FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 april 2012

'Ergste voor Portugal mogelijk achter de rug'

Portugal heeft het ergste deel van zijn economische crisis mogelijk achter de rug. Dat zei de Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar zaterdag in een interview met persbureau Reuters.

"De laatste indicatoren wijzen erop dat het tempo waarin de economie krimpt in het eerste kwartaal is afgenomen", zei Gaspar. "Dat komt overeen met ons gevoel dat we op koers liggen."

Portugal werd vorig jaar door Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit de brand geholpen met 78 miljard euro aan noodleningen. Veel analisten gaan ervan uit dat die kredieten niet genoeg zijn en dat Portugal later dit jaar net als Griekenland nieuwe hulpleningen moet aanvragen.

Jaden Smith wordt 'Jason Bourne als tiener'

Jaden Smith is de gedroomde hoofdrolspeler van een boekverfilming die Sony Pictures en Overbrook Entertainment willen maken. De producenten hebben hun zinnen gezet op de filmrechten van het boek Boy Nobody, dat gaat over een jonge huurmoordenaar.

Het hoofdpersonage uit Boy Nobody wordt door het Amerikaanse filmtijdschrift Variety omschreven als 'Jason Bourne als tiener'. Het verhaal draait om een jeugdige gehersenspoelde huurmoordenaar die zichzelf langzaam maar zeker herpakt.

De 13-jarige Jaden Smith was eerder te zien in The Karate Kid en The Day the Earth Stood Still. Hij speelde met zijn vader Will Smith in The Pursuit of Happyness. De twee maken nu samen de film After Earth.


Jaden Smith wordt 'Jason Bourne als tiener' (Foto: Novum)

Guy Pearce voegt zich bij cast Iron Man 3

Guy Pearce heeft een rol te pakken in de superheldenfilm Iron Man 3. De 44-jarige Memento-acteur voert momenteel de laatste gesprekken met producent Marvel Studios, over de rol van Aldrich Killian. Dat schrijft filmblad Variety.

Robert Downey jr. keert in het derde deel terug als Tony Stark, alias Iron Man. Hij wordt wederom bijgestaan door Gwyneth Paltrow, Don Cheadle en Scarlett Johansson. Ben Kingsley neemt de rol van schurk op zich.

Iron Man 3 wordt geregisseerd door Shane Black, die als scenarist onder meer aan de basis stond van de Lethal Weapon-filmreeks. De opnames gaan later dit jaar van start. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Guy Pearce voegt zich bij cast Iron Man 3 (Foto: Novum)

'Taylor Swift vertolkt Joni Mitchell in film'

Taylor Swift kruipt mogelijk in de huid van Joni Mitchell. De 22-jarige countryzangeres is de voornaamste kandidate om de Big Yellow Taxi-zangeres te vertolken in de film Girls Like Us, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Girls Like Us is een verfilming van het gelijknamige boek over de carrières van zangeressen Joni Mitchell, Carly Simon en Carole King. De opnamen van het drama gaan waarschijnlijk nog dit jaar van start, hoewel nog geen van de hoofdrollen is ingevuld. De regie is in handen van Katie Jacobs, producent van de tv-serie House.

Swift maakte in 2010 haar acteerdebuut in de romantische komedie Valentine's Day. Ze is ook te horen in de animatiefilm The Lorax.


'Taylor Swift vertolkt Joni Mitchell in film' (Foto: Novum)

Cruijff haalt Van 't Schip naar Mexico

John van 't Schip neemt per direct de functie als trainer op zich bij het Mexicaanse Chivas Guadalajara. Hij is aangesteld door Johan Cruijff, sinds kort adviseur bij de topclub. Chivas zocht naar een nieuwe trainer, nadat woensdag Ignacio Ambriz besloot op te stappen. Hij voelde geen vertrouwen van Cruijff en zag het om die reden niet meer zitten om zijn werkzaamheden in Mexico voort te zetten.

Zijn opvolger Van 't Schip zette onlangs een punt achter zijn periode als trainer bij Melbourne Heart uit Australië. Hij besloot niet in te gaan op een aanbieding om zijn contract te verlengen. Hij was sinds 2009 actief bij de Oceaniërs. Van 't Schip was, voordat hij het Australische avontuur aanging, assistent-trainer van bondscoach Marco van Basten bij het Nederlands elftal. Ook stond hij aan het roer bij FC Twente. Als speler was hij actief voor Ajax en het Italiaanse Genoa.

Schermers Tol en Borst niet naar Spelen

Sonja Tol en Sebastiaan Borst zijn er niet in geslaagd om zich te plaatsten voor de Olympische Spelen. De schermers wisten bij het Europese kwalificatietoernooi in Bratislava geen startbewijs te veroveren.

De degenschermster Tol wist zich door de groepsfase te werken, maar voor haar was de eerste eliminatieronde het eindpunt. Ze verloor daarin van de Britse Corinna Lawrence. Borst (floret) kwam niet door de groepsfase heen.

Hierdoor is Bas Verwijlen de enige Nederlandse deelnemer aan het schermtoernooi in Londen. Verwijlen werd vorig jaar tweede op het wereldkampioenschap en strandde vier jaar geleden in de kwartfinale.

Uitslag Excelsior - FC Twente

Om 20.45 begon het duel tussen Excelsior en FC Twente. De club uit Enschede ontsnapte door in de blessuretijd het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.

Excelsior

0 - 1

FC Twente

     90+2' Chadli 
 
 Gele kaart: Bruins, (Excelsior), Brama, Douglas, De Jong, (FC Twente)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
v.Deelen (Eekman/86)
Schenkeveld
Nieveld
Scheimann
De Graaf
Alberg (Oost/79)
Broerse
Maatsen (Vincken/64)
Janga
Bruins
  Michailov
Rosales
Bengtsson (Röseler/30)
Douglas
Tiendalli
Brama
Janssen (Plet/72)
Fer
W.Verhoek (Chadli/61)
De Jong
O.John

FC Twente-speler Ola John in duel met Jordy van Deelen van Excelsior (Foto: Pro Shots)

[GP2] Uitslag Race 1 Bahrein

Davide Valsecchi heeft de eerste race van de GP2 Series in Bahrein op zijn naam geschreven. De Italiaan bleef op het asfalt van Sakhir Luiz Razia en Esteban Gutierrez voor. De Nederlanders Giedo van der Garde en Nigel Melker kwamen niet over de streep.

Valsecchi had een makkelijke middag, want hij reed van poleposition weg bij de start en daarna kwam zijn overwinning nimmer in gevaar. Wel moest de Italiaan nog halverwege de race een voorsprong van twaalf seconden inleveren nadat de safety car op de baan kwam na een aanrijding tussen Felipe Nasr en Johnny Cecotto.

Dit zorgde ervoor dat er een spannende strijd om plaats twee kon ontbranden. James Calado had van alle ellende geprofiteerd door op te klimmen naar plaatst twee. Hij leek de beste papieren te hebben om deze positie te bemachtingen, maar de bolide van de Brit bleek niet snel genoeg te zijn, waardoor hij uiteindelijk slechts als vijfde eindigde. Luiz Razia pakte uiteindelijk de tweede stek, terwijl Gutierrez in de laatste ronde Max Chilton voor de laatste podiumplaats verschalkte.

Van der Garde maakte dit allemaal al niet meer mee, want hij kwam vroeg in de race in botsing met Stefano Coletti. De Nederlander reed daarna verder, maar een botsing met Nathanael Berthon zorgde ervoor dat hij halverwege de race met schade op moest geven. Melker kende een lastige race en moest enkele ronden voor tijd met een lekke band opgeven. Hij probeerde nog wel op drie banden de pits te halen, maar de bolide raakte zwaar beschadigd toen door de trillingen de voorvleugel afbrak en onder de auto terecht kwam.

'Ook wildcard Argos-Shimano voor Vuelta'

Volgens de altijd goed ingelichte Spaanse krant AS zal Argos-Shimano ook een wildcard ontvangen voor de Vuelta à España. De Nederlandse ProContinentale wielerploeg zou naast Cofidis, Andalucía en Caja Rural de vierde ploeg zijn met een wildcard.

Eerder deze maand kreeg de formatie ook al een wildcard voor de Tour de France. Naast Argos-Shimano zullen ook Rabobank en Vacansoleil van start gaan in de Spaanse wielerronde.

[Premier League] Tottenham haakt af na nederlaag tegen QPR

Tottenham Hotspur moet in de strijd om de vierde plaats in Engeland voorrang verlenen aan Newcastle United. De ploeg van Rafael van der Vaart verloor zaterdag bij Queens Park Rangers met 1-0. Adel Taarabt scoorde al in de 24e minuut. De Marokkaan schoot een vrije trap van afstand raak nadat hij zelf was neergelegd. In de slotfase kreeg de matchwinnaar nog rood.

In de strijd tegen degradatie doet QPR goede zaken. Dankzij de drie punten staat de Londense ploeg zeventiende met 32 punten uit 35 duels. Nummer zestien Blackburn Rovers heeft een punt minder. Bolton Wanderers heeft nog een punt minder, maar heeft nog twee wedstrijden te goed.

[Primera Division] Real klopt Barcelona in Camp Nou

Real Madrid heeft een reuzenstap gezet op weg naar de 32e landskampioenschap. De Madrilenen wonnen met 1-2 de kraker bij FC Barcelona en zag het gat in de stand groeien naar zeven punten.

De Koninklijke kwam na een kwartier op 0-1, na een slecht verwerkte bal door keeper Valdes van Barcelona. Deze kwam voor de voeten van Khedira, die Real op voorsprong zette. Het lukte FC Barcelona lang niet om een echte bres te slaan in de defensie van de Madrilenen, die net als Chelsea afgelopen week een handbalverdediging vormde om zo het posititiespel van Barcelona af te stoppen.

Barca kwam in de 70e minuut alsnog langzij, door een goal van de net ingevallen Sánchez. Het was uiteindelijk Christiano Ronaldo die zich tot matchwinnaar liet kronen. Özil stuurde de Portugees goed weg over rechts en hij wist de bal nog knap in het doel te werken.

'Nederland verliest AAA-status'

Door de mislukte onderhandelingen in het Catshuis tussen premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders kan Nederland zijn triple-A-status verliezen. Dit zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger zaterdag.

"Dit kost Nederland de triple A-status. We gaan Frankrijk en Oostenrijk achterna", aldus de econoom. Ook collega-hoogleraar Sweder van Wijnbergen voorziet een reactie op de financiële markten: "Dat betekent niet dat we in een klap Italië worden, maar er moet nu wel snel een duidelijke visie op de aanpak van de overheidsfinanciën komen."

De kredietbeoordelaars wilden zich zaterdag nog niet uitlaten op de recente ontwikkelingen in Nederland. Toch zijn de economen niet ontevreden met het klappen van het eerste kabinet-Rutte. Volgens hen werd er toch niet genoeg hervormd op de woning- en arbeidsmarkt en in de zorg.

'Nederland verliest AAA-status' (Foto: Novum)

CPB: vooral koopkrachtdaling in 2013

De ingrepen waarover VVD, CDA en PVV het in het Catshuis bijna eens waren, zouden vooral volgend jaar tot koopkrachtproblemen hebben geleid. In het jaar erna zouden de meeste huishoudens dankzij belastingmaatregelen weer meer te besteden hebben gehad.

Volgens het CPB hadden door het pakket vooral laagbetaalde werknemers en 65-plussers flink moeten inleveren in 2013. Zij zouden er 3,25 tot 4,25 procent op achteruit gaan. De andere huishoudens zouden volgend jaar zo'n 1 tot 2 procent minder te besteden hebben gehad. Het jaar erop zou de daling echter beperkt blijven tot een klein minnetje. Voor AOW'ers zou er dan zelfs weer een plusje in het verschiet liggen.

Uitslagen Eredivisie (21/04/2012)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. De Graafschap nam het in eigen huis op tegen Heracles Almelo terwijl RKC Waalwijk bezoek kreeg van FC Utrecht. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

De Graafschap

2 - 3

Heracles Almelo

 12' El Hassnaoui
 84' De Leeuw(pen)
   18' Armenteros 
 26' Gouriye 
 53' Everton 
 
 Gele kaart: De Leeuw, Evers, J. Jansen (De Graafschap), Breukers, (Heracles Almelo)
 Rode kaart:Duarte (78), Looms (87/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.043
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
Evers (Sreckovic/67)
J.Jansen
v.d.Pavert
Fränkel
Rose
Meijer
El Hassnaoui
Vermouth (A.Jansen/67)
Poepon
De Leeuw
  Pasveer
Breukers
Davidson
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Duarte
Gouriye (Pedro/75)
Armenteros
Everton (Bruns/75)

Heracles Almelo-speler Lerin Duarte en De Graafschap speler Soufian El Hassnaoui (Foto: Pro Shots)


RKC Waalwijk

0 - 2

FC Utrecht

     75' Schut 
 85' Gerndt 
 
 Gele kaart: Duits, Németh (RKC Waalwijk), Sneijder (FC Utrecht)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
Ramos
v.Peppen
Sno (Stans/75)
Duits (Castillion/70)
Braber
Meijers
Schet
Németh (Ten Voorde/70)
  v.Dijk
v.d.Maarel
Schut
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Sneijder
Asare
Takagi
v.d.Gun
Gerndt

RKC Waalwijk-speler Aaron Meijers in duel Nana Akwasi Asare van FC Utrecht (Foto: Pro Shots)

'Partijen wilden 14,2 miljard bezuinigen'

VVD, CDA en PVV hadden in het Catshuis in principe een akkoord bereikt over een bezuinigingspakket van 14,2 miljard euro, voordat PVV-leider Geert Wilders zaterdag de stekker eruit trok. Dat meldt RTL Nieuws.

De drie partijen waren van plan de AOW-leeftijd al in 2015 te verhogen naar 66 jaar, de btw te verhogen (het lage tarief met 1 procent en het hoge tarief met 2 procent) en extra te bezuinigingen op de publieke omroep. De duur van de ww-uitkering zou niet worden verkort en het ontslagrecht zou niet worden versoepeld.

Het pakket maatregelen zou in 2013 een begrotingstekort opleveren van 2,8 procent van het bruto binnenlands product. Dat is iets onder de eis van 3 procent die de Europese Commissie voor dat jaar stelt.

[Upd] Gewonden bij treinbotsing Amsterdam

Bij een treinbotsing in Amsterdam zijn een nog onbekend aantal gewonden gevallen. Dat meldt een woordvoerster van de brandweer.

