FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 juni 2012

[RG] Rojer bereikt halve finale dubbelspel

Jean-Julien Rojer heeft samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-ul-Haq Qureshi de halve finale van Roland Garros in het dubbelspel bereikt. De Curaçaose tennisser, die eerder dit jaar zijn debuut maakte in het Nederlandse Davis Cupteam, zag tegenstanders Michaël Llodra en Nenad Zimonjic in de tweede set opgeven.

Rojer en Qureshi, die op het moment van opgave met 6-4 en 2-1 voor stonden, zijn in Parijs als tiende geplaatst. In de halve finale stuiten ze op de Amerikaanse tweelingbroers Bob en Mike Bryan (2).

'Ernstige kans' dat EU Cyprus moet redden

De problemen in Griekenland dreigen ook over te slaan naar Cyprus. Cypriotische banken zijn blootgesteld aan Griekse schulden. Daardoor is er een "ernstige mogelijkheid" dat de eilandstaat Europese noodhulp nodig heeft om de financiële instellingen te redden. Dat zei een regeringswoordvoerder in Nicosia dinsdag.

De Cypriotische banken hebben 23 miljard euro aan schulden uitstaan in Griekenland. Dat is meer dan wat het land in een jaar verdient. De regering zelf is niet in staat om de bankensector te redden door recessie, recordwerkloosheid, bezuinigingen en een torenhoog begrotingstekort.

'Ernstige kans' dat EU Cyprus moet redden
'Ernstige kans' dat EU Cyprus moet redden (Foto: ANP)

Oddworld: Abe's Oddysee krijgt reboot

Oddworld Inhabitants heeft op Facebook aangekondigd dat Oddworld: Abe's Oddysee geen HD-update gaat krijgen maar een reboot van de game. De game moet volgend jaar zomer uitkomen en later dit jaar een eerste vertoning krijgen.

Hier het gehele Facebook-bericht, meer informatie is nog niet beschikbaar:

"Ok so here's the skinny on "Oddworld: Abe's Oddysee"...

We decided to reboot it, not just an HD update to the original PS1 title, this is a NEW game. It will be getting it's first public showing LATER this year, with a release date of NEXT summer (2013)."

Portal 2 krijgt ondersteuning voor Move

Later dit jaar zal er nieuwe DLC uitkomen voor Portal 2 op de PS3. Portal 2 In Motion zal de naam zijn en bevat dezelfde levels die gemaakt zijn voor de Razer Hydra-controller.

Het is de bedoeling om objecten groter of kleiner te maken om nieuwe puzzels op te lossen. Valve heeft eerdere geruchten afgewezen maar op dit moment is de DLC speelbaar op de beursvloer van de E3. Releasedatum en prijs zijn nog niet bekend.

Arrestatie Laakkwartier loopt uit de hand

Een arrestatie in het Haagse Laakkwartier is dinsdagavond flink uit de hand gelopen. Omstanders weigerden de aanwijzingen van de politie op te volgen, waarna de Mobiele Eenheid charges uitvoerde. Dat meldt RTV West.

De politie was met een arrestatieteam een woning aan de Goeverneurlaan binnengevallen. De agenten, die kogelwerende vesten droegen, hielden daar een verdachte aan. De reden van de arrestatie is onbekend.

Vervolgens werd het onrustig op straat. Er werd met vuurwerk en met stenen naar de politie gegooid, zo meldt de regionale omroep. Op straat zijn meerdere aanhoudingen verricht.

Doema neemt omstreden protestwet aan

Het Russische parlement, de Doema, heeft dinsdagavond een wet aangenomen waardoor de boete voor deelname aan protesten die niet door de regering zijn gesanctioneerd honderdvijftig keer zo hoog wordt.

De Russische oppositie protesteerde dinsdag nog tegen het wetsvoorstel. De vrees is dat de nieuwe wet de protestbeweging tegen president Vladimir Poetin de nek om zal draaien. Deelnemers van niet-gesanctioneerde protesten kunnen nu een boete van omgerekend ruim 7200 euro krijgen. Voorheen bedroeg de boete nog geen vijftig euro.

Door de nieuwe wet is de boete voor demonstranten nu hoger dan onder meer die voor prostitutie, het onveilig opslaan van radioactief materiaal en het uitvoeren van een abortus zonder daarvoor gekwalificeerd te zijn.

Vijf Filmtips voor de maand Juni

In juni is het filmaanbod in de bioscopen vrij karig. De zoektocht naar een vijftal filmtips was dan ook lastiger dan het normaal gesproken is. Gelukkig zijn er nog twee films die tijdens het Filmfestival van Cannes goed werden ontvangen. De overige films die veel indruk hebben gemaakt in Cannes, zoals het winnende Amour van Michael Haneke en Killing Them Softly met Brad Pitt, worden helaas pas in het najaar in de bioscopen verwacht. Verder gaan er deze maand een aantal veelbelovende blockbusters in première en is er een Nederlandse film met een extreem klein budget.

Wii U GamePad batterijduur 3-5 uur

Nintendo heeft bekendgemaakt dat de Wii U GamePad een batterijduur heeft van drie tot vijf uur. Het opladen van de GamePad duurt zo'n 2,5 uur en werkt met een eigen AC Adaptor. Terwijl hij aan het opladen is, is gamen gewoon mogelijk.

De GamePad van de Wii U is 6.2 inch, heeft een 16:9 beeldscherm ratio en de batterij weegt zo'n halve kilo. Met de controller is het ook mogelijk om basisfuncties van de afstandsbediening van de televisie over te nemen. Lees hieronder de officiële tekst over de Wii U GamePad van Nintendo zelf.

“The Wii U GamePad controller removes the traditional barriers between games, players and the TV by creating a second window into the video game world. It incorporates a 6.2-inch, 16:9 aspect ratio LCD touch screen, as well as traditional button controls and two analog sticks.

“Inputs include a +Control Pad, L/R sticks, L/R stick buttons, A/B/X/Y buttons, L/R buttons, ZL/ZR buttons, Power button, HOME button, -/SELECT button, +/START button, and TV CONTROL button.

“The GamePad also includes motion control (powered by an accelerometer, gyroscope and geomagnetic sensor), a front-facing camera, a microphone, stereo speakers, rumble features, a sensor bar, an included stylus and support for Near Field Communication (NFC) functionality.

“It is powered by a rechargeable lithium-ion battery and weighs approximately 1.1 pounds (500 g).

“In addition to the 6.2-inch touch screen and dual analog sticks, the Wii U GamePad also includes traditional buttons for gaming and the ability to function as a TV remote.

“Users can change channels or adjust the sound, whether they are playing games or just watching TV. The GamePad is tied to the console and TV, providing a perfectly integrated experience, no matter how it’s being used.

“Players can move games from the TV to the GamePad. Different players can enjoy different experiences in the same game, depending on which controller they opt to use.”

Van der Garde wil voor Caterham in de F1 racen

Coureur Giedo van der Garde wil voor Caterham in de Formule 1 gaan racen, zo meldde hij aan FOK! tijdens de eerste editie van Bavaria City Racing Dublin. Een alternatief is er niet voor de rijder die in de natte straten van de Ierse hoofdstad voor het eerst in zijn leven een F1-demonstratie gaf.

Van der Garde kwam in actie met de Lotus T127 die het Caterham-team in 2010 gebruikte. De Nederlander voerde tot driemaal toe zijn show op en haalde hierbij in de smalle straten van Dublin zelfs even de 200 kilometer per uur. Hij gaf na afloop genoten te hebben. FOK! sprak hem vlak voor het evenement begon.

Het was niet de eerste keer dat Van der Garde in een Formule 1-auto gereden heeft, want eerder dit seizoen reed hij al een vrijdagtraining en in 2008 testte de Nederlander na het behalen van de titel in de World Series by Renault een dag voor het Franse team. "De test was toen goed gegaan, maar ik was te groot voor de auto, omdat ze twee kleine rijders hadden, dus ik heb toen er het beste van gemaakt en was uiteindelijk sneller dan Nelson Piquet jr."

© FOK.nl / Marco van den Hout
Giedo van der Garde had tijd voor een interview met FOK!sport Eindredacteur Erwin

"Het grote verschil met nu is dat de banden anders zijn geworden, de aerodynamica is anders geworden (brede voor- en smalle achtervleugels). Ook zijn DRS en KERS er bij gekomen, dus de rijder moet meer multifuntioneel zijn. Ik heb dit jaar nog vijf vrijdagtrainingen. Na het GP2-seizoen stap ik over om me op de Formule 1 te concentreren. Ook ga ik in het midden van het seizoen deelnemen aan de rookietest op Silverstone."

De 27-jarige Nederlander is door Jos Verstappen geïnspireerd om de autosport in te gaan en wil de populariteit van de sport in Nederland weer naar het niveau tillen dat het enkele jaren geleden had met Christijan Albers en Robert Doornbos. Wel is het voor hem lastig inschatten of hij volgend seizoen in de Formule 1 uit zal gaan komen.

© FOK.nl / Marco van den Hout
F1-testrijder en GP2-coureur Giedo van der Garde en Bavaria-directeur Peer Swinkels tijdens de persconferentie

"We hebben een goede deal hier en de mensen zijn tevreden met mij. Het was niet makkelijk om hier met de GP2 te starten, omdat het team pas één jaar ervaring had. Het team moest op sleeptouw genomen worden. We hebben nu al een overwinning en podiumplaatsen, dus het gaat de goede kant op. We moeten dit vast blijven houden en blijven winnen. Daarna moet je in een Formule 1-auto laten zien dat je snel bent. Hopelijk gaat alles goed en rijden we volgend jaar met dit team in de Formule 1."

Eén van de cruciale dingen die hierin meespelen is de banden. "De Pirelli’s waren aan het begin van het jaar nog niet zo goed, maar ze worden nu steeds constanter, alleen hebben ze niet zoveel grip. Dat maakt het wel spectaculair om mee te rijden en vooral in de GP2. Je moet de auto constant aanpassen, zoals je ook in de Formule 1 ziet."

Van der Garde heeft er geen moeite mee dat de GP2 minder aandacht genereert dan de Formule 1. "De media-aandacht in de GP2 is niet zo groot als in de Formule 1, maar de F1-teams kijken wel naar wie de talenten zijn. Als je kijkt naar de afgelopen races dan heeft iedereen die GP2 heeft gereden het goed gedaan. Maldonado heeft gewonnen, Perez op het podium gestaan, Hamilton wereldkampioen geweest, Rosberg heeft gewonnen … Die klasse is een hele goede springplank naar de Formule 1."

Wil de Nederlander de sprong maken dan zal hij sponsorgeld mee moeten nemen. "Fernando Alonso neemt bij Ferrari met Santander zelfs sponsorgeld mee en ik denk dat we in Nederland ook wel enkele bedrijven hebben die er voor willen gaan. Het is goed voor Nederland dat er een Nederlandse autocoureur Formule 1 rijdt."

© FOK.nl / Marco van den Hout
Giedo in actie in de straten van Dublin

Uiteraard wil Van der Garde dat het team van Caterham vooruit gaat en hij heeft veel vertrouwen in de toekomst, te meer omdat een aantal renstallen dit jaar heeft laten zien de sprong voorwaarts te kunnen maken. "Het racen is dit jaar spectaculair. Niemand had verwacht dat Williams zou kunnen winnen. De middenmoot is naar voren gekomen en dat maakt het speciaal. Wij hebben met Caterham ook een stap in de goeie richting gezet, maar de andere teams deden dit beter."

"Met John Iley, voormalig hoofd aerodynamica van McLaren, hopen we de stap naar het middenveld te kunnen maken. Dit jaar kunnen we meestrijden voor de plaatsen tien tot en met vijftien en volgend jaar is het doel om punten te scoren."

Sheryl Crow heeft hersentumor

Sheryl Crow heeft een hersentumor. Volgens haar woordvoerder is de tumor goedaardig en is het niet ernstig. De zangeres voelt zich 'gezond en gelukkig'. De tumor is een meningeoom, die doorgaans ontstaat in de hersenvliezen.

De 50-jarige zangeres kwam vorige maand nog in het nieuws omdat ze tijdens een optreden de tekst van haar hit Soak up the Sun vergat. Crow, bekend van hits als If It Makes You Happy en All I Wanna Do, kreeg in 2006 te horen dat ze borstkanker had. Later dat jaar werd ze kankervrij verklaard.

Crow is momenteel op reis voor haar wereldtoer. Er zijn nog geen optredens afgezegd.


Sheryl Crow heeft hersentumor

'Gezondheid Mubarak gaat achteruit'

De gezondheid van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak gaat achteruit sinds hij in de gevangenis zit. Dat heeft een bron bij de gevangenis gezegd. Volgens de bron is Mubarak dinsdag meerdere keren in elkaar gestort en ligt hij inmiddels aan de beademing.

De toestand van Mubarak verslechterde na een bezoek van zijn vrouw Suzanne, die in tranen uitbarstte toen ze haar man in een blauw gevangeniskostuum zag, aldus de bron. Mubaraks zoon Gamal, die nog vaszit in afwachting van een proces wegens handel met voorkennis, is naar een cel nabij zijn vader overgeplaatst.

Mubarak werd zaterdag veroordeeld tot levenslang wegens zijn betrokkenheid bij de dood van demonstranten tijdens de opstand vorig jaar. Na het vonnis werd hij direct overgebracht naar de Torah-gevangenis in Caïro.


'Gezondheid Mubarak gaat achteruit' (Foto: Novum)

De Boer schrikt niet van dipje Eriksen

Christian Eriksen hoeft niet te wanhopen als hij op het EK geen basisplaats krijgt bij Denemarken. Volgens zijn trainer bij Ajax Frank de Boer komen er nog genoeg kansen voor de 20-jarige middenvelder. "Dat hij even een terugslag krijgt is op zijn leeftijd helemaal niet erg." Denemarken is zaterdag de eerste tegenstander van het Nederlands elftal.

Eriksen maakte tijdens de oefenwedstrijden van Denemarken een vermoeide indruk en kreeg openlijk kritiek van bondscoach Morten Olsen en aanvoerder Daniel Agger. "Olsen is een verstandige man. Als hij het beter vindt om Christian niet op te stellen dan zal hij dat doen. Het zou heel jammer zijn, maar Christian is nog hartstikke jong. Er komen nog genoeg toernooien voor hem aan", meldt De Boer.

Dit seizoen miste Eriksen slechts één competitieduel van Ajax en werd hij voor het tweede jaar op rij kampioen. "Hij heeft tot nu toe alleen maar positieve dingen meegemaakt. En misschien is hij straks op het EK juist wel heel goed."

Mogelijk krijgt Eriksen volgend seizoen bij Ajax gezelschap van Luciano Narsingh. De Boer liep de door Ajax begeerde aanvaller in Polen tegen het lijf, maar trok hem niet aan zijn mouw. "Hij is momenteel volledig bezig met het EK. Dus zullen we de komende tijd meer met zijn zaakwaarnemer bezig zijn dan met Luciano zelf."

Een andere Ajacied, Vurnon Anita, behoorde bij het Nederlands elftal tot een van de afvallers. "Dat is heel jammer voor hem, want hij heeft een fantastisch seizoen gehad", oordeelt De Boer. "Hij had zeker een optie kunnen zijn, al prefereer ik ook wel een linkspoot als linksback omdat de buitenspelers van het Nederlands elftal heel veel naar binnen komen."

Alonso: "Canada wordt een belangrijke test"

Voor Ferrari zal de Grand Prix van Canada van groot belang zijn. Coureur Fernando Alonso liet dit doorschemeren. De Spanjaard denkt dat de race in Canada zal laten zien of het team van Ferrari de zwakke plekken van de F2012 goed hebben aangepakt.

"Om aan de leiding te gaan in het kampioenschap, is één ding, maar het gaat er natuurlijk om dat je na de laatste race in Brazilië bovenaan staat", reageerde Alonso. "Het seizoen duurt nog lang. De eerste zes races hebben ons voldoende punten opgeleverd om nu aan de leiding te gaan, maar we realiseren ons maar al te goed dat we ons nog verder moeten verbeteren. We moeten de auto nog sneller maken en nog consistenter zien te worden, iets wat niet gemakkelijk is dit seizoen."

Op het circuit in Noord-Amerika zijn topsnelheid en tractie van vitaal belang, twee punten waar het Italiaanse team eerder nog moeite mee had. "We hebben sinds het begin van het seizoen hard aan deze dingen gewerkt, dus Canada wordt in dat opzicht een belangrijke test voor ons", zei de rijder. "Hopelijk zien we komend weekend een competitief Ferrari, niet alleen met het oog op deze race maar ook met het oog op de rest van het seizoen."

Alonso waagde zich niet aan een voorspelling. "Lastig. Het seizoen is tot dusver zo onvoorspelbaar en iedereen heeft in de afgelopen zes races wel ups en downs beleefd. Ik zie echter niet in waarom we komend weekend niet vooraan mee zouden kunnen doen. Het wordt niet gemakkelijk om de race te winnen, het halen van het podium wordt zelfs niet eenvoudig, maar het belangrijkste is dat we punten blijven scoren en constanter worden."

Netanyahu wil nederzetting verplaatsen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil dat de gebouwen in de illegale nederzetting Ulpana op de Westoever worden verplaatst. Dat heeft een bron bij de regering gezegd. Het Israëlische hooggerechtshof bepaalde onlangs dat de nederzetting later deze maand moet worden gesloopt.

De beslissing van het hof leidde tot hevige kritiek van joodse kolonisten en hun sympathisanten in de regering van Netanyahu. Volgens het hof staan de vijf gebouwen, waar in totaal dertig mensen in wonen, op Palestijnse grond. Netanyahu hoopt nu de sloop te kunnen afwenden door de gebouwen te verplaatsen naar een andere nederzetting. Volgens critici is het plan om de gebouwen te verplaatsen niet praktisch en te duur.

Joodse kolonisten protesteerden de afgelopen dagen tegen de sloop of verhuizing van Ulpuna. Enkele honderden mensen demonstreerden dinsdagavond bij het hooggerechtshof. "Deze premier, die de zionistische staat vertegenwoordigt, is dezelfde persoon die deze huizen wil slopen. Het is erg moeilijk voor mij en mijn buren om dat te accepteren", aldus Baruch Kitai, een Australische immigrant en inwoner van Ulpuna.

Fans willen inspraak bij De Graafschap

Verschillende supportersverenigingen van De Graafschap hebben zich verenigd met als doel inspraak te krijgen bij hun club. De Gelderlander meldt dat een afvaardiging dinsdag een 'Superboerenmanifest' heeft afgegeven bij de club. Ze willen naar eigen zeggen de clubcultuur bij de gedegradeerde ploeg herstellen en een systeem instellen met meer inspraak voor de fans, zoals bij FC Barcelona.

De supporters zijn het menens en zegt dat het nu of nooit is voor de club, nadat de kritiek oplaaide door het degraderen. Ze willen snel antwoord vanuit De Vijverberg.

"We willen op korte termijn een shortlist maken van mensen die wij willen voordragen voor de plaatsen die vrijkomen in de RvC", vertelde Hans Boesberg, voorzitter van de supportersvereniging. Zijn medestander Sjoerd Weikamp vulde aan. "Dit is de periode waarin mensen hun seizoenkaart al of niet verlengen. Het is ons wel menens met dit manifest."

Foto's: Bavaria City Racing Dublin deel 2

Afgelopen zondag vond in Ierland de eerste versie van Bavaria City Racing Dublin plaats. Het evenement werd gehouden in het centrum van de Ierse hoofdstad en trok in totaal 110.000 toeschouwers. FOK!fotograaf Marco van den Hout en FOK!sport Eindredacteur Erwin waren er bij en maakten onderstaande reportage over het evenement. Het eerste gedeelte van de reportage vind je hier.

Schilderij Mondriaan geveild voor 115 duizend euro

Een schilderij van Piet Mondriaan heeft op een veiling bij Christie's in Amsterdam 115 duizend euro opgeleverd. Het veilinghuis had voor de Twentse Oude Molen bij Oele op een bedrag tussen de zeventig- en negentigduizend euro gerekend.

Een tweede Mondriaan, Boerderij onder Eikenbomen, werd niet afgeslagen. Dat schilderij moest honderdduizend tot 150 duizend euro opbrengen. Beide werken werden rond 1907 gemaakt door de in Amersfoort geboren meester. Mondriaan leefde tussen 1872 en 1944.

Tijdens de veiling wisselden nog ruim tweehonderd andere werken van eigenaar. Er werden onder meer schilderijen van Bart van der Leck, Jan Sluijters, Isaac Israëls, George Hendrik Breitner, Rik Wouters en Ossip Zadkine geveild. In totaal leverde de veiling bijna 2,9 miljoen euro op.

Het Amsterdam Museum vulde voor ruim 23 duizend euro zijn collectie aan met een schilderij van Isaac Israëls van een nachtelijk Damrak. Een belangrijke aanwinst, vindt conservator Norbert Middelkoop. "Amsterdamse stadsgezichten van Israëls zijn niet talrijk, en zeker niet in de collectie Nederland."


Schilderij Mondriaan geveild voor 115 duizend euro (Foto: Novum)

'Congres vernieuwing FNV op losse schroeven'

Een werkgroep binnen de FNV heeft geadviseerd om op 23 juni geen oprichtingscongres van De Nieuwe Vakbeweging (DNV) te organiseren, maar een 'gewoon' FNV-congres over de vernieuwing van de vakbond. Dat schrijft de NOS dinsdag op basis van interne documenten. Hiermee is de oprichting van DNV per 23 juni onzeker geworden.

In de federatieraad van de FNV werd maandag een gezamenlijke bijdrage van vertegenwoordigers van de drie grote bonden, drie kleine bonden en de vakcentrale besproken. Uit de daaruit voortgekomen documenten blijkt volgens de NOS dat de FNV-bonden op de rem willen trappen in het vernieuwingsproces.

De vakcentrale wil niets zeggen over het commentaar vanuit de FNV-bonden. Een woordvoerder 'van een van de FNV-bonden' wil alleen zeggen dat het advies de oprichting van DNV dichterbij brengt, 'als iedereen dat echt wil'.

Maandag presenteert kwartiermaker en PvdA-Kamerlid Klijnsma haar definitieve plannen voor DNV. "Wij hebben naast het advies van die commissie van zeven vanuit nog veel meer kanten opmerkingen gekregen", aldus de zegsman van de kwartiermakers. "Al die commentaren worden verwerkt in het definitieve advies. Klijnsma heeft de opdracht gekregen om op 23 juni een nieuwe vakbeweging op te richten, en dat gaat ze doen."

De negentien bonden beslissen na 23 juni of zij al of niet meegaan. FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV kondigden vorige week aan door te gaan met de oprichting van een 'ongedeelde beweging', ook als de andere bonden daar niet mee instemmen of de plannen van Klijnsma hier niet aan voldoen.

Op de eerste conceptplannen van Klijnsma en de andere kwartiermakers kwam begin mei veel kritiek. De kleine bonden vrezen een te grote bijdrage te moeten leveren aan de stakingspot voor de grote bonden en willen daarom zelfstandige verenigingen blijven. De grote bonden willen juist één vakbeweging zonder aparte verenigingen en met een ledenparlement.

Zweden wint nipt oefenduel van Servië

In Stockholm heeft Zweden nog een laatste beetje zelvertrouwen getankt door met 2-1 van Servië. Zlatan Ibrahimovic was de matchwinner.

De wedstrijd begon erg open met grote kansen voor beide ploegen. Zweden was het dat na 23 minuten de eerste treffer op het scorebord zette toen Ola Toivonen van dichtbij intikte, nadat de Servische keeper de corner van Rasmus Elm niet goed inschatte. Even later was het alweer gelijk. Andreas Isaksson had eerst nog een goede redding in huis, maar uit een corner was het Borussia Dortmund-speler Neven Subotic die het hoogst sprong en binnenkopte.

Hierna zakte de wedstrijd wat in. Zeven minuten na de rust stond de eindstand op het scorebord. Ola Toivonen werd neergehaald in het strafschopgebied en Zlatan Ibrahimovic schoot dankbaar de penalty binnen. Zweden hield daarna makkelijk stand en had zelfs kans op een hogere score, maar die bleef uit.

Politie: pornokiller at delen slachtoffer

De Canadese pornoacteur die verdacht wordt van een gruwelijke moord op een Chinese student in Canada heeft waarschijnlijk delen van het lichaam van zijn slachtoffer opgegeten. Dat heeft de Canadese politie dinsdag gezegd op basis van videobeelden die Luka Magnotta maakte van de moord.

