FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 december 2012

Priester vindt moord op vrouwen 'eigen schuld'

Een Italiaanse priester heeft in zijn kerstboodschap een knap staaltje christelijke naastenliefde tentoongespreid. Dit keer waren het geen homoseksuelen, atheïsten, joden of kinderen die hun slachtofferschap verdienden, maar vermoorde vrouwen. De priester verkondigde dat de 118 vrouwen die dit jaar in Italië omkwamen bij huiselijk geweld dit aan zichzelf te danken hadden.

Volgens priester Piero Corsi verdienden de vrouwen hun dood omdat ze onfatsoenlijke kleding droegen, hun kinderen alleen thuis lieten of koude of slechte maaltijden serveerden. De priester ziet in dat soort zaken een legitimering voor moord, want: “Vrouwen halen het slechtste van het mannelijke instinct naar boven, en dat leidt tot geweld en seksueel misbruik. Ze zouden zichzelf eens serieus moeten afvragen: hebben we hier misschien om gevraagd?

De lokale bisschop vindt de kerstboodschap te ver gaan en heeft de priester bevolen om het manifest waarin de kerstboodschap te lezen is te verwijderen uit de kerk. De priester heeft daaraan inmiddels gehoor gegeven. Daarnaast heeft hij zijn verontschuldigingen aangeboden en ontslag genomen.

[PDC WK] Van Barneveld overklast Anderson

Raymond van Barneveld heeft met opvallend veel gemak de kwartfinale van het WK van de PDC bereikt. De Haagse darter had niets te duchten van de Schot Gary Anderson, die twee jaar geleden nog de finale haalde: 4-0. Van Barneveld is in het Alexandra Palace in Londen op jacht naar zijn tweede PDC-wereldtitel. Hij won alleen bij zijn debuut in 2007.

Van Barneveld speelt in de kwartfinale tegen Simon Whitlock. De als vijfde geplaatste Australiër is samen met Barney en Michael van Gerwen de enige niet-Brit die nog in het toernooi zit. De kwartfinales worden op vrijdag en zaterdag afgewerkt. Het toernooi eindigt op 1 januari.

[NBA] Basketbalcoach Johnson ontslagen bij Nets

Avery Johnson is ontslagen als coach van de basketballers van Brooklyn Nets. Een slechte reeks van tien nederlagen in dertien wedstrijden deed de 47-jarige Amerikaan de das om. Johnson was twee seizoen lang trainer van de Nets, die afgelopen zomer van New Jersey naar Brooklyn verhuisden.

De Nets begonnen prima aan het seizoen, maar deze maand kwam de klad erin. Met veertien overwinningen uit 28 duels staat de ploeg in de middenmoot van de Eastern Conference. Het is nog niet bekend wie Johnson gaat opvolgen.


Basketbalcoach Johnson ontslagen bij Nets (Foto: Novum)

Yaiba voor huidige generatie consoles

Keiji Inafune, de maker van Mega Man, kondigde even geleden aan dat hij aan een Ninja Gaden met zombies aan het werken was. Hij wist nog niet te vertellen voor welke consoles Yaiba zou uitkomen, maar daar is nu verandering ingekomen.

Een lijst van jobs heeft namelijk verraden dat de game normaal gaat uitkomen voor Xbox 360 en PlayStation 3. Dit sluit echter niet uit dat de game ook speelbaar zal zijn op de volgende generatie consoles.

yaiba

Vrouw in brand gestoken

De politie van Los Angeles heeft donderdag een man opgepakt die ervan wordt verdacht een 67-jarige vrouw die op een bankje in een bushokje lag te slapen in brand te hebben gestoken. Volgens de autoriteiten gaat het om man van ergens in de 20.

Volgens de politie werd de vrouw kort na middernacht aangevallen. Een ooggetuige verklaarde dat een man uit een drogisterij kwam, iets over de vrouw heen goot en vervolgens met een lucifer de vloeistof aanstak. De vrouw werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.

Huis van Afgevaardigden VS zondag bijeen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat zondag in overleg over de fiscal cliff, de reeks belastingverhogingen en bezuinigingen die op 1 januari automatisch in dreigen te gaan. Dat hebben bronnen bij de Republikeinen donderdag gezegd. Het voornemen werd in een conference call aan de partijtop bekendgemaakt.

Niet alleen het Congres keerde eerder terug van reces, ook de Amerikaanse president Barack Obama kwam eerder terug van zijn vakantie in Hawaii. Hij arriveerde donderdag in Washington. Voor zijn vakantie sprak Obama al met leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner, de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell en de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

De vrees bestaat dat er voor 1 januari geen overeenkomst wordt gesloten tussen de Democraten en de Republikeinen, waardoor de reeks belastingverhogingen en bezuinigingen automatisch van kracht worden. De fiscal cliff zou kunnen leiden tot een nieuwe recessie. Met nog vier dagen te gaan lijkt het onwaarschijnlijk dat de beide partijen tot overeenstemming weten te komen.

Reid zei donderdag dat het gebrek aan vooruitgang in de besprekingen er op wijst dat de VS in de fiscale afgrond zullen storten. Hij bekritiseerde Boehner, die volgens hem geen enkel lid van het Huis van Afgevaardigden had teruggeroepen van vakantie om met een plan te komen om een duik van de fiscal cliff te voorkomen. "Ze zijn er niet", concludeerde Reid. De woordvoerder van Boehner riposteerde door te zeggen dat Reid 'minder zou moeten praten en meer wetten zou moeten maken om de fiscal cliff te voorkomen'.

De financiële markt reageerde negatief op de onzekerheid rondom de fiscal cliff. Daar kwam nog eens een daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen bij. Voor de vierde dag op rij noteerden de beurzen dan ook verliezen.

Grote brand in parkeergarage Veldhoven

In een parkeergarage in het Brabantse Veldhoven heeft donderdagavond een grote brand gewoed. Geëvacueerde bewoners van een bovengelegen appartementencomplex zijn opgevangen, meldt een politiewoordvoerder.

Het vuur brak omstreeks 18.15 uur uit in de garage aan het Hagerpad. Rond 19.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Omroep Brabant meldt dat drie auto's zijn uitgebrand. Drie auto's zouden nadat ze waren geblust, nog een keer in brand zijn gevlogen in de parkeergarage die ruimte biedt aan circa vijftig auto's. Dertig mensen zouden zijn geëvacueerd, niemand zou gewond zijn geraakt.

Wanneer de bewoners weer naar huis mogen, is nog onduidelijk.

Hotel Transsylvanië: Hotel Vol Monsters

In Hotel Transsylvanië: Hotel Vol Monsters heeft graaf Dracula een hotel gebouwd waar alle monsters van de wereld veilig vakantie kunnen vieren, op een afgelegen plek waar mensen nooit zullen komen. De ideale afgelegen plek om zijn dochter Mavis op te voeden na het overlijden van zijn vrouw. Maar nu wordt Mavis 118 jaar en wil de wijde wereld gaan verkennen. Op de dag van haar verjaardag komen alle monsters om het feest te vieren, maar er is ook een onaangekondigde, onverwachte, ongewenste gast een mens! Jonathan is een onverschrokken wereldreiziger en zodra hij Mavis ontmoet is het voor beiden direct liefde op het eerste gezicht.

De technische problemen van The Walking Dead voor Xbox 360

Enkele spelers vande retailversie van The Walking Dead voor Xbox 360 hebben gemeld dat de game bijna onspeelbaar is. De game zou last hebben van haperende beelden en freezes. Op deze manier lopen de vele quick time events uit de game natuurlijk niet altijd goed af.

Ook kunnen spelers Episode 2 niet opstarten na het voltooien van de eerste episode. De game zou gewoon episode 1 opnieuw starten. Een update had dit euvel uit de weg moeten helpen, maar het probleem bestaat nog steeds. Telltale zal meer informatie geven over de problemen.

The Walking Dead is speelbaar op PlayStation 3, pc, Xbox 360 en iOS.

Derde episode Walking Dead snel verkrijgbaar (Novum)

Mensen in reuzenrad even vergeten

Op de kerstmarkt op het Gentse Sint-Pietersplein hebben donderdagavond zeven mensen een tijdlang vastgezeten bovenaan een reuzenrad. De mensen hadden zelf de hulpdiensten gebeld, aldus de lokale politie.

De verantwoordelijken van het reuzenrad hadden het stilgelegd omdat ze dachten dat er niemand meer in het rad zat.

De Gentse politie en brandweer rukten aan het begin van de avond uit na een oproep van de onfortuinlijke radbezoekers. De zeven mensen zaten nog in het rad, dat naar gewoonte bovenaan stopt om de bezoekers van het uitzicht te laten genieten.

Volgens de hulpdiensten waren de uitbaters van het reuzenrad de bezoekers vergeten, mogelijk na een wissel van de bedieners van het rad. De brandweer hoefde niet in te grijpen, want personeel van het rad zette de attractie onmiddellijk opnieuw in beweging. De bezoekers konden gewoon uitstappen.

[PDC WK] Van Gerwen naar kwartfinale

Michael van Gerwen heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinale van het WK darts van de PDC in Londen. De als zevende geplaatste Boxtelaar won met 4-1 van de Engelsman en voormalig nummer één van de wereld Colin Lloyd. In de kwartfinale stuit hij zaterdag op Kevin Painter of titelverdediger Adrian Lewis.

Van Gerwen was door een pijnlijke achillespees slecht ter been, maar op zijn spel leek dat geen invloed te hebben. Alleen aan het slot van de partij leken zenuwen even de overhand te krijgen, getuige de acht matchdarts die hij nodig had om de overwinning veilig te stellen. Voor Van Gerwen is het de eerste keer dat hij de laatste acht op een WK weet te bereiken.

Oenema rijdt nationaal record op 300 meter

Thijsje Oenema is in de aanloop naar het NK sprint van begin januari goed in vorm. De Friezin van Team Liga schaatste gisteren in Thialf met 24,64 seconden een nationaal record op de 300 meter. Het record stond met 24,87 seconden ook al op haar naam.

Oenema won het Kerstspringtoernooi op overtuigende wijze, want ze schreef ook de 100 en 500 meter op haar naam. Mayon Kuipers bezette plaats twee, voor Lesley Koen. Bij de mannen ging de zege naar Allard Neijmeijer die eveneens alle afstanden won. Ook Bas Bervoets en Rienk Nauta mochten de gang naar het podium maken.

Landreau: "Kon naar Italiaanse topclub"

Mickaël Landreau verbond zijn toekomst deze week aan Bastia. De doelman liet zijn contract bij OSC Lille ontbinden en kreeg enkele interessante aanbiedingen.

Dat verklaart de doelman in gesprek met L'Equipe. Hij zat bij OSC Lille op een dood spoor en dreigde daardoor zijn plek in de Franse nationale ploeg kwijt te raken. Om meer aan spelen toe te komen verkaste hij naar de nummer dertien van de Franse Ligue 1.

Landreau besefte dat hij door zijn contract te laten ontbinden een risico nam. Met zijn 33 jaar is hij niet de jongste meer in de voetbalwereld. "Maar er meldde zich naast Bastia ook nog een andere Franse club waar ik als basiskracht aan de slag kon. Bij een Italiaanse topclub stond ik zelfs op het lijstje, maar daar zou ik wederom op de bank belanden."

De ervaren goalie maakte de keuze voor Bastia op basis van een mooie herinnering aan de club. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij op het hoogste niveau tegen de club. Toen was hij nog speler van FC Nantes. Zijn carrière leidde hem verder nog langs Paris Saint-Germain.

Indiase agenten: trouw met je verkrachter

Een 17-jarig slachtoffer van een groepsverkrachting in India heeft zelfmoord gepleegd. Politiemensen hadden het meisje onder druk gezet om de zaak te laten vallen en een van haar verkrachters te trouwen.

Het meisje werd woensdagnacht dood gevonden. Zij had gif ingenomen, meldden de politie en een familielid donderdag.

Een politieagent is inmiddels ontslagen en een ander geschorst.

De zaak komt aan het licht, juist op het moment dat de gewelddadige groepsverkrachting vorige week van een 23-jarige studente in een bus in hoofdstad New Delhi heeft geleid tot woedende straatprotesten en de roep om zwaardere straffen voor verkrachters.

Indiase agenten: trouw met je verkrachter
Indiase agenten: trouw met je verkrachter (Foto: ANP)

Project X meest gedownloade film van 2012

De website TorrentFreak heeft een lijst met de tien meest 'gepirate' films van dit jaar naar buiten gebracht. Project X voert de lijst aan met 8,7 miljoen downloads, op de voet gevolgd door Mission: Impossible - Ghost Protocol die door 8,5 miljoen piraten is binnengehengeld.

Wat opvalt is dat de film Project X een 'matig' kassucces is geweest vergeleken met de andere negen films in de lijst. Met een wereldwijde opbrengst van honderd miljoen dollar heeft de film beduidend minder opgebracht dan The Dark Knight Rises (1 miljard dollar) en The Avengers (1,5 miljard dollar) die respectievelijk op de derde en vierde plaats in de lijst te vinden zijn.

Vorig jaar werd de lijst aangevoerd door Fast Five die toen 9,2 miljoen keer via onbetaalde digitale wegen is verkregen.

Hier de volledige lijst van meest gepirate films van 2012:

1. Project X
8.720.000 downloads

2. Mission: Impossible – Ghost Protocol
8.500.000 downloads

3. The Dark Knight Rises
8.230.000 downloads

4. The Avengers
8.110.000 downloads

5. Sherlock Holmes: A Game Of Shadows
7.850.000 downloads

6. 21 Jump Street
7.590.000 downloads

7. The Girl With The Dragon Tattoo
7.420.000 downloads

8. The Dictator
7.330.000 downloads

9. Ice Age: Continental Drift
6.960.000 downloads

10. The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1
6.740.000 downloads

Filmposter Project XDe meest gepirate film van 2012

Verkiezing: Halve finale sporter van het jaar 2012

Het jaar 2012 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Voor deze halve finale zijn er nog 4 over. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2012'.

Links naar vorige rondes:

Nominaties
1e ronde
2e ronde
3e ronde
Kwartfinale

Onder dit bericht en in het topic op het forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld: [b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De halve finale sluit op vrijdag 28 december om 20.00 uur.

De halve finale:

Marianne Vos - Epke Zonderland
Stefan Groothuis - Ranomi Kromowidjojo

Database kindermishandeling Groot-Brittannië

De Britse overheid wil in de strijd tegen kindermishandeling een nationale database oprichten. Vanaf 2015 moeten alle kinderen die op de afdeling spoedeisende hulp van ziekenhuizen terechtkomen of bij huisartsposten via dit informatiesysteem worden geregistreerd. Dat meldden Britse media donderdag

Artsen en verpleegkundigen kunnen de database raadplegen om na te gaan of een kind in een bepaalde periode vaker de spoedeisende hulp heeft bezocht, een indicatie voor mogelijk misbruik of verwaarlozing.

