FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 juli 2012

[CL] Uitslagen returns tweede voorronde (24/07/2012)

Vandaag stonden er twaalf returns in de tweede voorronde van de Champions League op het programma. Morgen zijn er nog zes duels. Feyenoord stroomt de derde kwalificatieronde van het toernooi in. Daarin zullen ze spelen tegen Dynamo Kiev. Ajax is al geplaatst voor de groepsfase van het kampioenenbal.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Geaggregeerd
Debrecen (Hon) Skënderbeu Korçë (Alb) 3-0  3-1
Ironi Kiryat Shmona (Isr) Zilina (SlW) 2-0 2-1 
Ekranas (Lit) Shamrock Rovers (Ier) 2-1  2-1
Basel (Zwi) Flora Talinn (Est) 3-0  5-0 
FK Ventspils(Let) Molde FK(Noo)
1-1 1-4
KR (IJs) HJK Helsinki (Fin) 1-2 1-9
Red Bull Salzburg (Oos) F91 Dudelange (Lux) 4-3 4-4** 
Shakhter Karagandy (Kaz) Slovan Liberec (Tsj) 1-1* 1-2
Zestafoni (Geo) Neftchi Baku (Aze) 2-2 3-5
Sheriff Tiraspol (Mol) Ulisses (Arm) 1-0 2-0
Partizan (Ser) Valletta (Mal) 4-1  7-2 
Zeljeznicar Sarajevo(Bos) NK Maribor(Slo) 1-4  2-6 

* na extra tijd

** wint op uitdoelpunten 

Bosbrand Catalonië onder controle

De grote bosbrand op de grens van Spanje en Frankrijk is onder controle. Dat heeft de regering van de autonome regio Catalonië dinsdagavond bekendgemaakt. Vier mensen zijn door de vuurzee om het leven gekomen. Duizenden hectares gingen in vlammen op.

Catalonië had eerder dinsdag al laten weten optimistisch te zijn. "De toestand is sinds maandag erg verbeterd", zei een Catalaanse minister. Volgens de brandweer breidde de vuurzee zich sinds maandagavond niet meer uit.

Bosbrand Catalonië onder controle
Bosbrand Catalonië onder controle (Foto: ANP)

Ajax-target Muniesa waarschijnlijk zwaar geblesseerd

Marc Muniesa heeft dinsdagavond in het oefenduel van Barcelona met Hamburger SV op het oog een zware knieblessure opgelopen. De 20-jarige Spanjaard, die nadrukkelijk in de belangstelling staat van Ajax, heeft mogelijk zijn kruisband afgescheurd, meldt Barça op Twitter. Onderzoek moet woensdag uitwijzen hoe ernstig de schade is.

Muniesa is in beeld bij Ajax om de vertrokken aanvoerder Jan Vertonghen te vervangen. De Amsterdammers verlegden de aandacht naar de Spanjaard, nadat AZ-verdediger Niklas Moisander te duur was gebleken. Muniesa kwam sinds mei 2009 viermaal uit voor de hoofdmacht.

Barcelona won het oefenduel met HSV met 2-1. Het was de eerste wedstrijd onder leiding van Tito Vilanova, die na het vertrek van de succesvolle Pep Guardiola gepromoveerd is van assistent tot hoofdtrainer.

Overvallers ontvoeren slachtoffer naar bank

De politie in Den Haag is dinsdag een grote zoektocht begonnen naar twee verdachten, die eerder op de dag een 26-jarige man in zijn huis overvielen en meenamen naar een bank om hem daar onder dwang geld te laten opnemen.

Een verdachte, een eveneens 26-jarige man, werd dinsdagmiddag aangehouden; de tweede is nog zoek.

De politie liet weten dat de twee het slachtoffer in zijn huis in Den Haag bedreigden met een vuurwapen en hem dwongen geld over te maken van zijn eigen rekening naar een andere rekening. Toen dit niet lukte, namen ze de Hagenaar mee in een auto en reden naar een bank.

Het slachtoffer wist het bankpersoneel duidelijk te maken dat hij onder dwang geld moest opnemen. Zij alarmeerden de politie, waarop de verdachten ervandoor gingen.

Whitmarsh wil meer samenwerking in F1

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh pleit voor meer samenwerking in de Formule 1. De Brit vindt dat de teams, de FIA en de commerciële rechtenhouder FOA van Bernie Ecclestone samen de toekomst van de sport moeten bepalen. Dit kan gebeuren zodra de handtekeningen onder het nieuwe Concorde Agreement zijn gezet.

"Het is geen geheim dat negen teams inmiddels hun handtekening hebben gezet en ik hoop dat Mercedes snel zal volgen." Zodra de twee andere teams ook hun instemming hebben gegeven zullen vertegenwoordigers van Ferrari, McLaren en Red Bull in het bestuur van de Formule 1 plaats gaan nemen.

"Het moge duidelijk zijn dat die personen dat niet doen om de belangen van hun eigen teams te behartigen, maar om zich in te zetten voor de Formule 1 als geheel. Dit is een zeer interessante kans: we kunnen er samen aan gaan werken om deze sport nog beter te maken."

Whitmarsh heeft dan ook liever dat vandaag dan morgen de handtekeningen onder het nieuwe Concorde Agreement gezet worden. Pas daarna kan de sport vooruit en kan ervoor gezorgd worden dat er voor de sport geen kansen onbenut blijven in plaats van ruzie tussen de partijen zoals nu regelmatig het geval is.

'Generaal VS tegen onderzoek horrorhospitaal'

De Amerikaanse generaal William Caldwell, die leiding gaf aan de Amerikaanse trainingsmissie in Afghanistan, heeft een militair gedwongen een verzoek voor een onderzoek naar de afgrijselijke omstandigheden in een door de VS gefinancierd Afghaans militair hospitaal in te trekken. Dat heeft de militair, kolonel Mark Fassl, dinsdag gezegd tegen een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Fassl, die inspecteur-generaal was voor de trainingsmissie, zei geschokt te zijn toen Caldwell hem de toen aanstaande Congresverkiezingen van 2010 in herinnering bracht. "Hoe kunnen we dit verzoek indienen nu de verkiezingen er aan komen?", zou Caldwell hebben gezegd.

Ook twee gepensioneerde militairen zeiden dinsdag dat Caldwell geen onderzoek naar het hospitaal in Kabul wilde. Eén van hen zei in een verklaring dat de omstandigheden in het ziekenhuis 'Auschwitz-achtig' waren.

Caldwell is inmiddels chef van het North Command van het Amerikaanse leger. Een woordvoerder van het North Command zei er zeker van te zijn dat Caldwell wil meewerken aan een onderzoek. "Ik heb er vertrouwen in dat als alle feiten gepresenteerd en bekeken worden alle aantijgingen vals blijken te zijn."

In 2011 schreef The Wallstreet Journal al dat in het ziekenhuis patiënten geregeld stierven als gevolg van een simpele infectie. Bovendien kregen sommige patiënten geen voedsel en eisten artsen en verplegend personeel smeergeld voor voedsel en basiszorg.

SP loopt uit op VVD in peiling

De SP loopt dinsdag in de wekelijkse peiling van TNS Nipo uit op de VVD. De partij van Emile Roemer staat deze week op 37 zetels, terwijl de VVD blijft steken op 31 zetels. Drie weken geleden zaten de partijen met respectievelijk 31 en 32 zetels nog een stuk dichter bij elkaar.

De SP liep twee weken geleden in de peiling voor het eerst uit op de partij van premier Mark Rutte. Vorige week stond de SP op 36 zetels en de VVD op 32.

Bij de andere partijen is er ten opzichte van de peiling van vorige week weinig veranderd. De PvdA staat net als vorige week op negentien zetels en de PVV levert er een in en komt uit op zestien. D66 en het CDA staan allebei op vijftien zetels. GroenLinks noteert er net als vorige week vier.

ChristenUnie zakt deze week een zetel en komt uit op zes en 50Plus (twee) krijgt er juist een bij. Bij de SGP (drie) en Partij voor de Dieren (twee) verandert er niets. Het Democratisch Politiek Keerpunt van Hero Brinkman en de Piratenpartij krijgen bij TNS Nipo geen zetels.

Oscarwinnaar vindt dat schutter Aurora de gaskamer verdient

In het kielzog van de gruwelijke schietpartij in een bioscoop in Aurora, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, werden filmsterren en studiobonzen geconfronteerd met nogal vervelende vragen over geweld in bioscoopfilms. De verdachte schutter had, nadat hij was gearresteerd door de politie, geclaimd dat hij The Joker was. Ook bleek de roodharige gek een enorme fan te zijn van Christopher Nolan's The Dark Knight. Gelukkig lopen er in de filmindustrie nog een aantal mensen rond die hierover een uitgesproken mening hebben.

"Het feit dat het een Batman-film was heeft hier niks mee te maken; hij beweert The Joker te zijn, wat niet meer is dan een act, om ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard," aldus de Oscarwinnende filmmaker William Friedkin, in een interview met The Hollywood Reporter. "Hij is niet gestoord. Dit was met voorbedachte rade. Hij kocht 6000 kogels! Hij was in staat om wapens en munitie aan te schaffen. Hij heeft dit opgezet. Hij plaatste boobytraps in zijn woning. Er is geen sprake van een stoornis, anders dan dat eenieder die iemand anders in koele bloede vermoordt gestoord is op dat moment. Hij moet de gaskamer in."

Friedkin, die destijds een Oscar won voor zijn klassieker The French Connection, gaf aan dat hij aan kon voelen dat Holmes' gestoordheid geveinsd is. Ook Pulitzer Prize-winnaar Tracy Letts heeft een mening over deze kwestie. "Iedereen die nu met een beschuldigende vinger naar ons gaat wijzen, in tegenstelling tot de mogelijkheid om 6000 stuks munitie te kopen, is niet helemaal bij zijn godvergeten verstand."

Ted Twitter

Snow Patrol mag wel langer spelen in Hyde Park

Snow Patrol heeft toestemming gekregen om tot 01.00 uur te spelen in het Londense Hyde Park. Dat schrijft de BBC. Vorige week zaterdag werd een optreden van Bruce Springsteen in het park plotseling afgekapt. Concertorganisator Live Nation zette de microfoons uit in verband met de avondklok.

Snow Patrol treedt vrijdag op in het Britse park tijdens BT London Live, ter ere van de opening van de Olympische Spelen. Ook onder anderen Stereophonics en Paolo Nutini staan op het podium tijdens het evenement.

Normaal mogen concerten in Hyde Park uiterlijk tot 22.30 uur duren, Westminster Council noemt de eenmalige avondklok van 01.00 uur dan ook 'uitzonderlijk'. "De show voor de opening van de Olympische Spelen is bijzonder en anders dan commerciële optredens."

Het afgekapte optreden van Bruce Springsteen, die op het punt stond op te treden met Paul McCartney, zorgde voor behoorlijk wat ophef. Steven van Zandt, gitarist van Springsteens E Street Band, sprak schande van het incident. Ook de Londense burgemeester Boris Johnson uitte kritiek.

Levenslang voor moordenaar familie actrice

De man die in 2008 drie familieleden van zangeres en actrice Jennifer Hudson vermoordde, is dinsdag veroordeeld tot drie keer levenslang. William Balfour, de ex-man van Hudsons zus, drong in 2008 de woning van de familie in Chicago binnen. Hij schoot de moeder, een broer en een neefje van Hudson dood. Voor andere aanklachten moet hij nog eens 120 jaar de cel in.

Hudson speelde onder meer in de films Dreamgirls uit 2006. Ze won een Oscar, een BAFTA en een Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol. Als zangeres won ze in 2009 een Grammy Award voor het beste R&B-album

Levenslang voor moordenaar familie actrice
Levenslang voor moordenaar familie actrice (Foto: ANP)

'Politici Italië beticht van banden met maffia'

Het openbaar ministerie op Sicilië staat op het punt een aantal ex-ministers, parlementariërs en politiemedewerkers aan te klagen wegens banden met de maffia. Dat meldden Italiaanse media dinsdag. De verdachten zouden het in het begin van de jaren negentig, toen Italië te maken had met bloedige aanslagen door de maffia op overheidsfunctionarissen, op een akkoordje hebben gegooid met de maffia.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA en de krant Repubblica hebben aanklagers een rechter gevraagd twaalf mensen in staat van beschuldiging te stellen. Het zou hierbij niet alleen gaan om voormalige overheidsfunctionarissen. Ook maffiabazen Salvatore 'Toto' Riina en Bernardo Provenzano zijn aangeklaagd, meldden de media.

Riina stond aan het hoofd van de Cosa Nostra in de tijd dat de criminele organisatie openlijk oorlog voerde met de Italiaanse staat. In 1992 werden twee openbaar aanklagers die zich op de maffia richtten, Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, geliquideerd met autobommen.

Vilanova wint eerste duel als coach Barça

Tito Vilanova heeft zijn eerste wedstrijd als coach van Barcelona gewonnen. De 42-jarige Spanjaard zag zijn ploeg op bezoek bij Hamburger SV het eerste oefenduel met 2-1 winnen. Vilanova was de afgelopen jaren assistent van de succesvolle Pep Guardiola en promoveerde na diens vertrek tot hoofdtrainer.

Vilanova had met gemengd succes een basisplaats ingeruimd voor Ibrahim Afellay. De international van het Nederlands elftal leidde met slordig balverlies na twintig minuten de gelijkmaker van Tolgay Arslan in. Vlak voor rust liet Afellay zich van zijn goede kant zien.

Een goed afstandsschot van de aanvaller werd door doelman René Adler met moeite gekeerd, waarna Gerard Deulofeu attent reageerde op de rebound. Afellay kwam na rust niet meer terug uit de kleedkamer. Een groot aantal jonge talenten kreeg van Vilanova de kans om zich te profileren. Gescoord werd er vervolgens niet meer.

Het openingsdoelpunt was na vijf minuten gescoord door Dani Alves. De Braziliaanse rechtsback kegelde de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied hard in de bovenhoek. Bij HSV maakte Chelsea-huurling Jeffrey Bruma zijn opwachting.

'Vechtpartij om kinderen van Michael Jackson'

Een advocaat van Katherine Jackson beweert dat er een vechtpartij in haar huis is ontstaan om de kinderen van Michael Jackson. 'Bepaalde familieleden' zouden het huis zijn binnengedrongen om Paris, Blanket en Prince mee te nemen, zo laat de advocaat weten aan de Amerikaanse entertainmentzender TMZ.

Dinsdag werd bekend dat de politie eraan te pas moest komen omdat twee mensen het met elkaar aan de stok kregen. Om wie het gaat, heeft de politie niet bekendgemaakt. Volgens de advocaat van Katherine gingen de familieleden 'agressief' te werk.

Vervolgens hebben de familieleden de 82-jarige Katherine meegenomen en haar ondergebracht bij haar dochter Rebbie in Arizona. Afgelopen weekend werd ze als vermist opgegeven, haar kleinkinderen konden een week geen contact met haar krijgen. Volgens de advocaat zijn de kinderen van de in 2009 overleden King of Pop inmiddels op een veilige locatie ondergebracht.

De familieleden van Jackson laten in een verklaring weten 'erg bezorgd' te zijn om Katherine en vooral Michaels drie kinderen. "We willen ze beschermen tegen onder meer negatieve invloeden, pesterijen en hebzucht."

De curatoren van Michael Jackson hebben laten weten de voogdij over de kinderen te willen. Deze liggen met de familie in de clinch, de curatoren zouden volgens de Jacksons het testament hebben vervalst. Ook de 34-jarige TJ Jackson, de zoon van Michaels broer Tito, zou de voogdij op zich willen nemen.

Brard heeft geen vertrouwen in Roelvink

Patty Brard heeft geen vertrouwen in badmeester Dries Roelvink. In het nieuwe SBS-programma Sterren Springen op Zaterdag gaat de presentatrice schoonspringen en wordt Dries Roelvink een sidekick naast presentator Gerard Joling.

Roelvink, die heeft beloofd zijn beroemde gele zwembroek aan te trekken, krijgt een rol die te vergelijken is met die van badmeester. "Die man kan je niet eens redden, hij durft niet eens van de duikplank", klaagt Brard in Half 8 Live! "Ik denk dat hij heel graag in beeld wil, maar dat is ook niets nieuws."

Brard is al hard aan het oefenen voor het programma. "Gisteren maakte ik een stoere salto, en ik heb nu een zere rug", vertelt de zangeres, die hard werkt om er goed uit te zien in haar badpak. "Maar het is wel te gek om te doen."

Vettel was gewaarschuwd door FIA

De Formule 1-coureurs waren voor aanvang van de Grand Prix van Duitsland nogmaals gewaarschuwd dat het voordeel behalen door het rijden buiten het circuit bestraft zou gaan worden. Red Bull-coureur Sebastian Vettel haalde in de slotfase van de race op Hockenheim Jenson Button op deze wijze in en werd bestraft.

Vettel probeerde de McLaren-coureur bij de Spitzkehre buitenom te passeren en ging bij het voltooien van zijn actie met vier wielen buiten het circuit. Button beklaagde zich erover en kreeg van de stewards gelijk, omdat Vettel niet 'op elk moment' op de baan bevond. De Duitser kreeg een tijdstraf van twintig seconden en viel hierdoor terug naar de vijfde plaats in de eindrangschikking.

