FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 april 2012

Politie uit voorzorg op school om dreigtweet

De politie is woensdag uit voorzorg aanwezig op het REA College Nederland in Wijk aan Zee. Dit naar aanleiding van een dreigtweet, die maandagavond is verstuurd. Dat liet de politie dinsdagavond weten.

"Ik ben die kutleerkracht nu egt helemaal zat. Wordt mooi bloedbad in de klas woensdag", zo stond op Twitter te lezen. De afzender van het bericht is niet te herleiden, maar de account waarvandaan het bericht is verstuurd en genoemde hashtags verwijzen mogelijk naar een docent van het REA College, zo zei een woordvoerster van de school.

Het onderzoek naar de dreigtweet loopt nog. De politie ziet geen aanleiding lessen af te gelasten of de school te sluiten.

Politie uit voorzorg op school om dreigtweet
Politie uit voorzorg op school om dreigtweet (Foto: ANP)

Letterman verlengt en schrijft tv-geschiedenis

David Letterman heeft zijn televisiecontract met twee jaar verlengd. De 64-jarige komiek is in 2014 32 jaar lang actief als presentator van een latenighttalkshow op de Amerikaanse tv. Geen andere presentator deed hem dat na.

"David Letterman is een latenightlegende met een iconische show", laat de baas van de Amerikaanse zender CBS, die Lettermans Late Show uitzendt, dinsdag weten. Hoeveel geld er is gemoeid met de nieuwe overeenkomst is niet bekendgemaakt.

Letterman is in 2014 elf jaar actief geweest als presentator van Late Night en 21 jaar als presentator van zijn huidige programma Late Show.

Messi pakt CL-record Van Nistelrooy af

Opnieuw staat de naam van Lionel Messi achter een record. De Argentijnse spelmaker van FC Barcelona maakte tegen AC Milan zijn dertiende en veertiende doelpunt in deze jaargang van de Champions League. Daarmee neemt hij het record over van Ruud van Nistelrooy.

Vorig seizoen evenaarde Messi met zijn twaalf doelpunten al het record van Van Nistelrooy, die in 2003 in het shirt van Manchester United eveneens een dozijn aan doelpunten maakte in het miljoenenbal.

In totaal scoorde Messi tot nu toe maar liefst 51 CL-doelpunten. Hij is met zijn 24 jaar de jongste voetballer die in de Champions League de grens van vijftig treffers passeert. Op de topscorerlijst aller tijden staat Messi op de derde plek, achter Raúl (71 doelpunten) en Van Nistelrooy (56 doelpunten).

Hotels Londen tijdens Spelen dubbel zo duur

Een hotelkamer in het centrum van Londen is ten tijde van de Olympische Spelen ongeveer twee keer zo duur als gebruikelijk. Dat blijkt uit dinsdag bekendgemaakte cijfers van boekingswebsite hotels.com.

De gemiddelde hotelkamerprijs in hartje Londen tijdens de Spelen, die eind juli en in de eerste weken van augustus plaatsvinden, ligt nu op 210 Engelse pond. Dit is volgens hotels.com een prijsstijging van 103 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

De prijs van de goedkoopste kamers in het centrum van Londen bij de Olympische Spelen liggen nu rond de 175 pond. Buiten de stad zijn de prijzen aanzienlijk lager. Voor de goedkoopste kamer buiten het centrum van Londen betaal je nu 48 pond.

Schutter VS is gefrustreerde oud-student

De schutter die maandag op een christelijke universiteit in Oakland in de Verenigde Staten zeven mensen doodschoot, is een oud-student, die 2 maanden eerder van de school was afgestuurd. Volgens de politie was de man gefrustreerd omdat hij was weggestuurd.

De schutter was van school gestuurd vanwege gedragsproblemen, maar volgens hem was daarvoor geen aanleiding. De man, een 43-jarige Koreaan, zocht in het gebouw naar een specifieke medewerker van de school en enkele voormalige klasgenoten, die hem oneerlijk zouden hebben behandeld. Toen hij de medewerker niet vond, ging hij systematisch door het gebouw en schoot hij lukraak mensen neer.

Schutter VS is gefrustreerde oud-student
Schutter VS is gefrustreerde oud-student (Foto: ANP)

Gesink stapt niet meer op in Baskenland

Robert Gesink heeft na twee etappes besloten de Ronde van het Baskenland te verlaten. De Rabobankrenner heeft last van een virale infectie en besloot geen verdere risico te nemen en morgen niet meer op te stappen.

De klassementsrenner had afgelopen weekend al last van griep, maar besloot alsnog van start te gaan in de Spaanse provincie. Hij verloor vandaag meer dan twee minuten, wat voor hem een teken was om niet meer verder te gaan. Vooralsnog zal de van een beenbreuk herstelde Gesink wel gewoon van start gaan in de Ardennenklassiekers als de Waalse Pijl en Luik – Bastenaken – Luik.

[CL] Uitslag FC Barcelona - AC Milan

FC Barcelona heeft voor het vijfde seizoen op rij de halve finale van de Champions League bereikt. De Spaanse titelverdediger won thuis met 3-1 van AC Milan, wat genoeg was na de 0-0 gelijkspel van vorige week. Messi wjst weer twee goals te maken, al waren ze dit keer beide van de penaltystip. 

Het begin van de wedstrijd was vrij open, met kleine kansen over en weer. De beste kansen waren voor Barcelona, maar Messi had zijn vizier nog niet op scherp. Dat had hij na elf minuten wel, toen hij een zelf verdiende strafschop net achter Abbiati wist te krijgen. Na de goal was het vooral eenrichtingsverkeer van Barcelona richting het Italiaanse doel, zonder echt grote kansen te creëren.

Milan bleef daardoor niet kansloos en wist zelfs na een halfuur de gelijkmaker te produceren. Een goede actie van de Italianen werd koel afgerond door Nocerino. Na de goal bleef Barcelona, zoals zovaak, het meest in balbezit, maar ook nu bleven grote kansen uit. Het werd echter geholpen door scheidsrechter Kuipers, die een duw- en trekpartij van Nesta bij een corner als overtreding beschouwde en weer een strafschop gaf aan de thuisploeg. Ook nu wist Messi wel raad met deze buitenkans en zette Barcelona bij rust op een 2-1 voorsprong.

Niet gek ver na rust werd het duel beslist door Barcelona, nadat het spel op en neer golfde kwam Iniesta vrij voor keeper Abbiati na een gekraakt schot van Messi. De Spanjaard schoot de bal onberispelijk binnen. Barcelona kwam wat meer in zijn spel na de 3-1, maar toch kwam Milan er onder andere via Robinho nog een aantal keer gevaarlijk eruit. Zo werd een doelpunt van Boateng afgekeurd na vermeend hands van Robinho.

Barcelona ging door met hun gebruikelijke combinatiespel, wat leidde tot een grote kans voor invaller Thiago, die de bal net naast schoof. De Spanjaarden hielden vervolgens het tempo te laag en ook Milan bleek niet bij machte om het tij nog te keren. In de slotfase miste Adriano nog de kans op de 4-1, terwijl Valdes moest ingrijpen bijeen inzet van Ibrahimovic. Het duel eindigde echter in 3-1, waardoor Barcelona zich plaatste voor de halve finale.

FC Barcelona

3 - 1

AC Milan

 11' Messi(pen)
 41' Messi(pen)
 53' Iniesta
   32' Nocerino 
 
 Gele kaart: Marscherano, Cuenca (FC Barcelona), Antonini, Nesta, Seedorf, Robinho, Mexès, Maxi Lopéz, Nocerino (AC Milan)
 
Stadion: Nou Camp, Barcelona
Toeschouwers: 94.629
Arbiter: Björn Kuipers (NED)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Piqué (Adriano/74)
Mascherano
Puyol
Xavi (Thiago/63)
Busquets
Fàbregas (Keita/78)
Iniesta
Messi
Cuenca
  Abbiati
Abate
Nesta
Mexès
Antonini
Nocerino
Ambrosini
K. Boateng (Pato/69
Maxi Lopéz/84)
Seedorf (Aquilani/61)
Robinho
Ibrahimovic

[CL] Uitslag Bayern München - Olympique Marseille

Bayern München heeft zich eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Zuid-Duitse ploeg won in eigen huis de return in de kwartfinale met 2-0 van Olympique Marseille nadat er vorige week in Frankrijk al met dezelfde score werd gewonnen. Hierdoor kan Bayern zich gaan opmaken voor een confrontatie met Real Madrid.

Bayern begon het duel zonder de in vorm zijnde Arjen Robben die rust kreeg van trainer Jupp Heynckes. De Fransen wisten dat het in München lastig zou worden om een langer verblijf in de Champions League te bewerkstelligen, maar trokken vanaf de aftrap wel meteen ten aanval. Dit resulteerde in kansen voor Remy en Morel, maar het was Bayern dat na dertien minuten spelen via Olic na voorbereidend werk van Ribéry keihard toesloeg.

Nog voor rust verdubbelde Olic de score, waardoor het duel gespeeld was. Olympique probeerde het nog wel, maar was machteloos. De Fransen kwamen niet verder dan een kopbal van Brandão, waardoor Bayern zich eenvoudig bij de laatste vier in de Champions League plaatste.

Bayern München

2 - 0

Olympique Marseille

 13' Olic
 37' Olic
   
 
 Gele kaart: Alaba (Bayern München), Mbia (Olympique Marseille)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Boateng
Badstuber
Alaba
Müller (Rafinha/39)
Tymoshchuk
Kroos (Pranjic/67)
Luiz Gustavo
Ribéry
Olic (Gómez/75)
  Mandanda
Azpilicueta
Fanni
N'Koulou
Morel (Amalfitano/46)
Mbia
A.Ayew
Cheyrou
Valbuena
Remy (Kaboré/63)
Brandão (Gignac/74)

Poolse spoorwerkers eisen veiligheid

Honderden medewerkers van de Poolse spoorwegen waren dinsdag op de been in Warschau om de zestien slachtoffers van de treinbotsing van vorige maand te herdenken. De spoorwerkers eisten tevens dat de veiligheid op het Poolse spoor wordt verbeterd.

De mensen, die zich voor het kantoor van premier Donald Tusk hadden verzameld, droegen spandoeken mee met teksten als 'We zijn doden op het spoor zat' en 'Passagiers betalen voor een rit in een trein, niet een lijkwagen'. Ze eisten dat de regering meer geld steekt in de noodlijdende spoorwegen, die eigendom zijn van de staat.

Een delegatie van de betogers mocht het gebouw uiteindelijk betreden om een petitie te overhandigen aan de onderminister van transport, Andrzej Massel. Minister van transport Slawomir Nowak zei op de televisie dat hij van plan is de spoorwegen te herstructureren en ook de financiën door te lichten.

De betogers staken kaarsen aan voor de slachtoffers van het ongeluk, dat op 3 maart plaatshad in het zuiden van Polen. Vijf spoorwerkers en elf passagiers kwamen om het leven toen twee treinen in volle vaart op elkaar botsten. Een verkeersleider wordt ervan verdacht het ongeluk onopzettelijk te hebben veroorzaakt. Hij zit echter in een psychiatrische instelling en is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

De Poolse regering heeft beloofd dat het spoor absoluut veilig is voor de voetbalfans die deze zomer voor het Europees kampioenschap naar Polen en Oekraïne komen.

Chelsea kan weer beschikken over drietal

Chelsea-trainer Roberto di Matteo kan morgen in de Champions League-return tegen Benfica weer beschikken over drie belangrijke spelers.

De Londenaren verdedigen morgen op Stamford Bridge een 1-0 voorsprong en kunnen dan weer beschikken over David Luiz, Didier Drogba en Raúl Meireles. Het drietal was lange tijd een twijfelgeval voor het duel tegen Benfica. Luiz liep afgelopen weekend tijdens het met 4-2 gewonnen competitieduel tegen Aston Villa een enkelblessure op. Drogba en Meireles ontbraken in die wedstrijden vanwege respectievelijk een voet- en knieblessure.

Mocht de ploeg van Di Matteo morgen een positief resultaat halen tegen Benfica, dan bekert Chelsea door naar de halve finale van de Champions League. Daarin wacht de winnaar van het duel tussen FC Barcelona en AC Milan.

'Boskamp weer als trainer aan de slag'

Johan Boskamp keert mogelijk terug als trainer. De 63-jarige Nederlander gaat wellicht bij de Belgische eersteklasser Ingelmunster aan de slag.

Boskamp heeft volgens RTV Rijnmond aankomende vrijdag een gesprek gepland staan met de clubleiding van de eersteklasser. De bedoeling is dat de geboren Rotterdammer per direct aan de slag gaat bij Ingelmunster. Mocht dat het geval zijn, dan zwaait Boskamp voor het eerst sinds december 2009 weer de scepter bij een club.

Destijds werd Boskamp ontslagen bij Beveren. Sindsdien was Boskamp vooral als voetbalanalist bij zowel de Nederlandse als Belgische televisie. Als trainer stond hij in het verleden aan het roer bij onder meer AA Gent, RSC Anderlecht, Standard Luik en FCV Dender.

Pirelli maakt compounds komende races bekend

Bandenfabrikant Pirelli heeft bekendgemaakt met welke compounds er geracet zal gaan worden in de Formule 1-weekenden in Bahrein, Spanje en Monaco. Eerder was al gemeld dat bij de komende race in China met de zachte en mediumbanden geracet zal gaan worden.

Voor Bahrein zal dit schoeisel ook gebruikt gaan worden, terwijl in Spanje het zachte en harde rubber uit de kast gehaald wordt. Tot slot wordt er in Monaco geracet met de superzachte en de zachte banden. "Op de superzachte band na zijn alle compounds dit jaar iets zachter en dus ook sneller. Dit zou tot meer spanning op de baan en een grotere variatie in strategieën moeten leiden," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery.

Gotye scoort grootste hit ooit in Top 40

Somebody That I Used To Know van Gotye is de grootste Top 40-hit aller tijden. De Belgisch-Australische zanger gaat deze week Trio Hellenique met La Danse de Zorba voorbij, maakte de Stichting Nederlandse Top 40 dinsdag bekend.

De populairste nummers in de hitlijst worden bepaald aan de hand van een rekensysteem, gebaseerd op de beklede positie en het aantal weken dat een nummer in de Top 40 staat. Trio Hellenique had het record met La Danse de Zorba maar liefst 46 jaar in handen.

Het Griekse ensemble zakt nu naar de tweede plaats in de lijst van populairste hits in de Nederlandse Top 40. De top drie wordt gecompleteerd door This Strange Effect uit 1965, van de Britse zanger Dave Berry.

Somebody That I Used To Know, een duet met de Nieuw-Zeelandse zangeres Kimbra, kwam op 13 augustus vorig jaar de Top 40 binnen op een voorzichtige 39e plaats. Ruim twee maanden later steeg het liedje naar nummer 1, om het daar in totaal vijf weken vol te houden. Momenteel staat het nummer voor de 35e week in de wekelijks door Radio 538 uitgezonden hitlijst genoteerd.

Vorige maand brak Somebody That I Used to Know ook al een stokoud record in de Mega Top 50. Daar werd Och Was Ik Maar Bij Moeder Thuisgebleven van Johnny Hoes, uitgebracht in 1961, van de eerste plaats aller tijden verdrongen.

De Stichting Nederlandse Top 40 is van plan om binnenkort naar Los Angeles af te reizen om de in Brugge geboren zanger een award aan te bieden voor zijn record. Jeroen Nieuwenhuize, presentator van de sinds 1965 bestaande hitlijst, neemt die taak voor zijn rekening.

Luxemburg onderschept 38 ton nepsigaretten

De Luxemburgse autoriteiten hebben zaterdag 38 ton namaaksigaretten in beslag genomen die bestemd waren voor de Europese Unie. Dat heeft een woordvoerder van tabaksfabrikant Japan Tobacco International (JTI) dinsdag gezegd. De sigaretten waren waarschijnlijk afkomstig uit Dubai.

Volgens de woordvoerder moest de in beslag genomen rookwaar doorgaan voor sigaretten van het merk Palaces. Vervalsers richtten zich al langer op dat merk en het merk is door JTI uit de handel gehaald, aldus de woordvoerder. De Luxemburgse douane liet weten nog niet op de zaak in te kunnen gaan.

Vijf Filmtips voor de maand April

Diverse interessante films beleven hun première in april. Om een vijftal films te kiezen die extra aandacht verdienen was dan ook geen gemakkelijke opgave. Zo zijn de makers van Wallace & Gromit terug met een nieuwe film genaamd The Pirates! Band of Misfits. Ook We Bought a Zoo met Matt Damon van regisseur Cameron Crowe (Jerry Maguire, Almost Famous) is het vermelden waard, net als de terugkeer van Titanic in 3D-formaat.

Wat verder opvalt is het grote aantal buitenlandse films die zeer interessant lijken. Hodejegerne (Headhunters) en Mientras Duermes (Sleep Tight) zijn een tweetal thrillers die een groot publiek verdienen. Verder is er de Griekse film Alpeis (Alps) van Giorgos Lanthimos, die eerder verantwoordelijk was voor de filmhuishit Kynodontas (Dogtooth).

Zonder direct reclame te willen maken, is de opening van EYE, het nieuwe nationale filminstituut, een grote gebeurtenis binnen de nationale filmwereld. Hoewel de locatie aan de noordelijke IJ-oever een op zijn minst vreemde keuze blijft, kan niet ontkend worden dat het programma zeer interessant is voor de aankomende maand. EYE biedt namelijk een mix van hedendaagse filmhuisfilms en klassiekers. Tevens komen deze maand alle films van regisseur Martin Scorsese langs in een speciale retrospectief van deze grote kleine meneer uit de filmwereld.

Bejaarde fietser overleden na frontale botsing

Bij een ongeval in het Overijsselse Dalfsen is dinsdagochtend een 69-jarige fietser om het leven gekomen toen hij werd geschept door een automobilist. De man kwam vermoedelijk frontaal in botsing met de auto, meldt de politie.

Het ongeluk vond plaats op de Welsummerweg, net buiten het dorp. De auto kwam door de klap in de sloot terecht. De 57-jarige bestuurder kwam met de schrik vrij maar is voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het ongeluk is ontstaan is nog onduidelijk.

BREIN sommeert Piratenpartij om TPB-Proxy

Nadat twee minderjarigen uit onmacht hun proxy-server uitschakelden, is nu ook de Piratenpartij gesommeerd door BREIN om hun proxy-server waarmee zij The Pirate Bay toegankelijk maakt voor geblokkeerde abonnees van Ziggo en XS4All, offline te halen. Dit maakt de Piratenpartij bekend op hun blog.

De Piratenpartij verklaart: “Het liefst hadden we BREIN zelf voor het gerecht gesleept. Maar het juridische gevecht aangaan met een lobbygigant met een vrijwel onbeperkt juridisch budget is lastig. Hadden we er maar een overlastmeldpunt van gemaakt…

Om 12.00 uur dinsdag verliep het ultimatum dat stichting BREIN aan de Piratenpartij had gesteld op basis van een ex-parte vonnis tegen twee minderjarige jongens die een proxy-server draaiden, om zodoende de toegang tot The Pirate Bay alsnog toegangelijk te maken voor geblokkeerde abonnees.

