FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 november 2012

Aso's gooien steen van viaduct in Alkmaar

In Alkmaar is zaterdagavond een auto beschadigd nadat twee personen vanaf een viaduct een steen naar beneden gooiden. Bij het incident raakte niemand gewond.

De steen werd gegooid vanaf het viaduct aan de Nollenweg. Eerder op de avond gooiden de twee vandalen ook al een voorwerp vanaf het viaduct aan de Heilooer Tolweg. De politie heeft de twee personen nog niet kunnen aanhouden en vraagt mensen alert te zijn.

Vandalen gooien steen van viaduct in Alkmaar
Vandalen gooien steen van viaduct in Alkmaar (Foto: ANP)

Bloedige strijd in Oost-Congo

De strijd tussen het Congolese leger en de rebellenbeweging M23 in het oosten van Congo heeft vrijdag aan twee militairen en 151 rebellen het leven gekost. Dat hebben een woordvoerder van het leger en de gouverneur van de provincie Noord-Kivu gezegd. Vredestroepen van de Verenigde Naties voerden bombardementen uit op de stellingen van de rebellen.

Het Congolese leger trok zich terug uit Kibumba, een gebied op dertig kilometer afstand van de provinciehoofdstad Goma, nadat duizenden Rwandezen, die de rebellen zeggen te steunen, zaterdagochtend tot de aanval waren overgegaan, zei gouverneur Julien Paluku.

De VN-vredesmissie, MONUSCO, lanceerde vervolgens met helikopters een tegenaanval op M23-posities in Kibumba. Een woordvoerder van M23, een in april en mei opgerichte rebellengroep van ontevreden voormalige officieren van het Congolese leger, ontkende de zware verliezen en zei dat er slechts twee rebellen gewond zijn geraakt.

Het Rode Kruis is naar dorpen in het gebied gestuurd om de lichamen van de gesneuvelden te verwijderen en daarmee de uitbraak van ziektes te voorkomen.

MONUSCO sprak van de bloedigste strijd sinds juli. Volgens VN-woordvoerder Martin Nesirky zijn tussen de 1500 en 2500 mensen het gebied ontvlucht.

Israëlisch/Palestijns geweld afgekeurd

De Westerse/Arabische wereld heeft vandaag vol afkeur gereageerd op het Palestijnse/Israëlische geweld van de afgelopen dagen. Zij roepen dan ook op tot een wapenstilstand .

De afgelopen dagen werden Israëlische/Palestijnse gebieden zwaar getroffen door geweld vanuit Israël/Gaza. Daarbij kwamen meerdere Israëlische/Palestijnse burgers om het leven. Verwacht wordt dat het geweld de komende dagen zal aanhouden.

Ook de Israëlische/Palestijnse bewindvoerders zelf zijn voorstanders van een vreedzame oplossing, maar doordat de Palestijnen/Israëliërs  hun aanvallen vooralsnog doorzetten, lijkt een vreedzame oplossing steeds verder weg.

De Palestijnse/Israëlische bevolking is het geweld inmiddels meer dan zat. Hoewel zij het bestaansrecht van het conflict erkennen, zijn ze in meerderheid voor een oplossing waarbij er geen Israëliërs/Palestijnen meer onnodig slachtoffer worden van de oplossing daarvan.

In Nederland heeft ook de achterban van de politiek zich inmiddels uitgesproken over het conflict. De aanhang van de SP/PVV ziet Israël/de islam als de hoofdschuldige, terwijl dat bij de PVV/SP juist andersom is.

Een oplossing voor het conflict lijkt helaas nog ver weg. Beide partijen zeggen weliswaar voorstander  te zijn van een vreedzame oplossing, maar helaas blijken beide partijen daar nog steeds niet toe in staat.

Uitslag FC Groningen - AZ

Vanavond stond in de Eredivisie om 20.45 uur het duel tussen FC Groningen en AZ op het programma. Beide ploegen deelden in de Euroborg de punten dankzij goals van Sparv en Maher. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Groningen

1 - 1

AZ

 57' Sparv    72' Maher
 
 Gele kaart: De Leeuw (FC Groningen), Henriksen, Marcellis (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kappelhof
Van Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld
De Leeuw
Sparv
Schet (Texeira/88)
Zeefuik (Bacuna/66)
Kirm (Van Moorsel/79)
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Henriksen
Maher
Berghuis
Beerens
Altidore
Gudmundsson (Falkenburg/39)

100.000 Fransen straat op tegen homohuwelijk

Tienduizenden Fransen zijn zaterdag de straat op gegaan uit protest tegen het voornemen van president François Hollande om het huwelijk open te stellen voor homoseksuelen. Alleen al in Parijs gingen volgens de politie 70.000 en volgens de organisatoren 200.000 mensen de straat op.

In Lyon betoogden 22.000 mensen. Ook in Toulouse, Marseille en andere steden gingen duizenden mensen de straat op. Het is vooral de Rooms-Katholieke Kerk die haar aanhang mobiliseert tegen de plannen. Ook veel conservatieve politici moeten niets hebben van het homohuwelijk. De Nationale Vergadering moet in januari beginnen met de behandeling van het wetsontwerp.

[Premier League] Norwich verrast Manchester United

Manchester United is zaterdag de koppositie in de Premier League kwijtgeraakt aan Manchester City. Met Robin van Persie in de basis ging de uitwedstrijd bij Norwich City met 1-0 verloren. Anthony Pilkington maakte een halfuur voor tijd het enige doelpunt.

De ploeg van coach Alex Ferguson, die Alexander Büttner buiten de selectie had gelaten, blijft steken op de tweede plaats met 27 punten. City, dat eerder op de dag met 5-0 won van Aston Villa, heeft een punt meer. Norwich, onlangs thuis ook al te sterk voor Arsenal, neemt door de zege afstand van de degradatiezone en staat nu dertiende.

[Bundesliga] Schalke laat kans glippen

Schalke 04 heeft nagelaten om de kloof met koploper Bayern München in de Bundesliga te verkleinen. De ploeg van trainer Huub Stevens ging met 2-0 onderuit bij Bayer Leverkusen. Andre Schürrle opende de score op slag van rust. Na de pauze was Stefan Kiessling nog trefzeker.

Schürrle verzuimde tien minuten voor tijd om de score vanaf de strafschopstip verder uit te breiden. Nadat Kyriakos Papadopoulos niet veel later van het veld moest met zijn tweede gele kaart was de wedstrijd evenwel gespeeld.

Klaas-Jan Huntelaar speelde negentig minuten mee bij Schalke, dat nog wel tweede staat met 23 punten. De achterstand op Bayern, dat eerder zaterdag gelijkspeelde bij FC Nürnberg (1-1), bedraagt acht punten. Leverkusen bezet de vijfde stek met 21 punten.

Kwart agenten niet inzetbaar door ziekte of cursus

Ruim een kwart van de agenten en rechercheurs is niet inzetbaar voor politiewerk omdat ze ziek thuis zitten of op cursus zijn. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws.

Van de agenten van de 26 politiekorpsen in het land is elf procent ziek. Dat percentage is bijna drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde verzuimcijfer, dat in het tweede kwartaal van dit jaar uitkwam op 3,9 procent. De politie zegt geen goede verklaring te hebben voor het hoge verzuimcijfer.

Van de tijd die agenten hebben, gaat gemiddeld zeventien procent op aan het volgen van trainingen en opleidingen. Dat is volgens RTL Nieuws voor een deel te verklaren doordat agenten in opleiding ook worden meegerekend in de politiesterkte en zij een groot deel van hun tijd in de schoolbanken zitten.

RTL Nieuws kreeg inzicht in de dagroosters en urenregistratie van de politie. Uit de gegevens bleek verder dat een kwart van de capaciteit wordt besteed aan opsporing en negen procent van de tijd opgaat aan het uitrukken bij 112-meldingen.

Oud-korpschef en D66-Kamerlid Magda Berndsen is geschokt door het verzuimcijfer. "Elf procent is ontzettend hoog. Je zou zo'n zes procent verwachten omdat het een zwaar beroep is met onregelmatige diensten, maar dit is bijna twee keer zo hoog." Ze is van plan vragen te stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Uitslagen Eredivisie (17/11/2012)

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19.45 uur drie wedstrijden op het programma. Ajax ontdeed zich met 2-0 van VVV-Venlo, RKC Waalwijk won uit met 0-2 bij sc Heerenveen en PEC Zwolle klopte in eigen huis NAC Breda met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

AFC Ajax

2 - 0

VVV-Venlo

 47' Boerrigter
 84' Hoesen
   
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.395
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Blind (Dijks/78)
Schøne
Poulsen
Eriksen (Hoesen/72)
Boerrigter (Lukoki/62)
De Jong
Fischer
  Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Fleuren
Maguire
Radosavljevic
Van Haaren (Wildschut/67)
Türk
Linssen (Otsu/65)
Cullen (Nwofor/77)

sc Heerenveen

0 - 2

RKC Waalwijk

     7' Jozefzoon
 60' Jozefzoon
 
 Gele kaart: Tannane (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Van Anholt
Gouweleeuw
Zomer (Zuiverloon/56)
Kum
Marecek
Djuricic (Pappa/78)
Kums
De Ridder (Tannane/46)
Finnbogason
Van La Parra
  Zoet
Bandjar
Drost
Martina
Van Peppen
Stans
Najah
Braber
Jozefzoon (Lieder/90)
Chevalier
Boukhari (Sneijder/78)

PEC Zwolle

2 - 0

NAC Breda

 69' Reniers
 79' Avdic
   
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Van Polen
Lachman
Van der Berg
Achenteh
Drost
Pluim
Broerse (Reniers/46)
Benson (Saymak/69)
Avdic
Mokhtar
  Ten Rouwelaar
De Roover
Botteghin
Van der Weg
Janse
Buijs
Gudelj
Leugers (Luijckx/74)
Hooi
Schalk (Seuntjens/70)
Verbeek (Lasnik/81)

[GSOD] Van Barneveld dendert over Kist heen

Raymond van Barneveld heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Grand Slam of Darts in Wolverhampton. De vijfvoudig wereldkampioen zegevierde met 16-10 over zijn landgenoot Christiaan Kist, regerend wereldkampioen bij de BDO.

Van Barneveld speelde vol zelfvertrouwen en noteerde in totaal twaalf keer een maximale score van 180. Er stond al snel 6-2 op het bord met een gemiddelde van 110 voor Barney. Kist kwam in iedere leg net iets te kort. Toen er een gat van zes legs op het bord consolideerde  Van Barneveld zijn voorsprong en alhoewel Kist af en toe wel kansen kreeg kon hij nooit echt dichterbij komen. Toch gooide de man uit Vroomshoop 10 keer 180 en liet hij nadrukkelijk zijn visitekaartje achter in Wolverhampton en zal hij met veel plezier volgend jaar terug komen.

Van Barneveld zal zondagmiddag het in de halve finale op moeten nemen tegen Andy Hamilton die John Part met 16-12 versloeg. Later vanavond kan nog een Nederlander zich bij de laatste vier plaatsen. Michael van Gerwen komt dan in actie tegen Scott Waites. De winnaar van dat duel zal spelen tegen Dean Winstanley, die eerder vanmiddag afrekende met Kevin Painter. 

[WB] Davis meldt zich ook af voor 1500 meter

Shani Davis komt zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen ook niet in actie op de 1500 meter. De 30-jarige Amerikaan kampt met een spierscheurtje in zijn lies en wil geen risico nemen. "Anders staat hij straks veel langer aan de kant", laat zijn coach Ingrid Paul weten.

Davis liet dit weekeinde al de 500 en 1000 meter schieten in Thialf. De olympisch kampioen op de kilometer richt zich voorlopig op zijn herstel. Het is nog niet duidelijk of hij volgende week in Kolomna wel van de partij is.

[Serie A] Juventus thuis niet langs Lazio Roma

Juventus heeft zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Lazio Roma punten verspeeld in de Serie A. De formatie uit Turijn kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Juventus, dat het dinsdag in de Champions League opneemt tegen Chelsea, behoudt wel de koppositie met 32 punten uit dertien duels. Lazio staat vijfde met 23 punten.

Nummer drie Napoli slaagde er niet in om van de halve misstap van Juventus te profiteren. De ploeg van trainer Walter Mazzarri liet zelf ook punten liggen. Thuis tegen AC Milan werd het 2-2. Gökhan Inler en Lorenzo Insigne brachten Napoli op een 2-0 voorsprong. Topscorer van de Serie A Stephan el Shaarawy bracht Milan langszij. Nigel de Jong speelde bij Milan de hele wedstrijd mee. Urby Emanuelson kwam niet van de bank.

Napoli staat na dertien wedstrijden op 27 punten. Internazionale heeft hetzelfde puntenaantal, maar dan uit twaalf duels. De ploeg van de nog steeds geblesseerde Wesley Sneijder speelt zondag thuis tegen Cagliari.

Uitslag ADO Den Haag - PSV

PSV heeft in de Eredivisie de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag gemakkelijk gewonnen. De koploper won uiteindelijk met 1-6 in de Hofstad dankzij goals van Narsingh, Strootman, Mertens, Wijnaldum, Derijck en Engelaar. Vicento redde nog de Haagse eer.

Strootman haalt uit (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

1 - 6

PSV

 62' Vicento    14' Narsingh
 23' Strootman
 33' Mertens
 53' Wijnaldum
 72' Derijck
 81' Engelaar
 
 Gele kaart: Chery, Malone, Meijers (ADO Den Haag), Marcelo (PSV)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.129
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Jansen
Visser (Van Duinen/46)
Toornstra
Chery (Supusepa/46)
Poepon
Vicento
  Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems (Bouma/71)
Van Bommel
Wijnaldum
Strootman (Engelaar/76)
Narsingh
Lens
Mertens

'Windows 8-verkopen vallen tegen'

De verkopen van pc's met Windows 8 vallen fors tegen. Dit schrijft technologiejournalist bekend 'Microsoft-watcher' Paul Thurrot op zijn eigen site, meldt Tweakers.net zaterdag. Harde cijfers ontbreken nog, maar Thurrot zegt vanuit een interne bron binnen Microsoft dat de verkoop tot nu toe 'teleurstellend' is.

