FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 mei 2012

Griekse banken ontvangen kapitaalinjectie

Vier Griekse banken hebben een kapitaalinjectie van achttien miljard euro ontvangen om hun reserves aan te vullen. Het bedrag is goedgekeurd door het Griekse Financiële Stabiliteitsfonds.

De miljarden worden verdeeld over de Nationale Bank van Griekenland, de Eurobank, de Alpha Bank en de Bank van Piraeus en moeten de banken overeind houden. De kapitaalinjectie is onderdeel van het tweede pakket noodleningen aan Griekenland dat in maart door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds is goedgekeurd.

CD: Cold Specks - I Predict A Graceful Expulsion

Het is nog mogelijk. In dit decennium vol verschillende muziekgenres en de hieruit voortvloeiende kruisbestuivingen heeft Cold Specks zomaar een nieuw genre aangeboord: 'doom soul'. Laat je door deze pikdonkere omschrijving echter niet direct misleiden, want I Predict A Graceful Expulsion is bij vlagen opzwepend en dynamisch. Ook worden er op veel momenten wortels blootgelegd van Southern Amerikaanse invloeden. Toch hebben we hier te maken met een verzameling gekwelde liederen, voortgekomen uit een ongelukkigere periode. Van een zwart gat is niet direct sprake. Hoe ongelukkig de ziel op deze plaat ook mag zijn, aan de zuiverheid ervan is weinig af te doen. Er is nog hoop.

I Predict a Graceful Expulsion

Transformers 3-figurante krijgt 18,5 miljoen

Een figurante die op de set van actiefilm Transformers 3 gewond raakte heeft geschikt met de productiemaatschappijen van de film. Gabriela Cedillo krijgt 18,5 miljoen dollar van de producenten, schrijft entertainmentsite TMZ.

Cedillo reed in september 2010 met haar auto op de set op de achtergrond van een actiescène. Tijdens de scène brak een stalen kabel en die sneed door haar voorruit en schedel. De figurante liep hierdoor blijvende hersenschade op.

Het is niet het enige ongeluk dat er tijdens de opnamen van de film plaatsvond. Een politieauto reed in op een van de Transformer-auto's, waarop een agent lichtgewond raakte. De film kwam in Nederland vorig jaar zomer uit.

Twente-aanwinst kampioen in Denemarken

Andreas Bjelland, volgend seizoen speler van FC Twente, is vanavond met FC Nordsjælland kampioen van Denemarken geworden. De ploeg hield FC Kopenhagen, de gedoodverfde favoriet, knap achter zich.

FC Nordsjælland won gisteren op de laatste speeldag met 3-0 van provincieclub AC Horsens en dit was genoeg om de landstitel veilig te stellen. Het was tevens het eerste landskampioenschap uit de geschiedenis van de ploeg.

Bjelland, die vier keer uitkwam voor het nationale team van Denemarken, tekende vorig jaar december een contract bij Twente. Hij geldt als beoogde opvolger van Douglas.

Promovendus Ludogorets kampioen van Bulgarije

Ludogorets heeft vanavond het Bulgaars landskampioenschap weten binnen te slepen. Dit kan opmerkelijk worden genoemd, aangezien de ploeg twee jaar geleden nog anoniem in de derde divisie speelde. Eerder dit seizoen won de ploeg ook al de nationale beker.

De club uit Razgrad, een stadje met zo'n 35.000 inwoners, moest vanavond op bezoek bij CSKA Sofia. De thuisploeg stond voorafgaand de wedstrijd op de ranglijst twee punten voor en had daardoor aan een gelijkspel genoeg om de titel binnen te slepen. Het liep echter anders, aangezien Ludogorets door een treffer van Miroslav Ivanov met 1-0 won. In de wedstrijd vielen in totaal elf gele en twee rode kaarten.

Door het kampioenschap zal Ludogorets uitkomen in de voorronde van de Champions League. CSKA Sofia is, net als stadsgenoot Levski Sofia, verwezen naar de Europa League.

Doelvrouw Engels van Amsterdam naar Kampong

Floortje Engels verdedigt vanaf komend seizoen het doel van Kampong. Dat maakt Amsterdam, de huidige club van de hockeyinternational, woensdag bekend. De 30-jarige Engels speelde zes seizoenen voor de club uit de hoofdstad. Ze was aanvoerder van Amsterdam en werd in 2009 kampioen met de club.

Voordat Engels bij Kampong aan de slag kan, komt ze deze zomer nog uit op de Olympische Spelen in Londen. De Nederlandse vrouwen verdedigen daar de titel die ze vier jaar geleden in Beijing veroverden.

Ook code geel voor Zuid- en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt woensdagavond het noordwesten voor buien met onweer, hagel en windstoten. Voor Noord- en Zuid-Holland geldt sinds 22.00 uur code geel.

In Gelderland en Overijssel, waar woensdag aan het begin van de avond nog met een code oranje werd gewaarschuwd voor extreem weer, is niets meer aan de hand. Voor deze twee provincies gold sinds 20.00 uur nog twee uur lang code geel, maar ook dat is inmiddels voorbij.

Ook voor Noord-Brabant en Limburg geldt geen code geel meer. In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Utrecht kunnen nog wel buien met onweer, hagel en windstoten voorkomen, waarschuwt het KNMI.

Vooral het oosten en het midden van het land hebben het woensdag volgens een woordvoerder van weeronline.nl zwaar te verduren gehad. "Op veel plaatsen viel twintig tot dertig millimeter neerslag in korte tijd."

In Gelderland viel soms zelfs meer dan vijftig millimeter neerslag, meldt een woordvoerder van weeronline.nl. "Dat is bijna net zo veel als normaal in een volledige meimaand", aldus de zegsman. Ook werden hagelstenen met een doorsnee van drie centimeter waargenomen en was in het binnenland sprake van zware windstoten tot negentig kilometer per uur.

Omstreeks 22.30 uur trokken volgens weeronline.nl nog flinke buien naar het westen en het noorden. "Maar de verwachting is dat het komende uur de zwaarste activiteit afneemt en dan het geleidelijk droog wordt."

Donderdag is de kans op buien klein, meldt de woordvoerder. "Alleen langs de Belgische grens is een buitje nog niet helemaal uit te sluiten." De zon domineert echter het weerbeeld volledig. Aan zee wordt het circa 22 graden, in het binnenland 25 tot 28 graden.

HP schrapt 27.000 banen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard schrapt tot en met oktober 2014 27.000 banen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Het gaat om zo'n acht procent van het personeelsbestand.

Door de snelgroeiende markt voor smartphones, tablets en andere mobiele apparaten verkoopt HP steeds minder pc's. Het bedrijf hoopt door deze drastische maatregel dan ook jaarlijks 3,5 miljard dollar te besparen.

HP hoopt massaontslagen te voorkomen door afvloeiingsregelingen en vervroegde pensioenen aan te bieden.

Van den Brom vertrekt niet bij Vitesse

John van den Brom zal ook volgend seizoen werkzaam zijn als hoofdtrainer van Vitesse. De Arnhemse ploeg maakte vanavond bekend dat de trainer op 1 juli gewoon de eerste training van de club gaat leiden.

Van den Brom stond de laatste tijd in de belangstelling van RSC Anderlecht. De Belgische ploeg zag in de Nederlander de ideale vervanger van Ariël Jacobs, die na dit seizoen opstapte als trainer. De zaak raakte in een stroomversnelling toen bekend werd dat clubeigenaar Merab Jordania niet tevreden zou zijn over Van den Brom.

Zowel Jordania als technisch directeur Ted van Leeuwen sprakan vandaag hun steun uit over Van den Brom. Mocht hij de overstap hebben gemaakt naar Anderlecht, dan was de Belgische ploeg wel een afkoopsom schuldig aan Vitesse. Aangezien het contract van Van den Brom nog tot medio 2014 loopt, zou Anderlecht ruim een miljoen euro hebben moeten betalen.

Aangezien het nog niet zeker is of Anderlecht deel zal nemen aan de groepsfase van de Champions League - Chelsea heeft de plek van Anderlecht in het hoofdtoernooi ingenomen - lijkt de komst daarnaast ook financieel niet haalbaar voor de Belgische ploeg.

'Labyad blijft door eigen fout PSV'er'

Volgens Marcel Brands, technisch directeur van PSV, staat Zakaria Labyad zeker nog een jaar onder contract bij PSV. De middenvelder is vergeten om voor 15 mei zijn contract op te zeggen.

"De meeste spelers kennen deze regel niet, maar goede zaakwaarnemers wel", waarmee Brands een sneer uitdeelde naar de vader en tevens zaakwaarnemer van Labyad. "Zij hebben ons nog niets gestuurd en hij ligt dus hoe dan ook nog één jaar vast bij PSV", vervolgt Brands. PSV is wel bereid om met Sporting Lissabon, de ploeg waar Labyad al een persoonlijk akkoord had bereikt, te onderhandelen over een afkoopsom.

Labyad tekende in 2009 een contract en brak dit een jaar later open. Het contract dat Labyad bij Sporting zou hebben getekend, zou niet rechtsgeldig zijn. De 19-jarige Labyad mocht als minderjarige destijds zo'n verbintenis niet sluiten. PSV vindt dat de middenvelder geen poot heeft om op te staan, aangezien hij tussentijds wel een salarisverhoging accepteerde.

Daarnaast laat Labyad weten dat hij wel voor 15 mei zijn contract heeft opgezegd. Vorige week liet de Marokkaan ook weten dat hij zich ergerde aan Brands, aangezien hij het vooral gemunt heeft op Labyads vader. Hij zou in de ogen van Brands alleen op geld uit zijn. "Iemand die zulke dingen zegt, neem ik niet meer serieus. En dat noemt zich technisch manager. Voor mij is hij niet meer dan een conciërge", aldus Labyad.

Manchester City draait recordverlies

Manchester City betaalt een hoge prijs voor het kampioenschap. De club leed maar liefst 295 miljoen euro verlies, een record in de historie van het voetbal.

Sjeik Mansour Bin Zayed, eigenaar van Manchester City, zal er echter niet om malen. Hij en zijn familie uit Dubai bezitten een gezamenlijk vermogen van tientallen miljarden en kan de schuld van zijn speeltje makkelijk betalen. City is echter niet de enige club met financiële problemen. Ondanks een recordwinst van 2,7 miljard verloren alle clubs bij elkaar 487 miljoen euro, zo meldt The Guardian.

Slechts vijf teams uit de hoogste Engelse divisie slaagden erin winst te maken. Newcastle United heeft, door de terugkeer in de Premier League en de verkoop van Andy Caroll aan Liverpool voor 43,5 miljoen, de meeste winst gemaakt: 41 miljoen. Manchester United deed het ondanks het mislopen van de titel ook goed, het maakte bijna 15 miljoen euro winst.

De grootste verliezer na Manchester City is Chelsea. Roman Abramovic zag dit jaar 84,5 miljoen van zijn euro's verdampen in de voetbalclub. Ook Liverpool leed een flink verlies, de nieuwe eigenaar John Henry moet een kleine 61 miljoen euro ophoesten.

RKC versterkt zich met Jozefzoon

RKC Waalwijk heeft zich versterkt met Florian Jozefzoon. Dit weet het Brabants Dagblad te melden. De vleugelaanvaller had bij Ajax een aflopend contract en kon daardoor transfervrij de overstap naar de Brabantse ploeg maken.

De 21-jarige Jozefzoon tekent in Waalwijk een contract voor twee seizoenen. Daarin is een optie opgenomen voor nog een extra seizoen. Jozefzoon maakte op 14 augustus 2010 zijn debuut voor Ajax, maar een definitieve doorbraak bleef uit.

De Amsterdammers verhuurden de aanvaller vorig seizoen aan NAC Breda. Daar speelde hij zestien duels, waarin hij geen doelpunten wist te maken.

Platini: "Regels plaatsing CL wellicht veranderen"

Ook Michel Platini heeft zijn bedenkingen bij de regels rond plaatsing voor de Champions League. Chelsea liep kwalificatie mis, maar door de finale te winnen doet het toch mee. En daar zijn ze bij Tottenham Hotspur niet blij mee.

De club eindigde op een vierde plaats en dwong zo deelname aan de voorronde voor het hoogste Europese toernooi af, maar ziet die beloning voor een sterk seizoen nu in rook opgaan. Rivaal Chelsea lacht het laatste en mag ondanks een magere zesde plaats op de ranglijst zijn titel verdedigen.

Platini, voorzitter van de UEFA, ziet de onrechtvaardigheid in. "We kunnen altijd de regels aanpassen", verklaarde hij op een persconferentie in Boedapest. "Maar we hebben afgesproken dat de komende drie jaar nog niet te doen. Daarna kan het wel als we het nodig achten. In onze volgende vergadering kunnen we het er al wel over hebben."

Toch vindt hij dat Tottenham niet moet klagen. "Zo zijn nu eenmaal de regels. En die kennen ze bij Tottenham ook. Dan hadden ze in de competitie maar derde moeten worden in plaats van vierde." Zijn oude club Juventus doet wel mee met het toernooi, wat Platini tevreden stemt. "Dat is goed voor het Italiaanse voetbal, aangezien ze het meest populaire team van Italië zijn. En als nou uitgerekend Juve een keer vierde wordt, kunnen we altijd de regels nog aanpassen," grapte hij.

Men in Black III

In Men in Black III krijgen agent J (Will Smith) en agent K (Tommy Lee Jones) wederom de kans om de aarde van kwaadaardige aliens te redden. Hiervoor moet agent J veertig jaar terug in de tijd reizen naar 1969, de dag van de eerste maanlanding, om zijn partner agent K van de dood te redden. Boris, 'het beest', is in het heden namelijk ontsnapt uit zijn zwaar bewaakte cel op de maan en naar het verleden gereisd om te voorkomen dat agent K hem kan arresteren. Agent J maakt in 1969 kennis met een veertig jaar jongere agent K (Josh Brolin).

Ex Whitney Houston ontslagen uit ziekenhuis

Ray J is weer veilig thuis nadat hij is ontslagen uit het ziekenhuis. De 31-jarige ex van Whitney Houston was maandagochtend met een ambulance naar een ziekenhuis in Las Vegas gebracht vanwege stress en oververmoeidheid. "Na een uitgebreid onderzoek is Ray J weer thuis in Los Angeles."

"De artsen waren bang dat hij een bloedprop in zijn longen had, maar dat is gelukkig niet het geval", vertelt een woordvoerder aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. Een bloedprop in de longen kan optreden na een langeafstandsvlucht. Ray J had zondag een trip van 32 uur achter de rug.

De zanger raakte zondagavond enorm overstuur toen hij bij de Billboard Awards werd geconfronteerd met de familie van Whitney Houston, vertellen ingewijden. Ray J, die een knipperlichtrelatie had met Houston, liet eerder weten dat hij het moeilijk had met de dood van de wereldster. "De wereld verloor een icoon, maar verloor ik mijn goede vriendin."

Pas vijf procent WK-werkzaamheden Brazilië af

Twee jaar voor het WK 2014 is pas vijf procent van de bouwprojecten voor het toernooi af. Dat heeft de Braziliaanse regering woensdag bekendgemaakt. Alles zou evenwel volgens de planning verlopen. Van de infrastructurele projecten is bij 41 procent nog niet begonnen aan de bouw. Bij vijftien procent van de projecten is de planningsfase nog niet afgerond.

Sportminister Aldo Rebelo zegt dat er geen probleem is. "Dat de werkzaamheden voor deze projecten nog niet begonnen is, betekent niet dat er een vertraging is. De planning is net zo belangrijk als de uitvoering."

Kritiek van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die onlangs opnieuw zijn zorgen uitte over de trage voortgang, legt Rebelo ook naast zich neer. "Ik denk dat de uitdaging voor Brazilië te groot is om publiekelijk met WK-functionarissen te gaan bekvechten."

Rebelo accepteert het dat Blatter een negatiever beeld heeft dan de Braziliaanse regering. "We staan open voor kritiek en hebben de waarheid niet in pacht. Mensen hebben verschillende meningen. De overheid is optimistisch dat we alle uitdagingen van het WK zullen overwinnen."

'Bierconsumptie West-Europa daalt sterker'

De bierconsumptie in West-Europa zal dit jaar sterker dalen, onder druk van de economische tegenspoed in Zuid-Europese landen en de bezuinigingen door Europese consumenten. Dat voorspelt de biermarktonderzoeker Plato Logic.

De onderzoeker verwacht dat het volume dit jaar met 1 tot 2 procent zal afnemen, na een krimp van 0,3 procent vorig jaar. Volgens Plato is dat nog een voorzichtige raming en is er veel onzekerheid, vooral over hoe het toerisme het dit jaar zal doen en hoe het weer gaat uitpakken. Een verwachte daling van het aantal toeristen zal echter negatief zijn voor de bierconsumptie, aldus de marktonderzoeker.

Het bureau denkt dat de consumptie in de twee grootste West-Europese markten Duitsland en Groot-Brittannië de neerwaartse trend verder zal doorzetten. Heineken blijft volgens Plato het grootste West-Europese biermerk, gevolgd door het Deense Carlsberg.

'Bierconsumptie West-Europa daalt sterker'
'Bierconsumptie West-Europa daalt sterker' (Foto: ANP)

Bolkestein: onderzoek naar eigen munt

Nederland zou zo snel mogelijk een onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden van een eigen munt met andere financieel sterke landen in Europa. Oud-VVD-leider en voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein zei dat woensdagavond in het tv-programma Oog in oog.

Bolkestein acht een vertrek van Griekenland uit de eurozone onvermijdelijk, op korte of iets langere termijn. Op de vraag of de euro mislukt is antwoordde Bolkestein volmondig ja.

Gewonde interim-president Mali naar Frankrijk

De interim-president van Mali, die woensdag werd mishandeld betogers en daarbij een hoofdwond opliep, wordt voor medische behandeling naar Frankrijk overgebracht. Dat heeft een adviseur van de 70-jarige Dioncounda Traoré woensdag gezegd.

In Frankrijk wordt het hart van Traoré gecontroleerd. De interim-president kreeg eerder in zijn leven al eens een hartaanval.

Bij het presidentieel paleis in Bamako werd dinsdag gedemonstreerd door duizenden aanhangers van juntaleider kapitein Amadou Sanogo. Zij zijn verontwaardigd dat Traoré langer aanblijft als interim-president. Op een gegeven moment wisten betogers door te dringen tot het kantoor van Traoré, die rake klappen kreeg.

Overlast door noodweer Oost-Nederland

Noodweer zorgt woensdagavond op diverse plaatsen in Oost-Nederland voor grote wateroverlast. In de omgeving van Ede viel in korte tijd 40 millimeter water. Ook bij Lunteren en in Doetinchem staan wegen blank. Zware hagelbuien, onweer en rukwinden trokken rond 7 uur over de lijn Nijverdal - Deventer, over Nijmegen en over het oosten van de provincie Utrecht, aldus de veiligheidsregio's en MeteoConsult in Wageningen.

Verschillende restaurants en café's, die wegens de warmte alle ramen en deuren open hadden staan, hebben wateroverlast. Dat is onder meer het geval in Sinderen, bij Bunnik, in Tolkamer en in Breedenbroek. De laaggelegen dorpskom van Groesbeek bij Nijmegen stond in korte tijd onder water. Op de Veluwe en in Overijssel zijn veel bomen omgewaaid en takken afgerukt volgens de brandweer.

Tal van avondvierdaagsen zijn op het laatste moment afgelast. Dat is onder andere het geval in Doetinchem, Zevenaar, Gendt, Ede, Gaanderen en Geldermalsen. Afgelopen zondag trok ook al noodweer over Gelderland en Overijssel. Dat veroorzaakte bij Nunspeet de meeste schade.

Noodweer over Oost-Nederland
Noodweer over Oost-Nederland (Foto: ANP)

Vakbondsbestuurder kort gegijzeld

Een vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten is woensdagochtend korte tijd gegijzeld bij een failliet verklaard transportbedrijf in Ittervoort. Bestuurder Henri Janssen zegt enorm te zijn geschrokken.

De eigenaar begon volgens Janssen te schreeuwen, waarna hij een halfuur achter slot en grendel werd gehouden. "Ze wilden dat ik doorliep naar een of andere loods. Ik vertrouwde het niet en zei dat ik door de voordeur weer naar buiten wilde gaan. Na een spannende tijd liet hij me uiteindelijk vrij, maar pas nadat zijn bedrijfsadvocaat er was."

Janssen wilde met de eigenaar van het failliete bedrijf praten over het faillissement, de sociale gevolgen voor de chauffeurs en de uitbetaling van achterstallig loon. Volgens de bestuurder dreigen de chauffeurs niets terug te zien van achterstallig loon en niet uitbetaalde overuren.

De vakbondsbestuurder overweegt nog of hij aangifte gaat doen bij de politie.

Tele2 in beroep tegen uitspraak Pirate Bay

Tele2 gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat het de toegang tot de website The Pirate Bay moet blokkeren. Dat meldt een woordvoerder van de provider woensdagavond.

Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein had in februari een rechtszaak aangespannen tegen Tele2 en drie andere providers. Dat was nadat de organisatie een vergelijkbare zaak tegen XS4ALL en Ziggo hadden gewonnen. Ook klanten van Tele2, UPC, KPN en T-Mobile zouden door muziek, films of games uit te wisselen via de torrentsite auteursrechten schenden.

Tele2 is het er niet mee eens dat een belangenorganisatie kan bepalen wat wel en niet op internet mag. "Vandaag is het Brein, morgen zijn het andere clubs." Of UPC, KPN en T-Mobile, die de blokkade ook kregen opgelegd, in beroep gaan, wist de zegsman niet.

Van Hanegem wil geen hoofdtrainer meer zijn

Willem van Hanegem ziet voor zichzelf geen rol meer weggelegd als hoofdtrainer. De oud-Feyenoorder stopte eind 2008 als trainer van FC Utrecht en liet nu bij RTV Rijnmond weten dat hij zichzelf niet meer als trainer ziet.

"Ik zou het wel leuk vinden om twee dagen in de week bezig te zijn", aldus De Kromme. "Dat is het enige. Werken met wat jongere gasten. Dat ik er tussen sta en dan kijk hoe ver ze kunnen komen. Ik zie mezelf niet meer de hele week als trainer bezig zijn."

