FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 september 2012

Moslims rellen in Niger tegen anti-islamfilm

Moslims die woedend zijn over een anti-islamitische film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt, hebben vrijdag een christelijke school in het oosten van Niger aangevallen. Ze vernielden een standbeeld van de maagd Maria.

Een journalist van AP zag hoe hoe de menigte delen van de school in brand stak, voordat veiligheidstroepen ingrepen en een eind maakten aan het protest. "Onze religie is aangevallen en dat is de reden dat we op straat onze woede tonen", aldus een van de betogers.

Geen iPhone, maar geile sekslijn

De Duitse telefonieaanbieder Telekom heeft een pijnlijke fout gemaakt bij een actie voor zijn beste klanten. Zij kregen een sms dat zij op een speciaal telefoonnummer met voorrang de nieuwe iPhone 5 konden bestellen. Het nummer klopte echter niet. In plaats van een helpdesk kregen de bellers een sekslijn.

In het speciale telefoonnummer stond een 3 waar een 0 had moeten staan, gaf een woordvoerder van het bedrijf vrijdag beschaamd toe tegen Duitse media. De sekslijn biedt volgens zijn website "heet datingplezier" aan. Hoeveel mensen per ongeluk de lijn hebben gebeld en hoeveel geld zij daaraan kwijt waren, is niet bekend.

Telekom stuurde zijn topklanten later een nieuwe sms met het juiste telefoonnummer. Volgens het bedrijf loopt het daar storm.

Geen iPhone, maar sekslijn
Geen iPhone, maar sekslijn (Foto: ANP)

Lichaam Amerikaanse ambassadeur terug in VS

De stoffelijke overschotten van de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens, en drie van zijn medewerkers zijn vrijdag aangekomen op luchtmachtbasis Andrews in de Amerikaanse staat Maryland. Het toestel met aan boord de vier lichamen werd opgewacht door de Amerikaanse president Barack Obama, vicepresident Joe Biden en minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

Stevens en zijn medewerkers kwamen dinsdag om het leven bij een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. Aanleiding voor de aanval is vermoedelijk de anti-islamitische film Innocence of Muslims.

"Dit offer zal nooit worden vergeten", zei Obama, staande naast de vier kisten die bedekt waren met een Amerikaanse vlag . "Ze kenden het gevaar en ze accepteerden dit. Ze omarmden niet alleen het Amerikaanse ideaal, ze belichaamden het Amerikaanse ideaal. Ze belichaamden het: de moed, de hoop, en ja, het idealisme, dat fundamentele geloof dat we deze wereld iets beter kunnen achterlaten dan hij was. Dat is wie ze waren en dat is wie wij zijn. Als we hun nagedachtenis willen eren, dan is dat hoe we altijd moeten zijn."


Lichaam Amerikaanse ambassadeur terug in VS (Foto: Novum)

Honkballers in EK-finale

De Nederlandse honkballers hebben de finale bereikt van het EK in eigen land. Oranje won vrijdagavond in Rotterdam met 2-0 van Spanje. Daarmee verzekerde de ploeg van bondscoach Brian Farley zich vroegtijdig van een plaats in de eindstrijd.

Nederland speelt zondag in de finale, opnieuw in Rotterdam, tegen Italië. De titelverdediger versloeg Tsjechië in Haarlem met 3-0.

Nederland en Italië spelen zaterdag, ook weer in Rotterdam, eerst nog tegen elkaar in de laatste wedstrijd van de tweede ronde.

Honkballers in finale
Honkballers in finale (Foto: ANP)

Tsjechië verbiedt verkoop sterke drank

Tsjechië heeft vrijdag de verkoop van sterke drank met een alcoholpercentage van twintig procent of hoger verboden. Het verkoopverbod is ingesteld na een golf van methanolvergiftigingen die aan negentien mensen het leven heeft gekost.

Volgens de Tsjechische minister van volksgezondheid Leos Heger is het verbod direct van kracht en geldt het voor het hele land. Nergens mag meer sterke drank worden verkocht, ook niet in restaurants of hotels. Eerder al mocht bij kiosken en op markten geen sterke drank verkocht worden met een alcoholpercentage van meer dan dertig procent.

Tientallen mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen nadat ze rum en vodka die was aangelengd met methanol hadden gedronken. Het probleem speelt voornamelijk in het noordoosten van Tsjechië, maar ook in de hoofdstad Praag is een slachtoffer opgenomen in het ziekenhuis.


Tsjechië verbiedt verkoop sterke drank (Foto: Novum)

Geile inbreekster in huis 'Jackass' Margera

Een naakte vrouw heeft ingebroken in de woning van Bam Margera terwijl hij lag te slapen. Toen de Jackass-ster haar betrapte begon ze te masturberen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 24-jarige blote dame sloop donderdagnacht Margera's huis in Pennsylvania binnen en begon hem te kussen. Hij werd wakker, gooide haar van zich af en belde het alarmnummer. Tijdens het telefoontje begon ze zichzelf op de vloer te bevredigen.

Margera schopte de vrouw zijn huis uit, waarop ze werd gearresteerd door de politie. Ze kan rekenen op aanklachten wegens inbraak, huisvredebreuk en stalking.

Wilma Nanninga: Everon Jackson Hooi valt op mannen

De geruchten doen de ronde dat Everon Jackson Hooi op mannen valt. Telegraaf-journaliste Wilma Nanninga beweerde vandaag dat de Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur een romance beleeft met collega-acteur Ferry Doedens. Everon Jackson Hooi weigert uitsluitsel te geven in deze kwestie. 

"Als ik er al iets over wil zeggen, dan doe ik dat zeker vandaag niet", heeft Everon laten weten aan RTL Boulevard. "Dan lijkt het alsof ik wil reageren omdat Wilma Nanninga zogenaamd zo 'moedig' geweest is om dit te publiceren."

De uitspraak van Nanninga is opvallend te noemen, aangezien Doedens niet lang geleden kenbaar maakte een relatie te hebben met Wicked-acteur Nuno Azevedo. De relatie lijkt nog in volle bloei te staan. 

Nanninga is echter zeker van haar zaak. "Het is alom bekend dat hij met jongens stapt en ook andere dingen doet", vertelt ze. De journaliste ontving naar eigen zeggen een mail van de acteur, waarin hij aangeeft niet op zijn privéleven te willen ingaan. "Als hij echt niet had gewild dat ik er iets over zou schrijven, dan had hij dat gelijk laten weten."

Wenger: "Geen Drogba, Cazorla goed"

Arsène Wenger heeft geen interesse in Shanghai Shenhua-spits Didier Drogba. Hij geeft ook toe zeer blij te zijn met Santi Cazorla, Olivier Giroud en Lukas Podolski.

"Op het moment gaan we niks doen met Drogba", laat de Fransman weten aan Sky Sports. "Naar mijn mening is hij niet beschikbaar, hij is net weg uit Engeland. Ik snap zijn situatie niet helemaal omdat hij met verschillende statements naarbuiten komt. Je hoort dat hij misschien naar Real Madrid gaat, dan zegt hij dat hij in China blijft."

Drogba komt niet, maar met Olivier Giroud, Lukas Podolski en vooral Santi Cazorla heeft Wenger wel toegeslagen op de transfermarkt. "Cazorla heeft ieders respect snel gewonnen. Hij is bescheiden, houdt van het spel en dat wil je van elke voetballer. Hij praat op het veld, niet te veel, maar laat gewoon zien wat hij kan. Dat is wat hij doet. Hij houdt van het spel en het samenspelen met de rest, dat is de beste manier om respect te verdienen."

"Spelers als hij en Podolski, maar ook Olivier Giroud zijn Europees voetbal meer gewend dan de Premier League. De Premier League is anders door het ritme van het spel, de snelheid, de intensiteit van elk duel. Soms is het moeilijk om je daaraan aan te passen, maar wij spelen meer zoals in Europa, dus dat geeft ze een goede kans om snel te wennen", besluit Wenger.

Politie omsingelt Ikea Delft om inbreker

De politie heeft de Ikea in Delft vrijdagavond korte tijd afgezet en omsingeld in een zoektocht naar een woninginbreker. De inbreker was na zijn daad naar de Ikea-vestiging gevlucht. Hij kon vrijwel direct buiten de winkel worden aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.

De inbreker werd omstreeks 21.30 uur ingerekend. Of klanten tijdens de politieactie de winkel nog wel in of uit konden, weet de zegsvrouw niet precies. "Maar er was sprake van een omsingeling, dus er zal op zijn minst enige vertraging in hebben gezeten."

Een deel van het parkeerterrein van de Ikea in Delft is omstreeks 21.45 uur nog afgezet vanwege het onderzoek.

VN noemen anti-islamfilm 'kwaadaardige' provocatie

De anti-islamitische film die in de hele wereld heeft geleid tot gewelddadige demonstraties is 'kwaadaardig' en politieke en religieuze leiders moeten er alles aan doen om de rust te herstellen. Dat heeft Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay vrijdag gezegd.

Volgens Pillay schetst de film 'een schandelijk verstoord beeld van moslims'. De film is een bewuste poging om protesten zoals die vrijdag in zo'n vijftien landen ontstonden te veroorzaken. Het is soms het beste om dergelijke provocaties te negeren omdat 'dergelijke bewuste en aanstootgevende daden geen publiciteit moeten krijgen', aldus Pillay.

Pillay zei in een verklaring tevens de moord op de Amerikaanse ambassadeur in Libië Chris Stevens en drie medewerkers en het geweld te veroordelen.


VN noemen anti-islamfilm 'kwaadaardige' provocatie (Foto: Novum)

Ferguson en Rodgers willen einde spreekkoren

De trainers van Liverpool en Manchester United hebben vrijdag hun fans opgeroepen om een einde te maken aan kwetsende spreekkoren in elkaars richting. Aanleiding is een woensdag openbaar gemaakt rapport, waaruit bleek dat de fans van Liverpool geen schuld hadden aan het Hillsborough-drama.

In het verleden dreven fans van United regelmatig de spot met het drama in 1989, waar in totaal 96 mensen de dood vonden. Op hun beurt was voor supporters van Liverpool de vliegramp van München in 1958 een gewild onderwerp. Acht spelers van United kwamen daarbij om het leven.

Nu het Hillsborough-incident volop in het nieuws is, hopen de managers van de twee succesvolste clubs uit de Engelse historie dat de strijdbijl begraven kan worden. "Je zou hopen dat er een streep getrokken kan worden over hoe supporters met elkaar om zouden moeten gaan", zegt United-coach Sir Alex Ferguson. "We zijn twee grote clubs en zouden elkaars problemen uit het verleden moeten begrijpen."

Ferguson kreeg bijval van collega Brendan Rodgers, de coach van Liverpool. "Ik spreek als mens en heb het nooit leuk gevonden om teksten te horen die gaan over andermans tragedies of dood", zegt hij. "Helaas is er een kleine groep fans die altijd zal blijven teleurstellen. Laten we hopen dat we kunnen leren van dit hele proces."

Ferguson en Rodgers reageerden op het woensdag uitgekomen rapport, dat concludeerde dat het Hillsborough-drama uit de hand liep door fouten van politie en hulpdiensten. Lange tijd werd aangenomen dat dronken supporters van Liverpool de schuldigen waren.

Het Hillsborough-drama geldt als de grootste stadionramp in de Britse voetbalhistorie. Bij een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest, die op onpartijdig terrein in Sheffield werd gespeeld, vielen op 15 april 1989 bij het gedrang in de mensenmassa bijna honderd doden.

Trailer Steven Spielbergs Lincoln online

De volledige trailer van Steven Spielberg's nieuwe film Lincoln is nu online te zien. Geen vampieren deze keer, maar een serieuze verfilming van Lincoln's laatste maanden als de 16e president van de Verenigde Staten.

De bloedige burgeroorlog in Amerika is bijna ten einde als president Abraham Lincoln met zijn kabinet in aanvaring komt over het afschaffen van de slavernij. Lincoln lijkt helemaal alleen te staan in zijn gevecht voor vrijheid en gelijkheid. Een gevecht tegen de door hem zelf aangestelde regering, een gevecht tegen de wereld en de geschiedenis.

Afgaande op de beelden en de muziek in de trailer levert Spielburg opnieuw een gelikte en epische film af. Met Daniel Day-Lewis als Abraham Lincoln, Sally Field als zijn tweede vrouw en de moeder van zijn kinderen en Tommy Lee Jones als leider van de republikeinen en  medestander van Lincoln, Thaddeus Stevens.


"Let these dead shall not have died in vain. That this nation under God shall have a new birth of freedom. That governement of the people, by the people, for the people shall not perish from the earth."

Erdogan: regime Assad loopt op laatste benen

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan meent dat het regime van de Syrische president Bashar Assad op zijn laatste benen loopt. Hij zei dat de Syrische regering 'onvermijdelijk op weg is naar het einde'.

Erdogan riep regionale leiders op om zich te verenigen om te voorkomen dat het Syrische conflict het Midden-Oosten verder destabiliseert. Op een internationale conferentie in het Oekraïense Jalta verklaarde hij dat 'we met een stem 'nee' moeten zeggen tegen dit drama van de mensheid en niet moeten toestaan dat deze vlam de hele regio verzwelgt'.

Turkije maakt zich grote zorgen dat Koerdische rebellen van het machtsvacuüm in Syrië gebruik maken. Ankara heeft gewaarschuwd dat het niet toe zal staan dat rebellen vanuit Syrië Turkije bedreigen.


Erdogan: regime Assad loopt op laatste benen (Foto: Novum)

'Double Fine wil nog steeds Psychonauts 2'

Greg Rice, producent bij Double Fine, heeft in een interview met VG247 gezegd dat Psychonauts 2 nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Bedenker Tim Shafer heeft volgens Rice genoeg ideeën voor een vervolg, het is alleen tegenwoordig moeilijk om zo'n game op de markt te zetten.

Rice erkent dat fans het meest om Psychonauts 2 vragen. Double Fine vindt die aandacht fijn, maar ze moeten rekening houden met meer factoren dan fans msschien denken. “Yeah that’s definitely flattering and Tim has ideas for sequels to every game we’ve ever made. I think it always comes down to what kind of studio resources are available, and who’s available to make games.”

“But yes, Psychonauts 2 is something that comes up a lot and it’s something that we’d definitely be interested in doing. It’d just be a large game, and that’d mean pretty much the entire studio working on it for multiple years, so it’s just a matter of finding funding and finding out how to take it forward."

Double Fine maakt de laatste jaren juist alleen maar kleinere PSN- en XBLA-games. Toch ziet Rice in de toekomst mogelijkheden voor Psychonauts 2. “I think there are definitely more Psychonauts stories to be told,” Rice concluded, “and Tim has them in mind. Obviously fans like the game and we’d love to revisit the franchise too, and…we love it as well.”

Mariniers VS naar Jemen

Een groep Amerikaanse mariniers is in Jemen aangekomen om de beveiliging van Amerikaanse burgers en belangen te versterken. De groep werd volgens een Amerikaanse zegsman donderdag al uit voorzorg op pad gestuurd in verband met verwachte protesten tegen een anti-islamfilm. Een soortgelijk team werd woensdag al naar Libië gestuurd.

Jemenitische veiligheidstroepen probeerden vrijdag met traangas en waarschuwingsschoten te verhinderen dat een menigte van ongeveer tweeduizend mensen optrok naar de Amerikaanse ambassade in Sanaa. Donderdag bestormden al honderden betogers het complex en staken er een Amerikaanse vlag in brand.

Twitter draagt Occupy-tweets over aan rechter

Sociale netwerksite Twitter heeft vrijdag ingestemd met het overdragen van tweets aan een Amerikaanse rechter. De rechter had dit geëist in verband met het proces tegen een demonstrant van Occupy Wallstreet. Het proces wordt door velen op de voet gevolgd, omdat het duidelijk kan maken hoeveel toegang de autoriteiten nu eigenlijk mogen hebben tot materiaal dat op sociale media wordt geplaatst.

Twitter werd gedreigd met torenhoge boetes als het niet voldeed aan het bevel van de rechter. De rechter behandelt de zaak tegen Malcolm Harris, die samen met honderden anderen werd opgepakt bij een demonstratie op de Brooklyn Bridge. "We zijn teleurgesteld dat Twitter feitelijk het gevecht heeft opgegeven", aldus de advocaat van Harris.

De advocaat van Twitter noemde de opties die het bedrijf had - of het opgeven van het recht om in beroep te gaan, of aangeklaagd worden voor minachting van het hof - 'oneerlijk' en 'onjuist'.

Volgens het openbaar ministerie kan uit de tweets die Harris heeft gestuurd blijken of hij zich bewust was van het bevel van de politie van New York om niet op de weg te lopen op de Brooklyn Bridge.

M. Mulder wereldkampioen inline-skaten

Michel Mulder heeft de wereldtitel veroverd tijdens het WK inline-skaten op de weg. Hij won in het Italiaanse San Benedetto het onderdeel 500 meter. 

Bij de WK van vorig jaar moest Mulder nog genoegen nemen met het brons. Die medaille pakte hij woensdag ook al op de 200 meter. Als schaatser greep Mulder in februari net naast de wereldtitel op de 500 m. Bij de WK afstanden in Heerenveen werd hij tweede, op slechts 0,01 van winnaar Mo Tae-bum uit Zuid-Korea.

Titelhouder Spanje op koers voor finale Davis Cup

Spanje heeft vrijdag een forse stap gezet richting de finale van de Davis Cup. De titelhouder won tegen de Verenigde Staten beide enkelpartijen en leidt daarmee na de eerste dag met 2-0. Als de Spanjaarden zaterdag het dubbelspel winnen, bereiken ze voor de vierde keer in de laatste vijf jaar de finale.

