FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 juli 2012

Gesink hervat training na opgave in Tour

Robert Gesink heeft zondag voorzichtig weer de training hervat. Drie dagen na zijn opgave in de Tour de France oefende de Varssevelder een uur op zijn hometrainer, meldt hij op Twitter. Pijnvrij is Gesink nog niet. "Mijn ribben maken het me nog steeds lastig." Maandag gaat Gesink voor het eerst de weg weer op.

Gesink besloot donderdag na afloop van de elfde etappe de Tour te verlaten. Hij kampte nog met de naweeën van een flinke valpartij in de eerste week. Diezelfde dag was ook ploeggenoot Bauke Mollema al afgestapt. Beide renners golden als belangrijke troeven voor het klassement, maar stonden al op grote achterstand.

Veel tijd om te herstellen heeft Gesink niet. Hij is geselecteerd voor de wegwedstrijd van de Olympische Spelen, die eind juli plaatsheeft.

Zuid-Afrikaanse nieuwe leider Afrikaanse Unie

De Zuid-Afrikaanse Nkosazana Dlamini-Zuma is zondag gekozen tot voorzitter van het dagelijks bestuur van de Afrikaanse Unie. De 63-jarige ex-vrouw van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma versloeg bij de stemming tijdens de top van de unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba de zittende bestuursvoorzitter, de Gabonees Jean Ping.

Dat hebben de deelnemers aan de vergadering gezegd. Dlamini wordt de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van de Afrikaanse Unie.

Zuid-Afrikaanse nieuwe leider Afrikaanse Unie
Zuid-Afrikaanse nieuwe leider Afrikaanse Unie (Foto: ANP)

Amerikaan Isner weer de sterkste in Newport

John Isner heeft zijn titel op het tennistoernooi van Newport met succes verdedigd. De mondiale nummer elf, als eerste ingeschaald, versloeg zondag voor eigen publiek de Australiër Lleyton Hewitt in de finale met 7-6 (1) en 6-4. Ook Marin Cilic was succesvol op eigen bodem. Hij zegevierde in het Kroatische Umag.

Isner en Hewitt hielden in de eerste set gelijke tred. Pas in de tiebreak was er enig verschil waarneembaar, getuige de 7-1 winst van Isner. De Amerikaan had vervolgens aan een break in de tweede set genoeg om zijn vierde toernooizege uit zijn carrière bij te schrijven.

Cilic nam in Umag revanche voor de verloren finale van vorig jaar. De als tweede geplaatste Kroaat won met 6-4, 6-2 van de Spanjaard Marcel Granollers (4). Cilic kon zodoende zijn zevende toernooizege bijschrijven. Granollers blijft staan op drie.

Dode bij schietpartij in Utrecht

Bij een schietpartij in Utrecht is zondagavond een man om het leven gekomen. Twee verdachten zijn aangehouden, meldt de politie.

Het schietincident vond rond 20.45 uur plaats op de Falklanddreef. Agenten troffen kort daarop een zwaargewonde man aan, die ter plaatse bezweek aan zijn verwondingen. Na de schietpartij renden twee mannen weg. Die zijn in de omgeving aangehouden. Ook is het vuurwapen mogelijk gevonden. Waar dat wapen is gevonden, wil een politiewoordvoerder niet zeggen.

Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was voor de schietpartij. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

De schietpartij vond plaats op straat, in een buurt waar veel flats staan. Een politiewoordvoerder vermoedt dat veel mensen schoten hebben gehoord of gezien.

Sonic Adventure 2 komt naar XBLA en PSN

Sega heeft bevestigd dat de Dreamcast-klassieker Sonic Adventure 2 op 3 oktober op Xbox Live Arcade en PlayStation Network-game uitkomt.

Het spel waarin de supersnelle egel de hoofdrol heeft verscheen vorige week al onbedoeld op Xbox.com, waardoor een release eigenlijk al voorspelbaar was. Ook stond in de screenshot die erbij verscheen een hint naar de PSN-versie; er stonden PlayStation-buttons in het plaatje verwerkt. 

Hier een gameplay-video van Sonic Adventure 1 voor XBLA om een je alvast een idee te geven wat je kan verwachten:

Vlaar bezoekt Aston Villa

Feyenoord raakt vlak voor de start van het nieuwe seizoen mogelijk nog een bepalende speler kwijt aan Aston Villa. Na Karim El Ahmadi lijkt het erop dat ook Ron Vlaar de overstap maakt naar de middenmoter die uitkomt in de Premier League.

Met toestemming van Feyenoord bezocht Vlaar vandaag stadion Villa Park in Birmingham, zo meldt Voetbal International. Het reisje van Vlaar lekte uit doordat enkele Aston Villa-fans foto’s van de verdediger tijdens zijn bezoek op Twitter plaatste.

Vlaar is inmiddels weer terug in Nederland en meldt zich maandag gewoon op de training van Feyenoord in Rotterdam, in afwachting van hoe de onderhandelingen verlopen met Aston Villa.

De Rotterdammers lieten onlangs nog weten de aanvoerder graag te willen behouden. Vlaar heeft op dit moment nog een contract voor twee seizoenen en zal dus een transfersom moeten opbrengen alvorens hij vertrekt uit Rotterdam.

Sony kocht patent van Atari voor PS2

Hoewel er in de industrie volop gespeculeerd wordt over PlayStation 4 hebben we vandaag nog een klein berichtje over de PlayStation 2 voor jullie. Het is niet echt nieuws, maar desondanks zullen maar weinig gamers dit weten en vonden we het nodig om dit te plaatsen.

Atari zou begin jaren 90 de Microbox uitbrengen, een 32-bits variant van hun Falcon 030 computer. Dit apparaat kon zowel horizontaal als vertikaal gepositioneerd worden. Sony vond dit wel een goed idee en heeft het patent overgekocht en hun PS2 een vergelijkbaar uiterlijk gegeven.

Atari Microbox

PlayStation 2

'L. De Jong al medisch gekeurd bij BMG'

Luuk de Jong zou al medisch zijn gekeurd door Borussia Mönchengladbach. Volgens het regionale Rheinische Post, zal de FC Twente-spits maandag of dinsdag worden gepresenteerd.

De krant meldt dat De Jong zondagmiddag een medische keuring onderging in Mönchengladbach. De Duitse club dingt al weken naar de handtekening van de Nederlandse EK-ganger. Twente bleef vasthouden aan een, volgens BMG, veel te hoge vraagprijs. Daarin lijkt nu een oplossing te zijn gevonden.

Rheinische Post schrijft dat Twente en Borussia nader tot elkaar zijn gekomen en een akkoord hebben bereikt. De Enschedese club frustreerde De Jong behoorlijk, die eigenlijk had gehoopt zich niet eens meer bij Twente te hoeven melden voor de voorbereiding. Eerdere beloften werden geschonden en ineens mocht De Jong enkel weg voor meer twintig miljoen euro.

Inmiddels zouden beide clubs elkaar in een wat lager bedrag gevonden hebben. Daarmee krijgt De Jong waarschijnlijk zijn zin, want de oud-spits van De Graafschap en broer van Ajacied Siem de Jong wou alleen nog maar naar de subtopper uit de Bundesliga.

Met Gladbach zal De Jong het komende seizoen in de voorronde van de Champions League uitkomen. Iets wat voor FC Twente deze jaargang niet is weggelegd.

Boonen breekt rib en moet afwachten voor Spelen

Tom Boonen weet waarschijnlijk donderdag of hij mee kan doen aan de Olympische Spelen. De 31-jarige Belg neemt drie dagen rust, nadat een scan in het ziekenhuis zondag uitwees dat hij een rib heeft gebroken. Boonen kwam eerder deze week in de Ronde van Polen hard ten val.

Boonen hervat donderdag de training, waarna hij zal beslissen of hij deelneemt aan de Ronde van het Waalse Gewest, die geldt als laatste voorbereidingskoers voor Londen. "Ik kan niets anders dan afwachten en kijken hoe de situatie zich ontwikkelt", reageert Boonen. "Ik ben verdrietig omdat mijn conditie goed is en ik niet de mogelijkheid wil verliezen om aan de Spelen mee te doen. Donderdag zal ik het antwoord hebben waarop ik wacht."

De rappe Boonen verkeert al het hele seizoen in bloedvorm. Zo schreef hij onder meer Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen op zijn naam.


Boonen breekt rib en moet afwachten voor Spelen (Foto: Novum)

Amerikaanse actrice Celeste Holm overleden

De Amerikaanse actrice Celeste Holm is zondag op 95-jarige leeftijd in New York overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Zij kreeg in 1947 de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar spel in de film Gentleman's Agreement. Voor haar rollen in Come to the Stable (1949) en All about Eve (1950) werd zij voor een Oscar genomineerd.

Holm studeerde onder meer drama aan de Universiteit van Chicago, voor zij in 1946 naar Hollywood ging. Na All about Eve gaf zij de voorkeur aan het toneel en accepteerde zij slechts enkele filmrollen. Een daarvan was in de muziekfilm High Society (1956), waarin zij te zien was naast Frank Sinatra, Bing Crosby en Grace Kelly.

Holm verscheen diverse keren, vaak als gastster, in tv-series als Columbo, Love Boat en Falcon Crest.

Amerikaanse actrice Celeste Holm overleden
Amerikaanse actrice Celeste Holm overleden (Foto: ANP)

Cole, Jak en Daxter zijn PlayStation All-Stars

Cole uit inFamous en Jak en Daxter uit de gelijknamige games komen ook naar PlayStation All-Stars Battle Royale. Dit werd bekendgemaakt tijdens een panel op de Comic-Con. De game staat gepland voor 24 oktober 2012.

Jak gebruikt bekende wapens uit de Jak & Daxter-reeks zoals de Gyro Burster. Coles aanvallen zijn vooral gebaseerd op elektriciteit, net als in de inFamous-games. Hieronder kun je de twee nieuwe personages in actie zien.

Leger waarschuwt Broederschap

Veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten in Egypte, heeft zondag een nieuwe zet gedaan in het politieke schaakspel dat met de Moslimbroederschap gespeeld wordt. Tantawi verklaarde dat de strijdkrachten niet toestaan dat een 'bepaalde groep' het land domineert. Tantawi noemde geen specifieke groep bij naam, maar het is duidelijk dat hij doelde op de Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi.

"Egypte zal nooit ten onder gaan. Het behoort aan alle Egyptenaren en niet aan een bepaalde groep - dat zullen de strijdkrachten niet toestaan", aldus Tantawi. "De strijdkrachten zullen niemand, in het bijzonder diegenen die van buitenaf onder druk worden gezet, toestaan om het leger af te houden van zijn rol als beschermer van Egypte. Het leger zal nooit hoogverraad plegen en blijft zijn taken vervullen tot Egypte in veilige wateren is aangeland."

De uitspraken van Tantawi zijn een teken dat het leger niet van plan is om de Broederschap vrij baan te geven. De Opperste Raad voor de Strijdkrachten nam vorig jaar na het vertrek van Hosni Mubarak de macht over. Hoewel het leger vorige maand de macht overdroeg aan Morsi, hebben de strijdkrachten er met een decreet voor gezorgd dat het verregaande bevoegdheden heeft en dat de president veel macht moest inleveren.

Vorige week daagde Morsi het leger uit door een decreet van de Raad met betrekking tot het ontbinden van het parlement te herroepen. Het leger had dit decreet uitgevaardigd na een uitspraak van de rechtbank dat het door leden van de Moslimbroederschap gedomineerde parlement niet wettig was gekozen.

[F3] Uitslag Masters Zandvoort

Daniel Juncadella heeft op Zandvoort de Masters of Formula 3 op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in de duinen van de Nederlandse badplaats te sterk voor Raffaele Marciello en de goed rijdende Nederlander Hannes van Asseldonk.

