FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 januari 2013

RB9 mogelijk niet op tijd af voor wintertest

Red Bull Racing heeft aangegeven mogelijk niet op tijd klaar te zijn met de Red Bull RB9 voor de eerste wintertest in februari. De ontwikkeling van de nieuwe bolide zou vertraging hebben opgelopen vanwege de doorontwikkeling van de RB8 tot laat in het seizoen.

Technisch directeur Adrian Newey vond het één van de lastigste seizoenen tot nu toe. "We moesten druk blijven zetten, waardoor het erg lastig was om tegelijkertijd nieuwe ontwikkelingen te introduceren en de wagen van 2013 uit te werken. Dit heeft de planning van de nieuwe bolide meer onder druk gezet dan we hadden gewild." Volgens een verslaggever van de BBC zal Red Bull volgende week bekendmaken of de RB9 op tijd klaar zal zijn voor de eerste testdag in Jerez op 5 februari.

[Dakar] De Rooy wint eerste etappe

Gerard de Rooy is de Dakar 2013 goed begonnen. De Nederlandse trucker zette in het dertien kilometer lange rondje rond Pisco met 8.46 minuten de snelste tijd neer, zestien tellen sneller dan IVECO-teamgenoot Hans Stacey. Ales Loprais snelde in zijn Tatra naar de derde tijd.

De Nederlanders zijn de eerste etappe goed begonnen, want ook Marcel van Vliet (vierde), Peter Versluis (zesde) en Martin van den Brink (zevende) haalden de top tien. Tussen hun in eindigde Kamaz-rijder Eduard Nikolaev als vijfde op een halve minuut van De Rooy.

De tweede etappe wordt wederom rond Pisco verreden. Na een verbindingsroute van 85 kilometer krijgen de coureurs een proef van 242 kilometer voor hun kiezen.

[BDO WK] O'Shea de baas over Walton

De Runner-up van vorig jaar Tony O’Shea is goed begonnen aan de Lakeside. John Walton had met 3-0 niets tegen hem in te brengen.

Hoewel in de eerste set alle legs nog met de darts meegingen, hoefde Silverback zich in set twee en drie maar licht in te spannen om ook deze op zijn naam te schrijven. Op het beslissende moment liet hij de klasse zien die hem vorig jaar tot de eindstrijd had geleid. Daarin verloor hij van de reeds uitgeschakelde Christian Kist.

O’Shea treft in de tweede ronde de winnaar van de partij tussen de Schot Gary Stone en de Engelsman Steve Douglas.

Bob de Vries oppermachtig in Alkmaar

Bob de Vries heeft in Alkmaar de dertiende marathon in de strijd om de KPN Cup op zijn naam geschreven. De schaatser van de BAM formatie slaagde er als enige in een rondje voorsprong te nemen op het peloton.

De Vries deed in de voorgaande marathons veel werk voor de ploeg en liet voor de wedstrijd weten dat er nu ook wel eens voor hem gereden mocht worden. Hij werd op zijn wenken bediend. Nadat hij bijna een ronde voorsprong had lieten ploeggenoten Arjan Stroetinga en Robert Bovenhuis zich afzakken om De Vries op te halen. "Dat tekent onze ploeg”, aldus De Vries. "We rijden voor elkaar, doen het allemaal samen. Dan weet je dat ook voor jou de kansen komen."

De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door De Vries zijn ploeggenoot Christijn Groeneveld, de Belg Bart Swings werd derde. In het klassement behield Groeneveld de leiding.

[Dakar] Sainz deelt eerste tikje uit

Carlos Sainz heeft het eerste tikje in de Dakar editie 2013 uitgedeeld. De Spanjaard snelde in de dertien kilometer lange proloog rond Pisco. De Spanjaard reed naar een tijd van 7.40 minuten en was hiermee acht tellen sneller dan de Argentijn Lucio Ezequiel Alvarez. Op tien tellen van de winnaar eindigden Nasser Al-Attiyah en Guerlain Chicherit gedeeld derde.

Beste Nederlander was Peter van Merksteijn met een zestiende plaats op 48 seconden van Sainz. Erik Wevers en Erik van Loon eindigden op respectievelijk plaats 23 en 31 hier vlak achter. Niet voor iedereen verliep het goed, want Tim Coronel verloor zeventien minuten door problemen. Ook favoriet Robbie Gordon leverde tien minuten in, mogelijk door versnellingsbakproblemen.

Voor het algemeen klassement wordt door de organisatie vanwege de lengte een correctiefactor toegepast. Voor de auto's is dat een factor drie, waardoor de tijden met drie vermenigvuldigd worden en Sainz dus een voorsprong van 24 seconden op zijn naaste belager heeft. Voor onder meer Gordon en Coronel zijn de druiven zuur, want zij staan hierdoor al op een grote achterstand.

Anglicanen: bisschop mag homo zijn

Door de discussie over het homohuwelijk zou men nog bijna gaan vergeten dat de meeste kerken op andere vlakken ook niet erg homovriendelijk zijn. Terwijl de katholieke kerk regelmatig haat en leugens over homoseksuelen verspreidt, en veel islamieten nog in het 'doodt hen!'-stadium zitten, laat de Anglicaanse kerk zien wél met de tijd mee te willen.

Terwijl er in het VK momenteel een strijd woedt tussen de overheid en de kerk over het homohuwelijk, heeft de Anglicaanse staatskerk besloten dat homo's best bisschop mogen worden. De discussie werd intern al sinds 2003 gevoerd, toen de openlijk homoseksuele priester Jeffrey John op het punt stond tot bisschop van Reading te worden.

Conservatieven protesteerden tegen de aanstelling, waarna die werd afgeblazen. Nu heeft het Huis van Bisschoppen besloten dat homoseksuele bisschoppen toegestaan kunnen worden onder dezelfde voorwaarde waarop ze al een zevental jaren homoseksuelen in het lagere clerus toestaan: ze moeten namelijk wel het celibaat aanhouden.

Bisschop van Norwich Graham James zei dat het oneerlijk zou zijn om mensen uit te sluiten die 'proberen volledig in overeenstemming te leven met de leer van de kerk op het gebied van seksuele ethiek of andere gebieden van het persoonlijke leven en de persoonlijke discipline'.

Zoals te verwachten valt zijn de conservatieven het er niet mee eens. Zij vinden dat het een ernstige breuk met de doctrines van de kerk is, en willen dat de algemene synode, een kerkvergadering waarin alle geledingen van de kerk vertegenwoordigd worden, een uitspraak doet over de kwestie.

Zoals minder te verwachten valt, zijn ook progressieven niet geheel te spreken over het besluit. Colin Coward, voorzitter van een groep die volledige integratie van de LGTB's in de kerk nastreeft, zegt dat de meerderheid van het volk de beslissing 'lachwekkend' zal vinden. Hij zegt dat dat het verplichten tot celibaat fout is: "Jezus, de Heilige Geest, predikt erg liefdevolle en trouwe relaties waarin mensen hun liefde vleselijk uitdrukken, en dat staat in de Bijbel."

Ondertussen dreigt er door deze pro-homostandpunten een schisma binnen de Anglicaanse kerk. Minder ontwikkelde aanhangers in minder ontwikkelde gebieden als Afrika en de VS zijn de zogenaamde Gafcon-beweging begonnen. Dat houdt in dat conservatieve kerkelijke provincies onafhankelijk van de centrale leiding zijn gaan functioneren.


En weer eens lopen ze achter op het o zo progressieve Nederland

Blamage Reims in Franse beker

Voor Stade Reims zit het toernooi om de Franse nationale beker er alweer op. De club uit Ligue 1 ging verassend onderuit tegen Plabennec, uitkomend in de vierde divisie.

Reims verloor de wedstrijd met 1-0. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt Steven Coat na een klein half uur spelen. Ook Ajaccio slaagde er niet in de laatste 32 te halen. Tegen FC Rouen verloor het na een 1-1 eindstand na strafschoppen. Andere ploegen uit de hoogste afdeling wisten, weliswaar moeizaam, wel te winnen. Evian klopte na strafschoppen Amiens terwijl Toulouse, Sochaux en Troyes hun  uitwedstrijden tegen povere tegenstanders wonnen met een schamele 0-1.

Schippers: we kunnen niet de hele wereld bellen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ziet het niet zitten om elke keer dat sprake is van een disfunctionerende arts de 'hele wereld' te bellen. In Nieuwsuur gaf ze zaterdagavond aan dat dat geen doen is met 'al die artsen die de fout in gaan' die overal ter wereld op kunnen duiken. Op Europees niveau moet er volgens haar echter in ieder geval een waarschuwingssysteem komen voor inspecties.

Schippers zei zaterdagavond het vreselijk te vinden dat de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur als arts-assistent in een Duitse kliniek werkte. "Ik vind het echt vreselijk dat mensen die prutswerk afleveren waar patiënten van afhankelijk zijn en tegen wie in Nederland sancties zijn ondernomen, gewoon in een ander land kunnen werken. We delen in Europa de diploma's met elkaar, ik vind dat we ook de sancties met elkaar moeten delen."

De minister gaf aan dat het erg lastig is om Duitsland te waarschuwen voor een disfunctionerende arts. Volgens haar wordt in Duitsland geïnspecteerd op deelstaatniveau en delen die deelstaten vanwege strikte privacywetgeving nauwelijks informatie met elkaar.

Schippers gaf verder ook aan dat het ziekenhuis volgens haar de achtergrond van Jansen Steur beter had moeten checken. "Het ziekenhuis had zijn naam maar een keer in hoeven toetsen in google." Als een gerenommeerde arts als arts-assistent in een ziekenhuis wil werken, moet volgens de minister daarbij een alarmbel gaan rinkelen bij zo'n kliniek.

Zaterdag werd verder opgeroepen Jansen Steur toch voor een tuchtrechter te slepen. De omstreden neuroloog gooide het een paar jaar geleden op een deal met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ): hij schreef zich uit uit het zogenoemde BIG-register, en de IGZ sleepte hem in ruil daarvoor niet voor de tuchtrechter.

Schippers zei hierover dat in het tuchtrecht de zwaarste straf is dat iemand uit het register wordt geschrapt. "En daar staat hij niet meer in. Iedereen die dat register checkt, weet dat hij niet meer als arts kan functioneren."

Politie rukt uit naar huis Brad en Angelina

De politie is vrijdagavond per auto en helikopter uitgerukt naar de woning van Brad Pitt en Angelina Jolie in Hollywood. In de woning was een 'paniekknop' ingedrukt, meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ op basis van bronnen.

Uiteindelijk bleek er niets aan de hand: een van de kinderen van het bekende acteurskoppel had de knop per ongeluk ingedrukt. Brad en Angelina waren overigens niet aanwezig toen de politie arriveerde. De agenten werden te woord gestaan door een kindermeisje.

[BDO WK] Ook Van de Pas strandt in eerste ronde Lakeside

Na Christian Kist is ook Benito van de Pas er niet in geslaagd de tweede ronde van de Lakeside te bereiken. De Engelsman Darryl Fitton was in een spannende 5-setter iets te sterk voor de Tilburger.

In de eerste drie sets kon Van de Pas het hoge niveau van zijn opponent bijbenen door een aantal knappe finishes te gooien. Zo bezorgde een 100-finish hem een break in set drie terwijl The Dazzler met vier pijlen in de hand faalde op tops. In set vier trakteerde Fitton het publiek op een 12- en tweemaal een 15-darter waarmee hij een beslissende vijfde set forceerde.

In die laatste set behielden Van de Pas en Fitton beiden tweemaal hun eigen leg, waarna Fitton in de vijfde leg als eerste een break wist te plaatsen. Met drie pijlen voor de dubbel verzuimde Fiton zijn eigen leg te behouden en daarmee de wedstrijd te beslissen. Van de Pas trok met een finish van 72 knap de stand weer gelijk. In de twee daaropvolgende legs was Fitton scorend wederom de baas. Met de Nederlander op grote afstand kon Fitton ditmaal de beslissende dubbels wel vinden.

[Dakar] Coureur Verhoeven grijpt naast etappezege

Motorcoureur Frans Verhoeven is zaterdag voortvarend begonnen aan de Dakar Rally. De Brabander eindigde op zijn Yamaha als tweede in de eerste etappe, een korte proef van dertien kilometer nabij Pisco in Peru. Hij gaf slechts een seconde toe op de Chileense winnaar Francisco Lopez.

De coureurs waren eerder zaterdag in Lima vertrokken voor een verbindingsroute over 250 kilometer. Het is de 34e editie van de woestijnrally, die nu voor het vijfde jaar op rij door Zuid-Amerika voert.

Man stopt handgranaat in glas cola

Explosievendeskundigen hebben zaterdag vier oude verroeste handgranaten in Lent laten ontploffen. Een 21-jarige man uit Lent had de handgranaten uit vermoedelijk de Tweede Wereldoorlog gevonden in Berg en Dal en ze mee naar huis genomen. Een van de handgranaten had hij in cola gelegd om te ontroesten. "Dat is heel erg gevaarlijk", zegt een politiewoordvoerder.

