FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 juli 2012

Rebellen veroveren militaire academie Syrië

Syrische rebellen hebben zondag een militaire academie veroverd in de stad Musalmiyeh, 16 kilometer ten noorden van Aleppo. Dit hebben een hoge militair die is overgelopen vanuit Turkije en bronnen van de oppositie in Syrië laten weten.

Dit is van groot strategisch en symbolisch belang, zei de overgelopen brigadegeneraal Mustafa al-Sheikh over de telefoon vanuit de stad Apayden op de grens met Syrië. "De academie heeft munitiedepots en beschikt over gepantserde voertuigen. Ook beschermt de school de noordelijke toegang naar Aleppo."

De rebellen kondigden eerder op zondag nog een operatie aan om Aleppo, de tweede stad van het land, te bevrijden.

Rebellen veroveren militaire academie
Rebellen veroveren militaire academie (Foto: ANP)

Babel mag niet mee op trainingskamp Hoffenheim

Ryan Babel mag van trainer Markus Babbel niet mee op trainingskamp met Hoffenheim. De 25-jarige aanvaller traint komende week met de beloften mee, zo meldt Bild. Voor Babel zijn de kansen op speeltijd bij Hoffenheim sterk afgenomen. Eerder liet coach Babbel al weten dat het voor de Nederlander een 'moeilijk verhaal' gaat worden.

Babel kwam het voorbije seizoen 31 keer in actie in de Bundesliga, maar zag zijn werkgever deze zomer enkele concurrenten vastleggen. Hoffenheim hoopt de oud-Ajacied, die nog een jaar onder contract staat, te verkopen. De club heeft een trainingskamp in het Oostenrijkse Feldkirchen belegd.

[GP2] Uitslagen races Duitsland

Johnny Cecotto Jr. en James Calado hebben de GP2-races op het circuit Hockenheim gewonnen. In Duitsland eindigde de Nederlander Giedo van der Garde als vijfde en tweede. Nigel Melker werd zesde en achtste.

Race 1

Van der Garde mocht in de eerste race op een natte baan van poleposition starten. Het hele veld begon op regenbanden, op Cecotto en Stephane Richelmi na. Van der Garde had een redelijke start, maar werd al na enkele bochten gepasseerd door zowel Melker als Fabian Leimer. Melker kon zijn goede start niet volhouden en zakte na enkele ronden terug naar de derde stek.

Ondertussen droogde de baan op profiteerden Cecotto en Richelmi van hun droogweerbanden. Beide rijders haalden de een na de ander in en lagen eerste en tweede toen de andere coureurs naar binnen doken voor nieuw rubber. De coureurs die waren gestopt profiteerden van hun banden en op het moment dat Richelmi naar binnen dook voor nieuwe banden waren ze hem zover genaderd dat de Monegask Leimer, Felipe Nasr en Van der Garde voorbij zag komen.

Cecotto verloor bij zijn pitsstop veel tijd, maar kwam net voor Leimer weer de baan op. Hij breidde richting de finish zijn voorsprong uit tot ruim negen seconden op de Zwitser. Richelmi klom nog op naar de derde plaats door Nasr en Van der Garde in te halen. Melker sloot de race af op de zesde stek.

Race 2

Calado mocht de sprintrace aanvangen van poleposition en behield de leiding voor Van der Garde die door een goede start van de vierde naar de tweede stek doorschoof. De Nederlander kon de Brit niet bijhouden, maar was wel een stuk sneller dan Nasr die de derde plaats voor zich opeiste. Kampioenschapsleider Luiz Razia schakelde zichzelf voor de punten uit door te spinnen.

Melker kwam uiteindelijk als tiende over de meet. Hij werd na afloop als achtste in de klassering opgenomen omdat Jolyon Palmer en Stefano Coletti bestraft werden voor het inhalen van Josef Kral onder geel. De vlag hing er vanwege een spin van Giancarlo Serenelli.

In het klassement leidt Razia nog altijd met 171 punten. Hij pakte in Hockenheim slechts zes punten. Zijn naaste concurrent Davide Valsecchi deed het met twee punten niet veel beter en staat nu op tien punten achterstand van de Braziliaan. De derde plaats is voor Esteban Gutierrez die Duitsland met zeven punten en 129 punten in totaal verliet. Van der Garde klom naar de vierde plaats met 119 punten dankzij de 26 punten die hij behaalde. Melker staat nu zestiende met 25 punten in totaal.

Doden bij bosbranden in Catalonië

Bosbranden in het noordoosten van Spanje hebben zondag aan drie mensen het leven gekost. Een persoon kreeg een hartaanval tijdens het blussen en twee mensen vielen te pletter toen ze in zee probeerden te springen nadat hun auto's door vlammen was ingesloten. Dat hebben de autoriteiten in de regio Catalonië meegedeeld.

Meer dan tachtig brandweerploegen waren zondag in touw om de branden te bestrijden, die vermoedelijk dicht bij de grens met Frankrijk zijn ontstaan. Vanwege de branden werd het treinverkeer over de grens stilgelegd en werden wegen tussen Perpignan en La Jonquera afgesloten.

Schietclub weigerde schutter Colorado

Een schietclub in de Amerikaanse staat Colorado heeft een lidmaatschapsaanvraag van bioscoopschutter James Holmes vorige maand afgewezen omdat hij een 'bizarre' indruk maakte.

Schietbaaneigenaar Glenn Rotkovich zei dat Holmes op 25 juni via e-mail een aanvraag had gedaan om te worden toegelaten. In het ingevulde formulier stond niets wat verdacht op hem overkwam. Holmes verklaarde dat hij geen drugsgebruiker was en geen strafblad had. Maar toen Rotkovich het opgegeven telefoonnummer belde om een afspraak te maken voor een verplicht kennismakingsgesprek, schrok hij van de boodschap op het antwoordapparaat van Holmes. De stem was 'bizar, met schraperige keelgeluiden, freakerig op zijn best'.

Rotkovich belde nog twee keer, zonder reactie te krijgen. Daarop instrueerde hij zijn personeel om Holmes niet toe te laten, mocht hij zich nog melden.

De Universiteit van Colorado onderzoekt of Holmes zijn positie als promovendus heeft misbruikt om grote hoeveelheden materiaal te bestellen voor valstrikbommen in zijn flat. De 24-jarige Holmes liet de afgelopen vier maanden bestellingen die hij deed thuis en op de universiteit bezorgen.

Holmes wordt ervan verdacht vrijdag in de voorstad Aurora bij Denver het vuur te hebben geopend op bioscoopbezoekers tijdens de nachtpremière van de Batman-film The Dark Knight Rises. Twaalf mensen kwamen om en 58 raakten gewond.

Deel Utrechtse wijk Kanaleneiland vrijgegeven

De Utrechtse wijk Kanaleneiland is zondagavond rond 22.00 uur weer gedeeltelijk vrijgegeven. In de loop van de avond is een nadere analyse gedaan van de asbestbesmetting en op basis daarvan is besloten het afgezette deel van de wijk te verkleinen, aldus de gemeente. Daardoor kan een aantal van de ongeveer 150 geëvacueerde bewoners naar hun huizen terugkeren.

De wijk werd zondagmiddag plotseling afgezet nadat eerder in de week asbest was ontdekt in twee appartementen van een flat aan de Stanleylaan. In het gebied is een noodverordening ingesteld. In totaal 48 appartementen werden ontruimd.

Deel Utrechtse wijk Kanaleneiland vrijgegeven
Deel Utrechtse wijk Kanaleneiland vrijgegeven (Foto: ANP)

Afghaan in uniform doodt burgers

Een man in het uniform van de Afghaanse nationale politie heeft zondag drie burgers die werkten voor de internationale troepenmacht in Afghanistan doodgeschoten. De man kwam bij het incident in het westen van het land ook zelf om het leven, zegt de NAVO.

Het incident wordt nog onderzocht. De NAVO verschafte verder geen informatie over de omgekomen burgermedewerkers.

Dit jaar zijn al 26 buitenlandse militairen gedood door Afghaanse militairen of politieagenten, of opstandelingen die hun uniformen droegen. Burgers die voor de buitenlandse troepenmacht werken waren nog geen mikpunt.

Costa: "Derde plaats voor Valencia"

Valencia-verdediger Ricardo Costa vindt dat hij en zijn ploeggenoten dit seizoen weer op de derde plaats in de Primera División moeten mikken.

"Het doel van een team is om zo hoog mogelijk te eindigen op de ranglijst. Vorig jaar werden we derde. We weten al dat het zo moeilijk is om hetzelfde niveau als Real Madrid en FC Barcelona te behalen. Van ons wordt echter verwacht dat we succes boeken. De spelers en supporters van Valencia mikken op de derde plaats. Hopelijk pakken we dit seizoen ook een prijs", aldus Costa tegenover diverse Spaanse media.

Onder Unai Emery belandde Costa op de bank, maar nu Mauricio Pellegrino aan het roer staat, maakt de Portugees weer kans op een basisplaats. Zelf kan hij beide coaches moeilijk met elkaar vergelijken.

"Het is erg vroeg om nu al praten over de verschillen tussen beide coaches. Ik heb vier jaar met de vorige coach doorgebracht en Pellegrino heb ik maandag voor het eerst ontmoet", zo meldt de Portugees.

Toch lijkt Costa optimistisch over de nieuwe keuzeheer. "Pellegrino is een coach die van goed voetbal houdt, die graag ziet dat de bal in de ploeg blijft. Hij ziet graag dat we druk zetten op de tegenstander als we balverlies lijden en hij wil een sterk team formeren. Dat is het belangrijkste in het voetbal. Pellegrino ziet deze belangen in."

[Tour] Sky verdient meeste geld

De wielerploeg van Sky heeft de afgelopen Tour de France verreweg het meeste geld verdient. Dankzij eindwinnaar Bradley Wiggins, de tweede plaats van Christopher Froome en de ritzeges van Mark Cavendish reed de Britse ploeg meer dan acht ton aan prijzengeld bij elkaar.

Het grootste gedeelte van geld komt van de eindzege voor Wiggins, die 450.000 euro waard was. De tweede plaats van Froome leverde 200.000 euro op. Daarnaast zorgde ook het feit dat Wiggins twee weken elke dag de gele trui mocht aantrekken voor geld.

Voor de Nederlandse ploegen was deze tour een stuk minder lucratief. Rabobank eindigde in het klassement op de elfde plaats. Vooral dankzij de ritzege van Luis-Leon Sanchez verdiende de ploeg 39.000 euro. Vacansoleil verdiende het minst van alle 22 ploegen in deze Tour. Daar werd in drie weken slechts 9.720 euro bij elkaar gefietst.

De prijzenpot:

# Team Geld
1. Sky 824.840 euro
2. Liquigas-Cannondale 204.110 euro
3. Lotto-Belisol 136.700 euro
4. BMC 134.190 euro
5. RadioShack-Nissan-Trek 125.950 euro
6. Team Europcar 107.360 euro
7. FDJ-BigMat 71.470 euro
8. Astana 70.400 euro
9. Saxo Bank 66.690 euro
10. Orica-GreenEdge 39.440 euro
11. Rabobank 39.000 euro
12. AG2R La Mondiale 27.770 euro
13. Garmin-Sharp 26.970 euro
14. Movistar 25.210 euro
15. Euskaltel-Euskadi 19.830 euro
16. Omega Pharma-QuickStep 19.370 euro
17. Cofidis 18.750 euro
18. Lampre-ISD 15.700 euro
19. Katusha Team 12.830 euro
20. Argos Shimano 12.590 euro
21. Saur-Sojasun 11.480 euro
22. Vacansoleil-DCM 9.720 euro

Wiggins nieuwe leider UCI WorldTour

Bradley Wiggins is dankzij zijn zege in de Tour de France de nieuwe leider van de UCI World Tour. Joaquin Rodriquez deed niet mee aan de Tour en zakte naar de tweede plaats.

Wiggins heeft met 601 punten een ruime voorsprong op Rodriquez, die met 404 punten tweede staat. Vincenzo Nibali steeg dankzij zijn optreden in Frankrijk naar de derde plaats met 400 punten. Beste Nederlander in het klassement in Bauke Mollema. Hij staat met 134 punten op de 24e plaats.

In het ploegenklassement verstevingde Team Sky zijn leidende positie. Rabobank en Vacansoleil bezetten respectievelijk de veertiende en vijftiende plaats. In het landenklassement, wat tevens het aantal startbewijzen per land op het WK bepaald, staat Spanje bovenaan, voor Italië en Groot-Brittannië. Nederland bezet in dat klassement de zevende plaats.

De eerstvolgende wedstrijd in de UCI WorldTour is de Eneco Tour, die van 6 tot en met 12 augustus in Nederland en België wordt verreden.

Turkse helikopter neergestort

Een helikopter van de Turkse paramilitaire politie is zondag neergestort in het zuidoosten van Turkije. Vier inzittenden kwamen om het leven, acht anderen raakten gewond.

