FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 juli 2012

Uitslagen vrouwenvoetbal speelronde 1

De voetbalvrouwen zijn begonnen aan hun Olympische Spelen. Twaalf landen doen mee, Nederland heeft zich niet weten te kwalificeren. De twee beste Europese landen op het WK vorig jaar zijn gekwalificeerd voor de Spelen. Dit waren Zweden en Frankrijk, deze landen werden respectievelijk derde en vierde op het WK in Duitsland. De Verenigde Staten won vier jaar geleden goud, Brazilië pakte zilver en Duitsland won brons. 

Uitslagen 

Groep Thuis Uit Uitslag
E Groot-Brittannië Nieuw-Zeeland 1-0
E Kameroen Brazilië 0-5 
F Japan Canada 2-1
F Zweden Zuid-Afrika 4-1
G Verenigde Staten Frankrijk 4-2
G Colombia Noord-Korea 0-2 

Programma 28 juli 

Groep Tijd Thuis Uit
E 15.30 Nieuw-Zeeland Brazilië
E 18.15 Groot-Brittanië Kameroen
F 13.00 Japan Zweden
F 15.45 Canada Zuid-Afrika
G 18.00 Verenigde Staten Colombia
G 20.45 Frankrijk Noord-Korea

Dakklimmers zetten centrum Amsterdam op stelten

Twee mannen die op het dak van een kantorenpand waren geklommen, hebben woensdagavond behoorlijk wat tumult in het centrum van Amsterdam veroorzaakt. De mannen gooiden met stenen en delen van een steiger en weigerden van het dak van het pand aan de Nes te komen, meldt een politiewoordvoerder.

De politie zette de straat af. Behalve agenten probeerden ook de brandweer en politiehelikopters de mannen van het dak te krijgen.

De mannen wisten op het dak te komen via een stellage bij het pand. Volgens de zegsvrouw leken de twee onder invloed van drugs of alcohol te zijn. De Amsterdamse zender AT5 meldt dat de twee rond 22.30 uur zijn ingerekend.

Ajax slijt Cvitanich aan Nice

Ajax heeft Dario Cvitanich verkocht aan Olympique Nice. Dat melden de Amsterdammers woensdag. De Argentijnse aanvaller, die zwaar op de begroting drukte, had nog een contract tot 2013 in de Arena. Hij kwam in 2008 van het Argentijnse Banfield naar Amsterdam en speelde sindsdien 42 duels voor Ajax en scoorde dertien keer.

Cvitanich, die naast een Argentijns ook een Kroatisch paspoort heeft, werd nooit een vaste waarde in Amsterdam. In het kalenderjaar 2010 werd hij verhuurd aan Pachuca uit Mexico. Het afgelopen seizoen huurde Boca Juniors hem van de Amsterdammers.


Ajax slijt Cvitanich aan Nice (Foto: Novum)

Vita-kloon draait op Android

In China wordt alles nagemaakt, dat op zich is geen nieuws. Dit keer is er echter weer een leuke kloon van een bekende handheld gemaakt in de vorm van de Droid X360, een Vita-kloon die draait op Android 4.0.

De Droid X360 is een vrijwel exacte kopie van de nieuwste handheld van Sony. Een groot 5"-touchscherm, twee analoge sticks en eenzelfde knoppenlayout als Vita zorgen ervoor dat je twee keer moet kijken voordat je doorhebt dat dit een kloon is.

In het apparaat zit een 1GHz ARM Cortex A8 CPU met 512 MB RAM en 8GB opslag. Het scherm heeft een resolutie van 800x480, de Croid beschikt over twee camera's (VGA voorop, 2MP achterop), een Micro USB-aansluiting en heeft de mogelijkheid om via HDMI het apparaat op je tv aan te sluiten. De batterij is 2800mAh, goed voor zo'n drie uur spelen.

Het apparaat biedt de volledige mogelijkheden van Android, inclusief toegang tot Google Play. Qua software worden eveneens een lading emulators meegeleverd. NES, Master System en Nintendo 64 zou je direct moeten kunnen spelen. De prijs via import, zonder verzendkosten, ligt rond de 115 dollar. 

Federer en Azarenka hoogstgeplaatst bij Spelen

Roger Federer en Victoria Azarenka voeren de plaatsingslijsten van het olympische tennistoernooi aan. Dat heeft de internationale tennisfederatie ITF woensdag bekendgemaakt. Federer wordt gevolgd door Novak Djokovic, Andy Murray, David Ferrer en Jo-Wilfried Tsonga, Azarenka door Agnieszka Radwanska, Maria Sharapova, Serena Williams en Samantha Stosur. Daarmee volgt de ITF de wereldranglijsten.

Bij het mannendubbel zijn de Amerikaanse broers Mike en Bob Bryan als eerste geplaatst. Titelverdedigers Federer en Stanislas Wawrinka werden als zesde ingeschaald. In het vrouwendubbel staan de Amerikanen Liezel Huber en Lisa Raymond op plaats een. Opvallend genoeg zijn Serena en Venus Williams niet geplaatst. De twee wonnen onlangs Wimbledon.

Poortjes Schiphol ontdekken vals paspoort

Bij de automatische grenscontrole op Schiphol is voor het eerst een vals paspoort onderschept. Dat meldt de marechaussee woensdag. Het systeem gaf een foutmelding toen een man zijn Belgische paspoort aanbood. Een grensbewaker zag vervolgens dat mogelijk was geknoeid met het reisdocument en hield de man aan.

Eind maart ging een proef met poortjes voor geautomatiseerde paspoortcontrole van start op Schiphol. Via gezichtsherkenning vergelijken de poortjes de reizigers met de digitale pasfoto in hun paspoort. Ook wordt gecontroleerd op valse paspoorten en gezochte personen.

De poortjes zijn bedoeld om de paspoortcontrole sneller en gemakkelijker te maken. De poortjes nemen een deel van het routinewerk van de marechaussee over. Die moet daardoor meer tijd overhouden voor het observeren van het gedrag van reizigers.

[CL] Uitslagen returns tweede voorronde (25/07/2012)

Vandaag stonden er vijf returns in de tweede voorronde van de Champions League op het programma. Gisteren zijn er al twaalf duels gespeeld. Feyenoord stroomt de derde kwalificatieronde van het toernooi in. Daarin zullen ze spelen tegen Dynamo Kiev. Ajax is al geplaatst voor de groepsfase van het kampioenenbal.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Geaggregeerd
Helsingborg (ZWE) The New Saints (WLS) 3-0 3-0
Vardar Skopje(MAC) FC BATE Borisov(WRU) 0-0 2-3
Dinamo Zagreb(KRO) Ludogorets (BUL) 3-2  4-3 
Linfield Belfast(NIE) AEL Limasoll(CYP) 0-0  0-3 
WKS Śląsk Wroclaw (POL)
FK Buducnost(MNT) 0-1  2-1 

Wedstrijden derde ronde niet-kampioenenroute

Thuis Uit
Fenerbahçe SK (TUR) FC Vaslui (ROE)
Motherwell FC (SCO) Panathinaikos FC (GRI)
FC København (DEN) Club Brugge KV (BEL)
FC Dynamo Kiev (OEK) Feyenoord (NED)

Kampioenenroute

Thuis Uit
NK Maribor (SLO) F91 Dudelange (LUX)
FC BATE Borisov (WRU) Debreceni VSC (HON)
CFR 1907 Cluj (ROE) FC Slovan Liberec (TZJ)
RSC Anderlecht (BEL) FK Ekranas (LIT)
WKS Śląsk Wroclaw (POL) Helsingsborgs IF (SWE)
FC Sheriff (MOL) Dinamo Zagreb (KRO)
Celtic FC (SCO) HJK Helsinki (FIN)
Molde FK (NOR) FC Basel 1893 (ZWI)
Hapoel Kiryat Shmona FC (ISR) Neftçi PFK (AZE)
AEL Limassol FC (CYP) FK Partizan (SER)

Heenedstrijden 31 juli & 1 augustus. Returns 7&8 augustus 

Brits gevechtsvliegtuig onderschept vliegtuig

Een Brits gevechtsvliegtuig heeft woensdag een vliegtuig onderschept dat een gesloten deel van het Britse luchtruim was binnengevlogen. Dat heeft het ministerie van defensie bekendgemaakt. Het Britse luchtruim is deels gesloten vanwege de Olympische Spelen.

De Typhoon steeg even na het middaguur op toen de luchtverkeersleiding geen contact kon krijgen met het vliegtuig. Korte tijd later werd het radiocontact hersteld. De Typhoon keerde daarop terug naar zijn basis, aldus het ministerie.

VS: mensenrechtensituatie China verslechtert

De mensenrechtensituatie in China verslechtert en het is tijd dat de autoritaire regering in Beijing de teugels laat vieren. Dat heeft Michael Posner, de hoogste mensenrechtengezant van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, gezegd na een overleg in Washington.

Het overleg tussen de VS en China, dat achter gesloten deuren plaatshad, werd aangegrepen om de aanpak van rechtengroepen en religieuze en etnische minderheden door de Chinese regering aan te snijden. De kwestie is al tijden een twistpunt.

Volgens Posner is de Chinese bevolking in toenemende mate gefrustreerd over het feit dat zij zich niet kan beklagen over de overheid. "Onze boodschap aan de Chinese regering is dat, nu ze vooruitgang heeft geboekt op economisch front, dit het moment is om mensen meer ruimte te geven om van mening te verschillen met de overheid, om toe te staan dat mensen vraagtekens zetten bij het overheidsbeleid en dit alles zonder dat ze bang hoeven te zijn voor vergeldingsmaatregelen", aldus Posner.

Posner weigerde te zeggen hoe China reageerde op het verzoek van de VS. Ook de Chinese ambassade in Washington wilde niets zeggen.

Total Recall krijgt Director’s Cut op Blu-ray

De bioscoopversie van de nieuwe Len Wiseman film, Total Recall, is één uur en negenenveertig minuten lang. Vandaag onthulde Wiseman echter dat de blu-ray disc een director's cut zal bevatten die maar liefst zeventien minuten langer is dan de bioscoopversie.

Volgens Wiseman zijn de zeventien minuten voornamelijk actiescènes. Waarom deze scènes de bioscoopversie niet gehaald hebben vertelde Wiseman er echter niet bij. De film zal eind 2012 op DVD en Blu-ray verschijnen.

Total Recall

Woonwagenkamp-bewoners Waalre bedreigd

Bewoners van het woonwagenkamp in Waalre hebben een brief ontvangen waarin ze worden bedreigd. "Jullie gaan eraan", waarschuwt de anonieme briefschrijver. Een van de bewoners van het kamp aan de Broekweg heeft aangifte bij de politie gedaan. De politie bevestigde woensdag de aangifte en zei de brief te kennen.

De bewoners zien in de bedreiging een verband met de brandstichting in het gemeentehuis van Waalre een week geleden. Ze bezochten woensdagavond een bijeenkomst die door de gemeente was georganiseerd voor alle bewoners van Waalre over de brand.

Burgemeester Henri de Wijkerslooth praatte de mensen daar bij over de laatste stand van zaken. Daarbij riep hij nogmaals iedereen op niet met de beschuldigende vinger te wijzen.

De Jong debuteert met zege bij Gladbach

Luuk de Jong heeft vanavond zijn officieuze debuut gemaakt voor Borussia Mönchengladbach. De spits speelde één helft mee tegen 1860 München.

De Jong deed alleen de eerste helft mee met BMG en zag hoe 1860 in de eerste helft een comfortabele 2-0 voorsprong greep. De Nederlander, die onlangs voor vijftien miljoen euro overkwam van FC Twente, werd in de rust vervangen door Igor de Camargo.

Diezelfde De Camargo had met twee doelpunten een groot aandeel in de uiteindelijke ommekeer van BMG, dat nog met 2-4 wist te winnen van de Duitse Tweedeklasser. Hoewel De Jong het net dus niet wist te vinden, keek de Oranje-international na afloop met een blij gevoel terug.

"Het belangrijkste voor mij was om direct het juiste gevoel te krijgen", zo liet de aanvaller optekenen door diverse Duitse media. "Een doelpunt heb ik nog niet gemaakt, maar dat komt nog wel."

'Onderzoek NS naar eigen prestaties deugt niet'

De manier waarop de NS bepaalt hoe schoon en vol de treinen zijn, deugt niet. Op drie van de zeven terreinen waarop de prestaties van de NS worden onderzocht, is de meetmethode niet goed. Op basis van die prestaties wordt juist bepaald of de overheid de NS boetes oplegt of niet.

Dat meldt RTL Nieuws woensdagavond op basis van een onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat nooit naar de Tweede Kamer is gestuurd. Met de metingen wordt onder meer bekeken of de treinen op tijd rijden, of goed met reizigers wordt gecommuniceerd en hoe schoon de treinen zijn.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat bij de metingen hoe schoon treinen en stations zijn, de reinheid van de toiletten buiten beschouwing wordt gelaten. Daardoor zouden de gerapporteerde cijfers op dit vlak niet honderd procent representatief zijn.

Reizigersclub Voor Beter OV spreekt van nattevingerwerk en vindt de huidige aanpak "te gek voor woorden."

Het ministerie heeft in een brief aan de NS volgens RTL Nieuws aangedrongen op verbetering. De NS zou alle aanbevelingen moeten uitvoeren. De minister zou het echter niet nodig vinden dat een onafhankelijke instantie de metingen gaat uitvoeren, om extra bureaucratie te voorkomen.

Schoorel geklopt door qualifier

Tennisser Thomas Schoorel is in de tweede ronde van het challengertoernooi in Oberstaufen uitgeschakeld. Na een onderbreking vanwege hagel ging de Amsterdammer hard onderuit tegen qualifier Nils Langer. De Duitse nummer 427 van de wereld was met 7-6 (3) en 6-2 te sterk voor Schoorel, die op plaats tweehonderd staat.

Richel Hogenkamp verloor bij het ITF-toernooi in Olomouc al in de eerste ronde. De Doetinchemse ging met 7-5 en 6-2 ten onder tegen Nastassja Burnett uit Italië.

Gabe Newell: "Windows 8 is een ramp voor pc-industrie"

Ome Newell heeft het weer flink op zijn heupen. In een interview met AllThingsD heeft Newell aangegeven dat hij de nieuwste Windows-versie - Windows 8 - niet ziet zitten. Hij gaat zelfs zo ver door te zeggen dat Windows 8 de markt kapot kan maken. Volgens Newell gaan veel grote bedrijven Windows 8 de rug toekeren.

“I think Windows 8 is a catastrophe for everyone in the PC space. I think we’ll lose some of the top-tier PC/OEMs, who will exit the market. I think margins will be destroyed for a bunch of people. If that’s true, then it will be good to have alternatives to hedge against that eventuality.”

Daarnaast vindt Newell dat platformen meer open moeten zijn in plaats van gesloten. Alleen zo kun je innovatie promoten.

“In order for innovation to happen, a bunch of things that aren’t happening on closed platforms need to occur. Valve wouldn’t exist today without the PC, or Epic, or Zynga, or Google. They all wouldn’t have existed without the openness of the platform. There’s a strong tempation to close the platform, because they look at what they can accomplish when they limit the competitors’ access to the platform, and they say ‘That’s really exciting.’

We are looking at the platform and saying, ‘We’ve been a free rider, and we’ve been able to benefit from everything that went into PCs and the Internet, and we have to continue to figure out how there will be open platforms.’”

Heeft Newell gelijk? Gaat Windows 8 de markt verwoesten of zal deze versie totaal geen verandering gaan brengen?

Gelukwensen VS voor Kim Jong Un en zijn vrouw

De Verenigde Staten hebben woensdag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn vrouw hun gelukwensen doen toekomen. Eerder woensdag werd bekend dat Kim Jong Un is getrouwd met Ri Sol Ju.

De VS en Noord-Korea onderhouden geen diplomatieke banden, maar woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Victoria Nuland verklaarde dat de VS altijd pasgetrouwden feliciteert. "Hoewel ik niet denk dat we op de bruiloft zijn uitgenodigd."

Het nieuws over het huwelijk tussen Kim en Ri werd eerder woensdag terloops gemeld door het Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Notch vindt Steam nog steeds niks

Mojang-oprichter Markus 'Notch' Persson ziet het nog steeds niet zitten om Minecraft uit te brengen voor Steam. Notch zelf zegt dat hij niet weet wat hij met Minecraft op Steam wil doen. Een grotere reden lijkt echter in de financiële hoek te zitten; Valve neemt een deel in van de verkoop van games. 

Daarnaast geeft Notch aan geen fan te zijn als één applicatie de pc-markt domineert:

“As much as I love Steam, I do somewhat worry about the PC as a gaming platform becoming owned by a single entity that takes 30% of all PC games sold. I’m hoping for a future where more games can self-publish and use social media and friends to market their games. Perhaps there’s something we could do to help out there? I don’t know. If nothing else, we might work as an inspiration for people to self-publish.

It’s probably obvious from this reply, but we’re trying to figure out what we want to do long term with the position we have now. We only recently decided to stay as independent as possible and cancelled an unannounced project that we were doing in collaboration with someone else. It’s going to be an interesting future.”

Wat denken jullie? Is Steam een toegevoegde waarde voor een game als Minecraft?

Nieuwe editie FOK!film top 100

Er is weer een jaar voorbij, dus het is tijd voor de elfde editie van de FOK! Film Top 100. 

Al jaren vechten wisselen The Shawshank Redemption en Pulp Fiction elkaar af in het gevecht om de eerste plek. Vorig jaar bemoeide The Matrix zich met het gevecht, maar hij werd uiteindelijk tweede. Gaat de film dit jaar weer de strijd met de jarenlange favorieten? Of zet The Dark Knight de stijging van vorig jaar voort en kan die profiteren van de hype rondom de nieuwste Batman-film? We zullen het over een maand weten. De uitslag wordt op vrijdag 24 augustus bekend gemaakt op FOK!film. Maar voordat we tot een uitslag kunnen komen hebben we jouw hulp ook dit jaar weer nodig. Breng jouw stem uit en maak kans op veel meer dan wellicht doorslaggevende beslissing.

Ook dit jaar hebben we weer een mooie prijs voor één van de deelnemers. Als je jouw film top 10, 25, 50 of 100 in het deelnametopic invult volgens onderstaande uitleg, maak je kans op de Logitech Surround Sound Speaker Z506 die door Muizenshop.nl wordt aangeboden! Laat je meeslepen door krachtig 5.1-geluid voor je muziek, films en games. Dankzij meerdere ingangen kan je onder andere je pc, gameconsole, iPod en dvd-speler aansluiten.

Ga snel naar dit topic op het FOK!forum voor meer informatie.

THQ registreert Saints Row 4-domeinnamen

Het was al langer bekend dat THQ met een vervolg zou komen van Saints Row 3. In een interview in juni gaf THQ-president Jason Rubin al aan dat ze een DLC-pakket genaamd Enter The Dominatrix gaan annuleren en verwerken naar een volledige game. Vandaag werd bekend dat THQ al enkele domeinnamen heeft geregistreerd voor de game.

De domeinnamen zijn EnterTheDominatrix.com en IAmSaintsRow.com. Logischerwijs zijn de links nog niet beschikbaar maar het is duidelijk dat THQ er achteraan zit. Naast deze domeinnamen zijn er nog enkele domeinnamen geregistereerd die wijzen naar een compleet nieuwe game: 1666amsterdam.com en 1666thegame.com. 

Het was al bekend dat THQ werkte aan een game genaamd 1666, maar eerdere geruchten gingen over een game gebaseerd op de 'Grote Brand van Londen', een vuurzee die startte op 2 september 1666 en grote delen van Londen verwoeste. Echter, nu Amsterdam is toegevoegd aan de naam, lijken die geruchten ontkend te worden. 

“The only other possibility that comes to mind is an Amsterdam Avenue, which does have a 1666 address — and the number in context of an address seems to evoke a horror subtext. Could 1666 be a new name for Guillermo Del Toro’s InSane?”

Noord-Korea weigert af te trappen vanwege verkeerde vlag

De voetbalwedstrijd tussen Noord-Korea en Colombia op de Olympische Spelen is voorlopig uitgesteld. De Noord-Koreaanse dames weigerden af te trappen vanwege een vlagincident.

Bij opkomst en voorstellen van de speelsters op de schermen in het stadion werd de vlag van Zuid-Korea gebruikt. Het buurland is de aartsvijand van Noord-Korea en formeel zijn beide landen nog steeds in oorlog. De Noord-Koreaansen waren hier zo boos over dat ze weigerden af te trappen.

De wedstrijd zal waarschijnlijk later vanavond alsnog gespeeld worden. Op Twitter staat een foto van het incident.

