FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 september 2012

Lintje voor vertrekkende Kamerleden

Een aantal vertrekkende Kamerleden is woensdag onderscheiden door koningin Beatrix. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) maakte bekend dat zij zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het gaat om de Kamerleden Willibrord van Beek (VVD), Coskun Çörüz (CDA), Ger Koopmans (CDA), Henk Jan Ormel (CDA), Kathleen Ferrier (CDA), Boris van der Ham (D66), Mirjam Sterk (CDA), Charlie Aptroot (VVD), Pauline Smeets (PvdA), Margreeth Smilde (CDA), Elly Blanksma (CDA) en Jack Biskop (CDA).

Verbeet speldde de gedecoreerden de versierselen op ten overstaan van de overige Kamerleden.


Lintje voor vertrekkende Kamerleden (Foto: Novum)

Grote brand in boerderij Abcoude

In een koeienstal bij een boerderij in Abcoude is woensdagavond een grote brand uitgebroken. De zestig koeien die in de stal stonden, konden op tijd in veiligheid worden gebracht, meldt een woordvoerder van de brandweer. Bij de brand raakte niemand gewond.

Rond 19.40 uur kreeg de brandweer de melding binnen van de brand aan de Kanaaldijk West. Daarop werd met groot materieel uitgerukt. In de stal lag veel hooi dat door de brand verloren ging. Een deel van het dak brandde af en de stal liep rook- en roetschade op, meldt de woordvoerder. Rond 20.30 uur was de brand onder controle waarop de brandweer met nablussen startte.

De oorzaak van de brand is niet bekend.

Speedflyer gered door Facebook

Donaties via Facebook hebben het leven van een verdwaalde Britse speedflyer gered.

Nabik Daniel Hunt was afgelopen zaterdag met twee vrienden in Zwitserland aan het speedflyen, een extreme sport waarbij je met een parachute van een berg of heuvel afspringt om daarmee met hoge snelheden (tot 120km/u) over het landschap te vliegen. Na een succesvolle sprong op 3454 meter hoogte vanaf de Jungfraujoch, een bergkam tussen de Mönch en de Jungfrau, is hij niet op de afgesproken plek in de Lauterbrunnenvallei geland.

Lange zoektochten door reddingsteams die avond en nacht hebben geen resultaat gehad, en toen Hunt de volgende dag nog niet gevonden was, heeft zijn verzekeringsmaatschappij aangegeven niet meer aan de zoektocht mee te betalen. Om de zoektocht met reddingshelikopters voort te kunnen zetten was omgerekend ongeveer 7500 euro nodig. Om dit geld bij elkaar te krijgen hebben een aantal van zijn vrienden een Facebookpagina opgezet met een verzoek tot donaties.

Binnen de eerste twaalf uur na het opzetten van de pagina was er al voor 3700 euro aan donaties binnen gekomen en binnen een etmaal was het complete bedrag binnen. Hierdoor kon er weer een reddingshelikopter de lucht in, maar helaas tevergeefs.

Omdat zowel donaties als vrijwilligers toe bleven stromen, kon er grootschalig blijven worden gezocht met helikopters, paragliders en mensen te voet. Tijdens deze zoekactie is Hunt dinsdag alsnog in een 40 meter diepe kloof gevonden, zo lieten zijn vrienden op Facebook weten: "DAN IS GEVONDEN!!! Hij is gezond, loopt en LACHT!!!!". Hunt had weliswaar een scheenbeen en een paar voetbotjes gebroken, maar was verder nog gezond. Hij heeft al die tijd overleefd op slechts een halve chocoladereep.

Hunt na redding
'Dan' Hunt na zijn redding

Zone of the Enders HD komt met Revengeance-demo

Gamers die straks Zone of the Enders HD Collection in huis halen krijgen een demo van Metal Gear Rising: Revengeance er gratis bij. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich, bij de originele ZoE op de PS2 kreeg je namelijk de destijds felbegeerde MGS2-demo.

Raiden is dus blijkbaar verbonden met de mech-serie. Zone of the Enders HD Collection komt op 30 oktober uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Swerts naar Deense club Sønderjyske

Gill Swerts zal zijn carrière vervolgen in Denemarken. De 31-jarige Belg maakte vandaag bij RTV Rijnmond bekend een 1-jarig contract te hebben getekend bij de Deense subtopper Sønderjyske.

Swerts mocht na afgelopen seizoen transfervrij vertrekken bij Feyenoord. Hij kwam door blessures weinig in actie voor de Rotterdammers. Voor Feyenoord kwam hij ook nog uit voor Excelsior, ADO Den Haag, Vitesse en AZ.

Darksiders II-DLC volgende week uit

Argul's Tomb, de eeste grote DLC-uitbreiding van Darksiders II, komt later deze maand uit. Xbox en PC-spelers kunnen op 25 september al aan de slag, PS3-spelers moeten één dagje langer wachten. Argul's Tomb bevat twee kerkers, nieuwe vijanden en 'legendarische loot'.

Als je de Limited Edition van Darksiders II bezit kun je aan de hand van de bijgevoegde code deze DLC straks gratis downloaden. De rest moet €5.49 neertellen om mee te mogen spelen. Argul's Tomb is gemaakt voor spelers die minstens de eerste drie zones hebben uitgespeeld.

Uitslagen Champions League (19/09/2012)

Vanavond werden in de groepen E t/m H de eerste groepswedstrijden in de Champions League gespeeld. Grote ploegen als Barcelona, Bayern München, Chelsea en Manchester United kwamen in actie. Wat deze ploegen deden, lees je hieronder.

Groep E

Chelsea - Juventus 2-2
 31' Oscar 1-0
 33' Oscar 2-0
 38' Vidal 2-1
 80' Quagliarella 2-2

Shakhtar Donetsk - FC Nordsjaelland 2-0
 44' H. Mkhitaryan 1-0
 76' H. Mkhitaryan 2-0

Stand 

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Shakhtar 1  1 2-0
2 Juventus  0 2-2 
3 Chelsea   0  2-2 
4 Nordsjaelland   0  0 0-2 


Programma 2 oktober
Juventus - Shakhtar Donetsk
FC Nordsjaelland - Chelsea


Groep F

Bayern München - Valencia 2-1
 38' Schweinsteiger 1-0
 76' Kroos 2-0
 90+1 Valdez
 Rami (90+3/2 x geel)

Lille - Bate Borisov 1-3
 6' Volodko 0-1
 20' Rodionov 0-2
 43' Olegnovitsj 0-3
 60' Chedjou 1-3

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Bate Borisov  1 3-1 
2 Bayern München 2-1
3 Valencia  1-2
4 Lille  1-3 


Programma 2 oktober

Valencia - Lille
Bate Borisov - Bayern München


Groep G

Barcelona - Spartak Moskou 3-2
 14' Tello 1-0
 29' Alves (ed) 1-1
 58' Romulo 1-2
 71' Messi 2-2
 80' Messi 3-2

Celtic - Benfica 0-0

Stand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Barcelona 1 3-2 
2 Benfica  0-0 
3 Celtic  0-0 
4 Spartak Moskou  0 2-3 


Programma 2 oktober

Benfica - Barcelona
Spartak Moskou - Celtic


Groep H

Sporting Braga - CFR 1907 Cluj 0-2
 19' Bastos 0-1
 34' Bastos  0-2

Manchester United - Galatasaray 1-0
 7' Carrick 1-0 

Stand 

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 CFR 1907 Cluj  1 1 2-0 
2 Manchester United 1-0 
3 Galatasaray 0-1 
4 Sporting Braga  0 0-2 


Programma 2 oktober

Galatasaray - Sporting Braga
CFR 1907 Cluj - Manchester United

Noordpool weer gekrompen

Het zeeijs op de Noordpool is afgenomen tot een oppervlakte van 3,42 miljoen vierkante kilometer. Dat hebben wetenschappers woensdag gezegd. Dat is het kleinste oppervlak sinds in 1979 een begin werd gemaakt met het meten van het zeeijs. Het record uit 2007 - toen het zeeijs nog een oppervlakte 4,17 miljoen vierkante kilometer had - is dan ook gesneuveld.

Het ijs in de Arctische Oceaan smelt in de zomer en groeit in de winter weer aan. Sinds maandag is de ijskap niet verder gesmolten en is de ijsaangroei weer ingezet. Volgens Walt Meier van de National Snow and Ice Data Center is de oorzaak van de steeds sneller smeltende ijskap de opwarming van de aarde.

Goedkoop treinen dankzij wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat biedt reizigers tussen Den Haag en Rotterdam de komende twee weekends treinretours aan voor 2,50 euro. Normaal betalen treinreizigers 8,80 euro. Tijdens beide weekends is de A13 richting Rotterdam afgesloten tussen Delft-Zuid en het Kleinpolderplein wegens werkzaamheden. De goedkope treinkaartjes moeten helpen om verkeerschaos te voorkomen. Dat meldde Rijkswaterstaat woensdag.

Wie toch met de auto vanuit Den Haag naar Rotterdam wil, wordt aangeraden om te rijden via de A12 en de A20. Omdat ook de afslagen tussen Delft-Zuid en Rotterdam dicht zijn, is dat volgens Rijkswaterstaat de enige manier om Rotterdam The Hague Airport vanuit Den Haag te bereiken.

Goedkoop treinen dankzij wegwerkzaamheden
Goedkoop treinen dankzij wegwerkzaamheden (Foto: ANP)

FARC wil geen deadline voor vredesoverleg

Vredesgesprekken tussen de linkse Colombiaanse rebellenbeweging FARC en de regering in Bogota kunnen wel eens langer duren dan de regering voor ogen heeft. Dat heeft Timoleón Jiménez, leider van de FARC, gezegd in een woensdag gepubliceerd interview. Hij wil dan ook geen deadline voor het vredesoverleg.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft volgens Jiménez gezegd dat de gesprekken binnen zes tot acht maanden moeten worden afgerond. Dat is volgens Jiménez niet in lijn met de geest van het vredesproces. Bovendien is deze deadline niet besproken met de FARC.

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat de FARC en de regering vredesgesprekken wilden gaan voeren. De eerste ronde gesprekken moet in oktober in Oslo plaatshebben. Daarna moeten er gesprekken worden gevoerd in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Mateschitz: "Renault moet maker alternators dumpen"

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz heeft tegenover Auto Bild hard uitgehaald naar Magneti Marelli. Dit Italiaanse bedrijf levert de alternators voor de Renault-motoren. Dit seizoen hebben die het al verschillende malen begeven, met name bij Red Bull.

"Ik wil dat de wegen van Renault en zijn leverancier Magneti Marelli scheiden en er een ander bedrijf gekozen wordt." Mateschitz doelt met zijn kritiek op de alternatorproblemen bij Sebastian Vettel in Valencia en op Monza. Daarnaast stopte door de dynamoproblemen de Lotus van Kimi Räikkönen in Valencia ermee, alsmede enkele weken geleden de Pirelli-testauto.

Renault overweegt inmiddels op het verzoek van Red Bull in te gaan. De Oostenrijkse renstal denkt aan McLaren Electronic Systems dat ook al de ECU, de boordcomputer van een Formule 1-bolide, levert.

Magneti Marelli bestrijdt ondertussen de kritiek op hun bedrijf, omdat de klanten grote invloed op het ontwerp van de onderdelen hebben. "Wij voorzien Renault sinds 2009 van de belangrijkste componenten voor KERS en de nodige knowhow, zodat de teams hun eigen systeem kunnen ontwikkelen. In het afgelopen jaar zat er bijvoorbeeld verschil tussen de systemen van Red Bull en Renault. Dat komt doordat onze basis door elk team apart is aangepast." Dit meldt Roberto Dalla, motorsportbaas van Magneti Marelli.

Wielrenner Cabedo (23) overleden tijdens trainingsrit

De Spaanse wielrenner Victor Cabedo is woensdag bij een trainingsrit om het leven gekomen. De 23-jarige Spanjaard van Euskaltel kwam in botsing met een auto en overleed aan zijn verwondingen. Dat meldt de Spaanse krant Marca.

Cabedo maakte in mei in de Ronde van Italië zijn debuut in een grote ronde. Hij werd 129e. Cabedo was vorig jaar succesvol met een etappezege in de Ronde van Asturië.

Landgenoot en Vuelta-winnaar Alberto Contador betuigde op Twitter direct zijn medeleven. "Ik kon het niet geloven van het ongeluk van Victor Cabedo, een goede fietser en een nog betere persoonlijkheid. Mijn oprechte deelneming aan zijn familie."

Jody Bernal na dodensprong voor het eerst op podium

Jody Bernal heeft woensdag voor het eerst weer opgetreden na zijn 'dodensprong' bij Sterren Springen. De zanger kwam verkeerd terecht na een training voor het schoonspringprogramma. Zijn trommelvlies werd geperforeerd en zijn slakkenhuis raakte beschadigd.

"Net opgetreden in Alphen aan den Rijn", twittert de 30-jarige Bernal. "Voor het eerst sinds de beschadiging van mijn trommelvlies." De zanger hield gemengde gevoelens over aan het optreden. "Het was goed gegaan, maar ik heb er wel last van gehad."

Vlaamse krant schrapt 'allochtoon'

De Vlaamse krant De Morgen heeft beloofd het woord allochtoon nooit meer te gebruiken. Hoofdredacteur Wouter Verschelden heeft dat bekendgemaakt.

Verschelden vindt het woord weliswaar een handige manier om minderheden aan te duiden, maar dat weegt volgens hem niet op tegen de 'stigmatiserende en uitsluitende' werking ervan. Hij noemt de definiëring van het woord bovendien veel te vaag.

Verschelden zegt niet dat het woord helemaal nooit meer op de pagina's van de krant zal staan. "Als we iemand interviewen die zegt dat hij zichzelf als 'allochtoon' beschouwt, gaan we geen bliep in de plaats schrijven. Maar onze journalisten zullen in hun woorden het woord niet langer opschrijven."

Vlaamse krant schrapt'allochtoon'
Vlaamse krant schrapt 'allochtoon' (Foto: ANP)

Dikke lul voor agent, boete voor kunstenaar

De houten penis die beeldend kunstenaar Peter de Koning uit Steenbergen in mei in zijn voortuin plaatste, was een belediging voor de wijkagent. Dat vindt de rechter in Breda. Hij veroordeelde de kunstenaar daarom woensdag tot een voorwaardelijke boete van 1000 euro.

De rechter concludeert dat De Koning zijn gram wilde halen op de wijkagent, door op een bordje bij de enorme penis naar de politieman te verwijzen. De beeldend kunstenaar vond dat de wijkagent te ver was gegaan bij het fouilleren van zijn dochter.

Houten penis in tuin beledigend voor agent
Houten penis in tuin beledigend voor agent (Foto: ANP)

Zuckerberg keldert op lijst rijke Amerikanen

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is gekelderd van de 14e naar de 36e plaats op de Forbes-lijst van de rijkste Amerikanen. De koersdaling van aandelen Facebook kostte Zuckerberg in één jaar 8,1 miljard dollar (6,2 miljard euro), het grootste verlies van iedereen op de lijst van 400 superrijke Amerikanen.

De pas 28-jarige Amerikaan heeft echter altijd nog 9,4 miljard dollar (7,2 miljard euro) over, meldde het zakenblad Forbes woensdag.

Bovenaan de lijst prijkt nog altijd Microsoft-oprichter Bill Gates. Zijn vermogen is 10 procent gestegen naar 66 miljard dollar. Hij wordt gevolgd door superbelegger Warren Buffett ($46 miljard) en Oracle-oprichter Larry Ellison ($41 miljard).

Uitgevers en Apple buigen voor druk Brussel

Vier internationale uitgevers en computergigant Apple buigen voor de druk van Brussel. De bedrijven zijn bereid bestaande contracten met de handel te verbreken, waardoor elektronische boeken (e-boeken) op de Europese markt goedkoper kunnen worden.

De Europese Commissie in Brussel gaat de tegemoetkomingen van de bedrijven testen op de markt. De ondernemingen reageren op beschuldigingen dat zij verboden prijsafspraken zouden hebben gemaakt. Zo hopen zij forse boetes te voorkomen.

Als de tegemoetkomingen helpen, worden zij wettelijk bindend, maakte de commissie woensdag bekend. Bij de uitgevers gaat het om de Amerikaanse Simon& Schuster en Harper Collins, het Franse Hachette Livre en de Duitse Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck.

Uitgevers en Apple buigen voor druk Brussel
Uitgevers en Apple buigen voor druk Brussel (Foto: ANP)

Lindsay Lohan is overtuigd van onschuld

Lindsay Lohan verwacht vrijuit te gaan na het incident waarbij ze een voetganger zou hebben aangereden. De man belde woensdag de politie nadat de actrice hem naar eigen zeggen had geraakt met haar Porsche. Vervolgens zou ze er vandoor zijn gegaan.

"We zijn ervan overtuigd dat deze zaak de komende weken wordt opgehelderd en dat de beschuldigingen met betrekking tot Lindsay onwaar blijken te zijn", zegt Lohans woordvoerder Steve Honig. Volgens Honig lijkt het hele incident een 'storm in een glas water' te zijn.

Het vermeende slachtoffer liet zich naar het ziekenhuis brengen, waar hij werd behandeld aan een wond aan zijn knie. Lohan werd na het incident gearresteerd en op de bon geslingerd. Ze moet zich op 23 oktober voor een rechter verantwoorden.

Als de 26-jarige actrice schuldig wordt bevonden aan het verlaten van de plaats van een ongeval, komt ze mogelijk diep in de problemen. Ze zit nog in haar proeftijd vanwege een juwelendiefstal vorig jaar.

Hennepkwekerij ontdekt bij buren Willem-Alexander

In een woning aan de Raaphorstlaan in Wassenaar is woensdag een hennepkwekerij ontdekt. Die straat grenst aan landgoed De Horsten, waar prins Willem-Alexander met zijn gezin in villa Eikenhorst woont. Bij de ontmanteling werden tien personen aangehouden, meldt de politie.

De politie kwam de kwekerij op het spoor nadat omwonenden melding hadden gemaakt van 'ongure types' bij de woning. Bij de inval werden bijna achthonderd planten aangetroffen. In de woning waren twee ruimtes ingericht als kwekerij en een bovenverdieping werd gebruikt om hennep te drogen.

In de garage trof de politie negen mensen aan die henneptoppen knipten. Zij zijn aangehouden. In totaal werden zes mannen in de leeftijd van 24 tot 47 jaar en vier vrouwen tussen de 20 en 57 jaar aangehouden.

Het is niet bekend wie er in de woning woonde. De politie onderzoekt de zaak.

Verbeet prijst vertrekkende Kamerleden

De Tweede Kamer nam woensdag afscheid van 51 Kamerleden. Zij werden stuk voor in het zonnetje gezet door voorzitter Gerdi Verbeet (PvdA), die zelf ook vertrok. De ceremonie begon om 12.00 uur en nam een paar uur in beslag. Verbeet had namelijk voor elke politicus die vertrok een persoonlijk woord.

"Ik denk dat u de afgelopen jaren de nodige turbulentie heeft ervaren", zo zei Verbeet bijvoorbeeld over 'brievenbuspisser' Eric Lucassen (PVV). De manier waarop Lucassen is 'gevallen' viel op, zei ze. Niettemin wenste Verbeet ook hem alle goeds toe. Warme woorden waren er voor Willie Dille (PVV). "U bent vooral een mensenmens." Vertrekkend partijgenoot Richard de Mos moest zichtbaar geëmotioneerd een traantje wegpinken toen Verbeet zich tot hem richtte.

Bruno Braakhuis (GroenLinks) was vanwege zijn charme een 'graag geziene collega', zei Verbeet. En zijn fractiegenoot Arjen El Fassed werd door Verbeet geprezen als 'twitterkampioen onder de Kamerleden', vanwege zijn vele volgers.

Verbeet nam zelf afscheid na zes jaar de voorzittershamer te hebben gehanteerd. Net als haar voorgangers is zij vereeuwigd in een schilderij dat komt te hangen in de zogeheten eregalerij van voormalige Kamervoorzitters.


Verbeet prijst vertrekkende Kamerleden (Foto: Novum)

Ophef om misbruik gevangenen in Georgië

Videobeelden waarop is te zien dat cipiers gevangenen misbruiken hebben in Georgië tot spontane demonstraties geleid. Honderden mensen blokkeerden dinsdagavond het verkeer in het centrum van de hoofdstad Tbilisi, nadat twee televisiezenders de beelden hadden uitgezonden. Te zien is onder andere hoe cipiers een gevangene verkrachten met een politieknuppel.

Drie gevangenismedewerkers zijn gearresteerd in verband met de video's. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken zijn ze door een gevangene die banden heeft met oppositieleider Bidzina Ivansjvili betaald om het misbruik op touw te zetten en te filmen. Het ministerie suggereerde hiermee een verband met de op 1 oktober te houden parlementsverkiezingen. Ivanisjvili ontkent.

De minister onder wiens verantwoordelijkheid de gevangenissen vallen is woensdag afgetreden en president Michail Saakasjvili heeft beloofd dat alle daders worden gestraft.

Oranjevrouwen naar EK

Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal in Zweden. De Oranje Leeuwinnen werden tweede in de groep achter Engeland, maar ze zijn rechtstreeks door omdat ze de beste nummer twee van alle kwalificatiegroepen zijn.  

 Het is voor de tweede keer in de historie dat Oranje de eindronde van een groot titeltoernooi haalt. Drie jaar geleden bereikte de ploeg bij het EK-debuut in Finland de halve finale.

