FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 december 2012

Karadzic: gijzelen blauwhelmen was legaal

Het gijzelen van VN-blauwhelmen door het Bosnisch-Servische leger in 1995 was legaal. Dit stelt oud-president Radovan Karadzic van Republika Srpska vrijdag in een pleitnota aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Hij baseert dat op een oud en nog maar weinig gebruikt element van het oorlogsrecht, de represaille. Dit is een eigenlijk illegale handeling die legaal wordt doordat ertoe wordt overgegaan als reactie op een illegale handeling van de tegenpartij. Volgens Karadzic was een NAVO-bombardement op een Bosnisch-Servisch munitiedepot illegaal. Dat gebeurde in opdracht van de VN, ondanks een waarschuwing van Karadzic, aldus de pleitnota.

Leona Philippo wint TVOH

Leona Philippo heeft vrijdagavond de derde reeks van The Voice of Holland gewonnen. De 33-jarige zangeres liet in de finale Johannes Rypma, Floortje Smit en Ivar Oosterloo achter zich. Philippo kreeg 54,6 procent van de publieksstemmen.

"Dank jullie allemaal, ik ga jullie heel gauw zien", reageerde Leona, die jarenlang als achtergrondzangeres werkte. Zo ondersteunde ze ook haar coach Trijntje Oosterhuis als achtergrondzangeres. "Ik ben haar graag kwijt aan Nederland, aan de hele wereld", zei Trijntje.

Johannes was de laatste kandidaat die het aflegde tegen Leona. De Fries kreeg week na week lage cijfers van de coaches, maar dankzij de publieksstemmen kon de 20-jarige doordringen tot de finale. "Ik vind jou een supertoffe gast", zei Trijntje na een van Johannes' optredens. "Maar je bent nog jong en je hebt nog niet The Voice of Holland."

Met haar winst sleept Philippo een platencontract en auto in de wacht.

[Bundesliga] Bayern sluit 2012 met remise af

Bayern München heeft vrijdag voor de vierde keer dit seizoen punten laten liggen. De Duitse Herbstmeister sloot de eerste seizoenshelft in de Bundeliga in eigen huis af met een 1-1 gelijkspel tegen Borussia Mönchengladbach. Gladbach kwam in de eerste helft op 1-0 door een door Thorben Marx benutte strafschop na hands van Jérôme Boateng. Xherdan Shaqiri maakte na een uur gelijk.

Bayern München haalde uit de eerste zeventien duels 42 punten en staat eerste, Gladbach heeft zeventien punten minder en is de nummer zes van de Bundesliga. Zondag kan titelverdediger Borussia Dortmund de achterstand op Bayern terugbrengen tot twaalf punten door van 1899 Hoffenheim te winnen. Bayer Leverkusen kan zelfs op negen punten komen. Dan moet die Werkself zaterdag wel winnen van Hamburger SV.


Bayern sluit 2012 met remise af (Foto: Novum)

Ook Bertens naar finale Masters

Na de verrassende Quirine Lemoine heeft ook Kiki Bertens zich geplaatst voor de finale van de KNLTB Tennis Masters. De huidige nummer 63 van de wereld had ruim 2,5 uur nodig om Richel Hogenkamp met 7-6, 5-7 en 6-4 te verslaan.

In de eerste set wisten Bertens en Hogenkamp hun service nauwelijks te behouden. Beide dames braken elkaar vier keer, waarna Bertens via de tiebreak de set pakte. Ook de tweede set leek hier op af te stevenen tot Hogenkamp na een 4-5 achterstand drie games op rij won. In de derde set trok Bertens alsnog de zege over de streep.

[PDC WK] Vos kan niet stunten tegen Lewis

Gino Vos is er niet in geslaagd te stunten op het PDC WK in Londen. De Ossenaar verloor met 3-1 van titelverdediger Adrian Lewis. Vos won nog wel de eerste set met 0-3, maar verloor de sets daarna met 3-1, 3-2 en 3-1. 

Gino Vos mocht aan de wedstrijd beginnen en pakte via dubbel zestien de eerste leg. Ook de eerste 180 score was voor The Fox die toen Lewis 90 niet uitgooide direct een break realiseerde met een 61-finish. Ook de derde leg is voor de debutant om de eerste set met 3-0 te winnen. 

Tweevoudig wereldkampioen Lewis zette een tandje bij in de de tweede set. De eerste twee legs gingen in een razend tempo naar Lewis.  Toen de darter uit Stoke-on-trent een fout maakt profiteerde Vos via dubbel twintig en blijft in de set. Vos kreeg in de vierde leg de kans op gelijke hoogte te komen, maar dat lukte niet. Lewis pakte de tweede set met 3-1. 

Vos wist de eerste twee legs van de derde set te pakken, Kreeg diverse kansen om de set te pakken, maar daar slaagde hij niet in. Lewis kwam terug en pakte de set met 3-2. De eerste twee legs in de vierde set gingen weer razend snel naar Lewis. Jackpot leek de derde leg ook te pakken, maar maakte een foutje waarna Vos toch nog een leg kon pakken. De leg daarna ging uiteindelijk wel naar Lewis en won de partij. 

De gemiddelden waren 83.14 voor Lewis en 79.90 voor Vos. Lewis neemt het in de tweede ronde op tegen de winnaar van de partij Denis Ovens en Max Hopp/Charl Pietersen. 

Grosjean verwacht bij Lotus te blijven

Romain Grosjean denkt dat hij goede papieren heeft om komend Formule 1-seizoen weer voor Lotus te kunnen rijden. De Fransman heeft een veelbewogen seizoen achter de rug en heeft er nu naar eigen zeggen alles aan gedaan om contractverlenging te krijgen.

Grosjean sprak met televisiezender L'Équipe 21. "De onderhandelingen gaan de goede kant op. Ik hoop uiteraard dat we ook daadwerkelijk tot een akkoord kunnen komen, zodat ik volgend jaar kan voortborduren op mijn prestaties van afgelopen seizoen."

De Fransman kwam goed voor de dag met een tweede plaats in Canada en derde plaatsen in Bahrein en Hongarije. Hij leek de contractverlenging op zak te hebben, maar enkele startcrashes zorgden ervoor dat hij voor de race in Italië geschorst werd. Daarna leek het alsof Grosjean iets voorzichtiger reed, waardoor zijn resultaten minder waren dan eerder in het seizoen. Dit resulteert nu in onderhandelingen die langer duren dan hem lief is.

Wat in het voordeel van Grosjean spreekt is dat hij niet al te veel concurrentie voor zijn zitje lijkt te hebben. De bij Sauber weggestuurde Kamui Kobayashi heeft inmiddels enkele miljoenen ingezameld, terwijl Heikki Kovalainen na zijn avontuur bij Caterham ook in de race lijkt te zijn. Zij worden echter beschouwd als outsiders, terwijl Grosjean op poleposition voor het stoeltje lijkt te staan.

Leven zwaarlijvige veroordeelde mogelijk gespaard

De clementieraad van de Amerikaanse staat Ohio adviseert gouverneur John Kasich het leven van een moddervette ter dood veroordeelde te sparen. Niet omdat deze zoals hij zelf zegt te dik is om op een humane wijze ter dood te worden gebracht of omdat er twijfel bestaat over zijn schuld, maar omdat de juridische bijstand die hij kreeg ondermaats was.

Ronald Post weegt ruim tweehonderd kilo. Hij is ter dood veroordeeld wegens moord op een hotelbediende in 1983. Volgens zijn huidige advocaten zijn zijn verklaringen ten onrechte uitgelegd als een bekentenis. Ook zijn er twijfels over hoe de toenmalige verdediging is omgegaan met de tenlastelegging. Op advies van zijn raadsheer betwistte de dikzak de aanklacht niet, omdat hij verwachtte daardoor de doodstraf te ontlopen en levenslang te krijgen.

De clementieraad stelt dat er geen twijfel is over Posts 'juridische en morele schuld' aan de dood van de vrouw. Maar de raad adviseert zijn doodvonnis om te zetten in levenslang, vanwege de vele steken die zijn toenmalige raadslieden hebben laten vallen.

Het is nog niet bekend of gouverneur Kasich de aanbeveling van de raad overneemt. De executie van Post staat voor 16 januari gepland. Een federale rechter buigt zich nog over de vraag of Post niet te dik is om ter dood te worden gebracht zonder onnodig pijn te lijden.


Leven zwaarlijvige veroordeelde mogelijk gespaard (Foto: Novum)

Bultrug krijgt slaapmiddel

De bultrug die woensdag strandde in de Waddenzee heeft vrijdagavond een slaapmiddel gekregen om hem uit zijn lijden te verlossen. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dierenartsen van het Dolfinarium, die het slaapmiddel toedienden, hopen dat het dier daardoor in zijn slaap stopt met ademen en sterft. Hoelang dat duurt is niet te zeggen.

De ruim twaalf meter lange walvis strandde woensdag bij de Razende Bol, een zandplaat in de Waddenzee. Meerdere reddingspogingen liepen op niets uit. Vrijdagavond wilde een schip in opdracht van dierenactiviste Lenie 't Hart nog een poging wagen om het dier naar dieper water te trekken, maar ze werden door de waterpolitie tegengehouden.

Natuurcentrum Ecomare trok zich eerder vrijdag al terug omdat een redding volgens het natuurcentrum onmogelijk was en de conditie van het dier snel achteruit ging. Op adviezen van het natuurcentrum en Naturalis in Leiden stelde de gemeente Texel vrijdagmiddag een gebiedsverbod in om de bultrug in rust te laten sterven.

NS pakt 'opstartperikelen' spaghettiboemel aan

De NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS hebben vrijdag afspraken gemaakt om de spaghettiboemel van Amsterdam naar Brussel 'robuuster en betrouwbaarder' te maken. Dat laten de bedrijven vrijdag weten na een overleg.

De top van de NS en NS Hispeed moesten vrijdag naar België komen om tekst en uitleg te geven over de technische problemen van het pizzabrik. De top van NMBS zou de directies van de twee bedrijven hebben ontboden.

De nieuwe lijn kampt al sinds de start van de treindienst zondag met problemen. Ruim de helft van de mensen die deze week met de mozarellamobiel reisden hebben vertraging opgelopen, liet de NS donderdag al weten.

NS Hispeed en NMBS bekijken op de minuut waar de treinen zijn en waar eventuele storingen optreden. De werkplaats van de vervoerders is 24 uur per dag open om technische mankementen op te lossen.

De bedrijven, die spreken van 'opstartperikelen' hebben om de reiziger tegemoet te komen afgesproken de introductieperiode voor reizigers te verlengen tot eind april, zodat reizigers langer voordelige kaartjes kort voor vertrek kunnen boeken.

Ook komt er een overgangsmaatregel waardoor reizigers tot en met april voor 39 euro zonder reservering een ticket kunnen boeken. Vanaf april is de verbinding Breda-Antwerpen beschikbaar zonder reservering.


Spoorbedrijven pakken 'opstartperikelen' spaghettiboemel aan (Foto: Novum)

Obama leeft mee met getroffen gezinnen

De Amerikaanse president Barack Obama leeft enorm mee met de gezinnen die zijn getroffen door de schietpartij op een basisschool in Connecticut. "Onze harten zijn vandaag gebroken", zei een zichtbaar emotionele Obama op een persconferentie. De Verenigde Staten hebben dit al 'te vaak meegemaakt' en er moet 'betekenisvolle actie' worden ondernomen om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen, aldus de president.

"De meeste slachtoffers waren kinderen, prachtige kleine kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud", zei Obama. Hij pauzeerde kort en pinkte een traan weg. "Ze hadden hun hele leven nog voor zich. Verjaardagen, het slagen voor examens, trouwen, kinderen. Onder de slachtoffers zijn ook leerkrachten, mannen en vrouwen die hun levens hebben gewijd aan het helpen van onze kinderen."

Obama werd vrijdagochtend door contraterrorismeadviseur John Brennan over de schietpartij ingelicht en wordt voortdurend van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Woordvoerder Jay Carney zei dat het Witte Huis alles doet wat het kan om de lokale politie en de autoriteiten in de staat te ondersteunen.

Carney wilde geen details over de schietpartij bevestigen. Volgens bronnen bij de autoriteiten zijn 27 mensen onder wie twintig kinderen omgekomen.

De woordvoerder van het Witte Huis wilde niet zeggen of strakkere regels voor wapenbezit door het incident nu hoger op de agenda van de president komen. Er komt wel een discussie over die vraag, 'maar niet vandaag', zei hij.

'Prijs telecomvergunning te hoog'

Ziggo en UPC hebben via een joint venture meegedaan aan de telecomveiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet.

Ze haakten echter af omdat de prijs te hoog zou zijn, met het oog op de extra omzet die ze verwachtten van een vergunning. Dat werd vrijdag gemeld.

UPC en Ziggo gaven aan dat ze hun mobiele diensten verder willen uitbreiden in de komende jaren, onder meer via de in 2010 gekochte 2,6 GHz band.

[PDC WK] Stompé verliest van Nicholson

Co Stompé is er niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken van het wereldkampioenschap darts bij de PDC. Paul Nicholson was met 3-0 te sterk voor de ex-trambestuurder. De setstanden waren 3-1, 3-1 en 3-0.

Nicholson mocht de partij beginnen pakte zijn eigen legs eenvoudig om de eerste set te pakken. Stompé begon de tweede set sterk met een 180, won ook de eerste leg maar daarna ging het mis.  Nicholson zet de druk er vol op en weet ook met een 50 finish de tweede set van Stompe af te snoepen.

Stompe begint ook derde set goed, het is toch Nicholson die als eerste op een finish komt en 76 uitgooit voor de eerste leg. Toen The Asset een foutje maakte, kreeg Stompé een kans vanaf 86 maar liet hem liggen. In de herkansing maakte Nicholson het wel af en kwam 2-0 voor. Ook in de derde leg kreeg Stompé een kans op tops om in de wedstrijd te blijven, maar hij miste. Dubbel 8 met de eerste pijl zorgde ervoor dat Paul Nicholson in de tweede ronde staat.

Het was geen beste partij. Stompé gooide gemiddeld 85,63 tegenover 87,95 voor Nicholson. 

[Upd] Tientallen mensen in nood bij Zandmotor

Een groep van ongeveer 54 mensen is vrijdagavond in de problemen gekomen bij de Zandmotor, een kunstmatig schiereiland bij het strand ten zuiden van Den Haag. Het zou gaan om 50 kinderen en 4 begeleiders uit de Betuwe die een reünie hadden.

De hulpdiensten proberen ze met speciale vrachtwagens terug naar het vasteland te krijgen. Het is niet bekend waardoor de groep in nood kwam.

De Zandmotor, een schiereiland, bestaat uit zo'n 21,5 miljoen kuub zand. Het zand wordt weggeslagen door de golven, stromingen en wind. Vervolgens leggen die het verderop neer. Zo wordt de kustlijn verstevigd, hierdoor is het niet meer nodig om elke vijf jaar zand op de kust te spuiten.

Update 22.17 uur
De hulpdiensten wisten de groep ongedeerd naar het vasteland te brengen.

Het is niet bekend waardoor de groep in nood kwam. Mogelijk waren ze verdwaald. De brandweer heeft de mensen opgevangen met dekens, meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en Heracles Almelo. De thuisploeg won de derby met 3-2. Hieronder vind je alle karakteristieken van dit duel.

FC Twente

3 - 2

Heracles Almelo

 26' Chadli
 62' Gyasi
 70' Castaignos
   20' Vejinovic 
 64' bruns 
 
 Gele kaart: Fer, Brama (FC Twente), Quansah, Duarte, Koenders, Rienstra (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.800
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Schilder
Brama
Tadic
Fer (Janssen/73)
Gyasi (Landzaat/81)
Boelykin (Castaignos/58)
Chadli
  Pasveer
Koenders
Rienstra
Dorda
Bruns
Quansah
Overtoom (Gouriye/76)
Duarte
Castillion (Everton/76)
Vejinovic
Armenteros

Halo 4: Crimson DLC

Zonder twijfel is de multiplayer van Halo 4 een tijdverdrijf waar je 'u' tegen zegt. Naast de bijna wekelijkse episodetoevoegingen van de Spartan Ops is er verder veel te beleven in de War Games. Ongeveer vijf weken na de release geeft 343 Studios geen zesde episode uit in de Spartan Ops, maar wordt het downloadable content-pack Crimson gelanceerd. Kan het pakket worden aanschouwd als een waardevolle toevoeging van War Games of kun je de drie maps beter laten schieten?

Piano Casablanca levert ruim zes ton op

De piano uit de romantische filmklassieker Casablanca heeft bij een veiling ruim zeshonderdduizend dollar opgeleverd. Het groene muziekinstrument ging vrijdag onder de hamer in New York.

In de film uit 1942 wordt op de piano het nummer As Time Goes By gespeeld in de sleutelscène. De film, waarin Humphrey Bogart en Ingrid Bergman hoofdrollen spelen, won drie Oscars. Muziek speelt een belangrijke rol in Casablanca.

[WK] Steffen pakt titel op 100 vrij

Britta Steffen heeft op vrijdagavond bij de WK kortebaan Ranomi Kromowidjojo opgevolgd als wereldkampioene op de 100meter vrije slag. De 29-jarige Duitse zwemster won goud met een tijd van 52,31. Kromowidjojo sloeg dit WK over omdat ze na de Olympische Spelen een trainingspauze inlaste. 

De Amerikaanse Megan Romano pakte met 52,48 zilver. Het brons ging naar Tang Yi uit China: 52,73. In 2010 pakte Kromowidjojo het goud in een beduidend scherpere tijd van 51,45. Steffen moest dan ook beamen dat ze niet tot een opzienbare tijd was gekomen. "Het was geen geweldige tijd", vond Steffen. ,"Maar ik kan alleen de zwemsters verslaan die hier ook aan de start staan. Daarom ben ik heel trots op mezelf.''

[Upd] Veel doden bij schietpartij basisschool Connecticut

De politie in de Amerikaanse staat Connecticut is uitgerukt vanwege meldingen over een schietpartij op een basisschool. Dat heeft de politie gezegd. Volgens een medewerker van de plaatselijke ambulancedienst is een docent in zijn voet geschoten. Of hij het enige slachtoffer is, is onduidelijk.

De schietpartij had plaats in het stadje Newton. Op de website van een lokale krant stond een foto van een groep jonge scholieren die door volwassenen over het parkeerterrein weg werd geleid van de school. Het scholendistrict liet weten dat alle andere scholen uit voorzorg zijn gesloten.. De schutter zou zijn doodgeschoten.

Update 18.16 uur
Inmiddels spreken Amerikaanse kranten over meerdere doden. Onbevestigde berichten melden inmiddels dat er ook kinderen onder de doden te betreuren zijn. Volgens bronnen is een dader onder de doden. Er zijn berichten over een tweede dader.

Update 18.57 uur
CBS meldt dat  er inmiddels 27 doden te betreuren zijn, 14 van de doden zouden kinderen zijn.

Update 20.03 uur
Inmiddels spreekt de politie over 18 dodelijke slachtoffers onder de kinderen. De schutter zou dood zijn aangetroffen door de politie. Getuigen hebben gemeld meer dan 100 schoten te hebben gehoord.

Update 21.22 uur
De politie heeft de ouders van de schutter die vrijdag een bloedbad aanrichtte in een school in Connecticut, dood aangetroffen, meldde televisiezender NBC. Volgens Amerikaanse nieuwszenders doodde de schutter thuis eerst zijn vader, voor hij naar de school ging. Daar schoot hij vermoedelijk 27 mensen dood, onder wie zijn moeder die op de Sandy Hook school werkte. 

Deurwaarders sjoemelen niet met rente

Er zijn geen bewijzen gevonden dat gerechtsdeurwaarders schuldenaren structureel benadelen door te veel rente in rekening te brengen. Dat is gebleken uit onderzoek, schrijft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsman gelastte het onderzoek vanwege berichten dat deurwaarders zouden sjoemelen. De conclusie luidt dat deurwaarders verschillende software gebruiken waardoor verschillend wordt omgegaan met de manier waarop betalingen op de rente over schulden wordt afgeboekt.

Door deze verschillen zijn 'afwijkingen' geconstateerd, maar die zijn 'zeer beperkt' van omvang. "Niets is gebleken van een structurele en substantiële benadeling van schuldenaren als gevolg van de gebruikte software", schrijft Teeven. "Uiteraard kunnen incidentele fouten niet helemaal worden uitgesloten."

De onderzoekers raden aan om te komen tot een 'eenduidige uitleg' van de regels door de deurwaarders en die zouden de software daarop moeten aanpassen. Teeven neemt deze aanbeveling over. Ook de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders gaat hiermee aan de slag, aldus de staatssecretaris.

Koningin Beatrix meest bewonderd

Koningin Beatrix is de meest bewonderde persoon van Nederland. Volgens organisatie Bewonder Nederland, dat ruim tweeduizend mensen ondervroeg, dwingt de koningin respect af 'omdat zij op bijzonder tactvolle wijze haar koningschap harmonieus weet te combineren met een goede familieband'.