Minister Dan Poulter (Gezondheidszorg) verwacht dat misbruikte en verwaarloosde kinderen hierdoor sneller kunnen worden geïdentificeerd. Daarmee kunnen levens worden gered, zei hij tegen de krant The Guardian.

Database kindermishandeling Groot-Brittannië
Database kindermishandeling Groot-Brittannië (Foto: ANP)

Meireles krijgt strafvermindering

Raul Meireles hoeft slechts vier duels van zijn club Fenerbahçe toe te kijken. De middenvelder ging met succes in beroep tegen zijn schorsing van twaalf duels die hij vorige week opgelegd had gekregen.

Meireles zou in de heetgebakerde derby tegen Galatasaray in de fout gegaan zijn door na zijn rode kaart richting de scheidsrechter te spugen. Hij kreeg hiervoor twaalf duels straf opgelegd, maar de tuchtcommissie van de Turkse voetbalbond oordeelde na zes lange uren vergaderen dat het niet bewezen kon worden. Daarom is de straf naar vier duels teruggebracht plus een boete van 8.400 euro.

New Yorkse 'Johannes' overleden

New York was een dag lang in de ban van een vinvis, die woensdagochtend aanspoelde op het strand van Breezy Point in de wijk Queens. Politie en brandweer hielden het 18 meter lange dier nat, om hem in leven te houden. Maar die pogingen zijn tevergeefs gebleken. De vinvis is overleden, meldde donderdag het hoofd van een instituut voor zeeonderzoek.

De vinvis, het op een na grootste zoogdier ter wereld, was sterk vermagerd en waarschijnlijk ziek. Het dier had bloedende wonden op zijn huid en staart. Een autopsie moet uitwijzen waar de vinvis aan is overleden.

In Nederland spoelde onlangs een bultrug aan op een zandplaat bij Texel. Het dier, dat al snel Johannes werd genoemd, werd inzet van een felle strijd tussen degenen die hem wilden laten overlijden en mensen die hem wilden proberen te redden. Johannes overleed na enkele dagen. Naderhand bleek het een vrouwtjes-bultrug te zijn geweest.

New Yorkse'Johannes' overleden
New Yorkse'Johannes' overleden (Foto: ANP)

Dode en gewonde bij botsing trein en auto

Bij een aanrijding tussen een auto en een trein is donderdagavond in Barneveld een persoon om het leven gekomen. Een ander raakte gewond, meldt de politie.

Het ongeval vond plaats aan de Stationsweg. Wat er precies is gebeurd, wist een woordvoerder van de politie nog niet.

Vanwege het ongeval ligt het treinverkeer tussen Amersfoort en Apeldoorn plat. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van ruim een uur, meldt spoorbeheerder Prorail. Reizigers tussen Utrecht en Deventer wordt aangeraden om te reizen via Arnhem, mensen tussen Amersfoort en Deventer moeten omreizen via Zwolle. Prorail verwacht dat rond 22.00 uur de treinen weer volgens het spoorboekje rijden.

De la Rosa wil weer testrijder worden

Pedro de la Rosa wil graag in de Formule 1 actief blijven. De 41-jarige Spanjaard zit momenteel zonder werd vanwege het failliet gaan van het HRT F1 Team. Mogelijk kan hij terugkeren naar de rol van testrijder die hij in het verleden al meerdere malen op zich nam.

De la Rosa sprak met Marca over het over de kop gaan van HRT. "Ik ken de details niet en heb nog altijd niks officieels vanuit het team vernomen, maar ik geloof niet dat het project nog kan worden doorgezet. Het was een ambitieuze, maar ook zeer lastige onderneming, waarvoor we ons allemaal volledig hebben ingezet en alles hebben gegeven. Uiteindelijk heeft al ons harde werk echter niet mogen baten en zijn we er met z'n allen verantwoordelijk voor dat het geen succes is geworden."

De Spanjaard weet dat het economische tij het team niet mee heeft gezeten en daarom neemt hij het team niets kwalijk. Hij wil nu weer testrijder worden, zoals hij van 2003-2009 en in 2011 bij McLaren was. In de tussentijd racete hij een half seizoen voor Sauber.

Een terugkeer bij McLaren acht De la Rosa niet realistisch. "Ik ben niet loyaal geweest aan McLaren en moet dus weer van nul af aan beginnen, maar dat is normaal. Ik heb er vertrouwen in dat ik ergens als testrijder aan de slag kan, al zijn er natuurlijk geen garanties."

Mocht hij niet meer in de Formule 1 terecht kunnen, dan is er voor de Spanjaard geen man overboord. Dan gaat hij nieuwe doelen in het leven zoeken, want de hele dag thuis rondhangen is niets voor hem.

Zoektocht naar leven in meer Antarctica afgeblazen

Britse wetenschappers hebben donderdag een expeditie naar een meer in Antarctica afgeblazen. De wetenschappers wilden op zoek gaan naar leven in het meer, maar liepen tegen technische problemen aan.

De onderzoekers van de British Antarctic Survey hoopten te kunnen boren in Lake Ellsworth, dat volgens hen al enkele honderdduizenden jaren bevroren is. Ze hoopten in het ijs microbiële levensvormen aan te treffen die meer licht zouden kunnen werpen op de evolutie op Aarde. Ook wilden de wetenschappers monsters van de bodem van het meer nemen.

Of de wetenschappers nog een poging gaan wagen is niet bekend.

Cazorla prijst potentie Wilshere

Jack Wilshere staat na een jaar afwezigheid weer op het trainingsveld van Arsenal. Zijn ploeggenoten zijn onder de indruk van zijn comeback. Zo ook Santi Cazorla.

De Spanjaard kwam in de zomer over van Malaga. Daardoor duurde het lang voordat hij een keer samenspeelde met Wilshere. Het Engelse talent stond een jaar buitenspel door blessureleed. Sinds kort etaleert hij zijn voetbalkunsten weer bij The Gunners.

"Hij heeft ongelooflijk veel potentie", verklaart Cazorla op de officiële website van Arsenal. "Hij was lange tijd niet op het trainingsveld te vinden, dus ik kende hem nog niet zo goed. Iedereen zei dat als hij zou terugkeren, het team beter zou zijn. Dat is inderdaad zo."

Cazorla geniet van de ontwikkeling die Wilshere doormaakt bij Arsenal. "Je ziet zijn vertrouwen iedere dag groeien. Hij laat zijn blessure steeds verder achter zich en is bepalend. We zijn allemaal blij dat hij weer voor honderd procent fit is."

'Schoolverlater laat tussenjaar schieten'

Scholieren die komende zomer hun middelbare school afronden hebben minder plannen voor een tussenjaar voordat zij gaan studeren. Door de invoering van het leenstelsel verwachten bedrijven die zo'n jaar aanbieden een tijdelijke terugloop, meldt de NOS donderdag. Zo is de vraag naar taalstudiereizen met meer dan twintig procent gedaald.

Leerlingen die nu in hun eindexamenjaar zitten hebben nog recht op een basisbeurs wanneer ze gaan studeren. Als ze eerst een jaar gaan werken of op studiereis gaan, krijgen ze te maken met het nieuwe leenstelsel. Daardoor kunnen ze tot twaalfduizend euro mislopen.

De Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders denkt dat de terugloop voor extra uitval gaat zorgen onder eerstejaarsstudenten. Omdat minder scholieren een tussenjaar nemen, zou een groter deel een keuze maken voor een studie waarvan later blijkt dat die niet bevalt.

De bedrijven vinden dat scholieren niet benadeeld moeten worden als ze een tussenjaar nemen. Ze willen dat de politiek een uitzondering maakt voor de groep leerlingen die dit jaar eindexamen doen.

'Miley Cyrus en Liam Hemsworth getrouwd'

Miley Cyrus heeft mogelijk onlangs haar jawoord gegeven aan Liam Hemsworth. De 20-jarige zangeres en actrice plaatste kerstfoto's op Instagram, waarop beiden een nieuwe ring dragen.

Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ gaat het niet om verlovingsringen. Cyrus zou een nieuwe ring boven haar verlovingsring dragen. Hemsworth vroeg de actrice in juni ten huwelijk.

Cyrus en de acteur hebben nooit een trouwdatum bekendgemaakt. De zangeres zei eerder eerst een nieuwe plaat te willen uitbrengen voor ze in het huwelijksbootje stapt.

Agent bekogeld en geslagen in snackbar

Een agent is woensdagnacht in een snackbar in het Limburgse Echt bekogeld met etenswaren. Ook kreeg de politieman een aantal klappen op zijn hoofd. De belager van de agent, een 20-jarige man uit Susteren, is aangehouden. Dat meldt de politie donderdag.

Het voorval vond rond 02.45 uur plaats in de Bovenstestraat. Agenten zagen dat in de snackbar een ruzie plaatsvond en gingen poolshoogte nemen. Ze troffen twee mannen die zich agressief gedroegen en de agenten beledigden.

Een van de agenten controleerde daarop de identiteit van beide mannen, die als reactie afval op de grond gooiden. Toen de 20-jarige man weigerde dit op te ruimen, kreeg hij hiervoor een bekeuring. De man bleef echter doorgaan met provoceren, aldus de politie. Toen hij met etenswaren ging gooien en de agent ging slaan, werd hij in de boeien geslagen. Een tweede man die probeerde de arrestatie te voorkomen, werd ook opgepakt.

[PDC WK] Van der Voort afgedroogd door Wade

Vincent van der Voort is er niet in geslaagd om de kwartfinales te halen van de PDC World Darts Championship 2012. Onze landgenoot ging met 4-0 in sets onderuit tegen de als derde geplaatste James Wade.

Wade, die de bijnaam The Machine draagt, begon voortvarend aan de partij en won de eerste set met 3-0 in legs. Van der Voort herpakte zich enigszins in de tweede set, maar gaf ook deze uit handen. Fast Vinnie gooide in de derde set met een hoog gemiddelde, terwijl Wade het eventjes liet lopen.

Van der Voort kwam in de derde set met 0-2 voor in legs, maar kreeg het voor elkaar om ook deze set uit handen te geven. In de vierde set rondde Wade het karwei af en plaatste zich daarmee voor de kwartfinales.

Vuurwerk

“Met een Big Boy zou je een klein bruggetje kunnen opblazen.” Zomaar een zin uit een krant van vandaag. Je zou misschien hopen dat het hier een wapen betreft uit een of ander computerspel, maar nee hoor: dit is gewoon vuurwerk. Niet helemaal gewoon, want uiteraard is dergelijk vuurwerk illegaal. Dat neemt niet weg dat wel in verschillende schuurtjes en andere opslagplaatsen in Nederland ligt. Klaar om verkocht te worden aan ieder die maar wil, die er mee kan doen wat hij maar wil. Ik kijk met oud en nieuw wel op een veilige plek naar het vuurwerk.

Onderzoek naar staatsgreep Egypte

De Egyptische justitie heeft een onderzoek gelast naar oppositieleiders in het land, die zouden hebben aangezet tot een staatsgreep. Dat heeft een bron bij justitie donderdag gezegd. Een advocaat diende vorige maand een klacht in tegen de oppositieleiders.

Het onderzoek is gericht op Mohammed ElBaradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), voormalig minister van buitenlandse zaken Amr Moussa, en voormalig presidentskandidaat Hamdeen Sabahi. De drie zouden mensen hebben opgeroepen om de regering van president Mohammed Morsi omver te werpen.

Het feit dat er een onderzoek wordt uitgevoerd betekent niet automatisch dat er ook aanklachten volgen tegen de oppositieleiders, aldus de bron. Het is echter wel ongebruikelijk dat justitie zulke vage klachten tegen prominenten figuren onderzoekt.

Een woordvoerster van Moussa zei dat er nog geen sprake is van een officiële aanklacht, en dat Moussa ook niet is opgeroepen voor verhoor. Emad Abu Ghazi, de partijsecretaris van ElBaredei's partij, zei geen details te hebben over de zaak. Volgens Abu Ghazi lijkt het onderzoek op een stap die in een politiestaat zou worden genomen en een poging om politieke tegenstanders uit te schakelen. Het voormalige regime van Hosni Mubarak rekende op een vergelijkbare manier af met de oppositie, aldus Abu Ghazi.


Onderzoek naar oppositie Egypte (Foto: Novum)

Bony naar Afrika Cup met Ivoorkust

Vitesse zal het zoals verwacht een aantal wedstrijden moeten stellen zonder Wilfried Bony. Hij gaat naar de Afrika Cup volgende maand.

Bondscoach Sabri Lamouchi van Ivoorkust heeft de topscorer van de Eredivisie opgenomen in zijn selectie van 23 voor de Afrika Cup. In het slechtste geval moet Vitesse het tot 10 februari stellen zonder de krachtige spits.

Dat zou een flinke aderlating zijn voor de club uit Arnhem. De ploeg hervat de Eredivisie op 19 januari (tevens de start van de Afrika Cup) met een uitwedstrijd tegen AZ. Op 27 en 31 januari volgt de 'dubbel' in Arnhem tegen Ajax voor de competitie en de beker. Op 3 februari is de derby tegen NEC en op 9 februari treft Vitesse PSV.

Ivoorkust verloor vorig jaar de finale van de Afrika Cup van Zambia op penalty's. In de groepsfase neemt Ivoorkust het op tegen Tunesië, Algerije en Togo. De concurrentie voor Bony om de spitspositie is groot bij zijn land. Zo neemt hij het op tegen Didier Drogba, Salomon Kalou, Arouna Koné, Gervinho en Lacina Traoré.

Selectie Ivoorkust

Doelmannen: Boubacar Barry (Lokeren/Bel), Daniel Yeboah (Dijon/Fra), Ali Badra Sangaré (Ivoire Académie)

Verdedigers: Souleymane Bamba (Trazbonspor/Tur), Siaka Tiéné (Paris SG/Fra), Kolo Touré (Manchester City/Eng), Igor Lolo (FC Kuban Krasnodar/Rus), Emmanuel Eboué (Galatasaray/Tur), Arthur Boka (Stuttgart/Dui), Ismaël Traoré (Brest/Fra).

Middenvelders: Yaya Touré (Manchester City/Eng), Didier Ya Konan (Hanovre 96/Dui), Max Gradel (Saint-Etienne/Fra), Didier Zokora (Trazbonspor/Tur), Abdul Razak (Manchester City/Eng), Romaric Ndri Koffi (Saragosse/Spa), Cheick Ismaël Tioté (Newcastle/Eng)

Aanvallers: Didier Drogba (Shanghai Shenhua/Chi), Gervinho (Arsenal/Eng), Salomon Kalou (Lille/Fra), Wilfried Bony (Vitesse/Ned), Lacina Traoré (Anzhi Makhachkala/Rus), Arouna Koné (Wigan/Eng).

Methadonverstrekker Emergis weer op orde

Methadonverstrekker Emergis in Goes en Middelburg heeft de zaakjes weer op orde. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had Emergis in oktober onder verscherpt toezicht gesteld omdat er onder meer veiligheidsrisico’s waren voor de patiënten en medewerkers.

