FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 mei 2012

[WTCC] Uitslagen races Salzburgring

De coureurs uit het World Touring Car Championship reden dit weekend hun ronden op de Salzburgring. In Oostenrijk was Rob Huff in de eerste race de beste, terwijl Stefano D'Aste in de tweede als eerste over de meet kwam. Tom Coronel werd in race 1 achtste en in race 2 derde.

Race 1

Huff greep bij de start meteen de leiding in de eerste race en wist in de rest van de wedstrijd zijn Chevrolet-teamgenoten Yvan Muller en Alain Menu in zijn kielzog. Muller wist door de slipstream enkele malen bij de snelle bocht negen lichtjes voor Huff te komen, maar de Brit hield de binnenwaartse lijn, waardoor hij de Fransman voor kon blijven. Zelfs een klein ritje door het gravel kon Huff uiteindelijk niet van de zege houden.

Achter dit trio werd Seat-rijder Gabriele Tarquini best of the rest. De Italiaan bleef Tiago Monteiro, Alex MacDowall, Pepe Oriola, Coronel, Norbert Michelisz en James Nash voor.

Race 2

De tweede wedstrijd op de Salzburgring zal de boeken ingaan als de race van de lekke banden. Er vielen maar liefst zes lekke banden te noteren die een grote impact op het verloop van de race zouden hebben. Eerst begaf de linkervoorband van Menu het in de achtste ronde in de snelle bocht negen, waardoor de Zwitser crashte. MacDowall reed tegen de bolide aan en viel uit. Ook Monteiro werd die ronde dankzij een lekke band ridder te voet. Andere coureurs zoals Tarquini en polesitter Aleksei Dudukalo verloren veel tijd door lekke banden.

Muller en Huff waren geschrokken door de lekke banden en matigden in de slotfase van de race hun tempo. Toch bleven ook zij niet gespaard, want eerst werd Muller getroffen bij bocht tien, waardoor de Fransman slechts als achtste zou eindigen. In de voorlaatste bocht reed ook Huff lek, waardoor Coronel naderbij kon komen en in de laatste bocht via de binnenzijde een aanval plaatste. De Brit hield de Nederlander van zich af, maar gaf hierdoor aan de buitenzijde ruimte aan D'Aste die zo kon winnen, voor Huff en Coronel.

In het kampioenschap gaat Muller nog altijd aan de leiding met 206 punten. De Fransman zag zijn teamgenoot Huff tot op acht punten naderen. Menu staat derde met 175 punten, terwijl Coronel met 116 punten de beste van de rest is.

[Coppa] Napoli verslaat Juventus in bekerfinale

Napoli heeft zondag de Coppa Italia gewonnen door in de finale kampioen Juventus met 2-0 te verslaan. In het Stadio Olimpico in Rome opende Edinson Cavani na 63 minuten de score. De Uruguayaan mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat Ezequiel Lavezzi was neergelegd door doelman Marco Storari.

Marek Hamsik besliste het duel zeven minuten voor tijd uit een counter. Juventus-aanvaller Fabio Quagliarella liep in de slotfase nog tegen een rode kaart aan. Hij deelde een elleboogstoot uit.

Voor Napoli is het de eerste grote prijs sinds 1990. Toen werd zowel de landstitel als de Italiaanse Supercup veroverd. De club legde voor de vierde keer in de historie beslag op de Italiaanse beker.

Juventus ging voor het eerst een nederlaag in een officiële wedstrijd dit seizoen. Daardoor werd verzuimd om de dubbel te pakken. Eljero Elia maakte opnieuw geen deel uit van de selectie. Alessandro Del Piero speelde zijn laatste officiële duel voor de ploeg uit Turijn.

[Upd] Montpellier kampioen van Frankrijk

Vanavond stond in de Franse Ligue 1 de laatste speelronde op het programma. Koploper Montpellier ging met drie punten voorsprong op nummer tweer Paris Saint-Germain deze speelronde in en had zodoende de beste papieren om het landskampioenschap vanavond binnen te slepen. De kampioenswedstrijd tegen het gedegradeerde AJ Auxerre werd echter kort na rust gestaakt.

Boze supporters van Auxerre gooiden voorwerpen op het veld en de scheidrechter kon niets anders doen dan de spelers richting de kleedkamers te sturen. De arbiter vond de situatie voor de spelers onveilig en besloot bij een stand van 1-1 de wedstrijd stil te leggen. Die gelijke stand zou voor Montpellier genoeg zijn voor de titel.

De fans van Auxerre zijn kwaad vanwege de degradatie van hun ploeg. Meer dan dertig jaar speelde de ploeg op het hoogste niveau, maar volgend seizoen zal Auxerre uitkomen in de Ligue 2. Vorig jaar speelde de ploeg in de groepsfase van de Champions League nog tweemaal tegen Ajax.

Update 23:13 uur:

De wedstrijd tussen Auxerre en Montpellier is inmiddels weer een tijdje in volle gang.

Update 23:42 uur:

Montpellier heeft de wedstrijd met 1-2 gewonnen en is daardoor kampioen van Frankrijk. De ploeg plaatst zich tevens rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. Ook Paris Saint-Germain, dat op drie punten achterstand tweede werd, zal uitkomen in de groepsfase van het miljoenenbal.

Nog twee sollicitanten GroenLinks

Naast Jolande Sap en Tofik Dibi hadden nog twee sollicitanten zich bij de kandidatencommissie van GroenLinks gemeld voor het lijsttrekkerschap. Zij werden op basis van het profiel al bij de briefselectie afgewezen. Dat valt te lezen op de website van GroenLinks. Wie de twee afvallers zijn, is niet bekend.

Met Sap en Dibi werden wel gesprekken gevoerd aan de hand van het functieprofiel voor de Tweede Kamerfractie. Naar aanleiding van de toetsing aan dat profiel noemt de kandidatencommissie Dibi een 'fris, leuk en aansprekend persoon, die uitnodigt tot het politieke en publieke debat'. De commissie acht 'zijn leidinggevende ervaring en potentie' echter onvoldoende 'om op een goede wijze de fractie aan te sturen'.

Naar aanleiding van het oordeel van de kandidatencommissie tekende Dibi beroep aan bij de geschillencommissie van de partij. Die verklaarde het beroep gegrond, waardoor Dibi nu toch met Sap de strijd aan mag gaan om het lijsttrekkerschap. Het eerste debat tussen de twee kandidaten vindt maandagavond plaats in Amsterdam.

Het gestuntel binnen GroenLinks over het lijsttrekkerschap van Tofik Dibi lijkt de partij geen goed te doen. Bij de laatste peiling van Maurice de Hond haalde de partij een historisch dieptepunt van vier zetels.

'Arabische Lente verlies voor Israël

Na de Arabische Lente is Israël nog meer in een isolement geraakt. De druk op het land om inzicht te bieden in zijn beleid, zoals zijn veronderstelde nucleaire arsenaal, zal alleen maar toenemen. Dat heeft Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani, leider van Qatar, zondag gezegd.

De Israëlische leiders moeten de volksopstanden in het Midden-Oosten aangrijpen om serieuze vredesgesprekken met de Palestijnen aan te gaan, zei de emir.

Met de val van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak vorig jaar raakte Israël een belangrijke bondgenoot in de regio kwijt. De Qatarese heerser voorspelt dat de nieuwe regeringen in het Midden-Oosten nadrukkelijker zullen aansturen op openheid van zaken van de kant van Israël over zijn beleid.

Académica verrast Sporting in bekerfinale

Na Arjen Robben meldt ook Stijn Schaars zich met een kater bij Oranje. De middenvelder ging met Sporting CP onderuit in de bekerfinale tegen Académica (1-0). Sporting was de favoriet in de Portugese bekerfinale, maar met Schaars en Ricky van Wolfswinkel in de ploeg liet de formatie van Ricardo Sá Pinto zich verrassen door Académica.

De underdog kwam al in de derde minuut aan de leiding. Marinho kon ongehinderd binnenkoppen bij de tweede paal en bracht Académica in een zetel. Bij Sporting was men boos op de arbitrage omdat verdediger Anderson Polga geblesseerd om de grond lag toen Marinho zijn doelpunt maakte.

Sporting ging na de snelle achterstand op zoek naar doelpunten, maar de ploeg van Sá Pinto kon geen bres slaan in de defensie van Académica, dat stand hield in het restant van de finale. Schaars en Van Wolfswinkel, die de gehele wedstrijd speelde, konden niet het verschil maken voor Sporting.

De Portugese topclub had zich overigens al via de competitie geplaatst voor Europees voetbal. Het was voor Académica de tweede bekerzege in de historie. Liefst 73 jaar geleden won de ploeg voor het laatst de beker.

Advocaat mist verdediger Berezutski op EK

Rusland kan tijdens het EK niet beschikken over Vasili Berezutski. De verdediger is niet op tijd hersteld van een blessure. De 29-jarige Berezutski kampt al lange tijd met een dijbeenblessure. Verwacht werd dat de verdediger van CSKA Moskou op tijd fit zou zijn voor het aankomende EK in Polen en Oekraïne, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Dat meldt Berezutski aan de website van de UEFA.

"Het is jammer, maar die situatie is erger dan gedacht", zo laat de verdediger weten. "Ik probeerde een sprint te trekken, maar voelde toen onmiddellijk een pijnscheut. In het beste scenario zou ik aan het begin van het toernooi terugkeren. We hebben met Dick Advocaat (bondscoach Rusland, red.) gesproken en zijn het erover eens dat ik het team niet kan helpen."

Wie Berezutski ontvangt in de Russische selectie is nog niet bekend. Voor Rusland begint het toernooi op 8 juni. De ploeg van Advocaat neemt het dan op tegen Tsjechië. Verder zit Rusland in groep A ingedeeld met Polen en Griekenland.


De Rus Vasili Berezutski is er het komende EK niet bij. (Foto: Pro Shots)

Red Bull Salzburg pakt dubbel in Oostenrijk

Na de landstitel heeft Red Bull Salzburg ook beslag gelegd op de nationale beker van Oostenrijk. SV Ried werd in de finale met 3-0 verslagen. De formatie van de Nederlandse trainer Ricardo Moniz veroverde afgelopen weekend al de Oostenrijkse landstitel.

Zondagmiddag kreeg de ploeg de kans om ook de nationale beker te veroveren. In een eenzijdige finale werd titelverdediger Ried met overtuigende cijfers aan de kant gezet: 3-0. De score werd geopend door de Braziliaan Leonardo. De voormalig speler van Feyenoord, Ajax en NAC Breda was trefzeker uit een strafschop. Nog voor rust verdubbelde Franz Schiemer de marge voor zijn ploeg, waardoor het duel eigenlijk al beslist was.

In blessuretijd maakte Stefan Hierländer de eindstand nog een stuk aantrekkelijker, door voor 3-0 te zorgen. Bij Red Bull Salzburg speelde voormalig AZ-middenvelder David Mendes da Silva de volle negentig minuten mee.


Leonardo na het winnen van de nationale beker met Red Bull Salzburg. (Foto: Pro Shots)

Russische ijshockeyers veroveren wereldtitel

Rusland heeft zondag in Helsinki het WK ijshockey gewonnen. In de finale werd Slowakije overtuigend met 6-2 verslagen. Voor de Russen is het de 26ste wereldtitel in de historie en de eerste sinds 2009. De Slowaken, in 2002 de besten, namen in de eerste minuut nog wel de leiding, maar kwamen er daarna niet meer aan te pas.

Voor de Russen maakte Alexander Syomin na tien minuten gelijk, waarna Alexander Perezhogin, Alexei Tereshenko, opnieuw Syomin en Pavel Datsyuk de score opvoerden. Na de 5-2 van Slowakije zorgde Yevgeni Malkin voor het slotakkoord.

De strijd om het brons werd gewonnen door Tsjechië. Titelverdediger Finland dolf voor eigen publiek nipt het onderspit: 2-3.

Torres denkt aan vertrek bij Chelsea

Fernando Torres won gisteren met Chelsea de Champions League, maar de 28-jarige Spanjaard heeft wel het slechtste seizoen uit zijn loopbaan achter de rug. Vandaag liet hij in de Spaanse krant AS weten zich niet goed te voelen bij de Londense ploeg.

Tot zijn grote teleurstelling begon hij gisteren op de reservebank van Chelsea. Hij voelt geen vertrouwen. "De overwinning in München maakt een hoop goed, maar ik wil dat ze me duidelijkheid geven over mijn toekomst. Ik word door de club niet behandeld zoals we hadden besproken toen ik hier mijn contract tekende. Ik ben hier niet gelukkig."

Anderhalf jaar geleden betaalde Chelsea in totaal maar liefst zestig miljoen euro aan Liverpool om Torres over te nemen. Sinds zijn komst op Stamford Bridge vond hij zijn oude vorm nooit meer terug. Dit seizoen kwam Torres tot 27 duels, waarin hij twaalf keer het net wist te vinden.

Pescara promoveert naar Serie A

Nadat Torino eerder op de dag won bij Modena (2-0 winst), lukte het Pescara om komend seizoen in de Serie A te spelen. Pescara  beleefde een mooie avond bij Sampdoria (1-3).

Binnen een half uur stonden de bezoekers al aan de leiding. Trainer Zdenek Zeman zag Gianluca Caprari en Ciro Immobile Pescara op een comfortabele voorsprong helpen. Sampdoria had vlak voor rust de ideale mogelijkheid om terug te komen. Nicola Pozzi legde aan vanaf elf meter. De strafschop was echter niet besteed aan Pozzi, die op de lat schoot.

Sampdoria kon zich niet terug in het duel knokken en zag Pescara op 0-3 komen. Caprari maakte zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en velde het vonnis over Sampdoria. De thuisploeg deed nog iets terug via Juan Antoniom, maar ziet Pescara promoveren.

Sampdoria heeft nog een kans om ook naar de Serie A terug te keren. De ploeg uit Genoa gaat net als Hellas Verona, Sassuolo en Varese de play-offs in. Eén van deze ploegen volgt dus Pescara en Torino. De laatste keer dat Pescara in de Serie A actief was, was in 1992/93. In 2009 werd de promovendus nog failliet verklaard.

Woonzorgcentrum Uithoorn deels ontruimd om brand

Een woonzorgcentrum in Uithoorn is zondagavond deels ontruimd na een brand in een woning op de derde etage van het pand. Een bewoner is met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De brand in woonzorgcentrum Het Hoge Heem aan de Wiegerbruinlaan ontstond rond 18.15 uur, vermoedelijk in een televisie. Door de hevige rookontwikkeling werden de tweede, derde en vierde etage van het gebouw uit voorzorg ontruimd. De bewoners werden tijdelijk in een ander gedeelte van het pand opgevangen.

De woning waar de brand ontstond is volledig uitgebrand. Een aantal omliggende woningen liep rook- en waterschade op. De bewoners van deze woningen worden elders in het zorgcentrum ondergebracht.

Van Marwijk: "Arjen zit er echt doorheen"

Bondscoach Bert van Marwijk sprak na de verloren Champions League-finale van Bayern München even met Arjen Robben. Robben verloor zaterdag van Chelsea en speelde een negatieve hoofdrol voor Bayern. In de verlenging miste de Oranje-international een strafschop. In de penaltyserie bleek Chelsea de sterkste ploeg.

"Hij zit er helemaal doorheen. Dat lijkt me ook vrij logisch na zo'n gemiste strafschop", aldus de bondscoach tegen het ANP. Komende dinsdag staat een oefenwedstrijd tussen Oranje en Bayern op het programma. Robben begint op de bank bij Oranje. "Er is contractueel vastgelegd dat hij moet spelen. Maar nergens staat hoe lang.''

Doelman Maarten Stekelenburg komt nog niet in actie voor het Nederlands elftal. De keeper van AS Roma is herstellende van een schouderblessure en volgt een aangepast trainingsprogramma. "Maar het gaat goed. Ik denk dat hij na een of twee oefeninterlands beschikbaar is", zei Van Marwijk. Oranje treft zaterdag Bulgarije.

Hackers Anonymous 'leggen website NAVO plat'

De bekende hackersgroep Anonymous zegt de website van de NAVO te hebben aangevallen. De site was zondagavond uit de lucht. Het militaire bondgenootschap komt zondag en maandag bijeen in de Amerikaanse stad Chicago.

Als reden noemen de hackers het politieoptreden tegen demonstranten rond de NAVO-top. "Als jullie ons censureren, zullen wij uit noodzaak jullie censureren", schrijft Anonymous op internet.

Een andere hackersgroep, AntiS3curityOPS, claimt de websites van de gemeente Chicago en van de lokale politie te hebben platgelegd.

Allemaal stemmen!

Bindend stemadvies van FOK!. BNN TV lab heeft mensen de kans gegeven hun idee voor een programma te pitchen. Uit de inzendingen zijn vijf finalisten gekozen waarvan onze eigen FOK!er Roolio er één is. 

