FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 september 2012

[Serie A] Internazionale wint weer eens in Milaan

Internazionale heeft zondag voor het eerst dit seizoen thuis gewonnen. In het Giuseppe Meazza Stadion werd Fiorentina met 2-1 verslagen. Diego Milito benutte in de zeventiende minuut een strafschop, Antonio Cassano verdubbelde de score in de 34e. De Braziliaan Romulo bracht de Florentijnse bezoekers nog voor rust op 2-1, maar daar bleef het bij.

Door de zege is Inter doorgestegen naar de derde plek in de Serie A. De Milanezen, waar Wesley Sneijder vanwege blessureleed ontbrak, hebben nu twaalf punten. Dat zijn er vier minder dan Juventus en Napoli. Fiorentina blijft op acht punten staan en die score is goed voor de achtste plaats.


Internazionale wint weer eens in Milaan (Foto: Novum)

[Primera División] Real Madrid haalt uit tegen Deportivo

Real Madrid heeft een goede generale afgewerkt voor het Champions Leagueduel tegen Ajax van woensdag. In de Primera División won de Koninklijke zondag thuis met 5-1 van Deportivo la Coruña. Cristiano Ronaldo scoorde drie keer, waarvan twee keer vanaf de penaltystip.

Real begon niet sterk aan het duel en leek de zege in de stadsderby tegen Rayo Vallecano geen vervolg te kunnen geven. Via Riki kwam Depor al na een kwartier op voorsprong. Dat was echter de aanleiding voor Real om een tandje bij te zetten. In de 22e minuut werd Angel di Maria licht aangetikt en dat leverde een strafschop op, die door Ronaldo werd benut.

Nog voor rust zorgde Di Maria zelf voor de voorsprong en maakte Ronaldo de 3-1. Pas twintig minuten na rust werd er opnieuw gescoord. Toen was het Pepe die doel trof. Het slotakkoord was weer voor Ronaldo. De Portugees benutte een tweede strafschop, door Real verdiend vanwege hands van Deportivo-verdediger Evaldo.

Ook bij Real Valladolid tegen Rayo Vallecano waren er veel goals te bewonderen. Daar werd het 6-1 voor de thuisploeg. Oscar en Manucho scoorden beiden twee keer voor de thuisploeg die een 1-0 achterstand vlot wegwerkte.

Osasuna won met 4-0 van Levante. Ook Granada won thuis. Die ploeg bracht Celta de Vigo een 2-1 nederlaag toe.


Real Madrid haalt uit tegen Deportivo (Foto: Novum)

'Terreurverdachte uit Almere vecht in Syrië'

Een Irakese man uit Almere die vorig jaar in Nederland werd opgepakt, vecht in Syrië voor een islamistische beweging. Verschillende bronnen bevestigen zijn aanwezigheid in de noord-Syrische stad Aleppo, meldt het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland zondag op basis van onderzoek.

Khaled K. werd vorig jaar augustus aangehouden omdat hij zich volgens inlichtingendienst AIVD in Syrië wilde aansluiten bij Al-Qaida. Hij werd na twee weken hechtenis op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs.

K. sloot zich na zijn vrijlating aan bij de gewapende salafistische groepering Jubhat al-Nusra. Hij werd in augustus met een machinegeweer gefotografeerd en erkende tegen een journalist van het Franse persagentschap AFP dat hij regelmatig optrekt met Jubhat al-Nusra.

K. is niet langer welkom in Nederland nu Nederland zijn verblijfsvergunning heeft ingetrokken omdat hij een bedreiging zou vormen voor de openbare orde en nationale veiligheid, aldus het radioprogramma. De AIVD laat aan Bureau Buitenland weten dat jihadisten in Nederland 'een verhoogde belangstelling' hebben voor de burgeroorlog in Syrië.

Vrijheid van meningsuiting, maar niet over de islam

Door de hetze van de moslimgemeenschap gaan mijn nekharen overeind staan, hoe bedoel je hypocriet? Wat denken jullie nou, dat jullie zonder zonde zijn? Dat er binnen jullie geloof geen incest wordt gepleegd, of volwassen mannen die met hun handjes niet van kindertjes kunnen afblijven? Want daar staat een homo toch aan gelijk, een homo is iemand die ziek is en dood moet. Spreek me tegen als ik er naast zit hoor.

Concentratiekamp-puzzel leidt tot consternatie

Een legpuzzel met 252 stukken voor kinderen vanaf 8 jaar die op de site van de webwinkel Amazon wordt aangeboden, heeft in Duitsland tot consternatie geleid, zo is te lezen op de site van Der Spiegel.

Op de legpuzzel is een afbeelding te zien van het crematorium van het concentratiekamp Dachau. "Voor de overlevenden van de concentratiekampen en de familieleden van de slachtoffers is dit een klap in het gezicht", aldus Gerda Hasselfeldt, fractievoorzitter van de Christelijk Sociale Unie (CSU), de Beierse zusterpartij van de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

In het concentratiekamp Dachau werden in de Tweede Wereldoorlog tussen de 32.000 en 43.000 mensen omgebracht.

Abortusboot gaat Marokkaanse vrouwen helpen

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves vaart komende week naar Marokko. De internationale organisatie laat weten in te gaan op de uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. Woensdag wordt bekendgemaakt waar, wanneer en hoe laat de boot arriveert.

Het schip kan in internationale wateren de zwangerschap van Marokkaanse vrouwen afbreken, omdat dan de Nederlandse wet van kracht is. In Marokko is abortus niet alleen illegaal, maar ook taboe, stelt Women on Waves, maar toch worden er dagelijks tussen de zes- en achthonderd abortussen uitgevoerd.

Omdat dit vaak op een onveilige manier gebeurt, leidt dit regelmatig tot sterfte, vooral bij armere vrouwen. MALI heeft Women on Waves gevraagd de Marokkaanse beweging voor legalisering van abortus te ondersteunen en heeft een petitie online gezet. Women on Waves zette de activiteiten in 2009 op een lager pitje, omdat de vrouwen die meevaren vanwege het toenmalige kabinetsbeleid van CDA, PvdA en ChristenUnie dreigden te worden vervolgd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed dat jaar aangifte. Later maakte justitie bekend geen strafrechtelijk onderzoek naar Women on Waves in te stellen.

[Premier League] Uitslagen speelronde 6

Afgelopen weekend werd in Engeland de zesde ronde in de Premier League afgewerkt. Ook deze speelronde stond bol van spektakel. Zo wist Jan Verthongen op bezoek bij Manchester United al in de tweede minuut te scoren. De ex-Ajacied won met Tottenham Hotspur op Old Trafford. Luis Suarez was de uitblinker bij Liverpool toen zij op bezoek gingen bij Norwich City, de Uruguayaan scoorde liefst drie keer en hielp The Reds aan een 2-5 zege. In het Emirates Stadium werden er punten verloren door Arsenal toen stadsgenoot Chelsea te gast was. De boeiende derby werd met 1-2 gewonnen door The Blues.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 29 sep, 13:45 Arsenal Chelsea 1-2
za 29 sep, 16:00 Norwich City Liverpool 2-5
za 29 sep, 16:00 Reading FC Newcastle United 2-2
za 29 sep, 16:00 Stoke City Swansea City 2-0
za 29 sep, 16:00 Sunderland Wigan Athletic 1-0
za 29 sep, 16:00 Everton Southampton 3-1
za 29 sep, 16:00 Fulham Manchester City 1-2
za 29 sep, 18:30 Manchester Utd Tottenham 2-3
zo 30 sep, 17:00 Aston Villa WBA 1-1
ma 1 okt, 21:00 QPR West Ham United  


Stand
:

  Club Wed. w g v p v - t
1 Chelsea 6 5 1 0 16 11-3
2 Everton 6 4 1 1 13 12-6
3 Manchester United 6 4 0 2 12 14-9
4 Manchester City 6 3 3 0 12 12-8
5 Tottenham Hotspur 6 3 2 1 11 11-8
6 West Bromwich Albion 6 3 2 1 11 8-5
7 Arsenal 6 2 3 1 9 10-4
8 Fulham 6 3 0 3 9 13-9
9 Newcastle United 6 2 3 1 9 8-8
10 West Ham United 5 2 2 1 8 5-4
11 Swansea City 6 2 1 3 7 10-9
12 Stoke City 6 1 4 1 7 6-5
13 Sunderland 5 1 4 0 7 5-4
14 Liverpool 6 1 2 3 5 9-12
15 Aston Villa 6 1 2 3 5 6-10
16 Wigan Athletic 6 1 1 4 4 5-11
17 Southampton 6 1 0 5 3 10-18
18 Norwich City 6 0 3 3 3 4-13
19 Reading FC 5 0 2 3 2 6-11
20 Queens Park Rangers 5 0 2 3 2 3-11


Programma speelronde 7
:

Datum Thuis Uit
za 6 okt, 13:45 Manchester City Sunderland
za 6 okt, 16:00 Chelsea Norwich City
za 6 okt, 16:00 Swansea City Reading FC
za 6 okt, 16:00 WBA QPR
za 6 okt, 16:00 Wigan Athletic Everton
za 6 okt, 18:30 West Ham United Arsenal
zo 7 okt, 14:30 Southampton Fulham
zo 7 okt, 16:00 Liverpool Stoke City
zo 7 okt, 16:00 Tottenham Aston Villa
zo 7 okt, 17:00 Newcastle United Manchester Utd

'Forenzentaks gaat niet door'

De forenzentaks lijkt van de baan. De VVD en de PvdA willen de anderhalf miljard euro die hiervoor nodig is voor een deel halen uit het vitaliteitspakket dat ouderen aan het werk moet krijgen. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van ingewijden.

De forenzenbelasting komt uit de koker van de vijf partijen van de Kunduz-coalitie, die dit voorjaar bedachten het woon-werkverkeer per trein en auto duurder te maken. Het voornemen oogstte kritiek uit allerlei hoeken van de samenleving.

De kwestie komt dinsdag aan de orde tijdens de financiële beschouwingen. Dan zou ook het alternatieve plan worden gepresenteerd.

[Bundesliga] Eintracht Frankfurt blijft in spoor Bayern

Eintracht Frankfurt blijft in het spoor van Bayern München. De ploeg won zondagmiddag met 2-1 van SC Freiburg en staat op twee punten van de koploper. FSV Mainz drukte VfL Wolfsburg in de degradatiezone door een 2-0 zege te boeken in de stad van Volkswagen.

Frankfurt kwam in eigen huis vijf minuten na rust op achterstand door een treffer van Max Kruse. Slechts achttien minuten kon Freiburg echter van de voorsprong genieten. Toen maakte Alexander Meier gelijk. Vijf minuten later scoorde hij opnieuw. In de slotfase kreeg Karim Guede van Freiburg nog rood.

Mainz besliste het duel met Wolfsburg al in de eerste helft. Junior Diaz scoorde in de 27e minuut, Adam Szalai maakte er tien minuten later 2-0 van. Door de zege klimt Mainz naar de elfde positie met zeven punten uit zes duels. Wolfsburg heeft vijf punten en staat daarmee zestiende.

Brits homokoppel verkracht jongen in Spanje

Twee Britse mannen moeten dinsdag voor de rechter in Alicante verschijnen. Ze staan terecht voor het verkrachten van een 17-jarige jongen in Spanje.

De twee homoseksuele mannen werken in een bar in Calpe, dat in het oosten van Spanje ligt. Op deze manier kwamen zij in contact met het slachtoffer. Nadat ze hem al hadden meegenomen om iets bij een andere club te drinken, konden ze hem ook nog overtuigen om mee te gaan naar hun stulpje in Calpe. Daar raakte de onfortuinlijke jongen straalbezopen, waardoor hij door zijn knieën zakte. Het homopaar droeg hem naar de slaapkamer, kleedde hem uit en verkrachtte hem.