Quadbestuurder komt om bij botsing met tractor

Een 25-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen bij een botsing tussen een tractor en een quad in Venlo. De man bestuurde de quad, een vierwielig motorvoertuig. Waardoor de twee voertuigen met elkaar botsten, is nog onbekend, meldt de politie.

Het ongeval vond omstreeks 17.30 uur plaats op de Moutzdijkweg. Het slachtoffer uit Blerick raakte zo zwaargewond dat hij ter plaatse bezweek aan zijn verwondingen. De 32-jarige bestuurder van de tractor komt uit Duitsland.

Hockeyster Dijkstra bergt stick op

Hockeyster Wieke Dijkstra stopt met topsport. Dat heeft de 28-jarige speelster van Laren woensdag bekendgemaakt. De 123-voudig international wil zich richten op haar maatschappelijke carrière, laat ze weten via haar werkgever Randstad. "Het is tijd om te stoppen en het voelt goed. Voor mijn gevoel heb ik alles uit de sport gehaald wat ik eruit kon halen."

Dijkstra speelde in 2003 haar eerste wedstrijd voor Oranje. Ze werd met de Nederlandse vrouwenploeg in 2008 in Beijing olympisch kampioen. Twee jaar eerder was de plaeg al wereldkampioen geworden. In 2009 voegde ze ook de Europese titel toe aan haar palmares. In 2007 en 2011 won ze de Champions Trophy.

Na die Champions Trophy werd ze door bondscoach Max Caldas niet meer opgeroepen. Dijkstra bedankte daarop voor het Nederlands team. Afgelopen seizoen liep ze met Laren net de titel in de Hoofdklasse mis. De Europacup was wel een prooi voor de club uit het Gooi.

TJ Jackson aangewezen als voogd kroost Jackson

TJ Jackson is door de rechter aangewezen als tijdelijke voogd over de drie kinderen van Michael Jackson. Het voogdijschap was tot nu toe in handen van Katherine, de oma van Paris, Blanket en Prince.

De kinderen zijn volgens hun advocaat blij met TJ, een van de zoons van Tito, als voogd, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Volgens de rechter werd de 82-jarige Katherine in het uitvoeren van haar plichten betreffende het voogdijschap belemmerd door 'een derde partij'. Waarschijnlijk gaat het daarbij om enkele van haar kinderen.

TJ sprak voor de hoorzitting nog met Katherine, die volgens hem een warrige indruk maakte. "Ik heb mijn oma nog nooit zo horen praten", vertelde TJ volgens zijn advocaat. "Ze was niet scherp en gebruikte bepaalde woorden die ze nooit eerder gebruikte."

In de familie Jackson bestaan grote zorgen om Katherine, die afgelopen weekeinde als vermist werd opgegeven omdat haar kleinkinderen al een week geen contact met haar konden krijgen. Inmiddels zou ze weer hebben gesproken met Paris, Blanket en Prince. Afgelopen maandag ontstond een vechtpartij in het huis van Katherine die met de zorg voor de kinderen te maken zou hebben.

Verschillende familieleden liggen met elkaar in de clinch vanwege het testament van Michael. Volgens sommigen hebben de beheerders van zijn nalatenschap het testament vervalst.

'AZ en CSKA Moskou akkoord over R. Elm'

Rasmus Elm verhuist vrijwel zeker naar CSKA Moskou. AZ en de Russische club zijn op hoofdlijnen akkoord over de transfer. Dat vertelde AZ-directeur Toon Gerbrands aan Voetbal International. "We moeten nu alleen de gebruikelijke formaliteiten, zoals een bankgarantie, afhandelen."

Met de overgang van Elm zou rond de zes miljoen euro gemoeid zijn. De 24-jarige middenvelder reisde woensdag al naar München, waar CSKA hem medisch wil keuren. De Zweed zou na Pontus Wernbloom, die in de afgelopen winterstop naar CSKA overstapte, de tweede speler in korte tijd zijn die door de Moskovieten uit Alkmaar wordt overgenomen.

Twee DLC's voor Quantum Conundrum

Square Enix heeft twee puzzelpack-DLC's aangekondigd voor Quantum Conundrum. Het gaat om The Desmond Debacle en IKE-aramba. De eerste komt 31 juli uit op Steam en 14-15 augustus op Xbox 360 en PlayStation 3. De tweede DLC komt op 28 augustus naar Steam en 11-12 september naar Xbox 360 en PlayStation 3.

In The Desmond Debacle ga je naar een nog onontdekt deel van het landgoed waar Desmond The Drinking Bird je urenlang bezighoudt met breinbrekende puzzels. In IKE-arama moet je door puzzels op te lossen IKE! (Interdimensional Kinetic Entity) redden.

Quantum Conundrum is 11 juli uitgekomen op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Duitsland verliest interesse in Formule 1

Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt is bezorgd over de interesse van de mensen in zijn land voor de Formule 1. Afgelopen weekend waren er in Duitsland op Hockenheim half lege tribunes tijdens de race, terwijl het in het verleden nog vol zat.

Het Formule 1-seizoen 2012 is een van de meest aantrekkelijke in de geschiedenis van de sport, maar toch kwamen er voor de race op Hockenheim maar 62.000 toeschouwers opdagen. Tijdens de kwalificatie waren het er 50.000 en op vrijdag 38.000 mensen.

In 2005 kwamen er 110.000 mensen naar de race op Hockenheim. Dat aantal nam via 78.000 (2008) af tot 65.000 mensen in 2010. Toch heeft de race volgens Hockenheim-baas Georg Seiler dit jaar minimaal quitte gedraaid.

Badr Hari aangehouden

Badr Hari heeft zich woensdagavond bij de politie gemeld en is aangehouden. Hij wordt donderdag verhoord. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De beruchte voormalig K1-wereldkampioen zal in beperkingen terechtkomen, wat betekent dat hij behalve met zijn advocaat met niemand contact mag hebben. De kickbokser wordt verdacht van twee mishandelingen in Amsterdam.

Schutter wil weten hoe Batman-film eindigt

James Holmes, die vrijdag 12 mensen doodschoot tijdens de première van de nieuwe Batman-film, wil weten hoe de film afloopt. Dit heeft hij tegen een medewerker van de gevangenis gezegd, aldus de krant New York Daily News woensdag.

Holmes begon ongeveer een kwartier na het begin van de voorstelling dood en verderf te zaaien in de bioscoop in Aurora. Na het bloedbad werd hij aangehouden. Daardoor weet hij niet hoe de film The Dark Knight Rises afloopt.

Hij vroeg dat aan een medewerker van de ziekenboeg van de gevangenis waar hij voor zijn eigen zekerheid geïsoleerd is opgesloten. De medewerker antwoordde niet. Holmes herhaalde daarop de vraag met wezenloze blik en monotone stem, aldus een ooggetuige.

Schutter wil weten hoe Batman-film eindigt
Schutter wil weten hoe Batman-film eindigt (Foto: ANP)

Zaterdagtickets voor de gamescom tot 8 augustus te koop

Wie dit jaar nog op zaterdag naar de gamescom in Keulen wil, moet er snel bij zijn: de zaterdagtickets zijn nog te bestellen tot en met 8 augustus. Dat heeft de organisatie van het evenement vandaag bekendgemaakt.

Vanwege de grote drukte van vorig jaar zijn de zaterdagtickets niet op de beurs zelf te koop, maar alleen in de voorverkoop. In 2011 wilden op zaterdag zo'n 100.000 bezoekers de beurs binnen, terwijl het beursgebouw maar maximaal aan 62.000 plaats bood. Om dat dit jaar te voorkomen, heeft de organisatie besloten dat de tickets voor zaterdag alleen maar in de voorverkoop te verkrijgen zijn.

Je kunt dus nog tot 8 augustus tickets voor zaterdag bestellen via de gamescom-site. Kaarten voor de overige dagen zullen wel langer te koop zijn: totdat het maximum aantal kaarten verkocht is.

Gamescom, de grootste gamebeurs van Europa, is dit jaar van donderdag 16 tot en met zondag 19 augustus open voor bezoekers.

IAAF schorst negen atleten wegens doping

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft negen atleten betrapt op doping. Dat maakte de bond vandaag bekend. Zes atleten werden gesnapt vanwege afwijkende waarden in hun bloedpaspoort. Van drie anderen werden stalen van het WK van vorig jaar in Daegu opnieuw getest.

Vier van de zes atleten die op basis van het bloedpaspoort werden betrapt gaven hun dopinggebruik toe. Meryem Erdogan, Svetlana Klyuka, Nailya Yulamanova en Yevgenina Zinurova kregen daarom een schorsing van twee jaar opgelegd.

Abderrahim Goumri werd door de Marokkaanse bond voor vier jaar geschorst, maar kan nog in beroep. De Griekse Irini Kokkinariou werd voor twee jaar geschorst. De IAAF ging echter in beroep bij het sportarbitragehof CAS om ook die straf naar vier jaar verhoogd te krijgen.

Irina Eftimova testte in Daegu positief op het gebruik van synthetisch groeihormoon. In de stalen van de Oekraïense atletes Nataliya Tobias en Antonina Yefremova werden sporen van synthetisch testosteron gevonden. Alledrie de atletes gaven hun dopinggebruik toe en werden daarom voor twee jaar geschorst in plaats van de vier jaar die de IAAF eigenlijk wilde.

Sellouli tenslotte werd tijdens de Diamond Leaguewedstrijd in Parijs betrapt op het gebruik van het vochtafdrijvende middel furosemide. De Marokkaanse, die gezien werd als een medaillekandidaat in Londen, gaf haar recht op een contra-expertise op en is voorlopig geschorst. Binnen drie maanden beslist de Marokkaanse bond over haar lot.

Batman-schutter kondigde bloedbad aan

James Holmes heeft van tevoren het bloedbad aangekondigd dat hij vrijdag tijdens de vertoning van de nieuwe Batman-film aan zou richten. Hij stuurde een aantekeningenboek vol details aan een psychiater.

Het pakje bleef daar echter ongeopend liggen en is nu pas ontdekt, aldus het Amerikaanse tv-station Fox News woensdag. Het is onduidelijk of het pakje al voor het bloedbad bij de psychiater arriveerde.

In het aantekeningenboekje staan onder meer tekeningen en illustraties van het bloedbad, aldus een bron bij de politie.

Batman-schutter kondigde bloedbad aan
Batman-schutter kondigde bloedbad aan (Foto: ANP)

Charlotte Church schikt met tabloid

Charlotte Church heeft excuses gekregen en een schikking getroffen met boulevardkrant The People. Dat meldt de BBC. De Britse zondagskrant had ten onrechte beweerd dat de 26-jarige zangeres haar vriend in beschonken toestand een aanzoek had gedaan tijdens een karaokeavond in Cardiff.

Church, die op de bewuste avond een liveconcert gaf in een plaatsje bijna tien kilometer verderop, reageerde furieus op het bericht in The People. "Ik heb mijn vriend niet in dronken staat of op een andere manier ten huwelijk gevraagd", zei ze in een verklaring.

Volgens de zangeres was ieder woord in het artikel van The People, dat in november verscheen, gelogen. "Ik vind het verontrustend dat dit soort leugens nog steeds wordt verspreid. Dit heeft niets met journalistiek te maken."

Church trof begin dit jaar een schikking met News International, de uitgever van schandaalkrant News of the World. De zangeres kreeg zeshonderdduizend pond nadat haar telefoon was afgeluisterd.

Kirby verslaat Pokémon in Japan

Kirby's Dream Collection Special Edition komt als eerste binnen in de Japanse top twintig en stoot daarmee Pokémon Black 2 en White 2 van de eerste plaats. Bekijk alle games en cijfers hier onder.

De softwarelijst:

  1. [Wii] Kirby’s Dream Collection Special Edition (Nintendo, 07/19/12) – 100,286 (New)
  2. [NDS] Pokemon Black 2 / White 2 (Pokemon, 06/23/12) – 92,178 (2,381,586)
  3. [3DS] Rune Factory 4 (Marvelous AQL, 07/19/12) – 85,955 (New)
  4. [PSP] Digimon World Re: Digitize (Namco Bandai, 07/19/12) – 85,817 (New)
  5. [PS3] Jikkyou Powerful Pro Yakyuu 2012 (Konami, 07/19/12) – 62,740 (New)
  6. [3DS] Taiko Drum Master: Chibi Dragon and the Mysterious Orb (Namco Bandai, 07/12/12) – 31,741 (97,202)
  7. [PSP] Jikkyou Powerful Pro Yakyuu 2012 (Konami, 07/19/12) – 28,142 (New)
  8. [PSP] New Class of Heroes: Toki Academy (Acquire, 07/19/12) – 19,284 (New)
  9. [PSP] Musou Orochi 2 Special (Tecmo Koei, 07/19/12) – 18,136 (New)
  10. [PSV] Jikkyou Powerful Pro Yakyuu 2012 (Konami, 07/19/12) – 16,837 (New)
  11. [PSP] Agarest Senki Mariage (Compile Heart, 07/19/12) – 14,556 (New)
  12. [PSP] Toki no Kizuna (Idea Factory, 07/19/12) – 13,667 (New)
  13. [3DS] Dragon Quest Monsters: Terry’s Wonderland 3D (Square Enix, 05/31/12) – 12,820 (825,273)
  14. [Wii] Mario Party 9 (Nintendo, 04/26/12) – 10,969 (492,383)
  15. [PSP] Airu de Puzzle (Capcom, 07/19/12) – 10,738 (New)
  16. [3DS] Little Battler eXperience: Baku Boost (Level-5, 07/05/12) – 10,244 (82,750)
  17. [3DS] Run For Money: Flee From the Strongest Hunters in History (Namco Bandai, 07/05/12) – 9,603 (40,279)
  18. [PSP] Toriko Gourmet Survival! 2 (Namco Bandai, 07/05/12) – 9,494 (63,322)
  19. [3DS] Pocket Soccer League: Calciobit (Nintendo, 07/12/12) – 8,685 (35,134)
  20. [3DS] Etrian Odyssey IV (Atlus, 07/05/12) – 7,217 (117,362)

De hardwarelijst:

  • 3DS – 44,399 (47,063)
  • PS3 – 15,214 (14,813)
  • PSP – 13,058 (11,004)
  • PSV – 11,932 (13,427)
  • Wii – 9,002 (6,747)
  • PS2 – 1,093 (1,197)
  • 360 – 865 (930)
  • DSi – 706 (581)
  • DSi LL – 637 (559)

Kelderman tekent bij bij Rabobank

Wilco Kelderman rijdt ook in 2014 bij Rabobank. De 21-jarige talentvolle wielrenner had al een contract tot eind 2013, maar dat werd opengebroken. Dit jaar won Kelderman, die vorig jaar de overstap maakte naar de profploeg van Rabobank, de witte trui in het Critérium du Dauphiné en ook de jongerentrui in de Ronde van Californië.

Kelderman werd na zijn overstap door Rabobank 'goed opgevangen'. "Ik heb het super naar mijn zin. Rabobank is de grootste ploeg van Nederland, daar wil ik graag voor rijden."

Technisch directeur Erik Breukink is blij met de handtekening van de jongeling. "Wilco is een talent dat wij graag verder willen brengen in zijn ontwikkeling. Hij heeft dit jaar al mooie dingen laten zien als ronderenner, maar staat nog aan het begin van zijn carrière. Wij zijn blij dat hij ervoor heeft gekozen zijn verblijf bij ons te verlengen."

Beschonken bestuurder paard en wagen aangehouden

De bestuurder van een paard en wagen is dinsdagavond in Bunnik aangehouden omdat hij teveel had gedronken. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De politie ontving een melding dat een man op de Rhijnauwenselaan zijn paard aan het mishandelen was. Toen de politie ter plaatse aankwam was de 74-jarige man, die duidelijk in beschonken toestand verkeerde, bezig het rijtuig van zijn paard te halen.

De man had in De Bilt wat gedronken op een terras. Het paard raakte daarna nerveus door de mensen om hem heen, waardoor de man de controle over het dier verloor. Het paard sprong over een hek, maar de wagen bleef steken, waardoor het dier vast stond.

Een dierenarts die bij toeval in de buurt was stelde vast dat het paard niet was mishandeld. Wel was het dier zwaar aan het zweten en erg gestrest. Het dier is naar een boerderij in de buurt gebracht om tot rust te komen.

De politie heeft de Biltenaar meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek hij een alcoholpromillage te hebben van ongeveer 0,9, terwijl 0,5 de wettelijke limiet is.

Een op tien katholieken stemt CDA

Slechts elf procent van de rooms-katholieke kiezers is van plan bij de komende verkiezingen op het CDA te stemmen. Bij protestanten is dat 21 procent, bijna twee keer zo veel. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Intomart GfK in opdracht van het tv-programma Eenvandaag.

De peiling bevestigt opmerkingen van partijprominent Hans Hillen. Volgens de minister van Defensie ziet zijn partij de katholieke erfenis over het hoofd. De SP profiteert daar volgens hem van. De katholieke Hillen noemt de partij van Emile Roemer 'KVP light'.

"Bonhomie, vriendelijkheid, sfeer scheppen, het is allemaal verdwenen", zei de als conservatief bekendstaande politicus tegen het weekblad Elsevier. "Mensen willen voelen dat het gezellig is, dat je thuis bent ergens."

Het CDA staat op veertien zetels in de peiling, zeven minder dan nu in de Tweede Kamer. De harde kern van de CDA-stemmers is voor het overgrote deel gelovig, aldus Intomart GfK. Nieuwe kiezers weet het CDA nauwelijks aan zich te binden. De Katholieke Volkspartij ging in 1980 met de protestantse partijen CHU en ARP op in het CDA.

Waarschuwing voor met rattenurine besmet water

Zwemmers moeten oppassen voor met rattenurine besmet open water in de wijk Berggierslanden in Meppel. Daarvoor waarschuwen de GGD, de gemeente Meppel en waterschap Reest en Wieden woensdag.

Afgelopen weekend werd een 10-jarige jongen in een ziekenhuis opgenomen met de ziekte van Weil, oftewel leptospirose. Deze ziekte wordt overgebracht door urine van ratten. De jongen liep de ziekte mogelijk op doordat hij in open water in de wijk had gezwommen. Volgens de gemeente is de jongen inmiddels aan de beterende hand.

In de wijk worden borden geplaatst om aan te geven dat het open water geen zwemwater is en niet onder controle staat.

De verwekker van de ziekte van Weil in besmet water op mensen overgedragen via wondjes of het binnen krijgen van water. Meestal verloopt de ziekte mild, maar in een op de tien gevallen is het verloop ernstig. Klachten zijn meestal koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, diarree, braken en verminderde urineproductie. Mensen met deze symptomen wordt geadviseerd hun huisarts te raadplegen.

Zware loting tafeltennisploeg op Spelen

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben geen geluk gehad bij de loting voor het olympisch toernooi. In de eerste ronde in Londen treffen Li Jiao, Li Jie en Elena Timina Egypte, één van de zwakke broeders in het landentoernooi. Bij winst wacht in de kwartfinale echter hoogstwaarschijnlijk topfavoriet China.

De loting voor het individuele toernooi werd vandaag ook verricht. Li Jiao (11) en Li Jie (14) stromen daarbij pas in de derde ronde in. Het is nog niet duidelijk wie daarin hun tegenstanders worden.

Academische editie van Gran Turismo 5

Op 26 september 2012 verschijnt een nieuwe, speciale editie van de Gran Turismo 5. De Academy Edition onderstreept het succes van GT Academy, het succesvolle en vernieuwende samenwerkingsproject van Sony Computer Entertainment en Nissan.

De speciale editie is een geremasterde versie van Gran Turismo 5, met alle updates en heel veel downloadbare content dat sinds de introductie van de game in november 2010 is verschenen. Deze nieuwe content was eerder verkrijgbaar in de PlayStation Store en bevat nieuwe auto’s, circuits, lakwerk en uitrusting. De content heeft een gezamenlijke waarde van meer dan € 26,- en bestaat uit het Totaalpack (Autopack 1, Circuitpack 1, Lakwerkpak en Uitrustingspack, Autopack 2, Autopack 3 en Circuitpack 2). Ook inbegrepen is een speciale bonusauto: de Nissan GT-R die onlangs tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring werd bestuurd door Gran Turismo-bedenker Kazunori Yamauchi.

Deze versie komt ter ere van de GT Academy die sinds de introductie in 2008 startte. Het werd opgezet door Nissan en PlayStation om nieuw racetalent te ontdekken in de virtuele wereld van Gran Turismo. Inmiddels nemen drie aan de GT Academy 'afgestudeerde' coureurs namens Nissan deel aan grote internationale competities. Aan de online kwalificatie voor de GT Academy 2012 deden meer dan 830.000 mensen uit heel Europa mee.