Juncadella kwam goed weg bij de start en dook als eerste de Tarzanbocht in, voor Marciello die Carlos Sainz Jr., de zoon van oud-rallycoureur Carlos Sainz, meteen in wist te halen. Van Asseldonk sloot aan op plaats vier en wist bij het ingaan van de tweede ronde Sainz te verschalken. De 20-jarige Nederlander stond in het vervolg van de race nog wel onder druk van de Spanjaard, maar gewisseld van positie werd er niet meer. Hierdoor werd Van Asseldonk de vijfde Nederlander die in de prestigieuze race een podiumplaats wist te bemachtigen.

De tweede Nederlander, Dennis van de Laar, kwam als dertiende over de meet. Hij startte ook van deze positie, maar viel na de start terug naar een achttiende stek. Hij wist een goed tempo te vinden en knokte zich uiteindelijk via enkele goede inhaalacties weer naar voren.

Dubbelslag Moser in Ronde van Polen

Moreno Moser heeft in de Ronde van Polen een dubbelslag geslagen. De Italiaanse wielrenner won de zesde etappe en veroverde tevens de leiding in het klassement.

In de 191 kilometer lange koninginnerit ging Moser in de laatste meters voorbij de de Colombiaan Sergio Henao. de 21-jarige renner van Liquigas neemt de leiderstrui over van de Pool Michal Kwiatkowski, die nu in het klassement tweede staat op vijf seconden. Lars Boom, tot vandaag derde in het klassement, kon het tempo bij de beklimmingen niet volgde en zakte weg in het klassement.

Tipsarevic pakt eerste toernooizege van 2012

Janko Tipsarevic heeft zijn eerste toernooizege van 2012 geboekt. De Serviër (1) was zondag in de finale van het tennistoernooi van Stuttgart in drie sets te sterk voor de Argentijn Juan Monaco (2): 6-4, 5-7, 6-3. De mondiale nummer acht was de enige speler uit de top tien die dit jaar nog zonder toernooizege zat. Opponent Monaco had er al twee op zak.

"Ik kan nog steeds niet geloven dat ik het toernooi gewonnen heb", sprak Tipsarevic na afloop. "Ik ben tot het einde blijven vechten." De Serviër leek aanvankelijk probleemloos op de zege af te stevenen. Na een korte regenonderbreking bij 6-5, 4-1 kwam Monaco sterk terug. In de derde set, waarin de regen nogmaals spelbreker was, stelde Tipsarevic orde op zaken.

Carroll: "Wil niet worden verkocht"

Andy Carroll mag tijdelijk weg bij Liverpool. Aan belangstelling voor de spits is geen gebrek. De spits mag alleen worden verhuurd, maar zou ook niet verkocht willen worden.

West Ham United wil Carroll huren en ook Newcastle United en AC Milan informeerden al naar de fysiek sterke spits. The Hammers lijken de beste papieren te hebben om hem in te lijven. Carroll speelde tot nu toe anderhalf jaar op Anfield Road, maar wist, vooral cijfermatig, niet te imponeren.

In 42 Premier League-wedstrijden maakte de international slechts zes goals. Toch wil de aankoop van meer dan veertig miljoen euro de deur op Anfield niet achter zich dichttrekken. "Ik voel me goed bij Liverpool, ik word liever niet verkocht", benadrukt hij in gesprek met Sky Sports.

Brendan Rodgers, manager van The Reds, wil de spits graag verhuren. Met de Italiaan Fabio Borini van AS Roma werd onlangs al een concurrent voor Carroll gehaald. De Engelse spits had wel af en toe een basisplaats op het afgelopen EK in Polen en Oekraïne. In het groepsduel tegen Zweden imponeerde hij met een mooie kopgoal. 

CC2012: Foxx: 'Stone vond me helemaal niets'

Acteur Jamie Foxx heeft harde en kritische regisseurs nodig om tot een goede acteerprestatie te komen. Dit zei hij gisteren tijdens een persconferentie op de San Diego Comic Con 2012.

,,Tijdens de opnames van Any Given Sunday (1999) zei ik mijn teksten heel hard, dat was ik gewend uit de tv-wereld", vertelde Foxx, "Stone kwam naar me toe en zei dat ik helemaal niet goed was en dat het echt beter moest voordat ik de rol kreeg." De 44-jarige acteur won in 2005 een Oscar voor zin rol als Ray Charles in de film Ray, maar ook daar had hij een strenge regisseur nodig. ,,Taylor Hackford kwam tijdens de productie naar me toe en zei dat als ik deze film zou verknoeien, dat hij mij eens zou verknoeien."

Tijdens de productie van Collateral, waarin Foxx een taxichauffeur voor een huurmoordenaar speelt, zei Foxx tegen producent Michael Mann dat hij "wel even gewoon zijn ding ging doen". Mann reageerde: ,,Jij gaat helemaal niet even je ding doen. Wanneer heb je ooit een taxichaffeur 'hun' ding zien doen? Het is een gewone werkdag voor je met niet Tom Cruise als passagier, maar zomaar iemand. Als je "je ding" doet, speel je Jamie Foxx."

Foxx speelt dit jaar in Django Unchained, de nieuwe film van Quentin Tarantino. Wederom werkt hij met een harde regisseur. ,,In het begin was Tarantino behoorlijk intimiderend. Hij wilde dat ik echt opging in de rol als slaaf. Dat is juist goed, ik heb zulke regisseurs nodig." Django Unchained gaat over een voormalig slaaf die samen met een premiejager op zoek gaat naar zijn geketende vrouw. Naast Foxx spelen ook Christoph Waltz, Samuel L. Jackson en Leonardio Di Caprio in Django Unchained.

Nederlands talent van PSG naar Ajax

Ajax heeft de 19-jarige Ilan Boccara gecontracteerd. De verdedigende middenvelder komt over van de jeugd van FC Paris Saint-Germain en zal waarschijnlijk aansluiten bij de beloften van de club uit Amsterdam.

Boccara heeft naast de Franse nationaliteit ook een Nederlands paspoort omdat zijn moeder Nederlandse is. De speler kwam nog niet in actie voor het eerste elftal van de Franse topclub. Wel speelde hij voor Oranje onder 19 jaar. 

Tour schakelt politie in voor spijkers op parcours

De organisatie van de Tour de France heeft de politie gevraagd de aanwezigheid van spijkers en ijzeren pinnen op het parcours te onderzoeken. Meer dan dertig renners reden zondag vlak voor de top van Mur de Péguère lek. De politie moet nu proberen te achterhalen hoe de spijkers op het wegdek terecht zijn gekomen.

Wedstrijdleider Jean-François Pecheux zei op de Franse televisie dat het lastig wordt om de daders te achterhalen, omdat er duizenden fans op de berg aanwezig waren. Pecheux sprak ook waardering uit voor Team Sky voor diens besluit om op concurrenten te wachten, die lek waren gereden. Zo moest onder meer regerend titelhouder Cadel Evans drie keer van fiets te wisselen. Ook geletruidrager Bradley Wiggins reed later nog lek.

De etappe werd uiteindelijk gewonnen door Luis Leon Sanchez, die Rabobank het eerste dagsucces in de Tour bezorgde.

Nederlandse met gezin vast in Syrië

Een Nederlandse vrouw, haar vier Nederlandse kinderen en haar Palestijnse echtgenoot zitten vast in Syrië. Het gezin wil het door een burgeroorlog geteisterde land verlaten en naar Brabant gaan, maar omdat de Palestijnse man geen geldig visum heeft, is dat niet mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt zondag op de hoogte te zijn van de kwestie, waarover het Eindhovens Dagblad bericht.

In het Eindhovens Dagblad stelt de vrouw dat een visum voor haar echtgenoot dat vorig jaar juli werd verstrekt slechts drie maanden geldig bleek te zijn. Op de ambassade zou het echtpaar echter zijn voorgehouden dat het document een geldigheidsduur van vijf jaar had. In juli vorig jaar was de situatie in Syrië volgens de Nederlandse nog niet gevaarlijk. De Nederlandse ambassade in Damascus sloot in maart de deuren.

Het gezin woont in de Syrische hoofdstad Damascus. In de buitenwijken wordt gevochten, maar in het centrum is het relatief rustig. De vrouw vertelt in de krant dat het in haar wijk ook nog meevalt, maar dat de situatie steeds nijpender wordt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Syrië dringend het land op eigen gelegenheid te verlaten. Volgens Buitenlandse Zaken werkt het ministerie aan de kwestie van de Nederlandse en haar gezin. "Wij begrijpen dat de situatie waar het gezin zich in bevindt heel moeilijk is gezien de ontwikkelingen in Syrië."

Inmiddels zou diverse keren contact met de vrouw hebben plaatsgehad. "Op dit moment bekijken wij de mogelijkheden of wij via een ander Schengenland dat nog in Damascus vertegenwoordigd is de echtgenoot een visum kunnen verlenen."

Daarnaast kan de man volgens Buitenlandse Zaken een visumaanvraag indienen bij een Nederlandse ambassade in de regio, zoals in Jordanië, Libanon of Turkije. Volgens de vrouw is dat echter zo goed als onmogelijk. Omdat haar echtgenoot Palestijns is, zou hij die landen nauwelijks binnenkomen.

Buitenlandse Zaken stelt overigens dat ambassades in gebieden waar het onrustig is Nederlanders altijd over de situatie informeren en over de maatregelen die zij zelf kunnen nemen. In Syrië zou dat ook geregeld zijn gebeurd. Volgens het ministerie draagt iedereen een eigen verantwoordelijkheid voor de keuzes die zij maken op basis van die informatie, 'of voor het al dan niet op volgen van de adviezen die worden gegeven door de Nederlandse ambassade'.

[Tour] Spijkers hinderen renners

Circa dertig renners reden bij de beklimming of afdaling van de Mur de Peguere vandaag lek omdat er kopspijkers op de weg lagen. Laurens ten Dam, Vincenzo Nibali en Cadel Evans behoorden tot de slachtoffers. Evans reed zelfs driemaal lek.

"Ik vermoedde al dat er een of andere gek spijkers op de weg gestrooid had. In de afdaling ben ik toen naar Wiggins gereden om hem te vertellen dat Evans pech had. En Wiggins besloot op Evans te wachten, al haalde hij wel eerst nog even Rolland terug", zo zei Ten Dam na afloop.

Koersdirecteur Jean-Francois Pescheux, die inmiddels de politie heeft ingeschakeld, roemde de fair-play van Wiggins.

[Tour] Kruijswijk vindt ritzege Sánchez beloning

Steven Kruijswijk vindt dat Rabobank karakter heeft getoond met de etappezege van Luis Leon Sánchez. De Spanjaard was de sterkste in de veertiende etappe en bezorgde zijn ploeg een welkom succes in een tot dusver dramatisch verlopen Tour de France. "We hebben een slechte tour gehad, maar zijn er altijd voor blijven gaan", zei Kruijswijk, die zelf als tiende eindigde.

Kruijswijk vertegenwoordigde samen met Sánchez Rabobank in de oorspronkelijke kopgroep van elf renners. Een knappe prestatie, omdat de bankiersploeg nog maar met vier renners in koers is. "Er zijn weinig teams die kunnen zeggen dat ze met de helft van de ploeg in de kopgroep zaten", grapte de klimmer tegen de NOS.

Al snel was duidelijk dat Rabobank de kaart Sánchez ging spelen. Kruijswijk voelde zich niet heel goed. "We hebben flink moeten rijden om de voorsprong te krijgen. Luis Leon zei dat hij zich goed voelde. Als hij dat zegt, kun je daar doorgaans wel van op aan. Ik heb op de slotklim geprobeerd tempo te rijden en ben blij dat ik zo nog iets heb kunnen bijdragen."