Mijn idee gaat over wie er nou achter de nicknames zitten op internet. Zijn alle Fokkers nou echt autistische zolderkamernerds? Wie zitten er achter de bekendere nep-twitteraccounts? En zijn de mensen met domme kortzichtige meningen ook echt dom en kortzichtig, of posten ze alleen zo omdat het 'maar het internet is'? 

Een wereldidee natuurlijk. Het is bijna onmogelijk dat hij niet gaat winnen, maar een beetje hulp kan nooit kwaad.

Hier zijn eigen topic met extra uitleg en hier kun je stemmen op het filmpje 'Nicknames'.

Van den Brom: "De bal ligt nu bij Jordania"

Trainer John van den Brom verwacht vooralsnog bij Vitesse te blijven ondanks de interesse van Anderlecht. Vitesse begint op 1 juli aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, waarin de Arnhemmers Europees voetbal spelen.

"Of ik daar bij ben? Ach, wat is zeker in de voetballerij. Maar daar ga ik wel van uit. Ik heb tenslotte nog een contract voor twee jaar", zei Van den Brom tegen het ANP. "De bal ligt nu bij hem Jordania", aldus de coach. Vitesse-eigenaar Merab Jordania liet nog niets los over de belangstelling. "Als ons gesprek goed afloopt, blijf ik bij Vitesse. Maar als hij me liever kwijt is dan rijk, dan weet ik genoeg. Ik wil graag met deze fantastische club een volgende stap maken richting de top vier. Ik hoop dat Jordania kan en wil doorpakken met Vitesse."

Van den Brom leeft niet in onmin met Jordania. "Dat is complete onzin. Ik heb geen grote en ook geen kleine problemen met hem. We zijn beiden wel ontzettend ambitieus, ik misschien nog wel meer dan hij. De interesse van een club als Anderlecht streelt me natuurlijk wel. Ik zou mezelf tekort doen en Anderlecht ook als ik daar helemaal niks mee zou doen. Daarom heb ik niet meteen afgezegd. Want Vitesse is ook een geweldige club."

'Dead Island 2 niet in ontwikkeling'

IGN heeft een tijdje terug een gerucht de wereld in geholpen dat Dead Island 2 in ontwikkeling zou zijn bij een partner van ontwikkelaar Deep Silver, Yager Development. Deep Silver heeft dit echter naar het land der fabelen verwezen.

'We werken niet met Yager aan Dead Island 2, en er zijn ook geen contractuele afspraken gemaakt over een soortgelijk project met de developer,' beweert development director Guido Eickmeyer van Deep Silver.

'Yager en Deep Silver hebben op zowel persoonlijk als zakelijk vlak een hechte band. Er is een legitieme kans dat we ooit zullen samenwerken aan een project, en ik wil de mogelijkheid dat het met Dead Island 2 te maken zou kunnen hebben niet eens uitsluiten,' vertelt Eickmeyer alsnog geheimzinnig.

'We hebben echter niets afgesproken, in concept of productie, dat we Dead Island 2 aan het ontwikkelen zijn met externe partners,' zegt de developer. Dat wil overigens niet zeggen dat de game niet bij Deep Silver zelf in ontwikkeling is. De eerste geruchten over een vervolg staken al de kop op toen Techland, de oorspronkelijke maker van Dead Island, een handelsmerk met de naam 'Dead World' registreerde in de VS.

Dead Island

Nederlandse (22) komt om bij duikongeluk Curaçao

Een 22-jarige Nederlandse vrouw is zaterdag op Curaçao omgekomen bij een duikongeluk. Haar 34-jarige vriend, een duikinstructeur, ligt in het ziekenhuis op Bonaire. Dat melden lokale media.

Het stel was ten zuidoosten van Willemstad aan het duiken toen de vrouw op zo'n 65 meter diepte bewusteloos raakte. Nadat de man haar naar boven had gebracht, werd de vrouw op het strand direct gereanimeerd. Dat mocht niet baten, de vrouw bleek al overleden. Haar vriend liep ernstige decompressieverschijnselen op.

De vrouw was in het bezit van een duikbrevet.

KNMI waarschuwt voor fikse onweersbuien

Het KNMI waarschuwt zondagavond voor stevige regen- en onweersbuien in het hele land. Sommige buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten. Bovendien kan in korte tijd veel neerslag vallen. De ANWB waarschuwt weggebruikers ook voor lokale buien, waarvan sommige met hagel.

Noodweer zorgde zondagmiddag in onder meer Brabant al voor overlast. Door hoosbuien kwamen meerdere straten blank te staan. Tussen Den Bosch en Eindhoven rijden zondagavond minder treinen door een blikseminslag.

In de loop van zondagavond nemen de buien volgens het KNMI af. Maandagmiddag is er echter opnieuw kans op regen- en onweersbuien, vooral in het zuidoosten van het land.


KNMI waarschuwt voor fikse onweersbuien (Foto: Novum)

Liz Hurley kan niet zonder ex Hugh Grant

Elizabeth Hurley kan naar eigen zeggen niet zonder haar ex Hugh Grant. Hoewel de twee al twaalf jaar uit elkaar zijn, gaan ze nog steeds samen op vakantie. "Ik denk dat geen van ons beiden zich een leven zonder de ander voor kan stellen", doet Hurley uit de doeken in de Britse boulevardkrant The Sun.

Hurley is inmiddels verloofd met de 42-jarige Australische cricketspeler Shane Warne. Toch noemt ze haar band met Grant hechter. "Het is voor een relatie van zes maanden moeilijk concurreren met een vriendschap van twintig jaar."

De 46-jarige Hurley scharrelt volgens ingewijden al langer dan een half jaar met Warne. De actrice was echter tot juni getrouwd met de Indische zakenman Arun Nayar. Ze zou Warne al eind 2010 tegen het lijf zijn gelopen.

Hurley, die dertien jaar samen was met Grant, is blij dat haar verloofde het goed kan vinden met de 51-jarige acteur. "Shane en Hugh kunnen goed met elkaar overweg. Dat is erg belangrijk voor mij."

Schotland blijft Lockerbie onderzoeken

De Schotse regering blijft onderzoek doen naar de Lockerbie-bomaanslag van 1988, die aan 270 mensen het leven kostte. Het overlijden van Abdel Baset al-Megrahi, de enige persoon die voor de aanslag veroordeeld is, brengt daar geen verandering in, liet de Schotse premier Alex Salmond zondag weten.

De Schotse justitie werkt samen met de nieuwe Libische autoriteiten aan het onderzoek, zei Salmond.

Schotse aanklagers hebben altijd gedacht dat Al-Megrahi niet alleen handelde en dat er meerdere personen schuldig zijn aan de terreurdaad. Al-Megrahi werd in 2009 op humanitaire gronden vrijgelaten. Hij zou nog maar enkele maanden te leven hebben. Uiteindelijk bleek dat drie jaar te zijn.


Schotland blijft Lockerbie onderzoeken (Foto: Novum)

Zweed slachtoffer zware mishandeling in Hilversum

Een 30-jarige man uit Zweden is zaterdagnacht in Hilversum zeer zwaar mishandeld door twee mannen. De Zweed werd in zijn gezicht geslagen en toen hij op de grond lag werd op hem ingetrapt. Hij liep ernstige verwondingen op en ligt in zeer kritieke toestand in een ziekenhuis, meldt de politie zondag.

De Zweed, die sinds enkele weken in Hilversum woont, werd rond 03.00 uur door een taxi afgezet op de parkeerplaats tussen de Langestraat en de Zon en Maanstraat. Nadat het slachtoffer met de taxichauffeur even van de auto was weggelopen, troffen ze bij terugkeer twee mannen aan bij de taxi. Ook ontdekten ze een deuk in de wagen. Toen de Zweed beide mannen daarop aansprak werd hij aangevallen.

De politie heeft de familie van de man in Zweden inmiddels op de hoogte gesteld. De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling.

Lokhoff: "Onze missie is geslaagd"

Ton Lokhoff is blij dat VVV-Venlo erin is geslaagd om zich te handhaven in de Eredivisie. Dat het spel niet altijd sprankelend was, zegt de trainer niet zoveel.

VVV speelde vanmiddag met 2-2 gelijk in de Koel tegen Helmond Sport. Na de eerdere 2-1 uitzege volstond dat resultaat. Lokhoff toonde zich na afloop opgelucht en beseft dat zijn ploeg het zichzelf nog behoorlijk lastig heeft gemaakt. "De spelers zijn allemaal heel diep gegaan en daarom is het verdiend. Dit is zó belangrijk voor de club."

"En dat dat dan wat minder mooi moet, zegt me niet zoveel", vervolgt de oefenmeester tegenover de camera's van Eredivisie Live. "Er was maar één doel: in de Eredivisie blijven. En de play-offs zijn nu eenmaal niet zo gemakkelijk voor Eredivisieploegen. Maar onze missie is geslaagd."

Niet alleen VVV wist zich vandaag te verzekeren van een plaats op het hoogste niveau in Nederland. Eerder op de middag lukte dat ook Willem II, dat over twee wedstrijden te sterk was voor FC Den Bosch (0-0 en 2-1). De Tilburgers keren na een jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie.

Golfer Colsaerts wint WK matchplay

Golfer Nicolas Colsaerts heeft zondag in het Spaanse Casares het WK matchplay gewonnen. De Belg, twintigste op de Europese ranking, bleek in de finale net iets beter met de harde wind om te kunnen gaan dan de Noord-Ier Graeme McDowell. Hij versloeg de winnaar van de US Open van 2010 met een punt verschil.

De 29-jarige Colsaerts nam in de finale vier keer een slag voorsprong. Drie keer wist de nummer zes van Europa dat weg te werken. Toen Colsaerts twee slagen afstand nam, was het verschil echter gemaakt. De Belg houdt zevenhonderdduizend euro aan zijn zege over.


Golfer Colsaerts wint WK matchplay (Foto: Novum)

Finale Djokovic - Nadal uitgesteld naar maandag

Novak Djokovic en Rafael Nadal zullen pas morgen hun finale van het Masterstoernooi in Rome kunnen spelen. Door de aanhoudende regen was het niet mogelijk de eindstrijd vandaag nog af te werken.

Djokovic en Nadal wisten urenlang niet waar ze aan toe waren. De vrouwenfinale tussen Maria Sjarapova en Na Li werd twee uur onderbroken en hierdoor werd ook het spelen van de mannenfinale onhaalbaar. De finale zal nu morgen om 12.00 uur beginnen.

De Koning: "Helmond had meer verdiend"

Helmond leek al snel in het duel aan een vrijwel kansloze missie te beginnen. De Jupiler League-club had het thuisduel in Helmond al met 2-1 verloren en kwam in Limburg al na vijf minuten op achterstand. De Brabanders knokten zich desondanks terug in de wedstrijd en leidden lange tijd met 2-1. Een strafschop van Danny Holla gooide echter roet in het eten.

De Koning vond dat zijn ploeg te weinig had gekregen. "We hebben het gewoon heel goed gedaan. We hadden ook meer verdiend", zegt de oefenmeester na afloop tegenover diverse aanwezige media. "Misschien is dat ook de volgende stap voor Helmond Sport. In dit soort duels niet alleen goed spelen, maar ook eens winnen."

Doelman Björn Sengier is het met zijn trainer eens. "Ik denk dat de teleurstelling heel groot is, we zijn er dicht bij geweest. Ons team bestaat voornamelijk uit jongens die dromen ooit nog eens in de eredivisie te mogen voetballen. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Pas morgen zullen we realiseren dat we als Helmond Sport heel trots mogen zijn op deze prestatie."

Sagan wint vijfde rit, Gesink eindwinnaar in California

Robert Gesink heeft de Tour of California op zijn naam geschreven. In de slotetappe, die werd gereden in en rond Los Angeles, kwam zijn eindzege niet meer in gevaar. De laatste rit werd gewonnen door Peter Sagan, die zijn vijfde ritzege boekte deze week.

De Rabobankrenner Gesink veroverde gisteren de leiderstrui. Toen was hij de beste in de koninginnenrit en nam de leiderstrui over van David Zabriskie. In de etappe van vandaag gingen Rory Sutherland, Ben Jacques-Maynes, Thomas Damuseau, Jasper Stuyven, Morgan Schmitt, Scoot Zwizanski en Nathan Haas in de aanval en kregen maximaal driekwart minuut voorsprong.

Haas werd op vijf kilometer voor de finish ingelopen, waarna er een nieuwe massasprint volgde. De sprint werd door Omega Pharma-Quick Step voor Tom Boonen, maar die zag dat Peter Sagan zijn vijfde ritzege wist te boeken.

[DTM] Uitslag Race Brands Hatch

Gary Paffett blijft het goed doen in het DTM-seizoen 2012. De Brit stuurde vandaag zijn Mercedes voor zijn thuispubliek op Brands Hatch naar de zege, waarmee hij dit jaar al twee overwinningen en een tweede plaats op zijn naam heeft staan. Hij leidt het kampioenschap dan ook met een ruime voorsprong op de concurrentie.

Paffett startte de race op Brands Hatch van poleposition en bouwde richting de eerste pitsstops een voorsprong van drie seconden op zijn naaste belager BMW-rijder Bruno Spengler op. De Canadees dichtte in de tweede helft van de race het gat met Paffett. Spengler kwam tot binnen de seconde van de Brit, maar kon hem nimmer aanvallen en had zelf Audi-rijder Mike Rockenfeller in zijn spiegels. Richting het einde van de race kon Paffett een gat van vijf seconden slaan op de achtervolgers en zo voor de tweede keer in drie races winnen.

De winnaar van vorig jaar Martin Tomczyk was in de beginfase de coureur die de meeste posities goed wist te maken. De regerend kampioen passeerde eerst Christian Vietoris en niet veel later Adrien Tambay die hiervoor wel opzij moest worden geduwd. Filipe Albuquerque kwam hij pas na de tweede serie stops voorbij, toen de pitcrew van de Portugees te lang werk nodig had en de coureur vier plaatsen in kon leveren. Tomczyk kwam uiteindelijk als vierde over de streep.

Mattias Ekström profiteerde van de problemen en werd vijfde, voor Vietoris, Miguel Molina, Jamie Green, Edoardo Mortara en Albuquerque die in de laatste twintig ronden nog een aantal plaatsen in moest leveren.

Groenendijk: "Dit doet natuurlijk wel pijn"

FC Den Bosch kreeg het zondagmiddag net niet voor elkaar om promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Trainer Alfons Groenendijk treurt. Over twee wedstrijden moest Den Bosch het in de finale van de play-offs uiteindelijk afleggen tegen Willem II.

De ploeg speelde thuis doelpuntloos gelijk, maar verloor vanmiddag in Tilburg met 2-1. Groenendijk beaamt dat het mislopen van promotie hem niet onberoerd laat. "En Willem II was ook de wat betere ploeg. Maar dit natuurlijk wel pijn, erg teleurstellend."

"Ik denk dat we vandaag en in de aanloop naar de wedstrijd iets teveel tegenslagen te verwerken hebben gekregen", vertelt de oefenmeester tegenover de diverse aanwezige media. "De rode kaart van Ralf Seuntjes bleek uiteindelijk het breekpunt. We waren dichtbij, maar dat telt niet."

Hoewel Den Bosch ver is gekomen in de play-offs rest de ploeg niets anders dan nog een jaar uitkomen in de Jupiler League. Wellicht heeft dat gevolgen voor de toekomst van Groenendijk. "Daar ga ik me de komende weken pas mee bezighouden", zo luidt het commentaar van de keuzeheer.

'Europa moet Griekse schuld verlichten'

Europese overheden moeten net als de banken een groot deel van de Griekse schulden kwijtschelden om een aftocht van Griekenland uit de eurozone te voorkomen. De kosten van een Griekse exit zijn namelijk veel groter dan veel politici zich lijken te realiseren. Dat zei hoogleraar bankwezen en financiering Harald Benink zondag tegen het ANP.

"Europa zegt momenteel: als de Grieken hun beloftes niet nakomen, dan moeten ze het zelf weten. Maar weet wat je wenst", waarschuwde Benink. "We zijn helemaal niet klaar voor een Griekse exit. Griekenland is geen geïsoleerd geval, als zij vallen dan komt Spanje onder grote druk."

Als Europa blijft vasthouden aan de bezuinigingen die aan Griekenland zijn opgelegd, dan lijkt een vertrek van de Grieken uit de euro onafwendbaar, aldus de Tilburgse hoogleraar. "Het land gaat alleen maar verder achteruit en de schuld loopt op. Je ziet de radicalisering tegen de draconische maatregelen nu al toenemen. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat men de bezuinigingen niet wil doorvoeren en dat de noodleningen worden stopgezet. Griekenland valt dan buiten de eurozone."

Bij een Griekse exit zullen Europese belastingbetalers het geld dat aan Griekenland is geleend niet terugkrijgen. De kosten lopen echter nog veel verder op, benadrukte Benink. "Het Europese noodfonds moet dan drastisch worden vergroot, om ervoor te zorgen dat Portugal, Spanje en Italië wel kunnen worden gered. Het fonds moet dan van 700 miljard naar bijvoorbeeld 2500 miljard euro. Dat betekent dat Nederland nog eens zo'n 100 miljard euro moet ophoesten aan garanties, of in cash."