Toch zou de softwaregigant uit Redmond de schuld niet bij zichzelf zoeken. Volgens de journalist legt Microsoft de oorzaak bij de beperkte beschikbaarheid van Windows 8-pc's en de tegenvallende ontwerpen van hardware met het nieuwe besturingssysteem. Fabrikanten hebben veel verschillende nieuwe apparaten aangekondigd, maar nog lang niet alle ontwerpen zijn beschikbaar.

'Windows 8-verkopen vallen tegen'

GTA: Vice City tijdelijk niet meer op Steam

Grand Theft Auto: Vice City is een paar dagen geleden van Steam verdwenen. Niemand wist wat de oorzaak was, maar er werd verwacht dat het te maken had met de release op de iOS apparaten binnenkort. Dit bleek niet waar te zijn.

De reden dat het spel niet meer op Steam staat, is simpelweg dat er een liedje in het spel zit waarvan de licensie verlopen is. Om deze reden is het spel dus tijdelijk van het Steam-repertoire geschapt, tot de zaak is opgelost. Het gaat om het nummer "Wanna Be Startin' Something" van Michael Jackson, waarvan Sony Music Entertainment de rechten heeft.

Spelers die het spel al gekocht hebben via Steam kunnen het spel wel gewoon opnieuw downloaden en installeren.

[F1] Uitslag kwalificatie Verenigde Staten

Sebastian Vettel heeft zich op poleposition gekwalificeerd voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De kampioenschapsleider snelde in zijn Red Bull naar een tijd van 1.35,657 en bleef hiermee de McLaren van Lewis Hamilton nipt voor. Ferrari-coureur Fernando Alonso werd slechts negende.

Het eerste deel van de kwalificatie kende weinig verrassingen, al waren de Marussia's veel sneller dan de Caterhams. Ook Toro Rosso-rijder Daniel Ricciardo kon uitstappen. Q2 bleek het eindstation te zijn voor McLaren-coureur Jenson Button die met motorische problemen leek te kampen. Ook de Sauber-rijders, Nico Rosberg, Jean-Eric Vergne, Paul di Resta en Bruno Senna konden uitstappen.

VettelVettel pakt de pole in de Grand Prix van de Verenigde Staten (Foto: Pro Shots)

In Q3 zette Vettel net als in de eerste twee delen van de kwalificatie de toon. In de slotronde wist Hamilton nog zeer dichtbij te komen. Mark Webber werd op ruime afstand derde, voor Lotus-coureur Romain Grosjean die vanwege een voortijdige versnellingsbakwissel voor de race vijf startplaatsen in moest leveren. Kampioenschapskandidaat Alonso kent een moeilijk weekend en werd slechts negende, terwijl zijn teamgenoot Felipe Massa met een zevende stek twee plaatsen voor hem start.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:36.558 1:35.796 1:35.657 20
2 Lewis Hamilton McLaren 1:37.058 1:36.795 1:35.766 20
3 Mark Webber Red Bull 1:37.215 1:36.298 1:36.174 20
4 Romain Grosjean Lotus 1:37.486 1:36.906 1:36.587 28
5 Kimi Räikkönen Lotus 1:38.051 1:37.404 1:36.708 26
6 Michael Schumacher Mercedes 1:37.927 1:37.102 1:36.794 22
7 Felipe Massa Ferrari 1:37.667 1:36.549 1:36.937 24
8 Nico Hulkenberg Force India 1:37.756 1:37.066 1:37.141 20
9 Fernando Alonso Ferrari 1:37.968 1:37.123 1:37.300 24
10 Pastor Maldonado Williams 1:37.537 1:37.011 1:37.842 26
11 Bruno Senna Williams 1:37.520 1:37.604   20
12 Jenson Button McLaren 1:37.565 1:37.616   12
13 Paul di Resta Force India 1:38.104 1:37.665   15
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:38.434 1:37.879   17
15 Sergio Perez Sauber 1:38.500 1:38.206   16
16 Kamui Kobayashi Sauber 1:38.418 1:38.437   15
17 Nico Rosberg Mercedes 1:38.862 1:38.501   16
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:39.114     9
19 Timo Glock Marussia 1:40.056     12
20 Charles Pic Marussia 1:40.664     11
21 Vitaly Petrov Caterham 1:40.809     7
22 Heikki Kovalainen Caterham 1:41.166     7
23 Pedro de la Rosa HRT 1:42.011     12
24 Narain Karthikeyan HRT 1:42.740     10

Gridstraf voor Grosjean in Austin

Romain Grosjean heeft voor de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin een gridstraf van vijf plaatsen ontvangen. De reden hiervoor is dat de versnellingsbak bij de Lotus van de Fransman voortijdig gewisseld moest worden.

De bolide van Grosjean kende tegen het einde van de derde vrije training versnellingsbakproblemen. De Lotus-monteurs probeerden het euvel te verhelpen, maar kwamen tot de conclusie dat vervanging van de bak zinvoller was. Hierdoor moet Grosjean een gridstraf accepteren.

[Premier League] West Brom legt Chelsea over de knie

Het dit seizoen succesvolle West Bromwich Albion heeft zaterdagmiddag Champions Leaguewinnaar Chelsea met 2-1 terug naar Londen gestuurd. Aanvallers Shane Long en Peter Odemwingie zorgden ervoor dat de drie punten in West Bromwich beleven. Een treffer van Eden Hazard mocht niet baten voor Chelsea.

West Brom komt door de overwinning op 23 punten en hijgt Chelsea, dat maar een puntje meer heeft verzameld, in de nek. Doordat Everton met 2-1 verloor bij Reading stijgt West Brom naar de vierde plek op de ranglijst, waarmee de ploeg zich zou kwalificeren voor de voorronde van de Champions League. Adam Le Fondre was met twee goals de grote man bij Reading.

Landskampioen Manchester City profiteerde van het puntverlies van Chelsea door Aston Villa met 5-0 te vernederen. De verdediging van aanvoerder Ron Vlaar bleek niet opgewassen tegen doelpuntenmakers Sergio Agüero, Carlos Tévez (beiden 2x) en David Silva. City heeft nu vier punten voorsprong op Chelsea. Stadgenoot en grootste concurrent Manchester United gaat zaterdagavond op bezoek bij Norwich City.

Liverpool behaalde zijn derde overwinning van het seizoen door Wigan Athletic met 3-0 te verslaan. Topscorer Luis Suárez trof twee keer doel waardoor hij nu op tien doelpunten staat, twee meer dan Robin van Persie. José Enrique produceerde het laatste doelpunt voor Liverpool, dat nu de elfde plek bezet.

Oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman scoorde voor Swansea City op bezoek bij Newcastle United. Michu had de ploeg uit Wales al op 0-1 gezet. Het werd uiteindelijk nog 1-2 doordat Ba in blessuretijd voor de thuisclub de eer redde. Newcastle-spelers Vurnon Anita en Tim Krul speelden de gehele wedstrijd, Kemy Agustien kwam ruim twintig minuten in actie voor Swansea. Beide ploegen bivakkeren in de middenmoot.

De malheur voor het ambitieuze Queens Park Rangers wordt met de week groter. Zaterdag zag het Southampton in Londen met 3-1 winnen. De ploeg van trainer Mark Hughes is nog steeds zonder overwinning en staat met vier punten stijf onderaan. Southampton heeft acht punten verzameld en bezet het op één na laatste plekje.


West Brom legt Chelsea over de knie (Foto: Novum)

Witte Huis: Israël heeft recht zich te verdedigen

Israël 'heeft het recht zichzelf te verdedigen' tegen aanvallen en de Israëliërs maken hun eigen beslissingen over hun 'militaire tactieken en operaties'. Dat heeft het Witte Huis zaterdag gezegd.

De Verenigde Staten en Israël willen een einde aan de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, liet Ben Rhodes, plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama aan boord van het regeringsvliegtuig Air Force One weten. 'De-escalatie geniet de voorkeur' vinden Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volgens Rhodes, mits Hamas het afvuren van raketten op Israël staakt.

Egypte en Turkije kunnen een 'constructieve bijdrage' leveren aan het sussen van de vijandigheden, aldus Rhodes. Obama heeft met de leiders van beide landen gesproken.

'Duitse ex-president Wulff loog tegen OM'

De in februari afgetreden Duitse president Christian Wulff heeft tijdens het corruptieonderzoek tegen hem gelogen tegen het Openbaar Ministerie. Dit zegt zijn voormalige woordvoerder Olaf Glaeseker, aldus de krant Bild zaterdag.

Glaeseker nam gratis vakanties aan van de evenementenorganisator Manfred Schmidt. Diens bedrijf kreeg lucratieve opdrachten van de deelstaat Nedersaksen toen Wulff daar premier was. Wulff heeft tegenover het OM ontkend dat hij niet wist van de gratis vakanties, maar Glaeseker heeft meerdere getuigen genoemd die verklaren dat Wulff wel op de hoogte was.

Na zijn verkiezing tot president in 2010 organiseerde Schmidt een feest voor Wulff. Die moest dit jaar aftreden nadat zware twijfels waren gerezen aan zijn integriteit.

Zak sinterklaascadeaus amper duurder

De prijs van een zak sinterklaascadeaus is dit jaar met een half procent gestegen, terwijl de 'gewone' inflatie op jaarbasis in oktober opliep tot 2,9 procent. Vooral populaire sintartikelen als dvd's en boeken, die respectievelijk met 4,2 en 2,7 procent in prijs daalden, drukten de sinterklaasinflatie. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Sinterklaas is ook minder duur uit dan een gemiddeld gezin, omdat de goedheiligman de prijsstijgingen van huisvesting, energie en brandstofkosten niet in zijn portemonnee voelt. Toch moest de Sint dieper in de buidel tasten door de btw-verhoging die in oktober inging. Daardoor sprong de sintinflatie van 0,3 procent in de min naar het halve procent in de plus.

Geurtjes en speelgoed die hoog op de verlanglijstjes staan, stegen dit jaar harder in prijs dan in voorgaande jaren. Voor speeltuig moest 1,2 procent meer worden afgerekend, voor parfums en aftershaves 1,7 procent, blijkt uit CBS-cijfers.

De Sint houdt dit jaar waarschijnlijk zijn hand op de knip. De koopbereidheid van veel consumenten, onder wie veel hulpsinterklazen, is gezakt tot onder het niveau van vorig jaar. Dit komt volgens de bank doordat gezinnen door de kabinetsbezuinigingen en de aanhoudende crisis al jaren minder geld te besteden hebben.

Bij de samenstelling van de sinterklaasinflatie is gekeken naar de prijsontwikkeling van cadeaus die veel op pakjesavond uit de zak van Sinterklaas komen. Kinderen krijgen graag snoep, speelgoed en chocola. Volwassenen vragen vaak dvd's, boeken, geurtjes en sieraden.

Sportschool Hoofddorp ontruimd om bommelding

Een sportschool in Hoofddorp is zaterdagmiddag enkele uren ontruimd geweest vanwege een bommelding. Ook de bewoners van zo'n twintig omliggende woningen moesten hun huizen uit. De politie trof echter geen explosief aan in sportschool Manhoef Fight & Fitness aan de Boslaan.

Na de melding werd de omgeving in een straal van honderd meter uit voorzorg afgezet. De politie stuurde een speciale hond naar binnen. Die trof geen explosief aan, waarop het pand werd vrijgegeven en de geëvacueerde bewoners weer naar huis mochten. De politie onderzoekt waar de melding vandaan komt.

De sportschool had zaterdag een open dag om zijn 1-jarig bestaan te vieren.

Britt Dekker kan date Ymke Wieringa niet geloven

Britt Dekker kan nauwelijks geloven met wie haar partner in crime Ymke Wieringa op stap is geweest. "Nee, krijg net deze foto doorgestuurd", twittert Britt bij een kiekje van Ymke en Terror Jaap op het strand. "Sorry, maar ik kan het niet geloven."

"Ymke gewoon op date met Jaap", gaat een verbaasde Britt verder. "Vinden jullie ze bij elkaar passen? Ik moet nog even wennen hoor." Waarom Ymke met Jaap Amesz, beter bekend als Terror Jaap, op het strand was, is onduidelijk. Zowel Ymke als Jaap laten niets los over hun ontmoeting.

Mocht de vonk tussen de twee overslaan, kan Ymke op steun van haar vriendin rekenen. "Gun het Ymke wel", twittert Britt. Ook Britt, die met Ymke een talkshow maakt, is nog op zoek naar de liefde van haar leven. Onlangs gaf de 20-jarige te kennen graag met een boer te willen trouwen.

PSG wint niet van negental Rennes

Ondanks de grove investeringen wil het nog niet vlotten met Paris Saint-Germain. De Franse ploeg ging vandaag met 1-2 onderuit tegen Stade Rennes. Opvallend was dat Rennes vanaf de 51e minuut slechts met negen man binnen de lijnen stond.

De hoofdstedelingen kwamen na een klein kwartier spelen al op achterstand door een doelpunt van Romain Alessandrini. Nenê wist in de 21e minuut op aangeven van Javier Pastore de stand echter weer gelijk te trekken. De 1-1 stand was echter van korte duur, want na ruim een half uur spelen kwam Stade Rennes opnieuw op voorsprong. Julien Feret was de gevierde man.

Intussen stond Rennes al met tien man, nadat keeper Benoit Costil de rode kaart kreeg. In de 51e minuut werd ook Rennes-middenvelder Jean Makoun met twee gele kaarten naar de kant gestuurd. Paris Saint-Germain, waar verder onder meer Alex, Maxwell, Thiago Silva en Lavezzi in de basis stonden, kon echter geen vuist maken tegen het negental van Rennes. Trainer Carles Ancelotti bracht onder meer de spitsen Guillaume Hoarau en Kevin Gameiro nog binnen de lijnen, maar ook dit veranderde niets aan het resultaat.

Ondanks de nederlaag staat Paris Saint-Germain, waar Gregory van der Wiel vandaag ontbrak, nog wel eerste in de Ligue 1. De ploeg heeft echter twee wedstrijden meer gespeeld dan Olympique Marseille en Olympique Lyon. Marseille staat op dit moment tweede met even zoveel punten als PSG. Lyon heeft slechts één punt minder. Stade Rennes staat vierde.

