FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 mei 2012

Vuurwerkramp Enschede herdacht

Ongeveer 150 mensen hebben zondagmiddag in Enschede de jaarlijkse herdenking van de vuurwerkramp bijgewoond. Twaalf jaar geleden explodeerde een opslagplaats voor vuurwerk, waardoor de wijk Roombeek grotendeels werd verwoest. Er vielen 23 doden en ongeveer 950 gewonden.

Na de tiende herdenking in 2010 besloten nabestaanden dat er minder behoefte was aan een ceremoniële herdenking en dat de nadruk meer op een ontmoeting tussen de nabestaanden moest komen te liggen. Vorig jaar waren er ook ongeveer 150 belangstellenden.

Burgemeester Peter den Oudsten legde zondag een krans bij het monument 'Het verdwenen huis tussen hemel en aarde' en hield een toespraak. Het Huis van Verhalen aan de Roomweg was 's middags geopend voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor. Ook werden de klokken tussen 15.25 en 15.30 uur geluid.


Vuurwerkramp Enschede herdacht (Foto: Novum)

[Serie A] Udinese naar CL, Lecce degradeert

Udinese heeft zondag in de Serie A de derde plaats veiliggesteld. De Bianconeri wonnen met 2-0 uit bij Catania door doelpunten van Antonio di Natale en Diego Fabbrini. Door die zege bleef de voorsprong op Lazio Roma, dat met 3-1 van Internazionale won, twee punten. Lazio is net als Napoli, dat met 2-1 van Siena won, en Inter aangewezen op de Europa League.

AS Roma en Parma werden op twee punten van Inter zevende en achtste. Roma won met 3-2 van het al gedegradeerde Cesena, terwijl Parma met 1-0 van Bologna won. Kampioen Juventus rondde een ongeslagen seizoen af met een 3-1 zege op Atalanta Bergamo. Alessandro del Piero scoorde in zijn laatste wedstrijd voor de Oude Dame een keer. AC Milan was Novara met 2-1 de baas.

Voor Lecce viel op de laatste dag het doek. De nummer achttien had nog een theoretische kans om degradatie te voorkomen, maar was daarvoor afhankelijk van Genoa. De Genuezen wonnen echter met 2-0 van Palermo. Zelf wist Lecce overigens ook niet te winnen. Chievo Verona was met 1-0 te sterk. Novara en Cesena degradeerden al eerder.

Beyoncé voor de rechter vanwege videogame

Software- en gamestudio Gate Five sleept Beyoncé Knowles voor de rechter. De zangeres en actrice had een overeenkomst met de studio die de game Starpower: Beyoncé wilde maken, maar zag er op het laatste moment vanaf.

Volgens Gate Five liep alles voor Starpower: Beyoncé op rolletjes, toen de zangeres zonder waarschuwing besloot er niet meer aan mee te werken. Als gevolg liep de studio niet alleen een hoop geld mis, maar moesten ook 70 mensen ontslagen worden.

Beyoncés advocaten stellen dat de ster van de overeenkomst afzag omdat Gate Five zijn financiële zaken niet op orde zou hebben. Gate Five beweert echter dat zij op het punt stonden een overeenkomst voor de game te sluiten met een financier en dat de zangeres dit ook wist toen ze opstapte.

Om hun investering terug te krijgen en zichzelf schadeloos te stellen voor misgelopen verkopen, eist de gamestudio meer dan 100 miljoen dollar van Beyoncé Knowles.

Afgelopen week heeft de rechter in Manhattan bepaald dat de rechtszaak van Gate Five aan alle formele eisen voldoet. Op een nader te bepalen datum zullen beide partijen voor de rechter moeten verschijnen.

Huis voor Klokkenluiders ondergebracht bij Ombudsman

Het Huis voor Klokkenluiders wordt ondergebracht bij de Nationale Ombudsman. "Dat is een onafhankelijk instituut waar mensen veel vertrouwen in hebben", licht SP-Kamerlid en initiatiefnemer Ronald van Raak zondag toe. "Het is heel belangrijk dat mensen een plek hebben waar ze misstanden veilig kunnen melden."

Van Raak stuurt zijn initiatiefwet die klokkenluiders moet beschermen en de oprichting van het Huis voor Klokkenluiders regelt maandag naar de Raad van State. "Een grote Kamermeerderheid staat er heel sympathiek tegenover." Hij hoopt dat de Tweede Kamer het voorstel in het najaar kan behandelen.

In het Huis voor Klokkenluiders kunnen maatschappelijke misstanden uitgebreid worden onderzocht en aanbevelingen worden gegeven. "Het is het eerste in zijn soort in de hele wereld, in de stijl van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. We moeten de problemen leren kennen, in Nederland heerst een cultuur van niet melden."

Het instituut gaat enkele miljoenen kosten en er komt ook een fonds waar klokkenluiders een beroep op kunnen doen. "Maar het huis gaat vooral erg veel opleveren. Het is heel belangrijk voor democratie en rechtsstaat en bedenk maar wat een bezuiniging het zou zijn geweest als we de bouwfraude hadden kunnen voorkomen."

Klokkenluiders kunnen tijdens het onderzoek niet ontslagen worden en worden daarna eventueel aan ander werk geholpen, aldus Van Raak. Het gaat niet om werknemers met een arbeidsconflict, maar om mensen die hun burgerplicht serieus nemen en misstanden melden op het gebied van milieu, veiligheid of corruptie.

Misstanden worden nu vaak niet gemeld omdat mensen niet durven, zegt de SP'er. "Ze kennen de bekende voorbeelden." Hij doelt op mensen als Paul Schaap, die in 2001 de veiligheid van de kernreactor in Petten ter discussie stelde, Ad Bos die de bouwfraude aanzwengelde, en Fred Spijkers, die nalatigheid bij Defensie aan het licht bracht.

Een paar jaar geleden heeft de overheid een advies- en verwijspunt ingesteld waar klokkenluiders terechtkunnen voor informatie, raad en doorverwijzing naar bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon. "Dit meldpunt werkt dus niet, evenmin als de Commissie Integriteit Overheid", weet Van Raak. "Iedereen zegt dat dat een antiklokkenluidersinstituut is." Ook is volgens de politicus sprake van een 'wildgroei' aan regelingen bij bedrijven en overheden. "Maar die beschermen niet en er wordt geen onderzoek gedaan."

Een expertgroep van klokkenluiders heeft intensief meegeschreven aan het initiatiefwetsvoorstel. "Zij raken hun baan en geld kwijt, moeten een juridische strijd voeren en raken in sociale isolatie", legt het Kamerlid uit. "Het is belangrijk dat de wet is gemaakt vanuit hun ervaring."

"Het huis richt zichzelf in en krijgt een eigen voorzitter", blikt Van Raak vooruit. Er is nog geen kandidaat. Daar moet de politiek zich niet mee bemoeien. Het moet zo onafhankelijk mogelijk zijn."

'Twente wil Verhaegh ophalen in Duitsland'

FC Twente richt het vizier na de uitschakeling in de play-offs voor Europees voetbal op volgend seizoen. Paul Verhaegh is in beeld om de selectie te versterken. De verdediger staat op dit moment nog onder contract bij het Duitse FC Augsburg.

Twente gaat Verhaegh polsen voor een terugkeer naar de Eredivisie. Bij de Bundesliga-club is Verhaegh sinds dit seizoen aanvoerder. De oud-speler van FC Den Bosch en Vitesse wordt door TC/Tubantia genoemd als mogelijke versterking.

Twente gaat er vanuit dat rechtsback Roberto Rosales komende zomer vertrekt. De verdediger uit Venezuela staat in de belangstelling van diverse clubs uit onder meer Engeland en Duitsland. Verhaegh kan de eventuele opvolger worden van Rosales, maar het is nog niet duidelijk hoe de Nederlander tegenover een terugkeer staat.

Verhaegh beleefde een goed seizoen met FC Augsburg. De ploeg van Jos Luhukay wist zich te verzekeren van nog een seizoen op het hoogste niveau in Duitsland. Twente leek lange tijd ook op weg naar een goed seizoen, maar in de titelstrijd haakten uiteindelijk toch af. In de play-offs legde Twente het af tegen RKC Waalwijk.

'Twente wil Verhaegh ophalen in Duitsland' (Foto: Pro Shots)

[Upd] Zwaargewonde bij brand in pits Williams F1

Bij een brand in de pitbox van het Formule 1-team van Williams is een zwaargewonde gevallen. Het slachtoffer werd met ernstige brandwonden naar een ziekenhuis in Barcelona gevlogen. Vijftien anderen raakten gewond, veelal door het inademen van rook. Vijf van hen zijn naar een lokaal ziekenhuis vervoerd, tien anderen werden op het Circuit de Catalunya behandeld.

De brand ontstond toen het Britse team de zege van Pastor Maldonado in de Spaanse grand prix aan het vieren was. Teambaas Frank Williams gaf op dat moment een speech ter ere van de eerste zege van het team sinds 2004. De verlamde teambaas werd door teamleden de pitbox uitgebracht. Maldonado droeg zijn neef Manuel, wiens been in het gips zat, weg van het vuur.

Williams bevestigt dat een van hun teamleden de zwaargewonde is. Ook drie andere leden van het Britse team zijn onder de gewonden. Het team van Caterham F1 had vier teamleden die gewond raakten bij de brand.

Update 23.18 uur

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat er na de brand in de pitbox van Williams 31 mensen naar het medisch centrum op het circuit in Barcelona zijn gebracht. Zeven van hen zijn daarna doorverwezen naar lokale ziekenhuizen in de buurt van het circuit.

Zwaargewonde bij brand in pits Williams F1 (Foto: Pro Shots)

[NBA] Clippers kloppen Grizzlies in zevende wedstrijd

Los Angeles Clippers heeft als laatste ploeg de tweede ronde van de play-offs in de NBA bereikt. De Californische ploeg won zondag met 82-72 bij Memphis Grizzlies en bracht daarmee de stand in de best-of-sevenreeks op 4-3. De Clippers nemen het in de tweede ronde van de play-offs op tegen San Antonio Spurs.

De Clippers hadden een 3-1 voorsprong in de reeks, maar gaven die voorsprong uit handen en moesten in Memphis de zege alsnog veiligstellen. De ploeg kweet zich echter goed van die taak met een vroege voorsprong. In het derde kwart kwamen de Grizzlies weliswaar langszij en namen zelfs even een voorsprong, maar de Clippers herstelden zich en sloegen een gat van tien punten.

Bij de bezoekers was Chris Paul met negentien punten de topscorer. Kenyon Martin haalde een double-double. Hij scoorde elf punten en pakte tien rebounds. Bij de Grizzlies waren Rudy Gay en Marc Gasol beiden goed voor negentien punten.

Guild Wars 2 populairder dan ontwikkelaars hadden gedacht

Twee weken geleden had Guild Wars 2 zijn eerste grote bètaweekend. Iedereen die de game gepreordered had, kon de game alvast uitproberen. Helaas hadden de ontwikkelaars, ArenaNet, de populariteit van hun game enigszins onderschat.

Volgens de president van ArenaNet, Mike O'Brien, probeerden meer dan 100.000 mensen in te loggen voor de MMO. ArenaNet was niet berekend op deze aantallen. "Er waren veel meer preorders dan we verwacht hadden," vertelt O'Brien. "We hebben tijdelijk de preorders moeten stilleggen, maar dat was niet genoeg. Zelfs met 48 werelden hadden we niet genoeg server capaciteit." Volgens O'Brien heeft wel het merendeel van de spelers dat weekend kunnen spelen.

Als er dan toch iets fout moet gaan, is 'te veel mensen willen onze game spelen' een mooie reden om te hebben als ontwikkelaar. Morgen, 14 mei, houdt ArenaNet een stresstest met de Guild Wars 2-klanten om te kijken of de capaciteitsproblemen verholpen zijn.

Guild Wars 2 komt later dit jaar uit voor pc.

Nederland naar finale jeugd-EK

Titelverdediger Nederland heeft de finale van het EK onder 17 bereikt. De ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg had het in Ljubljana tegen tien Georgiërs niet makkelijk, maar scoorde in de slotfase toch twee keer. In de finale is Duitsland woensdag de tegenstander.

Oranje kwam tegen de verrassende Georgiërs al snel met een man meer te spelen. De Georgische aanvoerde Nika Tchanturia kreeg in de vijftiende en zestiende minuut geel en mocht inrukken. Oranje probeerde vervolgens de Georgische muur te slechten, maar dat lukte niet.

In de slotfase hing de beslissing in het voordeel van Nederland in de lucht, maar de bal wilde er lang niet in. Nathan Ake, uitkomend voor Chelsea, was met een volley op de lat het dichtst bij totdat PSV-verdediger Jorrit Hendrix op aangeven van Ake in de slotminuut de 1-0 binnenkopte. Enkele minuten in blessuretijd scoorde Thom Haye, uit de jeugd van AZ, de bevrijdende 2-0.

Eerder op de dag had Duitsland al de finale bereikt door met 1-0 van Polen te winnen. Leon Goretzka (VfL Bochum) scoorde in dat duel de enige goal. Vorig jaar stonden Nederland en Duitsland ook tegenover elkaar. Toen was Nederland in Servië met 5-2 te sterk voor de Duitsers. In 2009 was Duitsland in eigen land Nederland nog de baas na verlenging: 2-1.

Gevonden baby woensdag begraven in Boxtel

De baby die vorige maand in een vuilniszak werd gevonden aan de Laarakkerweg in het Brabantse Liempde wordt woensdagochtend begraven. Dat gebeurt op begraafplaats Munsel in Boxtel, waar Liempde onder valt.

Het meisje heeft de naam Sterre van de Laarakker gekregen. Burgemeester Frank van Beers doet dinsdag aangifte van haar geboorte, waarbij ze ook officieel haar naam krijgt.

De politie heeft vrijdag de website sterre2012.nl online gezet in de hoop de moeder van Sterre te achterhalen. Het meisje werd 22 april gevonden. De baby heeft na haar geboorte korte tijd geleefd, zo is uit sectie gebleken

Sterre heeft grote indruk gemaakt op iedereen die de afgelopen weken met haar bezig was, meldt de gemeente zondag op haar website. "Zij zullen je niet vergeten." Naast de burgemeester zijn medewerkers van justitie, politie en de gemeente woensdag aanwezig bij de begrafenis. Iedereen die Sterre de laatste eer wil bewijzen, is welkom.

Pauselijke onderscheiding voor oud-CdK Frissen

Oud-commissaris van de koningin in Limburg Léon Frissen heeft zondag een hoge pauselijke onderscheiding ontvangen. Vanwege zijn jarenlange inzet voor kerk en maatschappij is hij benoemd tot commandeur in de orde van Sint Gregorius. Deze hoogste kerkelijke onderscheiding voor leken wordt slechts zelden uitgereikt. Dat meldt het bisdom Roermond.

De 61-jarige Frissen is de vijfde Limburger die deze onderscheiding de afgelopen twintig jaar heeft gekregen. Frissen werd geboren in Beek en was tussen 1986 en 1994 Tweede Kamerlid voor het CDA. Daarna werd hij burgemeester van achtereenvolgens Arcen en Velden en Horst aan de Maas. Van 2005 tot 2011 was hij gouverneur van de provincie Limburg.

De onderscheiding Orde van Sint Gregorius is in 1831 ingesteld door paus Gregorius XVI. De orde wordt verleend aan mensen die zich onderscheiden door opmerkelijke verdiensten op het gebied van kerk en maatschappij. Bisschop Frans Wiertz reikte de versierselen zondag uit in Maastricht.


Pauselijke onderscheiding voor oud-CdK Frissen (Foto: Novum)

Vijf aanhoudingen na derby Vitesse - NEC

De politie is zondagmiddag kortstondig in actie gekomen na de wedstrijd Vitesse tegen NEC. Vijf mensen werden aangehouden. Direct na de wedstrijd in Arnhem ontstond in het stadion een grimmige sfeer bij het NEC-vak. De mobiele eenheid was paraat, maar hoefde niet in te grijpen.

Twee arrestanten zouden stenen naar passerende auto's op de A325 hebben gegooid. Een persoon werd aangehouden voor opruiing, een voor belediging van een agent en een vijfde wegens baldadigheid en het zich niet kunnen identificeren.

Toen de NEC-aanhang met bussen vertrok, moest de ME optreden tegen Vitesse-supporters die op het parkeerterrein van het Gelredome bij de bussen van de NEC-fans wilden komen. De politie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Vitesse plaatste zich met een 2-0 overwinning voor de finale van de play-offs. De heenwedstrijd in Nijmegen was met 3-2 door NEC gewonnen.

[Primera División] Málaga in voorronde CL, Villarreal treurt

Málaga heeft zich verzekerd van een ticket voor de voorronde van de Champions League. De Andalusiërs wonnen met Joris Mathijsen in de basis van Sporting Gijon.

Málaga was met Atlético Madrid in de race om de vierde plaats in Spanje. De ploeg van Manuel Pellegrino had de beste papieren en moest alleen nog in eigen huis aantreden tegen het gedegradeerde Sporting Gijon. In het eigen La Rosaleda had de thuisploeg aan één doelpunt voldoende om zich te plaatsen voor de voorronde van de Champions League.

Diego Rondon scoorde vlak na de pauze de enige treffer van de wedstrijd (1-0). Mathijsen begon in de basis bij Málaga, waar Ruud van Nistelrooy een kwartier voor tijd Rondon verving. Een minuut voor tijd kreeg Málaga-speler Isco nog een tweede gele kaart, maar de zege voor de Andalusiërs kwam niet meer in gevaar. Dat was maar goed ook voor de formatie van Mathijsen en Van Nistelrooy. Concurrent Atlético Madrid won namelijk op bezoek bij Villarreal. Los Rojiblancos hoopten op een stunt van Gijon.

