FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 januari 2013

Palestijnen boos over uitblijven Arabisch hulpgeld

De Palestijnse regering is 'bijna helemaal machteloos gemaakt' door het uitblijven van honderden miljoenen aan beloofde hulp van Arabische landen. Die klacht heeft de Palestijnse premier Salam Fayyad zondag geuit. Door de ongekende geldnood van wat voorheen de Palestijnse Autoriteit heette dreigt nog eens een kwart van de Palestijnse bevolking volgens Fayyad in armoede te vervallen.

Als de armoede zo om zich heen grijpt als Fayyad vreest, kan de helft van de vier miljoen Palestijnen het hoofd straks niet meer boven water houden. De groeiende armoede versterkt de aantrekkingskracht van Hamas, en doet het vertrouwen in Fayyad en andere voorvechters van een vreedzame oprichting van een Palestijnse staat geen goed, waarschuwt Fayyad.

Als Israël concessies doet aan Hamas, terwijl de regering van president Mahmoud Abbas zijn beloften niet kan waarmaken, is dat volgens de premier een ideologische overwinning voor Hamas. Fayyad houdt Arabische landen, die 'verzuimen toegezegde hulpgelden uit te keren', verantwoordelijk. Europese landen hielden wel woord, en de Verenigde Staten hielden vorig jaar slechts eenmalig een bedrag van tweehonderd miljoen dollar (ruim honderdvijftig miljoen euro) vast, zei Fayyad.

[BDO WK] Harms maatje te groot voor David

In navolging van Jimmy Hendriks en Jan Dekker heeft ook Wesley Harms zich geplaatst voor de tweede ronde op Lakeside, hij versloeg redelijk gemakkelijk de qualifier Rune David.

Tot zijn eigen verbazing kwam de van beroep elektricien 1-0 in sets achter. Daarna vond Sparky zijn ritme. De halve finalist van vorig jaar pakte drie sets op rij en stuurde David terug naar Noorwegen.

Eerder op de avond won titelverdedigster Anastasia Dobromyslova haar kwartfinale van Lorraine Farlam.

Rijkaard start met nederlaag in Gulf Cup

Frank Rijkaard heeft een slechte start beleefd om de Gulf Cup. De bondscoach van Saudi-Arabië zag zijn ploeg met 0-2 onderuit gaan tegen Irak.

Rijkaard kent nog weinig succes in zijn rol als bondsoach van Saudi-Arabië. De voormalige trainer van Sparta Rotterdam, Oranje en FC Barcelona is anderhalf jaar werkzaam bij de voetbalbond, maar won slechts vier van de elf interlands.

Tegen Irak moest Rijkaard ook zijn meerdere erkennen in de tegenstander. Salam Shakir opende na een kwartier spelen de score. Twintig minuten voor tijd besliste Osama Hawsawi de wedstrijd in het voordeel van de Irakezen. Hawsawi passeerde zijn eigen doelman.

Saudi-Arabië moet in de strijd om de Golf Cup afrekenen met Irak, Oman en Qatar. Het toernooi wordt één keer in de twee jaar georganiseerd voor landen rond de Perzische Golf. De kansen van Saudi-Arabië om door te bekeren zijn nu al geslonken.

Zeven doden bij rooftocht op Nigeriaanse platteland

Gewapende overvallers hebben zaterdagochtend zeven mensen vermoord tijdens een rooftocht in drie dorpen in het noordwesten van Nigeria. De overvallers verwondden in de getroffen dorpen Akuzo, Makera en Usu nog eens zeven inwoners, meldt het deelstaatbestuur.

De dieven sloegen met grof geweld toe toen de dorpelingen na het ochtendgebed de moskee verlieten, zei gedeputeerde van informatie Ibrahim Birnin Magaji. De aanval lijkt het werk van een gewelddadige bende die de afgelopen maanden al meermalen huishield in de plattelandsstreek in de deelstaat Zamfara. Daarbij lieten tientallen mensen het leven.

[Primera División] Atlético laat zonder Falcao punten liggen

Atlético Madrid heeft op bezoek bij Real Mallorca twee punten verspeeld. De nummer twee van de ranglijst zag de thuisploeg in de slotfase de gelijkmaker scoren (1-1).

De grote afwezige bij Atlético Madrid was clubtopscorer Radamel Falcao. De Colombiaan was net als Arda Turan geschorst. Het gemis van de sterren werd gevoeld bij Los Rojiblancos. Adrian Lopez en Diego Costa konden de leegte niet opvullen in de frontlinie. Toch leek Atlético te ontsnappen op Mallorca.

Vlak voor tijd kwamen de Madrilenen aan de leiding op de Balearen. Raúl Garcia schoot van dichtbij raak, waarna Atlético de voorsprong wilde verdedigen in een grimmige slotfase. Tot groot ongenoegen van trainer Diego Simeone gaf zijn ploeg de voorsprong toch uit handen. Mallorca kwam drie minuten voor tijd op 1-1.

Invaller Kevin passeerde doelman Thibaut Courtois en bezorgde de eilandbewoners een punt. In de extra tijd liepen de gemoederen nog even op in ONO Estadi. Diego Costa ontsnapte aan een rode kaart. Atlético mocht uiteindelijk nog gelukkig zijn met een punt. Een vrije trap van Giovani dos Santos ging via de paal naast.

De achterstand op Barcelona loopt door de remise op tot elf punten. Nummer drie Real Madrid ziet het gat met stadgenoot Atlético slinken tot vijf punten.

Jemenitische Al-Qaida-strijders jaren de cel in

Vijf Al-Qaida-strijders zijn zondag in Jemen tot gevangenisstraffen veroordeeld. De rechtbank voor staatsveiligheid acht hen schuldig aan aanvallen op ordetroepen en het verlenen van logistieke hulp aan het terreurnetwerk.

De rechtbank legde de veroordeelden straffen van vier tot tien jaar cel op. Zes anderen, die al achttien maanden in voorarrest hadden doorgebracht, kregen hun vrijheid terug. Zij hebben Al-Qaida weliswaar hulp geboden, maar waren zelf niet bij aanslagen betrokken.

Jeugdboekenauteur Jan Simoen overleden

De Belgische schrijver Jan Simoen is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden in zijn woonplaats Leuven. Dat is te lezen op zijn website. Simoen, die vooral jeugdboeken schreef, werd 59 jaar. Bij hem werd in 2010 kanker geconstateerd.

Uitgeverij Querido rouwt om het heengaan van Jan Simoen. "Wij herinneren ons hem als een heel joviale, warme man die zijn liefde voor mooie dingen, voor boeken, kunst, muziek en nog veel meer, graag deelde", staat in een verklaring.

Simoens eerste kinderboek, Duizend Stenen Ogen, verscheen in 1993. In 1996 gevolgd door de jeugdroman Met Mij Gaat Alles Goed, het eerste boek van een trilogie die hij in 2005 afrondde. In 2007 verscheen Slecht. Zijn meest recente boek De Nacht van 2 April verscheen begin oktober.

"Ik voel me uitgeprocedeerd, als een asielzoeker die heel erg gehecht is geraakt aan het land waar hij zich de laatste jaren zo goed thuis voelde, maar binnen een paar maanden op het vliegtuig wordt gezet", schreef Simoen op 13 december in een 'vriendenbrief'. "Mijn land heet niet België of Nederland of Zweden, het heet Leven, en boy o boy, wat heb ik me hier thuis gevoeld, de laatste 59 jaar."

De auteur zette in februari Kanker4Life op, waarmee hij wilde aantonen dat ook mensen met kanker nog 'energiek en genereus' genoeg zijn om andere mensen in nood te helpen. Simoen laat zijn vrouw, twee kinderen en twee stiefdochters na.

[Serie A] Driemaal Cavani tegen AS Roma

Napoli is de tweede seizoenshelft in de Serie A uitstekend begonnen. Aan de hand van Edinson Cavani, die drie keer scoorde, wonnen de Napolitanen met 4-1 van AS Roma.

Cavani was ontbrand in San Paolo. De Uruguayaan leidde zijn ploeg naar een ruime overwinning op Roma, waar Maarten Stekelenburg opnieuw op de bank zat. De Oranje-international zag zijn ploeg al na vier minuten op achterstand komen. Goran Pandev stuurde Cavani diep, waarna de spits zijn eerste van de avond scoorde.  In de eerste helft kwam Roma langzaam beter in de wedstrijd, maar Napoli bleef met uitvallen bijzonder dreigend.

Toch kwam de 2-0 pas na rust. Drie minuten na de hervatting verdubbelde Cavani de voorsprong voor de thuisploeg. Twintig minuten voor tijd wist de scherpschutter opnieuw het net te vinden. De topscorer van de Serie A kopte Napoli op 3-0 uit een corner van Pandev. Kort daarna kreeg Roma toch nog even hoop op een comeback. Nadat Michael Bradley een enorme kans miste, wist aanvaller Pablo Osvaldo wel het net te vinden.

De Italiaans international wist van dichtbij af te ronden na een voorzet van Miralem Pjanic. De Kroaat speelde twee minuten na de 3-1 een negatieve hoofdrol. Pjanic kreeg zijn tweede gele kaart en mocht de kleedkamer opzoeken. Napoli wist tegen tien man de score uit te bouwen. In de extra tijd bepaalde Christian Maggio de eindstand op 4-1. De formatie van Walter Mazzarri staat na de winst derde en loopt in op koploper Juventus.

Trieste dertigers

“Vrouw luister, wij gaan stappen. Wij gaan dit weekend onze dikke en bijna uitgezakte cellulitisreet in een strakke jeans hijsen, we trekken onze hoge en elegante hakken aan en gaan jagen in Amsterdam! Wat denk je ervan?” Weer kijkt mijn zus met twijfel in haar ogen naar mij, zet haar glas wijn aan haar mond, neemt een grote slok en vervolgt: “Ik weet het niet hoor Nelleke, ik moet daar over nadenken.”

[BDO WK] Dekker wint double dutch

De enige volledig Nederlandse eerste-ronde-partij op de Lakeside is gewonnen door Jan Dekker. Hij versloeg in vijf sets zijn leeftijdsgenoot Jeffrey de Graaf.

De als zevende geplaatste Dekker had in de eerste twee sets meer moeite met zichzelf dan met zijn tegenstander. Slordig finishen kostte hem de tweede set, waarin De Graaf goed omging met de kansen die hij kreeg. Halverwege de wedstrijd schoten bij beide heren de gemiddelden omhoog. Beiden tekenden de ene maximum score na de andere aan, Double Dekker was zelfs even dicht bij een negendarter.

Bij 2-2 in sets plaatste De Graaf met een 11-darter meteen een break. Toen beide Nederlanders daarna hun eigen leg behielden mocht De Graaf verrassend voor de wedstrijd gooien. Hij faalde echter de dubbel te vinden en toen was Dekker er meteen bij om dit te bestraffen: 2-2.  In de daaropvolgende twee legs leek De Graaf meer bezig te zijn met zijn gemiste matchdart dan met het vinden van de triple twintig. Met nog een fraaie finish van 150 maakte Jan Dekker een einde aan de wedstrijd.

In de tweede ronde komt Dekker uit tegen de Engelsman Gary Thompson.

'Revelatie Lokeren staat open voor Ajax'

Ayanda Patosi maakt dit seizoen indruk in de Belgische Jupiler Pro League. De revelatie van Lokeren werd vorige maand in verband gebracht met Ajax en de speler heeft hier zeker wel oren naar.

"Op dit moment lijkt een stap naar Ajax me ideaal, zodat ik me op een hoger niveau kan testen in Nederland", aldus de Zuid-Afrikaanse aanvaller tegenover de BBC. De twintigjarige Patosi droomt van een transfer naar een Europese topcompetitie. "Ik weet niet of er buitenlandse clubs geïnteresseerd zijn in mij, maar het is mijn droom om in een grotere competitie te spelen, hopelijk Spanje in de toekomst."

Patosi speelt sinds de zomer van 2011 voor Lokeren. Vorig seizoen kwam de aanvaller in 23 wedstrijden tot twee treffers. Dit seizoen kwam hij tot 21 duels, waarin hij zesmaal het net wist te vinden.

Ministerspost beschikbaar voor Depardieu

Zaterdag kreeg Gérard Depardieu een Russisch paspoort uit handen van president Vladimir Poetin. Zondag kreeg de van oorsprong Franse acteur in Rusland zelfs een ministerspost aangeboden.

Depardieu zou minister van Cultuur kunnen worden in Mordovië, een autonoom republiekje binnen de Russische Federatie. Dit hebben Franse media gemeld. Hij kreeg ook een huis aangeboden in Mordovië aan de Wolga.

Depardieu heeft Frankrijk de rug toegekeerd omdat de socialistische president François Hollande volgens hem te veel belasting wil heffen van de rijken.

Ministerspost beschikbaar voor Depardieu
Ministerspost beschikbaar voor Depardieu (Foto: ANP)

Nijmeijer: bestrijder grootkapitaal

Tanja Nijmeijer gelooft dat mensen door haar lidmaatschap van de FARC het belang van de strijd tegen het grootkapitaal inzien. Dat zegt zij zondag in een interview met de Baskische krant GARA.

De 34-jarige Denekampse vindt echter dat de meeste (media-)aandacht voor haar persoon zich beperkt tot sensatie en achterklap. "Iedereen heeft een mening over mij en over de FARC, terwijl zij niets willen weten over het conflict en de misère waarin het Colombiaanse volk leeft", klaagt ze.

Maar niet alle aandacht vindt zij negatief. "Ik moet zeggen dat er ook een andere kant aan zit. Sommige mensen zijn gemotiveerd door mijn lidmaatschap en gaan het belang van het internationalisme en de strijd tegen het grootkapitaal inzien. Hier ben ik uiteraard erg blij mee", zegt de Nederlandse.

Nijmeijer, die al tien jaar bij de Colombiaanse guerrillabeweging is, maakt deel uit van de onderhandelingsdelegatie van de organisatie. Sinds november wordt in de Cubaanse hoofdstad Havana onderhandeld over vrede met de regering van Colombia. De FARC verzet zich al sinds 1964 tegen de regering.

De onderhandelaars zijn nu met reces, maar praten vanaf 14 januari verder in Havana. De sfeer aan de onderhandelingstafel is volgens Nijmeijer goed.


