FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 april 2012

Jans: "Ik kijk graag naar Heracles"

Sc Heerenveen-coach Ron Jans zag zijn ploeg winnen bij Heracles (2-4), maar kon gedurende het duel ook genieten van de tegenstander. "Als je een leuke voetbalwedstijd wil zien, moet je goals en kansen hebben en die zijn er in overvloed geweest. Uiteindelijk hebben wij de meeste goals gemaakt, maar het eerste half uur was het voornamelijk Heracles dat het duel domineerde. Daarna begonnen wij te komen", aldus Jans na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Heracles is een ploeg waar ik graag naar kijk, het is voor ons een heel moeilijke ploeg om tegen te spelen. Ze beheersen het positiespel goed, roulerende middenvelders en handige mannetjes voorin. Eén ding hebben ze vandaag echter slecht gedaan en dat is het benutten van kansen", zo vervolgde de oefenmeester van de Friezen.

"Het was now or never. Nu hebben we het einde van de competitie in eigen hand, dus ik ga morgen lekker televisie kijken en dan zie ik wel wat er allemaal te plukken valt. Van onze tegenstanders op de ranglijst zijn er in ieder geval vier die tegen elkaar spelen."

Britse rijken nog nooit zo rijk

De economische malaise lijkt voorbij te gaan aan de rijkste Britten. Hun vermogen is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte. Bij elkaar bezaten de 1000 rijkste mensen in Groot-Brittannië 414 miljard pond, omgerekend 508 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit de Sunday Times Rich List. Het jaarlijkse overzicht wordt zondag gepubliceerd.

Op de lijst staan 77 miljardairs, ook een record. In 2008 telde Groot-Brittannië 75 mensen met meer dan een miljard pond.

De rijkste man in Groot-Brittannië is de Indiase staalmagnaat Lakshmi Mittal. Hij verloor een kwart van zijn vermogen, maar bezit nog altijd 12,7 miljard pond (15,6 miljard euro). Achter hem volgen de Russen Alisjer Oesmanov (12,3 miljard pond) en Roman Abramovitsj (9,5 miljard pond).

Britse rijken nog nooit zo rijk
Britse rijken nog nooit zo rijk (Foto: ANP)

Lyon verslaat Quevilly in bekerfinale

Olympique Lyon heeft de Franse beker gewonnen. De grote favoriet had het opvallend lastig met Quevilly, dat op het derde Franse niveau uitkomt. Lisandro Lopes scoorde in de 28e minuut de enige treffer van de wedstrijd: 1-0. Voor Lyon is het na 1964, 1967, 1973 en 2008 de vijfde keer dat de Coupe de France wordt gewonnen.

In Griekenland greep Olympiakos Piraeus de dubbel. De kersverse landskampioen was in de bekerfinale pas in de verlenging Atromitos de baas: 2-1. Voor Olympiakos is het de 25e bekerwinst en de eerste sinds 2009. Drie jaar geleden won de ploeg ook voor het laatst de dubbel.


Lyon verslaat Quevilly in bekerfinale (Foto: Novum)

[Primera División] Levante vierde, Santander degradeert

Levante staat vierde in de Primera División na een 3-1 zege op Granada. De ploeg uit Valencia haalt Málaga op doelsaldo in. De club van Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen heeft echter nog een wedstrijd te goed.

Real Sociedad voltrok het degradatievonnis over Racing Santander. In San Sebastian werd het 3-0 voor de thuisploeg. Nummer laatst Santander blijft daardoor op drie wedstrijden voor het einde van de competitie op 26 punten steken. Nummer zeventien Villarreal, dat net boven de degradatiestreep staat, heeft 37 punten en is niet meer in te halen.

Sporting Gijon boekte in de strijd tegen degradatie een belangrijke zege. Uit bij Espanyol won de nummer achttien met 3-0. Gijon heeft nu 34 punten, drie meer dan nummer negentien Real Zaragoza, maar drie minder dan Villarreal. Ook Zaragoza kwam dit weekeinde nog niet in actie.

In de middenmoot verloor Getafe in eigen huis van Real Mallorca. Het werd 3-1.

Nederlander met 7,6 kilo coke in Ecuador gepakt

De politie in Ecuador heeft vrijdag een 39-jarige Nederlander opgepakt met 7,6 kilo cocaïne in zijn bezit. De man stond op het punt van de kuststad Guayaquil naar Brussel te vliegen. Dat meldt de Ecuadoriaanse politie.

De drugs zaten in veertien plastic verpakkingen die hij in zijn koffer had verstopt. Hij werd aangehouden in de bagagehal van het vliegveld nadat de politie de drugs had ontdekt. De man zit vast.

In het Zuid-Amerikaanse land zitten volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag 23 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Frank Schleck rijdt Tour en Giro

De Luxemburgse wielrenner Frank Schleck rijdt dit jaar zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. De renner van RadioShack-Nissan besloot op het laatste moment mee te doen, hij vervangt de geblesseerde Jakob Fuglsang.

"Mijn seizoen was erop gericht te pieken in de Tour", aldus Schleck, die vorig jaar nog derde werd in de Tour. "Maar als je er goed over nadenkt, biedt deze situatie ook kansen. Mijn conditie is niet zo slecht en kan de komende weken alleen maar verbeteren."

Krüzen: "We hebben onszelf tekort gedaan"

Hendrie Krüzen, tijdelijk vervanger van Peter Bosz bij Heracles, zag zijn ploeg met 2-4 van sc Heerenveen verliezen. De coach betreurt dat Heracles te weinig kansen benutte.

"De grote winnaar is het publiek. We hebben onszelf tekort gedaan door de wijze waarop we de kansen niet hebben benut", zo luidde het heldere oordeel van Krüzen tegenover Eredivisie Live. Krüzen, die de geschorste Peter Bosz als hoofdcoach van Heracles verving, was tevreden over de inzet van zijn ploeg.

"We hebben een goede wedstrijd gespeeld waarin we veel kansen hebben gehad en onszelf tekort hebben gedaan door ze niet binnen te schieten. Dat is zo'n beetje het verhaal voor heel de wedstrijd." Krüzen is ook van mening dat Heracles dit seizoen meer had kunnen scoren en meer punten had kunnen pakken dan nu het geval is. "Als onze spitsen ietwat agressiever waren geweest in de afronding voor de goal en daarbij de juiste scherpte hadden, konden we meer doelpunten maken. Dan hadden we ook wel iets hoger gestaan dan waar we nu staan."

Uitslag VVV-Venlo - ADO Den Haag

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen VVV-Venlo en ADO Den Haag. De thuisclub pakte drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie door de wedstrijd met 2-1 te winnen.

VVV-Venlo

2 - 1

ADO Den Haag

 5' Maguire
 22' Omeruo (e.d)
   19' Omeruo 
 
 Gele kaart: Leiwakabessy (VVV-Venlo), Immers, Boussaboun (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Omeruo (69/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Timisela
Yoshida
Emenike
Leiwakabessy
Meeuwis
Holla
Maguire (Kruysen/41)
Linssen (Cullen/78)
Uchebo
Wildschut
  Coutinho
Ammi
Omeruo
Horváth (Smolarek/87)
Supusepa
Immers
Visser
Toornstra
Chery
v.Duinen (Boussaboun/76)
Vicento (Elbers/62)

VVV-Venlo speler Bryan Linssen in duel met Mike van Duinen van ADO Den Haag (Foto: Pro Shots).

Ruim 1000 bezoekers op 1e dag Aviodrome

Luchtvaartthemapark Aviodrome in Lelystad heeft de eerste dag na de heropening 1025 bezoekers getrokken. Dat is 'boven verwachting', aldus een woordvoerder van de Libéma Groep, de nieuwe eigenaar van het luchtvaartpark.

Aviodrome verhuisde in 2003 van Schiphol naar Lelystad. De bezoekersaantallen vielen de laatste jaren tegen en door een faillissement eind vorig jaar moest de deur op slot.

Libéma Groep nam Aviodrome in maart over en gaf het park een facelift. Aviodrome moest interactief worden en meer vliegtoestellen werden toegankelijk gemaakt voor het publiek. De nieuwe eigenaar mikt op 180.000 bezoekers per jaar.

Droomfinale bij WTA-toernooi Stuttgart

Maria Sharapova heeft ervoor gezorgd dat het WTA-toernooi in Stuttgart de gedroomde finale krijgt. De Russin won zaterdag in de halve eindstrijd met 6-4 en 7-6 (3) van Petra Kvitova uit Tsjechië. Sharapova is als tweede geplaatst in Zuid-Duitsland, Kvitova als derde.

In de finale treft Sharapova in Victoria Azarenka de nummer een van de plaatsingslijst. De Wit-Russin, die dit jaar nog maar een partij verloor, bereikte eerder zaterdag al de finale door Agnieszka Radwanska uit Polen met 6-1 en 6-3 te verslaan.


Droomfinale bij WTA-toernooi Stuttgart (Foto: Novum)

Koninginnedag droog en zonnig

Na de wind en regen die Nederland dit weekeinde teisteren lijkt het op Koninginnedag goed te komen met het weer. Zoals het er nu naar uitziet blijft het overdag in het hele land droog en zijn er flinke zonnige perioden, meldt weeronline.nl. Pas in de avond en nacht naar dinsdag neemt in het zuiden de bewolking toe en is er kans op een enkele bui.

Op Koninginnenacht is het bewolkt en kan het vooral in het noorden van Nederland nog lange tijd regenen. In het zuiden komen een paar losse buien voor, afgewisseld door opklaringen. Met een graad of 9 is het vrij zacht en de wind zwakt duidelijk af.

Maandag blijft het naar verwachting overdag droog en laat de zon zich geregeld zien. Het wordt 18 graden aan zee tot mogelijk 22 in het zuidoosten en er staat een zwakke tot matige wind. Pas aan het einde van de dag kunnen buien terugkeren.

Uitslagen Eredivisie (28/04/2012)

Op zaterdagavond begonnen twee duels om 19.45. Hieronder vindt u de statistieken.  

FC Utrecht

1 - 3

NAC Breda

 9' Demouge    72' Schilder 
 88' Schalk 
 90+2' Sarpong 
 
 Gele kaart: Mårtensson (FC Utrecht), Gillesen (NAC Breda)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19000
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Dijk
Van der Maarel
Schut
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Mårtensson (Oar/79)
Asare
Takagi (Sneijder/86)
Demouge (Gerndt/71)
Van der Gun
  Ten Rouwelaar
Koenders
Luijckx
Botteghin
El-Akchaoui
Gilissen (Sarpong/46)
Buijs
Schilder
Lurling
Schalk
Boukhari (Bayram/65)

Vitesse

3 - 2

Excelsior

 45+3' Büttner (pen)
 80' Büttner (pen)
 90+2' Van Ginkel
   34' Van der Heijden(e.d.) 
 42' Alberg 
 
 Gele kaart: Büttner (Vitesse), Schenkeveld, Scheimann, Bruins (Excelsior)
 Rode kaart: Van Deelen (75/2xg) (Excelsior)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 28278
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
Van Ginkel
Bony
Van der Heijden (Reis/57)
Ibarra
Havenaar (Chanturia/57)
Hofs (Pröpper/76)
  De Ruiter
Van Deelen
Schenkeveld
Nieveld
Scheimann
De Graaf
Alberg (Vincken/65)
Broerse
Maatsen (Janga/84)
Oost (Smith/78)
Bruins

[Premier League] Suárez op schot voor Liverpool

Luis Suárez heeft zaterdag zijn waarde voor Liverpool weer eens bewezen. Uit bij Norwich City scoorde de Uruguayaan een hattrick voor de Reds die met 3-0 wonnen. Vooral de laatste treffer was van grote schoonheid. Suárez schoot van ruim veertig meter de bal over de te ver voor zijn doel staande Norwich-goalie John Ruddy heen.

Door de zege staat Liverpool achtste met 59 punten uit 35 duels. De Reds zijn door het winnen van de League Cup echter al zeker van Europa Leaguevoetbal. Volgend weekeinde spelen ze bovendien tegen Chelsea in de finale van de FA Cup. Promovendus Norwich staat knap dertiende.

Sánchez: "Wiggins is de favoriet"

Luis León Sánchez greep vandaag de leiding in de Ronde van Romandië. De Rabobank-renner won niet alleen de voorlaatste etappe, maar nam ook de leidertrui over van Rinaldo Nocentini. De Spanjaard heeft met de tijdrit van morgen voor de boeg negen seconden voorsprong op Bradley Wiggins, die volgens Sánchez dan ook de favoriet is.

De tijdrit is zestien kilometer lang en staat te boek als lastig. "Met een col van eerste categorie, kort maar stijl: ik weet nu niet in wiens voordeel dit zal zijn. We staan met vier renners heel goed in het klassement: Bauke (Mollema), Stef (Clement) en Wilco (Kelderman). Dat moet iets moois opleveren," zei Sánchez.

"Natuurlijk wil ik deze ronde winnen, maar als je twee etappes op zak hebt, is een topklassering in het eindklassement ook heel mooi. Ik denk dat Wiggins nog steeds de favoriet is, maar het kan echt alle kanten op. De moraal is heel goed en ik ga er alles aan doen," zei de Spanjaard die eerder deze maand al een etappe won in de Ronde van Castillië en Leon.

Coolheid ten top

Jazz- en bluesmuzikanten stralen een bepaald soort coolheid uit. De muziek is rustig en eist geduld, het wordt gespeeld in rustige rokerige cafe's (nou ja, dat is dan een stereotype beeld die je er bij vormt). De muzikanten komen ook rustig en stil over en ze dragen stijlvole kleding. Ik vind al die aspecten samen iets cools uitstralen.. en deze foto's benadrukken dat gevoel precies.