[DC] Tsjechen leiden na dubbelspel

Tsjechië heeft zaterdag in de Davis Cupfinale tegen Spanje het dubbelspel gewonnen. Tomas Berdych en Radek Stepanek waren in Praag met 3-6, 7-5, 7-5 en 6-3 te sterk voor Marcel Granollers en Marc Lopez. De stand na twee dagen is daardoor 2-1 in het voordeel van de Tsjechen. Zondag worden de laatste enkelpartijen gespeeld.

De Spanjaarden begonnen sterk aan de partij en een vroege break volstond voor de setwinst. In het tweede bedrijf sloegen Berdych en Stepanek als eerste toe, maar die voorsprong werd weer weggegeven. Een nieuwe break op 6-5 betekende alsnog een gelijke stand in sets.

De Tsjechen, die ook de derde set binnenhaalden door een break op 6-5, stelden de zege vervolgens na drie uur en twintig minuten veilig, nadat ze in het vierde bedrijf bij 3-2 hadden toegeslagen.

Tomas Berdych en David Ferrer verschijnen zondag als eerste op de baan. Stepanek neemt het daarna op tegen Nicolas Almagro. Spanje, de titelhouder, kan de Davis Cup voor de zesde keer winnen. Tsjechië behaalde in 1980, als Tsjechoslowakije, zijn enige eindzege.

[Bundesliga] Bayern verspeelt voor tweede keer punten

Bayern München heeft voor de tweede keer dit seizoen punten verspeeld. Op bezoek bij FC Nürnberg werd het 1-1 door doelpunten van Mario Mandzukic en Markus Feulner. Timo Gebhart mocht een kwartier voor tijd gaan douchen na een gemene elleboog op Bayern-middenvelder Bastian Schweinsteiger.

Bayern, dat in Nürnberg de geblesseerde Arjen Robben moest missen, houdt ondanks het gelijkspel een voorsprong van acht punten op nummer twee Schalke 04. De club van Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay komt later zaterdag in actie tegen Bayer Leverkusen.

Regerend kampioen Borussia Dortmund bleek met 3-1 te sterk voor Greuter Fürth. De Pool Robert Lewandowski (2x) en Mario Götze waren in de industriestad de plaaggeesten voor de promovendus. Zoltan Stieber had de wedstrijd nog wel spanning gegeven door na vijf minuten de 1-1 binnen te schieten. Dortmund staat nu op negen punten achterstand van Bayern.

Roel Brouwers was de schlemiel bij Borussia Mönchengladbach. Tot zijn grote schrik zag hij zichzelf tegenstander VfB Stuttgart de overwinning schenken door een eigen doelpunt in de 72e minuut. Zijn teamgenoot Martin Stranzl had Gladbach nog op 1-0 gezet en Martin Harnik maakte snel daarna de 1-1.

Rafael van der Vaart wist met Hamburger SV weer te winnen. FSV Mainz ging in Hamburg met 1-0 over de knie door een doelpunt van Heung-Min Son. HSV komt met zeventien punten op gelijke hoogte met Mainz, ze delen de zesde plek. Van der Vaart verliet in de 89e minuut het veld voor landgenoot Jeffrey Bruma.

Het dit seizoen verrassend goede Eintracht Frankfurt versloeg in een doelpuntrijk duel FC Augsburg, waardoor het een punt voorsprong houdt op Dortmund en de derde plaats blijft bezetten. Alexander Meier was met twee treffers de grote man bij de Frankfurters. Subtopper Hannover 96 moest thuis het onderspit delven tegen SC Freiburg: 1-2.


Bayern verspeelt voor tweede keer punten (Foto: Novum)

[WB] Huisman klopt Ter Mors op massastart

Mariska Huisman heeft de massastart tijdens de wereldbeker in Heerenveen op haar naam geschreven. De rijdster van Project 2018 was de snelste in een sprint die over de volle breedte van de ijsbaan werd uitgevochten.

Tot enkele meters voor de finish reed Jorien ter Mors op koers voor winst. Ze leidde het peloton al ruim een ronde, maar moest met lede ogen toezien hoe Huisman aan de buitenkant van de baan toch net voorbij kwam. Ter Mors werd tweede.

Lang was onduidelijk wie de derde plek op het podium in mocht nemen, want niet alleen de eindsprint, maar ook de tussensprints leveren punten op. Het brons ging uiteindelijk naar de Duitse Claudia Pechstein.

Uitslag derde vrije training Verenigde Staten

Sebastian Vettel heeft ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de snelste tijd neergezet. De Red Bull-coureur was ruim twee tienden sneller dan Lewis Hamilton. Pastor Maldonado liet de derde tijd noteren. Fernando Alonso zette de vierde tijd op de klokken, gevolgd door Nico Rosberg.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:36.490   18
2 L. Hamilton McLaren 1:36.748 +0:00.258 20
3 P. Maldonado Williams 1:37.001 +0:00.511 21
4 F. Alonso Ferrari 1:37.180 +0:00.690 20
5 N. Rosberg Mercedes 1:37.247 +0:00.757 24
6 F. Massa Ferrari 1:37.262 +0:00.772 26
7 M. Webber Red Bull 1:37.298 +0:00.808 18
8 S. Perez Sauber 1:37.415 +0:00.925 19
9 N. Hülkenberg Force India 1:37.495 +0:01.005 20
10 J. Button McLaren 1:37.538 +0:01.048 20
11 B. Senna Williams 1:37.569 +0:01.079 21
12 M. Schumacher Mercedes 1:37.760 +0:01.270 21
13 K. Räikkönen Lotus 1:37.765 +0:01.275 26
14 K. Kobayashi Sauber 1:37.953 +0:01.463 23
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:38.547 +0:02.057 23
16 P. di Resta Force India 1:38.653 +0:02.163 22
17 R. Grosjean Lotus 1:38.753 +0:02.263 11
18 J. Vergne Toro Rosso 1:39.689 +0:03.199 12
19 T. Glock Marussia 1:40.407 +0:03.917 23
20 V. Petrov Caterham 1:40.753 +0:04.263 19
21 H. Kovalainen Caterham 1:41.011 +0:04.521 19
22 C. Pic Marussia 1:41.466 +0:04.976 19
23 P. de la Rosa HRT 1:43.563 +0:07.073 21
24 N. Karthikeyan HRT 1:44.043 +0:07.553 23

Verderfelijke Games

De degelijkste vrijetijdsbesteding is uiteraard het lezen van een goed boek. Hoe ‘goed’ dan gedefinieerd zou moeten worden, dat weet niemand. Maar als je een boek leest dat niet ‘goed’ is, dan weten een heleboel mensen je dat zo te vertellen. Diezelfde mensen vinden ook het bekijken van een film, zelfs als het de verfilming van een goed boek betreft, maar niks. In mijn visie is zowel het bekijken van een film als het lezen van een goed of slecht boek allemaal hetzelfde. Je consumeert een verzonnen verhaaltje. Oké, sommige verhaaltjes zijn beter dan andere, maar dat is een kwestie van smaak.

Belg Meersman vertrekt bij Lotto

De Belgische wielrenner Gianni Meersman vertrekt ondanks een doorlopende verbintenis bij Lotto-Belisol. De 26-jarige Vlaming kan onder zijn contract uit, omdat Lotto nog geen licentie voor de World Tour heeft gekregen. Dat meldt de ploeg zaterdag. Het is nog niet duidelijk waar Meersman zijn loopbaan vervolgt.

Meersman kwam begin dit jaar over van FdJ. Hij boekte in het voorjaar ritoverwinningen in de Ronde van de Algarve en Parijs-Nice, maar moest vervolgens met een blessure opgeven in de Giro d'Italia. In augustus hervond hij zijn vorm met een derde plaats in de Clasica San Sebastian en enkele top tien noteringen in de Ronde van Spanje.

Overigens verwacht Lotto volgende week alsnog een licentie te krijgen voor het hoogste profniveau. De Belgische formatie laat weten aan alle voorwaarden te hebben voldaan.

[WB] Herenploeg wint ploegenachtervolging

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij hebben op de ploegenachtervolging een baanrecord neergezet. Ze versloegen in de laatste rit de Zuid-Koreanen met 3.39,76. De Koreanen werden derde met 3.43,56. De Duitsers hadden een betere tijd dan Zuid-Korea, namelijk 3.42,91. 

Er zijn in totaal vier wedstrijden op dit onderdeel dit seizoen. De beste acht landen na deze wedstrijden mogen uitkomen op het WK, eind maart volgend jaar in Sochi. 

# Land Tijd Verschil
1 Nederland 3.39,76  
2 Rusland 3.42,90 3,14
3 Zuid-Korea 3.43,57 3,81
4 Canada 3.44,60 4,84
5 Duitsland 3.45,01 5,25
6 Noorwegen 3.45,54 5,78
7 Polen 3.46,33 6,57
8 Italië 3.48,29 8,53

Hulpdiensten tevreden over verloop intocht Roermond

De landelijke intocht van Sinterklaas in Roermond is goed verlopen. Er hebben zich geen bijzonderheden voorgedaan en de hulpdiensten kijken 'zeer tevreden' terug op het verloop van de intocht, laat de politie zaterdagmiddag weten.

Op de aankomst van de goedheiligman in de Limburgse stad kwamen zo'n vijftigduizend kinderen en ouders af. Volgens de politie waren er geen extreme incidenten. Wel raakten enkele kinderen hun ouders kwijt, maar die konden snel weer met elkaar worden herenigd. Bijzondere verkeersproblemen waren er ook niet. De verkeersdrukte was volgens de politie vergelijkbaar met het verkeersaanbod op een normale zaterdag.

Dinamo Moskou-doelman geraakt door vuurwerk

Dinamo Moskou-doelman Anton Shunin is zaterdag tijdens de wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg in eigen stadion geraakt door uit het publiek gegooid vuurwerk. De wedstrijd in de Russische competitie werd daarop gestaakt. Dat meldt Zenit.

Wie er verantwoordelijk was voor het gooien van het vuurwerk en hoe de doelman er aan toe is, is nog niet duidelijk. De thuisploeg, met voormalig PSV'er Balázs Dzsudzsák in de basis, had na 27 minuten de leiding genomen door een doelpunt van Vladimir Granat.

Russisch schaatskampioen betrapt op epo

De Russische schaatser Sergei Lisinhangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd voor het gebruik van epo. Dat heeft de Russische sportbond (SKR) zaterdag bekendgemaakt. "Hij is voorlopig geschorst, in afwachting van het resultaat van de B-staal", zei een woordvoerder.

De 33-jarige Lisin won vorig maand op het nationaal kampioenschap de 10 kilometer. Hij haalde meer dan 34 seconden van zijn beste tijd af, maar testte na afloop van de wedstrijd positief op het verboden middel epo. Als ook de B-staal van Lisin positief is, dan kan hij de Olympische Spelen in Sochi vergeten.

PSV-talent Bazoer verkast naar Ajax

Ajax heeft jeugdspeler Riechedly Bazoer van PSV gestrikt. Het 16-jarige toptalent denkt zich in Amsterdam beter te kunnen ontwikkelen, zo meldt zijn management zaterdag. Bazoer, die het best tot zijn recht komt als centrale verdediger of verdedigende middenvelder, stond naar verluidt ook in de belangstelling van Manchester City.

Bazoer is aanvoerder van het Nederlands elftal onder zeventien jaar. Vorig seizoen legde hij met dat team beslag op de Europese titel.

"Riechedly is van mening dat hij uiteindelijk bij Ajax het beste sportieve perspectief heeft en zich daardoor optimaal kan gaan ontwikkelen", laat belangenbehartiger Forza weten. "Uitsluitend het sportieve plan is bepalend geweest voor zijn keuze."

[WB] Nesbitt wint schaatsmijl voor Leenstra en Van Beek

Christine Nesbitt wint goud op de 1500m tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Ze reed de 3 3/4de ronden in 1.56,35. Marrit Leenstra werd tweede met 1.56,42 en Lotte van Beek debuteerde met brons. De 20-jarige schaatster klokte 1.57,42. 

Vierde werd Claudia Pechstein en vijfde Martina Sábliková. Marije Joling werd zesde op 2,5 seconden van Nesbitt en Laurine van Riessen werd zevende. Linda de Vries werd uit de uitslag geschrapt nadat ze de Duitse Monique Angermüller hinderde. Gevolg is dat De Vries volgende week in de B-divisie moet gaan rijden. 

# Naam Land Tijd Verschil Punten WB
1 Christine Nesbitt Can 1.56,35   100
2 Marrit Leenstra Ned 1.56,42 0,07 80
3 Lotte van Beek Ned 1.57,42 1,07 70
4 Claudia Pechstein Dui 1.58,03 1,68 60
5 Martina Sábliková Tsj 1.58,11 1,76 50
6 Marije Joling Ned 1.58,77 2,42 45
7 Laurine van Riessen Ned 1.58,86 2,51 40
8 Ida Njåtun Noo 1.59,07 2,72 36
- Linda de Vries Ned DSQ 1,96  

Gerard Joling sneert naar Bridget Maasland

De manier waarop Bridget Maasland eerder deze week de terugkeer van Sterren Dansen op het IJs in Shownieuws aankondigde, is bij Gerard Joling in het verkeerde keelgat geschoten. De zanger is erg pissig op de presentatrice. 

"Als jij het al lacherig en dom aankondigt, dan heb je dus al duidelijk een vooroordeel", schrijft Gerard op zijn website. "Wat een akelige aankondiging zeg", tiert Joling verder. "De enige woorden die bij mij opkwamen na deze aankondiging waren laatdunkend en dom. Zonder enig respect!"

Gerard deelt daarnaast nog een persoonlijke sneer uit aan Bridget. "Dit zijn wel de programma's die de zender weer eens een miljoenenpubliek kunnen bezorgen. Helaas is jou dit nog niet gelukt." Bridget presenteerde een tijdje terug het kookprogramma Menu van Oranje, dat is geflopt. 