Nijmeijer ziet zichzelf als bestrijder grootkapitaal (Foto: Novum)

Politie schiet verdachte steekpartij neer in Alkmaar

Een agent heeft zondag in Alkmaar een verdachte van een steekpartij neergeschoten. De man is met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, laat de politie weten.

Een man had rond 15.40 uur op de Grote Beerstraat een buurtbewoonster met een mes gestoken. De vrouw is behandeld in een ziekenhuis en verkeert niet in levensgevaar.

De dader was gevlucht, waarop de politie een zoekactie op touw zette. Ondanks de inzet van Burgernet en een politiehelikopter werd de man niet gevonden.

Rond 18.00 uur zag een politieman de vermoedelijke verdachte echter lopen in het park Clarissenbolwerk. De verdachte kwam op hem aflopen met een mes. Omdat hij niet wilde blijven staan, schoot de politieman hem neer. Zoals gebruikelijk als de politie schiet, stelt de Rijksrecherche een onderzoek in.

[Intro] African Cup of Nations 2013

Van 19 januari tot 10 februari 2013 wordt in Zuid-Afrika de 29e editie van de African Cup of Nations, in Nederland beter bekend als de Afrika Cup, afgewerkt. De winnaar van dit toernooi plaatst zich voor de FIFA Confederations Cup 2013. Op de eerste pagina stellen we jullie de deelnemende landen voor. Op pagina twee is een overzicht van de stadions en een speelschema te vinden.

'Evil Dead remake zal geen CGI bevatten'

Zoals we in de redband Evil Dead-trailer konden zien, zal de remake van de klassieke horrorfilm de nodige smerige effecten bevatten. Regisseur Fede Alvarez heeft onthuld dat dit echter allemaal van de lokale slager af zal moeten komen, want er zit geen frame CGI in de film. 

"Er zit geen CGI in de film. Alles wat je ziet is echt, wat erg moeilijk filmen was. We hebben 70 nachten gefilmd, wat erg lang is," vertelde Alvarez in een interview met io9. "Er is een reden dat tegenwoordig zoveel met CGI gedaan wordt. Het is goedkoper en sneller, maar ik haat dat. We hebben een hoop goochel- en illusietrucs onderzocht om onze effecten te maken. Bijvoorbeeld: Hoe laat je iemands arm verdwijnen?"

(lichte spoiler en smerigheid hieronder!)

aaaaah!

Ash is al enthousiast!

"Er is een moment waarin een meisje door haar arm moet snijden met een keukenmes. We wisten al voor het filmen dat de camera met een overzichtsshot begint, dat ze het mes pakt, je haar arm ziet, en ze begint te snijden. Je zou denken dat we op een bepaald moment wegkijken met de camera, maar dat doen we niet. Je ziet de arm afbreken en vallen. Dus we wilden de grenzen opzoeken met dit soort scenes. Ook het einde van de film is erg bloederig. Mijn doel was de bloedigste scene ooit te maken en ik denk dat dat gelukt is." 

Het hele interview met Alvarez is hier te lezen.

Evil Dead gaat 25 april in première.

Stekelenburg blijft op zijspoor bij AS Roma

Maarten Stekelenburg is ook in het nieuwe jaar geen basisspeler bij AS Roma. Voor de uitwedstrijd tegen Napoli gaf coach Zdenek Zeman de voorkeur aan Mauro Goicoechea.

De Nederlandse goalie moet in Napels genoegen nemen met een plek op de bank. De Oranje-international lijkt uit te kunnen kijken naar een nieuwe werkgever. Zeman liet Stekelenburg ook aan het slot van 2012 links liggen. De oud-Ajacied was ook enkele wedstrijden niet inzetbaar vanwege een blessure. Goicoechea is de eerste keus.

Stekelenburg heeft daarnaast ook te maken met Bogdan Lobont, in het verleden ook al ploeggenoten bij Ajax. Zaakwaarnemer Rob Jansen van Stekelenburg liet eerder al weten dat de doelman de situatie bij zijn huidige club even zou afwachten. "Het is niet helemaal duidelijk wat de exacte situatie is met de keepers bij Roma."

"Maarten komt natuurlijk wel terug van een blessure. Maar ook dat mag niet te lang duren", zei Jansen tegen Voetbal International. "Er wordt gekeken naar het Nederlands elftal, het WK en zijn carrière op zich. Maarten is geen doelman die op de bank bij Roma gaat zitten", besluit de agent van doelman van het Nederlands elftal.

Nederlandse bus gekanteld op Britse snelweg

In het zuiden van Engeland is zondag een Nederlandse bus met ongeveer veertig inzittenden gekanteld. Volgens een politiewoordvoerder liep geen enkele passagier ernstige verwondingen op, meldt de BBC.

De bus reed op de M3 in Hampshire toen het ongeluk rond 18.00 uur plaatsvond. De weg is deels afgezet om de passagiers te kunnen evacueren en de bus te bergen. Het overige verkeer wordt omgeleid.

[Primera División] Voetbalshow Barça bij rentree Vilanova

Barcelona heeft bij de terugkeer van trainer Tito Vilanova op de bank een voetbalshow opgevoerd. De koploper van de Primera División maakte zondag in Camp Nou gehakt van stadsgenoot Espanyol. Vilanova, bij wie ruim twee weken geleden een tumor uit zijn keel werd verwijderd, zag dat de 4-0 eindstand al na een halfuur bepaald was.

Vilanova, die één wedstrijd miste, kon rustig achterover leunen. Barcelona speelde Espanyol in de openingsfase helemaal weg. Na tien minuten opende Xavi de score.

Twee goals van Pedro en een van Messi zorgden al in de 29e minuut voor een marge van vier. In het vervolg kreeg Barcelona nog tal van mogelijkheden om de score verder te uit te breiden, maar aan de tussenstand veranderde niets meer. Messi was tien minuten voor tijd nog het dichtst bij met een vrije trap op de lat.

Door de zeventiende competitiezege van het seizoen bracht Barça het puntentotaal na achttien speelronden op 52 punten. Atlético Madrid kan later zondag bij winst op Real Mallorca op negen punten komen. Rivaal Real Madrid lijkt met zestien punten achterstand uitgespeeld voor het kampioenschap.


Voetbalshow Barça bij rentree Vilanova (Foto: Novum)

Blatter: "Van het veld lopen is geen oplossing"

FIFA-preses Sepp Blatter heeft zich zondag minder positief uitgelaten over het verlaten van het veld door AC Milan wegens racisme dan dat spelers en politici deden. "Nee, ik denk niet dat dat de oplossing is", antwoordde de Zwitser op de vraag hoe hij de actie van Kevin-Prince Boateng beoordeelde.

De Ghanese middenvelder was de racistische uitlatingen van het publiek van Pro Patria zo zat dat hij midden in de wedstrijd de bal oppakte en de tribune in schoot. Vervolgens liep hij, met zijn teamgenoten, van het veld om niet meer terug te keren. Zijn statement werd door de hele voetbalwereld en verschillende politici geroemd.

"Ik denk niet dat je weg kunt lopen, want dat kan zo uit de hand lopen dat teams het veld al verlaten als ze alleen maar verliezen", voegde Blatter toe. Volgens de 76-jarige voorzitter moet de Italiaanse voetbalbond het voorval goed onderzoeken en de FIFA op de hoogste stellen. "De enige oplossing is om hard te straffen. Dat moet in de vorm van punten in mindering brengen, of iets vergelijkbaars", concludeerde hij.

McAvoy wil wel Gandalf spelen

Na de verjongingskuur van Patrick Stewart te hebben belichaamd, wil James McAvoy hetzelfde doen met Magneto, eh.. Ian McKellen. In een interview met Total Film gaf de jonge acteur toe dat hij dolgraag in de huid van Gandalf zou kruipen in een verfilming van Tolkiens The Silmarillion. 

"Het is een collectie gedichten en liederen die verhalen over de historie van Middle Earth. Mijn innerlijke nerd komt naar voren, maar ik vind het hele mooie verhalen," aldus McAvoy. "Deel van die verhalen is het ontstaan van Gandalf, of Mithrandir, of Stormcrow of één van de vele andere namen die hij heeft."

Voor het allemaal zover is, heeft McAvoy nog een drukke tijd voor zich. In 2013 komen in totaal vijf films met hem uit, waaronder Welcome to the Punch en Filth. Ook is het werk al begonnen aan X-men: Days of Future Past.

[Dakar] De Rooy verstevigt koppositie

Gerard de Rooy heeft vandaag ook de tweede etappe van de Dakar Rally weten te winnen. De trucker van het Petronas Iveco-team was de snelste in de klassementsproef rondom Pisco. De Rooy wist de proef in drie uur en 59 minuten af te ronden.

Daarmee was onze landgenoot een minuut sneller dan de Tsjech Ales Loprais (Tatra). Miki Biasion, de Italiaanse ploegmaat van De Rooy, eindigde op bijna acht minuten als derde. Verliezer van de dag was Hans Stacey. De nummer twee van vorig jaar verloor door nog onbekende problemen maar liefst 25 minuten.

De Rooy heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van twee minuten en zestien seconden op Loprais. Biasion volgt op de derde plek en heeft al een achterstand van elf minuten en 55 seconden. Stacey staat zevende (+24.54), een plek achter Peter Versluis (+20.49).

Derdeklasser verslaat Lyon in Frans bekertoernooi

Olympique Lyon heeft zich vanmiddag gigantisch voor schut gezet in de Coupe de France, het Franse bekertoernooi. Derdeklasser Épinal was uiteindelijk na strafschoppen te sterk.

Tristan Boubaya wist Épinal in de reguliere speeltijd binnen het kwartier op een 2-0 voorsprong te zetten. Via Bafétimbi Gomis en Gueida Fofana trok de Franse topclub de stand nog voor rust gelijk. Lisandro Lopez leek het duel na een uur spelen te beslissen, maar een klein kwartier voor tijd kwam Épinal dankzij Valentin Focki alsnog op gelijke hoogte.

In de daaropvolgende verlenging werd er niet meer gescoord en zodoende moesten strafschoppen uitmaken wie er door zou bekeren. Lyon faalde tweemaal vanaf elf meter, terwijl Épinal slechts één keer wist te missen. Daardoor bekerde de derdeklasser door.

Olympique Marseille kwam met de schrik vrij. Na verlenging wist de ploeg met 2-1 te winnen van Guingamp, uitkomend in de Ligue 2. Vanavond komt Paris Saint-Germain nog in actie. De topclub uit de Franse hoofdstad neemt het in eigen huis op tegen Arras, dat acteert op het vierde niveau in Frankrijk.

[Dakar] Peterhansel wint tweede etappe auto's

Autocoureur Stéphane Peterhansel heeft de tweede etappe tijdens Dakar 2013 gegrepen. De Fransman was in zijn Mini de snelste over een rit van 242 kilometer rond de Peruviaanse stad Pisco.

Door de etappezege nam het de leiding in het algemeen klassement over van Carlos Sainz, die onderweg te maken kreeg met materiaalpech. De ervaren Spaanse winnaar van de eerste etappe verloor daardoor maar liefst achttien minuten op Peterhansel.

De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers eindigde in zijn Toyota als tweede op ruim twee minuten van de winnaar. Daardoor staat hij in het algemeen klassement op de tweede plek, net voor de Fransman Ronan Chabot.

[FA Cup] Suárez en Sturridge loodsen Liverpool ronde verder

Liverpool heeft met de nodige moeite de vierde ronde van de FA Cup bereikt. The Reds wonnen dankzij Daniel Sturridge, die zijn debuut maakte voor Liverpool, en Luis Suárez van Mansfield Town (1-2).

Sturridge begon voor het eerst in de basis bij Liverpool na zijn overstap van Chelsea. De aanvaller had slechts acht minuten nodig om te scoren. Jonjo Shelvey bediende zijn nieuwe ploeggenoot, die alleen voor keeper Alan Marriott koel bleef. Kort daarna had Sturridge de 0-2 op de voet, maar de scherpte ontbrak bij die doelpoging.

Mansfield, nummer negen uit de Conference National, had weinig in te brengen tegen Liverpool. Toch bleef de schade lang beperkt tot één tegendoelpunt. The Reds hadden wel het geluk dat de arbitrage een handsbal van Joe Allen niet met een penalty bestrafte. Tien minuten na rust besloot Brendan Rodgers Suarez in te brengen.

De manager van Liverpool zag de Uruguayaan de voorsprong verdubbelen. Suárez schoot eerst tegen Marriott aan en kreeg de bal via zijn hand weer voor de voeten. Toch mocht de oud-Ajacied door en scoorde hij de 0-2. In de slotfase deed Matthew Green iets terug voor Mansfield, maar een stunt bleef uit in de slotminuten (1-2).

Vizio betreedt Windows 8-tabletmarkt

Het Amerikaanse electronikaconcern Vizio komt later dit jaar met hun eerste Windows 8-tablet. Vermoedelijk wordt het apparaat volgende week op de CES-beurs in Las Vegas getoond en kunnen journalisten er voor het eerst mee aan de slag.

De Vizio Tablet PC, zoals de tablet heet, draait de volledige versie van Windows 8, dus niet het speciaal voor tablets ontwikkelde Windows RT. Het scherm is 11,6" en heeft een Full HD-resolutie. De processor is een dual-core, 1GHz AMD Z60 en er zit totaal 2GB RAM en 64GB opslag in verwerkt. Qua aansluitingen komt de Vizio Tablet PC met micro-USB en micro-HDMI.  

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de tablet precies gaat verschijnen en hoe duur deze gaat zijn.

Vizio

Man zonder naam geïdentificeerd

De man die politie en artsen in Oostenrijk wekenlang voor een raadsel stelde, is niet langer een onbekende. Bekenden en oud-collega's herkenden de man die zijn geheugen kwijt is, op foto's in de media. Het gaat om een 48-jarige man uit de buurt van Stuttgart, maakte de politie zondag bekend.

De man dook op 19 november op bij een ziekenhuis in Bregenz met een blessure. De man kon de artsen alleen vertellen dat hij met de trein in Lindau aan het Bodenmeer in Beieren was aangekomen en vandaar uit de bijna 9 kilometer naar Bregenz te voet had afgelegd. Daar bleef het bij, ook na wekenlange behandeling door de artsen kwam zijn geheugen niet terug. De politie zette daarop een grote opsporingsactie in met foto's.