Autosport weet te melden dat de regels voor aanvang van de Grand Prix van Groot-Brittannië middels een brief van FIA-directeur Charlie Whiting onder de aandacht zijn gebracht bij de teams en de stewards. In de brief staat dat een coureur van het verlaten van de baan geen voordeel mag hebben en dat de stewards bij twijfel hierover moeten beslissen.

WADA weert meer dan honderd sporters van Spelen

Meer dan honderd sporters moeten als gevolg van dopinggebruik de Olympische Spelen in Londen missen. Half juni waren al 107 sporters uitgesloten van deelname. Dat maakte de voorzitter van het wereldantidopingagentschap WADA John Fahey vandaag bekend. "Ik ben blij dat ze hier niet zijn."

Fahey loofde het werk van het WADA, de nationale sportbonden en het Londense organisatiecomité. Volgens de preses is de kans om weg te komen met dopinggebruik nog nooit zo klein geweest. Fahey voegde er wel aan toe dat niet alle 107 'besmette' sporters zich gekwalificeerd zouden hebben.

Samsung Galaxy Tab 7.7 verboden in Europa

Het Duitse gerechtshof in Düsseldorf heeft vandaag de verkoop van de Galaxy Tab 7.7 verboden in heel Europa. De grote variant, de Galaxy Tab 10.1, maakt geen inbreuk op patenten van Apple en mag wel verkocht worden. Een tegenslag voor Samsung, in een slepende strijd tegen Apple.

Volgens het hof maakt de Tab 7.7 inbreuk op schetsen van Apple uit 2004. Eerder kon Samsung de rechter nog overtuigen dat Samsung GmbH een zelfstandig bedrijf was, los van het moederbedrijf Samsung Korea. Hierdoor werd de Tab 7.7 vorig jaar alleen in Duitsland verboden. In hoger beroep werd echter bepaald dat Samsung GmbH in opdracht van het moederbedrijf werkt en daardoor geen losstaand bedrijf is. Reden genoeg om de tablet in heel Europa te verbieden.

Eerder oordeelde een Britse rechter juist dat de tablets van Samsung geen inbreuk maken op de patenten van Apple. De consument zou de tablets prima uit elkaar kunnen houden, want de producten van Samsung zijn 'niet zo cool als Apple'.

Of de tablet daadwerkelijk uit de schappen wordt gehaald is afwachten. Samsung Nederland is in hoger beroep gegaan, waardoor de tablet nog verkocht mag worden.

Tijdreis-thriller opent Toronto Film Festival

De tijdreis-thriller Looper zal de opening zijn van het Toronto Film Festival dat begint op 6 september. Bruce Willis en Joseph Gordon-Levitt spelen de hoofdrollen.

Looper speelt zich af in de nabije toekomst waarin tijdreizen strikt verboden is. Het wordt alleen gebruikt door de maffia als ze iemand kwijt willen. Het doelwit wordt dan dertig jaar terug in de tijd gestuurd, daar wacht een "Looper", een soort huurling, om diegene te vermoorden. Het klinkt als een wat ingewikkelde constructie, maar het scheelt een hoop opruimwerkzaamheden. De 25-jarige Joseph Simmons (Joseph Gordon-Levitt) speelt een Looper in het jaar 2047. Op een dag herkent hij zijn nieuwe doelwit als zijn toekomstige zelf (Bruce Willis). Hij laat hem, zichzelf dus, ontsnappen en vanaf dat moment zit zijn werkgever, uit de toekomst, achter hem aan.

Looper is geschreven en geregisseerd door Rian Johnson. Met zijn film Brick (overigens ook met Joseph Gordon-Levitt in de hoofdrol) won hij tijdens het Sundance Film Festival in 2005 de juryprijs voor meest originele film.

Tijdens het Toronto Film Festival worden onder andere ook de nieuwe films van Robert Redford (The Company You Keep), Ben Affleck (Argo) en Billy Bob Thornton (Jane Manfield's Car) getoond. Het Toronto Film Festival is het grootste filmfestival na Cannes. Bekende films die tijdens dit festival in première gingen zijn onder andere Ray, Der Untergang en Crash.

Ook Brad Pitt en Angelina Jolie afgeluisterd

Ook Brad Pitt en Angelina Jolie zijn afgeluisterd door de Britse schandaalkrant News of the World. Dat bleek vandaag toen het Britse openbaar ministerie besloot acht betrokkenen te vervolgen.

Enkele verdachten worden aangeklaagd voor het afluisteren van Pitt en Jolie. Ook onder anderen Jude Law is slachtoffer van de Britse roddelpers. Hij kreeg begin dit jaar een schadevergoeding van 130 duizend pond van het inmiddels opgeheven News of the World.

Journalisten van de schandaalkrant luisterden honderden voicemails af om aan primeurtjes te komen. In totaal zouden ruim zeshonderd mensen het slachtoffer zijn geworden van News of the World. Onder hen zijn ook Paul McCartney, Dannii Minogue en Sean Connery.

'Ziekenhuis moet wegblijven aanpakken'

D66 roept ziekenhuizen op beter hun best te doen om het aantal patiënten te verminderen dat niet komt opdagen voor een afspraak. D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra denkt onder meer aan betere planning, effectievere aanpak van de wachttijden en meer mogelijkheden voor de patiënt om zijn afspraak te plannen en af te zeggen.

"De patiënt van vandaag is heel goed in staat via internet een afspraak te maken die schikt en die dan ook gerespecteerd wordt", aldus Dijkstra. Patiënten die niet komen opdagen, leveren de zorg een kostenpost op van 300 miljoen per jaar.

D66: ziekenhuis moet wegblijven aanpakken
'Ziekenhuis moet wegblijven aanpakken' (Foto: ANP)

Aardverschuiving aan zuidkust Engeland

Aan de zuidkust van Engeland is dinsdag een klif naar beneden gekomen. Een persoon op het strand is mogelijk bedolven, meldden Britse media. De Britse kustwacht zoekt naar hem of haar. De aardverschuiving was bij Burton Bradstock, iets ten westen van Weymouth. Daar worden vanaf zondag de olympische zeil- en surfwedstrijden gehouden.

Iets ten noorden van Burton Bradstock was eerder deze maand ook al een aardverschuiving. Een auto met een ouder echtpaar werd bij Beawater bedolven onder tonnen modder. Pas een dag of 10 later werden de man en de vrouw dood teruggevonden.

Kojima onthult volgende maand Fox Engine

Gameontwikkelaar Hideo Kojima heeft in een blogpost aangegeven dat hij volgende maand zijn nieuwe Fox Engine gaat onthullen tijdens een evenement in Japan. De nieuwe game-engine gaat volgens de geruchten gebruikt worden voor het nieuwe Metal Gear Solid-spel.

"The Fox Engine is nearly finished, but the only way to be sure it works is to create a game at the same time and improve the engine with our tools as we go along", zegt Kojima in het blog. "Originally we were going to do this for Metal Gear Rising: Revengeance, but a lot happened along the way and instead it is being made with the engine they have at Platinum Games."

Kojima zegt verder: "Production studios in Japan are nearly extinct, a fact that we have recognized for nearly 10 years, and although the Fox Engine is not finished we are ready to show what it can do… on August 30th in Japan to be more specific."

In de afgelopen tijd zijn er enkele beelden vrijgegeven van Kojima's Project Ogre. Dit nieuwe spel gaat draaien op de Fox Engine en de verwachting is dat het hier om een nieuwe Metal Gear Solid 5 gaat.

Warner Bros. komt met nieuwe titels op gamescom

Warner Bros. heeft bekendgemaakt dat ze tijdens de gamescom twee nieuwe games gaan bekendmaken. Een van de twee games zal een een grote release zijn voor het bedrijf.

Warner Bros. zal tijdens de gamescom de volgende games toonbaar hebben: Batman Arkham City: Armoured Edition, Injustice: Gods Among Us, LEGO: Lord of the Rings, Lord of the Rings Online en Guardians en Middle-Earth. De gamescom is dit jaar van 15 tot en met 19 augustus in Keulen.

The Expendables 2 in pre-order op PS3

Het actiespel The Expendables 2 is vanaf vandaag als pre-order te koop via het PlayStation Network. Het spel gaat op 31 juli uitkomen op PlayStation 3 en gaat 14,99 dollar kosten. Mensen met Playstation Plus betalen iets minder. Voor hen kost het spel 12,99 dollar. Wanneer je The Expendables 2 in pre-order koopt krijg je er een gratis Expendables-thema bij.

Spelers met een Xbox 360 of pc moeten iets langer wachten tot zij los kunnen gaan met Stallone en zijn vrienden. Voor hen komt het spel pas op 17 augustus uit.

'Ontsnapte' boa gevonden in woning eigenaar

De boa constrictor die afgelopen zaterdag 'ontsnapte' uit een woning in het Groningse Ter Apel, is teruggevonden in de woning van de eigenaar van de slang. Dat meldde de politie dinsdag.

De man was van zijn vakantie in Valkenburg teruggekeerd om het dier zelf te zoeken. Aanvankelijk werd aangenomen dat de 2,5 meter lange slang uit het huis was ontsnapt via een bovenraam. In het weekeinde werd door politie en buurtbewoners daarom naarstig gezocht.

Gevaar is er nooit geweest. Het dier had net uitgebreid gegeten en was daarna op een rustig plekje gaan slapen. Een boa heeft er genoeg aan om één keer per maand te eten en beweegt daarna dagenlang nauwelijks.

Italiaan Greco verruilt Roma voor Olympiakos

Leandro Greco gaat aan de slag in Griekenland. De 26-jarige Italiaan heeft zich voor drie seizoenen verbonden aan regerend kampioen Olympiakos Piraeus. Greco komt over van AS Roma, waar hij de afgelopen zeven seizoenen onder contract stond.

Roma liet Greco rijpen bij Astrea, Verona, Pisa en Piacenza en plukte daar de afgelopen jaren de vruchten van. In de voorbije twee seizoenen kwam de centrale middenvelder tot 33 optredens in de Serie A. Daarin scoorde hij niet.

Greco is 'verguld van geluk' met zijn transfer. "Ik ben heel blij hier te zijn. Olympiakos is een heel grote club. Niet alleen in Griekenland, maar ook in Europa."

Verkleedverbod bij Batman-première Duitsland

Bij de première van de nieuwe Batman-film in Duitsland donderdag gelden verscherpte veiligheidsmaatregelen. Zo mogen bezoekers bij sommige bioscopen niet verkleed naar binnen.

Dit meldde Bild, de grootste Duitse krant, dinsdag. James Holmes, de schutter die in het Amerikaanse Aurora 12 mensen doodschoot, droeg een masker van een slechterik. Duitse bioscoopbezitters vrezen voor imitatiegedrag. Daarom komen er extra controles bij de ingangen van de zalen waar The Dark Knight Rises wordt vertoond.

Verkleedverbod bij Duitse Batman-première
Verkleedverbod bij Duitse Batman-première (Foto: ANP)

FOK!filmtip van de dag: I Love You Phillip Morris

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

De Filmtip van vandaag is de zwarte komedie I Love You Phillip Morris. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de gelukkig getrouwde Steven Russell (Jim Carrey) die er, door een auto ongeluk, achter komt dat hij homo is. Door deze openbaring gaat hij extravagant leven. Om deze nieuwe levensstijl te bekostigen pleegt Steven fraude, wat uiteindelijk uitdraait op een enkeltje naar de gevangenis. Hier wordt hij stapelverliefd op de zachtaardige Phillip Morris (Ewan McGregor). Steven probeert vervolgens met alle mogelijke middelen, ze samen uit de gevangenis te krijgen zodat ze een gelukkig leven op kunnen bouwen. Iedereen die deze film nog niet gezien heeft, gaat dat zien! I Love You Phillip Morris begint om 20:30 op RTL7

I Love You Phillip Morris, 20:30 op RTL7

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Koevermans medio augustus onder het mes

Danny Koevermans scheurde vorige week zijn kruisband en gaat in augustus onder het mes. Dit jaar komt de aanvaller niet meer in actie.

Koevermans laat op de officiële website van zijn belangenbehartiger Sport-Promotion weten hoe het er voor staat. "De artsen hier kijken anders tegen deze behandeling aan dan in Nederland", aldus de aanvaller van Toronto FC.

"In Nederland wacht men met opereren totdat de zwelling in de knie is verdwenen. Hier doen ze dat ook, maar willen ze bovendien dat je de knie ook weer 120 graden kunt buigen. Dat vergt meestal wat extra tijd", legt Koef uit.

"Het belangrijkste voor mij is dat ik straks weer honderd procent fit terug kan keren op het veld. Dit jaar is sowieso voorbij voor me. Ik richt me op het nieuwe seizoen bij Toronto", aldus Koevermans.

'Curatoren willen voogdij over kinderen Jackson'

De beheerders van de nalatenschap van Michael Jackson willen de voogdij over zijn drie kinderen. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentzender TMZ dat de curatoren zich verantwoordelijk voelen voor de kinderen en daarom naar de rechter willen stappen.

Michaels moeder Katherine Jackson, die op dit moment de voogdij heeft over de kinderen, verdween een week geleden van de radar en werd zaterdag als vermist opgegeven. Haar kleinkinderen konden haar een week niet bereiken. Maandag bleek dat ze bij haar dochter Rebbie zat.

Volgens TMZ hebben Janet, Jermaine, Randy, Rebbie en Tito Jackson geprobeerd hun moeder Katherine er de afgelopen week van te overtuigen dat de curatoren niet deugen. Verschillende broers en zussen van de overleden King of Pop beweren dat zijn testament is vervalst door de beheerders van zijn nalatenschap.

Jacksons nalatenschap wordt beheerd door John Branca en John McClain, een bekende uit de muziekwereld en een oude vriend van de familie.

Nederlandse equipe Olympische Spelen

Aanstaande vrijdag worden de Olympische Spelen in Londen officieel geopend. FOK!sport blikt vooruit op de Nederlandse deelnemers. Wie doen er namens ons land mee en wat zijn de opvallendste namen in de selectie?

De meest ervaren sporter is de selectie is zonder twijfel Anky van Grunsven. De drievoudig olympisch kampioene neemt deel aan haar zevende Spelen, waarmee ze Nederlands recordhouder aller tijden wordt.

Naast de meeste deelnames op haar naam topt Van Grunsven de lijsten in nog een categorie. De amazone is de oudste Nederlandse deelnemer aan deze Spelen. Met haar 44 jaar houdt ze tafeltennisster Elena Timina (43) en springruiter Jur Vrieling (42) achter zich.

De jongste Nederlandse olympiër is turnster Celine van Gerner met haar 17 jaar. Daarachter volgen BMX'ster Laura Smulders (18) en zwemster Sharon van Rouwendaal (18).

Bij de sporten zijn hockey en roeien qua aantal sporters het best vertegenwoordigd. De hockey mannen- en vrouwenploeg zijn bij elkaar goed voor 32 olympiërs, hetzelfde aantal als hun roeiende collega's. Ook de atletiekselectie met 22 sporters mag er zijn.