Vorig jaar was hij dichtbij een rol als jeugdtrainer bij zijn oude liefde Feyenoord, maar Van Hanegem wist geen overeenstemming te bereiken met de club. De Rotterdamse club eindigde het afgelopen seizoen knap bovenin maar daarover was Van Hanegem allerminst verrast.

"Mij verbaast dit niet dat ze tweede zijn geworden, maar dat ze bij de eerste vier konden spelen wist ik wel zeker. Of ze dat volgend jaar kunnen evenaren weet ik niet, maar bij de eerste vier eindigen kan wel weer, ondanks het vertrek van John Guidetti. Maar er lopen echt nog wel wat aardige spitsen rond."

Caro Emerald nerveus voor optreden Bill Clinton

Caro Emerald vindt het erg spannend om woensdagavond op te treden voor Bill Clinton. De Nederlandse zangeres zingt tijdens het benefietgala Nights in Monaco voor onder meer de oud-president, de Monegaskische prins Albert en andere beroemdheden. "Daar word ik extra nerveus van", zegt Emerald.

Emerald weet nog niet welke bekende mensen er in de zaal zitten tijdens het prestigieuze gala in het kleine vorstendom. "Als ik straks opga, schrik ik me een hoedje", gaat de zangeres verder in RTL Boulevard.

De 31-jarige Emerald vindt het erg bijzonder om in Monaco op te treden. "We zitten allemaal een beetje te kijken van: jeetje, wat gebeurt ons?" Het geld dat wordt opgehaald tijdens Nights in Monaco gaat naar de goededoelenorganisaties van prins Albert en Bill Clinton.

Kongolo krijgt nieuw contract bij Feyenoord

Terence Kongolo heeft met zijn club Feyenoord overeenstemming bereikt over een nieuw contract. De 18-jarige verdediger tekende een verbintenis waarmee hij tot 2015 vast ligt in Rotterdam. Dit maakte de club vandaag bekend.

Kongolo maakte afgelopen seizoen zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord. De jeugdinternational zal tijdens de voorbereiding van het nieuwe seizoen aansluiten bij de selectie van trainer Ronald Koeman.

Cvitanich wil absoluut niet terug naar Ajax

Dario Cvitanich voelt niks voor een terugkeer naar Ajax. De Argentijn hoopt dat Boca Juniors hem definitief overneemt van de Amsterdammers. Cvitanich kwam in de zomer van 2008 over van het Argentijnse Banfield, waar hij topscorer van Argentinië werd, maar veroverde in Amsterdam nooit een basisplaats.

Ajax verhuurde de inmiddels 28-jarige Argentijn aan het Mexicaanse Pachuca en onlangs Boca Juniors. "Als het aan mij ligt, blijf ik bij Boca", zegt de spits tegen La Red. "Ik voel me uitstekend hier en speel veel. Ik wil niet weg. Maar ik weet dat het nog wel even zal duren voordat het zover is. Ik verwacht niet op korte termijn uitsluitsel te krijgen."

"Nu moet eerst Boca beslissen en dan Ajax", vervolgt Cvitanich. De Argentijn ligt nog tot de zomer van 2013 vast in Amsterdam. "Mijn zaakwaarnemer is al in Amsterdam geweest om te vragen om een verlenging van het huurcontract."

Dario Cvitanich, hier nog voor Ajax spelend, wil niet meer terug naar Amsterdam. (Foto: Pro Shots)

West Ham stuurt dure vedettes weg

Het naar de Premier League gepromoveerde West Ham United ontdoet zich van enkele grootverdieners. John Carew, Julien Faubert, Pape Bouba Diop en Abdoulaye Faye mogen weg. Het ervaren viertal kwam het afgelopen seizoen slechts sporadisch tot spelen, maar streek ondertussen wel een riant salaris op.

De vier zullen met hun indrukwekkende cv's ongetwijfeld snel een nieuwe werkgever vinden. Ook de jonge talenten Frank Nouble en Oliver Lee, die in drie jaar tijd maarliefst zeven keer verhuurd werd, hebben geen toekomst meer bij The Hammers.

Zo komt er alweer een einde aan een hoofdstuk in de carrière van de 32-jarige John Carew. De lange Noorse spits voetbalde al voor Vålerenga, Rosenborg, Valencia, AS Roma, Besiktas, Olympique Lyon, Aston Villa en Stoke City. In al die seizoenen scoorde hij 113 maal in 388 wedstrijden. De laatste seizoenen is hij echter zeer ongelukkig in zijn Engelse avonturen.

Ook de andere veteranen hebben mooie clubs achter hun naam. Faubert, 28 jaar inmiddels, voetbalde ooit nog voor Real Madrid en Girondins de Bordeaux, terwijl de 34-jarige Diop uitkwam voor onder meer RC Lens, Fulham, Portsmouth en AEK Athene. Faye is eveneens 34 en speelde voor clubs als Bolton Wanderers, RC Lens, Newcastle United en Stoke City.

Ontruiming Ter Apel afgerond

De ontruiming van het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel is voorbij. In totaal 117 mensen zijn opgepakt. Zij worden overgebracht naar een cellencomplex in Groningen. Dat meldt een politiewoordvoerder woensdagavond.

Onder de 117 arrestanten bevinden zich twee sympathisanten. De rest zijn Somalische en Iraanse asielzoekers die weigerden hun tenten op te breken.

In Groningen worden de arrestanten gehoord, omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit, zegt de politiewoordvoerder. "Ze hebben geen gehoor gegeven aan het bevel van de politie om weg te gaan." Nadat de asielzoekers in Groningen zijn gehoord, worden ze overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Volgens de zegsman biedt het gebied waar de afgelopen twee weken een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers op afkwamen na de ontruiming een troosteloze aanblik. De gemeente gaat het terrein schoonmaken.

De afgelopen weken zetten een paar honderd mensen, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs, hun tent op bij het asielzoekerscentrum. De asielzoekers protesteerden tegen hun uitzetting uit vrees dat een terugkeer naar hun vaderland niet veilig is. Demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) bood de uitgeprocedeerde asielzoekers dinsdag tijdelijk onderdak aan.

Aanvankelijk wezen de Irakezen het aanbod af, maar woensdag besloten ze toch hun tenten op te breken. De Iraanse en Somalische asielzoekers bleven echter. De gemeente stelde een noodbevel en een noodverordening in, die ontruiming mogelijk maakte.

In een persverklaring laat de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, weten dat burgemeester Leontien Kompier tot op het laatste moment heeft geprobeerd de asielzoekers te bewegen het aanbod van minister Leers te accepteren. Voor de burgemeester woog zwaar dat de veiligheid en gezondheid door het permanente verblijf van de asielzoekers in het kamp in het geding waren. De risico's op die vlakken zouden steeds lastiger beheersbaar zijn geworden.

De noodverordening moet ook voorkomen dat in de toekomst vreemdelingen opnieuw een tentenkamp oprichten in Ter Apel.

Usami van Bayern naar Hoffenheim

Takashi Usami voetbalt volgend seizoen voor 1899 Hoffenheim. De Japanner was de afgelopen jaargang door Gamba Osaka verhuurt aan Bayern München, maar zij zien af van de jongeling. 

De 20-jarige Usami, aanvallende middenvelder van beroep, werd vorige zomer als grote belofte binnengehaald in München, maar een jaar later is van de hem vooruitgesnelde reputatie weinig over. Usami speelde slechts drie duels in de Bundesliga. Dinsdagavond voetbalde hij in de oefenwedstrijd tegen Nederland zijn laatste wedstrijd in het shirt van de verliezend Champions League-finalist.

Hoffenheim neemt hem opnieuw op huurbasis over, tot de zomer van 2013. De Duitsers hebben, net als Bayern dat had, een optie tot koop op de Japanner. Trainer Markus Babbel is enthousiast. "Met Takashi zullen we voorin meer mogelijkheiden hebben. Hij is eerzuchtig, zeer wendbaar en snel, technisch sterk en is een goede afmaker. We zijn blij met hem."

Usami zelf is ook tevreden. "Ik wil doorgaan in de Bundesliga. Bij Hoffenheim hoop ik door goed te trainen een basisplaats te verdienen en met de club zoveel mogelijk succes te hebben." Hoffenheim zag met Peniel Mlapa ook een aanvaller vertrekken, de 21-jarige jeugdinternational koos voor Borussia Mönchengladbach.

De zomerhit van 2012: WTF! - Da Bop

Vanaf vandaag ga ik op zoek naar de zomerhit van 2012. Muziek waar je erg vrolijk van wordt. Vorige week vrijdag heb ik hem voor het eerst gehoord op de radio en nu is er dan eindelijk de officiële videoclip. De track van WTF! genaamd Da Bop is voor mij een typische zomerplaat met een melodie wat je blijft meezingen.

Heb jij een idee voor de zomerplaat van 2012? Gooi hem dan in de submit!

Hockeyvrouwen ruim langs België

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben een oefenwedstrijd met België ruim weten te winnen. De ploeg, de die wedstrijd speelde ter voorbereiding op de Olympische Spelen, wonnen met 5-0 van de zuiderburen, die ook in Londen aanwezig zullen zijn.

Van Silfhout was twee keer trefzeker uit een strafcorner, terwijl Agliotti, Verhage en Jonker de overige goals voor hun rekening namen. Morgen staat er nog een duel op het programma tussen de twee ploegen.

De Graafschap en Rose uit elkaar

De Graafschap neemt afscheid van middenvelder Yuri Rose. De 33-jarige Noord-Hollander had recht op een nieuwe verbintenis, maar zou te zwaar gaan drukken op de begroting van de degradant. "Dat beperkte ons bij het invullen van een gebalanceerde selectie voor komend seizoen", licht technisch manager Roland Vroomans toe.

"Yuri was direct bereid om mee te denken over een oplossing. We zijn er met wederzijds goedvinden en tegen zeer redelijke voorwaarden uitgekomen." Rose speelde sinds 2009 bij De Graafschap, dat volgend seizoen uitkomt in de Jupiler League. In 91 wedstrijden scoorde hij zeventien keer. Wat zijn volgende stap wordt, is nog onduidelijk.

Lange schorsing QPR-speler Barton

Joey Barton kan zijn voorbereiding op het volgende seizoen later beginnen. De Engelse voetbalbond heeft de speler van Queens Park Rangers voor twaalf wedstrijden geschorst wegens wangedrag. Voor zijn tweede rode kaart van het seizoen kreeg hij automatisch vier duels schorsing. De andere acht duels zijn voor gewelddadig gedrag.

Na een opstootje met Carlos Tévez gaf hij de Argentijn een elleboogstoot. Toen Barton al rood had gekregen schopte hij Sergio Agüero nog van achteren. Die actie verdedigde Barton op Twitter door te stellen dat hij probeerde ook een speler van Manchester City een rode kaart aan te smeren. Agüero ging echter niet op de provocatie in. Vervolgens kreeg Barton het op weg naar de kleedkamer ook nog aan de stok met Vincent Kompany.

Barton moet naast zijn schorsing, die hem de eerste maanden van volgend seizoen aan de kant houdt, ook een boete van 75 duizend pond betalen. Dat is ruim 93 duizend euro.

De tuchtcommissie van de FA stelde dat het gedrag van Barton het imago van het voetbal in Engeland schaadt. "In het bijzonder omdat deze wedstrijd het hoogtepunt van het seizoen was en door miljoenen over de wereld werd bekeken", voegde de commissie daaraan toe.

Barton is het enfant terrible van het Engelse voetbal. Hij drukte al eens een sigaret uit in het oog van een speler van het tweede elftal van Manchester City toen hij daar nog speelde. Ook sloeg hij een teamgenoot, een taxichauffeur en een jeugdigde fan van Everton in elkaar. Voor uitgaansgeweld zat hij tweeënhalve maand in de gevangenis.

Zeldzaam geval van hondsdolheid in Londen

In Londen is een zeldzaam geval van hondsdolheid, of rabiës, geconstateerd. Het virus werd aangetroffen bij een persoon die in Zuid-Azië was gebeten door een hond. Dat heeft de Britse Health Protection Agency woensdag gezegd. Meer details zijn niet bekendgemaakt.

In Groot-Brittannië komt, als gevolg van strenge quarantaineregels, vrijwel geen hondsdolheid voor. Toch nemen sommige reizigers de ziekte mee, met name wanneer zij landen hebben bezocht waar rabiës zich veel vaker voordoet.

Sinds 2000 is het maar vier keer eerder voorgekomen dat een inwoner van Groot-Brittannië in het buitenland werd gebeten door een hond en hondsdolheid opliep. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2008 in Zuid-Afrika.

Spelen met ijs in Darksiders II

VG247 is bij Vigil Games op bezoek geweest en heeft daar een gesprek gehad over Darksiders II en mocht de game ook uitproberen. In onderstaande video zien we onder andere nieuwe gameplaybeelden en een personage die de CrowFather heet.

CrowFather is één van de belangrijke personages die Death zal tegenkomen. Tijdens het spelen zal CrowFather ook meer toelichten over het verhaal en de geschiedenis er achter. Bekijk het filmpje hieronder. Darksiders II staat gepland voor een release in augustus voor Windows, PS3 en Xbox 360. Een Wii U-versie komt later uit.

Cazorla : "Zonder Villa geen wereldkampioen geworden"

Het definitieve afhaken van David Villa is een flinke domper voor de Spaanse selectie. Middenvelder Santi Cazorla stelt zelfs zonder hem in 2010 geen wereldkampioen te zijn geworden.

Tijdens een speciaal belegde persconferentie rouwden Cazorla en enkele teamgenoten om de blessure die Villa het EK kost. "We zouden het wereldkampioenschap niet hebben gewonnen zonder Villa", zei Cazorla. "Het is een klap, David is een belangrijke speler voor ons. Ik stuur hem een dikke knuffel. We moeten verder gaan."

De middenvelder van Málaga, die dit seizoen als één van de weinigen alle 38 competitiewedstrijden in Spanje in actie kwam, vindt Villa "fundamenteel" voor het elftal. "We zullen proberen te zorgen dat deze klap niet wordt opgemerkt." Ook doelman David De Gea betreurt de absentie van de FC Barcelona-spits. "Het is jammer dat hij niet bij ons is, want hij brengt hoop. We sturen hem een knuffel omdat hij een groot professional is."

Atlético Madrid-aanvaller Adrián krijgt nu wellicht de kans voorin, zo wilde zijn teamgenoot Alvaro Dominguez nog kwijt. "Ik ken hem al lang en hij kan in de aanval spelen. Hij zal de concurrentie aangaan met spelers van internationale klasse voorin, zoals Fernando Llorente. We moeten nu denken aan de goede spelers die we nog hebben."

Stekelenburg nog niet tegen Bulgarije

Maarten Stekelenburg zal zaterdag niet tussen de palen staan bij het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Bulgarije. De doelman hoopt er tegen Slowakije weer te staan. De 29-jarige keeper van AS Roma hoopt deze week de groepstraining bij Oranje weer te hervatten. Stekelenburg is nog niet volledig hersteld van de schouderklachten, waar hij al sinds december 2011 mee rondloopt.

"Ik hoopte lange tijd dat behandeling en medicijnen de pijn zouden verminderen, maar ik bleef last houden", vertelt de eerste keeper van het Nederlands elftal tegen Voetbal International.  Eind april had Stekelenburg nog altijd last. Vijf wedstrijden voor het einde van de Italiaanse competitie keerde hij terug naar Nederland.

"Ik heb Edwin Goedhart gebeld, hem kende ik nog als clubarts uit mijn tijd bij Ajax. Ik heb contact gezocht met de specialist die me eerder met een schouderblessure heeft geholpen. En ik ben behandeld door de KNVB in Zeist. Daarna ging het de goede kant op. Hier in Lausanne word ik iedere dag iets zwaarder belast. Nu het laatste stapje nog. Als ik me weer voluit kan strekken bij het duiken, zonder dat ik nadenk over de eventuele gevolgen, ben ik weer helemaal de oude. Tijdens de oefenduels met Slowakije en Noord-Ierland van volgende week hoop ik er weer bij te zijn."

MacLaine krijgt oeuvreprijs uit handen van Streep

Meryl Streep mag een Life Achievement Award overhandigen aan haar collega actrice Shirley MacLaine voor haar gehele oeuvre. Dat laat de organisatie weten. De onderscheiding van het American Film Institute is een van de meest prestigieuze in de Verenigde Staten.

Shirley MacLean Beaty, zoals de actrice eigenlijk heet, is de zus van filmmaker Warren Beatty, die voor zijn artiestennaam een t aan zijn achternaam toevoegde. MacLaine maakte haar filmdebuut met haar rol in de zwarte komedie The Trouble with Harry van Alfred Hitchcock uit 1955, waarvoor ze een Golden Globe voor beste nieuwe ster van het jaar ontving.

In 1958 speelde ze in Some Came Running, waarvoor ze haar eerste Oscarnominatie kreeg. Voor haar rol in The Apartment met Jack Lemmon in de hoofdrol werd ze wederom genomineerd, maar het gouden beeldje ging naar Elizabeth Taylor. De dames zouden op latere leeftijd nog samen te zien zijn, naast Debbie Reynolds en Joan Collins, in de komedie These Old Broads.

MacLaine zou nog driemaal genomineerd worden voor Oscars in verschillende categorieën en mocht de begeerde prijs eindelijk in ontvangst nemen voor Terms of Endearment uit 1983. Andere grote titels uit haar oeuvre zijn onder meer Steel Magnolias uit 1989 en Postcards from the Edge uit 1990.

De 62-jarige Streep, zie de AFI Life Achievement Award zelf al in 2004 won, overhandigt de 78-jarige MacLaine de prijs 7 juni in de studio van Sony Pictures in Culver City, in de Amerikaanse staat Californië. Het gala wordt 24 juni uitgezonden op de Amerikaanse tv.


MacLaine krijgt oeuvreprijs uit handen van Streep (Foto: Novum)

[EK] Sjöström verslaat Steffen op 100 meter vrije slag

Sarah Sjöström heeft bij het Europees kampioenschap zwemmen de titel veroverd op de 100 meter vrije slag. De Zweedse zette in het Hongaarse Debrecen 53,61 op de klokken en bleef daarmee Britta Steffen (54,15) ruim voor.

Bij de mannen wisten Laszo Cseh en Paul Biedermann hun favorietenrol waar te maken. De Hongaar Cseh werd voor de derde keer Europees kampioen op de 200 meter wisselslag door 1.56,66 neer te zetten. Nummer twee James Goddard werd op een dikke seconde tweede. Biedermann was de beste op de 200 vrije slag. De wereldrecordhouder kende geen echte concurrentie en won in 1.46,27.

Nederlands filmproject wint in Cannes

In Jouw Naam heeft woensdagavond de ARTE-prijs gewonnen voor beste l'Atelier-project. "Deze prijs geeft echt een etiket aan onze film", zegt regisseur Marco van Geffen in een reactie tegen Novum Nieuws. "Het moet allemaal nog een beetje binnenkomen, maar het is wel echt cool."

Het initiatief, waarvoor vijftien films werden geselecteerd, stimuleert een nieuwe generatie filmmakers. Tijdens het festival worden de geselecteerde regisseurs en hun producenten in contact gebracht met internationale financiers en andere filmprofessionals. Van Geffen heeft al een paar internationale coproducenten getroffen die enthousiast zijn over de film.

"Het is een goed, duister en intens scenario", zegt Michel Reilhac, cinemadirecteur van de Franse tak van tv- en productiebedrijf ARTE en degene die besliste over de prijs.

ARTE heeft interesse in de coproductie van In Jouw Naam. De film gaat over een jong stel dat een kindje verliest. Het filmproject met Barry Atsma en Elise Schaap in de hoofdrollen moet later dit jaar worden opgenomen en volgend jaar uitkomen.


Nederlands filmproject wint in Cannes (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: K-19: The Widowmaker / Below

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

We hadden vandaag kunnen kiezen voor de komische Duitse film Rudy het Racevarken, die om 16.30 uur op Nederland 3 te zien is. We hadden ook kunnen kiezen voor The Exorcism of Emily Rose, die om 20.30 uur te zien is op RTL8 of romatische bagger op datzelfde tijdstip op Net5 (The Lake House) of RTL5 (The Holiday). Maar dat doen we dus niet. Nee, we kiezen ook niet voor de romkom, van en met Chris Rock, op RTL5 om 23.20 uur met I Think I Love My Wife.

K-19 the Widowmaker

Vanavond duikt FOK!film onder water met maar liefst twee fijne duikbotenfilms op RTL7. Om 20.30 uur begint het met de thriller K-19: The Widowmaker met onder meer Harrison Ford en Liam Neeson. In de film zien we het waargebeurde verhaal van de eerste Russische nucleaire onderzeeër, die met pech kreeg te kampen op zijn eerste reis naar de Noord-Atlantische zee in 1961. Door de situatie kwam de wereld aan de rand van een Derde Wereldoorlog.

Below

Om 23.20 uur gaat de reis onderzee (lees: RTL7) verder met de claustrofobische horrorfilm Below. De Amerikaanse onderzeeër U.S.S. Tiger Shark is op een routineklus tijdens de Tweede Wereldoorlog als er allerlei vreemde dingen gebeuren aan boord. Below werd gedeeltelijk geschreven door Darren Aronofsky die eigenlijk ook de regie op zich zou nemen. Aronofsky koos er echter voor om Requiem For A Dream te gaan maken. Toch is zijn invloed op deze film zeker in het verhaal terug te vinden. Heerlijke benauwende spanning die je een beeld geeft van hoe het er vermoedelijk in die tijd aan toe ging op een duikboot. Below werd geregisseerd door David Twohy die we ook kennen van de twee Riddick-films en The Arrival.

Veel kijkplezier.

Ex-Bondacteur Lazenby hekelt biertje in nieuwe film

George Lazenby heeft geen goed woord over voor de bierdrinkende Bond die in de nieuwe Bondfilm Skyfall een Heineken bestelt. Bond drinkt immers altijd een wodka-martini. "Het is niet eens lekker bier", zegt de Australische acteur tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Lazenby speelde 007 in On Her Majesty's Secret Service uit 1969.