De jongen deed er een maand over eer hij naar de politie stapte. Uit onderzoek is gebleken dat hij lijdt aan een posttraumatische stress-stoornis. Een geluk bij een ongeluk voor de knaap is dat hij er geen lichamelijke ongemakken aan heeft overgehouden; het Britse duo is namelijk besmet met hiv. De twee mannen moeten zich op 2 oktober melden bij de rechter in Alicante.

Nederland vierde in Motorcross der Naties

Nederland is bij de Motorcross der Naties net buiten de medailles gevallen. Op het circuit van het Belgische Lommel eindigde Nederlandse team als vierde. De wereldtitel voor landenteams ging naar Duitsland.

Het Nederlandse team bestond uit Jeffrey Herlings, Marc de Reuver en Glenn Coldenhoff. Vooral Herlings maakte indruk. De wereldkampioen in de MX2 klasse bewees zijn klasse door op die motor de tweede heat te winnen. Ook in de derde heat maakte Herlings indruk. Op de voor hem nog niet zo bekende 350cc motor ging hij in de eerste bocht onderuit, maar werd na een inhaalrace nog tweede achter de Italiaan Antonio Cairoli, de huidige kampioen in de MX1 klasse.

Het Duitse team, bestaande uit Ken Roczen, Max Nagl en Marcus Schiffer, pakte de titel. België werd tweede terwijl de Verenigde Staten, de kampioen van de laatste zeven jaar, dit keer genoegen moest nemen het brons.

Goed nieuws!

Duizenden Haarlemmers krijgen de komende dagen de vraag voorgelegd of ze goed nieuws kunnen waarderen. 'Burgerjournalist' Robbert Zoon, die zich sinds 2005 bezighoudt met goed nieuws, wil een bijdrage leveren aan een 'evenwichtiger' nieuwsaanbod door over positieve gebeurtenissen te berichten.

De in 1970 geboren Haarlemmer wil met zijn naar eigen zeggen bizarre actie aandacht vragen voor de Facebookpagina haarlemgoed. Zoon wil in een week twintigduizend 'likes' binnenhalen.

De positivo is zondag om 10.00 uur begonnen in het centrum van Haarlem. Dit zorgde voor verbaasde maar ook positieve reacties bij de voordeuren, laat hij weten. Komende week trekt hij van de volkswijken in Haarlem-Noord naar de chique Koninginnebuurt in het zuiden van de stad, die ruim 150 duizend inwoners telt.

Zoon publiceert dagelijks goed nieuws op de Facebookpagina. Hij vraagt de Haarlemmers om zijn pagina bij de voordeur direct te 'liken' op hun smartphone of tablet. Hij laat weten dat nog nooit iemand een week lang duizenden deuren is afgegaan om aandacht te vragen voor een Facebookpagina.

Na Haarlem wil Zoon ook goed nieuws gaan publiceren in andere steden.

Judoka Bolder wint goud in Rome

Linda Bolder heeft in Rome voor de derde maal een wereldbekerwedstrijd op haar naam geschreven. De judoka was in de klasse tot 70 kilogram oppermachtig en won haar vier partijen op ippon.

In de klasse boven 78 kilogram was  er een Nederlands onderonsje om het brons. Janine Penders versloeg Tessie Savelkouls in de strijd om de derde plek. Bij de heren was er twee keer brons in de klasse tot 100 kg voor Danny Meeuwsen en Remco van den Brink.

Op de openingsdag behaalde Nederland een zilveren en een bronzen medaille. Sanne Verhagen werd tweede in de klasse tot 57 kilo en in de klasse tot 52 kilo werd Miranda Wolfslag derde.

Sno weer thuis na nacht in ziekenhuis

Evander Sno is weer thuis. De middenvelder van N.E.C. Nijmegen moest een nacht in het ziekenhuis doorbrengen, nadat hij in de wedstrijd tegen Feyenoord naar de kant moest.

In het treffen met Feyenoord (5-1 verlies) moest Sno uit voorzorg naar de kant vanwege een storing aan zijn defribillator. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de nacht heeft doorgebracht. Zondag mocht hij weer naar huis, maandag ontvangt hij de resultaten van het hartonderzoek.

Ruim twee jaar geleden werd Sno getroffen door een hartstilstand, toen hij een wedstrijd speelde namens Jong Ajax. Toentertijd vocht hij voor zijn leven. Vervolgens werd een defribillator geplaatst die voor een extra schokje zorgt zodat zijn hart weer op gang komt. Sno zette zijn voetballoopbaan na een revalidatie voort bij RKC. In Waalwijkse dienst vertoonde het apparaatje ook al eens een storing.

[Serie A] Napoli wint topper en achterhaalt koploper Juve

Napoli heeft in de Serie A koploper Juventus in punten achterhaald. De Napolitanen wonnen zondag met 1-0 bij Sampdoria door een treffer van Edinson Cavani halverwege de tweede helft. Napoli heeft nu zestien punten uit zes duels en hoeft alleen Juve, dat zaterdag al AS Roma versloeg, op doelsaldo boven zich te dulden.

Lazio profiteerde van de nederlaag van Sampdoria en nam door een 2-1 thuiszege op Siena de derde plek over. Ederson en Christian Ledesma schoten de Romeinen in de eerste helft op voorsprong, waarna Massimo Paci in de extra tijd van de wedstrijd iets terugdeed. Lazio heeft nu twaalf punten uit zes duels.

Fabrizio Miccoli stond met drie goals aan de basis van de eerste seizoenszege van Palermo. De rozehemden versloegen in eigen huis Chievo met 4-1.

Opvallend was de uitschieter van Torino bij Atalanta. De club uit Turijn won met 5-1. Bij rust was het nog 1-1, maar tussen de 62e en 76e minuut sloeg Torino via Alessandro Gazzi, Alen Stevanovic, Danilo D'Ambrosio en Rolando Bianchi meedogenloos toe.


Napoli wint topper en achterhaalt koploper Juve (Foto: Novum)

Drie tijdritten in Giro, zeven aankomsten bergop

De Ronde van Italië van 2013 lijkt op papier geschikt voor tijdrijders. In het rittenschema zijn liefst drie races tegen de klok opgenomen, werd zondag duidelijk bij de presentatie van het parcours in Milaan. Zeven aankomsten gaan bergop.

De drie tijdritten zijn verdeeld over een ploegentijdrit van zeventien kilometer, een vlakke individuele tijdrit van 55 kilometer en een klimtijdrit van negentien kilometer. Dit jaar werden er nog twee tijdritten verreden. De Giro begint op 4 mei in Napels en eindigt ruim drie weken later in Brescia.

Bijna traditioneel kent de Giro een loodzware slotweek. Voor de vlakke slotrit naar Brescia staan drie pittige bergetappes op het programma. Zo voert de negentiende etappe onder meer over de Gavia en de Stelvio en moeten een dag later vijf zware cols beklommen worden.

De Giro werd afgelopen editie gewonnen door Ryder Hesjedal. De Canadees stootte in een tijdrit op de slotdag Joaquin Rodriguez van de troon.

[Jupiler League] MVV koploper na zege op Excelsior

MVV is tenminste een dag koploper van de Eerste Divisie. De Maastrichtenaren wonnen op eigen veld met 4-2 van Excelsior en staan een punt voor op Helmond Sport dat maandag nog in actie komt. FC Volendam won de uitwedstrijd bij Telstar met 3-0 en staat weer een punt achter de Brabanders op de derde plaats.

In de Geusselt leek het er in het begin niet op dat MVV met drie punten aan de haal zou gaan. Al na negen minuten kwam Excelsior via Roland Alberg namelijk op voorsprong. Bryan Smeets zette met goals in de 39e en 48e minuut de wedstrijd op zijn kop en Danny Schreurs en Malcolm Esajas voerden de score verder op. In blessuretijd maakte Rangelo Janga vanaf de strafschopstip nog de tweede Rotterdamse goal.

Volendam kwam in Velsen al na acht minuten op 1-0. Anthony Correia zette zijn handtekening onder die treffer. Michiel Kramer verdubbelde de score in de zeventiende minuut en maakte op slag van rust ook de 3-0. In de tweede helft geloofde Volendam het wel en dus werd de ruststand ook de eindstand.

[MotoGP] Spanjaard Pedrosa wint in Aragon

Dani Pedrosa heeft zondag de Grand Prix van Aragon in de MotoGP gewonnen. De Spaanse motorcoureur van Honda was in eigen land veruit de sterkste. Landgenoot Jorge Lorenzo, die van poleposition vertrokken was, werd op ruim vier seconden tweede. Andrea Dovizioso completeerde het podium. De Italiaan bleef zijn teamgenoot van Yamaha Cal Crutchlow net voor.

Voor Pedrosa was het zijn vierde zege van het seizoen. In de strijd om de WK-titel liep hij vijf punten in op leider Lorenzo, die nog altijd een ruime voorsprong van 33 punten koestert. Wereldkampioen Casey Stoner staat derde. In de MotoGP staan nog vier races op het programma.

In de Moto2 was de zege voor Pol Espargo. De Spanjaard bleef zijn landgenoot Marc Marquez en de Brit Scott Redding ruim een seconde voor. Ook in de Moto3 ging de zege naar een thuisrijder, want Luis Salom drukte zijn voorwiel eerder over de streep dan de Duitsers Sandro Cortese en Jonas Folger. De Nederlander Jasper Iwema kwam niet over de finish.

Spies: machtswisseling Curaçao volgens spelregels

De beëdiging van een interim-kabinet op Curaçao vloeit voort uit het staatsrecht van het eiland en de spelregels die gelden in een democratische rechtsorde. Dat stelt minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies zondag in een verklaring. "Het is de uitkomst van de meerderheidswens van de Staten."

De waarnemend gouverneur van Curaçao willigde deze wens zaterdag in door het kabinet van premier Gerrit Schotte de laan uit te sturen en een interim-kabinet onder leiding van Stanley Betrian te beëdigen. Schotte legde zich hier niet bij neer en sprak van een staatsgreep met steun van Nederland.

Spies wijst erop dat een meerderheid van de Staten van Curaçao het vertrouwen in het kabinet-Schotte heeft opgezegd. "Het interim-kabinet wacht de komende periode een belangrijke taak", vervolgt Spies. "Nederland, Aruba en Sint Maarten spreken de hoop uit dat dit interim-kabinet samen met de Staten het nodige in het werk zal stellen om zowel de periode naar de verkiezingen als de verkiezingen zelf goed en ordelijk te laten verlopen."

Het gaat om een interim-kabinet, memoreert Spies. De bevolking van Curaçao kan zich op 19 oktober uitspreken over de nieuwe samenstelling van de Staten. "De nieuw gekozen meerderheid in de Staten van Curaçao zal vervolgens bepalen welk kabinet zal aantreden", aldus de minster.

Schotte zit ondertussen nog altijd met een deel van zijn ontslagen ministersploeg in het regeringsgebouw in Fort Amsterdam in Willemstad, meldde de adjudant van de gouverneur zondagmiddag. Hij zegt de democratie te verdedigen en wil demissionair aanblijven tot de verkiezingen van 19 oktober. Schotte heeft hulp gevraagd aan landen in de regio, waaronder Venezuela. Volgens de adjudant zijn nog geen maatregelen getroffen om de groep te verwijderen. Betrian heeft inmiddels aangekondigd met zijn werkzaamheden te beginnen.

Het kabinet Schotte viel begin augustus. De oppositie, die een meerderheid heeft in het parlement, wil dat de financiële situatie op het eiland wordt aangepakt. Curaçao werd in juli onder curatele geplaatst. Het interim-kabinet wordt gezien als een zakenkabinet. Betrian is een ervaren bestuurder Er zijn drie andere ministers aangesteld. Een vijfde minister moet nog benoemd worden.

'OM liet veroordeelde pedo glippen'

Een man die in 2008 werd veroordeeld voor jarenlang misbruik van twee neefjes en een nichtje heeft ongehinderd kunnen ontsnappen naar de Filipijnen. Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft hem willens en wetens laten lopen. Dat meldt RTL Nieuws zondag na eigen onderzoek.