De Piratenpartij geeft aan gewoon met hun proxy door te gaan, ondanks de opgelegde dwangsom. "Het is onacceptabel dat in een democratie als Nederland een private lobbyorganisatie via een campagne van jurisprudentie de sleutels in handen krijgt van het internet. Wij kunnen niet anders dan de vrijheid van meningsuiting en het recht op bescherming van privacy en het recht op vrije nieuwsgaring voor het gerecht verdedigen.” Aldus de partij. 

Oud-atlete Xenia Stad-De Jong overleden

Oud-atlete Xenia Stad-De Jong is vandaag op 90-jarige leeftijd overleden. Ze maakte deel uit van Nederlandse estafette-ploeg die op de Olympische Spelen van 1948 in Londen goud won.

Stad-De Jong was destijds de startloper van het team waar ook Fanny Blankers-Koen deel van uitmaakte. Nettie Witziers-Timmer en Gerda van der Kade-Koudijs waren de andere lopers. Stad-De Jong nam ook deel aan de individuele 100 meter, maar werd daar in de halve finale uitgeschakeld. Ook op dat onderdeel ging het goud toen naar Blankers-Koen.

Verhagen laat opening Floriade lopen

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) is niet aanwezig bij de officiële opening van de Floriade. Dit in verband met de onderhandelingen in het Catshuis, die woensdag van 10.00 uur tot 17.00 uur worden voortgezet.

Koningin Beatrix wordt woensdag bij de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling in Venlo vergezeld door staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). De Floriade in Venlo is voor het publiek geopend van 5 april tot 7 oktober.


Verhagen laat opening Floriade lopen (Foto: Novum)

[Upd] Rel rondom vertrek Labyad naar Sporting

Verschillende Portugese media melden dat Zakaria Labyad bij Sporting Lissabon heeft getekend. Dit is onder meer te lezen de websites van Journal Record en A Bola.

De voorzitter van Sporting Portugal zou de krabbel van Labyad wereldkundig hebben gemaakt. Er gaan geruchten dat de aanvaller, die nu nog bij PSV speelt, voor de duur van vijf jaar getekend zou hebben.

Gisteren meldden we nog dat PSV een ultiem aanbod bij Labyad had neergelegd. Hierdoor zou hij financieel onafhankelijk worden. Het heeft er echter alle schijn van dat de jonge Marokkaan voor het grote geld in Portugal heeft gekozen. De Portugezen boden in vergelijking met zijn huidige broodheer namelijk het dubbele.

Update:

Er lijkt een kleine Twitter-oorlog uit te breken. Zakaria Labyad twitterde een half uur geleden dat hij binnenkort met PSV om de tafel gaat zitten. Vlak na plaatsing werd de tweet weer verwijderd.

De fans van PSV zijn inmiddels woedend en roepen onder meer om de aanvaller naar de tribune of Jong PSV te sturen.

Porto gestraft voor racisme jegens Balotelli

FC Porto krijgt een fikse boete voor het wangedrag van de supporters jegens Manchester City-aanvaller Mario Balotelli. Afgelopen februari, tijdens het Europa League-duel in het Estadio do Dragao, maakten de Porto-fans voortdurend apengeluiden wanneer Balotelli in balbezit kwam.

Porto-trainer Vitor Pereira claimde na het duel dat er wellicht een misverstand was geweest en dat de fans de naam van de Braziliaanse spits Hulk scandeerden. De UEFA besloot desondanks maatregelen te nemen en bestrafte Porto met een boete van ruim negentienduizend euro, zo valt er te lezen op de officiële website.

De Europa League-winnaar van afgelopen seizoen krijgt van de Europese voetbalbond drie dagen om tegen de beslissing in beroep te gaan.

Platinum Dunes wil nieuwe Halloween film maken

Platinum Dunes is in gesprekken om de productie op zich te nemen van de nieuwe Halloween film. Dit vernemen we via de website van Bloody Disgusting.

De film stond oorspronkelijk gepland voor oktober dit jaar, maar was in de wacht gezet, toen men geen geschikte regisseur en cast kon vinden. Dunes is nu op zoek naar geschikte mensen voor deze klus. Drive Angry schrijver Todd Farmer en regisseur Patrick Lussier werden eerder al genoemd, maar lijken niet aan de film mee te zullen gaan werken.

In de film zal de wereldberoemde moordenaar met het witte masker, Michael Myers, terugkeren. Er is nog niks over het verhaal van de nieuwe film bekend, maar men vermoed dat er sprake zal zijn van een reboot, die de vorige tien Halloween films - de acht originele films en de twee meer recentelijk verschenen films van Rob Zombie - zal negeren.

Platinum Dunes heeft ervaring met het heropwekken van beroemde horror iconen. Zo maakten ze al films over Freddy Krueger, Jason Voorhees en ons aller kettingzagende Leatherface in de afgelopen jaren.

Boilerdieven op heterdaad betrapt

Afgelopen maandag zijn drie dieven in Sliedrecht op heterdaad betrapt toen ze probeerden weg te komen met gestolen boilers. Ze hadden de boilers gejat op een industrieterrein in de Kerkbuurt. Twee getuigen die de daders, allen afkomstig uit Schiedam, zagen lopen alarmeerden de politie.

De twee hielden de dieven tegen tot de politie arriveerde. Deze arresteerde het drietal en bracht hen over naar het politiebureau. Hier kregen de respectievelijke 22-jarige, 38-jarige en 44-jarige een geldboete opgelegd. Samen moesten de drie een bedrag van 750 euro direct op het bureau betalen.

Nieuwe clips: The Amazing Spider-Man

Er zijn 3 nieuwe clips opgedoken van The Amazing Spider-Man via een virale campagne van Kellogg's. De film geregisseerd door Marc Webb, laat een alternatieve versie van de oorsprong van de superheld zien.

Andrew Garfield (The Social Network, Never let me go) zal de rol van Spider-Man op zich nemen. Verder zullen onder andere Emma Stone, Martin Sheen, Rhys Ifans en Sally Fields in de film te bewonderen zijn. Spider-Man zal het in ieder geval op moeten nemen tegen zijn rivaal 'The Lizard' (Rhys Ifans). Vanaf 4 juli zal The Amazing Spider-Man in Nederland te zien zijn.

de drie nieuwe clips van: The Amazing Spiderman

Openingsrit Circuit de la Sarthe prooi voor Galymzianov

Denis Galimzyanov heeft de eerste rit gewonnen in de Franse rittenkoers Circuit de la Sarthe. De Russische sprinter van Katusha was in Riallé de snelste in de massasprint. Hij klopte de Italiaan Sacha Modolo en de Argentijn Juan José Haedo.

De beste Nederlander was Raymond Kreder. De renner van Garmin-Barracuda eindigde als zesde. Galimzyanov is ook de nummer één in het klassement in de rittenkoers die tot en met vrijdag duurt.

Hond schiet man dood, baasje krijgt straf

Een hond schiet iemand dood en het baasje krijgt straf. Only in ... Rusland. Een 44-jarige Rus heeft 15 maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor het drama.

Igor Solomin werd schuldig bevonden aan de dood van zijn vriend. Het slachtoffer was op het moment van het drama de bestuurder van een terreinwagen. Achterin lag Solomin. De hond van Igor wordt omschreven als een ontvlambaar beest. Dat bleek wel toen het dier de trekker overhaalde van een geladen vuurwapen.

Igor vertelde de rechter dat hij zich schuldig voelt aan doodslag en het gebeuren zeer betreurt.

Arrestaties in groot fraudeonderzoek Brabant

Bij invallen in Den Bosch en Rosmalen zijn dinsdagochtend acht mensen aangehouden in een groot fraudeonderzoek. De acht zijn allemaal familie van elkaar en worden verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen, meldt de politie.

Op negen locaties in Den Bosch, Rosmalen en Heeswijk-Dinther zijn panden doorzocht. Daarbij zijn veertien auto's, een boot, sieraden, computers, administratie en enkele duizenden euro's aan contant geld in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op zeven panden. De huizen hebben een totale waarde van enkele miljoenen euro's.

De politie kwam de verdachten op het spoor na signalen van verdachte geldtransacties. De arrestanten van tussen de 19 en 54 jaar hadden meerdere malen grote sommen contant geld neergeteld voor onroerend goed.

Ongeveer tweehonderd medewerkers van onder meer de politie, gemeenten, het Openbaar Ministerie en defensie werkten mee aan de actie. Een team van zestig militairen zocht onder meer met speciale apparatuur naar spullen in de bodem en muren.

In verband met het onderzoek zijn ook in Zweden invallen gedaan. Daar zijn drie verdachten aangehouden. Zij zouden hebben meegewerkt aan de praktijken van de Nederlandse familie. Volgens Omroep Brabant gaat het om een Roma-familie.

Kustwacht redt piloten bij Aruba

De kustwacht op Aruba heeft dinsdag twee mannen uit de zee gevist die met hun vliegtuig in de buurt van Aruba waren neergestort. De twee mannen maken het goed.

Het vliegtuig, dat uit Florida was vertrokken, was onderweg naar Curaçao toen de piloot contact opnam met het vliegveld op Aruba om een noodsituatie te melden. Even later werd het contact met het toestel verloren.

Toen een helikopter van de kustwacht de Braziliaanse piloot en copiloot bereikte was het vliegtuig nog niet volledig onder de zeespiegel verdwenen. De mannen zijn op een nabijgelegen schip onderzocht maar lijken het ongeluk heelhuids te hebben doorstaan.

Hellraiser en Quartermain krijgen tv-series

Het lijkt er op dat twee doodgewaande projecten nieuws leven in is geblazen. Sonar Entertainment  maakte vandaag bekend dat zowel Clive Barker's Hellraiser als H. Rider Haggard's avontuurlijke held Allan Quatermain een revival gaan beleven in de vorm van een tv-serie.

Panacea Entertainment produceert de nieuwe bewerking van het epische verhaal Hellraiser van Clive Barker. Uiteraard keren Pinhead en zijn Cenobites terug, maar in welke vorm de serie gepresenteerd gaat worden is nog niet bekend.

Wat Quatermain betreft is er iets meer bekend. Sonar en Ecosse Films zijn druk bezig met het produceren van tien afleveringen van elk een uur. Voor de serie heeft men een budget van 30 miljoen dollar, aldus de Hollywood Reporter.

Richard Kurti en Bev Doyle, die eerder het scenario leverden voor de heerlijke fantasyfilm Terry Pratchett’s Going Postal, schrijven de scripts voor de Quatermain serie waarin ook zijn meest bekende avontuur, de mijnen van koning Salomon, niet mag ontbreken. Men verwacht dat de verhalen, voor het eerst seizoen, tegen het midden van het jaar af zullen zijn. Opnames voor de serie vinden plaats in Afrika.

Afgelopen weekend was de tv-maatschappij aanwezig op het MipTV festival in Cannes alwaar weer diverse nieuwe tv-series werden gepresenteerd. Sonar en Ecosse Films presenteerden daar onder meer ook een acht uur durende miniserie over King Tut en een bewerking van het stripverhaal Mirror Mirror.

Engelse docenten willen wet tegen gewelddadige games

We hebben ze even moeten missen, de mensen die vinden dat games verantwoordelijk zijn voor al het kwaad in de wereld. Gelukkig laten ze weer van zich horen. Deze keer zijn het de docenten uit de UK. Zij vinden dat er een nieuwe wet moet komen die moet zorgen dat kinderen minder toegang hebben tot gewelddadige games.

Tijdens de Association of Teachers and Lecturers annual conference dienen de docenten een motie in om zo de ministers aan te sporen een wet te introduceren die de negatieve effecten die sommige games hebben op kinderen bestrijdt. De docenten klagen dat overmatig gamen ervoor zorgt dat kinderen antisociaal worden en de hobby de ontwikkeling van hun communicatievaardigheden belemmert.

Verder zouden student doodmoe op school komen door nachtelijke uurtjes gamen, waardoor ze niet goed kunnen leren. Daarbij citeerde de leerkrachten medische rapporten die beweren dat gamers meer kans hebben op tendinitis (peesontsteking) en epileptische aanvallen.

"Obesitas,sociale uitsluiting, eenzaamheid, weinig fysieke activiteit, dit zijn allemaal beschrijvingen die van toepassing zijn op kinderen die verslaafd zijn aan games" zo beweert basisschooljuf Alison Sherratt. Mary Bousted, Secretaris-generaal van ATL, geeft ouders de schuld, die negeren de leeftijdsindicaties te vaak, waardoor kinderen te vaak games spelen die niet voor hun leeftijdsgroep zijn bedoeld.

Of het echt allemaal zo erg is blijft de grote vraag. Er zijn genoeg onderzoeken die beweren dat games juist van positieve invloed zijn op de ontwikkeling van kinderen en hun sociale vaardigheden.

Zwemmer Kitajima klaar voor vierde Spelen op rij

De Japanse schoolslagspecialist Kosuke Kitajima heeft zich geplaatst voor zijn vierde Olympische Spelen op rij. De 29-jarige zwemmer werd dinsdag Japans kampioen op de 100 meter schoolslag en is door dit resultaat komende zomer in Londen van de partij.

Kitajima is uiterst succesvol op de Spelen. Hij won in 2004 in Athene goud op 100 en 200 meter schoolslag en herhaalde dit resultaat vier jaar later in Beijing. Kitajima maakte zijn olympische debuut in Sydney in 2000. In Australië wist hij echter geen eremetaal te behalen.


Zwemmer Kitajima klaar voor vierde Spelen op rij (Foto: Novum)

PVV tegen aan banden leggen schietsport

De PVV is het niet eens met het voornemen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om de schietsport aan banden te leggen. Opstelten wil onder meer van semiautomatische wapens af die bedoeld zijn om op bewegende doelen te schieten. De PVV vindt dat de minister met het verbieden van de zogeheten dynamische schietsport een brug te ver gaat.

Opstelten liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat hij naar aanleiding van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn strengere regels voor de schietsport invoert. Schutter Tristan van der V., die in april vorig jaar zes mensen en zichzelf doodschoot, was ondanks zijn psychische gesteldheid in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning.

Met het aanscherpen van de regelgeving wil Opstelten voorkomen dat een zogenoemde 'lone wolve' zich traint in wapengebruik. De PVV wijst erop dat er bijna veertigduizend sportschutters in Nederland zijn die de schietsport zonder gevaar voor de samenleving beoefenen. "Zij moeten niet de dupe worden van regelgeving die te ver gaat", vindt PVV-Kamerlid Lillan Helder. Woensdag vergadert de Tweede Kamer over het onderwerp.

De afwijzing van de plannen van Opstelten door gedoogpartner PVV is opvallend, omdat de partij meestal juist aandringt op een strenger veiligheidsbeleid.

Lisa Robin Kelly gearresteerd na mishandeling

Lisa Robin Kelly (Clubland, Late Last Night), is zaterdagochtend in de boeien geslagen na het mishandelen van haar partner. Nadat ze de borgsom van 50.000 dollar had voldaan, mocht ze weer naar huis.

De 42-jarige actrice, het meest bekend als 'Laurie' de zus van Eric Foreman in that 70's show, is al eerder in aanraking gekomen met justitie. In augustus 2010 werd ze opgepakt voor rijden onder invloed van alcohol. Daar kreeg ze 12 maanden voorwaardelijke celstraf en een boete voor.

Na vijf seizoenen van that 70's show werd er een andere actrice gecast voor de rol van 'Laurie'. Lisa Robin Kelly werd ontslagen. Volgens geruchten, omdat er niet met haar te werken viel door haar drugsgebruik. Daarna viel haar acteercarrière in het water.

De politiefoto genomen van Lisa Robin Kelly afgelopen zaterdag                     

Eto'o laat miljoenenclaim tegen Barça vallen

Aanvaller Samuel Eto'o heeft een claim van 3 miljoen euro tegen zijn oude club Barcelona laten vallen. Volgens de Kameroener had hij recht op dat bedrag na zijn transfer naar Internazionale in 2009. Die deal was destijds onderdeel van de overgang van Zlatan Ibrahimovic van Inter naar Barcelona.

De Spaanse club betaalde 46 miljoen euro voor de Zweed, die nu onder contract staat bij AC Milan. De afkoopsom voor Eto'o werd bepaald op 20 miljoen euro. De huidige spits van het Russische Anzhi, de club van coach Guus Hiddink, eiste 15 procent van dat bedrag.

"We danken Eto'o voor zijn bereidheid om deze slepende zaak te beëindigen", liet Barcelona dinsdag op de website weten. Met een jaarsalaris in Rusland van zo'n 20 miljoen euro heeft de Afrikaanse voetballer het geld ook niet meer zo dringend nodig.

Poep in je broek

WARE_HEIDEN is een sportieve FOK!user, hij mag graag een stukje hardlopen maar vandaag ging er iets niet helemaal goed. Hij verloor de controle over zijn kringspier en zit nu te wachten op redding. Volg in dit topic zijn avonturen en hopelijk een spoedige redding.

Waarschuwing, de foto's in het topic staan niet voor niets in een spoiler en als je een zwakke maag hebt kun je ze beter niet aanklikken...

De Kuip uitverkocht voor bekerfinale

PSV en Heracles Almelo zullen in een uitverkocht stadion strijden om de KNVB Beker. De finale tussen de beide clubs wordt gespeeld in een uitverkochte Kuip. De wedstrijd in de Kuip zal zondag 8 april om 18.00 uur beginnen.

PSV maakte vandaag bekend dat er tot nu toe 16.000 kaarten zijn verkocht voor de bekerfinale. De club uit Eindhoven verwacht de overige 1.500 kaarten deze week nog te verkopen.

Opponent Heracles Almelo meldde al eerder dat het alle kaarten verkocht had. De Almeloërs hadden de 17.500 kaarten die beschikbaar waren gesteld al snel verkocht en deden een aanvraag voor meer kaarten. Dit zal echter niet mogelijk zijn omdat PSV ook het maximaal aantal supporters meeneemt naar Rotterdam. De overige 15.000 wedstrijdkaarten zullen naar de KNVB gaan.

Kamer blijft achter plannen OS 2028 staan

De Tweede Kamer blijft achter de plannen staan voor de Nederlandse kandidatuur voor de Olympische Spelen. Bij een stemming bleek dat een ruime meerderheid nog steeds de plannen steunt.

Er waren twee moties ingediend tegen de plannen. Een motie van de PVV over het bevriezen van de steun werd dinsdagmiddag afgewezen. Ook een motie van de Partij van de Dieren om helemaal af te zien van de Spelen haalde het niet.

Eric Eijkelberg, directeur van organisatie Olympisch Vuur 2028 was tevreden met de uitkomst. "Dit is heel positief voor Nederland. We blijven uiteraard openstaan voor discussie en debat. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van."

Owen op de weg terug van blessure

Michael Owen is vaker geblesseerd dan dat hij in actie komt maar hij staat op het punt zijn rentree te maken voor Manchester United. De Engelse spits werd sinds november geplaagd met een dijbeenblessure maar hij hoopt nog van dienst te kunnen zijn in de jacht op de landstitel.

