FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 mei 2012

Nürburgring werkt aan tienjarige F1-deal

De Nürburgring wil ook in de komende tien jaar Formule 1-races gaan organiseren. Het Duitse circuit wisselt de races nu af met de Hockenheimring en wil dit ook in de toekomst vol blijven houden.

Een nieuwe deal met Formule 1-baas Bernie Ecclestone zou inmiddels op handen zijn na 'lastige onderhandelingen' in 'vier gesprekken'. De nieuwe deal zou 'erg aantrekkelijk' zijn volgens circuit-directeur Jorg Lindner, maar dan moeten de handtekeningen wel in juni gezet worden, anders kan het een lastg verhaal worden.

Roemer wil premier worden

SP-leider Emile Roemer wil premier worden als zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur.

De SP is in sommige peilingen de grootste partij. "Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen", zei Roemer.

Hij kan zich voorstellen dat Diederik Samsom niet onder hem vicepremier zou willen worden. Roemer heeft ook de neiging fractieleider in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet als grootste tot een kabinet zou toetreden, maar niet de premier zou leveren.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat hij graag leiding zou geven aan een hervormingskabinet.

Roemer wil premier worden
Roemer wil premier worden (Foto: ANP)

Massa: "Zal vanaf nu sterker zijn"

Ferrari-coureur Felipe Massa denkt dat hij het lek eindelijk boven heeft en de rest van dit seizoen een stuk competitiever zal zijn dan tijdens de eerste vijf races. De Braziliaan stuurde vandaag zijn bolide op Monaco naar de zevende tijd in de kwalificatie, vlak achter teamgenoot Fernando Alonso.

Massa is blij met de updates die Ferrari eerder deze maand geïntroduceerd heeft en met de test die op Mugello gehouden werd. "De auto ligt me sinds de eerste dag en eerste training beter, dus dat is positief. Ik bereikte voor het eerst dit seizoen Q3, maar misschien hadden we verder vooraan kunnen staan als ik in Q3 hetzelfde had gedaan als in Q2," zei Massa die in Monaco in dat deel van de kwalificatie de snelste was.

"Ik denk dat het allemaal vrij positief voor de race van morgen is, maar ook wat we doen met de auto en de set-up. De race is belangrijk voor mij en een andere start van het kampioenschap te beleven en dat tot het einde vol te houden."

Overzicht oefeninterlands EK-gangers 26/05/2012

Tien landen die op het Europees kampioenschap in actie komen speelden vandaag een oefenwedstrijd. De tegenstanders van Oranje in de groepsfase hebben niet weten te winnen. Titelverdediger Spanje won haar oefeninterland. Het werd 2-0 tegen Servië. 

Denemarken stond met de rust al 3-0 achter. Hulk scoorde twee keer namens Brazilië en Zimling scoorde in eigen doel. In de tweede helft trof Nicolas Bendtner het doel voor een eretreffer. Het bleef bij 1-3. Portugal kwam in het Estádio Municipal de Leiria niet verder dan 0-0 tegen Macedonië. Bij Portugal speelden onderandere Christiano Ronaldo, Nani en Ricardo Quaresma. 

Duitsland ging zonder de spelers van Bayern München onderuit in en tegen Zwitserland. Het werd 5-3 voor de Zwitsers. Eren Derdiyok die komend seizoen voor Hoffenheim uitkomt scoorde drie keer voor de Zwitsers. Stephan Lichtsteiner en Admir Mehmedi maakten de andere treffers voor Zwitserland. De Duitse doelpunten kwamen op naam van Mats Hummels,  Andre Schürrle  en Mats Reus. 

 Spanje won thuis van Servië met 2-0 door een doelpunt van Adrián López en een strafschop van Santi Cazorla. Iker Casillas, die nu 129 caps op zijn naam heeft staan, hield voor de 73ste keer het doel schoon en verbeterde daarmee het record van Edwin van der Sar. 

Uitslagen oefeninterlands 26/05/2012

Thuis Uit Uitslag
Denemarken Brazilië 1-3
Ierland Bosnië - Herzegovina 1-0
Polen Slowakije 1-0
Zwitserland Duitsland 5-3
Spanje Servië 2-0
Portugal Macedonië 0-0
Tsjechië Israel 2-1
Griekenland Slovenië 1-1
Nederland Bulgarije 1-2
Noorwegen Engeland 0-1

Tsjechische bondscoach tekent bij

Michal Bilek blijft tot eind 2013 bondscoach van Tsjechië. Het contract van de 47-jarige oefenmeester werd zaterdag verlengd. Dat gebeurde in Oostenrijk waar Tsjechië op trainingskamp is voor het aanstaande EK in Polen en Oekraïne. Op dat toernooi nemen de Tsjechen het op tegen Rusland, Griekenland en gastland Polen.

Bilek werd in oktober 2009 aangesteld nadat zijn voorganger Michal Hasek zich met zijn ploeg niet voor het WK van 2010 had geplaatst. Met de verlenging tot eind 2013 wordt Bilek beloond voor het halen van het EK. Aan het einde van volgend jaar is duidelijk of de kwalificatie voor het volgende WK in Brazilië behaald is.

Klamer voorgedragen voor Spelen

Triatlete Rachel Klamer is door de Nederlandse  triatlonbond voorgedragen voor de Olympische Spelen in Londen. Ze werd vandaag vijfde bij de wedstrijd uit de World Series in Madrid en voldeed daarmee voor de tweede keer dit seizoen aan de eis van sportkoepel NOC*NSF om bij de eerste twaalf te eindigen.

Ook vorig jaar eindigde Kramer als twee keer bij de beste twaalf. Bovendien haalde ze in haar eentje voor Nederland een quotumplaats binnen, die ze nu zelf mag gaan invullen. De bond hoopt nog op een tweede quatumplaats. "We hebben zelf ook gerekend, het zal net wel of net niet lukken", aldus technisch directeur Adrie Berk. "Dit was de laatste wedstrijd die meetelt en de wereldbond maakt vannacht de lijst bekend."

Mocht Nederland nog een tweede quotumplaats krijgen komt Maaike Caelers hiervoor in aanmerking.

Webber opgetogen met eerste startplaats

Mark Webber kwalificeerde zich vandaag als tweede voor de Grand Prix van Monaco. De Australiër schuift op de grid voor morgen echter een plekje door omdat Michael Schumacher de vorige race tegen een gridstraf opliep. Webber is dan ook erg blij met het cadeautje.

"Geweldig. Het was erg close en vooral in Q3 waren de verschillen heel erg klein. Er werden gedurende de kwalificatie verschillende bandenstrategieën gebruikt en aan het einde was er een mooi gevecht om de pole. Michael reed een goede ronde, maar ik schuif dus nog een plaatsje op en van alle circuits op de kalender is Monaco de beste plek om vooraan te beginnen. We hebben meestal een goede auto in de race, dus ik kijk uit naar morgen," zei Webber na de kwalificatie.

Zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel zal als negende mogen vertrekken in de straten van het prinsdom. "We waren in de ochtend sneller dan in de middag. We besloten na de training iets aan de auto veranderen en dit bleek van grotere invloed te zijn dan we hadden ingeschat. Morgen moet blijken of deze aanpassing een goede beslissing is geweest. We beginnen de race dan op de harde band en daarna zien we wel. Natuurlijk had ik liever vooraan gestaan, maar na de eerste en tweede sessie wisten we dat de pole niet mogelijk was vandaag. Daarom besloten we het zo te doen."

Uitslag Nederland - Bulgarije

Het Nederlands elftal heeft het tweede oefenduel op weg naar het Europees kampioenschap verloren. In de Amsterdam ArenA eindigde het saaie duel met Bulgarije in 1-2. Het doelpunt werd gemaakt door Van Persie, die samen met Huntelaar startte in de voorhoede.

De eerste mogelijkheid kwam na tien minuten, toen Sneijder Van der Vaart vrij speelde. In plaats van zelf af te werken legde de speler van Tottenham Hotspur de bal achter Huntelaar neer, waardoor de mogelijkheid verloren ging. Na een kwartier moest bondscoach Bert van Marwijk een tegenvaller incasseren toen verdediger Mathijsen geblesseerd uitviel.

Het in een laag tempo spelende Oranje kreeg een nieuwe kans na 25 minuten, Toen een corner door zowel Bouma als Heitinga niet tot een goal gepromoveerd wist te worden. Nadat Bulgarije via Bojinov een bal op de lat zag verdwijnen, was het Van Persie die op aangeven van Sneijder vlak voor rust de score opende.

Van Persie scoorde de 1-0. (Foto: Pro Shots)

Vlak na rust kreeg Bulgarije een strafschop nadat een glijdende Van der Vaart hands maakte. Popov schoot de bal langs doelman Krul en zette zo de Bulgaren op gelijke hoogte. Oranje wist de schroom maar niet van zich af te drukken, al had Huntelaar wel een goede mogelijkheid na een voorzet van debutant Willems.

Bulgarije liet zelf ook vrij weinig zien, behalve enkele schoten van afstand van onder andere PSV-speler Manolev. Met het inbrengen van een luid toegejuichte Robben hoopte Van Marwijk voorin nog iets te kunnen forceren, maar dit lukte niet. Bulgarije wist in de derde minuut van de blessuretijd nog wel te scoren via Mitanski. 

Het PSV-trio Willems, Bouma en Manolev

Nederland

1 - 2

Bulgarije

 45' Van Persie    50' Popov (pen) 
 90+3' Mitanski 
 
 Gele kaart: Heitinga, v.d. Vaart, Kuijt (Nederland), Bodurov, Dyakov (Bulgarije)
 
Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Teixeria Vitienes (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
v.d. Wiel
Heitinga
Mathijsen (Bouma/16)
Willems (Schaars/64)
N. de Jong (Strootman/85)
v. Bommel
Sneijder
v. Persie
Huntelaar (Robben/77)
v.d. Vaart (Kuijt/64)
  Kolev (Cvorovic/72)
Minev (I. Stajonav/56)
Bodurov
Ivanov (V. Iliev/72)
Minev
Gadzjec
Dyakov
Milanov (Zlatinski/85)
Manolev
Bojinov (Mitanski/60)
Popov (Tonev/78)


Brits antibezuinigingsprotest voor huis vicepremier

Zo'n tweehonderd Britten hebben zaterdag voor het huis van vicepremier Nick Clegg in Londen gedemonstreerd tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. De betogers hadden zich voor het huis verzameld en deelden folders uit, zei Murray Worthy, woordvoerder van UK Uncut.

Clegg is de leider van de centrumlinkse Liberal Democrats, die samen met de Conservatieven een coalitie vormen. De regering werd in 2010 gevormd en heeft zware bezuinigingsmaatregelen genomen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat kostte de Liberal Democrats veel stemmen tijdens recente lokale verkiezingen.

Grote brand legt verlichtingzaak Almelo in as

Bij een grote brand in Almelo is zaterdag een bedrijf volledig verwoest. Het gaat om horeca-inrichtingsbedrijf Amedi aan de Noordbroek. Bij de brand in het bedrijf dat is gespecialiseerd in verlichting kwam veel rook vrij. De rookpluim was in de wijde omgeving te zien, meldt de brandweer.

De brand brak rond 10.45 uur uit in de bedrijfshal van honderd bij vijftig meter. Uit voorzorg werden een kinderspeelparadijs en een deel van een dierenasiel ontruimd. De kinderen werden opgevangen in een fitnessclub, de dierenambulance en de politie ontfermden zich over de geëvacueerde dieren.

De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een achterliggend bedrijf. De bedrijfshal brandde echter volledig uit en kan als verloren worden beschouwd. Om 13.50 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Er zijn geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Mogelijk zijn in de omgeving roetdeeltjes terechtgekomen. Die kunnen bij elkaar worden geveegd en in gewoon in de prullenbak worden weggegooid.


Grote brand legt verlichtingzaak Almelo in as (Foto: Novum)

IMF-baas heeft weinig sympathie voor Griekenland

LONDEN - Christine Lagarde, baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft meer sympathie voor arme kinderen in Afrika dan voor Grieken die kampen met economische problemen en bezuinigingsmaatregelen. Dat zei ze in een interview met de Britse krant The Guardian.

"Ik denk vaker aan kleine kinderen op een school in een dorpje in Niger die met z'n drieën één stoel moeten delen. Ik denk namelijk dat zij nog meer hulp nodig hebben dan de mensen in Athene", zei ze. Lagarde bekritiseerde Grieken 'die belasting proberen te ontduiken' en zei dat het land meer moet doen om zijn economische problemen op te lossen.

Internationale leningen van de Europese Unie en het IMF en zware, zeer impopulaire bezuinigingsmaatregelen moeten de Griekse economie momenteel gaande houden.


IMF-baas heeft weinig sympathie voor Griekenland (Foto: Novum)

Duitsland overweegt wegenvignet

De Duitse verkeersminister Peter Ramsauer ziet grote kansen voor de snelle invoering van een tolvignet voor personenauto's. Dat moet de Duitse schatkist miljarden euro's opleveren.

Wie door Duitsland rijdt met de auto, moet dan een papieren vignet op zijn voorruit plakken. Het systeem is vergelijkbaar met dat in Oostenrijk. "Dat is snel in te voeren, veroorzaakt de minste kosten en is de meeste Duitsers bekend uit de buurlanden", zei Ramsauer.

Sinds enkele weken ligt in zijn bureaula een plan waarin de tol is opgenomen, zei de minister tegen de krant Bild am Sonntag. De CSU-politicus rekent erop dat de coalitiepartners CDU en FDP instemmen.

Medvedev: wees niet bang voor oppositie

Dmitri Medvedev, oud-president en de huidige premier van Rusland, is zaterdag tot leider van zijn partij Verenigd Rusland gekozen. Hij riep de partij op niet bang te zijn voor de oppositie.

Medvedev verving Vladimir Poetin, oud-premier en de huidige president van Rusland, als leider van de partij. Verenigd Rusland heeft een meerderheid in de Doema, maar verloor vorig jaar bij de verkiezingen de absolute macht die het daarvoor had. De verkiezingen veroorzaakten grote antiregeringsprotesten.

Waar Poetin geen goed woord overheeft voor de demonstranten is Medvedev flexibeler en hervormingsgezinder. Hij zei zaterdag dat de partij niet bang hoeft te zijn voor de oppositie, want 'als kritiek op de partij stopt, dan betekent dat dat het macht heeft verloren'.


Medvedev: wees niet bang voor oppositie (Foto: Novum)

Dode door aanvaring op Westerschelde

Door een aanvaring tussen een vrachtschip en een sleepboot is zaterdag op de Westerschelde bij Breskens een dode gevallen. Dat meldde het Kustwachtcentrum.

De dode viel aan boord van het vrachtschip Planet V, dat vaart onder de vlag van Antigua en Barbuda. Over zijn identiteit is nog niks bekend. Ook is niet duidelijk hoe het kon gebeuren. De politie doet onderzoek.

De opvarende overleed aan boord. Een reddingsboot kwam voor assistentie, maar dat mocht niet baten.

