FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 mei 2012

One for the Money

In One for the Money is Stephanie Plum een net gescheiden vrouw die bovenop haar hoge schulden ook nog eens haar baan als lingerieverkoopster in een warenhuis verliest, ze heeft dus hoognodig een baantje nodig. Via een neef kan ze als premiejager aan het werk en haar eerste "prooi" is een dubbele hoofdprijs, er staat een hoge prijs op zijn hoofd en ook persoonlijk heeft ze een appeltje met hem te schillen.

Obama op bezoek in Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama is dinsdag aangekomen in Afghanistan. Hij brengt een verrassingsbezoek aan het land. Obama zal onder meer een verdrag tekenen, waarin de toekomstige banden tussen de VS en Afghanistan worden vastgelegd.

Het bezoek valt samen met de eerste verjaardag van de dood van Osama bin Laden. De terreurleider, die zich jarenlang schuilhield in Afghanistan en Pakistan, werd vorig jaar doodgeschoten door Amerikaanse commando's.

Obama bezocht Afghanistan ook in maart en december 2010. Kort voordat hij werd verkozen tot president, in juli 2008, reisde hij ook naar het land.

Obama op bezoek in Afghanistan
Obama op bezoek in Afghanistan (Foto: ANP)

'Nederland riskeert berisping om asielbeleid'

Nederland riskeert een berisping of een veroordeling van het VN Kinderrechtencomité. Daarvoor waarschuwt de Nationale kinderombudsman Marc Dullaert dinsdag in Nieuwsuur.

Het demissionaire kabinet moet zich meer inzetten voor de rechten van kinderen van asielzoekers in Nederland, vindt Dullaert. Drieduizend asielzoekerskinderen wachten al jaren op een uitspraak over of ze wel of niet mogen blijven.

Uit een recent rapport blijkt dat het psychisch slecht gaat met die kinderen. De Kamer moet naar deze problemen blijven kijken, anders riskeert Nederland een veroordeling van de Verenigde Naties.

Het parlement stelde vorig jaar de Kinderombudsman aan om de naleving van het VN Kinderrechtenverdrag te monitoren en eventuele schendingen daarvan te rapporteren.

Moeder van verdachte fatale roofoverval meldt zich

De moeder van een van de verdachten van de roofoverval waarbij een Haagse juwelier overleed heeft zich gemeld bij de NOS. Ze deed een oproep aan haar zoon. "Ik wil dat je terugkomt naar hier, naar de politie of naar huis", zei ze aan de omroep.

De moeder zei niet te weten waar haar 19-jarige zoon is. De politie vermoedt dat de twee verdachten uit Den Haag naar België zijn gevlucht.

De vrouw gelooft niet dat haar zoon de moord heeft gepleegd. "Hij is een rustige jongen", zei ze tegen de NOS. "Hij zou zoiets nooit durven".

De Haagse juwelier werd woensdag neergeschoten nadat twee mannen zijn juwelierszaak aan de Beeklaan in Den Haag hadden betreden. Kort daarop bezweek de 47-jarige juwelier in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

[Premier League] Liverpool thuis onderuit tegen Fulham

Liverpool heeft een slechte generale voor de FA Cupfinale van zaterdag beleefd. De Reds gingen dinsdag voor eigen publiek met 1-0 onderuit tegen Fulham. De ploeg van trainer Martin Jol dankte de zege aan een eigen doelpunt van Martin Skrtel in de vijfde minuut. Fulham was nooit eerder de sterkste op Anfield Road.

Bij Liverpool kregen de nodige basisspelers rust voor het treffen met Chelsea. Zo maakten Steven Gerrard en Luis Suárez geen deel uit van de selectie. Dirk Kuijt mocht wel in de basis beginnen. Hij werd een kwartier voor tijd vervangen door Raheem Sterling.

Everton speelde met 1-1 gelijk bij Stoke City. Peter Crouch verraste op slag van rust zijn eigen doelman, Cameron Jerome bezorgde Stoke in de 69e minuut een punt. John Heitinga speelde de hele wedstrijd mee bij Everton.

Christina Curry liever sekssymbool dan voorbeeld

Christina Curry is liever een sekssymbool dan een rolmodel. Dat vertelt de 21-jarige dochter van Patricia Paay aan radiozender FunX. "Ik ben opgegroeid met mijn moeder, die is een sekssymbool."

Curry vindt haar moeder geen slecht voorbeeld, maar beseft dat ze anders is dan de meeste moeders. "Die zouden volgens mij geen striptease doen. Maar ik ben enorm trots op mijn moeder. Ik vind haar enorm sexy en houd van vrouwelijk. Ik vind het veel interessanter om een sekssymbool te zijn dan een goed voorbeeld."

Volgens Christina kwamen er vroeger, toen Paay nog getrouwd was met Adam Curry, veel mannelijke vrienden bij haar over de vloer vanwege haar ouders. "Alle jongens kwamen langs om een joint te roken met mijn vader, de tieten te zien van mijn moeder en om mijn moeders kookkunsten. Ik vond het helemaal niet erg."

Snookerlegende Hendry stopt ermee

Zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry heeft zijn afscheid aangekondigd na de 13-2 nederlaag op het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Hij heeft deze beslissing drie maanden geleden genomen meldde Hendry op een persconferentie na de wedstrijd. 

Hendry werd in 1985 professional. In 1990 won hij zijn eerste wereldtitel door in de finale Jimmy White met 18-10 te verslaan, er zouden in de jaren 90 nog zes andere wereldtitels volgen. Naast zijn wereldtitels won hij vijf UK Championsips en zes keer The Masters naast nog tientallen andere ranking toernooien. Ook voerde hij negen jaar de wereldranglijst aan. 

Op de persconferentie gaf Hendry nog meer redenen om er mee te stoppen. "De snookerkalender, ik speel geen snooker op de manier zoals ik wil spelen en het feit dat ik geen plezier meer beleef aan het trainen maakte het voor mij makkelijk om deze beslissing te nemen.'' aldus Hendry. 

Snookerlegende Hendry stopt ermee (Foto: Pro Shots)

Tientallen jaren heeft The Golden Boy het record in handen gehad van de jongste deelnemer aan het wereldkampioenschap. Hendry was 17 jaar en drie maanden toen hij bij de profs mocht meespelen. Dit record is hij dit jaar kwijtgeraakt aan de Belg Luca Brecel, die enkele weken jonger was dan Hendry. 

Hendry heeft in de eerste ronde van dit wereldkampioenschap wel de tot nu toe hoogste break van 147 gemaakt. Wordt die niet geëvenaard dan wacht hem na afloop een bonus van bijna 55.000 euro.

[Primera División] Villarreal en Granada bijna veilig

Villarreal en Granada hebben zich dinsdag nagenoeg verzekerd van een langer verblijf in de Spaanse Primera División. Villarreal won met 3-2 bij Sporting Gijon, Granada klopte Espanyol met 2-1. De Nigeriaan Odion Ighalo nam Granada bij de hand met twee treffers in de eerste helft. Na rust deed Didac Vila nog wel iets terug.

Voor Villarreal vonden Mario, Marcos Senna en Hernan Perez het net. Treffers van Alberto Lora en Alejandro Galvez mochten Gijon niet baten, dat degradatie daardoor niet meer lijkt af te kunnen wenden. Met twee duels voor de boeg heeft de ploeg een achterstand van zes punten op de veilige zeventiende plaats.

Villarreal heeft aan twee punten voldoende voor handhaving, voor Granada volstaat een gelijkspel in een van de twee laatste wedstrijden. Het reeds gedegradeerde Racing Santander speelde met 1-1 gelijk bij Getafe.

Superhelden sterker dan filmversie Zeeslag

The Avengers heeft de afgelopen dagen de meeste mensen naar de Nederlandse bioscopen weten te lokken. De superheldenfilm, die vorige week in première ging, stoot daarmee Battleship van de troon, de filmversie van het bordspel Zeeslag.

Battleship, waarin zangeres Rihanna haar filmdebuut maakt, kwam vorige week nieuw binnen op de eerste positie in de bioscooplijst en is nu afgezakt naar de derde plek. American Pie: Reunion neemt net als vorige week de tweede plek in.

De top vijf wordt compleet gemaakt door The Hunger Games, dat de vierde positie vasthoudt, en Sneeuwwitje, waarin Julia Roberts de hoofdrol speelt. Carice van Houten heeft de stem van Sneeuwwitje ingesproken in de Nederlandse versie van het sprookje.

Gerard Cox en Monic Hendrickx in Het Bombardement

Gerard Cox, Monic Hendrickx en Mike Weerts spelen rollen in de Nederlandse speelfilm Het Bombardement met Jan Smit in de hoofdrol. Dat laat distributeur Dutch Film Works dinsdag weten. In de film raken bokser Vincent en zijn verloofde Eva elkaar uit het oog als Rotterdam in 1940 door de Duitsers wordt gebombardeerd.

Cox, vooral bekend als zanger en van talloze tv-series, speelt de eigenaar van een Rotterdams hotel waar Eva arriveert vanuit Duitsland. Hendrickx, die rollen speelde in onder meer De Storm en Sonny Boy, speelt Eva's moeder. Weerts, bekend van de film De Bende van Oss en de tv-serie Voetbalvrouwen, speelt Vincents broer Chris.

De opnames voor de film vinden in Rotterdam en Utrecht plaats en op enkele locaties in België en Hongarije. De regie is in handen van Ate de Jong.

Het Bombardement verschijnt in december in de Nederlandse bioscopen.


Gerard Cox en Monic Hendrickx in Het Bombardement (Foto: Novum)

Homeland-schrijver maakt film over Fellini

Henry Bromell werkt aan een film over de Italiaanse regisseur Federico Fellini. De scenarist van de tv-serie Homeland schreef ook het script van Fellini Black and White, zoals de film gaat heten. De Braziliaanse acteur Wagner Moura, bekend van de Tropa de Elite-films, speelt Fellini, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Fellini Black and White speelt zich af in het Los Angeles van 1957, toen Fellini voor het eerst naar de Verenigde Staten reisde om de Oscaruitreiking bij te wonen, maar 48 uur van de radar verdween. In de film ontdekt Fellini jazzcafé's en ontmoetingsplaatsen van surfers en valt voor een veearts terwijl zijn vrouw haar verdriet probeert te verdrinken.

William H. Macy, Red Tails-acteur Terrence Howard en Peter Dinklage, bekend als de dwerg Tyrion Lannister uit Game of Thrones, hebben bijrollen in de film. Macy speelt de pr-medewerker van Fellini, Dinklage de minnaar van de dierenarts en Howard is te zien als jazzmuzikant.

Wanneer Fellini Black and White in productie gaat, is nog niet bekend.


Homeland-schrijver maakt film over Fellini (Foto: Novum)

Del Toro verfilmt hotelmoorden uit 1873

Filmmaker Guillermo del Toro gaat een film produceren over een gezin dat in 1873 alle gasten van hun hotel hebben vermoord. "Het is een mooi, gruwelijk en tegelijkertijd poëtisch verhaal, gebaseerd op een beroemde zaak", zegt Del Toro tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het gezin, ook wel The Bloody Benders genoemd, bestond uit vader, moeder, zoon en dochter. Hun hotel in de Amerikaanse staat Kansas heeft twintig gasten gekend, die het etablissement nooit meer levend hebben verlaten. Ze werden vermoord en beroofd door het gezin, dat nooit voor hun daden werd gestraft.

"De VS zat toen in een grote overgang naar de moderne tijd, maar op de prairie met die uitgestrekte landschappen kon je nog dagen, of zelfs weken reizen zonder te iemand tegen te komen", vertelt Del Toro. "Dus gebeurt er niets tot deze brute moordpartij en daarna keert de rust weder. Dat ritme vond ik heel interessant."

Het scenario, getiteld The Bloody Benders, is geschreven door Adam Robitel, een protegé van regisseur Bryan Singer. Del Toro is niet van plan de film te regisseren. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.


Del Toro verfilmt hotelmoorden uit 1873 (Foto: Novum)

[WK Snooker] Maguire vernedert Hendry

Stephen Maguire heeft zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry met 2-13 verslagen. Neil Robertson staat na één sessie met 5-3 voor tegen Ronnie O'Sullivan.

 Hendry startte niet erg zelfverzekerd met enkele zwakke safeties en kwam op 0-2 achter. Toen hij eind frame drie een simpele roze bal miste, was het helemaal gedaan met de Schot. In plaats van dat het 1-2 werd kwam er 0-3 op het bord te staan. Maguire liep uit naar 0-6 met onderandere een century van 117. Met een 1-7 tussenstand werd de ochtendsessie afgesloten. 

 In de avondsessie was het speelbeeld niet anders. Maguire pakte de eerste vier frames van de sessie met ondermeer een break van 125. Hendry mocht nog wel een frame pakken, maar dat was lang niet genoeg. Voor Hendry is het zijn grootste nederlaag op een WK. Na het duel heeft Hendry zijn afscheid aangekondigd. 

De eerste sessie tussen O'Sullivan en Robertson ging gelijk en een 4-4 lag in de lijn der verwachting. Echter in het laatste frame ging het mis voor O'Sullivan. Hij miste de blauwe bal in het midden waardoor Robertson alsnog met het frame er vandoor kon gaan. Ali Carter staat eveneens met 5-3 voor tegen debutant Jamie Jones. 

 Toernooischema

    Uitslag/tussenstand
Stephen Hendry Stephen Maguire  2-13
Jamie Jones Ali Carter 3-5
Ronnie O'Sullivan Neil Robertson 3-5
Ryan Day Mattew Stevens 5-11

 Programma 2 mei

Tijd      
11.00 Jamie Jones Ali Carter Tweede sessie
11.00 Ryan Day Matthew Stevens Beslissende sessie
15.30 Stephen Hendry Stephen Maguire Beslissende sessie
15.30 Ronnie O'Sullivan Neil Robertson Tweede sessie
20.00 Jamie Jones Ali Carter Beslissende sessie
20.00 Ronnie O'Sullivan Neil Robertson Beslissende sessie

Negentien arrestaties bij demonstratie in Amsterdam

Bij een antikapitalistische en anarchistische demonstratie in Amsterdam zijn dinsdagavond negentien mensen gearresteerd. Zij hielden zich niet aan de voorschriften die burgemeester Eberhard van der Laan had gesteld voor de betoging. Zo droegen demonstranten gezichtsbedekkende kleding, wat verboden was.

Zo'n 150 betogers verzamelden zich rond 19.00 uur op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Ze begonnen een mars, toen aanwezige ME'ers zagen dat sommigen capuchons en hoog opgetrokken sjaals droegen. Via de megafoon werden de betogers nogmaals gemeld dat hun gezicht zichtbaar moest zijn.

Toen de demonstranten geen gehoor gaven aan de oproep werd ingegrepen. Hierbij vielen enkele klappen. Rond 22.00 uur was de rust wedergekeerd.

"Iedereen mag demonstreren, maar alleen niet met lichaamsbeschermende kleding die een signaal kan zijn dat ze aansturen op een confrontatie", liet Van der Laan voor aanvang van de betoging weten. Bij een demonstratie in oktober 2010 tegen het kraakverbod legde hij soortgelijke bijzondere voorwaarden op. Hierbij werd veel geweld gebruikt, vielen gewonden en werd aanzienlijke schade aangericht, aldus de gemeente.

De Nooijer trefzeker bij rentree in Oranje

Hockeyer Teun de Nooijer heeft zijn rentree in het Nederlands elftal opgeluisterd met twee doelpunten in een oefenduel tegen Zuid-Korea. Oranje won de wedstrijd uiteindelijk met 10-1.

De Nooijer werd eerder samen met Taeke Taekema uit de ploeg gezet door bondscoach Paul van Ass uit de ploeg gezet, maar enkele weken geleden weer teruggehaald. Tegen de Zuid-Koreanen, waar Oranje het de laatste jaren vaak moeilijk tegen had, scoorde De Nooijer het openings en het achtste doelpunt. De andere doelpunten werden gemaakt door Valentin Verga (2), Mink van der Weerden (strafcorner), Jeroen Hertzberger, Sander Baart, Billy Bakker, Bob de Voogd en Quirijn Caspers.

"We hadden het beste van het spel", sprak Van Ass met gevoel voor understatement. "De Koreanen hebben vorige week twee keer tegen Duitsland geoefend, ze oogden wat vermoeid." Over zijn eigen ploeg, met het teruggekeerde tweetal, was Van Ass tevreden. "Het team straalt veel spelplezier uit. Teun en Taeke hebben goed gespeeld."

Nederland zal de Zuid-Koreanen ook tijdens de Olympische Spelen komende zomer weer treffen. Ook Duitsland, Nieuw-Zeeland, India en België zitten in deze poule.

Eerste testdag Mugello (1/5/2012)

Fernando Alonso heeft tijdens de eerste testdag op Mugello de snelste tijd neergezet. Mark Webber was op deze natte testdag ruim een seconde langzamer. Jean-Eric Vergne zette de derde tijd neer, gevolgd door Jerôme d'Ambrosio en Nico Rosberg.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:22.444 -.--- 46
2 M. Webber Red Bull Racing 1:23.648 +1.204 24
3 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:23.891 +1.447 32
4 J. d'Ambrosio Lotus 1:24.048 +1.604 40
5 N. Rosberg Mercedes 1:24.100 +1.656 49
6 K. Kobayashi Sauber 1:24.736 +2.292 48
7 O. Turvey McLaren-Mercedes 1:25.303 +2.859 30
8 J. Bianchi Force India 1:25.475 +3.031 19
9 R. Gonzalez Caterham 1:27.197 +4.753 35
10 C. Pic Marussia 1:27.359 +4.915 45
11 V. Bottas Williams 1:29.179 +6.735 28
12 G. Paffett McLaren-Mercedes 1:50.898 +28.454 4
13 M. Schumacher Mercedes -:--.--- -.--- 5

Koud en somber weer op Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag wordt waarschijnlijk kouder en somberder dan Koninginnedag. Regen- en onweersbuien bepalen tot en met zaterdag het weerbeeld, meldt weeronline.nl dinsdag.

Een noordelijke stroming voert koele lucht aan afkomstig van de Noordpool. De temperatuur kruipt daardoor niet verder omhoog dan tot een graad of 10. De matige tot vrij krachtige wind maakt het voor het gevoel extra fris.

Op Koninginnedag liep de temperatuur op veel plaatsen op tot boven de 20 graden. Daarmee was de eerste officiële warme dag van het jaar een feit.