Ter hoogte van het Westerpark zijn twee treinen op elkaar gebotst. Of het om passagierstreinen gaat, wist de woordvoerster nog niet te melden. Vermoedelijk zijn de betrokken treinen een Sprinter en een Intercity, getuige de eerste foto's die onder andere op AT5 en het FOK!forum te zien zijn.

Door het ongeval is er geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam Centraal en Zaandam, Haarlem en Schiphol. Volgens spoorbeheerder ProRail blijft dit de rest van de avond zo.

Update 20.25 uur
Volgens de NS zijn zeker 33 mensen zwaargewond geraakt. Van hen bevonden zich 19 personen in de Intercity van Den Helder naar Nijmegen en 14 in de Sprinter van Amsterdam naar Uitgeest. Het totaal aantal gewonden ligt mogelijk hoger, eerder berichtte de NS over een totaal van 48 gewonden.Er is onder meer sprake van botbreuken en zware kneuzingen.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. RTL Nieuws meldt dat zowel de Onderzoeksraad voor Veiligheid als de Inspectie Leefomgeving en Transport een onderzoek naar de botsing zullen uitvoeren.

Update 21.14 uur
Er wordt door de KLPD inmiddels gesproken over 70 gewonden waarvan 43 ernstig en 13 zeer ernstig. De hulpdiensten waren tot zojuist bezig om gewonden uit de treinen te halen.

Update 21.45 uur
Inmiddels is het aantal gewonden bijgesteld naar circa 125, waarvan 43 ernstig en 14 zeer ernstig gewond.

Koog Zaandijk pakt korfbaltitel in Ahoy

Koog Zaandijk heeft voor de derde keer in vijf jaar tijd de Nederlandse titel veroverd in de Korfbal League. In een vol Ahoy waren de korfballers met 19-20 te sterk voor PKC uit Papendrecht.

PKC had vroeg in de partij al een voorsprong en hield deze vast tot de rust (11-8). Met nog twintig minuten te gaan kwam Koog Zaandijk langzij en daarna bleef het tot 19-19 gelijk op gaan. Bij die stand kregen beide teams mogelijkheden weer een voorsprong te pakken, maar dit lukte pas twee minuten voor tijd bij Koog Zaandijk. PKC kreeg vervolgens nog twee open kansen voor een nieuwe gelijkmaker, maar beide pogingen werden niet verzilverd.

De derde plaats ging eerder op de dag naar Fortuna. Zij waren met 29-27 te sterk voor AKC Blauw-Wit.

Koog Zaandijk viert het behalen van de titel (Foto: Pro Shots)

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

Vanavond werd er om 18:45 afgetrapt bij het Eredivisieduel tussen sc Heerenveen en Vitesse. In het Abe Lenstra stadion eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel. Goals werden gemaakt door Djuricic en Havenaar.

sc Heerenveen

1 - 1

Vitesse

 5' Djuricic    78' Havenaar 
 
 Gele kaart: Djuricic, Schmidt, Zomer (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Schmidt
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Djuricic (Valpoort/89)
Kums (v. Anholt/83)
Elm
Narsingh
Dost
Assaidi
  Velthuizen
Yasuda
Kashia
Kalas
Büttner
v. Ginkel
Annan
v.d. Heijden (Havenaar/62)
Ibarra
Bony
Hofs (Reis/76)

EU volgt situatie Nederland op de voet

De Europese Commissie volgt de ontwikkelingen in Nederland op de voet. Dat zei de woordvoerster van José Manuel Barroso, de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zaterdag in een reactie op het klappen van de Catshuisonderhandelingen.

"Natuurlijk volgen we de situatie, maar op dit moment kunnen we inhoudelijk nog niet reageren", aldus de zegsvrouw. Nederland moet op last van Brussel ervoor zorgen dat in 2013 het begrotingstekort onder de 3 procent is.

[Bundesliga] Borussia Dortmund kampioen van Duitsland

Borussia Dortmund heeft zich vandaag voor de tweede keer op rij verzekerd van het Duitse landskampioenschap. De ploeg won vandaag met 2-0 van Borussia Mönchengladbach en zodoende kan Borussia Dortmund, met nog twee speelrondes te gaan, niet meer achterhaald worden door de concurrentie.

De ploeg uit Dortmund nam twee weken terug een voorschot op de prolongatie door Bayern München, dat na dit weekend met acht punten achterstand tweede staat, in een rechtstreeks duel met 1-0 te verslaan. Een week later won de ploeg van trainer Jurgen Klopp met 0-1 van Schalke 04, terwijl Bayern in eigen huis tegen FSV Mainz 05 niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel.

Het kampioenschap betekende de achtste landstitel uit de geschiedenis van de ploeg. Daarnaast won BvB tweemaal de Duitse beker en driemaal de Duitse Super Cup. Op internationaal gebied werd eenmaal de Champions League, UEFA Cup en de Wereldbeker gewonnen.

Tsjechië op rozen tegen Italië in Fed Cup

De Tsjechische tennissters staan met een been in de finale van de Fed Cup. In Ostrava wonnen Lucie Safarova en Petra Kvitova hun enkelspelen. De Tsjechen hebben zondag aan een zege genoeg. Rusland en Servië staan na de eerste dag van hun halve finale op 1-1. Jelena Jankovic won voor Servië, Svetlana Kuznetsova deed dat voor Rusland.

In Tsjechië was de thuisploeg, de regerend kampioen, heer en meester tegen de Fed Cupkampioenen van 2009 en 2010. Safarova had het alleen in de eerste set lastig met Francesca Schiavone: 7-6 (3), 6-1. Sara Errani bleek later niet opgewassen tegen Kvitova: 6-4, 6-3.

Rusland, de verliezend finalist van vorig jaar kwam in Moskou op achterstand toen Anastasia Pavlyuchenkova met 6-4, 6-3 onderuit ging tegen Jankovic. Kuznetsova stelde daarna orde op zaken door Ana Ivanovic in drie sets te kloppen: 6-2, 2-6, 6-4.

Bij beide ontmoetingen staan zondag nog twee enkelspelen op het programma. Het vijfde duel in iedere Fed Cupontmoeting is een dubbelspelpartij.

Nadal bereikt opnieuw finale Monte Carlo

Rafael Nadal speelt zondag zijn achtste finale op rij bij het masterstoernooi van Monte Carlo. De Spanjaard, die bij zijn vorige zeven deelnames in het prinsdom de trofee mee naar huis nam, klopte Gilles Simon uit Frankrijk in de halve eindstrijd: 6-3, 6-4. In de finale neemt Nadal het op tegen mondiale nummer één Novak Djokovic.

Nadal had in beide sets tegen de prima spelende Simon genoeg aan een break. In het eerste bedrijf kwam de servicedoorbraak in de achtste game waarna Nadal simpel de wedstrijd uitserveerde. In de tweede set was er een vroege break voor de Spanjaard. Op 3-2 achter kreeg Simon nog kansen om terug te breaken, maar Nadal werkte de breakpunten gedecideerd weg en besliste het duel vier games later.

VN stemmen in met 300 waarnemers Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag unaniem een resolutie aangenomen waarmee het aantal waarnemers in Syrië wordt uitgebreid naar driehonderd. In de resolutie worden tevens de Syrische regering en de oppositie opgeroepen het geweld direct te staken.

De resolutie geeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de bevoegdheid om te beslissen wanneer de extra waarnemers worden ingezet. Hij moet dit besluit nemen op basis van de ontwikkelingen in Syrië en met name de ontwikkelingen met betrekking tot het staakt-het-vuren.

Ban heeft de Syrische president Bashar Assad er donderdag van beschuldigd zich niet te houden aan de wapenstilstand. Ban zei ontzet te zijn over de toename van het geweld in Syrië.

De uiteindelijke resolutie is een samensmelting van de tekst zoals die is voorgesteld door Rusland en de tekst van de Europese Raad.

[Premier League] Newcastle blijft op koers voor CL-plaatsen

Newcastle United blijft in de Premier League in de race voor een Champions Leagueticket. De ploeg van doelman Tim Krul won zaterdagmiddag met 3-0 van Stoke City en steeg daardoor naar de vierde plek, met 62 punten uit 34 duels. De achterstand op Arsenal bedraagt drie punten, maar Newcastle heeft ten opzichte van de Londense ploeg nog wel een wedstrijd tegoed.

Yohan Cabaye was met twee treffers de grote man. Papiss Cissé tekende voor de andere Newcastle-treffer en scoorde voor het zesde opeenvolgende competitieduel.

Fulham won met 2-1 van Wigan Athletic. Voor de ploeg van Martin Jol maakten Pavel Pogrebnyak en Philippe Senderos de openingstreffer van Wigan-verdediger Emmerson Boyce ongedaan. Doelman Michel Vorm pakte met Swansea City een punt bij Bolton Wanderers: 1-1.

Blackburn Rovers boekte in de strijd tegen degradatie een nuttige 2-0 overwinning op Norwich City. Aston Villa en Sunderland scoorden niet.


Newcastle blijft op koers voor CL-plaatsen (Foto: Novum)

Bertens overtuigt in kwalificatie Fes

Tennisster Kiki Bertens heeft zaterdag de tweede ronde van de kwalificatie van het WTA-toernooi in het Marokkaanse Fes bereikt. De Wateringse klopte de 16-jarige Marokkaanse Intissar Rassif met een double bagel: 6-0 en 6-0. In de tweede kwalificatieronde treft Bertens Maria Joao Koehler uit Portugal of de als zesde geplaatste Spaanse Lara Arruabarrena-Vecino.

Bertens had tegen Rassif geen enkele moeite. De Nederlandse nummer 152 van de wereld won 51 van de 67 punten in de wedstrijd en benutte zes van de zeven breakpunten die ze kreeg. Bij 6-0 en 3-0 waren er twee breakkansen voor de jonge Marokkaanse, maar Bertens werkte ze weg.

Saluutschoten voor jarige Queen Elizabeth

De Britse Royal Navy heeft zaterdag 21 saluutschoten afgevuurd ter ere van de 86e verjaardag van Queen Elizabeth. Het saluut werd afgevuurd in de haven van Portsmouth, in het zuiden van Engeland. Ook op andere legerbases in Groot-Brittannië werd de koningin geëerd met een saluut.

De Britse koningin viert haar verjaardag tweemaal. Eén keer in besloten kring op haar daadwerkelijke verjaardag en een tweede keer in Buckingham Palace in Londen op haar ceremoniële verjaardag, die dit jaar valt op 16 juni.

Britt Dekker rijdt dikke vrouw van sokken

Britt Dekker heeft zaterdag een voetganger aangereden met haar fiets. De realityster kon de vrouw die uit het niets voor haar opdook niet meer ontwijken.

"Shit, ik heb een dikke vrouw aangereden. Echt balen nu is m'n fiets weer stuk, hij was net gemaakt", twitterde Britt. "Ze kwam ineens achter de geparkeerde auto's vandaan, gewoon niet te ontwijken."

De realityster geeft echter toe dat ze zelf ook niet helemaal vrijuit gaat. "Ik zat op Facebook-chat, dus eigenlijk beide onze schuld", erkent Britt, die een nieuwe trapper moet kopen.

[Bundesliga] Bayern verpest vroeg kampioensfeestje Dortmund

Borussia Dortmund is nog geen kampioen geworden in Duitsland. De Borussen leken zonder te spelen de titel te pakken omdat Bayern München punten dreigde te verspelen bij Werder Bremen. Pas in de blessuretijd bezorgde Franck Ribéry de nummer twee alsnog de winst: 2-1. Dortmund speelt later zaterdag tegen Borussia Mönchengladbach en heeft bij winst de titel alsnog te pakken.

In Bremen startte Bayern, dat ook in de Champions League nog volop meestrijdt, zonder topscorer Mario Gomez, Arjen Robben en Ribéry. Werder rook dan ook kansen en viel volop aan. Zes minuten na rust leverde dat iets op toen Naldo de thuisploeg, die nog strijdt voor Europees voetbal, op voorsprong zette.

Een kwartier voor tijd zorgde diezelfde Naldo met een eigen doelpunt ook voor de 1-1. Beide ploegen gingen vervolgens nog op jacht naar de winnende treffer. Bayern was daar het dichtste bij met kansen voor Thomas Müller en Ribéry. De Fransman bezorgde de bezoekers in de blessuretijd alsnog de zege.


Bayern verpest vroeg kampioensfeestje Dortmund (Foto: Novum)

Kovalainen: "Progressie is eindelijk zichtbaar"

Heikki Kovalainen kwalificeerde zich vandaag met de Caterham op de zestiende startplaats voor de Grand Prix van Bahrein. De Fin was zeer blij dat hij drie coureurs van gevestigde teams achter zich liet en zo eindelijk een deel van de belofte om dit jaar vaker Q2 te halen ingelost heeft.

"Een fraaie bonus. Vanmorgen zaten we dicht in de buurt van een paar andere auto's en beseften we dat het mogelijk zou moeten zijn. We hebben hard gewerkt om in de positie te komen. Afgelopen winter hebben we veel progressie geboekt, maar dat heeft nog niet geresulteerd in betere resultaten. Dit is een belangrijke opsteker," zei Kovalainen na afloop van de kwalificatie.

Teamgenoot Vitaly Petrov eindigde op plaats twintig een seconde achter de Fin in Q1. "Op de harde banden was ik bijna even snel als Heikki. Op de zachte banden voelde de auto echter niet lekker aan bij het aanremmen. In de vrije training verloor ik wat tijd door een probleem met de wagenvloer. Daardoor kon ik niet werken aan de balans op de zachte banden," zei Petrov.

"Maar we komen in de buurt van waar we willen zijn. We zitten veel dichter bij de middenmoot dan in China en ik denk dat het een interessante race voor ons kan worden. Er zullen veel pitstops gemaakt worden en het komt erop aan zo goed mogelijk met de banden om te springen," zei de Rus die er vertrouwen in heeft dat de race positief voor het team uit kan gaan pakken.

Faalmark Rutte en Geert de la Tourette

De NOS over Faalmark Rutte. “De eerste liberale premier sinds 1918.” Als er iets is wat Faalmark niet is geweest, dan is dat wel een liberale premier. Gedoogsteun van een zooitje ongeregeld met opvattingen die -in tegenstelling van wat hun naam suggereert- niets met vrijheid te maken hebben. Faalmark Rutte die na de mislukte Eerste-Kamerverkiezingen ook zijn laatste beetje liberaal gedachtengoed in de wilgen heeft gehangen in ruil voor een handje hakken-over-de-sloot-steun van de haatgristenen uit de bible belt.