De andere mensen in de woning van de 21-jarige voelden zich volgens de zegsvrouw toch niet zo fijn bij de actie van de man. Uiteindelijk werd besloten de handgranaten buiten te leggen en de politie te bellen. De politie schakelde explosievendeskundigen in, die de handgranaten heeft meegenomen en ze op een braakliggend stuk terrein tot ontploffing heeft gebracht.

Ook hebben ze de 21-jarige man even stevig toegesproken, aldus de politiewoordvoerder. "Het in een glas stoppen van een verroeste handgranaat is helemaal bloedlink. Hij had kunnen exploderen."

Olde Heuvel na dertien maanden absentie terug

Wouter Olde Heuvel heeft zaterdag voor het eerst in dertien maanden weer een wedstrijd geschaatst. De rijder van TVM noteerde in Thialf op de 3000 meter een tijd van 3.49,43 minuten. Een knieblessure hield hem lang aan de kant. "Ik was best wel zenuwachtig", zegt hij op de website van zijn ploeg. "Maar achteraf viel het me mee."

"Ik ben opgelucht. Ik kan weer verder bouwen", aldus de 26-jarige Olde Heuvel. De Nederlands kampioen allround van 2010 en 2011 vertrekt woensdag met ploeggenoot Douwe de Vries voor een trainingsstage naar het Spaanse eiland Tenerife.


Olde Heuvel na dertien maanden absentie terug (Foto: Novum)

'Britse premier houdt EU-speech in Nederland'

De Britse premier David Cameron komt naar Nederland om een belangrijke speech te houden over de relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Dat schreef de Britse krant The Times zaterdag.

Het gaat om een langverwachte kritische toespraak, die naar verwachting later deze maand plaatsvindt. Cameron heeft forse kritiek op de manier waarop de Europese Unie opereert. Volgens verschillende Britse media wil de premier onder meer pleiten voor minder zeggenschap voor Brussel. Het opzeggen van het EU-lidmaatschap gaat hem nu echter te ver, schreven de media.

'Britse premier houdt EU-speech in Nederland'
'Britse premier houdt EU-speech in Nederland' (Foto: ANP)

Justin Bieber betrapt met joint

Justin Bieber is betrapt met een joint. Op foto's in handen van de Amerikaanse entertainmentsite TMZ staat de jonge zanger met een joint tussen zijn vingers. De foto's zijn volgens TMZ woensdag gemaakt, een dag nadat een fotograaf om het leven kwam tijdens het fotograferen van de auto van de tienerster.

Bieber rookte de joint op een feest in een hotel in Newport Beach in Californië. Een van de beste vrienden van Bieber, de 19-jarige rapper Lil Twist die in de Ferrari van Bieber reed toen de paparazzo om het leven kwam, zou samen met zijn broer de joints hebben gemaakt.

Tijdens het feest zou Bieber verder hebben aangegeven dat hij erg moe was, omdat hij de laatste tijd vaak tot laat is opgebleven. Verder zou een meisje net als de tienerster in de hotelkamer hebben geslapen. Het zou hierbij niet gaan om actrice en zangeres Selena Gomez. Of Gomez en Bieber nog een relatie hebben, is onduidelijk. Ook is onbekend of Bieber en het meisje, dat net als de jonge zanger in de hotelkamer heeft overnacht, het met elkaar hebben aangelegd.

Assad houdt zondag tv-toespraak

President Bashar al-Assad van Syrië houdt zondag een tv-toespraak. Dit heeft de staatstelevisie van het Arabische land zaterdag gemeld. Het is voor het eerst in weken dat het staatshoofd een openbare redevoering houdt.

In Syrië woedt sinds maart 2011 een burgeroorlog die volgens de VN al aan meer dan 60.000 mensen het leven heeft gekost. Bemiddelingspogingen van de internationale gemeenschap hebben niets opgeleverd.

Assad zal zondag spreken over 'ontwikkelingen in Syrië en in de regio', aldus de aankondiging.

Assad houdt zondag tv-toespraak
Assad houdt zondag tv-toespraak (Foto: ANP)

[FA Cup] Manchester United op herhaling door Van Persie

Manchester United heeft met veel geluk een replay uit het vuur gesleept in de FA Cup tegen West Ham United. Robin van Persie redde zijn ploeg.

Manchester United (met Alexander Büttner in de basis en Robin van Persie op de bank) had de eerste helft het meeste balbezit, maar West Ham deed niet onder voor de koploper van de Premier League. Na twaalf minuten kwam United zelfs met de schrik vrij toen Paul Scholes een inzet van Alau Diarra van de lijn haalde.

Na 23 minuten wist United als eerste te scoren. Javier 'Chicarito' Hernández gaf een voorzet in de zestien die ineens werd binnengeschoten door Tom Cleverley. Maar vier minuten later kwam West Ham alweer langszij, toen James Collins een voorzet van de recent aangekochte Joe Cole binnenkopte.

Tot aan bijna een uur spelen waren er weinig grote kansen. Na 59 minuten kopieerde West Ham echter de 1-1. Opnieuw was het Joe Cole die een voorzet de zestien inbracht, en opnieuw was het James Collins die de bal knap achter David de Gea kopte in de lange hoek.

Acht minuten na de 2-1 kwam Robin van Persie in de ploeg voor Hernández. En in de eerste minuut van de blessuretijd schonk hij United veel opluchting. Ryan Giggs speelde een diepe pass op de Nederlander die de bal ineens doodlegde met zijn voet, een tikje vooruit speelde, en de bal met rechts in de lange hoek schoof.

Door het gelijkspel gaan beide ploegen op herhaling op Old Trafford. De speeldatum hiervoor is 16 januari.

Zoveelste Al-Qaida-kopstuk dood

Een belangrijke medewerker van het hoofd van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida is vorige week bij een actie van het Algerijnse leger gedood, meldt de Algerijnse krant El Watan zaterdag.

Izza Rezki, financieel adviseur van Abdelmalek Droukdel, was een van de zeven opstandelingen die bij de legeractie op nieuwjaarsdag werden gedood, schrijft El Watan op basis van anonieme bronnen bij de veiligheidsdiensen.

De Algerijnse autoriteiten geven geen commentaar op het bericht. Het Algerijnse ministerie van defensie maakte de operatie dinsdag bekend, maar zei alleen dat er leden van een terroristische groep waren gedood. Omdat de Algerijnse overheid zelden iets meldt over de strijd met Al-Qaida in de Islamitische Maghreb, maakte de mededeling wel duidelijk dat het een belangrijke operatie betrof.

AQIM heeft zijn hoofdbasis in Algerije, maar strekt zijn tentakels ook uit in de Sahel-regio, met ontvoeringen van westerlingen en de verovering van delen van het noorden van Mali.

Del Toro gebruikt GLaDOS in nieuwe film

In december van vorig jaar bracht regisseur Benicio Del Toro een trailer uit van Pacific Rim. Het viel toen al op dat er een bekende stem is gebruikt in de film, namelijk die van Portals GLaDOS. Ondanks het feit dat Valve geen rechten heeft op stemactrice Ellen McLain, is het toch af te vragen of Del Toro hier toestemming voor had.

Wat blijkt nu? Del Toro heeft zelfs toestemming gevraagd en gekregen van Valve om de stem van GLaDOS (of in dit geval McLain) te gebruiken in de film. Kennelijk is Del Toro een groot fan van Portal en stond hij erop om de stem van McLain te gebruiken. "I wanted very much to have her, because I'm a big Portal fan. But just as a wink. She's not cake-obsessed." 


Bekijk de trailer hieronder en luister naar de wonderlijke klanken van GLaDOS.

Neusoperatie voor Wüst na het seizoen

Ireen Wüst zal na het seizoen een operatie aan haar neus ondergaan. Dit besluit heeft ze genomen nadat ze eerder deze week opnieuw last kreeg van een infectie in de neusholten. "Mijn neusslijmvlies is momenteel zò gevoelig dat ik bij het minste of geringste weer ziek ben. Daarom ga ik in maart onder het mes."

Bij de ingreep zal onder meer een stukje neusschelp worden weggebrand zodat het euvel niet meer terugkomt. De kopvrouw van TVM moest afgelpoen woensdag door ziekte deelname de skate-off op de 1500 meter laten schieten. Zaterdag tijdens het NK Sprint was ze wel een klasse apart op de 1000 meter. Die won ze glansrijk, waardoor ze derde in de tussenstand staat.

THQ heeft vijf potentiële kopers

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat THQ van de NASDAQ is afgehaald. Zolang er een proces draait omtrent het faillissement van het bedrijf, kan deze niet terug naar de beurs. Vandaag komt het eerste nieuws naar buiten van de rechtszaak waarin bekend is gemaakt dat er vijf potentiële kopers zijn voor het bedrijf.

Een aantal bedrijven is geïnteresseerd in delen van het bedrijf; andere bedrijven willen THQ als geheel overnemen. Onder andere Warner Bros. is bereid om het bedrijf over te kopen. Deze week zou er echter ook al een bod op tafel zijn gelegd van investeerders van  Clearlake Capital, maar dat schijnt nog niet helemaal rond te zijn. Aandeelhouders van THQ willen de 30 dagen 'approval window' afwachten om te kijken of er nog meer bedrijven geïnteresseerd zijn. De rechter heeft besloten om het proces te verlaten naar maandag zolang alle partijen nog geen besluit hebben genomen.

Gerritsen in tranen na baaldag

De tranen gingen over de wangen van Annette Gerritsen toen ze de pers te woord stond. "Ik dacht dat het wel de goede kant op ging, maar dit is echt balen." Op de 500 meter werd ze negende en op de kilometer kwam ze niet verder dan een 12de plaats. 

"Ik heb niet de energie om de races aan te vallen. Ik merk dat mijn lichaam het nog niet wil", legde ze uit. Ze wist in de aanloop naar het KPN NK al wel dat ze niet in goede vorm verkeerde, maar wilde daar niet te veel aan denken. "Je wil niet aan je twijfel toegeven. Je hoopt boven jezelf uit te kunnen stijgen."

Gerritsen kampt nog altijd met de naweeën van een virusinfectie. De afgelopen maanden ging de vorm van Gerritsen hierdoor voortdurend op en neer. "Het virus heeft lang door mijn lichaam gezworven. Ik weet niet waarom ik nu steeds een terugslag krijg. Dat is ook voor Jac heel lastig, want mijn lichaam reageert niet zoals het moet."

Ondanks alles blijft de rijdster van Activia strijdbaar. "Ik moet dit nu accepteren, goed herstellen, naar de fysio en een knuffel halen bij mijn ouders", stelde ze toen haar tranen opgedroogd waren. "Ik ga me morgen richten op een World Cup-plek op de 500 meter."

Gasquet verslaat Davydenko in finale Doha

Richard Gasquet heeft zaterdag het ATP-toernooi in Doha op zijn naam geschreven. De als tweede geplaatste Fransman was in de finale met 3-6, 7-6 (4) en 6-3 te sterk voor de Rus Nikolay Davydenko, die in de halve eindstrijd nog de Spaanse favoriet David Ferrer naar huis stuurde. Gasquet kwam in de tweede set terug van een breekachterstand.

Voor de 26-jarige nummer tien van de wereld is het de achtste titel in zijn loopbaan. Vorig jaar was zijn landgenoot Jo-Wilfried Tsonga nog de beste in de Qatarese hoofdstad.

In Chennai staan de Serviër Janko Tipsarevic en de Spanjaard Roberto Bautista Agut zondag tegenover elkaar in de finale. De als tweede geplaatste Tipsarevic ontdeed zich in drie sets van de Sloveen Aljaz Bedene met 4-6, 6-2 en 6-2. Bautista Agut rekende met 3-6, 6-1 en 6-4 af met de Fransman Benoît Paire, de nummer vijf van de plaatsingslijst.


Gasquet verslaat Davydenko in finale Doha (Foto: Novum)

Spanje troeft Servië af in finale Hopman Cup

Anabel Medina Garrigues en Fernando Verdasco hebben Spanje zaterdag in het Australische Perth de Hopman Cup bezorgd. Het duo versloeg in de beslissende dubbelpartij Novak Djokovic en Ana Ivanovic met 6-4 en 7-5.

Verdasco moest in zijn partij nog zijn meerdere bekennen in Djokovic, de nummer een van de wereld. Medina Garrigues hield Spanje vervolgens in de race door Ivanovic in drie sets (6-4, 6-7 (3) en 6-2) te verslaan.

Spanje stond met Maria Jose Martinez Sanchez en Tommy Robredo drie jaar geleden voor het laatst op de hoogste trede van het podium. Servië legde nog nooit beslag op de cup. Joegoslavië won het toernooi met de in Servië opgegroeide Monica Seles wel een keer, in 1991.