Kruiswijk kwam zelf met klassementsambities naar Frankrijk. Samen met zijn inmiddels afgestapte ploeggenoten Bauke Mollema en Robert Gesink moest hij de Nederlandse eer hoog houden. Al na de eerste tourweek stonden alle Rabotroeven op grote achterstand. Daarvoor kreeg de ploeg veel kritiek.

Het bezorgde Kruijswijk gemengde gevoelens. "Je weet dat het zo gaat. We kwamen met andere ambities hier naartoe. Als je dan na een week alles in de prullenbak kunt gooien, is dat klote. Toen moesten we op zoek naar iets anders en gingen we voor etappezeges."


Kruijswijk vindt ritzege Sanchez beloning (Foto: Novum)

Agenten honderden keren slachtoffer geweld

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben zich honderden incidenten van geweld tegen agenten voorgedaan. Daarbij raakten 62 agenten gewond. Dat meldt de website geweldtegenpolitie.nl, die alle politiepersberichten heeft nageplozen.

In totaal haalde de site uit de politiepersberichten 405 incidenten van geweld tegen agenten. In zes gevallen liepen agenten botbreuken op, twaalf keer was er sprake van kneuzingen, acht agenten raakten gewond in hun gezicht, veertien hadden hoofdletsel en twee verloren het bewustzijn. Verder liepen drie politiemensen verwondingen aan benen op, vijf aan handen, drie aan armen en een had oogletsel. In drie gevallen was sprake van bijtwonden en vijf agenten hadden ander letsel.

In veertig gevallen werden agenten belaagd door uitgaanspubliek, omstanders of familieleden van verdachten. Vooral tijdens arrestaties van verdachten probeerden omstanders aanhoudingen te voorkomen. Bij meerdere incidenten van groepsgeweld tegen agenten werden politiemensen in het nauw gedreven en zagen ze zich genoodzaakt verdachten los te laten.

Ook is veertig keer sprake geweest van een poging tot doodslag op een agent, waarvan 24 keer door op agenten in te rijden. Acht agenten werden tijdens die incidenten aangereden, twee politiemensen werden meegesleurd met een voertuig. Een agente raakte levensgevaarlijk gewond doordat zij werd neergestoken door een verdachte.

De afgelopen drie maanden maakten agenten 28 keer gebruikt van hun dienstwapen. Elf keer werd daadwerkelijk op voertuigen of verdachten geschoten. Veertien keer werden waarschuwingsschoten gelost en drie keer trokken agenten hun wapen, maar losten ze uiteindelijk geen schot. Twee keer werd echter op agenten geschoten. Twee verdachten probeerden het dienstwapen van een agent te pakken, wat in een geval lukte. Deze verdachte schoot ook daadwerkelijk met het dienstwapen.

Verder werden 94 agenten tijdens hun werk mishandeld. Vaak worden agenten daarbij tegen het hoofd of gezicht geschopt of geslagen. De mishandelingen vonden het vaakst plaats tijdens aanhoudingen van verdachten of tijdens het transport van verdachten. In totaal werden voorts 93 agenten tijdens hun werk bedreigd, 163 keer werden agenten uitgescholden.

Uit cijfers van de politie zelf over de eerste vier maanden van dit jaar zou overigens blijken dat agenten in die periode 1917 keer te maken kregen met geweld dat tegen hen was gericht. In de eerste vier maanden van 2011 werden nog 1687 van dit soort incidenten geregistreerd, een stijging van veertien procent.

Geweldtegenpolitie.nl stelt dat tot nog toe slechts een totaalbeeld bestond van geweld tegen agenten. De site zegt een beter beeld van dergelijke incidenten aan het licht te willen brengen.

[Tour] Van Houwelingen: "Dit is ons antwoord"

Luis-Leon Sánchez won vandaag de veertiende etappe in de Tour de France. Adri van Houwelingen, ploegleider van Rabobank, hield een schorre stem over nadat hij de Spanjaard naar de finish had geschreeuwd.

"Sánchez is absoluut een topper, ieder jaar wint hij weer een etappe", aldus Van Houwelingen, wiens ploeg snakte naar succes na het uitvallen van vijf van de negen renners van de ploeg. "De afgelopen dagen hadden we al gezien dat Sánchez heel sterk is. We hadden er vandaag voordeel bij dat een snelle man als Peter Sagan in de kopgroep zat. De anderen wisten ook dat ze kansloos zouden zijn als ze met Sagan naar de finish waren gereden. Sánchez heeft daar van geprofiteerd. Aan de mensen die twijfelden over onze vorm, hebben we vandaag antwoord gegeven."

[WSR] Uitslag Race 2 Moskou

Arthur Pic heeft zijn eerste overwinning in de World Series by Renault geboekt. De Fransman zegevierde in de tweede race op de gloednieuwe baan in Moskou voor Walter Grubmuller en Kevin Korjus. Kampioenschapsleider Robin Frijns eindigde buiten de punten.

De poleposition in de tweede race was voor Jules Bianchi. De Fransman kreeg het in de eerste bochten aan de stok met Marco Sorensen, waarna beiden spinden. Waar Bianchi nogmaals spinde en uiteindelijk doorkon was het Sorensen die betrokken was bij een nieuwe aanrijding en samen met Sam Bird en Cesar Ramos uitviel. Ook Nico Muller crashte, waarna de safety car naar buiten kwam.

Pic profiteerde van de chaos door de leiding te grijpen. Nick Yelloly, Korjus en Grubmuller volgden de Fransman. Bij de pitsstops werd de definitieve volgorde bepaald in Pic, Grubmuller en Yelloly. Laatstgenoemde liet zijn motor in de pits afslaan, waardoor hij kansloos voor een goed resultaat was. Frijns kende ondertussen zijn eigen problemen. De Nederlander startte als zesde, reed ondanks de chaos in de eerste ronde op plaats acht, kende een slechte pitsstop en finishte na nog een spin op de zeventiende plaats. Toch leidt hij nog steeds de titelstrijd met tien punten voorsprong op Bird en 26 op Bianchi.

Vader Amy Winehouse ziet hologram wel zitten

Mitch Winehouse voelt wel wat voor een hologram van zijn dochter Amy. De vader van de overleden zangeres denkt dat ook de fans van Amy te porren zijn voor zo'n optreden. "Ik weet zeker dat veel mensen haar weer willen horen zingen", vertelt Mitch aan de Britse boulevardkrant The Sun.

"Het hang af van wat Amy's fans willen, op welke manier zij de herinnering aan haar levendig willen houden", vindt Mitch. Dat kan volgens hem via een boek of postuum album, maar ook een hologram à la 2Pac ziet Mitch wel zitten. "Het belangrijkste voor Amy was de muziek."

Zelf zal Mitch zijn dochter niet virtueel gaan bewonderen. De taxichauffeur heeft het nog steeds moeilijk met de plotselinge dood van zijn dochter, bijna een jaar geleden. "Ik kan niet op televisie naar Amy kijken of naar haar liedjes luisteren, het is erg zwaar."

[Tour] Sánchez geeft gehavend Rabobank dagzege

De veertiende etappe in de Tour de France, over 191 kilometer van Limoux naar Foix, is gewonnen door Luis-Leon Sánchez. De Spanjaard van Rabobank, de ploeg die nog met vier renners in de Tour rijdt, kwam solo over de meet. De etappe werd geteisterd door lekke banden van onder meer Evans en Wiggins.

Er ontstond een kopgroep van elf man waaronder twee renners van Rabobank, Kruijswijk en Sánchez en Peter Sagan, de drager van de groene trui. Hun maximale voorsprong was ruim veertien minuten. Op 75 kilometer van de meet wachtte de Port de Lers, een berg van de eerste categorie. In het peloton vonden ze het allemaal wel prima en de kopgroep kreeg alle ruimte. Ze kwamen tesamen boven waarna Gautier in de afdaling kettingproblemen kreeg en op een natte weg moest proberen terug te komen bij de kopgroep.

Het peloton kwam ruim veertien minuten na de koplopers bovenop de Port de Lers. 47 kilometer voor de meet wist Gautier weer bij de kopgroep aan te sluiten. Even daarna begonnen de koplopers aan de Mur de Péguère, een steile beklimming van 9,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9. Sánchez en Kruijswijk namen vijf kilometer onder de top de regie in de kopgroep in handen. Sánchez versnelde vervolgens en Gilbert leek in eerste instantie bij de Spanjaard aan te kunnen sluiten. Ook Casar en Izagirre volgde de renner van Rabobank, terwijl Kruijswijk moest lossen.

Sagan wist zich onder de top weer aan te sluiten bij de koplopers en Casar sloeg een gaatje en kwam als eerste boven voor Izagirre en Sagan. In het peloton was het Evans die versnelde maar de klassementsrenners konden volgen. Voorin was het Casar die een kleine voorsprong had op Izagirre, Sagan, Gilbert en Sánchez. Izagirre en Sagan wisten zich bij Casar aan te sluiten, Gilbert en Sanchez reden daar tien seconden achter. In het peloton was het Cadel Evans die op de top van de berg lek reed. Hij verloor veel tijd omdat er geen wiel voor handen was. Overigens waren er meerderen die lek reed waaronder Ten Dam, Menchov en Zubeldia. In de afdaling was het Wiggins die ook al lek reed. Het peloton besloot niet voluit te gaan en te wachten op Evans.

Sánchez en Gilbert wisten zich vooraan aan te sluiten bij Sagan, Casar en Izagirre en hun voorsprong was door alle lekke banden achter hun opgelopen tot bijna zeventien minuten. Evans reed voor de tweede maal lek en even daarna was het Scarponi die dat overkwam. Sánchez sprong elf kilometer voor de finish weg uit de kopgroep. De Spanjaard van Rabobank pakte al gauw een gaatje en vijf kilometer voor de meet was zijn voorsprong een halve minuut. Twee kilometer voor de meet was het 41 seconden waardoor Sánchez de dagzege niet meer kon ontgaan en hij als eerste over de meet kwam. Op ruim veertig seconden achterstand werd Sagan tweede.

Het peloton, met daarin de teruggekeerde Evans, kwam ruim achttien minuten na Sánchez over de streep.
 

Uitslag veertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Luis-Leon Sánchez RAB SPA 4.50,29
2 Peter Sagan LIQ SLW + 0.47
3 Sandy Casar FDJ FRA z.t.
4 Philippe Gilbert BMC BEL z.t.
5 Gorka Izagirre EUS SPA z.t.
6 Sergio Paulinho SAX POR + 2.51
7 Sebastien Minard AG2 FRA z.t.
8 Martin Velits OPh SLW +3.49
9 Edoeard Vorganov KAT RUS +4.51
10 Steven Kruijswijk RAB NED +4.53

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 64.41.16
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51

'Landen niet aansprakelijk voor bankensteun'

Landen met banken die steun ontvangen van Europa hoeven daarvoor niet meer aansprakelijk te zijn, als de plannen voor een Europese bankentoezichthouder worden gerealiseerd. Dat heeft het aanstaande hoofd van het Europese permanente noodfonds ESM, Klaus Regling, gezegd in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Nu worden in geldnood verkerende banken nog met steunfondsen geholpen die lopen via de overheid van een land. Maar volgens Regling is dat niet langer nodig als de Europese Centrale Bank (ECB) de algemene toezichthouder op de banken wordt. "Dan kunnen we steun direct aan de banken verstrekken. De overheid is dan niet langer aansprakelijk", aldus Regling, die nu nog het tijdelijke Europese noodfonds EFSF leidt.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verzet zich tegen directe steun aan de banken door het ESM. Hij vindt dat de nationale overheden de definitieve aansprakelijkheid moeten blijven dragen voor het steungeld aan de banken.