Volgens het leger crashte de Sikorsky S-70 door een technisch mankement tijdens de landing bij een buitenpost in de provincie Hakkari, nabij de grens met Irak. Het Koerdische persbureau Firat meldt echter dat het toestel door rebellen is neergehaald.

Nederlandse vermist op Comomeer

In het Comomeer is mogelijk een Nederlandse vrouw verdronken. De surfster wordt sinds zondagmiddag vermist op het populaire meer, nadat ze haar dochter in veiligheid had kunnen brengen. Onlangs verdronk in de buurt van die plek, Gera Lario, ook al iemand. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De weersomstandigheden waren erg slecht, wat tot forse golven leidde. Veel watersporters kwamen in de problemen, mede door grote hagelstenen en zware windstoten. De Nederlandse wist haar jonge dochter op het vasteland te krijgen, maar daarna werd ze niet meer gezien. Er wordt naar haar gezocht met onder meer een helikopter.

Jamaica verbrandt zevenduizend kilo wiet

Op Jamaica is zaterdag een kleine zevenduizend kilo marihuana in rook opgegaan. De politie op het Caribische eiland laat weten dat het leeuwendeel dit jaar in beslag was genomen. Wietkwekers en -transporteurs hebben sinds 2010 te maken met invallen.

De autoriteiten meldden dat zaterdag op een niet nader aangeduide politielocatie in de omgeving van de hoofdstad Kingston ook 34 kilo hasjolie werd verbrand.

Jamaica is de grootste producent en exporteur van marihuana in de Caribische regio. De cannabisplanten groeien vooral op berg- en heuvelflanken of verstopt tussen andere gewassen.

Burgemeester Waalre vindt herbouwdiscussie te vroeg

Het is nog veel te vroeg om te praten over een nieuw gemeentehuis in Waalre. Burgemeester Henri de Wijkerslooth is niet blij dat fractievoorzitters zich al hebben uitgelaten over dat onderwerp. "Ik ben daar niet blij mee", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Wij zijn nog in onderhandeling met de verzekeraar en het gaat om zulke grote bedragen."

"We moeten daar geen politiek thema van maken", vindt de burgemeester. De gemeente is volgens hem goed verzekerd, maar er wordt nog onderhandeld over de dekking.

Het monumentale gemeentehuis brandde woensdag af. De ambtenaren kunnen vanaf komende week weer aan de slag in het kantorenpark Diepenvoorde in Aalst.

Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat een nieuw gemeentehuis niet per se op dezelfde plek hoeft te komen als het afgebrande pand. Een meerderheid wil het monumentale deel herstellen, maar niet tegen elke prijs, lieten de fractievoorzitters weten aan de regionale omroep.

GroenLinks heeft geopperd inwoners en bedrijven mee te laten betalen aan een nieuw gemeentehuis. De Wijkerslooth vindt dat 'heel sympathiek, maar veel te vroeg'.

Van den Brom wint Supercup met Anderlecht

John van den Brom heeft zijn eerste prijs als trainer van Anderlecht te pakken. De Belgische kampioen won zondag de strijd om de Supercup met 3-2 van Lokeren. In een matige eerste helft zette Dennis Praet de ploeg uit Brussel op voorsprong. Na rust tekende Dieumerci Mbokani met een kopbal voor 2-0.

Lokeren gaf zich echter niet gewonnen. Door twee treffers van Ivan Lenko stond het een halfuur voor tijd weer gelijk. In de slotfase was het toch Anderlecht dat aan het langste eind trok. Guillaume Gillet schoot hard raak in de kruising.

Sijsling verliest finale in Granby

Igor Sijsling is er niet in geslaagd om het challengertoernooi in Granby te winnen. De Nederlandse tennisser verloor zondag in de finale met 7-6 (2) en 6-4 van thuisfavoriet Vasek Pospisil. Sijsling, als tweede geplaatst op het Canadese hardcourt, dolf na een uur en dertig minuten het onderspit tegen de nummer een van de plaatsingslijst.

De 24-jarige Amsterdammer liet in de eerste set drie breekkansen onbenut, terwijl hij zelf geen moment in de problemen kwam. Nadat hij de set in de tiebreak had ingeleverd, waren de rollen in het tweede bedrijf omgedraaid. Pospisil wist echter wel toe te slaan bij een van zijn drie mogelijkheden en stelde daarmee de eindzege veilig.

[Tour] Eindstanden 99e Tour de France

Vandaag werd in Parijs de de laatste etappe van deze Tour de France verreden. Hieronder vind je een overzicht van alle eindstanden van de afgelopen Tour.

Algemeen klassement

Pos Naam Team Nationaliteit Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GBR 84:26:31
2 Chris Froome SKY GBR +3:21
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +6:19
4 Jurgen Van den Broeck LTB BEL +10:15
5 Tejay Van Garderen BMC USA +11:04
6 Haimar Zubeldia RNT SPA +15:43
7 Cadel Evans BMC AUS +15:51
8 Pierre Rolland EUC FRA +16:31
9 Janez Brajkovic AST SLO +16:38
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +17:17
28 Laurens ten Dam RAB NED +1:05:39
33 Steven Kruijswijk RAB NED +1:16:52
57 Johnny Hoogerland VCD NED +1:55:30
72 Pieter Weening OGE NED +2:17:30
103 Koen de Kort ARG NED +2:54:22
135 Roy Curvers ARG NED +3:23:44
142 Karsten Kroon STB NED +3:28:08
144 Bram Tankink RAB NED +3:30:49
148 Albert Timmer ARG NED +3:40:08
150 Sebastian Langeveld OGE NED +3:49:24

Eindklassement groene trui

Pos Naam Team Nationaliteit Punten
1 Peter Sagan LIQ SLW 386
2 André Greipel LTB DUI 264
3 Matthew Goss OGE AUS 238
4 Mark Cavendish SKY GBR 175
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 146
6 Bradley Wiggins SKY GBR 144
7 Chris Froome SKY GBR 125
8 Luis León Sánchez RAB SPA 104
9 Cadel Evans BMC AUS 100
10 Daryl Impey OGE ZAF 98

Eindklassement bolletjes trui

Pos Naam Team Nationaliteit Punten
1 Thomas Voeckler EUC FRA 134
2 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 123
3 Chris Sørensen STB DEN 77
4 Pierre Rolland EUC FRA 63
5 Alejandro Valverde MOV SPA 51
6 Chris Froome SKY GBR 48
7 Egoi Martínez EUS SPA 43
8 Thibaut Pinot FDJ FRA 40
9 Brice Feillu SAU FRA 38
10 Daniel Martin GRS IER 34

Eindklassement witte trui

Pos Naam Team Nationaliteit Tijd
1 Tejay Van Garderen BMC USA 84:37:35
2 Thibaut Pinot FDJ FRA +6:13
3 Steven Kruijswijk RAB NED +1:05:48
4 Rein Taaramäe COF EST +1:16:32
5 Gorka Izagirre EUS SPA +1:20:40

Ploegenklassement

Pos Naam Nationaliteit Tijd
1 RadioShack LUX 253:47:28
2 Sky GBR +6:02
3 BMC USA +36:36
4 Astana KAZ +43:39
5 Liquigas ITA +1:05:02
13 Rabobank NED +2:54:09
18 Vacansoleil-DCM NED +4:33:00
22 Argos-Shimano NED +7:41:53

Anzhi begint competitie met zege

Trainer Guus Hiddink is met Anzhi Makhachkala het nieuwe voetbalseizoen in Rusland goed begonnen. De ploeg won zondag in eigen stadion met 2-1 van Kuban Krasnodar. 

Samuel Eto'o en Lacina Traoré scoorden de doelpunten voor Anzhi. Verdediger Joao Carlos had eerder in de wedstrijd Kuban op voorsprong gezet door zijn eigen doelman te passeren. Kampioen Zenit Sint-Petersburg wist ook te winnen. Ze versloegen Amkar Perm met 2-0. Aleksandr Kerzhakov scoorde beide doelpunten. Het Spartak Moskou van Demy de Zeeuw, die de hele wedstrijd speelde, won met 2-1 van Alania Vladikavkaz, terwijl Otman Bakkal bij Dinamo Moskou nog niet in actie kwam.

[Tour] Droom Wiggins komt uit na 'magische' weken

Bradley Wiggins is zondag de eerste Britse eindwinnaar van de Tour de France geworden. "Het zijn een paar magische weken geweest voor het team en voor het Britse wielrennen. Sommige dromen komen uit, maar het is nog erg onwerkelijk", zei de 32-jarige kopman van Sky na afloop van de 99e editie van de ronde.

Wiggins was blij dat ploeggenoot Mark Cavendish zich voor de vierde keer op rij de sterkste toonde in de massasprint op de Champs-Élysées. "We waren allemaal gemotiveerd om hem aan de zege te helpen. Als hij het dan zo afmaakt, dat kan niet beter", aldus Wiggins, die zelf deel uitmaakte van het treintje voor Cavendish.

"Het was geweldig om de gele trui voor mij te zien werken", liet Cavendish weten. De Brit behaalde zondag in Parijs zijn 23e etappeoverwinning in de Tour. "Ik voelde mij erg sterk en heb alles gegeven tot de finish. Ik wilde hier echt heel graag willen. Het was de kers op een geweldige Tour voor ons."

Droom voor Wiggins komt uit (Foto: Pro Shots)

Onrust onder gevluchte Syriërs in Turkije

In twee kampen voor Syrische vluchtelingen in Turkije zijn zondag ongeregeldheden uitgebroken. Turkse veiligheidstroepen traden op met traangas en wapenstok en losten waarschuwingsschoten in de lucht om groepen vluchtelingen te bedaren, berichtte het staatspersbureau Anadolu.

Vluchtelingen gooiden met stenen en probeerden uit een kamp in de provincie Kilis te ontsnappen uit protest tegen gebrek aan drinkwater en voedsel. In een ander kamp in de naburige provincie Gaziantep raakten vluchtelingen slaags over huisvesting en vielen zeven gewonden.

Meer dan 43 duizend Syriërs hebben hun toevlucht gezocht in acht kampen aan de Turkse kant van de ruim negenhonderd kilometer lange grens met Syrië. Het is voor het eerst dat Turkse staatsmedia melden dat veiligheidstroepen moesten ingrijpen om een eind te maken aan onderling geweld tussen de vluchtelingen.

Vos pakt eindzege in Tour Féminin en Limousin

Marianne Vos heeft de eindzege in de Tour Féminin en Limousin opgeëist. De 25-jarige Nederlandse won zondag de laatste etappe van de vierdaagse. Ze had de Franse rittenkoers al eerder naar haar hand gezet. Op de eerste dag gaf ze de concurrentie meer dan vijf minuten aan de broek, waarna ze ook nog twee keer als tweede eindigde.

Vos deed in Frankrijk mee met de Nederlandse selectie om zich optimaal voor te bereiden op de Olympische Spelen. "Niet alleen Marianne, maar de hele ploeg staat er heel goed voor. We hadden het hier niet beter kunnen doen. We vertrekken dan ook met veel zelfvertrouwen naar Londen", zei bondscoach Johan Lammerts.

Leger Madagaskar maakt eind aan muiterij

Het leger van Madagaskar heeft zondag een eind gemaakt aan de muiterij van een groep soldaten. Verscheidene muiters zijn gearresteerd, zegt het leger, dat geen precieze aantallen noemt.

De muiters hadden een legerkamp bij de luchthaven van de hoofdstad Antananarivo ingenomen. Nadat ze een onderhandelaar van het leger hadden doodgeschoten werd tot de aanval overgegaan, zei het leger.

De luchthaven Ivato werd gesloten, maar volgens de politie gaat het vliegveld maandag weer open.

De muiters werden volgens het ministerie van defensie aangevoerd door een lijfwacht van voormalig minister van defensie Noel Rakotonandrasana, die een gevangenisstraf uitzit wegens deelname aan een muiterij in 2010.

Madagaskar is politiek onrustig sinds oppositieleider Andry Rajoelina in 2009 president Marc Ravalomanana afzette. Ravalomanana verblijft in ballingschap in Zuid-Afrika en Rajoelina leidt een eenheidsregering die voor volgend jaar verkiezingen voorbereidt.

Ex-president Ravalomanana werd vorig jaar bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens het beramen van een moord tijdens de onrust die tot zijn afzetting leidde. Ravalomanana heeft het tribunaal onwettig genoemd, maar zijn pogingen om naar Madagaskar terug te keren zijn tot nog toe onsuccesvol gebleken. Door de politieke onrust is het toerisme, een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van het eiland, sterk teruggelopen.

Dark Knight draait 160 miljoen in openingsweekend

The Dark Knight Rises heeft al ruim 160 miljoen dollar in het laatje gebracht. Diverse Amerikaanse media meldden dat zondag op basis van insiders. Met dit bedrag zou de 2D-film op de derde plaats ooit komen in de lijst van hoogste omzet in het openingsweekend. De 3D-film Avengers leidt met ruim 207 miljoen dollar en het tweede deel van Harry Potter and the Deathly Hallows volgt met ruim 169 miljoen dollar.

