FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 mei 2012

Bevrijdingsconcert op Amstel afgesloten

Bevrijdingsdag is zaterdag met een concert op de Amstel in Amsterdam afgesloten. Het concert werd dit jaar verzorgd door het Noord Nederlands Orkest en werd bijgewoond door koningin Beatrix en demissionair premier Mark Rutte.

Guus Meeuwis was dit jaar een van de solisten van het 5 mei-concert. Ook Sabrina Starke en mezzosopraan Karin Strobos lieten van zich horen. Meeuwis zong onder meer zijn lied Laat Mij In Die Waan en We Zullen Doorgaan van wijlen Ramses Shaffy. Ook werd er licht klassieke muziek gespeeld van onder meer John Williams en Dmitri Sjostakovitsj.

Tijdens het concert werd een vrijheidsboodschap vanuit de ruimte getoond. "Grenzen zijn alleen daar waar land en water elkaar ontmoeten. De aarde is een prachtige planeet die wij met elkaar delen. Ik vraag iedereen de vrijheid door te geven", liet André Kuipers vanuit het internationale ruimtestation ISS horen.

Behalve de koningin en de minister-president was ook de Duitse bondspresident Joachim Gauck aanwezig. Hij verzorgde eerder zaterdag de 5 meilezing in Grote Kerk in Breda in aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander en Mark Rutte.

Vodafone tevreden met goedmaakactie

Vodafone kijkt terug op een geslaagde 'goedmaakactie' na de grote storing in april. Dat laat een woordvoerder van het telecombedrijf weten. Ook zaterdag werd opnieuw gretig gebruikgemaakt van de mogelijkheden om gratis te bellen en te sms'en.

"Er is weer meer gebeld en ge-sms't dan op een normale dag, al is Bevrijdingsdag natuurlijk geen normale dag", aldus de zegsman. Om de extra drukte op te vangen werden bij sommige bevrijdingsfestivals extra zendmasten geplaatst.

De actie duurde in totaal vier dagen. Zondag schakelt Vodafone weer over op het reguliere netwerk. Het goedmakertje werd in de afgelopen dagen met veel enthousiasme begroet. Op sommige momenten werd vier keer meer dan normaal gebeld en ge-sms't.

Volgens de woordvoerder lieten veel mensen hun waardering blijken, al was er hier en daar ook wat gemor te horen omdat sommige mensen niets aan de actie hadden. Alleen prepaid-klanten hadden echt voordeel omdat zij per minuut moeten betalen.

De storing was het gevolg van een brand in een centrale in Rotterdam. Honderdduizenden mensen hadden daardoor dagenlang nauwelijks bereik.


Vodafone tevreden met goedmaakactie (Foto: Novum)

Pim Fortuynplaats onthuld

In Rotterdam wordt zondag de locatie van de Pim Fortuynplaats officieel onthuld. Het gaat om een deel van de korte Hoogstraat, waar ook het standbeeld van Fortuyn staat. Het is exact tien jaar geleden dat de politicus werd neergeschoten op het Mediapark in Hilversum.

Ook vinden er zondag verschillende herdenkingen plaats. De dag begin met een herdenkingsmis in de Laurentiuskathedraal, waar de politicus na zijn dood lag opgebaard. In de middag vindt op het stadhuis een symposium plaats, waar onder meer demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) spreekt.

Opstelten was burgemeester van Rotterdam toen Fortuyn vermoord werd. Ook ten tijde van de grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen van Leefbaar Rotterdam, onder leiding van Fortuyn, was de VVD'er de Rotterdamse burgervader.

Vervolgens gaat men in een tocht naar het standbeeld, waar Marco Pastors en burgemeester Ahmed Aboutaleb spreken. Rond 18.00 uur wordt de nieuwe naam onthuld.

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten door milieuactivist Volkert van der G. De politicus werd 54 jaar oud.

[Serie A] AS Roma ziet kans op Europa slinken

AS Roma heeft zaterdag de kans om komend seizoen Europees voetbal te spelen minimaal laten worden. De Romeinse ploeg, waar doelman Maarten Stekelenburg nog altijd geblesseerd is, speelde thuis met 2-2 gelijk tegen Catania.

Francesco Totti zette Roma in zijn vijfhonderdste Serie A-duel voor de club vlak na rust op voorsprong, maar Catania sloeg snel terug. Francesco Lodi benutte een strafschop en even later zette Giovanni Marchese de bezoekers zelfs op voorsprong. Totti redde met zijn tweede treffer een kwartier voor tijd een punt voor de thuisploeg.

Door de remise staat Roma na 37 duels op 53 punten, drie minder dan stadgenoot Lazio dat vijfde staat. Lazio heeft echter aan een punt op zondag tegen Atalanta Bergamo genoeg om Roma de pas af te snijden.

Lecce is door een 1-0 thuisnederlaag tegen Fiorentina dicht bij degradatie. Als Genoa zondag bij Udinese minimaal een punt pakt is het pleit voor de ploeg uit de hak van de Italiaanse laars beslecht. Cesena en Novara zijn al gedegradeerd.

Del Potro weer in finale Estoril

Juan Martin del Potro kan zijn titel in Estoril verdedigen. De Argentijnse tennisser bereikte de finale in de Portugese badplaats door met 7-6 (2) en 6-4 van Stanislas Wawrinka te winnen. In de eindstrijd treft Del Potro Richard Gasquet. De Fransman had met 2-6, 7-6 (1) en 7-5 zijn handen vol aan Albert Ramos uit Spanje, maar won wel.

In München gaat de finale tussen Marin Cilic (3) en Philipp Kohlschreiber (4). Cilic maakte een einde aan het opmerkelijke toernooi van veteraan Tommy Haas. De Kroaat won met 6-3 en 6-4. Kohlschreiber verraste de als tweede geplaatste Spanjaard Feliciano Lopez met 6-2, 6-7 (4) en 6-4.

Benoît Paire en Andreas Seppi strijden in Belgrado om de titel. Paire verraste de als eerste geplaatste Spanjaard Pablo Andujar met 6-3, 1-6 en 6-3. De Fransman bereikte zo zijn eerste ATP-finale. Seppi had een late break in de derde set nodig om zich van David Nalbandian (4) uit Argentinië te ontdoen: 2-6, 6-2 en 7-5. De Italiaan is als tweede geplaatst in de Servische hoofdstad.


Del Potro weer in finale Estoril (Foto: Novum)

VN: gronden teruggeven aan indianen VS

Indianen in de Verenigde Staten moeten enkele gebieden terugkrijgen, stelde de speciale rapporteur van de Verenigde Naties. De expert James Anaya heeft net 12 dagen door de VS gereisd voor gesprekken met opperhoofden van indianen in meerdere staten.

"Het gevoel van verlies, vervreemding en minderwaardigheid overheerst onder de indianen", zei Anaya in een verklaring vrijdag. "Duidelijk is dat er nog veel verzoening nodig is."

De VN-rapporteur wees vooral op het gevoelige punt van het verlies van stamgebied, zoals de Black Hills in South Dakota en de San Francisco Peaks in Arizona.

VN: gronden teruggeven aan indianen VS
VN: gronden teruggeven aan indianen VS (Foto: ANP)

'Inbrekers veroorzaken zwaar ongeval'

Drie vermoedelijke inbrekers hebben zaterdag in Almere met hun auto een ernstig ongeluk veroorzaakt. De drie en de bestuurder van een andere auto zijn in het ziekenhuis opgenomen. Dat meldde de politie.

Volgens een woordvoerster reden de vluchtende verdachten zo goed als zeker door rood op de Tussenring in Almere. Ze botsten met hun voertuig op de andere auto. Het voertuig van de drie vermeende inbrekers sloeg daardoor over de kop. Twee van hen raakten zwaargewond.

De derde verdachte en de andere automobilist werden met lichtere verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Limassol na 44 jaar weer kampioen Cyprus

AEL Limassol heeft zich zaterdag na 44 jaar weer eens tot kampioen van Cyprus gekroond. De club won met 1-0 van Anorthosis Famagusta en zag concurrent Apoel Nicosia met 2-1 verliezen van stadgenoot Omonia Nicosia. Over anderhalve week kan Limassol ook de beker nog winnen. In de finale wacht dan Omonia.

Voor Limassol is het de zevende titel nadat die in 1938, 1941, 1953, 1955, 1956 en 1968 ook was gewonnen. Voorzitter Andreas Sophocleous kon nog nauwelijks geloven dat de titel echt binnen is. "We proberen allemaal nog te bevatten dat we kampioen zijn, dat dit echt is. We hadden het meest constante team en het hele team heeft hier keihard voor gewerkt."

Celstraf voor schoonfamilie gemartelde Afghaanse

De schoonvader, de schoonmoeder en de schoonzus van het 15-jarige Afghaanse meisje Sahar Gul, dat na haar gearrangeerde huwelijk zwaar werd mishandeld om haar tot prostitutie te dwingen, zijn veroordeeld tot tien jaar celstraf. De rechter achtte de schoonfamilie schuldig aan marteling, mishandeling en schending van de mensenrechten.

Ook de man van Sahar, een militair van het Afghaanse leger, en haar zwager zijn schuldig bevonden. Zij zijn echter op de vlucht geslagen toen de zaak van Sahar in de openbaarheid kwam. Zij krijgen hun strafmaat te horen als ze zijn opgepakt.

De door een oom van Sahar ingeschakelde politie bevrijdde het meisje in januari in de noordoostelijke provincie Baghlan, waar zij zes maanden was opgesloten in een kelder. Haar schoonfamilie bewerkte haar met gloeiende ijzers, braken haar vingers en trokken haar nagels uit. Volgens Rahima Zarifi, directeur vrouwenzaken in Baghlan, wilde de schoonfamilie haar dwingen tot prostitutie.

Sahar was in de rechtbank aanwezig toen de rechter het vonnis uitsprak. Ze zei vooraf te hopen op een zware straf voor haar schoonfamilie. Sahar heeft met hulp van een vrouwenrechtenorganisatie beroep aangetekend tegen de uitspraak en wil dat haar kwelgeesten een zwaardere straf krijgen.


Celstraf voor schoonfamilie gemartelde Afghaanse (Foto: Novum)

Nederlandse jeugddocumentaire opnieuw bekroond in de USA

De Nederlandse jeugddocumentaire Ik Ben Echt Niet Bang is in de prijzen gevallen op het Amerikaanse San Francisco International Film Festival.De film van regisseur Willem Baptist won de Golden Gate Award; de prijs voor de beste korte documentaire. Dit maakte productiebedrijf Kaliber Film vannacht bekend.

Ik Ben Echt Niet Bang gaat over de 9-jarige jongen Mack die een hartafwijking heeft. Doktoren vreesden bij zijn geboorte dat hij maar kort te leven had. Wonderbaarlijk genoeg werd Mack in plaats daarvan een stoere motorcrosser. De Nederlandse jeugddocumentaire is onlangs ook al bekroond op 36ste Atlanta Film Festival met de Documentary Short Grand Jury Prize en won diverse prijzen waaronder de Kinderkast Jury Prijs non-fictie op de 25e editie van het Cinekid Festival. Ook werd de documentaire genomineerd voor de Beeld & Geluid televisievakprijzen 2012. De film werd vertoond op vele internationale festivals zoals IDFA, BFI Londen, Toronto TIFF Sprockets, Slamdance.

De documentaire is te zien via Uitzending Gemist.

[WK Snooker] O'Sullivan eenvoudig naar finale

Ronnie O'Sullivan staat in de WKfinale na een 17-10 overwinning op Matthew Stevens. Bij aanvang van de avondsessie had O'Sullivan nog twee frames nodig. Het is de vierde WK-finale voor Rocket Ronnie

Stevens liet nog even zien wat hij kon door een century te maken. O'Sullivan kon niet achter blijven een maakte een break van 130. Ook het derde frame ging naar O'Sullivan en daarmee was de partij afgelopen.

De tegenstander van O'Sullivan is Ali Carter. De finale van het wereldkampioenschap is een herhaling van de finale uit 2008. Toen won O'Sullivan zijn derde wereldtitel door Carter met 18-8 te verslaan. Carter is de underdog want ook de tien andere onderlinge partijen zijn gewonnen door O'Sullivan. De finale is een best of 35 en zal gespeeld worden over vier sessies in twee dagen. 

Mighty Aphrodite-actrice bevallen van dochter

Actrice Mira Sorvino heeft donderdag een dochter op de wereld gezet. Het meisje is geboren in Los Angeles en heeft de naam Lucia gekregen, schrijft het Amerikaanse tijdschrift People. Lucia is het vierde kindje voor de 44-jarige Mighty Aphrodite-actrice.

"We zijn ontzettend blij dat we gezegend zijn met ons vierde prachtige, gezonde kindje", jubelen Sorvino en haar echtgenoot, acteur en regisseur Christopher Backus. Het echtpaar heeft al twee zoons, de 2-jarige Holden en 5-jarige Johnny, en een 7-jarige dochter genaamd Mattea.

Sorvino brak in 1995 door met haar Oscarwinnende rol in de Woody Allen-film Mighty Aphrodite. Daarna was ze te zien in films als Romy and Michele's High School Reunion, Mimic en The Replacement Killers.

Uitslagen play-offs promotie/degradatie

FC Den Bosch en Cambuur Leeuwarden zijn de winnaars geworden van de eerste ronde van de nacompetitie. Den Bosch was in de eigen Vliert met 2-0 te sterk voor Go Ahead Eagles. In Deventer was het eerder 1-1 geworden. Cambuur Leeuwarden verloor thuis met 1-0 van MVV, maar had in Maastricht al met 2-0 gewonnen.

In Den Bosch waren de thuisploeg en Go Ahead lang aan elkaar gewaagd. Robbie Reniers brak echter vijf minuten voor rust de ban. Na een solo van dertig meter schoot hij de bal langs Eagles-doelman Jasper Heusinkveld. In de 72e minuut deed Reniers weer van zich spreken. Nu schoot hij een vrije trap van ruim vijfendertig meter raak.

Michael la Rosa zorgde voor spanning bij het duel in Leeuwarden. Na een goede aanval kort na rust was de 19-jarige Belg eerder bij de bal dan de uit zijn doel gekomen Cambuur-keeper Marco Bizot. La Rosa profiteerde door de bal diagonaal in het doel te schuiven.

Den Bosch neemt het in de tweede ronde op tegen de nummer zeventien van de Eredivisie. Zondag wordt bekend of dat Excelsior of de Graafschap is. Cambuur treft nummer zestien VVV-Venlo.

In de tweede ronde komen ook de nummers twee tot en met vijf van de Jupiler league in actie. Willem II en Sparta Rotterdam strijden daarin tegen elkaar en ook Helmond Sport en FC Eindhoven vechten een tweestrijd uit. De duels worden donderdag 10 mei en zondag 13 mei gespeeld.

FC Den Bosch

2 - 0

Go Ahead Eagles

 40' Reniers
 72' Reniers
   
 
 Gele kaart: Brock (FC Den Bosch), Bus (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Vliert, Den Bosch
Toeschouwers: 5.196
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
Brock
Peters
Van Buuren
Hofstede
Van den Broek
Kilic
Van Moorsel
Verbeek
Reniers
Van Weert (Seuntjes/79)
  Heusinkveld
Bus
Heerkens
Karami
López
Suk
Janota (Van den Ouweland/80)
Overgoor (Houtkoop/77)
Antonai (Fachtali/71)
Kolder
Gerritsen

SC Cambuur

0 - 1

MVV

     56' La Rosa
 
 Gele kaart: Bakker, De Leeuw (Cambuur), Knops, Smeets, Winkens (MVV)
 
Stadion: Cambuurstadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 6.425
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Vosselman
Hese
Van Boxel
Droste
Bakker
El Makrini
Türk
Schepers
Barto
De Leeuw
  Bulters
Knops (Eberle/77)
Castellana
Kuipers
Winkens
Smeets (Voorjans/62)
Van Hyfte
Caracciolo (Braken/43)
Labylle
Esajas
La Rosa

Tommy Lee Jones maakt historisch drama The Homesman

Tommy Lee Jones speelt de hoofdrol in het historische drama The Homesman. De 65-jarige acteur tekent bovendien voor de regie, productie en het scenario van de film.