De schade door de aanvaring valt mee. Het vrachtschip en de Nederlandse sleepboot zijn de haven van Vlissingen ingevaren.

Joan Franka was niet zenuwachtig tijdens optreden

Joan Franka ontkent dat ze haar zenuwen tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival niet de baas was. Volgens verschillende media zong Franka niet zuiver omdat ze nerveus was. "Soms komt er een andere toon uit dan je bedoelt", zegt ze zaterdag in het AD. "Het waren niet de zenuwen."

Franka, die met You and Me geen finaleplek wist te bemachtigen, had het idee dat ze haar liedje 'prima' zong. "Via mijn zendertjes in mijn oren hoorde ik het publiek joelen en klappen, dus ik dacht dat het goed ging."

Ondanks haar teleurstelling heeft Franka geen traan gelaten na haar uitschakeling. "Je kunt niet alles hebben", reageert de zangeres, die nergens spijt van heeft. "Omdat ik heb genoten van de ervaring. Het was een bizarre tijd en ik heb fantastische mensen ontmoet."

De 22-jarige Franka vliegt zondag vanuit Azerbeidzjan weer naar Nederland om aan haar nieuwe album te werken. "Iemand vroeg me: stop je nu met zingen? Nou, echt niet!"


Joan Franka - You and Me

Zoekactie vermiste zwemmer nog vruchteloos

De zoekactie naar een vermiste zwemmer in de Wythemerplas bij Zwolle heeft vooralsnog niets opgeleverd. Zaterdag wordt gezocht met radarapparatuur. Als dat niets oplevert, wordt verder gegaan met dreggen. Het is een hele diepe plas", legt een woordvoerder van de politie uit.

De zwemmer wordt sinds vrijdagmiddag vermist. Het slachtoffer was met een kompaan naar de plas gegaan. Een getuige zag de man rond 15.15 uur in het water om hulp roepen en schoot hem te hulp, maar het slachtoffer was op dat moment al kopje onder gegaan en was niet meer te vinden. De getuige schakelde de hulpdiensten in, die sindsdien naar de man op zoek zijn.

Nederlanders gewond bij ongeval met luchtballon

Drie Nederlanders zijn vrijdagavond gewond geraakt bij een ongeval met een heteluchtballon in de Franse Dordogne. De drie waren ongeveer een halfuur onderweg met de heteluchtballon toen deze hoogte verloor en een hoogspanningskabel raakte. De ballon vloog daarop in brand, melden Franse media.

Een 61-jarige man en een 55-jarige vrouw sprongen daarop uit de mand en vielen vervolgens zo'n vijftien meter naar beneden. Een 60-jarige vrouw bleef in de mand zitten en probeerde het gas af te sluiten. Uiteindelijk kwam het gevaarte in een veld terecht.

De man is zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd, de twee vrouwen zijn met lichtere verwondingen naar een ander ziekenhuis gebracht.

[GP2] Uitslag Race 2 Monaco

Jolyon Palmer heeft zijn eerste zege in de GP2 Series te pakken. De Brit won een incidentrijke tweede race op Monaco voor Max Chilton en Giedo van der Garde die hiermee zijn tweede podium van het weekend pakte. Nigel Melker was de twaalfde en laatste finisher.

Palmer greep vanaf de derde positie meteen de leiding. Achter hem tikte James Calado polesitter Stephane Richelmi, terwijl ook thuisrijder Stefano Coletti nog voor de eerste bocht zijn Waterloo vond. De grootste problemen werden echter enkele bochten later veroorzaakt toen de winnaar van gisteren Johnny Cecotto in Massanet spinde en hiermee een kettingbotsing inluidde. Kampioenschapsleider Davide Valsecchi kon uitstappen, terwijl zijn teamgenoot Felipe Nasr over de auto van Victor Guerin gelanceerd werd. Ook Tom Dillmann, Ricardo Texeira, Fabio Onidi en Fabrizio Crestani konden niet verder.

Dat gold wel voor Calado, maar hij had een loshangen de voorvleugel. De safety car kwam de baan op om de marshalls de tijd te geven de rommel op te ruimen. Toen deze weg was kon Palmer eenvoudig naar de zege rijden. Achter hem hield Calado het veld op. Hij moest uiteindelijk naar binnen toen de organisatie besloot hem de meatball te geven. Deze zwarte vlag met een oranje bal betekent dat een auto uitstekende delen heeft die gevaarlijk kunnen zijn en dat deze verwijderd moeten worden.

Toen Calado weg was kon Chilton het gat met Palmer dichten, maar op de finishlijn bedroeg het nog een seconde. Van der Garde kwam enkele tellen later binnen, voor Marcus Ericsson, Rodolfo Gonzalez, Luiz Razia, Nathanael Berthon en Esteban Gutierrez.

In het klassement gaat Valsecchi aan de leiding met 141 punten, ruim voor Razia die op 110 staat. De derde plaats in de titelstrijd is voor Van der Garde die na dit goede weekend er 85 heeft.

Een incidentrijke eerste ronde in Monaco

Storing legt telefoonverkeer XS4ALL plat

XS4ALL kampt met een storing, waardoor veel klanten momenteel niet kunnen bellen of gebeld kunnen worden. De storing begon omstreeks 03.00 uur. Wanneer de problemen verholpen zijn, is nog onduidelijk, meldt het bedrijf zaterdag op de eigen website.

Omstreeks 15.00 uur meldde XS4ALL dat technici de oorzaak hebben achterhaald. De onderneming zegt dat hard wordt gewerkt om de problemen op te lossen.

Asbest gevonden in uitgebrande resten Tiel

Bij sloopwerkzaamheden na de brand die vrijdagavond woedde in het centrum van Tiel, is asbest aangetroffen. Het asbest is niet aangetast door het vuur. Het is inmiddels afgedekt en wordt door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd, meldt de gemeente Tiel zaterdag.

Ondertussen kunnen de vijftien bewoners van een appartementencomplex die vrijdagavond werden geëvacueerd, op zijn vroegst pas dinsdag weer terug naar hun woningen, zo heeft de beheerder van het complex laten weten aan Omroep Gelderland.

De brand woedde aan de Tolhuiswal. Het vuur ontstond in een aantal schuurtjes en dreigde over te slaan naar het appartementencomplex. De brand sloeg uiteindelijk over naar een nabijgelegen bedrijfspand. Bij het vuur kwam veel rook vrij. Rond 23.00 uur had de brandweer het vuur met bluswater omsingeld en om 01.45 uur werd het sein brand meester gegeven.

Drie bedrijfspanden bleken uiteindelijk zwaar beschadigd te zijn geraakt. Verschillende woningen en winkels liepen rook- en waterschade op. Niemand raakte gewond en er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Bud afgezwakt tot tropische storm

De orkaan Bud is vrijdag afgezwakt tot een tropische storm. De orkaanwaarschuwing die aan de westkust van Mexico gold is ingetrokken, maar de autoriteiten maken zich nog wel zorgen over modderstromen die door de zware regenval kunnen ontstaan.

Op last van de autoriteiten in het Pacifische kustgebied van Mexico zijn alle scholen gesloten en wordt er noodopvang geregeld. Vooral dorpen die eerder door overstromingen en modderstromen zijn getroffen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Toen orkaan Jova in oktober over het gebied trok kwamen zes mensen om het leven en vonden op verschillende plekken overstromingen plaats.

Donderdag was Bud nog een orkaan van de derde categorie en bereikte hij windsnelheden tot 185 kilometer per uur. Vrijdagavond was dat nog 95 kilometer per uur.


Bud afgezwakt tot tropische storm (Foto: Novum)

Astronauten gaan Dragon binnen

Bemanningsleden van het internationale ruimtestation (ISS) zijn zaterdag de vrachtcapsule Dragon binnengegaan. Vrijdag meerde de met particuliere gelden gefinancierde capsule af aan het ISS. Astronauten Donald Petitt en André Kuipers koppelden de capsule toen met de robotarm van het ISS aan.

Zaterdag ging Petitt als eerste de capsule in en zei dat die hem deed denken aan de laadruimte van zijn pick-uptruck thuis. "De geur binnen is als die van een gloednieuwe auto", aldus Petitt. De zes bemanningsleden van het ISS hebben tot volgende week donderdag om de vracht aan boord van de Dragon te lossen en de capsule te vullen met wetenschappelijk materiaal voor de terugkeer naar aarde.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil bevoorradingsvluchten aan particuliere ondernemingen overdragen om zich zelf meer te kunnen concentreren op verder gelegen doelen, zoals asteroïden en Mars. Het Californische bedrijf SpaceX heeft het voortouw genomen, aangevoerd door de miljardair Elon Musk, medeoprichter van PayPal.


Astronauten gaan Dragon binnen (Foto: Novum)

Piloot gewond bij voorzorgslanding

Een 40-jarige piloot van een microlightvliegtuig is zaterdagochtend gewond geraakt bij een noodlanding in Grootegast. De piloot was door een sterke oostelijke wind in de problemen gekomen, meldt de politie.

De vlieger steeg zaterdagochtend op vanaf een veld in Doezum. Boven Grootegast verloor hij door de sterke wind echter hoogte en besloot de man een voorzorgslanding in te zetten.

Bij de landing op een industrieterrein aan de Ambacht in Grootegast vloog de piloot echter met zijn vliegtuig tegen een metalen hek aan en kwam het toestel hard op de grond terecht. Het slachtoffer is met een beenbreuk en een hoofdwond naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft het vliegtuigje in beslag genomen.

Sintnicolaas en Schippers goed op weg naar Spelen

Eelco Sintnicolaas en Dafne Schippers zijn op weg om vormbehoud te tonen voor de Olympische Spelen. De twee meerkampers kwamen bij de topwedstrijd in Götzis, het meerkampevenement van het jaar buiten de grote toernooien om, goed door hun eerste dag. Ook Ingmar Vos maakt een kans op de Spelen.

Sintnicolaas staat na de eerste dag van de tienkamp op een keurige vijfde plaats met 4242 punten. Daarmee behaalde de Nederlandse nummer vijf van het afgelopen WK zijn beste resultaat ooit op de eerste dag. Om vormbehoud te tonen moet hij 7950 punten scoren. Het persoonlijk record van de atleet uit Vaassen staat op 8436 punten.

Met resultaten van 10.77 seconden (100 meter), 7.27 meter (verspringen), 14.20 meter (kogelstoten), 2.00 meter (hoogspringen) en 48.02 seconden (400 meter) heeft Sintnicolaas 92 punten achterstand op de verrassende Belgische leider Hans Van Alphen. 

Vos staat na de eerste vijf onderdelen op een goede zevende plaats. De in Engeland trainende tienkamper kwam tot 10.92, 7.36, 14.14, 2.06 en 49.50. Voor Vos zijn de kwalificatie-eisen voor de Spelen daarmee ook binnen bereik. Vos heeft nog geen nominatie, maar moet om zich te kwalificeren 8220 punten scoren of bij de beste acht eindigen en 8200 punten scoren. Die laatste eis lijkt haalbaar voor de Nederlander.

In de zevenkamp bij de dames is Schippers goed bezig om een definitief ticket naar Londen te bemachtigen. Het toptalent staat na de eerste dag vijfde met 3839 punten na 13.43 seconden op de 100 meter horden, 1.73 meter bij het hoogspringen, 13.82 bij het kogelstoten en een fenomenale 22.73 op de 200 meter.

Met die tijd op het afsluitende onderdeel van de eerste dag bleef Schippers maar net boven haar Nederlandse record (22.69) dat ze vorig jaar liep op het WK in Daegu. De Nederlandse bleef in Götzis knap Jennifer Ennis voor, die in de zevenkamp wel ruim aan de leiding gaat met 4113 punten. Voor Schippers is de vormbehoudseis van 5950 punten van belang. Die limiet lijkt ze ruimschoots te gaan halen en ook haar persoonlijk record van 6172 punten lijkt er met een goede tweede dag aan te gaan.

De andere Nederlandse deelneemster in Götzis, Nadine Broersen, draaide eveneens een keurige eerste dag. De 22-jarige geboren Hoornse staat achttiende met 3635 punten (13.82-1.85-13.62-25.73). Broersen heeft een voorsprong van 170 punten op haar persoonlijk record in de meerkamp (5932 punten) en lijkt daarmee haar doel, plaatsing voor de EK in Helsinki, te gaan halen. De limiet voor dat toernooi staat op 6070 punten.

Meeste inbraken in achterstandswijken

De meeste overvallen op woningen vinden niet plaats in villawijken, maar juist in achterstandsbuurten, waar de overvallers zelf wonen. Dat blijkt uit zaterdag gepresenteerd onderzoek van RTL Nieuws.

"Daders plegen graag overvallen in een straal van 3 tot 5 kilometer van waar ze wonen. Dit komt omdat ze dan kunnen vluchten in een wijk die ze kennen", zei Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen van de politie.

Onder de gevaarlijkste wijken vallen onder andere Charlois in Rotterdam en Amsterdam Zuidoost. In Arnhem scoort de wijk 't Broek hoog.

Meeste woningovervallen in achterstandswijken
Meeste woningovervallen in achterstandswijken (Foto: ANP)

FOK!filmtip van de dag: Iron Man-avond

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond zijn er zeer veel interessante films op de televisie te zien. Zo is The Score vanavond om 20.30 uur op RTL 7 te zien, Black Out op Nederland 3 om 22.30 uur en Dead Calm om 00.05 uur op SBS 6. Toch pakken wij vanavond een filmreeks erbij, namelijk Iron Man. Vreemd genoeg heeft RTL 5 moeite met tellen: om 20.00 uur start Iron Man 2 en om 22.30 uur het eerste deel. Vorige week deed het kanaal hetzelfde met Men In Black, de reden waarom ze dit doen is onbekend.

Ook al lijkt de populariteit van wapenmagnaat Tony Stark (Downey Jr.) alleen maar toegenomen sinds hij bekend heeft gemaakt dat hij Iron Man is, daarmee zijn z'n problemen nog niet de wereld uit. De Amerikaanse regering vindt namelijk dat Stark door zijn Iron Man-harnas te maken een gevaarlijk wapen de wereld in heeft geholpen, wat hij aan het leger moet afstaan. Daar denkt Tony zelf natuurlijk anders over. Het komt tot een rechtszaak tussen Stark en de kortzichtige senator Stern (Shandling). Tot Tony's verbazing komt zijn beste vriend James 'Rhodesy' Rhodes (Cheadle) in deze zaak tegen hem getuigen. Rhodesy is immers militair in hart en nieren, en is gedwongen te kiezen tussen zijn trouw aan Stark en zijn militaire plicht.

Daarnaast krijgt Tony ook nog een wraakzuchtige Russische crimineel genaamd Ivan Vanko (Rourke) op zijn dak. Deze meent nog een appeltje met de wapenhandelaar te schillen te hebben, en om Tony als Iron Man aan te kunnen smeedt Vanko een superuitrusting in elkaar met gevaarlijke zwepen die elektrische stroomstoten afgeven - en de slechterik Whiplash is geboren.