Uitslag Heracles Almelo - sc Heerenveen

In Almelo heeft Heerenveen gewonnen van Heracles Almelo. Het werd 2-4 voor de Friezen. Bas Dost scoorde twee keer en bracht zijn doelpuntentotaal op 28. sc Heerenveen klimt door deze overwinning naar de vierde plek, maar FC Twente en PSV kunnen morgen bij een overwinning weer over sc Heerenveen heen. Heracles Almelo blijft twaalfde. 

Heracles Almelo

2 - 4

sc Heerenveen

 57' Overtoom(pen)
 73' Bruns
   13' Dost 
 55' Narsingh 
 69' Djuricic 
 80' Dost 
 
 Gele kaart: Overtoom, (Heracles Almelo), Schmidt, Breur, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8475
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d.Linden
Davidson
Quansah
Overtoom
Bruns
Gouriye (Pedro/77)
Armenteros
Everton
  Nordfeldt
Schmidt
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Djuricic (v.Anholt/81)
Kums
Elm
Narsingh
Dost(Fazli/89)
Assaidi (v.La Parra/46)

Call of Duty: Modern Warfare 3 DLC voor pc krijgt releasedatum

Schrijf het op in je agenda: Call of Duty: Modern Warfare 3 voor de pc krijgt eindelijk de langbeloofde Content Collection en die kan vanaf 8 mei gekocht worden. De DLC bevat vier nieuwe multiplayer maps en nieuwe twee Spec Ops missies. Dit is overigens dezelfde content die al voor de consoles beschikbaar is.

De Content Collection voor de pc is dezelfde content die Xbox 360 en PlayStation 3 bezitters sinds maart en april kunnen downloaden. Hoeveel de DLC moet gaan kosten en wanneer Elite ook beschikbaar wordt voor de pc is nog niet bekend.

Zenit opnieuw Ruslands beste

Zenit Sint Petersburg heeft zich zaterdag opnieuw tot kampioen van Rusland gekroond. De titelverdediger won met 2-1 van naaste concurrent Dinamo Moskou en is daardoor niet meer in te halen door de Moskovieten. Zenit greep de titel in 2007 en 2010 ook. Door die laatste titel gold de ploeg als titelverdediger.

Het huidige seizoen is extra lang in Rusland. Het begon in maart vorig jaar en ging na een winterstop die eind november begon in maart weer verder. De Russische Premier Liga maakt op deze wijze de overstap van een zomercompetitie naar het in het grootste deel van Europa gebruikelijke schema met een competitie tussen augustus en mei.

Zware bom ontmanteld in Noord-Ierland

In Noord-Ierland is een zware bom ontdekt. Het explosief van 250 kilo is onschadelijk gemaakt. Als het was ontploft 'zou iedereen binnen 50 meter zijn omgekomen en iedereen binnen 100 meter zwaargewond zijn geraakt', liet de chef van de Noord-Ierse politie zaterdag weten.

Volgens de politie zitten katholieke terroristen waarschijnlijk achter de bom. Het explosief was verstopt in de laadruimte van een bestelbusje, dat was geparkeerd op een weg bij de grens met Ierland.

Noord-Ierland ging tientallen jaren gebukt onder geweld van protestantse en katholieke bewegingen. Sinds een vredesakkoord in 1998 is het relatief rustig, maar de laatste jaren groeit de angst voor een nieuwe geweldsgolf.

Zware bom ontmanteld in Noord-Ierland
Zware bom ontmanteld in Noord-Ierland (Foto: ANP)

Marin maakt overstap naar Chelsea

Chelsea heeft zich versterkt met Marko Marin. De aanvaller van Werner Bremen komt voor ruim acht miljoen euro over naar Engeland. Dit meldt Klaus Allofs, manager van de Duitse club.

De 23-jarige Marin speelt sinds 2009 voor Werner Bremen. Daarvoor speelde de Duitser voor Borussia Mönchengladbach. Op Stamford Bridge zet de aanvaller een handtekening onder een contract voor vijf jaar.

Marin kwam tot dusverre tot zestien interlands voor de Duitse nationale ploeg. Tottenham Hotspur had ook interesse in Marin.

'Ibrahimovic wil Guardiola niet bij AC Milan'

La Gazetta dello Sport weet te melden dat AC Milan geïnteresseerd heeft toegekeken naar het vertrek van Pep Guardiola bij FC Barcelona. Volgens de Italiaanse krant denkt Silvio Berlusconi, voorzitter van AC Milan, aan het vastleggen van de Spaanse oefenmeester. Het zal echter niet eenvoudig zijn om sterspeler Zlatan Ibrahimovic te overtuigen dat Guardiola een aanwinst zal zijn voor de Rossoneri.

De Zweedse aanvaller speelde in het verleden een seizoen bij FC Barcelona, maar slaagde er niet in om daar uit te groeien tot een van de dragende spelers binnen het elftal. Ibrahimovic heeft er ook geen geheim van gemaakt dat hij het destijds niet goed kon vinden met Guardiola.

La Gazetta dello Sport weet te melden dat Ibrahimovic nog altijd niet samen wil werken met Guardiola, maar Berlusconi zou bereid zijn om de onvrede tussen beide kemphanen weg te nemen. De voormalige minister-president van Italië staat bekend om zijn bewondering voor de trainerskwaliteiten van Guardiola. 

Farfán verlengt bij Schalke 04

Jefferson Farfán heeft zijn contract bij Schalke 04 verlengd, meldt de club op haar website. De aanvaller uit Peru heeft een verbintenis getekend tot medio 2016. Hij stond nog tot het einde van het lopende seizoen onder contract bij de Duitse club.

Een tijdje geleden leek Farfán nog zijn contract uit te dienen en daarna te vertrekken uit Gelsenkirchen. Hij heeft echter op het laatste moment bijgetekend. De Peruaanse aanvaller speelt vanaf 2008 in de Veltins-Arena. Farfán kwam in het verleden uit voor PSV en Alianza Lima.

De ex-PSV heeft zijn contract verlengd omdat Schalke 04 zich voor volgend seizoen heeft gekwalificeerd voor de Champions League. De Duitse club heeft zich met een 4-0 overwinning op Hertha BSC verzekerd van de derde plaats in de Bundesliga. Deze geeft recht op een plaats in de Champions League.

[Bundesliga] Schalke zeker van Champions League na winst

Schalke 04 speelt komend seizoen in de voorronde van de Champions League. De ploeg uit Gelsenkirchen legde zaterdag middels een 4-0 zege op Hertha BSC beslag op de derde plaats in de Bundesliga. Klaas-Jan Huntelaar scoorde twee keer en gaf een assist op Lewis Holtby. Raul tekende in zijn laatste thuiswedstrijd voor Schalke voor de 3-0.

Kampioen Borussia Dortmund is op weg naar een puntenrecord na de 5-2 uitzege bij FC Kaiserslautern. Bayern München is al zeker van de tweede plaats. De finalist in de Champions League won thuis met 2-0 van VfB Stuttgart. Mario Gomez scoorde een keer, maar staat met zijn 26 treffers een goal achter op Huntelaar in de topscorerslijst.

Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen en Stuttgart vertegenwoordigen Duitsland volgend seizoen in de Europa League. Leverkusen won met 1-0 van nummer zeven Hannover 96 en zorgde er zo voor dat de ploeg uit Hannover geen kans meer maakt op Europees voetbal.

FC Augsburg speelde zich onderin veilig door met 0-0 gelijk te spelen tegen Gladbach. FC Köln verzuimde zich te verzekeren van de zestiende plaats en zo rechtstreekse degradatie te voorkomen. De Keulenaren verloren met 4-1 van SC Freiburg. Köln verdedigt in de laatste speelronde volgende week een voorsprong van twee punten op Hertha.


Schalke zeker van Champions League na winst (Foto: Novum)

[Premier League] Arsenal gelijk, Newcastle onderuit

Arsenal en Newcastle United hebben zaterdag punten verspeeld in de jacht op een Champions Leagueticket in de Premier League. Arsenal speelde ondanks een treffer van Robin van Persie met 1-1 gelijk bij Stoke City. De aanvoerder maakte in de vijftiende minuut een vroege treffer van Peter Crouch ongedaan.

Newcastle-doelman Tim Krul kreeg op bezoek bij Wigan Athletic vier treffers om de oren, terwijl de Noord-Engelsen zelf niet tot scoren kwamen: 4-0. Victor Moses (2x), Shaun Maloney en Franco di Santo zorgden ervoor dat Wigan nu drie punten boven de degradatiestreep staat.

Arsenal en Newcastle handhaven zich met 66 en 62 punten nog wel op de derde en vierde plaats. Tottenham Hotspur kan zondag op gelijke hoogte komen met Newcastle. Die ploegen hebben bovendien een wedstrijd minder gespeeld dan Arsenal. Ook Chelsea kan zich nog in de strijd mengen.

Swansea City speelde in een spectaculair duel met 4-4 gelijk tegen het reeds gedegradeerde Wolverhampton Wanderers. Bij de thuisploeg stond Michel Vorm onder de lat, Dorus de Vries verdedigde het doel bij de Wolves.


Arsenal gelijk, Newcastle onderuit (Foto: Novum)

[WK Snooker] Hendry verslaat Higgins, O'Sullivan op voorsprong

De Schot John Higgins heeft in de achtste finales van het WK snooker in Sheffield een zware nederlaag moeten slikken tegen zijn landgenoot Stephen Hendry. De zevenvoudige wereldkampioen schaarde zich bij de laatste acht na een duidelijke 13-4 zege in The Crucible, de zwaarste WK-nederlaag ooit voor Higgins.

Higgins had gister al een 12-4 voorsprong genomen.  In de beslissende sessie kreeg Higgins de eerste kans, maar na een zoveelste misser potte Hendry een 64 break weg, goed voor een plaats in de kwartfinales. Daarin neemt hij het in een nieuw Schots duel op tegen Stephen Maguire.

Ronnie O'Sullivan heeft een 5-3 voorsprong genomen tegen Mark Williams. Tot 3-3 ging het gelijk op, totdat Rocket Ronnie in het zevende frame op weg naar een century ging. Helaas voor hem bleef hij steken op 88. Het laatste frame van de eerste sessie leek naar Williams te gaan, maar toen Williams een rode bal mistte pakte O'Sullivan alsnog het frame. Morgenmiddag gaat deze partij verder. 

Moslims dreigen Srebrenica te verlaten

De moslimbevolking van Srebrenica zal wegtrekken als voormalige inwoners van de stad, die tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995) zijn weggevlucht voor het leger van generaal Ratko Mladic, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer mogen stemmen. Dat zeiden vertegenwoordigers van de vereniging 'Moeders van Srebrenica' na het bezoek van VS-ambassadeur Patrick Moon aan de stad, zo meldde de Bosnische krant Dnevni Avaz zaterdag.

Voorzitter Hatidza Mehmedovic van de vereniging verklaarde dat de ambassadeur niet meer langs hoeft te komen als die uitzondering er niet komt. Geen enkele ambassadeur is dan volgens haar nog welkom.

Nadal via Verdasco naar finale in Barcelona

Rafael Nadal staat zondag in de finale van het ATP-toernooi in Barcelona. De Spaanse titelhouder was zaterdag in de halve eindstrijd eenvoudig Fernando Verdasco de baas met 6-0, 6-4. Nadal stond voor de dertiende keer in zijn loopbaan tegenover Verdasco. Hij wist zijn landgenoot telkens te verslaan.

De 25-jarige Nadal kan al zijn zevende titel op het Catalaanse gravel veroveren. Zijn volgende tegenstander is David Ferrer, die hem in 2008, 2009 en 2011 niet van de eindzege af kon houden. Ferrer rekende eerder zaterdag af met de Canadees Milos Raonic: 7-6 (2), 7-6 (5).


Nadal via Verdasco naar finale in Barcelona (Foto: Novum)

'Blinde Chinese activist onder bescherming VS'

De blinde Chinese activist Chen Guangcheng die vrijdag uit huisarrest ontsnapte staat onder bescherming van de Verenigde Staten. Dat heeft de in de VS gevestigde mensenrechtenbeweging ChinaAid zaterdag gezegd.

Er vinden momenteel gesprekken op hoog niveau tussen beide landen plaats over het lot van Chen, aldus de beweging. De plek waar Chen zich bevindt - volgens onbevestigde berichten in de Amerikaanse ambassade in Beijing - kan een grote politieke complicatie betekenen voor de twee landen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton brengt aankomende week een bezoek aan China voor strategische en economische gesprekken.

Vrijdag werd bekend dat Chen zondagnacht met hulp van activisten uit zijn zwaarbewaakte woning wist te ontsnappen. Chen bracht een videoboodschap uit waarin zich bij premier Wen Jiabao beklaagt over de manier waarop hij en zijn gezin zijn behandeld. Hij noemt partijfunctionarissen die zich zouden hebben misdragen met naam en toenaam. De video is inmiddels online verschenen.

Mocht Chens ontsnapping uiteindelijk slagen, dan is dat een hart onder de riem voor de belaagde gemeenschap van mensenrechtenactivisten in China. Het afgelopen jaar zijn velen van hen opgepakt en opgesloten.


'Blinde Chinese activist onder bescherming VS' (Foto: Novum)

'Ziekenhuizen melden verdachte sterfgevallen niet'

Ziekenhuizen melden slechts een fractie van de verdachte sterfgevallen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

In 2009 werden 243 overlijdensgevallen gemeld waarbij mogelijk een medische fout is gemaakt. Volgens deskundigen overlijden jaarlijks zo'n tweeduizend patiënten door missers van artsen. Ziekenhuizen zijn verplicht hier melding van te maken, maar laten dit dus vaak na.

De IGZ zet in op een cultuurverandering. De IGZ kan ook een boete uitdelen als ziekenhuizen niet goed melden, maar dat is in het door RTL Nieuws onderzochte jaar 2009 geen enkele keer gebeurd.

De VVD eist opheldering van demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Bertens sluit droomweek af met toernooizege

Kiki Bertens heeft haar droomweek in stijl afgesloten. De tennisster, die vanuit de kwalificaties de finale van het WTA-toernooi van Fes bereikte, wist die finale ook nog te winnen van Laura Pous-Tio; 7-5 en 6-0.