Die bleef uit, dus bleek de zege van Atlético ook niet veel waard. Althans voor de Madrilenen, want opponent Villarreal daalt door de nederlaag af naar de Segunda Division. Kort voor tijd dompelde Radamel Falcao El Submarino Amarillo kopje onder. Villarreal, dit seizoen actief in de Champions League, volgt Racing Santander en Gijon als degradant. Levante volgt Atlético na een 3-0 zege op Athletic Bilbao naar de Europa League.

Total dicht gaslek in Nigeria

De Franse oliemaatschappij Total is er zondag na 54 dagen in geslaagd een lek te dichten in een aardgasveld in het zuiden van Nigeria. Wegens explosiegevaar moest de productie worden stilgelegd en het gebied worden ontruimd.

Total zei dat het gaslek in het Obite-veld in de deelstaat Rivers met zware vloeistoffen en cement was gestopt. Het lek moet nu permanent worden afgedicht met cement. Woordvoerder Fred Ohwahwa zei dat de productie spoedig zal worden hervat, maar hij kon nog geen exacte datum noemen.

Schöne: "Het waren hele mooie jaren"

Lasse Schöne speelde zondag zijn laatste wedstrijd voor N.E.C. De Deen gaat vanaf komende zomer aan de slag bij Ajax. In zijn laatste optreden werd N.E.C. uitgeschakeld in de strijd om Europees voetbal.

Bij rivaal Vitesse gingen Schöne en zijn ploeggenoten met 2-0 onderuit. "Het was niet onze beste wedstrijd", zei de Deens international tegen Omroep Gelderland. "Het stond vrij aardig bij ons", vervolgt Schöne. N.E.C. sloot het duel af met negen man."Zij kwamen er niet makkelijk doorheen en kregen nauwelijks kansen."

De middenvelder moet zich donderdag alweer melden bij de Deense nationale ploeg, waarmee Schöne naar het EK in Oekraïne en Polen gaat. "Een korte vakantie voor mij. Ik ben geen vaste waarde, maar je weet nooit hoe het loopt", verklaart de spelmaker.

"Natuurlijk hoop ik op speelminuten op het EK." Schöne kijkt terug op een mooie periode bij N.E.C., waar hij in 2008 tekende. "Bij N.E.C. kijk ik terug met een super gevoel. Het waren hele mooie jaren. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur", besluit de 25-jarige middenvelder, die transfervrij naar landskampioen Ajax vertrekt.

QPR-speler Barton biedt excuses aan bij supporters

Joey Barton deed zondag van zich gelden in de kampioenswedstrijd van Manchester City door ruzie te maken met City-spelers, waarna hij rood kreeg. Barton werd naar eigen zeggen geschopt door Carlos Tévez, maar ging vervolgens compleet door het lint.

Daarbij gaf de aanvoerder van Queens Park Rangers Tévez een elleboog, Sergio Agüero een knietje en Vincent Kompany een kopstoot. Aan de zijlijn kreeg Barton het vervolgens ook nog aan de stok met Mario Balotelli.

Met tien man gaf QPR in de blessuretijd een 1-2 voorsprong uit handen (3-2), waardoor City de landstitel wist te veroveren. Barton verklaart dat hij de City-spelers uitdaagde om een rode kaart te krijgen. "Ik heb nog geprobeerd om iemand mee te nemen naar de kleedkamer op advies van een ploeggenoot. Dat is niet gelukt."

"Ik kan niets anders dan mijn excuses aanbieden aan de fans", zei Barton op Twitter. "Ik vond het geen rode kaart. Ik ben er niet trots op, maar het maakt me helemaal niet uit. We zijn immers veilig en dat is het enige dat telt", besluit de middenvelder. Doordat Bolton Wanderers gelijkspeelde bij Stoke City bleef QPR zeventiende.

Hieronder de beelden.


Joey Barton gaat door het lint. (Bron: YouTube)

Gesprekken Griekse coalitie gaan door

De Griekse president Karolos Papoulias voert zondagavond gesprekken met de leiders van enkele kleinere partijen, nadat eerder overleg met de grootste drie partijen niets had opgeleverd.

Het overleg dat Papoulias zondag had met leiders van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND), de socialistische Pasok en de linkse coalitie Syriza heeft niets opgeleverd.

De gesprekken die Papoulias zondag voert, worden gezien als een laatste poging om een coalitie te smeden. Als dat niet lukt, moeten er uiterlijk medio juni nieuwe verkiezingen worden gehouden. Papoulias heeft tot uiterlijk donderdag de tijd om een regeringscoalitie te vormen.

De president praat zondagavond onder meer nog met Fotis Kouvelis van Democratisch Links. Waarnemers menen dat alleen deze partij voor een doorbraak kan zorgen door samen te werken met Pasok en de ND. Deze drie partijen zouden op dit moment de enige zijn die een coalitie zouden kunnen vormen.

De leider van Syriza, Alexis Tsipras, zei zondag dat Democratisch Links ermee heeft ingestemd om een regering te vormen, maar Kouvelis sprak dit later tegen.

Gesprekken Griekse coalitie gaan door
Gesprekken Griekse coalitie gaan door (Foto: ANP)

Van Persie: "Liefde voor Arsenal blijvend"

Robin van Persie gaat op korte termijn in gesprek met Arsenal over zijn toekomst. Wat de uitkomst ook is, hij blijft van de club houden. Van Persie besloot het seizoen met Arsenal met een 2-3 zege bij West Bromwich Albion.

Dankzij de winst behielden The Gunners de derde plaats in de Premier League. Arsenal gaat daardoor naar de Champions League. Met dertig doelpunten had topscorer Van Persie een groot aandeel in de derde plek voor Arsenal.

De goede prestaties van de Oranje-international leidde tot veel interesse bij andere topclubs. Goal.com weet dat Juventus achter Van Persie aan zit. De Italianen hopen de spits te verleiden tot een overstap. Van Persie heeft nog een contract tot 2013 bij Arsenal. De Londenaren willen het contract van de aanvoerder verlengen.

Van Persie kan nog weinig zeggen over zijn toekomst. "Je weet het nooit. Arsenal is een grote en geweldige club. Ik speel hier nu acht jaar en ik hou van deze club. Dat zal in elk geval nooit veranderen. Volgende week gaan we rond de tafel zitten. Wat er ook gebeurt, ik blijf van deze club houden", zei hij tegen Engelse media.

Kompany: "Heb de hoop nooit opgegeven"

Vincent Kompany mocht zondag voor Manchester City de Premier League-beker in ontvangst nemen. De Belg is vervuld met trots. City had het niet makkelijk in eigen huis tegen Queens Park Rangers.

De Londenaren verpestten bijna de kampioenswedstrijd van The Citizens, maar in de blessuretijd kwam City alsnog langszij: 3-2. "Ik heb de hoop nooit opgegeven", zei Kompany tegen Sky Sports. "Het doelpunt van Dzeko (2-2, red.) deed mij denken aan de eerdere momenten van dit seizoen dat we in de extra tijd wonnen. Daarom geloofde ik erin", zei de Belg.

Kompany werd wel even zenuwachtig toen QPR aan de leiding kwam in de tweede helft. "Natuurlijk is dit het mooiste moment van mijn leven, maar om eerlijk te zijn wil ik dit niet nog een keer meemaken op deze manier. We hebben het dit seizoen zo goed gedaan, vooral thuis. Op de beslissende speeldag, ondanks een goede eerste helft, kwamen we er toch lange tijd niet doorheen", vervolgt de aanvoerder van de Engelse kampioen.

"Het besef is er nog niet helemaal denk ik. Ik weet ook niet wat er allemaal is gebeurd, het was zo'n chaos. Ik ben enorm gelukkig voor alle jongens. We hebben dit seizoen alles gegeven. We zijn kampioen, maar we zijn niet alleen gekomen om veel geld te verdienen, zoals je overal hoort. We hebben hier ons leven lang van gedroomd. Ook toen we niets hadden, geen geld. De landstitel doet ons enorm veel. Kijk naar de fans, ongelooflijk."

Büttner: "Trainen bij Oranje gaat niet door"

Alexander Büttner meldt zich maandag bij het Nederlands elftal, maar traint nog niet mee omdat Vitesse nog actief is in de play-offs. Büttner is door bondscoach Bert van Marwijk opgenomen in de voorselectie van Oranje.

Van Marwijk moet echter nog even wachten totdat hij de linksback van Vitesse kan zien op de trainingen. De Doetinchemmer is namelijk nog met Vitesse actief in de play-offs voor Europees voetbal, waarin zondag N.E.C. werd uitgeschakeld.

In de finaleronde treffen Vitesse en Büttner RKC Waalwijk komende donderdag en zondag. Dat betekent dat de verdediger niet meetraint met Oranje tijdens het trainingskamp in Hoenderloo. "Ik kreeg een telefoontje van Hans Jorritsma (teammanager Oranje, red.) dat ik mij moet melden voor de lunch en voor de kledingmaten."

"Trainen gaat niet door. Als we waren uitgeschakeld, had ik ook moeten trainen. Dat gaat nu niet door. Ik wil eerst met Vitesse Europees voetbal halen. Daar ben ik mee bezig. Na zondag (finale van de play-offs,red.) zien we verder. Het is fantastisch dat ik in de voorselectie zit, het zou een droom zijn als ik naar het EK mag."

Jongetje (1) uit vijver gevist

Een jongetje van ruim 1 jaar is zondagmiddag in de vijver van een tuin in het Overijsselse Wijhe gevallen. Zijn toestand is zorgwekkend.

Familieleden wisten het jongetje uit het water aan de Mandemakershoek te halen en te reanimeren. De hulpdiensten werden rond 17.40 uur geïnformeerd over het incident, waarna personeel van twee ambulances en een traumahelikopter ruim een uur bezig is geweest met het slachtoffer.

De dreumes is rond 19.00 uur met een traumahelikopter naar het UMC St Radboud in Nijmegen gebracht. Hij was op dat moment bij kennis en ademde zelfstandig. Hoelang het jongetje in het water heeft gelegen is onduidelijk.

Prandelli maakt voorselectie Italië bekend

Bondscoach Cesare Prandelli van Italië heeft zijn voorlopig selectie bekendgemaakt voor het EK in Polen en Oekraïne. Prandelli liet deze week al weten dat er weinig verrassingen bij de selectie zitten. Alessandro Del Piero en Francesco Totti hoefden niet op een uitnodiging te rekenen.

De bondscoach van Italië geeft de jeugd de voorkeur, waaronder spits Mario Balotelli. De jonge aanvaller van Manchester City kwam vaak in opspraak. Balotelli liet zich dit seizoen geregeld van zijn negatieve kant zien met overtredingen en buitensporig gedrag op en naast het veld. Toch ziet Prandelli in de jongeling een toegevoegde waarde.

"Balotelli kan het zich niet veroorloven om nog meer fouten te maken, maar ik ben ervan overtuigd dat hij dat niet doet", zei Prandelli. "We moeten spelers met talent een extra kans geven, en er bestaat geen twijfel over dat hij een speciaal talent is", aldus de Italiaanse keuzeheer. Prandelli heeft zeven spelers opgeroepen van kampioen Juventus. De Italianen starten het EK op 10 juni tegen Spanje. De andere tegenstanders zijn Ierland en Kroatië.

Voorlopige selectie

Doel: Gianluca Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Napoli), Salvatore Sirigu (Paris St. Germain), Emiliano Viviano (Palermo)

Verdediging: Ignazio Abate (AC Milan), Davide Astori (Cagliari), Federico Balzaretti (Palermo), Andrea Barzagli (Juventus), Salvatore Bocchetti (Rubin Kazan), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Domenico Criscito (Zenit St. Petersburg), Christian Maggio (Napoli), Angelo Ogbonna (Torino), Andrea Ranocchia (Internazionale)

Middenveld: Luca Cigarini (Atalanta), Daniele De Rossi (AS Roma), Alessandro Diamanti (Bologna), Emanuele Giaccherini (Juventus), Claudio Marchisio (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Thiago Motta (Paris St. Germain), Antonio Nocerino (AC Milan), Andrea Pirlo (Juventus), Ezequiel Schelotto (Atalanta), Marco Verratti (Pescara)

Aanval: Mario Balotelli (Manchester City), Fabio Borini (AS Roma), Antonio Cassano (AC Milan), Mattia Destro (Siena), Antonio Di Natale (Udinese), Sebastian Giovinco (Parma).

Minder animo voor Landmachtdagen

De open dagen van de landmacht hebben dit weekend minder belangstellenden getrokken dan de vorige editie in 2010. Ongeveer zeventigduizend mensen kwamen naar De Ruyter van Steveninckkazerne in het Brabantse Oirschot.

De Landmachtdagen in het Drentse Havelte trokken in 2010 110 duizend bezoekers. In 2009 kwamen nog ruim 130 duizend mensen af op de Landmachtdagen in Amersfoort.

"Er waren nergens opstoppingen, we zijn zeer tevreden", zegt een woordvoerder. "Het weer zat ook mee, in de ochtend was het wel wat fris, maar er viel geen regen."

Het thema was dit jaar 'Vechten voor Vrede en Vrijheid; Je moet het maar kunnen'. Het publiek kon meerijden in voertuigen, duiken met perslucht of korte vaartochten maken met aanvalsboten. Verder werden allerlei demonstraties gehouden.

Het publiek werd zaterdag even in verwarring gebracht toen in een fictieve televisieuitzending werd verteld dat de Brabantse commissaris van de koningin was gegijzeld in het provinciehuis.

De volgende Landmachtdagen worden in 2014 gehouden.


Minder animo voor Landmachtdagen (Foto: Novum)

Veel doden bij strijd met Al-Qaida in Jemen

Bij gevechten tussen Al-Qaida-strijders en regeringstroepen in het zuiden van Jemen zijn zondag minstens 42 mensen gedood. Dat hebben militaire bronnen in Jemen gezegd.

Dertig Al-Qaida-strijders kwamen om bij gevechten rond het stadje Al-Hurur in de provincie Abyan, waar het regeringsleger vliegtuigen en zware artillerie inzette. Al-Hurur ligt even buiten Jaar, een van de vele steden in het zuiden van Jemen die in het afgelopen jaar onder controle van Al-Qaida zijn gekomen.

Verder sneuvelden twaalf regeringssoldaten bij gevechten in de plaats Al-Code en de provinciehoofdstad Zinjibar.

Simon Keizer geeft pers pluim na huwelijk

Simon Keizer heeft de Nederlandse pers een complimentje gegeven na zijn huwelijksfeest van zaterdag. Vorige maand onstond ophef bij een aantal fotografen. Ze waren boos omdat Keizer stiekem voor de wet was getrouwd.

"We willen de pers bedanken voor het respecteren van onze privacy overdag", twittert de zanger. "Dat mag dan ook wel eens gezegd worden." De Volendammer vierde zaterdag in Edam feest met familie en vrienden nadat hij nogmaals eeuwige trouw had beloofd aan Annemarie Hoek. Het burgerlijk huwelijk werd een maand geleden slechts door een paar mensen bijgewoond.

Ook de gasten lijken zich prima te hebben vermaakt. "Wat was het een topfeest van Annemarie en Simon", twittert Monique Smit. "Het was al licht toen we thuiskwamen en ik heb nu nog lamme benen van het dansen." Jaap Kwakman van de 3JS zegt niet meer precies te weten wat er is gebeurd, 'maar ik geloof dat we gisteren het beste feest ooit hebben meegemaakt'.

Er vond nog wel een klein opstootje plaats voor het Damhotel in Edam, waar het bruidspaar feestte. Twee fotografen gingen met elkaar op de vuist nadat een beveiliger een plantenbak had verzet, waardoor er minder ruimte was. Een elleboogstoot werd beantwoord met een stomp in het gezicht, waarna nog zes of zeven klappen volgden. Een van hen hield er een wondje in zijn gezicht aan over, zegt een getuige. Er kwam geen politie aan te pas.

Roelofsen: " Dit is een mokerslag"

De Graafschap is gedegradeerd uit de Eredivisie na het 1-1 gelijkspel van vanmiddag tegen FC Den Bosch. De trainer van de club uit Doetinchem, Richard Roelofsen, sprak na afloop van de wedstrijd van een mokerslag.

"Dit is heel pijnlijk, voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Dit betekent heel veel voor de club, dat besef is er bij de spelers. Wij zijn verantwoordelijk voor heel veel dingen die nu gaan gebeuren en dat is een zware last. Die zullen we moeten dragen", aldus Roelofsen.

"We hebben niet genoeg kunnen geven. Het is een grote deceptie dat we er nu meteen uit liggen. Degradatie is een ramp, dat wil eigenlijk niemand meemaken in zijn loopbaan. Ook voor mij is dit een ongelooflijke nederlaag."

Babos: "Vitesse gooide olie op het vuur"

N.E.C.-doelman Gabor Babos hekelde na de uitschakeling in de play-offs de wijze waarop de Vitesse-spelers feest vierden voor de supporters uit Nijmegen. De Nijmeegse ploeg ging met 2-0 onderuit in Arnhem en is daardoor uitgeschakeld in de strijd om een Europa League-ticket.

N.E.C. won het eerste duel met 3-2, maar dat bleek niet voldoende om door te bekeren. Bij Vitesse was het groot feest. Dat werd gevierd met een ereronde, waarbij ook het uitvak met N.E.C.-fans werd bezocht. Babos vond dit niet kunnen. "De spelers van Vitesse gooiden daarmee olie op het vuur", zei hij tegen Goal.com.

"Dat moeten ze niet doen. Ze weten hoe de derby leeft bij beide supportersgroepen. Ik stond bij Humberto Tan van Eredivisie Live en toen zag ik dat er ruzie ontstond", aldus de Hongaarse goalie, die naar het vak van N.E.C. stormde en de woeste fans tot bedaren bracht. "De Vitesse-spelers provoceerden onze fans. Toen ik naar John van den Brom liep, heb ik hem gefeliciteerd, maar daarna gezegd dat zijn aanvoerder er iets aan moest doen."