De regel dat in een vervolgfilm altijd alles groter en beter moet, gaat ook voor deze film op, want ditmaal krijgt Downey te maken met niet één maar twee verleidelijke vrouwen in zijn werkomgeving. Naast zijn assistente Pepper Potts (Paltrow) is daar namelijk ineens ook de mysterieuze roodharige Russin Natasha Romanoff (Johansson). Wat Stark niet weet is dat ook Romanoff er net als hij een alter ego op nahoudt - zo wordt zij een gevaarlijke spionne en moordenares onder de naam The Black Widow.

Dit vervolg maakt pas echt zijn naam waar als James Rhodes besluit om van een louche wapenhandelaar genaamd Justin Hammer (Rockwell) een oud Iron Man-harnas te kopen en zelf een tweede Iron Man te worden...

Iron Man 2 is vanavond om 20:00 op RTL 5 te zien.

Iron Man 2

Tony Stark is een zakenman en uitvinder die het helemaal voor elkaar denkt te hebben. Maar als deze laconieke wapenhandelaar in Afghanistan gekidnapt wordt door terroristen heeft hij ineens niet meer zoveel praatjes. Als blijkt dat er bij een explosie een granaatsplinter vlak naast zijn hart terechtgekomen is ziet Stark zich genoodzaakt eigenhandig een soort van pacemaker in elkaar zetten om te overleven. Zijn ontvoerders dwingen hem echter om een raket te bouwen. Terwijl de terroristen overtuigd zijn dat hun gijzelaar druk aan het sleutelen is om voor hen een onoverwinnelijk wapen in elkaar te knutselen bouwt Stark in het geheim aan een ijzeren harnas. Hiermee wil hij ten eerste zichzelf in leven houden en ten tweede het terroristentuig te lijf gaan. Het resultaat is een stukje knutselwerk dat zelfs MacGyver en het A-Team samen nog niet in elkaar hadden kunnen zetten en zogauw Tony Stark zich in zijn harnas hijst betekent dat de geboorte van een nieuwe superheld: Iron Man.

Ook al is Iron Man net zoals bijvoorbeeld Spiderman, Hulk en Ghost Rider een filmbewerking van een beroemde Marvel-comic, regisseur Jon Favreau wilde het dit keer anders aanpakken: hij koos voor minder CGI-en special effects-geweld en voor meer aandacht voor personages, dialogen en verhaalopbouw. En waarom niet?: Als je Robert Downey Jr. als hoofdrolspeler hebt zou je wel gek zijn om deze acteur niet zijn volle talent in de strijd te laten gooien. Maar ook de actieliefhebber komt ruimschoots aan zijn trekken bij Iron Man.

Iron Man is vanavond om 22:30 op RTL 5 te zien.

Iron Man

Veel plezier!

Maher: "Mijn tijd zal nog komen"

Adam Maher bleek vandaag een van de vier afvallers te zijn bij het Nederlands Elftal. De middenvelder van AZ reageerde logischerwijs teleurgesteld, maar toont zich ook realistisch. Maher brak dit seizoen door bij AZ en kreeg uiteindelijk een uitnodiging voor het Nederlands elftal.

Uiteindelijk viel de AZ-middenvelder net als Vurnon Anita, Siem de Jong en Jeremain Lens af voor de definitieve EK-selectie. Het 18-jarige talent had graag mee willen gaan naar Polen en Oekraïne, maar kan zich desondanks vinden in de beslissing van bondscoach Bert van Marwijk.

"Het is zeker jammer, maar ik ben uiteindelijk tevreden", aldus Maher tegenover de NOS. "Het is een mooie prestatie dat ik met deze jongens mee mocht doen. Mijn tijd zal nog komen. Dit is voetbal. Ik moet doorgaan waar ik mee bezig was. Aan de ene kant is het natuurlijk wel terecht, want het middenveld is zwaar bezet. Maar natuurlijk had ik er wel op gehoopt."

Maher gaat na een lang seizoen, waar hij zijn definitieve doorbraak beleefde op het hoogste niveau, genieten van een welverdiende vakantie. "Ik ga nu met mijn ouders naar Marokko en daarna zal ik mij weer voorbereiden op het nieuwe seizoen."

[EK] Schreuder als tweede naar finale 50 vrij

Hinkelien Schreuder heeft zich weten te plaatsten voor de finale van de 50 meter vrije slag op het EK zwemmen in Debrecen. Met 24,81 klokte Schreuder de tweede tijd in de halve finales achter de Duitse Britta Steffen (24,56).

Het is de eerste finaleplaats voor Schreuder dit toernooi, nadat ze op de 50 meter vlinderslag en 100 meter vrije slag in de halve finale bleef steken. De finale van de 50 vrij staat morgen op het programma.

Oranje met Van Persie én Huntelaar in de basis

Bondscoach Bert van Marwijk heeft besloten om in de oefeninterland tegen Bulgarije te starten met zowel Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie. Huntelaar zal starten in de punt van de aanval, terwijl Van Persie vanaf rechts zal beginnen.

Naast Huntelaar en Van Persie staan ook Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart in de basis, terwijl Arjen Robben op de bank zal beginnen. Tim Krul is de vervanger van Maarten Stekelenburg, die nog kampt met een blessure.

De opstelling; Tim Krul; Jetro Willems, Joris Matthijsen, John Heitinga, Gregory van der Wiel; Nigel de Jong, Mark van Bommel, Wesley Sneijder; Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie.

Samsom: maak kinderbijslag inkomensafhankelijk

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat de kinderbijslag inkomensafhankelijk wordt. De grens moet liggen rond een inkomen van ongeveer 45 duizend euro bruto per jaar. Mensen die zo veel verdienen, moeten geen of minder kinderbijslag krijgen, vindt Samsom. "Voor iedereen evenveel kinderbijslag is niet rechtvaardig. Mensen met hoge inkomens hebben dat niet nodig."

Geld dat wordt overgehouden door de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken, kan volgens Samsom bijvoorbeeld naar de kinderopvang. "Daar wordt te weinig aan gespendeerd", aldus Samsom. Doordat de overheid er te weinig geld in steekt, kunnen mensen volgens de PvdA-leider nu niet aan het werk omdat ze met hun kinderen zitten.

Samsom denkt dat het idee van de inkomensafhankelijke kinderbijslag 'best' in het verkiezingsprogramma van de PvdA kan komen. Zaterdag besprak Samsom in Utrecht ideeën van Nederlanders voor het verkiezingsprogramma van de PvdA. De afgelopen weken werden ruim duizend ideeën aangedragen op doemeemetdiederik.nl. Tijdens de conferentie werden de beste ideeën besproken door indieners, Tweede Kamerleden, Samsom en de schrijvers van het verkiezingsprogramma.


Samsom: maak kinderbijslag inkomensafhankelijk (Foto: Novum)

Bayern München haalt Pizarro terug

Claudio Pizarro keert terug naar Bayern München. De 33-jarige aanvaller uit Peru heeft een contract voor een jaar getekend. Hij komt over van Werder Bremen, waar hij zijn aflopende verbintenis niet wilde verlengen. Pizarro speelde tussen 2001 en 2007 al voor de Rekordmeister. Toen kwam hij tot 71 doelpunten in 174 Bundesligawedstrijden.

Pizarro kwam verder onder meer uit voor Chelsea. Hij neemt bij Bayern waarschijnlijk de rol over van de naar Wolfsburg vertrekkende Ivica Olic, die afgelopen seizoen de stand-in voor Mario Gomez was.

Voor de verliezend finalist van de Champions League is Pizarro al de vierde aanwinst voor het nieuwe seizoen. Eerder werden middenvelder Xherdan Shaqiri van FC Basel, doelman Tom Starke van Hoffenheim en Borussia Mönchengladbach-verdediger Dante vastgelegd.


Bayern München haalt Pizarro terug (Foto: Novum)

[Video] Flinke crash Daly in GP3

Een flinke crash heeft ervoor gezorgd dat de GP3 race bij de grand prix van Monaco werd ingekort. In de elfde ronde knalde Conor Daly net na de tunnel achterop een manoeuvrerende Dimitry Suranovich en werd daardoor gelanceerd.

De Amerikaan kwam eerst in aanraking met de vangrail waarna hij uiteindelijk in de uitloopzone terecht kwam. Wonder boven wonder was Daly ongedeerd, maar de vangrail had het zwaarder gehad. Daarop werd besloten de race vroegtijdig te beëindigen en werd Marlon Stockinger de winnaar.


Beelden van de crash. (bron: YouTube)

Achilles '29 landskampioen bij amateurs

Achilles ’29 is vandaag voor het eerst in haar historie algeheel amateurkampioen van Nederland geworden. De Groesbeekse ploeg versloeg Spakenburg in een dubbele confrontatie. Vorige week werd al een 3-0, waarna de terugwedstrijd een formaliteit bleek. Ook daarin was Achilles de beste.

Achilles ’29 promoveert ondanks dit kampioenschap niet naar de Jupiler League. De witzwarten hebben, samen met alle andere topklasse-verenigingen, aangegeven af te zien van promotie. Door het behalen van het landelijke amateurkampioenschap heeft Achilles ’29 in één jaar tijd (vanaf eind mei 2011) alle vijf (Supercup, KNVB-beker voor amateurs, districtsbeker Oost, kampioenschap Topklasse, algeheel kampioenschap) mogelijke prijzen op amateurniveau in de wacht weten te slepen. Vier daarvan waren nog nooit eerder in de clubgeschiedenis behaald.

[Giro] De Gendt: "Dit had ik niet verwacht"

Thomas de Gendt boekte vandaag een knappe ritzege in de Giro d’Italia. De Belg van Vacansoleil viel al vroeg aan en kwam alleen aan bovenop de Stelvio. Tevens klom hij in het klassement op naar de vierde plaats, met uitzicht op een podium positie.

"Dit had ik niet verwacht", zei de 25-jarige Belg na afloop. "Ik viel aan op de Mortirolo, omdat de afdaling erg gevaarlijk is. Alle stukken pasten in mekaar. Mijn ploeggenoot Carrara zat nog voorop. Hij heeft me goed geholpen. En de Stelvio ken ik erg goed. Ik train er al zes jaar. Ik heb hem al 20 of 30 keer beklommen. Het is erg leuk om op mijn berg te winnen."

"Aan de roze trui heb ik niet gedacht, enkel aan de ritzege. Nu ga ik voor het podium. Hopelijk ben ik zondag voldoende gerecupereerd voor de tijdrit."

Oefening brandweer mondt uit in echte actie

Brandweermannen die vrijdag op een deel van de voormalige luchthaven Twente aan het oefenen waren, moesten ineens echt aan de bak. Een blusvoertuig vloog om nog onbekende reden tijdens de training in brand, meldt de brandweer zaterdag.

De brand ontstond in het motorgedeelte van het voertuig. De brandweer wist het vuur met eigen middelen te blussen. De bluswagen heeft echter aanzienlijke schade opgelopen en is voorlopig niet inzetbaar.

Politie neemt Sharia4Holland onder de loep

De politie en het Openbaar Ministerie in Amsterdam zijn een onderzoek begonnen naar de doodsbedreiging aan het adres van PVV-leider Geert Wilders door leden van Sharia4Holland vrijdag op de Dam in Amsterdam. Dat meldt de Amsterdamse politie zaterdag.

Tijdens een persconferentie vrijdag op de Dam vergeleek een van de leden van Sharia4Holland Wilders met een hond van de Romeinen. De sharia zou volgens het lid wel met Wilders 'dealen' zoals in het verleden vaker met 'dergelijke figuren' is gebeurd. "Trek lering, ook uit het geval van Theo van Gogh", zei hij.

Een politiewoordvoerder laat weten dat beelden van de persconferentie, waarop onder meer de doodsbedreiging aan het adres van Wilders is te zien, genoeg aanleiding hebben gegeven om de organisatie goed onder de loep te nemen.

Naar aanleiding van de doodsbedreiging had PVV-Kamerlid Joram van Klaveren al vragen gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Van Klaveren wil onder meer weten in hoeverre Opstelten het eens is met de mening van de PVV dat Sharia4Holland een tot 'geweld oproepende extremistische club is die verboden dient te worden'.

Ook wil het PVV-Kamerlid weten welke maatregelen Opstelten wil treffen om de organisatie te verbieden. Degene die de doodsbedreiging uitsprak wil Van Klaveren vervolgd, waar mogelijk gedenaturaliseerd en uitgezet zien.

 
Sharia-aanhangers op De Dam, door Frank Buis / AT5 

Britse BBC-presentator opgepakt in Zimbabwe

De Zimbabwaanse autoriteiten hebben de Britse presentator van klassieke-muziekprogramma's voor de BBC, Petroc Trelawny, opgepakt bij een concert in Bulawayo. Dat hebben de organisatoren van een festival voor klassieke muziek in Bulawayo zaterdag gezegd.

Volgens de Zimbabwaanse immigratieautoriteiten had Trelawny geen werkvisum. De Muziekacademie van Bulawayo zei dat Trelawny al lange tijd betrokken is bij de academie en had aangeboden het concert gratis te presenteren.

A. Radwanska wint in Brussel

Agnieszka Radwanska heeft zaterdag het WTA-toernooi in Brussel op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Poolse kreeg slechts een set tegenstand van Simona Halep uit Roemenië: 7-5 en 6-0. Voor Radwanska is het al haar derde toernooizege van dit jaar. Eerder kreeg ze ook in Dubai en Miami al de trofee.

Francesca Schiavone was de beste in Straatsburg. De Italiaanse, in 2010 nog winnares van Roland Garros en vorig jaar verliezend finalist, is opnieuw in vorm op gravel. Ze versloeg Alizé Cornet uit Frankrijk in de eindstrijd met 6-4 en 6-4.


Agnieszka Radwanska wint in Brussel (Foto: Novum)

Australiër Rogers wint tijdrit in Beieren

Michael Rogers heeft zijn leidende positie in de Ronde van Beieren verstevigd. De Australiër van Sky won zaterdag de tijdrit over 26,4 kilometer in Feuchtwangen. De drievoudig wereldkampioen in de race tegen de klok kwam tot een tijd van 31 minuten en veertien seconden. Zijn land- en ploeggenoot Richie Porte werd op vier tellen tweede.

De Fransman Jérôme Coppel klokte de derde tijd, voor de Rus Vladimir Gusev. Fabian Cancellara, die zijn rentree maakt na een sleutelbeenbreuk, werd veertiende op 32 seconden van Rogers. De Ronde van Beieren eindigt zondag met een 164,9 kilometer lange etappe van Feuchtwangen naar Bamberg.

Buurtfeest

Het was een mooi plan, regelmatig een buurtfeest houden. In het centrum van de straat is hier een soort van pleintje, en de naast aanwonenden gebruikten dat geregeld om een barbecue te houden. Heel gezellig, samen uit, samen thuis was het motto. De meeste buren deden mee, met de financiering, het opbouwen en het opruimen. De onderlinge verstandhouding verbeterde aanmerkelijk, iedereen begon iedereen te helpen, samen te klussen, koffie leuten, noem maar op. Kleine kibbeltjes liepen niet uit de hand maar werden onderling opgelost, soms met hulp van een andere buur.