Bridget hoeft er daarom niet op te rekenen mee te mogen doen aan de schaatsshow waar BN'ers over het ijs dartelen. "We willen alleen mensen die er echt zin in hebben en enthousiast zijn. En zeker geen meisje als jij, die als een arrogante koelbox over het ijs zou glijden. Zoals je weet, ijs op ijs wordt onweer", sprak Joling bits. 

[Premier League] Arsenal simpel langs Spurs in rommelige derby

Arsenal heeft aartsrivaal Tottenham Hotspur zaterdag in eigen huis met 5-2 verslagen. Voormalig Arsenal-spits Emmanuel Adebayor zette de Spurs in Noord-Londen nog verdiend op voorsprong, maar maakte even daarna een te harde tackle op Santi Cazorla en moest met een rode kaart inrukken. De Gunners namen tegen tien man vervolgens redelijk simpel afstand van Tottenham.

Per Mertesacker trok de stand vijf minuten na de rode kaart met een mooie kopbal gelijk. Arsenal was in de rest van de eerste helft logischerwijs de bovenliggende ploeg, wat vlak voor rust resulteerde in een frommelgoal van Lukas Podolski. In blessuretijd kwam er na een Togolees en twee Duitsers ook een Fransman op het scorebord. Olivier Giroud joeg de bal achter zijn landgenoot Hugo Lloris na een mooie dribble van Cazorla: 3-1.

Na rust wisten de tien man van trainer André Villas-Boas het niet meer spannend te maken. Nadat Cazorla na een uur met de 4-1 een vernedering leek in te leiden, maakte Gareth Bale de stand twintig minuten voor tijd iets draaglijker voor de Spurs. Het slotakkoord was echter voor Theo Walcott, die er in de extra tijd op aangeven van Alex Oxlade-Chamberlain nog 5-2 van maakte.

Arsenal neemt met negentien punten tenminste voor even de zesde stek in. Tottenham blijft op zeventien punten staan en zakt naar plek acht.

'Metro 2033 binnenkort gratis'

Het zou zo maar kunnen dat Metro 2033 binnenkort voor nop beschikbaar wordt. THQ heeft namelijk GetMetro2033free.com en FreeMetroGame.com geregistreerd bij GoDaddy en host deze op hun eigen nameservers. THQ heeft nog niet bevestigd of het spel ook daadwerkelijk straks voor nop te downloaden wordt.

Een andere mogelijkheid is, is dat Metro 2033 straks gratis te downloaden wordt bij het aankopen van een pre-order van Metro: Last Night, de opvolger van Metro 2033. THQ heeft net een kwartaalverlies van 90 miljoen dollar achter de rug en kan een verkoopboost wel gebruiken.

Andere namen die THQ geregistreerd heeft:

  • downloadmetro2033.com
  • free-metro-game.com
  • free-metro-game.net
  • freemetrodownload.com
  • freemetrogame.com
  • freemetrogame.net
  • freemetrogiveaway.com
  • getmetro2033free.com
  • metro-giveaway.com
  • free-metro-game.info
  • ree-metro-game.org
  • reemetrogame.info
  • freemetrogame.org

Metro 2033 nameservers
Metro 2033 nameservers

Puyol fit verklaard na lang blessureleed

De medische staf van FC Barcelona heeft centrumverdediger Carles Puyol weer fit verklaard. De 34-jarige Spanjaard kwam tijdens het Champions Leaguetreffen met Benfica begin oktober ongelukkig op zijn arm terecht, waarbij zijn elleboog uit de kom schoot. Hij is daarvan iets sneller hersteld dan verwacht, meldt de Catalaanse club.

Trainer Tito Vilanova kan Puyol zaterdagavond weer gebruiken in de thuiswedstrijd tegen Real Zaragoza. Zijn partner in de defensie Gerard Pique maakte vorige week al zijn rentree na lang blessureleed, waardoor Vilanova weer beschikt over een bijna geheel fitte achterhoede. Alleen Eric Abidal en Adriano zijn nog uitgeschakeld.

Kardashian bedreigd om Israël-tweet

Kim Kardashian is onder vuur komen te liggen na een tweet over Israël. De realityster liet via Twitter doorschemeren dat ze bad voor de Israëliërs, niet veel later gaf Kim te kennen ook met de Palestijnen mee te leven. Naar aanleiding van de tweets, die offline zijn gehaald, ontving Kardashian bakken kritiek en zelfs doodsbedreigingen.

"Naar aanleiding van reacties van mijn volgers heb ik besloten de berichtjes te schrappen", legde Kardashian later uit op haar weblog. "Sommige mensen zijn beledigd en gekwetst. Daarvoor bied ik mijn excuses aan."

Kardashian vindt dat ze duidelijk had moeten maken waarom ze de tweets de wereld in slingerde. "Ongeacht religie en politieke overtuiging zijn hierbij talloze onschuldige mensen betrokken", schrijft de 32-jarige realityster naar aanleiding van het hoog opgelopen conflict tussen Hamas op de Gazastrook en Israël. "Ik bid voor hen en voor oplossing van het conflict."

Sneijder ook niet tegen Cagliari

Welsey Sneijder heeft zijn rentree bij Internazionale opnieuw uit moeten stellen. De Nederlandse spelmaker is niet in de selectie opgenomen voor het thuisduel tegen Cagliari, meldt Inter zaterdag. Hij is volgens trainer Andrea Stramaccio nog altijd niet voldoende hersteld van zijn dijbeenblessure.

De oud-Ajacied begon eind oktober alweer met de groepstraining, maar Stramaccio liet eerder al weten niets te willen forceren. "We riskeren daarmee alleen maar dat we hem opnieuw kwijtraken." Overigens miste Sneijder, de aanvoerder van Oranje, ook de oefeninterland tegen Duitsland van woensdag.

Inter doet het zonder Sneijder na een moeizaam begin uitstekend in de Serie A. De Champions Leaguwinnaar van 2010 staat vier punten achter koploper Juventus en neemt daarmee de tweede plek in.

[WB] Morrison pakt zege op kilometer

De Canadees Denny Morrison wint de eerste 1000m van het wereldbekerseizoen 2012-2013 in Heerenveen. Hij zette een tijd neer van 1.09,43, zijn beste seizoenstijd. Pekka Koskela die eerder vandaag de 500 meter won werd tweede met 1.09,51. Kjeld Nuis pakte brons met 1.09,53. 

Hein Otterspeer en Pim Schipper werden vierde en vijfde. Sjoerd de Vries werd negende en Rhian Ket zeventiende. 

# Naam Land Tijd Verschil Punten WB
1 Denny Morrison Can 1.09,43   100
2 Pekka Koskela Fin 1.09,51 0,08 80
3 Kjeld Nuis Ned 1.09,53 0,10 70
4 Hein Otterspeer Ned 1.09,94 0,49 60
5 Pim Schipper Ned 1.09,92 0,51 50
6 Aleksey Yesin Rus 1.10,02 0,60 45
9 Sjoerd de Vries Ned 1.10,22 0,79 28
17 Rhian Ket Ned 1.11,39 1,96 10

[WB] Lee wint ook tweede 500 meter

Sang-Hwa Lee heeft ook de tweede 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Ze was de enige die een  tijd onder de 38 seconden neerzette. De Zuid-Koreaanse klokte 37,92. Tweede werd de Amerikaanse Heather Richardson en het brons ging naar Jenny Wolf. 

Beste Nederlandse was opnieuw Margot Boer, ze werd zesde in 38,48. De overige Nederlanders kwamen niet in de top tien voor. In het klassement is Boer de beste Nederlander op een zevende plek. 

# Naam Land Tijd Verschil
1 Sang-Hwa Lee ZKo 37,92  
2 Heather Richardson VS 38,13 0,21
3 Jenny Wolf Dui 38,14 0,22
4 Hong Zhang Chi 38,31 0,39
5 Jing Yu Chi 38,32 0,40
6 Margot Boer Ned 38,48 0,56
11 Laurine van Riessen Ned 38,73 0,81
12 Thijsje Oenema Ned 38,79 0,87
15 Marrit Leenstra Ned 38,83 0,91
17 Anice Das Ned 38,93 1,03

 Klassement

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 200
2 Heather Richardson VS 160
3 Jenny Wolf Dui 120
3 Hong Zhang Chi 120
5 Nao Kodaira Chi 106
7 Margot Boer Ned 77
15 Laurine van Riessen Ned 34
16 Anice Das Ned 33
18 Thijsje Oenema Ned 29
19 Marrit Leenstra Ned 26

'Volkerenmoord in Birma'

De Rohingya-moslimminderheid in Birma is het slachtoffer van genocide. Dat heeft de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC) zaterdag laten weten.

De organisatie roept de internationale gemeenschap op de Rohingya te beschermen. De Amerikaanse president Barack Obama brengt zondag een historisch bezoek aan het Zuidoost-Aziatische land dat tot voor kort een gesloten militaire dictatuur was. "We verwachten dat de Verenigde Staten een sterke boodschap afgeven om de minderheid te beschermen", aldus OIC-voorzitter Mahmoud Ali Youssouf.

'Volkerenmoord in Myanmar'
'Volkerenmoord in Birma' (Foto: ANP)

Nieuwe situatie Midden-Oosten gunstig voor Hamas

De wisseling van de wacht in diverse Arabische en Noord-Afrikaanse landen na de Arabische Lente legt de leiders van Hamas op de Gazastrook geen windeieren. De bloedige vijandigheden tussen Hamas en Israël vergroten de instabiliteit in de regio, maar Hamas kan rekenen op de steun van landen die zich onder hun vorige leiders in dit conflict op de vlakte hielden.

Deze nieuwe situatie kwam zaterdag opnieuw tot uiting met het bezoek aan Gaza van een delegatie Tunesische hoogwaardigheidsbekleders onder leiding van minister van buitenlandse zaken Rafik Abdessalem. Een dag eerder maakte de premier van Egypte al zijn opwachting, terwijl de leider van Qatar de politieke erkenning van Hamas vorige maand onderstreepte. Zondag arriveert een delegatie uit Marokko.

Abdessalem maakte zaterdag een eerste stop bij de smeulende puinhopen van het door Israëlisch vuur getroffen drie verdiepingen tellende kantoor van Hamas-premier Ismail Haniyeh.

"Israël moet begrijpen dat er zoiets is als internationale wetgeving en het moet deze internationale wetgeving respecteren om de agressie tegen het Palestijnse volk te beëindigen", zei Abdessalem. De minister liet weten dat de Tunesische regering alles in het werk stelt om een staakt-het-vuren tot stand te brengen, maar weidde hier verder niet over uit.

Kind en vrouw bekneld op brug bij intocht Maastricht

Bij de intocht van Sinterklaas in Maastricht zijn zaterdag een vrouw en een meisje gewond geraakt toen ze bekneld raakten op de Sint Servaasbrug. De twee kwamen volgens de politie op een of andere manier vast te zitten toen de brug dichtging.

Het 6-jarige meisje kwam rond 10.50 uur met haar been knel te zitten. De 46-jarige vrouw probeerde het kind te helpen, maar raakte ook bekneld. De brandweer heeft de twee uiteindelijk bevrijd.

Het meisje raakte ernstig gewond aan haar been. De vrouw liep lichte verwondingen op. Beiden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Door het ongeluk moest de route van de intocht worden aangepast. Rijkswaterstaat en de Inspectie SZW onderzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

GGD Amsterdam wil onderzoek slachtoffers Robert M.

De GGD in Amsterdam is bezig met een onderzoek naar de gevolgen van het seksueel misbruik van Robert M. Dat meldt een woordvoerder van de dienst zaterdag.

"Het gaat om een groot gezondheidsonderzoek om de gevolgen voor de slachtoffers en hun ouders van het misbruik in kaart te brengen", licht de zegsvrouw toe. Wat het onderzoek exact inhoudt en wanneer het van start gaat kan de woordvoerder niet zeggen. "Eerst gaan we de ouders hierover inlichten." Voor het onderzoek schakelt de Amsterdamse GGD onder meer buitenlandse experts in.

Robert M. werd in mei veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Donderdag bepaalde het hof in Amsterdam dat de psychische gesteldheid van M. wordt onderzocht in een tbs-kliniek in Rekken.

FIA wil strafpuntensysteem invoeren

Autosportfederatie FIA werkt aan een strafpuntensysteem voor Formule 1-coureurs. Nu krijgen de rijders nog waarschuwingen bij incidenten, maar dat systeem komt volgens FIA-racedirecteur Charlie Whiting niet goed uit de verf. Aanleiding hiervoor is onder meer het rijden van Lotus-coureur Romain Grosjean die bij veel incidenten betrokken was.

"We zouden graag een systeem zien dat te vergelijken is met het puntenrijbewijs, waarbij je dus punten verzamelt op je superlicentie. Daar kunnen we het komende woensdag in Brazilië met de teams over hebben. Als je met dat systeem bijvoorbeeld twaalf punten verzamelt levert je dat automatisch een schorsing voor een race op. Over dat soort dingen zullen wij het gaan hebben."

Het systeem is duidelijker dat het huidige dat met waarschuwingen werkt. "Je verzamelt die punten voor allerlei straffen. Nu gaat het alleen om het verzamelen van drie waarschuwingen, en twee daarvan moeten voor incidenten tijdens het rijden zijn. Als je nu een waarschuwing hebt omdat je te laat verschijnt bij de persconferentie en een omdat je te laat komt bij de coureursparade, dan leidt dat niet tot tien plaatsen straf."

Bij het invoeren van het strafpuntsysteem kan ervoor gezorgd worden dat aan iedere soort overtreding een verschillende straf gehangen kan worden. "De strafpunten moeten zijn voor overtredingen tijdens het rijden. Als we de superlicentiebenadering gebruiken waarbij je een punt voor zus krijgt, twee punten voor zo, dan telt dat allemaal mee. We willen zo'n systeem graag invoeren, maar waarschijnlijk gaat dat nog niet zo makkelijk. In de Formule 1 gaat niets echt makkelijk."

Israël verhevigt aanvallen Gaza

Israël heeft zaterdagochtend bijna tweehonderd luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Onder andere het kantoor van de Hamas-premier van Gaza, een hoofdkwartier van de politie en een uitgebreid netwerk van smokkeltunnels waren doelwit van de aanvallen.

