FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 mei 2012

20.000 handtekeningen tegen vrijkomen Volkert

De petitie om te voorkomen dat Volkert van der Graaf vrijkomt wanneer hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, is tot nog toe door bijna 20.000 mensen ondertekend. Dat maakte de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, Hans Smolders, dinsdagavond bekend in het tv-programma Nieuwsuur. Smolders is initiatiefnemer van de petitie.

Van der Graaf, die Fortuyn op 6 mei 2002 doodschoot op het mediapark in Hilversum, is in 2003 veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Tot 2008 kwamen veroordeelden vrij als twee derde van hun straf erop zat. Deze vervroegde invrijheidstelling is in 2008 veranderd in een voorwaardelijke, waarbij een veroordeelde aan allerlei voorwaarden moet voldoen wil hij eerder vrijkomen.

20.000 handtekeningen tegen vrijkomen Volkert
20.000 handtekeningen tegen vrijkomen Volkert (Foto: ANP)

Argentinië wil 32 miljoen van het Spaanse Movistar

De Argentijnse regering wil dat het telefoniebedrijf Movistar een vergoeding van omgerekend 32 miljoen euro betaalt vanwege een grote storing vorige maand. Ook moet de dochtermaatschappij van het Spaanse Telefonica een boete van één miljoen euro aan de staat betalen.

Minister van planning Julio de Vido zei dinsdag dat het gaat om maatregel die een voorbeeld moet stellen en preventief moet werken. Movistar moet tien peso (omgerekend 1,73 euro) aan alle 18,5 miljoen gedupeerde klanten betalen, aldus De Vido. Op 2 april vond een storing plaats die enkele uren duurde. Volgens Movistar was er sprake van sabotage, maar dat verwierp De Vido.

"De diensten hebben niet meer dezelfde kwaliteit als een jaar geleden", zei De Vido. "We gaan van de telefoniebedrijven eisen dat ze investeringen doen die ze vandaag de dag niet doen."

Vorige week keurde het Argentijnse Congres een wet goed die de nationalisering van oliebedrijf YPF, grotendeels in handen van het Spaanse Repsol, toestaat. Volgens de Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner deed het bedrijf niet voldoende investeringen om aan de toenemende energievraag in het land te voldoen.

Ook Eerste Kamer stemt voor netneutraliteit

In navolging van de Tweede Kamer heeft dinsdagavond ook de Eerste Kamer zich achter het voorstel voor de nieuwe telecomwet geschaard. Daarmee wordt onder meer de netneutraliteit wettelijk verankerd. Nederland is naast Chili het tweede land waar netneutraliteit wettelijk is vastgelegd.

Providers mogen geen heffing invoeren op diensten als Skype en Whatsapp. Met de wet worden ook strengere eisen gesteld aan het gebruik van zogeheten cookies. Met deze bestandjes kan het surfgedrag van internetters in kaart worden gebracht.

Vorig jaar laaide de discussie over netneutraliteit op toen bleek dat KPN mogelijk geld wilde vragen voor diensten als Skype en WhatsApp. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) kondigde daarop aan dat hij de Telecomwet ging aanpassen om de heffing onmogelijk te maken.

De demissionair minister is blij dat de wet door de senaat is aangenomen, laat hij dinsdagavond via Twitter weten. "Goed debat in Eerste Kamer over telecomwet. Wet aangenomen. In Nederland nu netneutraliteit geregeld!"

Van Schaardenburg en Bouwmeester schuiven op

Zeilers Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester zijn op de vijfde dag van het wereldkampioenschap in de Laser-klasse opgeschoven in het klassement. Van Schaardenburg ging van de tiende naar de negende plaats en Bouwmeester van de zeventiende naar de veertiende stek.

In de negende en tiende race noteerde Van Schaardenburg respectievelijk een 27e en een achtste plek, terwijl Bouwmeester in die races 57e en derde werd. In het klassement na tien races, waarvan de twee slechtste resultaten geschrapt mogen worden, heeft Van Schaardenburg 60 punten staan en Bouwmeester staat daar met 79 punten een stukje achter. De Australiër Tom Slingsby gaat met een totaal van 19 punten riant aan kop. Donderdag is de laatste dag van het WK in de Laser-klasse.

Van Schaardenburg en Bouwmeester strijden nog om het enige Nederlandse ticket voor de Olympische Spelen. De resultaten van dit WK en de Delta Lloyd Regatta van eind deze maand worden daarvoor bij elkaar opgeteld. De winnaar mag naar de Spelen. Voorwaarde is wel dat diegene ook vormbehoud heeft getoond voor NOC*NSF. Van Schaardenburg heeft dat eerder dit seizoen al gedaan, Bouwmeester moet die prestatie nog leveren.

[Premier League] Liverpool neemt revanche op Chelsea

Liverpool heeft revanche genomen voor de verloren FA Cup-finale van afgelopen weekend tegen Chelsea. In eigen huis wonnen The Reds vanavond met 4-1 van The Blues. Daardoor zal Chelsea 19 mei de finale van de Champions League moeten winnen om ook volgend seizoen hieraan deel te nemen.

Binnen het half uur pakte Liverpool een 3-0 voorsprong tegen Chelsea, dat met een veredeld B-elftal aantrad. Zo maakten onder meer keeper Robert Turnbull, Paulo Ferreira en Ryan Bertrand hun opwachting. Chelsea-middenvelder Michael Essien schoot na een kleine twintig minuten spelen de bal, na een sterke actie van Luis Suárez, in eigen doel.

Vervolgens strafte Jordan Henderson een fout van John Terry af en kopte Daniel Agger nog binnen het half uur de 3-0 tegen de touwen. Op slag van rust voorkwam de paal de 4-0 bij een strafschop van Stuart Downing.

Na rust wist Chelsea via Ramires terug te komen tot 3-1, maar het was Jonjo Shelvey die daarna de marge weer wist uit te breiden naar drie; 4-1. Liverpool, dat al zeker is van Europa League, kwam door de overwinning op de achtste plek terecht. Chelsea blijft zesde.

Verlamde Britse voltooit marathon

De verlamde Britse Claire Lomas heeft dinsdag de marathon van Londen voltooid, 16 dagen nadat ze aan de 'reis' over 42,195 kilometer was begonnen. De 32-jarige vrouw die 5 jaar geleden door een val van haar paard een dwarslaesie opliep en sindsdien haar benen niet meer kan bewegen, maakte gebruik van een 'bionisch pak' dat is ontworpen door de Israëliër Amit Goffer.

De 'ReWalk' stelt mensen met een verlamming door middel van bewegingssensoren en een ingebouwd computersysteem in staat te staan, te lopen en zelfs een trap op te klimmen. Lomas legde, aangemoedigd door haar man Dan en 13-jarige dochter Maisie, per dag ongeveer 3 kilometer af.

"Na de start heb ik alles van dag tot dag over me heen laten komen. Elke stap bracht me iets dichter bij het doel", zei de voormalig manueel therapeute nadat ze de eindstreep op The Mall had overschreden. Een medaille kreeg Lomas, tegenwoordig ontwerpster van juwelen, niet van de organisatie omdat ze 'buiten de tijd' arriveerde. Twaalf atleten hadden hun plak echter al ter beschikking gesteld.

Verlamde Britse voltooit marathon
Verlamde Britse voltooit marathon (Foto: ANP)

'Ex-man wil Kardashians verlovingsring terug'

Kris Humphries wil de verlovingsring terug die hij om de vinger van Kim Kardashian schoof. De ex-man van Kardashian snapt niet dat ze de ring wil houden, terwijl ze na een huwelijk van tien weken de stekker uit hun relatie trok.

"Kris wil de ring terug omdat hun huwelijk maar 72 dagen duurde", vertelt een bron aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. Volgens de basketballer was hun relatie gebaseerd op bedrog en misleiding. "Kim heeft de scheiding aangevraagd, en Kris heeft de ring betaald en wil die terug."

Humphries is niet van plan de ring zelf te dragen, maar volgens de basketballer is het een principekwestie. "Hij realiseert zich nu dat het bij Kim allemaal draait om materiële zaken, dat vindt ze belangrijker dan de mensen in haar leven", aldus de bron.

Een maand geleden werd bekend dat Humphries Kardashian voor de rechter sleept. Hij beweert dat Kim veel heeft verdiend aan hun huwelijk en daar wil hij een deel van hebben. Ze kregen geld voor foto's van hun bruiloft en de realitysoap van de Kardashians.

Een opknappertje

“Mandy gaat vandaag niet mee”, zegt mijn dochter.
“Oh jammer”, mompel ik, al bladerend door de stapel reclamemeuk die ik net uit de brievenbus heb gevist, “Kan ze niet?”
“Jawel, maar Guus, je weet wel haar nieuwe vriend, vindt het niet leuk als ze steeds met haar vriendinnen weg gaat”.
Nú heeft ze mijn volledige aandacht. Ik voel mijn nekhaartjes langzaam overeind komen.

'Conny Breukhoven maakte huwelijk kapot'

Corina Angelier beweert dat haar man haar heeft bedrogen met Conny Breukhoven. Conny maakte maandag in RTL Boulevard bekend dat ze een nieuwe liefde heeft gevonden in Ben Angelier. Volgens Conny waren Ben en zijn ex al uit elkaar toen zij iets kregen.

Corina vertelt dat Conny Breukhoven degene was die haar jaren geleden aan haar man voorstelde. Conny was zelfs getuige op hun huwelijk. "Ik voel me bedrogen, dit doe je niet", aldus Corina.

De ex van Ben Angelier moest via de media vernemen dat haar man met Conny omging. "Ik werd gebeld dat er gezegd was dat mijn man de nieuwe vlam van Conny Breukhoven was", vertelt Corina. "Het voelde alsof ik in een achtbaan zat, mijn wereld stortte in elkaar."

Ben Angelier en Conny Breukhoven lieten aan RTL Boulevard weten dat Ben en Corina al een tijd uit elkaar waren toen Ben en Conny een relatie kregen. "Ik ga ervan uit dat Ben het netjes gaat afhandelen", vertelt Corina. "En ik hoop dat ik met mijn kinderen verder kan gaan."

Van Gerner en Masela op twee toestellen bij EK turnen

Turnbondscoach Gerben Wiersma heeft ervoor gekozen om turnsters Wyomi Masela en Céline van Gerner op twee toestellen uit te laten komen bij het Europees kampioenschap in Brussel.

Beide dames zijn nog in de race om één ticket voor de Olympische Spelen. Daarvoor moet Van Gerner, die een eerdere beslissing van de KNGU om Masela aan te wijzen door de rechter teniet liet verklaren, eerst nog vormbehoud tonen op het onderdeel balk. Ze komt daar dan ook op in actie, evenals op brug. Masela zal turnen op sprong en vloer.

Joy Goedkoop en Lisa Top turnen ieder een meerkamp. Omdat per toestel drie turnsters uitkomen betekent dat dat het vijfde teamlid Maartje Ruikes in principe niet in actie komt.

Djokovic al mopperend verder in Madrid

Novak Djokovic heeft bij het ATP Masters Series toernooi van Madrid de derde ronde bereikt. De Servische nummer één van de wereld had alle moeite met de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver; 6-2, 2-6 en 6-3.

Vooraf klaagde Djokovic al veel over het blauwe gravel dat voor het eerst bij het toernooi gebruikt werd en tijdens de partij werd dit er niet minder op. Hij won wel de eerste set, maar daarna moest hij op schlemielige wijze de tweede set inleveren.

Djokovic veerde daarna weer op en haalde al mopperend zijn 25e overwinning van 2012 binnen. In de derde ronde treft hij de winnaar van de partij tussen Stanislas Wawrinka en Jürgen Melzer.

Italiaanse bond start nieuw onderzoek naar omkoping

Het Italiaanse voetbal krijgt mogelijk binnenkort te maken met een nieuw omkoopschandaal. De Italiaanse voetbalbond kondigde dinsdag aan dat een onderzoek is ingesteld naar 22 clubs en 61 mensen. De betrokkenen worden woensdag ingelicht over het feit dat er een onderzoek naar ze is gestart. Ze moeten zich binnenkort voor sportautoriteiten verantwoorden.

Zonder het noemen van namen maakte de bond bekend dat zich onder de 61 mensen 52 actieve voetballers, twee niet-actieve spelers, vier clubofficials en drie trainers bevinden. Ook werd bekendgemaakt dat 33 verdachte duels onderzocht worden. Daartussen zou geen duel uit de Serie A zitten, wat zou kunnen betekenen dat het hoogste Italiaanse niveau van een schandaal gevrijwaard blijft.

Een nieuw omkoopschandaal zou een flinke streep door de rekening van het Italiaanse voetbal betekenen, terwijl de consequenties van het vorige onderzoek van 2006 nog altijd voelbaar zijn.

In totaal werden in verband met het schandaal de afgelopen jaren 33 mensen gearresteerd, onder wie de Italiaanse oud-internationals Cristiano Doni en Giuseppe Signori. Zeventien clubs uit uiteenlopende divisies kregen straffen. Zo werd Juventus teruggezet naar de Serie B en moest het de titels van 2005 en 2006 inleveren. Zondag pakte de Oude Dame voor het eerst weer het kampioenschap in de Serie A.

Britse politie hoopt moord met DNA op te lossen

Britse spionnen wordt gevraagd DNA af te staan in een poging het mysterie op te lossen rond de dood van een medewerker van de inlichtingendienst MI6, wiens levenloze lichaam werd gevonden in een sporttas in zijn bad. Dat heeft de Britse politiecommissaris Bernard Hogan-Howe dinsdag gezegd.

Onderzoekers trokken vorige week de conclusie dat Gareth Williams waarschijnlijk is vermoord. Williams (31) werkte voor de inlichtingendienst GCHQ en was in dienst bij MI6 toen zijn lichaam in augustus 2010 werd gevonden.

Aanklaagster Fiona Wilcox was kritisch op MI6, omdat de dienst niet al het bewijsmateriaal aan de politieonderzoekers zou hebben overgedragen. De politie verzoekt nu medewerkers van de dienst vrijwillig DNA af te staan.


Britse politie hoopt moord met DNA op te lossen (Foto: Novum)

KPN vindt Mexicaans bod te laag

KPN vindt het bod dat América Móvil uitbracht op een deel van het telecombedrijf te laag. Het bedrijf is van mening dat de Mexicaanse telecomgigant KPN met het bod van acht euro per aandeel 'substantieel onderwaardeert'.

Het Mexicaanse telecombedrijf, dat in handen is van miljardair Carlos Slim, wil maximaal 28 procent van de Nederlandse sectorgenoot in handen krijgen. Het bedrijf heeft al een belang van 4,8 procent in KPN.

KPN zegt het ongevraagde bod 'zorgvuldig in overweging' te nemen. Ook wil het bedrijf América Móvil om een nadere toelichting vragen. "In de tussentijd zal KPN alle strategische opties onderzoeken", laat het bedrijf dinsdagmiddag weten.

Menselijke botten gevonden bij werk aan riool

Bij werkzaamheden aan het riool in Maastricht zijn dinsdagmiddag menselijke botten gevonden. De politie gaat niet uit van een misdrijf en vermoedt dat de botten vele tientallen jaren geleden op de vindplaats zijn terechtgekomen na het ruimen van graven.

De vondst werd gedaan in de Bauduinstraat. Op een diepte tot anderhalve meter lagen de botten van meerdere mensen door elkaar. Navraag bij de gemeente leerde dat er op de plek geen begraafplaats is geweest, maar de botten zijn mogelijk wel afkomstig uit graven die geruimd zijn.

De politie heeft de botten meegenomen voor nader onderzoek. De werkzaamheden worden hervat.

Tweede masseur klaagt John Travolta aan

Een tweede masseur heeft een aanklacht ingediend tegen John Travolta. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. De man beweert dat hij is aangerand door de acteur en eist een bedrag van twee miljoen dollar.

Vrijdag kwam een eerste slachtoffer naar buiten met het verhaal dat hij in januari na een massage is betast door Travolta. Beide masseurs hebben dezelfde advocaat in de arm genomen en willen anoniem blijven.

Na de eerste aanklacht dreigde de 58-jarige Grease-acteur een tegenaanklacht in te dienen. Volgens Travolta's advocaat is de aanklacht van de eerste masseur 'complete onzin' en kan hij bewijzen dat de acteur niet in Los Angeles was toen het incident zou hebben plaatsgevonden.

Al jaren gaan er geruchten dat Travolta homoseksueel zou zijn. De acteur is sinds 1991 getrouwd met Kelly Preston, samen hebben ze twee kinderen. In 2009 verloor het stel plotseling hun 16-jarige zoon Jett.

Aanvraag paspoort aan banden om stormloop

Mensen die een paspoort hebben dat nog tot in ieder geval 1 september geldig is, kunnen vanaf woensdag geen nieuwe meer aanvragen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten. Het ministerie hoopt er met de maatregel voor te zorgen dat de levertijden van reisdocumenten weer zo veel mogelijk binnen de normale termijnen gaan verlopen.

Op paspoorten is de afgelopen tijd een stormloop ontstaan, omdat kinderen vanaf 26 juni een eigen reisdocument nodig hebben om naar het buitenland te reizen. Voorheen was het genoeg als kinderen tot 16 jaar stonden bijgeschreven in het paspoort van de ouders. Bovendien vragen vlak voor de zomer sowieso al meer mensen een nieuw reisdocument aan.

Verschillende gemeenten melden vanwege de stormloop op paspoorten voor kinderen dat het langer duurt dan normaal voordat het document er is. Hoewel de productie van de documenten is opgevoerd om enigszins aan de grote vraag te voldoen, loopt de wachttijd op tot enkele weken. Normaal is dat vijf werkdagen.

Wie kan aantonen op reis te gaan naar een land waar het nodig is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart bij aankomst of vertrek te laten zien die een minimumperiode geldig is, kan nog wel een aanvraag doen. Mensen die niet direct een nieuw paspoort nodig hebben, kunnen echter maximaal een maand van tevoren een nieuwe aanvragen. Tot wanneer de maatregel geldt, is nog niet duidelijk.


Aanvraag paspoort aan banden om stormloop (Foto: Novum)

Veroordelingen in Brits misbruikschandaal

Negen mannen van Pakistaanse en Afghaanse afkomst zijn dinsdag in Groot-Brittannië veroordeeld voor seksueel misbruik van jonge meisjes. De zaak veroorzaakte veel onrust in Groot-Brittannië en speelde extreemrechts in de kaart.

De groep mannen drogeerde volgens de aanklagers jonge, kwetsbare - veelal blanke - meisjes met drugs en alcohol en verkrachtten hen vervolgens. De meisjes, soms pas 13 jaar oud, werden mishandeld, verkracht en soms gedwongen om met tot wel twintig mannen per dag seks te hebben. Eén slachtoffer werd door twee mannen verkracht terwijl ze zo dronken was dat ze lag over te geven in bed, aldus de politie. In ruil voor seks kregen de meisjes alcohol, eten en geld, maar er werd ook geregeld geweld gebruikt.

Toen het proces op 6 februari van start ging demonstreerden honderden aanhangers van de extreemrechts English Defence League voor de rechtbank. Er vonden verschillende incidenten plaats, waaronder de mishandeling van twee niet-blanke advocaten door de demonstranten.