"GT Academy is enthousiast ontvangen door de Gran Turismo-fans", zegt Kazunori Yamauchi, bedenker van de Gran Turismo-serie en directeur van Polyphony Digital Inc. “Het is fantastisch om te zien wat Lucas Ordóñez, Jordan Tresson, Jann Mardenborough en Bryan Heitkotter al hebben bereikt in hun prille raceloopbaan bij Nissan. Iedereen weet nu dat het mogelijk is om als snelle gamer een echte autocoureur te worden. Met deze nieuwe versie van GT5 willen we het onvoorstelbare succes van GT Academy nog eens extra onderstrepen."

Gran Turismo 5: Academy Edition is vanaf 26 september 2012 exclusief verkrijgbaar voor PlayStation 3 voor een adviesprijs van € 29,99.

GT5

De dood komt ons tegemoet in Darksiders II-trailer

THQ heeft vandaag een nieuwe gameplay-trailer vrijgegeven van Darksiders II. In de trailer krijgen we een aantal beelden te zien van Death, het hoofdpersonage. Death is een van de vier ruiters van de Apocalypse, waarin we zelfs in de trailer War tegenkomen, een andere ruiter uit het origineel.

In Darksiders II speel je als Death, één van de vier ruiters van de Apocalypse, in een verhaal dat gelijk loopt met de gebeurtenissen uit de originele Darksiders-game. In een epische reis komt Death in lichte en donkere rijken om zijn broer War te wreken. Darksiders II is vanaf 17 augustus te koop voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Ex-premier Blair waarschuwt voor tijdperk na Assad

De voormalige Britse premier Tony Blair meent dat het Westen al het mogelijke moet doen om de Syrische president Bashar Assad over te halen af te treden. Volgens Blair wordt het waarschijnlijk lastig een nieuwe regering te vormen in het diep verdeelde land.

Blair zei te hopen dat de burgeroorlog in Syrië snel ten einde komt. "Hoe eerder dit voorbij is, des te eerder komt deze slachtpartij ten einde, en des te eerder kan je proberen de diepe, diepe haat tussen de verschillende delen van de maatschappij te overbruggen", aldus de ex-premier.

Blair, die nu Midden-Oosten-gezant is, zei dat als je probeert een dictatuur te beëindigen en probeert een land richting een democratie te helpen, je voorbereid moet zijn op een hoop religieuze, tribale en etnische problemen die zeer dringend van aard zijn.

Just Cause 2-outfit in Sleeping Dogs

Gamers die een savegame hebben van Just Cause 2, verdienen een outfit in Sleeping Dogs. Dat maakt Square Enix vandaag bekend, de outfit die je verdient is een outfit van Rico Rodriguez uit Just Cause 2.

Wie de outfit aantrekt, beschikt over een boost waarmee het stelen van voertuigen een stuk makkelijker gaat. De outfit van Rico Rodriguez is vanaf de launch beschikbaar, het enige wat je nodig hebt is een savegame van Just Cause 2 op je console. Sleeping Dogs ligt vanaf 17 augustus in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

SleepingSleepingSleeping

Ubisoft maakt gamescom line-up bekend

Ubisoft heeft vandaag bekendgemaakt met welke games ze allemaal naar de gamescom zullen komen. Er zullen meer dan tien spellen speelbaar zijn bij de Ubisoft-stand en daarnaast zijn er ook live demo's van spellen zoals Splinter Cell: Blacklist.

Hier onder kan je alvast meerdere games bekijken die speelbaar zijn:

  • Assassin’s Creed III
  • Assassin’s Creed III Liberation
  • Far Cry 3
  • Tom Clancy’s Ghost Recon Online
  • Shootmania: Storm

Onderstaande games zijn speciaal voor de Wii U.

  • Rabbids Land
  • Rayman Legend
  • Sports Connection
  • Your Shape Fitness Evolved 2013
  • ZombiU

Op het podium worden er naast Splinter Cell: Blacklist ook live demo's gegeven van Just Dance 4, Hip Hop Dance Experience en The Settlers Online. Gamescom is van 15 tot en met 19 augustus.

Kaarten verzamelen op 3DS

Nintendo 3DS-bezitters kunnen vanaf aanstaande vrijdag virtuele kaarten van hun favoriete personages ruilen en verzamelen in het gratis Virtual Card Album voor Nintendo 3DS. Sommige kaarten voor dit Virtual Card Album zijn beschikbaar in 3D, terwijl andere gloednieuw artwork bevatten.

Om je verzameling te beginnen, hoef je alleen maar de Nintendo eShop te bezoeken vanaf 27 juli voor het gratis Card Pack, bestaande uit het Virtual Card Album en vijf virtuele kaarten. De verzameling bevat beroemde personages zoals Mario en Sonic. Via SpotPass komen regelmatig nieuwe kaarten beschikbaar, zodat je al snel genoeg kaarten in je Virtual Card Album hebt om serieus met verzamelen en ruilen te beginnen.

Het is mogelijk om verschillende exemplaren van dezelfde kaarten te hebben, dus zorg dat je weet welke kaarten je vrienden nodig hebben, zodat je je dubbele kaarten met ze kunt ruilen voor de kaarten die je zelf nodig hebt voor je virtuele verzameling. Het ruilen kan plaatsvinden via StreetPass of draadloze communicatie met je vrienden. Je kunt zelf aangeven welk deel van je verzameling je wilt ruilen, na het bevestigen hiervan worden dekaarten automatisch geruild.

Sommige kaarten zijn zeldzamer dan andere. Behalve door te ruilen, kun je de zeldzaamste kaarten ook op andere manieren aan je verzameling toevoegen. Bijvoorbeeld door je Nintendo 3DS overal mee naartoe te nemen terwijl de slaapstand actief is, want zo kun je maximaal tien speelmunten per dag verdienen. Deze munten kun je inwisselen tegen zeldzame kaarten voor je verzameling.

[Exclusief] Clip Total Recall knalt door de douane

We hebben een primeur te pakken: vandaag is een nieuwe scène uit Total Recall exclusief op FOK!film te zien. Voor even dan, op internet blijft iets niet lang exclusief. Hoe dan ook, veel plezier met de actievolle clip.

Total Recall speelt zich af in de toekomst en gaat over een bedrijf dat kunstmatige herinneringen in de hersenen van klanten kan planten. Quaid (Colin Farrell) koopt een 'herinnering' van een reis naar de andere kant van de aarde. Dat gaat niet helemaal goed en hij komt erachter dat hij die reis ooit echt heeft gemaakt. Hij blijkt een leven te hebben gehad als spion. Hij besluit op zoek te gaan naar zijn oude identiteit en naar degene die deze heeft afgepakt.

De film verschijnt op 9 augustus in de Nederlandse bioscoop.

The Domino Effect op Nederlands Film Festival

De speelfilm The Domino Effect gaat 1 oktober in première op het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht. Dat maakte de organisatie van het festival woensdag bekend.

De film bestaat uit een serie verhalen over de invloed van de economische crisis op verschillende mensen. Zij wonen verspreid over de hele wereld, maar blijken toch veel met elkaar te maken te hebben.

Onder anderen hoofdrolspelers Jelka van Houten, Theo Maassen en Bracha van Doesburgh maken deel uit van de internationale cast. Paula van der Oest (Black Butterflies, Tiramisu) nam de regie op zich.

The Domino Effect op Nederlands Film Festival
The Domino Effect op Nederlands Film Festival (Foto: ANP)

Zonnebank oorzaak 800 Europese doden per jaar

Ruim 5 procent van alle gevallen van huidkanker in Europa wordt veroorzaakt door een zonnebank. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie in de British Medical Journal.

De onderzoekers bekeken ruim 11.000 patiënten met huidkanker. Daaruit leiden de onderzoekers van het Europees Kankerinstituut in Italië en het Internationale Preventie en Research Instituut in Frankrijk af dat er per jaar in Europa 800 mensen sterven aan huidkanker door gebruik van een zonnebank.

Het risico op huidkanker is twee keer zo groot voor mensen die jonger dan 35 zijn als ze van de zonnebank gebruik maken.

Zonnebank oorzaak 800 Europese doden per jaar
Zonnebank oorzaak 800 Europese doden per jaar (Foto: ANP)

Ruimtebeesten vangen in Outernauts

Vandaag brengen Electronic Arts en Insomniac Games het spel Outernauts officieel uit. Outernauts is een nieuwe adventure role-playing social game ontwikkelt door Insomniac Games bekend van Spyro the DragonRatchet & Clank en Resistance.

In het spel ben je een van de leden van de United Earth's Outernaut-eenheidDe Outernauts vangen en trainen exotische ruimtebeesten, terwijl ze het op moeten nemen tegen piraten en boosaardige corporaties die de macht en controle over de Melkweg willen bemachtigen. Spelers zullen planeten kunnen verkennen, buit oogsten, evenals strijden aan de zijde van of tegen vrienden om een wilde en ongetemd universum te overmeesteren.

"Outernauts is de nieuwste game-universum van Insomniac Games. Wij geloven dat dit de vertrouwde Insomniac fans en de nieuwe consumenten op Facebook aanspreekt", zegt Ted Price, president en oprichter van Insomniac Games. "Door elementen van console-gaming te implementeren in een social game, hopen wij voor onze fans – zowel oud als nieuw – een unieke speelbeleving te geven op Facebook."

"Wij zijn verheugd om te zien dat een welbekende en gerespecteerde gameontwikkelaar haar nieuwste project lanceert op Facebook”, zegt Sean Ryan, Directeur Games en Partnerschip van Facebook. "Met de aankondiging van Outernauts hebben mensen die van consolegames houden een nieuwe manier om te communiceren met vrienden op Facebook."

Outernauts is nu verkrijgbaar op Facebook via http://apps.facebook.com/outernauts.

Jonathan Rhys Meyers vertolkt Dracula in tv-serie

Jonathan Rhys Meyers kruipt in de huid van graaf Dracula. De 34-jarige Ier vertolkt de vampier in een nieuwe televisieserie gebaseerd op het beroemde verhaal van auteur Bram Stoker.

De serie bestaat uit tien afleveringen en is te zien op de Amerikaanse zender NBC. De productie gaat later dit jaar van start. De precieze datum is nog niet bekend. De show wordt geproduceerd door hetzelfde team dat verantwoordelijk is voor de Emmy Award-winnende serie Downton Abbey.

Jonathan Rhys Meyers was te zien in films als Mission Impossible III en Bend It Like Beckham en de tv-series The Tudors en Elvis. Voor zijn vertolking van muzieklegende Elvis Presley in de laatstgenoemde serie ontving hij een Golden Globe.

Doden bij helikoptercrash Zuid-Frankrijk

Een helikopter is woensdag nabij La Palud-sur-Verdon, in het Franse departement Alpes-de-Haute-Provence, neergestort. Daarbij zijn vijf doden gevallen. Dat hebben de Franse autoriteiten bekendgemaakt.

De helikopter maakte een testvlucht en stortte neer nabij de Gorges du Verdon, een populaire bestemming voor wandelaars. De helikopter is volgens de autoriteiten eigendom van het bedrijf Eurocopter en dus niet van het leger, zoals eerder werd gemeld.

De oorzaak van het ongeluk is vooralsnog niet bekend. Agenten zijn onderweg naar de plek van de crash.

Homoactivisten willen Sirleaf Nobelprijs ontnemen

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf moet haar Nobelprijs voor de Vrede worden afgenomen als ze een wet tekent die het homohuwelijk strafbaar stelt. Dat vinden voorvechters van homorechten, die daartoe online handtekeningen verzamelen.

De Liberiaanse senaat keurde maandag een grondwetswijziging goed die het homohuwelijk verbiedt. Het verbod wacht alleen nog op de handtekening van de president om kracht van wet te krijgen.

Johnson Sirleaf beloofde eerder elk wetsvoorstel over homorechten te blokkeren, om het even of het die rechten wil uitbreiden of inperken. Mr. Gay Zuid-Afrika wil de Liberiaanse president aan haar woord houden, liet Coenie Kukkuk van die organisatie woensdag weten. Tekent Johnson Sirleaf de wet toch, dan begint Mr. Gay Zuid-Afrika een campagne om de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede haar eretitel en het bijbehorende prijzengeld te ontnemen.

Sirleaf heeft zich tot dusver op de vlakte gehouden over de grondwetswijziging. Wel verdedigde ze eerder een bestaande wet die 'vrijwillige sodomie' strafbaar stelt.

Bewoners Kanaleneiland later naar huis

De bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland die hun woningen hebben moeten verlaten vanwege asbestgevaar, kunnen op zijn vroegst in de loop van volgende week terugkeren. Dat heeft locoburgemeester Gilbert Isabella woensdag gezegd op een persconferentie. Eerder zei de gemeente nog dat de eerste mensen deze week naar huis konden.

Isabella zei dat woensdag en donderdag in alle woningen metingen worden verricht om te bepalen of er sprake is van asbestbesmetting. In elke woning worden 36 kleefmonsters en twee luchtmonsters genomen.

De mensen wier woningen niet besmet zijn kunnen waarschijnlijk begin volgende week naar huis. Volgens Isabella zullen de bewoners van de woningen waar wel asbestbesmetting wordt vastgesteld 'aanzienlijk langer' moeten wachten.

Naar verwachting zijn de uitslagen aan het begin van het weekend binnen, waarna ze nog moeten worden geanalyseerd. Eerder deze week werd gezegd dat de eerste uitslagen woensdag werden verwacht. Pas als de uitslagen binnen zijn kan er een plan van aanpak worden gemaakt, aldus Isabella.

Mitros, de corporatie die de woningen verhuurt, stelt woningen beschikbaar om bewoners op te vangen die niet binnen afzienbare tijd naar huis kunnen. Tot dusver zijn 89 woningen vrijgemaakt, zei Mitros-directeur Rob Rötscheid. De woningen, veelal in de buurt van Kanaleneiland, worden momenteel volledig ingericht.

Rötscheid kon geen antwoord geven op vragen over berichten dat Polen die geen Nederlands spreken, zijn ingezet als bewakers om mensen uit het gebied te weren. Mitros heeft het ingehuurde beveiligingsbedrijf gevraagd na te gaan of dit klopt. Mocht het waar zijn, dan moet daar volgens Rötscheid een einde aan komen.

Burgemeester Aleid Wolfsen, die eerder op de dag bekendmaakte vroeger terug te komen van vakantie, was niet op de persconferentie aanwezig.

Wapenverkoop VS stijgt na bloedbad in bioscoop

De schietpartij die vrijdag in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado twaalf mensen het leven kostte heeft de wapenverkoop in de VS geen kwaad gedaan. Veel Amerikanen vrezen dat het wapenbezit aan banden wordt gelegd en haasten zich een vuurwapen aan te schaffen.

Colorado gaf in de drie dagen die op het bloedbad volgden 2887 vergunningen af. Dat is een kwart meer dan vorig jaar in diezelfde periode, en 43 procent meer dan de week ervoor.

Bij schietscholen in Colorado loopt het storm. De belangstelling voor een vier uur durende cursus wapenbeheersing, verplicht voor eigenaars van een 'verdekt te dragen wapen', is volgens schietschoolhouder Dick Rutan verdubbeld.

De cursisten 'zeggen stuk voor stuk dat ze een kans willen hebben'. "Ze willen de mogelijkheid hebben zichzelf en hun gezin te beschermen als ze in een situatie terechtkomen als die in de bioscoop", vermoedt Rutan.

Woensdag werd het eerste slachtoffer van het bloedbad in Colorado begraven. De 51-jarige Gordon Cowden was de oudste van de twaalf vrijdag omgekomen bioscoopgangers. Zijn twee tienerkinderen overleefden de schietpartij tijdens de première van de nieuwe Batman-film wel.

Schotse regering achter homohuwelijk

De Schotse regering is van plan het homohuwelijk te legaliseren. Plaatsvervangend eerste minister Nicola Sturgeon zei woensdag dat wetgeving die het homohuwelijk toestaat binnenkort wordt ingediend.

Het besluit om het wetsvoorstel in te dienen heeft de steun van de belangrijkste Schotse politieke partijen. Eerder al werd de bevolking geraadpleegd over de kwestie.

Als de wet wordt aangenomen, dan is Schotland het eerst deel van het Verenigd Koninkrijk waar het homo's en lesbiennes toegestaan is met elkaar in de echt te worden verbonden.

FOK!sport Olympische Spelen interviews

Vrijdag wordt in Londen de Olympische Spelen officieel geopend. De redactie van FOK!sport is al sinds januari aan het voorbeschouwen op de Spelen en heeft bij enkele Nederlandse deelnemers userinterviews afgenomen. Daarbij werden vragen gesteld die door de FOK!community waren ingestuurd.

In totaal zijn vijf sporters aan de tand gevoeld. Zwemster Moniek Nijhuis, judoka Dex Elmont, beachvolleybalduo Marleen van Iersel en Sanne Keizer, degenschermer Bas Verwijlen en trampolinespringster Rea Lenders. Hieronder kan je elk interview nog terugvinden.

- De antwoorden van Moniek Nijhuis - Zwemmen
- De antwoorden van Dex Elmont - Judo 
- De antwoorden van Marleen van Iersel en Sanne Keizer - Beachvolleybal 
- De antwoorden van Bas Verwijlen - Schermen 
- De antwoorden van Rea Lenders - Trampolinespringen 

N.E.C. haalt Deense versterking

N.E.C. Nijmegen heeft zich voor de komende drie seizoenen versterkt met de Deen Søren Rieks. De 25-jarige linksbuiten, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan, komt over van Esbjerg FB in zijn vaderland. Rieks kwam drie keer uit voor de nationale ploeg van zijn land. De laatste keer was in maart 2010.

Rieks zegt blij te zijn zich in Nederland verder te kunnen ontwikkelen. "Ik ken de club als een goed voetballende ploeg en ga mijn uiterste best doen om met N.E.C. zo hoog mogelijk te eindigen komend seizoen." Technisch directeur Carlos Aalbers prijst de nieuweling als een 'technisch vaardige speler'.

Apple verkoopt minder iPhones

Apple heeft het afgelopen kwartaal 26 miljoen iPhones verkocht. Dat zijn er negen miljoen minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De verkoop van de iPad zit wel nog steeds in de lift. Dat maakte Apple woensdag bekend bij de presentatie van zijn tweedekwartaalcijfers.

Volgens topman Tom Cook van Apple wachten veel consumenten op de introductie van de nieuwe iPhone die volgens marktvorsers in september op de markt komt. De topman wees in een telefonische toelichting ook op de kwakkelende economie in Europa waar met name de vraag vanuit Duitsland en Frankrijk tegenviel. Tot dit kwartaal leek Apple immuun voor de economische crisis.

Apple lijkt op de smartphonemarkt voorlopig dus terrein te verliezen aan grote rivaal Samsung. Dat bedrijf liet deze week juist weten binnen twee maanden na de introductie van zijn nieuwste Galaxy-model al tien miljoen exemplaren van de telefoon te hebben verkocht. Het Koreaanse bedrijf boekte daarmee een verkooprecord.

De verkoop van iPads door Apple vertoont nog wel steeds een stijgende lijn. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder nam de verkoop met 84 procent toe naar zeventien miljoen stuks. In vergelijking met het voorgaande kwartaal werden veertig procent meer iPads verkocht.

Ondanks de teruggang van de iPhone-verkoop kan Apple nog steeds ronkende cijfers overleggen. Het bedrijf realiseerde een omzetgroei van 23 procent naar 35 miljard dollar (29 miljard euro) en een stijging van de nettowinst met 21 procent naar 8,8 miljard dollar. Analisten gepolst door persbureau Reuters hadden echter gerekend op een nog sterkere stijging van zowel de omzet als de winst.

Nizzolo wint Ronde van Wallonië

De Italiaan Giacomo Nizzolo heeft de Ronde van Wallonië op zijn naam geschreven. In de afsluitende rit van Welkenraedt naar Perwez kwam de leiderstrui van de Italiaan van Radioshack-Nissan niet meer in gevaar. Gianni Meersman (Lotto-Belisol) werd op een seconde tweede, vlak voor Pim Ligthart die twee tellen toegaf. De renner van Vacansoleil is de beste Nederlander.

De slotrit werd gewonnen door Danilo Napolitano. De Italiaan van Astana, die zijn derde ritzege pakte in Wallonië, bleef in Perwez Meersman en Davide Appollonio (Sky) voor. Nizzolo kwam als zesde over de meet.