Bij de nachtpremière van de derde Batman-film in Colorado kwamen vrijdag bij een schietpartij twaalf mensen om het leven en vielen 58 gewonden. Studio's in Hollywood en distributeur Warner Bros waren overeengekomen de bezoekersaantallen en recette niet vrij te geven.

Brand legt Limburgse loods in as

Een grote brand heeft zondagmiddag een loods van een boerenbedrijf in het Limburgse Grevenbicht in de as gelegd. In de loods lag stro opgeslagen en stonden enkele landbouwvoertuigen. Niemand raakte gewond.

De brand in de loods aan de Geneer brak rond 16.45 uur uit. De brandweer rukte met groot materieel uit en gaf even na 18.00 uur het sein brand meester. Er zijn geen asbest of gevaarlijke concentraties van andere stoffen vrijgekomen, laat de politie weten. De brandweer heeft nog enkele uren nodig om na te blussen.

Golfer Els wint The Open

Golfer Ernie Els heeft verrassend The Open op zijn naam geschreven. De 42-jarige Zuid-Afrikaan profiteerde op de slotdag optimaal van de ineenstorting van de Australiër Adam Scott. Els ging rond in 68 slagen en kwam daarmee op een totaal van 273, zeven onder het baangemiddelde. Hij bleef Scott een slag voor.

Scott begon als grote favoriet aan de laatste achttien holes, maar had zondag 75 slagen nodig. Daarmee duikelde hij naar de tweede plaats. Els kwam langszij en werd voor de tweede keer in zijn loopbaan de beste op de Britse major. Hij won al eens in 2002.

Tiger Woods eindigde samen met zijn Amerikaanse landgenoot Brandt Snedeker op een gedeelde derde plaats. Zij eindigden op een totaal van 277 (-3). Nummer een van de wereld Luke Donald werd vijfde met een totaal van 278.

Joost Luiten sluit de Britse major af in de middenmoot. Voor zijn laatste ronde had hij 74 slagen nodig, dat is vier boven het baangemiddelde. Hij eindigde op de gedeelde 45e plaats met een totaal van 286 slagen (+6).

Weer zelfverbranding in Israël

Opnieuw heeft een Israëliër die in financiële problemen verkeerde zichzelf in brand gestoken. Een man van achter in de veertig stak zichzelf zondag in brand bij een bushalte in Midden-Israël. Voorbijgangers doofden de vlammen, maar de man is met ernstige brandwonden naar een ziekenhuis gebracht, zei de politie.

Een broer van de man verklaarde dat hij grote schulden had en de familie had gewaarschuwd dat hij het voorbeeld van Moshe Silman wilde volgen, de Israëliër die afgelopen week overleed nadat hij zichzelf uit protest tegen de hoge kosten van levensonderhoud in brand had gestoken.

Zelfverbranding uit protest komt zelden voor in Israël, maar volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld hebben na Silman zeker vier Israëliërs zichzelf in brand gestoken of gedreigd dat te doen.

Israël bezorgd om chemische wapens Syrië

Israël zal 'moeten handelen' als het Syrische regime instort en de chemische wapens en raketten van Syrië in handen van extremistische groepen als Hezbollah of Al-Qaida dreigen te vallen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd in een interview met het Amerikaanse Fox News.

Netanyahu zei dat Israël niet specifiek een actie in Syrië overweegt om de wapens in te nemen. "Er zijn andere mogelijkheden." Op de vraag of Israël bereid is alleen tot actie over te gaan, antwoordde Netanyahu dat het wapenarsenaal van Syrië een 'gemeenschappelijke zorg' is. "Wij moeten afwachten of er een gemeenschappelijke actie komt om die zorg weg te nemen."

Volgens Netanyahu is de val van het regime een kwestie van tijd.

Amos Gilad van het Israëlische ministerie van defensie zei voor de legerradio dat het Syrische regime de controle op zijn arsenalen vooralsnog 'zo goed als het kan' handhaaft.

Minister van defensie Ehud Barak zei dat Israël zich op het ergste voorbereidt. "Ik heb het leger opdracht gegeven zich voor te bereiden op een situatie waar wij de mogelijkheid van een aanval moeten overwegen", zei hij. "De staat Israël kan geen situatie toestaan waarin geavanceerde wapensystemen van Syrië naar Libanon worden verplaatst", voegde hij eraan toe, doelend op de door Iran gesteunde Hezbollah-militie in Libanon.

'Geen excuus om aids niet te stoppen'

De wereld heeft "geen excuus" om hiv en aids geen halt toe te roepen. De wetenschap heeft de middelen, "wat we nu nodig hebben is de politieke, organisatorische en individuele wil om dat in de praktijk te brengen". Dat heeft de Amerikaanse deskundige Anthony Fauci zondag gezegd bij het begin van de internationale aids-conferentie in Washington.

Op de eerste dag van het congres riepen meer dan 20 grote bedrijven op om reisbeperkingen voor hiv-patiënten op te heffen. Landen als Egypte, Irak en Singapore laten geen seropositieve mensen toe. "Er is geen bewijs dat de beperkingen de volksgezondheid beschermen. Het is discriminerend en schendt mensenrechten", zei Michel Sidibe van de Verenigde Naties.

Op de aidsconferentie komen tienduizenden mensen de komende dagen bij elkaar. Onder de aanwezigen zijn behalve aidswetenschappers ook veel internationale beroemdheden, zoals Bill en Hillary Clinton, Bill Gates, Ban-Ki Moon en Elton John. De conferentie wordt voor de 19e keer gehouden.

Wereldwijd zijn 34 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv. Van hen wonen 23 miljoen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. In Nederland leven ongeveer 24.150 mensen met hiv en ieder jaar komen daar gemiddeld 1100 nieuwe patiënten bij. Mensen die besmet zijn met hiv worden steeds ouder, het virus is beter te behandelen en het is minder besmettelijk met de juiste medicatie, maar er is nog een wereld te winnen in preventie en behandeling van de ziekte.

Kamervragen over belastingontduiking elite

GroenLinks wil dat Nederland maatregelen treft tegen het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen. De partij reageert op onderzoek van Tax Justice Network, dat concludeert dat een rijke elite mogelijk wel 25 biljoen euro buiten bereik van de fiscus heeft gestald. Overheden zouden hierdoor wereldwijd zo'n 165 miljard euro aan belastinginkomsten mislopen.

"Dit is buitengewoon onrechtvaardig", vindt GroenLinks -Kamerlid Jesse Klaver. "Terwijl iedereen de pijn voelt van de bezuinigingen die overheden moeten nemen, blijkt dat een superrijke elite voor ongelofelijk hoge bedragen de belasting ontduikt. Juist de sterkste schouders dragen zo geen enkele last van de economische crisis."

Klaver wil dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) 'stevige maatregelen' neemt. "Hij kan beginnen bij de aanpak van de oneerlijke belastingvoordelen die Nederland biedt aan brievenbusfirma's die hier geen werknemers hebben en alleen op papier in Nederland gevestigd zijn."

Tax Justice Network bracht het onderzoek zondag naar buiten via de Britse krant The Observer. Voormalig topeconoom bij McKinsey James Henry gebruikte gegevens van het IMF, de Wereldbank, de Verenigde Naties en centrale banken voor de studie.

Naar belastingparadijzen als Zwitserland, Luxemburg, Hong Kong en de Kaaimaneilanden zijn biljoenen weggesluisd. De Tax Justice Group wijst niet alleen op de niet-geïnde belasting, maar stelt ook vast dat de ongelijkheid in de wereld groter is geworden.

Sam Riley als Ivanhoe

Naar vandaag bekend geworden is heeft Sam Riley getekend om de hoofdrol te spelen in de nieuwe film van Iain Softley, naar het boek van Sir Walter Scott, Ivanhoe. Riley speelde eerder in, onder andere, de Anton Corbijn film, Control.

Het originele verhaal speelt zich af in Engeland in de 12e eeuw. Wilfred van Ivanhoe trekt ten strijde wanneer het Saksische volk overheerst wordt door de Normandiërs. In het boek komen ook andere legendarische figuren voor als Richard I van Engeland (Richard the Lionhearted),  John Lackland (Prins John), Robin van Locksley (Robin Hood) en zijn Trouwe volgelingen (Merry men). Het gerucht gaat dat deze personages ook in de film zullen voorkomen.

De film zal geschoten worden op 65mm film, iets dat hedendaags niet vaak meer gebeurt. Wanneer de film in de bioscopen moet draaien is niet bekend.

Sam Riley als Ivanhoe

Sam Riley, de originele boekcover en regisseur Iain Softley.

Verspringster Kluft moet Spelen missen

Verspringster Carolina Kluft zal niet deel gaan nemen aan de Olympische Spelen in Londen. De Zweedse kampt met een hamstringblessure en meldde aan Expressen dat het na het afhaken voor een wedstrijd in Finland geen zin heeft om naar de Spelen te gaan.

Kluft is bekend geworden als zevenkampster. De 29-jarige Zweedse won op dat onderdeel in 2004 goud op de Olympische Spelen in Athene. In 2008 besloot ze zich alleen maar te gaan richten op het verspringen, maar een reeks van blessures gooide roet in het eten. Hierdoor moet ze nu ook de Spelen gaan missen. Later dit jaar hoopt ze nog aan enkele wedstrijden mee te kunnen doen.

De Bakker wint toernooi in Grez-Doiceau

Thiemo de Bakker heeft zondag het challengertoernooi in Grez-Doiceau op zijn naam geschreven. De 23-jarige Westlander was in de finale in België met 6-4, 3-6 en 7-5 te sterk voor de Roemeen Victor Hanescu. Dit jaar was hij er alleen in geslaagd om de futuretoernooien van Zuidwolde en Alkmaar te winnen.

De Bakker won de eerste set, maar moest daarna het initiatief afstaan aan de voormalige nummer 26 van de wereld. Hanescu pakte het tweede bedrijf en nam in de beslissende set een break voorsprong. De Nederlander knokte zich echter terug en werkte bij 5-4 op de service van Hanescu een wedstrijdpunt weg.

Na eenvoudig zijn eigen opslag te hebben behouden sloeg De Bakker opnieuw toe. Dat breekpunt leverde hem meteen de titel op. Door zijn zege stijgt de huidige nummer 241 van de wereld waarschijnlijk flink wat plaatsen op de wereldranglijst.


De Bakker wint toernooi in Grez-Doiceau (Foto: Novum)

Vlaamse scoutingleiders mishandeld in Breskens

Drie inwoners van Breskens zijn zondagochtend aangehouden voor het mishandelen van twee Belgische mannen die leiding geven aan een scoutinggroep. Tijdens de ruzie werden ook enkele fietsen van padvinders beschadigd.

De vechtpartij vond rond 06.00 uur plaats op het Spuiplein in Breskens. De drie arrestanten zijn twee 20-jarige mannen en een 16-jarige jongen en de scouts 20-jarige mannen uit Liedekerke en Denderleeuw. Waarover de ruzie ging, heeft de Zeeuwse politie niet bekendgemaakt.

Superrijken ontduiken biljoenen aan belasting

Een groep van superrijken heeft een bedrag van zeker 21 biljoen dollar in belastingparadijzen gestald. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van de organisatie Tax Justice Network, dat actie voert tegen belastingontduiking. Dat meldde zondag de BBC. De studie gaat uit van de situatie zoals die eind 2010 bestond.

Het bedrag van 21 biljoen dollar, ruim 17 biljoen euro (dat is 17.000 miljard euro), is meer dan de economieën van de Verenigde Staten en Japan bij elkaar. Volgens de auteur van het rapport, James Henry - een voormalig econoom van consultancybureau McKinsey, gaat het om een conservatieve schatting, en zou het ook kunnen gaan om 32 biljoen dollar. Regeringen lopen daardoor miljarden aan belastinginkomsten mis.

Het onderzoek, dat gebruik maakt van gegevens van het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale regeringen, neemt alleen vermogen mee op bankrekeningen en in investeringsfondsen. Dat wil zeggen dat vermogen in vastgoed en zaken als jachten en auto's of kunst niet is meegenomen.

15 doden bij verkeersongeluk Filipijnen

Een verkeersongeluk in de Filipijnen heeft aan vijftien mensen het leven gekost. Ze waren op weg naar een wake voor een overleden familielid toen de remmen van hun voertuig op een heuvelachtige weg defect raakten en de truck tegen een betonnen wand reed en twee keer omrolde.

De meeste slachtoffers werden uit de vrachtwagen geslingerd of onder het voertuig vermorzeld. Bij het ongeluk zaterdagavond in Caibiran in de centraal gelegen provincie Biliran vielen ook acht gewonden. Allen doden en gewonden waren familie van elkaar.