[Bundesliga] Kaiserslautern degradeert uit Bundesliga

FC Kaiserslautern is na twee seizoenen weer terug in de Tweede Bundesliga. De ploeg van Krasimir Balakov degradeerde zaterdagmiddag twee speelronden voor het einde, ondanks een 2-1 zege bij Hertha BSC. Nummer zestien FC Köln speelde met 1-1 gelijk tegen VfB Stuttgart en is daardoor voor Kaiserslautern niet meer te achterhalen.

Het was wrang dat Kaiserslautern degradeerde op de dag dat voor het eerst sinds 22 oktober weer eens een overwinning werd geboekt. De zege kwam tot stand door treffers van Oliver Kirch en Andrew Wooten in de eerste helft. In de tweede helft deed oud-Twente-speler Peter Niemeyer iets terug voor Hertha. Niemeyer werd later nog met tweemaal geel van het veld gestuurd.

Nummer voorlaatst Hertha zag door de nederlaag de achterstand op FC Köln, dat op een nacompetitieplaats staat, oplopen tot twee punten. Köln leek door een treffer van Slawomir Peszko op weg naar een driepunter, maar Stuttgart-spits Cacau gooide roet in het eten.

Luchthaven Tripoli weer in handen regering

De machtige Zintan-militie heeft vrijdag de luchthaven in de Libische hoofdstad Tripoli overgedragen aan de Libische interim-regering. De Zintan-militie heeft de afgelopen acht maanden zorg gedragen voor de veiligheid op de luchthaven. De overdracht is een stap vooruit voor de regering die probeert haar autoriteit te doen gelden en de gewapende brigades die hielpen bij de val van wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi onder controle probeert te krijgen.

De Zintan-militie runde sinds de val van Gadhafi de luchthaven, maar heeft de regering de afgelopen maanden herhaaldelijk gevraagd de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zich te nemen. De regering zegde vorige maand toe de veiligheidstaken over te nemen, maar de onderhandelingen met de militie liepen stuk. Daarop besloot het hoofd van de militie zijn post op de luchthaven te verlaten. Pijnlijk duidelijk werd dat de centrale regering in Tripoli niet in staat is het land effectief te besturen.

Vrijdag namen regeringsmilitairen dan toch de veiligheidstaken over. De militieleden schoten in de lucht om de overdracht te vieren.

Arsenal-aanvaller Walcott mist slot competitie

Arsenal kan de rest van het seizoen geen beroep meer doen op Theo Walcott. Die verwachting sprak manager Arsène Wenger zaterdagmiddag uit na het duel met Chelsea, waarin de 23-jarige aanvaller na een klein uur spelen geblesseerd uitviel. Het EK in Polen en Oekraïne, dat voor Engeland op 11 juni begint tegen Frankrijk, komt voor de Engelsman niet in gevaar.

Wenger verwacht dat Walcott door zijn hamstringblessure zeker drie weken buitenspel staat. "Ik denk niet dat hij nog in staat is om dit seizoen opnieuw te spelen." Arsenal heeft nog drie competitiewedstrijden te gaan en sluit de Premier League op 13 mei bij West Bromwich Albion af.

PvdA wil verkiezingen in september

Als het kabinet door het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis uit elkaar valt, moeten in september verkiezingen worden gehouden voor de Tweede Kamer. Dat zei de nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag.

Als het kabinet gewoon doorgaat, terwijl de coalitie niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, gaat zijn partij het kabinet in ieder geval niet helpen om een meerderheid te krijgen om plannen door te voeren. "Als er geen verkiezingen komen en het kabinet gaat door, dan gaan we dat niet steunen."

Wordt het kabinet echter demissionair en gaat het met een blanco blaadje naar de Kamer voor de begroting voor volgend jaar, dan zal elke partij volgens Samsom zijn verantwoordelijkheid nemen. "Maar dat kan alleen bij verkiezingen in september of oktober."

Middelkoop strandt in kwalificaties Boekarest

Matwé Middelkoop kan deelname aan het ATP-toernooi van Boekarest vergeten. De 28-jarige Leerdammer (7) verloor in de eerste kwalificatieronde in twee sets van de Italiaan Alessio di Mauro: 6-7 (4) en 4-6. In de volgende ronde speelt Di Mauro tegen de Serviër Ilija Bozoljac.

Het was lastig vooraf een favoriet aan te wijzen. Middelkoop, de mondiale nummer 286 van de wereld, staat 77 plaatsen hoger genoteerd op de wereldranglijst. Dat de 34-jarige Di Mauro een taaie tegenstander was, bleek wel uit het feit dat hij ooit de nummer 68 van de wereld was.

Middelkoop en zijn Italiaanse opponent hielden in de eerste set gelijke tred. Een tiebreak moest er aan te pas komen om een winnaar te aan te wijzen. Di Mauro trok uiteindelijk met 7-4 aan het langste eind.

In de zevende game van het tweede bedrijf brak Middelkoop de service van Di Mauro. Lang kon de Leerdammer niet van de voorsprong genieten. Met een dubbele break en servicebehoud trok Di Mauro met 6-4 de wedstrijd naar zich toe.

Keniaanse rangers schieten stropers dood

Parkwachters van de Keniaanse Wildlife Service hebben in het westen van het land vijf vermoedelijke stropers doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder van de Wildlife Service zaterdag gezegd. Twee parkwachters liepen verwondingen op.

Volgens de woordvoerder raakten de stropers en de parkwachters verwikkeld in een vuurgevecht dat veertig minuten duurde. Een verdachte wist te ontkomen. De rangers namen drie AK-47-geweren in beslag, evenals bijna vijftig kilo aan olifantenslagtanden.

Vorige maand schoten de parkwachters al zes stropers dood. De Wildlife Service is volgens de woordvoerder vastbesloten om van stropen een 'activiteit te maken die veel kost en weinig oplevert'. De afgelopen jaren is het aantal olifanten dat wordt gedood voor ivoor toegenomen. De stropers opereren bovendien op steeds agressievere wijze.

[Upd] Catshuisoverleg mislukt

PVV-leider Geert Wilders heeft zaterdag het overleg op het Catshuis verlaten. De onderhandelingen waren zaterdag slechts anderhalf uur aan de gang, toen Wilders uit het Catshuis kwam, in zijn auto stapte en wegreed. Of sprake is van problemen in de onderhandelingen over verdere bezuinigingen tussen VVD, CDA en PVV is onduidelijk.

Zaterdag kwamen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV voor het eerst in het weekend bij elkaar. Vrijdag zou het Centraal Planbureau (CPB) de plannen van de drie partijen hebben doorgerekend en naar het Catshuis hebben gestuurd.

Uit de cijfers van het CPB moet blijken of het pakket extra maatregelen dat coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV overeen zijn gekomen voldoende zoden aan de dijk zet. Naar schatting moet het kabinet minimaal negen miljard euro extra bezuinigen.

Als het CPB heeft becijferd dat de maatregelen te weinig effect hebben, zou dat betekenen dat premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en gedoger Geert Wilders (PVV) terug naar de onderhandelingstafel moeten. Het drietal onderhandelt, ondersteund door hun secondanten, al zeven weken in het Catshuis.

Update 15.15 uur - 'Wilders kan niet leven met pakket maatregelen'
Volgens NOS-politiek verslaggever Dominique van der Heyde kan Wilders niet met het totaalpakket van besproken maatregelen leven, nadat de PVV-leider met zijn achterban heeft gesproken.

"Diverse bronnen melden: Wilders slikte koopkrachteffecten niet. Die cijfers vielen anderen juist nog wel mee wordt gezegd", meldt Van der Heyde op Twitter.

Update 15.31 uur - Persconferentie
Om 16.15 uur zal VVD-premier Rutte samen met CDA-vicepremier Verhagen een persconferentie geven met een verklaring van de onderhandelaars. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Update 16.22 uur
De twee regeringspartijen CDA en VVD en hun gedoogpartner PVV komen er samen niet uit, zo zegt premier Rutte in de persconferentie. Rutte heeft de koningin telefonisch gemeld dat de onderhandelingen mislukt zijn. De ministerraad komt maandag extra bij elkaar om over de ontstane situatie te spreken. Verhagen zei dat Wilders 'Nederland in de steek heeft gelaten'.

Of er getracht wordt een nieuwe coalitie te vormen of dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven is nog niet besloten. Rutte wil maandag eerst met de ministerraad overleggen en gaat aansluitend langs de Koningin.

Update 16.40 uur
Geert Wilders verklaart dat hij het pakket bezuinigingen niet kan verkopen aan zijn achterban. De maatregelen zouden te hard ingrijpen op de koopkracht en werkgelegenheid. Voldoen aan de eis van een maximaal begrotingstekort van 3 procent moet volgens de PVV-leider niet ten koste van alles gaan. "De eis van Europa om tot een tekort van 3 procent terug te gaan, leidt tot een pakket bezuinigingen dat wij niet voor onze rekening kunnen nemen."

De logische vervolgstap volgens Wilders is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. "Ik hoop dat er heel snel verkiezingen komen. Hoe eerder, hoe beter. De kiezer is nu aan zet."

Djokovic ten koste van Berdych naar finale

Novak Djokovic heeft de finale van het masterstoernooi van Monte Carlo bereikt. De Serviër, die vrijdag Robin Haase uitschakelde, was in de halve eindstrijd Tomas Berdych (6) in drie sets de baas: 4-6, 6-3 en 6-2. De andere finalist komt uit de partij tussen Rafael Nadal (2) en Gilles Simon (9).

Berdych won in de kwartfinale van Andy Murray (3) en leek even op weg naar een nieuwe stunt. Na de eerste set te hebben gewonnen, liet de Tsjech het in de tweede set echter op de beslissende momenten afweten. Hij liet vier breakkansen liggen en het enige breakpoint dat hij zelf tegen kreeg, werd hem direct fataal.

In de derde set liet Djokovic er geen gras over groeien. De nummer één van de wereld plaatste een dubbele break en serveerde de wedstrijd op zijn eerste matchpoint uit. Voor de Serviër wordt het zijn tweede finale op het gravel van Monte Carlo. In 2009 verloor hij van Nadal, de winnaar van de afgelopen zeven edities.


Djokovic ten koste van Berdych naar finale (Foto: Novum)

D66 wil Duitse delegatie op de Dam 4 mei

Bij de nationale dodenherdenking in 2015 moet ook een officiële afvaardiging van Duitsland aanwezig zijn op de Dam in Amsterdam. Het D66-congres nam zaterdag een motie aan die de Tweede Kamerfractie van D66 opdracht geeft om zich hiervoor in te zetten.

De leden van D66 vinden dat het zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog het uitgelezen moment is om de slachtoffers van de oorlog samen te herdenken. Op lokaal niveau gebeurt dat al, maar bij de nationale herdenking op 4 mei op de Dam is nog nooit een officiële Duitse afvaardiging geweest. In andere landen is dit wel al gebeurd.

Het landelijk bestuur van D66 zag het niet zitten om dit precaire onderwerp te 'politiseren', maar de leden besloten anders. Onder anderen Joris Voorhoeve, voormalig VVD'er maar inmiddels lid van D66, pleitte ervoor om de motie aan te nemen. "Het samen herdenken op 4 mei is voor Nederlanders en Duitsers een teken van verzoening", vond ook een meerderheid van de congresgangers.

Facebook aangeklaagd voor vijf miljoen dollar

Glynnis Bohannon uit Californië heeft Facebook aangeklaagd omdat haar zoon Facebook Credits kon kopen voor spelletjes op de site. Volgens Bohannon overtreedt Facebook de Californische wet door kinderen onder de 18 jaar Credits te kunnen laten kopen.

Bohannon eist nu dat Facebook vijf miljoen dollar terugbetaalt, 'in naam van alle ouders en wettelijke vertegenwoordigers van kinderen onder de 18 jaar die Facebook Credits hebben gekocht'. Kinderen mogen vanaf 13 jaar wel Facebook gebruiken, maar moeten toestemming hebben van hun ouders om Credits te kopen. Bohannons zoon zou honderden dollars hebben uitgegeven.

Het zou gaan om spelletjes die vooral kinderen als doelgroep hebben. Deze spelletjes vragen kinderen vaak om voorwerpen aan te schaffen zodat ze verder kunnen komen in het spel, met een hoge rekening als gevolg. Eerder deze week werd Apple ook al aangeklaagd vanwege kinderen die aankopen konden doen zonder toestemming van de ouders.

[Premier League] Uitslag Arsenal - Chelsea

Arsenal en Chelsea hebben vanmiddag in het Emirates Stadium de punten met elkaar gedeeld. Beide ploegen kwamen in de Londense derby niet tot scoren en zodoende eindigde de partij in 0-0. Door dit resulaat blijft Arsenal vierde, terwijl Chelsea op de zesde plaats terug te vinden is.

Al snel werd Arsenal via Tomás Rosicky gevaarlijk, maar de poging van de Tsjechische middenvelder werd door zijn landgenoot Petr Cech gekeerd. Robin van Persie was in het begin van de wedstrijd het dichtst bij een treffer. Hij raakte echter de paal. Chelsea kon nauwelijks voor gevaar schichten in de beginfase. Fernando Torres, die de geblesseerde Didier Drogba verving, zag een aantal schoten worden geblokt. Ook Gary Cahill deed een poging, maar de verdediger zag zijn inzet niet tussen de palen belanden.

Naarmate de eerste helft vorderde, werd Chelsea gevaarlijker. John Terry kwam een aantal keren gevaarlijk op en dit resulteerde in een paar mogelijkheden. Toch was het Arsenal dat kort voor rust opnieuw erg dichtbij een doelpunt was. Een schot van verdediger Laurent Koscielny knalde op de lat. Ook Van Persie zag zijn poging niet achter Cech belanden.

De tweede helft begon met een kans voor Daniel Sturridge. De aanvaller van Chelsea wist, net als zijn teamgenoten in de eerste helft, de openingstreffer niet te scoren. Arsenal was in de tweede helft nog een aantal keren gevaarlijk via Van Persie en Gervinho, maar het spitsenduo kon de defensie van Chelsea niet kloppen. Zodoende eindigde de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel.

Valve handboek voor nieuwe werknemers

Valve heeft een handboek uitgebracht die aan nieuwe werknemers gegeven wordt. In dit handboek staat bijvoorbeeld de structuur van het bedrijf, wat er van je verwacht wordt en hoe de dagelijkse zaken er aan toe gaan. Het handboek is vooral erg komisch in elkaar gezet en laat zien hoeveel vrijheid je binnen Valve hebt.

Het volledige handboek is hier te lezen. Ik raad je aan om hem even door te lezen.