Politiecommandant Ian Lafreniere zei dat nog niet met zekerheid kan worden vastgesteld of de 29-jarige Magnotta delen van het lichaam opat. Volgens persbureau Associated Press is op de videobeelden te zien hoe een man het ontzielde lichaam bewerkt met een mes en een vork.


Politie: pornokiller at delen slachtoffer (Foto: Novum)

Willems weet dat hij moet verbeteren

Jetro Willems schoot in een jaar tijd uit de puberteit via Sparta Rotterdam en PSV naar het Nederlands elftal. Het gaat snel en hij weet dat hij gauw volwassen moet voetballen.

De jongste speler op het Europees Kampioenschap lijkt de vaste linksback te gaan worden bij Bert van Marwijk, maar tegen Noord-Ierland (6-0 zege) maakte hij een kwakkelende indruk. De bondscoach liet hem weten dat hij te vaak zijn tegenstander uit het oog verloor.

"Mensen maken fouten en fouten maken de mens", begon de jonge speler van PSV dichterlijk. "Vaak kan ik op mijn snelheid vertrouwen. Maar ik zal beter opletten. Anders gaat het een keer fout."

De enige die zijn plek zou kunnen overnemen en dat ook een keer deed in de voorbereiding, is Stijn Schaars. "Schaars heeft in zijn hele loopbaan ook maar twee uur op die positie gevoetbald en Bouma kan er ook spelen", aldus Van Marwijk. "We hebben na het afscheid van Giovanni van Bronckhorst en de blessure van Erik Pieters problemen op die positie."

Skeletten Bulgarije doorboord tegen vampirisme

Bulgaarse archeologen hebben eeuwenoude skeletten gevonden met ijzeren staven door hun borstkas. Dat hebben de archeologen dinsdag gezegd. Vroeger geloofde men dat dergelijke staven voorkwamen dat een slecht mens veranderde in een vampier.

Volgens het hoofd van het Nationaal Historisch Museum in de hoofdstad Sofia gaat het om twee skeletten uit de Middeleeuwen. Ze werden afgelopen weekeinde gevonden in Sozopol, een stadje nabij de Zwarte Zee. Tot het begin van de vorige eeuw werden de harten van overledenen in Bulgarije met ijzeren staven doorboord, aldus de museumbaas.

14 juni: Piranha 3DD komt eraan!

Houd je vast, want vanaf 14 juni is het weer tijd voor een bloederige horrorfilm, namelijk Piranha 3DD. Na het succes van Piranha 3D is het tijd voor: “Double the action – double the terror – double the D!”
Dat wil zeggen, meer actie, meer bloed, meer piranha’s en vooral meer bloot.. Deze keer wordt niemand minder dan David Hasselhoff opgeroepen om een oogje in het zeil te houden. Na ruim 10 jaar haalt hij zijn Baywatch moves en rode zwembroek weer te voorschijn om de jongeren te redden van deze bloeddorstige piranha’s. 

In Piranha’s 3DD zien we hoe een groot aantal high school jongeren bij elkaar komt voor een summer party in het grote zwempark Big Wet. Wat één van de geweldigste weken van hun high school levens moet zijn, loopt uit op een horror week wanneer de bloeddorstige pirahna’s het park binnen zwemmen en beginnen aan hun maaltijd…

Op 14 juni kunnen we allemaal The Hoff weer bewonderen op het witte doek, bekijk hier alvast de trailer.

Explosievenalarm in politiebureau Assen

Een politiebureau in Assen is dinsdag ontruimd nadat er explosief materiaal was aangetroffen. Dat meldt de politie dinsdagmiddag. Het ging om spullen die tijdens een onderzoek in beslag zijn genomen. Rond 19.30 werd het materiaal buiten het bureau tot ontploffing gebracht.

Het materiaal lag opgeslagen op het politiebureau aan de Balkengracht en werd rond 15.30 uur gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse om de explosieven te onderzoeken. Het vijftien verdiepingen tellende gebouw werd ontruimd en acht arrestanten werden naar een ander bureau overgebracht.

Nadat de explosieven tot ontploffing waren gebracht was het bureau weer toegankelijk. De woordvoerder van de politie kon niet zeggen om wat voor stoffen het ging.

Jong Oranje overklast Bulgaren

Jong Oranje is dichtbij plaatsing voor het EK voetbal dat in 2013 wordt gehouden. De selectie van bondscoach Cor Pot was in Maastricht met 5-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten uit Bulgarije.

Voor rust had Jong Oranje al een paar keer kunnen scoren, maar het kwam niet verder dan een treffer van Leroy Fer. De middenvelder van FC Twente wist namelijk een penalty te verzilveren.

Na de thee werd er wel driftig aan het doelsaldo gewerkt. Na een dik uur spelen verdubbelde Georgino Wijnaldum de score, waarna het tien minuten voor tijd prijsschieten was. Marco van Ginkel, Genero Zeefuik en Leandro Bacuna troffen achtereenvolgens doel, waardoor de drie punten binnen waren.

Jong Oranje gaat in groep 10 aan de leiding met zes punten voorsprong op Schotland. De Schotten hebben overigens nog wel een wedstrijd te goed. Zij worden op één punt gevolgd door de Bulgaren, waar Oostenrijk (5 punten) en Luxemburg (0 punten) de rij sluiten.

Familie Milly Boele blij met uitspraak

De familie van de in 2010 vermoorde Milly Boele is blij met de uitspraak die de rechter in hoger beroep deed tegen Sander Vreeswijk. De ex-politieagent werd dinsdag door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot achttien jaar cel plus tbs. Pascal Boele, de broer van Milly, is zeer tevreden, laat hij in het radioprogramma BNN Today weten.

"Meer is natuurlijk altijd beter, maar in Nederland is achttien jaar natuurlijk gewoon een hele hoge straf en door de tbs kan het nog jaren duren voor Vreeswijk weer vrij is", zegt hij. Ook is de broer van Milly blij dat Vreeswijk niet alleen voor moord maar ook voor verkrachting is veroordeeld. "De kans dat hij weer in hetzelfde stramien vervalt, wordt nihil."

In tegenstelling tot de rechtbank in Dordrecht achtte het hof verkrachting bewezen. Hij was al veroordeeld voor moord, vrijheidsbeneming, aanranding en het verbergen van het lichaam van Milly Boele. De 28-jarige Vreeswijk was in beroep gegaan. Hij wilde dat de tbs ongedaan zou worden gemaakt. Het hof legde dezelfde straf op als de rechtbank. Deze was wel zeven jaar lager dan de eis van het OM.

Vreeswijk gijzelde zijn buurmeisje in maart 2010. Na de verkrachting wurgde hij haar met zijn riem en begroef hij haar in zijn tuin. Bijna een week lang werd uitvoerig naar Milly gezocht. Ook Vreeswijk zelf zocht mee. Nadat hij zich bij de politie had gemeld werd het lichaam van het meisje gevonden in zijn tuin.

Nederlands vrouwenelftal verslaat Noord-Korea

Het Nederlands vrouwenelftal heeft dinsdag in een oefeninterland tegen Noord-Korea een 2-0 overwinning geboekt. In Hoenderloo zorgden Nangila van Eyck en Lieke Martens voor de doelpunten tegen de nummer acht van de FIFA-ranking. 

De ploeg speelde de westrijd als voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Engeland en Servië. Deze wedstrijden worden achtereenvolgens gespeeld op 17 en 20 juni. Wint Nederland van Engeland dan is het team geplaatst voor het Europees kampioenschap volgend jaar in Zweden. 

Aanvoerster Daphne Koster kwam voor het eerst sinds februari weer in actie. Ze de laatste maanden niet inzetbaar vanwege een voetblessure. Bondscoach Roger Reijners is blij met de comeback van Koster. ''Het spelen ging zonder problemen. De insteek is altijd geweest dat Daphne er tegen Engeland bij is. De voet is geen probleem meer, het is nu afwachten wat ze kan vanuit de trainingsopbouw.’’


Noord-Korea is in Europa als voorbereiding op het olympisch voetbaltoernooi. Noord-Korea komt tijdens de olympische spelen voor het eerst in actie op 25 juli tegen Colombia. 

AZ contracteert Viktor Elm

Viktor Elm vertrekt per direct naar AZ. Dit heeft de Alkmaarder formatie op zijn officiële website bekend gemaakt. De Zweed wordt bij de ploeg uit de Kaasstad bovendien herenigd met zijn broer Rasmus.

"Of ik Rasmus ga overhalen om langer bij AZ te blijven? Dat ga ik wel proberen, ja", liet Viktor in een eerste reactie weten. "We hebben al vaker samen op een middenveld gespeeld. Rasmus als controleur en spelmaker, ik als lopende middenvelder die van box tot box gaat. Bij sc Heerenveen heb ik trouwens ook in de spits gestaan en centraal in de verdediging. Ik kan van alles."

Earnest Stewart, technisch directeur in Alkmaar, was erg blij met de komst van de 26-jarige middenvelder, die overigens op meerdere posities uit de voeten kan. "Wij waren al een tijdje op zoek naar een dynamische middenvelder met loopvermogen. Viktor brengt daarnaast veel kopkracht met zich mee. We zijn bijzonder blij dat we erin geslaagd zijn om hem naar AZ te halen."

Viktor speelde in de afgelopen drieënhalf jaar voor sc Heerenveen en kwam tot vijftien doelpunten in 102 competitiewedstrijden. Voor zijn Friese avontuur speelde hij samen met zijn broer Rasmus bij het Zweedse Kalmar FF.

Het is overigens niet voor het eerst dat AZ twee broers onder contract heeft staan. Eerder kwamen ook Evert en Klaas Smit, Henk en Siem Tijm, Wim en Jan Visser, Chris en Siem-Jan Dekker en Jerrel en Carlos Hasselbaink tegelijkertijd voor de Alkmaarders uit.

[Upd] Mass Effect 3 en andere titels naar Wii U

[Upd 20:25] Nintendo heeft een nog incomplete lijst uitgebracht met games die naar de Wii U komen. Bekijk de lijst onderaan dit nieuwsbericht.

Tijdens de persconferentie van Nintendo is er ook bekendgemaakt welke games er naar de Wii U gaan komen. Mass Effect 3 is er één van. Van onderstaande games is nog niet bekend wanneer ze uitkomen.

  • Mass Effect 3
  • Tekken Tag Tournament 2
  • Aliens: Colonial Marines
  • Trine 2: Director's Cut
  • Darksiders II
  • Ninja Gaiden 3: Razor's Edge

Komende dagen wordt er meer verwacht over bovenstaande games.

Wii U

[RG] Djokovic moeizaam door

Novak Djokovic heeft zich voor de halve finales van Roland Garros geplaatst. De nummer één van de wereld versloeg de Fransman Jo-Wilfried Tsonga met 6-1, 5-7, 5-7, 7-6 (6) en 6-2 en treft nu in de halve eindstrijd Roger Federer.

De eerste set ging eenvoudig naar Djokovic en ook in de tweede set leek het die kant op te gaan. Djokovic pakte de eerste acht punten van de set maar daarna begon Tsonga terug te knokken. Hij wist een achterstand van 2-4 om te buigen in een 5-4 voorsprong. Op 6-5 brak Tsonga zijn tegenstander en pakte zo de tweede set.

In de derde set nam Djokovic een break voorsprong maar de Fransman brak gelijk terug. Djokovic liet bij de stand 5-5 twee breakpoints onbenut waarna Tsonga in de game erop wel toesloeg. In de vierde set kreeg Djokovic ook kansen om Tsonga te breken maar hij liet ze onbenut. Tsonga kreeg op 5-4 twee wedstrijdpunten maar Djokovic werkte ze weg. In de tiebreak sloeg Djokovic vervolgens toe op zijn derde setpoint toe.

Tsonga leverde zijn opslag in de beslissende set gelijk in en Djokovic nam een voorsprong van 3-0. Tsonga had niets meer in het vat en Djokovic pakte de set en daarmee de winst in de partij.

Aangifte op nummer lijkt aanstaande

Mensen die bij de uitoefening van een publieke taak worden bedreigd of mishandeld, kunnen in de toekomst waarschijnlijk aangifte op nummer doen. Dat nummer is dan niet herleidbaar naar hun naam, behalve door politie en justitie. Die gaan die nummers vermoedelijk ook uitgeven.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft het Openbaar Ministerie recent gevraagd een plan uit te werken, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. In september hoopt de bewindsman ermee naar het parlement te kunnen.

Aangifte op nummer lijkt aanstaande
Aangifte op nummer lijkt aanstaande (Foto: ANP)

Baros loopt spierblessure op training op

Het is onzeker of Milan Baros de eerste wedstrijd op het EK van het Tsjechische nationale team tegen Rusland haalt. Baros moest vandaag de training vroegtijdig afbreken vanwege problemen aan zijn hamstring. Zelf is de spits optimistisch, maar morgen zal er pas duidelijkheid zijn over de ernst van de kwetsuur.

"We denken dat er sprake is van een spierkramp. Maar het kan ook een scheurtje zijn. Morgen zullen we een scan maken", zo zei de teamarts van Tsjechië vandaag.

Nintendo komt speciale 3DS-conferentie

Nintendo heeft tijdens de persconferentie van vanavond aangegeven dat ze te weinig tijd hebben om alle Wii U- en 3DS-titels te tonen. Daarom zal er in de nacht van woensdag op donderdag, om 03:00 uur Nederlandse tijd, een speciale conferentie zijn voor de 3DS.

Wat er precies getoond gaat worden is nog niet bekend maar we zullen waarschijnlijk meer details gaan krijgen over New Super Mario Bros 2 en de nieuwe Castlevania-titel.

Clive Barker herschrijft Zombies vs. Gladiators-script

Hellraiser-schrijver en -regisseur Clive Barker werkt samen met filmstudio Amazon Studios aan een nieuwe versie van het script Zombies vs. Gladiators. De film is de meest recente mash-up in de reeks van afgelopen Versus-aankondigingen.

Zombies vs. Gladiators is de meest recente Versus-film, een project waar twee teams tegenover elkaar gezet worden. Zo is de afgelopen periode Barry Sonnenfeld op de regiestoel gaan zitten van Dominion: Dinosaurs vs. Aliens en Michael Bay's studio Platinum Dunes start het project Zombies vs. Robots.

Het verhaal van deze mash-up vindt plaats in het oude Rome, waar een stervende magiër in het Colosseum een vloek uitspreekt. Hij start hiermee 's werelds eerste zombieuitbraak. Een aanwezige gladiator moet proberen om de vloek te bestrijden en Rome te redden van de levende doden.

Of de film Zombies vs. Gladiators uiteindelijk in productie gaat worden is nog onbekend. Amazon Studios is een onderdeel van webwinkel Amazon. Het bedrijf is een crowd-based studio dat scripts van Jan en alleman aanneemt om er een indien mogelijk een volledige film van te kunnen maken.

Voor concepttrailers en -artwork die zijn gebruikt voor de pitch kan je hier terecht.

Vos terug op de fiets

Marianne Vos heeft vandaag haar rentree op de fiets gemaakt. De Nederlandse wielrenster kwam op 25 mei in de Valkenburg Hills Classic ten val door een botsing met een motorrijder en brak haar sleutelbeen. Een operatie was niet nodig waardoor ze al weer snel op de fiets kon stappen.

De verwachting is dat Vos eind juni alweer haar rentree kan maken in de Ronde van Italië. "Het voelde niet zo slecht aan”, zo liet Vos na de training vandaag via Twitter weten. "Ik zal wel weer mijn conditie moeten opbouwen.”

New Super Mario Bros 2 komt 19 augustus in V.S.

New Super Mario Bros 2 zal op 19 augustus in Amerika uitkomen voor de 3DS. Wanneer de Europese versie uitkomt is niet bekendgemaakt. Morgen worden er meer details over het spel verwacht.

In een kort gameplaystukje tijdens de conferentie zagen we dat deze Mario volledig in het teken staat van gouden munten. Hij zal naast gouden munten verzamelen ook gouden munten creëren met de acties die hij doet tijdens het spelen.

Hockeydames openen oefentoernooi met zege

De Oranjevrouwen hebben dinsdagmiddag hun eerste wedstrijd op het oefentoernooi in Engeland met 2-1 gewonnen. Tegenstander Australië werd dankzij twee doelpunten van captain Maartje Paumen geklopt.

 In Londen kwam Nederland door een doelpunt van Emily Smith op achterstand. Binnen een minuut zorgde Paumen met een rake sleeppush voor de gelijkmaker. Ruim een kwartier voor het einde kreeg de ploeg van bondscoach Max Caldas een strafbal. Ook dat buitenkansje werd door de aanvoerder uit Limburg benut.

 Bij Oranje maakte Frederique Derkx haar interlanddebuut. De achttienjarige verdediger behoort al geruime tijd tot de olympische voorselectie, maar maakte nog geen officiële wedstrijd mee bij de Europees kampioen. Joyce Sombroek en Daphne van der Velden zaten tegen de Kookaburra’s op de tribune. Oranje komt donderdag opnieuw in actie in de Engelse hoofdstad, Ierland is dan de tegenstander.

Wii U ondersteunt twee gamepads

Gamers kunnen twee Wii U-gamepads aansluiten op de Wii U-spelcomputer. Dat heeft Nintendo dinsdag bekendgemaakt. Toen de Wii U vorig jaar werd aangekondigd liet de gamegigant weten dat de spelcomputer maar een controller aankon.

Het gamebedrijf heeft nog niet laten zien welke spellen twee gamepads gebruiken. De spellen die tot nu toe onthuld zijn, maken gebruik van een gamepad en de Wii-afstandsbediening.

Onder meer spellen als New Super Mario Bros U zijn met meerdere spelers te spelen. Zo kunnen vier spelers in het Mario-spel op avontuur gaan, terwijl een vijfde speler het Wii U-tablet gebruikt om de andere spelers te helpen.

De Wii U ligt dit najaar in de winkel.


Wii U ondersteunt twee gamepads

Rechts-extremisten getuigen in proces-Breivik

Diverse Noorse rechts-extremisten hebben dinsdag in het proces tegen Anders Behring Breivik de opvattingen van de massamoordenaar verdedigd. Volgens hen klopt de bewering van Breivik dat Noorwegen 'in oorlog' is met de islam.

Breivik hecht veel waarde aan het kruisvaardersargument in zijn anti-islamitische opvattingen. Als zijn ideologie wordt ondermijnd vreest hij ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard.

Vorig jaar beroofde de 33-jarige Noor in acht mensen in Oslo van het leven met een autobom. Op het eilandje Utøya schoot hij 69 veelal jonge deelnemers aan een politiek zomerkamp dood. Breivik beweert hiermee uit zelfverdediging te hebben gehandeld, omdat zijn slachtoffers het land zouden hebben verraden door immigratie te omarmen.

De verdediging van Breivik wilde met de getuigenissen van de rechts-extremisten aantonen dat er meer mensen zijn die Breiviks wereldbeeld aanhangen, maar niet om die reden geestelijk gestoord worden verklaard.

"Noorwegen is in oorlog", zei Tore Tvedt, een rechts-extremist die veroordeeld is voor het publiceren van antisemitische verklaringen. Ook zei hij dat hij zich een slachtoffer voelt door de wijze waarop hij door de Noorse politie en de Noorse bevolking veroordeeld wordt om zijn politieke opvattingen.

Hoewel alle getuigen zeiden er dezelfde opvattingen als Breivik op na te houden, distantieerden zij zich van het gewelddadige optreden van de Noor. Desondanks spraken zij van de islam als een 'kwade politieke ideologie, vermomd als religie'. Eén getuige, Ronny Alte, zei dat er nog wel eens 'zo'n honderd' mensen zijn die de moordpartijen van Breivik onderschrijven.

[RG] Federer ondanks slecht begin door

Roger Federer heeft op Roland Garros de halve eindstrijd bereikt. De Zwitser versloeg de Argentijn Juan Martin Del Potro met 3-6, 6-7, 6-2, 6-0 en 6-3.

De Zwitser werd al vroeg in de eerste set gebroken en kon die schade niet meer wegwerken. Het ging in het tweede bedrijf lange tijd gelijk op maar Del Potro was de beste in de tiebreak.

Federer schakelde vervolgens een tandje bij en Del Potro, die ook wat last had van zijn knie, kon de Zwitser niet meer bijbenen. Hij brak Federer nog wel een keer in de beslissende vijfde set maar de zege van Federer kwam niet meer in gevaar.

Kat in brand gestoken in Nieuwleusen

Dierenbeulen hebben in Nieuwleusen een kat in brand gestoken. Het dier werd gevonden op een jongerenhangplek, meldt de politie.

Agenten troffen het verbrande dier dinsdag om 15.30 uur aan op de Parklaan. Of de kat al dood was voordat het dier in brand werd gestoken is onduidelijk. De kat was lichtbruin en droeg een vlooienbandje met een belletje. De politie is op zoek naar getuigen. Ook de eigenaar is nog niet gevonden.

Lijken autowrak Muiden zijn vermiste Afghanen

De twee lichamen die vorige week in een autowrak boven water werden gehaald bij baggerwerkzaamheden in Muiden zijn twee vermiste Afghaanse vrouwen. Dat is dinsdag na gebitsonderzoek vastgesteld. De politie ging daar al eerder van uit.

De twee vrouwen van 30 en 34 jaar uit Huizen en Naarden waren sinds 2005 vermist. Zij gingen op een avond in maart een stukje rijden om te oefenen met autorijden. Het moest een kort ritje worden, maar de twee keerden nooit terug naar huis.

Een grootscheepse zoekactie leverde destijds niets op. Ook in 2007, toen de zaak door een coldcaseteam werd onderzocht, werden geen aanwijzingen gevonden. Met speciale sonarapparatuur werden toen de wateren in de omgeving afgespeurd.

Woensdag werd de auto van de twee teruggevonden in de Singel in Muiden. In het wrak werden twee lijken gevonden. Na forensisch en pathologisch onderzoek bleken de vermoedens dat het inderdaad om de Afghaanse vrouwen ging te kloppen.

De politie kan niet zeggen wat er precies gebeurd is tijdens het fatale ritje. Hoe, waar en onder welke omstandigheden de vrouwen te water zijn geraakt blijft onduidelijk.

Nani nog niet in training

Aanvaller Nani ontbrak vandaag tijdens de eerste training van het Portugese voetbalteam in Polen ter voorbereiding op het EK. De vleugelspeler had nog teveel last van een voetblessure, die hij zaterdag opliep in de oefenwedstrijd tegen Turkije.

Het is nog niet zeker of de speler van Manchester United komende zaterdag inzetbaar is, wanneer de Portugezen het spits afbijten tegen Duitsland. Portugal is één van de tegenstanders van Nederland in de groepsfase van het EK. Oranje neemt het zondag 17 juni op tegen de Zuid-Europeanen.

Mali - Algerije verplaatst naar Burkina Faso

Mali moet zijn WK-kwalificatiewedstrijd tegen Algerije afwerken in buurland Burkina Faso. Dat heeft de FIFA besloten. De wereldvoetbalbond besloot dat Mali te onveilig is nadat er in maart een staatsgreep werd gepleegd in het West-Afrikaanse land. Algerije had al eerder op verplaatsing aangedrongen, maar de FIFA wilde daar niet te snel toe besluiten.

Vorige maand kwamen een Nigeriaans en Egyptisch clubteam in de problemen in Bamako. Zij kwamen vast te zitten in de Malinese hoofdstad na onlusten.

Mali gaat de ontmoeting in Ouagadougou in met een nederlaag tegen Benin op zak. Algerije versloeg Rwanda.

Nintendo Land moet Wii U uitleggen

Wat Wii Sports voor Wii was moet Nintendo Land voor Wii U gaan worden. Nintendo Land is een game waar 12 attracties in zullen zitten om te spelen. De minigames zijn gebaseerd op bekende Nintendo-franchises als Zelda, Donkey Kong en Animal Crossing.

Nintendo Land moet alle featurs van de nieuwe controller, van touchscreen tot camera, gebruiken zodat je alle mogelijkheden leert kennen tijdens het spelen. Miiversie is ook geïntegreerd in Nintendo Land.

Toch onderzoek naar omkoping in sportwereld

Er komt toch een onderzoek naar omkoping in de Nederlandse sportwereld. Een voorstel daartoe van PvdA-Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jeroen Recourt kreeg steun van CDA, VVD, SP en PVV. Eerder had minister van Sport Edith Schippers (VVD) nog aangegeven omkoping een zaak van de sportbonden te vinden.