Volgens ingewijden hebben de makers van Skyfall een deal gesloten met Heineken van zo'n 45 miljoen dollar. In de film bestelt Bond, gespeeld door Daniel Craig, daarom voor het eerst een biertje, uiteraard van het bekende merk. De inmiddels 72-jarige Lazenby benadrukt dat het treurig is dat filmmakers altijd 'voor het geld kiezen'.

Skyfall, met naast Craig ook Judi Dench, Javier Bardem en Ralph Fiennes in de hoofdrollen, verschijnt 1 november in de Nederlandse bioscopen.


Ex-Bondacteur Lazenby hekelt biertje in nieuwe film (Foto: Novum)

Timberlake schrijft muziek voor film verloofde

Justin Timberlake componeert de filmmuziek voor de nieuwe film van zijn verloofde Jessica Biel. De actrice heeft hem persoonlijk ingehuurd voor de soundtrack van het drama The Devil and the Deep Blue Sea, laat muziekzender MTV weten.

De film gaat over een rouwende weduwnaar , een rol van Jeffrey Dean Morgan, onder meer bekend van Watchmen. Hij probeert zijn gestorven vrouw te vergeten door een relatie te beginnen met een jong, fantasierijk meisje, gespeeld door Kick-Ass-actrice Chloë Moretz.

Biel speelt een nog niet nader benoemde hoofdrol en gaat de film ook produceren. Of Timberlake ook in de film te zien zal zijn is nog niet bekend. Hij gaf eerder al aan zich niet meer toe te leggen op zijn muziekcarrière en zich vooral te richten op Hollywood. Zijn bekendste film tot nu toe is de Facebookfilm The Social Network.

Het is voor het eerst dat Biel en Timberlake, die al sinds 2007 een relatie hebben, samenwerken. De twee verloofden zich eind vorig jaar, tijdens de feestdagen.

The Devil and the Deep Blue Sea verschijnt nog dit jaar in de bioscoop.


Timberlake schrijft muziek voor film verloofde (Foto: Novum)

Ubisoft gaat los op dinsdag in E3-week

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat ze op maandag 4 juni, 15:00 uur, een presentatie zullen organiseren voor de E3 in Los Angeles, dit is dinsdag 00:00 uur Nederlandse tijd. Op deze presentatie krijgen we meer te zien van de toekomstige games die Ubisoft zal gaan uitbrengen.

Ubisoft zal laten zien wat ze in hun stal hebben voor onder andere de Wii U. Mensen die aanwezig zijn kunnen alvast aan de slag met Assassin's Creed III, Far Cry 3, Rayman Legends en Rocksmith. Tijdens de presentatie kunnen we ook speciale gasten en verrassingen verwachten.

FOK!games stuurt dit jaar twee redacteurs naar de E3 en zal jullie op de hoogte houden van het laatste nieuws. Op de speciale E3-pagina kun je al het E3-nieuws lezen. All aboard!

[Giro] Rodríguez draagt zege op aan Tondo

Joaquim Rodríguez boekte vandaag zijn tweede ritzege van deze Giro d’Italia. De Spanjaard van Katusha, tevens leider in de Italiaanse rittenkoers, droeg de zege op aan de vorig jaar overleden Xavier Tondo.

Zijn landgenoot kwam precies een jaar geleden te overlijden, nadat hij klem kwam te zitten tussen een garagedeur. "Dit was een speciale dag. Ik draag deze overwinning op aan mijn vriend Xavier Tondo, die een jaar geleden is overleden", zei Rodriguez na de aankomst.

Liquigas maakte de koers vandaag erg hard, waardoor er wel meer mensen het zwaar zullen krijgen volgens Rodríguez. Toch denkt hij niet dat Liquigas-man Ivan Basso de topfavoriet is. "Ryder Hesjedal is nu de favoriet, aangezien hij de beste tijdrijder is. We moeten hem aanvallen."

Oranje traint zonder N. de Jong en Boulahrouz

Nigel de Jong en Khalid Boulahrouz hebben vandaag de training van het Nederlands elftal overgeslagen. Bondscoach Bert van Marwijk gaf het duo rust.

Arjen Robben hoeft zich vrijdag pas te melden bij de selectie van Oranje in Lausanne. Stijn Schaars traint morgen voor het eerst mee. Komende maandag voegt Ibrahim Afellay zich als laatste international bij de selectie van het Nederlands elftal.

Oranje keerde vanmiddag terug uit Duitsland waar het gisteravond met 3-2 verloor van Bayern München.

Kleine zusjes populair in Japan

De PSP-game My Little Sister Can’t Be This Cute Can’t Be Continuing voert de Japanse verkoop top twintig aan voor de software. In de hardware lijst zien we dat de verkopen iets gezakt zijn in het algemeen. De PS Vita blijft stabiel maar is wel lager dan normaal.

Hieronder softwarelijst met tussen haakjes de totale verkoopcijfers sinds release.

  1. [PSP] My Little Sister Can’t Be This Cute Can’t Be Continuing (Namco Bandai, 05/17/12) – 53,175 (New)
  2. [Wii] Mario Party 9 (Nintendo, 04/26/12) – 25,123 (359,943)
  3. [PSP] Persona 2: Eternal Punishment (Atlus, 05/17/12) – 24,547 (New)
  4. [3DS] Fire Emblem: Awakening (Nintendo, 04/19/12) – 14,913 (376,703)
  5. [PSP] Brothers Conflict Passion Pink (Idea Factory, 05/17/12) – 10,911 (New)
  6. [3DS] Super Mario 3D Land (NIntendo, 11/03/11) – 10,450 (1,585,238)
  7. [3DS] Mario Kart 7 (Nintendo, 12/01/11) – 8,569 (1,712,918)
  8. [3DS] Monster Hunter Tri G (Capcom, 12/10/11) – 8,334 (1,450,809)
  9. [PS3] Resident Evil: Operation Raccoon City (Capcom, 04/26/12) – 6,625 (326,130)
  10. [3DS] Kid Icarus: Uprising (Nintendo, 03/22/12) – 6,232 (275,752)
  11. [3DS] Pachipara 3D Daikai Monogatari 2 Pachipro Kazagumoroku Hana Kibou to Uragiri no Gakuen Seikatsu (Irem, 05/17/12) – 6,144 (New)
  12. [3DS] Mario & Sonic at the London Olympics (Nintendo, 03/01/12) – 5,041 (167,311)
  13. [PS3] Starhawk (SCE, 05/10/12) – 4,522 (17,395)
  14. [Wii] Wii Sports Resort (Nintendo, 11/11/10) – 4,416 (944,388)
  15. [Wii] Wii Party (Nintendo, 07/08/10) – 3,309 (2,352,193)
  16. [PSP] Pro Baseball Spirits 2012 (Konami, 03/29/12) – 3,266 (135,716)
  17. [PSP] Monster Hunter Portable 3rd (PSP the Best) (Capcom, 09/22/11) – 2,807 (255,572)
  18. [3DS] Harvest Moon: Land’s Origin (Marvelous AQL, 02/23/12) – 2,718 (184,906)
  19. [PSP] Bunmei Kaika Aoiza Ibunroku Saien (Furyu, 05/17/12) – 2,694 (New)
  20. [NDS] Pokemon Black / White (Pokemon, 09/18/10) – 2,551 (5,471,875)

Hieronder de hardwarelijst met tussen haakjes de verkoopcijfers van vorige week.

  • 3DS – 45,752 (46,425)
  • PlayStation 3 – 12,026 (12,996)
  • PSP – 10,652 (12,247)
  • PlayStation Vita – 6,347 (6,340)
  • Wii – 5,956 (6,073)
  • PS2 – 1,166 (1,212)
  • Xbox 360 – 825 (1,023)
  • DSi LL – 683 (819)
  • DSi – 425 (387)

'HSV hengelt naar De Zeeuw en De Guzman'

Hamburger SV heeft zijn een oogje laten vallen op twee uit de gratie geraakte middenvelders. Demy de Zeeuw van Spartak Moskou en Jonathan De Guzman van Villarreal worden genoemd. Voetbal International meldt dat Frank Arnesen, technisch-directeur van de Noord-Duitse club, al dichtbij een akkoord is met beide spelers.

Zowel De Zeeuw als De Guzman zouden na een dramatisch seizoen bij hun clubs, waar ze allebei pas vorig jaar naartoe verhuisden, wel openstaan voor een vertrek naar HSV. De subtopper, die dit seizoen vijftiende werd, heeft dringend versterkingen nodig.

"Voetballen in de Segunda División is geen optie", solliciteerde De Guzman al eerder naar een transfer. "Dat geldt denk ik voor iedereen die afgelopen seizoen nog in de Champions League speelde… Deze degradatie is het laatste wat ik had verwacht toen ik vorig jaar van Real Mallorca overkwam." Villarreal hoopte met De Guzman te kunnen strijden om Europees voetbal, maar degradeerde naar de Segunda División.

Ook Demy de Zeeuw is weinig gelukkig bij zijn club. Spartak Moskou betaalde afgelopen zomer zes miljoen euro aan Ajax voor de defensieve middenvelder, maar die kwam tot nu toe nog maar tot dertien competitieduels. De club werd zonder hem tweede in de Russische competitie. De Zeeuw zou het wel weer gezien hebben in de Russische hoofdstad.

Aandeelhouders klagen Facebook en JPMorgan aan

Een groep aandeelhouders van Facebook heeft de directie van het sociale netwerk en JPMorgan, de bank die de beursgang van Facebook begeleidde, aangeklaagd. Volgens de aanklacht bevatte de prospectus van Facebook onjuiste beweringen en ontbraken belangrijke feiten.

Het ontbrak in de prospectus aan informatie 'over een forse afname van de voorspelde groei' van Facebook, aldus de aandeelhouders. Zij menen hierdoor schade te hebben opgelopen. Facebook noemt de aanklacht ongegrond. JPMorgan wilde geen commentaar geven.

Het aandeel Facebook doet het sinds de beursgang van afgelopen vrijdag niet al te best. Het aandeel, dat in eerste instantie voor 38 dollar werd verhandeld, is momenteel nog iets meer dan 32 dollar waard. Opmerkelijk genoeg steeg de waarde van het aandeel woensdag wel met ruim drie procent.

Petacchi sprint naar dagzege in Beieren

Alessandro Petacchi heeft vanmiddag de eerste etappe in de Ronde van Beieren gewonnen. De Italiaan van Lampre was na bijna 216 kilometer de sterkste in de sprint. Allan Davis (Orica-Greenedge) eindigde in finishplaats Penzberg als tweede, FdJ-renner Yauheni Hutarovich werd derde. Petacchi heeft ook de leiding in het algemeen klassement.

De tweede rit voert de renners morgen van Penzberg naar Kempten. De wedstrijd in het zuiden van Duitsland duurt nog tot en met zondag.

Tientallen asielzoekers Ter Apel aangehouden

De politie heeft woensdagmiddag tientallen asielzoekers aangehouden die het tentenkamp in Ter Apel niet wilden verlaten. Dat meldt een woordvoerder van de groep woensdag aan het eind van de middag. De politie is sinds de middag bezig het kamp volledig te ontruimen.

Volgens een politiewoordvoerder zou een groep van ruim vijftig Somaliërs en Iraniërs nog op het terrein aanwezig zijn. De asielzoekers zelf spreken van een veel grotere groep, zo'n 160 mensen. Volgens de asielzoekers zou ook een arts aangehouden zijn.

De opgepakte asielzoekers worden een voor een in busjes afgevoerd door de ME. Dat gebeurt geweldloos en rustig, meldt een woordvoerder van de politie. De arrestanten worden naar Groningen gebracht en daar verhoord.

De ontruiming begon woensdag na overleg tussen minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) en burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier. Het bleek niet nodig op een beslissing van de rechter te wachten over de ontruiming, aldus de politiewoordvoerder.

Leers beantwoordde woensdagmiddag Kamervragen van GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en D66 beantwoord over de ontruiming van het kamp. Volgens de bewindsman besloot de burgemeester van Vlagtwedde tot ontruiming omdat de veiligheid in het kamp niet meer gegarandeerd kon worden.

Viana vervangt Martins in EK-selectie Portugal

Hugo Viana is toegevoegd aan de EK-selectie van Portugal. De 29-jarige middenvelder van Sporting Braga is de vervanger van Carlos Martins. De speler van het Spaanse Granada kampt met een blessure aan zijn linkerbeen en is niet op tijd fit.

Bondscoach Paolo Bento maakte vorige week zijn definitieve selectie voor het EK in Polen en Oekraïne bekend. 26-voudig international Viana maakte echter geen deel uit van deze groep omdat Bento hem niet bij de tactiek van het elftal vond passen.

Portugal is samen met Nederland opgenomen in poule B. Op 17 juni staan de landen tegenover elkaar in het stadion van Charkov.

Ex-Bondacteur Lazenby hekelt biertje in nieuwe film

George Lazenby heeft geen goed woord over voor de bierdrinkende Bond die in de nieuwe Bondfilm Skyfall een Heineken bestelt. Bond drinkt immers altijd een wodka-martini. "Het is niet eens lekker bier", zegt de Australische acteur tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Lazenby speelde 007 in On Her Majesty's Secret Service uit 1969.

Volgens ingewijden hebben de makers van Skyfall een deal gesloten met Heineken van zo'n 45 miljoen dollar. In de film bestelt Bond, gespeeld door Daniel Craig, daarom voor het eerst een biertje, uiteraard van het bekende merk. De inmiddels 72-jarige Lazenby benadrukt dat het treurig is dat filmmakers altijd 'voor het geld kiezen'.

Skyfall, met naast Craig ook Judi Dench, Javier Bardem en Ralph Fiennes in de hoofdrollen, verschijnt 1 november in de Nederlandse bioscopen.

PvdA ziet kopstuk Sharia4Belgium liever niet komen

De PvdA wil weten welke mogelijkheden er zijn om de woordvoerder van de radicaalislamitische beweging Sharia4Belgium de toegang tot Nederland te ontzeggen. De sociaaldemocraten willlen weten of de 29-jarige Fouad Belkacem tot ongewenst vreemdeling kan worden verklaard.

De kwestie is precair, vindt Kamerlid Martijn van Dam, omdat de vrijheid van meningsuiting hem ook veel waard is. De PvdA wil dat demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn collega voor Immigratie Gerd Leers (CDA) de kwestie bekijken.

Belkacem, ook bekend onder de naam Abu Imran, spreekt zaterdag op uitnodiging van de Nederlandse zusterorganisatie Sharia4Holland op de Global Shariah Conference in Amsterdam. Leden van Sharia4Belgium verstoorden in december een debat in De Balie.

Belkacem werd eerder dit jaar veroordeeld wegens aanzetten tot haat tegen niet-moslims. Belkacem zit echter niet in de cel, omdat hij niet op de zitting verscheen in de Antwerpse rechtbank en daarna niet is aangehouden om zijn straf uit te zitten.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die de vragen samen met fractiegenoot Sharon Dijksma indiende, benadrukt dat het de PvdA gaat om de openbare orde. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar geweld overschrijdt de grens. Dat gaat verder dan het hebben van een radicale opvatting." Hij wil van Opstelten weten hoe hij het gevaar van verstoring van de openbare orde kan afwenden, en of er genoeg grond is Belkacem te weigeren.

Marcouch geeft toe dat in zijn vragen impliciet de wens doorklinkt dat Belkacem wordt geweigerd. "Maar die wens is niet ingegeven door de ideologie van deze organisatie, maar vanwege het feit dat de leden van Sharia4Belgium in het verleden willens en wetens de wet hebben overtreden."

Van Dam spreekt van een 'zeer grijs gebied'. "Het is sowieso erg lastig om iemand uit de Europese Unie te weigeren. Dat kan slechts bij hoge uitzondering. En we kennen uiteraard vrijheid van meningsuiting, maar het gaat hier echt om de openbare orde."

Toen in februari de radicale moslimgeleerde Haitham al-Haddad naar Nederland kwam op uitnodiging van studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam vond Van Dam dat hij niet geweigerd moest worden. Wel riep hij de studenten op om hun uitnodiging in te trekken, vanwege de extreme standpunten die de man voorstaat. Al-Haddad kwam toch en nam onder meer deel aan een debat in De Balie in Amsterdam.

"Bij de Brit was er geen grond om te veronderstellen dat hij de openbare orde zou verstoren", legt Van Dam uit. "Dat is nu wel het geval." Het is onduidelijk voor wat voor ordeverstoringen dan precies wordt gevreesd.

De PVV riep dinsdag al op om het kopstuk van Sharia4Belgium te weren. Kamerlid Joram van Klaveren vindt dat personen die zich keren tegen de democratie en oproepen tot geweld een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde. Ook hij wil daarom dat Belkacem de toegang tot Nederland wordt ontzegd.

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor extreem weer in Gelderland en Overijssel. In die provincies is kans op zware onweersbuien met hagel. De zogenoemde code oranje geldt tot 21.00 uur.

In Groningen, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg is code geel van kracht, waarmee het KNMI een waarschuwing uitgeeft. In deze provincies is tot ongeveer 22.00 uur kans op enkele zware onweersbuien met hagel en zware windstoten. In de rest van Nederland is niets aan de hand.

Een woordvoerder van weeronline.nl meldt woensdagavond dat vooral in Gelderland, Overijssel en Utrecht heftige buien voorkomen. "Plaatselijk valt in korte tijd twintig tot 25 millimeter neerslag. Dat is genoeg om straten blank te zetten. En er zitten hagelstenen van twee tot drie centimeter in doorsnee."

Tijdens de buien daalt de temperatuur van ongeveer dertig graden naar zeventien tot achttien graden. "Maar als de bui voorbij is, loopt het kwik al snel weer op naar circa 24 graden."

Rusland test nieuwe intercontinentale raket

Rusland heeft woensdag een test uitgevoerd met een nieuw soort intercontinentale ballistische raket. De nieuwe raket is volgens het Russische ministerie van defensie in staat raketschilden, zoals het schild dat de NAVO in Oost-Europa wil plaatsen, te omzeilen. Voorts heeft Rusland een nieuw radarsysteem besteld dat aanvallen op Rusland moet detecteren.

Volgens het ministerie was de test een succes. De raket kwam neer op zijn plaats van bestemming, het schiereiland Kamtsjatka. De raket werd gelanceerd vanaf het kosmodroom Plesetsk in het noorden van Rusland. Het ministerie van defensie heeft de naam van de nieuwe raket niet onthuld, maar zei wel dat hij vanaf een mobiel lanceerplatform is afgevuurd.

Het voorgenomen raketschild van de NAVO is Rusland een doorn in het oog. Moskou vreest dat het de afschrikkende werking die uitgaat van zijn nucleaire arsenaal zal ondergraven. Volgens de Verenigde Staten is het raketschild alleen bedoeld om een mogelijke dreiging uit Iran het hoofd te bieden.

De NAVO heeft gezegd samen te willen werken met Rusland, maar heeft een Russisch voorstel om het raketschild gezamenlijk te beheren afgewezen. Moskou heeft gedreigd militaire maatregelen te treffen als de VS niet garanderen dat het raketschild nooit tegen Rusland wordt gebruikt.

Rutte hekelt 'vage verhalen' CDA over Europa

Een gloedvol betoog van Henk Jan Ormel (CDA) over de Europese Unie als waardegemeenschap kon woensdagmiddag niet op instemming rekenen van Mark Rutte. "Niemand zit te wachten op dat soort vage betogen", zei de demissionair premier tijdens het debat over de informele top van Europese regeringsleiders die 's avonds plaatsvindt in Brussel.

Ormel had uitgebreid betoogd dat Europa meer is dan een 'geografische lijst, een gemeenschappelijke markt of de euro'. Het is een waardegemeenschap, waardoor EU-burgers al decennia lang in vrijheid leven en rechtszekerheid genieten. "Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het is het allerminst." Zeker in tijden van een ongekende financiële crisis.

De CDA'er riep Rutte op om dit ideaal uit te dragen, maar de premier ging daar bij zijn beantwoording niet op in. Desgevraagd antwoordde Rutte dat daar niemand op zit te wachten. "Europa is geen doel maar een middel", vervolgde hij. Het project heeft zin zolang de optelsom van de delen groter is dan de afzonderlijke delen, aldus de 'pragmatische invalshoek' van de premier.

Ormel reageerde teleurgesteld. "Helaas ontstijgt de minister-president de marktkraam niet." Hij deed nogmaals een klemmend beroep op Rutte om op te komen voor het grotere verhaal van Europa. "Als we dat niet uitdragen, dan verliezen wij Europa." Rutte bleef erbij dat het belangrijker is dat nu de eurocrisis wordt aangepakt. Ook wees hij erop dat het Europese project nog steeds op grote steun kan rekenen in Nederland.

Tijdens de eurotop zal worden gesproken over het voorstel van de nieuwe Franse president François Hollande om aan het begrotingspact ook een investeringsfonds toe te voegen, dat bij de linkse partijen in de Kamer een warm onthaal kreeg. Rutte liet weten dat hij ook voor het stimuleren van economische groei en het creëren van banen is, maar dat moet wel met bestaand geld. "Er moet vooral niet meer geld naar Brussel."

Verder moeten landen vooral hun begroting op orde brengen, zei hij. "Dat is een absolute randvoorwaarde voor toekomstige groei." Ook moet er worden hervormd en moeten belemmeringen voor economische groei worden weggenomen. Rutte denkt dan bijvoorbeeld aan het vervolmaken van de interne Europese markt.

Toen Ronald Plasterk (PvdA) volhield dat wel degelijk economische groei kan ontstaan in landen met een tekort, kreeg ook hij een veeg uit de pan. "Dat is het klassieke meningsverschil tussen de op een expansieve overheid gerichte sociaaldemocratie en een verstandig beleid", aldus Rutte.

Opstelten belooft betere anonieme aangifte in zorg

Anoniem aangifte doen van agressie in de zorg moet worden verbeterd. Dat heeft demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag gezegd in een Kamerdebat over veiligheid in de zorg.