Ook werd de Opiumwet niet goed uitgevoerd en voldeed de ruimte waar methadon werd verstrekt niet aan de eisen, zo constateerde de IGZ.

De afgelopen maanden heeft Emergis echter voldoende verbeteringen doorgevoerd volgens de IGZ, zodat het verscherpte toezicht niet meer nodig is.

Methadonverstrekker Emergis weer op orde
Methadonverstrekker Emergis weer op orde (Foto: ANP)

Server vuurwerkmeldpunt overbelast door cyberaanvallen

De website vuurwerkoverlast.nl is donderdag enige tijd onbereikbaar geweest. De server was overbelast door enkele cyberaanvallen, meldt fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte. De site was rond 08.30 uur weer bereikbaar.

Volgens Bonte was daartoe opgeroepen op enkele internetforums. Hij benadrukt dat de site niet was gehackt en dat er dus ook geen gegevens zijn gestolen. Door de site op een nieuwe server te plaatsen, kunnen nieuwe aanvallen nu worden afgeweerd.

Donderdagmiddag stond de teller van de website op ruim 25 duizend meldingen. Woensdagochtend waren dat er nog ruim tienduizend. "We krijgen nu zo'n tien meldingen per minuut binnen", stelt Bonte. Volgens hem is daarvan zo'n 85 procent serieus.

Veel meldingen gaan over vuurwerkbommen die 's nachts worden afgestoken. Het meldpunt dat een aantal lokale GroenLinks-fracties zaterdag instelde, blijft tot 3 januari toegankelijk. Daarna worden de meldingen aangeboden aan de Tweede Kamer.

Rapper wil geld voor term yolo

Drake wil geld zien als anderen de term yolo gebruiken. De 26-jarige rapper gebruikt yolo als afkorting voor You Only Live Once in zijn nummer The Motto, maar wil niet dat anderen daar een slaatje uit slaan.

Drake plaatste een foto op Instagram van petjes met het woord yolo uit een drogisterijketen. "Walgreens, je moet chillen of met een cheque komen", schreef de rapper bij de foto. Ook warenhuis Macy's kreeg deze reactie op een t-shirt dat het verkoopt.

Yolo werd een populaire term onder jongeren nadat Drake vorig jaar The Motto, waar ook Lil Wayne op te horen is, uitbracht. Zo wordt het vaak gebruikt op Twitter. Acteur Zac Efron heeft het woord op zijn lichaam laten tatoeëren.

Geen straf Ferguson voor belagen arbiter

Manchester United-trainer Alex Ferguson zal niet worden bestraft voor het belagen van de scheidsrechter woensdag. De Schotse oefenmeester voerde meerdere malen verhitte discussies met scheidsrechter Mike Dean en de vierde official in de wedstrijd tegen Newcastle United. Manchester won de wedstrijd uiteindelijk met 4-3, maar Ferguson was woest vanwege onder meer een buitenspelgoal van Newcastle.

Scheidsrechter Dean heeft de incidenten echter niet in zijn verslag opgenomen, waardoor de Engelse voetbalbond FA geen stappen kan zetten tegen Ferguson. De Schotse trainer staat erom bekend vaak kritisch te zijn op de arbitrale leiding.

Zijn collega's Roberto Mancini (Manchester City) en Harry Redknapp (Queens Park Rangers) kunnen mogelijk wel gestraft worden voor hun uitlatingen woensdag. Manchester City verloor met 1-0 van Sunderland, terwijl QPR met 2-1 van West Bromwich Albion verloor.

Ben Saunders en Keet! wonen samen

Keet! is ingetrokken bij haar vriend Ben Saunders. De 26-jarige zangeres liet de afgelopen tijd al meerdere malen doorschemeren dat ze wilde gaan hokken met de 29-jarige zanger.

"Eindelijk, officieel naar Hoorn", maakte Saunders donderdag bekend via Twitter. "Wij gaan samenwonen, whaa!" Bens broer Dean hielp mee met de verhuizing. "Thanx voor het meehelpen", dankte zijn broer hem.

Keet! liet onlangs weten zich niet langer veilig te voelen in haar huis in Amersfoort. Er was toen al verschillende keren ingebroken in de garage onder de woning.

Tipsarevic te sterk voor Murray in Abu Dhabi

Andy Murray heeft zijn eersterondewedstrijd op het demonstratietoernooi in Abu Dhabi tegen Janko Tipsarevic in twee sets verloren: 6-3 en 6-4. De mondiale nummer negen maakte de eerste set in een kleine drie kwartier afhandig van de olympisch kampioen. De tweede set werd een beetje spannender, maar ook die serveerde de Serviër uiteindelijk redelijk simpel uit.

Het Mubadala World Tennis Championship in Abu Dhabi geldt als de officieuze start van het tennisseizoen. Novak Djokovic, David Ferrer, Nico Almagro en Tomas Berdych doen ook mee aan het toernooi.

Veel minder files rond Amsterdam

In de regio Amsterdam zijn er dit jaar flink minder files en is de filezwaarte de laatste 6 jaar met de helft gedaald. De ANWB zegt dat het komt door meer wegen, bruggen en viaducten en de economische ontwikkelingen. Ook in andere regio's daalde de filezwaarte, maar minder hard dan in Amsterdam en omgeving.

Vooral in de omgeving van Utrecht (extra rijstroken A12) en Rotterdam was het minder druk. Alleen op de A15 Europoort richting Ridderkerk en de A20 Hoek van Holland richting Gouda stond het verkeer rondom Rotterdam meer vast dan vorig jaar.

Landelijk gemeten daalde de filezwaarte het afgelopen jaar met 40 procent. Extra rijstroken hebben ervoor gezorgd dat knelpunten zijn verdwenen, maar er ontstonden ook weer nieuwe.

De opvallendste wijziging in de top 10 van knelpunten is dat de A4 (Amsterdam-Den Haag) is verdwenen. Vorig jaar stond de dagelijkse file tussen Roelofarendsveen en Hoogmade nog op nummer 1. Sinds 1 april kan het verkeer daar in beide richtingen over drie in plaats van twee rijstroken. De A50 Arnhem - Eindhoven tussen de knooppunten Grijsoord en Ewijk staat met afstand op de eerste plaats. Het aantal files nam daar dit jaar zelfs toe.

Veel minder files rond Amsterdam
Veel minder files rond Amsterdam (Foto: ANP)

Toezicht op zorginstelling Zonnehuizen opgeheven

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpte toezicht op zorginstelling Zonnehuizen Kind en Jeugd opgeheven. Inspecteurs constateerden in de afgelopen maanden diverse verbeteringen. Het verscherpte toezicht gold sinds de failliete instelling voor kinderen in januari een doorstart maakte.

De inspectie lette extra op de kwaliteit van de zorg omdat de risico's bij financiële problemen extra groot zijn. Half juli werd het toezicht verlengd.

Na ruim een jaar heeft Zonnehuizen zijn zaken weer op orde, stelt de inspectie. De veiligheid van de woongebouwen is verbeterd. Ook is de kwaliteit van de organisatie en bedrijfshulpverlening omhooggegaan. Zonnehuizen kan in de komende maanden nog wel inspecties verwachten.

Toch celstraf voor Zweedse neppiloot

De Zweedse piloot die in maart 2010 zonder vliegbrevet met een Boeing wilde opstijgen van Schiphol heeft toch een celstraf opgelegd gekregen. De politierechter in Haarlem had de neppiloot in juni 2010 een boete van tweeduizend euro opgelegd, maar geen celstraf, waarop het OM in beroep ging.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de man donderdag tot zestien dagen cel en vierduizend euro boete. Ook mag de Zweed, die wel een vliegbrevet voor kleinere vliegtuigen heeft, twee jaar geen vliegtuig besturen. Bij de rechtbank was dat nog één jaar.

De piloot werd op Schiphol opgepakt toen hij op het punt stond een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara te vliegen voor vliegtuigmaatschappij Corendon. Hij bleek zijn vliegbrevet zelf te hebben gefabriceerd.

Het hof woog in het voordeel van de man mee dat hij probeert een nieuw bestaan op te bouwen en een blanco strafblad in Nederland heeft. Verder heeft het hof rekening gehouden dat het hoger beroep te lang op zich heeft laten wachten.

Dat hij nooit zijn brevet voor grote verkeersvliegtuigen had gehaald, kwam volgens de piloot uitsluitend door geldgebrek. De man was met zijn vervalste brevet in dienst gekomen bij de Italiaanse vliegmaatschappij Air One. Vervolgens kon hij zonder problemen bij andere bedrijven aan de slag, totdat Zweden de Nederlandse autoriteiten tipte.

Na zijn aanhouding zei de Zweed blij te zijn dat hij was betrapt. Hij heeft de zestien dagen cel al uitgezeten in voorarrest.

Weer minister Egypte opgestapt

Een lid van de ministersploeg van de Egyptische president Mohamed Mursi heeft donderdag zijn aftreden bekendgemaakt. Mohammed Mahsoub, minister voor Juridische en Parlementaire Zaken, is ontevreden over het beleid van Mursi. "Veel van het beleid en van de inspanningen (van de regering) staan haaks op mijn persoonlijke overtuiging", klaagde Mahsoub die afkomstig is uit een zeer gematigde islamistische partij, de Wasat.

Mahsoub vertrekt twee dagen nadat de minister van Communicatie, Hany Mahmud, zijn ontslag had ingediend.

Egypte lijkt verscheurd door voor- en tegenstanders van de president, die uit de Moslimbroederschap afkomstig is.

Weer minister Egypte opgestapt
Weer minister Egypte opgestapt (Foto: ANP)

The Grand Budapest Hotel-gasten checken in

Wes Anderson heeft een bekende club acteurs gevonden voor zijn Europese drama The Grand Budapest Hotel. Tilda Swinton en Harvey Keitel hebben zich bij de cast gevoegd. De regisseur maakt de cast bekend in een interview met het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Van Ralph Fiennes, Willem Dafoe, Jude Law, Edward Norton en Adrien Brody was ook al bekend dat ze in de film spelen, evenals Bill Murray en Jason Schwartzman die vaker met Anderson werken. "En ik denk dat Owen Wilson ook een klein rolletje heeft", voegt de Amerikaanse regisseur toe. "Oh, Saoirse Ronan heeft best een grote rol."

The Grand Budapest Hotel is de eerste film van Anderson die zich afspeelt in Europa. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw. Fiennes speelt de rol van meneer Gustave, een hotelmedewerker. Verder laat hij weinig los over zijn film, die in 2014 uit moet komen.

De 43-jarige Anderson leverde dit jaar de komedie Moonrise Kingdom af, dat zijn succesvolste film tot nog toe is geworden. Anderson staat bekend om zijn terugkerende castleden. In Moonrise Kingdom zijn Norton, Swinton, Keitel, Murray en Schwartzman ook te zien.

Ballan mag intensive care verlaten

Alessandro Ballan mag de intensive care verlaten. De milt van de Italiaanse wielrenner van BMC werd verleden week verwijderd nadat hij tijdens een trainingskamp van zijn ploeg in Spanje ten val was gekomen. Hij is goed van die operatie hersteld, vertelt de teamdokter van BMC aan de Gazzetta dello Sport.

Bij de crash in een afdaling liep de 33-jarige Ballan ook nog een dijbeenbreuk, een gebroken rib en een geperforeerde long op. Na de val werd in een lokaal ziekenhuis een spoedoperatie uitgevoerd. "We beginnen het licht aan het eind van de tunnel te zien", zegt teamdokter Max Testa. "Alessandro wordt beter en beter, zo veel beter dat verwacht wordt dat hij van de intensive care af mag."

"Ik heb met Ballan gesproken en zijn stemming lijkt goed te zijn. Ik zei hem dat het team zijn vlucht naar Italië aan het plannen is. Het beste is als hij een nog een paar dagen wacht", sluit Testa af.

Later wordt gekeken wanneer de wereldkampioen van 2008 aan zijn beenbreuk wordt geopereerd. Ballan is een klassiekerspecialist. In 2007 won hij de Ronde van Vlaanderen. In de kasseienrit Parijs - Roubaix stond hij drie keer als derde op het podium.


Alessandro Ballan mag intensive care verlaten (Foto: Novum)

Slippens stopt als bondscoach baanwielrenners

Robert Slippens stopt volgend jaar als bondscoach van de Nederlandse baanwielrenners. De 37-jarige oud-renner zou doorgaan als teammanager, maar die functie vervalt wegens bezuinigingen. Dat meldt de KNWU donderdag.

De taak van teammanager zou in aanloop naar de Spelen in Rio worden uitgebreid, maar dat gaat nu toch niet door. "Nadat NOCNSF heeft besloten het budget voor het baanwielrennen te halveren is er onderling veel overleg geweest hoe het volgende seizoen te gaan invullen", legt Slippens uit. "De nieuwe functie kan geen doorgang krijgen door de gehalveerde gelden van het NOC*NSF. Dit houdt concreet in dat ik per 1 januari 2013 niet meer werkzaam zal zijn voor de KNWU."

Slippens draagt zijn taken over aan Rene Wolff. Wel gaat hij nog als bondscoach door tot en met het wereldkampioenschap in Minsk. Dat wordt verreden van 20 tot 24 februari.

Black Mesa is Mod of the Year

Volgens een peiling op moddb.com is Black Mesa de beste mod van 2012. Samen met nieuwe muziek, stemmenwerk en dialogen is Half-Life helemaal omgezet in de Source engine, wat voor een geheel nieuwe ervaring van de game zorgt. De hele top 10 staat hieronder:

10) TSL Restored Content Mod

9) Brutal Doom

8) CoH: Modern Combat

7) CoH: Blitzkrieg-Mod

6) MISERY

5) Rise of the Reds

4) CoH: Eastern Front

3) Cry of Fear

2) DayZ

1) Black Mesa

black mesa source

Kluivert: "Barça te sterk voor Milan"

Voormalig spits Patrick Kluivert denkt dat het voor AC Milan erg moeilijk gaat worden om Barcelona te verslaan in de Champions League.

De twee Europese grootmachten werden aan elkaar gekoppeld tijdens de loting voor de achtste finales. Kluivert, voormalig spits van beide clubs, ziet Barcelona als zware favoriet voor de ontmoeting. Op 20 februari is de eerste wedstrijd in Milaan, op 12 maart volgt de return in Barcelona.

"Barça zit op een geheel ander niveau", vertelde de assistent-bondscoach van Oranje aan Mundo Deportivo. "Ze zijn de absolute favoriet voor de Champions League en er zou wel iets ernstigs moeten gebeuren, willen ze niet van Milan winnen."

"Milan heeft wel een erg goed team en de Italiaanse competitie is zwaar. Maar Barça heeft te veel kwaliteit voor ze en dat zou ik over elk team zeggen. Milan verloor twee belangrijke spelers met Thiago Silva en Zlatan Ibrahimovic, terwijl Barcelona dezelfde winnende structuur heeft als onder Pep Guardiola."