Doden bij gijzeling in VS

De politie in de Amerikaanse stad Aurora heeft zaterdag na een urenlange belegering een man doodgeschoten die in een huis verscheidene mensen gijzelde. In het huis werden nog drie doden aangetroffen. Een vijfde persoon bleef ongedeerd, meldt de politie.

Een arrestatieteam werd naar het huis geroepen nadat er rond 03.00 uur schoten waren gehoord. Volgens onderzoekers waren de drie slachtoffers vermoedelijk al dood voordat de politie arriveerde. De verdachte werd doodgeschoten toen hij rond 09.00 uur begon te schieten op de agenten die de woning omsingelden.

De achtergond van de schietpartij is nog onduidelijk.

Aurora, bij Denver in de staat Colorado, kwam in juli in het nieuws toen een 24-jarige man twaalf mensen doodschoot en 58 anderen verwondde in een bioscoop.

Klein deel voetbalclubs zorgt voor meeste gedonder

Een klein aantal amateurvoetbalverenigingen is verantwoordelijk voor het merendeel van de ongeregeldheden die op voetbalvelden voorkomen. Die clubs worden echter niet strenger bestraft, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

RTL Nieuws onderzocht 375 clubs uit de grootste gemeenten. Deze clubs waren betrokken bij 776 ongeregeldheden de afgelopen tweeënhalf seizoenen als bedreigingen, vechtpartijen, spugen en schelden, waarover de tuchtcommissie van de KNVB een veroordeling heeft uitgesproken. Slechts 72 verenigingen waren verantwoordelijk voor 441 van de 776 voorvallen.

De tuchtcommissie legde in negentig procent van de wanordelijkheden een geldboete op of bracht punten in mindering. De geschiedenis van de vereniging wordt in het oordeel niet meegenomen. Clubs die vaker in de fout gaan, worden niet strenger bestraft. De KNVB laat in een reactie weten dat het oordeel anders oneerlijk en onzuiver zou zijn.

Veel schade door vuurpijl door raam

In een woning in Landgraaf is vrijdagavond grote schade ontstaan, nadat door een raam een aangestoken vuurpijl naar binnen was gekomen. De vuurpijl veroorzaakte veel brand- en schroeiplekken. Een bewoner die achter de computer zat, raakte niet gewond, meldt de politie zaterdag.

Het incident vond plaats in een woning aan de Nieuwenhagerstraat. De bewoner hoorde plotseling een knal en glasgerinkel, gevolgd door een enorme lichtflits en veel rook, aldus de politie.

Wie de vuurpijl heeft afgeschoten, is nog onduidelijk.

[FA Cup] Chelsea, City en Spurs door

Demba Ba heeft direct zijn visitekaartje afgegeven bij Chelsea. De Senegalees scoorde twee keer bij de bekerzege van Chelsea op Southampton (1-5).

Ba rondde deze week zijn transfer van Newcastle United naar Chelsea af. Manager Rafael Benitez gaf direct de voorkeur aan de Senegalees boven Fernando Torres. De spits betaalde het vertrouwen van de Spanjaard terug op St. Mary's. Toch dreigde het in eerste instantie even mis te gaan voor Chelsea, dat op achterstand kwam.

Jay Rodriguez bracht Southampton aan de leiding in eigen huis. Na ruim een half uur bracht Ba Chelsea terug in de wedstrijd. Doelman Artur Boruc kon een inzet van Juan Mata nog stoppen, maar in de rebound sloeg de aanwinst van The Blues toe. Nog voor rust kwam Chelsea op 1-2. Victor Moses haalde met een laag schot uit.

In de tweede helft werd de wedstrijd snel beslist door de bezoekers uit Londen. Branislav Ivanovic kopte de derde treffer binnen voor Chelsea en Ba maakte op aangeven van Eden Hazard zijn tweede en de 1-4 voor zijn nieuwe werkgever. In de slotfase bepaalde invaller Frank Lampard de eindstand vanaf elf meter op 1-5.

Mario Balotelli mocht zaterdag toch spelen voor Manchester City. Ondanks zijn ruzie met Roberto Mancini viel de spits in tegen Watford. The Citizens wonnen thuis met 2-0.

Balotelli en Mancini raakte deze week slaags op een training. De manager vertrok furieus van het veld en de tijd het enfant terrible bij City leek definitief voorbij. De relatie lijkt inmiddels weer iets hersteld. Balotelli mocht tegen Watford twintig minuten meedoen van Mancini. De Italiaan kwam niet tot scoren tijdens zijn invalbeurt.

Twee ploeggenoten wisten wel het net te vinden in Manchester. Spits Carlos Tevez opende score in het Etihad Stadium. De Argentijn krulde een vrije trap fraai langs doelman Jonathan Bond. Vlak voor rust beslist Gareth Barry de wedstrijd. Op aangeven van James Milner kopte hij de 2-0 binnen. City kwam daarna niet in gevaar.

Tottenham Hotspur had geen zware kluif aan Coventry City. Spurs, met Jan Vertonghen en Moussa Dembélé op de bank, besliste de wedstrijd op White Hart Lane al voor de pauze. Clint Dempsey nam twee doelpunten voor zijn rekening en Gareth Bale wist ook het net te vinden. City en Spurs bekeren dankzij de simpele zeges door.

[FA Cup] Villa verder, Fulham en QPR op herhaling

Aston Villa heeft de zorgen van de Premier League even vergeten. The Villans klopten Ipswich Town in de FA Cup. Andere clubs uit de hoogste afdeling gaan op herhaling.

Aston Villa verkeert in de competitie in een bijzonder slechte vorm. De ploeg van Paul Lambert kreeg de ene na de andere (grote) nederlaag om de oren. In de FA Cup rechtte Villa de rug. In Birmingham werd Ipswich Town met 2-1 geklopt. Ipswich kwam nog op voorsprong op Villa Park. Michael Chopra scoorde de openingstreffer. Villa wist via Darren Bent en invaller Samuel Weimann de achterstand ongedaan te maken en door te bekeren.

Martin Jol en Fulham moeten nog aan de bak om de vierde ronde van het Engelse bekertoernooi te bereiken. De Londenaren wisten zich geen weg te banen langs Blackpool. De bezoekers kwamen op voorsprong op Craven Cottage. Ludovic Sylvestre leek Blackpool aan een stunt te helpen, maar oudgediende Giorgos Karagounis redde het vege lijf van Fulham (1-1). The Cottagers moeten op bezoek bij Blackpool alsnog zien te overleven.

Queens Park Rangers stuntte deze week nog met een zege bij Chelsea, maar in de FA Cup kwam de ploeg van Harry Redknapp niet langs West Bromwich Albion. QPR leek lange tijd op weg naar uitschakeling. Shane Long schoot WBA tien minuten voor tijd aan de leiding. In de absolute slotfase voorkwam oud-international Kieron Dyer eliminatie. Sunderland en Wigan Athletic moeten ook nog op herhaling. Reading won van Crawley Town.

Depardieu in Sotsji om paspoort af te halen

De Franse acteur Gérard Depardieu is zaterdag in de Russische badplaats Sotsji aangekomen, waar ook de Russische president Vladimir Poetin is. Diens woordvoerder Dmitri Peskov sluit niet uit dat Depardieu door Poetin ontvangen wordt en van hem zijn gloednieuwe Russische paspoort uitgereikt krijgt.

Poetin liet donderdag weten dat hij een aanvraag van Depardieu voor het Russische staatsburgerschap heeft ingewilligd. De Franse acteur wil weg uit zijn land vanwege de voorgestelde - maar inmiddels door het constitutionele hof geschrapte - invoering van een inkomstenbelastingtarief van 75 procent voor superrijken.

Kaart met gratis lachstuip

Laatste vakantiedag, maandag mag ik weer. Dan begint het laatste halfjaar werken, tot aan mijn pensioen. Het moge duidelijk zijn dat dit wat gemengde gevoelens met zich meebrengt. Vooropgesteld dat ik gezond blijf zal ik toch wat moeten vinden om mijn tijd en liefst ook mijn portemonnee te vullen. Er zijn wat opties op bijlesgebied, wiskunde geven kan altijd, maar iets leukers is welkom. Ik denk nog na.

[NK Sprint] Groothuis wint 1000m, M. Mulder blijft leider

Stefan Groothuis heeft de 1000 meter tijdens het nationaal kampioenschap sprint op zijn naam geschreven. De wereldkampioen sprint klokte een tijd van 1.10,21. Hij was daarmee 0,03 sneller dan Hein Otterspeer. Michel Mulder werd derde en behield de leiding in het algemeen klassement. 

Het verschil tussen M. Mulder en Hein Otterspeer is op de 500m morgen slchts een honderdste van een seconde. Groothuis volgt op 0,11 seconde. Ook Ronald Mulder en Mark Tuitert doen nog mee om de podiumplekken. Morgen worden opnieuw beide afstanden verreden. 

# Naam Tijd Verschil
1 Stefan Groothuis 1.10,21  
2 Hein Otterspeer 1.10,24 0,03
3 Michel Mulder 1.10,50 0,29
4 Mark Tuitert 1.10,56 0,35
5 Ronald Mulder 1.11,12 0,91
6 Sjoerd de Vries 1.11,22 1,01
7 Kjeld Nuis 1.11,37 1,16
8 Lucas van Alphen 1.11,42 1,21
9 Pim Schipper 1.11,50 1,29
10 Lennart Velema 1.12,02 1,81

 Klassement

# Naam Punten Verschil
1 Michel Mulder 70.700  
2 Hein Otterspeer 70.710 0.010
3 Stefan Groothuis 70.815 0.115
4 Ronald Mulder 71.080 0.380
5 Mark Tuitert 71.250 0.550
6 Kjeld Nuis 71.525 0.875
7 Jan Smeekens 71.590 0.890
8 Pim Schipper 71.770 1.070
9 Sjoerd de Vries 71.820 1.120
10 Lucas van Alphen 72.330 1.630

Vitesse begint 2013 met zevenklapper

Vitesse heeft de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar met ruime cijfers gewonnen. De Arnhemmers wonnen met 7-0 van Topklasser Genemuiden.

Vitesse kwam in Zeist moeizaam op gang tegen Genemuiden. In de rust was het gat met de amateurs 'slechts' twee doelpunten. Brahim Darri opende na een klein half uur de score. In de blessuretijd van de eerste helft maakte Jonathan Reis de 2-0. Trainer Fred Rutten wisselde er na rust lustig op los.

Theo Janssen was de enige veldspeler die ook in de tweede helft in actie kwam. Na twintig minuten ging de routinier ook richting de douche. Doelman Eloy Room was de enige die negentig minuten in actie kwam voor Vitesse. Na ruim een uur spelen werd de voorsprong verder uitgebreid via Valeri Qazaishvili.

Nicky Hofs, een eigen doelpunt van Erik Rotman, Simon Cziommer en Wimilio Vink (2) bepaalden de eindstand op 7-0. Trainer Fred Rutten kon niet beschikken over Wilfried Bony. De spits is met Ivoorkust in voorbereiding op de Afrika Cup deze maand. Vitesse hervat de competitie op 19 januari tegen AZ.

'Aantal vuurwerkslachtoffers neemt toe'

De afgelopen jaarwisseling zijn meer vuurwerkslachtoffers gevallen dan een jaar geleden. Dit jaar hebben 82 van de 98 spoedeisende hulpafdelingen in het land tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 08.00 uur in totaal 637 mensen met vuurwerkletsel behandeld. Vorig jaar waren dat er 576 door alle eerste hulpafdelingen, meldt de NOS zaterdag.

De NOS vroeg alle spoedeisendehulpafdelingen cijfers te verzamelen. Uit de cijfers blijkt ook dat 27 eerstehulpafdelingen melding maken van een of meer patiënten met ernstig oogletsel. Het Oogziekenhuis in Rotterdam kreeg rond de jaarwisseling dertig mensen met oogletsel binnen.

Ook handletsel wordt veel gemeld. Sommige slachtoffers verloren een of meer vingers, vijf mensen zijn zelfs een hele hand kwijt. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie laat weten dat het aantal vuurwerkslachtoffers met zeer ernstig handletsel sterk is toegenomen. Plastisch chirurgen opereerden afgelopen oud en nieuw ruim veertig vuurwerkslachtoffers, tegenover 25 vorig jaar. De slachtoffers zijn vrijwel allemaal jongens en mannen, 45 procent is jonger dan 18 jaar.

Verder moest in Dordrecht een man plastische chirurgie ondergaan omdat zijn halve bil door vuurwerk was weggeslagen. Ook zijn dertien mensen met ernstige brandwonden doorgestuurd naar een van de brandwondencentra.

Het aantal mensen dat letsel had dat samenhing met alcoholgebruik was met 648 voorts bijna even groot als de 631 die tachtig spoedeisende hulpafdelingen vorig jaar noteerden. In totaal 152 hadden er dit jaar een ernstige alcoholvergiftiging.