Opstelten stuurt voor september plannen naar de Tweede Kamer die het eenvoudiger maken voor werknemers in de zorg om beschermd aangifte te doen. Anoniem aangifte doen is nu al mogelijk, maar volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam worden veel aangiftes niet door het OM in behandeling genomen.

Volgens Opstelten stuit anonieme aangifte op problemen bij de bewijsvoering tegen de verdachte. Daar moet een einde aan komen, vindt de bewindsman. "Slachtoffers moeten te allen tijde veilig aangifte kunnen doen."

Opstelten noemt als mogelijke verbetering dat aangifte gedaan wordt met vermelding van het adres van de werkgever. Ook kan de werkgever aangifte doen in plaats van de zorgmedewerker.

Het OM meldde eerder deze maand al dat het de mogelijkheden bestudeert om zorgverleners die te maken krijgen met geweld gemakkelijker anoniem aangifte te laten doen. De handleiding voor officieren van justitie zou daartoe moeten worden aangepast.

Officieren zouden nu vrezen dat het proces in gevaar komt door anonieme aangifte, meldde RTL Nieuws, bijvoorbeeld omdat het voor een goede verdediging van de verdachte van belang is te weten wie aangifte heeft gedaan. Ook kreeg de nieuwrubriek te horen dat officieren vinden dat het anoniem houden van slachtoffers veel tijd kost. Het OM bestreed dit laatste.

'Israëlische aanval op Iran niet van de baan'

De voorlopige instemming van Iran met het toelaten van waarnemers tot de nucleaire installaties in het land sluit een militaire aanval van Israël niet uit. Dat heeft de Israëlische minister van defensie Ehud Barak woensdag gezegd.

Barak verklaarde sceptisch te zijn over het akkoord. Hij noemt het een tactische zet van Iran om de internationale druk om het atoomprogramma stop te zetten te doen verminderen. Barak zei dat 'een nucleair Iran ontoelaatbaar is'. Er wordt dan ook geen enkele optie verworpen, aldus de minister, een zin die Israël vaker gebruikt als het gaat om het gebruik van geweld.

Barrie Stevens gelukkig met geslaagde behandeling

Barrie Stevens is opgelucht dat hij niet verder behandeld hoeft te worden voor prostaatkanker. De choreograaf, bij wie de ziekte eerder dit jaar werd geconstateerd, kreeg het goede nieuws woensdag van zijn arts. "Ik ben intens gelukkig", zegt Stevens tegen Novum Nieuws.

Stevens onderging de afgelopen maanden radiotherapie en kreeg hormooninjecties. De behandelingen zijn zo goed aangeslagen dat de 67-jarige Stevens verder niet meer behandeld hoeft te worden. "Ik heb alles gedaan wat de arts me zei. Het is een enorme overwinning voor mezelf."

De van oorsprong Engelse choreograaf, die dit najaar een boek uitbrengt over zijn leven, laat weten dat hij nog niet helemaal de oude is. "Ik heb een enorme opdonder gehad, ik loop soms nog achter mijn adem aan."

Stevens gaat binnenkort op vakantie naar Griekenland om te herstellen en zijn conditie te verbeteren. "Ik moet die fysieke kant gaan opschroeven."

[RG] Schoofs onderuit in kwalificaties

Bibiane Schoofs is er niet in geslaagd om in navolging van Kiki Bertens de tweede ronde te bereiken van het kwalificatietoernooi van Roland Garros. De Edense moest in een slopende gevecht nipt de duimen leggen voor de als vierde geplaatste Oezbeekse Akgul Amanmuradova: 7-6(5), 5-7 en 5-7.

Schoofs had genoeg kansen in haar eerste partij van het kwalificatietoernooi. Ze leidde met een set en een break, maar Amanmuradova kwam terug. De nummer 100 van de wereld boog een 4-2 achterstand in de tweede set om in setwinst en liep uit naar een 3-1 voorsprong in de derde set.

Schoofs herstelde de break achterstand in de laatste set, maar in een lange game op 5-5 werd de Nederlandse weer gebroken. Amanmuradova serveerde de partij daarna koelbloedig uit. 

Vrijwilligerswerk voor PostNL

Ik heb een bijbaantje. Dat vond ik zelf nogal gek, want met mijn eenmansbedrijfje heb ik behoorlijk volle werkweken en ik had niet eens gesolliciteerd. Toch kan ik door de recente ontwikkelingen niet anders concluderen dan dat ik er weer een taak bij heb. Onbezoldigd, dat wel, want om de royale vergoedingen staat mijn nieuwe ‘werkgever’ niet bepaald bekend. Tenzij je aan de top zit, natuurlijk. Maar zo ver is het nog niet.

Barry Gibb eert overleden broer Robin met clip

Barry Gibb heeft ter nagedachtenis aan zijn broer Robin een videoclip samengesteld. Bee Gee Robin Gibb overleed zondag op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

De clip heeft de titel Bodding gekregen, naar de bijnaam van Robin Gibb, schrijft de Britse krant Daily Mirror. In de video zijn beelden te zien van optredens van de Bee Gees, ontmoetingen met fans en filmpjes uit hun jeugd. Op de achtergrond klinkt het Bee Gees-nummer Heart Like Mine.

De 65-jarige Barry liet na het overlijden van Robin weten dat zijn hart gebroken is. De familie is bezig om voor volgende week een uitvaart te regelen, die niet voor het publiek toegankelijk is. Wel zijn er plannen voor een openbare herdenking.

Robin Gibb en zijn broers Barry en Maurice scoorden met hun formatie in de jaren zeventig hits als Stayin' Alive, Tragedy en How Deep is Your Love. Maurice, de tweelingbroer van Robin, overleed negen jaar geleden aan een hartstilstand.


Robin Gibb geëerd met videoclip

Samsom 'premier in coalitie met SP'

Als de PvdA bij de komende verkiezingen de grootste wordt, wil leider Diederik Samsom premier worden. Hij stelt dat de SP wat hem betreft een 'prima regeringspartner' is. Samsom wil de economie stimuleren door spaartegoed en aandelen te belasten.

De Partij van de Arbeid sloot in het verleden vaak lijstverbindingen met GroenLinks, maar die partij is volgens Samsom rechts geworden. Omdat de SP zich volgens de PvdA-voorman in verschillende lokale besturen heeft bewezen, haakt hij nu 'net zo lief' bij de SP aan, stelt Samsom in een interview met Elsevier.

Samsom zegt verder dat hij de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen wil beperken, en niet alleen voor nieuwe, zoals in het Kunduz-akkoord werd besloten. Ook geeft hij aan dat hij 'dood geld' wil inzetten voor het stimuleren van de economie, wat erop neerkomt dat mensen met veel spaargeld of aandelen extra moeten worden belast.

Indien de SP na de verkiezingen van 12 september de grootste partij is, wil Samsom overigens geen vicepremier worden in een kabinet-Roemer. In dat geval wil hij leiding blijven geven aan de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Grote sporttoernooien schaden economie

Grote sporttoernooien zijn schadelijk voor het land dat de organisatie van het evenement op zich neemt. Dit meldt hoogleraar sporteconomie Stefan Kesenne van de Universiteit van Antwerpen bij een lezing voor Vlaams-Nederlands debatcentrum deBuren in Brussel. Hij vindt dan ook dat de cijfers voorafgaand aan de toernooien veel te rooskleurig voorgesteld worden.

"Onderzoeken over extra banen en omzet zijn misleidend. Als je een brug bouwt in de woestijn levert dat ook extra banen op. Beter is te kijken naar een kosten-baten-analyse. Dan zie je dat het gastland opdraait voor de kosten voor stadions, terwijl de kaartjesopbrengst en tv-rechten in de zakken gaan van bijvoorbeeld de FIFA en het IOC," zei Kesenne.

Volgens de Belg hadden de supporters het geld anders wel besteed aan andere dingen zoals uit eten gaan of een bezoek aan de bioscoop. Ook verdringen de supporters andere toeristen die mogelijk meer zouden hebben uitgegeven. Ook worden door landen investeringen gedaan in stadions die anders op een andere manier gedaan zouden zijn en zo de bevolking meer geholpen zouden hebben.

Zijn mening wordt volgens hemzelf versterkt door onderzoeken uit het verleden die hebben aangetoond dat in de afgelopen 35 jaar alle Olympische Spelen verlies hebben geleden. Ook komende zomer in Londen dreigt dit te gebeuren, want er is al voor zestien miljard euro geïnvesteerd en de kosten lopen mogelijk nog op. "Niet voor niets heeft Rome zich teruggetrokken als kandidaat voor 2020." Ook het WK voetbal van 2018 zou voor Nederland en België een flinke verliespost hebben betekend. Uitzondering op deze regel is de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles toen het IOC bijsprong om de kosten te dekken.

De reden dat landen zich toch kandidaat stellen is dat het geluksgevoel in de organiserende regio een flinke impuls krijgt, zo blijkt uit onderzoek van Stefan Szymanski van de universiteit van Michigan. "Mensen in een regio met zo'n groot evenement blijken zich aanzienlijk gelukkiger te voelen. Maar weegt dat op tegen zoveel extra kosten?"

[Giro] Tweede ritzege voor leider Rodriguez

Joaquim Rodriguez heeft zijn leiderstrui verstevigd in de Giro d'Italia. De Spaanse rozetruidrager behaalde in Cortina d'Ampezzo zijn tweede ritzege deze ronde. De Katusha-renner versloeg in de zeventiende rit van 186 kilometer, die begon in Pfalzen, de Italiaan Ivan Basso in de sprint van een groep van zes favorieten.

De zeventiende etappe begon zonder sprinter Theo Bos en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey, die niet aan de start verschenen. Onderweg gaven ook Tomas Vaitkus, Gaetan Bille en Peter Kennaugh nog op.

Met de Passo Valparola, de Passo Duran, de Forcella Staulanza en de Passo Giau stonden er vier lange klimmen op het programma. Veel renners wilden in de vroege vlucht zitten, dus het duurde een tijd voordat die vlucht tot stand kwam.

Na 43 kilometer kwamen vijf renners toch weg: Kevin Seeldraeyers (Astana), Stanislav Samoilau (Movistar), Matteo Montaguti (AG2R), José Serpa (Androni) en Matteo Rabottini (Farnese Vini). Rabottini won zondag al een bergrit en rijdt rond in de bergtrui. De Italiaan wilde onderweg veel punten pakken voor die bergtrui, waarin hij ook slaagde.

De kopgroep kreeg maximaal zes minuten ruimte, wat vooral kwam door het werk van Euskaltel. De Basken wilden, met een verhoogd vertrouwen na de ritzege van Jon Izagirre gisteren, een gooi naar een nieuwe ritzege doen met Mikel Nieve, de nummer achttien in het klassement.

Nieve deed wat hij moest doen en ging op de Passo Duran op zoek naar de vluchters. Montaguti was vooraan gelost, terwijl Rabottini het na de Passo Duran mooi genoeg vond en zich terug liet zakken. Nieve sloot in de eerste kilometers van de Forcella Staulanza aan bij Seeldraeyers, Samoilau en Serpa. De voorsprong van de vier bedroeg toen een minuut. Liquigas onderhield een strak tempo in het peloton, dat al flink uitgedund was.

Door de inspanningen van Liquigas zag Nieve het nutteloze van zijn aanval in. De Bask liet zich met zijn medevluchters weer inlopen. Het beukwerk van Damiano Caruso namens Liquigas op kop van het peloton eiste op de Forcella Staulanza verscheidene slachtoffers, waarvan Roman Kreuziger de belangrijkste was. De Tsjechische nummer vijf in het klassement zou meer dan tien minuten verliezen.

Liquigas bleef het heft in handen nemen op de laatste beklimming, de Passo Giau. Onder het kopwerk van eerst Eros Capecchi en later kopman Basso werd de groep steeds meer uitgedund. Alleen leider Rodriguez, Ryder Hesjedal, Michele Scarponi, Rigoberto Uran en Domenico Pozzovivo konden Basso volgen. De zes reden de rest van de klim een strak tempo zonder aan te vallen.

Vlak onder de top moesten Scarponi, vanwege krampen, en Uran lossen. De twee keerden aan het einde van een snelle afdaling richting finishplaats Cortina d’Ampezzo weer terug bij de andere vier. In de sprint in de straten van het wintersportoord was Rodriguez vervolgens de sterkste voor Basso en Hesjedal.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 5.24.41
2 Ivan Basso (Ita) Liquigas z.t.
3 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda z.t.
4 Rigoberto Uran (Col) Team Sky z.t.
5 Michele Scarponi (Ita) Lampre z.t.
6 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 0.02
7 Beñat Intxausti (Spa) Movistar + 1.22
8 Daniel Moreno (Spa) Katusha z.t.
9 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM z.t.
10 Johann Tschopp (Zwi) BMC z.t.


Algemeen klassement na zeventiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 76.46.46
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda + 0.30
3 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.22
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.36
5 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 2.56
6 Beñat Intxausti (Spa) Movistar + 3.04
7 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 3.19
8 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 4.13
9 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM + 4.38
10 Sergio Henao (Col) Team Sky + 4.42

Blizzard claimt verkooprecord Diablo III

Diablo III is volgens Blizzard Entertainment de snelst verkopende pc-game ooit. Binnen een dag werden 3,5 miljoen exemplaren verkocht. In een week tijd waren dat er 6,3 miljoen, maakte Blizzard woensdag bekend. De vorige recordhouder was World of Warcraft: Cataclysm met 3,3 miljoen exemplaren.

Hoewel Diablo III goed verkocht, verliep de eerste week dat het spel op de markt allesbehalve vlekkeloos. Op de eerste dag konden gamers nagenoeg niet inloggen door overbelasting van de servers. De foutmelding Error 37 was wereldwijd een populair onderwerp op Twitter.

De verkoop van Diablo III overstijgt de verwachting van marktanalisten. In maart hadden zij voorspeld dat dit kalenderjaar vijf miljoen gamers de nieuwste Blizzard-game zouden kopen.


Blizzard claimt verkooprecord Diablo III

Machinisten vast in 25 meter hoge kraancabine

Twee kraanmachinisten zitten woensdagmiddag op 25 meter hoogte vast in een kraancabine op de Rotterdamse Maasvlakte. Of de mannen in gevaar verkeren is niet duidelijk, zegt een politiewoordvoerder. Een andere kraan moet hen uit hun benarde positie te halen.

De situatie ontstond rond 16.00 uur aan de Coloradoweg. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. "De cabine staat scheef", licht de zegsman toe. "Misschien is er een knik in de cabine ontstaan of is iets ergens tegenaan gebotst."

Volgende week besluit over uitlevering Assange

De beslissing over het al dan niet uitleveren van WikiLeaks-voorman Julian Assange aan Zweden wordt volgende week woensdag genomen. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof woensdag bekendgemaakt. De advocaten van Assange hebben het hof gevraagd om het uitleveringsverzoek van Zweden ongeldig te verklaren.

Assange wordt door het Zweedse openbaar ministerie gezocht om gehoord te worden over de beschuldiging van twee Zweedse vrouwen dat hij hen zou hebben verkracht. Het Zweedse openbaar ministerie meent dat het arrestatiebevel tegen Assange gewoon rechtsgeldig is en moet worden nageleefd.

Assange heeft de aantijgingen ontkend en zei bevreesd te zijn dat hij geen eerlijk proces krijgt.

Woede om ampul met bloed Reagan

Een ampul dat bloed zou kunnen bevatten van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan doet veel stof opwaaien. Het Britse veilinghuis dat het flaconnetje veilt heeft zich de woede van Reagans familie en andere betrokkenen op de hals gehaald.

"Wat er ook in de ampul zit - het zou net zo goed muizenbloed kunnen zijn - het is zeker niet Reagons bloed", zei Michael, de zoon van de in 2004 overleden president. "En wat een schandalig iets om (Reagans weduwe, red.) Nancy en de familie aan te doen. Ik hoop dat de organisatie wordt opgeroepen hiermee op te houden."

De familie krijgt bijval van de Ronald Reagan Presidential Foundation in Californië. De stichting heeft opgeroepen de veiling af te blazen.

De ampul komt volgens veilinghuis PFC Auctions uit het laboratorium dat Reagans bloed heeft onderzocht na een aanslag op zijn leven in 1981. "Als dat verhaal inderdaad waar is, is het alsnog een laffe daad. We gaan alle juridische mogelijkheden af om de verkoop of aankoop tegen te gaan", aldus de Reagan-stichting.

Het ziekenhuis waar Reagan na de aanslag werd opgenomen onderzoekt hoe het mogelijk is dat een dergelijk voorval kon gebeuren. Het veilinghuis, dat is gevestigd op de Kanaaleilanden tussen Frankrijk en Engeland, zegt dat het bloed niet afkomstig is uit het ziekenhuis, maar uit het laboratorium waar Reagans bloed is onderzocht.

Ondertussen gaat het bieden bij het veilinghuis gewoon door. Het hoogste bod bedraagt nu bijna 9.200 pond, omgerekend 11.400 euro. Bieden kan nog tot donderdag.


Woede om ampul met bloed Reagan (Foto: Novum)

N.E.C. verlengt met Cmovs en Van Eijden

N.E.C. Nijmegen heeft woensdag de contracten van Rens van Eijden en Pavel Cmovs verlengd. Beide verdedigers tekenden een verbintenis tot de zomer van 2016.

Van Eijden (24) speelt sinds 2009 voor N.E.C. De voormalig jeugdinternational doorliep de jeugdopleiding van PSV, maar debuteerde nooit in het eerste elftal. Hij kwam dit seizoen tot 27 wedstrijden in de Eredivisie.

De 21-jarige Cmovs maakte in 2010 de overstap van Slavia Praag naar N.E.C., maar werd direct uitgeleend aan SC Veendam. Dit seizoen speelde de Tsjech 21 competitiewedstrijden.

"Beide zijn talentvolle verdedigers, die zich steeds verder ontwikkelen", zegt technisch directeur Carlos Aalbers. "We zijn heel tevreden dat we ze voor N.E.C. kunnen behouden."

Alle slachtoffers treinongeluk thuis

Alle mensen die eind vorige maand gewond zijn geraakt bij het treinongeluk in Amsterdam zijn weer thuis. Het laatste slachtoffer is dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen, laat de gemeente weten.

Bij het ongeluk op 21 april botste een sprinter bij Amsterdam Centraal frontaal op een intercity, doordat de machinist van de sprinter een rood sein had gemist. Meer dan honderd mensen raakten gewond, van wie 42 ernstig. Achttien van hen werden in het ziekenhuis opgenomen. Een vrouw van 68 jaar uit het oosten van het land overleed een dag na het ongeluk aan haar verwondingen.

Jubileum Queen Elizabeth gevierd met speciaal biljet

Het jubileum van de Britse Queen Elizabeth II wordt gevierd met een speciaal bankbiljet. De Bank of Scotland geeft een biljet uit van tien pond met vier afbeeldingen van de koningin uit de zestig jaar dat zij op de troon zit.

In totaal wordt er voor twintig miljoen pond aan biljetten gedrukt. Geïnteresseerden kunnen de biljetten bestellen en er overal in het koninkrijk mee betalen. De verzendkosten, een kleine zes pond (ongeveer 7,5 euro), zijn voor rekening van de klant.

Sancties kosten Syrië miljarden

De internationale sancties tegen Syrië trekken een zware wissel op de Syrische oliesector. Dat heeft de Syrische minister van olie woensdag gezegd. Volgens Sufian Allaw hebben de sancties Syrië tot dusver ruim 3,1 miljard euro gekost.

Voordat de opstand in Syrië vorig jaar maart uitbrak was de oliesector een belangrijke steunpilaar van de Syrische economie. De export van olie, veelal naar Europa, bracht dagelijks zo'n zes miljoen euro in het laatje, aldus David Schenker van het Washington Institute for Near East Policy.

De prijs van kookgas is verviervoudigd en Syrische burgers moeten uren in de rij staan. Volgens Allaw kan met de Syrische productie van aardgas slechts in de helft van de behoefte aan gas worden voorzien. Om het tekort aan te vullen probeert Syrië te importeren uit landen die niet deelnemen aan de sancties. Een Venezolaanse tanker met 35 duizend ton brandstof kwam dinsdag aan in Syrië. Een tweede schip is onderweg. Syrië probeert ook overeenkomsten te sluiten met Algerije en Iran, aldus Allaw.

Moeder wurgt dochter en stopt lijk in vriezer

De Belgische politie heeft woensdagochtend in het dorp Châtelineau, vlak bij Charleroi, het in stukken gesneden lichaam van een 4-jarig vermist meisje aangetroffen in de vriezer van haar moeder. De vrouw heeft bekend haar dochter te hebben gewurgd en in stukken te hebben gesneden. Dat meldt de Belgische krant De Standaard woensdag.

Het lichaam werd in plastic zakjes gevonden, die waren verstopt achter etenswaren in de diepvries. Ook werden in de wasmachine bebloede kleren van een volwassene en een kind aangetroffen. De vrouw bekende bij de vondst haar dochter te hebben gewurgd in de nacht van zondag op maandag. Ze zou alleen gehandeld hebben, maar gaf geen reden voor de moord.

De politie had dinsdag tijdens een huiszoeking in de vriezer gekeken, maar ontdekte het lijk toen niet. Nadat ze wisselende verklaringen aan de politie had afgelegd over de verdwijning van het meisje werd de vrouw maandagavond opgepakt. De moeder wordt woensdagmiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter, die bepaalt hoelang zij vast blijft zitten.

Kwik bereikt lokaal tropische grens van 30 graden

Voor het eerst dit jaar heeft het kwik lokaal de tropische grens van 30 graden bereikt. In de Achterhoek werd het woensdag rond 14.30 uur 30,1 graden. Daarmee kan lokaal gesproken worden van een tropische dag, laat weeronline.nl weten.

Woensdag kan niet de boeken in als officiële tropische dag, omdat het kwik in De Bilt vooralsnog is blijven steken op 28,3 graden. In Vlissingen was het woensdagmiddag met 15,3 graden het koudst.

Vorig jaar was 30 mei de eerste dag waarop lokaal de tropische temperatuur van 30 graden werd bereikt. De eerste officiële tropische dag was toen op 27 juni.