De voorspelde temperatuur op 5 mei komt in de buurt van het historische kouderecord uit 1979. Toen werd het die dag net 7 graden. Het warmterecord van na de Tweede Wereldoorlog viel te noteren in 1990. Het kwik tikte toen net niet de 28 graden aan.

VS 'bezorgd' over behandeling Timosjenko

De Verenigde Staten zijn diep bezorgd over de behandeling van de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de autoriteiten in Kiev opgeroepen ervoor te zorgen dat ze de benodigde medische aandacht krijgt.

In een verklaring zei Clinton dat de VS de autoriteiten in Oekraïne hebben gevraagd de Amerikaanse ambassadeur toegang te geven tot Timosjenko. Foto's van Timosjenko doen volgens Clinton de vraag rijzen over de omstandigheden waarin ze wordt vastgehouden.

De 51-jarige Timosjenko zit een celstraf van zeven jaar uit. De veroordeling van de ex-premier is volgens het Westen politiek gemotiveerd. Hoewel de huidige president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, een grote rivaal is van Timosjenko, heeft de regering ontkend bevooroordeeld te zijn.

Uitslagen play-offs promotie/degradatie

Vanavond werden de eerste wedstrijden uit de eerste ronde van de play-offs om promotie/degradatie afgewerkt. Go Ahead Eagles nam het in eigen huis op tegen FC Den Bosch, terwijl Cambuur Leeuwarden op bezoek ging bij MVV Maastricht. De returns volgen zaterdag 5 mei. De winnaars van het tweeluik treffen in de tweede ronde de nummers zestien en zeventien van de Eredivisie.

Karakteristieken:

MVV Maastricht

0 - 2

Cambuur Leeuwarden

     10' Barto
56' Hese
 
 Gele kaart: Castellana (MVV Maastricht), Schepers, De Leeuw (Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Geusselt, Maastricht
Toeschouwers: 5.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Bulters
Castellana
Winkens
Labylle
Kuipers
Caraciollo
Knops
Van Hyfte
Smeets (Borgers/68)
Rajcomar (Braken/41)
Esajas (Voorjans/73)
  Bizot
Droste
Hese
Schepers
Vosselman
Bakker
El Makrini
Van Boxel
Barto
De Leeuw
Turk (Van der Laan/88)

Go Ahead Eagles

1 - 1

FC Den Bosch

 30' Kolder   81' Buitenhuis
 
 Gele kaart: Heerkens (Go Ahead Eagles), Verbeek, (FC Den Bosch
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 3.823
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Vlag
Bus
Heerkens
Kromkamp
Karami
Suk
Lopez
Fachtali (Wellenberg/61)
Antonia (Overgoor/89)
Kolder
Houtkoop (Gerritsen/68)
  Begois
Van Buuren
Van Dinter
Buitenhuis
Hofstede
Reniers
Van Moorsel
Van Weert (Seuntjens/80)
Kilic
Van den Broek
Verbeek

Doodstraf geëist tegen Somalische piraten

Federale aanklagers in de Verenigde Staten gaan de doodstraf eisen tegen drie Somaliërs die aangeklaagd zijn voor de moord op vier Amerikanen. De vier Amerikanen werden doodgeschoten, nadat de Somaliërs hun jacht hadden gekaapt. Het besluit om de doodstraf te eisen werd genomen door de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder.

De vier Amerikanen zeilden voor de kust van Afrika toen hun jacht werd gekaapt. Zij zijn de eerste Amerikanen die bij een aanval van Somalische piraten om het leven zijn gekomen.

Wilders wil dat Nederland uit EU stapt

PVV-leider Geert Wilders wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt. Dat zei hij dinsdag in New York, waar hij zijn boek over de islam promoot. Tegenover persbureau Novum bevestigt Wilders dat wat hem betreft Nederland zo snel mogelijk uit de EU stapt.

Wilders zei vorige week in de Tweede Kamer al dat de verkiezingen op 12 september 'een groot referendum over Europa' worden. In de Verenigde Staten voegde hij daaraan toe dat een vertrek van Nederland uit de EU het kernpunt van de verkiezingscampagne van de PVV wordt.

Wilders zei dat hij verwacht dat de EU uit elkaar valt door de problemen met de euro. Hij wil dat moment voor zijn.

Ajax kiest voor Van der Hart als derde doelman

Ajax hevelt jeugddoelman Mickey van der Hart volgend seizoen over naar de eerste selectie. De 17-jarige Amstelvener wordt achter Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen derde keus onder de lat. Dat kreeg hij dinsdag te horen van trainer Frank de Boer. Van der Hart, die onlangs een contract tekende tot medio 2015, vervangt Jeroen Verhoeven.

Van der Hart speelt sinds 2007 in de jeugdopleiding van Ajax. Dit seizoen verdedigt hij het doel van de A1. "Ik had geen idee dat er aan mij werd gedacht om Jeroen Verhoeven te vervangen", laat hij weten. Van der Hart, die dit jaar het vwo kan afronden, wil het voetbal combineren met een opleiding aan de Vrije Universiteit.

Verhoeven fungeerde de afgelopen drie jaar als derde doelman, maar wil meer aan spelen toekomen.

Moser winnaar Rund um den Finanzplatz

Moreno Moser is de winnaar geworden van de Rund um den Finanzplatz-koers. De renner van Liquigas greep de laatste kilometer aan om weg te springen uit de kopgroep van vier renners en kwam solo over de streep.

De Italiaan finishte voor zijn ploeggenoot Dominik Nerz, die het feestje compleet maakte voor de ploeg. Sergey Firsanov werd derde, voor Tony Martin die terugkeerde nadat hij vorige maand op training werd aangereden door een auto.

Van Galen: "Gaf Luinge stomp in de maag"

Voormalig AZ-speler Barry van Galen heeft twaalf jaar na dato toegegeven dat hij scheidsrechter Roelof Luinge in zijn maag heeft gestompt net nadat hij zijn tweede gele en dus rode kaart had gekregen. Het incident gebeurde in een duel tegen Feyenoord in de Kuip.

Luinge gaf destijds al aan in de maag te zijn gestompt door Van Galen, maar de voetballer werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken, ten onrechte zoals nu blijkt. "Ik werd toen vrijgesproken, terwijl hij gelijk had," zei Van Galen tegen NUsport. "Want ik heb hem wel in zijn maag gestompt. Het was gelukkig niet te bewijzen, anders was ik wel een wedstrijdje of zeventien geschorst geweest. Het was geen uithaal hoor, maar gewoon een tikkie. Hij deed net of ik Mike Tyson was. Het was mijn eigen schuld. Ik werd toen even gek."

Het is niet de enige keer dat Van Galen en Luinge ruzie hebben gehad. Vrienden zullen ze dan ook nooit worden. "Als ik Luinge nu tegenkom, dan sla ik hem neer. Geintje," grapte de aanvallende middenvelder die de leidsman toch nog een compliment weet te geven. "Roelof wilde een bekende Nederlander worden en dat is gelukt, dat moet ik hem nageven."

Max Payne 3 krijgt Rockstar DLC Pass

Rockster heeft vandaag aangekondigd dat Max Payne 3 na de release in mei zeven verschillende DLC packs gaat uitbrengen. De eerste pack komt uit in juni en de rest wordt in de loop van dit jaar ter download aangeboden. Korting is te verkrijgen door middel van de aankoop van een Max Payne  Rockstar DLC Pass.

De kickoff begint met de ‘Local Justice Map Pack’ waarin drie nieuwe multiplayer maps inzitten, waaronder de map ‘Police Precinct’. De map is geschikt voor de nieuwe Gang Wars mode, maar ook voor Deathmatch, Team Deathmatch en Payne Killer. Verder bevat de pack nieuwe items, nieuwe speelbare personages en challenges.

De eerste vijf packs komen nog voor de herfst uit, de laatste twee komen in de herst. Vanaf vandaag is de Rockster DLC pass te koop voor 2400 MSP op de Xbox Market Place of voor €24,99 in de PlayStation Network Store. Dit zou volgens Rockstar tot een besparing opleveren van 35% als je alle pakketten los zou kopen, net zoals bij L.A. Noir.

De releasedata en namen zijn als volgt:

Juni 2012

  • Local Justice Map Pack

Zomer 2012

  • Disorganized Crime Map Pack
  • Deathmatch Made In Heaven Mode Pack
  • Hostage Negotiation Map Pack
  • New York Minute Co-Op Pack

Herfst 2012

  • Painful Memories Map Pack
  • Trickle Down Economics Map Pack

Max Payne 3 staat gepland voor een release in 15 mei 2012 voor Xbox 360, PlayStation 3 en 29 mei 2012 voor pc.


Max Payne 3

Lokhoff: "Geven Ajax het feestje niet cadeau"

Iedereen verwacht dat Ajax woensdag de titel pakt, maar VVV-Venlo-trainer Ton Lokhoff is niet van plan vrijwillig mee te werken aan een kampioensfeest. De Amsterdammers kunnen woensdag de titel pakken in de eigen Amsterdam ArenA, maar dan moet er in ieder geval gelijk worden gespeeld tegen VVV.

De Limburgers lijken zich op te kunnen gaan maken voor de nacompetitie, maar hebben theoretisch nog een kans om die te ontlopen. De achterstand op nummer vijftien ADO Den Haag bedraagt vier punten. VVV is volgens Lokhoff dan ook niet van plan om zich te laten afslachten. "Ajax heeft natuurlijk een schitterende serie neergezet. Het zal daarom een lastige wedstrijd worden", zo liet de oefenmeester weten op de clubsite. "Maar we gaan er niet naar toe om ons helemaal te laten wegspelen. De laatste tijd heb ik de ploeg zien groeien en ze hebben goed gespeeld."

"We bereiden ons serieus voor op de wedstrijd en zullen het feestje niet zomaar cadeau geven", aldus Lokhoff, die morgenavond in ieder geval niet kan beschikken over Barry Maguire. De middenvelder liep afgelopen weekend tegen ADO een blessure op.

'Borsten schudden verschillend in Dead or Alive 5'

Dat de borsten van dames uit Dead or Alive op verschillende manieren bewogen voor elk personage is niks nieuws. Nu komt de ontwikkelaar ook nog eens met verschillende bewegingen afhankelijk van welk kostuum een personage aan heeft.

Naast de bewegingen van de borsten zal ook de doorzichtigheid van het kostuum afhangen van de kledij die je aan hebt. De game bevat nieuwe kostuums maar ook de oude bekende kostuums zullen aangepast worden voor deze feature. De game staat gepland voor een release in september voor PS3 en Xbox 360.

lol

Higuaín overweegt vertrek bij Real Madrid

Gonzalo Higuaín overweegt te vertrekken bij zijn club Real Madrid. De Argentijn heeft al maanden het gevoel te weinig aan spelen toe te komen en de terugkeer van Angel Di María heeft dat gevoel bevestigd. De spits vreest nu volgend seizoen volledig uit de plannen van trainer José Mourinho gelaten te worden.

Met nog twee jaar te gaan voor het WK in Brazilië begint, wil de 24-jarige aanvaller zich weer belangrijk maken en in de kijker spelen voor het Argentijns nationaal elftal. Dit seizoen speelde Higuaín slechts tweehonderd minuten meer dan vorig seizoen, toen hij werd geopereerd aan een hernia van de tussenwervelschijf.

Higuaín is één van de weinige spelers bij Madrid die openlijk kritiek levert op Mourinho. Zo herinnerde hij Mourinho tijdens een training ten overstaan van de gehele spelersgroep dat de Portugese trainer hem verzekerd had dat Higuaín zijn favoriete centrumspits was. De Argentijn voegde daaraan toe dat Mourinho zich niet aan zijn woord gehouden had, aangezien Higuaín erg vaak plaats moet nemen op de reservebank.

Ook de concurrentiestrijd met Karim Benzema steekt de in Frankrijk geboren Argentijn. Volgens hem kunnen hij en de Fransman uitstekend samenspelen, maar hebben Mourinho en de president van de Koninklijke, Florentino Pérez, de artificiële concurrentie zelf bedacht om Di María van meer speeltijd te verzekeren. Binnen Real Madrid heerst over het algemeen de opvatting dat Pérez een voorkeur heeft voor spelers die hij zelf bij de club naar binnen geloodst heeft.

Nu bekend is dat Mourinho de afgelopen weken contact heeft gehad met Zlatan Ibrahimovic, vindt Higuaín de tijd rijp om deze zomer afscheid te nemen van de club waar hij al vijf en een half jaar speelt. Een club vinden zal niet al te moeilijk zijn, want het doelscorend vermogen van de spits spreekt voor zich; de Argentijn scoort gemiddeld elke 72 minuten, een gemiddelde dat precies gelijk is aan dat van clubgenoot en Gouden Schoen-winnaar Cristiano Ronaldo.

FBI pakt vijftal op dat brug wilde opblazen

De Amerikaanse autoriteiten hebben maandag na een undercoveroperatie vijf mannen gearresteerd die van plan zouden zijn een brug nabij de stad Cleveland op te blazen. Volgens de FBI is de bevolking nooit in gevaar geweest omdat de explosieven, die door een undercoveragent van de FBI werden geleverd, onbruikbaar waren.

Van de vijf mannen, in de leeftijd tussen de 20 en 35, zijn er ten minste drie zelfverklaard anarchist. Ze hebben geen banden met internationale terreurorganisaties.

Meeste coffeeshops Tilburg sluiten de deuren

De meeste Tilburgse coffeeshops zijn dinsdag dicht gebleven uit protest tegen de scherpere gedoogcriteria. Volgens een telling van de politie waren 8 van de 11 coffeeshops de hele dag dicht.

Twee coffeeshops van The Grass Company waren wél open en zijn gecontroleerd, liet een woordvoerder weten. De politie heeft de ledenlijst gezien maar kon geen bezoekers controleren omdat die er niet waren. ,,De omzet is dramatisch’’, aldus de woordvoerder.

Coffeeshop Toermalijn was kort open en werd gecontroleerd en gewaarschuwd omdat er geen ledenlijst was en omdat er Belgische bezoekers waren. De coffeeshop ging op eigen initiatief dicht na de controle. De gemeente kondigde een sanctie aan om de eigenaar in staat te stellen een rechtszaak te beginnen.

Woordvoerder Willem Vugs van de vereniging van Tilburgse coffeeshops verwacht dat de meeste zaken ook woensdag dicht blijven.

George Hotz en zijn Sony-avonturen

Op de website van de New Yorker is een artikel online verschenen over George Hotz, ook bekend als Geohot. Hotz was de eerste persoon die de iPhone naar zijn wensen wist aan te passen net als de PS3.

In het artikel lezen we meer over de hacker zijn prestaties maar ook op de gebeurtenissen die na zijn activiteiten volgden. Zo is Hotz vorig jaar in mei op bezoek geweest op het hoofdkantoor van Sony. Hier heeft hij met een groepje ontwikkelaars gezeten die de PS3 in elkaar hebben gezet. Hotz heeft hun toen uitgelegd wat hij allemaal had gedaan.

Lees het volledige artikel over Hotz hier.

Bolivia nationaliseert elektriciteitsnet

De Boliviaanse regering heeft de nationalisering van het elektriciteitsnet in het land bijna afgerond. Dat heeft de Boliviaanse president Evo Morales dinsdag gezegd. Het leger heeft opdracht gekregen om alle installaties van het Spaanse bedrijf Red Electrica Corporacion over te nemen.

Morales heeft niet gezegd of het Spaanse bedrijf schadeloos wordt gesteld. Red Electrica Corporacion beheerde 74 procent van het Boliviaanse elektriciteitsnet. Met de gedwongen nationalisering heeft de regering nu tachtig procent van de energiesector in het land in handen.

Twee jaar geleden werd de opwekking van energie en de verkoop aan klanten al genationaliseerd.

Mobiele versie Super Meat Boy draait om reflexen

De mobiele versie van Super Meat Boy zal draaien om de reflexen die een speler heeft en niet om de mogelijkheid om de levels te onthouden en op die manier uit te spelen. Met die gedachte wordt de iOS-versie van het spel ook ontwikkeld.

Team Meat heeft de mobiele versie vorige maand aangekondigd en de content zal hetzelfde zijn als de normale versie van het spel. Alleen wordt het wel opnieuw in elkaar gezet om het werkend te krijgen op mobiele apparaten. De nieuwe stijl van spelen voor de mobiele versie zal meer richting de game Canabalt liggen dat in 2009 is uitgekomen.

Belastingdienst verwerkt wijzigingen niet op tijd

De Belastingdienst heeft een fout gemaakt met het verwerken van wijzigingen van rekeningnummers. Mensen die tussen december en maart hun rekeningnummer wijzigden kregen hun toeslagen op de oude rekening gestort. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil van demissionair staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Omtzigt noemt het voorbeeld van een gezin waarbij de kinderopvangtoeslag direct werd overgemaakt naar de instelling. Toen die failliet ging, gingen de kinderen naar een andere instelling en werd direct aan de Belastingdienst doorgegeven om het geld over te maken naar een andere rekening. Door de fout is mogelijk maandenlang geld gestort in een failliete boedel. Het CDA-Kamerlid wil dat de gedupeerden binnen een week geïnformeerd worden over de gevolgen. Ook wil hij weten of de Belastingdienst kan opdraaien voor het terugvorderen van toeslagen die op een verkeerd rekeningnummer zijn gestort.

VN: alle partijen schenden bestand Syrië

Zowel de Syrische regering als de strijders van de oppositie maken zich schuldig aan mensenrechtenschendingen in Syrië. Dat is de conclusie van de VN-waarnemers die momenteel in Syrië zijn, aldus Hervé Ladsous, de chef vredesmissies bij de Verenigde Naties. Ladsous riep dinsdag beide partijen op het geweld te staken.

Er zitten momenteel 24 waarnemers in Syrië die toe moeten zien op de naleving van een staakt-het-vuren. Ladsous zei te verwachten dat de waarnemersmissie snel wordt uitgebreid naar de driehonderd waarnemers waar de Veiligheidsraad onlangs mee instemde. Ook verwacht hij dat de VN en Syrië snel overeenstemming bereiken over de bevoegdheden van de waarnemers.

Volgens Ladsous verzet de Syrische president Bashar Assad zich nog steeds tegen het verzoek van de VN om helikopters in te zetten bij de waarnemersmissie. De onderhandelingen hierover lopen nog.

Nomura teast nieuw Kingdom Hearts-project

Vandaag is de 'Kingdom Hearts 3D Ultimania guide book' uitgekomen in Japan en daarin staat aangegeven door Tetsuya Nomura dat ze bezig zijn met een nieuwe titel in de Kingdom Hearts-serie.