'Talentenshows bevorderen pestcultuur'

Kate Nash beschuldigt talentenshows als X FACTOR van het stimuleren van pesten. Ook tijdschriften zijn er volgens de zangeres mede schuldig aan dat kinderen worden getreiterd.

Nash, bekend van nummers als Foundations en Pumpkin Soup, zette vorig jaar een naschoolse club op voor tienermeisjes om de vorming van bandjes een oppepper te geven. Op de Engelse scholen kwam ze veel gepeste meisjes tegen.

"We kijken naar X FACTOR en dan zien we al die afgewezen kandidaten zingen en lachen we ze uit", vertelt de 25-jarige zangeres aan de Britse krant The Observer. "En de roddelbladen schelden beroemdheden uit, omdat ze menselijk zijn. Ze zijn dik of te dun of ze hebben rimpels."

Nash schrok erg van het aantal meisjes dat gepest werd. "Het was echt een wake-up call. Iedereen zou moeten zeggen dat pesten niet cool is. We hebben te maken met een generatie van jonge mensen die geen eigenwaarde hebben."

Napolitano sprint naar dagzege in Wallonië

Danilo Napolitano heeft de tweede etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. De 31-jarige Italiaan van Acqua & Sapone was na 205,5 kilometer tussen Binche en Mettet de snelste in de massasprint. Hij bleef zijn landgenoot Davide Apollonio van Sky voor. Vacansoleil-coureur Romain Feillu uit Frankrijk eindigde als derde.

Napolitano neemt door zijn dagsucces de leiderstrui over van de Fransman Nacer Bouhanni, die zaterdag de eerste rit op zijn naam schreef. De Ronde van Wallonië duurt nog tot en met woensdag. De etappe van maandag voert van Marche naar Famenne en Beaufays over 186 kilometer.

[Upd] [F1] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Spanjaard startte van poleposition en hield met de Ferrari de andere podiumgangers Sebastian Vettel en Jenson Button achter zich. Door de zege verstevigt Alonso de leiding in het kampioenschap.

De race op Hockenheim ging van start met Fernando Alonso op poleposition. De Spanjaard kende met de Ferrari een goede start, terwijl Sebastian Vettel daarachter in de eerste ronde een verbeten strijd uitvocht met Michael Schumacher. Felipe Massa botste in de eerste ronde op een Toro Rosso en verloor zijn voorvleugel. Ook Bruno Senna en Romain Grosjean moesten na een aanrijding met elkaar met schade binnenkomen. Niet veel later liep de McLaren van Lewis Hamilton een lekke band op en moest ook al vroeg binnenkomen.

Vettel kwam na enkele ronden beter in zijn ritme en dichtte het gat met Alonso, terwijl Schumacher steeds meer verloor. Her en der waren fraaie gevechten op de baan, waarbij Kimi Räikkönen de aandacht trok door Paul di Resta op fraaie wijze te passeren. Ook Jenson Button deed het in de beginfase goed. De Brit kwam goed weg bij de start en passeerde Nico Hülkenberg en Schumacher om na tien ronden op plaats drie te belanden.

Veel coureurs kwamen na ongeveer twaalf ronden al binnen voor nieuwe banden, terwijl de leiders enkele ronden langer doorreden. Alonso was na achttien ronden de eerste die stopte, gevolgd door Button en Vettel. Alonso leidde na 23 ronden, voor Vettel, Button, Räikkönen, Schumacher, Hülkenberg, Perez, Webber, Di Resta en Kobayashi. Vettel had halverwege de race het gat met Alonso vrijwel gedicht, terwijl achter dit duo ook Button bezig was om het gat met de leider te verkleinen.

Achter dit trio vochten Hülkenberg en Perez een verbeten strijd uit op plaats zes. Uiteindelijk was Perez na dertig ronden de beste in dit gevecht. Opvallend was dat Hamilton na zijn tweede pitsstop na 35 ronden zich tussen de leiders bevond. De Brit passeerde al snel Vettel en ging daarna op jacht naar Alonso om zich zo te ontdoen van een ronde achterstand. Het zorgde er wel voor dat Vettel even afhaakte bij Alonso.

De toppers kwamen na veertig ronden binnen voor hun tweede en laatste stop. Button stopte een ronde eerder dan Alonso en Vettel en kwam hierdoor net voor de deur van Vettel op de tweede plaats weer naar buiten. In zijn poging om snel terug te slaan raakte Vettel even buiten het circuit. Het verschil tussen de drie leiders bedroeg na 44 ronden nog maar 2,5 seconden. Achter dit trio reed Räikkönen een eenzame race op plaats vier, terwijl Schumacher nog zijn best moest doen om de Saubers van Kobayashi en Perez van zich af te houden.

Schumacher ging echter voor een driestopper en kwam na 53 ronden binnen voor zijn laatste stop. Hij kwam als zevende, achter de Saubers terug naar buiten. De eerste uitvaller van de dag was Hamilton die na 58 ronden zijn McLaren in de pits parkeerde. De Brit reed op dat moment op een ronde achterstand, ver buiten de punten.

Button leek in de race Alonso aan te kunnen vallen, maar in de slotronden haakte de Brit af bij de Spanjaard, terwijl juist Vettel de druk op hem opvoerde. Met nog twee ronden te gaan passeerde Vettel Button dan ook voor plaats twee. Button klaagde erover dat Vettel bij zijn actie met vier wielen buiten het circuit kwam.

Alonso werd na 67 ronden als eerste afgevlagd, voor Vettel en Button. De overige punten gingen naar Räikkönen, Kobayashi, Perez, Schumacher, Webber, Hülkenberg en Rosberg.

Update 17.40 uur

Sebastian Vettel heeft van de stewards in Duitsland een straf van twintig seconden gekregen. De Duitser haalde met zijn Red Bull in de voorlaatste ronde de McLaren van Jenson Button in en kwam hierbij buiten het circuit. De stewards oordeelden dat hij de plaats terug had moeten geven, iets van wat de regerend wereldkampioen niet deed. Button is hierdoor achter Fernando Alonso geklasseerd. Kimi Räikkönen schoof door naar plaats drie, Kamui Kobayashi naar vier en Vettel is nu pas als vijfde geklasseerd.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:31:05.862
2 Jenson Button McLaren +6.949
3 Kimi Räikkönen Lotus +16.409
4 Kamui Kobayashi Sauber +21.925
5 Sebastian Vettel Red Bull +23.732
6 Sergio Perez Sauber +27.896
7 Michael Schumacher Mercedes +28.970
8 Mark Webber Red Bull +46.491
9 Nico Hulkenberg Force India +48.162
10 Nico Rosberg Mercedes +48.889
11 Paul di Resta Force India +59.227
12 Felipe Massa Ferrari +1:11.428
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:16.829
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:16.965
15 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
16 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
17 Bruno Senna Williams +1 Ronde
18 Romain Grosjean Lotus +1 Ronde
19 Heikki Kovalainen Caterham +2 Ronden
20 Charles Pic Marussia +2 Ronden
21 Pedro de la Rosa HRT +3 Ronden
22 Timo Glock Marussia +3 Ronden
23 Narain Karthikeyan HRT +3 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +11 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 154
2 Mark Webber Red Bull 120
3 Sebastian Vettel Red Bull 110
4 Kimi Räikkönen Lotus 98
5 Lewis Hamilton McLaren 92
6 Nico Rosberg Mercedes 76
7 Jenson Button McLaren 68
8 Romain Grosjean Lotus 61
9 Sergio Perez Sauber 47
10 Kamui Kobayashi Sauber 33
11 Pastor Maldonado Williams 29
12 Michael Schumacher Mercedes 29
13 Paul di Resta Force India 27
14 Felipe Massa Ferrari 23
15 Nico Hulkenberg Force India 19
16 Bruno Senna Williams 18
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Vitaly Petrov Caterham 0
21 Timo Glock Marussia 0
22 Charles Pic Marussia 0
23 Narain Karthikeyan HRT 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 230
2 Ferrari 177
3 McLaren 160
4 Lotus 159
5 Mercedes 105
6 Sauber 80
7 Williams 47
8 Force India 46
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0

[Tour] Wiggins eindwinnaar, ritzege in Parijs voor Cavendish

Bradley Wiggins heeft de 99e editie van de Tour de France op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Brit van Team Sky kwam in de slotetappe naar Parijs niet meer in gevaar. De slotrit werd gewonnen door Mark Cavendish in de massasprint.

Wiggins nam in de zevende etappe de gele trui over van de Zwitser Fabian Cancellara, die na de proloog het geel in zijn bezit had. De basis voor zijn eindzege legde de Brit in de tijdritten, waarin hij iedereen, inclusief zijn ploeg- en landgenoot Chris Froome op achterstand zette.

Mede door zijn sterke ploeg hield Wiggins, die eerder dit jaar ook al Parijs – Nice en het Critérium du Dauphiné op zijn naam schreef, in de bergen stand. Froome werd zelfs nog tweede in het klassement, ondanks dat hij in de bergen sterker leek dan zijn ploeggenoot. Wiggins won in deze Tour twee etappes, beide tijdritten.

De slotrit werd gekenmerkt door het normale gekeuvel, onderweg werd er champagne gedronken en op het circuit in Parijs werd de gashendel opengedraaid. Ondanks verwoede pogingen van onder andere Karsten Kroon, Bram Tankink, Jens Voigt en Rui Costa om de sprint te ontlopen, werd er toch weer om de etappezege gesprint.

Mark Cavendish kwam in die sprint al erg vroeg op kop, maar hij ging de sprint vol aan en er kwam niemand meer overheen. Het is alweer de vierde keer dat de wereldkampioen in Parijs weet te winnen.

Uitslag slotrit

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr Sky 3:08.07
2 Peter Sagan Slw Liquigas z.t.
3 Matthew Goss Aus Greenedge z.t.
4 Juan Jose Haedo Arg Saxo Bank z.t.
5 Kris Boeckmans Bel Vacansoleil z.t.
6 Greg Henderson Aus Lotto-Belisol z.t.
7 Borut Bozic Slv Astana z.t.
8 André Greipel Dui Lotto-Belisol z.t.
9 Edvald Boasson Hagen Noo Sky z.t.
10 Jimmy Engoulvent Fra Saur-Sojasun z.t.
12 Koen de Kort NED Argos-Shimano z.t.


Eindklassement na 20e etappe

Pos Naam Team Nationaliteit Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GBR 87:34.47
2 Chris Froome SKY GBR +3.21
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +6.19
4 Jurgen Van den Broeck LTB BEL +10.15
5 Tejay Van Garderen BMC USA +11.04
6 Haimar Zubeldia RNT AUS +15.43
7 Cadel Evans BMC SPA +15.51
8 Pierre Rolland EUC FRA +16.31
9 Janez Brajkovic AST SLO +16.38
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +17.17

Al-Qaida: we keren terug in Irak

Al-Qaida in Irak keert terug naar bolwerken waar het eerder uit werd verdreven door Amerikaanse militairen en hun soennitische bondgenoten. Dat heeft de nieuwe leider van de Islamitische Staat Irak, Abu Bakr al-Baghdadi, via een audioboodschap laten weten.

De terreurbeweging bereidt zich voor om gevangenen te bevrijden en leden van de rechterlijke macht te vermoorden, aldus al-Baghdadi.

Al-Baghdadi, sinds 2010 leider van de Islamitische Staat Irak, nodigde moslims uit om naar Irak te komen en zich bij zijn beweging aan te sluiten. Hij waarschuwde dat er binnenkort aanslagen zullen plaatsvinden in de Verenigde Staten, hoewel het onduidelijk was of dat door zijn Iraakse netwerk of door andere aan Al-Qaida verbonden terreurorganisaties zou gebeuren.

Er zijn weinig tekenen dat er opnieuw ernstig etnisch geweld zal plaatsvinden in Irak zoals dat in 2006 en 2007 het geval was.

Utrechtse wijk afgezet na vrijkomen asbest

Bewoners van een straat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland worden zondagmiddag geëvacueerd in verband met asbest. Het gaat om 48 woningen. Een groot gebied is 'hermetisch' afgezet. Omwonenden wordt geadviseerd binnen te blijven en deuren en ramen dicht te houden, laat een gemeentewoordvoerder weten.

De kankerverwekkende stof kwam eerder deze week vrij bij werkzaamheden in twee woningen op de Stanleylaan. Automobilisten en voetgangers mogen het afgezette gebied niet meer in. De politie patrouilleert en er zijn twee pelotons ME in aantocht, om te zorgen dat niemand besmet raakt.

De gemeente onderzocht sinds woensdag of asbest was vrijgekomen, en dat bleek zondagochtend het geval. Woningcorporatie Mitros zou al sinds maandag onderzoek hebben gedaan. De corporatie was zondag niet bereikbaar voor een toelichting. RTV Utrecht is aangewezen als calamiteitenzender.