"Ze spelen zelfs nog met dezelfde basis als onder Frank Rijkaard, wat ook mijn laatste jaar bij de club was." Kluivert zelf speelde in 1997/98 bij Milan en vervolgens van 1998 tot 2004 bij Barcelona.

Barrichello gaat in Brazilië racen

Rubens Barrichello keert terug naar zijn vaderland. De voormalig Formule 1-coureur verruilt de Amerikaanse autosportklasse IndyCar voor het Stock Car-kampioenschap in Brazilië. Dit maakte hij vandaag bekend.

"Nadat ik ruim 20 jaar Brazilië heb vertegenwoordigd in races over de hele wereld, is het tijd om thuis te komen”, aldus de voormalig coureur van onder meer Ferrari. "Het zal weer geweldig zijn om te racen in mijn eigen land, waardoor ik ook dichter bij mijn familie ben."

Astana wil bij beweging voor schone wielersport

Wielerploeg Astana wil lid worden van de 'Beweging voor een geloofwaardige wielersport', beter bekend als de MPCC. Dat schrijft de nieuwe teammanager Aleksandr Vinokourov, zelf ooit geschorst wegens dopinggebruik, aan MPCC-voorzitter Roger Legeay, meldt de wielernieuwssite Velonation donderdag.

"Schadelijke praktijken in het verleden hebben de toekomst van het professionele wielrennen problemen bezorgd, waardoor de reputatie, het imago en de levensvatbaarheid van de sport serieus in gevaar komen", schrijft de regerend olympisch kampioen op de weg. "De dopingpraktijken en de omstandigheden die dat mogelijk maakten mogen nooit meer voorkomen."

"Wij vinden de waarden van MPCC een geloofwaardige, vrijwillige stap naar het beschermen en het herstellen van het positieve, schone imago van het professionele wielrennen", stelt de Kazach, die zelf lang als renner actief was voor Astana.

Leden van de beweging verplichten zichzelf tot extra regels. Zo mogen betrapte renners onder geen beding aan de start verschijnen, ook als nog geen contra-expertise is uitgevoerd. Ook moet het team zichzelf schorsen als in een tijdspanne van een jaar meerdere renners positief zijn getest.

Rabobank besloot eerder deze maand het lidmaatschap van MPCC opnieuw aan te vragen, nadat de formatie zich eerder had teruggetrokken omdat de ploeg ontevreden was over de gang van zaken bij de beweging. Op 7 februari wordt beslist over de toetreding van nieuwe leden tot de organisatie.


Astana wil bij beweging voor schone wielersport (Foto: Novum)

Sharapova en Williams fit voor toernooi Brisbane

Maria Sharapova en Serena Williams zijn fit genoeg om deel te nemen aan het WTA-toernooi in het Australische Brisbane. De tennissters hadden allebei last van blessures. Het toernooi in Brisbane gaat zondag van start.

Sharapova zou vrijdag een demonstratiepartij spelen tegen de Deense Caroline Wozniacki, maar zegde vanwege een nekblessure af. De Russische reist nu vrijdag vast af naar Brisbane, twee dagen eerder dan gepland. Ook Williams zegde een demonstratiepartij af. De Amerikaanse had nog last van een teenoperatie.

In Brisbane komen naast Sharapova en Williams ook mondiale toppers als Victoria Azarenka, Angelique Kerber, Sara Errani en Sam Stosur in actie. Het toernooi geldt als voorbereidingstoernooi op de Australian Open, dat 14 januari van start gaat.


Sharapova en Williams fit voor toernooi Brisbane (Foto: Novum)

T. Mulder niet actief op NK baanwielrennen

Teun Mulder moet de NK baanwielrennen in Apeldoorn, die vandaag van start gaan, aan zich voorbij laten gaan. De winnaar van olympisch brons op de keirin kampt met een luchtweginfectie en is daardoor niet in staat om te starten tijdens het NK.

Ondanks een antibioticakuur en veel rust is Mulder niet op tijd fit om in actie te komen. "Erg jammer, maar niks aan te doen", aldus Mulder. Vorig jaar won hij goud op de één kilometer tijdrit en de sprint.

Van Barneveld haalt uit naar Derksen

Raymond van Barneveld heeft flink uitgehaald naar Johan Derksen. Aanleiding hiervan zijn de negatieve uitspraken van Derksen over de dartsport.

"Soms kijk ik sport. Liefst met Jack van Gelder of Toine van Peperstraten als presentator. Zij laten mensen in hun waarde. Johan Derksen, dat is andere koek. Hij noemt ons darters 'kermisklanten'. Met al dat soort vuilspuiterij vult hij z'n zakken", aldus Barney in de VARA Gids.

Ook René van der Gijp, collega van Derksen, kan op weinig symphatie van Van Barneveld rekenen. "Van der Gijp verkoopt ruim 500.000 exemplaren van zijn boek, omdat hij mensen uitlacht en naar beneden haalt. Nou, knap hoor", aldus de darter, die op dit moment actief is op de PDC World Darts Championship.

'Russische club bood 250 miljoen op Messi'

Volgende week gaat de transfermarkt weer open en dit leidt vooral in het begin tot veel transfergeruchten. Zo zou volgens El Mundo Deportivo een niet nader genoemde Russische club maar liefst 250 miljoen euro hebben geboden op Lionel Messi.

De Argentijnse sterspeler van FC Barcelona heeft een afkoopsom van 250 miljoen euro in zijn contract en de onbekende Russische ploeg had dit bedrag over om Messi los te weken bij de Spaanse topclub. Daarnaast zou hij een jaarsalaris van maar liefst dertig miljoen euro opstrijken.

Messi zou het aanbod inmiddels als naast zich neer hebben gelegd, maar zou de Russische interesse wel hebben gebruikt om het onderste uit de kan te halen tijdens de inmiddels afgeronde contractbesprekingen met FC Barcelona. Hij tekende onlangs een verbintenis tot medio 2018.

Natte jaarwisseling met windstoten verwacht

Tijdens de jaarwisseling is het naar verwachting nat en stormachtig. Het wolkendek blijft vrijwel gesloten, voorspelt weeronline.nl. In de loop van de nacht neemt de wind in kracht af, maar de regen en de bewolking blijven. Geen ideaal weer om vuurwerk af te steken.

De temperatuur schommelt rond middernacht rond de 7 graden. Gedurende de nacht daalt het kwik naar 1 of 2 graden.

Op nieuwjaarsdag trekt droge lucht het land binnen vanuit het westen. Als 's middags op verschillende plaatsen in het land het jaar ingeluid wordt met een nieuwjaarsduik, ligt de temperatuur rond de 8 graden en is er kans op wat zon.

Ibrahimovic krijgt eigen werkwoord

Voetballer Zlatan Ibrahimovic heeft zijn eigen plekje in Franse en Zweedse woordenboeken weten te veroveren. Het in Frankrijk uitgevonden werkwoord 'zlataner' is één van de veertig nieuwe woorden op de lijst van de Zweedse Taalraad voor 2012.

De betekenis van 'zlataner' luidt; iets met veel machtsvertoon aanpakken, domineren. "Het werkwoord komt uit het Frans, naar de voetballer Zlatan Ibrahimovic, die heerst op en naast de velden", zo luidt de etymologische verklaring.

Sinds dit seizoen speelt Ibrahimovic voor de Franse topclub Paris Saint-Germain. Het werkwoord vond via de media en vooral de Zweedse correspondenten in Parijs ingang in Zweden, het geboorteland van Ibrahimovic. De infinitief van het werkwoord is in het Zweeds 'zlatanera' en wordt als volgt vervoegd;  'jag zlatanerar, du zlatanerar, Zlatan zlatenerar...'.


Zlatan Ibrahimovic: "jag zlatanerar" (Foto: Pro Shots)

Retrospectief Quentin Tarantino in Eye Film

Het Eye Film Museum in Amsterdam komt met een speciaal programma rond de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino. Eye presenteert in januari een retrospectief van het werk van Tarantino en films die door de regisseur vaak worden aangehaald, zo is te lezen op de website van Eye.

Het programma gaat 3 januari van start. Eye toont ook de nieuwste film van de 49-jarige Tarantino, Django Unchained, die op 17 januari in première gaat. In het drama speelt Jamie Foxx een slaaf die wordt bevrijd door een premiejager, gespeeld door Christoph Waltz. De twee zijn vastberaden een beruchte slavendrijver ten val te brengen.

Naast films als Reservoir Dogs, Pulp Fiction en Inglourious Basterds vertoont het filminstituut de favoriete films van Tarantino. In dat kader worden de westerns Rio Bravo van Howard Hawks uit 1951 en Django van Sergio Corbucci uit 1969 gedraaid.


Retrospectief Quentin Tarantino in Eye Film (Foto: Novum)

J.J. Abrams laat Star Wars schieten

J.J. Abrams heeft bedankt voor de regie van Star Wars Episode VII. "Ik zit liever in het publiek zonder te weten wat er komt dan dat ik bij iedere minuut van de film betrokken ben", zegt de 46-jarige filmmaker in een interview met het Britse filmblad Empire. "Ik ben loyaal aan Star Trek." De Amerikaanse filmmaker werd door Disney gevraagd voor de nieuwe Star Wars-film.

De regisseur en producent heeft altijd gezegd als kind een groot liefhebber te zijn van Star Wars, maar dat hij Star Trek niet zo boeiend vond. Toch maakte hij in 2009 de zeer succesvolle film Star Trek, waarmee hij de oude saga nieuw leven in wist te blazen. Hij werkt momenteel aan Star Trek Into Darkness, dat volgend jaar uit moet komen.

Sinds eerder dit jaar bekend werd dat Disney met drie nieuwe Star Wars-films komt, regent het geruchten over de zevende film in de serie. Toy Story 3-scenarist Michael Arndt is al aangenomen om Star Wars Episode VII te schrijven. Waar de film over gaat, is nog een mysterie, evenals de regisseur van de film.

Natalie Portman lucratiefst voor filmbazen

Natalie Portman levert de filmbazen in Hollywood afgelopen jaar de meeste winst op. Zakenblad Forbes stelde een lijst samen van Hollywoodsterren die het meeste geld binnen wisten te halen in vergelijking met hun gage. Voor iedere dollar die Portman voor haar laatste drie films kreeg, leverde ze 42,70 dollar op, becijferde het Amerikaanse tijdschrift.

Vooral het drama Black Swan, waarvoor de 31-jarige Portman een Oscar won, maakte veel winst. Ook de komedie No Strings Attached was een financieel succes. Haar film Your Highness was met een budget van vijftig miljoen dollar en een opbrengst van 25 miljoen weliswaar een flop, maar dat werd gecompenseerd door de successen.

De tweede ster op de Forbes-lijst is Twilight-actrice Kristen Stewart die voor iedere dollar 40,60 dollar opleverde. Haar vriend en collega Robert Pattinson staat vierde op de lijst. Tussen hen in staat Shia LaBeouf die vooral veel binnenhaalde met zijn Transformersfilms.

Eerder deze maand kwam Forbes met een overzicht van meest overbetaalde acteurs. Die lijst wordt aangevoerd door komiek Eddie Murphy, die gemiddeld 2,30 dollar per uitbetaalde dollar opleverde.


Natalie Portman lucratiefst voor filmbazen (Foto: Novum)

Raiola: "Ik noem Cruijff geen demente eikel meer"

Zaakwaarnemer Mino Raiola is teruggekomen op zijn scheldpartij richting Johan Cruijff. Maar hij blijft wel bij zijn standpunt.

De invloedrijke spelersmakelaar noemde Cruijff een tijdje terug "een demente eikel", naar aanleiding van enkele uitspraken. Hij heeft daar nu spijt van. "Als je een fout maakt, moet je ook je excuses durven aan te bieden", begon hij tegenover BNR Nieuwsradio.

"Ik had het woord dement niet mogen gebruiken. Dat is een ernstige ziekte, die een hele hoop mensen hebben. Eigenlijk mag je dat zo niet zeggen. Ik heb een vader van dezelfde leeftijd als Johan. Als die zo genoemd zou worden, zou ik het ook niet leuk vinden. Ik zal hem nooit meer dement noemen."

Raiola - onder meer vertegenwoordiger van Mario Balotelli en Zlatan Ibrahimovic - blijft wel bij zijn mening over Cruijff. Die zou de voetbalwereld gesloten willen houden. "Hij heeft zoiets van 'laten we ervoor zorgen dat ex-voetballers in hoge posities terechtkomen omdát ze ex-voetballers zijn'. Niet omdat ze iets bewezen hebben. Zijn club Barcelona wordt niet geleid door ex-voetballers hoor. Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat Nederland stopt met nadenken."

Als voorbeeld haalde hij AC Milan aan. "Deze club won in de laatste 25 jaar 27 titels. Tussen neus en lippen door werd 'meneer Cruijff' met 4-0 verslagen in Athene. AC Milan is nog nooit geleid door ex-voetballers."

Dekker: "Zo maar iets roepen is kwalijk"

Een week na de presentatie van Team Blanco hing er door publicaties over dopinggebruik bij voorganger Rabobank al weer een schaduw over de zo fris gepresenteerde ploeg. In de zaak rond de Weense bloedbank is Erik Dekker nooit genoemd, wel dook afgelopen weekeinde een anonieme verklaring op van een oud-collega die Dekker beschuldigt van doping.

"Tsja, een anonieme renner kun je niet vragen om bewijs. Zomaar iets roepen is kwalijk en schaadt mij. Mij tegen een anonieme bron verdedigen is zinloos", reageert Dekker die eerder op Fuerteventura zei geen druk te voelen vanuit de ploeg over het verleden. Hij weet dat hij steeds zal worden herinnerd aan het 'stuwbandje’, volgens een commissie in 1999 de oorzaak dat hij wegens een te hoge hematocrietwaarde tijdelijk niet mocht fietsen. "Ik zei toen al dat het steeds weer opgerakeld zal worden. Net zoals mensen steeds weer zeggen: jullie gebruikten toch allemaal. Het raakt me maar ik kan er niks aan doen; de wereld zit ongenuanceerd in elkaar. Ik heb geen frustratie ten opzichte van Lance Armstrong, ik was zelden een concurrent van hem. Wel veroordeel ik de dingen die in het Usadarapport over hem naar voren zijn gekomen."

Zelf had hij ook wel eens zijn bedenkingen, als hij om zich heen keek: "Ik was een goede amateur, werd in 1992 prof en werd vaak helemaal zoek gereden. Er veranderde veel toen epo in april 2001 opspoorbaar werd." In het beleid van Team Sky, dat werknemers ontslaat die niet op schrift vastleggen dat ze nooit iets met doping te maken hebben gehad, kan Dekker zich niet vinden. Het kostte ploegleider Steven de Jongh zijn baan.