In de eerste set kwam Bertens na een nerveus begin snel op een 0-3 achterstand tegen de nummer 110 van de wereld. Ze brak echter snel terug en kwam zelf op 5-4 een break voor. De Spaanse kwam echter weer terug, maar de break die Bertens daarna weer plaatste bleek genoeg te zijn voor winst in de eerste set.

Daarin denderde de 20-jarige Bertens, 149e op de wereldranglijst, door en had snel een 5-0 voorsprong te pakken. De kwalificatiespeelster mocht vervolgens voor de toernooizege gaan serveren. Ze wist direct haar eerste wedstrijdpunt te pakken en won daarmee haar eerste toernooi op de WTA-tour.

Bertens is de eerste Nederlandse speelster sinds Michaella Krajicek in 2006 in Rosmalen die een toernooizege op de WTA-tour wist te boeken. Door de winst stijgt Bertens op de wereldranglijst naar een plaats in de top 100.

Ex-veiligheidschef Israël hekelt Iran-standpunt

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van defensie Ehud Barak overdrijven de effectiviteit van een mogelijke militaire aanval op Iran. Daar beschuldigt Yuval Diskin, tot vorig jaar hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, beide politici van.

Volgens Diskin wordt het oordeel van Netanyahu en Barak vertroebeld door 'messiaanse gevoelens' en zouden ze niet moeten kunnen beslissen over het beleid ten aanzien van Iran. Volgens Diskin zou een aanval de bouw van een mogelijke Iraanse kernbom juist kunnen bespoedigen. Westerse landen verdenken Iran ervan in het geheim kernwapens te ontwikkelen, wat Teheran ontkent.

Er is in Israël een verhit debat gaande over de vraag of internationale sancties en onderhandelingen Iran kunnen tegenhouden een kernwapen te maken of dat op een bepaald moment een militaire aanval moet worden uitgevoerd.

"Ik heb geen vertrouwen in het huidige leiderschap van Israël om ons door een dergelijke grote gebeurtenis te leiden, een oorlog met Iran", zei Diskin, die zich normaal niet met politiek bemoeit, wat zijn woorden mogelijk extra gewicht geeft. "Ik heb ze van dichtbij meegemaakt. Het zijn geen messiassen, die twee, en ze zijn niet de mensen in wie ik vertrouwen heb om Israël door zo'n gebeurtenis te loodsen."

Woordvoerders van Netanyahu en Barak wilden niet op de uitlatingen van Diskin reageren.

[GP2] Uitslag Race 2 Bahrein

Tom Dillmann heeft de tweede en laatste race van de GP2 Series op Bahrein op zijn naam geschreven. De Fransman bleef in de sprintwedstrijd Luiz Razia en kampioenschapsleider Davide Valsecchi voor. Nigel Melker werd elfde, terwijl Giedo van der Garde als negentiende werd afgevlagd.

Dillmann mocht na de straf voor Felipe Nasr van poleposition vertrekken en haalde er het maximale uit door de gehele wedstrijd op kop te rijden. De Fransman had aanvankelijk Marcus Ericson achter zich aan, maar de Zweed bleek door een kapotte voorvleugel niet meer over een snelle bolide te beschikken en werd zevende.

Dit maakte de weg vrij voor Razia om naar plaats twee door te stoten en het gat met Dillmann te dichten. Op de meet had de Fransman precies genoeg over om de Braziliaan voor te blijven. Valsecchi werd op ruime achterstand derde, voor Esteban Gutierrez die in de eerste bocht Giedo van der Garde in de rondte had getikt. Van der Garde probeerde nog een inhaalrace te rijden, maar werd negentiende. Ook Melker moest na de negentiende stek van gister een inhaalrace rijden en slaagde hier met een elfde plaats deels in.

De menschelijcke maet

Niet te peilen, zoveel gebeurt er in een weekje. En altijd zijn het mensen die voor nieuws zorgen. Een Noors stuk verdriet, bewezen schuldig aan 77 moorden eist via zijn advocaat vrijspraak. En dat terwijl hij in dezelfde week toerekeningsvatbaar werd verklaard. Ehh… heb ik hier wat gemist? Hier hadden we een paar lieden die met militaire precisie de toegangsdeur van een geldhok kapot klabammen, geen geld vinden en er in twee snelle Audi’s vandoor gaan. Al die moeite voor niks. 

Verdachte dubbele verkrachting Arnhem aangehouden

En 43-jarige man uit het Gelderse Rheden is zaterdag aangehouden op verdenking van een dubbele verkrachting in Arnhem. Die vond vorig weekeinde plaats. De politie onderzoekt of hij ook in andere zedenzaken als verdachte kan worden aangemerkt.

In de ochtend van zaterdag 21 april werd een 24-jarige vrouw in een steegje van de Nijhoffstraat verkracht. Zij werd daarna door de man meegenomen naar het Sonsbeekpark, waar hij haar nogmaals verkrachtte.

De politie zette 25 rechercheurs op de zaak. Er werden flyers verspreid, bij het park werden matrixborden geplaatst en een uitgebreid buurtonderzoek werd gestart. Uiteindelijk bracht een DNA-match de politie op het spoor van de man.

Dubbelslag Sanchez in Romandië

Luis Leon Sanchez heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van Romandië. De Spaanse renner van Rabobank won de vierde etappe en nam daarmee tevens de leiderstrui over van Bradley Wiggins, die nog wel tweede staat. Morgen staat er nog een slottijdrit op het programma.

In de koninginnenrit van deze ronde was het moeilijk om op de slotklim een gat te slaan. Onder andere Roman Kreuziger en Rinaldo Nocentini probeerden het maar wisten niet vooruit te blijven. Uiteindelijk sprintte een omvangrijke groep voor de zege, waarin Sanchez duidelijk de sterkste was. Hij bleef Nocentini en Branislav Samoilau voor.

In het klassement heeft Sanchez negen seconden voorsprong op Wiggins. Michael Rogers, teamgenoot van Wiggins bij Sky, staat op zestien seconden. In de top zeven staan nog drie Rabo-Nederlanders; Bauke Mollema is vierde op achttien seconden, Stef Clement op dezelfde achterstand vijfde en Wilco Kelderman zevende op twintig seconden.

Zuid-Afrika laat 35.000 gevangenen vrij

Zuid-Afrika laat tot 35.000 gevangenen vrij om de overbevolking in gevangenissen tegen te gaan. Dat heeft minister van politie Nathi Mthethwa zaterdag gezegd.

Mthethwa zei dat zo'n 14.600 gedetineerden 'voorwaardelijk of onvoorwaardelijk' vrijkomen. Daarnaast worden meer dan twintigduizend gevangenen vrijgelaten die een voorwaardelijk celstraf hebben opgelegd gekregen en die aanspraak maken op strafvermindering. Gewelddadige criminelen en gevangenen die vastzitten voor seksuele en drugsgerelateerde delicten of wapenbezit worden niet vrijgelaten, zei Mthethwa.

President Jacob Zuma besloot tot de pardonregeling ter gelegenheid van het feit dat de partij van Nelson Mandela achttien jaar de eerste verkiezingen voor alle bevolkingsgroepen won. Sinds 1994 zijn vaker gevangenen bij symbolische gelegenheden vrijgelaten.

Azarenka naar eindstrijd in Stuttgart

Victoria Azarenka heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Stuttgart. De mondiale nummer één was zaterdag te sterk voor Agnieszka Radwanska met 6-1 en 6-3. De Poolse Radwanska staat vierde op de wereldranglijst. Zondag staat de Wit-Russin tegenover Maria Sharapova of Petra Kvitova.

David Ferrer drong door tot de finale van het ATP-toernooi in Barcelona. De Spanjaard had daar tegen de Canadees Milos Raonic wel twee tiebreaks voor nodig: 7-6 (2) en 7-6 (5). Ferrer verloor in 2008, 2009 en 2011 de eindstrijd in Catalonië. Zijn volgende tegenstander komt uit de partij tussen Rafael Nadal en Fernando Verdasco.


Azarenka naar eindstrijd in Stuttgart (Foto: Novum)

Terreurverdachten Denemarken langer in voorarrest

Drie mannen die vrijdag in Denemarken werden gearresteerd in het kader van een terrorismeonderzoek worden nog vier weken - zolang het onderzoek loopt - vastgehouden. Dat heeft de Deense politie zaterdag gezegd.

De mannen moesten zaterdag voor de rechter verschijnen omdat ze twee automatische wapens en munitie in hun bezit hadden. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een terreuraanslag, aldus de Deense inlichtingen- en veiligheidsdienst PET. De drie zijn voorlopig aangeklaagd wegens verboden wapenbezit.

De mannen werden vrijdag op twee verschillende locaties in Kopenhagen gearresteerd. Het gaat om een 22-jarige Jordaniër, een 23-jarige in Denemarken woonachtige Turk en een 21-jarige Deen die in Egypte woont.

Southampton promoveert opnieuw

Southampton speelt volgend seizoen in de Premier League. De club, die vorig seizoen naar het op-één-na-hoogste niveau promoveerde, doet dat nu naar de hoogste divisie van Engeland. Aan een 4-0 zege op Coventry City had Southampton zaterdag genoeg om een promotieticket veilig te stellen. 

Nederlander Jos Hooiveld was trefzeker voor The Saints, net als Billy Sharp, Jose Fonte, en Adam Lallana. Dankzij de overwinning eindigde Southampton als tweede achter Reading, dat al eerder promotie veiligstelde. West Ham United, dat met 2-1 won van Hull City, greep met de derde plaats net naast directe promotie.

West Ham United krijgt nog een herkansing om het derde promotieticket te veroveren. In de play-offs wacht in eerste instantie Cardiff City. Daarnaast nemen Blackpool en Birmingham City het tegen elkaar op in de strijd om promotie. Portsmouth, Coventry City en Doncaster Rovers degradeerden uit het Championship.
 
 

[EK Judo] Uilenhoed en Verkerk lopen brons mis

Judoka Carola Uilenhoed heeft op de slotdag van het EK in Chelyabinsk net naast brons gegrepen. De Haagse, uitkomend in de klasse vanaf 78 kilogram, kreeg tegen de Turkse Belkos Zehra Kaya in de golden score haar tweede straf tegen. Ze was eerder in de herkansing te sterk voor de Poolse Ursula Sadkowska, nadat ze had verloren van de Britse Karina Bryant.

Marhinde Verkerk greep in de klasse -78 kilogram naast een bronzen medaille. De Rotterdamse verloor op yuko van de Oekraïense Maryna Pryshchepa. Verkerk was in de halve finale niet opgewassen tegen wereldkampioen Audrey Tcheumeo uit Frankrijk. Eerder klopte ze wel de Italiaanse Assunta Galeone en de Sloveense Ana Velensek.

Luuk Verbij (+100 kg) moest zich tevreden stellen met een zevende plaats. De zwaargewicht strandde in de kwartfinale tegen de Hongaar Barna Bor. Ook in de herkansing ging het mis voor Verbij, die verloor van Adam Okruashvili uit Georgië.

Schoorel kansloos in halve finale Napels

Thomas Schoorel kan titelprolongatie bij het challengertoernooi in Napels uit zijn hoofd zetten. De 23-jarige Nederlander had zaterdag in de halve finale weinig in te brengen tegen Jonathan Dasnieres de Veigy: 6-0, 6-3. De Fransman zette in de tweede ronde al Igor Sijsling de voet dwars.

Schoorel staat 171e op de wereldranglijst, zijn opponent is de mondiale nummer 226. De Amsterdammer was vrijdag nog met de nodige moeite de Serviër Dusan Lajovic de baas. Hij kon tegen Dasnieres de Veigy na ruim een uur zijn koffers pakken.

Keisse blijft peloton nipt voor in Turkije

Iljo Keisse heeft zaterdag de zevende etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Quickstep bleef het peloton, ondanks een valpartij in de slotkilometer, nipt voor na 124 kilometer. De Duitser Marcel Kittel van Argos-Shimano kwam als tweede over de streep in Izmir, voor de Italiaan Alessandro Petacchi.

Keisse maakte deel uit van een kopgroep van zeven, maar ging op zes kilometer van de streep alleen verder. De Belg leek stand te houden, tot hij een kleine kilometer voor de streep ten val kwam in een bocht. Met een uiterste krachtsinspanning hield hij de sprinters toch nog achter zich.

De Australische Raborenner Mark Renshaw kwam als vijfde over de streep. De Bulgaar Ivaïlo Grabovski gaat zondag ook in de laatste etappe van start in de leiderstrui.

PvdA moppert over akkoord

De PvdA-ledenraad mopperde zaterdag op een bijeenkomst in Utrecht over de handelwijze van partijleider Diederik Samsom, maar is wel heel blij dat de partij niet meedoet aan het begrotingsakkoord. Samsom meldde ook dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker, waarna hij een daverend applaus kreeg.

Leden klaagden dat de PvdA afgelopen week niet uitgenodigd was voor het overleg over de begroting van 2013 tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Dat is een misverstand, stelde Samsom. De partij was wel uitgenodigd, maar mocht alleen bij het kruisje tekenen.

"Ik heb geen behoefte om de belangen van de partij zo te verkwanselen", aldus Samsom. Hij noemde het 'balen' om tegenover een blok van 77 zetels te staan.

Geslaagde comeback Totilas

Het befaamde Nederlandse dressuurpaard Totilas heeft na een afwezigheid van acht maanden een succesvolle rentree gemaakt in de wedstrijdring. De nu in Duitse dienst rijdende zwarte hengst werd zaterdag, met Matthias Rath in het zadel, bij een internationale wedstrijd in Hagen eerste in de Grand Prix. De combinatie behaalde een score van 83,809 procent.

Het was de eerste wedstrijd voor Rath en Totlias sinds het mislukte EK in Rotterdam. In december en januari bleef het miljoenenpaard op stal wegens een blessure. In Hagen werd Laura Bechtolsheimer tweede met paard Mistral Hojris. Derde werd het duo Kristina Sprehe met Desperados.