Nederlandse olympische selectie

Atletiek

Naam Sport Discipline
Nadine Broersen Atletiek Zevenkamp
Erik Cadée Atletiek Discuswerpen
Monique Jansen Atletiek Discuswerpen
Hilda Kibet Atletiek Marathon
Lornah Kiplagat Atletiek Marathon
Robert Lathouwers Atletiek 800 meter
Churandy Martina Atletiek 100 meter, 200 meter, 4x100 meter
Dafne Schippers Atletiek 200 meter, zevenkamp, 4x100 meter
Gregory Sedoc Atletiek 110 meter horden
Eelco Sintnicolaas Atletiek Tienkamp
Rutger Smith Atletiek Discuswerpen
Ingmar Vos Atletiek Tienkamp
Wouter Brus Atletiek 4x100 meter
Giovanni Codrington Atletiek 4x100 meter
Jerrel Feller Atletiek 4x100 meter
Patrick van Luijk Atletiek 4x100 meter
Brian Mariano Atletiek 4x100 meter
Esther Akihary Atletiek 4x100 meter
Marit Dopheide Atletiek 4x100 meter
Eva Lubbers Atletiek 4x100 meter
Jamile Samuel Atletiek 4x100 meter
Kadene Vassell Atletiek 4x100 meter

Hippische Sport

Naam Sport Discipline
Marc Houtzager Jumping Team en individueel
Gerco Schröder Jumping Team en individueel
Maikel van der Vleuten Jumping Team en individueel
Jur Vrieling Jumping Team en individueel
Adelinde Cornelissen Dressuur Team en individueel
Edward Gal Dressuur Team en individueel
Anky van Grunsven Dressuur Team en individueel
Patrick van der Meer Dressuur Individueel
Andrew Heffernan Eventing Team en individueel
Tim Lips Eventing Team en individueel
Elaine Pen Eventing Team en individueel

Judo

Naam Sport Discipline
Jeroen Mooren Judo -60 kg
Dex Elmont Judo -73 kg
Guillaume Elmont Judo -81 kg
Henk Grol Judo -100 kg
Luuk Verbij Judo +100 kg
Birgit Ente Judo -48 kg
Elisabeth Willeboordse Judo -63 kg
Edith Bosch Judo -70 kg
Marhinde Verkerk Judo -78 kg

Roeien

Naam Sport Discipline
Meindert Klem Roeien Twee zonder
Nanne Sluis Roeien Twee zonder
Haj Hendriks Roeien Vier zonder
Ruben Knab Roeien Vier zonder
Boaz Meylink Roeien Vier zonder
Mechiel Versluis Roeien Vier zonder
Tim Heijbrock Roeien Lichte vier zonder
Roeland Lievens Roeien Lichte vier zonder
Tycho Muda Roeien Lichte vier zonder
Vincent Muda Roeien Lichte vier zonder
Rogier Blink Roeien Mannen acht
Roel Braas Roeien Mannen acht
Sjoerd Hamburger Roeien Mannen acht
Jozef Klaassen Roeien Mannen acht
Olivier Siegelaar Roeien Mannen acht
Diederik Simon Roeien Mannen acht
Mitchel Steenman Roeien Mannen acht
Matthijs Vellenga Roeien Mannen acht
Peter Wiersum Roeien Mannen acht
Ellen Hogerwerf Roeien Dubbeltwee
Inge Janssen Roeien Dubbeltwee
Maaike Head Roeien Lichte dubbeltwee
Rianne Sigmond Roeien Lichte dubbeltwee
Chantal Achterberg Roeien Vrouwen acht
Claudia Belderbos Roeien Vrouwen acht
Carline Bouw Roeien Vrouwen acht
Sytske de Groot Roeien Vrouwen acht
Annemiek de Haan Roeien Vrouwen acht
Nienke Kingma Roeien Vrouwen acht
Roline Repelaer van Driel Roeien Vrouwen acht
Anne Schellekens Roeien Vrouwen acht
Jacobine Veenhoven Roeien Vrouwen acht

Wielersport

Naam Sport Discipline
Lars Boom Wielrennen Wegwedstrijd, tijdrit
Robert Gesink Wielrennen Wegwedstrijd
Sebastian Langeveld Wielrennen Wegwedstrijd
Niki Terpstra Wielrennen Wegwedstrijd
Lieuwe Westra Wielrennen Wegwedstrijd, tijdrit
Ellen van Dijk Wielrennen/Baanwielrennen Wegwedstrijd, tijdrit, ploegenachtervolging
Loes Gunnewijk Wielrennen Wegwedstrijd
Annemiek van Vleuten Wielrennen Wegwedstrijd
Marianne Vos Wielrennen Wegwedstrijd, tijdrit
Teun Mulder Baanwielrennen Keirin, sprint
Levi Heimans Baanwielrennen Ploegenachtervolging
Jenning Huizenga Baanwielrennen Ploegenachtervolging
Wim Stroetinga Baanwielrennen Ploegenachtervolging
Tim Veldt Baanwielrennen Ploegenachtervolging
Michael Vingerling Baanwielrennen Ploegenachtervolging
Yvonne Hijgenaar Baanwielrennen Teamsprint
Willy Kanis Baanwielrennen Sprint, keirin, teamsprint
Kirsten Wild Baanwielrennen Omnium, ploegenachtervolging
Vera Koedooder Baanwielrennen Ploegenachtervolging
Amy Pieters Baanwielrennen Ploegenachtervolging
Twan van Gendt BMX Mannentoernooi
Jelle van Gorkum BMX Mannentoernooi
Raymon van der Biezen BMX Mannentoernooi
Laura Smulders BMX Vrouwentoernooi
Rudi van Houts Mountainbike Individueel

Zeilen

Naam Sport Discipline
Marit Bouwmeester Zeilen Laser Radial
Pieter-Jan Postma Zeilen Finn
Dorian van Rijsselberghe Zeilen RS:X
Rutger van Schaardenburg Zeilen Laser Radial
Kalle Coster Zeilen 470 mannen
Sven Coster Zeilen 470 mannen
Lobke Berkhout Zeilen 470 vrouwen
Lisa Westerhof Zeilen 470 vrouwen
Annemieke Bes Zeilen Elliot (Matchracing)
Marcelien Bos-De Koning Zeilen Elliot (Matchracing)
Renée Groeneveld Zeilen Elliot (Matchracing)

Zwemmen

Naam Sport Discipline
Inge Dekker Zwemmen 100 vlinder, 4x100 vrij, 4x100 wissel
Nick Driebergen Zwemmen 100 rug, 200 rug, 4x100 wissel
Dion Dreesens Zwemmen 4x100 wissel
Femke Heemskerk Zwemmen 100 vrij, 200 vrij, 4x100 vrij, 4x100 wissel
Saskia de Jonge Zwemmen 4x100 vrij
Job Kienhuis Zwemmen 1500 vrij
Ranomi Kromowidjojo Zwemmen 50 vrij, 100 vrij, 4x100 vrij, 4x100 wissel
Bastiaan Lijesen Zwemmen 100 rug, 4x100 wissel
Moniek Nijhuis Zwemmen 100 school, 4x100 wissel
Sharon van Rouwendaal Zwemmen 100 rug, 200 rug, 4x100 wissel
Hinkelien Schreuder Zwemmen 4x100 vrij
Lennart Stekelenburg Zwemmen 100 school, 200 school, 4x100 wissel
Marleen Veldhuis Zwemmen 50 vrij, 4x100 vrij, 4x100 wissel
Joeri Verlinden Zwemmen 100 vlinder, 4x100 wissel
Sebastiaan Verschuren Zwemmen 100 vrij, 200 vrij, 4x100 wissel

Teamsporten

Geslacht Sport
Mannen Hockey
Vrouwen Hockey

Overige sporters

Naam Sport Discipline
Yao Jie Badminton Enkelspel
Reinder Nummerdor Beachvolleybal Team met Richard Schuil
Richard Schuil Beachvolleybal Team met Reinder Nummerdor
Sanne Keizer Beachvolleybal Team met Marleen van Iersel
Marleen van Iersel Beachvolleybal Team met Sanne Keizer
Madelein Meppelink Beachvolleybal Team met Sophie van Gestel
Sophie van Gestel Beachvolleybal Team met Madelein Meppelink
Rick van der Ven Handboogschieten Recurve individueel
Bas Verwijlen Schermen Degen individueel
Peter Hellenbrand Schieten Luchtgeweer 10 meter
Tommy Mollet Taekwondo -80 kg
Li Jiao Tafeltennis Enkelspel, team
Li Jie Tafeltennis Enkelspel, team
Elena Timina Tafeltennis Team
Robin Haase Tennis Enkelspel, dubbelspel
Jean-Julien Rojer Tennis Dubbelspel
Rea Lenders Trampolinespringen Individueel
Maaike Caelers Triatlon Individueel
Rachel Klamer Triatlon Individueel
Celine van Gerner Turnen Allround individueel
Epke Zonderland Turnen Allround individueel

Rogge: "IOC is financieel zeer gezond"

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zit er financieel warmpjes bij, zo heeft voorzitter Jacques Rogge in Londen bekendgemaakt aan het begin van de 124e algemene vergadering. De financiële reserves van de organisatie bedragen 460 miljoen euro en zijn sinds 2001 vervijfvoudigd.

Rogge: "Het IOC is solide en zeer gezond." Dit blijkt ook uit de verkopen van de televisierechten die voor de Spelen in Vancouver (2010) en Londen (2012) 3,22 miljard euro in het laatje brachten. Voor de Spelen in Sochi (2014) en Rio de Janeiro (2016) staat de teller inmiddels op drie miljard euro, terwijl de rechten in veel landen nog verkocht moeten worden. "Maar we moeten wel realistisch blijven en de kosten van de Spelen en de grootte van het toernooi blijven controleren."

De Belg benadrukte dat de strijd tegen het illegale gokken opgevoerd zal gaan worden en dat voor doping geen plaats is in de sport. "Het aantal dopingcontroles voor en na de Spelen zal nog verder worden verhoogd. Dat geldt ook voor de testen tijdens de Spelen en we gaan ook stalen van andere Spelen opnieuw testen."

Geen besnijdenissen in ziekenhuizen Oostenrijk

Ziekenhuizen in de westelijke Oostenrijkse provincie Vorarlberg hebben opdracht gekregen niet langer besnijdenissen uit te voeren op religieuze grondslag. Het besluit is genomen door de gouverneur van Vorarlberg Markus Wallner die verwees naar een uitspraak van een Duitse rechter. Die rechter bepaalde dat besnijdenissen neerkomen op het toebrengen van lichamelijk letsel.

Volgens Wallner moet de uitspraak van de Duitse rechter worden gezien als een 'vonnis dat een precedent heeft geschapen'. Hij gaf de ziekenhuizen opdracht geen besnijdenissen meer uit te voeren, tenzij dat medisch gezien noodzakelijk is, totdat er juridisch duidelijkheid is.

Private ziekenhuizen in Vorarlberg, die niet door de overheid worden bestuurd, kunnen nog wel gewoon besnijdenissen uitvoeren.

Nike+ Kinect Training in november verkrijgbaar

Het fitnessspel Nike+ Kinect Training is vanaf 2 november verkrijgbaar voor de Xbox 360. Dat heeft Microsoft dinsdag bekendgemaakt. Met het spel, dat gebruikmaakt van Kinect, willen sportmerk Nike en Microsoft gamers fit maken.

Nike is de samenwerking met Microsoft aangegaan om tegengas te bieden aan bijvoorbeeld de smartphoneapplicatie Runkeeper en het fitnessprogramma Micoach van concurrent Adidas.

Nike+ Kinect Training maakt onder meer gebruik van de Kinect-camera en van sociale media. Kinect wordt gebruikt om bijvoorbeeld de lichaamshouding te meten bij het opdrukken of het maken van kniebuigingen. Vrienden kunnen elkaar uitdagen met nieuwe oefeningen.


Nike+ Kinect Training in november verkrijgbaar 

Schultz wil fietsen veiliger maken

Ministerie van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) trekt drie ton uit voor onderzoek dat fietsen veiliger moet maken. Dat heeft haar ministerie bekendgemaakt.

Het gaat Schultz om manieren om valpartijen bij oudere fietsers terug te dringen en jongeren aan te zetten tot veiliger fietsgedrag. Dat moet ertoe leiden dat minder fietsers het slachtoffer worden van een ongeluk.

"Nederland is een fietsland bij uitstek. Helaas neemt het aantal ongevallen onder fietsers toe. Nieuwe kennis is nodig om de fietsongevallen terug te dringen", zegt Schultz. In 2011 kwamen tweehonderd fietsers om in het verkeer, tegenover 162 in 2010.

Onderzoeksinstituten, bedrijven, overheden en andere organisaties kunnen tot 24 augustus een onderzoeksplan indienen bij het ministerie. Het beste plan krijgt drie jaar lang honderdduizend euro per jaar.


Schultz wil fietsen veiliger maken (Foto: Novum)

Breivik tijdelijk in andere gevangenis

Anders Behring Breivik is voor tien weken overgebracht naar een andere gevangenis. In het detentiecentrum waar hij normaal gesproken vastzit wordt een psychiatrische afdeling gebouwd, meldde het Noorse persbureau NTB.

Breivik pleegde vorig jaar een bomaanslag in Oslo en richtte een bloedbad aan op het eilandje Utøya. In totaal vonden 77 mensen de dood. Zijn proces spitst zich niet zozeer toe op de schuldvraag als wel op de vraag of de massamoordenaar toerekeningsvatbaar moet worden verklaard of niet. In het laatste geval wacht hem een verplichte behandeling in een psychiatrische kliniek. Die wordt nu in de gevangenis gebouwd.

Pauly D wil oom zijn voor Snooki's baby

Pauly D wil een belangrijke rol spelen in het leven van Snooki's baby. "Ik wil oom Pauly zijn", laat de 32-jarige Jersey Shore-ster weten aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Snooki is een van mijn beste vrienden."

Paul DelVecchio, zoals de realityster in het echt heet, zou er graag bij willen zijn als Snooki bevalt van haar zoontje. Ook wil Pauly D, als hij tijd heeft naast het opnemen van de realityserie The Pauly D Project, graag op het kindje passen. "Ik ga hem leren hoe je een dj moet zijn", lachte hij.

DelVecchio vraagt zich wel af of hij de baby ook gaat verschonen. "Ik weet het niet zeker, misschien geef ik de baby dan maar terug." De realityster denkt dat Snooki een goede moeder wordt. "Ze is een aardige en lieve meid. Nu ze gestopt is met feesten vanwege baby, denk ik dat ze een geweldige moeder wordt."

Nicole Polizzi verwacht in september haar eerste kindje. Ze maakte eerder bekend dat haar zoon de naam Lorenzo krijgt.

Napolitano pakt tweede dagsucces in Wallonië

Danilo Napolitano heeft de vierde etappe van de Ronde van Wallonië op zijn naam geschreven. De 31-jarige Italiaan van Acqua & Sapone was na een etappe van 207 kilometer van Huy naar Oreye de sterkste in de massasprint. Napolitano's landgenoot Davide Appollonio (Team Sky) werd tweede, gevolgd door de Belg Klaas Lodewyck van BMC. Napolitano won zondag ook de tweede rit.

De leiderstrui bleef in het bezit van Giacomo Nizzolo. De Italiaan van Radioshack-Nissan verdedigt in het algemeen klassement een seconde voorsprong op de Nederlander Pim Ligthart van Vacansoleil. Morgen wordt de Ronde van Wallonië afgesloten met een etappe van 179 kilometer van Welkenraedt naar Perwez. Vorig jaar won de Belg Greg Van Avermaet de Belgische rittenkoers.

Pool Blaszczykowski tot 2016 bij Dortmund

Jakub Blaszczykowski speelt ook de komende jaren voor Borussia Dortmund. Het volgend jaar aflopende contract van de 26-jarige Pool is met drie seizoenen verlengd tot de zomer van 2016. Dat meldt de Duitse landskampioen vandaag. Blaszczykowski speelt sinds 2007 voor Dortmund en is na Sebastian Kehl en Roman Weidenfeller de langst dienende speler in de selectie van de Duitse club.

De aanvallend ingestelde middenvelder is blij met zijn nieuwe contract. Hij voelt zich thuis bij Dortmund. "Er zijn niet veel clubs met zoveel toeschouwers die daarnaast zo succesvol zijn geweest als wij de afgelopen twee jaar." Dortmund prolongeerde eind april de titel in de Bundesliga en legde ook beslag op de DFB Pokal.

Blaszczykowski maakt zich op voor zijn zesde seizoen bij Dortmund, dat hem in 2007 overnam van Wisla Krakau. Hij kwam sindsdien tot 141 competitieduels en veertien doelpunten.

Blaszczykowski was onlangs ook actief op het EK in eigen land. De aanvoerder van de Poolse nationale ploeg kon niet verhinderen dat het gastland al in de groepsfase sneuvelde. Hij scoorde wel een prachtige treffer in de tweede groepswedstrijd tegen Rusland.

Wolff assistent-teambaas bij Williams

Toto Wolff is door het Formule 1-team Williams benoemd tot uitvoerend directeur. De mede-aandeelhouder van het Britse team wordt hiermee de assistent van teambaas Frank Williams die op termijn een stap terug wil doen.

Frank Williams gaf een verklaring uit. "We hebben deze stap gezet met het oog op de toekomst. Ik kijk ernaar uit om nog meer met Toto samen te werken en heb er alle vertrouwen in dat Williams hier nog sterker van zal worden."

Wolff zelf is blij een actievere rol in de Formule 1 te kunnen spelen. "Het is een geweldige eer voor me om Sir Frank te mogen ondersteunen in zijn functie als teambaas. Ik ben sinds 2009 aandeelhouder in het team en kijk er naar uit om nog meer bij te kunnen dragen aan het team. We zullen samen keihard werken om het team zo succesvol mogelijk te maken."

Politiemannen lopen over naar Taliban

Twaalf Afghaanse beginnende politiemannen en hun commandant zijn naar de Taliban overgelopen, nadat ze zeven collega's die niet mee wilden doen, hadden vergiftigd. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de westelijke provincie Farah dinsdag laten weten.

De vergiftigde politiemensen liggen in het ziekenhuis. De overlopers, die een controlepost in het plaatsje Shewan bemanden, namen een voertuig en wapens mee.

Biertje goedkoper geworden in Amsterdam

Op een Amsterdams terras hoeft deze zomer gemiddeld twee procent minder te worden betaald voor een biertje dan een jaar geleden. Ook in Rotterdam daalden de horecaprijzen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek.

Amsterdam blijft wel de duurste horecastad van Nederland. Een rondje van twee pils, twee koffie, twee rosé en twee fris kost er gemiddeld 21 euro. Dat is 0,7 procent minder dan vorig jaar. Ook in Rotterdam (-2,2 procent) en Zwolle (-0,4 procent) daalden de prijzen. Rotterdam is daardoor gedaald van plaats drie naar negen.

In Enschede steeg de prijs van een rondje juist met 4,8 procent naar 19,80 euro. Gemiddeld stegen de terrasprijzen in een jaar tijd met 1,9 procent. Dat is minder dan de inflatie. Die bedroeg in juni 2,1 procent.