David Ferrer opende op het gravel in Gijon het bal met een zege op Sam Querrey. De mondiale nummer vijf, bij afwezigheid van de geblesseerde Rafael Nadal de Spaanse kopman, zegevierde in vier sets: 4-6, 6-2, 6-2 en 6-4. Nicolas Almagro en John Isner maakten er een waar spektakelstuk van. Na vier uur en een kwartier tennis stapte Almagro als winnaar van de baan: 6-4, 4-6. 6-4, 3-6 en 7-5

De kans dat de tweestrijd na zaterdag al beslist is, lijkt niet zo groot. De Verenigde Staten sturen met Bob en Mike Bryan het succesvolste dubbelduo aller tijden de baan in. De tweelingbroers vestigden vorige week een record door hun twaalfde grandslamtitel te veroveren.

Volleybalsters dicht bij EK

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn nog één zege verwijderd van plaatsing voor het EK 2013. Oranje won in het Oekraïense Yuzhne met 3-0 van Denemarken. De setstanden waren 25-12, 25-13 en 25-7.

Nederland was een week geleden in eigen land ook al met 3-0 te sterk voor Denemarken. Als het volleybalteam morgen wint van thuisland Oekraïne dan is plaatsing voor het EK in Duitsland en Zwitserland een feit. Vorige week in Apeldoorn won Oranje met 3-0 van Oekraïne. Nederland heeft nog geen set verloren in de kwalificatiereeks. 

AH stelt kortingseis nog even uit

Albert Heijn wacht nog even met de aangekondigde opgelegde kortingen. De grootgrutter wilde vanaf maandag op eigen houtje twee procent minder betalen aan haar leveranciers, die zo mee zouden moeten betalen aan de expansiedrift van het miljardenbedrijf. Na overleg met een aantal leveranciers is besloten de korting vooralsnog op te schorten.

Veel leveranciers waren tegen de kortingseis die Albert Heijn hen oplegde. Een aantal verwachtte in de problemen te komen. De supermarktketen wil nu om de tafel met de onwillige leveranciers en neemt daarna een besluit over een eventuele regeling. 

Vanmiddag voerde een dertigtal boeren actie bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Zaandam. Die vrezen op hun beurt dat de leveranciers de korting naar hen doorschuiven. Geruchten gingen dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit onderzoek zou doen naar de praktijken van Albert Heijn, maar een woordvoerder van de kartelwaakhond ontkent dit.

Siemerink: "Haase komt tekort"

Nederland kijkt na de eerste dag van de Davis Cup ontmoeting tegen Zwitserland tegen een 2-0 achterstand aan. Roger Federer versloeg zonder problemen Thiemo de Bakker terwijl Robin Haase verloor van Stanislav Wawrinka. Haase was niet top volgens teamcaptain Jan Siemerink.

"We moeten reëel zijn, alleen als Robin top speelt is het verschil klein." Dat was hij vandaag niet volgens Siemerink. "Tegen dit soort spelers wordt van Robin constantheid en degelijkheid verwacht. Je ziet dat Robin daarin dan net tekortkomt. Daar moet je aan werken als je vooruit wilt. De fases waarin hij de betere is, en die waren er, moeten langer worden. Ik weet niet of er echt meer ingezeten had. Ik zie dit niet als een verloren kans."

Rallyen in Wales met WRC 3

Milestone heeft vandaag een nieuwe gameplayvideo uitgegeven voor hun nieuwe WRC 3-rallygame, de officiële game van de 2012 FIA World Rally Championship.

De video toont een ronde door de Britse bossen met modder en teer als ondergrond. We zien naast de variatie in ondergrond het weer veranderen van regen naar zonnige opklaringen. Daardoor zijn er ook gevolgen door de ondergrond en het weer op het gedrag van de auto. 

World Rally Chamionship 3 komt 12 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en PlayStation Vita.


Jody Bernal mogelijk blijvende gehoorschade

Jody Bernal houdt mogelijk blijvende gehoorschade over aan een verkeerde duik in het zwembad. De 30-jarige zanger kwam tijdens de training voor het SBS-schoonspringprogramma Sterren Springen verkeerd neer, waar hij een gat in zijn trommelvlies en een beschadigd slakkenhuis aan overhield.

"Ik zag het water te laat en klapte keihard met mijn rechteroor op het water", vertelde Bernal vrijdagavond in RTL Boulevard. "Vanochtend ben ik naar de dokter gegaan en die zag meteen dat mijn trommelvlies naar de knoppen was."

"Het is wel zo dat het zichzelf herstelt en dat heeft drie à vier weken de tijd nodig. Dan ga ik een gehoortest doen en kijken of mijn gehoor oké is en of het niet blijvend letsel is", vervolgt de zanger, die 'op dit moment niet optimaal' hoort.

"Toen schrok ik wel, toen hij zei dat we over drie, vier weken weer terug moesten komen om opnieuw te laten checken of mijn gehoor echt zodanig beschadigd is", geeft hij toe.

Bernal trainde voor de finale van Sterren Springen, die zaterdag plaatsvindt. Hij moet de eindstrijd aan zich voorbij laten gaan. SBS trommelt geen vervanger op voor de zanger.

Hoofdklasse hockey start met 67 buitenlandse spelers

Bij aanvang van het nieuwe Hoofdklasseseizoen zijn in totaal maar liefst 44 hockeyers met een niet-Nederlands paspoort opgenomen in de verschillende mannenselecties. De spelers komen vooral uit Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. Dat staat in de vrijdageditie van de Telegraaf.

De krant schrijft dat Den Bosch, Laren en SCHC de kroon spannen met elk zes buitenlandse spelers. Schaerweijde en HGC tellen er allebei vijf. Alleen hockeyclub Voordaan bestaat volledig uit Nederlanders en houdt vast aan de kracht van de selectie die vorig seizoen naar de Hoofdklasse promoveerde.

Het aantal buitenlandse hockeysters dat voor Hoofdklasseclubs speelt is een stuk minder: 23. Opvallend is dat MOP met vijf buitenlandse speelsters de lijst aanvoert. Debutant Terriërs uit Heiloo, Nijmegen, het Amsterdamse Hurley en landskampioen Den Bosch hebben geen enkele buitenlandse ingeschreven.

Saxo Bank strikt Italiaan Bennati

Saxo Bank heeft zich voor volgend seizoen versterkt met de Italiaan Daniele Bennati. De 31-jarige sprinter zette vrijdag zijn handtekening onder een tweejarig contract, meldt de Deense wielerploeg. Bennati komt over van RadioShack-Nissan. Hij won eerder deze maand nog een etappe in de Ronde van Spanje.

"Daniele is een geweldige aanvulling op ons team", zegt ploegleider Bjarne Riis. "Hij is ervaren en kan zowel in klassiekers als in etappekoersen een rol spelen. In de Vuelta heeft hij laten zien dat hij zich nog steeds met de beste kan meten in de sprint."

Bennati kwam eerder onder meer uit voor Lampre en Liquigas. Hij won in het verleden al meerdere etappes in de Giro, de Tour en de Vuelta.


Saxo Bank strikt Italiaan Bennati (Foto: Novum)

Boze filmcritici betogen in Bangladesh

Zo'n vijfduizend ultraconservatieve moslims hebben vrijdag in Bangladesh gedemonstreerd tegen een anti-islamfilm waarin de profeet Mohammed wordt bespot. Bij het protest in de stad Dhaka werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand.

De betogers riepen op tot de arrestatie en executie van de makers van de film. De politie wist de betogers tegen te houden voordat ze de Amerikaanse ambassade konden bereiken.

De film Innocence of Muslims is het werk van een in Californië wonende koptische christen met een schimmige reputatie. De profeet Mohammed wordt in de film neergezet als een gestoorde oplichter en rokkenjager. De VS en diverse Arabische landen hebben hun afschuw over de film uitgesproken. In diverse landen, waaronder Jemen en Egypte, werd deze week bij Amerikaanse ambassades gedemonstreerd.


Boze moslims betogen in Bangladesh (Foto: Novum)

'CDA-senatoren welwillend tegenover VVD en PvdA'

De senaatsfractie van het CDA zal wetsvoorstellen van een kabinet van VVD en PvdA niet per definitie blokkeren. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag. De wetsvoorstellen worden 'zuiver staatsrechtelijk beoordeeld' laten Eerste Kamerleden van het CDA weten.

VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Als zij samen een kabinet vormen kunnen wetsvoorstellen dus sneuvelen in de senaat. Met het CDA erbij is er in de Eerste Kamer wel een meerderheid.

"Wij zijn er om goede wetten te maken", zegt vicevoorzitter van de CDA-fractie Hans Franken. "Wij zijn niet aan een regeerakkoord gebonden en zullen elk voorstel op zijn merites beoordelen."

Het CDA heeft fors verloren bij de verkiezingen. De partij verloor acht zetels en houdt er slechts dertien over. Mogelijk zit de partij niet te springen om tot een kabinet toe te treden.

Turkse nationaliteit PVV-politica geschrapt

De Turkse nationaliteit van het Gelderse PVV-Statenlid Petra Kouwenberg wordt geschrapt. Dat laat de partij vrijdag weten. Volgens de partij is vast komen te staan dat Kouwenberg ten onrechte in de gemeentelijke basisadministratie als Turks stond aangeduid.

Dagblad De Gelderlander meldde vorig jaar dat Kouwenberg een dubbel paspoort had. Dit leidde tot ophef, omdat de PVV hier fel tegen gekant is. Kouwenberg verklaarde dat ze niets wist van haar Turkse nationaliteit.

Volgens de verklaring van de PVV is vast komen te staan dat Kouwenberg in Turkije niet staat geregistreerd. Daarom had de gemeente Arnhem haar in de gemeentelijke basisadministratie niet als Turks mogen registreren.

De PVV is ook verbaasd dat de gegevens uit de administratie naar buiten zijn gekomen. Volgens de partij is Kouwenberg groot onrecht aangedaan. Ze zou vanaf haar beëdiging zijn 'opgejaagd als aangeschoten wild'. "Men is compleet voorbijgegaan dat achter de zaak Kouwenberg een groot menselijk drama schuilgaat", schrijft de partij, die zich beraadt op juridische stappen tegen de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland.

Nederlanders vermist bij lesvlucht Amerika

Twee Nederlanders en een Amerikaan zijn vermist geraakt tijdens een lesvlucht in de Amerikaanse staat Arizona. Dat meldt de directeur van de KLM Flight Academy, Gerrit Assink, vrijdag. Er is een zoektocht op touw gezet. Wat er is gebeurd, is nog onduidelijk.

De vermiste Nederlanders zijn een student en een examinator, de Amerikaan is een zogenoemde flight safety pilot. Ze stegen donderdagmiddag lokale tijd op met een Piper Archer. Na ongeveer twee tot tweeënhalf uur hadden ze terug moeten keren, maar dat gebeurde niet.

Volgens Assink waren de weersomstandigheden goed toen het vliegtuig opsteeg in de plaats Mesa. "Het was een lesvlucht die past in het normale programma van de KLM Flight Academy", aldus Assink.

Hoewel het vliegtuigje niet werd gevolgd, is achteraf op defensiemateriaal wel achterhaald dat het toestel op een gegeven moment verdween. Hoelang het vliegtuigje toen al in de lucht was, weet Assink niet.

Het tijdsverschl met Arizona is negen uur. 's Nachts is gezocht met een vliegtuig. "Maar zoeken in het donker is lastig", zegt Assink. Zodra de zon opkwam, is de zoekactie weer grootscheeps opgepakt, vervolgt de directeur. Assink wil niet ingaan op de vraag hoe groot de kans is dat de drie vermisten levend worden teruggevonden.

Marc Dutroux doet verzoek om vrijlating

Kindermoordenaar Marc Dutroux heeft vrijdag een verzoek gedaan voor vrijlating onder elektronisch toezicht. Dat meldden Belgische media. Hij wil een elektronische enkelband.

Dutroux heeft zijn verzoek ingediend bij de directie van de gevangenis in Nijvel, waar hij vast zit. Hij werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor moord, ontvoering, gijzeling, verkrachting en illegale handel.

De ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin, kwam onlangs vervroegd vrij. Ze werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel met aftrek van voorrarrest, voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. Na zestien jaar van haar straf te hebben uitgezeten kwam Martin vrij, waarop ze zich terugtrok in een klooster in Malonne.

Volleyballers geven opnieuw voorsprong weg tegen België

De Nederlandse volleybalmannen zijn het tweede kwalificatieweekeinde voor het EK 2013 slecht gestart. Oranje verloor vanavond in de Estse hoofdstad Tallinn opnieuw met 2-3 van België. De ploeg stond net zoals vorige week eerst met 2-0 voor.

De setstanden waren 25-23 25-23 21-25 22-25 19-21. De tweede nederlaag in Tallinn tegen België was nog iets pijnlijker. Nederland had zeven matchpoints onbenut gelaten. België sloeg daarna bij de eerste winstkans meteen toe.

België verstevigde door de zege de koppositie in poule B. Oranje bleef tweede. Nederland speelt in Tallinn zaterdag nog tegen Israël en zondag tegen Estland. De groepswinnaar gaat rechtstreeks naar het EK, de nummer twee moet play-offs spelen. 

"Wii U gaat snel in prijs dalen"

Console-nieuws zoals dat van de Wii U gisteren zijn niet compleet zonder een stevige analyse van Michael Pachter achteraf. De Wedbrush-analist heeft in een interview met CVG gezegd dat de prijs van de Wii U nu niet te hoog is, maar op de middellange termijn wel.

Volgens Pachter zijn de hardcore Nintendo-fans wel bereid om de aangekondigde prijs te betalen. “We think that Wii U’s price points are appropriate given likely demand from Nintendo’s core fanbase, but believe that pricing will be too high to sustain demand given current competition from other consoles and tablets."

Daarmee doelt Pachter op de opvolger van de Xbox 360 en PlayStation 3, waarvan wordt verwacht dat ze eind 2013 het levenslicht zien. Pachter denkt dan ook dat de Wii U snel in prijs zal (moeten) dalen. “We expect demand from Nintendo’s core fan base to remain high through the end of its March 31 fiscal year. Once initial demand begins to subside, we expect Nintendo to lower prices.

"We don’t expect a price cut until summer 2013, at the earlies, but do expect a cut prior to holiday 2013. Any prospective price cut will depend largely on competition, which we expect to materialize in the coming weeks", concludeerde de man met de glazen bol.

Vinden jullie de Wii U te duur?

Benfica-aanvoerder Luisao twee maanden geschorst

Benfica moet het lange tijd stellen zonder aanvoerder Luisao. De Braziliaan is vrijdag door de tuchtcommissie van de Portugese voetbalbond voor twee maanden geschorst. Reden is Luisao's woede-uitbarsting in het oefenduel tegen Fortuna Düsseldorf. De 31-jarige verdediger deelde in augustus een bodycheck uit aan de scheidrechter, die daarna behandeld moest worden en later de wedstrijd staakte.

De schorsing geldt in principe voor nationale duels, maar de Portugese bond gaat de wereldvoetbalbond FIFA verzoeken de straf over te nemen, zodat Luisao ook voor duels in de Champions League niet speelgerechtigd is. De 44-voudig international, die Cruzeiro in 2003 voor Benfica verruilde, moet ook een boete van 2550 euro betalen.


Benfica-aanvoerder Luisao twee maanden geschorst (Foto: Novum)

Vos meldt zich af voor individuele WK-tijdrit

Marianne Vos doet dinsdag niet mee aan de individuele tijdrit op het WK in Limburg. De Brabantse heeft zich afgemeld omdat ze zich volledig wil focussen op de wegwedstrijd, die vier dagen later wordt verreden. Vos heeft een druk programma achter de rug en moet daarom prioriteiten stellen.

Bondscoach Johan Lammerts roept geen vervangster op voor Vos. Ellen van Dijk en Anna van der Breggen nemen daardoor de Nederlandse inbreng voor hun rekening.

Vos behoorde op de tijdrit niet tot de favorieten. Op de olympische race tegen de klok stelde ze vorige maand teleur met een zestiende plaats. Vos gaf als reden dat de pijp leeg was, een aantal dagen na haar glorieuze zege in de wegwedstrijd.


Vos meldt zich af voor individuele WK-tijdrit (Foto: Novum)

Waarom Bayonetta 2 exclusief is voor Wii U

Platinum Games kondigde gisteren Bayonetta 2 aan, op zich al een grote verrassing. De echte klapper was echter dat de game door Nintendo wordt uitgegeven en dus exclusief voor de Wii U gaat uitkomen. Veel fans waren teleurgesteld met deze beslissing.

Daarom heeft Platinum Games nu besloten om tekst en uitleg te geven. Tatsuya Minami zei in een uitgebreide reactie onder andere dat ze Nintendo nodig hadden om de franchise te laten groeien.

In het verleden zijn er geruchten geweest dat SEGA niet langer als uitgever voor Platinum Games wilde fungeren. Bayonetta 2, die al een hele tijd in ontwikkeling is geweest, is toen stil komen te liggen. Vermoedelijk heeft Nintendo de boel overgenomen. Uit de tekst van Minami is moeilijk vast te stellen of er een kans is dat de Bayonetta-franchise in de toekomst ook naar andere consoles gaat.

Minami over Bayonetta 2:

"As game developers, we are incredibly excited to be able to announce a new title to all of our fans; however, we are aware that the announcement may have come as a shock to many of you.

As with Bayonetta, Bayonetta 2 is under development and production here at Platinum Games, and is a true sequel to the acclaimed first game in the series. Bayonetta is one of our most beloved titles, and it played a large part in establishing Platinum Games as an emerging game studio in the minds of users worldwide. Bayonetta has fans the world over, and we would never dream of alienating them from participating in the future of Platinum Games.

That being said, the console games market is in a state of upheaval, so establishing a new game franchise requires a considerable amount of will, determination, and love. Bayonetta is a brand that we want to see become stronger, reaching the hands of more and more gamers, so we have continued to consult with Sega, the previous game’s publisher, on how we can make sure this takes place. Our answer was a new partnership with Nintendo.