De verkiezing van meest bewonderenswaardige Nederlander werd dit jaar voor het eerst gehouden. De lijst werd vrijdag gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Lifetime Achievement Award in het Amsterdamse Palazzo. André Kuipers kreeg die prijs van Bewonder Nederland wegens zijn 'baanbrekende werk en zijn enthousiaste inzet als ambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds'.

Kuipers staat daarnaast tweede in de lijst met meest bewonderde Nederlanders. De top drie wordt compleet gemaakt door topmodel Doutzen Kroes, die wordt geprezen vanwege haar inzet als ambassadrice voor Dance4life.

Vinkenslag kost Maastricht mogelijk nog veel meer

De gemeente Maastricht moet mogelijk een Europese subsidie van vier miljoen euro terugbetalen door de omstreden herinrichting van woonwagenkamp Vinkenslag. Brussel wil duidelijkheid over waaraan het geld precies is besteed, meldt Nieuwsuur vrijdagavond.

Het programma meldde maandag al dat een familie op het woonwagenkamp een miljoen euro verhuisvergoeding van de gemeente kreeg. Met het geld moest de verplaatsing van drie woonwagens worden bekostigd. De woonwagens hoefden maar tweehonderd meter worden verplaatst en het kostte eigenlijk minder dan een ton.

De herinrichting van Vinkenslag is betaald uit een Brusselse subsidieregeling, maar accountants uit Brussel zetten afgelopen zomer vraagtekens bij die aanpak. Niet alle bedragen die worden opgevoerd konden worden verantwoord, aldus Nieuwsuur.

Als er geen duidelijkheid wordt gegeven over de verhuisvergoedingen, moet Maastricht de miljoenen inleveren. Het overgrote deel van de subsidie, 3,2 miljoen, is al uitgekeerd. De gemeente erkent in het programma dat Brussel twijfelt over verantwoording van de uitgaven en zegt in afwachting van een definitief besluit de resterende acht ton niet aan te vragen.

Aanklagers: verband tussen bom Bonn en moslimextremisten

Het vermoeden bestaat dat een radicaalislamitische groepering achter de bom zat die eerder deze week werd aangetroffen op een treinstation in het Duitse Bonn. Dat heeft het openbaar ministerie vrijdag gezegd.

De bom werd aangetroffen in een tas die op een perron stond. Het explosief bestond uit vier gastankjes, een metalen pijp met ammoniumnitraatpoeder, drie batterijen en een wekker. De batterijen moesten dienen als ontsteking.

Federale aanklagers, die in Duitsland terreurzaken afhandelen, zeiden dat er voldoende bewijzen zijn dat het incident een terreurpoging van moslimextremisten was. Een man die de tas op het perron achterliet heeft volgens de aanklagers banden met moslimextremisten. Meer details werden echter niet gegeven.

Het is nog steeds een raadsel waarom de bom niet is afgegaan. Deskundigen zeiden wel dat als de bom zou zijn ontploft er veel schade zou zijn aangericht.

Brons voor curlingploeg in B-groep

De Nederlandse curlingploeg heeft tijdens het EK in Karlsbad vrijdag brons veroverd B-groep. De resultaat was het hoogst haalbare na uitschakeling in de halve finales van het EK. De ploeg onder leiding van skip Jaap van Dorp had geen uitzicht meer op promotie naar het hoogste niveau in Europa.

Oranje versloeg in het duel om de derde plaats Engeland overtuigend met 10-5. De ploeg van Van Dorp bestond naast Van Dorp zelf uit Joey Bruinsma, Miles Maclure en Carlo Glasbergen. De titel in deze divisie was voor Finland, dat in de eindstrijd Letland met 7-4 bedwong. De finalisten nemen in de A-groep de plaatsen in van de degradanten Duitsland en Hongarije.

Olivia Wilde ontkent verloving met Sudeikis

Olivia Wilde gaat niet trouwen met Jason Sudeikis. Dat twitterde de actrice in een reactie op berichten in de media dat de voorbereidingen voor een bruiloft in volle gang zijn.

"Nee, ik ben niet verloofd", aldus Wilde. "Maar ik ben wel bij een show van de Rolling Stones en holy shit, Ronnie Wood: jij hebt stijl. Dat is een feit." De 28-jarige actrice, bekend van films als The Girl Next Door en Year One, was eerder getrouwd met Tao Ruspoli.

[WK] Lochte zwemt wereldrecord 200 wissel

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte heeft vrijdag het wereldrecord op de 200 meter wisselslag aangescherpt. Hij deed dat in de finale op het WK korte baan in Istanbul. Daar snelde de Amerikaan naar een tijd van 1.49,63 minuten, 45 honderdsten sneller dan zijn oude toptijd die hij twee jaar geleden op het vorige WK in Dubai zwom.

Met zijn nieuwe wereldrecord was Lochte afgetekend de beste in Turkije. Nummer twee Daiya Seto uit Japan gaf 3,17 seconden toe op de Amerikaan. Negen honderdsten achter Seto eindigde Laszlo Cesh uit Hongarije als derde.

Maaskant: 'Zeefuik afgetraind dankzij vechtsportcoach'

Trainer Robert Maaskant van FC Groningen is tevreden over spits Género Zeefuik. De speler zit weer bij de selectie nadat hij met succes een speciaal trainingsprogramma heeft gevolgd. Maaskant vond Zeefuik te zwaar. 

"Zeefuik heeft de laatste dagen een uitstekende indruk gemaakt", aldus Maaskant. "Hij was door mij de wacht aangezegd omdat wij vonden dat hij niet fit genoeg was om negentig minuten lang dat te brengen wat wij van hem verwachten. Hij ging steeds meer doseren. Toen moesten we ingrijpen en hebben we hem in overleg op een streng programma gezet en dat heeft resultaten opgeleverd."

Zeefuik kreeg hulp van Stephen Tapilatu, een personal trainer. "Tapilatu is zeer bekend met vechtsporten en ik volg zelf ook bokstraining bij hem", vervolgde Maaskant. "Género heeft bij Stephen een programma afgelegd volgens de methode met de naam Sportvasten. Het heeft geresulteerd in een combinatie van gewichtsverlies en een boost aan inhoud. Hij kan nu veel meer zuurstof opnemen en is mede daardoor veel fitter geworden."

"We hebben hem nergens toe gedwongen", benadrukt Maaskant op de clubwebsite. "Zeefuik heeft zelf de keuze gemaakt om op deze manier fitter te worden en staat er voor de volle honderd procent achter. Het geeft hem een enorme motivatie, de kracht spat ervan af. Het is wellicht wat ongebruikelijk om een dergelijke oplossing extern te zoeken, maar daar is bewust voor gekozen."

Elektronicaketen bezorgt op zondag

BCC gaat wasmachines en koelkasten ook op zondag bezorgen. Dat maakte de elektronicaketen vrijdag bekend. Het is de eerste grote winkelketen waarbij klanten tegen een vergoeding kunnen kiezen voor bezorging op zondag. Het bedrijf hoopt de klanten daarmee beter te kunnen bedienen.

Volgens de directeur van de belangenvereniging voor webwinkels Wijnand Jongen past het besluit in de trend dat winkels hun klanten steeds vaker zeven dagen per week bedienen. "Het is in lijn met het toenemende winkelen op zondag." Volgens BCC is het in de Verenigde Staten al normaal om producten op zondag bezorgd te krijgen.

De elektronicaketen begint nog deze maand met de zondagsbezorging. BCC bezorgt op zondag alleen artikelen zwaarder dan dertig kilo.

Bram Moszkowicz: het is geen fijne tijd

Bram Moszkowicz is aangedaan door alle gebeurtenissen van afgelopen tijd. De advocaat zag onder meer zijn relatie stranden en werd door de Raad van Discipline verboden zijn beroep nog langer uit te oefenen.

Daarnaast werd Moszkowicz afgelopen week door zijn cliënte Estelle Cruijff ingeruild voor Nico Meijering. "Het is geen fijne tijd", reageert Moszkowicz in RTL Boulevard. "Ik kan het wel mooier doen klinken, maar het is geen fijne tijd."

De 52-jarige strafpleiter, die in beroep ging tegen de beslissing van de Raad van Discipline, hoopt in het nieuwe jaar beter nieuws te krijgen. "Ik hoop dat het hof in april, mei zal zeggen dat ik mijn beroep wel nog mag uitoefenen." Als dat niet gebeurt, ziet Moszkowicz een carrière als juridisch adviseur niet zitten. "Ik ben niet een bureaujurist."

Ook het stranden van zijn relatie is de advocaat niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat de laatste maanden me niks hebben gedaan. Maar ik kan aardig relativeren. Eva en ik zijn uit elkaar gegaan omdat we vonden dat het zo moest zijn. Als je begint is dat niet wat wil je wil, dat het zo eindigt."

Ferrari zag Armstrong nooit gebruiken

Sportarts Michele Ferrari beweert dat hij Lance Armstrong nooit doping heeft zien gebruiken. De Italiaan vertelde dat vrijdag tegen de Engelstalige tak van Al Jazeera. "Ik heb het nooit gezien, ik heb er nooit iets over gehoord", liet Ferrari weten.

Armstrong verloor zijn zeven tourzeges dit jaar na een vernietigend rapport van de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA. Als onderdeel van de bewijzen voerde USADA bewijzen van honderdduizenden euro's aan betalingen van Armstrong naar Ferrari op.

Ook waren er getuigenissen dat de Italiaan, die in juli door USADA levenslang werd geschorst, renners had verteld hoe en wanneer epo en bloedtransfusies te gebruiken. Ferrari betwist dat die waar zijn. "Mijn relatie met enkele ploeggenoten van Armstrong was erg kort en incidenteel. Er zijn zes renners die me beschuldigden. Ik had geen relatie of enige samenwerking met deze jongens."

Jack the Giant Slayer trailer

Sprookjes zijn hot de laatste jaren, waarschijnlijk omdat de ingrediënten voor het oprapen liggen. Hans en Grietje, Roodkapje en Sneeuwwitje zijn al de revue gepasseerd. Nu is Sjaak en de bonenstaak aan de beurt in Jack the Giant Slayer van regisseur Bryan Singer (The Usual Suspects). De ingrediënten: Een handvol bonen.

De meeste zullen het verhaal wel kennen. De zoon van een boerin die hun enige koe verkoopt voor wat bonen en vervolgens, zonder toestemming van zijn moeder natuurlijk, de bonenstaak beklimt en daar een kip steelt die gouden eieren legt. Dit verhaal is iets soortgelijks, echter ontstaat er een oorlog tussen de reuzen en de mensen en lijkt iedereen van elkaars bestaan te weten. 

Het is allemaal in een nieuw jasje gestopt en het ziet er weer spectaculair uit. We laten ons verrassen.

Jack the Giant Slayer wordt verwacht op 21 maart 2013.

Dierenartsen naar stervende bultrug

Twee dierenartsen zijn op weg naar de bultrug die bij Texel is gestrand. Als het nodig is, zullen zij het dier laten inslapen. Dat heeft de directeur van natuurcentrum Ecomare vrijdag gezegd. Het is niet bekend hoe het dier uit zijn lijden wordt verlost.

De bultrug is zo'n 12 meter lang en weegt 20 ton. Het dier kwam woensdag vast te zitten op zandbank de Razende Bol. Pogingen om hem te redden zijn mislukt. De plek waar de walvis ligt, is zeer moeilijk begaanbaar voor grote schepen en machines. Ook zijn bultruggen bijzonder stressgevoelig.

'Falcao kan miljoen per maand verdienen'

Atletico Madrid-spits Radamel Falcao staat in de belangstelling van Chelsea. De Colombiaan scoort aan de lopende band en dat is veel Europese topclubs niet ontgaan. Aan hem hangt dan ook een prijskaartje van maar liefst 60 miljoen euro.

Chelsea, de nummer drie in de Premier League, lijkt aan dit bedrag te willen voldoen. The Blues hebben een kwalitatieve impuls nodig nu ze als titelhouder uit de Champions League zijn gekegeld en in de competitie tien punten achter kampioenschapsleider Manchester United staan. Ook Arsenal-speler Theo Walcott zou door Roman Abramovich gehaald moeten gaan worden.

In de Engelse media wordt inmiddels druk gespeculeerd over het jaarsalaris dat Falcao bij Chelsea zal mogen gaan ontvangen. De Daily Mail zet in op een bedrag van tien miljoen pond, ongeveer twaalf miljoen euro. Hiermee zou de Colombiaan hoog op het lijstje komen van best betaalde voetballers.

Details van gratis update PES 2013

Konami maakt details bekend over de derde gratis update van PES 2013 voor op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.
 

De gratis download, verkrijgbaar vanaf 20 december, verfijnt een aantal gameplayelementen op verzoek van de PES-fans. De mogelijkheid om spelers te wisselen tijdens online multiplayer-wedstrijden is weer toegevoegd in het spel. Ook kan er met de myPES-app meer uit de wedstrijd worden gehaald. Verder zijn de Master League Online-teams van de online versie verbeterd. Problemen met het online passen van de bal zijn opgelost en het probleem met de spelernummers in Master League Online is verholpen.

Er zijn nieuwe overwinningen die spelers op het veld vertonen en de scheidsrechter is in staat om betere buitenspel beslissingen te maken. Ook zijn de bewegingen van de spelers verbeterd en wordt er meer uitleg gegeven bij formatieveranderingen. Het besturen van de doelman en de mogelijkheden daarvan zijn ook verbeterd.

Konami geeft aan zich te blijven inzetten voor een nauwe samenwerking met de PES-fans om zo voortdurend de PES 2013-ervaring te verbeteren. Eventuele verdere DLC en verbeteringen zullen beschikbaar zijn op een permanente basis.

Patch

Vitesse-directeur: "Verlies ingecalculeerd"

In Arnhem maakt men zich geen zorgen over de huidige financiële situatie bij Vitesse. De nummer twee op ranglijst heeft een verlies van bijna 23 miljoen euro genoteerd.

Deze week werd bekend dat Vitesse dit boek jaar een verlies heeft gemaakt van 22,7 miljoen euro. De club liet eerder al weten dat eigenaar Merab Jordania garant staat. Algemeen directeur Erwin Kasakowski maakt zich dan ook gezorgen over de financiële situatie. "Het verlies is ingecalculeerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

De huidige prestaties van de hoofdmacht van Vitesse tonen volgens Kasakowski aan dat de investeringen niet voor niets zijn geweest. "Anders hadden we nu ook niet zo hoog gestaan. Op den duur hopen we natuurlijk wel zwarte cijfers te kunnen schrijven", aldus de algemeen directeur van de ambitieuze club van eigenaar Jordania.

Vitesse is terug te vinden op de tweede plaats achter koploper PSV. Het verschil met de Eindhovenaren is twee punten. De ploeg van Fred Rutten ontvangt komende zondag RKC Waalwijk in eigen huis.

Dit weekend dubbele XP in Black Ops 2

Vanaf vandaag tot en met zondag begint een double XP-weekend in Call of Duty: Black Ops 2. Dat heeft Treyarch bekendgemaakt. De spelers kunnen dus dubbel zo snel levelen, en dit op alle platforms.

Verder heeft Treyarch nog bevestigd dat ze bezig zijn met de patch voor pc, die reeds beschikbaar is op consoles. Ook kan je Nuketown Zombies downloaden op Xbox 360 als je de eigenaar bent van de Season Pass. Wanneer die content op de andere platforms verschijnt, is nog niet bekendgemaakt.

'Beste iTunes-apps en -games van 2012'

Apple heeft het 'Beste van 2012' geselecteerd voor iPhoneiPadMuziekFilms en Boeken.  Er zijn aparte categorieën voor apps en games. Ook is er een lijstje met ‘runner ups’, of zoals Apple het zelf noemt ‘finalisten’.
 
De lijst van beste apps en games voor iPhone en iPad:
 
Apps: 
-iPhone App of the Year: Action Movie FX 
-iPhone Game of the Year: Rayman Jungle Run 
-iPad App of the Year: Paper by FiftyThree 
-iPad Game of the Year: The Room 
 
De apps en games die tweede zijn geworden:
-iPhone App: Airbnb
-iPhone Game: Super Hexagon
-iPad App: Eurosport Player
-iPad Game: Eufloria HD
 
Bezoek de 'iTunes: Het Beste van 2012'-pagina hier.

Tegenvallende resultaten doen Haug das om

Norbert Haug heeft bekendgemaakt dat hij bij Mercedes op moest stappen vanwege de tegenvallende resultaten van het Formule 1-team. De 60-jarige Duitser bekleedde 22 jaar lang de functie van hoogste motorsportbaas bij het merk uit Stuttgart.

Haug gaf aan het Duitse persbureau SID een verklaring af. "Ik ben na het seizoen met het bestuur gaan zitten. We hebben naar een oplossing gezocht en die ook gevonden. Het was een goed gesprek, net als alle andere gesprekken die we in de afgelopen twintig jaar hebben gevoerd. We hebben de laatste drie seizoenen wel successen geboekt, maar we waren niet constant genoeg en daar ben ik mede verantwoordelijk voor. Daarom moet er nu worden ingegrepen en moet er een nieuwe koers worden gevaren."

De komst van Niki Lauda heeft volgens Haug niets te maken met zijn vertrek. "Niki heeft hier helemaal niets mee te maken. Ik wil graag nog eens benadrukken dat dit een beslissing is die het bestuur en ik samen hebben genomen en dat er nog steeds sprake is van een groot wederzijds respect."

Wat Haug nu zal gaan doen is nog niet bekend. Hij wil nu eerst wat tijd met zijn familie en vrienden door gaan brengen.

Manchester City halveert verlies

Manchester City heeft in het seizoen 2011-2012 een verlies geleden van 97,9 miljoen pond, ruim 120 miljoen euro. Dat is meer dan de helft minder dan het recordverlies van een seizoen eerder. Toen schreven de Citizens nog 197,5 miljoen pond, een kleine 243 miljoen euro, in rode cijfers.

Het afgelopen seizoen schoten de verdiensten van City voor het eerst door de grens van de tweehonderd miljoen pond heen met een totaal van 231,1 miljoen pond, circa 284 miljoen euro.

[WK] Verlinden naar finale 50 vlinder

Zwemmer Joeri Verlinden heeft de finale bereikt van de 50 meter vlinderslag tijdens het WK korte baan. Hij kwam in zijn halve eindstrijd tot een derde plaats in 22,98 seconden. In totaal was die tijd goed voor de zevende plaats. De Braziliaan Nicholas Santos was de snelste op het sprintnummer. Hij verbeterde in 22,23 seconden het kampioenschapsrecord.

Britta Steffen won de 100 meter vrije slag. Het koningsnummer, waar veel favorieten verstek laten gaan, was in 52,31 seconden een prooi voor de Duitse. Megan Romano uit de VS zwom in Istanbul naar het zilver (52,48) voor de Chinese Yi Tang (52,73).

Ajax heeft met Collee en Ligthart nieuwe rvc rond

Ajax heeft zijn nieuwe raad van commissarissen definitief rond. De aandeelhouders benoemden vrijdag Dolf Collee en Ernst Ligthart tot commissaris, melden de Amsterdammers. Daarmee is de raad van commissarissen compleet. Eerder dit jaar waren voorzitter Hans Wijers, Theo van Duivenbode en Leo van Wijk al binnengehaald.

Ajax was naarstig op zoek naar nieuwe commissarissen sinds de vorige rvc, met daarin onder anderen Johan Cruijff in april volledig was opgestapt. Collee en Ligthart waren eind augustus al voorgedragen.

Ligthart kwam in beeld op aanbeveling van de ondernemingsraad van de landskampioen. Hij was al lid van Ajax en de tuchtcommissie amateurvoetbal van de KNVB. Ligthart is bestuursvoorzitter bij Dijkstra Voermans Advocatuur en Notariaat, met vestigingen in Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Collee heeft ook al met Ajax te maken gehad. Hij zat in de raad van bestuur van ABN AMRO toen de bank nog hoofdsponsor was van de Amsterdammers. Collee is momenteel adviseur of commissaris bij negen bedrijven, waaronder de HEMA.

'Rage-DLC verschijnt volgende week'

De Rage-uitbreiding The Scorchers verschijnt op 18 december. De releasedatum van de DLC werd vermeld in de recentste PlayStation Blogcast. Het verhaal zou gaan om The Scorchers, een clan die aanvankelijk inbegrepen was in de game maar nog voor de release weggehaald werd.

Eerder werd al een Trophy-lijst voor de DLC op het internet teruggevonden, die onder meer verwijst naar een nieuwe campagne en mini-games. Bethesda heeft nog niets officieel bevestigd.

Rage

Jongeren kiezen Samsom beste politicus

Jongeren vinden dat PvdA-leider Diederik Samsom het afgelopen jaar het best gepresteerd heeft. Ruim een kwart kiest hem als beste politicus van 2012, blijkt uit een onderzoek van het programma Eenvandaag onder 1600 jongeren.

De jongeren vinden Samsom de beste omdat hij 'deskundig is, duidelijke taal spreekt en betrouwbaar is'. Op de tweede plaats staat voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) met vijftien procent, gevolgd door fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold met veertien procent. Premier Mark Rutte eindigde op de zevende plaats.

Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de jongeren vindt dat de belangen van de jeugd slecht zijn vertegenwoordigd in de huidige politiek. D66 is volgens een derde de ondervraagden de partij die jongerenbelangen het beste uitdraagt. De PvdA van Samsom scoort hier slechts vijf procent.

De jongeren hebben er verder weinig vertrouwen in dat het huidige kabinet vier jaar blijft zitten. Van hen denkt 56 procent dat het kabinet voortijdig valt.

Oud-eigenaar '9-11'-vliegschool vast voor drugs

Rudi Dekkers, de voormalige eigenaar van de vliegschool in Florida waar twee terroristen die de aanslagen van 11 september 2001 pleegden werden opgeleid, zit in de gevangenis. De Nederlander werd op 2 december aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Hij had ruim achttien kilo cocaïne en een kleine kilo heroïne in zijn bezit.

De 56-jarige Dekkers kreeg twee aanklachten in verband met drugshandel voor zijn kiezen. Een rechtbank in Houston heeft vanwege ernstig vluchtgevaar bepaald dat hij niet op borgtocht vrij mag komen.

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat hij bij een door de autoriteiten opgezette drugstransactie een internationale drugssmokkelaar vertegenwoordigde. Dekkers was langdurig in de gaten gehouden tijdens de undercoveroperatie.

Dekkers was de eigenaar van de vliegschool in Florida waar volgens onderzoekers Mohamed Atta en Marwan el Shehhi in het jaar 2000 leerden vliegen. Atta leidde de operatie waarbij vliegtuigen zich op 11 september 2001 in het World Trade Center en het Pentagon boorden. Dekkers was niet op de hoogte van hun intenties.

De Nederlander schreef later een autobiografie, Guilty by Association. Hij zei in een kranteninterview dat hij miljoenen dollars had verloren nadat zijn vliegschool in verband was gebracht met de terroristische aanval.

Neushoorn geboren in Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is vorige week een neushoorn geboren. Het stiertje met de naam Bruno maakt het goed. Hij woog na zestien maanden draagtijd bij geboorte zestig kilo, meldt het park in Hilvarenbeek vrijdag.

De neushoornstal in het safaripark is gewoon open. Bezoekers kunnen de geboorte zaterdag en zondag komen vieren. Tussen 11.00 en 15.00 uur wordt getrakteerd op beschuit met muisjes.

Moeder Mazumba komt oorspronkelijk uit Engeland. Ze is 5 jaar, voor neushoornbegrippen een jonge moeder. De vader is Miguelin, die in 2004 overkwam van een Spaanse dierentuin.


Neushoorn geboren in Beekse Bergen (Foto: Novum)

Koeman: "Snakken niet naar winterstop"

Feyenoord heeft de goede lijn van vorig seizoen doorgetrokken in de eerst helft van deze jaargang. De winterstop komt niet als geroepen volgens trainer Ronald Koeman.

De Rotterdammers staan vijfde op vijf punten van koploper PSV. “We staan er goed voor, ik heb niet het idee dat we naar de winterstop snakken”, zegt Koeman op de clubsite van Feyenoord. De havenclub krijgt zondag ADO Den Haag op bezoek. Koeman hoopt dat zijn spelers hebben geleerd van het duel met NAC Breda (2-2).

"Het is logisch dat we na afgelopen zondag met name de corners hebben besproken", aldus Koeman. Feyenoord kreeg dertien van de twintig tegendoelpunten uit standaardsituaties. De trainer ziet er ook iets positiefs in. “Dat betekent ook dat we maar zeven velddoelpunten tegen hebben gekregen, wat heel weinig is", vindt Koeman.

“We zijn heel tevreden over de verdedigende organisatie, maar hebben wel een probleem met corners. Daar hebben we deze week aan gewerkt en we zullen proberen om dat beter te doen."  Koeman kiest voor het duel met ADO voor goalie Erwin Mulder. "Ik ben blij dat we Lamprou in de afgelopen maanden voor een langere periode een kans hebben kunnen geven, maar Erwin blijft onze eerste keeper. Vandaar dat we nu weer voor hem kiezen."

'Poulsen na dit jaar vervangen bij Ajax'

Christian Poulsen arriveerde afgelopen zomer bij Ajax. De Deen moest de nodige ervaring toevoegen aan de selectie. Zijn opvolgers staan echter al klaar bij Ajax.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars haalde Poulsen transfervrij naar Amsterdam. De oud-international liet tijdens de aandeelhoudersvergadering vallen wat de plannen zijn met de oud-speler van onder meer Schalke 04 en Juventus. Volgens Ajax Showtime zei Overmars dat Poulsen over een jaar uit het team gespeeld moet zijn.

De voormalig topvoetballer verwacht dat Fabian Sporklede en Ilan Boccara zich dusdanig ontwikkelen dat Poulsen op niet al te lange termijn wordt vervangen. De middenvelder heeft een contract tot 2014 bij Ajax. Mogelijk zal hij vanaf volgend seizoen als back-up dienen voor het middenveld van trainer Frank de Boer.

Overmars vertelde ook nog dat Vurnon Anita werd verkocht omdat de jeugdexponent toe was aan een nieuwe uitdaging. Daarbij was ook intern bekend dat Poulsen de overstap naar Amsterdam wilde maken. Poulsen doet overigens dit weekend niet mee bij Ajax. Vanweg een blessure laat hij het uitduel met Willem II schieten.

Tijdens gymlessen meer aandacht voor geweld

Scholen moeten tijdens gymlessen meer aandacht besteden aan sportief gedrag. Ook moet leerlingen het omgaan met autoriteit worden bijgebracht. Het zijn enkele van de maatregelen die het kabinet aankondigt in reactie op de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Deze week spraken minister van Sport Edith Schippers (VVD), Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) over de aanpak van agressie op en rond sportvelden. Opstelten kondigde na afloop aan dat de straffen voor geweld tegen scheidsrechters verdriedubbeld moeten worden. Hij wil dat zij worden beschouwd als ambtsdragers, zoals agenten en ambulancepersoneel.

In een vrijdag verstuurde Kamerbrief ontvouwt Schippers nog meer plannen. Zo is met de KNVB afgesproken dat scherper wordt opgetreden tegen clubs en leden die betrokken zijn bij ongeregeldheden. Ook worden bekende topsporters en scheidsrechters ingezet als ambassadeurs in campagnes tegen geweld op het veld.

Gemeenten kunnen als voorwaarde voor subsidie clubs verplichten een normen en waardenprogramma te implementeren. Ook moeten gemeenten met de politie samenwerken om de veiligheid rond clubs met een dubieuze reputatie beter in de gaten te houden.

Mike Weerts wordt vader

Mike Weerts wordt vader. "Ik heb de rol van mijn leven te pakken!", twitterde de 30-jarige acteur vrijdag. "Ongelofelijk en bijzonder! Ik mag de rest van mijn leven papa spelen! Wat zijn we trots en blij!"

Weerts trouwde afgelopen zomer met Willemijn van Daal. De acteur, bekend van onder meer de serie Voetbalvrouwen, ging eind 2010 op zijn knieën voor zijn geliefde.

De acteur is binnenkort te zien in de film Het Bombardement, waarin Jan Smit zijn acteerdebuut maakt. Vanaf oktober staat Weerts in het theater als Dick Vledder in de theaterversie van Baantjer.

Rotterdammer meldt zich voor fatale schietpartij

Een 23-jarige Rotterdammer is aangehouden voor de fatale schietpartij in een Rotterdams café donderdagavond. Hij meldde zich vrijdagmiddag zelf bij de politie en wordt verdacht van doodslag of moord.

Het slachtoffer is een 28-jarige Rotterdammer, laat de politie vrijdagmiddag weten. Hij werd donderdag aan het begin van de avond doodgeschoten in een café aan de Willem Buytewechstraat in Rotterdam-West. Tijdens de schietpartij was een aantal mensen in de zaak aanwezig, maar er raakte verder niemand gewond. Ze worden door de politie gehoord.

Doema keurt anti-VS wet goed

Een Russisch wetsvoorstel om sancties in te stellen tegen Amerikanen die worden beticht van mensenrechtenschendingen is vrijdag bijna unaniem aangenomen door de Doema. Slechts 2 Doema-leden stemden tegen. De Federatieraad moet zich nog over het wetsvoorstel uitspreken.

De wet is een reactie op een Amerikaanse wet die de Amerikaanse president Barack Obama waarschijnlijk vrijdag bekrachtigt. Die wet, die vooral gaat over het opheffen van handelsbeperkingen die nog uit de Koude Oorlog stammen, bevat een passage waarin straffen worden genoemd voor Russen die worden beticht van mensenrechtenschendingen.

In het Russische wetsvoorstel worden geen criteria genoemd om te bepalen wat mensenrechtenschendingen zijn. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei echter dat de wet bijvoorbeeld van toepassing kan zijn op mensen die geadopteerde Russische kinderen hebben mishandeld of Amerikanen die verantwoordelijk waren voor het opzetten van geheime gevangenissen.

[Upd] Opbrengst 4G-veiling bijna vier miljard

De veiling van frequenties voor sneller mobiel internet heeft veel meer opgebracht dan was verwacht, mogelijk zelfs boven de miljard euro. Dat meldt RTL vrijdag. Uitgegaan was van een opbrengst van rond de half miljard euro.

Agentschap Telecom, de organisator van de veiling, wil het bericht niet bevestigen. Vrijdag na sluiting van de Amsterdamse beurs wordt meer bekendgemaakt.

De veiling ging eind oktober van start. Naast het nieuwe 4G-spectrum werden ook de oude frequentiebanden geveild. Vijf marktpartijen konden via internet bieden op de vergunningen met een looptijd van zeventien jaar.

Door meer partijen toe te laten wil de overheid de concurrentie op de markt voor mobiel telefoneren en internetten verhogen. Waarschijnlijk hebben naast de 'oude' partijen KPN, Vodafone en T-Mobile ook Tele2 en UPC of Ziggo een gooi gedaan naar een plek op het spectrum.

De opbrengst van de veiling vloeit naar de Nederlandse schatkist. De veiling van de voorganger van 4G, UMTS ofwel 3G, leverde in 2000 5,9 miljard gulden (2,7 miljard euro) op. Veel telecombedrijven hebben later flink moeten afschrijven op verkregen frequentie.

update 18.03 uur:
De schatkist wordt gespekt: de frequentieveiling voor nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt


'Opbrengst 4G-veiling boven miljard' (Foto: Novum)

Mannenfinale US Open naar maandag

De mannenfinale bij de US Open wordt volgend jaar op maandag gespeeld. De vrouwenfinale verhuist naar zondag. Dat heeft de Amerikaanse tennisbond USTA vrijdag bepaald. De wijziging geldt voorlopig alleen voor 2013. Na de volgende editie van het toernooi in New York wordt een beslissing over de jaren daarna genomen.

De beslissing om een dag toe te voegen aan het speelschema werd ingegeven door de afgelopen vijf jaar. Toen moest de mannenfinale door slecht weer telkens al worden uitgesteld naar maandag. Door de extra dag hebben zowel de mannen als de vrouwen bovendien een dag rust tussen de halve finale en de finale.

Als gevolg van de finale op maandag vervalt de zogeheten Super Saturday. Op die dag stonden sinds 1984 beide halve finales bij de mannen en de vrouwenfinale gepland. De vrouwenfinale, die sinds 2001 op zaterdagavond werd gespeeld, wordt op zondagmiddag om 16.00 uur lokale tijd afgewerkt. De mannenfinale begint op maandagmiddag om 17.00 uur.

Tegelijkertijd gaat ook het prijzengeld van het laatste grandslamtoernooi van het jaar fors omhoog. Dit jaar was er nog 25,5 miljoen dollar te verdelen, volgend jaar is dat 29,5 miljoen. De USTA heeft nog niet besloten hoe het extra geld wordt verdeeld.

Ecclestone wil maar tien teams in Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft er geen probleem mee als er een team zou besluiten uit de sport te stappen, zo meldt hij aan Reuters. HRT is al afgehaakt en mocht er nog een afhaken dan is de Brit daar niet rouwig om. Er geldt één uitzondering en dat is Ferrari, omdat dat team bij de Formule 1 hoort.

Ecclestone legt uit waarom hij minder teams wil. "Ik zou er liever tien hebben. Ik ben nooit voorstander geweest van twaalf teams. Het is gewoon makkelijker om voor tien teams alles te regelen, voor de promotors en bij het transport. We zouden liever tien teams hebben. Ten minste, zolang we Ferrari niet verliezen."

Raad voor Cultuur tegen afschaffen verplichte CKV

De Raad voor Cultuur is tegen de afschaffing van het verplichte vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) op de middelbare school. Het kabinet wil van het vak een keuzevak maken, maar dat lijkt het adviesorgaan een slecht plan, schrijft de raad in een vrijdag gepubliceerd ongevraagd advies.

De raad vreest vooral voor de scholen die al weinig gevoel hebben voor CKV. Het verplichte vak zou bovendien zorgen dat kinderen die thuis weinig cultuur meekrijgen, er toch mee in aanraking komen.

"Uw opvolger zal over enige jaren moeten constateren dat cultuureducatie een marginale rol speelt in het voortgezet onderwijs", waarschuwt het adviesorgaan in een brief aan minister van OCW Jet Bussemaker (PvdA).

Het kabinet schreef in het regeerakkoord dat het culturele vorming beter wil verankeren op basisscholen. Dat de regering wel zou inzetten op cultuureducatie op basisscholen, maar dat zou loslaten in het voortgezet onderwijs, getuigt volgens de raad niet van 'doordacht beleid'.

Recordgroei bevolking in Spanje

Het aantal inwoners van Spanje is gestegen naar 46,8 miljoen in 2011. Dat is een toename van 14,6 procent ten opzichte van 2001. Nooit eerder is de bevolking binnen 10 jaar zo sterk gestegen.

De aanwas is vooral het gevolg van immigratie, aldus het Nationale Instituut van Statistiek vrijdag. Het aantal buitenlanders is binnen 10 jaar verdrievoudigd tot 5,3 miljoen. De grootste groepen zijn Roemenen en Marokkanen. Daarnaast wonen in het zonnige Zuid-Europese land 39.249 Nederlanders.

Recordgroei bevolking in Spanje
Recordgroei bevolking in Spanje (Foto: ANP)

Enter the Dragon met Sleeping Dogs

Square Enix heeft de Zodiac Tournament aangekondigd als volgende DLC voor Sleeping Dogs. De content van deze DLC is in de game toegankelijk tijdens het verhaal.

Mocht je net starten met het spel: het is dus nogal gericht op het vechten en het spel waarschuwt de speler als hij niet het juiste level of nog niet genoeg abilities heeft. Volgens de uitgever is het wel mogelijk de DLC uit te spelen zonder deze aanbevelingen, maar het wordt dan wel flink lastiger.

Wei Shen wordt uitgenodigd om mee te doen aan een martial arts toernooi op een eiland aan de kust. Hij gaat vechten om het decadente rijke publiek te vermaken. De DLC is gebaseerd op de kungfu-films uit de jaren zeventig, zoals Enter the Dragon met Bruce Lee. Het eiland heeft dan ook een ceremoniemeester, medevechters en gevaarlijke vallen in de omgeving.

In de DLC vecht je dus in arena's tegen handlangers en kun je ze bruut doden door de omgeving te gebruiken. Na het voetvolk van desbetreffende arena verslagen te hebben komt er een sterkere vechter waar je mee mag gaan knokken. Als je dat gevecht wint krijg je een unieke finishermove.

De Zodiac Tournament voor Sleeping Dogs moet rond 18 december beschikbaar zijn.

DLCDLC

DLCDLC

DLCDLC

DLCDLC

DLC

FOK!filmtip van de dag: The Dark Knight

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Voor iedereen die eerder op FOK! kijkt dan in de TV-gids, goed bezig! De tip van vandaag vraagt om weinig toelichting. Iedereen heeft de film al een keer gezien of heeft er vaker over gehoord. Om 20.30 uur op SBS6 wordt The Dark Knight uitgezonden en er is geen geschiktere film om je weekend mee in te luiden. Heath Ledger vertolkt de rol van Joker op een manier dat het Hollywood haast op haar grondvesten deed schudden. Zijn overlijden werd mede door die rol des te meer betreurd. Ga dat zien dus. Wist je trouwens dat er een explosie in de film voorkomt die 1 miljoen dollar heeft gekost? De redactie verloot een gebruikte onderbroek van Patty Brard aan 1 iemand die het juiste antwoord weet te geven.


Kings Can Fly krijgt kerstupdate

Rachel Kremer, medeoprichter van de Nederlandse ontwikkelaar Firedroid Games, heeft bekendgemaakt dat hun eerste iOS- én Android-titel Kings Can Fly een kerstupdate mag verwachten.

“Het is een puur visuele update, waarbij er een aantal objecten bij zijn gekomen zoals sneeuw, grote kerstmutsen, mega sterren en gigantische sneeuwpoppen”, zegt Kremer. Deze kerstobjecten verschijnen vanaf 21 december. Ook doet de studio mee met de beroemde holiday sales en kost Kings Can Fly tot en met de eerste week van januari slechts €0,89.

Xavi ziet Atlético als bedreiging voor titel

Barcelona-middenvelder Xavi ziet Atlético Madrid als een serieuze uitdager voor het kampioenschap in de Primera División. Dat zei de Spanjaard vrijdag, vooruitblikkend op het onderlinge duel van zondag in Camp Nou. "Atlético zal tot het einde van het seizoen een rivaal voor de titel blijven."

Atlético is dit seizoen eindelijk weer eens uit de schaduw van stadsgenoot Real getreden. Waar de Koninklijke al elf punten achterstand op het nog ongeslagen Barcelona heeft, is de marge van zes punten van Los Rojiblancos overbrugbaar.

Xavi kijkt daarom erg uit naar de wedstrijd en is op zijn hoede voor de kracht van de ploeg van de Argentijnse trainer Diego Simeone. "De wedstrijd tegen Atletico is een van de aantrekkelijkste wedstrijden in de competitie. Ze spelen zoals hun coach dat wil en hebben met Falcao iemand die wedstrijden kan beslissen."

Falcao zat woensdag in het bekerduel tegen Getafe nog op de bank, maar naar verwachting keert hij zondag weer terug in de basis. De Colombiaanse spits baarde afgelopen zondag opzien door liefst vijf keer te scoren in de competitiewedstrijd tegen Deportivo La Coruña.

Die unieke prestatie sneeuwde een beetje onder in het geweld over de berichtgeving over Barça-sterspeler Lionel Messi, die afgelopen weekend het recordaantal doelpunten in een kalenderjaar van Gerd Müller verbrak. In het onderlinge treffen kan Falcao daarvoor revanche nemen.


Xavi ziet Atlético als bedreiging voor titel (Foto: Novum)

Agent vervolgd om doodrijden scooterrijder

Een 35-jarige agent uit Veldhoven wordt vervolgd voor het veroorzaken van een fataal ongeval in het Brabantse Hapert. Hij moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden voor het ongeluk, waarbij in maart een 19-jarige scooterrijder om het leven kwam, laat het Openbaar Ministerie in Den Bosch vrijdag weten.

De agent was in een politieauto onderweg naar een inbraakmelding in Veldhoven toen hij op een provinciale weg op een scooter botste. Het slachtoffer uit Duizel overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De officier van justitie wil vrijdag tijdens de inhoudelijke behandeling pas verder op de zaak ingaan, aldus een woordvoerder van het OM.

België levert pornokoning uit

De Duitse eigenaar van de populaire pornowebsites YouPorn en Pornhub is donderdag door België uitgeleverd aan Duitsland. Dat heeft het openbaar ministerie in Keulen vrijdag gezegd. Fabian Thylmann werd vorige week in België opgepakt op basis van een Duits arrestatiebevel. Hij wordt verdacht van belastingontduiking.

Thylmann maakte geen bezwaar tegen de uitlevering. Of hij ook iets heeft gezegd over de beschuldigingen aan zijn adres is niet duidelijk. Afgelopen week werden op diverse plekken huiszoekingen verricht. De aanklagers weigerden details te geven over de zaak tegen Thylmann.

De websites van Thylmann behoren tot de populairste ter wereld.

Bilbo en een trol in Guardians of Middle-earth

Vanaf vandaag zijn Bilbo Baggins en Bert the Troll in Guardians of Middle-earth beschikbaar. Deze nieuwe speelbare Guardian-personages zijn toegevoegd ter ere van de in deze week uitgekomen film The Hobbit: An Unexpected Journey.

Guardians of Middle-Earth brengt maximaal tien spelers samen in het epische centrum van Midden-aarde in vijf tegen vijf multiplayer battle arena’s. De game biedt meer dan twintig iconische 'guardians', zoals Gandalf, Sauron, Gollum, Thráin en nog veel meer, om mee te spelen tijdens player versus player (PVP)-wedstrijden. Gamers kunnen met andere spelers communiceren via een in-game communicatiesysteem en hebben toegang tot het uitgebreide online stat- en leaderboardsysteem waarmee ze onder andere overwinningen en nederlagen van vrienden kunnen volgen.