Waarmee ze bezig zijn is niet bekendgemaakt maar we kunnen binnenkort meer nieuws verwachten. Of er ook een Final Mix-versie uit zal komen van Kingdom Hearts 3D weet de ontwikkelaar nog niet, misschien over een aantal jaar gaf hij aan. Kingdom Hearts 3D komt binnenkort uit voor Nintendo 3DS.

'Crysis 3 wordt niet episch groot'

In een gesprek heeft Rasmus Højengaard van Crytek aangegeven dat Crysis 3 niet zo episch groot zal worden als Skyrim. De ontwikkelaar geeft aan dat ze details willen in de grootte die zij bepalen voor het spel.

De ontwikkelaar vindt dat als de speler stilstaat de omgeving moet blijven leven. Zo moet licht bewegen als er iets door een zonnenstraal heen gaat, planten bewegen als het waait en kleine dieren die voorbij komen zoals hertjes. Dit soort dingen moeten gamers doen verbazen en dat wil Crytek bereiken.

Meer lezen over de visie op de omgevingen en de schaal die ze willen gebruiken doe je hier.

Fors meer dataverkeer op Koninginnedag

KPN heeft op Koninginnedag twee keer zo veel mobiel dataverkeer verwerkt als vorig jaar. Klanten pompten in totaal vijftien terabyte door het netwerk. Op de piekmomenten liep de teller op tot driehonderd megabyte per seconde. Daarnaast loodste het telecombedrijf 470 duizend uur aan mobiele gesprekken in goede banen.

Opvallend is dat KPN op een 'gewone' maandag meer telefoontjes, sms'jes en een kwart meer internetverkeer verwerkt dan op de Koninginnedag van maandag, meldt het bedrijf in een blog.

Ondanks de uitbreiding van de netwerkcapaciteit konden feestvierders die massaal bij elkaar stonden geregeld niet worden bediend. Abonnees hadden op sommige plaatsen tijdelijk geen bereik en konden niet e-mailen, bellen of whatsappen. Dat was in ieder geval in delen van Amsterdam het geval.

T-Mobile verwerkte twintig procent meer telefoongesprekken, vijftien procent meer sms'jes en dertien procent meer dataverkeer vergeleken met een weekenddag, laat een woordvoerder weten.

Vodafone heeft geen berekening gemaakt. Volgens een zegsman bereidt de telecomgigant zich volledig voor op de vier dagen vrij bellen en sms'en die alle Vodafone-klanten vanaf dinsdag cadeau krijgen. Deze compensatiemaatregel is genomen als vergoeding voor de storingen die het Vodafone-netwerk begin april enkele dagen platlegden.

18 jaar cel voor moord op crèchehoudster

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 44-jarige Nevzat K. dinsdag veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op de Amsterdamse crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas. Justitie had een celstraf geëist van 25 jaar.

De straf is ook lager dan het vonnis van de rechtbank. Die had K. in november 2010 nog veroordeeld tot 22 jaar cel.

Het hof acht bewezen dat K. de 32-jarige Çakmakçi-Erbas op 10 augustus 2009 met messteken om het leven heeft gebracht. Dat gebeurde op klaarlichte dag op de parkeerplaats voor haar crèche Moeders Schoot in Amsterdam-West. Het motief voor de moord is nooit duidelijk geworden.

18 jaar cel voor moord op crèchehoudster
18 jaar cel voor moord op crèchehoudster (Foto: ANP)

"Racegenre heeft nieuwe hardware nodig"

Gareth Wilson heeft aangegeven dat er nieuwe hardware nodig is om het race-simulatiegenre nieuw leven in te blazen. Wilson was ontwikkelaar voor Blur en is nu hoofdontwikkelaar voor Sonic & Sega All-Stars Racing Transformed.

Wilson geeft aan dat racegames het goed doen bij de lancering van een nieuwe console. Volgens hem zit er te weinig verschil tussen een game die aan het begin van een nieuwe console uitkomt of aan het einde daarvan. Volgens Wilson is het racegenre meer afhankelijk van eventuele nieuwe hardware. Hij geeft namelijk aan als voorbeeld dat mensen geschokt waren over de grafische pracht van Project Gotham Racing 3 bij de lancering van de Xbox 360. Nu is die schok er niet meer en als er nieuwe hardware komt hebben ontwikkelaars toegang tot meer features en komt die schok opnieuw.

Wilson is momenteel bezig met een nieuwe Sonic racegame die gepland staat voor een release later dit jaar.

Civiele rechtszaak DSK mag doorgaan

De civiele rechtszaak tegen voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, die is aangespannen door een vrouw die zegt te zijn aangerand door Strauss-Kahn, in de Verenigde Staten kan doorgaan. Dat heeft een rechter in New York dinsdag bepaald.

De advocaten van DSK hebben de afgelopen tijd bepleit dat de civiele rechtszaak niet door kan gaan, omdat hun cliënt ten tijde van het incident nog hoofd van het Internationaal Monetair Fonds was en derhalve immuniteit van rechtsvervolging genoot. Volgens rechter Douglas McKeon gold de immuniteit die DSK genoot als IMF-topman alleen als hij ergens in functie was. Dit staat volgens hem zelfs in de regels die het IMF hanteert. Strauss-Kahns bezoek aan New York was van persoonlijke aard.

De Amerikaanse aanklagers lieten de strafzaak tegen DSK vorig jaar vallen omdat de verklaring van de vrouw, Nafissatou Diallo, onbetrouwbaar werd geacht. Volgens het 33-jarige kamermeisje heeft Strauss-Kahn geprobeerd haar te verkrachten toen ze zijn hotelkamer wilde schoonmaken. DSK heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Tot jaar cel voor afpersen homopaar met seksfoto's

In een afpersingszaak heeft de rechtbank in Almelo dinsdag celstraffen tot een jaar uitgedeeld. Drie verdachten hadden op een gestolen laptop seksueel getinte foto's en filmpjes gevonden en vroegen een homostel 7500 euro voor de teruggave van de computer.

Een 24-jarige vrouw uit Dedemsvaart werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en haar mannelijke medepleger van 31 jaar uit Dedemsvaart tot een jaar. De derde verdachte, een 53-jarige man uit Coevorden, werd veroordeeld tot een maand cel. Hem was afpersing, diefstal van de laptop en harddrugsbezit ten laste gelegd.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de drie zwaarder gestraft zouden worden. Tegen de twee mannen had justitie achttien maanden celstraf geëist en tegen de vrouw een jaar. Het OM gaat zich zeker beraden op hoger beroep, helemaal in de zaak van de Coevordenaar die een maand kreeg opgelegd, laat een woordvoerder van het OM weten.

De slachtoffers uit Westerhaar deden in november aangifte van diefstal van hun laptop. Eind december kregen ze een brief dat ze 7500 euro moesten betalen, anders zouden de seksueel getinte afbeeldingen op internet worden gezet. De inzet van een undercoveragent bij de overdracht van het geld in Dedemsvaart leidde tot de aanhouding van het drietal.

Stekelenburg: "Eer om de schaal te mogen uitreiken"

Maarten Stekelenburg neemt morgen in de rust van Ajax-VVV Venlo afscheid van het Ajax-publiek. Mochten de Amsterdammers minimaal gelijkspelen, dan kroont de ploeg zich tot landskampioen. Stekelenburg zal samen met Mister Ajax Sjaak Swart de schaal mogen uitreiken.

Op de website van zijn managementsbureau Sport-Promotion.nl liet Stekelenburg enorm blij te zijn met de uitnodiging om de schaal te mogen uitreiken. "Er was door het drukke programma van Ajax en dat van mij nog geen gelegenheid geweest om een passende datum te vinden voor mijn afscheid. Door mijn schouderblessure kan ik nu even niet spelen bij Roma, maar het biedt wel de ruimte om naar Amsterdam te komen en iedereen uit te zwaaien. Prachtig als dat samen kan vallen met het uitreiken van de kampioenschaal na afloop. Ik beschouw het als een eer om dat te doen."

Crytek onzeker over beveiliging Crysis 3

Crytek is nog niet zeker of ze extra maatregelen gaan treffen om de piraterij rondom Crysis 3 te verminderen. Crysis 2 was één van de meest gedownloade games van 2011.

Van Crysis 2 is vorig jaar een vroege versie gelekt die erg populair was. Crytek geeft aan dat veel mensen de game gedownload hebben maar er uiteindelijk toch niet voor wil betalen. Wat ze gaan doen qua eventuele extra beveliging is niet bekend.

“I can’t say. It’s unfortunate that you don’t win any awards for most downloaded game. But yeah, obviously it’s something we’d like to address. Certainly people apparently really want to play our games, they just don’t wanna buy them. So we’ll do what we can, but whatever that’s gonna be is hard to say yet.”

Jessica Simpson bevallen van dochter

Jessica Simpson is moeder geworden. De zangeres beviel dinsdagochtend van dochter Maxwell. Moeder en dochter maken het goed, vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

De 31-jarige zangeres bevestigde eind oktober dat ze in verwachting was, nadat op foto's duidelijk te zien was dat haar buik was gegroeid. Simpson zei tijdens haar zwangerschap al te weten meerdere kinderen te willen. "Zwanger zijn is echt voor mij bedoeld", vertelde ze.

Simpson maakte in 2010 haar verloving met American football-speler Eric Johnson bekend. Het stel wilde eigenlijk rond kerst trouwen, maar door de zwangerschap werden de plannen in de koelkast gezet.

'Bayonetta 2 is niet meer'

De website SPOnG heeft van een bron vernomen dat Bayonetta 2 terug op de plank is neergelegd. De game zou een nieuw personage bevatten uit het Amerikaanse leger, wat zijn rol moet zijn is niet bekend.

De bron kon niet bevestigen of de ontwikkeling van het spel al begonnen was of dat het alleen nog maar gaat over ideeën die op papier gezet zijn. Bayonetta 2 is een titel waar al langer over gepraat wordt maar nog steeds niks officieel bekendgemaakt is. Vermoedelijk zal er ook niet gereageerd worden door Platinum Games op deze geruchten.

Vijftien mille voor tip moord Gouda

In het onderzoek naar een moordzaak in Gouda heeft justitie vijftienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip. De politie hoopt getuigen die informatie hebben over de moord uit 2010 hiermee over de streep te trekken.

Arnold van Buuren werd in de nacht van 27 op 28 december 2010 vermoord in Gouda. Hij werd voor het laatst gezien toen een taxi hem thuis afzette bij zijn flat aan het Albert Plesmanplein. Hij kwam toen thuis na een bezoek aan zijn stamkroeg 'Die Kleine Kneipe'. De politie denkt dat hij die dag een eetafspraak had, omdat voorbereidingen waren getroffen voor het avondeten.

Onlangs kwam nieuwe informatie aan het licht over de moord. Mogelijk kan dit samen met nieuwe getuigenissen leiden tot een doorbraak. Vooralsnog heeft het politieonderzoek niets opgeleverd. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond opnieuw aandacht aan de zaak.

Trailer van Mortal Kombat voor onderweg

Warner Bros Interactive Entertainment brengt deze week Mortal Kombat voor de PlayStation Vita uit. Om deze release te vieren geven ze vandaag de launchtrailer weg, waarin we de bloedige features zien die de serie zo kenmerkend maakt.

Het spel is nu onderweg te spelen met nieuwe gameplay en veel nieuwe content die exclusief ontwikkeld is voor de handheld. Mortal Kombat biedt naast alle content, inclusief de DLC, van de consoleversie een compleet nieuwe Challenge Tower-modus. Deze heeft honderdvijftig nieuwe missies, speciaal ontworpen met de features van de Vita in het achterhoofd. Daarnaast bevat het spel touchscreen fatalities enX-ray moves en meer extra content.

Mortal Kombat voor de PlayStation Vita is vanaf 3 mei beschikbaar in de winkels en op het PlayStation Network.

Tien jaar cel voor overvallen in Eefde en Zutphen

Een man is dinsdag veroordeeld tot tien jaar celstraf voor drie gewelddadige overvallen. De incidenten vonden in september plaats in Eefde en Zutphen. De rechters achten de kans op herhaling zeer groot, zo staat in het vonnis.

De in 1986 geboren man viel de vrouwelijke slachtoffers 's nachts aan. Hij drong hun woning binnen en belaagde de vrouwen met een mes. In een geval nam hij twee gouden ringen en een bankpas mee, bij de andere overvallen vertrok hij zonder buit.

De rechtbank in Zutphen neemt het de man kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft genomen. Ook weigert hij iedere vorm van behandeling.

[OKT] Volleybalsters onderuit tegen Polen

De Nederlandse volleybalsters hebben op het olympisch kwalificatietoernooi een valse start gemaakt. In Ankara werd dinsdag het eerste groepsduel verloren van Polen. De mondiale nummer veertien was met 3-1 te sterk (18-25, 23-25, 25-23, 13-25). Oranje richtte zich halverwege de tweede set nog wel even op, maar had in het vierde bedrijf niets meer in te brengen.

Polen was op papier de makkelijkste tegenstander van Nederland, dat twintigste staat op de wereldranglijst. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen neemt het woensdag op tegen Europees kampioen Servië, vrijdag is wereldkampioen Rusland de tegenstander. De beste twee van de poule plaatsen zich voor de halve finales van zaterdag. Zondag strijden de winnaars daarvan om het enige olympische ticket dat is te verdienen.

Straf De Graafschap-speler Fränkel opgeschort

De Graafschap-speler Purrel Fränkel is dinsdag op vrije voeten gesteld. De straf van 35-jarige linksback is tijdelijk opgeschort, meldt zijn club. Ondanks dat Fränkel weer vrij is zit hij woensdag niet bij de selectie voor het duel met Excelsior. De Graafschap wil eerst duidelijkheid van de speler.

Fränkel werd zondag aangehouden omdat hij nog een gevangenisstraf open had staan. In 2010 bestuurde hij een auto, terwijl hem de rijbevoegdheid was ontzegd. Fränkel werd hiervoor veroordeeld tot een boete en vijftien dagen gevangenisstraf, maar maakte tot dusverre alleen het geld over.

"Vervelend dat dit juist nu aan de orde is. We hebben alle energie nodig om deze competitie tot een goed einde te brengen", laat algemeen directeur Henk Bloemers weten. "We moeten onze focus leggen op de wedstrijd van aanstaande woensdag tegen Excelsior."

F-16's gooien weer bommen in Afghanistan

Nederlandse F-16's hebben zaterdag in de Afghaanse provincie Wardak bommen geworpen om ondersteuning te geven aan onder vuur liggende coalitietroepen. Een jachtvliegtuig wierp een bom af op vijandelijke mortierstellingen, waarna het vuurcontact stopte. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Daarnaast vlogen F-16's zondag twee keer een 'afschrikrondje' boven de provincie Logar. Hierbij werden twee lichtkogels afgevuurd.

De Nederlandse straaljagers gebruikten hun bommen voor de derde keer sinds de vier F-16's in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif zijn gestationeerd. Eind maart gebeurde dit bij het afslaan van een aanval op een Italiaanse legerbasis in de stad Farah. Medio april was het raak in de provincie Badghis, waar Amerikaanse grondtroepen in vuurcontact waren gekomen met opstandelingen.


F-16's gooien weer bommen in Afghanistan (Foto: Novum)

Hoe maak je levels in Portal 2-DLC

De eerste beelden van de level editor in Portal 2 vinden we in een filmpje van YouTube-user TopHatWaffle. Dat is dezelfde man die vorig jaar een huwelijksaanzoek deed via een zelfgemaakt Portal 2-level. In dit filmpje laat hij zien hoe makkelijk je jouw kamer in elkaar zet en hoe de community werkt.

Vanaf acht mei kunnen gamers met een Mac of pc zelf aan de slag met deze level editor, die Valve gratis uitbrengt voor gamers die Portal 2 in hun bezit hebben. Bekijk het filmpje hieronder voor een korte impressie.

'Foute keuze' is goede keuze

Ondanks dat het laatste deel van Loe de Jongs Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog uitkwam in 1988 en veel bekritiseerd is, blijft zijn dichotome denken tussen 'goed' en 'fout' vaak de leidraad in het behandelen van de Tweede Wereldoorlog. Het terugtrekken van het gedicht Foute keuze, dat door de 15-jarige scholier Auke de Leeuw zou worden voorgelezen tijdens de dodenherdenking, is dan ook een gemiste kans om voorbij dit tweeslachtige denken te gaan. Het gedicht laat ons namelijk zien dat het kwaad geen abstract extern gegeven is, maar een menselijk gezicht heeft.

Vijf Filmtips voor de maand Mei

In mei zullen niet alleen verschillende blockbusters in première gaan, maar wordt in deze maand traditiegetrouw ook het prestigieuze filmfestival van Cannes gehouden. Hoewel de meeste van de films die in aanmerking komen voor een Gouden Palm pas later in het jaar in de bioscopen zullen verschijnen, geldt dat niet voor openingsfilm Moonrise Kingdom met Bruce Willis en Edward Norton. Naast deze film, zal in deze special onder andere aandacht worden besteed aan de nieuwe film van Sacha Baron Cohen en zal de mogelijke sciencefiction film van het jaar onder de loep worden genomen.

Slachtoffers treinbotsing zoeken compensatie

Zeker 22 slachtoffers van de treinbotsing in Amsterdam van eind april hebben juridische hulp gezocht. Dat laten de meldpunten van de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) en Drost Letselschade dinsdag weten.

De meldpunten werden geopend om de slachtoffers hulp te bieden bij hun onderhandelingen met de NS over een schadevergoeding. Zeventien mensen zochten hulp bij de ASP. Bij Drost meldden zich vijf slachtoffers. Het Special Care Team van de NS, dat de slachtoffers probeert te helpen, ontving ongeveer driehonderd telefoontjes.

Bij de frontale treinbotsing 21 april vielen meer dan honderd gewonden. Een 68-jarige vrouw overleed een dag na het ongeluk aan haar verwondingen. Een van de treinen had een rood sein genegeerd.

Octomom vraagt faillissement aan

Nadya 'Octomom' Suleman heeft maandag in Los Angeles faillissement aangevraagd. De 36-jarige moeder van veertien kinderen moet nog tussen de vijfhonderdduizend en een miljoen dollar betalen terwijl ze vijftigduizend dollar op haar bankrekening heeft staan.