Man drie jaar als slaaf gehouden

Twee mannen en een vrouw worden verdacht van het uitbuiten van een man in Deventer. Drie jaar lang heeft de man onder dwang voor het drietal gewerkt, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Zwolle woensdag.

De man, die nauwelijks kan lezen en schrijven, moest zijn financiële administratie en zijn huis afstaan aan twee broers en de vrouw van een van hen. Ook werd hij geïntimideerd en bedreigd met een vuurwapen. Een van de twee mannen wordt daarnaast verdacht van het misbruiken van de minderjarige dochter van het slachtoffer.

Volgens dagblad de Stentor werd de man zonder beschermende kleding ingezet in een koelruimte om vlees te verwerken en moest hij allerlei klussen doen in een sportschool in Apeldoorn. Zijn afgestane huis zou zijn gebruikt als wietkwekerij.

De drie slavenhouders zitten al drie maanden vast en komen niet vrij voordat hun zaak in november inhoudelijk voorkomt, heeft een rechter woensdag besloten.

Smog in Zuid-Nederland

In Noord-Brabant en Zuid-Limburg is woensdagmiddag smog geconstateerd. De komende uren breidt de smog zich naar verwachting verder uit over het zuiden en oosten van Nederland. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De drempel van matige smog door ozon werd rond 15.00 uur overschreden. De kans op smog in de late middag en vroege avond houdt de komende dagen aan, maar neemt wel af. Het weerbeeld verandert in de loop van vrijdag, waardoor schonere lucht vanuit het westen binnenstroomt. Vanaf zaterdag is de atmosfeer waarschijnlijk smogloos, verwacht het RIVM.

Smog door ozon kan tot gezondheidsklachten leiden bij kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en mensen die sporten in de buitenlucht. Naarmate de ozonconcentraties toenemen, ondervinden meer mensen overlast. Dat is te merken aan irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid of verergering van astma.

De ozonconcentratie is het hoogst in de middag en vroege avond. Binnenblijven kan klachten voorkomen. Hoge ozonconcentraties ontstaan door grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht. Dit gebeurt vooral als er weinig wind staat. Stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Tijdelijke maatregelen, zoals het stilleggen van het verkeer, hebben in Nederland nauwelijks effect op ozonconcentraties. Alleen structurele maatregelen kunnen smog door ozon terugdringen.

Sea Shepherd-oprichter Watson Duitsland ontvlucht

Sea Shepherd-oprichter Paul Watson heeft de borgtochtregeling die een Duitse rechtbank hem in mei gunde gebroken en heeft Duitsland verlaten.

De luchthavenpolitie van Frankfurt arresteerde Watson op verzoek van Costa Rica. De 61-jarige milieuactivist mocht van de rechter tegen een onderpand van tweehonderdvijftigduizend euro het besluit over zijn uitlevering in vrijheid afwachten, maar nam de benen.

Watsons advocaat heeft de rechtbank laten weten dat die hem per telefoon had verteld dat hij Duitsland had verlaten. Watson meldde zich sinds afgelopen zondag niet meer, zoals de borgtochtregeling voorschreef, bij de politie.

Costa Rica wil de Canadees berechten omdat hij in 2002 de bemanning van een Costa Ricaanse vissersboot in gevaar zou hebben gebracht. Watson werkte destijds aan een documentaire en stuitte in de wateren van Guatemala op de vissersboot Varadero. Aan boord van het schip werden illegaal gevangen haaien van hun vinnen ontdaan.

Ambassadeurs op kabinetsboot Gay Pride

Op de boot van de Nederlandse regering tijdens de Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride varen dit jaar internationale gasten mee. De ambassadeurs uit Noorwegen en Duitsland vullen 4 augustus samen met vertegenwoordigers uit Midden- en Oost-Europa van de homo- en transgenderorganisaties ILGA en IGLYO de gastenlijst.

De buitenlandse gasten passen volgens minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA), die ook over homo-emancipatie gaat, bij het internationale thema van de kabinetsboot 'We stand with you'. "Dit jaar vraagt het kabinet aandacht voor het verbeteren van de vaak moeilijke leefomstandigheden waarin veel homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wereldwijd verkeren."

Volgens de minister loopt de homo-emancipatie in een aantal Europese landen nog achter. Daarom zijn organisaties uit die landen uitgenodigd om deel te nemen aan de rondvaart. Ook varen er Nederlandse Europarlementariërs mee.

Andere gasten van het kabinet zijn hoofdredacteur van de Gay Krant en lijsttrekker van 50 Plus Henk Krol, Boris Dittrich van Human Rights Watch en vertegenwoordigers van Amnesty International, COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland.

Het thema van de boot verwijst naar de uitspraak die VN-secretaris Ban Ki Moon eerder dit jaar deed als steunbetuiging aan de internationale homobeweging.

Run op gasmaskers in Israël

In Israël is een run ontstaan op gasmaskers. Israëliërs haastten zich de afgelopen dagen om een gasmasker aan te schaffen na een waarschuwing van de Israëlische minister van defensie Ehud Barak dat het land direct actie onderneemt als islamitische opstandelingen de voorraad chemische of biologische wapens van Syrië plunderen.

De Israëlische regering en het leger volgen met argusogen de ontwikkelingen in Syrië. Ze zijn bezorgd dat Hezbollah de chemische en biologische wapenarsenalen van het regime in handen krijgt. Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman zei niet te tolereren dat de wapens in verkeerde handen vallen. "Dat is voor ons een casus belli, een rode lijn", aldus Lieberman. Hij is bereid preventieve aanvallen uit te voeren op de wapendepots.

De Israëlische legerchef Benny Gantz drong dinsdag echter aan op terughoudendheid. Hij waarschuwde dat een aanval op de wapendepots Israël kan meesleuren in een oorlog.

De dreigende taal en de oorlogsretoriek hebben ertoe geleid dat veel Israëliërs een gasmasker aanschaffen. De vraag naar de maskers is de afgelopen dagen verdubbeld. Dinsdag vroegen zo'n 4200 Israëliërs een gasmasker aan, bijna twee keer zoveel als normaal.

OM eist weer tien maanden tegen Constanza

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep tien maanden celstraf geëist tegen Constanza Breukhoven. De dochter van Conny en Hans Breukhoven werd vorig jaar juli schuldig bevonden aan het kraken van de kluis van haar adoptiefvader.

De strafeis, tien maanden plus vijf maanden voorwaardelijke celstraf, is gelijk aan wat het OM vorig jaar in eerste aanleg had geëist.

Constanza hoefde vorig jaar van de rechter niet meer de cel in. Ze kreeg 38 dagen cel opgelegd, die ze al had uitgezeten in voorarrest. Daarnaast moest ze een werkstraf van 240 uur voltooien.

Nout Wellink gaat voor BNN crisisplannen jureren

Nout Wellink gaat jongeren op tv helpen met de uitvoering van hun plan om de economische crisis te lijf te gaan. De oud-president van De Nederlandsche Bank wordt juryvoorzitter in het nieuwe BNN-programma The Pitch, meldt de jongerenomroep woensdag.

In het programma worden de beste oplossingen van jongeren voor de crisis geselecteerd. Zes van hen mogen hun ideeën komen presenteren. Wellink maakt de uiteindelijk winnaar bekend en helpt daarna met de uitvoering ervan.

Het programma wordt uitgezonden tijdens TV Lab, de televisie-experimentenweek van de publieke omroep. The Pitch wordt gepresenteerd door Nicolette Kluijver.


Nout Wellink gaat voor BNN crisisplannen jureren (Foto: Novum)

Toezicht op Limburgse zorginstelling verlengd

Het verscherpte toezicht op de zorginstelling Pergamijn in het Limburgse Echt is met drie maanden verlengd. De zorg voor veertien gehandicapte cliënten moet beter en de kwaliteit en de veiligheid van de zorg aan vier andere cliënten is weliswaar verbeterd, maar moet verder in de organisatie worden verankerd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had Pergamijn op 19 april voor drie maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De zorg voor de vier cliënten met een ernstige verstandelijke beperking en met gedragsproblematiek was toen onvoldoende en Pergamijn slaagde er niet in dit te verbeteren.

Bij een voortgangsinspectie bleek op 4 juli dat de kwaliteit van de zorg nog niet is geborgd. Nieuwbouw heeft de leefsituatie van de cliënten wel verbeterd en er is nu een 'huiselijke sfeer'. Ook zijn de begeleiders nu meer cliëntgericht, wat tot meer rust binnen de groep heeft geleid.

De inspectie eist dat de zorgplannen verder worden ingevuld en blijft bezorgd over het huidige team en het ingezette beleid. Pergamijn moet de inspectie de komende periode informeren over de voortgang en kan bezoeken van de inspecteurs verwachten, laat de IGZ woensdag weten.

Matavz moet in Eindhoven aan conditie werken

PSV-trainer Dick Advocaat heeft Tim Matavz buiten zijn selectie gelaten voor de oefenwedstrijden tegen PAOK en FC Union Berlin. Advocaat vindt de conditie van de 23-jarige Sloveen na diens vakantie te slecht. Matavz werkt in Eindhoven een individueel programma af, laat een woordvoerder van de club woensdag weten.

Matavz zal naast zijn individuele arbeid ook met de beloften trainen. Vanavond komt de aanvaller met Jong PSV in actie tegen Borussia Mönchengladbach onder 23. PSV vertrekt morgen naar Griekenland voor de wedstrijd met PAOK. Een dag later reist de selectie door naar Berlijn, waar zondag het tweede oefenduel wordt gespeeld.


Matavz moet in Eindhoven aan conditie werken (Foto: Novum)

Sap voelt zich verwant aan CDA

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap ziet veel overeenkomsten tussen haar partij en het CDA. "Wij delen een visie op de samenleving", zegt de geplaagde politica in het maandblad HP/De Tijd. "Samenredzaamheid is belangrijk voor GroenLinks, en dat herken ik ook bij het CDA."

"Traditionele rechtse partijen willen een zo klein mogelijke overheid en laten individuele burgers alles zelf maar opknappen, terwijl de ouderwetse linkse partijen juist alle heil van de overheid verwachten", zegt Sap in een door het maandblad georganiseerd debat met CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma. "GroenLinks en CDA zitten daar precies tussenin."

CDA en GroenLinks sloten in mei een begrotingsakkoord met VVD, ChristenUnie en D66 na de val van het kabinet-Rutte. "Onze achterban is echt heel blij met de vergroening waarmee een begin is gemaakt, met het terugdraaien van de ergste bezuinigingen, en ik moet zeggen dat ik soms wel eens denk dat het CDA ook heel blij is dat die bezuinigingen niet doorgaan."

Buma is ook aardig voor GroenLinks. "Belangrijk is dat een partij als het CDA, maar ook GroenLinks, bereid is geweest om verantwoordelijkheid te nemen, ondanks alle inhoudelijke verschillen. Ik heb niks aan stoere taal tot 12 september - wie durft vanaf 13 september zijn verantwoordelijkheid te nemen?"

Beide partijen scoren niet erg goed in de peilingen. Sap wijt dat vooral aan het 'interne gedoe rond de lijsttrekkersverkiezing'. "Een politieke partij die te veel naar zichzelf kijkt, is verkeerd bezig." Ook Sybrand van Haersma Buma is er niet gerust op. "Vroeger had het CDA altijd veel te verliezen, maar nu is er alleen maar te winnen. Maar de tijd is kort, dat geef ik toe."

Van Haersma Buma herhaalde dat het CDA niet opnieuw in zee gaat met de PVV, maar spreekt verder geen voorkeuren uit. Sap laat zich wel uit over haar droomkabinet. "Hoe progressiever hoe liever. Ze ziet PvdA-leider Diederik Samsom liever als premier dan SP-voorman Emile Roemer. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik heel graag de PvdA erbij wil."


Sap voelt zich verwant aan CDA (Foto: Novum)

Watersporter zwaargewond bij speedbootbotsing

Een 24-jarige watersporter uit Hardinxveld is dinsdagavond ernstig gewond geraakt tijdens een botsing van twee speedboten. De man is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht.

Het incident gebeurde rond 21.00 in de Crobsewaard bij het Gelderse Haaften. Het slachtoffer zat in een band die aan een touw was bevestigd toen de twee speedboten botsten. Waterskiën en vergelijkbare activiteiten zijn daar niet toegestaan.

Tegen beide schippers is proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van de aanvaring. Er was geen alcohol in het spel, meldt de waterpolitie, die een onderzoek instelt naar de precieze toedracht.

De 23-jarige vrouw uit Asperen die de boot bestuurde waar het slachtoffer door werd voortgetrokken sleepte nog een band mee. Degene die daarop zat kon op tijd van de band springen en is niet geraakt door de speedboot.

De andere schipper, een 22-jarige man uit Haaften, verklaarde de speedboot en de waterskiër te laat te hebben gezien, mogelijk door de lage stand van de zon of de schittering op het water. Hij kreeg ook een proces-verbaal voor het varen zonder vaarbewijs.

Westerhof naar kwartfinale Finse challenger

Boy Westerhof heeft de kwartfinale van het challengertoernooi in het Finse Tampere bereikt. De 26-jarige Nederlander was woensdag met 6-3 en 6-4 te sterk voor Hans Podlipnik-Castillo uit Chili. Na een uur en achttien minuten stapte de mondiale nummer 257 als winnaar van de baan.

Westerhof pakte zowel in de eerste als in de tweede set een break tegen Podlipnik-Castillo, die 32 plaatsen lager staat op de wereldranglijst. In de volgende ronde neemt de Drent het op tegen de winnaar van de partij tussen de als eerste geplaatste Portugees Joao Sousa of thuisspeler Micke Kontinen.

Voor Matwé Middelkoop viel het doek in de tweede ronde van het toernooi in Orbetello. De 28-jarige Nederlander was niet opgewassen tegen de als eerste geplaatste Spanjaard Roberto Bautista-Agut: 3-6, 6-3 en 2-6.

Madonna haalt opnieuw uit naar Lady Gaga

Madonna is nog steeds niet klaar met Lady Gaga. De zangeres kreeg opnieuw een sneer van de 53-jarige Queen of Pop. "Ik ben groot fan van Born This Way. Ik ben blij dat ik haar heb geholpen met het schrijven ervan", zei Madonna sarcastisch in de Braziliaanse talkshow Fantástico. Madonna beschuldigde Gaga al eerder van plagiaat.

De hit Born This Way van de 26-jarige zangeres lijkt volgens fans van Madonna 'verdacht' veel op Madonna's hit Express Yourself. Madonna mixt beide nummers tijdens elk optreden van haar MDNA wereldtournee. "Ze is mij niet", voegt ze er geregeld aan toe.

Lady Gaga is niet blij met de steken van Madonna. "Soms voelen mensen zich beter door het neerhalen van anderen", zong de zangeres eerder tijdens een van haar optredens. "Of ze maken mensen belachelijk of bespotten hun werk, maar dat zorgt ervoor dat ik me niet goed voel. Het voelt alsof ik geen goed mens ben."


Madonna haalt opnieuw uit naar Lady Gaga (Foto: Novum)

Griekse atlete mist Spelen na tweets

De Griekse hink-stap-springster Voula Papachristou moet de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan. De Griekse is uit de ploeg gezet na racistische tweets.

In de betreffende tweets levert Papachristou commentaar op de "vele Afrikanen" in Griekenland. Daarnaast spreekt ze haar steun uit voor een extreem rechtse partij. Het Grieks Olympisch Comité zegt in een verklaring dat de uitlatingen van de atlete niet met de Olympische waarden en ideeën stroken.

Williams: "Ook kleine updates belangrijk"

Dit seizoen geldt in de Formule 1 als een van de meest competitieve in de historie van de sport. Al zeven coureurs hebben een race gewonnen en per wedstrijd lijkt de slagvolgorde in de veld anders te zijn. Daarom zijn volgens Mark Gillan, hoofdengineer van Williams, alle updates van belang.

"Twee jaar geleden was een winst van een tiende niet de moeite waard om je best voor te doen, maar nu zit alles zo dicht bij elkaar dat je elke upgrade zo snel mogelijk op de auto moet monteren. We kijken naar alles en wegen dan af of het moeite is om daar energie in te steken. Afhankelijk van de resultaten in de windtunnel beslis je of je ervoor gaat of niet."

Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is getrouwd

Het is officieel. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is getrouwd. De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft woensdag voor het eerst gerept over 'de echtgenote' van Kim. De afgelopen weken werd volop gespeculeerd over de status van de mooie jonge vrouw die Kim plotseling geregeld in het openbaar vergezelde.

Kim bracht dinsdag met 'zijn echtgenote, kameraad Ri Sol Ju', een bezoek aan een pretpark, zo meldde de tv-omroeper terloops. Over Ri werd verder niets verteld en ook werd niet gezegd sinds wanneer de twee getrouwd zijn.

Zeven maanden geleden volgde de twintiger Kim Jong Un zijn overleden vader Kim Jong Il op en de laatste tijd verscheen hij steeds vaker in het gezelschap van een jonge vrouw, bijvoorbeeld bij een concert waarbij ook allerlei Disney-figuren optraden. Dat hij met een vrouw in het openbaar verscheen was alleen al opmerkelijk omdat zijn vader zich nooit met zijn vrouw vertoonde. Ook Kim Jong Un was tot hij eind 2010 in beeld kwam als toekomstige opvolger van zijn vader een grote onbekende.


Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is getrouwd (Foto: Novum)

Brand verwoest Roma-kamp Montenegro

Honderden uit Kosovo gevluchte Roma zijn dinsdag dakloos geraakt door een brand in hun kamp aan de rand van de hoofstad van Montenegro. De door de vlammen verdreven Roma leven nu in tenten, niet ver van de verkoolde resten van hun oude onderkomens in Konik, een voorstad van Podgorica.

De brand greep volgens de rampenbestrijdingsdienst door de harde wind snel om zich heen. Ongeveer 850 mensen hebben slechts het vege lijf kunnen redden. Niemand is gewond geraakt.

Duizenden Roma zijn tijdens de Balkanoorlogen in de jaren negentig op drift geraakt. Velen van hen hebben nauwelijks onderdak en moeten pesterijen en discriminatie verduren.

Duizenden zonder stroom in Utrecht en Noord-Holland

In de provincie Utrecht en Noord-Holland zitten woensdag sinds het einde van de ochtend vierduizend huishoudens zonder stroom. Het gaat om huishoudens in Vreeland, Loosdrecht, Baambrugge en Loenen aan de Vecht.

De oorzaak van de storing, die rond 10.40 uur ontstond, is volgens netbeheerder Stedin een defect verbindingsstuk bij Loenen aan de Vecht. Hoe dat kapot kon gaan, is nog niet duidelijk.

Rond 13.30 uur had een deel van de huishoudens in Loenen aan de Vecht en Loosdrecht weer stroom. Stedin weet nog niet hoelang het nog duurt voor de storing is verholpen. Monteurs zijn druk bezig met het herstel.

Brussel wil meer geld van EU-lidstaten

Brussel is niet blij dat de EU-lidstaten de Europese begroting voor volgend jaar maar met 2,79 procent willen verhogen. De Europese Commissie bestempelt die houding als verkeerd besparingsbeleid.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso laakt het besluit van de lidstaten de begroting voor 2013 te beperken tot 132,7 miljard euro, blijkt uit zijn brief aan de Europese leiders die woensdag is gepubliceerd. Brussel had 5,2 miljard euro meer gewild (6,8 procent).

Bij het besluit dinsdag stemden Nederland, Groot-Brittannië en Zweden tegen de conceptbegroting, Oostenrijk onthield zich.

Zwemploeg niet naar openingsceremonie

De gehele Nederlandse zwemploeg zal de openingsceremonie van de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan. Die ceremonie is aankomende vrijdag.

"Dat soort dingen duren vaak net iets langer dan je wilt. Het past niet in het plaatje van de zwemploeg," zo zegt zwemcoach Jacco Verhaeren.

Sportkoepel NOC*NSF heeft als regel dat sporters die binnen 48 uur na de opening aan de start verschijnen, de openingsceremonie mogen overslaan. De zwemsters op de 4x100 meter moeten zaterdag aan de bak, maar ook zwemmers die later in actie komen blijven in het dorp. "We zijn een team en daarom gaan we allemaal niet," besloot Verhaeren.

Geen verbod op borstimplantaten

Artsen in Nederland mogen borstimplantaten blijven gebruiken, in elk geval voorlopig. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. Een vrouw uit Vught had een onmiddellijk en totaal verbod op alle siliconenimplantaten geëist, maar dat vond de bestuursrechter te ver gaan.