Opstandelingen in Gaza slaagden er vrijdag in Jeruzalem te bereiken met hun raketten. Nu zowel Tel Aviv als Jeruzalem binnen bereik van de strijders van Hamas liggen, slaat Israël des te krachtiger terug. Een bloedige escalatie van de vijandigheden lijkt bijna overmijdbaar.

De Israëlische krijgsmacht heeft duizenden reservisten opgeroepen en blijft wapenopslagplaatsen en ondergrondse raketlanceerinstallaties in Gaza onafgebroken bestoken. Aan de Israëlische kant van de grens met Gaza is een grootschalige mobilisatie gaande.

Opstandelingen in Gaza hebben de afgelopen week zo'n vijfhonderd raketten op Israël afgevuurd. Voor het eerst beschikken zij over geavanceerdere projectielen met een groter bereik, waardoor nu ook op Tel Aviv en Jeruzalem kan worden gemikt.

De beschietingen van zaterdagochtend hebben aan tien mensen, onder wie acht opstandelingen, het leven gekost, zei woordvoerder van de gezondheidsdiensten in Gaza Ashraf al-Kidra. Tientallen raakten gewond. Sinds het begin van de vijandigheden zijn nu veertig Palestijnen, onder wie dertien burgers, en drie Israëlische burgers omgekomen.


Israël voert beschietingen op Gaza op (Foto: Novum)

Lubbers manipuleerde burgemeestersbenoemingen

Oud-premier Ruud Lubbers (CDA) schoffeerde eind jaren tachtig de gemeenteraden van Tilburg en Den Bosch bij de benoeming van burgemeesters. Dat stelt het Brabants Dagblad zaterdag, op basis van geheime dossiers die de krant in handen kreeg.

Bij de benoemingen van zowel Gerrit Brokx in Tilburg als Don Burgers in Den Bosch werd de vertrouwenscommissie door Lubbers gepasseerd. In Tilburg kwam Brokx niet eens op de voordrachtlijst voor.

In Den Bosch zorgde Lubbers ervoor dat kandidaat nummer een van de vertrouwenscommissie, PvdA'er Bram Stemerdink, werd weggeduwd door Don Burgers. Lubbers werd volgens de krant in beide gevallen geholpen door de commissaris van de koningen in Noord-Brabant destijds, Frank Houben (CDA).

Het Brabants Dagblad ontdekte dat meerdere dossiers van burgemeesters en commissarissen van de koningin in het Nationaal Archief in Den Haag per ongeluk voor iedereen in te zien waren. Daarop kopieerde het regionale dagblad de dossiers en publiceerde een deel op zijn website.


'Lubbers manipuleerde burgemeestersbenoemingen' (Foto: Novum)

Veel kinderen dood na botsing met trein Egypte

Bij een botsing tussen een trein en een bus met kinderen in het zuiden van Egypte zijn zaterdag zeker 47 kinderen om het leven gekomen. Tussen de zeven en elf kinderen raakten zwaargewond, zeiden woordvoerders van naburige ziekenhuizen. Velen hebben ledematen verloren.

De bus was met meer dan vijftig kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud onderweg naar een kleuterschool toen het in de buurt van het dorp al-Mandara, in de provincie Assiut, geramd werd door een aansnellende trein. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten was de spoorwegovergang niet gesloten op het moment dat de trein eraan kwam. Een getuige zei dat de trein de bus bijna een kilometer lang over het spoor meesleepte.

De meeste slachtoffers waren dusdanig toegetakeld dat ze onherkenbaar waren, zei een verslaggever van Associated Press die ter plaatse was. Langs het spoor en vlakbij de bus lagen boeken, schooltassen en kindersokjes verspreid.

Staatspersbureau MENA meldde dat minister van vervoer Mohammed el-Meteeni zijn ontslag heeft aangeboden aan president Mohammed Morsi. Morsi heeft een onderzoek naar het ongeluk gelast en liet weten de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen. Het Egyptische spoorwegnetwerk kenmerkt zich door achterstallig onderhoud en slecht beheer.


Veel kinderen dood na botsing met trein Egypte (Foto: Novum)

[WB] Koskela wint 500m voor Was en Smeekens

De Fin Pekka Koskela heeft de eerste 500 meter gewonnnen tijden de wereldbekerwedstrijd in Heernveen. Hij was de Pool Artur Was net iets sneller af. Koskela klokte 34,96 en Was zette 34,98 neer. Jan Smeekens werd derde met 35,07. 

Smeekens was in duizendsten sneller dan de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo en kreeg daardoor brons omgehangen. Nederlands kampioen Michel Mulder werd met 35,09 zesde, een honderdste sneller dan Otterspeer die zevende werd. 

# Naam Land Tijd Verschil Punten WB
1 Pekka Koskela Fin 34,96   100
2 Artur Was Pol 34,98 0,02 80
3 Jan Smeekens Ned 35,07 0,11 70
4 Tae-Bum Mo ZKo 35,07 0,11 60
5 Joji Kato Jap 35,08 0,12 50
6 Michel Mulder Ned 35,09 0,13 45
7 Hein Otterspeer Ned 35,10 0,14 40
13 Ronald Mulder Ned 35,44 0,48 18
16 Kjeld Nuis Ned 35,56 0,60 12

Stoffelijk overschot bij intocht Sint

Terwijl Sinterklaas zaterdagmorgen voet aan wal zette op de Loswalkade in IJmuiden, lag enkele tientallen meters verderop een lichaam in het water. De politie had het stoffelijk overschot te laat ontdekt om de intocht nog af te blazen. In plaats daarvan werd het deel van de kade en de boot waaronder het lijk zit, afgeschermd. Dat meldt de politie.

Rond een uur of 9 trof een schipper iets verdachts aan onder zijn boot. "Hij alarmeerde de politie en die heeft het lichaam aangetroffen. Omdat er toen al mensen onderweg waren naar de intocht, besloten we het onderzoek te 'bevriezen' en de omgeving goed af te zetten", aldus de zegsman.

Stoffelijk overschot bij intocht Sint
Stoffelijk overschot bij intocht Sint (Foto: ANP)

Sluiter zakt iets weg in Qualifying School

Golfer Tim Sluiter had 72 slagen nodig op de derde dag van de tweede ronde  Qualifying School voor de PGA Tour.  Daarmee staat hij net buiten de top negentien. De beste negentien mogen door naar de finaleronde van de Qualifying School. 

In de derde ronde kwam de Nederlander met twee birdies en twee bogeys niet verder dan level par, wat zijn totaal op -3 bracht. Dat betekent een gedeeld 24ste plaats. Vooralsnog net buiten de prijzen dus, maar slechts één slag achter de 18de plaats die hem in de race voor een tourkaart zou houden. "Ik speelde niet goed vandaag, maar wist er wel een 72 uit te slepen", liet Sluiter via Twitter weten. "Go get them tomorrow!".  

Advocaat steunt ruwe Van Bommel

Dick Advocaat vertrouwt veel op Mark van Bommel bij PSV. De stapel gele kaarten die hij pakt, horen daarbij, vindt de trainer. De 35-jarige Van Bommel staat al op zes gele kaarten in de Nederlandse competitie.Tegen ADO Den Haag is Van Bommel zaterdag weer inzetbaar, maar bij een volgende gele kaart mist hij een belangrijke wedstrijd. Zijn trainer kan leven met zijn manier van spelen. 

"Mark van Bommel moet gewoon Mark van Bommel blijven en spelen zoals hij gewend is", vertelde hij aan De Telegraaf. "Twee of drie gele kaarten waren trouwens onterecht. Hij moet alleen zijn man laten lopen als hij te laat is. Maar dat zal hij ook beseffen. En je kan hem toch niet meer veranderen."

PSV gaat een aantal zware wedstrijden tegemoet. Na ADO Den Haag wachten in de competitie Vitesse, Ajax en FC Twente. Tussendoor heeft PSV Europa League-wedstrijden tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk en Napoli. "Als ik wil vermijden dat hij een kaart krijgt, moet ik hem niet meer opstellen. Maar dat lijkt me niet de bedoeling."

Campbell en Jimenez aan de leiding in Hong Kong

De golfer Michael Campbell heeft zaterdag na de derde ronde van het Hong Kong Open aan kop gezelschap gekregen van de Miguel Angel Jimenez. De Nieuw-Zeelander en Spanjaard hadden voor de drie ronden 200 slagen nodig. Campbell liep een ronde van 69 en Jimenez had 68 slagen nodig.

De twee worden gevolgd door de Italiaan Matteo Manassero en de Chinees Zhang Lianwei, die beiden op een totaal van 201 slagen staan. De Nederlander Guido van der Valk haalde vrijdag de cut niet, evenals de Noord-Ierse nummer 1 Rory McIlroy.

Sinterklaas aan land

Na lang wachten en een roerige tocht vanuit Spanje is het dan zover: Vandaag is is Sinterklaas aangekomen! Vanmiddag rond 12.35 uur kwam hij aan in de stadshaven van Roermond om daar door alle kinderen en hun ouders verwelkomd te worden en een rondleiding door de stad te krijgen.

In het hele land vieren kinderen en hun ouders de intocht van de goedheiligman. Een kind van een jaar of zeven reageerde vol spanning: "Spannend! Ik wil sinterklaas een tekening geven". (Toen ik hem nog wat wilde vragen kwam sinterklaas eraan en was de aandacht weg en ook niet meer terug te winnen)

Hij is naar eigen zeggen in ieder geval lief geweest. Als dat inderdaad zo is geweest dan zijn de vooruitzichten cadeau-technisch in ieder geval gunstig. Sinterklaas heeft namelijk zaterdagochtend gereageerd op geruchten dat de economische crisis ook bij de goedheiligman is toegeslagen: "Of er nou wat minder in de portemonnee van papa of mama zit of niet, Sinterklaas heeft daar helemaal geen last van hoor", aldus de Sint vanochtend op Radio 1.

FOK!Filmtip van de dag: March of the Penguins

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Voor de dierenvrienden onder ons wordt vanavond de met een Oscar bekroonde Franse documentaire March of the Penguins uitgezonden. De docu gaat over een gigantische groep keizerpinguïns die elk jaar een barre tocht van 100 kilometer naar de broedplaats, midden op het ijs, maakt om aldaar te paren en de eieren uit te broeden. Tussentijds vertrekken zowel de mannetjes als de vrouwtjes om beurten terug naar de 'kust' om aldaar aan te stereken. Gezien de hoge schattigheidsfactor van deze diertjes, met name de kuikens, is de documentaire verplichte kost voor ieder die ooit een hond geaaid heeft. Ga deze 'Lord of the Rings' onder de dierendocu's zien, om 20:20 uur op RTL8.

Kijk dan, wat schattig!

FC Utrecht vult uitvak met kinderen

FC Utrecht gaat zondag het uitvak van De Galgenwaard vullen met schoolkinderen. Supporters van FC Twente zijn niet gewenst.

Vorig seizoen liep de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente uit op ongeregeldheden. FC Utrecht heeft er daarom voor gekozen om aanhangers van de Tukkers niet toe te laten. In plaats daarvan mogen zo'n 2500 schoolkinderen uit de provincie Utrecht voor een sterk gereduceerd tarief in het uitvak zitten.

Scholen uit de provincie kregen speciaal een aanbieding van de club. Bovendien krijgen de kinderen de kans om spandoeken te maken en die op te hangen. In de rust van de wedstrijd mogen ze zelfs met hun spandoeken over het veld lopen.

Daan Bovenberg ging met Leon de Kogel bij een basisschool helpen met een spandoek. "Ik vond het erg leuk om met die kinderen een spandoek te schilderen", aldus Bovenberg op de clubwebsite. "Dan zie je ook hoe deze kinderen zich verheugen op de wedstrijd van zondag. Ik ben erg benieuwd hoe de spandoeken van de andere scholen eruit zien."

Bobsleeduo Kamphuis/Vis behaalt olympische nominatie

Esmé Kamphuis en Judith Vis heben gisteren tijdens de tweede wereldbekerwedstrijd bobslee in Park City een olympische nominatie behaald. Het Nederlandse duo eindigde na twee manches met een tijd van 1.40,10 als zevende.

Voor een nominatie voor de Spelen in 2014 in Sotchi was een plek bij de eerste acht op de geschoonde lijst vereist. "Yeah baby! Zevende vandaag, dat betekent een olympische nominatie en dat op een baan voor starters. Geweldig werk van het team!", liet Kamphuis via Twitter weten.

De overwinning op de baan in Utah ging naar het Canadese duo Kallie Humprhies en Chelsea Vallois in een tijd van 1.39,49. De Duitse combinaties Sandra Kiriasis/Franziska Bertels (1.39,77) en CathleenMartini/Stephanie Schneider (1.39,81) eindigden als tweede en derde.

The Voice of Holland levert kijkers in

The Voice of Holland wist deze week iets minder kijkers te boeien dan vorige week. Ruim 2,7 miljoen Nederlanders beleven thuis voor de tweede liveshow van de talentenjacht, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Vorige week stemden ruim 2,9 miljoen mensen af op The Voice of Holland.

Hoewel een deel van de kijkers afhaakte, is The Voice of Holland ook deze week het best bekeken programma van de vrijdagavond. Kandidate Sandra van Nieuwland, die zich verzekerde van een plaats in de volgende liveshow, werd tijdens de uitzending verrast met een platina plaat. Haar versie van het nummer More, dat ze tijdens haar auditie ten gehore bracht, is meer dan twintigduizend keer verkocht.

Ook de programma's rondom The Voice of Holland werden goed bekeken. Goede Tijden, Slechte Tijden trok bijna 1,7 miljoen kijkers. Voor Van der Vorst Ziet Sterren bleven ruim 1,2 miljoen Nederlanders op.

Van Praag: "Edwin kent de voetbalwereld"

Oud-voorzitter van Ajax Michael van Praag is ook tevreden met Edwin van der Sar als nieuwe algemeen directeur. Hij was zelf tussen 1989 en 2003 voorzitter de Amsterdamse club. Van Prag heeft natuurlijk nog veel contact met Ajax en is blij met de benoeming van de oud-doelman.