"Ik moet zorgen dat ik klaar ben voor de laatste vier of vijf wedstrijden van het seizoen. Als we dan te maken krijgen met blessures of een doelpunt nodig hebben, dan weet de manager wel wat hij aan me heeft. Of ik speel is natuurlijk aan Ferguson, maar ik kan zorgen dat ik er klaar voor ben", aldus een vastberaden Owen.

Het is niet de eerste blessure die Owen opliep tijdens zijn carriere. "Het is elke keer een nachtmerrie om naar de training te gaan, iedereen ziet je, vraagt hoe het met je gaat en vervolgens ga jij naar de sportschool om aan je herstel te werken. Het geeft je het gevoel er niet bij te horen", besluit de aanvaller.

Bon voor helpers bij bevalling koe op Schiphol

Tegen zestien mensen die betrokken zijn geweest bij een dubieuze bevalling van een kalf op Schiphol is proces-verbaal opgemaakt. Ze hebben de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Europese transportverordening overtreden, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag na onderzoek.

In februari ging het mis toen een drachtige koe ging baren net toen het beest op het vliegtuig naar het Midden-Oosten zou worden gezet. Personeel van Schiphol en de dierentransporteur zagen twee pootjes uit de koe steken maar wisten zich geen raad met de situatie.

Om de koe te helpen werd het kalf met een heftruck uit de koe getrokken. Daarbij scheurde echter een poot van het kalf af, waarna het jong dood ter wereld kwam. Een toegesnelde dierenarts kon de moeder in eerste instantie nog redden, maar na een paar dagen stierf de koe ook.

Na sectie bleek dat de koe al 259 dagen drachtig was, waardoor het beest niet meer vervoerd had mogen worden. De grens ligt bij vervoer door de lucht op 250 dagen. De koe maakte deel uit van een transport van in totaal 165 drachtige runderen naar de Verenigde Arabische Emiraten.

'Groningen haalt vervanger voor Tadic'

FC Groningen ziet in de 19-jarige Filip Kostic de ideale vervanger voor Dusan Tadic, van wie verwacht wordt dat hij aankomende zomer vertrekt. Tadic kan rekenen op serieuze belangstelling vanuit zowel het binnen- als buitenland, hoewel FC Twente de beste papieren lijkt te hebben. Groningen probeert alvast in te spelen op het vertrek van de Serviër en lijkt de oplossing bij een landgenoot te hebben gevonden.

Het Servische Zurnal weet te melden dat de 19-jarige Kostic Groningen verkiest boven Club Brugge, dat ook hengelde naar de diensten van de jongeling. Kostic speelt momenteel in zijn vaderland bij FK Radnicki.

Afgelopen week onderhandelde Kostic al met de Belgische topclub, maar vroeg toen bedenktijd. Een aantrekkelijk aanbod van Groningen lijkt daarvoor de belangrijkste reden te zijn geweest. Ook VVV-Venlo-aanvaller Yannick Wildschut staat al enige tijd op de verlanglijst van de Eredivisie-club. 

Rus vroeg klaar bij WTA-toernooi Charleston

Arantxa Rus heeft haar goede serie van de laatste week niet door kunnen zetten. De tennisster, die vorige week nog voor het eerst sinds 2009 en ITF-toernooi won, moest in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Charleston buigen voor de Georgische Anna Tatischvili; 6-1, 4-6 en 4-6.

Rus verloor de laatste twee keer van Tatischvili en leek die reeks snel te willen doorbreken. De eerste set won ze eenvoudig, maar in de tweede kreeg ze meer tegenstand en verloor de set. In de derde set nam de nummer 97 van de wereld tweemaal een break voorsprong, maar moest uiteindelijk toch weer buigen voor de nummer 80 van de wereldranglijst.

Impey boekt ritzege in Baskenland

Daryl Impey heeft de tweede etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Zuid-Afrikaan reed in de slotkilometer weg uit het peloton en bleef de sprintende meute net voor. Jose Joaquin Rojas, maandag de winnaar van de openingsetappe, behoudt de leiderstrui.

Allan Davis, net als Impey rijdend voor GreenEdge, kwam in Vitoria-Gasteiz als tweede over de streep, voor Davide Appollonio van Team Sky. De Australische Rabobank-sprinter Michael Matthews finishte als vijfde.

Kleine soldaten plannen een invasie

Uitgever Iceberg Interactive en ontwikkelstudio Kukouri Mobile Entertainment kondigen het spel Tiny Troopers aan. Als speler heb je controle over  een team van kleine soldaten op een 3D-slagveld.

Tiny Troopers bevat dertig missies met verschillende doelstellingen zoals: vernietig vijandelijke gepantserde formaties, bevrijd gijzelaars of  elimineer vijandelijke generaals. Je soldaatjes worden geconfronteerd met vijandelijke infanterie, sluipschutters en tanks. Er gaan veel slchtaoffers in je team vallen, maar er is eindeloze aanvoer van verse rekruten om de gelederen aan te vullen. De overlevenden na een missie worden bevorderd en elke nieuwe streep op hun mouw maakt ze sterker.

Om de overlevingskansen te vergroten verdien je commandopunten om je kleine soldaten betere uitrusting te geven, je team te versterken met een specialist zoals een machine gunner, medic of Delta Force. Je krijgt hulp in de vorm van speciale itemdrops uit vliegtuigen tijdens de missies.

"Tiny Troopers begon als een mobiele game, maar al snel groeide het zo in omvang dat we pc-en Mac-versies wilden maken. Gespecialiseerd in de digitale markt is Iceberg Interactive de topuitgever op dat gebied. En ze hebben nauwe banden  met alle grote digitale kanalen, maar ook de kleinere, voor ons zijn zij de beste uitgever om Tiny Troopers naar pc- en Mac te brengen", zegt Kim Soares, de CEO van Kukouri.

Raymond Snippe, Business Development Director bij Iceberg Interactive, voegt toe:"We zijn zeer verheugd Tiny Troopers op pc en Mac uit te brengen en kijken uit naar een verdieping van onze relatie met Kukouri. Tiny Troopers is een volledig 3D-squadbased actie-spel in een komische stijl dat een breed publiek aantrekt. De graphics zijn leuk, de gameplay is superverslavend, uitdagend en humoristisch. Fans van oorloggames krijgen een echte traktatie!"

Het klinkt allemaal als een vernieuwde versie van de komische klassieker Canon Fodder, hopelijk haalt het dat niveau maar dan in een hedendaagse jasje. Tiny Troopers komt het derde kwartaal uit voor Windows en Mac OS en is alleen via digitale downloadwegen te bemachtigen.

Tiny TroopersTiny Troopers

Tiny TroopersTiny Troopers

Tiny TroopersTiny Troopers

'Nederland heeft te weinig F-16's voor missies'

De luchtmacht beschikt over te weinig F-16's om mee te kunnen doen aan internationale missies. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer dinsdag in een rapport over de vervanging van de F-16 en de Joint Strike Fighter (JSF).

De ambitie van minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is om naast de permanente bewaking van het Nederlandse luchtruim door F-16's jaarlijks een eenmalige bijdrage te leveren aan een internationale interventieoperatie of een langdurige bijdrage aan een vredesmissie. De Rekenkamer heeft berekend dat hiervoor tussen de 89 en 98 F-16's nodig zijn, maar Nederland heeft er slechts 67 beschikbaar. Daarvan staan er nu vier paraat in Mazar-e-Sharif, ten westen van Kunduz in Afghanistan, die worden ondersteund door 120 militairen.

"Binnen de huidige voorwaarden die de NAVO stelt aan de gereedheid van de partnerlanden en de ambities van het kabinet is er geen evenwicht met de feitelijke mogelijkheden", stelt de Rekenkamer. De operationele inzetbaarheid van de F-16 neemt de komende jaren nog verder af door de veroudering van het toestel. Daarmee wordt het nog lastiger om aan de ambities van het kabinet te voldoen.

Hillen stoot negentien van de 87 F-16's af, omdat hij 2,3 miljard euro moet bezuinigen. Ook is het aantal vliegers teruggebracht en mogen de jachtvliegtuigen jaarlijks minder uren vliegen. De F-16 wordt mogelijk vervangen door de JSF. Een volgend kabinet neemt daarover een beslissing. Wel zijn twee testtoestellen aangeschaft en investeert Nederland in de ontwikkeling van de JSF.

De kosten voor de F-16 en de JSF hangen met elkaar samen en de Tweede Kamer krijgt daarin geen 'integraal inzicht', concludeert de Algemene Rekenkamer verder. Omdat een besluit over de JSF op zich laat wachten, moet langer worden doorgevlogen met de F-16. Daarvoor zijn extra investeringen nodig, maar Hillen heeft niet alle extra uitgaven aan de Kamer gemeld, stelt de Rekenkamer.

"Bovendien is het bedrag aan extra investeringskosten onzeker zolang niet duidelijk is wanneer vervangende jachtvliegtuigen wél beschikbaar komen", aldus de onderzoekers. De bewindsman zou daarom een overzicht moeten maken van de operationele en financiële verwevenheid van beide jachtvliegtuigen, adviseert de Rekenkamer.

In een reactie laat Hillen weten dat hij onderzoekt hoe hij een integraal overzicht van de investeringen en exploitatie van de F-16 kan geven. Maar zolang niet duidelijk is tot wanneer met de vliegtuigen moet worden doorgevlogen, kan een nauwkeurige berekening van de operationele en financiële gevolgen niet worden gemaakt, aldus Hillen.


'Nederland heeft te weinig F-16's voor missies' (Foto: Novum)

Polo's in Japanse Club Nintendo-store

Wil jij indruk maken op je date ? Heb je het logo van Nintendo op je arm, been of rug getatoeëerd? Of wil je uitstralen dat je trots op Nintendo bent en heb je nog 550 Nintendo points over? Boek dan nu een vlucht naar Japan om de exclusieve polo's uit de Japanse Club Nintendo-store te kopen.

Je hebt de keuze uit verschillende kleuren, maten en logo's, van de vuurbloem uit Super Mario, de triforce van Zelda en Donkey Kong. Of ze ook buiten Japan verkocht gaan worden is nog niet bekend.

Nintendo polo's

Miss Montreal wint 3FM Schaal van Rigter

Miss Montreal heeft de 3FM Schaal van Rigter in de wacht gesleept. Haar single Wish I Could was afgelopen jaar de meest gedraaide Nederlandse plaat op de radiozender.

De zangeres werd dinsdagmiddag live in de uitzending verrast met de prijs, die werd overhandigd door dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. De uitreiking van de 3FM Schaal van Rigter is een voorproefje op de 3FM Awards en is vernoemd naar voormalig dj van de zender Wim Rigter, die acht jaar geleden overleed.

Miss Montreal maakt kans op twee 3FM Awards, die van beste zangeres en beste single voor Wish I Could. De jaarlijkse radioprijzen voor de beste Nederlandse bands en artiesten worden op 12 april uitgereikt in de Gashouder in Amsterdam.

PSV zondag bij bekerwinst niet gehuldigd

PSV wordt als het zondag ten koste van Heracles Almelo de KNVB Beker wint niet direct gehuldigd. De club, gemeente, politie en supportersvereniging hebben dat dinsdag besloten. De ploeg van trainer Phillip Cocu is te laat terug in Eindhoven voor eventuele festiviteiten.

Omdat PSV zich vanaf maandag wil voorbereiden op het competitieduel met RKC Waalwijk, is ook die dag geen optie. De Brabanders kijken nog naar de mogelijkheid om de huldiging op 14 april na de topper tegen AZ in het stadion te houden.

PSV en Heracles trappen zondag om 18.00 uur af in Rotterdam.

Vrouw (80) zet vliegtuig aan de grond

Een 80-jarige vrouw in Wisconsin is er maandagavond in geslaagd een klein vliegtuig aan de grond te zetten nadat haar man, de piloot, het bewustzijn had verloren. Dat heeft de plaatselijke sheriff gezegd.

Volgens de sheriff raakte het vliegtuigje maandagavond in de problemen. De vrouw had nog nooit gevlogen. Om de situatie nog erger te maken was er een tekort aan brandstof waardoor een van de motoren uitviel.

Een ander toestel ging de lucht in om vast te stellen hoe snel de tweemotorige Cessna op dat moment vloog en om de bejaarde vrouw van instructies te voorzien. Uiteindelijk lukte het de vrouw het toestel aan de grond te zetten. Van een blijde afloop was echter geen sprake; haar 81-jarige man werd in het ziekenhuis doodverklaard.

Corruptie kost Griekenland honderden miljoenen

Kleine corruptie in de publieke sector kost Griekenland nog steeds honderden miljoenen euro's per jaar. De financiële crisis heeft er wel voor gezorgd dat de gemiddelde steekpenning kleiner is dan in voorgaande jaren. Dat heeft corruptiewaakhond Transparency International dinsdag gezegd.

Transparency International voerde onderzoek uit naar de corruptie in de Griekse publieke sector in 2011. Uit het onderzoek, waarvoor ruim twaalfduizend mensen werden ondervraagd, bleek dat er in 2011 zo'n 554 miljoen euro aan steekpenningen is betaald. Dat was een daling ten opzichte 2010, toen er voor zo'n 632 miljoen euro werd omgekocht. De meest corrupte instellingen waren ziekenhuizen, belastingkantoren en instanties die bouwvergunningen afgeven.

Volgens Transparency International maakte 7,4 procent van de Griekse huishoudens in 2011 melding van corruptie in de publieke sector. Dat was een toename van 0,2 procent ten opzichte van 2010.

Cvitanich: "Ik wil bij Boca Juniors blijven"

Darío Cvitanich wordt dit seizoen door Ajax aan Boca Juniors uitgeleend. De Argentijnse ploeg had tot 1 april de tijd om te beslissen of ze Cvitanich definitief voor 2,5 miljoen euro willen overnemen. Vanwege de slechte financiën kon Boca Juniors dit niet.

De ploeg vroeg vervolgens verlenging van de optie tot koop. Ajax stemde hiermee in en zodoende heeft Boca Juniors nu tot 30 juni de tijd om de financiën op te krikken. De ploeg zou eerst één of twee spelers moeten verkopen, alvorens Cvitanich definitief vast kan worden gelegd.

De spits ziet een langer verblijf bij Boca Juniors zeker zitten. "Mijn mening is duidelijk. Ik wil hier graag blijven in Boca. Er zijn soms andere dingen in het leven belangrijker dan geld. Ik heb veel geld opgegeven om terug te keren naar Argentinie en ik voel me hier goed."

"Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om hier te kunnen blijven. Ik heb er ook geen probleem mee om zelf naar Amsterdam af te reizen om te onderhandelen met Ajax als dat zou helpen", liet de spits verder weten.

Investeerder neemt Selexyz definitief over

Procures, de investeerder achter boekhandelketen De Slegte, heeft de winkels van Selexyz definitief overgenomen. Dat heeft de bewindvoerder van het failliete boekhandelbedrijf dinsdag bekendgemaakt.

De deal is het resultaat van zes maanden onderhandelingen met vijftig geïnteresseerde partijen, zegt curator Jan Dingemans. Twee partijen deden een bod. Procures kwam als sterkste investeerder uit de bus en is nu eigenaar geworden van zowel de webshop als de zestien winkels van Selexyz.

Het hoofdkantoor van Selexyz werd vorige week failliet verklaard. Procures is uit op een fusie tussen tweedehands- en ramsjboekhandelketen De Slegte en Selexyz. Hoe die fusie er uit gaat zien, is nog niet bekend.

De taak van de interim-bestuurders van Selexyz is volbracht. Arnoud Maas en Bart Knoops werden in oktober aangesteld om de herfinanciering in goede banen te leiden. Procures wil het management van de twee boekhandelmerken zelf op zich nemen.


Investeerder neemt Selexyz definitief over (Foto: Novum)

Auto beschoten op snelweg in Zuid-Limburg

Op de A2 in Zuid-Limburg is dinsdagochtend een auto beschoten vanuit een ander voertuig. Het incident vond rond 11.00 uur plaats tussen Gronsveld en de Belgische grens. Dat meldt de politie dinsdag.

Een getuige zag de schietpartij en waarschuwde de politie. Agenten troffen 's middags op de Rijksweg Zuid in Geleen de auto van waaruit geschoten was. De verdachte, een 24-jarige man uit Zeist, was in de buurt en werd aangehouden.

De politie zoekt de inzittenden van de auto die is beschoten. Het is onduidelijk of iemand gewond is geraakt.

Nalatenschap Lee Strasberg naar Library of Congress

De familie van Lee Strasberg heeft de documenten van de overleden acteur, regisseur en producent verkocht. Het werk van de acteergoeroe gaat naar de Library of Congress in Washington. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Strasberg liet Amerikaanse acteurs kennismaken met method acting, een stijl van acteren waarbij een acteur niet zozeer een rol speelt maar zich zodanig inleeft dat hij het personage zelf wordt. De oorsprong van de acteermethode ligt in Rusland, waar Konstantin Stanislavski het idee uitwerkte.

De weduwe van Strasberg en zijn zoon Adam hebben 240 dozen met tekeningen, schetsen, ontwerpen, foto's, agenda's en scenario's verkocht aan de bibliotheek. De acteur, die in films als The Godfather en Going in Style speelde, overleed in 1982 op 80-jarige leeftijd. "De documenten belichamen een cruciaal hoofdstuk in de geschiedenis van het Amerikaanse theater", zegt een woordvoerder van de bibliotheek over de collectie. Method acting geldt als een van de belangrijkste stromingen in Amerikaanse acteursopleidingen. Acteurs als Al Pacino, Marlon Brando en Paul Newman hebben de theorieën van Strasberg overgenomen.

Herlaar laat filmdebuut naast Jan Smit schieten

Noortje Herlaar heeft zich teruggetrokken uit het filmproject Het Bombardement. De musicalster zou in het drama naast Jan Smit haar filmdebuut maken, maar heeft voor de rol bedankt. Dat bevestigt productiebedrijf Fu Works. Volgende week worden audities gehouden voor de vrouwelijke hoofdrol.

Herlaar laat de rol schieten omdat ze in de tv-serie Moeder, Ik Wil bij de Revue gaat spelen. De actrice laat aan De Telegraaf weten dat ze geen nee kon zeggen tegen de serie. "Het is een nog grotere uitdaging dan in een film spelen."

De 26-jarige Herlaar zou het liefje van Smit spelen, maar heeft geen tijd voor de rol. Wanneer de opnamen van Het Bombardement van start gaan, is nog even de vraag. Het liefdesdrama rond het bombardement op Rotterdam in 1940 gaat over een bokser, de rol van Smit, die verliefd wordt op een verloofde vrouw. De film moet in december in de bioscopen draaien.

De blonde actrice verlaat voor de tv-serie ook de musical Saturday Night Fever. Zorro-ster Michelle Splietelhof laat via Twitter weten de rol van Herlaar in de musical over te nemen.