"Ik vind het niet terecht richting Steven. Het is nu zo: degene die zijn bek houdt mag blijven. Steven vertelt de waarheid en wordt ontslagen. Wat willen we nou?’" Een pasklare oplossing voor de wielersport om uit de dopingzorgen te komen heeft Dekker ook niet. "Dan roepen mensen: de onderste steen moet boven komen. In een ideale wereld misschien, maar we leven in een wereld die verre van ideaal is. Bovendien: als iemand als Bjarne Riis al jaren zijn taken als directeur goed uitvoert, dan is dat voor mij niet zo’n probleem." Ook bij Rabobank - en nu dus Blanco - werd er over gesproken. "We komen er niet uit. Het makkelijkste zou zijn: we zetten een punt onder het verleden, maar dat is niet realistisch."

Dekker: zo maar iets roepen is kwalijk
Dekker: zo maar iets roepen is kwalijk (Foto: ANP)

Real en Barça hofleverancier van Elftal van het Jaar

Real Madrid en FC Barcelona zijn hofleverancier van het Elftal van het Jaar. L'Équipe produceerde vanadag zijn ideale elftal van 2012.

Beide Spaanse grootmachten zijn hofleverancier met elk vier spelers. Jordi Alba, Xavi, Andres Iniesta en Lionel Messi vertegenwoordigen Barcelona, terwijl Sergio Ramos, Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo en Iker Casillas van Real Madrid afkomstig zijn.

Vincent Kompay (Man City), Philipp Lahm (Bayern München) en Ramires (Chelsea) maken het elftal compleet.

De ideale elf volgens L'Équipe:
Casillas - Alba, Ramos, Kompany, Lahm - Alonso, Xavi, Iniesta - Ramires, Messi, Ronaldo

Gemeente Haren wilde alternatief Project X-feest

De gemeente Haren wilde een alternatief feest organiseren in plaats van het Project X-feest, maar zag daar op het laatste moment van af. Artiesten, beveiliging en podiumbouwers stonden stand-by maar werden op de ochtend waarop de rellen plaatsvonden afgezegd. Dat zegt burgemeester Rob Bats in het televisieprogramma De Vijfde Dag, dat donderdagavond wordt uitgezonden.

Bats betreurt zijn besluit. "Met de wijsheid van dat moment dacht ik de juiste beslissing te hebben gemaakt", zegt Bats over 22 september. Hij spreekt van de zwaarste dag in zijn werkzame leven. "Niemand had verwacht dat een onschuldige uitnodiging op internet kon ontaarden in duizenden rellende jongeren."

In het EO-programma vertelt de Groningse evenementenorganisator Chris Garrit dat hij in de week voor de Projext X-rellen door de gemeente werd gebeld. Het gemeentebestuur wilde een alternatief feest organiseren om mogelijke onrust te voorkomen. Garrit maakte een draaiboek voor een feest op een grasveld net buiten Haren. De kosten werden geraamd op veertigduizend euro.

[PDC WK] Drie Nederlanders vandaag in actie

Na twee dagen rust wordt vandaag in Alexandra Palace verder gedart tijdens het PDC World Darts Championship 2012. Drie Nederlanders zullen vandaag in actie komen en zich proberen te plaatsen voor de kwartfinales.

Vincent van der Voort betreedt als eerste Nederlander het podium. Fast Vinnie neemt het om 16:20 uur op tegen titelkandidaat James Wade. The Machine is als derde geplaatst. Michael van Gerwen is om 20:10 uur aan de beurt. Mighty Mike treft Colin Lloyd.

Raymond van Barneveld speelt zijn achtste finalepartij om 21:30 uur tegen Gary Anderson. Ook titelverdediger Adrian Lewis komt vanavond in actie. Hij speelt tegen Kevin Painter, vorig jaar winnaar van de Player Championship Finals.

Olympische locaties Sochi gecheckt na aardbeving

De olympische locaties in het Russische Sochi worden nader geïnspecteerd nadat de stad woensdag werd getroffen door een aardbeving. Dat heeft president Vladimir Putin besloten. De stad aan de Zwarte Zee is in 2014 het toneel van de Olympische Winterspelen.

De aardbeving met een kracht van 5.5 op de schaal van Richter trof het gebied woensdagochtend. Het epicentrum lag in de Zwarte Zee op ruim 150 kilometer van Sochi. Alles lijkt vooralsnog heel te zijn gebleven, maar Putin wil graag dat de olympische locaties dubbel gecheckt worden.

Ik ken bijna niemand

Ik heb vaak van dit soort gedachten. Als ik door het drukke Amsterdam loop en al die toeristen zie – die om een of andere reden altijd omhoog kijken- vraag ik me ook af waar ze vandaan komen. Hoe hun leven er normaal gesproken uitziet. En dan bedenk ik me dat er op dit moment overal mensen door een stad lopen. In Parijs zal het nu ook zo druk zijn. Of in Londen. In elke stad op de wereld lopen en rijden nu mensen rond. En ieder heeft zijn eigen verhaal.

Excuses aan Cruijff voor 'demente eikel'

Zaakwaarnemer Mino Raiola heeft Johan Cruijff zijn excuses aangeboden. De in Haarlem opgegroeide Italiaan noemde de oud-topvoetballer eerder dit jaar 'een demente eikel'. "Als je een fout maakt, moet je ook je excuses durven aan te bieden", zegt hij donderdag tegen BNR.

"Dat is een ernstige ziekte, die een hele hoop mensen hebben. Eigenlijk mag je dat zo niet zeggen. Ik heb een vader van dezelfde leeftijd als Johan. Als die zo genoemd zou worden, zou ik het ook niet leuk vinden", legt de zaakwaarnemer van onder anderen Zlatan Ibrahimovic, Mario Balotelli en Mark van Bommel uit.

Raiola zei eerder dat hij zich stoorde aan het feit dat alles wat de 65-jarige Cruijff zegt voor waar wordt aangenomen. "Ik heb niet zo veel met Cruijff. Ik vind dat Cruijff precies het tegenovergestelde doet van wat ik verwacht van iemand die uit de topsport komt", zegt hij. "Ik vind dat je het credo moet hebben dat de beste boven moet komen drijven, onafhankelijk vanuit welke leeftijdsgroep je komt of welke 'stam' je komt. Als je beste voetballer bent, word je de beste voetballer."

Ook heeft de zaakwaarnemer kritiek op het feit dat Cruijff graag oud-voetballers op hoge posities bij clubs ziet. "Niet omdat ze iets bewezen hebben. Zijn club Barcelona wordt niet geleid door ex-voetballers hoor. Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat Nederland stopt met nadenken", stelt hij. En AC Milan en Juventus zijn nog nooit geleid door ex-voetballers, zegt Raiola over de succesvolle Italiaanse clubs.

Dead Space 3-demo aangekondigd

Electronic Arts heeft vandaag aangekondigd dat de demo van Dead Space 3 vanaf 22 januari 2013 speelbaar is. De demo is dan verkrijgbaar voor Playstation Network en Xbox Live.  


Het is ook mogelijk om de demo al vanaf 15 januari 2013 te spelen. Deze actie geldt overigens alleen voor xbox 360-gebruikers die een code hebben geregistreerd op http://demo.deadspace.com.

Vanaf 8 februari 2013 kunnen griezelaars het horrorspel Dead Space 3 volledig spelen op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. 


Dead Space 3: The Story So Far

Amerikanen ruilen wapens voor voedsel

Honderden inwoners van Los Angeles hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om hun wapens te ruilen voor voedsel. Bij de twee inzamelpunten in de stad vormden zich woensdag lange rijen mensen die hun geweren of handwapens anoniem kwamen inleveren.

Agenten namen zeker vijftienhonderd wapens in. Gewoonlijk wordt elk jaar in mei zo'n actie gehouden, maar de burgemeester van Los Angeles, Antonio Villaraigosa, besloot de actie te vervroegen vanwege het bloedbad in Newton, waar een man op 14 december twintig kinderen en zeven volwassenen vermoordde, en de moord op twee brandweermannen in New York op de dag voor kerst.

We rouwen allemaal nog steeds om de tragedie in Newtown, Connecticut", zei Villaraigosa. "Zo veel jonge onschuldige kinderen die zo zijn afgeslacht en nu de moord op twee brandweermannen. Het breekt ons hart."

Rijn bij Lobith boven de veertien meter

De Rijn bij Lobith heeft donderdagochtend een stand van 14,02 meter boven NAP bereikt. Naar verwachting stijgt het waterpeil daar morgen tot 14,40 meter, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Er worden geen grote problemen verwacht als gevolg van het hoge water.

Of het waterpeil in de Rijn na vrijdag nog verder stijgt, kan de zegsvrouw niet vertellen. "Dat is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in het stroomgebied. Welke gevolgen dat heeft voor de waterstand is nu nog niet te zeggen."

Op diverse plaatsen in Nederland langs onder meer de Rijn, Maas, IJssel en Lek hebben waterschappen maatregelen genomen tegen de hoge stand van het water. In Driel, Amerongen en Hagestein zijn stuwen opengezet om overtollig water af te voeren.

Maandag werd in Friesland het Woudagemaal ingezet tegen het hoge water. Vrijdag is het monumentale stoomgemaal voorlopig voor het laatst in bedrijf.

'Geblesseerde Schaken moet topduels missen'

Feyenoorder Ruben Schaken is zeker zes weken uit de roulatie en mist daardoor onder meer de wedstrijden tegen Ajax, FC Twente en PSV. De tweevoudig international heeft al een tijd last van liesbreuken aan zowel de rechter- als linkerkant en wordt donderdag geopereerd. Dat meldt Voetbal International donderdag.

Ondanks hevige pijn besloot de 30-jarige aanvaller de laatste wedstrijden voor de winterstop toch te spelen. Eerder dit seizoen was Schaken al even uitgeschakeld, nadat hij zich had geblesseerd aan zijn knie tijdens zijn debuut voor het Nederlands elftal. Daar herstelde de geboren Amsterdammer toen snel van.

Feyenoord was donderdag niet bereikbaar voor een reactie.


'Geblesseerde Schaken moet topduels missen' (Foto: Novum)

Hardnekkige kinkhoestepidemie in 2012

Het afgelopen jaar heerste in Nederland een hardnekkige kinkhoestepidemie. Om de drie of vier jaar is er sprake van een kinkhoestepidemie, maar dit keer was ze langduriger dan anders. Ook werden meer mensen ziek dan bij de laatste epidemie in 2007 en 2008, melden het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu en onderzoeksinstituut Nivel.

De epidemie duurde volgens het Nivel bijna het hele jaar. Pas vanaf september zette een daling in. Kinkhoest, waarvan de hoestbuien een tot drie maanden kunnen aanhouden. kwam het meest voor bij baby's en tieners.

Baby's kunnen daarbij ernstige complicaties krijgen, zoals een hersenbeschadiging of een klaplong. Bij volwassenen zijn de verschijnselen vaak milder.

Sinds 1953 worden kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Een nieuw vaccin dat sinds 2001 wordt gebruikt blijkt echter maar zo'n vier tot vijf jaar bescherming te bieden, korter dan gehoopt.

[NBA] Miami Heat te sterk voor Bobcats

Miami Heat heeft Charlotte Bobcats woensdag in de NBA met 105-92 aan de kant gezet. Dwyane Wade was met 29 punten, negen rebounds en vijf assists van grote waarde voor de ploeg uit Florida. LeBron James liet zich met 27 punten, twaalf rebounds en acht assists ook niet onbetuigd.

Miami nam al snel een behoorlijke voorsprong, maar zag Charlotte in het derde kwart dichterbij komen. In het laatste kwart bleef Miami uiteindelijk makkelijk overeind. Door de zege komt de ploeg op twintig overwinningen.

Alleen New York Knicks kan Miami in de Eastern Conference volgen. De Knicks waren met 99-97 nipt te sterk voor Phoenix Suns. J.R. Smith gooide zijn team tijdens de afsluitende zoemer naar de overwinning, nadat hij de stand even daarvoor gelijk had getrokken.

Met 27 punten, zes rebounds en vijf assists was Smith ook nog eens de belangrijkste man voor de New Yorkers. Jared Dudley liet met 36 punten van zich spreken voor de verliezende partij.

Los Angeles Lakers bleek niet opgewassen tegen Denver Nuggets: 126-114. De veertig punten die Kobe Bryant wist te scoren bleken niet genoeg voor de Californiërs. Kenneth Faried was met 21 punten en vijftien rebounds belangrijk voor de Nuggets. De Lakers, NBA-kampioen in 2009 en 2010, staan nu op veertien overwinningen en vijftien verliespartijen. Denver won er zestien en trok veertien keer aan het kortste eind.

Sylvana Simons wacht met smart op zwarte gat

Sylvana Simons kan niet wachten tot ze het na haar deelname aan Strictly Come Dancing minder druk krijgt. "Iedereen waarschuwde mij dat ik na Strictly Come Dancing in een groot zwart gat zou vallen", zegt Sylvana voor de camera van Novum Nieuws. "Ik wacht er eigenlijk met smart op."

Desondanks geniet Simons. "Ik word voor zo veel gave evenementen gevraagd en ben druk met zo veel leuke dingen. Het is sinds Strictly een groot feest", zegt de 41-jarige presentatrice, die het in de finale van de AVRO-show aflegde tegen Mark van Eeuwen.

Op het persoonlijke vlak was de dansshow voor Sylvana 'een wedergeboorte'. "Ik heb mezelf opnieuw gevonden in de dans. Ik ben ooit professioneel danseres geweest in een totaal ander genre en ik dacht dat dat klaar was. Maar toen deed ik die dansschoenen aan voor Strictly en dat was gewoon weer business as usual."

Sylvana is niet van plan haar liefde voor dans en muziek ooit nog weg te laten sijpelen. "Dit heb ik opnieuw gevonden en ga ik nooit meer loslaten, ik heb mezelf opnieuw gevonden in de dans. Strictly Come Dancing is voor mij van onschatbare waarde gebleken."

Werkgevers willen alternatief loonsverhoging

Omdat werkgevers verwachten dat er in 2013 nauwelijks ruimte zal zijn voor structurele loonsverhogingen, pleit werkgeversorganisatie AWVN ervoor dat cao-onderhandelaars in overleg met de vakbonden vooral moeten inzetten op alternatieve manieren om werknemers toch meer te laten verdienen.
 
Schaf bijvoorbeeld maatregelen om ouderen te ontzien, bijzondere verlofregelingen, bovenwettelijke vakantiedagen en adv-dagen af en stop de waarde hiervan in een persoonlijk arbeidsvoorwaardenbudget, zo staat in een donderdag naar buiten gekomen interne instructie. Door het bezuinigingsbeleid van het kabinet kan het lastig zijn om lonen structureel aan te passen, maar als iemand besluit tijdelijk langer te werken door een aantal adv-dagen te verkopen, kan daar best een eenmalige loonsverhoging tegenover staan, aldus de werkgevers.