Londense burgemeester had Springsteen laten spelen

Als het aan de Londense burgemeester Boris Johnson had gelegen, had Bruce Springsteen zaterdag gewoon zijn set af mogen maken. Het concert dat The Boss gaf, werd afgekapt door de organisatie van het festival Hard Rock Calling. Die zette zijn microfoon uit.

"Dat lijkt mij een te streng besluit", reageert de flamboyante Johnson zondag op het voorval. "Dat zal tijdens de Olympische Spelen niet gebeuren. Als ze het mij hadden gevraagd, had ik gezegd: jam in Godsnaam!"

Het optreden van Springsteen werd afgebroken in verband met een avondklok. The Boss stond al zo'n drie uur op het podium toen hij Paul McCartney uitnodigde voor een toegift. De heren kregen niet de kans het publiek te bedanken, omdat de festivalorganisatie vreesde voor geluidsoverlast.

Steven Van Zandt, gitarist van Springsteens E-Street Band, spreekt schande van het incident. "Engelse agenten zijn kennelijk de enigen die niet nog een nummer van Bruce Springsteen en Paul McCartney wilden horen", schreef de muzikant op Twitter. "En dat op een zaterdagavond! Wie stoorden we? We koesteren geen wrok, maar vinden het jammer voor onze fans. Het is een rare regel van de lokale politiek."

Financial Fair Play

Het EK is nog maar net achter de rug en het clubseizoen in het voetbal is al weer begonnen. De profclubs gaan op trainingskamp,  spelen oefenwedstrijden tegen amateurclubs, regioselecties of andere profclubs en de selecties worden aangevuld. Met jongens uit de eigen jeugd, met transfervrije spelers of door geld neer te tellen om een speler los te weken van zijn huidige club. Vooral dat laatste lijkt steeds vaker te gebeuren en dat is een slechte ontwikkeling. Maar of het tegen valt te houden?

Zoon Coolio verdwijnt jarenlang achter tralies

De zoon van Gangsta's Paradise-rapper Coolio moet minimaal 3,5 jaar brommen. De 22-jarige Grits Ivey werd in november gearresteerd in Las Vegas na een beroving met een vuurwapen. Ivey heeft het eerder deze week op een akkoordje gegooid met justitie, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Ivey heeft toegegeven dat hij de gewapende overval heeft gepleegd. In ruil daarvoor laat justitie vier andere aanklachten tegen hem varen. De 22-jarige krijgt minimaal 3,5 jaar cel, maar kan ook voor tien jaar achter tralies verdwijnen. Op 12 september krijgt Ivey zijn straf te horen.

Grtis zat in maart korte tijd samen met zijn vader vast. Coolio werd in de gokstad van de weg geplukt tijdens een verkeerscontrole. Toen bleek dat er nog twee arrestatiebevelen openstonden, belandde Coolio in de cel. De 48-jarige rapper kon gaan na het betalen van een borgsom.

Federer recordaantal weken op 1

Roger Federer kan morgen wederom een record toevoegen aan zijn toch al zeer imposante erelijst. Hij zal voor de 287e week de wereldranglijst aanvoeren en dat is een nieuw record. Vorige week deelde hij het record van 286 weken nog met Pete Sampras.

Federer won vorige week het toernooi van Wimbledon en loste Novak Djokovic daardoor af als de beste tennisser van de wereld. De Zwitser is overigens al recordhouder met de meeste overwinningen van een grandslamtoernooi (17) en met 24 keer haalde hij ook de meeste finales.

'Stiefzoon Usher binnenkort van beademing'

De stiefzoon van Usher wordt mogelijk binnen een paar weken van de beademing gehaald. De verzekering van de 11-jarige Kyle dekt de medische kosten niet langer, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Ushers ex Tameka hoopt volgens ingewijden nog steeds op een medisch wonder. Kyle werd vorige week zaterdag in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis na een ongeluk met een jetski. Daags na het ongeval werd de tiener hersendood verklaard.

Tameka is aangewezen op de verzekering, zonder steun kan zij de ziekenhuiskosten niet opbrengen. Kyle's verzekering loopt volgens TMZ tot begin volgende maand. Dan zou niet direct de stekker eruit worden getrokken, de verzekeringsmaatschappij wil het nog een paar maanden rekken.

Tameka is volgens ingewijden niet van plan bij Usher aan te kloppen voor geld. De twee, die bijna twee jaar getrouwd waren, liggen met elkaar in de clinch over de echtscheiding.

Schulden Michael Jackson bijna verdwenen

De schulden die Michael Jackson na zijn dood achterliet, zijn bijna verdwenen. De King of Pop kwam bij zijn dood zo'n vijfhonderd miljoen dollar tekort. Zijn nabestaanden hebben de afgelopen jaren ongeveer 475 miljoen dollar aan de zanger verdiend.

Alle openstaande rekeningen zijn eind dit jaar verleden tijd, blijkt volgens entertainmentwebsite TMZ uit juridische documenten. Alle rechtszaken rondom de overleden zanger lopen wel aardig in de papieren. Tussen mei 2010 en november hebben Jacksons nabestaanden ruim 13,6 miljoen gespendeerd aan advocaten.

Jackson blies in juni 2009 zijn laatste adem uit, hij stierf als gevolg van een overdosis propofol. Na de dood van de King of Pop verscheen onder meer een nieuw album en gebruikte Cirque du Soleil Jacksons muziek voor een show. Inkomsten uit muziekrechten, de verkoop van oude Jackson-albums en de film This Is It brachten miljoenen op.

CC2012: titels en releasedata Marvel-films

Op de eerste Comic-Con na de release van The Avengers heeft filmstudio Marvel meer informatie vrijgegeven over de zogenoemde Tweede Fase van de Avengers-filmserie. Titels en releasedata, alsmede logo's en concept art werden bekend gemaakt.

Eerder was al aangekondigd dat 2013 de release zou zien van de derde Iron Man- en de tweede Thor-film. Hiervan zijn nu de titels bevestigd: Iron Man 3 en Thor: The Dark World. De films komen nog steeds uit in respectievelijk mei en november. De tweede Captain America-film heeft als titel Captain America: The Winter Soldier gekregen. De releasedatum ligt in april 2014.

Naast deze vervolgfilms breidt Marvel hun Avengers-universum nog iets verder uit. Na de buitenaardse praktijken in Thor en The Avengers is het tijd voor The Guardians of the Galaxy, over een verzameling helden van diverse planeten. Marvel liet ook wat concept art zien:

Concept art The Guardians of the Galaxy

Deze film verschijnt in augustus 2014. Daarnaast maakte Marvel bekend dat Ant-Man, waar al langer geruchten over gingen, inderdaad een verfilming gaat krijgen. Een releasedatum hiervoor is niet bekend, maar de titel is simpelweg Ant-Man. Van alle films zijn ook de logo's vrijgegeven:

Logo Iron Man 3

Logo Thor: The Dark World

Logo Captain America: The Winter Soldier

Logo Guardians of the Galaxy

Logo Ant-Man

Wanneer een tweede The Avengers verschijnt, is niet bekendgemaakt. Met de nu aangekondigde titels is het echter niet waarschijnlijk dat deze voor 2015 zal verschijnen.

Koeweit mag nationale vlag voeren tijdens Spelen

Koeweit mag tijdens de Olympische Spelen van Londen toch de nationale vlag voeren. Dat heeft woordvoerder Mark Adams van het Internationaal Olympisch Comité bevestigd. De Golfstaat was door het IOC eerder veroordeeld tot het voeren van de olympische vlag tijdens de wedstrijden en de openingsceremonie.

In 2010 werd Koeweit door het IOC geschorst, omdat de politiek zich te nadrukkelijk bemoeide met de sport van het land. In mei van dit jaar oordeelde het IOC dat de Koeweitse atleten wel mochten deelnemen aan de Spelen, maar dat zij dat niet onder de vlag van hun land mochten doen.

Tijdens een onderhoud zaterdag met IOC-baas Jacques Rogge werden de plooien gladgestreken. "Koeweit mag in Londen de eigen vlag voeren", liet Adams zondag weten. Onder de elf atleten in de olympische ploeg van Koeweit bevinden zich twee vrouwen. De Spelen van Londen beginnen vrijdag 27 juli.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Italië

Jorge Lorenzo heeft de MotoGP Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Spanjaard was op Mugello met de Yamaha dominant. Hij had een ruime voorsprong op de nummers twee en drie Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso.

Lorenzo pakte bij de eerste bocht de leiding van Pedrosa af en stond deze niet meer af. Slechts een foutje in de derde rond bracht zijn achtervolgers even dichterbij. Lorenzo bouwde al snel een voorsprong van vijf seconden op en liet deze marge niet meer slinken. Achter Pedrosa was Stefan Bradl de verrassing van de race. Hij klom op naar de derde plaats, maar moest deze alsnog afstaan aan Dovizioso.

Hierachter werd Valentino Rossi vijfde, voor Cal Crutchlow en Nicki Hayden. Casey Stoner werd pas achtste na een dramatisch verlopen race. De Australiër viel bij de start van de derde terug naar de achtste plaats. Daarna werkte hij zich op naar de vijfde stek, maar een uitstapje wierp hem terug naar plaats tien. Uiteindelijk kwam de Honda-coureur op de achtste plaats over de finish.

50Plus begint met campagne

Ouderenpartij 50Plus begint aankomende week al met het voeren van campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft partijvoorzitter Jan Nagel dit weekend gezegd tijdens het partijcongres in Hilversum. Andere partijen beginnen pas in augustus met hun campagne.

Zondag werd bekend dat 50Plus de meest recente peiling van Maurice de Hond dicht bij een tweede zetel is. Eerder deze week meldde De Hond nog na een rondgang in opdracht van 50Plus dat veel ouderen ontevreden zijn over de huidige politiek. Bijna negentig procent zegt zich machteloos te voelen tegenover Den Haag, 78 procent vindt dat de huidige politieke partijen te weinig doen voor ouderen.

De groep kiezers boven de 50 jaar maakt in september ongeveer de helft uit van de totale kiezers die gaan stemmen. Acht procent van de ondervraagden zegt misschien op de 50Plus te stemmen. Dat is ongeveer vijf zetels. "Dat geeft goede hoop en extra energie voor onze campagne", aldus Nagel.

De campagne van 50Plus begint dinsdag. Vertegenwoordigers van de partij gaan eerst naar de provincie Friesland en bezoeken Heerenveen en Leeuwarden.

Hugo

Tijdens de uitreiking van de Oscars begin dit jaar waren er twee films die vijf gouden beeldjes mee naar huis mochten nemen: The Artist en Hugo. De laatste film deed het in de box office een stuk beter (bracht ruim 50 miljoen dollar meer dan The Artist op), maar dat komt voornamelijk omdat Hugo in 3D te bewonderen is. Regisseur Martin Scorsese (Shutter Island) maakte hiermee zijn 3D-debuut en onlangs is de film verschenen op dvd en blu-ray (3D). Wij testen de uitgebreide 3D-versie.

Ferrer wint in Båstad

David Ferrer heeft vandaag de SkiStar Swedish Open gewonnen, een ATP World Tour 250-toernooi. Op zijn favoriete ondergrond, gravel, geraakte de Spanjaard vrij eenvoudig langs landgenoot Nicolas Almagro; 6-2 en 6-2.

Het is de vijfde titel voor Ferrer dit jaar. Zo won hij onder andere in maart het ATP 500-toernooi in Acapulco, en vorige maand pakte hij in 's Hertogenbosch de UNICEF Open. In totaal heeft de Valenciaan nu zestien titels op zijn naam staan.

Janowicz klopt Middelkoop in Scheveningen

Jerzy Janowicz heeft zondag het challengertoernooi van Scheveningen op zijn naam geschreven. In de eindstrijd van het tennistoernooi was de Pool in twee sets te sterk voor de Nederlander Matwé Middelkoop.

