FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 november 2012

'Ondanks bestand raketten richting Israël'

Palestijnse militanten hebben na het ingaan van de wapenstilstand woensdag nog 12 raketten op Israël afgeschoten. Ze zijn in open terrein terechtgekomen en hebben geen schade aangericht. Dat heeft de Israëlische politie gemeld.

Het bestand is om 20.00 uur Nederlandse tijd ingegaan. Volgens het Israëlische leger heeft het antiraketsysteem Iron Dome enkele van de raketten neergehaald. Het Israëlische leger zou geen aanvallen meer hebben uitgevoerd.

Het Israëlische leger zei dat in totaal 915 raketten Israël hebben geraakt sinds het begin van het conflict op 14 november. De meeste kwamen terecht in het zuiden van Israël terwijl 429 andere raketten zijn onderschept door het luchtverdedigingssysteem van Israëll.

Door de aanvallen kwamen vijf Israëli's om het leven. Zeker 155 Palestijnen werden gedood door de Israëlische bombardementen.

'Ondanks bestand raketten richting Israël'
'Ondanks bestand raketten richting Israël (Foto: ANP)

[CL] Uitslagen Groep A t/m D (21/11/2012)

Vanavond stonden in de groepen A tot en met D de vijfde ronde van de groepsduels in de Champions League op het programma. Ajax verloor in de eigen Amsterdam ArenA met 1-4 van Borussia Dortmund, waardoor het over twee weken moet hopen dat een plaats in de Europa League behaald kan worden.

Groep A

FC Porto (Por) - Dinamo Zagreb (Kro) 3-0
20' González 1-0
67' Moutinho 2-0
85' Varela 3-0

Dinamo Kiev (Oek) - Paris Saint Germain (Fra) 0-2
45' Lavezzi 0-1
52' Lavezzi 0-2

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Porto* 5 4 1 0 13 9-2
2 Paris Saint-Germain* 5 4 0 1 12 12-2
3 Dinamo Kiev+ 5 1 1 3 4 5-9
4 Dinamo Zagreb 5 0 0 5 0 0-13


Programma 4 december

Dinamo Zagreb (Kro) - Dinamo Kiev (Oek)
Paris Saint Germain (Fra) - FC Porto (Por)


Groep B

Arsenal (Eng) - Montpellier (Fra) 2-0
49' Wilshere 1-0
63' Podolski 2-0

Schalke 04 (Dui) - Olympiakos Pireaus (Gri) 1-0
77' Fuchs 1-0

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Schalke 04* 5 3 2 0 11 9-5
2 Arsenal* 5 3 1 1 10 9-6
3 Olympiakos Piraeus+ 5 2 0 3 6 7-8
4 Montpellier 5 0 1 4 1 5-11


Programma 4 december

Montpellier (Fra) - Schalke 04 (Dui)
Olympiakos Pireaus (Gri) - Arsenal (Eng)


Groep C

Zenit St Petersburg (Rus) - Málaga (Spa) 2-2
8' Buonanotte 0-1
9' S. Fernández 0-2
49' Danny 1-2
86' Faylulin

Anderlecht (Bel) - AC Milan (Ita) 1-3
47' El Shaarawy 0-1
70' Nuytinck (Anderlecht)
71' Mexès 0-2
78' De Sutter 1-2
90+1' Pato 1-3

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Málaga* 5 3 2 0 11 10-3
2 AC Milan* 5 2 2 1 8 7-5
3 FC Zenit 5 1 1 3 4 5-9
4 Anderlecht 5 1 1 3 4 2-7


Programma 4 december

AC Milan (Ita) - Zenit St Petersburg (Rus)
Málaga (Spa) - Anderlecht (Bel)


Groep D

Ajax (NED) - Borussia Dortmund (Dui) 1-4
8' Reus 0-1
36' Götze 0-2
41' Lewandowski 0-3
67' Lewandowski 0-4
86' Hoesen 1-4

Manchester City (Eng) - Real Madrid (Spa) 1-1
10' Benzema 0-1
73' Arbeloa (2xGeel) (Real Madrid)
73' Agüero (pen) 1-1

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Borussia Dortmund* 5 3 2 0 11 10-5
2 Real Madrid* 5 2 2 1 8 11-8
3 Ajax 5 1 1 3 4 7-12
4 Manchester City 5 0 3 2 3 7-10


Programma 4 december

Real Madrid (Spa) - Ajax (NED)
Borussia Dortmund (Dui) - Manchester City (Eng)

* = door naar achtste finales
+ = naar Europa League

Vader brengt 31-jarige zoon naar politie na inbraak

Een 31-jarige inbreker is dinsdagmiddag door zijn vader afgeleverd op een politiebureau in Eindhoven. De man had ingebroken bij een buurtgenoot van de vader, meldt de politie woensdag.

De inbraak vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. Een 38-jarige vrouw uit Eindhoven trof na de inbraak in haar woning een zaklamp aan, die ze herkende. De vrouw wist dat een buurtgenoot eenzelfde zaklamp had. Ze nam contact met hem op.

De man aarzelde volgens de politie vervolgens geen moment en controleerde de spullen van zijn zoon. Hij trof de elektronische apparatuur aan die uit de woning van de vrouw was meegenomen. Daarop bracht de krasse knar zijn zoon naar het politiebureau. De 31-jarige inbreker zit nog vast.

'Sluiting voor derde alle gevangenissen'

Sluiting dreigt voor ruim een derde van alle gevangenissen. Dat meldt Nieuwsuur woensdag op basis van vertrouwelijke stukken van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ongeveer zevenhonderd banen verdwijnen.

Het ministerie wil met de sluiting zo'n honderd miljoen euro bezuinigen. Eenpersoonscellen zullen worden vervangen door cellen waar meerdere personen verblijven en ruim achthonderd veroordeelden krijgen een enkelband in plaats van een celstraf.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil tegenover Nieuwsuur niet in detail ingaan op het uitgelekte stuk. Wel zei hij dat 'alle opties openstaan' en erkent hij dat de maatregelen 'grote gevolgen hebben voor personeel en locaties'. Nederland telt op het moment 29 gevangenissen.


'Een derde van alle gevangenissen dicht' (Foto: Novum)

Bruidegom bloedt dood op eigen bruiloft

Een Braziliaanse bruidegom is op zijn eigen bruiloftsreceptie doodgebloed toen hij struikelde en op een leeg bierglas viel. Dat hebben Braziliaanse media gemeld.

Het noodlottige ongeluk gebeurde maandagochtend, zes uur nadat marinesergeant Fabio Jefferson dos Santos Maciel met Geise Guimaraes in het huwelijk was getreden.

Volgens getuigen was Maciel met een van de bruidsmeisjes aan het dansen toen hij zijn evenwicht verloor en terechtkwam op het lege bierglas dat hij in zijn broekzak had gestoken. Een glasscherf schoot in zijn dijbeenader, met fataal bloedverlies tot gevolg.

[CL] Uitslag Ajax - Borussia Dortmund

Ajax heeft in de Champions League een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen huis was Borussia Dortmund met maar liefst 1-4 te sterk. Hierdoor zijn de Amsterdammers definitief uitgeschakeld voor een plek in de volgende ronde.

Al na acht minuten kwamen de Duitsers op voorsprong. Reus werd weggestuurd door Götze en kon weglopen bij Poulsen. Daarna kon hij simpel scoren. Vervolgens was het Götze zelf die voor de 0-2 zorgde. na na een snelle vrije trap kapte hij v.Rhijn uit en klopte Vermeer. Hoewel Ajax de eerste helft verreweg het meest in balbezit was slaagde het er niet in daarmee gevaarlijk te worden. Dortmund was daarentegen zeer effectief met hun mogelijkheden. Vlak voor rust werd het zelfs 0-3  toen Vermeerweliswaar een inzet van Götze nog kon keren,maar vervolgens kansloos was op de rebound van Lewandowski.

Vlak na rust leek het nog erger te worden voor Ajax, maar het ontsnapte aan een penalty tegen. Götze viel over een been van Moisander, maar kreeg geel in plaats van een strafschop. Daarna probeerde de thuisclub wanhopig nog wel op zoek te gaan naar de aansluiting, maar Dortmund wankelde nooit. Een kopbal van Boerrigter was nog het gevaarlijkst. De Duitsers kwamen via Lewandowski ook nog op 0-4. Vlak voor tijd redde Lukoki de eer door te scoren na een mooie actie van Eriksen.

Siem de Jong loopt zich vast op Neven Subotic (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

1 - 4

Borussia Dortmund

 86' Hoesen    8' Reus 
 36' Götze 
 41' Lewandowski 
 67' Lewandowski 
 
 Gele kaart: Enoh, Moisander, (AFC Ajax), Götze, (Borussia Dortmund)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.193
Arbiter: Proença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
C.Poulsen (Schøne/46)
Enoh (Hoesen/63)
Lukoki
Eriksen
Boerrigter (Fischer/73)
  Weidenfeller
Piszczek
Subotic
Hummels
Schmelzer
Götze (Blaszczykowski/70)
S.Bender (Perisic/63)
Reus (Schieber/79)
Gündogan
Grosskreutz
Lewandowski


22Cans maakt Populous-achtige game

22Cans, de gamestudio die is opgezet door Peter Molyneux, is bezig met een nieuwe game. Na het lanceren van hun mysterieuze kubus in Curiosity, gaan ze aan de slag met het maken van een game die gaat lijken op Populous. Populous was een succesvolle game die ontwikkeld werd door Peter Molyneux.

De game is via Kickstarter opgezet en heeft £450.000,- nodig om van start te kunnen gaan. Het is ambitieus, maar er zijn kickstartprojecten die meer dan vijf keer dit bedrag gehaald hebben. De kickstarterpagina met een introductie van de makers is hier te vinden.

Project Godus
Project Godus

Wapenstilstand tussen Israël en Hamas

Israël en Hamas zijn een wapenstilstand overeengekomen dat woensdagavond van kracht werd. Dat maakte de minister van buitenlandse zaken van Egypte Mohammed Kamel Amr samen met zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton bekend. In Jeruzalem bevestigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de overeenkomst.

Met het bestand zou een einde komen aan een week van bloedige beschietingen tussen beide strijdende partijen.

Israël zou hebben toegezegd alle militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook te staken, terwijl de Palestijnse strijders zullen stoppen met hun raketbeschietingen. Na een rustperiode van 24 uur zouden de grensovergangen tussen Gaza en Israël worden geopend om vrijere beweging van goederen en mensen mogelijk te maken.

Egypte staat garant voor het bestand. De bemiddeling van het land heeft mede geleid tot het bestand, waarmee de rol van de regering in Caïro als leider in de regio wordt benadrukt. Ook Clinton had met haar bemiddeling een groot aandeel.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde verheugd op het bestand. Het Witte Huis liet weten de manieren uit te breiden om de veiligheid van Israël te waarborgen. Ook wil Obama meer geld vrijmaken voor Israëls IJzeren Koepel, het raketschild waarmee tal van Palestijnse raketten zijn onderschept voor ze konden inslaan.

Israël voerde sinds het begin van de vijandigheden vorige week meer dan 1500 aanvallen uit op Gaza, voornamelijk vanuit de lucht. Het land werd zelf met zo'n duizend raketten van Palestijnse strijders bestookt. In totaal zijn meer dan 140 Palestijnen en vijf Israëliërs om het leven gekomen.

Cyborg Raiden heeft een Cyborg-hond.

Een user op NeoGAF heeft nieuwe screenshots en artwork gevonden van Metal Gear Rising: Revengeance. Via de Duitse website JPgames zijn de nieuwe screenshots gevonden. In deze screenshots zijn onder andere beelden van de game, Raiden en zijn vijanden te zien. In de officiële artwork van Raiden is een hond te zien die lijkt gecommandeerd te worden door Raiden. Welke rol deze hond speelt in de game is onbekend.

Bekijk de screenshots hieronder.

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Rising: Revengeance

GTA: Vice City binnenkort voor iOS en Android

De eerste grijsaard in de vorm van Sinterklaas is binnenkort weer in het land; dat betekent surprises maken en cadeautjes kopen. Rockstar Games wil iedereen graag helpen met cadeautjes en komt 6 december met een speciale pack voor iOS- en Android-devices. Rockstar Games presenteert jullie: Grand Theft Auto: Vice City 10th Anniversary Edition.

Dit mooie pakket zal ongeveer vijf euro gaan kosten en is zoals gezegd vanaf 6 december in de App Store en Google Play te vinden. De game zal een aantal aanpassingen krijgen die alleen beschikbaar zijn voor speciaal voor de mobiele markt. Welke dit zijn is nog niet bekend, maar Rockstar geeft aan dat we binnenkort meer informatie kunnen verwachten. 

Onderstaand is een lijst van mobiele devices die geschikt zijn voor de game:

Apple iOS Devices: iPad, iPhone 4, 4S & 5, iPod touch 4th & 5th Generation

Android Phones: Motorola Razr, Razr Maxx, Razr Maxx HD, Motorola Atrix, Motorola Photon, Motorola Droid Bionic, HTC Rezound, HTC One X, HTC One S, HTC Evo 3D, HTC Sensation, HTC Droid Incredible 2, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Nexus S, Samsung Galaxy Note 1 & 2, Samsung S2, Samsung Galaxy R, Sony Xperia Play, Sony Xperia S, P, T & TL, Sony Walkman Z Series Media Player, Samsung Galaxy S2, Samsung Galaxy S3, Google Nexus 4

Android Tablets: Acer Iconia, Asus Eee Pad Transformer, Asus Eee Pad Transformer Prime, LG Optimus Pad, Medion Lifetab, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab 8.9 / 10.1, Samsung Galaxy Tab 2, Samsung Galaxy Note 10.1, Sony Tablet S, Sony Tablet P, Toshiba Thrive, HTC Flyer, Google Nexus 7, Google Nexus 10

Britt: Samsom en Rutte zijn megaverschillend

Britt Dekker is er achteraf niet blij mee dat ze op Mark Rutte heeft gestemd. "Ik maak me zorgen", schrijft Britt in haar column in Hitkrant. "Laatst mocht ik voor het eerst stemmen en ik heb nog wel op Mark Rutte gestemd. Waarom, vraag ik me af. Spijt!"

De 20-jarige blondine maakt zich onder meer zorgen omdat de VVD'er moet samenwerken met Diederik Samsom van PvdA. "Deze twee gasten moeten samen dus grote beslissingen nemen. Volgens mij kan dat helemaal niet, want ze zijn megaverschillend, net als Ymke en ik."

Britt schrijft dat ook zij en Ymke, met wie ze een talkshow presenteert, geregeld met elkaar in de clinch liggen. Zo hebben ze bijvoorbeeld ruzie over het lettertype dat voor interviewvragen moet worden gebruikt. "Dit is klein, maar bij Rutte en Samsom heeft heel Nederland ermee te maken."

Britt is er ook niet blij mee dat mensen die 'een beetje' verdienen volgens haar vijfhonderd euro per maand moeten betalen voor de zorgverzekering. "Krijgen we kaviaar en champagne bij de huisarts? En bij de tandarts in plaats van een stuiterbal een groot Playmobilkasteel?"

Tsjechische president naar Griekse leider over ArmA 3 developers

De president van de Tsjechische republiek heeft de Griekse leider formeel aangesproken over de toestand van de twee ArmA 3-ontwikkelaars die gearresteerd zijn op verdenking van spionage.

Een brief van de Tsjechische leider, Václav Klaus, naar de Griekse president Karolos Papoulias heeft vandaag weer leven in de brouwerij geroepen rond de zaak van de Bohemia Interactive werknemers Ivan Buchta en Martin Pezlar, die nu al 70 dagen in voorarrest zijn en wachten op de rechtzaak. Klaus heeft Papoulias verteld dat hij de hele zaak aandachtig volgt, en dat hij hoopt dat de relaties van de landen door de situatie geen schade oplopen.

"I would like to address a matter of two Czech citizens who were arrested in Greece and charged with espionage. This case is very sensitive to the Czech public and also to me as President of the Republic. The fate of our citizens anywhere in the world matters to us. I have no doubt that the democratic Greek authorities - police, prosecutors and the courts - will consider this unfortunate matter impartially and independently. Even I do not in any way want to interfere with their work. I want to ask you, Mr. President, to follow this unfortunate affair with special attention considering the excellent relations between our nations so this does not throw unnecessary shade onto our relationship. Once again, I want to assure you that I have the utmost certainty that our accused citizens will be given all the rights in the search for justice by the Greek authorities," aldus Klaus.

Buchta en Pezlar worden beschuldigt van het fotograferen van Griekse militaire instalaties, iets wat het tweetal hevig ontkent. In september zijnde twee aangehouden, en sindsdien worden ze in een strenge omgeving gehouden, slapend op een vloer met 25 andere mensen.

De militaire shooter ArmA 3 speelt af op hetzelfde eiland waar de twee aangehouden zijn, maar volgens ontwikkelaar Bohemia Interactive waren de twee simpelweg op vakantie.

Metallica skate mee in Tony Hawk Revert

Altijd al willen skaten met James Hetfield van Metallica? Binnenkort is het zover. Nadat in eerdere delen van de Tony Hawk-game al rare figuren als Darth Maul en Spider-Man speelbaar waren, is het nu de beurt aan Metallica om hun opwachting te maken.

Voorlopig gaat het alleen om James Hetfield en Robert Trujillo die gaan skaten in Tony Hawk's Pro Skater HD. Of de rest van de band  snel zal volgen is nog niet bekend. Trujillo en Hetfield zijn voor een kleine $4,99 vanaf 4 december te downloaden voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Ecclestone mist charisma bij Vettel

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt in Bild dat tweevoudig wereldkampioen Sebastian Vettel geen uitgesproken persoon is. De Brit vindt de Red Bull-coureur een sieraad voor de sport. De fans kunnen zich met hem identificeren, maar hij is minder een karakter dan enkele van zijn illustere voorgangers.