Richard B. vertrok in 2009 naar de Filipijnen ondanks waarschuwingen van een slachtoffer en haar advocaat. Daar heeft een 17-jarige jongen in augustus aangifte tegen hem gedaan wegens misbruik. B. zou hem meerdere keren hebben gedwongen tot seks.

B. werd in 2008 tot een jaar cel veroordeeld voor het misbruik. Ondanks waarschuwingen dat hij het land zou verlaten liet justitie hem niet oppakken. "Van concreet vluchtgevaar was pas sprake nadat de veroordeelde zich toch niet aan de afspraken van de zelfmeldprocedure bleek te houden", verklaart het OM in een reactie.

De zedendelinquent kreeg op 17 februari 2009 zonder problemen een nieuw paspoort, meldt RTL, waarop hij een week later vluchtte naar een Filipijns eiland waar pedoseksuelen weinig in de weg zou worden gelegd.

Volgens justitie is de gebruikelijke procedure gevolgd en zijn er geen fouten gemaakt. "Het OM kan helaas niet altijd voorkomen dat veroordeelden die op vrije voeten zijn ten tijde van het vonnis naar het buitenland vertrekken."

Isabel Allende wint Hans Christian Andersen-literatuurprijs

Isabel Allende heeft de Hans Christian Andersen-prijs gewonnen. De Chileense schrijfster werd met de Deense literatuurprijs onderscheiden voor haar 'magische en betoverende vertellingen'.

Aan de prijs is een bedrag van vijfhonderdduizend kroon (67 duizend euro) verbonden. De jury prijst Allendes 'mengsel van diverse tijden, culturen, vormen van kennis en mythes', dat haar verhalen 'spanwijdte en hoogte' geeft.

Onder de eerdere winnaars van de prijs zijn de Braziliaan Paulo Coelho en de Britse J.K. Rowling.


Isabel Allende wint Hans Christian Andersen-literatuurprijs (Foto: Novum)

Succesvolle Nederlandse film staat onder druk

De Nederlandse filmindustrie is een succesvolle en economisch waardevolle industrie. De sector staat echter wel onder grote druk. Het productievolume moet op peil blijven en daar zijn maatregelen voor nodig. Dat staat in een zondag verschenen onderzoek van het SEO Economische Onderzoek.

Vorig jaar stond de Nederlandse filmindustrie er goed voor: 8000 bedrijven bieden werk aan 20.000 mensen. In de afgelopen 4 jaar is de bioscoopomzet van de Nederlandse film met 80 procent gestegen. De onderzoekers concluderen dat er een positief verband bestaat tussen de vertoning van Nederlandse films en de hoogte van het totale bioscoopbezoek. Veel Nederlandse films in de bioscoop betekent dat meer mensen naar de film gaan.

Succesvolle Nederlandse film staat onder druk
Succesvolle Nederlandse film staat onder druk (Foto: ANP)

Toestand Hoffenheim-speler Vukcevic blijft kritiek

De toestand van Hoffenheim-speler Boris Vukcevic is kritiek, maar stabiel. Dat heeft de Bundesligaclub zondag laten weten. De 22-jarige middenvelder was vrijdag betrokken bij een ernstig auto-ongeluk en wordt in een kunstmatig coma gehouden in een ziekenhuis in Heidelberg. Hoffenheim speelde zaterdag wel gewoon in de Bundesliga en speelde met 0-0 gelijk tegen FC Augsburg.

Hoffenheim onderhoudt nauw contact met de familie van de jonge Duitser van Kroatische komaf. "We weten dat Boris in goede handen is in het ziekenhuis en kunnen slechts hopen dat zijn toestand verder verbetert", liet directeur Andreas Müller weten.

Vukcevic kwam met zijn auto in botsing met een vrachtwagen. Daarbij liep hij levensgevaarlijk hersenletsel op. Hij werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht waar hij direct werd geopereerd. De bestuurder van de truck kwam er met lichte verwondingen vanaf.


Toestand Hoffenheim-speler Vukcevic blijft kritiek (Foto: Novum)

Uitslag VVV-Venlo - PSV

Om 16.30 uur begon in Venlo het duel tussen VVV en PSV. De bezoekers wonnen het duel met 0-6. Hieronder vind je alle karakteristieken van dit duel.

VVV-Venlo

0 - 6

PSV

     23' Mertens 
 35' Mertens 
 75' Locadia 
 79' Mertens 
 82' Locadia 
 86' Locadia 
 
 Gele kaart: Seip, Wildschut, (VVV-Venlo),
 Rode kaart: Nwofor (65/2xg) (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen (Ammi/46)
Röseler
Seip
Leiwakabessy
v.Haaren (Radosavljevic/88)
Meeuwis
Türk
Linssen (Yuki/76)
Nwofor
Wildschut
  Waterman
Hutchinson
Marcelo
Derijck
Ritzmaier (Bouma/46)
v.Bommel
Toivonen (Wijnaldum/75)
Strootman
Narsingh (Locadia/68)
Lens
Mertens

Zorgen in Kamer over Curaçao

De Tweede Kamer volgt met argusogen de ontwikkelingen op Curaçao. De gouverneur van het eiland benoemde zaterdag een nieuwe interim-regering. De demissionaire en ontslagen premier Gerrit Schotte vindt dat een staatsgreep en verschanst zich met een van zijn ministers in het gebouw van de ministerraad.

Ronald van Raak van de SP is het meest uitgesproken. Hij vindt dat landen in de regio zich moeten uitspreken voor de interim-regering die er nu zit. Nederland kan ook eigenlijk niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het eiland, onder meer omdat Schotte volgens hem gewoon een zetbaas is van de maffia. Dat de demissionaire premier nu weigert te gaan is een 'feitelijke coup'.

Van Raak van de SP is zelfs een beetje ongerust over Nederlandse toeristen op het eiland. "Niet over de Nederlanders die er wonen. De eilandbewoners zijn ontzettend aardig en ontzettend gastvrij." Ze zullen mensen die ze kennen echt niet gauw iets doen, weet Van Raak. Maar de toeristen kennen de verhoudingen en de gevoeligheden niet zo en dat zou misschien verkeerd kunnen overkomen, vreest hij.

Schotte vergadert stug door met ontslagen ministers

De ontslagen minister-president van Curaçao Gerrit Schotte vergadert zondag nog altijd met een deel van zijn ontslagen ministersploeg in het regeringsgebouw in Fort Amsterdam. Dat meldt de adjudant van de gouverneur. De rust rond het complex is volgens hem teruggekeerd, er zouden geen demonstranten meer aanwezig zijn.

Zaterdagavond verzamelden betogers van Schottes partij MFK zich bij Fort Amsterdam om te protesteren tegen de nieuw geïnstalleerde interim-regering onder leiding van Stanley Betrian, die kort daarvoor was ingesteld. Schotte sprak van een 'staatsgreep', die mogelijk steun van Nederland genoot. Hij wil demissionair aanblijven tot de geplande verkiezingen van 19 oktober. Schotte heeft hulp gevraagd aan landen in de regio, waaronder Venezuela.

De vergadering is zondagochtend (lokale tijd) nog altijd gaande. Hoelang Schotte en zijn ministersploeg in het gebouw kunnen blijven zitten is onduidelijk. "Ze zijn niet langer in functie", licht de adjudant toe. Volgens hem is zijn nog geen maatregelen getroffen om de groep te verwijderen. Betrian heeft inmiddels aangekondigd met zijn werkzaamheden te beginnen.

"Wij hopen in ieder geval dat er nu rust en orde komt en de gemoederen bedaren en dat alle partijen het nieuwe kabinet respecteren", liet een woordvoerder van de grootste oppositiepartij PAR in een reactie op de situatie weten.

Met de machtswisseling heeft de oppositie, die een meerderheid heeft in het parlement, haar zin gekregen. Als sinds de val van de regering Schotte begin augustus, wil zij de demissionaire regering naar huis sturen. Volgen de oppositie moet er 'rust' komen en de penibele financiële situatie op het eiland worden aangepakt. In juli werd Curaçao door Nederland onder curatele geplaatst. Een bezuinigingsplan werd onlangs door het College financieel toezicht afgewezen.

Het interim-kabinet wordt gezien als een zakenkabinet. Betrian, een ervaren bestuurder was eerder gezaghebber van Curaçao en gedeputeerde van financiën. Hij is door gouverneur Frits Goedgedrag eveneens benoemd tot minister van algemene zaken en justitie. Er zijn slecht drie andere ministers aangesteld, terwijl er naast Schotte acht ministers zijn ontslagen. Een vijfde minister wordt nog benoemd.

Curaçao kampt, sinds het op 10 oktober 2010 een onafhankelijk land werd binnen het Koninkrijk der Nederlanden, met financiële problemen. Dit lijkt mede de oorzaak van de politieke instabiliteit van de afgelopen maanden. Demissionair minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) uitte meerdere malen haar bezorgdheid over de situatie op Curaçao. Haar woordvoerder kon zondag nog niet reageren.

Kerk wil dat Pussy Riot-leden spijt betuigen

Als de drie gedetineerde leden van de Russische punkband Pussy Riot berouw tonen voor hun 'punkgebed' in de belangrijkste kathedraal van Moskou, dan zal de Russisch-orthodoxe kerk om genade vragen. Dat heeft de kerk zondag in een verklaring laten weten.

De kerk zei dat als de vrouwen tonen dat ze spijt hebben van hun actie, daar iets tegenover moet staan.

Eerder deze maand zei premier Dmitri Medvedev dat het 'niet productief' zou zijn om de drie langer vast te houden, een uitspraak die bij sommigen de hoop deed leven dat de vrouwen spoedig worden vrijgelaten. Anderen menen dat het onwaarschijnlijk is dat ze vrij komen.


Kerk wil dat Pussy Riot-leden spijt betuigen (Foto: Novum)

Iraans verzet tegen blokkering Gmail

Er komen in Iran snel lokale alternatieven voor Google en diens e-maildienst Gmail. Dat hebben de Iraanse autoriteiten zondag gezegd. Iran blokkeerde Gmail naar aanleiding van de anti-islamfilm Innocence of Muslims, die te zien is op YouTube, het videokanaal van Google. De media en zelfs enkele overheidsfunctionarissen beklaagden zich echter over de blokkering.

"Er doen zich door de blokkering van Gmail wat problemen voor", zei Hussein Garrousi, lid van een parlementair comité voor de industrie tegen de krant Aftab. Hij zei dat het parlement de minister van telecommunicatie op het matje zal roepen als de blokkering niet snel wordt opgeheven.

Staatssecretaris Ali Hakim Javadi zei dat de autoriteiten overwegen de blokkering op te heffen, maar dat ze ook hun eigen lokale alternatieven willen introduceren. Het gaat om de zoekmachine Fakhr (Trots) en de e-maildienst Fajr (Dageraad).

De Iraanse machthebbers willen al tijden burgers van het internationale internet afkrijgen, dat westerse waarden zou promoten, en ze laten overstappen naar een 'nationaal' en 'schoon' binnenlands netwerk. Het is echter onduidelijk of Iran de technische capaciteiten heeft om die plannen te realiseren.

Zaterdag berichtte de krant Asr-e Ertebat dat Iraniërs de afgelopen maand in totaal omgerekend 3,4 miljoen euro hebben uitgegeven aan proxyservices om zo geblokkeerde sites te bereiken.


Iraans verzet tegen blokkering Gmail (Foto: Novum)

Kind gedood bij aanslag op kerk Kenia

Bij een bomaanslag op zondagsschool in een kerk in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is ten minste één kind om het leven gekomen. Drie kinderen raakten ernstig gewond, zei politiechef Moses Ombati.

Ombati zei zondag dat vermoedelijk sympathisanten van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab achter de aanslag zitten. Sinds het Keniaanse leger Somalië binnentrok om er te strijden tegen Al-Shabab, zijn in Kenia verscheidene aanslagen op kerken gepleegd. Keniaanse troepen verdreven de rebellen vrijdag uit de Somalische havenstad Kismayo, hun laatste grote bolwerk.

Meestal worden de aanslagen met granaten gepleegd. Volgens Ombati werd zondag echter gebruikgemaakt van een explosief.