Opgeheven hoofd

"Ik heb geprobeerd om de supporters daarna kalm te krijgen", aldus Babos. De routinier was teleurgesteld na afloop over de uitschakeling en het tumult bij de fans, maar hij nam scheidsrechter Björn Kuipers niets kwalijk. De arbiter gaf twee spelers van N.E.C. een rode kaart tijdens de wedstrijd. "De rode kaart van Bram Nuytinck was terecht. Hij haalde een doorgebroken speler neer. Ik ga het verder niet over de arbitrage hebben", zei Babos.

N.E.C. kon met negen man geen wonder verrichten. "Op sommige momenten konden we er met negen man nog aardig doorheen komen, maar na de 2-0 van Wilfried Bony knakte er iets bij ons. Dan weet je dat het een kansloze missie wordt. Toch kunnen we met een opgeheven hoofd vertrekken uit Arnhem. Desondanks is de teleurstelling natuurlijk heel groot en we moeten dit verwerken", aldus de doelman van de Nijmegenaren.

Babos: "Vitesse gooide olie op het vuur" (Foto: Pro Shots)

Maldonado: "Prachtige dag voor Williams"

Het Formule 1-seizoen 2012 heeft na vijf races vijf verschillende winnaars opgeleverd. Laatste naam in dit rijtje is Williams-coureur Pastor Maldonado die vandaag de Grand Prix van Spanje op zijn naam schreef en ze Williams de eerste zege sinds Brazilië 2004 schonk. De Venezolaan was na afloop van de race dan ook een blij man.

"Dit is een prachtige dag, voor het team en voor mijzelf. We werken al een hele poos keihard om elke race sterker te worden en kijk wat ons dat vandaag heeft gebracht! Gisteren hadden we al een geweldige kwalificatie en vandaag is het ons weer gelukt!" zei Maldonado.

"Het was een zware race. Na een paar ronden kreeg ik problemen met de achterbanden, maar de wagen presteerde verder erg goed. Alonso kwam bij de start iets beter weg dan ik, maar ik kon hem daarna goed volgen en lag na de pitstops weer voor hem. Dit is mijn eerste podium en mijn eerste zege in de Formule 1, dus je kunt je vast wel een voorstelling maken van hoe ik me nu voel."

Toch duurde de feestvreugde niet lang, want anderhalf uur na de wedstrijd brak er brand uit in de pitbox van Williams waar op dat moment een groepsfoto werd genomen en Sir Frank Williams op zijn 70e verjaardag een toespraak hield. In totaal zijn er negen gewonden gevallen en de schade die het vuur veroorzaakte is nog onduidelijk.

Mancini: "Nog nooit zoiets meegemaakt"

Manchester City-coach Roberto Mancini was uitzinnig na het behalen van het landskampioenschap tegen Queens Park Rangers (3-2). Hij spreekt van een unieke situatie. 

"Het is ongelooflijk, deze ploeg heeft dit verdiend. Het is ongelooflijk zoiets te winnen. Ik denk niet dat ik ooit zo'n situatie in de slotronde heb meegemaakt", aldus de Italiaanse oefenmeester tegenover Sky Sports. "We verdienden het niet te verliezen, we hadden veel kansen en we hebben dat kampioenschap verdiend."

"Het is fantastisch voor de club en de supporters om na 44 jaar weer kampioen te worden. Het was een absurd seizoen en het was een doldwaze situatie tot en met de laatste minuut", zo vervolgde Mancini.

"Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal, dacht ik niet dat wij deze wedstrijd nog zouden winnen. Toch verdienden we het om te winnen en om de titel te pakken. Wij hebben twintig speelronden lang bovenaan gestaan. Het was voor ons ongelooflijk belangrijk om kampioen te worden. Manchester City gaat een grote toekomst tegemoet."

Manchester City-coach Roberto Mancini met de kampioenstrofee. (Foto: Pro Shots)

Golfster Boeljon zegeviert in Turkije

Golfster Christel Boeljon heeft het Turkish Airlines Open in Belek op haar naam geschreven. De Nederlandse ging in de laatste ronde rond in 73 slagen waarmee haar totaal op 285 (-7) kwam. Hiermee bleef ze de Finse Ursula Wikstrom drie slagen voor.

Vorig jaar zegevierde Boeljon ook al in Belek, terwijl ze dit jaar al de Australische Masters (onderdeel van de Europese Tour) op haar naam schreef. De Nederlandse speelde dit jaar drie toernooien op de Europese Tour en verstevigt met de zege de leiding in het geldklassement. Daarnaast speelt ze op de Amerikaanse LPGA Tour die lucratiever is dan de Europese.

Ferguson: "Ik feliciteer City met de titel"

Sir Alex Ferguson dacht even dat Manchester City de koppositie in Engeland zou verspelen, maar The Citizens ontsnapten ternauwernood aan een dramatisch slot. Manchester United had de hoop eigenlijk al opgegeven op de landstitel, maar Queens Park Rangers wisten bijna voor een stunt te zorgen op de slotdag.

Tot de blessuretijd stond de laagvlieger 1-2 voor bij City, maar in de extra tijd wist de thuisploeg alsnog twee cruciale doelpunten te maken. Ferguson zag zijn hoop vervliegen. United was even virtueel kampioen dankzij een 0-1 overwinning bij Sunderland, maar de feestvreugde sloeg om toen City uiteindelijk nog won.

"Dit had niemand meer verwacht", zei Ferguson tegen de BBC. "Iedereen dacht dat City zou winnen, maar zelfs tegen tien man hadden ze nog vijf minuten blessuretijd nodig om te winnen."

"Maar ik feliciteer City met de landstitel. Een kampioenschap is altijd verdiend, want het is een lange weg. Mijn spelers wisten niets van de tussenstanden, maar ze zijn nu natuurlijk heel erg teleurgesteld. Dat mogen ze ook zijn. Met 89 punten ben je normaal gesproken kampioen, maar dit seizoen helaas niet", besluit de Schot.

Toernooizege Federer in Madrid

Roger Federer is voor de derde keer is zijn carrière de winnaar geworden van het masterstoernooi in Madrid. Hij versloeg in de finale met moeite Tomas Berdych in drie sets: 3-6, 7-5 en 7-5.

Federer had bij bij 5-3 in de derde set al de kans de wedstrijd uit te serveren, maar slaagde daar niet in. Bij 6-5 brak Federer echter zijn tegenstander opnieuw en boekte daardoor zijn vierde toernooizege van dit jaar. Eerder won de Zwitser in 2012 al de toernooien van Rotterdam, Dubai en Indian Wells.

Door de toernooizege stijgt Federer naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Hij passeert daarmee Rafael Nadal, die in Madrid al in de derde ronde werd uitgeschakeld.

Del Piero neemt afscheid: "Ik ben verschrikkelijk trots"

Alessandro Del Piero speelde zondag zijn laatste wedstrijd voor Juventus. De routinier nam afscheid met een landstitel in Turijn. Del Piero (37) mocht tegen Atalanta Bergamo (3-1 winst) een uur meespelen, waarna hij een publiekswissel kreeg van trainer Antonio Conte.

Del Piero deed er ongeveer twintig minuten over om afscheid te nemen van het publiek tijdens een ereronde. "Het was een geweldig moment. Mijn band met de fans is ook geweldig."

"Ik wil ze van harte bedanken", aldus de spits van Juventus tegen Italiaanse media. Del Piero vertrekt na negentien jaar bij De Oude Dame. "Ik ben blij en trots, het was een geweldige dag. Ik ben natuurlijk ook verdrietig, maar ik had me geen beter afscheid kunnen wensen. Ik ben verschrikkelijk trots", zei Del Piero.

De verwachting is dat de Italiaan aan de slag gaat in Engeland of de Verenigde Staten. "Ik wil nog zo lang mogelijk blijven voetballer. Ik kan daarna altijd nog directeur worden. Engeland is een prachtig land om te spelen, maar ik heb negentien jaar niet aan een transfer gedacht. Het is dan wel raar om dat nu wel te doen."

Del Piero neemt afscheid: "Ik ben verschrikkelijk trots" (Foto: Pro Shots)

Schumacher krijgt gridstraf voor Monaco

Michael Schumacher heeft voor de Grand Prix van Monaco een gridstraf van vijf plaatsen ontvangen. De Mercedes-coureur wordt door de stewards van de Grand Prix van Spanje schuldig bevonden aan het opzettelijk aanrijden van Williams-coureur Bruno Senna.

De aanvaring tussen de Duitser en de Braziliaan vond plaats in de dertiende ronde vlak voor de eerste bocht. Senna verdedigde zijn lijn en remde voor de eerste bocht, terwijl de op veel nieuwere banden rijdende Schumacher juist via de buitenzijde de Braziliaan in probeerde te halen. Het gevolgd was dat de Mercedes zich achterin de Williams boorde en Schumacher ridder te voet werd. Senna viel enkele bochten later met schade uit. Volgens Schumi was Senna de veroorzaker van het incident omdat de Braziliaan van zijn lijn afgeweken zou zijn.

Van Weert: "Nu vechten voor promotie"

FC Den Bosch zorgde vanmiddag voor een verrassing door in de play-offs om promotie/degradatie De Graafschap uit te schakelen. De Bosschenaren hopen nu op meer.

"We spelen in de finale en dan kan alles gebeuren", zo zei doelpuntenmaker Tom van Weert tegen De Telegraaf. "Dit is voor ons een mooi resultaat. Nu gaan we vechten voor meer."

"We begonnen heel goed. De voorsprong in de openingsfase was verdiend. Daarna kwam De Graafschap. Na de 1-1 vlak voor rust dacht iedereen dat De Graafschap het zou afmaken. Wij zijn echter niet echt in de problemen geweest", zo besloot Van Weert.

FOK!-Weekoverzicht week 19

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, het meest schokkende, humoristische of opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

In Dordrecht vond deze dag een opmerkelijke strijd plaats. 512 mensen vochten om de titel van beste stoeprander van Nederland. In Zuid-Korea maken grensbewakers jacht op pillen gemaakt van mensenvlees die seksuele prestaties zouden bevorderen. Verder moest de Nederlandse politie het vandaag ontgelden. In het Limburgse Roermond werd een politieauto geswaffeld en in Schinnen wist een man het voor elkaar te krijgen om met zijn in beslag genomen auto tegen het politiebureau aan te rijden om vervolgens daarna een politieauto te rammen. 

maandagSporten is lang niet altijd gezond. Zo bleek toen een Australische hockeyster het leven verloor nadat ze een bal keihard tegen haar hoofd gekregen had. In Utrecht maakte Sterrenwacht Sonnenborgh bekend dat ze op 1 juni extra vroeg opengaat, zodat het publiek een Venusovergang goed kunnen bestuderen. Fabrikant Nestlé liet weten dat ook zij de plofkip voortaan zal mijden. In Hoofddorp raakte een vrouw die het leven van een eend redde, zelf gewond toen er drie auto's bovenop de hare klapten.  

dinsdag

In Groot-Brittannië heeft een verlamde vrouw dankzij een speciaal pak de marathon weten te lopen. Weliswaar niet binnen de gestelde tijd, maar er lagen twaalf medailles op haar te wachten. Als het aan een Joodse organisatie ligt, mogen Duitsers voortaan niet meer herdacht worden op 4 mei. Liefhebbers van Starbucks kunnen voortaan ook terecht langs de snelweg A12, zo liet de koffieketen dinsdag weten. Als je last van overgewicht hebt, is het wellicht verstandig om een baan dichter bij huis te zoeken.  

woensdag

Bart Schut ontketende vandaag een felle discussie toen hij stelde dat Marokkanen een racismeprobleem hebben. In Miami zijn oerang oetans voortaan ook in staat om te communiceren, en wel met behulp vaan een iPad. In Den Haag werd een man, die zijn ex-vriendin ongerust wilde maken door een slagaderlijke bloeding te verzinnen, getrakteerd op een politie-inval. In Amerika wist Obama geschiedenis te schrijven door als eerste president het homohuwelijk te steunen. 

donderdagHet graveren van je eigendommen heeft wel degelijk effect zo bleek vandaag: na maar liefst 22 jaar kreeg een vrouw haar gestolen fiets terug. In Jakarta overleed een Nederlander nadat hij uit protest zichzelf in brand stak. Verder bleek vandaag uit onderzoek dat Nederlandse kinderen wel weten hoe ze gezond moeten eten, maar dat ze er in de praktijk weinig van terecht brengen. Het is ook de dag dat Tim Kuik het internet mag censureren van de rechter: in navolging van Ziggo en UPC moeten nu ook andere providers The Pirate Bay blokkeren

vrijdagAls de trend in Japan doorzet, zullen er over 1000 jaar geen Japanners meer zijn, zo onthulden Japanse wetenschappers vandaag. In het Brabantse Steenbergen moest een kunstenaar zijn kunstwerk inleveren. De man had op een bordje de naam van een wijkagent bij de houten lul gezet. Vandaag was ook de NS weer eens in opspraak; ditmaal omdat een muziekinstrument niet over een geldig vervoersbewijs zou beschikken. In Nieuw-Zeeland zullen de mijnwerkers die om het leven kwamen in de mijn, daar ook hun laatste rustplaats hebben als het aan de eigenaar Solid Energy ligt. 

zaterdagWilders wist weer vrij kinderachtig de aandacht op zich te vestigen door Mark Rutte een wildebras te noemen. Volgens demissionair minister Schultz zijn de huidige vangrails in Nederland veilig genoeg, ondanks dat vrachtwagens er makkelijk doorheen zouden schieten. In Taipei is er een opmerkelijke loterij gestart: verzamel hondenpoep en win een goudstuk ter waarde van 1500 euro. Tijdens een veiling in Engeland wisselde het zelfportret van Amy Winehouse voor 35.000 pond. Het werd vervaardigd met haar eigen bloed.

'Nieuwe Xbox heet Xbox 8'

De geruchten komen rond de E3 uit alle hoeken en gaten en wij hebben er weer een voor jullie. Het gerucht gaat dat de nieuwe Xbox niet de Xbox 720 of Xbox Next gaat heten, maar dat de console Xbox 8 gaat heten. Waardoor het samensluit met Windows 8 en Windows Phone 8.

Of dit waar is blijft natuurlijk nog de vraag, maar wellicht horen we daar over drie weken alles over als de E3 in LA gaat beginnen. Blijf vooral op het puntje van uw stoel zitten. 

xbox

Sea Shepherd-baas opgepakt in Duitsland

Paul Watson, de oprichter van dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd, is zondag in Duitsland gearresteerd. De aanhouding zou verband houden met een aanklacht door de autoriteiten van Costa Rica.

Watson werd opgepakt op de luchthaven van Frankfurt, aldus Het Parool. De arrestatie zou te maken hebben met een Sea Shepherd-campagne tegen haaienstropers een aantal jaar geleden. Watson zou een vissersboot hebben geramd en de bemanning hebben bedreigd, zo schreef de San Francisco Chronicle destijds. Watson en een andere activist werden daarop beschuldigd van poging tot moord, maar wisten naar internationale wateren te ontkomen.

Paul Watson, Sea Shepherd (bron: Wikimedia, foto: Witty lama)Sea Shepherd is onder meer bekend door de Discovery Channel-serie Whale Wars. Daarin is te zien hoe de organisatie het opneemt tegen Japanse walvisvaarders. Recent werd nog een Nederlandse Sea Shepherd-activist door de Japanse autoriteiten vastgehouden, en later weer vrijgelaten. Over de aanklacht tegen Paul Watson is formeel nog niets bekendgemaakt. Evenmin is onduidelijk hoe lang Watson vast blijft zitten.

[Upd] Brand in pitbox F1-team Williams

Het Formule 1-team Williams heeft niet lang kunnen genieten van de zege van Pastor Maldonado in de Grand Prix van Spanje. Anderhalf uur na de race brak er brand uit in de pitbox van het Britse team. Het vuur was kort maar heftig en veroorzaakte een aantal gewonden die naar het medisch centrum of naar het lokale ziekenhuis zijn gebracht. Enkelen hadden rook ingeademd, terwijl een ander zijn pols gebroken had.

De pitbox van Williams stond vol met mensen toen om onbekende redenen het vuur uitbrak. De box zelf was snel ontruimd en allerlei teams schoten te hulp bij het blussen van de brand. Toch zijn er enkele gewonden gevallen. Nog onduidelijk is hoe groot de schade is, al lijkt wel duidelijk dat de bolide van de uitgevallen Bruno Senna veel schade heeft opgelopen, omdat deze ten tijde van de brand in de pitbox stond.

Update 19.09 uur

Voor zover bekend zijn er tot nu toe negen monteurs bij de brand gewondgeraakt. Vier van Williams, vier van Caterham en één van Force India. Een monteur van Williams is naar het ziekenhuis gebracht, terwijl anderen in het medisch centrum op het circuit zijn behandeld.

Salzburg pakt Oostenrijkse titel

Red Bull Salzburg heeft de Oostenrijkse titel veroverd. Trainer Ricardo Moniz en assistent Piet Hamberg zagen hun ploeg in de voorlaatste ronde zeer overtuigend met 5-1 bij SC Wiener Neustadt winnen. Salzburg is nu niet meer in te halen door Rapid Wien.

Stefan Maierhofer en Jonathan Soriano scoorden allebei tweemaal voor de bezoekers. David Mendes da Silva, voormalig speler van AZ, speelde de gehele wedstrijd mee bij de landskampioen. "Ik ben heel gelukkig, voor de ploeg en voor de club. We hebben de titel zelf verdiend. Ik ben trots op de jongens", aldus Moniz.

"Pak slaag voor Merkels CDU in NRW"

De verkiezingen in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) lopen volgens de eerste prognose zondag uit op een grote nederlaag voor het CDU van bondskanselier Angela Merkel. De partij stevent in de voorspellingen af op de grootste nederlaag tot nu toe.

Het lijkt erop dat de coalitie SPD/Groenen van staatsminister-president Hannelore Kraft kan doorregeren.

In de prognose van de grote Duitse tv-zenders ZDF en ARD zakt het CDU van 34,6 procent bij de verkiezingen in 2010 naar maximaal 26 procent nu. De SPD groeit van 34,5 naar maximaal 39 procent. De Groenen blijven met 12,1 procent nagenoeg gelijk.