Schippers heeft nu toch met minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) afgesproken dat er een onderzoek komt. Ze doet dat 'naar aanleiding van recente ontwikkelingen'. Ze verwijst naar het omkopingsschandaal in Italië. Met het onderzoek wil Schippers 'meer duidelijkheid verkrijgen over de aard en omvang van 'matchfixing' en 'mogelijke oplossingsrichtingen'.

Schippers gaat met Opstelten overleggen over de uitvoering van het onderzoek. Ook betrokken partijen uit de sport- en kansspelsector zijn daarbij betrokken.

Van Dekken en Recourt hadden Kamervragen gesteld naar aanleiding van een artikel in Voetbal International. Daarin stond beschreven hoe spelers uit arme landen worden gedwongen mee te werken aan matchfixing in buitenlandse voetbalcompetities.

Schippers liet weten 'niet te kunnen uitsluiten' dat dat in Nederland ook gebeurt, maar kende geen voorbeelden. Daarom wees zij het in de Kamervragen voorgestelde onderzoek af. De overheid had volgens haar vooral een rol bij het delen van kennis in internationaal verband.

[LIVE] E3-Persconferentie Nintendo liveblog

Het is bijna zo ver. Over een uurtje begint de Live-persconferentie van Nintendo. Natuurlijk zullen wij als FOK! hier weer een liveblog van bijhouden waarin we de gebeurtenissen beschrijven. Wat kunnen we van Nintendo verwachten? Veel nieuwe titels voor Wii U? Een Nieuwe Zelda? Een Star Fox / Metroid-crossover? We zullen het straks zien.

In dit topic zullen we vanaf 18.00 de gebeurtenissen tijdens de persconferentie bijhouden. Tot die tijd, wat verwachten jullie van Nintendo?

[19:10] Reggie sluit af met de slogan:

[19:07] Nintendoland overworld wordt geshowd en daarna geeft Reggie meer uitleg over Wii U en hoe je alles nog een keer kan bekijken indien je wat gemist hebt. En zo komt de Nintendo E3 conferentie tot een einde.

[19:06] De Luigi's Ghost House-game is een soort multiplayer Pac-man-game met een spook en vier mensen. Deze game wordt gebruikt om het asymetrische multiplayer beter te laten zien.

[19:03] Er is ook asymmetrische multiplayer in Nintendoland zodat een persoon de Wii U Gamepad gebruikt en de rest een Wii Remote waardoor de Wii U Gamepad-gebruiker andere gameplay heeft in de zelfde game.

[19:00] Nintendoland is aangekondigd door Reggie en wordt door Katsuya Eguchi uitgelegd. Het is net een pretpark met verschillende attracties zoals Luigi's Ghost Mansion.

[18:56] Reggie wordt Zombiefied met de Front face camera op de Wii U Gamepad. En daarna gelijk weer in actie met een Game line-up met: Assasin's creed, Raving Rabbits, Rayman Origin Legends en The Avengers en een rugby-sportspel.

[18:55] ZombieU wordt een Wii U exclusive en er wordt dan ook gameplay van geshowd. Met de Wii U Gamepad kun je je omgeving scannen voor zombies en je kunt er ook mee snipen en het gebruiken als scope.

[18:50] Ubisoft komt met een aantal games op de proppen voor de Wii U, zoals ZombieU, Rayman Origin Legends en Just Dance 4. Reggie gaat dan toch een keer Just Dance proberen want dat heeft hij nog niet op het podium gedaan. Hij doet het nu alleen met de Wii U Gamepad, helaas zien we Reggie niet dansen.

[18:47] LEGO City Undercover komt op de Wii U en 3DS, een LEGO-game die geen andere game nadoet.

[18:45] Een korte 3DS Lineup: Castlevania, Epic Mickey, Scribblenauts en Kingdom Hearts.

[18:40] New Super Mario Bros 2, daar is 'ie dan. 19 augustus komt de game al uit. Nu is Paper Mario aan de beurt. De game is bezaaid met stickers, deze kunnen gebruikt worden als commando's tijdens gevechten. Een nieuw gameplay-element dus. Paper Mario: Sticker Star. Twee Mario-games, nu is het de beurt aan zijn broer: Luigi. Luigi's Mansion: Dark Moon wordt getoond. De game komt rond de feestdagen uit.

[18:39] Genoeg gezongen, we gaan naar de 3DS. Er werd een grapje gemaakt, niemand lacht. Gelukkig lacht de vice president wel. Morgen krijgen we een nieuwe conferentie, want er is nu niet heel veel tijd voor de 3DS. Morgen komt er een volledig uur aan games. Nu toch drie games.

[18:37] Er gaat een muziek-game komen. SiNG is de naam. HEY THIS IS CRAZY. I JUST MET YOU! BLABLA CALL ME MAYBE! GIVE ME YOUR NUMBER. Of andersom, ik weet het niet, we kennen het nummer inmiddels allemaal. Je kunt meedansen, zingen, lyrics verschijnen op de gamepad.

[18:33] Het is tijd voor casual games. Reggie maakt een grapje over Wii Fit, met een vreemde witte weegschaal. Wii Fit U komt eraan. We gaan meer zweten, aldus Reggie. Mooie mensen die Wii Fit U aan het spelen zijn. Lelijke mensen spelen geen Nintendo-games. Je kunt op een klein apparaatje je verbrande calorien opslaan om later te uploaden naar Wii U. Geen idee hoe het werkt.

[18:31] We gaan wat sneller door de 23 games. Darksiders 2, Mass Effect 3 (JA!), Tank! Tank! Tank!, Tekken Tag Tournament 2, Trine 2, Ninja Gaiden 3, Aliens Colonial Mars komen snel langs in een flitsende trailer!

[18:28] Sribblenauts: Unlimited komt naar de Wii U! Hetzelfde principe, maar dan op een console. Een trailer wordt getoond. HD-graphics en een grote wereld. Geen kleine leveltjes dus! De game krijgt ook een multiplayer-modus. Jouw 'imagination' is je krachtigste wapen. Dat zit bij Kensuke dan zeker wel goed.

[18:23] Harley van Batman spreekt Reggie aan. Ze neemt het wel even over van hem. Batman: Arkham City dus! The Armored Edition. Martin Tremblay komt er meer over vertellen. Hij heeft zijn emoties thuis gelaten. De gamepad wordt gebruikt om de gadgets te gebruiken. Daarbij krijgen we ook exclusieve gameplay met Catwoman. Tijdens het vechten loopt een meter op om via de controller extra krachten te activeren.

[18:21] New Super Mario Bros. U. Nintendo is origineel met de namen. Daar komen de beelden! Koei spot een eikel-pakje, Freudiaans? Ik weet het niet. De persoon die de gamepad heeft, kan helpen om een andere speler door het level te helpen, door blokken te plaatsen. Het ziet er bekend uit, en toch nieuw.

[18:20] Reggie heeft gezegd dat het vandaag over games gaat, tien minuten geleden. Waar dan? Het gaat nu over Miiverse, de sociale wereld van de Wii U. We kunnen berichten sturen en delen naar andere gamers. Een oude vriend komt het presenteren. Wie? Daar is Mario!

[18:14] Maar Reggie gaat het toch even hebben over de Social Window die de Wii U Gamepad is. Kensuke: hij is al paar minuten aan het praten over waar hij niet over zou praten. De Wii U ondersteunt twee gamepads, nieuws! We krijgen een filmpje te zien over de controller. Waar de knopjes zitten, wat dat rare scherm in het midden is, enzovoorts. Er zit een camera op, weten jullie al, maar ook een microfoon, weten jullie al.

[18:12] Het gaat vandaag echt over de games. Reggie heeft geen zin over andere diensten te praten. Hij weet wat nodig is dit jaar.

[18:11] Reggie komt het podium op, serieuze blik. Hij gaat nu over games praten. Daar gaan we, 23 games vandaag, ik blijf druk met typen. We krijgen Hulu, Amazon Video en Youtube op de Wii U.

[18:10] KoosyNL: Miyamoto is best retarded.

[18:07] Pikmin 3 wordt getoond. Alle Pikmin bewegen afhankelijk van elkaar. De Pikmin zoeken materialen om bruggen te maken, ze lijken wel op miertjes. Er wordt een nieuwe Pikmin getoond, de Rock-Pikmin, om shit te slopen natuurlijk. De Wii U gamepad wordt gebruikt als plattegrond van de levels. Je kunt met verschillende leaders spelen. Betekent dit co-op? Hoop informatie, daar gaan jullie later meer over lezen!

[18:05] Miyamoto preekt over het belang van een tweede scherm voor de Wii U. De televisie mag niet alleen centraal staan in de woonkamer. De Wii U gamepad is het eerste, onafhankelijk scherm voor een console ooit. Verder een hoop mooie praat over de controller. Woorden als 'uniek', 'revolutionair' en 'belangrijk' worden veelgebruikt.

[18:00] De kleedkamer van Miyamoto is gevuld met Pikmin, we zijn begonnen!

Scribblenauts komt naar Wii U

Scribblenauts maakt de overstap naar Wii U. Met Scribblenauts Unlimited komt de bekende franchise waarin je zelf alles bedenkt voor het eerst in HD op een home console.

Met Scribblenauts Unlimited wordt het mogelijk om zelf voorwerpen te maken op de controller om het vervolgens over te zetten naar de game op tv. Er is een multiplayermode aanwezig en we leren tevens het verhaal van Maxwell en zijn magische notitieboekje kennen in Scribblenauts Unlimited.

Renault tegen uitstel nieuw motorenreglement

Renault is tegen het uitstel van de invoering van de 1,6 liter V6 Turbomotoren in de Formule 1. De Franse leverancier van krachtbronnen vindt dat uitstel te duur wordt en steunt het voorstel van enkele kleine teams die denken dat de kosten van de invoering te hoog oplopen dan ook niet.

Jean-Francois Caubet van Renault Sport F1 laat tegenover Racing Engineering zijn mening hierover schijnen. "Ons standpunt is duidelijk. We hebben de nieuwe motorformule al eens uitgesteld en hebben het veranderd van vier in zes cilinders. Het kostte ons tussen de tien en vijftien miljoen euro, en dat geldt waarschijnlijk ook voor Mercedes en Ferrari. Tot nu toe hebben we al vijftig miljoen euro verkwanseld aan niks. Nog een keer uitstellen en dan komt die V6 er nooit. Wat de kosten betreft, ik geloof niet dat het uit de hand gaat lopen voor klantenteams."

New Super Mario Bros. U onthuld

Nintendo heeft net op haar E3-persconferentie voor het eerst beelden laten zien van wat New Super Mario Bros U moet gaan worden. Eerder zagen we enkel wat concepten (E3 vorig jaar) en flarden van de game (pre-E3-conferentie afgelopen zondag).

New Super Mario Bros U is het vierde deel in de New-serie en dat betekent dat de opzet bekend is: 2D-platforming en multiplayer in Mushroom Kingdom. Dankzij Miiverse wordt het mogelijk om allerlei berichten achter te laten voor vrienden.

Eén van de power-ups wordt de welbekende cape en via het touchscreen wordt het mogelijk om hulpstukken in een level te plaatsen waardoor speedruns gemakkelijker zouden moeten worden.

Jongeman verdronken na ontlopen ID-controle

Een jongeman die een identiteitscontrole van de Franse politie wilde ontlopen is maandagavond in Melun in de Seine gesprongen en verdronken. Dat heeft de politie dinsdag meegedeeld.

Drie jongemannen zetten het op een rennen toen agenten hun ID-bewijzen wilden controleren. Twee werden gepakt, de derde sprong het water in. Een agent probeerde de twintiger te helpen, maar de stroming was te sterk. Nadat de jonge man op het droge was getrokken, kon hij niet meer gereanimeerd worden.

De identiteitscontroles zijn omstreden in Frankrijk. Sommigen zeggen dat de frequentie waarmee ze in arme wijken worden uitgevoerd neerkomen op pesterij door de politie. De overheid overweegt nu agenten te verplichten om na een controle een soort reçu af te geven, in de hoop dat hierdoor het aantal controles afneemt.

Nintendo toont Pikmin 3

Nintendo heeft zojuist Pikmin 3 getoond op hun jaarlijkse E3-persconferentie. De game verschijnt exclusief voor Wii U. Het is de eerste Pikmin-game die uitkomt sinds Pikmin 2 voor GameCube in 2004.

Pikmin is een real-time strategie-game, maar dan met een Nintendo-twist. Je stuurt in plaats van een gewelddadig leger een groepje lopende plantjes aan die jou helpt met je ruimtevaartuig. Nieuw in deze versie is, uiteraard, het intensief gebruik van het touchscreen van de Wii U-controller. Hiermee wordt het nog gemakkelijker om je troepen aan te sturen en toont altijd de plattegrond van het level dat je speelt.

Ook zijn er nieuwe Pikmin, zoals de steen-Pikmin.

Drie nieuwe spelers voor Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam heeft drie nieuwe aanwinsten voor het volgend seizoen gepresenteerd. Donovan Deekman komt over van Sporting Lokeren en Martijn de Vries maakt de overstap van stadsgenoot Excelsior. Quenten Martinus wordt voor een jaar gehuurd van sc Heerenveen.

De 23-jarige Deekman doorliep de jeugdopleiding van Heerenveen en speelde de afgelopen drie seizoenen in België. De 20-jarige De Vries debuteerde dit seizoen voor Excelsior in de Eredivisie. De linksback tekent een contract voor twee jaar. Buitenspeler Martinus (21) kwam afgelopen seizoen tot zes invalbeurten bij de Friezen en moet in Rotterdam ervaring gaan opdoen.

Algemeen directeur Wiljan Vloet ziet veel potentie in de drie aanwinsten. "Het zijn drie jonge en gretige spelers, die stuk voor stuk al geroken hebben aan het voetballen op het Eredivisieniveau."

Rabobank opnieuw favoriete werkgever

De Rabobank is voor het vierde jaar op tijd de populairste werkgever van hoogopgeleid Nederland. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van Motivaction.

Geestelijke gezondheidszorginstellingen staan in het onderzoek in opdracht van Intermediair dit jaar op plaats twee. Daarmee hebben de ggz-instellingen een flinke sprong gemaakt ten opzichte van vorig jaar, toen een dertigste plek werd behaald. Philips maakt de top drie compleet.

Heineken kukelt na jaren op plaats zeven te hebben gestaan uit de top tien en staat nu op nummer zestien. Minst populair is KPMG op plek vijftig. Vorig jaar scoorde het accountantskantoor nog een 27ste plaats.

Het onderzoek is uitgevoerd door bijna drieduizend hoogopgeleiden de open vraag te stellen bij welk bedrijf of instelling zij het liefste willen werken.


Rabobank opnieuw favoriete werkgever (Foto: Novum)

Zelf screenshots en items maken met de Wii U

Saturo Iwata, president van Nintendo, heeft tijdens Nintendo's pre-E3 2012-evenement aangekondigd dat men zelf screenshots en items kunnen maken met de Wii U.

Na het maken van het screenshot zou het mogelijk zijn deze te kunnen delen, net als de zelfgemaakte items. Hoewel Nintendo deze functionaliteiten niet zelf zal ontwikkelen, levert het bedrijf wel mogelijkheden om het voor de ontwikkelaars makkelijk te maken deze zelf te programmeren. Precieze details zijn nog niet bekend, maar verwacht wordt dat Nintendo tijdens haar E3-conferentie meer zal vertellen. De conferentie is vandaag om 18:00.

Wii U is de opvolger van de populaire Wii, die onder meer een extra scherm introduceert en HD-graphics. De Wii U werd vorig jaar tijdens de E3 aangekondigd.

Wii U

De Wii U-controller

Thieme hekelt convenant rituele slacht

Het convenant voor de rituele slacht levert geen wezenlijke bijdrage aan het dierenwelzijn. Dat heeft fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Thieme is verbaasd dat het convenant uiteindelijk is getekend. Het lijkt namelijk sterk op een voorstel dat eerder nog door de Tweede Kamer is afgeschoten, zei ze. Het gaat om een amendement van Henk Jan Ormel (CDA) waarin beperkingen waren opgelegd aan rituele slachtingen. Hiermee wilde hij een verbod voorkomen, wat in strijd zou zijn met de vrijheid van godsdienst.

Een van die beperkingen bestond eruit dat een dier uiterlijk 45 seconden na de rituele halssnede buiten bewustzijn moest zijn. Het convenant spreekt nu van veertig seconden, waarna de dood van het dier moet zijn ingetreden. Vanwege de gelijkenis concludeert Thieme dat het convenant 'geen draagvlak' heeft. Ook draagt het volgens haar niet bij aan het dierenwelzijn levert.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) kwam in december onverwacht met het convenant aanzetten tijdens een debat in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het verbod op ritueel onverdoofd slachten, in de senaat bestaat daarvoor echter geen meerderheid. De Eerste Kamer vond dat de vrijheid van godsdienst zwaarder weegt.

Sindsdien is de behandeling van het voorstel opgeschort. De partijen die het convenant hebben ondertekend, geven dinsdagmiddag een aparte persconferentie. Ormel reageert alvast verheugd. Hij noemt de ondertekening op Twitter winst voor de vrijheid van godsdienst en voor het dierenwelzijn. Bleker heeft 'klassewerk' afgeleverd, aldus de CDA'er.

Sony's persconferentie - kwaliteit boven kwantiteit

Het is 2:50 uur als de wekker gaat. Nog tien minuten en dan begint Sony aan haar persconferentie. Ik heb er pas iets meer dan een uur slaap op zitten, te danken aan de persconferentie van Ubisoft. Vorig jaar was ik erbij. Koei, Pheno en ik wisten via de onofficiële ingang voor catering naar binnen te lopen. Dat dit niet helemaal de goede ingang was, merkten we pas toen we honderden mensen zagen wachten bij een partij hekken aan de andere kant van het terrein. Fris en fruitig, dat was ik toen. Zonnebril op mijn kop, geen jetlag, een broodje Subway van Nathan Drake om mijn honger te stillen en lachende gezichten van Pheno en koei om mij gezelschap te houden. Fris en fruitig, dat was ik vannacht niet. Wekker uit, ik kijk morgenochtend wel.

Duizend Schipholganzen vergast

Bij luchthaven Schiphol zijn sinds maandagochtend zo'n duizend ganzen vergast. Dat meldt Duke Faunabeheer, dat verantwoordelijk is voor het afmaken van de ganzen. De dieren zorgen voor overlast door in vliegtuigenmotoren terecht te komen, waardoor piloten terug moeten keren naar Schiphol. Ook zouden de ganzen weilanden vernielen in de buurt van de luchthaven.

De rechtbank in Haarlem oordeelde dinsdagmiddag dat ganzen rondom Schiphol in verband met de vliegveiligheid mogen worden vergast. Alle andere maatregelen die op korte termijn kunnen worden genomen zijn volgens de rechtbank niet bevorderlijk voor de vliegveiligheid. De rechtbank stelt dat de vogels niet onnodig lijden. De Stichting Faunabeheereenheid had het afmaken via een kort geding proberen te voorkomen.

Het aantal ganzen op en rond Schiphol is sinds 2005 vertienvoudigd naar ongeveer vijftigduizend. De dieren mogen tot en met 14 juli worden afgemaakt, besloot de provincie onlangs.

Sony past gratis games PSN Plus aan

Sony heeft het PSN Plus aanbod aan volledige games wat aangepast. Van onderstaande tien games zijn er drie het gehele jaar beschikbaar voor nieuwkomers (en mensen die er al zijn). De andere zeven zijn tot bepaalde data beschikbaar.

  • Game of the Month: Virtua Fighter 5: Final Showdown – Beschikbaar tot 4 juli
  • Warhammer 40,000: Space Marine – Beschikbaar tot 18 juli
  • Chime Super Deluxe – Beschikbaar tot 18 juli
  • Darksiders – Beschikbaar tot 15 augustus
  • Renegade Ops – Beschikbaar tot 15 augustus
  • Outland – Beschikbaar tot 12 september
  • Oddworld: Stranger’s Wrath HD – Beschikbaar tot 12 september
  • inFamous 2 (beschikbaar komend jaar)
  • Motorstorm Apocalypse (beschikbaar komend jaar)
  • LittleBigPlanet 2 (beschikbaar komend jaar)

Moreno wint etappe Dauphiné

Daniel Moreno heeft dinsdag de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Spanjaard van Katusha pareerde in de slotfase van de 160 kilometer lange etappe een aanval van Tony Martin. Julien Simon (Saur-Sojasun) werd tweede voor Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) en Rinaldo Nocentini (AG2R). Bradley Wiggins (Sky) behoudt de leiderstrui.

Tijdens de tweede rit kozen vier man het hazenpad. De drie Fransen en een Colombiaan kregen rond de drie minuten voorsprong, maar leken nooit uit de greep van het peloton te kunnen blijven. Dat bleek uiteindelijk het geval, waarna het peloton in de straten van finishplaats Saint-Félicien uit mocht maken wie er winnaar werd.

Rellen in Kiev om taalwet

Voor het parlementsgebouw en op het belangrijkste plein van de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn dinsdag rellen uitgebroken. De oproerpolitie trad op tegen demonstranten die protesteerden tegen een nieuwe taalwet die het Russisch in sommige delen van het land tot officiële taal maakt.

De wet werd dinsdag na verhitte debatten in eerste lezing aangenomen. Het is nog onduidelijk wanneer de definitieve stemming plaatsvindt.

Het gebruik van de Russische taal is een van de grootste twistpunten in Oekraïne sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het westelijke, Oekraïens sprekende deel van het land wil af van de Russische invloed en zoekt aansluiting bij het Westen, terwijl het Russisch sprekende oosten en zuiden de historische banden met Moskou willen behouden. Het vorige debat in het Oekraïense parlement over de wet liep uit op een handgemeen.

Leden van de pro-westerse oppositiepartijen zijn tegen de wet die van het Russisch in feite de tweede officiële taal maakt. Zij beweren dat hierdoor de Oekraïense taal ten onder zal gaan, evenals de Oekraïense onafhankelijkheid ten opzichte van Moskou. Volgens de tegenstanders probeert president Viktor Janoekovitsj stemmen te winnen voor de aanstaande parlementsverkiezingen in oktober.

Voorstanders zeggen dat miljoenen Russisch sprekende Oekraïners de taal van hun keuze moeten kunnen gebruiken. "Het wetsontwerp stemt volledig overeen met de Europese aspiraties en de Europese verplichtingen van Oekraïne", zei mede-opsteller van de wet Vadym Kolesnitsjenko. De tegenstanders zeggen dat de wet de ontwikkeling van het Oekraïens zal remmen. Ook vrezen zij dat Oekraïne terug in de Russische invloedssfeer wordt getrokken, wat nadelig zou zijn voor het streven naar hechtere politieke en economische betrekkingen met de Europese Unie.

Leden van de oppositie zeggen met hun protesten tegen de wet te zullen doorgaan tijdens de Europese kampioenschappen voetbal. "De wet over de tweede staatstaal in Oekraïne zal er nooit komen", zwoer oppositieleider Arseniy Jatsenjoek. Ook ex-premier Joelia Timosjenko liet via haar website vanuit de gevangenis weten dat de wet zal worden ingetrokken. "Dat is geen wens van mij van achter de tralies, maar een verzekering!", schreef zij.


Rellen in Kiev om taalwet (Foto: Novum)

EU verlengt missie in Kosovo

De Europese Unie verlengt haar missie om de rechtsorde in Kosovo te versterken met twee jaar. Het aantal medewerkers wordt echter aanzienlijk ingekrompen.

De EU liet dinsdag weten dat de EULEX-missie het vanaf 15 juni met 1250 internationale en duizend lokale medewerkers zal moeten doen. Nu telt EULEX nog 1950 internationale en 1200 lokale medewerkers.

De missie bestaat voornamelijk uit politiemensen, rechters, openbare aanklagers en douanebeambten. De missie werd ingezet nadat Kosovo zich in 2008 onafhankelijk verklaarde. Servië erkent de afscheiding niet.

Eén DRS-zone in Canada

Autosportfederatie FIA heeft voor de Grand Prix van Canada één zone aangewezen waar het Drag Reduction System gebruikt zal mogen worden. Vorig seizoen werd er nog gebruikgemaakt van twee zones die elk hetzelfde detectiepunt hadden.