Guardians of Middle-Earth is beschikbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Hacker McKinnon niet aangeklaagd

De Britse autoriteiten gaan een hacker die tien jaar lang streed tegen uitlevering aan de Verenigde Staten niet aanklagen. Dat hebben aanklagers vrijdag bekendgemaakt. De VS hadden om uitlevering van Gary McKinnon gevraagd, omdat hij heeft ingebroken in computers van het leger.

Het openbaar ministerie stond voor de vraag of McKinnon in Groot-Brittannië moest worden aangeklaagd voor het inbreken in computernetwerken van het Amerikaanse leger en ruimtevaartorganisatie NASA, nadat hij eerder al met succes bezwaar had gemaakt tegen uitlevering aan de VS. Het OM zei vrijdag dat het proces in de VS zou moeten worden gevoerd, waarmee de rechtszaak in Groot-Brittannië van de baan is.

Bij McKinnon is Asperger vastgesteld. In oktober bepaalde de Britse regering dat hij vanwege zijn gezondheidstoestand niet terecht kan staan in de Verenigde Staten.

Carthago speelbaar in Total War

SEGA heeft vandaag het volk van Carthago als speelbare factie in Total War: Rome II aangekondigd. Hoe het volk eruit gaat zien zie je in onderstaande screenshots.

Carthago profiteert van de beheersing van de golven en het erfgoed als een grote handelsnatie. Omdat het een democratie is, is de bevolking ook gelukkiger. De speler heeft de keuze om te spelen als een van de drie grote politieke machten, die elk verdere militaire, economische en culturele voordelen hebben. Het Noord-Afrikaanse volk uit de oudheid heeft in Total War: Rome II in ieder geval één Elite gevechtsunit, de Sacred Band. 

Total War: Rome II is gepland voor pc in 2013.

Total War: Rome II

Total War: Rome II

Hondje Mick Harren overleden

Een droevige Kerst voor de normaal zo vrolijke volkszanger Mick Harren. Pepper, het hondje van Mick, is namelijk overleden.

Op Twitter steekt Harren zijn verdriet niet onder stoelen of banken. "Na 11 trouwe jaren moet ik vanmiddag mijn allerliefste trouwste vriendin in laten slapen verdomme wat hou ik van Pepper", schrijft Harren.

Het arme beestje had een gezwel op haar hart. Eerder schreef Harren al over Pepper, 'mijn oma zei het al, als je de mensen leert kennen, ga je van dieren houden."

Wat nu rest zijn de herinneringen, en natuurlijk dit schitterende duet dat Harren een paar jaar geleden opnam met zijn Pepper...


Hondje Mick Harren overleden

Doden door koudegolf Bulgarije

Een 56-jarige dakloze man is vrijdag in Bulgarije bezweken aan de kou. Dat hebben de Bulgaarse autoriteiten vrijdag gezegd. In totaal zijn deze winter al drie doden gevallen in Bulgarije.

Volgens de nooddiensten werd het ontzielde lichaam van de dakloze vrijdag gevonden op een straat in de stad Dupnitsa. Donderdag werden de lichamen van een bejaard echtpaar gevonden. Zij waren omgekomen in een sneeuwjacht in het noorden van Bulgarije.

De temperatuur in Bulgarije is de afgelopen dagen plotsklaps gedaald tot ver onder nul. Grote delen van het land zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Wegen zijn door de zware sneeuwval geblokkeerd en dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten.

Hogeschool sluit sociëteit na knokpartij

De Hogeschool van Amsterdam heeft studentensociëteit De Lax per direct gesloten. Dat heeft het college van bestuur laten weten aan de besturen van De Lax en studentenvereniging ASVL. Aanleiding is de zogenoemde Koud Pils Dag, waarop dinsdag tientallen dronken studenten met elkaar op de vuist gingen, meldt de hogeschool vrijdag. Vorig jaar en in 2010 vonden vergelijkbare incidenten plaats.

De politie moest ingrijpen om de orde te herstellen in gebouw De Leeuwenburg aan de Weesperzijde. Het hogeschoolbestuur zegt veel belang aan studentenverenigingen te hechten, maar tolereert geen wangedrag binnen de hogeschool.

De Lax is tot nader order gesloten. Alle geplande activiteiten van de ASVL worden geschrapt, ook op andere locaties van de hogeschool. De Lax en ASVL krijgen de kans om te bewijzen wel in staat te zijn de orde te handhaven.

Er komt een 'commissie van wijzen' van oud-ASVL-leden, die gaan helpen bij het opstellen van een vertrouwenwekkend plan. De sociëteit gaat pas weer open als het hogeschoolbestuur voldoende vertrouwen heeft in de aanpak.

Lieberman maakt aftreden bekend

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman treedt af. Dat heeft hij vrijdag laten weten. Donderdag werd hij aangeklaagd wegens vertrouwensbreuk.

"Ik heb besloten om af te treden als minister van buitenlandse zaken en vicepremier", schreef Lieberman in een verklaring. De beslissing van Lieberman kan, een maand voor de parlementsverkiezingen, leiden tot een grote omwenteling in de Israëlische politiek.


Lieberman maakt aftreden bekend (Foto: Novum)

Padre wordt vader

Een Italiaanse pastoor heeft zijn parochianen tijdens de mis verrast met een bijzondere mededeling: "Vandaag is mijn laatste mis. Ik ben verliefd en word binnenkort vader."

De 33-jarige Vito Lombardo trok zich na die mededeling achter het altaar terug in de sacristie en liet de gelovigen in zijn parochiekerk in het West-Siciliaanse Trapani "versteend achter", aldus Italiaanse media vrijdag. Hij was enige tijd geleden door een kus verliefd geworden op een meisje uit Marsala. Zij is nu 5 maanden zwanger.

Lombardo heeft het Vaticaan al ingelicht en zal als priester worden ontslagen wegens schending van de kuisheidsbelofte. Daarna wil hij "God op een andere manier dienen".

Pastoor deelt bij altaar mee: ik word vader
Pastoor deelt bij altaar mee: ik word vader (Foto: ANP)

Onduidelijkheid over toestand en locatie Mandela

Er bestaat onduidelijkheid over de gezondheid van Nelson Mandela. De voormalige Zuid-Afrikaanse president ligt al sinds vorige week vrijdag in een ziekenhuis, waar hij wordt behandeld voor een longinfectie. In welk ziekenhuis hij ligt, en hoe de behandeling verloopt, is echter een raadsel.

Aangenomen werd dat Mandela in een militair ziekenhuis in de buurt van Pretoria werd behandeld, nadat minister van defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula maandag had gezegd hem daar te hebben bezocht. Lokale media meldden donderdagavond echter dat Mandela niet in het 1 Military Hospital lag, en een woordvoerder van president Jacob Zuma wilde niet zeggen waar de kwakkelende Mandela zich bevindt.

"President Mandela wordt in een ziekenhuis in Pretoria behandeld, zoals in onze eerste verklaring al werd gemeld", aldus de woordvoerder. "We hebben de naam van het ziekenhuis niet genoemd om zijn privacy te beschermen en om de artsen in de gelegenheid te stellen hun werk te doen zonder dat ze gestoord of onder druk gezet worden." Journalisten zagen vrijdag een beveiligd konvooi, met daarin een ambulance, wegrijden bij een privéziekenhuis in Pretoria en later aankomen bij 1 Military Hospital. Of de stoet iets te maken had met Mandela was echter onduidelijk.

Dijsselbloem overweegt voorzitterschap eurogroep

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zal 'erover nadenken' als hij wordt gevraagd voor het voorzitterschap van de eurogroep. Dat laat een woordvoerder van de bewindsman vrijdag weten. Dijsselbloem maakt kans op de functie omdat Duitsland graag een voorzitter uit een land met een triple-A-status wil.

Behalve Duitsland zelf beschikken alleen Nederland en Finland over deze status. Duitsland en Finland lijken echter om verschillende redenen af te vallen. Als Dijsselbloem het voorzitterschap zou accepteren, blijft hij gewoon aan als minister van Financiën. Eerder werd gespeculeerd over premier Mark Rutte (VVD) als nieuwe voorzitter.

De eurogroep wordt nu voorgezeten door de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Hij bekleedt de functie sinds 2005, maar heeft aangegeven dat hij wil stoppen. Juncker is al premier sinds 1995 en was tot 2009 daarnaast minister van financiën.

Dijsselbloem wilde zich vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad nog niet verder uitlaten over de mogelijke benoeming. "Het is pas aan de orde als de vraag naar mij toekomt. Er zijn heel veel namen genoemd, zoals u weet. Laten we niet op de zaken vooruitlopen", liet de minister weten.


Dijsselbloem overweegt voorzitterschap eurogroep (Foto: Novum)

Kim Jong Un 'persoon van het jaar'

De juichende menigtes op straat na de succesvolle lancering van een satelliet bevestigen het nog maar eens: North-Korea is best Korea. De rest van de wereld lijkt het daar ook mee eens te zijn, want Kim Jong Un werd door lezers gekozen tot Time's 'person of the year'.

Time sinds jaar en dag een poll op haar site zodat lezers kunnen stemmen voor persoon van het jaar. Kim Jong Un kreeg een duizelingwekkende 5.6 miljoen stemmen, en schopte het zo na 'Sexiest Man Alive' ook tot persoon van het jaar. Onder zijn achtervolgers waren onder meer tv-presentator Jon Stewart, de Egyptische president/dictator Mohammed Morsi en atlete Gabby Douglas.

Helaas voor Kim Jong Un is deze verkiezing niet geheel serieus te nemen. Ten eerste is het niet de officiële verkiezing, en ten tweede hebben 'hackers' een grote hand gehad in zijn overwinning. Gebruikers van fora als 4Chan hielden campagnes om de jonge Noord-Koreaanse dictator te doen winnen.

De officiële 'Person of the Year' wordt echter gekozen door de redacteurs van het blad op basis van zijn of haar (niet per se positieve) invloed op de internationale gemeenschap. Vorige winnaars waren illustere figuren als Mark Zuckerberg, Vladimir Putin en Ayathollah Khomeini.

Mogelijk plot Justice League bekend

Na het (nog onbevestigde) nieuws dat Darkseid de schurk is in Justice League is vandaag een volgend gerucht die steeds groter wordt. Latino Review heeft een tipje van de sluier opgelicht waar het verhaal over zou gaan.

Volgens de website is scenarist Will Beal een script aan het maken dat is gebaseerd op de stripboeken. Om zeer specifiek te zijn, hij werkt uit nummers 183, 184 en 185 die in 1980 zijn uitgegeven. In dit verhaal plant Darkseid een plan om de aarde te vernietigen en op die plaats zijn thuisplaneet Apokalips te plaatsen.

We zijn erg benieuwd hoe dit toch tamelijk ongeloofwaardige plot wordt gemaakt en hoe dit in beeld komt. De film Justice League verschijnt net zoals concurrerende superheldenfilm The Avengers 2  in 2015.

PSV tot winterstop zonder Mertens en Willems

Voor Jetro Willems en Dries Mertens zit het voetbaljaar 2012 erop. De spelers van PSV komen tot de winterstop niet meer in actie, bevestigt een woordvoerder vrijdag. Dries Mertens is niet fit genoeg, terwijl Willems' enkelblessure ernstiger is dan verwacht.

PSV speelt de komende acht dagen nog drie duels, tegen respectievelijk N.E.C., Rijnsburgse Boys en NAC. Mertens is momenteel niet fit en zal door trainer Advocaat in die wedstrijden langs de kant gehouden worden.

Ploeggenoot Willems kampt met een enkelblessure, die hij twee weken geleden opliep in het duel met Ajax. Over zijn herstel kon de zegsman geen voorspellingen doen. Zeker is dat de linksback de laatste wedstrijden van dit kalenderjaar mist. In principe moet Willems tijdig hersteld zijn voor de hervatting van de competitie, op 18 januari tegen PEC Zwolle.

Bom gevonden bij huis Noord-Ierse fotograaf

Bij het huis van een Noord-Ierse persfotograaf is donderdagnacht een staafbom gevonden. De fotograaf zei vrijdag echter dat hij zich niet laat intimideren en gewoon doorgaat met zijn werk. Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de bom bij het huis van Mark Pearce opgeëist. Pearce woont er met zijn partner en twee kinderen.

De politie ontruimde het huis van Pearce en vijf andere huizen in het dorpje Mayobridge kort na middernacht. Experts van het Britse leger hebben de bom vervolgens onschadelijk gemaakt. Het explosief stond op een raamkozijn naast de voordeur.

Pearce is een freelance fotograaf die in het verleden in Belfast voor fotobureaus werkte als Pacemaker en Presseye. Hij zei niet te kunnen bedenken aan welke van zijn foto's een van de paramilitaire bewegingen in Noord-Ierland mogelijk aanstoot heeft genomen. Hij zei echter zich niet van zijn werk te laten weerhouden door 'tuig'.

Dekker wil pestbeleid zien op alle scholen

Elke school moet een beleid hebben om pesten tegen te gaan. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), zo zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. "Pestbeleid en het bewust daar mee omgaan hoort eigenlijk een plek te krijgen op iedere school."

Volgens Dekker zijn er 'bewezen effectieve programma's' die scholen kunnen inzetten om een 'veiliger en meer geborgen omgeving' te creëren. De bewindsman gaat het gesprek aan met schoolbesturen om te kijken of dat niet standaard op iedere school moet worden ingevoerd.

De staatssecretaris reageerde op de recente gevallen van zelfmoord die het gevolg waren van pesten. Deze week sprong een 15-jarige leerlinge van een school in Meppel voor de trein. Mogelijk werd de scholiere ook gepest.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat er vooral een taak ligt voor schoolbesturen, ouders en de kinderen zelf. "Mensen kijken te makkelijk weg", zei Asscher, die tijdens de wekelijkse persconferentie premier Mark Rutte (VVD) verving. De vicepremier heeft in dat opzicht weinig vertrouwen in verplichte pestprotocollen. "Ieder protocol is papier als het niet wordt gebruikt."

Matt Damon vindt Michael Douglas lekker zoenen

Matt Damon is behoorlijk onder de indruk van de zoenkwaliteiten van Michael Douglas. De twee speelden een aantal intieme scènes voor de film Behind the Candelabra, waarin Douglas in de huid kruipt van Liberace.

"Michael kan geweldig zoenen", vertelt Damon aan de Amerikaanse Playboy. "Toen we eenmaal aan het filmen waren, maakte ik me niet meer zo druk. De dynamiek tussen die twee was complex en interessant."

Damon ging ook uit de kleren voor de film, waarin hij de rol van Scott Thorson vertolkt. "Normaal zeg ik nee tegen naaktscènes", legt de acteur uit. "Maar het is smaakvol gedaan. Steven Soderbergh is de regisseur en Michael Douglas speelt Liberace, maar deze film zal niet bij iedereen in de smaak vallen."

De film gaat over Liberace, een pianist en entertainer die in 1987 overleed. Hij had jarenlang een verhouding met Scott Thorson, maar die eindigde in 1982 in een slepende rechtszaak. Thorson kreeg uiteindelijk van Liberace 95 duizend dollar, een paar auto's en twee honden.

2013 begint met vuurwerk vanaf Erasmusbrug

In de nieuwjaarsnacht wordt het 'nationale vuurwerk' afgestoken vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam. De vuurwerkshow, waarin de gemeente samenwerkt met Sky Team Events31, wordt in de eerste minuten van 2013 live uitgezonden door RTL5 en RTL8. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt.

Oogartsen, brandwondencentra en hulpdiensten zijn blij met het georganiseerde vuurwerk in Rotterdam, omdat op een veilige plek vuurwerk wordt afgestoken. In de afgelopen jaren kwamen er duizenden mensen uit het hele land op af. Voor het eerst is het vuurwerk volledig op muziek geprogrammeerd.

Voor het verkeer is de Erasmusbrug op oudejaarsavond vanaf 6 uur afgesloten. Er rijden dan ook geen trams over de brug. De metro, die de Nieuwe Maas in een tunnel onder de brug oversteekt, rijdt tot 8 uur 's avonds.

2013 begint met vuurwerk vanaf Erasmusbrug
2013 begint met vuurwerk vanaf Erasmusbrug (Foto: ANP)

McDermott gecast voor King-verhaal Gramma

Acteur Dylan McDermott is gecast om de hoofdrol te spelen in de verfilming van Stephen Kings korte verhaal Gramma. De titel van de film heeft alleen een andere benaming gekregen, namelijk Mercy.

Het verhaal van Gramma komt uit de korteverhalenbundel Skeleton Crew uit 1985. Hier draait het om twee jongens die met hun vrijgezelle moeder (Frances O’Connor) hun oude, seniele oma genaamd Mercy verzorgen. Pas na een tijd ontdekken ze dat zij een heks is die enkele jaren geleden een pact met het kwaad heeft gemaakt.

Het meest opzienbarende is dat het verhaal zich gaat afspelen in H.P. Lovecraft zijn universum genaamd Cthulhu Mythos. Mercy bevat daarom personages, wezens en bovenaardse krachten die in Lovecraft zijn werk is opgenomen.

McDermott mag zich bij de eerder aangekondigde actrice Frances O’Connor voegen. De film wordt geregisseerd door Peter Cornwell (The Haunting In Connecticut) en is geschreven door Matt Greenberg, die zich eerder aan de Stephen King-verfilming 1408 waagde. Jason Blum, bekend van de Paranormal Activity-reeks, neemt met McG de productietaken op zich.

Wanneer Mercy in de bioscoop gaat verschijnen is nog onbekend.

Zeldzame poster Metropolis voor recordbedrag verkocht

Een zeer zeldzame poster van de cult-klassieker Metropolis (1927) van regisseur Fritz Lang is onlangs geveild en voor een recordbedrag verkocht.

Verzamelaar Ralph DeLuca heeft het bescheiden bedrag van 1,2 miljoen dollar neergelegd voor de poster. Aangezien dit zijn koopbehoefte niet bevredigde kocht hij ook nog posters van acht andere films. Deze andere posters betreffen onder andere King Kong uit 1933 en The Invisible Man. Van de Metropolis poster in kwestie bestaan er zover bekend maar vier over de hele wereld. De productie was destijds de duurste stomme film ooit gemaakt en werd geprezen om zijn special effects en moderne verhaal. Het verhaal van Metropolis gaat over een wereld waarin de mensen zijn onderverdeeld in twee groepen, de arbeiders en de rijken.

Metropolis
Metropolis

Achttien jaar cel voor doodschieten echtgenote

Een 36-jarige Rotterdammer moet achttien jaar de cel in voor het doodschieten van zijn echtgenote, de moeder van zijn vier kinderen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. Justitie had zestien jaar cel geëist.

De man schoot zijn vrouw in maart neer bij een speelplaats in een Rotterdamse woonwijk. Daarna schoot hij een paar keer in de lucht en legde hij een jas over zijn vrouw. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Dat de man zijn vrouw in een opwelling had gedood achtte de rechtbank onwaarschijnlijk. Zo had hij meerdere keren gedreigd haar te doden als ze van hem zou scheiden en werd op zijn computer de zoekterm 'straf bij moord op je vrouw' aangetroffen.

De rechtbank besloot een hogere straf op te leggen dan de eis van justitie, onder meer omdat verschillende kinderen getuige waren van zijn 'koelbloedige, egoïstische en wrede' daad op klaarlichte dag.

Ook nieuwe verdachten grensrechterzaak blijven vast

De vier verdachten die dinsdag werden aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen mogen nog twee weken langer worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris in Lelystad vrijdag besloten. In totaal zitten acht verdachten in de cel.

Het voorarrest van twee 16-jarigen, een 17-jarige en een 50-jarige man uit Amsterdam werd vrijdag verlengd. De laatste is de vader van een van de verdachten die vorige week werden aangehouden.

Het voorarrest van de eerste drie verdachten werd vorige week donderdag verlengd en dat gebeurde dinsdag voor een 16-jarige jongen. De acht worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Volgens de rechter-commissaris is er genoeg reden om ze allemaal achter tralies te houden.

De 41-jarige Nieuwenhuizen was grensrechter bij voetbalclub Buitenboys in Almere. Hij werd vorige week zondag belaagd na een wedstrijd tussen de Amsterdamse club Nieuw Sloten en sc Buitenboys. Een dag later overleed hij.

[upd] 'Deel school Eindhoven ingestort'

In Eindhoven is een deel van het gebouw van een Internationale School aan de Oirschotsedijk ingestort. Dit meldt Studio 040. Er zou één persoon onder het puin bedolven zijn. Hulpdiensten zijn onderweg.