Man zonder naam geïdentificeerd
Man zonder naam geïdentificeerd (Foto: ANP)

Zeldzame kleurenfoto's The Beatles geveild

Bij een veiling in maart gaat een aantal zeldzame kleurenfoto's van The Beatles onder de hamer. De foto's werden gemaakt in 1964, tijdens de eerste toer van de Britse band door de Verenigde Staten. De meeste afbeeldingen werden toen nog in zwart-wit afgedrukt.

In totaal biedt het Britse veilinghuis Omega Auctions 65 kiekjes te koop aan, waaronder een plaatje van George Harrison met zijn Rickenbacker-gitaar. De foto's zijn gemaakt door Robert Beck, een natuurkundige en uitvinder die in 2002 stierf.

De foto's worden op 22 maart geveild, precies vijftig jaar nadat The Beatles hun eerste album uitbrachten.

[Primera División] Real Madrid wint ondanks vroege rode kaart

Real Madrid heeft zondag een knappe zege op Real Sociedad geboekt. De Madrilenen kwamen in eigen stadion al na zes minuten met tien man te staan, maar wonnen uiteindelijk met 4-3. De bezoekers beëindigden het duel ook in ondertal, na twee gele kaarten voor Daniel Estrada. Ronaldo scoorde tweemaal voor Real en voerde zijn competitieaantal op tot zestien.

Binnen een paar minuten stond de wedstrijd volledig op zijn kop. Al na twee minuten opende Karim Benzema voor Real de score. Een aantal minuten later stond zijn ploeg plots voor een lastige opgave, toen doelman Antonio Adán de doorgebroken Carlos Vela neerhaalde. Het kwam hem op een rode kaart en een strafschop tegen te staan. Het ingevallen clubicoon Iker Casillas, die tot grote onvrede van het Madrileense publiek weer was gepasseerd, kon de penalty van Xavier Prieto niet keren.

Sami Khedira zette Real met een prachtige hakbal opnieuw op voorsprong, maar wederom hadden de bezoekers via Prieto een snel antwoord paraat. Na rust leek Ronaldo de wedstrijd te beslissen. Hij scoorde tweemaal en versierde de tweede gele kaart van Estrada. Door laconiek verdedigen kon Prieto nog zijn derde treffer maken. Het leidde een spannende slotfase in, waarin uiteindelijk niet meer werd gescoord.

In Engeland bereikte Liverpool de vierde ronde van de FA Cup. De ploeg van Brendan Rodgers won moeizaam met 2-1 bij Mansfield Town, dat uitkomt op het vijfde niveau. Debutant Daniel Sturridge, die afgelopen week overkwam van Chelsea, had slechts zeven minuten nodig om zijn eerste goal voor Liverpool te maken.

In de tweede helft drong Mansfield aan, maar door een omstreden goal van Luis Suarez liepen de Reds uit naar 0-2. Een overduidelijke handsbal van de oud-Ajacied werd over het hoofd gezien, waarna Suarez simpel van dichtbij kon scoren. Toch werd de wedstrijd nog spannend, na de aansluitingstreffer van Matt Green. Liverpool wankelde, maar de thuisploeg vergat de genadeklap uit te delen.

Vierschansentoernooi prooi voor Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer heeft net als vorig jaar het Vierschansentoernooi op zijn naam geschreven. Na zijn winst van vrijdag in Innsbruck kwam de 22-jarige Oostenrijker ook zondag in Bischofshofen als winnaar uit de bus. De Noor Anders Jacobsen, die zich de beste toonde in Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen, eindigt als tweede.

Het is al de vijfde keer op rij dat de eindzege in het Vierschansentoernooi naar een Oostenrijker gaat. Voordat Schlierenzauer zijn overwinningen boekte, maakten Wolfgang Loitzl (2009), Andreas Kofler (2010) en Thomas Morgenstern (2011) de dienst uit.

Schlierenzauer won de wedstrijd in Bischofshofen met sprongen van 133 en 137,5 meter. Jacobsen stelde daar pogingen van 131,5 en 139 meter tegenover, maar kreeg een mindere jurywaardering. Stefan Kraft pakte voor eigen publiek het brons. In het eindklassement legt de Noor Tom Hilde beslag op de derde plaats.

Wildplasser schopt agent in gezicht

Een 19-jarige wildplasser uit Veldhoven heeft zondagochtend een agent in zijn gezicht geschopt. De Veldhovenaar stond rond 03.00 uur te plassen op de Kruisstraat in zijn woonplaats en werd hierop aangesproken door een agent.

De man reageerde agressief en probeerde weg te rennen, laat de politie weten. Toen hij werd aangehouden verzette hij zich hevig en schopte de agent in het gezicht, waarop de politieman pepperspray gebruikte. De man is in een cel gezet.

[NK Sprint] Leenstra: 'Dit is een bevestiging'

Ze sloeg het NK allroud over, dit kwam Marrit Leenstra op veel kritiek te staan. Ze wilde zich dit seizoen richten op de 1000 en 1500 meter  en ze wilde scherp aan de start van het NK Sprint verschijnen. Met de winst op het sprintkampioenschap haalde ze haar gelijk. "Dit is de bevestiging dat het de juiste keuze was."

"Ik heb best veel kritiek gehad bij de NK Allround: ‘dom dat je het laat schieten’, zeiden mensen", vertelde Leenstra na haar zegetocht op het ijs van Kardinge. "Maar het was een bewuste keuze, maar zo’n moment als vorige week is wel lastig. Het is daarom mooi om hier te winnen omdat ik kan laten zien dat het goed is geweest."

Leenstra verwachtte niet dat ze om de winst mee ging doen, maar ze had er wel op gehoopt. "Het gaat toch stiekem in je hoofd zitten." De 23-jarige schaatster mag zich over drie weken meten met de wereldtop, want dan heeft het WK plaats in Salt Lake City. 

Getuige tegen Zorreguieta

Een oud-medewerker van het Argentijnse landbouwinstituut INTA wil getuigen in de zaak tegen Jorge Zorreguieta, die als onderminister verantwoordelijk was voor het instituut ten tijde van de junta. Roque Giannone zegt zondagavond in KRO Brandpunt dat hij getuige was van het systematisch 'zuiveren' van de INTA-kantoren.

"Er was een angstklimaat bij de INTA. Op een dag omsingelde het leger het kantoor en moesten we een voor een naar buiten komen", vertelt hij. "Het leger kwam met een lijst. Wie erop stond bleef, de rest mocht gaan."

Giannone vertelt ook over de ontvoering van zijn collega Carlos Costa. "Ik zag hoe twee bewapende militairen en de directeur binnenkwamen, op zoek naar mijn collega Carlos Costa. Ze namen hem mee en daarna hebben we nooit meer iets van hem vernomen." Zorreguieta, de vader van prinses Maxima, heeft altijd ontkend iets te hebben geweten van de verdwijningen.

Afgelopen week werd bekend dat drie nabestaanden en een overlevende een nieuwe aangifte tegen onder anderen Zorreguieta hebben ingediend. De huidige leiding van de INTA heeft deze week bekendgemaakt mee te willen werken aan een onderzoek en de onderzoeksrechter heeft de INTA-zaak in behandeling genomen, aldus Brandpunt.

Mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón, die de zaak voor de slachtoffers behartigt, zei zaterdag dat het nog maanden duurt voordat duidelijk wordt of de 84-jarige Zorreguieta wordt vervolgd.

Zorreguieta wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van vier mensen, toen hij onder het regime van dictator Jorge Videla (1976-1981) staatssecretaris- en later minister van landbouw was.

In die periode werden bijna achthonderd medewerkers ontslagen bij het landbouwinstituut INTA en verdwenen er vier. Zorreguieta heeft altijd ontkend iets te weten van de misdaden die de regering, waar hij deel van uitmaakte, pleegde. Onder Videla kwamen duizenden van diens tegenstanders om.

[Dakar] Verhoeven verliest veel tijd

Motorcoureur Frans Verhoeven heeft in de tweede etappe van de Dakar Rally veel tijd verloren. De Brabander werd gisteren in de eerste etappe nog tweede, maar verloor vandaag ruim zestien minuten.

De etappezege in de klassementsproef van 242 kilometer rondom Piscoging ging vandaag naar de Spanjaard Joan Barreda Bort. Die nam daarmee ook de leiding in het klassement. Barreda's landgenoot Juan Pedrero werd op 3.16 tweede, de Australiër Matt Fish eindigde op bijna zes minuten achterstand als derde. Titelverdediger Cyril Després uit Frankrijk verloor ruim 10 minuten.

De Chileen Francisco Lopez, gisteren winnaar van de eerste etappe, verloor nog meer tijd dan Verhoeven. Hij moest ruim achttien minuten toegeven.

Ramsey Nasr krijgt Gouden Ganzenveer

Ramsey Nasr heeft de twaalfde Gouden Ganzenveer gewonnen. De toneelspeler, vertaler, essayist en Dichter des Vaderlands krijgt de cultuurprijs vanwege zijn grote bijdrage aan het geschreven of gedrukte woord in Nederland. Dat maakte voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer Paul Schnabel zondag bekend in het programma Kunststof TV.

De 38-jarige Nasr noemde de toekenning in een eerste reactie 'fantastisch'. Hij is sinds eind januari 2009 voor vier jaar Dichter des Vaderlands. Hij kwam afgelopen jaar met Hier komt de poëzie!, een box met zeven cd's met door hemzelf voorgedragen gedichten uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie.

Vorig jaar werd de ganzenveer van goud gewonnen door Annejet van der Zijl. Eerdere winnaars zijn Remco Campert, Joke van Leeuwen, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Republikeinen waarschuwen minister in spe

De gedoodverfde nieuwe Amerikaanse minister van defensie, Chuck Hagel, doet er verstandig aan zich nog niet rijk te rekenen. Zijn partijgenoot Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, waarschuwde Hagel zondag dat de senatoren hem het vuur aan de schenen zullen leggen over zijn denkbeelden over het Midden-Oosten.

Hagel uitte in het verleden kritiek op een Israëlische aanval op Iran, waarop Israël mogelijk zou zinnen. Ook pleitte hij ervoor Iran te betrekken bij de vredesbesprekingen in buurland Afghanistan. Sinds hij bovendien eens verwees naar 'de joodse lobby' in de Verenigde Staten volgen Amerikaanse haviken Hagels gangen met argusogen.

''We zullen ons afvragen of zijn denkbeelden stroken met deze baan'', zei McConnell zondag. ''Een minister van defensie moet doordrongen zijn van onze hechte betrekkingen met Israël, het gevaar dat Iran vormt, en het belang van een stevig leger.''

President Barack Obama heeft volgens een ingewijde de Democratische senatoren meegedeeld dat de voordracht van Hagel ophanden is. De gematigde Republikein Hagel heeft tijdens gezamenlijke werkbezoeken aan het buitenland het vertrouwen van president Barack Obama gewonnen. De 66-jarige ex-senator heeft echter ook de steun van Democraten en Republikeinen in de Senaat nodig om zijn intrek te kunnen nemen in het Pentagon.

Obama maakt naar verwachting maandag bekend wie hij voordraagt als opvolger van de huidige minister van defensie Leon Panetta. Ook benoemt hij een nieuwe directeur van de inlichtingendienst CIA. Eerder droeg Obama al senator John Kerry voor als zijn nieuwe minister van buitenlandse zaken.

Wegen Kali en FC Utrecht scheiden komende zomer

Anouar Kali vertrekt komende zomer bij FC Utrecht. De 21-jarige middenvelder kan het met zijn werkgever niet eens worden over een verlenging van zijn aflopende contract. Kali, bezig aan zijn derde jaar in de hoofdmacht, kan daardoor aan het einde van het seizoen transfervrij overstappen naar een nieuwe club.

Hoofd spelerszaken Edwin de Kruijff betreurt het vertrek van het jeugdproduct. "Wij hebben er vanaf het begin van het seizoen, binnen onze mogelijkheden, alles aan gedaan om Anouar voor FC Utrecht te behouden. Dat is niet gelukt en dat is jammer."

Kali had naar eigen zeggen niet de intentie om Utrecht te verlaten. "Dat we wekenlang in gesprek zijn geweest, betekende echt dat ik graag bij FC Utrecht wilde blijven", zegt de Utrechter, die dit seizoen veertien competitieduels in de basis mocht starten. Dat zijn er maar twee minder dan zijn complete aantal van vorig jaar.

[Serie A] Juventus verliest in eigen huis van Sampdoria

Juventus heeft zondagmiddag de derde seizoensnederlaag geleden. De ploeg van trainer Antonio Conte verloor in eigen stadion met 2-1 van Sampdoria. Sebastian Giovinco schoot de Oude Dame in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar de Argentijn Mauro Icardi keerde het tij met twee treffers in de tweede helft. De bezoekers speelden ruim een uur met een man minder, na tweemaal geel voor Gaetano Berard.

Juventus-spits Mirko Vucinic kreeg nog een aantal riante mogelijkheden op de 2-2, maar de Montenegrijn raakte eenmaal snoeihard de lat en miste nog een opgelegde kans voor open doel. Door de nederlaag zag Juventus het gat met naaste belager Lazio Roma, dat zaterdag al won van Cagliari, slinken tot vijf punten.

Fiorentina verzuimde tot op zes punten van Juventus te komen. De ploeg uit Florence verkeek zich in eigen huis op Pescara, dat door goals van Jonathas en Mervan Celik in de tweede helft met 0-2 won. Oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui ontbrak bij Fiorentina, omdat hij momenteel met Marokko in voorbereiding is op de Afrika Cup.

AC Milan herstelde zich van de nederlaag tegen AS Roma en boekte tegen Siena een driepunter. Bojan en Giampaolo Pazzini tekenden met treffers in de tweede helft voor de 2-1 zege. Michele Paolucci deed vlak voor tijd namens Siena iets terug. Urby Emanuelson bleef in San Siro de gehele wedstrijd op de reservebank.

Overige uitslagen Serie A zondag:

Chievo - Atalanta 1-0

Genoa - Bologna 2-0

Parma - Palermo 2-1

The Way

In The Way wordt het verhaal verteld van Tom, een Amerikaanse oogarts. Hij reist naar St. Jean Pied de Port in Frankrijk om het lichaam van zijn overleden zoon op te halen. De jongen is tijdens een storm omgekomen in de Pyreneeën, terwijl hij het pelgrimspad Camino de Santiago aan het lopen was. Gedreven door verdriet en het verlangen om zijn zoon beter te begrijpen, besluit Tom om ook aan de historische wandeltocht te beginnen.