De overheden moeten daarom besluiten tot een even grote afschrijving op hun Griekse vorderingen als eerder aan banken en pensioenfondsen werd gevraagd, stelde Benink. Zij streepten de helft van hun obligaties weg en accepteerden een lagere rente en langere looptijd op overgebleven leningen.

Dat besluit zou al voor de Griekse verkiezingen van 17 juni moeten worden genomen. "Het geeft Griekenland wat lucht en haalt de wind uit de zeilen van de radicale partijen. Daarnaast wordt het vertrouwen van private beleggers in Griekenland vergroot. Als ook overheden een deel van het verlies dragen, wordt de kans dat zij hun vorderingen terugkrijgen vergroot."

Schuldverlichting zal moeilijk te verkopen zijn voor Noord-Europese politici, beseft de econoom. Een andere optie ziet hij echter niet. "Griekenland is al failliet. Dat politici de verliezen niet willen erkennen, betekent niet dat ze er niet aankomen."

Dolgelukkige Streppel: "Dit is zo mooi"

Willem II promoveerde zondagmiddag naar de Eredivisie dankzij een 2-1 zege op FC Den Bosch. Trainer Jurgen Streppel kan het niet bevatten. 

De Tilburgers hadden na de doelpuntloze remise in Den Bosch voldoende aan de nipte overwinning. Na een afwezigheid van éen jaar keren de Tricolores weer terug op het hoogste niveau. Streppel heeft altijd in zijn spelers geloofd. "Het zat er de laatste weken een beetje aan te komen dat we het zouden redden. Nu dat daadwerkelijk is gebeurd ben ik dolgelukkig."

Streppel heeft geen woorden om zijn blijdschap te beschrijven. "Dit is zo mooi", stamelt de oefenmeester tegenover de diverse aanwezige media. "Hier hebben we keihard voor gewerkt." Willem II zal zich snel gaan voorbereiden op het komende seizoen.

Technisch directeur Marc van Hintum bevestigde dat de Tilburgers zich zullen roeren op de transfermarkt. Streppel wil zich daar echter niet mee bezighouden. "Daar wil ik nu even niet aan denken. Eerst feestvieren", aldus de keuzeheer.

Sharapova prolongeert titel in Rome

Maria Sharapova heeft voor het tweede opeenvolgende jaar het WTA-toernooi van Rome gewonnen. In de finale versloeg de Russische de Chinese  Na Li. Het werd 4-6, 6-4 en 7-6 (5).

Bij een stand van 6-6 in de derde set moest de partij onderbroken worden vanwege de regen. Na een pauze van twee uur bleek Sharapova uiteindelijk de beste in de tiebreak. Het is de 26e titel in haar loopbaan.

Hardloper overlijdt na halve marathon

Een deelnemer van de halve marathon in Leiden is zondag aan een hartstilstand overleden. De man zakte vlak na de finish in elkaar, reanimatie mocht uiteindelijk niet meer baten. Dit werd gemeld door het Leidsch Dagblad. 

Nadat de 42-jarige deelnemer zijn 21 kilometer had afgelegd werd hij vlak na de finish onwel. Hij werd direct door medewerkers van het Rode Kruis gereanimeerd en vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar konden de artsen zijn leven niet meer redden. "Dit is verschrikkelijk nieuws, we leven mee met de nabestaanden", zei organisator Tjeerd Scheffer.

"Dit werpt een schaduw over een verder mooie dag. Elk jaar weer vrees je dat zoiets verschrikkelijks gebeurt. Tot nu toe was het nooit zo erg. Een keer eerder is er iemand met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht, maar die kwam er gelukkig weer bovenop". De organisatie is verder zeer tevreden over het verloop van de 22e editie van de Leiden Marathon.

[Play-offs] Uitslag Vitesse - RKC Waalwijk

Vitesse heeft zich verzekerd van een plaats in de tweede voorronde van de Europa League. De Arnhemmers wonnen vandaag hun tweede play-offduel met 2-1 van RKC Waalwijk, nadat de ploeg afgelopen donderdag in Waalwijk al met 1-3 had gewonnen. Hiermee spelen de Arnhemmers voor het eerst sinds het seizoen 2002/2003 weer Europees voetbal.

Vitesse begon vandaag goed aan de wedstrijd, want al na drie minuten stonden de Arnhemmers via Wilfried Bony op voorsprong. De Ivoriaan wist een vrije trap van Alexander Büttner achter RKC-doelman Zoet te krijgen. Beide ploegen kregen voor rust nog een aantal grote kansen, maar gescoord werd er niet meer.

Na rust liet Vitesse de teugels vieren, wat RKC de mogelijkheid gaf om een kwartier voor tijd via een stiftbal van Geoffrey Castillion langszij te komen. De Arnhemmers wonnen het duel uiteindelijk met 2-1 dankzij een late goal van Renato Ibarra op aangeven van Bony. Hierdoor bereikte coach John van den Brom voor het tweede jaar op rij Europees voetbal nadat hij hier vorig jaar met zijn vorige werkgever ADO Den Haag ook al in geslaagd was.

Vitesse

2 - 1
(3-1)

RKC Waalwijk

 3' Bony
 84' Ibarra
   75' Castillion
 
 Gele kaart: Annan (Vitesse), Duits, Stans (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 24.561
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
Van Ginkel
Annan
Hofs (Pröpper/71)
Ibarra
Bony (Havenaar/87)
Reis (Van der Heijden/79)
  Zoet
Bandjar
Martina
Van Mosselveld (Castillion/66)
Van Peppen
Braber
Duits
Meijers
Alakmak
Ten Voorde (Stans/46)
Németh (Van Hout/67)

Taliban: NAVO moet direct Afghanistan verlaten

De Taliban roepen alle NAVO-landen die militairen in Afghanistan hebben op het voorbeeld van Frankrijk te volgen en de militairen nog dit jaar naar huis te halen. De oproep werd gedaan in een verklaring die zondag werd vrijgegeven, op dezelfde dag dat de NAVO in Chicago bijeen is voor een top over de toekomst van Afghanistan.

Volgens de Taliban zijn de bevolkingen van de NAVO-landen steeds minder bereid de missie in Afghanistan te steunen. Regeringsleiders moeten luisteren naar de bevolkingen en uit Afghanistan vertrekken, aldus de opstandelingen.

De Franse president François Hollande verklaarde afgelopen week dat hij alle Franse gevechtstroepen dit jaar nog zal terugtrekken. Dat is twee jaar eerder dan andere landen.

Goed Hemelvaartsweekeinde voor attracties

Ondanks het wisselvallige weer was het een goed Hemelvaartsweekeinde voor de Nederlandse attracties. Bezoekers kwamen in groten getale op pretparken en dierentuinen af. Dat meldt zondag de Club van Elf, waarbij zestien attractieparken zijn aangesloten.

Zo trok het vernieuwde Madurodam de afgelopen vier dagen 23.000 bezoekers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het Hemelvaartsweekeinde een jaar eerder, toen nog ruim 11.600 mensen een bezoek brachten aan de Haagse miniatuurstad.

Ook Madame Tussauds in Amsterdam kijkt tevreden terug op het Hemelvaartsweekeinde. Alleen al op Hemelvaartsdag zelf kwamen vijftien procent meer bezoekers dan vorig jaar. Opvallend veel Nederlanders brachten een bezoek aan het huis met wassenbeelden, dat onlangs een grootschalige vernieuwing heeft afgerond. Ook de beelden van de Britse prins William en zijn vrouw Kate, die tijdelijk te zien zijn in Amsterdam, waren publiekstrekkers.

Dierenpark Emmen verwelkomde dit weekeinde ten opzichte van vorig jaar tien procent meer bezoekers en attractiepark Duinrell is eveneens tevreden over het aantal bezoekers. Het vakantiepark was goed bezet en in het attractiepark was het 'gezellig druk'.

Voor attractie- en vakantiepark Slagharen gaat Hemelvaartsdag met vijftienduizend bezoekers waarschijnlijk de boeken in als een van de drukste dagen van het jaar. Tot slot spreekt ook Walibi Holland van een geslaagd weekeinde. Op Hemelvaartsdag kwamen er vijftien procent meer bezoekers naar Biddinghuizen dan vooraf verwacht.


Goed Hemelvaartsweekeinde voor attracties (Foto: Novum)

Stoke City hoopt op komst Owen

Stoke City-voorzitter Peter Coates meent dat trainer Tony Pulis Manchester United-aanvaller Michael Owen als een interessante optie ziet. Owen staat momenteel onder contract bij United, maar komt daar amper aan spelen toe.

De 32-jarige spits moet Wayne Rooney, Danny Welbeck, Javier Hernandez en Dimitar Berbatov voor zich dulden in de pikorde. Pulis is op zoek naar aanvallende versterking en volgens Coates ziet de coach Owen als een welkome versterking voor komend seizoen.

"Tony is momenteel op vakantie, maar het is iets wat we kunnen bespreken als hij terug is", zegt de voorzitter tegen The Sentinel. "Hij was onlangs in Owen geïnteresseerd. Owen is een fantastische speler en ik kan begrijpen waarom Tony interesse heeft. Maar het zal voor het grootste gedeelte een beslissing worden van het management."

Owen speelde tot dusver 52 wedstrijden voor United, waarin hij zeventien keer wist te scoren. Afgelopen seizoen sukkelde de voormalig Engels international echter voornamelijk met blessures en mede daardoor belandde de aanvaller op een zijspoor.


Michael Owen is nu nog in dienst van Manchester United. (Foto: Pro Shots)

Race tegen de klok voor geblesseerde Rosicky

Tsjechië kan tijdens het EK mogelijk niet beschikken over Tomas Rosicky. De middenvelder van Arsenal kampt met een spierblessure. De 31-jarige Rosicky, die een prima tweede seizoenshelft kende bij Arsenal, heeft het Tsjechische kamp in Oostenrijk verlaten om een bezoek aan de dokter te brengen.

"De spier is niet gescheurd, maar het is voor mij noodzakelijk om een dokter te raadplegen", vertelt de middenvelder aan Sky Sports. "Als het er daarna goed uitziet, keer ik terug bij de selectie."

De bondscoach van Tsjechië, Michal Bilek, heeft inmiddels uit voorzorg Viktoria Plzen-speler Vladimir Darida naar Oostenrijk gehaald. "Momenteel is er geen grote paniek over de fitheid van Rosicky, maar als hij aan het einde van de week niet honderd procent fit blijkt te zijn zal Darida geselecteerd worden voor het EK."

Tsjechië is op het EK ingedeeld in Groep A. Het land zal het op moeten nemen tegen gastland Polen, EK 2004-winnaar Griekenland en Rusland. De Tsjechen open het EK met een wedstrijd tegen eerstgenoemde tegenstander.

Gebrselassie kan het nog steeds

Haile Gebrselassie heeft vlak voor zijn afscheid als atleet aangetoond nog altijd op topniveau mee te kunnen. De inmiddels 39-jarige Ethiopiër schreef vandaag de tien kilometer lange Great Manchester Run op zijn naam in een tijd van 27.39 minuten, de snelste tijd van het jaar.

Gebrselassie bleef de huidige wereldrecordhouder op de marathon de Keniaan Patrick Makau twintig seconden voor. "Ik ben zo blij vandaag, alles ging perfect. Het was voor mij geen verrassing, ik wilde onder de 27 minuten lopen," zei Gebrselassie die nog altijd vol ambities zit. Hij zal zijn schoenen eind deze maand na de FBK Games in Hengelo aan de wilgen gaan hangen.

De Great Manchester Run werd bij de vrouwen gewonnen door de Keniase Linet Masai die 31.35 minuten nodig had voor de tien kilometer.

Jurysport is geen sport

“Tot de tien”, “Om het eerst aan de overkant van het schoolplein”, “Wie het verste springt”. Zo ging het vroeger op school. We speelden spellen en sporten waarbij je een winnaar kon aanwijzen door duidelijke regels. Waarschijnlijk heb ik daar mijn sportmentaliteit vandaan: het maakt niet uit hoe ik win, maar dat ik win. Inmiddels heeft dat extreme vormen aangenomen en doe ik alles om zelfs een simpel bordspel te winnen. Waarschijnlijk komt daar ook mijn houding ten opzichte van jurysporten vandaan: dat zijn geen sporten.

'Lazio hoopt op komst transfervrije Gattuso'

Gennaro Gattuso blijft mogelijk actief in Italië. Volgens Corriere dello Sport heeft SS Lazio interesse in de stoere middenvelder. Gattuso zit momenteel zonder club, nadat hij onlangs na dertien seizoenen afscheid nam van AC Milan.

De Italiaan liet onlangs doorschemeren dat hij graag terug zou keren naar Glasgow Rangers, maar de Schotse topclub staat momenteel onder curatele en kan de komst van Gattuso onmogelijk financiëren. Lazio hoopt meer succes te houden, zo meldt Corriere dello Sport.

De Romeinse club hoopt voor komend seizoen meer ervaring toe te kunnen voegen aan de selectie. De 34-jarige Gattuso zou aan die eisen meer dan voldoen. Lazio liep dit seizoen als nummer vier van Italië ternauwernood plaatsing voor de Champions League en hoopt daar volgend seizoen verandering in te kunnen brengen.

De Biancocelesi moet nog een officieel bod uitbrengen, maar volgens het Italiaanse medium gaat de club Gattuso binnen enkele weken een contract tot 2014 aanbieden. Voor Gattuso zou Lazio na Perugia, Salernitana en Milan zijn vierde Italiaanse werkgever worden.

[Giro] Ritzege Rabottini, Rodríguez weer leider

Matteo Rabottini heeft de vijftiende etappe gewonnen van de Giro d'Italia. De Italiaan, die al vroeg in de aanval was gegaan, zag in de slotmeters Joaquim Rodríguez bij hem aansluiten, maar wist hem in de laatste meters alsnog in een sprintje te verslaan. De Spanjaard nam wel weer de leiding over in het klassement van Ryder Hesjedal.

Matteo Rabottini (Farnese Vini) ging er na achttien kilometer vandoor met Guillaume Bonnafond (AG2r) en kregen een voorsprong van maximaal acht minuten voorsprong. Een groep van twaalf ging achter hen aan, waaruit Damiano Cunego, Andrey Amador, Stefano Pirazzi, Amets Txurruka en Alberto Losada na de één na laatste klim overbleven.

Rabottini, die Bonnafond al lang had achter gelaten, ging onderuit in de afdaling van die één na laatste klim, de Culmine di San Pietro, maar had geen grote schade. Wel was zijn voorsprong aan de voet van de slotklim naar Piani Dei Resinelli gedaald naar twee en een halve minuut op zijn vijf achtervolgers. Het erg uitgedunde peloton, waarin Astana het tempo hoog hield, volgde op een dikke vier minuten.

Op de klim kwam het peloton rap dichter bij de groep van Cunego, die werd achtergelaten door Pirazzi, Txurruka en Losada. Op drie kilometer van de streep hadden die drie nog een dikke minuut achterstand op Rabottini. Het peloton kwam rap dichterbij toen Ivan Basso de kop overnam van zijn ploeggenoten. Michele Scarponi nam de aanval over en zag dat klassementsleider Ryder Hesjedal een gat moest laten.

Losada had Pirazzi en Txurruka achtergelaten en zag zijn ploeggenoot Joaquim Rodríguez aansluiten, die zijn concurrenten had achtergelaten. De Spanjaard, die eerder al een etappe won, liet Losada achter en sloot op 400 meter van de streep aan bij Rabottini, die probeerde bij Rodríguez te blijven. Hij ging voor de laatste bocht hem weer voorbij en boekte de ritzege. Scarponi en Basso kwamen op een seconde of 25 binnen, terwijl Hesjedal net geen veertig seconden verloor en de roze trui weer moest afstaan aan Rodríguez.

Uitslag vijftiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Matteo Rabottini Ita Farnese-Vini 5:15.30
2 Joaquim Rodríguez Spa Katusha z.t.
3 Alberto Losada Spa Katusha +0.23
4 Segio Luis Henao Col Sky +0.25
5 Michele Scarponi Ita Lampre z.t.
6 Ivan Basso Ita Liquigas z.t.
7 Stefano Pirazzi Ita Colnago +0.29
8 Roman Kreuziger Tsj Astana z.t.


Stand

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodríguez Spa Katusha 65:11.07
2 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda +0.30
3 Ivan Basso Ita Liquigas +1.22
4 Paolo Tiralongo Ita Astana +1.26
5 Roman Kreuziger Tsj Astana +1.27
6 Michele Scarponi Ita Lampre +1.36
7 Benat Intxausti Spa Movistar +1.42
8 Sergio Luis Henao Col Sky +1.55

Eindejaarsconference Van Rossem weer populair

Maarten van Rossem trekt met zijn oudejaarsconference wederom veel publiek. Voor zijn twee optredens in Carré zijn zondag in totaal al ruim 2500 kaarten verkocht. De Amerika-deskundige staat op 11 en 12 december in het Amsterdamse theater.