Bij dertien spoedeisende hulpafdelingen is daarnaast personeel bedreigd tijdens de jaarwisseling. In de meeste gevallen ging het om schelden en dreigen, in een enkel geval was er ook even lichamelijk geweld. De ziekenhuisbewaking heeft dit veelal opgelost.

Suk verruilt Go Ahead Eagles voor België

Joey Suk vervolgt zijn loopbaan in de Jupiler Pro League. De middenvelder heeft een contract getekend bij Beerschot AC.

De 23-jarige Suk had nog een contract voor anderhalf jaar bij Go Ahead, maar besluit zijn geluk te beproeven in België. Beerschot AC is op dit moment de nummer veertien in de Belgische competitie. De club die eerder dit seizoen trainer Adrie Koster aan de kant zette bevestigt de transfer via de officiële kanalen.

Suk vertrekt zondag met zijn nieuwe werkgever voor een trainingskamp naar Turkije. De middenvelder heeft een contract voor drieënhalf jaar met een optie voor nog een seizoen getekend bij Beerschot.

Bij zijn nieuwe club komt Suk een aantal oud-spelers uit de Eredivisie tegen, namelijk: Boldizsár Bodor (ex-Roda JC), Dries Wuytens, Funso Ojo en Stijn Wuytens (alledrie ex-PSV). Suk was bezig aan zijn vijfde seizoen bij Go Ahead Eagles. In Deventer kwam hij tot bijna honderde competitieduels. Dit seizoen scoorde Suk vijf keer in de Jupiler League.

Speel Fruit Ninja met een echt mes

In de game Fruit Ninja moet je fruit doormidden hakken. Dit doe je of met je vingers (op een mobiele telefoon) of zwaaiend met je armen (via Xbox Kinect). Een echt mes gebruiken behoorde tot voor kort niet tot de mogelijkheden, tot nu.

Met het krasvaste scherm van de Nokia Lumia 920, dat ook bestuurd kan worden met je nagels of met handschoenen aan, is Fruit Ninja nu ook te spelen met een mes. Check de onderstaande video maar eens.

Robben is opgetogen: "Alles voelt goed"

Arjen Robben kan niet wachten om zich te laten zien in de tweede seizoenshelft. De aanvaller van Bayern München stond sinds november geblesseerd langs de kant.

Robben kwam sinds de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland niet meer in actie voor Bayern. De Oranje-international bereidt zich nu met Bayern voor op de tweede seizoenshelft. Dat doen de Duitsers in Qatar. Der Rekordmeister speelt daar tegen landskampioen SC Lekhwiya. Robben kijkt uit naar zijn rentree.

"Op dit moment voelt alles goed, ik heb geen problemen meer", zegt de aanvaller tegen Bild. "De afgelopen periode was frustrerend. Ik wil nu alleen maar met het team trainen en gezond blijven. Ik weet nog niet of ik direct in staat ben om weer honderd procent te zijn. Het ontbreekt mij natuurlijk nog aan wat kracht en lef."

Robben heeft de groepstraining hervat. "Dat is al een grote stap voor mij. Ik dacht in eerste instantie alleen maar: verrek, er wacht mij de komende weken nog veel werk. Ik zou niet verbaasd zijn als ik nog met een kleine terugslag te maken krijg, mijn lichaam moet weer wennen. Ik hoop alleen maar dat het dan niet te lang duurt."

"Elke dag voel ik me goed en gelukkig. Elke training en elke wedstrijd met de jongens geeft me enorm veel plezier. Ik geniet ervan en wil plezier hebben. Ik ben blij dat we tot op heden zo'n goed seizoen draaien. Als de trainer in eerste instantie voor de elf van voor de winterstop kiest, heb ik daar volledig begrip voor. Maar de trainer weet wat ik kan als ik fit ben, denk ik. Ik wil weer mijn bijdrage leveren", besluit de vleugelaanvaller.

Amfetaminelab ontdekt in Haaren

In een garage bij een woning in Haaren is zaterdag een amfetaminelaboratorium ontdekt. In de garage zat onder meer een in werking zijnde productiestraat voor amfetaminen. Ook lagen er grondstoffen om drugs te maken. Vier mannen zijn aangehouden, meldt de politie.

Het laboratorium zat aan de Heusdensebaan, die vanwege de vondst is afgesloten. De verdachten zijn twee mannen van 37 en 47 jaar uit Schijndel, een 31-jarige man uit Zaltbommel en een 37-jarige man zonder vaste woonplaats. Het viertal is naar een politiebureau gebracht voor verder onderzoek.

Oud-internationals onderuit bij Kon. HFC

In de traditionele Nieuwjaarswedstrijd heeft de Koninklijke HFC een overwinning geboekt op een team van voormalig Oranje-internationals (4-3).

Het was voor de eerste keer sinds 2008 dat de Haarlemse club wist te winnen van het sterrenelftal. HFC wist in de eerste helft twee keer het net te vinden. Jeffrey Sam-Sin bracht de amateurs na zestien minuten aan de leiding. Nog geen minuut later stond het 2-0. Aanvoerder Carlos Opoku verdubbelde de voorsprong.

De oud-internationals wisten nog voor rust het gat te verkleinen. Rob Witschge maakte de aansluitingstreffer. Direct na de pauze werd het verschil opnieuw twee doelpunten. Ajax-trainer Frank de Boer werkte de bal in zijn eigen doel. Kort daarna leek HFC de wedstrijd in het slot te gooien.

De Haarlemmers kwamen via Michel Lindenhovius op 4-1. De oud-internationals zetten daarna nog even aan en kwamen sterk terug. Witschge wist opnieuw het net te vinden en Pierre van Hooijdonk schoot met een vrije trap de 4-3 binnen. Hoofdklasser HFC wist vervolgens in de slotfase toch stand te houden.

[NK Sprint] Wüst wint 1000m in baanrecord

Ireen Wüst heeft met een baandrecord de 1000 meter gewonnen. In Kardinge reed ze 1.17,58. Hiermee staat ze nu derde in het klassement. Marrit Leenstra zette met 1.18,22 de tweede tijd neer en neemt de leiding in het algemeen klassement. Margot Boer werd nu vierde en staat tweede in het klassement. 

Boer moet op de 500m van zondag 0,02 seconde goedmaken op Leenstra. Lotte van beek pakte een bronsen afstandsmedaille door 1.18,63 te noteren. Ze staat zesde in het klassement. Morgen moeten de dames weer een 500m en 1000m rijden. 

# Naam Tijd Verschil
1 Ireen Wüst 1.17,58  
2 Marrit Leenstra 1.18,22 0,64
3 Lotte van Beek 1.18,63 1,05
4 Margot Boer 1.18,74 1,15
5 Thijsje Oenema 1.19,07 1,49
6 Natasja Bruintjes 1.19,22 1,64
7 Laurine van Riessen 1.19,23 1,65
8 Anice Das 1.19,69 2,11
9 Marit Dekker 1.20,24 2,66
10 Irene Schouten 1.20,28 2,70

Klassement 

# Naam Punten Verschil
1 Marrit Leenstra 78,530  
2 Margot Boer 78,550 0,020
3 Ireen Wüst 78,770 0,240
4 Thijsje Oenema 78,835 0,305
5 Laurine van Riessen 78,995 0,465
6 Lotte van Beek 79,095 0,565
7 Natasja Bruintjes 79,490 0,960
8 Anice Das 79,555 1,025
9 Annette Gerritsen 80,175 1,645
10 Marit Dekkr 80,270 1,740

FOK!filmtip van de dag: Requiem for a Dream

Dagelijks worden er meerdere films uitgezonden, maar welke film is nou het bekijken waard? De FOK!film redactie voelt zich geroepen om de mede-FOK!kers te helpen met het antwoord op de bovenstaande vraag, de tip van vandaag is: Requiem for a Dream.

Vandaag? Eigenlijk spreken we hier al over zondag, deze ijzersterke film wordt namelijk om 00:10 uur uitgezonden op Canvas (= reclame vrij!). Dit deprimerende verhaal gaat over de jonge, drugsverslaafde Harry (Jared Leto) die samen met zijn maatje Tyrone (Marlon Wayans) en zijn vriendin Marion (Jennifer Connelly) voet aan de grond probeert te krijgen in de lokale drugsscene. Met de inkomsten die er uit deze onderneming voortvloeien, hoopt Harry om samen met Marion een modezaak te kunnen openen. Tyrone droomt er op zijn beurt van om van het straatleven af te zijn en zodoende z'n moeder trots te maken.

Ondertussen raakt de moeder van Harry, Sara (Ellen Burstyn), langzaam maar zeker verslaafd aan dieetpillen die ze slikt nadat ze een telefoontje heeft gekregen dat ze deel mag nemen aan een TV show. Ze wilt kosten wat het kost weer in d'r rode jurk passen die ze droeg op het meest trotse moment uit haar leven: Harry z'n diploma uitreiking. Mocht je ooit van plan zijn om op regelmatige basis harddrugs te gaan gebruiken, dan is dit de film die je van dit idee af gaat helpen. Deprimerend en geniaal, gaat dat zien!

Feyenoord niet voorbij AGOVV in oefenduel

Voor Feyenoord begon de dag feestelijk met het vastleggen van Graziano Pellè, vanmiddag slaagde het er echter niet in te winnen van AGOVV. Voor 25.000 toeschouwers werd het in de Kuip 0-0.

De club uit Apeldoorn verkeerd in grote financiele problemen. Het balanceert op de rand van een faillissement en heeft nog tot 8 januari om dat af te wenden, terwijl de gemeente geen heil ziet in een reddingsplan. Desondanks begonnen de bezoekers goed aan het duel en kregen kansen via  Joey Godee en Paddy John. Het eerste gevaar namens Feyenoord was er pas na twintig minuten. Mitchell te Vrede kopte een vrije trap van Ruud Vormer over. In de 29ste minuut was Vormer dicht bij 1-0, maar de bal kwam na zijn schot op de kruising terecht. Nog voor rust kreeg Godee opnieuw een kans, maar Erwin Mulder reageerde goed op zijn schot.

In de tweede helft had Feyenoord het overwicht en waren er kansen voor Daryl Janmaat, Lex Immers en Anass Achahbar . Hoogtepunt van de middag was de invalbeurt van Pellè. Hij kreeg een staande ovatie maar ook de Italiaan slaagde er niet in te scoren.

Man krijgt hartstilstand van vuurwerk

Een 66-jarige man uit Bellingwolde heeft vrijdagavond een hartstilstand gekregen, nadat vuurwerk tegen de gevel van zijn woning was gegooid. Door het vuurwerk sneuvelde zijn raam. De politie meldt zaterdag te vermoeden dat de man zo erg is geschrokken van het vuurwerk dat hij een hartstilstand kreeg.

Het incident vond rond 22.00 uur plaats aan de Molenlaan. De man stond naast zijn woning toen hij de hartstilstand kreeg. De man is gereanimeerd en met hartslag naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de zaak.

Scheur in schip met gevaarlijke stoffen na botsing

Een Duits schip geladen met gevaarlijke stoffen heeft vrijdagnacht op het Rijn-Scheldekanaal bij Tholen een scheur van 2,20 meter opgelopen bij een botsing met een tanker. De scheur zit boven de waterlijn. Er zijn geen stoffen vrijgekomen en er is geen gevaar geweest voor de omgeving, meldt de politie zaterdag.

De aanvaring vond rond 01.30 uur plaats. Het Duitse schip kwam uit de richting Antwerpen en was op weg naar Duitsland, de tanker voer richting Antwerpen. Ter hoogte van de Tholensebrug botsten de schepen aan de voorzijde op bakboord op elkaar.

Het Duitse schip voer na de botsing gewoon door, maar Rijkswaterstaat wist het vaartuig uiteindelijk te stoppen, waarna bleek wat de schade bij dit vaartuig was. De tanker raakte slechts licht beschadigd. De politie onderzoekt het vaargedrag van de Duitse kapitein. Doorvaren na een aanvaring is strafbaar, waarschuwt de politie.

Stroomstoring Enschede door brand

Door een brand in een transformatorhuisje zit een deel van Enschede zaterdagmiddag zonder stroom. Dat meldt de brandweer. Met name het noordoostelijke deel van de stad heeft geen elektriciteit meer. Om hoeveel huishoudens het precies gaat, is nog niet bekend.

"De storing gaat gepaard met een aantal liftopsluitingen, spoorbomen die dichtblijven en verkeerslichten die het niet meer doen", aldus een brandweerwoordvoerster. Netbeheerder Enexis heeft monteurs op pad gestuurd om het probleem te verhelpen. De organisatie durft niet in te schatten wanneer de Enschedeërs weer elektra hebben.

Iets voor half 4 ontstond door nog onbekende oorzaak een explosie in een transformatorhuisje in de Vechtstraat. Na de ontploffing brak brand uit. De brandweer is met twee voertuigen ter plaatse om het vuur te bestrijden. Er zijn geen gewonden gevallen.