Update 15.15 uur:
Volgens de Arbeidsinspectie gaat het om een deel van de nieuwbouw van de Internationale School. Volgens Omroep Brabant heeft een deel van de balken van de nieuwe entree het begeven. Daar waren slechts vier bouwvakkers aanwezig. Twee van hen zijn gewond geraakt, waarvan er één naar het ziekenhuis is gebracht, naar een derde wordt onder het puin gezocht. De Arbeidsinspectie heeft aangekondigd onderzoek te doen naar de instorting

Bondsdag keurt plaatsing Patriots in Turkije goed

De Duitse Bondsdag heeft vrijdag de stationering van twee batterijen Patriot-luchtdoelraketten in Turkije goedgekeurd. De raketten moeten de NAVO-bondgenoot beschermen tegen eventuele raketbeschietingen uit Syrië.

De Bondsdag keurde de stationering met 461 stemmen tegen 86 goed. De batterijen worden bemand door maximaal vierhonderd militairen, die tot januari 2014 in Turkije mogen blijven.

Ook Nederland en de Verenigde Staten sturen ieder twee Patriot-batterijen naar Turkije.

Asielzoekers Den Haag hebben tijdelijk onderdak

De groep asielzoekers die donderdag werd aangehouden bij de ontruiming van het tentenkamp in Den Haag, heeft onderdak gekregen bij particulieren. Dat meldt Omroep West vrijdag. De 21 asielzoekers die werden opgepakt, stonden enkele uren later weer op straat.

De geregelde opvang is voor enkele dagen, meldt een betrokken Haagse predikant aan de lokale omroep. Bij de ontruiming, die rustig verliep, werden eveneens dertien sympathisanten aangehouden. Drie van hen kregen een dagvaarding, de overigen moeten een boete betalen van 250 euro.

De asielzoekers verbleven sinds september in het kamp. Naar eigen zeggen is het niet veilig om terug te keren naar hun thuisland. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) bepaalde dat het tentenkamp weg moest. De rechter gaf hem woensdag gelijk in een kort geding aangespannen door de groep asielzoekers.

[WB] Otterspeer op 1000 meter tegen Zuid-Koreaan

Hein Otterspeer moet het zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in het Chinese Harbin op de eerste 1000 meter in de voorlaatste rit opnemen tegen de Zuid-Koreaan Lee Kyou-hyuk. Dat heeft de loting uitgewezen. Otterspeer won vorige week in Nagano verrassend de tweede 1000 meter. Lee Kyou-hyuk finishte als derde in de eerste race.

Kjeld Nuis neemt het in de laatste rit op tegen de Canadees Denny Morrison. Michel Mulder werd gekoppeld aan de Amerikaan Shani Davis, Pim Schipper aan de Kazak Denis Koezin en Sjoerd de Vries aan de Noor Christoffer Fagerli Rukke. Bij de vrouwen rijdt Margot Boer tegen de Russin Jekaterina Malisjeva en Laurine van Riessen tegen de Tsjechische Karolina Erbanova.

Recordverkopen voor Volkswagen Groep

Autoconcern Volkswagen heeft nu al meer auto's verkocht dan vorig jaar. De dalende verkoop op de Europese thuismarkt werd hierbij meer dan gecompenseerd door autoverkopen in opkomende markten. Dat maakte het Duitse concern, waartoe ook Seat en Skoda behoren, vrijdag bekend.

Tot en met november verkocht Volkswagen 8,29 miljoen auto's, 10,4 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Over heel vorig jaar verkocht het concern 8,16 miljoen auto's.


Recordverkopen voor Volkswagen Groep (Foto: Novum)

Rijkste man Servië moet cel in

De rijkste man in Servië moet de komende dertig dagen in de cel doorbrengen in afwachting van een proces wegens corruptie. Dat heeft een Servische rechter vrijdag bepaald.

Miljardair Miroslav Miskovic, is samen met zijn zoon Marko en acht anderen aangehouden. Bij de privatisering van meerdere wegwerkbedrijven in 2005 zouden de verdachten op illegale wijze meer dan dertig miljoen euro hebben vergaard. Miskovic, zijn zoon en vier anderen moeten het begin van het proces achter de tralies afwachten. De andere vier verdachten zijn voorlopig op vrije voeten gesteld.


Rijkste man Servië moet cel in (Foto: Novum)

Luzhniki Stadion in Moskou krijgt finale WK 2018

De FIFA heeft vandaag bekendgemaakt dat het Luzhniki Stadion in Moskou de finale van het WK 2018 krijgt. Ook de openingswedstrijd en een halve eindstrijd worden in het stadion afgewerkt.

Vier jaar geleden was het Luzhniki Stadion het decor van de Champions League-finale tussen Chelsea en Manchester United. De ploeg van trainer Alex Ferguson, waar Edwin van der Ser het doel verdedigde, won destijds die wedstrijd na strafschoppen.

De FIFA maakte daarnaast ook bekend dat de Confederations Cup in 2017 wordt afgewerkt in Kazan, Sotchi, Moskou en Sint-Petersburg.


Het Luzhniki Stadion in Moskou biedt plaats aan 78360 toeschouwers

Opnieuw Russische atlete betrapt op doping

Vandaag werd opnieuw bekend dat er een Russische atlete betrapt is op doping. Snelwandelaarster Tatjana Minejeva is de derde Russische atlete die deze week werd gestraft voor het gebruik van verboden middelen.

Minejeva werd door de Russische atletiekfederatie voor twee jaar geschorst. De Russische, die afgelopen jaar goud op de twintig kilometer snelwandelen won op de EK atletiek onder de 23, had afwijkende bloedwaarden waar ze geen passende verklaring voor had.

Afgelopen zaterdag werd discuswerpster Daria Pishchalnikova, winnares van olympisch zilver in Londen 2012, betrapt en geschorst voor het gebruik van anabole steroïden. Woensdag werd bekend dat kogelstootster Svetlana Kriveljova ook anabole steroïden had gebruikt. Zij verloor haar bronzen plak die ze won tijdens de Spelen van 2004 in Athene.

Earth Defense Force 2025 komt volgend jaar

De actiegame Earth Defense Force 2025 verschijnt volgend jaar voor Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft uitgever D3Publisher donderdagnacht bekendgemaakt. Earth Defense Force 2025 is het tweede spel in de reeks voor de Europese markt. In de reeks moet de aarde beschermd worden tegen reuzeninsecten.

Earth Defense Force 2025 introduceert nieuwe wapens en voertuigen om monsters mee te verslaan. De uitgever laat eveneens weten dat de game voor het eerst in de reeks met vier spelers tegelijk te spelen is.

Het vorig jaar verschenen Earth Defense Force: Insect Armageddon was het eerste spel in de reeks dat in Europa op de markt kwam. In Europa zijn minder dan driehonderdduizend exemplaren van dat spel verkocht.

Man bewerkt vriendin met hamer

De politie heeft donderdag een 43-jarige man uit Den Haag opgepakt die zijn vriendin te lijf was gegaan met een mes en een hamer. De 38-jarige vrouw uit Den Bosch liep daarbij diverse verwondingen op, meldt de politie.

De man viel zijn vriendin in zijn eigen huis aan. Ze is naar een ziekenhuis gebracht met een gebroken pink, een zwaar gekneusde pols en een hoofdwond. De man is aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Black Ops 2 voor vijfde week aan top

Voor de vijfde week op rij is het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 voor PlayStation 3 het bestverkochte spel van Nederland. Het schietspel weet onder meer de dansgame Just Dance 4 voor Nintendo Wii en het schietspel Far Cry 3 voor PlayStation 3 voor te blijven. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

In de vijftigste week van het kalenderjaar zijn geen nieuwkomers terug te vinden in de verkooptoptien. Bovendien zijn in de lijst alleen spellen terug te vinden voor spelcomputers en niet voor pc of draagbare spelcomputers als PlayStation Vita en Nintendo 3DS.

In de top tien staan alleen vervolgen op bestaande gameseries. Reeksen als Just Dance, Call of Duty, FIFA, Assassin's Creed en Skylanders deden het ook vorig jaar goed bij de consument.

De volledige GfK-verkooptoptien van week vijftig ziet er als volgt uit:
01. Call of Duty Black Ops 2 (Playstation 3)
02. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
03. Far Cry 3 (Playstation 3)
04. FIFA 13 (Playstation 3)
05. Call of Duty Black Ops 2 (Xbox 360)
06. Far Cry 3 (Xbox 360)
07. Assassin's Creed 3 (Playstation 3)
08. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
09. FIFA 13 (Xbox 360)
10. Assassin's Creed 3 (Xbox 360)

De Boer: "Bazoer wilde zelf naar Ajax"

Frank de Boer reageerde vrijdag op uitspraken van PSV-directeur Tiny Sanders, die met Ajax afspraken wil maken over het overnemen van jeugdspelers.

Sanders deed die uitspraken naar aanleiding van de recente transfer van PSV-talent Riechedley Bazoer. "PSV moet bij zichzelf te rade gaan over waarom spelers willen vertrekken", luidde de reactie van Ajax-coach De Boer volgens AT5.

Ajax haalde de zestienjarige jeugdspeler vorige maand vanuit Eindhoven naar Amsterdam. "Bazoer wilde zelf heel graag naar Ajax toe. Wanneer een Ajax-speler naar een andere club zou willen vertrekken, zouden wij ook eerst kijken naar de reden die die speler heeft om te vertrekken", aldus De Boer.

Dit weekend speelt Ajax een uitwedstrijd tegen Willem II, terwijl koploper PSV op bezoek gaat bij NEC. Het verschil tussen de landskampioen en de Brabanders is nu drie punten. FC Twente en Vitesse hebben één punt meer dan Ajax, dat daardoor vierde staat.

Gerookte zalm geregeld besmet met listeriabacterie

Gerookte zalm blijkt geregeld besmet met de listeriabacterie. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat vijftien procent met de bacterie besmet was. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt afweersysteem. De conclusie is dat gerookte zalm nog steeds geen ideale bron is van gezonde visvetzuren.

Jaarlijks worden in Nederland zeventig tot negentig mensen ziek vanwege een listeriabesmetting. Volgens het RIVM overleden in 2010 veertien mensen aan de bacterie, onder wie een kind.

De Consumentenbond onderzocht in totaal zestig monsters van twintig merken, waarbij negen besmettingen werden vastgesteld. De bacterie kan in de koelkast prima overleven, waardoor het aantal bacteriën groeit naarmate het product langer wordt bewaard. Ook voorverpakte gerookte vissen als paling en makreel kunnen besmet zijn, maar ook rauwmelkse kazen.

Bijna alle gerookte zalm in supermarkten komt van gekweekte zalm. Zalm staat op zich bekend als een gezond product, maar in sommige gerookte varianten zit te veel zout. In één geval werd ook nitriet aangetroffen, terwijl dat acht jaar geleden nog bij de helft werd gevonden.

Gerookte zalm bestaat uit zalm, rook en zout, maar in de helft van de onderzochte zalmproducten zat ook een beetje suiker. Bij het roken worden ongezonde verbrandingsstoffen gevormd, maar die vonden de onderzoekers slechts in beperkte mate.

Gerookte zalm kwam dit najaar in het nieuws vanwege salmonellabesmetting bij het bedrijf Foppen. Daardoor werden ruim duizend mensen ziek. Zeker vier mensen overleden. De helft van de op de listeriabacterie geteste producten is afkomstig van dit bedrijf.

Mulder keert terug in basis Feyenoord

Erwin Mulder staat zondag onder de lat als Feyenoord in de eigen Kuip aantreedt tegen ADO Den Haag. De doelman kampte sinds begin september met een voetblessure en werd in de tussentijd vervangen door Kostas Lamprou.

De Griekse goalie moet zijn plek in het doel echter weer afstaan aan Mulder. "Erwin heeft het als eerste doelman altijd goed gedaan”, aldus trainer Ronald Koeman. "Ik ben blij dat we Kostas Lamprou tijdens de afgelopen maanden voor een langere periode een kans hebben kunnen geven, maar Erwin blijft onze eerste keeper. Vandaar dat we nu weer voor hem kiezen.”

Daryl Janmaat ontbreekt zondag vanwege een schorsing. Hij kreeg in het vorige duel tegen NAC Breda tweemaal geel. Omar Elabdellaoui vervangt de rechtsback.

Swansea geeft geblesseerde Taylor nieuw contract

Swansea City heeft Neil Taylor een steuntje in de rug gegeven in zware tijden. Het contract van de verdediger, die de rest van het seizoen met een enkelblessure is uitgeschakeld, is vrijdag met een jaar verlengd. De tienvoudig international van Wales staat daardoor tot de zomer van 2016 onder contract in het Liberty Stadium.

De 23-jarige Taylor is blij dat Swansea ondanks zijn zware blessure gemaakte beloftes nakwam. De verdediger brak begin september op drie plaatsen zijn enkel, maar dat was voor zijn werkgever geen belemmering voor een nieuwe verbintenis.

"We spraken al over een nieuw contract voordat ik mijn enkel brak, maar als zoiets gebeurt, is het altijd nog maar afwachten hoe het afloopt", spreekt Taylor op de clubsite. "Alle eer aan de club dat ze hun woord hebben gehouden."

Taylor is al de tweede Swansea-verdediger in korte tijd wiens contract wordt opgewaardeerd. Eerder werd de verbintenis van Ashley Williams tot medio 2015 opengebroken. Taylor is bezig aan zijn derde seizoen bij Swansea, dat hem begin 2010 overnam van Wrexham.

Swansea presteert ook zijn tweede jaar in de Premier League uitstekend. Na de elfde plek van vorig seizoen staat de ploeg van Michael Laudrup nu achtste. De club heeft met Michel Vorm, Dwight Tiendalli, Kemy Agustien en Jonathan de Guzman vier Nederlanders onder contract staan.

Aldi kwaad om 'Aldi-trein'

De Duitse supermarktketen Aldi voelt zich beledigd door de benaming 'hogesnelheidstrein van de Aldi' die de Belgische reizigersorganisatie TreinTramBus aan de Fyra heeft gegeven. "We vinden het jammer dat dit Aldi in een slecht daglicht stelt", meldt de supermarktketen aan de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

"Wij hebben ons succes te danken aan het consequent toepassen van ons principe hoge kwaliteit - lage prijs . Veel van onze merken worden geproduceerd door fabrikanten die ook bekende merken produceren. Daarbij worden dezelfde kwaliteitscriteria gehanteerd", stelt de supermarktketen.

De reizigersorganisatie maakte de vergelijking, omdat bij de aanschaf van de treinen voor de goedkoopste optie is gekozen. In plaats van een trein van bekende en ervaren bouwers van hogesnelheidstreinen zoals Alstom, Bombardier of Siemens, is gekozen voor een nieuw ontwerp van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. De slechte reputatie van deze fabrikant is buiten beschouwing gelaten.

De hogesnelheidstreinen van Fyra zijn zondag bij de invoering van de nieuwe dienstregeling officieel in dienst gesteld. Sindsdien kampen de treinen met opvallend veel problemen. Zeker de helft van de treinen loopt vertraging op, en er zijn al zes treinen helemaal uitgevallen. Reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV vindt dat dit tot onveilige situaties leidt, en heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport om een rijverbod voor de spaghettiboemels gevraagd.

De Fyra
De Fyra (Foto: Novum)

Strenger toezicht op kinderopvang

Het toezicht de kinderopvang door de GGD wordt vanaf 1 januari aangescherpt. Gemeenten moeten sneller in actie kunnen komen na een inspectie. Dat laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag weten.

De GGD inspecteert de kinderopvanglocaties namens de gemeenten. Met de nieuwe aanscherpingen moet de gemeente binnen zes weken na bezoek van de inspectie het inspectierapport aan de organisatie sturen. Nu mag eerst het onderzoek worden afgerond wat vaak enkele weken duurt. Zes weken later gaat het inspectierapport pas naar de gemeente.

Negatieve signalen van oudercommissies van kinderopvangorganisaties worden ook serieuzer genomen. De GGD zal onderzoek verrichten naar deze signalen en vergroot daarbij de betrokkenheid van ouders bij de inspecties. Daarbij wordt de mogelijkheid voor een ondernemer om te reageren op een inspectierapport ingeperkt. De ondernemer mag volgend jaar nog maar een keer reageren op de bevindingen, in plaats van de huidige twee keer.

VS sturen Patriots en troepen naar Turkije

De Verenigde Staten leveren Turkije Patriot-raketten en vierhonderd militairen om het land te verdedigen tegen potentiële raketbeschietingen vanuit Syrië. Dat heeft het Pentagon vrijdag meegedeeld.

De vierhonderd militairen zullen twee Patriot-batterijen bedienen die op nog onbekende locaties langs de Turkse grens worden opgesteld.

Nederland stuurt eveneens twee Patriot-raketverdedigingssystemen, plus 360 militairen, naar Turkije. Die moeten eind januari operationeel zijn. Ook Duitsland stuurt Patriots ter verdediging van Turks grondgebied. Berlijn stuurt vierhonderd militairen mee om de raketbatterijen te bemannen. De Duitse Bondsdag stemt naar verwachting vrijdag officieel in met de inzet van de Patriots.

De NAVO ging 30 november akkoord met het Turkse verzoek om Patriots. De afgelopen maanden zijn een aantal keer artilleriegranaten en mortieren vanuit Syrië in Turkije terechtgekomen. Ankara is bezorgd dat de Syrische president Assad, nu de rebellen in Syrië steeds meer overwinningen boeken, wanhopig genoeg zal worden om chemische wapens in te zetten.

Paus: Euthanasie is bedreiging voor de vrede

Euthanasie, abortus en homohuwelijk zijn zware bedreigingen voor de vrede. Dit schrijft paus Benedictus XVI in een boodschap ter gelegenheid van de Werelddag van de Vrede, die op 1 januari wordt gevierd.

Volgens de kerkvorst brengt abortus "onherstelbare schade toe aan de ontwikkeling, de vrede en het milieu". En als in een wet "een vermeend recht op euthanasie" wordt geregeld, wordt daarmee het "basisrecht op leven bedreigd", stelt de paus volgens de krant la Repubblica van vrijdag.

11 jaar voor moord op Russische journaliste

De Russische ex-politieagent Dmitri Pavljoetsjenkov heeft 11 jaar strafkamp gekregen voor medeplichtigheid aan de moord op journaliste Anna Politkovskaja in 2006. Ook moet de veroordeelde omgerekend ongeveer 75.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie van Politkovskaja. Dat meldde het Russische persbureau Interfax vrijdag.

Anna Politkovskaja was een vooraanstaand journalist van het kritische weekblad Novaya Gazeta. Ze uitte felle kritiek op de regering van Poetin en werd op 7 oktober 2006 doodgeschoten. Haar dood is vaak in verband gebracht met de Russische overheid. De rechtbank in Moskou acht bewezen dat Pavljoetsjenkov het pistool gaf aan de Tsjetsjeen Roestam Machmoedov die de moord gepleegd zou hebben. Ook regelde hij het bespieden van het appartement van de journaliste.

Het onderzoek naar Machmoedov loopt nog. Volgens de aanklager is Lom-Ali Gaitjoekajev het meesterbrein achter de moord. Hij vormde een bende criminelen na daarvoor opdracht te hebben gekregen van hogerhand. Gaitjoekajev zit momenteel een straf uit voor de moord op een zakenman in 2007.

11 jaar voor moord op Russische journaliste
11 jaar voor moord op Russische journaliste (Foto: ANP)

Asheron's Call 2 herrijst uit zijn as

Het online spel Asheron's Call 2 wordt opnieuw tot leven gewekt. Dat heeft gamebedrijf Turbine Entertainment onthuld. Online spellen met een abonnement krijgen wel vaker een herkansing als gratis spel. Het is echter de eerste keer dat een online game die jaren eerder volledig werd afgeschreven, nieuw leven wordt ingeblazen.

De game zit nog in een testfase en draait op één server. Hierdoor kan het spel maar door een beperkt aantal gamers gespeeld worden. Asheron's Call 2 is op dit moment gratis te spelen voor gamers die nog een abonnement hebben op het eerste deel. Het spel moet nog flink worden aangepast voordat het helemaal goed werkt.

In 2005 werd de stekker na drie jaar uit Asheron's Call 2 getrokken toen het ledenaantal tegenviel. Het in 1999 uitgegeven eerste deel kan nog altijd worden gespeeld.

Toch geen straf voor valse aangifte autodiefstal

Een 55-jarige man wordt toch niet bestraft voor het doen van een valse aangifte. De politierechter in Breda veroordeelde hem eerder tot een werkstraf van twaalf uur, maar het gerechtshof in Den Bosch besloot hem geen straf of maatregel op te leggen. De man is wel schuldig verklaard.

De man deed op 26 januari 2010 aangifte van diefstal van zijn auto, terwijl hij wist dat zijn voertuig in beslag was genomen. Hij was het niet eens met de inbeslagname en wilde zijn auto terug. Hij deed toen aangifte bij hetzelfde korps dat zijn auto kort daarvoor in beslag had genomen.

Om die reden was er volgens het hof in dit geval geen reëel gevaar dat de politie zou worden misleid of agenten op de zaak zou zetten. Het ging de man ook niet om het oplichten van de verzekering, wat vaak een motief is voor het doen van een valse aangifte. Daarom volstaat een schuldigverklaring, motiveert het gerechtshof. De advocaat van de verdachte had gepleit voor vrijspraak.