Tipsarevic wint dit keer wel in Chennai

Janko Tipsarevic heeft het ATP-toernooi van Chennai gewonnen. De als tweede geplaatste Serviër was in een bijna vier uur durende eindstrijd met 3-6, 6-1 en 6-3 te sterk voor de Spanjaard Roberto Bautista Agut. Tipsarevic spoelde met de overwinning de nare smaak weg van een jaar geleden, toen hij in de finale nipt verloor van Milos Raonic.

Voor Tipsarevic is het zijn vierde ATP-titel, Bautista stond pas voor het eerst in een finale. Ook het verschil op de wereldranglijst tussen beide tennissers is aanzienlijk. De Serviër bezet de negende plaats, zijn Spaanse collega begon aan het toernooi als de mondiale nummer tachtig.

[BDO WK] Hendriks schakelt Adams uit

Darter Jimmy Hendriks heeft in de eerste ronde van het BDO WK darts voor een stunt gezorgd. De debutant schakelde Martin Adams, de nummer twee van de plaatsingslijst, uit. De 18-jarige Noord-Hollander was met 3-2 te sterk voor Wolfie. Adams won in 2007, 2010 en 2011 het toernooi.

Zondagavond komen de Nederlanders Wesley Harms, Jan Dekker en Jeffrey de Graaf nog in actie. De twee laatstgenoemden spelen tegen elkaar. Gisteren werden titelverdediger Christian Kist en Benito van de Pas al uitgeschakeld.

Alcoholmisbruik schrikt staatssecretaris op

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) is geschrokken van het aantal mensen dat tijdens de jaarwisseling met alcoholproblemen op de spoedeisende hulp belandde. Ouders en jongeren moeten nog beter worden voorgelicht over het effect van alcohol op de gezondheid, vindt Van Rijn. "Uiteindelijk zal dat besef bij ouders en jongeren tot ander gedrag moeten leiden", zegt hij zondag tegen de NOS.

Bij ziekenhuizen werden 152 mensen binnengebracht met een ernstige alcoholvergiftiging, meldde de NOS zaterdag op basis van een rondgang. In totaal werden 648 mensen geholpen aan letsel dat samenhing met alcoholgebruik. Dat aantal is vergelijkbaar met een jaar geleden.

"We blijven alcoholmisbruik op allerlei fronten aanpakken", zegt Van Rijn. "Er is net een nieuwe wet die gemeenten nieuwe mogelijkheden biedt tegen misbruik. Alcohol is strafbaar geworden tot 16 jaar op openbare plekken. Daar maken we heel snel 18 van zodat nog duidelijker wordt dat alcohol schadelijk is voor jongeren."

Ter Mors en Kerstholt pakken shorttracktitels

Jorien ter Mors en Niels Kerstholt zijn zondag met overmacht Nederlands kampioen shorttrack geworden. Beide rijders wonnen in de Jaap Edenhal in Amsterdam alle vier de afstanden. Voor Ter Mors was het haar tweede nationale titel binnen een week. Vorige week troefde ze nog de langebaanschaatsters af bij het NK allround.

Na de winst op de 1500 en 500 meter van zaterdag triomfeerde Ter Mors een dag later ook op de 1000 en 3000 meter. De 23-jarige Twentenaar, die haar derde NK-titel shorttrack op rij veroverde, werd op het podium geflankeerd door Yara van Kerkhof en Rianne de Vries.

Kerstholt won zijn zesde allroundtitel. Op drie van de vier afstanden werd Freek van der Wart als tweede. De Zuid-Hollander eindigde ook als tweede in het eindklassement. Sjinkie Knegt werd derde, waardoor het podium een reprise werd van vorig jaar.

[Upd] 'Meerderheid voor verbod consumentenvuurwerk'

Zes op de tien Nederlanders willen dat het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling wordt verboden. Dat melden de GroenLinks-fracties van Rotterdam en Den Haag zondag op basis van een onderzoek van peil.nl. Een jaar geleden was een krappe meerderheid van 53 procent nog tegen een verbod.

De ondervraagden vinden de overlast en talrijke gewonden niet opwegen tegen het knalgenot. Ruim de helft vindt dat consumentenvuurwerk plaats moet maken voor professionele vuurwerkshows. Fractievoorzitters van Groenlinks in Rotterdam Arno Bonte en David Rietveld in Den Haag pleiten al jaren voor een 'modernisering van de Nederlandse vuurwerktraditie', maar kregen weinig steun van de landelijke politiek. "De Tweede Kamer kan de roep om een hervorming van de vuurwerkpraktijk nu niet meer negeren", vinden ze.

De twee kwamen samen met vijftien lokale GroenLinks-fracties afgelopen maand met een meldpunt vuurwerkoverlast. Daar kwamen in twee weken ruim tachtigduizend meldingen over vuurwerkoverlast binnen.

Bij de aanhangers van bijna alle politieke partijen is een meerderheid voor een verbod op consumentenvuurwerk, melden de GroenLinksers. Alleen de VVD-aanhang is met een meerderheid van 57 procent tegen.

Update 18.00 uur
De afwijking van het GroenLinks-onderzoek ten opzichte van een onderzoek op deze site is opvallend. De club die met haar vuurwerkoverlast-meldpunt een duidelijk signaal probeert af te geven tegen het afsteken van vuurwerk rapporteert heel andere resultaten dan het recent op Fok.nl gehouden onderzoek: volgens bijna 55 procent van de ruim 4100 respondenten op Fok.nl moet iedereen gewoon vuurwerk kunnen blijven afsteken.

Eénderde van de respondenten kiest ervoor om alleen professionele vuurwerkshows toe te staan en slechts 8,5 procent wil een totaalverbod op vuurwerk.


'Meerderheid voor verbod consumentenvuurwerk' (Foto: Novum)

'Nieuwe Doom naar de Wii U'

Dat ontwikkelaar ID Software werkt aan een nieuwe Doom is al een tijdje bekend. De developers laten echter voorzichtig doorschemeren dat ze de game naar de Wii U willen brengen.

Via Twitter laat het team weten dat ze sinds de afronding van de Doom 3 BFG Edition hard werken aan het volgende 'grote project', wat zeer waarschijnlijk Doom 4 is. Ook wordt gemeld dat men de game naar nieuwe platformen wil brengen. Of hier echt de Wii U mee wordt bedoeld of toch de nieuwe Xbox en PlayStation is nog even afwachten.

Doom

[NK Sprint] Tuitert wint 1000m, Groothuis kampioen

Stefan Groothuis is voor de zesde keer Nederlands kampioen sprint geworden. Hij staat nu op gelijke hoogte met Gerard van Velde en Jan Bos. Groothuis zette op de laatste 1000 meter een tijd van 1.10,36 op de borden. Mark Tuitert won de afstand met 1.10,13 en klom naar de vierde plek in het eindklassement en mag naar het WK. 

Michel Mulder werd tweede met 1.10,35 en werd ook tweede in het eindklassement. Hein Otterspeer werd derde mag ook mee naar het WK. Ronald Mulder verpeste zijn kilometer en werd tiende. In het klassement duikelde net naar plek vijf en mag mee naar het WK als reserve. Het WK Sprint heeft over drie weken plaats in Salt Lake City.  

# Naam Tijd Verschil
1 Mark Tuitert 1.10,13  
2 Michel Mulder 1.10,35 0,22
3 Stefan Groothuis 1.10,36 0,23
4 Sjoerd de Vries 1.10,58 0,45
5 Hein Otterspeer 1.10,65 0,52
6 Pim Schipper 1.10,90 0,77
7 Kjeld Nuis 1.10,91 0,78
8 Lucas van Alphen 1.11,11 0,98
9 Rhian Ket 1.11,65 1,52
10 Ronald Mulder 1.11,85 1,72

 Klassement

# Naam Punten
1 Stefan Groothuis 141,695
2 Michel Mulder 141,715
3 Hein Otterspeer 141,765
4 Mark Tuitert 142,065
5 Ronald Mulder 142,235
6 Kjeld Nuis 142,650
7 Jan Smeekens 143,010
8 Sjoerd de Vries 143,010
9 Pim Schipper 143,300
10 Lucas van Alphen 144,375

NS verwacht drukke maandagspits

Omdat veel mensen na de kerstvakantie weer met de trein naar hun werk gaan kan het maandag in de spits druk zijn. Omdat treinen op belangrijke knooppunten iets eerder vertrekken of sporen wijzigen, wordt extra servicepersoneel ingezet om reizigers te adviseren. Dat meldt de NS zondag.

Op 9 december ging de grootste wijziging van de dienstregeling in vijf jaar in. Kort na de start werden al enkele treinen langer gemaakt. NS onderzoekt nog andere verbetermogelijkheden en blijft de nieuwe dienstregeling ook de komende weken nauwgezet monitoren om mogelijke onvolkomenheden op te sporen. Reizigers kunnen suggesties of meldingen doorgeven via Twitter, de klantenservice of bij NS-personeel.

Maandag worden opnieuw enkele wijzigingen doorgevoerd om de dienstregeling te 'verfijnen'. Zo worden de vertrektijden van sommige treinen uit Eindhoven en Vlissingen iets vervroegd. Ook worden vertreksporen gewijzigd op diverse stations, waaronder die in Apeldoorn, Weesp, Hilversum, Amsterdam en Breda. Daarnaast worden enkele spitstreinen langer gemaakt.


NS verwacht drukke maandagspits (Foto: Novum)

[FA Cup] Swansea en Arsenal op herhaling

Swansea City en Arsenal moeten op herhaling in de FA Cup. De Premier Leagueclubs kwamen zondagmiddag in hun derderondeduel een 2-2 remise overeen. De slotfase verliep spectaculair. Arsenal boog tussen de tachtigste en 82e minuut een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong, maar incasseerde vier minuten voor tijd alsnog de gelijkmaker.

Bij de thuisploeg hadden de Nederlanders Michel Vorm, Dwight Tiendalli en Jonathan de Guzman een basisplaats en viel Kemy Agustien twintig minuten voor tijd in.

Swansea leek aanvankelijk op de zege af te stevenen. Elf minuten na rust kwam de ploeg van Michael Laudrup op voorsprong via de Spaanse goalgetter Michu. Arsenal maakte vervolgens jacht op de gelijkmaker, maar liet een aantal grote kansen onbenut.

In de tachtigste minuut was het eindelijk raak voor Arsenal, via Lukas Podolski. De Londenaren hadden de smaak te pakken en namen twee minuten later zelfs de voorsprong na een schitterende goal van Kieran Gibbs. Het momentum lag bij Arsenal, maar toch kwam Swansea langszij. Danny Graham werd bij een corner volledig vrijgelaten en schoot hard raak in het dak van het doel.

In de slotfase waren beide ploegen nog dicht bij de zege. Vorm redde knap op een kopbal van Laurent Koscielny, waarna Tiendalli even later aan de andere kant in het zijnet schoot. De replay is vermoedelijk later deze maand.

Ajacied Rits keert terug naar België

Mats Rits keert terug naar België. KV Mechelen heeft met Rits' huidige werkgever Ajax een akkoord bereikt over een transfer, meldt de Belgische club zondag. Als de 19-jarige middenvelder maandag de medische keuring doorstaat, kan hij zijn handtekening zetten onder een contract voor tweeënhalf jaar.

Rits kwam anderhalf jaar geleden als een groot talent van Beerschot naar Ajax, maar wist die belofte in Amsterdam niet in te lossen. De Belgisch jeugdinternational kwam mede door blessureleed tot geen enkele speelminuut in de hoofdmacht. Rits had bij Ajax een aflopende verbintenis. Of Ajax een vergoeding verlangt voor Rits is niet bekend.

Pitch Perfect

Door het succes van de hit Tv-serie Glee zijn zanggroepjes, de zogenaamde Glee clubs ongekend populair op Amerikaanse scholen, zo ook natuurlijk films die daarover gaan. Pitch Perfect is zo'n film die vooral tienermeiden naar de bioscoop zal lokken, wat over het algemeen ook het Glee-publiek is. Het grote verschil tussen Glee en Pitch Perfect is dat de laatste ingezet wordt als komedie.

Patiënte klaagt over ingreep Jansen Steur

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft toch een patiënt behandeld in het Duitse ziekenhuis waar hij werkte. Hij heeft in augustus bij een 33-jarige vrouw een zogeheten lumbaalpunctie uitgevoerd, waarbij ruggenmerg wordt afgenomen. Dat schrijft de Duitse krant Heilbronner Stimme zondag.

Het ziekenhuis ontsloeg Jansen Steur vrijdag en gaf zaterdag aan dat hij voor zover bekend geen patiënten heeft benadeeld in de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn.

De vrouw zegt in de krant nog weken last te hebben gehad van de ingreep van de 'schandaalarts' en kon naar eigen zeggen enkele dagen niet eten en bewegen. "De punctie was zeer pijnlijk en duurde erg lang." Volgens de krant leed ze aan een postpunctioneel syndroom, wat in drie tot tien procent van de gevallen zou gebeuren.

De Duitse kliniek was niet op de hoogte van de affaire rond Jansen Steur. Jansen Steur werkte sinds 2011 in de kliniek via kortdurende contracten en verleende uitsluitend basiszorg. Hij heeft geen operaties uitgevoerd en had altijd een arts boven zich.

Tegen Jansen Steur loopt een strafproces omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

'Helft Finnen wil einde euro riskeren'

De helft van de Finnen zou het liefst de financiële steun aan andere eurolanden stoppen, zelfs als dat het uiteenvallen van de euro tot gevolg heeft. Dat bleek uit een peiling, die zondag werd aangehaald door de Finse omroep YLE.

Een derde van de Finnen zou volgens de peiling wel door willen gaan met het redden van andere eurolanden, 16 procent weet het niet.

Uit het zelfde onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de Finnen denkt dat het ergste van de crisis nog niet voorbij is, 18 procent denkt dat dat wel zo is.

Dokters: Mandela is hersteld

Nelson Mandela, die een longontsteking had en aan de beterende hand is na een galblaasoperatie, is hersteld. Dat hebben de dokters verklaard die Mandela behandelen, aldus de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zondag in een verklaring.

Volgens het medische team gaat de 94-jarige oud-president van Zuid-Afrika gestaag vooruit. Mandela werd vorige maand geopereerd aan zijn galblaas om galstenen te laten verwijderen. Daarnaast had hij last van een steeds terugkerende longontsteking. Mandela lag ongeveer drie weken in het ziekenhuis en mocht op 26 december weer naar huis.