"Vettel mist een beetje charisma, anders zou hij al tot de absolute elite behoren. Mannen als James Hunt, Jochen Rindt, Niki Lauda en Ayrton Senna waren echte persoonlijkheden. Zo bestaan ze niet meer omdat de teambazen de coureurs te veel in bescherming nemen en de FIA ze muilkorft. Rijders mogen hun emoties niet meer tonen."

Google lanceert Alternate Reality-game

Google heeft vandaag een nieuwe game uitgebracht. Het gaat om de Alternate Reality-game Ingress. De game werd al stilletjes aangekondigd door middel van vage video's en een handjevol hints op een website. Ingress moet de grenzen tussen fantasie en realiteit een stukje vervagen.

In Ingress krijg je punten als je naar bepaalde plaatsen loopt met je smartphone. Op deze locaties zitten geheime artifacts verstopt. Dit kunnen standbeelden, straathoeken of het huis van je tante zijn. Er gaan geruchten dat Google dit gebruikt om haar wandelroutes te verbeteren, maar Google zelf ontkent dit.

De game is voorlopig alleen beschikbaar voor Android. Een iOS-versie moet er nog aankomen binnenkort. Bekijk de website van de AR-game hier.

20 jaar cel geëist voor moord Danny Gubbels

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twintig jaar cel geëist tegen drie verdachten van de moord op Danny Gubbels, meldt een woordvoerder van het OM. De 12-jarige jongen kwam in juli 2010 om door een schietpartij op een woonwagenkamp in Breda. De drie worden vervolgd voor moord in vereniging en poging tot moord in vereniging.

Een getuige verklaarde dat op 14 juli 2010 rond 23.00 uur een busje aankwam op het kamp. Zeker zes in het zwart geklede mensen stapten uit. Met automatische wapens doorzeefden ze de woning. De 12-jarige Danny werd in zijn buik geraakt en overleed later in een ziekenhuis. Zijn moeder raakte gewond, wat door justitie als een moordpoging wordt gezien. De vader van Danny lag te slapen op de bovenverdieping en overleefde de aanslag ook.

De achtergrond van de schietpartij is onduidelijk. Mogelijk gaat het om een wraakactie voor een partij gestolen cocaïne.

De zaak is een zaak van het OM in Breda, maar wordt behandeld in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam. De uitspraak volgt naar verwachting pas op 1 maart.

Docu over Kurt Cobain in de maak

Er wordt een documentairefilm gemaakt over het leven van wijlen Kurt Cobain. Dit heeft Courtney Love, vrouw van de in 1994 overleden Nirvana-zanger tegenover The Guardian bevestigd. De regie is in handen van Brett Morgan, die ook verantwoordelijk was voor de Stones’ documentaire Crossfire Hurricane.

Beiden zeggen in The Guardian dat ze al geruime tijd nadenken over het maken van een dergelijke documentaire. Het plan is om in 2014 te starten met enkele opnamen. Het zou een zoenaamd ‘derde persoon autobiografie’ moeten worden. In de film zal veel materiaal gebruikt worden van Cobain zelf, die video-opnames van zichzelf heeft gemaakt.

In 2005 kwam het leven van Kurt Cobain al aan bod in de rolprent Last Days  van de hand van  Gus van Sant. De aan heroïne verslaafde zanger werd 8 april 1994 dood aangetroffen in zijn huis in Seattle. Volgens het autopsierapport was zijn dood het gevolg van een ‘zelf-toegediende geweerwond aan het hoofd’. Anderen bewerend weer dat Cobain om het leven werd gebracht.

Anale gangbang Susan Boyle populair

Denk je alles te hebben gehad, komt er nu een leuk nieuwtje over Susan Boyle. Een anale gangbang met de Schotse schoonheid blijkt momenteel trending topic op Twitter. #susanalbumparty gaat als een razend vuurtje over het sociale medium.

Weloplettende, rukkende FOK!kers hebben inmiddels in de gaten dat de hashtag niet echt handig is gekozen. Terwijl de platenmaatschappij van de zangerers 'Susan album party' heeft bedoeld, lezen velen de tag als 'Su's anal bum party'.

Nicole Richie heeft inmiddels van zich laten horen. 'LMFAO OH MY GOD', twittert ze. Een andere twitteraar vraagt zich of er regels zijn opgesteld omtrent het gebruik van condooms. Een ander laat echter weten een geil onderonsje met de 51-jarige gezellige dikzak niet op prijs te stellen.

Graag voor het zingen de kerk uit...

Benítez tot einde seizoen naar Chelsea

Rafael Benítez zwaait tot het einde van het seizoen de scepter over de selectie van Chelsea. Dit meldt The Daily Mail op zijn website. De Spanjaard volgt daarmee Roberto di Matteo op, die eerder vandaag vanwege tegenvallende resultaten werd ontslagen.

De keuze is in elk geval opmerkelijk te noemen, aangezien Benítez bij lang niet alle fans van The Blues even populair is. Dit heeft te maken met zijn verleden bij Liverpool, waar hij tussen 2004 en 2010 de functie van hoofdcoach vervulde. Na zijn verleden bij The Reds was hij nog enkele maanden werkzaam voor Internazionale.

In een verklaring van Chelsea stond onder meer: "De eigenaar en Raad van Bestuur zijn van mening dat met de komst van Rafael Benítez veel ervaring op het hoogste niveau wordt binnengehaald. Hij moet ervoor gaan zorgen dat de gestelde doelstellingen alsnog behaald worden."

Daarnaast gaan er ook al geruchten over de definitieve opvolger van Di Matteo. Eerder vandaag werd de voormalig trainer van FC Barcelona, Pep Guardiola, genoemd. Hij werd in Engeland gezien en had zeer waarschijlijk een onderhoud met een delegatie van Chelsea. Op dit moment geniet de Spanjaard nog van een welverdiende sabbatical in New York.

Eerste teaser The Smurfs 2

September dit jaar dook er al een poster op van Sony Pictures' sequel op The Smufs. Hieronder kun je de eerste teaser van de opvolger vinden waarin de bekende blauwe bacillende Smurfin trachten te bevrijden uit de handen van de kwade Gargamel.

In de sequel fabriceert tovenaar Gargamel enkele Smurf-achtige wezens (Naughties), om op deze manier aan de gewenste Smurfen-bestanddelen te komen. Maar helaas komt de tovenaar erachter dat alleen een echte Smurf hem dit kan geven. Alleen de Smurfin kent een spreuk waarmee de Naughties in echte Smurfen kunnen worden omgetoverd. Gargamel besluit dus om haar te onvoeren en brengt haar naar Parijs, de stad van de liefde en waar hij bekend staat als de machtigste tovenaar ooit. De Smurfen keren vervolgens ook terug naar 'onze wereld' en roepen wederom de hulp in van hun menselijke vrienden Patrick en Grace Winslow, om Smurfin te bevrijden uit de klauwen van Cargamel.

The Smurfs 2 van regisseur komt in Nederland uit op 31 juli 2013.

Turkse jongen krijgt nieuwe naam om discriminatie

Een jongen met een Turkse voornaam heeft een nieuwe naam gekregen vanwege pesterijen. De rechtbank in Maastricht heeft ingestemd met de door de ouders van de jongen verzochte naamswijziging.

De in 1995 geboren jongen, die in het laatste jaar van de havo zit, heeft een vader met de Nederlandse en Turkse en een moeder met alleen de Nederlandse nationaliteit. Het kind zelf heeft zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit. Hij zou echter een Nederlands uiterlijk hebben.

De ouders gaven de jongen bij zijn geboorte de Turkse naam, vanwege de achtergrond van zijn vader. Voor de rechter gaven zij aan Nederland de laatste jaren te hebben zien veranderen van een 'zeer tolerant land, waar zij erg trots op waren, in een racistisch en intolerant land'. Als zij dat van tevoren hadden geweten, dan hadden de ouders de jongen wel een andere naam gegeven.

Op de basisschool zou de jongen zijn uitgemaakt voor 'vieze Turk'. Nog steeds zou de jongen, die het syndroom van Asperger heeft, te vaak vervelende opmerkingen krijgen over zijn naam. Ook zou hij het gevoel hebben te worden benadeeld door zijn naam.

Waar hij zich naar eigen zeggen het meest zorgen over maakt is dat hij als hij de havo en een vervolgstudie heeft afgemaakt, hij benadeeld wordt bij het solliciteren, liet de havist de rechtbank weten. Omdat de jongen dit jaar zijn diploma krijgt, zou het voor hem heel belangrijk zijn als zijn nieuwe naam daar op zou staan.

De rechtbank oordeelt dat hoewel het binnen een multiculturele samenleving als de Nederlandse het niet uit zou moeten maken welke naam iemand heeft. De jongen ervaart echter zo veel last en ongemak van zijn voornaam dat volgens de rechter sprake is van een 'voldoende zwaarwichtig' belang om tot naamswijziging over te gaan.

Martin Gaus vindt orgasme vet belangrijk

Martin Gaus beweert dat het leven maar om één ding draait: het orgasme. Volgens de presentator doet een mens dingen alleen om te kunnen imponeren. "Dus je bent altijd op weg naar een orgasme", zegt Gaus voor de camera van Novum Nieuws. "Dat is namelijk de jackpot."

De 67-jarige Gaus is opgelucht dat er aan zijn libido niets mankeert. "Een hele troostrijke gedachte: het kan heel lang doorgaan", aldus de dierenvriend. "Mijn testosteron is nog goed. Ik ben nog blij."

UEFA opent onderzoek naar onsportieve Adriano

Het controversiële doelpunt van Luiz Adriano dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen FC Nordsjælland blijft mogelijk niet zonder gevolgen. De Braziliaan van Shakhtar Donetsk is door de UEFA aangeklaagd voor onsportief gedrag. Als hij schuldig wordt bevonden, hangt hem mogelijk een schorsing boven het hoofd.

Adriano zorgde voor veel ophef door na een scheidsrechtersbal niet de ongeschreven code in acht te nemen. In plaats van de bal terug te bezorgen aan Nordsjælland maakte de spits misbruik van de situatie door tot ieders verbazing de beduusde Deense doelman te passeren en de 1-1 binnen te schuiven.

Shakhtar won de wedstrijd tegen Nordsjaelland uiteindelijk met 5-2. In het afsluitende duel tegen Juventus staat voor de Oekraïners alleen de groepswinst nog op het spel.

De tuchtcommissie van de UEFA buigt zich volgende week donderdag over de zaak. Bewezen moet worden dat Adriano de sport in diskrediet heeft gebracht door het 'schenden van de fatsoensnormen in het voetbal'. Zelf liet de Braziliaan woensdag weten geen spijt te hebben van zijn actie.

Ramos noemt PSV licht favoriet

PSV speelt morgenavond in het kader van de groepsfase van de Europa League voor de tweede maal tegen FC Djnepr Dnjepropetrovsk. Het eerste duel ging met 2-0 verloren, maar de trainer van de Oekraïners, Juande Ramos, noemde de Eindhovenaren toch licht favoriet.

Ramos is bij winst in elk geval zeker van de volgende ronde, maar de trainer durft niet te ver vooruit te kijken en was met name lovend over PSV. "PSV heeft een brede selectie, ook zonder die afwezige spelers staat er nog een sterk elftal. Het wordt zeker geen makkelijke wedstrijd. PSV heeft het thuisvoordeel en is denk ik licht favoriet. We hebben veel respect voor PSV. Ze zijn ook niet voor niets koploper in de Eredivisie."

De andere wedstrijd in de groep van FC Djnepr Dnjepropetrovsk en PSV gaat tussen AIK Solna en Napoli. De Italianen zetten met een zege in Zweden een grote stap naar de volgende ronde, maar zijn bij een zege van PSV nog niet veilig.

Drie twijfelgevallen bij FC Groningen

FC Groningen speelt komend weekend tegen RKC Waalwijk, maar kent een moeizame aanloop naar dit duel. Trainer Robert Maaskant heeft namelijk drie spelers binnen de selectie, waar nog een vraagteken achter de naam staat.

Zo is Virgil van Dijk al twee dagen niet op het trainingsveld te zien, vanwege een griep. Daarnaast heeft Tom Hiariej last van zijn hamstring en hervat Jonas Ivens pas morgen een gedeelte van de groepstraining.

Vrijdagmiddag zal duidelijk worden welke spelers het duel tegen RKC Waalwijk moeten missen.

Hanzelijn meteen al doelwit koperdieven

Koperdieven hebben afgelopen weekend toegeslagen bij de nieuwe Hanzelijn. De dieven stalen ongeveer 350 meter koperdraad bij de nieuwe treinverbinding tussen Zwolle en Lelystad, die sinds vorige maand gereed is voor gebruik. De politie pakte woensdag vier verdachten op voor de diefstal en heling van het koper.

Het koperdraad werd weggehaald tussen Lelystad en Dronten. Spoorbeheerder Prorail deed maandag aangifte van de diefstal. Het daaropvolgende onderzoek leidde naar drie mannen van 28, 36 en 40 jaar en een 30-jarige vrouw in een woning in Lelystad. De vier komen allemaal ook uit Lelystad.

In de woning is een grote hoeveelheid koperdraad en gereedschappen in beslag genomen. Een gedeelte van het draad was al gestript om een eventueel onderzoek naar de herkomst van de draden te bemoeilijken, laat de politie weten.

Koperdiefstal kan niet alleen leiden tot vertragingen en ongevallen op het spoor, maar kan ook elektrocutiegevaar opleveren voor mensen die op de baan werken, aldus de politie.

De laatste stukken van het spoor voor de Hanzelijn werden half oktober aan elkaar gelast op station Zwolle. De lijn wordt op 9 december in gebruik genomen als de nieuwe dienstregeling in werking treedt. Drie dagen eerder wordt de lijn officieel geopend door koningin Beatrix. Het staatshoofd rijdt dan met de koninklijke trein over het spoortraject.

Langstudeerboete kostte 12,3 miljoen euro

Het invoeren en kort daarop weer schrappen van de langstudeerboete heeft de overheid ruim 12,3 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft verstrekt aan de NOS.

De langstudeerboete werd in september ingevoerd. Studenten die langer dan een jaar extra over hun studie deden moesten drieduizend euro extra collegegeld betalen. Een maand later schrapten VVD en PvdA de maatregel alweer.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft veel kosten gemaakt bij de voorbereiding, de invoering en het vervolgens weer schrappen van de boete. Zo heeft DUO veel tijd moeten steken in het afhandelen van bezwaarprocedures en het voorlichten van studenten.

Uit documenten van het ministerie van OCW blijkt dat de medewerkers van DUO volgend jaar, als de zaak compleet is afgewikkeld, zo'n 23.000 manuren hebben besteed aan de boete. Een uur komt overeen met honderd euro, waardoor de totale kosten op 2,3 miljoen uitkomen.

Hogescholen en universiteiten hebben daarnaast tien miljoen euro gekregen als tegemoetkoming voor onder meer het aanpassen van hun administratiesystemen. De onderwijsinstellingen innen het collegegeld en moesten ook de langstudeerboete innen.


Langstudeerboete kostte 12,3 miljoen euro (Foto: Novum)

Acteerdebuut Lady Gaga op de tocht

Het acteerdebuut van Lady Gaga staat op losse schroeven. De regisseur van de film Machete Kills, waarin de popster een bijrol heeft, is aangeklaagd door een productiebedrijf voor de rechten van zijn actiefilm. De rechtszaak zou de verschijning van de film kunnen tegenhouden, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Overnight Productions was verantwoordelijk voor de actiefilm Machete uit 2010. Regisseur Robert Rodriguez tekende in april een overeenkomst voor de rechten van zijn vervolgfilm, maar volgens Overnight heeft de Amerikaan zich niet aan de regels gehouden. De productiemaatschappij van Rodriguez zou een aantal belastingpapieren niet hebben laten zien.

De producenten eisen een schadevergoeding van twee miljoen dollar. Als Overnight de zaak wint, kan de regisseur de rechten op zijn film kwijtraken. Rodriguez wil een trilogie maken. Machete Kills zou in het voorjaar moeten uitkomen, maar de vraag is of dat nog doorgaat.

Machete Kills heeft wederom Danny Trejo in de titelrol. Ook Jessica Alba en Michelle Rodriguez keren terug voor de film. Lady Gaga speelt de blonde seksbom Lady Chameleon. Mel Gibson en Antonio Banderas hebben nieuwe rollen. Charlie Sheen speelt de president van de Verenigde Staten. In de film wordt Machete door de Amerikaanse regering ingezet om een drugsbende op te rollen.


Acteerdebuut Lady Gaga op de tocht (Foto: Novum)

Tineke de Nooij woedend op Gordon en Gordon op Tineke de Nooij

Tineke de Nooij kan Gordon niet meer luchten of zien. Gordon heeft na achttien jaar zijn woning in Kaapstad te koop gezet omdat hij zich niet langer veilig voelt in de Zuid-Afrikaanse stad. Gordons negatieve uitlatingen over het land schoten bij voormalige goede vriendin De Nooij in het verkeerde keelgat.

"Hij is niet goed bij zijn hoofd", tiert De Nooij in RTL Boulevard, die zelf ook regelmatig in Zuid-Afrika te vinden is. Ze noemt Gordon, die over rellen tussen de zwarte bevolking en blanke boeren zou hebben geklaagd, een 'over het paard getilde zanger'. "Ik word hier zo boos over."

Volgens de 71-jarige De Nooij 'zeurt' Gordon en ze is bang dat mensen om zijn uitlatingen niet meer naar het land afreizen. "Gordon is de wereld niet."

De presentatrice vertelt dat Gordon op zijn beurt weer kwaad is op haar. "Hij is heel erg boos op me", aldus De Nooij. "Ik heb gevraagd of hij wel goed bij zijn hoofd was. Over korte lontjes gesproken."

Xbox TV vermoedelijk in 2013

Volgens verscheidene bronnen wordt er op dit moment een low-cost alternatief ontwikkeld op Xbox 720. Bij dit alternatief wordt er bij het ontwerpen voornamelijk gedacht aan de core-entertainment-services.