'Christina Aguilera is een bitch'

De bandleden van The Wanted zijn niet bepaald gecharmeerd van Christina Aguilera. De jongens ontmoetten de diva toen ze een gastoptreden deden bij de Amerikaanse versie van The Voice. "Ze is echt een bitch", vertelt Tom Parker aan het Amerikaanse radiostation 92.3 Now.

"Misschien is ze in het dagelijks leven geen bitch, maar tegen ons was ze dat wel", legt Parker uit. "Ze zat daar maar en zei niets tegen ons. Ze keek ons niet eens aan."

Bandlid Max George liep tijdens een optreden bij de talentenjacht American Idol naar jurylid Jennifer Lopez om haar te omhelzen en een kus te geven. Bij Christina Aguilera durfde hij dat niet. "Ik vond haar eerlijk gezegd een beetje eng." De zanger vindt Lopez zeer aantrekkelijk. "En Christina vind ik niets bijzonders."

'Extreme hervormingen zijn nodig'

Het is heel belangrijk dat er in 2015 geen begrotingstekort meer is. Daarvoor zijn 'extreme hervormingen' nodig, zoals het opdoeken van traditionele pensioenfondsen. Dat zegt Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie en voormalig directielid van De Nederlandsche Bank, zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Als de balans op orde komt, kan de Nederlandse economie op termijn met 2 procent per jaar groeien. Hoogduin gelooft niet dat de economie eerst moet worden gestimuleerd. "Sproeien om te groeien werkt niet."

Simon en Fognini in finale Boekarest

De Fransman Gilles Simon en de Italiaan Fabio Fognini staan zondag in de finale van het ATP-toernooi in Boekarest. De als eerste geplaatste Simon was zaterdag de Duitser Matthias Bachinger de baas met 7-5, 6-2. Zijn volgende opponent klopte de Hongaarse qualifier Attila Balazs eenvoudig met 6-3, 6-1.

Simon was in 2007 en 2008 al eens de beste op het Roemeense gravel. Dit jaar staat de nummer twaalf van de wereld nog met lege handen. Fognini, de mondiale nummer 57, ging in zijn eerdere drie ontmoetingen met Simon onderuit, maar hoopt zondag zijn eerste succes op de ATP-tour te behalen.


Simon en Fognini in finale Boekarest (Foto: Novum)

Jordan gaat voor derde keer trouwen

Katie Price en Leandro Penna zijn verloofd. Dat bevestigt de woordvoerder van het glamourmodel aan de Britse boulevardkrant The Sun. Het wordt de derde keer dat Price in het huwelijksbootje stapt. De twee hebben sinds vorig jaar een relatie.

"Leandro heeft haar onlangs tijdens een skivakantie gevraagd", vertelt de woordvoerder. "En Katie heeft ja gezegd." De realityster werd eerder deze week al op de gevoelige plaat vastgelegd met een roze diamanten ring.

Price, ook wel bekend als model Jordan, was eerder getrouwd met zanger Peter Andre. De 33-jarige maakte vorig jaar bekend dat ook haar tweede huwelijk met Alex Reid op de klippen was gelopen. Ze heeft drie kinderen van twee verschillende mannen.

Zelfs Britten balen van lange Heathrow-rijen

Als Britten ergens goed in zijn, dan is het wel in netjes in de rij staan. Maar de lengte van de rijen voor de douane op luchthaven Heathrow is zelfs de geduldige eilandbewoners te gortig.

Vrijdag duurde het voor arriverende passagiers ongeveer een uur een douanier te bereiken, donderdag zelfs twee tot drie uur. Parlementariërs pleiten voor actie, bleek zaterdag.

Ook het bedrijf dat de Londense luchthaven uitbaat, noemt de situatie onacceptabel. Heathrow geldt als 's werelds drukste luchthaven en het wordt er de komende maanden alleen maar drukker wegens de Olympische Spelen, die over 3 maanden in Londen worden gehouden.

Zelfs Britten balen van lange Heathrow-rijen
Zelfs Britten balen van lange Heathrow-rijen (Foto: ANP)

Ontruiming Blaak om kapotte gasmelder

Een defecte gasmelder heeft zaterdag gezorgd voor ontruiming van Station Blaak in Rotterdam. De brandweer stelde vast dat van een gaslek geen sprake was, waarna het ondergrondse station rond 13.00 uur kon worden vrijgegeven. Het trein- en metroverkeer rijdt naar verwachting rond 14.30 uur weer volgens het boekje.

Volgens een woordvoerder van de brandweer wordt de oorzaak van de storing nog onderzocht. Het station ligt op de drukke route tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht. Het spoor was ruim een uur onbruikbaar. Reizigers liepen daardoor flinke vertragingen op.

[WK Snooker] Maguire verslaat Perry

Stephen Maguire is door naar de kwartfinale van het WK snooker. De Schot versloeg Joe Perry met 13-7. Maguire speelt in de volgende ronde waarschijnlijk tegen Stephen Hendry die nog één frame nodig in het duel tegen John Higgins. 

Na de gisteren stond Maguire al met 11-5 voor. Tijdens de derde sessie kon Perry nog een beetje van zijn achterstand wegwerken. Zo won hij de eerste twee frames, maar Maguire was de betere speler en kon met een break van 79 break zijn plaats bij de laatste acht veilig stellen.

De andere partij in de ochtendsessie ging tussen Ryan Day en Cao Yupeng. Yupeng heeft zijn achterstand van vier frames teruggebracht tot twee. Het is nu 9-7 voor Day. 

16-jarige gaat ervandoor met auto bejaarde

Een 16-jarige jongen is er vrijdagavond vandoor gegaan met de auto van een 68-jarige vrouw, nadat hij haar autosleutels had afgepakt in haar woning in Nieuwendijk (Noord-Brabant). De vrouw probeerde nog te voorkomen dat de jongen met haar auto wegreed.

Bij de worsteling die ontstond, viel de vrouw op straat waarna buurtbewoners alarm sloegen, meldde de politie zaterdag.

Even later haalden agenten de jongen van de A27 bij Breda-Noord. Hij reed daar met open deur en groot licht. De jongen zit nu vast.

De vrouw was erg geschrokken van het voorval. Of ze gewond raakte bij haar val, wist de politie niet.

'Huishouden 15 euro per maand meer kwijt'

De afgesproken verhoging van het hoge btw-tarief gaat een huishouden volgend jaar ongeveer 15 euro per maand kosten. Het jaar daarna stijgt dat bedrag tot ongeveer 27,50 euro. Een econoom van de ING heeft berichtgeving hierover zaterdag in Het Parool bevestigd.

Bankverzekeraar ING heeft op verzoek van de krant de gevolgen van de hogere btw berekend, die geldt voor de meeste diensten en producten. "Omdat er de komende jaren voor veel mensen geen loonsverhoging inzit, gaat bijna iedereen de hogere prijzen in zijn portemonnee voelen", zegt ING.

'Huishouden in 2013 15 euro meer kwijt'
'Huishouden in 2013 15 euro meer kwijt' (Foto: ANP)

Schuil/Nummerdor vijfde bij WorldTour-toernooi

Het beachvolleybalduo Richard Schuil/Reinder Nummerdor hebben bij het WordTour toernooi van Myslowice een vijfde plaats behaald. De Nederlanders verloren in de herkansing in twee sets van de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo.

Nummerdor en Schuil plaatsten zich gisteren op het toernooi voor de Olympische Spelen, door zeker bij de eerste acht te eindigen. Het toernooi van Myslowice was het eerste toernooi van dit seizoen voor het duo, dat op de vorige Olympische Spelen in de kwartfinale werd uitgeschakeld.

Heertje: Peilingen geouwehoer

Raoul Heertje wordt helemaal schijtziek van de peilingen van Maurice de Hond. Dit zei de maatschappij-kritische cabaretier vrijdagavond in Pauw & Witteman. Volgens hem moet men met een andere manier met elkaar omgaan in plaats van constant naar politieke peilingen te kijken.

Toen presentator Jeroen Pauw met een nieuwe peiling van De Hond kwam, had Heertje het even niet meer: "Iedereen die mijn boek gelezen heeft weet dat het volkomen flauwekul is."

Volgens Heertje kan iedereen met meerdere accounts meedoen aan de onderzoeken van De Hond. Hij had er dan ook geen goed woord voor over: "Dan moet je misschien dit soort geouwehoer ook gewoon stoppen en het wegflikkeren en een ander onderwerp nemen."

De zoon van econoom Arnold Heertje had het sowieso niet erg op de redactie van P&W. "Waarom zit ik hier en niet Samsom?", vroeg de cabaretier zich af, nadat er in de uitzending veel gepraat werd over de positie van PvdA-leider Diederik Samsom, terwijl juist hij niet was uitgenodigd.

Heertje: Peilingen geouwehoer

Kamervragen over schuld door erfhuis

Het CDA wil opheldering over de toename van erfgenamen die in de problemen raken na het erven van een huis. Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat steeds meer mensen er last van hebben dat een geërfd huis niet verkocht kan worden, maar wel zware hypotheeklasten met zich meebrengt.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wijst erop dat mensen die een huis kopen maar hun oude huis niet kwijtraken en daardoor dubbele lasten hebben, drie jaar lang kosten mogen aftrekken van de belasting. Mensen die met dubbele lasten zitten door een erfenis krijgen via een andere regeling slechts twee jaar respijt.

Omtzigt voelt er niet veel in dat erfenissen automatisch geblokkeerd worden totdat zeker is dat er geen schulden uit voortvloeien, zoals notarissen bepleiten. Daardoor zouden ook andere erfstukken ontoegankelijk zijn. Hij wil liever dat de regelingen voor dubbele lasten gelijk worden getrokken.

Stekelenburg niet met Roma tegen Napoli

Maarten Stekelenburg kan zaterdagavond niet in actie komen voor AS Roma. De 29-jarige doelman heeft te veel last van een schouderblessure. Hij zit daardoor niet bij de selectie voor het thuisduel met Napoli.

Stekelenburg moest woensdag al wegens een schorsing verstek laten gaan tijdens het met 2-1 verloren duel met Fiorentina. De week ervoor kreeg hij in de wedstrijd met Juventus een rode kaart. Roma staat met vier speelronden voor de boeg zevende in de Serie A. Opponent Napoli heeft vier punten meer en bezet de vierde stek.


Stekelenburg niet met Roma tegen Napoli (Foto: Novum)

Europees succes Bayern dwarsboomt plannen Löw

Het succes van Bayern München in de Champions League heeft het werk van Joachim Löw niet makkelijker gemaakt. De Duitse bondscoach moet alleen al door de finaleplaats van Der Rekordmeister maar liefst zes spelers missen in de voorbereidingen op het EK.

Op 11 mei gaat het Duitse nationale team een week op trainingskamp naar Sardinië, daarna gaat het meteen door naar Zuid-Frankrijk. De Duitsers bij Bayern spelen tijdens dat trainingskamp nog hun finale in eigen huis. Zij zijn op zijn vroegst pas op 22 mei weer beschikbaar, wanneer Bayern nog een oefenwedstrijd tegen Nederland speelt. Vier dagen later wordt in Basel een oefeninterland tussen Duitsland en zuiderburen Zwitserland afgewerkt.

Löw heeft de participatie van de Bayern-spelers in die wedstrijd echter uitgesloten. "Ze moeten eerst op adem komen, en we moeten gaan beslissen wanneer ze weer mee gaan doen aan de gezamenlijke training". Grote zorgen maakt hij zich echter niet; "De basis is beter dan vroeger. De spelers zijn veel meer met onze filosofie vertrouwd."

Bij de trainingskampen en oefenwedstrijden mist de 52-jarige bondscoach naast Bayern-spelers Neuer, Boateng, Müller, Kroos, Lahm en Gómez ook de geblesseerde Miroslav Klose en Per Mertesacker. Van de Bayern-spelers is er één die wel mee kan doen met de voorbereidingen van het Duitse nationale elftal; Holger Badstuber is geschorst voor de Champions League-finale.

'Juventus denkt aan Ivanovic en Lampard'

Koploper in de Serie A Juventus zou Chelsea twee veteranen afhandig willen maken. Branislav Ivanovic en Frank Lampard zouden van Londen naar Turijn moeten komen. Volgens Gazzetta dello Sport wil Juventus 8 miljoen euro uittrekken voor een nieuwe rechtsachter. In die prijscategorie valt Vasco da Gama's talentvolle Dede, maar ook Chelsea's Ivanovic.

De 28-jarige Serviër zou voor Juve een welkome versterking zijn die met zijn ervaring een streepje voorheeft op de jonge Braziliaan. Als De Oude Dame toch bezig is, zou het meteen ook Frank Lampard aan de selectie willen toevoegen. Lampard zou het middenveld breder moeten maken. Mocht Juventus niet in deze transfer slagen, zouden Izco van Málaga, Asamoah van Udinese en FC Porto's Freddy Guarín de alternatieven zijn. Die laatste speelt momenteel op huurbasis bij Inter, maar maakt weinig minuten en zal wellicht niet definitief worden overgenomen.

Daarnaast zouden scouts van Juventus op verschillende tribunes zijn gesignaleerd. Bij Brescia voor de 21-jarige Belgische sensatie Omar El Kaddouri, die ook op het lijstje van Lazio zou staan, en voor doelman Michele Arcari. Bovendien jaagt het op Milan-target Davide Astori en Atalanta's Federico Peluso.

D66 trapt verkiezingscampagne af

D66 begint zaterdag met zijn campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Fractievoorzitter Alexander Pechtold deelt vanaf 13.00 uur flyers uit in Nijmegen. Ook gaat hij in gesprek met kiezers over het deze week gesloten begrotingsakkoord.

Later deelt Pechtold ook flyers uit in Ede en in Wageningen. In totaal begint D66 zaterdag in twintig plaatsen met partijactiviteiten in het kader van de verkiezingen.