In 2011 bleek het inhalen op het rechte stuk vanaf de hairpin richting de laatste chicane te makkelijk te zijn door de 650 meter lange zone en daarom is besloten deze in te korten. De zone die op het rechte stuk voor start/finish gold is vervallen. Vorig jaar bleek dat de coureurs deze zone gebruikten om na een geslaagde inhaalactie meteen een gat met hun achterliggers te slaan. Het detectiepunt voor de enige overgebleven zone zal weer bij de hairpin liggen.

Ridley Scott aast op film over Mozes

Ridley Scott wil graag een film maken over het leven van Mozes. "Het staat zeker op de planning", zegt de Britse filmmaker tegen het Amerikaanse tijdschrift Esquire.

"Ik wil me niet zozeer richten op de dingen die iedereen al weet", vertelt de 74-jarige Scott. "Voor mij is bijvoorbeeld zijn relatie met farao Ramses II interessant."

In het bijbelverhaal wordt de joodse Mozes door zijn moeder verstopt tijdens een zuiveringsactie van de Egyptische farao. Hij wordt echter als vondeling opgenomen in de Egyptische koninklijke familie als geadopteerde broer van Ramses, die later farao zou worden. Later zou Mozes bij de Sinaïberg door God worden geroepen om zijn volk te verlossen.

"Sommige details van Mozes' leven zijn echt ongelooflijk", gaat Scott enthousiast verder. En hij zou nog wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan. "Ik lette niet zo heel goed op toen we op school het verhaal van Mozes behandelde", geeft de filmmaker toe.

Overigens is Scott niet de enige regisseur van naam die een film over Mozes wil maken. In januari werd bekend dat Steven Spielberg op punt van tekenen stond voor Gods and Kings, zoals die film zou heten.

Scott heeft nog wel meer grootse filmplannen. Zo heeft hij als producent maar liefst twaalf projecten op stapel staan, waaronder een nieuwe Blade Runner. Scotts nieuwste film, de Alien-prequel Prometheus, draait sinds vorige week in de bioscopen.


Ridley Scott aast op film over Mozes (Foto: Novum)

[Upd] 'Cookieverbod' vanaf vandaag van kracht

Vanaf vandaag zijn websites die zich richten op de Nederlandse markt verplicht hun gebruikers te informeren over, en toestemming te vragen voor, het gebruik van zogenaamde 'tracking cookies'. Het gaat hierbij om alle vormen van opslag op randapparatuur van de eindgebruiker welke niet strikt noodzakelijk is voor de werking van de site.

De wet werd vorige week met spoed doorgevoerd nadat de EU dreigde Nederland forse boetes op te leggen. In eerste instantie zou de wet per 1 januari 2013 van kracht worden. Later werd dit vervroegd naar 1 juli 2012 en vorige week werd besloten dat websites de informatie -en toestemmingsplicht vanaf vandaag dienen te implementeren.

Op FOK.nl krijgen gebruikers sinds vandaag een informatiepagina voorgeschoteld met informatie over cookies, welke cookies wij plaatsen en waar deze voor dienen. Een rondje over het Nederlandse web leert dat de meeste bedrijven de wet vooralsnog negeren. Op de site van de Telegraaf staat wel een klein informatiebalkje bovenaan, maar dan heb je al tracking cookies van 18 verschillende aanbieders ontvangen. Dit is voor de wet inmiddels verboden zonder uitdrukkelijke toestemming.

Ook grote techsites die zich ruim een jaar op de wet hebben kunnen voorbereiden hebben hun zaken nog niet op orde. Daniël Kegel, uitgever van Tweakers.net, zegt op zijn site "We kunnen nu wel allemaal pleisters gaan plakken, maar we hebben gewoon tijd nodig om dit goed en vooral gebruiksvriendelijk te implementeren." Ook andere grote bedrijven als Marktplaats en Hyves overtreden de nieuwe Telecomwet.

Ook op de door ons gecontroleerde overheidssites en sites van politieke partijen konden wij geen meldingen of toestemmingsverzoeken vinden, hoewel 'verboden' cookies van Google Adsense, Doubleclick en Google Analytics daar veelvuldig werden geplaatst.

Update 16.50 uur:

Technologiesite Webwereld meldt dat het vanaf morgen met een expliciete opt-in komt. Daarnaast hebben de Belgische 'De Persgroep', eigenaar van onder andere het AD en VNU Media - waar ook Tweakers.net onderdeel van uitmaakt -. en de Telegraaf gemeld wel degelijk te werken aan implementatie. Op welke termijn dit zou moeten gebeuren is nog onduidelijk.

De OPTA laat aan Webwereld weten wel degelijk te gaan handhaven, maar zich in eerste instantie vooral te richten op sites die moeilijk verwijderbare cookies plaatsen. Klachten over sites die zich niet aan de wet houden kunnen overigens worden ingediend bij ConsuWijzer.

Senaat wil alcoholverbod voor minderjarigen

De Eerste Kamer wil dat het voor jongeren onder de 18 jaar onmogelijk wordt alcohol te kopen. Een meerderheid in de senaat van onder meer PvdA, CDA, SP en de ChristenUnie verzoekt het kabinet met maatregelen te komen. Nu kunnen 16-jarigen nog lichtalcoholische dranken als bier en wijn kopen.

Er is volgens de Eerste Kamer overstelpend bewijs voor de nadelige effecten van alcoholgebruik onder jongeren. Bovendien beginnen tieners op steeds jongere leeftijd met drinken, stelt de Kamer. Daarom zou een eenduidige leeftijdsgrens van 18 jaar nodig zijn, de huidige grens voor de aanschaf van sterkedrank.

De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, pleitten vorig jaar al voor een dergelijke maatregel bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Zij wilde daar toen echter niet aan.

Donderdag werd bekend dat het CDA in het nieuwe verkiezingsprogramma pleit voor een alcoholverbod voor minderjarigen. Op die manier moet een einde komen aan de groeiende groep comazuipers onder jongeren.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid heeft berekend dat het aantal comazuipers in Nederland tussen 2007 en 2011 meer dan verdubbeld is. Vorig jaar werden 762 jongeren met spoed opgenomen in het ziekenhuis na overmatige alcoholinname. Vier jaar eerder waren dat er nog 297.

Duitse rechter beslist over Canadese pornokiller

De Canadese pornoacteur die verdacht wordt van een gruwelijke moord op een Chinese student in Canada wordt dinsdag in Berlijn voor de rechter gebracht. De rechter moet besluiten of de man, Luka Magnotta (29), in afwachting van de procedure voor zijn uitlevering aan Canada in hechtenis moet blijven.

Een medewerker van een Berlijns internetcafé herkende Magnotta, toen die maandag binnenliep, en schakelde de politie in. Diverse agenten rekenden de man vervolgens in. Een Duitse rechtbank moet nu over zijn uitlevering beslissen, een procedure die achter gesloten deuren plaatsvindt.

Magnotta wordt ervan verdacht dat hij in Canada een Chinees om het leven heeft gebracht met wie hij een verhouding zou hebben gehad. Na de moord, die hij op video vastlegde, sneed hij het lijk in stukken en verrichtte hier seksuele handelingen mee. Afgehakte lichaamsdelen stuurde hij per post naar Canadese politieke partijen.

Exclusieve PS3 DLC voor Assassin's Creed III

Sony heeft tijdens hun E3 persconferentie aangekondigd dat Assassin's Creed III een exclusieve DLC krijgt. Dit maakt deel uit van het Assassin's Creed III PlayStation 3 bundle dat op 30 oktober verkrijgbaar zal zijn.

De bundel zal een PS3 bevatten samen met Assassins's Creed III met een DLC. Er zijn geen details over de prijs of inhoud van het DLC bekendgemaakt.

JUMP!

[RG] Stosur en Errani in halve finale

Samantha Stosur en Sara Errani staan tegenover elkaar in de halve finale van Roland Garros. De als zesde geplaatste Stosur was in twee sets te sterk voor Dominika Cibulkova (15): 6-4 en 6-1. Errani (21), die dit jaar al drie graveltoernooien won, was de als tiende geplaatste Angelique Kerber met 6-3 en 7-6 (2) de baas.

Stosur zette met haar krachttennis Cibulkova direct onder druk en liep uit naar 5-2. Terwijl de Australische, die in 2010 verliezend finaliste was op het Parijse gravel, serveerde voor de set, rechtte Cibulkova echter de rug. De Slowaakse, die in de vorige ronde Victoria Azarenka nog verraste, kwam tot 5-4 voordat Stosur de set alsnog won. De Australische was in het tweede bedrijf oppermachtig.

Errani won de eerste set eenvoudig van de hoger ingeschaalde Kerber. De Italiaanse en de Duitse wisselden in de tweede set acht breaks uit en dus moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin was Errani, die nog nooit voorbij de kwartfinale van een grandslamtoernooi reikte, veel beter dan Kerber.


Stosur en Errani in halve finale Parijs (Foto: Novum)

SP kiest voor vertrouwde gezichten

De SP gaat de komende verkiezingen met vertrouwde gezichten tegemoet. Vrijwel de gehele fractie staat in de top vijftien van de conceptkandidatenlijst, die dinsdag is gepubliceerd.

Van de huidige vijftienkoppige fractie heeft alleen financieel woordvoerder Ewout Irrgang aangekondigd het parlement te verlaten. De eerste nieuwkomer op de lijst is de econoom Arnold Merkies op plaats vijftien. Hij houdt zich als fractiemedewerker nu al bezig met financiële onderwerpen.

Andere nieuwkomer is hoogleraar duurzame landbouw Eric Smaling op plaats zestien. Hij zit nu voor de SP in de Eerste Kamer. Andere 'opvallende nieuwe gezichten' zijn de fractievoorzitter uit Rotterdam Leo de Kleijn, Ike Teuling die tot voor kort campagneleider bij Greenpeace was en Nicole van Gemert. Zij is nu directeur van de Bont voor Dieren.

Lijsttrekker is huidig fractieleider Emile Roemer. Op twee staat woordvoerder voor volksgezondheid Renske Leijten. De top vijf wordt gecomplementeerd door Ronald van Raak, Harry van Bommel en Jan de Wit. Het partijcongres van de SP stelt eind deze maand de definitieve kandidatenlijst vast.

De SP hoopt tijdens de verkiezingen een forse winst te boeken. In de meest recente peiling van Maurice de Hond kreeg de partij 29 zetels.

Zwaar verbrande man achtervolgt vrouw in Den Haag

De politie kreeg maandagavond een melding binnen van een brandende schuur aan de Troelstrakade in Den Haag. Op weg naar de schuur zagen agenten een zwaar verbrande 39-jarige Hagenaar achter een 35-jarige Haagse vrouw aan rennen op de Moerweg.

De man is naar het brandwondencentrum in Beverwijk overgebracht, maar is buiten levensgevaar, meldt de politie. De vrouw kon even later worden aangehouden.

De brandweer en agenten troffen in de tuin bij de schuur twee brandhaarden aan. De verbrande man beweert dat de vrouw iets met de brand te maken had. Wat er precies is gebeurd en waarom hij achter haar aan rende is nog onduidelijk. De politie doet verder onderzoek.

OM vangt weer bot in Zeeuwse coffeeshopzaak

De rechtszaak tegen een coffeeshop in Goes die te veel softdrugs in voorraad had is van de baan. De rechtbank in Middelburg heeft het Openbaar Ministerie dinsdag niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen de eigenaar en drie medewerkers.

De rechtbank oordeelde dat het gedogen van de verkoop van softdrugs in een coffeeshop ook het gedogen van de bevoorrading van die coffeeshop impliceert. Een mogelijke wijziging van het vervolgingsbeleid is niet op voorhand en tijdig kenbaar gemaakt, aldus de rechter. Daarmee heeft het OM zijn recht op vervolging verspeeld.

De advocaat van coffeeshop Aarden had half mei betoogd dat de eigenaar en zijn medewerkers erop mochten vertrouwen dat er geen gericht onderzoek naar de bevoorrading van de coffeeshop zou plaatsvinden. Vervolging zou niet aan de orde moeten zijn, waarop de raadsman eiste dat het OM niet-ontvankelijk zou worden verklaard.

De zaak vertoont overeenkomsten met de zaak tegen coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Het gerechtshof in Den Haag verklaarde ook daarin het OM niet-ontvankelijk. De rechtbank in Middelburg heeft daar rekening mee gehouden.

De grootste coffeeshop van het land had geruime tijd, met medeweten van de gemeente en het OM, meer softdrugs in huis dan toegestaan. Ook tegen de illegale bevoorrading werd niet opgetreden.

Het Openbaar Ministerie heeft cassatie ingesteld.

Koopsector op slot door verkoop corporatiewoningen

Het kabinetsplan om minstens driekwart van de corporatiewoningen te koop te zetten, leidt tot een vraaguitval van twintig procent op de huidige koopwoningmarkt. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate, die verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Door de invoering van het kooprecht voor huurders ontstaat een stuwmeer aan nieuwe koopwoningen op de markt, dat de vraag naar koopwoningen in het goedkopere segment deels doet dalen. Naar schatting van de onderzoekers zullen 47.500 huurders gebruikmaken van het aanbod om hun eigen woning te kopen.

Zij stappen daardoor niet over naar de reguliere koopsector, waardoor de doorstroming daar nog verder stagneert. De NVM is verontrust over de resultaten van het onderzoek, en roept politieke partijen op het kabinetsplan niet over te nemen in hun verkiezingsprogramma's.

Rosenthal: druk op Syrië verder opvoeren

Nederland wil dat de druk op Syrië verder wordt opgevoerd. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) denkt daarbij aan het 'verbreden' van de sancties tegen het bewind van president Bashar Assad. "Alle landen moeten zich daar naar voegen", zei hij dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Verder wordt eraan gewerkt dat ook Rusland, dat nog steeds wapens levert aan Syrië, zich aan het wapenembargo gaat houden. Dat leek recentelijk binnen handbereik, zei Rosenthal. "Daar moeten we onversaagd mee doorgaan." Het is daarom van belang dat Rusland niet 'op stang' wordt gejaagd door te praten over mogelijk militair ingrijpen.

Rosenthal noemde de toestand in Syrië 'buitengemeen zorgwekkend'. De strijd in het land zit dicht aan tegen een burgeroorlog, verklaarde hij. Het bloedbad in Houla vormt daarbij een voorlopig dieptepunt. Hij ziet echter geen andere mogelijkheden dan het blijven vasthouden aan het vredesplan van voormalig VN-chef Kofi Annan. "We hebben geen beter plan in de aanbieding."

Alle partijen spraken hun afschuw uit over de situatie in Syrië. Verschillende partijen wilden weten of er mogelijkheden zijn om de druk op Assad verder te verhogen. Ook drongen enkele partijen aan op een uitbreiding van de VN-waarnemersmissie. Nederland moet bereid zijn daaraan bij te dragen, zei Alexander Pechtold (D66).

Rosenthal verklaarde daar welwillend naar te kijken, mocht er een verzoek komen. Maar Nederland draagt al 'bovenevenredig' bij aan de missie. "We hoeven ons niet te schamen voor de hulp die we geven." Nederland draagt bij aan het analyse- en inlichtingenwerk van de missie, die uit driehonderd waarnemers bestaat.


Rosenthal: druk op Syrië verder opvoeren (Foto: Novum)

Iraakse politie slaat gevangenisoproer neer

De Iraakse politie heeft dinsdag waarschuwingsschoten gelost en de wapenstok gehanteerd om oproeren in twee gevangenissen in Bagdad neer te slaan.

Gedetineerde aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr in twee gevangenissen kwamen in opstand tegen orders van de overheid om hen naar een andere gevangenis over te plaatsen. Sommigen staken tenten, afval en dekens in brand.

Onder het lossen van waarschuwingsschoten bestormden politieagenten de twee gevangenissen. Zij omsingelden de muitende gevangenen en sloegen met knuppels op hen in tot zij zich gewonnen gaven.

Twaalf gedetineerden liepen brandwonden op en één kreeg een kogel in een been.

Duitsland lanceert kostenneutraal crisisplan

Duitsland wil zonder extra geld vrij te maken een economisch stimuleringsprogramma starten voor Europa. Dat blijkt uit een conceptplan van de Duitse regering.

De regering van bondskanselier Angela Merkel stelt voor om nieuwe structurele hervormingen door te voeren en beter gebruik te maken van bestaande EU-fondsen. Daarnaast blijkt uit het concept dat Duitsland de uitleencapaciteit van de Europese Investeringsbank wil verhogen zodat er meer geld kan naar projecten die groei stimuleren.

Merkel heeft recent het idee omarmd voor een apart programma om economische groei te stimuleren, naast het begrotingspact dat de financiën van de Europese lidstaten moet verbeteren. Met de draai hoopt de bondskanselier in het Duitse parlement de tweederdemeerderheid te vinden die nodig is voor de ratificatie van het begrotingspact.

Het grotendeels kostenneutrale voorstel van de Duitse regering komt niet helemaal tegemoet aan de eisen van de oppositie. Die wil maatregelen om de werkloosheid in Zuid-Europa aan te pakken en een taks invoeren op financiële transacties.

Vijf jaar cel voor poging tot doodslag op peuter

De man die vorig jaar juli in Bolsward het 3-jarige zoontje van zijn vriendin zodanig mishandelde dat het jongetje blijvend letsel opliep, moet vijf jaar de cel in. De rechtbank in Leeuwarden verklaarde hem dinsdag schuldig aan een poging tot doodslag.

De rechtbank oordeelde dat de eis van het Openbaar Ministerie geen recht deed aan de ernst van de zaak. Het OM eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van drie jaar, eveneens voor poging tot doodslag.

De rechtbank ging, in tegenstelling tot het OM, niet mee in de lezing van de verdachte, een 23-jarige inwoner van Den Haag. De man kwam pas op de zitting met het verhaal dat het slachtoffer uit zijn hand was geglipt toen hij de jongen op 12 juli aan zijn bovenarm uit het ouderlijke bed had getrokken.

De peuter zou daarop hard met zijn hoofd tegen de muur zijn gebotst en op de grond zijn gevallen. De moeder van het kind was op dat moment niet thuis. Het jongetje verloor het bewustzijn. De verdachte zou vervolgens van alles geprobeerd hebben om het kind weer bij zijn positieven te krijgen.

Hij zou het jongetje bij wijze van pijnprikkel zelfs in de wang hebben gebeten. Tijdens de politieverhoren had de Hagenaar zich grotendeels in stilzwijgen gehuld. Dat de man tien maanden lang niets heeft gezegd, maakt zijn verklaring in de ogen van de rechtbank 'ongeloofwaardig'.

Op basis van het bewijs betitelde de rechtbank het verhaal van de verdachte als 'leugenachtig'. Er werden bloedsporen in het bed aangetroffen die er volgens de moeder nog niet waren toen zij de woning verliet. Het letsel van het slachtoffer wees erop dat de verdachte 'fors uitwendig geweld' moet hebben toegepast.

Het jongetje heeft een maand in het ziekenhuis gelegen, waarna hij vier maanden in een verpleeghuis heeft doorgebracht. De eerste dagen na de mishandeling werd voor zijn leven gevreesd. Hij heeft er blijvend lichamelijk letsel en een ernstig trauma aan overgehouden.

Het kind is door Jeugdzorg Friesland uit huis geplaatst. De rechtbank bepaalde dat de verdachte vijftigduizend euro smartengeld moet betalen, plus 476 euro aan gemaakte kosten. De Hagenaar liep nog in een proeftijd. De daaraan gekoppelde voorwaardelijke celstraf van vier maanden moet hij ook uitzitten.

FC Zwolle definitief verder als PEC Zwolle

FC Zwolle speelt komend seizoen definitief onder de naam PEC Zwolle in de Eredivisie. De KNVB heeft ingestemd met de naamswijziging, meldt de kampioen van de Jupiler League dinsdag. De naamswijziging gaat vanaf 1 juli in. Van 1971 tot 1990 ging de club al als PEC Zwolle door het leven.

Zwolle blijft de thuiswedstrijden spelen in het blauw-witte tenue. In het logo wordt komend seizoen alleen de naam aangepast. De club gaat zich wel buigen over een nieuw logo.

De naam PEC Zwolle verwijst naar de ontstaansgeschiedenis van de Zwolse club. In 1910 fuseerden de voetbalverenigingen Prins Hendrik en Ende Desespereert Niet tot de PH-EDN Combinatie. In 1971 werd de naam officieel veranderd naar PEC Zwolle en in 1982 werd het PEC Zwolle '82. Na het faillissement in 1990 maakte de club een doorstart als FC Zwolle.

Geld voor boerka-tip

Iedereen die in België een vrouw met een boerka ziet en deze aangeeft bij de politie, kan een premie opstrijken van 250 euro. Steden tegen Islamisering, een Belgische organisatie waarvan Filip Dewinter, voorman van Vlaams Belang, voorzitter is, looft de premie uit. De 250 euro wordt echter alleen overgemaakt als de politie de vrouw in kwestie ook daadwerkelijk oppakt, zo is dinsdag te lezen op de website van de organisatie.

In België geldt een verbod op gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka. Afgelopen weekeinde leidde de arrestatie van een gesluierde vrouw tot ongeregeldheden in de Brusselse gemeente Molenbeek, nadat deze vrouw een agente een kopstoot gaf. De agente brak hierbij haar neus en raakte enkele voortanden kwijt.

Dewinter bespeurt een terughoudendheid bij de politie om op te treden tegen vrouwen met een "rondwandelende gevangenis van textiel". "Indien de politie hier niet tegen durft op te treden, is de intimidatie door de radicale moslims geslaagd en halen ze hun slag thuis." Met deze actie wil hij hier een stokje voor steken.

Geld voor boerka-tip
Geld voor boerka-tip (Foto: ANP)

Persona 4: Arena & Golden E3-trailers

Persona 4 kwam alweer drie jaar geleden uit, het was een van de laatste juweeltjes uit het PS2-tijdperk. Dit jaar keert het echter helemaal terug met twee games. Persona 4: Golden is een Vita-port met nieuwe content en Persona 4: Arena is een vechtgame.

Arena is bevestigd voor een release in Europa ergens in 2012 (voor PS3 en Xbox 360). Golden nog niet, maar de game komt wel uit in Amerika en de Vita is regiovrij.

NS bergt vakantiedienstregeling op

Met ingang van deze zomer stopt de NS met het rijden van een vakantiedienstregeling tijdens vakantieperiodes. Dat heeft het spoorbedrijf dinsdag bekendgemaakt. Sinds 2003 liet NS tijdens de zomervakantie en tijdens de mei- en kerstvakantie minder treinen rijden. Wel worden de treinen deze zomer korter.

Bij de afgeslankte dienstregeling werden vooral in de spits en op specifieke trajecten minder treinen ingezet. Veel reizigers hadden hier last van, omdat zij bijvoorbeeld nog maar twee in plaats van vier treinen per uur hadden. De kortere treinen die NS vanaf deze zomer inzet, worden afgestemd op het verminderde aantal reizigers.

[BCR] Button geniet van demonstratie in Dublin

Afgelopen zondag vond de eerste editie van Bavaria City Racing Dublin plaats. Het evenement in het centrum van de Ierse hoofdstad trok 110.000 toeschouwers en FOK! was er bij! Eén van de publiekstrekkers was McLaren-coureur Jenson Button die in actie kwam met de bolide waarmee hij vorig seizoen op heroïsche wijze Grand Prix van Canada wist te winnen.

De Brit gaf voorafgaand aan het evenement een persconferentie. "Tijdens de grandprixweekenden zijn we volledig gefocust op de taken die we uit moeten voeren, maar wanneer we bij dit soort evenementen komen kunnen we veel meer relaxt zijn. Ook kunnen we wat met de auto spelen, burnouts doen en het maken van veel lawaai voor de fans, iets wat er tijdens normale weekenden niet in zit."

© FOK.nl / Marco van den Hout
F1-coureur Jenson Button heeft er zin in tijdens de persconferentie voorafgaand aan Bavaria City Racing Dublin 2012

"Daarnaast kun je dichtbij komen, wat voor een normale Grand Prix er zonder veel meerkosten niet in zit. Hier kunnen ze de auto’s zien, horen en bijna aanraken", zei Button die weet dat het rijden in de stad met een Formule 1-bolide voor de fans een unieke ervaring is. Dit komt mede omdat het lawaai door de gebouwen weerkaatst wordt.

De McLaren-coureur gaf vooraf aan dat vanwege de natte baan hij niet tot het uiterste zou gaan en meer voor het lawaai zou gaan om de unieke ervaring toch op de toeschouwers over te brengen. Echt snel wilde hij niet gaan, al tikte de Brit in de straten van Dublin toch even de 160 kilometer per uur aan.