Kind gedood bij aanslag op kerk Kenia (Foto: Novum)

Motorrijder overleden bij straatrace Groningen

Een 57-jarige motorrijder is zondagmiddag omgekomen toen hij tijdens een straatrace met historische motoren ten val kwam in het Groningse Kolham. De man uit het Friese Hallum raakte in een bocht een stoeprand en vloog over de kop. Hij liep ernstig hoofdletsel op en overleed ter plaatse.

Het ongeluk gebeurde rond 14.30 uur op de A. Plesmanlaan, laat de politie weten. Die was afgezet voor demonstratiewedstrijden van verzamelaars en liefhebbers van klassieke race- en sportmotoren. Het ging bij deze race niet om de snelheid maar om het tonen van behendigheid. Het evenement is afgelast na het fatale ongeval. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Qatar opent diplomatiek kantoor in Gaza

Qatar heeft een diplomatiek kantoor geopend in de Gazastrook. De Golfstaat is het eerste land dat hier toe overgaat sinds de militante islamitische groep Hamas de macht greep in het Palestijnse gebied.

Het kantoor wordt geleid door een ambassadeur, maar heet formeel geen ambassade. Het moet toezicht houden op honderden miljoenen dollars aan hulpprojecten die Qatar financiert.

De machtsgreep van Hamas in 2007 in Gaza is nooit internationaal erkend. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wordt internationaal als de leider van de Palestijnen gezien. Abbas heeft echter een stroeve relatie met Qatar, dat regelmatig leiders van Hamas ontvangt.

FOK!filmtips van de dag: The Ghost and the Darkness

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag meerdere films die het noemen waard zijn. Maak je dus klaar voor een hele dag lekker films kijken op televisie. Wat nou mooi weer en naar buiten gaan? Een beetje FOK!ker zit fulltime achter zijn computer vastgeroest dus voor de televisie zitten is wat dit betreft al een hele verbetering. Voor de Zorro-fans is er om 14:00 uur op Belgie 1 The Sign of Zorro te zien. Deze film uit 1958 van Walt Disney kan met recht een essentiële Zorro-film worden genoemd. Don Diego de la Vega keert na een driejarig verblijf in Spanje terug naar zijn dorp in Mexico. Hier verneemt hij dat de regio wordt bestuurd door een dictatoriale legerkapitein Monastario. Reden voor Don Diego om een masker op te zetten en onder het pseudoniem "Zorro" een poging te doen om het dorp te bevrijden. Hiervoor is het heel belangrijk dat niemand achter zijn ware aard komt.

Ikke Naken, in het Nederlands Niet naakt, Niet gekleed, is de middagfilm op Nederland 3. Deze kinderfilm is om 15:30 uur te zien en gaat over een meisje van 11 dat alles wat met zoenen en verliefdheden te maken heeft verafschuwt. Selma vindt de liefde dan ook de ergste natuurramp die er bestaat. Dat haar moeder overleed bij haar geboorte speelt hierbij een rol. Selma zweert bij de wetenschap en als haar vriendinnen zicht vreemd gedragen (ze hebben het steeds over tongkussen) vindt ze in Andy een verwante ziel.  Met Andy kan ze discussiëren welke kleur melk van binnen heeft.

De toen nog begerenswaardige Brooke Shields schittert vanavond om 19:15 uur op Net 5 in The Blue Lagoon. Na een schipbreuk belanden twee kinderen en een scheepskok op een (denken zij) onbewoond eiland. Noodgedwongen bouwen ze hier een bestaan op en zijn ze na de dood van de kok volledig op elkaar aangewezen. De tijd verstrijkt en de kinderen groeien op. En ontdekken ook de liefde. Een wat slap verhaal maar de film deed het in het verleden heel goed. De paradijselijke beelden en Brooke Shields maken veel goed. Jammer dat voor bepaalde scènes een stand-in werd gebeuikt omdat Shields tijdens de opnamen slechts 15 jaar oud was.

De film The Ghost and the Darkness is voor vandaag tenslotte de FOK!filmtip van de dag. Deze verrassende film uit 1996 gaat over Luitenant-kolonel John Patterson die in 1896 naar Afrika afreist. Hij is een briljant ingenieur en heeft als opdracht om zich bezig te houden met de de aanleg van een spoorweg tussen Mombassa en het Victoriameer. Het belangrijkste project hierbij, de bouw van een brug over de Tsavoririvier, moet het Britse imperium de controle verzekeren over de  Afrikaanse ivoorhandel. Op de werf van Tsavori is de sfeer helemaal verziekt, maar Patterson slaagt erin de orde te herstellen. Hij verwerft het respect van zijn manschappen als hij met één enkele kogel een dolende leeuw neerknalt. Enkele dagen later wordt er echter opnieuw een leeuw gesignaleerd. Deze film is om 20:00 uur op RTL 7 te zien.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Oddworld: Abe's Oddysee komt in 2013

Vandaag heeft Oddworld Inhabitants bekendgemaakt dat de HD-remake van Oddworld: Abe's Oddysee een nieuwe naam meekrijgt, Oddworld: Abe's Oddysee New N' Tasty. Gamers moeten nog wel even wachten, gezien de game pas in de herfst van 2013 uitkomt voor Xbox 360, PS3, PS Vita en pc.

De game speelt en voelt als een 3D-game met dynamische belichting die daarnaast ook andere grafische toepassingen toevoegt aan de klassieke game. Daarnaast bevat de game een gemakkelijke save optie vergeleken met het orgineel en bevat de game betere puzzels vergeleken met het origineel.

Ook is aangegeven dat de game niet onder een HD-remake valt, gezien de ontwikkelaar helemaal opnieuw begint met de game en het dus niet als een simpele remake aanvoelt. Oddworld: Abe's Oddysee kwam in 1997 uit die destijds voor PlayStation verscheen.

Abe

Remember Me bevat 50.000 combo's

Dit weekend, tijdens de Eurogamer-expo, heeft ontwikkelaar Dontnod Entertainment bekendgemaakt dat Remember Me maar liefst 50.000 verschillende combo's bevat. Natuurlijk zal je die niet allemaal van buiten moeten leren. De game bevat namelijk enkele basiscombo's die naar hartelust aan te passen zijn in het Combo-lab.

Hoofdpersonage Nilis kan gedurende het spel nieuwe combo's vrijspelen, zogenaamde Pressens. Via het Combo-lab zal je met die Pressens je basiscombo's kunnen aanpassen aan de verschillende scenario's die je in de game tegenkomt. Als dit je allemaal te veel werk lijkt, heb geen nood: De Pressens kan ook automatisch gebruikt worden. De speler die voldoende tijd neemt om het Combo-lab te leren kennen zal echter meer beloond worden, met zowel achievements of trophies als met meer Pressens. 

Remember Me staat gepland voor een release in mei 2013 voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Gary Barlow zag bijna af van Britse X Factor

Gary Barlow heeft lang gedubd of hij nog een seizoen aan de slag zou gaan als jurylid van X Factor. De Take That-zanger bezweek tijdens zijn eerste serie naar eigen zeggen bijna onder de druk. "Ik was op tournee tijdens de audities, dat was erg hard werken", vertelt Barlow aan de Britse boulevardkrant Daily Mirror.

"En als ik heel eerlijk ben, hou ik niet van hard werken", biecht de 41-jarige zanger op. Barlow maakte vorig seizoen zijn debuut als jurylid bij de Britse editie van X Factor, tegelijkertijd stond hij met zijn maatjes van Take That op de planken. "Ik voelde me altijd beroerd voor de opnamen, want ik was bekaf."

Dit jaar wil Barlow het anders aanpakken. "Ik geniet meer van de slechte kandidaten dan van de goede. Ik ben bijna teleurgesteld als er een goed blijkt te zijn. Ik hoop dat ik het dit jaar een beetje luchtiger aan kan pakken."

Uitslagen Eredivisie 30/09/2012

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Groningen speelde thuis tegen Roda JC terwijl Willem II het in eigen huis opnam tegen PEC Zwolle. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken.

FC Groningen

3 - 2

Roda JC

 17' De Leeuw
 53' De Leeuw
 90+3' De Leeuw
   45' Fledderus 
 78' Affane 
 
 Gele kaart: Kwakman, (FC Groningen), Fledderus, Hupperts, (Roda JC)
 Rode kaart: , Kádár (18) (Roda JC)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Bacuna
v.Dijk
Kwakman
Kappelhof
Kieftenbeld
De Leeuw (Ajilore/90+5)
Sparv (Texeira/80)
Schet
Zeefuik
Kirm (Bos/74)
  Kurto
Monteyne
Wielaert
Kádár
Tamata
De Beule
Donald
Danilo
Fledderus (Hempte/85)
Hupperts (Affane/70)
Németh (Lebedynski/55)

Zwolle speler Fred Benson in duel met Willem II speler Niek Vossebelt (Pro Shots)

Willem II

0 - 1

PEC Zwolle

     46' v. Hintum 
 
 Gele kaart: Haastrup, (Willem II), v. Hintum, Saymak, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.300
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
v.Buuren
Haastrup
Peters
M.Piqué
H.Mulder
Höcher
Vossebelt (Haemhouts/82)
Misidjan (Lumu/46)
Joachim
Snijders (Brands/53)
  Wintjens
v.Polen
Lachman
Aafjes
v.Hintum
Gravenbeek
Broerse
Pluim (Narsingh/69)
Achenteh (Nieveld/90)
Mokhtar (Saymak/81)
Benson

Parachutist verongelukt op Gronings vliegveld

Op vliegveld Oostwold Airport in Groningen is zondagmiddag een 35-jarige parachutist uit Slochteren overleden na een harde landing. Dat laat een politiewoordvoerder weten. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De luchtvaartpolitie van het KLPD heeft een onderzoek ingesteld.

Het slachtoffer maakte deel uit van een groep parachutisten, die individueel uit een vliegtuig sprongen. Door nog onduidelijke oorzaak ging er rond 13.00 uur iets fout met zijn parachute, waarop hij neerstortte. De man overleed ter plaatse. Toeschouwers die getuige waren van het ongeval hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen.

Het vliegveld heeft een 'complete mediastilte' afgekondigd.

Microsoft wint Duitse patentzaak van Motorola

Microsoft heeft dit weekend in de Verenigde Staten een rechtszaak gewonnen tegen Google-dochter Motorola Mobility. Hierdoor kan Motorola de verkoop van onder meer de spelcomputer Xbox 360 en bepaalde software van Microsoft in Duitsland niet blokkeren.

Volgens Microsoft vroeg Motorola veel te veel geld voor het gebruik van patenten, die essentieel zijn voor de software van Microsoft. Microsoft klaagde daarom Motorola in 2010 aan in de VS, waarna Motorola een zaak begon tegen Microsoft in Duitsland, waar het relatief gemakkelijker is om een verkoopverbod erdoor te drukken.

De Duitse rechter besliste vervolgens in het voordeel van Motorola, waardoor Microsoft een aantal producten van de Duitse markt zou moeten halen. De Amerikaanse rechter blokkeert nu echter die Duitse beslissing.

Microsoft wint Duitse patentzaak van Motorola
Microsoft wint Duitse patentzaak van Motorola (Foto: ANP)

Zes doden bij vliegtuigcrash Oostenrijk

Een tweemotorige Cessna is zondag in het westen van Oostenrijk neergestort. Zes mensen kwamen om het leven en twee raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het vliegtuig was op weg van Innsbruck naar het zuiden van Spanje toen het twintig minuten na het opstijgen neerstortte. Na de crash vatte het toestel vlam.

Volgens persbureau APA zijn alle slachtoffers Oostenrijks. De autoriteiten hebben een onderzoek naar het ongeluk ingesteld.

Nieuw-Zeeland wint eerste Rugby Championship

Nieuw-Zeeland heeft de eerste editie van de Rugby Championship gewonnen. De Rugby Championship is  de opvolger van de Tri-nations competitie. Sinds dit jaar doet Argentinië ook mee om de titel van het zuidelijk halfrond. 