Herlaar laat filmdebuut naast Jan Smit schieten (Foto: Novum)

Dwayne 'The Rock' Johnson actieheld van het jaar

Acteur en voormalig worstelaar Dwayne 'The Rock' Johnson is door de Amerikaanse vakbond van bioscoopeigenaren verkozen tot actieheld van het jaar. Hij krijgt de prijs eind deze maand overhandigd tijdens CinemaCon in Las Vegas. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Dwayne Johnson is een spannende artiest die zichzelf in de kijker speelde met zijn worstelpersonage The Rock", schrijft de organisatie van het filmevenement. "Hij is met zijn charisma naar het witte doek gegaan en heeft meerdere keren bewezen dat hij jong en oud kan vermaken in films variërend van actiefilms tot familiekomedies."

De 39-jarige Johnson is momenteel te zien in de avonturenfilm Journey 2: The Mysterious Island en dendert 23 augustus de bioscopen in met de actiefilm G.I. Joe: Retaliation.

CinemaCon vindt plaats van 23 tot en met 26 april. Johnson krijgt zijn award tijdens de slotavond.


Dwayne 'The Rock' Johnson actieheld van het jaar (Foto: Novum)

Rihanna wil dolgraag Whitney Houston spelen

Rihanna hoopt in aanmerking te komen voor de rol van Whitney Houston in de biografische film over de zangeres. Rihanna is nog niet gevraagd, maar wil er alles aan doen de rol te krijgen. "Ik zou mijn hele leven geven om dat te kunnen doen", zegt de popster tegen de Britse persdienst Press Association.

Over een verfilming van het leven van Whitney Houston doen veel geruchten de ronde, maar niets is officieel bevestigd. De naam van Jennifer Hudson, die tijdens de uitreiking van de Grammy's dit jaar een eerbetoon bracht aan Houston, wordt zelfs al genoemd voor de rol van de zangeres.

"Het is een enorme rol en wie die mag spelen, moet goed zijn best doen", vindt de 24-jarige Rihanna. De zangeres heeft Houston wel eens ontmoet en was onder de indruk van de zangeres die in februari op 48-jarige leeftijd overleed. "Ik hou van haar. Ze is een van mijn grootste muziekvoorbeelden en ik heb altijd naar haar opgekeken."

Rihanna heeft pas haar acteerdebuut gemaakt in de actiefilm Battleship. De nieuwbakken actrice heeft de smaak aardig te pakken. "Ik wil verschillende rollen spelen, hierna misschien wel komedie, wie weet." Rihanna laat weten van sarcastische, droge humor te houden. "Ik hou van films als Superbad en Pineapple Express en zo ongeveer alle films van Seth Rogen."

Haar acteerprestaties in Battleship zijn vanaf 19 april in de Nederlandse bioscopen te zien.


Rihanna wil dolgraag Whitney Houston spelen (Foto: Novum)

Redford maakt documentaire Watergateschandaal

Robert Redford gaat voor Discovery Channel een documentaire maken over het Watergateschandaal. "De tijd was rijp om deze geschiedenis nogmaals te bekijken", zegt de 75-jarige filmmaker in de Amerikaanse krant New York Post. Redford is de producent en de verteller in de film.

Het Watergateschandaal is geen onbekend terrein voor Redford. Hij speelde in 1976 al journalist Bob Woodward in All the President's Men. In die film doen Woodward en collega Carl Bernstein, gespeeld door Dustin Hoffman, onderzoek naar het zogeheten Watergateschandaal waardoor president Nixon in 1974 moest aftreden. De film won vier Oscars, waaronder voor beste scenario.

All the President's Men Revisited, zoals de documentaire heet, gaat over de invloed van het schandaal op de Amerikaanse samenleving, met name de politiek en de onderzoeksjournalistiek. 'Watergate' staat bekend als een kantelpunt waarbij de Amerikaanse bevolking het vertrouwen in de vaderlandse politiek verloor.

Redford zei vorige week tegen de BBC dat hij vindt dat documentaires de nieuwe manier van onderzoeksjournalistiek zijn. Wat hem betreft bevinden kranten zich tegenwoordig in een neerwaartse spiraal en zijn documentaires 'een betere vorm van waarheid'.

All the President's Men Revisited moet volgend jaar verschijnen.


Redford maakt documentaire Watergateschandaal (Foto: Novum)

Roland Emmerich wil film over staatsgreep VS

Roland Emmerich is in onderhandeling om het actiedrama White House Down te regisseren en produceren. In de film wordt het Witte Huis ingenomen door paramilitairen tijdens een Amerikaanse staatsgreep, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 56-jarige Duitse filmmaker is vooral bekend van bombastische rampenfilms als Independence Day, The Day after Tomorrow en 2012. Vorig jaar maakte hij het drama Anonymous, waarin wordt gesuggereerd dat alle werken van William Shakespeare niet werkelijk door Shakespeare zijn geschreven.

De titel White House Down lijkt een verwijzing naar, en wellicht persiflage op, het oorlogsdrama Back Hawk Down uit 2001 van Ridley Scott. Emmerich choqueert immers graag met zijn vaak lompe humor.

Het scenario van White House Down, dat wordt vergeleken met de eerste Die Hard, is van de hand van James Vanderbilt. Hij is bekend van het script van The Amazing Spider-Man, de nog te verschijnen film met Andrew Garfield in de titelrol. Wanneer White House Down in productie moet gaan, is nog onbekend.


Roland Emmerich wil film over staatsgreep VS (Foto: Novum)

Demon Hunter schiet aars in Diablo III

Diablo III komt over een ruime maand uit en de meestgestelde vraag is: welke klasse ga je als eerst spelen? Blizzard Entertainment gaat ons helpen bij het maken van de keuze. Het bedrijf heeft een trailer gemaakt van de demon hunter, een van de vijf personages met wie je het demonengebroed kan gaan uitroeien. 

De video vertelt onder andere het achterliggende verhaal van de demon hunter, de aanvallen en verdediging en de werking van 'discipline' en 'hatred'. Tenslotte zien we de schaduwkrachten die deze klasse kan ontketenen, om nog sneller en dodelijker de vijandelijke demonen te vernietigen.

Diablo III komt 15 mei uit op pc en mac. Ben jij er al uit welke klasse jij gaat spelen?

Cancellara hoopt op rentree in mei

Fabian Cancellara wil eind mei zijn rentree maken in het peloton. De 31-jarige Zwitserse renner heeft na zijn val in de Ronde van Vlaanderen een succesvolle operatie aan zijn gebroken sleutelbeen ondergaan. Hij verwacht op 23 mei terug te keren in de Ronde van Beieren.

"Ik ben blij dat de operatie goed is gegaan, maar ik heb nog wel pijn", zei Cancellara, die zondag een viervoudige breuk in zijn sleutelbeen opliep, dinsdag op een persconferentie. "Ik neem nu een paar dagen rust, misschien zelfs een week, en hoop daarna de training te hervatten."

Cancellara richt zijn pijlen volledig op de Olympische Spelen. "De Spelen en de klassiekers waren dit jaar mijn grote doel. Mijn campagne in de lente is helaas voorbij, maar hierna zou ik al rust nemen. De voorbereiding op Londen blijft daardoor hetzelfde."


Cancellara hoopt op rentree in mei (Foto: Novum)

Kamer wil ook homoseksueel als bloeddonor

Homoseksuelen moeten bloeddonor kunnen zijn. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag uitgesproken.

De Kamer wil dat het kabinet bloedbank Sanquin opdraagt de regels zo te wijzigen dat mannen die seks met elkaar hebben, niet langer uitgesloten worden van het donorschap. Daarentegen zou seksueel risicogedrag het criterium moeten zijn, aldus de Kamer.

Premier Mark Rutte verkondigde onlangs de bloeddonatie voor homoseksuelen al als een verworvenheid dankzij zijn kabinet, maar in de praktijk is het nog niet zo ver.

Kamer wil ook homoseksueel als bloeddonor
Kamer wil ook homoseksueel als bloeddonor (Foto: ANP)

Aardappelen rollen over N59

Het verkeer op de N59 heeft dinsdag korte tijd last gehad van een lading aardappelen die over de weg rolde. Bij Oosterland verloor een vrachtwagen twee ton aardappelen, waardoor de weg tussen Zierikzee en Hellegatsplein ruim een uur was afgesloten. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB.

Hoe de chauffeur zijn piepers kon verliezen, is niet duidelijk. Het verkeer is ter plaatse omgeleid via de parallelweg. Dat leverde volgens de ANWB nauwelijks file op.

Kamer wil milieustickers voor schonere lucht stad

Gemeenten zouden naar Duits voorbeeld een milieusticker voor auto's moeten invoeren, om zo de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Het kabinet moet daarover gaan overleggen met de gemeenten, vindt de Tweede Kamer.

Het parlement stemde dinsdag voor een motie van D66 en het CDA waarin de regering wordt opgeroepen 'instrumenten te ontwikkelen die gemeenten desgewenst kunnen inzetten om de luchtkwaliteit lokaal te verbeteren'. Indiener van de motie Stientje van Veldhoven (D66) denkt daarbij aan de milieustickers die in Duitse steden zijn ingevoerd.

"Alleen met een milieusticker krijgt het verkeer in Duitsland nog toegang tot de stadscentra. Hierdoor is de luchtvervuiling in de steden enorm afgenomen", stelt de politica. "Ik ga ervan uit dat het kabinet dit goede voorbeeld volgt." Ook een uitbreiding van de milieuzones voor kleiner vrachtverkeer, taxi's of sterk vervuilende auto's hoort wat haar betreft tot de mogelijkheden.

Het is verder van belang dat er één landelijk systeem komt dat alle steden kunnen gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld een ondernemer die zowel in Maastricht als Utrecht werkt met steeds andere regels te maken krijgt, aldus Van Veldhoven.

Zorgen om toename ballontouwtjes in Noordzee

De laatste jaren spoelen steeds meer ballontouwtjes uit de Noordzee aan. Vorig jaar werden aan de Nederlandse kust gemiddeld 22 touwtjes per honderd meter strand gevonden. Tien jaar eerder waren dat er nog gemiddeld zeven. Stichting De Noordzee maakt zich zorgen over de gevolgen voor zeedieren en vogels.

De stichting denkt dat steeds vaker grote hoeveelheden ballonnen de lucht in worden gelaten bij evenementen of voor een wedstrijd. Bovendien worden tegenwoordig meestal plastic sierlinten aan de ballonnen gebonden. "Voorheen zaten er vaak dunne touwtjes aan die makkelijk afbreekbaar zijn", legt Jeroen Dagevos van de stichting uit. "De plastic linten die we nu vooral aantreffen breken niet af."

De ballontouwtjes vormen een gevaar voor dieren, omdat die ze als voedsel kunnen zien en erin verstrikt kunnen raken. De ballonnen zelf zijn volgens Dagevos een minder groot probleem, omdat rubber in zee snel wordt afgebroken.

Vrijwilligers troffen vorig jaar langs de kust gemiddeld per honderd meter strand rond de 450 afvalvoorwerpen aan, niet meer of minder dan andere jaren. Het gaat vooral om netten, blikjes, touwen en flessen. Het grootste gedeelte van de aangespoelde troep komt nog altijd van schepen.

Kamer akkoord met strengere regels partijgiften

De Tweede Kamer heeft dinsdag met grote meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel dat politieke partijen moet dwingen tot meer openheid over de identiteit van hun geldschieters. De PVV stemde tegen; voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman stemde vóór.

De wet bepaalt dat partijen de identiteit moeten onthullen van donateurs die 4500 euro of meer schenken. Partijen die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen van maximaal honderdduizend euro.

Voordat Brinkman uit de PVV stapte, verzette hij zich nog tegen het plan, dat speciaal zou zijn gemaakt om de PVV dwars te zitten. Na zijn vertrek uit de partij van Geert Wilders schaarde Brinkman zich bij de voorstanders. Volgens Brinkman krijgt de PVV grote bedragen van Amerikaanse lobbykantoren.

'Roma heeft Suárez op de korrel'

Luis Suárez geniet de belangstelling van AS Roma, althans zo meldt Corriere dello Sport. De aanvaller lijkt echter niet weg te mogen bij Liverpool.

Door zijn gedrag lag Suárez eerder dit seizoen onder vuur bij het bestuur van Liverpool. Hij liet zich rascistisch uit tegen Manchester United-verdediger Patrice Evra en vertoonde onsportief gedrag op het veld. Trainer Kenny Dalglish wil de Uruguayaan echter behouden.

Roma is opzoek naar een topschutter en zou daarbij zijn uitgekomen bij Suárez. Ook Fernando Torres (Chelsea) staat naar verluidt op het verlanglijstje van de Italianen. In de strijd om Suárez heeft de club concurrentie van Juventus en Paris Saint-Germain.

De international van Uruguay speelde dit seizoen 32 wedstrijden voor Liverpool. Daarin trof hij twaalf keer doel. Voorheen bewees hij onder meer bij Ajax en FC Groningen over een neusje voor de goal te beschikken.

Agent krijgt werkstraf voor veroorzaken ongeval

Een agent is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur voor het veroorzaken van een ongeval in september 2010 in de gemeente Sittard-Geleen. Bij het ongeval raakte een man zwaargewond. De botsing was volgens de rechtbank in Maastricht de schuld van de agent.

De politieman reed met sirene en zwaailichten aan over de Urmonderbaan en knalde op de kruising met de Oude Postbaan op de auto van het slachtoffer. De agent had geen toestemming om zijn zwaailichten en sirenes in te zetten en reed met een te hoge snelheid door rood toen het ongeval plaatsvond. De politieman, die volgens het Openbaar Ministerie zijn werk 'zeer goed' doet, raakte bij het ongeluk ook gewond.

Volgens de rechtbank heeft de agent zich 'aanmerkelijk onoplettend gedragen' door niet op het rode stoplicht of zijn snelheid te letten. Behalve de werkstraf legde de rechter hem ook een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden op. De opgelegde straf komt overeen met de eis van het OM.

Bevoegdheden politie-inzet bij uitzetten onder loep

Er komt een nader onderzoek naar de bevoegdheden van burgemeesters bij het uitzetten van asielzoekers. Daarover hebben minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en burgemeester Els Boot van Giessenlanden dinsdag afspraken gemaakt, heeft Boot na afloop van hun gesprek laten weten.

Boot weigert de politie mee te laten werken met het uitzetten van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Ze vreest dat de uitzetting 'rampzalige gevolgen' zou hebben voor het achterblijvende gezin omdat de depressieve vrouw van de man zelfmoord zou plegen.

Leers stelt dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie. Volgens de minister hebben zij alleen iets te zeggen over de openbare orde en veiligheid en kan hij 'exclusief' beslissen over politie-inzet in het belang van de staat.

In reactie op de discussie schaarden veertig gemeenten zich achter Boot. In een brandbrief aan de minister onderstreepten zij haar punt dat een burgemeester medewerking mag weigeren als de openbare orde in het geding is. Leers had de Zuid-Hollandse burgemeester daarvoor al op het matje geroepen.

Volgens Boot hebben de twee een 'openhartig gesprek' gehad. Leers noemde het in het vragenuurtje 'uitstekend'. Het lot van Naibzay, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, is nog onduidelijk. In het dossier is nog geen beweging gekomen, aldus Boot.

"We waren het niet op alle punten eens. Maar het gesprek was goed te noemen", zei Leers. Hij zegt niets te snappen van de argumentatie van Boot, die op hem overkomt als 'morele chantage'. Hij wilde verder niet ingaan op de kwestie-Boot, maar in vergelijkbare gevallen moeten burgemeester en minister om de tafel gaan zitten om er samen uit te komen.

Lukt dat niet, dan kan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een aanwijzing aan de politie geven. Maar dat is een 'ultimum remedium', zei Leers. De minister erkende dat hij niet gaat over handhaving van de openbare orde. "Ik kan de politie geen aanwijzingen geven", zei hij. "Dat doe ik ook niet."

De bevoegdheid van burgemeesters voor het handhaven van de openbare orde tijdens uitzettingen van asielzoekers mag niet worden gebruikt om het inhoudelijke besluit tot uitzetting ter discussie te stellen, besloot Leers zijn bijdrage in de Tweede Kamer.

Woontoren stortte in door onstabiele constructie

Een woontoren in aanbouw in het centrum van Rotterdam is in 2010 deels ingestort doordat een steigersysteem niet stabiel genoeg was. De ondersteuningsconstructie was niet volgens het ontwerp gebouwd, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een dinsdag verschenen rapport.

De vloer van de derde verdieping van de B-tower aan de Hennekijnstraat stortte in oktober 2010 in toen er beton werd gestort. De vloer viel elf meter naar beneden en kwam terecht op de onderliggende verdieping. Vijf bouwvakkers stortten met de vloer naar beneden en raakten zwaargewond.

In het systeem dat de vloer moest ondersteunen, ontbraken 55 van de 59 schoren. Die steunbalken waren volgens de onderzoeksraad essentieel voor de stabiliteit van de constructie. De bouwers dachten dat het ontwerp en de opbouw van de constructie veilig waren, maar het is nooit gecontroleerd of dat ook echt zo was.

De raad vindt dat partijen in de bouw er niet voldoende in slagen goede afspraken te maken over veiligheid en wie daar verantwoordelijk voor is. "Ook slaagt men er niet in die afspraken in de praktijk na te komen", aldus de raad. Brancheorganisatie Bouwend Nederland zou volgens de raad moeten vastleggen wie in een bouwproces waar verantwoordelijk voor is.

'Jeugdgezondheidszorg levert extra levensjaar op'

Nederlanders leven een jaar langer dankzij de jeugdgezondheidszorg. Ook levert iedere euro die jaarlijks in de jeugdgezondheidszorg wordt gestoken, elf euro op. Dat meldt brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz dinsdag op basis van onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek is de vraag van Tweede Kamerleden wat de effectiviteit van de jeugdgezondheidszorg is. Het onderzoek heeft becijferd dat deze zorg jaarlijks 433 miljoen euro kost. De ingrepen die door deze zorg volgen zouden echter wel 5,6 miljard euro opleveren.

Door het opsporen van aangeboren geheugenverlies in de eerste weken na de geboorte kan bijvoorbeeld vroegtijdig worden begonnen met therapie, licht de organisatie toe. "Daardoor kan de taal- en spraakontwikkeling goed op gang komen, wat niet alleen goed is voor het kind zelf, maar de maatschappij per jaar ook 343 miljoen euro bespaart."

Het opsporen van een lui oog en andere oogafwijkingen zou de maatschappij 103 miljoen euro schelen. Jaarlijks worden zo'n drieduizend kinderen behandeld aan dergelijke aandoeningen.

Het aantal gezonde levensjaren dat wordt gewonnen komt daarnaast neer op ruim tweehonderdduizend per jaar. Dat zou vooral te danken zijn aan vaccinaties.

Leers betreurt 'misverstand' over Mauro

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) betreurt dat er dit weekeinde een 'misverstand' is ontstaan over de toekomst van de Angolese asielzoeker Mauro. De ophef is 'vervelend voor alle betrokkenen', schrijft Leers dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Trouw meldde zaterdag dat Leers tijdens een bezoek aan Angola zei dat Mauro het land uit zou moeten omdat hij in het verleden heeft gelogen bij zijn asielaanvraag. Leers 'herkent zich hier niet in', schrijft hij. Leers bevestigt dat hij heeft gezegd dat Mauro's studievisum tijdelijk van aard is. Dat is bij studievisa altijd het geval. Leers spreekt echter tegen dat hij nu al heeft besloten dat Mauro het land uit moet zodra zijn studie is afgerond.