The Homesman gaat over een man en een vrouw die samen drie krankzinnige vrouwen begeleiden tijdens een barre tocht van Nebraska naar Iowa. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Wie naast Jones te zien zullen zijn en wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.

Het is niet de eerste keer dat Jones ook achter de camera kruipt. In 2005 regisseerde hij het drama The Three Burials of Melquiades Estrada. Vanaf eind deze maand is hij te zien in de bioscopen in Men in Black 3.


Tommy Lee Jones maakt historisch drama The Homesman (Foto: Novum)

Lotus mikt ook voor Spanje op podiumplaats

Het Lotus F1 Team behaalde via Kimi Räikkönen en Romain Grosjean in Bahrein een tweede en een derde plaats. De renstal uit Enstone wil komende week in Spanje laten zien dat het geen toevalstreffer was en dat er meer podiumplaatsen in het verschiet liggen.

"Ik verwacht dat we erg competitief zullen zijn in Barcelona. Onze auto deed het er goed al tijdens de wintertests, maar sindsdien zijn we nóg sterker geworden," zei Räikkönen die hoopt op een goed resultaat in Spanje, maar weet dat het lastig gaat worden. "Iedereen kent dat circuit als z'n broekzak en komt er bovendien met een geüpdate bolide naar toe, dus het zal er dicht bij elkaar zitten, waardoor de strijd vooraan erg spannend zal zijn."

Teamgenoot Grosjean weet dat een goede kwalificatie belangrijk is. "Inhalen is in Barcelona namelijk erg lastig, dus het is belangrijk om er van een goede startplaats te vertrekken. Wij kunnen ons wat de kwalificatie betreft nog wel wat verbeteren, maar we hebben al wel wat ideetjes over hoe we dat moeten doen. Ik hoop dat het ons gaat lukken om ons op de eerste startij te kwalificeren," zei de Fransman die weet dat voor de race geldt dat de Pirelli-banden goed gehouden moeten worden en dat zijn team gebaat is bij hoge temperaturen.

Vier doden bij vliegtuigcrash Sint Maarten

Bij het Caribische eiland Sint Maarten is zaterdag een vliegtuigje neergestort. Daarbij zijn de vier inzittenden om het leven gekomen.

Het toestel was op weg naar Martinique om een Griekse toerist met hartproblemen naar een kliniek te brengen. Hij was op huwelijksreis op een cruiseschip toen hij het aan zijn hart kreeg. De andere inzittenden waren de piloot, een dokter en een verpleegster.

Een verpleegster van het ziekenhuis in Sint Maarten wil de identiteit van de inzittenden nog niet vrijgegeven. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk.

Veel fouten in werklozensite UWV

Werklozen die via de website van uitkeringsinstantie UWV een nieuwe baan zoeken, krijgen vaak verkeerde baansuggesties. Door een technisch probleem op de site werk.nl werkt het koppelen niet goed, meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Bij het UWV kunnen werklozen hun cv achterlaten om vervolgens geschikte vacatures aangeboden te krijgen. Dat gaat echter vaak fout, zeggen gebruikers en experts tegen RTL. Een maatschappelijk werkster kreeg bijvoorbeeld een baan als lasser of cipier aangeboden.

De site kampt ook met andere problemen. Zo krijgen gebruikers 'onbegrijpelijke foutmeldingen' en werkt de pagina vaak niet. Het UWV zegt in een reactie te werken aan een oplossing.

Werk.nl krijgt een steeds grotere rol nu het UWV zeshonderd miljoen euro moet bezuinigen. Slechts tien procent van de werklozen kan straks nog bij een arbeidsbemiddelaar terecht. De rest moet via werk.nl begeleid worden.

Degenkolb weer beste in Duinkerken

John Degenkolb heeft ook de tweede etappe in de Vierdaagse van Duinkerken gewonnen. De Duitser van Argos-Shimano klopte in de sprint van de rit van Berck-sur-Mer naar Montreuil-sur-Mer de Tsjechische veldrijder Zdenek Stybar en de Fransman Jérôme Pineau. Beiden rijden voor Omega Pharma-Quick Step. Kenny van Hummel (Vacansoleil) werd negende.

Door de bonificatieseconden die Degenkolb op de meet verzamelde, groeit zijn voorsprong in het algemeen klassement tot veertien tellen op Danilo Napolitano. Pierrick Fédrigo staat derde op vijftien seconden van de klassementsleider.

Morgen maakt het peloton een uitstapje van Noord-Frankrijk naar Vlaanderen waar een 178,3 kilometer lange rit met start en finish in Poperinge op het programma staat. Maandag en dinsdag worden de vierde en vijfde rit van de gisteren begonnen Vierdaagse van Duinkerken verreden.

[FA Cup] Uitslag finale: Chelsea - Liverpool

Vanavond stond op Wembley in Londen de finale om de FA Cup op het programma. Chelsea en Liverpool namen het daarin tegen elkaar op. The Blues wisten met 2-1 van The Reds te winnen.

In een slechte eerste helft had Chelsea de overhand. Dit resulteerde al snel in de 1-0 van Ramires. De Braziliaan profiteerde optimaal van zwak verdedigen van José Enrique. Ook na rust wist Chelsea snel te scoren. Didier Drogba zorgde voor de 2-0. De Ivoriaan wist ook bij de bekerwinst in 2007, 2009 en 2010 tot score te komen.

Liverpool-trainer Kenny Dalglish greep na de 2-0 in en bracht aanvaller Andy Carroll binnen de lijnen. Dit bleek een uitstekende zet van de coach, want Carroll scoorde niet veel later na een knappe actie de 2-1. The Reds, waar ook Dirk Kuijt tien minuten voor tijd nog inviel, gingen vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Carroll was heel dichtbij de 2-2, maar Chelsea-keeper Petr Cech redde op prachtige wijze. Chelsea hield stand en sleepte daardoor de FA Cup binnen.

Karakteristieken:

Chelsea

2 - 1

Liverpool

 11' Ramires
 52' Drogba
   64' Carroll
 
 Gele kaart: Mikel, (Chelsea), Agger, Suárez, (Liverpool)
 
Stadion: Wembley, Londen
Toeschouwers: 89.102
Arbiter: Dowd
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Bosingwa
Ivanovic
Terry
A. Cole
Ramires (Meireles/77)
Mikel
Mata (Malouda/90+1)
Lampard
Kalou
Drogba
  Reina
Johnson
Skrtel
Agger
José Enrique
Downing
Henderson
Gerrard
Spearing (Carroll/55)
Bellamy (Kuijt/79)
Suárez

Keizer nieuwe trainer Telstar

Marcel Keizer wordt de nieuwe trainer van Telstar. De oud-speler van Ajax, Cambuur, De Graafschap en Emmen is bij de de club uit Velsen-Zuid de opvolger van Jan Poortvliet, die naar FC Den Bosch vertrekt. Keizer werkt nu nog bij de topklasser VVSB uit Noordwijkerhout. 

Keizer, wiens profcarrière duurde van 1987 tot en met 2002, was pas een jaar in dienst van VVSB. Daarvoor had hij een andere Topklasser  Argon onder zijn hoede. Keizer kwam in beeld bij Telstar nadat Hans Kraay jr had bedankt voor de eer. “Wij zijn ongelooflijk blij en trots om Marcel te mogen verwelkomen bij Telstar. Het door ons geschetste profiel, zijn kennis, ervaring en achtergrond maken hem voor ons de ideale kandidaat voor de Witte Leeuwen.” Aldus algemeen directeur Pieter de Waard. 

“Ik ben ongelooflijk blij met deze stap. Het is mooi dat ik deze stap kan maken nadat ik vorig jaar mijn trainerscursus succesvol heb weten af te ronden. Ik heb er erg veel zin in nadat ik, bewust, een tijd uit het betaalde voetbal ben geweest. Ik ben erg blij met de kans die ik bij Telstar krijg” aldus Keizer die voor twee jaar tekende. 

[Giro] Phinney wint openingsrit

Taylor Phinney is de winnaar geworden van de eerste etappe in de Giro d'Italia. De Amerikaan won een tijdrit over over 8,7 kilometer.

In het Deense Herning kwam Phinney over de finish in een tijd van 10.26. De Brit Geraint Thomas eindigde op een achterstand van negen seconden als tweede. Alex Rasmussen eindigde voor eigen publiek als derde in 10.39. Beste Nederlander was Stef Clement. Hij reed een tijd van 10.54, goed voor de twaalfde plaats.

Van de favorieten deed Ryder Hesjedal de beste zaken. Hij werd zeventiende in 10.55. Michele Scarponi, na de diskwalificatie van Alberto Contador uitgeroepen tot de winnaar van 2011, was bijna een minuut langzamer. De Italiaan kwam niet verder dan 11.32. Hij heeft daarmee al een behoorlijke achterstand op zijn naar verwachting grootste concurrent Ivan Basso. Die kwam tot 11.05.

Uitslag eerste etappe en tevens klassement:

# Naam ploeg Tijd
1 Taylor Phinney (USA) BMC 10.26
2 Geraint Thomas (GBr) SKY + 0.09
3 Alex Rasmussen (Den) Garmin + 0.13
4 Manuele Boaro (Ita) Saxo + 0.15
5 Gustav Erik Larsson (Zwe) Vacansoleil-DCM +0.22

Lindsay Lohan vrijuit na vermeende aanrijding

Lindsay Lohan wordt niet vervolgd nadat ze er van werd beschuldigd iemand te hebben aangereden met haar Porsche. De manager van een nachtclub beweerde dat de actrice hem had geraakt en vervolgens op de vlucht sloeg. Er is echter sprake van onvoldoende bewijs. Bovendien worden vraagtekens gezet bij de geloofwaardigheid van de manager.

De politie vroeg de officier van justitie te onderzoeken of Lohan zich inderdaad schuldig had gemaakt aan het verlaten van de plaats van een ongeval. De beelden van beveiligingscamera's en Lohans auto werden bekeken, maar daaruit bleek niet dat er een ongeval had plaatsgevonden. De manager veranderde op zijn beurt zijn verhaal en werkte niet goed mee aan het onderzoek.

Lohan zou op 14 maart, bij het verlaten van een discotheek, het rechterbeen van de man hebben geraakt toen ze wilde vluchten voor paparazzi. Als de actrice schuldig zou zijn bevonden had ze in de problemen gezeten. Ze zit namelijk nog in haar proeftijd vanwege juwelendiefstal.

Doden bij overstromingen in Nepal

De rivier de Seti ten zuiden van de berg Annapurna in Nepal is zaterdag buiten zijn oevers getreden. Het wassende water sleurde tientallen mensen en dieren mee en huizen werden zwaar getroffen.

Volgens politieagent Shailesh Thapa zijn dertien lichamen geborgen en wordt er nog gezocht naar tientallen vermisten, onder wie drie Russische toeristen die in het gebied een trektocht maakten.

Volgens Thapa zijn de overstromingen het gevolg van een lawine op de Annapurna. Omdat in mei het toeristenseizoen in het gebied ten einde loopt waren er weinig toeristen in het gebied.


Doden bij overstromingen in Nepal (Foto: Novum)

Honderden arrestaties na onlusten Caïro

De Egyptische autoriteiten hebben vrijdag meer dan driehonderd betogers opgepakt na schermutselingen bij het gebouw van het ministerie van defensie in Caïro. Dat hebben advocaten zaterdag gezegd. De demonstranten worden ervan beschuldigd militairen te hebben aangevallen en de openbare orde te hebben verstoord.

Een van de advocaten, Ragia Orman, zei zaterdag dat de arrestatiegolf van vrijdag een van grootste in tijden was. De arrestanten worden mogelijk door een militaire rechtbank vervolgd.

Het geweld brak vrijdag uit na een poging van betogers op te trekken naar het ministerie van defensie. Een militair kwam om het leven en driehonderd mensen raakten gewond als gevolg van traangas, stenen en geweervuur. De Opperste Raad voor de Strijdkrachten, die na de val van president Hosni Mubarak de macht overnamen, kondigden vrijdag een avondklok af in het gebied.

Over drie weken vinden er in Egypte presidentsverkiezingen plaats.

'PSV volgt 19-jarige Noorse middenvelder'

Het Eindhovens Dagbladweet te melden dat PSV een jeugdig talent uit Scandinavië in de gaten houdt. Volgens het Brabantse medium gaat het om de Noorse middenvelder Markus Henriksen, die momenteel bij Rosenborg BK in dienst is. Bij de club uit Trondheim heeft Henriksen nog een contract dat in 2013 ten einde loopt.

Het medium geeft aan dat PSV in de 19-jarige Henriksen een versterking voor de lange termijn ziet. De Eindhovense club zou echter kunnen rekenen op concurrentie, aangezien meerdere clubs interesse hebben in het jeugdige talent. Zo is de naam van de middenvelder al in verband gebracht met Bayern München en Club Brugge.

Henriksen is ondanks zijn jeugdige leeftijd al drie jaar actief op het hoogste niveau in Noorwegen. In 2010 werd hij voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg van Noorwegen. Inmiddels heeft hij zes interlands achter zijn naam staan.

Lahm hekelt situatie in Oekraïne

De aanvoerder van het Duitse nationale elftal, Phillip Lahm, heeft kritiek geleverd op de machthebbers in Oekraïne. De regering van het Oost-Europese land zouden oud-premier Joelia Timosjenko in de gevangenis laten mishandelen.

"Mijn opvattingen over mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid vind ik op dit moment niet terug in Oekraïne”, aldus de verdediger van Bayern München tegenover het tijdschrift Der Spiegel. "Als ik zie hoe ze Timosjenko behandelen, dan heeft dat niets met democratie te maken.”

De voorzitter van de UEFA, Michel Platini, wordt door Lahm uitgedaagd zich over de situatie in Oekraïne uit te spreken. "Ik geloof dat hij stelling moet nemen. Ik ben benieuwd wat hij te zeggen heeft.”

Komende zomer wordt het EK voetbal in Oekraïne en Polen gehouden.

Roelofsen rekent op PSV tegen Excelsior

De Graafschap-trainer Richard Roelofsen hoopt dat PSV zijn ploeg een handje kan helpen in de strijd tegen degradatie. De Graafschap staat voorlaatste en gaat op de slotdag op bezoek bij ADO Den Haag. De Superboeren hopen Excelsior achter zich te laten. De hekkensluiter ontvangt PSV op Woudestein.

"We hebben er allemaal zin in. De partijtjes op training waren scherp", zei De Graafschap-trainer Roelofsen tegen Omroep Gelderland. De Doetinchemmers moeten het zondag doen zonder aanvoerder Rogier Meijer, die geschorst is. Doelman Joost Terol is nog een vraagteken. "Voor zondag is het nog even afwachten of hij er bij is. Verder is iedereen fit. We nemen zondag beslissingen over de opstelling dus daar ga ik nu geen uitspraken over doen."

Roelofsen denkt niet dat Excelsior nog langszij komt. "Ik verwacht dat PSV zijn werk doet. Winnen van Excelsior zijn ze aan hun stand verplicht. Maar ook wij gaan voor de winst in Den Haag en willen de nacompetitie op eigen kracht halen", zei Roelofsen. De Graafschap heeft twee punten voorsprong op Excelsior.