De finale was een eenzijdige strijd. Janowicz zorgde met zijn service voor veel druk bij Middelkoop en brak ook nog eens vier maal de opslag van zijn tegenstander. Met 6-2 en 6-2 drukte de 21-jarige Pool het verschil tussen beide tennissers duidelijk uit.

Voor Middelkoop was het bereiken van de finale een beloning voor een goede week, waarin hij onder meer afrekende met de hoger geplaatste Thiemo de Bakker. In de halve finale won de 28-jarige Bredanaar van de Argentijn Diego Junqueira.

FIFA-baas Blatter wil Havelange afzetten

FIFA-baas Sepp Blatter wil zijn voorganger Joao Havelange het erevoorzitterschap van de wereldvoetbalbond afnemen. De reden hiervoor is dat de Braziliaan miljoenen euro's smeergeld heeft ontvangen van het inmiddels failliete marketingbedrijf ISMM/ISL dat de commerciële rechten van de WK's verkocht.

Blatter uitte zich in Blick over de kwestie. "Hij moet weg. Hij kan niet als erevoorzitter aanblijven na deze incidenten." Het onderwerp moet tijdens het volgende FIFA-congres besproken gaan worden.

Hoge boete voor BlackBerry

Research In Motion (RIM), de fabrikant van de BlackBerry, moet vanwege patentschending een boete betalen van 147 miljoen dollar (120 miljoen euro) aan het technologiebedrijf MFormation. Dat heeft de rechtbank in San Francisco bepaald.

De rechtbank achtte het Canadese RIM schuldig aan het schenden van het patent op software van het Amerikaanse MFormation, waarmee bedrijven via een draadloos netwerk aanpassingen kunnen doen op de smartphones van hun werknemers. MFormation klaagde RIM in 2008 over de zaak aan.

RIM ontkent dat patenten zijn geschonden en overweegt in beroep te gaan. "RIM heeft vele jaren hard gewerkt om zijn leidende BlackBerry-technologie te ontwikkelen", aldus een verklaring. RIM gaat zwaar gebukt onder de felle concurrentie van Apple en Samsung. Het bedrijf maakte onlangs bekend in het afgelopen kwartaal een groot verlies te hebben geleden en 5000 banen te gaan schrappen.

Madonna aangeklaagd door Front National

Madonna wordt aangeklaagd door het Franse Front National, de extreemrechtse partij van Marine Le Pen. De Queen of Pop toonde zaterdag tijdens haar concert in Parijs wederom een afbeelding van Le Pen met een hakenkruis op haar voorhoofd.

De partij noemt de afbeelding beledigend en dient later deze week een aanklacht in. "Dit is niet alleen een ernstige belediging van Le Pen, maar ook een oorlogsverklaring tegen een deel van het publiek", reageert de vicepresident van Front National in de zondagskrant Journal du Dimanche.

De afbeelding van Le Pen komt voorbij tijdens Madonna's nummer Nobody Knows Me. Op een videoscherm is een montage te zien waarin ook paus Benedictus en Hosni Mubarak voorbij komen. Vlak na Le Pens afbeelding is een personage te zien dat lijkt op Adolf Hitler.

Le Pen en Front National dreigden vorige maand al met stappen. "We begrijpen wel waarom oude zangeressen die aandacht nodig hebben zulke stunts uithalen", sneerde Le Pen na Madonna's concert in Tel Aviv. Daar vertoonde de zangeres voor het eerst de afbeelding van de Franse politica. "Als ze dit in Frankrijk doet, zijn wij nog niet klaar met haar."

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Italië

Andrea Iannone heeft in de Moto2 de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Italiaan bleef voor eigen publiek op Mugello Pol Espargo en Thomas Lüthi voor. Kampioenschapsleider Marc Marquez werd na een foutje in de slotfase vijfde.

Iannone reed de gehele wedstrijd mee in de kopgroep en kwam langzaam maar zeker naar voren. De Italiaan pakte bij het ingaan van de laatste ronde de leiding van Espargo af. De Spanjaard kon niet meer terugslaan en had op de streep 0,090 seconden achterstand. Lüthi werd derde met in zijn kielzog Bradley Smith. Marquez leidde een groot deel van de race, maar viel halverwege terug in de groep achtervolgers. Een plotseling verlies van tractie in een bocht zorgde ervoor dat hij enkele plaatsen terugviel.

Politie haalt wiettaxi van straat in Limburg

Agenten hebben in Hoensbroek een zogeheten wiettaxi van straat gehaald die op bestelling softdrugs afleverde in de Limburgse plaats. Dat meldde de politie zondag. De auto reed vrijdag op een opvallende manier door de straten. Toen de twee inzittenden aanbelden bij een huis op de Akerstraat Noord bleken ze wiet bij zich te hebben. De mannen zijn aangehouden. De auto is in beslag genomen.

Volgens critici zijn de nieuwe regels voor coffeeshops in de drie zuidelijke provincies, in de volksmond 'wietpas' genoemd, reden van toenemende drugsoverlast. Als gevolg van die regels is de illegale straathandel fors toegenomen en is volgens hen een groot en ongrijpbaar netwerk ontstaan van nummers die gebeld kunnen worden voor de levering van wiet.

Amsterdam doet gooi naar organisatie Gay Games 2018

Amsterdam wil de Gay Games 2018 organiseren. De Stichting Amsterdam Games heeft een officieel verzoek voor meer informatie ingediend bij de organisatie, meldt de stichting zondag.

In 1998 werden de Gay Games ook in Amsterdam gehouden. Die waren volgens de organisatie de 'meest succesvolle ooit' met vijftienduizend deelnemers en meer dan 250.000 bezoekers. Daarmee is volgens de organisatie bewezen dat Amsterdam van het evenement een succes kan maken.

De stichting wil het evenement, ook bekend als Olympische Spelen voor homo's, zonder subsidie organiseren. Wel krijgt de stichting medewerking van de gemeente. Eind augustus kan de stad zich officieel kandidaat stellen. Met de gemeente wordt een bidbook opgesteld. Dat moet eind februari volgend jaar worden ingediend.

De Federation of Gay Games stelt eind mei volgend jaar een shortlist van drie steden samen en in 2014 wordt bekendgemaakt welke stad het evenement krijgt toegewezen.

De organisatie verwacht concurrentie van onder meer Londen, Parijs, Orlando in de Amerikaanse staat Florida en Rio de Janeiro in Brazilië. De laatste Gay Games werden in 2010 in Keulen gehouden. In 2014 zijn Cleveland en Akron in de VS aan de beurt.

CC2012: Nieuw pak voor Iron Man 3 gepresenteerd

Tijdens de San Diego Comic Con 2012 heeft Marvel een nieuw pak gepresenteerd voor het derde deel van de Iron Man-serie. Iron Man 3, met wederom Robert Downey Jr als Tony Stark, is op dit moment in productie.

Gisterenavond werden ook de eerste beelden van de nieuwe film uit de stal van Marvel getoond. Tony Stark zal het dit keer het moeten opnemen tegen The Mandarin. Dit karakter werd in 1964 in de stripverhalen geïntroduceerd en geldt als de aartsvijand van Stark. Deze rol zal gespeeld worden door Sir Ben Kingsley. Verder spelen wederom Gwyneth Paltrow en Don Cheadle wederom in de film.   

Er werden drie scenes uit de nieuwe film getoond. In de eerste scene werkt Stark in zijn laboratorium aan zijn nieuwe pak, zijn lab-assistent Jarvis zet ondertussen Christmas in Hollis van Run DMC op. Dit kan duiden dat de film rond de kerst in de bioscoop zal verschijnen. In de tweede praat Stark met Happy Hogan. Hogan grapt over het feit dat Stark één van de "Super Friends" is, een referentie naar The Avengers. De laatste scene is een actiescène waarin het huis van Stark opgeblazen wordt. Stark zelf valt, in zijn nieuwe pak, tussen de ontplofte puin in zee.

Iron Man 3 pak

Elton John noemt hiv-vrij bestaan een wonder

Elton John noemt het een wonder dat hij geen hiv heeft overgehouden aan zijn wilde leven. De 65-jarige zanger nam in de jaren tachtig aardig wat drank en drugs tot zich. "Ik heb alle geluk van de wereld gehad", vertelt John aan The Today Show in een interview dat later deze week wordt uitgezonden.

"Ik verorberde cocaïne, drank en nog veel meer", blikt John terug op zijn extravagante bestaan. "Kennelijk heb ik nooit de memo gekregen dat de ik-generatie achter de rug was", zegt de zanger, die naar eigen zeggen een egoïstische verslaafde was.

Ten tijde van zijn losbandige leven was John totaal niet bang voor hiv en aids. "Als je drank en drugs mixt, voel je je onoverwinnelijk." Ook de dood van vrienden schudde John niet wakker. "Dat is het verschrikkelijke van een verslaving. Het is echt een afgrijselijke ziekte."

John voelt zich schuldig over zijn wilde periode en zet zich al enkele jaren met een eigen stichting in voor de bestrijding van aids. "Ik maak het nu goed, er is nog zoveel wat gedaan kan worden." Binnenkort verschijnt Johns autobiografie Love is the Cure: on Life, Loss and the End of Aids. De opbrengsten van dat boek gaan naar de Elton John Aids Foundation.

'Minder banen schrappen bij Peugeot'

Het plan van de Franse autofabrikant Peugeot-Citroën om duizenden banen te schrappen gaat te ver. Dat heeft de Franse minister van financiën Pierre Moscovici zondag gezegd. Moscovici wil dat er minder banen verloren gaan.

De kwakkelende autofabrikant kondigde vorige week aan van plan te zijn achtduizend banen te schrappen en een grote fabriek te sluiten. President François Hollande noemde de aangekondigde massaontslagen zaterdag al onaanvaardbaar.

Moscovici zei niet wat de regering precies vraagt van de autofabrikant, maar zei wel dat de regering 'bepaalde mogelijkheden' heeft die het bij onderhandelingen kan inzetten. Het doel van de regering is om zo min mogelijk banen verloren te zien gaan, aldus Moscovici.

Dichter Rutger Kopland overleden

Schrijver en dichter Rutger Kopland is woensdagnacht overleden. Dat meldt het Letterkundig Museum in Den Haag zondag.

Rutger Kopland is het pseudoniem van Rutger P. Hendrik van den Hoofdakker. Van beroep was hij psychiater, maar bij het grotere publiek was hij vooral bekend als dichter. Hij debuteerde in 1966 met de bundel Onder het vee. Daarna volgden meer dan tien bundels.

In 1988 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre. Kopland woonde in het Groningse Glimmen en laat een vrouw en drie kinderen na. Hij is 77 jaar geworden.

In 2006 schonk hij een groot deel van zijn literaire archief aan het Letterkundig Museum. Zijn overlijden is voor het museum aanleiding een kleine hommage aan de dichter te brengen. Hoogtepunten uit zijn collectie worden nu in het museum getoond.

Het gaat onder meer om foto's, een zelfportret, essays over psychiatrie en zijn geboortekaartje. Het handschrift van zijn bekendste gedicht, Jonge sla, is er ook tentoongesteld.

Noodweer in Japan eist 25 doden

Het aantal doden door het noodweer in het zuidwesten van Japan is gestegen van 22 naar 25. Meer dan 3000 bewoners op het eiland Kyushu zijn van de buitenwereld afgesneden doordat wegen zijn geblokkeerd door modderstromen. Militairen voorzien hen van water en voedsel. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo zondag.

Bijna 250.000 mensen kregen zaterdag de opdracht hun huizen te verlaten en een goed heenkomen te zoeken. Hevige regenval heeft de afgelopen dagen aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt in het gebied. Auto's en woningen werden door modderstromen meegesleurd.