Valve handboek

Baas Bhoja Air mag Pakistan niet verlaten

Pakistan heeft zaterdag de directeur van luchtvaartmaatschappij Bhoja Air verboden het land te verlaten. Hij is in hechtenis genomen en de autoriteiten zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het vliegtuigongeluk met een toestel van Bhoja Air dat vrijdag 127 levens eiste.

Het toestel van Bhoja Air probeerde in slecht weer te landen op de luchthaven van Islamabad. De Boeing 737-200 stortte op luttele kilometers van de landingsbaan neer en vloog in brand. Niemand overleefde de crash.

De Pakistaanse minister van binnenlandse zaken Rehman Malik zei zaterdag dat directeur Farooq Bhoja op een speciale lijst is gezet van mensen die Pakistan niet mogen verlaten. Vaak wordt een persoon die verdacht wordt van een misdrijf of van betrokkenheid bij een misdrijf op een dergelijke lijst gezet.

Volgens Malik lijkt het erop dat Bhoja Air 'in de fout is gegaan, omdat het een erg oud vliegtuig had aangeschaft'. "Als de directie van de luchtvaartmaatschappij niet genoeg geld heeft, dan betekent dat niet dat je een dertig jaar oud toestel koopt als ware het een riksja en een luchtvaartmaatschappij begint", aldus de minister. De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani zei de resultaten van het onderzoek te willen afwachten.

Een voormalig onderzoeker van vliegtuigcrashes zei dat leeftijd zelden de oorzaak van een vliegtuigongeluk is. Volgens de onderzoeker, Nasim Ahmed, lijkt het erop dat een combinatie van factoren, waaronder het slechte weer, heeft geleid tot het neerstorten van de Boeing.

Ahmed voegde daaraan toe dat het ongeluk nog eens duidelijk maakt dat de Pakistaanse luchtvaart ernstige gebreken vertoont. Er zijn problemen bij de directie van de Civiele Luchtvaartautoriteit, er is weinig toezicht vanuit de regering en corruptie en vriendjespolitiek tieren welig. In 2007 besloot de Europese Unie al eens Pakistan International Airlines acht maanden lang de landingsrechten te ontnemen, omdat de Unie zich zorgen maakte over de veiligheid.


Baas Bhoja Air mag Pakistan niet verlaten (Foto: Novum)

Cavendish wil Tour uitrijden

Mark Cavendish wil dit jaar de Tour de France gewoon uitrijden. De Brit is het dan ook niet eens met alle renners die in Frankrijk voortijdig afstappen om zich zo beter voor te kunnen bereiden op de olympische wegwedstrijd die zes dagen na de Tour gepland staat.

"Ik rijd de Tour uit, tenzij ik onverhoopt ziek word. Sterker nog: ik ga voor de groene trui en olympisch goud," zei Cavendish tegen Cyclingnews. De Brit weet dat zijn doelen niet gemakkelijk te behalen zullen zijn, ondanks dat hij de capaciteiten heeft om in beide koersen te kunnen vlammen. "De zes dagen tussen de Tour en de Spelen zijn zwaar. Je moet elk uur benutten. Maar het is niet zo dat ik in Londen een andere sport ga beoefenen."

De Brit ziet in zijn aanpak één groot voordeel. "De meeste coureurs die de Spelen doen, zijn ook actief geweest in de Tour de France. En is het de vraag of zij zulke goede renners in hun ploeg hebben. Ik ben niet degene die mogelijk de groene trui en goud wint, dat zijn Team Sky en het Britse team."

Duizenden Tsjechen protesteren tegen bezuinigingen

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in de Tsjechische hoofdstad Praag bijeengekomen om te protesteren tegen hervormingen en bezuinigingen die de regering wil doorvoeren. Het is een van de grootste demonstraties sinds de val van het communisme in Tsjechië 23 jaar geleden.

De betogers eisen dat de regering afziet van de bezuinigingen en aftreedt. Ook willen de betogers dat er vervroegde parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Ze bliezen op vuvuzelas en sloegen op trommels om hun eisen kracht bij te zetten.

"De regering moet opstappen", aldus Jaroslav Zavadil, het hoofd van de overkoepelende organisatie voor vakbonden. "Genoeg is genoeg", zei hij tegen de mensenmenigte. "De regering moet aftreden en er moeten vervroegde verkiezingen worden gehouden."

Volgens de centrumrechtse regering in Tsjechië zijn bezuinigingen op en hervormingen van de zorg en het pensioenstelsel nodig om het begrotingstekort van het land terug te brengen tot onder de drie procent. Premier Petr Necas zei in een verklaring dat hij het recht van het volk om zijn zienswijze kenbaar te maken respecteert. De bezuinigingsmaatregelen zijn volgens hem echter absoluut noodzakelijk.

Het is niet ondenkbaar dat er vervroegde verkiezingen worden gehouden. De toekomst van de Tsjechische regering ziet er somber uit nadat vorige week diverse leden aftraden wegens een omkoopschandaal.


Duizenden Tsjechen protesteren tegen bezuinigingen (Foto: Novum)

Nieuw Final Fantasy XIII-2 hoofdstuk

De Final Fantasy XIII-2 contentmolen blijft doordraaien. Nadat vorige week nieuwe kostuums en vijanden zijn uitgebracht, licht Square het tipje van de sluier over de nieuwe content die waarschijnlijk volgende week verschijnt. Deze DLC zal een episode van Snow bevatten en de moeilijkste vijand uit de hele serie bevatten. Ozma eet je hart uit.

In de episode van Snow, die voorlopig de naam "Don't Fight for me" draagt, zul je meer te weten komen over de gevoelens van Snow en Serah tegenover elkaar. Na het uitspelen van deze episode zal Snow beschikbaar zijn in het colliseum en zul je hem, nadat je hem hebt verslagen, aan je team kunnen toevoegen.

De moeilijkste baas ooit heet Valefodr. De duur van het gevecht wordt geschat op ongeveer een half uur voordat je hem verslagen hebt, dus bereid je voor op een intense strijd.

De eerste screenshots zijn naar buiten gebracht, maar informatie over wanneer de game uitkomt nog niet. Bekijk de beelden hieronder.

Valefodr (Final Fantasy XIII-2)

Valefodr (Final Fantasy XIII-2) Valefodr (Final Fantasy XIII-2)

Snow (Final Fantasy XIII-2) Snow (Final Fantasy XIII-2)

Systeemupdate voor 3DS op komst

Er is een nieuwe systeemupdate op komst voor Nintendo 3DS. Deze zal 25 april beschikbaar zijn en zal, naast een paar kleine verbeteringen, twee grote nieuwe functies met zich meebrengen. De een is de mogelijkheid om mappen aan te maken in je Home-screen en de tweede stelt ontwikkelaars in staat om patches voor games uit te brengen.

Over de mappen wist Nintendo te vertellen dat er op een leeg vakje een map geplaatst kan worden. Hierin kunnen 60 items geplaatst worden. Een vreemde keuze is dat je de mappen een naam kunt geven, maar slechts de eerste letter van deze naam zichtbaar zal zijn op een mapje. Dan lijkt alfabetisch rangschikken beter dan thematisch rangschikken.

Wat betreft de patches wist Nintendo te vertellen dat er gelijk een patch voor Mario Kart 7 beschikbaar zal zijn. Deze patch haalt de sluiproute en niet toegestane manieren die je route verkorten in multiplayer spellen weg. Verder wilde Nintendo graag de excuses aanbieden voor de gamers die hierdoor een slechte ervaring hebben met het online gedeelte van de game.

'Huizenprijs 20% omlaag bij HRA-aanpassing'

De vermeende plannen die de onderhandelaars in het Catshuis hadden bedacht omtrent hypotheken kunnen dramatische gevolgen gaan hebben voor de Nederlandse huizenmarkt. Hiervoor waarschuwt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars (VvV) in Nieuwsuur.

Volgens Weurding waren er sterke signalen dat de partijen in het Catshuis voor nieuwe gevallen de hypotheekrenteaftrek binnen dertig jaar tot nul wilden terugdraaien, of dat de gehele hypotheek binnen 30 jaar verplicht afgelost moet worden. Hierdoor zouden de maandlasten voor nieuwe kopers met 40 procent kunnen oplopen.

Door de hogere maandlasten kunnen starters dan een stuk minder lenen. "De leencapaciteit neemt af. Het gevolg daarvan is dat er nog meer druk komt op de prijzen en onze berekeningen geven aan dat er dan nog eens een extra 20 procent van de huizenprijzen af kan gaan", waarschuwt Weurding.

Zowel Engelse als Japanse soundtrack voor Beat the Beat

Nintendo Wii is nog niet dood. Zo zal zes juli de ritme-game Beat The Beat: Rythm Paradise uitgebracht worden. Een leuk nieuwtje dat Satoru Shibata vandaag wist te vertellen is dat de game zowel de Engelse als de Japanse soundtrack zal bevatten en dat het mogelijk zal zijn om te switchen tussen deze twee voordat je een nieuwe liedje begint.

Bekijk hieronder een trailer van hoe dit te werk gaat.

Final Fantasy Theatrhythm komt naar Europa

De poulaire spin-off van de Final Fantasy-franchise genaamd Final Fantasy Theatrhythm komt ook naar Europa. Dit werd vandaag bekend gemaakt door Nintendo. De game zal drie juli uitkomen en zal zeventig tracks bevatten uit alle delen van de populaire RPG-franchise. 

Final Fantasy Theatrhythm is, zoals de naam doet vermoeden, een ritmegame die van je vraagt om op het juiste moment de juiste knop in te drukken. Het genre is al vrij oud, met titels als Bust-a-Groove en Parappa the Rapper, maar is weer nieuwe leven ingeblazen door het toevoegen van instrumenten in de Guitar Hero-serie. Na The World Ends With You brengt Square Enix nu ook een ritme game binnen haar populairste franchise uit.

Bekijk hieronder een trailer van de Japanse versie.

Pokemon Black & White 2 komt met uitbreidingen

In ander Nintendo nieuws: Pokémon Black & White 2 komt deze herfst uit. In aanloop naar deze release zal Nintendo in de eShop twee nieuwe uitbreidingen voor de game uitbrengen. De eerste uitbreiding heet, vanuit het Japans vertaald, Pokémon AR Searcher. De tweede uitbreiding is een verbeterde versie van de huidige Pokédex 3D, genaamd Pokédex Pro.

In Pokemon AR Searcher zul je met je camera om je heen kunnen kijken en pokémon tegenkomen die je op de een of andere manier zult kunnen vangen. Er schijnt een functionaliteit met Pokémon Black & White 2 in mee te komen, maar hier is voorlopig nog niet veel over bekend.

Het verschil met Pokédex 3D en de pro-versie is dat in de nieuwe versie alle 646 Pokémon beschikbaar zullen zijn, in plaats van slechts de 150 nieuwste. Volgens Shibata zul je hiermee beter je pokémon kunnen organiseren en strategiën kunnen uitdenken voor je Pokémon Black & White 2 personage.

Op dit moment zijn er nog geen screens beschikbaar, maar we houden je op de hoogte.

Uitslag kwalificatie Bahrein

Sebastian Vettel heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Bahrein. De regerend wereldkampioen stuurde zijn Red Bull in de kwalificatie naar een tijd van 1.32,422 en bleef hiermee de McLaren van Lewis Hamilton en de Red Bull van Mark Webber nipt voor.

Het eerste deel van de kwalificatie leek geen verrassingen te krijgen met de Caterhams, Marussia's en de HRT's die achteraan stonden. Heikki Kovalainen onttrok zich met de Caterham aan het verwachtingspatroon door naar een zeventiende tijd en hiermee Q2 te rijden. Toro Rosso-rijder Jean-Eric Vergne kon uitstappen, evenals heel verrassend Mercedes-rijder Michael Schumacher. Het team van de zevenvoudig wereldkampioen gaf problemen met het DRS op als reden voor de vroegtijdige uitschakeling.

De strijd in Q2 om de plaatsen in het laatste deel van de kwalificatie was heftig doordat de coureurs telkens de tijd van hun voorgangers verbeterden. Uiteindelijk moesten Kimi Räikkönen, Kamui Kobayashi, Nico Hülkenberg, Felipe Massa, Bruno Senna, Kovalainen en Pastor Maldonado uitstappen. Laatstgenoemde reed geen tijd in Q2 vanwege problemen met KERS.

De strijd in het laatste deel van de kwalificatie leek te gaan tussen de Mercedes van Nico Rosberg en de McLarens van Lewis Hamilton en Jenson Button. Red Bull liet echter ook zien er bij te zitten en in het laatste rondje wist Sebastian Vettel de pole te pakken voor Hamilton en Mark Webber. Button werd vierde, voor de winnaar van de vorige race Nico Rosberg.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1.34,308 1.33,527 1.32,422 18
2 Lewis Hamilton McLaren 1.34,813 1.33,209 1.32,520 13
3 Mark Webber Red Bull 1.34,015 1.33,311 1.32,637 17
4 Jenson Button McLaren 1.34,792 1.33,416 1.32,711 12
5 Nico Rosberg Mercedes 1.34,588 1.33,219 1.32,821 10
6 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1.33,988 1.33,556 1.32,912 17
7 Romain Grosjean Lotus 1.34,041 1.33,246 1.33,008 13
8 Sergio Perez Sauber 1.33,814 1.33,660 1.33,394 17
9 Fernando Alonso Ferrari 1.34,760 1.33,403 geen tijd 11
10 Paul di Resta Force India 1.34,624 1.33,510 geen tijd 15
11 Kimi Räikkönen Lotus 1.34,552 1.33,789   6
12 Kamui Kobayashi Sauber 1.34,131 1.33,806   13
13 Nico Hülkenberg Force India 1.34,601 1.33,807   12
14 Felipe Massa Ferrari 1.34,372 1.33,912   14
15 Bruno Senna Williams 1.34,466 1.34,017   14
16 Heikki Kovalainen Caterham 1.34,852 1.36,132   10
17 Pastor Maldonado Williams 1.34,639 geen tijd   8
18 Michael Schumacher Mercedes 1.34,865     5
19 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1.35,014     8
20 Vitaly Petrov Caterham 1.35,823     7
21 Charles Pic Marussia 1.37,683     8
22 Pedro de la Rosa HRT 1.37,883     6
23 Timo Glock Marussia 1.37,905     7
24 Narain Karthikeyan HRT 1.38,314     7

China laat 21 Vietnamese vissers vrij

De Chinese autoriteiten hebben 21 Vietnamese vissers vrijgelaten die al meer dan een maand werden vastgehouden op een eiland in de Zuid-Chinese Zee. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag.