Het vrouwenteam rondde in juni al de groepsfase van de EK-kwalificatie af. De ploeg van bondscoach Roger Reijners moest vervolgens wachten op de resultaten van de concurrentie. Engeland won vanavond met 3-0 van Kroatië en verzekerde zich van de groepswinst. Met negentien punten uit acht duels bleek Oranje uiteindelijk de beste nummer twee van alle kwalificatiegroepen en kreeg alsnog het ticket voor het EK. De overige numers twee moeten play-offs spelen.

Naast Nederland, Engeland en gastland Zweden hebben ook Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Denemarken en Noorwegen zich gekwalificeerd. De overbleven drie tickets gaan naar de winnaars van de play-offs. De loting voor de EK-eindronde vindt plaats op vrijdag 9 november.

Het EK wordt volgend jaar van 10 tot en met 28 juli in Zweden gehouden. Er zal gespeeld worden in Göteborg, Halmstad, Kalmar, Linköping, Norrköping, Solna en Växjo. De twaalf landen vormen na de loting drie groepen van vier landen. De beste twee in elke groep en de twee beste nummers drie gaan door naar de knock-out fase van de eindronde. De finale heeft plaats in de gloednieuwe Solna Arena die 50.000 toeschouwers kan herbergen.

Enorm fossiel gevonden in Maastricht

In de mergelgroeve bij cementfabriek ENCI in Maastricht is een groot fossiel gevonden. Het dier heeft in het dinosaurustijdperk geleefd, maakten ENCI en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht woensdag bekend.

Om welk prehistorisch dier het precies gaat, maken het museum en de cementfabriek donderdagmiddag bekend op een persconferentie. Het gaat om een 'nieuw, reusachtig fossiel' dat onlangs ontdekt is. Het museum spreekt van 'een bijzondere vondst'.

In de achttiende eeuw werd in de kalksteengroeves in de Sint-Pietersberg in Maastricht een schedel van een 'maashagedis' gevonden. Dat zeereptiel, ook wel mosasaurus genoemd, leefde aan het einde van het dinosaurustijdperk, ruim 65 miljoen jaar geleden.

Banken mogen pedo's weigeren

Voorzitter van pedofielenvereniging Martijn, Marthijn Uittenbogaard, werd bij de Rabobank geweigerd toen hij daar een rekening wilde openen. Volgens advocaat Joost Achterberg hebben banken het recht om mensen te weigeren als zij een bankrekening willen openen.

De Rabobank zegt zich 'niet te kunnen verenigen met de standpunten die Uittenbogaard als vooraanstaand lid van de inmiddels verboden pedofielenvereniging Martijn uitdraagt'. Ook bij de ABN Amro werd Uittenbogaards verzoek geweigerd. Wel kan hij daar nog gebruikmaken van zijn bestaande rekening. 

Banken hebben het recht om klanten te weigeren. "In Nederland geldt het beginsel van contractvrijheid, je mag contracteren wie je wil en je mag niet gedwongen worden om met iemand een contract aan te gaan", vertelt advocaat Joost Achterberg aan BNR. Voor banken zouden deze regels wel iets genuanceerder zijn. "Banken hebben een publieke rol, je kunt in Nederland eigenlijk niet functioneren zonder betaalrekening; denk aan loon, pensioen, maar ook simpele dingen als treinkaartjes."

Buiten hun maatschappelijke rol hebben banken de verplichting om een integere bedrijfsvoering te hebben. Achterberg legt uit dat de wet aangeeft dat je na moet gaan met wie je een zakelijke relatie aangaat. Om die redenen kan de advocaat zich voorstellen dat Uittenbogaard bij de Rabobank en ABN Amro geweigerd werd.

Mocht Uittenbogaard bij alle banken geweigerd worden, dan kan hij terecht bij de schuldhulpverlening. 

Politie zoekt 'potenrammers'

De politie is op zoek naar drie mannen die in de nacht van 7 september twee mannen zwaar hebben mishandeld in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam.

De politie gaat er vanuit dat het gaat om anti-homogeweld. De twee slachtoffers worden rond half vier 's nachts, terwijl ze op weg zijn naar huis, zwaar mishandeld. Allebei houden ze meerdere kneuzingen in het gezicht en lichaam over aan de mishandeling.

'Voor ons is het cruciaal dat getuigen zich melden', stelt een woordvoerder van de politie in Bureau 020. 'We vragen mensen niet om in te grijpen als ze een mishandeling zien, maar wel om 112 te bellen. Ook dat is een manier van ingrijpen'.

Dat het hier om anti-homogeweld gaat blijkt volgens de politie uit het feit dat er weliswaar wat spullen zijn gestolen, maar dat deze pas mee zijn genomen nadat ze min of meer toevallig op straat belandden. 'Het gaat volgens ons dus primair om een geweldsdelict gericht tegen homo's', aldus de politie.

Van de drie daders is alleen een summier signalement beschikbaar. Het gaat om drie mannen met een licht getinte huid van 23/24 jaar oud. Twee van hen hebben kort, zwart haar en zijn ongeveer 1.85 meter lang. De derde is ongeveer 1.75 meter en heeft half lang haar. De drie maakten mogelijk deel uit van een grotere groep, waarvan twee mannen zich verplaatste op een fiets. Een van de twee fietsers stond hierbij op de bagagedrager.

De politie roept getuigen op zich te melden via 0800-6070.

[WK] Britse concurrent Vos zegt wegwedstrijd af

Marianne Vos heeft er zaterdag in de jacht op de wereldtitel een concurrente minder bij. De Britse Lizzie Armitstead is ziek en heeft zich afgemeld voor de wegwedstrijd. Dat meldt de Britse wielerbond woensdag. Er wordt geen vervanger opgeroepen.

Armitstead gold als een outsider voor de titel. Eind juli eindigde ze in de olympische wegwedstrijd nog als tweede achter Vos, die de sterkste was in de sprint. De 23-jarige Armitstead eindigde de afgelopen twee jaar in de top tien van het WK. Beide edities werden gewonnen door de Italiaanse Giorgia Bronzini.

WK wielrennen 2016 definitief in Qatar

De wereldkampioenschappen wielrennen worden in 2016 in Qatar gehouden. Dat heeft de internationale wielerfederatie UCI in Limburg bekendgemaakt.  

De komende WK's worden respectievelijk in het Italiaanse Florence, het Spaanse Ponferrada en het Amerikaanse Richmond verreden. Sinds 2002 wordt de ronde van Qatar georganiseerd door de ASO als voorbereiding op het wielervoorjaar. Eerder heeft het land de organisatie van het WK voetbal in 2022 toegewezen gekregen. 

Politie haalt 'wietbomen' uit Bredase tuinen

In tuinen van tien woningen in Breda zijn woensdag in totaal 38 wietplanten geruimd. Sommige planten hadden de omvang van een boom, meldt de politie.

De planten stonden in tuinen aan de Van Goghstraat, Schans, Dijklaan, Rietmakerstraat, Arubastraat, Verbeetenstraat, Colijnstraat en Balfortstraat. Een aantal bewoners dacht dat vijf planten geen probleem zijn, maar dat is niet het geval. "Het kweken van dergelijke planten is niet toegestaan."

Tegen de bewoners wordt geen vervolging ingesteld. De politie kwam de planten onder meer door tips op het spoor.

Rechter verbiedt tentenkamp asielzoekers Den Haag

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die een tentenkamp wilde opslaan op het Malieveld in Den Haag, heeft daarvoor woensdag geen toestemming gekregen van de rechtbank. Wel mag overdag worden gedemonstreerd en mag de groep op die plek overnachten, licht een woordvoerder van de rechtbank toe.

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) had de groep verboden een tentenkamp op te slaan. Daarop stapten de asielzoekers naar de Haagse rechtbank. Die besloot dat de groep geen 'dichte tenten of afgesloten bouwwerken' mag plaatsen op het Malieveld.

Van Aartsen verbood het tentenkamp eerder omdat hij de Koekamplaan bij het Malieveld niet geschikt acht voor een dergelijk kamp, mede omdat het lastig is om daar toezicht te houden.

Begin deze maand besloot de rechtbank al dat demonstranten van Occupy de nacht mogen doorbrengen op het Malieveld. De gemeente was daartegen. Die demonstranten mogen evenmin tenten of andere gesloten ruimtes op het veld plaatsen en moeten een aanspreekpunt hebben voor politie en gemeente, oordeelde de rechter.

Jaar cel voor 19-jarige cocaïnedealer

Een 19-jarige man uit Zundert moet een jaar de cel in voor het dealen van cocaïne. De rechtbank in Breda legde hem daarnaast drie maanden gevangenisstraf op, die hij moet uitzitten als hij opnieuw in de fout gaat. Justitie had anderhalf jaar cel geëist.

De man werd in juni aangehouden. De officier van justitie had betoogd dat hij al ongeveer een jaar aan het dealen was in zijn woonplaats en omgeving, maar dat hij zijn handel probeerde uit te breiden naar een groter werkgebied. Het Openbaar Ministerie gaat proberen de winst die de man heeft gemaakt bij hem terug te halen.

[WK] Westra zoekt geen excuses voor falen

Lieuwe Westra tast in het duister over de oorzaak van zijn mislukte tijdrit op het WK wielrennen in Limburg. "Ik ga geen excuses zoeken. Het lag niet aan de regen of aan de druk. Het was gewoon niet goed genoeg", reageerde de 30-jarige Fries op zijn onthutsende 38e plaats.

Na zijn achtste plaats van vorig jaar en zijn elfde plaats op de olympische tijdrit had de renner van Vacansoleil juist gehoopt weer een stapje vooruit te kunnen zetten. "Op de trainingen en zelfs vanmorgen voelde het nog best goed aan. Maar om de een of andere reden kwam ik vandaag niet vooruit en dan wordt het een lastig verhaal."

De natte wegen onderweg maakten de strafexpeditie er voor Westra niet leuker op. "Ik was bang om te vallen en heb vaak in de remmen geknepen", gaf hij toe. "Maar dat geldt ongetwijfeld voor iedereen. Bovendien reed ik laatst in Denemarken wel een goede tijdrit in de regen."

Bondscoach Leo van Vliet kon zijn ogen niet geloven toen Westra bij het eerste tussenpunt al meer dan een minuut bleek te hebben verloren. "Vanuit de auto zag het er best redelijk uit, maar blijkbaar was het niet goed genoeg", analyseerde hij nuchter. "Dit is een nul-resultaat, terwijl hij er van alles van had verwacht. Dat is vooral voor die jongen zelf heel vervelend."

Met de 25e plaats van Wilco Kelderman, de andere Nederlandse deelnemer, kon Van Vliet wel leven."Ik heb hem vooral laten rijden om ervaring op te doen. Misschien had hij op een hele goede dag vijftiende of twintigste kunnen worden."

Ondanks het teleurstellende resultaat staat Van Vliet, die onlangs aangaf zijn aflopende contract als bondscoach graag te willen verlengen, volledig achter zijn selectiebeleid. "Ik kan niks anders doen dan de beste renners selecteren. Als Westra dan een offday heeft, kan ik daar zelf ook weinig aan veranderen."

Tekken Tag 2 nummer één in Japan

Tekken Tag Tournament 2 is vorige week in Japan uitgekomen en in onderstaande softwarelijst zien we dat de game op nummer één is binnengekomen. De grote 3DS en de kleinere versie blijven het goed doen in Japan zoals je op de hardwarelijst kunt zien.

Softwarecijfers

  1. [PS3] Tekken Tag Tournament 2 (Namco Bandai, 09/13/12) – 62,630 (New)
  2. [3DS] Medalot 7 Kabuto Ver. / Kuwaga Ver. (Rocket Company, 09/13/12) – 49,519 (New)
  3. [3DS] New Super Mario Bros. 2 (Nintendo, 07/28/12) – 36,245 (1,113,157)
  4. [3DS] Shin Egokoro Kyoshitsu (Nintendo, 09/13/12) – 35,910 (New)
  5. [3DS] Sengoku Musou Chronicle 2nd (Tecmo Koei, 09/13/12) – 33,933 (New)
  6. [NDS] Pokemon Black 2 / White 2 (Pokemon, 06/23/12) – 18,266 (2,747,458)
  7. [PS3] Accel World: Ginyoku no Kakusei (Namco Bandai, 09/13/12) – 17,677 (New)
  8. [PSP] Accel World: Ginyoku no Kakusei (Namco Bandai, 09/13/12) – 15,228 (New)
  9. [3DS] Run For Money: Flee From the Strongest Hunters in History (Namco Bandai, 07/05/12) -13,925 (136,924)
  10. [Wii] Dragon Quest X (Square Enix, 08/02/12) – 9,780 (548,326)
  11. [3DS] Taiko Drum Master: Chibi Dragon and the Mysterious Orb (Namco Bandai, 07/12/12) – 7,874 (154,537)
  12. [PSV] Hatsune Miku: Project Diva f (Sega, 08/30/12) – 8,039 (186,059)
  13. [3DS] Demon Trainng (NIntendo, 07/28/12) – 7,874 (154,537)
  14. [3DS] Lost Heroes (Namco Bandai, 09/06/12) – 6,994 (39,498)
  15. [PS3] Max Payne 3 (Rockstar Games, 09/06/12) – 6,629 (30,893)
  16. [Wii] Wii Sports Resort (Nintendo, 11/11/10) – 6,058 (1,072,516)
  17. [3DS] Devil Summoner: Soul Hackers (ATlus, 08/30/12) – 5,910 (87,865)
  18. [3DS] Kobito Zukan Kobito Kansatsu Set (Colombia, 07/26/12) – 5,795 (91,063)
  19. [PSP] Lost Heroes (Namco Bandai, 09/06/12) – 5,659 (21,309)
  20. [Wii] Just Dance Wii 2 (Nintendo, 07/26/12) – 5,110 (171,151)

Hardwarecijfers

  • 3DS LL – 35,870 (38,913)
  • 3DS – 25,033 (25,246)
  • PS3 – 13,903 (11,813)
  • Vita – 10,858 (14,106)
  • PSP – 9,069 (9,065)
  • Wii – 6,019 (6,958)
  • PS2 – 1,120 (1,078)
  • 360 – 739 (815)
  • DSi LL – 602 (672)
  • DSi – 471 (597)

Geen behoefte Europees federaal bestuur

Nederland heeft geen behoefte aan debatten binnen de Europese Unie over een federaal bestuur. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag laten weten in reactie op het voorstel dat maandag is gepresenteerd naar aanleiding van een zogeheten Group of Europe-discussie. Rosenthal sprak hierin met tien Europese collega's.

De elf ministers spraken vijf keer met elkaar over allerlei aspecten van Europa. In het voorstel dat hieruit voortkwam staat onder meer dat er een Europees leger en gezamenlijke grenscontroles moeten komen.

Rosenthal laat weten dat dit geen conclusie is die door alle elf de lidstaten wordt gedragen, maar slechts de uitkomst van een 'gedachtewisseling'. "Het spreekt vanzelf dat er uiteenlopende opvattingen waren onder de deelnemers over de besproken onderwerpen", laat hij de Tweede Kamer weten.

Rosenthal vindt dat er 'nu geen tijd is voor een denkproces over federaal bestuur'. De nadruk moet volgens hem op dit moment liggen bij een deugdelijke economisch en budgettair beleid, en een sterke interne markt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei maandag dat de politieke integratie van de eurozone moet worden geïntensiveerd. Ze pleitte ervoor voor het einde van het jaar verdere stappen te zetten. Nederland lijkt dit dus niet te steunen.


Geen behoefte Europees federaal bestuur (Foto: Novum)

Filipijnse jongen krijgt Kindervredesprijs

De 13-jarige Carlos Valdez uit de Filipijnen heeft dit jaar de internationale Kindervredesprijs gewonnen omdat hij zich inzet voor de rechten van straatkinderen in zijn land. Winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Desmond Tutu reikte de prijs van de stichting KidsRights woensdag uit in de Ridderzaal in Den Haag.

In de Filipijnen zijn ruim 240.000 straatkinderen die het slachtoffer zijn van misbruik, geweld en kinderarbeid. Velen hebben gezondheidsklachten. Kesz moest zelf als straatkind afval doorzoeken op een vuilnisbelt. Later vluchtte hij. Nu gaat hij elke week naar straatkinderen om te vertellen over hygiëne, gezonde voeding en kinderrechten.

Filipijnse jongen krijgt Kindervredesprijs
Filipijnse jongen krijgt Kindervredesprijs (Foto: ANP)

Zombies in Black Ops 2-trailer

Treyarch heeft vandaag een teaser vrijgegeven van een aankomende trailer waarin zombies centraal staan. Treyarch heeft aangegeven dat we volgende week meer informatie en een volledige trailer krijgen van de zombies in Black Ops 2.

Sinds Call Of Duty: World At War beschikt elke Call Of Duty-game van Treyarch zombies. Voorheen was het mogelijk om met één speler solo het op te nemen tegen een horde aan zombies. Daarnaast was het mogelijk om met maximaal vier gamers online of in co-op zombies neer te knallen.

Robbie Williams vader van een dochter

Robbie Williams is vader geworden van een dochter. Zijn echtgenote Ayda Field is dinsdag bevallen. Dat heeft de Britse zanger bekendgemaakt via zijn website.

Het meisje heeft de naam Theodora Rose Williams gekregen, met als roepnaam Teddy. Het eerste kindje van de 38-jarige zanger zag dinsdag rond 16.30 uur Nederlandse tijd het levenslicht. Williams bedankt iedereen voor alle gelukswensen.

Williams kondigde in maart aan dat zijn vrouw, met wie hij sinds de zomer van 2010 getrouwd is, zwanger was. "We hebben seks gehad en het heeft gewerkt!", zei de zanger.


Robbie Williams vader van een dochter (Foto: Novum)

Tanks te zien in Neverwinter-video

Cryptic Studios heeft een video online gezet over de tank-klasse van het spel Neverwinter. De MMORPG, gebaseerd op het populaire spel  Dungeons & Dragons moet in 2013 uitkomen voor Windows. De game wordt een free-to-play game; dit deed Cryptic eerder al met de MMORPG Champions Online.

Neverwinter is gebaseerd op een aankomende trilogie van fantasyschrijver R.A. Salvatore. De stad Neverwinter is er in de game slecht aan toe. Verschillende groepen vechten om de macht. Zelfs de doden marcheren de stadspoorten binnen om hun oude huis op te eisen. Te midden van deze chaos moet de speler opdrachten uitvoeren voor en met zijn virtuele en online vrienden. Oorspronkelijk zou het spel, met online spelfunctie voor vier spelers, dit najaar uitkomen.

Project Eternity wordt uitgebreid

Een tijd geleden werd duidelijk dat Obsidian bezig was met een Kickstarter om een nieuwe game van de grond te krijgen: Project Eternity. Vandaag werd bekend dat het doel van 1,6 miljoen dollar bereikt is; dat betekent dat de game uitgebreid gaat worden. Onder andere het geliefde DRM wordt verwijderd.

Zodra de Kickstarter afgelopen is en de game uitgebracht gaat worden, kunnen gamers kiezen uit twee mogelijkheden om een key te krijgen. Ze kunnen een key kopen via GoG of via Steam. Daarnaast werd ook bekend dat de game uitgebracht gaat worden voor Mac. Ook komen er verschillende edities: de $50-versie levert een digitale versie van de game op met daarnaast een soundtrack, een digitaal Collector’s Book, wallpapers, high resolution concept art, een high resolution versie van de map map en ringtones. Voor $80 krijg je daarnaast ook nog een digitale kopie van de strategy guide en een tweede versie van het spel.

Wil je naast een hoop extra's toegang krijgen tot de bèta van het spel, dan moet je 140 dollar neerleggen voor de game. In de komende weken gaan er meer edities bekendgemaakt worden. De Kickstarter duurt nog 27 dagen; momenteel staat de teller op $1.655.679.

Actrice Kitty Janssen overleden

Actrice Kitty Janssen is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar zoon Dick van den Toorn laten weten aan RTL Boulevard. De in Haarlem geboren actrice begon haar loopbaan met tv-films, maar zou later nog bekender worden door rollen in diverse tv-series.

Catharina Thecla Maria Janssen werd op 30 april 1930 geboren in Haarlem. In 1951 maakte ze haar acteerdebuut bij de Nederlandse Comedie in Een Engeltje Van Niets. Naast blijspelen speelde Janssen ook graag in dramaseries. Zo was ze te zien in onder meer Swiebertje (1962-63), Merijntje Gijzen (1974) en De Zevensprong (1982). In 1995 speelde de actrice de rol van Oma Nel in de serie M'n Dochter En Ik.


Actrice Kitty Janssen overleden.

Jongen (17) berooft Facebookvriendin

Een 17-jarige jongen uit Den Haag heeft dinsdagavond de fout gemaakt een meisje te beroven met wie hij was bevriend via Facebook. Het meisje toog na de beroving naar een politiebureau, waar ze over haar 'vriendschap' vertelde. De jongen bleek zijn slachtoffer inmiddels te hebben 'ontvriend', meldt de politie woensdag.

De beroving vond dinsdagavond plaats op de Bontekoekade. Twee Haagse meisjes van 13 en 14 jaar moesten rond 19.00 uur hun mobiele telefoon afstaan aan hun berover.

Ondanks dat de jongen het meisje had ontvriend, kon ze nog wel de voornaam, de eerste letter van de achternaam en de straat waarin haar belager woonde achterhalen. Agenten wisten de verdachte met die informatie snel te achterhalen en belden zijn telefoonnummer. Zijn moeder nam op, die haar zoon nog dezelfde avond naar het politiebureau bracht. De jongen is aangehouden.

Consumentenbond raadt Explorer af

Computergebruikers kunnen Internet Explorer voorlopig beter niet gebruiken. Dat adviseert de Consumentenbond woensdag. De meest gebruikte browser is lek, waardoor kwaadwillenden persoonlijke informatie kunnen stelen of de computer kunnen overnemen. De consumentenbond neemt dit advies over van de Duitse overheid.