Volgens AWVN kunnen bedrijven in de problemen komen als werknemers met te hoge looneisen komen. "Daarom is belangrijk dat naar creatieve flexibele oplossingen wordt gekeken om er toch samen uit te komen. Ook werknemers hebben baat bij sterke bedrijven. Dat betekent immers goede werkgelegenheid en goede arbeidsvoorwaarden", legt een woordvoerder uit.

Werkgevers willen alternatief loonsverhoging
Werkgevers willen alternatief loonsverhoging (Foto: ANP)

Animal Crossing bereikt mijlpaal

Het avonturenspel Animal Crossing: New Leaf is het eerste spel voor Nintendo 3DS dat in Japan meer dan twee miljoen exemplaren heeft weten te verkopen. De game had daar zeven weken voor nodig. Van nummer twee, Mario Kart 7, werden 1,8 miljoen exemplaren verkocht. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Media Create.

In Japan doen draagbare spelcomputers en de bijbehorende spellen het altijd goed. Van de Nintendo 3DS zijn 9,5 miljoen exemplaren verkocht. Per week komen daar vierhonderdduizend bij. Zelfs de zeven jaar oude PSP doet het nog goed, met 65 duizend verkochte spelcomputers in de afgelopen week.

Ook in de softwareverkoop is de populariteit van draagbare spelcomputers terug te zien. In de top tien staan zeven spellen voor Nintendo 3DS en PSP. De Europese versie van Animal Crossing: New Leaf wordt ergens tussen begin april en eind juni verwacht.

Scherm met persoonlijk perspectief voor Nintendo

Nintendo heeft een patent toegewezen gekregen voor een techniek waarbij meerdere beeldschermen dezelfde virtuele ruimte vanuit verschillende hoeken tonen. De kijkrichting van het tweede scherm kan dan bijvoorbeeld bepaald worden door de bewegingssensor van de Wii U-gamepad, zo blijkt uit de patentregistratie.

De toewijzing van het patent, dat bij het Amerikaans patentbureau USPTO geregistreerd staat onder nummer 13/244,685, komt aan de late kant. Nintendo heeft tijdens beurzen al enkele testversies van deze technologie getoond. Zo moet het volgend jaar mogelijk zijn om via de tabletcontroller rond te kijken in de 3D-functie van Google Maps.

De gamegigant heeft ook plannen met een programma dat Panorama View genoemd wordt. Hierbij kunnen gebruikers tijdens een film de tabletcontroller gebruiken om de omgeving te bekijken. Tijdens een demonstratie toonde Nintendo een busrit in Londen die volledig driedimensionaal gefilmd was. Op de televisie zag men het vooraanzicht van de bus, terwijl de controller gebruikt kon worden om rond te kijken.


Scherm met persoonlijk perspectief voor Nintendo (Foto: Novum)

Russische destructie in Die Hard 5-spot

Yippee ki-yay, er is een nieuwe televisiespot uit voor A Good Day To Die Hard. Het gaat een Valentijnsdag worden om nooit te vergeten.

Agent John McClane (Bruce Willis) probeert na het afbetalen van diens borg een betere band met zijn zoon Jack (Jai Courtney) op te bouwen. Na uit een Russische gevangeniscel te zijn vrijgekocht door zijn vader lijkt de toekomst voor beiden weer hoop te hebben. Veel tijd om er aan te werken is er niet als blijkt dat een groep internationale dieven onder leiding van een Russische gevechtsstrijder uit de gevangenis ontsnapt. Dit is het begin van een spectaculaire tocht door een voor de Amerikaanse politieagent onbekend land.

A Good Day To Die Hard verschijnt op 14 februari 2013.

Hesjedal is Canadees Sportman van het Jaar

Ryder Hesjedal is sportman van het jaar geworden in Canada. Hij kreeg de zogenaamde Lionel Conacher Award, een trofee die in Canada al sinds 1932 wordt uitgereikt. Tweede werd tennisser Milos Raonic. Hesjedal won met 139 punten tegen 131.

Hesjedal won was de eerste Canadees die een grote wielerronde won. In mei van dit jaar won hij de Giro D'Italia en hij is pas de tweede niet-Europeaan die de beste was in de Giro. In de slottijdrit maakte hij zijn halve minuut achterstand op Joaquim Rodriguez goed en won met zestien seconden voorsprong. 

"Ik denk wel dat veel mensen de koers nog niet echt snappen. Je leest dingen als: 'hij won het op de slotdag'. Alsof het zo simpel is! Je wint het elk moment, elke kilometer van die drie weken", vertelde Hesjedal de Canadese journalisten. "Het was wel een ongelofelijk moment, ik kan het nergens mee vergelijken. Ik kwam in een heel select clubje van winnaars van een grote wielerronde en ik ben heel dankbaar voor mijn plaats in dat elitegroepje." De 32-jarige Hesjedal rijdt ook volgend seizoen voor Garmin-Sharp en zal zijn titel in de Giro zal verdedigen.

Politietop levert vrijwillig deel salaris in

Een deel van de politietop levert vrijwillig een deel van hun salaris in. Het gaat om functionarissen die meer verdienen dan de balkenendenorm. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had een moreel beroep op hen gedaan.

"Tot mijn genoegen hebben de betreffende functionarissen aan mijn verzoek gehoor gegeven", schrijft Opstelten aan de Kamer. "Dit draagt bij aan geloofwaardig leiderschap en een integere politieorganisatie."

De nationale politie gaat 1 januari van start. Alle salarissen moeten dan beneden de norm van 187.000 euro, exclusief onkosten en pensioenpremies, liggen. Opstelten kon in bestaande contracten echter niets aanpassen en moest dus een appèl op de veelverdieners doen.

Kashia Georgisch voetballer van het jaar

Guram Kashia is uitgeroepen tot Georgisch voetballer van het jaar. Via Twitter laat de Vitesse-aanvoerder weten hoe trots hij is.

Kashia kreeg de onderscheiding woensdag utigereikt door Shota Arveladze, onder meer bekend van Ajax en AZ. "Het is voor mij een grote eer om verkozen te zijn tot Georgisch voetballer van het jaar", liet de verdediger vervolgens via Twitter weten.

Kashia is bezig aan een uitstekend seizoen en viel ook in de tweede helft van de vorige jaargang op door sterk spel. Onder zijn aanvoering haalde Vitesse Europees voetbal, al werd de ploeg daarin uitgeschakeld door Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink. De 25-jarige Georgisch international kwam in de zomer van 2010 voor ongeveer driehonderdduizend euro over van Dinamo Tbilisi, via het netwerk van voorzitter Merab Jordania.

Aké: "Ik was wel zenuwachtig"

Nathan Aké debuteerde woensdag op 17-jarige leeftijd tijdens Boxing Day voor Chelsea. De middenvelder mocht enkele minuten meespelen tegen Norwich City.

De Londenaren waren met 0-1 te sterk voor Norwich en enkele minuten voor tijd gaf Rafael Benítez de jonge Nederlander een kans. "Ik was wel zenuwachtig toen ik geroepen werd. Maar het was 1-0, dus ik dacht ik moet mijn taak gewoon doen", aldus Aké op de officiële website van zijn belangenbehartiger Forza Sports Group.

"De trainer gaf een paar opdrachten mee en hij zei dat ik moest genieten. Na afloop feliciteerde de spelers mij, dit was erg leuk", vervolgt Aké zijn verhaal. De middenvelder, die ook in de defensie uit de voeten kan, doorliep in het verleden de jeugdopleiding van Feyenoord en ADO Den Haag. In 2011 stapte hij over naar de Chelsea Academy.

Aké zat tegen Leeds United in de League Cup en tegen Aston Villa in de Premier League ook al op de bank, maar woensdag kwam het daadwerkelijk tot een debuut. "Natuurlijk ben ik nu hartstikke blij en trots, maar tegelijkertijd realiseer ik me dat ik hard moet blijven werken. Want dit is pas het begin."

Hiariej naar Emmen, Ivens mogelijk naar België

FC Groningen heeft bekend gemaakt dat Tom Hiariej het seizoen afmaakt bij FC Emmen. Jonas Ivens wordt mogelijk verhuurd aan Waasland-Beveren.

Hiariej moet in de Jupiler League meer aan spelen toekomen dan hij op dit moment doet bij de Noorderlingen. Trainer Robert Maaskant kiest meestal niet voor de verdediger, die ook op de middenlinie uit de voeten kan. Via de officiële kanalen maakt FC Groningen het nieuws bekend.

Mogelijk volgt Jonas Ivens het voorbeeld van Hiariej. Het Belgische Waasland-Beveren heeft interesse om de verdediger te huren. "Hij is Belg, Vlaming en van Beveren, dat speelt wel mee. Het zou deze week in orde komen. We zouden hem huren tot het einde van dit seizoen en dan zullen we wel zien", zegt voorzitter Dirk Poppe in gesprek met Voetbalkrant.com.

Ivens speelde in het verleden bij KV Mechelen, Deinze en begon zijn loopbaan bij Beveren. Sinds de zomer van 2010 speelt de verdediger bij FC Groningen.

'United aast op Lewandowski'

Robert Lewandowski verruilt Borussia Dortmund komende zomer wellicht voor Manchester United. Dat weet Bild donderdag te melden. De Engelsen hebben volgens de Duitse krant 22 miljoen euro over voor de Poolse aanvaller en willen hem voor vijf jaar aan zich binden.

Lewandowksi, wiens contract in Dortmund in 2014 afloopt, kan volgens Bild in Engeland zo'n vijf miljoen euro per jaar verdienen. Dortmund zou bereid zijn het salaris van de 24-jarige Pool te verhogen van tweeënhalf tot vier miljoen euro. De spits speelde met veertig goals in 83 wedstrijden de afgelopen seizoenen een grote rol in de twee gewonnen Bundesligatitels.

In Noord-Engeland kan Lewandowski ploeggenoot worden van Robin van Persie. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson heeft voorin ook Wayne Rooney, Javier Hernandez en Danny Welbeck rondlopen. De Japanner Shinji Kagawa maakte afgelopen zomer al de overstap van Dortmund naar Manchester.

'Ronaldo wil niet verlengen bij Madrid'

Cristiano Ronaldo weigert zijn contract bij Real Madrid te verlengen. Dat schrijft de Spaanse sportkrant AS donderdag. De Portugees, die eerder al liet weten niet gelukkig te zijn bij Real, staat tot 2015 onder contract in de Spaanse hoofdstad. De Koninklijke wil hem tot 2018 aan zich binden.

Madrid zou Ronaldo een salaris van vijftien miljoen euro per jaar hebben geboden, vijf miljoen meer dan hij nu verdient. Maar volgens de 27-jarige sterspeler gaat het hem slechts om zijn persoonlijke situatie bij de club, niet om geld. Hij is volgens de krant zeker van zijn zaak en wil niet om de tafel gaan zitten met Real.

De Portugees, die zich ondanks zijn 169 goals in ruim drie seizoenen niet gewaardeerd voelt, kan in 2015 voor niets vertrekken. Paris Saint-Germain zou Ronaldo voor die tijd wellicht wel willen overnemen. Mocht hij zijn contract toch uitdienen, dan is naar verluidt zijn oude club Manchester United, waar hij van 2003 tot 2009 actief was, eerste keus.

Plannen competitie Sovjetlanden concretiseren

De plannen voor een gemeenschappelijke voetbalcompetitie tussen de beste clubs van de voormalige Sovjetlanden worden langzaam uitgewerkt. Dat zegt Valery Gazzaev, coach van de Russische eerstedivisionist Alania Vladikavkaz. Een comité van verschillende Russische topclubs gaan beginnen met de  de eerste voorbereidende werkzaamheden.

Een aantal clubs zoals Zenit Sint-Petersburg, CSKA Moskou en Anzhi Makhachkala uit Rusland en de Oekraïnse ploegen Dinamo Kiev en Shakthar Donetsk hopen dat met een supranationale competitie de kwaliteit van het voetbal verbeteren en het het aantal kijkers kunnen verhogen. Ook topteams uit Wit-Rusland, Armenië en Kazachstan hebben interesse om mee te doen. Critici vrezen aan de andere kant dat de nationale competities enorm verzwakt zullen raken. Het Russische staatsbedrijf Gazprom is de initiatiefnemer van de competitie.

Gelukkig nieuwjaar namens Leatherface

Het nieuwe jaar is nog nooit zo bloederig ingeluid. Leatherface laat in onderstaande korte preview weten dat hij zin heeft om in 2013 terug te komen.

Texas Chainsaw 3D gaat verder met het legendarische verhaal van de Sawyer-familie. De film gaat verder waar Tobe Hoopers film uit 1974 stopte in Newt, Texas, waar jarenlang mensen spoorloos verdwijnen. De inwoners van het dorp zagen de familie, die eigenaren zijn van een lokale barbecuetent, als verdachte in de verwijningen. De vermoedens worden bevestigd als tijdens een hete zomer een jonge vrouw het Sawyer-huis ontsnapt na de moord op vier van haar beste vrienden. Het verhaal gaat van mond tot mond in het kleine Texaanse dorp en binnen korte tijd vormt er een woedende menigte rondom het landhuis. Het pand wordt tot de grond toe afgebrand, waarbij ieder lid van de Sawyer-familie in de vlammenzee sterft. Tenminste, daar gingen zij van uit.

Tientallen jaren later en honderen kilometers bij de originele moordplaats vandaan ontdekt de jonge Heather dat zij een stuk Texaanse grond heeft geërft van haar grootmoeder die zij nooit heeft gekend. Na een gezellige, lange autorit met haar vrienden om zo haar ware achtergrond te ontdekken, komt ze er in Newt achter dat ze de eigenaresse is van een gigantisch, verlaten, Victoriaans landhuis. Haar nieuwe rijkdom komt niet zonder problemen als ze ontdekt wat voor horror er schuilt in de kelder van het huis...

Texas Chainsaw 3D verschijnt op 14 februari 2013 in de Nederlandse bioscoop.

Pers kiest voor Amour en Kauwboy

Vanmorgen is bekendgemaakt welke film volgens filmjournalisten de beste is van 2012. Met een duidelijke meerderheid heeft de film Amour deze prestigieuze titel in de wacht gesleept. De hoogst genoteerde Nederlandse film is Kauwboy geworden.

Jaarlijks zenden de filmjournalisten een top drie in met de favorieten van dat jaar. Vorig jaar won de film Drive in de categorie internationaal, de nationale trots werd Rabat. Deze tiende editie van de verkiezing werd door negentig journalisten bepaald, variërend van het AD tot de NRC, de Nieuwe Revu tot de Filmkrant, van Trouw tot FOK!, alles waar je iets over films kan lezen heeft meegedaan.

De winnaar Kauwboy werd door de helft van alle stemmers genoemd, vaak ook op de eerste plaats. Veel stemmers die de film niet noemden excuseerden zich daarvoor omdat ze vermoedden dat Kauwboy anders ook boven aan hun lijstje was beland. Het is een bevestiging van de KNF-prijs die op het Nederlands Filmfestival werd uitgedeeld en waarmee de Gouden Kalveren-jury die de film niet onderscheidde gecorrigeerd. Ook opvallend: de winnaar van het Kalf voor de beste film, Het meisje en de dood van Jos Stelling, bungelt met slechts twee puntjes ver onder aan de lijst.