"Iemands bagage is van grote invloed bij een functie als die van algemeen directeur bij Ajax. Edwin heeft een sportmarketing-opleiding, maar daarmee ben je er nog niet. Ik begrijp dat een ervaren zakenman hem onder zijn verantwoordelijkheid neemt en hem drie jaar gaat inwerken. Dat scheelt. Ik zou zeggen: waarom niet?", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Van Praag vindt vooral de kalmte van de gevierde doelman belangrijk. "Ik ken Edwin als rustige man, intelligent en prettig in de omgang. Rond Ajax proberen allerlei mensen altijd hun invloed te doen gelden, dat is iets waar Edwin rustig onder zal blijven. Ajax is een grote en moeilijke club, maar Edwin kent de voetbalwereld. En dat niet alleen, hij heeft heel veel aanzien. Als doelman van grote clubs, maar ook als man die nadenkt voor hij iets doet of zegt."

Carice van Houten houdt rekening met aftakeling

Carice van Houten denkt geregeld aan het einde van haar carrière. "Ik zit nu misschien echt op de top, denk ik", doet de 36-jarige actrice uit de doeken in een interview met de Volkskrant. "Veel bekender dan dit kan ik niet worden."

"Ik ben 36. En ook al krijg ik in Nederland nog steeds veel aangeboden, de meeste films zijn coming of age-verhalen waarin jonge mensen een ontwikkeling meemaken", legt Van Houten uit. "Die rollen worden toch minder voor actrices van mijn leeftijd."

Carice overwoog te stoppen met acteren. "Ik heb wel momenten gehad dat ik dacht: ik ben klaar. Maar dat heeft misschien meer te maken met het feit dat je overwerkt bent of zo. Dat is het meer."

Van Houten, die vanaf deze week te zien is in de film Alles is Familie, heeft naast acteren en zingen nog meer toekomstdromen. "Ik heb wel eens gefantaseerd over een roman. Als ik een column had geschreven en mensen reageerden daar goed op, dan gaf dat zo'n kick. Veel meer dan acteren. Omdat ik dat helemaal zelf had gemaakt."

Miljoenensponsor lonkt voor Vitesse

Vitesse zit om de tafel met een mogelijke shirtsponsor die miljoenen in de club wil steken. De Arnhemse club hoopt het Azerbeidzjaanse oliebedrijf SOCAR te strikken als nieuwe shirtsponsor, melden bronnen van De Gelderlander.

Het staatsbedrijf wil de naamsbekendheid in West-Europa vergroten en de afzetmarkt ook vergroten. Vitesse speelt het huidige seizoen zonder shirtsponsor nadat Simpel.nl al na een jaar afhaakte. Daarvoor had de club het goede doel Spieren voor Spieren en Zuka.nl op het shirt na ruim vijf jaar AFAB. De Arnhemmers zaten eerder al met mogelijke shirtsponsors om de tafel zoals Gazprom, Samsung en Singha Beer.

SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan) wil naar verluidt tien miljoen euro investeren in Vitesse. Het is niet bekend of de Georgische eigenaar Merab Jordania het contact heeft gelegd met de mogelijke sponsor uit zijn buurland.

Ploumen wil zonder kaasschaaf bezuinigen

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilliane Ploumen (PvdA) wil zonder 'kaasschaaf' bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dat zegt ze zaterdag in Amsterdam op de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting. Met de kaasschaafmethode wordt bedoeld dat verschillende onderdelen allemaal iets moeten inleveren.

Ploumen noemt de voorgenomen bezuinigingen 'pijnlijk'. Maar zegt vooruit te willen kijken. De minister wil met minder geld naar hetzelfde resultaat streven, laat ze weten.

Samenhang speelt een grote rol in haar plannen. Daarbij geeft Ploumen als voorbeeld haar bezoek in Turkije vorige week. "Dat was een handelsmissie. Maar ik heb ook afspraken gemaakt over de aanpak van kinderarbeid in de Turkse hazelnootpluk." Volgens de PvdA'er valt onder meer honger, armoede, vrijheid, veiligheid en bedrijvigheid allemaal onder haar pakket.

Davids pakt rood bij Barnet

Edgar Davids is zijn streken nog niet verleerd. De speler-trainer van Barnet pakte sinds lange tijd weer eens een rode kaart.

De speler-trainer van vierdeklasser Barnet speelde vrijdagavond zelf mee in de wedstrijd tegen Accrington Stanley (1-1). Na 86 minuten kreeg hij zijn tweede gele kaart voor een overtreding op de Engelse oud-international James Beattie. Het was de eerste rode kaart voor Davids in vijf jaar, na Ajax-PSV begin 2008.

De 39-jarige Davids was deze week al veel in het nieuws. Zo stond hij negatief in de publiciteit vanwege schelden op televisie. Maar bij Nederland - Duitsland afgelopen woensdag werd hij nog gehuldigd voor zijn prestaties bij het Nederlands Elftal.

De 74-voudig international kreeg samen met Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy en Michael Reiziger (met zijn vieren goed voor 295 interlands) een schaal voor bewezen diensten. Davids speelde zelf tussen 1994 en 2005 voor Oranje.

[NBA] Knicks niet langer ongeslagen

Memphis Grizzlies is er in geslaagd om de ongeslagen status van de New York Knicks te doorbreken. De Grizzlies wonnen het duel tegen de Knicks met 105-95.

Tot en met gisteren was de ploeg uit New York nog het enige team zonder verlies. Marc Gasol was bij de Grizzlies topscorer met 24 punten. Zach Randolph voegde er twintig punten aan toe en was daarnaast goed voor vijftien rebounds. Met twintig punten was Carmelo Anthony namens de Knicks topscorer.

De Grizzlies zijn bezig aan een goede reeks. De overwinning op de Knicks betekende de zevende winstpartij op rij. De ploeg begon het seizoen echter met een nederlaag.

Los Angeles Lakers wist een bijzondere avond rond Kareem Abdul-Jabbar af te sluiten met een zege op de Phoenix Suns. Voor de Staples Center Arena werd gisteren een standbeeld onthuld van de topscorer aller tijden in de NBA. Hiermee trad Abdul-Jabbar in de voetsporen van onder meer Magic Johnson en Jerry West.

De Lakers wisten de partij uiteindelijk met 114-102 te winnen. Kobe Bryant was aan de kant van de Lakers uitblinker met 31 punten.

Overige Uitslagen
Philadelphia 76ers - Utah Jazz 99-93
Indiana Pacers - Dallas Mavericks 103-83
Detroit Pistons - Orlando Magic 106-110
New Orleans Hornets - Oklahoma City Thunder 95-110
Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 98-106
Sacramento Kings - Atlanta Hawks 96-112
Portland Trail Blazers - Houston Rockets 119-117

Boateng (37) vervolgt loopbaan in Maleisië

George Boateng zal zijn voetballoopbaan voortzetten in de Maleisische voetbalcompetitie. De voormalig speler van Feyenoord gaat spelen bij de club T-team. Dit heeft de coach van de ploeg, de Engelsman Peter Butler, vandaag bevestigd.

"Hij zal zijn contract zondag tekenen, net als ik. Hij is heel erg enthousiast om voor het team te gaan spelen. Hij vindt het hier nu al leuk", aldus Butler in de Malaysian Star.

De inmiddels 37-jarige Boateng speelde de laatste seizoenen vooral in Engeland. Vorig seizoen stond hij onder contract bij Nottingham Forest. Daarvoor maakte Boateng naam als speler van Aston Villa en Middlesbrough.

Intimidatie gehandicapte werknemers Schiedam

Gehandicapte werknemers van een sociale werkplaats in Schiedam zijn naar eigen zeggen jarenlang geïntimideerd en getreiterd door de leiding. Dat meldt het AD zaterdag op basis van gesprekken met werknemers.

Uit verklaringen van werknemers blijkt dat ze regelmatig werden uitgescholden en voor schut gezet, te zwaar werk moesten doen of moesten werken terwijl ze ziek waren. Wie lastig deed werd in de hoek gezet en als straf moesten honderden schroefjes worden gesorteerd die vervolgens weer door elkaar werden gegooid.

De directeur en vier medewerkers werden twee weken geleden op non-actief gesteld vanwege 'ernstige signalen'. De gemeente Schiedam noemt de voorbeelden van werknemers 'heftig' en laat weten een onderzoek te hebben ingesteld.

Veel sluipen in Hitman: Absolution launch trailer

Volgende week ligt Hitman: Absolution weer in de winkelschappen en dat vraagt natuurlijk om een launchtrailer. In de trailer is te zien hoe Agent 47 achter een geheim komt waarbij alles wat hij tot nu toe gedaan heeft in twijfel trekt. Agent 47 gaat dan ook op onderzoek naar de waarheid waarbij er veel doden vallen.

Hitman: Absolution komt op 20 november uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Willem II hengelt al naar diensten Meeuwis

Marcel Meeuwis is al druk bezig met het zoeken naar een nieuwe club. Gisteren kwam hij met zijn oude club VVV-Venlo tot overeenstemming om zijn contract per 1 december te ontbinden. Momenteel heeft Willem II al geinformeerd naar de diensten van Meeuwis.

"Marcel Meeuwis en Frank Demouge zijn spelers waar we ons in de winterstop mee willen versterken", aldus Marc van Hintum, de technisch directeur van de Tilburgers. "Meeuwis is transfervrij nu, maar zijn salaris kan nog een struikelblok vormen. Er zijn echter besprekingen gevoerd."

Meeuwis zelf was in ieder geval blij dat hij nu transfervrij is. "Dit was de enige oplossing. Marcel wil zijn loopbaan als profvoetballer zo snel mogelijk voortzetten bij een andere club", aldus zijn zaakwaarnemer Louis Laros.

Nieuwe Brugge-trainer trapt Leekens na

Georges Leekens is al twee weken weg als trainer bij Club Brugge, toch krijgt hij nog flinke kritiek te verwerken. De voormalige Belgische bondscoach (1997-1999 en 2010-2012) werd op 4 november ontslagen door Club Brugge vanwege teleurstellende resultaten. Toen werd al gezegd dat de keuze voor hem als trainer aanvankelijk al een foute was, maar nu krijgt Leekens alweer een veeg uit de pan. Ditmaal van de nieuwe trainer.

"Ik heb respect voor de staf die hier gewerkt heeft en de keuzes die men in het verleden maakte, maar ik denk dat we beter kunnen. Niet alleen mentaal, maar ook technisch, tactisch en conditioneel zijn er problemen. Ik wil progressie boeken op die vier terreinen", vertelde de nieuwe trainer Juan Carlos Garrido (aan de Belgische pers.

Garrido is net begonnen bij Club en mag voor zijn eerste wedstrijd op bezoek bij Waasland-Beveren, een degradatiekandidaat. "Elke wedstrijd is moeilijk om te winnen en ik heb altijd respect voor de tegenstander. We kunnen enkel winnen als iedereen het beste geeft, individueel en als team."

'Patiënten Spijkenisse dood na foute diagnoses'

Hartpatiënten in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn mogelijk overleden na verkeerde diagnoses. Dat stelt interim-voorzitter Gerrit Jan van Zoelen zaterdag in het AD.

Cardiologen zouden foute diagnoses hebben gesteld doordat ze afgingen op verkeerde oordelen van laboranten en deze niet controleerden. Ook schatten artsen de kansen van een behandeling verkeerd in, doordat te weinig rekening werd gehouden met andere ziektes van een patiënt. De onderzoekers hebben daardoor de indruk dat patiënten daardoor voortijdig of ten onrechte zijn overleden, meldt Van Zoelen.

De interim-voorzitter baseert zich op een eerste onderzoek naar het ziekenhuis. Hij zegt zich 'te pletter te zijn geschrokken' van de eerste bevindingen.

Ook zouden jarenlang fouten zijn gemaakt bij stervenshulp aan patiënten. Cardiologen gebruikten morfine om patiënten te laten inslapen. Die ouderwetse methode is echter in strijd met de richtlijnen. Omdat mogelijk op meer afdelingen morfine werd gebruikt bij stervenshulp, worden ook de afdelingen interne geneeskunde, neurologie en longgeneeskunde onderzocht.

Hoeveel patiënten mogelijk onnodig zijn overleden is nog onduidelijk. In 2010 overleden 54 patiënten in het ziekenhuis aan een hartaanval of hartfalen. Woensdag werd bekend dat het ziekenhuis onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is geplaatst. Een dag eerder werd de hartafdeling al gesloten.

Dode bij schietpartij in Eindhoven

Bij een schietpartij in Eindhoven is zaterdagochtend een man om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

De schietpartij vond rond 04.45 uur plaats op de Diamantring in de wijk Blixembosch-West. Wat er precies is gebeurd is niet bekend. Een aantal getuigen is meegenomen naar het bureau voor verhoor. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Volgens Omroep Brabant zou het gaan om een drugsgerelateerd incident.

Over de identiteit van het slachtoffer wil de politie vooralsnog niets kwijt. De politie heeft een deel van de buurt afgezet en is bezig met onderzoek.

Bedenk een bijschrift

Met Wonderbook wil Sony een nieuwe franchise beginnen: digitale boeken waarbij de lezers met behulp van de PlayStation Move en de PlayStation Eye meedelen aan de ervaring. Schrijfster J.K. Rowling mag met het eerste boek, Book of Spells, de spits afbijten.

De onderstaande screenshot toont een ventje dat de game speelt en lijkt ons uitermate geschikt om een bijschrift voor te verzinnen.

wonderbook

Koeman vol lof over Feyenoord-aanval

Feyenoord-trainer Ronald Koeman is erg te spreken over zijn aanvalslinie. Vooral Graziano Pellè heeft een streepje voor. Feyenoord won vorige week overtuigend met 5-2 van Roda JC. Pellè scoorde tweemaal en door de uitslag blijft Feyenoord samen met Ajax en FC Utrecht in een achtervolgend groepje op de top-drie. Koeman pepte zijn spelers nog eens op met complimenten, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Willem II zondag.

"We weten de kwaliteiten van Pellè steeds beter te gebruiken. Vorige week was hij bij alle doelpunten betrokken. Ook andere spelers profiteren van hem. Lex Immers komt bijvoorbeeld vaak in scoringspositie en we geven steeds vaker de vroege voorzet vanaf de zijkant", vertelde hij aan diverse media.