Twee doden bij Italiaanse rally

Een Italiaanse coureur en zijn navigator zijn zondag omgekomen bij een rally in de Toscaanse stad Lucca. Dat hebben de organisatoren van de 47e Lucca City Cup bekendgemaakt. De autorally werd afgelast na het dodelijke ongeluk.

Coureur Valerio Catelani en navigator Daniela Bertoneri waren slechts enkele kilometers op weg in de 'Brancoli-manche' toen hun Peugot 207 S2000 zich in de vangrail boorde en in brand vloog.

In juni was er in Italië ook al een dode te betreuren bij een rally. Gareth Roberts, een navigator uit Wales, kwam om het leven in de Targa Florio Rally in het noorden van Sicilië. Een beschermende rail doorboorde toen de passagierskant van de rallyauto.

Toernooizeges Mónaco en Bellucci

Juan Mónaco heeft het ATP-toernooi van Hamburg op zijn naam geschreven. In de finale versloeg hij thuisspeler Tommy Haas met 7-5 en 6-4. Het is de zesde toernooizege voor de Argentijn, die hij allemaal op gravel behaalde.

In Gstaad bleek de Braziliaan Thomaz Bellucci in de finale het beste. De ongeplaatste speler versloeg de finale de als eerste geplaatste Janko Tipsarevic in drie sets 6-7(6), 6-4 en 6-2.

Identiteit dader aanslag Bulgarije nog onbekend

Autopsie op het lichaam van de zelfmoordterrorist die vorige week vijf Israëliërs en een Bulgaar doodde heeft de autoriteiten nieuwe informatie verschaft, maar de identiteit van de man lijkt nog niet bekend. De Bulgaarse autoriteiten onderzoeken ook of de man een handlanger had.

Arts en forensisch expert Galina Mileva, die betrokken was bij de autopsie op het lichaam van de dader en de slachtoffers, zei zondag dat de dader niet voldoet aan de beschrijving van sommige getuigen, zodat het vermoeden is gerezen dat er wellicht een handlanger was.

Mileva zei dat de dader een 'blank gezicht had, lichte ogen en erg dik bruin haar. De botten in het gezicht zijn verpulverd door de explosie'. Eerder zeiden getuigen dat de verdachte donkere ogen had.

Beelden van beveiligingscamera's op de busterminal van Burgas tonen een man met lang haar - mogelijk een pruik - en een pet, een T-shirt en een geruite korte broek. Zijn rugzak zal vol met het zeer explosieve tnt in poedervorm.

Het Bulgaars openbaar ministerie zei dat de man in de dagen voor de aanslag een auto heeft proberen te huren, maar dat hem dat werd geweigerd omdat het bedrijf zijn identiteitskaart verdacht vond.

Afrodita Petrova, de eigenaresse van het autoverhuurbedrijf, zei dat de verdachte kort donker haar had toen hij in haar kantoor kwam. Volgens haar was het dezelfde man als op de videobeelden. "Hij sprak Engels met een Arabisch accent", zei ze.

De aandacht van de Bulgaarse autoriteiten is vooral gericht op het achterhalen van de identiteit van de dader. Minister van binnenlandse zaken Tsvetan Tsvetanov zei er zeker van te zijn dat de man geen Bulgaar is. Hij zei niet hoe de autoriteiten dat weten.

Uitslagen oefenduels 22 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Groningen
Suk, Schet
Sunderland (Eng) 2-3
SC Paderborn 07 (Dui) FC Twente 1-0
Fortuna Sittard
Rajcomar (2), Khalouta, Voorn, Burhenne, Secerovic, Sevic, Nieuwland, Goossens 
KSK Hasselt (Bel) 9-0
PSV
Zanka, Lens, Wijnaldum 
Benfica (Por) 3-1

Arrestaties Rusland na overstromingen

Drie Russische overheidsfunctionarissen zijn gearresteerd omdat ze gefaald hebben tijdig mensen te waarschuwen en te evacueren toen er in het zuiden van het land hevige overstromingen plaatsvonden. Dat heeft het overheidsorgaan dat de zaak onderzoekt zondag bekendgemaakt.

In de nacht van 6 op 7 juli ontstonden na zware regenval kolkende watermassa's. 171 mensen kwamen om het leven. Veel slachtoffers waren oude mensen die niet op tijd weg konden komen. Boze inwoners van het gebied, bij de Zwarte Zee, vinden dat de lokale autoriteiten veel te weinig hebben gedaan om de mensen te waarschuwen.

De drie arrestanten, onder wie de burgemeester van de stad Krymsk en het hoofd van de regio Krymsk, waar 153 mensen omkwamen, waren gewaarschuwd dat er mogelijk overstromingen zouden plaatsvinden, maar ze deden daar te weinig mee, aldus het overheidsorgaan.

Meer dan twee weken na de overstromingen zijn er nog altijd overheidsmedewerkers en vrijwilligers in het gebied om de tienduizenden mensen die geen huis en bezittingen meer hebben te helpen.

Willis en Gordon-Levitt in actie op Looper-foto's

Vandaag zijn er vier nieuwe foto's van de film Looper verschenen. Naast een bebaarde Jeff Daniels en exotisch danseres Piper Perabo staat Joseph Gordon-Levitt vastgeklemd in de arm van zijn oude zelf (Bruce Willis).

Looper speelt zich af in een wereld waar tijdreizen mogelijk maar zeer illegaal en gelimiteerd is. Niet alleen goede personen, ook criminelen kunnen gebruikmaken van de technologie. Zo ook de zogenaamde Loopers, een criminele organisatie die tijdsprongen maakt om slachtoffers in het heden terug te sturen naar het verleden om ze hier te vermoorden. Joe (Joseph Gordon-Levitt) is een van deze Loopers die zijn vak zeer goed verstaat. Hij werkt in het verleden en voert het vieze werk voor zijn opdrachtgever uit. Hoe tevreden hij ook is met zijn werkzaamheden, nu staat hem het onmogelijke te wachten: zijn meest recente doelwit is de toekomstige versie van zichzelf.

Op 11 oktober is Looper in de bioscoop te zien.

Looper

Looper

Looper

Looper

Wifi in intercity krijgt mogelijk prijskaartje

Treinreizigers die draadloos willen internetten in intercity's moeten daar volgend jaar mogelijk voor gaan betalen. De NS laat echter weten dat gratis wifi 'ontzettend belangrijk' is voor de klanten. "Klanten stellen het zeer op prijs, daar houden we rekening mee", zegt een woordvoerder zondag.

Eind juni waren tweehonderd intercity's, ongeveer een derde van het totaal, voorzien van gratis internet. Eind 2013 moet in alle intercity's een wifisysteem draaien.

Het contract dat de NS met T-Mobile heeft loopt in april 2013 af. Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zien welke kant het opgaat. De NS onderhandelt met meerdere partijen. Hoeveel de overeenkomst met T-Mobile kost, had de zegsman niet direct paraat.

De uitrol van gratis internet in de trein begon in 2010. Toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) had daar vijftien miljoen euro voor uitgetrokken, in de hoop dat dat meer automobilisten de trein in zou lokken. Het idee was toen dat alle treinen van Arriva en alle intercity's van NS vanaf 2012 internet via wifi aanbieden.

Arriva, dat vooral in noorden van het land vervoer aanbiedt, kreeg 1,1 miljoen euro. Het vervoerbedrijf verwacht dat zijn 51 treinen uiterlijk in januari zijn voorzien van een wifiverbinding.

Nummerdor en Schuil winnen Klagenfurt

Reinder Nummerdor en Richard Schuil gaan met een groot zelfvertrouwen richting de Olympische Spelen. De beachvolleyballers hebben het grandslamtoernooi in Klagenfurt, het laatste toernooi voor Londen, op hun naam geschreven. In de finale wonnen de Nederlanders van Pedro en Marcio Araujo.

De eerste set ging nog met duidelijk verschil naar de als zevende geplaatste Brazilianen: 14-21. Daarna kwam vooral Schuil goed in zijn spel. Met een hoge servicedruk wist hij de in bloedvorm verkerende opponenten steeds onder druk te zetten. De ervaren Nederlanders pakten de tweede set dan ook met 21-12.

Nummerdor en Schuil gingen in de derde set door op dat elan. Ze namen een voorsprong van drie punten, maar de duidelijk gefrustreerde Brazilianen bleven in de wedstrijd. Ondanks wat foutjes aan het einde maakte het Nederlandse duo de wedstrijd net op tijd af: 15-13.

Na Beijing is dit de tweede zege voor Nummerdor/Schuil in een grandslamtoernooi dit jaar.

Zwarte Cross verwelkomt miljoenste bezoeker

Zwarte Cross heeft op de laatste dag van het festival de grens van een miljoen bezoekers bereikt. 's Werelds grootste motorcrossspektakel, waar dit jaar artiesten als Normaal en Di-rect op de planken stonden, ging vrijdag in Lichtenvoorde van start. Het jaarlijkse evenement werd in 1997 voor het eerst georganiseerd.

"Hoera! Hoera! De miljoenste Zwarte Cross-bezoeker is binnen", meldt de organisatie op Facebook. "Mandy Zwart uit Sandpoort, van harte gefeliciteerd." De gelukkige mag het festival, waar vorig jaar ruim 152.000 mensen op afkwamen, de rest van haar leven gratis bezoeken.

De politie heeft dit weekend acht aanhoudingen verricht tijdens de zestiende editie van het festival. Een van hen had zijn geslachtsdeel laten zien. Twee anderen waren betrapt op het stelen van drank. Iemand die een spandoek had gestolen werd ook opgepakt, evenals een man die een beveiliger had mishandeld. De arrestanten kregen een proces-verbaal en mogen niet meer op het festivalterrein komen.

De politie controleerde zaterdagavond op de wegen rondom de Zwarte Cross 669 automobilisten op rijden onder invloed. Vijf bestuurders hadden te veel gedronken en zijn aangehouden.

FOK!filmtips van de dag: The Last Waltz

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Last Waltz 01

Martin Scorsese is een man met vele gezichten. Zo maakte de sympathieke regisseur vele klassiekers zoals Taxi Driver, Goodfellas en meer recentelijk Hugo. Voor de FOK!filmtip van de dag hebben we gekozen voor een indrukwekkende documentaire The Last Waltz die Scorsese in 1978 maakte van het afscheidsconcert van The Band. The Band was de begeleidingsband van Bob Dylan en trad voor hun laatste optreden op 25 november 1976 op in San Francisco's Winterland Ballroom. Wat de film vooral zeer aangenaam maakt is de aanwezigheid van een behoorlijk aantal gastmuzikanten. Zo zien we onder meer Eric Clapton, Ringo Starr, Neil Diamond, Neil Young, Emmylou Harris en Dr. John.

Ben je muziekliefhebber en houd je van muziek uit de zeventiger jaren, dan mag je deze film niet missen. The Last Waltz is vanavond om 20.15 uur te zien op Canvas.

The Last Waltz 02

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Herlings stap dichter bij wereldtitel in MX2-klasse

Jeffrey Herlings heeft goede zaken gedaan op weg naar de wereldtitel in de MX2-klasse bij het motocross. De 17-jarige Nederlander won de Grand Prix van Rusland en verstevigde zijn leidende positie in de stand om de wereldtitel.

Tomme Searle, zijn directe concurrent, eindigde in de manches die Herlings won als tweede en derde en staat nu met 429 punten 49 punten achter Herlings. De Belg Jeremy van Horebeek staat met 417 punten op de derde plaats.

Tweede Spaanse regio vraagt om hulp overheid

Na Valencia vraagt een tweede Spaanse regio om financiële steun van de centrale overheid in Madrid. Het zuidelijke Murcia heeft een bedrag van 200 tot 300 miljoen euro nodig. Dat heeft de president van de regio, Ramón Luis Valcárcel, gezegd in een interview dat de lokale krant La Opinión de Murcia zondag publiceerde.

De regio Valencia maakte vrijdag bekend hulp nodig te hebben, maar noemde geen bedrag. Het geld moet komen uit een eerder deze maand opgezet fonds van 18 miljard euro. De regering wil daarmee noodlijdende regio's bijstaan.

Voor de oprichting van het fonds had Catalonië al om financiële steun van de overheid gevraagd.

Ruim tien mille aan drugsboetes op hardcorefestival

Tijdens het hardcorefestival Dominator in het Brabantse Eersel zijn zaterdag bijna tachtig mensen betrapt met drugs. Via snelrecht werden 74 zaken afgehandeld. De verdachten kregen boetes variërend van 20 tot 1250 euro. In totaal heeft OM 10.670 euro aan boetes opgelegd.

Drie verdachten zijn meegenomen voor onderzoek. Een 22-jarige Fransman met honderd pillen, een 19-jarige man uit Oud Beijerland die honderd xtc-pillen, achttien MDMA-capsules en vier pakjes cocaïne bij zich had en een 23-jarige man, die zestig xtc-tabletten, speed en ketamine voorhanden had.

De politie is niettemin tevreden over het verloop van het evenement, dat plaatsvond tussen 11.00 uur en 23.00 uur op het E3-strand in Eersel en spreekt van een goede sfeer.