Judoka Ente ook naar Olympische Spelen

Nederland zal met negen judoka’s vertegenwoordigd zijn op de Olympische Spelen in Londen. Vandaag maakte judobond Nederland na bestudering van resultaten op diverse toernooien bekend dat ook Birgit Ente een ticket richting de Britse hoofdstad mag gaan boeken.

Ente werd eerder deze week in de tweede ronde van het EK judo in Chelyabinsk uitgeschakeld en werd daarom afhankelijk van andere resultaten. Maar het blijkt nu dat ze toch genoeg punten heeft om in Londen bij het toernooi voor vrouwen onder 48 kilogram uit te komen.

Naast Ente zullen ook Jeroen Mooren, Dex en Guillaume Elmont, Henk Grol, Luuk Verbij, Elisabeth Willeboordse, Edith Bosch en Marhinde Verkerk naar de Spelen gaan.

Meijer: "Er zat meer in dan een puntje"

Rogier Meijer was na afloop van het gelijkspel tegen FC Groningen blij met het behaalde punt, al vond de verdediger dat er meer in zat dan een remise. Voor de camera's van Eredivisie Live liet de aanvoerder van De Graafschap weten dat hij stiekem op meer hoopte dan een gelijkspel.

"Een puntje is opzich mooi, maar in de tweede helft had er misschien nog wel meer in gezeten, gezien de kansen die we gehad hebben. We komen goed terug en dat is wel positief natuurlijk", zei Meijer. "We hadden in de eerste helft heel veel moeite om druk te zetten op de bal. Tadic was samen met die linksback een probleem voor ons. Dat hadden we in de tweede helft beter onder controle en daardoor voetbalden we ook beter."

Door het gelijkspel liep De Graafschap weer een punt uit op concurrent Excelsior, terwijl de twee clubs komende woensdag elkaar ontmoeten in een rechtstreeks duel. "We staan nu twee punten voor, maar ieder punt is er wel één natuurlijk. Gelijkspelen is altijd lekkerder dan verliezen, zeker in uitwedstrijden en de manier waarop moet ons vertrouwen geven voor woensdag", besluit de verdediger.

Lechantre nieuwe bondscoach van Senegal

Pierre Lechantre is de nieuwe bondscoach van Senegal. De Fransman is de opvolger van Amara Traoré, die in februari aan de kant werd gezet vanwege de tegenvallende prestaties op de Afrika Cup. Senegal verloor daar alle drie zijn groepsduels.

De 62-jarige Lechantre komt over van Al Arabi uit Qatar, waar hij eerder al bondscoach was. De oud-speler van onder meer Olympique Marseille, Monaco en Lille won in 2000 het toernooi om de Afrika Cup met Kameroen.

Voor de komende WK kwalificatie zit Senegal in een poule met Angola, Uganda en Liberia. Alleen de groepswinnaar gaat naar de play-offs voor één van de vijf Afrikaanse WK-tickets. 

[EK judo] Verkerk naar halve finale, Uilenhoed/Verbij in herkansing

Marhinde Verkerk heeft als enige Nederlander vandaag de halve finales weten te bereiken bij het Europees kampioenschap judo. In de klasse onder 78 kilogram versloeg ze Assumta Galeone op ippon en wist ze daarna in de kwartfinale te winnen op yuko van Ana Valensek.

In de halve finale, die later vanmiddag wordt afgewerkt, treft ze de Francaise Audrey Tcheumeo. Carola Uilenhoed (78+ kilogram) wist de halve finale niet te bereiken. In de kwartfinale verloor ze van de Britse Karina Bryant. Uilenhoed mag wel verder in de herkansingen, waarin ze Ursula Sadkowska treft. Bij winst in die partij mag ze op voor de bronzen medaille.

Datzelfde traject zal ook Luuk Verbij moeten volgen om nog kans te maken op een medaille. Verbij, uitkomend in de klasse boven 100 kilogram, verloor in de kwartfinale op ippon van de Hongaar Barna Bor en treft nu in de herkansingen de Georgiër Adam Okruashvili.

Deuren Aviodrome gaan weer open

Luchtvaartthemapark Aviodrome in Lelystad opent zaterdag voor het eerst sinds het faillissement vorig jaar weer de deuren voor het publiek. Het park is de afgelopen weken vernieuwd en hoopt in de nieuwe vorm meer bezoekers aan te trekken dan voorgaande jaren.

Het Aviodrome verhuisde in 2003 van Schiphol naar Lelystad, maar kampte de laatste jaren met tegenvallende bezoekersaantallen. Mede hierdoor moest het park eind vorig jaar de deuren sluiten.

De Libéma Groep uit Rosmalen, onder meer eigenaar van Autotron in Rosmalen en safaripark Beekse Bergen, deed vorig jaar al een poging het park over te nemen, maar dat mislukte. Hierdoor dreigde een openbare veiling van de grote collectie historische vliegtuigen. Eind maart lukte het Libéma echter alsnog genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een overname.

Het Aviodrome is door Libéma interactiever gemaakt. Zo zijn meer toestellen toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het Aviodrome mikt voorlopig op 180.000 bezoekers per jaar. Dat zijn er een paar duizend meer dan de afgelopen jaren.

Deuren Aviodrome gaan weer open
Deuren Aviodrome gaan weer open (Foto: ANP)

Gevluchte betrokkene ongeluk A50 opgepakt

Een gevluchte betrokken bij een kleine kettingbotsing op de A50 vrijdagnacht bij Nijmegen is aangehouden. De 33-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht nam na het ongeluk de benen, maar mensen zagen hem met bebloed shirt lopen in Oosterhout en waarschuwden de politie. Naast de arrestant raakten nog drie mensen gewond.

De opgepakte man bleek onder invloed van alcohol te zijn en beweert niet te hebben gereden. Hij is naar een ziekenhuis gebracht om aan zijn verwondingen verzorgd te worden.

De politie onderzoekt het ongeluk. Of er nog gezocht wordt naar andere betrokkenen is onduidelijk.

Andersson hekelt tweede helft Groningen

FC Groningen speelde vrijdagavond met 1-1 gelijk tegen laagvlieger De Graafschap. Aanvoerder Petter Andersson zag zijn ploeg met name de tweede helft ver wegzakken. Voor de Zweed was het niveauverschil tussen de eerste en de twee helft ongebrijpelijk.

"De tweede helft was zo slecht, daar snap ik niets van. Het was echt superslecht", aldus Andersson tegen diverse media. Het Groningse publiek in de Euroborg pikte het niet en trakteerde de ploeg op een fluitconcert. Andersson kon wel begrip opbrangen voor deze manier van uiten van het publiek. "Natuurlijk begrijp ik dat. Het helpt niet, maar als je ziet hoe wij de tweede helft spelen... Het is erg frustrerend om de wedstrijd zo weg te geven. Zonde", vervolgde de middenvelder.

Het seizoen voor FC Groningen mondde door het gelijkspel uit in een teleurstelling. Na een prima eerste seizoenshelft zijn de play-offs nu niet meer haalbaar voor de ploeg van Pieter Huistra.

Van Gaal krijgt premie bij zege Bayern op Chelsea

Louis van Gaal kan bij een Champions Leaguetitel van Bayern München een premie tegemoet zien. De 60-jarige trainer kreeg vorig jaar april zijn congé bij de Duitse topclub, maar krijgt doorbetaald tot het einde van zijn contract op 30 juni. Hij blijkt nu ook nog mee te delen in de bonussen.

"Bij ons geldt: contract is contract", zegt Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenige zaterdag in Bild. De Rekordmeister plaatste zich woensdag voor de eindstrijd van het kampioenenbal door na strafschoppen Real Madrid uit te schakelen. Op 19 mei is Chelsea, dat Barcelona bedwong, de tegenstander.

Volgens Rummenigge kunnen Arjen Robben en Franck Ribéry inmiddels weer samen door een deur. De Fransman deelde vorige week een klap uit aan zijn ploeggenoot. "Dit thema speelt niet meer. Woensdag hadden ze beide een belangrijk aandeel in ons succes. Ze gaan goed met elkaar om."


Van Gaal krijgt premie bij zege Bayern op Chelsea (Foto: Novum)

'Instorten reactor 4 Fukushima betekent wereldwijde catastrofe'

De Japanse diplomaat Akio Matsumura gaf onlangs aan dat de nucleaire ramp in Fukushima, de kerncentrale die zwaar werd getroffen door de aardbeving en de daarop volgende tsunami van maart vorig jaar, kan uitmonden in een nog grotere ramp die al het leven op Aarde zou kunnen wegvagen. Amerikaanse specialisten delen zijn bezorgdheid.

Het probleem speelt zich voornamelijk af in reactor 4 van de Fukushima Dai-Ichi centrale. Voormalig Japans ambassadeur in Zwitserland, Mitsuhei Murata geeft aan wat er gebeurt als het zwaar gehavende gebouw van reactor 4 instort. "Dan zullen we alle zes de reactoren moeten opgeven vanwege de vrijgekomen radioactiviteit. Maar dat zou ook gevolgen hebben voor het bad met gebruikte splijtstof waarin 6.375 staven met splijtstof zitten en dat op vijftig meter van reactor 4 ligt".

Er liggen in totaal 11.421 onbeschermde radioactieve staven splijtstof op de Fukushima-site. Dat aantal vertegenwoordigt, 'onder andere', 85 keer de hoeveelheid Cesium 137 die bij de kernramp in Tsjernobyl vrijkwam. Als reactor 4 instort, zou het minstens vijftig jaar duren om het vrijkomen van radioactiviteit te stoppen. Murata benadrukt dat de radioactieve staven niet ingekapseld zijn maar aan de lucht zijn blootgesteld op de tweede verdieping van reactor 4. 

Mocht het gebouw instorten, bijvoorbeeld door een nieuwe aardbeving, of mocht er water wegsijpelen, zou dat een wereldwijde catastrofe veroorzaken. Hij beseft dat de verantwoordelijkheid van Japan tegenover de rest van de wereld 'onmetelijk' is. Een dergelijke ramp zou het leven op aarde eeuwenlang onmogelijk maken.

Dev diary Witcher 2 vertelt de verschillen

CD Projekt RED heeft een nieuwe developers diary uitgebracht voor The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition. In de video vertellen leden van het ontwikkelingsteam over de nieuwe quests en de extra personages die de speciale editie van het spel met zoch meebrengt.

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition is beschikbaar op Xbox 360 en pc. Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier de review lezen.

Nederland bezuinigt op de vakantie

Bijna een vijfde van de Nederlanders blijft dit jaar thuis. Een kwart van de mensen die dit jaar één keer op vakantie gaat, ging vorig jaar vaker. En wie dit jaar twee keer gaat, geeft minder uit. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, dat zaterdag is gepubliceerd.

De thuisblijvers (18 procent van de Nederlanders) hebben geen geld, of moeten bezuinigen. Maar liefst 70 procent bepaalt van te voren het budget, dit was in 2010 nog 60 procent. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft de indruk dat mensen door de crisis 'planmatiger' met hun vakantiegeld omgaan, ook huishoudens boven modaal.

Bijna een kwart spendeert minder aan de vakantie dan vorig jaar, omdat - zo zegt de helft - ze minder te besteden hebben. De top 3 van bestedingen van het vakantiegeld is vakantie (50 procent), sparen (24 procent) en aflossen van schulden en leningen (15 procent).

De gegevens zijn verzameld door Survey Sampling International, waarbij 612 panelleden een vragenlijst invulden.

Nederland bezuinigt op de vakantie
Nederland bezuinigt op de vakantie (Foto: ANP)

Politiebonden verwachten verharding acties

"Het is haast ondenkbaar dat de acties bij de politie zich niet gaan verharden." Dat concluderen de politiebonden na het begrotingsakkoord dat is gesloten.

Een van de afgesproken bezuinigingen voor 2013 is dat de salarissen van ambtenaren niet worden verhoogd. "Een politieke afspraak die voor politiemensen onacceptabel is als deze maatregel niet voor iedereen geldt", benadrukken de bonden ACP, NPB en VMHP.

En dat is niet het geval, constateren ze. "De CAO voor gemeenteambtenaren die eind vorige week werd afgesloten, bevat namelijk wel loonsverhogingen."

Politiebonden verwachten verharding acties
Politiebonden verwachten verharding acties (Foto: ANP)

'Moordenaar Fortuyn kan verlof vergeten'

De moordenaar van Pim Fortuyn kan geen gebruikmaken van de verlofregeling aan het einde van zijn gevangenisstraf. Een verzoek daartoe wordt hoogstwaarschijnlijk afgewezen, zeggen bronnen in het gevangeniswezen tegen De Telegraaf.

Volkert van der Graaf komt begin november in aanmerking voor proefverlof. Er zouden echter legio redenen zijn om een aanvraag voor zogeheten proefwenverlof af te wijzen. Zo kan het feit dat Van der Graaf buiten zijn cel gevaar loopt reden zijn voor weigering, maar ook mogelijke maatschappelijke onrust is een reden.

Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot 18 jaar cel voor de politieke moord. Na twee derde van zijn straf, in mei 2014, komt hij alweer vrij. PVV-Kamerlid Lilian Helder stelde vrijdag Kamervragen naar aanleiding van berichten over het mogelijke verlof van Van der Graaf in november.

Mariah Carey voor vijfde keer getrouwd

Mariah Carey en Nick Cannon hebben elkaar opnieuw eeuwige trouw beloofd. De zangeres en haar man hebben vrijdag onder de Eiffeltoren in Parijs elkaar voor de vijfde keer hun jawoord gegeven. Ze zijn maandag vier jaar getrouwd.

"Het was een geweldige avond", twitterde de 42-jarige Carey in de nacht van vrijdag op zaterdag. "Ik kan niet uitleggen hoe geweldig het was om onze trouwbeloften opnieuw af te leggen op de Eiffeltoren."