De Bakker verliest finale in Getxo

Thiemo de Bakker heeft het futuretoernooi van Getxo niet kunnen winnen. In de finale in Spanje was Andrea Arnaboldi uit Italië net te sterk. De Bakker (3) won nog wel de eerste set, maar de Italiaanse nummer twee van de plaatsingslijst trok via de tiebreak de stand gelijk en won ook de derde set: 3-6, 7-6 (4) en 6-4.

Arnaboldi is de nummer 391 van de wereldranglijst, De Bakker staat vijf plaatsen lager. De geboren Westlander zakte door fitnessproblemen en blessures sinds begin vorig jaar ver weg. In Getxo speelde hij zijn tweede toernooi na zijn terugkeer op derde niveau van het internationale tennis. In juli 2010 stond De Bakker nog veertigste van de wereld.

Servië wint World Team Cup

De Servische tennissers hebben zaterdag de World Team Cup veroverd. In Düsseldorf werd Tsjechië in de finale van het landentoernooi met 2-0 geklopt. Janko Tipsarevic klopte Tomas Berdych met 7-5, 7-6 (8) in de eerste partij. Victor Troicki maakte het karwei daarna af met een driesetszege op Radek Stepanek: 2-6, 6-4, 6-3.

Voor Servië, dat in de poulefase van het toernooi met Kroatië, Duitsland en Rusland afrekende, is het de tweede keer dat de World Team Cup wordt gewonnen. Ook in 2009 was het land al de beste. Tsjechië, dat zich van de Verenigde Staten, Argentinië en Japan ontdeed, won in 1987 als Tsjecho-Slowakije voor het laatst.

[Giro] Indrukwekkende zege De Gendt op Stelvio

Thomas De Gendt heeft een indrukwekkende zege geboekt in de Giro d’ Italia. De Belg van Vacansoleil ging op de één na laatste klim er vandoor en kwam alleen boven op de mythische Stelvio. In het klassement deed hij ook een goede zaak, want hij kwam tot op 2.18 van leider Joaquim Rodríguez, die enkele secondes wist te pakken op Ryder Hesjedal.

De koers ontplofte al vroeg. Leider Joaquim Rodríguez ging in de aanval op de loodzware Mortirolo, maar wist geen gaatje te slaan met Ryder Hesjedal. Olivier Zaugg kwam alleen als eerste boven op de klim met stijgingspercentages boven de twintig procent. Thomas de Gendt was ontsnapt uit de groep der favorieten, waarin Ivan Basso wat problemen kende.

Vacansoleil-renner De Gendt wist vooruit te bleven en kreeg onder andere Damiano Cunego en Mikel Nieve met zich mee. Ze wisten Zaug in te lopen en de voorsprong op de andere kanshebbers op de eindzege te vergroten. De groep der favorieten bleef wachten op hun ploeggenoten, waardoor de nieuwe koplopers een voorsprong van ruim drie en een halve minuut wisten te pakken, waardoor De Gendt (achtste op 5,40) een concurrent voor een podiumplek leek te worden.

In het eerste deel van de slotklim de Stelvio werd de kopgroep uitgedund naar drie man; De Gendt, Nieve en Cunego wist te ontsnappen. De drie behielden hun voorsprong van dik drie en een halve minuut op de groep der favorieten, waar Hesjedal alleen Christian Vandevelde als knecht bij zich had.

Op twaalf kilometer van de finish besloot de Belg solo te gaan en bouwde in no-time zijn voorsprong op de achtervolgers en de groep der favorieten uit. Op tien kilometer van de meet had hij dik vijf minuten op de groep met Rodríguez, Basso en Hesjedal. Daaruit was het John Gadret die drie pogingen waagde, maar die wist niet ver te komen.

Op vijf kilometer van de streep was de voorsprong van De Gendt nog altijd een dikke vijf minuten, terwijl de favorieten niet beter bleken te willen of te kunnen. Hesjedal gooide het tempo nog wel omhoog, waardoor Basso moest lossen en de achterstand op De Gendt toch een stuk minder werd.

Michele Scarponi zag laat het gevaar van De Gendt in en sprong weg bij Hesjedal en leider Rodríguez. De zege van de Belg kwam nooit in gevaar en hij boekte zijn mooiste zege uit zijn carrière tot nu toe.

Rodríguez wist er nog een flinke sprint uit te persen in de slotkilometer en liet Hesjedal achter en ging zelfs Scarponi nog voorbij. Hij kwam binnen op 3.22 van De Gendt en pakte dik tien seconden op Hesjedal en Scarponi. De tijdrit van morgen in en rond Milaan zal de beslissing gaan brengen in deze Giro d’Italia.

Uitslag 20e etappe Giro d'Italia

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Thomas De Gendt Bel Vacansoleil 6:54.41
2 Damiano Cunego Ita Lampre +0.56
3 Mikel Nieve Spa Euskaltel +2.50
4 Joaquim Rodríguez Spa Katusha +3.22
5 Michele Scarponi Ita Lampre +3.32
6 Ryder Hesjedal Can Garmin +3.26
7 John Gadret Fra AG2r +4.29
8 Rigoberto Uran Col Sky +4.53


Klassement

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodríguez Spa Katusha  
2 Ryder Hesjedal Can Garmin +0.31
3 Michele Scarponi Ita Lampre +1,51
4 Thomas De Gendt Bel Vacansoleil +2.18
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3,18
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3,43
7 Rigoberto Uran Col Sky +4,52
8 Domenico Pozzovivo Col Colnago - CSF INOX +5.37

Butler van paus Benedictus gearresteerd

De butler van paus Benedictus XVI is gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie. Dat heeft Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, zaterdag bevestigd. Butler Paolo Gabriele werd woensdag opgepakt met vertrouwelijke documenten in zijn bezit, zei Lombardi. Justitie in het pauselijke staatje heeft een onderzoek ingesteld.

Het 'Vatileaks'-schandaal heeft het Vaticaan ernstig in verlegenheid gebracht. De afgelopen maanden lieten onbekenden geheime documenten lekken aan de pers. De vertrouwelijke stukken brachten verscheidene vooraanstaande kardinalen in verband met intriges en corruptie. Gesuggereerd werd onder meer dat er geknoeid zou worden met de financiën van het Vaticaan. Ook legden de documenten het interne gekibbel bloot over de pogingen van het Vaticaan om meer transparantie wat betreft financiële operaties te betrachten.

Maar wat wellicht crucialer is, is dat de gelekte informatie maar één doel lijkt te dienen: het in diskrediet brengen van de rechterhand van de paus, kardinaal Tarcisio Bertone. Volgens waarnemers wijst het op een machtsstrijd in het kerkstaatje. Bertone zou overhoop liggen met die rest van de curie, die hem als indringer ziet.

Het schandaal werd vorige week nog groter met de publicatie van een boek met vertrouwelijke brieven en notities aan en van Benedictus en zijn persoonlijk secretaris. Het Vaticaan noemde het boek 'misdadig' en zei juridische actie te ondernemen tegen schrijver Gianluigi Nuzzi, de uitgever en tegen degene die de documenten heeft gelekt.

Het Vaticaan had eerder al juridische stappen aangekondigd tegen Nuzzi nadat hij in januari brieven had gepubliceerd van de voormalige nummer twee in het Vaticaan, Carlo Maria Vigano. In die brieven aan de paus smeekte Vigano niet overgeplaatst te worden omdat hij corruptie bloot had gelegd die de Heilige Stoel miljoenen euro's aan hogere contractprijzen had gekost. De paus bleek doof voor de smeekbede en stuurde Vigano als gezant naar Washington.

Nuzzi, van wiens hand in 2009 al een boek verscheen over de schimmige handelingen van de Vaticaanse bank gebaseerd op gelekte documenten, zei dat hij door bronnen binnen het Vaticaan was benaderd. Van hen kreeg hij nieuwe documenten met informatie die Bertone in een kwaad daglicht stelt. Nuzzi verdedigde eerder deze week op een persconferentie de publicatie van zijn boek en zei niet bang te zijn voor het Vaticaan.

Eerder beschuldigden medewerkers van het Vaticaan ook de president van de bank van het kerkstaatje van het lekken van vertrouwelijke documenten. Hij werd afgelopen donderdag door het bestuur van de bank de laan uitgestuurd. De officiële reden daarvoor was dat hij zijn functie niet naar behoren heeft uitgeoefend.


Butler van paus Benedictus gearresteerd (Foto: Novum)

Stormloop op rollators door Lenteakkoord

Een aangekondigde bezuinigingsmaatregel zorgt voor een ware run op rollators. Sinds bekend werd dat in het Lenteakkoord is afgesproken dat rollators volgend jaar niet meer worden vergoed, is het bij de grootste rollatorfabrikant Premis Medical bijna twee keer zo druk als normaal. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

In het door CDA, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie gesloten Lenteakkoord staat dat mensen vanaf 2013 zelf moeten betalen voor een rollator. De bezuinigingsmaatregel moet de schatkist 20 miljoen euro opleveren. Een rollator kost tussen de 80 en 350 euro.

Bij Premis Medical worden wekelijks normaal gesproken 600 tot 650 rollators verkocht. De vraag is de afgelopen tijd omhoog geschoten. "Vorige week zijn er 1097 rollators de deur uitgegaan", zegt directeur Ronald Keuning.

Zorgverzekeraars hebben nog geen cijfers over de toegenomen vraag. VGZ zegt in de krant daar wel op te rekenen. CZ constateert een piek, maar denkt dat die ook met het mooie weer te maken kan hebben.


Stormloop op rollators door Lenteakkoord (Foto: Novum)

Kraangrijper knijpt man dood

Een 54-jarige man is zaterdagochtend in Zuidland om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. Een kraangrijper die uit een container waarbij de man aan het werk was mest moest halen, greep om nog onbekende reden het slachtoffer. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt de politie.

Het bedrijfsongeval vond plaats aan de Dwarsweg. De bestuurder van de machine is meegenomen naar een politiebureau voor een verklaring.

'AZ en N.E.C. willen Deen Larsen'

De 20-jarige Emil Larsen, middenvelder van het Deense Lyngby BK, zou gewild zijn bij N.E.C. Nimegen en AZ. Het Deense Tipsbladet meent te weten dat beide clubs achter de handtekening van de talentvolle Deen aanzitten. Larsen, die nog een contract heeft voor een jaar, degradeerde dit seizoen met zijn Lyngby uit de hoogste klasse van het Deense profvoetbal.

Ondanks dit teleurstellende feit maakte Larsen indruk op het middenveld. De tweebenige Larsen wordt samen met toptalenten als Christian Eriksen, Kenneth Zohore, Matthias Jorgensen, die volgend seizoen voor PSV voetbalt en Mikkel Cramer tot de grootste Deense talenten van dit moment gerekend. Larsen gaat echter niet met Denemarken mee naar het EK.

N.E.C. zou met Larsen een vervanger voor diens landgenoot Lasse Schöne kunnen binnenhalen. De aanvallende middenvelder komt volgend seizoen uit voor landskampioen Ajax. AZ verloor met Pontus Wernbloom in de winter een belangrijke kracht op het middenveld, terwijl Adem Maher, Rasmus Elm en Maarten Martens allen nog zouden kunnen vertrekken.

Almagro prolongeert titel in Nice

Nicolas Almagro heeft zijn titel op het ATP-toernooi in Nice geprolongeerd. De als derde geplaatste Spanjaard was zaterdag in de finale de Amerikaanse qualifier Brian Baker de baas met 6-3, 6-2. Almagro behaalde de twaalfde titel in zijn loopbaan en de tweede van dit jaar. In februari was hij in Sao Paulo de sterkste.

Voor de 27-jarige Baker kwam er een einde aan een knappe zegereeks. De nummer 216 van de wereldranglijst was al vijftien wedstrijden op rij ongeslagen. Hij kwam er tegen Almagro echter niet aan te pas.

Baker ging tot 3-3 in de eerste set gelijk op met zijn opponent, maar die pakte vervolgens drie games op rij. In de vierde en achtste game van de tweede set sloeg de 26-jarige Almagro opnieuw toe, waardoor hij na zeventig minuten de zege veiligstelde.

Hockeyers Amsterdam kloppen Rotterdam in EHL

Amsterdam heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de Euro Hockey League. In het eigen Wagener stadion won de landskampioen met 3-0 van Rotterdam. De Amsterdammers nemen het zondag op tegen het Duitse UHC Hamburg, Rotterdam wacht een strijd om het brons tegen het Belgische Dragons.

Amsterdam kwam op voorsprong via Valentin Verga, die de bal in de kluts in het doel werkte. Rotterdam ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar het was de ploeg van trainer Taco van den Honert die opnieuw toesloeg. In de 52e minuut verdubbelde Don Prins de score. Na een snelle uitbraak zorgde Teun Rohof voor de beslissing.

Martin blijft Westra en Terpstra voor in België

Tony Martin heeft zaterdag de tijdrit in de Ronde van België op zijn naam geschreven. De wereldkampioen van Omega Pharma-Quick-Step legde de 20,5 kilometer tussen Turnhout en Arendonk af in 24.04 minuten. Vacansoleil-renner Lieuwe Westra werd op 46 tellen tweede, Niki Terpstra gaf 52 seconden toe op zijn Duitse ploeggenoot.

Lars Boom eindigde als zesde op 1.11 minuten van Martin. Zijn Rabobank-collega Carlos Barredo noteerde de vierde tijd. Martin neemt door zijn zege de leiderstrui over van de Duitse sprinter André Greipel, die zich in de eerste drie etappes de sterkste toonde. De Ronde van België eindigt zondag met een rit door de Ardennen van Clavier naar Engis.

Bijeenkomsten voor ex-patiënten omstreden neuroloog

Het Openbaar Ministerie geeft vrijdag aan ex-patiënten van de omstreden Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur een toelichting over de voortgang van de strafzaak tegen de specialist. De ex-patiënten die een aangifte of melding hebben gedaan hebben zaterdag een brief ontvangen, meldt het OM in Rotterdam zaterdag.

In de brief staat ook of de aangifte of melding van de ex-patiënten wordt meegenomen in de strafzaak. In de loop van de week krijgen alle ex-patiënten een persoonlijke brief met een toelichting op hun aangifte of melding.

Vrijdag vinden twee verschillende bijeenkomsten en een paar persoonlijke gesprekken plaats. Tijdens de bijeenkomsten geven de Almelose hoofdofficier van justitie en vertegenwoordigers van de politie een toelichting op het onderzoek, de keuzes die zijn gemaakt en de voortgang van de strafzaak.

Het OM wil eind dit jaar een zogenoemde regiezitting houden in de zaak bij de rechtbank in Almelo. Een regiezitting wordt gehouden ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van een gecompliceerde rechtszaak. Aan zo'n zitting nemen de officier van justitie en de verdediging deel. Tijdens de zitting wordt gesproken over de stand van het onderzoek en vooral de vraag of aanvullend onderzoek als het horen van getuigen nog nodig is voordat de inhoudelijke behandeling van een zaak begint. De rechtbank neemt tijdens de zitting beslissingen over de verdere procedure in de procesgang.