Volgens de politie was de afkomst van de daders en slachtoffers niet een reden om de zaak voor de rechter te brengen. "Dit gaat om volwassenen die azen op kwetsbare jonge kinderen", zei Steve Heywood van de politie in Manchester. Ook de moslimgemeenschap heeft de misdrijven veroordeeld. "Deze misdadigers hebben zichzelf, hun families en onze gemeenschap te schande gemaakt", zei Mohammed Shafiq van de stichting Ramadhan.

Alan Wakes nachtmerrie verschijnt ook op pc

In februari verscheen Alan Wake: American Nightmare op Xbox 360 en was het voor pc-gamers eindelijk mogelijk om het origineel te spelen op pc. Vandaag heeft Remedy aangegeven dat Alan Wake: American Nightmare ook zal verschijnen op pc, de game is vanaf 22 mei te downloaden via Steam.

De pc-versie beschikt niet over nieuwe content vergeleken met de Xbox 360-versie en is op dit moment te bestellen via Steam met een korting van 10% op een adviesprijs van €14. Alan Wake: American Nightmare is geen direct vervolg op Alan Wake, maar een spin-off binnen de serie.

AW

Nokia omarmt EA en Rovio

Nokia heeft op CTIA Wireless 2012 (Cellular Telecommunications Industry Association), een soort mini-E3 voor mobiele telefonie, aangekondigd dat ze het aanbod apps voor Windows Phone hebben versterkt met een aantal grote namen.

Op het gebied van games worden de samenwerkingen met EA en Rovio verder uitgewerkt. EA gaat onder andere Mirror's Edge, FIFA, Madden en NBA Jam beschikbaar maken voor Lumia-telefoons en andere Windows Phone-toestellen. Rovio heeft een apart team opgezet voor het ontwikkelen en overzetten van Windows Phone-games, te beginnen met Angry Birds Space. De band tussen Nokia en Rovio was een tijdje terug ietwat beschadigd nadat Nokia besloot Symbian te gaan dumpen nadat Rovio zich had toegelegd op meer Symbian-development.

“Nokia is one of our longest-standing partners, and Windows Phone and Lumia are of strategic importance to Rovio. We are very committed to bring our games to Lumia devices, and are looking forward to delighting our fans on the Windows Phone platform,” aldus Mikael Hed, CEO van Rovio.

Games zijn niet het enige waar Nokia zich op gericht heeft. Ook apps voor PGA Tour (golf), Groupon en ESPN zijn de eerste maanden exclusief voor Lumia-telefoons en komen later pas naar andere Windows Phone-telefoons.

FNV: aanbesteding OV grote steden stopzetten

Als het aan Abvakabo FNV ligt, wordt de lopende aanbestedingsprocedure van het stadsvervoer in Amsterdam en 's Gravenhage per direct stopgezet. Dit omdat de Eerste Kamer dinsdag tegen het wetsvoorstel van demissionair minister Schultz van Haegen heeft gestemd.

Eric Vermeulen, bestuurder van Abvakabo FNV: "Door deze politieke ontwikkelingen is het goed om nu in ieder geval een pas op de plaats te maken. De Stadsregio Haaglanden berekent momenteel welke partij de concessie gegund krijgt. Het zou naïef en zeer onverstandig zijn om deze procedure door te zetten. Nu duidelijk is dat er geen draagvlak is voor aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden, zou het goed zijn als wij ons weer kunnen richten op kwaliteit en veiligheid."

In Rotterdam is de procedure van aanbesteding in maart al afgerond. De RET wist hierbij het stadsvervoer in de pocket te houden. Bij een volgend traject zou onderhandse gunning aan de RET mogelijk moeten zijn aldus Abvakabo FNV.

Binnenkort zal de Tweede Kamer met een initiatiefwet komen om de aanbesteding in bovengenoemde steden op vrijwillige basis te laten plaatsvinden. Ook is er in het stabiliteitsakkoord overeengekomen dat een bezuiniging van honderd miljoen euro geschrapt zal worden.

Carla Bruni pakt zangcarrière weer op

Carla Bruni gaat weer zingen. Haar woordvoerder liet dinsdag aan verschillende Franse media weten dat de vrouw van de vertrekkende Franse president Sarkozy deze herfst een nieuw album uitbrengt.

De 44-jarige zangeres zette haar zangcarrière de afgelopen jaren op een laag pitje. Het voormalige model beviel in oktober vorig jaar van een dochter, Giulia. Ook richtte ze zich de afgelopen jaren op haar taken als presidentsvrouw. Volgens haar woordvoerder is Bruni de afgelopen jaren wel liedjes blijven schrijven.

Bruni trouwde in 2008 met Sarkozy, die zondag na één termijn de Franse presidentsverkiezingen verloor. Giulia is het eerste kind dat ze samen kregen. De zangeres heeft een zoon uit een eerdere relatie. De 57-jarige Sarkozy heeft drie kinderen uit twee eerdere huwelijken.

Federer krijgt straatnaam in Duitse Halle

Roger Federer heeft een straat naar zich vernoemd gekregen in het Duitse Halle, waar in juni jaarlijks een tennistoernooi wordt georganiseerd. De Weststrasse, een weg die leidt naar het stadion, gaat sinds begin mei door het leven als de Roger Federerlaan.

De Zwitserse recordhouder met vijf titels heeft een overeenkomst voor het leven met de organisatie. Afgesproken is dat als Federer in de aanloop naar Wimbledon een toernooi speelt, hij naar West-Duitsland afreist. Het grastoernooi staat te boek als voorbereidingstoernooi voor het derde grandslamtoernooi van het jaar en wordt gehouden in de week na Roland Garros.

De voormalig nummer één van de wereld liet in een brief aan de organisatie weten 'extreem nederig en vereerd' te zijn door het gebaar. Ook noemde Federer het een ongelooflijke eer. De mondiale nummer drie zegevierde in 2008 voor het laatst in Halle. Vorig jaar won de thuisspelende Duitser Philipp Kohlschreiber.

Portugese krant: "Wijnaldum hoog op lijstje Benfica"

De Portugese krant Correio da Manhã pakte vandaag groot uit met nieuws over Georginio Wijnaldum. Volgens dit medium zou Benfica in de markt zijn om de middenvelder van PSV aan te trekken.

Benfica wil eerst een poging doen om Eduardo Salvio los te weken bij Atlético Madrid. De Portugezen weten echter ook dat de ploeg uit Madrid de 22-jarige speler niet zomaar laat gaan. Vorig seizoen kwam de Argentijn al op huurbasis voor de ploeg uit Lissabon uit.

Mocht de komst van Salvio afketsen, dan richt Benfica zich volgens de eerdergenoemde krant op Wijnaldum. Zo deinst de ploeg niet terug voor de clausule van 25 miljoen euro, die in de overeenkomst van de middenvelder van PSV is opgenomen. De Eindhovenaren zouden bij een bod van tenminste tien miljoen euro bereid zijn om een gesprek aan te gaan.

Wijnaldum kwam afgelopen zomer voor vijf miljoen euro over van Feyenoord en speelde sindsdien 32 competitiewedstrijden voor de Eindhovenaren. In deze serie kwam hij tot negen doelpunten.

'Grieken willen EU-deal verscheuren'

De leider van het linkse Syriza-blok wil een coalitie vormen op basis van afspraken dat de bezuinigingsovereenkomst met de EU op de schop gaat. Met de tweede plek in de verkiezingen is de Syriza nu aan zet nadat het de grootste partij niet lukte een regering te vormen.

Volgens Syriza-voorman Alexis Tsipras hebben de Griekse kiezers duidelijk aangegeven van de overeenkomst met de Europese Unie af te willen. Hierin worden in ruil voor financiële steun harde bezuinigingsmaatregelen geëist. Dit heeft in het Zuid-Europese land tot grote sociale en politieke onrust geleid, schrijft BBC News.

Bij de verkiezingen van vorige week slaagden de twee huidige coalitiepartijden, de conservatieve Nea Dimokratia en de sociaaldemocratische Pasok er niet in hun meerderheid te behouden. Nea Dimokratia werd wel de grootste partij, maar wist geen coalitie te smeden.

Als ook Tsipras niet binnen drie dagen een regering kan vormen gaat de opdracht naar de derde partij, Pasok. Slaagt die er ook niet in komen er nieuwe verkiezingen. De Europese Commissie hamerde er dinsdag nogmaals op dat gemaakte afspraken moeten worden nagekomen.

Spoorkoperdieven vier maanden de cel in

Twee koperdieven uit Tiel en Kapel-Avezaath moeten vier maanden de cel in voor het stelen van honderden meters aan koperen kabels op het spoor bij Zevenaar. De rechtbank in Arnhem neemt het de twee kwalijk dat ze het treinverkeer in gevaar hebben gebracht.

Het duo werd medio januari betrapt toen ze met de koperen kabels aan de haal gingen. De twee werden ook verdacht van een andere koperdiefstal maar daar is te weinig bewijs voor, oordeelde de rechter. De dieven krijgen daarom een lagere straf dan de eis van het Openbaar Ministerie. Justitie had tien en vijftien maanden celstraf geëist.

De koperen kabels zijn onderdeel van een belangrijk veiligheidsmechanisme. Door het ontbreken van een zogeheten railbreukbeschermingskabel botsten vorig jaar twee treinen op elkaar op hetzelfde traject. Toen was over een lengte van 150 meter koperdraad weggenomen.

Bij de botsing tussen een goederen- en een internationale passagierstrein vielen geen gewonden, wel was het treinverkeer ernstig ontregeld.

Zakenman Miller ziet af van overname Rangers

Glasgow Rangers wordt toch niet overgenomen door zakenman Bill Miller. De Amerikaan heeft zijn bod op de Schotse club ingetrokken. Hij is geschrokken van de vijandige reacties van de fans en heeft bovendien de financiële situatie van Glasgow Rangers te rooskleurig ingeschat.

Vorige week verkozen de bewindvoerders van de onder curatele staande club het bod van Miller boven dat van andere investeerders. Amper vijf dagen later kiest de Amerikaan al eieren voor zijn geld. "Eerdere informatie, gesprekken en analyses waren, tot mijn spijt, een stuk optimistischer dan de werkelijke situatie."

Glasgow Rangers staat sinds februari onder curatele. De belastingdienst is de grootse schuldeiser.

Kunstfiets van vierhonderd kilo gestolen

Het vierhonderd kilo wegende kunstwerk 'de Herenfiets' dat bij de A28 bij het Gelderse Strand Nulde stond is gestolen. Een werknemer van beheerder RGV zag dinsdagochtend dat de spierwitte fiets is verdwenen, meldt een woordvoerder.

Het kunstwerk is vijf meter hoog en 5,5 meter breed. De beheerder hoopt dat het om een grap gaat. "Het metaal is nauwelijks iets waard, de dieven gaan hier nou niet bepaald veel mee verdienen", weet de woordvoerder.

De staanders waar het tien jaar oude kunstwerk op rustte zijn niet meegenomen. RGV gaat aangifte doen.


Kunstfiets van vierhonderd kilo gestolen (Foto: Novum)

Scheepswerf Grave failliet verklaard

De scheepswerf in Grave is officieel failliet. De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag het faillissement uitgesproken. Medio april was al uitstel van betaling aangevraagd. De bewindvoerder besloot de rechtbank te vragen de surseance om te zetten in een faillissement om de doorbetaling van salaris aan de zestig medewerkers veilig te stellen, meldt voormalig directeur Rob van Kessel.

Uitkeringsinstantie UWV gaat nu het salaris van de medewerkers betalen. Het gevolg van het faillissement is dat het personeel wordt ontslagen.

De werf kwam in de problemen doordat volgens gemeentelijke bepalingen schepen van hooguit 110 meter zijn toegestaan. De werf kon een order binnenslepen voor de bouw van twee schepen van 135 meter. Dinsdagavond bespreekt de gemeenteraad van Grave een voorstel om de bouw van grotere schepen toe te staan bij de werf.

De bewindvoerder probeert nog wel een doorstart van de werf voor elkaar te krijgen. Bij een eventuele doorstart wordt volgens Van Kessel ook gekeken of het oude personeel weer aan de slag kan worden gezet.

Interpol ten strijde tegen cybermisdaad

De strijd tegen cybermisdaad heeft dit jaar door een toename van grensoverschrijdende internetfraude de hoogste prioriteit bij het internationale politienetwerk Interpol. Dat heeft Khoo Boo Hui, president van Interpol, dinsdag gezegd.

Tachtig procent van de internetmisdaad is het werk van internationaal opererende georganiseerde bendes, zei Hui op een conferentie van 49 Europese landen. Als voorbeeld noemde hij de arrestatie vorige maand van meer dan tweehonderd cybermisdadigers uit China en Taiwan in Maleisië. Zij werkten onder leiding van een Taiwanese baas via twee syndicaten aan oplichtingspraktijken op internet.

Door het gebruik van tijdelijke toevluchtsoorden in het Verre Oosten konden miljarden dollars worden verdiend via gokwebsites en creditcard- en bankfraude.

Cybermisdaad kost Europa jaarlijks 750 miljard euro, aldus Hui. Een land als Israël heeft alleen al te maken met duizend webaanvallen per minuut.

Om deze vorm van misdaad te bestrijden richt Interpol in Singapore een speciaal veiligheidscomplex voor cybermisdaad en digitale veiligheid op.

Prinses Mabel stopt bij vredesorganisatie

Prinses Mabel stopt per direct als directeur van The Elders. De organisatie laat dinsdag weten 'met tegenzin' te hebben ingestemd met haar ontslag. De prinses legt haar functie neer vanwege haar persoonlijke situatie. Haar echtgenoot prins Friso ligt in coma sinds een skiongeluk.

The Elders is een vredesorganisatie waarvoor prominenten zich inzetten. Mabel was sinds 2008 de algemeen directeur van de organisatie die zich over wereldproblemen buigt. Andere leden zijn onder anderen Jimmy Carter, Kofi Annan en Nelson Mandela. De prinses blijft wel parttime aan als 'senior advisor'.

Aartsbisschop Desmond Tutu, voorzitter van de organisatie, laat in een reactie weten dat Mabel een 'uitstekende en onvermoeibare' directeur is geweest. "Niemand had dat met meer integriteit, inzet en effectiviteit kunnen doen."


Prinses Mabel stopt bij vredesorganisatie (Foto: Novum)

Zwemkampioen Phelps stopt na Spelen

Michael Phelps zal na de Olympische Spelen van dit jaar in Londen stoppen met zwemmen. De veertienvoudig olympisch kampioen gaat op voor zijn vierde Spelen. De Amerikaan maakte het nieuws bekend in het tv-programma 60 minutes.

"Ik wil nu eindelijk wel eens zien wat er nog meer te doen is in de wereld. Ik ben overal geweest, maar alleen voor wedstrijden. Het is tijd te gaan doen waar ik zelf zin in heb," zei Phelps die niet als Ian Thorpe weer een comeback zal gaan maken. "Wanneer ik eenmaal met zwemmen ben opgehouden, kom ik niet meer terug."

Monti vol lof over verzoek EU-lidmaatschap Turkije

Turkije zou de 'vermoeide' Europese Unie economische, strategische en culturele impulsen kunnen geven als het lid wordt van de statenbond. Dat zei de Italiaanse premier Mario Monti dinsdag.

Monti prees het Turkse verzoek tot lidmaatschap van de EU omstandig op een persconferentie met premier Recep Tayyip Erdogan. Monti zei dat Turkije een belangrijk voorbeeld is van een jong land in beweging dat een groeiende economie heeft.

Gesprekken over toetreding tot de EU begonnen in 2005 maar zijn opgeschort. De EU is sceptisch over toetreding, onder meer door de beperkte hervormingen in het islamitische land.

Twee derde van de Amerikanen te dik

Twee derde van de Amerikaanse volwassenen en bijna een derde van de Amerikaanse kinderen heeft last van obesitas of overgewicht. Stappen om de epidemie te stoppen worden veel te langzaam genomen. Dat staat in een rapport van het invloedrijke Institute of Medicine dat dinsdag verscheen.

In Washington komen deze week specialisten bijeen om te bekijken hoe het obesitasprobleem in de Verenigde Staten kan worden aangepakt.

Volgens een ander door de overheid gefinancierd onderzoek zal in 2030 ongeveer 42 procent van de Amerikaanse volwassenen ongezond dik zal zijn, nu is dat een derde. Dat is minder dan deskundigen ooit voorspelden, maar Amerikanen worden er ook niet bepaald slanker op. Het is volgens het instituut een maatschappelijk probleem: zittend leven is de norm geworden en Amerikanen worden omringd door goedkoop, calorierijk voedsel.

In het rapport worden plannen aan de hand gedaan om de meest veelbelovende strategieën ten uitvoer te brengen. "Elk van ons heeft die rol. We kunnen niet achterover leunen en scholen het laten doen, of een burgemeester of de lokale overheid", zei William Purcell, een van de schrijvers van het rapport. "Deze adviezen vragen een inspanning van ons allemaal."

Volgens het rapport zouden schoolkinderen ten minste zestig minuten beweging per dag moeten hebben, maar veel scholen hebben vanwege te lage budgetten gekort op sportlessen.

Annan kritisch over geweld in Syrië

Kofi Annan heeft zich tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kritisch uitgelaten over het aanhoudende geweld in Syrië. Dat hebben diplomaten bij de Veiligheidsraad dinsdag gezegd.

Volgens de gezant van de VN en de Arabische Liga vinden er minder grootschalige militaire operaties plaats en heeft de aanwezigheid van internationale VN-waarnemers een kalmerende uitwerking, maar moet er desondanks nog veel gebeuren.

Regeringstroepen zijn nog altijd aanwezig in en rond steden en stadjes, aldus Annan. Daarnaast worden mensenrechten nog altijd op grote schaal met voeten getreden, is er onvoldoende voortgang te melden van humanitaire hulp en wordt er nog altijd niet geluisterd naar de 'legitieme aspiraties' van het Syrische volk.

Meldpunt moet ziekenhuisbacterie tegengaan

Sinds dinsdag is een meldpunt online waar ziekenhuizen uitbraken met resistente bacteriën kunnen melden. De website is niet toegankelijk voor publiek. Het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie willen met het oprichten van het meldpunt verdere verspreiding bij een uitbraak op tijd voorkomen.

Naast het online melden houdt het initiatief ook een maandelijks overleg in. Daarin bespreken vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en microbiologie meldingen van uitbraken in ziekenhuizen.

Aanleiding voor het oprichten van het meldpunt is de toenemende antibioticaresistentie. Het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam had vorig jaar te maken met een uitbraak van de resistente klebsiellabacterie. Ruim honderd patiënten raakten met de bacterie besmet. Daarvan overleden er 28, bij drie was de besmetting zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak.

Metal Gear Solid HD Collection Vita gameplay beelden

Momenteel wordt er in Canada de PlayStation Spring Showcase gehouden waar brand manager Kevin Vlaming Metal Gear Solid 3: Snake Eater op de PlayStation Vita speelt. De grote toevoeging op de Vita tegenover de console versie zijn de touch controls.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater zit samen met Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty in de Metal Gear Solid HD Collection voor de Vita. De savegames van de PlayStation 3 en de PlayStation Vita kunnen uitgewisseld worden. De game staat gepland voor een release in juni.