Dokters: Mandela is hersteld
Dokters: Mandela is hersteld (Foto: ANP)

[NK Sprint] Leenstra onttroont Boer als kampioen

Doordat Marrit Leenstra met meer dan een seconde Margot Boer verslaat op de 1000 meter heeft ze de nationale sprinttitel gewonnen. Leenstra won de 1000m in 1.17,60, Boer klokte 1.18,69. Ireen Wüst die gister de kilometer won werd nu tweede en vijfde overall. 

Laurine van Riessen werd vierde op de 1000 meter maar krijgt wel de bronsen plak omgehangen voor de derde plek in het eindklassement. Naast Leenstra, Boer en Van Riessen mag ook Thijsje Oenema mee naar Salt Lake City voor het wereldkampioenschap  omdat zij vierde werd. 

# Naam Tijd Verschil
1 Marrit Leenstra 1.17,60  
2 Ireen Wüst 1.17,74 0,14
3 Lotte van Beek 1.18,07 0,47
4 Laurine van Riessen 1.18,47 0,87
5 Magot Boer 1.18,69 1,09
6 Thijsje Oenema 1.19,09 1,49
7 Natasja Bruintjes 1.19,20 1,6
8 Anice Das 1.19,36 1,76
9 Irene Schouten 1.20,41 2,81
10 Janine Smit 1.20,61 3,01

Eindklassement

# Naam Punten
1 Marrit Leenstra 156,720
2 Margot Boer 156,875
3 Laurine van Riessen 157,530
4 Thijsje Oenema 157,530
5 Ireen Wüst 157,750
6 Lotte van Beek 157,760
7 Anice Das 158,975
8 Natajsa Bruintjes 159,200
9 Marit Dekker 160,510
10 Janine Smit 161,835

[NK Sprint] R. Mulder wint tweede 500 meter in baanrecord

Ronald Mulder heeft in Kardinge de tweede 500 meter gewonnen in een baanrecord. Hij klokte een tijd van 35,23. Jan Smeekens werd tweede met 35,32 en Kjeld Nuis pakte een bronsen afstandsmedaille met 35,62. 

Ronald Mulder staat ook op één in het klassement, met nog één afstand te gaan heeft hij een kwartseconde voorsprong op Hein Otterspeer. Stefan Groothuis en Michel Mulder staan er ook nog goed voor. Jan Smeekens en Mark Tuitert hebben ook nog kansen om het WK Sprint te halen. De top4 van het algemeen klassement zal naar Salt Lake City gestuurd worden om namens Nederland uit te komen op het WK. 

# Naam Tijd Verschil
1 Ronald Mulder 35,23  
2 Hein Otterspeer 35,32 0,09
3 Stefan Groothuis 35,62 0,39
4 Michel Mulder 35,7 0,47
5 Jan Smeekens 35,73 0,5
6 Mark Tuitert 35,75 0,52
7 Kjeld Nuis 35,82 0,59
8 Sjoerd de Vries 35,84 0,61
9 Pim Schipper 35,9 0,67
10 Jesper Hospes 36,08 0,85

Klassement

# Naam Punten Verschil op 1000m
1 Ronald Mulder 106,31  
2 Hein Otterspeer 106,44 0,26
3 Stefan Groothuis 106,515 0,41
4 Michel Mulder 106,54 0,46
5 Jan Smeekens 106,91 1,2
6 Mark Tuitert 107 1,38
7 Kjeld Nuis 107,195 1,77
8 Sjoerd de Vries 107,72 2,82
9 Pim Schipper 107,85 3,08
10 Jesper Hospes 108,25 3,88

[NK Sprint] Boer wint ook tweede 500m

Margot Boer heeft opnieuw de 500 meter op haar naam geschreven. Met 38,98 is ze twee tienden sneller dan gister. Wil Marrit Leenstra nog nationaal kampioen sprint worden dan zal ze op de 1000 meter 0,78 seconde goed moeten maken. Leenstra werd op de 500m vierde. 

Op de 500m werd Laurine van Riessen met 39,30 tweede en THijsje Oenema met 39,37 derde. Van Riessen zal 1,53 goed moeten maken op Margot Boer wil ze nog kans maken op de titel. De top vier van het eindklassment kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap sprint later deze maand in Salt Lake City. 

# Naam Tijd Verschil
1 Margot Boer 38,98  
2 Laurine van Riessen 39,30 0,32
3 Thijsje Oenema 39,37 0,39
4 Marrit Leenstra 39,39 0,41
5 Anice Das 39,74 0,76
6 Janine Smit 39,77 0,79
7 Lotte van Beek 39,78 0,80
8 Marit Dekker 39,79 0,81
9 Mayon Kuipers 39,93 0,95
10 Natasja Bruintjes 40,11 1,13

 Klassement

# Naam punten Verschil op 1000m
1 Margot Boer 117,530  
2 Marrit Leenstra 117,920 0,78
3 Thijsje Oenema 118,205 1,35
4 Laurine van Riessen 118,295 1,53
5 Lotte van Beek 118,875 2,69
6 Ireen Wüst 118,890 2,72
7 Anice Das 119,295 3,53
8 Natasja Bruintjes 119,600 4,14
9 Marit Dekker 120,060 5,06
10 Janine Smit 120,455 5,85

Vos wint wereldbekerveldrit in Rome

Marianne Vos heeft de wereldbekerveldrit van Rome op haar naam geschreven. Op de razendsnelle omloop in de Italiaanse stad ontdeed Vos zich op twee ronden van het eind van de Amerikaanse Katie Compton en kwam solo over de meet.

Compton, die 24 seconden toegaf op wereldkampioene Vos, eiste wel de wereldbeker voor zich op. Met nog één wedstrijd te gaan staat ze 136 punten voor op de Britse Nikki Harris. Vos doet niet meer in de top van de wereldbeker. Zij liet het eerste deel van het veldritseizoen aan zich voorbij gaan.

Pepperspray na Hitler-groet

De politie heeft zaterdagnacht een 32-jarige stumperd uit Oude Pekela aangehouden die in een kroeg in Stadskanaal herhaaldelijk de Hitlergroet bracht en de bijbehorende leuzen scandeerde. Hij probeerde zich te verzetten, maar is met pepperspray onder controle gebracht.

Agenten in burgerkleding die toevallig in het café waren zagen dat portiers de man verzochten het pand aan de Hoofdstraat te verlaten. De amokmaker schold de portiers uit voor racisten en weigerde weg te gaan. Toen de agenten hem aanspraken bleef hij opstandig en balde hij zijn vuisten.

De Groninger is in een cel gezet voor verhoor. Hij krijgt een toegangsverbod voor de horecagelegenheid, laat de politie weten.

[Serie A] Inter hard onderuit bij Udinese

Internazionale is belabberd begonnen aan de tweede seizoenshelft in de Serie A. De achttienvoudig Italiaans kampioen ging zondag in Stadio Friuli met 3-0 onderuit tegen Udinese. Voor Inter, dat een straatlengte achterstaat op koploper Juventus, is het al de vierde uitnederlaag op rij.

Na een slaapverwekkende eerste helft brak Antonio di Natale na ruim een uur spelen de wedstrijd open. De clubtopscorer schatte een fraaie pass van Alvaro Pereira op waarde. Tien minuten voor tijd prikte Di Natale ook de 3-0 binnen, wat hem een publiekswissel opleverde. Luis Muriel had even daarvoor het tweede doelpunt gemaakt.

Inter eindigde de wedstrijd met tien man. De Braziliaanse verdediger Juan kreeg net na de openingsgoal zijn tweede gele kaart. Wesley Sneijder, die met de clubleiding in de clinch ligt over zijn contract, was opnieuw buiten de selectie gelaten.

Inter handhaaft zich voorlopig op de vierde plaats, maar kan zondagmiddag door Napoli en AS Roma gepasseerd worden. Udinese is de nummer zeven.


Inter hard onderuit bij Udinese (Foto: Novum)

Dronken spookrijder botst tegen politieauto

Een 46-jarige dronken spookrijder uit Almelo heeft in de nacht van zaterdag op zondag een onopvallende politieauto aangereden in zijn woonplaats. Dat meldt de politie. Niemand raakte gewond.

Rond middernacht reden twee agenten in een onherkenbare politieauto door de Wierdensestraat richting het centrum. Op dezelfde rijbaan kwam een auto vanuit tegengestelde richting op hen af rijden. Ondanks een stopteken van de politie minderde de automobilist geen vaart. De agenten probeerden de aanrijding nog te voorkomen door richting de busbaan te sturen, maar desondanks botste de spookrijder frontaal op de politiewagen.

Dronken spookrijder botst tegen politieauto
Dronken spookrijder botst tegen politieauto (Foto: ANP)

Duits consulaat beklad met verfbommen

Het Duitse consulaat in Amsterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag besmeurd met verfbommen. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Een buurvrouw trof de besmeurde gevel zondagmorgen aan en belde de politie. Die stuurde een graffititeam op pad om de boel weer schoon te maken. Het Duitse consulaat wil aangifte gaan doen.

De Turkse groepering DEV-GENC meldde aan tv-zender AT5 dat zij de daad op hun geweten hebben, omdat Duitsland een Turkse revolutionair gevangen zou houden. DEV-GENC is een verboden radicaal linkse organisatie in Turkije, die strijdt tegen facisme en imperialisme.

Slachtoffers bij kerkdienst Raard

Bijna 400 mensen bezochten zondagmorgen een speciale kerkdienst in Raard om stil te staan bij het zware ongeval tijdens de jaarwisseling. Onder hen bevonden zich ook veel slachtoffers, aldus de gemeente en de dominee.

Van de 16 slachtoffers die het ongeluk overleefden, liggen er nog twee in het ziekenhuis. "Verder heeft bijna iedereen die kon komen, dat gedaan. Velen kwamen in een rolstoel of op krukken", zei voorganger Marga Stougie-de Wit over de dienst. Omdat de kerkbanken slechts plek boden voor 200 belangstellenden, volgden bijna evenveel mensen de dienst via grote schermen buiten de kerk.

Veel slachtoffers bij kerkdienst Raard
Veel slachtoffers bij kerkdienst Raard (Foto: ANP)

Perez: "Sauber kan dit jaar races winnen"

Afgelopen seizoen wist coureur Sergio Perez verschillende keren het podium te behalen, tijdens de GP van Maleisië kwam de coureur zelfs in de buurt van een overwinning. De rijder ziet zijn oude team dit jaar nog wel een race winnen.

"Sauber zal weer sterk zijn, daarvan ben ik overtuigd. Het reglement is grotendeels stabiel en de Zwitsers kennen hun auto goed. Waarom zou het dan slechter gaan dan in 2012?", aldus de naar McLaren vertrokken Perez tegenover het Oostenrijkse Speed Week. "Ik denk zelfs dat er een paar races zijn die ze kunnen winnen."

"Sauber heeft veel voor mij gedaan. Het doet me goed wanneer dat team het goed doet, meer dan welk ander team dan ook", besloot de Mexicaan, die één team wel graag voor de Zwitserse renstal ziet finishen. "Op McLaren na natuurlijk!"

"Maher blijft gewoon bij AZ"

Earnest Stewart verwacht dat Adam Maher ook na de winterstop actief is in Alkmaar. AZ heeft volgens de directeur voetbalzaken nog altijd geen schriftelijk bod ontvangen van PSV.

"Ik schat in dat Maher gewoon bij AZ zal blijven", geeft de beleidsbepaler aan in gesprek met RTV Noord-Holland. "Het heeft er niets mee te maken dat wij de hoofdprijs willen ontvangen, maar we willen sportief blijven draaien zoals we nu doen. We zijn momenteel niet genoodzaakt om spelers te verkopen, dus een transfer is niet 'im Frage'."

PSV zou bereid zijn om vijf miljoen euro neer te tellen voor de jonge middenvelder. De Alkmaarders zouden echter acht tot negen miljoen euro verlangen voor de spelmaker, wiens contract loopt tot medio 2015. Maher heeft wel oren naar een transfer.

Stewart heeft begrip voor de vertrekwens van Maher. "Er zijn verschillende belangen. Een speler heeft ambitie. Het is begrijpelijk dat men een stap wil maken. Dat is inherent aan voetbal", zegt de Amerikaan, die niet kan aangeven of PSV de enige geïnteresseerde Nederlandse partij is. "PSV heeft in de zomer en in de winter aangegeven dat het Maher een interessante speler vindt. Meer kan ik daar niet over zeggen."

AZ wil zichzelf versterken met Jeffrey Gouweleeuw, maar vangt tot dusver bod bij de Fries club. "Heerenveen verkoopt liever niet in de winterstop", legt hij uit. "Never say never, maar als Heerenveen op dit standpunt blijft zal er niets gebeuren. Dat moet je respecteren. Natuurlijk voeg je een speler waar je interesse in hebt liever vandaag dan morgen toe aan je selectie. Maar dat lijkt er nu even niet in te zitten. Of er een hoger bod komt? Dat zal in ieder geval niet veel verschillen." Gouweleeuw ligt nog anderhalf jaar vast in Friesland, waar hij sinds 2010 actief is.

Assad: oppositie is vijand van het volk

President Bashar al-Assad van Syrië heeft zondag de oppositie in zijn land weggezet als "vijanden van God en marionetten van het Westen". De rebellen die al bijna twee jaar zijn verwikkeld in een bloedige strijd met zijn troepen noemde hij "moordenaars".

"Het is een conflict tussen het volk aan de ene kant en moordenaars en criminele aan de andere kant", aldus de president in zijn eerste openbare toespraak sinds maanden.

Assad sloot onderhandelingen met de gewapende opstandelingen uit. Een politieke oplossing van het conflict is ook alleen maar mogelijk als een einde komt aan de buitenlandse financiering van de rebellen, zei hij.

De president beloofde tegelijkertijd politieke hervormingen. "Wij zullen met een hand hervormen en met de andere hand het terrorisme vernietigen".

Assad hield zijn toespraak in het operagebouw in Damascus, in de aanwezigheid van duizenden getrouwen die hem toejuichten.