Along with their new hardware, Nintendo, as a company, is dedicated to establishing a new future for the games industry, as you can tell by their record of passionate support for gaming. Alongside Nintendo, we hope to grow the Bayonetta brand beyond where it stands today, allowing even more gamers around the world to experience the action of our beloved witch. As developers, we are working hard to make this a reality."

bayonetta

Guild Wars 2 op nummer 1 in Nederland

Het online spel Guild Wars 2 is de bestverkochte game van deze week. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Wereldwijd zijn twee miljoen exemplaren verkocht. Het is tevens derde achtereenvolgende week dat de pc-game bovenaan staat in de verkooptoptien.

Op de tweede plaats staat De Sims 3: Bovennatuurlijk, een uitbreiding op De Sims 3. Dit simulatiespel is eveneens alleen voor de pc verkrijgbaar. New Super Mario Bros 2 voor de Nintendo 3DS staat op de derde plaats.

De eerste en enige nieuwkomer in de top tien staat op de vijfde plaats. Het gaat hier om de PlayStation 3-versie van vechtspel Tekken Tag Tournament 2. De ijshockeygame NHL 13 heeft in zijn eerste week op de markt nog geen plek bij de bovenste tien kunnen veroveren.

De volledige verkooptoptien van week 37 ziet er als volgt uit:
01. Guild Wars 2 (pc)
02. De Sims 3: Bovennatuurlijk (pc)
03. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
04. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
05. Tekken Tag Tournament 2 (Playstation 3)
06. Sleeping Dogs (Playstation 3)
07. Darksiders 2 (Playstation 3)
08. Battlefield 3 (pc)
09. Sleeping Dogs (Xbox 360)
10. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)



Brits koningshuis spant zaak aan om foto's

De Britse prins William en zijn vrouw Kate spannen een rechtszaak aan tegen het Franse magazine Closer. Dat publiceerde vrijdag foto's van Kate in bikinibroekje, zonder -top. Dat hebben bronnen aan het Franse persbureau AFP laten weten. Volgens het paar is met de publicatie van de foto's "een grens overschreden". William en Kate hebben de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in Nanterre, bij Parijs, niet ver van het gebouw waarin de redactie van Closer is gevestigd.

De foto's zijn genomen, toen het paar vorige week op vakantie was op een Frans kasteel in de Provence. Dat is eigendom van een neef van de Britse vorstin Elizabeth II, de grootmoeder van William.

De foto's, van grote afstand genomen met een telelens, zijn vaag. Maar dat het om Kate en William gaat, is onmiskenbaar.

Volgens de BBC zijn de foto's vorige week ook aangeboden aan Britse kranten, maar die wilden er niet aan. De Britse tabloids zijn 'netter' geworden na het afluisterschandaal rond en de teloorgang van News of the World.

Vorige maand verschenen er blootfoto's van prins Harry, de broer van prins William. Hij was op vakantie in Las Vegas en speelde met anderen een stripspelletje. De foto's verschenen op een Amerikaanse entertainmentsite.

Het Britse paleis waarschuwde de Britse kranten dat publicatie van de foto's een inbreuk zou zijn op de privacy van de 27-jarige prins. Daar werd in eerste instantie naar geluisterd, maar later publiceerde de krant The Sun de foto's toch.

De tabloid liet vrijdag weten niet van plan te zijn de foto's van Kate te publiceren. Volgens hoofdredacteur Dominic Mohan van The Sun, eigendom van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, is er een verschil met de foto's van prins Harry. "Prins Harry was op een feest met een grote groep onbekenden, van wie er één een foto vrijgaf voor het publieke domein", verklaarde hij.

William en Kate spannen zaak aan over foto's
William en Kate spannen zaak aan over foto's (Foto: ANP)

Ook Haase verliest Davis Cup-wedstrijd

Robin Haase heeft zijn enkelpartij tegen Zwitserland verloren. Stanislaw Wawrinka was in vier sets te sterk; 6-3, 3-6, 6-3, 7-6. Door het eerdere verlies van Thiemo de Bakker tegen Roger Federer staat Nederland nu met 2-0 achter.

Haase begon slecht aan de wedstrijd en maakte veel onnodige fouten. De Zwitser pakte de eerste set dan ook met 6-3.

In de tweede set kwam de Nederlander veel beter voor de dag; hij brak Wawrinka op 3-3 en nog eens op 5-3, waardoor hij de stand in sets weer gelijktrok.

Maar de volgende set liet Haase weer bijzonder wisselvallig tennis zien. Wawrinka brak hem al vroeg in de set en ondanks dat Haase talloze mogelijkheden kreeg om terug te breken dankzij de veelvuldige dubbele fouten van de Zwitser, slaagde hij er niet in de set naar zijn hand te zetten. Het werd 6-3 voor Wawrinka.

In de vierde set behielden beide spelers gemakkelijk hun servicebeurten. Op 6-5 kreeg Wawrinka nog wel een matchpunt, maar die werd door Haase weggewerkt. De wedstrijd werd derhalve dus beslist in een tiebreak, die met 7-4 door de Zwitser werd gewonnen.

Duitse ambassade in Sudan bestormd

Honderden demonstranten hebben vrijdag de ambassade van Duitsland in de Sudanese hoofdstad Khartoem bestormd en gedeeltelijk in brand gestoken. Medewerkers zijn ongedeerd gebleven en in veiligheid gebracht. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle vrijdag in Berlijn meegedeeld.

Westerwelle veroordeelde de aanval en eiste van de Sudanese regering en de Sudanese autoriteiten 'het onmiddellijke herstel van de integriteit en volledige veiligheid van het ambassadeterrein'. Hij zei dat de Sudanese ambassadeur al in de ochtend op het ministerie in Berlijn was ontboden en op de plicht van zijn regering was gewezen om diplomatieke vertegenwoordigingen te beschermen. Westerwelle zei verder dat de diplomaten in veiligheid waren en dat er een crisisstaf is gevormd die met de ambassade in contact staat.

Net als in andere steden in islamitische landen ageerden de demonstranten in Khartoem tegen een in de Verenigde Staten geproduceerde anti-islamitische film waarin de profeet Mohammed als een kindermisbruiker, rokkenjager en homoseksueel wordt neergezet. "Ik begrijp de woede in de islamitische wereld over deze anti-islamitische haatfilm. Maar het is geen rechtvaardiging voor geweld, het is geen rechtvaardiging voor de bestorming van ambassades, het is geen rechtvaardiging voor het in gevaar brengen van lijf en leven, voor het doden van mensen", aldus de Duitse minister van buitenlandse zaken.

'Kovalainen in beeld bij Ferrari'

Heikki Kovalainen lijkt bij Ferrari in beeld te zijn om Felipe Massa op te volgen. De Caterham-coureur heeft in de afgelopen seizoenen indruk gemaakt en zou door Ferrari beschouwd worden als ideale tweede rijder. Het Finse MTV3 weet te melden dat zijn management in Maranello uitgenodigd is voor een gesprek.

De geruchten over de positie van Massa doen al tijdenlang de ronde. Er zijn al vele namen de revue gepasseerd, waarbij met name Sergio Perez en Nico Hülkenberg genoemd worden. Dit duo heeft echter niet erg veel ervaring, terwijl Kovalainen dit wel heeft. De Fin heeft in het verleden voor McLaren geracet, maar was ook testrijder bij Renault in een periode dat Alonso daar reed.

Shell sleept Greenpeace voor rechter

Shell wil dat actievoerders van Greenpeace geen actie meer mogen voeren op of in de buurt van benzinestations en andere installaties van de oliemaatschappij. Een kortgeding van Shell daartoe dient vrijdagmiddag om 17.00 uur in de rechtbank in Amsterdam, laat een Shell-woordvoerder weten.

Bij ongeveer zeventig van de vijfhonderd tankstations van Shell, vooral in de Randstad, kon vrijdagochtend urenlang niet worden getankt omdat actievoerders van Greenpeace de slangen met hangsloten onbruikbaar hadden gemaakt. Greenpeace protesteerde hiermee tegen de olieboringen van Shell in het poolgebied. Achttien mensen werden aangehouden.

Shell liet eerder op de dag weten het 'heel vervelend te vinden dat de klant overlast heeft ervaren van de acties'. "Wij respecteren het recht van Greenpeace om actie te voeren. Maar wij hadden liever gezien dat de actievoerders met ons in gesprek waren gegaan dan met onze klanten", zei een woordvoerder. Of de schade wordt verhaald op Greenpeace weet het bedrijf nog niet, aldus de zegsman. "We gaan eerst inventariseren."

Krol: VVD en PvdA aan zet

Ook Henk Krol vindt dat VVD en PvdA het voortouw moeten nemen bij de formatie. Mochten deze partijen perspectief zien, dan moeten ook andere partijen aanschuiven om een meerderheid in de Eerste Kamer te bewerkstelligen, zei de lijsttrekker van de ouderenpartij 50Plus vrijdagmiddag na afloop van het gesprek met verkenner Henk Kamp.

Volgens Krol is het wenselijk om te weten of de VVD en PvdA er samen uit kunnen komen. Na alles wat er tussen die partijen is gebeurd, heeft Krol ook geadviseerd om snel met een tussenrapportage te komen. Krol twijfelt of Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) het snel eens kunnen worden. "Het zou mij verbazen als dat heel snel zou gaan lukken."

Mochten zij niettemin verdere stappen kunnen zetten, dan moeten ook andere partijen aanschuiven aan de formatietafel. Dat is nodig om een coalitie ook in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. Een stabiele coalitie met steun in beide Kamers is van belang, zei Krol.

Over welke partijen dan moeten aanschuiven liet Krol zich niet uit. De lijsttrekker heeft Kamp verder gevraagd om de belangen van ouderen niet uit het oog te verliezen.

Ritzege voor Tsjech König in Groot-Brittannië

Leopold König heeft vrijdag de zesde etappe van de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De 24-jarige Tsjech was in Caerphilly na 190 kilometer medevluchter Jonathan Tiernan-Locke in de sprint te snel af. Voor Tiernan-Locke was er ook goed nieuws. De Brit van Endura Racing nam de leiderstrui over van Leigh Howard.

In het algemeen klassement verdedigt Tiernan-Locke een voorsprong van dertien seconden op Howard. Nathan Haas uit Australië neemt de derde plek in. De Nederlander Boy van Poppel stond tweede, maar moest terrein prijsgeven. De Ronde van Groot-Brittannië duurt tot en met zondag.

Twente met Cabral, Boyata en Braafheid in Tilburg

Jerson Cabral en Dedryck Boyata kunnen zaterdagavond hun debuut maken voor FC Twente. Het tweetal behoort tot de wedstrijdselectie van trainer Steve McClaren voor het Eredivisieduel tegen Willem II. Ook Edson Braafheid zit bij de groep. De vleugelverdediger werd eind vorige maand op huurbasis overgenomen van Hoffenheim.

De Tukkers kunnen weer beschikken over Nacer Chadli en Douglas, die de laatste wedstrijd tegen VVV-Venlo moesten missen. Leroy Fer, Dmitry Bulykin en Andreas Bjelland zijn voorlopig nog uitgeschakeld.

Dienstwapen gebruikt in zaak-Kekerdom

De drie doden die zondag zijn gevonden in het huis van een agent in Kekerdom zijn doodgeschoten. Er is ook geschoten met het dienstwapen van de 59-jarige politieman, een van de doden. Onderzocht wordt of er meer vuurwapens zijn gebruikt.

De politieman, die rechercheur was bij het korps Gelderland-Zuid, is om het leven gekomen door een schotwond in zijn hoofd, laat de politie vrijdag weten. De andere twee slachtoffers, een 50-jarige man en zijn 47-jarige vriendin uit Millingen aan de Rijn, hadden meerdere schotwonden in hun lichaam en hoofd.

Het is volgens de politie nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Wel is duidelijk dat ze elkaar kenden.

Mogelijk moordwapen Venlo gevonden

In de Maas bij Venlo is vrijdag vermoedelijk het wapen gevonden waarmee woensdag een man om het leven is gebracht. Dat meldt omroep L1.

Vrijdagochtend is de politie een zoekactie naar het voorwerp gestart. Volgens aanwijzingen zou het wapen nabij het Wilhelminapark in het water van de Maas zijn gegooid.

De dode man werd woensdagmiddag gevonden in een flatwoning aan de Deken van Oppensingel in de Limburgse plaats. Zijn identiteit is nog niet bekend. Volgens dagblad De Telegraaf zou de man het slachtoffer zijn geworden van een jaloerse vriendin.

De 44-jarige bewoonster van de woning is aangehouden. Zij zit nog vast. Buurtbewoners melden dat het om een Thaise vrouw zou gaan, die met de man een teruggetrokken bestaan leidde.

Plaats Delict
De flat waar de man werd gevonden (Foto: FOK! / MPG)

Thieme: kabinet VVD en PvdA pas als laatste optie

Leider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme wil dat eerst wordt gekeken of een kabinet over rechts mogelijk is. Als dat niet lukt dient de mogelijkheid van een links kabinet te worden onderzocht, en pas daarna moeten VVD en PvdA met elkaar gaan praten. Dat heeft ze verkenner Henk Kamp vrijdag laten weten.

"Rutte moet eerst kijken naar geestverwanten. Dat levert de meest stabiele coalitie op", vindt Thieme. "VVD en PvdA hebben tijdens de campagne tegen elkaar gezegd dat het een ramp voor Nederland zou zijn als de ander aan de macht zou komen. Dan lijkt het me niet logisch dat je begint met het onderzoeken van een kabinet van VVD en PvdA."

Thieme sluit niet uit dat haar partij aanschuift bij een coalitie. Ze hoopt dat Rutte zijn 'groenrechtse droom' wil verwezenlijken. Op dit moment is de VVD in ieder geval geen geestverwant van de Partij voor de Dieren en het ligt wat Thieme betreft ook niet voor de hand dat zij toetreedt tot een rechts kabinet.


Marianne Thieme
Marianne Thieme (Foto; Novum)

'Volvo vraagt leverancier 20 procent korting'

In Nederland zou supermarktketen Albert Heijn zijn leveranciers onlangs om een korting van enkele procenten hebben gevraagd. De Zweedse autofabrikant Volvo, inmiddels in Chinese handen, lijkt de overtreffende trap te kiezen. Volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri eist de autobouwer een prijsverlaging van 20 procent van zijn leveranciers.

Zonder de korting mogen de circa 400 leveranciers niet meegaan in de poging van Volvo om in 2020 de productie bijna te verdubbelen. Volvo, dat in 2010 werd gekocht door het Chinese Geely, produceerde vorig jaar 449.000 auto's waarvan de helft in Europa werd verkocht. In 2020 wil het bedrijf 800.000 auto's produceren en de afzet in China verdubbelen.

Volvo wilde het bericht in Dagens Industri niet bevestigen, maar liet wel weten dat het bedrijf hoopt meer Chinese leveranciers aan te trekken en uiteindelijk 25 procent van de onderdelen uit China te betrekken.

'Volvo vraagt leverancier 20 procent korting'
'Volvo vraagt leverancier 20 procent korting' (Foto: ANP)

Godzilla keert terug in mei 2014

Gareth Edwards zijn volgende project na de goed ontvangen film Monsters was tijdens de afgelopen Comic-Con bekendgemaakt: Godzilla. Vanaf vandaag weten wij dat de film op op 16 mei 2014 in de bioscoop gaat verschijnen.

Op dit moment is er nog zeer weinig bekend over het project. De film heet gewoonweg Godzilla en wordt geschreven door David S. Goyer, die onder meer The Dark Knight Rises en Man Of Steel op zijn cv heeft staan. Tijdens de afgelopen Comic-Con is er een teaser trailer en poster verschenen, over de inhoud van het project is verder nog niets vrijgegeven.

We houden je op de hoogte.

Godzilla

Een sexy maar dodelijke vampier

In de nieuwe trailer van Blood Knights presenteren Deck13 and dtp entertainment de sexy vampier Alysa, met haar, uh, volle uitrusting. Je zou bijna denken dat door de verkoopprijs van vijftien euro er bezuinigd moest worden op kleding.

In de video zien we dat Alysa haar bogen en magie gebruikt om de vijanden uit te schakelen. Het spel speelt zich af in de middeleeuwen. Jeremy, een vampierenjager, die tijdens een van zijn jachten het bloed van de onsterfelijke vampier Kain moet beschermen, is gebeten door de sexy mysterieuze vampier Alysa. Door het lot moeten de twee vijanden samenwerken om het bloed van Kain niet in handen te laten vallen van andere vampieren anders zal Kain weer op aarde rondlopen.

Blood Knights komt digitaal uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Taxichauffeur de cel in voor oplichten bejaarden

Een 29-jarige taxichauffeur uit Rotterdam moet twee jaar de gevangenis in omdat hij voor tienduizenden euro's had gepind met elf bankpassen die hij had gestolen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Zijn slachtoffers waren hulpbehoevende ouderen, van wie velen slecht ter been zijn, een rollator hebben of slecht zien. Het oudste slachtoffer was 92 jaar oud.

Ouderen deden vanaf begin dit jaar aangifte van diefstal van grote geldbedragen met gestolen bankpassen. Het viel de politie op dat de aangevers allemaal gebruik hadden gemaakt van een taxicentrale in Delft. De recherche in die stad stelde een onderzoek in, dat leidde naar de Rotterdammer.

De taxichauffeur 'hielp' zijn klanten door bijvoorbeeld hun tas te dragen en 'veilig' weg te zetten, maar stal ondertussen hun pinpas. De man ontfutselde zijn slachtoffers later hun pincode door zich aan de telefoon voor te doen als een medewerker van hun bank. Hij was tijdens de gesprekken soms dwingend en intimiderend, aldus het Openbaar Ministerie.

Om te voorkomen dat mensen snel zouden merken dat hun bankpasje was gestolen, stopte de taxichauffeur een ander, eveneens gestolen, pasje terug. Met deze 'geraffineerde' methode trok hij diverse rekeningen leeg.