De prijzen zijn het laagst in de studentenstad Nijmegen. Daar kost een rondje gemiddeld 18,60 euro. Bier is het goedkoopst in Apeldoorn. Daar kost een fluitje 2,10 euro, tegen 2,58 euro in Den Haag.

Het adviesbureau Spronsen & Partners vergeleek de prijs van een rondje drank in de 21 grootste Nederlandse steden.

Pool steelt hondje van jongen (14)

Een 40-jarige Pool heeft maandagavond laat een hondje gestolen van een 14-jarige jongen, die het dier aan het uitlaten was op de dijk in Weurt bij Nijmegen. De hondendief werd later in de nacht aangehouden op verdenking van diefstal bij een autosloperij, aldus de politie dinsdag.

De Pool sprak de 14-jarige jongen aan over zijn 53-jarige oom. De jongen zei dat hij weg moest gaan, waarop de man zijn hondje afpakte en wegreed. De oom deed aangifte bij de politie.

Enkele uren later belden getuigen de politie dat drie mannen, van wie één met een hondje, spullen hadden gestolen bij de autosloperij. Terwijl de politie daar poolshoogte nam, wandelde de Pool met het hondje voorbij. De man is aangehouden. Het hondje is terug naar zijn baasje.

Pool steelt hondje van jongen (14)
Pool steelt hondje van jongen (14) (Foto: ANP)

Koeman: "Mallorca belangrijke test"

Feyenoord oefent morgen tegen Real Mallorca. Trainer Ronald Koeman ziet dit duel als een belangrijke laatste test voordat de ploeg de voorronde Champions League ingaat.

De Rotterdammers spelen om 20:00 uur in de eigen Kuip tegen de eilandbewoners. "Die wedstrijd wordt voor ons een belangrijke laatste test in de aanloop naar de voorronde van de Champions League (tegen Dynamo Kiev, red.)", aldus Koeman tegen Voetbal International.

"Mallorca is afgelopen seizoen achtste geworden in de Spaanse competitie, dus dit is een goede tegenstander om te zien waar we staan", vervolgt de oefenmeester. In het duel met de Spanjaarden kan Koeman gewoon een beroep doen op aanvoerder Ron Vlaar die in de belangstelling staat van Aston Villa.

Daarnaast kan de oefenmeester ook beschikken over huurling Omar Elabdellaoui. De Noorse middenvelder trainde vandaag voor het eerst mee met de Rotterdammers, maar doorliep ook al enige weken de voorbereiding van zijn club Manchester City.

Apple: 2,5 miljard schade door Samsung

Apple denkt recht te hebben op een schadevergoeding van ruim 2,5 miljard dollar van de Zuid-Koreaanse concurrent Samsung. Dat stelde het technologieconcern dinsdag in documenten die werden ingleverd bij de rechtbank in het Amerikaanse San Jose.

Volgens Apple heeft Samsung producten als de iPhone en de iPad gekopieerd. Hierdoor zouden consumenten zijn misleid en dat zou het Koreaanse bedrijf miljarden dollars winst hebben opgeleverd en in staat hebben gesteld uit te groeien tot marktleider op het gebied van smartphones; een markt waarin Apple graag zelf marktleider zou zijn.

Samsung stelt zelf juist recht te hebben op geld van Apple, omdat het Amerikaanse bedrijf technologie gebruikt waar Samsung patent op heeft. Eind deze maand begint een nieuwe Amerikaanse rechtszaak die de geschillen tussen beide concerns moet oplossen.

Apple: 2,5 miljard schade door Samsung
Apple: 2,5 miljard schade door Samsung (Foto: ANP)

Zes jaar celstraf voor fatale klap met glas

Een 39-jarige man uit België moet zes jaar de cel in voor het doodslaan van een man uit Bergeijk met een glas in oktober vorig jaar. Ook moet hij de nabestaanden 7300 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald.

De twee mannen kregen op 22 oktober ruzie in een discotheek in Eindhoven. Het slachtoffer danste met een vrouw, waarna zij door onduidelijke oorzaak vielen. De vrouw liep daarna richting een groepje waar de Belg bij hoorde. De Belg duwde de Brabander vervolgens vier keer en sloeg hem daarna met een longdrinkglas tegen de grond.

De politie trof het slachtoffer op straat aan met een slagaderlijke bloeding. Hij overleed kort daarna. De man was zowel in zijn gezicht als in zijn hals geraakt door het vijftien centimeter lange glas.

Volgens de rechtbank had de Belg, die onder invloed van alcohol en drugs verkeerde, moeten weten dat het slachtoffer zwaar letsel zou kunnen oplopen en dat hij door de klap 'willens en wetens de kans aanvaarde dat de man zou overlijden'. Bovendien bekommerde hij zich geen enkel moment om het lot van de Brabander.

Justitie had om een gevangenisstraf van zeven jaar gevraagd. De rechtbank vindt een lagere straf passend omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is en inmiddels heeft ingezien hoeveel leed hij de nabestaanden heeft aangedaan.

Kinderdagverblijf Assen ontruimd om 'rare' geur

Een kinderdagverblijf en een boven de opvang gevestigde ggz-instelling in Assen zijn dinsdagmiddag kort ontruimd geweest. In de panden werd een rare lucht geroken, meldt de politie. Het ging mogelijk om een gaslek, maar na controle bleek dat niet zo te zijn.

De vreemde lucht werd rond 14.00 bij beide instanties aan de Schoolstraat opgemerkt. De gealarmeerde hulpdiensten waren ongeveer een kwartier later ter plaatse en besloten voor de zekerheid over te gaan tot ontruiming.

Wat de vreemde geur wel heeft veroorzaakt, is onbekend.

Britse The Voice spreekt problemen tegen

Bij de Britse editie van The Voice is alles koek en ei. Het is niet waar dat twee coaches zijn vertrokken, en dat bij een auditie maar vijf mensen zouden zijn komen opdagen, ligt volgens een woordvoerder genuanceerder.

Zowel Jessie J als Tom Jones heeft nog niet getekend voor het tweede seizoen van The Voice UK. De coaches zijn echter nog in onderhandeling, laat een woordvoerder van het programma weten aan de BBC. De twee namen in het eerste seizoen naast Will.i.am en Danny O'Donoghue plaats op de draaiende stoelen. De rapper en de The Script-zanger zijn zeker aan boord voor een tweede seizoen.

Ook het verhaal van de vijf auditanten klopt niet. "Zaterdag was een open-mic. Onze officiële audities vinden in augustus en september plaats", zegt de woordvoerder over de vijf mensen die in Birmingham op kwamen dagen. The Voice UK is volgens hem juist populairder geworden. "Meer dan 25 duizend mensen hebben zich opgegeven. Dat is meer dan vorig jaar."

De kijkcijfers van het eerste seizoen The Voice UK vielen tegen. Britain's Got Talent, dat tegenover The Voice werd uitgezonden, trok veel meer kijkers. Een tournee die de kandidaten met de coaches zouden geven, werd onlangs afgelast wegens tegenvallende kaartverkoop.

Bulgarije: aanslag was geraffineerd complot

De zelfmoordaanslag in Bulgarije waarbij vorige week vijf Israëliërs en een Bulgaarse buschauffeur omkwamen was het werk van een groep samenzweerders, die voorafgaand aan de aanslag meer dan een maand in Bulgarije doorbrachten. Dat heeft de Bulgaarse premier Boiko Borisov dinsdag gezegd.

Volgens Borisov waren de samenzweerders zeer voorzichtig. Zo leasten ze auto's en verbleven ze in verschillende steden zodat ze niet samen zouden worden gezien. Geen enkele veiligheidscamera heeft ooit meerdere samenzweerders tegelijk vastgelegd. Borisov zei niet hoe groot de groep was.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei donderdag dat Iran en Hezbollah achter de aanslag zaten. Dit wilde Borisov niet bevestigen. De Amerikaanse binnenlandse veiligheidsadviseur John Brennan, die op bezoek is in Bulgarije, wilde evenmin de schuld geven aan Iran en Hezbollah.

Büttner begint arbitragezaak

Alexander Büttner spant een arbitragezaak aan tegen Vitesse. Vorige week zag Büttner een transfer van de club uit Arnhem naar Southampton afketsen.

De verdediger eist een terugkeer in de selectie van Vitesse. In afwachting van een eventuele transfer is Büttner niet meer welkom op de training van Vitesse.

Nu de overgang naar Southampton geen doorgang al vinden, zijn Hannover 96, Sjachtar Donetsk en twee clubs uit Frankrijk geïnteresseerd in de verdediger. In Arnhem heeft Büttner nog een contract voor één seizoen.

Israël wil honderden Palestijnen verdrijven

De Israëlische minister van defensie wil honderden Palestijnen verdrijven uit acht gehuchten op de Westelijke Jordaanoever. De dorpjes moeten plaatsmaken voor een schietterrein van honderden hectares. Het Israëlische hooggerechtshof moet zich nog over de kwestie buigen.

Volgens Jeruzalem hebben de meeste Palestijnen die gesommeerd zijn plaats te maken elders al een permanent onderkomen.

Advocaat Shlomo Lecker, die enkele getroffen Palestijnen vertegenwoordigt, zegt dat een groot deel van het land dat Israël bestemd heeft voor het schietterrein eigendom is van zijn cliënten. Volgens hem vormt de poging de Palestijnen te verdrijven onderdeel van een campagne van de Israëlische regering om de controle te krijgen over delen van de bezette Westoever die de joodse staat niet meer uit handen wil geven.

Omstanders kijken toe bij beroving op station

Een 25-jarige vrouw is vrijdagmiddag op station Waddinxveen over het perron gesleurd door een man die haar mobiele telefoon wilde stelen. Omstanders keken toe, maar grepen niet in. Dat meldt de politie.

De vrouw zat op een bankje op de trein naar Gouda te wachten toen de man opeens probeerde haar telefoon af te pakken. Ze liet niet los en riep om hulp. Van de mensen op het perron kwam niemand in actie, ook niet toen de dader haar over het perron sleurde. Uiteindelijk liet de vrouw haar telefoon los, uit angst onder een aankomende trein te worden gegooid.

De vrouw bleef gewond achter op het perron, terwijl de dader de benen nam. Eén jongeman belde de politie. De overige wachtenden op het perron stapten in de trein. De politie is op zoek naar getuigen en naar de dader, een lichtgetinte man van 20 tot 25 jaar oud.

Brazilië mist eerste doelman op Spelen

In de voorbereiding op het olympisch voetbaltoernooi heeft het Braziliaanse team een tegenvaller moeten incasseren. Eerste doelman Rafael Cabral liep op de training een blessure aan zijn elleboog op en kan tijdens het toernooi niet in actie komen. Cabral keert terug naar zijn vaderland om zich daar te laten behandelen.

Brazilië is favoriet voor het goud in Londen en speelt donderdag de eerste wedstrijd tegen Egypte. Het olympisch voetbaltoernooi begint nog voor de openingsceremonie van de Spelen die vrijdag zal plaatsvinden.

Geen vervolging om misbruikbeschuldiging op tv

Een vrouw die haar ex-man onterecht beschuldigde van kindermisbruik en lidmaatschap van een kinderpornonetwerk in een uitzending van Zembla wordt niet vervolgd voor smaad of laster. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald. De man heeft na de uitzending te lang gewacht met aangifte doen.

De man werd in 2009 vrijgesproken van misbruik van zijn kinderen en het lidmaatschap van een kinderpornonetwerk. Zijn toenmalige vrouw beschuldigde hem daar vanaf 2007 van tegenover de politie, familie en vrienden van de man. Na de vrijspraak voor de man herhaalde de vrouw haar beschuldiging op tv in een uitzending van Zembla.

Volgens de rechtbank had de man binnen drie maanden na de uitzending aangifte moeten doen van smaad of laster. De vrouw werd ook vrijgesproken van uitlatingen over haar ex tegen jeugdinstellingen, omdat die niet opzettelijk zijn gedaan volgens de rechtbank.

De vrouw is wel veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van veertig uur om het ontvoeren van haar dochter naar het buitenland in 2010. Ook moet de vrouw een schadevergoeding van achtduizend euro betalen aan haar ex.

Weer twintig jaar voor schietpartij Rio aan de Rijn

De 31-jarige Jason Z. uit Duiven moet twintig jaar de cel in voor de fatale schietpartij tijdens het Arnhemse festival Rio aan de Rijn in 2010. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald. De rechtbank veroordeelde Z. vorig jaar augustus ook al tot twintig jaar gevangenisstraf.

Z. was in beroep gegaan omdat de rechtbank te weinig rekening zou hebben gehouden met de angst waarin hij handelde. Het hof gaat daar niet in mee. De straf komt overeen met de eis van justitie. In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie nog een straf van 22 jaar geëist.

Bij de schietpartij, die plaatsvond op de slotdag van het driedaagse feest, schoot Z. een 48-jarige man uit Den Haag dood voor het oog van honderden getuigen. Een 51-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 48-jarige man uit Heerenveen raakten gewond.

Z. verklaarde eerder uit angst en wraak te hebben geschoten op het dodelijke slachtoffer. De twee andere slachtoffers werden per ongeluk geraakt. De Hagenaar zou in 2004 op Curaçao meerdere keren op Z. hebben geschoten. Ook zou hij eerder de zus van Z. hebben beschoten.

Volgens gedragsdeskundigen was Z. tijdens het incident verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen tijdens de schietpartij op Curaçao.

Nieuwe J.K. Rowling op 17 oktober in vertaling

Het eerste boek voor volwassenen van Harry Potter-auteur J.K. Rowling verschijnt op 17 oktober in het Nederlands. Uitgeverij Meulenhoff Boekerij maakte dinsdag bekend dat het werk, The Casual Vacancy, in Nederland wordt uitgegeven onder de titel Een Goede Raad.

Het boek telt meer dan vijfhonderd pagina's en verschijnt in verschillende edities, waaronder als e-book. Het verhaal begint met de plotselinge dood van een lokaal geliefde man uit Pagford, een denkbeeldig plaatsje waar niets is wat het lijkt. In het Engels verschijnt het boek op 27 september.

De verwachtingen over Rowlings eerste uitstapje in de volwassenenlectuur zijn hooggespannen. Van de zeven boeken uit de Harry Potter-serie werden wereldwijd meer dan 450 miljoen exemplaren verkocht in 74 talen. Alle boekverfilmingen waren kaskrakers.


Nieuwe J.K. Rowling op 17 oktober in vertaling (Foto: Novum)

Schoorel wint, Huta Galung niet

Tennisser Thomas Schoorel heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Oberstaufen bereikt. De Amsterdammer was met 6-4, 3-6, en 6-3 te sterk voor Ivan Navarro uit Spanje. In de tweede ronde treft Schoorel, de nummer 200 van de wereld, de Duitse qualifier Nils Langer. Langer staat 227 plaatsen lager op de wereldranglijst.

Voor Jesse Huta Galung verliep de eerste ronde op het Duitse gravel minder voorspoedig. De geboren Haarlemmer boog in twee sets voor Adrian Menendez-Maceiras uit Spanje: 2-6 en 6-7 (7).

Wel warm, niet tropisch

Het kwik in De Bilt komt deze week waarschijnlijk niet boven de 30 graden uit. Daardoor kan de eerste tropische dag van het jaar nog niet worden genoteerd, voorspelt weeronline.nl. De temperaturen blijven woensdag steken op 28 tot 29 graden. Alleen in Limburg komt het kwik naar verwachting boven de 30 graden uit.

Dinsdag is het weer zomers met gemiddeld 26,7 graden. Aan de stranden in Noord- en Zuid-Holland is het na het middaguur het warmst met temperaturen tegen de 27 graden. In de loop van de middag draait de wind, waardoor het twee tot drie graden afkoelt.

Naar verwachting blijft het kwik tot en met vrijdag boven de 25 graden uit komen en is er weinig bewolking. Vanaf vrijdag worden lokaal buien verwacht. Voor hooikoortspatiënten is dat goed nieuws. De droogte tot vrijdag zorgt voor veel pollen in de lucht. In het weekend wordt het weer kouder, met zondag ongeveer 20 graden.

De zon schijnt deze week fel en mensen met een onbeschermde huid kunnen snel verbranden. De zonkracht valt in categorie 7 op de uv-index, aldus een woordvoerder van weeronline.nl. De hoogste categorie in Nederland is 8, maar die wordt zelden gehaald.

Douane onderschept helft minder nepproducten

De douane heeft in 2011 bijna de helft minder namaakgoederen in beslag genomen in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werden in Nederland bijna 5,09 miljoen illegale producten onderschept tegenover 9,6 miljoen in 2010. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Europese Commissie.

In de 27 lidstaten van de Europese Unie werden vorig jaar 115 miljoen nepproducten aan de grens tegengehouden. Dat is een stijging: in 2010 ging het nog om 103 miljoen goederen. Het gaat vooral om medicijnen, verpakkingsmateriaal en sigaretten. De totale waarde wordt geschat op bijna 1,3 miljard euro.

De meeste goederen, zo'n 73 procent, kwamen uit China. Turkije was daarnaast bepalend voor de meeste nagemaakte levensmiddelen, Panama voor alcoholische dranken en Hongkong voor mobiele telefoons. Ruim negentig procent van de producten is inmiddels vernietigd.