Gamescom 2012 in het teken van mobiele games

De gamescom zet dit jaar de mobiele games in het zonnetje. De 'mobile gamesworld'-hoek van de beurs zal het toneel worden voor ontwikkelaars van mobiele apparaten en games daarvoor.

Tim Endres, de projectmanager van de gamescom, vertelt over de nieuwe toevoeging aan de beurs: "Onze partners en wijzelf zijn van mening dat we met de 'mobile gamesworld' inspelen op de huidige ontwikkelingen in de markt. Mobiele games, of die nou voor handhelds, tablets of smartphones gemaakt worden, zijn zonder twijfel het gesprek van de dag."

Hoewel de gamescom van nature een evenement is voor zowel de grote als de kleine namen uit de business, zal juist de 'mobile gamesworld' extra aandacht schenken aan de kleinere bedrijven. Ontwikkelaars die hun games bijvoorbeeld al snel zien verdwijnen in de immense App Store, kunnen op de gamescom 2012 hun games aan de bezoekers tonen en feedback verzamelen.

De gamescom is het grootste Europese gamesevenement en wordt elk jaar gehouden in Keulen. Dit jaar is de gamescom open voor publiek van 16 tot en met 19 augustus.

Twente mist vleugelspelers tegen RKC

Ola John en Wesley Verhoek komen donderdag niet in actie voor FC Twente tegen RKC Waalwijk in de eerste confrontatie van de play-offs. Verhoek is volgens De Telegraaf geschorst en John heeft een enkelblessure.

Verhoek neemt een schorsing mee van ADO Den Haag, waar hij vorig seizoen streed om het laatste ticket voor Europa. De buitenspeler kwam in de winterstop over van Den Haag. Hij speelde voor FC Twente tot dusverre acht duels waarin hij één keer doel trof.

FC Twente-coach Steve McClaren kan ook geen beroep doen op John. De snelle buitenspeler, die gisteren geselecteerd werd voor het Nederlands elftal, kampt met een enkelblessure en moest daardoor afgelopen zondag ook al de wedstrijd tegen VVV-Venlo aan zich voorbij laten gaan. Hij komt misschien in actie bij de tweede confrontatie met RKC.

Adelaar pakt beker met MSK Zilina

Frans Adelaar heeft zijn eerste prijs met MSK Zilina al te pakken. Onze landgenoot, die amper in maand in dienst is bij de Slowaakse ploeg, won vandaag de nationale beker. In de finale werd FK Senica na verlenging met 3-2 verslagen. Het was de eerste keer dat Zilina de beker won.

Adelaar kan met Zilina binnenkort de dubbel pakken. De vijfvoudig Slowaaks kampioen staat in de competitie twee punten los van de concurrentie. Er zijn nog drie speelrondes in de Slowaakse competitie.

In eerste instantie zou Adelaar pas vanaf volgend seizoen aan de slag gaan bij Zilina. Na het ontslag van coach Lubomir Nosicky vorige maand besloot de voormalig trainer van onder meer FC Utrecht, Sparta en ADO Den Haag eerder aan de slag te gaan.

Carmageddon wil terugkomen via Kickstarter

Stainless Games heeft in navolging van meerdere gameontwikkelaars haar heil gezocht in de crowdfundingpagina Kickstarter. De studio wil via een Kickstarter-project Carmageddon: Reincarnation gaan maken. om het spel te kunnen maken heeft de studio 400.000 dollar nodig.

In een begeleidende video vertellen de makers dat zij via Kickstarter volledige vrijheid willen hebben in de ontwikkeling, zonder inmenging van een grote uitgever. Een aantal van de dingen die Stainless Games aanbiedt in ruil voor toezeggingen zijn onder andere jouw beeltenis als te overrijden voetganger of als berijder van één van de auto's.

Stainless Games hoopt, indien het doel wordt behaald, in februari 2013 Carmageddon: Reincarnation uit te brengen.

Pato op verlanglijstje Paris Saint-Germain

Alexandre Pato staat in de belangstelling van Paris Saint-Germain. De blessuregevoelige aanvaller van AC Milan ziet een overstap naar Frankrijk wel zitten. In de winterstop was er ook al interesse van PSG maar toen kwam het niet tot een transfer.

De invloed van de voormalige coach van Pato, Carlo Ancelotti, zal helpen bij een eventuele overgang. "Ancelotti is een geweldige trainer, het zou een hele eer zijn als hij ons belt", vertelt Gilmar Veloz, de zaakwaarnemer van Pato, aan tuttomercatoweb.com. "Alexandre heeft altijd een goeie band gehad met Ancelotti. Hij was blij toen ik vertelde over zijn interesse."

De Braziliaanse spits hoeft echter niet per se weg uit Italië. "We zien wel wat er gebeurt, Alexandre heeft het nog uitstekend naar zijn zin bij Milan en heeft nog een contract bij de club. We zullen enkel praten over de kwestie, als er iets concreets wordt", besluit Veloz.

Drenthe hengelt naar aanbod Feyenoord

Royston Drenthe wil komende zomer terugkeren bij Feyenoord. Die ambitie sprak de 25-jarige linkspoot uit tegen RTV Rijnmond. "Ik wil weer doen wat ik leuk vind en dat is voetballen, bovendien is Rotterdam mijn stad." Drenthe brak in 2006 door bij Feyenoord en werd een jaar later na een goed jeugd-EK verkocht aan Real Madrid.

Drenthe is dit seizoen door de Madrilenen uitgeleend aan Everton. De linkerflankspeler hoeft niet op een langer verblijf bij de Toffees te rekenen, nu hij door trainer David Moyes om disciplinaire reden uit de selectie is gezet. Komende zomer loopt het contract van Drenthe af.

Om zijn carrière nieuw leven in te blazen, hoopt Drenthe komende zomer terug te keren op het oude nest. "Feyenoord heeft mij nog niet gebeld, maar natuurlijk zou ik dat niet erg vinden. Misschien bel ik ze zelf wel op." De Rotterdamse club verzekerde zich zondag van deelname aan de voorronden van de Champions League en is daardoor aantrekkelijker voor spelers geworden.

Drenthe speelde in het seizoen 2006-2007 26 competitiewedstrijden voor Feyenoord. Nadat hij met Jong Oranje de Europese titel pakte, werd Drenthe verkocht aan Real. In de Spaanse hoofdstad wist hij in drie seizoenen nooit een vaste plek te veroveren. Vorig seizoen werd Drenthe uitgeleend aan Hercules Alicante.


Drenthe hengelt naar aanbod Feyenoord (Foto: Novum)

Oud-Groningen-preses De Vries overleden

Voormalig FC Groningen-voorzitter Renze de Vries is op 81-jarige leeftijd overleden. De Vries was tussen 1976 en 1989 bestuurslid van de club, waarvan de laatste negen jaar als voorzitter. Hij overleed in een verzorgingshuis in zijn woonplaats Roden, meldt FC Groningen.

Onder leiding van De Vries promoveerde Groningen in 1980 naar de Eredivisie. Drie jaar later werd voor het eerst Europees voetbal bereikt. De Vries had in de jaren tachtig bovendien zitting in het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB. In februari 1989 trad De Vries af in verband met een zwartgeld-affaire.

De laatste jaren was De Vries nog een aantal keer te gast in stadion Euroborg.

AZ-middenvelder Maher Talent van het Jaar

Adam Maher is de tiende winnaar van de Johan Cruijff Prijs. Een jury onder leiding van Cruijff verkoos de 18-jarige middenvelder van AZ tot het grootste talent van het afgelopen seizoen in de Eredivisie. Maher volgt Ajacied Christian Eriksen op, die vorig jaar met de prijs aan de haal ging.

Cruijff vindt Maher de terechte winnaar. "Hij is één van de meest constante voetballers geweest dit jaar, die bijna alle wedstrijden een vaste waarde is geweest voor AZ." De Amsterdammer krijgt naast de Johan Cruijff Prijs ook de mogelijkheid een Cruijff Court aan te leggen op een door hem gekozen locatie.

Bij Maher overheerst de trots. "Het is een fantastische prijs die het seizoen compleet maakt. Ik vind het een eer dat een jury met deze grote namen, zoals Johan Cruijff en Bert van Marwijk, mij als Talent van het Jaar kiest." In het verleden gingen onder meer Wesley Sneijder, Arjen Robben en Ibrahim Afellay hem voor.

Maher debuteerde vorig jaar maart voor AZ, in het verloren uitduel bij Ajax. Dit seizoen beleefde de kleine middenvelder zijn definitieve doorbraak. Hij was in alle 34 competitieduels van de partij en scoorde daarin vijf goals. Alle competities meegerekend kwam Maher tot meer dan vijftig duels. Hij is door bondscoach Van Marwijk opgenomen in de voorlopige EK-selectie van 36 man.


AZ-middenvelder Maher Talent van het Jaar (Foto: Novum)

Nederlandse drugssmokkelaar betrapt op Jakarta

Een 41-jarige Nederlander is op het vliegveld van Jakarta betrapt op drugssmokkel. De man had 205 gram cocaïne in capsules verborgen in zijn anus, melden Indonesische media op basis van de douane. De drugs hebben een waarde van omgerekend bijna 84.000 euro.

De capsules kwamen aan het licht toen de man met röntgenstralen werd onderzocht. De man werd gedwongen laxeermiddelen te nemen, zodat de autoriteiten de drugs in handen konden krijgen. De Nederlander, die van Bangkok naar Jakarta was gevlogen, heeft toegegeven de drugs in Bangkok te hebben aangeschaft. De man beweert dat de cocaïne voor eigen gebruik was bedoeld.

'Kingdom Hearts in de toekomst op consoles'

De laatste Kingdom Hearts-game in Europa op de consoles dateert uit 2006, sindsdien zijn er verschillende spin-offs verschenen op handhelds en smartphones. Tetsuya Nomura, bedenker van de serie geeft tegenover Game Informer aan dat het tijd is dat de serie weer op een console verschijnt.

In een interview met Game Informer heeft Nomura veel vrijgegeven over de toekomst van de serie, zo laat hij onder andere weten hoe zijn team denkt over een Kingdom Hearts-game op de Vita. “The PlayStation Vita is definitely a powerful device that is very interesting, but because of it’s high power, there isn’t much of a difference with a console. So even if we were to make a game, we would have to be very careful about how to create it for that device.”

Veel fans kijken al jaren uit naar een mogelijke Kingdom Hearts III, en daarnaast blijft voor fans een HD versie van de voorgaande twee games ook een droom die voor vele mag uitkomen. Ook Nomura ziet het eventueel wel zitten in een HD versie van de games. “I do have an interest in HD versions, and I’m currently researching them. If it is possible, I would like to do something about the series being spread over so many different consoles, too. I am thinking a lot about the future.”

Of de toekomst ons Kingdom Hearts III gaat brengen is nog maar de vraag, een hint zou hierbij mogelijk in Kingdom Hearts: Dream Drop Distance te vinden zijn die op Nintendo 3DS verschijnt. “I’m not able to disclose any information on what’s coming next or any other future plans, but you may be able to find a hint if you play through Dream Drop Distance to the very end.”

KH



 


Excelsior schrijft zich in voor Europa League

SBV Excelsior houdt rekening met een Europees avontuur. De Rotterdamse club heeft zich inmiddels ingeschreven voor het komende seizoen van de Europa League.

Doordat FC Twente zich mogelijk kan plaatsen voor de Europa League via de play-offs gaat het startbewijs van het Fair Play-klassement wellicht naar de Kralingers. De club meldt op haar officiële website dat de inschrijving voor de eerste kwalificatieronde een feit is.

"Wij hebben ons dinsdag ingeschreven voor de eerste kwalificatieronde van het Europa League-toernooi," zegt algemeen directeur Simon Kelder. "Dit is een UEFA-verplichting waar we voor het eind van deze week aan moesten voldoen."

De Kralingers moeten nu alleen nog een Europese licentie krijgen. "Als je Europees voetbal speelt, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Die licentie hebben wij nog niet omdat we nooit voor Europees voetbal in aanmerking zijn gekomen. Inmiddels is er een reële kans dat dit wel gebeurt en dus hebben we de benodigde formaliteiten hiervoor in gang gezet."

"Het zou heel bijzonder zijn als het echt ons lukt," vervolgt Kelder. "We zullen onze voorbereiding in dat geval wel flink moeten aanpassen, want in principe beginnen we op 2 juli met trainen, terwijl de eerste Europa League wedstrijd al op 5 juli op de agenda staat."

"Wie had ooit gedacht dat wij daarvoor in aanmerking zouden komen? Natuurlijk hadden we met z'n allen liever gezien dat we in de Eredivisie waren gebleven, maar nu deze situatie zich voordoet, hoop ik dat FC Twente de play-offs wint," besluit de bestuurder.

Senegalese oud-spits Bocandé (53) overleden

De Senegalese oud-spits en oud-bondscoach Jules François Bocandé is maandag op 53-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige club FC Metz. Bocandé was in het Franse Metz geopereerd. Daar werd hij al enige tijd behandeld aan de gevolgen van een beroerte. Een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Bocandé kwam in 1980 naar Europa waar hij eerst vier jaar in België speelde bij RFC Tilleur en RFC Seraing. In 1984 kwam hij naar Metz waar hij furore maakte als veelscorende spits. In het seizoen 1985-1986 werd hij zelfs topscorer van de Ligue 1.

Na dat seizoen vertrok hij naar Paris Saint Germain en speelde vervolgens ook nog voor Olympique Nice en Racing Lens. In 1993 sloot hij bij Eendracht Aalst zijn spelersloopbaan af. In 73 interlands voor Senegal scoorde hij twintig keer.

Een jaar later werd hij bondscoach van Senegal, een post die hij een jaar bekleedde. In 2002 was hij assistent-bondscoach van de Leeuwen, die in dat jaar bij het WK in Japan en Zuid-Korea tot de kwartfinale reikten.

Eerste DLC voor Prototype 2 te downloaden

Terwijl veel gamers nog volop bezig zijn met Prototype 2, brengt Radical Entertainment vandaag een eerste uitbreiding uit. Colossal Mayhem Pack is vanaf vandaag verkrijgbaar op PlayStation Network en Xbox Live.

In de DLC krijgen gamers een aantal nieuwe mogelijkheden om vijanden op brute wijze af te maken en is er een mogelijkheid om met drie skins te spelen. De DLC beschikt over een thermobaric boom-stick, drie powers waaronder warp vortex, anti gravity field en air time. Daarnaast kan je New York onveilig maken met een drie verschillende skins waaronder Heller test subject, infected Heller en infantry Heller.

De DLC kost 400 Microsoft Points of $4,99 op PlayStation Network. Gamers die in bezit zijn van een Blackwatch Collector's Edition krijgen de mogelijkheid om de DLC gratis te downloaden met een code die bij een nieuw gekochte exemplaar zit.


Engoulvent eindwinnaar in Duinkerke

De Fransman Jimmy Engoulvent is eindwinnaar geworden van de Vierdaagse van Duinkerke. De 32-jarige renner van Saur-Sojasun greep afgelopen zondag de macht en zag zijn leidende positie in de slotrit vandaag niet in gevaar komen. Die vijfde en laatste etappe werd een prooi voor de Italiaan Matteo Pelucchi.

Pelucchi (Europcar) troefde na een rit van 177 kilometer van Béthune naar Duinkerke in de massasprint de Duitser John Degenkolb van Argos-Shimano nipt af. Degenkolb zegevierde eerder deze ronde nog in de eerste twee etappes. Derde vandaag werd de Italiaan Danilo Napolitano. Kenny van Hummel eindigde als zesde.

In de eindstand heeft Engoulvent een voorsprong van 42 seconden op de nummer twee, en ritwinnaar van gisteren, Zdenek Stybar. Als derde in de stand eindigde Degenkolb. Eerste Nederlander in de eindstand was Vacansoleil-renner Rob Ruijgh op de negende plaats.

Algerije wil niet in onveilig Mali spelen

Algerije heeft de FIFA verzocht om een WK-kwalificatieduel tegen Mali op neutraal terrein te laten spelen. Dat heeft de wereldvoetbalbond dinsdag bekendgemaakt. De Algerijnen vinden dat de situatie in het West-Afrikaanse land, na een staatsgreep in maart, te onveilig is. Het duel tussen Mali en Algerije staat op 8 juni gepland.

Vorige week strandden twee clubs uit Nigeria en Egypte in de Malinese hoofdstad Bamako nadat supporters van de afgezette president een poging deden een nieuwe coup te plegen. De Sunshine Stars uit Nigeria claimden door soldaten lastig te zijn gevallen in hun hotel. Het Egyptische Al Ahly zat ook dagen vast in Bamako en werd uiteindelijk met een Egyptisch militair vliegtuig opgehaald.

De FIFA stelt de situatie in Mali 'in de gaten te houden'. Samen met de Afrikaanse voetbalbond CAF neemt de wereldvoetbalbond 'te zijner tijd' een beslissing over het doorgaan van de interland.

'CDA-verkiezing door PVV besmet'

Volgens CDA-prominenten Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin vormen drie van de zes CDA-kandidaten een risico indien een van hen de CDA-kar gaat trekken. Met name fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zou de partij kwetsbaar maken vanwege het PVV-verleden.

Klink stapte uit de politiek vanwege onvrede over de gedoogconstructie met de partij van Geert Wilders. Met Van Haersma Buma als leider maakt het CDA zich ongeloofwaardig, zo stelt hij tegenover het NRC Handelsblad. De voormalig bewindsman zegt dat politieke tegenstanders de huidige fractievoorzitter en potentiële kiezers er continu aan zullen herinneren dat hij de geloofwaardigheid van het CDA door de samenwerking met Wilders op het spel heeft gezet.

De oud-minister wijst erop dat dit risico ook voor de demissionaire bewindslieden Henk Bleker en in mindere mate met Liesbeth Spies geldt, maar met Van Haersma Buma is het volgens hem het sterkst. Zijn oud-collega en partijgenoot Ernst Hirsch Ballin valt Klink bij: "Naarmate mensen meer betrokken waren bij de coalitie met de PVV, zullen ze het straks moeilijker hebben in de echte verkiezingscampagne". Hirsch Ballin denkt dat het beter is om iemand 'van buiten', zoals partijlid Marcel Wintels, te kiezen.

Naast Van Haersma Buma, Bleker, Spies en Wintels zijn ook Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer kandidaat. Na een reeks debatten die maandagavond werden afgetrapt moet op 1 juni duidelijk zijn wie de nieuwe CDA-lijsttrekker wordt.

Schoorel verliest in eerste ronde Praag

Thomas Schoorel is al in de eerste ronde van het challengertoernooi in Praag uitgeschakeld. De 23-jarige Amsterdammer was dinsdagmiddag niet opgewassen tegen de Slowaakse nummer zes van de plaatsingslijst Martin Klizan: 6-7 (1) en 3-6. Klizan treft nu Dusan Lojda uit Tsjechië, die de Kazach Andrey Golubev met tweemaal 6-2 klopte.

Schoorel, de mondiale nummer 165, deed in de eerste set niet veel onder voor zijn 65 plaatsen hoger genoteerde opponent. Beide spelers leverden geen enkele keer hun service in, waarna het uitdraaide op een tiebreak. Daarin was Klizan met 7-1 duidelijk te sterk.