De officier van justitie zei twee weken geleden dat zij het de Rotterdammer zwaar aanrekent dat hij een kwetsbare groep mensen heeft uitgekozen als slachtoffer, van wie sommigen in een aanleunwoning of verzorgingstehuis wonen en gebruikmaken van de regiotaxi voor boodschappen of een bezoek aan arts of familie. De straf is gelijk aan de eis van justitie. De man kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd.

Blade & Soul naar Europa

NCsoft, de wereldwijd uitgever en ontwikkelaar van MMO's kondigt vandaag de Westerse uitbreiding aan voor Blade & Soul, een Aziatische martial-arts MMO. Blade & Soul is elf weken geleden uitgebracht in Azië en is nu een van de populairste games in internetcafés in Zuid-Korea. 

In Blade & Soul ben je op zoek naar wraak in een Aziatische fantasywereld. De gameplay is dan ook geinspireerd door martial arts met Qing Gong "light body"-bewegingen, zoals we die kennen uit films als House of Flying Daggers en Crouching Tiger, Hidden Dragon. Je kunt jouw personage kiezen uit vier rassen en zes klassen.

De wereld is geïnspireerd door de kunst van de veelgeprezen kunstenaar Hyung-Tae Kim, de lead designer van Blade & Soul. Dankzij Kim’s grote internationale manga-fanbase en unieke stijl, waarbij hij Japanse anime en Koreaanse kunst mixt, hoopt NCsoft met het spel een breed publiek aanspreken.

De exacte releasedatum voor Blade & Soul is nog niet bekendgemaakt.

Blade & SoulBlade & Soul

Blade & Soul

Blade & Soul

'Albert Heijn gooit prijzen omlaag'

Supermarktketen Albert Heijn verlaagt maandag een maand lang de prijzen van duizenden producten met vijf procent of meer. Dat schrijft vakblad Distrifood vrijdag. De door leveranciers onder druk gezette grootgrutter noemt de actie Langloopbonus.

Tot en met de kerst moet de actie nog drie keer worden herhaald, schrijft het vakblad. Reden voor het offensief is dat de prijsperceptie bij klanten ondanks recente prijsverlagingen bij Albert Heijn niet is verbeterd. Dat staat in interne documenten in handen van Distrifood.

Albert Heijn staat onder druk vanwege de begin deze week aangekondigde korting van twee procent die het heeft opgelegd aan leveranciers. Eerder vrijdag voerden enkele tientallen boeren actie bij het hoofdkantoor in Zaandam. Zij willen aandacht 'voor de oneerlijke margeverdeling in de keten en de macht die de supermarkten in onze keten hebben'.


'Albert Heijn gooit prijzen omlaag' (Foto: Novum)

Een wilde avond met Pacino, Walken en Arkin

Al Pacino, Christopher Walken en Alan Arkin, het zijn drie bekende, oude rotten in het vak. Regisseur Fisher Stevens heeft ze alle drie in een met actiegevulde komedie gezet genaamd Stand Up Guys om te laten zien dat ze nog lang niet uitgespeeld zijn.

Val (Pacino) komt na achttien jaar in de gevangenis weer op vrije voeten. Destijds nam hij de schuld van een misdrijf op zich waardoor hij geen enkele mafiakameraad van hem heeft verraden. Eenmaal vrij wordt hij met open armen ontvangen door zijn oude vriend Doc (Walken). Het duurt niet lang voordat ook Hirsch (Arkin) zich weer laat zien, zodat de drie vrienden weer gezellig een wilde avond in de stad kunnen hebben. Het wordt alleen wilder dan verwacht: de vormalige mafiabaas heeft de order aan Doc gegeven om Val uit de weg te ruimen.

Stand Up Guys verschijnt op 11 januari in de VS. Er is nog geen Nederlandse releasedatum bekend.

Amsterdam strooit wéér met subsidies

Buurtinitiatieven die bedoeld zijn om de leefbaarheid in Amsterdam West te vergroten, hebben de meest vreemde declaraties opgeleverd.

De Telegraaf heeft inzage gevraagd in de bonnetjes die door buurtinitiatieven zijn gedeclareerd en kwam daar inlegkruisjes, sigaretten en gazonzaad tegen.

De Vereniging van Eigenaren (VvE ) liet op de door het stadsdeel betaalde barbecue ook de hele drankrekening door West subsidiëren. Een groep allochtone vrouwen ging voor duizenden euro’s met een rondvaartboot naar de Nieuwe Kerk, bekeek een musical in Carré en bezocht het Tropenmuseum. Een Marokkaans voetbalteam mocht gaan snowboarden en een theatermaker maakte voor 6000 euro een onemanshow voor 75 mensen en declareerde daarnaast een aantal etentjes.

De declaraties voor inlegkruisjes, sigaretten en gazonzaad waren bestemd voor de Stichting Amsterdamse Bosnische Activiteiten (SABA), die met etentjes de Bosnische cultuur aan de buurt wilde laten zien.

In mei van dit jaar uitte de VVD-fractie ook al kritiek op het stadsdeel, toen bleek dat er in de periode 2008-2010 voor tienduizenden euro's aan onzinnige intitiatieven was vergoed.

Update:
Stadsdeel West heeft inmiddels een reactie gegeven op het bericht in De Telegraaf. Zo impliceert De Telegraaf dat het Marokkaanse voetbalteam ging snowboarden in de Alpen, maar ging het in werkelijkheid om een uitje naar een skihal.

Ook met de declaraties van de Stichting Amsterdamse Bosnische Activiteiten (SABA) blijkt het wel mee te vallen. Er is inderdaad door het stadsdeel geconstateerd dat er verkeerd is gedeclareerd, maar zijn er geen persoonlijke uitgaven van mensen vergoed, zoals gesuggereerd wordt.

Op de gedeclareerde bonnetjes voor het bereiden van maaltijden voor de groep oudere Bosniërs, bleken onverhoopt ook gewone huishouduitgaven te staan. Gemiddeld is er per persoon, per maaltijd 3,44 euro uitgegeven. De hele reactie van stadsdeel West is hier terug te lezen.

Moeder doet alsof ze winkeldiefje (9) niet kent

Een moeder die haar 9-jarige dochter als winkeldief inzette, liet haar aan haar lot over toen het meisje donderdag in Nieuwegein werd betrapt. De vrouw had het kind twee tassen met boodschappen gegeven en haar gezegd langs de kassa te lopen. Toen personeel het meisje tegenhield, ging ze ervandoor, meldt de politie vrijdag.

Het voorval vond rond 15.45 uur plaats in een winkel in het Makadocenter. Winkelbedienden zagen op camerabeelden hoe de moeder twee tassen met artikelen ter waarde van bijna honderd euro vulde en vervolgens aan haar dochter meegaf. De vrouw ging vervolgens zelf wel wat artikelen afrekenen.

Toen het meisje werd tegengehouden deed de vrouw alsof ze niet bij het kind hoorde en kneep ertussenuit. De moeder is niet meer aangetroffen. Het meisje is overgedragen aan Bureau Jeugdzorg.

Consulaat VS in Amsterdam dicht om betoging moslims

Het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is vrijdag uit voorzorg eerder gesloten wegens een demonstratie van moslims. Dat laat het consulaat aan het Museumplein weten. De moslims betogen tegen de omstreden anti-islamfilm waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.

Zondagmiddag staat een tweede protest gepland. Het consulaat verwacht dat de demonstraties vreedzaam verlopen, maar raadt Amerikanen 'gezien de recente protesten in Egypte en Libië' aan het consulaat en het Museumplein tijdens de demonstraties te mijden. Volgens het consulaat is de politie op de hoogte van de demonstraties, maar is het niet bekend hoeveel betogers er worden verwacht.

De film Innocence of Muslims heeft de afgelopen dagen in meerdere landen tot protesten van moslims geleid. In de Libische stad Benghazi kwamen daarbij vier Amerikaanse diplomaten om het leven, onder wie de ambassadeur. Een van hen werkte op de ambassade in Den Haag en zat tijdelijk in Libië.

De film is het werk van een in Californië wonende koptische christen met een schimmige reputatie. De profeet Mohammed wordt in de film neergezet als een gestoorde oplichter en rokkenjager.

Wreck-It Ralph met gamevrienden op nieuwe poster

Fans van de aankomende Disney-film Wreck-It Ralph worden goed verwend. Na eergisteren een nieuwe trailer te lanceren knalt Ralph vandaag op een nieuwe poster door de gamewereld.

Wreck-It Ralph (John C. Reilly) wil niet langer in de schaduw staan van de perfecte 'good guy' Fix-It Felix (Jack McBrayer). Het probleem is dat niemand van 'bad guys' houdt, alleen van echte helden. Als een moderne first-person shooter op de markt verschijnt met de bikkelharde sergeant Calhoun (Jane Lynch) ziet Ralph dit als een mogelijkheid tot ultiem heldendom en geluk. Hij sluipt in het spel met als doel een medaille winnen, maar door zijn slopende karakter ontsnapt er een dodelijke vijand die ieder spelpersonage in de arcadehal bedreigt. Ralphs enige hoop is Vanellope von Schweetz (Sarah Silverman), een glitch uit een zoete kartgame die alles weet van goed gedrag. Maar weet Ralph op tijd zich te beteren en de arcadehal te redden, of is het definitief game over?

De animatiefilm Wreck-It Ralph verschijnt op 6 december in de Nederlandse bioscoop.

Wreck-It Ralph

FOK!filmtip van de dag: Irina Palm

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond is het drama Irina Palm te zien om 21.10 uur op het reclamevrije Canvas. Irina Palm vertelt het innemende verhaal van de middelbare weduwe Maggie (Marianne Faithfull). Maggie’s kleinzoon is ernstig ziek en moet een levensreddende operatie ondergaan, helaas is daar geen geld voor. Maggie besluit, vrij letterlijk, het heft in eigen handen te nemen en neemt een baan in de 'winkel' Sexy Shop. Onder het pseudoniem Irina Palm wordt ze al vrij snel één van de beste werknemers die de eigenaar Miki (Miki Manojlović) ooit heeft gehad. Brengt het baantje Maggie genoeg geld op om haar kleinzoon te redden en kan ze haar dubbelleven geheim houden voor haar familie en vrienden?

Mocht je geen trek hebben in deze prachtfilm dan is er nog meer te zien op televisie. Zo is om 22.00 uur op RTL7 de misdaadklassieker Scarface te zien. Net 5 zendt om 20.30 uur de film Enemy of the State uit. Wat je ook gaat kijken, veel kijkplezier!

Geen kleine meisjes in Tomb Raider

In een interview met Official PlayStation Magazine geeft ontwikkelaar Karl Stewart aan dat Lara Croft niet op een paard zal rijden of kleine meisjes gaan begeleiden. De ontwikkelaars hadden enkele ideeën maar zagen dit uiteindelijk toch niet zitten.

Zo geeft een paard het gevoel dat je veel vrijheid hebt en te gaan en staan waar je wil terwijl dat niet zo is. Er zal wel veel te ontdekken zijn in het spel want het eiland waar Lara is heeft een rijke geschiedenis. Wil je het volledige interview lezen dan kun je hem hier lezen.

FIFA 13-demo zet record

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat de deze week uitgekomen FIFA 13-demo een nieuw record heeft gezet voor de gameserie. De demo is door bijna twee miljoen mensen gedownload voor pc, Xbox 360 en PS3.

Vergeleken met vorig jaar geeft EA aan dat in de eerste drie dagen van de demo dit jaar 29% meer mensen de demo hebben gedownload. De pre-orders voor het spel zijn volgens EA ook gestegen met 37% in Europa en 67% in Amerika. De game zelf komt 28 september uit.

Juventus ook in Europa zonder trainer Conte

Juventus-trainer Antonio Conte mag ook in de Champions League niet op de bank plaatsnemen. De FIFA heeft zijn schorsing door de Italiaanse voetbalbond zoals verwacht overgenomen, waardoor de straf nu wereldwijd geldt. Conte moet tien maanden toekijken vanwege betrokkenheid bij een omkoopschandaal.

De 43-jarige coach zou hebben geweten dat spelers van Siena omgekocht waren, maar verzuimde dat vervolgens te melden. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Juventus heeft al aangekondigd naar het Italiaans olympisch comité CONI te stappen.

De Italiaanse kampioen neemt het volgende week op tegen Chelsea in de Champions League. Technisch directeur Massimo Carrera neemt momenteel de honneurs waar voor Conte.

Microsoft stelt domeinen veilig voor Halo 7, 8 en 9

Microsoft heeft afgelopen dagen enkele nieuwe Halo-domeinnamen geregistreerd. Denk hierbij aan verschillende .net- en .org-domeinen voor Halo 7, 8 en 9. De .com-domeinen zijn al een poosje bezet.

Op dit moment zijn er tien Halo.com-domeinen bezet waarvan 2, 3, 4, 5, 9 en 10 van Microsoft zijn. Of deze registratie zekerheid biedt dat er na aankomende trilogie ook nog een deel 7, 8 en 9 gaan komen is nog niet bekend.

De Bakker zorgt niet voor stunt tegen Federer

Thiemo de Bakker heeft in de Davis Cupontmoeting met Zwitserland niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Roger Federer. De 23-jarige Westlander was een maatje te klein voor de nummer een van de wereld: 3-6, 4-6 en 4-6. De landen strijden op een tijdelijke gravelbaan bij de Westergasfabriek in Amsterdam om een plaats in de wereldgroep.

Federer en De Bakker werden al na twee games verstoord door de regen. Vrij snel na de onderbreking plaatste de Zwitser een break, maar De Bakker kwam meteen terug. De Nederlander, 159e op de wereldranglijst, moest echter opnieuw zijn service inleveren, waarna Federer uitliep naar een 5-2 voorsprong en de set binnenhaalde.

Aan het begin van het tweede bedrijf begon Federer sterk. Hij had de overhand in de rally en nam al snel een dubbele break voorsprong. De Bakker bleef echter strijden en kwam van 3-0 terug tot 3-2, maar verder liet de Zwitser het niet komen.

De Bakker liet in de derde set de mogelijkheid liggen om op voorsprong te komen. Zijn tegenstander benutte die kans wel en serveerde de wedstrijd daarna eenvoudig uit. Robin Haase komt later op vrijdag in de tweede partij in actie tegen Stanislas Wawrinka. Zaterdag staat het dubbelspel op het programma.


De Bakker zorgt niet voor stunt tegen Federer (Foto: Novum)

Ontslag om grove scheldpartij teruggedraaid

Groothandel Sligro had een medewerker die zijn teamleidster een 'fucking hoer' noemde niet op staande voet mogen ontslaan. De maatregel moet worden teruggedraaid en zijn loon doorbetaald. Sligro moet de oud-werknemer een kleine twintigduizend euro betalen, waarvan duizend euro schadevergoeding. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam onlangs bepaald in een bodemprocedure.

De rechter oordeelde dat een maatregel wel op zijn plaats was, maar dat ontslag op staande voet een te zware straf was. De werknemer had voor het incident met een aantal collega's een petitie aan de directie aangeboden waarin ze aandacht vroegen voor de vijandige houding van de teamleidster jegens het personeel en de 'onwerkbare' situatie die hierdoor was ontstaan.

De directie werd in de petitie opgeroepen er zorg voor te dragen dat de werksfeer zou verbeteren. De rechter woog mee dat nergens uit blijkt dat de directie iets met de petitie heeft gedaan.

De werknemer, die al ruim tien jaar bij de groothandel werkte, schold zijn teamchef uit nadat zij hem had gezegd dat hij moest werken en niet kletsen. De rechter oordeelde dat de teamleidster wel een stootje moet kunnen hebben. Het ontslag op staande voet dat Sligro de man in mei vorig jaar aanzegde, ging dan ook te ver. Ook het feit dat de werknemer zich niet eerder onheus heeft uitgelaten tegen zijn chef maakt het ontslag disproportioneel, aldus de rechter.

Cameron zou Jurassic Park luguberder maken

Het scheelde niet veel of James Cameron had Jurassic Park geregisseerd. Naar eigen zeggen zou het als Cameron het deed 'een meer lugubere versie' van het Michael Crichton-verhaal worden.

"Toen ik de film zag realiseerde ik dat ik niet de goede persoon was om de film te maken, dat was Spielberg", zo legt Cameron uit. "Wat hij maakte is een dinosaurusfilm voor kinderen, die van mij zou meer Aliens met dinosaurussen zijn, en dat was niet eerlijk geweest."

Cameron snapt dat Spielberg voor de kinderen heeft gekozen in plaats van voor de volwassenen alleen. "Dinosaurussen zijn voor achtjarigen. We kunnen er wel allemaal van genieten, maar kinderen krijgen dinosaurussen [als speelgoed] en mogen dus niet als doelgroep ontbreken. Spielbergs gevoel was goed voor die film. Ik was verder gegaan, maar ook meer luguber. Veel luguberder."

Wat denken jullie? Was Cameron misschien tóch de juiste persoon voor Jurassic Park?

Voorwaardelijke celstraf geëist voor illegale adoptie

De Nederlandse pleegouders van de illegaal geadopteerde baby Donna krijgen als het aan de Belgische justitie ligt een voorwaardelijke celstraf van acht maanden. Tegen de draagmoeder van het meisje en haar partner werd vrijdag voor de rechtbank in Oudenaarde dezelfde straf geëist, melden Vlaamse media.

Donna werd in 2005 in België geboren. De biologische vader en zijn echtgenote namen een draagmoeder in de arm om het kind te baren. Ze werd bevrucht met het sperma van de man. De Vlaamse draagmoeder kreeg ruzie met het stel en verkocht Donna via internet voor vijftienduizend euro aan een Nederlands echtpaar in Leusden. Ze vertelde het Belgische paar dat ze een miskraam had gekregen.

Tegen het stel uit Antwerpen dat het kind aanvankelijk zou krijgen, werd zes maanden voorwaardelijk geëist. De aanklager eiste tegen alle betrokkenen ook een boete van 550 euro.