Assad: oppositie is vijand van het volk
Assad: oppositie is vijand van het volk (Foto: ANP)

Frikk en Nijhuis waterpoloërs van het jaar

Waterpoloërs Marloes Nijhuis (WIDEX GZC Donk) en Otto Frikk (Schuurman BZC) zijn zaterdagavond tijdens een gala-avond gekozen tot spelers van het jaar. Voor Frikk is het de tweede persoonlijke onderscheiding op rij. Ook vorig jaar werd de aanvoerder van Schuurman BZC tot beste speler gekozen.

Nijhuis volgt Nienke Vermeer op, die vorig jaar tot beste speelster werd uitgeroepen.

Perisic van Dortmund naar Wolfsburg

De Kroaat Ivan Perisic verruilt Borussia Dortmund per direct voor VfL Wolfsburg. Dat heeft technisch directeur Klaus Allofs van Wolfsburg zondag gemeld. De middenvelder zal zich later op zondag bij zijn nieuwe club melden, tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek.

Voor hoe lang de 23-jarige international tekent, is nog niet bekend. Bij Dortmund lag hij nog tot medio 2016 vast. De transfersom ligt naar verluidt rond de acht miljoen euro. Perisic kwam anderhalf jaar geleden voor 5,5 miljoen euro over van Club Brugge, maar kon zich in Dortmund nooit tot een onmisbare schakel ontwikkelen.

Perisic van Dortmund naar Wolfsburg
Perisic van Dortmund naar Wolfsburg (Foto: ANP)

Vrouw bijt agent

Een vrouw heeft zaterdagnacht in het centrum van Doetinchem een agent in de arm gebeten. Dat gebeurde toen een vriend van haar werd aangehouden, meldt de politie.

Rond 04.00 uur kreeg de 48-jarige vrouw uit Doetinchem op de Omdraai ruzie met een 30-jarige plaatsgenoot. Uiteindelijk mengde een 44-jarige vriend van haar zich in de ruzie en sloeg hij de 30-jarige man. Daarop werd hij aangehouden.

Hierop werd de vrouw volgens de politie agressief naar de agenten die hem aanhielden. Uiteindelijk werd zij daarom ook aangehouden, maar bij de aanhouding beet ze de agent. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling.

De agenten droegen de 30-jarige man op door te lopen, maar ook hij bleef agressief en schopte naar een voorbijganger. Daarom is ook hij aangehouden. De drie zijn naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

Boukhari tekent profcontract bij RKC

Nourdin Boukhari tekent spoedig een profcontract bij RKC, dat daarmee de diensten van de Marokkaan voor zich behoudt. Momenteel staat Boukhari bij de club uit Waalwijk op amateurbasis onder contract.

De oud-speler van onder andere Ajax en NAC Brede staat op het punt om een contract tot medio 2014 te tekenen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De club van trainer Erwin Koeman hoopte zich ook te versterken met Guyon Fernandez, maar dit lijkt niet te gaan gebeuren. De spits van Feyenoord is door het bescheiden budget van RKC niet haalbaar.

RKC staat halverwege het seizoen op een knappe negende plaats in de Eredivisie en laat daarmee ploegen als Heracles Almelo, AZ en FC Groningen achter zich.

Middelkoop en Sijsling strijden om ticket

Tennissers Matwé Middelkoop en Igor Sijsling maken maandag in een onderling duel uit wie aan het hoofdtoernooi van Auckland deel mag nemen. Beide Nederlanders wonnen op het Nieuw-Zeelandse hardcourt hun tweede kwalificatiepartij en zijn in de derde en beslissende ronde aan elkaar gekoppeld.

Middelkoop had totaal geen moeite om thuisspeler Cameron Norie te verslaan: 6-3 en 6-0. Sijsling liet tegen de Brit Colin Fleming zelfs een double bagel noteren: 6-0 en 6-0. In totaal halen vier spelers via de kwalificaties het hoofdtoernooi.

De winnaar van de partij tussen Middelkoop en Sijsling speelt in de eerste ronde mogelijk opnieuw tegen een landgenoot. Robin Haase, die als enige Nederlander rechtstreeks voor het hoofdtoernooi is geplaatst, werd bij de loting gekoppeld aan een qualifier.

Fan daagt Ibrahimovic uit om domeinnaam

Zlatan Ibrahimovic maakte afgelopen zomer de overstap van AC Milan naar Paris Saint-Germain. Een oplettende fan van de Franse ploeg kwam erachter dat de domeinnaam Zlatan.fr nog beschikbaar was en nam deze snel in bezit. De fan is bereid om de domeinnaam aan Ibrahimovic af te geven, maar daar moet de Zweed wel iets voor doen.

Zodra Ibrahimovic aan een van de uitdagingen die de onbekende supporter heeft bedacht heeft voldaan, dan zal de domeinnaam Zlatan.fr in bezit van de spits komen. "Toen je voor mijn geliefde club ging spelen, was het voor mij een grote verrassing dat de domeinnaam Zlatan.fr nog altijd beschikbaar was. Ik heb toen snel gehandeld, omdat ik niet wilde dat een kwaadwillend persoon jouw naam en imagorechten zou stelen."

De fan vervolgt: "Ik geef je nu de kans het in handen te krijgen. En zoals je snapt stel ik voor dat we dat doen zonder advocaten en eindeloze procedures. Dat zou een verspilling van geld en tijd zijn voor ons beiden. In plaats daarvan heb ik een veel grappiger idee. Ik ben een goede jongen en jij mag de wapens kiezen."

De supporter heeft twaalf uitdagingen uitschreven waaruit Ibrahimovic moet kiezen om de site in bezit te krijgen. Ze zijn even hilarisch als belachelijk te noemen. Hieronder een opsomming van de uitdagingen.

1. Geef mij een shirt van Paris Saint-Germain met mijn naam erop en de quote Na Zlatan ben jij de allerbeste!

2. Kom een maand bij mij wonen. Op die manier kan ik altijd zeggen: Ibra? Ja hoor, die heeft een tijdje bij mij op de bank gelogeerd.

3. Geef me drie seizoenkaarten voor het leven, voor mijn twee vrienden en mezelf.

4. Win van mij bij een strafschoppenwedstrijd in het Parc des Princes.

5. Versla me met taekwondo, ik heb gehoord dat je daar vrij goed in bent. Aangezien ik het niet kan, raad ik je aan deze uitdaging aan te gaan.

6. Geef mij een lok haar als cadeau. Simson haalde zijn kracht uit zijn haar; ik denk dat het bij jou net zo werkt.

7. Versla me met FIFA 13. Jij kiest de teams, maar goed: je verslaat me sowieso niet.

8. Scoor van dertig meter afstand met een omhaal. Grapje, dat kun je echt niet.

9. Laat me je publiekelijk in het gezicht slaan, zonder te reageren.

10. Geef mijn vriendin een foto van jezelf met ontbloot bovenlijf. Dit is niet mijn favoriet, maar ik ben het zat dat haar ogen zo oplichten als jij je shirt uittrekt.

11. Zorg ervoor dat Neymar in 2013 naar Paris Saint-Germain gaat.

12. Vraag me of je dit domein gratis mag hebben, maar wel face to face en in het Frans.

Het is nog onduidelijk of Ibrahimovic al gehoor heeft gegeven aan het aanbod. Ook is niet bekend of hij überhaupt wel interesse heeft in de domeinnaam Zlatan.fr, om voor eventuele reclame-doeleinden te gebruiken. De Zweed strijkt jaarlijks namelijk al een bedrag op van bijna vijftien miljoen euro.

Onbekende fan daagt Ibrahimovic uit om domeinnaam (Foto: Pro Shots)

Assistant Michael Jackson wil geld zien

De voormalige persoonlijke assistent van Michael Jackson zegt nog recht te hebben op bijna dertigduizend dollar van de overleden King of Pop. Michael Amir Williams heeft daarom een claim ingediend bij de beheerders van de nalatenschap van de zanger.

Williams beweert dat hij onder meer rekeningen voor elektriciteit en autohuur heeft betaald voor de in 2009 overleden Jackson, in de tijd dat de zanger in Las Vegas woonde. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De assistent liet eerder al van zich horen, toen hij concertpromotor AEG aanklaagde. Hij beweert miljoenen te zijn misgelopen omdat de This is It-toer van Jackson niet doorging en eist een onbekende schadevergoeding.

Waterbedrijf wil kraanwater op menukaart

Kraanwater moet op de menukaart worden gezet. Qua smaak en kwaliteit doet het Nederlandse kraanwater niet onder voor het water van bekende flessenmerken, stelt het grootste waterbedrijf van Nederland Vitens zondag.

Om de horeca te overtuigen neemt Vitens dit jaar voor het eerst deel aan horecabeurs Horecava. Ook heeft het bedrijf een onderzoek laten uitvoeren door TNS Nipo.

Daaruit zou blijken dat klanten kraanwater waarderen als streekproduct. Ook zouden ze het waarderen dat er geen transport over de weg voor nodig is en het geen afvalberg van lege flessen veroorzaakt. Slechts twintig procent van de ondervraagden zou niet bereid zijn te betalen voor een karaf kraanwater.

De meerderheid wil wel betalen, maar dan moet het water wel gekoeld zijn en een extra hebben, bijvoorbeeld een schijfje citroen. Dan zouden Nederlanders die uit eten gaan ongeveer een euro overhebben voor een karafje water.

Het waterbedrijf zegt niets tegen gebotteld water te hebben, maar vindt dat klanten moeten kunnen kiezen voor kraanwater. Horecaondernemers mogen dan zelf weten of ze daar iets voor in rekening brengen. Het bedrijf werkt samen met een ander bedrijf, dat een kraanwaterkoeler met tap kan installeren en karaffen levert. Ook kan een tap voor kraanwater met bubbels worden geïnstalleerd.

De Horecava begint maandag en duurt tot en met donderdag.

[Upd]'Assad wil einde aan bloedvergieten'

President Bashar al-Assad van Syrië zal volgens een Syrische afgevaardigde zondag tijdens een tv-toespraak voorstellen doen om een einde te maken aan het bloedvergieten in zijn land.

Volgens de afgevaardigde Scherif Schehada, die op Syrische en Libanese websites wordt aangehaald, wil Assad een wapenstilstand afspreken met de opstandelingen en zou hij ook bereid zijn tot de vorming van een coalitieregering waaraan de oppositie deelneemt.

Assad zou wel het recht willen behouden om na de eerstvolgende presidentsverkiezingen opnieuw aan te treden.

Assad zei tijdens zijn laatste interview in november tegen een Russisch tv-station dat buitenlands militair ingrijpen in Syrië tot een 'ramp' in het Midden-Oosten zou leiden. Ook zwoer hij dat hij nooit in ballingschap zou gaan.

Update 12.07 uur:
In tegenstelling tot een eerdere verkondiging van een Syrische afgevaardigde, haalde Assad hard uit naar de rebellen.

"Syrië wordt aangevallen zoals het niet eerder is aangevallen en de enige manier waarop het conflict in het land kan worden opgelost is door middel van een volksbeweging", aldus een strijdvaardige president Bashar Assad.

Net als in vorige toespraken noemde Assad degenen waartegen zijn leger het opneemt 'moordlustige criminelen' en jihadistische elementen. Hij ontkende dat er een opstand gaande is tegen de decennialange heerschappij van zijn familie.

Assad zei dat Syrië van niemand orders zal opvolgen. Hij riep alle Syriërs op deel te nemen aan een initiatief dat een einde moet maken aan het bijna 22 maanden durende conflict, maar hij gaf verder geen details van dat plan.

[Dakar] Kapotte uitlaat voor De Rooy

Gerard de Rooy liet in de eerste etappe van Dakar 2013 zien dat hij opnieuw topfavoriet is voor de eindzege. Onze landgenoot greep de dagoverwinning, al ging dat niet geheel zonder problemen.

De Rooy reed namelijk onderweg zijn uitlaat stuk. "Het was een leuk proefje", blikt De Rooy terug op de openingsrit. "Van mij had het wel een hele dag mogen duren. In een proefje van 13 kilometer 34 seconden pakken op Nicolaev, is heel mooi. En omdat het zo’n kort stukje is, worden de verschillen keer drie gedaan, dus 1.42."

"Dat is een goed begin. We hebben een paar flinke jumps gemaakt en de uitlaat is kapot. Tja, ik moet toch wat kapot maken? Dan hebben die jongens wat te doen", besloot de trucker.

Auto rijdt over 62-jarige man heen

Een 62-jarige man uit Lopik is zaterdagavond zwaar gewond geraakt. De man werd op de Kerkelaan in Midwolda overreden door een auto, zo maakte de politie zondag bekend.

De man lag om nog onbekende oorzaak op de weg. De bestuurder van de auto is een 38-jarige man uit Delfzijl. Hij zag het lichaam pas laat liggen en kon er niet meer omheen. De man uit Lopik is met verwondingen aan zijn borstkas overgebracht naar het ziekenhuis.

PvdA en PVV even groot, VVD wint terrein

Als er nu verkiezingen zouden zijn voor de Tweede Kamer, scoren de PvdA en de PVV het beste. Dat blijkt uit de peiling van Maurice de Hond zondag. Beide partijen zouden uitkomen op 25 zetels. De PvdA stond bij de vorige peiling, 2 weken geleden, nog op 26 zetels.

Kort achter de twee grootste partijen komt de VVD, dat iets terrein terug wint. Van de 41 behaalde zetels tijdens de vorige verkiezingen in september, waren er in de laatste peiling nog 21 over. Nu komt de partij van premier Mark Rutte volgens De Hond uit op 23 zetels.

PvdA en PVV even groot, VVD wint terrein
PvdA en PVV even groot, VVD wint terrein (Foto: ANP)

Murray pakt opnieuw titel in Brisbane

Andy Murray heeft net als vorig jaar het ATP-toernooi van Brisbane gewonnen. De Britse tennisser, die in Australië als eerste was geplaatst, won in de finale met 7-6 (0) en 6-4 van de Bulgaar Grigor Dimitrov. Het toernooi van Brisbane geldt als een belangrijke voorbereiding op de Australian Open, die op 14 januari van start gaat.

Murray moest tot het uiterste gaan om Dimitrov, die zijn eerste ATP-finale speelde, van zich af te schudden. De 21-jarige Bulgaar nam een 4-1 voorsprong, mocht op 5-3 serveren voor de set, maar wist niet door te drukken. Murray sloeg toe in een tiebreak en kwam vervolgens in de tweede set opnieuw met de schrik vrij. Na zijn service op 3-3 ingeleverd te hebben, pakte hij met drie games op rij alsnog de winst.