De vrouw beheert het Meldpunt Klachten Siliconen en krijgt sinds enkele jaren veel meldingen binnen van vrouwen over onder meer lekkende siliconenimplantaten. Ze constateert op haar website dat veel vrouwen klagen over de implantaten die ze hebben gekregen ter vervanging van hun PIP-implantaten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wees het verbod in april al af, nadat de Brabantse had gevraagd het gebruik van siliconenimplantaten te verbieden totdat is vastgesteld is dat ze veilig zijn. De vrouw tekende daar bezwaar tegen aan en stapte tegelijkertijd naar de rechter om een voorlopig verbod voor elkaar te krijgen. De rechter vond het verzoek echter niet spoedeisend genoeg en te verstrekkend, mede gelet op de complexiteit van de zaak.

De vrouw moet nu de beslissing van het ministerie van Volksgezondheid op haar bezwaarschrift afwachten, meldt de rechtbank.

Hof verwijst Duits kiesstelsel naar prullenmand

Het Duitse kiesstelsel moet nog voor de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar worden gewijzigd. Dat heeft het Constitutioneel Hof woensdag bepaald. De hoogste Duitse rechtbank verwees een onlangs door de regering voorgesteld nieuw stelsel naar de prullenmand omdat het strijdig is met de grondwet.

De regering van bondskanselier Angela Merkel wijzigde in december vorig jaar de kieswet om het hardnekkige probleem van de zogenaamde 'überhangmandaten' in de Bondsdag op te lossen. Het Constitutioneel Hof had in 2008 de regering gelast het kiesstelsel te hervormen, maar verklaarde het nieuwe stelsel woensdag nietig. De gelijkheid van elke stem is in het geding, kiezers oefenen niet langer rechtstreeks invloed uit op de gekozene, en het nieuwe systeem biedt sommige partijen meer kans dan andere, oordeelde het hof in Karlsruhe.

Het probleem van de überhangmandaten ontstaat doordat Duitse kiezers in hun kiesdistrict niet alleen op een partij, maar ook op de politicus van hun voorkeur stemmen. Winnen meer individuele politici van een partij de zetel van hun kiesdistrict dan hun partij in totaal heeft veroverd, dan heeft die partij vervolgens een 'overhangende afvaardiging' in het Duitse parlement. Het is daarom denkbaar dat een partij die minder dan de helft van de stemmen wint, toch een meerderheid in de Bondsdag krijgt.

Het Constitutioneel Hof acht drie elementen in strijd met de grondwet. Het aantal parlementszetels voor elke deelstaat mag niet op grond van de opkomst, maar moet naar inwoner- of kiezertal worden verdeeld. Partijen mogen in verschillende deelstaten behaalde reststemmen niet optellen om zo restzetels in de Bondsdag te bemachtigen. Het hof staat in het vervolg niet meer dan vijftien überhangmandaten toe.

Omdat kandidaten van grote partijen meer kans maken op de winst in een kiesdistrict, krijgen die partijen vaak meer zetels in het Duitse parlement dan hun toekomen. Vooral de SPD en de CDU, de gevestigde regeringspartijen in Duitsland, hebben tot dusver geprofiteerd van de überhangmandaten


Hof verwijst Duits kiesstelsel naar prullenmand (Foto: Novum)

Trilogie voor The Hobbit komt dichterbij

Peter Jackson wordt serieuzer met zijn plannen om van The Hobbit een trilogie te maken. De regisseur kondigde twee weken geleden al aan met de gedachte te spelen drie films te maken, maar voert nu ook officiële gesprekken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Jackson, die ook verantwoordelijk is voor The Lord of the Rings-trilogie op basis van de boeken van J.R.R. Tolkien, wilde The Hobbit oorspronkelijk in twee delen verfilmen. Over het plan een trilogie te maken, worden intern verhitte discussies gevoerd.

De 50-jarige Jackson heeft genoeg opnamen voor drie films. Of de verhaallijn van het boek uit 1937 voldoende is voor drie films, is nog een punt van discussie. Het werk is een proloog over de Hobbit Bilbo Balings, in de film gespeeld door Martin Freeman.

The Hobbit: An Unexpected Journey is vanaf 13 december te zien in de Nederlandse bioscopen. Het tweede deel staat gepland voor volgend jaar.


Trilogie voor The Hobbit komt dichterbij (Foto: Novum)

Carillonklokken gestolen uit Brabants dorp

Het carillon in het Brabantse dorp Helenaveen mist veertien klokken. De gemeente Deurne heeft dinsdag aangifte gedaan van de diefstal. Waarschijnlijk hebben de dieven een deel van het klokkenspel buitgemaakt voor het brons waarvan de klokken zijn gemaakt, denkt een woordvoerder.

Maandag kreeg de gemeente een aantal telefoontjes van buurtbewoners die vonden dat het carillon een raar deuntje speelde. Toen de gemeente ging kijken, bleken nog maar negen van de 23 klokken van het klokkenspel op hun plek te hangen.

Het klokkenspel is vernoemd naar Jules de Corte. Het werd door de zanger en componist uit het dorp in 1975 geplaatst aan de Oude Peelstraat. In die tijd kostte het werk 24 duizend gulden, bijna elfduizend euro. Hoeveel de klokken nu waard zijn, is de gemeente nog aan het onderzoeken.

Mists of Pandaria krijgt releasedatum

De vierde uitbreiding voor de mmorpg World of Warcraft, Mists of Pandaria, heeft een releasedatum gekregen. Dat blijkt uit de startpagina van Battle.net. De uitbreiding waarbij de spelers kunnen gaan kiezen voor het ras de Pandaren gaat op 25 september uitkomen.

Mensen die meer over de uitbreiding te weten willen komen kunnen hier de preview lezen.

Met dank aan L3IPO voor de submit.

Ajax-hooligan Rick H. bekent moord

Ajax-hooligan Rick H. heeft toegegeven dat hij in oktober in Amsterdam een man heeft doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag gezegd. H. schoot de man eind oktober dood op de Albert Cuypstraat.

Door de bekentenis is het onderzoek wat het OM betreft afgerond. Justitie verwacht dat in december kan worden begonnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Over het motief achter de schietpartij wil het OM nog niets zeggen.

De 28-jarige H. is tevens driemaal poging tot moord ten laste gelegd. Hij nam na de moord de auto waarin drie vrienden van het slachtoffer zaten onder vuur, zei de woordvoerder.

H. werd eind april in Hilversum aangehouden nadat hij enkele maanden op de vlucht was geweest. Naast de huidige zaak geldt hij als verdachte in de liquidatie van Sven Westendorp. Westendorp was net als H. lid van de harde kern van Ajax.

'Red Bull moet motorsoftware RB8 aanpassen'

Autosportfederatie FIA zal Red Bull Racing nog voor het raceweekend in Hongarije dwingen om de software van haar Renaultmotoren aan te passen, zo meldt Autosport. De Oostenrijkse renstal had een gat in de regels gevonden, welke nu zal worden gedicht.

Red Bull reed in Duitsland rond met motorinstellingen die het mogelijk maakten om in een bepaald toerengebied rond te rijden met minder koppel dan waar de motor toe in staat is. Deze settings zorgen ervoor dat het mogelijk is om meer lucht richting de geblazen diffuser te krijgen en hiermee op langzame delen van een circuit meer neerwaartse druk te creëeren.

De FIA vond de bolide van Red Bull in Duitsland vanwege de motorinstellingen illegaal, maar de stewards besloten anders. Daarom zal de FIA de regels op dit punt waarschijnlijk gaan verduidelijken, waarbij de variatie in het koppel dat beschikbaar is in de toerengebieden beperkt wordt tot twee procent. De variatie die Red Bull in Duitsland had was veel groter.

Kamer mogelijk terug van reces

De Tweede Kamer moet het zomerreces onderbreken voor een debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de steun aan Griekenland en de financiële problemen in Spanje. Dat vinden PVV en SP.

"De problemen met Griekenland en Spanje worden met de dag erger. Dat rechtvaardigt een debat", stelt PVV-Kamerlid Teun van Dijck woensdag. Hij wil dat het nog deze week wordt gehouden. SP'er Ewout Irrgang sluit zich daarbij aan. Niet alle Kamerleden hoeven hun vakantie te onderbreken. Het debat moet worden gevoerd door de financieel specialisten van de fracties.

De Tweede Kamer vroeg maandag opheldering van de bewindsman over het bericht van het Duitse weekblad Der Spiegel dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen heil meer zag in verdere hulp aan Griekenland. De Jager schrijft woensdag in een brief aan de Kamer dat het IMF nog geen conclusies heeft getrokken.

Het IMF wacht de bevindingen af van de zogeheten trojka, die probeert vast te stellen of Griekenland voldoende werk maakt van de afgesproken bezuinigingen. Een oordeel hierover zal nog twee tot drie weken op zich laten wachten, meldt De Jager. "Tot die tijd zal Nederland uiteraard niet instemmen met nieuwe uitbetalingen aan Griekenland."

Eerder deze maand kwam de Tweede Kamer ook al terug van reces voor een debat met De Jager, toen vanwege de miljardensteun aan de Spaanse banken.

Poppenmaker wil miljoenen zien van Lady Gaga

Lady Gaga en haar management zijn voor tien miljoen dollar aangeklaagd door speelgoedfabrikant MGA Entertainment. Het bedrijf beschuldigt hen van contractbreuk, waardoor de productie van de Lady Gaga-pop fikse vertraging oploopt, schrijft de krant New York Daily News.

Volgens MGA verzocht de 26-jarige zangeres onlangs plots om de stemchip in de pop te verwijderen. De speelgoedfabrikant beschuldigt Lady Gaga ervan de zaak zo te traineren dat ze de pop volgend jaar tegelijkertijd met haar album en parfum kan uitbrengen. De poppenmaker wil het product voor het kerstseizoen in de winkels krijgen.

Het bedrijf zou Gaga's licentiebedrijf een miljoen dollar hebben betaald om de pop te mogen maken. De speelgoedmakers stuurden in maart een aantal proefpoppen op naar de zangeres. Ze zou de pop toen nog, op een paar aanmerkingen na, 'geweldig' vinden.

"Lady Gaga zal zich hevig verdedigen tegen de aanklacht van MGA en is ervan overtuigd dat ze zal winnen", reageert Gaga's woordvoerder. Volgens de woordvoerder is het overigens een zaak tussen de speelgoedfabrikant en het licentiebedrijf. "Er is geen reden om Lady Gaga bij deze zaak te betrekken."

Voetbalteam Gabon met zestien spelers op Spelen

Het voetbalteam van Gabon is er niet in geslaagd om achttien spelers op de been te brengen voor de Olympische Spelen. De bondscoach van de Afrikanen heeft tijdens het eerste groepsduel tegen Zwitserland, morgen in Newcastle, slechts de beschikking over zestien spelers.

Verdediger Bruno Ecuele moet de Spelen aan zich voorbij laten gaan omdat hij niet werd vrijgegeven door zijn club Lorient. Emmanuel Ndong kampt met een blessure. Mogelijk is de verdediger van Auxerre later in het toernooi wel inzetbaar.

Bondscoach Claude Mbouronot vond geen geschikte vervanger voor Ecuele. "Het is bovendien altijd afwachten hoe die zich zou houden. Bruno is erg belangrijk voor ons, maar we moeten ons aanpassen en het doen met de spelers die er wel zijn."

Wolfsen toch terug van vakantie om asbest

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen keert woensdag terug van vakantie in verband met het asbest dat is ontdekt in woningen in Kanaleneiland. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd.

Wolfsen wordt aan het einde van de middag in Utrecht verwacht. Hij zal dan eerst een bezoek brengen aan de opvanglocaties voor de getroffen bewoners van Kanaleneiland.

De gemeente zei eerder dat Wolfsen niet eerder terug naar Nederland zou komen en dat locoburgemeester Gilbert Isabella zijn taken zou waarnemen. Dinsdag besloot de directeur van woningcorporatie Mitros, Rob Rötscheid, zijn vakantie af te breken. Mitros is de eigenaar van de besmette woningen.

De gemeente houdt om 17.00 uur een persconferentie in het stadhuis. Isabella en Rötscheid zijn daarbij in ieder geval aanwezig. Of Wolfsen ook present is, kon zijn woordvoerder nog niet zeggen.

Het asbest kwam vrij bij werkzaamheden. De kankerverwekkende stof werd afgelopen week ontdekt. Sindsdien zijn 185 woningen ontruimd. Hoe het asbest kon vrijkomen, wordt nog onderzocht. Mitros hoopt woensdagavond de eerste resultaten van het onderzoek bekend te maken, zei een woordvoerder van de corporatie.


Wolfsen toch terug van vakantie om asbest (Foto: Novum)

Lek op Groningse gaswinlocatie

Op een gaswinlocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Groningse Bedum is woensdagmiddag een aardgaslekkage geweest. Er is een onbekende hoeveelheid gas ontsnapt, meldt de Groningse brandweer.

De achttien werknemers op het terrein aan de Wolddijk werden geëvacueerd en het treinverkeer werd tijdelijk stilgelegd. Even voor 14.00 uur was het lek gedicht en kon het treinverkeer weer worden hervat. De brandweer is nog wel bezig met het afblazen van gas om de leiding te legen.

Autobranche wil schonere lucht

Het nieuwe kabinet moet schoon en zuinig autorijden stimuleren. Politieke partijen moeten daar veel meer aandacht aan besteden in hun verkiezingsprogramma's. Dat stelt de RAI Vereniging woensdag.

De belangenbehartiger voor de autobranche vindt dat Nederland meer dan andere landen grote uitdagingen voor zich heeft liggen op het gebied van luchtkwaliteit.

De organisatie reageert op een onderzoek waaruit blijkt Nederland in internationaal perspectief bovengemiddeld scoort op het gebied van elektrisch vervoer. "Toch is meer inspanning essentieel", zegt directeur van RAI Vereniging Olaf de Bruijn.

De Bruijn roept de politiek op het aantal laadpunten voor elektrische voertuigen op te krikken en het rijden op waterstof en op biobrandstoffen verder te stimuleren.


Autobranche wil schonere lucht (Foto: Novum)

Cartoonist Marokko mond gesnoerd

De Marokkaanse cartoonist Khalid Gueddar zegt maandag te zijn aangehouden en verhoord vanwege de publicatie op zijn website van een karikatuur die beledigend zou zijn voor de islam. Deze week zijn in Marokko al zes journalisten gearresteerd.

Gueddar zei woensdag dat hij in Casablanca zes uur werd verhoord. In 2009 werd hij samen met een andere journalist al eens gearresteerd na de publicatie van een karikatuur van de neef van koning Mohammed VI. Spotprenten met de islam of het koningshuis als onderwerp zijn verboden in Marokko. Uiteindelijk kreeg Gueddar een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van omgerekend driehonderdduizend euro.

De gewraakte cartoon die deze week tot zijn aanhouding leidde, tekende Gueddar in 2011. De spotprent ontstond nadat een imam dat jaar was beschuldigd wegens het betalen voor de diensten van een prostituée in een moskee in Fez. Op de tekening gooit iemand lingerie uit een minaret. Gueddar publiceerde de cartoon onlangs opnieuw vanwege een vergelijkbaar incident.

Als Gueddar wordt aangeklaagd en veroordeeld kan hem een zware straf wachten. De minister van justitie heeft al gezegd niet te zullen ingrijpen in wat hij een normaal juridisch proces noemt.

De afgelopen week zijn nog vijf Marokkaanse journalisten om uiteenlopende redenen verhoord.

Onderzoekers: 9,36 is haalbaar op 100 meter

Tilburgse econometristen spreken Usain Bolt tegen dat de mens nooit sneller kan zijn dan 9,4 seconden op de 100 meter. De onderzoekers, John Einmahl en Sander Smeets, stellen vandaag dat het ultieme record bij de mannen is opgeschoven naar 9,36. Dat meldt de universiteit van Tilburg.

Drie jaar geleden dachten Einmahl en Smeets nog dat er niet onder de 9,51 gelopen zou kunnen worden. Enkele dagen na die voorspelling scherpte Bolt zijn eigen wereldrecord aan tot 9,58. Mede door de prestatie van de drievoudige olympische kampioen is de voorspelling aangepast. Ook de nieuwe tijden van andere topatleten zorgen voor een verschuiving.

Bolt zegt in zijn autobiografie dat 9,4 de absolute limiet is van de mens. Om deze stelling te bestrijden werden de persoonlijke toptijden van 1034 mannelijke atleten tussen 1991 en 2012 geanalyseerd. Aan de hand van de ontwikkeling van de tijden is een voorspelling gemaakt. Daarbij hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van de zogeheten extreme-waardentheorie. Deze theorie wordt normaal gebruikt in onder meer de verzekeringswereld, om de kans op extreme gebeurtenissen in te schatten.

Overigens hoopt de 25-jarige Bolt zelf de eerste atleet te zijn die 9,4 aantikt. Als het weer meezit, acht hij zichzelf in staat die tijd al op de Olympische Spelen in Londen te lopen.

Terpstra stapt af in Wallonië vanwege Spelen

Niki Terpstra is vandaag niet meer van start gegaan in de slotetappe van de Ronde van Wallonië. De 28-jarige renner heeft de koers verlaten om zich aan te sluiten bij de Nederlandse equipe voor de Olympische Spelen, meldt zijn wielerploeg Omega Pharma-Quick-Step. In Londen start Terpstra zaterdag in de wegrace.

De Noord-Hollander reed vier ritten in Wallonië om koersritme op te doen na een valpartij in de Ronde van Polen. Hij hield daar geen zware blessure aan over, maar zijn voorbereiding op de Spelen werd wel verstoord. Bondscoach Leo van Vliet besloot hem voor de tijdrit te vervangen door Lars Boom.

'Horrorspel Haunting Ground naar PS3'

Het horrorspel Haunting Ground wordt opnieuw op de markt gebracht voor PlayStation 3. Hoewel uitgever Capcom deze plannen nog niet bekendgemaakt heeft, krijgt de game van het Amerikaanse keuringsinstituut ESRB een leeftijdskeuring voor volwassenen.

In Haunting Ground, dat in 2005 verscheen voor PlayStation 2, moet een meisje samen met haar hond ontsnappen uit een behekst huis. Destijds werd het spel in Europa goed bevonden voor gamers van zestien jaar en ouder.

De ESRB moet alle spellen voor de Amerikaanse markt keuren op hun inhoud. Afhankelijk van onder meer geweld en seksuele inhoud krijgt het spel een leeftijdaanduiding. In Europa worden diezelfde taken uitgevoerd door Pegi.

Aissati niet naar Vitesse

Ismaïl Aissati vertrekt alsnog niet naar Vitesse. De transfervrije middenvelder is niet tevreden over het aanbod van de club uit Arnhem.

De 23-jarige Aissati trainde al mee bij Vitesse en hij speelde zelfs al mee in een oefenduel. Aissati hoopt nu op een club uit Spanje.

Aissati wees eerder een vernieuwde aanbieding van Ajax af. Hij kon in Amsterdam voor drie jaar bijtekenen. Club en speler wisten het echter niet eens te worden over de voorwaarden.

RKC legt opnieuw Franse stagiair vast

RKC Waalwijk heeft opnieuw een Franse aanvaller vastgelegd. De 25-jarige Teddy Chevalier tekende vandaag een contract voor drie seizoenen bij de eredivisionist. Hij maakte tijdens een stage indruk op de technische staf. Maandag ging zijn landgenoot Richard Barroilhet al bij RKC aan de slag.

Chevalier speelde de afgelopen drie jaar in België voor Zulte-Waregem. Vorig seizoen kwam hij tot drie treffers in dertig competitieduels. "Teddy is een spits die kan fungeren als aanspeelpunt, maar tegelijkertijd ook beschikt over een neusje voor de goal", zei hoofdscout Janus van Gelder van RKC.

Voor de ploeg van trainer Erwin Koeman is Chevalier al de vierde aanvallende versterking. Naast landgenoot Barroilhet kwamen ook Florian Jozefzoon (Ajax) en Denzel Slager (FC Utrecht) naar Waalwijk.

Rock Band verdwijnt voor iPad en iPhone

Volgende maand zijn spellen uit de muziekspelreeks Rock Band niet meer te koop voor de iPhone en iPad. Omdat het contract met eigenaar Harmonix afloopt mag uitgever Electronic Arts de spellen dan niet meer aanbieden. Dat heeft Electronic Arts bekendgemaakt.

Gamers die Rock Band of Rock Band Reloaded hebben gedownload voor de mobiele apparaten kunnen de spellen blijven spelen en eventueel opnieuw downloaden. Het downloaden van extra nummers is echter niet meer mogelijk. In het spel moeten spelers virtuele instrumenten bedienen door in het juiste ritme op het scherm te tikken.