De kwestie kwam dinsdag ook aan de orde in het vragenuur. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vroeg zich hardop af op wat voor misverstand Leers doelde. "De minister heeft een glashelder verhaal gehouden, een dagblad heeft dat opgeschreven, en sindsdien wringt de minister zich in alle bochten om er weer onderuit te komen."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi sprak van een 'zeer ernstige gang van zaken'. D66-Kamerlid Gerard Schouw zei dat zijn vertrouwen in Leers niet is toegenomen en stelde dat excuses op hun plaats zouden zijn. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind riep Leers op het woord Mauro niet meer in de mond te nemen.

Leers zei zich te hebben voorgenomen niet meer over Mauro te praten. Hij heeft maandag per telefoon gesproken met de pleegmoeder van Mauro. "Ik heb haar gezegd dat ik ervan baal dat deze discussie opnieuw plaatsvindt."

Vorig jaar leidde de kwestie-Mauro tot grote ophef in politiek Den Haag. Er was verzet binnen het CDA tegen het besluit van Leers om Mauro geen asiel te geven. Een oplossing werd gevonden in een studievisum.


Leers betreurt 'misverstand' over Mauro (Foto: Novum)

Samenvatting van het verhaal in The Witcher 2-trailer

CD Projekt heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van The Witcher 2: Assassins of Kings. Omdat het eerste deel niet is verschenen op Xbox 360 heeft CD Projekt nu een samenvatting gemaakt van de game, dit zodat iedereen toch uptodate is omtrent het verhaal.

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition komt met een aantal verschillende uitbreidingen en verbeteringen. Zo is de game voorzien van ruim een half uur aan extra filmpjes en vier uur aan extra gameplay verdeeld over twee avonturen. Ook zijn de menu's en de besturing volledig geoptimaliseerd voor Xbox 360. The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition moet 17 april uitkomen voor Xbox 360.

Dove vrouw mishandeld in tram Den Haag

Een 19-jarige dove vrouw is maandagmiddag in een tram in haar woonplaats Den Haag mishandeld. Een vrouw die ook in de tram zat, dacht waarschijnlijk dat het slachtoffer gekke bekken zat te trekken en vloog haar ineens aan. De vrouw sloeg de 19-jarige een paar keer en verliet daarna de tram, meldt de politie dinsdag.

Het slachtoffer stapte aan het eind van de middag samen met haar zus op het Spui in tram 16. Tijdens de reis sprak de dove vrouw in gebarentaal met haar zus en gebruikte daarbij ook de mimiek van haar gezicht om haar verhaal duidelijk te maken.

Na de mishandeling stapten de dove vrouw en haar zus uit bij de halte aan de Laan van Wateringse Veld, waarna ze naar huis gingen. Het slachtoffer gaf aan last te hebben van duizeligheid na de mishandeling.

Willems langer bij PSV

PSV heeft het contract van verdediger Jetro Willems opengebroken en verlengd tot 2016. Dat meldt technisch manager Marcel Brands dinsdag. De oorspronkelijke verbintenis van Willems liep tot 2014, maar na zijn 18e verjaardag heeft PSV deze omgezet in een contract dat nog twee jaar langer loopt.

"Zijn ontwikkeling is versneld gegaan en daar is PSV heel blij mee. Jetro is één van de grootste talenten van Nederland op zijn positie", zegt Brands op de website van PSV. Willems speelde dit seizoen lang als linksback na de blessures van Erik Pieters en Abel Tamata. Vorig jaar zomer kwam hij van Sparta Rotterdam over naar PSV.

Willems langer bij PSV
Willems langer bij PSV (Foto: ANP)

Posthuma maakt rentree in Scheldeprijs

Joost Posthuma keert woensdag tijdens de Scheldeprijs terug in het peloton. De renner van Radioshack-Nissan had de afgelopen weken last van een voorhoofdsholteontsteking en moest afstappen in het Critérium International. Hij miste hierdoor de Driedaagse De Panne-Koksijde en de Ronde van Vlaanderen.

Posthuma maakt sneller dan verwacht zijn rentree omdat Radioshack met veel zieken en blessures te maken heeft. Ondermeer Fabian Cancellara staat aan de kant. Hij liep in de Ronde van Vlaanderen een sleutelbeenbreuk op. "Ik moest woensdag toch al een lange training doen. Doe ik het nu gewoon met een grote groep", reageert de voormalig Raborenner.

Vorig jaar wist sprintkanon Mark Cavendish te winnen in finishplaats Schoten. Thorwald Veneberg was in 2005 de laatste Nederlandse winnaar van de Scheldeprijs.

Critici lovend over 'seksslaaf' Carice

Buitenlandse tv-critici zijn lovend over de rol die Carice van Houten vervult in het zondag begonnen tweede seizoen van de fantasyserie Game of Thrones, zo meldt het AD.

De 35-jarige Nederlandse actrice maakt haar opwachting als priesteres Melisandre. Ze wordt door critici omschreven als 'seksslaaf' en de 'aparte priesteres die ons rillingen bezorgt'. Geheel in stijl van de serie is Carice binnen twee afleveringen naakt te zien.

"Ze is een vrouwelijke spirituele adviseur, een soort van vrouwelijke Raspoetin. Met haar new age mumbo-jumbo teksten en lange rode gewaad, dat er vooral bij het haardvuur mooi uitziet, probeert ze heerser Stannis over te halen oorlog te voeren. Ze kan vergif drinken, zonder buikpijn te krijgen. Ik ben verliefd", schrijft het Amerikaanse tijdschrift People over Van Houtens optreden.

"Deze aparte rode priesteres bezorgt ons rillingen. Ze gebruikt magie om mensen dood te laten bloeden", zegt de Amerikaanse krant Seattle Post-Intelligencere. Tot slot schrijft entertainmentsite Monsters and Critics kort en krachtig over de rol van Carice: "Ze is Stannis Baratheons nieuwe muse, seksslaaf en raadsvrouwe."

(Spoiler) Naaktbeelden met Carice van de zondag nog uit te zenden tweede aflevering blijken inmiddels al te zijn uitgelekt.

Critici lovend over 'seksslaaf' Carice (Foto: Novum)

"Het zijn de spellen die van ons klootzakken maken"

Jenova Chen, die verantwoordelijk was voor het spel Journey, heeft gezegd dat het de spelletjes zijn die ons gamers in klootzakken verandert. Vooral in de multiplayer.

Chens eigen game, Journey, bevat een multiplayer waarvan je niet weet met wie je gamet, omdat je niet met elkaar kunt communiceren. En daar zit een filosofie achter. Chen heeft zo zijn eigen 'journey'.

None of us was born to be an asshole”, zegt Chen. “I believe that very often it’s not really the player that’s an asshole. It’s the game designer that made them an asshole. If you spend every day killing one another how are you going to be a nice guy? All console games are about killing each other, or killing one another together. Don’t you see? It’s our games that make us assholes.

Chen voegt toe: "So what we try to do is spearhead emotional content. If the entire game industry is focusing on excitement and adrenaline rushes, well, then I will look at peace, or love. That way we can expand the perception of what games can be and can accomplish. That’s why I make games. That’s why I am on this journey."

Ubisoft wil de nummer één third party-ontwikkelaar Wii U worden

Ubisofts senior vice president van verkoop en marketing, Tony Key, heeft gezegd dat de uitgever voornemens is om de grootste third party-ontwikkelaar op de Wii U te worden, wanneer het apparaat eind dit jaar uikomt. 

We have big plans for Wii U. Our intention is to be the number one third-party on Wii U, just like we were on Kinect and just like we were on 3DS”, zegt Key. De vooruitzichten zien er in elk geval goed uit: Assassin’s Creed III, Ghost Recon Online, Killer Freaks from Outer Space en meer komen uit het apparaat uit.

Nintendo heeft Ubisoft zelfs vroeg voorzien van een devkit. "We’ve always had a really close relationship with Nintendo, so I’d venture to say that we did have an advantage in getting dev kits earlier than other people. I’m not saying we got them earlier than everyone, but I do think we got them early."

“They came to us and asked us to make Red Steel. The thing is, once these dev kits show up in the building, you’ve got these other teams peeking around the curtain going, ‘Hey, what’s that?’ Before you know it, there’s three projects being developed for the Wii in that one room, and then another guy from another studio just happens to be visiting and brings back some ideas…”

Wisselvallig Hollands lenteweer tijdens Pasen

Het komende paasweekeinde wordt Nederland getrakteerd op Hollands lenteweer: wisselvallig en niet al te warm. Vooral maandag, tweede paasdag, kan het flink gaan regenen, meldt weeronline.nl dinsdag.

Ten westen van de Britse eilanden ligt deze week een hogedrukgebied, dat tot en met zondag nauwelijks van positie verandert. Daardoor komt de wind in Nederland uit het noorden tot noordwesten, wat zorgt voor een temperatuur van rond of onder de normale waarde voor de tijd van het jaar. In het paasweekeinde ligt de maximumtemperatuur rond de 11 graden. 's Nachts koelt het tijdens opklaringen af tot dicht bij het vriespunt.

Storingen vanaf de oceaan trekken rond het hogedrukgebied en bereiken Nederland in verzwakte vorm. Goede Vrijdag is het naar verwachting nog een groot deel van de dag droog, met geregeld zon, maar vrijdagavond volgt vanuit het noorden regen. Zaterdag is het vooral in het zuiden en oosten bewolkt en valt er af en toe een spat regen, terwijl het in het noordwesten droog is en de zon kan doorbreken.

Eerste paasdag raakt het vanuit het noordwesten bewolkt en volgt wat regen. In de middag is het echter geregeld droog. Maandag daalt de luchtdruk en kan het flink gaan regenen.

Vorig jaar viel Pasen later en werd eerste paasdag met 26 graden de warmste sinds de start van de metingen in 1901. In 2008 werd het op eerste paasdag, die toen op 23 maart viel, overdag echter niet warmer dan 5,9 graden en viel lokaal een recordhoeveelheid van tien centimeter sneeuw.

De koudste eerste paasdag ooit gemeten was 29 maart 1964, met een maximumtemperatuur van 3,9 graden. En de natste eerste paasdag was die van 15 april 1990. Toen werd het nog wel 18,8 graden.

Videonieuws

El Shaddai krijgt spin-off

De teaser die een tijd geleden op internet verscheen over een eventueel vervolg op de prachtig uitziende, maar enigszins tegenvallende game El Shaddai, blijkt een spin-off in de jonge franchise te zijn.

Die spin-off heet El Shaddai Social Battle. Zoals de naam al doet vermoeden wordt het een spel voor de sociale netwerken. De bedoeling is “to build a party of up to three angels to partake in quests to climb up to the top of a tower, mostly through turn-based conflict”. Spelers worden gestimuleerd om samen te werken, opdat de guardians het loodje leggen.

Voorlopig heeft Iginition Entertainment geen plannen voor het Westen. In Japan is het spel op het sociale netwerk Gree te spelen.

 

Nederlandse gamer maakt echt racedebuut

De 24-jarige Thomas Arends uit Den Haag maakt de overstap van het gamen op zijn PlayStation 3 naar het echte racecircuit. Arends maakt deel uit van het Nissan GT Academy Team en maakt zijn debuut tijdens de Paasraces op 7 en 9 april in Zandvoort. Dat heeft Sony dinsdag bekendgemaakt.

De 24-jarige gamer won vorig jaar het Nederlands kampioenschap in de racegame Gran Turismo 5. Dit weekend rijdt hij samen met zijn teamgenoten Tim Coronel, Sandor van Es en Bertus Sanders zijn eerste professionele race in het Nederlandse GT-kampioenschap. "Een prachtige en unieke kans", reageert Arends.

Het raceteam wordt gesponsord door Nissan en PlayStation, het spelcomputermerk van Sony. Alle coureurs van het Nissan GT Academy Team rijden in een Nissan 370Z GT4. Het is het eerste officiële importeursteam dat deelneemt aan de Nederlandse GT-kampioenschappen.


Nederlandse gamer maakt echt racedebuut (Foto: Novum)

Talentvolle Noor moet Janmaat opvolgen bij Heerenveen

sc Heerenveen is op nieuw van plan een speler van Scandinavische afkomst toe te voegen aan de selectie. Volgens de Noorse krant VG moet Vegar Edden Hedenstad de opvolger worden van Daryl Janmaat. Hij vertrekt komende zomer naar Feyenoord.

Volgens het medium heeft de Friese ploeg zelfs al een bod uitgebracht op Hedenstad. De club ontkent dit echter. Hedenstad staat op dit moment onder contract bij Stabaek IF en mag zich sinds januari international van Noorwegen noemen. In de interland tegen Denemarken kwam hij na rust als invaller in het veld. Vervolgens speelde hij nog een interland voor Noorwegen.

Bij Stabaek IF is Hedenstad een vaste waarde. Heerenveen is nog altijd op zoek naar een geschikte opvolger voor Janmaat, die na dit seizoen transfervrij de overstap naar Feyenoord maakt. Met Doke Schmidt heeft de Friese ploeg daarna nog maar één rechtsback in de selectie.

Street Fighters in Asura's Wrath

Er komen enkele personages van Street Fighter naar Asura's Wrath, in de vorm van DLC. Capcom heeft al enkele screenshots getoond met Ryu en Gouki, de Japanse naam van Akuma. De DLC gaat 160 Microsoft Points kosten.

De personages zitten jammer genoeg niet in één DLC-pakket. Ryu zal beschikbaar zijn op 8 mei en Akuma op 15 mei. De Street Fighter-interface komt ook mee naar Asura's Wrath.

Asura's Wrath

Asura's Wrath

Asura's Wrath

Van Boekel fluit finale KNVB beker

De KNVB heeft Pol van Boekel aangesteld voor de finale van de KNVB beker tussen PSV en Heracles Almelo. Beide ploegen staan komende zondag in de Rotterdamse Kuip tegenover elkaar.

Van Boekel zal tijdens de bekerfinale geassisteerd worden door Roger Geutjes en Frank Jansen. Tom van Sichem zal als vierde official fungeren. Voor Van Boekel is het de eerste keer dat hij een bekerfinale mag fluiten. Eerder dit seizoen was hij wel arbiter bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen FC Twente en Ajax.

"De bekerfinale is in de regel een prachtige wedstrijd, een echt voetbalfeest", aldus Van Boekel. "Voor mij de eerste keer; fantastisch dat ik de finale dit jaar mag fluiten. Het voelt als een kroon op een mooi seizoen."

Vita-firmwareupdate komt eraan

Sony heeft bekendgemaakt dat PlayStation Vita-eigenaren binnenkort de nieuwe firmwareupdate voor hun draagbare apparaat kunnen binnenhalen. Die update voegt een aantal systeemopties toe.

Het is nog niet bekend wanneer de update klaar staat om gedownload te worden. Wat er precies aangepast, toegevoegd en verbeterd wordt, is wel bekendgemaakt. 

  • A “Notification Alert” option will be added to Settings, so you can toggle alerts on or off
  • “After 10 minutes” will be added to the time options under Power Save Settings
  • An Arrow icon will now appear when PS Vita finds new activities in the LiveArea
  • Caps Lock will be supported in the On Screen Keyboard

Vechthonden Filipijnen krijgen spuitje

Enkele honderden pitbulls die vorige week in de Filipijnen zijn gered van een bestaan als vechthond worden vanaf dinsdag afgemaakt door dierenrechtenactivisten. De dieren kunnen nergens worden ondergebracht, zeiden zij.

Acht Zuid-Koreanen zijn ingerekend op verdenking van het organiseren van illegale gokwedstrijden rond hondengevechten. Zij worden mogelijk aangeklaagd voor illegale gokpraktijken en dierenmishandeling. De gevechten werden gehouden in een clandestiene arena in de provincie Laguna, ten zuiden van Manilla.

Enkele van de driehonderd honden werden al eens eerder in beslag genomen. Voor hen werden nieuwe baasjes gevonden, maar die verkochten de dieren weer door aan organisatoren van hondengevechten. Veel honden liepen bij de gevechten vreselijke verwondingen op en verloren onder meer oren en tongen. Sommige honden waren te zwak om nog op hun poten te staan.

De activisten beschikken over voldoende medicijnen om zeventig honden af te maken. Na de inval vrijdag door de politie hebben al zeventien honden een spuitje gekregen.

Contador niet in beroep tegen schorsing

Alberto Contador gaat zijn dopingschorsing van twee jaar niet aanvechten bij de Zwitserse rechter. Dat laat de 29-jarige renner weten in de krant El Mundo. "Mijn advocaten zeggen dat zo'n beroep weinig kans van slagen heeft", zegt de Spanjaard, die in februari zijn zaak bij sporttribunaal CAS verloor.

Contador werd met terugwerkende kracht geschorst, omdat twee jaar geleden een minieme hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol bij hem was aangetroffen. De Spanjaard moest onder meer zijn tourzege van 2010 afstaan aan Andy Schleck. Ook de overwinning in de Giro d'Italia van 2011 werd hem ontnomen.

Contador mag vanaf augustus weer koersen, maar hij stelt zijn vertrouwen in de sportrechtspraak verloren te hebben. "Ik heb geen doping gebruikt en word toch bestraft. Ik ben echter nog steeds beschikbaar om mee te werken aan onderzoeken." Volgens Contador zijn hervormingen nodig, omdat de oude regels achterhaald zijn.


Contador niet in beroep tegen schorsing (Foto: Novum)

'Kroonprins bemoeit zich wel met verkoop villa'

Kroonprins Willem-Alexander bemoeit zich wel degelijk met de verkoop van zijn omstreden vakantievilla in het Afrikaanse Mozambique, in tegenstelling tot wat premier Mark Rutte (VVD) aan de Tweede Kamer heeft laten weten. Dat meldt de nieuwssite Follow the Money dinsdag.

De website verwijst naar een 'advertorial' van acht pagina's voor de villa in een internationaal woontijdschrift. Daarin komt Willem-Alexander uitgebreid aan het woord. Hij vertelt onder meer over het 'overweldigende uitzicht op zee' en de ongerepte natuur in de omgeving van het huis, dat een vloeroppervlak van negenhonderd vierkante meter heeft. De vraagprijs is vier miljoen euro, blijkt verder uit de advertentie. Dat is ruimschoots meer dan het bedrag van ruim twee miljoen dat eerder uitlekte.

De advertentie is opvallend, omdat Rutte begin dit jaar aan de Tweede Kamer schreef dat Willem-Alexander en Máxima 'geen enkele bemoeienis meer hebben met het project in Mozambique'. Het kroonprinselijk paar had het eigendom overgedaan aan de vereniging van eigenaren, die het huis zou proberen te verkopen. Het financiële risico bleef wel volledig bij Willem-Alexander en Máxima.

Willem-Alexander en Máxima namen sinds 2007 deel aan het bouwproject op het schiereiland Machangulo. Er kwam steeds meer kritiek op. Eind 2009 besloot Willem-Alexander dat hij het huis zou verkopen. Tot nu toe is dat niet gelukt.