Prognose: pak slaag voor Merkels CDU in NRW
Prognose: pak slaag voor Merkels CDU in NRW (Foto: ANP)

Tientallen lijken gedumpt in Mexico

Langs een snelweg tussen de Noord-Mexicaanse metropool Monterrey en de grens van de Verenigde Staten zijn zondag 49 gedumpte lijken gevonden, waarvan sommige waren verminkt.

Volgens de politie werden de lichamen van 43 mannen en zes vrouwen gevonden bij San Juan. De autoriteiten hebben de snelweg van Monterrey naar Reynosa voor sporenonderzoek afgesloten.

De afgelopen tijd zijn op meer plaatsen in Mexico verminkte lijken op openbare plekken achtergelaten, als waarschuwing van drugbendes aan hun rivalen.

Olympische nominatie BMX-rijdster Smulders

BMX-rijdster Laura Smulders heeft voldaan aan de eis van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Londen. Tijdens de Supercross op Papendal haalde Smulders de finale en dat volstond. De BMX-rijdster had al een halve nominatie op zak.

Lieke Klaus, die op Papendal niet door de kwalificaties kwam, was eerder al voor de Spelen genomineerd. Later deze maand kan Maartje Hereijgers, die niet verder kwam dan de halve eindstrijd, zich tijdens het WK nog bij het duo volgen.

Bondscoach Bas de Bever zal uiteindelijk beslissen wie van de vrouwen het enige olympische ticket krijgt.

[Play-offs] Uitslag FC Twente - RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft zich ten koste van FC Twente geplaatst voor de laatste ronde van de play-offs om Europees voetbal. De Waalwijkers wonnen na de 1-1 in Waalwijk met 0-1 in Enschede en mogen het nu op gaan nemen tegen Vitesse. Twente zal nu via het fairplayklassement deel gaan nemen aan de eerste voorronde van de Europa League.

De wedstrijd in Enschede was lang het aanzien nauwelijks waard. Eigenlijk onderscheidden aanvankelijk alleen de beide keepers zich. In de eerste helft was het Twente-doelman Sander Boschker die een treffer van RKC voorkwam. Na ongeveer een uur spelen redde RKC-keeper Jeroen Zoet heel knap op een kopbal van dichtbij.

Pas in de slotfase gebeurde er echt wat. Twente, dat bij 0-0 door zou gaan, kreeg de rekening gepresenteerd voor de laconieke houding gedurende het duel. Alakmak kreeg de bal na een tegenaanval van RKC en haalde fraai uit: 0-1 in de 84e minuut. De thuisclub kon er niets meer tegenover stellen.

FC Twente

0 - 1
(1-1)

RKC Waalwijk

     84' Alakmak
 
 Gele kaart: Verhoek (FC Twente)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Rosales
Wisgerhof
Douglas (Röseler/46)
Tiendalli
Landzaat
Brama (Verhoek/46)
Fer
Janssen (Promes/71)
De Jong
Chadli
  Zoet
Martina
Drost
Van Mosselveld
Van Peppen
Stans
Duits (Alakmak/83)
Braber
Meijers
Schet (Van Hout/78)
Ten Voorde

[Play-offs] Uitslag VVV-Venlo - SC Cambuur

VVV-Venlo behoudt de mogelijkheid om ook volgend seizoen in de Eredivisie te blijven. De Venlonaren kregen het in eigen huis niet cadeau, want pas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd ging Cambuur met 4-3 op de knieën. De eerste wedstrijd in Leeuwarden was nog in een 0-0 gelijkspel geëindigd. VVV neemt het nu in de laatste play-offronde op tegen Helmond Sport dat FC Eindhoven klopte.

VVV-Venlo

4 - 3
(0-0)

SC Cambuur

 12' Berghuis
 25' Berghuis
 82' Holla
 90' Uchebo
   11' Türk
 59' Türk
 86' M. van der Heide
 
 Gele kaart: Uchebo (VVV-Venlo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: -
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Vorstermans (Nwofor/77)
Leiwakabessy
Yoshida
Timisela
Maguire (Linssen/66)
Holla
Meeuwis
Berghuis (Nkume/83)
Uchebo
Wildschut
  Bizot
Vosselman
Hese
Van Boxel
Droste
Bakker (De Vries/83)
El Makrini (M. van der Heide/85)
Türk
Schepers
Barto
De Leeuw (Dissels/79)

[Premier League] Spectaculaire ontknoping competitie

Manchester City heeft zondag de eerste Engelse titel in 44 jaar veroverd. De Citizens wonnen, dankzij twee doelpunten in blessuretijd, met 3-2 van tien man van Queens Park Rangers.

Lang leek het erop dat City de titel alsnog aan rivaal Manchester United moest laten. De Red Devils wonnen met 1-0 bij Sunderland. Beide clubs eindigen op 89 punten, maar het doelsaldo van City is beter.

Manchester City keek halverwege de tweede helft tegen een achterstand aan, nadat Jamie Mackie namens QPR had gescoord. City wist dat het moest winnen, omdat United met 1-0 (doelpunt van Wayne Rooney) voorstond tegen Sunderland. Door doelpunten in blessuretijd van Edin Dzeko en Sergio Agüero werd alsnog de zege en het kampioenschap in de Premier League door de ploeg van trainer Roberto Mancini nipt veiliggesteld.

Stier verwondt man in Arnhems weiland

Een stier heeft zondag een man verwond in een weiland in Arnhem. De man was na de aanval niet meer in staat te lopen. Mensen in de buurt hoorden hem om hulp roepen, waarna de hulpdiensten hem hebben gered.

Het slachtoffer is met een traumahelikopter naar het UMC St Radboud in Nijmegen gevlogen. Over de ernst van het letsel kan een politiewoordvoerder niets zeggen. Het incident gebeurde rond 11.45 uur in een weiland in de uiterwaarden bij Meinerswijk.

Hoge commandant Kony's leger ingerekend

Oegandese militairen hebben na een kort gevecht een hoge commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony ingerekend. Dat zei legerwoordvoerder luitenant-kolonel Abdul Rugumayo zondag.

Caesar Acellam werd zaterdag samen met twee andere rebellen gevangengenomen. Ze maakten deel uit van een groep van ongeveer dertig LRA-rebellen. De overige strijders wisten te ontsnappen. Hoewel Acellam niet een van de LRA-commandanten is die in 2005 samen met Kony werden aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC), stellen Oegandese functionarissen dat hij Kony's belangrijkste strateeg was.

Kony kreeg onlangs wereldwijde aandacht toen een video over de wreedheden die hij en zijn LRA begaan online werd gezet. Miljoenen bekeken Kony 2012. De video was onderdeel van een campagne van de Amerikaanse hulporganisatie Invisible Children over de gruwelijke oorlogsdaden in Oeganda.


Hoge commandant Kony's leger ingerekend (Foto: Novum)

Veel rook bij brand kippenbedrijf Bodegraven

Een brand in een kipverwerkend bedrijf in Bodegraven heeft zondagmiddag voor veel rookontwikkeling gezorgd. De airconditioning op het dak was in brand gevlogen.

De brand in de loods van Interchicken aan de Beneluxweg ontstond iets na 15.00 uur en was ruim een halfuur later onder controle, laat een brandweerwoordvoerder weten. Een controle in het pand heeft uitgewezen dat het meevalt met de schade. De brand is mogelijk ontstaan door kortsluiting.

Auto te water bij veerpont, twee doden

Twee mannen uit Polen zijn zondagochtend omgekomen toen de auto waar zij in zaten bij een veerpont in het Gelderse Appeltern te water raakte. Een derde inzittende, een 35-jarige Pool, kon de auto op tijd uitkomen en wist zwemmend de oever te bereiken, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 09.00 uur. De hulpdiensten hebben de lichamen en de auto geborgen. De politie verwacht maandag meer te kunnen zeggen over de identiteit van de slachtoffers.

De bestuurder had hoogstwaarschijnlijk de laatste bocht naar de veerpont gemist en reed over het gras de Maas in. Wie er heeft gereden is nog niet bekend. Er is vermoedelijk niet geremd. De politie zet het onderzoek voort.

Degenkolb wint rit en Ronde van Picardië

John Degenkolb heeft de Ronde van Picardië op zijn naam geschreven. De Duitser van Argos-Shimano was zondag de beste in de derde etappe nadat hij vrijdag ook al de eerste rit op zijn naam had geschreven. Hij bleef in de sprint Greg Henderson Lotto-Belisol en Kenny van Hummel (Vacansoleil) voor. Van Hummel was zaterdag de beste in de tweede rit.

In het eindklasssement blijft Degenkolb Van Hummel tien seconden voor. De Colombiaan Leonardo Duque (Cofidis) werd op vijftien tellen van Degenkolb derde. Ook het sprintersklassement was een prooi voor Degenkolb, die vorige week ook al twee ritten won in de Vierdaagse van Duinkerken.

Hadewich Minis in nieuwe Van Warmerdam

Hadewich Minis en Jan Bijvoet vertolken de hoofdpersonages in de nieuwe film van regisseur Alex van Warmerdam (onder meer bekend van Ober). De opnames voor de film met de titel Camiel Borgman gaan in juli van start.

Naast Minis en Bijvoet spelen onder anderen ook Eva van de Wijdeven en Annet Malherbe in de film. Van Warmerdam heeft zelf ook een rol.

Afgelopen februari sprokkelde de regisseur nog geld voor de film bij elkaar door zelfgemaakte prenten te verkopen. Die actie leverde hem 110.000 euro op waarmee de film definitief gemaakt kan worden. Toch is de financiering nog niet helemaal rond. Met een tweede prentenactie hoopt Van Warmerdam nog eens 100.000 euro op te halen.

Hadewich Minis in nieuwe Van Warmerdam
Hadewich Minis in nieuwe Van Warmerdam (Foto: ANP)

Twee nieuwe Halo 4-monsters

Op online verschenen foto van een verpakking van Halo 4-speelgoed gemaakt door McFarlane staat vermeld dat ook de 'Crawler' en de 'Watcher' uit zullen komen in speelgoedvorm. Deze twee nieuwe monsters zijn verder nog niet officieel bekendgemaakt.

Op de verpakking staat ook een klein plaatje van de twee monsters. Er staat ook vermeld dat er later nog een geheim monster zal uitkomen in speelgoedvorm. Halo 4 staat gepland voor 6 november en is exclusief voor de Xbox 360. Bekijk de verpakking hieronder.

Halo 4

Elmander mogelijk niet op EK

Er is een kans aanwezig dat Johan Elmander niet voor Zweden op het Europees kampioenschap voetbal in actie komt. Gisteren liep de aanvaller bij zijn club Galatasaray een blessure aan de voet op. Hij heeft een klein breukje opgelopen. Voordat bondscoach Erik Hamren de selectie voor het EK morgen bekendgemaakt gaat de medische staf van de Zweden hem nader onderzoeken.

"Laten we hopen dat het meevalt. Ik moet echter afwachten", aldus de oud-speler van Feyenoord. Op 11 juni speelt Zweden de eerste EK-wedstrijd in Kiev tegen gastland Oekraïne.

Cocaïnevangst in Maastricht door tip DEA

Op basis van informatie van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA heeft de politie vrijdagmiddag in Maastricht een kilo cocaïne in beslag genomen en een 20-jarige vrouw uit Curaçao en een 32-jarige Nigeriaan aangehouden.

Rond 15.30 uur werden op de Bombeydaal en de Dr. Willemstraat gelijktijdig twee postpakketten onderschept die elk een halve kilo cocaïne bevatten. Een politiewoordvoerder wil weinig kwijt over de betrokkenheid van de Amerikaanse dienst. "Zij hadden meer informatie dan wij. Meer kan ik er niet over zeggen."

De twee verdachten zijn in een cel gezet. De politie onderzoekt de herkomst van de postpakketten.

Tofik Dibi gaat strijd aan met Jolande Sap

Tofik Dibi wil de lijsttrekker van GroenLinks worden. Dat heeft het Kamerlid zondag laten weten in een verklaring.

"GroenLinks moet weer durven voorop te lopen. Nog nooit was het optimistische en innovatieve verhaal van GroenLinks zo urgent", schrijft Dibi. Hij zegt erdoor geraakt te zijn dat de partij er nu onvoldoende in slaagt om mensen te raken en in hun hoofden en harten te komen. "Juist nu moeten we voorbij de tegenstellingen tussen links en rechts, jong en oud, zwart en wit."

De 31-jarige Dibi schrijft verder dat het tijd is voor 'een nieuwe groene economie'. "GroenLinks moet daarin vooroplopen en mensen meekrijgen. Op verrassende en vernieuwende wijze." Dibi licht zijn kandidatuur maandag om 15.00 uur toe in Amsterdam.

Partijvoorzitter van GroenLinks Heleen Weening liet afgelopen week al weten dat zich meerdere kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de partij hebben gemeld. Kandidaten worden voorgedragen door de kandidatencommissie, die op 31 mei bekendmaakt wie in aanmerking komt om lijsttrekker te worden.

Jolande Sap, die Femke Halsema op 17 december 2010 opvolgde als fractievoorzitter, zei vrijdag dat er een referendum komt over het lijsttrekkerschap. Daaruit moet blijken of het mede door GroenLinks gesloten begrotingsakkoord haar positie heeft aangetast. Ze zei een strijd om het lijsttrekkerschap voor de verkiezingen van 12 september 'met enthousiasme' tegemoet te zien.

Dibi zit sinds 2006 in de Tweede Kamer namens GroenLinks. Hij houdt zich in het parlement bezig met onder meer imigratie en asiel, jeugdzorg en veiligheid en justitie. De parlementaire pers koos Dibi in 2008 tot politiek talent van dat jaar.


Tofik Dibi gaat strijd aan met Jolande Sap (Foto: Novum)

[Giro] Pozzovivo winnaar in Lago Laceno

Domenico Pozzovivo heeft de achtste etappe gewonnen van de Giro d’Italia. De Italiaan van Colagno – CSF Inox sprong op de slotklim weg en kwam alleen aan in Lago Laceno. Ryder Hesjedal had het lastig, maar behield zijn roze trui.

Een kwartet renners kreeg maximaal elf minuten voorsprong. Van de vier koplopers wisten Andrey Amador (Movistar) en Tomasz Marczynski (Vacansoleil) als langste voorop te blijven. Het duo werd vlak voor de Colle Molella ingelopen door het peloton.

Op de klim hield eerst Astana en later Liquigas het tempo hoog, waardoor ontsnappen onmogelijk leek. De eerste aanvaller was Domenico Pozzovivo, die op een kleine zeven kilometer van de streep weg ging. In de groep hadden onder andere leider Ryder Hesjedal en Tom-Jelte Slagter het lastig.

Pozzovivo kreeg snel een halve minuut, waarna Benat Intxausti achter hem aan sprong. Het peloton liet het begaan en kwam met 46 seconden achterstand boven op de Colle Mollela. Op het laatste vlakke stuk hield Pozzovivo stand en won met 21 seconden voorsprong op Intxausti.

In het peloton werd Joaquin Rodriguez derde, waardoor hij klom in het klassement en nu op negen seconden staat van leider Hesjedal. Tom-Jelte Slagter was weer beste Nederlander, maar verloor wel een kleine minuut op alle favorieten.

Uitslag achtste etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Domenico Pozzovivo Ita Colnago 6.06:05
2 Benat Intxausti Spa Movistar +0.21
3 Joaquin Rodriguez Spa Katusha +0.27
4 Thomas de Gendt Bel Vacansoleil z.t.
5 Dario Cataldo Ita Omega Pharma-Quick Step z.t.
6 Damiano Caruso Ita Liquigas z.t.
7 Gianluca Brambilla Ita Colnago z.t.
8 Bartosz Huzarski Pol Netapp z.t.
9 José Rujano Ven Androni Giacattoli z.t.
10 John Gadret Fra AG2r z.t.
26 Tom-Jelte Slagter NED Rabobank +1.24


Klassement na achtste etappe
 

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda  
2 Joaquin Rodriguez Spa Katusha +0.09
3 Paolo Tiralongo Ita Astana +0.15
4 Roman Kreuziger Tsj Astana +0.35
5 Benat Intxausti Spa Movistar z.t.
6 Ivan Basso Ita Liquigas +0.40
7 Damiano Cunego Ita Lampre +0.46
8 Dario Cataldo Ita Omega Pharma-Quick Step z.t.
9 Frank Schleck Lux RadioShack Nissan Trek +0.48
10 Eros Capecchi Ita Liquigas z.t.
31 Tom-Jelte Slagter NED Rabobank +2.26

FOK!filmtips van de dag: Empire Of The Sun

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Empire Of The Sun

De FOK!Filmtip van vandaag is er eentje voor de liefhebbers van een indrukwekkende oorlogsfilm. In die klasse valt Empire Of The Sun van Steven Spielberg zeker in te delen. In de film speelt de op dat moment 13-jarige Christian Bale de sterren van de Oosterse hemel. Bale is Jamie Graham, een behoorlijk verwend ventje die van zijn ouders gescheiden raakt tijdens de Japanse invasie van China. De jongen komt in een Chinees gevangenkamp terecht en moet zien te overleven in een wereld waarin voedseltekorten en allerlei ziekten overheersen.

Empire Of The Sun 1

Empire Of The Sun is gebaseerd op J. G. Ballard's autobiografische boek uit 1987. Bij filmliefhebbers is Ballard ook bekend van de verhalen voor onder meer Crash en When Dinosaurs Ruled the Earth. Christian Bale, die daarvoor een paar kleine rolletjes had gespeeld in tv-films brak ook wereldwijd door met deze film. En het beviel hem wel in China, aangezien hij afgelopen jaar nog een hoofdrol vertolkte in de imponerende Chinese oorlogsfilm Jin líng shí san chai oftewel The Flowers of War. En vanaf 20 juli is hij weer te aanschouwen als Batman in The Dark Knight Rises, een film waar veel liefhebbers in spanning op zitten te wachten.