De aan medicijnen verslaafde neuroloog stelde in het Medisch Spectrum Twente sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson. Het OM beschuldigt Jansen Steur van het opzettelijk benadelen van de gezondheid van zijn patiënten, het in een hulpeloze toestand brengen van mensen die hulp nodig hebben, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.

Het onderzoek naar de praktijken van de neuroloog heeft lang geduurd, omdat diverse medisch deskundigen zich over de zaken van de ex-patiënten hebben moeten buigen. Daarna moest de verdachte zelf nog aanvullend worden gehoord. Dat verhoor vond onlangs plaats.

Pinkpop waarschuwt voor zomerse temperaturen

De organisatie van Pinkpop waarschuwt bezoekers voor de zomerse temperaturen. "Voorkom uitdroging en drink genoeg water!", staat op de website van het driedaagse festival. De 43e editie van Pinkpop is zaterdag van start gegaan.

Pinkpop belooft een zonnig feest te worden. "Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen", zegt de organisatie. "Want de voorspellingen zijn: drie dagen lang zon en temperaturen van boven de 22 graden."

Drinkwaterproducent WML deelt tijdens het festival in het Limburgse Landgraaf gratis water uit. Ook adviseert de organisatie van Pinkpop festivalgangers om een pet te dragen en zonnebrandcrème mee te nemen.

Onder meer Anouk, Racoon, Linkin Park, The Cure en James Morrison staan de komende dagen op het podium van Pinkpop. Bruce Springsteen en zijn E Street Band sluiten het festival op pinkstermaandag af.

Eric van Tijn wil Songfestival redden

Eric van Tijn heeft er alle vertrouwen in dat hij namens Nederland een succesvolle act kan neerzetten op het Eurovisie Songfestival. "Ik denk dat ik het nu nog beter kan doen dan met Ruth Jacott in 1993 en Edsilia Rombley in 1998", zegt de muziekproducent zaterdag in De Telegraaf.

Van Tijn schreef de liedjes Vrede en Hemel en Aarde, die in de finale van het Eurovisie Songfestival op de zesde en vierde plaats eindigden. Hij wil best nog een keer meedoen. "Maar als ik dat doe, wil ik wel voor de winst gaan."

Volgens Van Tijn was You and Me van Joan Franka, dat donderdag niet genoeg punten kreeg voor een finaleplaats, 'te Nederlands'. Onder meer de belichting en het camerawerk moesten volgens Van Tijn beter aangepakt worden. "Er is geen rekening mee gehouden dat je ook in Europa indruk moet maken."

Van Tijn denkt dat er één probleem is, namelijk geld. "Ik wil dan een topchoreograaf en op elk vlak de beste mensen", vertelt de producent, die eerder in de jury zat van Idols en X Factor. "Dat willen we in Nederland maar niet uitgeven aan het Songfestival. Je moet wel fanatiek zijn."

Square: "Activision is gek"

Mike Fischer, hoge baas van Square Enix Amerika, heeft aangegeven dat Activision gek moest zijn voor het annuleren van True Crime: Hong Kong. Square kocht namelijk de rechten en brengt de game nu uit onder de naam Sleeping Dogs.

Fischer geeft aan niet te weten waarom Activision de game heeft laten gaan. Toen Square de game te zien kreeg zagen ze de potentie van het spel en waren meteen verkocht. Volgens Fischer is de gameplay van het spel vergelijkbaar met games als Need for Speed, Mass Effect en Batman: Arkham City. Daarnaast kaart hij aan dat de game doet lijken op Dead Island. Vorig jaar op de E3 wisten weinig mensen van de aanwezigheid van het spel maar toch is het alleen in Amerika al twee miljoen keer over de toonbank gegaan.

Sleeping Dogs komt 17 augustus uit voor Windows, Xbox 360 en PS3.

Doden bij aanval met drone in Pakistan

Bij een aanval met een Amerikaanse drone in het noordwesten van Pakistan zijn zaterdag vier vermoedelijke militanten gedood. Dat hebben twee medewerkers van de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd. Het onbemande vliegtuigje vuurde in de stad Miran Shah twee raketten af op een bakkerij waar de slachtoffers inkopen deden.

Het is de derde Amerikaanse aanval met een drone in minder dan een week. Aanvallen met drones in de Pakistaanse stammenregio waar Afghaanse en andere militanten zich ophouden worden beschouwd als een belangrijke Amerikaanse tactiek in de oorlog tegen Al-Qaida en de Taliban.

Pakistan wil dat de Verenigde Staten stoppen met de aanvallen omdat die de soevereiniteit van het land zouden aantasten.

Man in Finland opent vuur, twee doden

Een 18-jarige man heeft vrijdagnacht in het zuiden van Finland het vuur geopend op voorbijgangers. Daarbij vielen twee doden en raakten zeven mensen gewond. De dader is zonder verzet ingerekend door de politie, zei politiechef Markku Tuominen.

"De man werd aangetroffen met twee wapens, waaronder een jachtgeweer", zei Tuominen. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

De schutter schoot rond 02.00 uur vanaf een dak in het centrum van de stad Hyvinkaa op willekeurige voorbijgangers. De dodelijke slachtoffers zijn een 18-jarige man en een 18-jarige vrouw. Een 23-jarige politieagente raakte zwaargewond.

Schietpartijen komen af en toe voor in Finland. Het land, waar veel wordt gejaagd, telt 650 duizend geregistreerde wapenbezitters op een bevolking van 5,4 miljoen mensen.


Man in Finland opent vuur, twee doden (Foto: Novum)

Sap bij winst Dibi misschien niet in Kamer

GroenLinks-leider Jolande Sap keert misschien niet terug in de Tweede Kamer als ze de lijsttrekkersverkiezing verliest van Tofik Dibi. Dat zei ze zaterdag in radioprogramma Tros Kamerbreed. "Dan ga ik de partij eerst helpen en daarna moet ik daar eens goed over nadenken."

Sap is overigens veruit favoriet voor het lijsttrekkerschap binnen haar partij. Ze ligt in de peilingen ver voor op tegenstrever Dibi. In een peiling van Ipsos Synovate van vrijdagavond gaf 78 procent van de partijleden aan op haar te stemmen tegen elf procent voor Dibi.

De interne verkiezing ging tumultueus van start nadat Dibi eerst zijn kandidatuur lang voor zich hield en daarna door het partijbestuur als ongeschikt werd beoordeeld. Na ophef in de partij mocht hij zich alsnog kandideren.

Dibi zegt in een reactie te hopen dat zowel hij als Sap doorgaat, ongeacht de uitkomst van de lijsttrekkersstrijd. "Als Jolandse Sap en ik echt passie hebben voor deze partij, dan gaan we vechten voor GroenLinks ongeacht wie wint", reageert hij via Twitter.


Sap bij winst Dibi misschien niet in Kamer (Foto: Novum)

Meer dan 90 doden na aanvallen Syrische leger

De afgelopen 24 uur zijn in de Syrische regio Houla meer dan negentig mensen gedood door regeringstroepen. Dat zeggen activisten van het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens de lokale activist Abu Yazan zouden twaalf mensen zijn omgekomen toen dorpen en stadjes onder vuur werden genomen en werden 106 mensen gedood toen huurlingen van het leger, zogenoemde shabiha, het gebied bestormden. "Ze (de shabiha, red.) hebben hele gezinnen vermoord, ouders en kinderen, maar ze richtten zich vooral op kinderen", zei Yazan. Op internet zijn amateurbeelden te zien met daarop veel kinderlichamen.

Volgens Yazan proberen veel bewoners het gebied zaterdag te ontvluchten uit angst voor meer geweld.

Niet eerder sinds de volksopstand tegen president Bashar Assad begon was het dodental bij één enkel incident zo hoog. Volgens de Verenigde Naties kwamen in totaal al meer dan negenduizend mensen om het leven, vooral burgers.

De VN zeiden zaterdag dat een groep waarnemers op weg is naar Houla.

Leers: belang buurt moet meetellen in asielzaak

Minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) wil dat bij het toepassen van de discretionaire bevoegdheid voortaan ook de lokale belangen mee kunnen worden gewogen. Die mogelijkheid gaat hij toevoegen aan de discretionaire bevoegdheid, heeft hij zaterdag gezegd in het radioprogramma Argos.

Leers kan nu al zijn hand over zijn hart strijken als het niet verlenen van een verblijfsvergunning voor die individuele vreemdeling bijzonder schrijnend is. "Het kan heel goed zijn dat iemand zo goed is ingeburgerd in een gemeenschap dat het niet alleen schrijnend voor hem, maar ook voor de mensen om hem heen is om hem daar weg te halen en te zeggen; 'U moet toch maar terug'. Dat aspect, die schrijnendheid, wil ik in de toekomst ook laten meewegen."

De demissionaire minister stuurt binnenkort een brief naar de Tweede Kamer over de kwestie.

Aanhouding voor steekpartij Roermond

In Roermond is een man aangehouden voor een steekpartij vrijdagavond in een woning aan de Grote Kerkstraat. Het slachtoffer is een 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij verkeert niet in levensgevaar, meldt de politie zaterdagochtend.

De 43-jarige verdachte, eveneens zonder vaste woon- of verblijfplaats, bleef ongedeerd. Hij werd rond 03.30 uur door agenten gevonden op de Wilhelminasingel. Hij zit vast.

Eerder op de avond werd elders in Roermond een dode man aangetroffen. De vondst van deze vermoedelijk vermoorde man in een woning aan de Bredeweg staat los van het andere incident, zegt een woordvoerder van de politie. De politie is op zoek naar getuigen in deze zaak.

Shafiq spreekt nu van 'glorieuze revolutie' Egypte

De Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq heeft zaterdag de 'glorieuze revolutie' geprezen waardoor president Hosni Mubarak uit het zadel werd gewipt. Het is een enorme ommezwaai voor Shafiq, die de laatste premier was in het regime van Mubarak.

Shafiq zei dat er geen 'herstel van het oude regime' zal plaatsvinden. Hij maakt zich op om in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 16 en 17 juni de strijd om het hoogste ambt aan te gaan met Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap.

Op een persconferentie probeerde Shafiq, oud-luchtmachtcommandant en persoonlijke vriend van Mubarak, zaterdag zijn imago af te schudden van de antirevolutionaire kandidaat die negatief sprak over de jongeren die de opstand tegen Mubarak orkestreerden.

"Ik beloof iedere Egyptenaar dat er geen terugkeer naar en herstel van het oude regime zal plaatsvinden", zei de 70-jarige Shafiq. "Egypte is veranderd en de klok zal niet worden teruggedraaid. We hebben een glorieuze revolutie gehad. Ik prijs deze glorieuze revolutie en beloof trouw te zijn aan de roep om rechtvaardigheid en vrijheid."

Het zal waarschijnlijk een verhitte verkiezingscampagne worden. Zowel Shafiq als Morsi heeft een harde kern aanhangers maar wordt ook verafschuwd door grote groepen binnen de samenleving. De stemmen van die Egyptenaren, bijna vijftig procent, gingen in de eerste ronde naar kandidaten die werden gezien als aanhangers van de revolutie tegen Mubarak.


Shafiq spreekt nu van 'glorieuze revolutie' Egypte (Foto: Novum)

Pc-specificaties Max Payne 3

Rockstar Games heeft alle pc-specificaties bekendgemaakt voor Max Payne 3. De ontwikkelaar heeft de game op veel verschillende set-ups getest en hieronder zie je de aanbevolen specificaties. Vrijdag 1 juni zal de pc-versie uitkomen van het spel.

De game zal naast een enkele monitor ook ondersteuning bieden voor drie tot zes schermen. Daarnaast zijn de grafische instellingen flink aan te passen naar eigen smaak. Ook zal de game DX 11 ondersteunen.

Lowest Tested Specs

  • Windows 7/Vista/XP PC (32 or 64 bit)
  • Intel Dual Core 2.4 GHZ or AMD Dual Core 2.6 GHZ, or better
  • 2GB System RAM
  • NVIDIA GeForce 8600 GT 512MB RAM
  • or AMD Radeon HD 3400 512MB RAM

Low Recommend Specs

  • Windows 7/Vista/XP PC (32 or 64 bit)
  • Intel Dual Core 3GHz or AMD equivalent
  • 3GB System RAM
  • NVIDIA GeForce 450 512MB RAM
  • or AMD Radeon HD 4870 512MB RAM

High Recommend Specs

  • Windows 7/Vista (32 or 64 bit)
  • Intel i7 Quad Core 2.8Ghz or AMD equivalent
  • 3GB System RAM
  • NVIDIA GeForce 480 1GB RAM
  • or AMD Radeon HD 5870 1GB RAM

Highest Tested Specs

  • Windows 7/Vista (64 bit)
  • Intel i7 3930K 6 Core x 3.06 GHZ
  • or AMD FX8150 8 Core x 3.6 GHZ
  • 16GB System RAM
  • NVIDIA GeForce® GTX 680 2GB RAM
  • or AMD Radeon HD 7970 3GB RAM

Dubbele hypotheek voor 38 Studios-medewerkers

Eerder werd bekendgemaakt dat 38 Studios failliet is gegaan en daardoor de lonen van de werknemers niet meer kon betalen. De zorgverzekeringen zijn verlopen en daarbovenop blijkt nu ook dat hypotheken die de ontwikkelaar had overgenomen van werknemers niet betaald zijn.

38 Studios was eerst gevestigd in Massachusetts maar verhuisde naar Rhode Island nadat hen werd beloofd dat ze heffingskortingen en kapitaal zouden krijgen. Om te zorgen voor een soepele overgang nam 38 Studios de oude hypotheken over van werknemers zodat zij een huis konden kopen op Rhode Island. Enkele van deze voormalige medewerkers werden gister gebeld door hun bank, die hen liet weten dat er niet betaald was voor de hypotheek.

Het bestuur van Rhode Island wist niets over het probleem met de hypotheken. Steve Danuser, director of Story and IP Development van 38 Studios, gaf het bestuur dan ook de schuld van de staat waarin 38 Studios verkeert: "We hadden nog een klein beetje hulp nodig en we dachten dat de staat achter ons stond. We dachten dat de gouverneur ons zou helpen, maar dat is blijkbaar dus niet het geval."

"We vonden het erg leuk hier. We kochten huizen. We hielpen bedrijven hier in de buurt. De gouverneur heeft alle belastingbetalers in Rhode Island in de steek gelaten. Het is jammer, want er waren zo veel mensen die Rhode Island wilden laten groeien, maar dat kan niet," vertelde Danuser.

De oprichter van 38 Studios, Curt Schilling, is bereid om alles te doen wat nodig is om te zorgen dat de studio weer verder kan gaan met de ontwikkeling van games. De studio werkte aan een Amalur-MMO.