Trainer Richard Roelofsen (De Graafschap) hoopt dat PSV zijn sportieve plicht doet. (Foto: Pro Shots)

[WK Snooker] Carter verslaat Maguire in halve finale

Ali Carter heeft staat de tweede keer de finale van het wereldkampioenschap snooker. Hij rekende af met Stephen Maguire. Het werd 17-12. 

Carter begon de laatste sessie met een 14-10 voorsprong en pakte direct de eerste twee frames. Maguire mocht nog twee frames pakken waarna Carter afsloot met een break van 70. De prestatie van Carter is bijzonder omdat hij het hele jaar kampte met de ziekte van Crohn en ook dacht aan stoppen met professioneel snooker vanwege die ziekte. 

''Ik raakte de ballen goed en het is mooi ik dat kan laten zien op dit WK.'' zei Carter tegen de BBC. Om de finale te bereiken heeft The Capitain afgerekend met Mark Davis, Judd Trump, Jamie Jones en in de halve finale dus Maguire. In de finale neemt hij het op tegen Ronnie O'Sullivan of Matthew Stevens. Om acht uur vanavond begint de finalesessie. Rocket Ronnie heeft nog twee frames nodig om te winnen. O'Sullivan - Carter is een herhaling van de WK-finale in 2008. 

Mogelijk besmette Duitse eieren in Nederland

In Nederland zijn mogelijk eieren met een giftige stof afgeleverd. De eieren zijn afkomstig van een biologische boerderij in het Duitse Nedersaksen, melden Duitse media zaterdag.

Volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van landbouw is er niet direct gevaar voor de gezondheid. De eieren zijn vermoedelijk besmet met polychloorbifenyl (pcb) wat het afweersysteem aantast en kanker kan veroorzaken.

De Duitse autoriteiten onderzoeken waar de eieren precies heen zijn gegaan. Naast Nederland zouden de eieren in verschillende Duitse deelstaten zijn afgeleverd.

Vorig jaar ontstond in Duitsland ophef toen dioxine in veevoer was verwerkt. Toen was ook een partij besmette eieren aan Nederlandse handelaren verkocht.

[Bundesliga] Köln degradeert, Huntelaar topscorer

Klaas-Jan Huntelaar heeft zich tot topscorer van de Bundesliga gekroond. De spits van Schalke 04 droeg met twee treffers bij aan de zege op Werder Bremen (2-3).

Schalke was al zeker van de derde plaats en kon zich dus richten op de topscorerstitel van Huntelaar. Daarin slaagde de Nederlander en zijn ploeggenoten. Met zijn doelpunten hielp de Oranje-international zijn team aan een 2-3 zege bij Bremen. Julian Draxler opende na een half uur spelen de score voor Schalke. Werder toonde zich voor eigen publiek vechtlustig en knokte zich via een penalty van Claudio Pizarro terug in het duel.

In de tweede helft velde Huntelaar alsnog het vonnis over Werder. Met twee doelpunten bracht hij zijn totaal van dit seizoen op 29 doelpunten. Mede dankzij zijn treffers kan Schalke zich voorbereiden op de voorronde van de Champions League. In de slotfase deed Werder nog iets terug via Pizarro, die waarschijnlijk zijn laatste duel voor Werder speelde. De thuisclub nam voor de wedstrijd tegen Schalke al afscheid van doelman Tim Wiese.

Bayern zorgt voor degradatie 1. FC Köln

Bayern München heeft het seizoen afgesloten met een 1-4 zege bij 1. FC Köln, dat door de nederlaag een stap terug moet doen. Köln had zijn hoop gevestigd op TSG 1899 Hoffenheim, dat Die Geißböcke een dienst kon bewijzen bij Hertha BSC. De concurrent van Köln wist echter in eigen huis een overwinning te boeken en verzekerde zich daarmee van de play-offs voor lijfsbehoud. Köln moest winnen van Bayern München om directe degradatie te voorkomen.

De hoop van de fans werd nog voor de pauze de grond ingeboord. Bayern trad aan in de sterkte formatie en was heer en meester tegen Köln. Met Arjen Robben, Franck Ribéry, Bastian Schweinsteiger en Mario Gomez kwam de Champions League-finalist nauwelijks in de problemen bij de laagvlieger. Na ruim een half uur spelen wist Bayern aan de leiding te komen. Een voorzet van Ribéry belandde bij Thomas Müller, die keurig raak schoot.

Na de 0-1 was het geloof in een stunt van Köln weg. Sommige supporters keerden zich tot hogere machten, maar de thuisploeg kon geen vuist maken tegen Der Rekordmeister. Vlak na de pauze hielp Köln-verdediger Pedro Geromel Bayern op 0-2. Geromel wilde de bal weg schieten, maar raakte een ploeggenoot om vervolgens de bal via zijn been over de lijn te zien verdwijnen. Bayern kon daarna vrijuit spelen met een sterke Robben.

De Oranje-international bekroonde zijn goede optreden met een fraai doelpunt. Robben liet Köln-doelman Michael Rensing (ex-Bayern) kansloos met een geplaatst schot. Köln kon na ruim een uur spelen toch even opveren. Invaller Milivoje Novakovic deed iets terug voor de thuisploeg, maar het slotakkoord was toch voor Bayern. Met een bijzonder fraaie hakbal deed Müller nog een duit in het zakje bij het kansloze Köln (1-4).

Het was voor Lukas Podolski zijn laatste wedstrijd voor Köln. De aanvaller vertrekt deze zomer naar Arsenal en neemt dus in mineur afscheid van 'zijn' club. De sfeer was na afloop grimmig. Spandoeken werd in de brand gezet en de ME betrad massaal het veld. Bayern kan zich opmaken voor de bekerfinale van volgende week tegen Borussia Dortmund. Een week later staat de Champions League-finale tegen Chelsea op het programma.

Kampioensfeest

In Dortmund was het weer een groot feest. Borussia versloeg in de laatste competitiewedstrijd SC Freiburg met overtuigende cijfers: 4-1. De Polen Robert Lewandowski en Jakub Blaszczykowski verdeelden de doelpunten al voor de pauze. Dortmund komt dankzij de zege op 81 punten. BVB was al kampioen, maar mocht na de winst op Freiburg de kampioensschaal ophalen. Die werd feestelijk in ontvangt genomen door captain Sebastian Kehl.

Sagna kan EK vergeten door beenbreuk

Arsenal-verdediger Bacary Sagna kan het EK uit zijn gedachten bannen. De Fransman brak zaterdag tijdens het 3-3 gelijkspel van zijn ploeg tegen Norwich City zijn rechterkuitbeen. Dat liet Arsenal-manager Arsène Wenger na afloop weten. Sagna moest na ruim een halfuur het veld op een brancard verlaten.

Sagna brak zijn been in oktober ook al eens, toen tegen Tottenham Hotspur. Die blessure hield de 32-voudig international bijna vier maanden aan de kant. Volgens Wenger was de breuk aan hetzelfde been als in oktober. De manager wees met de beschuldigende vinger naar Norwich. "Hij heeft een trap gekregen. Het gebeurde niet zomaar."

Duizenden vieren Bevrijdingsdag

Op verschillende plaatsen door het hele land vieren zaterdag duizenden mensen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks het koude weer worden er op de veertien festivals in totaal 750.000 mensen verwacht.

In Amsterdam stonden rond 15.30 uur ruim 20.000 mensen op De Dam en het Beursplein. Volgens een woordvoerder van het festival zijn de pleinen 'goed gevuld'. "De kou lijkt niet echt iemand te deren", aldus de zegsvrouw.

Ook op de andere festivals is het 'gezellig druk', laten diverse organisatoren weten. De grootste festivals in Haarlem en Zwolle trekken jaarlijks zo'n 150.000 mensen. Op het podium staan onder meer Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo, die dit jaar tot Ambassadeurs van de Vrijheid zijn benoemd. Zij worden met een defensiehelikopter langs de verschillende podia gevlogen.

Het startsein van de festiviteiten werd eerder zaterdag gegeven door premier Mark Rutte en Guus Meeuwis. Om 13.00 uur ontstaken zij het Bevrijdingsvuur in Breda. Bevrijdingsdag wordt zaterdagavond afgesloten met het traditionele 5-meiconcert in Amsterdam. De overige festiviteiten duren allemaal tot omstreeks 23.00 uur.

Brein achter 9/11 opnieuw voor rechter

Het zelfverklaarde brein achter de aanslagen van 11 september 2001, Khalid Sheikh Mohammed, en vier medeverdachten zijn zaterdag voor een rechter op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay verschenen. De Verenigde Staten gaan een tweede poging doen om de mannen te berechten. Het wordt vermoedelijk een lange juridische strijd.

Mohammed en de vier andere verdachten zijn aangeklaagd voor 2976 gevallen van moord, een voor ieder slachtoffer van de aanslagen van 11 september 2001. In juni 2008 werden de verdachten voor het eerst voorgeleid. De zaak werd echter stilgelegd na de verkiezing van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. Obama wilde de zaak overdragen aan een civiele rechtbank, maar het Congres stak hier een stokje voor.

Destijds maakten Mohammed en zijn medeverdachten de rechtbank belachelijk en verklaarden ze schuld te willen bekennen. Ze zeiden blij te zijn met de doodstraf. Ditmaal lijkt het er echter op dat de verdediging zich opmaakt voor een lang juridisch gevecht. De advocaten van de verdachten willen de rechtsgeldigheid van de militaire rechtbank en de geheimzinnigheid waarmee de zaak omgeven is aan de kaak stellen.

De voorgeleiding van de vijf is 'slechts het begin van een proces waarvan de afronding jaren zal duren', aldus James Connell, die verdachte Ali Abd al-Aziz Ali terzijde staat. "Ik kan me geen enkel scenario voorstellen waarbij deze zaak in een halfjaar afgerond is."

Naast Mohammed, staan ook Ramzi Binalshibh, een Jemeniet die eigenlijk deel uit zou maken van de groep kapers, Waleed bin Attash, ook uit Jemen en leider van een trainingskamp in Afghanistan, Mustafa Ahmad al-Hawsawi, een man uit Saudi-Arabië die financiële hulp verleende en Al-Aziz Ali, een Pakistaan en neef van Mohammed, terecht.


Brein achter 9/11 opnieuw voor rechter (Foto: Novum)

Oog om oog, tand om tand

Tieners die een juwelier overvallen en deze vervolgens neerschieten, het gezicht overduidelijk en herkenbaar in beeld. Een verbazingwekkende en onacceptabele daad. Hoe kun je het over je hart verkrijgen zo’n gruwelijk daad te plegen? Misschien zie ik de wereld rooskleuriger dan dat deze in werkelijkheid is, misschien ben ik de braafheid zelve, begrijpen doe ik het in elk geval niet.

Coldplay zegt gedag tegen Beastie Boy

Je kan er niet onderuit, onderhand heb je het nu vast wel ergens gelezen, gezien of gehoord: Adam Yauch oftewel MCA van de Beastie Boys is overleden. Overal op Facebook zie ik op de pagina's van artiesten waarvan ik het niet had verwacht, zoals Blondie of Slash, berichten hierover. 

Zo ook dit recente optreden van Coldplay, waarbij Fight For Your Right gecovered wordt als tribute voor MCA. Het nummer werd al eerder gecovered, maar dit keer is het toch wel specialer, vooral met de reactie van het publiek erbij.

Van Persie evenaart Henry met doelpunten

Robin van Persie heeft dankzij twee doelpunten tegen Norwich City (3-3) Thierry Henry geëvenaard als meest trefzekere Gunnerin één seizoen. Van Persie staat na zijn optreden tegen Norwich op dertig competitiedoelpunten dit seizoen. Henry bereikte dat aantal ook in het seizoen 2003/04.

De Fransman pakte daarmee de topscorerstitel in Engeland en ook Van Persie is hard op weg op de meest productieve speler van de Premier League te worden met één duel te gaan. Manchester United-spits Wayne Rooney staat op 26. De nummer twee van de topscorerslijst speelt nog tegen Swansea City en Sunderland. Van Persie heeft een wedstrijd tegen West Bromwich Albion tegoed. Slechts drie andere spelers maakten dertig of meer doelpunten in één seizoen: Kevin Philips, Alan Shearer en Andy Cole.

Van Persie komt door zijn doelpunten tegen Norwich op 51 doelpunten in eigen huis. In dat klassement staat Henry nog ver voor op de Nederlander met 121 doelpunten. Van Persie zal ondanks zijn treffers weinig reden tot juichen hebben gehad na de wedstrijd. Arsenal leed duur puntenverlies in de strijd om de derde plaats.

Rabobank ziet geen reden voor onderzoek

Wielerploeg Rabobank heeft gezegd dat het geen reden ziet voor een onderzoek naar aanleiding van de berichtgeving over dopinggebruik. Volgens De Volkskrant zou uit gesprekken met tientallen betrokkenen blijken dat wielrenners van de ploeg in de jaren tussen 1996 en 2007 verboden middelen gebruikten.

In een reactie wijst Rabobank erop dat het gaat over zaken van voor 2007 en dat er nu een andere ploeg en een andere leiding is.

Toenmalig ploegleider Theo de Rooij gaf in de krant toe dat er in die periode door renners gebruikt werd en dat hij ze regelmatig tot de orde moest roepen. "Rasmussen was wat dat betreft niet de eerste. Ik heb er al eens eerder een disciplinair gestraft." Hij zegt dat de ploeg nooit doping heeft aangemoedigd of betaald.

Stevens baalt: "Jammer dat Raúl wegvalt"

Schalke 04 moet na dit seizoen verder zonder Raúl. Trainer Huub Stevens vindt het jammer dat de routinier deze zomer vertrekt. Mede dankzij de inbreng van Raúl veroverde Schalke de derde plek in Duitsland. "Met de derde plek hebben we alles eruit gehaald wat erin zit", zei de coach in Voetbal International.

"Dat is voor Schalke hetzelfde als een kampioenschap. In vergelijking met vorig seizoen hebben we veel wisselingen gehad in de groep. Maar ik ben ontzettend lovend over deze selectie. Daarom is het jammer dat Raúl met al zijn ervaring en status wegvalt."

Jefferson Farfán tekende wel bij in Gelsenkirchen. "Daar ben ik heel blij mee. We houden nu een extra speler die snel is en voor gevaarlijke momenten kan zorgen. Het is goed dat Schalke zo'n speler kan behouden", verklaart Stevens, die weet dat topscorer Klaas-Jan Huntelaar in de belangstelling staat van diverse topclubs. "Hij wordt natuurlijk gevolgd, logisch als je zóveel scoort. Als die interesse concreet wordt, is hij moeilijk te behouden."

"Ons voordeel is wel dat wij een afkoopsom zullen krijgen", aldus Stevens, die na dit seizoen over zijn eigen toekomst gaan onderhandelen. "Ik heb hier een contract tot 2013 en daarna weet ik niet of ik nog wel op het veld wil staan als trainer. In november word ik 59 jaar. Ik heb bij mijn aanstelling gezegd dat Schalke mijn laatste club als trainer is, hoewel je dit soort dingen nooit zeker weet in het voetbal", besluit de Limburger.

Errani wint WTA-toernooi van Boedapest

Sara Errani heeft het WTA-toernooi van Boedapest gewonnen. De Italiaanse tennisster was in de finale van het Hongaarse toernooi te sterk voor de Russische Elena Vesnina, het werd 7-5 en 6-4. 

Voor de mondiale nummer 27 was het de vijfde toernooiwinst in haar carrière en de derde van dit jaar. Eerder wist de 25-jarige tennisster de finales in Acapulco en Barcelona op haar palmares bij te schrijven.