Kat smokkelt zaag en mobieltje gevangenis in

Met een kat hebben gedetineerden in een gevangenis in Arapiraca, aan de oostkust van Brazilië, geprobeerd een zaag, betonboren, een mobiele telefoon, een batterij, een oplader, een bluetooth headset en een geheugenkaart binnen te smokkelen. De spullen zaten met plakband aan het lijf van de kat vastgeplakt.

Verschillende Braziliaanse media zeiden vrijdag (lokale tijd) dat de kat de gevangenis gewoon binnen wilde lopen. Bewakers merkten op dat het beest er raar uit zag en namen na inspectie het dier in beslag. Volgens hen is de kat opgegroeid en verborgen in de gevangenis. Familieleden zouden de kat de gevangenis uit hebben gesmokkeld, waarna het dier met de spullen op zijn lijf weer huiswaarts ging.

[BDO WK] Green schakelt titelverdediger Kist uit

Robbie Green heeft titelverdediger Christian Kist uitgeschakeld. De Engelse darter won met 3-1 van Kist. In de tweede ronde zal Green het opnemen tegen de winnaar van het duel Scott Mitchell - Mark Barilli. 

Kist mocht de eerste set beginnen en werd direct  gebroken door Kong. Green, de nummer vijf van de plaatingslijst, gooide 93 uit om de eerste set te pakken. Kist kwam op gelijke hoogte door de tweede set met 3-1 te winnen. De derde set kenmerkte zich dat alle legs tegen de pijlen in gingen waardoor Green op 2-1 kwam en toen was Kist gezien. In de laatste set gooide hij bijna niets meer en de set ging met 3-1 naar de Engelsman. Kist gooide matig deze partij. Hij kwam tot een gemiddelde van 85,68 waar Green 90,99 neerzette. 

Vanavond komt Benito van der Plas nog in actie. Hij speelt tegen Darryl Fitton.

[NK Sprint] Smeekens zit M. Mulder op de hielen op 500m

Michiel Mulder heeft de eerste 500 afstand gewonnen op het NK Sprint in Kardinge. Hij was de snelste over 500 meter in 35,45. Jan Smeekens zit Michiel Mulder op de hielen, hij was een honderdste trager dan M. Mulder. Broer Ronald Mulder werd derde met 35,52. 

Hein Otterspeer klokte de vierde tijd met 35,59. Wereldkampioen sprint Stefan Groothuis werd vijfde. Later vandaag zal ook de 1000m worden verreden. 

# Naam Tijd Verschil
1 Michel Mulder 35,45  
2 Jan Smeekens 35,46 0,01
3 Ronald Mulder 35,52 0,07
4 Hein Otterspeer 35,59 0,14
5 Stefan Groothuis 35,71 0,26
6 Kjeld Nuis 35,89 0,44
7 Mark Tuitert 35,97 0,52
8 Jesper Hospes 35,97 0,52
9 Pim Schipper 36,02 0,57
10 Jaques de Koning 36,1 0,65

[FA Cup] Brighton stunt in beker tegen Newcastle

Brighton & Hove Albion heeft zaterdag voor een stunt gezorgd door in de derde ronde van de beker Newcastle United uit te schakelen: 2-0. Andrea Orlandi zette de tweedeklasser met een subtiele tik op voorsprong. Will Hoskins passeerde in de laatste minuten Tim Krul en besliste de wedstrijd. Oud-Ajacied Vurnon Anita maakte de negentig minuten vol voor de verliezers.

Newcastle-speler Shola Ameobi werd in de tweede helft met twee keer geel van het veld gestuurd. Er wordt in Engeland zaterdag een vol bekerprogramma afgewerkt. Robin van Persie gaat met Manchester United op bezoek bij West Ham United. Champions Leaguewinnaar Chelsea treft Southampton.

[NK Sprint] Boer wint eerste 500m voor Oenema en Van Riessen

Margot Boer heeft een eerste stap gezet om naar nationale sprinttitel te verdedigen. Ze won in Kardinge de eerste 500 meter in 39,18. Tweede werd Thijsje Oenema met 39,30 en Laurine van Riessen werd met 39,38 derde. 

Marrit Leenstra die vorige week het NK allround liet lopen doet met 39,42 ook mee om de medailles. Zij werd vierde. Alle schaatsters in de top 10 klokten een tijd van onder de veertig seconden. Later vanmiddag zullen de dames de 1000 meter moeten schaatsen. Ook de heren op beide afstanden in actie komen. De top 4 van het eindklassement plaatst zich voor het WK eind januari in Salt Lake City. 

# Naam Tijd Verschil
1 Margot Boer 39,18  
2 Thijsje Oenema 39,30 0,12
3 Laurine van Riessen 39,38 0,20
4 Marrit Leenstra 39,42 0,24
5 Anice Das 39,71 0,53
6 Lotte van Beek 39,79 0,61
7 Janine Smit 39,83 0,65
8 Natasja Bruintjes 39,88 0,70
9 Annette Gerritsen 39,94 0,76
10 Ireen Wüst 39,98 0,80

Van Bommel laat Aziatische trip schieten

PSV reist zaterdag zonder aanvoerder Mark van Bommel af naar Thailand. De routinier heeft een virusinfectie en blijft achter in Eindhoven.

Van Bommel blijkt niet fit genoeg te zijn om mee te gaan naar Azië. Koploper PSV bereidt zich in Thailand voor op de tweede seizoenshelft. De Eindhovenaren hebben net als FC Twente veertig punten, maar de ploeg van trainer Dick Advocaat heeft een beter doelsaldo.

De winterkampioen reist met 25 spelers af naar Azië. Behalve Van Bommel blijven ook Luciano Narsingh en Orlando Engelaar thuis. Narsingh heeft een forse knieblessure en Engelaar komt in aanmerking voor een transfer in de winterstop.

PSV speelt tijdens het trainingskamp een oefenwedstrijd tegen SCG Muangthong United, de kampioen van Thailand.

Snel herstelde Vilanova zondag weer langs het veld

Barcelona-trainer Tito Vilanova staat zondag tijdens de stadsderby tegen Espanyol weer langs het veld. Bij de Spanjaard werd ruim twee weken geleden een tumor uit zijn keel verwijderd, maar daar is hij al van hersteld.

Assistent Jordi Roura zei zaterdag; "Vilanova heeft ons allemaal verrast met zijn snelle herstel. In theorie zit hij zondag weer op de bank". De trainer, die maar een wedstrijd miste, blijft wel chemotherapie volgen.

Bij de voormalige assistent van succestrainer Pep Guardiola werd in 2011 ook al een tumor verwijderd. Vijftien dagen na die operatie ging hij weer aan het werk. Zijn ploeg heeft momenteel een voorsprong van negen punten op nummer twee Atletico Madrid.

China is ongewoon koud

Het is deze winter ongewoon koud in China. De gemiddelde temperatuur is gedaald tot het laagste niveau sinds 28 jaar, meldt de Chinese meteorologische dienst.

Sinds eind november was de gemiddelde temperatuur in heel China -3,8 graden Celsius. In het noorden en noordoosten werden met gemiddeld -7,4 en -15,3 records gebroken die respectievelijk 43 en 42 jaar in de boeken stonden. In sommige streken - het noordoosten van China, het oosten van Binnen-Mongolië en het westen van Xinjiang - vriest het nu meer dan veertig graden.

De China Daily berichtte vrijdag dat duizend schepen vastzitten in het ijs in de baai van Laizhou in de Bohaizee. In het zuidwesten en zuiden ondervindt het lucht-, weg- en treinverkeer hinder van zware sneeuwval en gladheid.

Volgens Chinese meteorologen dalen de temperaturen deels doordat koudefronten zich door het smelten van de poolkap naar het zuiden verplaatsen. Doordat er veel vocht in de lucht zit moeten China, Europa en Noord-Amerika rekening houden met zware sneeuwval.

Zieke Alderweireld niet naar Brazilië

Toby Alderweireld reist zondag niet mee met Ajax naar het trainingskamp in Brazilië. De 23-jarige verdediger is ziek en blijft daarom thuis. Frank de Boer roept geen vervanger voor de verdediger op. Het is onbekend of Alderweireld later in de week alsnog naar Rio de Janeiro afreist.

De selectie die naar Brazilië gaat bestaat 23 spelers. Ajax verblijft van 6 tot en met 13 januari in Rio de Janeiro. Het trainingskamp in Zuid-Amerika wordt op de laatste dag afgesloten met een oefenwedstrijd tegen Vasco da Gama.

Nuytinck: "Anderlecht is de beste ploeg"

Bram Nuytinck gaat dit seizoen met Anderlecht voor de landstitel in België. De oud-speler van NEC weet dat de ploeg van John van den Brom een goede kans maakt.

Anderlecht gaat soeverein aan kop in België. "In het begin liep alles nog een beetje moeizaam", zegt Nuytinck tegen Voetbal International. Toch is de voorsprong op SV Zulte Waregem, dat tweede staat, al acht punten. "De eerstkomende maand is zó belangrijk. Drie punten pakken tegen Zulte zou fantastisch zijn. We zullen ons eigen aanvallende spel spelen, net als altijd. Zeker thuis moeten we het laten zien."

"We zijn op dit moment de beste ploeg van België. Dat we kampioen worden hoor je me zeker niet zeggen. We moeten ons huidige spel gewoon voortzetten", aldus de verdediger, die weet dat het puntenaantal na dertig wedstrijden wordt gehalveerd in de strijd om de titel. "Dat is wel jammer. Dan spelen we tegen de goede ploegen om het kampioenschap. RC Genk, Club Brugge en Zulte Waregem zijn moeilijke tegenstanders. Het is jammer."

"Maar we weten dat het zo is. Die duels zijn daarom heel belangrijk", verklaart Nuytinck, die met Anderlecht in de Champions League niet overleefde. "Dat we in Europa uitgeschakeld zouden worden, had ik eigenlijk niet verwacht. We hadden van Zenit Sint-Petersburg thuis met 1-0 gewonnen en stonden derde, één punt achter AC Milan. Alles was nog open. Dat we het alsnog weggaven was zeker wel balen, ja."

Obama: einde aan krachtmetingen

De Verenigde Staten kunnen zich geen krachtmetingen meer permitteren. Dat zei president Barack Obama zaterdag in zijn wekelijkse radio- en internetspeech.

"We moeten nog steeds meer doen om Amerikanen aan het werk te krijgen en het begrotingstekort te verminderen. Daarbij kan onze economie langdurige krachtmetingen of verzonnen crises niet hebben", zei Obama.

Deze week bereikten de democraten en conservatieven na een lange strijd een compromis over de belastingen in de VS. Een nieuwe strijd ligt in het verschiet, over het begrotingstekort in het land.

Obama: einde aan krachtmetingen
Obama: einde aan krachtmetingen (Foto: ANP)

Verweij snijdt zich met schaats en mist NK sprint

Koen Verweij verschijnt dit weekeinde niet op het NK Sprint in Groningen. De 22-jarige Noord-Hollander heeft zich vrijdag met een schaats in zijn enkel gesneden. "Ik heb een snee van vijf centimeter tot op de pezen", zegt hij op schaatsen.nl.

"Gister dacht ik dat het nog wel ging, maar toen zat er een verdoving in en was de enkel nog niet stijf", zegt de Team Van Veen-schaatser. "Nu wordt het toewerken naar de kwalificatie naar het WK allround." Carlo Cesar neemt de plek van Verweij in.

Verweij kent een ongelukkig seizoen. De schaatser ging het vorige weekeinde op het NK allround onderuit en trok zich terug. Eerder in het seizoen werd hij op de NK afstanden gediskwalificeerd op de 1500 meter.

Politie doodt vijf terreurverdachten

Leden van de antiterreurbrigade van de Indonesische politie hebben vrijdagnacht bij invallen op het eiland Sumbawa vijf vermoedelijke moslimextremisten doodgeschoten, meldt het staatspersbureau Antara.

De invallen staan volgens het persbureau in verband met een soortgelijke actie vrijdag in Makassar op Sulawesi, waarbij twee terreurverdachten werden gedood.

De politie was niet direct beschikbaar voor commentaar.

Vrijspraak bij verkrachting

In Californië heeft de vrijspraak in hoger beroep van een verkrachter woede gewekt bij vrouwenorganisaties. Een bijna anderhalve eeuw oude wetsbepaling leidde ertoe dat een eerdere veroordeling werd vernietigd, omdat het slachtoffer van de verkrachting niet was getrouwd. Parlementsleden van de Amerikaanse staat hebben gezegd zo snel mogelijk met een voorstel te komen om de wetgeving te repareren.

De man was een slaapkamer binnengegaan en had seks met een 18-jarige vrouw, die in slaap was gevallen nadat haar partner het bed had verlaten. De vrouw realiseerde zich pas dat de man in haar bed niet haar vriend was, toen een lichtstraal van buiten op zijn gezicht viel.