Xbox TV, zoals deze nu benoemd is, zal de vormfactor van een set-top box hebben en zal in 2013 verschijnen als een goedkoop alternatief voor de next-generation Xbox-console. Vermoedelijk zal  Xbox TV draaien op de core-componenten van Windows 8. Dit apparaat zal in plaats van volledige Xbox-titels de casual games ondersteunen. Er wordt ook gepraat over het verwerken in een gelicenseerde Xbox-televisie.

Teeven onderzoekt verruiming asielbeleid

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat de regeling bekijken op grond waarvan asielzoekers die terug moeten, maar niet kunnen, in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer over de tentenkampen van illegalen in Amsterdam en Den Haag.

Volgens PvdA-Kamerlid Khadija Arib is het nu bijna onmogelijk om in aanmerking te komen voor een zogeheten buitenschuldverklaring, waarmee uitgeprocedeerde asielzoekers toch in Nederland mogen blijven omdat terugkeer niet mogelijk is. "Daar moet naar gekeken worden", stelde Arib.

Teeven zegde dat toe. Hij meldt de Tweede Kamer over enkele weken waartoe dat heeft geleid. Teeven tekende er alvast bij aan dat het buitenschuldcriterium alleen toepasbaar is als asielzoekers aantoonbaar hebben meegewerkt aan hun terugkeer. Voor de bewoners van de tentenkampen is dat niet het geval, zei hij.

Teeven wees erop dat de asielzoekers in de tentenkampen weigeren te vertellen wie zij zijn. Een uitnodiging van de Dienst Terugkeer en Vertrek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst om de mogelijkheden van terugkeer te bespreken, is door geen van de ongeveer 88 asielzoekers in het kamp in Osdorp aangenomen.

Als de asielzoekers in de tentenkampen willen meewerken, kunnen ze ook opvang krijgen. "Maar als die bereidheid er niet is, wordt het buitengewoon ingewikkeld", zei Teeven. Hij voegde er wel aan toe dat er de komende winter geen mensen in de vrieskou op straat worden gezet.

Teeven herhaalde verder dat gemeenten geen opvang mogen geven aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Toch kan hij ermee leven dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de asielzoekers uit het kamp in Osdorp dertig dagen onderdak heeft aangeboden. "Als hij dat nodig vindt voor de rust en veiligheid in zijn stad, is dat een verantwoordelijkheid die hij heeft."


Teeven onderzoekt verruiming asielbeleid (Foto: Novum)

Montpellier vreest oude bekende Giroud

Het Champions League-duel tussen Arsenal en Montpellier is voor 'Gunner' Olivier Giroud speciaal. De Fransman speelde tot afgelopen zomer voor de Franse kampioen.

Giroud had vorig seizoen een grote bijdrage aan de landstitel van Montpellier. De spits scoorde 21 keer voor de ploeg van René Girard. Daarmee verdiende de aanvaller een transfer naar Arsenal. Aanvankelijk leek Giroud veel moeite te hebben om te wennen. In de afgelopen weken lijkt de Frans international toch in vorm te komen. Girard is waakzaam voor zijn voormalige pupil.

"We kennen Olivier natuurlijk goed", zei de coach van de Franse kampioen op een persconferentie. "Hij is een echte goalgetter. Hij houdt ervan om veel te scoren. Tot ons ongenoegen, lijkt hij zijn oude vorm te hebben gevonden. Olivier begint weer te scoren", aldus de trainer.

"We hebben wel een tactiek bedacht om hem af te stoppen", onthult Girard. In de heenwedstrijd kon Giroud niet tot scoren komen tegen zijn oude ploeg. "Het was volgens mij een emotionele wedstrijd voor hem. Dat maakte het niet eenvoudig voor hem om te scoren. Ik denk dat hij nu wil aantonen dat hij niet voor niets bij Arsenal zit."

Album One Direction op nummer 1 in 32 landen

One Direction heeft in 32 landen de nummer 1-positie veroverd. De nieuwe plaat Take Me Home gaat naast Nederland ook in landen als Canada, Australië, Peru en België aan kop. Dat meldt het bureau dat de promotie van de band in Nederland verzorgt woensdag.

Ook in landen als de Verenigde Staten, Thailand, Nieuw-Zeeland en Japan staat One Direction op nummer 1. De Britse boyband verkocht in totaal meer dan vijftien miljoen platen.

One Direction, met onder anderen Harry Styles en Niall Horan, start in de lente met een wereldtournee. Op 3 mei staat de groep in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Mysterieuze ontsteking houdt Feuz van piste

De Zwitserse skiër Beat Feuz komt dit seizoen niet meer in actie. Dat heeft de Zwitserse skibond woensdag bekendgemaakt. De nummer twee van de algemene wereldbeker van vorig jaar kampt met een nog onverklaarde ontsteking in zijn linkerknie. De 25-jarige Zwitser liep de ontsteking twee weken geleden op voor de openingswedstrijd in het Oostenrijkse Sölden.

Feuz kreeg voor de wedstrijd last van het gewricht en werd met spoed naar het ziekenhuis in Bern overgebracht. Sindsdien werd geprobeerd de oorzaak van de ontsteking te achterhalen. In het weekeinde verslechterde de situatie en werd de skiër weer opgenomen in Bern, waar hij momenteel wordt onderzocht door een team van specialisten.

De Zwitser was vorig seizoen goed voor vier wereldbekeroverwinningen en was tot het einde met de Oostenrijker Marcel Hirscher in een strijd verwikkeld om de eindzege in de wereldbeker algemeen. Hij werd daarnaast tweede in de eindstand van de wereldbeker afdaling en derde in het Super-G-klassement.

[Upd] Deel asielzoekers Amsterdam in hongerstaking

Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam is in hongerstaking gegaan. Dat laten de bewoners van het kamp aan de Notweg weten op hun website. Ze eisen een oplossing van de overheid.

"Het enige dat de overheid ons biedt, is ons wegstoppen in een asielzoekerscentrum voor een maand om ons vervolgens op weer op straat te gooien als we niet meewerken aan uitzetting", aldus de asielzoekers. Onacceptabel, vinden ze. "Ons leven is in gevaar in onze eigen landen."

De asielzoekers zeggen dat de meerderheid meedoet aan de hongerstaking. "In hongerstaking gaan in de winter, in een tentenkamp, met al veel mensen ziek, is levensgevaarlijk. We hopen dat de regering eindelijk onze wanhoop begrijpt en onze roep om hulp."

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) wil het tentenkamp weg hebben, anders gaat de gemeente over tot ontruiming. Hij wil het eigenlijk zover niet laten komen en regelde opvang bij andere gemeenten, hoewel dit maar een tijdelijke oplossing is.

Het aanbod van Van der Laan houdt in dat de 88 aanwezige asielzoekers in het kamp gedurende dertig dagen 'bed, bad en brood' krijgen in een dak- en thuislozenopvang. De asielzoekers hebben nog niet op dit voorstel gereageerd.

Update 18.14 uur
Woensdagmiddag is door het vluchtelingensteunpunt ASKV soep uitgedeeld, schrijft Het Parool. Die werd gretig naar binnen werd gelepeld door de voornamelijk Afrikaanse aanwezigen in het kamp. Ook de hongerstakende Ali uit Somalië zat met een dampende kom. "Soep is geen eten", tekende de verslaggever op uit zijn mond. Volgens een andere Somaliër, Robert, zijn er wel 'echte' hongerstakers, maar hij kon niet zeggen waar die waren. Over de hongerstaking had men het verder niet meer, wel riepen de aanwezigen symphatisanten op om donderdag naar de rechtbank te komen, waar het bezwaar tegen de ontruiming van het kamp wordt behandeld.

'Schud je kont en word geestelijk gezond'

Zweedse vrouwen staan erom bekend bijzonder aantrekkelijk te zijn. Het mag dan ook geen wonder heten dat onderzoekers van de Örebro Universiteit besloten om de bevallige deernes het onderwerp van een onderzoek te maken. Om de zaak nog wat op te leuken, besloten ze zelfs dansende dames te onderzoeken.

Maar is er nou nog iets nuttigs voortgekomen uit dit ongetwijfeld met veel plezier uitgevoerde onderzoek? Jazeker! De onderzoekers deden namelijk een belangrijk ontdekking voor alle mensen die hun 'dick' niet in 'crazy' willen stoppen. Dansende dames blijken namelijk geestelijk een stuk gezonder dan hun inerte tegenhangers.

Het onderzoek wijst uit dat naast verminderde depressie, angst, vermoeidheid en pijn in hoofd en ledematen, de swingende chickies ook meer zelfvertrouwen krijgen en beter de dagelijkse problemen het hoofd kunnen bieden.

Punt is wel dat iedere vrijdag een kwartiertje met je zatte kop op de dansvloer staan niet voldoende is: de moshende mokkels volgden twee maal per week tezamen dansles. Wel rapporteerden ze dat de gevolgen zo'n vier tot acht maanden na het onderzoek voortduurden.

Dus, FOK!-bro's, de volgende keer dat je in da club bent en je wilt een chimeid hosselen, kies er dan een die eruit ziet alsof ze weet wat ze doet. Dan is de kans dat je de volgende morgen drama hebt een stuk kleiner.

Luiz Adriano blij met al zijn doelpunten

Luiz Adriano is blij met alle doelpunten die hij gisteravond scoorde tegen het Deense FC Nordsjaelland. De spits van Shakhtar Donetsk scoorde in Kopenhagen wel een erg dubieuze goal.

Toen Shakhtar-speler Willian de bal uit sportiviteit terug wilde geven aan de tegenstander en de bal blindelings richting de Deense verdediging speelde , zag Adriano zijn kans schoon. Nog vóór een speler van Nordsjaelland in kon grijpen prikte de Braziliaan de bal in het doel, tot ontsteltenis van alle Denen.

Daarna weigerde het Oekraïens-Braziliaanse team om de Denen een doelpunt terug te laten maken. Luiz Adriano heeft geen spijt van zijn beslissing. "Ik ben zeer blij, want we hebben gewonnen," aldus de spits tegenover de Deense krant Ekstra Bladet. "Ik ben zeer blij met mijn drie doelputen, óók met mijn eerste."

Tachtigduizend meldingen van internetoplichting

Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) zijn in de eerste twee jaar sinds de oprichting 81.000 meldingen binnengekomen. Daarvan waren 36 duizend bruikbaar, laat het meldpunt woensdag weten. De politie is 320 onderzoeken gestart naar aanleiding van de meldingen.

Het meldpunt, een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en Marktplaats, werd in oktober 2010 in gebruik genomen. In het eerste jaar kwamen er dertigduizend meldingen binnen van oplichting door webshops of verkopers op online veilingsites zoals Marktplaats.

Op mijnpolitie.nl werd in twee jaar tijd 3,5 miljoen keer door consumenten gecontroleerd of de verkopende partij bekend is bij de politie. In 170.000 gevallen volgde daarop het advies om niet in zee te gaan met de verkoper.

Woensdagochtend werd in Brussel een 33-jarige man uit Middelburg aangehouden. Hij wordt ervan verdacht honderden mensen te hebben opgelicht. Zij dachten telefoons of concertkaartjes bij hem te kopen, maar na betaling leverde hij de goederen niet. Het LMIO noemt de arrestatie van de man illustratief voor de resultaten en de werkwijze van het meldpunt.

Kabinet studeert op Turks Patriot-verzoek

Het kabinet 'onderzoekt de wenselijkheid en mogelijkheid' van het sturen van Patriots naar Turkije. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) woensdag per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Turkije heeft de NAVO woensdag formeel om Patriots gevraagd. Nederland, Duitsland en de VS zijn de enige NAVO-landen die ze hebben. Turkije wil de luchtafweerraketten inzetten langs de grens met Syrië voor defensieve doeleinden, en niet om een no-flyzone in te stellen boven Syrië.

"Turkije heeft vandaag een verzoek om bijstand ingediend bij de NAVO. Het gaat om de inzet van Patriot-systemen voor het beschermen van de bevolking en het grondgebied van Turkije. Nederland is een van de lidstaten die over Patriot-systemen beschikken", schrijven Timmermans en Hennis-Plasschaert aan de Kamer. "De regering onderzoekt de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage."

De Tweede Kamer wordt op korte termijn verder geïnformeerd. Het ziet ernaar uit dat een meerderheid het kabinet zal steunen als het besluit om Patriots naar Turkije te sturen, bleek woensdagochtend al tijdens een debat. Alleen de PVV is ronduit tegen. Die partij vindt dat Turkije niet in de NAVO thuishoort, omdat de bevolking bijna geheel islamitisch is.

De NAVO heeft in 1991 en 2003, tijdens de Golfoorlog en de Irakoorlog, ook al luchtafweergeschut op Turks grondgebied geplaatst. Die raketten - ook Nederland leverde een aantal - werden nooit gebruikt.

Spaanse OM wil 8 miljoen borg voor schoonzoon koning

Het Spaanse openbaar ministerie wil dat de borgsom voor de schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos en zijn zakenpartner wordt vastgesteld op 8,2 miljoen euro. Iñaki Urdangarin en zijn kompaan worden verdacht van corruptie.

De rechtbank in Palma liet woensdag weten het verzoek van het OM te zullen bestuderen.

Urdangarin is niet aangeklaagd, maar wel verdachte in een zaak waarin hij en zijn zakenpartner zo'n vijf miljoen euro aan overheidsgeld zouden hebben verduisterd dat hun non-profitorganisatie had gekregen.

Urdangarin gaat vermoedelijk niet naar de gevangenis, omdat er beslag kan worden gelegd op zijn eigendommen. Hij is getrouwd met prinses Cristina, de tweede dochter van de koning.


Spaanse OM wil 8 miljoen borg voor schoonzoon koning (Foto: Novum)

Drogba wil Shanghai tijdelijk verlaten

Didier Drogba hoopt toestemming te krijgen Shanghai Shenhua zo snel mogelijk op huurbasis te verlaten. De 34-jarige spits wil bij een andere club wedstrijdritme opdoen nu het seizoen in China erop zit. Omdat de transfermarkt is gesloten, heeft hij toestemming nodig van de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft het verzoek nog in beraad.

Drogba wil door elders aan de slag te gaan in topvorm verschijnen op de Afrika Cup, die 19 januari begint in Zuid-Afrika. Of de aanvoerder van Ivoorkust veel kans maakt valt nog te betwijfelen. Eerder werd voor David Beckham, Thierry Henry en Landon Donovan geen uitzondering gemaakt.

Als de FIFA niet instemt met het verzoek, moet Drogba tot 1 januari geduld hebben voor hij in actie kan komen voor een andere club. De sterke spits vertrok afgelopen zomer naar Shanghai, nadat hij met Chelsea de Champions League had gewonnen. Zijn contract in China loopt tot de zomer van 2014.


Drogba wil Shanghai tijdelijk verlaten (Foto: Novum)

Fraude met veiligheidscertificaten kermisattracties

Een instituut dat onder meer kermisattracties en speeltoestellen keurt heeft vermoedelijk valse certificaten afgegeven. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die een onderzoek naar de fraude heeft ingesteld en de keuringsinstantie woensdag heeft doorzocht.

Een kermisattractie of speeltoestel moet voor ingebruikname gekeurd en gecertificeerd zijn. Een erkende keuringsinstantie moet onder andere technische en veiligheidsaspecten onder de loep nemen. Een belangrijke voorwaarde is dat een onafhankelijke deskundige binnen die instantie besluit of aan de gestelde eisen is voldaan.

In dit geval zijn vermoedelijk enkele maanden goedkeuringscertificaten afgegeven, zonder dat de interne onafhankelijke expert is ingeschakeld. Overigens zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat onveilige situaties kunnen ontstaan als gevolg van de vermoedelijk valse certificaten, maar nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA heeft de betreffende keuringsinstantie woensdag doorzocht op bedrijfsadministratie van keuringen en certificeringen.

Force India gaat investeren in nieuwe technologie

Het Formule 1-team Force India gaat 62 miljoen euro in nieuwe technologie investeren. De raad van bestuur van de renstal uit Silverstone heeft besloten dat de kapitaalinjectie nodig is om een sprong voorwaarts te maken.

Force India staat met de race in Brazilië voor de boeg zevende in het constructeurskampioenschap met 99 punten. De renstal pakt hiermee meer punten dan ooit, maar directe concurrenten Sauber en Williams hebben een streepje voor. Zo wist Williams dit jaar met Pastor Maldonado in Spanje een race te winnen en pakte Sauber meermalen een podiumplaats, iets waar Force India niet aan kan tippen. De vierde plaatsen voor Paul di Resta in Singapore en voor Nico Hülkenberg in België waren de hoogste posities.

Teambaas Vijay Mallya is trots op zijn renstal. "Terugkijkend op het seizoen hebben we alle reden om trots te zijn. We scoorden meer punten dan ik alle voorafgaande seizoenen en ieder jaar zijn we omhoog gegaan. We hebben geen babystapjes gemaakt, maar behoorlijk significante sprongen. Gegeven de middelen die we hebben, welke vaak nog uit de Jordan-tijd stammen, hebben we het extreem goed gedaan."

Nu is het tijd voor een nieuwe stap. "We hebben na de Grand Prix van Abu Dhabi in India een vergadering met de raad van bestuur gehad, waar we besloten hebben om vijftig miljoen pond (62 miljoen euro, red.) te gaan investeren in het team. We gaan fors in nieuwe technologieën investeren en we willen ons ontwerpteam meer middelen ter beschikking stellen om zo te proberen verder naar voren op de grid te geraken."

Seksueel misbruik kinderen komt veel voor in Engeland

Seksueel misbuik van kinderen komt op grote schaal voor in Engeland. Dat staat in een tussentijds onderzoeksrapport van een overheidscommissie, dat woensdag verscheen. In de onderzochte periode van veertien maanden werden meer dan 2400 kinderen misbruikt. Ongeveer 16.500 kinderen lopen volgens de commissie, OCC, een groot risico om seksueel geëxploiteerd te worden. Het betreft het grootste onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen dat ooit in Engeland is verricht. De OCC dringt aan op snelle maatregelen om kwetsbare kinderen beter te beschermen.