Empire Of The Sun 2

Empire Of The Sun is vanavond om 00.10 uur te zien op SBS6.

Empire Of The Sun 3

Veel kijkplezier.

Schäuble staat open voor voorzitterschap eurogroep

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble is bereid voorzitter te worden van de eurogroep. Hij leidt dan onder meer bijeenkomsten van de ministers van financiën van de eurozone.

Schäuble zei tegen de krant Welt am Sonntag dat nationale leiders beslissingen moeten nemen, maar dat hij als de Duitse minister van financiën 'sowieso nauw bij eurozonezaken betrokken moet zijn'. "Daarom zeg ik niet dat ik onder geen enkele omstandigheid het leiderschap op me kan nemen, zoals anderen hebben gedaan. En ik heb mijn collega's niet horen zeggen: mijn God, niet Schäuble."

Schäuble is al vaker met de baan in verband gebracht en de huidige voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker - die de groep niet nog een termijn wil leiden -, noemde hem eerder 'een ideale kandidaat'.

De baan bij de eurogroep is, samen met enkele andere posities, een van de zaken die de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet uitvechten met de nieuwe Franse president François Hollande. Hollande komt dinsdag naar Berlijn waar hij en Merkel vooral zullen spreken over hun verschil van inzicht over de aanpak van de eurocrisis.


Schäuble staat open voor voorzitterschap eurogroep (Foto: Novum)

Superbus Wubbo Ockels mag de weg op

De zogenoemde Superbus van voormalig astronaut Wubbo Ockels is geschikt bevonden om op de weg te rijden. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) overhandigt het kenteken dinsdag aan de hoogleraar duurzame technologie aan de TU Delft.

Vervolgens maakt het futuristische voertuig een demonstratierit over vliegbasis Valkenburg. Met de uitgifte van het kenteken kan de Superbus de komende twee jaar de openbare weg op om het prototype te testen en verder te ontwikkelen.

De 'ov-innovatie' kan ongeveer dertig passagiers over middellange afstanden vervoeren voor de prijs van een treinkaartje. Het voertuig heeft elektrische motoren die een cruisesnelheid van 250 kilometer per uur mogelijk maken.

Naast de TU en het ministerie is ook ov-bedrijf Connexxion bij het project betrokken. De 'aerodynamische superstreched limousine' van vijftien meter lang, tweeënhalve meter breed en 1,70 meter hoog is ontwikkeld op basis van lucht- en ruimtevaarttechnieken en Formule 1-technologie.


Superbus mag de weg op (Foto: Novum)

Doden bij reeks aanslagen Irak

Een reeks aanslagen op Iraakse veiligheidsdiensten in Bagdad en Ramadi hebben zondag aan vier mensen het leven gekost. Zeker zeventien mensen raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Bij de eerste aanval ontplofte in Ramadi een met explosieven volgeladen auto die vlakbij een politiepost stond geparkeerd. Een agent werd gedood. Vijf politiemensen en twee voorbijgangers raakten gewond, van wie enkelen ernstig, aldus een woordvoerder.

Enkele uren later bracht in de Iraakse hoofdstad Bagdad een zelfmoordterrorist zijn explosieven tot ontploffing toen politieagenten het vuur op hem openden omdat ze hem ervan verdachten een opstandeling te zijn. Twee agenten en een voorbijganger werden gedood en negen mensen raakten gewond, onder wie een agent.

Eerder op de dag vonden in Bagdad al twee explosies plaats waarbij niemand om het leven kwam. Wel raakten zes mensen gewond.

Nicky Hilton eist vijf miljoen om mislukte modelijn

Nicky Hilton sleept haar zakenpartners voor de rechter. Volgens de hotelerfgename is het de schuld van haar partners dat haar modelijn totaal is mislukt. Ze eist daarom vijf miljoen dollar, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De ellende begon in 2006, toen Hilton haar handtekening zette onder een contract met Eliyahu Cohen en de Asher Group voor de oprichting van Nicky Hilton Worldwide. Onder die naam zou ze hoogstaande modeartikelen gaan verkopen.

Volgens de 28-jarige Nicky had de Asher Group toegezegd 4,9 miljoen dollar in het bedrijf te steken. Hilton zou jaarlijks een salaris van minimaal 250 duizend dollar opstrijken. In de aanklacht stelt ze echter dat de Asher Group zijn beloftes nooit is nagekomen en dat medewerkers het geld van het bedrijf uitgaven aan persoonlijke spullen.

[Play-offs] Uitslag Vitesse - N.E.C. Nijmegen

Vitesse heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om één plaats in de Europa League. De Arnhemmers wonnen in eigen huis de derby tegen N.E.C. Nijmegen met 2-0 en poetste daarmee de 3-2 uitnederlaag van afgelopen donderdag weg.

Beide ploegen kregen kansen in de eerste helft, maar gescoord werd er niet. Wel was er een directe rode kaart voor N.E.C. verdediger Nuytinck, die aan de noodrem moest hangen toen Ibarra doorbrak.

Snel na rust was er de eerste goal voor Vittese. Hofs werd vrijgezet door Bony en lobte de bal over doelman Babos heen. Vrijwel gelijk daarna kreeg N.E.C. een tweede rode kaart, doordat Foor zijn op een domme wijze tweede gele kaart incasseerde. Het duel leek daarmee gespeeld, ware het niet dat Vitesse in eerste instantie geen raad wist met de overtalsituatie.

Het was Bony die uiteindelijk voor de beslissing zorgde. Hij kreeg de bal rond de middenlijn en kon zo doorlopen tot de rand zestien en schoot de bal langs Babos. Vervolgens kreeg Vitesse ook nog een strafschop, maar deze werd door Reis op de paal geschoten. Door de overwinning gaat Vitesse naar de finale van de play-offs, waarin het FC Twente of RKC Waalwijk treft.

Vitesse

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 51' Hofs
 76' Bony
   
 
 Gele kaart: Annan, Büttner (Vitesse), Schöne, Vadócz, Zeefuik (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Nuytinck (32), Foor (54/2xg) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.301
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: Reis mist penalty (89)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
v.d. Struijk (Yasuda/72)
Kashia
Kalas
Bütnner
v. Ginkkel
Annan
Hofs (v.d. Heijden/77)
Ibarra
Bony
Chanturia (Reis/68)
  Babos
Szélesi
v. Eijden
Nuytinck
Conboy
Vadócz
Schöne
Koolwijk (Platje/84)
Foor
Zeefuik (Cmovos/90 1)
Amieux (v.d. Velden/68)

[Play-offs] Uitslagen wedstrijden (13/05/2012)

Vanmiddag om 14:30 uur begonnen twee wedstrijden in de strijd om promotie/degradatie. In Rotterdam nam Sparta Rotterdam het op tegen Willem II en in Eindhoven werd de Brabantse derby tussen FC Eindhoven en Helmond Sport gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen.

Sparta Rotterdam

1 - 1
(1 - 2)

Willem II

58' Bel Hassani    7' Hocher
 
 Gele kaart: Bokila, Nieuwendaal (Sparta Rotterdam), Pereira, Vossebelt, Meul (Willem II)
 
Stadion: Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pellatz
Dijkhuizen
Luirink
J. Veldmate
Slijngard
Nieuwendaal
Bel Hassani
de Roon
Bilate
Bokila
M. Veldmate (Calabro/46)
  Meul
Piqué (Podevijn /90)
Swinkels
van der Rijt
Pereira (Akouili/73)
Haemhouts
Guijt
Vossebelt
Hocher
de Groot (Wojciechowski/61)
Misidjan

FC Eindhoven

0 - 2
(0 - 1)

Helmond Sport

     11' Guvenc
 21' Kazlauskas 
 
 Gele kaart: Mokhtar, Vanbelle (FC Eindhoven), Joppen, Sequeira, Kazlauskas, Haastrup, Stachnik (Helmond Sport)
 
Stadion: Jan Louwers-stadion, Eindhoven
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Swinkels
van Son
van Kouwen
Rossen
Vanbelle
Van Geele
van Boekel (Nkoyi/35)
Waalkens (Kantelberg/80)
Mokhtar
Koc
van Kruijssen (Lucius/57)
  Sengier
Justiana
van der Linden
Haastrup
Joppen
Guijo-Velasco
Altheer
Sequeira
Guvenc (Veerman84)
Quekel (Grabovac/72)
Kazlauskas (Stachnik/64)

Hirsi Ali: Wilders geen oplossing

Geert Wilders kan goed problemen benoemen maar omdat hij niet in staat is compromissen te sluiten en samen te werken, kan hij er niet voor zorgen dat zijn ideeën worden omgezet in beleid. Dat heeft voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in het tv-programma Eva Jinek op Zondag gezegd.

Volgens Hirsi Ali, die net als Geert Wilders ooit voor de VVD in de Tweede Kamer zat, heeft Wilders een goed gevoel voor wat er onder de mensen leeft. Ze zegt het een goede zaak te vinden dat het debat in Nederland door Wilders nu ook over de EU gaat en niet enkel over de islam. "Maar hij werkt op een populistische manier die niet kan worden vertaald tot beleid", stelt ze.

Ayaan Hirsi Ali (foto: VVD, publiek domein)De in de VS woonachtige ex-politica, die als Kamerlid binnen de VVD nog met Wilders samenwerkte, verwacht dat de PVV bij de verkiezingen van 12 september door de kiezer afgestraft zal worden. Ondanks haar kritiek dat Wilders in de gedoogcoalitie uiteindelijk geen resultaten heeft weten te boeken, vindt ze het een goede zaak dat het kabinet is gevallen. Wel maakt ze zich zorgen over de politieke stabiliteit. "In Nederland krijgen we bijna Italiaanse toestanden", aldus het voormalige Kamerlid.

VVD daalt in peiling, CDA stijgt

De VVD is deze week 2 zetels gedaald naar 28 in de peiling van Maurice de Hond, de laagste score sinds het aantreden van het kabinet. Het CDA daarentegen stijgt onder invloed van de strijd om het lijsttrekkerschap 2 zetels tot 15 zetels.

De VVD heeft nu 31 zetels in de Tweede Kamer, het CDA 21. De SP, die er 15 heeft, daalt in de peiling 1 zetel en zou nu uitkomen op 29 zetels, waarmee de partij groter zou zijn dan de VVD. GroenLinks gaat ook 1 zetel achteruit ten opzichte van een week geleden en komt uit op 7. De partij heeft er nu nog 10.

De PvdA bleef afgelopen week steken op 20 zetels, 10 minder dan de sociaaldemocraten er nu hebben. D66 (nu 10) zou er 17 halen, eveneens onveranderd ten opzichte van een week geleden.

De PVV scoort bij De Hond 20 zetels, 1 meer vergeleken met vorige week. De partij bezet nu 23 stoelen in de Kamer. ,,Deze partij houdt steeds beter haar kiezers uit 2010 vast’’, stelt de onderzoeker.

Onder kiezers met een lage opleiding stemt volgens De Hond bijna de helft (48 procent) SP of PVV. Bij kiezers met een hoge opleiding komt dit percentage uit op 13 procent. VVD en D66 scoren bij kiezers met een hoge opleiding 40 procent en bij kiezers met een lage opleiding 19 procent.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

VVD daalt in peiling, CDA stijgt
VVD daalt in peiling, CDA stijgt (Foto: ANP)

[F1] Uitslag Grand Prix van Spanje

Pastor Maldonado heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Venezolaan zegevierde met zijn Williams voor de Ferrari van Fernando Alonso en de Lotus van Kimi Räikkönen. Sebastian Vettel werd zesde en blijft hierdoor het kampioenschap leiden, al moet hij nu wel Alonso naast zich dulden.

De race in Barcelona begon met Williams-coureur Pastor Maldonado op poleposition nadat McLaren-coureur Lewis Hamilton uit de uitslag was gehaald nadat hij in de uitloopronde van de kwalificatie stilgevallen was. Het team veinsde een technisch probleem, terwijl er te weinig brandstof getankt was.

De beste start was voor Fernando Alonso die meteen Maldonado inhaalde, voor Kimi Räikkönen en Romain Grosjean. Sauber-rijder Sergio Perez kende een goede start, maar de bolide van de Mexicaan werd in de malaise geraakt en hij moest met een lekke band naar de pits. Felipe Massa klom van de vijftiende naar de elfde plaats, terwijl Hamilton de 24e stek verruilde voor de twintigste.

In de tweede ronde haalde Hamilton wederom enkele rijders in, terwijl achter hem Marussia-rijder Charles Pic een spin maakte. Vooraan kon Maldonado het tempo van Alonso goed volgen, want het verschil tussen beide rijders bedroeg in de beginfase van de race iets meer dan een seconde. De eerste van de coureurs die na zeven ronden stopte was Mark Webber die als 23e weer op de baan kwam om ze te proberen verder naar voren te komen. Sebastian Vettel volgde een ronde later, waarna de wereldkampioen achttiende lag.

Meer coureurs kwamen snel binnen, waaronder leider Alonso die als derde weer op het asfalt kwam. Maldonado en Räikkönen volgden een ronde later, waardoor Alonso weer leidde en zelfs een groter gat creëerde dan eerst. Daarachter lag de nog niet gestopte Hamilton, voor de eveneens nog niet gestopte Heikki Kovalainen, Nico Rosberg en Romain Grosjean. Een plaats hierachter lag de nog niet gestopte Bruno Senna die in ronde dertien aangereden werd door Mercedes-rijder Michael Schumacher. De Duitser stond met schade in bocht één in de gridbak, terwijl ook Senna met een lekke linkerachterband op moest geven.

Na vijftien ronden stopte Hamilton eindelijk, waardoor hij terugviel naar plaats dertien. Helemaal goed ging het niet, want hij stuiterde bij het wegrijden linksachter over iets, waardoor de McLaren even het luchtruim koos. Ook Kovalainen maakte een stop, waardoor Grosjean na het inhalen van Rosberg vierde lag. Webber lag ondertussen ruim buiten de punten na een probleem met de voorvleugel, waardoor hij in een paar bochten tijd vijf plaatsen verloor.

De top tien na 19 ronden was: Alonso, Maldonado, Räikkönen, Grosjean, Rosberg, Vettel, Button, Kobayahsi, Di Resta en Vergne. Het gat vooraan tussen Alonso en Maldonado bedroeg na een derde van de race twee seconden. Räikkönen lag hier vijf seconden achter. Hamilton was in deze fase van de wedstrijd doorgestoten naar de twaalfde stek.

Rosberg opende na 23 ronden het bal van de stops. De Duitser kwam als dertiende terug op de baan. Ook Maldonado kwam vroeg binnen om zo te proberen Alonso in te halen. De Spanjaard kwam opvallend genoeg enkele ronden later dan de Venezolaan binnen, waardoor hij ruim achter de Williams-rijder naar buiten kwam. Verder naar achteren was er een gevecht tussen Massa en Hamilton, waarbij de Braziliaan de Brit achter zich hield. Dit gevecht werd beëindigd toen de stewards Massa en Vettel een straf oplegden voor het negeren van de gele vlaggen.

Halverwege de race leidde Maldonado met een voorsprong van zeven seconden op Alonso, terwijl Räikkönen nog eens twaalf seconden hier achter lag. Grosjean bezette plaats vier, voor Hamilton, Rosberg, Button, Kobayashi, Vettel en Hülkenberg. Kobayashi waagde een succesvolle aanval op Button, waardoor de Japanner op jacht kon gaan naar Rosberg. Hamilton maakte na 36 ronden zijn laatste stop, waardoor hij weer terugviel naar plaats veertien, achter de Force India van Di Resta.

Vettel slaagde er niet veel later in om de zevende plaats van Button af te pakken door aan het eind van het rechte stuk buitenom bij de McLaren te gaan. Button ging dan ook meteen naar binnen voor nieuwe banden, waardoor hij terugviel tot plaats vijftien, achter de Ferrari van Massa. Hamilton wist te profiteren van het gevecht tussen beide Toro Rosso's door beiden in enkele bochten in te halen. Ook Button schoof op door na een inhaalactie van Massa op Di Resta mee te schuiven en vervolgens de Braziliaan te pakken.

Maldonado maakte na 42 ronden zijn laatste stop. Deze was langzaam, maar Alonso ging niet een ronde later naar binnen voor nieuwe banden, waardoor Maldonado er mee weg kon komen. Vettel kwam wel binnen en wisselde bij zijn stop, net als eerder met Webber een neus. Hij kwam als tiende terug op de baan. Alonso kwam binnen in ronde 45 van 66 en kwam vier seconden achter Maldonado weer naar buiten. De Venezolaan reed op dat moment achter de Lotus van Räikkönen. De Williams-coureur passeerde Räikkönen echter snel, waarna de beurt aan Alonso was om de Fin in te halen. Dit deed de Spanjaard dan ook snel.

Alonso zette de jacht op Maldonado in en dichtte het gat met de Venezolaan snel. Van een aanval was echter nog geen sprake. Achter dit duo zetten de Lotussen de snelste tijden van het veld neer, waardoor ze ruim derde en vierde lagen, maar nog ruim achter de leiders. Met nog zeven ronden te gaan snoepte Vettel de achtste plaats van Button, de zevende van Hamilton en de zesde van Rosberg af. Ook Kobayashi waagde voor de vijfde plaats een poging bij de Mercedes van Rosberg. Een eerste poging slaagde niet, maar enkele bochten later lukte het de Japanner wel in de Duitser in te halen.