Het advies geldt alleen voor gebruikers van Windows. De bond raadt aan een andere browser te gebruiken tot Microsoft een oplossing heeft gevonden, zoals Firefox, Google Chrome of Opera.

De Nederlandse overheid heeft het lek in het hoogste dreigingsniveau geplaatst en adviseert computergebruikers speciale software van Microsoft te installeren. Het advies is echter vrij ingewikkeld en vereist meer dan gemiddelde handigheid met computers, aldus de Consumentenbond.

Het lek komt voor in de Internet Explorer versies 6, 7, 8 en 9, maar niet in versie 10. Microsoft schreef maandag, toen het bedrijf het lek naar buiten bracht, over een beperkt aantal gerichte aanvallen.

Strengere controle frauderende studenten

Studenten met een uitwonende beurs kunnen dit collegejaar mogelijk een controle tegemoet zien of ze wel echt uitwonend zijn.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat strenger controleren op fraude met uitwonende beurzen. In Amsterdam worden de komende maanden 500 studenten gecontroleerd, heeft de gemeente woensdag laten weten.

Een beurs voor uitwonende studenten ligt jaarlijks ongeveer 2.000 euro hoger dan een beurs voor studenten die thuis wonen. Vorig jaar werd bekend dat er tussen de 40 miljoen en 50 miljoen euro onterecht aan beurzen voor uitwonenden is uitgekeerd.

Gabor wist niets van beenamputatie

Zsa Zsa Gabor kwam er pas ruim een halfjaar na de operatie achter dat haar rechterbeen deels was geamputeerd. Haar man, Frederic Prinz von Anhalt, had de 95-jarige Hollywoodlegende niets verteld over de operatie begin vorig jaar.

"Ze kwam erachter toen ik haar rechtop moest zetten. Toen zag ze het", vertelt Von Anhalt aan de New York Post. "Ze kon het niet voelen omdat een hand verlamd is en ze met het andere niet bij het been kan."

De 69-jarige Von Anhalt houdt wel meer dingen geheim voor zijn vrouw. "Ze weet niet dat ze eten krijgt door een buisje, het zou haar alleen maar van streek maken. Ze was altijd zo'n glamoureuze vrouw en ze is heel erg ijdel." Ook houdt Von Anhalt verborgen dat Gabors vriendin Phyllis Diller, een actrice, vorige maand overleed. "Ik wil mijn vrouw geen slecht nieuws brengen."

Het gaat al jaren slecht met de gezondheid van Zsa Zsa Gabor. Naast de beenamputatie raakte ze vorig jaar in coma na een maagoperatie. Daaruit ontwaakte ze later weer.

HTC maakt Windows Phone 8 line-up bekend

HTC heeft vandaag haar line-up voor dit najaar bekendgemaakt, waarin er twee modellen dit najaar moeten verschijnen. HTC 8X moet het nieuwe high-end model en daarnaast brengt HTC ook de HTC 8S uit. Beide moeten de Windows Phone 8-lijn van HTC gaan aanvoeren dit najaar.

De HTC 8X krijgt een 4.3-inch scherm met een 720p resolutie, net zoals bij de One X bevat de 8X een Super LCD 2-paneel. De telefoon bevat een 1.5GHz dualcore Snapdragon S4-processor en krijgt een 8-megapixelcamera mee. Daarnaast valt er in 1080p video's te filmen met de aanwezige camera.

Opvallend is dat de 8X geen slot heeft voor een micro-SD kaart, wel bevat de telefoon een 32GB intern geheugen. De audio is opnieuw verzorgd met behulp van Beats Audio. Qua kleuren is er keuze genoeg, gezien de telefoon in een aantal felle en opvallende kleuren beschikbaar is. De HTC 8X moet in november in de winkels liggen en krijgt een adviesprijs van €549.

Naast de 8X komt HTC ook met de 8S, die een 1.2GHz dualcore-processor bevat. Het scherm is iets kleiner vergeleken met de HTC 8X, want de telefoon heeft een 4.0-inch scherm. Ook het interne geheugen is wat minder, gezien er 16GB aan interne geheugen beschikbaar is. Daarnaast beschikt de telefoon over een 8-megapixelcamera waarmee je in 1080p video's kunt opnemen. De HTC 8S komt een maand later op de markt en kost uiteraard een stuk minder, €329.

HTC 8X 8S

The Possession

Bij de tekst 'gebaseerd op waargebeurde feiten' gaan vaak de nekharen al overeind staan. Niet zozeer omdat het zo eng is of kan zijn, maar omdat veel films die die claimen vaak tegenvallen. Recente voorbeelden zijn The Rite, Extremely Loud & Incredibly Close en The Devil’s Double. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook zoals 127 Hours en The Kings Speech. Goed, genoeg gefilosofeer over deze films. In hoeverre is The Possession trouw aan de oorspronkelijke horrormythe?

Deze week in première (week 38)

Welke films gaan er deze week in première? Je leest het op FOK!film. 

2 Days In New York

Het vervolg op 2 Days In Paris. De Franse Marion woont met haar Amerikaanse man DJ Mingus in New York. Zij werkt als een fotograaf die hard werkt aan een tentoonstelling met haar werk. Haar vader, zus en nieuwe vriend, die een ex van Marion is, komen voor deze tentoonstelling gezellig naar New York. Dit verloopt echter niet zonder problemen.

Bait 3D

De overval op de supermarkt van een Australisch kustplaatsje had niet op een ongelukkiger moment gepland kunnen worden. Net als een gewapende kerel midden in de zaak zijn wapen trekt, dondert een monsterlijke tsunami over het stadje die alles op haar pad verzwelgt. Doodsbang ontvluchten de overlevenden het water op zoek naar veiligheid op de stellingen van de ondergelopen winkel. De spanning stijgt, net als het water dat steeds dichterbij de elektriciteitskabels komt. 

Maar dat de overvaller doorslaat, het water onder stroom komt te staan of ze allemaal verdrinken zijn niet eens de grootste gevaren. Met het zeewater zijn haaien meegekomen die tussen de gangpaden de jacht openen op alles wat beweegt. Josh verloor eerder zijn broer aan een agressieve haai en is vastbesloten zoveel mogelijk mensen te redden.

Laurence Anyways

In de jaren '90 vertelt Laurence (Melvil Poupaud) zijn vriendin Fred (Suzanne Clément) dat hij een vrouw wil worden. Ondanks de kans op slagen, ondanks zichzelf, gaan ze de strijd aan met de vooroordelen van hun vrienden, slagen ze de raad van familie in de wind en bieden ze het hoofd aan de fobieën van de maatschappij die zich tegen hen keert. Gedurende tien jaar, trachten ze deze verandering te overleven. Maar de tol die ze betalen is misschien wel hun liefde voor elkaar...

The Possession

De onlangs gescheiden Clyde (Jeffrey Dean Morgan) merkt dat zijn jongste dochter zich steeds vreemder begint te gedragen na de aanschaf van een antiek houten kistje op een rommelmarkt. Wanneer het gedrag van zijn dochter Emily (Natasha Calis) steeds zorgelijker begint te worden, besluit Clyde op onderzoek uit te gaan. Hij ontdekt dat het kistje is gebouwd om ‘een dibbuk’ in te bewaren, een kwade geest die bij het openen bezit neemt van zijn eigenaar. Samen met zijn ex-vrouw (Kyra Sedgwick) raakt hij verwikkeld in een donkere en levensbedreigende situatie. Een race tegen de klok volgt om het leven van Emily te redden.

Shadow Dancer

Een jonge Noord-Ierse moeder wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-steunende familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Wanneer ze in Londen wordt gearresteerd, geven de autoriteiten haar een ultimatum: als ze niet meewerkt, wordt haar jonge zoon van haar afgenomen. Een briljante thriller van de Oscar-winnende regisseur James Marsh.

Simon & The Oaks (Simon Och Ekarna)

Simon, gebaseerd op de internationale bestseller van Marianne Fredriksson, is een meeslepend drama dat zich afspeelt in Zweden en Duitsland, in de periode van 1939 tot 1955. We maken kennis met de kleine Simon, een jongen met donker haar die dol is op lezen. Zijn heerlijk onbezorgde jeugd aan de westkust van Zweden wordt ruw verstoord als de Tweede Wereldoorlog Europa begint te overspoelen. Daar komt nog bij dat de leergierige Simon zich steeds minder thuis voelt in het arbeidersmilieu waarin hij opgroeit, ondanks alle liefde die hij van zijn vader en moeder krijgt. Hij heeft sterk het gevoel dat hij anders is. Tegen de zin van zijn ouders kiest hij voor een school die eigenlijk niet past bij zijn sociale achtergrond: het Lyceum. Daar maakt hij kennis met Isak, zoon van een rijke Joodse boekwinkeleigenaar. Isak is net uit Duitsland gevlucht. De jongens kunnen het goed met elkaar vinden en sluiten al snel een hechte vriendschap. Dan doet Simon een onthutsende ontdekking over zijn eigen verleden...

Koosjere supermarkt Frankrijk aangevallen

Een koosjere supermarkt in het Franse Sarcelles, een voorstad van Parijs, is woendag aangevallen door twee onbekende personen. Het tweetal bracht een bompakket tot ontploffing, aldus een bron bij de Franse politie. Vier personen raakten lichtgewond door rondvliegend glas.

De aanslag had plaats rond 12.30 uur. Twee personen gingen de winkel binnen en leverden er het bompakket af. Vervolgens verlieten ze de winkel en gooiden ze een stoeptegel door de winkelruit. Daarna gingen ze er vandoor. Volgens de bron bij de politie viel de kracht van de explosie mee. De slachtoffers raakten gewond aan hun armen en benen.

De Raad van Joodse instellingen in Frankrijk (CRIF) verklaarde dat er een granaat naar de winkel is gegooid door twee figuren in donkere kleding met capuchons.

Duitsland lanceert neonazidatabase

De Duitse autoriteiten hebben woensdag een nieuwe database gelanceerd waarin informatie van ongeveer dertig overheidsdiensten aan elkaar wordt gekoppeld. Met de database hopen de autoriteiten fouten te voorkomen die er eerder toe leidden dat een groep neonazi's jarenlang onopgemerkt zijn gang kon gaan.

De Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich zei woensdag dat de database gegevens bevat van de federale politie, de binnenlandse en militaire inlichtingendienst en informatie van de zestien inlichtingendiensten van de deelstaten.

De inlichtingendiensten hebben keiharde kritiek gekregen, omdat ze de groep neonazi's, de zogenoemde Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), nooit hebben weten op te sporen. De groep pleegde in zeven jaar tijd tien moorden, maar bleef onder de radar. Het bestaan van de NSU werd pas bekend toen twee van de drie belangrijkste leden dood werden aangetroffen in een uitgebrand huis.

[WK] Martin prolongeert wereldtitel tijdrijden

Tony Martin is woensdag voor de tweede keer op rij wereldkampioen tijdrijden geworden. De 27-jarige Duitser volbracht de 45,7 kilometer van Heerlen naar Valkenburg in 58.38,76 minuten. Martin, die zondag al de ploegentijdrit had gewonnen met Omega Pharma-Quick-Step, had in Taylor Phinney zijn belangrijkste uitdager.

De jonge Amerikaan van BMC was op het eerste tussenpunt na 14,3 kilometer iets sneller dan Martin, gaf vervolgens tijd toe, maar wist toch weer dichterbij te raken. Uiteindelijk kwam hij een kleine zes tellen tekort. De Wit-Rus Vasili Kiryienka werd verrassend derde op 1.44,99 van de winnaar.

Alberto Contador leek zijn goede vorm van de Vuelta in Spanje achter te hebben gelaten. De Spanjaard, die voor Martin startte, kwam niet verder dan de negende tijd en werd zelfs nog door de Duitser ingehaald.

Wilco Kelderman en Lieuwe Westra bleven ver verwijderd van de ereplaatsen. Kelderman werd 25e op 1.54,36 van Martin, Westra stelde teleur met de 38e plek op 2.33,80.

Berkeley roept Biseksuelendag uit

De Amerikaanse stad Berkeley heeft als eerste in de Verenigde Staten een Dag voor de Biseksualiteit uitgeroepen. De gemeenteraad stemde dinsdag unaniem in met 23 september als datum voor de dag.

Activisten roepen al sinds 1999 op om een dag per jaar stil te staan bij biseksualiteit. In steden als Los Angeles, Boston en Chicago zijn al meerdere malen speciale evenementen georganiseerd. Het zeer progressieve Berkeley is voor zover bekend de eerste stad die een officiële biseksuele dag uitroept.

Rosberg wil bij Mercedes blijven

Nico Rosberg wil ook komend seizoen voor het Formule 1-team Mercedes uit gaan komen. De Duitser bestrijdt dan ook de verhalen dat hij betrokken zou kunnen worden in een ruil die McLaren en Mercedes met Lewis Hamilton zouden kunnen maken.

Hamilton wordt in het geruchtencircuit veel met Mercedes in verband gebracht, maar als het aan Rosberg is hij niet de coureur die vervangen wordt. "Ik rij volgend jaar gewoon weer voor Mercedes." De winnaar van de Grand Prix van China meldt verder aan persbureau DAPD dat hij het liefst ook volgend jaar Michael Schumacher als teamgenoot heeft. "We kunnen het namelijk goed met elkaar vinden, hebben dezelfde ideeën om het team vooruit te brengen en op de baan zijn we behoorlijk aan elkaar gewaagd."

"Michael presteert bovendien nog altijd op een heel hoog niveau, dus ik denk dat het goed zou zijn als hij zou blijven." Waar Schumacher een aflopend contract heeft is Rosberg in ieder geval volgend jaar nog zeker van een stoeltje. Hij verwacht langzamerhand duidelijk zal gaan worden wie waar zal rijden. "Pas als er duidelijk is wat Schumacher, Hamilton en Felipe Massa gaan doen, zal er een duidelijk beeld gaan ontstaan."

Schrijfster hoopt op rol in 50 Shades of Grey-film

E.L. James hoopt op een klein rolletje in de verfilming van haar boek Fifty Shades of Grey. De Britse schrijfster zei in de Amerikaanse talkshow van Katie Couric dat ze een klein personage in het boek op zichzelf heeft gebaseerd en hoopt dat de producenten haar bellen om dat rolletje zelf te spelen.

"Ik wil niet verklappen welk personage het is, dat mogen de lezers zelf uitvogelen", zei James. "Het lijkt me leuk om te zien of mensen me in mijn boek weten te vinden."

De film is gebaseerd op James' boek en gaat over een jonge studente, Anastasia Steele, die verliefd wordt op de rijke playboy Christian Grey, die haar meeneemt in zijn sm-wereld. Het boek deed vooral stof opwaaien vanwege de expliciete seksscènes, maar geldt volgens veel lezers ook als stimulans om hun eigen seksleven spannender te maken. Critici doen het schrijfsel af als een pikant doktersromannetje.

James liet weten drie actrices in gedachten te hebben voor de rol van Steele en vier acteurs voor de rol van Grey. "Maar ik ga niet verklappen wie dat zijn." Vorige week deed werd bekend dat Justin Bieber is gevraagd. Of het tieneridool op het aanbod is ingegaan, is nog onbekend.

Wanneer de film in productie moet gaan, is nog onduidelijk. Filmstudio Universal heeft ook al verfilmingen op de planning staan van de twee vervolgboeken.


Schrijfster hoopt op rol in 50 Shades of Grey-film (Foto: Novum)

Arib wil Kamervoorzitter worden

Khadija Arib stelt zich kandidaat als Kamervoorzitter. Dat laat de PvdA-politica weten. Woensdag nam haar partijgenoot Gerdi Verbeet na zes jaar afscheid van het voorzitterschap van de Tweede Kamer.

"Ik ben nu veertien jaar Kamerlid en heb dus lange parlementaire ervaring", zegt de 51-jarige Arib. "Die wil ik breder inzetten." Volgens Arib voldoet ze aan het profiel dat de oude Tweede Kamer woensdag heeft opgesteld.

Donderdag buigt de Kamer in de nieuwe samenstelling over dit profiel. Dinsdag wordt in een debat bepaald wie de opvolger van Verbeet wordt. Ook VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg en D66-Kamerlid Gerard Schouw hebben interesse.

Familie Milosevic kan terug naar Servië

Nu er weer een socialistisch-nationalistische regering de scepter zwaait in Servië kunnen de echtgenote en zoon van wijlen Slobodan Milosevic uit hun vrijwillige ballingschap terugkeren. Mirjana Markovic en Marko Milosevic namen de wijk naar Rusland toen Slobodan in 2000 werd gearresteerd en kregen daar de vluchtelingenstatus.

De voormalige westerse regering van Servië vaardigde arrestatiebevelen uit tegen de twee. Ze worden officieel nog steeds gezocht in verband met grootschalige smokkel van sigaretten in de jaren negentig, maar minister Milutin Mrkonjic zei woensdag dat hij hoopt dat ze 'eindelijk' terugkeren.

Rotterdammer vast voor misbruik jongetje (9)

Een 39-jarige Rotterdammer is vrijdagavond aangehouden omdat hij een 9-jarig jongetje zou hebben misbruikt in het Molenpark in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. De verdachte werd eind vorige week herkend in het park, waarop rechercheurs hem oppakten.

Het jongetje werd 25 augustus aan het eind van de middag seksueel misbruikt. Van de verdachte werd een signalement verspreid. De politie riep getuigen en andere mensen met informatie op zich te melden, onder meer in een nabijgelegen school.

De rechter-commissaris heeft zijn hechtenis woensdag met twee weken verlengd, laat de politie weten.

Duitse middenvelder Borowski bergt kicksen op

Voormalig Duits international Tim Borowski zet noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan. De 32-jarige middenvelder heeft al jaren last van zijn rechterenkel en is er na zijn laatste operatie niet in geslaagd om volledig te herstellen. Hij maakte in 2001 zijn debuut bij Werder Bremen en speelde bijna zijn gehele carrière voor de club.

"Ik heb een geweldige tijd gehad als voetballer. Ik heb veel grote en emotionele momenten meegemaakt. Dat draag ik altijd met mij mee", zegt Borowski, die in 2004 met Werder Bremen de dubbel pakte.

Borowski speelde het leeuwendeel van zijn 236 Bundesligawedstrijden voor Bremen, hoewel hij ook een seizoen uit kwam voor Bayern München. Hij droeg 33 keer het shirt van Duitsland.


Duitse middenvelder Borowski bergt kicksen op (Foto: Novum)

Cricketer Ten Doeschate naar Nieuw-Zeeland

De Nederlandse cricketinternational Ryan ten Doeschate overwintert in Nieuw-Zeeland. Hij komt vanaf december uit voor Otago Volts in de professionele Twenty20-competitie.

Nieuw-Zeelandse media maakten woensdag uitgebreid melding van de komst van Ten Doeschate, die in het seizoen 2010-2011 grote indruk maakte voor Canterbury, een andere club uit die competitie. Ten Doeschate verwierf faam in diverse buitenlandse competities, met name als speler voor de Engelse county Essex. In 145 Twenty20-wedstrijden heeft de 32-jarige cricketer 2507 runs gemaakt.

Spoedreparatie dijk bij Waddenzee

De Lauwersmeerdijk in Groningen en Friesland wordt vanaf donderdag met spoed versterkt. Het zand onder de dijk is weggespoeld door een geul in de Waddenzee die het afgelopen jaar dichter naar de kust is gekomen, meldt het waterschap Noorderzijlvest woensdag.

Rijkswaterstaat stort daarom over een lengte van tweehonderd meter zand en steen in de buurt van het Vierhuizergat. Dat moet voorkomen dat de dijk op de zwakke plek in de winter beschadigd raakt. Daarnaast wordt de geul verbreed en minder diep gemaakt en moeten sensoren de dijk van binnenuit in de gaten gaan houden.

Bij een toetsing in 2010 werd de Lauwersmeerdijk al aangemerkt voor versterking. De werkzaamheden nemen ongeveer twee maanden in beslag.

Spanje treft Canada in eerste ronde Davis Cup

De tennissers van Spanje nemen het volgend jaar in de wereldgroep van de Davis Cup op tegen Canada. De wedstrijd in de eerste ronde wordt begin februari in Canada gespeeld, zo bleek woensdag uit de loting in Londen. Regerend kampioen Spanje stuit in de finale van dit jaar eerst nog op Tsjechië, dat op zijn beurt op bezoek mag bij Zwitserland.

De Zwitsers waren afgelopen weekeinde in Amsterdam te sterk voor Nederland en voorkwamen daarmee dat ze een stapje terug moesten doen. De Verenigde Staten en Argentinië, die dit jaar in de halve finale werden uitgeschakeld, staan tegenover respectievelijk Brazilië en Duitsland.

De andere wedstrijden zijn België - Servië, Italië - Kroatië, Frankrijk - Israël en Kazachstan - Oostenrijk. Nederland is opnieuw veroordeeld tot Groep 1 van de Europees-Afrikaanse zone.


Spanje treft Canada in eerste ronde Davis Cup (Foto: Novum)

Veel luchtplezier in Dead or Alive 5-trailer

Hoewel het spel pas volgende week in Europa en Amerika uitkomt, gooit Koei vandaag toch de launchtrailer van Dead or Alive 5 toch maar online. Tevens heeft Team Ninja baas Yosuke Hayashi op de Tokyo Game Show bekendgemaakt dat het spel ook als download op PSN wordt aangeboden.

De trailer bestaat uit een klein beetje verhaal, een heleboel luchtgevechten en multi-hit combo’s. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om in een rijdende metro te vechten en je tegenstanders tegen een helikopter aan te gooien. Dead or Alive 5 komt uit op 25 september voor de PlayStation3, Xbox 360 en is te downloaden via PSN.