De zangeres trouwde in 2008 met komiek Nick Cannon. De twee beloven elkaar sinds hun huwelijk elk jaar opnieuw eeuwige trouw. Ook vorig jaar spraken ze hun trouwgeloften opnieuw uit, de ceremonie vond een dag na de geboorte van hun tweeling Moroccan en Monroe plaats.

Duizenden betogers in hoofdstad Maleisië

Meer dan 20.000 mensen zijn zaterdag in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur de straat opgegaan om te demonstreren voor eerlijke verkiezingen. De overheid heeft hervormingen beloofd, maar daar hebben de betogers weinig vertrouwen in.

De politie heeft het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van de stad afgesloten met slagbomen en prikkeldraad. Dat is op last van een rechter gebeurd. De demonstranten zeggen het plein zo dicht mogelijk te willen naderen, maar niet te zullen betreden.

Duizenden betogers in hoofdstad Maleisië
Duizenden betogers in hoofdstad Maleisië (Foto: ANP)

[Upd] Ophef in Egypte over wet 'seks met dode echtgenote'

Grote consternatie in Egypte nadat een wetsvoorstel werd ingediend waarin mannen tot 6 uur na de dood van hun echtgenote 'afscheidsseks' met haar mogen hebben. Het parlement moet nog stemmen over dit voorstel.

Het wetsvoorstel komt in een golf van wetswijzigingen gericht tegen vrouwenrechten in Egypte, die aanzienlijk zijn verslechterd sinds de val van Mubarak. De indiener heeft zich laten inspireren door een fatwa uit 2011 van de Marokkaanse radicaal islamistische prediker Mustafa al-Adawi. Die gaf aan dat 'afscheidsseks' is toegestaan. Overigens geldt dit ook voor de vrouw van een overleden man.

Egyptische vrouwenorganisaties, waaronder de Nationale Raad voor Vrouwen, ageert hevig tegen de plannen en hebben het -door islamisten gedomineerde- parlement opgeroepen het voorstel te verwerpen. De algemene verwachting is dat de wet niet wordt aangenomen. De vrouwenorganisaties protesteren tevens tegen een ander wetsvoorstel waarin men de minimumhuwelijksleeftijd van meisjes wil verlagen naar 14 jaar.

Update 10.28 uur

Oplettende lezers wezen erop dat het hier waarschijnlijk om een hoax gaat. Sarah Carr van het Egyptian Initiative for Personal Rights gaf dit onder meer aan op haar Facebookpagina. Meer informatie is te vinden op het forum.

'Elton John stal tekst van hit Nikita'

Elton John wordt beschuldigd van plagiaat. De 65-jarige Brit zou de tekst van zijn hit Nikita uit 1985 hebben gestolen. Dat beweert componist Guy Hobbs, die vrijdag naar de rechter stapte.

Hobbs beweert dat hij in 1982 het nummer Natasha schreef over zijn affaire met een serveerster, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Hobbs stuurde zijn nummer naar verschillende muziekuitgeverijen, waaronder die van John, maar niemand toonde interesse in zijn nummer.

Volgens Hobbs vertonen de teksten van Natasha en Nikita 'duidelijke overeenkomsten', hoewel hij niet precies aangeeft welke zinnen zouden zijn gestolen. Hobbs klaagt John aan wegens schending van het auteursrecht en eist een onbekend bedrag aan schadevergoeding.

Dat de componist nu pas naar de rechter stapt, komt volgens Hobbs doordat hij sinds 1984 in Afrika woont. John scoorde in de jaren tachtig een wereldhit met Nikita. Het lied stond niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland en Ierland op nummer 1.

Al 75 tips over fatale overval Haagse juwelier

Over de overval die woensdag het leven kostte van een juwelier in Den Haag zijn al 75 tips binnengekomen bij de politie. Dat zegt een woordvoerder zaterdagochtend. Het gaat om telefoontjes uit binnen- en buitenland. Over de aard van de meldingen kan de politie nog niets zeggen; ze worden nog nagetrokken.

Een bezorgde burger heeft aangeboden het tipgeld van vijftienduizend euro met vijfduizend te verhogen. De vrouw was aangedaan over het verhaal van de overval en hoopt bij te dragen aan de vangst van de twee gevluchte overvallers.

De politie gaf vrijdag beelden van bewakingscamera's vrij waarop de overval te zien was. Het is uitzonderlijk dat zo kort na een misdaad al beelden worden verspreid door de politie.

Op de beelden is te zien hoe twee bebrilde mannen, die waarschijnlijk fopneuzen dragen kalm de zaak aan de Beeklaan binnenkomen. Ze kijken even in een vitrine en trekken dan beiden een pistool. De 47-jarige juwelier werd neergeschoten en bezweek kort daarna in het ziekenhuis.


Al 75 tips over fatale overval Haagse juwelier (Foto: Novum)

Overlevende aanslag wist niet van bloedbad Utøya

Een slachtoffer van Anders Behring Breiviks bomaanslag op de regeringswijk van Oslo hoorde pas drie weken later van het bloedbad op Utøya dat op de aanslag was gevolgd. Dat vertelde Tore Raasok vrijdag in de rechtszaal, waar hij met andere overlevenden en ooggetuigen zijn verhaal deed.

De ambtenaar van het ministerie van vervoer legde vrijdag getuigenis af tegenover de rechters in het proces tegen Breivik, die de aanslag en de moordpartij op Utøya heeft bekend. Raasok werd na de bomaanslag in het ziekenhuis opgenomen. Hij behield het leven, maar verloor zijn linkervoet.

De medici hielden Raasok in het ongewisse over het bloedbad, om hun patiënt niet overstuur te maken. Toen het nieuws Raasok uiteindelijk ter ore kwam reageerde hij volgens het Noorse persbureau NTB verbijsterd. "Ik vond het zo ongelooflijk verdrietig, en barstte in huilen uit." De volgende hoorzitting vindt donderdag plaats.


Overlevende aanslag wist niet van bloedbad Utøya (Foto: Novum)

Anita: "Probeer mensen neer te zetten"

Ajacied Vurnon Anita speelde zichzelf in de tweede seizoenshelft weer in de basis. Aan het begin van deze jaargang was de middenvelder nog tot de bank veroordeeld.

Ajax-trainer Frank de Boer koos in het begin van deze jaargang voor Theo Janssen als controleur, maar sinds de winterstop staat Vurnon Anita op die positie. De controlerende middenvelder speelde dit seizoen verder las rechts- en linksback wegens blessures bij Nicolai Boilesen en Gregory van der Wiel. 

"Je moet je zo snel mogelijk over de teleurstelling heenzetten en knokken", zegt Anita in gesprek met De Volkskrant. "Ik ben niet iemand die naar de trainer stapt. Ik wil op het veld laten zien wat ik kan. Ik kwam altijd met plezier trainen en ben altijd blijven lachten. Dan zie je dat het goed komt."

Anita heeft als controleur een belangrijke taak op het middenveld van de Amsterdammers. "Ik was altijd een speler die controle hield. Als we achterstonden, vroeger in de jeugd, verscheen ik ineens voorin om het verschil te maken. Als we voorstonden zakte ik terug om controle te houden. Dat zit in me. Ik probeer mensen neer te zetten."

Het feit dat hij in die taak een coachende rol heeft ten opzichte van Christian Eriksen en Theo Janssen doet Anita niets. "Als ik Theo iets moet zeggen, zeg ik iets tegen Theo. Hetzelfde als met Christian. Andersom is het net zo. Als je wilt winnen, moet je het met elkaar doen", besluit de 23-jarige Ajacied.

Tijdelijk weer grenscontroles in Spanje

Spanje heeft sinds vrijdagnacht tijdelijk weer grenscontroles ingesteld. De regering hoopt daarmee te voorkomen dat relschoppers naar Spanje komen in aanloop naar een vergadering van de Europese Centrale Bank in Barcelona komende donderdag.

De grenzen blijven tot vrijdag 'dicht', melden Spaanse media. Binnen Europa is de afschaffing van grenscontroles vastgelegd in het Schengen-verdrag. Het verdrag staat EU-lidstaten wel toe de grenscontroles een maand lang uit te voeren als er vrees is voor de binnenlandse veiligheid.

Vorige maand liepen betogingen in Spanje uit op hevige rellen.

Grosjean: "Overwinning is mogelijk voor Lotus"

Coureur Romain Grosjean is er van overtuigd dat team Lotus dit jaar minstens een race gaat winnen. Nadat het team een dubbele podiumfinish behaalde in Bahrein heeft Grosjean goede hoop op een overwinning.

"De wintertests hebben aangetoond dat de auto erg goed is", aldus de Fransman. "Het was geweldig om de derde plaats te behalen in de eerste kwalificatie in Melbourne, vervolgens ging het niet zoals we wilden in de daaropvolgende races."

"We wisten dat we een goede auto hadden en het team werkt hard om updates voor de auto wat de sleutel zal zijn voor het seizoen. We werken nu hard om te verbeteren in de komende races en als we alles op een rij kunnen krijgen, is het misschien mogelijk voor het einde van het seizoen een race te winnen."

Goede start judoka Verkerk

Judoka Marhinde Verkerk heeft zaterdag haar eerste wedstrijd op de EK in het Russische Chelyabinsk gewonnen. De wereldkampioene van 2009 in de categorie tot 78 kilogram was in de Traktor Arena van de stad in het zuiden van de Oeral te sterk voor de Italiaanse Assunta Galeone. Ze won op ippon.

Verkerk is niet de enige Nederlandse judoka die zaterdag op de tatami verschijnt. Luuk Verbij (+100) en Carola Uilenhoed (+78 kg) komen eveneens in actie.

Goede start judoka Verkerk
Goede start judoka Verkerk (Foto: ANP)

Joy Ride Turbo aangekondigd voor XBLA

Microsoft heeft het racespel Joy Ride Turbo aangekondigd. Het spel, dat wordt ontwikkeld door BigPark, is 'enkele weken verwijderd' van een release via Xbox Live Arcade. In tegenstelling tot de voorganger Kinect Joy Ride, wordt Joy Ride Turbo met een controller bestuurd.

Joy Ride Turbo heeft een geheel nieuw stuntpark, 42 wagens en de meest favoriete tracks uit het eerste spel. Het spel biedt een vierpersoons-splitscreenmultiplayer en een achtpersoons-onlinemultiplayer. Er zitten ook drie gamesmodi in, te weten Battle Race, Pro Race en Time Trial.

  

  

  

Excelsior rekent niet op Europees voetbal

Hoewel Excelsior hekkensluiter in de Eredivisie is, kan het zich nog altijd plaatsen voor Europees voetbal. In het Fair Play-klassement staat het tweede achter SC Heerenveen.

Excelsior is dit seizoen één van de meest sportieve ploegen in de Eredivisie en moet alleen de formatie van Ron Jans voor zich dulden. Algemeen directeur Simon Kelder denkt echter niet dat zijn club via deze weg alsnog tot Europees niveau kan doorstoten. Kelder heeft geen vertrouwen in de Fair Play-benoeming, waarbij een hoop bureaucratie en ingewikkelde regeltjes komen kijken.

"We hebben dat klassement al een paar keer gewonnen", vertelt Kelder aan VI, "Een jaar of zes geleden zouden we ook Europa in gaan, maar toen mocht ineens de winnaar uit Denemarken... Had te maken met de ranking van het land. Ik ben dus niet zo bezig met Europees voetbal. Laten we eerst proberen De Graafschap achter ons te houden."

Die taak is al lastig genoeg, De Graafschap liep vrijdagavond door de 1-1 tegen Groningen weer een punt uit. De Superboeren staan nu twee punten boven de Kralingers. Excelsior neemt het zaterdag op tegen Vitesse. De 48-jarige John Lammers zal volgend seizoen geen hoofdcoach meer zijn bij de club, zijn contract werd niet verlengd.

Mogelijke Call of Duty: Black Ops II releasedatum gelekt via retailer

Dat de geruchtenmolen van Call of Duty: Black Ops II nog lang niet stil staat is ondertussen duidelijk. Onlangs is er een foto op internet verschenen van de Amerikaanse retailer Target met daarop twee pre-order kaarten voor Call of Duty: Black Ops II. Waarschijnlijk gaan de kaarten in omloop na de officiële aankondiging op 1 mei.

De datum 13 november wordt aangegeven als lanceerdatum, wat redelijk in de lijn van verwachtingen ligt. Target moet wel vrij zeker van zijn zaak zijn, maar in de kleine lettertjes staat wel vermeld dat de datum nog gewijzigd kan worden.

Call of Duty: Black Ops 2 preorder kit

Kingdom Hearts 3D demo aangekondigd voor Japan

Nintendo brengt volgende week een demo uit van Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance voor Japan. De speelbare demo voor Nintendo 3DS is te downloaden via de eShop.

De demo is maar 90 MBs groot. Vergeleken met demo's van soortgelijke games is dat behoorlijk klein. De demo kan 15 keer gespeeld worden voordat hij afloopt. Er zijn nog geen berichten dat de demo ook buiten Japen beschikbaar wordt.

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance komt op 20 juli in Europa uit voor 3DS. In de game worden Sora en Riku voorbereid op het gevecht met Xenahort door middel van het Mark of Mastery-examen.

De basis van Awesomenauts uitgelegd in trailer

Ronimo Games heeft een trailer uitgebracht voor Awesomenauts. In de video worden de basisbeginselen van het spel uitgelegd aan de hand van instructies aan Lone Star, één van de personages. Je krijgt te horen wat je moet doen in het spel en krijgt een eerste indruk van wat je kunt verwachten aan tegenstand.

Awesomenauts komt 2 mei uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Mocht je meer van het spel willen weten, dan kun je hier de preview lezen.

Veroorzaker ongeluk A50 neemt de benen

De veroorzaker van een ongeluk op de A50 bij Nijmegen is vrijdagavond te voet gevlucht. De politie ging naar de man op zoek, onder meer met honden. Bij het ongeluk raakten drie mensen gewond. Zij zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Door het ongeluk was de A50 enige tijd afgesloten.