[F1] Uitslag kwalificatie Monaco

De kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco op de straten van Monte Carlo is een prooi geworden voor Michael Schumacher, die een gridpenalty kreeg bij de vorige race. Dus officieel staat Mark Webber op pole, met naast hem Nico Rosberg. Op de tweede rij staan morgen Lewis Hamilton en Romain Grosjean.

De eerste kwalificatiesessie werd binnen vier minuten al stilgelegd doordat Sergio Pérez een zogenaamd Monegasks kusje gaf aan een muur, waardoor zijn wagen stil kwam te staan aan de zijkant. Er was ook een wiel losgeraakt, dat gelukkig snel door de marshalls in bedwang kon worden gehouden. Nadat de Sauber-bolide weg was getakeld, ging de eerste sessie verder, waar de beide Mercedes Grand Prix-rijders Nico Rosberg en Michael Schumacher de snelle tijden neerzetten.

Rosberg verbeterde de tijd van Pastor Maldonado, die een gridpenalty ontving voor een actie in de derde vrije training van eerder deze zaterdag. Schumacher verbeterde zijn teamgenoot weer, maar dan waren daar Romain Grosjean (Lotus Renault) en Nico Hülkenberg (Force India) die nog weer sneller waren op de supersoft banden. Nadat de vlag gevallen was na twintig minuten, waren er nog een aantal coureurs die konden proberen bij de beste zeventien te komen. Maar Heikki Kovalainen (Catherham) brak zijn vliegende ronde af toen bleek dat hij zijn eigen tijd niet zou verbeteren.

Hülkenberg bleef de snelste tijd houden, gevolgd door Kamui Kobayashi (Sauber) en Grosjean. Sebastian Vettel (Red Bull) klom nog op naar de vierde stek, net voor Schumacher en Kimi Räikkönen (Lotus). Naast Pérez waren de afvallers van Q1 (van laagst naar hoogst) Narain Karthikeyan (HRT), Charles Pic (Marussia), Pedro de la Rosa (HRT), Timo Glock (Marussia), Vitaly Petrov (Caterham) en Kovalainen. Naar later zou blijken werkte bij Petrov de KERS niet.

De tweede sessie ging voortvarend van start. Jean-Éric Vergne (Toro Rosso) kende echter een momentje en beschadigde zijn voorvleugel. Daarnaast werd de ophanging beschadigd, en de Fransoos zou niet meer deelnemen aan Q2. Felipe Massa (Ferrari) zette de eerste tijd in de 1:14 neer, terwijl iedereen op de supersoftband reed. Räikkönen en Jenson Button (McLaren) moesten hun uiterste best doen om bij de beste tien te komen, wat de Fin in elk geval lukte. Dat laatste kon niet gezegd worden voor de Brit, die zijn teamgenoot Lewis Hamilton wel door zag gaan naar de derde kwalificatiesessie.

Afvallers van de tweede sessie waren (van laagst naar hoogst) Vergne, teamgenoot Daniel Ricciardo (Toro Rosso), Paul di Resta (Force India), Bruno Senna (Lotus), Button, Kobayashi en Hülkenberg. Massa's tijd zou de snelste blijven in Q2, op de voet gevolgd door Rosberg, Maldonado en Mark Webber (Red Bull).

In de derde sessie was het Grosjean die een snelle tijd neerzette, sneeler dan Massa in de tweede sessie. Maar Rosberg verbeterde die tijd onmiddelijk weer, en ook Hamilton reed onder de 1:15. Dat deed echter ook Webber die zich op de voorlopige derde plek nestelde. Vettel was niet blij met de afstelling van de wagen, en de Duitser ging opnieuw op softbanden de baan op. Na een ronde echter kwam Vettel alweer de pit in. Fernando Alonso (Ferrari) was als laatste op de baan om een tijd neer te zetten, en de Spanjaard reed zich naar een voorlopige vijfde tijd.

Niet lang daarna was het Webber die de snelste tijd neerzette, maar ook Hamilton was nog snel onderweg. De Brit wist echter niet de snelste tijd te verbeteren. Schumacher deed dat wel, al heeft de Duitser nog een gridpenalty tegoed van de vorige race in Barcelona, Spanje, toen hij een onderonsje had met Bruno Senna. Schumacher zette dus de snelste tijd neer, gevolgd Webber, Rosberg, Hamilton, Grosjean, Alonso, Massa, Räikkönen, Maldonado en Vettel die op de tiende plaats kwalificeerde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Schumacher Mercedes 1:14.301   6
2 M. Webber Red Bull 1:14.381 +0:00.080 6
3 N. Rosberg Mercedes 1:14.448 +0:00.147 7
4 L. Hamilton McLaren 1:14.583 +0:00.282 7
5 R. Grosjean Lotus 1:14.639 +0:00.338 6
6 F. Alonso Ferrari 1:14.948 +0:00.647 3
7 F. Massa Ferrari 1:15.049 +0:00.748 5
8 K. Räikkönen Lotus 1:15.199 +0:00.898 8
9 P. Maldonado Williams 1:15.245 +0:00.944 7
10 S. Vettel Red Bull -:--.--- -:--.--- 2

11 N. Hülkenberg Force India 1:15.421   8
12 K. Kobayashi Sauber 1:15.508 +0:00.087 9
13 J. Button McLaren 1:15.536 +0:00.115 10
14 B. Senna Williams 1:15.709 +0:00.288 9
15 P. di Resta Force India 1:15.718 +0:00.297 8
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:15.878 +0:00.457 9
17 J. Vergne Toro Rosso 1:16.885 +0:01.464 4

18 H. Kovalainen Caterham 1:16.538   13
19 W. Petrow Caterham 1:17.404 +0:00.866 13
20 T. Glock Marussia 1:17.947 +0:01.409 11
21 P. de la Rosa HRT 1:18.096 +0:01.558 11
22 C. Pic Marussia 1:18.476 +0:01.938 12
23 N. Karthikeyan HRT 1:19.310 +0:02.772 8
24 S. Perez Sauber -:--.--- -:--.--- 2

[Giro] Jury neemt vier renners uit de koers

Robert Hunter, Andrea Guardini, Ivan Velasco en Dominque Rollin zijn door de jury van de Giro d’Italia uit de koers genomen. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom ze tijdens de twintigste etappe niet verder mochten, maar naar verluid hadden ze teveel aan de auto gehangen.

Guardini (Farnese Vini) was afgelopen donderdag nog de winnaar van een massasprint. Daarin versloeg hij onder andere Mark Cavendish.

Facebook introduceert 'feed gaming'

Het is nu mogelijk om enkele casual games direct te spelen in de feed van Facebook. De feed is een pagina waarin je alle posts van jouw vrienden kunt zien. Voorheen moest je altijd toestemming geven voordat je een app kon gebruiken.

Naast de vele verzoekjes die worden gepost zul je nu dan ook spelletjes zien langskomen. Facebook gaf als voorbeeld Gareth, die een highscore behaalde van 2800 punten. Dit wordt gepost op Facebook, waarna anderen kunnen zien wat zijn highscore is en proberen deze score te verbeteren.

Het is de bedoeling dat gebruikers meer interesse zullen tonen in posts en sneller een app zullen gebruiken.

Facebook feed gaming

Ajax haalt sterspeler Koster voor dameselftal

Daphne Koster is een van de eerste aanwinsten van het vrouwenelftal van Ajax. De 31-jarige verdediger komt over van Telstar. Ze speelde meer dan honderd interlands voor het Nederlands elftal en kwam eerder uit voor Ter Leede, AZ en het Amerikaanse Sky Blue. Koster werd zes keer kampioen van Nederland.

Telstar respecteert het besluit van Koster, voor wie het een meisjesdroom was om ooit voor Ajax te spelen. De Amsterdammers maakten vorige week bekend toe te willen treden tot de BeNe League, de beoogde nieuwe competitie voor vrouwenvoetbal in Nederland en België.

Handbalsters verliezen van Spanje op OKT

De Nederlandse handbalsters zijn er niet in geslaagd om al voortijdig deelname af te dwingen aan de Olympische Spelen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Guadalajara was winst tegen Spanje genoeg om plaatsing voor Londen te bewerkstellingen, maar het gastland bleek met 28-24 te sterk.

Nederland hield in de eerste helft nog goed stand tegen de nummer drie van het wereldkampioenschap van vorig jaar. De ploeg van Henk Groener stond zelfs lange tijd voor, maar ging toch met een 14-13 achterstand de rust in.

De Spaanse dames kwamen voortvarend de kleedkamers uit. In korte tijd liep Spanje naar 19-13 uit en dat gat kon Nederland niet meer dichten. Ondanks een weer sterk spelende Lois Abbingh verloren de oranjedames met vier doelpunten verschil.

In de andere wedstrijd in de poule versloeg Kroatië zoals verwacht Argentinië met 31-21. Om de Olympische Spelen te halen, moet Nederland morgen zelf winnen van het zwakke broertje Argentinië en mag Kroatië niet stunten tegen Spanje.

S. de Jong, Lens, Maher en Anita afvallers bij Oranje

Siem de Jong, Jeremain Lens, Adam Maher en Vurnon Anita zijn niet opgenomen in de definitieve EK selectie van het Nederlands Elftal. Bondscoach Bert van Marwijk heeft de spelers niet opgenomen in de  definitieve selectie van 23 spelers.  

Debutanten Jetro Willems en Luciano Narsingh zijn wel geselecteerd. Ook Wilfred Bouma en Ron Vlaar maken deel uit van de selectie. "Ik heb uitgebreid de tijd genomen om met de afvallers te spreken en hun uitleg gegeven over het hoe en waarom", aldus Van Marwijk. "Daar hadden zij na hun goede werk recht op. Ze kunnen met opgeheven hoofd het trainingskamp verlaten."

De definitieve selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City) en Tim Krul (Newcastle United).

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga), Ron Vlaar (Feyenoord), Wilfred Bouma (PSV), Gregory van der Wiel (Ajax) en Jetro Willems (PSV).

Middenveld: Ibrahim Afellay (Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Nigel de Jong (Manchester City), Stijn Schaars (Sporting Portugal), Wesley Sneijder (Inter), Kevin Strootman (PSV) en Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur).

Aanval: Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (FC Twente), Dirk Kuijt (Liverpool), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München).

The Invader

The Invader opent gewaagd met een shot van een blote vagina, een symbool van het paradijselijke, vrouwelijke continent Europa en een verwijzing naar het schilderij ‘Origine du monde' van Gustave Courbet. Langzaam zoomt de camera uit. We zien de hele vrouw naakt op het strand liggen. De vrouw kijkt verwonderd op en loopt naar de branding, waar enkele vluchtelingen uit Afrika zijn aangespoeld. Onder hen is ook Amadou (Isaka Sawadogo) en zijn zieke vriend Saika. De wanhopige blik van Amadou kruist die van de naakte vrouw. Beiden kijken elkaar vol verbazing aan. Het is alsof we kijken naar de ontmoeting tussen een mens en een buitenaards wezen. De aangespoelde vluchtelingen komen over als binnendringers uit een andere wereld. Hiermee is direct de thematiek van de film gezet.

On the Road

Het is overduidelijk dat het verfilmen van On the Road geen makkelijke opgave is geweest voor regisseur en schrijver Walter Salles. Uiteindelijk zijn niet alle reizen die de hoofdrolspelers in het boek gemaakt hebben even boeiend naar het witte doek vertaald. Niettemin bevat deze verfilming van het boek van Jack Kerouac een aantal prachtige scènes die ontroeren en zeer vermakelijk zijn. Daarnaast wordt bevestigd dat Kristen Stewart een prima actrice is en levert Garrett Hedlund als Dean Moriarty een bijna iconische prestatie af. Met andere woorden zijn er genoeg redenen om On the Road te zien in de bioscoop.

Oorlogsmisdadiger Faber (90) overleden

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber is overleden. Dat kreeg De Nieuwe Pers te horen van de echtgenote van Faber. De 90-jarige Faber woonde in Duitsland en was de laatste ongestrafte voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog.

Volgens oorlogsjournalist Arnold Karsens van de digitale opvolger van dagblad De Pers is Faber donderdag overleden. Het overlijden was alleen nog binnen de familie bekend, meldt de in de zaak Faber gespecialiseerde journalist. Hij laat een vrouw en twee zoons na, van wie een het contact met hem had verbroken.

De in Haarlem geboren Faber werd na de oorlog tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de oorlog. Zijn straf werd later omgezet in levenslang, waarna hij in 1952 ontsnapte en naar Duitsland vluchtte.

Daar bouwde hij een nieuw leven op. Hij woonde de laatste jaren in het Beierse Ingolstadt. Justitie in Duitsland weigerde hem uit te leveren omdat hij als oud-officier van de SS volgens een oud verdrag recht had op de Duitse nationaliteit. In januari vroeg het Duitse openbaar ministerie de rechtbank hem alsnog op te sluiten. De rechtbank maakte vrijdag bekend daar over twee weken een beslissing over te nemen.

'Promovendus West Ham aast op Dost'

VfL Wolfsburg krijgt mogelijk concurrentie in de strijd om de handtekening van Bas Dost. Ook West Ham United is geïnteresseerd. Dost kan rekenen op de belangstelling vanuit Duitsland en Engeland. De spits werd dit seizoen topscorer van de Eredivisie met 32 doelpunten en speelde zich zo in de kijker.

Wolfsburg leek lange tijd de grootste kandidaat om Dost over te nemen van sc Heerenveen, maar nu lijkt er een kaper op de kust vanuit de Premier League.  West Ham United verzekerde zich onlangs van een terugkeer op het hoogste niveau in Engeland en is naarstig op zoek naar versterkingen. Volgens de Daily Mail zijn The Hammers uitgekomen bij Dost. De spits moet de Londenaren aan doelpunten helpen in de Premier League. West Ham wil 8,8 miljoen euro betalen voor Dost.

Dat is meer dan Wolfsburg tot nu toe over heeft voor de aanvaller van Heerenveen. Dost ligt nog tot 2015 vast bij de Friezen, maar die lijken al rekening te houden met een vertrek van de topscorer. Dost moet bij het West Ham van manager Sam Allardyce mogelijk de concurrentie aan gaan met Ricardo Vaz Té en Carlton Cole.

Bruyneel: "Schlecks nog niet zeker van de Tour"

Het botert bij RadioShack-Nissan-Trek niet tussen ploegleider Johan Bruyneel en de gebroeders Schleck. Ook nu heeft de Belgische oud-renner een sneer uitgedeeld naar de Luxemburgers, door te zeggen dat alleen Fabian Cancellara zeker is van een plaats in de Tour-selectie.

"Naast Fabian Cancellara is er nog niemand zeker van een plaats in de Tourselectie. De Schlecks weten dat", aldus Bruyneel tegen Cyclingnews. Vorige week haalde de Belg al uit richting Fränk Schleck, toen hij geblesseerd op gaf, terwijl hij volgens hem nog wel kon doorrijden. Al heeft hij zijn mening wel iets bijgesteld.