Het bedrijf adviseert spelers alle gekochte muziek te downloaden of online te archiveren via de iCloud-functie van Apple. Doordat het contract tussen Harmonix en Electronic Arts afloopt, kan de uitgever geen downloadservice voor muziek meer aanbieden.


Rock Band verdwijnt voor iPad en iPhone (Foto: Novum)

Nederlandse jeugdfilms winnen in Italië

De Nederlandse films Dolfje Weerwolfje, Blijf!, Milo en 170 Hz zijn in de prijzen gevallen op het Giffoni Film Festival in Italië. Ook de korte film Mina Moes won een prijs op het festival voor jeugdfilms. Dat heeft het festival dinsdag bekendgemaakt.

De films zijn in verschillende leeftijdscategoriën onderscheiden door een kinderjury. Dolfje Weerwolfje, naar het boek van Paul van Loon, won de tweede prijs in de categorie zes jaar en ouder. Blijf! won in de categorie tien jaar en ouder. De jury prijst het maatschappijkritische thema van de film over een meisje dat probeert de uitzetting van een Iraanse jongen tegen te gaan.

Milo won in Giffoni Valle Piana een prijs in de categorie 13 jaar en ouder. De jury noemt het scenario 'goed geschreven' en is enthousiast over de regie en het acteerwerk in de film over het jongetje Milo, dat lijdt aan een zeldzame genetische afwijking.

De film 170 Hz van Joost van Ginkel gaat over de liefde tussen twee dove tieners die weglopen. De film met Gaite Jansen in de hoofdrol won in de categorie 16 jaar en ouder vanwege de poëzie in de film.

Het Giffoni Film Festival vond plaats van 14 juli tot en met 24 juli. Het Italiaanse jeugdfilmfestival is een van de grootste van Europa.


Nederlandse jeugdfilms winnen in Italië (Foto: Novum)

Rijke Mario in New Super Mario Bros.-2 trailer

Waar Japanners vanaf eind deze week alweer aan de slag kunnen met een nieuwe Mario-game, zullen wij Europeanen nog een paar weken moeten wachten. Op 17 augustus verschijnt New Super Mario Bros. 2 voor Nintendo 3DS.

Om de leegte tot de launch te vullen heeft Nintendo een nieuwe trailer uitgebracht waarin de welbekende gameplay in beeld wordt gebracht. Gezien deze game meer dan ooit draait om het verzamelen van gouden munten, is de trailer voorzien van een flink aantal pling-geluidjes.

Laatste film Whitney Houston niet in Nederlandse bios

De muziekfilm Sparkle met Whitney Houston gaat niet de Nederlandse bioscopen draaien. Dat heeft de Amerikaanse distributeur Sony Pictures besloten. Waarom de release, die voor december gepland stond, wordt geschrapt is niet bekend. De laatste film van Houston komt in Nederland direct uit op dvd.

Houston overleed in februari onverwacht op 48-jarige leeftijd. De zangeres van hits als I Will Always Love You en I Wanna Dance with Somebody kampte al langer met een drugsverslaving. Een paar dagen voor haar overlijden nam de zangeres de filmmuziek op voor Sparkle.

Het drama Sparkle speelt zich af in de jaren zestig en gaat over drie zussen die een meidengroep oprichten. Het verhaal is losjes gebaseerd op het succes van The Supremes. Houston speelt in het muziekdrama de moeder van de drie zussen. Met de film had de zangeres haar comeback als actrice willen maken.

In de Verenigde Staten komt de muziekfilm uit op 17 augustus. Nederlandse fans kunnen niet uitwijken naar België, want ook daar is de release van de baan. De film staat nog wel gepland voor de Duitse bioscopen.

Londenaren verontwaardigd over voorrechten olympiërs

Londenaar Sabir Karim sloeg de schrik om het hart toen hij deze week zag dat de straat die hij zo gewoon was te nemen plotsklaps veranderd was in een vrijwel onneembare vesting. De rijstroken waren opnieuw getrokken en Karim kon kiezen uit twee opties: de busbaan links of de nieuwe olympische 'Spelenstrook', voorbehouden aan onder anderen officials en atleten, rechts.

Restauranteigenaar Karim wist niet wat te doen, maar wat hij wel wist was dat hem een boete wachtte - of hij nu links of rechts ging. "Ik zat letterlijk gevangen", zei hij. "Ik raakte in paniek. Het was een beangstigende en griezelige ervaring."

Verbijstering heerste deze week in veel Londense straten. Automobilisten werden geconfronteerd met tal van rijbaanmutaties, omleidingen, keerverboden en parkeerrestricties. Allemaal vanwege de Olympische Spelen, die vrijdag officieel van start gaan.

Als gaststad krijg je ze vrijwel niet kosmopolitischer dan Londen. Maar verkeer is de zwakke plek van deze wereldstad. In de smalle straten komt het geregeld tot verkeersopstoppingen, bustijden kunnen ieder moment gewijzigd worden en de beroemde ondergrondse rijdt door honderd jaar oude tunnels en kampt dagelijks met vertragingen.

De wijzigingen in het stratenplan voor het gewone verkeer werden woensdagochtend van kracht en veroorzaken het meeste leed. We weten dat het lastig is, maar we hopen dat het went, zei Paul Watters van de Britse autobond.

Zelfs als - áls - alles op rolletjes loopt zullen veel Britten de in totaal 48 kilometer aan Spelenstroken blijven haten. De speciale rijbanen worden gehekeld als 'elitair', als een maatregel die alle gewone Londenaren het leven zuur maakt. De rijbanen zijn alleen toegankelijk voor atleten, officials, journalisten, nooddiensten en sponsors en worden al 'Zil-stroken' genoemd, naar de speciale wegen in de Sovjet-Unie die alleen gebruikt mochten worden door limousines van het Russische merk ZiL. Een Londenaar die zich met zijn voertuig op deze stroken bevindt, kan een bekeuring van omgerekend bijna 170 euro tegemoet zien.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft speciaal om deze rijstroken verzocht, omdat ervaring uit het verleden leerde dat verkeersopstoppingen en een onduidelijk stratenplan de zenuwen van stipte organisatoren van de verschillende olympische disciplines op de proef stelden.

Het grootste verzet tegen deze 'klassenjustitie' komt van de 'cabbies', de Londense taxichauffeurs. Zij legden het verkeer in het centrum afgelopen twee weken al tweemaal lam met hun demonstraties. Ook zij mogen niet over de speciale rijstroken, waardoor ze genoodzaakt zijn langere - en voor hun klanten duurdere - ritjes te maken.

"We kunnen onze klanten niet afzetten waar ze willen", aldus Lee Osborne van de United Cabbies Group. Dinsdag demonstreerden hij en zijn collega's met zo'n vijftig taxi's bij de Tower Bridge. "Het verkeer in Londen is al niet te best en nu lijden onze passagiers nog meer, terwijl de meter doortikt."

Het alternatief voor bovengronds is ondergronds vervoer, maar ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het metronetwerk zucht onder zijn ouderdom - de eerste metrolijn werd al in 1863 geopend. Tegenwoordig worden dagelijks twaalf miljoen ritjes gemaakt, een aantal dat tijdens de Spelen naar verwacht wordt zal oplopen tot vijftien miljoen.

De Britse regering stak in aanloop naar de Spelen 6,5 miljard pond in de modernisering van het metronetwerk, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat er nog altijd dagelijks problemen zijn. Dinsdag waren er grote vertragingen op de metrolijn van het centrum naar het olympische park en maandag vielen in de spits diverse lijnen naar het park uit.

Hillen ziet SP profiteren van 'katholiekarm' CDA

De SP vaart wel bij het gebrek aan katholicisme in het CDA. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in het weekblad Elsevier. De katholieke bewindsman noemt de partij van Emile Roemer 'KVP light'. "Het CDA ziet de katholieke erfenis over het hoofd."

"Bonhomie, vriendelijkheid, sfeer scheppen, het is allemaal verdwenen", zegt de als conservatief bekendstaande politicus, die zich doorgaans overigens boven de rivieren beweegt. CDA-kiezers zitten volgens Hillen niet te wachten op een 'streng gezicht' vol morele oordelen'. "Mensen willen voelen dat het gezellig is, dat je thuis bent ergens."

Emile Roemer lijkt dat te begrijpen. Hillen constateert dat de uit Brabant afkomstige SP-leider de trucs hanteert van de in de jaren zestig populaire KVP-minister Joseph Luns. "Luns nam zijn hoed af en gaf een stralende glimlach. De mensen vonden hem enig. Den Haag begreep dat nooit, maar Roemer snapt het nu wel. Met die Brabantse wieg van Jan Marijnissen en Emile Roemer is dat simpel."

De 65-jarige Hillen, die zich niet verkiesbaar heeft gesteld, ziet verder te weinig 'rijpheid' en 'wijsheid' bij de huidige lijsttrekkers, inclusief VVD-lijsttrekker Mark Rutte. "De staatsman komt pas met de jaren." Over Diederik Samsom zegt hij dat de PvdA-lijsttrekker 'wel wat kan'. "Maar voor een snelle slimmerik als hij is het lastig omschakelen naar een statuur van wijsheid."

De Katholieke Volkspartij ging in 1980 met de protestantse partijen CHU en ARP op in het CDA. De drie 'bloedgroepen' hebben elkaar sindsdien altijd in de gaten gehouden. In de meeste peilingen is de SP momenteel de grootste partij met ruim 35 zetels. Het CDA, dat momenteel onder leiding staat van de protestant Sybrand van Haersma Buma, laat er ongeveer vijftien noteren.


Hillen ziet SP profiteren van 'katholiekarm' CDA (Foto: Novum)

Politieboot Scheveningen bekogeld met blikjes

Een groep van ongeveer dertig jongeren heeft dinsdagmiddag agenten bekogeld met blikjes in de Scheveningse haven. De 16-jarige aanstichter uit Den Haag is aangehouden, laat de politie weten.

De politieboot voer aan het eind van de middag bij de Westduinweg toen de jongeren met blikjes begonnen te gooien en zware beledigingen uitten. Toegesnelde agenten wisten de Haagse ophitser snel aan te houden.

De verdachte werkte niet mee en is naar een politiebureau gebracht, waar hij later de beledigingen en het plegen van licht verzet toegaf.

Ruijgh en Hoogerland in voorlopige Vuelta-selectie

Rob Ruijgh en Johnny Hoogerland maken deel uit van de voorlopige selectie van Vacansoleil voor de Ronde van Spanje. Dat heeft Vacansoleil vandaag bekendgemaakt. De 25-jarige Ruijgh moest eerder deze maand in de elfde etappe van de Tour de France opgeven. Zijn 29-jarige ploeggenoot haalde wel Parijs.

De andere Nederlanders die mogelijk voor Vacansoleil aan de start verschijnen in Spanje zijn Martijn Keizer, Pim Ligthart, Bert-jan Lindeman, Wouter Mol en Maurits Lammertink. Ook Thomas De Gendt prijkt op de lijst. De Belg eindigde in mei als derde in de Giro d'Italia. De Tour liet hij schieten omdat hij trouwde op de dag van de proloog.

De Spanjaard Rafael Valls, de Belg Frederik Veuchelen, de Oezbeek Sergey Lagutin, de Pool Tomasz Marczynski en de Rus Nikita Novikov mogen eveneens hopen op een uitverkiezing. De Ronde van Spanje begint zaterdag 18 augustus met een ploegentijdrit.


Ruijgh en Hoogerland in voorlopige Vuelta-selectie (Foto: Novum)

Coureur Doornbos in financieel zwaar weer

Robert Doornbos hangt een faillissement boven het hoofd. De voormalige Formule 1-coureur heeft een toegewezen claim van een miljoen euro nog niet betaald. Omdat hij dit weigert, heeft zijn oud-sponsor Harry Muermans het bankroet van het bedrijf van Doornbos aangevraagd, schrijft de Telegraaf woensdag.

De 30-jarige Doornbos heeft, sinds zijn racecarrière in het slop raakte, bijna geen inkomsten meer. Muermans verwacht daarom niet dat de Rotterdammer op korte termijn zijn schulden kan aflossen. Muermans beweert dat hij geld aan Doornbos geleend heeft, zodat de coureur kon racen. De Rotterdammer beweert op zijn beurt dat het geen lening was, maar dat er sprake was van een sponsordeal. In een eerste claim oordeelde de rechter in het voordeel van Muermans.

"Wat er nu gebeurt, is allemaal onnodig. Het is niet gebaseerd op feiten", laat Doornbos weten. "Zoals u weet ben ik momenteel niet meer actief in de racerij, door toedoen van meneer Muermans. Hij probeert mijn carrière kapot te maken."

Doornbos was tijdens zijn loopbaan onder meer testrijder bij Red Bull, voor die renstal kwam hij drie keer uit in de Formule 1. Een jaar eerder was hij actief bij Minardi. Ook racete hij met behulp van Muermans in de Champ Cars waarin hij in 2007 derde in de titelstrijd werd en ook enkele races won.

New York Yankees-ster Rodriguez breekt hand

De Amerikaanse honkballer Alex Rodriguez kan de komende weken niet in actie komen voor New York Yankees. De 36-jarige derde honkman liep gisteren in de wedstrijd tegen Seattle Mariners een gebroken middenhandsbeentje op.

De tophonkballer, bijgenaamd A-Rod, ging tijdens het treffen met Seattle kermend naar de grond toen hij een bal op zijn linkerhand had gekregen. Hij lijkt zo'n zes tot acht weken te zijn uitgeschakeld. De Yankees verloren het duel met 4-2.


New York Yankees-ster Rodriguez breekt hand (Foto: Novum)

Nintendo lijdt meer verlies dan verwacht

Het kwartaalverlies van Nintendo is tien miljoen euro groter dan verwacht. Het Japanse gamebedrijf heeft woensdagochtend een verlies van 182 miljoen euro bekendgemaakt. Nog altijd wordt er geen winst gemaakt op de Nintendo 3DS, waarvan het bedrijf vrijdag een nieuwe versie op de markt brengt.

Ondanks de negatieve kwartaalcijfers denkt het bedrijf het gebroken boekjaar volgend jaar maart af te sluiten met een winst van 211 miljoen euro. Topman Iwata liet de gamewebsite Gamasutra vorige week weten dat de Nintendo 3DS zeer spoedig winstgevend is dankzij de dalende inkoopprijs van verschillende onderdelen.

Ook Nintendo merkt dat de verkoop van computerspellen niet meer zo veel oplevert als voorheen. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar heeft het bedrijf 95 miljoen euro minder binnengehaald met de verkoop van games.

Volgende maand zet de gamegigant hoog in met New Super Mario Bros 2 voor Nintendo 3DS. Dit spel ligt dan niet alleen in de winkel, maar zal ook tegen betaling te downloaden zijn. Daarnaast brengt het bedrijf dit jaar een nieuw deel in de Professor Layton-reeks op de markt en wordt de Wii U verwacht.


Nintendo lijdt meer verlies dan verwacht (Foto: Novum)

Nieuw besturingssysteem iPhone dit najaar

De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem van Apple komt dit najaar op de markt voor iPads, iPods en iPhones. Dat heeft het bedrijf dinsdagavond bekendgemaakt. De introductie van iOS 6 gaat vermoedelijk hand in hand met de lancering van een nieuwe iPhone.

Amerikaanse techweblogs vermoeden dat het besturingssysteem in oktober wordt uitgebracht, precies een jaar na de introductie van iOS 5. De iPhone 5 zou in september op de markt komen. Het zou dan gaan om de laatste iPhone waar de vorig jaar oktober overleden Apple-topman Steve Jobs aan gewerkt heeft.

Bezitters van een Macbook kunnen sinds woensdag aan de slag met het nieuwe besturingssysteem Mountain Lion. Hiermee krijgen de laptops van Apple functies die geïnspireerd zijn door de iPhone en iPad. Software op de laptops wordt in de slaapmodus automatisch bijgewerkt en gebruikers kunnen berichten versturen naar iPhone-bezitters.

Apple boekte het afgelopen kwartaal 8,8 miljard dollar winst. Dat financiële succes dankt het vooral aan de verkoop van ruim 17 miljoen iPads, een verkooprecord voor het bedrijf, en 26 miljoen verkochte iPhones.


Nieuw besturingssysteem iPhone dit najaar (Foto: Novum)

Fors minder plof- en ramkraken

Het aantal plof- en ramkraken van pinautomaten is in de eerste helft van het jaar gedaald. Criminelen ruïneerden in de eerste zes maanden van 2012 53 pinautomaten, tegenover 72 in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De NVB denkt dat criminelen er eindelijk achter zijn dat ze vaak niets buitmaken bij plof- of ramkraken. "Ze kunnen maar moeilijk bij het geld komen door maatregelen die banken hebben getroffen", legt een woordvoerder uit. De biljetten raken volgens hem bovendien vaak beschadigd, waardoor de krakers er weinig meer mee kunnen. Ook is de pakkans vergroot door maatregelen van de politie.

Het aantal bankovervallen kwam het afgelopen halfjaar uit op vier. Over heel vorig jaar werden zeven banken overvallen, een jaar eerder waren dat er 26.

'Hitteschouw' moet problemen spoor voorkomen

Prorail is deze week extra alert op onregelmatigheden rondom het spoor. Dat laat een woordvoerder van de spoorbeheerder woensdag weten. Door het warme zomerweer kunnen bermbrandjes ontstaan en spoorstaven uitzetten en verbuigen.

Bij aanhoudend zomerweer houdt Prorail de staat van het spoor extra in de gaten met een zogenoemde hitteschouw. "Inspecteurs houden onder meer de kwetsbare punten in de gaten. Ook worden koelsystemen en beweegbare bruggen gecontroleerd en kijken ze of er geen bermbrandjes ontstaan", aldus de zegsvrouw. Door de inspecties moet de overlast op het spoor zo veel mogelijk uitblijven.

Als de temperatuur over lange tijd hoog blijft, worden spoorbruggen minder vaak of niet meer geopend, zodat treinen kunnen blijven rijden. Dat is nu nog niet het geval. Verbogen spoorstaven leiden in de zomer geregeld tot wisselstoringen.


'Hitteschouw' moet problemen spoor voorkomen (Foto: Novum)

Poels verlaat het ziekenhuis

Vacansoleil-renner Wout Poels is weer thuis. De Nederlander verliet gisteren het ziekenhuis in Venlo, waar hij ruim twee weken heeft gelegen na een zware valpartij in de Tour de France. "Mijn Tour duurde twee dagen langer", zegt hij op Twitter. "Eindelijk thuis. Nog een lange weg te gaan maar beetje bij beetje gaat het de goede kant op."

De 24-jarige Poels viel in de zesde touretappe naar Metz en scheurde zijn milt en een nier, kneusde zijn longen en brak drie ribben. Vooral de schade aan zijn nier baarde zorgen. De klimmer uit Limburg lag eerst enige tijd in Frankrijk op de intensive care voor hij met een speciaal uitgeruste ambulance naar Venlo werd vervoerd.

11-jarige stapt ongehinderd op vliegtuig naar Rome

Een 11-jarige jongen is er dinsdag in geslaagd op de luchthaven van Manchester zonder paspoort en boardingkaart aan boord te gaan van een vliegtuig naar Rome zonder dat het op het vliegveld aanwezige personeel dat doorhad. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven woensdag gezegd.

"Het moge duidelijk zijn dat de benodigde papieren onvoldoende waren gecontroleerd door de beveiliging en bij de boarding gate", zei de woordvoerder.

Liam Corcoran stapte dinsdag op een toestel van prijsvechter Jet2.com. Hij was aan de aandacht van zijn moeder ontsnapt en in zijn eentje naar de luchthaven gereisd, meldde het Manchester Evening News. Bij terminal 1 volgde hij een gezin. Beveiligers lieten hem door de scanner, maar hun viel niet op dat hij geen papieren had.

Noch bij de gate noch in het vliegtuig hoefde Corcoran een paspoort of boardingkaart te laten zien. Toen andere reizigers doorkregen dat de jongen in zijn eentje reisde werd het personeel ingelicht. De captain informeerde daarop de autoriteiten.

Op de Romeinse luchthaven Fiumicino bleef de jongen aan boord en keerde met hetzelfde vliegtuig weer terug naar Manchester. Daar werd hij in de avond door zijn moeder opgewacht.

Enkele medewerkers van de luchtvaartmaatschappij en de luchthaven zijn in afwachting van een onderzoek op non-actief gesteld. Met de Olympische Spelen in Londen voor de deur is in Groot-Brittannië een discussie ontstaan over de veiligheid op de Britse luchthavens.