Pastor Maldonado heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. Het was de eerste zege voor Williams sinds Brazilië 2004 en de eerste voor een Venezolaan ooit. Fernando Alonso werd tweede voor de Lotus van Kimi Räikkönen. Grosjean werd vierde, voor Kobayashi, Vettel, Rosberg, Hamilton, Button en Hülkenberg.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Pastor Maldonado Williams 1:39:09.145
2 Fernando Alonso Ferrari +3.195
3 Kimi Räikkönen Lotus +3.884
4 Romain Grosjean Lotus +14.799
5 Kamui Kobayashi Sauber +1:04.641
6 Sebastian Vettel Red Bull +1:07.576
7 Nico Rosberg Mercedes +1:17.919
8 Lewis Hamilton McLaren +1:18.140
9 Jenson Button McLaren +1:25.246
10 Nico Hulkenberg Force India +1 Ronde
11 Mark Webber Red Bull +1 Ronde
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
14 Paul di Resta Force India +1 Ronde
15 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
16 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
17 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
18 Timo Glock Marussia +2 Ronden
19 Pedro de la Rosa HRT +3 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +29 Ronden
DNF Charles Pic Marussia +31 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT +44 Ronden
DNF Bruno Senna Williams +54 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +54 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 61
2 Fernando Alonso Ferrari 61
3 Lewis Hamilton McLaren 53
4 Kimi Räikkönen Lotus 49
5 Mark Webber Red Bull 48
6 Jenson Button McLaren 45
7 Nico Rosberg Mercedes 41
8 Romain Grosjean Lotus 35
9 Pastor Maldonado Williams 29
10 Sergio Perez Sauber 22
11 Kamui Kobayashi Sauber 19
12 Paul di Resta Force India 15
13 Bruno Senna Williams 14
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
15 Nico Hulkenberg Force India 3
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
17 Felipe Massa Ferrari 2
18 Michael Schumacher Mercedes 2
19 Timo Glock Marussia 0
20 Charles Pic Marussia 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Heikki Kovalainen Caterham 0
23 Pedro de la Rosa HRT 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 109
2 McLaren 98
3 Lotus 84
4 Ferrari 63
5 Mercedes 43
6 Williams 43
7 Sauber 41
8 Force India 18
9 Toro Rosso 6
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

Van Gerner vijfde op brug bij EK, Masela zesde op sprong

Céline van Gerner en Wyomi Masela hebben het de KNGU niet makkelijker gemaakt voor de beslissing van wie er naar de Olympische Spelen mag. Op het Europees kampioenschap turnen in Brussel werd Van Gerner vijfde op brug, terwijl Masela zesde werd op sprong.

Eerder wees de turnbond Masela aan voor de Spelen, waarna Van Gerner succesvol de stap naar de rechter maakte. Nu moet de bond in juni beslissen wie er naar de Spelen mag. Van Gerner kreeg 14,633 voor haar oefening, ondanks een hupje bij de landing van haar afsprong.

Masela ging op sprong voor twee veilige sprongen en kreeg 14,166 toebedeeld. De zeges op de toestellen gingen naaar Viktoria Komova (15,666 op brug) en Sandra Izbasa (14,883 op sprong).

Toernooizege S. Williams op blauwe gravel Madrid

Serena Williams heeft het WTA-toernooi van Madrid gewonnen. De Amerikaanse, als negende geplaatst in de Spaanse hoofdstad, kende weinig problemen met de nummer één van de wereld Viktoria Azarenka; 6-1 en 6-3.

Voor Williams was het alweer de twaalfde opeenvolgende zege op gravel. Eerder won ze het toernooi in Charleston, dat op groen gravel werd gespeeld. In Madrid werd het toernooi afgewerkt op het zwaar bekritiseerde blauwe gravel.

Voorsprong vrouwen Den Bosch in finale tegen Laren

De vrouwen van Den Bosch hebben de eerste slag geslagen in de strijd om de landstitel tegen Laren. De ploeg van Raoul Ehren besliste de strijd in de allerlaatste seconden van het duel via Maartje Paumen: 2-1. Maar liefst 14 strafcorners bleven onbenut.

Of het nu ging om de zevende of achtste voor Den Bosch was, was niet helemaal duidelijk tijdens de rust bij de vaste volgers. Wel dat het de laatste strafcorner was voor rust waaruit Maartje Paumen de gelijkmaker maakte voor de regerend landskampioen Den Bosch in de finalestrijd tegen Laren. Een doelpunt dat werd gekoesterd.

Vooral omdat het de verkeerde kant leek op te gaan met de thuisploeg die was begonnen met een waar bombardement op het doel van de gasten. Maar liefst zes corners in acht minuten tijd dwong de ploeg van Raoul Ehren af in de eerste finalestrijd om de landstitel op eigen veld tegen Laren.

Maar alle pogingen op het Larense doel, ook inzetten via veldacties van onder meer Maartje Goderie en Lieke Hulsen, werden vakkundig onschadelijk gemaakt door Joyce Sombroek. De keeper van de ploeg uit het Gooi hield daarmee bijna in haar eentje haar ploeg op de been.

Prompt sloeg Laren – zonder de geblesseerde Kim Lammers die de hele wedstrijd toekeek vanuit de dug-out - toe na een zeldzame aanvallende actie van de bezoekers. Naomi van As maakte rechts in de cirkel een knappe actie, legde terug op Lisanne de Lange en haar inzet op doel belandde tegen de voet van Ireen van den Assem. Merel de Blaey wist wel raad met de buitenkans vanaf de stip en liet Lizzy Koeton kansloos: 1-1.

Ook na rust was het weer eenrichtingsverkeer naar het doel van Laren, dat er slechts af en toe gevaarlijk uitkwam en twee strafcorners onbenut liet. Maar goed, dat missen vanaf kop cirkel deden ze vooral bij Den Bosch. Wederom werden er in 35 minuten tijd zeven strafcorners onbenut gelaten. Vooral door toedoen van Sombroek die een wereldwedstrijd stond te keepen.

Maar uiteindelijk moest ook de keeper van Laren en Oranje capituleren. En nog wel in de allerlaatste seconden van de wedstrijd. Strafcorner nummer veertien voor Den Bosch van Paumen wist Sombroek dan nog te pareren, maar tegen de rebound door Paumen zelf had de keeper en de overige verdedigers van Laren geen verweer: 2-1.

Waarmee de thuisploeg de overwinning kreeg die het verdiende, maar die er lange tijd niet leek te komen. Zaterdag om half een staat de finalewedstrijd op het programma, dit keer in Laren.

[Play-offs] Uitslag De Graafschap - FC Den Bosch

De Graafschap is na twee seizoenen Eredivisie weer gedegradeerd naar de Jupiler League. De Doetinchemmers speelden voor de tweede keer gelijk tegen FC Den Bosch (1-1), waardoor de Bosschenaren op basis van het gemaakte uitdoelpunt door gingen naar de laatste ronde van de play-offs.

Den Bosch begon beter aan het duel en kwam daarom ook terecht op voorsprong via Van Weert. Daarna nam De Graafschap het heft in handen en miste diverse kansen. Ook na de gelijkmaker van Rose bleef de Eredivisonist beter, maar wist het niet te scoren.

Na rust bleek het tempo te laag van De Graafschap om het Den Bosch echt lastig te maken. De beste kansen waren zelfs voor de Bosschenaren, die vrijwel niet in de problemen kwam en dus door kon naar de laatste ronde van de play-offs. Daarin treft het de winnaar van het duel tussen Sparta en Willem II.

De Graafschap

1 - 1

FC Den Bosch

 30' Rose    17' v. Weert 
 
 Gele kaart: v. Moorsel, (FC Den Bosch)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: -
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
J. Jansen
Wormgoor
Meijer
Van de Pavert
Rose (Saeijs)
Kaak (Sreckovic/68)
A. Jansen
Vermouth
De Leeuw
Poepon
  Begois
Van Buuren
Van Dinter
Hofstede
Brock
Van Moorsel
Van den Broek
Van Brakel
Reniers
Van Weert (Seuntjes/79)
Verbeek (Vlug/61)

Leekens nieuwe coach Club Brugge

Georges Leekens stopt als bondscoach van België. De 63-jarige oud-international had bij de Rode Duivels nog een verbintenis tot na het WK voetbal van 2014.

Leekens heeft ook al een nieuwe baan. Hij wordt trainer bij Club Brugge. Leekens, die een contract voor drie jaar tekent, volgt bij de Belgische club de Duitser Christoph Daum op. Daum liet eerder echter weten dat hij liever in eigen land wil werken en om die reden daarom opstapt.

Trots op NL doet mee aan verkiezingen

De door Rita Verdonk opgerichte conservatieve partij Trots op Nederland doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Verdonk zelf heeft de politiek enige tijd geleden verlaten, dus wordt er in juni een lijsttrekker aangewezen.

De partijleden hebben het bestuur toestemming gegeven om voorbereidingen te treffen zodat de partij 'keihard' terug kan komen in de Tweede Kamer. Dat heeft Trots op Nederland via haar website bekendgemaakt. Bij de vorige verkiezingen wist de partij geen zetel te behalen.

"Trots telt op dit moment maar liefst 40 gekozen volksvertegenwoordigers en 2 wethouders in Nederland en die willen door. Vanuit de lokale politiek terug naar Den Haag", de partij. Het is nog niet duidelijk of de lijsttrekker door de leden wordt gekozen of op een andere manier wordt aangewezen.


Campagnefilmpje met Rita Verdonk uit 2010

Japans openingsfilmpje voor Atelier Ayesha

De Atelier-serie bestaat al vijftien jaar in Japan. Wij simpele zielen aan de andere kant van de oceaan kunnen pas vanaf 2005 genieten van deze serie door middel van Atelier Iris voor de PS2. De meest recente game in deze serie is Atelier Meruru: The Apprentice of Arland, die deze maand moet uitkomen in Europa. Toch weerhoudt dit de Japanners er niet van om alvast te pronken met hun volgende game.

Het onderstaande filmpje is de opening voor Atelier Ayesha: The Alchemist of Twilight Land. Een Europese release is nog niet bekend gemaakt, maar zal vast ongeveer een jaar na de Japanse release van achttien juli volgen. Bekijk de opening hieronder.

[GP2] Uitslag Race 2 Barcelona

Luiz Razia heeft de tweede GP2-race op het circuit van Barcelona gewonnen. De Braziliaan bleef in de sprintrace Nathaneal Berthon en Davide Valsecchi ruim voor. Giedo van der Garde, de winnaar van gisteren, werd vandaag zesde. Nigel Melker werd als 24e afgevlagd.

De race begon iets later dan gepland, omdat Giancarlo Serenelli niet wegkwam voor de opwarmronde en Jolyon Palmer al tijdens de opwarmronde op moest geven. Razia mocht van poleposition vertrekken, kende een goede start en reed naar de zege. Achter hem drong Berthon nog even aan, maar de Fransman viel terug tot voor Valsecchi die het aan de stok had met James Calado.

Van der Garde eindigde als zesde na bij de start Esteban Gutierrez te zijn gepasseerd. Melker moest met een kapotte voorvleugel vroegtijdig naar binnen. Hij werd na een pitsstop uiteindelijk 24e.

In het kampioenschap gaat Valsecchi aan de leiding met 129 punten. Hij heeft een voorsprong van 25 punten op Razia. Van der Garde staat vierde met 60 punten, terwijl Melker dit seizoen nog geen punt heeft gescoord.

Kickstarter-project geopend voor Dreamcast game

De Dreamcast is nog steeds niet dood. SEGA's laatste console heeft nog steeds een aantal projecten lopen. Een daarvan is de game Redux: Dark Matters. Een shoot 'em up-game die ontwikkeld wordt door indie-studio KTX Software. Het ontwikkelen van deze game loopt echter hoger in de kosten dan de ontwikkelaar had gepland.

Vandaar dat de maker een Kickstarter-project heeft opgestart om zo de ontwikkeling te laten financieren door fans. Het project heeft in vier dagen al bijna haar doel bereikt. Het project is hier te vinden, samen met een trailer die laat zien wat je kunt verwachten van de game.

Je kunt ook alvast de trailer hieronder bekijken.

'Nationaliseren ProRail maakt spoorproblemen erger'

Het overhevelen van ProRail-taken naar de overheid zou de situatie op het spoor alleen maar erger maken. Voordat het beheer van het spoor werd geprivatiseerd was de situatie behoorlijk dramatisch, 'maar dat is iedereen al lang weer vergeten', zei voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos (PvdA) zondag in Buitenhof. Onder haar werd het beheer van het spoor geprivatiseerd.

Deze week bleek dat een Kamermeerderheid de ProRail-taken wil overhevelen naar de overheid. Toen het spoor nog volledig onder de overheid viel, was de organisatie volgens Netelenbos echter een 'bureaucratisch moloch'. "Het was niet te sturen. Treinen reden niet op tijd. Er was een enorme bureaucratie." Dat was volgens haar ook de reden om het beheer te privatiseren.

Dat het nu toch niet goed gaat, komt volgens haar doordat de Kamer te veel van ProRail wil voor te weinig geld. "Als je de hele winter door wil kunnen rijden, zul je daarin moeten investeren."

Ook zou de overheid beter moeten sturen met prestatieafspraken en beter toezicht moeten houden op het nakomen van de afspraken. Ze wees erop dat het havenbedrijf van Rotterdam en Schiphol ook geprivatiseerd zijn en dat dit goed gaat. "In Japan is het hele spoornet geprivatiseerd en alles rijdt daar op tijd. Er gebeuren nauwelijks ongelukken. Het kan dus wel."

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is een van de degenen die zich deze week uitspraken voor het terugdraaien van de privatisering. In Buitenhof zei hij dat spoorbeheer een overheidstaak is. Bedrijven kunnen volgens hem alleen goed functioneren als ze met elkaar concurreren. Bij een monopolist als ProRail is van concurrentie geen sprake.

Netelenbos was niet overtuigd. "Daarom is het ook geen bedrijf maar een staatsbedrijf", reageerde ze. Ook wees ze erop dat juist op ambtenaren wordt bezuinigd. Volgens haar valt weinig verbetering op het spoor te verwachten als de taken van ProRail worden ondergebracht bij de overheid, waar steeds minder mensen zich over die taken kunnen buigen.

Ook reizigersorganisatie Voor Beter OV is tegen nationalisering, omdat "de werkelijke problemen daarmee niet worden opgelost."

Anderhalf jaar geleden was er overigens ook al een Kamermeerderheid voor het samenvoegen van NS en ProRail, maar het is er nooit van gekomen.

Spaanse politie pakt demonstranten op

De Spaanse politie heeft zondag achttien mensen gearresteerd die de nacht hadden doorgebracht op het Puerta del Sol-plein in het centrum van Madrid. Ze protesteerden daar met honderden anderen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy.

De demonstranten behoorden tot de honderdduizend mensen die zaterdag in heel Spanje de straat op gingen. In Barcelona protesteerden dertigduizend mensen en in Madrid 22 duizend.

Twee agenten raakten zondagochtend gewond toen de politie de demonstranten van het Madrileense plein probeerde te verwijderen, aldus een politiewoordvoerder.

De Spaanse 'indignados' waren bijeengekomen om de eerste verjaardag van hun protestbeweging te vieren. Op 15 mei vorig jaar was het geduld van honderdduizenden mensen met het bezuinigingsbeleid van de sociaaldemocratische regering ten einde.

Ze gingen de straat op om hun woede te koelen en noemden zich de Beweging van de Verontwaardigden. Wekenlang bivakkeerden de betogers in tentjes op bezette dorps- en stadspleinen. Niet alleen in Spanje, maar in heel Europa volgden veel mensen hun voorbeeld.

Haase naar hoofdtoernooi Rome

Robin Haase heeft zich weten te plaatsen voor het hoofdoernooi van het ATP Masters Series-toernooi van Rome. De Hagenaar had alle moeite om de Belg Xavier Malisse te verslaan, maar deed dit toch in drie sets; 6-3, 3-6 en 6-4.

In het hoofdtoernooi wacht hem op papier vrij lastige opponenten. Hij kan onder andere Stanislas Wawrinka, Bernard Tomic, David Nalbandian en Juan Monaco treffen.

Trucker vindt 100 kilo cocaïne tussen ananassen

Dankzij een oplettende vrachtwagenchauffeur heeft de politie in het Westland 105 kilo cocaïne tussen een lading ananassen gevonden. De trucker had in Zuid-Holland enkele sporttassen tussen zijn lading gezien en vertrouwde dit niet, waarop hij de politie waarschuwde.

De vondst werd vorige maand al gedaan, maar is nu pas naar buiten gebracht om het onderzoek niet te verstoren, meldt de politie. De recherche onderzoekt waar de drugs vandaan komen.

Bassist Donald 'Duck' Dunn (70) overleden

Donald 'Duck' Dunn is zondagochtend op 70-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse bassist en songwriter, onder meer bekend van de soulband Booker T. and the MG's, overleed in Tokyo in zijn slaap.

"Vandaag ben ik mijn beste vriend verloren", schrijft Steve Cropper, medeoprichter van Booker T. and the MG's, op Facebook. De twee waren in Japan voor een aantal shows. "De wereld heeft de beste man en de beste bassist aller tijden verloren." Volgens de 70-jarige Cropper stierf Dunn in zijn slaap nadat hij twee optredens had gegeven in de jazzclub Blue Note.

Donald Dunn, die samenwerkte met artiesten als Eric Clapton en Neil Young, was gespecialiseerd in blues, gospel en soulmuziek. Hij verscheen als zichzelf in de film The Blues Brothers uit 1980. De bandleden van Booker T. and the MG's, bekend van de wereldhit Green Onions, kregen in 2007 een Grammy Award voor hun gehele oeuvre.

Eerlijk ruilen in Super Monday Night Combat

NA het ruilen in Team Fortress 2 in Steam Trading, zal het nu ook mogelijk zijn om in Super Monday Night Combat te ruilen van accessoires voor je personage. Hoedjes en kostuums kunnen nu tussen personages uitgewisseld worden zodat het makkelijker is om je favoriete item te ontvangen.

Super Monday Night Combat is een gratis online shooter die twee weken gelede is uitgebracht op Steam. De game heeft veel weg van Team Fortress 2 en Valve heeft ook kostuums beschikbaar gemaakt waarmee je jouw personage meer kunt laten lijken op de personages uit Team Fortress 2.

Om dit heugelijke feit te vieren hebben de ontwikkelaars een trailer online gegooid. Bekijk de trailer hieronder.