Meteorologen van weeronline.nl lieten eerder op de dag al weten in de loop van de middag lokaal fikse regen- en onweersbuien te verwachten. Vooral in het oostelijke deel van het land kunnen die leiden tot wateroverlast.

AZ-supporter voor rechter voor organiseren rellen

Een 20-jarige AZ-supporter die wordt verdacht van het organiseren van rellen, moet zich volgende week donderdag voor de rechter verantwoorden. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar. Zo'n tachtig supporters gingen na de wedstrijd AZ - ADO Den Haag in april vorig jaar met elkaar op de vuist. De politie hield negentien mensen aan.

Uit onderzoek werd niet duidelijk wie er precies hebben gevochten. Wel kwam naar voren dat de 20-jarige Alkmaarder waarschijnlijk het idee voor de rellen had en anderen had opgeroepen te komen vechten. De rellen vonden plaats in het Alkmaarse Victoriepark, na de door AZ gewonnen wedstrijd.

De man wordt vervolgd op grond van de anderhalf jaar oude voetbalwet.

Moeder en zoon vast na winkeldiefstal in vliegtuig

De marechaussee heeft woensdag op Schiphol een 40-jarige Amerikaanse en haar 18-jarige zoon aangehouden voor diefstal. Ze worden ervan verdacht belastingvrije luxegoederen zoals horloges en cosmetica uit een karretje in hun vliegtuig te hebben gestolen. Dat laat de marechaussee weten.

Medewerkers van de luchtvaartmaatschappij waarschuwden de marechaussee voor de Amerikanen. Toen ze werden gecontroleerd werden de belastingvrije spullen in hun bagage gevonden. Moederen en zoon zitten op het vliegveld vast voor verder onderzoek.

Zes personageposters The Dark Knight Rises

Met de release van The Dark Knight Rises om de hoek verschijnt steeds meer promotiemateriaal op internet. Vandaag heeft Warner Bros. zes personageposters vrijgegeven: twee van Batman, twee van Catwoman en twee van Bane.

Als Commissaris Gordon een complot ontdekt om Gotham City van binnenuit te vernietigen, moet Bruce Wane wederom in actie komen als Batman. Niet alleen een ontmoeting met Selina Kyle als Catwoman ligt in Batmans verschiet, hij moet het deze keer opnemen tegen Bane. Een strijd barst los waar Bane het complete nalatenschap van Batman probeert te vermorzelen.

DKR

DKR

DKR

DKR

DKR

DKR

The Dark Knight Rises verschijnt op 20 juli in de bioscoop.

Inval op Monza door Italiaanse fiscus

De Italiaanse belastingdienst heeft een inval gedaan op het circuit van Monza. Het Italiaanse La Repubblica meldt dat de directie verdacht wordt van fraude en een manipulatie in de biedingsprocedure voor de exploitatie van het restaurant dat bij het circuit gevestigd is.

Met name de gangen van circuitdirecteur Enrico Ferrari en technisch directeur George Beghella Bartoli worden onder een vergrootglas gelegd. Zij worden genoemd in het kasboek van Sias, het bedrijf dat het circuit runt. Ze worden ervan verdacht valse facturen verstuurd te hebben in de periode vanaf 2007 tot enkele maanden geleden.

Ook zou er met de ticketverkoop voor de races gerommeld zijn en zou een medewerker vrijkaarten voor het World Touring Car Championship voor tien euro per stuk aan de man gebracht hebben. Het balletje kwam aan het rollen door oud SIAS-directeur Paolo Guaitamacchi.

BREIN klaagt Pirate Bay-uploader aan

Auteursrechtenwaakhond BREIN heeft aangifte gedaan tegen een man uit Oud-Beijerland. Die zou via The Pirate Bay e-books en tv-series hebben aangeboden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

De 21-jarige verdachte had sinds vorig jaar een account bij The Pirate Bay en heeft volgens de politie bekend dat hij dat heeft gebruikt om te uploaden. Hij zou links naar bijna vijfduizend Nederlandstalige e-books en tien seizoenen van een Amerikaanse tv-serie hebben geplaatst.

De zaak is door de politie in onderzoek genomen na een tip van BREIN. De man riskeert zes maanden cel of een boete van tegen de twintigduizend euro. Ook zou er een civielrechtelijke procedure door rechthebbenden tegen hem kunnen worden aangespannen.

Kristen Stewart maakte zichzelf bang voor filmrol

Kristen Stewart joeg zichzelf op de kast voor de seksscènes in de film On the Road. "Ik maak mezelf graag bang om een rol zo echt mogelijk te kunnen spelen", vertelde de actrice tijdens een persconferentie op het filmfestival van Cannes.

In On the Road speelt Stewart de losbandige Marylou, een meisje dat een relatie krijgt met de criminele Dean Moriarty, een van de hoofdpersonen. Meer dan eens biedt Dean het meisje aan zijn vriend Sal Paradise aan voor een vlugge seksbeurt.

"Ik was 16 of 17 toen ik voor het eerst met regisseur Walter Salles sprak over deze rol", vertelt de 22-jarige actrice, vooral bekend van de Twilight-films. Salles was acht jaar geleden al bezig de verfilming van het boek On the Road van de grond te krijgen. "Ik ben blij dat ik een paar jaar ouder was toen de film werd opgenomen", geeft Stewart toe.

Salles heeft zijn acteurs vier weken overladen met kunstuitingen uit de jaren vijftig, de periode waarin het verhaal zich afspeelt. "Het was een stoomcursus met films en documentaires uit de tijd van de beatgeneratie, vertelt Stewart. "Daarna hebben we geprobeerd alles te vergeten om onze eigen film te kunnen maken."

De film On the Road, naar het gelijknamige boek van Jack Kerouac, draait om Sal Paradise, gespeeld door Sam Riley. Sal, het alter ego van Kerouac, wil graag schrijver worden. Hij ontmoet de gevaarlijke ex-gevangene Dean Moriarty, een rol van Garrett Hedlund. Het klikt meteen en de twee laten huis en haard achter om samen op reis te gaan.

On the Road draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Kristen Stewart maakte zichzelf bang voor filmrol (Foto: Novum)

Indiase deelstaat: doodschieten stropers mag

De Indiase deelstaat Maharashtra heeft de oorlog verklaard aan stropers. Boswachters hebben toestemming gekregen om te schieten op stropers in een poging het stropen van tijgers en ander wild tegen te gaan. Het verwonden of vermoorden van een stroper wordt door de deelstaatsregering niet meer beschouwd als een misdaad.

Boswachters moeten niet langer berecht worden voor 'misdaden tegen de mensenrechten als ze actie hebben ondernomen tegen stropers', aldus minister van boszaken Patangrao Kadam. De deelstaat gaat in de strijd tegen de stropers ook meer boswachters en materieel inzetten. Informanten die tips geven over stropers of smokkelaars is tipgeld in het vooruitzicht gesteld.

Het dreigement aan het adres van de stropers kan bluf zijn. Niet eerder zijn in de deelstaat stropers doodgeschoten. Wel zijn boswachters aangeklaagd omdat ze optraden tegen mensen die illegaal visten of hout kapten. Het dreigement kan wel dienen als afschrikking, aldus milieuactivisten. In de deelstaat Assam heeft een vergelijkbare maatregel ertoe geleid dat de populatie bedreigde neushoornen zich heeft kunnen herstellen.

Minderjarige jongen vast in Brabantse zedenzaak

Een minderjarige jongen uit het Brabantse Bakel is dinsdag aangehouden voor een zedenzaak. De jongen wordt ervan verdacht vorige maand een meisje seksueel te hebben lastiggevallen, laat de politie woensdag weten.

De jongen meldde zich dinsdagavond met zijn ouders op het politiebureau. Hij zou op een speelpleintje aan de Beekakker in de Brabantse plaats een meisje hebben aangesproken en vervolgens hebben lastiggevallen. Wat hij precies zou hebben gedaan, is niet bekendgemaakt.

De jongen zit vast voor verder onderzoek.

Greipel wint openingsrit Ronde van België

André Greipel heeft zijn achtste seizoenszege behaald. De Duitser zegevierde in de eerste etappe van de Ronde van België. Greipel hield in finishplaats Buggenhout de Italiaan Danilo Napolitano en de Nederlander Kenny van Hummel nipt af in de massasprint. Hij is ook de eerste leider.

Een vlucht van acht was kansloos in de eerste vlakke rit. Omega Pharma-Quick Step controleerde de vluchters goed, waardoor ze ruim voor de finish werden bijgehaald.

In de daarop volgende sprint kwam de trein van Lotto-Belisol met topsprinter Greipel precies op het goede moment naar voren. Greipel leek de zege nog te verspelen aan de juichende Napolitano, maar de finishfoto liet zien dat de Duitser nog net een banddikte overhad op de Italiaan.

Xbox 360-blokkade in VS dichtbij

De Xbox 360 dreigt verboden te worden in de Verenigde Staten. Een beoordelaar van handelsorganisatie ITC adviseert het bestuur van die organisatie de spelcomputer te verbieden omdat die inbreuk zou maken op vier patenten van techgigant Motorola. Zo'n advies wordt doorgaans overgenomen door het bestuur.

Zodra de handelsorganisatie het advies overneemt, komt de zaak bij president Barrack Obama te liggen. Obama heeft dan zestig dagen om over het lot van Microsoft en de Xbox 360-spelcomputers te beslissen.

De blokkade gaat specifiek op voor de 4GB en 250GB Xbox 360 Slim-spelcomputers. Motorola en Microsoft liggen sinds 2010 met elkaar in de clinch over het gebruik van de H264-videocompressietechnologie. Motorola eist geld van Microsoft, maar Microsoft wil niet zo veel betalen als Motorola vraagt.

Begin mei werden verschillende producten van Microsoft in Duitsland uit de schappen gehaald als gevolg van dezelfde rechtszaak tussen Motorola en Microsoft. Ook Apple strijdt met Motorola over het gebruik van de H264-videocompressietechnologie.

Kleine teams willen uitstel turbomotor

De kleinere teams in de Formule 1 willen dat de 1,6 liter V6 Turbomotor later dan 2014 ingevoerd zal gaan worden. De reden hiervoor is dat de ontwikkelingskosten voor de krachtbron te hoog oplopen en dit op de kleinere teams afgewenteld kan worden door middel van een hogere prijs, zo melt Auto Motor und Sport.

De prijzen voor de 2,4 liter V8-motoren liggen op dit moment rond de acht miljoen euro. Hiervoor krijgt een team zestien krachtbronnen voor de races en nog enkele voor de testweken. Het Kinetic Energy Recovery System kost tussen de twee en vijf miljoen euro per jaar. In de nieuwe situatie vrezen de kleine teams dat Mercedes, Ferrari en Renault hun prijzen zullen gaan verhogen.

Cafés hopen op eerlijke handhaving nieuwe regels

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest na invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet voor de eerlijke handhaving van de nieuwe regels. Zij hopen dat kantines en buurthuizen, die onder de nieuwe wet makkelijker een vergunning kunnen krijgen, net zo streng worden gecontroleerd als commerciële horecaondernemingen.

Op dit moment zijn volgens de brancheorganisatie 43.000 controleurs op pad om te controleren of ondernemers de wetten naleven. Aangezien als gevolg van de dinsdag in de Eerste Kamer aangenomen wet ook nog twintigduizend kantines en buurthuizen moeten worden gecontroleerd, is KHN bang voor oneerlijke handhaving.

"We hopen dat het principe 'gelijke monniken, gelijke kappen' wordt gehanteerd", laat een woordvoerder woensdag weten. "Verder kunnen we ons prima vinden in de nieuwe regels."

De belangenbehartiger is vooral blij met de aanpassingen in de wet die het overmatig alcoholmisbruik door jongeren moeten tegengaan. Zo zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als ze bier drinken in de kroeg. Voorheen werd alleen de horecaondernemer beboet. Ook is de organisatie blij dat de huidige leeftijdsgrenzen gehandhaafd blijven.

De nieuwe regels worden waarschijnlijk begin volgend jaar van kracht.

Rus geeft op in Brussel door rugklachten

Arantxa Rus heeft woensdag in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Brussel de strijd gestaakt. De 21-jarige Monsterse had te veel last van haar rug en gaf daarom bij een stand van 2-6 en 1-3 op tegen de Zweedse Sofia Arvidsson. Ze was dinsdag in de eerste ronde nog te sterk voor de Chinese Jie Zheng.

De nummer 98 van de wereldranglijst bereidde zich in Brussel voor op Roland Garros. Of haar deelname aan het grandslamtoernooi in gevaar komt, is niet duidelijk.

Op trainersvlak was er vandaag ook nieuws. Rus speelt de rest van het jaar onder de Spaanse coach Mario Munoz. Dat is de broer van Joaquin Munoz, de trainer van Thomas Schoorel en Igor Sijsling.

Ontruiming Ter Apel begonnen

De politie is begonnen met het ontruimen van het tentenkamp in Ter Apel. Het gaat om zo'n tweehonderd overgebleven asielzoekers. Dat meldt een verslaggever van Novum. De gemeente had eerder een noodverordening afgekondigd.

Om de ontruiming te voorkomen had advocaat Marcel Schuckink Kool eerder woensdag een kort geding aangespannen. Hij is hierover echter nog in gesprek met de gemeente Vlagtwedde, waar Ten Apel onder valt, laat een woordvoerder van de Groningse rechtbank weten. De gemeente wilde niet zeggen of, en zo ja, er zou worden ontruimd.

Verheugde reacties op btw-verlaging kunsten

De kunstsector reageert opgelucht op het nieuws dat het btw-tarief voor de beeldende kunst wordt teruggebracht van negentien naar zes procent. "Het is een heel terecht besluit", zegt bestuurder kunsten bij FNV Kiem Irene Helle. "We gaan een zesprocentsborrel geven", kondigt galeriehouder Martin van Zomeren opgelucht aan.

Na een verhoging van zes naar negentien procent vorig jaar zou het btw-tarief in eerste instantie verder omhooggaan naar 21 procent. Een bron in Den Haag bevestigde echter dat de btw-verhoging in zijn geheel wordt teruggedraaid. Het besluit werd op het laatste moment toegevoegd aan het vorige week bereikte akkoord tussen VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

"We kunnen nu beginnen aan een inhaalslag", zegt Van Zomeren. "We voelen de crisis al sinds 2008, maar de geplande extra btw-verhoging naar 21 procent had voor ons de doodklap kunnen zijn." Van Zomeren, die een galerie heeft aan de Prinsengracht, was 'helemaal verbaasd' over het btw-nieuws.

"Ik heb, net als collega's en kunstenaars, heel veel brieven geschreven aan politici. Een aantal partijen was het met ons eens, maar ik hoorde toch vooral dat het niet ging lukken", aldus Van Zomeren. "We verwachtten een omzetdaling van dertig tot veertig procent. De maatregel had onze beroepsgroep kunnen halveren."

Ook FNV Kiem lobbyde de afgelopen weken tegen het hoge btw-tarief. In het akkoord werd de vorig jaar juli ingevoerde btw-verhoging voor de podiumkunsten wel teruggedraaid, maar die voor de beeldende kunsten niet.

"We snapten al niet hoe het kon", zegt Helle. "Er was zo'n breed draagvlak om de maatregel terug te draaien. Dat het nu toch is gebeurd, is heel terecht." FNV Kiem benaderde de VVD, GroenLinks en D66. De christelijke pendant van FNV, CNV, benaderde het CDA. "Ik weet niet wat daar is gebeurd", zegt Helle.

Wel is duidelijk dat bij de VVD al langer twijfels bestaan. "Kunstenaars zijn, net als galeriehouders, ook ondernemers", zegt Van Zomeren. "Van het kabinet moesten kunstenaars marktgerichter gaan werken", vult Helle aan. "Dat werd door het hoge btw-tarief juist tegengewerkt."

Een petitie tegen het btw-tarief voor de beeldende kunsten werd de afgelopen weken ondertekend door bijna 23 duizend mensen. De btw-verhoging van 19 naar 21 procent moest het rijk veertig miljoen euro opleveren. Onduidelijk is per wanneer het btw-tarief van zes procent weer gaat gelden.

Yakuza 5 heeft vijf speelbare personages en steden

Japanse gameblad Famitsu heeft nieuwe informatie over het vijfde deel van de Yakuza-serie onthuld. Ten eerste draait de game op een nieuwe engine, de vorige was na drie PS3-games inmiddels versleten. De game is voor 70% af en zou in Japan al in decemeber kunnen uitkomen.

Yakuza 5 is twee keer zo lang in ontwikkeling geweest in vergelijking met de voorgaande games. Dit wordt volgens de maker de allergrootste en meest ambitieuze deel tot nu toe. Het heeft vijf hoofdpersonages en het speelt zich af in vijf locaties: Sapporo, Tokyo, Nagoya, Osaka en Fukuoka.

De speelbare personages zijn: Kazuma Kiryu, Taiga Saejima, Shun Akiyama, Haruka en Tatsuo Shinada. Die laatste is een nieuwe personage. Shinada was een professionale honkbal speler, hij werd verbannen door gokken. Schuldeisers zitten achter hem aan, ondanks dat hij mogelijk onschuldig is.

De game speelt zich vermoedelijk een paar jaar na de gebeurtenissen in Yakuza 4 af. Haruka heeft Okinawa verlaten en zit nu in Osaka waar ze nu een idol is. Kiryu werkt als een taxichauffeur in Fukuoka. Akiyama is op zakenreis in Osaka. Saejima zit wederom in de gevangenis, ditmaal om een straf van drie jaar uit te dienen.

Volgens Toshihiro Nagoshi, producer en supervisor van de serie, wordt Yakuza 5 gezien als een 'New Yakuza'. Het spel krijgt volgens hem betere controls en ook een beter script. Verder zal de overgang van avontuur naar gevechten nu naadloos verlopen.

Studentenprotesten Quebec honderdste dag in

Tienduizenden studenten zijn dinsdag in de Canadese provincie Quebec opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen een verhoging van het collegegeld. Het was dinsdag precies honderd dagen geleden dat de demonstraties begonnen.

Het protest begon dinsdag vreedzaam, maar de sfeer sloeg om toen betogers vuurwerk afstaken en de aanwezige politie met flessen bekogelden. De politie zette pepperspray in en pakte zeker honderd mensen op. Twee agenten raakten gewond en vier mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen.

Het provinciebestuur van Quebec nam vrijdag een noodwet aan die het recht op demonstraties inperkt. Een van de controversiële aspecten van de noodwet is dat de politie minimaal acht uur van tevoren op de hoogte moet worden gesteld van een protest waar meer dan vijftig mensen bij betrokken zijn. Ook moet de route van eventuele protestmarsen worden doorgegeven aan de autoriteiten.

Sinds de aanname van de noodwet hebben de betogingen een gewelddadiger karakter gekregen. Sinds zondag zijn zo'n driehonderd mensen gearresteerd. De politie had de betoging van dinsdagavond illegaal verklaard omdat de betogers geen route hadden doorgegeven. "Ze hadden de route niet gedeeld, betogers droegen maskers en er werden voorwerpen naar agenten gegooid", aldus de politie op Twitter.

Studentenbewegingen hebben gezegd de noodwet bij de rechtbank aan te zullen vechten. Critici menen dat de noodwet het recht van de betogers om zich op democratische wijze te uiten inperkt. De meest militante van de drie studentenbewegingen heeft gezworen de wet zullen trotseren en de hele zomer te blijven staken en protesteren. In de zomer worden in Montreal diverse festivals gehouden die de staat miljoenen dollars aan inkomsten van toeristen opleveren.

Quebec heeft het laagste collegegeld van Canada. Het provinciebestuur wil het collegegeld de komende zeven jaar jaarlijks met omgerekend tweehonderd euro verhogen. Dat komt neer op een totale verhoging van 75 procent. Ook na de verhoging zal Quebec nog steeds een van de laagste collegegelden in Canada hebben. De premier van Quebec, Jean Charest, heeft al aangegeven de voorgenomen verhoging door te zullen zetten.

Straling Fukushima onder toegestane norm

De straling die vrijkwam sinds de ramp met de kernreactor in Fukushima in maart 2011, was bijna volledig onder de internationale toegestane norm. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een rapport, dat woensdag verscheen.

Onderzoekers stelden op slechts twee plaatsen een te hoge straling vast. Op beide plekken, gelegen in de prefectuur Fukushima, werden inwoners mogelijk blootgesteld aan een dosis van tussen de 10 en 50 millisievert. In het overige deel van de prefectuur was de straling lager dan 10 millisievert, terwijl in de rest van Japan op zijn hoogst 1 millisievert werd gemeten.

In omringende landen bleef de straling op een niveau dat als 'erg laag' wordt beschouwd.

Nederlands zwemwater hekkensluiter van Europa

De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater blijft achter bij die in de rest van Europa. Ruim tien procent van het zwemwater voldoet niet aan de eisen of is van matige kwaliteit. Dat is het laagst van de Europese Unie, blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. België heeft met vijf procent de op een na slechtste waterkwaliteit.

In totaal voldoet 89 procent van de 690 zwemwateren aan de wettelijke eisen. Slechts 47 procent van de zwemlocaties voldoet echter aan de strengste richtwaarden, het laagste percentage van alle 27 EU-landen. Het Europese gemiddelde is 77 procent.

De gemiddelde kwaliteit in Nederland lijkt wel vooruit te gaan. In een rapport van vorig jaar was dertien procent van de toen nog 579 zwemwateren van onvoldoende kwaliteit. Uiterlijk eind 2014 moet al het Europese zwemwater aan de richtlijnen van de Europese Unie voldoen.

Op Europees niveau voldoet ook steeds meer water aan de waarden. In Cyprus, Kroatië, Malta en Griekenland voldoet negentig procent van het zwemwater aan de strengste richtwaarden.

Man opgepakt na wilde achtervolging door Maastricht

De politie heeft woensdagochtend een 29-jarige man door de binnenstad van Maastricht achtervolgd. De Maastrichtenaar knalde uiteindelijk tegen een taxibusje aan, waarna een politiewagen achter op zijn auto botste. De man kon toen worden ingerekend.