Er waren ongeveer 25 duizend bezoekers op het festival, dat een zerotolerancebeleid hanteert op het gebied van drugs. Alle bezoekers werden bij binnenkomst gefouilleerd door beveiligingsmedewerkers. Ook is streng gecontroleerd op verboden wapenbezit. De politie zette ongeveer honderd agenten in. Er waren ook politiehonden en -paarden aanwezig.

Honkballers vierde bij Haarlemse Honkbalweek

De Nederlandse honkballers zijn als vierde geëindigd bij de Haarlemse Honkbalweek. In de strijd om de bronzen medaille verloor de wereldkampioen met 3-4 van de Verenigde Staten, dat met collegespelers naar de Noord-Hollandse hoofdstad was gekomen.

Oranje kwam wel op voorsprong via een run van Saldimar Daantji, maar in de vijfde inning kwamen de Amerikanen langszij. In de zesde kwamen ze op voorsprong en leek de wedstrijd al beslist. In de laatste inning kwam Oranje nog dichtbij, maar het bleef op één punt steken.

Maradona: "Ronaldo haalt niveau Messi nooit"

Voor Diego Maradona is Lionel Messi de beste voetballer die er momenteel op deze aardbol rondloopt. Zelfs Cristiano Ronaldo kan volgens Pluisje niet aan de Argentijn tippen. Beide aanvallers zijn topkandidaat om de Gouden Bal te winnen. Zowel Messi als Ronaldo kenden een buitengewoon goed seizoen bij respectievelijk FC Barcelona en Real Madrid.

Voor Maradona is er echter geen twijfel mogelijk wie dit jaar wordt verkozen tot beste voetballer van de wereld. "Cristiano Ronaldo zal nooit het niveau van Messi bereiken", zo liet de onlangs bij Al-Wassl ontslagen oefenmeester weten aan TVR. "Lionel hoeft het krachtige schot van Ronaldo niet te beheersen, hij dribbelt gewoon naar het doel toe met de bal aan zijn voet."

Maradona laat ten slotte weten vereerd te zijn met het feit dat mensen hem vaak vergelijken met Messi. "Ik houd niet echt van vergelijkingen, maar die van mij met Messi is wel een mooie. We zijn allebei linksbenig, Argentijn en briljant."

[Tour] Prudhomme: "Wiggins mooie naam op erelijst"

De slotetappe van de Tour de France is nog bezig, maar Tour-baas Christian Prudhomme heeft de 99e editie al geanalyseerd. De Fransman vindt Bradley Wiggins een goede winnaar en ziet het als een start van een nieuw tijdperk van de wielersport.

"Wiggins is een mooie naam op de erelijst", liet Prudhomme aan Sporza weten. "Wiggins is een winnaar zoals Miguel Indurain en Jacques Anquetil. Hij domineert in de tijdritten en volgt in de bergen. Wiggins heeft zelfs meer gedaan dan volgen. Alleen zijn teamgenoot Chris Froome was sterker dan hij in de cols."

"Het is misschien jammer dat er geen echt front is gekomen tegen Wiggins. Maar ik denk dat Nibali en Evans niet sterk genoeg waren om de dominantie van de Sky-ploeg te doorbreken. We moeten ook niet zeuren over het koersgedrag van Froome. Sky was hier met een duidelijk plan: winnen met Wiggins."

Prudhomme ziet door de winst van Wiggins een nieuw tijdperk aanbreken in de wielersport. "Dit is het begin van een nieuw tijdperk. Er is duidelijk een kentering in het wielrennen. De Angelsaksische landen nemen de plaats in van de traditionele landen zoals België, Italië en Spanje. Het is ongelooflijk hoe teams als Sky alles voorbereiden."

Maaskant baalt stevig van late nederlaag

Trainer Robert Maaskant was 'not amused' over de late nederlaag die FC Groningen vanmorgen leed tegen Sunderland (3-2). Groningen leek lange tijd op een oefenzege af te stevenen tegen Sunderland, maar dankzij twee late treffers trokken de Engelsen alsnog aan het langste eind. Maaskant kon niet geloven dat zijn spelers de overwinning nog zo uit handen wisten te geven.

"Ik ben woedend. Dit toont aan dat sommige spelers een gebrek aan overlevingsdrang hebben", aldus de oefenmeester tegen Voetbal International. "Als dit niet verbetert, ga ik met andere jongens spelen. Iedereen wordt beoordeeld op falen of presteren."

"Deze instelling past bij jeugdvoetbal of de amateurs, niet bij wat wij willen", foetert Maaskant verder. "In de kleedkamer heb ik aangegeven dat ik nu wel snap waarom ze vorig seizoen soms door de tegenstander werden weggespeeld."

[OS] Hockeydames winnen weer oefenduel

De hockeydames lijken klaar voor de Olympische Spelen. De dames van bondscoach Max Caldas boekten een tweede oefenzege in drie dagen tijd. Vrijdag werd België met 5-2 geklopt en vandaag werd Australië met 4-0 verslagen.

Kitty van Male scoorde de eerste twee goals in het duel dat 3x 20 minuten duurde. In de slotfase van het duel wisten ook Lidewij Welten en Kim Lammers nog te scoren. Volgende week zondag moeten de dames voor het eerste spelen op de Spelen. Dan wacht België, waarna ook nog tegen Groot-Brittannië, China, Zuid-Korea en Japan moet worden gespeeld.

[Tour] Sørensen meest strijdlustige renner

De ASO heeft Chris Anker Sørensen als meest strijdlustige renner van de 99e Tour de France. De Deen van Saxo Bank bleef daarmee Thomas Voeckler, Luis Leon Sanchez en zijn ploeggenoot Michael Mørkøv voor.

Sørensen was de enige die geen echte prijs aan zijn strijdlust overhield. Voeckler won twee etappes en krijgt vandaag de bolletjestrui omgehangen. Sanchez won één etappe en Mørkøv droeg enkele dagen de bolletjestrui. Vorig jaar werd Jeremy Roy als meest strijdlustige renner van de Tour uitgeroepen.

Vlaar niet naar Aston Villa

Ron Vlaar heeft op de dag van de open dag van zijn club Feyenoord gemeld dat zijn voorgenomen transfer naar het Engelse Aston Villa van de baan is. De aanvoerder van de nummer twee van de Eredivisie van afgelopen seizoen vindt dat hij door de club aan een lijntje wordt gehouden.

Vorige week kreeg Vlaar, afgelopen juni nog aanwezig op het EK, een rondleiding op Villa Park, maar hoorde vervolgens niks meer van Aston Villa. Feyenoord-trainer Ronald Koeman had hem een deadline gesteld. Hij wou uiterlijk morgen weten of Vlaar naar Engeland zou vertrekken.

Van Basten: "Wij zijn in een opbouwfase"

Sc Heerenveen kent vooralsnog geen sterke voorbereiding. Coach Marco van Basten maakt zich echter geen grote zorgen. "Deze uitslagen zijn niet zo heel belangrijk. Ze hebben geen consequenties. Ik denk dat je moet kijken naar de manier waarop we voetballen, dat is meer van belang", aldus Van Basten tegenover Omrop Fryslân.

De Friezen verloren het oefenduel met Beerschot (0-1), maar de voormalige bondscoach tilt daar niet al te zwaar aan. "De eerste helft hebben we denk ik goed gespeeld, hadden we met name één grote kans die je eigenlijk moet maken. Dat maakt het jezelf iets makkelijker. Dat hebben we niet gedaan, maar dat kan gebeuren", zo vervolgde de voormalige topspits van AC Milan.

"Feit is dat wij gewoon in een opbouwfase zijn en dat het wel stapje voor stapje steeds beter gaat. Je ziet duidelijk dat wij voorin niet makkelijk scoren. Het veldspel was op zich, voornamelijk het eerste uur, redelijk goed verzorgd. Alleen moet je voorin de boel wel kunnen belonen met een doelpunt. Dat blijft nu achterwege. Het kan ook gewoon een fase zijn, hoor. We moeten ook niet direct in de war raken."

Meppelink/Van Gestel grijpt naast grandslamzege

Het beachvolleybalduo Madelein Meppelink en Sophie van Gestel zijn er niet in geslaagd om het grandslamtoernooi van Klagenfurt op hun naam te schrijven. Het duo, als dertiende geplaatst in Oostenrijk, verloor in de finale van het Russische duo Chomjakova/Oekolova.

Het Russische tweetal was in vorm naar Klagenfurt gekomen en dat bleek in de eerste set die met 13-21werd gewonnen. De tweede set ging vervolgens met 27-25 gewonnen door het Nederlandse duo, maar de derde en dus de wedstrijd ging naar de Russinnen (15-10).

Meeste water geschikt om in te zwemmen

Niet alleen het weer zit zondag mee, ook het zwemwater laat zich van zijn goede kant zien. Het meeste water is geschikt om in te zwemmen.

De overlast van blauwalg valt mee. Blauwalg groeit het beste bij warmere temperaturen en daar is de laatste tijd weinig sprake van geweest. In Zuid-Holland gelden voor vier wateren zwemverboden en voor twee wateren negatieve zwemadviezen vanwege blauwalg, in Groningen een. In de rest van het land gelden alleen waarschuwingen vanwege blauwalg.

In Friesland zijn vijf waarschuwingen voor blauwalg afgegeven, in Groningen vier, in Noord-Holland negen, in Zuid-Holland vijf en in Noord-Brabant twee.

Er zijn ook andere problemen die roet in het eten kunnen gooien. Zo schort het in enkele gevallen aan de waterkwaliteit, bestaat het risico op zwemmersjeuk of een biologische infectie. Bij Boulevard Noord in Katwijk aan zee wordt gewaarschuwd voor verontreinigd zeewater door spuiwerkzaamheden.

In Zuid-Holland is sprake van een gevaarlijke zeestroming. Daarom geldt een zwemverbod op het strand van vierhonderd meter ten zuiden van de strandslag Schelpenpad tot vierhonderd meter ten noorden van de strandslag Watertoren. De actuele stand van zaken is te vinden op pagina 725 van teletektst.


Meeste water geschikt om in te zwemmen (Foto: Novum)

Furieuze dronkaard schopt 'eigen' auto

Uit woede dat een auto niet reageerde op het ontgrendelknopje van zijn contactsleutel begon een dronkaard uit Maasbree zaterdagnacht de auto te schoppen. Agenten ontdekten dat hij bij de verkeerde auto stond, meldt de politie.

De politie kreeg aanvankelijk een melding dat iemand bij een geparkeerde auto aan de Boschlaan in Maasbree probeerde te breken. De 'inbreker' bleek echter een 35-jarige dronkaard die naar huis wilde rijden. Hij was er stellig van overtuigd dat hij bij zijn eigen wagen stond, alleen het vehikel reageerde volgens hem niet op zijn sleutel.

Uit frustratie schopte de man enkele keren tegen de carrosserie. De agenten besloten dat het niet verstandig was de dronkaard naar zijn eigen auto te begeleiden en namen hem mee naar het politiebureau. Onderweg begon de man al met het uitslapen van zijn roes.

Red Bull ontkomt aan straf

Het Formule 1-team Red Bull Racing is vlak voor de Grand Prix van Duitsland ontkomen aan een straf. Autosportfederatie FIA constateerde dat de motorsoftware van de Oostenrijkse bolides niet conform het reglement was, maar de stewards op Hockenheim besloten Sebastian Vettel en Mark Webber hun gridposities mochten behouden.

De FIA constateerde dat bij een gematigd toerental de motoren niet zo presteerden zoals op basis van eerdere metingen verwacht mocht worden. Dit kan er op duiden dat een geblazen diffuser aangestuurd kan worden of dat er sprake is van tractiecontrole. Dat laatste is verboden, terwijl de geblazen diffuser via de positie van de uitlaten tot het verleden moest behoren.

Na het horen van Red Bull concludeerden de stewards dat strikt naar de regels gekeken de bolide van de Oostenrijkers niet in strijd is met het technisch reglement. Wel werd erbij vermeld dat de stewards zich niet alle argumenten van Red Bull konden vinden. Was Red Bull wel bestraft geweest dan hadden beide auto's achteraan moeten starten of waren ze de rest van het weekend uitgesloten geweest. Hierdoor start Vettel op Hockenheim als tweede en Webber als achtste.

Mogelijk gaat de FIA op basis van het besluit van de stewards de regels zodanig aanpassen dat er op dit punt geen onduidelijkheid meer kan zijn. Hierdoor zou Red Bull later dit seizoen de software van de motor alsnog aan moeten passen.

Duitsland profiteert van financiële crisis Europa

Duitsland is een van de partijen die het meest profiteert van de financiële crisis in Europa. Het land heeft tientallen miljarden euro's bespaard vanwege zijn reputatie als veilig land voor investeringen.