Titel film Neighborhood Watch aangepast na moord

De film Neighborhood Watch verschijnt deze zomer in de bioscopen als The Watch. De titel van de komedie over een groep buurtwachten, een zogeheten 'neighborhood watch', is veranderd omdat deze ongepast zou zijn nadat een buurtwacht in Florida onlangs een tiener doodschoot.

"Aangezien het onderwerp van deze komedie over een alien-invasie niets te maken heeft met de recentelijke tragische gebeurtenis in Florida, heeft de studio de titel aangepast om mogelijke en onbedoelde misverstanden te voorkomen", legt filmstudio Twentieth Century Fox uit in een verklaring. Eerder staakte de studio al de promotie van de film.

Eind februari werd de zwarte 17-jarige Trayvon Martin doodgeschoten door de blanke buurtwacht George Zimmerman. Hij beweert dat de ongewapende tiener zich verdacht gedroeg en dat hij schoot uit zelfverdediging, waardoor vervolging in Florida wordt bemoeilijkt. De zaak deed in de Verenigde Staten veel stof opwaaien.

The Watch gaat over vaders die zich verenigen in een buurtwacht en het uiteindelijk aan de stok krijgen met buitenaardse wezens. Onder anderen Ben Stiller en Vince Vaughn zijn te zien in de komedie.


Titel film Neighborhood Watch aangepast na moord (Foto: Novum)

'Kagawa meldt transfer naar Man. United'

Shinji Kagawa zou op de Japanse televisie hebben bevestigd dat hij komende zomer naar Manchester United vertrekt. Kagawa wordt al langere tijd gevolgd door United en volgens Osaka TV is de transfer aanstaande. De regisseur van Borussia Dortmund zou bevestigd hebben dat hij komende zomer naar Old Trafford vertrekt.

"Op 12 mei speel ik mijn laatste duel voor Dortmund", zei de Japans international. "Daarna begin ik bij Manchester United."

Dortmund wilde graag door met Kagawa, maar die besloot af te zien van contractverlenging bij de kampioen van Duitsland. Directeur Michael Zorc liet eerder al weten dat een transfer naar Engeland aanstaande was. Het is vooralsnog onbekend hoeveel United betaalt voor Kagawa, die in 2010 voor 350.000 euro uit Japan vertrok.

In zijn eerste seizoen bij Die Schwarzgelben werd de Japanner direct kampioen en scoorde hij acht keer. Dit seizoen wist Kagawa elf keer het net te vinden, waarmee hij Dortmund aan titelprolongatie hielp. Kagawa heeft met de kampioen van Duitsland op 12 mei nog een bekerfinale te goed. Dortmund treft daarin Bayern München.

'Een derde vrouwen wil toyboy'

Steeds meer vrouwen willen een jongere man. Dit blijkt uit onderzoek van datingsite Parship onder 4500 Britse single vrouwen, meldt The Daily Mail.

Een derde van de 40-plussers is actief op zoek naar een relatie met een man die minimaal 5 jaar jonger is. In 2005 bleek uit een vergelijkbaar onderzoek dat nog slechts 8 procent van de vrouwen daarin geïnteresseerd was.

Tevens blijkt dat vrouwelijke 30'ers, die traditioneel vaak een oudere man willen, nu ook veel vaker een jongere man zoeken, hoewel dat percentage met 17 procent nog beperkt is. Ook bij mannelijke 20'ers en 30'ers is het percentage dat actief een oudere vrouw zoekt flink omhooggegaan. Was dat in 2005 slechts 5 procent, nu is dat 18 procent.

Volgens psycholoog en dating-expert Victoria Lukats is de trend overduidelijk: "Een jongere man daten is nu mainstream en acceptabel geworden. Misschien komt dat ook door de media die bericht over celebrities met een jongere partner. Ook internet-daten helpt; singles focussen zich nu meer op gemeenschappelijke interesses in plaats van leeftijd."

'Een derde vrouwen wil toyboy' (Foto: Novum)

[Premier League] Goals Van Persie volstaan niet voor Arsenal

Arsenal heeft in de strijd om directe kwalificatie voor de Champions League dure punten laten liggen. Ondanks twee doelpunten van Robin van Persie bleef de Londense club thuis tegen Norwich City steken op 3-3. Arsenal kan de felbegeerde derde plaats zondag kwijtraken aan Tottenham Hotspur of Newcastle United.

Na een vroeg openingsdoelpunt van Yossi Benayoun zakte Arsenal ver weg. Met een 2-1 achterstand bij rust mocht de ploeg niet eens klagen. In de tweede helft nam Van Persie het team bij de hand. Met zijn 29e en dertigste doelpunt van het seizoen zette de topscorer van de Premier League Arsenal op 3-2.

Het bleek echter niet genoeg voor de overwinning. Vijf minuten voor tijd vond Steve Morison opnieuw een gaatje in de wankele defensie van de Gunners om vervolgens ook keeper Wojciech Szczesney kansloos te laten. Een slotoffensief van Arsenal leverde nog wel wat grote kansen, maar geen doelpunt meer op.

De nummer drie van de Premier League plaatst zich samen met Manchester City en Manchester United direct voor de Champions League. De ploeg die als vierde eindigt speelt in de voorronde, als Chelsea tenminste de Champions Leaguefinale van Bayern München verliest. Volgend weekend is de laatste speelronde in Engeland.


Goals Van Persie volstaan niet voor Arsenal (Foto: Novum)

Bleker wil van CDA brede volkspartij maken

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker wil van het CDA een brede volkspartij maken. Dat liet hij zaterdag weten tijdens een toelichting op zijn besluit zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de christendemocraten. Hij wil mensen meer zeggenschap geven en de kracht van de samenleving benutten.

Vrijdagavond werd bekend dat Bleker zich op de valreep ook kandidaat heeft gesteld om lijsttrekker te worden. Voor zover bekend zijn er vijf andere kandidaten. Het CDA maakt de namen van de kandidaten pas maandag officieel bekend. Bleker neemt het onder meer op tegen fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies.


Bleker wil van CDA brede volkspartij maken (Foto: Novum)

Politie lost schoten bij achtervolgen dieseldieven

De politie heeft zaterdagochtend in Zaltbommel waarschuwingsschoten gelost in een poging drie dieseldieven te pakken te krijgen. Twee verdachten wisten te ontkomen, meldt de politie.

De drie mannen probeerden rond 04.15 uur diesel te stelen uit een vrachtwagen op een bedrijventerrein in het nabijgelegen Nieuwaal. Toen een getuige hen aan het werk zag, sloegen ze op de vlucht in een bedrijfsbus.

De bus werd even later door agenten gesignaleerd in Zaltbommel, waarna de achtervolging werd ingezet. Op het Thorbeckeplein stopte de wagen ineens en sprongen twee verdachten uit de wagen. De politie probeerde hen met waarschuwingsschoten te stoppen, maar zij konden ontkomen.

De derde verdachte, een 21-jarige man uit Zaltbommel, kon wel worden gepakt. Hij zit nog vast voor verhoor.

Boussaboun zoekt club in Midden-Oosten

Ali Boussaboun hoopt zijn loopbaan te vervolgen in het Midden-Oosten. De Marokkaan vertrekt na dit seizoen bij ADO Den Haag. De 32-jarige Boussaboun werd dit seizoen vastgelegd door ADO, maar kon in dertien wedstrijden niet tot scoren komen.

De aanvaller kende weinig geluk bij zijn rentree in Den Haag en kreeg onder meer een rode kaart in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Boussaboun had zich iets anders voorgesteld van zijn terugkeer bij ADO.

"Halverwege het jaar ben ik alsnog bij de groep gekomen, om te proberen de club te helpen. Het was een kort seizoen, eigenlijk maar een half. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt, maar het is nu eenmaal zo gegaan", zei Boussaboun tegen het Algemeen Dagblad. De Marokkaanse spits denkt na zijn vertrek niet aan stoppen.

"Komend seizoen wil ik graag blijven voetballen", aldus de achtvoudig Marokkaans international. "Mijn voorkeur gaat uit naar een buitenlands avontuur. Het liefst in het Midden-Oosten", besluit Boussaboun. In het verleden speelde de aanvaller al voor Al-Wakrah uit Qatar en Al-Nassr, club uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Twee roeiboten plaatsen zich voor Olympische Spelen

De wereldbekerwedstrijden roeien in Belgrado zijn een groot succes geworden voor de Nederlandse roeiequipe. Twee boten wisten op het Servische water definitieve kwalificatie af te dwingen voor de Olympische Spelen, terwijl vier andere boten aan de eisen van NOC*NSF voldeden.

De mannen vier zonder met Boaz Meylink, Ruben Knab, Kaj Hendriks en Mechiel Versluis werden in hun halve finale tweede achter de Britten, waarmee ze zich voor de A-finale wisten te plaatsen. Daarmee was ook direct aan de vormbehoudseis van NOC*NSF voldaan. Een internationaal ticket had de vier zonder al bemachtigd op het WK. 

De mannen twee zonder lukte dezelfde prestatie. Nanne Sluis en Meindert Klem behaalden in hun halve finale de derde plaats, goed voor een plek in de A-finale en olympisch vormbehoud. Ook de twee zonder was door hun achtste plaats op het WK al zeker van een internationaal ticket. Of Sluis en Klem ook daadwerkelijk in Londen voor Nederland in de boot zullen zitten, is nog de vraag. De twee zijn daarvoor nog in gevecht met David Kuiper en Derk Noordhuis. Kuiper en Noordhuis werden in Belgrado in dezelfde halve finale als Sluis en Klem vijfde, waardoor ze genoegen moesten nemen met een plaats in de B-finale.

Definitieve kwalificatie voor NOC*NSF was er ook voor de mannen vier zonder (Vincent Muda, Tycho Muda, Tim Heijbrock en Roeland Lievens), de lichte vrouwen dubbeltwee (Maaike Head en Rianne Sigmond), de vrouwen twee zonder (Claudia Belderbos en Chantal Achterberg) en de vrouwen dubbeltwee (Inge Janssen en Elisabeth Hogerwerf).

Deze boten voldeden met een plaats in de A-finale in één keer aan de eisen van NOC*NSF. Om ook echt naar de Spelen te mogen, moeten de boten nog een internationaal startbewijs in de wacht slepen. Bij de regatta van Luzern van 25 tot en met 27 mei zijn de laatste tickets voor de Olympische Spelen te vergeven. De mannen vier zonder, de lichte vrouwen dubbeltwee, de vrouwen twee zonder en de vrouwen dubbeltwee moeten daarvoor bij de beste twee nog niet gekwalificeerde landen in hun klasse eindigen.

De twee achten zijn al gekwalificeerd voor de Spelen. Zowel de vrouwen als de mannen voldeden met hun finaleplaats op het WK vorig jaar al aan alle eisen.

Mihaylov: "Ik ben meest stabiele doelman"

Keeper Nikolay Mihaylov vindt dat FC Twente zichzelf tekort heeft gedaan dit seizoen. De Tukkers vooralsnog op de zesde plaats. "We hadden dit jaar kampioen kunnen worden", zei de 23-jarige doelman tegen De Telegraaf.

De Bulgaar vindt zichzelf constanter presteren dan zijn collega's bij de andere topclubs in Nederland. "Ik ben stabiel. Het is niet zo, dat ik de ene week fantastisch keep en de week erop vijf goals tegen krijg", aldus de keeper van Twente.

"Als ik mijn prestaties vergelijk met die van de keepers bij Ajax, AZ, Feyenoord en PSV, dan ben ik de meest stabiele doelman in de Eredivisie", zei Mihaylov, die wordt gezien als een kleurrijk persoon in Enschede. "Als bekende sportman wil ik altijd goed gekleed zijn en er modieus uitzien. Daar horen voor mij ook tattoos bij."

"Ik heb tattoos met teksten uit songs, waar ik van houd, zoals van Puff Daddy. Maar de meeste tatoeages gaan over mijn familie", aldus Mihaylov, die komende zomer wellicht vertrekt bij Twente. Benfica toonde al interesse en ook vanuit Engeland is belangstelling. De doelman heeft nog een contract tot medio 2014 bij Twente.

Robot-MMO van Nederlandse bodem

De Amsterdamse indie-developer Gamundo werkt al enige tijd stilletjes aan een Robot-MMO genaamd Panzer Pets, dat uit moet komen voor PC, Mac, iOS en Android. Om geld op te halen om Panzer Pets uit te kunnen brengen, is Gamundo nu begonnen met een inzamelingsactie via Kickstarter.

Panzer Pets draait om het verzamelen van robot-onderdelen en het bouwen van robots. Met je team van robot-metgezellen ga je vervolgens de wijde wereld verkennen, die redelijk aan puin ligt vanwege een apocalyps in het verre verleden.

"Wat gameplay betreft moet je bij Panzer Pets denken aan een mix van Pokemon, Fallout, Scrapheap Challenge en Magic the Gathering", legt designer Eva Jobse uit. "Je verzamelt robot-onderdelen en ruilt deze met andere spelers, tot je een sterk team van robots kan bouwen. Hiermee voltooi je quests en dungeons of vecht je tegen andere spelers in toernooien".

De dungeons van Panzer Pets worden willekeurig gegenereerd, waardoor de layout en tegenstanders telkens anders zijn en de speler steeds nieuwe uitdagingen kan aangaan. Verder heeft het spel diverse multiplayer componenten waaronder arena's en guildhouses. Wanneer Panzer Pets zijn doel haalt op Kickstarter, wordt het spel dit najaar verwacht.

Panzer Pets

Panzer Pets

[WK Snooker] O'Sullivan behoudt voorsprong tegen Stevens

Ronnie O’Sullivan heeft vanochtend zijn zes frames voorsprong op Matthew Stevens in de halve finales van het  wereldkampioenschap snooker in stand gehouden. Na de derde sessie staat het 15-9 voor de viervoudig wereldkampioen. 

Stevens kwam goed uit de startblokken en won drie van de eerste vier frames en kwam terug tot 12-9. Na de pauze nam O'Sullivan het heft weer in eigen handen en maakte een brak van 86. Door een paar fouten te maken in de laatste frames en Rocket Ronnie met de frames er vandoor ging deed de finalist van 2000 en 2005 zichzelf tekort. Vanavond om acht uur is de beslissende sessie van deze partij.

Vanmiddag vanaf 15.30 uur gaan eerst Ali Carter en Stephen Maguire uitmaken wie doorgaat naar de finale. Carter staat met 14-10 voor en heeft dus nog maar drie frames nodig.

Vechten met "Job Masters" in Bravely Default

De nieuwe RPG van Square Enix voor Nintendo 3DS, Bravely Default, zal een Job-systeem bevatten. Dit is een systeem dat bekend is uit games als Final Fantasy III, Final Fantasy V en de Final Fantasy Tactics-serie. Om deze jobs te kunnen activeren zul je tegen de zogeheten job masters moeten vechten om ze te verkrijgen.

De jobs die al bekend zijn, zijn niet nieuw voor doorgewinterde Square Enix-gamers. De Black mage, White mage en Monk zijn inmiddels genoemd. Daarnaast zullen we waarschijnlijk nog Red mages, Thiefs, Dancers en Bards kunnen vrijspelen om zo een sterk team te maken, maar daar is officieel nog niets over bekend.

De releasedatum van Bravely Default staat voorlopig nog op 2012. Misschien dat we op de E3 meer te horen krijgen.

Bravely Default

Zelf reclame maken in DrawSomething

Zynga heeft een nieuwe manier bedacht om geld te verdienen met de immens populaire game Drawsomething. Users kunnen nu merken en teamnamen namaken om zo ongemerkt reclame te maken. Denk bijvoorbeeld aan het natekenen van Logo's van Coca-Cola, Doritos of NHL.