België onderzoekt verdrinking Nederlandse jongen

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van een 15-jarige Nederlandse jongen die maandag in België verdronk. Dat heeft Stichting Jeugdzorg in het Limburgse Cadier en Keer bevestigd. De jongen was met negen andere kinderen en vijf begeleiders van Stichting Jeugdzorg op kamp.

Het incident had plaats op het Lac de la Gileppe, een stuwmeer bij Verviers in de provincie Luik. Hij viel van een vlot waar hij met enkele vrienden op zat en kwam vervolgens niet meer boven. De Belgische justitie gaat nu kijken of het een ongeluk was of dat sprake was van nalatig handelen.

De jongen zat op de afdeling Icarus, een gesloten jeugdinstelling voor jongeren met gedragsproblemen. Icarus liet woensdag weten geschokt te zijn. "U kunt wel begrijpen dat er grote verslagenheid heerst. We onderhouden nauw contact met de familie van de jongen en alle andere betrokkenen."

Haug: "Mercedes komt halve seconde tekort"

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug vindt dat zijn Formule 1-team een halve seconde per ronde tekort komt om mee te kunnen strijden om de prijzen. Eerder dit jaar won de renstal met Nico Rosberg de Grand Prix van China en pakte Michael Schumacher in Valencia op podiumplaats, maar inmiddels is het team wat weggezakt.

Haug: "De conclusie van de eerste helft van het seizoen mag luiden: 'veel bereikt, nog veel te doen'. We hebben het tempo tijdens een paar raceweekenden gedicteerd en Nico boekte onze eerste zege in China, terwijl Michael de snelste tijd neerzette tijdens de kwalificatie in Monaco waar Nico in de race als tweede eindigde. Twee races later, in Valencia, stond Michael op het podium."

"Ons team heeft meer dan een derde meer punten gescoord dan op hetzelfde moment vorig jaar, ondanks de technische problemen die Michael troffen. De laatste twee races hebben aangetoond dat we momenteel rond de halve seconde van de top zitten. Iedereen in het team is hiervan doordrongen en we zullen er alles aan doen om de auto verder te ontwikkelen en het gat te dichten."

Kevin Costner klaagt filmstudio Robin Hood aan

Kevin Costner wil geld zien van filmstudio Morgan Creek. De filmster zegt nog een deel te krijgen van de dvd- en tv-inkomsten van de avonturenfilm Robin Hoods: Prince of Thieves, die hij ruim twintig jaar geleden maakte. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Costner stelt dat het bedrijf opzettelijk informatie heeft achtergehouden. Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991, waarin Costner de legendarische volksheld speelde, bracht wereldwijd 390 miljoen dollar op van bioscoopbezoekers en later nog tientallen miljoenen van onder meer tv-uitzendingen en dvd-verkoop.

"Iedere acteur hoopt in een geweldige film te spelen die veel winst maakt", staat te lezen in de aanklacht van de 57-jarige Costner. "Maar als je hoopt op een winstuitkering op basis van het succes van de film en je wilt graag op tijd worden uitbetaald, moet je niet bij Morgan Creek Productions zijn."

James Robinson, de baas van de filmstudio, noemt de aanklacht van Costner onbeduidend. "We hebben hem meer dan 40 miljoen dollar betaald", zegt hij in een verklaring.

Al-Qaida eist aanslagen Irak op

Al-Qaida heeft de reeks bloedige aanslagen van maandag in Irak opgeëist. De terreurbeweging deed dat in een verklaring die aan de radicaal islamitische website Honein werd gestuurd, zo werd woensdag bekend. Door de aanslagen kwamen zeker 107 mensen om het leven en raakten minstens 258 mensen gewond.

Doelwit van de aanslagen waren onder andere sjiitische wijken in Bagdad en de sjiitische stad Taji ten noorden van de hoofdstad en de steden Kirkuk en Mosul. Al-Qaida, dat wordt gedomineerd door soennieten, verzet zich tegen de door sjiieten geleide regering in Bagdad.

In de verklaring zegt de terreurbeweging dat de aanslagen het begin van een nieuwe 'campagne' zijn.

Tv-acteur Sherman Hemsley (74) overleden

Sherman Hemsley is op 74-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse acteur was vooral bekend als George Jefferson, het personage dat hij eerst speelde in de tv-serie All in the Family en later in de spin-off The Jeffersons.

Hemsley werd dinsdag dood gevonden in zijn woning in de Amerikaanse staat Texas. De politie gaat niet uit van een misdrijf, maar de exacte doodsoorzaak is nog onbekend. Vriendin en collega Jackee Harry laat weten dat ze hem onlangs nog sprak over een nieuw project en hij in een goede stemming was en een gezonde indruk maakte.

De in Philadelphia geboren Hemsley maakte naast zijn vaste rollen in All in the Family en The Jeffersons zijn opwachting in tv-series als The Fresh Prince of Bel-Air en Family Guy. Hij stond ook op Broadway en was te zien in verschillende films.


Sherman Hemsley als Judge Robertson (Video: YouTube)

Blom uit elitegroep scheidsrechters UEFA

Arbiter Kevin Blom is teruggezet naar scheidsrechters groep 1. Hij degeradeerde uit de elitegroep van de UEFA mede door zijn povere optredens in de duels Schotland - Tsjechië en Sporting Braga - Besiktas. 

In het duel tussen Schotland en Tsjechië gaf hij een strafschop aan de Tsjechen terwijl het  geen strafschop was. In de Europa League ontmoeting tussen Sporting Brage en Besiktas stuurde hij Braga-speler Barbosa met twee keer geel, en dus rood, het veld af. Om deze rode kaart was veel ophef. 

Bas Nijhuis leek enige tijd op weg naar de elitegroep, maar is blijven steken in de zogeheten development-groep. Op dit moment is Björn Kuipers de enige scheidsrechter die Nederland vertegenwoordigt in de elitegroep van de UEFA.

Dit betekent dat Kuipers de enige leidsman is die in de Champions League actief zal zijn komend seizoen. Twee jaar geleden had Nederland met Pieter Vink, Kuipers en Blom nog drie scheidsrechters in de elitegroep. Pieter Vink besloot zelf tot het beëindigen van zijn internationale carrière in 2011.

Blom komt nog wel in actie in de Europa League. Aankomende donderdag fluit hij het voorrondeduel tussen FC Zimbru en Young Boys.

Amerikaan Spies vertrekt bij Yamaha

MotoGP-coureur Ben Spies vertrekt na dit seizoen bij Yamaha. Dat maakte de 28-jarige Amerikaan op Twitter bekend. "Volgend jaar begint voor mij een nieuw hoofdstuk. Wanneer het kan kom ik met meer informatie", zegt Spies, die vorig jaar de TT van Assen op zijn naam schreef.

Spies is bij Yamaha tweede rijder achter de Spanjaard Jorge Lorenzo, de leider in de stand om de wereldbeker. In Assen behaalde Spies zijn enige overwinning in de hoogste raceklasse. Hij stond dit jaar nog niet op het podium.

Basketballers VS eenvoudig langs Spanje in oefenduel

De Amerikaanse basketballers lijken in topvorm te zijn voor de Olympische Spelen. De sterrenformatie uit de Verenigde Staten sloot de oefencampagne af met een klinkende zege op Spanje: 100-78. De wedstrijd was een herhaling van de olympische finale van vier jaar geleden. Ook toen wonnen de Amerikanen.

Carmelo Anthony was in Barcelona topscorer met 27 punten. Ook LeBron James was op schot met 25 punten. Voor de Spanjaarden was Pau Gasol het meest trefzeker met negentien punten. "Dit was een goede test voor ons", liet James weten. "Maar nu is het over met de oefenduels. We kijken uit naar de echte uitdaging in Londen."

De Amerikanen beginnen de Spelen zondag tegen Frankrijk. In de andere poule treft Spanje China.

Nikkie Plessen wil meer uit tv-carrière halen

Nikkie Plessen blikt niet met volle tevredenheid terug op haar tv-carrière tot nu toe. De 27-jarige presentatrice in dienst van RTL 5 geeft toe dat haar meerwaarde in programma's als New Chicks en X Cherso minimaal was.

"Als ik dat terugzie, denk ik: wat was daarin mijn toegevoegde waarde nou? Al vond ik daar het reizen hartstikke leuk. Ik wil meer van mezelf laten zien in een programma. Veel mensen zien nog steeds een blond meisje dat van kleren houdt. 'Die zal wel dom zijn.' Dat ben ik niet", zegt ze woensdag in het AD. "Ik zou ook wel eens willen laten zien dat ik wat van politiek weet."

Plessen sluit dan ook niet uit dat ze het voorbeeld volgt van Bridget Maasland en Eddy Zoëy, die onlangs overstapten van RTL 5 naar SBS. Ze heeft nog goed contact met Remko van Westerloo, voormalig zenderbaas van RTL5 en nu directeur televisie bij SBS. "Als hij me belt met een droomprogramma zou dat zomaar kunnen."

Twente en Inter nog niet akkoord over Castaignos

De onderhandelingen tussen FC Twente en Internazionale over een transfer van Luc Castaignos verlopen niet naar wens. "Er is een behoorlijk verschil tussen vraag en aanbod. Daar moeten we eens goed over nadenken", meldt voorzitter Joop Munsterman van de Tukkers vandaag in De Telegraaf.

De kans is klein dat de 19-jarige aanvaller wordt vastgelegd voor zaterdag, de deadline voor het inschrijven van spelers voor de derde voorronde van de Europa League. "Dat gaan we niet halen. Ik laat me ook niet opjagen, want dat kost ons veel geld."

Hoewel de komst van Castaignos nog ver weg lijkt, schakelt Munsterman niet over op een plan-B. "We schaken natuurlijk niet op één bord, maar voorlopig gaan we daar niet van uit. Dit soort transfers duurt altijd lang."

Om zich te plaatsen voor de derde voorronde van de Europa League moet Twente zich morgen eerst ontdoen van het Finse Inter Turku. In Enschede werd het vorige week 1-1.

Castaignos moet de opvolger worden van Luuk de Jong. De voormalig Feyenoorder kwam afgelopen seizoen nauwelijks in actie voor Inter. Hij wil niet naar het Engelse Queens Park Rangers, dat bereid is aan de vraagprijs van zeven miljoen euro te voldoen.


Twente en Inter nog niet akkoord over Castaignos (Foto: Novum)

Nieuwe videoblog "The Hobbit"

Regisseur Peter Jackson heeft een nieuwe videoblog vrijgegeven waarin hij onder meer Comic Con bezoekt en enkele nieuwe beelden van de aanstaande Hobbitfilms prijsgeeft. Allemaal erg leuk aangezien het zich deels afspeelt op het bizarre Comic Con dat ruim een week geleden plaatsvond in San Diago in de Verenigde Staten. Verder zijn er ook beelden vanaf de set te zien.

Vermoedelijk is dit Jacksons laatste videoblog, aangezien de opnames voor The Hobbit: An Unexpected Journey en The Hobbit: There and Back Again, die eind 2012 en respectievelijk eind 2013 in de bioscoop verschijnen, erop zitten.

Bolt heeft aan zelfvertrouwen geen gebrek

Aan de vooravond van de start van de Olympische Spelen blaakt sprinter Usain Bolt van zelfvertrouwen. "Dit is mijn moment, dit is het jaar waarin ik mij al onderscheiden van andere atleten in de wereld".

Bolt won bij de Spelen van 2008 in Beijing goud op de 100 en 200 meter en hij wil die titels in Londen prolongeren. Tot voor kort leek hij onaantastbaar, maar door twee nederlagen tegen Yohan Blake bij de Jamaicaanse kwalificatiewedstrijden heeft die reputatie een kleine knauw gekregen.

Overigens zit Bolt niet met die nederlagen in zijn maag. "Ik weet wat ik wil en ik ben gefocust op wat ik moet doen om te winnen."

Garzon leidt verdediging Assange

Wikileaks heeft de Spaanse rechter Baltasar Garzon ingehuurd om de leiding over de verdediging van Julian Assange op zich te nemen. Garzon verwierf faam door zijn onderzoek naar internationale zaken waarin mensenrechten werden geschonden. In 1998 vaardigde hij een arrestatiebevel uit tegen de Chileense dictator Augusto Pinochet.

Garzon sprak onlangs op de ambassade van Ecuador in Londen met Assange, deelde Wikileaks dinsdag mee. De voorman van de klokkenluiderssite verblijft in de ambassade in afwachting van een verzoek om asiel in het Latijns-Amerikaanse land.

Assange verzet zich tegen uitlevering aan Zweden, dat hem wil verhoren in verband met een verkrachtingszaak. Garzon maakt zich volgens Wikileaks 'ernstige zorgen' over het gebrek aan 'waarborgen en transparantie' waarmee de juridische strijd tegen de Wikileaks-oprichter wordt gevoerd.

Nederlandse hersenchirurg in opspraak in de VS

Een vooraanstaande Nederlandse hersenchirurg is in de Verenigde Staten in opspraak geraakt na het overlijden van twee van zijn patiënten. De arts voerde experimenten met bacteriën uit op drie terminale patiënten met een hersentumor, waarna twee van hen overleden aan bloedvergiftiging. Dat schrijft het AD woensdag.

Een woordvoerder van de universiteit van Californië heeft aan de krant laten weten dat de 65-jarige Paul Muizelaar zich voorlopig niet meer mag bezighouden met onderzoek op mensen. De universiteit heeft de federale toezichthouder FDA ingeschakeld, dat een onderzoek is begonnen. Mogelijk wordt de arts voorgoed uit zijn functie gezet.

Muizelaar en zijn assistent hoopten met bepaalde bacteriën de kwaadaardige tumoren in de hersenen van de drie patiënten een halt toe te roepen en hun levens te redden. De twee hadden toestemming van de patiënten voor de experimenten, maar niet van de universiteit.

Bijstand Rode Kruis in asbestwijk Utrecht

Het Rode Kruis gaat de geëvacueerde bewoners in de Utrechtse wijk Kanaleneiland helpen. Vrijwilligers bieden op de vier opvanglocaties bijstand aan. Dat laat de hulporganisatie woensdag weten.

De bewoners kunnen bij het Rode Kruis onder meer terecht voor vragen of een gesprek. Ook worden activiteiten in de hotels georganiseerd en wordt er voor spullen gezorgd.

In Kanaleneiland geldt voor 185 woningen een ontruimingsadvies nadat er asbest werd gevonden in portieken en op balkons. Ongeveer driehonderd mensen wordt gevraagd een ander onderkomen te zoeken. De meeste mensen zijn ondergebracht bij familie of vrienden. De rest is opgevangen in hotels.

Het asbest was vrijgekomen bij werkzaamheden. De kankerverwekkende stof werd vorige week ontdekt.

Gouden krachtpatser mist Spelen

Andrei Aramanau moet de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan. De Wit-Russische gewichtheffer en olympisch kampioen van 2008 in de klasse tot 105 kilogram heeft een blessure aan zijn dijbeen.

De 24-jarige Aramnau liep de kwetsuur op in de voorbereiding. "Ik was goed in vorm, maar om de een of andere reden moest ik van mijn coach aan een onbelangrijk toernooi meedoen. En daar heb ik die blessure opgelopen."

Aramnau was twee jaar geschorst omdat hij tweemaal dronken was aangetroffen achter het stuur.

Slowaakse joden willen uitlevering Csatary

De joodse gemeenschap in Slowakije heeft er bij de regering op aangedrongen om de van nazimisdaden verdachte Hongaar Laszlo Csatary in Slowakije te berechten. De 97-jarige Csatary staat onder huisarrest in Hongarije.

Csatary wordt verdacht van betrokkenheid bij de deportatie in 1944 van duizenden joden naar vernietigingskampen. Hij was in die tijd politiechef van het toen nog Hongaarse Kosice.

Jaroslav Franek, woordvoerder van de Federatie van Joodse Gemeenschappen, zei dinsdag dat Slowaakse joden willen dat Csatary in Slowakije voor de rechter wordt gebracht. Het Slowaakse ministerie van justitie zei zich te buigen over het verzoek.

De Hongaarse autoriteiten hebben Csatary vorige week aangeklaagd voor het 'onwettig martelen van mensen'. Hij kan daarvoor levenslang krijgen.


Slowaakse joden willen uitlevering Csatary (Foto: Novum)

Moordenaar familie Hudson krijgt levenslang

William Balfour heeft levenslang gekregen voor de moord op drie familieleden van Jennifer Hudson. De man bracht in 2008 de moeder, broer en het 7-jarige neefje van de actrice en zangeres om het leven.

Balfour heeft drie keer levenslang gekregen, daarbij kreeg hij ook nog eens een straf van 120 jaar. Eerder dit jaar achtte een jury de man al schuldig. Dream Girls-actrice Jennifer Hudson was dinsdag bij de uitspraak aanwezig.

Balfour had een relatie met Jennifers zus Julia Hudson. Hij zou door het lint zijn gegaan omdat hij vermoedde dat ze een ander had. Het voormalige bendelid ging naar het ouderlijke huis van de Hudsons en schoot daar achtereenvolgens de 57-jarige moeder en de 29-jarige broer van Jennifer dood.

Vervolgens zou Balfour Julian, Julia's zoon uit een eerdere relatie, mee hebben genomen. Het kind werd drie dagen later dood aangetroffen in een auto.

Escher in Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk in Baarn is vanaf 17 augustus het decor van een tentoonstelling over Maurits Cornelis Escher (1898-1972). In het voormalige woonhuis van koningin Juliana en prins Bernhard zijn ruim 80 werken te zien van de Nederlandse kunstenaar. Naast zijn prenten zijn er ook persoonlijke attributen, schetsboeken, privéfoto's en brieven te zien, liet organisator Artifex dinsdag weten.

De titel van de expositie luidt 'Wandelingen in de tijd - Van Italië naar Baarn'. Escher woonde 13 jaar in Italië en liefst 30 jaar in Baarn. De tijd in Baarn geldt als de meest productieve van de kunstenaar, die vooral bekend is om zijn werken waarin hij speelt met wiskundige principes.

De werken op de tentoonstelling waren niet eerder te zien, meldde een woordvoerster. Ze zijn afkomstig uit de privécollectie van de M.C. Escher Stichting. De expositie staat los van museum Escher in het Paleis in Den Haag. Het voormalige winterpaleis van koningin Emma is geheel aan de graficus gewijd.

Een tentoonstelling over Escher in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro was vorig jaar de best bezochte ter wereld, met ruim 573.000 bezoekers.

Escher in Paleis Soestdijk
Escher in Paleis Soestdijk (Foto: ANP)

Regeringsleger Syrië rukt op naar Aleppo

Het Syrische regeringsleger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag troepen naar Aleppo gestuurd. Volgens een woordvoerder van de rebellen is Aleppo strategisch belangrijker dan de provincie Idlib, waar de militairen eerst gelegerd waren.

Dinsdag bombardeerde het leger Aleppo al met straaljagers, zo meldde de BBC. Aleppo is de tweede stad van Syrië en ligt niet ver van de grens met Turkije.

In al-Tel werd woensdag hevig gevochten. Het leger probeerde de voorstad van Damascus te heroveren op de rebellen. De stad werd metéén projectiel per minuut getroffen, volgens de rebellen. Honderden families zijn de stad ontvlucht.

Regeringsleger Syrië rukt op naar Aleppo
Regeringsleger Syrië rukt op naar Aleppo (Foto: ANP)

Chelsea trekt ook jongere broertje Hazard aan

In navolging van Eden Hazard heeft Chelsea ook zijn jongere broertje Thorgan vastgelegd. Dat meldt de winnaar van de Champions League dinsdagavond. De 19-jarige Belg komt over van Lens, waar hij afgelopen seizoen veertien duels voor speelde. Begin juni werd zijn twee jaar oudere broer Eden al overgenomen van Lille, voor een bedrag van naar verluidt veertig miljoen euro.

Volgens Chelsea zijn de broers vergelijkbaar qua lengte en bouw en kunnen ze beiden op verschillende aanvallende posities spelen. In tegenstelling tot zijn broer sluit Thorgan niet direct aan bij het eerste elftal. Hij gaat voorlopig in het onder 21 elftal spelen. De Belgisch jeugdinternational verkaste op zijn veertiende naar de jeugdopleiding van Lens.

Chelsea maakte ook bekend dat drie jonge spelers komend seizoen verhuurd worden. Ulises Davila mag ervaring opdoen bij het Spaanse Sabadell, terwijl Milan Lakovic en doelman Matej Delac aan de slag gaan bij het Portugese Vitoria de Guimarães.

Ban Ki-moon draagt Olympische fakkel

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties neemt deel aan de Olympische fakkeltocht. Hij draagt de fakkel het laatste stuk van de tocht voor de beroemde Westminster Abbey in het bijzijn van voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Jacques Rogge.