Man schopt eigen hond dood

Een 50-jarige man uit het Gelderse Terborg heeft woensdagochtend zijn hond doodgeschopt. Een getuige had de politie gebeld, waarna agenten de levenloze hond aantroffen in de woning van de man, die is aangehouden. De dierenpolitie heeft een onderzoek ingesteld.

De getuige zag rond 06.30 uur een man zijn hond schoppen en het gewonde dier optillen om het mee naar huis te nemen. De agenten hebben de verdachte aangehouden en hem voor nader verhoor en onderzoek meegenomen naar een politiebureau. Een dierenarts onderzoekt wat er precies met de hond is gebeurd.

Glazenwassysteem oorzaak trillende toren Utrecht

De trillingen in het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat langs de A12 in Utrecht zijn veroorzaakt door een installatie van de glazenwassers. Dat heeft de Rijksgebouwendienst woensdag bekendgemaakt na onderzoek. De ongeveer vijftienhonderd medewerkers kunnen begin volgend jaar, als de herstelwerkzaamheden zijn afgerond, weer terug naar hun werkplek.

Het pand werd eind juni uit voorzorg ontruimd en gesloten, nadat medewerkers tijdens de werkdag hevige trillingen voelden. Kopjes vielen van tafel en computerschermen gingen heen en weer. De medewerkers van Rijkswaterstaat werken sindsdien vanaf verschillende locaties.

Volgens het onderzoek is de glazenwasinstallatie, een systeem om de ramen aan de buitenkant van het gebouw schoon te maken, de bron van de trillingen. De balken en het frame van de installatie zijn op sommige plekken rechtstreeks op de stalen kolommen van het gebouw gemonteerd. Daardoor worden trillingen gemakkelijk doorgegeven aan het gebouw.

Onderzoek wees eerder al uit dat er niets aan de hand is met het grondwaterpeil, dat het pand niet is verzakt en dat de constructie niet te licht is. Ook bleek geen sprake van te dunne vloeren of betonrot.

PSV zonder Bouma naar Europees duel in Oekraïne

PSV moet het donderdag in het Europa Leagueduel tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk stellen zonder Wilfred Bouma. De 34-jarige verdediger is op het laatste moment afgehaakt met een knieblessure, melden de Brabanders. Bouma wordt in Nederland behandeld. Het is niet duidelijk of hij op tijd fit is voor de topper tegen Feyenoord van zondag.

De verdedigers Stanislav Manolev en Mathias Zanka Jørgensen zijn wel meegereisd naar Oekraïne. Zij ontbraken afgelopen weekeinde nog in de selectie voor de wedstrijd tegen FC Utrecht, die met 1-0 werd verloren.

Bedreigende Brinkman voor rechter

Voormalig Tweede Kamerlid Hero Brinkman moet zich volgende week bij de politierechter verantwoorden. Brinkman wordt ervan verdacht in 2010 zijn aannemer te hebben bedreigd.

De twee hadden ruzie over de verbouwing van de stolpboerderij van Brinkman in het Noord-Hollandse Middenbeemster. De aannemer zou de verbouwing uitvoeren in ruil voor onderdak. Brinkman zou opdraaien voor de materiaalkosten. De twee deden over en weer aangifte van mishandeling. Brinkman heeft altijd ontkend iets te hebben misdaan.

De zaak tegen de aannemer is volgens het OM geseponeerd, en dat stond ook met die tegen Brinkman te gebeuren. De politicus ging echter niet akkoord met de voorwaarden daarvan, en stapte naar de rechter om te bewerkstelligen dat de aanklacht alsnog wordt behandeld. De zaak dient dinsdagochtend bij de politierechter in Haarlem.

Davis Cupteam treft Denen, Finnen of Roemenen

De Nederlandse tennissers nemen het in de tweede ronde van de Davis Cup op tegen Denemarken, Finland of Roemenië. Dat heeft de loting in Londen woensdag uitgewezen. Oranje speelt zijn wedstrijden opnieuw in groep 1 van de Europees-Afrikaanse zone na de nederlaag tegen Zwitserland van afgelopen weekeinde.

Het team van captain Jan Siemerink heeft in de eerste ronde een bye gekregen. Denemarken en Finland spelen in oktober eerst nog tegen elkaar om in groep I te mogen blijven. De winnaar van die wedstrijd treft Roemenië. Het land dat doorgaat, strijdt met Nederland om een plek in de play-offs voor promotie naar de wereldgroep.

Als de Nederlandse tennissers op Finland of Roemenië stuiten wacht een uitwedstrijd. Alleen tegen de Denen geniet de equipe het thuisvoordeel.


Davis Cupteam treft Denen, Finnen of Roemenen (Foto: Novum)

Lindsay Lohan opnieuw gearresteerd

Wederom is actrice Lindsay Lohan gearresteerd. Woensdagochtend werd zij in Manhattan in de boeien geslagen voor doorrijden na een ongeluk.

Lohan zou iets na middernacht een man van rond de 30 jaar hebben aangereden toen zij haar Porsche Cayenne wilde parkeren bij een hotel. Volgens bronnen stapte een van Lindsay's passagiers uit om de SUV te controleren op enige schade. Toen er met de auto weinig aan de hand leek te zijn, gingen Lindsay en aanhang het hotel binnen zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Eenmaal binnen belde iemand de politie, die de actrice rond half drie 's nachts op stond te wachten. De actrice moest mee naar het politiebureau, waar bleek dat er geen alcohol in het spel was, maar kon vrij snel weer naar huis. Het slachtoffer kwam in het ziekenhuis terecht, maar had geen zichtbare verwondingen.

La Lohan zelf zegt dat ze niet wist dat ze iemand had geraakt en pas doorkreeg dat er iets aan de hand was, toen er een arrestatieteam klaarstond. Ook zegt ze dat er niemand uit de auto is gestapt om te controleren op schade. Ze geeft aan dat ze het zaakje vindt stinken en denkt slachtoffer te zijn van een 'set-up'.

Voor Lohan kan dit akkefietje wel eens heel nadelig uitvallen. Ze zit nog in haar proeftijd en die voorwaarden zouden nu wel eens geschonden kunnen zijn. Vorig jaar zou zij zich schuldig hebben gemaakt aan juwelendiefstal.

Arrr! Het is International Talk Like A Pirate Day

Arrr! Deze begroeting is woensdag niet ongebruikelijk, aangezien het de tiende International Talk Like A Pirate Day is. Dé dag om je ware piratenaard aan de hele buitenwereld, maar vooral aan alle landrotten in je omgeving te tonen.

Deze 'feestdag', ontstaan in de Verenigde Staten in 1995, wordt inmiddels jaarlijks op 19 september gevierd. Vanaf 2002 wordt de dag ook buiten de Verenigde Staten gehouden. Vanaf dan wordt het woord 'International' aan de naam toegevoegd. De dag is door de leden van de kerk van het vliegend spaghettimonster omarmd als hun officiële feestdag.

Dus haal je houten been, piratenhoed, en papegaai maar van stal, en laat je innerlijke piraat voor een dag bovendrijven! Arrr!


"It's International Talk Like A Pirate Day!"

[MotoGP] Stoner hoopt in Japan terug te keren

MotoGP-coureur Casey Stoner hoopt in Japan terug te keren op het circuit. De Australiër staat momenteel na een enkeloperatie aan de kant. De Honda-rijder hoopt in de laatste races van het seizoen nog op een waardige manier afscheid te kunnen nemen.

"De operatie is geweldig goed gedaan en het genezingsproces gaat sneller dan gedacht, maar ik moet wel volledig hersteld zijn voordat ik op de motor stap." Mocht hij er begin volgende maand in Japan niet bij zijn dan maakt hij op eigen grond op Phillip Island zijn rentree. "Al moeten ze me met duct-tape vastplakken aan de motor, dan ben ik er bij. Hoewel het moeilijk zal worden om voor de zesde keer op rij te winnen."

Nominaties Cinema.nl Afficheprijs 2012 bekend

De filmposters van L'amour des moulesDoodslagDe Heineken ontvoeringKauwboy en Kyteman - Now What? zijn genomineerd voor de Cinema.nl Afficheprijs 2012. De winnaar van de prijs wordt bekendgemaakt op donderdag 4 oktober, tijdens het Nederlands Filmfestival. Dit meldt de organisatie.

Opvallend aan de selectie dit jaar is dat twee van de vijf posters van dezelfde maker zijn: Brat Ljatifi. De ontwerper won de Cinema.nl Afficheprijs al twee keer eerder. Kauwboy, één van de kanshebbers voor de Afficheprijs, is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film dingt mee naar een nominatie voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. 

De voorselectie van vijf posters is gemaakt door een jury van professionals. Wie uiteindelijk de Cinema.nl Afficheprijs wint, is aan het publiek. Op Cinema.nl/afficheprijs kan tot en met woensdag 3 oktober om 12.00 uur worden gestemd.

Kauwboy wint weer Europese filmprijs (Novum)

Yaiba is nieuwe Ninja Gaiden Z

Eerder deze maand werd het mysterieuze spel Yaiba aangekondigd door Keiji Inafune. Het spel is daarentegen niet alleen een Inafune-titel, het is ook een nieuwe Ninja Gaiden-titel.

Inafune, die onder andere bekend is van de Mega Man- en Dead Rising-series, zei dat dit een game is dat hij echt wil maken. Zoals eerder vermeld, richt Yaiba zich op actie, ninja, mecha en bevat elementen die nog nooit eerder te zien zijn geweest in een zombiegame.

De volledige titel van de game is Yaiba: Ninja Gaiden Z en wordt ontwikkeld door Team Ninja en Spark als een gloednieuwe Ninja Gaiden-serie. In de game zal dus ook Ryu Hayabusa weer van de partij zijn.

Inafune zei een paar jaar geleden nog dat de Japanse game-industrie op sterven lag, maar voegde er wel aan toe dat hij wilde bewijzen dat de industrie niet dood is.

Lady Gaga rookt joint op podium

Tsja, als je dan toch in Amsterdam bent, kun je ook maar beter gebruik maken van de geneugten die de hoofdstad te bieden heeft...

Dit zal ongeveer de gedachtengang geweest zijn van Lady Gaga, toen ze dinsdagavond tijdens haar optreden in de Ziggo Dome besloot een joint op te steken op het podium. Gaga liet zich de rookwaar toewerpen door het publiek en na gecheckt te hebben of het een échte joint was (yes, it's real!) nam ze een paar trekjes.

Echt stoned werd ze er naar eigen zeggen niet van. 'Dit is voor mij bij lange na niet genoeg om high van te worden', stelde ze haar publiek gerust.

Lady Gaga gaf maandag en dinsdag een concert in de Ziggo Dome. Gisteren werd het concert onder meer bezocht door PVV-voorman Geert Wilders. Klik hier voor de recensies van het concert. En klik hier voor de spectaculaire outfit van Lady Gaga op Prinsjesdag.

Eastwood: "Geen rol maar regie Expendables 3"

Clint Eastwood heeft geen zin in een rol in de actiefilm The Expendables 3. "Ik wil er waarschijnlijk niet in spelen. Het lijkt me leuker een film te regisseren. Dat zou best The Expendables 3 kunnen zijn.", zegt de acteur en regisseur tegen de Amerikaanse zender Extra. Sylvester Stallone had gezegd de 82-jarige Eastwood te willen strikken.

De regisseur was verrast door de opmerking van Stallone. "Heeft hij dat gezegd? Ik heb nog niet eens de kans gehad om The Expendables te zien." Eastwood lijkt niet veel te zien in het derde deel van de actiefilmreeks vol oudere krachtpatsers. "Ik heb geen idee", begint hij zuchtend. "Of liever gezegd: ik heb nog geen scenario gezien."

Clint Eastwood ging ook in op zijn voor velen bevreemdende speech tijdens de Republikeinse conventie vorige maand. Hij sprak daarbij twaalf minuten tegen een onzichtbare president Barack Obama op een lege stoel. "Ik kijk nooit terug", zegt Eastwood daarover, zonder spijt. "Gedane zaken nemen geen keer. Ik zou het waarschijnlijk zo weer doen. Ik ben er niet bang voor."

Eastwood verklapte tijdens het interview dat hij door zichzelf was geïnspireerd voor zijn merkwaardige speech. "Ik gaf een toespraak voor een overleden vriend en begon alsof ik hem was te praten tegen mensen die er niet waren, dus ik heb het idee eigenlijk van mezelf gestolen."

Clint Eastwood

James Gunn bevestigd voor Guardians

James Gunn gaat zich storten op de regie van de nieuwe superheldenfilm Guardians of the Galaxy. Dit meldt The Hollywood Reporter

Guardians of the Galaxy is een iets minder bekende titel uit de stal van Marvel waar ook films als Iron Man en X-Men vandaan komen. De strips gaan over een divers gezelschap van buitenaardse wezens, half-mensen en een schietgrage wasbeer. Zoals de titel al verklapt, is het de taak van dit illustere gezelschap om de Melkweg te beschermen tegen het kwaad. Hun eerste tegenstander zou zomaar Thanos kunnen zijn: de slechterik die helemaal aan het einde van The Avengers te zien is. Dit zou tegelijk het detail zijn dat Guardians of the Galaxy linkt aan het universum van Marvel. Thanos is een supermens van het ras Titanian Eternals. 

Regisseur Gunn maakte eerder het komische drama Super en de horrorkomedie SlitherGuardians of the Galaxy moet augustus 2014 in de bioscopen verschijnen.

James Gunn

Women in Trouble

"Een hippe sexy comedy waarin we de meest onverwachte en waanzinnig komische gebeurtenissen meemaken." De verwachtingen zijn zeer hoog gespannen. De synopsis achterop de dvd omschrijft een film met de woorden 'pornoactrice' , 'vroegrijpe tiener', 'lesbische seks' en 'tien totaal uiteenlopende, prachtige vrouwen delen al hun sexy avonturen met je'. Is dit een film voor achttien jaar en ouder? Daar komen we maar op een enkele manier achter, tijd om Women in Trouble te bekijken.

Lindgren en Leonardo vechten verbanning aan

Rasmus Lindgren en Leonardo leven in onmin met de clubleiding van Red Bull Salzburg. De oud-Ajacieden werden vorige week naar het tweede elftal verbannen en zijn daarop naar de Oostenrijkse spelersvakbond VdF gestapt. Die heeft Salzburg verzocht om de spelers weer op te nemen in de A-selectie.

Volgens de Vereinigung der Fussballer is de beslissing van Salzburg om de spelers niet meer mee te laten trainen met het eerste elftal een schending van een collectief akkoord. Daarnaast zou het in strijd zijn met het arbeidsrecht, zo laat de VdF woensdag weten aan de Oostenrijkse krant Der Standard.

De Zweed Lindgren en de Braziliaan Leonardo spelen sinds vorig jaar bij de Oostenrijkse topclub. Na een succesvol eerste seizoen, waarin de club kampioen werd, werd hun perspectief afgelopen zomer plots een stuk minder door het vertrek van de Nederlandse trainer Ricardo Moniz.

Naast Lindgren en Leonardo zijn ook de Brazilianen Douglas en Cristiano en Joaquin Boghossian uit Uruguay teruggezet naar de reserves. Technisch directeur Ralf Rangnick nam het besluit omdat hij de selectie te groot vond.

Heineken dichter bij overname Tiger-bier

Heineken heeft een overeenkomst bereikt met de twee bedrijven die de brouwer dwarszaten bij de overname van Asian Pacific Breweries (APB). Thaibev en TCCA hebben op een aandeelhoudersvergadering van Fraser & Neave, dat aandelen bezit van APB, beloofd voor de overname van die aandelen door Heineken te stemmen.

Dat maakten de drie bedrijven dinsdagavond bekend. Door de overeenkomst is de overname van de maker van het in Azië populaire Tiger-bier door Heineken een stap dichterbij gekomen.

In ruil voor de overeenkomst heeft Heineken beloofd geen bod te doen op alle aandelen van Fraser & Neave. Thaibev en TCCA, beide gelieerd aan de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi, bezitten beide ongeveer dertig procent van de aandelen in Fraser & Neave. Daardoor moesten de bedrijven vorige week verplicht een bod uit te brengen op het gehele bedrijf.

Als de aandelen van Fraser & Neave in APB verkocht zijn aan Heineken resten alleen nog frisdrankactiviteiten en belangen in vastgoed en media. Volgens analisten is Sirivadhanabhakdi met zijn overname van Fraser & Neave mogelijk vooral uit op het superdividend dat wordt uitgekeerd als de deal met Heineken rond is.

Op de aandeelhoudersvergadering van 28 september staat het bod van Heineken op het belang van Fraser & Neave in APB op de agenda. Als de aandeelhouders inderdaad instemmen, houdt Heineken ongeveer een belang van 85 procent in de brouwer.


Heineken dichter bij overname Tiger-bier (Foto: Novum)

Rushdie schrikt niet van dreigement

Schrijver Salman Rushdie neemt het nieuwste dreigement aan zijn adres niet serieus. In een lezing die hij dinsdagavond hield bij een boekhandel in New York zei hij dat het dreigement afkomstig is 'van een of andere Iraanse geestelijke die het nieuws wil halen.'

De islamitische geestelijke Hassan Saneii verhoogde vorige week de prijs die al sinds 1989 op Rushdie's hoofd staat van 2,8 miljoen naar 3,3 miljoen dollar. Aanleiding daartoe zou de op internet verschenen anti-moslimfilm Innocence of Muslims zijn. Saneii staat aan het hoofd van een religieuze stichting. De Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini zette destijds een prijs op het hoofd van de Britse schrijver vanwege diens boek De Duivelsverzen, dat blasfemisch zou zijn. Rushdie zat jarenlang ondergedoken, maar de Iraanse regering heeft reeds lang geleden afstand genomen van de door Khomeini uitgesproken fatwa.

Rushdie zei dat hij wel vaker door Saneii is bedreigd, maar dat hij niet de indruk heeft dat er naar de geestelijke wordt geluisterd. Innocence of Muslims werd door de schrijver 'de slechtste video op YouTube' genoemd.


Rushdie schrikt niet van dreigement (Foto: Novum)

Rupert Wyatt keert niet terug naar apenvervolg

De Britse regisseur Rupert Wyatt vestigde vorig jaar zijn naam met het enorme succes van Rise of the Planet of the Apes. De terugkeer van de filmmaker voor het vervolg leek verzekerd. Maar nu heeft Wyatt het vervolg waarschijnlijk verlaten. Dit meldt Deadline.

Er is geen officiële reden waarom de regisseur afziet van het vervolg Dawn of the Planet of the Apes. Maar volgens Deadline zou de enorme druk die de studio 20th Century Fox op hem uitvoert om de Amerikaanse releasedatum van 23 mei 2014 te halen, de belangrijkste drijfveer zijn van z'n vertrek. Wellicht vond Wyatt dat het productieproces van het vervolg veel te haastig zou verlopen en kon hij geen goede film binnen dat tijdsbestek garanderen. 

Toch zal het vertrek van de regisseur de plannen van 20th Century Fox niet vertragen. Scenaristen Rick Jaffa en Amanda Silver, die ook Rise of the Planet of the Apes schreven, hebben al een script voor het vervolg ingeleverd, waar de studio erg blij mee zou zijn. En door de enorme hitpotentie van het tweede deel zalhet voor 20th Century Fox geen probleem moeten zijn om een grote naam voor de regiestoel te vinden. 

Ondertussen zit Wyatt niet om werk verlegen. In april werd bekend dat hij bezig is met Agent 13, een sci-fi actiefilm met Charlize Theron in de hoofdrol. Mocht het scenario van dat project nu nog niet klaar zijn, dan zullen er nog genoeg aanbiedingen binnenstromen voor de man die de vooraf gehekelde reboot van Planet of the Apes tot zo'n daverend succes wist te maken.

Rupert Wyatt

Huisartsen leveren meer zorg aan minder patiënten

Nederlandse huisartsen leveren de laatste jaren meer zorg, maar hebben minder patiënten. Deze patiënten gaan echter wel vaker naar de dokter. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het onderzoek richtte zich op de praktijkinkomsten en -uitgaven en tijdsbesteding van artsen.

Het aantal patiënten per huisarts was in 2010 ruim 2100. In 2006 lag dit aantal nog op ruim 2300. In dezelfde periode is het aantal consulten met twintig procent gestegen naar bijna 8900 per jaar. Dit is voor een deel te verklaren door de vergrijzing.

De inkomsten van een huisartsenpraktijk bedroegen in 2010 gemiddeld 314 duizend euro en de praktijkkosten ruim 165 duizend euro. Het resultaat bij een gemiddelde werkweek van 52,4 uur was ongeveer 149 duizend euro. Het norminkomen was in dat jaar bijna 103 duizend euro. De uitkomsten van het onderzoek worden door de Nederlandse Zorgautoriteit gebruikt om de tarieven voor de huisartsenzorg in te bepalen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft een schaduwonderzoek gehouden omdat zij het op een aantal punten niet eens was met de opzet van het NZa-onderzoek. Hoewel de de resultaten in grote lijnen vergelijkbaa zijn, kwam de LHV uit op 130 duizend euro als resultaat per praktijk.

"Uit het kostenonderzoek blijkt dat de huisarts zorg van de tweedelijn heeft overgenomen, zich heeft ingezet voor betere zorg in de buurt en heeft geïnnoveerd", zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. "Daar past geen verouderd norminkomen (uit de jaren tachtig) bij. We zien ernaar uit om samen met de NZa te discussiëren over de toekomstige financiering van de huisartsenzorg."