De Engelse Kindercommissaris Maggie Atkinson zei dat het rapport iedereen wakker zou moeten schudden. "Ieder van ons is het alle slachtoffers schuldig om op te letten, te luisteren en in actie te komen om een eind te maken aan de seksuele exploitatie van kinderen", zei ze.

Het rapport volgt op een reeks verhalen over bendes die getroebleerde minderjarige meisjes in de val lokken door hen zogenaamd het hof te maken. Daarnaast speelt momenteel de zaak van de eind vorig jaar overleden televisiepresentator Jimmy Savile, die zich tientallen jaren aan jonge meisjes zou hebben vergrepen. Deze zaak is extra schokkend, omdat velen van het gedrag van Savile geweten blijken te hebben, maar er nooit is ingegrepen.

De commissie heeft vastgesteld dat het misbruik veel omvangrijker is dan werd gedacht en dat veel slachtoffers verstoken zijn gebleven van professionele hulp en geen aangifte hebben gedaan. Het rapport is gebaseerd op gegevens van de politie, bureaus voor jeugdzorg en instellingen voor eerstelijnsgezondheidszorg. De commissie concludeert dat seksueel misbruik van kinderen door tal van oorzaken, waaronder gebrekkige registratie, in de meeste gevallen niet aan het licht komt. In het rapport wordt ook opgemerkt dat het misdrijf 'seksueel misbruik van kinderen' niet in de wet is opgenomen, wat de opsporing bemoeilijkt.

PSV zonder Van Bommel en Strootman tegen Dnjepr

PSV mist donderdag in het Europa Leagueduel tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk Mark van Bommel en Kevin Strootman. Dat meldt de koploper van de Eredivisie woensdag. De twee middenvelders kampen met lichamelijke klachten. Luciano Narsingh en Jetro Willems worden in Eindhoven eveneens wegens lichte blessures aan de kant gehouden.

Met het oog op de topper van zondag tegen nummer drie Vitesse neemt coach Dick Advocaat geen risico met zijn belangrijke spelers. Van Bommel miste eerder dit seizoen al een aantal wedstrijden vanwege een knieblessure. Coach Dick Advocaat benadrukte op een persconferentie dat de vier niet fit genoeg zijn om aan de aftrap te verschijnen.

Dat PSV in Europa niet met het vaste basiselftal aantreedt kwam de club de afgelopen tijd op kritiek te sttan. "Ik snap dat niet zo", zegt Advocaat. "Als we morgen tegen Vitesse voor de competitie hadden gespeeld, had ik ze ook niet opgesteld. Ik vind het commentaar van andere trainers en bestuurders dan ook een beetje misplaatst."

De ploeg heeft overwintering in Europa niet meer in eigen hand. De Eindhovenaren zijn afhankelijk van resultaten van de andere ploegen. PSV staat onderaan in groep F met vier punten, evenveel als AIK Solna uit Zweden. Koploper Dnjepr uit de Oekraïne heeft er negen en nummer twee Napoli zes punten.

Far Cry 3 toont multiplayeractie

Als je aan Far Cry 3 denkt, is de multiplayer waarschijnlijk niet het eerste wat je te binnen schiet. Het gros van de aandacht gaat vanzelfsprekend naar de verhaallijn, wat tot nu toe het sterkste punt uit de franchise bleek. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het online gedeelte ook slecht zal zijn.

Ubisoft wil dus eens laten zien wat Far Cry 3 nog meer te bieden heeft dan enkel de avonturen van Jason Brody, en doet dit in de vorm van een trailer.

Far Cry 3 verschijnt op 29 november voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Extra politie bij scholen Utrecht om 'kinderlokker'

De politie houdt extra toezicht bij scholen in de Utrechtse wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern in verband met een mogelijke kinderlokker. Deze week maakten twee kinderen in die wijken er melding van te zijn aangesproken door een onbekende man, vorige week gebeurde hetzelfde bij drie andere kinderen, meldt een woordvoerder van de politie woensdag.

Dinsdag werd een 10-jarig meisje in de buurt van een basisschool in Leidsche Rijn door een onbekende man aangesproken. Hij stelde haar vragen die het meisje als onprettig ervoer. De man achtervolgde haar vervolgens tot aan haar huis en belde daar ook aan.

Deze week kwam al eerder een melding bij de gemeente binnen van een kind dat ook bij een school was benaderd door een man. Deze meldingen worden samen met die van vorige week onder de loep genomen. Of het om dezelfde man gaat is niet bekend. "Dat wordt nu onderzocht", aldus de zegsvrouw. Omdat er geen strafbare feiten zijn gepleegd, wil de politiewoordvoerder tot dusverre niet van een kinderlokker spreken.

In het voorjaar kwamen in Leidsche Rijn ook al meldingen binnen van een mogelijke kinderlokker. Daarbij liepen de werkwijze, het signalement en de locatie van de dader echter sterk uiteen. Er is toen niemand aangehouden.

Bij alle basis- en middelbare scholen in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn blijft de komende tijd extra politiesurveillance actief totdat meer duidelijk is over de meldingen.

Pc-versie Portal 2 krijgt splitscreen

Gamers met een pc-versie van Portal 2 kunnen na een online update het spel in splitscreen spelen. Dat kon al op Xbox 360 en PS3. Naast de optie om het spel met twee spelers op een scherm te spelen, heeft gamestudio Valve ook een bigpicturemodus toegevoegd, waardoor de game beter tot zijn recht komt op een televisie.

Portal 2 werd eind april uitgegeven voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. In de game moeten spelers proberen de uitgang van zogeheten testkamers te bereiken. Deze raadsels zijn alleen of met z'n tweeën op te lossen.

Het is niet bekend of Valve na het succes van Portal 2 aan een nieuwe Portal werkt. Mogelijk komt eerst een derde deel binnen de serie Half-Life uit, waar gamers al jaren op wachten.


Pc-versie Portal 2 krijgt splitscreen

Soldaat van Oranje voor tiende keer verlengd

Soldaat van Oranje is voor de tiende keer met een aantal maanden verlengd. De musical is tot en met mei te zien in de Theaterhangaar op voormalig Vliegveld Valkenburg bij Leiden. De voorstelling zou aanvankelijk tot en met januari op de planken staan.

Kaarten voor de nieuwe speelperiode zijn vanaf woensdag te koop. De musical, die draait om verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, trok inmiddels al meer dan achthonderdduizend bezoekers.

Onder anderen Matteo van der Grijn, Bart de Vries en Anne Wil Blankers zijn in het stuk te zien. De musical ging in oktober 2010 in première en is de langstlopende origineel Nederlandse theaterproductie.

'Verzonnen' straatroof blijkt toch echt

Een straatroof in Groningen waarvan de politie dacht dat die was verzonnen, blijkt toch te hebben plaatsgevonden. De telecomgegevens op basis waarvan de politie het slachtoffer als fantast bestempelde bleken verkeerde informatie te bevatten.

Een 31-jarige man uit Assen werd 13 april in de Groningse Korrewegwijk beroofd door drie mannen. Hij fietste op de Vrydemalaan toen een van hen hem met een wapen bedreigde en geld en zijn mobiele telefoon eiste. De daders renden weg toen de Assenaar hun had gegeven wat ze wilden.

Het slachtoffer deed aangifte. De politie stelde een onderzoek in en concludeerde begin augustus op basis van telecomgegevens dat de beroving een verzinsel was. Woensdag meldt de politie dat die conclusie onjuist en voorbarig was.

Uit aanvullend onderzoek bleek volgens de politie dat Vodafone de gegevens door een storing niet juist had doorgegeven. De officier van justitie heeft het dossier van de valse aangifte vervolgens geseponeerd.

Het Openbaar Ministerie en de politie betreuren de eerdere berichtgeving ten zeerste en hebben de Assenaar excuses aangeboden.

De beroofde man laat aan Novum Nieuws weten het 'erg kwalijk' te vinden dat hij van slachtoffer ineens als verdachte werd bestempeld. "Zonder inzet van mijn advocaat, die bleef aandringen op nader onderzoek, had dit heel anders kunnen aflopen." Hij overweegt een schadeclaim in te dienen.

Het onderzoek naar de daders heeft nog geen concrete aanwijzingen opgeleverd.

Wietplantage met boobytraps ontmanteld

In een leeg bedrijfspand in Arnhem is dinsdag een wietplantage opgerold die was beveiligd met valstrikken. De politie ontdekte op tijd de hinderlaag en maakte die onschadelijk, waarbij niemand letsel opliep. Vierhonderd hennepplantjes werden in beslag genomen.

Agenten spoedden zich naar de plek in de binnenstad na een melding dat onbekenden de eigenaar van het bedrijfspand te lijf waren gegaan. Die liep verwondingen op waaraan hij zich in een ziekenhuis moest laten behandelen. Zijn belagers ontkwamen.

De politie besloot een kijkje in het gebouw te nemen en ontdekte bijtijds dat een aantal treden van de keldertrap ontbrak. Een kleedje bedekte het gat. Vervolgens werden achter een deur twee stroomdraden gevonden die onder spanning stonden. Wellicht wilden de wiettelers hun oogst zo beschermen.

In een ruimte werden honderden wietplantjes gevonden. Aan de hand van de potten en plantresten die in de andere ruimtes werden aangetroffen, kon worden opgemaakt dat er ruim zeventienhonderd honderd hennepplantjes moeten hebben gestaan.

De politie heeft een onderzoek ingesteld. naar de henneptelers en de boobytrapleggers.

Leukemans gaat alsnog vrijuit in dopingzaak

Vacansoleil-renner Björn Leukemans is vrijgesproken in een dopingzaak van vijf jaar geleden. De disciplinaire raad van de Vlaamse Gemeenschap oordeelde dat de schorsing van de 35-jarige Belg onterecht was. "Eind goed, alles goed. Een groot pak van mijn hart", laat Leukemans woensdag weten aan de Gazet van Antwerpen.

Leukemans testte in 2007 positief in aanloop naar het WK in Stuttgart. Hij ging in beroep tegen een tweejarige schorsing en ook toen de straf werd teruggebracht tot een halfjaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, legde hij zich daar niet bij neer. Na jaren procederen heeft hij uiteindelijk zijn gelijk gehaald.

"Een heel gedoe was het de voorbije jaren. Maar nu ben ik helemaal witgewassen", aldus Leukemans. De klassiekerspecialist rijdt sinds 2009 voor Vacansoleil.

Europees duel Athletic in Israël uitgesteld

De Europa Leaguewedstrijd tussen Hapoel Kiryat Shmona en Athletic Bilbao gaat donderdag niet door vanwege de onrust in Israël. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA woensdag bekend. De Spaanse club, verliezend finalist van vorig jaar, vindt het te gevaarlijk om af te reizen naar het Midden-Oosten.

De UEFA beslist eind deze week wanneer het duel wordt ingehaald. Shmona en Athletic staan op de rand van uitschakeling in groep I. De Basken staan onderaan met een punt, één minder dan de Israëliërs.

Twee scenaristen aangenomen voor Star Wars

Disney heeft Lawrence Kasdan en Simon Kinberg gevraagd voor het scenario van de achtste en negende Star Wars-films. De twee moeten de ideeën uitwerken van Star Wars-bedenker George Lucas. De rolverdeling is onbekend. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Kasdan schreef eerder mee aan het scenario van de Star Wars-films The Empire Strikes Back uit 1980 en Return of the Jedi uit 1983. Kinberg is bekend van Sherlock Holmes, X-Men: First Class en X-Men: Days of Future Past, waaraan momenteel wordt gewerkt.

Eerder werd Michael Arndt al aangesteld voor de zevende film in de reeks. De trilogie moet een vervolg op Return of the Jedi uit 1983 worden, maar waar de film over gaat is nog niet bekendgemaakt. Ook is nog onduidelijk of hoofdrolspelers Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher terugkeren voor hun rollen. Ze zouden wel te porren zijn voor de nieuwe films.

Disney kocht de productiemaatschappij Lucas Film in oktober voor ruim vier miljard dollar en kondigde meteen drie nieuwe Star Wars-films aan. De eerste film moet in 2015 uitkomen.

Alles Is Familie in recordaantal bioscopen

Alles Is Familie gaat in 141 bioscopen draaien en krijgt daarmee de grootste Nederlandse release ooit. Dat heeft distributeur A-Film woensdag laten weten. De romantische komedie verbreekt nipt het record van Gooische Vrouwen, dat vorig jaar in première ging op 140 schermen.

Alles Is Familie beleefde maandagavond zijn feestelijke première, maar gaat donderdag in de bioscopen draaien. De première was net als die van Gooische Vrouwen te volgen in tientallen bioscopen in Nederland, waarna de film werd getoond.

De komedie is van dezelfde makers als Alles Is Liefde uit 2007. Carice van Houten speelt een van de hoofdrollen, het scenario is wederom geschreven door Kim van Kooten en Joram Lürsen nam de regie op zich. De mozaïekfilm volgt de gelukzoekende familieleden van het gezin De Roover.

De komedie trok vijf jaar geleden meer dan een miljoen bezoekers en behaalde daarmee de diamanten filmstatus. Dat is dit jaar nog geen enkele Nederlandse film gelukt.

Saillant detail is dat vorig jaar Gooische Vrouwen als laatste de diamanten status bereikte. Die film trok uiteindelijk 1,9 miljoen bioscoopbezoekers. De film met Linda de Mol pakte het record van best bezochte romantische komedie af van Alles Is Liefde af dat stond op 1,3 miljoen bezoekers.

Inbreker voldoet aan legitimatieplicht

Dat de meeste inbrekers niet bekendstaan om hun intellect en het vermogen tot vooruitdenken, is redelijk algemeen bekend.

Maar het exemplaar dat een poging tot inbraak gedaan heeft bij een bedrijf aan de Dudokweg te Heerhugowaard maakt het de politie wel heel erg makkelijk. Dit individu had namelijk absoluut geen zin in een boete en had voor de zekerheid maar z'n identiteitskaart meegenomen naar de klus. Veel beter had ie aan gereedschap kunnen denken.

Na een raampje te hebben ingegooid, is deze lichtgetinte jongeman van een jaar of zestien binnengeslopen en liep hij zichtbaar op camera door het pand. De knul liep ijsberend door het pand terwijl hij nadacht of hij zijn gewenste buit, een Mac, los kon krijgen van de ketting waaraan de computer vast zat.

Waarschijnlijk kon de capuchon-drager niet helder nadenken door het lawaai dat de alarminstallatie produceerde. Het lukt de cirmineel in spe niet om iets buit te maken. Ten einde raad en gedemotiveerd koos hij het hazenpad en zette het op een lopen. Tijdens zijn vlucht is de knul zijn identiteitskaart verloren waarmee hij zijn opsporing wel heel erg eenvoudig heeft gemaakt. Het zou dus geen enkel probleem moeten opleveren deze jonge Heerhugowaarder binnenkort in zijn bontkraag te vatten.

Familie Tolkien klaagt Warner Bros. aan

De erven van schrijver J.R.R. Tolkien klagen Warner Bros aan. De familieleden zijn ontzet over de handelswaar die de producenten van de trilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit aanbieden. Ze vallen met name over een online gokspel. De nabestaanden van Tolkien eisen tachtig miljoen dollar van Warner Bros.

Volgens de familie Tolkien geldt de handelswaarovereenkomst alleen voor tastbare producten als poppetjes en kleding, en niet voor elektronisch waar. Warner Bros. heeft echter ook een flink aantal games rond de beroemde boekenreeks uitgebracht.

De erven van Tolkien voelen zich gesteund door de fans van de in 1973 overleden Tolkien, die woedend zijn over het internetgokken. "Daardoor is de erfenis van Tolkien en zijn reputatie onherstelbare schade aangedaan", staat te lezen in de aanklacht die in handen is van het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Warner Bros. heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.


Familie Tolkien klaagt Warner Bros. aan (Foto: Novum)

N.E.C. tot de zomer in zee met Wattamaleo

N.E.C. heeft woensdag Kevin Wattamaleo tot het einde van het seizoen vastgelegd. De 23-jarige middenvelder zat zonder club sinds zijn vertrek bij Excelsior afgelopen zomer. Bij de Nijmeegse eredivisionist moet hij de leegte opvullen die is ontstaan door blessures en schorsingen.

"Gezien de huidige situatie hebben we hierop met Kevin snel kunnen anticiperen", laat technisch directeur Carlos Aalbers weten. "Voor beide een mooie oplossing om hier een win-winsituatie van te maken." Eerder woensdag stemde Ryan Koolwijk in met een schorsing van twee duels. Hij is een van de vier geschorste spelers in de ploeg van trainer Alex Pastoor.

Wattamaleo komt uit de jeugdopleiding van Feyenoord, maar daar wist hij geen plaats in de selectie te bemachtigen. De laatste drie seizoenen speelde hij voor Excelsior. "Ik heb enorm zin in deze nieuwe uitdaging en hoop dan ook van toegevoegde waarde te zijn voor het team."

Kim Kardashian heeft leren pijpen

Kim Kardashian heeft leren pijpen. De celebrity, waarvan niemand weet waarom ze in godsnaam zo bekend is, is gisteren op de foto gezet terwijl ze een leren broek droeg.

Kim was gisteren op een vliegveld, waarschijnlijk weer op weg naar een of andere schnabbel. Het soepele leer had zo te zien enorme moeite om de enorme kont van de 32-jarige bijeen te houden.

Da was't.

Ohja, de foto's zijn hier te zien...

10 jaar kerk voor dodelijk ongeval

Tyler Alred, momenteel 17 jaren oud, veroorzaakte in december van vorig jaar een dodelijk ongeluk. Onder invloed van alcohol reed hij tegen een boom aan. Zijn beste vriend, de 16-jarige John Dum, kwam daarbij om het leven. Een rechter heeft hem daarvoor een wel heel ongewone straf gegeven.