De Limburger reed rond 08.45 uur in een vermoedelijk gestolen auto toen hij een politiecontrole negeerde. Tijdens de daaropvolgende achtervolging bracht hij volgens de politie fietsers, voetgangers en auto's in gevaar, maar niemand raakte gewond. Hij werd uiteindelijk klemgereden in de Tongersestraat.

Vrouwelijke piloot zet seksist uit vliegtuig

Een vrouwelijke piloot in Brazilië heeft een passagier het vliegtuig uitgezet omdat hij seksistische opmerkingen maakte over vrouwelijke piloten. Dat heeft de werkgever van de vrouw, Trip Airlines, dinsdag gezegd.

Toen de man er voor het opstijgen achter kwam dat er een vrouw achter de stuurknuppel zat begon hij op luidruchtige wijze zijn ongenoegen kenbaar te maken. Hierop besloot de piloot de man uit het toestel te zetten.

Hij werd door de politie bij het vliegtuig opgewacht en is door de agenten het vliegveld in Belo Horizonte uitgezet. Of de man iets ten laste is gelegd is onbekend. De luchtvaartmaatschappij zei minachtend commentaar over een van haar veertienhonderd vrouwelijke werknemers niet te tolereren.

De vlucht naar de deelstaat Goias liep een uur vertraging op.

Steun voor partij Merkel kalft af

De steun voor de CDU van bondskanselier Angela Merkel kalft af. Dat blijkt uit een peiling van het Duitse tijdschrift Stern. De partij zakt in de peilingen na de beschamende nederlaag in de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen van 13 mei.

De CDU staat nu op 31 procent, vier procent minder dan vorige week. Merkels christendemocraten liggen nog steeds voor op de sociaaldemocratische SPD, maar geen van beide partijen komt met de door haar gewenste coalitiepartner aan een meerderheid.

De blamage voor de CDU in Noordrijn-Westfalen was voor Merkel reden haar minister van milieu te ontslaan. Hij gaf leiding aan de verkiezingscampagne in de deelstaat.

Far Cry 3: Insane Edition is krankzinnig

Bobbleheads zijn de volgende collector edition hype na art books en postkaarten. Na Borderlands 2 krijgt ook Far Cry 3 een schattig figuurtje. Daarnaast krijg je een hele waslijst aan exclusieve content zoals extra missies. De Insane Edition gaat 79,99€ kosten op consoles 59,99€ op pc.

Als je gek bent kun je her alvast via de ubishop bestellen. Far Cry 3 komt op 6 september uit.

De inhoud van de Insane Edition:

  • A 12cm Vaas Wahine with bobble head!
  • Monkey Business – Discover Hurk, a new memorable character and quest giver, and his four unique missions (1 hour additional gameplay)
  • The Lost Expeditions -Two suspenseful action packed missions totaling over 40 minutes of additional gameplay and an exclusive weapon (The Japanese gun)
  • The Hunter Pack – The M700 hunting rifle and its three collector’s skins.
  • The Warrior Pack – A handcrafted dagger and two exclusive tribal tattoos.
  • The Predator Pack – Four exclusive rare predators and a multiplayer bow.
  • An ‘Insanity Guide’ containing hints and tips to help you survive the island


Tsjechische boeren protesteren tegen bezuinigingen

Tsjechische boeren hebben woensdag wegen geblokkeerd om te protesteren tegen bezuinigingen. Ze zijn onder andere woedend over het inperken van de subsidie op diesel. Ze veroorzaakten in het hele land verkeersopstoppingen.

Volgens de boeren maken de door de regering voorgestelde bezuinigingen en een verhoogde btw op wijn hun producten duurder, waardoor hun concurrentiepositie verzwakt. Boeren in andere lidstaten van de Europese Unie, behalve in buurland Slowakije, ontvangen namelijk subsidies.

De bezuinigingen zijn onderdeel van een groter pakket maatregelen die volgens de Tsjechische regering noodzakelijk zijn om het begrotingstekort terug te dringen tot onder het door de EU vastgestelde maximum van drie procent.

Douane Sri Lanka neemt 1,5 ton ivoor in beslag

De Sri Lankaanse douane heeft ongeveer anderhalve ton olifantenslagtanden in beslag genomen. Het gaat om de grootste ivoorvangst in het land ooit.

Udaya Liyanage van de Sri Lankaanse douane zei dat de slagtanden in een container zaten die afkomstig was uit Kenia en als eindbestemming Dubai had. De container kwam 14 mei aan in de haven van Colombo. Na bestudering van rapporten van de inlichtingendiensten werd de container dinsdag geopend. In totaal trof de douane 359 slagtanden aan.

Volgens Liyanage stond op de vrachtbrieven dat de container plastic afval bevatte. Vooralsnog zijn er geen arrestaties verricht.

Oekraïner Rybka definitief niet naar EK

Oekraïne kan tijdens het EK definitief geen beroep doen op doelman Oleksandr Rybka. De 25-jarige keeper van Shakhtar Donetsk vocht bij sporttribunaal CAS tevergeefs een schorsing van twee jaar aan, die hem was opgelegd door de UEFA. Hij testte in januari positief op het gebruik van een verboden vochtafdrijvend middel.

Rybka, die het middel naar eigen zeggen nam om gewicht te verliezen, is tweevoudig international. Hij mag tot januari 2014 niet voetballen. Oekraïne kampt voor het Europees kampioenschap van komende zomer met een keepersprobleem. Andriy Dikan en Oleksandr Shokovskiy moeten verstek laten gaan vanwege blessures.

Maaskant mikt met Groningen op Europees voetbal

Robert Maaskant wil met FC Groningen gaan strijden om Europees voetbal. Dat zei de nieuwe trainer van de eredivisionist woensdag bij de persconferentie waar zijn aanstelling bekend werd gemaakt. "We willen volgend seizoen mee gaan doen aan de play-offs."

De Groningers eindigden dit seizoen op een teleurstellende veertiende plaats in de Eredivisie. Om weer mee te doen in de subtop moeten volgens Maaskant de nodige dingen veranderen. "Ik heb het afgelopen seizoen veel wedstrijden van Groningen gezien. Ik vond vooral dat er persoonlijkheid en flair ontbrak in de ploeg", zegt de Schiedammer die een contract voor een jaar tekende.

"Ik heb er zin in om er iets moois van te maken. De selectie heeft veel talent en potentie", vervolgt de voormalig trainer van NAC Breda en het Poolse Wisla Krakow. "Ik was direct enthousiast over de stad en de club, dit is een prettige nieuwe stap in mijn carrière."

Technisch manager Henk Veldmate is blij met de aanstelling van Maaskant. "Hij heeft veel ervaring op het hoogste niveau en voor onze groep kan dat van toegevoegde waarde zijn. Daarnaast is Robert een trainer die flair, een gezonde brutaliteit en zelfvertrouwen uitstraalt."


Maaskant mikt met Groningen op Europees voetbal (Foto: Novum)

Excuses van Bayern-fans voor uitfluiten Robben

Bayern München-preses Karl-Heinz Rummenigge zegt dat veel supporters spijt hebben betuigd voor het uitfluiten van Arjen Robben. De vleugelaanvaller moest het dinsdag ontgelden tijdens het vriendschappelijke treffen tussen Bayern en het Nederlands elftal. De Duitse fans waren niet blij dat Robben alleen voor Oranje speelde.

"Maar dat geeft niemand het recht om een van onze spelers uit te fluiten", zegt Rummenigge in een verklaring. De 28-jarige Robben had het sowieso al verbruid door zaterdag in de verloren Champions Leaguefinale tegen Chelsea een strafschop te missen.

"Wij hebben veel reacties ontvangen van supporters die hun excuses aanbieden namens hen die Robben hebben uitgefloten", aldus Rummenigge. "Het is de stijl van Bayern en onze fans om iemand die op de grond ligt de hand te reiken en omhoog te helpen, zoals het grootste gedeelte van de 33 duizend toeschouwers ook deed."

Lost Planet 3 gameplaybeelden zijn EK-waardig

Lost Planet 3 heeft duidelijk ook zin in het EK, gezien de hoeveelheid oranje bloed die in de onderstaande trailer rijkelijk vloeit. Merkwaardig is het feit dat de beelden afkomstig zijn van onze oosterse rivalen. Capcom hield in Duitsland een persbijeenkomst voor de derde verloren planeet.

De beelden demonstreren de third-person shooter gameplay en first-person mech-gevechten. Tussendoor vertellen Duitse gamejournalisten wat ze van de game vinden, danke schön. Lost Planet 3 moet ergens volgend jaar verschijnen voor PS3, Xbox 360 en pc.

Pirelli: "Kwalificatiebanden zijn zo te leveren"

Pirelli zou er geen enkel probleem mee hebben om in de Formule 1 voor het laatste deel van de kwalificatie een extra set banden te leveren. De teams willen hier echter niet aan en willen het huidige kwalificatieformat handhaven. Dit kan betekenen dat een coureur in Q3 niet in actie komt.

De voorgestelde extra set banden hoeven de renstallen niet. "Die zouden we per direct kunnen leveren. Een speciale compound of gewoon de huidige banden. Maar volgens de teams vinden de fans de bandenstrategie juist interessant. Alleen ontstaat nu het idee dat wij te zuinig zijn om extra banden te leveren," zei Hembery tegen Autosprint.

Hij vindt niet dat de Italiaanse rubbermaker het de teams in de raceweekenden nu lastig maakt, omdat het lastig is om de banden optimaal te laten functioneren. De regels omtrent de geblazen diffuser en de uitlaten zorgen hiervoor. "Daardoor zijn de auto’s minder stabiel. Dat leidt tot wielspin, meer overstuur en opwarming van het loopvlak. Dan is het niet verwonderlijk dat de banden niet optimaal werken. Bovendien zijn de onderlinge verschillen veel kleiner geworden, waardoor je meer verschuivingen ziet in de rangorde."

Natalie Portman schiet van zich af in western

Natalie Portman heeft de hoofdrol bemachtigd in de western Jane Got a Gun. De film gaat over een vrouw die haar man doorzeefd met kogels thuis ziet komen. Als de voormalige bendeleden hem opsporen om de klus af te maken, vraagt ze een voormalige vlam om haar te helpen haar man en farm te beschermen.

Naar de rest van de cast wordt nog gezocht. De film wordt wel alvast op Cannes aan producenten aangeboden, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Jane Got a Gun staat onder regie van Lynne Ramsay, bekend van het drama We Need to Talk About Kevin. Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.


Natalie Portman schiet van zich af in western (Foto: Novum)

'IOC twijfelt over kandidatuur Baku en Doha'

Baku en Doha lijken woensdagavond af te vallen in de strijd om de organisatie van de Olympische Spelen van 2020. Tokyo, Istanbul en Madrid krijgen waarschijnlijk de voorkeur. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist woensdag in het Canadese Quebec welke steden in de race blijven.

Het is niet duidelijk hoeveel steden de kans krijgen om het IOC te overtuigen, maar Baku en Doha lopen het grootste risico voortijdig af te vallen. De hoofdsteden van Azerbeidzjan en Qatar stelden zich eerder tevergeefs kandidaat voor de Spelen van 2016, die aan Rio de Janeiro werden toegewezen.

Madrid ging tot het laatste moment de concurrentie aan met de Brazilianen, maar dolf uiteindelijk ook het onderspit. Istanbul dong niet mee naar de organisatie van de Spelen van 2016, maar stelde zich wel al vier keer eerder kandidaat.

De steden die worden geselecteerd hebben zeventien maanden de tijd het IOC te overtuigen. In september volgend jaar kiezen de leden van het comité wie de Spelen van 2020 mag organiseren.

[RG] Bertens wint marathonpartij

Kiki Bertens heeft zich naar de tweede ronde ronde geknokt in het kwalificatietoernooi van Roland Garros. De Wateringse sloeg zich in drie sets langs de pas 18-jarige Duitse Annika Beck (WTA-164): 6-1, 4-6 en 9-7. Bertens stuit in de tweede ronde op de Russische Olga Puchkova (WTA-199).

Bertens, die eind vorige maand uit het niets het WTA-toernooi van Fez won, pakte de eerste set eenvoudig, maar in de tweede set gaf Beck aanmerkelijk meer tegenstand. De Duitse won die set en in de derde set ontspon zich een prachtig gevecht. Bertens kwam terug van 3-5 naar een 6-5 voorsprong, maar vergat de partij uit te serveren.

Twee games later moest de Nederlandse nummer één van de plaatsingslijst in de kwalificaties zelfs een matchpoint van Beck wegwerken. Bertens overleefde de game, brak daarna Beck en besliste de partij een game later op haar tweede matchpoint.

Later vandaag komt ook Bibiane Schoofs nog in actie voor haar eerste ronde wedstrijd in de kwalificaties. De Edense treft de nummer vier van de plaatsingslijst Akgul Amanmuradova (WTA-100).

Angry Birds ook op tv zonder stem

De vogels uit de gamereeks Angry Birds krijgen ook in de gelijknamige animatieserie geen stemmetjes. De makers van het smartphonespelletje hebben het Finse televisiebedrijf Moskito ingeschakeld voor het schrijven van scripts. Dat heeft een woordvoerder van gamebedrijf Rovio, het bedrijf achter Angry Birds, woensdag bekendgemaakt.

Moskito werkt aan 26 scripts. Elke aflevering wordt tweeënhalf tot drie minuten lang. De eerste aflevering is dit najaar beschikbaar. Rovio wil de afleveringen niet alleen op televisie uitzenden, maar ook via tablets en smartphones aanbieden.

Binnen de Angry Birds-gamereeks zijn meer dan een miljard spellen gedownload. Gamebedrijf Rovio bracht vorige maand Angry Birds Space op de markt en werkt op dit moment aan Amazing Alex, een geheel nieuw spel.


'Meer bewijs voor Ubisofts next-gen MMO'

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat Ubisoft Massive bezig is met een nieuwe next-gen titel. De game werd beschreven als  een "modern AAA Online game". Vandaag krijgt dit bericht meer diepgang nu blijkt dat Ubisoft op zoek is naar RPG-talent.

De meest recente vacature op de site van Massive is duidelijk gericht op het aannemen van een 'PvP Design Specialist'. Ubisoft Massive is op zoek naar iemand met een "burning passion for PvP" en beschrijft het project nogmaals als een "AAA next-gen online RPG project".

Ondanks het gebrek aan directe aanleidingen of bewijzen gaat het gerucht rond dat de game een Assassin's Creed-MMO zal worden. Ubisoft heeft nog niet inhoudelijk gereageerd.

Ghost Recon: Future Soldier heeft 6.35Gb verplichte install

De gamers onder ons die aan de slag willen met Ghost Recon: Future Soldier dienen hun hard-drive op te schonen. De PlayStation 3-versie van de game telt een verplichte install van maar liefst 6,35Gb. Bij de Xbox 360-versie is deze installatie optioneel.

Doordat de installatiedata van de Xbox-360 versie niet zichtbaar is op de hard-disk van de Xbox 360 is het nog onbekend hoe groot de installatie op de console van Microsoft zal zijn. Wat wel duidelijk is, is dat de Xbox 360-install beduidend kleiner is dan die van de Playstation 3.

Ghost Recon: Future Soldier is gisteren gereleased in de VS en komt in de loop van deze week naar Europa.

Winnaars UEFA Euro 2012 DLC

Enige tijd geleden kon je op FOK!games de UEFA Euro 2012 add-on voor FIFA 12 winnen. De vier winnaars die deel kunnen nemen aan hun eigen UEFA Euro 2012-toernooi én al helemaal in oranje stemming zijn, zijn geworden:

taxman
Gvdw78
Azriaxx
JMJeremyXO

Voor het eerst verschijnt de EK- of WK-versie van FIFA niet als stand-alone-game, maar als downloadable content voor FIFA 12. In UEFA Euro 2012 kun je zelf deelnemen aan het EK. De expansie beschikt over alle 53 nationale teams en over de acht officiële stadiums uit het kampioenschap. Zo is het mogelijk om in de DLC onder andere het toernooi zelf te spelen met je land naar keuze en is er een optie waarbij je zelf een nationale team kan aanmaken waarmee je het EK kan proberen te winnen. Ook is het mogelijk om met je virtual pro te spelen, en beschikt de DLC over challenges en de bekende multiplayer.

Sinds 1998 komt EA elke keer met FIFA-games voor een voetbal kampioenschap, destijds was dat het WK van 98 in Frankrijk. Dit jaar dus met een expansie voor FIFA 12. Het Europees kampioenschap voetbal van 2012 zal plaatsvinden van 8 juni tot en met 1 juli 2012.

De UEFA Euro 2012-uitbreiding voor FIFA 12 kost 1800 MS points voor de Xbox 360 of €19,99 in de PSN Store. In beide online stores is tevens een demo te downloaden waarin een wedstrijd tussen Spanje en Duitsland gespeeld kan worden.

Schietspel XCOM opnieuw uitgesteld

Het schietspel XCOM laat langer op zich wachten. De game wordt tussen april volgend jaar en maart 2014 verwacht. Dat heeft Take Two Interactive, het moederbedrijf van uitgever 2K Games, woensdag bekendgemaakt.

Oorspronkelijk had het schietspel, dat gebaseerd is op de gelijknamige strategieserie, in maart op de markt moeten verschijnen. In januari maakte 2K Games bekend dat het spel uiterlijk maart volgend jaar op de markt zou komen. Die deadline wordt nu ook niet gehaald.

Een specifieke reden voor de vertraging noemt de uitgever niet. In plaats van het schietspel brengt 2K Games in oktober de strategiegame XCOM: Enemy Unknown op de markt. Het is het eerste spel in de gamereeks sinds 2001.


Take Two lijdt 108 miljoen dollar verlies

Gamebedrijf Take Two Interactive heeft in het afgelopen boekjaar een verlies van 108 miljoen dollar gedraaid. Dat heeft topman Zelnick Strauss woensdag bekendgemaakt. Take Two Interactive is het moederbedrijf van de uitgevers 2K Games en Rockstar Games, bekend van gameseries als Bioshock en Grand Theft Auto.

Een jaar eerder maakte het bedrijf nog 48 miljoen dollar winst. Toen scoorde het een hit met de western Red Dead Redemption, waarvan dertien miljoen stuks verkocht zijn. Het best verkochte spel van het afgelopen boekjaar is met vijf miljoen exemplaren de detectivegame L.A. Noire. Ook basketbalgame NBA 2K12 deed het goed.

In het huidige boekjaar denkt Zelnick weer winst te maken. Take Two Interactive voorspelt een omzet van 1,85 miljard dollar. Afgelopen boekjaar werd 1,15 miljard dollar omzet genoteerd. Take Two heeft onder meer de schietspellen Bioshock Infinite en Borderlands 2, de strategiegame XCOM: Enemy Unknown en een uitbreiding voor Civilization 5 in de planning staan.

Wanneer Grand Theft Auto V verschijnt, heeft het bedrijf niet laten weten. Volgens onder meer het Britse vakblad MCV is de voorspelde omzetverhoging van zevenhonderd miljoen dollar een indicatie dat Grand Theft Auto V eraan zit te komen.


Krajicek op tijd fit voor Roland Garros

Michaëlla Krajicek is verrassend toch op tijd fit om deel te nemen aan Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het jaar dat zondag begint. De Nederlandse werd vorige week geopereerd aan een knieblessure en die operatie was dermate succesvol dat ze nu alweer kan spelen.

Krajicek leek in eerste instantie Roland Garros, maar ook Wimbledon en de Olympische Spelen, uit haar hoofd te kunnen zetten met een naar het aanzag zware knieblessure. Ze liet na de operatie al weten dat de meniscus in haar knie niet gescheurd was en dat de operatie, die in Praag was uitgevoerd, goed was verlopen.

De nummer één van Nederland meldde vandaag op haar Facebookpagina dat ze toch kan deelnemen aan de Franse Grand Slam: "Het ziet er naar uit dat mijn dokter wonderen heeft verricht, want ik ben toch in staat om Roland Garros te spelen." Krajicek zal alleen deelnemen aan het enkelspel. Het dubbeltoernooi laat ze schieten.

Geloofsuitingen in Diablo III-namen niet toegestaan

Weblog Destructoid heeft ontdekt dat een scala aan geloven niet zijn toegestaan als player-name in het recent uitgegeven Diablo III. Blizzard heeft onder andere de woorden Catholic, Atheist en Christian verbannen als bruikbare naam voor je personage.

Verder onderzoek door D'toid maakte duidelijk dat er ook een aantal geloven wél zijn toegestaan. Zo kun je je personage naar hartelust Buddhism, Protestant of Scientology noemen. Blizzard heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op deze vondst.

Topclubs azen op L. de Jong

Het lijkt erop dat FC Twente voor komend seizoen op zoek moet gaan naar een nieuwe spits. Het rijtje clubs dat belangstelling heeft voor Luuk de Jong groeit met de dag. Laatste naam in dat rijtje is de Duitse kampioen Borussia Dortmund dat een opvolger zoekt voor de naam China vertrokken Lucas Barrios.

Twente heeft een prijskaartje van vijftien miljoen euro aan de aanvaller gehangen, maar dat lijkt voor de clubs geen probleem te zijn. Naast Dortmund, dat gisteren tijdens Bayern München - Nederland op de tribune zat, hebben ook de Bundesligaclubs Bayern, Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach hun interesse getoond. Vanuit Engeland zitten onder meer Liverpool en Newcastle United achter de 21-jarige Achterhoeker aan.

Microsoft spant kort geding aan voor domeinnamen

Microsoft heeft een kort geding aangespannen voor een aantal domeinnamen die op dit moment in het bezit zijn van de Chinees Cheng Juan. Het betreft hier de domeinnamen XboxPhone.com en XboxTablet.com. Dit liet Fusible vandaag weten.

Naast de bovengenoemde domeinnamen beheert Juan ook nog de domeinnamen Xbox8.org, XboxCompanion.com en XboxLiveTV.com. Al de domeinnamen worden op dit moment niet inhoudelijk gebruikt, een reden voor Microsoft om het recht op de domeinen op te eisen.

De Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy staat toe dat het opeisen van meerdere domeinen binnen hetzelfde geschil kan, mits deze in eigendom zijn van de zelfde eigenaar. Wat Microsoft met deze domeinnamen wil is nog niet bekend.