China lanceert twee satellieten voor eigen gps-net

China heeft twee satellieten toegevoegd aan een wereldwijd navigatiesysteem dat uiteindelijk de concurrentie met het Amerikaanse satellietnavigatiesysteem gps aan moet kunnen. Dat is gemeld in de Chinese staatspers.

De veertiende en vijftiende satelliet van het Beidou-systeem werden woensdagochtend vroeg gelanceerd, zo werd gezegd. Beidou betekent kompas. Het systeem moet als het in 2020 is voltooid uit 35 satellieten bestaan. De satellieten bereiken op dit moment het grootste deel van Azië. China verwacht dat Beidou uiteindelijk jaarlijks vierhonderd miljard yuan (48 miljard euro) zal opbrengen door het verlenen van diensten aan sectoren als het transport, de telecommunicatie en meteorologische diensten. Ook het militaire belang van het systeem is groot.

De Europese Unie ontwikkelt sinds 2005 een eigen civiel satellietnavigatiesysteem, Galileo. Dat moet in 2014 gebruiksklaar zijn.

Belg krijgt geld voor slechte wandelpaden

De Belgische gemeente Haaltert stort al ruim twee jaar elke dag 20 euro op de bankrekening van een inwoner omdat dertien wandelpaden niet in orde zijn. De fervente wandelaar eiste via de rechter herstel van de paden en hij kreeg gelijk. Hij ontving al zo'n 14.000 euro.

Zolang de man niet ongestoord kan wandelen, heeft hij recht op de dagelijkse dwangsom, meldden Vlaamse media woensdag. Het vonnis bleef ook in hoger beroep overeind.

De man ijvert er al jaren voor afgesloten en verdwenen paden en veldwegen in de gemeente opnieuw open te stellen. Landbouwers palmen weggetjes in. Andere paadjes raken overwoekerd door onkruid of een omheining verspert de weg.

Luca Borsato in voorlichtingsfilm Ruben

Trotse moeder Leontine Borsato twitterde de trailer van de voorlichtingsfilm Ruben de wereld in.

De film gaat over een homoseksuele jongen, logischerwijs Ruben genaamd. Zijn familie is niet op de hoogte van zijn homoseksualiteit. Een aantal jongens komt er echter wél achter dat Ruben op jongens valt en begint hem te treiteren en te mishandelen. Ruben ziet het na de mishandelingen allemaal niet meer zitten.

Luca Borsato speelt één van de pestkoppen die bij Ruben in de klas zitten. De film zal gebruikt worden als voorlichtingsfilm op middelbare scholen, om een einde te maken aan de pesterijen tegen homojongeren. En Leontine is maar wát trots op de rol van haar zoon, zo vertelt ze aan RTL Boulevard: "Ik ben heel trots op Luca. Vooral omdat hij zichzelf hiervoor hard wilde maken om het homopesten tegen te gaan. Daar ben ik héél trots op."

Ruben is geschreven en geregisseerd door Thijs Verhoeven. Naast Borsato speelt ook Neil van der Hulst, bekend van de televisieseries Kruimeltje en Verborgen Verhalen, een pestkop in de film. Neil heeft tevens de titelsong gezongen en geschreven. De film gaat zaterdag 22 september in premiere tijdens het filmfestival Film By The Sea, in Vlissingen.

De Jong niet met Gladbach naar Cyprus

Luuk de Jong is niet opgenomen in de selectie van Borussia Mönchengladbach voor het Europa Leagueduel tegen AEL Limassol van donderdag. De Nederlander krijgt rust van trainer Lucien Favre, zo meldt de Duitse club. "We moeten de belasting verdelen. We kunnen niet met twaalf of dertien spelers een heel seizoen door", zei Favre.

De 22-jarige De Jong, die in de zomer overkwam van FC Twente, maakte zaterdag in de competitiewedstrijd tegen FC Nürnberg zijn eerste officiële treffer voor Gladbach. Net als de aanvaller worden ook de basisspelers Juan Arango en Filip Daems gespaard voor de confrontatie op Cyprus.


Luuk de Jong niet met Gladbach naar Cyprus (Foto: Novum)

'Flardje tekst citeert Jezus over zijn vrouw'

Een Amerikaanse onderzoeker lijkt de eerste concrete aanwijzing te hebben gevonden dat Jezus een vrouw had. Karen King van de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten onthulde dinsdag een vierde-eeuws stukje papyrus waarop Jezus geciteerd wordt terwijl hij expliciet verwijst naar het bestaan van een echtgenote.

King, een expert in de geschiedenis van het christendom, zegt dat de tekst een dialoog bevat waarin Jezus spreekt van 'mijn vrouw', die hij Maria noemt. Het koptische geschrift zou een kopie zijn van een evangelie dat waarschijnlijk in de tweede eeuw in het Grieks is verschenen.

De wetenschapper hielp ook mee het stukje papyrus van 3,8 bij 7,6 centimeter te vertalen. Ze plaatste wel gelijk een kanttekening bij de ontdekking. Het geschrift bewijst volgens haar namelijk niet dat Jezus getrouwd was, maar is wel belangrijk om te begrijpen hoe de christenen van destijds tegenover het huwelijk en het gezin stonden.

In het dialoog bespreken de discipelen of Maria Jezus waardig is, en zegt de Messias 'ze kan mijn discipel worden'. Op het stukje papyrus staan bovendien de woorden 'Jezus zei tegen hen: mijn vrouw'.

In de christelijke traditie is eeuwenlang verondersteld dat Jezus ongetrouwd was, terwijl daar geen bewijs voor was, zegt King. "Vanaf het eerste begin zijn christenen het oneens geweest over de vraag of het beter was om niet te trouwen", zegt ze. "Maar het duurde tot ruim een eeuw na de dood van Jezus voordat ze zijn burgerlijke staat begonnen in te zetten om hun zienswijze te ondersteunen."

Het fragment is van een anonieme verzamelaar die contact opnam met King om de tekst te vertalen en analyseren. Over de herkomst van het kostbare geschrift is weinig bekend, al moet het haast wel uit Egypte komen, waar het dankzij het droge klimaat bewaard is gebleven. Het koptisch is bovendien de taal die daar toen werd gebruikt.

Door de onbekende herkomst dient de ontdekking met behoedzaamheid te worden verwelkomd, waarschuwt Bijbel-kenner Ben Witherington III. Hij ziet het geschrift niet als bewijs dat mensen in die tijd ervan uitgingen dat Jezus getrouwd was. Vrouwelijke gelovigen gingen toen wel vaker mee op pad, zonder dat sprake was van een seksuele relatie, relativeert hij.

King is niet de enige die onderzoek deed naar het geschrift. Ook de in Nederland geschoolde Harvard-onderzoeker AnneMarie Luijendijk hielp mee met de analyse. Beide wetenschappers denken dat het stukje papyrus deel uitmaakt van een onlangs ontdekt nieuw evangelie, dat ze voor het gemak omschreven als het Evangelie van de Vrouw van Jezus.

King presenteerde het document tijdens een zesdaagse conferentie voor experts in het koptisch in Rome. Hoewel Vaticaanse media normaalgesproken verslag doen van dergelijke gebeurtenissen, werd dinsdag geen aandacht besteed aan de ontdekking. Dat kan ook komen doordat de redacteuren het te druk hadden met het zestigtal andere onderzoeken dat dinsdag werd gepresenteerd.

Gearresteerde Ajax-fans weer vrij

De Ajax-supporters die dinsdag werden aangehouden in Dortmund zijn weer op vrije voeten. De Duitse politie, die met ruim duizend man op de been was, hield in totaal 56 fans aan. Dat melden Duitse media woensdag.

De meeste supporters werden aangehouden na confrontaties met fans van Borussia Dortmund, waartegen Ajax dinsdagavond zijn eerste Champions Leagueduel afwerkte. Ook werden vernielingen aangericht aan een ondergrondse sneltram.

De politie benadrukt dat de meeste fans zich netjes gedroegen. Naar schatting waren zo'n 3200 Ajax-supporters naar Dortmund afgereisd. Ajax verloor de wedstrijd met 0-1.

Steekpartij in woning Arnhem

Een 42-jarige man is dinsdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij in een Arnhemse woning. De Arnhemmer zou om nog onbekende reden een 56-jarige plaatsgenoot met een mes hebben gestoken. Het slachtoffer moest voor behandeling naar een ziekenhuis. Zijn toestand is volgens de politie onbekend.

De steekpartij vond plaats in een woning in de wijk Presikhaaf. De gealarmeerde politie kon de verdachte in de woning aanhouden. Bij de man werd een alcohollucht geroken. Het mes is in beslag genomen.

Moeder Bieber staat al 16 jaar droog

De moeder van Justin Bieber staat al zestien jaar droog. De 37-jarige Pattie Mallette onthulde dinsdag in de talkshow van Ellen DeGeneres dat ze al jaren geen seks heeft omdat al haar aandacht naar haar zoon gaat. Daardoor heeft ze geen tijd om te daten. Mallette wil geen seks voor het huwelijk.

"Ik heb Justin beloofd dat ik me op hem zou richten en pas zou gaan daten als hij 18 was", legt Mallette, die Justin in haar eentje opvoedde, uit. Bieber werd in maart volwassen, dus Mallette kan op zoek naar een nieuwe man. Die is echter nog niet in haar leven. "Ik ben niemand aan het daten."

Op 21-jarige leeftijd zwoer de moeder van het Canadese tieneridool dat ze geen seks meer voor het huwelijk zou hebben. Mallette was een tienermoeder: ze was 18 toen Justin werd verwekt. "Ik neem die gelofte heel serieus. Ik heb het op papier gezet en had een getuige. Ik ben nu al zo ver dat ik niet van plan ben op te geven."

E-Plaza sluit haar deuren

Het retailbedrijf Blokker Holding sluit alle winkels van E-Plaza, het bedrijf maakt wel een doorstart door het verkopen van games en consoles via de website. Consumenten kopen steeds meer consoles en games via het internet, waardoor een besluit is genomen om alle winkels te sluiten.

E-Plaza telt op dit moment 58 winkels met rond de honderd medewerkers, die overgeplaatst worden naar andere formules achter de Blokker Holding zoals Xenos of Marskramer. E-Plaza is opgericht in 1999 en is onderdeel van speelgoeddochter Bart Smit die zich puur richt op games en consoles.

De nettowinst van Blokker Holding is mede door tegenvallende gameverkopen het afgelopen boekjaar met 30 miljoen euro gedaald. De ingreep is de eerste maatregel van bestuursvoorzitter Roland Palmer, die sinds vorig jaar de leiding bij Blokker Holding heeft overgenomen na het overlijden van Jaap Blokker op 5 juli 2011.

Game over voor E-Plaza

Ingenieurs willen geen nieuwe baan

Slechts 0,6 procent van de werkende ingenieurs zoekt op dit moment ander werk. Dat staat in scherp contrast met het gemiddelde van elf procent onder hoogopgeleide werknemers in Nederland. Dat blijkt woensdag uit onderzoek door personeelsbemiddelaar Yacht.

De honkvastheid van de ingenieurs is volgens Yacht deels ingegeven door onzekerheid. Door de economische crisis blijven ingenieurs liever zitten waar ze zitten, ook al steeg het aantal vacatures het afgelopen jaar sterk. Ook zijn ingenieurs volgens directeur Stijn Berden van Yacht niet zo carrièregericht. "Technici vinden carrièreperspectieven of leidinggevende ontwikkeling doorgaans minder belangrijk."

Het aantal vacatures voor ingenieurs ligt zestien procent hoger dan een jaar geleden. Doordat maar zo weinig ingenieurs actief naar een baan zoeken, kunnen werkgevers moeilijk geschikt personeel vinden. Volgens Berden hebben werkgevers de beste kans een vacature op te vullen als ze de nadruk leggen op de technische inhoud van de functie. "Ingenieurs willen vooral bezig zijn met hun vak en techniek."

Bertens weer ronde verder in Seoul

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het WTA-toernooi in Seoul. Vandaag versloeg ze de Spaanse Silvia Soler-Espinosa in drie sets.

De Nederlandse verloor de eerste set nog met 1-6. In de tweede stond ze lang op een voorsprong, maar wist die niet vast te houden, waardoor ze het in de tiebreak af moest maken; 7-3.

In de beslissende set ging het Bertens al vlug voor de wind. Ze brak de Spaanse vrijwel direct en behield haar eigen servicebeurten vrij gemakkelijk. Op 4-2 brak ze de Spaanse opnieuw en kon ze de wedstrijd uitserveren. Na twee breakpunten weg te hebben geslagen gebeurde dat dan ook.

In de derde ronde van het toernooi wordt de Estste Kaia Kanepi de tegenstander van Bertens. Zij versloeg vandaag Galina Voskoboeva met tweemaal 6-2.

Milow schrijft titelsong kinderprostitutiedrama

Milow heeft de titelsong gemaakt voor het drama Lilet Never Happened. De Belgische zanger werkt mee aan de Nederlandse speelfilm omdat hij kinderprostitutie, het thema van de film, graag onder de aandacht wil brengen. Dat hebben de filmmakers woensdag bekendgemaakt.

"Het is gewelidg om te zien dat Milow, vanaf het begin dat hij betrokken werd bij de film, zich persoonlijk op een zeer actieve manier inzet", zegt producente Jamillah van der Hulst in een reactie. Het nummer van de Ayo Technology-zanger wordt net als de film begin 2013 uitgebracht.

Lilet Never Happened gaat over het jonge meisje Lilet dat in de Filipijnse hoofdstad Manila op straat leeft. Ze dreigt in de prostitutie terecht te komen. Sociaal werkster Claire, een rol van Johanna ter Steege, probeert haar te redden. Het drama is geregisseerd door Jacco Groen en is ook geselecteerd voor het Nederlands Filmfestival dat volgende week woensdag van start gaat.


Milow schrijft titelnummer kinderprostitutiedrama (Foto: Novum)

'John Lennon is ultieme muziekicoon'

John Lennon is door het Britse muziektijdschrift NME uitgeroepen tot het ultieme muzikale icoon van de afgelopen zestig jaar. De Beatles-zanger, die in 1980 op 40-jarige leeftijd werd vermoord, won van 59 andere genomineerden, onder wie Amy Winehouse en David Bowie. In totaal werden meer dan 160.000 stemmen uitgebracht.

Liam Gallagher, de voormalige frontman van Oasis, bezet de tweede plek in de lijst van grootste muziekiconen. Zijn broer Noel, met wie hij al jaren in de clinch ligt, staat op plaats negen.

David Bowie sluit de top drie van de lijst die is opgesteld om het zestigjarig bestaan van NME te vieren. Ook onder anderen Amy Winehouse, Kurt Cobain en Jimi Hendrix staan in de top tien. De volledige lijst staat in het nieuwste nummer van NME.

12 jaar cel voor doodschudden zoontje

Een Duitser moet 12 jaar de cel in, omdat hij in februari zijn 4 maanden oude zoontje heeft doodgeschud. Een rechtbank in het Duitse Osnabrück, over de grens bij Enschede, vond de man woensdag schuldig aan doodslag. De straf is hoger dan de eis van de aanklager. Die wilde dat de man 11 jaar achter tralies zou verdwijnen.

Het motief van de man is niet duidelijk. Volgens de moeder van het jongetje had zij al tijden ruzie met haar partner. De man zelf verklaarde tijdens het proces dat het kindje niet meer ademde en dat hij hem wilde reanimeren door hem hard heen en weer te schudden. Dat schudden was echter zo hevig, dat het kindje 2 dagen later overleed.

De man was in 2006 ook aangeklaagd omdat hij zou hebben geprobeerd het babytje van zijn toenmalige vriendin te wurgen. Bij gebrek aan bewijs werd hij toen vrijgesproken.

Soul Sacrifice komt met trailer en vertraging

Op de Tokyo Game Show is bekendgemaakt dat Soul Sacrifice voor PlayStation Vita is vertraagd. Oorspronkelijk zou de game ergens tussen het einde van 2012 en begin van 2013 uitkomen, nu komt de game in de lente van 2013 uit. Naast het uitstel heeft Sony wel een nieuwe trailer vrijgegeven.

In Soul Sacrifice gebruik je magische krachten door delen van je lichaam op te offeren, zo is het mogelijk om je ruggengraat via je keel eruit te trekken en vervolgens te gebruiken als zwaard. Als hoofdpersonage ben je een slaaf in dienst van een krachtige en wrede tovenaar.

Turkse broers weer opgepakt wegens mishandeling

In Hilversum is er opnieuw een jong meisje aangerand en mishandeld. Twee Turkse broers van 14 en 18 jaar oud, die in augustus al eens zijn opgepakt wegens mishandeling, zijn ook nu weer medeverantwoordelijk.

Het incident vond vorige week woensdag plaats op het Wegaplein in Hilversum. Ze werd geschopt door de broertjes toen ze weigerde met haar kont te schudden. "Ik heb grote blauwe plekken en een bult op mijn been. Ze stompten me ook in mijn buik. Er waren zeker tien jongens bij, maar die twee sloegen en schopten", vertelt ze in de Gooi en Eemlander. Een week eerder werd het meisje al aangerand door dezelfde jongens. "Een week voor de mishandeling trokken ze me op schoot. Ze hielden me net zo lang vast tot ze bevredigd waren."

Het 15-jarige slachtoffer heeft dinsdagmiddag pas aangifte durven doen. De Hilversumse politie heeft daarop de twee broertjes dinsdagavond opnieuw aangehouden. In augustus werden de broers al eens opgepakt nadat ze een meisje hadden getrapt, maar ze werden een dag later alweer vrijgelaten. Woensdag wordt het tweetal verhoord.

Famke Janssen regisseert thriller

Famke Janssen gaat haar tweede film regisseren. De Nederlandse actrice heeft de thriller Rio Rojo zelf geschreven en zoekt financiering, schrijft dagblad Spits.

Rio Rojo speelt zich af op de grens van de Verenigde Staten en Mexico. De 47-jarige Jansen hoopt volgend jaar met de opnamen van haar film te kunnen beginnen.

Janssen debuteerde vorig jaar als scenarist en regisseur met de tragikomedie Bringing up Bobby. In de film is Mila Jovovich te zien als een charmante oplichtster die met haar zoontje Bobby een bestaan probeert op te bouwen in een religieus dorpje.

Janssen werkt momenteel aan de Amerikaanse tv-serie Hemlock Grove. Ze is vanaf begin oktober naast Liam Neeson te zien in de actiethriller Taken 2.


Famke Janssen regisseert thriller (Foto: Novum)

China sluit veertig procent van zijn metaalmijnen

China sluit veertig procent van de mijnen waar zeldzame aardmetalen worden gewonnen. Het aantal vergunningen voor de winning van de metalen wordt teruggebracht van 113 naar 67. Dat heeft het Chinese ministerie van land en hulpbronnen bekendgemaakt, meldde een Chinese televisiezender woensdag,

De Chinese regering liet vorige maand al weten dat ze sommige mijnen om 'milieuredenen' wil sluiten. De Chinese staatskrant China Daily schatte toen dat de productiecapaciteit daardoor met twintig procent kon dalen.

China bezit ongeveer dertig procent van de wereldvoorraad aan zeldzame aardmetalen. Het land is echter verantwoordelijk voor meer dan negentig procent van de wereldproductie, waardoor de Chinezen grote invloed hebben op de marktprijs. Zeldzame aardmetalen worden onder meer gebruikt in mobiele telefoons, accu's voor elektrische auto's en windturbines.

De Europese Unie en Japan hebben China aangeklaagd bij de Wereldhandelsorganisatie omdat het land de prijzen, met name voor buitenlandse afnemers, kunstmatig hoog zou houden. Onder meer de Japanse hightechindustrie is sterk afhankelijk van Chinese aardmetalen.

Japan en China zijn in een hevig conflict verwikkeld over een stel onbewoonde eilanden in de Zuid-Chinese Zee die beide landen claimen. In 2010 schortte China de export van aardmetalen naar Japan tijdelijk op vanwege datzelfde conflict.

Stille hint voor The Avengers 2 ontdekt

Miljoenen bioscoopbezoekers zagen The Avengers en daarom is het normaal dat fans naar stille hints zoeken. Maar niemand had door dat er daadwerkelijk eentje te vinden was, die een tipje van de sluier oplicht over het vervolg.

Als je niet van spoilers houdt, moet je hier stoppen met lezen.

In The Avengers zie Stark Tower, alwaar Tony Stark zijn pakken en een gesprek met Loki heeft. Op de zijkant van het gebouw staat met gigantische letters ‘STARK’ uitgespeld. Maar aan het einde van de film, is het gebouw zo ernstig beschadigt dat hiervan alleen de letter ‘A’ overblijft.

Iedereen dacht meteen dat deze overgebleven ‘A’ stond voor ‘AVENGERS’, zij hebben echter gemist dat Stark in de vorige scène door nieuwe blauwdrukken voor de wederopbouw van het gebouw bladerde. Iemand heeft een screenshot gemaakt van deze blauwdrukken waarop duidelijk ‘Avengers Tower’ staat.

Betekent dit dat Stark plannen heeft om Stark Tower om te bouwen tot nieuw hoofdkantoor voor het superteam? Bekijk het screenshot hieronder.

The Avengers 2: Stille hint Avengers Tower

Directeur Onze Taal stopt met bemoeienis troonrede

De troonrede van dinsdag was de laatste waaraan Peter Smulders, directeur van het Genootschap Onze Taal, heeft gewerkt. Dat schrijft hij woensdag in een e-mail aan Omroep Brabant.

Waarom Smulders stopt, is niet duidelijk. Hij werd eerder deze week op de vingers getikt door de Rijksvoorlichtingsdienst toen hij zich uitliet over de troonrede van dit jaar. Hij zei tegen Omroep Brabant dat de tekst dit jaar somber van toon is en niet alleen vrijblijvende opmerkingen bevat.