Van Rossem was vorig jaar ook al populair, toen waren zijn shows in het Delamar Theater binnen een halfuur uitverkocht. De vraag naar kaarten was zo groot dat een derde show werd toegevoegd.

De twee conferences in Carré zijn zondagmiddag nog niet uitverkocht. Zo'n zes uur na de start van de voorverkoop zijn nog enkele honderden kaarten beschikbaar. Van Rossem staat dit jaar in een aanzienlijk grotere zaal, de zaal in Carré is ruim tweeënhalf keer zo groot als die van het Delamar Theater.

Van Rossem verzorgt dit jaar voor de derde keer een eindejaarsrelaas. De 68-jarige mopperende historicus gaf in 2010 voor het eerst zijn kijk op het afgelopen jaar. Destijds deed hij dat in poptempel Paradiso.

Doden bij overstromingen Afghanistan

Overstromingen hebben zaterdag grote delen van de Noord-Afghaanse stad Sar-e-Pul verwoest. Zeker negentien mensen werden door het wassende water gegrepen en honderden huizen zijn verwoest. Dat heeft de directeur van de nooddiensten in de provincie Sar-e-Pul zondag gezegd.

Volgens Sayed Faizullah Sadat worden zestig mensen vermist. Reddingswerkers hebben een zoekactie op touw gezet. Zeker duizend huizen zijn verwoest en rond de tienduizend mensen hebben hun heil gezocht in moskeeën, scholen en een opleidingscentrum, aldus Sadat. Enkele honderden mensen werden van daken gered.

Het Kantoor van de Verenigde Naties voor de Coördinatie voor Humanitaire Hulp verklaarde dat het water zo'n anderhalve meter was gestegen. Vier teams met hulpverleners probeerden zaterdag de stad te bereiken, maar slaagden daar niet in. "De meeste wegen zijn door de overstromingen geblokkeerd", aldus Sayed Jahangir, plaatsvervangend politiechef. "Honderden huizen zijn verwoest. We waren in staat om mensen naar verschillende plekken te brengen waarvan we denken dat ze veilig zijn."

Niet alleen in de provincie Sar-e-Pul was sprake van overstromingen, ook in de provincie Takhar steeg het water. Volgens een woordvoerder van de provincie kwamen twee mensen om het leven. Zo'n drieduizend dieren verdronken en ruim duizend hectare landbouwgrond werd verwoest. Rond de tweeduizend huizen liepen zware schade op.

Noord-Afghanistan wordt in de lente geregeld getroffen door overstromingen. Die zijn vaak het gevolg van zware regenval en smeltwater dat vanuit de bergen een weg naar beneden zoekt.

Patty Brard mist bitch bij Toppers

Patty Brard genoot zaterdag volop van het concert van de Toppers, maar toch ontbrak er volgens de diva iets. "Ik mis een bitch", vat Patty samen voor de camera van Novum Nieuws.

Patty maant René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling dan ook op zoek te gaan naar pittige dames. "Ik vind wel dat er een vrouwelijke touch in mag, miste een paar diva's", recenseert Brard. "Dus mijn tip is: zoek volgend jaar een paar wijven."

De bitch die de Toppers meer pit moet geven, hoeft volgens Brard echter niet in een jurk rond te lopen. "Ik miste Gordon ontzettend", bekent Patty. "Die boodschap van dat stoute en snerende opmerkingen tussen Geer en Goor heb ik echt gemist."

Z-Afrika wil speciaal etiket voor Westoever-product

Palestijnse campagnevoerders die een boycot van producten uit joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever nastreven hebben een niet gering succes geboekt. Zuid-Afrika overweegt de naam Israël te weren van producten en goederen die uit nederzettingen van joodse kolonisten afkomstig zijn.

De Zuid-Afrikaanse regering wil kooplieden verplichten 'producten uit de bezette Palestijnse gebieden niet van een onjuist etiket te voorzien, waardoor het kan lijken dat ze uit Israël afkomstig zijn'. De maatregel is nog niet van kracht. Tot eind juni kan bezwaar worden aangetekend tegen het voorstel.

"Al deze zaken dragen de kenmerken van racisme", zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zondag in een reactie. Onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon zei dat de Zuid-Afrikaanse ambassadeur op het matje zal worden geroepen.

In hun pogingen een einde te maken aan de bezetting van Palestijns grondgebied maken de Palestijnen sinds enkele jaren gebruik van tactieken om de economische druk op Israël op te voeren. Een voorbeeld halen zij onder meer uit de economische boycot van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Vooralsnog zijn de economische effecten van deze strategie verwaarloosbaar, maar het Zuid-Afrikaanse voorstel kan van grote symbolische betekenis zijn. Zuid-Afrika, dat geen groot afzetgebied is voor Israëlische producten, kan het eerste land zijn dat overgaat op dit soort specifieke etikettering van producten uit nederzettingen op de Westoever.

Eerder stond de Britse regering al toe dat handelaren mogen verduidelijken of producten van de Westoever afkomstig zijn van Palestijnen of van Israëlische kolonisten. Sinds 2005 vallen gewassen uit nederzettingen bovendien buiten het speciale tarief dat de Europese Unie hanteert voor Israëlische producten.

Verdeeldheid heerst over Diablo III

Lezers van FOK!games zijn verdeeld over Blizzards nieuwste game Diablo III. In de poll die op dinsdag 15 mei vrijkwam (de releasedatum van Diablo III) stelden we de vraag wanneer iedereen de game wilde kopen. Twee opties staken ruim boven de rest uit: Ik koop de game niet en Al lang en breed voor de release aangeschaft.

Een kleine 30% heeft aangegeven de game niet te willen kopen. Het gros van deze mensen geeft aan de reeks of de game totaal niet interessant te vinden. Een enkeling geeft aan dat ze wel klaar zijn met Blizzard en een handjevol vindt pc-games niks waard. 

eQual: Niet want niet boeiend.

SavegeMM: Gezien de trailer: Niet.

Rahl: Niet, ik pirate 'm. Hopelijk.

Echter zijn er ook mensen die de game vanaf dag één willen spelen en deze dus al een hele tijd in de pre-order hebben staan. Meer dan een kwart van de stemmers geeft aan de game al lang en breed voor de release aangeschaft te hebben. De top drie wordt gecomplementeerd met gamers die nog twijfelen of ze de game gaan aanschaffen. Deze groep zal waarschijnlijk een guestpass regelen, de game kortstondig testen en dan bepalen of de game het waard is. 

Lord_StahlGewitterDit is 1 van de weinige games die ik vanaf het begin had geanticipeerd. Na ruim 10 jaar lang wachten is het vanouds beuken, gillen, slaan, mishandelen, neuken en alles kapot rammen wat er te rammen valt.

Voodoo_doll: Eerst eens gratis spelen via Guest Pass, dan verder zien.

Tanin: Diablo duidelijk de minst leuke franchise van Blizzard voor mij, dus ik vis hem wel uit de budgetbakken.

Ondertussen zijn we al een aantal dagen verder. Veel lezers hebben de game waarschijnlijk al binnen, maar nog weinig kunnen spelen. Error 37 levert flink wat nachtmerries voor vele Diablo-fans. Wat vinden we ondertussen van de game? Is deze het waard of is de hype groter dan het resultaat?

 

Torino terug in de Serie A

Na drie seizoenen afwezigheid keert Torino terug in de Italiaanse Serie A. Met een 2-0-overwinning op Modena dwong Torino vanmiddag promotie af.

In het verleden werd Torino zevenmaal Italiaans kampioen. De club werd het laatst landskampioen in het seizoen 1975/76. In 1992/93 stonden ze in de finale van de UEFA Cup. Tegenstander Ajax werd toen als winnaar gekroond na twee gelijke spelen (thuis- en uitwedstrijd).

Roeisters overtuigend naar finale OKT

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern hebben Inge Janssen en Ellen Hoogerwerf de eindstrijd bereikt in de dubbeltwee.  Na twee kilometer ging het jonge duo als eerste over de meet in de serie. Dinsdag is de finale en de eerste twee teams verdienen dan een ticket voor de Olympische Spelen in Londen.

In de twee-zonder werden Wianka van Dorp en Olivia van Rooijen verwezen naar de herkansingen. De twee reserves voor de vrouwen acht kwamen in hun serie als respectievelijk vijfde en laatste over de finish.

[Play-offs] Uitslag VVV-Venlo - Helmond Sport

VVV-Venlo is erin geslaagd om ook het komende seizoen in de Eredivisie uit te komen. De Limburgse ploeg speelde in de finale van de play-offs thuis met 2-2 gelijk tegen Helmond Sport en mag zich door de winst van afgelopen donderdag in Helmond (2-1) opmaken voor nog een seizoen in de hoogste voetbalafdeling.

VVV verdedigde een 2-1 uitzege in de return in Venlo, en leek op rozen te zitten toen het al na vijf minuten op 1-0 kwam. Danny Holla schoot van afstand hard raak.

De Helmonders gaven echter niet op en kwamen vier minuten later op gelijke hoogte. Sebastian Stachnik kopte raak na een verre vrije trap: 1-1. Het werd helemaal stil in stadion De Koel toen Zarko Grabovac in de 15e minuut raak kopte uit een hoekschop en de stand op 1-2 bracht.

De thuisploeg liep geruime tijd achter de feiten aan en het perspectief op lijfsbehoud oogde steeds kleiner. Totdat Yanic Wildschut met een goede actie het strafschopgebied van Helmond Sport binnenging en daar opzichtig onderuit ging. Scheidsrechter Vink trapte in de schwalbe van Wildschut en kende VVV een strafschop toe. Holla ontfermde zich in de 68e minuut over de penalty en schoot de bal onberispelijk binnen.

De thuisclub speelde zeer moeizaam maar had het geluk dat de Helmonders er conditioneel doorheen zaten en niet meer in staat waren er een echt slotoffensief uit te gooien. De blessuretijd werd nog met vier minuten verlengd omdat Philipp Haastrup van Helmond aan zijn hoofd geblesseerd raakte, maar de handhaving van VVV op het hoogste niveau kwam niet meer in gevaar.

VVV-Venlo

2 - 2
(2-1) 

Helmond Sport

 5' Holla
 68' Holla (pen)
   9' Stachnik
 14' Grabovac
 
 Gele kaart: Uchebo (VVV-Venlo), Kazlauskas, Guijo-Velasco, Stachnik (Helmond Sport)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Timisela
Vorstermans
Yoshida
Leiwakabessy (Fleuren/55)
Meeuwis (Leemans/70)
Holla
Linssen (Maguire/61)
Berghuis
Uchebo
Wildschut
  Sengier
Verberne (Koubali/88)
Grabovac
Haastrup (Veerman/90+6)
Van der Linden
E. Güvenc (Nygaard/69)
Gujio-Velasco
Justiana
Kazlauskas
Quekel
Stachnik

'Dost voor tien miljoen naar Wolfsburg'

De transfer van Bas Dost naar VfL Wolfsburg lijkt binnen afzienbare tijd afgerond te kunnen worden. De ploeg van trainer Felix Magath zou volgens Bild tien miljoen aan sc Heerenveen willen betalen om de topscorer van de Eredivisie over te kunnen nemen.

Wolfsburg wil zich voor komend seizoen op drie tot vier posities versterken om zo te proberen Europees voetbal af te dwingen. Dit is afgelopen seizoen dankzij de achtste plaats in de Bundesliga niet gelukt. Daarom kwam de club uit bij Dost die in Heerenveen nog een contract tot medio medio 2015 heeft. Een eerste bod van 6,5 miljoen euro werd door Heerenveen nog naar de prullenbak verwezen.

Viskraam ontploft in Eindhoven

Op een braderie in Eindhoven is zondag een viskraam ontploft. De kraam is vervolgens helemaal uitgebrand. Een man liep brandwonden op en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De ontploffing van de kraam op het Judas Taddeusplein vond rond 13.00 uur plaats. Een deel van het plein werd ontruimd, omdat een aantal gasflessen dreigde te ontploffen. Het gevaar was echter snel geweken toen die veilig waren gesteld. De brand was snel onder controle, waardoor de braderie gewoon door kon gaan.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

TROS vreest bezuinigingen Songfestival

De grootste familie van Nederland moet ook op de kleintjes letten. De TROS vreest dat er bezuinigd moet worden op het Eurovisie Songfestival. "We gaan de komende jaren kijken hoeveel geld er beschikbaar is en wat we daarmee kunnen doen", zegt TROS-directeur Peter Kuipers tegen Novum Nieuws.

Nederland betaalt jaarlijks zo'n 250 duizend euro voor het Songfestival aan organisator European Broadcasting Union. Daarnaast steekt de TROS verenigingsgeld in het liedjesfestijn. "De vereniging stopt er veel geld in, maar we moeten ook leden werven", legt Kuipers zijn tweestrijd uit. "Je moet dus steeds een afweging maken over wat je nu nog stopt in het Songfestival."

De TROS neemt sinds 2010 de uitzendingen van het Songfestival voor zijn rekening. Destijds maakte de omroep bekend het muziekfestijn zeker tot 2013 uit te willen zenden. Of de TROS daarna doorgaat met het Songfestival, is nog niet bekend.

Kuipers maakt zich zorgen over de gevolgen van de financiële crisis. "Die zien we nu wel langzaam maar zeker op ons afkomen. Uiteindelijk gaat het over de verdeling van verenigingsgelden en waar besteed je die aan. Dan moet je duidelijk maken waarom een Eurovisie Songfestival bij de TROS hoort en waarom een vereniging daar geld in moet steken."

De TROS heeft nooit overwogen sponsoren te werven voor het festival. "Dat vind ik niet bij een publieke omroep passen", zegt Kuipers stellig. Ook over de kosten van volgend jaar maakt de omroepdirecteur zich nog geen zorgen. "Misschien moeten we het volgend jaar wel zelf organiseren", lacht Kuipers. "Nee, daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht, alleen nog maar over of we de finale halen met Joan Franka."

Wereldleiders in gesprek over Afghanistan op NAVO-top

Wereldleiders gaan zondag op de NAVO-top in Chicago met elkaar in gesprek over de toekomst van Afghanistan. Het overleg richt zich op een groot aantal onderwerpen, van de financiering van de veiligheidstroepen tot nieuwe verkiezingen. Tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai staat een gesprek van een uur gepland.

De verwachting is dat Obama en Karzai zich vooral gaan richten op de Afghaanse verkiezingen van 2014 en de vooruitzichten van een politiek akkoord met de Taliban.

Karzai heeft herhaaldelijk gezegd af te willen treden in 2014. Hij gaat met Obama manieren bespreken om ervoor te zorgen dat politieke rivalen het op eerlijke wijze tegen elkaar op kunnen nemen. Ook gaan ze het hebben over de aanpak van stembusfraude, aldus een ingewijde.

Een ander onderwerp van gesprek is een akkoord of een vredesverdrag met de Taliban. Hoewel de Taliban zich in maart terugtrokken uit het door de VS geleide vredesoverleg, worden er nog wel gesprekken gevoerd door gezanten van de Afghaanse regering. Obama gaat in het gesprek met Karzai benadrukken dat politieke verzoening met de Taliban van groot belang is voor de toekomst van Afghanistan.

Oosterhouter steekt zoon neer tijdens ruzie

Een man uit Oosterhout is zaterdagmiddag aangehouden voor zware mishandeling van zijn 20-jarige zoon. Hij zou zijn kind tijdens een ruzie hebben neergestoken, meldt de politie zondag.

De politie kreeg rond 15.30 uur een melding over een steekpartij op de galerij van een flat aan het Paterserf. Agenten troffen daar de zoon aan, die goed aanspreekbaar was en vertelde dat zijn vader hem tijdens een ruzie had gestoken. De 20-jarige Brabander werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Na behandeling op de eerste hulp kon hij weer naar huis.

De vader werd aangehouden en zit nog vast. Bij sporenonderzoek werd een mes aangetroffen en in beslag genomen.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Jorge Lorenzo heeft zondag de MotoGP van Frankrijk gewonnen. De Spanjaard stuurde zijn Yamaha op het regenachtige circuit van Le Mans ruim negen seconden eerder over de streep dan Valentino Rossi van Ducati. De Australiër Casey Stoner eindigde als derde.

Lorenzo kende vooraan een eenvoudige race. De Spanjaard was agressief in de openingsronde en pakte meteen twee seconden voorsprong. Hij kwam daarna niet meer in de problemen. Stoner reed lang eenvoudig op plaats twee, tot hij in de slotronden tijd begon te verliezen en ingelopen werd door Rossi die zich even daarvoor had ontdaan van Yamaha-rijders Andrea Dovizioso en Cal Crutchlow. Dani Pedrosa werd uiteindelijk vierde, voor Stefan Bradl, Nicky Hayden, Dovizioso en Crutchlow die beiden in de slotronden veel tijd verloren.

Lorenzo nam door zijn zege ook de leiding over in het klassement van Stoner. Lorenzo verzamelde in vier races negentig punten, acht meer dan regerend wereldkampioen Stoner. Nummer drie Pedrosa moet met 65 punten al een flink gaatje toestaan.