De rechtbank in Utrecht bepaalde in 2009 al dat Donna bij haar Nederlandse pleegouders mocht blijven.

Hakken en zagen in Texas Chainsaw 3D-trailer

Moordenaar Leatehrface is terug. Vandaag is de eerste trailer van de film Texas Chainsaw 3D vrijgegeven, waarin de misvormde moordenaar flink om zich heen zaagt.

Tientallen jaren later en honderen kilometers bij de originele moordplaats vandaan ontdekt de jonge Heather dat zij een stuk Texaanse grond heeft geërft van haar grootmoeder die zij nooit heeft gekend. Na een gezellige, lange autorit met haar vrienden om zo haar ware achtergrond te ontdekken, komt ze er in Newt achter dat ze de eigenaresse is van een gigantisch, verlaten, Victoriaans landhuis. Haar nieuwe rijkdom komt niet zonder problemen als ze ontdekt wat voor horror er schuilt in de kelder van het huis...

Texas Chainsaw 3D is op 14 februari 2013 in de bioscoop te bewonderen. Lekker romantisch, zo op Valentijnsdag.

Various - Frisian Metal Massacre Volume 2

Het is alweer een jaar geleden dat het eerste deel van de Frisian Metal Massacre uitkwam. De ongekroonde Leeuwarder metalkoning Tamme Oosterhof, bij intimi ook wel bekend als BigBadWolf, was het zo beu dat er weinig aandacht was voor Friese metalbands, dat hij zelf een label oprichtte met als doel Friese bands bij een breder publiek bekend te maken via een verzamelelpee. Komende zondag zal het tweede deel in de Frisian Metal Massacre-reeks het levenslicht zien.

Universal bevestigt Ted 2, Bourne 5 en Fast 6

Universal wil zich voornamelijk gaan concentreren op beproefde filmreeksen en animatiefilms. De filmstudio hoopt zo de financiële crisis het hoofd te kunnen bieden. Dat liet studiobaas Steve Burke donderdag weten, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Burke kondigde aan een vijfde Bourne-film te willen maken. Het vierde deel, The Bourne Legacy, verscheen vorige maand met veel succes in bioscoopzalen over de hele wereld. Volgend jaar komt Fast Six uit, het zesde deel van de The Fast and the Furious-reeks. De komedie Ted, die in Nederland sinds donderdag in de bioscopen draait, krijgt ook een vervolg.

Universal brengt momenteel elk anderhalf jaar een animatiefilm uit, maar Burke wil naar twee per jaar. De studio heeft veel geld verdiend aan de succesvolle 3D-animatiefilm Despicable Me uit 2010. Het vervolg, Despicable Me 2, moet volgend jaar uitkomen.

Seinfeld-bedenker scoort sterrencast voor komedie

Larry David heeft enkele grote namen gecontracteerd voor zijn komedie Clear History. De man die samen met Jerry Seinfeld de comedyserie Seinfeld bedacht en schreef, mag onder anderen Kate Hudson, Michael Keaton, Jon Hamm en Eva Mendes tot zijn cast rekenen. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

David speelt zelf de hoofdrol van Nathan Flomm, een voormalig marketingman bij een bedrijf dat elektrische auto's verkoopt. Hij raakte tien jaar geleden na een domme ruzie met zijn baas Rolly DaVore, de rol van Hamm, zijn gehele fortuin kwijt. Inmiddels woont Flomm alleen en onder een valse naam op een afgelegen eiland voor de kust van Massachusetts. Als DaVore hem opzoekt om zijn huis te renoveren, slaat hij door.

Mendes speelt een vriendin die een weinig betekenende opmerking van Flomm verkeerd opvat, waardoor er komische situaties ontstaan. Dit lijkt volgens de makers op wat aan de lopende band gebeurt in de improvisatiecomedyserie Curb Your Enthusiasm, die ook is bedacht en ontwikkeld door David.

Keaton speelt de eigenaar van een plaatselijke steengroeve waar Flomm zijn bouwmaterialen haalt. Hudson speelt Flomms ex-vrouw die inmiddels een oogje heeft op DaVore.

Wanneer Clear History in de bioscoop moet komen, is nog onbekend. De grootste uitdaging lijkt momenteel het afstemmen van de agenda's van alle betrokken sterren.

Poetin zette stunts in scène

De Russische president Vladimir Poetin heeft toegegeven dat de spectaculaire acties waarmee hij geregeld in de pers verschijnt soms in scène worden gezet.

In de media zijn foto's verschenen van, om maar wat te noemen, Poetin die met ontbloot bovenlichaam paardrijdt, Poetin die een ijsbeer aait en Poetin bij een tijger, die door hem zou zijn uitgeschakeld toen hij journalisten wilde aanvallen. Dergelijke foto's maken Poetin bij veel Russen geliefd, anderen steken er de draak mee.

Vorig jaar verscheen Poetin op de televisie met twee antieke Griekse vazen die hij gevonden zou hebben tijdens het duiken. Tegenover journaliste Masja Gessen heeft hij nu toegegeven dat de vazen speciaal voor hem waren neergelegd. Volgens de president maken zijn ondergeschikten zich soms schuldig aan bedrog als zij optredens voor hem organiseren, schrijft Gessen in het donderdag verschenen nummer van het tijdschrift Bolsjoi Gorod. Poetin zei kwaad te zijn over het bedrog.

Gessen, die een kritisch boek over Poetin schreef, werd vorige week ontslagen bij een reismagazine, omdat ze had geweigerd te berichten over een vlucht die Poetin met een hangglider maakte om in gevangenschap opgegroeide kraanvogels op weg te helpen.


Poetin geeft toe: stunts soms in scène gezet (Foto: Novum)

Jong Oranje loot Jong Slowakije voor play-offs EK

Jong Oranje neemt het in de play-offs om een ticket voor het EK onder 21 op tegen Slowakije. Dat heeft loting vrijdag in Nyon uitgwezen. De ploeg van bondscoach Cor Pot moet zich via een tweekamp tegen de Oost-Europeanen zien te plaatsen voor het toernooi in Israël.

De play-offs zullen worden gespeeld op 12 en 16 oktober De leeftijdsgenoten uit Slowakije werden in hun groep tweede achter Zweden. Aan de play-offs doen alle groepswinnaars mee plus de vier beste nummers twee. Slowakije is hier één van. Het EK heeft van 5 tot en met 18 juni 2013 plaats.

Thuis Uit
Spanje Denemarken
Italië Zweden
Tsjechië Rusland
Slowakije Nederland
Duitsland Zwitserland
Engeland Servië
Frankrijk Noorwegen

Rioolwatervervoer per vrachtwagen

Door een lek in de persleiding bij het Overijsselse Gramsbergen vervoeren vrachtwagens rioolwater naar de rioolwaterzuivering in Coevorden. Dit gebeurt ongeveer vijf keer per dag. Het duurt nog zeker enkele weken tot de persleiding weer gerepareerd is, meldt waterschap Velt en Vecht vrijdag.

Het lek bij de brug over de Vecht werd dinsdag geconstateerd. Rioolwater bleek de rivier in te stromen, waarop het waterschap de persleiding direct afsloot. Uit metingen is gebleken dat de effecten op de waterkwaliteit te verwaarlozen zijn.

Feyenoord moet Mulder maanden missen

Feyenoord kan de komende maanden niet beschikken over doelman Erwin Mulder. De reden hiervoor is dat de goalie het sesambotje in zijn rechtervoet gebroken heeft.

Mulder wilde vandaag met pijnstillers nog wel trainen, maar zag al gauw in dat het geen zin had. Daarop is zijn voet in het loopgips gezet. Clubarts Casper van Eijck denkt dat de doelman tot zeker de winterstop uitgeschakeld zal zijn. Trainer Ronald Koeman: "Dit is een forse domper."

Mulders plaats onder de lat zal tegen FC Zwolle worden overgenomen door Kostas Lamprou. Koeman: "We hebben alle vertrouwen in Kostas. Dit is tegelijkertijd een goede mogelijkheid voor ons om hem op langere termijn op het hoogste niveau aan het werk te zien."

'Avril Lavigne is zwanger'

Avril Lavigne is volgens geruchten in verwachting van haar eerste kind. De 27-jarige zangeres werd donderdag in Parijs gefotografeerd met een klein rond buikje, wat volgens de Britse boulevardkrant Daily Mail komt doordat ze zwanger is.

Lavigne ontweek eerder deze week nog de vraag over haar mogelijke zwangerschap. "Ben jij zwanger?", kaatste ze de vraag terug nadat ze aan de tand werd gevoeld door een journalist. Een woordvoerder wilde geen commentaar geven op de babygeruchten.

De zangeres maakte drie weken geleden bekend dat ze verloofd is met Nickelback-frontman Chad Kroeger. Lavigne leerde de tien jaar oudere zanger begin dit jaar kennen. Sinds 1 juli zijn ze officieel een stel. Of Kroeger de vader is, en wanneer het kind precies verwekt zou zijn, is niet bekend.

Ebola eist meer levens in Congo

In het noordoosten van Congo zijn in korte tijd 31 mensen overleden aan het ebolavirus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag gemeld.

In totaal zijn er 69 gevallen van ebola bekend. Tegen het ebolavirus bestaat geen medicijn en veertig tot negentig procent van de mensen die met het virus zijn besmet overlijdt.

Het ebolavirus dook voor het eerst op in 1976 en sinds die tijd hebben zich in Congo acht epidemieën voorgedaan. Het gebied dat nu is getroffen, Haute-Uele, was tot nu toe gespaard gebleven van het virus. Een week geleden stond het dodental nog op vijftien. Het virus zou zijn meegereisd met een vrouw die de begrafenis had bijgewoond van een aan ebola bezweken familielid.

Guild Wars 2 twee miljoen keer verkocht

Het online rollenspel Guild Wars 2 is wereldwijd meer dan twee miljoen keer verkocht. Dat heeft uitgever NCsoft bekendgemaakt. De pc-game is sinds eind augustus verkrijgbaar, maar de verkoop was stopgezet omdat servers de drukte niet aankonden. Sinds dinsdag is het spel, waarvoor geen abonnement nodig is, weer te koop.

In tegenstelling tot veel andere online rollenspellen moet Guild Wars 2 in de winkel gekocht worden. Daarna is het spel gratis te spelen. Andere online spellen vereisen een maandelijkse betaling, zoals World of Warcraft, of zijn gebouwd om gamers geld te laten betalen voor virtuele kledingstukken, zoals Lord of the Rings Online.

Gamers omarmen Guild Wars 2 massaal. De afgelopen twee weken was het online rollenspel het best verkochte spel van Nederland. Het wist onder meer New Super Mario Bros. 2 voor Nintendo 3DS en het actieavontuur Darksiders 2 achter zich te houden.


Guild Wars 2 twee miljoen keer verkocht (Foto: Novum)

Babel opgenomen in selectie Ajax

Ajax-trainer Frank de Boer heeft Ryan Babel opgenomen in de wedstrijdselectie voor het thuisduel met RKC Waalwijk zaterdagavond. Het is voor het eerst sinds zijn terugkeer dat de 25-jarige aanvaller tot het keurkorps behoort. Hij kocht vorige maand zijn contract af bij het Duitse Hoffenheim.

De Deense middenvelder Christian Poulsen debuteert in de wedstrijdselectie. Eyong Enoh en Nicolai Boilesen hebben inmiddels de training hervat, maar het treffen in de ArenA komt nog te vroeg. Thulani Serero is geschorst na zijn rode kaart tegen sc Heerenveen twee weken geleden.

De Amsterdammers zullen het voorlopig ook moeten stellen zonder Kolbeinn Sigthórsson. De aanvaller wordt geopereerd aan zijn schouder en is zeker vier maanden uitgeschakeld.

Pedofiel (81) veroordeeld in Cambodja

Een rechtbank in Cambodja heeft vrijdag een 81-jarige Zwitserse pedofiel tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij was in maart door de politie naakt met een 13-jarige jongen betrapt in een hotel in Phnom Penh.

De man was vorig jaar in Cambodja tot twee jaar veroordeeld wegens misbruik van vier minderjarige jongens, maar al na tien maanden vrijgelaten. Volgens de groep Action Pour Les Enfants was hij in 2010 opgepakt in Thailand en was hij naar Cambodja gevlucht toen hij in afwachting van zijn proces op borgtocht vrij was.

Prostituee biedt diensten aan in bos

De politie heeft donderdagmiddag een prostituee aangehouden in een bos in het Gelderse Kootwijk. Agenten betrapten de 45-jarige Duitse toen ze seks had met een klant, laat de politie vrijdag weten.

Agenten gingen naar de vrouw op zoek nadat meldingen waren binnengekomen dat er in het bos aan de Nieuw Milligenseweg zou worden gesekst. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt. Haar klant is weggestuurd.

Pechtold: Nu nog even niet

D66-leider Alexander Pechtold ziet momenteel 'geen enkele rol' voor zijn partij in het formatieproces. Dat heeft hij verkenner Henk Kamp vrijdag meegedeeld. Pechtold vindt dat een informateur van VVD-huize aangesteld moet worden.

Volgens de D66-leider moet die informateur eerst onderzoeken of de interpretatie die de VVD en de PvdA aan de verkiezingsuitslag geven wel gelijk is. "Ik hoor Rutte zeggen, we moeten koers houden en Samsom zegt dat het roer om moet." Pechtold wil dat de 'stembusduiding' van de twee partijen helder wordt.

D66 is volgens Pechtold 'getalsmatig' niet nodig. De VVD en de PvdA hebben al een meerderheid in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer komen VVD, PvdA en D66 samen zetels tekort voor een meerderheid. Pechtold wijst er wel op dat over tweeënhalf jaar weer Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden. Dan wordt ook een nieuwe senaat gevormd. 

Toch geen snelrecht in krakerszaak Nijmegen

De snelrechtzitting tegen tien krakers van een pand in Nijmegen heeft vrijdag geen vonnissen opgeleverd. De politierechter in Arnhem vindt dat hun advocaat onvoldoende voorbereidingstijd heeft gehad. De zaken zijn verschoven naar 17 december.

De krakers werden dinsdag uit een kraakpand aan de Zeigelhof in Nijmegen gezet. Vier verdachten van 21, 22, 26 en 33 jaar worden verdacht van kraken. Van de zes anderen zijn geen persoonsgegevens bekend. Zij staan ook terecht voor het niet voldoen aan de identificatieplicht. Een kraker zou een agent hebben beledigd.

Bij de ontruiming van het gebarricadeerde pand, dat sinds juli was gekraakt, werden veertig agenten en zestig ME'ers ingezet. Het sinds juli gekraakte pand, een loods achter een winkel, kon na de aanhoudingen worden overgedragen aan de eigenaar.

Het tiental mag de zitting in december in vrijheid afwachten.

Greenpeace taait weer af

Vrijwel alle tankstations die vrijdagochtend werden stilgelegd door actievoerders van Greenpeace, zijn rond 10.15 uur weer opengegaan. Dat heeft een woordvoerder van Shell laten weten.

Bij ruim zeventig tankstations kon vrijdagochtend niet getankt worden omdat de slangen met hangsloten onbruikbaar waren gemaakt. Dat gebeurde onder meer bij tankstations in Breukelen, Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Amersfoort. De actievoerders zijn boos omdat Shell recent begon met boren naar olie in het Arctisch gebied.

De milieubeweging begon om 04.00 uur met de acties, maar moest rond 10.00 uur opgeven. "De ruim zevenhonderd meegebrachte hangsloten waren toen op", meldt een woordvoerder van de milieubeweging. Een deel van die sloten werd vrijdagochtend al door de brandweer doorgeknipt zodat op die plekken weer getankt kon worden.

Een onbekend aantal actievoerders is aangehouden. Politiekorps Haaglanden hield vier actievoerders aan voor vernieling. In Apeldoorn werd tegen twee Duitse vrouwen, een Duitse man en een man uit Velp die actievoerden proces-verbaal opgemaakt. In hun auto's trof de politie materiaal aan voor de actie, waaronder sleutels van sloten. Daarmee kon een deel van de hangsloten bij vier bezinestations in Apeldoorn weer worden geopend, meldt de politie.

De woordvoerder van Shell laat in een reactie weten het 'heel vervelend te vinden dat de klant overlast heeft ervaren van de acties'. "Wij respecteren het recht van Greenpeace om actie te voeren. Maar wij hadden liever gezien dat de actievoerders met ons in gesprek waren gegaan dan met onze klanten", meldt de woordvoerder.

Volgens Greenpeace is het 'volstrekt onverantwoordelijk dat Shell de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie'. De boringen kunnen volgens Greenpeace 'desastreus' uitpakken in het kwetsbare gebied.

Wiggins geeft op in Ronde van Groot-Brittannië

Bradley Wiggins gaat vrijdag niet meer van start in de zesde etappe van de Ronde van Groot-Brittannië. De 32-jarige Brit heeft maagklachten, zo meldt Sky. Wiggins was de voorbije dagen vooral belangrijk in het sprinttreintje van Mark Cavendish, die in eigen land al twee etappezeges behaalde.

Het is nog niet duidelijk of Wiggins' deelname aan het WK in Valkenburg in gevaar komt. De winnaar van de Ronde van Frankrijk start alleen in de wegwedstrijd. Aan de individuele en de ploegentijdrit doet hij niet mee.


Wiggins geeft op in Ronde van Groot-Brittannië (Foto: Novum)

Acties dreigen bij Volkerwessels-dochter

Het personeel van Kondor Wessels gaat mogelijk actievoeren. De dochter van bouwbedrijf Volkerwessels heeft niet gereageerd op een ultimatum van de vakbonden. "Ze willen het kennelijk op een krachtmeting laten aankomen", zegt bestuurder bij CNV Vakmensen Tjitze van Rijssel vrijdag.

De bonden eisen een beter sociaal plan voor de tien medewerkers die bij Kondor Wessels moeten omzien naar een andere baan. Het ultimatum liep vrijdag om 12.00 uur af. De leden van de bonden gaan nu onder werktijd overleggen over mogelijke acties.