Volgens verantwoordelijk eurocommissaris Algirdas Semeta bewijzen de cijfers hoe belangrijk de douane is. "Het is de eerste verdedigingslinie van de EU tegen namaakgoederen die de veiligheid van onze burgers in gevaar brengen en legale ondernemingen ondermijnen", zegt hij in een reactie. Semeta wil de eigendomsrechten in Europa nog verder verscherpen.

Ierse topbankier aangehouden

De voormalige topman van de grootste bank van Ierland, de Anglo Irish Bank, is dinsdag gearresteerd op verdenking van fraude. Topbankier Sean FitzPatrick wordt ervan verdacht in 2008 de daling van de beurskoers van zijn bank te hebben willen maskeren.

FitzPatrick, die na terugkomst van een vakantie op het vliegveld van Dublin werd gearresteerd, wordt ervan beschuldigd geheime leningen ter waarde van 1,1 miljard euro te hebben verstrekt aan investeerders. Voorwaarde was dat die het geld zouden gebruiken om Anglo-aandelen mee te kopen. De tactiek van FitzPatrick werkte niet, want de koersval zette gewoon door.

De belangrijkste investeerder die zou hebben samengespannen met FitzPatrick is de voormalige rijkste man van Ierland Sean Quinn. Die zou met een lening van Anglo voor 650 miljoen euro aan aandelen hebben gekocht.

Twee andere voormalige topbestuurders van Anglo werden maandag al aangehouden. De drie mannen kunnen maximaal vijf jaar celstraf krijgen. FitzPatrick kwam dinsdag na zijn voorgeleiding op borgtocht vrij.

Anglo kwam in 2008 in grote problemen toen de Ierse vastgoedbubbel klapte. De bank kampte toen met tientallen miljarden euro's aan slechte vastgoedleningen. Uiteindelijk nationaliseerde de Ierse regering Anglo, waarna Ierland in 2010 voor financiële noodsteun moest aankloppen in Brussel en bij het Internationaal Monetair Fonds.

PES-trailer toont individuele acties

Konami kondigde eerder vandaag aan dat de PES-franchise in de toekomst in een nieuwe Londense filiaal gaat ontwikkelen. Voor het zover is komt eerst natuurlijk PES 2013 uit. De nieuwe onderstaande trailer laat zien hoe Konami de individuele klasse van een aantal spelers in het spel heeft verwerkt.

"Enjoy signature moves from the best players in the world, who will make any match a realistic and beautiful experience," aldus Konami. PES 2013 komt ergens in oktober uit voor alle consoles (behalve PS Vita).

Rebecca Black heeft debuutplaat bijna af

Rebecca Black geeft niet op. Ondanks de kritiek die de 15-jarige kreeg op haar debuutsingle heeft ze een album opgenomen. Blacks eerste schijfje is bijna klaar, vertelt ze aan het Amerikaanse muziekblad Billboard.

"Het is mijn eerste plaat, dus we leggen nu de basis", glundert de tiener. Black werd vorig jaar in een klap wereldberoemd dankzij de Youtube-hit Friday. Het zangeresje werd door internetgebruikers bestempeld als slechtste zangeres ooit en de simpele liedtekst werd belachelijk gemaakt.

Voor haar debuutalbum heeft Black geen collega-artiesten zo ver gekregen dat ze een nummer met haar opnemen. De 15-jarige hoopt dat haar tweede plaat wel een aantal duetten kent. "Ik ben gek op Ed Sheeran", fantaseert ze over haar favoriete zangpartner. Ook voor een duet met The Black Keys is de tiener wel te porren.

Hoewel Black een album op de markt brengt, is ze niet van plan te stoppen met zingen voor Youtube. "Dat blijf ik doen tot ik er dood bij neerval."

Rebecca Black geeft de moed niet op

Eigen film voor gele mannetjes uit Despicable Me

De gele mannetjes uit animatiefilm Despicable Me krijgen een eigen film. De 'Minions' zijn de handige helpers van slechterik Gru, die de maan wil stelen. Filmstudio Universal wil de film over de Minions in 2014 uitbrengen, schrijft het Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

In de Minions-film worden nieuwe personages geïntroduceerd, maar keren ook personages uit Despicable Me terug. De jeugdfilm gaat over hoe de mannetjes in contact staan met de mensheid. De Minions, die altijd een verrekijker op hebben, spreken geen Engels, maar een onverstaanbaar eigen taaltje.

Naast de spin-off werkt Universal ook aan Despicable Me 2. Ook daarin zijn de gele meneertjes weer te zien. Die film moet volgend jaar uitkomen.


Eigen film voor gele mannetjes uit Despicable Me (Foto: Novum)

Griekse premier verwacht groei binnen 18 maanden

De Griekse premier Antonis Samaras verwacht dat de Griekse economie binnen anderhalf jaar weer gaat groeien. Wel krimpt de economie dit jaar eerst nog met zeven procent. Dat zei Samaras dinsdag in het Griekse parlement. De Griekse economie krimpt al vier jaar onafgebroken.

De premier, die dinsdag ook de trojka-inspecteurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank in zijn land kon verwelkomen, zei verder dat hij over vier jaar de werkloosheid wil hebben teruggebracht van bijna een kwart van de beroepsbevolking naar tien procent.

Om dat doel te bereiken heeft Samaras voorlopig echter geen geld beschikbaar. Integendeel, de schuldeisers van Griekenland dreigen de geldkraan dicht te draaien als het land niet miljarden euro's extra weet te bezuinigingen.

Werknemers niet ingelicht over illegaal dossier

Tienduizenden werknemers weten nog steeds niet dat onrechtmatig medische dossiers over hen zijn aangelegd. Het arbobedrijf Verzuimreductie komt de toezegging om de werknemers te informeren niet na, meldt FNV Bondgenoten dinsdag.

De vakbond heeft het bedrijf opnieuw gevraagd hier werk van te maken. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is gevraagd hierop toe te zien.

Het arbobedrijf kwam in maart in opspraak door een uitzending van Zembla. Onbevoegde casemanagers zouden zieke werknemers onder meer vragen hebben gesteld over de aard van de ziekte. Deze informatie werd doorgespeeld naar de werkgevers. Alleen bedrijfsartsen mogen dat doen.

Vorige maand kondigde het bedrijf aan de dossiers die in het achtjarig bestaan zijn opgebouwd te vernietigen. Het zou gaan om een half miljoen tot een miljoen dossiers van ongeveer 92 duizend werknemers. Met het CBP werd afgesproken dat alle werknemers erop worden gewezen dat er een dossier is aangelegd en dat zij dit mogen inzien.

Het informeren van de werknemers gebeurt niet, concludeert de vakbond. "Er is alleen een brief gestuurd naar werkgevers met de mededeling dat werknemers recht op inzage hebben als zij hiernaar vragen", zegt bestuurder bij FNV Bondgenoten Gea Lotterman. Zij is hier woedend over. "Het fatsoen om toe te geven dat een fout is gemaakt lijkt te ontbreken."

Een groot probleem is volgens haar dat werkgevers vaak kopieën van de dossiers hebben. Dan hebben de werkgevers er niet veel aan dat het origineel wordt vernietigd. "Het lijkt wel een eentweetje tussen Verzuimreductie en hun opdrachtgevers. De originele dossiers worden vernietigd om het CBP te sussen en de werkgevers hebben nog steeds de gevoelige informatie in handen."

De vakbond heeft zich vrijdag bij het CBP beklaagd omdat Verzuimreductie niets zou ondernemen om de werknemers te informeren. "Kennelijk is er toen eindelijk wat gebeurd, want sinds maandag staat er op de voorpagina van hun website informatie over dit probleem."

De vakbond dreigt met een kort geding als Verzuimreductie niet binnen tien dagen reageert. Aanvankelijk wilde de vakbond de dossiers zo snel mogelijk vernietigd hebben, maar nu er kopieën blijken te zijn niet meer. "Eerst moet iedereen weten dat er een dossier is." De dossiers zouden vanaf oktober worden vernietigd, de vakbond wil dat nu uitstellen.

Verzuimreductie stelt zich wel aan de afspraken te houden. "Met het CBP is afgesproken dat wij de werkgevers per brief op de hoogte stellen. Dat is meteen gedaan. Woensdag verschijnen zoals afgesproken in landelijke dagbladen advertenties om de werknemers op de hoogte te brengen", zegt een woordvoerder. Het CBP bevestigt dat dit is afgesproken en laat weten het bedrijf op de voet te volgen.

Het verbaast de woordvoerder van Verzuimreductie dat de vakbond beweert dat werknemers niet op de hoogte zijn. "Aan deze zaak is ook in de media al veel aandacht besteed, dus mensen hebben hier echt wel van gehoord. Ook zijn ze er door hun werkgever op gewezen."

Evans is er klaar voor

Cadel Evans heeft gezegd dat hij uitkijkt naar de Olympische Spelen. Vandaag kwam de Australische wielrenner in Londen aan. Ondanks zijn matige optreden in de Tour de France van dit jaar liet Evans weten dat hij klaar is voor de wegwedstrijd en de tijdrit. Evans doet mee aan beide disciplines.

"Dat ben ik absoluut. Anders was ik niet in het vliegtuig gestapt. De Tour was zwaar en het liep anders dan ik had verwacht. Maar 8 dagen is voor ons heel wat tijd om te herstellen", zo zei Evans eerder vandaag.

De wegrace is komende zaterdag, 1 augustus staat de tijdrit op het programma.

Griekenland waarschuwt voor meer ellende

De economie van Griekenland gaat dit jaar waarschijnlijk nog veel harder achteruit dan eerder werd gevreesd. Dat zei de Griekse premier Antonis Samaras dinsdag.

Samaras waarschuwde voor een krimp van de Griekse economie met "meer dan 7 procent" in 2012. De Griekse centrale bank voorspelde onlangs een achteruitgang met 4,5 procent voor de economie die al sinds 2008 onafgebroken krimpt.

Samaras deed zijn uitspraken op de eerste dag van de nieuwe onderzoeksmissie van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de EU in Griekenland. Zij moeten bepalen of Griekenland in aanmerking komt voor het volgende deel van de aan het noodlijdende land toegezegde noodkredieten.

Griekse premier waarschuwt voor meer ellende
Griekse premier waarschuwt voor meer ellende (Foto: ANP)

Nieuwe games spelen tijdens het Nederlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival werkt dit jaar samen met Dutch Game Garden om de beste nieuwe games uit eigen land aan een breed publiek te tonen. Tijdens het evenement, dat onder de naam INDIGO plaatsvindt, kunnen bezoekers op zaterdag 29 september in het stadhuis van Utrecht bijna 30 games zelf uitproberen.

INDIGO is een jaarlijks terugkerende showcase van Dutch Game Garden, bedoeld om nieuwe games van getalenteerde Nederlandse gameontwikkelaars voor het voetlicht te brengen. Daar zitten commerciële titels tussen, maar ook hobbyprojecten van ervaren designers en afstudeerproducties van ambitieuze studenten. Het evenement valt dit jaar samen met het Nederlands Film Festival (NFF), wat aanleiding is voor beide organisaties om de handen ineen te slaan.

Volgens Willemien van Aalst, directeur van het NFF, is de samenwerking een uitgelezen kans voor zowel het NFF als Dutch Game Garden om elkaar te versterken. “Het NFF vindt op deze manier aansluiting bij getalenteerde makers van digitale media en hun gebruikers. Dat is voor ons een terrein dat we graag verder willen verkennen.” Ook Viktor Wijnen, zakelijk directeur van Dutch Game Garden, is enthousiast: “Doordat het Nederlands Film Festival al een grote bekendheid geniet, komt INDIGO bij een breder publiek in de schijnwerpers.”

Op 29 september, de vierde dag van het festival, kunnen bezoekers het stadhuis binnenlopen om INDIGO zelf te ervaren. Omdat het een “hands-on” evenement is, mag iedereen alle titels zelf uitproberen.

De makers van de games zijn aanwezig, zodat geïnteresseerden hen alles kunnen vragen over de games die ze hebben gemaakt. Zo fungeert INDIGO ook als podium voor deze jonge makers, die zelf meestal niet de middelen hebben voor grootschalige promotiecampagnes.

INDIGO is een tweedaags evenement. Vrijdag 28 september is een dag waarop de focus ligt op gamedevelopers, investeerders, uitgevers en pers. Zaterdag 29 september is speciaal bedoeld voor het algemene publiek. Dutch Game Garden organiseert de showcase voor de derde keer.

Trouwen voor Robert Pattinson nog niet aan de orde

Robert Pattinson stapt 'nog niet' in het huwelijksbootje met zijn vriendin Kristen Stewart. De geruchten gingen dat de twee elkaar, net als de personages in de film The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, het jawoord zouden geven, maar Pattinson maakt korte metten met die roddels.

"Zelfs mijn moeder belde me op om te vragen of het waar was. De beweringen kloppen niet, tenminste nog niet", laat de 26-jarige acteur weten in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Blackbook. "Maar het klopt dat Kristen iets bijzonders met me doet."

Pattinson, die doorgaans weinig loslaat over zijn privéleven, heeft naar eigen zeggen zelfs auditie gedaan voor de film Twilight vanwege Stewart. De acteur was zo onder de indruk van de 22-jarige actrice dat hij haar graag wilde ontmoeten.

Het koppel, dat sinds eind 2009 samen is, zou het geregeld over gezinsuitbreiding hebben. De twee konden het zo goed vinden met hun 11-jarige collega Mackenzie Foy dat ze serieus nadenken over kinderen. Foy speelt in The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, die vanaf 14 november in de bioscopen draait, de dochter van Pattinson en Stewart.

Elias vervangt Barbera in MotoGP

Toni Elias zal komend weekeinde zijn comeback maken in de MotoGP. De Spaanse motorcoureur zal in Laguna Seca bij de Grote Prijs van de Verenigde Staten zijn geblesseerde landgenoot Hector Barbera bij het team van Pramac Ducati vervangen.

Afgelopen vrijdag brak Barbera zijn linkerkuit- en scheenbeen bij een val in de training. Naar verwachting staat hij zes weken aan de kant.

De 29-jarige Elias reed vorig jaar voor LCR Honda. Voor het begin van dit seizoen raakte hij zijn plek echter kwijt aan de Duitser Stefan Bradl.

Actie-RPG Ys IV laat zich zien

In het Westen is het amper bekend, maar de 'Ys'-serie bestaat al meer dan vijftien jaar. De games die het heeft voortgebracht zijn voornamelijk niche actie-RPGs die niet buiten Japan zijn uitgekomen. Pas sinds het PSP-tijdperk heeft de serie Westerse hartjes weten te bereiken.

Nu komt er een Ys-game voor de Vita. Het is een complete remake van het vierde deel in de serie. Nihon Falcom, de originele ontwikkelaar, maakt de nieuwe Ys IV in de stijl van Ys Seven (PSP). Bekijk de trailer hieronder om de game uitgebreid in actie te zien. Het is nog onbekend of de game een release in het Westen krijgt.

Beleefde brief

Schrijver Patrick Wensink gebruikt voor zijn boek 'Broken Piano For President' een omslag die wel heel erg lijkt op het label van Jack Daniel's, waarop de advocaat van Jack wel een heel net briefje schrijft. Met het tempo waarin deze brief het internet gevonden heeft, vraag ik mij overigens wel af of het niet een enorm handig marketingtrucje is.

jack daniels

Diablo 3 Barbs hebben ook godmode

Eerder werd bekend dat er een exploit bestaat in Diablo III waarbij het mogelijk was met een godmode rond te lopen. Blizzard heeft de godmode van de Wizard in Diablo 3 nu al verholpen maar een andere class is weer aan de beurt. Nu verschijnt er op YouTube een godmode-exploit voor de barbarian.

Het is zoals de Wizard weer erg gemakkelijk om deze exploit te gebruiken:

- Have Furious Charge with Dreadnought Rune
- Charge into opening cinematic (before it begins)

Wanneer de exploit gelukt is zal de barbarian bij elke slag 8% van zijn maximale hp terugkrijgen.

Ook Gordon-Levitt toont medeleven na schietpartij

Na Christopher Nolan, Christian Bale en Anne Hathaway heeft ook Joseph Gordon-Levitt zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de schietpartij tijdens een première van The Dark Knight Rises. De acteur speelt een van de hoofdrollen in de Batmanfilm.

"Mijn oprechte medeleven gaat uit naar de families van de slachtoffers in Aurora", twitterde de 31-jarige Gordon-Levitt. Eerder spraken regisseur Nolan en acteurs Hathaway en Bale, de andere hoofdrolspelers in de film, hun afschuw uit over de schietpartij.

Een 24-jarige man schoot donderdagnacht in een bioscoop om zich heen met meerdere wapens. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond.

Gordon-Levitt als John Blake in The Dark Knight Rises

Maher: "Ajax nog gewoon een optie"

Adam Maher heeft bij AZ aangegeven dat hij een transfer naar een Nederlandse topclub wil maken. Een voorkeur voor Ajax of PSV heeft de middenvelder niet.

De 19-jarige Maher laat aan NUsport weten dat hij op jonge leeftijd al bij Ajax aanklopte. "Voordat ik zeven jaar geleden naar de jeugdopleiding van AZ ging, ben ik drie keer afgewezen op de talentendagen van Ajax. Maar ach, op zo'n dag kan een club niet alles zien."