Haastrup en Jallo naar Willem II

Marc van Hintum, technisch directeur van Willem II, maakte vanmiddag meteen na de promotie van zijn club naar de Eredivisie bekend dat Philipp Haastrup van Helmond Sport en Gaby Jallo van Heracles Almelo volgend seizoen in Tilburg spelen. Beiden zijn verdediger.

''We willen niet een heel bataljon aan nieuwe spelers halen'', zei de technisch directeur van Willem II toen promotie een feit was. ''Waarschijnlijk halen we nog drie of vier versterkingen.'' Na enig aandringen gaf Van Hintum alvast twee namen prijs. Die van de dertigjarige Duitse verdediger Haastrup die nu nog onder contract staat bij Helmond Sport, en die van de 23-jarige Syriër Jallo van Heracles Almelo.

Eerder legde Willem II al FC Den Bosch-spelers Jordens Peters en Kees van Buren vast. Het duo besloot daarop niet mee te spelen met het Bossche team in de nacompetitieduels tegen hun toekomstige werkgever.

Politie zoekt gewonde koperdief

De politie is op zoek naar een dief die zaterdagavond in Echt vermoedelijk ernstig gewond is geraakt toen hij probeerde koper te stelen. De onbekende koperdief probeerde de hoofdkabel van een transformatorhuisje in de Limburgse plaats door te zagen, laat de politie zondag weten.

Volgens monteurs van het energiebedrijf is er bij het zagen een enorme kortsluiting ontstaan, omdat op de kabel hoge spanning staat. De politie denkt daarom dat de verdachte ernstig gewond is geraakt. Het zagen aan de hoofdkabel in het transformatorhuisje aan de Peutenweg leidde tot een korte stroomstoring in Echt en Montfort.

Een zoekactie met een politiehond naar de verdachte of verdachten leverde niets op. Ook een rondgang langs ziekenhuizen in de buurt leidde de politie niet naar de koperdief.

Keukenhof sluit met iets minder bezoekers

De Keukenhof heeft dit jaar 875.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er met 880 duizend net iets meer. Door het slechte voorjaarsweer heeft het park iets moeten inboeten aan bezoekersaantallen, maar de Keukenhof spreekt zondag op de slotdag van de 63e editie van een 'zeer succesvol' seizoen.

Ruim tachtig procent van de bezoekers kwam dit jaar uit het buitenland. Opmerkelijk veel van hen kwamen uit Duitsland, Groot-Brittannië, De Verenigde Staten en Azië. Ook veel Polen bezochten het park de afgelopen weken, omdat hun land dit seizoen centraal stond in het thema 'Polen, hart van Europa'.

De acht weken durende bloemententoonstelling in Lisse trok de afgelopen jaren steeds zo'n 840.000 bezoekers. Volgend jaar staat het Verenigd Koninkrijk centraal in het park. Vanaf 21 maart is de Keukenhof weer open voor publiek.


Keukenhof sluit met iets minder bezoekers (Foto: Novum)

Rus door in kwalificatietoernooi Brussel

Arantxa Rus is nog een overwinning verwijderd van het hoofdtoernooi in Brussel. De 21-jarige Delftse had vandaag in de tweede kwalificatieronde geen kind aan Michelle Larcher De Brito uit Portugal en won met tweemaal 6-1.

De in het kwalificatietoernooi als tweede geplaatste Rus mag nu met de Argentijnse Paula Ormaechea uitvechten wie er in het hoofdschema wordt opgenomen. Ormaechea (8) versloeg de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands: 6-2, 4-6 en 6-3.

Igor Sijsling redde het niet in Nice. Hij verloor in de tweede kwalificatieronde van de Amerikaan Sam Querrey: 4-6 en 3-6.

Lil' Wayne weer door het lint om foto

Lil' Wayne werd weer woedend omdat er een foto van hem werd genomen. Een fan maakte begin deze maand van een afstandje een kiekje van de rapper terwijl hij aan het skateboarden was. Lil' Wayne verloor hierdoor zijn zelfbeheersing, schrijft entertainmentsite TMZ zondag.

Volgens de fan, Alfredo Marino, liep de rapper samen met zijn vrienden op hem af. "Ik hoef het alleen maar te zeggen en mijn vrienden slaan je in elkaar", dreigde Lil' Wayne volgens Marino. De fan zegt dat er daarna tot bloedens toe met een skateboard op zijn achterhoofd werd geslagen en dat hij daardoor een hersenschudding opliep.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de rapper wordt beschuldigd van mishandeling. Vorige maand werd Lil' Wayne ook al woedend omdat er een foto van hem werd gemaakt. Een paparazzo beweerde toen dat de rapper zijn vrienden aanspoorde om zijn camera af te pakken. Ook werd de fotograaf op de grond geduwd, werd er in zijn gezicht gespuugd en werd zijn fiets vernield.

De 29-jarige Lil' Wayne, die werdgeboren als Dwayne Michael Carter, heeft meerdere keren achter de tralies gezeten. Zo zat hij eerder vast voor onder meer verboden wapen- en drugsbezit.

Pakistan blokkeert Twitter om omstreden afbeeldingen

De Pakistaanse regering heeft zondag de toegang tot Twitter geblokkeerd. Dat heeft Mohammad Yaseen, de voorzitter van de Pakistaanse telecommunicatie-autoriteit, gezegd.

De blokkade is volgens Yaseen ingesteld, omdat er afbeeldingen van de profeet Mohammed te vinden waren. Twitter weigerde de plaatjes te verwijderen. De afbeeldingen van de profeet waren ingestuurd voor een wedstrijd op socialenetwerksite Facebook. Facebook haalde naar aanleiding van klachten van Pakistan de afbeeldingen wel van de site.

In 2010 blokkeerde Pakistan al eens de toegang tot Facebook. Ook toen was er een wedstrijd gaande en werden er volgens Pakistan godslasterende afbeeldingen ingestuurd.

Geruchten rond een Star Fox/Metroid-mashup

De geruchtenmolen die meestal harder gaat draaien rond de E3, heeft vandaag weer een nieuwtje opgehoest. Schijnbaar is Retro Studios bezig met Star Fox - Metroid Fusion Saga, of is er in ieder geval een idee over geopperd. Deze geruchten komen van dezelfde persoon die PlayStation All-Stars Battle Royale heeft ontdekt, zes maanden voordat de game aangekondigd werd.

Retro Studios is de ontwikkelaar achter de Metroid Prime-serie, Mario Kart 7 en Donkey Kong Country Returns. Een mashup met Star Fox zou beide werelden naar elkaar brengen. Spelers zouden in Samus' schip rond kunnen vliegen en vijanden kunnen uitnemen en in derde persoon met Fox McCloud kunnen rondlopen op diverse locaties.

Nintendo geeft aan niet in te gaan op geruchten en speculaties. Als de game bestaat zullen we er op de E3 vast wel wat van horen.

Metroid (Samus) - Star Fox (Fox McCloud)

Lockerbie-veroordeelde Megrahi overleden

De Libische ex-spion Abdel Basset al-Megrahi, veroordeeld voor de Lockerbie-aanslag, is overleden. Dat heeft zijn broer zondag bekendgemaakt. Megrahi is de enige die werd veroordeeld voor de aanslag op een vliegtuig van Pan Am in 1988 boven Schotland, die 270 levens kostte.

Megrahi werd in 2001 veroordeeld door een gerechtshof in Kamp Zeist, maar het is nooit duidelijk geworden wie zijn handlangers waren. Ook is onopgehelderd wat de rol van de Libische ex-dictator Muammar Kaddafi bij de aanslag was. Megrahi moest een levenslange celstraf uitzitten, maar werd in 2009 vrijgelaten uit zijn Britse cel omdat hij op sterven zou liggen.

Lockerbie-veroordeelde Megrahi overleden
Lockerbie-veroordeelde Megrahi overleden (Foto: ANP)

Verantwoordelijkheid aanslag Italië nog niet opgeëist

De verantwoordelijkheid voor de aanslag op een school in het zuiden van Italië is vooralsnog niet opgeëist. Onderzoekers hebben nog geen vastomlijnd idee wie er achter de aanslag zit die zaterdag aan een meisje het leven kostte.

Volgens de openbaar aanklager die het onderzoek leidt, Marco Dinapoli, kan de aanslag het werk zijn van één persoon die 'boos is op de wereld'. "Het is niet onmogelijk dat één persoon die in zijn eentje handelde al het organisatorische werk heeft gedaan", aldus Dinapoli. De dader heeft waarschijnlijk wel wapentraining gehad, omdat hij anders de bom, een explosief vastgemaakt aan gasflessen, niet had kunnen bouwen en op afstand tot ontploffing had kunnen brengen, aldus de aanklager.

Op beelden van bewakingscamera's die in de buurt van de school hingen zou de vermoedelijke dader te zien zijn, zo verklaarde Dinapoli.

Berichten dat de aanslag het werk zou zijn van de georganiseerde misdaad werden door de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Anna Maria Cancellieri verworpen. Volgens haar hebben de onderzoekers daar tot dusverre geen aanwijzingen voor gevonden.

[Play-offs] Uitslag Willem II - FC Den Bosch

Willem II keert na een jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie. De Tilburgse formatie was in eigen huis met 2-1 te sterk voor FC Den Bosch. De eerste wedstrijd in Den Bosch eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

De eerste kans van de wedstrijd was voor FC Den Bosch, dat via Tom van Weert gevaarlijk kon worden. Daarna nam Willem II het heft echter over en was via Guyt en Misidjan gevaarlijk. Uiteindelijk kwamen de Tilburgers in de zeventiende minuut via een zeer fraaie treffer van Mark Höcher op voorsprong.

Vlak daarna was Den Bosch dichtbij de gelijkmaker, maar Van den Broek kopte de bal over. Toch bleef Willem II de bovenliggende partij. Hierdoor zag trainer Groenendijk van de Bossche formatie zich genoodzaakt een aanvallende wissel door te voeren. Hij haalde verdediger Brock eruit en bracht De Looijer in. De eerstgenoemde speler was overigens niet blij met deze snelle wissel en liet dit duidelijk aan zijn oefenmeester merken.

Na de thee kwam ook Seuntjens in het veld, die vlak na zijn entree zeer dichtbij de gelijkmaker was. Bovendien werd FC Den Bosch langzaamaan steeds sterker, maar diezelfde Seuntjens dupeerde zijn ploeg uiteindelijk. Eerst kreeg de speler een gele kaart, vanwege kritiek op de leiding. Twaalf minuten later kreeg de aanvaller, die een uitstekende invalbeurt maakte, een zeer discutabele tweede gele kaart en kon gaan douchen.

De fans van FC Den Bosch konden dit niet verkroppen en begon met allerhande spullen te gooien. Arbiter Liesveld kon daarna niet anders dan de wedstrijd tijdelijk te staken. Het duel lag vervolgens vijftien minuten stil. Direct na de hervatting besliste Podevijn op aangeven van Haemhouts de wedstrijd door na een corner de tweede treffer binnen te tikken.

In het resterende deel van de wedstrijd vielen nauwelijks kansen meer te noteren en begonnen de fans van Willem II al aan hun feestje. Al schoot Van Brakel de bal in blessuretijd voor FC Den Bosch nog tegen de touwen. Het mocht echter niet meer baten, de 2-1 zege voor Willem II was voldoende.


Willem II

2 - 1
(0 - 0)

FC Den Bosch

17' Höcher
82' Podevijn
  90+3' Van Brakel
 
 Gele kaart: Pereira, Misidjan (Willem II), Vlug, Hofstede (FC Den Bosch)
Rode kaart: Seuntjens (74/2xg) (FC Den Bosch)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.700
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Pereira
van der Rijt
Swinkels
M. Piqué
Vossebelt (Mulder/63)
Guyt (Podevijn/76)
Haemhouts
Misidjan
de Groot
Höcher (Akouili/90)
  Begois
Brock (de Looijer/28)
van Dinter
Hofstede
Buitenhuis
van den Broek
van Moorsel
van Brakel
Verbeek (Seuntjens/54)
van Weert
Reniers (Vlug/63)

Del Piero hoopt op laatste mijlpaal bij Juve

Juventus-icoon Alessandro Del Piero hoopt dat de bekerfinale tegen Napoli een laatste prijs aan zijn indrukwekkende oeuvre bij de Bianconeri oplevert. "Tot nu toe is alles fantastisch en onbeschrijflijk goed gegaan. Ik hoop dat ik met mijn ploeggenoten morgen nog een bladzijde clubgeschiedenis kan schrijven, samen met mijn ploeggenoten", aldus Del Piero tegenover diverse media.

Dit is ook het enige doel dat de 37-jarige aanvaller momenteel bezighoudt. "Ik ben nu geconcentreerd op het behalen van een overwinning en ik laat me niet afleiden door andere zaken. Het belangrijkste is dat we zondag winnen. Dan komt de vakantie en alles wat daarna komt. Of ik naar Qatar ga? Wacht maar tot maandag", zo vervolgde Del Piero.

"We kunnen er haast niet beter voorstaan dan nu, we treden dit duel tegemoet als de landskampioen. Anderzijds is het ook een heel moeilijk scenario, we hebben net het gefeest achter de rug en we spelen tegen Napoli, wat een heel sterke ploeg is."

'Eto'o in beeld bij PSG'

L'Équipe meldt dat Samuel Eto'o, die momenteel zijn brood verdient bij Anzhi Makhachkala, in de belangstelling van Paris Saint-Germain staat. De Kameroense international vertrok vorig jaar naar Anzhi, dat Internazionale 27 miljoen euro betaalde voor de spits.

Eto'o is niet de enige spits die in verband wordt gebracht met PSG. Ook Gonzalo Higuaín (Real Madrid), Luis Suárez (Liverpool) en Alexandre Pato (AC Milan) worden bewonderd door de steenrijke eigenaren van de Parijse club.

Eto'o vindt het geen probleem dat hij momenteel in een competitie speelt die kwalitatief beduidend minder is dan de Europese topcompetities. Toch zou de voormalige sterspeler van FC Barcelona en Internazionale liever verkassen naar een prestigieuze club.

De aanvaller heeft een indrukwekkende lijst van prestaties. Hij heeft drie Champions League-titels achter zijn naam staan. Verder won hij met Internazionale een landstitel en in dienst van Barça veroverde hij drie keer het Spaanse landskampioenschap.

'Afrikaanse migranten lopen Israël onder de voet'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag gewaarschuwd dat Israël overspoeld kan worden door illegale migranten uit Afrika. De immigratiekwestie staat hoog op de politieke agenda in Israël na een reeks misdaden, waaronder verkrachtingen, die worden toegeschreven aan asielzoekers.

Volgens Netanyahu bedreigt de instroom van migranten 'het weefsel van de Israëlische samenleving, de nationale veiligheid en de nationale identiteit'. Als Israël de toestroom geen halt toeroept dan is het goed mogelijk dat 'de zestigduizend infiltranten er ineens zeshonderdduizend worden'. Dit kan volgens Netanyahu leiden tot 'de uitroeiing van Israël als joodse en democratische staat'.

Sinds 2005 zijn meer dan vijftigduizend Afrikanen naar Israël getrokken om te ontsnappen aan vervolging en armoede in hun vaderland.

Truck schept twee paarden in Winterswijk

Twee ontsnapte paarden zijn in de nacht van zaterdag op zondag omgekomen toen ze in het Gelderse Winterswijk werden aangereden door een vrachtwagen. De chauffeur reed rond 03.00 uur over de Kottenseweg toen de paarden plotseling overstaken, meldt de politie.

De paarden botsten op de voorkant van de truck en overleefden de klap niet. Ze bleken uit een weiland naast de weg te komen. Het hek van het weiland was open. Het is niet duidelijk of het open is gelaten of dat een kwaadwillende het open heeft gemaakt.

De vrachtwagen raakte door de botsing zwaar beschadigd. De chauffeur bleef verder ongedeerd. 

D66 wil 40-urige werkweek terug

Om de welvaartsstaat betaalbaar te houden moet de 40-urige werkweek weer de standaard worden. Dat komt in het verkiezingsprogramma van D66 te staan, zei Kamerlid Wouter Koolmees zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Een alternatief is volgens hem het schrappen van vrije dagen zoals de tweede pinksterdag.

Koolmees is een van de architecten van het Kunduz-akkoord. Dat akkoord is volgens hem een mooi begin om structurele economische problemen aan te pakken. "Nu moeten we doorpakken."

Het Kamerlid benadrukte dat het niet de bedoeling is voortdurend een begrotingstekort van drie procent te hebben. "In slechte tijden mag dat tijdelijk, maar wij hebben nu al vijf jaar zo'n hoog begrotingstekort." Daarom zijn meer maatregelen volgens hem onontkoombaar.

Koolmees wees erop dat Nederlanders gemiddeld 1350 uur per jaar werken, driehonderd uur minder dan bijvoorbeeld Denemarken. Hij erkende dat het aantal gewerkte uren niet alles zegt. In Griekenland wordt bijvoorbeeld gemiddeld 1900 uur per jaar gewerkt. "De productiviteit per werknemer is ook van belang."