© FOK.nl / Marco van den Hout
Jenson Button laat Giedo van der Garde het Bavaria City Racing Dublin circuit zien in een Mercedes

"Het is prachtig om te zien hoeveel mensen er toch zijn, ondanks dat het weer echt fraai is. Deze evenementen zijn fantastisch, omdat je hiermee veel interesse in de sport genereert. De Formule 1 is een grote sport, we willen zoveel mogelijk mensen bereiken en zo meer interesse wekken in de sport die voor mij de beste sport ter wereld is."

Om zich voor te bereiden op het evenement in Dublin liep Button zaterdag in Athy nog een triatlon over de olympische afstand. Hij werd na 2:04.58 uur zevende. Het was afgelopen weekend overigens niet de eerste keer dat Button in Ierland racete, want als tienjarige was hij te vinden op County Cork. "Ik was verbaasd, omdat iedereen na het racen nog een pint dronk. Dat was een prachtige ervaring en ik heb er van genoten, al is het wel lang geleden."

© FOK.nl / Marco van den Hout
Jenson Button bezig met zijn demonstratie met de McLaren waarmee hij vorig seizoen de Grand Prix van Canada wist te winnen

De Brit blikte ook nog even vooruit op de Grand Prix van Canada die komend weekend op het programma staat. Hij won de eerste race van het seizoen, maar zakte daarna weg, met als dieptepunt de uitvalbeurt in Monaco. "We hadden problemen om de banden goed te laten werken en ze zijn belangrijk, omdat zij het asfalt raken. Hopelijk hebben de problemen voor Canada opgelost, want we hebben een aantal stappen in de goede richting gezet. De kwalificatie is iets minder belangrijk dan in Monaco. De weersomstandigheden gaan half nat/half droog worden, net als vorig jaar en ik hou daar wel van."

PS Vita krijgt eigen Call of Duty: Black Ops Declassified

Sony heeft een nieuwe Call of Duty voor de PlayStation Vita aangekondigd: Call of Duty: Black Ops Declassified.



Dit nieuwe deel uit de bestverkochte first-person shooterserie moet later dit jaar uitkomen, maar meer heeft Sony ook niet echt laten weten tijdens de E3 persconferentie. De presentatie ging gepaard met de woorden van Sony's Jack Tretton: "Met dit deel krijgen spelers een volwaardige first-person shooter direct in hun handen."

Sony had bij de release van de Vita al laten weten dat er een Call of Duty in de maak was voor de handheld. De game werd aangekondigd als een 'versterking' van de third-party games die voor de Vita zouden uitkomen. 

Balotelli kampt met lichte dijbeenblessure

Mario Balotelli heeft dinsdag een deel van de training van het Italiaanse elftal aan zich voorbij laten gaan. De 21-jarige spits heeft last van een spier in zijn rechterdijbeen. Het enfant terrible van Manchester City hoeft niet te vrezen voor de wedstrijd tegen Spanje van volgende week dinsdag.

Andrea Barzagli moet wel vrezen voor zijn deelname aan het EK. De verdediger liep vrijdag in de vriendschappelijke wedstrijd met Rusland een blessure aan zijn kuit op. Mocht Barzagli niet fit genoeg zijn, dan wordt Cagliari-speler Davide Astoria opgeroepen als zijn vervanger bij de Azzurri.

In de Tsjechische selectie kampt Milan Baros met een lichte blessure. De spits heeft net als Balotelli last van zijn dijbeen. Baros is voor bondscoach Michal Bilek de eerste keus in de punt van de aanval van de Tsjechen.


Balotelli kampt met lichte dijbeenblessure (Foto: Novum)

UEFA heeft nog kaarten voor EK-finale

Er zijn nog kaarten voor de finale van het EK. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA dinsdag bekendgemaakt. Een 'beperkt aantal bedrijfsarrangementen' voor de eindstrijd in Kiev is nog beschikbaar. Voor alle 31 wedstrijden zijn in totaal nog minder dan tienduizend onverkochte kaarten. In totaal gingen 1,4 miljoen kaarten in de verkoop.

De UEFA-website en kaartverkopers in Oekraïne proberen de resterende tickets, waarvan de goedkoopste dertig euro moeten opbrengen, nog te slijten. Opvallend is dat er ook nog kaarten beschikbaar zijn voor Engeland - Frankrijk. Het pouleduel tussen de twee grootmachten wordt maandag in Donetsk afgewerkt.

Het EK begint vrijdag. Polen neemt het dan in Warschau op tegen Griekenland. Nederland begint een dag later aan zijn EK-campagne met de wedstrijd tegen Denemarken.

'Rotterdamse stadswachten zijn lomp'

Veel van de vooroordelen over de dienst Stadstoezicht in Rotterdam kloppen met de werkelijkheid. Dit bevestigt een onderzoek van de Rotterdamse Rekenkamer. Zo zijn veel van de stadswachten voornamelijk bezig met het uitschrijven van parkeerbonnen en hebben ze een gebrek aan communicatieve vaardigheden.

Dit valt te lezen op RTV Rijnmond. Volgens de Rekenkamer worden zaken als wildplassen, op de stoep fietsen of jongerenoverlast nauwelijk aangepakt, maar worden er des te meer bekeuringen voor verkeerd of onbetaald parkeren uitgeschreven. Volgens de Rekenkamer komt dit onder meer door de druk die er op de stadswachten rust.

Het ontbreken van de communicatieve vaardigheden is een van de belangrijkste oorzaken van veel van de minpunten die de dienst scoort. Ook worden de stadswachten niet goed aangestuurd, waardoor er onduidelijkheid is voor de burger. Het parkeren op een invalidenplaats wordt de ene keer met een waarschuwing afgedaan, en de andere keer direct met een boete bestraft.

De onderzoekers van de Rekenkamer hebben geconstateerd dat de stadswachten over het algemeen correct en vriendelijk naar de burgers zijn, maar alleen zolang de situatie niet escaleert. De Rekenkamer is tot deze conclusies gekomen nadat een speciaal onderzoeksteam vier maanden heeft meegedraaid bij de dienst Stadstoezicht.

Mosley zet punt achter bokscarrière

Shane Mosley heeft besloten om te stoppen met boksen. De 40-jarige voormalig wereldkampioen maakte dit gisteren bekend via Twitter.

"Ik kende een grootse carrière en heb van elk moment genoten, zowel van een zege, nederlaag, als een onbesliste wedstrijd", liet de Amerikaan weten. Mosley veroverde in drie verschillende gewichtsklasses de wereldtitel.

De laatste tijd was hij echter al op zijn retour. Van zijn laatste vier wedstrijden wist hij er geen enkele meer te winnen. Vorige maand moest hij in Las Vegas zijn meerdere erkennen in de negentien jaar jongere Mexicaan Saul Alvarez.

In totaal won Mosley 46 van zijn 56 profkampen. Zijn aanzien wed echter serieus naar beneden gehaald toen hij werd genoemd in de Balco-dopingaffaire.

Elburger steelt eigen auto van politieterrein

Een 25-jarige man uit het Gelderse Elburg heeft in de nacht van maandag op dinsdag zijn in beslag genomen auto van een politieterrein in zijn woonplaats gestolen. De man deed niet veel moeite om zijn daad te verbergen. Toen dienders bij de woning van de eigenaar gingen kijken troffen ze het vehikel daar aan.

De diefstal werd dinsdagochtend ontdekt door een politiemedewerker. Het hek om het terrein was vernield en de auto verdwenen.

De auto was enkele weken geleden in beslag genomen omdat de man erin reed terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. De dief wordt verhoord en zijn auto is opnieuw in beslag genomen.

Honden stoned na wandeling bij vliegveld Hilversum

Dierenartsen in Hilversum hebben de afgelopen dagen honden binnengekregen die stoned leken te zijn. Het gaat tot nu toe om vier honden, die allemaal uitgelaten bleken te zijn op een terrein naast het vliegveld in Hilversum, meldt een medewerker van een dierenartspraktijk uit de gemeente.

De binnengebrachte honden waren sloom, hadden een rustige hartslag en konden niet meer op hun poten staan. Hoe de viervoeters stoned zijn geraakt is onbekend.

Dierenartsen behandelen de honden door ze aan het infuus te leggen zodat de gifstoffen werden verwijderd. Na een dag zouden de dieren met die behandeling dan weer de oude moeten zijn.

Kagawa vertrekt naar Manchester United

Manchester United heeft komend seizoen zo goed als zeker de beschikking over middenvelder Shinji Kagawa. De 23-jarige Japanner komt over van Borussia Dortmund, waar hij zijn volgend jaar aflopende verbintenis niet wilde verlengen. Kagawa wacht nog wel op een medische keuring en een werkvergunning, laten de Engelsen dinsdag weten.

Manchester United, dat vorige week al een akkoord bereikte met Dortmund, maakte geen inhoudelijke details over de transfer bekend. De nummer twee van de Premier League hoopt de overgang eind juni af te ronden.

Kagawa pakte afgelopen seizoen zowel de landstitel als de Duitse beker met Dortmund. Hij was dertien keer trefzeker in 31 competitiewedstrijden. De spelmaker speelde twee jaar bij Dortmund, dat ook in 2011 het kampioenschap veroverde. Eerder stond de 31-voudig international onder contract bij Cerezo Osaka in zijn geboorteland.


Spelmaker Kagawa naar Manchester United (Foto: Novum)

Sneijder kijkt uit naar bezoek aan Auschwitz

Wesley Sneijder kijkt met gemengde gevoelens aan tegen het bezoek aan het voormalig concentratiekamp Auschwitz. "Je maakt het niet zomaar mee dat je daarnaartoe kan. Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar ik wil daar wel graag heen en kijk daar wel naar uit", laat de middenvelder van Internazionale weten.

Zijn teamgenoot Rafael van der Vaart kan zich vinden in de woorden van zijn teamgenoot. "Het schijnt een hele grote indruk op je te maken. Het zal heftig zijn, maar ik denk ook wel goed. Ik denk dat het belangrijk is dat je ziet dat er veel belangrijkere dingen in het leven zijn dan alleen maar voetbal."

Sneijder denkt niet dat het bezoek aan het voormalige vernietigingskamp woensdag van negatieve invloed is op de prestaties van Oranje. "Je weet wel een beetje wat je daar aan gaat treffen, maar het zal niet voor problemen gaan zorgen. We zijn hier om het EK te winnen."

Hoogleraar Herman Pleij bereidde Oranje in Lausanne al voor op het bezoek aan Auschwitz. Het voormalige vernietigingskamp ligt op een halfuur rijden van Krakau. De Poolse stad is de uitvalsbasis van het Nederlands elftal gedurende het toernooi.


Sneijder kijkt uit naar bezoek aan Auschwitz (Foto: Novum)

'ManU heeft elf miljoen over voor Ajax-talent Fischer'

Volgens het Italiaanse sportblad La Gazzetta dello Sport strijden verschillende grote Europese ploegen om de handtekening van Ajax-talent Viktor Fischer. De jonge Deen heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2014.

Manchester United, Bayern München en AC Milan denken echter niet dat hij deze zal uitdienen. Naar verluidt heeft Manchester United maar liefst elf miljoen euro over om het zeventienjarige talent los te weken bij Ajax. Ajax-trainer Frank de Boer liet onlangs weten nog geen vaste plek te hebben voor Fisher in de A-selectie van de Amsterdammers. Hij vindt Fischer een groot talent, maar dat hij het vaker moet laten zien bij de A1.

In 2011 kwam Fischer over van FC Midtjylland nadat hij grote indruk maakte bij Denemarken -17. Afgelopen seizoen groeide hij regelmatig uit tot man van de wedstrijd tijdens de wedstrijden in de NextGen Series, de Champions League voor A-junioren. Mede dankzij de sterke optredens van Fischer werd uiteindelijk de finale gehaald.

THQ verliest UFC-licentie aan EA

THQ bezit niet langer de rechten om games te uit te geven die gebaseerd zijn op het Ultimate Fighting Championship (UFC). Na 31 mei 2013 zal EA de enige zijn die officiële games van deze vechtsport mag gaan uitgeven.

THQ ontvangt hiervoor een onbekend bedrag en zal dit jaar nog wel wat UFC-titels op de markt zetten voor consoles en mobiele apparaten. “Over the last three years, THQ has delivered best-in-class, all-encompassing experiences to MMA fans, sports enthusiasts and fighting gamers around the globe with its UFC Undisputed series. We want to thank them for their stewardship of our brand," aldus Dana White, President, UFC. “We look forward to joining forces with EA to leverage their sports platform, and expand our brand in the video game space.”

Brian Farrell, THQ’s Chairman and CEO, zei, “We have relished our relationship with UFC over the last several years and believe that the UFC gaming brand is in great shape. THQ’s more focused strategy moving forward meant that transferring the license to EA made sense to all parties. We would like to thank UFC for their great support and partnership and wish EA all the best moving forward.”

Het gaat al langere tijd niet goed met THQ. Ze zijn niet aanwezig op de E3 en Gamescom en ook dreigen ze van de beurs gehaald te worden als het aandeel niet beter gaat presteren op de NASDAQ.

'Gebroeders Elm herenigd bij AZ'

Volgens Voetbal International zal Viktor Elm spoedig transfervrij de overstap van sc Heerenveen van AZ maken. De Zweed beschikt over een aflopend contract en kan daardoor gratis overstappen naar een andere ploeg.

Bij AZ komt de 26-jarige Elm zijn jongere broer Rasmus Elm tegen. De gebroeders speelden eerder bij elkaar bij Kalmar FF in hun vaderland. Elm stond de afgelopen vier jaar onder contract bij sc Heerenveen, terwijl broertje Rasmus aan zijn vierde seizoen gaat beginnen in Alkmaar.

Viktor zou in Alkmaar een verbintenis tot medio 2016 tekenen. Na het vertrek van Pontus Wernbloom in de winterstop naar CSKA Moskou was AZ al lange tijd op zoek naar een extra middenvelder.

Matt Dillon en Elijah Wood in zwarte komedie

Matt Dillon en The Lord of the Rings-acteur Elijah Wood gaan in de zwarte komedie Pawn Shop Chronicles spelen. De twee acteurs voegen zich samen met Brendan Fraser en Ashlee Simpson bij Paul Walker, die al had getekend voor het project. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Pawn Shop Chronicles is een zwartgallige komedie vol actie die zich afspeelt in het zuiden van de Verenigde Staten. De hoofdpersonen hebben allemaal iets gekocht of verkocht bij een klein pandjeshuis. Zo is er een man die een zoektocht heeft ingezet naar zijn ontvoerde vrouw en komen er blanke methadonverslaafden en een trieste Elvis-imitator voorbij. Over de rolverdeling van de film is nog niets bekend.

Het scenario van Pawn Shop Chronicles is geschreven door Adam Minarovich, die eerder de horrorkomedie Chop schreef. De Zuid-Afrikaanse Wayne Kramer, bekend van het drama Crossing Over uit 2009, regisseert de actiekomedie.


Matt Dillon en Elijah Wood in zwarte komedie (Foto: Novum)

Huntelaar wil niets kwijt over reserverol

Klaas-Jan Huntelaar lijkt komende zaterdag op de bank plaats te moeten nemen. "Ik heb al gezegd dat ik boos ben, daar wil ik het bij laten." Ondanks het topseizoen van Huntelaar in de Bundesliga, krijgt Robin van Persie de voorkeur in de punt van de aanval bij Oranje.

 "Ik heb al voldoende gezegd, heb al gezegd dat ik boos en teleurgesteld ben", verkaart de doelpuntenmaker tegen ANP. "Nu ga ik keihard trainen en mijn best doen. Daar wil ik het bij laten", besluit Huntelaar zijn verhaal. Naast The Hunter zijn er meer spelers die genoegen moeten nemen met een rol op het tweede plan, al blijft bijvoorbeeld Kevin Strootman positief.

"Maar ik heb nog een nooit een team met elf spelers kampioen zien worden, dus mijn kans komt nog wel", aldus de middenvelder van PSV. Strootman ondervindt in de middenlinie concurrentie van Nigel de Jong en Mark van Bommel, die zo goed als zeker zijn van een basisplaats.

Janet Jackson komt op voor transgenders met docu

Janet Jackson gaat een documentaire maken over transgenders. De zangeres wil met de film, genaamd Truth, een einde maken aan de discriminatie van personen die door het leven gaan als iemand van het andere dan het biologische geslacht.

De 46-jarige Jackson gaat Truth produceren en neemt een aantal interviews met transgenders voor haar rekening. De regie is in handen van Robert Jason, die eerder een documentaire maakte over vier transgenders uit New York. De opnamen gaan deze zomer van start.


Janet Jackson komt op voor transgenders met docu (Foto: Novum)

Drummer Foo Fighters speelt Iggy Pop in rockfilm

Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins gaat rockicoon Iggy Pop spelen in de muziekfilm CBGB. De dochter van Sting, Mickey Sumner, kruipt in de huid van zangeres Patti Smith, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 40-jarige Hawkins heeft nog nooit in een speelfilm geacteerd. De 28-jarige Sumner was eerder te zien in de historische tv-serie The Borgias.

De film gaat over de New Yorkse punkscene die zich concentreerde rond de club CBGB. Bands als Talking Heads, Ramones, Bad Brains en Television begonnen daar hun carrière en leerden er het vak. De club sloot in 2008 zijn deuren.

Alan Rickman speelt in de film Hilly Kristal, de oprichter van CBGB, en Malin Akerman is te zien als Debbie Harry, beter bekend als Blondie. Harry Potter-acteur Rubert Grint kruipt in de huid van Cheetah Chrome, de gistarist van The Dead Boys.

De film wordt geregisseerd door Randall Miller, waarmee Rickman eerder al Bottle Shock en Nobel Son maakte. CBGB gaat eind deze maand in productie. Wanneer de film moet uitkomen, is nog onbekend.


Bad Brains, één van de vele bands die in CBGB speelden.

Cate Blanchett en Alec Baldwin in Woody Allen-film

Cate Blanchett en Alec Baldwin hebben de hoofdrollen in de nog titelloze nieuwe film van Woody Allen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. Baldwin heeft ook een grote rol in Allens film To Rome with Love, die 23 augustus in Nederland uitkomt.

Het wordt de eerste film die de Australische Blanchett maakt met de New Yorkse regisseur. Volgens eerdere geruchten zou Bradley Cooper ook een rol hebben in Allens film, maar zijn naam is nu van de lijst verdwenen.

De 76-jarige Allen heeft ook rollen voor Bobby Cannavale, bekend van zijn rol als vriendje van Will in de tv-serie Will & Grace, de Engelse Happy-Go-Lucky-actrice Sally Hawkins en de Amerikaanse acteur Peter Sarsgaard. Daarnaast heeft hij de komieken Louis C.K. en de controversiële Andrew Dice Clay aangesteld.

Waar de nog titelloze film over gaat is nog niet bekend. De film wordt deze zomer opgenomen in New York en San Francisco.


Cate Blanchett en Alec Baldwin in Woody Allen-film (Foto: Novum)

Kritiek Duitse minister op subsidies groene energie

De Duitse minister voor energie Philipp Rösler (FDP) is bang dat de snelle omschakeling van atoomenergie naar groene energie tot te hoge prijsstijgingen van elektriciteit leidt. Ook vreest hij dat de voorkeursbehandeling voor groene stroom de marktwerking in de energiesector in gevaar brengt.

Duitsland is vorig jaar begonnen zijn kerncentrales stil te leggen. In 2022 moet de laatste centrale dichtgaan. Vorig jaar haalde Duitsland nog bijna een vijfde van zijn stroom uit kerncentrales. Dat gat moet de komende tien jaar worden gevuld met groene energie. Om investeringen in wind- en zonne-energie te stimuleren krijgen producenten de komende twintig jaar een garantieprijs en een afnamegarantie. Bij overaanbod worden kolen- en gascentrales dan stilgelegd.

Rösler is bang dat de subsidies te hoog zullen uitvallen, wat de burger op kosten jaagt omdat die in de stroomprijs inbegrepen zijn. "We moeten onszelf diep in de ogen kijken: willen we dat betalen of willen we iets aan het systeem veranderen?" Rösler zei er overigens niet bij wat hij dan precies anders zou willen zien.

Ook zouden door de voorkeursbehandeling voor groene stroom investeringen in gas- en kolencentrales in gevaar komen en wordt zo de marktwerking verstoord, aldus Rösler, wiens partij FDP overigens altijd tegen het door bondskanselier Merkel afgedwongen afscheid van kernenergie is geweest.

FOK!filmtips van de dag: The Prestige

Elke dag zijn er leuke films op televisie die beslist de moeite waard zijn. De ene keer puilt het aanbod uit van de films terwijl het de andere keer wel héél erg goed zoeken is. FOK!film helpt jou met onderstaande selectie aan filmtips voor vanavond.

Het aanbod is voor vandaag wat minder gevariëerd dan gisteren. Voor vandaag willen we een tweetal films van harte aanbevelen. We beginnen direct met de FOK!filmtip van de dag: The Prestige. De film is wel voor de nachtbrakers want deze wordt om 23:30 uitgezonden door BBC 2. De film gaat over Rupert Angier en Alfred Borden die beide goochelaar van beroep zijn en tevens al van jongs af aan elkaar rivalen. In het jaar 1900, als beiden volwassen zijn, is deze rivaliteit tot een enorme omvang uitgegroeid. Dermate groot dat een ieder die zich in de omgeving van beide goochelaars begeeft gevaar loopt. Bekijk hieronder de originele trailer.

Ten tweede wordt eerder op de avond Charlie Wilson's War uit 2007 uitgezonden. De film gaat over Charlie Wilson, een berucht congreslid uit Texas wiens voorkeur voor drank en vrouwen hem de bijnaam Good Time Charlie heeft opgeleverd. In de jaren tachtig raakt hij betrokken bij een schandaal omtrent twee meisjes, een bubbelbad en cocaïne, maar hij weet dit opmerkelijk genoeg te overleven. Charlie weet zich daarna publiekelijk te revancheren een geheime Amerikaanse operatie tegen de Russen op poten te zetten. Charlie Wilson's War is vanavond te zien om 20:30 op RTL 8.

Fijne filmavond gewenst!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redactielid voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl.

Kunstenaarsuitkering stopt over drie weken

Kunstenaars krijgen per 1 juli definitief geen aparte uitkering meer. Dan eindigt de overgangsregeling Wet werk en inkomen kunstenaars (Wwik) en worden kunstenaars met onvoldoende inkomsten net zo behandeld als anderen. Dat heeft het gerechtshof van Den Haag dinsdag bepaald.

Staatsecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) wilde de regeling eigenlijk per 1 januari afschaffen. De Haagse voorzieningenrechter oordeelde begin januari dat een overgangsregeling noodzakelijk was. Hiertegen stelde De Krom hoger beroep in.

De regeling geeft kunstenaars de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan trainingen, loopbaangesprekken en begeleidingstrajecten. Vakbond FNV Kiem en de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars hadden voor het hof geëist dat de overgangsregeling met nog een halfjaar zou worden verlengd om kunstenaars meer tijd te geven.

Beginnende kunstenaars met te weinig inkomsten konden tot eind vorig jaar een beroep doen op een Wwik-uitkering. Zij kregen de eerste tien jaar maximaal vier jaar een aanvulling op hun inkomen die hun de tijd gaf een eigen bedrijf op te zetten. Ook hadden ze geen sollicitatieplicht. Het kabinet vond dat voor kunstenaars geen andere regels moeten gelden dan voor anderen en zette een streep door de regeling.

FNV Kiem laat in een reactie weten zich gesterkt te voelen door de uitspraak. "Het hof geeft staatsecretaris De Krom toch even een lelijke tik op de vingers", zegt bondsbestuurder Inger Minnesma, die wel liever een langere overgangsregeling had gezien. "Het plompverloren op het allerlaatste moment kunstenaar verrassen met het afschaffen van een stimuleringsregeling is geen fatsoenlijk bestuur. Een overgangsregeling is een zorgvuldige noodzakelijkheid, zo vindt ook het hof."

De staat kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Politie treft vrouw aan bij enkele dagen dode man

De politie verhoort een 67-jarige vrouw die maandagavond in de woning van een overleden 84-jarige Bredanaar werd aangetroffen. De man lag waarschijnlijk al enkele dagen dood in de woning, meldt de politie dinsdag. Er zijn geen sporen gevonden die op een misdrijf wijzen.