Andere landen van de eurozone, zoals Spanje en Italië, betalen een hoge rente om geld te lenen op de kapitaalmarkt en dat zal de komende jaren zwaar drukken op hun nationale schatkist. Duitsland daarentegen heeft tientallen miljarden euro's weten veilig te stellen vanwege een zeer lage - soms zelfs negatieve - rente.

Duitsland wordt al heel lang beschouwd als een veilige keus. Het land heeft de grootste economie van Europa, die de afgelopen twee jaar bovendien gestaag groeide.

Onlangs verkocht Duitsland talloze staatsobligaties met een looptijd van tien jaar tegen een rentepercentage van 1,5 procent. Afgelopen woensdag veilde het land schatkistpapier met een looptijd van twee jaar ter waarde van vijf miljard euro tegen een percentage van -0,06 procent. Met andere woorden, investeerders verliezen geld en betalen Duitsland om er hun geld in de schatkist te kunnen parkeren.

"Duitsland bespaart alleen dit jaar al ongeveer tien miljard euro dankzij de lage rentepercentages", aldus econoom Jens Boysen-Hogrefe.

Groeten uit Norilsk

Norilsk is een industriestad op de permafrost in Noord-Siberië met meer dan 100.000 inwoners. Tien maanden van het jaar vriest het er en als het zomer is, dan komt de temperatuur meestal ook niet boven de 15 graden. Door de zware metaalindustrie ligt de stad permanent onder een dikke walm van ongezonde stoffen. Milieuorganisaties schatten dat alleen al de uitstoot van zwaveldioxide 16 keer hoger ligt dan in heel Nederland. De gemiddelde levensverwachting ligt 10 jaar lager dan in de rest van Rusland. Maar dat is allemaal nog niets als je bedenkt dat de stad nagenoeg geen verbinding kent met de buitenwereld. Er gaan geen wegen naar toe. Slechts één spoorlijn komt er en de bewoners hebben hun eigen stad tot gesloten verklaard. Alleen met toestemming mogen buitenstaanders naar binnen. Ik vermoed dat er ook weinig mensen de stad verlaten en de meesten er van wieg tot sterfbed wonen. Word je toch weer een beetje blij van Nederland. Zelfs met die kutzomers.

Norilsk

Rogge wil geen minuut stilte voor slachtoffers München

Jaques Rogge, de president van het Internationaal Olympisch Comité, heeft opnieuw geen gehoor gegeven aan de verzoeken om tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Londen een minuut stilte in acht te nemen voor de Israëlische atleten die om het leven kwamen bij een Palestijnse aanslag tijdens de Spelen van München in 1972.

Politici in de Verenigde Staten, Israël en Duitsland hebben er de afgelopen tijd bij Rogge op aangedrongen dat de veertigste verjaardag van het bloedbad in München zou worden herdacht met een minuut stilte tijdens de openingsceremonie van de Londense Spelen vrijdag.

Rogge heeft verklaard dat er een eerbetoon gehouden zal worden aan de gesneuvelde Israëlische atleten en coaches op een receptie in Londen tijdens de Olympische Spelen. Ook zal hij een herdenkingsplechtigheid in Duitsland bijwonen op 5 september, de dag dat de moorden plaatsvonden.

Maar de IOC-baas verklaarde nogmaals dat zijn comité tegen een minuut stilte is tijdens de openingsceremonie. "Wij hebben het gevoel dat de openingsceremonie niet de juiste sfeer heeft om zo'n tragisch incident te herdenken."

Christian Bale brengt condoleances over

De hoofdrolspeler in The Dark Knight Rises heeft zaterdag zijn condoleances overgebracht aan de slachtoffers en hun naasten van de Batman-schietpartij in Aurora, Denver.

Bale zegt in de verklaring “De afschuw die ik voel kan ik niet onder woorden brengen. Ik kan me nauwelijks een voorstelling maken van de hoeveelheid pijn en verdriet die de slachtoffers en hun naasten moeten voelen, ik leef met ze mee”.

Een zwaar bewapende man, verkleed als The Joker opende tijdens de vertoning van de film het vuur op bioscoopbezoekers. Hij doodde daarbij 12 mensen, terwijl 59 anderen gewond raakten. Warner Bros. heeft toen meteen uit respect voor de betrokkenen besloten premières en persbijeenkomsten wereldwijd af te lasten en de nieuwe verkoopcijfers pas morgen bekend te maken.

Bale’s verklaring volgt op die van schrijver en regisseur Christopher Nolan die de schietpartij omschreef als "een zinloze tragedie".

PSV en Sporting Portugal akkoord over Labyad

PSV en Sporting Porutgal hebben een mondeling akkoord bereikt over de transfer van Zakaria Labyad. Dit meldt Voetbal International zojuist. Beide partijen zijn het in grote lijnen eens geworden over de voorwaarden.

Sporting Portugal betaalt PSV in elk geval een opleidingsvergoeding van 300.000 euro. Daarnaast hoesten de Portugezen ook nog een kleine transfersom op, waarna de soap omtrent de Marokkaanse voetballer afgesloten kan worden. De Eindhovense club ziet bovendien af van juridische stappen.

"De kans is groot dat de FIFA beslist dat Labyad tijdens die zaak gewoon voor Sporting mag spelen", lichtte technisch directeur Marcel Brands toe. "Daarnaast kan het een hele langdurige affaire worden, waarbij we geen garanties hebben. We hebben nu mondeling een akkoord bereikt met Sporting. Alles wordt nu op papier gezet en ik verwacht dat aan het einde van deze week alles afgerond is."

Als alle formaliteiten zijn afgerond en PSV alle benodigde handtekening in bezit heeft, wordt Labyad definitief vrijgegeven. Hierdoor kan de aanvaller na zijn deelname aan de Olympische Spelen in actie komen voor zijn nieuwe broodheer; Sporting Portugal.

PSG geeft 230 miljoen aan transfers uit

Sinds de Franse voetbalclub Paris Saint Germain overgenomen is door Qatar Sports Investments kent het aantrekken van nieuwe spelers bijna geen grenzen. I speak football berekende dat de Fransen in een jaar tijd 230 miljoen euro in versterkingen geïnvesteerd hebben, meer dan de tien jaar ervoor bij elkaar.

De laatste namen die vastgelegd zijn, zijn Thiago Silva en Zlatan Ibrahimovic die PSG samen 75 miljoen euro hebben gekost. Beide spelers werden overgenomen van AC Milan. Zij moeten er voor zorgen dat de eerste landstitel sinds 1994 wordt binnengehaald. De laatste prijs van de grootmacht uit Parijs was de Franse beker die in 2008 gepakt werd.

PVV wil opheldering over steun IMF

Het geduld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met Griekenland is op en het fonds wil geen hulp meer verstrekken. Dit berichtte zondag de website van het Duitse weekblad Der Spiegel, waar de nieuwe editie maandag van wordt verspreid.

De PVV eist opheldering van het kabinet over berichten dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland niet langer te hulp zou willen schieten.

Der Spiegel stelt dat Europese leiders in Brussel zijn ingelicht over het voornemen van het IMF. Indien dat klopt, kan het ertoe leiden dat Griekenland in september niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Het bericht komt vlak voor de volgende inspectie van de Griekse financiën door de 'trojka', de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF.

PVV-leider Geert Wilders wil deze week nog opheldering van het kabinet hier over. De Tweede Kamer zal komende week dan moeten terugkeren van reces om over het onderwerp te debatteren.

PVV wil opheldering over steun IMF
PVV wil opheldering over steun IMF (Foto: ANP)

Roddick en Muller in finale Atlanta

Andy Roddick heeft de finale van het tennistoernooi in Atlanta bereikt. De Amerikaan versloeg zijn als eerste geplaatste landgenoot John Isner. Roddick neemt het in de eindstrijd op tegen Gilles Muller uit Luxemburg, die zich plaatste ten koste van Go Soeda.

Roddick was in de halve finale Isner in drie sets de baas: 6-4, 5-7 (5) en 6-4. De voormalig nummer een van de wereld moest wel 26 aces van favoriet Isner toestaan, maar serveerde een hoger percentage dan zijn opponent.

In de finale van Atlanta staat Roddick tegenover Muller, de nummer 63 van de wereld. De linkshandige Luxemburger won in de andere halve finale met 6-4 en 6-3 van de Japanner Soeda. Muller brak Soeda een keer in elke set en trok zo de wedstrijd naar zich toe.

Peiling: Rutte of Roemer als premier gelijk

De afkeer van SP-leider Emile Roemer is iets groter dan de afkeer van premier Mark Rutte (VVD). De SP en de VVD zijn niet alleen in de zetelpeiling verwikkeld in een nek-aan-nekrace, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Ieder heeft 44 procent van de bevolking achter zich staan bij het streven na de verkiezingen premier te worden. In mei stond Rutte met 54 procent van de bevolking achter zich nog ver voor op Roemer met 38 procent, maar sinds juni staan ze al ongeveer gelijk.

Van de aanhangers van Rutte zou echter 47 procent het heel erg vinden als Roemer premier wordt. Van de Roemer-aanhangers vindt maar 41 procent het heel erg als Rutte opnieuw premier wordt.

Over het algemeen staat de aanhang van de rechtse partijen meer achter Rutte en de aanhang van de linkse partijen meer achter Roemer. Bij D66 staat 62 procent achter Rutte en 26 procent achter Roemer. De PVV-aanhang is gelijkmatig verdeeld over de vraag wie premier moet worden.

In de zetelpeiling verandert deze week vrijwel niets. De SP snoept een zetel af van de PvdA en komt uit op 32 zetels. Dat is een zetel meer dan de VVD, maar omdat zo'n kleine verschuiving binnen de toevalsmarge valt kunnen er geen conclusies uit worden getrokken.


Meer afkeer van Roemer dan van Rutte (Foto: Novum)

Bartoli en Cibulkova naar finale WTA-Carlsbad

De Française Marion Bartoli en de Slowaakse Dominka Cibulkova treffen elkaar in de finale van het tennistoernooi in Carlsbad. De twee speelsters zijn de nummers één en twee van de plaatsingslijst.

Bartoli had drie sets nodig om qualifier Chan Yung-Jan uit Taiwan te verslaan. Het werd 1-6 6-3 en 6-3. Cibulkova rekende met 7-6 (8) en 6-1 af met de Russische Nadia Petrova. Na het verlies in de eerste set kreeg Bartoli meer vertrouwen toen ze in het tweede bedrijf meteen het servicepunt van de Taiwanese pakte. "Ik ging toen ook beter serveren. Ik heb al die tijd geprobeerd gefocust te blijven. Dat is gelukt", stelde Bartoli.

Meppelink en Van Gestel zonder te spelen naar finale

De Nederlandse beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben zonder te spelen de finale bereikt van het grandslamtoernooi in Klagenfurt. Nadat de wedstrijd vanwege de overvloedige regenval naar zondag werd verplaatst, besloten hun Chinese tegenstanders Chen Xue en Xi Zhang zich terug te trekken.

Meppelink (22) en Van Gestel (21) staan voor het eerst in de finale van een toernooi uit de World Tour. Ze bereiden zich in Klagenfurt voor op de Olympische Spelen, die volgende week in Londen beginnen.

Roelvink wordt badmeester in schoonspringprogramma

Dries Roelvink krijgt een bijzondere rol in het programma waarin bekende Nederlanders gaan schoonspringen. De 53-jarige zanger heeft geprobeerd van de hoge duikplank af te gaan, maar durfde niet te springen. Roelvink gaat daarom als 'een soort badmeester' optreden in Sterren Springen op Zaterdag.

"Ik ging op de hoogste duikplank staan, totdat er allemaal kinderen achter me zeiden: meneer ga er nou eens af. Toen ben ik met het trappetje weer naar beneden gegaan", bekent Roelvink aan Novum Nieuws. "Toen ging ik naar de duikplank van vijf meter, maar ook daar durfde ik niet van af."

Vervolgens ging de zanger met SBS in conclaaf over een mogelijke andere rol in het nieuwe programma. "Ik word waarschijnlijk een soort badmeester, een scheidsrechter, een sidekick van presentator Gerard Joling." Roelvink is blij dat hij niet hoeft te oefenen op salto's en schroeven. "Maar mijn gele zwembroek doe ik natuurlijk wel aan."

Onder anderen Thomas Berge, Justine Pelmelay en Patty Brard zijn al aan het oefenen. Roelvink denkt te weten wie er hoge ogen gaat gooien. "Yuri van Gelder lijkt me een goede schoonspringer, hij heeft het postuur van een sportman." Jaap Amesz, beter bekend als Terror Jaap, gaat het volgens de zanger minder goed doen. "Yuri is in ieder geval beter dan Terror Jaap. Jaap maakte een onvoorstelbare plons, het leek net een tsunami."

De Boer: "Fischer kan een grote worden"

Ajax won zaterdagavond in eigen huis met 4-0 van het Schotse Celtic. Trainer Frank de Boer reageerde na het duel tegenover Eredivisie LiveViktor Fischer werd uitgeroepen tot Man of the Match.