In het Nederlandse lijstje valt het grote aantal documentaires op dat is genoemd: 900 Dagen (kleine release) en De regels van Matthijs (geen release) haalden zelfs de top 10. Een aantal journalisten lichtte de keuze van documentaires ook toe als statement tegen het dreigende verdwijnen van het Mediafonds, dat verantwoordelijk is voor de financiering van dit soort kwetsbare films.

De volledige lijsten zijn hieronder te vinden. De eerste cijfers is het aantal punten, het tweede cijfer het aantal vermeldingen.

Beste film van 2012:

Amour 88/31

Jagten 65/27

Holy Motors 38/18

De Rouille et d'Os 28/12

Argo 20/9

Shame 18/8

Skyfall 18/8

Intouchables 13/9

Beasts of the Southern Wild 13/6

Moonrise Kingdom 12/6

Once upon a time in Anatolia 10/5

The Cabin in the Woods 10/4

The Dark Knight Rises 10/5

The perks of being a wallflower 10/5

The Descendants 8/4

The Avengers 8/4

The Invader 8/4

Weekend 8/6

The Broken Circle Breakdown 7/4

Cloud Atlas 7/3

Play 6/3

Hugo 6/3

Le Havre 6/3

Anna Karenina 5/3

Life of Pi 5/3

Vivan las antipodas 5/3

Les Geants 5/2

The Story of Film 4/2

Prometheus 4/2

Wuthering Heights 4/2

Take Shelter 4/2

Barbara 3/3

Elena 3/3

The Hunger Games 3/2

The Raid 3/2

Oslo August 31 3/2

Ruby Sparks 3/2

Kauwboy 3/1

Wreck it Ralph 3/1

My week with Marilyn 3/1

Seven Boxes 3/1

Leviathan 3/1

Footnote 2/2

900 Dagen 2/1

Your Sisters Sister 2/1

Looper 2/1

Beyond the hills 2/1

Cafe de Flore 2/1

Tyrannosaur 2/1

Jiro dreams of sushi 2/1

Un amour de jeunesse 1/1

Faust 1/1

Martha Marcy May Marlene 1/1

Polisse 1/1

Killing them softly 1/1

On the road 1/1

Chronicle 1/1

Journal de France 1/1

Dans la Maison 1/1

Cave of Forgotten Dreams 1/1

Frankenweenie 1/1

The Grey 1/1

Beste Nederlandse film van 2012:

Kauwboy 107/42

De Marathon 77/30

Plan C 27/13

Hemel 25/12

Achtstegroepers huilen niet 18/9

Alleen maar nette mensen 15/8

900 Dagen 14/6

De regels van Matthijs 14/5

Doodslag 13/10

Alles is Familie 12/8

170 Hz 10/4

SWCHRM 9/4

De Van Waveren Tapes 9/4

Jackie 7/5

Suskind 5/3

Cop vs Killer 5/3

Blackout 5/3

Alles van waarde 5/3

Gesneuveld 5/2

Mees Kees 5/2

VISSEN 4/3

The Broken Circle Breakdown 4/2

Gozaran 4/2

The Domino Effect 3/3

Spetters 3/1

Anton Corbijn Inside Out 3/1

My Life on Planet B 3/1

Dark Blood 3/1

Suskind 3/1

Leven of theater 2/2

Brammetje Baas 2/2

Quiz 2/1

Oom Henk 2/1

Het meisje en de dood 2/1

Deal 2/1

Zombibi 1/1

De Nobelprijswinnaar 1/1

Dolfje Weerwolfje 1/1

Tony 10 1/1

Springtime 1/1

Bowy is binnen 1/1

Snackbar 1/1

Milo 1/1

Soldier on the roof 1/1

Dwergen van The Hobbit trekken volle zalen

De Tolkien-verfilming The Hobbit: An Unexpected Journey is dé kerstfilm. Volgens bioscoopconcern Pathé trekken de avonturen van Bilbo Baggins en zijn dwergen overal volle zalen.

"Woensdagmiddag was er vrijwel geen kaartje meer te krijgen in diverse bioscopen", liet Pathé weten. 95 tot 99 procent van de stoelen was bezet.

De grootste drukte moet echter nog komen deze kerstvakantie. "Waar op 25 en 26 december mensen 's avonds kerst met familie vieren, gaan ze de dagen daarna massaal naar de film", verwacht het concern.

Opschudding om publicatie adres wapenbezitters VS

De publicatie van namen en adressen van mensen met een wapenvergunning in twee gemeentes in de staat New York heeft - vooral op internet - voor opschudding gezorgd. Een kaart van het gebied waarop wapenvergunninghouders staan aangegeven was woensdag al dertigduizend keer gedeeld op Facebook en andere sociale media.

The Journal News publiceerde op lohud.com een artikel met informatie die de schrijvers opvroegen naar aanleiding van de schietpartij op 14 december op een basisschool in Newton, waarbij een man zijn moeder, twintig kinderen en nog zes volwassenen vermoordde. Zijn moeder had een vergunning voor alle wapens waarmee de man zijn daden beging.

In het artikel komen zowel voor- als tegenstanders van wapenbezit aan het woord. Het stuk presenteert de gegevens over de vergunningen als antwoord op de zorgen die mensen hebben over de vraag of er wapens in hun wijk zijn.

Te lezen is dat 44 duizend mensen in het gebied een vergunning voor een handwapen hebben en dat buksen en jachtgeweren zonder vergunning kunnen worden aangeschaft. Op een online kaart bij het artikel staan de resultaten voor de gemeentes Westchester en Rockland. Met een klik op de kaart is de naam en het adres van de vergunninghouder te zien. Als iemand een vergunning heeft, betekent dat overigens niet automatisch dat diegene daadwerkelijk een wapen heeft, aldus het stuk.

In de meeste commentaren op internet wordt de publicatie van de gegevens bekritiseerd. Vaak omdat de informatie criminelen aanwijzingen zou geven bij wie ze wapens zouden kunnen stelen. Anderen stellen dat nu juist duidelijk wordt wie geen wapen heeft en daardoor wellicht een gemakkelijker slachtoffer is van bijvoorbeeld inbrekers. Sommigen reageerden door het adres en telefoonnummer van de journalist die het stuk schreef en die van andere verslaggevers van de krant online te zetten.

The Journal News blijft achter het project staan. "Het werk van journalisten is vaak niet populair. Een van onze rollen is om vrij toegankelijke informatie over actuele onderwerpen te publiceren, zelfs als die niet populair is", schrijft Janet Hasson, president en uitgever van The Journal News Media Group, in een e-mail. "We wisten dat de publicatie van de database (evenals het begeleidende artikel) controversieel zou zijn, maar we vonden het belangrijk om informatie over wapenvergunningen in onze regio te delen, na de schietpartij in Newton."


Opschudding om publicatie adres wapenbezitters VS (Foto: Novum)

Vinvis aangespoeld op strand New York

Op een strand bij New York is woensdag een zieke vinvis aangespoeld. Het achttien meter lange dier werd in de baai van Rockaways in Queens aangetroffen.

Volgens bioloog Mendy Garron is het onduidelijk wat de vinvis heeft doen aanspoelen, maar ze vreest dat zijn kansen op overleving klein zijn. Garron zei dat biologen wachten tot het vloed wordt om te bepalen wat ze voor het dier kunnen doen.


Vinvis aangespoeld op strand New York (Foto: Novum)

Lady Gaga komt met documentaire over leven

Een documentaire over het leven van Lady Gaga is in de maak. De film van fotograaf Terry Richardson draait onder meer over de totstandkoming van haar nieuwe album getiteld Artpop.

"Terry Richardson maakt een Lady Gaga-film, die draait om mijn leven, de creatie van Artpop en jullie", heeft de zangeres via Twitter laten weten aan haar fans. "Ik kijk al zo lang op naar jou en je werk, het is een droom die uitkomt", complimenteerde ze de fotograaf.

Het is overigens niet de eerste keer dat Gaga samenwerkt met Richardson. De twee maakten ook al een fotoboek met elkaar. Lady Gaga x Terry Richardson verscheen eind vorig jaar.


Lady Gaga komt met documentaire over leven (Foto: Novum)

'Meer mensen uit huis gezet vanwege huurschulden'

Het aantal mensen dat uit hun huis wordt gezet vanwege huurschulden is dit jaar opnieuw gestegen. Met name onder gezinnen steeg het aantal huisuitzettingen. Dat blijkt donderdag uit een rondgang van het AD langs woningcorporaties, opvanginstellingen en andere hulpinstellingen. Oorzaak zou veelal zijn dat mensen door de crisis hun baan kwijtraken.

Bij Federatie Opvang is zichtbaar dat steeds meer gezinnen met kinderen in de opvang terechtkomen. "Zij kloppen bij ons aan als zij nergens anders terechtkunnen. Voor kinderen is dit een uiterst onwenselijke situatie", licht voorzitter Jan Laurier in de krant toe.

Ook Aedes ziet een stijging in het aantal huisuitzettingen, ook al heeft de koepel van woningcorporaties nog geen exacte cijfers. Vorig jaar ging het om ongeveer zesduizend ontruimde huurwoningen. Dat was ook al een stijging. Aedes wijt het stijgende aantal huisuitzettingen aan de crisis.

"De laatste tijd zien we steeds meer mensen die in verval zijn geraakt door ontslag of andere crisisverschijnselen", stelt Marc Räkers van Stichting Eropaf, die mensen helpt bij dreigende uithuiszettingen. Een paar jaar geleden waren het volgens Räkers nog vooral mensen met lage inkomens die uit huis werden gezet.

Ook woningeigenaren zouden vaker in de problemen komen. Fors meer mensen zouden volgens de Nationale Hypotheek Garantie gedwongen hun huis hebben moeten verkopen.

Kate Winslet in het geniep getrouwd

Kate Winslet heeft eeuwige trouw beloofd aan Ned Rocknroll. De bruiloft van de 37-jarige Titanic-actrice en de 34-jarige neef van zakenman Richard Branson vond al eerder deze maand plaats.

"Ik kan bevestigen dat Kate Winslet eerder deze maand in New York met Ned Rocknroll is getrouwd, tijdens een privéceremonie in aanwezigheid van haar twee kinderen en slechts een kleine groep vrienden en familie", laat Winslets woordvoerder weten aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De twee Britten waren sinds de zomer met elkaar verloofd.

Winslet begint aan haar derde huwelijk. Ze was voorheen getrouwd met respectievelijk regisseurs Jim Threapleton en Sam Mendes. Aan haar eerste huwelijk hield ze een dochter over, met Mendes kreeg ze een zoon.

Voormalig PvdA-Kamerlid Piet de Visser overleden

Voormalig PvdA-Kamerlid Piet de Visser is overleden. Hij stierf vorige week woensdag op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam, zo maakte zijn familie donderdag bekend. De Visser zat tussen 1981 en 1991 in de Tweede Kamer.

Zijn bijnaam 'Paspoorten-Piet' kreeg hij vanwege zijn bemoeienis met het nieuwe paspoort. Hij stelde veelvuldig de geringe fraudebestendigheid daarvan aan de orde.

De Visser behoorde tot de linkervleugel van de PvdA en was fel tegen kernwapens. Uit protest tegen de versobering van de WAO in 1991 stapte hij over van de PvdA naar GroenLinks.

Verkrachtingsslachtoffer India naar Singapore

Een studente die op 16 december in een bus in de Indiase hoofdstad New Delhi door een groep mannen werd verkracht en zwaar mishandeld is overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore. De 23-jarige vrouw heeft ernstig inwendig letsel en verkeert in zeer kritieke toestand, aldus het ziekenhuis. Het ziekenhuis in Singapore staat bekend om zijn faciliteiten op het gebied van meervoudige orgaantransplantaties.

De vrouw is al drie keer geopereerd en een deel van haar ingewanden is verwijderd, meldde het Indiase persbureau Press Trust of India. De Indiase regering betaalt de kosten van de behandeling. Ook krijgt haar familie alle steun die nodig is, aldus de Indiase autoriteiten.

De vrouw zat met een vriend in de bus toen het stel werd aangevallen door zes mannen die haar vervolgens om de beurt verkrachtten. Ze sloegen de twee daarna met ijzeren staven, ontdeden hen van hun kleren en gooiden hen uit de bus. De bus, die leeg was op de slachtoffers en de daders na, reed tijdens de verkrachting uren door de stad en kwam zelfs langs controleposten van de politie.

De verkrachting en mishandeling hebben tot grote woede en wijdverspreide protesten in New Delhi en andere delen van India geleid. Bijna dagelijks wordt in New Delhi gedemonstreerd, waarbij de doodstraf voor de daders wordt geëist. Alle zes verdachten zijn gearresteerd.

Wilders: aanpak islam heeft prioriteit

PVV-leider Geert Wilders gaat zich de komende tijd weer meer toeleggen op het bestrijden van de islam. Dat zei hij in een donderdag gepubliceerd interview met de NOS. Wilders noemt de bestrijding van de islam 'een levensopdracht, die hij tot zijn dood zal vervullen'.

De PVV-leider noemt de islam 'de grootste ziekte die ons land de afgelopen eeuw heeft gehad', en die moet volgens hem keihard worden aangepakt. Wilders noemt dat zijn uitdaging voor volgend jaar.

Wilders zei daarnaast opnieuw dat Nederland een Marokkanenprobleem heeft. "In hun cultuur zit dat alles dat niet bij de eigen groep behoort, mag worden aangepakt." Wilders spreekt van 'Marokkaans racisme'.


Wilders: aanpak islam heeft prioriteit (Foto: Novum)

Bedenker van Thunderbirds overleden

De Brit Gerry Anderson, bedenker van Thunderbirds, de sciencefictionpoppenserie voor de jeugd uit de jaren zestig, is woensdag overleden. Zijn zoon heeft dat bekendgemaakt via zijn website. Anderson, die al langere tijd ziek was, is 83 jaar geworden.

Thunderbirds draaide om de organisatie International Rescue die in de 21e eeuw met geavanceerde raketten, voertuigen en machines te hulp schoot bij rampen. Beroemd werden de scènes waarbij bomen langs de weg neerklapten om plaats te maken voor de start van een van de Thunderbird-voertuigen. Er zijn 32 afleveringen van gemaakt. Verder zijn er drie films: Thunderbirds Are Go en Thunderbird 6 enlive-actionfilm Thunderbirds.

Bedenker van Thunderbirds overleden
Bedenker van Thunderbirds overleden (Foto: ANP)

Uitstekend jaar voor Hollywood

2012 was een goed jaar voor de Amerikaanse filmindustrie. Voor het eerst in 3 jaar steeg de verkoop van bioscoopkaartjes. Naar verwachting zullen op 31 december 1,36 miljard toegangskaartjes zijn verkocht, een stijging van 5,6 procent ten opzichte van 2011.