Inflatie eurozone daalt naar 2,2 procent

De gemiddelde inflatie in de zeventien eurolanden is gedaald van 2,5 procent in oktober naar 2,2 procent in november. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend.

De inflatie komt hiermee dichterbij het doel van de Europese Centrale Bank. Het beleid van de centrale bank is erop gericht de inflatie onder, maar zo dicht mogelijk bij de twee procent te houden.

De daling van de inflatie creëert mogelijk ruimte voor het bestuur van de ECB om stimuleringsmaatregelen te nemen. Vorige week besloot het bestuur de rente op 0,75 procent te laten. Ingewijden meldden daarop aan persbureau Bloomberg dat het bestuur een verlaging overweegt voor januari.

De inflatie was in november het hoogst wat betreft alcohol en tabak, woonlasten en transportkosten. Die werden respectievelijk 3,7, 3,6 en 3 procent duurder. Communicatiemiddelen werden juist 4,1 procent goedkoper.


Inflatie eurozone daalt naar 2,2 procent (Foto: Novum)

Scouts VS moeten documenten over misbruik afstaan

De Boy Scouts of America (BSA) moeten vertrouwelijke documenten die verband houden met mogelijk kindermisbruik afstaan. Dat heeft een hof van beroep in Californië bepaald. Eerder had een rechter de Boy Scouts ook al gelast de documenten over te dragen, maar de Scouts gingen tegen die beslissing in beroep.

Een lokale medewerker van de scouts zou geprobeerd hebben te voorkomen dat een moeder wier zoon werd misbruikt aangifte zou doen. De scouts ontkennen de aantijging. Een woordvoerder zei dat de organisatie opnieuw in beroep gaat tegen de uitspraak, dit keer bij het hooggerechtshof van Californië. "De BSA menen dat het vertrouwelijk houden van de documenten bijdraagt aan tijdig aangifte doen", zei de woordvoerder.

Volgens de advocaten van de jongen die zegt misbruikt te zijn bevatten de documenten bewijs dat er een cultuur van kindermisbruik heerst bij de scouts. "Als hun eerste prioriteit het welzijn van kinderen is, houd dan op met de geheimhouding. Houd op er voor te strijden", zei advocaat Timothy Hale.

Lieke van Lexmond kan dagen zonder water

Lieke van Lexmond heeft veel geleerd toen ze voor Mensen in Nood naar Ethiopië ging. Ze moest het dagen stellen zonder water. "Maar ik ben de laatste die dan zal zeuren omdat dat niet aanwezig is", zegt Van Lexmond voor de camera van Novum Nieuws.

"Je slaapt natuurlijk bij de bevolking, helemaal in het zuiden waar mensen echt niks hebben. Waar ze de hele dag wandelen om water te zoeken", vertelt Lieke, die vereerd was dat ze bij de mensen mocht logeren. "Maar dan lig je natuurlijk gewoon in een lemen hut op de grond, en heb je een paar dagen totaal geen water en kun je niet douchen."

Ook heeft de 30-jarige actrice veel opgestoken van de verbondenheid die ze voelde. "We leven in Nederland in een maatschappij waar iedereen individu is en daar is iedereen samen", aldus Lieke. "Want als individu ben je daar niets en ben je eigenlijk opgegeven. Dus de saamhorigheid is enorm. En dat was wel heel leerzaam en heel mooi om te beseffen."

Van Lexmond hoopt dat ze iets terug heeft kunnen geven aan arme mensen in Ethiopië. "Het raakt je zo diep", vertelt ze. "Dan denk je: het enige wat ik nu kan doen is proberen te laten voelen dat ik liefde voor ze voel. En dat ik dat met ze wil delen." De bevolking was volgens haar heel sociaal. "En dat is iets waar wij heel veel van kunnen leren."

Aanhoudingen in 'drugskoffiehuis' Amsterdam

Bij een inval in een koffiehuis in Amsterdam zijn donderdagavond vijf mensen aangehouden. In de horecatent werd softdrugs verhandeld, meldt de politie vrijdag. Omdat de recherche informatie had over mogelijk vuurwapengevaarlijke personen werd een arrestatieteam ingezet.

Koffiehuis Bam Bam aan de Javastraat in Amsterdam-Oost werd rond 19.00 binnengevallen. Drie mannen van 20, 37 en 42 jaar werden aangehouden op verdenking van de handel in softdrugs. Alleen de 42-jarige eigenaar van het koffiehuis zit nog vast. De kans is groot dat de gemeente de tent sluit.

In het koffiehuis trof de politie softdrugs, geld en een slagwapen aan. Twee bezoekers voldeden niet aan een bevel van het arrestatieteam en werden aangehouden voor verhoor. De politie had maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar het koffiehuis. Hieruit bleek dat bezoekers voor overlast zorgden en de Opiumwet vermoedelijk werd overtreden.

Spanje wil nog geen Europese steun

De Spaanse overheid heeft op dit moment geen behoefte aan Europese steun. Een aanvraag in de toekomst sluit premier Mariano Rajoy echter niet uit.

De premier deed zijn uitspraken vrijdag op de Spaanse radiozender Cadena SER. Rajoy herhaalde hierbij zijn eerdere standpunt dat Spanje alleen aanklopt voor hulp als dat het beste is voor het land.

Eurolanden kunnen sinds oktober aankloppen bij het permanente noodfonds ESM. De Europese Centrale Bank heeft deze zomer beloofd in dat geval het land te hulp te schieten door onbeperkt staatsobligaties op te kopen.

Sinds de belofte van de centrale bank zijn de leenkosten voor Spanje al flink gedaald. Tot een concrete hulpvraag heeft dat nog niet geleid. Het land kreeg al wel miljardensteun voor de bankensector.

Gers Pardoel logeert in Glazen Huis

Gers Pardoel brengt volgende week een nacht door in het Glazen Huis. Dat maakte de rapper vrijdag bekend in het radioprogramma van Giel Beelen. Drie 3FM dj's laten zich volgende week voor Serious Request opsluiten in het huis, dat dit jaar in Enschede staat.

"Ik had begrepen dat ik niet mocht gaan slapen", zei de 31-jarige Pardoel, die volgende week dinsdag uit logeren gaat. Toch is er wel een bed voor de rapper beschikbaar. "Als ik het echt niet meer trek, kan ik altijd nog even plat."

Eerder werd al bekend dat onder anderen Roel van Velzen, Frans Bauer en Ilse DeLange komen overnachten in het Glazen Huis. Carice van Houten draait dinsdag de deur op slot.

Bevrijdingspop Haarlem 2012 Gers Pardoel (Foto: Laurent van der Spek)
Gers Pardoel (Foto: Laurent van der Spek)

Tweetal opgepakt voor bedreigen politie via 112

De politie heeft donderdagavond twee mensen aangehouden die meer dan twintig keer 112 hadden gebeld en daarbij politiemedewerkers bedreigden. Wat hen bezielde is onduidelijk.

Het gaat om een 34-jarige man uit Nieuw-Buinen en een 46-jarige vrouw uit Stadskanaal, die belden vanuit de woning van de man in het Drentse Nieuw-Buinen. Toen agenten arriveerden was de woning leeg. De bewoner en de Groningse werden even verderop op straat aangetroffen.

Ze werden aangehouden op verdenking van bedreiging. De twee zijn in een politiebureau in een cel gezet. De politie heeft vijf mobiele telefoons in beslag genomen en onderzoekt de zaak.

Wodka redt olifanten van Siberische vrieskou

Twee circusolifanten in Rusland zijn dankzij een flinke dosis wodka ontsnapt aan de dood in de ijzige kou van Siberië.

De twee olifanten zaten donderdag in een aanhanger bij de stad Novosibirsk toen deze vlam vatte, zei een regeringswoordvoerder. Het circuspersoneel zag zich genoodzaakt de olifanten uit de trailer te laten, waarna ze in de Siberische vrieskou moesten wachten op een truck die hen naar een lokale gymzaal zou brengen. Volgens een lokale krant heeft de trainer van de dieren tien liter wodka aangelengd met warm water en dit aan de dikhuiden gegeven.

Een dierenarts stelde later vast dat alleen de puntjes van de oren van de olifanten waren bevroren. Een directeur van de lokale dierentuin zei dat de olifanten door de alcoholische traktatie verdere bevriezingsverschijnselen en longontstekingen bespaard zijn gebleven. En de dieren waren niet eens dronken.

'Morbius verschijnt in Amazing Spider-Man 2'

De vijanden voor The Amazing Spider-Man 2 blijven maar komen. Nadat eerder het nieuws verscheen dat naast Harry Osborn en Electro tegen de superheld gaan vechten, claimt acteur Asim Ahmad dat hij is gecast om de rol van Michael Morbius te spelen.

Fans van de stripboeken weten dat Morbius een Nobelprijswinnende biochemist is die drastisch van vorm veranderd wanneer hij zichzelf probeert te genezen van een zeldzame bloedziekte. Nadat hij elektroschoktherapie en experimenten met vleermuizen ondergaat, gaat het gruwelijk mis en transformeert Morbius in een vampierachtig wezen. Ahmad schrijft via Twitter: "Morbius wordt maar op twee pagina's genoemd, dus het is geen grote rol", waarna hij suggereert dat de casting van dit personage niet meer is dan een knipoog voor de stripboekfans.

The Amazing Spider-Man 2 verschijnt op 24 april 2013.

Mogelijk massagraf gevonden in Sri Lanka

Op een bouwterrein in Sri Lanka is mogelijk een massagraf gevonden. Tijdens graafwerkzaamheden vonden bouwvakkers de afgelopen twee weken 49 menselijke schedels, zei een politiewoordvoerder vrijdag.

Volgens de woordvoerder werden de schedels en andere botten gevonden in de centraal gelegen stad Matale, waar wordt gewerkt aan de uitbreiding van een ziekenhuis. De woordvoerder had verder geen details.

Het Volksbevrijdingsfront, een marxistische beweging die sinds 1971 twee keer een gewapende opstand is begonnen, wil dat de menselijke resten worden onderzocht. De rebellen willen weten of de botten en schedels van hun strijdmakkers zijn, die door regeringstroepen zijn gedood en gedumpt.

Tot vier mille boete voor illegaliteit

Illegalen moeten een boete tot maximaal 3900 euro kunnen krijgen. Dat wil staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De ministerraad spreekt vrijdagmiddag over het onderwerp, bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Het is niet de bedoeling dat er straks jacht op illegalen wordt gemaakt. De boete wordt uitgedeeld als een illegaal wordt betrapt bij bijvoorbeeld een verkeerscontrole. Daarna wordt gekeken of hij zo snel mogelijk het land uit kan worden gezet. Daarvoor gaat de illegaal in vreemdelingenbewaring. Dat gebeurt ook nu al.

Illegalen die voor een tweede keer worden gepakt, zouden in het wetsvoorstel van Teeven een inreisverbod krijgen. De persoon in kwestie mag dan niet meer reizen binnen Nederland en andere Europese landen. Illegalen die Nederland dan nog niet verlaten, krijgen een celstraf.

Mensen die illegalen helpen, gaan als het aan Teeven ligt vrijuit. Zij zijn niet strafbaar. Ook minderjarige illegalen worden niet aangepakt.

Het vorige kabinet ging in 2011 al akkoord met het strafbaar stellen van illegaliteit. De maatregel werd in oktober opnieuw aangekondigd in het regeerakkoord.

Vorige maand uitten nog diverse gemeenten kritiek op het voornemen. Wethouders in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zeggen geen zin te hebben om actief te jagen op illegalen. Ze vrezen dat illegalen alleen maar dieper in de illegaliteit worden geduwd en dat het strafbaar stellen geen oplossing is.

Rutte opnieuw in race politicus van het jaar

Premier Mark Rutte is opnieuw genomineerd voor de titel van politicus van het jaar. Dat heeft de NOS, die de verkiezing door parlementaire journalisten organiseert, vrijdag bekendgemaakt. De VVD-leider won de edities van de afgelopen twee jaar.

Naast Rutte zijn PvdA-leider Diederik Samsom, oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold en minister van Economische Zaken Henk Kamp genomineerd. De VVD'er was na de verkiezingen van september een van de informateurs.

Drie politici zijn genomineerd voor de titel 'politieke talent van het jaar'. Het gaat om minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

De uitverkiezing wordt voor de tiende keer georganiseerd. De winnaars worden zondag bekendgemaakt.


Rutte opnieuw in race politicus van het jaar (Foto: Novum)

FBK-Games en Gouden Spike trekken dit jaar samen op

De FBK-Games en de Gouden Spike gaan samenwerken. De twee grootste internationale atletiekwedstrijden van Nederland worden komend jaar in hetzelfde weekend gehouden, op 8 en 9 juni. De organisaties hopen door samen op te trekken een aantrekkelijk deelnemersveld voor beide wedstrijden te creëren.

Voorheen zat er altijd een flink tijdsbestek tussen de twee atletiekwedstrijden. Nu worden op zaterdag 8 juni in Hengelo de FBK-Games gehouden, de enige Nederlandse IAAF Challenge. Een dag later volgt in Leiden de Gouden Spike, dat onderdeel van het Lotto Baancircuit is. Met het koppelen van de evenementen hopen de organisaties een 'hoogstaand topatletiekweekend' te creëren, zo werd vrijdag bekend.

'Politie en justitie falen in bestrijding fraude'

In de bestrijding van fraude hebben politie en justitie de afgelopen jaren gefaald. Dat zeggen een voormalig procureur-generaal en officier van justitie die zich jarenlang bezighielden met fraudebestrijding vrijdag in het televisieprogramma Zembla. Door de falende aanpak is de pakkans van fraudeurs volgens hen laag.

De fraudebestrijding in Nederland is mislukt, zeggen voormalig procureur-generaal Dato Steenhuis en voormalig landelijk fraudeofficier Fred Speijers. "Met aangiftes gebeurt niets, terwijl de fraudeproblematiek alleen maar erger is geworden", concludeert Steenhuis.

Hoewel de twee ook zelf het boetekleed aantrekken, was er volgens hen bij politie, justitie en overheid jarenlang geen eenduidige richtlijn over de aanpak van fraude. Als gevolg daarvan zou de pakkans van fraudeurs in Nederland laag liggen. Bij faillissementsfraude is de kans om gepakt te worden een of anderhalf procent, schat Speijers.

Uit een enquête door Zembla onder curatoren blijkt dat bij een derde van de faillissementen fraude wordt gepleegd. Vorig jaar ging het om zo'n drieduizend fraudezaken. Curotoren doen in slechts een op vijf gevallen aangifte, omdat het idee heerst dat de politie er toch niets mee doet.

Door het gebrek aan prioriteit, en daarmee capaciteit, laat de overheid fraudeslachtoffers in de kou staan, vindt Steenhuis. Hij pleit voor een commissie die onderzoekt welke mogelijkheden slachtoffers hebben om zelf hun geld terug te halen.

[NBA] Spurs verliezen ook bij Portland

San Antonio Spurs heeft in de NBA zijn tweede opeenvolgende nederlaag geslikt. Na het verlies bij Utah Jazz ging de nummer twee van de Western Conference ook onderuit bij Portland Trail Blazers. De thuisploeg zegevierde met 98-90. Guard Damian Lillard speelde een belangrijke rol in de zege met 29 punten, zijn beste productie ooit in de NBA. Tony Parker kwam namens de Spurs tot 21 punten.

Ondanks de nederlaag blijft San Antonio wel gedeeld aan kop in het westen, met achttien overwinningen in 24 duels. Medelijstaanvoerder Oklahoma City Thunder heeft echter nog twee duels tegoed. Portland is de huidige nummer elf van het westen.

De koploper van het oosten New York Knicks won ook zijn negende thuisduel van dit seizoen. Het uiterst matig presterende Los Angeles Lakers werd met een 116-107 nederlaag huiswaarts gestuurd. De 31 punten van Kobe Bryant mochten voor de Lakers niet baten. Knicks-forward Carmelo Anthony eindigde op dertig punten, waarvan hij er 22 in het eerste kwart produceerde.

Charlotte Bobcats zette bij Atlanta Hawks zijn belabberde reeks voort. De ploeg ging voor de tiende keer op rij onderuit: 113-90. Devin Harris werd met twintig topscorer namens de Hawks, die samen met titelhouder Miami Heat tweede staan in de Eastern Conference. De Bobcats nemen de elfde positie in.

'Studentenstop voor mbo-studie zonder baankans'

Mbo-scholen moeten hun opleidingsaanbod beter afstemmen op behoeften van de regionale arbeidsmarkt. In het uiterste geval moeten mbo's daarom voor sommige populaire opleidingen met weinig kans op een baan het aantal studenten kunnen beperken. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs vrijdag na berichtgeving over de mbo's in het Financieele Dagblad.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat mbo's en bedrijven nauwer samenwerken. Bedrijven moeten actief aangeven wat voor mensen ze nodig hebben en welke opleidingen daarvoor nodig zijn. Scholen kunnen die vervolgens aanbieden, zeker als de bedrijven stageplekken garanderen. Zo moeten mbo's zich uiteindelijk specialiseren.

Mbo-studenten kiezen nu vaak nog voor een opleiding in de eigen regio. Scholen spelen daarop in, waardoor het aanbod nu landelijk tot ruim zevenhonderd opleidingen is gegroeid. Dat aanbod zet de betaalbaarheid en kwaliteit van mbo's onder druk, vindt de bewindsvrouw.

Scholen moeten proberen door voorlichting leerlingen af te houden van populaire, maar baankansarme studies, zoals communicatie. In het uiterste geval moeten zij ook kunnen vragen om een numerus fixus, waardoor slechts een beperkt aantal studenten kan worden toegelaten. Ook kan het ministerie besluiten de bekostiging stop te zetten.

FNV Jong riep in augustus al op tot ingrijpen van de overheid in het aanbod van mbo-opleidingen zonder goede baankans. De organisatie pleit eveneens voor onder meer een numerus fixus en betere voorlichting.

Hugh Jackman krijgt ster op Walk of Fame

Hugh Jackman gaat niet verkeerd. Zijn rol van Jean Valjean in Les Miserables leverde hem eerder deze week nominaties op voor een Golden Globe en een Screen Actors Guild-award. Gisteren kreeg hij ook nog zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame.

Miserables-collega's Amanda Seyfried (Cosette) en Anne Hathaway (Fantine) stonden Jackman bij bij de onthulling. Ook de regisseur, Tom Hooper, was aanwezig. Jackman was natuurlijk erg blij. "De ster ligt precies voor het theater waar ik de Oscars mocht presenteren. En als Les Misérables voor een Oscar genomineerd wordt, is het nog bijzonderder."

Hugh Jackman als Jean Valjean
Hugh Jackman als Jean Valjean

Stroomstoring hindert treinverkeer Nijmegen

Treinreizigers rond Nijmegen hebben vrijdag al de hele ochtend last van een stroomstoring. Daardoor rijden op sommige plaatsen bussen in plaats van treinen of is een omleiding ingesteld, meldt de NS.

De problemen ontstonden even voor 08.00 uur. Ruim twee uur later leek de storing opgelost en kwam het treinverkeer weer op gang. Amper een uur later viel de stroom weer weg. Hoelang de storing nog gaat duren, is niet duidelijk. Monteurs werken aan een oplossing.

Tussen Nijmegen en Oss, Cuijck en Arnhem rijden bussen. Reizigers tussen Arnhem en Den Bosch kunnen het best omreizen via Utrecht, spoorgebruikers tussen Den Bosch en Deventer moeten via Amersfoort reizen.

Bultrug na dood naar natuurmuseum Naturalis

De gestrande bultrug in de Waddenzee wordt na zijn dood ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Naturalis Biodiversity Center in Leiden ontfermt zich over het dier wanneer het overlijdt. Dat meldt een woordvoerder van Ecomare vrijdag.

Het natuurmuseum gaat de walvis na zijn dood ruimen en onderzoeken of er iets aan de gezondheid van het dier mankeerde. Mogelijk wordt het skelet daarna tentoongesteld.

De bultrug was vrijdagochtend nog in leven, maar voor hoelang kon de zegsvrouw niet zeggen. De gemeente Texel heeft een noodverordening voor het gebied afgegeven, zodat de walvis in rust kan sterven.

Vrijdagochtend besloot de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in overleg met Ecomare geen reddingspoging meer te ondernemen, omdat de omstandigheden slecht zijn. "Het is te ondiep en er is weinig water door de oostelijke wind. Dat maakt het moeilijk de walvis los te trekken", liet een woordvoerder van de KNRM eerder weten. Ook kunnen geen zwaardere middelen worden ingezet omdat het dier op een moeilijk bereikbare plek ligt.

Donderdag werd nog wel tot tweemaal toe geprobeerd de ruim twaalf meter lange walvis die woensdag bij een zandplaat in de Waddenzee strandde, te redden. Ook de uiterste poging, waarbij 25 vrijwilligers, een helikopter en vier boten werden ingezet, mocht niet baten. "Ik heb staan janken bij die walvis, gewoon omdat hij ook lag te huilen", aldus Ecomare-medewerker Salko de Wolf.