'Kroonprins bemoeit zich wel met verkoop villa' (Foto: Novum)

Schip in brand bij Terschelling

Op een vrachtschip ten noorden van Terschelling is dinsdag brand uitgebroken. De kustwacht heeft negen bemanningsleden van boord gehaald, zegt een woordvoerder.

Het vuur brak uit na problemen in de machinekamer. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Na de melding boden verschillende schepen in de buurt hulp. Ook is een helikopter ingeschakeld.

Volgens de woordvoerder lijkt het met de schade mee te vallen. "Er komt nu alleen nog rook uit de schoorsteen. Er is geen zichtbare beschadiging." Het schip vaart onder de vlag van Gibraltar en voer zo'n twintig kilometer van Terschelling toen de brand uitbrak.

American Pie-acteurs betrapt tijdens vrijpartij

De American Pie-films vertonen soms parallellen met het echte leven. De acteurs uit de melige komedie American Pie: The Reunion weten maar al te goed hoe het is om tijdens de daad betrapt te worden, zeggen ze tegen Novum Nieuws.

"Ik lag ooit op de bank te vozen toen mijn moeder ineens binnenkwam", zegt Thomas Ian Nicholas, die Kevin speelt. "Ik sprong meteen van mijn vriendinnetje af, maar ze wist precies wat er aan de hand was. Heel ongemakkelijk."

Ook voor Eddie Kaye Thomas, die wederom de rol van de intellectuele 'Shit Break' Finch op zich neemt, weet precies wat het is. "Dat is wel eens vervelend aan spelen in American Pie", zegt hij. "Iedereen vraagt steeds of je wel eens bent betrapt tijdens het masturberen en hoe dat dan was. Het is al erg genoeg dat het is gebeurd, ik wil niet steeds die details op hoeven halen. Het was verschrikkelijk."

"Het is hem een paar dagen geleden overkomen", grapt tegenspeler Seann William Scott, beter bekend als Steve 'Stiffmeister' Stifler. "Ik ben zelf nooit betrapt, maar heb wel eens mijn ouders horen vrijen. Maar het ergste lijkt het mij om je ouders te betrappen tijdens het masturberen. Gadverdamme."

Tara Reid, die de blonde Vicky speelt, heeft haar ouders wel eens betrapt tijdens een robbertje seks. "Ik was op zoek naar mijn hondje en zocht onder het bed van mijn ouders. Toen hoorde ik ineens allerlei vreemde geluiden. Ik was een jaar of twaalf, oud genoeg dus om alles te snappen. Te smerig."

In American Pie: The Reunion keren alle bekende personages uit de American Pie-filmreeks terug voor een reünie op hun oude high school. Helaas blijken hun grootse tienerdromen lang niet allemaal te zijn uitgekomen. De film draait vanaf 5 april in de Nederlandse bioscopen.


American Pie-acteurs betrapt tijdens vrijpartij (Foto: Novum)

"Wii U niet zo sterk als PS3 en Xbox 360"

Volgens enkele anonieme ontwikkelaars is de Wii U niet krachtiger dan de PS3 en Xbox 360. Grafisch zijn er veel minder mogelijkheden, zo vertelt een ontwikkelaar. "There aren't as many shaders, it's not as capable. Sure, some things are better, mostly as a result of it being a more modern design. But overall the Wii U just can't quite keep up."

Het lijkt erop dat Nintendo zich compleet richt op de nieuwe controller van de Wii U. Volgens andere anonieme bronnen zou een Wii U-pakket bestaan uit de console zelf, en een tablet-controller, waarvan de prijs redelijk hoog zal zijn. Een sterkere grafische kaart en meer geheugen zou voor een nog hogere prijs zorgen.

Ook de nieuwe controller stelt enkele ontwikkelaars teleur. Ze zien de combo van de Wii en het tablet niet zo zitten, en gebruiken liever een PS3 en PS Vita-combo. Het zou makkelijker zijn om hiervoor te programmeren, en het is krachtiger dan de Wii U. "You can do everything with that combo that you can with the Wii U, and more," aldus een anonieme ontwikkelaar.

Wii U

Amnesty boos om Grieks immigratieplan

Griekenland is scherp bekritiseerd door Amnesty International na de aankondiging maandag van plannen om illegale immigranten voor onbepaalde tijd op te sluiten als zij worden beschouwd als een risico voor de volksgezondheid. 'Zeer alarmerend' noemde Amnesty het Griekse voornemen.

De Griekse regering heeft een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd, dat er voor 11 april over zal stemmen. Zij wil illegale migranten onderwerpen aan verplichte gezondheidscontroles en verplichte behandeling van aids en andere besmettingsziektes.

Eerder werd al bekend dat Griekenland overweegt dertig oude legerbases te verbouwen tot detentiecentra voor duizenden migranten.

Amnesty drong er bij Griekenland op aan af te zien van de plannen. "Deze zeer alarmerende maatregelen zijn op discriminerende gronden vooral gericht tegen de meest kwetsbare mensen", zei Jezerca Tigani van Amnesty. Het plan zal volgens de hulporganisatie alleen maar leiden tot stigmatisering van migranten en asielzoekers.

Woonbond waarschuwt voor extra huurverhoging

De extra huurverhoging voor mensen met een hoog inkomen zal leiden tot willekeur en grote uitvoeringsproblemen. Daarvoor waarschuwt de Woonbond dinsdag.

Het kabinet wil dat woningcorporaties de huren van mensen die meer dan 43.000 euro verdienen per 1 juli met vijf procent verhogen, om zo het zogeheten scheefwonen tegen te gaan. Verhuurders kunnen daarvoor aan de Belastingdienst vragen of een huurder onder of boven die grens zit.

De Woonbond vreest echter dat huurders met wisselende inkomens zoals zzp'ers of werknemers met flexibele arbeidscontracten hiervan de dupe worden, omdat het loon van twee jaar geleden als toetsingsinkomen wordt gebruikt. "Het wetsvoorstel is niet alleen willekeurig. Door de overhaaste invoering dreigen grote uitvoeringsproblemen", schrijft de bond. "Zonder een goede wettelijke inbedding wordt de privacy van huurders geschonden. Het kabinet en de verhuurders lopen hiermee juridische risico's. Maar ook blijkt dat de Belastingdienst de uitvoering niet aankan, waardoor de verstrekte informatie onvolledig of onjuist is."

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) valt het wel mee met de uitvoeringsproblemen, schrijft zij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. In vijf procent van de gevallen krijgen verhuurders geen informatie over het inkomen van hun huurder, omdat dit niet bekend is.

Dat is in lijn met de verwachtingen van de Belastingdienst, stelt Spies. In 'verreweg de meeste gevallen' verloopt de uitwisseling zonder problemen. Daarnaast kan de Belastingdienst in negen procent van de gevallen geen informatie over het inkomen geven, omdat de verhuurders onjuiste adressen doorgeven of omdat informatie wordt opgevraagd van adressen waarvan de verhuurder niet de eigenaar is. Hiermee beschermt de fiscus de privacy van huurders, stelt Spies.

Sommige verhuurders hebben overigens met beide problemen te maken. Om hen van dienst te zijn is een helpdesk ingericht. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de plannen van Spies.

Irakees vast om smokkelen gezinsleden

Een 43-jarige Irakees uit Duitsland is afgelopen weekeinde op Schiphol aangehouden voor mensensmokkel en paspoortfraude. De marechaussee denkt dat hij zijn vrouw en drie kinderen het land in probeerde te smokkelen.

Bij controle van de reisdocumenten van het gezin zondagavond op de Amsterdamse luchthaven, rezen twijfels over de paspoorten van de 33-jarige vrouw en de drie kinderen van 10, 12 en 13 jaar. Ze bleken vervalst. Hierop werden de man en de vrouw aangehouden. De kinderen zijn opgevangen door stichting Nidos, een voogdijinstelling voor vluchtelingen en asielzoekers.

Levenslang voor bleekmiddelinjecties

Een ex-verpleegkundige in Texas is tot levenslang plus driemaal twintig jaar cel veroordeeld omdat zij tien dialysepatiënten met bleekmiddel heeft geïnjecteerd. Vijf van de slachtoffers overleden als gevolg van deze injecties; vijf anderen werden ernstig ziek.

De vrouw werd in april 2008 ontslagen door de kliniek in het Texaanse Lufkin waar zij werkzaam was, nadat zich daar opeens veel sterf- en onverklaarbare ziektegevallen hadden voorgedaan.

Volgens haar advocaat krijgt de ex-verpleegster de schuld van het slechte hygiënebeleid van de kliniek, waar het bleekmiddel werd gebruikt om apparatuur te desinfecteren.

Sackboy in Wonderland

Vanaf deze week kan Sackboy zich gaan opmaken voor nieuwe DLC in LittleBigPlanet 2, er zal namelijk een aantal kostuums uit Tim Burton's Alice in Wonderland verschijnen. Een prijs voor de kostuums is nog niet bekend.

In de DLC is het mogelijk om een kostuum te dragen van Alice, de Mad Hatter, de Red Queen en de Cheshire Cat. Elk kostuum is los te downloaden, maar de kostuums zullen ook gezamelijk als pakket verschijnen, waar je een aantal stickers bij krijgt.

LittleBigPlanet 2

LittleBigPlanet 2 LittleBigPlanet 2

LittleBigPlanet 2LittleBigPlanet 2

TVM trekt mogelijk buitenlandse schaatser aan

De TVM-schaatsploeg werd deze week verrast door het vertrek van Wouter Olde Heuvel. Eerder vertrokken al zijn broer Remco en Jorien Voorhuis, waardoor versterkingen noodzakelijk zijn geworden. Teammanager Patrick Wouters laat weten dat hij deze week gaat overleggen welke rijders gehaald kunnen worden.

"Misschien is het ook wel de moeite waard om nog even te wachten," zei Wouters tegen NUsport. Hij weet dat Sven Kramer, Ireen Wüst en Jan Blokhuijsen in ieder geval vastliggen en dat ook Douwe de Vries voor de lange afstanden onder contract staat. Met de bij Team Liga vertrekkende Linda de Vries wordt nog onderhandeld.

"Ik wil met iedereen praten," zei Wouters die niet uitsloot dat er een buitenlandse rijder wordt gehaald. "Ik ga het de komende dagen eens bespreken met Gerard Kemkers, maar ook met Wüst, Kramer en Blokhuijsen." Wat Wouters wel opviel is dat de transfermarkt dit jaar vreemd is. "Er heerst onduidelijkheid. Iedereen lijkt in de wachtstand te staan, het is minder overzichtelijk wat de beweegredenen van mensen zijn of zullen worden."

'Apple maakt controller voor iPad'

Apple zou aan een controller werken voor onder meer iPad. Het besturingsmechanisme moet werken met de nieuwere apparaten die draaien op Apples besturingssysteem iOS. Dat schrijft techweblog Anandtech op basis van een presentatie van Apple. Wel betwijfelt het weblog of de controller ooit de markt haalt.

De draagbare apparaten van Apple, zoals de nieuwste iPad en iPhone 4S, bezitten steeds meer rekenkracht om mooiere beelden produceren. Binnen een paar jaar kunnen de apparaten waarschijnlijk dezelfde resolutie aan als PlayStation 3. Met de controller zouden geavanceerdere games gespeeld moeten kunnen worden. Het weblog spreekt echter zijn twijfels uit of de controller daadwerkelijk in de winkels komt te liggen.

Concurrenten van Apple werken aan soortgelijke plannen voor hun tablets. Google heeft met zijn besturingssysteem Android Honeycomb 3.0 de mogelijkheid voor draadloze controllers al omarmd. Eén van de games die dit ondersteunt is Riptide GP.


'Apple maakt controller voor iPad' (Foto: Novum)

'Harley Quinn in Batman: Arkham City DLC'

Mogelijk kunnen we binnenkort met Harley Quinn tekeergaan in Batman: Arkham City, dit is opgemerkt in gelekte PlayStation 3 trophies. De geschifte vriendin van The Joker was al eerder te zien in de Batman: Arkham-games en nu is ze dus mogelijk speelbaar in een aantal missies.

In de trophies valt te zien dat we missies krijgen in de singleplayer, en zal het hierbij niet alleen om challenge rooms gaan draaien zoals in voorgaande DLC voor Batman: Arkham City. Daarnaast lijkt het erop dat ook Robin een rol van betekenis zal gaan spelen in de DLC, die eerder al te zien was in de game.

Harley Quinn

Narsingh: "Als ik naar Ajax kan, hoef ik niet lang na te denken"

Luciano Narsingh staat na dit seizoen open voor een eventuele transfer naar Ajax. De Amsterdammers probeerden de vleugelaanvaller van sc Heerenveen afgelopen winter al te halen, maar destijds ging een overgang niet door.

Ajax klopte pas op de laatste dag van de transferperiode aan bij Heerenveen. Er was geen tijd meer voor een gesprek met Ajax-trainer Frank de Boer en zodoende ketste de transfer af. Tegenover NuSport liet de 21-jarige Narsingh weten wel open te staan voor de overstap naar Amsterdam: "Ajax is een topclub. Als ik daar naar toe kan, hoef ik er niet lang over na te denken."

Ook gaf Narsingh uitleg over de afgeketste transfer van afgelopen winter: "Het moest allemaal op het laatste moment. Omdat ik hier ook goed bezig was en het seizoen bij Heerenveen wilde afmaken, ben ik niet gegaan. Maar wie weet, na dit seizoen wel."

"Ik wil nog niet naar het buitenland, dus dan is een Nederlandse topclub een logische volgende stap. Tja, als je uit Amsterdam komt, heb je als jongetje nog nooit gehoord van AZ en FC Utrecht. Uiteindelijk is het goed gekomen", besloot Narsingh, die inmiddels ook al eens bij de selectie van Oranje zat.

Kinect Rush: Een Disney Pixar Avontuur

Exclusief voor Xbox 360

Spanning, avontuur en plezier. Veel gamers zullen bij deze woorden toch eerder een groot machinegeweer in een oorlogssetting voor ogen hebben dan een pratende rat of een race-auto met ogen. Om toch ook jonge gamers een leuke tijd te bieden heeft Microsoft samen met Disney Pixar Studios deze drie woorden gebundeld in Kinect Rush: Een Disney Pixar Avontuur. Zal het net zo leuk zijn om in Pixar-films te spelen als het is om ze te bekijken?

Arrestatie voor prostitutie en verkrachting

De politie heeft dinsdag een 44-jarige man uit Apeldoorn aangehouden. Hij zou een aantal jonge vrouwen hebben verkracht. Ook zou hij geprobeerd hebben een van hen tot prostitutie te dwingen. Vier vrouwen hebben aangifte gedaan.

Het onderzoek tegen de man liep sinds oktober, toen de eerste vrouw aangifte deed. De man zou met drie van de vrouwen een relatie hebben opgebouwd. Daarna verkrachtte hij ze.

Ruimte gevechten in Sins of a Solar Empire: Rebellion-trailer

Ironclad Games heeft een trailer vrijgegeven van de aankomende stand-alone uitbreiding voor Sins of a Solar Empire. De game uit 2008 kreeg eerder al twee kleine uitbreidingen, en dit keer kunnen we een grote stand-alone uitbreiding verwachten. De trailer draait om het verhaal en daarnaast zien we vooral veel epische gevechten in de ruimte. SoaSE: Rebellion moet in juni uitkomen voor pc.

N. de Jong: "Balotelli heeft twee kanten"

Mario Balotelli komt wekelijks negatief in het nieuws. Ploeggenoot Nigel de Jong maakte de Italiaanse aanvaller dagelijks mee bij Manchester City. Het is volgens de Nederlander een speler met meerdere gezichten.

"Hij weet dat hij serieuzer moet worden. Af en toe is hij een dwaas, af en toe is hij geniaal. Hij heeft twee kanten," zei De Jong over Balotelli tegen NUsport. "Heel veel mensen verwachten een gekke stunt van hem. Daardoor leeft in hem: ik moet iets doen, ik moet iets doen. Sommige mensen hebben juist die reuring nodig om te presteren. Hij probeert de balans te zoeken. Hij is gelukkig in zijn relatie, dat scheelt, dat maakt hem meer gefocust. Hij weet dat hij serieuzer moet worden."

Volgens De Jong is manager Roberto Mancini een belangrijk persoon voor Balotelli. "Gelukkig hebben we een trainer die zijn taal spreekt. Dat is belangrijk voor hem, anders was hij allang ontspoord. Komt ook door de mensen die om hem heen hangen. Die verkopen die gekke verhalen aan de kranten."

Balotelli doet af en toe gekke dingen, zoals een persconferentie van zijn oude club Internazionale verstoren. Hij wordt er met open armen ontvangen. (Bron: YouTube)

Android 2.* nog steeds meest gebruikt

Het grootste deel van de op dit moment gebruikte Android-toestellen draait nog steeds op een oude versie. In totaal is 93% van de totale Android-markt een 2.*-toestel met 2.3 (Gingerbread, 63,7%) als koploper voor 2.2 (Froyo, 23,1%). Gingerbread verscheen al in december 2010.

Het nieuwe Ice Cream Sandwich, Android 4.0, heeft op dit moment een aandeel van nog geen 3% al wordt dat langzaam meer. Verschillende toestellen, waaronder bijvoorbeeld de nieuwe Xperia-lijn van Sony, krijgen binnenkort een upgrade. Android 3.0, Honeycomb, heeft met iets meer dan 3% wel een groter bereik dan ICS op dit moment, maar wordt enkel gebruikt op tablets. ICS is geschikt voor zowel tablets als smartphones. De verwachting is dat ICS snel groeit ten opzichte van de andere versies.

chart

'Taalniveau hbo-student schrikbarend laag'

Steeds meer hbo-opleidingen zien zich genoodzaakt aparte taalprogramma's op te zetten, omdat het taalniveau van studenten te laag is. Bij sommige studies heeft bijna de helft van de studenten een zeer geringe woordenschat, problemen met spelling, grammatica en taalvaardigheden als begrijpend lezen, schrijft Spits dinsdag.

Zowel autochtone als allochtone studenten van de hogescholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kampen met een te laag taalniveau. Zo zou bijna de helft van de studenten van de Hogeschool van Amsterdam problemen hebben met lezen en het schrijven van teksten. Op die hogeschool bestond eerder bij een paar afdelingen een gratis taalspreekuur. Dat wordt nu echter breed ingevoerd op de school.

Ook in Rotterdam is een taalprogramma voor beginnende studenten gestart. De Haagse Hogeschool bekijkt per 'kennisdomein' welke maatregelen nodig zijn en voert vanaf volgend jaar een toets schrijfvaardigheid in.

Justitie zoekt familie moordenaar Marianne Vaatstra

Justitie gaat in de dna-databank op zoek naar familieleden van de nooit gevonden moordenaar van Marianne Vaatstra. Een wet die zondag in werking is getreden maakt dat mogelijk, meldt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden dinsdag.

De 16-jarige Vaatstra werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden. Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia.

Met het dna-materiaal van de dader, dat destijds op het slachtoffer werd aangetroffen, wordt in de dna-databank voor strafzaken gezocht naar mogelijke familieleden van de moordenaar. Als het onderzoek een mogelijk familielid oplevert, onderzoekt de politie of hij bijvoorbeeld een broer heeft die de dader zou kunnen zijn. Het onderzoek gaat enkele maanden duren.