Of veel users dit verschrikkelijk gaan vinden, kan nog tegenvallen. Het aantal gamers dat Drawsomething speelt is de laatste maand met vier miljoen afhakers gezakt naar tien miljoen gebruikers. Het lijkt erop dat de gloriedagen voor deze pictionairy-kloon voorbij zijn. Zynga Kocht afgelopen maart de ontwikkelaar van deze game op voor 180 miljoen dollar. 

Zynga is nu aan het kijken naar een beloningssysteem voor het maken van de reclames.

Drawsomething

De Graafschap legt gewilde spits vast

Sam Hendriks blijft tot medio 2015 behouden voor De Graafschap. De spits verkiest een langer verblijf bij de Doetinchemmers boven een aantal grotere clubs. Het zeventienjarige talent kampt sinds medio 2011 met een blessure. Hij vindt dat er vertrouwen spreekt uit het feit dat De Graafschap alsnog langer met hem door wil.

"Dat de club mijn contract openbreekt tijdens mijn revalidatie geeft aan hoe er over mij gedacht wordt. Ik wil dat niet beschamen en hoop de komende jaren verder te kunnen werken aan mijn ontwikkeling", zegt het talent op het digitale thuis van de club.

Hendriks sluit niet uit dat hij eerst zijn debuut in de hoofdmacht van De Graafschap afwacht, alvorens hij aan een nieuw avontuur denkt. "Luuk de Jong heeft ook eerst zijn opleiding afgemaakt en zijn debuut gemaakt in het eerste, alvorens hij de overstap maakte naar FC Twente. Ik wil graag eerst een vaste waarde zijn in het eerste team en dan kun je altijd de stap naar elders nog maken."

Hendriks toonde vorig seizoen zijn grote waarde in de jeugdopleiding van De Graafschap. Hij groeide uit tot de topscorer van de landelijke eerste divisie voor A-junioren. Op die manier werd hij onder meer jeugdinternational.

Rossi: "Ljajic beledigde mijn moeder"

Delio Rossi werd deze week weggestuurd bij Fiorentina nadat hij Adem Ljajic klappen verkocht. De trainer was tot op het bot gekrenkt. De ervaren trainer liet zich woensdag tijdens het duel met Novara (2-2) gaan nadat hij Ljajic had gewisseld.

De Serviër applaudiseerde cynisch na de wissel en liet duidelijk merken dat hij zich niet kon vinden in het besluit van Rossi. De oefenmeester ging vervolgens verhaal halen bij Ljajic en deelde enkele rake klappen uit.

Rossi werd na de wedstrijd op staande voet ontslagen vanwege de vechtpartij. De reden achter het gevecht was volgens de Italiaan dat Ljajic hem diep gekwest had. "Toen Ljajic de dug-out in kwam, draaide hij zich om en viel mij verbaal aan in het Servisch", zei Rossi tegen La Repubblica. De coach begreep de boodschap.

"Ik heb veel Servische spelers onder mijn hoede gehad en ik begreep wat hij zei: neuk je moeder", aldus Rossi, die bij Fiorentina werd vervangen door Vincenzo Guerini. Er staan nog twee speeldagen op het programma in Italië. Fiorentina bezet op de vijftiende plek. Het is nog onbekend of de club sancties treft tegen Ljajic.

Ahmadinejad krijgt flinke afstraffing te verduren

Bij de Iraanse parlementsverkiezingen heeft president Mahmoud Ahmadinejad een flinke afstraffing gekregen. Uit de voorlopige uitslagen is gebleken dat de aanhangers van de president zware verliezen hebben geleden. De conservatieven, die Ahmadinejad ooit steunden, maar hem de rug hebben toegekeerd, profiteerden en wisten een grote meerderheid van de kiezers achter zich te krijgen.

Er waren vrijdag 65 zetels te vergeven. Tegenstanders van Ahmadinejad kregen twintig zetels en aanhangers van de president wisten acht zetels te bemachtigen. Elf zetels gingen naar onafhankelijke parlementariërs. Van de resterende zetels gaat vermoedelijk een meerderheid naar opponenten van Ahmadinejad.

In totaal heeft het Iraanse parlement 290 zetels. De conservatieve kandidaten wisten bij de eerste ronde in maart al een meerderheid te verzilveren.

De voorlopige uitslag wordt door de Iraanse bevolking gezien als een steunbetuiging aan de geestelijke leiders van het land. Eerder heeft Ahmadinejad zich gekeerd tegen de geestelijkheid. Hij zou hebben geprobeerd de presidentiële bevoegdheden uit te breiden. Dat was tegen het zere been van de hoogste geestelijke leider, Ayatollah Ali Khamenei, die het laatste woord heeft over alle staatszaken.

Het nieuwe parlement komt eind mei voor het eerst bijeen. Het parlement heeft weinig zeggenschap over belangrijke politieke kwesties zoals het Iraanse atoomprogramma, maar het kan wel invloed uitoefenen op de keuze voor een nieuwe president. De presidentsverkiezingen vinden in 2013 plaats.

Motor wereldreiziger in Amsterdam gestolen

Een 50-jarige Indonesiër die in 2006 vanuit Jakarta begon aan een wereldreis, is in Amsterdam gestrand. Zijn motor, waarmee hij al ruim 70 landen had bezocht, werd er vrijdag gestolen. Jeffrey Polnaja, die de reis maakt voor wereldvrede, heeft tijdelijk onderdak bij een vriendin van hem in Eindhoven. Hij zei aangifte te hebben gedaan bij de politie.

In de koffers op de motor zaten onder meer reisdocumenten die hem toegang hadden moeten verschaffen tot een aantal landen. Hij was van plan om medio mei zijn reis te vervolgen vanuit Parijs en van daaruit onder meer door Polen, Rusland, Siberië, Canada en Noord- en Zuid-Amerika te rijden. Daarna zou hij onder meer Australië en Nieuw-Zeeland bezoeken.

Nigeriaanse legende Yekini (48) overleden

Voormalig Nigeriaans international Rashidi Yekini is vrijdag in eigen land overleden. De oud-spits was al enige tijd ernstig ziek. Yekini was de eerste doelpuntenmaker voor Nigeria op een WK.

De Nigeriaanse voetballegende leidde zijn land naar het WK in 1994 en scoorde de eerste treffer voor zijn land op een mondiaal eindtoernooi. Tussen 1984 en 1998 speelde Yekini 58 interlands. Daarin scoorde hij 37 doelpunten.

Yekini was ook de grote man achter de eindzege op Afrika Cup in 1994, waarmee hij zijn naam vestigde. Toch bleef een toptransfer uit voor de Nigeriaan. Tussen 1990 en 1998 speelde Yekini voor Vitoria Setubal, Olympiakos Piraeus, Sporting Gijon, opnieuw Vitoria Setubal en FC Zürich.

Yekini werd in 1993 als eerste Nigeriaan uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Afrika. De oud-topschutter was al enige tijd ziek en overleed vrijdag in een ziekenhuis. Yekini wordt vandaag begraven.

Ajax zonder Sigthórsson tegen Vitesse

Ajax moet het in de afsluitende competitiewedstrijd uit tegen Vitesse stellen zonder Kolbeinn Sigthórsson. De IJslandse spits viel zaterdag tijdens de training uit met een pijnlijke knie. Eerder was al duidelijk dat Frank de Boer geen beroep kon doen op Christian Eriksen en Derk Boerrigter, die eveneens met blessures kampen. Ook zei De Boer reservespelers aan het werk te willen zien.

Voor zowel Ajax als Vitesse staat er zondag niets meer op het spel. De Amsterdammers verzekerden zich woensdag van de landstitel. De Arnhemse club sluit de competitie af als zevende en mag via de play-offs proberen een ticket voor de Europa League te bemachtigen.

Primera División nog steeds ongekend spannend

Ondanks de titel die Real Madrid twee speelrondes voor het einde van de competitie in Spanje binnensleepte is de strijd om Europees voetbal en tegen degradatie nog steeds ongekend spannend. Drie clubs doen nog mee om directe plaatsing voor de Champions League en vijf ploegen hebben een kans om de voorronde van het miljoenenbal te bereiken. Om plaats nummer vijf en zes en een rechtstreeks ticket naar de Europa League dingt theoretisch gezien zelfs de huidige nummer twaalf Getafe nog mee.

Op slechts negen punten afstand van Getafe staat degradatiekandidaat Real Zaragoza, de nummer achttien van de ranglijst. Zij staan op hun beurt drie punten achter het nog veilige maar zeer kwakkelende Rayo Vallecano, dat al vijf wedstrijden op rij verloor. Ook Villareal en Granada zijn nog niet veilig; met respectievelijk één en twee punten voorsprong op Vallecano moeten ook zij hopen op slechte beurten van Zaragoza. Granada moet nog aantreden tegen Real Madrid, waarbij Cristiano Ronaldo zal proberen om de eerste plaats van de topscorerslijst te heroveren van Messi. Daarna speelt de ploeg uit Andalusië in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Rayo Vallecano; afhankelijk van hoe Zaragoza het doet tegen het al gedegradeerde Racing Santander en het zeer afwisselend presterende Getafe kan dat wel eens een directe degradatiestrijd worden.

Om plaats nummer drie in de ranglijst en daarmee een rechtstreeks ticket voor de Champions League gaat het tussen de huidige nummer drie Valencia, Málaga en Levante. Málaga, dat met haar huidige nummer vier positie de voorronde van het grootste Europese toernooi kan bereiken, volgt Valencia op drie punten afstand. Levante heeft de minst gunstige papieren en volgt de Valencianos op zes punten. Daarbij spelen Valencia en Málaga allebei nog tegen degradatiekandidaten, terwijl Levante het op moet nemen tegen Real Mallorca en Athletic Bilbao, ploegen die azen op Levantes huidige nummer vijf positie en daarmee een plaatsje in de Europa League. Mallorca maakt daarnaast nog kans op de voorronde van de Champions League, net als Atlético Madrid.

Al met al zijn er bijzonder weinig ploegen die nergens meer om spelen. Barcelona is zeker van de tweede plek en nummer twintig Racing Santander speelt volgend jaar sowieso in de Segunda División. In de middenmoot zijn Espanyol en Real Sociedad er zeker van dat zij én niet meer kunnen degraderen én geen Europees voetbal meer kunnen behalen. Nummer negentien Sporting Gijón kan theoretisch gezien degradatie nog ontlopen, maar waarschijnlijker is dat zij hun huidige positie behouden. Vanavond barst de strijd in alle hevigheid los, wanneer alle ploegen tegelijkertijd om negen uur aftrappen. Volgende week zondag volgen dan de beslissende wedstrijden.

Real MadridReal Madrid is zeker van de titel, maar de rest van de competitie is nog allesbehalve beslist (Foto: Pro Shots)

'Ivf-baby's hebben vaker afwijkingen'

Kinderen die zijn verwekt met hulp van kunstmatige technieken hebben vaker aangeboren afwijkingen dan bij normale verwekkingen. Dat blijk uit een studie van de universiteit van het Australische Adelaide gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Na kunstmatige bevruchting heeft 8,3 procent van de baby's ernstige lichamelijke afwijkingen. Bij gewone bevruchting is dat 5,8 procent. "Een aanzienlijk verschil", vindt onderzoeker Michael Davies. "In de vruchtbaarheidskliniek wordt vermoedelijk niet vaak gesproken over het hogere risico op een abnormale baby. Maar dat zou wel moeten als mensen voor deze technieken kiezen."

Studie: ivf-baby's hebben vaker afwijkingen
Studie: ivf-baby's hebben vaker afwijkingen (Foto: ANP)

Sibon: "Wij scoren altijd wel één keer"

Gerald Sibon verwacht een interessant duel tussen sc Heerenveen en Feyenoord. De spits sluit een verrassing niet uit. Om een Europa League-ticket te kunnen bemachtigen, hoeft Heerenveen er vreemd genoeg enkel voor te zorgen dat het niet gelijkspeelt.

Volgens Sibon is de tactiek daardoor logisch. "Alles of niets is een manier om aan dit duel te beginnen", zegt Sibon op het digitale thuis van de Friezen. Sibon verwacht een boeiende strijd. "Wij scoren altijd wel één keer." Bovendien is Champions League-voetbal bij een zege nog haalbaar, als er met zes doelpunten verschil wordt gewonnen. "Moet je nagaan. Veel mensen zullen daar nog geen rekening mee hebben gehouden", meent de routinier.

Sibon fungeerde dit seizoen als pinchhitter bij Heerenveen. De ervaren kracht voorziet ook tegen Feyenoord voor zichzelf een reserverol. "Ik ga ervan uit dat dezelfde jongens als woensdag het weer gaan doen. En dan zien we wel hoe het er voor mij uit gaat zien."

Zelfverbranding Jakarta wegens stopzetten AOW

De 69-jarige Nederlander die zich vrijdag in brand stak bij de ambassade in Jakarta deed dat uit protest tegen het stopzetten van zijn AOW.

Hij woonde in Indonesië maar had zijn adres niet doorgegeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), wat nodig is voor controle. Dat meldde een functionaris in Indonesië zaterdag.

Door het stopzetten van de AOW-betaling was zijn gezin in financiële moeilijkheden gekomen.

De gepensioneerde man had zichzelf in brand gestoken voor de Nederlandse ambassade. Hij probeerde daarna het terrein te betreden. De bewakers hebben het vuur gedoofd, maar de man is met ernstige brandwonden opgenomen in een ziekenhuis.

Kind in ondergrondse vuilcontainer

De brandweer heeft zaterdagochtend in Bergeijk een kind bevrijd uit een ondergrondse vuilcontainer. Het jongetje was tussen de vuilniszakken in de drie meter diepe container gevallen en kon er niet zelf uitkomen. De vuilnisbak moest worden gedemonteerd. De knul bleef ongedeerd, zegt een woordvoerder van de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 09.30 uur op de Zonnebloemstraat in de Brabantse plaats. Hoe het jongetje in de bak is beland is onduidelijk. Ambulancepersoneel heeft het kind gecontroleerd, maar hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Baby dood na mishandeling zwangere vrouw

Een zwangere vrouw die eind maart in de Amsterdamse binnenstad bij een straatruzie werd mishandeld is te vroeg bevallen en heeft haar kind verloren. Of dat een gevolg is van de mishandeling wordt nog onderzocht. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving in Het Parool.

De vrouw werd op 26 maart door vijf Marokkaanse jongeren op de Nieuwendijk uitgescholden en racistisch bejegend. Haar vriend nam het voor haar op, waarna een vechtpartij ontstond. Daarbij werd ook de vrouw geschopt en geslagen.

De verwondingen van de vrouw leken aanvankelijk mee te vallen, maar op 4 april werd het kind te vroeg geboren en stierf het. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de doodsoorzaak van de baby.

De verdachten werden aangehouden, maar anderhalve week later weer vrijgelaten. Justitie ging in beroep tegen de voorlopige vrijlating, maar daar is nog geen beslissing over genomen.

Zusjes Van Houten spelen niet graag ruzie

Carice en Jelka van Houten vonden het verschrikkelijk om twee ruziënde zussen te spelen. In de film Jackie zijn zij soms kiftende tweelingzussen die in de Verenigde Staten op zoek gaan naar hun biologische moeder. "Het is toch helemaal niet leuk om zo uit te moeten vallen tegen je zus?", zegt de 35-jarige Carice tegen Novum Nieuws.

"Nee, die ruziescènes vond ik het ergste wat we moesten doen", vult de twee jaar jongere Jelka aan. "Daar kreeg ik echt migraine van."