Israëliërs opgepakt voor orgaansmokkel

De Israëlische politie heeft de afgelopen weken tien Israëliërs opgepakt op verdenking van orgaansmokkel. Dat heeft politiewoordvoerder Micky Rosenfeld woensdag gezegd. Een van de verdachten is een arts die werkzaam is in een ziekenhuis in Tel Aviv.

Volgens Rosenfeld strekte de orgaansmokkel zich uit tot over de landsgrenzen, maar hij kon niet direct zeggen welke landen bij de smokkel betrokken zijn. De verdachten worden binnenkort voorgeleid.

'Nederlandse bedrijven sneller bereid tot omkoping'

De bereidheid in Nederland om fraude te plegen neemt toe als gevolg van de financiële crisis. Dat meldt Ernst & Young woensdag op basis van een wereldwijd onderzoek naar fraude. Achttien procent van de Nederlandse ondervraagden blijkt bereid te zijn steekpenningen te betalen als dat helpt opdrachten binnen te slepen. In 2010 was dat nog slechts vier procent.

Slechts zes procent van de bestuurders denkt dat fraude in Nederland vaak voorkomt, terwijl een veel groter percentage er zelf toe bereid zegt te zijn. Twaalf procent is bereid fraude te plegen met de jaarrekening, in 2010 was dat nog twee procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de leiding van organisaties vaak verschillende signalen afgeven over fraude. Op papier is er vaak een streng beleid, maar in de praktijk wordt fraude niet bestraft.

Alkmaarder opgepakt na bedreigen stewardess

Een 24-jarige Alkmaarder heeft dinsdagavond een stewardess aan boord van een vliegtuig bedreigd. Hij gedroeg zich agressief tegenover de bemanning en werd direct na de landing op Schiphol opgepakt, laat de marechaussee weten.

Het vliegtuig was opgestegen in Engeland. Wat het probleem van de Alkmaarder was wil de marechaussee niet kwijt. De bemanning van het vliegtuig heeft aangifte gedaan.

[Giro] Rabo-renner Bos geeft op

Theo Bos zal vandaag niet meer van start gaan in de zeventiende etappe van de Giro d'Italia. De Nederlandse renner uit de Rabobank-ploeg ziet op tegen de zware bergritten die de komende dagen gaan volgen en knijpt daarom voortijdig in de remmen.

Bos viel in de eerste week van de Giro enkele malen zwaar en heeft sindsdien niet meer mee kunnen strijden om de zege. Daarom richt hij zijn pijlen op de rest van het seizoen. "Een sprinter is er vooral om wedstrijden te winnen, dat gaat hem hier niet meer lukken," zei ploegleider Jan Boven in een persbericht.

De bankiersformatie had gehoopt op een ritzege, maar dat zat er nimmer in. "Dat is niet gelukt en daarover kunnen we niet tevreden zijn. Maar we weten waaraan dat ligt, die val in de eerste etappe heeft roet in het eten gegooid. Met het herstel daarvan is Theo een paar dagen bezig geweest en nog heeft hij last van zijn rug," zei Boven die weet dat Bos de Giro niet uit hoefde te rijden. "Hij heeft zeker een stap gezet. Als hij door was gereden had hij daar lange tijd voor nodig gehad om te herstellen."

Nederland blijft koploper afluisteren telefoons

In Nederland worden elk jaar ruim 22 duizend telefoons afgeluisterd, gemiddeld zo'n vijftig per gemeente. Nederlandse opsporingsambtenaren luisteren daarmee veel meer telefoons af dan hun collega's in andere landen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Het afluisteren van telefoons levert volgens het onderzoekscentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie zelden direct bewijs op voor misdaad. Criminelen weten dat ze worden afgeluisterd en hun communicatie verloopt bovendien steeds vaker via internet.

Naast het aftappen van telefoons achterhaalt de politie ook informatie over waar telefoongesprekken plaatsvinden, hoe laat en met wie wordt gebeld. Ook vraagt de politie steeds vaker de naam en het adres op van de bezitter van een telefoonnummer. Ook familie, vrienden en kennissen van verdachten worden steeds vaker afgeluisterd. Internet wordt maar zelden afgetapt.

De onderzoekers vragen zich af of opsporingsambtenaren zich niet te veel richten op de telefoontaps. De ambtenaren geven zelf aan geregeld communicatie van verdachten te missen, ondanks dat ze wel via de telefoon worden afgetapt. Ze denken dat dit vooral komt doordat verdachten vaker communiceren via internet en sociale media als Twitter en Linkedin. Ook op het gebruik van smartphones wordt nog niet goed ingespeeld.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is niet blij met het rapport en wil een debat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). "Met de taps worden nauwelijks boeven gevangen", stelt de socialist. "Terwijl de privacy van onnodig veel mensen wordt geschonden en de regels niet goed worden nageleefd. Dat moet echt minder - en beter." Ook D66 wil een debat met Opstelten.

In andere landen wordt vaker geïnfiltreerd, geobserveerd en afluisterapparatuur geplaatst. Nederland staat huiverig tegenover die opsporingsmethoden en maakt er weinig gebruik van. Reden daarvoor is de beruchte IRT-affaire, waarbij criminele infiltranten werden ingezet in politieonderzoeken.

Wilders vraagt opnieuw stemming aan over noodfonds

Geert Wilders heeft opnieuw een hoofdelijke stemming aangevraagd om het vervolg van het debat over het Europese noodfonds ESM uit te stellen. De PVV-leider deed dat woensdagochtend vlak voordat demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan het woord zou komen. Zijn voorstel werd opnieuw met ruime meerderheid (98 tegen 33) verworpen.

Wilders eist dat het debat wordt gestaakt totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in zijn kort geding tegen de staat over het fonds. Hij vroeg dinsdagavond bij aanvang van het debat daarover ook al een hoofdelijke stemming aan; zijn voorstel werd toen met geruime meerderheid verworpen. Dat gebeurde woensdag opnieuw. Alleen de SP en PvdD steunen de PVV-leider.

Wilders sluit niet uit dat hij nog vaker een hoofdelijke stemming zal aanvragen, zei hij. Vorige week deed hij dat voor het eerst. Toen besloot de Kamer ook al om het debat door te laten gaan. De Tweede Kamer stemt woensdag naar alle waarschijnlijkheid in met het permanente noodfonds voor de euro. Dinsdagavond bleek dat een ruime meerderheid achter het ESM staat.


Wilders vraagt opnieuw stemming aan over noodfonds (Foto: Novum)

Kort geding om dreigende ontruiming tentenkamp

Om een eventuele ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel te voorkomen is woensdag een kort geding aangespannen. Dat zegt advocaat Marcel Schuckink Kool. "Het is mij ook niet duidelijk of sprake is van een ontruiming, maar ik wil niet pas naar de rechter stappen als er niks meer aan te doen is", legt hij uit.

Omdat niet duidelijk is of de gemeente Vlagtwedde, waar Ten Apel onder valt, al een besluit heeft genomen, heeft de advocaat verschillende procedures in gang gezet bij de rechtbank in Groningen. Een om een eventueel besluit aan te vechten en een om te voorkomen dat het tentenkamp wordt ontruimd. "Ik probeer al uren duidelijkheid te krijgen van de gemeente, maar die krijg ik niet."

Een woordvoerder van de gemeente wil niet zeggen of, en zo ja, wanneer er wordt ontruimd. "We zijn nog in overleg met de verschillende groepen asielzoekers en kunnen niets over vervolgstappen zeggen zolang dat overleg nog niet is afgerond."

Er zijn volgens de advocaat wel voortekenen die wijzen op een ontruiming. De politie heeft de N366 bij het tentenkamp afgezet en bij het kamp zijn veel agenten op de been. "Het afsluiten van de weg komt eigenlijk neer op een verbod", vindt de advocaat.

Volgens de politie is de weg afgesloten om ongelukken te voorkomen als mensen uit angst of frustratie plotseling de weg over rennen. Burgemeester Leontien Kompier is met de asielzoekers in overleg over een aanbod dat demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag deed.

Leers heeft hen onderdak aangeboden tot hij half juni spreekt met zijn Iraakse ambtgenoot Dindar Najman Shafiq Duski. Dinsdag wezen de Irakezen dit aanbod af, maar woensdagochtend gingen ze er toch nog op in. "Wij moeten ook water bij de wijn doen", zei een woordvoerder op Radio 1.

De groep, die is geslonken tot ongeveer 130 asielzoekers, bestaat voornamelijk uit Irakezen. Daarnaast is er een vrij grote groep Somaliërs. Verder zijn er onder anderen Iraniërs en Afghanen.

Vierde verdachte Vlaardingse roofmoord gepakt

Een 37-jarige Rotterdammer is dinsdag aangehouden voor betrokkenheid bij de roofmoord op een 24-jarige man in Vlaardingen in maart. Hij is de vierde verdachte die in de zaak is opgepakt.

De Rotterdammer werd aangehouden in een tankstation in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Eerder deze maand werden al drie Rotterdammers van 32, 33 en 34 jaar opgepakt voor de moord. Zij zitten nog vast. De dinsdag aangehouden Rotterdammer wordt vrijdag voorgeleid.

Het slachtoffer werd 17 maart bij de ingang naar een kelderbox aan de Binnensingel doodgeschoten. Na de moord bleek een tasje dat het slachtoffer bij zich had, met daarin een behoorlijke hoeveelheid geld, te zijn verdwenen.

Miljoen kijkers zien halve finale Songfestival

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival heeft dinsdagavond ruim een miljoen kijkers getrokken. De uitzending op Nederland 1 staat daarmee op de vijfde plaats in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

Tien landen verzekerden zich dinsdagavond van een plek in de finale. Zo kwalificeerden de flamboyante Russische oma's van Boeranovskie Baboesjki en de Ierse tweeling Jedward zich voor de eindstrijd op zaterdag. Joan Franka hoopt dat donderdag namens Nederland te doen met het nummer You and Me.

De best bekeken uitzending van dinsdag was de voetbalwedstrijd tussen het Nederlands elftal en de Duitse club Bayern München, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het oefenpotje op SBS 6 trok ruim 1,9 miljoen kijkers. Zij zagen Oranje in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal verliezen met 3-2.

[EK] Series eindstation voor Worst en Toussaint

Annemarie Worst en Kira Toussaint zijn bij het EK zwemmen in Debrecen al in de series uitgeschakeld op de 100 meter rugslag. De 17-jarige Worst kwam met 1.03,12 minuten niet verder dan de twintigste tijd. De 18-jarige Toussaint werd gediskwalificeerd omdat ze te snel van start was gegaan.

De Italiaanse Arianna Barbieri ging als snelste door naar de halve finale. Zij zwom in Hongarije naar een tijd van 1.00,26. Barbieri bleef haar landgenote Carlotta Zafkova (1.00,76) voor.

PVV wil meer casino's in Nederland

Naast Holland Casino moeten ook andere casino's zich in Nederland kunnen vestigen. Ook gokken via internet moet worden toegestaan, stelt de PVV woensdag.

De partij zegt Las Vegas naar Nederland te willen halen. "De betutteling van de Nederlandse staat op de kansspelsector is niet meer van deze tijd", zegt PVV-Kamerlid Louis Bontes. Volgens hem wil zeker een casino in Las Vegas een vestiging in Nederland openen. "Dat is goed voor de werkgelegenheid en de economie."

Hij heeft contact met ex-burgemeester van Las Vegas Jan Jones. Zij zit in het bestuur van Caesars Entertainment, het bedrijf achter casinohotel Caesars Palace in Las Vegas. Hij heeft het bedrijf in contact gebracht met de gemeente Rotterdam 'omdat Caesars bereid is te investeren in ons land'.

Het is niet bekend of het bedrijf een financiële band met de PVV heeft. De PVV is tot nu toe schimmig over wie haar geldschieters zijn.

Vooral Rotterdam en de pier van Scheveningen zijn volgens de PVV ideale locaties voor een casino.


PVV wil meer casino's in Nederland (Foto: Novum)

Zes Rotterdamse harddrugsdealers opgepakt

De politie heeft dinsdagavond in Rotterdam vijf mannen en een vrouw opgepakt voor het dealen van drugs. Bij woningdoorzoekingen namen agenten harddrugs, duizenden euro's en versnijdingsmiddelen in beslag, meldt de politie.

De politie kwam de groep op het spoor na het doorzoeken van enkele drugspanden en het verhoren van drugstoeristen. De Rotterdamse verdachten tussen de 39 en 52 jaar bleken diverse panden ten zuiden van de Maas te kraken. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Artsen ontvoerd in Afghanistan

Twee buitenlandse en drie Afghaanse artsen zijn in een afgelegen gebied in het uiterste noordoosten van Afghanistan ontvoerd. Dit hebben de autoriteiten van de provincie Badakhshan woensdag bekendgemaakt.

De vijf werden dinsdag ontvoerd toen zij te paard onderweg waren tussen twee districten op een kleine honderd kilometer van de provinciehoofdstad Faizabad. Alle vijf zijn in dienst van een humanitaire non-profit organisatie.

Alle kompels gered na brand in mijn Zimbabwe

Alle 178 mijnwerkers die dinsdag in een platinamijn in het zuidwesten van Zimbabwe ondergronds vast kwamen te zitten, zijn gered. De laatste 65 kompels zijn dinsdagavond laat naar boven gehaald. Dit heeft de Zimbabwaanse staatsradio woensdag gemeld.

Doordat een transportband kapot ging brak er brand uit in de schacht waar de kompels aan het werk waren. De reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door de rookontwikkeling. In eerste instantie konden twintig mijnwerkers worden gered. Pas uren later konden de overige kompels naar boven worden gehaald.

Zimbabwe is na Zuid-Afrika de grootste producent van platina ter wereld.

Sevilla haalt doelman Lopez bij Villarreal

Sevilla heeft zich voor volgend seizoen versterkt met doelman Diego Lopez. De 30-jarige Spanjaard komt over van het gedegradeerde Villarreal, waar hij een vaste waarde was. Hij tekent een contract voor vijf seizoenen in Andalusië.

Lopez verdedigde afgelopen vijf jaar het doel van Villarreal. Eerder stond hij onder contract bij Real Madrid. De eenmalig Spaans international miste dit seizoen slechts een competitieduel. Hij kon degradatie echter niet voorkomen.

Met Sevilla vindt Lopez onderdak bij de nummer negen van de Primera División. "Het is een grote club om veel redenen, waaronder de fans. Ik was altijd een beetje jaloers als ik daar van buitenaf tegen aankeek en nu maak ik er deel van uit."


Sevilla haalt doelman Lopez bij Villarreal (Foto: Novum)

Maaskant nieuwe trainer Groningen

Robert Maaskant wordt de nieuwe trainer van FC Groningen, zo meldt RTV Noord. De 43-jarige oefenmeester is de opvolger van Pieter Huistra die na een teleurstellend seizoen aan de kant werd geschoven. De nieuwe trainer zal later vandaag worden gepresenteerd.

Maaskant is in Nederland met name bekend vanwege zijn trainersschappen bij RBC Roosendaal en NAC Breda. Ook was hij ruim een seizoen actief voor het Poolse Wislaw Kraków dat in het eerste jaar onder Nederlandse hoede meteen kampioen werd. Tegenvalende resultaten in het tweede jaar kostten Maaskant al snel de kop. Daarna vertrok de oefenmeester naar de Texas Dutch Lions dat in de USL Premier Development League speelt.

Gisteren trok Groningen al de spelers Mitchell Schet, Michael de Leeuw en Género Zeefuik aan. Stefan van der Lei werd van de A1 overgeheveld naar het eerste elftal.

Nintendo pakt groots uit tijdens E3

Over minder dan twee weken is de E3 losgebarsten en krijgen we onder andere meer informatie over de nieuwe console van Nintendo: Wii U. Omdat Nintendo hier veel aandacht aan wil gaan besteden wordt het mogelijk om via verschillende kanalen de persconferentie te zien.

Nintendo heeft een website online gezet die tevens geschikt is voor mobiele telefoons. Mocht je onderweg naar huis zijn op dinsdag rond 18.00 uur dan kun je toch kijken. Hier worden onder andere de persconferentie en een software showcase getoond. Tevens zal de persconferentie te zien zijn via Facebook.

FOK!games stuurt dit jaar twee redacteurs naar de E3 en zal jullie op de hoogte houden van het laatste nieuws. Op de speciale E3-pagina kun je al het E3-nieuws lezen. All aboard!

Een nieuwe Castlevania voor alle consoles

Er komen twee nieuwe Castlevania-games uit dit jaar. De eerste is Mirror of Fate voor Nintendo 3DS, de ander is Lords of Shadow 2 voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en PlayStation Vita. Voor beide games doken eerder al geruchten op en zijn nu bevestigd door Konami.

Mirror of Fate is exclusief voor 3DS en kent de klassieke 2D-gameplay. De game is zo'n anderhalf jaar in de maak en kent twee speelbare personages en co-op-gameplay. Beide camera's op het apparaat worden gebruikt in de game waarbij de voorste camera als spiegel gaat dienen. Mirror of Fate zou in eerste instantie ook voor Wii U uitkomen en te koppelen zijn aan de 3DS-versie, maar Konami is gewisseld naar Lords of Shadow 2 voor Wii U.

Lords of Shadow 2 is logischerwijs het vervolg op het uitstekende Lords of Shadow van een paar jaar terug. Over deze game is niet heel veel bekend, behalve dat het verder gaat waar we gebleven waren. Beide games worden ontwikkeld door Mercury Steam.

Van Marwijk: "Er gelden geen excuses"

Bondscoach Bert van Marwijk was niet tevreden over het oefenduel van Nederland tegen Bayern München. De coach vond zijn ploeg veel te slordig in de 3-2 nederlaag.

Voor de camera's van SBS 6 analyseerde Van Marwijk het duel, dat zo nu en dan veel van een zomeravondwedstrijd weg had. "We kunnen aardig voetballen in de kleine ruimte en dat hebben we ook gezien. Alleen waren we in veel fases van de wedstrijd niet top en dan krijg je een wedstrijd als deze."

"Dat de sfeer, het publiek en de tegenstander hielpen niet mee, maar dat mag geen excuus zijn," vervolgt Van Marwijk. Over de debutanten Luciano Narsingh, Jetro Willems en Adam Maher was de bondscoach gematigd tevreden.

"Willems heeft zich uitstekend staande gehouden," zei de keuzeheer over de linksback. "Na een moeilijk begin was Narsingh heel goed. Na die goal zag je het vertrouwen groeien. In het begin was hij onzeker, maar dat is ook logisch. Zijn acties zijn goed en hij houdt het simpel als dat moet. Maher begon juist wel aardig, maar zakte daarna weg. Hij werd wat slordig en dat moet beter."

Van Marwijk had ook nog woorden over voor het publiek in de Allianz Arena, waarvan een deel Arjen Robben uitfloot toen hij het veld betrad in de Allianz Arena. "Dat doe je toch niet, het is je eigen speler, echt schandalig."

'Van Gaal kan bij Liverpool aan de slag'

Louis van Gaal is in beeld als directeur voetbalzaken bij Liverpool. De 60-jarige Nederlander zou bij de Reds moeten gaan samenwerken met een nog aan te stellen trainer, bericht de Engelse krant The Guardian woensdag. Hij zou openstaan voor een directeursrol, die de positie van technisch directeur gaat vervangen.

Van Gaal moet de opvolger worden van Damien Comulli, die in april vertrok als technisch leidinggevende. Eerder dit seizoen werd Van Gaal benoemd tot algemeen directeur bij Ajax. Door die aanstelling zette de rechter echter een streep, omdat niet de juiste procedure was gevolgd.

Liverpool zit zonder coach sinds het ontslag van Kenny Dalglish vorige week. Frank de Boer en Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp gaven nul op het rekest, waarna de aandacht is verlegd naar de bij Chelsea weggestuurde André Villas-Boas en Roberto Martinez van Wigan Athletic.

Beloning voor gouden tip verdwijningszaak

Justitie looft een beloning uit in het onderzoek naar een vermiste man uit Hardinxveld-Giessendam. De politie gaat ervan uit dat de begin dit jaar verdwenen 54-jarige Johan de Waal slachtoffer is geworden van een misdrijf. Op de tip die leidt tot de aanhouding van de dader of daders staat een bedrag van tienduizend euro, laat de politie weten.

De Waal vertrok 9 januari aan het begin van de avond lopend vanaf een kennis richting zijn huis aan de Koningin Wilhelminalaan in de Zuid-Hollandse plaats, een paar honderd meter verderop. Hij is echter nooit thuis aangekomen en is sindsdien spoorloos.

De politie heeft de afgelopen maanden uitvoerig onderzoek verricht naar de verdwijning van de man. Bij onderzoek in en om de woning zijn sporen gevonden die duiden op een worsteling. Verder heeft de politie sloten uitgedregd, weilanden uitgekamd en met honden en helikopters naar de verdwenen man gezocht, maar dat leverde allemaal niets op.

Het Openbaar Ministerie in Dordrecht en de politie hopen dat de beloning mensen die informatie over de zaak hebben, over de streep trekt zich te melden.

[NBA] Miami Heat op voorsprong tegen Indiana Pacers

Miami Heat is een flinke stap dichter bij de finale van de Eastern Conference in de NBA. De thuisploeg was dinsdag in het vijfde duel van de best-of-sevenserie veel te sterk voor Indiana Pacers met 115-83. De Heat, die nu met 3-2 leiden, kunnen het duel donderdag in Indianapolis beslissen.

LeBron James voerde de regie bij Miami met dertig punten. Dwyane Wade voegde daar 28 punten aan toe. Miami moest het opnieuw stellen zonder de geblesseerde Chris Bosh. Als het team van coach Eric Spoelstra donderdag de serie beslist, is Boston Celtics of Philadelphia 76ers de volgende tegenstander.

Doden bij drone-aanval VS op Pakistan

Bij een Amerikaanse drone-aanval op extremisten in het noordwesten van Pakistan zijn woensdag vier doden gevallen. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd.

De door het onbemande vliegtuigje met raketten bestookte extremisten bevonden zich in het stadje Datta Khel in de stammenregio Noord-Waziristan. Datta Khel geldt als een bolwerk van het beruchte Haqqani-netwerk.