Een speciaal team bekijkt sinds 2007 of het mogelijk is de moord met nieuwe technieken alsnog opgehelderd te krijgen. Dat leidde tot het aanvragen van een dna-verwantschapsonderzoek. De rechter-commissaris heeft hier maandag toestemming voor gegeven.

Als het geen resultaten oplevert, kan een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek worden gedaan. Daarvoor is wel nieuwe toestemming van de Centrale Toetsingscommissie nodig.

'Wii U vanaf 18 november in VS'

De Wii U is vanaf zondag 18 november verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Een week later ligt de spelcomputer ook in Japan in de winkels. Dat schrijft het weblog WiiUDaily tenminste op basis van informatie van een Japanse winkelketen. Nintendo heeft de datum niet bevestigd.

De Nintendo Gamecube werd elf jaar geleden op precies dezelfde datum uitgegeven, ook op een zondag. De laatste jaren geven fabrikanten hun spelcomputers echter vooral op doordeweekse dagen uit. Zo verscheen de Nintendo Wii op woensdag 19 november 2006 in de Verenigde Staten en verscheen de Xbox 360 op een dinsdag.

De spelcomputer valt op door de meegeleverde tabletcontroller. Nintendo heeft altijd beloofd dat de opvolger van de Nintendo Wii dit jaar in de winkels komt te liggen.


'Wii U vanaf 18 november in VS' (Foto: Novum)

Priester toonde homoporno aan ouders

De rooms-katholieke kerk in Ierland heeft een onderzoek ingesteld naar een priester die per abuis homoporno toonde aan ouders van kinderen die voor het eerst te biecht gingen. Dat heeft de Ierse kardinaal Sean Brady maandag gezegd.

De priester in kwestie, Martin McVeigh, stak waarschijnlijk per ongeluk de verkeerde usb-stick in de computer toen hij op de katholieke school St. Mary's in het Noord-Ierse Pomeroy een Powerpoint-presentatie verzorgde voor de ouders. Hij beweert bij hoog en bij laag dat hij niet afwist van de pikante afbeeldingen op de usb-stick, zei Brady. Andere medewerkers van de kerk zouden de usb-stick ook gebruiken.

McVeigh eiste zelf ook een onderzoek en heeft zijn hulp hierbij aangeboden. Voor de ouders van St. Mary's volstaat dat niet. Zij eisen dat de priester in afwachting van de resultaten van het onderzoek wordt geschorst.

De ouders vertelden hoe McVeigh op 26 maart de usb-stick in de computer stak en een folder openklikte waarna een indrukwekkende verzameling seksueel weinig aan de fantasie overlatende foto's van mannen in adamskostuum op het scherm werd geprojecteerd. "Hij was duidelijk geschokt en geagiteerd. Hij bood geen verklaring of verontschuldigingen aan de groep, maar snelde de ruimte uit", zeiden de ouders. Ze lieten weten 'woedend' te zijn dat 'vader McVeigh de pastorale zorg voor hun kinderen is toevertrouwd'.

Veneman: "We gaan andere Iwema zien"

Dit weekend gaat in Qatar het nieuwe MotoGP-seizoen van start. Ook de Nederlander Jasper Iwema komt daar met een nieuwe Moto3-machine aan het vertrek. Volgens bondscoach wegrace Barry Veneman zal de Drent een stuk beter voor de dag gaan komen dan vorig jaar in de 125cc-klasse.

"Hij zit goed in zijn vel. Ik denk dat hij zeker in staat is zijn resultaten uit 2010 te herhalen," zei Veneman over Iwema die in 2010 in het kampioenschap als zestiende eindigde met 34 punten. Dat de 22-jarige Drent vorig jaar niet uit de verf kwam had te maken met de financiële problemen die Molenaar Racing Team had. Die renstal moest zich terugtrekken, waarna hij op het laatste moment nog onderdak vond bij het samenwerkingsverband tussen CBC Corse Team en Fontana Racing.

Dit jaar heeft de coureur uit Hooghalen met Gamma een grote sponsor gevonden, waardoor hij het Tsjechische Honda-team MotoFGR al snel onderdak wist te vinden. "Ik heb Jasper deze winter een trainingsstructuur meegegeven, met onder meer fysieke trainingen op Papendal en een dagelijkse planning van zijn activiteiten. Hij is een echte sportman, we gaan dit seizoen een andere Jasper zien," zei Veneman.

Geen treinverkeer Schiphol na botsing

Van en naar Schiphol is dinsdagochtend geen treinverkeer mogelijk nadat een trein in de Schipholtunnel tegen iets aan is gebotst. Of het gaat om een persoon of een voorwerp weet een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail nog niet.

De botsing gebeurde rond 09.20 uur. Of er mensen gewond zijn geraakt, weet de woordvoerder nog niet.

Op de website van ProRail is te lezen dat reizigers van en naar Schiphol rekening moeten houden met een vertraging van meer dan een uur. ProRail verwacht dat de problemen rond 15.00 uur zijn verholpen.


Geen treinverkeer Schiphol na botsing (Foto: Novum)

Vijftien doden bij brand op markt Moskou

Een brand op een markt aan de rand van Moskou heeft aan zeker vijftien arbeidsmigranten het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van de Moskouse brandweer dinsdag gezegd. Alle twaalf waren afkomstig uit voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië.

Miljoenen mensen uit Tadzjikistan, Oezbekistan en Kirgizië komen naar Moskou op zoek naar werk. Velen van hen vinden emplooi in de bouw of op de vele markten in de stad.

Het dodental bij de brand op de Katsjalovski-markt dinsdag liep snel op, omdat het vuur oversloeg naar een metalen krot waar de arbeidsmigranten in stapelbedden lagen te slapen. De oorzaak van de brand is niet bekend.

[NBA] Rockets te sterk voor koploper Chicago Bulls

Chicago Bulls heeft maandag in de NBA de tweede wedstrijd op rij verloren. Houston Rockets was met 99-93 te sterk voor de koploper in de Eastern Conference van de Amerikaanse basketballcompetitie. De Bulls stonden lang op voorsprong, maar Houston kwam met een krachtig eindschot in het laatste kwart.

Goran Dragic was met 21 punten topscorer aan de kant van Houston. Luol Deng maakte 24 punten en pakte zeven rebounds voor Chicago.

De lijstaanvoerder in het westen, Oklahoma City Thunder verloor thuis verrassend met 88-94 van Memphis Grizzlies. Oklahoma was zondag nog veel te sterk geweest voor de Bulls, maar kon tegen Memphis een nederlaag niet voorkomen. O.J. Mayo scoorde 21 punten voor de bezoekers, evenveel als Kevin Durant van Thunder.

Dallas Mavericks moet de goede vorm nog gaan vinden. De titelverdediger verloor voor de 24e keer dit seizoen. Dit keer was Los Angeles Clippers met 94-75 te sterk voor de Texanen. Randy Foye was topscorer van de Clippers met 28 punten.

Overige uitslagen NBA
Washington Wizards - Milwaukee Bucks 98-112
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 116-108
Portland Trail Blazers - Utah Jazz 97-102


Rockets te sterk voor koploper Chicago Bulls (Foto: Novum)

Langeveld niet boos op toeschouwer

Sebastian Langeveld kwam afgelopen zondag in de Ronde van Vlaanderen hard ten val door een botsing met een toeschouwer en brak zijn sleutelbeen, waardoor hij de rest van het voorjaar kan vergeten. De Nederlandse wielrenner neemt de man niets kwalijk.

Langeveld was in de aanloop naar de Oude Kwaremont uitgeweken naar een fietspad om zo zijn positie in het peloton te verbeteren. Een wegspringende toeschouwer zorgde ervoor dat de GreenEdge-renner een harde buiteling maakte. "Het is belangrijk dat je als toeschouwer stil blijft staan, maar het was een reflex. Die man doet dat niet expres, die wilde waarschijnlijk plaats maken," zei de Nederlander op zijn eigen site.

"Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat er nou precies gebeurde, het ging allemaal zo snel. We reden ook echt hard op dat moment en dan word je gewoon als een katapult gelanceerd. Ik baal vreselijk dat dit is gebeurd, mijn voorjaar is weg," zei Langeveld die hierdoor onder meer Parijs-Roubaix moet missen. "Het is voor mij zuur omdat ik dit jaar specifiek naar deze periode heb toegeleefd."

"Vorig jaar was ik super in Het Nieuwsblad maar voelde ik in Vlaanderen dat het beste eraf was. Daarom was het doel dit jaar om later in vorm te komen, om de piek echt rond Vlaanderen en Roubaix te leggen. Dit was ook gelukt, ik voelde mij super. Helaas heb ik dit niet kunnen laten zien in een mooie uitslag of goede finale."

R. de Boer: "Vertonghen kan zo mee bij Barça en Real"

Dat Jan Vertonghen komende zomer vertrekt bij Ajax is zo goed als zeker. Het is alleen de vraag welke club zich weet te versterken met de Belgische verdediger.

Arsenal en Tottenham Hotspur worden het meeste in verband gebracht met de aanvoerder van Ajax. Maar volgens Ronald de Boer, jeugdtrainer bij Ajax, kan Vertonghen zijn loopbaan het beste in Spanje een vervolg geven. "Vertonghen heeft het in zich om zo goed te worden als Jaap Stam ooit was", zegt De Boer in NUsport.

"Kijk naar Thomas Vermaelen, iedereen vond hem in zijn Ajax-tijd een degelijke speler, nu wordt hij in Engeland als één van de beste verdedigers van de Premier League gezien. En Vertonghen is beter dan Vermaelen", meent De Boer.

De Premier League lonkt voor Vertonghen. Maar volgens De Boer is de top van de Primera División een betere bestemming voor de Ajacied. "In mijn ogen past hij het best bij Real Madrid of Barcelona, hij is rustig aan de bal, kan inschuiven. Hij zou zo bij die clubs mee kunnen, daar ben ik honderd procent van overtuigd", besluit De Boer.

'Ajax-fan Willem-Alexander weigerde foto met Feyenoord-shirt'

Gisteren was de Feyenoord-selectie te gast bij de Bernhardkazerne in Amersfoort. De ploeg van Ronald Koeman kreeg daar van Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, zelf groot fan van Feyenoord, uitleg over leiderschap en teamvorming. Vervolgens werd een hindernisbaan bedwongen. Ook onthulde De Kruif een opmerkelijke gebeurtenis.

De Kruif verbleef tussen november 2008 en november 2009 in Afghanistan. In zijn kantoor hing hij een shirt van zijn favoriete ploeg. Zijn hoge gasten dienden na afloop van een ontmoeting met De Kruif in Afghanistan met het Feyenoord-tricot op de foto te gaan.

Zo gingen NAVO-topman Rasmussen, de Amerikaanse vice-president Biden en voormalig minister-president Balkenende in het verleden op de foto met het shirt. Kroonprins Willem-Alexander weigerde echter. In het boek Wij houden van die club licht De Kruif het verhaal toe: "Hij zei: "daar ga ik niet bij zitten, want ik hou van goed voetbal en ben dus meer een Ajax-fan".

Toen antwoordde De Kruif: "Koninklijke Hoogheid, u begrijpt er niets van'. Ik bedoelde er mee te zeggen dat Feyenoord en goed voetbal zaken zijn die je niet met elkaar moet verbinden. Je bent Feyenoord-fan, hoe ze ook spelen."

Twente versterkt zich met Breukers

FC Twente zal zich voor de komende drie seizoenen versterken met Tim Breukers. De 24-jarige rechtsback komt over van Heracles Almelo waar hij transfervrij kon vertrekken. Ook FC Groningen, SC Heerenveen en Stoke City waren voor hem in de markt.

Twente speelt met het aantrekken van Breukers in op het eventuele vertrek van Roberto Rosales. Ook Tim Cornellisse en Dwight Tiendalli kunnen aan de rechterkant uit de voeten. Laatstgenoemde heeft een aflopend contract in Enschede en nog onduidelijk is of hij verlenging krijgt.

FC Twente trok eerder al Andreas Bjelland aan en heeft naar verluidt overeenstemming bereikt over FC Groningen-speler Dusan Tadic.

Eerste schoonmaakbedrijf sluit apart cao-akkoord

Het eerste schoonmaakbedrijf heeft een eigen akkoord bereikt met vakbond FNV Bondgenoten over de arbeidsvoorwaarden van schoonmakers. Dat meldt bestuurder Ron Meyer dinsdag. Onderdeel daarvan is doorbetaling bij ziekte, het onderdeel waarover de werkgeverorganisatie en de bonden het nu tot nu toe niet eens konden worden.

FNV Bondgenoten sloot de overeenkomst met het relatief kleine schoonmaakbedrijf Effektief. Dat heeft vier vestigingen in het noorden van het land en een in Aalsmeer. Per direct worden daar wachtdagen bij de eerste ziekte afgeschaft. Bij de tweede wordt een wachttijd van vier uur aangehouden, bij de derde acht uur, zoals in de oude situatie. "Het klopt dus niet dat kleine schoonmaakbedrijven een akkoord binnen de OSB tegenhouden", zegt Meyer.

Aanstaande woensdag zitten de schoonmaakbonden weer om tafel met werkgeversorganisatie OSB over een mogelijke nieuwe cao. Ongeveer drieduizend schoonmakers aangesloten bij FNV Bondgenoten voeren als sinds begin dit jaar actie voor een betere cao, inclusief hoger loon en doorbetaling bij ziekte.

De uitnodiging voor het gesprek kwam van de werkgevers. Bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer heeft de uitnodiging aangenomen, maar verwacht niet dat er een cao uitkomt. "Het wordt voor ons steeds aantrekkelijker om per bedrijf een cao af te spreken", meent Meyer. "Want dit voorbeeld laat zien dat het dan wel lukt. Ons geduld met de OSB raakt wat dat betreft op."


Eerste schoonmaakbedrijf sluit apart cao-akkoord (Foto: Novum)

Nederland scoort hoog op geluksladder

Nederland scoort hoog op de wereldwijde geluksladder en moet volgens ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs van Columbia University in New York alleen Denemarken, Noorwegen en Finland boven zich dulden. Dit gegeven maakt Nederland tot een van de meest succesvolle landen, althans, als de redenering wordt gevolgd van Bhutan, het Aziatische koninkrijk dat een bijeenkomst van de Verenigde Naties over geluk voorzit.

Een bruto nationaal geluk in plaats van een bruto nationaal product? Als het aan Bhutan ligt is het hoog tijd voor een nieuw economisch model, gebaseerd op vreugde en een goede gezondheid. "Het op het bnp gerichte ontwikkelingsmodel dat ongelimiteerde groei nastreeft op een planeet met beperkte bronnen is onzinnig geworden", zei de Bhutaanse premier Jigmi Thinley op de VN-conferentie. "Het is de oorzaak van onze onverantwoordelijke, immorele en zelfdestructieve daden."

Het streven naar gelukzaligheid voor alle burgers moet het doel van ontwikkeling zijn, aldus Thinley. Honderden afgevaardigden en academici uit de hele wereld debatteren op de conferentie over deze stelling. Allen benadrukken het belang van geluk, maar niet iedereen jaagt het op dezelfde manier na als Bhutan, het gelukkigste land van Azië.

"Het bnp bewerkstelligt niet uit zichzelf een gelukkige maatschappij", zei econoom Jeffrey Sachs. "De Verenigde Staten hebben hun bnp sinds 1960 zien verdrievoudigen, maar de geluksindicator is niet gewijzigd. Andere landen streefden ander beleid na en bewerkstelligden een veel groter mate van geluk, zelfs voor een veel lager inkomen per hoofd van de bevolking."

Hoewel rijke landen als Denemarken, Noorwegen, Finland en Nederland hoog scoren op geluksgebied, bungelen arme landen als Togo Benin, de Centraal Afrikaanse Republiek en Sierra Leone onderaan. Sachs benadrukt in het rapport dat hij samen met John Helliwell en Richard Layard schreef dan ook dat sociale factoren zoals een sociaal vangnet, afwezigheid van corruptie en de mate van persoonlijke vrijheid voor geluk van essentieel belang zijn, en van groter belang dan rijkdom.

'Kindermishandeling in Nederland epidemisch'

Kindermishandeling in Nederland neemt epidemische vormen aan. Op de duizend kinderen zijn er 34 slachtoffer van ernstige vormen van geweld, verwaarlozing, bedreiging of pesterijen. In elke klas zit dus een mishandeld kind, zegt Kinderombudsman Marc Dullaert dinsdag in De Telegraaf.

Volgens Dullaert denken Nederlanders dat hun land 'het Wassenaar van de wereld is, waar alles goed gaat'. "Maar voor veel kinderen gaat dat niet op."

Zo worden 118 duizend kinderen mishandeld, hebben er tienduizend ouders die in een vechtscheiding zijn verwikkeld, groeien er driehonderdduizend onder de armoedegrens op en leven er zestienhonderd in onzekerheid over een verblijfsvergunning, somt hij op. "Het zijn schrikbarende cijfers waar ik mee geconfronteerd ben en ik vrees dat het allemaal nog maar het topje van de ijsberg is."

Vaak wordt volgens de Kinderombudsman uit loyaliteit aan de opvoeders geen melding gedaan van gewelddadige voorvallen. Veel meisjes en jongens worden uit angst voor represailles ervan weerhouden uit hun schulp te kruipen, geeft hij verder aan.

De Kinderombudsman moet de naleving van kinderrechten in Nederland door de overheid en private organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en gezondheidszorg in de gaten houden. Dullaert begon begin april vorig jaar met zijn werkzaamheden.