Regisseuse Antoinette Beumer was juist blij dat de zussen in werkelijkheid een stuk beter met elkaar door een deur kunnen dan hun personages. "We hadden ons van tevoren op het ergste voorbereid, maar het viel heel erg mee."

"Ze waren juist heel solidair", licht Beumer toe. "Als ze het ergens niet mee eens waren, dan waren ze dat samen niet en liepen ze samen weg. Ze hadden het soms gewoon gehad met z'n tweeën. En terecht, want het was soms heel erg afzien. Heel koud, en lange draaidagen."

Tegelijkertijd hadden de zusjes Van Houten wel eindelijk de kans veel tijd met elkaar door te brengen. "Normaliter hebben wij op een 'vrije dag' eigenlijk nooit tijd voor elkaar", zegt Jelka. "Nu konden we ineens een hele ochtend koffie met elkaar gaan drinken of even lekker shoppen met z'n tweeën."

"Naar zo'n lelijke shopping mall", vult Carice droogjes aan. "Maar nee, ik kon door deze film vaker bij mijn zus en haar familie zijn", vertelt Carice. "Ik heb mijn kleine neefje veel gezien, erg fijn."

Jackie draait vanaf donderdag in de bioscoop.


Zusjes Van Houten spelen niet graag ruzie (Foto: Novum)

Duitse president geroerd bij 5 mei-lezing

De Duitse bondspresident Joachim Gauck is geroerd dat hij dit jaar de 5 mei-lezing mag houden. Dat zei hij zaterdag aan het begin van zijn toespraak in de Grote Kerk te Breda, die onder anderen werd bijgewoond door kroonprins Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte (VVD). Het was voor het eerst dat een Duitser de lezing mocht houden.

"Ik ben geboren in 1940, het jaar dat Nederland slachtoffer werd van de Duitse grootmachtpolitiek en rassenwaan", zei Gauck. "Het is voor een Duitser - en zeker voor mij - geen vanzelfsprekendheid dat ik vandaag hier bij u mag zijn en zelfs tot u mag spreken."

"Het Nationaal Comité heeft mijn land en mij met deze uitnodiging groot vertrouwen geschonken - een geschenk dat wij niet zullen vergeten." Tegen de komst van Gauck werd door sommigen geprotesteerd, omdat Duitsland de oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber maar niet wil uitleveren.

De lezing van Gauck stond in het teken van het thema van 4 en 5 mei dit jaar: vrijheid geef je door. De voormalige dominee refereerde aan gebeurtenissen uit de oorlog die nog steeds als voorbeeld kunnen dienen, zoals de Februaristaking uit 1941. "Want wij leren uit tijden van oorlog en vervolging waartoe de mens in staat is. In het slechte, maar ook in het goede."

Vrijheid is een geliefd thema bij Gauck, die zelf opgroeide in de dictatuur van de DDR. Hij prees Nederland als bakermat van vrijheid en tolerantie. Maar de 'zegen van de vrijheid' staat onder druk, waarschuwde hij. Veel Europeanen zien vrijheid 'ten onrechte als bandeloosheid, als de belofte van een hedonistisch leefmodel, als politieke of ethische willekeur of als oproep tot het afzien van deelname aan de maatschappij'.

Vrijheid moet niet alleen altijd opnieuw worden bevochten, maar ook altijd opnieuw vorm worden gegeven. "Elke generatie staat voor de uitdaging om voor zichzelf en haar omstandigheden aan vrijheid, die in haar mooiste vorm als verantwoordelijkheid moet worden gezien, opnieuw inhoud te geven."

Gauck brak ten slotte een lans voor de Europese samenwerking. "67 jaar geleden zouden we de huidige toestand slechts als paradijselijk hebben kunnen ervaren", zei hij. "We profiteren met elkaar van vrijheid, vrede en welvaart, die samengaan met een versterkte Europese en internationale samenwerking." Hij hoopt dat dit 'unieke succes' ook de 'huidige uitdagingen' kan overwinnen.

De bondspresident woont 's avonds ook het bevrijdingsconcert in Amsterdam bij, samen met Rutte en koningin Beatrix.

Dost zal verzuimen gelijk te maken

Bas Dost zal komende zondag de kans op een doelpunt laten lopen, wanneer hij daarmee de gelijkmaker voor zijn club sc Heerenveen op de schoen neemt. Bij een gelijkspel moet Heerenveen nog play-offs spelen om Europa League-voetbal veilig te stellen. Bij winst óf verlies hoeven die play-offs er niet aan te pas te komen voor de Friezen.

Dost zal bij een opgelegde mogelijkheid op de gelijkmaker geen moeite doen om zijn seizoenstotaal op te krikken. "Dan knal ik hem keihard over waarschijnlijk", zegt Dost tegen Algemeen Dagblad. De deelname van Dost aan het competitieduel met Feyenoord is nog onzeker. Hij speelde de afgelopen twee competitieduels met een masker vanwege een breukje in zijn jukbeen.

Tegen de Rotterdammers laat hij mogelijk verstek gaan, al laat trainer Ron Jans weten hem graag in te zetten. Dost wil voorkomen dat hij geopereerd moet worden, omdat in de zomer mogelijk een transfer plaatsvindt. Zijn zaakwaarnemer Henk Nienhuis bevestigde eerder al dat er meer dan tien clubs zijn die de topscorer van de Eredivisie graag in willen lijven.

Huntelaar wacht beslissing Van Marwijk af

Klaas-Jan Huntelaar wil geen kolen op het vuur gooien wat betreft de discussie over de spitspositie van het Nederlands elftal. De spits van Schalke 04 vertrouwt op een goede oplossing van bondscoach Bert van Marwijk. Hij wil zelf geen mening ventileren over de concurrentiestrijd die hij voert met Robin van Persie.

"Ik heb geen zin hier zelf een thema van te maken. Dat is niet verstandig. Elk woord van mij legt er alleen maar meer druk op. Dat thema is al gemaakt. Een basisplaats verdien je op het veld, niet door een interview", zegt hij tegen Voetbal International. Naar eigen zeggen zal het aan Huntelaar zelf niet liggen.

"Ik heb laten zien wat ik kan in het Nederlands elftal. Dat weten de mensen en ik heb ook niet het idee dat daarover twijfel is. Ik krijg altijd veel steun van de fans. Dat zijn leuke dingen, dat is eer voor mijn werk. Ik wil de supporters laten juichen. Straks weer die oranje massa op het EK. Als ik dat zie, hé, ik word daar zó scherp van."

De spits, die dit seizoen al 51 keer scoorde, zou ook met Van Persie een aanvalskoppel willen vormen. "Goede voetballers kunnen altijd samenspelen. Van huis uit is Van Persie meer een tweede aanvaller, terwijl ik een pure spits ben. Nu speelt Robin bij Arsenal als diepe spits en levert goede prestaties. We zien wel hoe de bondscoach dit in elkaar laat passen."

Hockeysters treffen Japan bij de Spelen

De Nederlandse hockeysters moeten het bij de Olympische Spelen in Londen in de groepswedstrijden opnemen tegen Japan. De Aziatische vrouwen verzekerden zich zaterdag in eigen land van deelname aan de Spelen door Azerbeidzjan in de finale van het laatste kwalificatietoernooi met 5-1 te verslaan.

Na afloop van het toernooi maakte de internationale hockeyfederatie FIH de definitieve indeling van de poules voor de Spelen bekend. Olympisch kampioen Nederland is verder ingedeeld bij gastland Groot-Brittannië, China, Zuid-Korea en België. De andere groep bestaat uit Argentinië, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

[NBA] Chicago in problemen in play-offs

Chicago Bulls kijkt in de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA na drie wedstrijden onverwacht tegen een achterstand aan. De beste ploeg van de Eastern Conference in het reguliere seizoen verloor met 79-74 van Philadelphia 76ers, dat daardoor in de best-of-sevenserie op een 2-1 voorsprong komt.

Philadelphia, dat de competitie afsloot op de achtste plaats, had de zege voor een belangrijk deel te danken aan Spencer Hawes. Hij produceerde 21 punten, negen rebounds en zorgde diep in het vierde kwart met een fraaie jump voor de beslissing. Jrue Holiday was goed voor zeventien punten.

Chicago oogde danig verzwakt door de afwezigheid van sterspeler Derrick Rose, die door een zware knieblessure dit seizoen niet meer inzetbaar is. Even leek ook Joakim Noah weg te vallen. De zoon van oud-tennisser Yannick Noah verdraaide in het derde kwart zijn enkel. Hij kwam in het laatste kwart weliswaar terug, maar oogde allesbehalve fit.

Overige uitslagen NBA
Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 99-84 (stand 2-1)
Boston Celtics - Atlanta Hawks 90-84 na verlenging (stand 2-1)

KNVB buigt zich over opzet play-offs

De KNVB overweegt de huidige opzet van de play-offs om Europees voetbal na dit seizoen te wijzigen. Directeur Bert van Oostveen vindt het onwenselijk dat sc Heerenveen zondag mogelijk gebaat kan zijn bij verlies tegen Feyenoord. "Een reglementaire weeffout", stelt hij in de Telegraaf. "In het nieuwe reglement in juli willen we een onwenselijke situatie als bij Heerenveen - Feyenoord voorkomen."

Van Oostveen zit binnenkort met het technisch platform om de tafel om de situatie te bespreken. "Dan moeten ook de clubs zich maar uitspreken, want zij zijn nauw betrokken geweest bij het opzetten van de play-offs."

Mogelijke uitkomst is het spelen van de bekerfinale na de competitie. Ook kan worden besloten de play-offs altijd te organiseren voor de nummers vijf tot en met acht van de ranglijst. "Als het nodig is dan kan je besluiten om niet voor één ticket, maar voor twee Europese tickets te spelen", vindt Van Oostveen.

Heerenveen kan zichzelf zondag mogelijk de das om doen bij een gelijkspel tegen Feyenoord. De ploeg is immers zeker van een plaats bij de eerste vijf, maar dat is alleen genoeg voor een Europees ticket als niet PSV, maar Feyenoord tweede wordt. Anders schuift de plaats door naar verliezend bekerfinalist Heracles Almelo.

Ys Origin komt deze maand naar Steam

Ys Origin zal deze maand voor het eerst in Europa te verkrijgen zijn. XSEED Games heeft de engelse versie van de game onder zijn hoede en zal hem één deze dagen op Steam publiceren.

Ys Origin is de zevende game in de Ys-serie en een prequel Ancient Ys Vanished (Ys I en II). Het is net als zijn voorgangers een actie-RPG, maar de eerste game waarin Adol Christin niet de hoofdrol speelt.

De game speelt zich af 700 jaar vóór Ys I. Het verhaal draait om Darm Tower en de drie mensen die zich daar een weg doorheen banen. Je kiest aan het begin één van deze drie als personage. Elk heeft zijn eigen motivatie om de toren te beklimmen en je kunt met alle drie de game uitspelen en een (iets) andere speelervaring hebben.

 

Voorstel België euthanasie kinderen

De Belgische socialistische regeringspartij sp.a dient wetsvoorstellen in om minderjarigen en dementen het recht te geven op euthanasie. De voorstellen noemen geen leeftijdscriterium voor de hulp bij zelfdoding van kinderen.

In Nederland kunnen 12-plussers kiezen voor euthanasie met toestemming van de ouders en 16-plussers mogen dat zelf beslissen.

De socialistische partij vindt dat iedereen die oordeelsbekwaam is recht moet hebben op euthanasie: "Soms zijn kinderen van 7 of 10 jaar volwassen genoeg om over hun leven te beslissen", zegt Kamerlid Myriam Vanlerberghe zaterdag in de Vlaamse krant De Standaard. Ze dient het voorstel in samen met senator en partijgenoot Marleen Temmerman.

Tankstations loven beloning uit

De eigenaren van circa 1800 benzinestations loven standaard een beloning van 5000 euro uit voor tips die leiden tot de aanhouding van de daders van een roofoverval op een tankstation.

Dat heeft een woordvoerder van de brancheorganisatie Beta zaterdag gezegd na een bericht in De Telegraaf.

Het aantal overvallen op tankstations neemt af, aldus de zegsman. Maar de overvallen worden volgens hem wel met meer geweld uitgevoerd.

Japan zet laatste kernreactor uit

Japan schakelt zaterdag de laatste van de circa 50 kernreactoren uit, waardoor de 128 miljoen inwoners voorlopig geen kernenergie meer krijgen. De maatregel volgt op het ongeluk in de centrale bij Fukushima ruim een jaar geleden, de ernstigste kernramp in circa 25 jaar.

De laatste nog werkende reactor, de nummer 3 van de centrale Tomari in Hokkaido, moet uiterlijk maandag totaal zijn afgekoeld. Hokkaido Electric Power meldde dat zaterdag.

Het is de eerste keer sinds de jaren '70 dat Japan zonder kernenergie zit. De rigoureuze actie leidt wel tot waarschuwingen dat Japan deze zomer te weinig stroom heeft als het erg warm wordt.

Keizer/Van Iersel grijpen naast medaille bij Grand Slam

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben naast een podiumplaats gegrepen bij het grandslamtoernooi in Shanghai. Het als achtste geplaatste Nederlandse duo moest bij het beachvolleybal toernooi in de strijd om het brons buigen tegen het duo Larissa/Juliane met 29-27 en 21-13.

Eerder op de dag was een ander Braziliaans duo in de halve finale al te sterk geweest voor Keizer/Van Iersel. Talita/Antonelli waren net wat beter en wonnen met twee keer 21-18. Dat duo moest het in de finale wel afleggen tegen thuisspeelsters Xue/Zhang Xi.

Olympische nominatie voor Boersma/Spijkers

Emiel Boersma en Daan Spijkers hebben bij het grandslamtoernooi in Shanghai de kwartfinales bereikt. Het beachvolleybal duo verdiende daarmee een Olympische nominatie, welke omgezet kan worden in kwalificatie als ze ook aan de internationale eisen voldoen.

In de tweede ronde versloeg het als 23e geplaatste duo het Duitse duo Dollinger/Windscheif (19) met18-21, 21-19 en 15-9. In de kwartfinale wacht het Braziliaanse duo Benjamin/Bruno.

Skylanders: Cloud Patrol van App Store verdwenen

De Skylanders-game voor iPhone en iPad is deze week ineens van de App Store verdwenen. Skylanders: Cloud Patrol kreeg eerder deze week nog een update.

Er is geen officiële reden bekend waarom de game verwijderd is, maar het heeft waarschijnlijk met de update te maken. Met de update is namelijk een bug meegekomen waardoor spelers hun voortgang volledig kwijt kunnen raken. Vreemd genoeg lijken eenmaal ontsloten personages niet beïnvloed door de bug.

Spelers die de game al hebben, maar de update nog niet hebben opgehaald, worden dan ook aangeraden om dit ook nog even niet te doen. Anders ben je misschien al je voortgang en levels kwijt.

Woods mist de cut in Charlotte

Tiger Woods heeft zich gisteren niet kunnen plaatsen voor de slotfase van het golftoernooi Wells Fargo Championship in Charlotte. De winnaar van 2007 liep een openingsronde van 71 en op dag twee noteerde hij 73.  Met een totaal van 144 maakte hij een slag te veel om de cut te halen.

''Dit is frustrerend'', zei Woods. ''Ik speel niet meer mee dit weekeinde, terwijl ik de kans had om mee te doen om de titel.'' Zijn landgenoot Nick Watney gaat na twee ronden aan de leiding. Hij ging gisteren rond in 64 slagen en bracht zijn totaal hiermee op op 132 slagen. Webb Simpson, eveneens uit Amerika, staat tweede met 133 slagen.