"Hij kan heel goed zijn en worden", vertelt De Boer na afloop van de overwinning. "Hij is vrij goed, maar nog steeds maar tweedejaars A-speler. Hij kan ook nog in de jeugd spelen. Hij heeft de kwaliteiten om een grote speler te worden", aldus de trainer. Ajax betaalde vorig jaar 1,2 miljoen euro voor Fischer.

"Je haalt iemand alleen als je denkt dat hij in Ajax 1 komt te spelen", gaat hij verder. "Je hebt natuurlijk geen garanties. Hij kan een blessure krijgen of een terugval. De scouts hebben veel inzicht en die moeten zien 'dit is hem'. Als hij zich zo doorontwikkelt, zou het stom zijn om hem niet bij de eerste selectie te houden. Alles is nu hosanna, hij krijgt nu te maken met media-aandacht. Het is kijken of hij gaat zweven of met beide voeten op de grond blijft staan."

"We hebben de wedstrijd gedomineerd. We hebben geen kans weggegeven. Zelf kregen we tien goede kansen waarvan er vier raak gingen. Jammer dat we niet nog het laatste extra zetje konden geven, maar ik zag een paar mooie aanvallen. We zijn op de goede weg. Ze speelden vanuit de filosofie die wij graag zien, zeker in dit stadion. De jongens hadden de intentie om uit te voeren wat wij willen zien."

Odfjell begonnen aan leegpompen tanks

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell is bezig vier tanks op het terrein leeg te pompen. Dat schrijft het bedrijf zaterdag op zijn website.

Odfjell moet de tanks zondag om 18.00 leeg hebben, omdat de blus- en koelvoorzieningen bij het bedrijf niet in orde zijn. De DCMR milieudienst legde Odfjell vrijdag gedeeltelijk stil vanwege het gevaar voor de omgeving.

Van de vijf tanks die geleegd moesten worden, voldeed een al aan de eisen. Twee tanks waren zaterdagmiddag leeg, aan de andere twee wordt in de nacht van zaterdag op zondag doorgewerkt. In de tussentijd zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Butler wilde paus helpen kerk schoon te vegen

De butler van de paus heeft met het lekken van gevoelige documenten de paus willen helpen de rooms-katholieke kerk schoon te vegen. Dat zei zijn advocaat zaterdag.

Paolo Gabriele (46) mag het einde van het onderzoek naar zijn zaak thuis afwachten. De vertrouweling van Benedictus XVI werd in mei gearresteerd.

Het onderzoek moet uitwijzen of Gabriele voor de rechter moet komen. Zo ja, dan hangt hem een straf van maximaal zes jaar boven het hoofd wegens diefstal. De resultaten van het onderzoek worden begin augustus verwacht.

Noorwegen herdenkt aanslagen Breivik

Noorwegen herdenkt zondag dat het 1 jaar geleden werd getroffen door een dubbele aanslag. Op 22 juli 2011 liet Anders Behring Breivik eerst een autobom ontploffen in het Regeringskwartier in Oslo. Enkele uren later schoot hij om zich heen op het eilandje Utøya. Daar was een zomerkamp van de jongerenafdeling van de regerende Noorse Arbeiderspartij. Door de aanslagen kwamen 77 mensen om.

Er is een uitgebreid officieel herdenkingsprogramma. Zo leggen prominenten kransen, zijn er herdenkingsdiensten en is er 's avonds een herdenkingsconcert bij het stadhuis in Oslo. Koning Harald V en koningin Sonja leggen in de ochtend een krans in Oslo. Premier Jens Stoltenberg van de Arbeiderspartij is bij een dienst in de hoofdstad en houdt later een toespraak bij de herdenking op Utøya.

De Noorse Zeemanskerk in Rotterdam staat zondag tijdens de dienst ook stil bij het bloedbad. Een vertegenwoordiger van de Noorse ambassade zal er een toespraak houden.

Ondertussen wacht het land tot de rechters 24 augustus uitspraak doen in de rechtszaak tegen Breivik. Met de aanslagen wilde hij naar eigen zeggen Noorwegen beschermen tegen moslims.

Noorwegen herdenkt aanslagen Breivik
Noorwegen herdenkt aanslagen Breivik (Foto: ANP)

Tientallen doden door bomenvellende regen in China

Zeker tien mensen zijn zaterdagnacht in China omgekomen door de heftigste regenbuien die de hoofdstad Beijing in zestig jaar tijd hebben getroffen. In de rest van het land vielen nog eens tien doden. China zet zich zondag schrap voor meer regenbuien.

De regen doet bomen omvallen. Auto's en bussen zijn in sommige gebieden gevangen in water dat op taillehoogte staat.

In Beijing vielen volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua tien doden. Twee kwamen om toen daken instortten, een persoon werd door de bliksem geraakt en een vierde werd geëlektrocuteerd door een omgevallen hoogspanningslijn, terwijl hij zijn buren hielp te ontsnappen. Een man kwam volgens de krant Beijing News om toen zijn auto vast kwam te zitten in diep water.

In het westen van de provincie Sichuan kwamen zes mensen om door aardverschuivingen die door de regen waren veroorzaakt. In het noorden van de provincie Shanxi kwamen vier mensen om toen hun truck werd meegesleurd door een plotseling ontstane rivier.

De regering waarschuwde zondag dat het de komende 24 uur in het noordoosten van China blijft regenen. Iedere zomer vallen in China wel doden door heftige regenbuien, maar deze intensiteit is in het relatief droge Beijing niet gebruikelijk.

In de voorstad Fangshan viel zaterdag 460 millimeter regen. Daarmee werd een record uit 1951 gebroken. Door de regen kwamen 104 basisschoolleerlingen en negen leraren in de voorstad vast te zitten op een militair trainingskamp. Ze lopen geen direct gevaar. Reddingswerkers hebben voedsel naar hen gebracht.

Op het vliegveld van Beijing zijn 229 binnenlandse en veertien internationale vluchten geschrapt. Daarnaast zijn veel vluchten vertraagd. Ongeveer tachtigduizend reizigers zijn op het vliegveld gestrand.

Zaterdag werden ruim veertienduizend mensen uit verschillende delen van de stad geëvacueerd. Daar zaten ruim vijfduizend mensen bij uit Fangshan bij. In de voorstad bestaat het risico op aardverschuivingen.

Japan onderzoekt gesjoemel met metingen na kernramp

De Japanse overheid onderzoekt of onderaannemers werknemers na de kernramp hebben gedwongen lagere uitslagen van hun stralingsmeters door te geven zodat ze langer konden worden ingezet. Het onderzoek is dit weekeinde ingesteld, melden de autoriteiten zondag.

Het onderzoek volgt op berichtgeving van Japanse media over een doofpotaffaire bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Bij de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van vorig jaar kampte de centrale met meerdere meltdowns.

Een van de onderaannemers van centralebeheerder Tokyo Electric Power bevestigt dat negen werknemers hun stralingsmeter vorig jaar moesten bedekken met loden platen. Volgens sommigen was dit na de kernramp een wijdverspreid gebruik. Het is de eerste keer dat de overheid deze praktijken bekijkt.

De stralingsmeters worden gedragen om na te gaan of iemand niet te veel wordt blootgesteld aan straling. Als iemand een bepaalde hoeveelheid straling heeft gehad, kan hij worden vervangen om de risico's te beperken. De normen werden na de kernramp snel verhoogd. In november zijn ze weer naar beneden bijgesteld.


Japan onderzoekt gesjoemel met metingen na kernramp (Foto: Novum)

Schutter Aurora heeft aanval maanden gepland

De schutter die donderdagnacht om zich heen schoot in een bioscoop in de Amerikaanse voorstad Aurora heeft zijn aanval maandenlang gepland. Hij is daarbij berekenend en goed doordacht te werk gegaan, concludeert de politie.

De verdachte bestelde de afgelopen vier maanden via internet zesduizend kogels. Bij een webshop voor agenten en militairen kocht hij een aanvalsvest, twee magazijnhouders en een mes.

Directeur Chad Weinman van de website, tacticalgear.com, wijst erop dat zijn bedrijf duizenden orders per dag verwerkt en dat er niets ongebruikelijks aan de bestellingen van de verdachte was. De schutter regelde via internet ook de explosieven die hij gebruikte voor de boobytraps in zijn huis.

De vallen in het huis van de verdachte zijn zaterdag verwijderd. Een klein explosief is tot ontploffing gebracht, de rest is onschadelijk gemaakt. In de vallen werden onder meer explosieven, chemicaliën en tonnen met brandbare vloeistof gebruikt.

Er was bedrading aangelegd om de boel de lucht in te laten gaan zodra iemand binnen zou treden. De omwonenden waren geëvacueerd en kunnen nu weer naar huis.

De schietpartij tijdens een nachtelijke première van de nieuwste Batman-film kostte aan twaalf mensen het leven, onder wie een meisje van 6 jaar. Er vielen 58 gewonden. President Barack Obama reist zondag af naar de staat Colorado om de gewonden en de families van de doden te bezoeken.

EA sluit deal over American Football-licentie

EA Sports is in 2008 aangeklaagd omdat het bedrijf een illegale monopolie-deal had gemaakt waarbij het bedrijf de exclusieve rechten had voor alle officiële American Footbal-teams en spelers in Amerika. EA Sports heeft nu een deal gesloten waarbij deze afspraak komt te vervallen.

Vanaf 2014, als de vorige afspraak vervalt, mag EA Sports nog wel een deal sluiten maar deze mag niet exclusief zijn voor een periode van vijf jaar. Dit zorgt er voor dat andere uitgevers ook games mogen uitgeven in dezelfde licentie. Voor gamers houdt deze deal in dat mensen die een Madden-game hebben gekocht een klein bedrag kunnen terugkrijgen.

Wie een Madden-game kocht voor 2005 op de PlayStation 2, GameCube of Xbox kan $6,79 terugkrijgen. Wie vanaf 2005 tot op heden een Madden-game gekocht heeft voor Xbox 360, PlayStation 3 of Wii krijgt $1,95 terug. EA Sports zet voor alles 27 miljoen dollar opzij.

'Poels volgende week naar huis'

Wielrenner Wout Poels verwacht volgende week naar huis te kunnen. Dat zegt de 24-jarige Limburger op de website van zijn ploeg Vacansoleil. "De laatste paar dagen kan ik al af en toe uit mijn bed", laat Poels weten. "Mijn herstel kan zich binnenkort thuis voortzetten."

Poels viel in de zese etappe van de Tour en scheurde zijn milt en een nier, kneusde zijn longen en brak drie ribben. Vooral de schade aan zijn nier baart zorgen. "Ik begreep dat mijn beschadigde nier voor ongeveer 75 procent functioneert en dat het de komende tijd afwachten is of die volledig zal herstellen. Om dit herstel te bevorderen wordt mijn blaas kunstmatig geleegd zodat die niet op mijn nier drukt."

Poels, die eerst een tijd in Frankrijk op de intensive care lag voor hij naar een Nederlands ziekenhuis kon worden vervoerd, heeft zin om naar huis te gaan. "Ik ben thuis in goede handen en kan daar mijn rust pakken en verder aan mijn herstel werken."

Teasers voor Man of Steel online

Met de release, afgelopen vrijdag, van The Dark Knight Rises is de promotiocampagne voor die andere grote DC-held, Superman, langzaam van start gegaan. Bioscoopbezoekers voor Batman worden getrakteerd op een teaser voor Man of Steel, die in twee versies bestaat. Deze teasers zijn nu ook online te vinden.

Beide versies hebben dezelfde beelden en een voice-over. In de ene versie is de stem die van Jonathan Kent (Kevin Costner), Clark Kents Aardse vader. De andere teaser heeft Jor-El (Russel Crowe), Kal-Els biologische vader, als voice-over.

Man of Steel verschijnt in juni volgend jaar.

Beat the Beat: Rhythm Paradise

Sinds gamescom 2011 kijk ik al uit naar Rhythm Paradise dat voor de Europese release is omgedoopt tot Beat the Beat. De vier speelbare minigames waren zo leuk en grappig om te spelen dat ik heel snel meer wilde spelen van deze game. Nu de volledige game in de winkels ligt is het tijd om te kijken of de rest van de minigames ook zo leuk is!

http://i.fokzine.net/upload/12/07/120716_38849_beatbeat_leader.jpg

OUYA is als een filmhuis naast de grote bioscopen

Het succes zagen veel mensen misschien niet aankomen, maar de veelbelovende Android-spelcomputer, OUYA, komt eraan. Deze week is bekendgemaakt via Kickstarter, een website waar mensen met ideeën kunnen kijken of hun ideeën aanslaan, dat er vijf miljoen dollar is opgehaald. OUYA vroeg echter om geen miljoen. Mensen van over heel de wereld hebben dus vertrouwen in het apparaat. Hoe zit dat met de Nederlandse game-industrie?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.