Het ongeval gebeurde rond 02.15 uur bij het knooppunt Valburg. De man die later de benen nam raakte door onbekende oorzaak de vangrail in de middenberm. Een auto daarachter remde plotseling, waardoor daar een andere auto achterop botste.

De slachtoffers zaten in de achterste twee auto's. Hoe ze er aan toe zijn is niet bekend.

Angry Birds-ontwikkelaars verlaten Rovio

Twee ontwikkelaars hebben zich losgemaakt van het succesvolle Rovio om hun eigen studio op te richten. Antti Stén was verantwoordelijk voor de server architectuur en Tuomas Erikoinen voor de grafische kant van Rovio's befaamde Angry Birds.

De twee hebben samen Boomlagoon opgericht. Met hun eigen studio willen ze 'gezellige en boeiende games' maken. Stén is de CEO van het bedrijf en Erikoinen is baas over het creatieve aspect van de studio. Om de tweedeling duidelijk te maken noemen ze zichzelf ook wel "Mr. Plan" en "Mr. Action".

Stén hoopt dat ze iets kunnen maken wat net zo populair wordt als Angry Birds. In een interview zegt hij: "If we play our cards right, we just might end up with the next Angry Birds."

Boomlagoon gaat games maken voor web en mobiele platforms.

Holleeder maakt lied met Lange Frans en Mick Harren

Willem Holleeder werkt mee aan een lied van Mick Harren en Lange Frans. De meezinger bevat een wijze les: misdaad loont niet. De beroemdste crimineel van Nederland en volkszanger Mick Harren kennen elkaar van vroeger uit de Jordaan. Donderdag spraken ze met elkaar over de samenwerking.

"Ik begrijp dat dit verontwaardiging kan oproepen, maar ik ben een zanger van het levenslied", zegt Harren in zaterdag in De Telegraaf. "Misdaad hoort daar ook bij. En wie denkt dan niet meteen aan Holleeder?" Na diens vrijlating uit de gevangenis eind januari liepen ze elkaar tegen het lijf en begon het balletje te rollen.

Het eerste gesprek met Holleeder, die zes jaar in de cel zat voor afpersing en nog altijd wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties, was volgens Harren aanvankelijk onwennig. "Maar het werd al snel gezellig", zegt de zanger over de ontmoeting waarbij ook Lange Frans meteen aanschoof.

Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar het is de bedoeling dat Lange Frans een stukje rapt in het nummer. Frans Frederiks, zoals de rapper uit Diemen echt heet, verwacht dat de samenwerking goed is voor zijn imago. "Ik ga morgenochtend ff iets doen aan m'n streetcredibility", twitterde hij vrijdag voordat het stuk in De Telegraaf verscheen.

'Ook Spartak Moskou wil Sneijder'

Wesley Sneijder is populair in Rusland. Na Anzhi Makhachkala, Zenit en Lokomotiv Moskou zou nu ook Spartak Moskou zijn oog op de nummer 10 van Internazionale hebben laten vallen. Volgens Tuttosport is Spartak Moskou, met Demy de Zeeuw in de gelederen, bijzonder geïnteresseerd in Sneijder.

De 27-jarige Oranje-international maakt een moeilijk jaar door bij zowel Internazionale als het Nederlands elftal, waardoor meer en meer clubs hun kans beginnen te ruiken. De grootmacht uit Moskou ziet in Sneijder de ideale opvolger van de vorig jaar naar Corinthians vertrokken Braziliaan Alex.

Net als Lokomotiv en Anzhi ligt Spartak op een straatlengte achterstand van koploper Zenit Sint-Petersburg in de eigen competitie. Maarliefst dertien punten is de formatie van Luciano Spalletti uitgelopen op Spartak, dat nu met stadsgenoot Dinamo strijdt om plaats twee. Om volgend seizoen een bedreiging voor Zenit te kunnen vormen zijn versterkingen nodig.

Sneijder liet zich deze week voor het eerst in tijden weer eens positief zien. In het duel met Udinese van afgelopen woensdag maakte hij twee doelpunten voor Inter. Na afloop verklaarde hij bij de club uit Milaan te willen blijven. Internazionale zou ondertussen bezig zijn de contracten van Christian Chivu en Luca Castellazzi te verlengen, nadat Wálter Samuel onlangs ook al bijtekende.

FC Twente laat sterspelers niet gaan

In Enschede is het momenteel erg druk. Niet alleen wacht zondag de topper tegen Ajax, ook op transfergebied maakt de club momenteel overuren. Volgens De Telegraaf hebben steraanvallers Luuk de Jong en Ola John geen toestemming om de club deze zomer te verlaten. Eerder werd al bekend dat Nacer Chadli, Douglas, Roberto Rosales en Emir Bajrami waarschijnlijk vertrekken aan het einde van dit seizoen.

De club heeft inmiddels voor een aantal van die spelers al vervangers in huis, maar De Tukkers willen koste wat kost dat De Jong en John aanblijven. Volgens het medium zullen alleen topbedragen richting de vijftien miljoen euro de clubleiding op andere gedachten brengen.

Het dichtst bij een vertrek is rechtsback Roberto Rosales. De Venezolaan heeft inmiddels aanbiedingen op zak van diverse club uit de Bundesliga waaronder VfL Wolfsburg en Bayer Leverkusen. Daarnaast zijn ook AS Monaco en RSC Anderlecht geïnteresseerd.

Vermeer: "Zondag vol tegenaan"

Ajax-doelman Kenneth Vermeer is zich maar al te goed bewust dat zijn ploeg aankomende zondag de titel kan prolongeren. Daarvoor moeten de Amsterdammers zelf winnen van FC Twente. Op de officiële clubsite van de Amsterdamse club laat Vermeer weten dat hij het liefst zondag al met de schaal in handen staat.

"Het liefst zou ik het snelst kampioen worden. Dus als het zondag al kan, heel graag." Volgens de sluitspost is Ajax bij prolongatie de verdiende kampioen. "Het is, denk ik, lang geleden dat we zoveel wedstrijden op rij hebben gewonnen. We gaan er zondag vol tegenaan om de twaalfde binnen te slepen", aldus Vermeer.

Mocht Ajax komende zondag winnen van Twente, dan moeten Feyenoord en AZ tegen elkaar gelijkspelen in een onderling duel. Mocht dat scenario niet plaatsvinden, daan heeft Ajax in de resterende twee wedstrijden tegen VVV-Venlo en Vitesse de kans om de 31e landstitel te pakken.

Pechtold 'snapt gok Samsom'

Volgens D66-leider Alexander Pechtold was de terughoudendheid van de PvdA tijdens de begrotingsgesprekken best begrijpelijk. Hij vermoedt dat voorman Diederik Samsom verrast werd door de snelheid van het akkoord.

Dat stelde Pechtold vrijdagavond in Pauw & Witteman. "Mijn gevoel is dat niemand woensdagavond nog dacht dat het zou lukken. Dat is niemand kwalijk te nemen", aldus de fractievoorzitter van de democraten. Hij denkt dat de beslissing om al dan niet aan te haken 'best een gok' voor de PvdA was.

Rooslogo PvdA

PvdA-prominent Bram Peper is minder mild, en beticht Samsom in de Volkskrant van gebrek aan initiatief. "Als grootste oppositiepartij moet je dat naar je toetrekken", meent Peper, die stelt dat de PvdA-leider een 'kapitale fout' heeft gemaakt. Hij vindt dat Samsom zich niet door zijn eigen rekensommen en de SP had moeten laten leiden, maar door het inzicht dat je het land niet tot november zonder bestuur kunt laten.

Oud-Kamerlid en Rotterdams PvdA-raadslid Peter van Heemst denkt juist dat de 'Kunduz-coalitie' na de val van het kabinet principieel met de PvdA om tafel had moeten gaan zitten. "Rechts heeft zijn beurt gehad, en nu was progressief links aan de beurt", meent Van Heemst. Hij gelooft dat Samsom bewust buiten de onderhandelingen gehouden is.

Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans was de terughoudendheid van de kersverse PvdA-leider niet onlogisch geweest bij verkiezingen in juni in plaats van september. "Hij heeft zich vergist in de dynamiek", stelt de Leidse professor.

Nieuwe regels geheime dienst na seksschandaal

De Amerikaanse geheime dienst heeft vrijdag nieuwe gedragsregels ingesteld voor agenten die het bezoeken van 'niet gerenommeerde etablissementen' en het meebrengen van vreemden naar hun hotelkamers verbiedt.

De nieuwe regels volgen nadat bewakers van president Barack Obama twee weken geleden ongeveer 20 prostituees hadden meegenomen naar hun hotel in Colombia. Ze waren in het Zuid-Amerikaanse land om Obama te beschermen tijdens zijn bezoek aan een topconferentie.

'Vaak problemen na erven huis'

Steeds meer mensen die een huis erven, komen in financiële problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder 80 notariskantoren.

Het gaat om woningen waarop nog een hypotheek drukt. Nabestaanden zitten dan opgescheept met hoge kosten. De hypotheeklast bedraagt gemiddeld 64.000 euro. De rentelast kan oplopen tot duizenden euro's per jaar. Notarissen zeggen dat het om duizenden gevallen gaat.

Ze vinden dat het erfrecht moet worden gewijzigd. Erfenissen zouden dan onder voorwaarden worden verkregen. Als dan blijkt dat er per saldo een schuld resteert, kunnen de erfgenamen de erfenis alsnog verwerpen. Zo komen zij dan niet voor onverwachte kosten te staan.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisterenavond werd de 34e en laatste speelronde afgewerkt in de Jupiler League. MVV en Go Ahead Eagles wisten zich als laatste te plaatsen voor de play-offs om twee plaatsen in de Eredivisie. Ze troefden daarmee FC Dordrecht en Fortuna Sittard af, die op de slotdag naast een ticket grepen. Hieronder kan je de samenvattingen van alle wedstrijden vinden.

Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles

FC Oss - MVV
 

Helmond Sport - FC Dordrecht
 

Almere City FC - Willem II

FC Zwolle - SC Veendam
 

FC Volendam - FC Eindhoven 
 

FC Emmen - Sparta

AGOVV - FC Den Bosch
 

SC Cambuur - Telstar
 

Ook Aston Villa wil Douglas

FC Twente-speler Douglas is in trek bij de Engelse clubs. Nadat eerder Newcastle United al interesse toonde blijkt nu ook Aston Villa in de markt te zijn voor de tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan.

Het zal voor die club eerst afwachten zijn of het zich weet te handhaven in de Premier League. De ploeg uit Birmingham met nog drie wedstrijden te gaan nog drie punten boven de degradatiestreep staat. Bijkomende factor is dat Douglas pas eind augustus een eventuele overstap wil maken, aangezien hij anders een interlandcarrière bij Oranje misloopt.

Volgens de FIFA-bepalingen moet een genaturaliseerde speler niet alleen over een paspoort beschikken van het land waarvoor hij wil gaan voetballen, maar daar ook vijf jaar verblijven. Voor Douglas verstrijkt die termijn pas eind augustus.

Geblesseerde Fuglsang niet naar Giro

De Giro d’Italia zal het dit jaar zonder de Deense wielrenner Jakob Fuglsang moeten doen. De rijder van RadioShack Nissan-Trek zou als kopman worden uitgespeeld in de ronde die dit jaar in Denemarken van start gaan. Fuglsang moest gisteren opgeven met een knieblessure in de Ronde van Romandië.

"Ik ben erg teleurgesteld," zei de Deen. "De Giro was mijn grote doel dit jaar. Gisteren had ik in de laatste veertig kilometer zo veel pijn dat ik me er slecht van voelde. Toen had ik door dat dit het einde was van mijn Girodroom. Ook omdat ik al achter liep op schema na mijn val in Catalonië."

Sap wil liever PvdA dan Kunduz-coalitie

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap wil na de verkiezingen het liefst samenwerken met de PvdA. Een Kunduz-coalitie van GroenLinks met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, waarmee nu begrotingsakkoord is gesmeed, is niet de eerste optie. Dat zei Sap vrijdagavond in het actualiteitenprogramma Pauw en Witteman.

De PvdA bleef bij het maken van het begrotingsakkoord langs de zijlijn staan. Sap en ChristenUnie-leider Arie Slob zeiden in het programma getracht te hebben de PvdA te overtuigen om mee te praten. Voor PvdA-leider Diederik Samsom was het vasthouden aan een maximaal tekort van drie procent onbespreekbaar.

Spoorbeveiliging plek ongeluk aangepakt

Op de plek waar vorige week zaterdag twee treinen botsten komen betere seinen. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een brief aan FNV Spoor. Ook op verschillende andere plaatsen worden veiligere seinen geplaatst.

De spoorbond had actie geëist nadat enkele dagen na het ongeluk in Amsterdam bijna weer treinen botsten in Utrecht, doordat ook daar een rood sein was gemist. Bij het ongeluk ten westen van Amsterdam Centraal viel een dode en raakten honderd anderen gewond. In Utrecht werd een botsing ternauwernood voorkomen.

De minister laat aan de vakbond weten dat de veiligere ATB-Vv's in ieder geval op de emplacementen bij Utrecht en Amsterdam worden geplaatst. Ze vreest dat vervanging van de ongeveer drieduizend andere verouderde ATB-seinen investeringen in het modernere ERTMS-systeem in de weg staat. De Kamer moet zich daar eerst over buigen.


Spoorbeveiliging plek ongeluk aangepakt (Foto: Novum)

Sharapova in thriller langs Stosur in Stuttgart

Maria Sharapova heeft in een ware kraker de halve finale van het tennistoernooi in Stuttgart bereikt. De Russin (2) was na ruim drie uur tennis te sterk voor de als vijfde geplaatste Samantha Stosur: 6-7 (5), 7-6 (5), 7-5. Sharapova's volgende tegenstander komt voort uit het treffen tussen Angelique Kerber en Petra Kvitova (3). De andere halve finale gaat tussen Victoria Azarenka (1) en Agnieszka Radwanska (4).