Argentinië nam tegen de regerend wereldkampioen brutaal de leiding door een try van Martin Landajo. De All Blacks zetten met try's van Aaron Smith, Cory Jane en twee keer Julian Savea echter nog voor rust orde op zaken: 8-32. Na de thee kwamen de gastheren weer flitsend uit de startblokken en scoorden via Gonzalo Camacho. De Kiwi's hadden wederom een passend antwoord. Door twee try's van Cory Jane en één van Ma'a Nonu liep Nieuw-Zeeland uit naar een 15-54 eindstand.

Doordat Zuid-Afrika een dag eerder al met 31-8 wist te winnen van Australië, zijn de All Blacks niet meer te achterhalen in het klassement. Dit toernooi is de tegenhanger van het zeslandentoernooi op het noordelijk halfrond. 

Sulejmani scheurt enkelband op training

Miralem Sulejmani zal de komende weken niet in actie kunnen komen voor Ajax. De Servische aanvaller raakte vandaag op de training geblesseerd aan zijn rechterenkel. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij een enkelband heeft gescheurd.

De buitenspeler zal niet worden geopereerd. Zijn herstel vindt de komende maanden, door middel van revalidatie, plaats bij Ajax.

De laatste weken kwam Sulejmani, die eind vorig seizoen ook al lange tijd geblesseerd was, nauwelijks meer in de plannen van trainer Frank de Boer voor. De oefenmeester geeft rechts in de aanval de voorkeur aan Tobias Sana en Jody Lukoki. Sulejmani moest het slechts af en toe met een invalbeurt doen.

Mogelijk wereldwijd luiertekort

Door een explosie in een fabriek voor luiermateriaal in Japan dreigt een wereldwijd tekort aan luiers. Baby's zullen hun behoefte dus misschien wel een tijdje op moeten houden.

Als gevolg van een explosie in de fabriek in het Japanse Himeji ligt de productie van superabsorberend polymeer stil. Het polymeer wordt vooral gebruik als vulling van papieren luiers. De fabriek produceert vulling, zo'n 320.000 ton per jaar, voor 20 procent van alle luiers ter wereld.

Mocht de productie voor lange tijd stil stil komen te liggen zal er wereldwijd een tekort aan papieren babyluiers dreigen.

De explosie in de fabriek eiste het leven van 1 brandweerman en 35 anderen raakten gewond.

Uitslag AZ - RKC Waalwijk

Vanmiddag stond er in de Eredivisie om 12.30 uur het duel tussen AZ en RKC Waalwijk op het programma. De thuisclub redde in het eigen stadion een punt (3-3) dankzij een late goal van Adam Maher. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

AZ

3 - 3

RKC Waalwijk

 5' Elm
 24' Altidore
 86' Maher
   16' Chevalier
 27' Van Mosselveld
 47' Drost
 
 Gele kaart: Viergever (AZ), Van Peppen, Stans (RKC Waalwijk)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.830
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter (Falkenburg/76)
Henriksen
Maher
Elm
Beerens (Rosheuvel/ 67)
Altidore
Martens (Gudmundsson/59)
  Zoet
Martina
Drost
Van Mosselveld
Van Peppen
Jozefzoon (Lieder/90)
Stans
Braber
Duits
Sneijder (Boukhari/50)
Chevalier

'God bestaat niet'

God bestaat niet. Dat blijkt uit een poll die eerder vanmiddag in een van de reacties onder een nieuwsbericht op FOK! geplaatst is door freelance incidenteel internetonderzoeker Ouwesok. Maar liefst 70% van de deelnemers zei te weten dat er geen God is.

Hoewel dit percentage op zich al vrij hoog te noemen is, kan niet worden uitgesloten dat dit percentage in de nabije toekomst nog hoger uit zal vallen, aangezien nog eens 10% aangaf dat hij/zij niet weet of God bestaat.

De uitslag van het onderzoek is niet onomstreden. Volgens critici kan de uitslag niet representatief genoemd worden, aangezien de respondenten uitsluitend mensen zijn die het betreffende nieuwsbericht hebben aangeklikt, de reacties hebben gelezen en dan ook nog eens de moeite hebben genomen om op een van de antwoordmogelijkheden te klikken.

Voorstanders menen echter dat de meerderheid altijd gelijk heeft en zien in de polluitslag een bevestiging van wat zij eigenlijk al wisten. Woordvoerders van de verschillende religieuze stromingen die de wereld rijk is, hebben nog niet gereageerd op de uitkomst van het onderzoek.

Internetpeilingen blijken wel vaker onbetrouwbaar. Bij de laatste Kamerverkiezingen bleek dat geen enkele politieke peiling het bij het rechte eind had. Van andere onderzoeken zijn de uitslagen niet zelden voor meerdere uitleg vatbaar. Desondanks blijken de uitslagen ervan voor vrijwel alle media nog steeds meer dan genoeg nieuwswaarde te hebben.  

'God bestaat'

God bestaat. Dat blijkt uit een poll die eerder vanmiddag in een van de reacties onder een nieuwsbericht op FOK! geplaatst is door freelance incidenteel internetonderzoeker Ouwesok. Maar liefst 20% van de deelnemers zei te weten dat er een God is.

Hoewel dit percentage op zich al vrij hoog te noemen is, kan niet worden uitgesloten dat dit percentage in de nabije toekomst nog hoger uit zal vallen, aangezien nog eens 10% aangaf dat hij/zij niet weet of God bestaat.

De uitslag van het onderzoek is niet onomstreden. Volgens critici kan de uitslag niet representatief genoemd worden, aangezien de respondenten uitsluitend mensen zijn die het betreffende nieuwsbericht hebben aangeklikt, de reacties hebben gelezen en dan ook nog eens de moeite hebben genomen om op een van de antwoordmogelijkheden te klikken.

Voorstanders menen echter dat de meerderheid niet altijd gelijk heeft en zien in de polluitslag een bevestiging van wat zij eigenlijk al wisten. Woordvoerders van de verschillende religieuze stromingen die de wereld rijk is, hebben nog niet gereageerd op de uitkomst van het onderzoek.

Internetpeilingen blijken wel vaker onbetrouwbaar. Bij de laatste Kamerverkiezingen bleek dat geen enkele politieke peiling het bij het rechte eind had. Van andere onderzoeken zijn de uitslagen niet zelden voor meerdere uitleg vatbaar. Desondanks blijken de uitslagen ervan voor vrijwel alle media nog steeds meer dan genoeg nieuwswaarde te hebben.  

Monaco wint toernooi Kuala Lumpur na slijtageslag

Juan Monaco heeft zijn vierde toernooizege van het jaar geboekt. De 28-jarige Argentijn (2) schreef zondag na een prachtige finale tegen Julien Benneteau (7) het tennistoernooi van Kuala Lumpur op zijn naam. Monaco was na meer dan drie uur tennis in drie sets de sterkste: 7-5, 4-6 en 6-3. Voor Monaco is het de zevende toernooiwinst uit zijn carrière.

Vooral de eerste set was er een om in te lijsten. In hun allereerste ontmoeting op het hoogste niveau maakten Monaco en Benneteau er een waar spektakelstuk van. Monaco mocht bij 5-4 voor de set serveren, maar gaf een 40-0 voorsprong weg en werd gebroken. Twee games later bij 6-5 voor Monaco volgde een memorabele game.

Na een acte van bijna twintig minuten en meer dan tien keer deuce trok Monaco uiteindelijk aan het langste eind en sleepte hij de eerste set binnen. In het tweede bedrijf toonde Benneteau veerkracht, door Monaco direct te breken. De Argentijn sloeg terug, maar moest op nog een break van Benneteau het antwoord schuldig blijven.

De beslissende derde set verliep aanvankelijk op serve. In de zesde game doorbrak Monaco de patstelling. Bij 5-2 kreeg de mondiale nummer elf zijn eerste wedstrijdpunt, maar Benneteau werkte dat op eigen service weg. Het bleek uitstel van executie, want een game later sloeg Monaco alsnog toe. Voor Benneteau waren de druiven zuur. De Franse nummer 34 van de wereld verloor ook zijn zevende ATP-finale.


Monaco wint toernooi Kuala Lumpur na slijtageslag (Foto: Novum)

'Ecclestone wil van V6-motoren af'

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil volgens Motorsport nog steeds van de 1,6 liter V6-turbomotoren af. Deze krachtbronnen moeten in 2014 de 2,4 liter atmosferische motoren vervangen.

Ecclestone bezocht onlangs het hoofdkwartier van Ferrari waar hij het tamme geluid van een nieuwe krachtbron in actie kon horen. "Zelfs Ferrari-president Luca di Montezemolo zei dat het waardeloos klonk en dat hij het maar niks vond." De F1-baas wil dan ook dat de FIA de motor weer in de ijskast zet. "Ik denk dat Luca er ook mee bedoelt dat we het project twee of drie jaar uit moeten stellen. Ik denk dat we er vanaf moeten en door moeten gaan met wat we nu hebben."

Boek: Coen Verbraak - Kijken in de ziel. Politici

De verkiezingstijd, die we net achter de rug hebben, brengt zoals altijd een curieuze paradox met zich mee. Bijna uit het niets is er plots volop media-aandacht voor politici terwijl er tegelijkertijd amper aandacht is voor inhoud en ideeën. Er wordt vooral gekeken naar peilingen, clevere en minder geslaagde oneliners, de kleur van stropdassen en kieswijzeruitslagen van (semi-)bekende Nederlanders. Een blik achter en voorbij deze waan van de dag, een nadruk op de kern van wat politiek is én een kijkje in de harten en hoofden van politici biedt het op het gelijknamige televisieprogramma gebaseerde boek Kijken in de ziel: Politici van Coen Verbraak.

Kijken in de ziel. Politici

Mutai wint marathon van Berlijn

Geoffrey Mutai heeft de marathon van Berlijn op zijn naam geschreven. De Keniaan deed een gooi naar het wereldrecord van zijn landgenoot Patrick Makau (2.03.38, Berlijn 2011), maar kwam in de slotkilometers tekort. Zijn tijd van 2.04.15 over de ruim 42 kilometer blijft desondanks snel.

De omstandigheden in Berlijn voor een hernieuwd wereldrecord waren ideaal, maar halverwege de wedstrijd lag de eerste groep toch bijna een halve minuut achter op de tijd van vorig jaar. Het tempo werd opgeschroefd, waarna Mutai er na dertig kilometer Dennis Kimetto vandoor ging. De twee bleven bij elkaar, maar moeten wel tol betalen voor de versnelling die geplaatst was. Het wereldrecord raakte uit zicht. In de eindsprint was Mutai oppermachtig.

Bij de vrouwen zegevierde de Ethiopische Abere Kebede in een tijd van 2.20.30 waarmee ze haar persoonlijk record van eerder dit jaar uit Dubai aanscherpte. Ze liep lange tijd op een schema dat haar onder de 2.20 zou brengen, maar kon dit in de slotfase niet volhouden.

Hagenees tweede keer opgepakt voor zware schuld

Een Hagenaar is vrijdag voor de tweede keer opgepakt omdat hij een schadevergoeding van zestigduizend euro nog altijd niet heeft betaald. Hij werd vorig jaar juni ook al opgepakt omdat zijn betalingen uitbleven, maar toen wist een advocaat hem vrij te krijgen en nam hij de benen, meldt de politie.

De man is in februari vorig jaar veroordeeld tot het betalen van de schadevergoeding omdat hij zich met twee mededaders schuldig had gemaakt aan diefstal, afpersing, bedreiging en geweld. De man verdween daarna en betaalde niets.

Destijds is volgens de politie lang naar de man gezocht voordat een speciaal opsporingsteam hem te pakken kreeg. Zijn advocaat wist de rechter te overtuigen de man nog drie maanden uitstel te geven om een betalingsregeling te treffen.

De man verdween echter opnieuw en weer kon de politie naar hem op zoek. Hij is nu opnieuw aangehouden. "Of de rechtelijke macht zich wederom coulant zal opstellen, valt nog te bezien", stelt de politie.