In de tweede set kreeg Schoorel in de vierde game het eerste breekpunt. De Nederlander sloeg niet toe, waarna zijn Slowaakse opponent dat de volgende game wel deed. Schoorel moest bij 3-5 zijn service behouden om in de wedstrijd te blijven, maar slaagde daar niet in.

Philips werpt nieuw licht op Empire State Building

Philips gaat met ledverlichting het Empire State Building verlichten. Het electronicaconcern laat dinsdag weten dat het om een innovatief systeem gaat dat speciaal voor het gebouw is ontwikkeld.

Met het huidige tienkleurensysteem, dat met de hand wordt bediend, duurt het 7,5 uur om de verlichting te veranderen. De lichten van Philips worden digitaal aangestuurd, zodat veranderingen direct te zien zijn en lichtshows 'onbeperkte' mogelijkheden hebben. Hierbij kan worden gekozen uit een 'dynamisch palet van zestien miljoen kleuren'. Het ontwerp is afgestemd op de architectuur.

Het Empire State Building is met 381 meter de op één na hoogste wolkenkrabber in New York. Bij bijzondere gebeurtenissen wordt de verlichting aangepast.

Capcom verkoopt minder games

Het Japanse gamebedrijf Capcom heeft minder spellen verkocht dan vorig jaar. Het bedrijf rapporteert dinsdag dat de winst in het afgelopen boekjaar met zestien procent is gezakt ten opzichte van vorig jaar, naar omgerekend 64,4 miljoen euro.

De grootste tegenvaller was het vechtspel Street Fighter X Tekken, waarvan wereldwijd niet 2,5 maar slechts 1,4 miljoen exemplaren over de toonbank gingen.

Capcom boekte winst uit de verkoop van games voor smartphones en tablets. Onder meer Snoopy's Street Fair en Smurf's Village zorgden ervoor dat de omzet op het gebied van dergelijke spellen met bijna driekwart is gestegen. Toch valt de verkoop van games voor de spelcomputers niet volledig tegen. Van een paar games, waaronder de actiegame Asura's Wrath en het schietspel Resident Evil: Operation Raccoon City, werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Het Japanse gamebedrijf wil zich in het huidige boekjaar meer richten op het aanbieden van downloadbare games. Zo biedt het deze week een extra level aan voor Asura's Wrath. De Japanse game-uitgever denkt het huidige boekjaar met 28 procent meer winst af te sluiten.

Waardevol Afrikaans beeld bij Tussen Kunst & Kitsch

Tijdens de opnamen van Tussen Kunst & Kitsch is maandag een waardevol Afrikaans beeld ontdekt. Het gaat om een Congolees houten voorouderfiguur uit de negentiende eeuw. Het beeld, dat vol zit met spijkers en een spiegel op de buik heeft, is 150.000 euro waard, meldt de AVRO dinsdag.

De spiegel- en spijkerfetisj werd volgens de expert niet-westerse kunst van het programma, Jaap Polak, gemaakt door 'de Henry Moore van de Congo'. Het werk werd gebruikt om voorouders te vereren.

"De spijkers sloeg men in het beeld om de voorouder te prikkelen en actief te houden", zegt Polak. "Hoe meer spijkers er in het beeld geslagen zijn, des te meer hem is gevraagd." De eigenaresse van het beeld erfde het van haar overgrootvader. De uitzending waarin de vondst te zien is wordt in november uitgezonden.

Chaos rond Rotterdam door storing Beneluxtunnel

Het is dinsdagmiddag een chaos op de wegen rond Rotterdam door een storing in de Beneluxtunnel. De tunnel is inmiddels heropend, maar de gevolgen van de afsluiting zijn nog voelbaar. Volgens de ANWB staan er lange files in de hele regio.

Weggebruikers komen onder meer op de A15, A20 en de A13 in fikse files terecht. Vanwege de storing kon de veiligheid in de Beneluxtunnel niet worden gewaarborgd, meldde de Verkeersinformatiedienst.

Omstreeks 16.45 uur meldde de ANWB dat de tunnel weer helemaal is opengesteld. "Maar het is nog steeds een chaos rond Rotterdam. De wegen rondom Rotterdam staan helemaal vol." Rond Rotterdam stond rond 16.45 uur ongeveer 45 kilometer file. Hoewel het altijd erg druk is in de spits in deze regio, is dat ongeveer het dubbele van wat er normaal staat.

Wat er precies met de tunnel aan de hand was, is onduidelijk. "Rijkswaterstaat kon ons dat ook niet vertellen." De zegsman vermoedt dat de tunnel dicht moest, omdat vanwege de storing onder meer de brandinstallatie niet werkt.

Drenthe: "Messi noemde me negro"

Lionel Messi wordt alom geprezen als de beste voetballer ter wereld en staat te boek als iemand die weinig kapsones heeft. Niet bij iedereen, want Everton-middenvelder Royston Drenthe is niet te spreken over de Barcelona-speler.

"Ik heb heel vaak tegen hem gespeeld en we hebben altijd problemen met elkaar. Weet je wat me zo stoort? Dat toontje waarmee hij altijd 'negro, negro' tegen mij zei. Ik begrijp dat negro in Zuid-Amerika heel gebruikelijk is, maar wij kunnen er niet tegen," zei Drenthe tegen Helden. De middenvelder speelde in Spanje met Real Madrid en later Hércules Allicante regelmatig tegen Messi.

"Mahamadou Diarra, mijn ploeggenoot bij Real, kon ontploffen als ze negro tegen hem zeiden. De Argentijnen Gabriel Heinze en Gonzalo Higuain zeiden het aanvankelijk ook op de training van Real, maar die zijn ermee gestopt," zei de middenvelder van Everton die zei dat Messi dat niet deed.

"Toen wonnen we met Hercules Alicante bij Barcelona. Tijdens de wedstrijd had ik nog een klein opstootje met hem. Voor de wedstrijd gaf hij me een hand, in de wedstrijd was het weer een paar keer 'hola negro'. Na de wedstrijd kreeg ik geen hand van hem. Nee, hij zal me niet op zijn verjaardag uitnodigen."

Veel Britten naast Angelina Jolie in Doornroosje

Angelina Jolie krijgt veel Brits gezelschap in de film Maleficent. Onder anderen
Imelda Staunton en Miranda Richardson hebben rollen bemachtigd in de Doornroosjeverfilming, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Staunton gaat een fee spelen en Richardson een koningin die maar weinig sympathie kan opbrengen voor haar nicht Maleficent, de rol van Jolie. Verder hebben de Britse acteurs Lesley Manville, Sam Riley en Kenneth Cranham rollen in de film. De Amerikaanse India Eisley speelt de jongere versie van Jolies personage.

De Disneyfilm Maleficent gaat over de slechte heks, die in de Nederlandse vertaling Malafide heet, die Doornroosje vervloekt. De rol van slapende prinses wordt gespeeld dooor Elle Fanning. De opnamen van de film gaan in juni van start en Maleficent moet in 2014 in de bioscopen draaien.


Veel Britten naast Angelina Jolie in Doornroosje (Foto: Novum)

Jan Smit knipt lokken voor film

Jan Smit heeft dinsdag zijn lokken laten knippen voor zijn rol in de film Het Bombardement. De Volendamse zanger maakt in de oorlogsfilm zijn debuut als acteur.

"Het knippen kan beginnen", twitterde Smit dinsdagochtend. De 26-jarige zanger schreef een uur later dat het al opschoot. "Zie hier: Vincent de Graaf", twitterde hij twee uur later met een foto van zijn nieuwe kapsel erbij.

Smit vertolkt de rol van bokser Vincent de Graaf in Het Bombardement. De zanger brengt momenteel veel tijd door in de sportschool om in vorm te komen. De Volendammer begint later op de dag met de opnames van de speelfilm.


Jan Smit knipt lokken voor film (Foto: Novum)

Joodse organisatie: Duitsers herdenken verboden

De belangenorganisatie Federatief Joods Nederland wil een algeheel verbod op het herdenken van Duitse militairen bij Nederlandse dodenherdenkingen op 4 mei. Dat heeft advocaat Herman Loonstein laten weten.

Volgens de FJN is het herdenken van omgekomen Duitse soldaten een 'onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend'. De organisatie denkt een verbod af te kunnen dwingen op basis van de uitspraak in een kort geding op 4 mei jongstleden, zo meldt het NRC Handelsblad. Toen werd het gemeentelijke ambtsdragers tijdens de dodenherdenking te Vorden door de rechter verboden langs de graven van tien Duitse militairen te lopen.

Ook op Schiermonnikoog liggen Duitsers begraven. Daar wordt tijdens de dodenherdenking traditioneel ook het Duitse volkslied gespeeld. Loonstein wil desnoods via een rechtszaak een einde aan deze praktijk maken. "We gaan op Schiermonnikoog eerst in gesprek", aldus de advocaat.

De FJN wil van alle dodenherdenkingen de programma's in handen krijgen. Als er Duitsers worden herdacht, zal de organisatie in actie komen. "De uitspraak in de zaak-Vorden moet gevolgen hebben voor toekomstige dodenherdenkingen. Deze was zo duidelijk, dat ik me niet kan voorstellen dat we andere zaken verliezen", stelt de raadsman.

Boonen slaat Tour mogelijk over

Tom Boonen weet nog niet of hij dit jaar deel zal gaan nemen aan de Tour de France. De Belg van Omega Pharma-Quick Step acht zich namelijk kansrijk voor olympisch goud in de wegwedstrijd en een zware wedstrijd hier aan vooraf past hier mogelijk niet bij.

"Met het oog op de Spelen zou ik het beter niet doen," zei Boonen tegen Cyclingnews. Hij weet dat de wegwedstrijd in Londen zes dagen na afloop van de Tour is. "Met het oog op de Spelen zou ik het beter niet doen. Maar we bekijken het nog. Het parcours in Londen ligt me alvast. Het is zwaarder dan men vermoedt. Er zullen geen snelle jongens overblijven in de finale."

De 31-jarige Belg kende een uitstekende start van het seizoen 2012 met winst in onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Boonen nam daarna rust en zal vanaf komend weekend de Ronde van Californië rijden om weer wedstrijdritme op te doen. "Zelf bekijk ik het van dag tot dag. Als ik me goed voel, zal ik proberen een rit te winnen."

Klassieker uit je speaker: Nancy Sinatra

Nancy Sinatra is de dochter van de beroemde Frank Sinatra. Ze is vooral beroemd geworden door haar zangcarrière. Maar dit is niet het enige wat ze gedaan heeft. Zo heeft ze in films gespeeld als 'The Wild Angels' en 'Speedway' met Elvis Presley. Verder heeft ze ook nog in de Playboy gestaan. Terugkomend op haar zangcarrière. Ze had haar eigen versie gemaakt van Bang Bang (My baby shot me down) van Cher. Dit nummer werd later gebruikt in de kaskraker Kill Bill en ook nog eens gesampled in een nummer van de Audio Bullys. Maar haar grootste hit had ze wel met 'These boots are made for walking': de 'Klassieker uit je speaker' van deze week!

Militair aangehouden voor fraude

Een 52-jarige militair is maandag aangehouden op verdenking van fraude. Hij zou ten onrechte een beroep hebben gedaan op een buitenlandtoelage en daarmee een bedrag van 73 duizend euro hebben opgestreken.

Van de verdachte zijn twee auto's in beslag genomen, laat de marechaussee dinsdag weten. De man zit nog vast. De marechaussee heeft een onderzoek ingesteld onder leiding van het Openbaar Ministerie in Arnhem.

'Milan gaat strijd aan met PSV om Van Bommel'

AC Milan is bereid om even diep in de buidel te tasten als PSV, om het contract van Mark van Bommel met nog een seizoen te verlengen. Volgens Il Corriere dello Sport heeft algemeen directeur Adriano Galliani eenzelfde aanbieding gedaan als PSV aan de Oranje-aanvoerder. Naar verluidt kan Van Bommel een jaarsalaris van twee miljoen euro opstrijken als hij zijn contract in Milaan verlengt.

Het medium meldt verder dat Milan de komende week om de tafel gaat met spelers wiens contracten aflopen. Van Bommel reageerde zelf al tegen Sport 1 dat hij er nog niet uit is wat betreft komend seizoen. "Ik ga alles nog even op een rijtje zetten", aldus de middenvelder.

Lange tijd leek een terugkeer van Van Bommel naar PSV al beklonken, maar door de recente ontwikkelingen lijkt deze transfer nu op losse schroeven. De komende week zal duidelijk worden wat Van Bommel volgend seizoen gaat doen.

'Dead Space 3 verschijnt in 2013'

Electronic Arts heeft aangegeven dat Dead Space 3 dit fiscale jaar nog moet verschijnen. Het fiscale jaar van Electronic Arts eindigt op 31 maart 2013, daarnaast komt EA ook met een nieuwe Need for Speed-game die mogelijk in ontwikkeling is bij Criterion Games.

Tijdens een gesprek met investeerders gaf EA gisteravond aan dat er dit jaar diverse titels verschijnen waaronder een nieuwe Medal of Honor, Sim City, Dead Space en Need for Speed. Eerder waren er al geruchten verschenen over Dead Space 3, en mogelijk krijgen we volgende maand op de E3 de eerste details te weten over de survival horror-game in het heelal. 

DS


Voorproefje van update voor Tribes: Ascend

Hi-Rez Studios heeft een filmpje gemaakt waarin ze een voorproefje geven van twee nieuwe maps en toevoegingen zoals saved loadouts, waarmee spelers hun wapens en perks kunnen opslaan en snel kunnen wisselen.

De twee nieuwe maps heten Tartarus en Hinterlands. Tartarus is bestemd voor de CTF-gamemodus en Hinterlands voor arena. Hi-Rez heeft ook kleine aanpassingen verricht om de balans in het spel te verbeteren op basis van commentaar uit de community.

Hieronder kun je de preview bekijken waarin de ontwikkelaars nu ook daadwerkelijk in de camera kijken.

Starbucks nu ook langs de Nederlandse snelweg

De Amerikaanse koffieketen Starbucks opent woensdag zijn eerste vestiging langs de Nederlandse snelweg, in De Meern aan de A12. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het gaat om de eerste koffiewinkel van het bedrijf langs een Europese autosnelweg. Voor de exploitatie van de winkel is Starbucks een samenwerking aangegaan met wegrestaurantketen Autogrill, het moederbedrijf van AC Restaurants.

Starbucks heeft in Nederland al onder meer verschillende koffiecorners op Schiphol en vestigingen op stations.

Starbucks nu ook langs de Nederlandse snelweg
Starbucks nu ook langs de Nederlandse snelweg (Foto: ANP)

Soul Sacrifice PS Vita Trailer

In de laatste uitgave van Famitsu Magazine stond een game die voor dit jaar gepland stond genaamd Soul Sacrifice. De game is een actie-rpg en zal verschijnen op de PS Vita. De game zal in ieder geval Co-op krijgen volgens het blad.

Soul Sacrifice is en actie-rpg game voor de PS Vita, maar er is geen ontwikkelaar of uitgever. Desondanks is de naam al geregistreerd als eigendom van SCEI wat staat voor Sony Computer Entertainment Inc. De trailer van Soul Sacrifice laat gameplay zien, dat doet vermoeden dat het een soort Dark Souls-achtige game gaat worden.

Op 10 mei word Soul Sacrifice tijdens de Tokyo International Forum uit de doeken gedaan.

HEMA Rotterdam ontruimd na brand

De HEMA op het Beursplein in Rotterdam is dinsdagmiddag ontruimd nadat een transformator in brand was gevlogen. De brandweer heeft de brand geblust. Er vielen geen gewonden, meldt een woordvoerder van veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Bezoekers merkten een rooklucht op en zagen rook uit het plafond komen. Daarop werd de brandweer ingeschakeld. Wat er precies is gebeurd kon de woordvoerder nog niet vertellen. De winkel is rond 15.00 uur weer vrijgegeven.

Beyond Good & Evil 2 laat van zich zien

Gisteren kregen we te horen dat er nog steeds interesse is in Beyond Good & Evil 2 en Ubisoft nog steeds bezig is met de game. Helaas is het hierbij mogelijk dat de game niet meer verschijnt op de huidige consoles.

Vandaag is er een sfeervolle screenshot verschenen van de engine uit de game. Beyond Good & Evil 2 werd in 2008 aangekondigd maar vanaf dat moment is het akelig stil gebleven omtrent de game.

BG&E2

Leerlingen in Bangladesh gebrandmerkt

Een lerares van een religieuze school in Bangladesh is opgepakt omdat ze de benen van leerlingen met een gloeiend hete staaf zou hebben bewerkt. Dat meldde de BBC dinsdag.

De lerares, Jesmin Akther, ging tot de gruwelijke lijfstraf over omdat de leerlingen niet goed genoeg zouden hebben gebeden tijdens hun vakantieperiode. Veertien meisjes van 8 tot 12 jaar zouden het slachtoffer zijn geworden van de folterpraktijken. De school in Dhaka is tijdelijk gesloten.

Het overwegend islamitische Bangladesh verbood in 2010 lijfstraffen in onderwijsinstellingen. Het verbod is ook in islamitische scholen (madrassa's) van kracht.

'VVD en CDA brengen drugs bij u'

Volgens Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 brengt de wietpas drugsoverlast naar de straat van gewone burgers. De partij vindt het evident dat de pas niet werkt. Jonge VVD'ers zijn ondertussen een wietpas-meldpunt gestart.

"Deze wereldvreemde hobby van de VVD en het CDA leidt ertoe dat de straathandel in drugs floreert. Het probleem van drugsoverlast wordt alleen maar groter in plaats van kleiner", aldus Van der Ham dinsdag op Radio 1. De parlementariër vreest een toename van zogeheten 06-dealers, en daarmee een grotere kans dat jongeren met harddrugs in aanraking komen. De D66'er maakt zich grote zorgen over de nu al fors toenemende straathandel, en heeft een debat in de Tweede Kamer aangevraagd.

De JOVD, de aan de VVD gelieerde liberale jongerenorganisatie, staat op een vergelijkbaar standpunt en heeft dinsdag de website www.wietpasmeldpunt.nl geopend. De jonge VVD'ers willen daar meldingen van overlast sinds de invoering van de wietpas verzamelen. "De wietpas is een schijnoplossing die er slechts voor zorgt dat de overlast wordt verplaatst in plaats van wordt opgelost", zegt voorzitter Bram Dirx over het initiatief. De jongerenorganisatie pleit, net als D66, al jaren voor legalisering van softdrugs.

China doet onderzoek naar capsules met mensenvlees

China doet opnieuw onderzoek naar beweringen dat er capsules met de vermalen resten van overleden baby's en kinderen naar Zuid-Korea worden gesmokkeld. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van volksgezondheid zei dat er eind augustus al een onderzoek heeft plaatsgehad, maar dat er destijds geen bewijzen zijn gevonden dat dergelijke capsules in China worden gemaakt. Desalniettemin wordt er nu opnieuw onderzoek gedaan, waarbij wordt samengewerkt met de politie, de douane en de handelsautoriteiten.