Naast de normale dingen als een drank- en drugsverbod voor een jaar, besliste de rechter in Muskogee in de staat Oklahoma ook dat Alred een anti-drank- en drugsarmband moet dragen, zijn middelbare school afmaken, en een lasdiploma moet halen. Maar de meest opmerkelijke straf is dat Alred tien jaar lang iedere zondag naar de mis moet.

Verschillende mensenrechtenorganisaties zijn het daar niet mee eens. Zo zegt de ACLU, de belangrijkste voorvechter van burgerlijke rechten in de VS, stelt dat dit recht tegen het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet ingaat. Die bepaalt namelijk een scheiding van kerk en staat, die hierdoor geschonden zal worden.

Ook priester Bruce Prescott, voorzitter van de afdeling in Oklahoma van Amerikanen Verenigd voor Scheiding van Kerk en Staat protesteert: "Religie is geen instrument van de staat, en het is zeker niet aan de staat om het te gebruiken als instrument van rehabilitatie." Daarnaast wijst hij op de praktische problemen: "Wat zal de rechter doen als de jongeman zijn geloof verandert in de komende jaren? Mag hij dan naar een moskee gaan of atheïst worden?"

Rechter Mike Norman blijft zijn beslissing verdedigen: "Beide families waren tevreden met de beslissing. Ik sprak met het OM voor ik de straf uitdeelde. Ik deed wat ik nodig achtte." Hij wijst er nog op dat hij al vaker deze voorwaarde gesteld heeft, vooral in rechtszaken rond alimentatie. Alred zelf vindt het niet zo erg, zo zegt zijn advocaat, want hij gaat al iedere week naar de kerk.

[Upd] Bomaanslag op bus in Tel Aviv

Bij een terroristische aanslag op een bus in de Israëlische kustplaats Tel Aviv zijn zeker tien gewonden gevallen. Drie van hen zijn er ernstig aan toe, meldden hulpverleners.

In de bus was een explosie en verscheidene media toonden het wrak van de bus in het centrum van de stad. Het is niet bekend om wat voor bomexplosie het gaat. De ontploffing deed zich voor toen de bus op de drukke Shaul Hamelechstraat reed aan de oostkant van het centrum van de stad. Er zou nog een bom in het wrak zijn aangetroffen die niet is ontploft.

De aanslag valt samen met de nieuwe escalatie van geweld rond de vrijwel belegerde Palestijnse kuststrook van Gaza. Daar zijn meer dan 140 doden en 1000 gewonden gevallen bij Israëlische luchtaanvallen sinds afgelopen woensdag. Palestijnse raketten veroorzaakten in deze periode in Israël vijf doden en circa 40 gewonden (de slachtoffers van de busexplosie van woensdag niet meegerekend).

De Islamitische Verzetsbeweging Hamas heeft inmiddels vanuit de Gazastrook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag.

Update, 13.56 uur
Uit de luidsprekers van moskeeën in Gaza klinkt feestmuziek en felicitaties aan de aanslagplegers, meldt de NOS. Hamas spreekt van een 'natuurlijke reactie' op de Israëlische luchtaanvallen. Ook worden meer aanvallen op Israël aangekondigd. "Dit is het begin, tanks worden beschoten, vliegtuigen worden neergehaald, en ook in Israël zal men de schuilkelders in moeten", klinkt het op de radiozender van Hamas.

Bomaanslag op bus in Tel Aviv
Bomaanslag op bus in Tel Aviv (Foto: ANP)

'Frijns mag DTM-bolide testen'

Het lijkt erop dat Robin Frijns een DTM-bolide voor Mercedes mag gaan testen. Volgens DTM-Spain zou dit kunnen betekenen dat de 21-jarige Nederlander in beeld is om in 2013 voor de fabrikant uit Stuttgart in de DTM te gaan racen.

Frijns kent tot nu toe een succesvolle autosportcarrière met titels in achtereenvolgens de Formula BMW, de Eurocup Formula Renault 2.0 en dit jaar de World Series by Renault. Voor laatstgenoemde raceklasse zal hij deze week op Motorland Aragon ontwikkelingswerk gaan verrichten. Komend jaar zijn titel verdedigen zal de Limburger echter niet.

Frijns heeft in tegenstelling tot enkele andere coureurs weinig sponsorgeld tot zijn beschikking, maar hij heeft wel het talent om ver te komen. De Nederlander mikt op een testzitje bij het Formule 1-team Sauber, maar of dat gaat lukken is nog de vraag. Nu lijkt de DTM op zijn pad te zijn gekomen. Wanneer hij voor Mercedes mag testen is nog niet bekend, maar Frijns lijkt in beeld te zijn voor een stoeltje voor 2013. Volgens de geruchten heeft de automaker uit Stuttgart echter maar zes plaatsen beschikbaar in plaats van acht dit seizoen.

Klimaatbeleid duurder dan verwacht

Het klimaatbeleid in Nederland tot 2005 is duurder geweest dan verwacht. De kosten en effectiviteit van het gevoerde beleid na die tijd is niet in te schatten. Dat blijkt uit een studie van de Tweede Kamer naar de effecten van het klimaatbeleid tussen 1989 en 2012.

De onderzoekers hebben een uitgebreide analyse gemaakt van beschikbare onderzoeken, rapporten en gegevens over de kosten en effecten van het gevoerde klimaat- en energiebeleid. De kosten tot 2005 zijn met name hoger dan verwacht doordat de kosten van hernieuwbare energie hoger uitvielen. Het bleek in die periode veel goedkoper om energie te besparen dan hernieuwbare energie te gebruiken.

Uit de beschikbare cijfers blijkt dat in de periode 1999-2003 een CO2-reductie is bereikt van 11,4 megaton, ofwel 2,3 megaton per jaar. Daarvan was 8,1 megaton het gevolg van energiebesparing, 1,7 megaton het gevolg van de inzet van duurzame energie en 1,5 megaton het gevolg van de reductie van overige broeikasgassen. Aan het eind van de periode 2006-2011 lagen de emissies 12,4 megaton lager (2,1 megaton per jaar) dan wanneer geen beleid was gevoerd.

Voor de periode na 2005 is het moeilijker om conclusies te trekken over de effectiviteit en de kosten van het beleid, onder meer doordat gegevens daarvoor ontbreken. De onderzoekers bevelen daarom aan dat nog eens goed te onderzoeken. De onderzoekers vermoeden sterk dat het klimaatbeleid over de gehele linie kosteneffectiever kunnen zijn als meer energie was bespaard.

"Als er minder energie wordt gebruikt, hoeft er namelijk minder duurzame energie te worden opgewekt, wat relatief duur is", luidt het rapport. Uit de verschillende evaluaties blijkt namelijk 'keer op keer' dat de beleidsinstrumenten voor energiebesparing in de industrie 'betrekkelijk weinig' besparing hebben opgeleverd.

En om tot een meer kosteneffectief beleid te komen is het verstandig om energiebesparing sterker te stimuleren, luidt een andere aanbeveling. Vooral in de industrie en bebouwde omgeving is er nog een 'groot potentieel' beschikbaar. Dat kan worden benut door een 'minder vrijblijvende aanpak' te hanteren, dat meer is gericht op regulering. Voor het verkeer zou een kilometerheffing kunnen worden ingevoerd.

Cel voor bedreiging met 'Wii-geweer'

Een 29-jarige inwoner van Veldhoven moet een half jaar de cel in. De man had in mei agenten bedreigd met een tot 'geweer' verbouwde controller van de spelcomputer Wii. Bovendien moet hij 3000 euro schadevergoeding betalen aan de agenten.

De rechtbank heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 367 dagen. Daarvan zijn er 180 voorwaardelijk. De rechtbank heeft bij het bepalen van deze straf rekening gehouden met het feit dat de agenten zich 'ernstig bedreigd' voelden en vreesden voor hun leven, meldt Omroep Brabant. Omdat de dader als verminderd toerekeningsvatbaar wordt beschouwd en hij heeft aangegeven dat hij zich wil laten behandelen voor zijn psychische problemen, valt de straf lager uit.

De dader had een controller van de Wii zodanig verbouwd dat het ding leek op een vuurwapen. Hij had er een 92 centimeter lang snipergeweer van gemaakt, met een kolf met een pistoolgreep. Hij had het wapen op de agenten gericht, die zich daardoor dusdanig bedreigd voelden, dat ze een waarschuwingsschot losten.

Leeds United verkocht aan GFH Capital Dubai

Leeds United komt volledig in handen van de investeringsmaatschappije GFH Capital uit Dubai. Dit maakte de voormalig Engels landskampioen vandaag bekend via de clubsite.

Eigenaar Ken Bates, die als eigenaar van Chelsea in 2003 de club verkocht aan Roman Abramovich, liet weten dat GHF de clu financieel gaat helpen weer terug te keren in de Engelse Premier League.

Leeds United speelt op dit moment op het tweede Engelse niveau en neemt daar de 18e plaats in. De ploeg krijgt een maand de tijd om alles over te dragen en de nieuwe eigenaren bekend te maken binnen de club.

GroenLinks: gemeenten moeten kabinet negeren

Gemeenten moeten het kabinetsbeleid negeren en opvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zeggen GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Bram van Ojik en de GroenLinks-fractievoorzitters van de vier grote steden.

Sinds 2010 mogen gemeenten geen opvang meer bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de GroenLinksers is dat problematisch, omdat illegalen vervolgens over straat gaan zwerven. "Gemeenten worden direct geconfronteerd met de schrijnende gevolgen van het falende beleid", stellen de vijf politici op de opiniesite joop.nl. Bovendien hebben gemeenten volgens internationale verdragen zorgplicht.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moet de gemeenten weer het recht geven asielzoekers op te vangen en ze daar ook geld voor geven, vinden de GroenLinksers. "Zolang Teeven niet over de brug komt, roepen wij alle gemeenten van Nederland op om ongehoorzaam te zijn en opvang te bieden aan deze mensen."

GroenLinks is positief over het aanbod dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) heeft gedaan aan de asielzoekers in het tentenkamp in de wijk Osdorp. Van der Laan heeft de burgemeesters van tien gemeenten bereid gevonden de asielzoekers tijdelijk op te vangen.

De Tweede Kamer spreekt woensdagmiddag met Teeven over de tentenkampen van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Rechtbank: fosforfabriek Thermphos failliet

Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is definitief failliet. De rechtbank in Breda verklaarde woensdag het bedrijf failliet.

Het faillissement was vorige week aangevraagd, nadat het bedrijf al anderhalve maand in een fase van uitstel van betaling zat. Directeur Rob de Ruiter is aangeslagen, zo stelt hij in een persverklaring.

Bij het bedrijf werken 450 mensen. Het grootste deel is gevraagd te blijven werken tot er een investeerder is gevonden die kan zorgen voor een doorstart van de laatste fosforfabriek van Europa. Curator Steven van Boven zei dat er serieuze interesse is van verschillende investeerders, van wie een aantal zogenoemde indicatieve biedingen heeft gedaan. Hij hoopt de verkoop eind van dit jaar rond te krijgen.

Als geen investeerder bereid is tot het opkopen van het bedrijf kan het de overheid mogelijk honderden miljoenen kosten voor het opruimen van nucleair afval in de fabriek. De ontmanteling van de fabriek en het saneren van vervuilde grond kan nog eens een veelvoud kosten, zo blijkt uit een intern stuk van het ministerie van Economische Zaken.

Rechtbank: fosforfabriek Thermphos failliet
Rechtbank: fosforfabriek Thermphos failliet (Foto: ANP)

FC Twente mist ook Schilder in Hannover

FC Twente moet het donderdag in de Europa Leaguewedstrijd tegen Hannover 96 ook zonder Robbert Schilder stellen. De 26-jarige middenvelder is niet helemaal fit en blijft achter in Enschede. Zondag deed hij nog negentig minuten mee in het competitietreffen tegen FC Utrecht (1-1).

Naast Schilder zijn ook doelman Nikolay Mihaylov, Nacer Chadli, Jerson Cabral en Denny Landzaat nog geblesseerd. De ploeg van trainer Steve McClaren heeft nog slechts een kleine kans op het bereiken van de volgende ronde van de Europa League.

Koolwijk alsnog akkoord met schikkingsvoorstel

N.E.C.-middenvelder Ryan Koolwijk heeft het schikkingsvoorstel van de KNVB van twee wedstrijden schorsing alsnog geaccepteerd. Dat heeft de KNVB woensdag bekendgemaakt. Koolwijk kreeg zondag de rode kaart voorgehouden van scheidsrechter Ruud Bossen na een zware charge op Vitesse-verdediger Tomas Kalas.

Koolwijk ging maandag niet akkoord met het voorstel van de tuchtcommissie, omdat volgens hem geen enkele rekening is gehouden met de invloed van scheidsrechter Bossen op het wedstrijdverloop.

De Gelderse derby verliep voor N.E.C. uiterst desastreus. De ploeg leed een 4-1 nederlaag en naast Koolwijk werden ook Victor Pálsson en Rémy Amieux met twee keer geel van het veld gestuurd.

Bertens en Rus trappen seizoen af in Auckland

Kiki Bertens en Arantxa Rus beginnen het nieuwe tennisseizoen in Auckland. De Nederlandse speelsters staan met respectievelijk de 63e en de 68e plek op de wereldranglijst hoog genoeg om direct te worden toegelaten. Het toernooi in Nieuw-Zeeland geldt als opmaat voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Zowel de 20-jarige Bertens als de een jaar oudere Rus maakt haar debuut in Auckland. Het toernooi wordt van 31 december tot en met 5 januari gespeeld. De Australian Open gaat twee weken later van start.

VVD ontbreekt in nieuw college Roermond

Roermond krijgt een nieuwe coalitie waarin de VVD ontbreekt. CDA, PvdA en vijf kleine partijen moeten het nieuwe college gaan vormen, luidt het advies van informateur Yvonne van Rooij.

Drie formateurs moeten nu de leiding nemen in de onderhandelingen over een coalitieakkoord tussen CDA, PvdA, Demokraten Swalmen, GroenLinks, Stadspartij Roermond, D66 en Roermond Sociaal. Het huidige coalitieakkoord blijft het uitgangspunt, maar wordt voorzien van 'accenten waarin partijen zich herkennen', laat Van Rooij weten.

In Roermond ontstond eind oktober een bestuurscrisis toen VVD-wethouder Jos van Rey ontslag nam wegens corruptieverdenkingen. Ook de twee andere VVD-wethouders legden daarop hun functie neer.

De VVD vormde voorheen een coalitie met CDA en PvdA, met gedoogsteun van de lokale Partij voor de Eenheid. De VVD vormt met elf van de 31 zetels veruit de grootste partij in de gemeenteraad van de Limburgse stad. De nieuwe coalitie heeft zestien zetels in de raad.

343 Industries zoekt medewerkers met MMO-ervaring

De developer van Halo 4 heeft aangegeven stafleden te zoeken die ervaring hebben met MMO's om in de toekomst mee te werken aan Halo-games. Dit impliceert dat 343 Industries wellicht probeert om een Halo MMO te maken.

Dit zou niet de eerste keer zijn dat er gewerkt wordt aan een MMO in de Halo-universe. In 2004 was Ensemble Studios bezig met een game genaamd Titan. Titan zou een MMO moeten worden in de wereld van Halo en hiervoor werden kosten noch moeite gespaard: het project kreeg 90 miljoen dollar ter beschikking. Desalniettemin werd het project opgedoekt in 2007 en is tot die tijd niks vernomen over nieuwe plannen voor een MMO, totdat 343 Industries gevraagd heeft naar nieuwe medewerkers.

343 Industries is erg druk bezig, aangezien de afgelopen week meerdere berichten naar buiten zijn gekomen over vacatures binnen het bedrijf. Zo zijn ze ook op zoek naar een senior game designer die mee kan helpen met bepaalde geheime projecten binnen 343. Hopelijk krijgen we binnenkort meer informatie.

Halo 4 developer zoekt medewerkers met MMO-ervaring

 

THQ sluit tijdelijk akkoord met bank

Uitgever THQ heeft een akkoord gesloten met de Amerikaanse bank Wells Fargo Capital Finance. Hierdoor kan het bedrijf in ieder geval tot 15 januari weer geld lenen. De bank besloot eerder geen leningen meer te verstrekken omdat de uitgever betaalafspraken niet was nagekomen.

Gamebedrijf THQ zit dermate in de financiële problemen dat de uitgeverij op zoek is naar een investeerder die flink wat geld in het bedrijf wil steken. Het bedrijf moet een financiële injectie van honderd miljoen dollar krijgen om te kunnen blijven bestaan.

Voor augustus 2014 moet THQ ruim honderd miljoen dollar aan openstaande rekeningen betaald hebben. Daarnaast heeft de uitgever nog geld nodig om zijn spellen, waaronder het rollenspel South Park: The Stick of Truth en het strategiespel Company of Heroes 2, te kunnen financieren.


THQ sluit tijdelijk akkoord met bank

Schrijven voor FOK!sport... Iets voor jou?

Ben jij een sport-addict? Zit jij elk weekend smachtend voor de buis en kan je ook nog goed met een pen of toetsenbord overweg? Wij zijn naarstig op zoek naar nieuwe redactieleden voor onze sportsectie.

De redactie van FOK!sport bestaat uit een groep enthousiaste mensen, die de users dagelijks op de hoogte houden van alle gebeurtenissen uit de sportwereld. Onze club begint echter iets te klein te worden, waardoor we op zoek zijn naar uitbreiding.

Jouw bericht zal onder de aandacht komen bij duizenden mensen die onze website bezoeken. Daarnaast hebben de bezoekers ook een mogelijkheid om een reactie bij jouw bericht te plaatsen. Zo heb jij ook de kans om interactie te krijgen met de bezoekers die jouw bericht lezen.