Volgens Xinhua werden de vissers vrijgelaten nadat ze schriftelijk hadden beloofd 'geen inbreuk te maken op de maritieme rechten van China, in het bijzonder vissen in de territoriale wateren van China'.

Chinese veiligheidstroepen hielden begin maart de vissers aan bij de Paracel-eilanden, die China Xisha-eilanden noemt. China heeft de eilandengroep bezet, maar de eilanden worden ook geclaimd door Vietnam. Volgens Vietnam was de arrestatie van de vissers een schendingen van de Vietnamese soevereiniteit.

Veiligheidsraad bereikt principeakkoord over Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdagnacht een principeakkoord bereikt over een resolutie omtrent de waarnemersmissie in Syrië. Het aantal waarnemers wordt uitgebreid van dertig naar driehonderd en secretaris-generaal Ban Ki-moon neemt op basis van de ontwikkelingen in Syrië een beslissing over de inzet van de waarnemers.

In de resolutie worden de Syrische regering en de oppositie opgeroepen direct alle geweld te staken. Er wordt bovendien met klem aangedrongen op de invoering van het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan. De uiteindelijke resolutie waarover gestemd gaat worden is een samensmelting van de tekst zoals die is voorgesteld door Rusland en de tekst van Europese Raad.

Volgens de Franse VN-ambassadeur Gérard Araud werd urenlang over de resolutie onderhandeld. Het voorstel voor de resolutie wordt nu naar de lidstaten gestuurd waarna er zaterdag over wordt gestemd.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei te hopen dat er unaniem wordt ingestemd met de resolutie. Hij hoopt dat de tekst een 'stevig en goed politiek signaal' afgeeft aan de Syrische regering en de oppositie. De Amerikaanse ambassadeur Susan Rice zei echter dat de mogelijkheid bestaat dat niet alle vijftien leden van de Veiligheidsraad het eens zijn met de tekst.

Araud zei dat de Veiligheidsraad zo snel mogelijk waarnemers wil sturen. Tegelijkertijd moet echter rekening worden gehouden met de gevaren voor de waarnemers, aldus de VN-ambassadeur. Daarom moet Ban eerst een inschatting maken van de ontwikkelingen in Syrië. "Het is een nieuw soort missie. Het is de eerste keer dat de VN waarnemers naar een oorlogsgebied sturen. Er wordt nog steeds gevochten, er is nog steeds sprake van geweld", aldus Araud.

Nintendo werkt met Panini voor AR-kaarten

Nintendo heeft vandaag aangekondigd samen te werken met Panini om nieuwe AR-kaarten te maken. Deze kaarten zullen voorlopig voor de game Kid Icarus: Uprising gemaakt worden, maar andere toekomstige deals zijn niet uitgesloten. Panini staat in nederland vooral bekend om de voetbalkaartjes en kaarten van bekende televisieseries die gespaard en geruild kunnen worden.

Voor Kid Icarus: Uprising zullen deze kaarten dus nieuwe mogelijkheden in het spel brengen. Tevens zal er een verzamelmap komen waarin je al jouw gespaarde kaarten kunt verzamelen en kunt kijken welke kaarten je nog mist. De kaarten moeten voor deze zomer in de winkels liggen.

Panini Kaarten

Mario Tennis komt in mei naar 3DS

Onze vriendelijke loodgieter, die inmiddels veel meer is dan een loodgieter, zal 25 mei met een tennisracket in de hand staan op Nintendo 3DS. De game Mario Tennis Open werd al een paar maanden geleden aangekondigd. Vandaag maakte Satoru Shibata, hoofd van Nintendo Europa, bekend dat de game eind volgende maand uitkomt.

Mario Tennis Open zal het mogelijk maken om met bekende karakters, maar ook met je Mii te tennissen. Hierbij kun je kiezen uit meer dan 200 voorwerpen om je personages te versterken en te personaliseren. Ook zul je gebruik kunnen maken van de gyroscoop in je Nintendo 3DS om te kunnen mikken bij opslag en zijn er andere verbeteringen toegevoegd die de game het waard moeten maken.

Bekijk de nieuwste trailer hieronder.

D66 wil financieel strafhof in Den Haag

D66 wil dat in Den Haag een internationaal financieel strafhof wordt gevestigd. Dit zou corruptie in de wereld effectiever moeten bestrijden dan nu gebeurt. Een meerderheid van het congres van D66, dat zaterdag plaatsvindt in Rotterdam, schaarde zich achter dit plan van partijleider Alexander Pechtold.

"De corrupte financiering van autoritaire en gewelddadige regimes verstoort de internationale rechtsorde en ondermijnt de democratisering van landen. Een internationaal financieel strafhof in Nederland kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen corruptie", meent Pechtold. "Het D66-congres wil daarom de opties voor vestiging in Den Haag laten onderzoeken."

In Den Haag zijn al het Vredespaleis, het internationaal strafhof en meerdere tribunalen gevestigd. Wat D66 betreft komt daar dus een nieuw strafhof bij.


D66 wil financieel strafhof in Den Haag (Foto: Novum)

Fries bekogeld met traangasgranaat

Onbekenden hebben vrijdag een traangasgranaat door het toiletraampje van een huis in het Friese Sint Annaparochie gegooid. De 42-jarige bewoner kreeg opeens last van tranende ogen en rook een vreemde lucht, waarna hij naar de politie stapte.

Agenten roken in de woning aan de Saskiastraat een sterk chemische lucht en schakelden de brandweer in. Twee huizen werden vervolgens uit voorzorg ontruimd. Ook de straat werd afgezet. Brandweerlieden vonden even later de granaat in het toilet.

De granaat is voor sporenonderzoek in beslag genomen. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Gridstraf voor Maldonado

Pastor Maldonado heeft voor de Grand Prix van Bahrein een gridstraf van vijf plaatsen ontvangen. De reden hiervoor is dat Williams de versnellingsbak van de bolide van de Venezolaan voortijdig moest wisselen.

Het is een domper voor Williams dat het seizoen 2012 uitstekend begonnen is. Met achttien punten heeft de renstal in drie races al veel meer punten verzameld dan in heel 2011 toen er vijf schamele punten bij elkaar gereden werden.

Bergingsklus Costa Concordia gaat aan Smit voorbij

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit is de opdracht voor het bergen van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia misgelopen. De klus gaat naar het Amerikaanse bedrijf Titan Salvage, zo heeft de rederij zaterdag bekendgemaakt.

Smit mocht eerder wel de brandstof uit het schip wegpompen. In totaal werd meer dan tweeduizend ton brandstof en schadelijke stoffen uit de Costa Concordia verwijderd.

Het schip strandde op 13 januari voor het Toscaanse eiland Giglio. Het ongeluk kostte aan 32 mensen het leven, twee opvarenden worden nog altijd vermist. De berging begint volgende maand en duurt naar verwachting een jaar.


Bergingsklus Costa Concordia gaat aan Smit voorbij (Foto: Novum)

Emmense cafégangers belagen politieagenten

Drie cafégangers in Emmen zijn vrijdagnacht op de vuist gegaan met enkele politieagenten. De portiers hadden de politie ingeschakeld omdat ze bedreigd werden. De vechtersbazen keerden zich daarop tegen de agenten, meldt de politie zaterdag.

Een 26-jarige Emmenaar wilde de kroeg in maar hij werd tegengehouden door de portiers. Vanwege eerdere gewelddadige incidenten had hij een toegangsverbod gekregen. De 24-jarige broer van de man en een 22-jarige man uit Gouda gingen zich er mee bemoeien en vielen de portiers aan.

De politie kon het trio uiteindelijk aanhouden door hen met de wapenstok aan te pakken. Ze krijgen een proces-verbaal.

Sneijder terug in wedstrijdselectie Inter

Wesley Sneijder kan zondag bij Fiorentina zijn rentree maken na ruim een maand blessureleed. De 27-jarige middenvelder van Internazionale is door interim-coach Andrea Stramaccioni opgenomen in de 22-koppige wedstrijdselectie, meldt de nummer zeven van de Serie A. Sneijder is hersteld van een dijbeenblessure, die hij op 13 maart in het Champions Leagueduel met Olympique Marseille opliep.

Sneijder hervatte dinsdag al de groepstraining en lijkt dus fit genoeg om de slotfase van de competitie mee te maken. In de laatste zes wedstrijden hoopt Inter zich na een beroerd seizoen toch nog voor de Champions League te plaatsen. De achterstand op nummer vier Udinese bedraagt drie punten.


Sneijder terug in wedstrijdselectie Inter (Foto: Novum)

PostNL helpt gedupeerde klanten

PostNL schiet in de regio Den Bosch in een beperkt aantal gevallen klanten te hulp die de dupe zijn geworden van falende postbezorging. Het gaat onder anderen om een echtpaar dat ging trouwen en daarvoor 1300 uitnodigingen had gestuurd, waarvan een deel niet aankwam. PostNL heeft genodigden op eigen kosten alsnog geïnformeerd.

Een woordvoerder van PostNL heeft dat zaterdag gezegd. Hij spreekt niet van een schadevergoeding, maar van het 'samen met de betrokkenen zoeken naar een oplossing'.

PostNL helpt gedupeerde klanten
PostNL helpt gedupeerde klanten (Foto: ANP)

Elf mensen publiekelijk afgeranseld in Atjeh

Tien mannen en een vrouw zijn in de Indonesische provincie Atjeh in het openbaar afgeranseld door de autoriteiten omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan gokken en immoreel gedrag. In Atjeh geldt de sharia, de strenge islamitische wet.

Negen veroordeelden kregen vier tot twaalf klappen. De twee anderen - een man en een vrouw - kregen beiden negen slagen te verduren, omdat ze naakt in elkaars gezelschap hadden verkeerd.

De afranseling werd bijgewoond door tientallen mensen en had plaats in een veld nabij Langsa, in het oosten van Atjeh.

Grote rampenoefening in Drontermeertunnel

De Drontermeertunnel tussen Flevoland en Overijssel is zaterdag het decor van een grote rampenoefening. Bij de oefening staat een ontspoorde trein in de nieuwe spoortunnel centraal, meldt de gemeente Kampen.

De Drontermeertunnel is onderdeel van de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle, die later dit jaar in gebruik moet worden genomen. De veiligheidsregio's Flevoland en IJsselland testen of de samenwerking goed verloopt. Het gaat onder meer om het alarmeren, opschalen, leidinggeven en coördineren.

Bij de oefening zijn drie treinen betrokken en ruim honderd zogenaamde slachtoffers. In totaal worden tweehonderd hulpverleners ingezet.

Plat Haags: De mening regeert

De symptomen zijn hoofdpijn, nuance en je afzijdig houden als men je om een mening vraagt. Steeds minder blaat ik als een Orwelliaans schaap dat iets goed of slecht is. Ik zie de beide kanten van een vraagstuk, het voor- en tegenargument, de sterke en de zwakke punten in een betoog van een ander en in dat van mijzelf. Moeten we die Hedwigepolder nou onder laten lopen? Ja, want. Nee, want. Ik weet het godverdomme niet. Bezuinigen of investeren? “Schat wil je koffie of thee?” “Laat me met rust.”

Gehackte PSP-games terug naar PSN

Begin dit jaar moest Sony twee games van het PSN afhalen. Hackers hadden de MotorStorm: Arctic Edge en Everybody's Tennis weten te hacken; hierdoor konden de hackers eigen code via een loophole op de PS Vita plaatsen. De gaten zijn gedicht en Sony gaat beide games weer terug in de store zetten.

Door de hack konden mensen hun eigen 'homebrew games en apps' op de PS Vita afspelen. De officiele statement van Sony begin dit jaar: "We've suspended sales of Everybody's Tennis and MotorStorm Arctic Edge for software stability improvement." Sony heeft de software van de Vita ondertussen geüpdate en zodoende kan deze hack niet gebruikt worden. Niet dat het veel uitmaakt, want hacker Wololo (ja dat is echt zijn nickname) heeft al aangegeven een nieuwe exploit klaar te hebben.

Tijdelijk gratis Final Fantasy XIV spelen

Iedereen die een inactieve Final Fantasy XIV-account heeft, kan deze tijdelijk kosteloos weer activeren. De MMORPG van Square Enix heeft het moeilijk gehad en Square heeft er alles aan gedaan om de game weer aantrekkelijk te maken. Gamers die de game links hebben laten liggen, kunnen tussen 10 en 21 mei weer aan de slag.

De game heeft een aantal wijzigingen gekregen, waaronder een nieuw job-system, nieuwe content genaamd Seventh Umbral Era en geheel nieuwe gameplay. Mensen die de game wel trouw zijn gebleven, krijgen een bonus van Square. Iedereen die een abonnement heeft van minimaal 90 dagen tussen 6 januari en de start van de v2-bèta, krijgt een gereduceerd maandkosten. In plaats van €12,99, hoeven gamers maar €9,99 te betalen. Daarnaast krijgen deze 'Legacy-subscribers' een gratis Chocobo-mount als V2 live gaat. 

Brink-verkopen zijn zeker niet slecht

Vorig jaar bracht Splash Damage een nieuwe game uit genaamd Brink. Een game die het FPS-element combineerde met parkourachtige bewegingen. Helaas voor Splash scoorde de game niet zo'n hoge ogen, de review bij FOK!games kreeg een magere 5. Toch zijn de verkopen niet slecht, aldus CEO Paul Wedgewood.

De totale verkopen staan op dit moment op 2,5 miljoen verkopen. Omgerekend naar omzet, betekent dit dat de game tussen de 120 en 140 miljoen dollar oplevert. Splash Damage kreeg daar natuurlijk niet alles van, gezien het feit dat er nog een publisher en dergelijke omheen zitten die ook een deel van de winst innemen.

"With Splash Damage, we finished Brink, and it's estimated to have sold more than 2.5 million units worldwide, which at retail would mean that it's generated around $120-140 million in revenue. But of course, as an independent video game developer, we don't earn that kind of revenue, as we're not the publisher of the title... but we could see there was the potential to serve our fans content directly, and while we don't want to take anything away from what Splash Damage does, we wanted a vehicle that we can dedicate exclusively to that pursuit."

Dré Hazes kan niet zonder mama

Dré Hazes heeft geen enkele haast om zijn vleugels uit te slaan. De 18-jarige zanger kan het de komende jaren nog niet redden zonder zijn moeder.

"Roxeanne en ik wonen boven elkaar in een appartementencomplex en mama woont zelfs bij me in. Ja, echt waar, ik ben snel eenzaam en ben echt een moederskindje", vertelt hij zaterdag in het AD. "Ze slaapt bij me op de kamer. Ik heb wel een aparte ruimte voor haar, maar vind apart slapen zo ongezellig."