Maher koestert dan ook geen wrok jegens de Amsterdammers. "Bovendien kun je je in één jaar snel ontwikkelingen. Voor mij is Ajax daarom nog gewoon een optie, mocht er serieuze interesse komen", vervolgt de veelzijdige middenvelder.

"Een voorkeur voor Ajax of PSV spreek ik niet uit. PSV was de eerste en tot nu toe de enige club die zich concreet meldde. Ik woon in Diemen en als jongetje was ik wel een tijdje voor Ajax. Volgens mij is dat nog steeds een mooie club. Ajax is Ajax, dat verandert niet. Maar als ik voor PSV zou spelen, dan kan ik ook in Amsterdam nog gewoon over straat. Dat kan ik nu ik bij AZ speel ook."

Overlevende schietpartij VS wil naar rechter

Een van de overlevenden van de schietpartij in Aurora bereidt een gang naar de rechter voor. Zijn advocaat Donald Karpel zei dinsdag tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat hij aanklachten overweegt tegen drie partijen: de bioscoop, filmmaatschappij Warner Bros en de artsen van schutter James Holmes.

Karpel vertegenwoordigt Torrence Brown jr. Hij raakte niet gewond bij de schietpartij, maar is volgens zijn raadsman wel zwaar getraumatiseerd. Een van zijn beste vrienden werd vrijdag doodgeschoten bij de première van Batmanfilm The Dark Knight Rises.

De advocaat vindt dat de bioscoop nalatig is geweest door een nooduitgang niet goed te bewaken. Door die deur zou Holmes de zaal zijn binnengekomen, waarop hij begon te schieten. Hierdoor kwamen 12 mensen om het leven en raakten 58 mensen gewond. De artsen van de schutter zouden niet goed hebben overlegd over zijn medicatie. Warner Bros treft blaam, omdat de Batmanfilm erg gewelddadig zou zijn en Holmes zou hebben geïnspireerd.

Overlevende schietpartij VS wil naar rechter
Overlevende schietpartij VS wil naar rechter (Foto: ANP)

Jeremy Renner aast op rol Julian Assange

In de wandelgangen van Hollywood wordt gefluisterd dat Jeremy Renner, die nog openen moet in The Bourne Legacy, aast op de rol van Julian Assange in de film over WikiLeaks die DreamWorks maakt. Twilight Saga’s Bill Condon is de beoogde regisseur.

Daarnaast is het misschien zo dat de film onafhankelijk wordt gefinancierd terwijl DreamWorks het project blijft overzien. De filmstudio heeft immers de rechten op de boeken WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War On Secrecy, van David Leigh en Luke Harding en Inside WikiLeaks: My Time With Julian Assange At The World’s Most Dangerous Website van Daniel Domscheit-Berg.

Renner, afkomstig van twee Oscar-genomineerde optredens in The Hurt Locker en The Town, is nu op weg naar het definitieve sterrendom met The Bourne Legacy. Dus lijkt hij de treffende en inspirerende keuze om de stekelige en complexe Assange neer te zetten.

Assange lanceerde WikiLeaks in 2006 en bleek al gauw een doorn in het oog voor vele regeringen omdat hij ze in verlegenheid bracht door diplomatieke documenten en kabels te lekken. De laatste tijd heeft hij zich vooral beziggehouden met zijn eigen juridische problemen, Zweden en de Verenigde Staten willen de Australische journalist en internetactivist berechten voor verschillende zaken. Nog niet zolang geleden heeft Assange asiel aangevraagd in de ambassade van Ecuador in het Verenigd Koninkrijk om maar niet terug te hoeven naar Zweden.

Hoewel het laatste deel van het verhaal nog onbekend is, heeft alle drama ertoe geleid dat verschillende studio’s films ontwikkelen over Julian Assange. Voordat Jeremy Renner in de huid kruipt van de voormalige hacker zien we hem eerst nog in American Bullshit als vervanger van Christian Bale.

PSN krijgt onderhoudsbeurt

Aankomende donderdag zal het PlayStation Network tijdelijk eruit liggen voor onderhoud. De service zal ongeveer 16 uur offline zijn waardoor sommige functies niet beschikbaar zijn voor klanten in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland. 

Wat betreft de timing van deze actie van Sony konden ze geen beter moment kiezen nu de zon schijnt, maar de gamers die toch graag op de bank zitten zullen tot eind vrijdagmiddag moeten wachten. Tot dan kan er onder anderen niks gekocht worden vanuit de PlayStation Store, is het niet mogelijk om je account aan te passen en ook is het maken van een nieuwe account even geen optie. 

Wil je toch online gamen? Sony: "Dan moet je jezelf aanmelden voordat de onderhoudsbeurt begint." Desondanks zullen bovenstaande functies alsnog niet beschikbaar zijn. 

Trophies die je vrijspeelt zullen weer worden bijgeschreven zodra PSN weer online gaat. 

Sony: 'PS3 richt zich deze kerst op families'

Shuhei Yoshida, directeur van Sony Worldwide Studios, heeft aangegeven dat de PlayStation 3 zich voornamelijk gaat richten op families tijdens de kerstdagen. Hoewel hij graag belangrijke core-games ziet tijdens de kerstperiode, geeft hij ook aan dat het veel tijd kost om deze te ontwikkelen.

"We’d love to have multi-million sellers for the holiday. But each title needs time to develop, especially new IP like The Last of Us. God of War has always come out in March, so that’s a natural time to aim at", vertelde Yoshida.

Our strategy for Christmas is to go big on family-friendly titles. This is a neglected genre for the PlayStation 3, but as it matures, I think it’s really important to have these games on the platform. I think we have a great lineup this holiday to complement third parties’ big core games.

The Last of Us en God of War staan beide gepland voor 2013.

Martin ziet Wiggins als favoriet voor titel op tijdrit

Tony Martin zegt dat Tour-winnaar Bradley Wiggins de te kloppen man is in de tijrit bij de Olympische Spelen. Martin zelf is de wereldkampioen in de race tegen de klok.

"Hij heeft in de Tour zo onmenselijk sterk gereden, dat ik denk dat hij ook in Londen wint", zo zei de Duitser die zelf vroegtijdig moest afstappen in de Tour vanwege een gebroken handwortelbeentje.

De 27-jarige Martin heeft nog steeds pijn, maar zal gewoon meedoen aan de olympische tijdrit. "Goud is absoluut mogelijk, maar het podium blijft mijn hoofddoel".

De olympische tijdrit is op 1 augustus.

THQ blijft beursgenoteerd

Het samenvoegen van aandelen heeft goed uitgepakt voor THQ. Vandaag kreeg het bedrijf te horen dat ze voldoen aan de eisen van de NASDAQ. Aandelen moeten minstens één dollar waard zijn om beursgenoteerd te mogen blijven.

THQ heeft ongeveer 68 miljoen aandelen samengevoegd tot 7 miljoen aandelen. Tien dagen achter elkaar waren de aandelen minstens één dollar waard. Op dit moment is de prijs van een aandeel 5,14 dollar.

De prijs van THQs aandelen daalde hard toen uDraw flopte en het bedrijf 100 miljoen dollar verloor. Over het gehele boekjaar draaide de uitgever 239,9 miljoen dollar verlies.

Co-op hacken en slashen in Dungeon Hunter 3

De Android-versie van de hack-and-slash game Dungeon Hunter 3 heeft vandaag een update gekregen zodat spelers nu co-op met vrienden kunnen spelen. Met de iOS-versie was dit al enkele maanden mogelijk. Het spel is gratis te downloaden via Google Play.

Er lijken echter wel enkele problemen te zijn. Zo melden veel Android-gebruikers dat de update het spel onspeelbaar maakt doordat het telkens een bestand van 0,9 gigabyte probeert te downloaden.

Dungeon Hunter 3

Badr Hari gaat zich aangeven

Badr Hari wil zich aangeven bij de politie. De kickbokser wordt verdacht van twee mishandelingen in Amsterdam. Badr Hari en zijn advocaat zijn met justitie in overleg over de voorwaarden waaronder hij zich op het politiebureau zal melden, schrijft Het Parool op basis van ingewijden.

De beruchte voormalig K1-wereldkampioen zou bang zijn om door een arrestatieteam ingerekend te worden. Om die reden wil hij praten over een vrijwillige gang naar de politie om een verklaring af te leggen.

Advocaat Marnix van der Werf wil namens het advocatenkantoor dat Hari bijstaat niets over de zaak kwijt. "Ik kan daar niets over zeggen." Politie en justitie waren niet direct bereikbaar voor een reactie.

Badr Hari wordt gezocht voor mishandeling van miljonair Koen Everink tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena. Het slachtoffer liep in een skybox van het stadion zwaar been- en gezichtsletsel op. Hij is inmiddels uit het ziekenhuis.

Maandag werd bekend dat ook eigenaar Jeroen van den Berg van club Air in Amsterdam aangifte doet tegen Badr Hari. Hij zegt vorig jaar in zijn eigen club bij het Rembrandtplein door Badr in elkaar te zijn geslagen.

Er loopt ook nog een onderzoek tegen Badr Hari wegens mishandeling van een portier bij een andere club in Amsterdam.

Onverslaanbare Diablo-wizards uitgeschakeld

Eerder werd bekend dat er een exploit bestaat in Diablo III waarbij je jouw wizard een god mode kon geven. Ontwikkelaar Blizzard heeft hier direct op geageerd en heeft deze exploit inmiddels via een hotfix onmogelijk gemaakt. Dit blijkt uit een mededeling van het bedrijf op haar forum.

"We are currently rolling out a hotfix for a recent bug regarding invulnerable Wizards", schrijft Blizzard. "We will continue to carefully monitor this issue and welcome anyone with information about bugs or hacks to submit a detailed report to our Hacks Team by emailing hacks@blizzard.com, or by completing the Hacks Report web form. In your correspondence, please include any steps necessary to replicate the issue as well as any additional details you are able to provide."

Drukste dag ooit op Eindhoven Airport

Eindhoven Airport heeft maandag de drukste dag sinds het bestaan van de luchthaven meegemaakt. Het vliegveld kreeg dertienduizend passagiers te verwerken, zegt een woordvoerder dinsdag.

"De maandagen zijn sowieso drukker en de maanden juli en augustus zorgen voor een stroom aan vakantiegangers", legt de woordvoerder uit. Maandag werden overigens niet alleen toeristen verwerkt. Onder de reizigers zaten ook 160 Canadese militairen die hadden meegelopen met de Nijmeegse Vierdaagse.

Het vorige record werd 29 juli vorig jaar gevestigd. "Toen verwerkten we iets meer dan twaalfduizend passagiers." De luchthaven groeit, maar de woordvoerder zegt er niet van uit te gaan dat volgend jaar een nieuw record wordt gevestigd.

'Cubaanse honkballer gevlucht in Nederland'

De Cubaanse honkballer Aledmis Diaz is afgelopen weekeinde in Nederland gevlucht. Dat schrijft de website honkbalsite.com. Diaz verdween na afloop van de door zijn land gewonnen halve finale van de Haarlemse Honkbalweek uit het hotel van de Cubaanse ploeg. Diaz is de derde Cubaan in vier jaar tijd die tijdens een toernooi in Nederland de benen neemt.

De 21-jarige binnenvelder Diaz, die tijdens vijf van de zeven wedstrijden van zijn land in Haarlem in actie kwam, hoopt vermoedelijk zijn loopbaan in de Verenigde Staten voort te zetten. De enige manier waarop dat kan is het Caribische eiland te ontvluchten.

In 2009 was Aroldis Chapman tijdens het World Port Tournament in Rotterdam de eerste Cubaanse honkballer die in Nederland vluchtte. Hij tekende uiteindelijk een miljoenencontract bij de Cincinnati Reds. Vorig jaar verdween Gerardo Concepcion Perez ook tijdens het WPT. Begin dit jaar tekende hij voor Chicago Cubs.

Nijmeegse zwaargewond door huiselijk geweld

Een 35-jarige vrouw uit Nijmegen is maandag zwaargewond geraakt toen haar 51-jarige man haar aanviel. De politie meldt dinsdag dat de man zich in het gezelschap van hun 6-jarige dochter op het politiebureau heeft aangegeven.

De man vertelde agenten dat hij zijn partner iets had aangedaan. De politie ging daarop naar het huis van het gezin aan de Lingestraat, waar agenten het slachtoffer aantroffen. De vrouw werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis overgebracht.

De man is aangehouden en de dochter is tijdelijk opgevangen. Wat zich precies in de woning heeft afgespeeld is nog onduidelijk. De politie werkt met tien mensen aan het onderzoek.

Bromfietsers in de kraag gevat in Overveen

Bij een bromfietscontrole op de Zeeweg in Overveen (bij Haarlem) bleek een aantal bestuurders in overtreding. Drie van de 231 gecontroleerde bromfietsers reden onder invloed van alcohol. Een van hen had veel te veel gedronken en moest zijn rijbewijs inleveren. Dat meldde de politie dinsdag.

Op dezelfde Zeeweg hield de politie 's middags een radarcontrole. Een 38-jarige Haarlemmer reed in zijn auto met 160 kilometer langs de radarauto. Op die plek is dat twee keer de maximum toegestane snelheid. Een motoragent van de politie hield de automobilist aan en nam zijn rijbewijs in. Volgens de politie kan de Haarlemmer een aanzienlijke boete tegemoet zien.

Konami opent Britse voetbalstudio

Het Japanse gamebedrijf Konami opent een gamestudio in Londen waar de voetbalgamereeks Pro Evolution Soccer gemaakt gaat worden. Dat blijkt uit een functiebeschrijving. Met de gamestudio wil Konami het tij keren. De voetbalreeks moest de afgelopen jaren zijn meerdere erkennen in de FIFA-serie van concurrent Electronic Arts.

Pro Evolution Soccer werd tot nu toe gemaakt door de Japanse tak van PES Productions. Het Londense filiaal krijgt als taak de Europese voetbalcultuur in toekomstige versies van het voetbalspel te verwerken. Uit de vacatures blijkt dat Konami op dit moment onder meer netwerkprogrammeurs zoekt die online functionaliteiten moeten verzorgen.

De demo van de nieuwste Pro Evolution Soccer is vanaf woensdag te downloaden. Het voetbalspel ligt later dit jaar in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

RTL stopt met Holland's Next Top Model

Het RTL-programma Holland's Next Top Model wordt volgend seizoen niet meer uitgezonden. Dat heeft een woordvoerder van het televisiebedrijf dinsdag bevestigd na berichtgeving van NRC Handelsblad. RTL wil naar eigen zeggen iets nieuws proberen op de maandagavond van RTL 5.

In plaats van de talentenjacht voor modellen wordt een nieuw programma ontwikkeld. Om wat voor soort televisieshow het gaat, wil RTL nog niet kwijt. Ook is nog onbekend of Holland's Next Top Model (HNTM) na volgend seizoen weer terugkeert op tv. De Amerikaanse variant wordt wel nog uitgezonden.

De Nederlandse modellenshow kwam eerder dit jaar in het nieuws toen oud-winnares Ananda Marchildon liet weten juridische stappen te ondernemen tegen haar modellenbureaus. Ze was daar ontslagen om haar 'te grote' achterwerk. De rechter bepaalde in maart dat ze recht had op 65 duizend euro.

Serieschutter Malmö schuldig bevonden

Een rechtbank in het Zweedse Malmö heeft dinsdag een 40-jarige man schuldig bevonden aan twee racistische moorden en vier pogingen daartoe. De man die bekend staat als de serieschutter van Malmö had het gemunt op immigranten in en rond de stad in het zuiden van Zweden.

Justitie had Peter Mangs aangeklaagd voor drie moorden en twaalf pogingen in de periode 2003 tot en met 2010. De schutter zocht zijn slachtoffers doelgericht uit en sloeg vooral in de donkere avonduren toe. Mangs ontkende voor de rechtbank alles.

De strafmaat wordt bepaald na een psychiatrisch onderzoek.

Keeper André Krul naar Colombia

André Krul zet zijn voetballoopbaan voort bij Boyaca Chico FC in Colombia. Vorige week speelde de doelman nog met FC Valletta uit in de voorronde voor de Champions League, waarin met 4-1 van Partizan Belgrado werd verloren.

De oud-doelman van FC Utrecht wist na het verlies overigens al dat hij niet langer bij de club op Malta kon blijven. Valetta had pas geld om versterkingen te halen als het de derde ronde bereikte.

Ubisoft gaat voor goedkope spellen

Het Franse gamebedrijf Ubisoft denkt goed te kunnen verdienen met de eerste lichting spellen voor de Wii U-spelcomputer. Het bedrijf heeft zeven spellen in de maak, waarvan er vijf niet meer dan een miljoen euro aan investeringen vergen. Dat heeft topman Yves Guillemot gezegd in een gesprek met investeerders. Naar schatting maakt het bedrijf met vierhonderdduizend verkochte spellen al winst.

De Wii U moet eind dit jaar in de winkel liggen. Op de eigen website spreekt Ubisoft over het najaar. Gamers krijgen dan spellen voorgeschoteld die doen denken aan eerder uitgegeven spellen voor de Nintendo Wii. Rabbids Land wordt een gezelschapsspel, Your Shape is een fitnessgame, Sports Connection biedt verschillende sportspelletjes en het bedrijf werkt aan de actiegame Marvel Avengers: Battle for Earth. Het dansspel Just Dance 4 is de vijfde 'goedkope' game die Ubisoft maakt voor de Wii U.