Toen verontruste familieleden de politie waarschuwden, nam die een kijkje bij de woning aan de Montessoristraat. Daar werd het lichaam gevonden. De vrouw is volgens een politiewoordvoerder een bekende van de man. Hij wil verder niet ingaan op wat voor relatie zij met elkaar hadden.

De politie wil ook niet zeggen of de vrouw verstandelijk beperkt is. "Ik begrijp dat dit vragen oproept, dat doet het bij ons ook. Maar je weet nooit hoe mensen in de emotie na een overlijden kunnen handelen. Wij onderzoeken wat er precies is gebeurd."

Veroordelingen moordzaak 1993 wellicht onterecht

Zes mensen hebben ten onrechte jarenlang in de gevangenis gezeten voor een moord in Breda uit 1993. De Hoge Raad heeft dinsdag een verzoek van de procureur-generaal gekregen om de veroordeling van het zestal te herzien. De zes hebben hun celstraf inmiddels uitgezeten.

Uit onderzoek is gebleken dat er geen enkel ondersteunend bewijsmateriaal is dat de zes bij de moord betrokken zijn geweest. De veroordeling werd uitsluitend gebaseerd op verklaringen van de drie vrouwelijke verdachten.

Bijna twintig jaar geleden, op 4 juli 1993, werd het lichaam van een vrouw gevonden in een Chinees restaurant in de Brabantse stad. Het bleek te gaan om de moeder van de eigenaar. Ze was door geweld omgekomen.

In de jaren daarna werden drie mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Drie vrouwen kregen lagere straffen variërend van twaalf tot 21 maanden voor medeplichtigheid aan de moord. De drie vrouwen bekenden na lang onderzoek en verklaarden dat de drie mannen ook bij de zaak betrokken waren.

De mannen hebben altijd volgehouden niets met de moord te maken hebben gehad. Een van de vrouwen trok haar bekentenis vlak voor haar veroordeling in. De twee die toen volhardden in hun bekentenis, hebben nu toegegeven dat deze vals waren.

Hoogleraar Peter van Koppen had de zaak aangedragen bij de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), die dna-onderzoek heeft laten uitvoeren. Hieruit kwam dna-materiaal naar voren van een onbekende man, dat niet matchte met dat van een van de drie mannelijke veroordeelden.

De Hoge Raad beslist in december of de veroordeling van het zestal moet worden herzien. Als dat gebeurt, wordt de zaak doorverwezen naar een gerechtshof dat nog niet over de zaak heeft geoordeeld. Dat hof moet de zaak dan opnieuw onderzoeken.

Zwaargewonde bij explosie woonwagen Nunspeet

Bij een explosie en brand in een woonwagen in Nunspeet is dinsdagmiddag een man zwaargewond geraakt. Het slachtoffer, vermoedelijk de bewoner van de wagen, is per traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd, meldt een woordvoerder dinsdag.

De explosie vond rond 12.30 uur plaats aan het Zwolsesteegje in de Gelderse plaats. Ook een nabijgelegen pand vatte vlam, maar de brand kon snel geblust worden. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend.

Zwemmer Reijns genezen verklaard

Zwemmer Joost Reijns is na bijna vijf maanden volledig genezen verklaard van teelbalkanker. De 25-jarige Amsterdammer maakte dinsdag via Twitter bekend dat het verwijderde weefsel goedaardig was. Hij onderging vier chemokuren en twee operaties.

Reijns slaagde er door zijn ziekte niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Over vier jaar hoopt de specialist op de vrije slag wel van de partij te zijn in Rio de Janeiro.

Foto's: Bavaria City Racing Dublin deel 1

Afgelopen zondag vond in Ierland de eerste versie van Bavaria City Racing Dublin plaats. Het evenement werd gehouden in het centrum van de Ierse hoofdstad en trok in totaal 110.000 toeschouwers. FOK!fotograaf Marco van den Hout en FOK!sport Eindredacteur Erwin waren er bij en maakten onderstaande reportage over het evenement. Het racegedeelte zal in een tweede reportage volgen.

Brabantse jongensaanrander opgepakt

De politie heeft maandag een 27-jarige man uit Lieshout aangehouden die jongens zou hebben aangerand. Sinds afgelopen carnaval heeft een man in Eindhoven-Noord en Son en Breugel minstens zes keer jonge jongens onzedelijk betast. De recherche deed twee weken geleden een getuigenoproep, waarin stond dat het ging om een ongeveer 40-jarige man op een scooter.

Mede dankzij deze oproep kreeg het rechercheteam waardevolle tips binnen, die leidden naar de verdachte. De Lieshouter werd tegen het einde van de ochtend gearresteerd in een woning in Eindhoven. De man is in een cel gezet.

Raad van State kritisch over verhoging AOW-leeftijd

De regering moet nog veel huiswerk doen rond de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd, zoals is afgesproken door de Kunduz-coalitie. Dat schrijft de Raad van State in een dinsdag gepubliceerd advies.

VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 hebben afgesproken de pensioenleeftijd vanaf januari elk jaar met een aantal maanden te gaan verhogen. In 2019 moet de AOW-leeftijd daarmee 66 jaar zijn, en in 2023 67 jaar.

Het nog missionaire kabinet-Rutte I had juist afgesproken de verhoging in stappen van een jaar te doen, omdat het anders moeilijk uitvoerbaar zou zijn. Zo zou de berekening van de verplichtingen van pensioenfondsen te ingewikkeld worden. De Raad van State vraagt zich nu af of deze bezwaren wel zijn weggenomen.

De raad constateert ook dat nog veel wetten en regels moeten worden aangepast om de nieuwe regeling al met ingang van volgend jaar in te voeren. Zo moet het automatische ontslag op de 65ste verjaardag worden aangepast, en moeten uitkeringen zoals de bijstand langer doorlopen. De Sociale Verzekeringsbank heeft aangegeven dat een invoering volgend jaar een 'zeer grote ict-inspanning vergt'.

De Raad van State vraagt zich bovendien af hoe de regering de ingrijpende inkomensgevolgen gaat opvangen voor de groepen die nu bijna met pensioen gaan, en opeens hun pensioendatum naar achteren zien verschuiven. Deze groepen hebben 'weinig tot geen gelegenheid' om zich hierop voor te bereiden. Groepen die al met prepensioen zijn, hebben vaak geen gelegenheid het gat op te vangen, schrijft de raad. De reparatie van dit pensioengat is nog niet voldoende, vindt de raad.

De raad adviseert de regering bij het uiteindelijke wetsvoorstel de vele onduidelijkheden beter toe te lichten en werk te maken van de benodigde aanpassingen van regels en wetten. Ook wordt gesuggereerd dat een invoering per 2014 een beter idee is. Dat levert volgend jaar wel een gat op van 145 miljoen euro.

Oud-doelman Timmer aan de slag bij AGOVV

Henk Timmer heeft een nieuwe uitdaging gevonden bij AGOVV Apeldoorn. De oud-doelman gaat bij de eerstedivisionist aan de slag als technisch en commercieel manager. Hij wordt onder meer verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuwe spelers en de aanstelling van een nieuwe trainer.

AGOVV gaat in de jeugdopleiding samenwerken met FC Twente. De Tukkers hebben verheugd gereageerd op de aanstelling van de zevenvoudig Oranje-international, meldt AGOVV dinsdag.

De 40-jarige Timmer borg twee jaar geleden zijn keepershandschoenen op. Hij stond tijdens zijn carrière onder de lat bij FC Zwolle, AZ, Feyenoord, Ajax en sc Heerenveen.

Ontruiming in Den Haag wegens vreemde geur

Zo'n vijftig bewoners en winkeliers hebben dinsdagochtend in Den Haag hun woning of pand moeten verlaten nadat bij een eetcafé een vreemde lucht was geroken. Gevreesd werd voor een gaslek, maar een meting door de brandweer wees uit dat daar geen sprake van is.

Rond 09.40 uur kwam uit het eetcafé aan de Leyweg een vreemde geur. Kort daarop werden de eetgelegenheid en de omliggende panden ontruimd. De brandweer onderzoekt wat de vreemde lucht veroorzaakt. Wanneer de bewoners en winkeliers terug mogen is nog niet bekend.

Guns N' Roses knalt ouderwets in Ahoy

Guns N' Roses zette maandagavond een ouderwetse show neer in Ahoy, ondanks niet al te hooggespannen verwachtingen. De band liet zijn fans vorige week bij een concert in Manchester zo lang wachten dat velen al moesten vertrekken voor ze een noot hadden gehoord.

Axl Rose en zijn bandleden betraden het podium in Rotterdam om 22.15 uur, terwijl de show volgens schema om 21.00 uur had moeten beginnen. Dat leek hier en daar voor baldadig gedrag te zorgen en beveiligers waren dan ook druk in de weer om het publiek rustig te houden.

Op enkele verloren noten na klonk Rose als vanouds in de niet geheel uitverkochte Ahoy. Zowel oude als jonge fans kwamen opdraven voor de Amerikaanse rockband, die door de jaren heen flink wat bezettingswisselingen heeft gekend. De 50-jarige muzikant rende over het podium en bleef redelijk in contact met het publiek.

Dat Rose een dagje ouder wordt was te merken aan het feit dat hij zijn bandleden veel solo's liet spelen. Daarbij verdween hij van het podium. Ook zag de zanger zich af en toe genoodzaakt te spieken op de autocue.

In de maar liefst drie uur durende show kwamen klassiekers als Knockin' on Heaven's Door en Welcome to the Jungle voorbij. Het concert werd afgesloten met Paradise City, waarbij vuurwerk en vuur vanaf het podium waren te zien.

Paradise City van Guns N' Roses

Gears of War: Judgment-gameplaybeelden

De eerste gameplaybeelden van Gears of War: Judgment zijn online verschenen. We nemen met de beelden een kijkje in de multiplayermode Overrun. In deze mode zullen voor het eerste bepaalde klassen een rol spelen in het spel.

Zo kan je kiezen uit de Engineer die automatische turrets kan neerzetten of een medic die teamgenoten kan genezen aan de kant van de goeden. Aan de kant van de slechteriken kan je ook verschillende klassen kiezen. Bekijk de gameplay hieronder.

Busje met arrestanten over de kop op A59

Op de A59 is dinsdag een busje met arrestanten over de kop geslagen. Tussen Oss en Nuland raakte het voertuig door nog onbekende oorzaak van de weg. Daarbij zijn meerdere lichtgewonden gevallen, zegt een woordvoerder van de politie.

Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht. Bij het ongeluk zijn geen andere auto's betrokken. Om wat voor arrestanten het gaat, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van justitie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De weg ter hoogte van Oss richting Den Bosch is voorlopig dicht, zegt een woordvoerder van de ANWB. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om te rijden via Nijmegen over de A15 en A2. De weg blijft vermoedelijk nog tot 13.30 uur dicht.

IJsbeertje Vicks sloopt ruit verblijf

Het ijsberenverblijf van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is dinsdag tijdelijk ontoegankelijk voor publiek. De ruit die het waterbassin van de bezoekers scheidt, is gebarsten. Dit valt te lezen op RTV Rijnmond. De puberende Vicks heeft waarschijnlijk een steen tegen de ruit gesmeten.

Volgens een woordvoerder van de Diergaarde zou de tunnel later vandaag weer open kunnen voor publiek. De bewuste ruit bestaat namelijk uit meerdere lagen. "Als er één laag van de ruit gesprongen is, wil dat niet zeggen dat er automatisch nog een volgt", aldus de woordvoerder. 

Om de ruit te kunnen vervangen zal het bassin leeggepompt moeten worden. Wanneer de ruit echter vervangen gaat worden kon de woordvoerder nog niet aangeven. Totdat er een glas-expert is geweest blijft het verblijf in ieder geval dicht zo blijkt uit een verklaring van de diergaarde op YouTube. 

IJsberenverblijf dicht door kapotte ruit (Video © yYouTube)


Vicks in Blijdorp

SC: Blacklist komt ook naar pc en PS3

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Splinter Cell: Blacklist ook naar PS3 en pc zal komen naast de Xbox 360. Daarnaast hebben ze een eerste dagboek uitgebracht waarin we zien wie het nieuwe personage van Sam Fischer speelt.

Degene die vroeger de stem deed van Fisher blijft bij het bedrijf als een adviserende rol voor de aankomende game. Bekijk het filmpje hieronder. Splinter Cell: Blacklist komt in het voorjaar van 2013 uit.

Exclusieve zombies voor Wii U

Ubisoft heeft ZombiU aangekondigd, een zombiegame die exclusief naar Nintendo Wii U komt. ZombiU is de game die uiteindelijk voortgekomen is uit het vorig jaar getoonde concept Killerfreaks. De game maakt intensief gebruik van het scherm op de Wii U-controller.

Ubisoft Montpellier, de studio achter titels zoals From Dus, Beyond Good & Evil en Ghost Recon Advanced Warfighter, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling. ZombiU plaatst spelers in het midden van Londen rond 2012, waar een uitbraak de bevolking heeft besmet, hen van hun menselijkheid heeft vernietigd en hen in hersenloze monsters heeft veranderd. Een typische zombiesetting dus.

ZombiU moet de de innovatieve functies van de Nintendo Wii U-controller laten zien en belooft je nieuwe game-ervaringen die niet mogelijk zijn op andere consoles te laten ervaren. De Nintendo Wii U-controller fungeert als survival kit, genaamd de "Bug Out Bag." De Bug Out Bag is een rugzak met alle mappen, tools, wapens en materiaal dat spelers kunnen terugvinden in de verwoeste stad. ZombiU zal ook gebruik maken van het touchscreen, de gyroscoop en de camera.

Tot slot bevat ZombiU een multiplayer versus modus waarmee een speler in staat is de rol op te nemen van de ‘Zombie Master’, waarmee vijanden gestoord en beheerst worden via een top-down view op de controller terwijl de tweede speler vecht om te overleven op het grote scherm in een first-person shooter view met normale Wiimote en Nunchuck.

"ZombiU is een donkere en griezelige game dat gamers graag opnieuw en opnieuw zullen spelen,"  aldus Guillaume Brunier, producent bij Ubisoft. "ZombiU maakt gebruik van de voordelen van de Wii U en zal een launch titel zijn waar iedereen zijn tanden in wil zetten.

Voor meer informatie over ZombiU, bezoek de officiële website van de ZombiU en Facebook. ZombiU is één van de zeven Ubisoft-games die ze beschikbaar hebben tijdens de launch later dit jaar.

Camera's ingezet tegen Friese roofvogelvandalen

De Friese politie gaat volgend jaar scherper toezicht houden op roofvogelnesten bij Joure. Er worden weer camera's ingezet. Er zijn dit jaar zeker 21 roofvogels vergiftigd en veel nesten vernield, meldt een woordvoerder van de politie dinsdag.

De camera's worden in het broedseizoen neergezet bij een 'hotspot' in de buurt van Joure. "We hielden de roofvogels vier jaar gelden ook met camera's in de gaten, maar de jaren daarna hadden we hogere prioriteiten", licht de zegsman toe.

Nu er een duidelijke plek is waar de camera's hulp kunnen bieden acht de politie de tijd weer rijp voor scherper toezicht. Waar de hotspot is en hoeveel camera's de politie gaat gebruiken wil de woordvoerder niet kwijt.

Sinds begin 2011 zijn er in totaal 160 Friese roofvogels gedood of werden hun nesten vernield. "Dat doen mensen waarschijnlijk vanwege de weidevogel", zegt de woordvoerder. "Die willen ze in bescherming nemen tegen roofvogels."

De politie haalde vrijdag nog een dode buizerd uit een boom bij de Zwettepoel bij Joure. Het dier was aan haar einde gekomen door vergiftigd voedsel en lag al enkele weken dood op haar nest. Eerder werd een omgezaagde boom met nest aangetroffen en stalen mensen jonge buizerds uit een nest.

Raad van State wil duidelijkheid grenscontroles

De Raad van State wil uitleg van het Europees Hof van Justitie over de controles op illegalen aan de grens. Aanleiding is het hoger beroep van een illegale Afghaan die in maart per bus Nederland binnenkwam en bij Venlo werd aangehouden. Dat gebeurde bij een controle op basis van het zogenoemde mobiel toezicht veiligheid (MTV).

De Raad van State vindt het onduidelijk of met de aanhouding de regels uit het Schengenakkoord worden geschonden. Zelf oordeelde de raad in oktober dat de controles niet in strijd waren met het verdrag, maar het gerechtshof in Den Bosch kwam vorige maand in een andere zaak, eveneens in hoger beroep, tot een andere conclusie.

Om aan de onduidelijkheid een einde te maken, vraagt de Raad van State nu met spoed opheldering van het Europese Hof van Justitie. De behandeling van het hoger beroep van de Afghaan wordt geschorst tot het hof de vragen van de Raad van State heeft beantwoord. Dat kan drie tot vier maanden duren.

Painkiller: Hell & Damnation ontwikkeld door The Farm 51

Ontwikkelaar The Farm 51, bekend van NecroVision, gaat het vervolg op Painkiller maken. Painkiller: Hell & Damnation moet het gevoel van de originele Painkiller weer oppakken. Verwacht hardcore-gameplay en gigantische bazen die je met sneaky tactieken aan moet pakken.

De game wordt uitgegeven door Nordic Games en is in een vroeg stadium aanwezig op de E3. Een platform of releasedatum is nog niet bekendgemaakt. De originele Painkiller is ontwikkeld door People Can Fly dat nu voor Epic Games werkt.

CD: The Kik - Springlevend

In de jaren zestig wilde men Den Haag nog wel eens het Liverpool van Nederland noemen. Terecht want er bestonden destijds honderden leuke bandjes in de hofstad. Vanaf het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw is de titel stiekem ingepikt door Rotterdam. Want het moet gezegd worden, vanaf die tijd werden er steeds meer leuke beatbandjes in de havenstad aangetroffen. Denk maar eens aan bandjes zoals The Perverts, The Ape Men en meer recentelijk The Madd. Met de release van het debuutalbum van The Kik kunnen we maar één conclusie trekken. Mersey is Engels voor Maas.

Mathijsen terug op trainingsveld Oranje

Joris Mathijsen heeft dinsdag de training hervat bij het Nederlands elftal. De verdediger raakte in het oefenduel met Bulgarije geblesseerd aan zijn hamstring. Hij lijkt op tijd fit te zijn voor het duel tegen Denemarken van zaterdag.

John Heitinga liet de ochtendtraining aan zich voorbijgaan. De Everton-speler koos ervoor om langs het veld uit te fietsen op een hometrainer.

De Oranje-selectie kan zich opmaken voor een drukke dag in Polen. Dinsdagmiddag openen de spelers een door hun geschonken Cruyff Court in de wijk Bronowice in Krakau. Om 18.00 staat de volgende trainingssessie op het programma.

Need for Speed: Most Wanted-trailer en informatie

Criterion werkt aan de nieuwe Need For Speed: Most Wanted en heeft nu gameplaybeelden en de aankondigingstrailer getoond van de game. Er is wat meer informatie bekendgemaakt en er is ook al een special edition aangekondigd. 

De Autolog-dienst komt terug. Hiermee kun je punten verzamelen om zo uiteindelijk de 'Most Wanted' te worden van de hele wereld. Challenges waarmee je punten kunt verdienen zijn verwerkt in de open wereld. Daarnaast is er ook al een special edition bekendgemaakt met twee exclusieve auto's: de Porsche 911 Carrera S en de Maserati GranTurismo MC Stradale.

Op 1 november komt het spel uit in Europa op Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita, PC, iOS en Android. De onderstaande filmpjes zijn een trailer en beelden die tijdens de EA-conferentie getoond werden maar nu in betere kwaliteit.

Weer achttien jaar cel voor moord Milly Boele

Ex-politieagent Sander Vreeswijk krijgt opnieuw achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op Milly Boele. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De uitspraak is zeven jaar lager dan justitie had geëist.

De rechtbank veroordeelde Vreeswijk eerder tot achttien jaar cel plus tbs wegens de moord op het meisje, vrijheidsbeneming, aanranding en het verbergen van haar lichaam. Anders dan de rechtbank achtte het hof verkrachting wel bewezen, maar vanwege de verminderde toerekeningsvatbaarheid legt het hof toch dezelfde eis op.

Beide partijen waren in beroep gegaan tegen de uitspraak. Het Openbaar Ministerie achtte verkrachting bewezen. De 28-jarige Vreeswijk wilde dat de tbs ongedaan zou worden gemaakt en was het niet eens met de veroordeling voor moord. Hij stelt dat hij de daad niet plande, dus dat er geen sprake kan zijn van moord.

Vreeswijk gijzelde zijn buurmeisje in maart 2010. Na de verkrachting wurgde hij haar met zijn riem en begroef hij haar in zijn tuin. Bijna een week lang werd uitvoerig naar Milly gezocht. Ook de dader zelf zocht mee. Nadat hij zich bij de politie had gemeld werd het lichaam van de 12-jarige Boele gevonden in zijn tuin.

Evenement: FortaRock 2012

Zondag was het schijnbaar de koudste dag van de meteorologische zomer sinds 1975. FortaRock had daar afgelopen zaterdag totaal geen last van. Op het zonovergoten terrein van Park Brakkenstein in Nijmegen kon men heerlijk genieten van de crème de la crème van de metal scene. Omdat het festival, dat voor de vierde keer werd gehouden, een ijzersterke line-up had, was het geen wonder dat voor het eerst in haar bestaan alle kaarten werden verkocht, dit jaar 7.500 stuks. FOK was erbij voor een uitgebreid verslag. Klik hier voor de complete fotoreportage van onze fotograaf Jimmy Israel (Doodkapje).

© FOK.nl / Jimmy Israel

Geen botbreuken voor S. Sánchez, Tour niet in gevaar

Samuel Sánchez heeft geen breuken overgehouden aan zijn val in de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné. De Spaanse renner van Euskaltel heeft alleen last van een paar gekneusde ribben, meldt zijn ploeg dinsdag. Zijn deelname aan de Ronde van Frankrijk lijkt niet in gevaar.

Sánchez werd na afloop van de etappe meteen naar het ziekenhuis gebracht. Op de daar gemaakte röntgenfoto's bleek dat de olympisch kampioen van 2008 niets had gebroken. Mogelijk gaat hij dinsdag gewoon van start in de tweede rit van de voorbereidingskoers voor de Tour.

De Tour gaat op 30 juni van start in het Belgische Luik. Sánchez won vorig jaar de bolletjestrui.

Trotseer de dood in Star Wars: 1313-gameplaybeelden

Op SpikeTV zijn de eerste gameplaybeelden getoond van Star Wars: 1313. Je daalt naar level 1313, de onderwereld van de planeet Coruscant. Al snel moet je zien te ontsnappen aan een crashend, brandend voertuig terwijl je maatje er even relaxed tussenuit knijpt.

De game wordt ontwikkeld door LucasArts met hulp van Lucasfilm Animation en Skywalker Sound. De ontwikkelaar in het filmpje liet weten dat het spel een engine gebruikt die ontwikkeld is door LucasArts zelf. De onderstaande beelden zijn realtime, in-engine beelden. Cutscenes en gameplay moeten in elkaar overvloeien zonder dat je het merkt.

De gameplay in Star Wars: 1313 is een mix van cover-based combat, platforming en 'playable cinematic gameplay'. Het is nog niet bekend op welke platformen en wanneer de game gaat verschijnen.

Ook hypotheekrenteaftrek later naar Tweede Kamer

De plannen voor de inperking van de hypotheekrenteaftrek worden ook pas na de verkiezingen aan de Tweede Kamer voorgelegd. Dat zegt demissionair staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdag in een interview met Radio 1. Maandag werd al bekend dat de forenzentaks over de verkiezingen heen wordt getild.

Volgens Weekers is er meer tijd nodig om beide afspraken uit het Kunduz-akkoord goed uit te werken. Hij verwacht dat het wetsvoorstel, waarin wordt geregeld dat de hypotheekrenteaftrek alleen geldt voor nieuwe hypotheken die tijdens de looptijd worden afgelost, alsnog voor het einde van het jaar wordt behandeld.

De staatssecretaris benadrukt dat het uitstel van de maatregelen niets te maken heeft met het feit dat vier van de vijf partijen hun handen aftrekken van de belasting op het woon-werkverkeer. "De bulk van wetsvoorstellen gaat er nu doorheen en de zaken die nog veel uitwerking vergen komen bij het belastingplan." Het belastingplan voor volgend jaar wordt op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Cissy Houston schrijft boek over dochter Whitney

Cissy Houston gaat een boek schrijven over haar dochter Whitney. Volgens uitgever Harpercollins wordt het een 'uitgebreid en ongelooflijk verhaal' over de zangeres, die begin dit jaar op 48-jarige leeftijd overleed. Het nog titelloze boek moet in februari verschijnen.