"Zijn blessure blijkt ernstiger dan die in eerste instantie leek, maar ik heb al vaak renners gezien die meer dood dan levend op de fiets zaten en zichzelf er toch toe zetten om door te gaan. Dat mis ik bij de Schlecks soms een beetje. Ze hebben hun rol als leider nog niet kunnen inlossen."

Waterman voor één seizoen naar PSV

PSV heeft Boy Waterman gecontracteerd. De 28-jarige Waterman komt over van Aemannia Aachen, waar zijn contract na dit seizoen afliep. De doelman heeft een contract getekend voor één seizoen, aldus de Eindhovense voetbalclub.

Waterman maakte deel uit van de selectie van Jong Oranje dat in 2007 Europees kampioen werd. Hij speelde in Nederland bij sc Heerenveen, AZ, ADO Den Haag en De Graafschap, alvorens afgelopen seizoen naar Aachen te gaan.

[EK] Schreuder klokt tweede tijd in series 50 vrij

Hinkelien Schreuder heeft zich bij het EK in Debrecen geplaatst voor de halve finale van de 50 meter vrije slag. De Nederlandse zwemster tikte zaterdag aan na 24,92 seconden. Ze moest daarmee alleen de Duitse Britta Steffen (24,66) voor zich dulden in de series. Schreuder mag zaterdagavond een plekje in de eindstrijd proberen te bemachtigen.

De 28-jarige Schreuder bleef eerder deze week in de halve finales van de 50 vlinder en 100 vrij steken. Ze is de enige Nederlandse olympiër die van de partij is in Hongarije.

Kira Toussaint en Annemarie Worst werden op de 50 rug, 100 rug en 200 rug telkens in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld. Het EK duurt nog tot en met zondag.

Uitslag derde vrije training Monaco

Nico Rosberg heeft tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd neergezet. Felipe Massa reed de tweede tijd, gevolgd door Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Romain Grosjean. Pastor Maldonaldo zorgde op het eind van de sessie voor een rode vlag door te crashen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:15.159   25
2 F. Massa Ferrari 1:15.197 +0:00.038 21
3 S. Vettel Red Bull 1:15.209 +0:00.050 20
4 F. Alonso Ferrari 1:15.210 +0:00.051 20
5 R. Grosjean Lotus 1:15.445 +0:00.286 18
6 J. Button McLaren 1:15.471 +0:00.312 19
7 L. Hamilton McLaren 1:15.734 +0:00.575 19
8 M. Schumacher Mercedes 1:15.893 +0:00.734 23
9 S. Perez Sauber 1:16.110 +0:00.951 14
10 M. Webber Red Bull 1:16.219 +0:01.060 19
11 J. Vergne Toro Rosso 1:16.226 +0:01.067 20
12 K. Räikkönen Lotus 1:16.301 +0:01.142 21
13 K. Kobayashi Sauber 1:16.311 +0:01.152 19
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:16.479 +0:01.320 20
15 N. Hülkenberg Force India 1:17.027 +0:01.868 20
16 B. Senna Williams 1:17.055 +0:01.896 26
17 H. Kovalainen Caterham 1:17.276 +0:02.117 25
18 P. di Resta Force India 1:17.390 +0:02.231 19
19 V. Petrov Caterham 1:17.404 +0:02.245 22
20 T. Glock Marussia 1:18.259 +0:03.100 18
21 P. Maldonado Williams 1:18.488 +0:03.329 22
22 C. Pic Marussia 1:19.099 +0:03.940 17
23 N. Karthikeyan HRT 1:19.147 +0:03.988 19

Welke superkracht wil jij hebben?

De laatste tijd worden we doodgegooid met superhelden, zowel in films als games. Goede voorbeelden hiervan zijn The Avengers en de weg naar The Avengers toe (Hulk, Thor, Iron Man I en II, Captain America). Maar ook zien we steeds meer superheldengames voorbij komen. Denk hierbij aan Batman, Spiderman, Iron Man en afgeleide zoals LEGO Batman 2: DC Super Heroes. Wij vroegen ons af, welke superkracht wil jij graag hebben?

Guardiola lovend over Messi na bekerzege

Scheidend Barcelona-trainer Pep Guardiola was na de gewonnen bekerfinale tegen Athletic Bilbao lovend over Lionel Messi. "Het was een grote eer om de beste voetballer van de wereld te coachen", zei Guardiola na afloop. "Ik denk niet dat ik ooit nog een betere speler in actie zal zien. Messi gaat Barcelona nog veel succes brengen."

Guardiola zat gisteren tijdens de 3-0 zege op de Basken voor het laatst op de bank bij Barcelona. Hij houdt het na vier jaar voor gezien en wordt opgevolgd door zijn voormalige assistent Tito Vilanova. "Ik ben er trots op hoe wij de afgelopen jaren hebben gespeeld", aldus de oud-speler van de Catalanen.

"Dit was in voetballend opzicht het beste seizoen", vervolgt de 41-jarige Guardiola. "We hebben nieuwe concepten geïntroduceerd. Ik ben ervan overtuigd dat de ploeg alleen nog maar beter zal worden."

Beckenbauer ziet weinig in voorstel Blatter

Franz Beckenbauer is het niet eens met FIFA-president Sepp Blatter, die liet weten een alternatief voor de strafschoppenserie te overwegen.

Blatter vindt dat de strafschoppenseries niet bij de sport passen. "Voetbal kan een tragedie zijn als het op strafschoppen aankomt. Voetbal hoort niet één tegen één te zijn. Bij de penalty's verliest voetbal de essentie", zei de president van de wereldvoetbalbond. Blatter verzocht Beckenbauer mee te denken over een plan.

De oud-topvoetballer van Bayern München en Duitsland ziet echter weing redenen om de huidige opzet te wijzigen. "Strafschoppen maken veel emotie los in het voetbal. Het is bovendien veel aantrekkelijker dan bijvoorbeeld de toss van vroeger", aldus de voorzitter van de denktank Football Task Force 2014 tegen Bild.

Een mogelijk alternatief dat Beckenbauer wel ziet zitten is shoot-outs. Dat betekent dat een speler vanaf de middenlijn op de keeper afgaat. Beckenbauer maakte hiermee kennis in zijn tijd in Amerika. "Zo ging het in mijn tijd bij Cosmos New York (eind jaren zeventig, red.) ook", besluit de Duitser.

New Jersey treft Los Angeles in finale Stanley Cup

New Jersey Devils heeft de finale van de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL bereikt. New Jersey won met 3-2 van New York Rangers en bracht de eindstand in de best-of-seven serie daarmee op 4-2. Adam Henrique besliste het duel in de Eastern Conference pas in de verlenging.

In de strijd om de Stanley Cup wacht vanaf woensdag Los Angeles Kings. De Kings rekenden dinsdag af met Phoenix Coyotes. New Jersey kroonde zich al drie keer tot NHL-kampioen, Los Angeles was nog nooit de beste.

[EK] Schreuder als tweede naar halve finale 50 vrij

Bij het EK langebaan in Debreden heeft zwemster Hinkelien Schreuder zich voor de halve finales van de 50 meter vrije slag geplaatst. De Nederlandse tikte aan in een tijd van 24,92. Alleen Britta Steffen was met 24,66 sneller in de series.

Samen met Annemarie Worst en Kira Toussaint vormt Schreuder de Nederlandse delegatie bij het EK. Geen van de drie zwemsters is er nog in geslaagd een finaleplaats in de wacht te slepen.

Schreuder bleef eerder deze week steken in de halve finales van de 50 meter vlinderslag en de 100 meter vrije slag. De 18-jarige Toussaint en de 17-jarige Worst strandden in een vroegtijdig stadium op de 50 rug, 100 rug en de 200 meter rugslag.

Van der Vaart geeft Maher advies

Rafael van der Vaart heeft een advies voor Adam Maher. Dit meldt De Telegraaf. De twee spelers maken deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK voetbal.

"Blijf nog een paar jaar bij AZ, of in elk geval in Nederland. In het buitenland is het zoveel moeilijker om een basisplaats te krijgen en je wordt alleen een goede voetballer door te spelen,” aldus de middenvelder van Tottenham Hotspur. "Ik snap die jongens van zestien of zeventien die naar Engeland gaan al helemaal niet. Minuten maken, minuten maken en nog eens minuten maken, dat is belangrijk. En dat kan op jonge leeftijd het best in de eredivisie.”

"Het is leuk dat dit soort gasten erbij komt. Ik herken er veel van mezelf in. Adam heeft me in positieve zin verrast, heeft veel talent en hij laat hier in het trainingskamp zien al klaar te zijn voor Oranje. De eerste training lukt dat vaak elke nieuwkomer. Maar wat doe je daarna? Het tempo is veel en veel hoger dan bij zijn club. Maar Maher haakt – net als Jetro Willems trouwens – aan,” zo besloot Van der Vaart.

Daniël Radcliffe wil superheld spelen

Harry Potter-ster Daniel Radcliffe zou graag in de huid kruipen van een superheld. Radcliffe stelt dit naar aanleiding van het succes van de superheldenfilm The Avengers.

Als er nu weer een grote Hollywoodfilm zou worden gemaakt dan kruipt de ex-tovenaarsleerling maar al te graag in de huid van zijn favoriete superheld The Flash. "Er zijn niet veel superhelden meer over, maar volgens mij is The Flash nog niet eerder in een film verschenen. Die rol zou ik wel willen proberen maar op dit moment zijn er nog geen concrete plannen. Ik mag niet klagen over het aantal aanbiedingen die ik krijg, maar ik neem alleen een rol aan als ik er echt geintresseerd in ben."

Schaars niet bang voor Nani of Rommedahl

Stijn Schaars lijkt een belangrijke kandidaat voor de linksbackpositie bij Oranje. De middenvelder zal zich schikken in een nieuwe rol.

De achilleshiel van het Nederlands elftal lijkt te liggen op de linksbackpositie. Erik Pieters haakte al in een vroeg stadium af met een blessure, waardoor bondscoach Bert van Marwijk moest puzzelen. Jetro Willems, Wilfred Bouma en Vurnon Anita werden bij de voorlopige selectie gehaald, maar Schaars is ook een optie.

De oud-speler van Vitesse en AZ, tegenwoordig Sporting Portugal, speelde in de oefenwedstrijd tegen Engeland al 45 minuten op de plaats van Pieters. "Na overleg met de bondscoach richt ik me op die positie. Op het middenveld kom ik niet aan bod, hoewel ik na een jaar Portugal daar ook uit de voeten denk te kunnen."

"Ik doe niet onder voor bijvoorbeeld iemand als Kevin Strootman", zei Schaars tegen De Telegraaf. "Ik ben niet bang voor de snelheid van een Dennis Rommedahl (Denemarken) of Nani (Portugal) op het EK. Of dat ik geen typische verdediger ben. Tactisch ben ik sterk en door goed te anticiperen kan ik mijn zwakke punten compenseren. Aan de andere kant kan ik wel mijn rol spelen in de opbouw van Oranje van achteruit."

A. Schleck krijgt dinsdag zijn gele trui

Komende dinsdag, tijdens een plechtigheid in zijn Luxemburgse woonplaats Mondorfo, krijgt Andy Schleck officieel de gele trui uit de Tour van 2010 overhandigd. Tourbaas Christian Prudhomme en de Luxemburgse minister van Sport Romain Schneider zijn aanwezig bij de ceremonie.

Tijdens de Ronde van Frankrijk in 2010 werd Schleck tweede achter Alberto Contador. De jongste van de broers Schleck werd toch tot winnaar uitgeroepen nadat Contador eerder dit jaar zijn beroepszaak bij het Internationaal sporttribunaal CAS verloor. Het CAS besliste toen dat Contador naast een schorsing ook zijn Tourzege van 2010 kwijtraakte.

Qualifier Baker treft Almagro in finale Nice

De Amerikaanse qualifier Brian Baker heeft zich verrassend geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Nice. De nummer 216 van de wereld rekende af met de geroutineerde Oekraïner Nikolay Davydenko: 6-7 (5), 6-4 en 6-2. Baker behaalde al vijftien overwinningen op rij. Dat leverde hem al een wildcard voor Roland Garros op.

De 27-jarige Baker kan vandaag zijn eerste titel op de ATP-tour veroveren. Hij moet dan wel zien af te rekenen met titelverdediger Nicolás Almagro. De als derde geplaatste Spanjaard was met 6-1 en 6-3 te sterk voor de Fransman Gilles Simon (2). Almagro veroverde eerder dit jaar in Sao Paulo zijn elfde titel.

Gameplay in Tomb Raider-teaser

Crystal Dynamics heeft een teaser voor de Tomb Raider reboot uitgebracht. Het is een vooraankondiging van de trailer die op 31 mei wordt gereleased. We zien dat Lara gecrashed is met haar vliegtuig en om hulp vraagt, water drinkt en een fikkie stookt.

Het lijkt er dan ook op dat survival een belangrijke rol in het verhaal gaat spelen. Tomb Raider maakte haar debuut op de E3 van 2011. Het spel zou oorspronkelijk in in de herfst van 2012 uitkomen, maar is doorgeschoven naar begin 2013. Tomb Raider komt uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Trailer: Woman in the Fifth

Hieronder staat de nieuwe trailer van de door Pawel Pawlikowski geregisseerde film Women in the Fifth. De schrijver Tom Ricks (een rol van Ethan Hawke) verhuist naar Parijs om dichter bij zijn ex-vrouw en dochter te kunnen zijn. Om in zijn onderhoud te kunnen voorzien neemt hij een baantje aan als nachtwaker in een louche hotel. Aldaar ontmoet hij Magrit en hij begint een relatie met haar. Maar al snel blijkt dat Magrit betrokken is bij een reeks moorden en dit gegeven zet Tom's leven geheel op zijn kop.

Op dit moment is nog niet duidelijk of The Women in the Fifth in de Nederlandse bioscopen zal gaan verschijnen.

Frankrijk mist Remy tijdens EK

De bondscoach van Frankrijk, Laurent Blanc, kan tijdens het komende Europees Kampioenschap voetbal geen beroep doen op Loic Remy. De 25-jarige aanvaller van Olympique Marseille is niet op tijd hersteld van een dijbeenblessure.

Remy liep de kwetsuur eerder deze maand op in de voorlaatste competitiewedstrijd tegen Auxerre, Deze week onderging hij een aantal tests, en daaruit bleek dat hij het EK uit zijn hoofd kan zetten.

Advocaat neemt een debutant op in EK-selectie

Bondscoach Dick Advocaat heeft een debutant opgenomen in de EK-selectie van Rusland. De Nederlandse trainer maakte zijn definitieve groep bekend na een oefenduel met Uruguay (1-1). Hij riep veel spelers op die in 2008 met Rusland de halve finale van de Europese titelstrijd bereikten.

CSKA Moskou-verdediger Kirill Nababkin kreeg voor het eerst een uitnodiging. Hij dankt zijn selectie aan blessures bij Vasiliy Berezutskiy en Roman Shishkhin. "Ik heb Nababkin opgeroepen, omdat we dan een tweede keus hebben op rechtsachter", zei Advocaat vrijdag.