Huwelijk David Letterman beter na overspel

Het seksschandaal rond David Letterman heeft de relatie met zijn vrouw sterker gemaakt. Dat zegt de 65-jarige presentator die vier jaar geleden toegaf dat hij regelmatig het bed deelde met medewerksters van zijn talkshow.

"Ik voel me beter over mezelf en de relatie met mijn vrouw is nooit zo goed geweest. Tot nu toe gaat alles uitstekend", zegt hij in een voorproefje op een interview met Oprah Winfrey, dat zondag wordt uitgezonden in de Verenigde Staten. "Ik heb veel mensen pijn gedaan en ik kan alleen maar mezelf de schuld geven."

Eind 2009 bekende Letterman in zijn Late Show seks te hebben gehad met medewerksters van het programma. Hij werd afgeperst door een man die dreigde zijn avontuurtjes bekend te maken en besloot open kaart te spelen.


Letterman heeft lef

[Dakar] Rally vandaag van start

De Dakar Rally gaat vandaag in de Peruaanse hoofdstad Lima van start. In totaal zullen 183 motoren, 38 quads, 153 auto's en 75 trucks aan het vertrek verschijnen. De finish is na 8400 kilometer op 20 januari in de Chileense hoofdstad Santiago.

De eerste motoren zullen om 11.40 uur (17.40 uur Nederlandse tijd) van start gaan voor een rondje van dertien kilometer rond Pisco. De auto's starten om 13.22 uur lokale tijd, terwijl de vrachtwagens pas om 15.27 uur lokale tijd aan het vertrek komen.

Net als in andere jaren staat er weer een groot contingent Nederlanders aan de start. Bij de motoren is de verwachting dat Frans Verhoeven en Henk Knuiman in de top mee kunnen draaien. Bij de auto's halen na het afhaken van Bernhard ten Brinke Erik van Loon en Peter van Merksteijn de kastanjes uit het vuur. Gerard de Rooy hoopt bij de truckers zijn titel te kunnen verdedigen.

Alle Nederlandse equipes zijn inmiddels door de keuring, al ging dat niet voor iedereen even gemakkelijk. Zo moest quad-rijder Alex Brusselers een toeter van een scooter gebruiken om door de keuring te geraken. Ook aan de vrachtwagen van Bob ten Harkel moest nog gesleuteld worden. Na problemen bij het linkervoorwiel verholpen te hebben moest er tijdens de keuring nog gewerkt worden aan een aanpassing van de zekering van de veiligheidssystemen zoals de GPS en iritrack. Hierna werd de truck goedgekeurd.

Jansen Steur toch ontslagen in Heilbronn

De omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur is toch ontslagen bij het ziekenhuis in het Duitse Heilbronn waar hij werkte. Dat meldt de NOS. Voor zover het ziekenhuis heeft kunnen nagaan, heeft hij daar geen foute diagnoses gesteld, zo is zaterdag bekendgemaakt. 

Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld. Een van zijn patiënten zou zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze de ziekte van Alzheimer had. Mogelijk heeft Jansen Steur 13 mensen een hersenoperatie laten ondergaan terwijl dat niet nodig was.

Vrijdag kwam naar buiten dat Jansen Steur desondanks nu in het Duitse Heilbronn zou werken bij Klinikum Am Gesundbronnen. Nederlandse politici en patiëntenverenigingen spraken daarover hun ongeloof uit. Het ziekenhuis nam zaterdag direct maatregelen door Jansen Steur te ontslaan.

Jansen Steur ontslagen in Heilbronn
Jansen Steur ontslagen in Heilbronn (Foto: ANP)

Scary Movie-actrice Faris scoort hoofdrol in serie

Anna Faris gaat spelen in een nieuwe comedyserie. De 36-jarige Scary Movie-actrice heeft de hoofdrol te pakken in Mom, de nieuwe sitcom van Chuck Lorre. Hij zit ook achter series als Two and a Half Men en The Big Bang Theory.

Mom gaat over een alleenstaande moeder die sinds kort weer nuchter door het leven gaat en de draad weer probeert op te pakken, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Faris was naast de Scary Movie-reeks, ook te zien in films als The Dictator en My Super Ex-Girlfriend.

Duitse bobs delen zege met exact gelijke tijd

De Duitse piloten Thomas Florschütz en Francesco Friedrich hebben beiden de  wereldbekerwedstrijd in Altenberg gewonnen. De bobsleeërs kwamen met hun partners Kevin Kuske en Jannis Bäcker na twee runs tot een tijd van 1.54,15. Het podium was volledig Duits nadat  Manuel Machata en Christian Poser met 1.54,76 de derde tijd klokte. 

De Canadees Lyndon Rush werd vierde. Hij blijft leider in de tussenstand van de wereldbeker. Edwin van Calker liet de wedstrijd in Altenberg schieten. De Nederlander is nog niet voldoende hersteld van een hamstringblessure.

Matt Damon over Bourne franchise

Matt Damon is benaderd en een aantal vragen gesteld over een mogelijke terugkeer in de Bourne franchise. Ook al waren zijn antwoorden niet veelbelovend, toch lijkt het alsof hij ruimte laat voor een wederoptreden als Jason Bourne.

Toen hem werd gevraagd of hij zichzelf zag in een vierde optreden als Bourne was hij in eerste instantie erg terughoudend over die kwestie. Volgens Damon is het temperament van de films door The Bourne Legacy dusdanig aangetast dat hij het moeilijk vindt om terug te keren in de franchise.

Echter heeft hij nu uitgesproken dat het niet geheel uitgesloten is dat hij opnieuw verschijnt in de serie, mits er een script wordt geschreven wat recht doet aan de originele trilogie. "Als er een goed script wordt geschreven zal ik een terugkomst overpeinsen", aldus Damon. "Ik ben gebonden aan Paul Greengrass dus als er ooit een verhaal op papier komt zal ik erover nadenken", zegt Damon."Daarom zat ik niet in de laatste film", zo vertelt hij verder. "Er was geen verhaal geschreven voor mijn personage.

Matt Damon
Matt Damon

D66 wil Europese zwarte lijst voor artsen

De D66-fractie in het Europarlement wil dat er zo snel mogelijk een Europees register komt voor artsen. Dat zei Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy zaterdag in het NOS Journaal op Radio 1. Gebrandy doet zijn uitspraken naar aanleiding van het bericht dat de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur weer werkzaam is in Duitsland.

Nu werkt het zo dat een land de andere 26 lidstaten op de hoogte moet stellen van artsen die in het eigen land niet meer aan de slag mogen. Een complex systeem dat volgens Gebrandy niet werkt.

De D66-Europarlementarier heeft zijn vraag om een Europese zwarte lijst nu opnieuw neergelegd bij de Europese Commissie. Gebrandy zet zich al twee jaar in voor een dergelijk register. "Er ligt al een voorstel bij de commissie, maar er zijn nog enkele juridische problemen, bijvoorbeeld met de privacywetgeving van sommige lidstaten", aldus Gebrandy.

Volgens Gebrandy zijn er meer artsen zoals Jansen Steur in Europa. "Geen duizenden, maar de schade die wordt aangericht is vaak erg groot."

Celstraf voor bejaarde kinderlokker Enschede

Een 74-jarige man uit Enschede moet een jaar de cel in voor het seksueel misbruiken van een 8-jarig meisje. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald. De man lokte het slachtoffer vanaf september 2011 gedurende een jaar meerdere malen mee met snoep en koek, waarop hij het meisje betast.

Justitie had acht maanden cel geëist. De rechtbank oordeelde echter dat 'de uiterst verwerpelijke handelswijze' van de man een zwaardere straf verdient dan de eis van justitie.

Een psycholoog oordeelde dat de man licht verminderd ontoerekeningsvatbaar is en dat hij moet worden behandeld in een kliniek. Ook justitie stelde deze eis. De rechtbank besloot daarin mee te gaan en nam dit mee in de bijzondere voorwaarden.

Onder meer omdat de man eerder vastzat voor seksueel misbruik, werd een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd en een proeftijd van vijf jaar. Ook moet de man 750 euro schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffer.

Monsters University trailer

Er komt een vervolg op de beestachtige animatiefilm Monsters Inc., een productie van Disney/Pixar. Monsters University komt van de hand van Dan Scanlon (Cars) en belooft weer net zo leuk te worden. De trailer wekt al meteen een glimlach op je gezicht en laat je weer even herinneren aan het karakter van de eerste film.

Monsters University
Monsters University

Dit keer zien we hoe de monsters worden opgeleid om angstaanjaged te zijn, want dat zijn ze niet van nature. Mike (Billy Crystal) en Sulley (John Goodman) waren in het eerste deel misschien onafscheidelijk, maar dat is in deze prequal zeker niet het geval. Monsters University is het verhaal van hoe de twee monsters beste vrienden worden, met alle situaties die daaraan vooraf gaan.

Hier een voorproefje.

Monsters University wordt op 10 juli aanstaande verwacht in Nederland.

[Upd] Pellè definitief van Feyenoord

Feyenoord hoopt Graziano Pellè ook na dit seizoen te behouden. De Rotterdammers zijn momenteel in gesprek met diens Italiaanse werkgever AC Parma. De Telegraaf meldt zaterdag dat Feyenoord in gesprek is met de Italiaanse club over een langer verblijf van de spits. Pellè wordt momenteel gehuurd van Parma en doet het boven ieders verwachting in Rotterdam-Zuid.

In veertien competitiewedstrijden wist de aanvaller veertienmaal te scoren. Technisch directeur Martin van Geel laat aan het dagblad weten dat hij niets kwijt kan over de situatie. "Ik moet daarover op dit moment zwijgen. Ik kan er geen enkel commentaar op geven, hoe graag ik dat ook zou willen", aldus de bestuurder.

Pellè stond in het verleden onder contract bij AZ, maar in Alkmaar wist de spits nooit potten te breken. Sinds zijn (tijdelijke) transfer naar De Kuip lijkt de aanvaller echter als herboren en rijgt hij de doelpunten aan elkaar.

Update 12.23 uur

Graziano Pellè is definitief speler van Feyenoord. Op de officiële website maken de Rotterdammers de transfer wereldkundig. De spits tekende een contract voor vier jaar.

In de loop van zaterdagochtend werden de laatste plooien in de onderhandelingen gladgestreken, waarna technisch directeur Martin van Geel zich zeer verheugd toonde met de overeenkomst. "Met Graziano hebben we een uitstekende spits voor langere termijn aan ons weten te binden", aldus Van Geel.

Ook Pellè zelf is in de wolken met zijn definitieve overstap. "Het is geen geheim dat ik het hier ontzettend naar mijn zin heb. Ik voel heel veel vertrouwen bij Feyenoord. Voetballend gezien kunnen we tevreden zijn over wat we tot nu toe dit seizoen hebben laten zien en ook privé ben ik erg gelukkig in Rotterdam."

"Het is heel mooi dat ik ook de komende jaren deel uit kan blijven maken van deze geweldige club.", besluit de Italiaanse aanvaller.


'Armstrong overweegt dopinggebruik te bekennen'

Lance Armstrong overweegt volgens anonieme bronnen zijn dopinggebruik te bekennen, schrijft The New York Times. De Amerikaan, wiens zeven Tourzeges zijn afgenomen, heeft altijd ontkend prestatieverhogende middelen te hebben gebruikt.

De 41-jarige Armstrong, voor het leven verbannen uit de wielersport, wil mogelijk bekennen om zo zijn sportcarrière te rehabiliteren. De Texaan neemt na zijn wielerloopbaan deel aan triatlons en hardloopwedstrijden.

Bronnen melden dat hij contact heeft opgenomen met antidopingautoriteit USADA, maar zijn advocaat Tim Herman ontkent dat. "Wanneer, en als, Lance iets te zeggen heeft, zullen we daar geen geheim van maken."

In een vernietigend USADA-rapport werd Armstrong vorig jaar schuldig bevonden aan dopinggebruik. Hij verloor naast zijn zeven tourzeges ook veel sponsors en heeft schadeclaims aan zijn broek hangen. Daarnaast stapte hij op als voorzitter van zijn liefdadigheidsorganisatie Livestrong.

Ronde van Murcia wordt eendagskoers

De Ronde van Murcia zal in 2013 op één dag worden verreden. Dat meldt de Spaanse regionale krant La Verdad. De koers was voorheen een meerdaagse wedstrijd. 

De koers wordt op zaterdag 23 februari verreden. Op dezelfde dag staat Omloop het Nieuwsblad gepland. Omdat rond deze periode ook de Ruta del Sol en de Clásica de Almería gepland staan, hoopt de organisatie dat enkele toprenners ook naar Murcia afreizen. "De wedstrijd is gemaakt voor renners als Valverde en Joaquin Rodriguez," liet de organisatie weten.

De Ronde van Murcia staat op de wielerkalender sinds 1981. De wedstrijd stond meestal eind februari of begin maart op de kalender. In 2012 ging de eindzege naar de Colombiaan Nairo Quintana.