Maandag zei de Zuid-Koreaanse douane dat er capsules in beslag waren genomen die gemaakt zijn in het noordoosten van China. De capsules waren gemaakt van de lichamen van overleden baby's die in een oven werden gedroogd en vervolgens werden vermalen tot poeder. Sommige mensen geloven dat de vermalen stoffelijke resten bescherming bieden tegen ziektes. Uit onderzoek is gebleken dat de capsules veel bacteriën en andere schadelijke ingrediënten bevatten.

Staafbommen ontdekt bij 1 mei-optocht Berlijn

De politie van Berlijn heeft langs de route van een 1 mei-demonstratie drie staafbommen gevonden. Het is nog onduidelijk door wie ze daar zijn neergelegd.

De bommen bestonden uit stukken aluminiumbuis van ongeveer veertig centimeter, gevuld met explosieven. Ze hadden volgens een woordvoerder van de politie binnen een straal van tien tot vijftien meter ernstig of zelfs dodelijk letsel kunnen veroorzaken. De agenten die ze vonden dachten dat het slechts stukken vuurwerk waren; ze raapten ze met de hand op om ze door experts te laten bekijken. Aan de 1 mei-demonstratie namen tussen de tien- en twintigduizend mensen deel.

Spec Ops: The Line demo

2K heeft laten weten dat er een demo van Spec ops: The Line uit is voor de Xbox 360 en Playstation 3. De demo bevat delen van de eerste 2 chapters van de game en is vanaf morgen te downloaden bij de Xbox Marketplace en Playstation Store.

De demo is vanaf morgen verkrijgbaar voor Playstation en Xbox Live Gold leden, voor Xbox Live Silver leden is de demo pas vanaf 15 mei verkrijgbaar. Voor de Playstation demo is een Plus Lidmaatschap niet vereist.

Spec Ops: The Line komt op 26 juni uit in de US en 29 juni internationaal op de pc Xbox 360 en PS3.

Spec Ops The Line

Landelijke intocht Sinterklaas in Roermond

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Roermond. Dat maakte de NTR dinsdag bekend. Op zaterdag 17 november gooit de stoomboot van de goedheiligman en zijn pieten het anker uit bij de Roerkade.

De NTR organiseert het bezoek van Sinterklaas aan Roermond in samenwerking met de gemeente. Waarnemend burgemeester Henk van Beers is verheugd dat de Limburgse stad Sinterklaas dit jaar welkom mag heten. "Roermond is als monumentale stad een prachtig decor voor de intocht van Sinterklaas. En als koopstad staat Roermond hoog aangeschreven. Dat moet Sinterklaas zeker aanspreken", aldus de burgemeester.

Landelijke intocht Sinterklaas in Roermond
Landelijke intocht Sinterklaas in Roermond (Foto: ANP)

Steffen lovend over Kromowidjojo

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft met haar recente optreden bij de Swim Cup in Eindhoven indruk gemaakt op haar concurrente Britta Steffen. De Duitse verdedigt in Londen de olympische titels op de 50 en 100 meter vrij, maar liet zich in de aanloop naar de Duitse kampioenschappen vooral lovend uit over Kromowidjojo.

"Als ze straks haar zenuwen in bedwang kan houden, is ze, denk ik de beste van de wereld", zei Steffen over Kromowidjojo. De Groningse zette in april op de 100 meter vrij een tijd neer van 52,75. Dat was de beste tijd ooit in een badpak van textiel. Steffen is wereldrecordhoudster met 52,07, maar zwom deze tijd in 2009 in een inmiddels verboden snelle outfit.

Steffen beschouwt zichzelf na een periode met mindere prestaties ook niet niet als favoriet. "Een medaille zou voor mij al mooi zijn."

Steffen lovend over Kromowidjojo
Steffen lovend over Kromowidjojo (Foto: ANP)

Oekraïne stelt top uit wegens boycot

Oekraïne heeft dinsdag besloten de voor later deze week geplande top van Centraal- en Oost-Europese landen af te blazen. De top wordt door de meeste staatshoofden geboycot vanwege de detentie van ex-premier Joelia Timosjenko en de manier waarop zij wordt behandeld.

In totaal hebben meer dan tien regeringsleiders geweigerd om vrijdag en zaterdag de top in het kuuroord Jalta op de Krim bij te wonen. Het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken zei dat daarom besloten is de top uit te stellen tot een later datum.

Oekraïne staat onder grote druk van het Westen, dat van mening is dat Timosjenko in een politiek proces veroordeeld is. De voormalige premier zit een celstraf uit wegens ambtsmisbruik. Timosjenko beweert dat haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj, de hand heeft gehad in de veroordeling.

Sommige westerse politici hebben al opgeroepen tot een boycot van het Europees kampioenschap voetbal dat in juni in Oekraïne en Polen wordt gehouden.

RKC contracteert Utrecht-talent Slager

RKC Waalwijk heeft Denzel Slager overgenomen van FC Utrecht. De 19-jarige buitenspeler kwam in Utrecht uit voor de A1, maar speelde afgelopen seizoen al regelmatig voor de beloften. Slager kwam nog nooit uit voor het eerste team in de Domstad. In Waalwijk tekent hij een contract voor twee seizoenen.

Hoofdscout van RKC, Janus van Gelder, noemt Slager 'een echte buitenspeler met veel dreiging vanaf de flanken'. "Hij heeft een goede techniek, is snel en passeert zijn tegenstander gemakkelijk." Slager zelf voelt vertrouwen bij RKC. "RKC is een warme club, waarbij ik mij direct thuis voel."

Geheugen laat Sander Vreeswijk opnieuw in de steek

Sander Vreeswijk kan zich nog altijd nauwelijks iets herinneren van de moord op het 12-jarige meisje Milly Boele uit Dordrecht. Wat hij in maart 2010 allemaal met haar heeft gedaan en vooral wat zij heeft gezegd en hoe ze op hem reageerde, kan hij naar eigen zeggen niet meer vertellen.

Dit bleek dinsdag bij het gerechtshof in Den Haag dat de hoger-beroepszaak tegen de ex-politieman behandelt.

Vreeswijk, een buurman van Milly, is door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs. Ook toen zei hij dat hij gaten in zijn geheugen had. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt de straf van de rechtbank te laag.

Vreeswijk vindt het zelf niet terecht dat hij is veroordeeld voor moord. Dat moet in zijn belevingswereld doodslag zijn. Ook wil hij van de tbs af.

Scholieren lezen en rekenen beter met extra geld

Leerlingen van basisscholen die extra geld krijgen van de overheid, doen het beter in lezen en rekenen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Onderwijsinspectie op verzoek van de PO-Raad. In voorgaande jaren waren de effecten van de zesduizend euro subsidie die scholen ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ook al zichtbaar.

Het schooljaar 2010/2011 laat zien dat scholen die extra geld krijgen beter scoren op rekenen en begrijpend lezen. Meer kinderen uit groep 5, 6 en 7 hadden afgelopen jaar een rekenniveau boven de inspectienorm. Dezelfde stijging was zichtbaar voor begrijpend lezen. Ook krijgen sinds het startjaar 2008/2009 minder scholen het stempel taalzwakke en rekenzwakke school.

Scholen mogen zelf kiezen wat ze met de subsidie doen. Opties zijn het aanschaffen van een nieuwe lesmethode, het bijscholen van leraren of het inhuren van een externe onderwijsdeskundige. Het inzetten van extra personeel is niet de bedoeling, laat een woordvoerder weten.

Uit het onderzoek valt niet zonder meer te concluderen dat de resultaten aan de 'verbetertrajecten' zijn toe te schrijven. Toch ziet de PO-Raad duidelijk de toegevoegde waarde van de extra hulp." Deelnemende scholen denken doelbewust na over leerresultaten en mogelijke verbeteringen in het onderwijs", zegt voorzitter van de raad Kete Kervezee. Ook onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) is positief over de resultaten.

Ruim achttienhonderd basisscholen doen vrijwillig mee aan het project. Om de prestaties te volgen voert de Onderwijsinspectie jaarlijks een onderzoek uit.

Huta Galung, Middelkoop en De Vroome sneuvelen snel

Tennissers Jesse Huta Galung en Matwé Middelkoop hebben dinsdag geen potten kunnen breken. Huta Galung verloor in de eerste ronde van het challengertoernooi in Rome in drie sets van Antonio Veic uit Kroatië: 1-6, 6-3 en 2-6. Veic is de nummer 120 van de wereld en staat daarmee 92 plaatsen boven Huta Galung.

Voor Middelkoop viel in Athene het doek al in de eerste omloop. Hij ging een set goed mee met de Litouwer Laurynas Grigelis: 6-7 (0) en 1-6. Grigelis, de nummer 193 van de wereldranglijst, is als achtste geplaatst in Griekenland. Middelkoop is de mondiale nummer 327. Op het ITF-toernooi in het Zweedse Båstad was Indy de Vroome weinig succesvol. De Brabantse, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt, ging in twee tiebreaks ten onder tegen de als derde gerangschikte Servische Milana Spremo: 6-7 (2) en 6-7 (5).

Google Translate grapje

Ga naar Google Translate, zet het linker vakje op Duits en plak dit erin en klik daarna op het geluidsicoontje rechtsonder:

"pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk"

Tbs'er pleegt zelfmoord in Limburgse kliniek

Een tbs'er heeft zelfmoord gepleegd in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

De man maakte vorige week dinsdag al een eind aan zijn leven, maar dat is nu pas bekendgemaakt. Over zijn identiteit worden vanwege de privacy geen mededelingen gedaan.

De kliniek onderzoekt hoe de man zelfmoord heeft kunnen plegen. "Dat is gebruikelijk bij zaken als deze. Alleen als sprake is van verdachte omstandigheden wordt het onderzoek door een externe partij gedaan", zegt de woordvoerder.

Politie schiet bij aanhouding voortvluchtigen

De politie In Haarlem heeft dinsdag een waarschuwingsschot gelost bij een poging twee voortvluchtigen aan te houden. De twee reden even daarvoor in op de politie toen zij staande werden gehouden, meldt de politie.

Bij het schietincident in de omgeving van het Leidseplein raakte niemand gewond. Een van de verdachten kon worden aangehouden, de ander ontsnapte. De politie heeft een grote zoektocht op touw gezet. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van een helikopter.

Waarvoor de twee werden gezocht is niet bekendgemaakt.

Schippers noemt Spaanse voetbalclubs oneerlijk

Demissionair minister van Sport Edith Schippers (VVD) vindt het onwenselijk en oneerlijk dat Spaanse voetbalclubs vele honderden miljoenen euro's schuld hebben. Dat laat ze weten in antwoord op Kamervragen van PvdA en CDA. Volgens Schippers ontstaat hierdoor 'oneerlijke concurrentie' met andere voetbalcompetities.

De torenhoge schulden weerhouden clubs als Real Madrid en Barcelona er niet van om de beste spelers aan te trekken en hun miljoenensalarissen te betalen. De clubs worden financieel gesteund door overheden en banken, die op hun beurt weer overeind worden gehouden met Europees belastinggeld. "Onwenselijk", vindt Schippers.

De bewindsvrouw wijst erop dat de Europese Commissie en de Europese voetbalbond UEFA inmiddels afspraken hebben gemaakt over de financiële huishouding van voetbalclubs. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de financiële gezondheid van clubs, maar ook naar de staatssteunregels en de fiscale maatregelen die overheden mogen nemen om clubs te ondersteunen.

Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA) en Hanke Bruins Slot (CDA) vinden het onverkwikkelijk dat Spaanse banken zoals Bankia bij de Europese Centrale Bank (ECB) aankloppen voor leningen, terwijl ze ook honderden miljoenen euro's in Real Madrid stoppen. Schippers stelt dat vanuit de ECB geen eisen worden gesteld aan hoe geleend geld wordt besteed. Ze heeft hier dan ook geen oordeel over.

Alphen aan den Rijn getroffen door stroomstoring

Ruim 3100 huishoudens in Alphen aan de Rijn zijn dinsdagochtend getroffen door een stroomstoring. De storing was rond 11.30 uur verholpen, laat een woordvoerder van netbeheerder Liander weten.

De storing ontstond omstreeks 10.00 uur in het noorden van de stad. Wat de storing heeft veroorzaakt is nog onduidelijk. Het Rijnland Ziekenhuis werd ook getroffen, maar door de noodstroomvoorziening kon daar gewoon doorgewerkt worden.

Blackburn-coach Kean wil blijven

De coach van Blackburn Rovers, Steve Kean, heeft aangegeven dat hij graag bij de club wil blijven om ze verder te helpen na de degradatie uit de Premier League. Gisteren verloor zijn ploeg met 1-0 van Wigan Athletic, waardoor het volgend jaar na elf jaar in de hoogste divisie weer een stapje terug moet doen.

Tijdens de wedstrijd werden er door de fans dingen geroepen als "Keane out!". Maar de Schot zelf wil van geen wijken weten. "Ik ga niet weglopen. Ik ga met de eigenaars aan tafel zitten en plannen hoe we een team kunnen opstellen dat ons meteen weer terug zal laten komen", aldus de 43-jarige oefenmeester.

Blackburn moest winnen van Wigan om nog enige kans te maken op handhaving in de Premier League, maar in de 87e minuut kreeg het juist een doelpunt tegen. "We hebben vanavond echt goed ons best gedaan. Het is teleurstellend dat we het niet helemaal tot uitvoer konden brengen", zo zei de coach na afloop. Nu is zijn doelstelling dus om volgend jaar direct weer te promoveren uit het Championship "Ik moet [nu] zoveel mogelijk spelers behouden, een beetje zoals West Ham dat destijds deed, en een klein beetje ervaring toevoegen."

Steve KeanSteve Kean wil graag bij Blackburn blijven (Foto: Pro Shots)

Haug ontkent vertrek Mercedes uit Formule 1

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug heeft ontkend dat het Duitse merk op het punt staat te vertrekken uit de Formule 1. The Times meldde dat Mercedes vanwege de moeizame onderhandelingen over een Concorde Agreement de sport wilde verlaten, maar Haug ontkent dit.

Mercedes zou verbolgen zijn over het feit dat Ferrari, McLaren en Red Bull een directeur mogen benoemen als de Formule 1 een notering krijgt aan de beurs van Singapore en het Duitse merk hierbij buiten de boot valt. Ook het nieuwe bonusstelsel zint de Duitsers niet, omdat ze onder meer in de categorie van wijzigingen van de teamnaam, het winnen van constructeurstitels of het prolongeren van titels buiten de boot vallen bij het behalen van extra prijzengeld.

Haug ontkent in Auto Motor und Sport het verhaal van The Times en een woordvoerder van de renstal voegde hier tegen ESPNF1 aan toe dat de onderhandelingen met Bernie Ecclestone over een nieuw Concorde Agreement nog lopen.

Water op aarde

Een foto van al het water op aarde in vergelijking met de aarde zelf. De bol heeft een diameter van 1385 kilometer, oftewel een inhoud van ongeveer 1391 miljoen kubieke kilometer. De bol bevat al het water, dus in de zeeën, het ijs, meren, rivieren, het grondwater, het water in de lucht en zelfs het water in jou, je vriendin en je vingerplant.

 water op aarde 

Jessica Chastain bedankt voor Iron Man 3

Jessica Chastain heeft haar rol in Iron Man 3 moeten afzeggen. De actrice heeft het toch te druk voor de rol van sexy wetenschapper in de superheldenfilm. "Mijn schema zit helemaal vol en er past niks meer bij", schrijft de Amerikaanse actrice op haar Facebook-pagina.

"Het persbericht dat ik in de film zou spelen kwam veel te vroeg", gaat Chastain verder. "Ik weet dat velen van jullie graag wilden dat ik mee ging spelen en het spijt me dat ik jullie moet teleurstellen." De actrice hoopt in de toekomst nog wel in een Marvel-film te kunnen spelen. "Shane Black en iedereen van het Iron Man 3-team is geweldig."

De 35-jarige Chastain heeft een flink aantal films in de planning. Ze heeft rollen in de nieuwe film van Terrence Malick, de horrorfilm Mama en het drama Tar. Ze werkt momenteel aan de opnamen van Zero Dark Thirty over de jacht op Bin Laden.

Iron Man 3 moet volgend jaar uitkomen. Robert Downey Jr. kruipt weer in de huid van de slimme Tony Stark en zijn alter ego Iron Man. Ook Gwyneth Paltrow en Don Cheadle keren terug in de actiefilm.

EA investeert flink in volgende generatie software

Electronic Arts gaat komend jaar tachtig miljoen dollar investeren in software voor games voor de volgende generatie spelcomputers. Dat heeft de uitgever maandagavond bekendgemaakt. Het gaat om ruim een kwart van het totale budget dat de uitgever in onderzoek steekt.

Afgelopen boekjaar investeerde de uitgever elk kwartaal driehonderd miljoen dollar in onderzoek en ontwikkeling. EA denkt dit bedrag in het huidige boekjaar gelijk te houden. Electronic Arts is vooral gericht op het maken van spellen voor de Playstation 4 en de volgende versie van de Xbox. Ook gaat er waarschijnlijk geld naar een tabletcontroller voor de dit jaar te verschijnen Wii U.

De game-uitgever beschikt al over softwarepakketten die geschikt zijn voor nieuwe spelcomputers. Zo heeft gamestudio EA DICE de grafische engine voor de pc-versie van Battlefield 3 gemaakt. Deze engine kan op de Xbox 360 en Playstation 3 niet optimaal benut worden omdat de twee spelcomputers niet krachtig genoeg zijn. Daarnaast werkt gamestudio EA Canada aan het maken van software waarmee lichaamsbewegingen en gezichtsuitdrukkingen realistischer worden.


EA investeert flink in volgende generatie software (Foto: Novum)

Tiny Wings-dev komt met nieuwe game

Andreas Illiger, ontwikkelaar van de bekende iOS-game Tiny Wings, heeft in een interview met Flow Studio laten weten dat zijn volgende game zo goed als klaar is. Illiger zei dat de game dicht bij afronding is, maar dat hij nog niks wil vrijgeven.

"I am finishing a new game right now so it is pretty stressful. I have been on it for the last ten months and it should be done in less then three weeks. It is hard, because I am still a one man band."

Illiger zei ook dat het overweldigende succes van zijn eerste game nogal problematisch was:

"It was really hard when Tiny Wings became such a success last year. You have no clue what success means before it happens to you," aldus Illiger.

"Suddenly the whole world went to my room and everybody wanted something: to buy me, to buy the license, sell merchandising stuff, make cinema movie. It was totally crazy. I am a quiet guy and I like my quiet life."

Illiger is ondanks zijn succes nog steeds erg bescheiden. Zijn overpuilende bankrekening is hem niet tot zijn hoofd gestegen. Wel kocht hij een nieuwe computer:

"I just want to make cool games, that’s my passion"

Travolta dreigt met rechtszaak na aanrandingsklacht

John Travolta dreigt met een tegenaanklacht tegen een masseur die hem beschuldigt van aanranding. Volgens Travolta's advocaat is de aanklacht van de masseur nergens op gebaseerd en kan hij bewijzen dat de acteur niet in Los Angeles was toen het vermeende incident zou hebben plaatsgevonden.

Een anonieme man kwam vrijdag naar buiten met het verhaal dat hij half januari na een massage is betast door de acteur, die zich geheel zou hebben ontkleed. De masseur eist twee miljoen dollar van Travolta.