In de jaren tachtig is de werkloosheid bestreden door de werkweek in te korten naar ongeveer 36 uur. Zo werd het werk over meer mensen verdeeld. Koolmees wil niet direct een langere werkweek invoeren, maar over vijf tot tien jaar. "Wij begonnen in 2006 ook al over het verhogen van de AOW-leeftijd en dat gebeurt ook nu pas. Maar we moeten zorgen dat het invoeren van een langere werkweek niet ook in een haakse bocht gebeurt zoals nu met de AOW-leeftijd is gedaan."

Hij maakt zich zorgen over de oplopende staatsschuld. "De schuld was in 2008 nog 250 miljard euro. Nu is dat meer dan vierhonderd miljard euro. De schuld moet met rente worden terugbetaald. Zo wordt je afhankelijk van de financiële markten en zo is in Griekenland het vertrouwen verloren gegaan."

Hij wees ook op de situatie in de gezondheidszorg. Door de vergrijzing gaat veel ervaren personeel met pensioen en komen er tegelijkertijd steeds meer patiënten bij. "Om de tekorten op te vangen zullen we meer moeten gaan werken."

[Giro] F. Schleck stapt af

Fränk Schleck is afgestapt in de Giro d'Italia. De Luxemburger heeft al een paar dagen last van een schouderblessure, en besloot in de beginfase van de vijftiende rit af te stappen.

De nummer drie van de Tour de France van vorig jaar was voor deze Giro op het laatste moment opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Jakob Fuglsang. In het algemeen klassement stond Schleck vijftiende op ruim twee minuten van leider Ryder Hesjedal.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Thomas Lüthi heeft op een nat Le Mans de Moto2-race op zijn naam geschreven. De Zwitser wist zich in Frankrijk op het podium geflankeerd door Claudio Corti en Scott Redding. Kampioenschapsleider Marc Marquez kwam niet over de streep en zag zo Pol Espargaro hem passeren in het klassement.

Espargaro kende de beste start, maar het was Lüthi die na zeven ronden de eerste plaats overnam en deze niet meer afstond. De Zwitser leek in de slotfase van de race nog bedreigd te worden door Johann Zarco, maar deze crashte met nog vier ronden te gaan. Andere kanshebbers zoals Simone Corsi, Randy Krummenacher en Mike Di Meglio waren er toen al niet meer bij.

Corti kon door de chaos op de natte baan naar de tweede plaats rijden en zo zijn eerste podiumplaats in deze klasse ooit pakken. Redding wist de derde plaats te pakken. Bradley Smith was een van de coureurs die moeite had met de omstandigheden. Hij lag enige tijd vierde, ging wijd, viel terug naar de achtste plaats, vocht zich terug naar de zesde plaats en ging in de laatste bocht van de race wederom te wijd om hierna als tiende te finishen.

Squashster Van der Heijden boekt eerste toernooizege

Squashster Milou van der Heijden heeft voor de eerste keer in haar carrière een internationaal proftoernooi gewonnen. In het Australische Gap Road was de 21-jarige Eindhovense in de finale van de NT Alice Springs Open met 3-1 te sterk voor de Zuid-Afrikaanse Cheyna Tucker: 9-11, 12-10, 11-9 en 11-7.

De winst van het tweede bedrijf, waarin de als tweede geplaatste Van der Heijden een achterstand van 0-7 goedmaakte, was volgens de winnares cruciaal voor het verdere verloop van de partij. "Ik was zo zenuwachtig in het begin, dat ik geen bal goed raakte. Halverwege de tweede viel echter alle spanning van me af en kon ik eindelijk vrijuit gaan spelen."

Voor Van der Heijden was het de tweede keer dat ze in de finale stond van een toernooi op de WSA World Tour. Met haar toernooizege verdiende ze 210 punten voor de wereldranglijst, waardoor ze volgende maand vermoedelijk voor het eerst in haar loopbaan de top vijftig binnenkomt. De Brabantse is nu de mondiale nummer 58.

De komende maand verblijft Van der Heijden in Australië om nog drie toernooien te spelen.

FOK!filmtips van de dag: North By Northwest

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

north-by-northwest 3

Vandaag als FOK!filmtip van de dagNorth By Northwest want...

north-by-northwest 2

1: Alfred Hitchcock.
2: Cary Grant en Eva Marie Saint in de hoofdrol.
3: Tijdloze klassieker die je als filmliefhebber gezien moet hebben!

14.05 uur op één North Ny Northwest.

Keane kan spelen op EK

Robby Keane kan vrijwel zeker komende juni in actie komen op het EK voetbal. Gisteren wees nader onderzoek uit dat de blessure aan de hamstring van de aanvaller niet al te ernstig is.

De 31-jarige aanvoerder van Ierland zal het de komende dagen nog wel rustig aan moeten doen bij de eerste trainingen onder leiding van bondscoach Giovanni Trapattoni. Ierland is bij de eindronde van het EK ingedeeld in een poule met Spanje, Italië en Kroatië.

Leiders G8 waarschuwen Noord-Korea

\De leiders van de G8 hebben Noord-Korea zondag gewaarschuwd dat er meer sancties worden ingesteld als het land doorgaat met het in gevaar brengen van de stabiliteit in de regio. Als voorbeeld werd de lancering van een langeafstandsraket in april genoemd.

De Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland en Groot-Brittannië schreven in een verklaring dat er grote zorgen bestaan over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. "We bekrachtigen ons voornemen om er bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op aan te dringen maatregelen te nemen als antwoord op handelingen van Noord-Korea, waaronder het lanceren van ballistische raketten en het uitvoeren van nucleaire testen", aldus de verklaring.

De Veiligheidsraad heeft sancties ingesteld tegen Noord-Korea na de eerste nucleaire test in 2006. De sancties werden aangescherpt na een tweede test in 2009. De hoop was dat de sancties ertoe zouden leiden dat ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten zou worden stopgezet. Noord-Korea zei echter eerder deze maand dat het van plan is het kernwapenarsenaal tegen elke prijs uit te breiden.

Lampard: "Di Matteo verdient alles"

Chelsea-veteraan Frank Lampard was evenals zijn ploeggenoten uitzinnig na het behalen van de eerste Champions League-titel in de clubgeschiedenis. 

De middenvelder gaf niet te kennen of hij van mening is dat interim-coach Roberto Di Matteo op basis van deze prestatie een vaste aanstelling als hoofdcoach verdient. "Ik weet het niet. Ik denk ook niet dat we ons daar op dit moment mee bezig moeten houden", aldus Lampard na afloop van het duel tegenover Sky Sports.

"De clubleiding gaat daarover, het is aan de eigenaar om hierover een beslissing te nemen. Wat er ook gaat gebeuren met Di Matteo, hij verdient alles", zo voegde de Engelse international eraan toe. "Deze Champions League-winst betekent alles voor mij. We zijn er zo vaak dichtbij geweest."

Lampard kwam in 2001 bij Chelsea en bereikte sindsdien meerdere keren de halve finale plus de finale van 2008. Destijds was Manchester United te sterk voor The Blues. Dit seizoen leek aanvankelijk ook geen succes te worden voor Lampard in de Champions League. Toen de ploeg onder leiding van André Villas-Boas stond, zat de veteraan zelfs nog op de bank tegen Napoli.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Louis Rossi heeft voor eigen publiek op een nat Le Mans de Moto3-race in Frankrijk op zijn naam geschreven. De Fransman was een van de weinigen die overeind bleef en had een ruime voorsprong op Alberto Moncayo en Alex Rins. Jasper Iwema reed naar een fraaie zevende stek.

De 24 ronden tellende race bleek voor de 32 coureurs in de Moto3 een ware slijtageslag te zijn, want op het natte asfalt kwamen slechts vijftien van hen over de streep. Rossi leek lange tijd geen aanspraak te kunnen maken op de zege, maar halverwege de race vielen eerst leider Hector Faubel en de als derde liggende Jakub Kornfeil. Een ronde later viel nummer vier Luis Salom.

Dit zorgde ervoor dat de top drie bestond uit Miguel Oliveira, Maverick Vinales en Rossi. Oliveira leek af te stevenen op de overwinning, maar negen ronden voor het einde crashte hij toen hij de voorkant van zijn machine weg zag glijden. Vinales kreeg hierdoor zowel de zege als de leiding in het kampioenschap op een presenteerblaadje aangeboden, maar de Spanjaard kreeg een ronde later bij het opkomen van start/finish een high-sider, waardoor ook hij tot de uitvallers behoorde.

Rossi kon hierdoor voor zijn eigen publiek eenvoudig naar de zege rijden met 22 seconden voorsprong op Moncayo. Kampioenschapsleider Sandro Cortese reed hier nog enige tijd tussen, maar ook de Duitser viel en kon uiteindelijk toch nog zesde worden, waardoor hij zijn leidende positie in de titelstrijd toch nog uitbreidt. Iwema pakte zijn eerste puntenfinish van het seizoen door op bijna een minuut van de winnaar zevende te worden.

Gevechten in hoofdstad Syrië

Syrische regeringstroepen en militairen die zich achter de oppositie hebben geschaard hebben in de nacht van zaterdag op zondag fel strijd geleverd in Kfar Souseh, een buitenwijk van de hoofdstad Damascus. Dat hebben de Lokale Coördinatiecomités en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd. Vooralsnog zijn er geen meldingen van slachtoffers.

Kfar Souseh is een zwaarbeveiligd district waar gebouwen van het ministerie van buitenlandse zaken en de veiligheids- en inlichtingendiensten staan. Sinds de uitbraak van de opstand in het land is het district tevens het toneel geweest van betogingen tegen het regime van president Bashar Assad.

Syrische rebellen hebben zondag tevens de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag waarbij hoge politici en verscheidene leden van de veiligheidsdiensten omkwamen. In een verklaring schreven de rebellen dat bij de aanslag generaal-majoor Assef Shawkat, de plaatsvervangend stafchef voor veiligheidszaken, minister van defensie Dawoud Rajha, minister van binnenlandse zaken Mohammad al-Shaar en voormalig minister van defensie Hassan Turkmani om zijn gekomen.

In een telefoongesprek met de Syrische staatstelevisie verklaarde Al-Shaar dat de verklaring van de rebellen lachwekkend is. "Ik bel u nu vanuit mijn kantoor op het ministerie van buitenlandse zaken", zei hij. Ook Turkmani belde met de staatszender en noemde de berichten het bewijs dat de 'media failliet zijn'. "Mijn collega's en ik zijn in orde en voeren onze taken uit om het land te dienen. Dit zijn flagrante leugens."

Dodental explosie tunnel China gestegen

Het dodental als gevolg van een explosie in een verkeerstunnel in aanbouw in China is gestegen tot twintig. Een persoon raakte zwaargewond. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt.

De explosie, in de provincie Hunan, had plaats toen explosieven uit een voertuig geladen werden. De explosie kostte twintig mensen het leven. Vier arbeiders liepen lichte verwondingen op, één persoon is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

Ongelukken en explosies hebben in China geregeld plaats. Veelal zijn ze het gevolg van het niet naleven van de veiligheidsprocedures.

Tientallen doden in Jemen bij strijd tegen Al-Qaida

Bij gevechten tussen het Jemenitische leger en strijders van Al-Qaida in het zuiden van Jemen zijn zaterdag ten minste 34 mensen omgekomen. Nog eens twee mensen verloren het leven bij aan aanval met een onbemand vliegtuig.

In de zuidelijke provincie Abyan leverden Jemenitische militairen en Al-Qaida-strijders sinds vrijdagavond slag. De strijd hield zaterdag aan en in totaal kwamen twaalf militairen en 22 Al-Qaida-strijders om het leven. Vooral rondom de stad Jaar werd zwaar gevochten. De stad is sinds vorig jaar in handen van de opstandelingen.

De drone-aanval had plaats in de centraal gelegen provincie Bayda. Een Somalië en een Jemeniet werden bij de aanval gedood.

'Chelsea zit dichtbij komst Hazard'

Volgens de Daily Mail is Chelsea een stap dichterbij de komst van Eden Hazard. Volgens het Britse medium krijgt de talentvolle Belg een enorm salarisaanbod. Diverse bronnen hebben waargenomen dat zijn zaakwaarnemer zaterdag in Londen was.

Naar verwachting is Chelsea bereid om 37 miljoen euro uit te trekken voor de sterspeler van Lille. De 21-jarige aanvallende middenvelder zou dan een contract voor vijf jaar ondertekenen. Er zijn echter meer kapers op de kust, ook Manchester City is namelijk erg geïnteresseerd in Hazard.

Lille lijkt zich er inmiddels al bij hebben neergelegd dat Hazard volgend seizoen niet meer in de Ligue 1 speelt. Coach Rudi García liet op de clubsite van Lille al doorschemeren dat de club zich al heeft ingesteld op een vertrek van de speler. "Ik ben er trots op dat ik mijn aandeel heb gehad in zijn ontwikkeling. Ik heb vaak gezegd dat hij een van de grootste spelers van Europa zou worden. Hij is een uitzonderlijke speler die geschiedenis heeft geschreven bij deze club."

Mede dankzij Hazard heeft Lille kwalificatie voor de play-offronde in de Champions League afgedwongen. Daarbij werd hij voor de tweede keer op rij verkozen tot speler van het jaar in de Ligue 1.

FOK!-Weekoverzicht week 20

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, het meest schokkende, humoristische of de opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De twaalfde herdenking van de vuurwerkramp in Enschede verliep rustig en zonder veel ophef, zoals de nabestaanden graag wilden. Waar minder animo voor was, was voor de landmachtdagen, er kwamen slechts 70.000 mensen op af dit jaar. In Egypte wist een man, die overleden was, zijn begrafenis luister bij te zetten door uit de dood op te staan. Anton Heyboer had meerdere kinderen en woonde tot aan zijn dood met vier vrouwen samen. Toch zou hij homo geweest zijn volgens kunstkenner Couzijn Simon.  

maandagVandaag heropende de politie een 23 jaar oude moordzaak in Delft en loofde meteen maar een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip. In Amsterdam viel door een stroomstoring  een deel van de rode lampen uit in het red light district. Veel vaker dan verwacht werd er een alcoholslot opgelegd aan drankrijders. Ook in Groot-Brittannië hebben ze last van alcoholproblemen: het comazuipen neemt daar hand over hand toe. 

dinsdag

Op deze dag was er veel ophef over een 'verkrachtingsfilmpje'. Op het filmpje was te zien hoe een 14-jarig meisje zou worden aangerand door vier jongens. In Oegstgeest moest een ondeugende bakker monsters van zijn nieuwe hennepbrood afstaan om te laten onderzoeken. De partydrug GHB staat vanaf vandaag officieel op de lijst van harddrugs. Stichting LAKS moest vanwege topdrukte de website uit de lucht halen. De servers konden de vele klachten niet aan en raakten overbelast. 

woensdag

Goed nieuws voor rokers en kleine cafe's: van de rechter hoeft de versoepeling van het rookverbod niet te worden teruggedraaid. In Eindhoven draaide een brandweeroefening uit op een grotere brand dan de bedoeling was. In Dordrecht raakte een agent buiten bewustzijn toen hij een puber wilde aanhouden. Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er een onofficiële identiteitskaart waarvoor geen vingerafdrukken hoeven worden afgegeven. 

donderdagTwee onderzoekers uit Groningen hebben ontdekt dat vrijwel alle levende organismen op aarde eenzelfde dag-nachtritme hebben. In de Verenigde Staten zijn voor het eerst minder blanke baby's geboren dan baby's van een 'etnische minderheid'. In Ontario wilde een diamantdief maar wat graag poepen; hij had zijn buit ingeslikt en dat bleek meer last te geven dan hij verwacht had. Na bijna een halve eeuw werd een Amerikaanse militair alsnog postuum onderscheiden met een Medal of Honor. 

vrijdagIn Frankrijk werden vier managers bij Ikea de laan uitgestuurd omdat ze gespioneerd zouden hebben. Kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces, Peter La S. krijgt volgens De Telegraaf ruim een miljoen euro mee om een nieuw bestaan op te bouwen in het buitenland. Volgens Donna Summer, die overleed aan kanker, zou ze dit hebben opgelopen door de aanslagen van 'Nine Eleven'. Voor de mensen die in 2019 nog steeds niet willen of kunnen internetbankieren, zal er een alternatief worden gezocht voor de acceptgiro. 

zaterdagZelfkennis is de beste kennis demonstreerde Tofik Dibi die zaterdag liet weten dat hij nooit Kamerlid had mogen worden. In Zwolle had een 22-jarige vrouw geluk toen ze al slaapwandelend een val maakte van 8 meter en er slechts met beenletsel vanaf kwam. Twee jaar geleden verkoos Rutte zelf de PVV boven de 'Kunduz-coalitie' zo bleek vandaag. Tot slot werd vandaag bekend dat één van de eerste fakkeldragers zijn olympische toorts al op eBay te koop heeft gezet. 