Budget Rusland voor organiseren WK 2018 verdubbeld

De begroting van Rusland voor het organiseren van het WK voetbal in 2018 valt twee keer zo hoog uit als aanvankelijk gedacht. De Russische minister van sport, Vitaly Mutko, kondigde zondag een voorlopige begroting van een kleine vijftien miljard euro aan. Dat is bijna twee keer de som van het bedrag dat president Vladimir Poetin had geprojecteerd bij de toewijzing van het WK.

Veertig procent van het geld gaat naar de bouw of renovatie van de twaalf stadions die gebruikt worden tijdens het eindtoernooi. De rest van het budget wordt gebruikt om de infrastructuur van de elf speelsteden te verbeteren.

Zaterdag maakte Rusland in overleg met de wereldvoetbalbond FIFA al de elf speelsteden bekend. Moskou is de enige stad met twee stadions.

Dodental noodweer Zuid-Spanje opgelopen

Het dodental als gevolg van zware regenval in Zuid-Spanje is opgelopen tot tien. In de provincie Murcia kwamen vijf mensen om, in Almeria drie en in Malaga twee, zei een woordvoerster van de regionale regering van Andalusië zaterdag. Nog zeker twee mensen worden vermist.

Honderden mensen zijn geëvacueerd, meldden lokale media. Het noodweer onregelde onder meer het treinverkeer tussen Madrid en Valencia. Ook zijn sommige wegen onbegaanbaar geworden.

De zware regenval ving vrijdagochtend aan. Het front beweegt zich in noordelijke richting naar Catalonië en de Balearen.


Dodental noodweer Zuid-Spanje opgelopen (Foto: Novum)

'Politici snappen weinig van social media'

De meeste bestuurders en politici begrijpen weinig van social media. Met die stelling is 69 procent van de Nederlanders het eens. Dat blijkt zondag uit een peiling door Maurice de Hond.

Zijn peilbureau onderzocht meningen over de recente rellen in Haren, rond een Project X-feest. Precies de helft zegt dat dit soort rellen "van alle tijden" zijn. Tot het feest was - aanvankelijk per ongeluk - opgeroepen op Facebook. Zonder Facebook waren de rellen niet ontstaan, vindt 58 procent. Een op de tien weet het niet.

Oud-burgemeester en politicus Job Cohen gaat een commissie voorzitten die onderzoekt waarom het in Haren zo uit de hand is gelopen. Van de ondervraagde mensen vindt 35 procent Cohen de juiste man daarvoor, maar 42 procent is het daar niet mee eens. Bijna 60 procent vindt dat de gemeente met een juiste aanpak de ellende had kunnen voorkomen, tegen 28 procent die 'oneens' aangaven.

Veel gewonden bij granaataanslag Thailand

Bij een granaataanslag op een markt in het zuiden van Thailand zijn zeker dertig mensen gewond geraakt. Militante moslims zouden de aanval hebben gepleegd uit woede over pogingen van de regering om lokale religieuze leiders voor zich te winnen. Dat heeft de Thaise politie zondag gezegd.

De militanten vuurden granaten af op een controlepost vlak bij een markt in het district Bajoh in de provincie Narathiwat, zei politiechef Krajang Raknarong zondag. Vier van de dertig gewonden zijn er ernstig aan toe.

Godslastering mag!

Ik ben voorstander van het recht om te spreken over “Allah is groot en Mohammed is zijn pedofiel.” En van het recht om God te veroordelen als zijnde “een wrede massamoordenaar die -afgezien van de familie Noach- zonder enige vorm van fatsoenlijk proces de gehele wereldbevolking opzadelde met een gruwelijke verdrinkingsdood. Daarmee vergeleken waren Hitler, Lenin, Pot en Mao maar kleine krabbellaars. Prutsers. Beginnelingen.”

Frans Bauer wil niet lobbyen voor Televizier-Ring

Frans Bauer ziet het niet zitten om à la Ali B te lobbyen voor een Gouden Televizier-Ring. "Mensen mobiliseren voor een prijs, daar heb ik niets mee. Dat vind ik raar", zegt Bauer tegen Novum Nieuws.

"Lobbyen daar begin ik niet aan. Een prijs is pas mooi als die op een natuurlijke manier tot stand komt", vindt de 38-jarige Bauer, die de prestigieuze tv-prijs in 2004 won met zijn realitysoap De Bauers. Tot en met zondag kan op alle programma's gestemd worden voor de Gouden Televizier-Ring, daarna krijgen de show met de meeste stemmen een nominatie.

"Ik heb al een Televizier-Ring gewonnen en die ontstond uit het niets. Als mensen oprecht kiezen, is het duizend keer mooier." Desondanks is de zanger, presentator en acteur niet vies van een tweede Televizier-Ring. "Natuurlijk hoop ik dat ik hem weer win, maar het moet zo komen dat ik er een fijn gevoel bij heb."

Als Bauer kan kiezen, heeft hij liever een muziekonderscheiding. "Gouden platen zijn het mooist, want daar heb je geen invloed op."

Driekwart achter inbrekeruitspraken Teeven

Driekwart van de Nederlanders is het met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) eens dat overlijden het beroepsrisico van een inbreker is. Twee derde zegt niet te begrijpen waarom de andere politieke partijen hier zo'n zaak van maakten, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Teeven zei in De Telegraaf dat de inbreker die dinsdag omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico heeft opgezocht. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico."

Officieel is het niet de bedoeling dat staatslieden zich uitlaten over zaken waarin een rechter nog moet oordelen, maar slechts 28 procent steunt de stelling dat Teeven over dat onderwerp beter zijn mond had kunnen houden. Zes van de tien ondervraagden zijn het niet met die stelling eens.

De bewoners zijn niet opgepakt, maar als uit onderzoek blijkt dat ze buitensporig geweld hebben gebruikt kan dit alsnog gebeuren. Bijna de helft (48 procent) vindt dat zij nooit voor de rechter mogen worden gebracht en 43 procent vindt dat dit wel moet kunnen.

De opmerkingen van Teeven vielen verkeerd bij de SP en de PvdA. SP-Kamerlid Nine Kooiman stelde dat de uitspraken leiden tot eigenrichting. PvdA-Kamerlid en oud-politieman Ahmed Marcouch zei dat bestuurders zich 'heel zorgvuldig' moeten uiten over dit soort zaken.

Simon kansloos in finale Bangkok tegen Gasquet

Gilles Simon is er zondag niet in geslaagd voor de tweede keer in zijn carrière het tennistoernooi van Bangkok op zijn naam te schrijven. De winnaar van 2009 verloor in een Frans onderonsje de finale kansloos van angstgegner Richard Gasquet, die ook al de eerste vijf onderlinge ontmoetingen gewonnen had. Gasquet zegevierde met de setstanden 6-2 en 6-1 en pakte zijn eerste toernooizege van het jaar.

De als vierde geplaatste Simon begon sterk aan het duel en brak in de openingsgame direct de service van Gasquet (2). Hij wist die flitsende start echter geen vervolg te geven. De mondiale nummer negentien leverde ook meteen zijn opslag in en zag vervolgens zijn op de wereldranglijst vijf plaatsen hoger genoteerde opponent binnen een half uur met 6-2 de eerste set pakken.

In de tweede set plaatste Gasquet in de vierde game wederom een break. Twee games later deed hij dat dunnetjes over, waardoor de Fransman bij 5-1 de wedstrijd kon uitserveren. Voor Gasquet was het de zevende toernooizege uit zijn carrière. De laatste winst dateerde van mei 2010, toen hij in eigen land de sterkste was in Metz.


Simon kansloos in finale Bangkok tegen Gasquet (Foto: Novum)

Peiling: 'Haren had rellen kunnen voorkomen'

Een meerderheid van 59 procent van de Nederlanders gelooft dat de gemeente Haren de rellen die uitbraken bij een Project X-feest had kunnen voorkomen. Maar niet alleen de gemeente wordt als schuldige aangewezen. Van de ondervraagden stelt 58 procent dat deze rellen zonder Facebook niet waren ontstaan, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Dat er uiteindelijk zo veel mensen waren, ligt volgens 56 procent meer aan de al langer gevestigde media zoals radio en televisie dan aan Facebook. Er is verdeeldheid over de vraag of het zonder Facebook nooit tot rellen zou komen. De helft is het eens met de stelling dat dergelijke rellen van alle tijden zijn, 45 procent is het hier niet mee eens.

Zeven van de tien stemmen in met de stelling dat bestuurders en politici weinig begrijpen van sociale media. Een commissie onder leiding van oud-burgemeester en voormalig PvdA-leider Job Cohen evalueert hoe de autoriteiten met de situatie zijn omgesprongen.

De keus voor Cohen valt niet goed bij de ondervraagden. Ruim veertig procent vindt hem niet de juiste man en bijna een kwart weet het niet. De rest, ruim een derde, vindt het wel een goede keus.

Een meisje uit Haren had een evenement op Facebook aangemaakt om haar zestiende verjaardag te vieren. Ze was vergeten het als privé aan te merken. Het feest werd al snel gebombardeerd tot Project X, naar een Amerikaanse film waarin een verjaardagsfeestje enorm uit de hand liep.

Vorige week vrijdag liep het in Haren ook uit de hand. Er kwamen duizenden mensen en na een tijd braken rellen uit. Tientallen mensen raakten gewond en er werd voor miljoenen euro's schade aangericht.

Doden bij confrontatie voor- en tegenstanders Chavez

Bij een confrontatie in Venezuela tussen aanhangers van president Hugo Chavez en die van zijn tegenstander Henrique Capriles zijn twee doden gevallen. Dat heeft minister van justitie Tarek el Aissami bekendgemaakt. Volgende week zijn er presidentsverkiezingen in Venezuela.

De schietpartij vond plaats op een weg tussen Barinas en Barinitas, zo'n 450 ten zuidwesten van Caracas, zei El Aissami. Aanhangers van Chavez hielden een konvooi van aanhangers van Capriles tegen. El Aissami sprak van een 'geïsoleerd incident'. Al eerder waren er ongeregeldheden tussen aanhangers van Chavez en Capriles, maar niet eerder kwamen daarbij mensen om het leven.

Volgens de oppositie waren de slachtoffers aanhangers van Capriles. Het is onduidelijk wie er heeft geschoten en wat de reden voor de schietpartij was. De politie is op zoek naar de schutter, aldus El Aissami.

Capriles wordt beschouwd als de enige serieuze rivaal die Chavez heeft gehad sinds hij in 1998 tot president werd gekozen. Chavez wil nog een termijn van zes jaar aan de macht blijven.


Doden bij confrontatie voor- en tegenstanders Chavez (Foto: Novum)

Rappen en klappen tijdens BET Hip-Hop Awards

De BET Hip-Hop Awards zijn zaterdagavond niet zonder slag of stoot verlopen. De politie moest ingrijpen om ruziënde rappers en hun entourage uit elkaar te halen. Volgens entertainmentwebsite TMZ zijn schoten gelost, maar de politie spreekt dat tegen. Er zijn volgens de politie geen gewonden gevallen.

Rick Ross en Young Jeezy zouden backstage ruzie hebben gekregen. De vechtpartij werd volgens ingewijden van TMZ voortgezet op de parkeerplaats bij het Atlanta Civic Center, waar de BET Hip-Hop Awards plaatsvonden. De politie haalde de ruziënde artiesten rond 19.30 uur uit elkaar, maar arresteerde niemand.

Niet alleen Rick Ross en Young Jeezy zouden elkaar in de haren zijn gevlogen. Volgens geruchten gingen ook 50 Cent en Gunplay, een van Rick Ross' protegees, met elkaar op de vuist.

Ondanks alle opstootjes zijn de BET Hip-Hop Awards volgens de politie zonder onderbrekingen uitgereikt. Hiphopsite All Hip-Hop schrijft echter dat de show abrupt werd beëindigd toen acht agenten op het podium stormden.