Hoewel Smulders zelf het woord somber niet in de mond had genomen, liet het genootschap later weten dat het niet de bedoeling was het vertrouwen van de Rijksvoorlichtingsdienst te schaden. Nooit eerder werd iets uit de tekst gelekt.

Adviseurs van Onze Taal voorzien de conceptversie van de troonrede al meer dan een kwarteeuw van commentaar. De volledige inhoud van de troonrede wordt altijd pas op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Smulders was woensdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

Maastricht officieel in race culturele hoofdstad

De gemeenteraad van Maastricht heeft ingestemd met het plan om samen met de Euregio Maas-Rijn mee te dingen naar de titel van culturele hoofdstad van Europa in 2018. Een meerderheid heeft dinsdagavond met het zogenaamde bidboek ingestemd. Maastricht neemt het met het voorstel op tegen vier andere Nederlandse kandidaten.

De andere kandidaten die in de race zijn voor de titel zijn Utrecht, Den Haag, Leeuwarden en vijf samenwerkende Brabantse steden. Naast Nederland wordt in 2018 ook een stad in Malta aangewezen als culturele hoofdstad.

De verwachting is dat het predicaat in Maastricht zorgt voor acht miljoen bezoekers, die in een jaar tijd vierhonderd miljoen besteden. De totale kosten worden geraamd op tachtig miljoen euro. De kosten worden behalve door de stad gedragen door onder meer de provincie, andere deelnemende steden in de omgeving en het rijk.

Om in aanmerking te komen voor de titel culturele hoofdstad kunnen de steden niet alleen terugvallen op erfgoed en cultuur, maar moeten ze vooral met concrete plannen komen voor het jaar dat ze culturele hoofdstad zijn.

Dit jaar zijn Guimaraes in Portugal en Maribor in Slovenië culturele hoofdstad.

De Krom vervangt Kamp als minister

Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) zal zijn partijgenoot Henk Kamp tijdelijk vervangen als die wordt benoemd tot informateur. Dat laat een woordvoerder van het departement woensdag weten.

Als informateur heeft Kamp geen tijd om ook ministerstaken uit te oefenen. Daarnaast moet hij zich ook neutraal opstellen en ondertussen niet allerlei politiek gevoelige besluiten nemen, licht de woordvoerder toe. Staatsrechtelijk kan De Krom meteen aan de slag. Ook nu al kan hij als staatssecretaris de minister vervangen.

Wel moet De Krom zich op een aantal dossiers inlezen. Maar het uitgangspunt is dat Kamps benoeming tot informateur niet zal leiden tot vertraging van de besluitvorming op Sociale Zaken.

Kamp stuurde in zijn hoedanigheid van verkenner dinsdag een verslag aan de Tweede Kamer waarin hij voorstelt dat de Kamer hemzelf en oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) aanstelt als informateurs. Als de nieuwe Tweede Kamer daar donderdag mee instemt, gaan de twee de vorming van een kabinet van VVD en PvdA onderzoeken.

V. Williams maakt debuut in Hopman Cup

Venus Williams maakt eind dit jaar haar debuut in de Hopman Cup, de jaarlijkse landenwedstrijd voor gemengde teams. De 32-jarige Amerikaanse, zevenvoudig grandslamwinnares, doet rond de jaarwisseling samen met John Isner mee in Perth. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Williams kan in de voetsporen treden van zus Serena, die het toernooi in 2003 en 2008 op haar naam schreef. Isner was in 2011 nog succesvol in Australië met Bethanie Mattek-Sands. "Ik heb hier nog niet eerder meegedaan, dus het gaat een mooie ervaring worden", liet Williams weten.

Williams en Isner nemen het in Perth onder meer op tegen Novak Djokovic en Ana Ivanovic. Het Servische koppel kondigde eerder al hun deelname aan.

Rapport Armstrong over enkele weken beschikbaar

Het zal nog enkele weken duren voordat het rapport in de dopingzaak rond Lance Armstrong beschikbaar is. Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA zal dan het document overdragen aan het UCI en de WADA, zo meldt USADA-woordvoerster Annie Skinner aan Cyclingnews.

Het USADA schorste Armstrong onlangs levenslang en nam hem zijn zeven Tourzeges af nadat de Amerikaan zijn strijd tegen de beschuldigingen besloot te staken. Het UCI kan dit besluit aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS, maar moet dan eerst wel over het rapport van het USADA beschikken. Skinner: "We zullen ons besluit uitleggen, dat is de volgende stap in dit proces."

Achtervolging uit België eindigt in Eindhoven

Een helikopter van de federale politie in België heeft woensdagochtend een gestolen auto met vier inbrekers achtervolgd tot in Eindhoven. Het viertal heeft het voertuig daar achtergelaten en is spoorloos.

De verdachten waren volgens de Belgische politie in de nacht van dinsdag op woensdag betrokken bij vier woninginbraken en drie pogingen daartoe in Retie. Er werden vooral geld en sieraden buit gemaakt, aldus een woordvoerder.

De helikopter volgde het verdachte voertuig over de A67 naar Nederland. Nederlandse agenten hebben in Eindhoven nog bijstand verleend maar zonder resultaat.

De gestolen auto kan woensdag bij de eigenaar worden terugbezorgd.

'Whatsappen' in Dikke Van Dale

Voor menig smartphonebezitter is het al een begrip, maar over een maand is het dan echt officieel. 'Whatsappen' wordt als werkwoord opgenomen in de Dikke Van Dale.

De populaire berichtenservice WhatsApp treedt hiermee in de voetsporen van Google en MSN, die eerder al als werkwoord werden opgenomen in de Van Dale. Binnenkort kun je dus naast googelen en msn'en nu ook whatsappen terugvinden in het woordenboek. Volgens de officiële spelling zijn whatsapp'en, WhatsAppen en WhatsApp'en incorrect en zijn de gebruikers van WhatsApp voortaan alleen nog maar aan het whatsappen.

Op de officiële site van Van Dale is te lezen dat een woord in het woordenboek wordt opgenomen als het regelmatig wordt aangetroffen in het (schriftelijk) algemeen taalgebruik over een periode van ongeveer drie jaar.

Ongeveer half oktober zal een elektronische update, versie 14.8, van het woordenboek verschijnen waarin whatsappen terug te vinden is.

Sjoerd Kuyper schrijft Kinderdictee

Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper schrijft dit jaar Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal. Het dictee wordt voorgelezen door presentator Jurre Bosman en wordt 8 december uitgezonden, maakte de NTR woensdag bekend. De 60-jarige Kuyper heeft meer dan veertig boeken op zijn naam staan.

Kuyper won dit jaar de Theo Thijssen-prijs voor zijn oeuvre van kinder- en jeugdboeken. Hij is onder meer bekend van Robin en God en Het Zakmes. Met het eerste boek won hij in 1996 de Gouden Griffel. Het tweede werk werd een succesvolle tv-serie en speelfilm.

Vier dagen na Het Groot Kinderdictee wordt Het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor volwassenen uitgezonden. De tekst van dat dictee wordt geschreven door schrijver en programmamaker Adriaan van Dis en, zoals altijd, gepresenteerd door Philip Freriks.

Bestanden over Bin Hammam gestolen

De zaak rond Mohamed bin Hammam blijft de gemoederen bezighouden bij de Aziatische voetbalbond AFC. In Maleisië staan een voormalig financieel directeur van de bond en haar man terecht voor het stelen van bestanden met informatie over de van corruptie beschuldigde AFC-voorzitter Bin Hammam.

De Qatarees werd in juli voorlopig geschorst nadat er beschuldigingen kwamen over corruptie, omkoping, belangenverstrengeling en het aannemen van giften. Bin Hammam heeft al toegegeven geld te hebben overgemaakt naar onder meer officials van de bond, maar benadrukt dat het geld van zijn persoonlijke rekening kwam. Hij had 'het verlangen om die mensen te helpen', liet hij weten.

De gestolen bestanden bevatten volgens de aanklager informatie over de transacties van Bin Hammam, voorheen vicevoorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Een jurist van de AFC geeft toe dat de bestanden waarschijnlijk zijn doorgespeeld naar een derde partij, maar weigert verder op de zaak in te gaan. Overigens zegt het stel onschuldig te zijn.

Een levenslange schorsing van Bin Hammam werd eerder door sporttribunaal CAS teruggedraaid. Hij had die straf gekregen van de FIFA vanwege vermeende omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond vorig jaar. Hij trok zich uiteindelijk terug uit die strijd, waarna de Zwitser Sepp Blatter werd herkozen.

Karthikeyan mikt op HRT-stoeltje voor 2013

Narain Karthikeyan wil ook komend seizoen voor het HRT F1 Team gaan racen. De 35-jarige Indiër debuteerde in 2005 voor Jordan, waarna hij vorig jaar bij HRT terugkeerde op de grid. Hij mikt nu op een langer verblijf bij de Spaanse renstal.

"HRT heeft de laatste tijd veel geïnvesteerd. We hebben nu voor het eerst een fatsoenlijk hoofdkwartier en een fatsoenlijke fabriek. Wij hopen volgend jaar van deze faciliteiten te profiteren en enkele goede finishes te behalen. Het management en ik kunnen goed met elkaar overweg, dus hopelijk komen we tot overeenstemming. Ik wil graag bij HRT blijven."

HRT neemt komend weekend naar Singapore een aerodynamische update mee. Karthikeyan moet in de eerste vrije training zijn auto afstaan aan Ma Qing Hua, maar mag in het tweede bedrijf weer in actie komen. De Indiër weet dat hij zo een achterstand oploopt op teamgenoot Pedro de la Rosa die wel alle trainingen rijdt.

Plet: "Ben goed opgevangen in Genk"

Glynor Plet probeert dit seizoen zijn doelpunten te maken voor KRC Genk. De aanvaller kijkt tevreden terug op zijn eerste paar weken in België.

"Ik ben goed opgevangen door mijn ploegmaats en ik begin me hier al thuis te voelen. Ik woon nu ook in Genk", laat de FC Twente-huurling weten aan Voetbalkrant. "Ik wil zoveel mogelijk spelen en zoveel mogelijk belangrijk zijn voor het team."

"Mijn sterkte is mijn balvastheid en het combinatiespel. Ik ben wel groot, maar ik speel het liefst over de grond. Ik ben ook altijd in de zestien te vinden om goals te maken. Ik heb een neus voor doelpunten", vat de spits zijn kwaliteiten samen.

Plet deed afgelopen weekeinde vijftien minuten mee tegen Waasland-Beveren maar hoopt donderdag in de Europa League tegen FC Videoton op meer speelminuten. "Dit zijn de mooiste wedstrijden. Zelf heb ik al enkele Europese wedstrijden gespeeld. Ik kijk er zeker naar uit."

Paltrow heeft genoeg van 'actieshit'

Oscarwinnares Gwyneth Paltrow twijfelt aan haar rol in het vervolg van blockbuster The Avengers. Nu Iron Man 3 ingeblikt is, heeft ze het naar eigen zeggen gehad met actie. De memorabele Pepper Potts zal dus vertolkt moeten worden door een andere roodharige schone.

De 39-jarige Paltrow verscheen recent voor de vierde keer als Pepper Potts in Iron Man 3, die mei volgend jaar wordt verwacht in de bioscoop. Eerder dit jaar was ze ook in The Avengers al te zien als de lieftallige assistente van Tony Stark.

Op de vraag of we haar ook mogen verwachten in het vervolg van de recordbrekende superheldenfilm, met een wereldwijde opbrengst van 1,5 miljard dollar, antwoordde ze: “Ik kom net van de set van Iron Man 3, een film die onmogelijk meer special effects en actie kan bevatten. Ik heb zo mijn twijfels bij The Avengers 2. Ik word echt te oud voor die shit, weet je wel?” Voor de fans: deel twee van regisseur Joss Whedon wordt mei 2015 op het grote scherm verwacht.

Paltrow voelt zich veel meer in haar nopjes bij kleine, grappige films als Thanks For Sharing, een romantische komedie die ook dit jaar werd gefilmd. Daarin speelt ze samen met Mark Ruffalo en zangeres Pink.

Paltrow speelt restauranteigenaar in kookfilm (Novum)

Romney: ik wilde standpunt verhelderen

De Republikeinse presidentskandidaat in de VS, Mitt Romney, heeft beklemtoond dat zijn omstreden uitspraken over belastingbetalers waren bedoeld om zijn standpunt te verhelderen. Romney zei laat op dinsdag tegen Fox News dat president Barack Obama een steeds grotere overheid wil en hij niet. Romney wil daarom een debat over de 'herverdelingspolitiek' van Obama.

Begin deze week doken opnames op van een toespraak in mei waarin Romney zich laatdunkend uitliet over Amerikanen die geen inkomstenbelasting betalen en veel te afhankelijk zijn van de overheid. Romney erkende eerder dat hij dat ongelukkig had geformuleerd.

Meer miljonairs in Europa door Nederland

Het aantal dollarmiljonairs in Europa is het afgelopen jaar gestegen. Er zijn nu 3,17 miljoen mensen in Europa die meer dan 1 miljoen dollar (765.000 euro) te besteden hebben. Dat is 1,1 procent meer dan in 2010. De stijging komt vooral voor rekening van Nederland, Rusland en Zwitserland.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Royal Bank of Canada en Capgemini. Hoeveel miljonairs Nederland telt, meldt het onderzoek niet.

Europa staat wereldwijd op de derde plaats. Asia-Pacific (3,37 miljoen miljonairs) heeft de koppositie overgenomen van Noord-Amerika (3,35 miljoen).

Wereldwijd zijn er 11 miljoen miljonairs. Dat is ongeveer evenveel als in 2010. Hun totale vermogen daalde wel met 1,7 procent naar 42 biljoen dollar (32,1 biljoen euro).

Meer miljonairs in Europa door Nederland
Meer miljonairs in Europa door Nederland (Foto: ANP)

Overheid geeft meer uit aan klimaatbeleid

De overheid heeft in 2010 bijna 1,3 miljard euro uitgegeven om klimaatverandering te beperken, bijna 0,4 procent van de totale overheidsuitgaven. In 2007 werd nog ruim negenhonderd miljoen utgegeven aan preventief klimaatbeleid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het geld ging vooral naar maatregelen die energiebesparing en de toepassing van hernieuwbare energiebronnen als windenergie bevorderen. De stijging van de uitgaven werd vooral veroorzaakt door de toename van subsidies voor opwekking van hernieuwbare energie.

Driekwart van de uitgaven van de rijksoverheid voor preventief klimaatbeleid in 2010 waren subsidies voor duurzame energie. Ook de duurzame mobiliteit, waaronder de stimulering van het nieuwe rijden was dat jaar een grote kostenpost in de rijksuitgaven.

De provincies gaven gezamenlijk 122 miljoen euro uit aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Veel aandacht ging hierbij uit naar energiebeleid, zoals het stimuleren van energiebesparing. De gemeenten besteedden vijftien miljoen euro.

Volgens het CBS wordt aanpassing aan de mogelijke gevolgen van klimaatverandering ook steeds belangrijker. Het beleid richt zich vanwege de stijgende zeespiegel voornamelijk op de waterveiligheid. De totale overheidsuitgaven voor waterveiligheid zijn gestegen van 1,6 miljard euro in 2007 tot ruim twee miljard euro in 2010.

Jongeren verruilen Rutte voor Samsom als premier

Diederik Samsom heeft zich na de verkiezingen populair gemaakt onder jongeren. Voor de verkiezingen wilde het grootste deel nog dat Mark Rutte minister-president zou worden, nu zien ze liever Samsom als premier. Dat blijkt uit onderzoek van Eenvandaag onder zeventienhonderd jongeren.

Zo'n 48 procent geeft de voorkeur aan de PvdA-leider. Rutte volgt met 43 procent. Vorige week lagen die aantallen nog op respectievelijk 26 en 22 procent. Toen hadden de jongeren overigens de keuze uit alle lijsttrekkers.

Met de uitslag van de verkiezingen is een paarse coalitie van VVD, PvdA en D66 favoriet onder de ondervraagde jongeren. Bijna een derde vindt dat de beste optie.

Greg Zeschuk en Ray Muzyka verlaten BioWare

BioWare heeft zijn grondleggers verloren. Via hun eigen blog hebben Greg Zeschuk en Ray Muzyka bevestigd dat zij het bedrijf gaan verlaten.

Vorige maand werd er in een officieel bericht van EA en Bioware verteld dat: "... Greg is nog steeds bij EA. Hij is nu terug in Canada, om wat vrije tijd te nemen en na te denken over nieuwe projecten. Geen verandering met Ray Muzyka" Het blijkt dat dit niet waar was. Vandaag hebben de mannen namelijk geblogd over hun 'pensionering'.

De officiële verklaring van EA en BioWare:

"Vandaag hebben BioWare medeoprichters Ray Muzyka en Greg Zeschuk aangekondigd dat ze zich zullen terugtrekken bij BioWare."

Ray en van Greg hebben daarnaast ook hun eigen verklaringen.

De laatst genoemde begint met iets verbazingwekkends, "Na bijna twintig jaar werkzaam te zijn geweest bij BioWare heb ik besloten dat het tijd is om verder te gaan met de uitoefening van iets nieuws. Dit besluit is niet zonder aanzienlijke pijn en spijt, maar het is ook iets waar van ik weet dat ik het moet doen, voor mezelf en mijn familie. Ik heb een onverwacht punt in mijn leven waar ik niet meer de passie die ik ooit had voor het bedrijf, voor de games, en voor de uitdaging van de schepping bereikt. Voor de mensen met wie ik het voorrecht heb gehad te werken met, mijn passie brandt net zo helder als dag dat we begonnen."

Ray is net zo direct, "Na bijna twee decennia in videogames, heb ik besloten om verder te gaan om een hele andere reeks van uitdagingen na te streven. Dit is een ongelooflijk moeilijke beslissing om te maken. Na vele maanden hierover na gedacht te hebben, heb ik in het begin van april 2012 de beslissing genomen om mijzelf terug te trekken uit videogames. Vanaf dat moment heb ik EA een opzeg termijn van zes maanden aangeboden, om te helpen en te zorgen voor een solide overgang voor mijn teams van BioWare”.

"De beslissing om de videogame-industrie te verlaten is moeilijk uit te leggen, maar in wezen voel ik mij hetzelfde als hoe ik me voelde in de vroege dagen van BioWare tijdens tien jaar medische school, terwijl ik nog oefende als een ER-arts en toen ik voor het eerst besefte dat de wereld van videogames mijn volgendecarrièrestap 'hoofdstuk'was. Om vervolgens twee prachtige decennia werkzaam te kunnen zijn bij BioWare en later EA als het resultaat van dat besluit. Het is niet vaak dat je echt kunt zeggen dat je in staat bent geweest om je droombaan na te streven en het te bereiken, ik weet hoe gelukkig ik ben om dat nu in mijn vroege jaren 40e jaren te kunnen zeggen".

Greg Zeschuk & Ray Muzyka

Saudi-Arabië dreigt YouTube met blokkade

Saudi-Arabië eist dat videosite YouTube het onmogelijk maakt voor Saudi's om de anti-islamitische film Innocence of Muslims te bekijken. Als dat niet gebeurt, wordt YouTube in het hele land geblokkeerd. Dat heeft koning Abdullah bepaald, aldus staatspersbureau SPA.

Volgens SPA is Innocence of Muslims "beledigend voor de profeet Mohammed (vrede zij met hem) en voor onze ware religie". In de film wordt Mohammed afgeschilderd als immoreel, gewelddadig en ontaard.

Andere islamitische landen als Pakistan, Indonesië, Afghanistan, Bangladesh, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen hadden YouTube eerder al onbereikbaar gemaakt. Ook in Rusland dreigt een blokkade.

Saudi-Arabië dreigt YouTube met blokkade
Saudi-Arabië dreigt YouTube met blokkade (Foto: ANP)

Laatste grote Colombiaanse drugsbaron opgepakt

Colombia's laatste grote drugsbaron is gearresteerd in Venezuela. Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos dinsdagavond bekendgemaakt. Daniel 'Loco' Barrera is de derde grote Colombiaanse drugsbaas die het afgelopen jaar werd opgepakt.

De 50-jarige Barrera kon na een maandenlange operatie waaraan meerdere landen meewerkten, waaronder Venezuela en de Verenigde Staten, worden ingerekend in de Venezolaanse stad San Cristobal.

"De laatste van de grote capo's is gevallen", zei Santos tegen journalisten. Hij wilde geen vragen beantwoorden.

Generaal José Roberto Leon zei later in een telefonisch interview met persbureau AP dat Barrera zich niet verzette toen hij werd gearresteerd. Leon zei te verwachten dat Venezuela Barrera uitzet, maar wist niet wanneer.

Barrera was een van de meest gezochte misdadigers van Colombia. Eerder dit jaar loofden de autoriteiten een beloning van omgerekend zo'n twee miljoen euro uit voor informatie die naar zijn arrestatie zou leiden. Het is niet bekend of Barrera kon worden ingerekend na tips en of de beloning wordt uitgekeerd.

De bende van Barrera wordt ervan verdacht het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel van cocaïne te voorzien. Dat kartel verscheept de drugs op zijn beurt naar de Verenigde Staten.

Mancini hekelt kritiek van Hart

Manchester City-trainer Roberto Mancini vindt dat doelman Joe Hart de kritiek op de ploeg niet in het openbaar moet leveren. De goalie ging tekeer na de 3-2 nederlaag tegen Real Madrid gisteravond in de Champions League.

Hart was na het duel tegen Real kritisch geweest. "Deze verliesbeurt moeten we onszelf aanrekenen. Als je vijf minuten voor tijd nog met 2-1 leidt, mag je niet verliezen. We mogen hier absoluut niet tevreden mee zijn."