De twee spellen die meer geld kosten, zijn ZombiU en Rayman Legends. "Maar we praten niet over budgetten die vergelijkbaar zijn met Assassin's Creed of Ghost Recon", benadrukt Guillemot. De Franse uitgever is van mening dat innovatie bij deze spellen belangrijker is dan een grote productiewaarde.


Ubisoft gaat voor goedkope spellen (Foto: Novum)

Twente legt talent Hölscher vast

FC Twente heeft de 17-jarige Duitse middenvelder Tim Hölscher voor drie jaar aan zich gebonden. Dat meldden de Tukkers  vandaag. De jongeling stapte in 2008 over van de jeugd van Schalke 04 en loopt momenteel stage bij het eerste team. Tegen Santa Coloma uit Andorra maakte hij in de eerste voorronde van de Europa League zijn debuut in het A-elftal.

Het is de bedoeling dat Hölscher het komende seizoen voor Jong FC Twente speelt. "Dat ik mee mocht trainen met de eerste selectie en wedstrijden speelde, verraste mij echt", laat de jonge Duitser weten. "Als straks het seizoen begonnen is zal ik mijn wedstrijden bij Jong FC Twente spelen, maar hoop ik nog een paar keer in de week met het eerste mee te trainen."

Williamszusjes willen ook naar Spelen Rio

Venus en Serena Williams willen voorlopig hun tennisrackets nog niet aan de wilgen hangen. De inmiddels 32-jarige Venus liet weten nog door te willen spelen tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Venus: "Dat is ons doel, we willen daar allebei nog spelen." Ze won in 2000 in Sydney goud in zowel het enkel- als dubbelspel. In Beijing 2008 kwam daar een dubbeltitel bij. In Londen begint ze aan haar vierde Spelen. "Ik heb al veel Spelen meegemaakt en het zou geweldig zijn daar nog even mee door te gaan."

Motorcrosser Herlings weer thuis

Jeffrey Herlings is weer thuis. De motorcrosser raakte zondagavond gewond bij een auto-ongeluk in Rusland en vloog vannacht vanuit Moskou naar Nederland.

Bij de botsing liep Herlings onder meer een hersenschudding , een scheur in zijn neus en diverse andere kneuzingen op. Eerder op de zondag won de Nederlander nog de GP van Rusland in de MX2-klasse.

De 17-jarige Herlings zal door een sportarts nogmaals uitgebreid worden onderzocht. "Positief is dat Jeffrey geen ernstige bloedingen of breuken heeft", aldus de manager van Herlings, Stefan Everts.

Everts gaat ervan uit dat Herlings de volgende GP op 5 augustus gewoon kan rijden.

City moet spelers verkopen

Robin van Persie staat bovenaan de verlanglijst van Manchester City, maar voordat de Nederlandse spits daadwerkelijk vastgelegd mag worden moet er nog heel wat gebeuren. De reden is Financial Fair Play dat voetbalbond UEFA geïntroduceerd heeft om financiële excessen in de voetbal tegen te gaan.

Onder Financial Fair Play wordt het de clubs verboden om meer uit te geven aan salarissen dan er via de inkomsten binnen komt. In het geval van Manchester City werden er in de afgelopen seizoenen veel spelers vastgelegd tegen torenhoge salarissen. Het verhuren of verkopen van anderen om ruimte te maken voor nieuwe krachten lukte slechts gedeeltelijk.

Wil City Van Persie overnemen van Arsenal dan zal dit wel moeten gaan gebeuren. De UEFA heeft The Citizens laten weten dat er eerst zeker zes spelers moeten vertrekken wil de Nederlander gehaald kunnen worden. Een transfer van Ron Vlaar naar Aston Villa ketste om eenzelfde reden af. Voor Van Persie is er nog hoop op een vertrek bij Arsenal, want ook Manchester United is in hem geïnteresseerd.

Mocht Manchester City toch Van Persie halen dan treft de Nederlander daar de spitsen Mario Balotelli, Carlos Tévez, John Guidetti, Kun Agüero, Roque Santa Cruz, Edin Dzeko en Emmanuel Adebayor. Het lijkt geen twijfel dat een aantal van hen verkocht moeten gaan worden op de financiële huishouding op orde te krijgen. Gebeurt dit niet, dan kan City volgend seizoen al de toegang tot de Champions League ontzegd worden.

Final Fantasy Versus XIII gaat gewoon door

De ontwikkeling van het actierollenspel Final Fantasy Versus XIII is nog in volle gang. Binnen uitgever Square Enix wordt geregeld over de voortgang gesproken. Dat heeft topman Yoichi Wada gezegd in reactie op geruchten over het schrappen van het spel.

"Als je de presentatie gezien had van de stad, dan zou je verbaasd zijn", schrijft Wada op Twitter. Final Fantasy Versus XIII werd in 2006 aangekondigd door de uitgever, maar sindsdien zijn nagenoeg geen nieuwe beelden verschenen.

Final Fantasy Versus XIII speelt zich af in hetzelfde universum als Final Fantasy XIII en XIII-2. De gebeurtenissen in het actiespel hebben echter niets te maken met die uit de twee rollenspellen. Het actiespel draait om andere personages, biedt een nieuw verhaal en is voorzien van andere visuele effecten.

Ontruimingsadvies voor 117 woningen om asbest

Woningcorporatie Mitros heeft de bewoners van 117 woningen in Kanaleneiland in Utrecht maandag het dringende advies gegeven tijdelijk hun huis te verlaten wegens mogelijke asbestsanering. In de dagen daarvoor moesten de bewoners van 57 huizen hun woning al verplicht verlaten.

Dat heeft een woordvoerster van de corporatie dinsdag gezegd, nadat er veel onduidelijkheid was over welke huizen nu precies in het risicogebied staan. De woordvoerster wist niet of alle 117 huizen waarvoor het advies is afgegeven, maandag ook inderdaad zijn verlaten.

Het gaat in totaal om 144 flatwoningen en 30 koopwoningen. De woningen staan aan de Stanleylaan, de Marco Pololaan, de Afrikalaan en de Amerikalaan. Voor de bewoners is opvang geregeld in drie hotels.

Ontruimingsadvies voor 117 woningen om asbest
Ontruimingsadvies voor 117 woningen om asbest (Foto: ANP)

Elf woningen in Schiedam ontruimd

De bewoners van elf huizen in Schiedam kunnen hun woning niet meer in. De gemeente Schiedam laat weten dat de huizen zaterdagnacht zijn ontruimd omdat een deel van de gevel is losgeraakt. De bewoners hebben maandag te horen gekregen dat ze de komende dagen nog niet kunnen terugkeren.

De gemeente vindt het niet veilig om het gebied rondom de Parkweg te betreden, omdat er mogelijk nog stenen loszitten. Tot nu toe is niemand gewond geraakt door vallende stenen.

De getroffen Schiedammers mogen onder begeleiding een aantal spullen uit hun huizen halen. Bewoners die nu op vakantie zijn, mogen dat zodra ze terugkomen van vakantie. Een aantal bewoners wordt door vrienden of familie opgevangen. Voor de anderen heeft de gemeente hotelkamers geregeld.

De eigenaren van de elf huizen zijn zelf verantwoordelijk voor de reparatie van het metselwerk van de gevel en eventuele noodvoorzieningen, zegt de gemeente. Andere huizen in hetzelfde complex worden in de komende weken gecontroleerd door een bouwkundig inspecteur van de gemeente.

Drukte op wegen naar de kust

Het mooie weer zorgt dinsdag al vroeg voor files op de wegen richting de kust. Volgens een woordvoerder van de ANWB stappen mensen massaal de auto in om de dag door te brengen op het strand.

Op de A58 voor de Vlaketunnel richting de Zeeuwse kust staat de langste file. Rond 10.00 uur stond er zo'n acht kilometer. Verder staan er korte files op de A12 richting Scheveningen en op de N59 in Zuid-Holland richting Zeeland.

Ook loopt het vol op binnenwegen naar de stranden van onder meer Egmond en Noordwijk. In de rest van het land is het volgens de woordvoerder rustig. De ANWB raadt strandgangers aan voor vertrek eerst de website van de bond te raadplegen.

Dinsdag wordt het voor de tweede dag op rij op veel plaatsen zomers warm. In het binnenland kan de temperatuur oplopen tot 28 graden. Aan zee wordt het met 25 graden iets koeler. Ook de rest van de week blijft het zonnig weer.


Drukte op wegen naar de kust (Foto: Novum)

Koscielny verlengt contract bij Arsenal

Laurent Koscielny heeft een nieuw contract ondertekend bij Arsenal. De Londense club heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Arsenal nam de Franse international in de zomer van 2010 over van Lorient. In twee jaar tijd groeide Koscielny uit tot één van de steunpilaren van The Gunners. Geen enkele andere speler van Arsenal stond de afgelopen twee seizoenen vaker in de basis dan hij (85 keer).

Manager Arsène Wenger is zeer verheugd met zijn landgenoot. "Laurent heeft zich fantastisch ontwikkeld als je bedenkt dat hij in 2009 nog met Lorient in Ligue 2 speelde. Hij is een topspeler en ik ben erg blij dat hij toekomst aan Arsenal heeft verbonden", zegt Wenger op de clubwebsite.

Voor hoelang Koscielny zijn contract heeft verlengd, is niet bekendgemaakt. De Fransman kreeg bij zijn competitiedebuut een rode kaart, maar daarna groeide hij uit tot een betrouwbare verdediger. Op de laatste speeldag van vorig seizoen maakte hij de winnende goal tegen West Bromwich, waardoor Arsenal derde werd. 

Bouwmeester krijgt nieuw zeil

Zeilster Marit Bouwmeester heeft een week voor de start van de Olympische Spelen haar zeil moeten laten vervangen. De Nederlandse kreeg van de organisatie voor haar Laser Radial een zeil toegewezen waarin een aantal plooien zaten. Omdat deze er niet in thuis horen werd haar klacht gegrond verklaard.

Inmiddels wordt er gewerkt aan een nieuw zeil dat Bouwmeester woensdag krijgt. Volgens coach Mark Littlejohn is het nadeel voor de Nederlandse minimaal. "Er was een klein probleem, maar dat wordt opgelost. Je kan ongeveer twintig uur met een zeil varen, voordat de kwaliteit minder wordt. Dus voordat de Spelen beginnen, varen we sowieso maar een paar uur met een nieuw zeil en verder trainen we met oude materialen. Zoiets kan gebeuren."

Gangster Squad onder het mes

Hoewel de film Gangster Squad, met hoofdrollen van Ryan Gosling en Emma Stone, al enige maanden afgemonteerd was gaat het alsnog onder het mes. Gezien de première op 7 september dit jaar is zal Warner Bros haast moeten maken.

Het toeval wil dat in de film een uitgebreide scene zit waarin enkele gangsters in een bioscoop door het scherm heen stappen en het vuur openen op het aanwezige bioscooppubliek. Wegens het drama bij de première van The Dark Knight Rises  afgelopen vrijdag vindt Warner Bros de scène nu ongepast. Deze zal nu zwaar aangepast of totaal verwijderd worden uit de film.

Gangster Squad

De bewuste scène waarbij gangsters al schietend door het filmscherm heen stappen.

'AC Milan wil Robben'

AC Milan wil Arjen Robben hebben en is bereid twintig miljoen euro voor de aanvaller neer te leggen. Dat schrijft de Franse sportkrant L'Équipe. De Oranje-international verlengde onlangs nog zijn verbintenis bij Bayern München. Hij staat nu tot de zomer van 2015 onder contract in Zuid-Duitsland.

Milan is bezig zijn selectie drastisch te vernieuwen. De Rossoneri verkochten de afgelopen weken Thiago Silva en Zlatan Ibrahimovic aan Paris Saint-Germain. De verkoop van dat duo levert de Italianen de komende twee seizoenen een besparing van honderdvijftig miljoen euro op, liet clubeigenaar Silvio Berlusconi eerder weten.


'AC Milan wil Arjen Robben' (Foto: Novum)

Vastkoppelen vrachtschip aan ISS mislukt

Een poging om het Russische onbemande ruimtevrachtschip Progress weer vast te koppelen aan het internationale ruimtestation ISS, is mislukt. Dat maakten de Russische en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties dinsdag bekend.

Het vrachtschip was in de nacht van zondag op maandag losgekoppeld van het ISS, van waaruit onlangs de Nederlandse astronaut André Kuipers terugkeerde naar de aarde na een verblijf van meer dan 190 dagen. De Progress had zich vervolgens zo'n 200 kilometer van het ISS verwijderd.

De bedoeling was het met het afval geladen vrachtschip opnieuw vast te koppelen, maar dat mislukte door een technische fout.

[MLB] Bliksemtransfer Suzuki naar Yankees

Honkballer Ichiro Suzuki is een New York Yankee. De 38-jarige linksvelder werd gisteren plotseling door Seattle Mariners met de Yankees geruild voor twee jonge werpers. Dat gebeurde 3,5 uur voordat de Mariners de Yankees in Seattle ontvingen. Suzuki speelde direct mee aan de zijde van de Yankees, die met 4-1 wonnen.

Tienvoudig All-Star Suzuki kwam in 2001 van Japan naar de Major League. Daar speelde hij zijn hele Amerikaanse carrière. De Japanner staat bekend als een uitstekend slagman. Met meer dan 2500 hits op zijn naam staat hij bij de beste negentig slagmensen aller tijden in de Major League.

Cahill van Everton naar New York Red Bulls

Middenvelder Tim Cahill verruilt Everton voor New York Red Bulls. Dat maakte de Engelse club bekend. De 32-jarige Australiër moet zelf nog wel een akkoord bereiken met de club van Thierry Henry en ook nog een medische keuring in The Big Apple doorstaan. Naar verwachting gebeurt dat in de komende dagen.

Cahill speelde sinds 2004 voor Everton. Bij de tweede club van Liverpool kwam hij tot 278 wedstrijden en daarin scoorde hij 68 keer. Cahills carrière begon in het seizoen 1997-1998 bij het Londense Millwall. New York Red Bulls wordt pas de derde club uit zijn loopbaan.

ING in beroep tegen besluit Brussel

ING gaat in beroep tegen een in mei genomen besluit van de Europese Commissie, waarin de herstructureringsplannen voor de bank en verzekeraar opnieuw werden goedgekeurd. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De commissie kondigde in mei aan een nieuw onderzoek in te stellen naar de herstructureringsplannen, waaronder de gedwongen verkoop van WestlandUtrecht Bank. Volgens Brussel waren de plannen echter nog steeds verenigbaar met de interne markt en werden ze daarom opnieuw goedgekeurd.

Nu volgt dus het beroep van ING op dat laatste besluit. Het financiële concern liet weten op dit moment een dialoog te voeren met de commissie over een gewijzigd en bijgewerkt plan. "Er is veel vooruitgang geboekt, maar er is meer tijd nodig om tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen acceptabel is", aldus ING.

ING kreeg in oktober 2008 een noodinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse staat. Brussel stelde strenge eisen aan die steun. Zo moest het concern de bank- en verzekeringsactiviteiten opsplitsen, de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct verkopen en ook WestlandUtrecht afstoten.

Straftraining voor Matavz

De rest van de selectie van PSV genoot gisteren van een vrije dag, maar Tim Matavz was gisteren wel aan het trainen op De Herdgang. Dit meldt De Telegraaf.

Trainer Dick Advocaat liet de Sloveen extra trainingsarbeid verrichten omdat hij met een grote conditionele achterstand kampt sinds het begin van de voorbereiding. Overigens stond er gisteren niet één maar twee trainingen voor de spits op het programma.

'Fiscus benadeelt lokaal initiatief groene stroom'

Lokale initiatieven om groene stroom op te wekken moeten relatief veel meer energiebelasting betalen dan grote energiebedrijven. Daarmee frustreert de overheid de ontwikkeling van de economie, zegt voorzitter Jan Krouwel van e-Decentraal, een lobbyorganisatie voor de lokale initiatieven, in Trouw.

"Deze initiatieven kunnen de werkgelegenheid stimuleren", zegt hij. "Bovendien ontlasten zij het bestaande energienetwerk." De overheid zou niet van plan zijn om hier iets aan te veranderen omdat juist moet worden bezuinigd.

Steeds meer lokale clubs wekken zelf stroom op. De teller van het aantal lokale initiatieven om zelf duurzame energie op te wekken staat al op 280. Dat schat het kennisplatform voor doe-het-zelvers op de energiemarkt, HIER opgewekt, op zijn website.

Bijna iedere week start een groep burgers, woningcorporaties, scholen of sportclubs hun eigen energieproductie. Projectmanager Katrien Prins zegt in de krant dat het werkelijke aantal lokale initiatieven waarschijnlijk een paar honderd hoger ligt.

Het begint volgens haar vaak met buurtbewoners die samen hun huizen isoleren of zonnepanelen aanschaffen. Daaruit ontstaan verenigingen die collectief groene energie inkopen en opwekken. In sommige gevallen groeien die uit tot plaatselijke energiebedrijven, zoals TexelEnergie.