Kanye West, met zeventien nominaties de grootste kanshebber, liet verstek gaan. Hoe vaak de rapper in de prijzen is gevallen, wordt pas over dik een week duidelijk. BET zendt de awardshow, waar niet alle onderscheidingen werden uitgereikt, op 9 oktober uit. Dan pas zijn alle winnaars bekend. Wel is al duidelijk dat Rakim de I Am Hip-Hop Icon-onderscheiding ontving en dat 2 Chainz de People's Choice Award kreeg.


Vrolijke rappers (Bron: YouTube)

Nijhuis aangesteld voor Juventus - Shakhtar in CL

Bas Nijhuis fluit dinsdag een duel in de Champions League. De 35-jarige arbiter uit Enschede is door de Europese voetbalbond UEFA aangesteld voor de wedstrijd tussen Juventus en Shakhtar Donetsk. Het is Nijhuis' derde aanstelling in het kampioenenbal. Hij debuteerde vorig jaar oktober bij Olympiakos - Borussia Dortmund.

De laatste Nederlandse scheidsrechter die een thuiswedstrijd van Juventus mocht fluiten is Rene Temmink. Hij had in oktober 2002 de leiding over het duel tegen Newcastle United. Nijhuis wordt in Turijn geassisteerd door Rob van de Ven en Angelo Boonman. Patrick Langkamp reist mee als vierde man, terwijl Pol van Boekel en Ed Janssen respectievelijk als vijfde en zesde official aantreden.

Shakhtar gaat door de 2-0 thuiszege op FC Nordsjælland aan de leiding in groep E. Juventus kwam in de eerste speelronde een 2-2 remise overeen bij Chelsea.

Brawn: "Management Hamilton benaderde ons"

Afgelopen vrijdag verraste Lewis Hamilton de Formule 1-wereld door een driejarig contract te tekenen bij Mercedes. Volgens zijn nieuwe teambaas Ross Brawn benaderde het management van de wereldkampioen van 2008 zijn renstal en was het niet andersom. Hamilton rijdt nu nog voor McLaren.

Brawn deed het verhaal tegenover de BBC uit de doeken. "Lewis zijn management liet weten interesse te hebben en ze wilden weten wat onze plannen waren. Vanaf daar begon het balletje te rollen. Ik denk dat Lewis onze ambities en hoe we dat willen bereiken nodig had in deze fase van zijn carrière."

De teambaas van Mercedes ontkent dat er sprake zal zijn van het absolute kopmanschap van Hamilton. "Die status is er niet. Lewis heeft dit overigens ook nooit verlangd. Hij wil gelijkheid, maar heeft nooit om deze status gevraagd."

Anne Hathaway getrouwd in Californië

Anne Hathaway is zaterdagavond getrouwd met Adam Shulman. De 29-jarige actrice beloofde aan de Californische kust eeuwige trouw aan haar 31-jarige vriend, schrijft het Amerikaanse tijdschrift People.

Hathaway liep in een speciaal voor haar ontworpen japon van Valentino naar het altaar. De actrice combineerde de schouderloze jurk met een lange sluier, blijkt uit foto's van verschillende entertainmentwebsites. Shulman koos voor een simpel zwart pak met wit overhemd en zwart strikje.

De trouwceremonie werd door ruim honderd gasten bijgewoond. De gasten werden het hele weekeinde in de watten gelegd, vrijdag vond het oefendiner plaats in een luxe hotel. De trouwerij vond plaats op een nabijgelegen landgoed.

Hathaway en Shulman leerden elkaar bijna vier jaar geleden kennen, in november ging de acteur en sieradenontwerper op zijn knieën. Voordat Anne haar kersverse echtgenoot leerde kennen, had ze jarenlang een relatie met de Italiaanse Raffaello Follieri. Vier maanden na de breuk werd Follieri veroordeeld tot 4,5 jaar cel wegens fraude.

Woedende Bengalen steken tempels in brand

Duizenden relschoppers hebben in het zuidoosten van Bangladesh zeker vijf boeddhistische tempels en huizen van boeddhisten in brand gestoken. Zij protesteerden tegen een foto die beledigend voor de Koran zou zijn en door een boeddhist op Facebook zou zijn gezet.

Regeringsfunctionarissen zeiden zondag dat zeker 25.000 mensen de straat opgingen in de stad Ramuen en de dorpen in de omgeving. Een districtsbestuurder zei dat ten minste 100 huizen zijn vernield. De regering zette het leger en grenswachten in om de gemoederen tot bedaren te brengen.

De meeste van de 153 miljoen inwoners van Bangladesh zijn moslim. De boeddhisten wonen vooral in het grensgebied met Myanmar, het vroegere Birma.

Ali B en Najib zeiken Marc-Marie af

Marc-Marie Huijbregts heeft zich laten ontvallen dat Ali B. nog helemaal geen Televizierring verdient omdat hij net komt kijken en dat is Ali B., die nu overal oproept om te stemmen op zijn Op Volle Toeren, in het verkeerde keelgat geschoten.

Ali B. heeft samen met mede-Marokkaan Najib Amhali een video online gezet waarin ze Marc-Marie behoorlijk afzeiken. Dat doen ze door de Brabander na te doen met het typische MMH-stemgeluid. Ondertussen gaat Ali B. lekker door met het oproepen om Op Volle Toeren te stemmen.

Bekijjk het afzeikfilmpje hier.

Vadsige kinderen VS boycotten schoolcafetaria

Op een middelbare school in New York is een grote groep leerlingen aan een boycot van de schoolcafetaria begonnen. Sinds er nieuwe regels van kracht zijn, zouden de porties zo klein zijn geworden dat de jongeren veel te weinig binnen krijgen om hun honger te stillen. De leerlingen hebben hierop besloten om uit protest hun eigen eten van huis mee te slepen.

De nieuwe regels schrijven voor dat een lunchmaaltijd nog maximaal 850 kilocalorieën mag bevatten, ongeveer de voedingswaarde van een ruime kilo aardappelen. Daarom zijn de porties kleiner geworden en wordt er zuiniger met beleg omgesprongen.  

Ook wordt er meer fruit en groente in de bereiding van de maaltijden gebruikt. Het resultaat daarvan is dat de prijzen zijn gestegen. Een gemiddelde lunch kost nu 2,60 dollar, zo’n twee euro. Ook daar zijn de leerlingen boos om.

Het nieuwe voedselbeleid van de schoolcafetaria komt voort uit het project Let’s Move, waar first lady Michelle Obama zich druk mee bezighoudt. Met het project moet bereikt worden dat Amerikaanse kinderen minder vadsig worden.

[Ryder Cup] Amerikanen lopen weg van Europa

De golfers van de Verenigde Staten hebben hun leidende positie op de tweede dag van de Ryder Cup verstevigd. De Amerikanen verdubbelden de voorsprong in de tweejaarlijkse strijd tegen Europa. Het staat inmiddels 10-6, waar het scorebord na de eerste dag nog 5-3 aangaf.

Op de slotdag staan de singles op het programma. In totaal zijn er nog twaalf punten te verdienen. Europa moet acht volle punten pakken om de Ryder Cup te behouden. De Amerikanen hebben aan 4,5 punt genoeg. De vorige editie werd door Europa met een miniem verschil gewonnen: 14,5-13,5.

De Verenigde Staten wonnen zaterdag op de Medinah Country Club in Chicago de foursomes met 3-1. In de daaropvolgende fourballs leken de Amerikanen een voorschot op de eindzege te nemen. Door twee late punten van Europa is de strijd nog niet beslist, hoewel de achterstand aanzienlijk is.

Advocaten Pussy Riot somber over hoger beroep

De advocaten van drie veroordeelde leden van de Russische meidenpunkgroep Pussy Riot geloven niet dat het trio in hoger beroep wel op vrijspraak kan rekenen.

"Het maximale waar we op kunnen hopen is verlaging van het vonnis met een half jaar", zei een van de advocaten tegen persbureau AFP.

De rechtbank veroordeelde de vrouwen eerder tot twee jaar strafkamp, voor het verstoren van een kerkdienst. Het hoger beroep van de bandleden dient maandag, maar de advocaten van de groep tonen zich pessimistisch over hun kansen. "Het enige legale vonnis is vrijspraak. Maar we kunnen niet rekenen op de juridische autoriteiten", aldus de advocate.



Van de muziek moet Pussy Riot het niet hebben.

Drie jongeren aangehouden voor speelgoedwapen

Drie jongeren in Rotterdam zijn zaterdagavond aangehouden omdat ze op straat met een speelgoedwapen aan het dollen waren. Het wapen was niet van echt te onderscheiden en dus illegaal in Nederland, meldt de politie.

Via bewakingscamera's zag een agent een groep van vijftien jongens over de Coolsingel richting de Schiekade lopen. Een jongen leek een vuurwapen in zijn hand te hebben. Het werd doorgegeven en al grappend werd het op een van de jongens gericht.

De politie nam het zekere voor het onzekere en zette fors in. Alle jongens werden gefouilleerd, waardoor het wapen uiteindelijk werd gevonden. Toen bleek het om speelgoed te gaan. De eigenaar van het wapen en twee jongens die het vasthielden zijn aangehouden. Het gaat om twee jongens van 17 jaar en een van 18 jaar.

Krachtige tyfoon op weg naar Tokyo

Een krachtige tyfoon beweegt zich zondag richting de Japanse stad Tokyo. Bewoners wordt geadviseerd binnen te blijven vanwege de verwachte zware regenval en harde windstoten. De tyfoon bereikt Tokyo waarschijnlijk zondagavond.

De storm heeft op het eiland Okinawa al voor tientallen gewonden gezorgd. In het zuiden van Japan is op veel plaatsen de stroom uitgevallen. Door de tyfoon was trein en vliegverkeer in het gebied onmogelijk.

Dodental militairen VS in Afghanistan bereikt 2000

Bij een aanval is zaterdag een Amerikaanse militair in Afghanistan omgekomen, waarmee het aantal omgekomen Amerikaanse militairen in Afghanistan uitkomt op tweeduizend. Dat blijkt uit tellingen die het Amerikaanse leger en persbureau AP bijhouden sinds de Verenigde Staten Afghanistan in 2001 binnenvielen.

Het slachtoffer is vermoedelijk omgebracht bij een aanval van binnenuit door een overgelopen Afghaanse militair. Een Amerikaanse gezagshebber liet weten dat het om een Amerikaan gaat. Hij sprak op voorwaarde dat zijn naam niet wordt genoemd omdat de nationaliteit van het slachtoffer nog niet officieel bekend is gemaakt.

Project X Amersfoort trekt weinig bekijks

Een Project X-feest in Amersfoort heeft slechts enkele groepjes jongeren getrokken. Veel jongeren werden al snel van straat geplukt door hun ouders die naar hen op zoek waren. In andere gevallen belden agenten de ouders, waarna ze al snel werden opgepikt, meldt de politie.

In de stad was veel politie op de been vanwege aankondigingen voor het Project X-feest op Facebook. Het feest zou om 21.00 uur bij winkelcentrum Emiclaer beginnen. De aankondiging leidde tot onrust bij bewoners en winkeliers.

De politie nam het zekere voor het onzekere nadat een dergelijk feest in Haren vorig weekeinde uit de hand liep. Daarbij raakten tientallen mensen gewond en werd voor miljoenen euro's schade aangericht.

Degenen die de aankondigingen op Facebook hadden gezet werden eerder deze week door de politie benaderd. Na een uitleg wat de risico's zijn voor de bewoners van Amersfoort zouden zij zelf hun accounts offline hebben gehaald. Z|aterdag reden in Amersfoort busjes van de mobiele eenheid rond en was er meer politie te paard ingezet dan op een normale uitgaansavond. Op de A28 werden auto's gecontroleerd en ook op stations in dorpen rond de stad hielden agenten de situatie in de gaten.

Een noodbevel en een algehele noodverordening lagen klaar om extra maatregelen te kunnen nemen, maar dat bleek niet nodig. Ook de ME hoefde niet in actie te komen.