Mancini sprak hierover met de BBC. "Er is maar één iemand die commentaar mag leveren en dat ben ik. Niet Hart. Joe Hart moet een doelman blijven, ik beoordeel het team, hij niet." De oefenmeester gaf zijn verdediging er van langs. "We maakten enkele fouten. In de eerste helft waren zij duidelijk de bovenliggende partij, maar in het tweede bedrijf speelden we goed."

België richt pijlen op WK wielrennen 2017

De Belgische wielerbond gaat proberen weer het wereldkampioenschap wielrennen binnen te halen. Het land richt zich daarbij op 2017, 2018 of 2019. De wielerbond heeft voor de plannen een budget van 150 miljoen euro uitgetrokken, meldt een woordvoerder.

"We willen een dossier samenstellen waar we tijdrijden in Vlaanderen en Namen het zenuwcentrum voor de wegrit wordt, met start in Leuven of Brussel bijvoorbeeld. We rekenen op een budget van 150 miljoen", aldus de woordvoerder in Het Nieuwsblad. De laatste keer dat het WK in België plaats had was in 2002. Het WK werd verreden in Zolder en gewonnen door Mario Cipollini. 

De wereldkampioenschappen van 2013, 2014 en 2015 worden respectievelijk gehouden in het Italiaanse Firenze, het Spaanse Ponferrada en het Amerikaanse Richmond. Het WK van 2016 is nog niet toegewezen, maar alom wordt verwacht dat donderdag tijdens het UCI-congres Qatar deze organisatie gaat binnenhalen. 

Les Mis wordt Amerikaanse kerstfilm

Universal Pictures heeft de release van Les Miserables verschoven. In plaats van 14 december komt de film nu in Amerika uit op 25 december.

De filmstudio heeft hiervoor gekozen omdat Ang Lee's Life of Pi is verplaatst naar 21 november en Baz Luhrmanns The Great Gatsby naar volgend jaar. De Amerikanen kunnen met kerst dus genieten van de musical. 

De Nederlandse release staat nog steeds gepland op 10 januari 2013.

Filmposter Les Miserables

Isner: "Dit jaar geen vijfsetter meer"

John Isner is blij dat hij dit seizoen geen vijfsetters meer hoeft te spelen. De lange Amerikaan verwierf twee jaar geleden faam door op Wimbledon Nicolas Mahut na ruim elf uur spelen in de vijfde set met 70-68 aan de kant te schuiven. Het was echter niet de enige keer dat hij vijfsetters speelde.

De nummer elf van de wereld speelt regelmatig lange vijfsetters, maar komt er dit seizoen aanmerkelijk minder goed uit dan in de afgelopen jaren. De laatste vijf vijfsetters, inclusief die in de Davis Cup afgelopen weekend, moest hij met een nederlaag bekopen. "Het goede nieuws is dat ik dit jaar geen vijfsetters meer hoef te spelen. Tijdens de Australian Open begin ik weer met frisse moed en ik hoop dat het dan beter gaat."

Het laatste deel van het seizoen 2012 wordt op indoorbanen gespeeld. Hier gaat het om twee gewonnen sets, waardoor vijfsetters niet meer aan de orde zijn.

Wolff hoopt dat Maldonado bij Williams blijft

Toto Wolff hoopt dat Pastor Maldonado ook volgend seizoen voor Williams zal gaan racen. De Venezolaanse coureur won dit jaar zijn eerste Formule 1-race, maar is ook vaak bij incidenten betrokken. Hij brengt via zijn sponsoren echter wel de nodige miljoenen mee.

Volgens Wolff is Maldonado 'extreem snel', maar moet hij de scherpe randjes van zijn rijden er nog wat afschaven. "Herinneren jullie Ayrton Senna nog? Niemand wilde hem in het begin hebben. In die tijd waren er niet zoveel gridstraffen, anders had hij vaak tien plaatsen terug gemoeten."

De mede-aandeelhouder van het team uit Grove, Wolff, is dan ook optimistisch dat Maldonado blijft. Het lijkt erop dat het voor het tweede stoeltje gaat tussen de huidige rijder Bruno Senna en derde coureur Valtteri Bottas. Het zal volgens de Oostenrijker nog wel een maand duren voordat er een besluit over de line-up voor 2013 genomen zal worden.

Vermeer baalt, Moisander optimistisch

Kenneth Vermeer en Niklas Moisander speelden een prima wedstrijd met Ajax tegen Borussia Dortmund, maar moesten hun meerdere erkennen in Robert Lewandowski in de slotfase.

De Poolse spits van Dortmund werd 87 minuten lang in toom gehouden door de verdediger en doelman van Ajax, maar toen sloeg de aanvaller dan toch toe. Met een harde pegel uit de draai vond Lewandowski het net en tekende hij voor de enige treffer van de wedstrijd en dompelde hij Ajax in rouw.

"En dus sta ik hier vooral ongelooflijk te balen", zei Vermeer na afloop tegen De Telegraaf. De Ajax-doelman had in de 58e minuut nog een strafschop van Mats Hummels gekeerd, maar dit bleek achteraf niet genoeg voor een punt. "Ik vind dat we zeker één punt hadden verdiend",

"Dat doelpunt mag op dat moment natuurlijk nooit meer vallen", oordeelt Niklas Moisander. "Deze wedstrijd moet ons vertrouwen geven. Als je zó de wil hebt om te voetballen, zo veel kansen creëert en verdedigend weinig weggeeft, kan het niet anders dan dat de punten gaan komen. Ja, ook in deze groep met verder Manchester City en Real Madrid."

De steden van Assassin's Creed III

Na drie videodagboeken waarin we kennis hebben gemaakt met de gameplay, wapens en Connor krijgen we nu een laatste videodagboek. Dit keer krijgen we meer te weten over de steden in Assassin's Creed III, Boston en New York.

Assassin's Creed III komt 1 november uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Een pc-release staat gepland voor later in november. De Wii U-versie wordt later in dit jaar verwacht.

Australische parlementariërs verwerpen homohuwelijk

Het Australische Huis van Afgevaardigden heeft woensdag met een grote meerderheid een wet verworpen die het homohuwelijk mogelijk had moeten maken. Uit peilingen blijkt dat de meeste Australiërs voor het homohuwelijk zijn, maar de conservatieve oppositie én veel leden van de regerende Labor-partij, onder wie premier Julia Gillard, zijn tegen.

Het Huis van Afgevaardigden, dat samen met de Senaat het Australische parlement vormt, stemde met 98-42 tegen de eerste van vier wetten die bedoeld zijn om het verbod op het homohuwelijk op te heffen. Gillards regering heeft een zeer krappe meerderheid in het parlement en aangezien verschillende leden van Labor ook tegen zijn, is er weinig kans dat een wet die het homohuwelijk mogelijk maakt wordt aangenomen.

Hiep hiep Hoera! :-) is 30 jaar

De smiley, het eerste zogeheten emoticon, bestaat woensdag 30 jaar. Computerwetenschapper Scott Fahlman gebruikte het symbool :-) in 1982 voor het eerst in een elektronische boodschap aan zijn studenten op de Carnegie Mellon University in Pittsburg.

Nadat een studentengrap over een besmetting op de universiteit voor onrust had gezorgd, ontstond debat over de grenzen van de humor binnen de instelling. Fahlman stelde een symbooltje voor om aan te geven welke boodschappen niet helemaal serieus bedoeld waren. Dat was :-). "Lees het zijwaarts", tekende hij daar voor de zekerheid bij aan. Voor zaken die niet als grap waren bedoeld bedacht hij :-( .

In de loop der jaren hebben meer mensen :-) geclaimd. Ze zouden al vóór 1982 op het idee zijn gekomen. Maar voor die beweringen is geen bewijs. Fahlmans bericht daarentegen is begin deze eeuw teruggevonden door een medewerker van Microsoft, in de oude back-ups van de universiteit. Fahlman verzond het bericht op 19 september 1982, om 11.44 uur.

De inmiddels 64-jarige wetenschapper heeft overigens weinig op met de huidige, veelkleurige en vaak kant-en-klare emoticons. "Ik vind ze lelijk en ze ruïneren de uitdaging om zelf op een slimme manier emoties uit te drukken met gewone toetsenbordtekens", zegt Fahlman.

Wat verdrietigs kan ook...
Niet alle smileys zijn vrolijk...

Toekomst van Mass Effect bevat nieuwe game en DLC

In een blog op het officiële forum van BioWare heeft Aaryn Flynn, manager bij BioWare Edmonton en Montreal, een aantal dingen vrijgegeven over de toekomst van Mass Effect. Op de planning staat een nieuwe Mass Effect-game en diverse DLC voor Mass Effect 3.

Het team achter Mass Effect is al zo'n acht jaar bezig aan de gehele trilogie en zijn niet van plan om het hierbij te laten. Naast DLC voor de multiplayer komen er in de toekomst ook nog DLC voor de singleplayer, waarvan een gaat over Omega. In Mass Effect: Invasion wordt Omega aangevallen door Reapers waarin uiteindelijk Cerberus de controle overnemen van Omega. In de DLC gaan we dus ongetwijfeld samen met Aria werken om de controle over te nemen van Cerberus. De DLC moet ergens in de herfst te downloaden zijn.

Naast DLC voor Mass Effect 3 is BioWare ook al bezig met een nieuwe Mass Effect-game. Het universum van Mass Effect is tegenwoordig zo groot, dat het eigenlijk niet meer dan logisch is dat BioWare werkt aan een nieuwe game. “But the Mass Effect universe is vast, and Casey and our teams have plans for another full game. Where to go next? With such a project has been a question a lot of us have been asking, and we’d all love to hear your ideas."


Paxton in gesprek over All You Need is Kill

Acteur Bill Paxton is in gesprek voor een rol in de film All You Need is Kill, waarin Tom Cruise de hoofdrol speelt.

Paxton zou volgens bronnen de rol van sergeant spelen.

All You Need Is Kill is gebaseerd op een striproman van de Japanse schrijver Hiroshi Sakurazaka. Het verhaal gaat over een soldaat (Cruise) in oorlog tegen buitenaardse wezens. Nadat hij wordt vermoord op een slagveld, wordt hij weer levend wakker in het verleden.

Emily Blunt speelt de vrouwelijke hoofdrol in de film, zij speelt de soldaat die er achter komt dat Cruise zijn laatste dag steeds opnieuw doormaakt.

Bill Paxton regisseert verfilming serie Kung Fu (Novum)

Verwarde vrouw vernielt dertig auto's

De politie in Amsterdam heeft maandagnacht een verwarde 42-jarige vrouw opgepakt voor het vernielen en bekrassen van auto's. In totaal vielen dertig voertuigen ten prooi aan haar vernielzucht, meldt de politie woensdag.

De auto's stonden geparkeerd in de Doggersbankstraat, Haarlemmerweg en Livornostraat. Omwonenden werden wakker van het geluid en waarschuwden de politie. Enkele autobezitters hebben inmiddels aangifte gedaan.

Torchlight 2 soundtrack te downloaden

Gamers die niet kunnen wachten op de langverwachte RPG Torchlight 2 kunnen nu alvast een voorproefje nemen op de soundtrack van de game. De soundtrack is namelijk vandaag vrijgegeven en is volledig gratis te downloaden. 

De muziek van Torchlight 2 wordt geheel verzorgd door Matt Uelmen. Eerder componeerde Eulmen muziek voor onder andere Diablo en World of Warcraft: The Burning Crusade. Wie benieuwd is naar de soundtrack kan hem via de officiele website downloaden.

Torchlight 2 is vanaf 20 September 2012 via Steam verkrijgbaar voor de PC. 

Gods Eater 2 komt naar Vita en PSP

Volgens de nieuwe uitvoering van het Japanse blad, Famitsu, komt Gods Eater 2 zowel naar Vita alsmede ook voor PlayStation Portable. Eerder was aangegeven dat de game dit jaar alleen voor PSP zou uitkomen.

Veel over Gods Eater 2 is nog niet bekend, behalve dat we kennis gaan maken met nieuwe personages en veel nieuwe wapens. Het verhaal speelt zich ongeveer drie jaar af na het origineel. Of Gods Eater 2 voor gamers in Europa ook nog dit jaar moet verschijnen is niet aangegeven.

De eerste game deed vooral denken aan Monster Hunter en kreeg in Europa een andere naam mee, Gods Eater Burst. In Europa is de game nog minder bekend, gezien het eerste deel hier pas vijf maanden na de release in Japan uitkwam.

Skrillex in Wreck-It Ralph

Een paar maanden geleden raakte al bekend dat dubstepproducer Skrillex de muziek voor nieuwe Disneyproductie Wreck-It Ralph zou verzorgen, maar vandaag werd ook naar buiten gebracht dat de artiest een (klein) rolletje in de film zal vertolken.

"We hebben een feestscéne in de film, waarin een DJ staat te draaien", aldus één van de producers. "Wij zijn hem gaan vragen of hij die rol op zich wilde nemen en hij was dolenthousiast."

Skrillex is naar verluidt ook erg betrokken geweest bij het creeëren van zijn cinematografische evenknie. "Op één van de schetsen droeg het personage schoenen die niet zwart waren. Skrillex vertelde ons dat hij nooit zulke schoenen zou dragen, dus hebben we die veranderd, al zijn ze niet in de film te zien."

Op de 3D-versie van Sonny John Moore, de werkelijke naam van Skrillex, moeten we nog een paar maanden wachten. Wreck-It Ralph verschijnt 6 december in de Nederlandse bioscopen.

Skrillex The Cell tour


Magische beelden in Puppeteer-trailer

Op de Tokyo Game Show heeft Sony een trailer vrijgegeven van Puppeteer, een kleurrijk platformer die exclusief voor PlayStation 3 moet uitkomen. De game speelt zich af in een poppentheater waarin we met Kutaro spelen, een klein mannetje die in een pop is veranderd.

Kutaro krijgt gelukkig de optie om gebruik te maken van een magische schaar, waarin we ons een weg knippen door de levels. Naast dat je uiteraard vijanden in stukjes kunt knippen, is het ook mogelijk om te vliegen met behulp van de schaar.

Dodental brand gasstation Mexico opgelopen

Het dodental van een grote brand dinsdag in een gasverdeelstation in het noorden van Mexico is opgelopen naar 26. Daarnaast raakten ten minste 46 mensen gewond, meldde het Mexicaanse staatsbedrijf Petroleos Mexicanos (Pemex) dinsdagavond. Eerder sprak Pemex nog van tien doden.

De brand brak dinsdagochtend uit in het verdeelstation bij Reynosa, aan de grens met de Amerikaanse staat Texas. Pemex zei dinsdagavond op een persconferentie dat de gasaanvoer is afgesloten en dat de brand binnen negentig minuten onder controle was.

Pemex-baas Juan José Suarez zei dat vier van de doden werknemers van het bedrijf zijn en dat de overige dodelijke slachtoffers voor onderaannemers werkten. Sommige gewonden zijn er ernstig aan toe, aldus Suarez.

De oorzaak van de brand moet nog officieel worden vastgesteld. Volgens managers van Pemex was er sprake van een gaslek, gevolgd door een explosie. In een straal van vijf kilometer rondom het gasverdeelstation werden boerderijen en woningen ontruimd.

Stelling: Rechts inhalen van linksrijders moet gedoogd

De Nederlandse snelwegen lopen steeds voller. Als oplossing daarvoor opent de overheid her en der steeds meer spitsstroken. Het valt op dat deze stroken weinig gebruikt worden, zeker als het de meest rechtse baan betreft. Daarnaast zie je ook vaak bij rustig verkeer dat mensen de rechterbaan niet voldoende gebruiken.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Het zou gedoogd moeten worden dat mensen linksrijders rechts inhalen.

Woningen ontruimd om grote brand textielbedrijf Enschede

In een voormalig textielbedrijf is woensdagochtend een grote brand ontstaan. Tien tot twintig omliggende woningen zijn uit voorzorg ontruimd, zegt een woordvoerder van de brandweer. Een persoon is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Het vuur ontstond even na 06.00 uur door nog onbekende oorzaak in het industriepand aan de Joan Coststraat. De brandweer probeerde de brand in eerste instantie van binnenuit te blussen, maar dat werd te gevaarlijk.

"De vlammen slaan inmiddels uit het dak en er komt een grote zwarte rookpluim vrij", aldus de woordvoerder. Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren richt te houden. Het pand moet als verloren worden beschouwd.

Duizenden gewonden door ongelukken in horeca

Jaarlijks raken zo'n twaalfduizend mensen in de horeca gewond bij het uitvoeren van hun beroep. Vijfduizend daarvan belanden op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis en vijftig tot honderd worden daadwerkelijk opgenomen. Dat blijkt woensdag uit cijfers van VeiligheidNL.

In de helft van de gevallen gaat het om snijwonden. Ook vallen en uitglijden (veertien procent) en verbranden (tien procent) komen vaak voor. In vier procent van de ongelukken is sprake van geweld op de werkvloer. Wekelijks raakt een op de vijftien zodanig gewond dat hij of zij niet verder kan werken.

De horeca slaat alarm over het grote aantal ongevallen. In samenwerking met onder meer het Bedrijfschap Horeca en de Koninklijke Horeca Nederland heeft VeiligheidNL een campagne opgestart om het aantal gewonden terug te dringen.

Jennifer Hoffman 'strontverliefd'

Jennifer Hoffman heeft jarenlang de vruchten geplukt van haar vrijgezellenbestaan. "Vijf jaar heb ik er alles uitgehaald wat erin zat", vertelt de 31-jarige actrice aan Viva. "Ik was altijd een braaf meisje, dus het voelde goed om eens andere keuzes te maken en met foute mannen uit te gaan."

Ook van die mannen genoot Jennifer met volle teugen. "In die tijd heb ik elke soort man gezien." Toch ging iets kriebelen. "Het laatste jaar was ik er klaar mee. Ik wilde weer écht verliefd worden." Dat was voor Jennifer makkelijker gezegd dan gedaan. "Ik dacht dat ik niet meer verliefd kon worden."

Vorig jaar keerde het tij. "Op het moment dat ik alles losliet en besloot om een leuke, single vrouw te blijven, werd ik verliefd", glundert de blondine, die een relatie heeft met cabaretier Henry van Loon. "Een lange, verlegen man die totaal niet aan mijn eisenlijstje zou voldoen", zegt Hoffman over haar geliefde. "Ik zag hem bij Comedy Live en dacht nog: wat een rare snuiter. Maar ik werd strontverliefd."

Bank of Japan breidt stimuleringsprogramma uit

(Novum/ABM FN) De Bank of Japan heeft het opkoopprogramma met tien biljoen yen verhoogd naar tachtig biljoen yen (780 miljard euro). Dat maakt de Japanse centrale bank woensdag bekend bij het rentebesluit.

Het extra bedrag wordt aangewend voor de aanschaf van schuldpapier van de overheid. De centrale bank acht de stimuleringsmaatregelen noodzakelijk om de wereldwijde terugval van vraag naar Japanse producten te compenseren.

De stimuleringsmaatregelen komen krap een week nadat de Amerikaanse centrale bank een derde ronde van kwantitatieve versoepeling heeft aangekondigd in een poging de economische groei daar aan te zwengelen.

Conform de verwachting liet de Bank of Japan de rente onveranderd op 0,1 procent.

Oude Tweede Kamer neemt afscheid

De Tweede Kamer neemt woensdag afscheid van alle Kamerleden die niet zijn herkozen bij de verkiezingen van een week geleden. Onder hen is de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet (PvdA). In totaal vertrekken 51 Kamerleden.

Vooral bij verliezers als CDA en GroenLinks is de uittocht groot. Het CDA had veel zittende Kamerleden niet op de kandidatenlijst gezet, waardoor zij nu verdwijnen. Onder hen zijn Ger Koopmans, Mirjam Sterk, Sabine Uitslag en de voormalige 'dissidenten' Kathleen Ferrier en Ad Koppejan. Bij GroenLinks vertrekt onder anderen Tofik Dibi, die niet is herkozen, evenals Ineke van Gent en Mariko Peters, die beiden niet op de lijst stonden.

De SP ziet financieel specialist Ewout Irrgang vertrekken. Verder verdwijnen de voormalige PVV'ers Hero Brinkman, Jhim van Bemmel, Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven. Ook de PVV'er Richard de Mos keert niet terug. Bij de PvdA vertrekken behalve Verbeet de oud-staatssecretarissen Sharon Dijksma en Nebahat Albayrak. Van de D66-Kamerleden keren Boris van der Ham en Fatma Koser Kaya niet terug. Van de VVD'ers vertrekken Charlie Aptroot en Willibrord van Beek.

De nieuwe Kamerleden worden donderdag beëdigd. Dan wordt ook de 'profielschets' vastgesteld voor de nieuwe voorzitter. Tot nu toe is van de Kamerleden Gerard Schouw (D66) en Anouchka van Miltenburg (VVD) bekend dat zij overwegen een gooi te doen naar het voorzitterschap.

Politieachtervolging na plofkraak in Eerde

De politie in Brabant heeft woensdagochtend jacht gemaakt op overvallers die het hadden voorzien op een geldautomaat in Eerde. Daar pleegden zij rond 04.00 uur een plofkraak, meldt de politie.

Bij de achtervolging zette de politie spijkermatten in, maar dat kon de daders niet verhinderen te ontkomen. De vluchtauto werd even later teruggevonden in Rosmalen. De krakers zijn nog spoorloos. Of zij een bedrag hebben buitgemaakt, is nog niet duidelijk.


Politieachtervolging na plofkraak in Eerde (Foto: Novum)

Twee mensen van balkon gered bij brand Enschede

De brandweer heeft dinsdagnacht bij een brand in een portiekflat in Enschede twee mensen van een balkon gered. De twee konden het pand niet meer via het trappenhuis uit vanwege de hevige rookontwikkeling. Dat meldt de brandweer.