De drone-aanvallen hebben geleid tot zeer veel wrevel tussen de Pakistaanse regering en Washington, dat niettemin doorgaat met de aanvallen. In de aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammenregio zijn extremisten actief die het gemunt hebben op de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Aanvaller buschauffeur vrij door blunder justitie

Een Afghaan die een buschauffeur vijf keer met een mes stak, is dinsdag door een blunder van justitie vrijgelaten. Justitie wilde hem vasthouden voor behandeling, maar het verzoek daartoe is te laat ingediend, schrijft het AD woensdag.

De 52-jarige Afghaanse Sarwer T. stak tweeënhalf jaar geleden met een koksmes in op een Connexxion-chauffeur in Breukelen. Deze week zat twee derde van de vierjarige celstraf die hij kreeg opgelegd erop. Bij goed gedrag worden gevangenen dan voorlopig vrijgelaten, maar volgens justitie zou T. niet voor die regeling in aanmerking moeten komen.

T. is getraumatiseerd doordat hij zijn vrouw en kinderen in Afghanistan heeft verloren. Hij zou elke vorm van behandeling voor een veilige terugkeer in de maatschappij echter hebben geweigerd. Hij wil ook niet meewerken aan bijzondere voorwaarden die tijdens zijn voorlopige vrijlating gelden, zoals een alcoholverbod. Tijdens het misdrijf was T. onder invloed van alcohol.

Justitie vindt dat T. vanwege zijn gebrekkige medewerking vast moet blijven vastzitten voor gedwongen behandeling. Het verzoek daartoe moet dertig dagen voor de geplande vrijlating worden ingediend, maar het Openbaar Ministerie was vier dagen te laat.

Justitie is bang dat de man opnieuw in de fout gaat. Zijn advocaat Ronald van der Graaf zegt in de krant geen reden tot zorg te zien.

Gordon politiek in na antihomogeweld

Gordon heeft onlangs voor de tweede keer in een halfjaar tijd ondervonden dat het er slecht voor staat met de tolerantie in 'zijn' Amsterdam. Op klaarlichte dag was hij het slachtoffer van antihomogeweld. De 43-jarige zanger heeft er genoeg van. "Ik ga de politiek in."

Gordon werd nabij de Dam door een groepje Marokkanen uitgemaakt voor onder meer 'vuile kankerhomo'. "Ik hoorde dat geschreeuw achter me en kreeg ineens een beuk", schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een artikel in weekblad Privé. "Niet normaal meer zo hard."

De zanger ging naar de grond, maar had geluk. "Net op dat moment kwam er politie aan. Ik ben door het oog van de naald gekropen", zegt Gordon, die geen aangifte deed. Hij had geen zin in 'al die opwinding die er zou ontstaan'. "Achteraf heb ik er spijt van, ik had dat natuurlijk wel moeten doen."

Vastgoed Vestia stiekem verpand aan waarborgfonds

Achter de rug van de banken om is bijna al het vastgoed van Vestia maandag verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Door de actie van maandag kunnen banken het vastgoed van Vestia niet meer opeisen als de woningcorporatie failliet gaat, schrijven het Financieele Dagblad en De Telegraaf woensdag.

Onder meer ABN Amro, Deutsche Bank en JP Morgan vorderen miljarden van de noodlijdende woningcorporatie. De corporatie belandde aan de rand van de financiële afgrond door constructies met derivaten waarmee financieel topman Marcel de V. de financiële risico's voor de woningcorporatie probeerde af te dekken.

Vestia moest vervolgens een lening van 1,7 miljard afsluiten om een faillissement af te wenden. Volgens het Financieele Dagblad is de schuld door de dalende rente inmiddels opgelopen tot 2,1 miljard euro.

Maandag onderhandelden Vestia, het rijk, het WSW en de banken over het aflossen van de schulden. De bliksemactie waarbij het vastgoed aan het WSW werd verpand gebeurde een minuut voordat het overleg begon. Anders waren de banken volgens het Financieele Dagblad niet komen opdagen.

Zonder akkoord is de kans groot dat Vestia failliet gaat. Die optie is voor de banken een stuk minder aantrekkelijk geworden, nu ze geen beslag meer kunnen leggen op het vastgoed van Vestia. Het rijk eist dat de banken een derde van de schulden kwijtschelden. Dat komt overeen met zevenhonderd miljoen euro.

De banken zouden 'niet blij' zijn met de gang van zaken. Interim-bestuurder bij Vestia Gerard Erents wees er eerder op dat de banken hun handen ook niet in onschuld kunnen wassen. Zij zouden te gretig gebruik hebben gemaakt van topman De V., die 'elk snoepje uit de snoepwinkel van de banken' wilde proberen.

De V. zit inmiddels vast. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek voor omkoping, witwassen en belastingfraude. Ook worden nog diverse andere betrokkenen verdacht in de zaak.

Ronan Keating voelt zich mislukt door scheiding

Ronan Keating vindt dat hij mislukt is als echtgenoot. "Ik zie mezelf als een mislukking en dat vind ik niet leuk", vertelt hij aan Novum Nieuws. De zanger kondigde in april aan te gaan scheiden van zijn vrouw Yvonne, met wie hij veertien jaar getrouwd was. "Ik heb gefaald."

Keating vond het vreselijk om aan zijn kinderen te vertellen dat hun ouders gingen scheiden. "Afschuwelijk, ik moet er nog steeds van bijkomen. Mijn dochter van 6 begreep het nog niet echt." De 35-jarige zanger heeft drie kinderen met zijn ex. "Als je gaat trouwen en kinderen krijgt, verwacht je niet dat het ooit kapot gaat."

"Het is beangstigend. We waren 'kinderen' toen we gingen trouwen en om nu op 35-jarige leeftijd weer alleen te zijn is bizar." Keating geeft als reden van zijn scheiding dat hij en zijn vrouw uit elkaar zijn gegroeid. "Dingen veranderen en wij zijn ook veranderd. Het werkte gewoon niet meer."

De Ierse zanger, die op jonge leeftijd doorbrak als lid van Boyzone, heeft het moeilijk met zijn scheiding. "Ik mis het contact nog het meest.", vertelt Keating. Hij heeft daar vrijheid voor teruggekregen. "Maar ik vind het fijn om een relatie te hebben."

De Ier zit in de jury van de Australische versie van X Factor. "Omdat ik zoveel gereisd heb de afgelopen weken is er nog niet veel veranderd. Maar als ik thuis ben, alleen, dat is het moeilijkste moment." Dat is tevens zijn grootste angst in het leven. "Alleen zijn. En mislukken."

Irakezen breken tentenkamp Ter Apel op

De Iraakse bewoners van het tentenkamp voor het asielzoekerscentrum in Ter Apel breken hun kamp vrijwillig op. Ze gaan toch nog in op het aanbod dat demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) hen dinsdag deed, zei een woordvoerder op Radio 1. "Wij zijn er heel erg blij mee."

Leers heeft de uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak aangeboden tot hij half juni spreekt met zijn Iraakse ambtsgenoot Dindar Najman Shafiq Duski. Dinsdag wezen de Irakezen dit aanbod af. "Maar wij moeten ook water bij de wijn doen", zei de woordvoerder. "We hebben de afgelopen weken steun in de politiek gekregen, die steun willen wij niet verliezen."

Hij benadrukte dat het protest vreedzaam is. "Dat moet zo blijven. Wij willen bewijzen dat wij mee willen werken aan een oplossing. Met onze actie hebben we bereikt wat we wilden. Iedereen weet nu wat het probleem van de Irakezen is."

De groep heeft er volgens de woordvoerder alle vertrouwen in dat er uiteindelijk een goede oplossing komt. Hij was zich er wel van bewust dat allerminst kan worden gegarandeerd dat zij mogen blijven. "Het uitgangspunt van de gesprekken tussen Leers en zijn ambtsgenoot is terugkeer."

Een groep Somalische asielzoekers heeft het aanbod vooralsnog afgewezen.

Brabant hard geraakt door financiële crisis

Steden in de provincie Noord-Brabant zijn hard geraakt door de financiële crisis. Met name Oss en Roosendaal hebben sinds 2008 veel werkgelegenheid zien verdwijnen en tellen dus aanzienlijk meer werkloze inwoners. In Eindhoven zijn de prijzen van koopwoningen dramatisch gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van de Atlas voor Gemeenten, die woensdag wordt gepresenteerd in Zwolle. In deze atlas worden elk jaar de 50 grootste gemeenten van Nederland vergeleken op meer dan 50 verschillende punten, uiteenlopend van bevolkingsopbouw en veiligheid tot aan cultureel en culinair aanbod.

Behalve de Brabantse steden hebben ook groeigemeenten en sommige gemeenten in grensstreken het moeilijk. Almere en Lelystad hebben het aantal huishoudens onder de armoedegrens fors zien toenemen. Sittard-Geleen heeft niet alleen te maken met krimp door vergrijzing maar ook nog eens met fiks dalende huizenprijzen.

Emmen is voor het tweede jaar op rij de minst aantrekkelijke grote gemeente om te wonen. Ook Hilversum heeft een flinke duikeling gemaakt. Die stad stond tot 2001 nog in de top 10 van aantrekkelijkste gemeenten, maar komt nu niet verder dan plaats 29.

Amsterdam prijkt nog steeds bovenaan de lijst van aantrekkelijkste gemeenten, maar Den Bosch steekt de hoofdstad naar de kroon. Die gemeente heeft zijn aantrekkingskracht het meest weten te vergroten van alle 50 grote steden en staat nu op de derde plaats, achter Utrecht.

Rotterdam en andere plaatsen aan de zuidkant van de Randstad zakken steeds verder weg ten opzichte van de plaatsen in de noordelijke Randstad. Rotterdam heeft veel te lijden van het afnemende culturele aanbod en ook van het hoge aantal laagopgeleiden in de stad.

Studentensteden Utrecht, Groningen en Nijmegen doen het goed op het gebied van creativiteit, kunst en cultuur. Zo hebben Groningen en Nijmegen zelfs de meeste popconcerten na Amsterdam. Op culinair gebied is Maastricht onbetwiste koploper, met Zwolle (thuisbasis van het echtpaar Jonnie en Thérèse Boer) als goede tweede.

Brabant hard geraakt door financiële crisis
Brabant hard geraakt door financiële crisis (Foto: ANP)

Presidentsverkiezingen in Egypte

Ongeveer 52 van de bijna 83 miljoen Egyptenaren kunnen woensdag of donderdag hun stem uitbrengen in de eerste presidentsverkiezingen sinds de val van het regime van Hosni Mubarak in februari 2011.

 De door de militaire junta benoemde kiesraad heeft 13 kandidaten toegelaten om mee te doen en vier á vijf van hen zouden kans maken op veel stemmen. Ook omdat vrije verkiezingen een primeur voor de kandidaten zijn, heerst onduidelijkheid over welke aanhang ze genieten.

Aangenomen wordt dat er in de eerste ronde niemand meer dan de helft van de stemmen behaalt. Dan volgt een tweede ronde op 16 en 17 juni. De uitslagen van de eerste ronde worden op 29 mei verwacht, de einduitslag, indien een tweede ronde volgt, op 21 juni.

De grote aanhang van de Moslim Broederschap heeft de keuze uit de conservatieve Mohammed Mursi en de liberale Abdul Moneim Abulfotouh, die vorig jaar na ruzie uit de broederschap is gezet. De extremistische islamisten hebben dezelfde keuze. Voor seculiere Egyptenaren lijkt de ex-chef van de Arabische Liga, Amr Moussa, een goede kracht om Egypte uit de politieke impasse en de dramatische economische neergang te trekken. Egyptenaren die Mubarak erg missen, zouden op oud-premier Ahmed Shafiq kunnen stemmen en links op Hamdeen Sabbahi.

Partijen huizenmarkt eens over afbouw renteaftrek

De hypotheekrenteaftrek moet voor iedereen in dertig jaar worden afgebouwd en de huren moeten ieder jaar bovenop de inflatie met twee procent stijgen. Dat staat volgens de Volkskrant in een hervormingsplan dat de Vereniging Eigen Huis, huurdersvereniging Woonbond en de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes donderdag presenteren.

Het akkoord werd maandagnacht bereikt. Door de val van het kabinet en de woningmarktplannen van de Kunduz-coalitie kwam er volgens de krant druk op de ketel te staan. Aedes en de Woonbond moeten de plannen nog laten goedkeuren door hun achterbannen.

Het is voor het eerst dat de belangengroepen een akkoord sluiten. Ze blonken volgens de krant tot nu toe vooral uit in meningsverschillen. Over het akkoord is anderhalf jaar onderhandeld. De onderhandelingen waren begin 2011 het initiatief van voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars Ger Hukker.

Hukker zei toen in de Volkskrant dat de makelaars het 'gemekker' over de woningmarkt zat waren. "Ze zeiden: of je doet er wat aan, of je doet er het zwijgen toe."

Met de plannen willen de partijen de vastgelopen woningmarkt vlottrekken. Die is vastgelopen door strengere leeneisen en dalende huizenprijzen. Ook stappen huurders nauwelijks over op koophuizen omdat huurwoningen relatief goedkoop zijn.

De huurprijzen zouden weer 'marktconform' moeten worden door ze flink te verhogen. Lage inkomens moeten dan via de huurtoeslag worden gecompenseerd. Eerder presenteerden onder meer De Sociaal-Economische Raad en de VROM-raad al een pakket om de woningmarkt te hervormen.

Kannibaal zag buspassagier aan voor alien

De Chinese man die vier jaar geleden een Canadese buspassagier doodstak, het hoofd afsneed en vervolgens gedeeltelijk op at, heeft voor het eerst gesproken over het motief van zijn daad. Tegenover een psychiater verklaarde de dader dat hij het slachtoffer om had gebracht, omdat hij dacht dat de man een alien was. De man zei dat God hem had opgedragen de mensheid te behoeden voor een aanval door buitenaardse wezens.

Het slachtoffer werd tijdens een busreis van Edmonton naar Winnipeg in zijn slaap meerdere keren gestoken door de man die naast hem zat. Vervolgens werd het hoofd van zijn romp gesneden en door de dader aan zijn medepassagiers als trofee getoond. Die renden in paniek de prairie op en waarschuwden de politie. Toen de man werd overmeesterd bleken de ogen van het slachtoffer en delen van zijn vlees te zijn opgegeten.

De man is nooit tot een celstraf veroordeeld, omdat hij aan schizofrenie lijdt.

Kannibaal zag buspassagier aan voor alien
Kannibaal zag buspassagier aan voor alien (Foto: ANP)

'Vijfhonderd asielkinderen zijn geworteld'

Maximaal vijfhonderd asielkinderen vallen onder het wetsvoorstel om asielkinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning te geven. Dat stellen Defence for Children en Unicef dinsdagavond.

Een woordvoerder van Defence for Children zei dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur dat eerder aantallen van duizend of tweeduizend zijn genoemd, maar die cijfers zouden niet kloppen. De Kinderasielwet is een voorstel van PvdA en ChristenUnie.

De twee organisaties willen dat het kabinet met de verkiezingen in september kinderen die onder het wetsvoorstel vallen, niet meer uitzet en willen dat het uitzetten van de kinderen controversieel wordt verklaard. Volgens de zegsvrouw van Defence for Children is gezien de peilingen momenteel een meerderheid in de Tweede Kamer voor de wet.

In een reactie zei minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) dat die vijfhonderd kinderen een vader, moeder, broertjes en zusjes hebben. "Binnen de kortste keren zit je op een paar duizend man." Daarbij waarschuwt hij voor het effect dat de wet mogelijk heeft. "Degenen die hier vijf jaar zijn, gaan denken dat ze het nog drie jaar moeten volhouden."

Ook refereerde hij aan het pardon waardoor drie jaar geleden 27 duizend asielzoekers mochten blijven. "En drie jaar later praten we weer over een pardon."

Brad Pitt speelt liever moordenaar dan racist

Brad Pitt heeft er geen problemen mee dat zijn kinderen hem in films zien als keiharde moordenaar. "Ik zou het veel moeilijker vinden om bijvoorbeeld een racist te spelen", vertelde de Hollywoodster in Cannes tijdens een persconferentie over zijn misdaaddrama Killing Them Softly.

"Geweld is een geaccepteerd onderdeel van de gangsterwereld", vindt de 48-jarige acteur. "Moord is een geaccepteerde optie als je in de misdaad zit." Pitt vindt een racist schokkender om te spelen. "Dat is verontrustender dan een man die een andere man door zijn hoofd schiet."

Pitt speelt in Killing Them Softly Jackie Cogan, een crimineel die voor de maffia werkt. Hij wordt ingezet als een paar criminelen tijdens een pokerwedstrijd worden vermoord. De film is geregisseerd door de Nieuw-Zeelandse Andrew Dominik met wie Pitt ook The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford maakte.

De acteur heeft Killing Them Softly ook geproduceerd. "Dede en ik financieren graag films die anders nooit van de grond waren gekomen", vertelt hij over zijn productiepartner Dede Gardner. "En om achter filmmakers zoals Andrew te staan, in wie we heel sterk geloven."

Killing Them Softly maakt in Cannes kans op de Gouden Palm, die op zondag 27 mei wordt uitgereikt. De film draait vanaf 27 september in de Nederlandse bioscopen.


Brad Pitt speelt liever moordenaar dan racist (Foto: Novum)

Trailer: Some Guy Who Kills People

Er is een trailer verschenen voor de horror komedie Some Guy Who Kills People. De film, waaraan niemand minder dan John Landis meewerkte als uitvoerend producent, verschijnt in Amerika op 3 juli op DVD.

In de film draait het om Ken Boyd (Kevin Corrigan), een stripboekenfanaat die nog bij zijn moeder thuis woont en een onderbetaalde baan heeft bij een ijssalon. Ken heeft echter een kleine afwijking. Hij fantaseert hoe hij mensen vermoord. Nadat hij door een groepje straattuig in elkaar is getrapt en daarna nog een tijdje heeft mogen doorbrengen in een gesticht bereikt Kens woede het kookpunt. Ken gaat op jacht op de mensen die hem zijn leven zuur hebben gemaakt en kent daarbij geen enkele genade. Tegelijkertijd probeert hij een vader te zijn van de van hem vervreemde tienerdochter Amy (Ariel Gade).

Het scenario voor Some Guy Who Kills People is geschreven door Ryan Levin, die eerder naam maakte met de serie Scrubs. De film wordt geregisseerd door Jack Perez (La Cucaracha, Wild Things 2, Mega Shark vs. Giant Octopus). In de rolprent zien we een sterke cast met naast eerder genoemde acteurs ook Barry Bostwick (The Rocky Horror Picture Show, Spin City), Karen Black (Five Easy Pieces, House of 1000 Corpses), Leo Fitzpatrick (Kids, Serendipity) en Lucy Davis (Shaun of the Dead).


De veelbelovende trailer voor Some Guy Who Kills People.

'Oekraïens IOC-lid verkoopt zwarte kaartjes Spelen'

Het Oekraïense IOC-lid Volodomyr Gerashchenko heeft kaartjes voor de Olympische Spelen op de zwarte markt aangeboden. Dat meldt de BBC dinsdag. Een journalist van de Britse omroep deed zich voor als een zwarthandelaar en Gerashchenko bood hem honderd kaartjes te koop aan. Het is verboden kaartjes aan handelaars te verkopen op straffe van een boete van twintigduizend pond, een kleine 25 duizend euro.

Gerashchenko stelt dat hij nooit de intentie had om de kaartjes 'in het Verenigd Koninkrijk te verkopen'. Hij zou de zwarthandelaar slechts 'naar de mond hebben gepraat'. "Er is hier meer vraag naar kaartjes dan dat we kaartjes hebben, dus moeten we alle tickets van het Oekraïens olympisch comité zelf gebruiken."

Volgens strenge regels mogen kaartjes voor de Spelen in Londen buiten de Europese Unie alleen aan inwoners van het betreffende land worden verkocht. Gerashchenko zou de tickets dus alleen aan inwoners van Oekraïne mogen slijten.

De voormalige Britse minister voor olympische zaken Tessa Jowell roept op tot een onderzoek. "Ik vind dit schokkend. Hier is iemand die het systeem uitbuit en als de beschuldigingen tegen hem worden bewezen, moet de straf erg zwaar zijn." Een woordvoerder van het IOC liet weten de beschuldigingen 'zeer serieus te nemen'. "Als er bewijs is, zullen we niet aarzelen om strenge straffen uit te delen."

Haase nipt onderuit tegen Ferrero

Tennisser Robin Haase is bij het ATP-toernooi in Nice in de eerste ronde uitgeschakeld. De Hagenaar won de eerste set nog van Juan Carlos Ferrero uit Spanje, maar de voormalig nummer een van de wereld sloeg in twee tiebreaks alsnog toe: 6-4, 6-7 (6) en 6-7 (6).

Eerder op de dag was er nog goed nieuws voor de Nederlander, want hij klom naar de 39e plaats op de wereldranglijst. Zijn hoogste ranking ooit.

Max Payne 3 voor pc in VS uitgesteld voor Europa

Max Payne 3, de third person shooter die momenteel hoge ogen gooit op de consoles, zal in de VS een tik later op pc verschijnen dan aanvankelijk gepland. De slow-mo knaller zal drie dagen later verschijnen, namelijk 1 juni, vanwege 'logistieke en productiegebonden problemen'.

Er zit echter een interessant verhaal achter de vertraging. Volgens Rockstar's Jennifer Kolbe is namelijk de game in het continent vertraagd om een wereldwijde release voor pc te bewerkstelligen. "onze community is altijd voorstander geweest van een enkele, globale releasedatum, en hoewel we dat niet voor elkaar kregen bij de console-uitgave, hebben we moeite gedaan om dat voor de pc wel mogelijk te maken." 


Volgens mevrouw Kolbe zijn het echter 'logistieke en productiegebonden problemen' die de pc-release van de game ervan weerhoudt om de Europese releasedatum naar voren te schuiven. Ze hebben de uiteindelijke release in Amerika naar 1 juni gezet, gelijk met de Europese release. Erg solidair, dus.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.