Rangers lijkt gered na nieuw overnamebod

Glasgow Rangers gaat door een diep dal, maar daar komt mogelijk verandering in. Na een aantal mislukte overnamepogingen, lijkt Charles Green de Schotse grootmacht te redden. De aangestelde curatoren van de club hebben namelijk een bod van de zakenman geaccepteerd.

De Rangers waren eerder dit jaar genoodzaakt om uitstel van betaling aan te vragen. De club kampte met enorme schulden: vooral de Schotse belastingdienst wachtte nog op vele miljoenen euro's. Een faillissement leek het gevolg, maar de club kan mogelijk toch blijven bestaan.

David Whitehouse, één van de curatoren, bevestigt op de clubsite van The Gers dat het bod van Green is geaccepteerd. "We zijn erg blij dat we kunnen melden dat we een bod van Green hebben geaccepteerd. Green heeft al een aanbetaling gedaan en krijgt nu de tijd om de overname af te ronden. We verwachten dat op 6 juni alles rond is."

Green was eerder eigenaar van Sheffield United. Hij belooft de fans dat de Rangers in de top blijven meedraaien. "Ik ben enorm blij dat het bod is geaccepteerd en we werken nu dag en nacht om alles af te ronden. Dit is een geweldige club met een indrukwekkende historie en wij gaan er alles doen om dat voort te zetten en te zorgen voor een solide basis."

"De supporters van Glasgow Rangers hebben alle recht om te vinden dat hun club zowel binnen als buiten het veld een succes moet zijn en wij gaan er alles aan doen om daar voor te zorgen. Wij zullen elke beslissing nemen in het belang voor de club, ook als de beslissing onze populariteit niet zal doen groeien", besloot de reddende engel.

[Upd] 'Het rommelt bij McLaren'

Het rommelt bij het Formule 1-team McLaren voor de start van de Grand Prix van Spanje. De reden hiervoor is de poleposition die coureur Lewis Hamilton gisteren in Barcelona kwijtraakte, omdat hij wegens een mogelijk brandstoftekort zijn bolide na zijn snelle ronde niet naar de pits terug mocht brengen.

Volgens Auto Motor und Sport zat er bij Hamilton op het moment dat hij wegens een 'technisch mankement' de auto aan de kant moest zetten nog ongeveer 1,3 liter in de tank. Genoeg voor een FIA-controle, maar geen reden om de auto niet naar de pits terug te brengen. Volgens de stewards had de Brit op die hoeveelheid de pits wel kunnen halen en bestraften de coureur en McLaren met het terugzetten op de grid naar de 24e en laatste startplaats.

Dat McLaren een zware straf krijgt komt mogelijk voort uit Canada 2010 toen Hamilton wegens een brandstoftekort in de kwalificatie stilviel en zijn auto naar de pits terug ging duwen. Ditmaal was er genoeg benzine aan boord en had de Brit zijn auto gewoon in de pits geparkeerd dan was zijn straf mogelijk maar vijf plaatsen geweest. Dat er te weinig brandstof in de tank zat komt doordat de leidingen schoon waren gespoeld en bij het vullen van de tank niet met deze 1,9 liter rekening was gehouden.

Deze laatste fout zou de relatie tussen McLaren en Hamilton zwaar onder druk zetten. Het team uit Woking wil de wereldkampioen van 2008 graag langer binden, maar na dertien fouten in twee jaar tijd zou dit een lastig verhaal kunnen worden.

In de afgelopen races was het de monteur bij het linkerachterwiel dat te lang over de stops deed en nu vervangen is. Ditmaal was de monteur die voor de brandstof zorgde de zondebok. Inmiddels zouden vier monteurs: twee aerodynamicaspecialisten, één mechanicien en een uit de pitcrew de renstal de rug toe hebben gekeerd en uit Spanje zijn vertrokken. Ook zou de positie van teambaas Martin Whitmarsh nu onder druk staan, omdat hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de problemen die het team uit Woking nu treffen.

Update 13.13 uur

Vooralsnog heeft geen enkele McLaren-monteur de paddock in Spanje verlaten na de fout van gisteren in de kwalificatie. Wel is duidelijk dat het team onder druk staat om goed te presteren na de gemaakte fouten in de afgelopen races.

Schop Mohammed het ziekenhuis in (Plat Haags)

Statistieken zijn prachtig. Dus kon men in Amsterdam uitrekenen, welke 600 overwegend Marokkaanse jongeren de ergste criminelen zijn. Deze kregen extra begeleiding. Nu eens wat minder in de categorie “pappen en nathouden”, maar repressief. Goed zo. Al was het maar, omdat dat recht doet aan het gevoel van rechtvaardigheid van de burger. Maar ja, het geld is op.

Geen THQ op gamescom in Keulen

Naast Nintendo en SEGA, heeft THQ nu ook aangegeven geen stand te hebben op de gamescom. Ondanks dat dit de grootste gamesshow wereldwijd is, zal de developers niets voor het publiek hebben staan. Dit heeft te maken met de releasedata van hun nieuwe games en de timing van de gamescom in Keulen, Duitsland.

De fans van THQ zullen Darksiders 2, South Park: The Stick of Truth en Devil's Third moeten missen. De developer heeft nog niet bevestigd of er ook geen presentaties achter gesloten deuren gehouden worden. Aangezien THQ financieel niet heel sterk staat, komt dit niet als een verrassing. 

De gamescom zal vanaf donderdag 16 augustus voor het publiek bereikbaar zijn. De pers zal een dag eerder over de beurs mogen lopen.

Gesink: "Kan wel een goed resultaat gebruiken"

Robert Gesink gaat vandaag van start bij de Tour of California. De Varsenvelder, uitkomend voor Rabobank, boekte in de Amerikaanse ronde in het verleden al goede resultaten en is er nu ook op gebrand om een goed resultaat te boeken.

"Sinds het moment dat ik vorig jaar mijn been brak heb ik het lastig,” legde Gesink uit tegenover Cyclingnews. “Ik hunker naar een goed resultaat. Dat is natuurlijk waar je het als wielrenner voor doet, je wil graag wedstrijden winnen. Ik kan wel een goed resultaat gebruiken.”

Met het oog op een goed resultaat heeft Gesink zichh ook goed voorbereid op de Tour of California. "Het is altijd de vraag waar je staat met je vorm. Maar wanneer ik in de Ronde van Californië een kans krijg, dan pak ik hem. Vanaf het begin moet je zo weinig mogelijk tijd verliezen. Daarna zien we wel hoe het gaat in de twee aankomsten bergop.”

[Giro] Van Winden stapt af vanwege knieklachten

Dennis van Winden is de eerste Nederlander die moet afstappen tijdens de Giro d’Italia. De renner van Rabobank heeft last van zijn knie en besloot om vandaag, in de rit naar Lago Laceno, niet meer op te stappen.

Van Winden liep de blessure op bij een valpartij eerder in de Giro. Voor hem was het de tweede keer dat hij in de Giro reed. Vorig jaar reed hij hem wel uit.

Opmerkelijke winnaar Britain's got Talent

Na operazanger Paul Potts en dansgroep Diversity werd zaterdagavond een hond tot winnaar van Britain's Got Talent gekroond. Pudsey en zijn baasje Ashleigh lieten een jongenskoor met 114 leden en een 17-jarige operazanger achter zich.

De competitie was dit jaar voor het eerst sinds Susan Boyle tweede werd weer enorm hoog. Een elf jarig meisje zong Ave Maria, vier meiden deden aan synchroon zwemmen en een zestien jarig meisje en een zeventienjarige jongen zongen de sterren van de hemel. Maar vanaf het begin waren Ashleigh en Pudsey favoriet. Het duo gaat optreden voor de koningin en krijgt 500.000 pond als prijzengeld. Hieronder kun je de winnende act zien.


Hond wint 500.000 pond

Eerste grandslamzege voor Schuil/Nummerdor

Reider Nummerdor en Richard Schuil hebben het grandslamtoernooi van Peking gewonnen. De beachvolleyballers wonnen in de finale vrij eenvoudig met 21-11 en 21-16 van de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo.

Het is voor het eerst dat het geroutineerde Nederlandse koppel een grandslamtoernooi op hun naam weet te zetten. Eerder wonnen ze al wel zeven keer een WorldTour-toernooi. Nummerdor en Schuil waren al zeker van de Olympische Spelen, waar ze beter hopen te presteren dan vier jaar geleden, toen de kwartfinale het eindpunt was.

[Giro] Bennati geeft op wegens koorts

Sprinter Daniele Bennati houdt het voor gezien in de Giro d'Italia. De Italiaanse renner van Radioshack-Nissan-Trek heeft last van koorts en bronchitis en is daardoor niet meer van start gegaan in de achtste etappe. Na Pablo Lastras, Thor Hushovd, Romain Feillu en Gianni Meersman is Bennati de vijfde opgever.

Il Pantera voelde zich gisteren na de zevende etappe niet goed. "Hij kreeg na de rit bovendien koorts, en zijn temperatuur wilde gisterenavond en vannacht niet zakken. Integendeel. Met koorts koersen is nooit verstandig, dus opgeven was de enige optie", zo liet teamarts Nino Daniele weten.

Kagawa na bekerwinst: "Geweldige ervaring"

Borussia Dortmund-middenvelder Shinji Kagawa is blij met het winnen van de DFB Pokal. Daarnaast zat Sir Alex Ferguson voor de Japanner op de tribune in Berlijn. Kagawa maakte de openingstreffer en bereidde vervolgens het eerste doelpunt van aanvaller Robert Lewandowski voor.

"We kwamen op een gegeven moment op een grotere voorsprong dan ik had verwacht", vertelt de kleine middenvelder na afloop van de feestelijke overwinning aan de aanwezige pers. "Ik verwachtte de hele tijd dat we penalty's moesten gaan nemen."

"Toen ik het eerste doelpunt maakte, dacht ik niet dat we de voorsprong makkelijk konden verdedigen", ging hij verder. "Bayern heeft namelijk een enorm sterke aanval", wist de Japanse international, die blij was met de grote support van de Dortmund-fans. "Je krijgt zo'n kans niet elke dag, het was een geweldige ervaring en ik ben dan ook blij voor hen dat we hebben gewonnen."

Ondertussen lijkt het erop dat Kagawa deze zomer een transfer zal gaan maken. Sir Alex Ferguson zat hoogstwaarschijnlijk voor de kleine spelmaker op de tribune. Zijn ploeggenoten hopen dat hij blijft. "We praten met hem en zeggen hem dat hij moet blijven", vindt Marcel Schmelzer. "Ik hoop dat hij de juiste beslissing maakt en er goed over nadenkt", voegde Mats Hummels daaraan toe.

Guardiola: "Afellay heeft heel goed gespeeld"

Ibrahim Afellay begon zaterdagavond eindelijk weer in de basisopstelling van Barcelona. Hij keerde terug na maandenlang blessureleed. Trainer Pep Guardiola, die na dit seizoen vertrekt, was na afloop van de puntendeling tegen Real Betis Sevilla (2-2) goed te spreken over het optreden van de Nederlander.

"Afellay heeft heel goed gespeeld. Hij nam deel aan het spel, kreeg een kans en verloor geen enkele bal", vertelde Guardiola na afloop tegen de Spaanse media. "Toen Dani Alves rood kreeg, heb ik hem gewisseld om te voorkomen dat hij te moe zou worden", verklaarde hij de wissel van Afellay.

De oefenmeester van Barcelona keek alvast vooruit naar het naderende EK. Hij verwacht dat Afellay dan mee zou kunnen spelen. "Het is goed nieuws voor het Nederlands elftal. Ze kunnen in de toekomst nog veel plezier aan hem beleven."

[NBA] Lakers naar tweede ronde play-offs

Los Angeles Lakers heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de tweede ronde van de play-offs bereikt. In eigen huis werd het zevende en beslissende duel van Denver Nuggets gewonnen. Mede door 23 punten en zeventien rebounds van uitblinker Pau Gasol zegevierden de Lakers met 96-87.

De Nuggets wonnen de laatste twee duels overtuigend, maar hadden aanvankelijk in de beslissende wedstrijd weinig te vertellen. In het derde kwart volgde echter een wonderbaarlijke opleving, waardoor in het laatste kwart zelfs even een voorsprong werd genomen.

Door een 11-2 run raakte Lakers weer aan de goede kant van de score. Die voorsprong werd vervolgens niet meer weggegeven. In de tweede ronde is Oklahoma City Thunder de volgende opponent. Maandag staat het eerste duel op het programma.

In het oosten begonnen Boston Celtics en Philadelphia 76ers al aan hun best-of-sevenserie in de tweede ronde. De Celtics wonnen in eigen stadion het eerste duel nipt met 92-91. Power forward Kevin Garnett noteerde met 29 punten zijn hoogste seizoensaantal. Opponent Andre Iguodala kwam namens Philadelphia tot tien punten minder.

Philadelphia had elf minuten voor tijd nog een voorsprong van tien punten, maar met nog drieënhalve minuut op de klok had Boston de achterstand weggewerkt. Ruim een minuut voor tijd was de marge zes, waarna de bezoekers in de slotminuut nog wel terugkwamen tot een punt. Maandag wordt in Boston ook het tweede duel gespeeld.


Lakers naar tweede ronde play-offs in NBA (Foto: Novum)

Robben: "Met 5-2 verliezen doet me pijn"

Arjen Robben was zaterdagavond erg teleurgesteld na de verloren bekerfinale. Bayern München was in Berlijn niet opgewassen tegen landskampioen Borussia Dortmund: 5-2. De Nederlandse vleugelflitser was na afloop meer dan teleurgesteld in het vertoonde spel en resultaat.

De aanvaller baalde weliswaar stevig van het verlies, maar keek daarnaast ook uit naar de naderende Champions League finale. Wellicht speelde die finale een rol bij Bayern, dat geen moment goed in de wedstrijd zat tegen een ontketend Dortmund.

"Als je met 5-2 verliest, doet dat pijn", vertelt Robben tijdens de feestelijkheden van Dortmund tegen Kicker. "Ik heb geen verklaring voor deze wedstrijd. Nu is het frustrerend, maar maandag gaat de blik op de Champions League", blikte hij alweer vooruit.

De Nederlander was nog wel trefzeker in de finale. Na een overtreding van Dortmund-goalie Roman Weidenfeller op Mario Gómez, mocht Robben de strafschop nemen. Hij verzilverde dit buitenkansje en naam daarmee revanche op zijn gemiste strafschop tegen Dortmund. Komende zaterdag speelt Bayern in eigen huis de finale van de Champions League. Chelsea is de tegenstander.

Raúl verlaat Schalke voor avontuur in Qatar

Raúl maakte onlangs bekend dat hij niet verder gaat bij Schalke 04. Hij gaat in de nadagen van zijn imposante carrière naar Qatar. Hij tekent bij Al Sadd. De routinier van de ploeg uit Gelsenkirchen nam onlangs afscheid en was toen zichtbaar vol van emoties.

De Spanjaard maakt nu transfervrij de overstap naar Al Sadd. Dit meldt de ploeg uit de woestijn op de officiële website. De goalgetter kon naar meer ploegen uit dat land, maar zijn keuze viel op Al Sadd. In het verleden speelden onder andere Romario en Afonso Alves bij die club. Trainer Co Adriaanse was er in het verleden werkzaam.

Zondag wordt Raúl gepresenteerd aan de aanwezig media en toegestroomde fans. Na een lange voetballoopbaan is het tijd om af te bouwen. De 34-jarige aanvaller speelde zestien jaar lang voor Real Madrid. Als kind van de club speelde hij liefst 741 wedstrijden waarin hij 323 keer wist te scoren. In 2010 maakte hij de overstap naar Gelsenkirchen, omdat de leiding van De Koninklijke het niet meer in hem zag zitten.

'Verbod pedovereniging volstrekt onhaalbaar'

Een verbod op pedofielenvereniging Martijn is juridisch volstrekt onhaalbaar. De rechter kan de club alleen verbieden als er strafbare feiten zijn gepleegd. Dat zegt advocaat Bart Swier die de vereniging bijstaat, zondag tegen het ANP. ,,Maar het Openbaar Ministerie (OM) is zelf al van mening dat de vereniging Martijn nooit verdachte is geweest.’’

Een civiele rechter in Assen buigt zich woensdag over het verzoek van het OM om de vereniging te verbieden en te ontbinden. Dat verzoek diende justitie in december in bij de rechtbank.

De manier waarop Martijn pedofilie verheerlijkt en goedpraat, kan niet, vindt het OM. Jongeren en hun ouders moeten dan ook beschermd worden tegen de activiteiten van de vereniging. Het OM vindt dit in dit geval belangrijker dan de vrijheid van vereniging.

'Verbod pedovereniging volstrekt onhaalbaar’
'Verbod pedovereniging volstrekt onhaalbaar’ (Foto: ANP)

'Provocaties Noord-Korea onaanvaardbaar'

Nieuwe provocaties van Noord-Korea zijn onaanvaardbaar. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung Bak zondag op een top van Zuid-Korea, China en Japan gezegd.

De drie landen kwamen overeen beter te zullen samenwerken om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen, aldus de leiders van de drie landen die samen goed zijn voor negentig procent van de Oost-Aziatische economie. Ook hebben de landen hun economische banden verder aangehaald door de basis te leggen voor een regionale vrijhandelszone.

De spanningen zijn toegenomen nadat Noord-Korea vorige maand een raket had gelanceerd. De lancering, die mislukte, leidde tot sancties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Er zijn zorgen dat Pyongyang zich nu voorbereidt op een derde test met een kernwapen.

De Chinese premier Wen Jiabao riep alle partijen op 'terug te keren naar het juiste pad van dialoog en onderhandeling'.


'Provocaties Noord-Korea onaanvaardbaar' (Foto: Novum)

Moeder en baby Waalwijk maken het goed

De moeder en de baby die vrijdag na een ruzie met een verwarde vrouw in Waalwijk werden afgevoerd naar een ziekenhuis maken het goed. De twee zijn zaterdagmiddag thuisgekomen, meldt de politie zondag.