"Toen ik mijn dochter Nippy verloor, raakte de wereld een van de mooiste stemmen en een buitengewoon mooie en ruimhartige vrouw kwijt", zegt Cissy over Whitney, die Nippy als bijnaam had, in een verklaring. "Ik vertel in dit boek ons verhaal. Ik hoop haar fans iets te geven dat ze kunnen koesteren, op de manier zoals wij Whitney koesterden."

Financiële details over de boekendeal zijn niet bekendgemaakt. Wel kondigde Harpercollins aan dat een deel van de opbrengst van het boek naar de New Hope Baptist Church in Newark gaat, waar Whitney als klein meisje zong. Ook werd haar uitvaartdienst er gehouden.

[WSR] Coureur breekt rug bij crash op Spa

Richie Stanaway heeft zondag op Spa bij een crash in de verregende race van de World Series by Renault enkele rugwervels gebroken. De Lotus-coureur werd gelanceerd over de achterkant van de wagen van Carlos Huertas bij het ingaan van Les Combes.

Stanaway's auto vloog de lucht in en kwam even later hard neer op zijn wielen. Via Twitter maakte Stanaway bekend dat hij een operatie nodig heeft. "Ik ben oké, maar met gebroken rugwervels en moet naar Parijs getransporteerd worden voor een operatie."

De race zelf werd gewonnen door de Deen Kevin Magnussen. Hij bleef in de Belgische Ardennen Nick Yelloly en Robin Frijns voor. Lewis Williamson en Jake Rosenzweig kwamen als eerste en tweede over de streep, maar zij hadden hun verplichte pitsstop niet gemaakt, waardoor ze 60 seconden bij hun tijd opgeteld kregen en respectievelijk als zestiende en achttiende in de einduitslag vermeld werden.

Een dag eerder was de overwinning gegaan naar Lotus-coureur Marco Sorensen. Jules Bianchi werd tweede, voor Sam Bird. Frijns viel na een foutje in de eerste bocht enkele plaatsen terug en moest uiteindelijk genoegen nemen met een zevende plaats.

Foto's: Tattoo Convention 2012

Van 1 t/m 3 juni vond in de RAI de 8e editie van de Amsterdam Tattoo Conventie plaats, een internationaal body- en street art evenement met internationaal en nationaal beroemde artiesten. Bijzonder dit jaar was de blood painter, een schilder die schilderijen maakt met zijn eigen bloed en een graffiti expositie met doeken van 2,5 bij 2 meter. Deze doeken werden na afloop van de veiling, samen met een serie door tattoo artiesten beschildere klompen, geveild voor het goede doel: de Duchenne Parent Project.

Roosendaal vraagt ingrijpen Schultz lekkende wagons

Het college van burgemeester en wethouders in Roosendaal roept minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) op iets te doen aan de lekkende goederenwagons op station Roosendaal. Vrijdag moest het station voor de derde keer in twee maanden tijd worden ontruimd vanwege problemen met de wagons.

Het gemeentebestuur deed de oproep dinsdag in een brief aan minister Schultz. Daarin werden als belangrijkste gevolgen van de lekkende wagons de grootschalige inzet van brandweer, het stilleggen van het treinverkeer en ontruimen van de stations genoemd. Ook denkt Roosendaal imagoschade op te lopen onder treinreizigers als gevolg van de problemen.

Volgens het college zou de controle op de wagons niet pas bij station Roosendaal uitgevoerd moeten worden, waar goederen- en reizigersvervoer door elkaar heen loopt, maar op een geschiktere locatie al bij de start van het transport in België.

Nederlands elftal bezoekt woensdag Auschwitz

Het Nederlands elftal brengt woensdagochtend een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. Het team van bondscoach Bert van Marwijk verblijft sinds maandag in het nabijgelegen Krakau. De voetbalbond liet in april al weten dat een bezoek rond het EK op het programma stond.

Afgelopen vrijdag bezocht een delegatie van het Duitse elftal het voormalige vernietigingskamp al. Onder anderen aanvoerder Philipp Lahm en de in Polen geboren spelers Miroslav Klose en Lukas Podolski brachten een eerbetoon aan de slachtoffers.

Topsprinter Gay maakt rentree

De Amerikaanse topsprinter Tyson Gay loopt zaterdag voor het eerst na bijna een jaar afwezigheid een 100 meter. De 29-jarige wereldkampioen van 2007 doet mee aan de Grand Prix van New York. Hij kwam niet meer in actie sinds hij in juli aan zijn heup werd geopereerd.

Gay hoopt zich over drie weken tijdens trials in Eugene te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Gay liep in 2009 een persoonlijke toptijd van 9,69 seconden, waarmee hij tevens Amerikaans recordhouder is. In dat jaar zette drievoudig olympisch kampioen Usain Bolt het wereldrecord op 9,58 seconden.


Topsprinter Gay maakt rentree (Foto: Novum)

EK Vandaag

Gisteren vond je op FOK!sport de eerste editie van EK vandaag. Vandaag start Oranje met de trainingen in het Reymana stadion. Bert van Marwijk begint gelijk goed aan de voorbereidingen. Vandaag staan er twee trainingen op het programma. Eén training is alleen open voor media en de andere training zal met gesloten deuren worden afgewerkt.

Trainingen

Tijdstip Evenenemt Locatie
13:00 Training: Open voor media Reymana Stadion
18:00 Besloten training Reymana Stadion

Op de TV is gisteren door de NOS en RTL een start gemaakt aan hun sportzomer. Beide programma's werden goed bekeken. Vandaag staat aflevering twee op het programma.  

Televisie

Tijdstip Programma Zender
12.00 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1
13.10 NOS Sportjournaal Nederland 1
16.15 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
16.50 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
18.45 NOS Sportjournaal Nederland 1
22:15 Andere Tijden Sport Nederland 1
22.30 VI Oranje RTL 4
23:00 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
00:20 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1

Jack van Gelder presenteert Studio Sportzomer (Foto: Pro Shots)

CD: Liars - WIXIW

Zodra er een nieuw album van de band Liars aangekondigd wordt (ditmaal al middels stille hints via hun Tumblr) kun je er op rekenen dat de band geen werk af gaat leveren dat zich knus binnen je comfortzone zal nestelen. Het werk van dit trio bestaat voornamelijk uit een experimentele mix van post-punk en noise rock, wat zich soms haast dansbaar laat ontpoppen, maar zich ook op momenten zo no-wave en kleurloos manifesteert zodat je jezelf alleen maar vastgenageld aan de grond kunt laten overweldigen. Ook bij het nieuwe album WIXIW is er weer sprake van een zekere grensverlegging binnen hun eigen muzikale wereld. De synthesizers zijn namelijk in veelvoud van stal gehaald. 

Liars - WIXIW


Bonaire sust dreiging rellen

Volgens het bestuurscollege van Bonaire dreigen er geen rellen op het eiland. De bestuurders reageren hiermee op een groep bezorgde Bonairianen die hun onlangs een petitie aanbood waarin stond dat ontevredenheid over de politieke en financiële situatie van het eiland tot rellen onder de bevolking zou kunnen leiden.

Gedeputeerde op Bonaire Burney el Hage benadrukt dinsdag dat 'geen sprake is van uitingen van maatschappelijke onrust of vormen van protest die ook maar als een begin van enige dreiging voor de openbare orde kunnen worden uitgelegd'. Volgens hem gaat het debat onder de politiek geëngageerden op het eiland er 'soms levendig aan toe'.

Bestuurders op Bonaire geven in de brief wel toe dat het aanpakken van de armoede de afgelopen anderhalf jaar niet gelukt is. Een nieuw belastingstelsel en de invoering van de dollar worden hiervoor als oorzaak genoemd.

Het eilandbestuur doet een verkapt appèl op meer geld uit Den Haag. Het bestuur kan zijn zorgplicht voor zijn ruim vijftienduizend burgers niet nakomen, omdat de rijksbijdrage daarvoor 'enige tientallen procenten te laag' zou zijn.

In de onlangs aangeboden petitie klaagde de Actiegroep Bezorgde Bonairianen over gestegen prijzen, armoede en de slechte relatie tussen Bonaire en het Nederlandse bestuur. Ondanks deze uiting van ontevredenheid verzekert het eilandbestuur dat een meerderheid van de bevolking vindt dat er al veel verbeterd is sinds Bonaire in oktober 2010 een speciale gemeente van Nederland werd.

Bleker wil aantal dieren per boer beperken

Het aantal dieren dat een boer mag houden, moet worden beperkt. Wat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) betreft mag een boer maximaal vijfhonderd koeien, tweeduizend geiten, tienduizend varkens en 240.000 kippen houden. Die aantallen noemt hij in een brief die hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Boeren zitten momenteel ver onder deze grenzen, maar extreme megastallen moeten zo worden voorkomen. Vorig jaar riep Bleker provincies nog op geen stallen toe te staan met meer dan 250 koeien. "Maar dat heeft niet het gewenste effect gehad", zegt een woordvoerder.

Bleker weet nog niet of hij de maximering wettelijk of in een convenant wil regelen. Daar gaat hij de komende maanden over praten met onder meer LTO Nederland, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Vanaf woensdag debatteert de Tweede Kamer over megastallen.

Oud-minister van Milieu Hans Alders (PvdA), die op verzoek van Bleker een 'maatschappelijke dialoog' over megastallen leidde, heeft nooit aangeraden een plafond in te voeren. "Dit is iets waar Bleker zelf op uit is gekomen", legt de woordvoerder uit. "Grote bedrijven hebben ook voordelen, maar op deze manier voorkom je excessen."

Schäuble wil versterking monetaire unie

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble wil een 'echte fiscale unie' en Europees bankentoezicht. Dat zegt hij dinsdag in een interview met de Duitse krant Handelsblatt als reactie op het 'masterplan' dat in de maak is voor de euro. Het pleidooi wijkt af van het standpunt van Nederland, dat geen voorstander lijkt te zijn van snelle versterkte samenwerking.

"Tot nu toe ontbreekt de overeenstemming tussen monetair en fiscaal beleid. Daar moet verandering in komen", aldus Schäuble tegen de krant. De minister zegt verder in het interview niet af te willen wijken van de harde Duitse koers ten opzichte van de crisislanden. "Bezuinigingen en groei zijn niet aan elkaar tegengesteld."

Tot dusverre trokken Nederland en Duitsland in de eurocrisis altijd samen op. Over het ophanden zijnde masterplan, dat moet leiden tot een versnelde fiscale integratie van de eurolanden, lijken de twee landen het dus echter niet met elkaar eens te zijn.

Zuid-Afrika ontslaat bondscoach Mosimane

Zuid-Afrika heeft dinsdag bondscoach Pitso Mosimane ontslagen. De 47-jarige trainer krijgt zijn congé vanwege de tegenvallende start in de WK-kwalificatie. Bafana Bafana speelde zondag met 1-1 gelijk tegen Ethiopië, dat 71 plaatsen lager staat op de wereldranglijst van de FIFA.

Mosimane stond sinds de zomer van 2010 aan het roer bij Zuid-Afrika. Hij volgde na het WK in eigen land Carlos Alberto Parreira op. Daarvoor werkte hij al vier jaar als assistent van de Braziliaan.

Steve Komphela neemt voorlopig de honneurs waar bij de Zuid-Afrikanen. De voormalige assistent van Mosimane moet de selectie klaarstomen voor het tweede kwalificatieduel zaterdag tegen Botswana.

Vliegtuig op zonne-energie richting Marokko

De Zwitser Bertrand Piccard is dinsdag in alle vroegte met zijn vliegtuig op zonne-energie opgestegen in Madrid voor zijn vlucht naar Rabat in Marokko.

De 54-jarige Piccard doet met SolarImpulse een poging de Middellandse Zee over te vliegen. Het zou de eerste keer zijn dat zo'n vliegtuig een intercontinentale vlucht maakt. Het toestel wordt in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) in Rabat verwacht.

Piccard vertrok bij het eerste ochtendgloren. Zijn vliegtuig is 64 meter breed, heeft de afmeting van de Airbus A340 maar weegt maar 1600 kilo, iets meer dan een gezinsauto. Het toestel bestaat grotendeels uit zonnepanelen en kan dankzij de accu's ook 's nachts vliegen.

De Solar Impulse werd door een andere piloot, Andre Borschberg, van het Zwitserse Payerne naar Madrid gevlogen waar het op 25 mei landde. Bij elkaar zijn de twee etappes 2500 kilometer lang, in afstand de langste reis tot nu toe met een toestel op zonne-energie. Eerder al cirkelde het vliegtuig ruim 26 uur lang boven Zwitserland.

Vliegtuig op zonne-energie richting Marokko
Vliegtuig op zonne-energie richting Marokko (Foto: ANP)

[NBA] Thunder nog een zege verwijderd van NBA-finale

Oklahoma City Thunder is voor het eerst op voorsprong gekomen in de Western Conference-finale van de NBA. De basketballers van de Thunders waren maandag met 108-103 te sterk voor San Antonio Spurs. De stand in de best-of-sevenserie kwam door de overwinning op 3-2. Het was de derde zege op rij voor Oklahoma.

De Spurs bleven twintig wedstrijden lang ongeslagen, maar lijken de goede vorm de laatste week verloren te hebben. Manu Ginobili scoorde maandag nog wel 34 punten, maar miste in de slotseconden van de wedstrijd wel een belangrijke driepuntspoging.

Kevin Durant maakte 27 punten voor de Thunders, vier meer dan teamgenoot Russell Westbrook. Reserve James Harden voegde daar ook nog eens twintig punten aan toe. Oklahoma kan woensdag in eigen huis de finale van het westen beslissen.

[NHL] Kings op drempel van eerste winst Stanley Cup

Los Angeles Kings is nog een zege verwijderd van het kampioenschap in de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De Kings wonnen maandag het derde duel met 4-0 van New Jersey Devils. De stand in de best-of-sevenserie komt hierdoor op 3-0. Als de ploeg uit LA woensdag thuis wint, pakt het voor het eerst in de clubhistorie de Stanley Cup.

De Kings konden tegen de Devils weer vertrouwen op hun uitstekend spelende doelman Jonathan Quick. De goalie hield voor de derde keer op rij zijn doel schoon. Alec Martinez en Anze Kopitar scoorden in het tweede kwart, waarna Jeff Carter en Justin Williams het duel in de derde periode beslisten.


Kings op drempel van eerste winst Stanley Cup (Foto: Novum)

Ierland behoudt ongeslagen status tegen Hongarije

Ierland heeft de EK-campagne ongeslagen afgesloten. De ploeg van Giovanni Trappatoni speelde maandagavond de laatste oefenwedstrijd voor het EK in Polen en Oekraïne met 0-0 gelijk bij Hongarije. Eerder speelden de Ieren al met 1-1 gelijk tegen Tsjechië en werd met 1-0 gewonnen van Bosnië-Herzegovina.

Ierland opent zondag het EK tegen Kroatië. Spanje en Italië zijn de andere tegenstanders uit de groepfase. In het duel, dat door hevige regenval twintig minuten later begon, kreeg Ierland in de slotfase goede kansen. Adam Cox vond echter de Hongaarse doelman op zijn weg, terwijl een kopbal van John Walters naast ging. Namens de Hongaren kreeg Adam Szalai ook een aantal kansen, maar de spits van FSV Mainz had zijn vizier niet op scherp.

'Compromis over rituele slacht bereikt'

Het langverwachte convenant over de rituele slacht wordt dinsdag getekend. Dat schrijft Trouw dinsdag. Het convenant dat het dierenwelzijn moet verbeteren had in maart al klaar moeten zijn, maar het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) had kritiek op de samenstelling van de wetenschappelijke commissie die moet toezien op de uitvoering.

Die kritiek richtte zich op voorzitter van de commissie Ludo Hellebrekers, tevens voorzitter van dierenartsenorganisatie KNMvD. Hij had gezegd dat de discussie over ritueel slachten over dierenwelzijn gaat en niet over de vrijheid van godsdienst. Het NIK had hierdoor geen vertrouwen meer in Hellebrekers.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) bleef vasthouden aan Hellebrekers als voorzitter. Het lijkt erop dat nu een compromis is bereikt waarbij Bleker de vergaderingen gaat voorzitten, maar Hellebrekers formeel voorzitter blijft.

Bleker kwam in december onverwacht met het compromis op de proppen. Hij deed dat tijdens een debat in de Eerste Kamer over het verbieden van de rituele slacht. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel van de Partij voor de Dieren, maar de Eerste Kamer vond dat de vrijheid van godsdienst zwaarder weegt. Door het plan van Bleker werd de verdere behandeling uitgesteld.

In het convenant tussen joodse en islamitische organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen en de wetenschap staan onder meer afspraken die over kwaliteitseisen aan slachthuizen, het aantal noodzakelijke halssnedes en de opleidingseisen aan het slachtpersoneel gaan.

God of War: Ascension komt maart 2013

Tijdens de persconferentie van Sony is bekendgemaakt dat God of War: Ascension volgend jaar op 12 maart uitkomt. God of War kreeg tijdens de persconferentie een hoop tijd waarvan je de beelden hier kan bekijken.

Tijdens de persconferentie van Sony is ook bekendgemaakt dat de gehele God of War-serie, sinds de eerste game uit 2005, meer dan twintig miljoen keer de toonbank is over gegaan.

Zorgmedewerkers bezetten Amsterdams verpleeghuis

Zorgmedewerkers hebben dinsdag het Amsterdamse verpleeghuis Gaasperdam van de stichting Cordaan bezet. Zo'n vijftig medewerkers uiten op deze manier hun onvrede over een nieuw cao-voorstel voor verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Voor de nieuwe cao onderhandelden werkgevers met een kleine groep vakbonden uit de sector die minder dan vier procent van de zorgmedewerkers vertegenwoordigen.

De actievoerders vinden dat het huidige voorstel te weinig draagvlak heeft en de cao de werkdruk en flexibilisering in de zorg niet aanpakt. Daarnaast stemt de magere loonsverhoging van 1,2 procent hen ontevreden. Abvakabo FNV is verontwaardigd over het feit dat de bond niet gevraagd is mee te onderhandelen over de nieuwe cao, meldt een woordvoerder dinsdag.

Vorige week bezetten zorgmedewerkers al een verpleeghuis van zorginstelling Osira in Amsterdam uit protest tegen de nieuwe cao. De kleine vakbonden onderhandelen momenteel nog met hun achterban. Eind juni wordt besloten of het huidige cao-voorstel definitief wordt.

Poetin voor regionale top in China

De Russische president Vladimir Poetin is in Beijing voor een top met de Chinese leiders. Op de agenda staat regionale veiligheid en ook komen de situatie in Syrie, de kwestie Iran en samenwerking op energiegebied aan de orde.

Poetin heeft dinsdag een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao, waarna een serie samenwerkingsovereenkomsten zal worden ondertekend.

Woensdag en donderdag vindt de jaarlijkse top van de zes lidstaten tellende Shanghai Coördinatie Organisatie plaats. Rusland, China en vier Centraal-Aziatische landen proberen via deze organisatie regionale integratie te bevorderen en de invoed van het Westen te beteugelen.

'Stop met hulp aan landen die Bashir helpen'

Landen die de door het Internationaal Strafhof gezochte president van Sudan helpen, moeten geen hulp meer ontvangen. Dat zei de hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo maandag.

In maart 2009 vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel uit tegen Omar Hassan al-Bashir, wegens de misdaden die hij begaan zou hebben in het West-Sudanese Darfur. Sindsdien bezocht Bashir diverse landen in Afrika en het Midden-Oosten.

Ocampo zei tijdens een bijeenkomst in New York dat er nog altijd een genocide plaatsvindt in Darfur. "Het is eenvoudig: stop alle hulp en ze zullen Bashir arresteren."

'Stop met hulp aan landen die Bashir helpen'
'Stop met hulp aan landen die Bashir helpen' (Foto: ANP)

'20 procent Nederlanders bankiert mobiel'

Twee op de tien Nederlanders bankiert mobiel met een app via de smartphone. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van het financiële zelfredzaamheidplatform Wijzer in geldzaken. Maar liefst 70 procent van de bankapp-gebruikers checkt minstenséén keer per week zijn saldo.

Volgens het onderzoek is het grootste voordeel van mobiel bankieren dat consumenten altijd en overal kunnen weten hoeveel geld zij bezitten. Als belangrijkste drempel voor niet-gebruikers wordt de angst voor misbruik of fraude genoemd. Banken zouden hun apps daarom populairder kunnen maken als zij beter voorlichting verschaffen over de veiligheid.

Dinsdagmiddag organiseert Wijzer in geldzaken een platformbijeenkomst over de mogelijkheden van onlinemedia bij het vergroten van financieel bewustzijn. In tegenstelling tot het gebruik van mobiele apps, blijft het bankieren met sociale media namelijk flink achter. Slechts 5 procent van de ondervraagden geeft aan op die manier financiële informatie op te vragen.

'20 procent Nederlanders bankiert mobiel’
'20 procent Nederlanders bankiert mobiel’ (Foto: ANP)

Mikkelsen als Hannibal in gelijknamige serie

Met NBC's nieuwe televisieserie Hannibal op komst was het nog de grote vraag wie de sinistere kannibaal dr. Hannibal Lecter zou gaan spelen. Gisteravond is bekendgemaakt dat niemand midner dan Mads Mikkelsen de rol op zich gaat nemen.

Volgens Deadline is Mikkelsen (Thor 2, The Hunt, Casino Royale) gecast als Lecter in de dertiendelige televisieserie. Acteur Hugh Dancy (Black Hawk Down, King Arthur) gaat volgens de website tegenpool Will Graham spelen. De serie is geregisseerd door Bryan Fuller (Dead Like Me, Star Trek: Voyager, Heroes).

De serie wordt als volgt omschreven: "Een spannende thriller met klassieke personages uit Thomas Harris' boek Red Dragon - FBI-agent Will Graham (Dancy) en zijn mentor Dr. Hannibal Lecter (Mikkelsen) - die wederom gepresenteerd worden aan het begin van hun bijzondere band. Graham is een begaafde profiler bij de FBI die op jacht is naar een seriemoordenaar. Om hem te vinden wordt de hulp ingeschakeld van Dr. Lecter, een briljante man die in de belevingswereld van anderen kan duiken. Darcy weet half nog niet hoe gevaarlijk Lecter is."

Mikkelsen

Nieuw-Zeeland nu partner van NAVO

Nieuw-Zeeland heeft zijn handtekening gezet onder een partnerovereenkomst met de NAVO. Hoewel het land geen NAVO-lidstaat is, kan het nu nauw met de verdragsorganisatie gaan samenwerken op gebieden als terrorismebestrijding, militaire training en militaire inlichtingen.

Volgens premier John Key is met de overeenkomst een band met de NAVO in een formeel jasje gestoken die teruggaat tot 2003. In dat jaar stuurde Nieuw-Zeeland troepen naar Afghanistan. Momenteel zijn in Afghanistan 145 Nieuw-Zeelandse militairen gestationeerd. Het contingent wordt volgend jaar teruggetrokken.

Key heeft de overeenkomst maandag in Brussel ondertekend. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zette namens de verdragsorganisatie zijn handtekening.

'Ahold overweegt terugkeer naar Zaandam'

Supermarktconcern Ahold overweegt zijn hoofdkantoor weer te verplaatsen van Amsterdam naar thuisstad Zaandam. Bronnen binnen het bedrijf zeggen dat daarover dit najaar een besluit moet vallen, meldt Het Financieele Dagblad dinsdag.

Ahold vestigde zich in 2006 juist in Amsterdam. De laatste jaren maakten ook grote Nederlandse multinationals als Philips en AkzoNobel de overstap naar Amsterdam.

Een belangrijke overweging voor Ahold om zijn hoofdzetel weer terug te verplaatsen, is het prijskaartje. Het bedrijf bedong in 2006 een forse huurkorting, maar moet na afloop van het huidige huurcontract volgend jaar veel meer gaan betalen.

In Zaandam kan Ahold intrekken bij een van zijn dochterbedrijven Albert Heijn, Etos of Gall & Gall. Met de gemeente Zaanstad zou al worden gesproken over de voorwaarden voor een mogelijke verhuizing.