Utrecht belooft betere communicatie over asbest

De gemeente Utrecht gaat bewoners beter informeren over de asbestproblemen in de wijk Kanaleneiland. De communicatie heeft nu de prioriteit, zegt locoburgemeester Gilbert Isabella volgens RTV Utrecht. Hij overweegt extra mensen in te zetten.

Voor vragen moeten bewoners echter niet bij de gemeente zijn. In het laatste bericht dat de gemeente op haar website plaatste staat dat woningcorporatie Mitros vanaf nu de beantwoording van vragen overneemt.

Bewoners klagen over onduidelijke communicatie. Zondag werd een deel van de wijk plotseling afgezet. De kankerverwekkende stof was dagen eerder al ontdekt bij werkzaamheden in een flat aan de Stanleylaan, maar zondagochtend bleek dat asbestdeeltjes op de daken van woningen en garageboxen terecht is gekomen.

Tientallen woningen werden ontruimd. Toen maandag bleek dat op meer locaties asbest is gevonden, moesten nog eens tientallen gezinnen hun huizen verlaten. De locoburgemeester laat volgens de omroep nu onderzoeken waarom de informatievoorziening rommelig verliep en hoe het kan dat er tegenstrijdige adviezen werden gegeven.

De Utrechtse gemeenteraad praat woensdagochtend op een extra raadsvergadering over de problemen. Een meerderheid van de raad wilde dat het zomerreces werd onderbroken om door de wethouder te worden bijgepraat over de situatie in de wijk.

'Helft tandartsen onzorgvuldig na bloedcontact'

Veel tandartsen laten zich niet controleren op bloedoverdraagbare ziekten na bloedcontact met een patiënt. Minder dan de helft, 45 procent, vraagt om medisch onderzoek ter uitsluiting van bijvoorbeeld hiv of hepatitis. Dat blijkt uit onderzoek van twee artsen van het VU medisch centrum in Amsterdam en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, schrijft dagblad Spits dinsdag.

Twee derde van de tandartsen en assistenten maakt jaarlijks een prikincident mee waarbij bloedcontact met de patiënt is. Van de achtduizend incidenten is er in zestien procent van de gevallen sprake van hoog risico met veel bloedverlies.

De artsen onderzochten cijfers van Prikpunt, een landelijke organisatie waar prikincidenten kunnen worden gemeld, en ondervroegen bijna 1500 tandartsen. Daaruit bleek verder dat niet alle artsen en assistenten gevaccineerd zijn voor dergelijke ziekten.

Zo is de vaccinatiegraad voor hepatitis B onder tandartsen 88 procent terwijl dat eigenlijk honderd zou moeten zijn, vinden de onderzoekers. Meer dan de helft van de tandartsen gaf toe weinig kennis over bloedoverdraagbare ziekten te hebben.


'Helft tandartsen onzorgvuldig na bloedcontact' (Foto: Novum)

Pedagogische opleiding mag pedo blijven weigeren

Nederlandse universiteiten mogen de toenmalige secretaris van de inmiddels ontbonden pedopartij PNVD blijven weigeren. Het Europees Hof gaat zijn klacht niet inhoudelijk beoordelen. Zijn verzoekschrift is vorige week niet-ontvankelijk verklaard. Dat laat de pedofiel, Norbert de Jonge, weten.

De Jonge was naar het Hof gestapt om afwijzingen van verschillende universiteiten aan te vechten. Hij had geprobeerd zich bij de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Leiden aan te melden voor een pedagogische studie, maar werd steeds geweigerd vanwege zijn openlijke pedofilie.

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs stelde de universiteiten in het gelijk. Daarop besloot De Jonge naar het Europees Hof te stappen.

Rug Boerrigter 100 procent in orde

Goed nieuws voor Ajax en Derk Boerrigter. Een scan heeft uitgewezen dat zijn rug weer helemaal in orde is. Boerrigter werd gisteren onderzocht in het ziekenhuis. "De rug is honderd procent in orde", zei zijn management tegen De Telegraaf. "Derk kan tijdens het trainingskamp in Engeland zijn eerste minuten maken."

Ajax-coach Frank de Boer liet Boerrigter de hele voorbereiding al meetrainen, al deed hij met partijvormen en in oefenduels nog niet mee. De vleugelaanvaller wordt rustig klaargestoomd voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Dat duel wordt gespeeld op zondag 5 augustus.

Naast Boerrigter zal ook Nicolas Boilesen donderdag meegaan naar het trainingskamp in Engeland. Dat bevestigde De Boer na de maandagtraining. Boilesen trainde anderhalf uur voluit mee. Ajax oefent in Engeland tegen Southampton en Norwich City.

Flamengo ontslaat trainer Santana

De Braziliaanse voetbalclub Flamengo heeft voor de vijfde keer afscheid genomen van trainer Joel Santana. De 63-jarige Braziliaan werd maandag ontslagen. Hij was in februari aan zijn vijfde dienstverband begonnen bij Flamengo, waar hij Vanderlei Luxemburgo opvolgde. Santana was eerder onder meer bondscoach van Zuid-Afrika.

Flamengo verloor zondag met 1-0 bij Cruzeiro. Momenteel bezet de club de negende positie in de Braziliaanse competitie. Vorige maand vertrok Ronaldinho bij Flamengo, nadat hij de club had aangeklaagd. De oud-speler van Barcelona meende nog zestien miljoen euro aan achterstallig loon tegoed te hebben.

Leugenachtige hond

Vergeeft u het mij als ik er qua actualiteit een beetje naast zit, ik ben verdomme geen ziener, ik bezit geen zesde zintuig en bent ook niet hyperhypersensitief. Derek Ogilvie trouwens ook niet. Verre van, maar ik ben er gewoon eerlijk over, hij niet. De leugenachtige - wacht ik zie een H, klopt dat? En een O. En een N, dat is juist hè? Het is een dier dat goed bij hem past, voel ik. Hond. Juist. Applaus - leugenachtige hond.

Argentijnse ambtenaren moeten loten om loon

De kleine Argentijnse stad Bialet Massé heeft onvoldoende geld om de salarissen van alle ambtenaren te betalen. Daarom wordt erom geloot wie wel betaald krijgt.

Zo 'wonnen' vrijdag 23 van de 92 gemeentemedewerkers hun salaris, aldus de burgemeester maandag. Later wordt er opnieuw geloot als er geld is.

Bialet Massé is een toeristisch oord van zo'n 5000 inwoners, op zo'n 750 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. Argentinië kampt met een economische crisis waardoor gemeentes minder geld krijgen van de provincies.

Argentijnse ambtenaren moeten loten om loon
Argentijnse ambtenaren moeten loten om loon (Foto: ANP)

Minder treinverkeer door werk station Zwolle

Het NS-station in Zwolle wordt vanaf dinsdag stevig onder handen genomen. Dan begint de grootschalige renovatie en uitbreiding van het spoorknooppunt. Dat is nodig om in de toekomst de groei van het aantal reizigers op te vangen en de aansluiting van Zwolle op de nieuwe Hanzelijn mogelijk te maken. Dat meldde ProRail maandag.

De werkzaamheden zullen de komende weken tot overlast en vertragingen voor reizigers leiden. Vanaf Zwolle rijden in noordelijke en zuidelijke richting minder of helemaal geen treinen. Reizigers worden dan per bus vervoerd. ProRail heeft daarvoor aan de zuidzijde van het station een speciaal busstation gebouwd.

De komende 2 weken worden onder meer vier spoordekken op hun plek gereden voor de nieuwe reizigerstunnel. De dekken wegen 1000 tot 1400 ton per stuk. "Een titanenklus die binnen 2 weken moet zijn geklaard", aldus ProRail. Ook wordt aan het vierde perron gewerkt, waar straks de treinen van de Hanzelijn (Zwolle-Kampen-Dronten-Lelystad) aankomen en vertrekken. De Hanzelijn moet begin december gaan rijden.

Minder treinverkeer door werk station Zwolle
Minder treinverkeer door werk station Zwolle (Foto: ANP)

Executie zwakbegaafde man uitgesteld in VS

De executie van een zwakbegaafde man is maandag opnieuw uitgesteld in de Amerikaanse staat Georgia.

Warren Hill (52) zou in Georgia de eerste man zijn die veroordeeld wordt tot executie met één injectie en niet de gebruikelijke 3. Het hooggerechtshof van Georgia bepaalde 2 uur voor de geplande executie dat onderzocht moet worden of die wetswijziging geldig is. Rechtszaken om de doodstraf om te zetten in levenslang wegens de zwakbegaafdheid van Hills mislukten. Hill heeft een IQ van 70.

Hill werd in 1991 veroordeeld wegens de moord op een medegevangene. Hij zat toen een levenslange straf uit wegens de moord op zijn vriendin.

Illegale immigranten verongelukt in Texas

Een verkeersongeluk in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas heeft zondag aan zeker veertien mensen het leven gekost. Negen mensen raakten gewond, van wie een aantal zeer zwaar. Volgens de Amerikaanse immigratie- en douanedienst ICE zijn onder de slachtoffers illegale immigranten uit Mexico, Guatemala en Honduras.

Een pickup-truck met 23 inzittenden raakte van de weg en botste tegen twee grote bomen. Onder de doden waren zeker twee jonge kinderen, aldus Gerald Bryant, woordvoerder van het Texaanse Departement voor Openbare Veiligheid. De 23 passagiers zaten in de cabine van de pickup-truck en in de laadbak. "Dit is het grootste aantal mensen dat ik ooit in een passagiersvoertuig heb gezien, en ik ben al 38 jaar agent", aldus Bryant.

Er is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeluk. De Amerikaanse grenspolitie helpt bij het onderzoek


Illegale immigranten verongelukt in Texas (Foto: Novum)

'Victoria Beckham wil nog één keer Spice Girl zijn'

Victoria Beckham heeft haar vier Spice Girls-collega's blij gemaakt met het nieuws dat ze nog een keer wil optreden tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. De zangeres stelt één voorwaarde: dat de Spice Girls hierna nooit meer bij elkaar komen. Dat beweren ingewijden tegenover de Britse boulevardkrant Daily Mail.

Het optreden van de meidengroep, die hits scoorde als Wannabe en Mama, is nog niet officieel bevestigd. Victoria Beckham gaf eerder aan wel veel zin te hebben in een optreden rondom de Olympische Spelen, hoewel ze een comebacktoer niet ziet zitten.

Volgens de Daily Mail zijn de overige Spice Girls niet meer zo gecharmeerd van hun collega Victoria. Geri Halliwell zou tegen haar vrienden hebben gezegd dat ze Victoria na het eenmalige optreden nooit meer wil spreken. "Mel B heeft gelijk, ze is de spirit van de band kwijt", zou Ginger Spice hebben gezegd.

Gespeculeerd wordt dat de Spice Girls tijdens de sluitingsceremonie van het sportevenement in Londen hun hits Wannabe en Spice Up Your Life ten gehore brengen. Na enorme successen in de jaren negentig gingen de Spice Girls in 2000 uit elkaar. Zeven jaar later kwamen ze weer samen voor een korte reünietoer.


'Victoria Beckham wil nog één keer Spice Girl zijn' (Foto: Novum)

'Gemeentehuis Waalre niet compleet verloren'

Het gemeentehuis van Waalre is door de brand van vorige week niet zodanig beschadigd dat het gebouw verloren is. Dat heeft een schade-expert die het gemeentehuis heeft geïnspecteerd maandag verklaard tegenover Omroep Brabant.

De precieze schade aan het monumentale gebouw is moeilijk vast te stellen. De gevels zouden er nog relatief goed uitzien. De schade zou wel in de miljoenen euro's lopen.

Volgens de regionale omroep ontvangt een aantal individuele ambtenaren dinsdag al een schadevergoeding van de eigen verzekering. Zo krijgt een werkneemster 250 euro van haar eigen inboedelverzekering voor een radio, koffiekan, thermoskan en bril die in het uitgebrande gemeentehuis lagen.

De werkgever van de schade-expert, bureau Von Reth, wil niet ingaan op de uitspraken. De gemeente Waalre kon de inschatting evenmin bevestigen en liet later op Twitter weten dat nog niet bekend is wat de schade aan het gemeentehuis is. De burgemeester liet eerder weten dat de gemeente goed verzekerd is.

Utrechtse raad praat woensdag over asbest

De Utrechtse gemeenteraad praat woensdagochtend op een extra raadsvergadering over het asbest dat is vrijgekomen in de wijk Kanaleneiland. Een meerderheid van de raad wilde dat het zomerreces werd onderbroken om door de wethouder te worden bijgepraat over de situatie in de wijk.

De kankerverwekkende stof werd vorige week ontdekt bij werkzaamheden in woningen in een flat aan de Stanleylaan. Zondagochtend bleek dat asbestdeeltjes op daken van woningen en garageboxen is terechtgekomen. Tientallen woningen werden ontruimd. Toen maandag bleek dat op meer locaties asbest is gevonden, moesten nog eens tientallen gezinnen hun huizen verlaten.

Nederlandse smokkelaars gepakt in Caribisch gebied

Een anti-drugseenheid van de politie in de Dominicaanse Republiek heeft zondag twee Nederlandse mannen aangehouden die probeerden cocaïne het land uit te smokkelen. Zij wilden van het vliegveld Cibao in de stad Santiago respectievelijk naar Brussel en New York afreizen.

De Nederlanders hadden bolletjes geslikt, zo wezen röntgenfoto's uit. De hoeveelheid drugs en de leeftijd van de mannen heeft de politie niet bekendgemaakt. Zondag werd ook een Dominicaan met twee kilo coke in een dubbele bodem van zijn koffer aangehouden. Alle drie de mannen zitten vast.

De Dominicaanse Republiek is een veelgebruikte doorvoerhaven voor Zuid-Amerikaanse cocaïne naar de VS en Europa. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in het Caribische land 118 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Van der Voort uitgeschakeld op World Matchplay

Vincent van der Voort is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het World Matchplay in Blackpool. De darter uit Almere verloor met 10-5 van Ian White.

Van der Voort keek tijdens de eerste pauze al tegen een 4-1 achterstand aan, mede doordat White 99 en 161 uitgooide. In het tweede deel van de partij gingen de legs met de darts mee tot de tiende leg. Van der Voort stond na vier beurten op tops, maar kreeg niet de kans om uit te gooien. White gooide 164 uit en ging met een 7-3 voorsprong de tweede pauze in. De snelste darter ter wereld raakte licht gefrustreerd in het slot van de partij, won nog wel zijn eigen legs maar kon geen potten meer breken. White won uiteindelijk de partij met 10-5.

Een andere partij op de avond ging tussen Phil Taylor en Mervyn King. Het werd een spannende partij. Tot 5-5 ging het gelijk op met snelle legs en goede finishes. In de elfde leg wist The Power als eerste een break te pakken. Daarna liep hij uit tot 8-6. The King bleef stug doorgooien en kwam weer op gelijke hoogte. King kreeg daarop een volle beurt om op voorsprong te komen, maar mistte tops. Taylor wist optimaal te profiteren met een 68-finish en gooide daarna de partij uit.

Ook verliezend finalist op het WK Andy Hamilyon kwam in actie. Hij won met 10-7 van Brendan Dolan. De laatste partij ging tussen Mark Webster en Colin Lloyd. Deze wedstrijd werd gewonnen door Webster met 10-6. Morgen staan de laatste eerste ronde wedstrijden op het programma. Gary Anderson neemt het op tegen Dean Winstanley en Dave Chisnall speelt tegen Ronnie Baxter. 

Chavez: drink geen Coca-Cola of Pepsi

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft een dringend beroep gedaan op de bevolking van Venezuela om vruchtensap te drinken in plaats van frisdrank, zoals Coca-Cola en Pepsi. Volgens de president moeten de Venezolanen 'Uvita' drinken, een merk druivensap dat gemaakt wordt door staatsbedrijf Corpozulia. De oproep van Chavez is erop gericht de consumptie van goederen uit eigen land te stimuleren en zo de import te verminderen.

De socialistische Chavez houdt geregeld urenlange toespraken waarin hij de bevolking van advies voorziet. Hij roept zijn onderdanen op gezond te eten, voldoende te sporten en geen alcohol en drugs te gebruiken.

Badr Hari aangemerkt als verdachte

Het Openbaar Ministerie ziet vechtsporter Badr Hari officieel als verdachte van mishandeling. Dat maakte het OM maandag bekend. De verdenking geldt al enige tijd. Een woordvoerder wil niet zeggen sinds wanneer Hari wordt verdacht en wat de aanleiding is.

Maandag werd bekend dat een tweede aangifte van mishandeling tegen de K1-vechter is ingediend. Die komt van een van de eigenaren van de Amsterdamse club Air, Jeroen van den Berg. Hij zou vorig jaar in zijn eigen club door Hari in elkaar zijn geslagen.

Eerder deze maand deed de miljonair Koen Everink aangifte. Hij zou tijdens het dancefeest Sensation in een skybox in de Amsterdam Arena door onder anderen Hari zijn afgetuigd. Na dat incident doken verschillende verhalen op over eerdere mishandelingen. Een van die verhalen kwam van Van den Berg. Hari ontkent alle aantijgingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.