"Ik heb dit jaar een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen en dit is er een van", zegt Suleman in een verklaring aan entertainmentzender E! Ze beviel in 2009 van een achtling toen ze al zes kinderen had. "Maar ik moet doen wat het beste is voor mijn kinderen en ik heb behoefte aan een nieuwe start."

Vorige week oordeelde de kinderbescherming dat er geen aanwijzingen zijn dat Octomom haar kinderen verwaarloost. Eerder stapte haar kapster met foto's naar de politie waarop te zien zou zijn dat Suleman haar kinderen slecht behandelt. Zo zou ze haar kroost opsluiten door een stoel tegen de deur te zetten.

Volgens diverse media heeft Suleman wel een manier gevonden om haar schulden af te betalen. Ze zou plannen hebben om in een pornofilm te spelen. Eerder gaf Suleman aan nooit iemand te zoenen of aan te raken voor geld, daarom zou ze in de video zichzelf bevredigen.

Romney: ik zou achter Bin Laden zijn aangegaan

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou 'uiteraard' het bevel hebben gegeven om Osama bin Laden te laten doden. Dat heeft Romney maandag gezegd.

Robert Gibbs, een adviseur van president Barack Obama, zei onlangs dat het onduidelijk was of Romney dezelfde beslissing zou hebben genomen als Obama. "Enkele jaren geleden zei president Obama - toen nog presidentskandidaat - in een toespraak dat we, als we bruikbare inlichtingen zouden hebben over belangrijke doelwitten in Pakistan, we daar achteraan zouden gaan", aldus Gibbs. "Mitt Romney zei dat dit dom was. Hij zou dat niet doen. Hij zou niet hemel en aarde bewegen om Bin Laden te pakken te krijgen."

Romney zei maandag echter dat hij dat wel zou hebben gedaan. "Natuurlijk. Zelfs Jimmy Carter zou dat bevel hebben gegeven", aldus Romney.

Veel Amerikanen herinneren zich het buitenlandbeleid van president Jimmy Carter vooral omdat hij er eind jaren zeventig niet in slaagde Amerikaanse gijzelaars in de ambassade in Iran te bevrijden. Een poging om de gijzelaars te laten redden door Amerikaanse militairen liep uit op een fiasco.

Meer arrestaties tijdens Koninginnedag in Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft tijdens Koninginnedag meer mensen aangehouden dan in 2011. Toch spreekt de gemeente van een geslaagde dag. Het aantal incidenten halveerde bijna in vergelijking met een jaar eerder.

In totaal werden 219 mensen aangehouden, iets meer dan de 190 in 2011. Het aantal gemelde incidenten daalde van 1330 naar 542. Ook het aantal ambulanceritten daalde aanzienlijk, van 522 naar 428.

Op het water werden vooral veel waarschuwingen uitgedeeld. Zeven schippers werden bekeurd voor dronkenschap, acht mensen zijn aangehouden. Handhavers moesten eenmaal een drenkeling uit het water vissen.

Het Rode Kruis in Amsterdam liet eerder dinsdag al weten dat Koninginnedag een stuk rustiger was verlopen. In totaal moesten 430 mensen worden behandeld bij een van de elf eerstehulpposten. De warmte zorgde vooral voor veel flauwvallers.

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan verdient 'iedereen die in touw is geweest om Koninginnedag goed te laten verlopen een pluim'. "Dat Koninginnedag beter beheersbaar was, kwam ook de feestvreugde in de stad ten goede", reageert hij op de definitieve cijfers.

Naar schatting bezochten zo'n zevenhonderdduizend mensen de stad, ongeveer honderdduizend minder dan in 2011.


Meer arrestaties tijdens Koninginnedag in Amsterdam (Foto: Novum)

Verkrachte hoogbejaarde vrouw overleden

De 85-jarige vrouw die in oktober werd verkracht en mishandeld door een inbreker is onlangs overleden. Dat meldt de politie dinsdag. De verdachte loopt nog steeds vrij rond.

De man drong de woning aan het Berlagehof in Amsterdam-West in de nacht van 14 op 15 oktober binnen. Hij vergreep zich volgens de politie 'op zeer gewelddadige wijze' aan de oudere vrouw. Hij liet haar achter met gebroken ribben, een gebroken halswervel en een ernstig verwond gezicht. Ook raakte ze zwaar getraumatiseerd.

In het programma Opzicht Verzocht wordt dinsdagavond aandacht aan de zaak besteed.

'Tackle De Jong kost Welbeck mogelijk EK'

Het is nog niet zeker of Roy Hodgson, de kersverse bondscoach van Engeland, tijdens het komende EK kan beschikken over spits Danny Welbeck. In het duel tegen Manchester City (1-0 verlies) incasseerde de spits van Manchester United een harde, maar ongelukkige, sliding van Nigel de Jong.

Welbeck verliet het Etihad Stadium met een speciale schoen, die steun en bescherming aan de beschadigde enkel moest bieden. Over de ernst en de duur van de blessure van de 22-jarige Welbeck is nog niets bekend, maar op het eerste oog lijkt de blessure ernstig.

Mocht Welbeck niet inzetbaar zijn tijdens het komende EK, dan heeft Engeland een groot spitsenprobleem. Welbeck was in beeld om Wayne Rooney, die vanwege een schorsing de eerste twee groepswedstrijden niet mag spelen, te vervangen. Ook Aston Villa-spits Darren Bent is door een enkelblessure niet op tijd fit.

Hodgson nieuwe bondscoach van Engeland

Roy Hodgson is de nieuwe bondscoach van Engeland. De 64-jarige oefenmeester heeft zich tot 2016 verbonden aan de Engelse ploeg. Hij volgt Fabio Capello op, die in februari plotseling ontslag nam.

Hodgson, die tijdens het komende EK de Engelse ploeg al zal leiden, kan een opvallende keuze genoemd worden van de Engelse voetbalbond. Al weken ging de naam van Harry Redknapp rond als ideale opvolger van Capello. Zelfs diverse spelers van de Engelse nationale ploeg schoven Redknapp naar voren als de man die Engeland moest gaan leiden.

Redknapp blijft echter bij Tottenham Hotspur, aangezien de Engelse voetbalbond afgelopen weekend contract opnam met Hodgson. Vandaag kwamen beide partijen tot een definitief akkoord. Hodgson zat in het verleden als trainer op de bank bij Fulham, Inter en de nationale teams van Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en Finland.

In 2010 trad hij in dienst bij Liverpool, maar hier kwam na een half jaar alweer een eind aan. Niet veel later stond hij bij West Bromwich Albion aan het roer, waar hij nog altijd trainer van is.

Files in april stuk korter

De filezwaarte, de lengte maal de duur van de file, was in april een stuk lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat komt door de verbeterde infrastructuur, vooral rond Amsterdam. Dat meldt de ANWB dinsdag.

Zowel tijdens de ochtend- als avondspits daalde de filezwaarte in het land met zo'n dertig procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens de ANWB is dat vanwege het slechte en natte weer zeer opmerkelijk.

Stormachtig weer zorgde op 10 april wel voor een extreem drukke ochtendspits. Er stond toen 450 kilometer file. Met 330 kilometer file was het zeven dagen later ook erg druk op de wegen.

Afgelopen zaterdag was het in het midden van het land druk. Dat kwam onder meer door werkzaamheden op de A28 tussen Utrecht en Amersfoort. Vanwege een verloren boot moest de A6 richting Almere een tijdje dicht.

De filezwaarte in het eerste kwartaal van 2012 was de laagste sinds 2006. Dat kwam volgens de ANWB door het gunstige weer, de economische crisis en de aanpak van knelpunten.

Bakkali tekent 3-jarig contract bij PSV

Zakaria Bakkali heeft zich vanmiddag voor de duur van drie jaar aan PSV verbonden. Het 16-jarige talent werd begeerd door een groot aantal ploegen, maar de Belg van Marokkaanse afkomst wil graag in Eindhoven blijven.

Bakkali komt uit in de A-jeugd van PSV en sspeelt sinds 2008 in Eindhoven. Daarvoor kwam hij ook nog uit voor het Belgische Standard Luik. De jonge voetballer geldt in de Lichtstad als één van de grootste talenten van de jeugdopleiding van PSV.

"Het is mijn droom om straks hier in het Philips Stadion in het eerste elftal van PSV te spelen. Ik hoop hier een heel grote voetballer te mogen worden", lichtte Bakkali zijn keuze voor PSV toe. In het bijzijn van zijn familie tekende hij eerder vandaag zijn eerste contract met de Eindhovense formatie.

Marcel Brands was blij met de handtekening van Bakkali. "Dit is tevens een goed signaal naar onze jeugd", liet de technisch directeur weten. "Ik ben erg blij dat hij kiest voor de geleidelijke weg bij een topclub in Nederland. Onze bedoeling is om hem zo hoog mogelijk te laten trainen en spelen. Als eerstejaars B-speler komt hij nu al uit in de A1. Natuurlijk zijn we zuinig op zijn fysiek, maar we willen hem in de komende jaren ontwikkelen tot een speler voor ons eerste elftal. Hij zal regelmatig op hoog niveau gaan trainen, waar mogelijk ook met de selectie."

Brands ging verder met de woorden: "In Nederland geldt hij als een ‘buitencategorie-talent’. Dat is geen garantie, maar het is goed dat er bij PSV steeds vaker jonge spelers zich aandienen. Dat moet een gewoonte worden, dat er uit de PSV Jeugdopleiding zoveel mogelijk talent zich ontwikkelt en doorstroomt. Daarom hopen we ook dat dit een goed signaal is naar alle jeugdspelers."

Bakkali werd in 2011 tijdens de Nike Premier Cup in Manchester verkozen tot speler van het toernooi.

Aap ontsnapt in Almere

Een resusaap is dinsdag korte tijd ontsnapt bij Stichting AAP in Almere. De aap zat in een verblijf met andere apen en is in een ruzie ergens van geschrokken. Verzorgers zagen het dier rond het middaguur in paniek wegrennen en konden de aap daarna snel omsingelen en verdoven. De aap is vervolgens teruggebracht naar zijn hok.

Na de ontsnapping heeft de stichting onmiddellijk een calamiteitenplan in werking gesteld. Bezoekers werden geëvacueerd of moesten in hun auto gaan zitten. De bezoekers zijn niet in de buurt van de ontsnapte aap geweest.

Volgens Stichting AAP zijn de apen in het verblijf aan elkaar gewend en zitten ze al geruime tijd bij elkaar. Het zou gaan het om eenmalig incident.

Krajicek snel onderuit in Budapest

Michaëlla Krajicek is al in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Budapest uitgeschakeld. De nummer 67 van de wereld verloor met 3-6, 6-3 en 6-7 (6) van de Oezbeekse Akgul Amanmuradova, die precies vijftig plaatsen lager staat. Krajicek was de enige Nederlandse deelneemster in Hongarije.

Krajicek had twee van de drie voorgaande ontmoetingen met Amanmuradova gewonnen. Een derde zege was binnen handbereik, maar zowel op 5-4 als in de tiebreak liet ze matchpoints liggen. Die gemiste kansen werden haar na ruim tweeënhalf uur spelen uiteindelijk fataal.

PVV boycot informatieronde Limburg

De PVV doet niet mee aan de informatieronde die moet leiden tot een nieuw provinciebestuur in Limburg. Fractievoorzitter Laurence Stassen heeft informateur Frans Wilms dinsdag laten weten dat zij 'geen enkele behoefte heeft aan een persoonlijk gesprek'. Als reden hiervoor geeft ze dat Wilms is aangesteld door het CDA, waarmee de PVV tot 20 april een college vormde.

"Gezien de door het CDA gedane uitspraken betreffende de PVV in de afgelopen weken, achten wij het niet opportuun een persoonlijk gesprek met u aan te gaan", schrijft Stassen. "Deze gehele informatieronde is een goed geregisseerd schouwspel dat, net als de val van de coalitie, geënsceneerd is door het CDA."

Het provinciebestuur kwam ten val nadat het CDA het vertrouwen in de PVV had opgezegd. De partijen kwamen met elkaar in conflict toen twee gedeputeerden van de PVV aankondigden dat ze niet bij een lunch met de Turkse president Abdullah Gül wilden zijn. Toen bleek dat ook koningin Beatrix hierbij aanwezig zou zijn veranderden ze van gedachte.

Volgens Stassen is sprake van 'vooropgezet spel' van het CDA. Die partij zal nu naar verwachting een college vormen met de VVD en de PvdA. Stassen noemt dit 'een schande voor de verkiezingsuitslag. "Uit de arrogante houding van het CDA kan iedereen slechts één conclusie trekken: CDA Limburg doet het met iedereen, zolang de regenten maar op het pluche mogen blijven zitten."

De PVV verkreeg bij de Provinciale Statenverkiezingen tien zetels, evenveel als het CDA. Twee PVV-statenleden zijn inmiddels opgestapt, waardoor de partij nu even groot is als de VVD in het Limburgse parlement.

Geen angst bij Oranje-fans na aanslag

Oekraïne werd afgelopen vrijdag opgeschrikt door een bomaanslag in Dnjepropetrovsk. Oranje-fans die komende zomer het EK bezoeken deinzen echter nergens voor terug. "Twee jaar geleden toen het WK in Zuid-Afrika werd gehouden, waren er ook zorgen over de veiligheid", aldus Jokko de Wit, organisator van de Oranjecamping in Oekraïne.

"Onze ervaring leert dat de fans heel realistisch zijn. Ze willen hun vakantie vieren bij het EK in Oekraïne en niets houdt ze tegen", vervolgt De Wit. "We hebben nog geen mails of telefoontjes met vragen of met annuleringen gehad. Maar het is natuurlijk niet heel fijn. Het legt ook wel een schaduw over het toernooi en dat is natuurlijk wel jammer."

"Maar wel zijn het inmiddels ook wel een beetje gewend." De Wit geeft echter toe dat Oekraïne het aflegt tegen Polen, waar de voorbereidingen een stuk soepeler verlopen. Hij ontving tot op heden 1.100 boekingen van fans. "Als we de groepswedstrijden in Polen hadden gespeeld, waren het er wel 11.000 geweest."

Zutphenaar redt peuter uit vijver

Een 44-jarige man uit Zutphen heeft maandag een 2-jarig jongetje gered uit een vijver in Warnsveld. Dat meldt de politie dinsdag. Het kind bleek aan de aandacht van zijn ouders ontsnapt op de rommelmarkt ter gelegenheid van Koninginnedag.

De Zutphenaar zag het kind omstreeks 11.00 uur op zijn buik in een vijver aan de Vordensebinnenweg liggen. Daarop sprong hij in het water en haalde het kind eruit. In eerste instantie ademde de peuter niet, maar toen hij op zijn rug geslagen werd, proestte hij het uit.

Gewaarschuwde hulpdiensten brachten de ouders en de peuter vervolgens naar een ziekenhuis, waar het jongetje ter observatie is opgenomen.

Alarm bij afvalverwerker om mogelijk explosief

Op een milieupark in het Groningse Wildervank is dinsdag een een oefenpatroon van een antitankwapen aangetroffen. Medewerkers van afvalverwerker SITA vonden het voorwerp dinsdag tussen het afval en waarschuwden direct de politie, zegt een politiewoordvoerder.

Het personeel dacht dat het ging om een explosief. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht het projectiel en ontdekte dat het een oefenpatroon was. Er zat geen scherpe en ook geen oefenmunitie in. Er is geen direct gevaar geweest. Een deel van het terrein, waaronder de loods waar het voorwerp lag, is afgezet geweest.


Alarm bij afvalverwerker om mogelijk explosief (Foto: Novum)

Politie gaat files veroorzaken in avondspits

De vakbonden ACP, NPB en VMHP roepen politieagenten in de regio's Rotterdam, Den Haag en Dordrecht op donderdag een halfuur lang stapvoets te rijden op de toegangswegen naar deze steden. Dat lieten de bonden dinsdag weten.

De politie voert al wekenlang actie voor betere cao-voorwaarden. Voorheen hadden de georganiseerde acties een publieksvriendelijk karakter, maar dat is nu dus voorbij. De politiebonden zijn onder meer verontwaardigd dat het begrotingsakkoord van vorige week in een nullijn voor alle ambtenaren voorziet.

De bonden roepen dienstdoende agenten daarom op om op donderdag tussen 16.30 en 17.00 uur stapvoets te rijden op de toegangswegen richting Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. De bonden beseffen dat de acties flinke verkeersopstoppingen kunnen veroorzaken. "Dat is vervelend, maar het is kennelijk nodig om de minister te laten bewegen", zegt een woordvoerder van de politiebonden.

FC Twente nog opzoek naar muntgooier

FC Twente heeft de supporter die zondag een muntstuk naar Ajax-speler Toby Alderweireld gooide nog niet gevonden. De club is samen met de politie op zoek naar de dader. "We hebben beelden beschikbaar", laat een woordvoerder dinsdag weten. "We zullen alles in het werk stellen om de dader te achterhalen."

Ajax-trainer Frank de Boer zei dinsdag dat hij verwacht dat de KNVB werk van het voorval zal maken. "De aanklager zal een rapport gaan schrijven en daar geven wij dan een reactie op."

Alderweireld werd in de tweede helft van de wedstrijd in de Grolsch Veste door een muntstuk in zijn gezicht geraakt. De verdediger hield er een snee in zijn jukbeen aan over en klaagde over hoofdpijn.

De aanklager van de KNVB beraadt zich op mogelijke consequenties. De aanklager wacht eerst het wedstrijdrapport af.

Definitief vijf jaar cel voor Keith Bakker

Keith Bakker is definitief veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De afkickgoeroe maakte dinsdag bekend dat hij in tegenstelling tot wat hij eerder zei niet in hoger beroep gaat. Daarnaast tekent ook het Openbaar Ministerie geen beroep aan.

De 51-jarige Bakker liet op zijn website weten tot een ander inzicht te zijn gekomen. "Na een korte periode van bezinning en het bestuderen van de argumentatie van de rechtbank ben ik nu tot de overweging gekomen dat ik de zaak moet laten rusten en zal ik geen hoger beroep aantekenen."

Bakker blijft erbij dat de veroordeling voor verkrachting naar zijn mening onterecht is, maar vindt dat hij toch moet boeten voor wat hij heeft gedaan. "Er blijven voldoende feiten over waarvoor ik verantwoording in de vorm van het opgelegde vonnis moet dragen."

Bakker hoopt dat zijn ex-cliënten tijdens zijn detentie de rust kunnen vinden 'om de zaak achter zich te kunnen laten en te verwerken'. "Daarmee respecteer ik tevens voor een belangrijk deel het oordeel van justitie en de rechtbank en neem ik ook mijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor mijn daden."