Ben jij na het lezen van bovenstaande net zo enthousiast als wij, stuur dan snel je sollicitatie op naar sport[at]fok.nl! Vermeld in dit bericht in elk geval je username, leeftijd en motivatie. Na ontvangst nemen we snel contact met je op!

GP Zuid-Korea nog zwaar verlieslijdend

De Grand Prix van Zuid-Korea heeft ook dit seizoen een miljoenenverlies opgeleverd. In totaal heeft de Formule 1 de organisatie van de race op het Yeongam Circuit een strop van 28 miljoen euro opgeleverd.

De race werd in 2010 voor het eerst georganiseerd. Toen kwam het verlies uit op veertig miljoen euro. De Zuid-Koreaanse organisatie verwacht dat het verlies in de vier jaar die nog resteren flink af zal nemen en dat op termijn, mocht de optie voor nog vijf seizoenen opgenomen worden, winst mogelijk is. Daarnaast zou de wedstrijd belangrijk zijn voor de Zuid-Koreaanse autoindustrie.

Teasertrailer van Book of Unwritten Tales: The Critter Chronicles

Om het point-and-click adventure-genre weer wat leven in te blazen heeft ontwikkelaar KING Art Games een teasertrailer online gezet van de game The Book of Unwritten Tales: The Chronicle Critters.

The Chronicle Critters is een prequel op de originele The book of Unwritten Tales. Deze prequel gaat over hoe avonturier Nate Bonnet en Critter elkaar voor het eerst hebben ontmoet.   

Book of Unwritten Tales: The Chronicle Critters komt 5 december uit voor de pc, Mac en Linux. Voor de gamers die van point-and-click adventure games houden is de originele The Book of Unwritten Tales te koop via Steam

Concurrent voor Android en iOS onthuld

Er is vandaag een nieuw besturingssysteem getoond voor smartphones. Sailfish is gebouwd door Jolla, een bedrijf dat bestaat uit oud Nokia-werknemers die voorheen verantwoordelijk waren voor het afgeschoten MeeGo-besturingssysteem.

Sailfish is volgens de makers anders dan andere besturingssystemen en focust zich op snelheid, multitasking en gemakkelijkere besturing. De gehele ervaring start op het homescreen en van daaruit zou alles te bereiken moeten zijn. Opvallende feature is dat er 'veel' Android-apps vrijwel direct geschikt zouden zijn voor Sailfish zonder al te veel gedoe voor de developers.

Volgens Jolla moet Sailfish in de toekomst niet alleen op smartphones, maar ook op tablets, televisies en auto-apparatuur. De eerste introductievideo is hieronder te bekijken. 

Bijna miljard meer uitgegeven aan zorgtoeslag

De overheid heeft vorig jaar 4,7 miljard euro aan zorgtoeslag uitgekeerd. Dat is bijna 0,9 miljard meer dan een jaar eerder, een stijging van een kwart. De toename is het gevolg van een hogere standaardpremie voor de zorgverzekering, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Ruim zes op de tien huishoudens ontvingen vorig jaar zorgtoeslag, in totaal 4,6 miljoen huishoudens. Tussen 2006 en 2011 is het aandeel huishoudens met zorgtoeslag gegroeid van 56 naar ruim 60 procent. Ook de gemiddelde tegemoetkoming per huishouden nam toe. Een huishouden met zorgtoeslag ontving in 2006 gemiddeld zo'n 550 euro, in 2011 was dat rond de duizend euro.

Van de huishoudens met de dertig procent laagste bruto-inkomens ontvingen negen op de tien zorgtoeslag. In de hoogste dertig procent inkomens waren dat er drie op de tien. Bij die laatste groep wordt de zorgtoeslag meestal ontvangen door een inwonend meerderjarig kind dat hier door een laag eigen inkomen recht op heeft.

De standaardpremie voor de zorgverzekering steeg tussen 2006 en 2011 met 35 procent van ruim duizend euro tot 1375 euro per jaar. Vorig jaar was de premie op jaarbasis ruim honderd euro hoger dan een jaar eerder. Dat werkt door in de overheidsuitgaven voor de zorgtoeslag.

Sinds de invoering van de zorgtoeslag in 2006 zijn de uitgaven elk jaar toegenomen. In totaal stegen de uitgaven tussen 2006 en 2011 met bijna negentig procent.

Historische ontdekking op Mars

De NASA heeft groot nieuws over Mars! De Curiosity zou een 'historische ontdekking' hebben gedaan. Helaas wil het onderzoeksteam nog niet zeggen wat deze inhoudt.

Hoofdonderzoeker John Grotzinger heeft Amerikaanse media laten weten dat de vondst 'de geschiedenisboeken ingaat'. Men vermoedt dat het hier gaat om organische moleculen, waaruit al het leven is opgebouwd. Maar Grotzinger moet voorlopig zijn mond dichthouden.

De Marsrover is juist bezig met een bodemanalyse. Hierbij worden concentraties van de elementen zuurstof, koolstof, waterstof en stikstof gemeten. Uit de onderlinge verhoudingen kan men concluderen of leven op Mars mogelijk is. "De gegevens die we binnenkrijgen, zien er interessant uit", verklaart de NASA-man.

Grotzinger houdt voorlopig een slag om de arm. Het grote nieuws wordt pas over enkele weken bekendgemaakt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft in het verleden al enkele grote ontdekkingen gedaan, die later weer werden gedebunkt.

Chelsea toe aan negende trainer in vijf jaar

Het ontslag van Roberto di Matteo houdt in dat Chelsea op zoek gaat naar de negende trainer in vijf jaar. Carlo Ancelotti hield het van dit gezelschap het langst uit. Hij stond twee seizoenen aan het roer bij The Blues.

Na het vertrek van José Mourinho naar Internazionale, in september 2007, stonden zeven trainers aan het roer bij Chelsea; Avram Grant, Luiz Felipe Scolari, Ray Wilkins, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti, André Villas-Boas en Di Matteo

Hieronder een overzicht van de laatste vijf jaar:

Seizoen Trainer Duur
2012/13 Roberto Di Matteo tot 21 november 2012
2011/12 Roberto Di Matteo tot einde seizoen
2011/12 André Villas-Boas tot 4 maart 2012
2010/11 Carlo Ancelotti tot einde seizoen
2009/10 Carlo Ancelotti gehele seizoen
2008/09 Guus Hiddink tot einde seizoen
2008/09 Ray Wilkins ad interim tot februari 2009
2008/09 Luiz Felipe Scolari tot februari 2009
2007/08 Avram Grant tot einde seizoen
2007/08 José Mourinho tot september 2007

Politie A'dam zoekt Pokémon-fan

De politie van Amsterdam vraagt uw aandacht voor het volgende. Op donderdagavond 4 oktober is de Intertoys aan het Blijmerplein in Amsterdam Zuid-Oost overvallen. De dader is er vandoor gegaan met een groot aantal Pokémon-plaatjes.

De beste man kwam de bewuste avond om 18.15 uur de speelgoedzaak binnen. Hij pakt een armbandje en geeft dit aan de caissière. Als hij wil afrekenen, trekt hij een mesje en bedreigt haar met het wapen.

Naast het geld uit de kassa wil de overvaller nog meer. Hij eist namelijk drie dozen Pokémon-plaatjes en een tasje. De vrouw overhandigt hem dit alles en de boef taait af.

De man wordt als volgt omschreven: "Hij is 25 à 30 jaar, ongeveer 1.85m lang en heeft drie gouden boventanden. Bij zijn rechterslaap heeft hij een litteken en rechts op zijn hals een tatoeage. En hij beschikt sinds 4 oktober dus over heel veel Pokémon plaatjes."

Wie meer weet omtrent de dader, kan bellen met de politie Amsterdam-Amstelland: 0800-6070 (gratis). Maar u kunt ook de plaatselijke politie bellen.

De bewuste overvaller

'Kans op overname Thermphos klein'

De kans dat fosforfabrikant Thermphos uit Vlissingen door een overname een doorstart kan maken is klein. Dat staat volgens de Zeeuwse krant PZC in documenten van het ministerie van Economische Zaken.

Oud-minister van EZ Maxime Verhagen heeft steeds gezegd dat hij zijn uiterste best zou doen om de fabriek en de 450 banen te behouden. In het document staat volgens PZC dat er niet veel verwacht wordt van de inspanningen van het ministerie.

De bewindvoerder zei vorige week nog dat er serieuze interesse bestaat voor een overname van Thermphos. Mocht er inderdaad geen koper worden gevonden, dan wordt Thermphos waarschijnlijk later woensdag failliet verklaard. RTL en PZC meldden dinsdag dat in dat geval de overheid dreigt op te draaien voor de tientallen miljoenen aan schoonmaakkosten van het terrein. Bij het maken van fosfor komen radioactieve stoffen vrij.

Thermphos vroeg na de zomer uitstel van betaling aan. Vorige week volgde de aanvraag voor het faillissement. De fabriek is in de problemen gekomen door goedkopere fosfor uit Kazachstan. De fabriek werd afgelopen jaar bekend doordat het boetes kreeg opgelegd vanwege milieuovertredingen.

Iedereen sterft in Aliens: Colonial Marines-multiplayertrailer

Jawel, ook Aliens: Colonial Marines heeft een 'horde'-modus. Hier heet het 'survivor', die naam is ironisch, aangezien iedereen uiteindelijk sterft. Gearbox heeft nu een mooie trailer van de modus vrijgegeven. Het laat zien dat je echt als een team moet gaan samenwerken.

Voor wie nog niet wist hoe het werkt: samen met drie andere spelers vecht je tegen steeds moeilijker wordende waves van vijanden, in dit geval de afschuwelijke aliens. Het stopt pas als alle spelers dood zijn gegaan.

Aliens: Colonial Marines komt op 12 februari uit voor PS3, Xbox 360, Wii U en pc.

Lucescu excuseert zich voor Luiz Adriano

Shakhtar Donetsk-trainer Mircea Lucescu heeft zijn excuses aangeboden voor het doelpunt van Luiz Adriano tegen Nordsjælland.

Bij een 1-0 voorsprong voor de Denen gaf scheidsrechter Antony Gautier een scheidsrechtersbal. De Deense doelman Jesper Hansen en zijn achterhoede gingen er vanuit dat Willian de bal terug zou spelen. Dat deed hij ook, maar Luiz Adriano pikte de bal op, omspeelde de keeper en scoorde de gelijkmaker.

"Het spijt me ten zeerste dat we een doelpunt hebben gemaakt dat zo ontzettend veel controversie heeft opgeleverd", zei Lucescu na afloop. "Luiz Adriano vertelde me dat hij die goal maakte op instinct."

Volgens de coach wilde Shakhtar vervolgens Nordsjælland vrije doortocht te geven om een doelpunt laten maken, maar dat liep anders. "We wilden onze tegenstander terug in de wedstrijd laten komen, maar Taras Stepanenko begreep onze instructies niet. Helaas werd de situatie niet veel later toch nog rechtgezet", aldus Lucescu, doelend op de 2-1 van Lorentzen.

De ploeg van Lucescu won de wedstrijd uiteindelijk met 5-2 en plaatste zich voor de volgende ronde van de Champions League. "We hebben verdiend gewonnen daar waar wij het beste team waren. Nogmaals, ik verontschuldig me voor wat er gebeurde bij het doelpunt van Adriano."

Tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd werd de trainer nog gevraagd of hij Luiz Adriano gaat straffen voor zijn actie. Lucescu reageerde boos: "Heb jij ooit voetbal gespeeld om mij deze vraag te stellen? Het was een fout en dat gebeurt tijdens een wedstrijd. We zijn trots op deze overwinning. Het had 10-2 moeten zijn, geen 5-2! Ik heb me verontschudligd, wat wil je nog meer van me?"

Minimumleeftijd sigaretten mogelijk naar 18 jaar

De minimumleeftijd om tabak te mogen kopen gaat zeer waarschijnlijk omhoog naar 18 jaar. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) werkt aan een voorstel over deze verhoging van de leeftijdsgrens, meldt De Telegraaf woensdag. Een woordvoerder van het ministerie wil dit niet bevestigen.

De tabaksindustrie drong een week geleden al bij het kabinet aan op de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten. Die grens werd in 2003 vastgesteld op 16 jaar. Als het aan de tabaksbranche ligt gaat die leeftijd omhoog naar 18, omdat 'roken niet iets voor kinderen is'.

De zegsman bevestigt wel dat Van Rijn het idee van de leeftijdsverhoging 'zeker niet slecht' vindt. Bronnen in de coalitie melden volgens de krant dat het voorstel van de staatssecretaris er snel kan zijn. Van Rijn wil nog niet ingaan op de termijn, maar laat weten het onderwerp binnenkort te willen bespreken met het kabinet.

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA al af dat de minimumleeftijd voor het drinken van bier en wijn wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar.


Minimumleeftijd sigaretten mogelijk naar 18 jaar (Foto: Novum)

Twijfels over effectiviteit aanpak schooluitval

De overheid besteedt jaarlijks honderden miljoenen om schooluitval tegen te gaan, maar of dat effect heeft is onbekend. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Vorig jaar werd naar schatting vierhonderd miljoen euro uitgegeven aan het aanpakken van schooluitval, maar naar de effectiviteit van de maatregelen wordt geen onderzoek gedaan, licht een woordvoerder van het CPB toe.

Onderzoeker Marc van der Steeg pleit voor meer onderzoek. "Scholen zouden gebaat zijn bij meer kennis over zaken die wel en niet werken", zegt hij daarover in Trouw.

Wat volgens de onderzoekers wel werkt tegen schooluitval in het mbo zijn intensieve coachingtrajecten. Coaches voeren daarvoor gesprekken met scholieren, bezoeken hen thuis en op stageplekken en helpen hem met studieplanningen en persoonlijke problemen.

In het experiment met intensieve coaching liep de schooluitval binnen een jaar terug van zeventien naar tien procent. De inzet van deze maatregel onder alle mbo-leerlingen op niveau 2 zou het aantal vroegtijdige schoolverlaters jaarlijks terugdringen met zo'n tweeduizend. Dat zou de maatschappij 27 miljoen euro opleveren, denken de onderzoekers.

Toenmalig minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) liet in februari weten dat het doel voor het terugdringen van de schooluitval niet wordt gehaald als geen maatregelen zouden worden genomen. Het aantal schoolverlaters daalt weliswaar, maar nog lang niet snel genoeg om het doel te halen. In sommige regio's steeg de uitval zelfs.

Het ministerie wil de uitval terugdringen tot 25 duizend jongeren in 2016. Vorig schooljaar hadden volgens de plannen niet meer dan 35 duizend jongeren tussen de 11 en 22 jaar met hun middelbare school of hun mbo moeten stoppen, maar het werden er 38.600. Een jaar eerder waren er nog bijna veertigduizend uitvallers. In het schooljaar van 2005 op 2006 waren er 53 duizend uitvallers en tien jaar geleden waren het er nog 71 duizend.

Hagenaar vast voor ontucht op wc fastfoodketen

Een 36-jarige man uit Den Haag is donderdag aangehouden op verdenking van het misbruiken van een 6-jarig jongetje in een fastfoodrestaurant in Den Haag. Zijn naam werd door tipgevers genoemd toen twee dagen eerder in een regionaal opsporingsprogramma camerabeelden van de man werden getoond, meldt de politie woensdag.

Het slachtoffer ging begin augustus in het restaurant aan het Spui naar de wc toen hij daar met zijn ouders wat aan het eten was. Zijn moeder kreeg argwaan toen hij wel erg lang wegbleef. Toen ze een kijkje kwam nemen vertelde haar zoontje dat hij door een man was gedwongen tot onzedelijke handelingen.

De moeder pakte de verdachte nog beet en sprak hem aan, maar de man wist weg te komen. Hij zit vast voor verhoor en wordt woensdag voorgeleid.

Minnares Peter R. de Vries in verwachting

De minnares van Peter R. de Vries is zwanger. Het zeventien jaar jongere liefje van de 56-jarige misdaadverslaggever verwacht een jongetje, schrijft De Telegraaf woensdag. "Uit de echo blijkt dat ze een zoontje krijgt", zegt een vriend over het kindje, dat niet van De Vries is. Hij en zijn vrouw hebben een open relatie.

"Leonie wilde altijd al graag moeder worden. Een homovriend heeft haar wens in vervulling laten gaan", vervolgt de bron. "Ze is eind december uitgerekend, dus misschien wordt het wel een kerstkindje." De komst van de baby heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de relatie tussen haar en De Vries.

De twee leerden elkaar kennen dankzij RTL Boulevard, waar zij werkte als eindredactrice en hij regelmatig aanschoof. Ze hebben nu ruim tweeënhalf jaar een relatie. De misdaadverslaggever is al bijna vijfendertig jaar getrouwd met Jacqueline, met wie hij twee kinderen heeft.

Vier gewonden bij busbotsing IJtunnel Amsterdam

Bij een aanrijding tussen twee bussen in de IJtunnel in Amsterdam zijn woensdagochtend vier passagiers gewond geraakt. Drie van hen zijn met nekklachten naar een ziekenhuis gebracht en een passagier met andere verwondingen, zegt een politiewoordvoerder.

Een bus van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB was de tunnel bijna uit toen een bus van vervoerder EBS achterop botste. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet duidelijk. De tunnelbuis in de richting van het centrum van de stad is voorlopig dicht. Volgens de zegsvrouw ligt er aardig wat puin op de weg.

Cashloze kassa rukt op in supermarkten

Steeds meer supermarkten installeren kassa's waar alleen met een pinpas afgerekend kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, schrijft het AD woensdag.

De cashloze kassa werd in 2009 geïntroduceerd. Aan het begin van dit jaar waren er 478 supermarkten met zo'n kassa. De stichting verwacht dat dit verdriedubbeld is aan het einde van het jaar.

Hierdoor zou een derde van de supermarkten een of meerdere cashloze kassa's hebben geïnstalleerd. In bijvoorbeeld veel nieuwe filialen van Albert Heijn worden drie van de tien nieuwe kassa's niet met geldlade uitgerust.