[NBA] Oklahoma breidt voorsprong op Lakers uit

Los Angeles Lakers staat op de rand van uitschakeling in de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Oklahoma City Thunder won het vierde duel met 103-100 en bracht daarmee de stand in de best-of-sevenserie op 3-1. Oklahoma kan maandag de klus afmaken en zich plaatsen voor de finale van de Western Conference.

Oklahoma maakte wederom het verschil met een ijzersterk vierde kwart. Door een 22-8 run bleef de ploeg uiteindelijk aan de gunstige kant van de score. Het was overigens wel razend spannend. Lakers-vedette Kobe Bryant bracht zijn team in de slotminuut op 98-98.

Een driepunter van Kevin Durant en twee rake vrije worpen van James Harden bezorgden Oklahoma alsnog de zevende zege van het naseizoen. Daar staat slechts een nederlaag tegenover.

Bryant kroonde zich met 38 punten tot topscorer, maar kocht daar uiteindelijk niets voor. Russell Westbrook en Durant kwamen namens Oklahoma respectievelijk tot 37 en 31 punten.


Oklahoma breidt voorsprong op Lakers uit in NBA (Foto: Novum)

[Video] Falcao maakt fraai doelpunt in oefenduel

De Colombiaan Radamel Falcao lijkt een abonnement te hebben op het maken van fraaie doelpunten. Zo legde hij voor zijn club Atlético Madrid er in de Europa League een aantal ballen op fraaie wijze in en gisteren bewees hij in een oefenduel tegen América de Cali dat de koek na een slopend seizoen nog niet op is.

De spits scoorde voor de winnaar van de Europa League (3-0 tegen Athletic Bilbao) de openingstreffer in het met 1-2 gewonnen duel tegen het Colombiaanse América de Cali. Falcao beoordeelde een hoekschop op waarde en volleerde de bal zo achterover op fraaie wijze het doel in. Hiermee kreeg de aanvaller de handen van alle toeschouwers dan ook op elkaar.

Vermiste Terminator-acteur terecht

Terminator 3-acteur Nick Stahl is weer terecht. De acteur werd maandag als vermist opgegeven, maar heeft via een e-mail laten weten dat het goed met hem gaat en dat hij naar een afkickkliniek gaat. Dat vertelt zijn vrouw, actrice Rose Murphy, aan het Amerikaanse tijdschrift People.

"Ik ben opgelucht", zegt Rose. Stahl verdween vorige week woensdag en liet niets meer van zich horen. Volgens de actrice stond er in de e-mail dat hij dertig dagen naar een kliniek zou gaan en dat hij zijn kleren wilde ophalen. De acteur bood niet zijn excuses aan voor zijn verdwijning.

Murphy twijfelt wel of Stahl daadwerkelijk naar een afkickkliniek is gegaan. "Ik ben sceptisch dat hij daar echt is", gaat ze verder. Rose en Nick wonen sinds januari apart. Eerder uitte Murphy al haar zorgen over zijn drugsgebruik. De 32-jarige acteur trouwde in 2009 met Murphy. De twee kregen samen een dochter.

25ste NAVO-top in thuisstad Obama

De leiders van de 28 NAVO-lidstaten beginnen zondagmiddag (plaatselijke tijd) in Chicago aan hun 25ste NAVO-top. Het is de eerste keer dat het overleg plaatsvindt in de thuisstad van de Amerikaanse president Barack Obama, en pas de derde keer in de VS.

De NAVO-landen gaan onder meer besluiten om op militair gebied intensiever samen te werken, om op die manier geld te besparen. Er zijn talrijke initiatieven, van de opleiding van helikopterpiloten tot het beheer van munitie. Nederland wil een leidend land worden bij de aanpak van geïmproviseerde explosieven, zoals bermbommen.

Op de top zal ook het NAVO-raketschild voor Europa tegen aanvallen van bijvoorbeeld Iran operationeel worden verklaard. Voor Moskou is het schild onacceptabel. In Chicago vindt geen hooggeplaatst NAVO-overleg met de Russen plaats, zoals dat op de vorige top in Lissabon nog wel gebeurde.

Maandag, op de laatste dag van de top, vergadert de NAVO met andere landen over de verdere inzet in Afghanistan. Er is veel geld nodig om de Afghaanse veiligheidsmacht na het geplande vertrek van de buitenlandse troepen eind 2014 slagvaardig te houden. Nederland wil voor de periode 2015-17 met 90 miljoen euro over de brug komen.

Doden door aardbeving in Bologna

Door een aardbeving in het noorden van Italië zijn zondagochtend vroeg drie mensen om het leven gekomen. Volgens hulpverleners raakten zeker twee mensen gewond.

Een slachtoffer kwam om het leven tijdens de nachtdienst in een fabriek die instortte. De twee andere dodelijke slachtoffers raakten bedolven in een andere fabriek.

De aardbeving had een kracht van 5,9 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 36 kilometer ten noorden van Bologna, meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS. De aardbeving vond plaats op een diepte van ongeveer 10 kilometer en duurde circa 20 seconden. In diverse noordelijke plaatsen renden mensen in paniek de straat op. Volgens een brandweerman zijn verschillende gebouwen ingestort.

Bologna lijkt de aardbeving relatief ongeschonden te hebben doorstaan. Veel mensen namen een kijkje op straat en gingen daarna weer naar bed.

Doden door aardbeving in Italië
Doden door aardbeving in Italië (Foto: ANP)

Di Matteo hult zich in nevelen over toekomst

Het is nog altijd onduidelijk waar de toekomst van Roberto di Matteo ligt. De 41-jarige Italiaan, die als interim-coach van Chelsea fungeert, won gisteren met de Londenaren voor het eerst in de clubgeschiedenis de Champions League. "Wat de toekomst me ook brengt, ik zal er gelukkig mee zijn. Ik zal de beslissing van de club respecteren."

Di Matteo had na afloop van de finale in de Allianz Arena, die Chelsea na strafschoppen won van Bayern München, een gesprekje met de Russische eigenaar Roman Abramovich. De succescoach wilde de inhoud van die conversatie niet prijsgeven. "Wat besproken is, maken we niet openbaar. Roman zag er erg gelukkig uit."

Verliezend coach Jupp Heynckes had een advies voor Abramovic in huis. "Als ik eigenaar was, zou ik hem een driejarig contract geven." Di Matteo werd begin maart aangesteld als interim-coach, na het ontslag van de Portugees André Villas-Boas. De voormalig assistent kreeg Chelsea wonderbaarlijk snel op de rit. Eerder legde de ploeg al beslag op de FA Cup.

Di Matteo had bij zijn aanstelling niet durven dromen van het huidige succes van Chelsea. "Niemand had dit kunnen voorspellen. Voetbal is als het leven, onvoorspelbaar en gek. Het is een geweldige prestatie." De coach prees 'de passie en het hart' van zijn spelers, nadat Bayern zeven minuten voor tijd via Thomas Müller op voorsprong was gekomen.

Even later maakte Didier Drogba gelijk. De Ivoriaan schoot later in de strafschoppenserie de winnende penalty binnen.


Di Matteo hult zich in nevelen over toekomst (Foto: Novum)

GroenLinks op historisch dieptepunt in peiling

GroenLinks haalt zondag in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond nog maar vier zetels. Niet eerder stond de partij in de peiling zo laag, meldt De Hond. De VVD stond vorige week al op het laagste punt sinds deze regeerperiode, maar duikt daar nu drie zetels onder en komt uit op 25 zetels.

Ook GroenLinks levert in één klap drie zetels in. Dat zou vooral komen door het gestuntel rondom Tofik Dibi, die zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap.

De kandidatencommissie van GroenLinks oordeelde dat het Kamerlid niet binnen het profiel voor de lijsttrekker van de partij past, maar het partijbestuur besloot vrijdag dat hij toch mee mag doen aan de strijd. De geschillencommissie van de partij oordeelde zaterdag dat de sollicitatieprocedure niet zorgvuldig is verlopen.

Fractievoorzitter Jolande Sap zei dat ze zich heeft geërgerd aan de procedures en dat ze veel druk heeft uitgeoefend op het partijbestuur om Dibi toch mee te laten doen. Ze zei zaterdag tegenover de NOS dat ze zich heeft geschaamd voor de situatie.

GroenLinks zou ook lijden onder het afnemende enthousiasme over het Kunduz-akkoord. Eind april was nog 51 procent positief en 28 procent negatief over het akkoord. Nu is dat ongeveer omgekeerd; 31 procent is positief en precies de helft negatief.

Ook de VVD lijdt hieronder. De laatste keer dat de partij in de peiling zo laag stond was in de zomer van 2010, toen werd onderhandeld over Paars Plus.

De PVV en de PvdA stijgen ieder drie zetels en staan nu allebei op 23 zetels. De PvdA profiteert volgens De Hond van de negatieve reacties op het Kunduz-akkoord en de PVV zou het goed doen door toenemende scepsis over de aanpak van de economische crisis in Europa.

Als naar waarschijnlijke coalities wordt gekeken, haalt nog steeds geen een combinatie een meerderheid. De Kunduz-coalitie levert in een week tijd zes zetels in en komt uit op 67 zetels. De meest linkse coalitie van SP, PvdA, GroenLinks en D66 scoort momenteel het hoogst met 73 zetels.


GroenLinks op historisch dieptepunt in peiling (Foto: Novum)

Van Haersma Buma wil Keijzer als running mate

De vrijdag verkozen CDA-lijsttrekker, Sybrand van Haersma Buma, wil dat zijn voornaamste uitdager Mona Keijzer een prominente plaats op de kandidatenlijst krijgt. "Ik kan me voorstellen dat ik de komende tijd met haar het land intrek", zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Van Haersma Buma haalde in één ronde meer dan de helft van de stemmen. De Purmerendse wethouder Keijzer behaalde 26 procent. "Zij heeft als wethouder last van regels die in Den Haag worden gemaakt en wil daarom naar de Tweede Kamer om dat aan te pakken. Zij heeft echt een verhaal", zei Van Haersma Buma.

Na zijn overwinning zei hij vrijdag al dat de tot voor kort relatief onbekende Keijzer in korte tijd de harten van alle Nederlanders heeft gewonnen. De ervaring die zij als bestuurder in een gemeente heeft kan volgens hem in Den Haag goed worden gebruikt.

Hij benadrukte in de uitzending dat het aan het partijbestuur is om de kandidatenlijst samen te stellen. "Maar ik hoop dat zij er in hun wijsheid voor kiezen haar heel hoog op de lijst te zetten." Hij doelde daarmee op de tweede plaats.

Keijzer kondigde zaterdag in het Nederlands Dagblad al aan plaats te nemen in het campagneteam van de nieuwe leider. Ook zei ze voor het Kamerlidmaatschap te gaan en te hopen op een hoge plaats op de kandidatenlijst.

Hij zei verder de discussie over het al dan niet 'besmette' verleden van politici die met de PVV hebben samengewerkt niet de kop in te willen drukken. "Ik heb een mandaat van meer dan de helft, maar niet van honderd procent. Ik wil met iedereen in gesprek, ook met de critici." Van Haersma Buma zei te begrijpen dat mensen hiermee bezig zijn. "Het heeft geen enkele zin om dat toe te dekken."


Van Haersma Buma wil Keijzer als running mate (Foto: Novum)

Toro Rosso: "Test in Abu Dhabi is goedkoper"

Scuderia Toro Rosso is een van de Formule 1-teams die de voorkeur geeft om niet op Silverstone maar in Abu Dhabi deel te nemen aan de Young Driver Test. De Italiaanse renstal doet dit uit kostenoverwegingen, omdat het later in het jaar rijden een stuk goedkoper is.

"We hebben onze budgetten afgestemd op vijftien testdagen en we rekenden er op dat de Young Driver Test aan het einde van het seizoen plaats zou vinden," zei technisch directeur van Toro Rosso, Giorgio Ascanelli, tegen GPWeek.

"We kunnen dan toe met de kilometers die de motoren na de races dan nog over hebben. Een tweede test tijdens het seizoen stond niet in onze planning en kost ons een half miljoen extra? Wij hebben dat geld niet," zei Ascanelli die hiermee uitsluit dat zijn team speciaal voor de test een nieuwe krachtbron aan zal schaffen.

Evenement: Dauwpop 2012

Al achttien jaar is het een traditie: op Hemelvaartsdag is het tijd voor Dauwpop. In de Hellenvoortse bossen probeert de organisatie een breed muzikaal programma aan te bieden, van pop tot rock en van hiphop tot dance. Het festival is snel gegroeid (in de begintijd waren er iets meer dan 1.000 bezoekers), maar dit jaar was het festival toch qua bezoekersaantallen een dieptepunt. Financieel gezien draaide de organisatie een verliesgevende festivaleditie.

Ook jongerentrui voor Raboploeg in Californië

De Rabobankploeg heeft goede zaken gedaan in de Ronde van Californië. Kopman Robert Gesink won gisteren de koninginnenrit en greep de leiding in het klassement. In de schaduw van de Nederlander reed Wilco Kelderman naar een zevende plaats en nam zo de leiding in het jongerenklassement over.

De Nederlandse bankformatie heeft vandaag in de slotetappe twee truien te verdedigen. "Super blij met de jongeren trui en een zevende plek in het algemeen klassement. Gesink was echt sterk, knap wat hij laat zien. Super ploeg om me heen, bedankt mannen," zei Kelderman via Twitter.

Terry: "Het moest gebeuren"

Chelsea-aanvoerder John Terry speelde vanwege een schorsing weliswaar niet mee in de Champions League-finale, maar was desondanks niet minder blij met de zege.

"Sommige zaken gebeuren nu eenmaal en ik ben zo blij dat dit nu bij Chelsea is gebeurd", aldus Terry tegenover Sky Sports. De centrale verdediger was ook erg gelukkig met het feit dat hij na afloop het veld mocht betreden en de zege mee mocht vieren. "Het betekent ontzettend veel voor me. Het was een uitstekend idee van Frank Lampard en een heel mooi gebaar van de UEFA dat dit mocht."

"Het was een ongelukkige situatie. Voor degenen met een gele kaart was het erg vervelend. Op een fantastische avond wil je er nu eenmaal bij zijn", zo voegde de Engelse international eraan toe.

"De Champions League-titel was zo'n belangrijk doel voor deze club en je ziet ook aan de fans wat het voor hen betekent. Er zijn ook nog erg veel Chelsea-supporters die thuis zitten en helaas geen ticket konden krijgen. We denken allemaal aan hen en we bedanken elke Chelsea-supporter voor de steun."

Borderlands 2 technisch beter dan deel 1

Matt Charles van Gearbox Software heeft op de PlayStation Blog vragen van spelers beantwoord over Borderlands 2. Veel van de vragen gingen over de technische aspecten van de game en de vele bugs die Borderlands 1 heeft gehad. Het antwoord is positief: Borderlands 2 zal technisch een stuk beter zijn. 

Matt Charles belooft in de blog dat de voice chat deze keer meteen voor iedereen zal werken. Ook zal de framerate beter zijn. "Het is nog te vroeg om cijfers te geven," aldus Charles, "maar (de framerate) is beter dan in deel 1 het geval was."

De game zal voornamelijk ook veel meer afwisseling bieden. Matt Charles belooft veel mogelijkheden om het uiterlijk van je personage aan te passen en veel verschillende skills. Ook geeft hij aan dat spelers die een savegame van Borderlands 1 hebben extra opties voor het uiterlijk krijgen. De vijanden en omgevingen zullen in deze game ook gevarieerder zijn dan in Bordelands 1.

Als laatste geeft Charles aan dat ze, behalve de Mechromancer-class, nog geen plannen hebben voor downloadable content: "We zien wel wat er komt!"

Borderlands 2 komt in september uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox.

Gesink: "Erg hoopgevend"

Robert Gesink won de zevende etappe in de Ronde van Californië en pakte bovendien ook de leiding in het algemeen klassement. Het was voor de renner van Rabobank zijn eerste overwinning dit jaar.

"De ploeg was fantastisch vandaag. Ik heb er alles aan gedaan om het mooie werk van de jongens af te ronden”, aldus de Rabo-kopman op de site van zijn ploeg.

“Het is super een rit te winnen en dan ook nog de leiderstrui te pakken. Ik ben er nog niet, maar zit toch al goed op niveau. Dat is heel erg hoopgevend. Het deed ontzettend pijn, maar de voldoening is groot," zo besloot de Nederlander.

Politie onderzoekt vechtpartij in Eindhoven

In Eindhoven zijn zondagochtend ongeveer tien mensen met elkaar op de vuist gegaan. Volgens een getuige is daarbij geschoten, zegt een politiewoordvoerder. "Maar wij hebben daar nog geen sporen van gevonden."

Rond 07.00 uur gingen meerdere mensen met elkaar op de vuist op de Generaal Marshallweg. Toen de politie ter plekke kwam, waren nog enkele mensen aanwezig en stond er een auto met een ingeslagen voorruit. Een 20-jarige Eindhovenaar werd aangehouden. "We onderzoeken of hij hierbij betrokken was." De aanleiding voor de vechtpartij is niet bekend.