Maar ook andere spelers krijgen een veer in hun hoed van Koeman. "Het is duidelijk dat het team groeiende is. Ook spelers individueel raken steeds beter in vorm, zoals bijvoorbeeld Jordy Clasie en Stefan de Vrij. Bovendien hebben we een fitte groep, die uitstraalt: kom maar op."

[GSOD] Hankey niet dronken, maar kreeg beroerte

Vele mensen dachten dat darter Ted Hankey in de partij tegen Michael van Gerwen (5-0 voor de Nederlander) dronken was . Hij gooide zijn pijlen als een beginneling en wreef constant in zijn ogen. Hij werd daardoor zelfs uitgefloten door het veelal Britse publiek.

Zijn manager Dave Steveo heeft echter door dokters bevestigd gekregen dat The Count niet dronken was, maar een beroerte had gekregen tijdens de partij. Hij heeft inmiddels enkele dagen in het ziekenhuis gelegen en moet nu zes tot acht weken rust houden.

'Invasie Gazastrook aanstaande'

De vlam lijkt in de pan te slaan in de Gazastrook. De afgelopen nacht zijn er bombardementen geweest op diverse doelen in de Gazastrook, waaronder het hoofdkantoor van de Hamas-regering.

Verder zijn diverse gebouwen van de plaatselijke veiligheidsdoelen en een aantal transformatorgebouwen getroffen, met als gevolg dat honderdduizenden mensen op de Gazastrook zonder stroom zitten.

"Van Gaza-stad tot Tel Aviv: Raketten vliegen, Mensen sterven en angst en woede wederszijds laaien op", kopte CNN eerder vandaag. Een goede verwoording van het conclift de afgelopen uren. Een eventuele invasie van de Gazastrook lijkt intussen aanstaande nadat Israël eerder al 75.000 reservisten opriep om zich te melden bij de grens tussen de conflictgebieden.

Update 08.11 uur:
Ook het afgelopen uur gaan de aanvallen door, zo blijkt uit tweets van deze Nederlandse journalisten aan beide zijden van de grens. Er zit slechts 50 seconden tussen deze twee berichten:

Van Calker twaalfde in Park City

Edwin van Calker heeft zijn goede prestatie van vorige week niet door weten te zetten bij de tweede wereldbekerwedstrijd in Park City. Vorige week behaalde de piloot van de tweemansbob nog een olympische nominatie, nu moest hij zich, na een slechte tweede run, tevreden stellen met een twaalfde plaats.

Daarmee eindigde hij nog achter de slee van Ivo de Bruin, die met de tweede Nederlandse bob knap elfde werd. De winst ging naar de Amerikaanse wereldkampioen Steven Holcomb, die vorige week in Lake Placid ook al wist te winnen.

Nijmeijer: vrijwel altijd executie voor vijanden

Vijanden van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC worden vrijwel altijd geëxecuteerd. Dat zegt de Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer vandaag in een interview met de Volkskrant.

In het interview verdedigt de 34-jarige Nijmeijer de werkwijze van de FARC. "Als iemand een vijand van ons is, volgt vrijwel altijd executie. Wat moet je anders met je vijand doen? Hem onderwijzen?" Nijmeijer zegt verder zichzelf niet te hoeven rechtvaardigen. "De strijd is gerechtvaardigd. We zijn in oorlog."

De FARC-strijdster uit Denekamp sloot zich in 2002 bij de guerrillabeweging aan en verblijft sindsdien in Colombia. Momenteel is ze in Cuba, om daar namens de FARC met de Colombiaanse regering mee te onderhandelen over vrede. Volkskrant-verslaggever Robert-Jan Friele, die Nijmeijer kent uit hun studententijd in Groningen, interviewde haar in de hoofdstad Havana.

Nijmeijer omschrijft de FARC als een 'gewapende politieke partij'. "Onze leer is gebaseerd op het marxisme-leninisme. Dat zijn de ideeën waar we voor vechten." Volgens haar zou de partij radicaal willen hervormen, maar is daar nu geen ruimte voor. "Op dit moment vragen we ons vooral af: hoe kunnen we deelnemen aan de politiek? Daarover spreken we met de regering."

Wientjes opnieuw meest invloedrijke Nederlander

Bernard Wientjes is opnieuw verkozen tot meest invloedrijke Nederlander. Het is voor het derde jaar op rij dat de 69-jarige VNO-NCW-voorzitter de Top 200 van de Volkskrant aanvoert, maakte de krant vandaag bekend.

De werkgevers overtuigden volgens de krant onder leiding van Wientjes PvdA en VVD ervan het bedrijfsleven in de economische crisis buiten schot te laten. Ook werd de opmars van de SP door de werkgevers effectief bestreden.

Na Wientjes staat voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer op nummer twee. Hans Wijers, vertrokken bij Akzo Nobel, eindigde op de derde plek.

Meest invloedrijke vrouw is net als vorig jaar Kaisa Ollongren. Zij staat op de veertiende plek. Als secretaris-generaal op Algemene Zaken is Ollongren de rechterhand van premier Mark Rutte (VVD). De hoogste nieuwe binnenkomer is Piet Hein Donner, die sinds februari vicevoorzitter is van de Raad van State. Hij eindigde op de vijftiende plaats.

FOK! wat een weer...Tijdelijke onderbreking

Goedemorgen! We hebben dit weekend een tijdelijke onderbreking van het vrij eentonige weer van de laatste dagen. Vooral vanochtend en morgenmiddag zal de zon op sommige plaatsen even doorbreken, maar er gaat ook weer eens wat regen vallen. Dit vooral tussen vanavond en morgenochtend.

Vandaag begint de dag op veel plaatsen met wat zon, maar in de loop van de dag zal de bewolking weer gaan toenemen. In het westen van het land kan dit al vrij vroeg gaan gebeuren en tegen of in de avond gaat daar ook de eerste regen vallen. Elders blijft het op de meeste plaatsen tot middernacht wel droog. In het zuiden en oosten zal de zon nog vrij lang kunnen schijnen en daar zal de temperatuur ook tot iets boven de 10 graden kunnen oplopen. In de bewolking zal het niet veel warmer worden dan een graad of 8. Morgen begint regenachtig, maar in de middag kan de zon dan juist in het westen even doorbreken. In het oosten en zuiden kan de regen dan wat langer gaan aanhouden. Dit hele weekend staat er maar weinig wind.

In Portugal was er gisteren sprake van een heuse tornado en daar zijn dan ook indrukwekkende beelden van verschenen. Kortom, in Zuid-Europa blijft het maar onrustig weer. Ook in Italië was het mooie weer ver te zoeken, want in Brindisi viel er maar liefst 80 mm regen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Grijs weerErwin Klein is dól op grijs!

Leven Ruud de Wild is seriële burn-out

Het leven van Ruud de Wild is volgens de schilder en presentator 'een aaneenschakeling van burn-outs'. "Ik ben één grote burn-out", grapt De Wild voor de camera van Novum Nieuws.

"Het valt wel mee hoor", nuanceert de radio-dj, die de moord op Pim Fortuyn van dichtbij meemaakte. "Ik heb een wat kleurrijkere, donkere periode gehad. Vijftig tinten grijs. Mijn leven bestaat uit hobbels, daar gaat het over", vertelt de 43-jarige De Wild over een biografie over hem.

Het boek, dat is geschreven door journalist Arjan Post aan de hand van De Wilds schilderijen, verschijnt woensdag. "Aan de hand van de doeken worden er vragen gesteld. Iemand anders kijkt over mijn schouder mee."

De presentator zegt geen inspiratie te hebben gehaald uit zijn moeilijke periode. "Helemaal niet. Je leert dingen. Inspiratie komt en gaat." Ook werkte het schilderen voor hem niet therapeutisch. "Schilderen is geen therapie, al helemaal niet voor mij."

Sinterklaas komt aan in Roermond

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Zaterdag meert de boot van de Goedheiligman aan, aan de Roerkade in Roermond. De stad verwacht tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers bij de landelijke intocht van Sinterklaas. De politie zet 130 agenten in. De gemeente vraagt bezoekers bij voorkeur met het openbaar vervoer te komen.

De omroep NTR organiseert het bezoek van Sint aan Roermond in samenwerking met de gemeente. Waarnemend burgemeester Henk van Beers is verheugd dat de Limburgse stad Sinterklaas dit jaar welkom mag heten, zo zei hij eerder. "Roermond is als monumentale stad een prachtig decor voor de intocht van Sinterklaas. En als koopstad staat Roermond hoog aangeschreven. Dat moet Sinterklaas zeker aanspreken", aldus de burgemeester.

De NTR verslaat het evenement in een speciale uitzending van Het Sinterklaasjournaal, gepresenteerd door Dieuwertje Blok. De uitzending van de aankomst en intocht is te zien op Nederland 3 en begint om 12 uur.

Sinterklaas komt aan in Roermond
Sinterklaas komt aan in Roermond (Foto: ANP)

'Fusie drie provincies voor verkiezing 2015'

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken streeft ernaar om bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht te hebben gefuseerd. Dat zei de bewindsman vrijdag in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

"Ik zou het gek vinden als we in 2015 verkiezingen houden voor drie provincies en als we dan een jaar later die provincies fuseren", zei Plasterk. Hij voegde er wel bij dat het "krap" gaat worden. "Maar als iedereen meewerkt moet dat lukken."

'Fusie drie provincies voor verkiezing 2015'
'Fusie drie provincies voor verkiezing 2015' (Foto: ANP)

Polen en Frankrijk willen hechtere EU

Frankrijk en Polen willen in de nieuwe begroting van de Europese Unie ruimte voor ontwikkeling en verdere integratie, ondanks het feit dat er bezuinigingsmaatregelen nodig zijn. Dat hebben de Franse president François Hollande en de Poolse president Bronislaw Komorowski vrijdag gezegd.

Hollande bracht vrijdag voor het eerst sinds zijn verkiezingswinst een bezoek aan Warschau. Hij zei dat voor Frankrijk het gezamenlijke landbouwbeleid van de EU en cohesie van de Unie prioriteiten zijn. Deze doelen sluiten goed aan bij die van Polen, aldus Hollande.

Zowel Polen als Frankrijk wil een solidaire EU-begroting die de economische groei en de veiligheid op de lange termijn veiligstelt, zei de Franse president.

Albert Heijn haalt hagelslag uit de handel

Albert Heijn haalt een partij pure chocoladehagelslag van het merk Euro Shopper uit de winkels. De hagelslag kan melkpoeder bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mensen met een melkeiwitallergie of lactose-intolerantie, meldt de supermarktketen vrijdag.

Het gaat alleen om de pure hagelslag met de zogeheten batchnummers L12275 en L12276. Dit nummer staat op de bovenkant van de verpakking geprint.

Klanten met een melkeiwitallergie of lactose-intolerantie wordt dringend verzocht de hagel niet op te eten en het pak terug te brengen naar een van de filialen van Albert Heijn. Ze krijgen het aankoopbedrag terug. Mensen die geen melkeiwitallergie of lactose-intolerantie hebben, kunnen de hagelslag gewoon eten.


Albert Heijn haalt hagelslag uit de handel (Foto: Novum)

Kapitein Obama wil om fiscale klip koersen

De Amerikaanse president Barack Obama is vrijdag met de leiders van het Congres in overleg getreden over enkele heikele begrotingskwesties. Tenzij een overeenkomst wordt bereikt, loopt in januari een reeks belastingverlagingen af en worden automatisch nieuwe bezuinigingen van kracht met het risico van een nieuwe recessie tot gevolg.

Alle partijen in Washington zeggen economische tegenslag te willen vermijden. Aan Obama de taak te manoeuvreren tussen de wensen van Republikeinen, die gruwen van belastingverhoging voor de hoogste inkomens, en Democraten, die vrezen dat in de sociale zekerheid wordt gesnoeid.

De combinatie van hogere belastingen en zware bezuinigingen, door de Amerikanen een 'fiscale klif' genoemd, kan een verlammende uitwerking hebben op de Amerikaanse economie. Als beide partijen geen compromis weten te sluiten gaat de economie de bietenbrug op en voelen vrijwel alle Amerikanen dat in hun portemonnee, vrezen economen en zakenleiders.

Uitgangspunt is het begrotingsplan van Obama, dat het komende decennia 1,6 biljoen dollar (1,25 biljoen euro) extra in het laatje moet brengen. Het grootste deel van dit bedrag moet komen van de hoogste inkomens, terwijl op sociale uitkeringen maar mondjesmaat moet worden bezuinigd.

Obama's plan belooft het begrotingstekort de komende tien jaar met 4,4 biljoen dollar terug te dringen. Het grootste deel van dit bedrag komt van reeds doorgevoerde bezuinigingen en het geld dat bespaard wordt door het beëindigen van de oorlogen in Irak en Afghanistan.

"Ik ga in ieder geval geen belastingvoordeel verlengen voor mensen die dat niet nodig hebben", zei Obama woensdag. De president wil voorkomen dat voor 98 procent van de Amerikaanse gezinnen en 97 procent van de kleine bedrijven de belastingen stijgen. Volgens het Witte Huis is hij bereid akkoord te gaan met maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen, maar alleen in ruil voor een hogere bijdrage van de hoogste inkomens.


Kapitein Obama wil om fiscale klip koersen (Foto: Novum)

Automobilisten staan minder lang in file

Automobilisten waren vorig jaar bij elkaar 54 miljoen uur kwijt aan stilstaan of langzaam rijden op de snelweg. Dat is achttien procent minder dan een jaar eerder, terwijl het verkeer juist toenam. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het tijdverlies door files en vertraging nam volgens de onderzoekers onder meer af door de aanleg van spitsstroken en de verbreding van wegen. Ze verwachten dat het aantal files ook volgend jaar daalt. Daarna nemen de files waarschijnlijk weer toe, omdat de economie naar verwachting weer aantrekt.