Het vuur was even na middernacht ontstaan in een van de benedenwoningen. De brand sloeg daarna over op een naastgelegen flat. In totaal moesten twaalf mensen hun huis uit. Voor hen is tijdelijk vervangende woonruimte geregeld. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk.

Lange file op A1 na ongeluk met vrachtwagens

Door een ongeluk met twee vrachtwagens is woensdagochtend op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn een lange file ontstaan. Tussen de afrit Markelo en Deventer-Oost was urenlang alleen de linkerrijstrook beschikbaar, laat de ANWB weten.

De trucks botsten even voor 05.00 uur op elkaar. Op de rijbaan richting Apeldoorn stond rond 07.00 uur een file van vijftien kilometer. Even later kon Rijkswaterstaat de weg weer vrijgegeven. Automobilisten werd aangeraden niet aan te sluiten, maar om te rijden via Zwolle over de N35 en A50.

PlayStation Vita Plus in november

Sony heeft bekendgemaakt wanneer de PlayStation Plus-service uitgebreid gaat worden naar PlayStation Vita. Dit moet in november gaan gebeuren.

Op de gamescom in augustus was er al aangekondigd dat de PlayStation Plus-dienst snel naar de handheld zou komen. Hoewel Sony nog geen exacte datum heeft gegeven, wisten ze wel te melden dat de uitbreiding in november gaat plaatsvinden. De service komt bovenop het al bestaande Pluspakket, er worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Plus-leden kunnen de volledige versies van bepaalde PS Vita-games, die in de PlayStation Store apart staan vermeld, spelen zolang hun lidmaatschap actief is. Daarnaast krijg je toegang tot exclusieve kortingen op bepaalde PlayStation Vita-titels. Opslaggegevens kunnen online worden neergezet in de Cloud Storage van Sony. Tot 1GB kan worden opgeslagen.

De PlayStation Vita wordt automatisch geupdated als je wilt: extra content, patches voor games en ook firmware-updates kunnen op een tijdstip gedownload worden. Trophies-voortgang wordt ook automatisch gesynchroniseerd met de PlayStation Network-servers.

PlayStation Vita-eigenaren moeten dus even wachten tot november voor deze handige service. Als er een exacte datum bekend is laten we het natuurlijk weten.

PlayStation Plus

Nieuw model PlayStation 3 aangekondigd

Op de Tokyo Game Show heeft Sony tijdens hun persconferentie een nieuw model van hun PlayStation 3-console bekendgemaakt. Er waren al eerder geruchten, maar nu zijn de specificaties officieel.

De nieuwe PlayStation 3 heeft twee modellen: een model met 500GB opslagruimte en een model met 12GB aan flash-geheugen. Het ontwerp van de console maakt het 20% smaller en 25% lichter dan de huidige Slim-modellen op de markt. De 500GB zal als bundel uitkomen met FIFA 13 en gaat voor € 299,99 over de toonbank. Het 12GB-model zonder spel gaat € 229,99 kosten.

Eigenaren van het 12GB-model kunnen een 5-inch SATA interne harde schijf verbinden door een officiële Mounting Bracket te gebruiken. Een andere manier om het geheugen uit te breiden is door een officiële PlayStation-250GB interne HDD te kopen. De officiële  250GB-schijf kost 89,99 euro.

Het nieuwe PlayStation 3-model van 500GB komt 28 september uit. Het 12GB-model komt 12 oktober in de winkel.

PlayStation 3

FOK! wat een weer...Enkele buien

Goedemorgen! Voor de fotografen onder ons is er vandaag veel te zien in de lucht. Blauwe luchten worden afgewisseld met grote stapelwolken en in die stapelwolken zitten ook buien verscholen. Dit kan wel eens mooie plaatjes opleveren met regenbogen, donkere luchten en dan na de bui weer zonneschijn.

Wees wel voorzichtig met foto's maken, want bij de buien is onweer goed mogelijk. De temperaturen zijn eigenlijk bedroevend voor dit jaargetijde, want met 15 graden hebben we het wel gehad en in de buien zakt de temperatuur zelfs nog verder weg naar 11 graden. De terrassjes zullen vandaag dan ook niet vol zijn. De wind hierbij is precies hetzelfde als gisteren, matig tot vrij krachtig. Dit kille weer houden we nog enkele dagen vast. Moet ik wel bij zeggen dat de verwachtingen vrij onzeker worden.

Je zou maar in het westen van Noorwegen wonen. De stad Bergen heeft de afgelopen weken al 321 mm regen opgevangen, waarvan 89 mm het afgelopen etmaal. Overigens is het in heel Noorwegen erg nat en op veel plaatsen is er daar al meer dan 200 mm gevallen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

RegenboogPrachtige regenboog na een flinke bui in Graft, foto gemaakt door Andy.


Nieuwe rollen in Football Manager 13

Miles Jacobson van Sports Interactive moet langzamerhand een droge keel krijgen van Football Manager 13, want er is weer een videoblog verschenen.

In deze video praat hij over twee nieuwe rollen in je voetbalclub, het hoofd van de jeugdafdeling en de hoofd van scouts. De eerste regelt dat je de beste jeugd in de regio hebt en begeleidt het jeugdteam. De tweede rol filtert de verschillnede rapportages van scouts, zodat je makkelijker nieuwe transfers eruit pikt. Hij geeft scouts ook specifieke opdrachten.

Football Manager 2013 komt ergens voor de kerst uit voor pc en Mac.

Snelle gratis DLC voor PES 2013

Konami komt met de eerste gratis update en DLC voor PES 2013. De eerste DLC komt tegelijkertijd uit met de release van de game voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

De eerste gratis DLC voegt drie stadions toe onder licentie van de onlangs gepromoveerde Spaanse clubs en de laatste updates van de kits van de 37 clubs onder licentie, waaronder Olympique Marseille, Ajax Amsterdam, FC Porto, Besiktas Istanbul en Corinthians Sao Paulo. Een tweede DLC volgt midden oktober met alle zomertransfers, meer stadions, UEFA-elementen, team-updates en online updates.

De eerste gratis update komt beschikbaar in oktober en verbetert de online beleving van de game. De update introduceert een rankingsysteem en voegt een widgetsysteem toe, dat als snelkoppeling dient voor het verzamelen van vrienden voor online wedstrijden. Maximaal acht mensen kunnen tegelijkertijd een wedstrijd van PES 2013 spelen. De download voegt ook een communitymodus toe waar vrienden automatisch geselecteerd worden uit een vooraf opgestelde lijst en houdt vervolgens de behaalde resultaten bij.

De update opent daarnaast het incentives-element van de myPES Facebook-app, waarin prestaties worden beloond en kan worden gedeeld via sociale netwerken. Gebruikers kunnen ook een wedstrijd tijdens de rust bewaren en de tweede helft later spelen. De 'Master League Online'-fans worden gekoppeld aan gebruikers van hetzelfde niveau door middel van het 'Rival Ranking'-systeem.

PES 2013 komt 21 september uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Naar het einde van Dishonored

Arkane Studios heeft de vierde en laatste video in de serie Developer Documentaires voor Dishonored online gezet. In 'End Game' denkt het team bij de studio na over het traject van het vroege conceptuele werk, tot het neerzetten van een wereld die kan verkend en beleefd wordt door de fans.

In Dishonored ben je een bovennatuurlijke moordenaar op zoek naar wraak. Je hebt speciale mogelijkheden en wapens waarmee je jouw doelwitten op creatieve wijze kunt omleggen. Hierdoor is het ook mogelijk om zelf te kiezen hoe je het spel speelt: ben je liever à la Rambo bezig of sneak je achter je vijanden om ze vanuit de schaduw aan te vallen. Als je wil hoef je zelfs niet te moorden. De uitkomst van een missie is geheel verbonden aan jouw keuzes.

Dishonored komt op 12 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Spaanse banken dieper in de problemen

Spaanse banken hebben in juli meer deposito's zien wegvloeien. Het aandeel slechte leningen liep op naar een nieuw record. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Spaanse centrale bank.

Deposito's van Spaanse huishoudens en niet-financiële ondernemingen bedroegen in juli 1287 miljard euro, een daling van 3,4 procent vergeleken met juni. Ten opzichte van juli vorig jaar lagen de deposito's 7,9 procent lager.

Spaanse banken hebben te kampen met een kapitaalvlucht, waarbij deposito's in een steeds sterker tempo worden overgebracht naar het buitenland. Spaanse banken hebben het financieringsgat dat hierdoor is ontstaan opgevangen met krediethulp van de Europese Centrale Bank. Vorige week bleek dat Spaanse banken in augustus voor 412 miljard euro hadden geleend via de ECB, het hoogste niveau ooit.

De kapitaalvlucht in Zuid-Europa heeft er voor gezorgd dat centrale banken als die van Spanje in het krijt staan bij hun noordelijke zusterinstellingen, zoals de Bundesbank en De Nederlandsche Bank. In augustus bedroegen de claims van de Bundesbank op met name zuidelijke centrale banken 751 miljard euro. Voor het uitbreken van de crisis in 2008 wisten Spaanse banken zich nog grotendeel met deposito's of in de markt te financieren.

Slechte leningen bij Spaanse banken bedroegen in juli in totaal 173,1 miljard euro, ofwel 8,3 procent van de kredietportefeuille. Exclusief leningen aan buitenlanders en de overheid bedroegen de slechte leningen 169,3 miljard euro, oftewel 9,9 procent van de kredietportefeuille. Dat is het hoogste niveau sinds de centrale bank van Spanje de gegevens bij is gaan houden in 1962. Spaanse banken hebben te kampen met het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel. Daarnaast is de economie in een depressie beland, wat ook de kwaliteit van activa onder druk zet.

Vanwege giftige activa hebben Spaanse banken kapitaaltekorten, een gat dat niet kan worden gedicht door de overheid. Omdat Spanje zichzelf met moeite kan financieren in de kapitaalmarkt, hebben de andere eurolanden honderd miljard euro aan noodleningen toegezegd waarmee de banken moeten worden geherkapitaliseerd.

Spanje heeft na een rits mislukte reorganisaties van het bankwezen eind augustus aangekondigd een zogenoemde bad bank op te richten. Deze instelling moet andere Spaanse banken zuiveren van giftige activa en vertrouwen in de bankensector herstellen.

Politie Wit-Rusland pakt journalisten aan

Het regime in Wit-Rusland treedt vlak voor de parlementsverkiezingen weer hard op tegen journalisten. Een fotograaf van persbureau AP werd dinsdag in de hoofdstad Minsk naar eigen zeggen door leden van de veiligheidsdiensten geslagen en korte tijd vastgehouden.

Sergei Grits had samen met zeven andere journalisten een protestactie van vier activisten van de oppositie verslagen, toen zij in de binnenstad van Minsk door agenten in burger werden belaagd. Een van de mannen pakte hem van achteren bij de nek, terwijl de ander een vuistslag op zijn oog gaf en hem een bloedende wond bezorgde, zei Grits. Zijn bril was kapot.

De journalisten werden in een busje zonder nummerborden geduwd en naar een politiebureau gebracht. Daar werden ze volgens Grits twee uur vastgehouden, om vervolgens zonder enige toelichting weer op straat te worden gezet. De politie probeerde de opnamen van de camera's te wissen, maar sommige van de journalisten hadden hun beelden veilig weten te stellen.

De politie van Minsk wilde geen commentaar geven. Wit-Rusland wordt sinds 1994 door de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko geregeerd en de autoriteiten staan er om bekend dat zij de persvrijheid beperken. Vanwege het harde optreden tegen de oppositie en onafhankelijke media hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie economische sancties en reisbeperkingen ingesteld tegen de regering.


Politie Wit-Rusland pakt journalisten aan (Foto: Novum)

Amsterdamse deelraad negeert buurtbewoners Oosterpark

Het Amsterdamse muziekfestival Appelsap vindt ook volgend jaar weer in het Oosterpark plaats. Dat is de uitkomst van een vergadering van de stadsdeelraad Oost, meldt de organisatie achter het hiphopfestival dinsdagavond. De organisatie had onder meer een petitie op internet opgezet om de huidige situatie in stand te houden. Deze werd door ongeveer drieduizend mensen ondertekend.

Stichting Appelsap meldde eerder in een brandbrief te vrezen dat het einde in zicht leek voor het festival, omdat Appelsap dreigde te moeten vertrekken uit het Oosterpark. Aanleiding voor een mogelijk gedwongen verplaatsing zou de inmenging van omwonenden zijn.

Een groep buurtbewoners zou niet willen dat het park nog wordt afgesloten, wat wel nodig zou zijn om entree te kunnen heffen. Een meerderheid van de stadsdeelraad zou het er mee eens zijn om het park niet langer af te sluiten, dacht de stichting, en het zou niet zo eenvoudig zijn om een nieuwe plek voor het festival te vinden.

Op de afgelopen editie van het hiphopfestijn in juli kwamen zevenduizend bezoekers af.

Christelijke kopt veroordeeld wegens belediging islam en president

Een koptisch christelijke onderwijzer is dinsdag door een rechtbank in het zuiden van Egypte tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij had op zijn Facebookpagina tekeningen gezet die volgens de rechtbank de profeet Mohammed en president Mohammed Morsi beledigden.

De aangifte dateerde van juli, maar de recente ophef om de film Innocence of Muslims zorgde voor verhoogde spanningen rond het gerechtsgebouw in Sohag. Volgens het staatspersbureau MENA ageerden tientallen islamisten voor het gerechtsgebouw tegen het vonnis, dat in hun ogen veel te mild was uitgevallen.

USAID moet weg uit Rusland

De Amerikaanse Dienst voor Internationale Ontwikkeling (USAID) staakt zijn werkzaamheden in Rusland. Moskou heeft aangegeven geen prijs meer te stellen op de hulp van Washington, meldt het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag.

President Vladimir Poetin klaagt al langer over de Amerikaanse inspanningen om democratie en mensenrechten te promoten. USAID is sinds de val van de Sovjet-Unie actief in Rusland, om 'een opener en innovatievere samenleving en een versterkt partnerschap tussen Rusland en de Verenigde Staten' te bevorderen. Ook nu aan de fysieke aanwezigheid van USAID in Rusland ten einde komt, 'blijven wij toegewijd aan ondersteuning van democratie, mensenrechten en de ontwikkeling van een robuustere civiele samenleving in Rusland', zei woordvoerster Victoria Nuland van het State Department.

Nuland leverde geen kritiek op de Russische beslissing, maar zei dat USAID zeer uiteenlopende initiatieven ondersteunt, zoals bestrijding van aids en tuberculose, opvang van wezen en slachtoffers van mensenhandel en verbetering van natuur- en milieubescherming. Ongeveer een derde van de beschikbare gelden, dit jaar vijftig miljoen dollar, gaat naar programma's voor openbaar bestuur, mensenrechten en democratie. "Wij hopen dat Rusland nu zelf de volle verantwoordelijkheid op zich neemt en al dit werk voortzet", zei Nuland.

Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney zegt dat van het voornemen van president Barack Obama om de relatie met Rusland te 'resetten' niet veel terecht is gekomen. Er zijn spanningen op tal van terreinen, van het raketschild tot de burgeroorlog in Syrië.

Stomadragers willen afvalemmer op elk toilet

Mensen met een stoma moeten hun opvangmateriaal netjes weg kunnen gooien. Daarom moet er op elk toilet een afvalemmer met deksel staan. Daarvoor pleit de Nederlandse Stomavereniging. Op Wereld Stomadag op 6 oktober zal de vereniging actiekaarten uitdelen bij openbare gelegenheden die geen afvalemmer hebben staan op het toilet.

Volgens Thijs Fonville, voorzitter van de Nederlandse Stomavereniging, worden stomadragers beperkt in hun bewegingsvrijheid als er geen afvalbak staat op een openbaar toilet. Vooral op herentoiletten wil het nog wel eens ontbreken aan een vuilnisbak.

Stomadragers willen afvalemmer op elk toilet
Stomadragers willen afvalemmer op elk toilet (Foto: ANP)

Groen licht voor omstreden immigratiewet Arizona

Politieagenten in de Amerikaanse staat Arizona mogen per direct voortaan  de verblijfsstatus van arrestanten controleren. Een wet die dat mogelijk maakt is vandaag goedgekeurd door een rechter. Daarmee komt een einde aan twee jaar gesteggel rond de wet.

Tegenstanders brachten de wet eerder voor het Amerikaanse hooggerechtshof omdat de wet in strijd zou zijn met federale wetgeving, maar zonder succes. Ditmaal werd gepoogd de wet te blokkeren met het argument dat deze systematisch onderscheid van arrestanten in de hand zou werken.

Verbeet: kleinere Kamer is slecht plan

Eerder deze maand werd door het kabinet ingestemd met het voorstel de Tweede Kamer te verkleinen van 150 naar honderd leden en de Eerste Kamer van 75 naar vijftig leden. Het kabinet wil zo uiting geven aan haar voornemen een 'kleine en slagvaardige overheid' te creëren. 

Vertrekkend voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) vindt dit een slecht plan. Kleine partijen krijgen het bij een kleinere Kamer moeilijker om hun medewetgevende en controlerende taak uit te voeren, denkt Verbeet. 

Verbeet uitte haar gedachtes dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Woensdag neemt ze afscheid van de Kamer. 

Ze is niet de enige die krtiek leverde op het voorstel. Anderhalve week geleden maakte de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) nog duidelijk dat hij zich afvraagt of het bijdraagt aan meer vertrouwen van burgers in de democratie. "Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat degenen die zij als volksvertegenwoordiger kiezen ook daadwerkelijk wetsvoorstellen beoordelen", stelde De Graaf. "Dat zal met een kleiner parlement moeilijker worden", vindt ook De Graaf.

'Kortingseisen AH en Jumbo in strijd met EU-recht'

De kortingseisen van Albert Heijn en Jumbo zijn mogelijk in strijd met EU-regels. De twee supermarktketens maken misbruik van hun machtspositie door tegelijk een extra korting van hun leveranciers te eisen. Dat stelt europarlementariër Kartika Liotard dinsdag.

"Jumbo en Albert Heijn hebben samen een marktaandeel van 55 procent in Nederland. Door gelijktijdig kortingen af te dwingen zetten ze zuivelleveranciers en melkveehouders op een vuile manier onder druk", aldus Liotard. De europarlementariër sluit de mogelijkheid niet uit dat de twee supermarktketens hun kortingseis gecoördineerd hebben omdat de brief waarin ze hun eis kenbaar maakten rond dezelfde tijd werd verstuurd.

Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd te onderzoeken of de actie van de supermarktketens in strijd is met het EU-recht. De directoraten-generaal voor mededinging en interne markt zeggen desgevraagd niet op de hoogte te zijn van de acties van Albert Heijn en Jumbo. Beide directoraten menen bovendien in dergelijke gevallen waarschijnlijk niet bevoegd te zijn om een onderzoek in te stellen.

'Ouderen slachtoffer Miljoenennota'

De pijn van de Miljoenennota wordt te eenzijdig bij ouderen gelegd. Ouderenbond ANBO pleit in reactie op de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota daarom voor een minister van ouderenzaken.

Volgens de ANBO krijgen de senioren te maken met een opeenstapeling van maatregelen, vooral in de zorg. De bond wijst op de verhoging van de zorgpremie en het eigen risico, de verhoging van de btw en de toename van de eigen bijdrage. Ook worden de negatieve gevolgen van de verhoging van de AOW-leeftijd niet gecompenseerd.

"En dit alles terwijl gepensioneerden al het meest aan koopkracht hebben ingeleverd de afgelopen jaren door het niet indexeren van hun aanvullend pensioen", aldus Liane den Haan, directeur van ANBO.

De bond hoopt dat het nieuwe kabinet snel met maatregelen komt om de zorgkosten in te dammen. Om ouderen ook op andere gebieden te ontzien, pleit de ANBO voor een coördinerende minister van ouderenbeleid, die verantwoordelijk is voor de samenhang en effecten van maatregelen wat betreft inkomen, arbeid, zorg, wonen en mobiliteit.

Hans Klok moet wennen aan vrijgezellenbestaan

Hans Klok kan zijn draai als nieuwbakken vrijgezel nog niet vinden. De illusionist met de weelderige bos haar zag zijn relatie met de negentien jaar jongere James enkele maanden geleden stranden. 

"Het is een beetje een rare situatie", vertelt Klok aan RTL Boulevard. De 43-jarige Klok is naar eigen zeggen 'nooit langer dan een week vrijgezel geweest'. "Ik wacht het even af. Ik zie wel wat de toekomst brengt, misschien komt het wel weer goed."

Klok en James hadden sinds 2008 een relatie. De illusionist verliet zijn ex Frank, met wie hij zeventien jaar samen was, voor de Australische danser. Deze keer was hij de gebeten hond. James zette Klok aan de kant. "Ik vind het heel erg", zegt Klok. "Ik ben degene die achterblijft. Maar ik respecteer wel zijn keuze."

VS gaat ambassades agressief beschermen

De Amerikaanse regering zet "agressieve stappen" om zijn ambassades en het diplomatieke personeel beter te beschermen. Dat heeft minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd.

De regering onderzoekt hoe het met de veiligheid op elke diplomatieke post is gesteld. Vorige week kwamen de ambassadeur in Libië en drie andere Amerikaanse diplomaten om het leven, nadat demonstranten het Amerikaanse consulaat in de Oost-Libische stad Benghazi in brand hadden gestoken. Ook andere diplomatieke vertegenwoordigingen waren het doelwit van betogers tegen de film Inocence of Muslims waarin de profeet Mohammed als een immoreel en gewelddadig persoon wordt voorgesteld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.