In Barcelona bereikte Rafael Nadal de laatste vier. De Spaanse nummer een van de plaatsingslijst ontdeed zich simpel van de Serviër Janko Tipsarevic (5): 6-2, 6-2. In de halve finale treft de zesvoudig winnaar landgenoot Fernando Verdasco (9), die profiteerde van een opgave van Kei Nishikori. De Japanner (8) staakte de strijd bij een 4-2 achterstand in de eerste set.

Ook in Boekarest plaatste de hoogst ingeschaalde speler zich voor de halve finale. Gilles Simon rekende in drie sets af met de Pool Lukasz Kubot (7): 3-6, 6-1, 6-3. Simons volgende opponent is Matthias Bachinger, die in een Duits onderonsje Daniel Brands versloeg: 6-4, 6-1. De andere halve finale gaat tussen Fabio Fognini en de Hongaar Attila Balazs.


Sharapova in thriller langs Stosur in Stuttgart (Foto: Novum)

Vrouw liegt over zwangerschap negenling

De Mexicaanse autoriteiten ontkennen dat een vrouw die zegt zwanger te zijn van een negenling daadwerkelijk zwanger is. "Ze is niet zwanger", aldus een verklaring op vrijdag. Lokale autoriteiten zeggen tot die conclusie te zijn gekomen na uitvoerig onderzoek.

De 32- jarige vrouw zei dat ze zwanger was geworden na een vruchtbaarheidsbehandeling en rond 20 mei was uitgerekend. De Mexicaanse, die zwaarlijvig is, beweert ook dat ze een drieling heeft. Ook daar klopt volgens de verklaring niets van. "Ze heeft drie kinderen, maar die zijn 4, 12, en 15 jaar oud."

Vrouw liegt over zwangerschap negenling
Vrouw liegt over zwangerschap negenling (Foto: ANP)

Schultz verwacht dat 130 km/u blijft

Melanie Schultz (VVD) verwacht dat de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur niet wordt teruggedraaid, ondanks de val van het kabinet. Dat zei de demissionair minister van Infrastructuur vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsvrouw wees erop dat de besluitvorming over de hogere maximumsnelheid al is afgerond. "Ik ga ervan uit dat wat reeds besloten is, zal blijven." Dat betekent dat op 45 procent van alle snelwegen op 1 september voortaan 130 mag worden gereden.

Nu het kabinet is gevallen gaat de Kamer een lijst opstellen van onderwerpen die controversieel worden verklaard en voorlopig in de ijskast worden geplaatst. De hogere maximumsnelheid ontspringt de dans, omdat het parlement daarmee al heeft ingestemd. Een nieuw kabinet zou de snelheidsverhoging wel weer terug kunnen draaien.

Van Bijsterveldt geen kandidaat-lijsttrekker CDA

Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt stelt zich niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat laat ze vrijdag via Twitter weten. De minister stelt er goed over te hebben nagedacht en uiteindelijk te hebben besloten zich niet kandidaat te stellen.

Van Bijsterveldt was een van de mensen die werden genoemd als mogelijke kandidaat. Erg veel kans leek de oud-voorzitter van het CDA niet te maken. Het televisieprogramma De Vijfde Dag meldde donderdag na een peiling onder ruim vijfhonderd gemeenteraadsleden van het CDA dat 3,6 procent voor Van Bijsterveldt zou kiezen.

De raadsleden mochten kiezen uit vier mensen die zich vermoedelijk kandidaat zouden stellen voor het CDA-lijsttrekkerschap. Ruim dertig procent van de ondervraagde raadsleden steunt de 46-jarige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies kon rekenen op de steun van 16,7 procent van de gemeenteraadsleden en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker kreeg 6,8 procent van de deelnemers achter zich.

Van Haersma Buma meldde vrijdag dat hij zich inderdaad kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap. Eerder meldden zich al voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager liet donderdagavond weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker van de christendemocraten.

Woensdag bepaalde het partijbestuur dat de leden van het CDA de nieuwe lijsttrekker mogen kiezen. Kandidaten kunnen zich tot volgende week vrijdag 19.00 uur aanmelden bij de kandidaatstellingscommissie. Op 7 mei worden de kandidaten gepresenteerd. De verkiezing vindt vervolgens plaats in twee rondes. Op 1 juni wordt bekendgemaakt wie de lijsttrekker van het CDA wordt.


Van Bijsterveldt geen kandidaat-lijsttrekker CDA (Foto: Novum)

VN-chef brengt bezoek aan India

VN-chef Ban Ki-moon heeft met vrijdag met de regering van India gesproken over regionale veiligheidskwesties en samenwerking met de Verenigde Naties. Het is onduidelijk of de secretaris-generaal met premier Manmohan Singh en minister van buitenlandse zaken S.M. Krishna heeft gesproken over een permanente zetel in de Veiligheidsraad, waarop India aanspraak maakt. New Delhi meet zich de houding van een grote mogendheid aan nu de economie stormachtig groeit en India steeds machtiger wordt.

"We waarderen uw inspanningen om bruggen te slaan tussen ontwikkelings- en ontwikkelde landen en om een stem te geven aan de armste en kwetsbaarste aardbewoners", prees Krishna, wiens eigen land tot voor kort nog als ontwikkelingsland gold, de VN-chef. Ban zei dat een grote en veelkleurige democratie als die van India veel te delen heeft met landen in het Midden-Oosten en Afrika.

Ban complimenteerde zijn gastheren met hun succes in de kruistocht tegen polio. Maar India moet meer doen aan de hoge kindersterfte en de gezondheidsproblemen van veel Indiase moeders, meent Ban.

De secretaris-generaal van de VN brengt drie dagen in India door.


VN-chef brengt bezoek aan India (Foto: Novum)

Meer politie op de been in Enschede bij bezoek Ajax

Bij de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax zet de politie in Enschede meer manschappen in dan normaal bij een wedstrijd tussen de twee clubs. Aanleiding is de mogelijkheid dat Ajax zondag landskampioen wordt.

Tot de verhoogde inzet is besloten op basis van signalen dat Ajax-supporters mogelijk afreizen naar Enschede om het kampioenschap te vieren. Ook hebben politie, gemeente en justitie besloten dat Ajax-supporters alleen met speciale bussen mogen komen. Amsterdammers die op eigen houtje naar Enschede komen, zijn niet welkom.

De Amsterdamse club kan zondag kampioen worden als ze uit winnen van Enschede en de wedstrijd Feyenoord - AZ eindigt in een gelijkspel. Het zou het tweede jaar op rij zijn dat Ajax landskampioen wordt.

Nieuw subatomair deeltje gevonden bij CERN

Wetenschappers van het onderzoeksinstituut CERN in Zwitserland hebben een nieuw subatomair deeltje waargenomen dat onze kennis over hoe zogenoemde quarks onderlinge verbindingen aangaan bevestigt. Dat heeft CERN vrijdag bekendgemaakt.

Het nieuwe subatomaire deeltje werd waargenomen tijdens een experiment waar duizenden wetenschappers bij betrokken waren, aldus CERN. Voor het experiment werd samengewerkt met de Universiteit van Zürich.

Volgens Joe Incandela, de wetenschapper die de experimenten leidde, werd het bestaan van het subatomaire deeltje lang geleden al voorspeld. Dat het nu daadwerkelijk is waargenomen 'is echt een hoogstandje van experimenteel onderzoek', aldus Incandela.


Nieuw subatomair deeltje gevonden bij CERN (Foto: Novum)

EU-commissaris roemt Nederlandse begrotingstraditie

Eurocommissaris van economische en monetaire aangelegenheden Olli Rehn is blij met het begrotingsakkoord dat is bereikt in Nederland. In een verklaring roemt Rehn vrijdag 'de lange Nederlandse traditie van gezonde overheidsfinanciën'. "Het toont een diepgewortelde cultuur van stabiliteit."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft vrijdag de stukken waaruit blijkt dat het Nederlandse begrotingstekort voor volgend jaar voldoet aan de Europese norm van drie procent van het bruto binnenlands product naar de Europese Commissie gestuurd. Het begrotingsakkoord dat VVD en CDA overeen zijn gekomen met GroenLinks, D66 en de ChristenUnie houdt voor volgend jaar ongeveer twaalf miljard euro aan besparingen in.

Rehn zei dat het akkoord aantoont dat Nederland de overheidsfinanciën 'sterk en duurzaam' wil houden om zo de welvaart voor toekomstige generaties veilig te stellen. "Het onderstreept de kracht en geloofwaardigheid van binnenlandse instellingen, die niet bang zijn om moeilijke, maar onvermijdelijke keuzes te maken."

Met het opsturen van de stukken heeft Nederland zich gehouden aan de gestelde deadline van 30 april. De Europese Commissie buigt zich, net als het geval zal zijn voor andere Europese lidstaten, in mei over de Nederlandse plannen.

Duitsland: eenlingen zijn grootste terreurdreiging

De grootste terreurdreiging voor Duitsland is niet langer afkomstig van grote terreurnetwerken als Al-Qaida maar van kleine, onafhankelijke terreurcellen of eenlingen. Dat heeft de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich vrijdag gezegd.

Volgens Friedrich maakt de decentralisering van terreur het moeilijker voor de autoriteiten terroristen op het spoor te komen. Friedrich zei bezorgd te zijn dat aanvallen steeds vaker worden voorbereid of uitgevoerd door eenlingen die zijn geradicaliseerd door bijvoorbeeld het lezen van propaganda op internet. "Er wordt niet meer centraal gepland (...) Enkele terreurcellen worden erop uitgezonden, gewapend met informatie en propaganda. Dat baart ons zorgen", aldus Friedrich.

In auto getrokken meisje ontsnapt

Een 14-jarig meisje uit Zierikzee is vrijdagavond tegen haar wil in een auto getrokken door een onbekende man. Dat gebeurde in haar woonplaats, ter hoogte van een kinderboerderij.

Toen de auto na ongeveer een kilometer moest stoppen, wist het meisje te ontsnappen. Ze is volgens de politie niet gewond geraakt. Volgens het meisje had de man donkere kleding aan en zou hij een hoed hebben gedragen. De politie heeft mensen via Twitter opgeroepen uit te kijken naar de verdachte.

In auto getrokken meisje ontsnapt
In auto getrokken meisje ontsnapt (Foto: ANP)

Blinde Chinese activist ontsnapt aan huisarrest

Een blinde Chinese activist is vrijdag uit huisarrest ontsnapt. Chen Guangcheng ontkwam naar een geheime schuilplaats in Peking. De Chinese politie zoekt koortsachtig naar Chen en zijn helpers.

Volgens Chinese activisten glipte Chen zondagnacht op kousenvoeten weg uit zijn zwaarbewaakte woning. Activisten laadden hun ontsnapte geestverwant in en droegen hem over aan weer anderen, die Chen naar Peking brachten.

Chen bracht een videoboodschap uit waarin zich bij premier Wen Jiabao beklaagt over de manier waarop hij en zijn gezin zijn behandeld. Hij noemt partijfunctionarissen die zich zouden hebben misdragen met naam en toenaam. De video is inmiddels online verschenen.

De Verenigde Staten willen niet bevestigen dat de voortvluchtige Chen voor bescherming heeft aangeklopt bij de Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad. Berust dat gerucht op waarheid, dan bemoeilijkt die kwestie het aanstaande bezoek van minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

Activist Hu Jia ontmoette Chen na zijn ontsnapping en zei dat hij later gebeld werd door Chens gezelschap. "Zij zeiden dat hij op een honderd procent veilige plaats is", verklaarde Hu. "Als ze dat zeggen weet ik waar hij is. Er is maar een honderd procent veilige plaats in China, en dat is de Amerikaanse ambassade."

Slaagt Chens ontsnapping inderdaad, dan is dat een hart onder de riem voor de belaagde gemeenschap van mensenrechtenactivisten in China. Het afgelopen jaar zijn velen van hen opgepakt en opgesloten.

[WK Snooker] Robertson eerste kwartfinalist

De Australier Neil Robertson is de eerste kwartfinalist van de wereldkampioenschappen snooker in Sheffield. De Australiër won met 13-9 van David Gilbert. Stephen Maguire en Stephen Hendry zijn met anderhalve been in de volgende ronde.

 Robertson nam al een 5-3 voorsprong mee vanuit de eerste sessie. Deze voorsprong werd na de ochtendsessie verdubbeld mede door drie breaks van 77, 88 en 92. De avondsessie leverde direct een century voor de werldkampioen van 2010 op, de laatste frames waren wat rommelig, maar Robertson maakte het wel af. 

Hendry heeft nog één frame nodig om John Higgins te verslaan. Het duel der giganten grossierde met fouten van zowel Hendry maar helemaal van Higgins. Simpele pots op rode ballen werden gemist. Er was namens Hendry één century van 123 en verder twee andere breaks van 81 en 67. Andere hoge breaks kwamen niet voor. 

Maguire heeft zaterdagmorgen nog twee frames nodig om Joe Perry te verslaan. Tijdens de tweede sessie ging zes van de acht frames naar de Schot. In het duel der debutanten heeft Ryan Day een 6-2 voorsprong genomen tegen Cao Yupeng. Deze partij zal morgen worden beslist. Morgen begint ook de tweede rodne tussen Mark Williams en Ronnie O'Sullivan. 

Uitslagen/tussenstanden

David Gilbert Neil Robertson 9-13
John Higgins Stephen Hendry 4-12
Joe Perry Stephen Maguire 5-11
Ryan Day Cao Yupeng 6-2

  

Programma 28 april

11.00 Joe Perry Stephen Maguire Beslissende sessie
11.00 Ryan Day Cao Yupeng Tweede sessie
15.30 John Higgins Stephen Hendry Beslissende sessie
15.30 Mark Williams Ronnie O'Sullivan Eerste sessie
20.00 Ali Carter Judd Trump Eerste sessie
20.00 Ryan Day Cao Yupeng Beslissende sessie
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.