Volgens VN-woordvoerder Eduardo del Buey is het een eer voor Ban. "Hij gelooft dat sport helpt bij ontwikkeling, dat sport helpt bij het bereiken van vrede", aldus Del Buey.

De Algemene Vergadering van de VN heeft in oktober unaniem ingestemd met een resolutie waarin landen worden opgeroepen om tijdens de Olympische Spelen alle geweldsdaden te staken en een wapenstilstand te bewaren.


Ban Ki-moon draagt Olympische fakkel (Foto: Novum)

'Snelheid op A2 kan naar 170 km/u'

De snelheid op de verbrede A2 tussen Utrecht en Amsterdam kan nog verder worden verhoogd. Pas bij 170 kilometer per uur worden de normen voor geluidsoverlast overschreden. Dat stelt ingenieursbureau Royal HaskoningDHV woensdag in Trouw.

Op de tien rijstroken brede snelweg rijden zo weinig auto's dat een snelheidsverhoging tot 170 kilometer per uur geen invloed heeft op de overlast. De weg is aangelegd voor 230 duizend voertuigen per dag in 2020 maar dat aantal ligt nu nog op 136 duizend. De verwachte verkeersgroei blijft achter waardoor naar verwachting pas in 2065 230 duizend auto's over de A2 rijden.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil dat de snelheid 's avonds en 's nachts wordt verhoogd naar 130. De verhoging geldt alleen op het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen tussen 19.00 en 06.00 uur. Nu mag op de A2 nog maximaal honderd kilometer per uur worden gereden.

Als de snelheid naar 130 gaat zal het geluidsvolume wel toenemen, maar pas in 2030 moeten dan nieuwe geluidsschermen worden geplaatst, verwacht HaskoningDHV. Tegen de toenemende luchtvervuiling worden al maatregelen genomen door middel van een extra scherm bij Breukelen.

Moody's zet ook verwachting Schiphol lager

Kredietbeoordelaar Moody's heeft het economisch vooruitzicht voor Schiphol verlaagd van stabiel naar negatief. De luchthaven heeft een A1/P-1 beoordeling bij de firma.

De verlaging van de 'outlook' voor Schiphol volgt in reactie op die van de Nederlandse overheid. Deze ging maandag eveneens van stabiel naar negatief. Een lagere kredietwaardigheid van Nederland heeft volgens Moody's gevolgen voor de NV Luchthaven Schiphol, een groep waaronder Amsterdam Airport, Rotterdam Airport, Lelystat Airport en 51 procent van Eindhoven Airport valt.

De economische verwachtingen voor Alliander, Enexis, GasUnie en TenneT bleven onveranderd.

RIVM waarschuwt voor hoge zonkracht

Zonaanbidders moeten de komende dagen extra waakzaam zijn. Door de sterke straling van de zon is de kans op verbranding extra groot. Woensdag kan zonkracht zeven worden gehaald, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mensen wordt aangeraden om zich goed in te smeren of de volle zon zoveel mogelijk te vermijden. Bij zonkracht zeven kan een huid die nog niet gewend is aan de zon na een kwartier al verbranden. Daarmee lopen mensen een vergroot risico op huidkanker.

Het RIVM waarschuwt zonaanbidders bovendien niet te laks te zijn. Een verbrande huid kan pas na enkele uren zichtbaar zijn. Zonkracht zeven of hoger komt ongeveer vier keer per jaar voor. In de afgelopen vijftien jaar werd tweemaal een waarde boven de acht genoteerd. Zonkracht wordt bepaald door de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht. Dat staat los van de temperatuur.

Woensdag bereiken de temperaturen voor de derde dag op rij zomerse waarden. In het zuidoosten van het land kan het plaatselijk 29 graden worden. Ook de rest van de week blijft het droog en warm.


RIVM waarschuwt voor hoge zonkracht (Foto: Novum)

'Toezicht op asbestsaneerders moet strenger'

Het toezicht op de asbestsector moet strenger worden geregeld. Nu sjoemelen nog te veel saneringsbedrijven met de regels. Dat zeggen brancheverenigingen VOAM en VVTB woensdag in het AD naar aanleiding van de evacuaties in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Uit een recent rapport van de Arbeidsinspectie over vijftig asbestbedrijven die opnieuw werden bezocht nadat ze de fout in waren gegaan, blijkt dat slechts twee daarna wel de regels hanteerden. De andere 48 maakten samen nog eens meer dan vijfhonderd overtredingen.

Volgens de Vereniging voor Onderzoek naar Asbest en Milieubedreigende stoffen (VOAM) en de Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen (VVTB) zijn er al langer problemen in de sector. Zij willen dat er forse maatregelen worden genomen tegen bedrijven die de regels overtreden of asbest verkeerd verwerken.

De brancheverenigingen willen onder meer af van concurrentie op prijs bij het verkrijgen van opdrachten. "Als we de volksgezondheid zo belangrijk vinden, dan moeten we ervan af dat geld een grote rol speelt", zegt een woordvoerder van VOAM in de krant.

Ook moet het toezicht ander worden geregeld. VOAM pleit voor een vergunningsstelsel met een toezichthouder.

In de afgelopen week werden in Utrecht ruim driehonderd mensen geëvacueerd nadat er asbest werd gevonden in de wijk Kanaleneiland. De kankerverwekkende stof was vrijgekomen bij werkzaamheden.

Foute reactie

Ik kan me voorstellen dat de twee jongedames in dit filmpje om de een of andere reden hun ogen bedekken, misschien waren ze gewoon bang om de modder in hun ogen te krijgen of konden ze het gewoon niet meer aanzien. Maar dan nog, op een goed moment moet het geluid van een dikke V8 op twee meter afstand in je oren en het geschuur van metaal op beton je een hint geven dat je beter een stapje naar achteren kunt zetten...

President Ghana Atta Mills (68) overleden

De Ghanese president John Atta Mills is dinsdag overleden. Dat heeft de Ghanese minister van informatie Fritz Baffour bekendgemaakt. Atta Mills werd 68 jaar.

De Ghanese tv-zenders GTV en TV3 onderbraken hun reguliere programmering om het overlijden van Mills bekend te maken. Stafchef John Henry Martey Newman sprak de Ghanese bevolking toe en verklaarde dat Mills in een ziekenhuis in Accra was overleden. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt. Volgens de staatstelevisie is direct na het overlijden van Atta Mills het Ghanese parlement voor een spoedzitting bijeengekomen.

Een bron bij de regering van Ivoorkust zei Atta Mills een hafljaar geleden nog gezien te hebben in Ethiopië. "We hebben gehoord dat hij is overleden aan keelkanker. Ik zag hem in Addis Abeba (...) ongeveer zes maanden geleden. Hij liep langzaam. Ik ben dan ook verbaasd dat hij slechts 68 was. Hij zag er veel ouder uit", aldus de bron die anonimiteit bedong.

Mills, die zaterdag 68 was geworden, werd in 2008 - na twee keer eerder naast het hoogste ambt te hebben gegrepen, gekozen tot president. Hij wilde bij de presidentsverkiezingen in december voor een tweede termijn gaan. Hij wilde hervormingen in gang zetten. Volgens hem ziet de bevolking van West-Afrikaanse landen niets terug van de welvaart. "De mensen klagen. Ze zeggen dat hun levensstandaard de afgelopen acht jaar is gedaald. Ghana zou een model voor groei zijn, maar dat vertaalt zich niet in iets dat de mensen merken."


President Ghana Atta Mills (68) overleden (Foto: Novum)

Rihanna en Chris Brown toch niet weer een stel

Rihanna en Chris Brown zijn toch niet weer bij elkaar. De verhalen dat de twee weer een stelletje zijn en samen op vakantie zijn kloppen volgens Browns woordvoerder niet. "Chris Brown en Ludacris zijn in Frankrijk om een clip op te nemen voor het album van Swizz Beat", vertelt hij aan de Amerikaanse entertainmentsite Hollyscoop.

"Zijn vriendin Karrueche is er ook en ze heeft nog steeds een relatie met Chris." De geruchten over Rihanna en Chris Brown ontstonden onder meer door een aantal foto's. Zowel de zangeres als de zanger zijn in Saint Tropez gesignaleerd met de gepensioneerde basketballer Magic Johnson.

Bronnen beweerden vervolgens dat Rihanna en Chris Brown samen op vakantie waren. Ook stuurden beide muzikanten Twitterberichten, die de roddels aanwakkerden. "Gisteravond was geweldig", twitterde Rihanna maandag. "Je hebt geen man nodig die van je houdt, je hebt een man nodig die je waardeert."

Rihanna liet eerder weten dat ze bang was om opnieuw verliefd te worden. De 24-jarige zangeres vindt het moeilijk om zich open te stellen voor een nieuwe man, omdat ze in het verleden diep werd gekwetst. Ze werd in 2009 in elkaar geslagen door de 23-jarige Brown, waarna ze de relatie verbrak.

Britse regering wil verbod op staking grenswachten

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken heeft het Hooggerechtshof dinsdag gevraagd om een staking van medewerkers van de Britse immigratiedienst onwettig te verklaren. De stemming over de staking, aan de vooravond van de Olympische Spelen, is volgens het ministerie niet op de juiste wijze uitgevoerd.

Vorige week stemden leden van de Public en Commercial Services Union, een vakbond onder anderen medewerkers bij de Britse luchthavens, ermee in om donderdag 24 uur het werk neer te leggen. De Britse regering wil de staking echter koste wat het kost voorkomen en heeft de vakbond gevraagd de staking af te blazen.

De bond verklaarde echter zich met hand en tand te verzetten tegen een verbod van de staking. "We hopen dat de minister liever met ons in gesprek gaat dan dat hij naar de rechtbank gaat", aldus de bond.

Christian Bale bezoekt slachtoffers schietpartij Aurora

Christian Bale, de hoofdrolspeler in de film The Dark Knight Rises, heeft gisteren een onverwacht bezoek gebracht aan slachtoffers van de schietpartij in een bioscoop in Aurora. Samen met zijn vrouw Sibi Blazic bezocht de Britse acteur onder meer een gedenkteken, dat bij de bioscoop is opgericht.

Bale kwam rond twee uur aan bij het Medisch Centrum van Aurora in een ambulance, om niet te veel aandacht van de media te trekken. Via sociale media zoals Facebook en Twitter verschenen daarna diverse foto's van de Batman-acteur met gewonde bioscoopgangers. Ook grepen de filmliefhebbers onder het ziekenhuispersoneel de kans om met de wereldberoemde acteur op de gevoelige plaat vastgelegd te worden. Bale bracht daarna, samen met zijn vrouw, een bezoek aan het monument bij de bioscoop. Veel van de aanwezigen hadden geen idee wie hij was.

Christian Bale op ziekenbezoek
Christian Bale op bezoek bij de 27-jarige Carey Rottman,
die bij de filmvoorstelling in zijn been werd geraakt. (foto: Facebook)

Gamigo blijkt zwaarder getroffen dan gedacht

Gamigo, een bekende online gamingsite, is drie maanden terug gehackt en is toch zwaarder getroffen dan gedacht. Nu pas blijkt namelijk dat er in de hack acht miljoen usernames, e-mails en wachtwoorden zijn buitgemaakt.

“As previously announced, the online gaming provider Gamigo was the victim of a security incident in early March 2012, As a result of the attack, usernames and passwords from an older database version were illegally stolen. It appears that the stolen data has now been republished on the internet. As far as we can tell, the published records contain no new data", aldus een woordvoerder.

Gamigo heeft alle gebruikers geforceerd een nieuw wachtwoord te maken ondanks dat de files niet leesbaar waren volgens een Gamigo-woordvoerder. Desondanks blijkt dat op een password en cracking-forum bijna 94% van de wachtwoorden al achterhaald zijn.

Company of Heroes 2 heeft een ColdTech-systeem

Company of Heroes 2 zal een feature bevatten dat ervoor zorgt dat je soldaten allemaal doodvriezen als je ze niet helpt. De nieuwe aankomende strategiegame heeft namelijk een ColdTech-systeem.

Wanneer je de soldaten niet warm houdt zullen ze doodvriezen. Dit is te voorkomen door diverse kampvuren te bouwen of je soldaten in huizen te stoppen.

Tot slot gaat het systeem een stapje verder. Zo zullen je voertuigen ook last hebben van sneeuwstormen en hagelbuien en zullen de voetstappen van je soldaten terug te zien zijn in de sneeuw.

Bijna al Groenlands ijs smelt in vier dagen

Het landijs op Groenland is half juli zo snel gesmolten dat de medewerkers van NASA eerst dachten dat de satellietbeelden onjuist waren. Dat schrijft NASA dinsdag in een publicatie.

Tussen 8 en 12 juli steeg de hoeveelheid smeltend ijs op Groenland van 40 naar 97 procent. In de 30 jaar dat NASA de ijskap van Groenland observeert met satellieten is het smelten nog nooit zo snel gegaan. Uit resultaten van ijsboringen blijkt echter dat een dergelijke snelle smelting ongeveer iedere 150 jaar voorkomt. De laatste keer was ergens rond 1889.

Lora Koenig, glacioloog bij NASA, zegt dat deze gebeurtenis dus precies op tijd komt. "Maar als we het de komende jaren weer zien, moeten we ons zorgen maken."

Bijna al Groenlands ijs smelt in vier dagen
Bijna al Groenlands ijs smelt in vier dagen (Foto: ANP)

Cold Stream-DLC uitgebracht voor Left 4 Dead 2

Valve heeft eindelijk de Cold Stream-DLC uitgebracht voor Left 4 Dead 2. Gamers op Xbox 360 zullen nog even moeten wachten. Het blijkt namelijk dat Microsoft nog bezig is met de release voor deze DLC.

Cold Stream is gebaseerd op een missie gecreëerd door de community van Left 4 Dead 2. Valve is van mening dat deze missie zo goed is dat deze opgenomen is in de DLC. Verder is Cold Stream gratis aan te schaffen voor Mac- en pc-gebruikers. Xbox 360-gamers moeten 560 Microsoft-punten neertellen.

6 jaar cel voor misbruik kinderen kerk

De Amerikaanse monseigneur William Lynn is dinsdag tot 6 jaar cel veroordeeld, omdat hij jarenlang seksueel misbruik van kinderen door priesters met de mantel der liefde bedekte. Hij is de hoogstgeplaatste geestelijke van de Rooms-Katholieke Kerk die in de Verenigde Staten is veroordeeld in het kader van het misbruikschandaal.

Lynn was jarenlang verantwoordelijk voor het personeel van het aartsbisdom Philadelphia, het op vijf na grootste van de VS. In die functie plaatste hij van 1992 tot 2004 pedofiele priesters die in de fout waren gegaan, over naar een andere werkplek in plaats van aangifte te doen.

Winstanley en Baxter door in Blackpool

Justin Pipe, Wes Newton,  Dean Winstanley en Ronnie Baxter zijn de laatste vier darters die zich bij de laatste zestien voegen op het World Matchplay in Blackpool. Winstanley had het lastigst. Hij won pas in de verlenging van Gary Anderson. 

Anderson stond bij de eerste break 5-0 voor, maar verloor de partij toch. Op voorhand was het de vraag hoe de vorm van Anderson zou zijn. De Schot moest in Berlijn opgeven door oogklachten en bij onderzoek bleek dat hij de traanbuis in zijn linkeroog dienst weigerde. De scores van de Schot waren deze partij wisselvallig.  Na de pauze begon de comeback van Winstanley, hij gooide 127 uit en gooide bijna een perfecte leg. Bij de tweede pauze was de achterstand nog maar twee legs, het stond 6-4. 

In het derde gedeelte van de partij gooide Anderson nauwelijks tripels meer en Winstanley kon vier legs op een rij pakken. The flying Scotsman kwam toch weer op gelijke hoogte. Tijdens de World Matchplay moet er met twee legs verschil worden gewonnen, vandaar dat er bij 9-9 doorgespeeld werd.Op 11-10 poetste de Winstnaley een 84-finish weg om wederom gelijk te maken. Hij drukte door met de break en gaf Anderson een allerlaatste kans. Vanaf 98 kreeg de Schot één pijl op tops, maar kon die niet verzilveren. Daarop vond Winstnaley hetzelfde vakje voor de winst.

Pipe boekte eenvoudige 10-4 zege op Joe Cullen. Newton won met 10-5 van de jeugdwereldkampioen James Hubbard en Ronnie Baxter versloeg Dave Chisnall met 10-7. Morgen in de tweede ronde komen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen in actie. Barney speelt tegen Terry Jenkins en Mighty Mike neemt het op tegen Steve Beaton. 

Greipel zegeviert in Stiphout

André Greipel heeft de Profronde van Stiphout op zijn naam geschreven. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol klopte groenetruiwinnaar Peter Sagan. De derde plaats was weggelegd voor Rabobankrenner Steven Kruijswijk.

De winnaar van vorig jaar, Mark Cavendish, ontbrak in Stiphout. De Brit breidt zich in eigen land voor op de Olympische Spelen waar hij in de wegwedstrijd voor eigen publiek goud wil veroveren.

'Verspilling ziekenhuisgeld door marktwerking'

In veel ziekenhuizen wordt gebruik gemaakt van onnodige, dure technologie, zoals lichaamsscans en operatierobots. Dat vindt Anton Westerlaken, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De marktwerking in de zorg leidt tot verspilling, zei hij dinsdag in het tv-programma Altijd Wat!

Zo staan er in ziekenhuizen 44 PET-scans, terwijl er maar negen nodig zijn. De apparaten die kankercellen zichtbaar maken met behulp van radioactieve stof, kosten 3 miljoen euro. De verkwisting kan zo oplopen tot ruim 100 miljoen.

Westerlaken en zijn collega Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, pleiten voor verdere specialisatie van ziekenhuizen. "De marktwerking moet plaatsmaken voor samenwerking tussen ziekenhuizen", aldus Levi.

'Verspilling ziekenhuisgeld door marktwerking'
'Verspilling ziekenhuisgeld door marktwerking' (Foto: ANP)

Uitslagen oefenduels 24 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Oss
Latupeirissa, Den Dungen
FC Utrecht
Van Kippersluis, De Kogel, Martensson
2-3
NAC Breda
Nieveld (eigen doelpunt)
PEC Zwolle 1-0
RKC Waalwijk FC Den Bosch 0-0
DEV-Arcen VVV-Venlo
Nwofor (3), Cullen (3), Vorstermans (2), Linssen, Joppen, Meeuwis, Seip, Heesen, Kruisen, Wildschut, eigen doelpunt
0-16
De Graafschap Istanbulspor (Tur) 0-1
Schouwse selectie Excelsior
Van Buren (3), Mattheij, Van Diermen, Maatsen, Vorthoren
0-7
VV Eijsden MVV Maastricht
Braeken, Gillis, Borgers
0-3
Jong Twente SC Veendam
Wiegers, Hutten
2-2

Inzaghi als jeugdtrainer aan de slag bij Milan

Filippo Inzaghi zet definitief een punt achter zijn voetbalcarrière. De 38-jarige aanvaller gaat aan de slag als jeugdtrainer bij AC Milan, waarvoor hij de laatst elf seizoenen van zijn loopbaan uitkwam. Inzaghi, die een aanbieding vanuit Engeland links liet liggen, heeft een contract voor twee seizoenen getekend, meldt Milan dinsdag.

Half mei nam Inzaghi in stijl afscheid door in de laatste competitiewedstrijd tegen Novara doel te treffen. Het was zijn 198e competitietreffer uit zijn carrière. De 57-voudig Italiaans international diende in zijn loopbaan ook onder meer Juventus, Atalanta en Parma.


Inzaghi als jeugdtrainer aan de slag bij Milan (Foto: Novum)

Apple stelt beleggers teleur

Apple verkocht in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder iPhones dan verwacht. De resultaten waarmee het bedrijf dinsdagavond naar buiten kwam, stelden beleggers en analisten dan ook teleur. De omzet van het bedrijf, die in het tweede kwartaal uitkwam op 35 miljard dollar, lag onder de verwachting van ruim 37 miljard dollar.

Apple verkocht in het tweede kwartaal 26 miljoen iPhones, dat is 28 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2011. Het bedrijf heeft waarschijnlijk last van concurrenten als Samsung en HTC. De verkoop van iPads trok veel sterker aan, met 84 procent tot 17 miljoen. iPods trokken daarentegen weinig publiek met een daling van de verkoop met 10 procent.

De winst van Apple kwam uit op 8,8 miljard dollar. Het bedrijf waarschuwde echter voor een lagere winst in het vierde kwartaal. Ook de omzet zou dan iets lager uitvallen dan in de afgelopen maanden.

Apple stelt beleggers teleur
Apple stelt beleggers teleur (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.