De 58-jarige Travolta wil nu niet alleen stappen ondernemen tegen de masseur, maar ook tegen diens advocaat. "Er gelden andere standaarden voor advocaten die een beroemdheid aanklagen", zegt Marty Singer, die Travolta bijstaat, tegen entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Hij kan niet zomaar op zijn cliënt vertrouwen, maar moet eerst zelf gedegen onderzoek verrichten."

PixelJunk houdt uitverkoop

Q-Games bestaat tien jaar en dat moet gevierd worden, aldus de Japanse PlayStation 3-developer. Speciaal voor dit tienjarig jubileum brengt de ontwikkelaar de gehele PixelJunk-franchise (die overigens haar vijfjarig jubileum viert) voor een zacht prijsje opnieuw naar de Amerikaanse PSN Store.

Zo zullen PixelJunk Racers, Monsters, Eden én Shooter voor precies één dollar verkrijgbaar zijn. De nieuwere titels, PixelJunk Shooter 2 en Sidescroller zullen voor de helft van de prijs te koop zijn.

De sale begint vandaag en duurt tot de release van PixelJunk 4am op 15 mei.

Munsterman wil met Adriaanse om tafel

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman wil met voormalig trainer van de Tukkers Co Adriaanse om de tafel gaan zitten om een aantal misverstanden uit te praten. Munsterman ontsloeg Adriaanse eerder dit seizoen en verving hem door Steve McClaren.

"Het ontslag van Adriaanse was de moeilijkste en pijnlijkste beslissing die ik als voorzitter heb moeten maken," zei Munsterman tegen NUsport. De oefenmeester zou niet meer met de spelers en de coaches overweg gekund hebben. "De onderlinge verhoudingen tussen hem enerzijds en de trainers en spelers anderzijds waren niet meer te repareren. Het wrong te veel en dan moet iemand een beslissing nemen."

Na het ontslag gonsde het van de geruchten. Zo werd er onder meer gesteld dat Adriaanse vanwege een ziekte de spelers niet meer van elkaar kon onderscheiden. Munsterman wil dit nu uit de wereld helpen. "Dat heeft Co als heel vervelend ervaren. Co was heel helder van geest en wist precies wat-ie wilde," zei de voorzitter die zei dat Adriaanse het ontslag niet accepteerde. "Maar dat past ook bij zijn persoonlijkheid." Het duo heeft weinig contact meer met elkaar. "Ik wil wel ontzettend graag weer eens met Co om de tafel."

League of Legends komt met banhammer

League of Legends-developer Riot Games heeft een gat gedicht in hun succesvolle MOBA en heeft tegelijkertijd een officiële waarschuwing de deur uit gedaan. De ontwikkelaar waarschuwt voor serieuze gevolgen voor alle gamers die gebruik maken van de zogenaamde "Mastery Exploit".

In een post op de officiële forums van League of Legends zei community manager Tamat het volgende:

"We have comprehensive logs and data that allow us to see precisely who did what, and also who was negatively affected by this malicious behavior."

"We’ve identified all of the players that have been using this exploit, and we’re going to be taking firm action against their accounts. As we continue to investigate and further analyze data, our primary commitment is identifying players negatively affected and doing everything within our power to make it right."

Tamat legt uit dat Riot al lang op de hoogte was van de exploit, maar dat de ontwikkelaar bewust censuur pleegde op het forum om er voor te zorgen dat de exploit niet bekender werd voordat er een fix was.

"We take this seriously. Nothing is more important to us than the sanctity of our game, competitive or otherwise. As soon as we discovered the issue, we immediately dropped everything to find both immediate and permanent fixes," aldus Tamat.

"I’m happy to report that the immediate fix has been implemented, and we’ll be restarting all regions this evening to add some redundancy which will prevent similar exploits in the future."

Sinds de het begin van League of Legends in het eSports-circuit is de MOBA uitgegroeid tot een van de grootste games binnen het competitieve circuit. Het prijzengeld van het tweede seizoen is er dan ook naar.

Verband tussen reistijd en dikke buik

Mensen die ver van hun werk wonen, hebben vaker overgewicht en een slechtere conditie dan mensen die dicht bij hun werk wonen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 4300 mensen rond de steden Dallas en Austin in de Amerikaanse staat Texas.

Medewerkers die lange tijd naar hun werk moeten rijden, bleken dikkere buiken en een hogere bloeddruk te hebben. Ze zijn ook minder fit. "Wie langer reist verbruikt kennelijk minder energie", zei onderzoeker Christine Hoehner van de Washington University. De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine.

Vanaf 16 kilometer woon-werkverkeer is er een verband met hogere bloeddruk. Vanaf 24 kilometer groeit het overgewicht.

Verband tussen reistijd en dikke buik
Verband tussen reistijd en dikke buik (Foto: ANP)

Nieuwe maps voor PS3 Call of Duty Elite premium-abonnees

Abonnees van de Call of Duty Elite premium-service krijgen donderdag 10 mei twee nieuwe multiplayer maps voor Call of Duty: Modern Warfare 3 aangeboden. Het gaat om de maps Sanctuary en Foundation. De maps komen een maand later dan de originele release op Xbox360, vanwege Microsofts exclusiviteitsdeal met EA.

Omschrijving van de maps:

  • Sanctuary: suspended in the air one thousand feet up, you'll battle more than altitude in the towering sandstone monasteries of Central Greece.

  • Foundation: journey into the heart of South Korea for a decommissioned concrete factory where the cement flows and bullets fly.

De content is te downloaden via de storelink in het multiplayermenu.

De plattegrond van de Sanctuary-map

Will Smith steunt belastingverhoging Obama

Will Smith is het eens met de belastingverhoging die Barack Obama wil invoeren. "Ik sta helemaal achter dat idee", zegt de acteur. De Amerikaanse president wil dat iedereen die meer dan een miljoen dollar per jaar verdient ruim dertig procent van zijn inkomen inlevert bij de belastingdienst.

"De Verenigde Staten zijn geweldig voor me geweest. Ik vind het niet erg om meer te betalen zodat mijn land kan blijven groeien", motiveert Smith zijn standpunt. Naar verluidt kreeg de acteur voor zijn laatste film, Men in Black 3, twintig miljoen dollar op zijn rekening gestort.

De 43-jarige Will Smith is vanaf 23 mei te zien in het derde deel van Men in Black. In de sciencefictionfilm spelen ook acteurs als Tommy Lee Jones, Josh Brolin en Emma Thompson.

Journey inspiratie voor volgende TGC-game

Co-founder van Thatgamecompany, Jenova Chen, heeft gezegd dat de volgende game die de gamestudio zal voortbrengen geïnspireerd is door Journey. Vooral de manier waarop de game spelers bij elkaar brengt en de manier waarop spelers elkaar tegenkomen zal vergelijkbaar zijn.

In een interview met GI International vertelde Chen het volgende:

"It’s nice to hear that a game can bring people closer together and create more trust. I want all [my] future games to have that kind of quality."

Chen voegde daar aan toe dat ze al bezig zijn met de nieuwe game, maar dat het kiezen van een publisher nog even op zich laat wachten. De studio is op dit moment druk bezig met beslissen voor wie ze gaan werken.

"When we came out of school it was a Cinderella story. At the time we were nobodies, students coming out of school."

"Today it’s more like all these people saying, ‘We want to work with you’, and everybody’s promising the best thing, but you really have to talk with them, meet them, to get an idea of what these people really are."

Meer informatie over deze nieuwe game van Thatgamecompany kunnen we later dit jaar verwachten, aldus Chen.

Interpol vaardigt 'red notice' uit voor Al-Hashemi

Interpol heeft dinsdag een 'red notice' uitgevaardigd voor de voortvluchtige Iraakse vicepresident Tariq al-Hashemi. De vicepresident verblijft op dit moment in Turkije. Interpol, dat in het Franse Lyon zetelt, zei dat de red notice, vergelijkbaar met een internationaal arrestatiebevel, is uitgevaardigd op verzoek van de Iraakse regering.

Al-Hashemi wordt ervan beticht leiding te hebben gegeven aan soennitische doodseskaders die sjiieten en overheidsfunctionarissen op de korrel hebben genomen. Al-Hashemi was volgens de regering betrokken bij ongeveer 150 bomaanslagen, liquidaties en andere aanslagen. De overwegend sjiitische regering vaardigde in december een arrestatiebevel uit voor Al-Hashemi.

Al-Hashemi heeft gezworen niet naar Irak terug te keren voor een proces dat volgens hem politiek gemotiveerd is.

Diablo III meeste voice acting van alle Blizzard-games

Blizzard heeft overwogen om bekende acteurs te gebruiken voor de voice overs van Diablo III, maar heeft uiteindelijk besloten dit niet te doen in verband met het budget. Dit maakte de ontwikkelaar van de hoog geanticipeerde hack 'n slash vandaag bekend. Game director Jay Wilson vertelde het volgende:

"I don’t know the exact length of the final script, but it’s definitely got more voicework than any game Blizzard has ever made. By a lot," aldus Wilson tegen MCV Pacific.

"I know that at one point we were talking to a well-known famous actor to play one of the characters and we decided not to because the number of lines was something like 25,000. And the cost per session was reasonable, but the number of sessions we needed to do was kind of outrageous."

Volgens Wilson was het ook niet wenselijk om een 'superstar' te gebruiken voor een kleinere rol in de game:

"With a role like that, can we really justify getting a well-paid famous person acting in that role?"

Geen bekende acteurs dus, maar wij gaan ervan uit dat niemand daar om zal malen. Diablo III is vanaf 15 mei speelbaar op pc en Mac.

GL en CU: blokkeer verkoop tanks aan Indonesië

De Tweede Kamer moet een stokje steken voor de verkoop van tientallen Leopard-tanks aan Indonesië. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed. Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt de deal 'niet uit te leggen'.

Een Kamermeerderheid sprak zich in december uit tegen de verkoop van de overtollige tanks aan Indonesië. De Volkskrant meldt dinsdag op basis van bronnen rond het kabinet dat demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) toch wil doorgaan met de deal, die zo'n tweehonderd miljoen euro op zou leveren.

El Fassed is hier fel op tegen. "Het Indonesische leger maakt zich nog steeds schuldig aan schendingen van mensenrechten. Daarom moeten we geen tanks aan ze verkopen. Dit demissionaire kabinet moet niet tegen de wil van een meerderheid van de Tweede Kamer doorgaan met deze wapendeal."

Voordewind wijst erop dat Nederland jaarlijks zo'n honderd miljoen euro aan ontwikkelingshulp naar Indonesië overmaakt. Hij noemt het 'niet uit te leggen' dat dat land vervolgens voor tweehonderd miljoen euro tanks koopt. "Geen ontwikkelingshulp voor wapens", twittert hij.

Bij de verkoop van overtollig defensiematerieel heeft de Tweede Kamer een beslissende rol. El Fassed wil dat de meerderheid die tegen deze deal is de verkoop blokkeert.


GL en CU: blokkeer verkoop tanks aan Indonesië (Foto: Novum)

Toename dementie minder explosief dan gedacht

Dementie groeit minder explosief dan voorspeld. Dat meldt het Erasmus Medisch Centrum op basis van eigen onderzoek dat dinsdag in het tijdschrift Neurology verscheen. Hoewel het absolute aantal mensen met dementie de komende jaren door de vergrijzing zeker toeneemt, neemt het relatieve aantal nieuwe gevallen per leeftijdscategorie af.

Voor het onderzoek werden twee groepen deelnemers aan het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) tussen 60 en 90 jaar oud met elkaar vergeleken. De ene groep doet sinds 1990 mee aan het onderzoek, de andere sinds 2000. In de laatste groep bleek dementie per leeftijdscategorie minder vaak voor te komen dan bij de groep die eerder startte. Ook bleek de groep die in 2000 startte minder vaatschade te hebben en een groter breinvolume.

Het onderzoek maakt ook een ander opvallend verschil tussen de twee groepen zichtbaar, op het gebied van risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals verhoogde bloeddruk en overgewicht. De groep uit 2000 bleek hier sterker in vertegenwoordigd. Ook gebruikte die groep meer medicijnen tegen deze klachten, zoals bloedverdunners en cholesterolverlagers.

Het verband tussen het minder vaak voorkomen van dementie en het verhoogde risico op hart- en vaatziekten in de groep kunnen de onderzoekers niet verklaren. De vondst wordt daarom het uitgangspunt van vervolgonderzoek.

ERGO is een van de grootste epidemiologische studies in de wereld. Het onderzoek bestudeert vijftienduizend inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord die ouder zijn dan 45 jaar.

Hitman: Sniper Challenge gelekt door Game Informer

Een advertentie in de laatste editie van het blad Game Informer heeft het bestaan van Hitman: Sniper Challenge gelekt. De spin-off is waarschijnlijk gerelateerd aan de grote aankondiging van IO aankomende donderdag. De Sniper Challenge zal beschikbaar zijn voor iedereen die Hitman: Absolution preordert.

De Sniper Challenge zal een herspeelbare snipermissie en een exclusieve sniper rifle bevatten. IO Interactive liet gisteren nog weten dat er een grote aankondiging zal zijn op 10 mei met betrekking tot Hitman: Absolution. Ook heeft publisher Square Enix in het begin van dit jaar de merknaam Hitman: Sniper Challenge getrademarkt. De verwachting is dat deze twee gerelateerd zijn.

Hitman Absolution is later dit jaar verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Leers blijft term 'allochtonen' gebruiken

Demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) blijft termen als allochtoon en eerste en tweede generatie gebruiken. Dergelijke begrippen zijn nodig om na te gaan hoe het met migranten in de Nederlandse samenleving gaat, stelt hij in een reactie op het advies van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) om deze termen af te schaffen.

De RMO pleit er dinsdag in een brief aan Leers voor dat de overheid de begrippen 'autochtoon', 'westerse allochtoon' en 'niet-westerse allochtoon' niet meer moet gebruiken. Ook de categorieën eerste en tweede generatie zouden moeten worden geschrapt. Voor de statistieken kunnen in plaats daarvan termen als 'geboren in het buitenland' en 'vreemdelingen' worden gebruikt.

Ook de registratie in de Gemeentelijke Basis Administratie moet volgens de RMO veranderen. Daar zou voortaan alleen in moeten staan waar migranten zijn geboren en niet waar hun ouders vandaan komen. Volgens de raad is etnische categorisering tegenwoordig overbodig.

"Om te kijken of het algemene beleid werkt blijven feiten en cijfers nodig, ook over afkomst. Bijvoorbeeld om te weten hoe de jeugdwerkloosheid zich ontwikkelt of hoe het opleidingsniveau van tweedegeneratiemigranten verbetert", zegt Leers in een reactie.

Registratie naar afkomst mag echter niet leiden tot stigmatisering. "Als mensen mee willen doen in de samenleving, moeten zij ook een eerlijke kans krijgen en niet continu het 'allochtoon zijn' nagedragen krijgen", aldus de minister.

De PVV reageerde dinsdagochtend verontwaardigd op het advies van de RMO. De partij spreekt van een 'zoveelste onzinadvies' en heeft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gevraagd om de 'wereldvreemde' club op te doeken.

Ook PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelt zijn vraagtekens bij het advies. "RMO-logica: als we niks meer vastleggen en het woord allochtoon afschaffen, dan heeft vast niemand het er meer over", zegt hij in een reactie.

[Giro] Geen botbreuken voor Phinney na val

Taylor Phinney heeft geen breuken overgehouden aan zijn val maandag tijdens de derde rit van de Giro. Dat meldt zijn ploeg Team BMC nadat in Verona röntgenfoto's zijn gemaakt van de enkel van de 21-jarige Amerikaan. Wel had de rozetruidrager drie hechtingen nodig aan een wond aan zijn enkel.

Phinney was maandag betrokken bij een massale valpartij in de laatste kilometer van de derde etappe. De Italiaanse sprinter Roberto Ferrari week ver van zijn lijn af en reed wereldkampioen Mark Cavendish omver. Veel renners, onder wie Phinney, tuimelden vervolgens over de Brit heen.

Phinney won zaterdag de eerste etappe, een tijdrit, in het Deense Herning en heeft sindsdien de roze trui om de schouders. Met zijn ploeg BMC gold hij als een van de favorieten voor de 32 kilometer lange ploegentijdrit in Verona. Of dat nog zo is hangt af van Phinneys herstel.

Turncoaches: "Nooit meer naar de rechter"

De Nederlandse turncoaches vinden dat gymnastiekbond KNGU moet leren van de fouten die zijn gemaakt bij de selectieprocedure voor de Olympische Spelen van dit jaar in Londen. Tot tweemaal toe stapten turners naar de rechter om een kans voor kwalificatie af te dwingen en tot tweemaal toe kregen ze gelijk.

"Maak de procedures rond olympische kwalificatie vroegtijdig bekend, laat de sporters ernaar kijken en laat ze vervolgens als ze het ermee eens zijn daarvoor tekenen," zei Vincent Wevers, de coach van Wyomi Masela die door de turnbond al was aangewezen voor de Spelen. De rechter oordeelde dat Celine van Gerner ook nog een kans moest krijgen. "Doorloop vooraf alle 'what if'-scenario's en laat de sporters een handtekening zetten als ze akkoord zijn."

Wevers vindt Trials de duidelijkste manier van selecteren, maar daarvoor is het aantal topturners dat Nederland kent niet groot genoeg. "Daarvoor is onze top gewoon te smal." De coach van Van Gerner, Gerben Wiersma is het met hem eens en pleit voor het vroeg aanwijzen van sporters. "Dan kun je gericht naar de Spelen werken. Als je vooraf te veel wedstrijden belangrijk maakt, heb je kans dat je als het er echt om gaat opgebrand bent."

Puyol mist EK door knieblessure

Barcelona-verdediger Carles Puyol mist het EK. De 34-jarige Spanjaard wordt zaterdag geopereerd aan zijn knie en moet daarna zes weken revalideren, meldt Barcelona dinsdag. Het EK in Polen en Oekraïne begint over precies een maand, op 8 juni. Regerend kampioen Spanje speelt zijn eerste wedstrijd twee dagen later tegen Italië.

Puyol maakte deel uit van de selectie die in 2008 de Europese titel pakte en twee jaar later Wereldkampioen werd in Zuid-Afrika. Hij speelde tot nu toe 99 duels voor zijn land.

Ni no Kuni All-in-one-editie aangekondigd

Level-5 heeft aangekondigd dat Ni no Kuni opnieuw gaat uitkomen in Japan in een All-in-one-editie. Deze versie zal een nieuwe easy mode krijgen en alle DLC die inmiddels is verschenen zal ook aanwezig zijn bij deze versie.

Japanners die de game al hebben krijgen gratis de update zodat het ze niet opnieuw geld gaat kosten. De releasedatum voor zowel de retailversie als de update is 19 juli. Naar verwachting zal deze editie de editie zijn die gelokaliseerd wordt voor Amerika en Europa. Wij kunnen in 2013 de game gaan spelen als alles volgens planning loopt.


'Rock Band: Led Zeppelin duikt op in cv'

Superannuation heeft Rock Band: Led Zeppelin ontdekt op een cv van Fiona Desouza, een medewerkster van Passion Pictures. Passion Pictures heeft o.a. de cinematics gedaan voor Rock Band: Beatles. Op het cv staat, naast de titel van de game, verder geen enkele overige informatie.