Ook wil de verslavingsdeskundige een voorbeeld voor zijn kinderen zijn, op wie ze ondanks zijn 'bedenkelijk handelen trots kunnen zijn' omdat hij naar eigen zeggen de volle consequentie van zijn gedrag op zich neemt.

De gewezen tv-presentator, die sinds vorig jaar april vorig jaar in de gevangenis zit, kreeg op 20 april vijf jaar opgelegd nadat de rechtbank hem schuldig had bevonden aan seksueel misbruik van ex-cliënten. In drie gevallen werd verkrachting bewezen. Hoewel zeven jaar was geëist, liet het OM na de veroordeling weten toch tevreden te zijn met de uitspraak.

Duitsers: Wedstrijden EK voetbal niet in Oekraïne spelen

Duitse politici hebben in aanloop naar het EK voetbal olie op het vuur gegooid. Onlangs lekte namelijk verschillende foto's uit van een mishandelde Yulia Tymoshenko. Ze zit zeven jaar in de gevangenis, vanwege machtsmisbruik.

Toch lijkt het regime in de gevangenissen van Oekraïne niet menselijk te zijn. Op de foto's die onlangs in de media verschenen, was te zien dat Tymoshenko onder de blauwe plekken zat. Daarnaast deed haar dochter een emotionele oproep tijdens een interview met de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Dit was voor kabinetsleden van onder meer Nederland, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Italië het sein om in actie te komen.

Zij eisen namelijk dat de omstandigheden van Tymoshenko en alle andere gevangenen in Oekraïne verbeteren. Zo niet, dan worden er acties ondernomen. Duitsland heeft volgens het blad Bild een ander statement gemaakt. Mocht er niets veranderen voor de Oekraïense gedetineerden, dan moeten de wedstrijden tijdens het EK voetbal die in Oekraïne gespeeld zouden worden, maar in Duitsland of een ander land afgewerkt worden.

"Het verplaatsen van de wedstrijden uit de Oekraïne naar Polen, Oostenrijk of Duitsland geeft het juiste politieke signaal af aan de ondemocratische regering in Kiev. Dat zal voor de grootste druk zorgen", redeneerde mensenrechtenexpert Erika Steinbach van de CDU/CSU-fractie.

Patrick Doring van de FDP is vooral van mening dat er snel een keuze gemaakt moet worden. "Als er alternatieven zijn voor de locaties in de Oekraïne in Polen, dan moeten deze snel gecontroleerd worden. Onze spelers zingen voor aanvang het volkslied over eenheid, rechtvaardigheid en vrijheid, dat moet ook worden nageleefd buiten het stadion."

De onrust in Oekraïne lijkt vooralsnog geen effect te hebben op de Nederlandse voetbalfans. De oprichter van De Oranjecamping zegt, naar aanleiding van de situatie in het Oostblok-land nog geen afmeldingen ontvangen te hebben. Bovendien houdt de Nederlandse voetbalbond (KNVB) de situatie ook nauwlettend in de gaten. Bovendien liet algemeen directeur Bert van Oostveen via Twitter nog weten dat het kabinet de keuze maakt of er bewindslieden af zullen reizen.

God of War multiplayer-gameplay

De aangekondigde God of War: Ascension zal multiplayer bevatten. De gameplay beelden zijn van een 4-vs-4-match waarbij je met je team samen moet werken om de enorme cyclops neer te halen, en zo de match te winnen.

God of War: Ascension heeft enkel online multiplayer, dus geen local multiplayer of enige vorm van co-op. De multiplayer bevat zeven of meer maps, waarvan er één gedemonstreerd wordt in de gameplaybeelden. Verder is er nog niet bekendgemaakt hoe de gamemode gaat heten. De multiplayer bevat ook een RPG-element, je kiest een god (Hades, Ares, Zeus, en Poseidon) en vervolgens krijg je speciale buffs die te maken hebben met je gekozen god.

Cocu: "Nog twee keer winnen en dan afwachten"

PSV-trainer Philip Cocu weet dat zijn ploeg afhankelijk is van de concurrentie om de voorronde van de Champions League te bereiken. De coach blikt vooruit op de slotfase. Hij sprak tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel met ADO Den Haag over de komende wedstrijden.

"We staan momenteel geen tweede, we moeten nog twee keer winnen en dan afwachten. De wedstrijd tegen ADO Den Haag is de volgende in een serie van vijf wedstrijden waarin we het willen neerzetten."

Daarnaast had de trainer het over de wedstrijd tegen Roda (1-3 winst). "We zijn al een tijdje een bepaalde weg aan het volgen en ik ben dan ook heel tevreden over de wedstrijd in Kerkrade. Het belangrijkste is dat we zonder heel goed te spelen na de tegengoal, geen kans meer hebben gegeven aan Roda."

"We hebben de wedstrijd neutraal gemaakt en kwamen daardoor zelf weer in de wedstrijd. Het middenveld van ons is daarin heel erg belangrijk geweest. De winst in Kerkrade is weer een stap die we gezet hebben", besluit de trainer op de officiële website van PSV.

Beslist.nl hoofdsponsor ploeg Van Velde

De succesvolle schaatsploeg van Gerard van Velde heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Komend seizoen rijden sprinters als Michel Mulder en Hein Otterspeer met de naam van Beslist.nl op hun pakken. De vergelijkingssite verbond zich voor twee seizoenen aan de equipe, die voorheen door APPM werd ondersteund.

Bij de ploeg schaatsen naast Mulder en Otterspeer ook Jacques de Koning, Jesper Hospes en Sjoerd de Vries. Dankzij de nieuwe geldschieter wordt de formatie deze zomer nog verder uitgebreid.

Call of Duty: Black Ops II aangekondigd

De kogel is door de kerk, zoals werd verwacht heet de nieuwste telg in de Call of Duty-serie Black Ops II. De game is aangekondigd via hun nieuwe officiële site. De game zal zich afspelen in de toekomst. Meer informatie over de titel is nu nog niet bekend.

Het lijkt erop dat de site iets te vroeg in de lucht is gegaan, want de 'reveal trailer' staat op dit moment nog op 'Privé' en is dus derhalve nog niet zichtbaar. Over een paar uur weten we echt waar deze nieuwe Call of Duty allemaal om draait, voor nu moeten jullie het nog even doen met de boxart en twee screenshots.

call

call

call

Wereldwijd protesten op Dag van de Arbeid

In landen over de hele wereld is dinsdag de Dag van de Arbeid gevierd. In veel landen werd 1 mei ook aangegrepen voor demonstraties. Zo'n honderdduizend Russen, onder wie premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev, liepen mee in een mars door het centrum van Moskou. Op veel spandoeken stonden leuzen gericht tegen de Russische oppositie, die het afgelopen half jaar veel van zich heeft laten horen.

In diverse landen in Azië gingen mensen de straat op om onder meer hogere salarissen en beter betaalbaar onderwijs te eisen. In de Filipijnse hoofdstad Manilla waren zo'n achtduizend vakbondsleden, gehuld in rood en zwaaiend met rode wimpels, op de been. De betogers eisten een salarisverhoging van omgerekend ruim twee euro per dag. Ze trokken op naar het presidentieel paleis, maar stuitten in de buurt daarvan op duizenden agenten van de oproerpolitie. President Benigno Aquino III reageerde afwijzend op de eis van de demonstranten. Volgens de president zou de geëiste salarisverhoging de inflatie verder opdrijven, tot ontslagen leiden en buitenlandse investeerders afschrikken.

Een groep linkse betogers stak een pop die Aquino moest voorstellen in brand. Volgens de demonstranten is de president een marionet van de Verenigde Staten en grote bedrijven. Enkele honderden mensen trokken op naar de Amerikaanse ambassade, maar werden tegengehouden door de oproerpolitie. Ze verbrandden een zelfgemaakte Amerikaanse vlag en vertrokken weer.

Duizenden Indonesiërs namen deel aan een mars door de hoofdstad Jakarta. Ook zij waren uit op hogere salarissen. In de stad waren zestienduizend agenten en militairen ingezet, onder meer bij het presidentieel paleis en het vliegveld. Ook in Taiwan en Hong Kong werd gedemonstreerd voor hogere salarissen.

Zo'n vijfhonderd inwoners van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gingen de straat op om een hoger minimumloon te eisen dan het minimumsalaris dat een dag eerder door premier Najib Razak werd aangekondigd. De Maleisische regering kondigde maandag de invoering aan van een minimumloon van 900 ringgit (223 euro) per maand, en 800 ringgit (197 euro) per maand voor de armste provincies in het land. De betogers trokken op naar het hoofdkantoor van Maybank, de grootste bank van het land, om een minimumloon van 1500 ringgit (373 euro) te eisen.

In Europa wordt dinsdag in diverse landen geprotesteerd tegen de harde bezuinigingen die de afgelopen tijd zijn doorgevoerd. Zo'n tweeduizend Grieken namen in Athene deel aan ingetogen protesten. In andere landen, zoals Spanje, staan ook protesten gepland tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering.

In de Verenigde Staten staan demonstraties, stakingen en andere acties gepland. Geplande Occupy-betogingen worden naar verwachting de grootste in hun soort sinds de tentenkampen van de tegen Wall Street gerichte betogers in de herfst werden neergehaald.


Wereldwijd protesten op Dag van de Arbeid (Foto: Novum)

'Wii U wordt Nintendo's duurste spelcomputer ooit'

De Wii U wordt de duurste spelcomputer die Nintendo in zijn dertig jaar als gamebedrijf op de markt heeft gebracht. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN moet Wii U op z'n minst driehonderd dollar kosten, vijftig dollar meer dan Nintendo's vraagprijs voor de Wii en de Nintendo 3DS.

Waar de Nintendo Wii in 2006 voor 250 dollar gretig aftrek vond, moest Nintendo vorig jaar de vraagprijs van de 3DS bijstellen. De draagbare spelcomputer verkocht zo slecht dat de vraagprijs met zeventig euro verlaagd werd. Tot op heden lijdt Nintendo verlies op elke verkochte 3DS.

Het Japanse gamebedrijf kan het zich volgens IGN niet veroorloven de Wii U ook met verlies te verkopen. Vorige week maakte Nintendo bekend dat het vorig boekjaar 403 miljoen euro verlies leed.

Het meest interessante onderdeel van de Wii U, die qua rekenkracht lijkt op de lager geprijsde Xbox 360 en PlayStation 3, is de tabletcontroller. Deze controller beschikt over bewegingssensoren, een camera en een aanraakscherm. Begin juni onthult Nintendo meer eigenschappen van de controller. Ook wordt dan bekendgemaakt wanneer de Wii U in de winkels ligt.

Nintendo heeft aangegeven dat de prijs niet in juni bekendgemaakt wordt.


Twee verdachten voor supersnelrechter

Twee verdachten moeten dinsdag voor de supersnelrechter verschijnen in Amsterdam. Beide mannen staan terecht voor diefstal, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Justitie en politie lieten vorige week weten dat raddraaiers die op Koninginnedag de orde verstoren of worden aangehouden voor andere overtredingen zo snel mogelijk berecht worden.

Hoeveel arrestaties er precies zijn verricht is nog niet duidelijk. De gemeente liet maandagavond weten dat er 51 mensen waren aangehouden. Of en wanneer zij voor de rechter moeten verschijnen is nog niet bekend.

Onrust bij De Graafschap voor cruciaal duel

De Graafschap leeft onrustig toe naar de cruciale thuiswedstrijd woensdagavond tegen Excelsior. Beide ploegen strijden tegen rechtstreekse degradatie. De 'Superboeren' hebben een voorsprong van 2 punten op de Rotterdamse rivaal.

Dinsdag werd in diverse media in Gelderland bekend dat verdediger Purrel Fränkel is opgepakt door de politie. De 35-jarige vice-aanvoerder verblijft sinds zondag in de cel. Het is volgens media onduidelijk waarvoor hij is aangehouden. Hij zou minimaal 14 dagen in hechtenis moeten blijven.

De Graafschap wilde inhoudelijk niet ingaan op de situatie van Fränkel, die 3 jaar geleden wegens het gebruik van softdrugs voor een maand werd geschorst door de KNVB. Volgens de club ontbreekt hij tegen Excelsior wegens 'privézaken'.

Yuri Rose is voor het degradatieduel nog een twijfelgeval wegens een keelontsteking. Jussi Kujala, Jordan Garcia-Calvete (beiden geblesseerd) en Jan-Paul Saeijs (geschorst) ontbreken in elk geval.

[Upd] KNVB schorst Kieszek voor twee duels

De aanklager betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) wil doelman Pawel Kieszek van Roda JC voor de duur van twee duels schorsen. De goalie van de ploeg uit Kerkrade kreeg zondag in de competitiewedstrijd tegen PSV (1-3) een directe rode kaart.

Volgens de aanklager is de straf gebaseerd op het feit dat Kieszek PSV een duidelijke scoringskans ontnam. Daarnaast heeft men ook rekening gehouden met het feit dat de doelman eerder dit seizoen ook al twee keer rood kreeg.

Roda JC heeft tot vanmiddag 14:00 uur de tijd om in beroep te gaan.

Update:

De KNVB heeft zojuist gemeld dat Roda JC Kerkrade akkoord is gegaan met het voorstel van de aanklager. Dat betekent dat doelman Pawel Kieszek de laatste twee competitiewedstrijden van dit seizoen aan zich voorbij moet laten gaan.

Burning Man

Burning Man is een jaarlijks terugkerend evenement in Nevada's Black Rock Desert waar vele tienduizenden naartoe trekken en een week lang een gemeenschap vormen waarin zelfexpressie, kunst, en zelfredzaamheid de boventoon voeren. Op de tekst van het boek
'Oh, the places you'll go' van Dr. Seuss geeft dit filmpje een mooie impressie van het evenement in 2011.

Met dank aan metromuis voor de submit.

Noorse zwemmer Dale Oen (26) overleden

De Noorse zwemmer Alexander Dale Oen is gisteren onverwachts overleden, zo meldt het Noorse VG.nett die zich beroept op een persbericht van de Noorse zwembond. Dale Oen, de huidige wereldkampioen op de 100 meter schoolslag, werd slechts 26 jaar.

Het is nog onbekend hoe de Noor, die in 2008 zilver won op de Olympische Spelen, om het leven is gekomen. Mogelijk kreeg hij een hartaanval. Hij werd gisteren op trainingskamp in het Amerikaanse Flagstaff onder de douche aangetroffen, nadat hij niet meer reageerde op het roepen van een teamgenoot. Reanimatie mocht daarna niet meer baten.

Vitesse zonder Bony tegen FC Utrecht

Vitesse moet het morgenavond tijdens de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht stellen zonder aanvaller Wilfried Bony. Dit meldt Omroep Gelderland vandaag. De topscorer van de Arnhemmers kampt namelijk met een stijve knie en heeft daarom rust voorgeschreven gekregen.

Naast de absentie van Bony moet trainer John van den Brom het ook stellen zonder Anthony Annan (ziek). Achter de naam van Alexander Büttner staat nog een vraagteken, vanwege een ontstoken teen.

Mochten de drie spelers niet op tijd fit zijn, dan worden zij mogelijk vervangen door Patrick van Aanholt, Davy Pröpper en Jonathan Reis.

Toivonen denkt aan vertrek bij mislopen CL

Ola Toivonen denkt aan een vertrek bij PSV als de Eindhovenaren er opnieuw niet in slagen om de voorronde van de Champions League te bereiken. Dit schrijft AD Sportwereld vandaag.

"Ik zeg niet dat ik dan zeker ga, want daar is het nog veel te vroeg voor. Maar het zou zwaar voor me zijn om weer in de Europa League te voetballen. Dat toernooi ken ik inmiddels", liet Toivonen in de eerdergenoemde krant weten.

PSV heeft plaatsing voor de Champions League niet meer in eigen hand. Feyenoord staat op dit moment op de tweede plaats en heeft dus de beste papieren om kwalificatie af te dwingen. Ook AZ en sc Heerenveen hebben nog uitzicht op plek twee.

Of Toivonen daadwerkelijk bij PSV vertrekt, laat hij vooralsnog in het midden. "Er speelt nog niets, er heeft zich nog geen club voor mij gemeld."

Angry Birds Space vijftig miljoen keer gedownload

Van het puzzelspel Angry Birds Space zijn vijftig miljoen exemplaren gedownload. De mijlpaal werd bereikt op de 35e dag dat de game verkrijgbaar was voor onder meer pc, smartphone en tablet. Dat heeft gamestudio Rovio bekendgemaakt.

Spellen uit de hele reeks, waarbij gamers vogels moeten lanceren om varkentjes te raken, zijn sinds de zomer 750 miljoen keer download. Gamebedrijf Zynga zou rond de jaarwisseling een bod van twee miljard dollar hebben uitgebracht om de reeks van Rovio over te kopen, maar het Finse bedrijf sloeg het aanbod af.

Rovio ziet in zijn virtuele vogels een mogelijkheid een merk neer te zetten dat groter kan worden dan Mickey Mouse. Het bedrijf wil consumenten op verschillende manieren bereiken. Zo is er een televisieserie in de maak, wordt er gewerkt aan spellen voor zoveel mogelijk platformen en vinden knuffels, shirts en tassen van de vogels gretig aftrek.


Isabelle Huppert tekent voor Dead Man Down

Isabelle Huppert heeft een rol in de misdaadthriller Dead Man Down. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Welke rol de Franse actrice, bekend van La Pianiste, gaat spelen is nog onbekend. Ze voegt zich bij Colin Farrell, Dominic Cooper, Noomi Rapace en Terrence Howard.

In Dead Man Down infiltreert een agent, de rol van Farrell, de criminele organisatie in New York die zijn familie heeft vermoord. Rapace is te zien als een mysterieuze vrouw die verrassend veel van zijn verleden lijkt te weten. Cooper speelt de rol van Farrells politiepartner.

De opnames voor Dead Man Down zijn vorige week van start gegaan in Philadelphia, Huppert begint later deze maand. Niels Arden Oplev, die de originele Zweedse versie van de eerste Millennium-film maakte, voert de regie. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Isabelle Huppert tekent voor Dead Man Down (Foto: Novum)

Nertsenhouders claimen 1 miljard bij verbod

Nertsenhouders komen met een claim van minstens 1 miljard euro als de politiek instemt met een verbod op het houden van nertsen. Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders, heeft dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag gemeld in een brief.