De pinkassa's zorgen voor meer veiligheid voor supermarkten. "Minder cash in huis maakt zowel ons als de klant minder kwetsbaar", zegt stichtingvoorzitter Cees van Vliet in het AD. Hij verwacht wel dat er altijd een mogelijkheid blijft om in contanten af te rekenen.

Daarnaast maakt pinnen het goedkoper voor supermarkten om de administratie van kassa's af te handelen. Volgens de stichting levert elke kassa die wordt omgebouwd supermarkten een besparing op van 560 tot 970 euro per jaar.


Cashloze kassa rukt op in supermarkten (Foto: Novum)

"Wii U-CPU is verschrikkelijk sloom"

Metro: Last Light stond ooit in de planning voor Wii U, maar werd zonder opgegeven reden geannuleerd. Nu heeft Oles Shishkovtsov, studiobaas van 4A Games, in interview bekendgemaakt waarom de Nintendo-versie werd geschrapt: “Wii U has a horrible, slow CPU”.

Huw Beynon van TQH, de uitgever van de Metro, nuanceerde daarna de uitspraak van Shishkovtsov. “We had an early look at it, we thought we could probably do it, but in terms of the impact we would make on the overall quality of the game – potentially to its detriment – we just figured it wasn’t worth pursuing at this time.”

“It’s something we might return to. I really couldn’t make any promises, though. Given the size of the team and compared to where we were last time, just developing for the Playstation 3 is a significant addition”, aldus Beynon.

Het is bekend dat de CPU van de Wii U inderdaad langzamer is dan die van de PS3 en Xbox 360. Daar tegenover staat de GPU, die wél een stuk sneller is dan die van de twee oude consoles. Hierdoor zou de boel redelijk in balans zijn tussen Wii U, PS3 en Xbox 360.

Chelsea ontslaat trainer Di Matteo

Chelsea heeft trainer Roberto di Matteo ontslagen. De Italiaan was sinds halverwege vorig seizoen aan het roer bij de Londense club, na het ontslag van André Villas-Boas. Met Di Matteo won Chelsea vervolgens voor de eerste keer in de historie de Champions League.

Dit seizoen vallen de resultaten echter tegen. In de competitie werd afgelopen weekend met 2-1 verloren van West Bromwich Albion, terwijl gisteren in de Champions League kansloos met 3-0 werd verloren van Juventus. Daardoor lijkt uitschakeling in het miljoenenbal nabij.

De prestaties en resultaten van Chelsea waren niet goed genoeg voor het bestuur om Di Matteo als trainer te behouden. De leiding is van mening dat een trainerswissel noodzakelijk is omdat Chelsea een belangrijke fase van het seizoen ingaat. Komende zondag staat de wedstrijd tegen lijstaanvoerder Manchester City op het programma.

Chelsea wil proberen om zo snel mogelijk een nieuwe trainer aan te stellen. Namen als Josep Guardiola en Jürgen Klopp gaan rond als mogelijke vervangers.

Oude AM2-vechtgames naar PSN

SEGA heeft aangekondigd dat ze een aantal AM2-vechtgames uit gaan geven voor PlayStation 3 via PSN. De drie games die ze nu hebben aangekondigd zijn Virtua Fighter 2, Sonic the Fighters en Fighting Vipers. Wij kunnen op 5 december de games uit de Europese store downloaden.

Midden jaren 90 vond de grote overgang naar 3D plaats en games kregen toen allemaal polygonen en een 3D-uiterlijk. Games als Virtua Fighter waren pioniers en nu kunnen we ze opnieuw spelen om terug te denken aan die tijd. 

De games komen als exacte arcade port wat betekent dat ze te spelen zijn zoals we ze vroeger in de arcadehallen konden spelen. Wel zijn er online multiplayer en trophies toegevoegd. De prijs per game is € 4,49.

am2

Nebosa Gudelj nieuwe trainer NAC Breda

Oud-verdediger Nebojsa Gudelj wordt de nieuwe trainer van NAC Breda. Dat laat de Brabantse club woensdag weten. De 44-jarige Bosniër kwam in beeld nadat gesprekken met interim-coach Adrie Bogers waren gestrand. Bogers blijft wel aan als assistent, de functie die hij ook onder John Karelse bekleedde.

Clubicoon Karelse werd eind oktober ontslagen vanwege de slechte competitiestart van NAC. Bogers nam tijdelijk de touwtjes in handen, maar kon met de clubleiding niet tot een akkoord komen over een definitieve aanstelling als trainer. Keeperstrainer en assistent Arno van Zwam completeert de technische staf.

Omdat Gudelj pas in januari zijn trainersdiploma haalt, moet hij nog wel toestemming krijgen van de KNVB om per direct aan de slag te gaan. Momenteel staat hij aan het roer bij de beloften van NAC. Gudelj speelde tussen 1997 en 2005 246 competitiewedstrijden voor de Brabanders.

De voormalige linkerverdediger kwam ook nog een seizoen uit voor Sparta. Eerder stond hij onder contract bij het Servische Partizan en Logrones uit Spanje. Overigens is zoon Nemanja Gudelj een vaste waarde in het eerste elftal van NAC.

Bedrijf wil 650 miljoen van Formule 1 zien

Bluewaters Communications Holdings heeft de Formule 1 voor een bedrag van 650 miljoen dollar aangeklaagd, zo melden enkele financiële media. Het op Jersey gevestigde bedrijf claimt in 2005 de hoogste bieder te zijn geweest om de sport in handen te krijgen.

In dat jaar gingen de aandelen van de Formule 1 over van de Bayerische Landesbank naar de huidige eigenaar CVC Capital. Hierbij betaalde F1-baas Bernie Ecclestone een bedrag aan de inmiddels veroordeelde bankier Gerhard Gribkowsky die de transactie begeleid heeft.

Bluewaters claimt dat het in 2005 tien dollarcent meer per aandeel bood dan elk ander bedrijf dat meebood. Het enige dat het bedrijf niet beloofde was of Ecclestone aan zou kunnen blijven als hoogste baas van de Formula One Management en Formula One Administration. Dit heeft mogelijk de doorslag gegeven om de sport aan CVC over te doen.

'Giant haakt af als hoofdsponsor Raboploeg'

Giant wordt niet de nieuwe hoofdsponsor van de voormalige Rabobankformatie. De fietsenleverancier toonde direct na het afhaken van Rabobank interesse om de belangrijkste geldschieter van de ploeg te worden, maar ziet daar nu toch van af. Dat meldt het AD woensdag.

Giant had aangegeven waarschijnlijk voor het einde van het jaar een beslissing te nemen over het hoofdsponsorschap. Het Taiwanese bedrijf is al jaren aan het Nederlandse team verbonden. Giant was woendsdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Harold Knebel, afzwaaiend directeur van de Rabo wielerploegen, liet vorige week weten dat meerdere partijen geïnteresseerd zijn in sponsoring van de ploeg. Een doorbraak op korte termijn verwachtte hij echter niet.

'Vitesse gaat in winterstop voor Leerdam'

Kelvin Leerdam geniet de belangstelling van Vitesse. De club wil de middenvelder annex verdediger in de winter al naar Arnhem halen. Leerdam gaf bij Feyenoord onlangs aan dat hij zijn aflopende contract niet wil verlengen. Sindsdien speelde hij geen minuut meer in het elftal van Ronald Koeman. De trainer geeft nu de voorkeur aan spelers die wél een toekomst hebben in Rotterdam.

Naast Vitesse is ook PSV geïnteresseerd. FC Twente hoorde in eerste instantie ook in dat rijtje thuis, maar voorzitter Joop Munsterman heeft al aangegeven dat de Tukkers Leerdam niet naar Enschede gaan halen.

Daar Leerdam in de zomer transfervrij is, hoopt Feyenoord hem in de winterstop te verkopen. Volgens het Algemeen Dagblad heeft Vitesse geen moeite met de transfersom die voor de Feyenoorder wordt gevraagd.

Leerdam heeft geen haast met een vertrek. De speler van Jong Oranje wacht op de juiste club. Wanneer deze er in de winterstop niet bijzit, wacht hij geduldig tot de zomer om dan transfervrij naar een nieuwe club te gaan.

[NBA] Lakers zetten opmars voort

Los Angeles Lakers heeft de eerste wedstrijd onder leiding van coach Mike D'Antoni in de NBA gewonnen. De basketballers uit Californië waren dinsdag met 95-90 te sterk voor Brooklyn Nets. Voor de zege mochten de Lakers sterspeler Kobe Bryant dankbaar zijn. Hij maakte zes van zijn 25 punten in de laatste twee minuten.

Dwight Howard maakte in het Staples Center in Los Angeles 23 punten en vijftien rebounds. De Lakers hebben nu vijf zeges in de laatste zes duels geboekt. De 61-jarige D'Antoni kon voor het eerst plaatsnemen langs de zijlijn na een knieoperatie.

New York Knicks behaalde op bezoek bij New Orleans Hornets alweer de achtste overwinning van het seizoen. Mede dankzij 29 punten van Carmelo Anthony werd de thuisploeg overtuigend met 102-80 aan de kant gezet. De Knicks namen vooral via driepunters afstand in het laatste kwart.

Philadelphia 76ers rekende voor eigen publiek met 106-98 af met Toronto Raptors. Nick Young was topscorer met 23 punten, Jason Richardson deed met 21 punten ook een duit in het zakje.


Los Angeles Lakers zet opmars voort (Foto: Novum)

Overtoom vertrekt bij Heracles

Willie Overtoom is niet van plan zijn aflopende verbintenis met Heracles Almelo te verlengen. "Het is bekend dat mijn contract aan het einde van het seizoen afloopt en ik wil dan graag vertrekken. Ik ben dan ook nooit met de club in onderhandeling geweest", verklaart de 26-jarige speler tegen Novum Nieuws.

Overtoom sluit een vroegtijdig vertrek tijdens de winterstop niet uit. "Dat hangt van de club af en of ze nog iets aan mij willen verdienen. Daarbij moet ook de juiste club er tussen zitten." Een buitenlands avontuur in Spanje, Duitsland of Engeland behoort volgens hem zeker tot de mogelijkheden. "In Italië zie ik mijzelf niet spelen."

Vooralsnog richt de tweevoudig international van Kameroen zich op Heracles. "Ik voetbal hier met plezier en wil graag proberen Europees voetbal te halen met de club." Heracles staat momenteel achtste.

Overtoom, die de jeugdopleiding van AZ doorliep, debuteerde in het seizoen 2006/2007 bij eerstedivisionist Telstar in het profvoetbal. Na een jaar bij de amateurs van HVV Hollandia te hebben gevoetbald, tekende de middenvelder in de zomer van 2008 bij Heracles.

Meer exclusieve games voor Lumia

Nokia is nog steeds hard bezig om gamers over te halen vooral voor een Nokia Lumia-smartphone te kiezen. Dit keer zijn het de games Spy Mouse en Trivial Pursuit van EA die exclusief voor Lumia-telefoons te downloaden zijn.

Beide games volgen de exclusieve games The Game of Life (Levensweg), Jet Set Go en Parking Mania die een paar weken terug uit zijn gekomen. Ook kunnen Lumia-gebruikers de game Mirror's Edge gratis downloaden. Een kleine kanttekening is wel dat de games op dit moment nog aangemerkt zijn als Windows Phone 7-only, de nieuwe lading Lumia's die volgende maand in Nederland gaan verschijnen kunnen op dit moment de games nog niet spelen. Hopelijk lukt het Microsoft dit op tijd op te lossen.

triviant

Hulu Plus beschikbaar voor Wii U in Amerika

Een paar dagen na de launch van Wii U in Amerika verschijnt Hulu Plus, een streaming videoservice. Naast Netflix is dit nu de tweede optie voor filmkijkend Amerika. Later krijgen de Amerikanen ook TVii en Amazon Instant Video.

Hulu Plus komt met verschillende besturingsopties via de controller en kent ook de mogelijkheid om video direct op de controller af te spelen. Voor het gebruik van Hulu is een abonnement nodig en degene zonder abonnement kunnen gebruik maken van een gratis proefmaand.

hulu

Waarschuwing voor zware windstoten kustprovincies

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten woensdagavond in de kustprovincies. Vanaf 18.00 uur kunnen windstoten tot 100 kilometer per uur voorkomen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. Het instituut heeft voor deze provincies code geel afgegeven.

In het zuidwestelijke kustgebied kan aan het einde van de middag een stormachtige windkracht 8 komen te staan. Vooral automobilisten moeten tijdens de avondspits rekening houden met de harde wind. Het KNMI verwacht dat de windstoten aanhouden tot 21.00 uur.

'Etnische zuiveringen Israël'

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan beschuldigt Israël van etnische zuiveringen in Gaza. Hij zei dinsdag dat de luchtaanvallen van de Joodse staat niet gezien kunnen worden als zelfverdediging.

,,Israël begaat etnische zuiveringen door in dit gebied vrede te negeren en het internationaal recht te schofferen", zei Erdogan. ,,Het bezet stap voor stap Palestijns gebied." De premier beschuldigde Westerse landen ervan een 'terroristische staat' te helpen en Israëlisch geweld in het Midden-Oosten oogluikend toe te staan.

De Verenigde Staten zijn niet blij met de uitlatingen van Erdogan. ,,Bepaalde delen van de extreem harde retoriek uit Turkije vinden we totaal niet behulpzaam", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Khloé Kardashian niet van slag door poederbrief

Khloé Kardashian maakt zich niet druk over de poederbrief die naar haar is gestuurd. Dinsdag werd in de studio waar ze talentenshow The X Factor presenteert een aan haar geadresseerde envelop met daarin een verdacht wit poeder aangetroffen.

"Met Khloé is niets aan de hand", zegt een bron tegen entertainmentzender E! "De studio heeft extra beveiliging ingehuurd. Ze maakt zich klaar voor de repetities en maakt zich geen zorgen." De FBI heeft de zaak in onderzoek.

'Amsterdam dwarsboomt asielaanpak'

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) heeft tien gemeenten bereid gevonden de uitgeprocedeerde asielzoekers uit het tentenkamp in Amsterdam-West op te vangen. Daarmee dwarsboomt hij de aanpak van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), meldt de Volkskrant woensdag. Teeven zei dinsdag nog dat asielzoekers in tentenkampen weg moeten.

Van der Laan deed het aanbod in een brief die hij dinsdagavond verstuurde aan de advocaat van de asielzoekers in het kamp aan de Amsterdamse Notweg. De betrokken asielzoekers hoeven zo niet mee te werken aan een terugkeer naar hun land van herkomst.

Welke tien gemeenten willen meewerken, wil Amsterdam niet zeggen. De burgemeesters hebben toegezegd, maar het moet nog door de colleges, meldt een gemeentewoordvoerder aan de krant. Het aanbod van Van der Laan houdt in dat de 88 aanwezige asielzoekers in het kamp gedurende dertig dagen 'bed, bad en brood' krijgen in een dak- en thuislozenopvang. De periode is om 'bij te komen en te herstellen', schrijft Van der Laan.

De Amsterdamse burgemeester maakte vrijdag bekend dat de asielzoekers binnen een week weg moeten zijn, anders gaat de gemeente over tot ontruiming van het tentenkamp. Om dat te voorkomen stapten de advocaten van de asielzoekers naar de rechter. Donderdag dient het kort geding daarover, volgende week woensdag neemt de rechter een beslissing.

Amsterdam vroeg Teeven eerder om een oplossing voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die sinds het najaar in het kamp demonstreren. Daarop bood de staatssecretaris hen vorige week maximaal dertig dagen opvang aan, op voorwaarde dat zij meewerken aan een terugkeer naar het land van afkomst. 'Een handreiking van niets', meenden de asielzoekers. Zij zeggen dat ze niet terug kunnen naar hun land van herkomst, omdat ze daar gevaar lopen.

De Tweede Kamer vergadert woensdag over asielzoekers in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag.

Tien gemeenten naar de stembus

Inwoners van tien gemeenten gaan woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De zogeheten herindelingsverkiezingen zijn nodig omdat de tien gemeenten op 1 januari opgaan in nieuwe, grotere gemeenten.

Het gaat om de Zuid-Hollandse gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland, die samen de gemeente Molenwaard gaan vormen. De gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, eveneens in Zuid-Holland, gaan fuseren tot de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. De Noord-Hollandse gemeentes Harenkarspel en Zijpe gaan op in de gemeente Schagen.

Behalve lokale thema's heeft ook de landelijke politiek een grote rol gespeeld in de verkiezingscampagne in de tien gemeenten. Vooral de VVD vreest verlies als gevolg van de ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremie. In landelijke peilingen zijn de liberalen nagenoeg gehalveerd sinds de presentatie van het nieuwe kabinet.

De VVD zette de afgelopen tijd diverse partijprominenten in om de schade in de herindelingsgemeenten te beperken. Minister Edith Schippers ging naar Goeree-Overflakkee, fractievoorzitter Halbe Zijlstra naar Molenwaard en staatssecretaris Fred Teeven naar Schagen.

De vorige reguliere gemeenteraadsverkiezingen waren in 2010. De volgende zijn in 2014.


Tien gemeenten naar de stembus (Foto: Novum)

Geen akkoord steun Griekenland

De ministers van financiën van de zeventien eurolanden zijn het in Brussel niet eens geworden over de betaling van een nieuwe termijn van de noodsteun aan Griekenland. Het overleg werd dinsdagnacht afgebroken zonder dat er overeenstemming was bereikt. De ministers zetten hun overleg maandag voort. Dit heeft voorzitter Jean-Claude Juncker laten weten.

Een kleine twaalf uur voerden de ministers verhitte discussies. Volgens Juncker is tijdens het overleg wel enige vooruitgang geboekt, over een 'pakket geloofwaardige maatregelen' om de Griekse staatsschuld te verminderen, maar kon men het niet eens worden met het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Gevaarlijke internationale drugsbende opgerold

De marechaussee heeft met de aanhouding van in totaal twaalf personen een internationale drugsbende opgerold. De elf mannen en een vrouw zijn afkomstig uit Kaapverdië, de Verenigde Staten en de Nederlandse Antillen, maakte de marechaussee woensdag bekend.