Tottenham moet CL-plek afstaan aan Chelsea

Tottenham Hotspur was gisteren niet blij met de zege in de Champions League van Chelsea. De Londense ploeg was als vierde geëindigd in de Premier League en verdiende daarmee een startbewijs voor het miljoenenbal.

Deze plek moet het nu afstaan aan Chelsea, die als titelverdediger zeker is van plaatsing. Voor de ploeg van Rafael van der Vaart rest nu enkel de Europa League. Ook voor Anderlecht zijn de druiven zuur. Normaliter was de kampioen van België zeker van de groepsfase van de Champions League, maar zij moeten deze plek ook afstaan aan Chelsea.

De Belgen moeten daardoor zowel de derde als vierde voorronde overleven om zich alsnog te plaatsen. Ter compensatie is de Brusselse club wel een reekshoofd tijdens de loting.

Müller: "Beste team wint niet altijd de cup"

Thomas Müller leek gisteravond voor de winnende treffer in de Champions League-finale te zorgen, maar uiteindelijk verloor Bayern München alsnog na strafschoppen van Chelsea.

De middenvelder is net als zijn ploeggenoten ontgoocheld. Müller vond dat Bayern de betere ploeg was geweest, maar uiteindelijk moesten de Duitsers het afleggen op strafschoppen. "Dat is voetbal. We hebben het in het verleden ook wel eens gezien. Niet altijd het beste team wint de cup", zo luidt de reactie van de international na afloop tegenover Sky.

Müller opende de score na 83 minuten en daarmee leek Bayern af te stevenen op winst. Twee minuten voor tijd zorgde Didier Drogba namens Chelsea alsnog voor de gelijkmaker. "Wanneer je vlak voor het einde voor je eigen fans de score opent en je ziet Chelsea uiteindelijk die beker omhoog houden, dan zie je dat er veel is gebeurd. Voetbal is echter niet alles in het leven."

Extra zuur voor Bayern is dat Arjen Robben in de eerste helft van de verlenging een strafschop miste. Omdat er in het restant van het duel niet meer werd gescoord kwam het op strafschoppen aan. Chelsea bleek daarin uiteindelijk het sterkste (4-3).

Tiener jarenlang opgesloten na politieblunder

In Australië is commotie ontstaan over een Indonesische tiener die jarenlang achter de tralies verdween door een fout van de politie. De autoriteiten zagen de destijds 13-jarige Ali ten onrechte aan voor een volwassene, meldde The Sydney Morning Herald zondag.

De inmiddels 16-jarige tiener werkte op het moment van zijn arrestatie op een vissersboot die werd gebruikt voor mensensmokkel. Hoewel de Australische immigratiedienst vaststelde dat de jongen ongeveer 14 jaar oud was, concludeerde de politie aan de hand van een omstreden röntgentechniek dat Ali minstens 19 moest zijn.

Een rechter veroordeelde de jongen daarop tot vijf jaar cel: de minimumstraf voor mensensmokkel. Het door Indonesië naar de politie opgestuurde geboortecertificaat bereikte de rechter niet en Ali zat tot zijn 16e vast tussen zware criminelen.

Robben: "De bal ging niet omhoog"

Arjen Robben was niet te benijden na de verloren Champions League-finale. De Nederlander miste een strafschop in de verlenging bij een gelijke stand. Chelsea was Bayern München de baas in de strafschoppenserie, nadat de stand na verlenging nog 1-1 was. "Onbeschrijfbaar. Niet te verwoorden", stamelde een aangeslagen Robben tegenover NOS.

"Ik kan het gewoon niet geloven. Je hebt twee of drie keer in de wedstrijd die cup in je handen. Aan het einde sta je met lege handen." Robben kreeg in de eerste helft van de verlenging een geweldige kans om de wedstrijd in het voordeel van de Zuid-Duitsers te beslissen. De Oranje-international mocht een strafschop nemen, maar Chelsea-doelman Petr Cech wist de bal te keren.

"Ik had absoluut geen twijfel. Ik wilde de bal hard raak schieten. Ik mikte op het midden, maar de bal ging niet omhoog. Het was daarom geen goede penalty", vervolgde Robben. "Daarna heb ik het volgens mij nog prima gedaan. Je moet dan die knop omzetten, maar het geloof was er nog steeds."

Over de verhoudingen was Robben duidelijk: "Je bent veel beter en verdient het eigenlijk, maar het mocht niet zo zijn." Na afloop hadden UEFA-voorzitter Michel Platini en Chelsea-spits Didier Drogba nog troostende woorden over voor Robben, maar daar kon de Bedummer niet veel mee. "Prima woorden, leuk en aardig maar ik schiet er niks mee op. Ik had het liefst met die beker in mijn handen gestaan, maar dat is niet zo."

Komende week zal Robben zijn zinnen moeten verzetten bij het Nederlands elftal. De aanvaller sluit dan aan bij Oranje in Lausanne voor de voorbereiding op het EK. "Het liefst vlieg ik nu naar een onbewoond eiland om er bovenop te komen, maar de voetbalwereld gaat gewoon door."

[NBA] Clippers ook thuis onderuit tegen Spurs

Los Angeles Clippers heeft ook het derde duel in de play-offs van de NBA verloren. San Antonio Spurs was zaterdag in Los Angeles met 96-86 te sterk. De Spurs hadden de eerste twee duels in eigen huis ook al gewonnen en leiden dus met 3-0 in de best-of-sevenserie. Zondag volgt het vierde duel. Ook dat wordt in Los Angeles gespeeld.

De Clippers begonnen furieus aan het duel en hielden aan het eerste kwart een 33-11 voorsprong over. De Spurs zetten vervolgens echter de achtervolging in en bij de rust was de achterstand van de bezoekers nog maar tien punten. Bij 57-57 trokken de Texanen de stand vervolgens gelijk om direct naar een voorsprong uit te lopen en die niet meer uit handen te geven.

Dubbelslag Gesink in Californië

Robert Gesink heeft zaterdag de macht gegrepen in de Tour of California. De Raborenner won de koninginnenrit door de Colombiaan Jhon Atapuma af te troeven. Wilco Kelderman werd zevende. Door zijn zege neemt Gesink de leiderstrui over van David Zabriskie (Garmin-Barracuda).

In het algemeen klassement heeft Gesink nu een voorsprong van 46 tellen op Zabriskie. Diens ploeggenoot Tom Danielson is op 54 tellen van Gesink de nummer drie. Tejay van Garderern (BMC) geeft 1.17 toe en zakt naar de vierde plaats. De ontsnapping van de dag was dankzij de deelname van Chris Horner een beladen vlucht. De Amerikaan van radioshack-Nissan-trek liet vorig jaar zien prima uit de voeten te kunnen op Mount Baldy, maar had in de tijdrit op donderdag fors tijdverlies geleden. Ook Marc de Maar zat in de kopgroep en de vijf kregen meer dan vijf minuten voorsprong.

Aan de voet van de Glendora Mountain Road, de tweede klim van de dag, viel de kopgroep uiteen. Horner en Atapuma hadden aan de voet van de slotklim nog anderhalve minuut voorsprong op de favorietengroep. De twee reden samen omhoog totdat Atapuma bij Horner wegdemarreerde.

Op vijf kilometer van de meet stak Gesink in de favorietengroep de lont in het kruitvat. De Varssevelder reed eerst geletruidrager David Zabriskie eraf en even later ook Tejay Van Garderen, de nummer twee van het klassement. In de laatste kilometer haalde Gesink als laatste ook Atapuma bij en de twee gingen samen op de streep af. In de sprint was Gesink vervolgens de Colombiaan de baas.

Zondag staat de laatste etappe van de Ronde van Californië op het programma. Die voert van Beverly Hills naar Los Angeles.

'Lichaam Landsmeer is van vermiste Poolse'

Het lichaam van een vrouw dat donderdag op camping Het Rietveen in Landsmeer is opgegraven, is hoogstwaarschijnlijk van een sinds 2002 vermiste Poolse. Dat zei zaterdagavond een woordvoerster van de politie. Volgens haar is de sectie afgerond en zal nooit met 100 procent zekerheid kunnen worden vastgesteld of het inderdaad om die vrouw gaat. "Maar alles wijst er wel op."

De zaak kwam maandag aan het rollen na een tip van een 35-jarige vrouw uit het Engelse Birmingham. Zij tipte de politie in Engeland dat op de camping het lichaam van een vrouw zou zijn begraven en dat zij slachtoffer zou zijn van een misdrijf. De vrouw is inmiddels aangehouden, net als een 39-jarige man uit dezelfde stad.

Brand treft huis en auto's in Helmond

Een brand in Helmond heeft zondagochtend de aanbouw van een huis en twee auto's beschadigd. De twee bewoners van het pand aan de Clemensstraat wisten zichzelf in veiligheid te brengen, meldt de brandweer.

In de aanbouw van het huis stonden enkele gasflessen, maar de brandweer wist die op tijd weg te krijgen. De houten schutting van het huis ging voor een groot deel in vlammen op. De brandweer schermde twee auto's af die ernaast stonden, maar kon niet voorkomen dat ze beschadigd raakten.

Het vuur is inmiddels geblust. Het is nog niet bekend waardoor de brand werd veroorzaakt.

Tekken-film in de maak

Er is een film in de maak rondom het vechtspel Tekken. De naam van de film wordt Tekken: Rise of the Tournament. Het verhaal speelt zich af vóór de gebeurtenissen in de film Tekken uit 2010. De regie ligt in handen van Prachya Pinkaew.

Pinkaew is geen onbekende in het vechtfilmgenre. Ondanks dat hij tot op heden nog geen Hollywood-doorbraak heeft weten te maken heeft hij eerder met zijn films Ong-Bak en Chocolate hoge ogen gegooid in het kung fu-genre.

Pinkaew heeft aangegeven dat hij er voor wil gaan om acteurs te casten die lijken op de te gebruiken personages in plaats van acteurs die grote bekendheid in de filmwereld hebben. Het is overigens nog niet bekend welke personages uit het spel in de film gebruikt gaan worden.

Waar de voorloper Tekken direct zijn weg heeft gevonden naar de dvd-schappen, heeft Pinkaew de wens geuit om Tekken: Rise of the Tournament uit te brengen in de bioscoop. Het is nog niet bekend wanneer de film uit gaat komen.

Oprichter Facebook Zuckerberg getrouwd met vriendin

Oprichter van Facebook Mark Zuckerberg heeft zaterdag een huwelijksfoto van zichzelf en zijn vriendin op zijn Facebookpagina gezet. Het huwelijk tussen de 28-jarige miljardair en de 27-jarige Priscilla Chan werd voltrokken bij een kleine ceremonie bij hem thuis in Palo Alto.

Daarmee kwam een eind aan een drukke week voor het paar. Vrijdag was de beursgang van het bedrijf van Zuckerberg. Facebook bleek toen ruim 105 miljard dollar waard, meer dan Amazon.com, McDonalds of Hewlett-Packard en Cisco.

Chan voltooide maandag haar studie medicijnen aan de Universiteit van Californië, dezelfde dag werd Zuckerberg 28. De twee ontmoetten elkaar op Harvard en zijn al meer dan negen jaar bij elkaar.

Bij het huwelijk waren minder dan honderd mensen aanwezig. Hen was verteld dat het afstuderen van Chan zou worden gevierd. Zuckerberg heeft de ring met een 'erg simpele robijn' zelf ontworpen, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Gratis Android-app checkt Diablo III-serverstatus

Diablo III-spelers kunnen sinds kort hun frustaties over de spelservers voor zijn. Er is namelijk een Android-app beschikbaar via Google Play die de status van de Diablo III-servers doorgeeft. De Diablo 3 Server Checker geeft de status door van de Amerikaanse, Europese en Aziatische servers.

De app is ontwikkeld door Eluamous, die eerder ook al verantwoordelijk was voor de WoW Realm Checker en de SWTOR Server Checker. Blizzard heeft al sinds de release van Diablo III problemen met haar servers, waardoor zij de woede van meerdere spelers heeft opgewekt. Er lijkt nog steeds geen passende oplossing te zijn gevonden voor de serverproblemen.

De Diablo 3 Server Checker kan hier worden gedownload voor Android.

'Wii U-controller is aangepast'

Een QA-tester van Traveller's Tales, bekend van de LEGO-games, heeft een foto online gezet van een veranderde Wii U-controller. Of deze controller een speciale versie is voor ontwikkelaars is momenteel onduidelijk maar vaak zijn de controllers redelijk identiek aan elkaar.

In de foto zien we dat de analoge sticks veranderd zijn naar een meer klassiek uiterlijk. De Start- en Selectknop zijn van plaats veranderd en bevinden zich nu aan de rechterzijde. Ook is de controller voorzien van een Wii U-opdruk. Verder zit er een mysterieus vierkantje aan de linkerzijde onder de vierpuntstoets. Bekijk hieronder de foto van de 'nieuwe' controller en een plaatje van de oude bekende controller.

Wii UWii U

Slachtoffers door aardbeving Italië

Door een aardbeving in het noorden van Italië zijn zeker een dode en twee gewonden gevallen in de stad Ferrara. Dat melden Italiaanse media.

De aardbeving had een kracht van 5.9. Het epicentrum ligt 35 kilometer ten noordwesten van Bologna op tien kilometer diepte. In januari werd het noorden van Italië nog getroffen door een aardbeving met een kracht van 5.4. Die zorgde onder meer voor scheuren in gebouwen. Uit voorzorg werden toen enkele kantoorgebouwen in Milan ontruimd.

Blinde dissident Chen aangekomen in VS

De blinde Chinese activist Chen Guangcheng is aangekomen in de Verenigde Staten. Zijn vliegtuig landde zaterdag op Newark Airport in de staat New Jersey, vlakbij New York. Eerder op de dag was hij vertrokken uit de Chinese hoofdstad Peking.

De 40-jarige Chen is een van China's bekendste dissidenten. Hij werd vorige maand wereldnieuws toen hij ontsnapte aan huisarrest en naar de Amerikaanse ambassade vluchtte. Dat leidde tot een diplomatieke rel tussen de twee grootmachten.

Na verwoed overleg achter de schermen besloot Chen het ambassadegebouw te verlaten. Kort erna zei hij naar de Verenigde Staten te willen, omdat hij zich in China niet veilig voelde. Als compromis besloten China en de VS dat Chen in Amerika kon studeren. Hij gaat vermoedelijk aan de slag op de rechtenfaculteit van de Universiteit van New York.

Chen uitte onder meer kritiek op de gedwongen sterilisaties en abortussen in China, waar een gezin vaak niet meer dan één kind mag hebben.

Blinde dissident Chen aangekomen in VS
Blinde dissident Chen aangekomen in VS (Foto: ANP)

Basketbalploeg Den Bosch neemt voorschot op titel

Eiffel Towers Den Bosch is nog een zege verwijderd van de landstitel. De Bossche basketballers behaalden zaterdag de derde zege op rij in de finaleserie door Zorg en Zekerheid in Leiden met 77-74 te verslaan.

Den Bosch controleerde vrijwel de gehele wedstrijd. Kees Akerboom junior speelde op de manier zoals zijn vader het dertig jaar geleden deed en kreeg het Leidse publiek stil met een serie fraaie treffers. Ook Frank Turner, Tai Wesley, Rogier Jansen en David Gonzalves scoorden gemakkelijk tegen een Leidse defensie die tot aan de finale ijzersterk was geweest.

In de tweede helft (rust 39-44) deed ook Jeroen van der List met een aantal mooie acties en twee heel belangrijke driepunters een duit in het zakje. Leiden zag de achterstand naar tien punten oplopen, voordat het team van coach Toon van Helfteren alles op alles zette om niet op een vrijwel onoverbrugbare achterstand van 3-0 in wedstrijden te komen.

Jevohn Shepherd ging de thuisploeg voor in een inhaalrace die bijna succes had. Met nog ruim negen seconden op de klok kreeg Leiden echter de bal niet op tijd in het veld na een time-out en ging het balbezit naar Den Bosch, tot grote woede richting de arbiters van het Leidse team en zijn supporters.

De Bosschenaren maakten het vervolgens vanaf de vrije worplijn af. Zij hebben nog een zege nodig om zich kampioen van Nederland te mogen noemen. De vierde en mogelijk laatste wedstrijd van de finale is donderdag in Den Bosch.

Oudste vrouw op Mount Everest

Een 73-jarige Japanse heeft als oudste vrouw ooit de top bereikt van de Mount Everest. Dat is met 8848 meter de hoogste berg op aarde. Tamae Watanabe kwam zaterdag aan op het hoogtepunt. Ze maakt het goed en is op weg naar beneden, aldus de organisatoren.

Watanabe verbrak haar eigen record. In mei 2002 had ze op 63-jarige leeftijd al eens de top bereikt. De oudste man die de Mount Everest heeft bedwongen, was 76.

Oudste vrouw op Mount Everest
Oudste vrouw op Mount Everest (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.