Uit het onderzoek bleek verder dat Nederlanders steeds vaker alleen in de auto rijden. Het aantal kilometers dat ze op de passagiersstoel of achterbank van een auto afleggen, is de afgelopen elf jaar met negen procent gedaald. Dat komt doordat steeds meer huishoudens meerdere auto's hebben. Vooral onder vrouwen is het autobezit toegenomen.


Automobilisten staan minder lang in file (Foto: Novum)

Schadevergoeding slachtoffers bioscoopdrama

Een liefdadigheidsfonds keert ruim 5 miljoen dollar uit aan slachtoffers van de schietpartij in een Amerikaanse bioscoop die in juli 12 mensen het leven kostte. Het kantoor van de gouverneur van Colorado heeft vrijdag bekendgemaakt hoe het geld wordt verdeeld, meldden lokale media in Denver.

In totaal krijgen 38 mensen een bedrag uit het fonds uitgekeerd. Het grootste deel van het geld is bestemd voor nabestaanden en slachtoffers die door de schietpartij hersenschade opliepen of verlamd raakten. Ook gewonden die geen permanent letsel overhielden aan het drama krijgen een schadevergoeding. De bedragen lopen uiteen van 35.000 dollar tot 220.000 dollar (27.000 tot 173.000 euro).

Zeldzaam kwartje levert ruim 76 mille op

Een kwartje uit 1817 heeft vrijdag op een veiling van de Munten- en Postzegelorganisatie een recordbedrag van ruim 76 duizend euro opgebracht. Volgens de organisatie werd nooit eerder zo veel betaald voor een Nederlandse munt. Het vorige record stond op 43 duizend euro, een bedrag dat in 2001 werd neergeteld voor een kwartje uit 1891.

Het vrijdag in IJsselstein geveilde kwartje behoort tot de eerst geslagen kwartjes in het koninkrijk der Nederlanden. Het is volgens de Munten- en Postzegelorganisatie zeer zeldzaam, omdat destijds slechts enkele proefstukken werden geslagen. Een jaar later werden bijna alle proefstukken weer teruggeroepen en vernietigd, waardoor maar een paar exemplaren bewaard zijn gebleven.

De organisatie wil niet zeggen wie de koper is van de munt.


Zeldzaam kwartje levert ruim 76 mille op (Foto: Novum)

'Israël doodt opnieuw Hamas-commandant'

Israël heeft volgens Palestijnse bronnen opnieuw een commandant van de radicaal-islamitische Hamas in de Gazastrook gedood. Het zou gaan om de militaire leider van het centrale deel van de Gazastrook, Abu Jalal Ahmed. Hij kwam vrijdag door een raketaanval om het leven, samen met twee van zijn broers en een buurman in het vluchtelingenkamp van Al-Mughazi.

Op woensdag had een Israëlische raketaanval in Gaza-Stad al het leven gekost aan Ahmed al-Jaabari, een leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas. Het totale dodental in de Gazastrook door Israëlische luchtaanvallen is inmiddels gestegen tot 29.

Tornado treft Portugal

Toeristen in de Algarve in het zuiden van Portugal zijn vrijdag getroffen door een tornado. Er vielen zeker 13 gewonden, van wie er drie ernstig aan toe zijn. Duizenden mensen zitten zonder elektriciteit.

Portugese media toonden beelden van een zwaarbeschadigde camper met Nederlands kenteken. Het is niet duidelijk of er Nederlanders onder de gewonden zijn.

De tornado trof de plaatsen Carvoeiro en Lagoa, tussen Portimão en Faro.

Momiji in actie in Ninja Gaiden 3 Wii U trailer

Nintendo heeft een nieuw speelbaar personage aangekondigd voor Ninja Gaiden 3: Razor's Edge, en heeft hier ook een trailer bij vrijgegeven. De vrouwelijke Ninja, Momiji, wordt aangeboden als gratis downloadable content.

De nieuwe trailer, te zien onder dit bericht, toont het nieuwe personage in actie. Momiji zal speelbaar zijn in de Challenge en de Ninja Trials modes. De eerste keer dat Momiji in een Ninja Gaiden spel zat, was op de Nintendo DS.

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge zal vanaf 11 januari in de schappen liggen voor de Wii U.

Veel transgenders in psychische nood

Transgenders in Nederland kampen relatief vaak met psychische problemen. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder 450 respondenten. Er valt nog veel te verbeteren aan de situatie van transgenders, mensen die het gevoel hebben in een verkeerd lichaam te zijn geboren. Transgender Netwerk Nederland (TNN) laat weten de cijfers uit het onderzoek schokkend te vinden.

Twee derde van de respondenten voelt zich eenzaam, een kwart zelfs in zeer sterke mate. De helft van de deelnemers aan het onderzoek kampt met psychische problemen. Veertien procent is zelfs ernstig psychisch ongezond te noemen, zeven keer zo veel als de rest van de bevolking.

Ook zelfmoord is een thema voor de transgenders in Nederland. Twee op de drie hebben er ooit aan gedacht zichzelf van het leven te beroven. Meer dan een op de vijf ondervraagden deed ooit een poging. Onder de Nederlandse bevolking is dit twee procent. Transgenders zijn kritisch over de ggz-instellingen, waar hulpverleners volgens hen te weinig kennis hebben om hen te helpen.

Een derde van de respondenten stelt zich het afgelopen jaar niet altijd even veilig gevoeld te hebben in de eigen buurt. Bijna de helft kreeg een of meer negatieve reacties. Dat kwam het meest voor in de openbare ruimte. Het gaat vooral om afkeurende blikken en flauwe grappen.

Transgenders, Nederland telt er zo'n 48 duizend, zijn relatief vaak hoogopgeleid en de meerderheid heeft werk. Toch geeft veertig procent van de respondenten aan moeilijk rond te kunnen komen. Ook zijn opvallend veel transgenders afhankelijk van een uitkering. Van degenen die werken komt bijna de helft op de werkplek niet uit de kast als transgender.

Het rapport noemt vier thema's waar beleid het leven van transgenders zou kunnen vergemakkelijken. Zo wordt onder meer gepleit voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie en uitbreiding van psychische zorg. Ook zou de overheid moeten zorgen voor betere voorlichting.

Het SCP had veel moeite om een representatieve groep respondenten te vinden, iets wat mogelijk doorwerkt in de resultaten. Het planbureau stelt dan ook dat de bevindingen met de nodige voorzichtigheid gehanteerd moeten worden.

Belangenorganisatie TNN hoopt dat de overheid het rapport aangrijpt om het emancipatiebeleid voor transgenders goed vorm te geven. TNN kondigt aan de aanbevelingen uit het onderzoek onder de aandacht te gaan brengen bij overheden, zorginstanties en werkgeversorganisaties.

[GSOD] Van Barneveld wint eenvoudig van Harms

Raymond van Barneveld is de derde Nederlander die zich heeft geplaatst voor de kwartfinale van de Grand Slam of Darts. Hij rekende vrijdagavond eenvoudig af met Wesley Harms. Hij won met 10-4. 

Wesley Harms won de eerste leg, maar vanaf leg twee was er maar één man de baas op het podium en dat was Van Barneveld. Met veel zelfvertrouwen en vooral met heel sterk spel wist hij Harms snel op een 7-2 achterstand te zetten. In de tiende leg liet Harms nog wel even zien waar hij toe in staat is door een prachtige 170 finish te gooien, maar dat kon Barney heet niet meer stoppen. Met een gemiddelde van 104,56 is hij morgen de tegenstander van Christian Kist in de kwartfinale. Harms kan terugkijken op een prima toernooi en sluit af met een gemiddelde van 97,5. 

Eerder op de avond won vice-wereldkampioen Andy Hamilton met 10-9 van Gary Anderson. Zaterdagmiddag nemen Winstanley en Painter het tegen elkaar op. Ook Part en Hamilton spelen om een plek bij de laatste vier. In de avond is er het Nederlands onderonsje tussen Van Barneveld en Kist. Ook het duel tussen de Grand Slam of Darts kampioen van 2010 Scott Waites tegen Michael van Gerwen staat op het programma. 

[DC] Berdych brengt Tsjechië naast Spanje

Tomas Berdych heeft Tsjechië vrijdagavond op gelijke hoogte gebracht met Spanje in de Davis Cupfinale in Praag. De kopman van de Tsjechen boekte een zwaarbevochten zege op Nicolas Almagro: 6-3, 3-6, 6-3, 6-7 (5) en 6-3. De partij nam vier uur in beslag. Eerder op vrijdag had David Ferrer nog Radek Stepanek verslagen.

Berdych had dit jaar vier van de vijf ontmoetingen met Almagro gewonnen en leek voor het thuispubliek op een eenvoudige zege af te stevenen. De mondiale nummer zes had in de eerste set aan een break op 4-3 voldoende om de set binnen te halen. Het tweede bedrijf ging echter naar Almagro, die bij 3-2 had toegeslagen.

In de derde set waren de rollen weer omgedraaid. Berdych nam een 3-0 voorsprong, gaf dat niet meer uit handen en leek die goede lijn in de vierde set door te zetten. Almagro, elfde op de wereldranglijst, maakte echter een break achterstand ongedaan en trok in de tiebreak aan het langste eind.

Het was Berdych die in de beslissende set als eerste de opslag van zijn opponent afpakte, maar Almagro sloeg direct terug. Op een nieuwe break bij 4-3 moest de Spanjaard echter het antwoord schuldig blijven, waarna Berdych de zege kon veiligstellen.

Zaterdag staat het dubbelspel op het programma, waarna zondag nog twee partijen in het enkelspel volgen. Spanje, de titelhouder, kan de Davis Cup voor de zesde keer winnen. Tsjechië behaalde in 1980 zijn enige eindzege.

Uitslagen Jupiler League speelronde 13

MVV Maastricht heeft vrijdag in de Jupiler League-topper tegen FC Dordrecht de zege uit handen gegeven. De koploper speelde in Dordrecht met 3-3 gelijk. Leroy Labylle en Tom van Hyfte (2x) hadden MVV voor rust op een comfortabele voorsprong gezet, die tot zes minuten voor tijd bleef staan.

Garry Mendes Rodrigues en Jeffrey Rijsdijk brachten echter de spanning terug, waarna Josimar Lima de wederopstanding van de thuisploeg in blessuretijd beloonde met de gelijkmaker. MVV heeft na dertien wedstrijden dertig punten. Dordrecht staat derde met 25 punten.

Sparta neemt de tweede plaats over van Dordrecht door een 3-1 zege bij Fortuna Sittard. Steef Nieuwendaal, Donovan Deekman en Gijs Luirink maakten de doelpunten voor de Rotterdammers, die een achterstand van drie punten hebben op MVV.

Fortuna wordt op de ranglijst gepasseerd door Helmond Sport, dat voor eigen publiek met 2-0 afrekende met FC Volendam. Emrullah Güvenc had de score geopend en zag kort voor rust dat Volendammer Paul de Lange tegen een rode kaart aanliep. Daniel Guijo-Velasco besliste het duel in de tweede helft.

Helmond heeft net als Dordrecht 25 punten, twee meer dan Fortuna. Go Ahead Eagles, dat thuis met 2-2 gelijkspeelde tegen AGOVV Apeldoorn, staat zesde, nog voor Volendam.

Almere City versloeg FC Den Bosch verrassend met 2-0 door treffers van Rihairo Meulens en Rashid Browne. De ploeg van trainer Fred Grim, die nu zijn laatste drie duels heeft gewonnen, doet de laatste plaats over aan Excelsior, dat tegen FC Oss tegen een 3-1 nederlaag aanliep.

Uitslagen

Datum Thuis Uit
FC Dordrecht MVV Maastricht 3-3
Helmond Sport FC Volendam 2-0
Telstar SC Veendam 0-0
FC Den Bosch Almere City FC 0-2
Go Ahead Eagles AGOVV Apeldoorn 2-2
Excelsior FC Oss 1-3
Fortuna Sittard Sparta Rotterdam 1-3
FC Emmen FC Eindhoven 2-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 13 9 3 1 30 30 - 13
2 Sparta Rotterdam 13 8 3 2 27 23 - 15
3 FC Dordrecht 13 7 4 2 25 31 - 20
4 Helmond Sport 13 7 4 2 25 26 - 19
5 Fortuna Sittard 13 7 2 4 23 19 - 13
6 Go Ahead Eagles 13 6 4 3 22 28 - 18
7 FC Volendam 13 7 0 6 21 25 - 16
8 SC Cambuur 12 5 3 4 18 20 - 18
9 SC Veendam 13 5 2 6 17 18 - 18
10 De Graafschap 12 4 4 4 16 21 - 20
11 FC Den Bosch 13 5 0 8 15 17 - 24
12 AGOVV Apeldoorn 13 3 5 5 14 17 - 22
13 FC Oss 13 4 2 7 14 16 - 27
14 Telstar 13 3 3 7 12 11 - 17
15 Almere City FC 13 4 0 9 12 17 - 27
16 FC Eindhoven 13 3 2 8 11 20 - 29
17 FC Emmen 13 2 5 6 11 12 - 23
18 Excelsior 13 2 4 7 10 16 - 28


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Emrullah Güvenç Helmond Sport 10
= Jack Tuyp FC Volendam 10
3 Michiel Hemmen SC Cambuur 9


Programma

Datum Thuis Uit
19/11 SC Cambuur De Graafschap
23/11 FC Eindhoven Almere City FC
23/11 AGOVV Apeldoorn Helmond Sport
23/11 FC Den Bosch Telstar
23/11 SC Veendam Excelsior
23/11 FC Volendam FC Emmen
23/11 De Graafschap Fortuna Sittard
23/11 MVV Maastricht Go Ahead Eagles
25/11 Sparta Rotterdam FC Dordrecht
26/11 FC Oss SC Cambuur

Dit moet

Ik kijk naar de setlijst die voor het grijpen op het podium ligt. Geweldig, ze gaan beginnen met de rockopera. 'De rockopera?' vraagt Peter. Jazeker, Peter. Op hun laatste album staat een heuse rockopera. Ik mocht de band van de zomer zien en horen tijdens een festival in Noordoost-Duitsland. Halverwege het optreden zeiden die jonge gastjes: 'We hebben ook een rockopera geschreven en die gaan we nu spelen.' En het was goehoed!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.