"Die situatie blijft nog wel even zo", vervolgt hij. "Ik kan nog zeker drie jaar niet zonder mama om me heen."

Yolanthe wil uitersten opzoeken

Yolanthe Sneijder-Cabau hoopt in de toekomst veel uiteenlopende rollen te vertolken. De presentatrice en actrice stort zich momenteel nadrukkelijk op haar acteercarrière.

"Het maakt eigenlijk niet uit waar ik speel, ik zou gewoon graag verschillende rollen willen spelen. Een dramatisch figuur zoals een junk", geeft ze zaterdag in De Telegraaf als voorbeeld. "Als actrice zoek ik graag uitersten op omdat ik me dan helemaal in een rol kan verdiepen."

Yolanthe heeft onder meer een rol te pakken in de Hollywoodfilm Pain and Gain. Ook is ze te zien in de BNN-serie Van God Los.

Catherine Keyl: SBS speelt paniekvoetbal

Catherine Keyl vindt dat SBS een grote fout heeft gemaakt door Hart van Nederland-presentatrices Maureen du Toit, Cilly Dartell en Milika Peterzon op straat te zetten. Deze week werd bekend dat er in de nieuwe opzet geen plaats is voor de boegbeelden van het nieuwsprogramma.

"Ik denk dat het een grote vergissing is om de vertrouwde gezichten te vervangen en dat SBS hiermee de verkeerde weg inslaat", zegt Keyl zaterdag in De Telegraaf. "Ik denk dat SBS paniekvoetbal speelt en dat is niet handig."

Vooral de manier waarop de dames aan de kant zijn gezet is Keyl een doorn in het oog. "Ze hadden ze ook een ander baantje kunnen aanbieden, nu voelt het wel heel erg alsof ze oude schoenen aan het weggooien zijn."

CD: Blood Red Shoes - In Time To Voices

Het is een heel andere plaat dan je van ze gewend bent. Dat dat duidelijk is. In Time To Voices, de derde plaat van het Britse duo Blood Red Shoes, kijkt verder dan de rechttoe rechtaanrock waar ze - terecht - een behoorlijke reputatie mee hebben opgebouwd. Maar, om het in de woorden van zanger en drummer Steven Ansell te zeggen: “We hebben twee albums gemaakt die vooral geïnspireerd zijn door punkrock en er is absoluut niets punks aan om dat te herhalen.” Dat de twee gedreven werden door ambitie druipt van de net geen veertig minuten durende plaat.

Rodríguez: "Het vertrouwen is toegenomen"

Joaquin Rodríguez won afgelopen woensdag met de Waalse Pijl zijn eerste grote klassieke zege. Zijn honger is echter nog niet gestild, want ook morgen in Luik – Bastenaken – Luik wil de Spanjaard vlammen.

"Die klassieker is mijn wedstrijd”, zei Rodríguez aan de vooravond van La Doyenne, die het belangrijk vond al een klassieker te hebben gewonnen. "Bij mij is vooral het vertrouwen toegenomen. Ik weet nu dat ik een grote klassieker kan winnen. Dus eigenlijk ben ik een enorme stap dichter bij mijn grote droom gekomen."

Albert Heijns dicht in Amsterdam op Koninginnedag

Albert Heijn sluit op Koninginnedag vrijwel alle vestigingen in de Amsterdamse binnenstad. De winkelketen doet dit om het alcoholmisbruik op Koninginnedag terug te dringen. Dat heeft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vrijdag gezegd in een gesprek met de Amsterdamse zender AT5.

Tijdens overleg met onder meer de horeca en supermarkten bleek volgens de Amsterdamse burgemeester dat alle partijen ervan doordrongen zijn dat het stijgende alcoholgebruik moet worden teruggedrongen. Sommige ondernemers zullen tijdens Koninginnedag in Amsterdam geen alcohol verkopen, anderen gaan voor één blikje bier per klant.

"Sommigen vinden dat te ingewikkeld en gaan sluiten, zoals vrijwel alle Albert Heijns in de binnenstad", aldus Van der Laan. Sommige winkeliers willen echter niet meewerken. "Maar de grootste, Albert Heijn, die gaat ver in het nemen van die verantwoordelijkheid en dat vind ik goed."

Vorig jaar waren in de hoofdstad 522 ambulanceritten nodig om mensen die te veel alcoholische versnaperingen hadden genuttigd te helpen. De afgelopen jaren steeg het aantal ambulanceritten vanwege comazuipers met Koninginnedag steeds. De burgemeester durft niet specifiek te zeggen hoe groot de daling in zijn ogen moet zijn. "Ik wil dat het er in ieder geval minder zijn dan vorig jaar."

Voorbeschouwing WK Snooker

Vorig jaar was John Higgins in de finale met 18-15 te sterk voor Judd Trump. Wie wordt er dit jaar wereldkampioen in het Crucible Theatre in Sheffield? Het afgelopen snookerseizoen kenmerkte zich door een nieuwe nummer één, Stephen Hendry die uit de top16 viel, een ontsnapte Ronnie O’Sullivan en de zeges van Judd Trump en Neil Robertson.

Na 23 jaar viel Stephen Hendry uit de top16 van de wereldranglijst. De top16 is verzekerd van deelname aan alle grote toernooien. Hendry moest weer kwalificatietoernooien spelen voor de grote toernooien. Ook mistte de zevenvoudig wereldkampioen de Masters waar de top16 van de wereld het tegen elkaar opneemt. Hendry heeft negen jaar op één gestaan. Op dit moment staat The Golden Boy 23ste. Het is hem gelukt om het WK voor de 27ste keer te halen door in de kwalificaties Gerard Greene uit te schakelen.

Mark Selby won afgelopen november met 10-9 in de finale van de Shanghai Masters van Mark Williams en loste daarmee Williams af als nummer één van de wereld. Selby blinkt niet uit in toernooizeges, maar komt wel vaak tot de kwart- of halve finale.

Rocket Ronnie dreigde in februari uit de top16 te vallen. Hij zinspeelde al op het stoppen met professioneel snooker, maar in plaats van daarvan won hij in Berlijn de German Masters en pakte zijn 23ste ranking titel. Hij bleef door die zege in de top16 en is nog steeds op de tour te vinden.

Rocket RonnieRonnie O'Sullivan(Foto: Pro Shots) 

De belangrijkste toernooien naast het WK zijn de UK Championship en de Masters. De UK Championship werd gewonnen door Judd Trump en de Masters door de Australiër Neil Robertson.

Het 75ste WK kent drie debutanten: Jamie Jones, Cao Yupeng en de Belg Luca Brecel. Voor Brecel is het zijn eerste rankingtoernooi. Hij is de eerste Belg ooit op het WK en is de jongste speler aller tijden die deelneemt aan het wereldkampioenschap. Hij is anderhalve maand jonger dan Hendry destijds bij zijn WK-debuut. Brecel moet in de eerste ronde tegen Stephen Maguire, zondagmorgen speelt hij zijn eerste sessie.

Luca BreelLuca Brecel in actie(Foto: Pro Shots) 

Wereldkampioen Higgins opent morgen het WK tegen de Chinees Liang Wenbo. Ronnie O’Sullivan speelt tegen Peter Ebdon en Mark Selby opent tegen Barry Hawkins. Bij de bookmakers is Judd Trump de grote favoriet voor de eindzege, gevolgd door O'Sullivan en Selby. Oude rotten Steve Davis en Jimmy White kwamen niet door de kwalificaties heen.

De loting

Geplaatst Niet-geplaatst
John Higgins Liang Wenbo
Stuart Bingham Stephen Hendry
Graeme Dott Joe Perry
Stephen Maguire Luca Brecel
Shaun Murphy Jamie Jones
Stephen Lee Andrew Higginson
Ali Carter Mark Davis
Judd Trump Dominic Dale
Mark Williams Liu Chuang
Ronnie O'Sullivan Peter Ebdon
Martin Gould David Gilbert
Neil Robertson Ken Doherty
Ding Junhui Ryan Day
Mark Allen Cao Yupeng
Mattew Stevens Marco Fu
Mark Selby Barry Hawkins

FOK!sport zal verslag doen van het WK Snooker de komende zeventien dagen. 

Dragon's Dogma-vertaling geïnspireerd door Game of Thrones

Capcom heeft een blog gepubliceerd waarin het bedrijf meer vertelt over het vertalingsproces van Dragon's Dogma. Volgens Capcom zitten er meer dan 42.000 regels aan puur dialoog en ongeveer twintig uur aan gesproken tekst verdeeld over vierhonderd personages in de game.

Dragon's Dogma is een fantasy-game, dus toen ze het gingen vertalen was George R.R. Martin, de schrijver van de A Song of Ice and Fire-serie, de grootste inspiratiebron. In tegenstelling tot de meeste Japanse games werd Dragon's Dogma gedurende de ontwikkeling al naar zes verschillende talen vertaald.

Dragon's Dogma komt op 25 mei uit voor PS3 en Xbox 360.

Van der Wiel twijfelt over Valencia

Gregory van der Wiel houdt er rekening mee dat hij komend seizoen nog bij Ajax speelt. "Als er geen club uit de absolute top komt, dan blijf ik bij Ajax", zegt de verdediger zaterdag in AD Sportwereld.

De international bekent in de krant dat hij twijfelt aan een transfer naar Valencia. In de winterstop was hij er vrijwel zeker van dat de Spaanse club hem zou inlijven, maar nu is hij van gedachten veranderd. "Ik heb tijd gehad om na te denken. Het is april en we zijn er nog steeds niet uit."

Van der Wiel staat nu open voor alle clubs, zegt hij: "Misschien raak ik Valencia wel kwijt als ik dit zeg: maar ik ga nu voor de absolute top. Ik denk dat ik dat aan kan qua niveau."

Uitslag derde vrije traning Bahrein

Vanmorgen werd de derde vrije training afgewerkt bij de Grand Prix van Bahrein. Nico Rosberg toonde zich andermaal de snelste in de sessie. Hij bleef Sebastian Vettel een dikke tiende van een seconde voor, terwijl nummer drie Mark Webber al ruim vier tienden moest toegeven. 

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:33.254 14
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:33.401 14
3 Mark Webber Red Bull 1:33.663 15
4 Lewis Hamilton McLaren 1:33.782 16
5 Michael Schumacher Mercedes 1:33.796 16
6 Jenson Button McLaren 1:33.899 14
7 Kimi Räikkönen Lotus 1:33.976 14
8 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:34.197 14
9 Romain Grosjean Lotus 1:34.401 16
10 Fernando Alonso Ferrari 1:34.895 11
11 Pastor Maldonado Williams 1:34.918 12
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:34.977 12
13 Sergio Perez Sauber 1:35.067 17
14 Kamui Kobayashi Sauber 1:35.128 14
15 Paul di Resta Force India 1:35.336 22
16 Felipe Massa Ferrari 1:35.536 15
17 Bruno Senna Williams 1:35.623 16
18 Heikki Kovalainen Caterham 1:35.694 19
19 Nico Hülkenberg Force India 1:35.773 21
20 Vitaly Petrov Caterham 1:36.532 17
21 Charles Pic Marussia 1:37.267 18
22 Timo Glock Marussia 1:37.654 18
23 Pedro de la Rosa HRT 1:38.973 11
24 Narain Karthikeyan HRT 1:39.221 9

Cocu ziet kritiek op Labyad als positief

Volgens Philip Cocu is het een goed teken dat de PSV-fans momenteel niet blij zijn met Zakaria Labyad, die de Eindhovense club na dit seizoen zal verlaten. Deze week werd bekend dat Labyad definitief heeft gekozen voor Sporting CP, waar hij na dit seizoen heen zal verhuizen. Dit tot ongenoegen van de PSV-fans.

Cocu ervaart de woede van de supporters echter niet als negatief, maar denkt dat Labyad het juist als een compliment moet zien. "Het is een positief teken, want daaruit blijkt dat Labyad een gewaardeerde speler is. Het houdt de mensen bezig. Dat sentimenten meespelen, is logisch", zei de oefenmeester tegenover De Telegraaf. "Labyad is de afgelopen tijd uitstekend blijven functioneren, zowel op de training als in de wedstrijden. Dat is voor mij een belangrijk ijkpunt. Als ik Labyad opstel, verwacht ik dat hij zijn taken naar behoren uitvoert en ik hoop daarbij ook we op de steun van het publiek kunnen rekenen."

Dat Labyad niet populair meer is bij de supporters, laat de Marokkaan zeker niet onberoerd. "Ik vind het erg dat de supporters mij hebben uitgescholden, omdat ik degene ben die heel graag bij PSV wilde blijven. Maar aan de andere kant heb ik er ook wel begrip voor."

Gilbert: "Ik moet de perfecte koers rijden"

In tegenstelling tot vorig jaar heeft Philippe Gilbert nog geen enkele zege geboekt in een voorjaarsklassieker. De Belg heeft morgen zijn laatste kans om een zege te boeken, aangezien dan Luik – Bastenaken – Luik op het programma staat.

"Door mijn tandproblemen heb ik inderdaad niet het voorjaar kunnen rijden dat ik in gedachten had", zei de BMC-renner op een persconferentie. "Ik heb natuurlijk niet de topconditie waarmee ik in 2011 vier koersen na elkaar won. Toen was ik bijna zeker van winst. Nu kan ik, gezien mijn stijgende vorm, wel zeggen dat ik de finale zal rijden, maar ik ben niet zeker van winst."

"Ik kan het me niet veroorloven fouten te maken. Ik zal een bijna perfecte koers moeten rijden. Een voordeel kan zijn dat ik mentaal nog sterk en fris ben. Ik heb nog goesting om eraan te beginnen. Dat kan zondag belangrijk worden."

Atlus maakt wereldwijde verkoopcijfers Odin Sphere bekend

Atlus is de nieuwe uitgever van de Vanillaware-game Dragon's Crown. De twee bedrijven hebben eerder samengewerkt met Odin Sphere. Atlus gaat gelijk aan het werk door te pronken met de verkoopcijfers van laatstgenoemde game.

Odin Sphere kwam in 2008 uit voor de PS2. Het is een 2D actie-RPG over Noorse mythologie met opvallende graphics. Ondanks dat het overduidelijk niche was wist het 350,000 exemplaren te verkopen. Reden genoeg voor Shinichi Suzuki, de president van Atlus' moederbedrijf, om Vanillaware in het zonnetje te zetten; “Vanillaware is a developer beloved for their tremendous visual talent and extraordinary attention to detail."

Dragon's Crown voor PS3 en PS Vita moet ergens in 2013 uitkomen.