Noodweer in Japan eist 25 doden
Noodweer in Japan eist 25 doden (Foto: ANP)

Student zes dagen na riskante sprong overleden

Een student die vorige week zondag in Breda vanaf een brug in de rivier de Mark sprong is zaterdag alsnog overleden. Dat meldt de politie.

De 21-jarige student was die zondag met drie vrienden vanaf een brug aan de Ulvenhoutselaan in het water gesprongen, maar kwam niet meer boven. Uiteindelijk wisten duikers van de brandweer hem te vinden. Hij werd in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis opgenomen en is niet meer bijgekomen.

Twee alpinisten omgekomen op Mont Blanc

Twee bergbeklimmers zijn vrijdag omgekomen op de Mont Blanc. Dat heeft een anonieme reddingswerker zondag gezegd.

Reddingswerkers vonden de stoffelijke resten van een Poolse vrouw en een Spaanse man op 4400 meter hoogte, nabij de Frans-Italiaanse grens. De twee waren vrijdagavond met twee Spanjaarden aan het klimmen toen ze in ruw weer terechtkwamen. De twee Spanjaarden lichtten zaterdag na hun terugtocht de autoriteiten in, maar dat mocht niet meer baten.

Volgens de anonieme reddingswerker, die niet zijn naam wilde prijsgeven omdat hij niet met de media hoort te praten, werden de lichamen van de twee zaterdagavond door een Italiaanse reddingshelikopter gevonden.

[Tour] Froome: "Ik had Tour kunnen winnen"

Chris Froome is bij Team Sky dit jaar in de Tour de France de meesterknecht van geletruidrager Bradley Wiggins. De 27-jarige Brit lijkt in het hooggebergte sterker te zijn dan zijn kopman Wiggins, maar mag niet ten aanval trekken. Het valt hem zwaar.

Froome staat na het tijdsverlies van Cadel Evans inmiddels tweede in het klassement op twee minuten van Wiggins. Dat de knecht sterker is dan zijn kopman bewees hij afgelopen donderdag in de rit naar La Toussuire waar hij wegdemareerde bij Wiggins en hierna in moest houden om zijn kopman op sleeptouw te nemen.

Froome sprak hierover met L'Équipe. "Ik had deze Tour kunnen winnen." De knechtenrol dit jaar valt hem zwaar. Daarom hoopt hij dat hij volgend jaar meer zijn gang mag gaan in La Grande Boucle. "Ik hoop dat Sky eerlijk is en alles op mij zet als het een Tour is met veel bergen en steile klimmen. Hopelijk rijdt dan iedereen in dienst van mij. En is iedereen net zo loyaal als ik nu ben tegenover Wiggins."

Froome: "Ik had Tour kunnen winnen" (Foto: Pro Shots)

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Italië

Maverick Vinales heeft op Mugello de Moto3-race bij de Grand Prix van Italië gewonnen. De Spanjaard troefde op de streep met nipt verschil Romano Fenati en kampioenschapsleider Sandro Cortese af. Cortese leidt nog in de titelstrijd, maar voelt nu de hete adem van Vinales in zijn nek.

Vinales, Cortese en Fenati vochten in de slotfase van de race een verbeten gevecht uit waarbij geen van de coureurs elkaar een duimbreed toe wilde geven. Op het rechte stuk naar de finish dook Fenati in de slipstream van zijn voorliggers en wist zo genoeg snelheid op de bouwen om Cortese nog te passeren. Vinales won uiteindelijk met 0,020 seconden voorsprong op Fenati en 0,071 seconden op Cortese.

Op ruime afstand werd Niccolo Antonelli vierde. Hij klopte op de streep Danny Kent, Efren Vazquez en Alex Rins in wat ook een fraai gevecht was met kleine onderlinge verschillen. Dit kwartet reed in de beginfase samen met de drie leiders, maar moest ze later laten gaan. Voor Jasper Iwema was de race na acht ronden voorbij. De Nederlander moest de strijd met een mechanisch defect staken.

CC2012: teaser-poster voor Man of Steel

Warner Brothers maakte op San Diego Comic-Con de eerste teaser poster van de nieuwe Superman-film Man of Steel bekend.

De poster toont in hoog detail het Superman-shield op zijn pak. Het logo en de outfit, zoals gedragen door Henry Cavill in de film, waren al eerder onthuld.

Man of Steel teaser poster

Man of Steel is te zien vanaf juni 2013. De rol van Clark Kent/Kal-El/Superman wordt gespeeld door Cavill, Amy Adams is Lois Lane, Michael Shannon is General Zod, Diane Lane is Martha Kent, Kevin Costner is Jonathan Kent, Russell Crowe is Jor-El, Ayelet Zurer is Lara Lor-Van, Laurence Fishburne is Perry White, Antje Traue is Faora, Harry Lennix is General Swanwick en Christopher Meloni speelt Colonel Hardy.

Mortal Kombat: Legacy seizoen twee aangekondigd

Regisseur Kevin Tancharoen heeft in een ietwat aparte video het tweede seizoen aangekondigd van Mortal Kombat: Legacy. Mortal Kombat: Legacy is een live-action webserie gebaseerd op het populaire vechtspel.

In de video zijn geen beelden uit het tweede seizoen te zien. Wel vertelt Tancharoen dat het verhaal gaat over het Mortal Kombat-toernooi en laat hij zien welke personages erin gaan voorkomen.

Oranje begint Honkbalweek met nederlaag

Het Nederlands team is de Haarlemse Honkbalweek begonnen met een nederlaag. Puerto Rico, dat eerder al Cuba klopte, was gisteravond met 2-4 te sterk voor de formatie van bondscoach Brian Farley.

Startend werper Rob Cordemans had het lastig tegen de slagformatie van Puerto Rico. Hij moest meteen in de eerste inning vier hits en twee punten incasseren. Nederland stelde daar via de aangewezen slagman Bryan Engelhardt twee punten van Michael Duursma en Rafael Jozefa tegenover. Cordemans herstelde zich goed in de partij, maar in de zevende en negende inning wist Puerto Rico alsnog de zege naar zich toe te trekken.

Aantal ijsvogelparen met driekwart afgenomen

Door de korte, maar heftige vorstperiode is het aantal ijsvogelparen dit jaar met driekwart afgenomen. Er zijn nog maar honderd broedparen, terwijl er in 2008 nog duizend waren. Dit is het vierde jaar op rij dat de stand afneemt, zei ijsvogeldeskundige Jelle Harder zondag in het Radio 1-programma Vroege Vogels.

Bij strenge vorst trekt de ijsvogel in Nederland niet naar het zuiden. Er zijn ook soortgenoten uit Oost-Europa die in de winter naar Nederland trekken. Harder vreest dan ook niet dat de vogel uit Nederland verdwijnt. Volgens hem zullen er altijd nog vogels uit het oosten naar Nederland komen en die kunnen de strenge winters gemakkelijk aan.

Ondanks de grote 'leegstand' van broedplekken in het Gooi, waar Harder de stand bijhoudt, broeden twee paren vlak bij elkaar. Een mannetje is al tijden niet gezien. Het zou kunnen dat hij verjaagd of gedood is door het andere mannetje. Er waren al meerdere vechtpartijen tussen de twee kemphanen gezien.

Het is overigens de vraag of de naam ijsvogel iets met ijs te maken heeft. Volgens sommigen heet hij zo omdat hij in de winter bij het ijs werd gezien om vissen uit een wak te vangen, volgens anderen is het een verbastering van het Germaanse Eisenvogel, wat staat voor ijzeren vogel. Die naam zou slaan op de metaalachtige glans van het blauwe verenkleed.

Giggs overweegt toekomst als coach

Ryan Giggs denkt hardop na over een carrière als coach. De 38-jarige routinier van Manchester United gaat eerst nog met Team Great Britain naar de Olympische Spelen.

"Ik kijk meer en meer naar het coachingvak", aldus de Welshman in gesprek met de Daily Mirror. "In het midden van vorig seizoen haalde ik mijn A-licentie, dat was goed. Je bekijkt alles van de andere kant, het is compleet anders dan speler zijn. Ik wil zoveel mogelijk kennis vergaren en mezelf zo goed mogelijk voorbereiden om als manager of coach aan de slag te gaan."

Een volgend leermoment voor Giggs is de Olympische Spelen, waar hij aanvoerder is. "De Olympische Spelen zijn een prachtig platform, voetbal in een toernooi is anders dan in een competitie. Ik stel zoveel vragen als ik kan bij United en hier bij Team Great Britain doe ik hetzelfde. Bovendien kijk ik altijd graag naar andere sporten. Ik denk dat je als coach ook moet kijken naar andere sporten die andere invalshoeken hebben."

"Manchester United heeft dat altijd gedaan en het is iets waar ik zelf ook mee bezig ben. Ik kijk alle sporten en ik wil zoveel mogelijk informatie verzamelen die me kan helpen in mijn carrière", besluit Giggs.


Giggs overweegt toekomst als coach (Foto: Pro Shots)

Moeder Veendam doodde kind en zichzelf

De vondst van een dode moeder en haar zoon in het Groningse Veendam is het resultaat van een gezinsmoord. De 41-jarige moeder heeft haar 5-jarige zoontje en daarna zichzelf omgebracht, concludeert de politie uit sectie op de lichamen.

Na een melding dat er iets aan de hand zou zijn in een woning aan het Boven Westerdiep vonden agenten daar vrijdag rond het middaguur de vrouw en haar kind. De vader was met zijn dochter elders in het land voor zijn werk. Zij werden opgevangen op een politiebureau en kregen slachtofferhulp aangeboden. De vader is geen verdachte in de zaak.

[NBA] Gadzuric van Knicks naar Trailblazers

De Nederlandse basketballer Dan Gadzuric is door zijn NBA-team New York Knicks overgedaan aan Portland Trailblazers. De center werd betrokken in een spelersruil waarin hij samen met forward Jared Jeffries naar Portland gaat in ruil voor Kurt Thomas en Raymond Felton.

De 34-jarige Gadzuric kwam afgelopen seizoen slechts in twee wedstrijden in actie voor de Knicks. Portland wordt het vijfde NBA-team waar de geboren Hagenaar voor uitkomt. Eerder speelde de 2.11 meter lange Gadzuric voor Milwaukee Bucks, Golden State Warriors en New Jersey Nets.

In de ruil met Portland is Gadzuric vooral opvulling. De Trailblazers hadden met name Jeffries op het oog. Felton is de belangrijkste speler die richting de Knicks verhuist. New York contracteerde onlangs al guard Jason Kidd en ook Felton is een spelverdeler.

De komst van beide guards naar New York zou kunnen betekenen dat de Knicks afscheid nemen van Jeremy Lin. De sensatie van het afgelopen seizoen kreeg als 'free agent' een enorme contractaanbieding van Houston Rockets, iets meer dan 25 miljoen dollar voor drie seizoenen.

New York mag die aanbieding evenaren omdat het de eerste rechten heeft op Lin. De club twijfelt echter of het salaris van Lin in het derde contractjaar (14,8 miljoen), in combinatie met het geld voor supersterren Carmelo Anthony, Amar'e Stoudemire en Tyson Chandler, de financiële armslag dan niet zal beperken. In de NBA geldt een salarisplafond.

FOK!Filmtips van de dag: Ik ben Kalam/Lucky Number Slevin

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

De FOK!Filmtip is er ook voor de wat jongere FOK!kers. Vanmiddag is de film Ik ben Kalam te zien. De film gaat over de jonge Chotu die tegen het Indiase kastenstelsel probeert te vechten. De slimme Chotu is namelijk in een arm gezin geboren, dus staat hij onderaan de maatschappelijke ladder; hij werkt dan ook in zijn eentje langs de kant van de weg om zijn gezin te helpen. Als hij op een dag een toespraak van de Indiase president Kalam, die zelf ook uit een arm gezin komt, hoort besluit hij om zijn leven drastisch om te gooien en vanaf dat moment een andere achternaam te nemen: Kalam. Deze jeugdfilm is, zonder reclame, om 15:30 te zien op Nederland 3.