Garret Hedlund keert terug in Tron 3

Garret Hedlund zal opnieuw de rol van Sam Flynn op zich nemen in de officieel nog titelloze film Tron 3. Dat heeft de acteur bevestigd in een interview met Next Movie. Ook de regisseur van de eerste sequel, Joseph Kosinski, zal weer dezelfde taken op zich nemen.

"Ik ben erg enthousiast, Disney is erg enthousiast," aldus Hedlund, die op dit moment zijn nieuwe film On the Road promoot. Disney heeft blijkbaar nog vertrouwen in de franchise, maar het eerste vervolg Tron: Legacy was geen commercieel succes. Overigens bereikte ook het originele Tron pas jaren na de release een cult-status. Tron was de eerste Hollywoodilm waarin veel gebruik werd gemaakt van effecten die door de computer gegenereerd worden.

Voorlopig zal Tron 3 nog niet in de bioscoop verschijnen: de opnames beginnen pas in 2014.

Olivia Wilde en Garret Hedlund in Tron Legacy
Olivia Wilde en Garret Hedlund in Tron Legacy

Genomineerden Sportcoach van het Jaar 2012

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de coach van het jaar.

Murray wil lange samenwerking met Lendl

Andy Murray wil door met zijn coach Ivan Lendl. De Schotse tennisser ging een jaar geleden aan de slag met de tennislegende en dat leverde hem veel succes op. Op Flushing Meadows won hij de US Open, zijn eerste grandslamtitel. Ook werd Murray olympisch kampioen en haalde de finale van Wimbledon.

"Ivan en ik hebben een hele goede relatie, eerlijk en open. Daarom hebben we zo goed kunnen samenwerken en kijken we samen naar de toekomst. Toen we begonnen, hebben we afgesproken het een paar maanden aan te kijken. We hadden het alleen over de korte termijn, maar nu kunnen we ook verder kijken, naar de komende 4 of 5 jaar", zei Murray vrijdag in diverse Britse media.

Tour van 2014 start in Leeds

De Tour de France van 2014 gaat van start in Yorkshire, een regio in het noorden van Engeland. Op 5 juli is de Grand Départ in Leeds. Dat heeft de ASO, de organisator van de Tour de France, bekend gemaakt. 

Het is na 2007 de tweede keer dat de Tour start in Engeland. In dat jaar was de start van de Tour in Londen. De Engelse hoofdstad zal op 5 juli gebruikt worden als aankomstplaats. "Na een uiterst succesvol jaar voor het Britse wielrennen, met als hoogtepunt de historische zege van Bradley Wiggins in de Tour, gaat de eer om als gastheer op te treden in 2014 naar het Verenigd Koninkrijk", aldus de ASO. 

De details van de Grand Départ worden in januari bekendgemaakt. Dit jaar won Bradley Wiggins als eerste Brit de Ronde van Frankrijk. Utrecht had zich ook gemeld om de eerste rit van de Tour in 2014 te organiseren, maar heeft ook interesse in 2015 en 2016. Volgend jaar is de start op het eiland Corsica.

Tuchtcommissie handhaaft straf voor Marcelo

De tuchtcommissie van de KNVB heeft PSV-verdediger Marcelo voor vier duels geschorst, waarvan één duel voorwaardelijk. Hij kreeg deze straf vanwege een slaande beweging richting Danny Hoesen in het duel met Ajax. Na behandeling van de zaak in Zeist nam de commissie de eis van de aanklager over.

De aanklager besloot op basis van televisiebeelden een vooronderzoek te starten naar het voorval. PSV en Marcelo gingen niet akkoord met het schikkingsvoorstel, waardoor de zaak bij de tuchtcommissie terechtkwam. De speler kan nog tot vanmiddag 16.00 uur beroep aantekenen tegen deze straf. Als Marcelo dat doet, kan hij zaterdag in actie komen tegen NEC.

Meer personages in The Cave-trailer

Double Fine en SEGA hebben een tweede trailer uitgebracht voor het avonturenspel The Cave. In de video worden nieuwe speelbare personages geïntroduceerd waarmee je op avontuur kunt gaan in het spel. Elk van de personages zijn op zoek naar antwoorden op hun eigen specifieke vragen. Ze zoeken deze in de mythische pratende grot.

The Cave komt in januari uit op Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc.

'Zwanger' meisje (11) baart tumor van 9 kg

Een elfjarig meisje uit Florida kan weer opgelucht ademhalen. Na maandenlang te zijn gepest wegens haar 'zwangerschap' is het meisje uit Jacksonville eindelijk van haar dikke buik verlost. Artsen hebben namelijk een tumor van maar liefst 9 kilogram uit haar buik gehaald.

Janet Roberts, de moeder van het inmiddels 12-jarige meisje, kreeg onlangs een uitnodiging om op de school van haar dochter te verschijnen. Daar werd haar verteld dat het gerucht de ronde deed dat het tienermeisje zwanger was. Haar buikje werd namelijk steeds boller.

"Het was een enorme schok voor mij", zo vertelt Roberts. "Ik dacht dat ze een grapje maakten." Desondanks liet ze haar dochter om de week over een zwangerschapstest plassen. Deze tests bleven echter negatief.

Omdat de buik van haar dochter bleef groeien, besloot moeders drie maanden later maar eens naar het ziekenhuis te gaan. Artsen aldaar constateerden dat het meisje in verwachting was van een enorme tumor.

Chirurgen hadden een flinke kluif aan de verwijdering van het gezwel. Het meisje maakt het nu goed, maar heeft nog dagelijks last van de pesterijen omtrent haar 'babybuikje'.

Avondspits drukker door gepensioneerden

De avondspits was vorig jaar een stuk drukker dan de ochtendspits. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Behalve werkenden zijn er 's avonds veel meer andere groepen zoals gepensioneerden en studenten op de weg.

Tijdens de avondspits reden er in 2011 bijna 2,8 miljoen auto's op de weg met ruim 3,7 miljoen passagiers. In de ochtendspits kropen gemiddeld ruim 2,4 miljoen mensen achter het stuur en zaten nog eens zeshonderdduizend mensen als passagier in de auto.

Het openbaar vervoer was vorig jaar juist 's ochtends drukker. Ruim 539 duizend mensen pakten de trein, metro of bus tegen 477 duizend 's avonds. De ochtendspits komt in het openbaar vervoer ook eerder op gang. De piek ligt tussen 07.00 uur en 08.00 uur, terwijl dat op de weg rond 08.00 uur is. Volgens het CBS komt dat doordat de reis gemiddeld een halfuur langer duurt voor ov-reizigers.

In Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland wordt in de ochtend relatief het vaakst gekozen voor het openbaar vervoer. Een op de tien reizigers in de ochtendspits kiest voor die optie, tegen een op de twintig in andere provincies. In Limburg is de auto juist favoriet.

In absolute zin zijn de meeste auto's op de weg in de ochtend- en avondspits in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland.


Avondspits drukker door gepensioneerden (Foto: Novum)

The Voice-kandidaten zijn klaar voor finale

Wordt Leona Philippo, Johannes Rypma, Ivar Oosterloo óf Floortje Smit de winnaar van The Voice of Holland 2012? Doordat kandidaten Barbara en Sandra de strijd hebben moeten verlaten lijkt de strijd om wie de winst vanavond binnen haalt weer helemaal open te liggen.

Ook de finalisten zelf durven niet aan te geven wie de meeste kans heeft het programma te winnen. Ivar vraagt zich af wat de stemmers van de afgevallen topfavorieten zullen gaan stemmen. "Hebben zij nu een andere favoriet of stemmen ze niet meer? De finale-uitslag is nu minder te voorspellen dan ooit tevoren", aldus de Haarlemse finalist in de Telegraaf vandaag.

Leona lijkt het meest kans te maken op de winst nadat ze vorige week topfavoriet Sandra uit het programma wist te knikkeren. Na de 4 nummer 1-hits van Sandra is Leona deze week de tweede kandidaat die dit seizoen de eerste plaats in de single top 100 weet te behalen. Elk verkochte single telt hierbij als twee stemmen voor de finale.

Maar ook Johannes heeft een grote kans op de winst. De Fries kon de afgelopen weken op ruim 80% van de stemmen binnen het team van Nick en Simon rekenen. Eric van Tijn, muziekkenner en achter de schermen meewerkend aan The Voice, verwacht dat Johannes hoge ogen zal scoren en verwacht dat het nog een heftige strijd tussen Leona en Johannes zal worden.

Outsiders in deze strijd zijn Floortje en Ivar. Floortje deed al eerder mee aan de talentenjacht Idols. Hier behaalde ze mede door stemproblemen de tweede plaats achter winnares Raffaëla. Ook dit jaar kampte de zangeres stemproblemen, waarvan ze pas eind deze week van is hersteld. Coach VanVelzen geeft zijn kandidaat een grote kans op de winst. "Ze zingt prachtig, is een professional die keihard werkt en bovendien een leuk mens."

Ivar is misschien wel de grootste verrassing onder de finalisten. Vorige week wist hij vriend en vijand te verbazen met zijn performance. Hierdoor wist hij favoriete Barbara te verslaan binnen team Marco. De zanger zet hoog in op een carriere binnen de muziek. Vlak na zijn audtie raakte hij arbeidsongeschikt door een ongelukje in de metaalfabriek.

Tijdens de finale zullen de finalisten vier nummers te gehoren brengen. Een nummer met z'n vieren, in duet met de eigen coach, het auditienummer van de finalist en een duet met een bekende artiest. Voor dit laatste zullen songfestvalwinnares Loreen en de Nederlandse band Racoon hun opwachting maken.

Om de finale was nog het een en ander te doen. Ex-Idolsjurylid Henkjan Smits suggureerde afgelopen woensdag op Radio 1 dat de show doorgestoken kaart is. Sandra zou de finale niet mogen behalen om zo de finale spannend te houden. The Voice-producent John de Mol dreigde hierop in de Coen & Sander Show op 3FM Smits voor de rechter te slepen. "Als het inderdaad zo is dat hij letterlijk zegt dat ik de boel manipuleer, heeft hij morgen een brief van de advocaat in zijn bus." Inmiddels heeft Henkjan via Facebook laten weten: "Ik was me als jurylid van andere talentenjachten soms bewust van mijn invloed op de mening van de kijker met mijn oordeel. Daar refereerde ik aan toen ik het over manipulatie had. Mijn woordkeuze was daar ongelukkig."

Wie de finale zal winnen wordt vanavond duidelijk tijdens de 2,5 uur durende show. Op het FOK!forum lopen de meningen en verwachtingen flink uiteen. Johannes en Leona lijken hierbij favoriet te zijn. Ook wordt er gehoopt op een tweede plaats voor Floortje om "de traditie in stand te houden". De show is vanaf 20:30uur te zien op RTL4.

Smokkelaar illegaal vuurwerk aangehouden bij grens

Een 21-jarige man uit Den Haag is donderdagmiddag op de A16 bij grensovergang Hazeldonk aangehouden omdat hij bijna honderd kilo illegaal vuurwerk Nederland probeerde binnen te smokkelen. Dat meldt de marechaussee vrijdag.

De medewerkers van de marechaussee kwamen het vuurwerk op het spoor bij een grenscontrole op de snelweg tussen Antwerpen en Breda. Toen de auto van de man werd doorzocht werd 98 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De Hagenaar werd daarop aangehouden en het vuurwerk werd in beslag genomen.

Toen de man negenhonderd euro boete had betaald, mocht hij weer vertrekken.

'Nieuwe mummiefilm is geen remake'

Len Wiseman verzekert ons dat zijn nieuwe project geen remake wordt van een oude mummiefilm, maar een nieuwe film vanuit een andere invalshoek. Dat heeft de regisseur gezegd in een interview met MovieWeb.

Wiseman heeft eerder een remake van Total Recall geregisseerd. Op de vraag of zijn houding tegenover remakes is veranderd sinds het maken van die film, antwoordt hij: "The Mummy wordt een heel andere film en heeft niets te maken met de Brendan Fraser films. De nieuwe film behandelt het verhaal vanuit een modern oogpunt. Het is horror. Het is episch. Wat zou er gebeuren als er vandaag de dag een mummie wordt gevonden? Het is fascinerend."

"Toen ik dacht aan een mummiefilm, dacht ik aan het oude Egypte en heel veel zand", vervolgt Wiseman zijn verhaal, "en toen ik hoorde wat ze in gedachten hadden voor de nieuwe film, viel ik steil achterover. Het was schokkend."

De eerste mummiefilm, The Mummy, dateert uit 1932 en werd geregisseerd door Karl Freund. Verser in het geheugen liggen de drie films van Brendan Fraser, waarvan de laatste, The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, werd uitgebracht in 2008.

Het is overigens nog onbekend hoe lang we moeten wachten op een moderne vertelling van The Mummy. Wiseman liet in het interview ook weten dat hij niet zeker is of The Mummy zijn volgende film wordt, of dat hij eerst aan de slag gaat met een ander project.

MTV vindt leden One Direction beste artiesten

De jongens van One Direction zijn door muziekzender MTV uitgeroepen tot artiesten van het jaar. "En daar zijn meer dan genoeg redenen voor", aldus MTV.

De Britse boyband wordt door de zender geroemd omdat One Direction zowel in de Verenigde Staten als in thuisland Groot-Brittannië veel succes heeft. Ook mochten de jongens het afgelopen jaar een groot aantal awards in ontvangst nemen. Behalve de bandleden zelf krijgen ook de trouwe fans complimenten.

One Direction werd twee jaar geleden gevormd toen Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles en Louis Tomlinson meededen met de Britse X Factor. De boyband scoorde hits als What Makes You Beautiful en Live While We're Young. Ze staan 3 mei in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Edge of Twilight weer in productie

Na drie jaar is het actierollenspel Edge of Twilight weer in de maak. Fuzzyeyes Entertainment wil het in drie delen op de markt brengen. Het eerste deel moet nog deze maand verschijnen. Het spel wordt gemaakt voor meerdere spelcomputers, al is niet bekend welke. In 2009 ging het om de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Het eerste spel wordt een actieavontuur, zo meldt Fuzzyeyes Entertainment. De gamestudio sluit echter niet uit dat de twee andere spellen tot andere genres behoren.

Het Australische Fuzzyeyes Entertainment is de doorstart van gamestudio Fuzzyeyes, dat in 2009 over de kop ging door financiële problemen. Het nieuwe bedrijf werkt nu samen met bedrijven in Japan en Taiwan om zijn spel te kunnen maken.

Limited Edition-inhoud Metro: Last Light bekend

Vandaag hebben THQ en 4A Games bekendgemaakt dat Metro: Last Light in 2013 uitkomt, en dat er bij de release ook een limited edition verschijnt. De inhoud van deze limited edition is ook bekend.

De limited edition van Metro: Last Light bevat een exclusieve hogere moeilijkheidsgraad. Daarnaast is er ook een bonuspakketje met militaire ammunitie, die je zowel als kogels en als een ruilmiddel kunt gebruiken. Om het pakket af te maken zit er ook een AKS-74U geweer bij.

De limited edition is alleen bij de lancering verkrijgbaar. THQ raadt dan ook aan om, als je de bonussen wil hebben, te pre-orderen.

Sanders wil deal met Ajax over jeugdspelers

Tiny Sanders wil met Ajax afspraken maken om jeugdspelers met rust te laten. Dat zegt de algemeen directeur van PSV vrijdag in De Telegraaf. Aanleiding is de recente overstap van de 16-jarige Riechedly Bazoer van PSV naar Ajax. "Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we elkaars huisraad leeghalen?", stelt Sanders.

"Ajax en PSV hebben dezelfde belangen en ten opzichte van internationale topclubs hetzelfde te verdedigen", vervolgt Sanders, die pleit voor andere regelgeving. Jeugdspelers mogen pas op hun zestiende een contract voorgeschoteld krijgen.

"Daarnaast mag je jongens van 16 jaar niet langer dan drie jaar contracteren", zegt Sanders. "Dat betekent dat ze rond hun 19e alsnog transfervrij kunnen opstappen. Terwijl jij als club de hele opleiding hebt verzorgd."

Met het herenakkoord dat de twee voetbalrivalen hadden om van elkaars jeugdspelers af te blijven, werd de afgelopen jaren geregeld de hand gelicht. Diverse spelers vertrokken van Amsterdam naar Eindhoven en vice versa.

[WK] Verlinden door op 50 meter vlinderslag

Joeri Verlinden heeft vrijdagochtend bij het WK korte baan in Istanbul met succes de series van de 50 meter vlinderslag doorlopen. De zwemmer van NZA werd in een tijd van 23,11 seconden tweede in zijn serie en gaat als negende van het veld door. Voor een halvefinaleplaats moest hij bij de eerste zestien eindigen. De Braziliaan Nicholas Santos was met 22,40 veruit de snelste.

De halve finales worden vrijdag later op de dag gezwommen. Verlinden maakt daarin jacht op zijn tweede finaleplaats van dit WK. Donderdag eindigde hij als vierde in de eindstrijd van de 100 meter vlinderslag.

Sharon van Rouwendaal slaagde er niet in de finale van de 200 meter rugslag te bereiken. De zwemster uit Baarn tikte in haar serie als vierde aan in 2.08,51 minuten, goed voor de vijftiende tijd van het complete veld. Alleen de snelste acht zwemsters kregen een ticket voor de finale. Van Rouwendaal sneuvelde eerder ook al in de halve eindstrijd van de 100 meter rugslag.

Moskou ontkent Syrië-opmerkingen onderminister

De Russische onderminister van buitenlandse zaken heeft helemaal niet gezegd dat het regime van de Syrische president Bashar Assad op zijn laatste benen loopt. Dat heeft het ministerie vrijdag gezegd. Volgens het departement citeerde Michail Bogdanov eenvoudig het standpunt van de Syrische oppositie in een toespraak donderdag.

Russische media meldden dat Bogdanov zei dat de rebellen in Syrië de burgeroorlog kunnen winnen. Die opmerking zou een opmerkelijke koerswijziging van het Kremlin hebben betekend, omdat de Russische regering zich tot dusverre altijd achter Assad heeft geschaard. Volgens deskundigen leek het erop dat Rusland er nadrukkelijker rekening mee houdt dat de dagen van de regering van Assad zijn geteld.

Neverwinter gaat de grond in

Het is redelijk rustig qua informatie rond de MMORPG Neverwinter. Gelukkig heeft ontwikkelaar Cryptic Studios nu een trailer uitgebracht om ons een idee te geven wat we kunnen verwachten van het free-to-playspel.

De video vertelt het verhaal van de Chasm, een groot gat bij de stad Neverwinter waar je als speler blijkbaar in moet afdalen om de wereld te redden van het kwaad.

Neverwinter komt ergens in 2013 uit op pc.

Stelling: Kerstpakket bij een uitkering?

Gisteren was het zover: FOK!sters helpen FOK!kers met kerstpakketten. Er zijn veel mensen in Nederland die geen kerstpakket krijgen. Zelfstandigen, AOW'ers en pensionado's bijvoorbeeeld. Maar dat geldt ook voor mensen met een uitkering.

Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin mensen, vaak buiten hun schuld om, weinig te besteden hebben, en dan wordt er ook nog eens aan hun huisje voorbijgegaan tijdens de gezelligste maand van het jaar.

Daarom de volgende stelling: 

Kerstpakket bij een uitkering?

Camiel Eurlings nieuwe topman KLM

Camiel Eurlings wordt de nieuwe topman van KLM. Dat melden bronnen binnen het bedrijf naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf vrijdag. De voormalig CDA-minister is sinds vorig jaar bestuurder bij KLM. De huidige topman van KLM, Peter Hartman, gaat volgend jaar met pensioen.

Toen Camiel Eurlings vorig jaar bestuurder werd bij KLM was er kritiek op zijn overstap, omdat hij tot een jaar daarvoor als minister van Verkeer en Waterstaat nog beslissingen nam die van invloed waren op de luchtvervoerder. Tijdens zijn ministerschap gingen al geruchten over een overstap van Eurlings naar KLM. In de Tweede Kamer zei Eurlings toen dat een nieuwe baan 'niet aan de orde' was.

'Hypotheekregels worden versoepeld'

Mensen die zicht hebben op een hoger salaris mogen een hogere hypotheek nemen. Dat meldt De Telegraaf. Het plan zou vrijdag in de ministerraad worden besproken.

De nieuwe maatregel zou de positie van starters op de woningmarkt moeten verbeteren. Omdat zij aan het begin van hun carrière staan, stijgt hun salaris vaak nog. Zij kunnen daardoor een hogere hypotheek krijgen dan zij op basis van hun huidige salaris kunnen krijgen. De overheid kan de hypotheekregels versoepelen, maar uiteindelijk bepalen de banken zelf hoeveel hypotheek zij verstrekken aan mensen.

De starters krijgen het vanaf volgend jaar moeilijker op de woningmarkt. Zij kunnen alleen nog profiteren van de hypotheekrenteaftrek als zij hun hypotheek aflossen. Het bedrag dat nieuwelingen op de woningmarkt mogen lenen daalt ook verder. Dat komt onder andere doordat de koopkracht daalt en mensen daardoor maandelijks minder geld kunnen uitgeven aan een nieuwe hypotheek.

