ontevreden. In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) vinden vier op de tien ouders dat de school hier steken laat vallen.

Als het gaat om het steunen van het gezag van de schoolleiding en de leraren vindt een ruime meerderheid dat ouders de school moeten steunen bij het handhaven van de regels. Gaat het echter om de bestraffing van hun eigen kind dan is die steun minder uitgesproken.

De resultaten van het SCP-onderzoek worden maandag bekendgemaakt. In Den Haag vindt maandag een conferentie over ouderbetrokkenheid plaats in aanwezigheid van staatsecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Meer ogen blind door vuurwerk

Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn 23 ogen blind geworden door vuurwerk. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar, blijkt maandag uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

In twee gevallen raakten kinderogen blind. Acht ogen zijn inmiddels verwijderd. De beroepsvereniging van Nederlandse oogartsen hield voor de vijfde keer het aantal oogletsels bij. De oogartsen pleiten al langer voor een verbod op consumentenvuurwerk en wijzen er nu op dat in vijf jaar tijd 111 ogen blind zijn geworden.

In totaal liepen 264 mensen oogletsel op. Van de gewonden was 41 procent een omstander, in voorgaande jaren lag dat steeds op of boven de vijftig procent. In 101 gevallen was er sprake van blijvend letsel, waarbij het dus in 23 gevallen om blinde ogen gaat.


Meer ogen blind door vuurwerk (Foto: Novum)

Captain's Log, Stardate 20131.4

Engineering to Bridge.”
Picard hier, kom er maar in, meneer LaForge?”
“Kaptein, statusrapport over de reparaties. De warpdrive is verrassend snel weer functioneel, maar de subsystemen om al die kracht in snelheid om te zetten liggen er nog uit, inclusief de stuur- en bakboordnacelles.”
“Reparatieduur?”
“Nog lang genoeg om u zorgen te maken over de komende menigte.”

Les Miserables en Django Unchained domineren Golden Globes

De afgelopen nacht zijn voor de 70e keer de Golden Globes uitgereikt. De beeldjes werden uitgedeeld in het Beverly Hilton in Los Angeles. Grote winnaars dit jaar waren de film Les Miserables en Django Unchained. Ook de film Argo viel tweemaal in de prijzen, zowel in de categorie Beste Film als Beste Regisseur.

Les Miserables werd beloond met maar liefst drie Golden Globes, de film over de vrijgekochte negerslaaf van Tarantino mocht twee beeldjes mee naar huis nemen. Daniel Day-Lewis kreeg een Golden Globe voor zijn rol in Spielberg's Lincoln. De prijs voor beste actrice ging naar Jessica Chastain die de hoofdrol vertolkt in de Osama bin Laden-film Zero Dark Thirty.

De tv-film Game Change over de voormalige vicepresidentskandidaat Sarah Palin viel tweemaal in de prijzen. Hoofdrolspeelster Julianne Moore ontving een Golden Globe voor haar rol van Palin en ook de film werd bekroond in de categorie Beste TV-film. Kijk hieronder voor een overzicht van alle winnaars van de 70e Golden Globe Awards.

Film
Argo

Acteur
Daniel Day-Lewis - Lincoln

Actrice
Jessica Chastain - Zero Dark Thirty

Musical of Komedie
Les Miserables

Acteur (Musical of Komedie)
Hugh Jackman - Les Miserables

Actrice (Musical of Komedie)
Jennifer Lawrence - Silver Linings Playbook

Niet Engelstalige Film
Amour (Michael Haneke)

Animatie Film
Brave

Acteur in een bijrol
Christoph Waltz - Django Unchained

Actrice in een bijrol
Anne Hathaway - Les Miserables

Regisseur
Ben Affleck - Argo

Scenario
Quentin Tarantino - Django Unchained

Soundtrack
Life of Pi - Mychael Danna

Liedje in een film
Adele - 'Skyfall' uit Skyfall

Miniserie of TV-film
Game Change

Actrice in een miniserie of TV-film
Julianne Moore - Game Change

Acteur in een miniserie of TV-film
Kevin Costner - Hatfields & McCoys

TV-serie
Homeland

Acteur in TV-serie (Drama)
Damien Lewis - Homeland

Actrice in TV-serie (Drama)
Claire Danes - Homeland

Acteur in een bijrol in een TV-serie
Ed Harris - Game Change

Actrice in een bijrol in een TV-serie
Maggie Smith - Downton Abbey

TV-serie (Komedie of Musical)
Girls

Acteur in een tv-serie (Komedie of Musical)
Don Cheadle - House of Lies

Actrice in een tv-serie (Komedie of Musical)
Lena Dunham - Girls

Cecil B. Demille Award
Jodie Foster

Bin Laden-film trekt de meeste kijkers

Zero Dark Thirty heeft dit weekend in de Verenigde Staten en Canada de meeste bezoekers getrokken. De speelfilm vertelt het verhaal over de 10 jaar lange jacht op Osama bin Laden. De film haalde 24 miljoen dollar (bijna 18 miljoen euro) op.

De film doet veel stof opwaaien vanwege een scene waarin de CIA iemand martelt om informatie los te krijgen. Zowel de CIA als verschillende acteurs zijn verontwaardigd over deze verbeelding.

Zero Dark Thirty kan in de nacht van zondag op maandag de Golden Globe voor beste film in de wacht slepen. In deze categorie staat de film ook wellicht een Oscar te wachten. Hoofdrolspeelster Jessica Chastain staat daarnaast op de nominatielijst van de Oscars voor beste actrice.

Bin Laden-film trekt de meeste kijkers
Bin Laden-film trekt de meeste kijkers (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.