'Electorale potentie D66 het grootst'

D66 heeft in een peiling van Maurice de Hond van alle partijen het grootste potentiële electoraat. Dat wil zeggen dat de optelsom van mensen die zeggen D66 te stemmen en mensen die de partij een kans op een stem geven het grootst is.

De zogenoemde totale potentie van D66 is 29 procent, goed voor 43 zetels. Daarna volgt PvdA met 26 procent. Op de derde plaats staan VVD, PVV en SP met ieder 23 procent.

De totale potentie is niet alleszeggend. Veel mensen geven meerdere partijen een kans op een stem en er kan er uiteindelijk maar een worden gekozen. Ook komt het voor dat mensen uiteindelijk op een partij stemmen die ze eerder geen kans hadden gegeven, bijvoorbeeld uit strategische overwegingen.

Uit de totale potentie blijkt hoezeer de steun voor de VVD is teruggelopen. Bij de verkiezingen haalde de partij nog 27 procent van de stemmen, terwijl het nu nog maar een potentie van 23 procent heeft. De PvdA haalde een kwart van de stemmen en heeft een potentie van een procentpunt meer: 26 procent.

In de zetelpeiling zitten alle verschuivingen deze week binnen de foutmarge. De VVD wint twee zetels om uit te komen op 23. De PvdA zakt van 26 zetels naar 25. Het CDA gaat van zestien naar vijftien.

De kortfilm die Del Toro inspireerde Mama te maken

Als regisseur is Guillermo Del Toro een veelvuldig bewierrookt persoon, met als grootste succes El Laberinto del Fauno. Af en toe laat hij zijn inspiraties uitwerken door anderen, zoals dit jaar het geval gaat zijn met de horrorfilm Mama. Zijn inspiratie haalde hij uit de gelijkname kortfilm uit 2008, een bijzonder sfeervolle productie van Andrés Muschietti.

Voorafgaand aan het filmpje vertelt Del Toro waarom hij hier zo geïnspireerd door raakte. Hierna volgt in een kleine drie minuten de kortfilm: een ijzingwekkende sfeerimpressie, precies zoals die in een goede horrorfilm hoort te zijn.

De hoofrollen in Mama zijn weggelegd voor Jessica Chastain en Nicolaj Coster-Waldau. Samen nemen ze de zorg op zich van zijn twee nichtjes, die vijf jaar lang alleen zijn gelaten in een bos. Het is echter de vraag hoe alleen ze daar in werkelijkheid waren.

Hieronder de korfilm met de introductie van Del Toro, gevolgd door de trailer van de speelfilm. De release hiervan staat gepland op 9 mei.

Vorst in aantocht

De kans is groot dat het vanaf vrijdagnacht licht gaat vriezen. Overdag blijft de temperatuur nog iets boven het vriespunt, meldt weeronline.nl zondag.

In grote delen van het land komt de temperatuur vrijdagnacht onder het vriespunt. Overdag dooit het in de meeste plaatsen, maar het is wel een stuk frisser dan vorige week. Af en toe kan een sneeuwbui over het land trekken.

De kou komt door een depressie die woensdag over Scandinavië trekt. Boven Noorwegen en IJsland bouwt een hogedrukgebied zich op. Tussen de depressie en het hogedrukgebied komt een noordoostelijke stroming op gang die koude lucht uit het noorden van Rusland via de Oostzee naar Nederland stuurt.

Het nieuwe jaar is tot nu toe vier graden warmer dan gemiddeld. Het was rond de 7,8 graden, terwijl het gemiddelde in de eerste dagen normaal 3,8 graden is. Dat is buiten ook te merken. "We hebben zelfs onze hooikoortspagina al online. Pollen van de els en de hazelaar kunnen een lichte reactie veroorzaken", zegt een woordvoerder.

Tot vrijdag blijft het weer rustig. Er is weinig wind, het is bewolkt en de neerslag blijft beperkt tot een paar druppels motregen. De temperatuur blijft voorlopig overdag en 's nachts ruim boven de nul. Wat er na vrijdag gebeurt is nog moeilijk te zeggen. De kou kan verscherpen, maar het weer kan ook herfstachtiger worden.

[NK Sprint] Gerritsen meldt zich af voor dag twee

Annette Gerritsen heeft zich afgemeld voor de tweede dag van het NK sprint in Groningen. De schaatsster uit Diemen, die zaterdag teleurstellend presteerde, blijkt nog steeds last te hebben van het virus dat haar al wekenlang dwars zit.

Gerritsen kreeg zaterdagavond na de eerste 500 en 1000 meter last van huiduitslag waardoor ze 's nachts niet in slaap kon vallen. Volgens een dermatoloog is deze kwaal ook een gevolg van het virus. Voor Gerritsen is hiermee het internationale schaatsseizoen over. 

Taxichauffeur slaat man

Een 25-jarige man uit Houten heeft zich in het ziekenhuis aan verwondingen in zijn gezicht moeten laten helpen, nadat hij was geslagen door een taxichauffeur. Dat meldde de politie zondag.

De man kwam zondagochtend rond kwart voor zes een café aan de Voorstraat in Utrecht uitgelopen. Hij werd bijna aangereden door een taxi. De 25-jarige man sloeg als reactie hierop tegen een van de ramen van de taxi. De chauffeur stapte daarna uit en sloeg de man in zijn gezicht.

De politie onderzoekt de zaak. Er zijn diverse getuigen gehoord.

Taxichauffeur slaat man in gezicht
Taxichauffeur slaat man in gezicht (Foto: ANP)

Valve bevestigt eigen console

De geruchten gingen al langer, maar het is nu officieel bevestigd. Gameontwikkelaar Valve komt met een eigen gameconsole. Dat heeft Ben Krasnow, hardwareontwikkelaar bij Valve, aangekondigd tijdens een conferentie waar website Golem.de aanwezig was.

De Steam Box gaat uitkomen in 2013, maar wanneer is nog niet bekendgemaakt. Een onthulling op de Game Developer Conference of de E3 lijken het meest voor de hand liggend. Volgens Krasnow werkt hij al sinds 2011 aan de ontwikkeling van de console. Verderop in het jaar komt het bedrijf volgens Krasnow met meer specificaties over de Steam Box.

De console draait niet op Windows, maar op Linux. Dit is geen verrassing te noemen aangezien Valve-baas Gabe Newell Windows 8 al vaker als een grote mislukking heeft bestempeld. Eind 2012 is Steam voor Linux al in een bèta-versie uitgebracht. Met de aankondiging van de Steam Box is de achterliggende reden hiervoor duidelijk lijkt het.

Rotterdammer vast voor dood vrouw

De politie heeft zaterdagavond een Rotterdammer aangehouden voor de dood van een vrouw. Het slachtoffer werd zaterdagochtend gevonden na een brand in een woning aan de Sint Janshaven, meldt de politie.

De brand was snel geblust, waarna agenten de dode bewoonster in het pand vonden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en welke rol de 35-jarige verdachte hierin heeft gehad.


Rotterdammer vast voor dood vrouw (Foto: Novum)

Stroomstoring Enschede voorbij

De stroomstoring in Enschede is zaterdagnacht verholpen. Dat meldt Enexis.

In delen van Enschede was de stroom zaterdag uitgevallen door een brand in een verdeelstation. De brand verwoestte de schakelinstallatie, maar een reserve-installatie in het transformatorhuisje bleef gespaard.

Ongeveer 22 duizend klanten zaten door de brand zonder stroom. In het gemeentehuis van Enschede werd een crisiscentrum ingericht. In de binnenstad werden zaterdagavond noodstroomaggregaten geïnstalleerd. Later werden de getroffen adressen overgezet op de reserve-installatie. In de loop van de avond en de nacht kregen alle wijken een voor een weer stroom.

De brand brak zaterdag rond 15.30 uur door nog onbekende oorzaak uit in het transformatorhuisje in de Vechtstraat. Rond 17.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Niemand is gewond geraakt.

De brandweer had niet alleen werk aan de brand. Door de stroomstoring zaten ook mensen vast in liften. In totaal was sprake van vijf liftopsluitingen, binnen een halfuur was iedereen bevrijd.

Vader verkrachte vrouw maakt naam bekend

De vader van de Indiase studente die het slachtoffer werd van een groepsverkrachting en onlangs overleed aan haar verwondingen, heeft zondag de naam van zijn dochter bekendgemaakt.

Badri Singh Pandey (53) zei tegen de Britse krant The Sunday People dat hij hiertoe heeft besloten opdat zijn dochter Jyoti een inspiratie kan zijn voor andere slachtoffers van seksueel geweld.

"Mijn dochter deed niets verkeerd. Zij stierf terwijl zij zichzelf beschermde. Ik ben trots op haar. Het openbaar maken van haar naam, kan moed schenken aan andere vrouwen die dergelijke aanvallen hebben overleefd."

Vader verkrachte vrouw maakt naam bekend
Vader verkrachte vrouw maakt naam bekend (Foto: ANP)

26 doden door drugsgeweld Mexico

Het drugsgeweld in Mexico heeft volgens autoriteiten op vrijdag en zaterdag aan minstens 26 mensen het leven gekost.

In Balleza in de staat Chihuahua werden vrijdagnacht de lichamen van 6 mannen gevonden in een ravijn. Volgens het Mexicaanse Openbaar Ministerie waren de slachtoffers gemarteld en vervolgens doodgeschoten. In Chihuahua vonden nog eens 10 mensen de dood. 6 doden vielen in de staat Sinaloa. Chihuahua en Sinaloa grenzen aan de Verenigde Staten en spelen een voorname rol in de drugssmokkel.

Sinds 2006 vonden in Mexico minstens 70.000 mensen de dood door drugsgerelateerd geweld. President Enrique Peña Nieto zei na zijn aanstelling in december de strijd aan te gaan met de machtige drugskartels om de misdaadcijfers te verlagen.

26 doden door drugsgeweld Mexico
26 doden door drugsgeweld Mexico (Foto: ANP)

Shell wil vastgelopen boorschip lostrekken.

Shell gaat proberen het vastgelopen boorschip Kulluk uit het gevaarlijkste deel van de Golf van Alaska te slepen zodra het weer dat toelaat. De constructie van het boorschip is volgens zeevaartdeskundigen sterk genoeg om het te slepen, zei incidentmanager Sean Churchfield op een persconferentie.

Wanneer de poging wordt gedaan hangt onder meer af van het getij en het weer, zei Churchfield. "Ik kan geen tijdschema geven. De voorbereidingen worden nu getroffen. We willen het schip slepen zodra we daar klaar voor zijn en ons de mogelijkheid wordt geboden."

Als het boorschip weg van de rotsen voor het eiland Sitkalidak kan worden gesleept, wordt het naar een inham van het eiland Kodiak gebracht, zo'n 48 kilometer verderop. De Kulluk is een rond binnenvaartschip van 81 meter in doorsnede. Door een versterkte stalen romp kan het ook op ijs werken. Het is een van de twee schepen die vorig jaar op de Arctische Oceaan naar olie hebben geboord en heeft geen eigen aandrijving.

De sleeppoging wordt uitgevoerd door hetzelfde schip dat de Kulluk vorige maand tijdens een reis naar Seattle verloor. Een kabel tussen de sleepboot, de Aiviq, en de Kulluk brak op 27 december. Meerdere pogingen werden daarna gedaan een nieuwe verbinding tot stand te brengen, maar de lijnen braken steeds.

De pogingen het schip weer op sleeptouw te nemen werden bemoeilijkt door motorproblemen bij de sleepboot. Uit een eerste onderzoek blijkt dat dit kwam door slechte brandstof, zei Churchfield. Inmiddels is de brandstof behandeld en zijn de filters vervangen. "Daarna hebben zich geen problemen meer voorgedaan."

Er zijn geen plannen om de 568.000 liter diesel aan boord van de Kulluk weg te pompen omdat dat weer andere risico's met zich zou meebrengen. Ook andere lading blijft aan boord. Er zijn volgens de kustwacht nog geen duikers in het water geweest, maar uit gesprekken met lokale vissers wordt geconcludeerd dat het schip op een rotsachtige bodem is vastgelopen.

Zaterdagavond was Shell nog niet klaar om een sleeppoging te ondernemen. Meer dan zeshonderd mensen werken aan de berging van het schip. Voor de berging is het Rotterdamse sleepbedrijf Smit ingeschakeld.

Berger Dan Magone van het bergingsbedrijf Magone Marine is sceptisch dat het schip zomaar kan worden losgetrokken. "Ik zou echt geschokt zijn als dit ding zo licht is vastgelopen en zo licht is beschadigd dat je hem zomaar weg kunt trekken", zei hij vanuit zijn hoofdkwartier in Dutch Harbor, voor de kust van Alaska. Hij is niet betrokken bij deze operatie, maar heeft wel ervaring met andere vastgelopen schepen in het gebied.

Magone is momenteel betrokken bij de berging van twee andere boten in het gebied, maar hij wacht tot de lente voor hij tot actie overgaat. Dat is volgens hem gebruikelijk. "Verzekeringsmaatschappijen willen niet meer betalen dan wat nodig is om de schepen daar weg te krijgen. Waarom zouden we ons materieel en onze bemanning riskeren en tien keer zo veel geld betalen door in de winter aan te klooien als je ook op beter weer kunt wachten?"

Hij tekent wel aan dat de brandstof uit de schepen die hij moet bergen al is weggepompt. "Bij een groot fiasco als bij de Kulluk is er natuurlijk veel druk om het snel op te lossen. Maar de mogelijkheden zijn beperkt."

Volgens Shell is het dek van de Kulluk lichtbeschadigd. Door open luiken zou zeewater naar binnen lopen. Alle generatoren zijn door water uitgeschakeld, maar vrijdag zijn draagbare generatoren aan borod gebracht. Of het lukt om de Kulluk weer zeewaardig te krijgen hangt vooral af van de toestand waarin de romp verkeert.


Shell wil vastgelopen boorschip lostrekken. (Foto: Novum)

Pakistan beschuldigt India van oversteken grens

Pakistan beschuldigt India ervan de grens in het betwiste gebied Kashmir te hebben overgestoken. Bij schermutselingen zou een Pakistaanse soldaat zijn omgekomen. Pakistan stelt dat India bij een inval een soldaat heeft omgebracht. Volgens India hebben Indiase soldaten alleen naar het Pakistaanse gebied geschoten als vergelding voor een mortieraanval waarbij een huis werd vernietigd.