Aanvankelijk leek het erop dat de baby ook gewond was geraakt, maar inmiddels is duidelijk dat alleen de moeder lichtgewond raakte. Na een ruzie in een flat aan de Grotestraat werd de baby gevonden. Er zou de nodige commotie in het gebouw zijn geweest.

De 26-jarige verwarde vrouw die werd aangehouden zit nog vast. De politie spreekt onder andere met buurtbewoners om na te gaan wat er precies is gebeurd.

Dodental noodweer China naar veertig

Het dodental als gevolg van noodweer in het noordwesten van China is opgelopen naar veertig. Staatspersbureau Xinhua meldde zaterdag dat nog achttien mensen vermist.

Door de zware hagel- en regenbuien zitten veel mensen in de bergachtige regio Minxian zonder stroom. Inmiddels zijn bijna dertigduizend mensen geëvacueerd. Reddingswerkers hebben dekens en kleding naar het gebied gebracht.

[NBA] Rose wacht lange revalidatie

Chicago Bulls-vedette Derrick Rose is gisteren aan zijn linkerknie geopereerd. Tijdens de operatie is de voorste kruisband van de 23-jarige spelmaker Rose hersteld. De revalidatie zal waarschijnlijk zo'n acht tot tien maanden gaan duren.

Rose, de meest waardevolle speler van het seizoen 2010/2011, raakte eind vorige maand zwaar geblesseerd aan het gewricht tijdens het play-offduel met Philadelphia 76ers.

Multiplayeruitbreiding in Uncharted 3-patch 1.11

Er komt deze maand een gratis update uit voor Uncharted 3: Drake's Deception, patch 1.11. In een video legt ontwikkelaar Naughty Dog de belangrijkste onderdelen uit die de patch met zich meebrengt. Onder andere krijgt de multiplayermodus een elimination match-optie en komt The Lab terug naar het spel.

The Lab is een speciale multiplayermodus die wordt beheerd door Naughty Dog zelf. In deze modus, die ook zat verwerkt in Uncharted 2: Amongst Thieves, worden experimentele speelmodi uitgeprobeerd. Ook zijn in The Lab speciale deathmatchvarianten mogelijk.

Er is nog geen definitieve releasedatum voor patch 1.11 bekendgemaakt, maar de update moet nog in mei gaan uitkomen.

Hazard kondigt vertrek aan bij Lille

Eden Hazard heeft zijn vertrek bij Lille aangekondigd. De Belgische international zei op Twitter dat hij nog twee duels voor de Franse formatie speelt. Met name Engelse topclubs hebben interesse getoond in de 21-jarige aanvallende middenvelder, die nog een doorlopend contract heeft.

Hazard werd vrijdag gekozen tot speler van het jaar in Frankrijk. Hij kwam dit seizoen tot zeventien doelpunten in 36 competitieduels. Vorig seizoen pakte hij met Lille de titel en de beker.


Hazard kondigt vertrek aan bij Lille (Foto: Novum)

Winnaars graffitiwedstrijd in Jet Set Radio-video

SEGA heeft een video online gezet voor Jet Set Radio HD. In de video zijn de winnaars te zien van de graffitiwedstrijd die zij zijn gestart voor het spel. Mensen konden hun eigen graffiti insturen en de winnaars krijgen een plek in de remake van het spel.

Jet Set Radio HD wordt een HD-remake van het Dreamcast-spel uit 2000. De makers hebben eerder al de eerste details vrijgegeven. Zo is onder andere zeventig procent van de originele soundtrack overgenomen in de remake. Ook zal het mogelijk zijn om de camera te besturen met de rechter joystick.

Jet Set Radio HD komt komende zomer uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Vredesonderhandelaar doodgeschoten in Afghanistan

Een toponderhandelaar van de Afghaanse vredesraad is zondag doodgeschoten in Kabul. De onderhandelaar, Arsala Rahmani, was in een voertuig op weg naar zijn werk toen hij vanuit een ander voertuig werd beschoten, melden de autoriteiten. De dader is gevlucht.

Het is een nieuwe klap voor de pogingen een politieke oplossing te vinden voor de oorlog die al tien jaar woedt. Rahmani werd doodgeschoten in het westelijke deel van de stad. Hij had in het verleden een functie bij de Taliban.

Het vorige hoofd van de vredesraad, Burhanuddin Rabbani, werd op 20 september vermoord. Rabbani, een voormalig president van Afghanistan, kwam om toen iemand zichzelf opblies. De dader had zich voorgedaan als een vredesonderhandelaar van de Taliban.

Verkiezingen in dichtstbevolkte deelstaat Duitsland

In de dichtstbevolkte staat van Duitsland, Noordrijn-Westfalen, worden zondag verkiezingen gehouden. Volgens de laatste peilingen is er een goede kans dat een centrumlinkse coalitie een meerderheid haalt in de aan de grens gelegen deelstaat. Bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische CDU heeft eerder gewaarschuwd dat zo'n regering onverantwoord veel geld zou uitgeven.

Met bijna achttien miljoen inwoners is Noordrijn-Westfalen qua inwonertal de grootste deelstaat van het land. Ongeveer 13,2 miljoen mensen mogen zondag naar de stembus. In de deelstaat liggen onder meer het industriële Ruhrgebied, Düsseldorf, en Keulen.

Het is de derde deelstaatverkiezing van dit jaar. Vorige week verloor een regionale coalitie van CDU en de liberale FDP de macht in de noordelijke staat Sleeswijk-Holstein. De landelijke regering bestaat uit dezelfde partijen.

De volgende verkiezingen in Noordrijn-Westfalen waren eigenlijk pas over drie jaar gepland, maar de minderheidsregering die bestond uit de partijen die nationaal in de oppositie zitten slaagde er in maart niet in een begroting in te dienen.

Volgens de oppositieleiders zijn de verkiezingen van zondag een belangrijk signaal voor de nationale verkiezingen die eind volgend jaar worden gehouden. Merkel ziet de verkiezingen als 'een kans voor de regio om een regering te kiezen die de schuld niet nog verder op laat lopen'.

In de nationale peilingen steunen de Duitsers het strenge eurobeleid van Merkel in Europa. Maar volgens regionale onderzoeken hebben de sociaaldemocratische SDP en de Groenen, geleid door de populaire gouverneur Hannelore Kraft, een goede kans samen een meerderheid te halen.

De conservatieve uitdager Norbert Röttgen, onder Merkel minister van milieu, wekte eerder irritatie bij zijn partij op door te zeggen dat de verkiezingen van zondag bepalen of Merkel haar strenge beleid in Europa doorzet of afzwakt. Merkel zei in een reactie dat het 'niets meer of minder' is dan een belangrijke deelstaatverkiezing.

'Anton Heyboer was homo'

Kunstenaar Anton Heyboer was homo. "Hij had eigenlijk niets met vrouwen", zegt kunstkenner Couzijn Simon dit weekeinde in de Gaykrant over de excentrieke kunstenaar die tot zijn dood in 2005 met vier vrouwen samenwoonde in Den Ilp. Simon en zijn partner Georges Knubben werkten samen met Heyboer. Zo richtten ze de Anton Heyboer Winkel op.

In de jaren vijftig zou Heyboer een vriend hebben gehad die alles voor hem betaalde. "Heyboer had een vrouwelijke kant", zegt Simon in het homoblad. "Hij zat wel eens aan mij en vond Georges heel leuk."

Zelf zou Heyboer, die meerdere kinderen heeft, altijd hebben gezegd dat het homofiele iets tussen hem en Jezus Christus was. De kunstenaar heeft volgens Simon en Knubben altijd geworsteld met zijn homoseksualiteit. Het zou een 'ware kwelling' voor hem zijn geweest.

Enschede herdenkt vuurwerkramp weer sober

Enschede herdenkt zondag de vuurwerkramp die 12 jaar geleden de wijk Roombeek verwoestte. Er kwamen 23 mensen om het leven en bijna 1000 mensen raakten gewond.

De herdenking heeft een informeel en sober karakter. De hele dag kunnen bloemen worden gelegd bij het monument 'het verdwenen huis tussen hemel en aarde'. Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede en voorzitter Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp doen dat om 15.15 uur.

's Middags is het Huis van Verhalen open. Daar kunnen mensen napraten over de ramp. Ook het wijkcentrum is 's middags geopend. Daar zijn ook afgevaardigden van het gemeentebestuur en de Stichting Herdenking Vuurwerkramp.

In overleg met slachtoffers en nabestaanden is 2 jaar geleden besloten het formele karakter van de herdenking te laten vallen. Ontmoeting en gesprek staan nu voorop. Dit jaar hangen in Enschede ook minder vlaggen halfstok. Zondag wordt formeel niet gevlagd, een uitzondering is er voor de vlaggen bij de twee monumenten.

Saudische koning ontslaat ultraorthodoxe adviseur

De Saudische koning Abdullah heeft een omstreden ultraconservatieve adviseur ontslagen. Sheik Abdul-Mohsen al-Obeikan had openlijk een reeks hervormingen gehekeld die Saudische vrouwen meer rechten gunnen. Regeringsmedewerkers zijn erop uit de Saudische wetgeving westers en seculier te maken door 'taboes te wettigen', klaagde Abdullahs adviseur onlangs tegen de lokale radiozender UFM. ''Deze zeer gevaarlijke stand van zaken houdt verband met de inspanningen van machtige mensen om de islamitische samenleving te ondergraven door vrouwen uit hun natuurlijke rol te halen.''

Na zijn ontslag, dat het staatspersbureau vrijdag bekendmaakte, sprak Al-Obeikan op Twitter de hoop uit dat de regering zich verre houdt van 'slechte raadgevers'. De 81-jarige ex-adviseur baarde in 2010 opzien met zijn stelling dat een vrouw ongesluierd en zonder begeleiding kon verkeren met een man van buiten haar familie, mits die wat van haar moedermelk zou drinken. De islamitische traditie zou het tweetal vanaf dat moment als moeder en zoon beschouwen, en het gevaar van overspel zijn afgewend.

Koning Abdullah heeft zich met de recente verruiming van het vrouwenkiesrecht de ergernis van behoudende geestelijken op de hals gehaald. Saudi-Arabië paste de islamitische wet tot dusver strikt toe en deed er alles aan omgang tussen ongetrouwde vrouwen en mannen te voorkomen. Maar met de voorschriften wordt steeds vaker de hand gelicht, en naleving wordt maar zelden afgedwongen.


Saudische koning ontslaat ultraorthodoxe adviseur (Foto: Novum)

Kwart aanhang verwijt CDA samenwerking met PVV

Een kwart van de CDA-kiezers vindt dat de partij nooit met de PVV had moeten samenwerken. Twee derde neemt het de partij niet kwalijk dat ze in 2010 met de PVV in zee ging, concludeert Ipsos Synovate in de Politieke Barometer van deze week.

Het CDA steeg in de zetelpeiling van veertien naar zestien zetels. De stijging zou komen door de aandacht die de partij deze week kreeg vanwege de presentatie van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap.

De VVD daalt van 35 naar 33 zetels. De partij heeft er volgens de onderzoekers last van dat ze de laatste weken weinig in het nieuws komt. Daarbij kregen vooral de oppositiepartijen en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) de credits voor het sluiten van het Kunduz-akkoord ofwel lenteakkoord.

Kandidaat-lijsttrekker Henk Bleker waarschuwde partijgenoten deze week in NRC Handelsblad voor kritiek op de samenwerking met de PVV. Door zulke kritiek dreigt de partij volgens hem nog kleiner te worden dan ze al is.

Hij reageerde op kritiek van partijprominenten Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin, die in de krant hadden gezegd dat kandidaat-lijsttrekkers met een actieve rol in de samenwerking met de PVV de partij kwetsbaar maken. Als waarnemend partijvoorzitter was Bleker in 2010 een van de architecten van de samenwerking met de PVV.

De PVV stijgt van zeventien naar negentien zetels. De PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren leverden allemaal een zetel in, waardoor ze uitkomen op respectievelijk 22, vijf en drie zetels. De ChristenUnie steeg van vijf naar zes zetels.

Bedrijfsgebouw in Haarlem brandt uit

Een bedrijfsgebouw aan de Waarderweg in Haarlem is in de nacht van zaterdag op zondag uitgebrand. Dat meldde de politie. De brand brak rond 00.30 uur uit.

De brand was rond 2.00 uur nog niet onder de controle, maar volgens de brandweer moet het gebouw als verloren worden beschouwd. Een van de zijmuren van het gebouw is ingestort.

 In het gebouw is het hoofdkantoor van Top Vision gevestigd. Zij maken displays voor brillen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Bedrijfsgebouw in Haarlem brandt uit
Bedrijfsgebouw in Haarlem brandt uit (Foto: ANP)

Mariela Castro:'Raúl steunt homorechten'

Volgens zijn dochter Mariela steunt de Cubaanse president Raúl Castro gelijke rechten voor homo's. Dat zei ze zaterdag (lokale tijd) tijdens een optocht van homoactivisten in Havana.

"De president heeft er een pleidooi voor gehouden, hij sprak erover dat we vooruitgang moeten boeken in gelijke rechten omtrent seksuele voorkeuren," zei Mariela.

Donderdag zei Mariela nog dat ze verwacht dat het homohuwelijk nog dit jaar wordt ingevoerd op Cuba. Homo's en lesbiennes werden door Fidel Castro's regime jarenlang onderdrukt. In de jaren zestig werden ze zelfs in werkkampen geplaatst en verstoten. Mariela zet zich al jaren in voor de rechten van homo's.

Mariela Castro:'Raúl steunt homorechten'
Mariela Castro:'Raúl steunt homorechten' (Foto: ANP)

Egyptenaar belet begrafenis door wederopstanding

De begrafenis van een 28-jarige Egyptische kelner is vrijdagavond in een reüniefeestje omgeslagen. De doodverklaarde en reeds afgelegde Hamdi Hafez al-Nubi verraste de begrafenisgasten door uit de dood op te staan.

De inwoner van Naga al-Simman, in de zuidelijke provincie Luxor, was na een hartaanval op zijn werk in het ziekenhuis opgenomen. Ziekenhuismedewerkers stelden vast dat hij was overleden.

Rouwende nabestaanden namen Al-Nubi's lichaam vervolgens mee naar huis, om hem volgens de islamitische riten voor te bereiden op zijn begrafenis. Een arts die was opgetrommeld om de overlijdensverklaring te tekenen constateerde verbaasd dat het lijk nog warm was. Nader onderzoek wees uit dat de betreurde dode nog leefde.

Dat goede nieuws werd Al-Nubi's moeder te veel - ze viel flauw. De arts wist zowel moeder als doodgewaande zoon bij te brengen, zodat ook zij zich in het inmiddels ontstane feestgedruis konden storten.

Duik dieper in The Secret World

Gameswebsite Gamespot heeft onlangs een exclusieve video online gezet waarin ze dieper ingaan op de mogelijkheden van The Secret World. In deze video wordt veel over het personaliseren van je personage en de vaardigheden die je personage kan hebben, verteld.

The Secret World is een bijzondere MMO die volgende maand uitgebracht wordt. In deze game leef je in dezelfde wereld, maar alle mythes en legendes die ooit verteld zijn, zijn realiteit in deze wereld. Samen met andere gamers ga je op zoek om de mysterieën te ontrafelen.

Bekijk de video hieronder.

Problemen met Diablo III-download in Europa

Een bericht op de Europese Battle.net pagina laat weten dat Blizzard onlangs een probleem is tegengekomen in de Europese versie van de downloader van Diablo III. Dit probleem het alleen effect op mensen die de downloader in Europa hebben gedownload. De Amerikanen hoeven zich volgens Blizzard nergens druk om te maken.

Ze roepen alle mensen op die de software gisteren voor tien uur 's ochtends hebben gedownload, opnieuw de software te van de site te halen om problemen te voorkomen. Hierdoor kunnen gamers zeker zijn dat de game wordt gedownload op vijftien mei. De details kun je hier lezen.

Welke FOK!kers hebben de downloader inmiddels al binnengehaald?

EVE-ontwikkelaars sturen personages de ruimte in

De ontwikkelaar van de ruimte-MMORPG EVE Online, CCP, heeft afgelopen week een ballon opgelaten met daarin alle namen van de personages die op dit moment spelen. De namen werden aan een weerballon met een camera erop de lucht ingelaten. Inmiddels heeft CCP de beelden ontvangen en in een filmpje gebundeld.

Deze actie werd gedaan naar aanleiding van een belofte die CCP aan al haar betalende leden had gedaan. Het gevolg is dat alle betalende leden nu kunnen zeggen dat hun personage echt in de ruimte is geweest. Doe dat maar eens na met je FemShep. Bekijk de beelden hieronder.

[Primera División] Barcelona sluit af met puntendeling bij Betis

Barcelona heeft het seizoen in de Spaanse Primera División afgesloten met een gelijkspel bij Real Betis. De ploeg van trainer Pep Guardiola kwam zaterdag niet verder dan 2-2. Ibrahim Afellay stond voor het eerst na zijn zware blessure weer in de basis. De 26-jarige middenvelder werd ruim een half uur voor tijd gewisseld.

De Catalanen waren in de negende minuut via Sergio Busquets op voorsprong gekomen. Door treffers van Ruben Castro in de 71e en 74e minuut knokte Betis zich langszij, maar in blessuretijd sleepte Seydou Keita een punt uit het vuur.

Voor beide ploegen stond in het Estadio Benito Villamarin niets meer op het spel. Barcelona sluit het seizoen af als tweede, Betis speelde zich al eerder veilig. Guardiola zat voor het laatst op de bank in een competitieduel. Barcelona neemt het 25 mei nog wel op tegen Athletic Bilbao in de bekerfinale.

Valencia ging op bezoek bij Real Sociedad met 1-0 onderuit door een treffer van Antoine Griezmann in de 64e minuut. De ploeg van trainer Unai Emery, die voor het laatst op de bank zat, was al verzekerd van de derde plaats en daarmee de Champions League. Hedwiges Maduro speelde de hele wedstrijd mee.


Barcelona sluit af met puntendeling bij Betis (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.