Een staking bij Kondor Wessels zou de tweede in korte tijd zijn bij een dochter van Volkerwessels. Een week geleden legde personeel van Volkerrail met succes het werk neer in de strijd voor een ruimere afvloeiingsregeling.

Op 26 september zitten de bonden met het bestuur van Volkerwessels zelf om tafel om te praten over een sociaal plan voor de hele onderneming. "Dat zou heel veel tijd en geld kunnen schelen voor het bedrijf", zegt Van Rijssel. "En bij het personeel zou het veel rust kunnen opleveren."

Volkerwessels kondigde een maand geleden aan driehonderd banen te willen schrappen bij de verschillende divisies, volgens Van Rijssel vijftien tot twintig. Met de reorganisatie wil het bedrijf 'concurrerend en gezond' blijven. Het bouwbedrijf boekte in het eerste halfjaar een dertig procent lagere winst.

Tot een centraal sociaal plan is overeengekomen, blijven acties bij de dochtermaatschappijen mogelijk, kondigt Van Rijssel aan. "De acties bij Volkerrail hebben laten zien dat het wel kan."

Spanning opgelopen in Oost-Chinese Zee

In de Oost-Chinese Zee is de spanning vrijdag opgelopen, nadat zes patrouilleschepen van de Chinese marine de Japanse territoriale wateren waren binnengevaren. De schepen voeren in de buurt van de eilandjes waar beide landen aanspraak op maken.

De Japanse kustwacht sommeerde de Chinezen uit de Japanse wateren te vertrekken, wat ze in de loop van de dag deden, mogelijk ook omdat er een tyfoon in aantocht was.

Eerder stelde de kapitein van een van patrouilleschepen zich nog uitdagend op. "Diaoyu is Chinees grondgebied. Dit schip is bezig met een legitieme operatie. Wij roepen jullie dringend op deze wateren onmiddellijk te verlaten", zo liet de Chinese kapitein aan de Japanse kustwacht weten. Tokyo reageerde woedend. Een Japanse regeringswoordvoerder noemde de Chinese provocatie 'ongekend'.

Beijing is laaiend op Tokyo omdat de Japanse regering de eilandengroep, die door de Japanners Senkaku wordt genoemd en in bezit was van een Japanse familie, onlangs heeft opgekocht en daarmee haar claim heeft versterkt. De strategisch gelegen, onbewoonde eilandjes liggen dicht bij gebied waar naar verwachting veel gas en olie in de zeebodem zit.


Spanning opgelopen in Oost-Chinese Zee (Foto: Novum)

Buma: VVD en PvdA nu aan zet

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vindt dat VVD en PvdA nu aan zet zijn in het formatieproces. "Zij moeten nu hun onderlinge verschillen proberen te overbruggen", zei hij na afloop van het gesprek dat hij vrijdagochtend had met verkenner Henk Kamp. Wat Buma betreft wordt een coalitie tussen VVD en PvdA onderzocht door twee informateurs.

"Gelet op het feit dat beide partijen samen een duidelijke meerderheid vormen in de Tweede Kamer der Staten Generaal is het aangewezen dat deze partijen hun verschillen overbruggen om te komen tot een stabiel kabinet dat in staat is de uitdagingen van de crisis het hoofd te bieden", luidt het officiële advies dat Buma aan Kamp heeft gegeven.

Buma ziet niets in een rol als bemiddelaar tussen deze twee partijen. "Het kan niet zo zijn dat zij zeggen: wij kunnen het niet, we hebben een derde nodig om onze verschillen te overbruggen", zei Buma. De partijen moeten het samen eens worden. "Daarvoor kunnen ze niet naar een andere partij wijzen", aldus de fractieleider.

Het CDA verloor bij de verkiezingen elf zetels. De partij heeft in de nieuwe Tweede Kamer nog maar dertien zetels in de Tweede Kamer. Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zouden VVD en PvdA het CDA wel nodig kunnen hebben.


Buma: VVD en PvdA nu aan zet (Foto: Novum)

Nieuwe zendmast Hoogersmilde in gebruik

De nieuwe zendmast in Hoogersmilde wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag in gebruik genomen. De mast werd in juli vorig jaar door brand verwoest. De problemen met de ontvangst van radio en televisie in het noorden van het land moeten met de nieuwe mast helemaal voorbij zijn.

De zendmast in de Drentse plaats stortte vorig jaar bij de brand gedeeltelijk in. Ongeveer 26 duizend mensen in de noordelijke provincies konden daardoor enkele dagen geen televisie kijken en hadden geen radio-ontvangst.

Kort na de brand werd in Assen een noodmast geplaatst. Ook omringende zendmasten vingen de functie van de mast in Hoogersmilde deels op. Volgens een woordvoerder van zenderexploitant Broadcast Partners kunnen de noodvoorzieningen na vrijdagnacht uit.

Volgens de zegsman is de ontvangt voor radioluisteraars en tv-kijkers in de noordelijke provincies vanaf het weekend beter dan voor de brand. "Een voordeel van de brand is dat we bij de herbouw van de mast verbeteringen hebben kunnen aanbrengen."

In oktober werd gestart met de reparatie van de mast, die eigenlijk 1 augustus al klaar had voor gebruik had moeten zijn. Door slecht weer liepen de werkzaamheden echter anderhalve maand uit.

Wenger niet gediend van kritische spelers

Arsene Wenger duldt geen kritiek van zijn spelers. De manager van Arsenal wil alleen gemotiveerde en toegewijde spelers in zijn selectie.

Bacary Sagna liet eerder deze maand zijn onvrede blijken over het transferbeleid van de club. Arsenal nam vlak voor het verstrijken van de transferdeadline afscheid van Alexander Song en Robin van Persie. Sagna zei te begrijpen dat fans daar geen begrip voor konden opbrengen.

Wenger was donderdag nog mild voor de Fransman, maar slaat een dag later harder terug. De woorden zijn niet rechtstreeks tegen Sagna gericht, maar kunnen wel gezien worden als een reactie op de kritiek. "Ik ben er sterk van overtuigd dat een werknemer zijn werkgever te allen tijde moet verdedigen", aldus Wenger. "En als de werknemer niet tevreden met zijn situatie is, zal hij moeten vertrekken."

"Dit is hoe ik erover denk en die manier van denken maak ik aan iedereen duidelijk", benadrukt Wenger, die zijn contract bij Arsenal kan verlengen. Zelf heeft hij echter geen haast met het nemen van een beslissing daarover.

Rodriguez eist salarisverhoging van Katusha

Joaquin Rodriguez dreigt met een vertrek bij Katusha. De 33-jarige Spanjaard wil zijn huidige contract, dat loopt tot en met eind volgend jaar, afkopen als hij geen nieuwe en verbeterde aanbieding krijgt. Hij meent recht te hebben op salarisverhoging na zijn sterke optredens in de Giro en de Vuelta.

De explosieve klimmer werd in mei tweede in Italië, terwijl hij in Spanje als derde eindigde nadat hij lang in de rode leiderstrui had gereden. "Hij wil zijn verbintenis verlengen onder de voorwaarden die passen bij zijn sportieve prestaties", laat zijn zaakwaarnemer Angel Edo weten aan de Spaanse sportkrant Marca. Rodriguez heeft volgens zijn belangenbehartiger al aanbiedingen van andere ploegen op zak.

Rodriguez schreef dit jaar, naast etappezeges in de Giro en Vuelta, ook de Waalse Pijl op zijn naam. Hij rijdt sinds 2010 bij het Russische Katusha. Eerder kwam hij uit voor Once, Saunier Duval en Caisse d'Epargne.


Rodriguez eist salarisverhoging van Katusha (Foto: Novum)

'Kinderen van immigranten presteren beter'

Kinderen van immigranten presteren gemiddeld beter op school en hebben een makkelijkere overgang naar volwassendom dan kinderen uit gewortelde families, zo ontdekten twee sociologen van The Johns Hopkins University.

Onderzoekers Lingxin Hao en Han S. Woo bekeken zo'n 11.000 Amerikaanse kinderen tussen 13 en 32 jaar oud. Ze gebruikten daarvoor de National Longitudinal Study of Adolescent Health, de belangrijkste bron voor de mentale en fysieke gezondheid van Amerikaanse kinderen.

De oorzaken hebben de twee niet onderzocht, maar ze suggereren dat twee factoren belangrijk zijn: ten eerste is er het grotere saamhorigheidsgevoel onder immigranten, die vaak steun bij elkaar zoeken in de nieuwe omgeving. Ten tweede is er de grotere aanmoediging van de ouders. De ouders moeten hebben vaak slechte baantjes, soms meerdere tegelijk, en ze willen hun kinderen hetzelfde lot besparen.

Opvallend is dat in Europa deze trend omgekeerd is: uit onderzoek uit 2009 blijkt dat kinderen van immigranten in Europa slechter leren dan autochtone kinderen. Naar de oorzaak van dat verschil is nog geen onderzoek gedaan.

Regen hindert Davis Cupduel Nederland

De partij tussen Thiemo de Bakker en Roger Federer in de Davis Cupontmoeting tussen Nederland en Zwitserland is vrijdag stilgelegd. De tennissers hadden pas twee games gespeeld toen ze de kleedkamers weer opzochten vanwege regenval. Beide spelers wisten hun eigen service te behouden.

Nederland en Zwitserland staan tot en met zondag op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam tegenover elkaar met als inzet een plek in de wereldgroep. Later vrijdag staat de wedstrijd tussen Robin Haase en Stanislas Wawrinka nog op het programma.

De Telefoongids schrapt 250 banen

De Telefoongids schrapt nog dit jaar ongeveer 250 arbeidsplaatsen. Dat kondigde het bedrijf, dat ook de Gouden Gids maakt, vrijdag aan. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Reden voor het schrappen van ongeveer dertig procent van het personeelsbestand is de strategie om meer op online diensten te concentreren dan op papieren producten. Per oktober lanceert het bedrijf, in handen van European Directories, een nieuwe online dienst.

'Kate Middleton woedend over naaktfoto's'

Kate Middleton is naar verluidt woest omdat een Frans tijdschrift naaktfoto's van haar heeft gepubliceerd. Dat schrijft de BBC. De foto's, waarop Middleton topless te zien is, zijn niet scherp, maar volgens verschillende media gaat het om de vrouw van de Britse prins William.

De Britse tv-zender meldt dat verschillende Britse kranten zijn benaderd, maar de media hebben besloten de pikante kiekjes niet te plaatsen. Het Franse magazine Closer publiceerde vrijdag wel foto's van de hertogin van Cambridge, gemaakt tijdens een vakantie in een kasteel in de Provence.

De 30-jarige Kate is niet de eerste Britse royal die zonder kleren op de gevoelige plaat is vastgelegd. De Britse prins Harry werd vorige maand in zijn adamskostuum gefotografeerd toen hij een feestje vierde in Las Vegas.

Nintendo blijft Wii verkopen

Nintendo laat de Wii voorlopig niet in de steek. Het Japanse gamebedrijf wil de Wii blijven verkopen naast de 30 november te verschijnen Wii U, maar wel tegen een aangepaste prijs. Dat heeft topman Reggie Fils-Aime donderdagavond gezegd tegen techweblog Engadget. Hoeveel de Wii moet gaat kosten, is nog niet bekend.

"De prijs is belangrijk om de Wii te blijven verkopen", zei Fils-Aime tegen het weblog. De topman van Nintendo ziet vooral mogelijkheden in Latijns-Amerika en Oost-Europa. Hij denkt in deze gebieden consumenten te kunnen bereiken voor wie de Wii U op dit moment nog niet betaalbaar is.

"We houden ons voorlopig nog wel even met de Wii bezig", liet de topman weten. Op dit moment kost de Nintendo Wii in Nederland 150 euro. Wellicht zakt die vraagprijs binnenkort onder de honderd euro. De Wii U wordt in twee versies op de markt gebracht voor driehonderd en 350 euro.


Nintendo blijft Wii verkopen (Foto: Novum)

Lauda: "Vettel wint titel niet"

Volgens Niki Lauda is de kans zeer klein dat Sebastian Vettel voor de derde keer op rij de wereldtitel in de Formule 1 zal gaan winnen. De regerend wereldkampioen ligt in de titelstrijd met nog zeven races te gaan 39 punten achter op Fernando Alonso en Lauda ziet dit gat niet snel kleiner worden.

Drievoudig kampioen Lauda sprak met Österreich over de pech die Vettel dit seizoen al heeft gehad. "Er kan natuurlijk best een keer iets stuk gaan, maar dat moet je dan oplossen zodat het niet nog een keer gebeurt." Dat gebeurde wel toen de alternator van de Renault-motor het voor de tweede maal dit seizoen begaf. "Door die uitvalbeurten is Vettel de titel echt kwijtgeraakt."

Volgens de Oostenrijker zal Alonso in McLaren-coureur Lewis Hamilton zijn grootste concurrent hebben. "Hamilton heeft momenteel de beste auto, maar Alonso ligt op titelkoers en zijn Ferrari is erg betrouwbaar." In de titelstrijd ligt Hamilton 37 punten achter op Alonso.

SP: formatie VVD en PvdA zinloze exercitie

Een poging om een kabinet te vormen met VVD en PvdA is 'een zinloze exercitie'. Dat zei SP-leider Emile Roemer vrijdag na een gesprek met Henk Kamp, die als verkenner voor de kabinetsformatie is aangesteld.

Volgens Roemer is een samenwerking tussen de VVD en de PvdA geen goede vertaling van de verkiezingsuitslag. Hij vind dat óf de VVD, óf de PvdA het voortouw moet nemen. De voorkeur van Roemer gaat dan uit naar de PvdA, zodat de SP kan aanschuiven. Een kabinet van PvdA, SP, D66 en CDA heeft namelijk een meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

SP: formatie VVD en PvdA zinloze exercitie
SP: formatie VVD en PvdA zinloze exercitie (Foto: ANP)

Wilders snel uitgesproken met Kamp

PVV-leider Geert Wilders gaat "keihard oppositie voeren tegen het vreselijke beleid dat ongetwijfeld gaat komen". Dat zei hij vrijdagochtend na een kort gesprek met Henk Kamp, die als verkenner is aangesteld voor de kabinetsformatie.

Volgens Wilders moeten de VVD en de PvdA een kabinet gaan vormen, omdat zij de grootste partijen zijn geworden in de verkiezingen van woensdag. Wilders en Kamp spraken minder dan 10 minuten met elkaar.

Wilders kiest voor'keihard oppositie voeren'
Wilders kiest voor'keihard oppositie voeren' (Foto: ANP)

Boeren in actie tegen AH

Tientallen boeren voeren vrijdag vanaf 13.00 uur actie bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Zij zijn het niet eens met de eenzijdige korting die de supermarktketen leveranciers eerder deze week oplegde.

De actie wordt georganiseerd door zes boerenorganisaties, waaronder de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Met de actie willen de boeren aandacht vragen 'voor de oneerlijke margeverdeling in de keten en de macht die de supermarkten in onze keten hebben'.

Albert Heijn kondigde dinsdag vanaf volgende week een korting van twee procentpunt door te voeren. De grootgrutter wil daarmee zijn uitbreiding in Nederland, België en Duitsland financieren. Volgens de supermarkt profiteren ook de afnemers van deze uitbreidingen en is het daarom 'niet meer dan logisch dat leveranciers hieraan meebetalen'.

Op de kortingsactie kwamen al meteen negatieve reacties. Zo sprak voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat van 'een kruideniersmentaliteit van het laagste allooi'. Koepelorganisatie van levensmiddelenfabrikanten FNLI noemde de actie onwettig, omdat bestaande contracten niet worden gerespecteerd.

De zes boerenorganisaties bieden Albert Heijn vrijdag een petitie aan. Afhankelijk van de reactie van de Zaanse supermarktketen volgen mogelijk meer acties.


Boeren voeren actie tegen Albert Heijn (Foto: Novum)

Microsoft opent studio in Londen

Microsoft Studios kondigt de oprichting van een nieuwe studio in Londen aan, die geleid zal worden door Rare Ltd’s vroegere production designer Lee Schuneman.

De nieuwe studio zal rapporteren aan Phil Harrison, de Corporate Vice President van Microsofts Interactive Entertainment Business (EMEA). De studio zal opgericht worden om lange termijn 'Entertainment as a Service' te ontwikkelen, met een focus op Windows 8-tablets als onderliggende technologie en platform. De werkzaamheden starten in november.

Rare Ltd., Lionhead en Soho Productions krijgen er dus een collegastudio bij in het Verenigd Koninkrijk. Lee Schuneman heeft al eerder aan projecten gewerkt binnen het Microsoft Studios EMEA-netwerk, waaronder beide Kinect Sports-spellen, de creatie van Xbox 360-avatars, Fable: The Journey en de Sky TV-app.

"Ik ben erg blij met deze nieuwe onderneming", zegt Lee Schuneman over zijn nieuwe aanstelling. "Door de toevoeging van een vierde studio in het Verenigd Koninkrijk naast de al bestaande studio’s Rare Ltd., Soho Productions en Lionhead, verhogen we niet alleen de aanwezigheid van het aantal studio’s in de regio, maar zorgen we er ook voor dat Microsoft Studios veel creatieve en zakelijke mogelijkheden kan ontdekken om nieuwe game- en entertainmentbelevingen op Windows 8-tablets en -platformen te ontwikkelen."

Regering Japan wil af van kernenergie

De Japanse regering wil af van het gebruik van kernenergie. Een speciaal ministerspanel is vrijdag met het advies gekomen om voor 2030 gefaseerd alle kerncentrales te sluiten en over te gaan op duurzame en fossiele energie. Het gehele kabinet gaat naar verwachting later akkoord met het voorstel.

Japan gold vroeger als een uitgesproken voorstander van kernenergie. De ramp met de centrale Fukushima Dai-ichi , vorig jaar maart, heeft daar verandering in gebracht.