Ontwikkelaar Harmonix heeft afgelopen jaar twee bandspecifieke versies van haar Rock Band-franchise gereleased: Rock Band: Green Day en Rock Band: The Beatles. Een Led Zeppelin-versie van de game staat hoog op het lijstje van Rock Band-fans. We houden jullie op de hoogte.

Arnold Schwarzenegger in drugsthriller Ten

Arnold Schwarzenegger gaat de hoofdrol spelen in de actiethriller Ten over een gevaarlijk drugskartel. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Welke rol de Oostenrijker gaat spelen is nog onbekend. Het project ligt al een tijdje op de plank. Eerder was Bruce Willis aan de film verbonden.

In Ten pleegt een elitekorps een aanslag op een beveiligd huis van drugsbazen, waarbij de militairen miljoenen dollars incasseren. Het korps denkt dat de missie is geslaagd, maar dan wordt de ene na de andere agent vermoord.

Het script van Ten is geschreven door Skip Woods, bekend van scenario's als Swordfish en The A-Team. David Ayer gaat de film regisseren. Wanneer de productie van Ten begint is nog niet bekend.

De 64-jarige Schwarzenegger werkt sinds het einde van zijn termijn als gouverneur van Californië hard aan een comeback in actiefilms. Hij neemt momenteel The Tomb op met Sylvester Stallone en is dit jaar nog te zien in diens film The Expendables 2. Begin volgend jaar komt Schwarzeneggers film The Last Stand uit.


Arnold Schwarzenegger in drugsthriller Ten (Foto: Novum)

Halo 4-boek nauw verwant met de game

Tor Books, een in New York gesitueerde uitgever, heeft aangekondigd dat het laatste hoofdstuk in de Halo-boekenreeks 'Halo: The Thursday Way' zal heten. Ook hebben ze bekendgemaakt dat het boek, geschreven door Karen Traviss (Halo, Gears of War 3), nauw verwant zal zijn met het verhaal van Halo 4.

"The story will set up the events and circumstances that will come to define the state of the Halo universe in Halo 4," aldus Frank 'O Connor van 343 Industries.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 2 oktober. Halo 4 zal een maand later, op 6 november, te koop zijn.

Sniper Elite V2 bovenaan UK-charts

Ontwikkelaar Rebellion Developments doet het goed: hun laatste titel Sniper Elite V2 weet namelijk de nieuwe blockbuster van Radical Entertainment, Prototype 2, van zijn troon te stoten. Het voetbalgeweld blijft niet ver achter en neemt een duidelijke derde en vierde plek in.

De volledige top 10, waar we overigens ook nog steeds de oorlogsperikelen van Battlefield 3 en Modern Warfare 3 tegenkomen, is hieronder te zien.

  1. Sniper Elite V2
  2. Prototype 2
  3. FIFA 12
  4. FIFA Street
  5. Mass Effect 3
  6. Tiger Woods PGA Tour 13
  7. Kinect Star Wars
  8. Mario & Sonic at the London Olympics
  9. Battlefield 3
  10. Modern Warfare 3

Dode en twee gewonden bij ongeluk Tubbergen

Een 24-jarige man is maandag overleden na een auto-ongeluk in Tubbergen. De bestuurder en de andere inzittende, beiden 25-jarige mannen, raakten gewond. De auto was waarschijnlijk in de berm terechtgekomen waarna de automobilist de macht over het stuur kwijtraakte.

Het ongeval gebeurde rond 22.30 uur op de Uelserweg. De auto moest volgens een getuige uitwijken voor een auto met een Duitse kentekenplaat. Nadat de auto van de weg was geraakt, botste de bestuurder tegen een boom. De auto sloeg daarna over de kop.

De politie onderzoekt hoe het ongeluk precies heeft kunnen plaatsvinden en is op zoek naar de Duitse tegenligger. De bestuurder van de auto was niet onder invloed van alcohol, meldt de politie dinsdag.

Het 24-jarige slachtoffer werd na het ongeluk naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. De 25-jarige mannen zijn beiden ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Heskey vertrekt bij Aston Villa

Aanvaller Emile Heskey vertrekt na dit seizoen bij Aston Villa. De 34-jarige Engels oud-international krijgt van de club uit Birmingham geen nieuw contract. "Ik heb eerlijk gezegd geen club", zegt hij tegen de BBC. "Er zijn geen contractbesprekingen, dus kijk ik rond. Ik kijk van dag tot dag wat er gebeurt."

Heskey, die eerder speelde voor Leicester City, Liverpool, Birmingham City en Wigan Athletic, staat open voor een stap terug naar zijn eerste liefde Leicester. Die club komt uit in het Championship, maar dat is geen probleem voor de 62-voudig oud-international. "Er is een kans dat dat rondkomt. Ik zal niets bij voorbaat afwijzen", stelt de spits. "Ik kijk naar ieder aanbod."


Heskey vertrekt bij Aston Villa (Foto: Novum)

Vertonghen: "Voorkeur voor Spurs"

Jan Vertonghen hoopt dat Ajax mee wil werken aan zijn transfer naar Tottenham Hotspur. De aanvoerder van de Amsterdammers denkt zijn laatste wedstrijd in de ArenA te hebben gespeeld, omdat zijn contract na dit jaar nog maar één seizoen doorloopt.

"Tottenham heeft absoluut mijn voorkeur," zei Vertonghen tegen de Telegraaf. De 25-jarige Belg hoopt dat Ajax wat af wil halen van de meer dan twaalf miljoen euro die voor hem gevraagd wordt. "De directie vraagt nu een wel heel behoorlijk bedrag voor een speler die nog maar een jaar vastligt. In het buitenland wordt vooral naar de resterende contractduur gekeken en ben ik natuurlijk nog niet zo’n grote meneer als in Nederland. Ik reken erop dat zowel Tottenham als Ajax wat water bij de wijn doet en dat ze er snel uitkomen."

"Ik heb veel aan Ajax te danken, maar ik heb ook altijd mijn hele ziel en zaligheid gegeven. Mijn waardering voor de club en supporters is groot. Ik zou het verschrikkelijk vinden als mijn afscheid wordt ontsierd door verstoorde verhoudingen, omdat Ajax ’tot op het bot’ blijft vasthouden aan de hoofdprijs."

"Natuurlijk wil ik dat Ajax er financieel beter van wordt, maar het bedrag dat Tottenham wil betalen, lijkt me – misschien nog met een klein beetje extra – alleszins redelijk. Over een jaar kan ik voor niets weg. Ik hoop dat dit besef er is, want een wekenlang slepende transfer als bij Maarten Stekelenburg lijkt me heel wrang. Hij kwam pas aan het einde van de voorbereiding bij AS Roma binnen. Ik wil goed instromen, gelijk met de andere spelers van Spurs beginnen," zei Vertonghen die vindt dat hij goed past binnen het aankoopbeleid van Tottenham.

Witte Vita naar Japan

Sony heeft aangekondigd dat er een witte PS Vita uit gaat komen in Japan. Op 28 juni verschijnen de twee varianten (met en zonder 3G) in het wit voor eenzelfde prijs als de zwarte Vita-modellen. De officiële naam van de kleur is 'Crystal White'.

Het is waarschijnlijk een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat we in Europa ook met een witte Vita aan de slag kunnen. We hebben Sony om een reactie gevraagd en ze konden nog geen mededelingen hierover doen: "Op dit moment hebben we daar nog informatie over, zodra we meer weten zullen we dat direct aankondigen."

wit

wit

Groen licht voor Jimi Hendrix-film met André 3000

André 3000 gaat Jimi Hendrix spelen in een biografische film over de legendarische gitarist. Het filmproject werd al in 2004 aangekondigd, maar heeft nu officieel groen licht gekregen, schrijft de Ierse tv-zender IFTN. De film wordt in Ierland opgenomen.

De film is getiteld All Is by My Side en speelt in de jaren zestig, toen Hendrix na een optreden werd opgemerkt door Keith Richards en zijn vriendin Linda Keith. Zij bracht hem in contact met manager Chas Chandler die hem naar Engeland haalde om zijn debuutalbum op te nemen.

De film wordt geregisseerd en geschreven door John Ridley, als scenarist bekend van de actiekomedie Three Kings. De opnames in Dublin en andere delen van Ierland duren zes weken. André Benjamin, zoals André 3000 eigenlijk heet, is vooral bekend van het hiphopduo Outkast. Hij heeft al diverse filmrollen op zijn naam staan, waaronder in Be Cool. Wanneer All Is by My Side in première moet gaan, is nog niet bekend.


Groen licht voor Jimi Hendrix-film met André 3000 (Foto: Novum)

Britt gaat fietsen voor het goede doel

Na het produceren van programma's als de IQ-test en dansen met sterren en het regisseren van films als Nova Zembla en Komt een vrouw bij de dokter gaat Reinout Oerlemans iets doen voor het goede doel. Het doel is in 24 uur 500 kilometer fietsen. En ook Britt doet mee.

Oerlemans heeft zijn medewerkers zover gekregen dat ze gaan fietsen voor het Ronald McDonalds-fonds, het fonds van de hamburgergigant voor zieke kinderen. Om hier aandacht voor te vragen is Oerlemans niet naar een warm land afgereisd om te poseren met zieke kindjes, maar heeft hij een filmpje gemaakt over de zware training. Ook Britt traint hard mee zoals je kunt zien in onderstaand filmpje.


Oerlemans over de actie voor het goede doel. (Bron: YouTube)

Van Rijsselberghe: "Kitesurfen kan ik ook"

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe geldt dit jaar als grootste kanshebber op olympisch goud in Londen in de RS:X. Het Internationaal Olympisch Comité maakte afgelopen week bekend dat die klasse op de Spelen van 2016 ingeruild gaat worden voor Kitesurfen. De Nederlander zal daarom direct na Londen de overstap naar deze klasse gaan maken.

"Ik had de ambitie om in elk geval tot en met de Spelen in Rio te blijven windsurfen. Daar kan een streep door, na de Spelen zal ik de overstap maken naar kitesurfen," zei Van Rijsselberghe over het nieuws van het IOC tegen NUsport. "Ik was aan het golfsurfen op Texel. Toen ik van het water kwam, zag ik dat ik een paar gemiste oproepen had en hoorde ik van het besluit. Ik wist het ook niet eerder. Het gewone surfen wordt zo de nek omgedraaid en dat is jammer."

De 23-jarige is dan ook niet blij. "Wat kan ik er aan doen? Het zijn hoge piefen die in een rubberboot zitten die zulke beslissingen nemen. Ik kan best begrijpen dat kitesurfen erbij komt, maar niet dat het ten koste moet gaan van het windsurfen. Mijn eerste reactie was: dan gaan we toch lekker met z’n allen kitesurfen! Neemt niet weg dat ik het superjammer vind dat het gewone surfen niet langer olympisch is."

De Texelaar heeft weinig ervaring als kitesurfer, maar wil de uitdaging graag aangaan. "Kitesurfen is nog een heel jonge sport, het bestaat nog maar een jaar of vijf. Met de ervaring die ik op tactisch vlak al heb, gekoppeld aan mijn boardgevoel en het vliegen waar ik al wat ervaring mee heb, denk ik dat ik er ook als kitesurfer vrij snel bij de top kan zitten. Het is wel gevaarlijker dan het windsurfen. Maar ja, without danger, no fun!" zei Van Rijsselberghe die er in Londen voor kan zorgen dat Nederland na de eerste, Stephan van den Berg in 1984, ook de laatste gouden medaille bij het windsurfen pakt.

Veendam voorlopig gered

Het lijkt erop dat het profvoetbal in Veendam voorlopig weer gered is. Gisteravond werd na een lange vergadering duidelijk dat het gat in de begroting van 350.000 euro bijeen is gekregen en dat volgend seizoen aan de Jupiler League gewoon kan worden begonnen.

Gisteren vond in Veendam een besloten vergadering plaats. De club liet na afloop weten dat er voor de komende drie seizoenen enkele grote sponsoren zijn aangetrokken voor een bedrag van 150.000 euro per jaar. Het stadion is verkocht aan de projectontwikkelaars Zwanenburg uit Heerenveen en Jacob Paas uit Stadskanaal, waardoor de club de komende seizoenen op jaarbasis 200.000 euro bespaart. Ook zal de structuur van de organisatie aangepast gaan worden.

Om Veendam van de ondergang te redden werd in de afgelopen maanden een grote actie op touw gezet. Zo riep onder meer topmodel Doutzen Kroes haar volgers op Twitter op om Veendam te steunen.

Online verkoop stuwt winst en omzet EA

Electronic Arts heeft over afgelopen boekjaar 76 miljoen dollar winst gemaakt. Vorig jaar was dat nog een verlies van 276 miljoen dollar. De Amerikaanse uitgever presenteerde zijn jaarcijfers maandagavond, waarbij de winstcijfers werden toegeschreven aan de verkoop van digitaal gedistribueerde spellen en virtuele voorwerpen.

Dankzij de verkoop van digitale producten, waaronder abonnementen op diensten en extra levels, heeft de game-uitgever afgelopen boekjaar een recordomzet gedraaid. Het gamebedrijf noteerde een omzet van 4,2 miljard dollar, waarvan 1,2 miljard voortkwam uit de verkoop van bijvoorbeeld abonnementen, levels en virtuele goudstukken voor een spel.

De verkoop van spellen als FIFA Street, het ruimteavontuur Mass Effect 3, snowboardgame SSX en het rollenspel Kingdoms of Amalur: Reckoning heeft sterk bijgedragen aan het succes van de uitgever. De grootste hit was het voetbalspel FIFA 12. Alleen de verkoop van downloadbare extra's heeft al 108 miljoen dollar opgebracht.

EA heeft tevens bekendgemaakt dat er nieuwe delen in de Dead Space-franchise en Need for Speed-franchise verschijnen voor maart 2013.

PostNL begint jaar iets zwakker

PostNL is 2012 iets zwakker gestart, vooral als gevolg van een verwachte daling van de volumes in Nederland van geadresseerde post. Bij pakketten wist PostNL wel een volumestijging te bewerkstelligen. De outlook voor 2012 werd door PostNL, conform verwachting, herhaald.

In de eerste drie maanden genereerde PostNL een omzet van 1,067 miljard euro, vier procent minder dan de 1,112 miljard euro een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News mikten op een omzet van 1,102 miljard euro.

De omzet van de Nederlandse postactiviteiten daalde van 612 naar 579 miljoen euro. Analisten voorzagen een daling tot 595 miljoen euro. Bij pakketten steeg de omzet evenwel van 153 naar 161 miljoen euro waar de omzet uit de internationale activiteiten toenam met 26 miljoen euro tot 397 miljoen euro.

Het onderliggende contante operationele resultaat zou volgens de analisten ruimschoots halveren van 75 naar 37 miljoen euro. Hier bleken analisten evenwel te negatief, de daling bedroeg over het eerste kwartaal 35 procent tot 49 miljoen euro.

De nettowinst kwam uit op 641 miljoen euro, tegen 123 miljoen een jaar eerder. Dit was het gevolg van het terugdraaien van een eerdere waardevermindering van 570 miljoen euro in TNT Express. Het belang in TNT wordt nu gewaardeerd op 1.502 miljoen euro.

Exclusief TNT Express kwam de nettowinst evenwel uit op 70 miljoen euro, vrijwel gelijk aan de 69 miljoen euro een jaar eerder.

De dekkingsgraad van het pensioenfonds van PostNL is inmiddels 99,8 procent. Dit is inclusief een aanzuivering door PostNL.

PostNL herhaalde haar vooruitzichten voor 2012. Dit betekent een onderliggend operationeel cash resultaat van 110 miljoen tot 160 miljoen euro.

"Stabiliteit en duidelijkheid zijn erg belangrijk in deze uitdagende tijden. De prioriteit voor de komende periode is dan ook ons te richten op de voortzetting en implementatie van de bestaande strategie", aldus de nieuwe CEO Herna Verhagen.

[NBA] Spurs ook zeker van tweede ronde play-offs

San Antonio Spurs is de tweede ploeg in de NBA die zich heeft geplaatst voor de tweede play-offronde. De Texanen wonnen maandag hun vierde duel met Utah Jazz met 87-81. In Salt Lake City kwamen de Spurs in het tweede kwart op stoom. In het vierde kwart sloegen de bezoekers nog een offensief van Utah af en brachten de stand in de best-of-sevenserie op 4-0.

Los Angeles Clippers kwam door een 101-97 thuiszege op Memphis Grizzlies op 3-1 in de serie. Daar had de ploeg uit Californië wel verlenging voor nodig. Een voorsprong van tien punten bleek in de slotfase van de reguliere speeltijd niet voldoende en de Grizzlies kwamen terug tot 87-87. In de extra tijd waren de Clippers, waar Blake Griffin dertig punten scoorde en Chris Paul 27, beter bij de les.


Spurs ook zeker van tweede ronde play-offs NBA (Foto: Novum)

Geen treinen tussen Hoofddorp en Leiden

Tussen Hoofddorp en Leiden Centraal rijden dinsdagochtend geen treinen. Schiphol is vanuit Leiden onbereikbaar per spoor. De NS verwacht dat het treinverkeer rond 11.00 uur weer op gang komt, meldt een woordvoerder.

De storing is een gevolg van een aanrijding ter hoogte van Nieuw-Vennep. De NS adviseert reizigers tussen Amsterdam en Leiden de trein via Haarlem te nemen.

Thai die koningshuis beledigde overleden

Een Thaise man die een celstraf van twintig jaar uitzat voor het sturen van vier sms-berichten die beledigend zouden zijn voor de Thaise koningin Sirikit, de vrouw van koning Bhumibol, is overleden. Dat hebben zijn advocaten dinsdag gezegd.

De 61-jarige Amphon Tangnoppakul ontkende de berichten te hebben verstuurd en zei niet eens te weten hoe hij sms-berichten moet versturen. Ook ontkende hij de ontvanger van de berichten, een secretaris van toenmalig premier Abhisit Vejjajiva, te kennen. De berichten zouden in augustus 2010, tijdens de politieke onrust in het land, zijn verstuurd.

Het is niet duidelijk waaraan Amphon is overleden, maar hij had vrijdag geklaagd over pijn in zijn maag. Wanneer hij is overleden is ook niet bekend, maar zijn vrouw werd dinsdag op de hoogte gesteld toen ze een bezoek bracht aan de gevangenis waar Amphon werd vastgehouden.

Russische politie pakt oppositieleiders op

De Russische politie heeft maandag twee oppositieleiders opgepakt die hun aanhang hadden opgeroepen om te protesteren op een plein voor een gebouw van de Russische regering. De betoging volgde op de beëdiging van Vladimir Poetin als de nieuwe president van Rusland.

De politie arresteerde Aleksej Navalni, een advocaat en blogger die corruptie binnen de Russische regering blootlegde, en Sergej Oedaltsov, de leider van een linkse beweging.

Ondanks de arrestatie van Oedaltsov en Navalni brachten honderden aanhangers gewoon de nacht door op het plein in het centrum van Moskou.

Santorum schaart zich achter Romney

Rick Santorum heeft zich maandag achter Mitt Romney, zijn rivaal bij de Republikeinse voorverkiezingen, geschaard. In een e-mail heeft Santorum zijn achterban opgeroepen om op Romney te stemmen bij de presidentsverkiezingen om zo te voorkomen dat president Barack Obama wordt herkozen.