De federatie vertegenwoordigt de ongeveer 170 bedrijven die aankondigen dat ze met hun claim komen zodra de Eerste Kamer het verbod goedkeurt. In 2009 besloot een meerderheid in de Tweede Kamer dat er een einde moest komen aan het houden van nertsen. SP, PvdA, PVV, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren (PvdD) vinden het onaanvaardbaar dat deze wilde dieren in een kooi worden gehouden enkel voor hun bontvelletje.

Boerrigter mist mogelijk kampioensduel Ajax

Ajax moet het woensdag tegen VVV-Venlo mogelijk stellen zonder Derk Boerrigter. De aanvaller heeft last van zijn rug en verscheen dinsdag niet op het trainingsveld. Ajax heeft tegen VVV aan een gelijkspel genoeg om kampioen te worden.

Boerrigter stond dit seizoen al maanden aan de kant vanwege rugproblemen. Begin vorige maand maakte hij zijn rentree. In de vier wedstrijden die de linksbuiten sindsdien speelde, scoorde hij drie keer.

Geen proef met doellijnbewaking in Eredivisie

In de Eredivisie wordt tussen begin mei en begin juni toch geen proef met doellijnbewaking gedaan.

De KNVB was aanvankelijk door de mondiale voetbalbond FIFA gevraagd om met een aantal clubs deel te nemen aan de tweede testfase van de inzet van doellijntechnologie. De twee testbedrijven Hawk-Eye, bekend uit de tennissport, en GoalRef kozen echter om logistieke en operationele redenen voor andere competities en deels op andere continenten.

In Engeland draaide in november en december vorig jaar de eerste fase van de proef met doellijnbewaking. Daarin werden acht verschillende systemen getest. Om tot betrouwbare testresultaten te komen, worden de twee beste systemen uit de eerste testfase nader onder de loep genomen tijdens wedstrijden in topcompetities in Europa dan wel op andere continenten.

Paar vliegt uit bocht na wilde achtervolging

De politie heeft maandagnacht twee snelheidsduivels gearresteerd na een wilde achtervolging door Tilburg. De vrouw en man van 23 en 27 jaar reden met 170 kilometer per uur over de ringweg toen ze uit de bocht vlogen. Dat laat de politie weten.

Agenten zagen de zwarte Volkswagen rond 02.40 uur zonder verlichting rijden op de Ringbaan West. Het Tilburgse paar negeerde een stopteken en ging er snel vandoor. Meerdere politieauto's zetten daarop de achtervolging in. Tijdens hun vlucht negeerde het paar rode verkeerslichten en staken ze kruisingen over zonder te remmen.

Op de Ringbaan Oost vloog de auto even later uit de bocht. Na een slagboom te hebben geramd kwamen de auto tot stilstand in de berm. Nadat de inzittenden waren weggerend konden ze in de wijk Jeruzalem worden ingerekend.

'Actieheld' bedreigt Haarlemmer

Een 27-jarige inwoner van Haarlem is maandagavond achternagezeten en bedreigd door een 46-jarige plaatsgenoot. Ook kreeg het slachtoffer een mes naar zich toegegooid. Bij aanhouding door de politie verklaarde de verdachte dat hij een bekende actiefiguur uit een vechtfilm was.

Het slachtoffer meldde zich maandagavond op het politiebureau. Hij was rond 22.00 uur lastiggevallen door de verwarde man op de Gasthuisvest in de Noord-Hollandse hoofdstad. De Haarlemmer overhandigde op het bureau ook het mes dat zijn kant uit gegooid was.

Toen de politie even later bij de 'actieheld' aankwam begon die direct met zijn armen te zwaaien en te spugen. De agenten maanden de man tot kalmte en namen hem mee naar het bureau. Om welke superheld het ging is onbekend.

Film over beleg Leningrad krijgt Zwitserse prijs

Een Nederlands-Russische film is in de prijzen gevallen op het Zwitserse documentairefestival Vision du Réel Nyon. De film, 900 Dagen van Jessica Gorter kreeg de prijs van de interreligieuze jury van het festival.

In de film staat het beleg van Leningrad centraal. De jury prijst Gorter voor de manier waarop ze het contrast schetst tussen de geschiedschrijving en de persoonlijke herinneringen.

900 Dagen is te zien in bioscopen en wordt later dit jaar uitgezonden op Nederland 2. Gorter wint met de filmprijs, die wordt gefinancierd door een aantal Zwitserse religieuze instanties, ongeveer 4200 euro.


Film over beleg Leningrad krijgt Zwitserse prijs (Foto: Novum)

Emma Watson speelt in film van Seth Rogen

Emma Watson, Jason Segel en David Krumholtz hebben kleine rolletjes in het regiedebuut van Seth Rogen. De acteurs gaan zichzelf spelen in de komedie End of the World, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In End of the World spelen Jay Baruchel en de Canadese Rogen zichzelf. Ze zitten in een appartement terwijl ze zich voorbereiden op het einde van de wereld. De film is gebaseerd op een kort verhaal getiteld Jay and Seth vs. the Apocalypse.

In het appartement komen tal van beroemdheden langs, onder wie Watson, Segel en Krumholtz, maar ook James Franco. Jonah Hill en Danny McBride. Zij zitten vast in het appartement van Franco. Wanneer End of the World in productie gaat, is nog niet bekend.


Emma Watson speelt in film van Seth Rogen (Foto: Novum)

Hunger Games en Bridesmaids strijden om MTV Awards

Bridesmaids en The Hunger Games voeren de nominatielijst aan van de MTV Movie Awards. De films maken elk kans op acht filmprijzen, waaronder voor beste cast en film van het jaar. In die laatste categorie zijn ook Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, The Help en The Twilight Saga: Breaking Dawn-Part 1 genomineerd.

Emma Stone, Emma Watson, Jennifer Lawrence, Kristen Wiig en Rooney Mara maken kans op een MTV Movie Award voor beste actrice. Bij de mannen strijden Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Joseph Gordon-Levitt, Josh Hutcherson en Ryan Gosling om die titel.

Ook zijn er vijf filmgevechten om de MTV-prijs: Channing Tatum en Jonah Hill versus Kid Gang in 21 Jump Street, Daniel Radcliffe versus Ralph Fiennes in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson versus Alexander Ludwig in The Hunger Games, Tom Cruise versus Michael Nyqvist in Mission Impossible: Ghost Protocol, en Tom Hardy versus Joel Edgerton in Warrior.

De kanshebbers op de MTV Movie Award voor beste filmkus zijn Channing Tatum en Rachel McAdams in The Vow, Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson in The Hunger Games, Robert Pattinson en Kristen Stewart in The Twilight Saga: Breaking Dawn-Part 1, Rupert Grint en Emma Watson in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 en Ryan Gosling en Emma Stone in Crazy, Stupid, Love.

De genomineerden zijn in tegenstelling tot andere jaren uitgekozen door filmmakers. De winnaars van de filmprijzen worden wel door het publiek bepaald. De MTV Movie Awards worden 3 juni uitgereikt.


Hunger Games en Bridesmaids strijden om MTV Awards (Foto: Novum)

De Graafschap-speler Fränkel in de cel

De Graafschap moet het in de strijd tegen degradatie voorlopig stellen zonder Purrel Fränkel. De verdediger is in voorlopige hechtenis genomen. Waar Fränkel van wordt beschuldigd kan De Graafschap niet zeggen. "Dat is iets tussen de speler en het Openbaar Ministerie", meldt een woordvoerder van de club.

De 35-jarige Fränkel stelde de club zondag op de hoogte van het feit dat hij in de cel zit. "Hij is vijftien dagen in voorlopige hechtenis genomen. Wij focussen ons nu op het slot van de competitie, zonder Purrel", meldt de woordvoerder. De linksback stond vrijdag tegen FC Groningen (1-1) nog in de basis bij de huidige nummer zeventien van de Eredivisie.

'Ibrahimovic verruilt Milan voor Real Madrid'

Het lijkt erop dat Zlatan Ibrahimovic na dit seizoen AC Milan zal gaan verlaten en terugkeert in Spanje. De Zweedse aanvaller kan volgens het Spaanse El Confidencial tekenen bij Real Madrid, de aartrivaal van FC Barcelona waarvoor hij eerder één seizoen speelde.

Volgens de Spaanse krant heeft Ibrahimovic vijf weken geleden al met Real-trainer José Mourinho gesproken. "Wil je naar Real komen? Als dat zo is, maak je gereed voor een verhuizing. Ik zal proberen te zorgen dat het lukt," zou de Portugese coach gezegd hebben.

Ibrahimovic heeft naar verluidt wel oren naar een terugkeer naar Spanje, waardoor Real al begonnen is om Ibracadabra naar Madrid te halen. De terugkeer naar Spanje zou de revanche van de Zweed moeten worden die een ongelukkige tijd in Barcelona kende. Hij haalde in zijn biografie dan ook hard uit naar de vertrekkende Barça-coach Pep Guardiola. Ibrahimovic toonde bij zijn terugkeer in Italië aan wel degelijk goed te kunnen voetballen, want in 82 duels heeft hij inmiddels 54 keer doel getroffen.

Elsevier verliest na klacht Hero Brinkman

De Raad voor de Journalistiek geeft Hero Brinkman gelijk in zijn klacht tegen weekblad Elsevier. De inmiddels ex-PVV'er voelde zich door een commentaar in het blad onheus bejegend. Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier feliciteert Brinkman met de uitspraak, maar neemt geen letter terug van het omstreden commentaar.

Brinkman was kwaad op het magazine, dat volgens hem suggereerde dat hij achter dreigementen zit tegen trendwatcher René Boender, die de Willem Arondéuslezing zou houden. Hij verweet het weekblad - dat hem in verband brengt met een 'Twitterknokploegje' - 'leugens en stemmingmakerij'. Joustra: "Blijkbaar zien Brinkman en de Raad niet het verschil tussen een echte knokploeg en een Twitterknokploegje, het woord dat wij hebben gebruikt."

Elsevier verliest na klacht Hero Brinkman
Elsevier verliest na klacht Hero Brinkman (Foto: ANP)

Coffeeshop toch open voor buitenlanders

Coffeeshop Easy Going in Maastricht is dinsdagochtend om 11.00 uur alsnog voor iedereen opengegaan. Coffeeshophouder Marc Josemans probeert zo een juridische procedure uit te lokken. "De minister verplicht ons om te discrimineren, en dat is een schending van artikel 1 van de grondwet", zei hij.

Eerder op de ochtend had Josemans nog aan ongeveer tien buitenlanders de toegang geweigerd. Hij deed dat wegens het ingaan van nieuwe regels die niet-ingezetenen van Nederland de toegang ontzeggen. De afgewezen buitenlanders gingen naar het politiebureau om aangifte te doen van discriminatie.

De meeste andere coffeeshops in Maastricht blijven voor onbepaalde tijd dicht. Volgens de uitbater van coffeeshop Heaven 69 doen ze dat omdat er officieel geen klanten zijn. Dat komt omdat niemand zich heeft geregistreerd. Sinds dinsdag zijn coffeeshops in Zuid-Nederland besloten clubs die alleen geregistreerde leden toelaten.

Volgens Josemans zijn de meeste coffeeshops in Maastricht dicht vanwege de harde woorden van burgemeester Onno Hoes (VVD) afgelopen weekeinde. Die liet weten onmiddellijk te zullen optreden en geen enkele overtreding van het nieuwe beleid te zullen toestaan.

Coffeeshop toch open voor buitenlanders
Coffeeshop toch open voor buitenlanders (Foto: ANP)

Het gaat warm worden

Het is al Mei dus is het eigenlijk wel eens tijd voor een lekkere warme voorjaarsdag (zoals gisteren) maar deze verwachting voor aankomende Zaterdag is er eentje die hopelijk niet uitgaat komen. En mocht je het kaartje niet snappen, de cijfertjes zijn de maximum temperatuur. Plaatje is wat aan de kleine kant, klik hier voor een grotere versie.

En meepraten over deze zomerse Zaterdag kan hier in het WKN subforum op FOK!

Dronkaard rijdt rond met man op dak

Een 20-jarige automobilist uit Winschoten is maandagavond aangehouden omdat hij dronken door de straten in zijn woonplaats reed terwijl zijn vriend op het dak lag. Dat meldt de politie de dag na Koninginnedag.

Agenten zagen het vreemde tafereel en lieten hem stoppen op de Emmastraat. Na een blaastest bleek dat de man te veel had gedronken. Hij moest direct zijn rijbewijs inleveren. Ook kreeg hij een proces-verbaal.

Räikkönen: "Formule 1 niet mijn leven, maar werk"

Kimi Räikkönen heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat hij niet voor de Formule 1 leeft zoals andere coureurs dat wel doen. De Fin is een coureur die er zijn brood mee verdient en zit alleen in de sport vanwege de auto's en vanwege het winnen.

Op de vraag van Bild am Sonntag om zijn zonnebril af te zetten antwoordde hij resoluut: "Nee." Räikkönen heeft een duidelijke mening over de sport en die is in al die jaren niet veranderd. "Ik ben hier alleen voor het racen. Alle andere onzin kan me gestolen worden. Zonder de auto's zou ik hier niet zijn. De Formule 1 speelt geen rol in mijn privé-leven, ik heb een echt leven! Voor veel mensen is de Formule 1 hun leven, voor mij niet. Het is mijn werk."

Boerrigter nadert unicum bij Ajax

Ajax kan morgen de landstitel in de Eredivisie prolongeren. Daarvoor moeten de Amsterdammers één punt zien te pakken in de wedstrijd tegen VVV-Venlo, die ook nog eens in de Amsterdam ArenA wordt gespeeld.

Mocht Ajax er in slagen om de titel opnieuw te pakken, dan schrijft Derk Boerrigter geschiedenis. Vorig seizoen speelde de aanvaller namelijk nog voor RKC Waalwijk, dat er uiteindelijk met de titel in de Jupiler League vandoor ging. Nu staat de voetballer aan de vooravond van een nieuwe titel en kan daarmee de eerste speler worden, die in twee jaar tijd de eerste plaats in zowel de Jupiler League als de Eredivisie pakt.

"Ik heb toen een ontzettend leuk feest gehad met RKC en hoop met Ajax hetzelfde te kunnen beleven", keek Boerrigter op de officiële website van Ajax terug op vorig seizoen. "Al is er natuurlijk wel een verschil tussen de Jupiler league en Eredivisie, dat toch het hoogste nationale podium is. Maar verder is een prijs een prijs en ik houd van prijzen."

Tot slot benadrukte Boerrigter nog wel dat de wedstrijd tegen VVV-Venlo nog niet gewonnen is en de selectie het duel benadert, zoals dat elke week gebeurt. "Dus met de instelling om te winnen. En nu natuurlijk om kampioen te worden. Ik kan niet wachten en kijk er naar uit."

Zes jongeren opgepakt voor steekpartij in trein

De politie heeft maandagavond op het station van Tilburg zes jongeren tussen de 14 en 22 jaar opgepakt voor een steekpartij in een trein. Daarbij raakten twee Brabantse mannen van 22 en 24 jaar gewond. Hoe zij er aan toe zijn is onbekend, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

Een passagier trok aan de noodrem toen de boel rond 22.00 uur uit de hand liep. Na de steekpartij ontstond er ook een vechtpartij. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

De spoorwegpolitie doet onderzoek naar de zaak. De verdachten uit Tilburg, Nieuwerkerk aan den IJssel en Rotterdam zitten vast en worden dinsdag in de loop van de dag verhoord.

Bobby Brown: ik heb niets met dood Houston te maken

Bobby Brown ontkent dat hij iets te maken heeft met de dood van zijn ex Whitney Houston. "Ik ben niet de reden dat ze er niet meer is", zegt Brown tijdens een interview met het Amerikaanse entertainmentprogramma Today. "Het is ongelooflijk dat mensen dat zeggen."

Velen beweren dat Houston door haar ex Bobby Brown aan de drugs is geraakt. In de hotelkamer waar in februari het levenloze lichaam van Houston is gevonden, werd cocaïne aangetroffen. "Ik werd nooit high door drugs voor ik Whitney ontmoette. Ik rookte wiet en dronk bier, maar ik ben niet degene door wie ze aan de drugs raakte", vertelt Brown in het interview dat woensdag volledig in de Verenigde Staten wordt uitgezonden.

Het doet Brown, die vijftien jaar getrouwd was met Houston, pijn dat ze aan de gevolgen van drugsgebruik is overleden. "Ik ben al zeven jaar van de drugs af. Ik wist niet dat ze nog steeds met een verslaving kampte. Maar het is een zwaar gevecht om van de drugs af te blijven."

Ook vindt Brown het moeilijk dat sommigen beweren dat het dankzij hem bergafwaarts ging met de zangeres. "Ik voel me er verschrikkelijk onder. Maar ik weet wel beter", zegt de 43-jarige zanger. "Als iemand ons echt zou kennen, zouden ze weten hoeveel we voor elkaar betekenden, hoe gelukkig we samen waren."

Markt voor tablets groeit als kool

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben computerproducenten 20,3 miljoen tabletcomputers op de markt gebracht. Dat heeft onderzoeksbureau Canalys berekend. Dat is drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Twee op de tien geproduceerde computers is nu een tablet, tegen slechts zeven procent een jaar geleden. De tablet blijft het populairst in de Verenigde Staten, met een marktaandeel van 36 procent. Azië is met een stijging van de tabletafzet van 232 procent op jaarbasis de snelst groeiende regio.

In Azië werden het afgelopen kwartaal vijf miljoen tablets op de markt gebracht, ongeveer de helft van het naar de Verenigde Staten verscheepte aantal. Europa blijft enigszins achter met een groei van 180 procent, en is met een afzet van 4,7 miljoen stuks inmiddels voorbijgestoken door Azië.

Het grootste deel van de groei in Azië komt op naam van China, waar ook de meeste tabletcomputers worden geproduceerd. Hier werden in het eerste kwartaal van dit jaar zes keer zoveel tablets verkocht als in dezelfde periode een jaar eerder.

De markt voor tablets wordt steeds concurrerender, maar Apple blijft nog dominant. De iPad heeft een wereldwijd marktaandeel van 58 procent. Dat is wel een stuk lager dan de 74 procent van een jaar geleden. De markt voor tablets is een jonge markt. De eerste tablet voor het grote publiek, de iPad, werd in het voorjaar van 2010 gelanceerd.

Dekker niet in Giro

Thomas Dekker zal komende zaterdag niet van start gaan in de Giro d’Italia. De renner van Garmin – Barracuda heeft nog teveel last van een blessure aan zijn knie die hij opliep bij een val in Luik-Bastenaken-Luik.