Chantal Janzen ziet mannen graag huilen

Chantal Janzen heeft graag een emotionele man aan haar zijde. "Ik heb zelf zo'n man die het helemaal niet schuwt om te huilen", vertelt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Om te praten over iets of te tonen dat hij verdriet heeft. Dan denk ik: dat hoort toch ook zo? Man of vrouw."

De 33-jarige blondine zegt dat er echter wel een groot verschil is tussen mannen en vrouwen. Vrouwen kunnen volgens haar lang doorzeuren over iets. "En dat hebben mannen niet, die gooien het er in één keer uit", aldus Janzen. "Die janken misschien of ruziën en dan gaan ze door."

De actrice vindt de traditionele rolverdeling nog 'wel leuk'. Als de cv-ketel het niet doet, wil ze graag dat haar man het oplost. "Gewoon dat vrouwen toch nog af en toe de vrouw kunnen zijn. Niet altijd zo kenau, dat vind ik wel leuk."

Ze wil dan ook graag af en toe in de armen van haar man kunnen uithuilen. "En daarentegen ook dat als hij het nodig heeft, dat het ook andersom kan. Een man moet ook bij je uit kunnen huilen natuurlijk."

Geen nieuwe reddingspoging voor bultrug

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee wordt niet meer gered. Dat zei een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vrijdagochtend op Radio 1.

De walvis werd donderdagmiddag ook al opgegeven, maar later werd toch nog een ultieme poging gedaan om het beest te redden. Met een net werd geprobeerd om de bultrug naar dieper water te slepen, maar dat mislukte. Het net schoot los en voor een nieuwe poging was geen tijd meer. Ook was de brandstof van de helikopter die voor licht zorgde op.

De uiterste poging was het gevolg van een onverwachte opleving van de walvis. In totaal waren zo'n 25 vrijwilligers uren in touw om de bultrug los te krijgen. Ze kregen naast de helikopter hulp van vier boten.

De reddingswerkers werkten aan een plan om vrijdagochtend een nieuwe poging te ondernemen maar volgens de KNRM is alles geprobeerd met het materiaal dat beschikbaar is en wordt het steeds moeilijker om de bultrug nog te redden. In overleg met natuurcentrum Ecomare is besloten om de bultrug op te geven.

"De omstandigheden zijn slecht. Het is te ondiep en er is straks nog minder water door de oostelijke wind. Dat maakt het nog moeilijker om de walvis los te trekken", aldus de woordvoerder. Bovendien is het dier te zwaar en kunnen er geen zwaardere middelen worden ingezet.

Of de bultrug vrijdagochtend nog in leven is, durft de woordvoerder niet te zeggen. Hij wordt nu met rust gelaten zodat hij kan sterven. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. Het dier wordt mogelijk weggehaald.

Stoofpeertjes uit schappen om brandgevaar

Supermarktketen Jumbo heeft per direct een deel van de stoofpeertjes van het eigen merk uit de schappen gehaald. Het etiket kan in brand vliegen als de peertjes met verpakking worden opgewarmd in de magnetron, waarschuwt Jumbo in een advertentie in de ochtendkranten.

Alle stoofpeertjes met een houdbaarheidsdatum tot 5 januari zijn uit de handel gehaald. Met de peertjes zelf is overigens niets mis. Die kunnen zonder verpakking alsnog in de magnetron. Klanten kunnen de producten ook terugbrengen naar de winkel.

Uitvinder streepjescode overleden

Norman Joseph Woodland, mede-uitvinder van de streepjescode, is overleden. Hij was 91 jaar. Dat heeft zijn dochter Susan Woodland donderdag bekendgemaakt. Woodland ging zondag heen in Edgewater, een plaatsje in New Jersey. Hij leed al een tijd aan Alzheimer.

Woodland en Bernard Silver dienden in 1949 een patent in voor een code die leek op de concentrische cirkels rond een bullseye. De twee waren nog student aan wat nu de Drexel Universiteit in Philadelphia is toen zij het plan opvatten een manier te bedenken waarmee productinformatie kon worden gelezen bij een kassa.

Woodland beschikte al over ingenieursdiploma en werkte voor zijn universiteitsjaren mee aan het Manhattan Project, het Amerikaanse atoomprogramma. Zijn kennis van het morsealfabet stelde hem in staat een nieuwe code te ontwikkelen. Het eureka-moment zou hebben plaatsgevonden toen hij op het strand dromerig met zijn vingers strepen in het zand trok. Hij en Silver werkten het idee daarna verder uit.

Het patent werd in 1952 goedgekeurd. Toch duurde het nog twee decennia voor de technologie toereikend was om streepjescodes met lasers af te lezen.

'Omstreden neuroloog deed illegale autopsie'

De omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur heeft mogelijk illegaal autopsies uitgevoerd. Bij een overleden patiënt van het Medisch Spectrum Twente liet hij zonder toestemming van de nabestaanden de hersenen verwijderen, staat in een dossier dat in handen is van de NOS.

De nabestaanden waren onder druk van Jansen Steur aarzelend akkoord gegaan om door middel van een punctie in het achterhoofd een stukje hersenweefsel weg te nemen voor onderzoek. Ze moesten later van hun huisarts horen dat de omstreden arts een volledige obductie had uitgevoerd. Daarbij waren alle organen en hersenen weggenomen. Alles, behalve de hersenen, was later teruggeplaatst.

Jansen Steur zou verschillende nabestaanden onder druk hebben gezet na het overlijden van een patiënt. Zo belde hij ze herhaaldelijk en kwam hij zelfs langs de deur om het belang van autopsie te benadrukken.

De neuroloog ontkende later tegen de ziekenhuisleiding dat hij geen toestemming had gekregen. Het dossier waaruit dat moest blijken, was echter zoekgeraakt. Het ziekenhuis zegt in een reactie tegen de NOS de zaak nog niet te kennen.

Jansen Steur kwam eerder al in opspraak vanwege vele misstanden. Zo hebben mogelijk dertien mensen onnodig een hersenoperatie ondergaan. Ook stelde de aan medicijnen verslaafde arts jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson.

ANWB waarschuwt voor gladheid in noorden

Weggebruikers in de noordelijke provincies moeten vrijdagochtend rekening houden met plaatselijke gladheid door ijzel. Op sommige plaatsen in Friesland, Groningen en Drenthe kan het spiegelglad worden, waarschuwt de ANWB.

Ook op de snelwegen kan het glad zijn. Daardoor ontstonden al verschillende ongelukken op de A32 en A37. In beide gevallen staat enkele kilometers file.

Volgens weeronline.nl is de gladheid de 'laatste stuiptrekking van de eerste winterperiode'. Eerst vriest het in het noordoosten nog licht en valt er wat motsneeuw. Later stijgt de temperatuur overal boven nul en volgen er vanuit het zuidwesten regenbuien. De harde wind maakt het voor het gevoel nog wel koud.

FOK! wat een weer...Overgang naar zacht weer

Goedemorgen! Voorlopig is het afgelopen met het koude weer en schakelen we over naar een zacht en wisselvallig weertype. De afgelopen nacht onstond er hier en daar nog gladheid door wat winterse neerslag, maar grote hoeveelheden vielen er echter niet.

De dag begint overwegend droog met een klein beetje zon, maar een vrij actieve regenzone komt ons vanmiddag even gezelschap houden. In de avond gaat het dan weer droog worden en klaart het op. Gedurende de hele dag blijft de temperatuur oplopen en in de avond is het op veel plaatsen 6 tot 9 graden. De wind komt uit het zuidoosten en neemt langs de kust toe tot krachtig of hard. In de avond draait de wind naar het zuiden toe. De komende dagen valt er geregeld regen en is het met 6 tot 8 graden helemaal niet koud meer te noemen.

Op de Balkan was het bijzonder koud en zelfs tot in het noorden van Griekenland kwam er hier en daar strenge vorst voor. Zoals het er nu naar uitziet lijkt de westelijke stroming tot een groot deel van West-Europa door te gaan dringen en is de grootste kou ook elders voorlopig even voorbij.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WinterplaatjeSchitterende foto van Hd800 Service. Sneeuw, zon en een wandeling. Heerlijk toch?



De totale kosten van gratis Theatrhythm iOS

Square Enix heeft net Theatrhythm Final Fantasy voor iOS uitgebracht en die app is gratis. Dat klinkt mooi, maar het spel heeft maar twee nummers, namelijk 'One-Winged Angel' uit Final Fantasy VII en 'Zanarkand' uit Final Fantasy X.

Je kunt voor elk Final Fantasy-spel vier liedjes kopen in een pack voor €2,69. Extra losse nummers kosten €0,79 per stuk en extra personages om het spel mee te spelen kosten per persoon €1,79. 

In de iOS-versie is er bonusmateriaal te krijgen uit spellen als nummers uit Final Fantasy Tactics en de Crystal Chronicles-series en Celes uit Final Fantasy VI is als bonuspersonage te downloaden. Als je het hele spel compleet zou willen hebben kost dit een aardige duit. Je hebt nodig:

13 bundels voor elk €2,69 = €34,97
+ 59 losse nummers  voor elk €0,89 = €52,51
+ 25 personages voor elk €1,79 = €44,75

Dat maakt het totale prijskaartje €132,23.

Ter vergelijking: voor de Nintendo 3DS zou je rond de 80 euro kwijt zijn. Dan heb je 128 liedjes. De iOS-versie heeft er nu 111, het kan natuurlijk zijn dat de keuze nog uitgebreider wordt. Selectief liedjes en personages kopen scheelt in ieder geval in de digitale iTunes-portemonnaie.

China tegen strenge afstraffing Noord-Korea

China ziet strengere sancties tegen Noord-Korea niet zitten. Een dag nadat Noord-Korea een verboden langeafstandsraket lanceerde, pleitte een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken voor een "voorzichtige en proportionele reactie, die bijdraagt aan vrede en stabiliteit".

Het geïsoleerde en dictatoriaal geleide Noord-Korea lanceerde woensdag naar eigen zeggen een satelliet voor vreedzame doeleinden. Volgens buurland Zuid-Korea en de Verenigde Staten is het werkelijke doel van Noord-Korea het testen van militaire raketten. Zij willen dat Noord-Korea gestraft wordt.

De VN-Veiligheidsraad heeft de lancering van de raket direct veroordeeld. China sloot zich aan bij die veroordeling, waarin de lancering "een duidelijke overtreding van VN-resoluties" werd genoemd. In Noord-Korea zelf is het volgens de propaganda van de staatstelevisie feest: in de hoofdstad Pyongyang dansten vrijdag grote groepen mensen door de straten om de succesvolle lancering van de satelliet te vieren.

China tegen strenge afstraffing Noord-Korea
China tegen strenge afstraffing Noord-Korea (Foto: ANP)

Rapport omstreden praktijken CIA aangenomen

Geheime gevangenissen en extreme verhoortechnieken. De Amerikaanse Senaatscommissie voor Inlichtingen heeft de werkwijze van de inlichtingendienst CIA onder voormalig president George W. Bush uitgebreid in kaart gebracht. Na drie jaar onderzoek heeft de commissie het onderzoeksrapport donderdag goedgekeurd. Het is nog de vraag of het alomvattende onderzoek ooit openbaar zal worden.

De Senaatscommissie beschrijft in het rapport van 6.000 pagina's iedere gevangene die na de aanslagen van 11 september 2001 door de CIA werd vastgehouden. Het document gaat in op de omstandigheden waaronder verdachten vast zaten, de verhoormethoden die de CIA toepaste, de informatie die dat opleverde en de nauwkeurigheid van rapportages die de dienst naar het Witte Huis stuurde.

Hoewel het onderzoek geheim is, wilde voorzitter van de commissie Dianne Feinstein wel kwijt dat er "onthutsende details" over de aanpak van terrorisme door de CIA in staan.

Rapport omstreden praktijken CIA aangenomen
Rapport omstreden praktijken CIA aangenomen (Foto: ANP)

Rockstar wil een GTA met alle steden

Rockstar heeft gezegd dat het graag een enorme Grand Theft Auto-game zou willen maken, waarin spelers alle eerder uitgekomen steden kunnen bezoeken.

De ontwikkelaar heeft al verteld dat de wereld van Grand Theft Auto V, Los Santos, groter is dan de wereld van Red Dead Redemption, Grand Theft Auto: San Andreas en Liberty City uit Grand Theft Auto IV bij elkaar, maar producer Leslie Benzies heeft nog grotere ambities in het achterhoofd.

"Natuurlijk willen we op een bepaald moment nog een grote wereld met al onze steden", vertelde Benzies, "en laten we de speler vliegen tussen de steden en hun favoriete gebieden opnieuw bezoeken, en in die context zou het hercreëren van Vice City zeer interessant zijn."

In Grand Theft Auto III: Liberty City kon je al vliegen naar Grand Theft Auto: San Andreas, zij het een beperkte versie van het gebied. Spelers hebben dus nog meer te dagdromen, maar eerst is Grand Theft Auto V aan de beurt. Deze wordt in het tweede kwartaal van 2013 verwacht voor Xbox 360 en PlayStation 3.

'Dijsselbloem kandidaat voorzitter eurogroep'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is een serieuze kandidaat om Jean-Paul Juncker op te volgen als voorzitter van de eurogroep. Dat meldt Nieuwsuur donderdagavond.

De Luxemburgse premier Juncker, die sinds 2005 voorzitter is, heeft aangegeven te willen stoppen. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe voorzitter bekendgemaakt wordt. Mogelijk is dat op de huidige top van Europese regeringsleiders in Brussel.

Dijsselbloem zou een serieuze kandidaat zijn omdat Duitsland een voorzitter uit een triple-A-land wil en andere landen met een triple-A-status om verschillende redenen lijken af te vallen. Hij zou zelf ook geïnteresseerd zijn in de functie.


'Dijsselbloem kandidaat voorzitter eurogroep' (Foto: Novum)

'Leger Pakistan pleegt mensenrechtenschendingen'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft het Pakistaanse leger er donderdag van beschuldigd in de stammenregio van Pakistan, in het noordwesten van het land, de mensenrechten op grote schaal te hebben geschonden. Het leger levert daar strijd met de Taliban.

Volgens Amnesty houdt het leger geregeld mensen zonder aanklacht vast. Bovendien worden mensen gemarteld of mishandeld als ze vastzitten, zegt Amnesty in een rapport. Sommige gedetineerden overleven hun tijd in de gevangenis niet en de lijken worden bij de nabestaanden afgeleverd of gedumpt in afgelegen gebieden. "Gevangenen die vrijkomen en hun families worden gedreigd met zware consequenties als ze hun mond open doen over hun behandeling in de gevangenis", aldus Amnesty.

Het Pakistaanse leger heeft de aantijgingen verworpen en zei in een verklaring dat het rapport 'een pakket leugens' is en onderdeel is van een 'sinistere propagandacampagne gericht tegen Pakistan en de zijn strijdkrachten'.

Niet alleen het leger schond volgens Amnesty de mensenrechten. Ook de Taliban maakten zich hier schuldig aan. Ze zouden ze militairen die gevangen waren genomen hebben gedood. Ook werden onschuldige burgers door Talibanstrijders vermoord.

Het leger en de Taliban zijn al jarenlang in een bloedige strijd verwikkeld. Amnesty erkent dat Pakistan voor de moeilijke taak staat om de Taliban aan te pakken, maar hekelt het feit dat het leger geen onderzoeken doet naar mogelijke mensenrechtenschendingen.

Inbraakverdachten opgepakt na wilde achtervolging

Drie mannen zijn donderdagavond aangehouden na een wilde achtervolging door de binnenstad van Groningen. De drie zouden een woninginbraak hebben gepleegd, waarna ze op de vlucht voor de politie met hoge snelheid over onder meer de Grote Markt reden.

De politie zag zich genoodzaakt de achtervolging te staken, omdat het te gevaarlijk werd voor de vele mensen die vanwege koopavond in de stad waren. De auto werd later teruggevonden in de buurt van station Groningen Europapark, waar het voertuig tegen een lantaarnpaal was gebotst. De verdachten werden na een zoektocht gevonden en aangehouden.

Panetta: Karzai naar Washington voor overleg

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft een uitnodiging van de Amerikaanse president Barack Obama geaccepteerd om volgende maand in Washington te praten over de toekomst van Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Leon Panetta donderdag gezegd op een persconferentie met Karzai. De gesprekken moeten in de week van 7 januari plaatsvinden.

Obama en Karzai gaan het onder andere hebben over het aantal militairen dat in Afghanistan achterblijft als de Verenigde Staten hun gevechtsmissie eind 2014 beëindigen.


Panetta: Karzai naar Washington voor overleg (Foto: Novum)

McClaren: "Ze spelen mooiste voetbal in de Eredivisie"

Twente-trainer Steve McClaren heeft zich voorafgaand aan de Twentse Derby lovend uitgelaten over Heracles Almelo. De streekderby staat vrijdagavond om 20.00 uur op het programma.

McClaren geniet dit seizoen van streekgenoot Heracles. "Ze spelen het mooiste voetbal in de Eredivisie. Ik heb ze aan het werk gezien tegen Vitesse en FC Utrecht en ze proberen echt verzorgd en mooi voetbal te spelen." zei de Engelsman op de persconferentie donderdagmiddag.

McClaren heeft zijn spelers dan ook gewaarschuwd voor het snelle combinatievoetbal en wil dat spelers niet teveel ruimtes laten vallen. "We zullen morgen proberen ze niet in hun spel te laten komen. We mogen ze niet hun normale positiespel laten spelen."

FC Twente heeft behoorlijk wat personele problemen. De Tukkers moeten het waarschijnlijk doen zonder Edson Braafheid en Robbert Schilder. Beide spelers ondervinden nog te veel hinder van een blessure. Vrijdag neemt McClaren een definitief besluit. Zeker is dat doelman Nikolay Mihaylov niet in actie komt. De Bulgaar is nog herstellende van een kniekwetsuur en is pas na de winterstop weer inzetbaar. Ook Jerson Cabral, Felipe Gutiérrez, Daniel Fernandes, Tim Breukers en Andreas Bjelland zijn nog niet van de partij.

Rijverbod Fyra gevraagd

Naar aanleiding van het feit dat donderdag opnieuw meerdere internationale Fyra-treinen onderweg zijn gestrand, heeft de Maatschappij Voor Beter OV aan de Inspectie Leefomgeving en Transport gevraagd met onmiddellijke ingang voor de Fyra-treinen type V250 een rijverbod in te stellen. Het langdurig opgesloten zitten in, en het evacueren van reizigers uit steeds opnieuw kapotgaande treinen levert een te groot veiligheidsrisico op, zo vindt de reizigersorganisatie.

Het aantal gestrande V250-treinen is ongeveer een factor honderd groter dan bij andere materieeltypen. "Reizigers moeten de gestrande treinen verlaten door klauterwerk over provisorische loopplankjes, vaak ook in tunnels of bovenop viaducten. Daarbij ontstaat een aanzienlijk risico op verstuikingen, botbreuken of erger", meldt de reizigersorganisatie. "Ook zitten reizigers soms langdurig opgesloten in Fyra’s zonder verwarming of airconditioning. Tot slot hinderen de gestrande Fyra’s het treinverkeer, ook van andere ondernemingen dan NS Hispeed."

Om die reden acht Voor Beter OV het gebruik van de V250 niet langer verantwoord. Daarom is aan de Inspectie Leefomgeving en Transport gevraagd om handhavend op te treden.

 
Fyra
Fyra (Foto: Novum)

De volledige FOK!games Wishlist 2013

De afgelopen tien dagen heeft FOK!games laten weten naar welke games zij het meeste uitkijken in 2013. Elke dag heeft een redacteur een artikel geschreven over een game uit deze lijst. Deze artikelen zijn op volgorde hieronder te vinden.

#10: Metal Gear Rising: Revengeange
#9: Tom Clancy's Rainbow Six: Patriots
#8: Beyond: Two Souls
#7: SimCity
#6: Ni no Kuni: Wrath of the White Witch
#5: Bioshock Infinite 
#4: Last of Us
#3: GTA V
#2: Tomb Raider
#1: Watch Dogs

Uiteraard zijn er meer games genoemd dan deze tien, en de volgende games willen we alsnog een eervolle vermelding geven. Dit zijn de vijf games die net buiten de top tien zijn gevallen:

Eervolle vermeldingen
God of War: Ascension
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Injustice: Gods Among Us
Deadpool
DMC: Devil May Cry

Nu wij onze nieuwjaarswensen hebben laten zien, zijn we erg benieuwd. Naar welke games kijk jij nou het meest uit voor 2013?

Ratchet & Clank: QForce

De Ratchet & Clank-games van Insomniac Games zijn qua score nooit heel constant geweest. Er zaten ontzettend sterke games tussen (zoals Tools of Destruction) maar ook duidelijk mindere versies (zoals All 4 One). Insomniac besloot het roer weer om te gooien en met een innovatieve nieuwe game te komen. Het resultaat hiervan is QForce. Gaat QForce het gamebedrijf weer terug op de kaart krijgen?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.