De volgens de marechaussee gevaarlijke bende zou zich bezig hebben gehouden met drugshandel, witwassen van crimineel geld en deelname aan een criminele organisatie. Vijf van hen, die eerder deze maand werden aangehouden, worden verdacht van het voorbereiden van liquidaties.

Zeven leden van de bende werden dinsdag aangehouden in Eindhoven, Diemen en Amsterdam. Daarbij werden diverse woningen en bedrijfspanden doorzocht, waarbij onder meer een hennepplantage en munitie werd gevonden. Aan de grootschalige actie werkten ruim tweehonderd leden van onder meer politie, marechaussee, FIOD en defensie mee.

De internationale bende zou hebben geprobeerd cocaïne vanuit het Carabisch gebied naar Nederland te smokkelen. Dat zou onder meer gebeurd zijn door de inzet van drugskoeriers en het verstoppen van drugs in vracht.

De twaalf verdachten zitten nog vast. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Mogelijke stoornis Jasper S. onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat de mogelijke stoornis van Jasper S. onderzoeken. Dat meldt het AD woensdag. "We nemen zijn verleden mee in het onderzoek, ook zijn mogelijke stoornis", zei een woordvoerder van justitie daarover tegen de krant.

De mogelijke stoornis van de 45-jarige S. kwam aan het licht toen hij drie jaar geleden voor de rechter moest komen voor joyriding. Een psychiater ontdekte toen een 'dissociatieve stoornis' bij S., waardoor hij mogelijk niet beseft wat hij doet en wat de gevolgen daarvan zijn.

Jasper S. werd zondagavond aangehouden voor de moord op de destijds 16-jarige Marianne Vaatstra. Hij had meegedaan aan een groot dna-onderzoek onder duizenden mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het slachtoffer woonden. Het Nederlands Forensisch Instituut stelde een honderd procent dna-match vast.

Anthony Hopkins walgt van prijzenregen

Anthony Hopkins heeft een hekel aan het gedoe rond de prijzenregen in Hollywood. "Ik vind het walgelijk", fulmineert de Britse acteur tegen de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post. "Mensen kruipen rond en kussen de achterzijdes van beroemde producenten. Ik moet ervan overgeven, echt waar."

De Britse acteur, die in 1992 een Oscar won voor zijn rol als Hannibal Lecter in Silence of the Lambs, ziet het geslijm met lede ogen aan. "Dan denk ik: wat doen ze? Hebben ze geen zelfrespect? Ik zou willen zeggen: flikker op."

De 74-jarige Hopkins is volgend jaar te zien als regisseur Alfred Hitchcock in de thriller Hitchcock. Zijn vertolking wordt al getipt voor een Oscar, maar de acteur is niet van plan om campagne te voeren om het felbegeerde beeldje in handen te krijgen. "Dat is altijd al tegen mijn natuur geweest."

In Hitchcock is de Brit te zien naast Helen Mirren, die zijn vrouw speelt. De film gaat over de totstandkoming van Hitchcocks klassieker Psycho. Scarlett Johansson speelt de rol van Janet Leigh, die de hoofdrol had in de film uit 1960.

Hopkins heeft nog een flink aantal films op de planning staan en is niet van plan ooit te stoppen met acteren. "Nee, ik wil nooit met pensioen gaan", aldus de Brit. Een paar jaar geleden heeft hij zijn acteercarrière op een lager pitje gezet, maar dat vond hij niks. "Ik denk dat een bepaalde hoeveelheid stress in het leven goed is."


Anthony Hopkins walgt van prijzenregen (Foto: Novum)

Wilson en Byrne in vervolg Insidious

De horrorfilm Insidious krijgt een vervolg. Acteurs Patrick Wilson en Rose Byrne hebben al getekend voor Insidious Chapter 2, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. James Wan keert terug als regisseur.

In Insidious spelen Wilson en Byrne een echtpaar. Als hun zoon wordt bezeten en vast komt te zitten in een duistere dimensie, doen de twee er alles aan hem weer terug te krijgen. Waar het tweede deel van de horrorfilm over gaat, is nog onbekend.

Insidious werd in 2010 gemaakt voor het relatief lage bedrag van anderhalf miljoen dollar. De horrorfilm was een groot financieel succes met een wereldwijde opbrengst van 97 miljoen dollar. De opnamen van het tweede deel beginnen in januari in Los Angeles. De film komt in de zomer uit.


Wilson en Byrne in vervolg Insidious (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Enige tijd regen

Goedemorgen! Op veel plaatsen brak de zon gisteren verrassend goed door en is het toch nog een mooie middag geworden. Vandaag zullen we het écht met wat minder weer moeten doen. Gisteren lag het front al in de buurt van ons land, maar pas vanmiddag en vanavond trekt deze van west naar oost over ons land.

Dit levert een meest bewolkte dag op en van het westen uit gaat het regenen. De regen arriveert pas later in de middag in het noordoosten, maar in het zuidwesten zal het dan alweer droog gaan worden en volgen er ook weer een paar opklaringen. Koud zal het vandaag niet worden, want de temperatuur loopt op naar ongeveer 9 graden. De wind neemt vandaag wel flink toe en draait van zuidoost naar west en vooral in de avond kan er langs de kust misschien wel even een windkracht 7 komen te staan. Als de storing eenmaal voorbij getrokken is vallen we de rest van de week weer een beetje in het patroon van de afgelopen dagen. Overwegend droog weer met af en toe wat zon, maar de bewolking zal toch het grootste gedeelte van ons weerbeeld gaan bepalen.

In het noorden van Scandinavië vriest het dat het kraakt en zakt de temperatuur in de nacht en vroege ochtend tot beneden de -20 graden. De Spaanse regens hebben zich inmiddels naar Griekenland verplaatst en daar zal het ook de komende dagen kletsnat zijn. Temperaturen van boven de 20 graden vinden we nu vooral aan de Turkse Zuidkust.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Rustig weerDe afgelopen dagen was het vaak erg rustig weer. Ook in Eemnes was dat het geval en naast het stilstaande water maakte Klapmongeaul dit spiegelbeeld.

Just Dance 4 goes Gangnam Style

Er lijkt geen ontkomen aan. Waar eerder al werd bekendgemaakt dat de wereldhit Gangnam Style als DLC beschikbaar komt voor Dance Central 3 is het lied van de Koreaan PSY nu ook beschikbaar voor de concurrent van Ubisoft Just Dance 4.

De release van de DLC gaat gepaard met ondergaande twee video's. Gangnam Style is vanaf vandaag beschikbaar voor Xbox 360 en vanaf morgen voor PlayStation 3 en Wii. Voor Nintendo's Wii U volgt de DLC op een later moment. De prijs van de DLC is niet bekendgemaakt.

Wii U al winstgevend met één spel

De aankoop van slechts één spel maakt het verlies goed dat Nintendo maakt op elke verkochte Wii U-console. Dat heeft Nintendo of America-baas Reggie Fils-Aime gezegd in een interview met de website Mercury News. "Zodra we de klant kunnen bewegen om één stuk software te kopen wordt de gehele transactie winstgevend", zegt Fils-Aime.

"Uiteindelijk is het de bedoeling om een solide basis aan verkochte hardware-exemplaren te creëren om vervolgens een goede verhouding te realiseren met alle andere software en spelerervaringen. Als we dat kunnen realiseren weten we een ruim voldoende winst te maken voor het bedrijf."

De Wii U is de eerste console die Nintendo met verlies verkoopt. Met name het draadloze touchscreen GamePad zorgt ervoor dat de console heel lastig met winst kan worden verkocht. Nintendo heeft eerder al aangegeven de console met verlies te willen verkopen om hem zo consumentvriendelijk mogelijk te houden.

Nintendo's Wii U is sinds 18 november te koop in de Verenigde Staten. Vanaf 30 november kunnen Europese gamers de console in huis halen.

wii u
wii u

Jessica Biel wil film maken met Justin Timberlake

Jessica Biel ziet het best zitten om een film te maken met haar kersverse echtgenoot Justin Timberlake. Het lijkt de 30-jarige actrice vooral interessant als de 31-jarige zanger haar regisseert.

"Ik vind dat je erg voorzichtig moet zijn met het werken met je partner", zegt Biel in tijdschrift Vanity Fair. "Maar het zou heel erg leuk zijn, ik ben verschrikkelijk dol op hem. Ik zou het eigenlijk leuker vinden als hij mij zou regisseren in een productie. Ik zie dat al helemaal zitten."

Biel en Timberlake gaven elkaar vorige maand in Italië het jawoord. De zanger heeft zijn muziekcarrière al een tijd op een laag pitje staan, zodat hij zich kan richten op zijn acteerwerk.

Naomi Watts geëerd door Palm Springs Festival

Naomi Watts krijgt op het 24e filmfestival van Palm Springs de Desert Palm Achievement Actress Award. De Australische actrice neemt het beeldje op 5 januari in ontvangst in de Amerikaanse stad, maakte de organisatie van het festival dinsdag bekend.

"We zijn blij om Naomi Watts te kunnen eren, een van de meest getalenteerde actrices die heel diverse rollen kan spelen", zegt festivaldirecteur Harold Matzner. Actrice Helen Hunt krijgt op dezelfde avond een Spotlight Award, werd al eerder bekendgemaakt.

De 44-jarige Watts is volgend jaar te zien in het drama The Impossible, over de verwoestende tsunami in de Indische oceaan eind 2004. Het filmfestival van Palm Springs wordt gehouden van 3 tot en met 14 januari.


Naomi Watts geëerd door Palm Springs Festival (Foto: Novum)

Ang Lee zenuwachtig voor Life of Pi

Ang Lee heeft lang in de zenuwen gezeten over zijn drama Life of Pi. "Het is een dure film", zegt de Taiwanese regisseur. "Het is echt net zo irrationeel als het nummer pi. Het heeft lang zo gevoeld, dat het me niet duidelijk werd."

In Life of Pi komen volgens Lee alle elementen voor waarvoor filmmakers gewaarschuwd worden: kindacteurs, werken met echte dieren en oceanen vol water. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Yann Martel en gaat over een jongen die na schipbreuk vast zit op een reddingsboot met wilde dieren.

"Je neemt altijd een risico", zegt 58-jarige Ang Lee. "Iedere film is een provocatie. Het is geen boodschap of een verklaring", vindt de regisseur, die een Oscar won voor zijn drama Brokeback Mountain.

"Er is iets met films, de wonderlijke manier waarop het werkt, zorgt ervoor dat je het wel moet respecteren", zegt hij. "Je moet nooit denken dat je alles weet." Zijn Life of Pi wordt alom geprezen door de media en wordt genoemd als Oscarkanshebber. De film draait vanaf 20 december in de Nederlandse bioscopen.


Ang Lee zenuwachtig voor Life of Pi (Foto: Novum)

Terrorist aanslagen Mumbai geëxecuteerd

De enige terrorist die de bloedige aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008 overleefde is opgehangen in een Indiase gevangenis. Dat meldde het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken woensdagochtend.

In augustus handhaafde het hooggerechtshof van India de doodstraf nadat Mohammed Kasab tegen het vonnis in hoger beroep was gegaan. De Indiase president Pranab Mukherjee wees zijn genadeverzoek eerder deze maand af.

De Pakistaan Kasab en negen handlangers vielen in november 2008 de havenstad Mumbai (Bombay) binnen. Ze pleegden er een reeks aanslagen. Hierbij vielen ten minte 166 doden.

Terrorist aanslagen Mumbai geëxecuteerd
Terrorist aanslagen Mumbai geëxecuteerd (Foto: ANP)

Wetsvoorstel tegen naaktloperij aangenomen

De gemeenteraad van San Francisco heeft een wetsvoorstel om naaktloperij te verbieden dinsdag aangenomen. Het verbod kwam er door met zes stemmen voor en vijf tegen, ondanks protesten van inwoners.

Scott Wiener initieerde het verbod. Hij woont in de wijk Castro die bekend staat als een gebied waar veel homo's komen en waar mensen regelmatig zonder kleren de straat op gaan. "De vrijheid van uitdrukking is in theorie heel mooi, totdat het in je eigen buurt wordt uitgevoerd", zei Wiener dinsdag tijdens de vergadering.

Volgens de wet mag niemand ouder dan vijf jaar de geslachtsdelen in het openbaar tonen. Bezoekers van stranden en verschillende festivals en parades in de West-Amerikaanse stad mogen wel in hun blootje blijven lopen.

Wetsvoorstel tegen naaktloperij aangenomen
Wetsvoorstel tegen naaktloperij aangenomen (Foto: ANP)

'Lenny Kravitz speelt Marvin Gaye'

Rockster Lenny Kravitz is in beeld om Marvin Gaye te spelen in een film over de laatste jaren in het leven van de soulzanger. Volgens de Britse krant London Evening Standard heeft regisseur Julien Temple de rocker op het oog voor zijn film Sexual Healing.

Als de casting doorgaat, betekent het de eerste grote hoofdrol voor Kravitz. De 48-jarige zanger was dit jaar te zien in de actiefilm The Hunger Games. Hij debuteerde in 2009 als acteur met een bijrol als verpleger in het drama Precious.

De film speelt zich af in het begin van de jaren tachtig toen Gaye in Brussel werkte aan zijn album Midnight Love, dat zijn bestverkopende plaat werd. De Belgische muziekpromotor Freddy Couasaert hielp hem met zijn carrière, die in het slop was geraakt door zijn drugsverslaving. Gaye werd op 44-jarige leeftijd na een ruzie in 1984 doodgeschoten door zijn vader.

Producent Jean-Luc van Damme wil tegenover Novum Nieuws niet op de speculaties ingaan.


'Lenny Kravitz speelt Marvin Gaye' (Foto: Novum)

'Tuchtklacht in Friso-affaire breder'

De tuchtklacht tegen neurochirurg Kees Tulleken behelst meer dan alleen het lekken van informatie rondom de gezondheidstoestand van prins Friso aan NRC Handelsblad. De neurochirurg moet zich ook voor een tuchtrechter verantwoorden voor uitspraken in het televisieprogramma Pauw & Witteman over de behandeling van de politicus Jo Cals voor zijn overlijden in 1971.

Tulleken zegt in een interview met vakblad Medisch Contact deze week dat hij denkt dat er wat zaken bij zijn genomen omdat er anders waarschijnlijk 'helemaal niets van over bleef'. Over de uitspraken die hij deed in Pauw & Witteman zegt hij: "Ik noemde zijn naam niet, maar het was wel herleidbaar."

Verder behelst de klacht een opmerking van Tulleken dat in ziekenhuizen informatie over zogenoemde VIP-patiënten rondzoemt. "Dat is natuurlijk zo, maar dat had ik niet mogen zeggen."

In juli diende de inspectie een tuchtklacht in tegen Tulleken, die in februari in Oostenrijk was toen prins Friso onder een lawine bedolven raakte en in een coma belandde. Hij sprak daar met een collega die Friso behandelde en deelde informatie met zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad. Die schreef een geruststellend bericht, terwijl niet veel later bekend werd dat de prins zware hersenschade op had gelopen door zuurstofgebrek.

Of het Regionaal Medisch Tuchtcollege Amsterdam de klacht in behandeling neemt, is nog onduidelijk. Tulleken stelde eerder dat het volgens hem van belang was het volk gerust te stellen.

Maandag werd overigens bekend dat prins Friso sinds kort af en toe tekenen vertoont van zeer gering bewustzijn. "De prognose blijft erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is", meldde de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

Zorgkosten zijn veel mensen een raadsel

Veel mensen hebben geen idee hoeveel zorg kost en wat zij daar zelf aan bijdragen. Dat blijkt uit woensdag verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Van de nominale premie voor de ziektekostenverzekering zijn mensen zich wel bewust, maar niet van het inkomensafhankelijke deel en de AWBZ-premie, die op het salaris worden ingehouden, zegt het SCP, dat diepte-interviews hield met 31 mensen uit verschillende inkomensgroepen en met een verschillend opleidingsniveau.

Ook de kosten van de zorg zijn veel mensen een raadsel. Wat een behandeling kost, is vaak niet of moeilijk te achterhalen. Mensen zouden dat wel graag willen weten. Dan zouden ze zelf kunnen controleren of een arts niet te veel declareert. Ook gaan mensen misschien minder snel onnodig naar de dokter, zo is de verwachting.

Verder zijn vooral lagere inkomens er ten onrechte van overtuigd dat de afgelopen jaren op de zorg is bezuinigd. Lagere inkomens geloven ook niet dat de zorgkosten de komende jaren snel zullen oplopen. Hoge inkomens accepteren dat wel als een gegeven.

Nederlanders vinden solidariteit in de zorg een belangrijk principe, maar zijn niet of nauwelijks bereid zelf meer te betalen, blijkt verder. In theorie vindt iedereen dat goede basiszorg voor alle Nederlanders beschikbaar moet blijven. Zodra echter een eigen bijdrage aan de orde komt, haakt men af.

Mensen met lagere inkomens zeggen nu al meer aan zorg kwijt te zijn dan ze eigenlijk kunnen opbrengen. Middeninkomens willen eventueel wel meer bijdragen, maar alleen als meer werk wordt gemaakt van het terugdringen van de zorgkosten, bijvoorbeeld door het verkleinen van het basispakket en het snijden in bureaucratie. Hogere inkomens vinden een lichte stijging bespreekbaar, maar eisen ook dat er eerst efficiënter gewerkt wordt.

"De overheid doet er goed aan om veel meer inzicht te geven in de kosten van de zorg en de financiering ervan", concluderen de onderzoekers van het SCP. "Nu blijven de kosten nog te vaak buiten de discussie, wat mede een reden is dat zij onbeheersbaar worden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.