In de e-mail schreef Santorum dat hij het op een aantal vlakken niet eens is met Romney, maar dat ze het er allebei over eens zijn dat president Barack Obama verslagen moet worden.

In de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur heeft Santorum fel strijd geleverd met Romney. Op zeker moment heeft Santorum Romney de slechtst denkbare Republikein genoemd om het op te nemen tegen Obama.

RMO: term 'allochtoon' moet verdwijnen

De begrippen 'autochtoon', 'westerse allochtoon' en 'niet-westerse allochtoon' moeten niet meer door de overheid worden gebruikt. Ook de categorieën 'eerste' en 'tweede generatie' moeten worden geschrapt. Daarvoor pleit de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) dinsdag in een brief aan demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers.

Volgens de raad telt niet de afkomst maar de toekomst. Etnische categorisering is daardoor overbodig. In de Gemeentelijke Basis Administratie moet voortaan alleen staan waar migranten zijn geboren en niet waar de ouders vandaan komen.

Voor de statistieken moet de overheid voortaan gebruik maken van de termen 'geboren in Nederland' en 'geboren in het buitenland' als het gaat om het geboorteland. Als het gaat om de nationaliteit moet gesproken worden over 'Nederlanders' en 'vreemdelingen'.

Overigens vindt de raad dat iedereen in de samenleving vrij is om te spreken in etnische termen. Voor de overheid zouden er echter duidelijke begrenzingen zijn.

Inwoners Oude Pekela belagen asielzoekerscentrum

Een groep boze mensen heeft maandagavond het asielzoekerscentrum in het Groningse Oude Pekela belaagd. Ongeveer honderdvijftig mensen verzamelden zich rond 20.30 uur op een rotonde bij het AZC, meldt de politie dinsdag.

De spanning tussen dorpsbewoners en bewoners van het AZC loopt volgens de politie sinds het afgelopen weekeinde op. Op Bevrijdingsdag kwam het op de kermis tot een vechtpartij tussen asielzoekers en minderjarige inwoners van het dorp.

Van de honderdvijftig mensen trokken er maandag ongeveer veertig naar het centrum, maar zij werden tegengehouden door een tiental agenten en twee politiehonden. Die waren opgetrommeld nadat op sociale media berichten waren verschenen waaruit bleek dat de dorpsbewoners van plan waren wraak te nemen.

Vanuit de groep werden volgens de politie verwensingen naar de bewoners van het AZC geroepen. Toen een aantal mensen rond 23.00 uur het terrein probeerde op te komen, ontstond volgens de politie een grimmige situatie. Een ruit van de medische post van het AZC werd ingegooid. Uiteindelijk wisten de agenten de groep terug te dringen, waarop de meeste demonstranten het voor gezien hielden. Toen extra agenten arriveerden, vertrokken de laatste demonstranten.

Prins Harry beloond voor liefdadigheidswerk

Prins Harry is maandag onderscheiden voor het liefdadigheidswerk dat hij doet voor gewonde soldaten. De 27-jarige Britse prins ontving in Washington een award van de Atlantic Council, een Amerikaanse denktank.

Tijdens een ceremonie vertelde Harry, die een Apache-piloot is in het Britse leger, dat veel militairen 'een verschrikkelijke prijs' hebben betaald voor de veiligheid en vrijheid van burgers. "Het minste wat we terug kunnen doen is ervoor zorgen dat zij en hun dappere families alles voorhanden hebben voor hun donkerste dagen en na een tijdje de hoop terugwinnen om weer tot bloei te komen."

Prins Harry nam de prijs ook namens zijn broer William in ontvangst. De twee zetten samen The Foundation of Prince William and Prince Harry op om het werk van hun overleden moeder, prinses Diana, voort te zetten. Verder heeft Harry met goededoelenorganisaties als Walking with the Wounded en Help for Heroes gewerkt.

Aan de award zat geen geldbedrag verbonden. Wel kreeg Harry een glazen trofee.

Hansma: "Het wordt een drukke zomer"

Bas Dost, Oussama Assaidi en Luciano Narsingh vertrekken zo goed als zeker bij sc Heerenveen. Het wordt derhalve een drukke zomer voor de Friese club.

De ploeg kreeg halverwege het afgelopen seizoen al gestalte door het aanstellen van de nieuwe trainer. Marco van Basten dook uit het niets op in het Abe Lenstra Stadion.

Maar nog voordat hij gestart is met zijn werkzaamheden dreigt hij zijn gevreesde voorhoede te verliezen. Dost vertrekt zo goed als zeker naar VfL Wolfsburg, en de clubs staan in de rij voor Narsingh en Assaidi. De twee buitenspelers waren maandag al op gesprek bij Fulham.

Technisch directeur Johan Hansma houdt dan ook rekening met een drukke zomer. Hij zal samen met Van Basten op zoek moeten naar een nieuwe voorhoede. "Het wordt een drukke zomer voor ons", aldus Hansma in De Telegraaf.

Het is niet voor het eerst dat Hansma bij Heerenveen de transfermarkt op moet. Vorig jaar moest hij al zes nieuwe spelers inpassen.

'Banken moeten ook boeten voor problemen Vestia'

De banken die woningcorporatie Vestia riskante beleggingen hebben verkocht moeten meebetalen om de tekorten weer aan te vullen. Dat stelt interim-bestuursvoorzitter bij Vestia Gerard Erents dinsdag in het Financieele Dagblad.

Vier banken verkochten voor miljarden euro's derivaten aan Vestia. Zij moeten volgens Erents 'zonder twijfel' hebben gezien dat de corporatie risico op risico stapelde. "Ze verkochten als het ware racefietsen aan iemand in een rolstoel."

Vestia kan zijn handen volgens Erents, die is aangesteld om orde op zaken te stellen, niet in onschuld wassen. Maar de banken zouden ook schuld hebben. "Vestia was een grote honingpot waar banken als bijen omheen zoemden."

De door het Openbaar Ministerie vervolgde financiële topman Marcel de V. wilde volgens Erents elk nieuw snoepje uit de snoepwinkel van de banken proberen. "De banken voelden dat aan. Vestia was een obesitaspatiënt."

Sommige banken stopten, maar andere banken sprongen toen in dat gat. Alleen al uit het eigen vermogen van de corporatie hadden de banken volgens Erents moeten afleiden dat er iets niet in de haak was.

Ook had er volgens hem bij de banken een lampje moeten gaan branden omdat ze steeds met dezelfde man, Marcel de V., zaken deden. "Ze hadden vraagtekens kunnen zetten bij het besluitvormingsproces."

Hij zegt er vertrouwen in te hebben tot een gezamenlijke oplossing te komen. Als Vestia omvalt, moeten de banken namelijk aanschuiven in de rij van schuldeisers.

Vestia belandde aan de rand van een financiële afgrond door constructies met derivaten waarmee De V. de financiële risico's voor de woningcorporatie probeerde af te dekken. Topman Erik Staal moest vanwege de problemen eind januari het veld ruimen.

De corporatie moest een lening van 1,7 miljard afsluiten om een faillissement af te wenden. Staal kreeg een vertrekpremie van 3,5 miljoen mee. De V. zit inmiddels vast. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek voor omkoping, witwassen en belastingfraude.

Champions Trophy mannen in Melbourne

Melbourne fungeert in december als gastheer van de Champions Trophy voor mannen. De hockeybond van Australië heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Het toernooi staat van 1 tot en met 9 december op het programma.

Vorig jaar versloeg Australië in Auckland Spanje in de finale. De Nederlandse hockeyers eindigden in Nieuw-Zeeland als derde. "Het is geweldig dat we een paar maanden na de Spelen de olympisch kampioen in Melbourne aan het werk kunnen gaan zien", aldus Mark Anderson, baas van de hockeybond in Australië.

Champions Trophy mannen in Melbourne
Champions Trophy mannen in Melbourne (Foto: ANP)

EU: Borssele voldoet aan veiligheidseisen

De kerncentrale Borssele voldoet volgens deskundigen uit diverse Europese landen en de Europese Commissie ruim aan de veiligheidseisen. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. De deskundigen onderschrijven de resultaten van de stresstest waaraan Borssele vorig jaar werd onderworpen.

De EU-landen besloten in 2011 alle kerncentrales te testen op veiligheid na de ramp in de centrale in het Japanse Fukushima. Ook centrales in een aantal buurlanden van de EU werden getest. De EU-landen spraken af de uitkomsten onderling te beoordelen. Dat is nu gebeurd.

Volgens Verhagen is het rapport dat Nederland heeft gemaakt over Borssele naar het oordeel van de buitenlandse experts "van uitstekende kwaliteit". Ze vinden dat de stresstest een realistisch beeld geeft van mogelijke consequenties van extreme gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld aardbevingen. De deskundigen hebben in maart Nederland bezocht.

De deskundigen ondersteunen ook de voorstellen die energieproducent EPZ, die eigenaar is van de kerncentrale, en de Nederlandse overheid hebben gedaan om de veiligheidsmarges nog verder te vergroten. Deze voorstellen worden nu verder uitgewerkt en ingevoerd.

De Europese Commissie presenteert in juni het eindrapport over de Europese stresstests, nadat alle nationale resultaten zijn getoetst. Dinsdagavond vindt in de gemeente Borssele een informatiebijeenkomst voor het publiek plaats over de stresstest en de Europese bevindingen daarover.

EU: Borssele voldoet aan veiligheidseisen
EU: Borssele voldoet aan veiligheidseisen (Foto: ANP)

Inspectie SZW waarschuwt asbestsaneerders

Aannemers en slopers die asbest verwijderen, worden dezer dagen gewaarschuwd door de Inspectie SZW. De voormalige Arbeidsinspectie heeft een team van tien controleurs vrijgemaakt om misstanden aan te pakken rond de verwijdering van het kankerverwekkende bouw- en isolatiemateriaal. Deze week worden asbestsaneerders, instellingen die hen controleren, werkgevers- en werknemersorganisaties daarover geïnformeerd in een speciale brochure Asbest 2012-2015.

Dat heeft de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag bekendgemaakt. De afgelopen jaren bleek bij gerichte controles steeds dat bij meer dan de helft van de bezochte asbestsaneerders iets mis was.

Eind vorig jaar kondigde de toenmalige Arbeidsinspectie al aan aannemers en slopers die fout bezig zijn met asbest, steviger te gaan aanpakken. Zo zijn begin dit jaar de boetes voor overtredingen verdubbeld. De boete voor het verwijderen van asbest zonder certificaat is bijvoorbeeld gestegen van 1800 naar 3600 euro.

Onveilige asbestverwijdering heeft voor de Inspectie SZW hoge prioriteit, omdat bij een verkeerde aanpak van het materiaal gauw kleine gevaarlijke vezels kunnen gaan rond dwarrelen. Bij inademing hiervan kan iemand jaren later een vorm van kanker krijgen die niet of nauwelijks is te genezen. In Nederland sterven volgens de inspectiedienst jaarlijks tussen de 900 en 1300 mensen door het inademen van asbestvezels in het verleden.

Inspecteurs zullen de komende tijd ook speciaal kijken in zogenoemde risicosectoren als het gaat om de blootstelling aan asbest. Dit zijn onder meer het scheepsonderhoud en de installatiebranche.

Het gebruik van asbest is in Nederland sinds 1993 verboden. Maar het verwijderen van het bouw- en isolatiemateriaal uit onder meer gebouwen en schepen neemt nog jaren in beslag. Bovendien wordt de gevaarlijke stof volgens de Inspectie SZW nog steeds verwerkt in nieuwe producten uit onder meer China en Rusland.

VNG wil salarisverlaging ambtenaren

Gemeenteambtenaren moeten volgend jaar een procent salaris inleveren. Op die manier verdwijnen minder banen bij gemeenten, stelt de Amsterdamse wethouder Eric van den Burg (VVD) dinsdag in De Telegraaf. Hij is een van de onderhandelaars in het cao-comité van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

"Behoud van banen is volgens mij belangrijker dan een loonstijging", legt Van den Burg in de krant uit. Hij wijst erop dat bij de gemeenten in Nederland 180 duizend ambtenaren werken. Door het salaris met een procent te verlagen, hoeven volgens hem achttienhonderd banen minder te verdwijnen.

Iedere salarisverhoging moet volgens hem dan ook onbespreekbaar zijn. De nullijn, die minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) voorstaat, noemt hij het maximaal haalbare.

Van den Burg brengt zijn eisen woensdag in bij de andere onderhandelaars van de VNG. De groep komt dan bijeen om te bepalen wat de inzet voor de nieuwe cao wordt.

In een pas overeengekomen cao staat dat de ambtenaren tot het eind van dit jaar twee procent loonsverhoging krijgen. De leden van Abvakabo FNV moeten hier nog mee instemmen. Spies liet vorige week weten dat ze de lonen alsnog wil bevriezen omdat met een loonstijging het verkeerde signaal zou worden afgegeven.

Abvakabo FNV stelde dat Spies niet door de ' uitgebalanceerde' gemeente-cao mag fietsen. "Zij heeft er niets mee te maken en gaat er niet over", zei een woordvoerder. Van den Burg wil overigens niets veranderen aan de huidige cao, maar wil volgend jaar wel een verlaging doorvoeren.

Mexicaanse telecomgigant biedt op deel KPN

De Mexicaanse telecomgigant América Móvil wil een belang van 28 procent in KPN nemen. Met het bod is meer dan 2,6 miljard euro gemoeid, meldt persbureau Reuters.

Het bedrijf van Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, heeft al een belang van 4,8 procent in KPN. De nieuwe investering in KPN is volgens het bedrijf de eerste grote stap in de Europese markt. Het bedrijf heeft acht euro per aandeel geboden, dat is ongeveer 23 procent meer dan de slotkoers van maandag.

Het bedrijf zegt constructief met KPN over het bod te willen onderhandelen. Begin juni hoopt het bedrijf de deal rond te hebben. América Móvil is de grootste aanbieder van draadloze diensten in Latijns Amerika. Het had eind maart 246 miljoen draadloze abonnees in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Veel meer klachten over OV

Bij het OV loket zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 2222 klachten over het openbaar vervoer binnengekomen. Dat is ruim de helft meer dan in de eerste drie maanden van 2011. Volgens het OV loket gingen veel klachten over de sterke prijsverhoging van trein, bus, tram of metro. Dat maakte de onafhankelijke ombudsman voor beter openbaar vervoer dinsdag bekend.

Het OV loket vindt dat in economisch slechte tijden "enige terughoudendheid" op z'n plaats is wat betreft tariefsverhogingen.

Harley Quinn komt eind mei naar Arkham City

Sarah Wellock, community manager bij Rocksteady, heeft via Twitter bekendgemaakt dat de Harley Quinn's Revenge-DLC voor Batman: Arkham City nog deze maand gaat uitkomen. De uitbreiding is vanaf 29 mei te downloaden op PlayStation 3 en vanaf 30 mei op Xbox 360.

In de DLC moeten spelers Harley Quinns wraakzuchtige plannen zien te ontrafelen en tegenhouden in Arkham City. Ook zul je de deuren van de gevangenis Arkham Prison voorgoed moeten sluiten. De Harley Quinn's Revenge-DLC brengt twee uur aan gameplay naar het spel, waarbij spelers kunnen wisselen tussen Batman  en Robin.

Geen vervroegde verkiezingen Israël

De Israëlische premier premier Benjamin Netanyahu zou er alsnog in zijn geslaagd om een eenheidsregering te vormen met de oppositiepartij Kadima. De geplande vervroegde verkiezingen op 4 september gaan dan ook niet door. Dat hebben verschillende Israëlische media in de nacht van maandag op dinsdag gemeld.

Maandag liet hij nog weten een wetsvoorstel te hebben ingediend om het parlement te ontbinden. In het parlement werd tot diep in de nacht gedebatteerd over de ontbinding, maar die lijkt nu van de baan.

Geen vervroegde verkiezingen Israël
Geen vervroegde verkiezingen Israël (Foto: ANP)

De vrouw wegknippen - een scène

Op de navelstreng, de levensader die vrouw en dochter verbond, zat een kleine blauwe klem. Hij plaatste de bladen van de schaar net voor het blauwe stukje plastic. De hand van de zuster rustte licht op zijn schouder. Hij had andere vaders gehoord over dit moment. Ze spraken er altijd liefdevol over, zo’n moment dat je nooit vergeet. Sommigen gebruikten het plasticje later als sleutelhanger. Hij ervoer het heel anders. Hij voelde zich terneergeslagen. Hij aarzelde.

Libris Literatuurprijs voor A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden heeft de Libris Literatuurprijs 2012 gewonnen met zijn requiemroman Tonio. Dat is maandagavond bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner in Amsterdam. Met de prestigieuze literaire prijs is een cheque van vijftigduizend euro gemoeid.

Tonio is een requiem voor de door een noodlottig ongeluk overleden zoon van de auteur. Van de roman zijn inmiddels meer dan honderdduizend exemplaren verkocht.

De jury van de prijs roemt de 'ongeëvenaarde veelstemmigheid' van het boek. "Alle registers die bij dood en rouw horen worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning; van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorafgaande gebeurtenissen ook lijkt", aldus de jury.

Van der Heijden was maandag niet bij de prijsuitreiking. Hij en zijn vrouw kozen ervoor 'de heftige en tegengestelde emoties die met het schrijven en het succes van het boek gepaard zijn gegaan', samen thuis te delen, laat de organisatie weten. In Nieuwsuur, dat de uitreiking live uitzond, was te zien dat Van der Heijden toen hij hoorde dat hij had gewonnen, zijn vrouw omhelsde.

Behalve Van der Heijden waren ook Jeroen Brouwers, Jan van Mersbergen, Miquel Bulnes, Jan van Loy en Ivo Victoria genomineerd. Vorig jaar won de Vlaming Yves Petry de Libris Literatuurprijs met De Maagd Marino.

A.F.Th. van der Heijden debuteerde in 1978 met Een Gondel in de Herengracht. Hij sleepte al veel prijzen in de wacht. Zo won hij in 2007 de AKO Literatuurprijs voor Het Schervengericht, kreeg hij de Inktaap 2009, een prijs voor het populairste boek onder middelbare scholieren, en ontving hij begin dit jaar de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre. De jury van de Constantijn Huygensprijs oordeelde dat Van der Heijden er in 33 jaar schrijverschap 'als geen ander in is geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien'.

Migranten bevrijd uit handen drugsbende Mexico

Mexicaanse mariniers hebben in de grensstad Piedras Negras achttien migranten gered uit de handen van het drugskartel Zetas. Ook zijn twee Zetas-leden aangehouden. Dat heeft de Mexicaanse minister van marine maandag gezegd.

Zetas staat bekend om het ontvoeren van vooral Centraal-Amerikaanse migranten. Die worden vervolgens vastgehouden voor losgeld of gedwongen drugs de grens met de Verenigde Staten over te smokkelen. Het kartel zou op grote schaal migranten vermoorden die weigeren met de drugsbende mee te werken.

De nationaliteit van de bevrijde migranten is niet bekendgemaakt. Ze werden aangetroffen in een gebouw in Piedras Negras.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.