Een Project X-feest in de Arnhemse wijk Klarendal trok vrijdag meer bezoekers. Het feest was uit vrees voor rellen verboden. Om bezoekers te kunnen weren was een noodbevel van kracht. Zeker honderdtwintig mensen werden weggestuurd. Zij hadden alcohol bij zich of konden geen goede reden geven voor hun komst naar de stad.

De feesten zijn vernoemd naar de film Project X, waarin een verjaardagsfeestje uit de hand loopt.

Nieuw-Zeeland wil vetorecht VN-Veiligheidsraad beperken

Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully heeft opgeroepen tot het beperken van het vetorecht van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Dit deed hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de Algemene Vergadering in New York.

McCully deed zijn oproep in het licht van de crisis in Syrië, waarbij Rusland en China consistent resoluties blijven afwijzen. Volgens hem maakt de Veiligheidsraad zichzelf ongeloofwaardig: "Als 25.000 doden, ontelbare duizenden gewonden en nog veel meer duizenden ontheemden en daklozen niet voldoende is om de Veiligheidsraad te doen handelen, wat is er dan nodig?"

Concreet roept McCully de vijf permanente leden met vetorecht, te weten de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië, op om 'vrijwillig hun vetorecht te beperken tot de gevallen die duidelijk en direct hun nationale belangen aangaan'. McCully blijft evenwel realistisch: "Verder gaan en afschaffing nastreven is nutteloos - het zal simpelweg niet gebeuren."

De Veiligheidsraad van de VN worstelt al een tijd met de burgeroorlog in Syrië. De VS en bondgenoten zouden graag ingrijpen om de stabiliteit in de regio te herstellen maar Rusland, gesteund door China, wil daar niets van weten. Het land heeft historisch goede banden met het regime in Syrië. Het is een grote afzetmarkt voor Russische wapens, en in Tartous aan de westkust van Syrië ligt de enige Russische militaire basis buiten de voormalige Sovjet-Unie.

FOK! wat een weer...Mooi weer

Goedemorgen! Vandaag is het een heerlijke dag om lekker naar buiten te gaan. Er is veel zon en het blijft vrijwel overal droog. Wel zal de bewolking in het westen en noorden in de loop van de dag iets dikker gaan worden. Er staat vandaag wel vrij veel wind uit het zuidwesten.

Langs de kust en op het IJsselmeer neemt de wind toe tot vrij krachtig en later misschien wel even krachtig. Ook in het binnenland zal de wind goed voelbaar zijn. Met 16 graden zal de temperatuur vergelijkbaar zijn met gisteren. Morgen is er al meer bewolking dan vandaag en kan er in het noordwesten al wat lichte regen vallen. Dit is de opmars naar een licht wisselvallige week met af en toe regen of een bui en de temperaturen zullen langzaam wat gaan dalen.

Het slechte weer was deze keer bestemd voor Zuid-Frankrijk en deels ook voor Italië. Ik keek gisteren naar de Ronde van Lombardije op de televisie en het was de hele rit regenachtig. In de laatste kilometers van de koers brak het echt helemaal los en leken de wegen in rivieren te veranderen. Dit maakte het de wielrenners behoorlijk lastig. En de TV-kijkers overigens ook.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

HerfstkleurenHennie117 zag de eerste prachtige herfstkleuren verschijnen en maakte daar deze foto van.

'Zeeuws-Vlaamse woningen populair bij Belgen'

Opvallend veel Belgen kopen een huis in Zeeuws-Vlaanderen. Dat constateert de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). De NVM stelt vast dat het zuidelijkste deel van Zeeland sinds twee jaar populair is onder de zuiderburen.

Volgens een woordvoerder van de NVM komt dat omdat het aanbod van woningen aan de Belgische zijde van de grens voornamelijk huurwoningen betreft. Potentiële kopers komen daarom in Nederland terecht.

Voor Zeeuws-Vlaanderen, dat te boek staat als een krimpregio, is dat goed nieuws, zegt de woordvoerder. "De Belgen brengen weer wat leven in de Zeeuws-Vlaamse woningmarkt."

Demissionair kabinet Curaçao weigert vertrek

Demissionair premier Gerrit Schotte van Curaçao verzet zich tegen de 'staatsgreep' die volgens hem momenteel wordt uitgevoerd. Hoewel er een nieuwe minister-president is benoemd, blijft Schotte zitten.

Hij heeft voor de loop van zaterdagavond een ministerraad bijeen geroepen. Zijn ministers steunen Schotte en willen niet opstappen, maar aanblijven tot 19 oktober als er parlementsverkiezingen zijn.

Het plein in Fort Amsterdam waar Schotte kantoor houdt is afgesloten voor publiek. Er zijn nog ruim honderd demonstranten en pers, maar de politie wil dat iedereen van het plein vertrekt.

Oppositieleiders Venezuela doodgeschoten

Een week voor de presidentsverkiezingen in Venezuela zijn twee lokale oppositieleiders doodgeschoten door onbekenden. Dat gebeurde tijdens een manifestatie in de deelstaat Barinas, meldde de partij van oppositievoorman Henrique Capriles.

De autoriteiten hebben het incident nog niet bevestigd. De oppositieleden zouden zijn neergeschoten vanuit een busje van staatsoliebedrijf Pdvsa, of vanuit het kantoor van de lokale burgemeester.

De gedode oppositieleden behoren tot de partij van Capriles. Hij geldt als de voornaamste uitdager van president Hugo Chavez. Peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace.

Speelsteden WK 2018 in Rusland bekend

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zaterdag samen met de Russische minister van sport de speelsteden voor het WK 2018 bekendgemaakt. De wedstrijden worden onder meer afgewerkt in Moskou, dat als enige stad twee stadions levert. Het Luzhniki Stadium, dat eerder de Champions Leaguefinale van 2008 ontving, wordt het middelpunt. Dat stadion moet plaats bieden aan 89 duizend toeschouwers.

Sint-Petersburg en Sochi, waar de Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden, bevinden zich ook onder de genomineerden. De andere steden zijn Yekaterinburg, Kazan, Nizhny Novgorod, Rostov aan de Don, Samara, Kaliningrad, Volgograd en Saransk.

De keuze werd zaterdagavond tijdens een televisieshow bekendgemaakt. De steden zijn beoordeeld op de huidige infrastructuur, sociaal-economische ontwikkeling, investeringsprogramma's, plannen voor het WK en effectief gebruik van de nalatenschap van het titeltoernooi.

[Primera División] Barcelona in knotsgekke slotfase langs Sevilla

Barcelona heeft zaterdag op de valreep drie punten overgehouden aan het uitduel tegen Sevilla in de Primera División. Door treffers van Cesc Fàbregas en David Villa werd een 2-0 achterstand omgebogen: 3-2. Fàbregas had in de 53e minuut al gescoord en maakte een minuut voor tijd gelijk. Villa maakte in blessuretijd de winnende.

Sevilla, met Hedwiges Maduro in de basis, was nog op voorsprong gekomen via Piotr Trochowski en Alvaro Negredo. In de 72e minuut moest de thuisploeg echter verder met tien man na een rode kaart voor Guy Medel. Dat bleek iets te veel van het goede. Barcelona is na zes wedstrijden nog altijd foutloos met achttien punten. Sevilla blijft vijfde met elf punten.

Real Sociedad won de strijd tussen de twee Baskische ploegen. Het thuisduel met Athletic Bilbao werd met 2-0 gewonnen. Antoine Griezmann en Carlos Vela maakten de doelpunten.Valencia boekte in de thuiswedstrijd tegen Real Zaragoza de tweede zege van het seizoen. Door treffers van Sofiane Feghouli en Jonathan Viera werd het 2-0.

Malaga handhaaft zich in de top door een ruime overwinning op Real Betis: 4-0. Malaga blijft tweede, op vier punten van koploper Barcelona. Real Sociedad staat zesde, terwijl Valencia (achtste) en Athletic (zestiende) vooralsnog teleurstellen.

Nog geen duidelijkheid over Sno

N.E.C.-trainer Alex Pastoor kon zaterdag na afloop van het duel met Feyenoord nog geen uitsluitsel geven over de situatie van Evander Sno. De middenvelder viel tijdens de 5-1 nederlaag al na een halfuur uit met pijn in de borst. Hij kon op eigen kracht het veld verlaten, maar werd uit voorzorg toch naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

Sno werd ruim twee jaar geleden, tijdens een wedstrijd van Jong Ajax, getroffen door een hartstilstand en speelt sindsdien met een defibrillator. "Hij voelde zich niet lekker. Toen hebben we meteen besloten om hem te wisselen", zei Pastoor. "Het is een schrikmoment voor iedereen."

[Serie A] Juventus simpel voorbij AS Roma

Juventus heeft de topper in de Serie tegen AS Roma zaterdagavond eenvoudig gewonnen. De landskampioen was in Turijn met 4-1 te sterk. Roma-doelman Maarten Stekelenburg was na twintig minuten al drie keer gepasseerd. Andrea Pirlo (vrije trap), Arturo Vidal (strafschop) en Alessandro Matri (schot) sloegen kort na elkaar toe.

De Romeinen kwamen na rust terug tot 3-1 door een benutte strafschop van Daniel Osvaldo, maar het slotakkoord was voor Sebastian Giovinco. Juventus blijft koploper met zestien punten uit zes duels. Napoli, dat zondag op bezoek gaat bij Sampdoria, kan wel op gelijke hoogte komen. Roma bezet de achtste stek met acht punten.

Eerder op zaterdag kwam AC Milan niet verder dan een 1-1 gelijkspel in en tegen Parma. De Milanezen blijven hierdoor in de middenmoot steken.


Juventus simpel voorbij AS Roma (Foto: Novum)

Rodriguez: "Perfect seizoen gehad"

De Spaanse wielrenner Joaquin Rodriguez kan terugkijken op een fraai seizoen. Gisteren schreef de Katusha-renner de Ronde van Lombardije op zijn naam en snoepte hiermee de eindzege in de UCI World Tour af van Tour de France-winnaar Bradley Wiggins.

De laatste grote koers van het seizoen werd in slecht weer verreden, maar Rodriguez liet zich van zijn beste kant zien en glipte op de laatste beklimming van de dag weg. Zijn concurrenten zagen hem pas aan de finish weer. "Dit is de belangrijkste overwinning uit mijn loopbaan, ik kan het nog steeds niet bevatten."

"Ik heb een perfect seizoen achter de rug. Ook vandaag voelde ik me nog in grote vorm. Ik zag de vermoeidheid bij mijn concurrenten en wist dat ik goede kansen had om te winnen. Maar eigenlijk had ik wel verwacht dat er na mijn aanval iemand zou aansluiten. Dit maakt de winst alleen maar mooier." Over het seizoen zei hij: "De eindoverwinning in de World Tour was ook een van mijn doelen."

De Katusha-coureur won naast de Ronde van Lombardije ook de Waalse Pijl. Hij liet zien de grote rondes goed aan te kunnen door tweede te worden in de Giro d'Italia en derde in de Vuelta a España. In laatstgenoemde wedstrijd reed hij lange tijd in de rode leiderstrui.

Vrouw slachtoffer van zelfmoordenaar

Een doorgedraaide suïcidale Duitser die niet alleen wilde sterven, is niet helemaal geslaagd in zijn zelfdestructieve missie. De 37-jarige man maakte na diverse pogingen om willekeurig mensen dood te rijden die dag uiteindelijk wel een slachtoffer maar overleefde zelf.

Zijn slachtoffer, een 42-jarige Duitse, liet het leven toen de man haar aanreed. Meerdere mensen hebben die dag melding gemaakt van een auto die met hoge snelheid probeerde op hen in te rijden. Sommigen konden maar net op tijd wegspringen voor de aanstormende auto.

De 42-jarige alleenstaande moeder van drie kinderen was minder fortuinlijk. Zij overleed ter plaatse aan haar verwondingen die veroorzaakt waren door de aanrijding.

De suïcidale man zit inmiddels in een gesloten psychiatrische inrichting en wordt verdacht van het bewust aanrijden van de vrouw.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.