Vanavond is de film Lucky Number Slevin om 20:00 te zien op RTL 7. De film gaat over Slevin (Josh Hartnett) die op een dag bij zijn vriend Nick aanklopt, om bij hem te logeren. Nick is helaas niet maar Slevin wordt wel opgewacht door een handlanger van de maffiabaas: The Boss (Morgan Freeman). Slevin gaat mee en komt erachter dat hij wordt aangezien voor Nick, die een grote gokschuld bij zowel The Boss, als diens rivaal: The Rabbi (Ben Kingsley) heeft staan. Slevin besluit eigenhandig Nick zijn gokschulden op te lossen. Daarnaast vraagt hij zich af wie toch Mr. Goodkat (Bruce Willis) is die zowel bij The Boss als The Rabbi opduikt.

Lucky Number Slevin om 20:00 op RTL7

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!


Peiling: D66 lijdt onder pessimisme over Europa

Ook D66 lijdt onder het toenemende pessimisme over Europa. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag in zijn wekelijkse peiling, waarin de partij twee zetels inlevert om uit te komen op vijftien.

Een vijfde van de kiezers die in 2010 D66 stemden geeft in de peiling aan dat het een slechte beslissing van de Kamer was om in te stemmen met steun aan de Spaanse banken. Meer dan de helft (55 procent) denk dat dit geld niet terugkomt. Een zelfde percentage is het eens met de stelling dat de politici in Brussel ook niet meer weten wat ze moeten doen.

Door de ontwikkelingen in Europa verloren eerder PvdA, PVV, CDA, VVD en GroenLinks kiezers, stelt De Hond. Nu lijkt D66 aan de beurt. D66 heeft altijd een pro-Europese koers gevaren en wist daarmee een vaste aanhang te krijgen.

De VVD staat met 31 zetels weer gelijk met de SP. PvdA en PVV staan gelijk op 19 zetels, gevolgd door D66 met 15 en CDA met 14 zetels.

De ChristenUnie telt ten opzichte van de uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen in 2010 2 zetels winst (7) en GroenLinks daalt er 5 (5).

Uit een verlies van twee zetels kunnen eigenlijk geen vergaande conclusies worden getrokken omdat dit binnen de toevalsmarge valt. Als dit toch wordt gedaan en alleen wordt uitgegaan van deze peiling, zou de conclusie kunnen zijn dat voor D66 de tijd is aangebroken om het wat Europa betreft rustiger aan te doen.

Als wordt gekeken naar mogelijke coalities, is de variant met linkse partijen en D66 niet meer de grootste. Wekenlang was deze variant de grootste, maar vorige week kwam de Kunduz-coalitie langszij en stonden beide varianten op 72 zetels. De linkse optie is door het verlies van D66 gedaald naar zeventig zetels.

De Kunduz-coalitie blijft op 72 zetels staan omdat de VVD twee zetels wint. Daarmee komt de VVD op 31 zetels, evenveel als de SP die de afgelopen weken in deze peiling de grootste was.

Het Democratisch Politiek Keerpunt, de nieuwe partij van ex-PVV'er Hero Brinkman, blijft in de peiling duidelijk onder de kiesdeler.

De presentatie van de kandidatenlijst en het partijprogramma afgelopen vrijdag heeft niet voor een opleving van de partij gezorgd. Het lijkt erop dat Brinkman na de verkiezingen de Tweede Kamer moet verlaten.

Voor de Piratenpartij heeft De Hond wel goed nieuws, de partij haalt in zijn peiling een zetel en staat net als 50Plus dicht bij een tweede zetel. Donderdag concludeerde actualiteitenprogramma EenVandaag overigens ook uit een peiling dat de Piratenpartij een zetel zou halen als nu verkiezingen worden gehouden. 50Plus staat al langer op een zetel.

Magic Mike

Beste dames en heren die van uitzonderlijke mannenlijven houden, sinds 12 juli is 'ie er dan eindelijk: Magic Mike! De vrolijke en levendige strippersfilm geïnspireerd door Channing Tatum, die pre-Hollywood ooit zelf een paar maanden stripper was. Peter Debruge van Variety zegt over regisseur Steven Soderbergh en deze film dat het de beste entertaimentwaarde heeft sinds hij Ocean's Eleven maakte en dat Magic Mike gerust de subtitel 'How Steven Got His Groove Back' had mogen hebben. Ik ben het volledig met hem eens. Soderbergh, die meestal strikt en verantwoord te werk gaat, laat dat nu varen. Iets wat de film ten goede komt. Uiteraard wordt hij hierbij geholpen door een hele rits Hollywood hunks.

Koeman moet Martins Indi in toom houden

Feyenoord kon gisteren niet imponeren tegen BVV Barendrecht en won met slechts 0-1. Na afloop liepen de gemoederen hoog op in de kleedkamer van de Rotterdammers.

Feyenoord kwam lange tijd niet tot scoren tegen Topklasser Barendrecht en wist door een eigen doelpunt van de thuisploeg nipt te winnen. De spelers van de nummer twee van vorig seizoen waren vervolgens in de kleedkamer kritisch op elkaar, wat er zelfs in resulteerde dat Bruno Martins Indi een teamgenoot wilde aanvliegen. Coach Ronald Koeman trok hem echter op tijd weg, zo meldt RTV Rijnmond.

"Ik heb er geen problemen mee als spelers elkaar de waarheid zeggen na een slechte wedstrijd", aldus Koeman na afloop. "Barendrecht wilde er geen wedstrijd van maken en wij waren in aanvallend opzicht onmachtig. Via de zijkanten kwamen we regelmatig goed door, maar was het rendement te laag. Dat moeten we verbeteren. De zorgvuldigheid in de laatste fase ontbrak."

"Het was nu niet mogelijk 22 spelers op te stellen, omdat we vanwege het kunstgrasveld een aantal spelers uit voorzorg aan de kant hielden", vervolgt Koeman. "We hebben een zeer intensief trainingskamp achter de rug, waarin we de hele week op gras hebben getraind. Dan heb je automatisch te kampen met vermoeidheid en kans op kleine blessures. Daarom was ik er niet blij mee dat we op kunstgras moesten aantreden."

Sojoez-capsule onderweg naar ISS

Een Russische Sojoez-capsule is zondag gelanceerd in Kazachstan. De capsule, met aan boord een Amerikaanse, een Russische en een Japanse astronaut, komt als alles goed gaat over twee dagen aan bij het internationale ruimtestation ISS.

De lancering verliep volgens plan en om 08.40 uur lokale tijd kwam de capsule los van de aarde. De bemanning komt dinsdag aan en kan zich dan meteen opmaken voor een paar drukke weken. Volgende week komt een Japans schip het ISS bevoorraden. In de zeventien dagen die daarop volgen doen nog eens negen ruimteschepen het ISS aan.

Voor de Amerikaanse Sunita Williams is het haar tweede missie. De Russische piloot Joeri Maletsjenko gaat voor de vijfde keer de ruimte in.


Sojoez-capsule onderweg naar ISS (Foto: Novum)

Treinverkeer even stilgelegd om verdacht pakketje

Het treinverkeer tussen Utrecht en Woerden is zondagochtend even stilgelegd nadat een verdacht pakketje in een trein was gevonden. Al snel bleek het pakketje ongevaarlijk te zijn, meldt de politie.

Een reiziger vond het pakketje rond 09.30 uur. De trein en het station Utrecht-Terwijde werden daarop ontruimd en het treinverkeer werd stilgelegd. De politie stuurde een verkenner om het pakketje te onderzoeken. Die concludeerde even voor 10.15 uur dat het pakketje ongevaarlijk is.

Het station is vrijgegeven. Het treinverkeer kan weer worden opgestart.

Daniel Radcliffe in bovennatuurlijke thriller Horns

Daniel Radcliffe heeft de hoofdrol te pakken in de film Horns. De 22-jarige voormalige Harry Potter-acteur speelt in de bovennatuurlijke thriller een man die wakker wordt met hoorns op zijn hoofd die hem magische krachten geven, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Radcliffe vertolkt Ig Perrish, wiens vriendin is verkracht en vermoord. Op een dag wordt hij wakker met uit zijn hoofd groeiende hoorns die hem de kracht geven mensen hun zonden op te laten biechten en toe te laten geven aan zelfzuchtige daden. Dat komt hem goed uit in de zoektocht naar wat er precies is gebeurd met zijn vriendin, want Perrish is de hoofdverdachte in de moordzaak.

Horns is gebaseerd op het gelijknamige boek auteur Joe Hill. De regie is in handen van Alexandre Aja, die eerder onder meer The Hills Have Eyes en Piranha 3D maakte.


Daniel Radcliffe in bovennatuurlijke thriller Horns (Foto: Novum)

PSV en sc Heerenveen akkoord over Narsingh

Luciano Narsingh maakt zich op voor een transfer naar PSV. Vanochtend maakte Voetbal International bekend dat de Eindhovenaren een akkoord met sc Heerenveen, de huidige werkgever van de aanvaller, hebben bereikt.

PSV zal maandag met Narsingh in gesprek gaan om ook met hem tot overeenstemming te komen. Als dat het geval is, ligt er voor de aanvaller een contract voor de duur van vier of vijf jaar klaar.

Ook Ajax zette in de afgelopen periode in op Narsingh, maar bood in de ogen van sc Heerenveen een te laag bedrag. Daarnaast weigerden de Amsterdammers om het bod op de tweevoudig international op te hogen.

Volgens Rik Elfrink, PSV-watcher voor het Eindhovens Dagblad, betaalt PSV een bedrag van ongeveer 4,5 miljoen euro aan de Friezen.



PSV en sc Heerenveen akkoord over Narsingh (Foto: Pro Shots)

Peuter schiet vader per ongeluk dood

Een 3-jarige jongen in de Amerikaanse staat Indiana heeft per ongeluk zijn vader doodgeschoten. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

Volgens de politie had het 33-jarige slachtoffer, wiens naam niet is vrijgegeven, zijn pistool meegenomen naar een huis dat hij aan het verbouwen was. Zijn vrouw en drie kinderen waren met hem mee. Het jongetje vond kennelijk het pistool en liet het per ongeluk afgaan.

Het incident wordt nog onderzocht en de openbaar aanklager zal bepalen of iemand aansprakelijk wordt gesteld. De politie sprak van 'een tragisch ongeluk'.

BMW doormidden bij ongeluk op A73

Een BMW uit Litouwen is zondagochtend op de A73 bij Boxmeer uit de bocht gevlogen en in tweeën gesplitst toen de wagen drie boompjes ramde. Een inzittende raakte zwaargewond en twee raakten lichtgewond, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 07.30 uur bij knooppunt Rijkevoort, waar de A73 en A77 samenkomen. De auto begon te driften, raakte de vangrail en ramde de boompjes. Bij de hulpverlening werd onder meer een traumahelikopter ingezet.

De drie gewonden uit Litouwen zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Het is niet duidelijk waardoor de auto uit de bocht vloog en of te snel is gereden. De toedracht wordt nog onderzocht. De verbinding van de A77 naar de A73 richting Boxmeer blijft volgens een politiewoordvoerder tot 10.00 uur afgesloten.

Arthur Paes: ''Ik pleegde geen ontucht.''

Arthur Paes, een zakenman uit Limburg, ontkent dat de Ghanese overheid een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd. Volgens berichten uit zowel Ghanese als Nederlandse media zou Paes ontucht hebben gepleegd met een 8-jarig meisje.