'Einde Limburg-coalitie, einde kabinet'

Het einde van de coalitie PVV-CDA-VVD in de Provinciale Staten van Limburg betekent het einde van het kabinet-Rutte. Dit zei CDA-watcher en auteur Pieter Gerrit Kroeger vrijdag in Pauw & Witteman. "Een breuk in nota bene Limburg kan maar één ding betekenen: einde oefening, einde coalitie", aldus Kroeger.

Volgens de CDA-watcher is het opblazen van de politieke samenwerking in Limburg, zowel de bakermat van het CDA als de PVV, typerend voor de slechte verhoudingen tussen de christendemocraten en de partij van Geert Wilders. "Coalitie Limburg geklapt door CDA. Onnodig. Oude regentenpolitiek CDA herleeft", twitterde Wilders na de val van de coalitie in Limburg.

'PVV lijdt aan Gilles de la Tourette'
Door dit soort gedragingen is de PVV niet meer serieus te nemen en valt er niet goed samen te werken met de partij, die daarnaast ook uit elkaar lijkt te vallen, zegt Kroeger. Volgens hem lijdt de PVV aan een bepaald syndroom: "PVV'ers hebben de neiging om elkaar permanent uit te schelden. Er is een soort Gilles de la Tourette-syndroom in die partij." Dit doet de PVV dan ook met bevriende staatshoofden, zoals onlangs met de president van Turkije.

Als de landelijke samenwerking met de PVV knalt zijn nieuwe verkiezingen erg waarschijnlijk, denkt Kroeger. De oppositie heeft namelijk al aangegeven het kabinet niet snel meer te zullen steunen bij nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Zaterdag om 13.00 uur gaan de Catshuisonderhandelingen verder.

'Einde Limburg-coalitie, einde kabinet'

Van Veldhoven: "Uitslag is wat overdreven"

Harm van Veldhoven zag 'zijn' Roda JC vrijdagavond een eclatante 0-3 zege boeken bij NAC Breda. De trainer is blij, maar vindt de score ietwat geflatteerd. De Limburgers hadden zeker geen makkelijke avond in Breda, maar bleken op de counter dodelijk effectief.

Uiteindelijk liep Roda in de tweede helft dankzij treffers van Sanharib Malki, Mitchell Donald en Ruud Vormer uit naar een riante 0-3 zege. Van Veldhoven was vanzelfsprekend blij met de driepunter, maar toonde zich ook realistisch. "De uitslag is wat overdreven", zo stelt de oefenmeester tegenover de camera's van Eredivisie Live. "We waren in de eerste helft slordig en NAC was toch het betere elftal. Zij hadden ook een goal kunnen maken, maar ik ben natuurlijk blij met de spirit en het rendement van de invallers. Dat stemt hoopvol."

NAC-coach John Karelse baalde na afloop stevig. Zijn ploeg moet met nog drie wedstrijden te gaan en zes punten boven de streep nog vechten tegen degradatie. "We hebben aardig gevoetbald, maar het was moeilijk om er doorheen te komen. Het ontbrak ons aan creativiteit. Ik blijf wel rustig, al is het jammer van vandaag."

Weer lichaamsdeel gevonden in kanaal Schijndel

In de Zuid-Willemsvaart in het Brabantse Schijndel is zaterdagochtend opnieuw een lichaamsdeel gevonden. Het gaat vermoedelijk om een deel van een menselijk ruggenwervel, zegt een woordvoerder van de politie.

Enkele vissers zagen het deel in het riet drijven en waarschuwden de politie. Donderdag werden in dezelfde omgeving ook al enkele lichaamsdelen uit het water gevist. Toen ging het onder meer om een deel van een been.

Donderdag werd het scheepvaartverkeer enkele uren stilgelegd na de vondst. De politie zocht vrijdag verder naar mogelijke andere lichaamsdelen, maar trof niets aan.

De politie kan nog niet zeggen of de delen bij elkaar horen en of het mogelijk om een slachtoffer van een misdrijf gaat. "We gaan eerst vaststellen wie het is. Dat is nu onze grootste prioriteit", aldus de woordvoerder.

Man dood na botsing in Schiedam

Een 55-jarige automobilist uit Capelle aan den IJssel is vrijdagnacht om het leven gekomen bij een botsing op een kruising in Schiedam. De 22-jarige bestuurder van de andere auto is aangehouden.

Vermoedelijk reed de man uit Schiedam met hoge snelheid door het rode licht, meldt de politie zaterdag. Bovendien zou hij onder invloed van alcohol zijn geweest. De politie doet een bloedtest. De man wordt dood door schuld ten laste gelegd.

Het ongeluk gebeurde even na 01.00 uur. De jonge Schiedammer kwam vanaf de Mozartlaan en botste op het slachtoffer, die vanuit het Bachplein kwam. De man werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht en overleed daar even later aan zijn verwondingen.

Flinke boete Ribéry na handgemeen met Robben

Franck Ribéry heeft een boete van 50.000 euro opgelegd gekregen van zijn club Bayern München na zijn knokpartij met Arjen Robben in de kleedkamer. Het liep tussen de twee uit de hand in de rust van het Champions League-duel tegen Real Madrid.

Ribéry sloeg bij de ruzie met de vuist in het gezicht van Robben, die daarbij een wond onder zijn rechteroog opliep. Naast de boete moet de Franse international ook zijn excuses maken tegenover het hele team.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond werd er in de Jupiler League een complete speelronde afgewerkt. FC Zwolle is al kampioen, maar er wordt nog steeds gestreden om de laatste play-off plaatsen. Hieronder de samenvattingen van alle wedstrijden.

Willem II - FC Zwolle
 

Sparta - AGOVV 
 

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 
 

MVV - SC Cambuur
 

FC Den Bosch - Almere City FC 
 

FC Dordrecht - FC Oss

SC Veendam - Helmond Sport
 

Go Ahead Eagles - FC Emmen 
 

Telstar - FC Volendam
 

'E. Koeman volgt Brood op bij RKC Waalwijk'

Erwin Koeman keert komend seizoen terug bij RKC Waalwijk. De oefenmeester van FC Eindhoven is daarmee de opvolger van Ruud Brood.  Dat meldt althans De Telegraaf.

Koeman stond van in het seizoen 2004/05 ook al aan het roer bij de Waalwijkse club, maar is volgens het medium dus de belangrijkste kandidaat om Brood na dit seizoen op te volgen. De huidige oefenmeester van RKC vertrekt naar Roda JC.

Het is de bedoeling dat Koeman nog dit weekend zijn handtekening zet onder een contract bij de Waalwijkse club. Eerder sprak RKC ook met Erik ten Hag, maar afgelopen week werd bekend dat deze aan de slag gaat bij Go Ahead Eagles. Ook Robert Maaskant stond op het lijstje, maar de momenteel clubloze trainer houdt liever de opties open voor een grotere club.

Koeman staat momenteel nog onder contract bij Eindhoven, waar hij het seizoen mee afmaakt. Met die club speelt hij binnenkort nog play-offs om promotie/degradatie. Eindhoven staat momenteel op de derde plaats in de Jupiler League.

[NBA] Kampioen Dallas zeker van play-offs

Dallas Mavericks kan zich opmaken voor het verdedigen van de titel in de Amerikaanse NBA. De basketbalploeg uit Texas stelde vrijdag deelname aan de play-offs zeker door een thuiszege van 104-94 op Golden State Warriors.

Vijf spelers van de kampioen van vorig seizoen scoorden dubbele cijfers: Vince Carter 19 punten, Brandan Wright 17, Dirk Nowitzki en Delonte West 16 en Shawn Marion 14. De Mavericksboekten hun negende zege op rij. Klay Thompson maakte 26 punten voor de verliezende ploeg.

San Antonio Spurs, de koploper van de Western Conference, won met overtuigende cijfers van Los Angeles Laker: 121-97. Tim Duncan (21 punten), Tony Parker (20) en Manu Ginobili (20) namen de helft van de productie voor hun rekening. Bij de Lakers keerde Kobe Bryant terug na een blessure.

Overige uitslagen
Atlanta - Boston 97-92
Charlotte - Memphis 80-85
Sacramento - Oklahoma 92-103
Cleveland - New York 98-90 

McClaren: "Soms ga ik een beetje te ver"

FC Twente-trainer Steve McClaren begrijpt de kritiek na zijn opmerkelijke actie van afgelopen week tegen NAC Breda. De Engelsman liep na de late gelijkmaker van NAC (2-2) direct, en dus nog voor het laatste fluitsignaal, boos richting de spelerstunnel.

In de media werd de actie afgedaan als 'not done' en McClaren kijkt na een week later dan ook een beetje ongemakkelijk terug op het moment. De oefenmeester begrijpt de kritiek. "Misschien had ik even dertig seconden moeten wachten, maar ik ben een gepassioneerde trainer, die vanuit de emotie regeert", aldus McClaren tegenover het Algemeen Dagblad. "Dat is nu eenmaal de trainer die ik ben, soms ga ik een beetje te ver."

Voor velen was de reden van de manoeuvre van McClaren onduidelijk. "Vanuit de frustratie wilde ik de herhaling van het tegendoelpunt kijken, maar toen ik terug wilde keren naar het veld was de wedstrijd afgelopen en kon ik weer terug", zo legt de Engelsman uit.

Volendam trekt trainer De Koning aan

FC Volendam heeft in Hans de Koning een nieuwe trainer gevonden. De 52-jarige oefenmeester zwaait nu nog de scepter bij Helmond Sport. De Koning, die eerder Fortuna Sittard, TOP Oss en AGOVV Apeldoorn onder zijn hoede had, tekent een contract voor twee jaar aan de Dijk.

Volendam was op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen sinds Gert Kruys bekendmaakt zijn contract niet te willen verlengen. Wegens tegenvallende resultaten werd hem echter begin maart al de wacht aangezegd. Met De Koning moet de weg naar boven worden ingezet. Volendam geeft te kennen weer om de bovenste plaatsen mee te willen strijden.

Prototype 2 krijgt speciaal 18+ evenement op zondagavond

Zondagavond, 22:00 Nederlandse tijd, zal er op de facebook-pagina van Prototype 2 een speciaal evenement gestreamed gaan worden. Acteurs gaan namelijk, live, een Prototype 2-reclame maken die niet geschikt is voor de jeugdige kijkers.

In het evenement zullen we mee kunnen kijken in een strijd tussen Heller en Mercer. Er zal ook een rol weggelegd zijn voor de Blackwatch-soldaten en de geïnfecteerde mensen. Door wat er gebeurd in de stream hebben de ontwikkelaars er voor gekozen het in de avond uit te zenden. Het hele evenement zal maar vijf minuten duren en kan hier gevolgd worden morgen.

Veertien doden bij schietpartij in kroeg

In de Mexicaanse stad Chihuahua zijn veertien doden gevallen toen gemaskerde mannen het vuur openden in een lokale kroeg. Twee anderen raakten gewond.

Volgens de autoriteiten ging het om zeker zeven aanvallers die in verschillende auto's bij het café arriveerden. Zij droegen een soort politie-uniform, bestormden het gebouw en openden vervolgens het vuur. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval zit.

In de Noord-Mexicaanse staat Chihuahua, die grenst aan Texas, is het sinds 2008 regelmatig raak door een strijd met twee rivaliserende drugsbendes. Ze willen beide de controle over enkele smokkelroutes.

NS'ers trekken aan noodrem om wiebeltreinen

Conducteurs en machinisten hebben last van wiebelende treinen door gebrekkig onderhoud aan het spoor. Deze week kwamen daarover meer dan zestig klachten binnen bij FNV Spoor, zei vakbondbestuurder Piebe van der Molen zaterdag op Radio 1.

De bond vindt dat wiebelen erbij hoort in de trein, maar in dit geval gaat het om extreme meldingen. "Er zijn gevallen bekend waar conducteurs bijna over de reizigers heen vallen. Dat is onaanvaardbaar", zegt Van der Molen. Het personeel schampt bovendien de knieën stuk. "Allerlei klachten die heel onplezierig zijn."

Vooral op het traject Utrecht-Den Bosch, ter hoogte van Geldermalsen zou het vaak raak zijn. Ook tussen Eindhoven en Den Bosch en tussen Weesp en Naarden-Bussum heeft NS-personeel veel last van schuddende treinen.

Volgens Van der Molen maakt netbeheerder ProRail niet de juiste keuzes als het gaat om onderhoud van rails en wissels. Hij vindt dat de meldingen serieus moeten worden genomen en dat de betreffende baanvakken snel opgeknapt moeten worden.

[update]New Super Mario Bros. 2 aangekondigd voor de 3DS

Update: Nintendo nederland heeft gisteren bekend gemaakt dat Super Mario Bros. 2 ook in augustus naar Nederland komt.

Satoru Iwata van Nintendo heeft een nieuw deel in de New Super Mario Bros. serie aangekondigd tijdens de Nintendo Direct live stream. Het tweede deel is net zoals zijn voorganger 2D en wordt in augustus gelanceerd in Japan en Amerika.

Nintendo heeft nog geen officiële beelden vrij gegeven, maar de Japanse site Esuteru heeft screenshots van de livestream gemaakt. 

new super mario 2new super mario bros 2new super mario bros 2new super mario 2new super mario 2

Holland's Got Talent boven 2 miljoen kijkers

Het RTL4-programma Holland's Got Talent heeft vrijdagavond bijna 2,2 miljoen kijkers getrokken. De talentenshow was daarmee opnieuw het bestbekeken programma op de vrijdagavond. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Hart van Nederland staat in die lijst op de 12e plek, met 939.000 kijkers. Dat is iets minder dan vorige week vrijdag. Deze week werd bekend dat SBS6 afscheid neemt van de drie presentatrices Cilly Dartel, Milika Peterzon en Maureen du Toit.

Holland's Got Talent boven 2 miljoen kijkers
Holland's Got Talent boven 2 miljoen kijkers (Foto: ANP)

Agenten laten verplichte rijtraining gaan

Veel agenten die wel eens een politieauto besturen houden zich niet aan de verplichte rijtraining. In 2011 kregen 8648 van de tienduizend politiemensen die per jaar moeten worden getraind les, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De lessen werden in 2010 verplicht werd gesteld omdat te weinig politiemensen de training daadwerkelijk volgden. Alle dertigduizend agenten die wel eens met zwaailicht en sirene rijden zouden eens in de drie jaar rijtraining moeten krijgen, maar nu blijkt dat de verplichtstelling niet werkt.