Tweede man Al-Qaida doelwit van droneaanval

De tweede man van Al-Qaida was het doelwit van de Amerikaanse droneaanval in Noordwest-Pakistan van maandag. Het is echter niet duidelijk of Abu Yahia al-Libi bij de aanval is omgekomen. Zegslieden in Washington betuigden zich echter 'optimistisch'.

Volgens Washington is bij de aanval van maandag een handjevol extremisten om het leven gekomen. De autoriteiten in Islamabad, die fel gekant zijn tegen de door de CIA geïnstigeerde droneaanvallen, zijn in twee dagen tijd minstens twaalf mensen bij raketaanvallen met onbemande vliegtuigjes gedood.

De CIA heeft in minder dan twee weken tijd zeker zes droneaanvallen gelanceerd op moslimextremisten in het aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammengebied. Al-Libi is een grote vis. Na de liquidatie van Al-Qaidaleider Osama bin Laden door Amerikaanse Navy SEAL's vorig jaar mei hebben de Amerikanen al meer dan tien leiders van het terreurnetwerk weten uit te schakelen.

De VS hebben een beloning van een miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die ertoe leidt dat ook Al-Libi wordt uitgeschakeld. Al-Libi was al eens opgepakt. Hij wist echter in 2005 uit de gevangenis op de basis Bagram in Afghanistan te ontsnappen.

David Cronenberg: Robert Pattinson is heel nuchter

David Cronenberg heeft op de set van zijn drama Cosmopolis weinig last gehad van de sterrenstatus van hoofdrolspeler Robert Pattinson. "Hij had zijn entourage thuisgelaten", vertelt de Canadese regisseur aan Novum Nieuws. "Hij staat met beide benen op de grond."

De 26-jarige Pattinson is vooral bekend van zijn rol in de zeer populaire vampierfilmreeks Twilight. Cronenberg wilde de Britse acteur niet alleen vanwege zijn beroemdheid in Cosmopolis. "Zijn personage zit in iedere scène van de film", vertelt hij. "En dan wil je iemand met charisma, die fascinerend is om naar te kijken."

Cosmopolis gaat over een jonge multimiljonair die zijn hele fortuin in een dag ziet verdampen. Het lijkt het personage van Pattinson niet te kunnen raken. "Zelfdestructie heeft altijd al bestaan, maar tegenwoordig zien we veel spectaculaire gevallen, waarin ook de omgeving wordt meegenomen in een economische val", aldus de regisseur.

Toch staat de hoofdpersoon in de film van de 69-jarige Cronenberg niet symbool voor de hoofdrolspelers van de huidige financiële malaise. "In Cosmpolis gaat het over een specifiek persoon, maar die laat wel zien waar zijn mentaliteit vandaan komt", zei de Canadees.

"Het personage is op financieel gebied briljant, maar op andere terreinen is hij ontzettend onwetend", aldus de regisseur. "Hij kan niet eens met zijn vrouw communiceren en staat niet meer in contact met het normale menselijke leven."

Cosmopolis maakte kans op de Gouden Palm. Cronenberg zag de hoofdprijs van het filmfestival in Cannes echter naar Michel Haneke en zijn film Amour gaan. Cosmopolis draait vanaf donderdag in de bioscopen.


David Cronenberg: Robert Pattinson is heel nuchter (Foto: Novum)

Paul McCartney opent Olympische Spelen

Paul McCartney treedt op tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 69-jarige zanger verzorgt het slotstuk van de show.

McCartney bevestigde het nieuws maandag zelf tegenover de BBC. De geruchten dat de voormalige Beatle deel zou uitmaken van de ceremonie, die onder leiding staat Slumdog Millionaire-regisseur Danny Boyle, gingen al enige tijd.

De Olympische Zomerspelen in Londen gaan op 27 juli van start. Op 12 augustus wordt het sportevenement weer afgesloten.

Vliegveld Tripoli voorlopig dicht na actie

De Libische autoriteiten hebben maandag het internationale vliegveld van Tripoli heroverd op gewapende milities, maar de luchthaven blijft minstens 24 uur gesloten om de schade te herstellen. De onderminister van Binnenlandse Zaken heeft dat dinsdag gemeld.

Mannen van de al-Awfea Brigade hadden het vliegveld maandag plotseling bezet en geblokkeerd. Met pick-uptrucks met luchtdoelgeschut omsingelden ze vliegtuigen en dwongen passagiers uit te stappen. Aanleiding was dat hun leider, kolonel Abu Oegeila al-Hebshi, zondag was opgepakt.

Regeringstroepen hebben 30à 40 mensen gearresteerd.

'Belastingdienst overweegt inzet incassobureaus'

De Belastingdienst overweegt incassobureaus in te zetten om belastingschulden te innen. De bureaus moeten dan worden betaald met een deel van het geld dat ze binnenbrengen, schrijft het AD dinsdag op basis van ingewijden.

Ieder jaar heeft de Belastingdienst te maken met twee miljard euro aan niet te innen vorderingen. staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) wil dat bedrag terugdringen.

Omdat de Belastingdienst ook moet inkrimpen, wordt nagedacht over het inzetten van incassobureaus. Een andere mogelijkheid is het overplaatsen van medewerkers van andere afdelingen naar de incasso.

Maandag kondigde het ministerie van Financiën een proef aan waarbij mensen met een openstaande belastingschuld een telefoontje krijgen. Mensen die het echt zijn vergeten betalen daardoor volgens Weekers alsnog.

Leden FNV Spoor dreigen met staking

Leden van FNV Spoor dreigen massaal te staken uit protest tegen de bezuinigingsplannen van de zogenoemde Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

De vakbond kreeg binnen enkele dagen honderden reacties van leden die hun bezorgdheid uitspraken en daarnaast FNV Spoor opriepen in actie te komen.

De FNV-leden vragen om een duidelijke stellingname tegen de plannen. Een groot aantal leden is van mening dat de bond desnoods over moet gaan tot landelijke stakingsacties om de politiek op andere gedachten te brengen.

FNV-leden zijn vooral boos over de versoepeling van het ontslagrecht.

Invoering snelheidsslot van de baan

Het snelheidsslot wordt niet ingevoerd. Het systeem dat ingrijpt als automobilisten te hard rijden is te fraudegevoelig, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Uit tests van Rijkswaterstaat blijkt volgens de krant dat het slot vrij eenvoudig te omzeilen valt. Vooral bij auto's met cruisecontrol zou dat gemakkelijk zijn. Het systeem is bij de helft van de auto's in Nederland niet te installeren omdat ze geen elektronisch gaspedaal hebben. Ook blijkt de gps-apparatuur vaak een verkeerde maximumsnelheid aan te houden.

Verder zouden snelheidsduivels er nauwelijks wat van opsteken. Zodra het slot uit hun auto wordt verwijderd, trappen ze het gaspedaal in. De afgelopen maanden deden ongeveer vijftig automobilisten mee met een proef met de snelheidsbegrenzer. De helft kreeg een variant die meteen ingrijpt zodra een auto te snel gaat. De andere helft kreeg eerst een paar waarschuwingen en werd dan pas afgeremd.

Het snelheidsslot had het tweede slot moeten worden dat het verkeer veiliger maakt. Sinds eind vorig jaar bestaat er al een alcoholslot voor automobilisten die veel te veel hebben gedronken.

Homotherapie niet meer vergoed

Zorgverzekeraars hoeven de omstreden homotherapie die wordt aangeboden door de christelijke instelling Different niet meer te vergoeden. Dat staat in een brief die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag naar de Kamer stuurt, schrijft De Telegraaf.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de zaak onderzocht en concludeert volgens de krant dat er geen sprake is van een psychiatrische stoornis bij mensen die om religieuze redenen problemen hebben met hun geaardheid. De oorsprong van de problemen ligt volgens de IGZ bij de geloofsovertuiging.

Wie om geloofsredenen problemen heeft met zijn geaardheid moet dus op zoek naar pastorale hulp, concludeert de inspectie. Daarbij is geen sprake van een psychiatrische diagnose of behandeling en dus hoeft de zorg volgens de IGZ niet te worden vergoed.

Different raakte in januari in opspraak door een artikel in Trouw. Daarin beklaagden medische organisaties zich erover dat zij een therapie moeten vergoeden waarbij homo's zouden leren hun 'zondige' geaardheid te onderdrukken. Different is een erkende instelling voor geestelijke gezondheidszorg en dus kunnen verzekeraars niet weigeren de therapie te vergoeden.

De instelling ontkende overigens homogevoelens te helpen onderdrukken. Het zou gaan om het bieden van hulp bij psychische problemen die voortkomen uit onzekerheid rond de seksuele identiteit.

The Help

Anders dan de titel van de film doet vermoeden, gaat de film niet over iemand die hulpvaardig een oude oma helpt oversteken. We gaan zelfs terug naar de tijd waarin het in de Verenigde Staten vrij normaal was om iemand in huis te hebben die alles voor je deed waar je zelf geen zin of tijd voor had. Dat waren dan wel zwarte mensen.

Utøyapatience

Eén iemands hoofd knalde uit elkaar, dat weet ik nog goed. Ik had berekend hoeveel doden ik moest veroorzaken om een schokgolf te veroorzaken. Twaalf voor Scandinavië, vijftig voor Europa. Ik moet die verdomde harten zeven hebben. Anders wordt het nooit iets. Ik blijf maar rondjes draaien met die kaarten. O, mooi, deze klaver acht kan ook. Hopelijk verschuift dan het spel een beetje. Alles zit vast op die zeven.

God of War: Ascension singleplayerbeelden

De aankondiging van God of War: Ascension in april werd vergezeld door twee dingen: het feit dat het een prequel is en de bekendmaking en uitbeelding van multiplayer. Tijdens de E3-persconferentie van Sony toonde Sony's Santa Monica studio de eerste singleplayer gameplaybeelden.

In de video kun je zien dat het om de typische God of War-ervaring gaat. Kratos kan nu wel met de tijd spelen door een item te gebruiken. Hiermee kan hij bijvoorbeeld vernietigde structuren herbouwen of vijanden extra lang in de lucht laten hangen midden in een combo.

The Last of Us-gameplaybeelden tonen overlevingskansen

Sony sloot zijn E3-persconferentie af met de eerste echte gameplaybeelden van The Last of Us. Naughty Dogs nieuwste draait om survival. Uit de beelden werd duidelijk dat de hoofdpersonage, Joel, geen automagisch herstellende HP heeft en dat kogels schaars zijn.

Er werd geen releasedatum genoemd, wat het waarschijnlijk maakt dat de game pas ergens in 2013 uitkomt.

Interactieve kinderboeken voor PlayStation

Sony komt met interactieve kinderboeken voor de PlayStation 3. Een fysiek boek moet tot leven komen op de televisie. Book of Spells, een verhaal gebaseerd op J.K. Rowlings Harry Potter, is een van de eerste interactieve verhalen. Dat heeft de gamegigant maandag bekendgemaakt.

Het fysieke boek draagt de naam Wonderbook. Sony wil meerdere interactieve verhalen aanbieden die gebruikmaken van het kinderboek. Voor de boeken is de PlayStation Move vereist.

Hoe de losse verhalen aangeboden worden, is niet bekendgemaakt.

Nigeriaans toestel had motorstoring

De piloot van het Nigeriaanse passagiersvliegtuig dat zondag met 153 mensen aan boord neerstortte in een woonwijk van Lagos meldde kort voor de crash dat hij kampte met een motorstoring. De crash kostte alle inzittenden het leven. Voorts kwam een nog onbekend aantal mensen op de grond om. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan bezocht de rampplek en heeft drie dagen van rouw afgekondigd.

Brandweerlieden hebben uit het verwoeste pand in de Nigeriaanse metropool zeker 110 doden geborgen. Nog steeds worden er lichamen gevonden. Gebrek aan water leidde ertoe dat het brandende toestel vele uren na de ramp nog niet was geblust.

Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Dana Air was op weg van de hoofdstad Abuja naar Lagos en kreeg vlak voordat het zijn bestemming bereikte motorproblemen. De precieze oorzaak hiervan is, deels omdat de zwarte doos nog niet gevonden is, nog niet bekend. De Boeing MD83 boorde zich in een woongebouw van drie verdiepingen in een wijk vlak naast de luchthaven van de stad. Het toestel lijkt niet met de neus, maar met de buik vooruit op het gebouw te zijn gestort. Daarvoor had het al een stel werkplaatsen en woningen in de dichtbevolkte wijk geraakt.

Het reddings- en bergingswerk werd gadegeslagen door duizenden belangstellenden. Sommigen klommen op de nog smeulende resten van het toestel. De autoriteiten leken niet bij machte de menigte onder controle te krijgen.


Nigeriaans toestel had motorstoring (Foto: Novum)

Vita als controller voor LittleBigPlanet 2

De PlayStation Vita kan binnenkort gebruikt worden als controller voor LittleBigPlanet 2. Sony brengt een update uit om dit mogelijk te maken. Dat heeft de gamegigant maandag bekendgemaakt.

De manier waarop de Vita gebruikt wordt, doet denken aan de Wii U-GamePad. Op het scherm van de draagbare spelcomputer kan informatie getoond worden terwijl LittleBigPlanet 2, of een andere game, gespeeld wordt.

Sony wil de draagbare spelcomputer vaker verbinden aan de PlayStation 3. De twee spelcomputers kunnen al online met elkaar communiceren. Zo is de racegame WipEout op de Vita tegen gamers met een PlayStation 3 te spelen.


Ellen Page speelt hoofdrol Beyond: Two Souls

Actrice Ellen Page is de hoofdpersoon in Beyond: Two Souls. In deze game voor de PlayStation 3 heeft Page, die de rol speelt van Jody Holmes, contact met het hiernamaals. Dat heeft game-ontwikkelaar David Cage maandag bekendgemaakt. Quantic Dream was eerder verantwoordelijk voor Heavy Rain.

De dood speelt een grote rol in het spel. Het verhaal van de game draait om het leven van het hoofdpersonage. Cage belooft een game waarin spelers emotionele keuzes moeten maken.

Page speelde eerder rollen in de actiefilm Inception en de komedie Juno.



'THQ sluit studio in San Diego'

Game-uitgever THQ heeft de deuren gesloten van zijn gamestudio in San Diego. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media. De uitgever heeft het bericht nog niet bevestigd. Het is waarschijnlijk geletareerd met het feit dat EA de UFC licentie heeft overgenomen van THQ.

Amerikaanse media zeggen dat medewerkers maandag zijn ontslagen. Hoeveel mensen hun baan hebben verloren, is niet bekend. De gamestudio werd in 2009 overgekocht van Midway. Het was onder meer verantwoordelijk voor de UFC en WWE-vechtspellen.

Tweede tv-spot voor The Expendables 2

Nadat gisteren de eerste officiële tv-spot voor The Expendables 2 online verscheen is er nu alweer een nieuw spotje opgedoken. De mannen mogen zichzelf misschien oud genoeg vinden voor een plek in een museum, de vonken vliegen er nog steeds af.

In het filmpje zien we onder meer Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jean Claude Van Damme, Liam Hemsworth en Randy Couture. The Expendables 2 draait vanaf 16 augustus in de Nederlandse bioscopen.

[Upd] Ubisoft kondigt Watch_Dogs aan

Yves Guillemo, CEO van Ubisoft, heeft tijdens de E3-persconferentie van de Franse gameontwikkelaar een nieuwe IP aangekondigd: Watch_Dogs. De game wordt door Ubisoft Montreal ontwikkeld en is al twee jaar in de maak. Er is niet bekendgemaakt op welke platformen de game uitkomt.

In de wereld van Watch_Dogs worden hele steden gerund door een centrale computer, de zogenoemde 'ctOS'. Je speelt als Aiden Pearce, een hacker die dus invloed over de hele stad kan uitoefenen. "Watch_Dogs goes beyond the limits of today's open-world games by giving players the ability to control an entire city," zei creative director Jonathan Morin. "In Watch_Dogs, anything connected to the city's Central Operating System becomes a weapon. By pushing the boundaries, we can provide players with action and access to information on a scale that's never been seen in a video game before."

Gezien de hoge grafische kwaliteit van de game ontstaat het vermoeden dat het hier om een next-gen game gaat.

Update: Ubisoft heeft na de persconferentie bekendgemaakt dat de game gewoon gaat uitkomen voor Xbox 360, PS3 en pc.

Ubisoft gaat Wii U launch bombarderen met games

Ubisoft heeft tijdens hun E3-persconferentie een hele waslijst aan Wii U-games aangekondigd. Het was al bekend dat Assassin's Creed III ook op Nintendo's console zou uitkomen, maar voegde vanavond daar nog een aantal andere titels aan toe.

Zo kondigde Ubisoft ZombiU aan. De game werd vorig jaar nog als KillerFreaks gepresenteerd, maar het ontwikkelingsteam besloot een andere toon aan te slaan. Verder werdt Rayman Legends getoond, inclusief exclusieve Wii U-features. Just Dance 4 gaat voor zowel Wii als Wii U uitkomen. De voorheen aangekondigde Avengers: Battle For Earth maakt ook de overstap naar Wii U.

Tenslotte heeft Ubisoft een aantal typische launchgames aangekondigd: Sports Connection, Rabbids Land en Your Shape Fitness Evolved 2013.

Al deze games zullen volgens Ubisoft op tijd klaar zijn voor de Wii U launch, of tijdens de zogenoemde 'launch window' uitkomen. Bekijk beelden van ZombiU hieronder.

[LIVE] E3-persconferentie Ubisoft

Over een half uurtje gaat de E3-persconferentie van Ubisoft van start. Wat kunnen we dit jaar van één van de grote uitgevers in de gamesindustrie verwachten? Wordt Beyond Good & Evil 2 nou eindelijk eens aangekondigd? En wat voor Tom Clancy-games kunnen we de komende tijd verwachten? 

In deze nieuwspost zullen we vanaf 00:00 de gebeurtenissen tijdens de persconferentie bijhouden. Tot die tijd, wat verwachten jullie van Ubisoft deze E3?

[1:20] Na de presentatie van ctOS is het alweer afgelopen. Helaas geen beelden van Beyond Good & Evil 2 of Rainbow Six.

[1:08] Yves Guillemot, de grote baas van Ubisoft, komt op het podium om een nieuw IP te laten zien genaamd ctOS. De game speelt zich af in een stad die tegelijkertijd jouw wapen is. Je kunt alles in de stad beheersen en daarbij gebruik maken van de digitale schaduw die iedereen achterlaat. In de demo zien we iemand over straat lopen in een wereld die van te toekomst lijkt, met overal schermen en een digitale kunstenaar. Door alle signalen van telefoons te jammen kan hij bij een club naar binnen komen. Hij heeft alle informatie over iedereen die ooit maar ergens is opgeslagen, zoals waar iemand werkt, of hij ziektes heeft etc. Je kunt bijvoorbeeld ook de stoplichten hacken of de tram sturen.

[1:02] Ubisoft hecht veel belang aan online spelen met onder meer Trials Evolution, The Settlers Online en Ghost Recon: Online die ook allemaal geschikt zijn voor E-sports.

[0:58] Het lijkt erop alsof we de hele wedstrijd moeten gaan zien. Niemand wordt warm van deze game en het ziet er ook een beetje saai en vooral lelijk uit. Het lijkt mij erg sterk als dit spel daadwerkelijk heel populair gaat worden bij E-sports, niemand zit hierop te wachten. Gelukkig winnen de mannen uiteindelijk snel.

[0:53] Toby komt helpen bij de introductie van E-sports, iets wat door veel mensen wordt gekeken. Shootmania is een first-person-shooter die speciaal voor de E-sports wordt gemaakt. Ze hebben ergens een vrouwelijke wereldkampioen Counterstrike vandaan gehaald om de boel wat op te fleuren. Mannen tegen de vrouwen wordt het. Spannend!11!!

[0:51] In het spel lijken de Engelsen de vijand. In Assassins Creed waren de tempeliers altijd de vijand en dat is in dit derde deel nog steeds zo en die horen bij beide kanten. Het spel speelt zich af in alle jaargetijden.

[0:45] Francois Pelland komt wat vertellen over de ontwikkeling van de game. De held Conner komt in aanraking met bekende Amerikaanse figuren zoals George Washington. We zien Conner een hert doden, waarna hij wordt aangevallen door een troep wolven. Je kan in bomen klimmen en van tak naar tak springen om mensen van boven af aan te kunnen vallen.

[0:39] Tijd voor Assassins Creed 3. Onze held doet mee in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij neemt het in zijn eentje op tegen een heel leger Engelsen.

[0:38] Een nieuwe Rabbids-game, een Mario Kart-kloon en Just Dance staan ook op het programma voor de Wii U

[0:34] Ubisoft komt voor Wii U ook met een M-rated survival-horror first-person-shooter waarbij je in een zombie-apocalypse terecht komt. We zien een erg cinematische trailer die er erg mooi en bloederig uitziet, maar met vrij weinig actie. Qua stijl lijkt het veel op de trailer van Dead Island. Gameplaybeelden van ZombiU krijgen we helaas niet te zien.

[0:30] RayMan komt naar Wii U. Het wordt getoond met de nieuwe Wii U pro-controller. Je speelt in de game met Murphy, waarmee je allerlei vreemde moves kunt doen door het touch-screen en door de motion sensors in het tablet te gebruiken. Het spel kan co-op gespeeld worden, met een combinatie van touch-screen en controller. Het spel kan met maximaal vijf spelers gespeeld worden op de Wii U en is gewoon speelbaar met Wii-remote. In een andere demo wordt getoond hoe je door de platform-actie een soort muziek kunt maken.

rayman

[0:28] Marvel Avengers: Battle for Earth wordt getoond. We zien een gele Wolverine en een zwart monster met een erg lange tong. Ook Spider-Man en Storm zijn present, net als Captain America, de Hulk en vele anderen.

[0:25] Splinter Cell: Blacklist ziet er geweldig uit. In de trailer zien we hoe Sam geholpen wordt door een sniper.

[0:22] Tijd voor Splinter Cell! Max Beland, de creative director loopt nog op wolken van de Microsoft-presentatie. In deze nieuwe game zit ook co-op. De releasetrailer wordt getoond.

[0:20] Far Cry 3 draait om vrijheid en ontdekken. Je kunt een hele archipel verkennen en een trip maken door wat verdovende middelen.

Far Cry

[0:15] We zien de hoofdrolspeler onderwater zwemmen en daar mensen vermoorden. Hij neemt in deze derde game de rol van jager op zich, in plaats van opgejaagde. De demo speelt zich af in een Afrikaanse jungle-setting maar er zijn ook verschillende binnenruimten in een rebellencomplex.

Far Cry 3

[0:12] Far Cry 3 wordt gepresenteerd door producer Dan Hay. En het eerste wat we zien van de game zijn blote tieten! Ubisoft weet wel wat voor publiek ze hebben!

[0:10] blablabla, een hoop onzin geklets en een raar internetmannetje erbij.

just dance

[0:08] Er wordt nog steeds gedanst.

[0:05] We hebben beeld! En muziek. We trappen af met iets wat lijkt op Just Dance 4.

[0:03] De persconferentie is nog niet begonnen, wel is gevraagd of iedereen wil gaan zitten.

Tienduizenden Britten bij jubileumconcert koningin

Tienduizenden mensen hebben maandagavond het jubileumconcert voor de Britse koningin Elizabeth II in Londen bijgewoond. Op het plein voor Buckingham Palace traden onder meer Paul McCartney, Tom Jones, Robbie Williams, Shirley Bassey en Stevie Wonder op.

Na afloop van het concert sprak kroonprins Charles zijn moeder lovend en liefdevol toe. De doorgaans wat stijve Charles noemde haar "mammie".

Koningin Elizabeth zit dit jaar 60 jaar op de troon. Haar echtgenoot, prins Philip, moest het concert aan zich voorbij laten gaan. Hij was eerder maandag met een blaasontsteking opgenomen in een ziekenhuis.

Blu-ray- & dvd-cover Prometheus vrijgegeven

Hoewel de film net in de bioscoop is, zijn vandaag de eerste afbeeldingen van de Prometheus-dvd- en Blu-ray-cover vrijgegeven. De plaatjes zijn te zien op de Amerikaanse webwinkelsite Amazon.

Op de site Amazon.com loopt een speciale actie voor de film. De eerste 5000 klanten die de film pre-orderen krijgen een waardebon tot $10 om de film in de bioscoop gratis te kunnen zien. Helaas vallen wij Nederlanders buiten deze actie, wij mogen het doen met de artwork. Mocht je nog niet weten of je de film in de bioscoop moet zien, lees dan even onze review.

Prometheus Blu-ray

Prometheus dvd

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.