Hanks wil Portman als dochter

Tom Hanks hoopt dat Natalie Portman zijn dochter wil spelen in de oorlogsfilm In The Garden of Beasts. Hanks produceert de film die zich afspeelt in het Berlijn van voor de Tweede Wereldoorlog, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. The Artist-regisseur Michel Hazanavicius is gevraagd het drama te regisseren.

In In The Garden of Beasts speelt de 56-jarige Hanks een hoogleraar die de eerste Amerikaanse ambassadeur in Duitsland wordt nadat in 1933 Hitler aan de macht kwam. Zijn familie vindt Berlijn een bruisende stad en dochter Martha, de rol die Portman zou moeten spelen, valt voor enkele nazi's. Al gauw wordt echter duidelijk dat het antisemitisme in Duitsland vele malen gruwelijker is dan de familie ooit voor mogelijk had gehouden.

De 31-jarige Portman doet het rustig aan sinds ze begin vorig jaar een Oscar won. De actrice beviel in juni 2011 van een zoontje maar staat inmiddels weer te popelen om aan het werk te gaan. Ze heeft zich verbonden aan diverse filmprojecten, waaronder een rol in een film van Terrence Malick.

In the Garden of Beasts is gebaseerd op het non-fictieboek In the Garden of Beasts: Love, Terror, and an American Family in Hitler's Berlin van de Amerikaanse auteur Erik Larson. Wanneer de film uit moet komen, is nog onbekend.

Natalie Portman

Fietser overleden na aanrijding met lijnbus

Een 68-jarige man uit het Gelderse Velp is vrijdag overleden aan de verwondingen die hij een dag eerder opliep bij een aanrijding met een lijnbus in Arnhem. Dat meldt de politie.

De fietser werd donderdag rond 14.30 uur op de Middachtensingel aangereden door de passerende lijnbus en raakte zwaargewond. Hij overleed vrijdagochtend in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De 54-jarige buschauffeur kwam met de schrik vrij. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeluk.

WADA: "Rapport zaak Armstrong komt snel"

Het wereld antidopingagentschap WADA denkt binnen twee weken te kunnen beschikken over het rapport in de dopingzaak rond Lance Armstrong. Het Amerikaanse USADA zal spoedig haar bevindingen aan het WADA en de UCI overhandigen.

WADA-directeur David Howman sprak met de Washington Post. "De UCI heeft het recht om beroep aan te tekenen. We moeten afwachten en geduldig zijn." Het USADA schorste Armstrong onlangs levenslang nadat de Amerikaan zijn strijd tegen de dopingperikelen staakte. Het bewijs dat het USADA verzameld heeft is evenwel nog onbekend. Waarschijnlijk hebben enkele dopingstalen toch een positief resultaat opgeleverd en hebben oud-ploeggenoten tegen de zevenvoudig Tourwinnaar getuigd.

Het rapport kan aanleiding zijn voor UCI-voorzitter Pat McQuaid om een generaal pardon in te stellen, zoals hij enkele weken geleden al opperde. "Dat is onontgonnen terrein in de sportwereld. Je kunt ook hier lang over praten, maar laten we afwachten waarmee de UCI precies komt. Ik denk dat we te zijner tijd hierin worden betrokken."

Gelderse leraar vrijgesproken van ontucht

Een 56-jarige basisschoolleraar uit Arnhem is vrijgesproken van ontucht. De man stond terecht voor het betasten van vier van zijn leerlingen, maar de rechtbank in zijn woonplaats vindt dat er te weinig bewijs is om de man te veroordelen. Justitie had een jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, tegen de man geëist.

De man was leraar van een basisschool in Groessen en werd eind maart geschorst toen leerlingen aangifte tegen hem hadden gedaan. De betastingen zouden hebben plaatsgevonden vanaf 2006. Hij kwam eerder al op vrije voeten.

Als bewijs zijn er alleen de verklaringen van de leerlingen en dat is te weinig voor een veroordeling, aldus de rechtbank. De rechtbank vindt bovendien dat justitie het dossier 'eenzijdig' heeft samengesteld en er weinig tijd is besteed aan het nader onderzoeken van aangiften en verklaringen. Er is naar het oordeel van de rechtbank bijvoorbeeld te weinig tijd gestopt in het onderzoeken van bewijsmateriaal dat voor de verdachte ontlastend zou kunnen zijn.

Zambrano: "Messi was niet zo goed"

Lionel Messi staat momenteel bekend als de beste voetballer ter wereld. Carlos Zambrano is na de WK-kwalificatiewedstrijd Peru - Argentinië (1-1) een heel andere mening toegedaan. De Peruaanse doelpuntenmaker, die verdediger bij Eintracht Frankfurt is, haalde tegenover Depor.pe uit naar de Argentijnen.

"Lionel Messi was niet zo goed. Ik denk dat hij bang was. Gonzalo Higuain en Messi gedroegen zich als kleine meisjes. Ze liepen de hele tijd te klagen. Higuain liet me de hele tijd te provoceren, maar ik liet me niet verleiden. Wij verdienden om te winnen, we hebben erg goed gespeeld. Ik ben teleurgesteld dat we maar één punt hebben. De Argentijnen waren gefrustreerd, ze wisten niet hoe ze ons konden stoppen. Zij waanden zich onaantastbaar, maar dat hadden ze mis, want voetbal is voor mannen."

Meer Wii U-trailers

Gisteren was een grote dag voor Nintendo en de Wii U. De prijs en releasedatum zijn bekendgemaakt maar we hebben ook een hoop nieuwe trailers gezien. Hieronder vind je enkele andere trailers van games die allemaal voor Wii U zijn.

Darksiders II

Nintendo TVii

Your Shape: Fitness Evolved 2013

Warriors Orochi 3 HYPER

Tank! Tank! Tank!

Sonic & All-Stars Racing Transformed

Scribblenauts Unlimited

Gilbert rijdt ploegentijdrit in Valkenburg

Philippe Gilbert zal zondag met zijn ploeg BMC deel gaan nemen aan het wereldkampioenschap ploegentijdrit in Valkenburg. De Belg komt na een teleurstellend seizoen steeds meer in vorm en onderstreepte dit door in de ronde van Spanje twee ritzeges te boeken.

In de 53 kilometer lange tijdrit krijgt Gilbert hulp van de Italianen Alessandro Ballan, Marco Pinotti en Manuel Quinziato en de Amerikanen Taylor Phinney en Tejay Van Garderen. BMC geldt als een van de favorieten in de titelstrijd.

Magnesium wint KNF-prijs Beste Filmacademieproductie

Magnesium van regisseur Sam de Jong is door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekroond met de KNF Prijs voor Beste Filmacademieproductie 2012. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

De winnaar is bepaald door een enquête onder alle KNF-leden die de producties van de Filmacademie hebben gezien tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival, dat begin juli plaatsvond. Hierbij was de Filmacademie te gast bij EYE Film Instituut Nederland.

Magnesium werd vrijwel unaniem verkozen. De jury was vooral te spreken over de structuur, het scenario, de montage en de cameravoering. De Jong kreeg de prijs donderdagavond op de Filmacademie in Amsterdam.

De film volgt een jonge turnster in aanloop naar de kwalificatiewedstrijden van het Europees Kampioenschap. Kort voor het evenement dreigen enkele ontwikkelen op het persoonlijke vlak haar gehele carrière te ontsporen. De Jong vond zijn hoofdrolspeelster, turnster Denise Tan, via Facebook.

Magnesium is op 23 september te zien bij Omroep Human en is vanaf 26 september ook te zien op het Nederlands Film Festival.


Magnesium wint KNF-prijs Beste Filmacademieproductie (Foto: Novum)

Ellinas mag Marussia testen

Tio Ellinas zal volgend jaar voor Marussia F1 Team tijdens de Young Driver Test in actie mogen komen. De Cyprioot krijgt de test aangeboden omdat hij dit seizoen in de GP3 Series de beste Manor-coureur was.

Dat Ellinas dit seizoen niet meer in actie zal komen is omdat Marussia eerder dit jaar op Silverstone al een rookietest heeft gehad. Toen was Rio Haryanto de coureur. Hij was afgelopen seizoen de beste Manor-coureur in de GP3 en komt nu uit in de GP2 Series. Zo ver is Ellinas nog niet. De 20-jarige Cyprioot eindigde als achtste in het kampioenschap nadat hij op Monza de laatste race van het seizoen had gewonnen.

Killzone HD komt 24 oktober

Sony heeft bekendgemaakt dat de HD-versie van Killzone vanaf 24 oktober te downloaden zal zijn via het Europese PlayStation Network. De game zal los te koop zijn voor zo'n 15 euro of als onderdeel van de gehele Killzone-Trilogie die 24 oktober voor de retail uitkomt.

De Killzone-trilogie bevat het eerste deel in HD, Killzone 2, Killzone 3 en alle DLC voor Killzone 2 en 3. Benieuwd naar de trophy-lijst van Killzone HD, bekijk hem hier.

Ferrari activeert DRS met pedaal

Het Formule 1-team Ferrari heeft een eigen manier gevonden om het Drag Reduction System te hanteren, zo meldt technisch tekenaar Giorgio Piola. Hij vond uit dat de Italiaanse renstal in plaats van een extra knop op het toch al volle stuur een pedaal gebruikt om de achtervleugel neer te klappen.

Tussen de bochten hebben coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa hun linkervoet vrij, waardoor ze met deze voet DRS kunnen bedienen. Vlak voor het remmen halen ze de voet van het extra pedaal, waardoor de vleugel weer terugklapt.

BAM bouwt nieuw trainingscomplex Manchester City

Het Nederlandse bouwbedrijf BAM heeft de opdracht gekregen om een nieuw trainingscentrum te bouwen voor Manchester City. Dat meldt de steenrijke Engelse topclub vrijdag op zijn website. Het complex moet naast het Etihad-stadion verrijzen en gaat naar verluidt honderd miljoen pond (124 miljoen euro) kosten.

Manchester City hoopt vanaf het seizoen 2014-2015 gebruik te kunnen maken van het onderkomen. Het trainingscomplex krijgt zestien velden en een stadion dat plaats biedt aan zevenduizend toeschouwers. Zowel de jeugdafdeling als het eerste elftal wordt er gevestigd.

Voormalig AZ-spits Huysegems naar Nieuw-Zeeland

Voormalig AZ-aanvaller Stein Huysegems zet zijn loopbaan voort in Nieuw-Zeeland. De 30-jarige Belg heeft een tweejarig contract getekend bij Wellington Phoenix, dat uitkomt in de Australische eerste klasse. Hij speelde het afgelopen seizoen voor Lierse, waar hij in het seizoen 1997-1998 al zijn debuut had gemaakt in het betaald voetbal.

Na zes jaar bij Lierse vertrok Huysegems in 2004 naar AZ. Bij de Alkmaarders maakte hij de opmars richting de top van de Eredivisie mee. Via Feyenoord, FC Twente, Racing Genk en Roda JC keerde de oud-international terug bij jeugdliefde Lierse.

Randy Pitchford wil meer Duke Nukem

Randy Pitchford heeft in een interview met IGN aangegeven meer Duke Nukem-games te willen maken. Pitchford wil liever leven in een wereld waar de Duke in leeft dan dat hij ergens begraven ligt.

Gearbox, de studio van Pitchford, kreeg de rechten van Duke Nukem in 2010 en heeft het spel, dat voor een groot deel al af was, helemaal afgemaakt. De ontwikkelaar geeft ook aan dat hij en de studio dingen anders zouden doen dan Duke Nukem Forever en dat het geweldig zou zijn. Bekijk het volledige interview hieronder waar Pitchford het ook over Borderlands 2 heeft.

Ten Cate vertrokken bij Shandong Lueng

Henk ten Cate is opgestapt als trainer van het Chinese Shandong Lueng. De 57-jarige Amsterdammer diende twee weken geleden zijn ontslag in, zo laat hij vrijdag weten aan De Telegraaf. De club wilde aanvankelijk niet meewerken aan een vertrek, maar stemde uiteindelijk toch in.

Belangrijkste reden om te vertrekken is dat Ten Cate niet langer apart wil leven van zijn familie. Ook zijn assistenten Mike Snoei en Luc Nijholt houden het voor gezien bij Shandong Lueng.

Ten Cate was als coach eerder onder meer werkzaam bij NAC Breda, Barcelona (assistent), Ajax, Chelsea (assistent) en Panathinaikos.

Schietpartij om parkeerbon

Het normaal zo bedeesde Ukkel in Vlaanderen was afgelopen woensdag het toneel van Amerikaanse taferelen. Een man had zich gedurende vier uur verschanst in een appartement en vuurde op de politie. De reden voor deze standoff was niet een mislukte bankroof, noch een politiek statement.

De reden was dat meneer juist een parkeerbon had gekregen. De schutter, een 56-jarige Italiaan die beschreven werd als 'zenuwachtig' en 'labiel', was op bezoek bij zijn broer toen een parkeerwacht hem een boete wilde geven. Vanuit het appartement zag de man dit, en hij schreeuwde naar buiten: "Durf mij een boete te geven en ik schiet u neer!" De parkeerwachten dachten eerst dat het om een grap ging, maar begrepen dat het menens was toen de man een revolver op hen richtte.

Daarop belden zij de politie, die enkele minuten later arriveerde. Vier agenten kwamen de straat in, waarop de Italiaan op hen vuurde. De mannen in blauw namen geen enkel risico, en sloten de gehele omgeving af. De keurtroepen rukten aan, en het aanwezige publiek werd in winkels ondergebracht. Niet ten onrechte, want een tijd later vuurde de man tijdens onderhandelingen weer.

Na een belegering van vier uur was er eindelijk actie. Speciale politieëenheden vielen het appartement binnen, waarbij nog enkele schoten werden gelost. De Italiaan werd licht verwond door een schampschot, het enige slachtoffer van de vijandelijkheden.

Level-5 komt met nieuwe Inazuma-game

Level-5 heeft bekendgemaakt dat ze Inazuma Eleven GO Strikers 2013 op 20 december in Japan gaan uitbrengen voor de Wii. In Europa moet het vorige deel, Inazuma Eleven Strikers, nog uitkomen en deze komt 28 september voor de Wii.

Inazuma Eleven Strikers is al in juli 2011 uitgekomen in Japan en komt dus meer dan een jaar later in Europa uit. Of het nieuwe spel van Level-5 ook naar Europa gaat komen is nog niet bekendgemaakt.

Resident Evil 6 infecteert Conan 'O Brien

Late Night-presentator Conan 'O Brien heeft een aangepaste demo gespeeld van Resident Evil 6 voor zijn item 'Clueless Gamer'. Hij kwam, speelde en zag dat het goed was.

Conan heeft samen met de game-expert van de show, Aaron Bleyaert, een review gemaakt van de Xbox 360-demo van Resident Evil 6. Wij zullen nog even moeten wachten, daar de demo verschijnt op 18 september voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Anders dan in zijn reviews van Minecraft en Skyrim, was Conan goed te spreken over het spel. Blijkbaar vond hij het heerlijk om slachtoffers van The Umbrella Corporation om te toveren tot bloederige hompjes vlees. Tja, wie vindt dit nou niet leuk, de zombies zelf wellicht?

Hij was verder helemaal weg van het feit dat je met een druk op de knop een duimpje kunt geven.

conan resident evil

Hier de complete review.

Samsom wil formeren met VVD en mogelijk SP

Ook PvdA-leider Diederik Samsom wil dat ten minste met de VVD en de PvdA een kabinet geformeerd wordt. Anders dan VVD-leider Mark Rutte, wil Samsom dat in elk geval de SP bij de formatie betrokken wordt als er sprake is van meer dan twee partijen.

Dat zei hij vrijdag na een bezoek aan Henk Kamp, de verkenner bij de kabinetsformatie. Volgens Samsom kunnen er redenen zijn om meer dan twee partijen bij de onderhandeling te betrekken, bijvoorbeeld met het oog de stabiliteit van een nog te vormen kabinet.

Grieken alleen meer tijd, niet meer geld

Griekenland krijgt mogelijk meer tijd om te voldoen aan begrotingseisen als de recessie in het land erger blijkt dat eerder geraamd. Het land kan echter niet meer geld tegemoetzien van de andere zestien eurolanden. Dat zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag bij zijn aankomst in Cyprus.

De Grieken hebben volgens De Jager echter weinig bewegingsruimte. Momenteel heeft de Griekse coalitie moeite om 11,5 miljard euro aan extra bezuinigingen te vinden. Die zijn voorwaarde voor de volgende tranche aan steun.

Het met schulden beladen Griekenland steunt sinds mei 2010 op internationale leningen van de Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil daarvoor heeft het land hard moeten snijden in de begroting.

De Griekse premier Antonis Samaras heeft nu toe steeds gezegd dat zijn land geen extra geld nodig heeft. Wel pleit hij voor meer 'ruimte om op adem te komen'. Hij wil dat het land pas twee jaar later, in 2016, aan het bezuinigingsprogramma moet voldoen.

De Jager is voor een informeel overleg met zijn Europese collega's op bezoek op Cyprus, de huidige voorzitter van de Europese Unie. Ook Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds schuiven aan in Nicosia.

Naast Griekenland zal ook Spanje onderwerp van het gesprek zijn. Volgens het Financieele Dagblad tuigt de ECB een steunprogramma van Spanje op, zonder dat het met schuld beladen land hierom heeft gevraagd. Hiermee wil de centrale bank zich zeker stellen van strenge eisen voor het land, als het Spaanse staatsobligaties gaat opkopen.

Volgens De Jager zit Spanje op het juiste spoor. "Spanje moet de financiële markten er wel van blijven overtuigen dat het een goede tactiek heeft gekozen om de economie van het land te hervormen en bezuinigingen door te voeren."