Rusland opent het EK op 8 juni tegen Tsjechië. De andere tegenstanders in poule A zijn gastland Polen en Griekenland.

De 23-koppige selectie van Rusland:

Doel: Igor Akinfeev (CSKA Moskou), Vyacheslav Malafeev (Zenit Sint-Petersburg), Anton Shunin (Dinamo Moskou).

Verdediging: Alexander Anyukov (Zenit Sint-Petersburg), Alexei Berezutskiy (CSKA Moskou), Sergei Ignashevich (CSKA Moskou), Vladimir Granat (Dinamo Moskou), Yuri Zhirkov (Anzhi), Roman Sharonov (Rubin Kazan), Kirill Nababkin (CSKA Moskou).

Middenveld: Igor Denisov (Zenit Sint Petersburg), Roman Shirokov (Zenit Sint-Petersburg), Konstantin Zyryanov (Zenit Sint-Petersburg), Denis Glushakov (Lokomotiv Moskou), Igor Semshov (Dinamo Moskou), Dmitry Kombarov (Spartak Moskou).

Aanval: Andrei Arshavin (Arsenal), Alexander Kerzhakov (Zenit Sint-Petersburg), Roman Pavlyuchenko (Tottenham Hotspur), Pavel Pogrebnyak (VfB Stuttgart), Alan Dzagoyev (CSKA Moskou), Marat Izmailov, (Sporting Portugal), Alexander Kokorin (Dinamo Moskou).


Advocaat neemt een debutant op in EK-selectie (Foto: Novum)

Beroep Hertha BSC afgewezen

Hertha BSC heeft ook in beroep te horen gekregen dat het duel tegen Fortuna Düsseldorf niet wordt overgespeeld. De club uit Berlijn lijkt daardoor volgend seizoen definitief uit te komen op het tweede niveau in Duitsland. Hertha diende bij de Duitse voetbalbond een protest in tegen het tumultueus verlopen promotie/degradatieduel.

De wedstrijd tussen Düsseldorf en Hertha werd vorige week in de slotfase bij een 2-2 stand gestaakt omdat fans van de thuisploeg uit vreugde het veld bestormden. Pas twintig minuten later konden de laatste negentig seconden alsnog worden afgewerkt.

Omdat er daarna niet meer werd gescoord, was degradatie voor Hertha, dat het eerste duel met 2-1 had verloren, een feit. Fortuna promoveerde naar de Bundesliga.

Hertha wilde het duel opnieuw spelen, maar werd vrijdag voor de tweede keer in het ongelijk gesteld. Het is niet duidelijk of de club nogmaals in beroep gaat. Bij Hertha staat komend seizoen de Nederlandse trainer Jos Luhukay aan het roer. Hij volgt Otto Rehhagel op.

Barcelona verovert Spaanse beker

Barcelona heeft vrijdag voor de 26e keer in de historie de Copa del Rey veroverd. De Catalanen waren in de finale in Madrid een maatje te groot voor Athletic Bilbao: 3-0. Pedro (2x) en Lionel Messi hadden het duel al na 25 minuten beslist. Trainer Pep Guardiola neemt daardoor afscheid met zijn veertiende prijs.

Barcelona schoot uit de startblokken in stadion Vicente Calderon. In de eerste minuut mikte Messi nog net naast, maar twee minuten later was het wel raak. Pedro kreeg de bal in het zestienmetergebied voor zijn voeten en aarzelde niet: 1-0.

Na twintig minuten verdubbelde Messi de score. De Argentijn kon de bal na een pass van Andres Iniesta op het randje van buitenspel aannemen en in het dak van het doel schieten. Pedro zorgde vijf minuten later voor de beslissing.

Barcelona, waar Ibrahim Afellay op de bank bleef, nam daarna gas terug. Een eretreffer bleef uit voor Athletic, dat na de Europa League opnieuw een finale verloor. De 41-jarige Guardiola zat na vier seizoenen voor het laatst op de bank bij de Catalanen.


Barcelona verovert Spaanse beker (Foto: Novum)

Amsterdam door rovers en inbrekers onveiligste plek

Amsterdam heeft Rotterdam afgelost als onveiligste gemeente van Nederland. Dat blijkt zaterdag uit de nieuwste Misdaadmonitor van het AD. De topnotering komt door de grote overlast door zakkenrollers, straatrovers en inbrekers. Het is voor het eerst dat Amsterdam de lijst aanvoert. Rotterdam staat tweede, voor Maastricht.

Burgemeester Eberhard van der Laan reageert teleurgesteld in de krant. "We richten ons dit jaar op het verder terugdringen van zware delicten die een grote impact hebben op slachtoffers. Amsterdammers mogen erop vertrouwen dat we tot het uiterste gaan om de stad veiliger te maken."

De lijst is opgesteld aan de hand van een nieuwe methode. Daardoor is vergelijken met de lijst van vorig jaar lastig. De nieuwe methode legt meer de nadruk op de impact voor slachtoffers.

Helemaal onderaan de lijst staat het Friese Littenseradiel. Het plaatsje is de veiligste plek in Nederland.


Amsterdam door rovers en inbrekers onveiligste plek (Foto: Novum)

Politie schiet man dood in Den Haag

De politie in Den Haag heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Naarderstraat een man doodgeschoten nadat hij een agent had neergestoken. Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt.

De agent is in zorgelijke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Over de toedracht van het incident kon de politie nog geen mededelingen doen. De rijksrecherche onderzoekt de zaak.

De identiteit van de man is nog niet bekend.

Dodelijke aardverschuiving in Indonesië

Een aardverschuiving bij een illegale goudmijn op het Indonesische eiland Java heeft donderdag aan zeker zes kompels het leven gekost. Zes mijnwerkers worden nog vermist. Dat hebben de Indonesische autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

De modderstroom in het westelijke district Bogor was het gevolg van meerdere dagen zware regenval, aldus de autoriteiten. Acht kompels konden worden gered.

Kustwacht VS vist 1,2 ton cocaïne uit zee

De Amerikaanse kustwacht heeft ruim 1,2 ton cocaïne uit de zee gevist voor de kust van de Amerikaanse Maagdeneilanden. Dat heeft de kustwacht vrijdag bekendgemaakt.

Agenten van de kustwacht kwamen de drugs tijdens een patrouille op het spoor toen ze vier mannen in een speedboot voorwerpen overboord zagen werpen. De kustwacht was uiteindelijk twee dagen bezig om de vijftig balen cocaïne, met een straatwaarde van 25 miljoen dollar, op te vissen.

Politie houdt nepmondhygiënist aan

De politie heeft maandag een nepmondhygiënist aangehouden die al geruime tijd mensen ten onrechte behandelde. De verdachte heeft bekend en moet zich verantwoorden bij de politierechter. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) vrijdag. Het gaat om een bekende van justitie.

De verdachte wilde met een vervalst, buitenlands diploma lid worden van de beroepsvereniging voor mondhygiënisten. Dit weigerde de NVM, aangezien de titel mondhygiënist alleen mag worden gebruikt door professionals die een relevant hbo-diploma hebben.

De NVM heeft aangifte gedaan, waarop justitie een onderzoek instelde. De vereniging lichtte ook de toenmalige werkgever in, die de nepmondhygiënist direct ontsloeg. Deze solliciteerde echter bij een andere mondzorgpraktijk. Kort daarna vond de aanhouding plaats.

Bij de NVM zijn ongeveer 2500 leden aangesloten. Sinds 2010 bestaat een diplomaregister waar kan worden gecheckt of een behandelaar daadwerkelijk mondhygiënist is en zich dus ook zo mag noemen.

Giraffe geboren in Gaia Zoo

In de Zuid-Limburgse dierentuin Gaia Zoo is vrijdag een giraffe geboren. Moeder Daphina en kind maken het goed, meldt de dierentuin. Dankzij het mooie weer kan de pasgeboren giraffe meteen de savanne van de dierentuin op.

Het girafje is van de soort Rothschild uit Uganda en Kenia. Deze giraffes worden ernstig bedreigd. In de natuur leven er nog maar vijfhonderd.

Het was Daphina's tweede bevalling. Haar oudere zoon, Jimiyu, is nu bijna twee jaar en verblijft nog in Gaia Zoo. Omdat hij inmiddels met zijn vader begint te vechten, verhuist hij naar verwachting in de loop van dit jaar naar een andere dierentuin.


Giraffe geboren in Gaia Zoo (Foto: Novum)

Zeer grote brand in centrum Tiel

In het centrum van Tiel woedde vrijdagavond een zeer grote brand. Een aantal schuurtjes stond in lichterlaaie. Volgens de politie zorgde het vuur voor rookoverlast in het centrum van de Gelderse plaats. Vijftien omwonenden zijn geëvacueerd en zijn opgevangen in een pand in de buurt.

De brandweer is bezig het vuur aan de Tolhuiswal te blussen. De brandweer had het vuur iets voor 23.00 uur omsloten. Bij de brand is voor zover bekend niemand gewond geraakt en komen geen gevaarlijke stoffen vrij.

Roemeense minister wil banden met Rusland aanhalen

Roemenië moet de betrekkingen met Rusland, die momenteel gespannen zijn, verbeteren. Dat heeft de Roemeense minister van buitenlandse zaken Andrej Marga vrijdag gezegd.

Marga, die eerder deze maand aantrad als minister, zei tegen een Roemeense website dat er 'gezamenlijke energieprojecten' in de steigers staan.

De betrekkingen tussen de twee landen kwamen onder druk te staan nadat Boekarest duizenden mensen in de voormalige Sovjet-republiek Moldavië het Roemeens staatsburgerschap had gegeven. Dit leidde tot ergernis in Moskou, dat een dikke vinger in de pap wil houden in Moldavië. Tot 1940 maakte Moldavië deel uit van Roemenië.

VVD blijft verliezen in peiling

De VVD blijft de laatste weken zetels verliezen in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate. Vergeleken met vorige week verliezen de liberalen een zetel en komen daarmee uit op dertig zetels, het laagste aantal in ruim twee jaar.

De PvdA laat de laatste weken juist een stijgende lijn zien. Als nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij van Diederik Samsom inmiddels 25 zetels krijgen, een meer dan vorige week. Daarmee zit de PvdA de SP op de hielen. De partij van Emile Roemer blijft op 27 zetels staan.

Verder verliest de PVV een zetel en komt daarmee uit op twintig zetels. D66 wint er daarentegen een en staat nu op zestien zetels. CDA (zestien), GroenLinks (vijf), ChristenUnie (vijf), SGP (twee), Partij voor de Dieren (drie) en 50Plus (een) blijven gelijk.

Verdachte verdwijningszaak VS aangeklaagd

De Amerikaanse man die een bekentenis heeft afgelegd in een verdwijningszaak van 33 jaar geleden, is vrijdag aangeklaagd voor doodslag.

Pedro Hernandez, die woensdag werd opgepakt, gaf toe dat hij de 6-jarige Etan Patz in 1979 heeft meegelokt en in een kelder heeft gewurgd. Patz was het eerste vermiste kind in de VS van wie het gezicht werd afgedrukt op melkpakken, wat inmiddels traditie is.

Volgens zijn advocaat heeft Hernandez last van hallucinaties en is hij schizofreen. "Hij heeft een geschiedenis van hallucinaties, zowel visueel als auditief." De rechter heeft ingestemd met een psychiatrisch onderzoek.

Verdachte verdwijningszaak VS aangeklaagd
Verdachte verdwijningszaak VS aangeklaagd (Foto: ANP)

Sap veruit favoriet bij kiezers GroenLinks

Een overgrote meerderheid van 78 procent van de GroenLinks-kiezers geeft de voorkeur aan Jolande Sap als lijsttrekker voor de partij. Tofik Dibi, de andere kandidaat voor het lijsttrekkerschap, is bij elf procent van de GroenLink-stemmers favoriet en elf procent weet het niet, blijkt vrijdag uit een peiling van Ipsos Synovate.

In de ogen van de kiezers is Sap betrouwbaarder, een betere leider, kan zij beter waarmaken wat zij belooft en kan zij GroenLinks beter weer op de kaart zetten dan Dibi. Wel denken de GroenLinks-aanhangers dat Dibi meer aanspreekt bij jongeren dan Sap.

Dibi zei vrijdagavond in een debat met Sap in Nieuwsuur overigens dat hij niet trots is op het bereikte lenteakkoord. "Er zitten mooie, maar ook pijnlijke punten in." Wel gaf Dibi aan dat als hij leider was geweest van GroenLinks, hij net als Sap medewerking had verleend aan het akkoord.

Sap gaf aan dat zij erg haar best heeft gedaan de 'linkse vrienden' van GroenLinks bij het akkoord te betrekken. Op de vraag of Sap ook de SP onder haar 'linkse vrienden' schaart, gaf ze aan dat voor een eventuele samenwerking met de SP nog 'stevige noten' moeten worden gekraakt. "De SP wordt gezien als een hoeder van de verworven rechten, maar dan gaat het slechts om beperkte groepen mensen, als mensen met een vaste baan en bijvoorbeeld niet om nieuwkomers op de arbeidsmarkt zoals vrouwen en flexwerkers."

Dibi stelde in de SP zeker een samenwerkingspartner te zien. "Maar die partij moet wel minder dogmatisch worden. De VVD en het CDA zijn echter de vijanden."

Vanaf zaterdag kunnen leden van GroenLinks hun stem uitbrengen op hun favoriete lijsttrekker. Dinsdag sluit de stembus van GroenLinks en woensdag wordt de uitslag van het referendum bekend. Het referendum is geldig als minstens dertig procent van de stemgerechtigde leden een stem heeft uitgebracht. Om als lijsttrekker gekozen te worden heeft een kandidaat minimaal vijftig procent van de geldig uitgebrachte stemmen nodig.

Kovalainen: "Progressie Caterham valt tegen"

Heikki Kovalainen baalt van de progressie die het Caterham F1 Team dit seizoen in de Formule 1 heeft geboekt. De bedoeling van de Maleisische renstal was om definitief aansluiting met het middenveld te vinden, maar na vijf races mag geconcludeerd worden dat dit nog niet het geval is.

"Ik ben inderdaad teleurgesteld met het gebrek aan vooruitgang bij ons team. We zijn niet zo snel als we hadden gehoopt en onze laatste update aan de auto heeft ons ook amper vooruit geholpen. De grootste teleurstelling is uiteraard dat we er niet in zijn geslaagd aansluiting te vinden bij de teams die net boven ons staan. We zweven nog steeds in dat niemandsland tussen het middenveld en de achterhoede. Wat dat betreft is onze situatie nog precies hetzelfde als vorig jaar," sipte Kovalainen tegenover de Finse media.

"De auto is prima te besturen, maar hij komt gewoon snelheid tekort," zei de Fin over de CT-01. Caterham hoopt dat de updates die later dit jaar komen het team wel vooruit helpen. "Ik denk we dat wel voor elkaar kunnen krijgen, want als team zijn we de laatste jaren namelijk wel sterker geworden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.