[Upd] Afellay verlaat training Schalke 04 met enkelblessure

Ibrahim Afellay tijdens de training van Schalke 04 een blessure opgelopen. De 26-jarige aanvallende middenvelder blesseerde zijn rechterenkel in een duel met verdediger Christoph Metzelder.

Afellay moest na het incident minutenlang worden behandeld aan het gekwetste gewricht, alvorens hij hinkelend het veld afliep. De speler was nog maar net hersteld van de spierblessure die had overgehouden aan de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland in november.

Het jaar 2012 stond voor Afellay ook al in het teken van herstel. Hij was in mei maar ternauwernood fit voor het EK in Oekraïne en Polen, nadat hij in september 2011 een kruisband had afgescheurd. Afellay kwam de laatste anderhalf jaar slechts 28 keer in actie.

Update 17.00 uur

Ibrahim Afellay blijkt geen blessure over gehouden te hebben aan tik op zijn enkel van zijn ploeggenoot Chritoph Metzelder, dat meldt Sport Promotion op hun site. ,"Het was natuurlijk wel even een angstig moment, maar uiteindelijk bleek er niks aan de hand. Ik train vanmiddag gewoon weer mee. De verhalen die vanmorgen in de Nederlandse pers opdoken, zijn dus zwaar overdreven", aldus Afellay.

Tweede kalasjnikov gevonden in sloot A'dam

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een sloot in Amsterdam een tweede kalasjnikov en een pistool gevonden. De wapens zijn vermoedelijk gebruikt bij een fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt een week geleden. Vrijdag werd in dezelfde sloot bij de Bok van Korverweg ook al een kalasjnikov aangetroffen.

Vlakbij de betreffende sloot werd eerder de vluchtauto van de schutters gevonden. Zo'n tachtig rechercheurs onderzoeken de schietpartij, waarbij twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar om het leven kwamen. De twee waren bekenden van de politie.

Aantal wanbetalers in bedrijfsleven toegenomen

Het aantal bedrijven dat elkaar niet betaalt is vorig jaar flink toegenomen. Dat bevestigt voorzitter Jet Creemers van de brancheorganisatie van incasso-ondernemingen NVI zaterdag, na berichtgeving hierover in het AD. Met name het midden- en kleinbedrijf heeft last van wanbetalers.

Het aantal onbetaalde rekeningen steeg vorig jaar met twintig procent ten opzichte van 2011. Momenteel staat er een bedrag van 1,2 miljard euro aan vorderingen tussen bedrijven open volgens de NVI.

De aanhoudende economische crisis is de oorzaak van de wanbetalingen, denkt Creemers. Ook is er volgens haar sprake van een domino-effect. "Consumenten besteden minder waardoor er minder geld binnenkomt. Bedrijven brengen elkaar vervolgens weer in de problemen."

De stijging van het aantal openstaande rekeningen loopt volgens de branchevereniging parallel aan de stijging van het aantal faillissementen. Ook hier is een stijging van ruim twintig procent zichtbaar. "Daar is geen direct aanwijsbaar verband tussen, maar opvallend is het wel", aldus Creemers.

Het NVI adviseert bedrijven vroegtijdig een incassobureau in te schakelen voor hun debiteurenbeheer. Daarnaast wil de organisatie dat het ministerie van Economische Zaken maatregelen neemt.

S. Williams wint WTA-Brisbane

Serena Williams heeft zaterdag het WTA-toernooi van Brisbane op haar naam gebracht. De Amerikaanse gunde in de finale haar Russische tegenstandster Anastasia Pavlyuchenkova slechts drie games. Het werd 6-2 en 6-1.

Williams kreeg een walk-over voor de finale nadat haar Wit-Russische opponente Victoria Azarenka zich afmeldde met een teenblessure. Williams behaalde in Brisbane d'r 47ste WTA-titel in haar loopbaan.

Miljoenentonijn op veiling in Japan

De eigenaar van Japanse keten van sushirestaurants heeft zaterdag 155 miljoen yen (1,3 miljoen euro) neergeteld voor een blauwvintonijn van 222 kilo. Het recordbedrag kwam op tafel tijdens de eerste veiling van dit jaar op de vismarkt van Tokio.

Kiyoshi Kimura was vorig jaar ook al de man die bij de eerste veiling het hoogste bod deed en een recordbedrag betaalde. Dat was toen echter 56 miljoen yen en dat voor een tonijn die ook nog 47 kilo zwaarder was.

Kimura vond ook zelf dat de prijs dit jaar aan de hoge kant was. Maar hij wilde met zijn bod 'Japan aanmoedigen', zo zei hij.

Havik en Stöpler nieuwe leiders in Rotterdam

De jonge baanwielrenners Yoeri Havik en Nick Stöpler hebben vrijdag de leiding genomen bij de Zesdaagse van Rotterdam. Het jonge duo, respectievelijk 21 en 22 jaar oud, namen vrijdag de koppositie over van de titelverdedigers Peter Schep en Wim Stroetinga.

Havik en Stöpler hebben een ronde voorsprong genomen op vijf achtervolgende duo's, van wie Schep en Stroetinga met 92 punten de tweede plaats innemen. Niki Terpstra en zijn Belgische maat Iljo Keisse staan derde met 91 punten. Pim Ligthart en de Deen Michael Mörköv nemen met 89 punten de vierde plaats in.

Bij de Sprint Masters gaat de Brit Jason Kenny na twee dagen aan de leiding, gevolgd door zijn illustere landgenoot Chris Hoy. Teun Mulder staat derde, Gregory Baugé uit Frankrijk laatste. Het laatste onderdeel, de keirin, werd geschrapt vanwege een valpartij van Kenny en Baugé.

Li Na wint voor eigen publiek

Tennisster Li Na heeft voor eigen publiek het WTA-toernooi van Shenzhen gewonnen. De nummer één van de plaatsingslijst won in eigen land het toernooi door in de finale  de Tsjechische Klara Zakopalova te verslaan. Het werd 6-3, 1-6 en 7-5.

Voor de 30-jarige Li Na is het de zevende WTA-titel uit haar carrière en haar tweede voor eigen publiek. In 2004 was ze ook succesvol in Guangzhou.

Sijsling en Middelkoop door in kwalificaties Auckland

Igor Sijsling en Matwé Middelkoop hebben beide de eerste kwalificatieronde gewonnen van het ATP-toernooi van Auckland. Sijsling was in zijn eerste wedstrijd in Nieuw-Zeeland met 6-2 5-7 en 6-4 te sterk voor de Spanjaard Javier Marti. Middelkoop liet twee keer 6-4 noteren tegen de Amerikaan Denis Zivkovic.

Sijsling treft in de tweede ronde de Brit Colin Fleming. Middelkoop moet het opnemen tegen de Nieuw-Zeelander Cameron Norrie, die een vrije doortocht kreeg na de afmelding van zijn tegenstander.

Fyra strandt bij grens

Een Fyra is zaterdagmorgen stil komen te staan bij de grens bij België. Dat heeft een woordvoerster van NS Hispeed zaterdag gemeld. Volgens de woordvoerster zijn er waarschijnlijk problemen aan het spoor waardoor het treintoestel strandde.

De passagiers van de gestrande trein zijn met een andere trein opgehaald en teruggebracht naar Antwerpen, waar de Fyra vandaan kwam. Zij kunnen daar opnieuw op de trein stappen. Het spoor waar de Fyra strandde is voorlopig buiten gebruik, maar op andere sporen kan wel gewoon gereden worden.

Het treinverkeer op het traject was enige tijd gestremd.

Fyra strandt bij grens
Fyra strandt bij grens (Foto: ANP)

Maher: "AZ houdt zich niet aan afspraak"

Adam Maher aast op een transfer naar PSV. De 19-jarige middenvelder meent dat AZ zich niet aan eerder gemaakte afspraken houdt.

PSV hoopt Maher deze winter nog over te nemen en de speler zelf ziet een overstap ook wel zitten. "Ik zie een overgang naar PSV als een grote sportieve vooruitgang. Ik hoop dat AZ mij deze kans niet ontneemt, omdat ze per se de hoofdprijs willen ontvangen", zegt Maher tegen Algemeen Dagblad.

De Alkmaarse club is Maher verschuldigd om medewerking te verlenen. "Ik heb jaren in de jeugd gespeeld en tal van aanbiedingen van buitenlandse clubs afgeslagen. Nadat de transfer afgelopen zomer niet doorging, heb ik mij voor honderd procent ingezet. Ook al was ik daar teleurgesteld over en speelde ik soms niet op mijn favoriete positie achter de spits", vervolgt de middenvelder zijn relaas.

PSV maakte inmiddels al aanstalten om Maher over te nemen, maar AZ houdt de boot vooralsnog af. "Zij hebben zich niet gehouden aan de afspraken die ik met ze maakte, toen ik onlangs mijn contract opwaardeerde. AZ zou me direct op de hoogte brengen, als er belangstelling voor me zou komen. Dat hebben ze in dit geval niet gedaan."

Holtby verruilt Schalke voor Tottenham

Lewis Holtby vertrekt komende zomer van Schalke 04 naar Tottenham Hotspur. Dat laten de Londenaren vrijdag weten. De aanvallende middenvelder moet nog wel de medische keuring doorstaan.

Het contract van de 22-jarge Duitser loopt komende zomer af in Gelsenkirchen, waardoor de Spurs niets voor hem hoeven te betalen. Hoelang de drievoudig international zich bindt aan de huidige nummer drie van de Premier League maakt de club niet bekend.

De ploeggenoot van Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay begon zijn carrière bij Alemannia Aachen. In de zomer van 2009 verhuisde Holtby naar Schalke, waar hij in 75 duels elf keer het net vond.

De volgende Naruto-game komt eraan

Er staat een volgende game aan te komen in de Naruto-serie. Namco Bandai heeft bekendgemaakt dat Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 vanaf 8 maart in Europa te koop zal zijn.

Het spel moet bol gaan staan van het avontuur. Het heeft 80 speelbare personages, uitgebreide online mogelijkheden en een geüpdatet gevechtssysteem.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 komt 8 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Murray en Dimitrov in finale in Brisbane

De Schotse tennisser Andy Murray en de Bulgaar Grigor Dimitrov staan zondag in de finale van het toernooi in Brisbane. Titelverdediger Murray kreeg een vrije doortocht nadat zijn Japanse tegenstander Kei Nishikori in de halve eindstrijd bij een achterstand van 6-4 en 2-0 opgaf.

Dimitrov was met 6-3, 5-7 en 7-6 (5) te sterk voor de Cyprioot Marcos Baghdatis. De 25-jarige Murray kan zondag zijn 25e ATP-titel pakken. Dimitrov (21) staat voor het eerst in een ATP-finale.

Honderden op de vlucht voor natuurbranden

Honderden bewoners en toeristen zijn zaterdag de natuurbranden op het Australische eiland Tasmanië ontvlucht. Zij zochten hun veiligheid onder meer op stranden en in boten op het water.

Zeker honderd gebouwen, waaronder woningen, op het eiland werden door brand verwoest. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

Zwaar getroffen werd de kuststad Dunaley in het zuiden van Tasmanië, waar onder meer het politiebureau en een tankstation in vlammen opgingen en waarvandaan honderden mensen moesten worden geëvacueerd.

Titel in Auckland voor Radwanska

Agnieszka Radwanska heeft zaterdag de titel veroverd bij het tennistoernooi in Auckland. De als eerste geplaatste Poolse versloeg in de finale de Belgische Yanina Wickmayer met twee keer 6-4.

Het was voor Radwanska de 11e toernooizege in haar loopbaan. Wickmayer stond voor de derde maal in de finale in Nieuw-Zeelandse plaats. Ze won het evenement in 2010.

Titel in Auckland voor Radwanska
Titel in Auckland voor Radwanska (Foto: ANP)

Man bijt oor van broer af

Een 46-jarige man heeft vrijdagochtend in Utrecht bij een ruzie het oor van zijn drie jaar jongere broer afgebeten. Dat meldt de politie zaterdag.

Rond 11.45 uur kreeg de politie een melding van het incident aan de Jan van Arkelstraat. Daar troffen agenten een 43-jarige man uit Harmelen aan met een bloedende wond aan zijn hoofd. Zijn oor hield de man in zijn hand. Daarop werd hij naar een ziekenhuis gebracht.

De broer, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, kon de politie niet meer vinden. De politie onderzoekt het incident en is naar de oudste broer op zoek. De aanleiding voor de ruzie tussen de broers is niet bekend.

Chinees protest tegen censuur

Zeker 35 Chinese journalisten hebben in twee open brieven het ontslag geëist van een overheidsfunctionaris die een commentaar in een Chinese krant veranderde in een ode aan de almachtige communistische partij. Een dergelijk protest van journalisten is zeldzaam in China.

Het originele commentaar was een pleidooi voor meer controle op regeringsmacht en voor individuele vrijheden. De betrokken overheidsfunctionaris verving het door een stuk waarin de lezers werd meegedeeld dat zij de regeringsleiders dankbaar moesten zijn voor al hun werk om het volk te laten meedelen in voorspoed.