De beschuldiging van een inval die resulteert in een dode is zeldzaam in het gebied. In Kashmir is al tien jaar een staakt-het-vuren van kracht. De strijdbijl ligt echter niet diep begraven. De twee landen, ieder uitgerust met nucleaire wapens, hebben in het verleden al twee grote oorlogen gevoerd om Kashmir.

Bij het incident is volgens het Pakistaanse leger naast een dode ook een zwaargewonde gevallen. De soldaten zouden nog altijd op elkaar aan het schieten zijn nadat Indiase soldaten een inval hadden gedaan in de sector Haji Pir en de controlepost Sawan Patra hadden overvallen.

Het gaat om een afgelegen gebied in de bergtoppen van de Himalaya. Volgens een woordvoerder van het Indiase leger hebben Pakistaanse soldaten zonder aanleiding met automatische wapens en mortieren Indiase controleposten bestookt. Daarbij zou een huis van Indiase burgers zijn vernietigd.

"We hebben de aanval alleen met schoten beantwoord", zegt een woordvoerder. "Het gaat duidelijk om een poging om militanten de gelegenheid te geven ons gebied binnen te dringen." India beschuldigt Pakistan er vaak van militanten naar het Indiase deel van Kashmir te sturen. Dit soort schermutselingen zou vooral zijn bedoeld om de militanten in staat te stellen het gebied ongezien binnen te komen.

Kashmir is een bergachtig gebied in het noorden van India en Pakistan waar tientallen jaren om is gevochten. Beide landen stellen dat het hele gebied hen toebehoort. Sinds 2003 is een staakt-het-vuren van kracht. De landen beschuldigen elkaar er regelmatig van het staakt-het-vuren te schenden door te schieten of mortiergranaten over de grens te werpen, maar de beschuldiging dat troepen de grens hebben overgestoken wordt zelden geuit.

Chinese stad zonder water door chemisch lek

In de Chinese stad Handan is zaterdag het water afgesloten omdat industriële chemicaliën een rivier hebben besmet. De autoriteiten in de noordelijke stad in de provincie Hebei zeggen dat door een ongeluk in de naastgelegen provincie Shanxi verontreinigde stoffen de rivier instroomden.

Het is niet bekend hoeveel inwoners zonder water zitten. In de stad en de omliggende gebieden wonen negen miljoen mensen. Het Chinese staatspersbureau Xinhua zei zondag dat door een losse afvoerklep in een chemische fabriek bijna negen ton van de chemische stof aniline in de rivier is beland.

Nog eens dertig ton is opgenomen in een reservoir dat niet meer werd gebruikt. Aniline wordt gebruikt bij de productie van polyurethaan en kan giftig zijn voor de mens.

FOK! wat een weer...Wat motregen

Goedemorgen! Er is veel bewolking en er valt vooral in de ochtend op veel plaatsen motregen. Later op de dag wordt het overwegend droog, maar het blijft helaas op de meeste plaatsen gewoon bewolkt.

Het is mogelijk dat er vanmiddag in het noorden een paar opklaringen voorkomen, maar ook daar zal de bewolking wel de boventoon blijven voeren. Op de meeste plaatsen is het dus wéér een zonloze dag en dit zal ook nog niet de laatste in deze reeks zijn. De temperatuur loopt vandaag op naar ongeveer 9 graden. Het gaat vandaag wel wat harder waaien en misschien dat er op de Waddeneilanden even een windkracht 6 komt te staan. Ook de komende dagen verlopen bewolkt en vrij zacht.

In Duitsland krijgen de weersystemen die boven Europa hangen altijd een naam. Het hogedrukgebied waar wij mee te maken hebben is Xerxes genoemd, terwijl het lagedrukgebied Alfredo enorme hoeveelheden regen in het zuidoosten van Duitsland bracht. Verder vinden we op de Europese weerkaart nog Boris en Udine terug. Hogedrukgebieden krijgen dit jaar een vrouwelijke naam en de mannen zorgen dit jaar voor alle regenbuien. De heren hoeven gelukkig niet bang te zijn, want elk jaar wordt dit weer omgedraaid.

Nederland
:Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

KleurenfestijnKlapMongeaul kwam in Portugal een heleboel prachtige kleuren tegen!



Onder absolute nulpunt is het warmer

Zoals de meeste lezers heeft uw nederige verslaggever op school geleerd dat de temperatuur niet onder het absolute nulpunt, -273,15 graden Celsius of 0 graden Kelvin, kan zakken. Groot was dan ook zijn verbazing toen hij las dat enkele wetenschappers een temperatuur hadden weten te bereiken die daaronder ligt. Sterker nog, de stof was bij die temperatuur heter dan bij enige positieve temperatuur.

Om uit te leggen hoe hen dat lukte, moeten we eerst wat achtergrond geven over hoe temperaturen gemeten worden. Dat gebeurt namelijk aan de hand van de snelheid waarmee atomen bewegen. Hoe sneller de deeltjes bewegen, des te hoger de temperatuur. Het absolute nulpunt kan dan ook eenvoudig afgeleid worden: dat is het moment waarop de deeltjes stilstaan.

Maar de atomen bewegen niet allemaal even snel. Sommige deeltjes bewegen heel snel, terwijl andere weer heel langzaam bewegen. De langzame deeltjes zijn daarbij in de meerderheid. De verdeling tussen de twee heet in de wetenschapswereld de Boltzmann-verdeling.

Nu is het de onderzoekers van de Ludwig-Maximilians University Munich en het Max Planck-instituut gelukt om deze Boltzmann-verdeling om te draaien, waardoor weinig deeltjes langzaam zijn, en de meerderheid snel. In essentie geeft deze inversie hen dit een negatieve temperatuur, want de omgekeerde Boltzmann-verdeling is dé indicator van negatieve temperaturen. Maar, zegt onderzoeker Ulrich Schneider, de substantie is niet kouder dan een substantie op 0 Kelvin, maar heter.

Om dat te begrijpen moeten we naar de andere kant van de temperatuurschaal kijken. Als op 0 Kelvin, dat wil zeggen met nul energie, de verhouding tussen snelle en langzame deeltjes 0% tegen 100% is, dan is de verdeling aan het andere eind, bij oneindige energie 50% tegen 50%.

Wat je hieruit wellicht opmaakt, is dat Schneider en z'n collega Emmanuel Bloch over de 50/50 verdeling zijn gegaan, en dus meer dan oneindig energie aan de deeltjes hebben weten te geven! Nu is dat natuurlijk onmogelijk. Hoe hebben ze die verhouding dan toch bereikt?

Dat is ze gelukt door deeltjes met moderne laboratoriumtechnieken in zo'n toestand te krijgen dat hun maximumenergie lager kwam te liggen dan oneindig. Daarna brachten de onderzoekers de deeltjes tot aan hun maximumenergie, waardoor de deeltjes een temperatuur van enkele miljardsten onder het absolute nulpunt kregen.

Schneider concludeert: "Het is zelfs nog heter dan enige positieve temperatuur - de temperatuurschaal stopt simpelweg niet bij oneindig, maar springt in plaats daarvan."

Je zult je nu wellicht afvragen wat voor nut dat zou kunnen hebben. Ook dat hebben de onderzoekers weten te beantwoorden. Zo zouden ze daarmee een verbrandingsmotor met meer dan 100% efficiëntie kunnen bouwen. Nu gaat een deel van de energie van de brandstof over in warmte van de motor. Maar als die is gemaakt uit een nog warmere stof, neemt de motor geen energie op, maar geeft het juist af.

Tenslotte moet nog bemerkt worden dat het bovenstaande een versimpeling van een versimpeling is. Zo is er geen binaire tegenstelling van snelle en langzame deeltjes, maar is dat een geleidelijke verdeling. Eenieder die geïnteresseerd is geraakt door bovenstaande, raad ik dan ook van harte aan om het originele artikel te lezen.

Hansel and Gretel: Witch Hunters trailer

Voor de film Hansel and Gretel: Witchhunters is een red-band trailer verschenen. Jeremy Renner en Gemma Arterton geven gestalte aan de, inmiddels volwassen, broer en zus. Regisseur van het project is Tommy Wirkola, die ons eerder trakteerde op Dead Snow, een geslaagde horror vol Nazi-zombies uit Noorwegen. De keuze voor een kindersprookje als nieuw project is daarop een logisch vervolg.

Dat dit een NSFW-trailer is moge duidelijk zijn. Hansel en Gretel zijn succesvolle carrières als heksenjagers gestart, en op medelijden hoeven de toverkollen absoluut niet te rekenen: de koppen rollen en het bloed spuit in het rond. Dat het jeugdtrauma zijn sporen heeft nagelaten is in de trailer goed te merken. Met Gretel valt absoluut niet te sollen en Hansel heeft nu ook door dat ook de verlokkingen van 'snoepjes' zelden leiden tot een goed einde. Overigens heeft ook Famke Janssen een rol als heks in deze film weten te bemachtigen. Zeker een zure mat waarover je je nog tweemaal bedenkt voordat je hem laat liggen.

Het overgieten van klassieke sprookjes met een luguber sausje is momenteel in opmars in Hollywood. Zo zijn de afgelopen jaren sneeuwwitje en roodkapje (Snow White and the Huntsmen & Red Riding Hood respectievelijk) ten prooi gevallen aan Hollywoods bloeddorstigheid. Dit jaar valt die eer ten beurt aan de snoepkonten en eveneens aan Sjaak met zijn lange bonenstaak (Jack the Giant Slayer). Het zal dan ook niet lang duren voordat elk sprookje door de mangel is gehaald. Aan de andere kant, eenieder met een goed geheugen kan zich de macabere toon van vele van deze sprookjes in hun originele vorm nog wel herinneren. De uitwerkingen hiervan is op zijn minst interessant te noemen.

Kijk voor de uitwerking van de Duitse snoepertjes zelf de red-band trailer

Hansel and Gretel: Witch Hunters draait vanaf 28 februari in de Nederlandse bioscopen.

Ancelotti: "PSG heeft Balotelli niet nodig"

Mario Balotelli is een veelbesproken speler bij de transfergeruchten. Eén ding is zeker: bij Paris Saint-Germain hoeft hij niet aan te kloppen. De opvliegende Italiaan lag deze week in de clinch met trainer Roberto Mancini bij zijn club Manchester City.

Het gerucht dat hij de Engelse club ging verlaten, werd daardoor flink aangesterkt. Onder andere AC Milan en Paris Saint-Germain werden genoemd. In de Franse hoofdstad is hij echter niet nodig, meldt trainer Carlo Ancelotti. "Vandaag de dag met Ibra (Zlatan Ibrahimovic, red.) op die positie, zijn we de komende jaren voorzien in de aanval. Ik denk niet dat we Balotelli nodig hebben", vertelde de Italiaan aan diverse media.

"Balotelli is een geweldige speler, hij en Ibra zijn vergelijkbaar. Maar daar gaat het niet om. We hebben Ezequiel Lavezzi, Kevin Gameiro en Jérémy Ménez die ook voldoen." Ancelotti liet ook nog zijn licht schijnen over het incident op de training van Manchester City. "Ik denk niet dat het zo erg was als de kranten ervan maakten. Ik kan Balotelli niet als persoon inschatten, alleen als speler en wat dat betreft is het een goede spits."

Agüero heeft scheurtje in hamstring

Manchester City lijkt het voorlopig te moeten stellen zonder Sergio Agüero. De 24-jarige aanvaller kampt met een scheurtje in zijn hamstring. Die blessure liep hij nieuwjaarsdag op tijdens het met 3-0 gewonnen duel tegen Stoke City. Hoe lang Agüero precies is uitgeschakeld, is nog niet duidelijk.

"Om zo goed mogelijk te herstellen ben ik naar Italië gereisd, waar een specialist mij zal behandelen", laat de Argentijn zaterdag weten op Twitter. Trainer Roberto Mancini hoopte zijn speler volgende week zondag tegen Arsenal weer te kunnen gebruiken, maar die kans is klein.

Zonder Agüero won Manchester City zaterdag eenvoudig met 3-0 van Watford in de derde ronde van de FA Cup.


Agüero heeft scheurtje in hamstring (Foto: Novum)

[Primera División] Deportivo hekkensluiter af

Deportivo la Coruña heeft de rode lantaarn in de Primera División zaterdag overgedaan aan Osasuna. In de eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer Domingos Paciencia won Deportivo verrassend met 1-0 van Málaga, dat vierde staat. Pizzi maakte twaalf minuten na rust het enige doelpunt voor de thuisploeg.

Voor Deportivo is het pas de derde overwinning van het seizoen en de eerste in ruim twee maanden tijd. Osasuna ging met 1-0 onderuit bij Sevilla. De ploeg uit Pamplona heeft nu één punt achterstand op Celta de Vigo, Espanyol en Deportivo.

Levante won thuis met 3-1 van Athletic Bilbao. Aritz Aduriz opende de score voor de Basken, maar via Christian Lell, Vicente Iborra en Nabil el Zhar trok de thuisploeg aan het langste eind. Nummer zes Levante houdt Valencia drie punten achter zich. De stadgenoot boekte een 2-1 zege op Granada door treffers van Jonas en Pablo Piatti.

Dubbele zege Ter Mors en Kerstholt

Jorien ter Mors en Niels Kerstholt hebben op de eerste dag van de NK shorttrack in Amsterdam hun kandidatuur voor de nationale titel meteen gesteld. Ze wonnen zaterdagavond zowel de 1500 als de 500 meter.

De Twentse, ook goed als langebaanschaatsster, demarreerde in de finale van openingsafstand direct na de start en zette haar concurrentes op een ronde. Rianne de Vries won in de sprint om het zilver van Yara van Kerkhof. Op het sprintnummer reed de 23-jarige ter Mors van begin tot eind voorop. Met een tijd van 44,055 miste ze het Nederlands record maar net. Sanne van Kerkhof, die zich vooral richt op de 500, werd tweede gevolgd door zus Yara.

Kerstholt had zaterdagavond op de 1500 meter tot het slot tegenstand te duchten, wat de spanning zeer ten goede kwam. Hij bleef uiteindelijk van kop af Freek van der Wart en Europees kampioen Sjinkie Knegt voor. Op de kortste afstand versloeg de favoriet uit Utrecht Daan Breeuwsma en Knegt. Ook op dit onderdeel werd heel hard gereden, getuige de winnende tijd van 41,515.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.