Dat meldt de Amerikaanse internetkrant The Huffington Post woensdag.

De totale opbrengst voor de grote Hollwoodstudio's wordt geraamd op 10,8 miljard dollar, 6 procent hoger dan vorig jaar.

Grote films als The Avengers, The Dark Knight Rises en Skyfall waren de kassuccessen die bijdroegen aan het topjaar.

Uitstekend jaar voor Hollywood
Uitstekend jaar voor Hollywood (Foto: ANP)

Doden door noodweer Filipijnen

Ten minste vier mensen zijn in de Filipijnen omgekomen door noodweer, meldden de autoriteiten donderdag. De slachtoffers vielen in het midden van het land. Het zuiden, dat enkele weken geleden werd getroffen door een tyfoon die aan zeker duizend mensen het leven kostte, werd ditmaal gespaard.

Drie mensen werden gedood toen een boom op hun huis in de provincie Eastern Samar viel, waar op eerste kerstdag de tropische storm Wukong aan land kwam. In de provincie Iloilo kwam één persoon om het leven bij een aardverschuiving.

Terreurcel opgerold in Verenigde Arabische Emiraten

De autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten hebben een aantal leden van een terreurcel gearresteerd. De cel was bezig aanvallen voor te bereiden, aldus staatspersbureau WAM. De arrestaties werden met hulp van Saudi-Arabië uitgevoerd, aldus WAM.

De gearresteerden komen uit de VAE en uit Saudi-Arabië en waren lid van een 'afwijkende groep'. Die term wordt in de VAE vaker gebruikt om leden van Al-Qaida te omschrijven. Ze hadden materiaal verzameld om terroristische aanslagen uit te voeren in zowel de VAE als Saudi-Arabië, meldde WAM.

Dinand Woesthoff niet meest sexy vegetariër

Kane-frontman Dinand Woesthoff mag zich niet een jaar lang de Meest Sexy Vegetariër noemen. Gameking bij MTV Boris van de Ven is met de titel aan de haal. Van de genomineerde vrouwen won playmate Zimra Geurts de verkiezing van Wakker Dier.

Bij zowel de mannen als de vrouwen waren drie mensen genomineerd. Woesthoff werd tweede, de vegetarische slager Jaap Korteweg moest het doen met de derde plek. Bij de vrouwen streed Geurts tegen zangeres Krystl Pullens, die genoeg stemmen kreeg voor een tweede plek, en ex-nieuwslezer Aldith Hunkar.

Het is de zevende keer dat Wakker Dier de verkiezing heeft georganiseerd. De zes genomineerden werden twee weken geleden bekendgemaakt. Via de website van Wakker Dier kon op de favoriete man en vrouw worden gestemd.

Met de verkiezing wil Wakker Dier aandacht vragen voor vegetarisch eten. Eerder gingen onder anderen presentatrice Nicolette Kluijver, cabaretier Guido Weijers en acteur Antonie Kamerling met de prijs aan de haal.

Internationale gezant Syrië naar Moskou

De internationale gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi brengt komende zaterdag een bezoek aan Moskou om te praten over de crisis in Syrië. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd, aldus het Russische persbureau ITAR-Tass.

Brahimi sprak maandag in Damascus met de Syrische president Bashar Assad over mogelijke stappen om het conflict op te lossen. Hij wilde hier echter niet over uitweiden. Vooralsnog lijkt het er niet op dat er snel een onderhandelde oplossing wordt gevonden voor de burgeroorlog in Syrië.

Woensdag reisden de Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad en de assistent-minister van buitenlandse zaken Ahmad Arnous naar Rusland. Wat voor doel de reis had wilde het Russische ministerie van buitenlandse zaken niet zeggen.

Rusland heeft, net als China, in de VN-Veiligheidsraad gebruik gemaakt van zijn vetorecht om Syrië te beschermen tegen internationale sancties. De afgelopen tijd lijkt Rusland zich echter steeds verder te distantiëren van het regime-Assad. Tegelijkertijd lijkt Rusland niet van plan om het verzet tegen internationale sancties te staken.


Internationale gezant Syrië naar Moskou (Foto: Novum)

Dijsselbloem: geen versoepeling hypotheekregels

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voelt niets voor het versoepelen van de regels voor nieuwe hypotheken. Dat zegt hij donderdag in een interview met de Volkskrant. De regels gaan op 1 januari in voor iedereen die een nieuwe hypotheek aangaat of deze verhoogt.

Onder meer de Eerste Kamer deed een oproep aan het kabinet af te zien van de verplichting om in dertig jaar de hele hypotheek af te lossen. Dat zou maximaal de helft moeten zijn.

Dijsselbloem vreest echter voor eurocommissaris Olli Rehn als hij de hypotheekmaatregelen zou aanpassen. "Ik geef u op een briefje dat als de begrotingscommissaris dat hoort, hij zegt: Nederland stelt de aanpak van zijn onevenwichtigheden weer uit", aldus de minister in de krant.

Dijsselbloem laat verder weten niet onverkort vast te willen houden aan de eis van Brussel dat het begrotingstekort niet meer dan drie procent mag zijn. Hij zegt alleen niet als eerste die discussie aan te willen zwengelen.


Dijsselbloem: geen versoepeling hypotheekregels (Foto: Novum)

Regering Egypte stelt prioriteiten

De Egyptische regering heeft het hogerhuis van het parlement woensdag gevraagd zich te richten op het organiseren van verkiezingen, regulering van de media en de bestrijding van corruptie. De Shura Raad heeft tijdelijk de macht om wetgeving op te stellen en aan te nemen, in ieder geval tot er nieuwe verkiezingen voor het parlement kunnen worden gehouden.

De bevoegdheid voor de Shura Raad, die gedomineerd wordt door islamisten, om als wetgever op te treden maakte deel uit van de nieuwe grondwet, die deze maand met een ruime meerderheid werd goedgekeurd door de bevolking. Binnen twee maanden moeten er nieuwe verkiezingen voor het parlement worden gehouden.

Mohammed Mahsoub, de minister van parlementaire aangelegenheden, zei dat de regering met nieuwe wetsvoorstellen zal komen om de aanstaande verkiezingen voor te bereiden, corruptie te bestrijden en om geld terug te vorderen van corrupte functionarissen uit het tijdperk van president Hosni Mubarak. Deze wetsvoorstellen kunnen volgende week al af zijn, aldus Mahsoub.

Volgens Mahsoub wil de regering ook het minimum- en maximumloon herzien, de sociale zekerheid uitbreiden en de media aan banden leggen.

Politie beëindigt illegale houseparty Houten

Een illegale houseparty in Houten is donderdagochtend beëindigd door de politie. Daarbij werden vier mensen aangehouden, meldt de politie op Twitter.

Ongeveer tweehonderd feestgangers kwamen op het feest af, dat werd gehouden in een leegstaand pand aan de Peppelkade. Bij de ontruiming, waarbij de ME en een politiehelikopter werden ingezet, gooiden bezoekers onder meer flessen naar de politie.

De geluidsinstallatie werd in beslag genomen. Rond 06.30 uur had de politie de situatie onder controle en werden bezoekers naar het openbaar vervoer gebracht onder politiebegeleiding.

FOK! wat een weer...Meeste regen in het zuiden.

Goedemorgen! Gisteren was het op veel plaatsen een vriendelijke dag. Er vielen nog wel een paar buien, maar op andere plaatsen heeft de zon een groot deel van de middag geschenen. De regen kwam gelukkig pas in de avond zodat veel mensen er maar weinig van mee hebben gekregen.

Vandaag schijnt in de ochtend nog even de zon, maar al snel neemt de bewolking toe en voor de verandering volgt er opnieuw regen. Wél is het zo dat de meeste regen in het zuiden gaat vallen, terwijl er in het noorden meer sprake is van een druilerig weerbeeld. Net als gisteren loopt de temperatuur op naar 8 graden en de wind draait aan het einde van de dag naar het noorden toe en is matig tot vrij krachtig.

Morgen zouden we het wel eens de hele dag droog kunnen gaan houden. Dit lijkt trouwens ook meteen de laatste nacht van dit jaar te worden waarop het in de nacht tot lichte vorst kan komen. Verder wachten de winterliefhebbers nog steeds op een verandering van het weer, maar ook nu laten de weerkaarten weinig zien wat tot weersomslag kan gaan leiden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ZonsondergangKlapMongeaul is op vakantie in Portugal en daar was het gisteren bijna 20 graden. Op het terras en een biertje erbij. Heerlijk!



Daar boven op de berg

Ik kijk van achter de zaal rond. Onze kinderen zitten netjes te luisteren. Het zal mij benieuwen hoe lang ze het volhouden. De meneer spreekt niet echt hun taal. Hij is keurig gekleed in een net pak en heeft een bril op. Zijn stem klinkt ernstig door de microfoon.
'Jullie gaan nu kijken naar een film- en diapresentatie over de geschiedenis van het dorp,' gaat de meneer verder. 'Na afloop kunnen jullie vragen stellen en die zal ik dan beantwoorden.'
Het licht gaat uit. We houden ons hart vast.

Ex-president Bush sr. op intensive care

De Amerikaanse voormalige president George Bush sr. is woensdag opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Houston.

De vader van ex-president George W. Bush ligt al meer dan een maand in het ziekenhuis wegens bronchitis. Hij is 88 jaar.

Eerder deze maand zeiden de artsen dat Bush in staat zou zijn om de kerstdagen thuis door te brengen met zijn familie. Zondag werd duidelijk dat dat niet ging. Noodgedwongen vierde hij de kerstdagen met zijn familie in het ziekenhuis.

Bush, de 41e president van de Verenigde Staten en Republikein, trad aan in 1989 en diende één termijn in het Witte Huis.

Ex-president Bush sr. op intensive care
Ex-president Bush sr. op intensive care (Foto: ANP)

Server vuurwerkmeldpunt overbelast

De website vuurwerkoverlast.nl is in de nacht van woensdag op donderdag onbereikbaar. Dat meldde Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam. De lokale GroenLinksfracties hadden het digitale meldpunt zaterdag geopend.

De oorzaak van het probleem is nog onduidelijk, maar volgens Bonte is de server vermoedelijk overbelast. "Woensdagavond kregen we gemiddeld 1000 meldingen per uur binnen", zegt Bonte. "We krijgen veel meer meldingen dan we hadden verwacht."

Donderdagochtend worden de problemen opgelost. Voor de site plat ging, waren er meer dan 20.000 meldingen van vuurwerkoverlast gedaan.

'Server vuurwerkmeldpunt overbelast'
'Server vuurwerkmeldpunt overbelast' (Foto: ANP)

Doden door drugsgeweld Mexico

Gewapende lieden hebben woensdag een bergdorp in de Mexicaanse deelstaat Sinaloa bestormd. Negen mannen werden doodgeschoten en hun lichamen werden op een sportveld gedumpt. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Vermoed wordt dat de aanval voortkomt uit een ruzie tussen de twee machtigste drugskartels in de deelstaat; het Sinaloa-kartel dat onder leiding staat van Joaquin 'El Chapo' Guzman en het Zetas-kartel, een drugskartel dat is opgericht door ex-leden van het elitekorps van het Mexicaanse leger.

Volgens het openbaar ministerie van Sinaloa werd de aanval uitgevoerd toen de negen slachtoffers aan het kerstdiner zaten. De aanvallers omsingelden de mannen en openden vervolgens het vuur. Een slachtoffer werd met een machete onthoofd. Daarna werden de negen lichamen op een sportveld achtergelaten.

Ook in het zuiden van Mexico woedt een strijd tussen rivaliserende drugskartels. Sinds zondag zijn in het grensgebied tussen de deelstaten Jalisco en Michoacan zeker zeven mensen vermoord. In de hoofdstad van Michoacan, Morelia, werden een moeder en haar drie kinderen gedood. Hun handen en voeten waren bijeen gebonden en volgens de autoriteiten zijn de slachtoffers in brand gestoken.

Toyota schikt rechtszaak in VS

De Japanse autofabrikant Toyota legt in de Verenigde Staten rond de 1,1 miljard dollar op tafel om een rechtszaak te schikken. De zaak was aangespannen door een collectief van Toyotorijders die de dupe werden van massale terugroepacties, omdat hun voertuigen niet in orde waren. Toyota meldde de schikking woensdag.

In 2010 meldden Toyotabezitters in de VS op grote schaal dat hun auto plotseling en onbedoeld versnelden door klemmende gaspedalen. In de VS kwamen daardoor mogelijk tientallen mensen om het leven. De Japanse automaker moest noodgedwongen wereldwijd meer dan 12 miljoen auto's terugroepen. In Californië werd de rechtszaak aangespannen door een groep autobezitters, waar nu de schikking uit is gerold.

Met het geld betaalt Toyota onder meer de kosten voor het installeren van een systeem in miljoenen auto's dat extra beveiligd tegen plotseling accelereren.

Piers Morgan grapt over uitzetting

Piers Morgan heeft een plaagstootje uitgedeeld aan Amerikanen die hem hun land uit willen hebben. Tienduizenden mensen tekenden een petitie om de Britse CNN-presentator uit te zetten, omdat hij niet onder stoelen of banken steekt een tegenstander te zijn van het huidige Amerikaanse vuurwapenbeleid.

"Fijne kerst! Zelfs degenen die mij uitgezet willen hebben", heeft Morgan laten weten via Twitter. Hij uit sinds het bloedbad vorige week op een school in de staat Connecticut op agressieve toon zijn onvrede over het vuurwapenbeleid in Verenigde Staten. Op woensdag was de petitie ondertekend door meer dan zeventigduizend mensen.

Een 20-jarige man vermoordde op 14 december 26 mensen op een basisschool in Newtown, onder wie twintig kinderen. Hij had vlak daarvoor thuis ook al zijn moeder doodgeschoten.

De grote kerstprijsvraag - Dag 3

De periode die menig gamershart harder laat slaan is weer begonnen: het is kerst! Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 3
3-1 Wiens zusje kan onmogelijk zo schattig zijn?
3-2 Welke game kreeg een Rickroll te verduren?
3-3 Wat willen de bezoekers van FOK!games graag?
3-4 Wat krijg je gratis als duivels stelletje?
3-5 Welke game is dit jaar door een groot platenmaatschappij aangeklaagd?
3-6 Welke studio zorgde voor een verrassende groei in interesse voor Kickstarter, dat de deur voor andere studios opende?
3-7 Waarop moest er bezuinigd worden om een vampierengame goedkoop te houden?
3-8 Wat kun je met een rockband doen, naast rocken?

Raad het plaatje dag 3

Logo:

Logo

Wie is het?

Mystery guest

Opdracht dag 3

Schrijf een review in gedichtvorm van maximaal 10 regels voor een game van dit jaar. Post je reviewgedicht als antwoord op deze 'vraag'.

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.