De Jager: meer tijd, niet meer geld voor Grieken (Foto: Novum)

[Upd] Greenpeace legt tankstations Shell stil

Greenpeace heeft vrijdagochtend ruim vijftig tankstations van Shell stilgelegd. Tanken op de stations is daar niet mogelijk. De milieubeweging is boos over olieboringen in het Noordpoolgebied waar Shell zondag mee is gestart.

Onder meer op tankstations bij Breukelen, Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort voorkomen tientallen actievoerders sinds vrijdagochtend 04.00 uur dat automobilisten benzine en diesel kunnen kopen. Ook delen de actievoerders flyers uit over de effecten van de boringen.

Rond 06.30 uur liet een woordvoerder weten dat inmiddels 53 tankstations waren geblokkeerd. "Het is de bedoeling vandaag zoveel mogelijk tanktations van Shell stil te leggen." Naar verwachting duurt de bezetting van de tankstations nog tot in de middag.

Volgens de actievoerders is het 'volstrekt onverantwoordelijk dat Shell de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie'. De boringen kunnen volgens Greenpeace 'desastreus' uitpakken in het kwetsbare gebied.

[Upd 09:48]

Ondertussen heeft Greenpeace meer tankstations in vrijwel het hele land getroffen. Greenpeace zelf spreekt van 68 tankstations. Alleen Zeeland is gevrijwaard gebleven van protesten. Ook zijn al enkele actievoerders opgepakt. In Den Haag betrof het 4 personen, in Breukelen langs de A2 werd een onbekend aantal ingerekend.

Shell stelt dat de protesten 'onveilig en respectloos' zijn. "Het is vervelend en we betreuren de overlast die onze klanten ondervinden”, zei een woordvoerster. "We vrezen dat de veiligheid van klanten en medewerkers bij dit soort acties gevaar loopt.”

FOK!kers die vandaag nog hun heilige koe willen volgooien, kunnen op deze site zien welke stations geblokkeerd zijn.

Vrouw Van Erven Dorens ernstig ziek

De echtgenote van Beau van Erven Dorens is ernstig ziek. De 41-jarige Selly Vermeijden wordt bestraald in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dat meldt het AD vrijdag. Wat ze precies mankeert, is niet bekendgemaakt.

Een woordvoerder van SBS bevestigt aan de krant dat het 'slechte nieuws helaas klopt'. De zender doet verder geen uitspraken omdat het om een privékwestie gaat.

De 41-jarige presentator, die met zijn vrouw vier kinderen heeft, kreeg eerder deze week al het slechte nieuws te horen dat zijn programma De Gemene Deler wegens tegenvallende kijkcijfers van de buis wordt gehaald. Volgens SBS gaan de andere werkzaamheden van Beau, ondanks de ziekte van zijn vrouw, gewoon door.

Rutte wil formeren met PvdA

VVD-leider Mark Rutte wil dat eerst wordt onderzocht of een kabinet kan worden gevormd met "ten minste de VVD en de PvdA. Ook andere partijen zouden aan zo'n kabinet mee kunnen doen." Dat zei Rutte vrijdagochtend na zijn vertrek bij demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken), die donderdag werd aangesteld als verkenner voor de kabinetsformatie.

Rutte gaf ook aan dat de VVD niet zal deelnemen aan een coalitie met de SP en de PvdA. Hij heeft ook met Kamp gefilosofeerd over de informateur die moet worden aangesteld, maar namen wilde hij niet noemen.

Rutte wil formeren met PvdA
Rutte wil formeren met PvdA (Foto: ANP)

'Bankenunie gevaar voor Duitse spaartegoeden'

De spaartegoeden van de Duitsers komen in gevaar door de plannen van de Europese Commissie voor een Europese bankenunie. Dat heeft de president van de branchevereniging van Duitse spaarbanken vrijdag gezegd tegen de krant Bild.

Volgens Georg Fahrenschon moeten de plannen voor een Europese bankenunie onmiddellijk worden afgewezen. "De spaartegoeden zijn veilig bij ons en dat willen we zo houden. Het kan niet zo zijn dat noodlijdende banken in het buitenland worden gered met geld dat wij hebben liggen om de spaartegoeden van onze klanten af te schermen. Er is een grens die niet overschreden mag worden."

Brancheorganisaties van Duitse spaarbanken hebben donderdag via een open brief in meerdere kranten aan bondskanselier Angela Merkel duidelijk gemaakt dat ze zich zorgen maken over de plannen voor een Europese bankenunie en de gevolgen voor Duitse spaarders.

'Bankenunie gevaar voor Duitse spaartegoeden'
'Bankenunie gevaar voor Duitse spaartegoeden' (Foto: ANP)

Prinsesjes op kinderpostzegels

Op de nieuwe serie kinderpostzegels komen foto's te staan van de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane, de dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Daarvoor wordt een speciale fotoreeks van de prinsesjes gebruikt die de prins thuis maakte, meldt Stichting Kinderpostzegels vrijdag.

Vanaf 26 september gaan ruim tweehonderdduizend schoolkinderen langs de deuren om de zegels te verkopen. Vanaf 6 november worden de kinderpostzegels officieel uitgegeven door PostNL. De opbrengst van de zegels gaat naar goede doelen die zijn gericht op kinderen.


Prinsesjes op kinderpostzegels (Foto: Novum)

Raad Landsmeer wil dat burgemeester vertrekt

Met een nipte meerderheid heeft de gemeenteraad van Landsmeer (Noord-Holland) in de nacht van donderdag op vrijdag na urenlang beraad het vertrouwen opgezegd in burgemeester Astrid Nienhuis (VVD). Dit heeft een woordvoerster van de gemeente gemeld.

De raad nam met 8 tegen 6 stemmen een door de coalitiepartijen VVD en PvdA ingediende motie aan, waarin staat dat er geen vertrouwen is in het vermogen van Nienhuis om tot een oplossing te komen in een conflict dat is ontstaan tussen haarzelf en de beide wethouders Franklin Monteban en Mark Jan Prins.

Jakarta houdt rekening met anti-Amerikaans protest

De politie van Jakarta houdt rekening met anti-Amerikaanse protesten vrijdag. Voor alle zekerheid staan extra eenheden oproerpolitie paraat, zegt een woordvoerder. De Amerikaanse ambassade in de Indonesische hoofdstad meldt informatie te hebben dat een demonstratie staat gepland voor na het vrijdaggebed.

Tot de demonstratie is opgeroepen uit woede over een film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. De film is het werk van een in Californië wonende koptische christen met een schimmige reputatie. De man heeft eerder deze week valselijk beweerd joods en Israëlisch staatsburger te zijn.

Demissionair kabinet Curaçao moet per direct weg

Een meerderheid van het Curaçaose parlement heeft donderdagavond de negen demissionaire ministers van het kabinet-Schotte per direct naar huis gestuurd. Aan de gouverneur is gevraagd om een formateur voor een interim-kabinet aan te stellen.

Curaçao verkeert al enkele weken in een parlementaire crisis. Sinds de val van het kabinet van premier Gerrit Schotte verhindert de voorzitter van het parlement elke openbare vergadering. Hij wil daarmee voorkomen dat hij zelf en de ministers van het demissionaire kabinet moeten opstappen.

Dat is de oppositie donderdagavond toch gelukt. In een aparte vergadering buiten het parlementsgebouw en zonder de aanwezigheid van de voorzitter. Of dit staatsrechtelijk mag, is niet duidelijk.

Aan de vergadering van donderdag ging een fysieke confrontatie tussen de oppositie en aanhangers van regeringspartij Pueblo Soberano vooraf. De aanhangers verhinderden de oppositie de toegang tot het parlementsgebouw. Daarbij kwam het tot een handgemeen, waarbij de nieuw gekozen vicevoorzitter van het parlement klappen kreeg. Binnen bleek de toegang tot de vergaderzaal geblokkeerd.

De ogen zijn nu gericht op de gouverneur. Die heeft in een eerder advies gezegd dat het parlement weer moet vergaderen om uit de impasse te komen. Na donderdag lijkt dat niet meer mogelijk en is de kans groot dat de gouverneur de rijksministerraad zal inlichten. Die vergadert vrijdag.

Grote brand in winkelcentrum Breda

In winkelcentrum De Burcht in Breda is vrijdagochtend een grote brand uitgebroken. Kort daarvoor woedde in dezelfde stad ook brand in een flatgebouw. Daar was het vuur snel onder controle, meldde de politie.

De hevige brand woedt binnen in het winkelcentrum en is daardoor lastig te bestrijden. "Het ziet er naar uit dat een deel van het winkelcentrum zal afbranden", aldus de woordvoerder. Er is niemand gewond geraakt. Wel houdt de brandweer de rookontwikkeling in de gaten. De rook trekt nu nog niet een nabijgelegen woonwijk binnen, maar mocht dat gebeuren, dan worden er maatregelen getroffen.

In tegenstelling tot de eerste berichten was een massale evacuatie van bewoners bij de eerder genoemde flatbrand niet nodig, zei een woordvoerder. Wel zijn er zo'n 30 mensen opgevangen in een verzorgingstehuis, omdat zij zelf hun woningen verlieten. "Ze zijn niet formeel geëvacueerd, maar wel georganiseerd opgevangen. Dat had vooral te maken met de rookontwikkeling, de bewoners kunnen binnenkort terug."

De twee gebouwen die in brand vlogen liggen niet bij elkaar in de buurt. Over een mogelijk verband is nog niets bekend. Volgens de politie zijn bij het winkelcentrum dat in brand staat geen woningen.

Rijexamen in 2013 goedkoper

Rijexamen doen wordt per 1 januari 2013 goedkoper. Dat bevestigde een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vrijdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Een verandering in de status van het CBR is debet aan de prijsverlaging. "We zijn nu nog een privaat instituut, maar we worden een publiek instituut. Daardoor hoeven we geen btw meer af te dragen", aldus de woordvoerder. "Anderzijds moeten we de kostprijs gaan rekenen. Theorie-examens zijn nu eigenlijk te duur, praktijkexamens te goedkoop. Ook dat wordt rechtgetrokken."

In oktober 2012 wordt voor drie maanden tijd eerst nog de btw verhoogd van 19 naar 21 procent. De prijzen van een gewoon theorie- en praktijkexamen liggen nu op respectievelijk 34 euro en 94,75 euro. De minister stelt volgende maand de tarieven voor 2013 vast.

Het CBR denkt niet dat mensen hun examens gaan uitstellen vanuit financiële overwegingen. "Het gaat maar om een paar euro, daar verwachten wij geen effect van te zien", aldus de woordvoerder.

Letterman en Hoffman geëerd

David Letterman en Dustin Hoffman worden geëerd met een prestigieuze Kennedy Center Honor. De 65-jarige presentator en de tien jaar oudere acteur worden op 2 december in Washington gehuldigd door president Barack Obama voor hun bijdrage aan de Amerikaanse cultuur.

Hoffman laat weten vereerd en gevleid te zijn met zijn uitverkiezing. Letterman denkt dat er sprake moet zijn geweest van een 'misverstand', maar is erg dankbaar. Ook rockband Led Zeppelin en ballerina Natalia Makarova behoren tot de gelukkigen van dit jaar.

De Kennedy Center Honors worden jaarlijks toegekend aan personen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Amerikaanse cultuur. Vorig jaar waren dat onder anderen actrice Meryl Streep en zanger Neil Diamond.

Rutte bijt spits af bij Kamp

VVD-leider Mark Rutte meldt zich vrijdagochtend om 08.00 uur als eerste lijsttrekker bij verkenner Henk Kamp (VVD) op het Binnenhof om te spreken over de kabinetsformatie. De andere lijsttrekkers volgen in volgorde van grootte van hun partij om verkennende gesprekken te voeren met Kamp.

De lijsttrekkers spreken met de verkenner over hun voorkeuren voor coalities en wordt bekeken wie als informateur kan gaan optreden. Kamp denkt 24 uur voordat de nieuwe Tweede Kamer donderdag start met debatteren over de verkiezingsuitslag klaar te zijn met de verkenning. Hij gaf eerder aan niet van plan te zijn na elk gesprek verslag uit te brengen van de stand van zaken.

Donderdag werd bekend dat de demissionaire minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de rol van verkenner op zich neemt. Hij werd voorgedragen door Rutte, die als winnaar van de verkiezingen uit de bus kwam.

FOK! wat een weer...Af en toe regen

Goedemorgen! Een prima dag vandaag voor een bezoekje aan het museum. De bewolking overheerst en af en toe valt hier regen en motregen uit. Doen we daar ook een puist wind bij, kracht 5 tot 7 uit een westelijke richting en dan lijkt de zomer héél ver weg.

Het is gelukkig niet de hele dag huilen met de pet op, want de neerslag trekt in de middag geleidelijk weg naar het zuiden en oosten van het land. Vervolgens breekt de zon geregeld door, dit met name in het westen van het land. Helemaal droog gaat het niet worden, want er zullen nog een paar buitjes achteraan komen. Net als de afgelopen dagen zal het kwik blijven steken bij ongeveer 17 graden. Later op de dag zal de wind wat gaan afzwakken.

Woensdagavond zijn er lokaal weer grote hoeveelheden regen gevallen. In Haamstede viel 47 mm. Wat ook opviel was dat er in Bloemendaal maar 7 mm viel, terwijl er in mijn regenmeter in Haarlem-Oost liefst 31 mm naar beneden kwam. Onweer kwam ook voor, maar was vrij beperkt. Vooral in Noord-Holland en Friesland gebeurde dat.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

In het vliegtuigNosso kwam uit Amerika en maakte deze prachtige foto vanuit het vliegtuig.


Draghi: opkoopplan ECB heeft al resultaat

De aankondiging dat de Europese Centrale Bank (ECB) schuldpapier van noodlijdende landen ongelimiteerd gaat opkopen, heeft volgens ECB-topman Mario Draghi nu al effect. "De aankondiging van het mechanisme heeft bijgedragen aan herstel van het vertrouwen in de eurozone en de euro", zegt Draghi vrijdag in de Süddeutsche Zeitung.

Met het voorgestelde opkoopprogramma wil de ECB de rente op staatsobligaties van noodlijdende landen omlaag brengen. Draghi is positief gestemd. "Fondsmanagers brengen hun geld terug naar Europa", zegt hij in de Duitse krant. "Dit is goed voor de economie in de eurozone."

Dat Draghi zijn uitspraken in een Duitse krant doet lijkt geen toeval. In de Duitse politiek zijn de maatregelen die hij voorstelt niet onomstreden. Draghi zegt de Duitse angsten te begrijpen, maar wijst erop dat landen die in aanmerking willen komen voor het mechanisme aan strenge eisen moeten voldoen.

Draghi: opkoopplan ECB heeft al resultaat
Draghi: opkoopplan ECB heeft al resultaat (Foto: ANP)

Chinese schepen varen betwist gebied binnen

Twee Chinese patrouilleschepen zijn vrijdag de wateren rond een betwiste groep eilanden binnengevaren, tot irritatie van Japan. Beide landen claimen de eilandjes in de Oost-Chinese zee.

De kustwacht van Japan heeft de Chinese vaartuigen gesommeerd de wateren te verlaten, maar daar werd volgens de Japanners geen gevolg aan gegeven.

Japan kondigde dinsdag aan dat het de eilandjes heeft gekocht van de particuliere eigenaar. China is daar woedend over. De eilanden zijn klein en onbewoond, maar wel interessant vanwege hun strategische ligging en de aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen.

Nijpels: VVD en PvdA moeten regeren

De VVD en de PvdA kunnen niet om elkaar heen. Dat heeft VVD-kopstuk en oud-minister Ed Nijpels donderdagavond gezegd in Nieuwsuur. Als het aan hem ligt vormen de twee partijen een coalitie met mogelijke steun van het CDA.

"Het kan met zijn tweeën. Dat is heel goed denkbaar. Met meer partijen heb je een meerderheid in de Eerste Kamer, maar je haalt er ook meer problemen bij", zegt Nijpels daarover. Met een coalitie tussen de VVD en de PvdA zou alleen af en toe een wetsvoorstel sneuvelen, maar dat is volgens Nijpels geen groot probleem.

"Eventueel kan het CDA erbij. De vraag is of ze dat ook willen", gaat Nijpels verder. Hij vraagt zich af wat je het CDA kan bieden qua ministersverdeling. Een goede oplossing zou zijn dat Jan Kees de Jager opnieuw minister van Financiën zou worden. "Dan zou het CDA meteen een goede partij hebben."

Nijpels noemde de overwinning van Mark Rutte verder een 'ongelofelijke prestatie'. "Ik kon m'n ogen niet geloven. Ik had wel winst verwacht, maar niet dit. Dit is een schitterend resultaat", aldus de voormalig VVD-leider. Nijpels is verder blij met de keuze voor Henk Kamp als verkenner. "Hij kan links en rechts bij elkaar brengen."

De VVD won woensdagnacht de verkiezingen door 41 zetels te pakken. De PvdA volgt met 38 zetels. Nooit eerder werd de VVD zo groot.

Frankrijk blijft Roma uitzetten

Frankrijk blijft Roma uitzetten die zich ophouden in illegale kampementen. Dat zei de Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls donderdag in Roemenië, waar ongeveer een miljoen Roma wonen.

In augustus begon Frankrijk met het uitzetten van honderden Roma uit illegale kampementen in buitenwijken van Parijs. Maandag sprak Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay haar zorgen uit over de rechten van de Roma.

Frankrijk en Roemenië tekenden woensdag een overeenkomst over de repatriëring van tientallen Roma-gezinnen.

Vrouw geeft baby bleekmiddel te drinken

De Britse politie is op zoek naar een vrouw die ervan wordt verdacht een flesje gevuld met bleekmiddel te hebben gegeven aan een baby. Het elf maanden oude jongetje zette het donderdag op een braken nadat hij uit het flesje gedronken had.

Het flesje bevatte een 'onbekende substantie', aldus de politie. De onbekende vrouw gaf de baby het flesje bij een vestiging van McDonald's in het zuidoosten van Londen.

Het kindje is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.