De knie begon tijdens de trainingen deze week weer op te spelen en ondanks veel rust werd het er niet beter op. Daarom heeft de ploegleiding van Garmin besloten om geen risico met hem te nemen.

"Wanneer ik nu van start zou gaan is het risico te groot dat ik na enkele dagen alsnog moet afstappen. Ik heb overleg gehad met de ploegleiding en mijn programma is omgegooid. Dit jaar zal ik zeker nog een grote ronde rijden, maar het is nog niet bekend of dat de Tour of de Vuelta wordt", aldus Dekker.

Vlaar: ''Heel bewust met Oranje bezig''

Ron Vlaar wil deze zomer naar Polen en Oekraïne. Niet om vakantie te vieren, maar voor deelname aan het EK. Daar is de Feyenoord-verdediger, zo zegt hij, heel bewust mee bezig.

Vlaar draait een sterk seizoen bij Feyenoord. Niet alleen met de club, die op de tweede plek staat, gaat het voortvarend, maar ook persoonlijk is Vlaar bezig aan zijn beste seizoen in zijn loopbaan. "Ik speel de laatste weken vrij stabiel", erkent Vlaar in gesprek met Sp!ts. Het EK in Polen en Oekraïne gloort. "Of ik aan het Nederlands elftal denk? Ik ben heel bewust met Oranje bezig. Ik wil mee naar het EK, daar ga ik alles aan doen. Daar moet alles voor wijken."

"De afgelopen jaren heb ik er de ene keer wel bij gezeten en de andere keer niet, maar daar neem ik geen genoegen meer mee. Tijdens de laatste interland tegen Engeland maakte ik weer deel uit van de selectie en kwam ik aan spelen toe. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat ik automatisch mee ga naar het EK. Toen ik in een mindere periode zat, riep bondscoach Bert van Marwijk me wel op, daar heb ik toen veel vertrouwen uit geput."

Vlaar debuteerde al in 2005 als jonge Feyenoorder voor Oranje, maar bleef - na een dramatische interland tegen Italië datzelfde jaar - vierenhalf jaar weg. In 2010 zat hij er weer een paar keer bij en dit jaar lijkt hij zijn definitieve terugkeer in de selectie te maken.

Live-actiontrailer Metal Gear Rising: Revengeance

Eerder berichten we al dat Metal Gear Rising: Revengeance ons aan het teasen was over een geheime boodschap die verstopt zou zitten in Raidens robotarm. Gisteren heeft Konami de boodschap in Raidens arm weten te ontcijferen en een geheime boodschap is veel leuker als je hem deelt. 

Het lijkt erop dat er data vanaf de robotarm van Raiden wordt ingelezen op een computer. Hij zit vastgebonden in een stoel en heeft flashbacks uit zijn verleden.

Metal Gear Rising: Revengeance is een spin-off in de Metal Gear Solid-serie en moet ervoor zorgen dat het verhaal van Raiden uitgediept wordt. Het spel staat gepland voor een release in 2012 op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

 


Tot levenslang veroordeelde vrij na DNA-onderzoek

De nu 51-jarige Robert Dewey was 33 toen hij in Colorado in de gevangenis verdween op beschuldiging van de verkrachting van en moord op een 19-jarige vrouw. Twee jaar later werd hij tot levenslang veroordeeld. Maandag was hij weer een vrij man. Nieuw DNA-onderzoek had uitgewezen dat hij de verkrachting en moord niet op zijn geweten had en ten onrechte was veroordeeld.

Het nieuwe DNA-onderzoek heeft naar een nieuwe verdachte geleid. Deze man zit reeds een levenslange gevangenisstraf uit voor een andere moord.

Dewey is blij dat hij vrij is. Hij wil op zijn motor gaan rijden en de wind in zijn gezicht voelen en ook veel tijd met zijn familie gaan doorbrengen. "Ik heb een heleboel in te halen", aldus Dewey.

Ook Spies wil CDA leiden

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag op basis van ingewijden. Ze is de vierde kandidaat die zich meldt.

Het partijbestuur bepaalde woensdag dat de leden van het CDA de nieuwe lijsttrekker mogen kiezen. Vrijdag was fractieleider Sybrand van Haersma Buma de eerste prominente CDA'er die zich kandidaat stelde. Eerder meldden voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink zich al.

Spies werd, naast staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker, al genoemd als mogelijke nieuwe leider. Bleker heeft eerder aangegeven dat hij zich meldt als niemand anders wil.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager zei vorige week niet beschikbaar te zijn. Zijn collega van Onderwijs Marja van Bijsterveldt meldde zich ook al af.

Kandidaten kunnen zich tot aanstaande vrijdag 19.00 uur aanmelden bij de kandidaatstellingscommissie. De kandidaten worden maandag gepresenteerd. De verkiezing vindt vervolgens plaats in twee rondes. Op 1 juni wordt bekendgemaakt wie de lijsttrekker van het CDA wordt.

CD: Wallace Vanborn - Lions, Liars, Guns & God

Dat België in Europa vooroploopt qua muziek is steeds duidelijker aan het worden: dEUS voor de alternatieve rock, Triggerfinger voor de bluesrock, Selah Sue voor de dub-pop, Isbells voor de folk, Absynthe Minded voor de pop-rock, Hooverphonic voor de zwoele klanken, The Black Box Revelation voor de garage-rock en dan hebben we het nog niet eens over de nieuwere lichting met namen als The Me in You, School is Cool en Little Trouble Kids. Dan missen we nog een noemenswaardige band in onder andere het stonerrock genre. Maar niet getreurd, want ook daar hebben de zuiderburen een antwoord voor: Wallace Vanborn

LG stopt met productie Windows Phone-toestellen

LG heeft tegenover de Koreaanse krant Korea Herald verteld dat ze geen plannen hebben voor een nieuw Windows Phone-toestel. LG gaat zich richten op Android en geeft als voornaamste reden op dat het marktaandeel van Windows Phone nihil is.

In 2009 kondigde LG aan dat ze een samenwerking met Microsoft aan zouden gaan om zich te richten op telefoons met Windows Phone, maar ze hebben daarop zeven kwartalen verlies gedraaid. Het is pas sinds kort dat er weer winst gemaakt wordt met deze samenwerking. Het Koreaanse bedrijf geeft aan dat ze wel geld blijven stoppen in research en development op het gebied van Windows Phone.

LG heeft in totaal één toestel met Windows Phone op de markt gezet, de Optimus. Concurrenten als HTC en Nokia hebben meerdere Windows Phone-modellen in verschillende uitvoeringen. Van alle WP-fabrikanten is Nokia het meest succesvol met hun Lumia-serie. In Amerika is de Lumia 900 een groot succes en verschillende winkels hebben moeite om aan de vraag te voldoen.

Later deze maand gaat Steve Ballmer van Microsoft richting Seoul voor het Seoul Digital Forum waar hij met verschillende developers en partners zal gaan praten. Of hij LG van gedachten kan doen veranderen is nog maar de vraag.

Munsterman: ''Al met al een heel naar jaar''

FC Twente dreigt in de slotweken van de competitie af te stevenen op een teleurstellende eindrangschikking. De Tukkers staan zesde, wat voorzitter Joop Munsterman betreurt. FC Twente, de huidige nummer zes van de Eredivisie, kan de Champions League uit het hoofd zetten en moet waarschijnlijk play-offs spelen om Europees voetbal te halen.

Zorgen maakt voorzitter Joop Munsterman zich niet, mocht FC Twente Europees voetbal mislopen. "In het geval we geen Europees voetbal zouden halen, is dat geen probleem in onze financiële huishouding, omdat wij nooit Europees voetbal begroten. Dat is het grote verschil tussen ons en clubs als Ajax en PSV", zegt Munsterman in gesprek met De Telegraaf.

De voorzitter ziet hoe Twente, nadat het succes aaneen werd geregen, dit seizoen in ontwikkeling even stilstaat. "Voor ons is dit altijd al een overgangsjaar geweest. Onze doelstelling was om bij de eerste vier te eindigen en dat kan nog steeds. Als dat niet lukt, is dat tegenvallend, maar zo'n jaar kan er altijd tussen zitten. Na onze resultaten van de afgelopen seizoenen kon het ook bijna niet meer beter'', concludeert Munsterman.

Toch draait Munsterman er niet omheen als hij het seizoen moet beschrijven. ''Al met al is het gewoon een heel naar jaar. Het begon al met het verschrikkelijke dakongeluk. Financieel is het ook moeilijk geweest, maar het ziet er naar uit dat we voor volgend seizoen onze begroting op peil weten te houden ondanks de crisis", aldus Munsterman.

Orica nieuwe hoofdsponsor Greenedge

Wielerteam Greenedge heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden. De Australische ploeg, waar de Nederlanders Pieter Weening, Sebastian Langeveld en Jens Mouris onder contract staan, gaat de komende drie jaar als Orica Greenedge door het leven.

Orica is een bedrijf dat chemicaliën en explosieven levert voor de mijnbouw. Het is niet bekend hoeveel geld de Australische multinational van plan is in het team te steken.

Greenedge maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de World Tour, de hoogste divisie in het wielrennen. Met de overwinning van Simon Gerrans in Milaan-San Remo beleefde het team half maart een droomdebuut.

Ex-chauffeur klaagt J-Lo aan

Jennifer Lopez wordt aangeklaagd door haar voormalige persoonlijke chauffeur. De chauffeur beweert dat de manager van Lopez hem kleineerde en zijn carrière kapot heeft gemaakt.

Chauffeur Hacob Manoukian werd door Lopez overtuigd om zijn bedrijf te sluiten en exclusief voor de 42-jarige zangeres en actrice te gaan rijden. Manoukian ging akkoord omdat Lopez hem een fors bedrag per jaar betaalde, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Lopez' manager Benny Medina kleineerde Manoukian in het openbaar en zei dat de man geen normaal Engels sprak. Medina zou Lopez overgehaald hebben om de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de chauffeur weg te halen en hem alleen nog maar de auto te laten rijden.

Manoukian beweert dat hij hierdoor gedwongen was om op te stappen en klaagt nu Benny Medina en Jennifer Lopez aan voor de schade. "Manoukian was een ontevreden werknemer die ervoor koos te stoppen", reageert Medina. Een reactie van Lopez is nog niet bekend.

Boilesen langer bij Ajax

Nicolai Boilesen gaat zijn contract bij Ajax verlengen. De linksback zet binnenkort zijn handtekening onder een verbintenis die hem tot 2016 aan de Amsterdamse club bindt.

De 20-jarige Boilesen kwam dit seizoen nauwelijks voor de koploper van de eredivisie in actie. Hij raakte maar liefst 3 keer geblesseerd aan zijn hamstring. Trainer Frank de Boer houdt echter vertrouwen in Boilesen. "Al denk ik niet dat hij volgend seizoen al de inhoud heeft om 34 competitieduels te spelen", zegt hij.

Daarom onderzoekt Ajax de mogelijkheid om zich met nog een linksback te versterken.

Boilesen langer bij Ajax
Boilesen langer bij Ajax (Foto: ANP)

[NBA] Miami en Oklahoma winnen ook tweede duel

Miami Heat en Oklahoma City Thunder hebben ook hun tweede wedstrijd in de play-offs van de NBA gewonnen. Miami klopte thuis New York Knicks met 104-94. Oklahoma was met 102-99 net te sterk voor regerend kampioen Dallas Mavericks.

Dwyane Wade scoorde 25 punten voor Miami. Chris Bosh en LeBron James namen respectievelijk 21 en negentien punten voor hun rekening. Knicks-speler Amare Stoudemire was zo gefrustreerd over de nederlaag dat hij na afloop van de wedstrijd met zijn hand door een glazen ruit sloeg. Mogelijk mist hij daardoor het derde duel.

Dallas gaf tegen Oklahoma net als in de eerste wedstrijd in de slotfase een voorsprong uit handen. Russell Westbrook werd topscorer bij de thuisploeg met 29 punten, Kevin Durant maakte 26 punten.

Orlando Magic slaagde er niet in de tweede wedstrijd in de play-offs te winnen. Indiana Pacers trok door een 93-78 zege de stand in de series gelijk: 1-1.

Vooral risico's voor jongere huiseigenaren

Vooral jongeren tot 35 jaar dreigen in problemen te komen als ze hun woningen zouden moeten verkopen. Door de prijsdalingen op de huizenmarkt is hun pand in waarde gedaald. Bovendien hebben ze vaak weinig spaargeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Een woordvoerder zei dat dinsdag in het Radio 1-Journaal.

Volgens het onderzoek zou 38 procent van de huiseigenaren van 26 tot 35 jaar met een restschuld komen te zitten als ze hun woning moeten verkopen. Dat aantal kan nog toenemen als de werkloosheid verder oploopt. In totaal hadden vorig jaar 517.000 huishoudens met een hypotheek een restschuld. Dat is 14,3 procent van het totaal. De totale restschuld bedroeg 15,3 miljard euro, 30.000 euro gemiddeld per huishouden.

Christina Curry kijkt enorm tegen ouders op

Christina Curry is diep onder de indruk van de carrières van haar ouders Adam Curry en Patricia Paay. "Ze hebben zo veel bereikt, daar kijk ik enorm tegenop", zegt Christina dinsdag in Spits. "Ik hoop dat ik hetzelfde kan bereiken. Wat zij hebben gedaan in het leven, wil ik ook doen."

Christina hoopt dat ze net als haar moeder ooit in Playboy te bewonderen is. Het jurylid van Model In Een Dag had gesprekken over een fotoshoot, maar die liepen op niets uit. Toch is ze niet jaloers op haar moeder, die wel in het naaktblad stond. "Ik ben heel trots op mijn moeder en ik gun haar alles", aldus Curry. "Ik denk dat mijn tijd nog wel een keer komt. Het was gewoon niet het goede moment. Misschien over een paar jaar."

Christina vindt het jammer dat ze vaak negatieve kritiek krijgt. "Ik weet niet wat sommige mensen dwars zit, velen zijn zo negatief over mij", vertelt de 21-jarige. "Maar aan de andere kant snap ik het wel, hoor. Misschien lijk ik in hun ogen heel dom en verdien ik het niet, maar ik heb gewoon plezier in wat ik doe."

Over vijf jaar wil Curry getrouwd zijn en een groot gezin hebben. Tegen die tijd wil ze haar huidige woonplaats, de Verenigde Staten, verruilen voor Europa. "Ik heb mijn moeder wel beloofd dat als ik kinderen krijg, ik dichterbij ga wonen. Misschien ga ik dan wel terug naar Engeland."

Noma beste restaurant ter wereld

Restaurant Noma in Kopenhagen is wederom tot 's werelds beste restaurant uitgeroepen. Voor het derde jaar op rij is het restaurant van chefkok René Redzepi door het Britse Restaurant Magazine tot allerbeste gekozen.

Het kleine Noma bestaat sinds 2004 en is gespecialiseerd in de nieuwe Scandinavische keuken.

Ook de nummer 2 en 3 van dit jaar zijn dezelfde als verleden jaar, respectievelijk El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona en Mugaritz in San Sebastian, in Spaans Baskenland.


Noma beste restaurant ter wereld (Foto: Novum)

Koninginnedag slechtst bekeken sinds 2007

Het bezoek dat koningin Beatrix tijdens Koninginnedag bracht aan Rhenen en Veenendaal heeft ruim 1,6 miljoen kijkers getrokken. De uitzending is de slechtst bekeken Koninginnedag sinds 2007, schrijft Mediacourant. In de afgelopen tien jaar trok alleen de editie van 2007 in Noord-Brabant minder kijkers.

Vorig jaar keken nog ruim 1,9 miljoen mensen naar het jaarlijkse bezoek van de koninklijke familie. Mogelijk bleven door het mooie weer minder mensen thuis voor de uitzending. Tijdens het bezoek was onder meer te zien hoe Willem-Alexander won met wc-potgooien en koningin Beatrix tijdens haar speech verwees naar prins Friso, die na zijn skiongeluk in coma ligt.

Koninginnedag was maandag ook niet het best bekeken televisieprogramma. Uit de cijfers van Stichting Kijkonderzoek blijkt dat het achtuurjournaal en Spoorloos populairder waren.

Koninginnedag trekt veel kijkers
Koninginnedag trekt veel kijkers (Foto: ANP)

Age Of Heroes

Toen ik een aantal weken geleden bij mijn lokale dvd-boer te horen kreeg dat er een Tweede Wereldoorlog film aan kwam met Sean Bean en Danny Dyer had ik nog mijn twijfels. Zowel Bean als Dyer staan bekend om een enorme lijst van films die nog niet eens de status B-film verdienen. De low budget film Age Of Heroes van Adrian Vitoria wist me toch op aangename wijze te verrassen.

Vliegmaatschappij koopt eigen raffinaderij

De Amerikaanse vliegmaatschappij Delta Air Lines koopt een eigen raffinaderij. Het bedrijf betaalt 150 miljoen dollar (113 miljoen euro) voor een olieverwerker van ConocoPhillips. Dat maakte Delta maandag bekend. De onderneming denkt dat het zo honderden miljoenen kan besparen op kerosine.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een luchtvaartmaatschappij zijn vleugels uitslaat naar de olieindustrie. De raffinaderij in de staat Pennsylvania lag sinds september stil, in afwachting van een verkoop. De installatie produceert 185.000 vaten olie per dag.

Vliegmaatschappij koopt eigen raffinaderij
Vliegmaatschappij koopt eigen raffinaderij (Foto: ANP)

Poging tot tegencoup in Mali

Soldaten die trouw zijn gebleven aan de Malinese ex-president Amadou Toumani Touré proberen een tegencoup te plegen. Dit heeft de militaire junta in Mali verklaard. Gezegd werd dat de Touré-aanhangers hulp krijgen van 'huurlingen uit de regio'.

Volgens een junta-woordvoerder proberen de tegenstanders van het nieuwe bewind de controle over het vliegveld te krijgen zodat Ecowas-troepen kunnen worden ingevlogen. In de Malinese hoofdstad Bamako wordt gevochten, meldden ooggetuigen.

Een maand geleden pleegden opstandige militairen een staatsgreep in Mali en werd de regering van de democratisch gekozen Touré ten val gebracht. Hoewel de militairen de macht hebben overgedragen aan een interim-regering is het niet duidelijk welke rol de junta nog speelt.

Zeven gewonden door verkeersruzie in Limburg

Bij een vermoedelijke verkeersruzie op de A2 zijn maandagavond bij het Limburgse Hunsel zeven gewonden gevallen. De politie heeft een 24-jarige man aangehouden.