Voor zover bekend hebben de autoriteiten nog niet gereageerd op de actie van de journalisten.

Chinees protest tegen censuur
Chinees protest tegen censuur (Foto: ANP)

Advocaat van Jansen Steur weigert reactie

De advocaat van de omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur wil niet reageren op het bericht dat zijn cliënt nog werkzaam is als neuroloog in een ziekenhuis in Duitsland. Dat schrijft hij in een mail aan de NOS, meldt de omroep zaterdag.

"Wat ik in deze zaak heb op te merken, zal in de zittingszaal geschieden en niet in de media", aldus advocaat Frank van Gaal.

Vrijdag werd bekend dat Jansen Steur nog als neuroloog werkzaam is in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn. Daar bevestigden medewerkers dat er een neuroloog onder de naam Ernst Jansen werkt. Ook herkenden zij foto's van de omstreden neuroloog.

Tegen Jansen Steur loopt een strafproces omdat hij als neuroloog in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Justitie verdenkt Jansen Steur van 21 strafbare feiten.

Zes doden door sneeuwscooterongeluk Italië

Zes Russische toeristen zijn vrijdag overleden door een ongeluk met een sneeuwscooter in de Italiaanse Alpen. Twee Russen raakten zwaargewond. Dat meldden Italiaanse persbureaus.

Het ongeluk gebeurde in het skigebied Cermis in de provincie Trentino. De Russen reden op de sneeuwscooter over een steile helling, toen de bestuurder om nog onbekende reden de controle over het voertuig verloor en de sneeuwscooter zo'n 100 meter over de steile bergwand naar beneden rolde.

De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Reddingswerkers zijn nog bezig met het bergen van de lichamen van de doden.

Zes doden door sneeuwscooterongeluk Italië
Zes doden door sneeuwscooterongeluk Italië (Foto: ANP)

'Hogere btw nog weinig doorberekend'

Veel winkeliers hebben de hogere btw-tarieven nog niet doorberekend aan hun klanten. Dat blijkt zaterdag uit een inventarisatie van de Volkskrant onder een aantal grote winkelketens. De btw ging op 1 oktober vorig jaar omhoog van negentien naar 21 procent.

Ketens als Hema, BCC, Blokker en Ikea hebben drie maanden na de btw-tariefverhoging hun prijzen nog niet aangepast. De ketens betalen de hogere btw zelf.

"De detailhandel is een zeer concurrerende markt en winkeliers blijven scherp prijzen", verklaart Sander van Golberdingen van Detailhandel Nederland in de krant. Volgens hem is de consument de grote winnaar.

Van Golberdingen verwacht dat de btw-verhoging hard aankomt bij winkeliers. Bij winkels die het bedrag niet doorberekenen, wordt de winstmarge aangetast. Bij winkels die dit wel doen worden producten duurder, dus kunnen klanten minder kopen.

Onder meer de ketens Etos en Bruynzeel Keukens voerden de prijsverhoging wel direct door. Een woordvoerder van de keukenfabrikant zegt in de krant echter dat dit amper effect heeft gehad op de verkoop.

Geen bedrijfshulpverlener op veel treinen

In Nederland rijden geregeld treinen rond zonder dat er een bedrijfshulpverlener aan boord is. De consequentie daarvan is dat het personeel bij bijvoorbeeld een brand zoals afgelopen week in een trein bij Breukelen niet goed weet wat te doen. Vakbondsbestuurder bij FNV Spoor Roel Berghuis bevestigt een bericht hierover zaterdag in Trouw.

Machinisten hebben bij geen van de vervoerders in Nederland een 'hulpverleningstaak', legt Berghuis uit. Conducteurs zijn wel opgeleid tot bedrijfshulpverlener, maar die zitten niet op elke trein.

Zo rijden er veelal geen conducteurs mee als leeg materieel naar een opstalterrein wordt gebracht. Geregeld krijgen machinisten daarnaast het verzoek een zogenoemde sleuteldienst te draaien, waarbij zij de deuren van een trein met reizigers moeten sluiten bij gebrek aan een conducteur. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij vertragingen.

Bedrijfshulpverleners hebben verschillende taken. Zo moet een bedrijfshulpverlener kunnen reanimeren, evacueren en kunnen werken met blusmiddelen. Hoe vaak het gebeurt dat op treinen geen bedrijfshulpverlener aanwezig is, weet Berghuis niet. "Maar ik hoor van leden dat het geregeld voorkomt." Berghuis gaat een formele klacht indienen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, laat hij weten.

'Miljoenen uit EU-fonds naar multinationals'

Miljoenen euro's uit EU-fondsen die bedoeld waren om werkgelegenheid te creëren in arme regio's zoals Polen, zijn naar multinationals als ING, Unilever en Philips gegaan. De grote bedrijven staken het geld onder meer in cursussen voor managers, meldt Trouw zaterdag.

Het geld is afkomstig uit het Europees Sociaal Fonds en was bedoeld voor 'het versterken van kennis en vaardigheden van werknemers van Poolse ondernemingen, vooral in het midden- en kleinbedrijf', schrijft de krant. Van de ongeveer driehonderd miljoen euro aan subsidie die tot nu toe werd uitbetaald, ging minstens de helft naar scholing van multinationals en beursgenoteerde bedrijven.

Zo ontving Unilever een miljoen euro EU-geld om medewerkers bij te scholen met het thema 'Overwinnen door mensen'. ING-Bank Slaski gebruikte datzelfde bedrag om managers te trainen en ING financiële dienstverlening schoolde medewerkers voor ongeveer negen ton aan EU-geld bij. Ook onder meer Mercedes Benz, BMW, Heinz en Pepsi Cola in Polen lieten hun management bijscholen.

Drie aanhoudingen voor woningoverval Breda

Twee mannen en een vrouw zijn vrijdagavond aangehouden voor een gewapende woningoverval eerder op die avond in Breda. Bij de overval raakte een bewoner en een agent gewond. Zij werden naar een ziekenhuis gebracht maar zijn buiten levensgevaar, meldt de politie.

De bewoner raakte gewond toen hij even na 19.00 uur vanaf de eerste verdieping van de woning aan de Raaimoeren sprong in een poging te vluchten. Een motoragent raakte gewond toen de overvallers hem enkele straten verderop met een mes neerstaken. Daarop gingen de overvallers er vandoor.

In de loop van de avond kon de politie de twee mannen van 29 en 32 jaar en een 19-jarige vrouw, allen afkomstig uit Breda, aanhouden. Een rechercheteam onderzoekt de overval.

FOK! wat een weer...Somber weekend

Goedemorgen! We staan dit weekend op met grijs weer en we gaan weer naar bed met grijs weer. Is dat alles wat er op weergebied gaat gebeuren dit weekend? Ik ben bang van wel.

Gelukkig is er over het weer altijd wel íets te vertellen. Op een paar plaatsen zou de zon vandaag nog even door kunnen gaan breken, maar ik heb daar eigenlijk niet zo veel hoop op. De basis van de bewolking loopt vandaag wel iets op, zodat het er buiten iets minder donker uit zal zien. Gisteren en eergisteren vertelde ik al dat de temperatuur in de middag rond de 10 graden zou komen te liggen en ik zie het mijzelf nu alweer typen: vanmiddag zal het vrijwel overal 10 graden zijn. Zelfs in de nacht zakt de temperatuur niet of nauwelijks. We zitten dus even muurvast met het weer. Pas in het midden van volgende week lijkt er iets te gaan veranderen in dit eentonige weerbeeld, want dan neemt de kans op regen iets toe.

In het zuiden en oosten van Duitsland valt er vandaag erg veel regen en in de middelgebergten komen soms zware windstoten voor. Plaatselijk valt er daar 60 tot 70 millimeter neerslag en tegen de Alpenrand aan kan dat zelfs gaan oplopen tot 100 millimeter.

Nederland
:Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Grijs in GochOok bij qltel in Goch was het weerbeeld erg grauw te noemen.



'Beëdiging Chávez kan worden uitgesteld'

De officiële beëdiging van de Venezolaanse president Hugo Chávez kan worden uitgesteld als Chávez om gezondheidsredenen niet in staat is om te komen. Dat zei vicepresident Nicolas Maduro vrijdag in een interview met de staatstelevisie.

Chávez zou op 10 januari officieel worden beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar maar de president van het Zuid-Amerikaanse land worstelt nog altijd met zijn gezondheid. Hij liep een luchtweginfectie op na zijn vierde operatie tegen kanker in Cuba op 11 december.

'Beëdiging Chávez kan worden uitgesteld'
'Beëdiging Chávez kan worden uitgesteld' (Foto: ANP)

CDA wil spoeddebat omstreden neuroloog

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot heeft een spoeddebat aangevraagd over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. Ze wil dat het ministerie van Volksgezondheid samen met de Duitse autoriteiten ingrijpt. Dat meldt het Kamerlid vrijdag op Twitter.

Vrijdag werd bekend dat de Jansen Steur, die in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als parkinson zou hebben gesteld, in een Duits ziekenhuis zou werken als neuroloog. De CDA-politica noemt het nieuws 'afschuwelijk'.

Jansen Steur kan in Nederland niet aan het werk, omdat hij niet meer in het registratiesysteem voor artsen staat. Tegen de neuroloog loopt momenteel een uitgebreid strafproces. Justitie beschuldigt Jansen Steur van het plegen van 21 strafbare feiten.

'Getrojkeerd' woord van het jaar in Portugal

Internetgebruikers in Portugal hebben 'entroikado' (getrojkeerd) gekozen tot woord van het jaar 2012. Het nieuwe woord is ook al in een woordenboek opgenomen, met als definitie: "gedwongen te leven onder de voorwaarden die zijn opgelegd door de trojka".

De trojka van Internationaal Monetair Fonds, Europese Commissie en Europese Centrale Bank heeft Portugal een hard bezuinigingsbeleid opgelegd. Het Zuid-Europese land moet aan de eisen voldoen in ruil voor internationale financiële steun. Vorig jaar werd al 'soberheid' tot woord van het jaar 2011 gekozen.

FC Utrecht wil door met Wouters

Jan Wouters kan een nieuwe verbintenis bij FC Utrecht tegemoet zien. De trainer ligt, net als zijn assistent Rob Alflen, tot de zomer vast, maar kan gaan verlengen.

Grootaandeelhouder Frans van Seumeren is tevreden over de technische leiding. "Jan en Robbie vormen een goed duo. Ze verstaan elkaar, het zijn echte voetbaldieren en ze komen goed over. We gaan in Portugal elkaar eens goed in de ogen kijken. Of ze dan een aanbieding krijgen? Dat moet je dan niet uit de weg gaan", aldus de zakenman tegen Voetbal International.

De selectie van Utrecht, dat halverwege het seizoen verrassend zesde staat, is op trainingskamp in Portugal. Wouters staat honderd procent open voor een langer verblijf in de Galgenwaard. "Ik wil graag verder, ik zie voor mezelf geen reden niet te blijven', aldus de voormalige middenvelder."

Utrecht is opweg het goede seizoen 2009-2010 te evenaren toen het als zevende eindigde en Europa League-voetbal haalde. Van Seumeren is tevreden over de club waar hij wat meer afstand van heeft genomen. "Op alle niveaus hebben we goede stappen gemaakt. Dit is de bedrijfscultuur zoals ik voor ogen heb en die ik gewend was bij mijn vorige bedrijf Mammoet. Iedereen werkt hard, open, eerlijk en allemaal met hetzelfde doel."

't Schaep met de 5 Pooten wordt verfilmd

De Nederlandse televisieserie 't Schaep met de 5 Pooten wordt verfilmd. Producent Job Gosschalk bevestigde vrijdag tegenover RTL Boulevard de geruchten die al enige tijd de ronde deden.

Over het scenario wil Gosschalk nog niets kwijt. Frank Houtappels, die ook al de scenario's voor de serie schreef, legde vrijdag de laatste hand aan het filmscript. Wie de film gaat regisseren is nog onbekend.

Volgens Gosschalk heeft de gehele cast van de serie, onder wie Loes Luca, Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts, Carry Tefsen en Georgina Verbaan, al toegezegd te willen meespelen in de film. Daarnaast zouden talloze andere BN'ers in de rij staan voor een rol.

Gosschalk zegt dat Carice van Houten bovenaan zijn verlanglijst staat. Hij wil de actrice benaderen zodra de financiering rond is. 't Schaep met de 5 Pooten verschijnt naar verwachting volgend jaar rond kerst in de bioscopen.

De serie 't Schaep met de 5 Pooten verscheen in 2006 op de Nederlandse tv en was een remake van de gelijknamige serie uit 1969. In 2009 verscheen het vervolg 't Vrije Schaep, dat zich afspeelt op een camping. Twee jaar later verscheen nog een vervolgserie, 't Spaanse Schaep, waarin de bekende personages een pension in Spanje uitbaten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.