Korpschefs besteden hun budget liever aan bijvoorbeeld schiettrainingen, terwijl het besturen van een politieauto steeds ingewikkelder is geworden, zegt Herman Reuvers van de Politieacademie. "Een politieauto lijkt steeds meer op een cockpit, met alle apparatuur", reageert hij. Het aantal schadegevallen of ongelukken met politievoertuigen ligt jaarlijks rond de tienduizend.

Plannen voor samenwerking havens

De havens van Rotterdam, Antwerpen en Zeeland moeten beter gaan samenwerken. Op die manier kunnen milieuconflicten in de Zeeuwse delta worden voorkomen. Dat zegt PvdA-prominent Ed d'Hondt zaterdag in Trouw.

D'Hondt ontwikkelde een plan waarin de havens elkaar niet langer beconcurreren maar samen de strijd aan gaan met havens in het Verre Oosten. De havens kunnen volgens hem wel zelfstandig blijven en onderling wedijveren maar daarnaast moeten ze gebruik maken van een standaard.

In het plan voor de zogenoemde 'Rantzee', een samenvoeging van de eerste letters van de betrokken havens, staat onder meer dat er een douanesysteem moet komen en een sluitend detectiesysteem dat ongewenste lading opspoort.

Een onafhankelijke beheerder krijgt toegang tot de gegevens over ladingen en reders. Ook kan dan de vracht eventueel herverdeeld worden. Schepen met grote diepgang kunnen buitengaats blijven, waardoor een verdere verdieping van de Westerschelde niet nodig is.

Betrokken bestuurders in Nederland en België hebben in eerste instantie positief gereageerd. Door de discussie over de ontpoldering van de Hedwigepolder hebben zij echter niets meer laten horen, zegt d'Hondt.

Schadeclaims Toyota-eigenaren afgewezen

Een deel van de schadeclaims van Toyota-eigenaren is vrijdag (lokale tijd) vooralsnog afgewezen door de Amerikaanse rechter.

De claims gaan om waardeverlies van de auto's. Toyota moest sinds 2009 miljoenen auto's terugroepen vanwege technische mankementen. Dat had honderden rechtszaken tegen Toyota tot gevolg om schadevergoedingen wegens waardeverlies, verwondingen en mogelijke sterfgevallen.

De uitspraak van de rechter is nog niet definitief, die volgt waarschijnlijk na de verhoren van maandag.

Schadeclaims Toyota-eigenaren afgewezen
Schadeclaims Toyota-eigenaren afgewezen (Foto: ANP)

Bouterse laconiek over reacties Nederland

"Politiek Den Haag in Nederland kan het krijgen zoals ze het wil. Suriname, tenminste mijn regering, raakt niet in paniek van de schijnbewegingen van Nederland." Dit zei president Desi Bouterse op een persconferentie in reactie op het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur na de aanname van de amnestiewet in het Surinaamse parlement.

Bouterse had een duidelijke boodschap voor Nederland, meldt de Surinaamse krant Starnieuws. "Laat ze wat ze allemaal doen en zeggen in een diplomatieke nota zetten, dan krijgen ze een diplomatiek antwoord terug."

De aanname van de amnestiewet leverde vanuit Nederland felle kritiek op. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi werd voor onbepaalde tijd teruggeroepen en Nederland bevroor 20 miljoen aan 'ontwikkelingsgelden’.

'ChristenUnie en SGP moeten samengaan'

De ChristenUnie en de SGP moeten in de toekomst een partij worden. Aftredend CU-voorzitter Peter Blokhuis voorziet op de langere termijn dat beide partijen niet naast elkaar kunnen blijven bestaan. Dat zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad.

Blokhuis erkent dat de twee partijen nu een verschillende politieke profilering hebben. "Maar als we het hebben over de echt belangrijke thema's, zoals de onderwijsvrijheid, dan gaat het er niet om of je wat linkser of wat rechtser bent", zegt hij in de krant.

Volgens Blokhuis hebben beide partijen elkaar nodig. "Het gaat er uiteindelijk om of we ons als christenen willen verenigen, omdat we vinden dat ons geloof van betekenis is voor de politiek. Niet als een belangengroepje, maar om vanuit die basis de samenleving te dienen."

Blokhuis wil daarbij ook het CDA in het oog houden. Een samengaan met die partij sluit hij echter uit. Volgens hem gaat het daar meer om 'het politieke midden' en minder om 'christelijke politiek'. Tussen de ChristenUnie en de SGP zijn nooit inhoudelijke gesprekken gevoerd. Blokhuis vermoedt dat niet iedereen een fusie ziet zitten.

Brand legt Zaans schoolgebouw in de as

Een grote brand heeft vrijdagnacht een leegstaand schoolgebouw in Zaandam verwoest. De brandweer rukte met groot materieel uit, maar het pand was niet meer te redden, meldt de politie zaterdagochtend.

Het vuur brak even voor 01.00 uur uit bij de toegangsdeur van de school aan de Rode Zee. De politie gaat uit van brandstichting. Kort voor de melding werd een groepje jongens bij het gebouw gezien. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Bij de brand raakte niemand gewond. De brandweer heeft het vuur gecontroleerd laten uitbranden. Volgens de brandweer zijn er geen grote hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen.

Politiebonden heroverwegen cao-inzet

De politievakbonden gaan hun inzet voor een nieuwe cao voor de politie heroverwegen. Na het sluiten van de cao voor gemeenteambtenaren, lijkt er toch ruimte te zijn voor meer loon. Dat meldt politievakbond ACP vrijdagavond.

De ambtenaren krijgen er in het vrijdag gesloten akkoord twee procent bij en ontvangen een eenmalige uitkering. De politiebonden hadden gezien de huidige financiële situatie hun looneis van drie procent extra juist laten vallen.

"Er bestaat kennelijk ruimte in de door het kabinet bepaalde nullijn voor twee jaar in de overheidssectoren", zegt een woordvoerder. De bonden gaan maandag met elkaar om de tafel om hun inzet te bespreken. "De uitkomsten van ons extra overleg zullen wij zo spoedig mogelijk bekend maken", aldus ACP.

De bonden lieten eerder vrijdag nog weten dat het cao-traject in een 'cruciale fase' zit. Zij hebben minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) duidelijk gemaakt dat de achterban op korte termijn duidelijkheid wil hebben over het wel of niet hervatten van de onderhandelingen.

Politiemedewerkers voeren al sinds begin maart actie vanwege de vastgelopen onderhandelingen. Sinds vorige week praten de bonden weer met Opstelten. Het ging toen echter om informele en verkennende gesprekken.


Politiebonden heroverwegen cao-inzet (Foto: Novum)

Duitsers met spoed naar Kosovo

Op dringend verzoek van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel stuurt Duitsland met spoed 550 militairen naar Kosovo. Dat meldde het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdagavond op zijn website.

Samen met 150 Oostenrijkse collega’s moeten de militairen tijdelijk de in Kosovo gestationeerde KFOR-troepenmacht versterken. In de aanloop naar verkiezingen die op 6 mei in Servië worden gehouden lopen de spanningen in het gebied op. Servië erkent de onafhankelijkheid van haar voormalige provincie Kosovo niet en is van plan, tegen de wil van de regering van Kosovo, ook daar verkiezingen te organiseren.

Volgens Der Spiegel vreest Brussel een escalatie van geweld in met name het noorden van Kosovo. Aan de grens met Servië waren daar afgelopen zomer confrontaties tussen de regering en Serviërs. De voornamelijk uit Albanezen bestaande regering wilde het gebied onder controle krijgen, wat de lokale Servische meerderheid met geweld wist te voorkomen. Sindsdien is het er onrustig.

Duitse militairen met spoed naar Kosovo
Duitse militairen met spoed naar Kosovo (Foto: ANP)

Record Store Day van start in tachtig platenzaken

Verspreid over vijf continenten, en in tachtig platenzaken in Nederland, wordt zaterdag Record Store Day gevierd. Artiesten doen mee door in de winkels op te treden en gelegenheidsplaten uit te brengen. Het publiek kan participeren door weer eens een bezoek te brengen aan de oude vertrouwde platenzaak.

In heel het land vinden in het kader van de muziekfeestdag tweehonderd optredens plaats. Onder meer Moss, Go Back to the Zoo, Spinvis en Blaudzun pakken hun instrumenten op om in Nederlandse platenzaken liedjes ten gehore te brengen. Ook willen ze toegestroomd publiek tot aankopen overhalen.

Over de hele wereld brengen artiesten in totaal 232 exclusieve platen uit. De Britse band Arctic Monkeys brengt voor Record Store Day twee nieuwe nummers uit op vinyl. Ook Bob Dylan, Bruce Springsteen, Arcade Fire en Abba komen met speciale releases.

Het op de kop tikken van gelegenheidsreleases van sommige artiesten kan wel moeilijk blijken. Van speciaal uitgebrachte platen van onder meer The Velvet Underground, Ramones en Captain Beefheart worden in Nederland 'slechts' twintig exemplaren verspreid.

Wie zaterdag een exclusieve release koopt krijgt er gratis een plaat van Spinvis bij. Vorig jaar steeg de omzet in de week van Record Store Day met 148 procent. De organisatie verwacht dit jaar minstens net zo goede resultaten.

Record Store Day moet de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak vieren. Veel winkels hebben het moeilijk sinds de opkomst van illegale downloadpraktijken en legale alternatieven als iTunes. De wereldwijde ambassadeur van Record Store Day is Iggy Pop. In Nederland is dat Blaudzun.

Bedrijf mailt per abuis iedereen ontslagbrief

De 1300 werknemers van de Britse investeringsmaatschappij Aviva Investments kregen vrijdag de schrik van hun leven toen ze allemaal een ontslagbrief in hun e-mail kregen.

Slechts een werknemer had de e-mail over het inleveren van spullen en afspraken over vertrouwelijkheid moeten krijgen. Na 25 minuten ontdekte de personeelsafdeling de fout en stuurde ze de over de hele wereld verspreide werknemers een e-mail met excuses.

Aviva Investments is onderdeel van de verzekaar Aviva Group, waar ook Delta Lloyd onder valt. In januari kondigde het bedrijf aan dat 10 procent van de werkplekken moet verdwijnen.

Seksschandaal Secret Service breidt zich uit

Zeker nog drie agenten van de Amerikaanse Secret Service die betrokken waren bij het prostitutieschandaal in Colombia verliezen waarschijnlijk vrijdag hun baan. Dat heeft de Secret Service bekendgemaakt. Vorige week werden al twee agenten de laan uitgestuurd. Een derde stapte zelf op.

In totaal waren elf agenten van de Secret Service bij het schandaal betrokken. Zij waren in de Colombiaanse stad Cartagena om een bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama voor te bereiden. Tijdens hun bezoek zouden ze zich hebben ingelaten met prostituees.

Naast de Secret Service-agenten waren ook elf militairen betrokken bij het incident. Het Pentagon bevestigde dat vrijdag.

Een verrassing van Capcom in de aankomende Famitsu

De aankomende uitgave van Famitsu heeft een grote Capcom feature met daarin veel aandacht voor de vijftiende verjaardag van Resident Evil. Volgens de preview die staat op Famitsu.com zal het Japanse magazine een interview en een strategy guide hebben voor Raccoon City en uitgebreid kijken naar de games die Capcom de komende tijd gaat uitbrengen.

Interessant is echter dat de preview meldt dat het magazine een first look heeft van een nog niet aangekondigde Capcom game. De nieuwe Famitsu komt 26 april uit, nog een paar dagen geduld dus om uit te vinden welke game Capcom in de planning heeft.

Famitsu

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 33

FC Zwolle heeft zijn eerste wedstrijd als kampioen van de Eerste Divisie verloren. Uit bij Willem II werd het 3-1 voor de thuisploeg. Donny de Groot opende na negen minuten de score en via Virgil Misidjan brachten de Tilburgers de marge op twee. Jesper Drost deed nog wat terug voor de kampioen, maar Arjan Swinkels zorgde voor de eindstand.

In de strijd om de negende plaats, die recht geeft op nacompetitievoetbal, viel nog geen beslissing. FC Dordrecht, Go Ahead Eagles en MVV Maastricht wonnen alledrie. Dordrecht was met 3-2 te sterk voor FC Oss, Go Ahead was FC Emmen met 1-0 de baas en MVV klopte Cambuur Leeuwarden met 2-0. Fortuna Sittard verloor met 4-3 bij FC Eindhoven en zakt van de achtste naar de elfde plaats.

Uitslagen

Datum Thuis Uit
Willem II FC Zwolle 3-1
Sparta Rotterdam AGOVV Apeldoorn 4-1
FC Eindhoven Fortuna Sittard 4-3
SC Veendam Helmond Sport 1-1
MVV Maastricht SC Cambuur 2-0
FC Den Bosch Almere City FC 2-0
FC Dordrecht FC Oss 3-2
Go Ahead Eagles FC Emmen 1-0
Telstar FC Volendam 2-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 33 21 6 6 69 66 - 34
2 Sparta Rotterdam 33 19 7 7 64 58 - 31
3 FC Eindhoven 33 18 9 6 63 51 - 30
4 Helmond Sport 33 17 8 8 59 60 - 49
5 Willem II 33 16 7 10 55 63 - 40
6 FC Den Bosch 33 15 9 9 54 54 - 30
7 SC Cambuur 33 15 8 10 53 65 - 43
8 FC Dordrecht 33 13 11 9 50 55 - 60
9 Go Ahead Eagles 33 14 7 12 49 64 - 55
10 MVV Maastricht 33 13 9 11 48 57 - 55
11 Fortuna Sittard 33 13 8 12 47 61 - 50
12 FC Volendam 33 13 6 14 45 54 - 54
13 Almere City FC 33 11 7 15 40 51 - 58
14 FC Oss 33 10 5 18 35 56 - 74
15 Telstar 33 9 5 19 32 44 - 67
16 SC Veendam 33 4 10 19 22 42 - 65
17 AGOVV Apeldoorn 33 5 4 24 19 34 - 91
18 FC Emmen 33 6 4 23 16 23 - 72


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 19
2 Nassir Maachi FC Zwolle 18
= Erik Quekel Helmond Sport 18
4 Cecilio Lopes FC Dordrecht 16


Programma

Datum Thuis Uit
27/4 FC Zwolle SC Veendam
27/4 FC Emmen Sparta Rotterdam
27/4 FC Volendam FC Eindhoven
27/4 Helmond Sport FC Dordrecht
27/4 Almere City FC Willem II
27/4 AGOVV Apeldoorn FC Den Bosch
27/4 SC Cambuur Telstar
27/4 FC Oss MVV Maastricht
27/4 Fortuna Sittard Go Ahead Eagles
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.