Volgens de berichten zou dit gebeurd zijn tijdens de kroningsceremonie in 2001, Paes werd toen koning van de Ghanese regio Somey. Over het arrestatiebevel verschenen afgelopen vrijdag meerdere berichten, maar volgens een door Paes verspreid persbericht zaterdag gaat het om een op het internet verspreide vervalsing. De aantijgingen zijn volgens vastgoedmiljonair Paes door een rancuneuze oud-werknemer de wereld in geholpen.

Euphony nieuwe hoofdsponsor Willem II

Willem II heeft een nieuwe hoofsponsor. Het Nederlands-Belgisch energie- en telecombedrijf Euphony sloot een meerjarige overeenkomst met de Tilburgers.

Komend seizoen gaan de Tricolores werken met een begroting van 8,1 miljoen euro. De clubleiding verwacht over het afgelopen voetbaljaar een bescheiden winst te boeken. Daarmee kunnen de schulden van de Tilburgse club verder worden afgelost.

Overigens gaat de club onderzoeken hoe de huurkosten voor het Koning Willem II-stadion omlaag kunnen waardoor de schulden verder kunnen worden afgelost.

Brandweer verlost kind van kauwgomballenmachine

Een kind is zaterdagavond met zijn arm klem komen te zitten in een kauwgomballenmachine. De brandweer is een uur bezig geweest om de jongen te bevrijden, meldt de brandweer.

De jongen zat zo erg klem dat knip- en spreidgereedschap nodig was om hem los te krijgen. De machine is uiteindelijk deels gesloopt. De jongen heeft aan het avontuur alleen een pijnlijke hand overgehouden.

Westerbork herdenkt eerste trein Auschwitz

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt zondag herdacht dat 70 jaar geleden de eerste Nederlandse Joden werden afgevoerd naar Auschwitz. Op woensdag 15 juli 1942 vertrok het eerste transport met 1132 mensen naar het vernietigingskamp in Polen.

De meeste Joden waren de nacht ervoor vanuit Amsterdam in kamp Westerbork aangekomen. Tot de eerste gedeporteerden behoorden ook 51 kinderen uit het weeshuis van het kamp. Een paar dagen later kwam de trein in Auschwitz aan. Slechts 8 mannen van het eerste transport overleefden de oorlog.

Uiteindelijk zouden er 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders in 93 transporten vanuit Westerbork naar concentratie- en vernietigingskampen in het oosten worden gedeporteerd; slechts 5000 keerden terug.

De herdenking, die om 3 uur begint, wordt bijgewoond door premier Mark Rutte. In het begin van de middag zijn er speciale rondleidingen waarbij het eerste transport centraal staat. Bij het monument van De 102.000 Stenen, op de voormalige appelplaats van het kamp, is een expositie ingericht met foto's van de eerste gedeporteerden.

Westerbork herdenkt eerste trein Auschwitz
Westerbork herdenkt eerste trein Auschwitz (Foto: ANP)

Jonge kunstenaar

Kieron Williamson begon in 2008 met een cursusje schilderen en verkocht afgelopen week een aantal schilderijen waarmee hij in één klap over de miljonairsgrens ging. Het bijzondere is dat Kieron pas negen is, maar een gevoel in zijn schilderijen weet te leggen waar menig artiest jaloers op zou zijn. Geld interesseert hem niet veel. Wel zou hij graag naar andere plekken reizen om daar te schilderen. Klik op het plaatje voor zijn laatste collectie.

kunst

'Bedankt Bruce Springsteen, u kunt gaan...'

De Amerikaanse rocklegende Bruce Springsteen werd zaterdagavond onvriendelijk van het podium gestuurd toen de festivalorganisatie prompt zijn microfoon uitzette. Dat meldden Britse en Amerikaanse media zondag.

De 63-jarige Springsteen wilde na een optreden van drie uur nog een toegift geven samen met ex-Beatle Paul McCartney. Maar de organisatoren van muziekfestival Hard Rock Calling in het Londense Hyde Park vonden dat de show al lang genoeg had geduurd.

Ze draaiden het geluid van zijn microfoon uit om geluidsoverlast te voorkomen. The Boss kreeg niet meer de gelegenheid om de 65.000 fans te bedanken.

'Bedankt Bruce Springsteen, u kunt gaan...'
'Bedankt Bruce Springsteen, u kunt gaan...' (Foto: ANP)

Bende overvalt jeugdkamp en verkracht meisjes

Zeven meisjes zijn verkracht bij een aanval van een gewapende bende op een religieus jeugdkamp in Mexico. Dat hebben Mexicaanse autoriteiten zondag laten weten.

De bende van ongeveer 12 mannen sloeg anderen in elkaar en beroofde de bezoekers van hun geld, sieraden en mobiele telefoons. In het jeugdkamp net buiten Mexico-Stad waren ongeveer 90 jongeren bijeen om te bidden en voor bijbelstudie.

Deadpool krijgt eigen game

Marvel heeft op de Comic-Con in San Diego een Deadpool-game aangekondigd. De officiele website is daarna online gegaan en de teasertrailer op YouTube gezet.

Deadpool wordt gemaakt door High Moon Studios, bekend van Transformers: War for Cybertron, Transformers: Dark of the Moon en de volgende maand uitkomende Transformers: Fall of Cybertron. De studio is daarnaast bezig met een Hit-Monkey-game.

Deadpool is een huurling met een nogal grote mond en staat bekend om ook het lezende publiek aan te spreken, de zogenaamde vierde muur wordt vaak genoeg doorbroken. Dat zal zo te zien in de game genoeg gebeuren. Net als de bekende mutant Wolverine heeft hij deelgenomen aan het Weapon X-programma. Deadpool heeft een ongekende kracht en lenigheid, geneest supersnel, is een uitstekende scherpschutter, en gebruikt naast zijn wapen ook zijn zwaarden om zijn vijanden de mond te snoeren. En dat gaat eigenlijk altijd gepaard met veel zwarte humor.

Deadpool komt volgend jaar uit, maar platformen zijn nog niet genoemd. Ondertussen moeten we het met de teaser van 'The Merc with a Mouth' doen. Waarom hij zo genoemd wordt? Bekijk de trailer en je weet genoeg.

Villas-Boas: "Reken op Van der Vaart"

Rafael van der Vaart heeft over interesse niet te klagen, vooral in Duitsland zien ze hem graag komen, maar zijn nieuwe coach André Villas-Boas houdt hem graag bij Tottenham.

Tottenham Hotspur dreigt Luka Modric te verliezen aan Real Madrid, waardoor de 29-jarige Oranje-middenvelder een sleutelspeler moet worden in het nieuwe elftal van Villas-Boas. "Op het moment reken ik op Van der Vaart", aldus de Portugese oefenmeester in gesprek met The Sunday Telegraph. "De situatie met hem is totaal anders dan die van Luka, die de afgelopen twee jaar al gewild is bij diverse clubs."

"Harry Redknapp zei vorig jaar dat Tottenham de titel zou kunnen winnen", vervolgt de oud-coach van Chelsea en FC Porto, "En we moeten dat gaan proberen als we vooruit willen als club. Dat is in principe de uitdaging die ik de spelers heb gegeven, hoewel de voorzitter het niet van mij verwacht. Die wil succesvol zijn en dat kan alleen als je prijzen aan je prijzenkast toevoegt, hopelijk kunnen we dat."

"We moeten in de top-vier eindigen en voor ons is het een enorme stap om het gat naar de titel te overbruggen", besluit Villas-Boas. "Maar het is een stap die de club wil maken gebaseerd op wat Redknapp hier vorig seizoen heeft opgebouwd. We moeten ook anders omgaan met de overige competities en dat heb ik de spelers ook verteld."

Directeur SCP beschikbaar voor ministerschap

De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau is beschikbaar voor een ministerschap. Dat zei de directeur, Paul Schnabel, zaterdagnacht in het Radio 1-programma De Overnachting.

De D66'er zei dat het twee jaar geleden al even aan de orde was dat hij minister zou worden tijdens een formatiepoging met D66. "Toen heb ik gedacht: dat zou ik een hele mooie afsluiter van mijn carrière vinden."

Schnabel, die dinsdag 64 wordt, werkt veertien jaar bij het SCP, een adviesorgaan van de regering en heeft al veel tijd in de Tweede Kamer doorgebracht. Hij wees erop dat hij veel ervaring heeft die hij kan meenemen.

Als hij minister zou worden, is de relatie met de Tweede Kamer een onderdeel waar hij aan zou moeten werken. "Dat is een onderdeel dat ik niet goed ken en het is wel heel essentieel voor het ministerschap."

Schnabel denkt overigens niet dat hij wordt gevraagd, 'maar je weet het nooit'. De directeur bekende dat hij twee jaar geleden meer op een ministerspost hoopte dan nu. "Het is een hondenbaan, je wordt geleefd, tachtig uur per week." De D66'er heeft geen voorkeur voor een portefeuille.

Zelfverbranding bij demonstratie in Israël

Een man liep zaterdag ernstige brandwonden op toen hij zichzelf in brand stak tijdens een demonstratie in Tel Aviv. Die demonstratie was gericht tegen het economische beleid van de conservatieve Israëlische regering.

Volgens een woordvoerder van de politie was de man boos omdat zijn geld was gestolen. "Het is duidelijk dat hij het om financiële reden deed, de details zijn nog niet helder", aldus de zegsman. Volgens hem was de man rond de veertig.

De aanleiding voor de demonstratie was de eerste verjaardag van een tentenkamp dat vorig jaar door studenten werd opgezet in het financiële centrum van Israël. De oprichting van het kamp werd gevolgd door een reeks uitgebreide campagnes tegen de hoge kosten van het levensonderhoud in het land.

Zelfverbranding bij demonstratie in Israël
Zelfverbranding bij demonstratie in Israël (Foto: ANP)

Hogenkamp verder in kwalificatie Båstad

Tennisster Richel Hogenkamp heeft zaterdag de tweede ronde bereikt in de kwalificatie van het WTA-toernooi in Båstad. De Doetinchemse was met 6-2, 4-6 en 6-3 te sterk voor Elena Bovina uit Rusland. In de tweede kwalificatieronde treft ze de Duitse Tatjana Malek (4). Die staat met haar 134e plaats op de wereldranglijst 59 plaatsen hoger dan Hogenkamp.

Om het hoofdtoernooi te bereiken op het Zweedse gravel moet Hogenkamp drie kwalificatierondes overleven. Als ze Malek klopt, neemt ze het in de laatste ronde op tegen de winnares van de partij tussen de Italiaanse Anastasia Grymalska en Annika Beck (5) uit Duitsland.

Vijfde gravelfinale voor Errani

Sara Errani blijft het goed doen op gravel. De Italiaanse bereikte zaterdag in Palermo haar vijfde finale van dit jaar op het gemalen baksteen. Dat deed de Italiaanse door Irina-Camelia Begu uit Roemenië met 6-4 en 6-1 te kloppen. Errani won dit jaar al in Acapulco, Barcelona en Boedapest, maar verloor de eindstrijd op Roland Garros.

In Palermo neemt Errani het op tegen Barbora Zahlavova Strycova. De Tsjechische werd in de eerste set geklopt door de verrassende Engelse Laura Robson, maar knokte zich terug in de wedstrijd en sleepte de zege uit het vuur: 2-6, 7-5 en 6-2.

'Spanje heeft meer hulp nodig'

De Europese hulp aan Spanje moet zich richten op de hele economie van het noodlijdende EU-land en niet alleen op de banksector. Dat heeft de chef van de Duitse centrale bank zaterdag gezegd in een interview met de zakenkrant Börsen-Zeitung.

"De balansen van de banken weerspiegelen de stand van zaken van de hele economie. Als investeerders zien dat de voorwaarden voor de hulp aan Spanje verder gaan dan alleen de banksector, zou dat een positief effect hebben op de obligatiemarkten", aldus centralebankpresident Jens Weidmann.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.