Excelsior nog niet bezig met Europa

Excelsior weigert te dromen over een Europees avontuur. De club komt in aanmerking voor een Europa League-ticket als FC Twente en sc Heerenveen zich al plaatsen voor het toernooi. De Nederlandse competitie eindigt als derde in het Fair Play-klassement van de UEFA. Daardoor mag er volgend seizoen één extra ploeg uitkomen in de Europa League.

Aangezien FC Twente, sc Heerenveen en PSV naar alle waarschijnlijkheid directe plaatsing voor het toernooi afdwingen, maakt Excelsior kans op een Europees ticket. "Maar zover is het nog lang niet”, stelt Simon Kelder, algemeen directeur van Excelsior, tegenover De Telegraaf. "Er zijn zo veel verschillende scenario’s denkbaar dat wij daar nog niet aan denken. Alles draait bij ons eerst op de wedstrijd van morgen (zondag, red.) tegen PSV, daar richten we ons volledig op. Daarna kijken we wel weer verder.”

De Kralingers zijn nog met De Graafschap verwikkeld in de strijd om voorlopig lijfsbehoud. Door de 2-2 van woensdag in een onderling duel heeft Excelsior twee punten achterstand op de Doetinchemse concurrent. Tegen PSV heeft de opleidingsclub alleen aan drie punten genoeg om eventueel directe degradatie af te wenden. Dan moet De Graafschap punten laten liggen tegen ADO Den Haag.

Wientjes: te weinig goede politici in Nederland

Nederland heeft te weinig goede politici. Dat zegt de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Bernard Wientjes. In een interview in NRC zegt hij zaterdag dat door een gebrek aan visie bij de politiek economische kansen worden gemist. "En de economie en het landsbelang liggen zo dicht bij elkaar."

Het land moet volgens hem worden geleid door de elite. "De echte elite zie je niet meer in de top van ons politieke stelsel. Ministers, het kabinet, Eerste Kamer, Tweede Kamer... Dat is uitermate slecht voor het land." Wientjes erkent dat geschikte mensen dun zijn gezaaid. Het vak van minister is volgens hem 'ongelooflijk onaardig'.

Zelf is Wientjes bereid eventueel minister te worden, als hij opnieuw wordt gevraagd. "Ik vind dit vak leuk. Ik wil vechten voor ondernemend Nederland. Als het noodzakelijk is, doe ik het. Zo zei ik het ook tegenover meneer Rutte toen hij me vroeg. Maar ik sta niet te popelen."


Wientjes: te weinig goede politici in Nederland (Foto: Novum)

Jessica Alba neemt man niet voor lief

Jessica Alba vindt het erg belangrijk om haar man nog dagelijks te laten zien hoeveel ze van hem houdt. "Als je elke dag tijd voor elkaar maakt, blijft de romantiek in je leven", schrijft de 31-jarige actrice op haar weblog.

Alba trouwde in 2008 met producent Cash Warren. Samen hebben ze twee dochters. Volgens de actrice sluipt de sleur snel in je huwelijk als je kinderen krijgt. "Het is heel makkelijk om te zeggen: we besteden morgen tijd aan elkaar, nu gaan we slapen."

Alba en haar man weten elkaar toch te laten merken hoeveel ze om elkaar geven. "Het zijn de kleine dingen." Zo stuurde Cash als verrassing een boeket bloemen naar haar filmset. "Het was simpel, maar het maakte me heel blij."

Altijd al een portal-gun willen hebben?

Amerikanen hebben vaak al een streepje voor op ons wat games betreft; nu kunnen ze ook al hun eigen portals schieten. De Portal-gun was een tijd lang uitverkocht maar een tweede lading apparaten is nu beschikbaar.

NECA Club, een webwinkel die zich specialiseert in film- en game-goodies, heeft een heuse Portal-gun te koop. Het apparaat is ongeveer 75 centimeter lang, heeft zowel blauw als oranje licht en geeft het bekende Portal-geluid.

Het apparaat kost 140 dollar, omgerekend net iets meer dan 100 euro, maar wordt jammer genoeg alleen binnen Amerika verkocht.

Johnson nipt herkozen als burgemeester van Londen

Boris Johnson is herkozen als burgemeester van London. Hij won nipt van zijn socialistische rivaal Ken Livingstone. Het was een meevaller voor premier David Cameron. De coalitie van Conservatieven en de Liberaal-Democraten werd donderdag bij de lokale verkiezingen afgestraft door de kiezers.

Beide regeringspartijen verloren honderden raadszetels. De Labour-partij boekte een forse winst.

In zijn overwinningspeech op het stadhuis in Londen stond Johnson niet stil bij de slechte resultaten van de Conservatieven bij de verkiezingen. Hij bedankte slechts zijn kiezers voor de herverkiezing. "Ik wil jullie bedanken dat jullie me een nieuw mandaat hebben gegeven en me opnieuw de kans geven me in te zetten voor de Londenaren."

De marge in Londen was kleiner dan verwacht. Johnson won met 51,5 tegen 48,5 procent. De resultaten werden pas 24 na het sluiten van de stembussen bekendgemaakt.


Johnson nipt herkozen als burgemeester van Londen (Foto: Novum)

[WK Snooker] Carter drie frames verwijderd van finale

Ali Carter is drie frames verwijderd van zijn tweede WKfinale. Hij staat na drie sessies met 14-10 voor tegen Stephen Maguire in een best of 33.

Carter begon de sessie met een 10-6 voorsprong en pakte de eerste drie frames mee door een break van 137. Na de pauze leek de finalist van 2008 eenvoudig door te stomen finale maar Maguire kwam terug met breaks van 72 en 70. In het laatste frame potte Carter een rode bal niet waardoor Maguire een gelijke stand voor de sessie kon laten aantekenen.

Vandaag zijn de beslissende sessies in de halve finale. Deze partij wordt in de middagsessie beslist. De andere partij tussen Ronnie O'Sullivan en Stephen Maguire begint om elf uur en mocht het nodig zijn is er om acht uur s'avonds nog een beslissende sessie.

Bouterse vraagt mogelijk vergeving op massameeting

De Surinaamse president Desi Bouterse zal zaterdag mogelijk op een massabijeenkomst in Paramaribo vergiffenis vragen voor de Decembermoorden. De stap van Bouterse hangt al een tijd in de lucht. Op de plotseling aangekondigde bijeenkomst, die om 18.00 uur lokale tijd van start gaat, zijn geestelijk leiders en afgevaardigden van politieke partijen aanwezig.

Bouterse liet eerder aan zijn eigen geestelijk leider weten na zijn inauguratie als president vergeving voor de gebeurtenissen in december 1982 te vragen. Toen werden vijftien tegentanders van het regime onder leiding van legerleider Bouterse omgebracht.

Eerder zei Bouterse, die sinds augustus 2010 president van Suriname is, dat hij politiek verantwoordelijk is voor de moorden. Hij bood zijn verontschuldigingen aan, maar vroeg nooit om vergeving.

Vrijdag 11 mei beslist de krijgsraad of het proces rond de Decembermoorden, waar de president hoofdverdachte is, doorgaat. Door de onlangs aangenomen omstreden wijziging van de amnestiewet staat het proces, dat in 2007 begon, op losse schroeven. Jongeren hebben zaterdagmiddag een protestdemonstratie aangekondigd tegen de wet.

De advocaten van de verdachten willen het OM niet-ontvankelijk laten verklaren. Als de krijsraad hiermee instemt stopt het proces. Mogelijk gaat het op een later tijstip alsnog door als een nog op te richten constitutioneel hof de amnestiewet kan toetsen. De krijgsraad kan ook beslissen dat de amnestiewet niet van toepassing is op de huidige zaak. Dan gaat het proces door en zal het OM een strafeis formuleren.


Bouterse vraagt mogelijk vergeving op massameeting (Foto: Novum)

Dennis Quaid gaat toch niet scheiden

Dennis Quaid blijft vooalsnog een getrouwd man. De vrouw van de 58-jarige acteur diende eerder de scheidingspapieren in, maar is van gedachten veranderd.

Kimberly Quaid vroeg in maart de scheiding van haar man aan vanwege 'onoverkomelijke verschillen'. Uit nieuwe documenten blijkt echter dat ze de scheiding niet wil doorzetten, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Dennis Quaid trouwde in 2004 met Kimberley, drie jaar later werden ze ouders van een tweeling. De acteur was voor Kimberley al twee keer getrouwd, met actrices P.J. Soles en Meg Ryan.

Rabobank zet pinpassen buiten Europa uit

De Rabobank gaat pinpassen van klanten standaard uitschakelen voor gebruik buiten Europa. Het gaat om een maatregel die particuliere klanten moet beschermen tegen skimmers. Die kunnen vanaf 1 juni als ze hun pas wel in het buitenland willen gebruiken de pas per werelddeel opnieuw activeren, meldt de bank zaterdag.

Criminelen haalden in 2011 met geskimde passen 39 miljoen euro van bankrekeningen. Het 'cashen' gebeurt veelal buiten Europa. De methode trof vorig jaar 24 duizend Rabo-klanten.

Met de maatregel volgt Rabobank het voorbeeld van enkele buitenlandse banken. "De resultaten hiervan zijn goed. Het aantal fraudegevallen is sterk gedaald en de reacties van de klanten zijn over het algemeen positief", zegt Rik Op den Brouw, directeur van de afdeling particulieren van Rabobank.

Rabobank gaat klanten deze maand via verschillende kanalen op de maatregel wijzigen. Rabo-klanten die desondanks in het buitenland geen geld kunnen opnemen, kunnen dat zelf via internetbankieren herstellen of via een telefoontje met de bank.


Rabobank zet pinpassen buiten Europa uit (Foto: Novum)

Nederland viert de vrijheid

Nederland staat zaterdag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door het hele land worden in het kader van Bevrijdingsdag festivals en andere evenementen georganiseerd.

De bevrijdingsfestivals vinden plaats in Den Haag, Amsterdam en in de twaalf provincies. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt 's middags een videoverbinding tot stand gebracht tussen de veertien festivals.

De officiële start van de nationale viering van de bevrijding vindt dit jaar plaats in Noord-Brabant. In de Grote Kerk in Breda houdt de Duitse bondspresident Joachim Gauck de 5 mei-lezing, in aanwezigheid van onder meer prins Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte.

In de nacht daarvoor wordt in Wageningen het vrijheidsvuur ontstoken. Tweehonderd lopers brengen het vuur vervolgens naar verschillende plaatsen tijdens de Bevrijdingsvuurestafette. Met de vlam die naar Breda wordt gebracht ontsteken Premier Rutte en Guus Meeuwis om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur, waarmee het officiële startsein wordt gegeven voor de festiviteiten.

Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo zijn dit jaar benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij worden met een defensiehelikopter langs verschillende festivals gevlogen. Nick en Simon brachten voor de gelegenheid de single Vrij uit.

De afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding is het traditionele 5 mei-concert in Amsterdam. Dit wordt bijgewoond door premier Rutte, bondspresident Gauck en koningin Beatrix. Een van de solisten is Guus Meeuwis.

Koeman haalt uit naar 'rooms' PSV

Ronald Koeman is het niet eens met de kritiek die PSV uit op de situatie rondom de laatste speeldag van de Eredivisie, waarin voor sc Heerenveen een nederlaag gunstig is.

De Eindhovenaren zijn verontwaardigd over het feit dat Heerenveen bij verlies tegen Feyenoord een beter zicht heeft op Europa League-voetbal. Koeman vindt dat de Brabanders naar zichzelf moeten kijken. "Als je zo’n elftal hebt en zo veel hebt mogen investeren, en je bent dan op de laatste dag nog afhankelijk van anderen, heb je het zelf niet goed gedaan. Bovendien moet PSV eerst zelf nog winnen. Laten ze dat niet vergeten", zegt hij tegen De Telegraaf.

Koeman refereert aan een eerdere situatie waarbij PSV zelf betrokken was. "Ik was trainer bij Ajax toen we in 2003 de laatste wedstrijd van het seizoen bij Willem II speelden. Bij FC Groningen-PSV bleef het toen 0-0. Toen hebben ze de laatste 35 minuten tien meter rond de middenlijn elkaar de bal staan toeschuiven. Ze moeten bij PSV niet allemaal roomser zijn dan de paus."

PSV is al zeker van Europa League-voetbal, doordat de club tegen Heracles Almelo de KNVB-beker in de wacht sleepte. Bij winst op Excelsior zou de ploeg van trainer Philip Cocu nog tweede kunnen worden en kansmaken op de voorrondes van de Champions League. Daar is echter wel een nederlaag van het als nummer twee geklasseerde Feyenoord voor nodig.

Man doodgeschoten in Rotterdam-West

Bij een schietpartij in Rotterdam is vrijdagnacht een man omgekomen. Surveillerende agenten hoorden schoten en troffen op de Westkousdijk in Rotterdam-West het slachtoffer aan. Die overleed ondanks een reanimatiepoging van de agenten ter plaatse. Van de dader of daders ontbreekt ieder spoor.

De politie is een onderzoek begonnen om sporen te achterhalen, maar kan nog niet zeggen wat er is gebeurd. Er wordt gesproken met buurtbewoners om te achterhalen of zij iets hebben gehoord of gezien.

Boek: Jew Face - David Groen

Op vier mei herdenken we de gesneuvelde burgers en militairen van sinds de Tweede Wereldoorlog. Op vijf mei vieren we onze vrijheid. Helaas blijven er steeds minder mensen over die hun verhaal kunnen doen over hoe die vrijheid kwam aan het eind van de oorlog. Daarom is het dus steeds bijzonderder om nieuwe boeken te vinden over hen die het overleefden. Jew Face van David Groen gaat echter niet alleen over hen die het overleefden, het gaat ook over degenen die dat mogelijk maakten.

Contador richt pijlen op WK

Alberto Contador keert later dit jaar na een schorsing terug in het peloton. Het WK wielrennen in Valkenburg zal één van zijn doelen worden.

"Het WK wordt voor mij dit jaar belangrijker dan ooit", zo zegt de Spanjaard in een exclusief interview met Eurosport, dat die zender vanmiddag om 15.30 uur zal gaan uitzenden.

Contador denkt dat zijn vorm prima zal zijn bij het WK. "Omdat het vlak na de Vuelta wordt gehouden. Met een goede mentaliteit kan ik tijdens de tijdrit voor het podium en de winst meestrijden. Het is een gevarieerd parkoers met kleine klimmetjes en veel ritmeveranderingen. Dat ligt mij."

'Rabobank tolereerde dopinggebruik'

De Rabobank-wielerploeg heeft jarenlang het gebruik van doping getolereerd. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van uitspraken van Stefan Matschiner, de voormalig manager van oud-wielrenner Bernhard Kohl. De Oostenrijkse bergkoning van de Tour de France werd in 2008 betrapt.

Matschiner, die in 2010 werd veroordeeld tot een maand gevangenisstraf en veertien maanden voorwaardelijk voor het toedienen van bloeddoping, noemt onder meer de naam van Michael Boogerd. De Hagenaar ontkent echter bij het bewuste Weense laboratorium waar de bloedtransfusies werden toegepast te zijn geweest.

Het beleid van Rabobank zou pas in 2007 zijn gewijzigd. Toen werd Michael Rasmussen vlak voor Parijs in de gele trui uit de Tour de France gezet vanwege het schenden van de interne regels.

Toenmalig ploegleider Theo de Rooij geeft toe dat er in die periode door renners gebruikt werd en dat hij ze regelmatig tot de orde moest roepen. "Rasmussen was wat dat betreft niet de eerste. Ik heb er al eens eerder een disciplinair gestraft." Hij zegt dat de ploeg nooit doping heeft aangemoedigd of betaald.