Hij zou bij een andere auto aan de bumper hebben gekleefd om die vervolgens in te halen, af te snijden en op de rem te trappen. Hierdoor reden volgens de politie twee auto's met volle snelheid in op de auto van de verdachte. De gewonden moesten allemaal met een ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht.

Veel doden bij scheepsramp in India

De ramp met een volgepakte veerboot maandag in het noordoosten van India heeft aan zeker 103 mensen het leven gekost. Hun lichamen zijn inmiddels geborgen. Ruim honderd mensen worden nog vermist. Aan boord van de veerboot waren ongeveer 350 personen, zei de politie van de deelstaat Assam dinsdag.

De boot kapseisde op de rivier de Brahmaputra, vermoedelijk als gevolg van harde wind en zware regen, en brak vervolgens in tweeën. Rond de honderdvijftig mensen die een plek hadden op het bovendek konden worden gered of brachten zichzelf in veiligheid.

Veel is nog onduidelijk, omdat communicatie lastig is vanwege het slechte weer en de afgelegen plek waar de ramp zich voltrok.


Veel doden bij scheepsramp in India (Foto: Novum)

Wilders heeft geen emigratieplannen

PVV-leider Geert Wilders is niet van plan naar de Verenigde Staten te verhuizen. "Ik blijf echt in Nederland. Ik ga met heel veel enthousiasme en heel veel goede zin campagne voeren voor de verkiezingen", zei hij desgevraagd op Radio 1.

Wilders is in de VS voor de promotie van zijn boek Marked for Death. Voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali kreeg in de VS ook bekendheid als critica van de islam en ging daar uiteindelijk aan de slag bij de conservatieve denktank American Enterprise Institute. Gevraagd of hij vanwege het klappen van de gedoogcoalitie plannen had haar achterna te gaan, antwoordde Wilders ontkennend.

Wel gaf hij aan de strijd tegen islamisering belangrijk te vinden. "Maar ik waag te betwijfelen of mijn boek een bestseller wordt."

Voorspellingen laten Joan Franka koud

Joan Franka is totaal niet bezig met voorspellingen over de uitslag van het Eurovisie Songfestival. "Ik ga me er dus niets van aantrekken", vertelt de zangeres dinsdag in het AD.

Volgens voorspellingen van fans staat Joan, die op 24 mei in de halve finale Nederland vertegenwoordigt met het nummer You and Me, in de top tien van de populairste acts. "Heel leuk om te horen", vindt Franka. "Maar uiteindelijk zegt dat niks. Net zoals al die negatieve voorspellingen."

Franka concentreert zich dan ook vooral op de uitvoering van haar liedje. "Alles hangt af van mijn optreden. Ik moet me gewoon bewijzen in Azerbeidzjan."

Kinderen in jeugdzorg 'schokkend vaak' misbruikt

Kinderen in jeugdtehuizen en pleeggezinnen worden drie tot vier keer vaker seksueel misbruikt dan jongeren die thuis wonen. Misbruik in de jeugdzorg kwam tussen 2008 en 2010 'schokkend vaak' voor, concluderen wetenschappers van de Universiteit Leiden volgens de Volkskrant in een nog niet openbaar onderzoek in opdracht van de commissie-Samson.

Uit huis geplaatste jongeren met een licht verstandelijke beperking worden volgens de onderzoekers zelfs tien keer vaker misbruikt. Het taboe dat op misbruik rust is groot. Zelfs in anonieme vraaglijsten durft de helft van de misbruikten niet aan te geven wie de dader is. Degenen die wel antwoordden, noemen medewerkers van de instelling, pleegouders en groepsgenoten.

De commissie-Samson onderzoekt het misbruik van minderjarigen die door de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Dat doet de commissie in navolging van de commissie-Deetman, die het misbruik binnen de katholieke kerk onderzocht.

Kinderen in de jeugdzorg zijn extra kwetsbaar omdat ze vaak al door hun ouders zijn mishandeld of verwaarloosd. De commissie-Samson richt zich vooral op het verleden, maar het uitgelekte deelrapport richt zich op het hedendaagse risico op misbruik in de jeugdzorg.

De onderzoekers vroegen jeugdzorgmedewerkers naar gevallen waar zij van weten en liet jongeren vragenlijsten invullen. Per duizend jongeren geven er 188 aan dat ze zijn misbruikt. De onderzoekers weten per duizend kinderen slechts van 3,2 gevallen van misbruik. Het grote verschil zou komen doordat slachtoffers er niet over praten.

Door op dezelfde manier te onderzoeken hoe vaak alle kinderen in Nederland worden misbruikt, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat kinderen in de jeugdzorg drie tot vier keer vaker worden misbruikt. Meisjes worden vaker misbruikt dan jongens.

In jeugdzorginstellingen is het risico op misbruik groter dan in pleeggezinnen. Daarom moeten de instellingen volgens de onderzoekers alleen als noodoplossing worden gebruikt. Het eindrapport van de commissie-Samson wordt in oktober verwacht.

Trailer 3 voor The Dark Knight Rises

Deze week is de derde trailer voor The Dark Knight Rises weergegeven. De bijna tweeënhalve minuten durende promo toont een variëteit aan beelden van Batman, Bane, Catwoman, Joseph Gordon-Levitts John Blake en de bekende bijrollen.

De trailer kenmerkt zich door de rustige opbouw, waarin na verloop van tijd Hans Zimmers score langzaam opkomt. Intussen worden beelden getoond die een mix zijn van beelden die we kennen uit vorige trailers, gelekte publieksfoto's en eerder vrijgegeven videobeelden. Banes accent is iets beter te verstaan en Bale lijkt nog steeds zijn speciale 'Batman-stem' te hebben behouden, een eigenschap die hem kritiek opleverde in de vorige film.

The Dark Knight Rises start op 20 juli, tegelijk met de Amerikaanse release.

Oud-strijders boos om 'nepveteranen' in defilé

De geplande deelname van zelfbenoemde 'Koude Oorlogveteranen' aan het 5 mei-défilé in Wageningen zet kwaad bloed bij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook deelnemers aan de missies in Irak en Afghanistan zien hun deelname absoluut niet zitten, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Bij de belangenvereniging voor militairen die dienden tijdens de Koude Oorlog, Kovom, kunnen oud-militairen onofficiële onderscheidingen kopen. Die spelden ze tijdens het defilé op. De belangenvereniging probeerde een officiële status te verwerven, maar die poging strandde volgens de krant omdat tussen 1949 en 1991 nooit een oorlogshandeling is verricht.

Toch mogen de oud-militairen uit de Koude Oorlog dit jaar in het defilé meelopen. "Behalve bij de bevrijding, staan we ook stil bij het behoud van onze vrijheid. Daar heeft de Koude Oorlog een rol bij gespeeld", zegt coördinator van het Comité 4 en 5 mei Wageningen in de krant. De deelname van de Kovom-groep wordt na afloop geëvalueerd, waarna wordt bepaald of die voor herhaling vatbaar is.

De glimmende 'nepmedailles' van de zogenoemde 'Brezjnev-bestrijders' roepen volgens de krant extra weerstand op bij de 'echte' veteranen die in een oorlog dienden. De onder bittere omstandigheden verdiende echte onderscheidingen zouden maar schraal afsteken bij de 'fantasieonderscheidingen' van Kovom. Met de nepmedailles zouden de 'charlatans' het applaus van de echte oud-strijders wegstelen.

Klijnsma presenteert plannen nieuwe vakbeweging

PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma en haar vier medekwartiermakers presenteren dinsdag hun plannen voor De Nieuwe Vakbeweging. Tot de oprichting van de vernieuwde FNV op 23 juni licht het vijftal de voorstellen toe aan diverse organen binnen de vakcentrale, maar ook daarbuiten.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius wordt na het oprichtingscongres opgevolgd door een interim-voorzitter. Niet uitgesloten is dat die ervoor moet zorgen dat de leden de voorzitter voortaan direct kunnen kiezen. De drie grootste vakbonden binnen de FNV, Abvakabo, Bondgenoten en Bouw, lijken hier echter weinig voor te voelen. Zij zien meer in indirecte verkiezingen in het bondsparlement.

De aanleiding voor de rigoureuze hervorming van de vakcentrale met 1,4 miljoen leden was het hoogoplopende conflict rond het pensioenakkoord, waardoor Abvakabo en Bondgenoten vorig jaar bijna uit de vakcentrale waren gestapt. De FNV is sindsdien weinig slagvaardig.

Verwacht wordt dat de organisatie van de vakcentrale, die nu bestaat uit negentien vakbonden, geheel op de schop gaat. Het principe is 'bouwen van onderop'. Ook vakbonden die nu geen lid zijn van de FNV worden uitgenodigd om toe te treden. Ook kunnen bestaande of nieuwe verenigingen toetreden, bijvoorbeeld van jongeren, uitkeringsgerechtigden en ouderen.

Ook groepen werknemers of individuen kunnen lid worden. Negen op de tien leden willen meer directe invloed op hun vakbeweging, zo bleek een week geleden uit een peiling in opdracht van de kwartiermakers. Bondgenoten en Abvakabo moeten zich wellicht opsplitsen, wat de spanningen binnen de vakcentrale verder zou kunnen doen oplopen.

De nieuwe vakvereniging moet 'dicht bij mensen staan en herkenbaar zijn. De ambitie is 'een vormende kracht te zijn in de veranderingen van de samenleving en de beroepsoverstijgende belangen te behartigen van werkende mensen'. De Nieuwe Vakbeweging is overigens een werktitel, ook over de naam wordt nog nagedacht.

Awesomenauts komt uit volgens planning

Ronimo Games heeft bevestigd dat hun sidescroller Awesomenauts volgens de oorspronkelijke planning gaat uitkomen. Dit ondanks de financiële problemen van uitgever DTP Entertainment. Er is geen uitleg gegeven over hoe de ontwikkelaar de release nu heeft geregeld.

Awesomenauts komt 2 mei uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Het spel zal gratis te downloaden zijn voor PlayStation Plus-leden.

XCOM-personages moeten op action figures lijken

Er is een nieuwe dev diary online verschenen voor XCOM: Enemy Unknown. In de video legt Greg Foertsch, art director bij Firaxis Games, uit wat hun visie is geweest bij het creëren van de personages. Zo legt hij onder andere uit dat het niet hun bedoeling is geweest om ze op echte mensen te laten lijken, maar meer op action figures.

XCOM: Enemy Unknown komt ergens in 2012 uit pc, met later mogelijk een release op Xbox 360 en PlayStation 3.

Ingestorte zendmast wordt herbouwd

Een speciale helikopter uit Zwitserland hijst dinsdagmiddag het eerste nieuwe mastdeel op de tv-toren in het Drentse Hoogersmilde. De zendmast stortte in juli vorig jaar in na brand.

Met het plaatsen van het mastdeel wordt een begin gemaakt met de herbouw. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kan de nieuwe mast eind mei al op hoogte zijn. Die reikt dan 303 meter de lucht in.

De afgelopen maanden is de betonnen toren gerepareerd waarop de zendmast komt te staan. Die was ernstig beschadigd toen de mast tijdens de brand in twee stukken brak.

De herbouw van de tv-toren wordt versneld uitgevoerd, omdat sinds de brand delen van Noord-Nederland een slechte radio- en tv-ontvangst hebben. Na het instorten van de mast vorig jaar werd wel een noodmast geplaatst op de Johan Willem Frisokazerne in Assen, maar die is niet hoog genoeg.

Tijdens de operatie dinsdag is het gebied rond de tv-toren afgesloten in verband met de veiligheid.

Six Word Column(s)

Kiezen is hét probleem van columnisten tegenwoordig. Er is zo vreselijk veel om je over op te winden, dat het niet moeilijk is om een onderwerp te vinden, maar te kiezen waarover je niet schrijft. Van de week herontdekte ik het prachtige fenomeen Six Word Story. Een verhalenwedstrijd waarbij, de naam zegt het al, slechts zes woorden gebruikt mogen worden. Verhalen die achterop een kaartje geschreven kunnen worden, op een bierviltje of op je arm desnoods. Het was de aanleiding voor deze column en direct de oplossing van het keuzeprobleem. Hier, voor u, de eerste Six Word Column, ooit. Of nou ja, een stuk of twintig daarvan.

Zuidelijke coffeeshop dicht voor buitenlander

Coffeeshops in Zeeland, Brabant en Limburg mogen vanaf dinsdag geen buitenlanders meer binnenlaten. Mensen die nog wiet of hasj willen kopen moeten aantonen dat ze in Nederland wonen en zich laten registreren door de coffeeshop.

Het gaat om de eerste veranderingen door strengere gedoogcriteria voor coffeeshops. Tegen de veranderingen bestaat veel weerstand.

Maastrichtse coffeeshops hebben aangekondigd dat ze met opzet gaan verkopen aan buitenlanders en niet-leden om een proefproces uit te lokken. Coffeeshopklanten die worden geweigerd, willen naar de politie stappen om aangifte te doen van discriminatie.

Buitenlanders die regelmatig hasj en wiet kopen in Maastricht hebben voor dinsdagmiddag een demonstratie aangekondigd.

Vaccin tegen astma flinke stap dichterbij

Nederlandse onderzoekers hebben een flinke stap gezet in de richting van een vaccin tegen astma. Dat maakte het Astma Fonds dinsdag bekend.

Bij astma zorgen bepaalde cellen in de longen voor een heftige afweerreactie tegen prikkels die eigenlijk onschuldig zijn. De wetenschappers uit Leiden, Rotterdam en Amsterdam ontdekten dat met bepaalde stoffen die cellen zo kunnen worden gemanipuleerd, dat ze niet reageren op die prikkels.

"Nu we weten hoe de overdreven afweerreactie in de longen ontstaat en hoe we die kunnen voorkomen, kunnen we proberen een echt vaccin te maken", zegt Hermelijn Smits van het LUMC in Leiden. "We willen vaccinmoleculen ontwerpen, waarin de allergische stof wordt gecombineerd met de remmende stof die de poortwachters beïnvloedt. Als in het lab blijkt dat ze goed werken, dan zijn we dichter bij een echt vaccin."

Volgens Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, is een vaccin qua resultaat vergelijkbaar met bijvoorbeeld een inenting tegen kinkhoest of polio. "Daarbij worden antilichamen ingespoten. Dit vaccin zou de fout in de longen opheffen, nog voordat astma echt ontstaat."

De oorzaak van astma ligt namelijk in de genen van een persoon en invloeden uit de omgeving. De verschijnselen van de ziekte, zoals kortademigheid en hoesten, worden geactiveerd door prikkels als huisdieren, pollen of een ziekte. Ongeveer 115.000 Nederlandse kinderen hebben astma, dat daarmee de grootste chronische ziekte is onder die groep.

Volgens Rutgers kan het nog wel even duren voordat het vaccin er daadwerkelijk ligt. "Dat kan zeker 10 tot 20 jaar duren. Maar wij zien het wel als iets heel kansrijks."

Vaccin tegen astma flinke stap dichterbij
Vaccin tegen astma flinke stap dichterbij (Foto: ANP)

Vrouw bijt hond

Een 19-jarige vrouw uit de Verenigde Staten is aangehouden omdat ze haar hond zou hebben gebeten. Dat meldde de politie maandag (lokale tijd).

De vrouw was dronken en had niet alleen de hond gebeten, maar ook haar moeder. De Engelse bulldog had volgens de politie zichtbare bijtwonden in de nek. Uiteindelijk beet de hond terug, maar hem wordt niets ten laste gelegd, zegt de politie.

Vrouw bijt hond
Vrouw bijt hond (Foto: ANP)

Kamer: geen bewindslieden naar EK in Oekraïne

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er namens het kabinet niemand naar EK-voetbalwedstrijden in Oekraïne moet gaan als de situatie rond de veroordeelde oud-premier Joelia Timosjenko en andere gevangen niet verbetert.

Een Kamermeerderheid van in elk geval CDA, PvdA, SP en D66 staat op dat standpunt. Minister Edith Schippers van Sport laat in een reactie weten dat het kabinet zich zorgen maakt over Timosjenko en haar zaak nauwgezet blijft volgen. "Het kabinet zal zich nog beraden hoe hiermee in relatie tot aanwezigheid bij EK-wedstrijden in Oekraine zal worden omgegaan."

Maar een Kamermeerderheid wil verder gaan. Zo vindt het CDA dat bewindslieden alleen kunnen afreizen als er eerst een onafhankelijk onderzoek is geweest naar de toestand in Oekraïense gevangenissen. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel verwijst niet alleen naar de situatie van de oud-premier Joelia Timosjenko, maar ook naar andere oud-ministers die veroordeeld dreigen te worden. Timosjenko zit al vast en zou mishandeld zijn door cipiers.

,,We kunnen daar niet gezellig voetbal gaan kijken als een aantal kilometers verderop mensen onder slechte omstandigheden gevangenzitten’’, zegt Ormel. Hij roept minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op zich in te zetten voor een onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Ook de PvdA heeft Rosenthal en minister Edith Schippers van Sport opgeroepen Oekraïne aan te spreken op de behandeling van Timosjenko en haar partij.

Harry van Bommel (SP) vindt dat Nederlandse bewindslieden weg moet blijven bij wedstrijden in Oekraïne. Hij gaat er zonder meer van uit dat het kabinet het voorbeeld van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie volgt.

Die liet al weten dat hij vanwege de detentie van Timosjenko niet naar Oekraïne gaat. Presidenten uit een vijftal landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Italië, hebben laten weten dat zij niet naar een top van Centraal- en Oost-Europese leiders op de Krim gaan.

Kamer: geen bewindslieden naar EK in Oekraïne
Kamer: geen bewindslieden naar EK in Oekraïne (Foto: ANP)

Wiegel: Fortuyn wilde mij als premier

Pim Fortuyn wilde VVD-coryfee Hans Wiegel als premier als er na de verkiezingen van mei 2002 een regering zou zijn gekomen van VVD, LPF en CDA. Wiegel zei maandag in Nieuwsuur dat Fortuyn hem daarvoor had gevraagd.

Wiegel, vicepremier voor de VVD begin jaren tachtig, noemde het voorstel van Fortuyn inventief. "Waarom zou ik zeggen dat ik het niet zou doen?"

Fortuyn zou in dat geval zelf in de Tweede Kamer blijven om leiding te geven aan de fractie van de LPF.

Fortuyn werd ruim een week voor de verkiezingen op 6 mei 2002 doodgeschoten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.