Van Gent (GL) niet in Kamer, wel in kabinet

GroenLinks-vicefractievoorzitter Ineke van Gent keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. Na 14 jaar in de Kamer vindt ze het tijd voor nieuwe uitdagingen, laat ze zaterdag in een verklaring weten. Wel is ze na de verkiezingen beschikbaar voor een functie als minister of staatssecretaris.

Van Gent was nauw betrokken bij het afsluiten van het begrotingsakkoord door de Kunduz-coalitie. Ze blijft zich tot de verkiezingen op 12 september nog inzetten voor uitwerking van het akkoord.

Wat ze na de verkiezingen gaat doen zegt ze nog niet te weten, maar een ministerspost of staatssecretariaat ziet ze, indien GroenLinks mag meeregeren na de verkiezingen, best zitten. "Als ik word gevraagd dan zal ik het zeker doen. Daar hoef ik niet moeilijk over te doen", zegt ze in een toelichting op Radio 1.

'Treinreizigers liepen gevaar op spoorbrug Eefde'

Treinreizigers hebben eind vorig jaar tussen Deventer en Zutphen zeker een maand lang gevaar gelopen door een slecht verankerde spoorbrug. Spooraannemer Volkerrail bleek werkzaamheden aan de brug niet goed te hebben afgerond. De fout kwam bij toeval aan het licht, schrijft de Volkskrant op basis van documenten van spoorbeheerder ProRail.

Volkerrail heeft van ProRail een uitzonderlijk hoge boete gekregen van 115 duizend euro. De brug bij Eefde over het Twentekanaal is inmiddels hersteld. Volkerrail erkent de fout in een reactie, maar stelt dat de veiligheid nooit in het geding in geweest.

Daar dachten medewerkers van adviesbureau Apcon anders over. De consultants waren voor ProRail bezig met een klus in de buurt en ontdekten de fout. Ze omschreven de situatie aan ProRail als 'potentieel onveilig'. Een inspecteur van ProRail stelde na een controle half december een snelheidsbeperking in en riep een storingsploeg op.

Spoormonteurs wijten het incident volgens de krant aan de aanbestedingen voor spooronderhoud. Door de toegenomen concurrentie zou de kwaliteit van het werk onder druk staan.


'Treinreizigers liepen gevaar op spoorbrug Eefde' (Foto: Novum)

Jane Jensen kondigt tweede spel aan

Jane Jensen heeft bekendgemaakt dat haar nieuwe studio Pinkerton Road niet enkel aan het nieuwe avontuur Moebius gaat werken, maar dat er ook een tweede avonturenspel op stapel staat. Ondanks dat de kickstarter-campagne voor Moebius nog niet haar doel heeft bereikt, heeft Jensen een tot nu toe onbekende publisher bereid gevonden om een tweede avonturenspel uit te geven.

Het spel heeft voorlopig de codenaam Mystery Game X meegekregen. Mensen die vijftig dollar of meer doneren aan het kickstarter-project voor Moebius mogen beide spellen in ontvangst nemen.

Met dank aan tatsandarum voor de submit.

'Familie betaalde 75.000 euro voor ontvoerde knul'

Familie van de in Maleisië ontvoerde 12-jarige Nayati Moodliar heeft 75 duizend euro betaald voor zijn vrijlating. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van bronnen bij de lokale politie. De Nederlands-Zuid-Afrikaanse jongen werd donderdag vrijgelaten na bijna een week eerder in een buitenwijk van de hoofdstad Kuala Lumpur te zijn ontvoerd.

Het losgeld zou een avond voor de vrijlating aan de ontvoerders zijn overgedragen. De politie zou een klopjacht hebben geopend op de daders. In Maleisië kan voor ontvoering de doodstraf worden opgelegd.

De ontvoerde knul bleef ongedeerd. Wel sprak de familie kort na zijn vrijlating via Facebook al van een traumatische tijd voor de jongen. De familie spoorde de afgelopen week via Twitter en Facebook aan naar Nayati uit te kijken.

De tiener werd vrijdag onderweg naar school door mannen in een auto gesleurd. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wonen momenteel tijdelijk in Maleisië omdat de vader daar werkt. Het gezin woonde de afgelopen elf jaar in Son en Breugel.

Het speelsysteem van Game of Thrones

De Duitse website Gamestar heeft een video online gezet voor de aanstaande RPG Game of Thrones. In de video wordt in vier minuten tijd het gevechtssysteem uitgelegd en gedeeltelijk hoe de dialogen in het spel werken.

Het commentaar is Duits gesproken, dus zal helaas niet iedereen de uitleg kunnen volgen. Voor deze mensen, zij kunnen gewoon vier minuten gameplay bekijken.

Game of Thrones komt 18 mei uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

The Ratchet & Clank Trilogy uitgesteld tot juni

De release van The Ratchet & Clank Trilogy is met een maand uitgesteld. Daat heeft Insomniac Games laten weten via Twitter. Het spel zou oorspronkelijk op 16 mei uitkomen in Europa en komende herfst in Amerika.

The Ratchet & Clank Trilogy bevat HD-remakes van de PlayStation 2-klassiekers Ratchet & Clank, Ratchet & Clank: Going Commando en Ratchet & Clank: Up Your Arsenal.

Concerten Birdy binnen tien minuten uitverkocht

De concerten van Birdy waren vrijdag binnen tien minuten uitverkocht. Dat maakte concertpromotor Green House Talent bekend. De 15-jarige zangeres staat op 7 september in Amsterdam in Muziekgebouw aan 't IJ en op 8 september in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Er staan nu nog geen extra optredens gepland.

De Britse zangeres van Nederlandse en Belgische afkomst was eerder dit jaar al kort in Nederland. Toen trad ze op in The Voice of Holland-finale. Birdy bracht eind vorig jaar haar gelijknamige debuutalbum uit. Ze scoorde een nummer 1-hit met het liedje Skinny Love, een cover van de Amerikaanse zanger Bon Iver.

Koudste Bevrijdingsdag in 21 jaar

Bevrijdingsdag wordt mogelijk de koudste 5 mei sinds 1991. Na de officiële eerste warme dag van 2012 op Koninginnedag, komt de temperatuur zaterdag niet boven een graad of 10 gemiddeld uit. Dat verwacht weeronline.nl. Wie dit jaar Bevrijdingsdag gaat vieren, doet er dan ook goed aan een dikke jas aan te trekken.

In een groot deel van het land blijft het grijs en regenachtig. Alleen in het noorden is er in de ochtend kans op een beetje zon. In het midden en zuiden valt 's ochtends zo nu en dan regen of motregen. De meeste regen wordt verwacht in het oosten en zuidoosten. Naarmate de dag vordert zal het afnemen, maar in het zuidoosten blijft het motregenen.

De matige tot vrij krachtige noordoostelijke wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur onder de 10 graden zal liggen.

Op Bevrijdingsdag 1991 bleef de thermometer op 9,7 graden staan. Het koudst was het overigens in 1979, toen kwam het kwik op Bevrijdingsdag niet boven de 7,2 graden.

Premier: Complot tegen regering Curaçao

Medewerkers van de Curaçaose veiligheidsdienst hebben in 2010 overleg gehad over het mogelijke omverwerpen van de regering. Dat stelde de Curaçaose minister-president Gerrit Schotte vrijdag (lokale tijd) in het parlement in Willemstad. Een crisisteam gaat de dienst doorlichten met hulp van de AIVD.

De regering van Curaçao wil de rol van de vier medewerkers laten onderzoeken. Alle medewerkers van de veiligheidsdienst moeten voorlopig op afroep thuisblijven

Schotte benadrukte dat de veiligheidsdienst niet onder curatele van de AIVD komt, maar dat er intensief zal worden samengewerkt. Sinds het aantreden van de regering-Schotte in oktober 2010 rommelt het in de dienst. Zo lekten geheime documenten naar de media en werd de directeur op non-actief gezet.

Premier: Complot tegen regering Curaçao
Premier: Complot tegen regering Curaçao (Foto: ANP)

Lady Gaga wil nooit scheiden

Scheiden is geen optie voor Lady Gaga. Als de zangeres ooit gaat trouwen, wil ze de rest van haar leven met die man doorbrengen. De 26-jarige Gaga, die eigenlijk Stefani Germanotta heet, ziet in haar ouders en grootouders een voorbeeld.

"Mijn oma was zestig jaar getrouwd met mijn opa", vertelde Gaga in talkshow The Conversation with Amanda de Cadenet. "Mijn ouders zijn na dertig jaar nog bij elkaar. Scheiden behoort niet tot de mogelijkheden voor mij. Ik ga trouwen en dat is het. Dan zit hij aan me vast."

Gaga zag in haar jeugd dat het huwelijk van haar ouders op springen stond, maar de twee sloegen zich erdoorheen. "Ze hadden altijd ruzie. Het ging slecht met mijn moeder en met mijn vader, maar ze hebben het overleefd. En nu zijn ze heel gelukkig."

De zangeres, die onlangs naar verluidt haar relatie met acteur Taylor Kinney verbrak, zegt 'uiteindelijk' iemand te willen vinden die hetzelfde over het huwelijk denkt als zij. "We moeten samen alles kunnen overwinnen, zelfs als dat het moeilijkste is wat we ooit hebben meegemaakt."

Grote brand in binnenstad Meppel

Een van de oudste panden van Meppel is in de nacht van vrijdag op zaterdag deels verwoest door een brand. Dat meldde een woordvoerder van de Hulpverleningsdienst Drenthe.

De brand brak vrijdagavond uit en was zaterdagnacht omstreekséén uur onder controle. De hulpdiensten ontruimden uit voorzorg een appartementencomplex aan de achterkant van het pand. Zeker acht mensen moesten hun woning verlaten en werden opgevangen in het gemeentehuis. Niemand raakte gewond.

Het vuur ontstond volgens de woordvoerder op de bovenste verdieping van het gebouw, maar de oorzaak van de brand is nog onbekend. In het monumentale pand is een speelgoedwinkel gevestigd. De topgevel van het gebouw is deels ingestort.

Grote brand in binnenstad Meppel (3)
Grote brand in binnenstad Meppel (3) (Foto: ANP)

'Diablo III gaat 3,5 miljoen keer verkocht worden'

Arvind Bhatia is een analist van Stern Agee en deze beste man heeft wat onderzoek verricht naar de cijfers van Activision-Blizzard. Bhatia verwacht dat de cijfers van Q1, die in mei vrijgegeven worden, overeen zullen komen met de verwachte resultaten. Daarna zullen de verkoopcijfers omhoog schieten door Diablo III.

Bhatia denkt dat Diablo III vier miljoen keer verkocht zal worden in zijn totale levenscycles. Binnen het eerste jaar zullen er 3,5 miljoen units verkocht worden. De game gaat goed verkopen ondanks het feit dat deze 12 jaar op zich heeft laten wachten. Ter vergelijking, ongeveer 4 miljoen exemplaren zijn verkocht van Diablo II binnen de eerste 14 maanden. 

Wat denken jullie? Gaat deze game echt zo goed verkopen? 15 mei moet de game uitkomen, dan zullen we zien of de game aanslaat.

Foto's: Dodenherdenkingen op de Dam en Waalsdorpervlakte

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vindt op 4 mei steevast de dodenherdenking plaats. Tot 1961 werd er stilgestaan bij louter de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien herdenken wij op deze dag ook allen die zijn omgekomen bij andere militaire operaties. FOK! was aanwezig bij de herdenkingsdiensten op de Dam in Amsterdam en op de Waalsdorpervlakte nabij Den Haag.

Blackpool langs Birmingham in play-offs

Blackpool heeft vrijdag de eerste stap richting promotie naar de Premier League gezet. De ploeg van Ian Holloway was in de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs in eigen stadion met 1-0 te sterk voor Birmingham City. Curtis Davies mikte vlak voor rust ongelukkig in eigen doel. Woensdag is de return in Birmingham.

De winnaar van de tweestrijd treft vermoedelijk in de finale West Ham United, dat donderdag met 2-0 won bij Cardiff City. Blackpool slaagde er twee jaar geleden in de play-offs te winnen. Het verblijf in de Premier League bleef echter beperkt tot een seizoen. Ook Birmingham degradeerde vorig seizoen.

Shell sluit pijpleiding Nigeria

Oliemaatschappij Shell heeft een grote oliepijpleiding in het zuiden van Nigeria gesloten omdat dieven regelmatig olie uit de pijpleiding stelen. Dat heeft Shell vrijdag bekendgemaakt.

Volgens een verklaring van Shell daalt de olieproductie door de sluiting van de pijpleiding met zestigduizend vaten per dag. Shell produceerde in 2011 in Nigeria dagelijks zo'n 974 duizend vaten olie per dag.

Justin Timberlake hekelt eigen kledingsmaak

Justin Timberlake kleedde zich vroeger naar eigen zeggen als een dwaas. "Ik liet me toen ik jong was heel vaak meeslepen door de vreemdheid van de groep waarin ik zat", verwijst de zanger naar zijn tijd bij boyband *NSYNC.

"In een poging daaraan mee te doen, zag ik er vaak uit als een sukkel", vertelt Timberlake aan het Amerikaanse mannenblad Details. De 31-jarige zanger verwierf in de jaren negentig grote bekendheid met *NSYNC. De band ging in 2007 officieel uit elkaar. Op dat moment was al jaren geen nieuwe muziek meer uitgebracht.

Hoewel Timberlake in zijn tijd bij de boyband lang haar had, is hij ook daar van teruggekomen. Hij scheert zijn hoofd tegenwoordig liever kaal. "De eerste keer dat je het doet is het best eng, want je weet niet wat er tevoorschijn komt. Maar een geschoren hoofd is wel erg gemakkelijk."

Featurette Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Er is een veelbelovende nieuwe featurette verschenen voor de film Abraham Lincoln: Vampire Hunter. In het twee minuten durende filmpje komen onder meer regisseur Timur Bekmambetov en producer Tim Burton aan het woord, over de verfilming van het gelijknamige boek van Seth Grahame-Smith uit 2010.

Bekmambetov maakte naam in 2008 met de actiefilm Wanted. In Abraham Lincoln: Vampire Hunter zien we onder meer Benjamin Walker, Dominic Cooper, Robin McLeavy en Anthony Mackie in de belangrijkste rollen. De film is een fictief verhaal over de Amerikaanse president Abraham Lincoln die op jonge leeftijd ontdekt dat zijn grootvader en moeder zijn vermoord door vampiers. Abraham zweert om wraak te nemen en ontdekt dat de bloedzuigers zich ook actief bezighouden met de handel in slaven. Lincoln ontdekt echter ook dat er goede vampieren bestaan. En dat maakt de strijd er niet gemakkelijker op.


Abraham Lincoln: Vampire Hunter draait vanaf 9 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Schoonspringer De Bruijn voldoet aan OS-eis

Yorick de Bruijn heeft bij de Grand Prix wedstrijd in het Canadese Montreal voldaan aan de olympische eis van NOC*NSF. De schoonspringer moest daarvoor bij de beste tien eindigen op de 3-meterplank en de Eindhovenaar deed dat met zijn tiende plek precies.

De Bruijn eindigde in Montreal in de kwalificaties op de geschoonde lijst als elfde, maar deed in de halve finale nog een plek beter. De 25-jarige De Bruijn scoorde daarin 408,60 punten, wat ruim beter was dan zijn 377,50 punten uit de kwalificaties.

De Nederlander is in principe ook in het bezit van een olympische startbewijs bij de FINA, de wereldzwembond. Om zeker te zijn dat zijn behaalde quotumplaats ook daadwerkelijk vrijkomt, moet De Bruijn wachten tot de definitieve lijst met deelnemers bekend wordt gemaakt op 9 juni.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.