[Primera División] Uitslagen speelronde 30

Afgelopen weekend stond de dertigste speelronde in de Primera División op het programma. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 31.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Racing Santander Granada CF 0-1
Sporting de Gijón Real Zaragoza 1-2
Osasuna Real Madrid 1-5
FC Barcelona Athletic de Bilbao 2-0
Malaga CF Real Betis Sevilla 0-2
Atletico Madrid Getafe CF 3-0
Valencia Levante UD 1-1
Real Sociedad Rayo Vallecano 4-0
Villarreal Espanyol 0-0
Sevilla FC Real Mallorca 3-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 30 25 3 2 78 100-27
2 FC Barcelona 30 22 6 2 72 86-22
3 Valencia 30 13 9 8 48 46-37
4 Malaga CF 30 14 5 11 47 44-43
5 Levante UD 30 13 6 11 45 42-41
6 Osasuna 30 10 13 7 43 35-46
7 Atletico Madrid 30 11 9 10 42 42-35
8 Sevilla FC 30 11 9 10 42 36-32
9 Espanyol 30 11 8 11 41 37-39
10 Getafe CF 30 10 9 11 39 31-39
11 Athletic de Bilbao 30 9 11 10 38 44-42
12 Rayo Vallecano 30 11 4 15 37 42-53
13 Real Mallorca 30 9 9 12 36 32-40
14 Real Sociedad 30 10 6 14 36 36-45
15 Real Betis Sevilla 30 10 5 15 35 35-43
16 Granada CF 30 10 4 16 34 28-46
17 Villarreal 30 7 11 12 32 30-42
18 Real Zaragoza 30 7 7 16 28 27-52
19 Racing Santander 30 4 13 13 25 23-45
20 Sporting de Gijón 30 6 7 17 25 29-56


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 37
2 Lionel Messi Barcelona 36
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 20
Falcao Atlético Madrid 20


Programma speelronde 31

Datum Thuis Uit
za 7 apr, 18:00 Getafe CF Sporting de Gijón
za 7 apr, 18:00 Rayo Vallecano Osasuna
za 7 apr, 18:00 Espanyol Real Sociedad
za 7 apr, 20:00 Real Zaragoza FC Barcelona
za 7 apr, 22:00 Real Betis Sevilla Villarreal
zo 8 apr, 12:00 Levante UD Atletico Madrid
zo 8 apr, 16:00 Real Mallorca Granada CF
zo 8 apr, 18:00 Athletic de Bilbao Sevilla FC
zo 8 apr, 21:30 Real Madrid Valencia

cultuur met een kleine c

Met tranen in mijn ogen beleefde ik het moment, alsof alles al voorbij was. Ik had een gevoel van nostalgie, terwijl ik op een vrijdagavond op een houten stoeltje in een toneellokaal zat. Het Centrum voor de Kunsten zit in een oud gebouw in de stad, en zal middenin de zomer moeten sluiten. De studentenvereniging die het festival in dit gebouw organiseerde, zal het in de toekomst mogelijk nog moeilijker krijgen om nieuwe leden te trekken, nu langstudeerders harder en harder gestraft worden.  Maar deze vrijdag was alles er nog en het was perfect.

Curator zet pand Scheringamuseum te koop

Het pand in het Noord-Hollandse Opmeer waar Dirk Scheringa zijn museum had willen vestigen staat te koop. De curator van Scheringa's failliete boedel hoopt dat er in het pand uiteindelijk toch een museum komt, meldt RTL Nieuws.

Het museum, dat nooit is afgebouwd, heeft echter ook genoeg ruimte voor kantoren, een wellnesscentrum of een bouwmarkt. In navolging van het faillissement van DSB Bank werd het museum van Dirk Scheringa in november 2009 officieel failliet verklaard.

Om het museum te bouwen had Scheringa een hypotheek van 32 miljoen euro afgesloten. Zijn kunstcollectie diende als onderpand en werd dan ook in beslag genomen.

[OKT] Waterpoloërs verliezen ook van Macedonië

De Nederlandse waterpoloërs hebben ook hun tweede wedstrijd van het olympisch kwalificatietoernooi in het Canadese Edmonton verloren. Macedonië won met 9-6. In de tweede periode nam Macedonië afstand van Oranje. Hoewel Nederland zich daarna herpakte, lukte het de equipe van bondscoach Johan Aantjes niet meer het verschil in te lopen. Het scorebord liet na afloop 1-1, 0-3, 3-3, 2-2 zien.

Robin Lindhoudt en Tjerk Kramer waren namens topscoorders Nederland met twee treffers. Afgelopen zondag verloor het waterpoloteam al van Montenegro. Vandaag speelt Oranje tegen Duitsland, daarna volgen nog duels tegen Romenië en Griekenland. Op het OKT zijn vier tickets te vergeven voor de Olympische Spelen. 

Winnaars megajackpot VS melden zich nog niet

De drie winnaars van de grootste jackpot uit de Amerikaanse geschiedenis hebben zich nog niet gemeld bij de organisatie die de loterij vrijdag organiseerde. "Zoals verwacht, zitten we nog te wachten totdat een winnaar zich meldt met het lot in de hand", zei een woordvoerster van de Maryland State Lottery Agency maandag.

De drie mogen onderling het astronomische bedrag van 656 miljoen dollar (bijna 480 miljoen euro) verdelen. Er moet nog wel belasting over worden betaald.

Als een verhaal in de sensatiekrant The New York Post klopt, zal het niet lang meer duren voordat de eerste kersverse multimiljonair zich meldt. Een alleenstaande moeder van zeven kinderen uit Baltimore, werkzaam bij McDonald's, zou namelijk een van de winnaars zijn. De organisatie van de loterij kon dat maandag echter niet bevestigen.

Winnaars megajackpot VS melden zich nog niet
Winnaars megajackpot VS melden zich nog niet (Foto: ANP)

Lokale interruptie: Roemer bij de Fontys

Het is de afgelopen donderdag dat ik een email krijg van onze fractiemedewerkster. De afdeling Sociale Studies van Fontys hogescholen in Eindhoven organiseert een debatmiddag en daarvoor is Emile Roemer uitgenodigd. Fontys wil echter daar voorafgaand een politieke infomarkt organiseren waar de lokale afdelingen van alle partijen zich kunnen presenteren. Het is een beetje laat aangekondigd maar afwezig zijn is ook geen optie. Ik besluit alleen te gaan. Erg groot is het publiek immers niet.

Laatste krijgsgevangenen FARC vrijgelaten

Twee helikopters van de Braziliaanse luchtmacht hebben maandag in de jungle van Colombia tien militairen en agenten die door de Colombiaanse rebellenbeweging FARC zijn vrijgelaten opgehaald. De tien, de laatste krijgsgevangenen van de FARC, werden twaalf tot veertien jaar vastgehouden door de rebellen.

De groep werd naar Bogota gevlogen, waar zij door familieleden werden opgewacht en in het ziekenhuis een medische controle ondergingen.

De FARC besloot na bemiddeling door de voormalige Colombiaanse senator Piedad Cordoba de gijzelaars vrij te laten. President Juan Manuel Santos prees dit teken van goede wil, maar zei tevens dat het aan de FARC is om te laten zien dat de beweging definitief stopt met het ontvoeren van mensen voor losgeld. De FARC heeft een voorstel gedaan voor vredesgesprekken met de regering en maakte kortgeleden bekend dat ze niet langer mensen ontvoeren voor het losgeld. Veel Colombianen blijven echter kritisch omdat er volgens hen nog altijd rond de 700 burgers gevangen worden gehouden. 

CDA wil schade vandaal verhalen op ouders

Ouders van vandalen moeten voortaan altijd opdraaien voor de schade die hun kind heeft veroorzaakt. De ouders kunnen het geld later desnoods via de rechter van hen terugvorderen. Dat staat in een wetsvoorstel dat het CDA deze week indient, schrijft het AD dinsdag.

Een Kamermeerderheid is volgens de krant positief over het plan. Nu kan de schade die een kind van boven de 14 jaar veroorzaakt alleen op de ouders worden verhaald als zij op de hoogte waren van wat hun kind ging doen. Kinderen hebben zelf echter vaak geen geld, waardoor het slachtoffer voor de schade opdraait.

CDA-Kamerlid Coskun Cörüz zegt in het AD dat de vernieler zijn straf niet moet kunnen ontlopen. Hij zou moeten betalen in plaats van het slachtoffer. Als het kind geen geld heeft, moet de schade volgens hem altijd op de ouders te verhalen zijn. Zij kunnen het dan later op hun kinderen verhalen als die zelf geld gaan verdienen.

Hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning ziet dat volgens de krant niet zitten. "Jongeren moeten de gevolgen van hun daden meteen voelen." Ze zouden er niks van leren als ze jaren later nog moeten betalen voor een delict uit het verleden.

Ook advocaat Geert-Jan Knoops toont zich in de krant kritisch. "Dit zet de deur open voor rechtszaken tussen ouders en kinderen. Willen we dit? Ondermijnt dit straks niet het gezinsleven?" Hij vindt dat dit beter aan de ouders zelf kan worden overgelaten.

Griekse belastingmedewerkers zijn kritiek beu

Medewerkers van de Griekse belastingdienst zijn het beu om beschuldigd te worden van corruptie en incompetentie. Hun vakbond is opgestaan om "de eer van medewerkers en het prestige van de sector verdedigen". Dat doet de bond onder meer door twee critici aan te geven wegens laster.

Steen des aanstoots zijn uitspraken van een voormalige ict-chef van het ministerie van Financiën en een functionaris die gespecialiseerd is in economische delicten. Zij schetsten vorige maand op een conferentie over belastingontduiking hoe systematisch er gefraudeerd wordt bij de belastingdienst en hoe het aannemen van steekpenningen in zijn werk gaat. Hun verhaal schoot de vakbond in het verkeerde keelgat.

Griekenland staat onder grote druk van Europa om het belastingsysteem te hervormen en belastingontduiking tegen te gaan. Tot voor kort was het onderwerp taboe in het Zuid-Europese land.

Griekse belastingmedewerkers zijn kritiek beu
Griekse belastingmedewerkers zijn kritiek beu (Foto: ANP)

'Bedrijf met dikbetaalde top presteert slechter'

Bedrijven waar de toezichthoudende commissarissen onverklaarbaar hoge vergoedingen ontvangen, presteren slechter dan bedrijven waar dit niet zo is. Topmannen verdienen bij zulke bedrijven ook fors meer, stellen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg dinsdag in de Volkskrant.

De onderzoekers bestudeerden de resultaten over 2007 en 2008 van ruim tachtig Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat topmannen en commissarissen elkaar de hand boven het hoofd houden, ten koste van het bedrijf.

Uit internationaal onderzoek bleek volgens hoogleraar management accounting Eddy Cardinaels al eerder dat er een verband is tussen riante beloningen voor topmannen en commissarissen die meer verdienen dan mag worden verwacht op basis van de omvang van het bedrijf. Nu ziet hij ook in Nederland een verband tussen zakkenvullende commissarissen en topmannen.

Ondanks de kredietcrisis bleven de beloningen in 2008 riant. De onderzoekers vinden dat er meer regels moeten komen voor de beloning van commissarissen.

Chlamydia en gonorroe in de lift

De GGD's hebben vorig jaar een stuk meer seksueel overdraagbare aandoeningen gerapporteerd. Vergeleken met een jaar eerder ging vooral het aantal gevallen van chlamydia en gonorroe fors omhoog, schrijft Trouw dinsdag op basis van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 2011 bezochten ruim 113 duizend mensen een soa-poli, acht procent meer dan een jaar eerder. Bij bijna dertienduizend patiënten werd chlamydia vastgesteld. Dat is twaalf procent meer dan in 2010. Chlamydia is al jaren de meest voorkomende geslachtsziekte in Nederland.

Ook het aantal gonorroe-infecties zit in de lift. De ziekte kwam jarenlang relatief vaak voor onder homoseksuele mannen, maar is inmiddels bezig met een opmars onder heteroseksuelen. Vergeleken met 2010 ging het aantal infecties bij vrouwen met 38 procent omhoog naar 905. Bij heteroseksuele mannen steeg dat aantal met 31 procent naar 713.

De GGD's rapporteerden daarnaast 416 nieuwe hivgevallen, een stijging in het aantal nieuwe gevallen van elf procent. Syfilis werd met een daling van vijf procent naar 476 gevallen minder vaak geconstateerd, net als hepatitis B. Vorig jaar werden 22 procent minder patiënten positief getest. Het aantal gevallen van hepatitis C verdubbelde tot 62.

Een woordvoerder van het RIVM noemt het in de krant 'zorgelijk' dat het aantal geslachtsziektes nog steeds oploopt. Meer dan de helft van de bezoekers van een soa-poli gaf aan geen condoom te hebben gebruikt tijdens de laatste keer dat zij seks hadden.

Suriname vergadert dinsdag verder over amnestiewet

De vergadering van het Surinaamse parlement over de omstreden amnestiewet is verdaagd tot dinsdag. Dat besloot parlementsvoorzitter Jennifer Simons maandag vroeg in de avond lokale tijd. Dinsdag wordt er naar alle waarschijnlijkheid over de wet gestemd.

De vergadering ging maandag een uur later dan gepland van start onder veel belangstelling van Surinaamse en Nederlanse pers. De bespreking, die rond het middaguur begon, duurde lang en kende een rommelig begin.

De gemoederen waren af en toe verhit en de parlementsvoorzitter greep in als parlementsleden herinneringen ophaalden aan de gebeurtenissen in december 1982 of verwezen naar de lopende rechtszaak. De voortgang staat dinsdag gepland om 09.00 uur lokale tijd.

Rechtsgeleerden in het land discussiëren heftig over de vraag of het lopende proces moet worden stilgelegd als de wet wordt aangenomen. Het al sinds 2007 voortslepende proces over de Decembermoorden naderde juist de laatste fase. Justitie zou 13 april toekomen aan de formulering van de eis tegen de 25 verdachten.

De initiatiefwet werd ingediend door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Even leek het erop dat de wet niet op tijd door het parlement kon worden geloodst om de rechtszaak te hinderen. De zaak kwam echter weer in een stroomversnelling toen Paul Somohardjo namens zijn partij Pertjajah Luhur alsnog overstag ging. Daarmee ontstond een meerderheid voor de amnestiewet.

Suriname kreeg al felle kritiek te verduren uit onder meer de Verenigde Staten en Nederland. De Europese Unie heeft een verklaring klaarliggen. Ook Amnesty International veroordeelde het voorstel. De Nederlandse advocaat van Surinaamse afkomst Gerard Spong liet weten het land te willen aanklagen als het voorstel wordt aangenomen.

'Publieke omroep legt ton neer voor npo.nl'

De Nederlandse Publieke Omroep betaalt honderdduizend euro om de domeinnaam npo.nl over te nemen van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. "We waren slecht vindbaar op internet", zegt een woordvoerder van het omroepbedrijf dinsdag in De Telegraaf.

De publieke omroep maakte maandag bekend dat de komende jaren 625 banen worden wegbezuinigd. Daarbij worden veel gedwongen ontslagen verwacht. De ontslagronde is al begonnen. Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de omroepen. Het omroepbedrijf is nu nog te vinden op publiekeomroep.nl.

Sword & Sworcery komt naar pc

De veel geprezen iOS-game Sword & Sworcery EP van Superbrothers en Capybara Games is binnenkort te downloaden via Steam voor pc en Mac.

De gameplay van Sword & Sworcery lijkt op die van de Legend of Zelda-serie, maar maakt gebruik van alle functies van de iPhone en iPad. In Sword & Sworcery voor iOS moet je met behulp van tikken, slepen, draaien en schudden je queeste voltooien, monsters verslaan en sworcery uitvoeren (ja, het wordt echt zo geschreven). Hoe deze gameplay vertaalt naar de computer is nog niet bekend.

Sword & Sworcery EP verschijnt op 16 april op Steam.

Sword & Sworcery

WRC 3 aangekondigd voor oktoberrelease

Black Bean Games heeft bekendgemaakt dat WRC 3 het officiële spel wordt van het FIA World Rally Championship 2012. Het derde deel in de WRC-serie wordt door Black Bean omschreven als een 'radicale verandering' ten opzichte van het tweede deel dat vorig jaar is uitgebracht.

WRC 3 is gemaakt op een compleet nieuwe engine, die gemaakt is door Black Beans ontwikkelaar Milestone. Het belooft geavanceerde omgevingseffecten te gaan brengen.

Het spel bevat alle vijftig raceteams en alle officiële racebanen van de 2012 racekalender van het FIA World Rally Championship. Het is volgens de studio zo gemaakt dat nieuwe spelers zonder problemen kunnen instappen terwijl de ervaren spelers nog steeds de volledige features van het spel kunnen ontdekken.

WRC3 komt uit op Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita en pc en staat gepland voor een release in oktober 2012.

FC Barcelona wil defensie AC Milan kraken

FC Barcelona onderneemt dinsdagavond vanaf 20.45 uur voor eigen publiek een tweede poging om de zo goed georganiseerde defensie van AC Milan te ontregelen.

De veelgeprezen club uit Spanje moest afgelopen woensdag tijdens het uitduel van de kwartfinale van de Champions League in San Siro genoegen nemen met een gelijkspel (0-0). "We zijn dus nog kansrijk", stelde middenvelder Clarence Seedorf van de Italiaanse kampioen na afloop van het bewuste duel. "Zeker als we in Camp Nou scoren."

Bayern München begint met een riante uitgangspositie aan de return van de kwartfinale tegen Olympique Marseille. De Duitse werkgever van Arjen Robben verdedigt voor eigen publiek een voorsprong van 2-0. "Maar laten we nu waken voor gemakzucht", waarschuwde trainer Jupp Heynckes. "Er zijn wel vaker vreemde dingen in een return gebeurd."

FC Barcelona wil defensie AC Milan kraken
FC Barcelona wil defensie AC Milan kraken (Foto: ANP)

RuneScape krijgt beperkte microtransacties

Ontwikkelaar Jagex heeft aangekondigd dat RuneScape de eerste stappen gaat maken naar een microtransactiesysteem. Spelers kunnen extra draaien kopen in de Squeal of Fortune-minigame. Dat staat vermeld op het RuneScape-forum. De aankopen kunnen worden gedaan via een speciaal portaal of het RuneScape-betaalsysteem.

Although earning and winning spins are great new ways to spend more time punching Yelps in the chops, that’s not enough for the impatient among us,” schrijft een moderator op het forum. “We’ve done our maths and are confident that the Squeal of Fortune has minimal impact on the RuneScape economy. To make sure the economy remains balanced, spins are not tradable or bankable.

De extra beurten hebben evenveel kans om zeldzame items te winnen en spelers maken altijd eerst hun gratis beurten op voor de gekochte draaien.

RuneScape is één van de oudste browserbased MMO's en is sinds 2001 bespeelbaar via een free-to-playmodel. Het spel heeft een geschat aantal van tien miljoen spelers.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een goodie-pakket met daarin een Rayman Origins-poster. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden:  Wie is de bedenker van Rayman? Het antwoord is Michel Ancel.

De gelukkige die het pakket in de brievenbus mag verwachten is boterhoofd. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

Britten herdenken Falklandoorlog

Groot-Brittannië heeft maandag de dertigste verjaardag van de Argentijnse invasie van de Falklandeilanden herdacht. De eilandengroep zorgt de laatste tijd weer voor meer spanningen tussen Groot-Brittannië en Argentinië.

Bij het Britse nationale oorlogsmonument in Centraal-Engeland werd een herdenkingsdienst gehouden voor de 255 Britten, 649 Argentijnen en drie eilandbewoners die in 1982 omkwamen. Er werd een kaars aangestoken die 74 dagen, de duur van de oorlog om de Falklandeilanden blijft branden.

De Falklandeilanden vallen sinds 1883 onder Groot-Brittannië en een overgrote meerderheid van de eilandbewoners wil Brits blijven. De Britse premier David Cameron zei maandag dat Groot-Brittannië betrokken was bij 'het rechtzetten van een groot onrecht'. Hij herhaalde dat Groot-Brittannië zal blijven opkomen voor het recht van de Falklanders om hun eigen toekomst te bepalen.

Een van de nieuwste oorlogsschepen van de Britse vloot, de HMS Dauntless, zet woensdag voor een toer van zes maanden koers naar het zuiden van de Atlantische Oceaan. Volgens het Britse ministerie van defensie gaat het om een routinemissie.

[Upd] Zeven doden bij schietpartij op school VS

Bij een schietpartij op een christelijke universiteit in Oakland in de Amerikaanse staat Californië zijn maandag vijf mensen gewond geraakt, meldt de politie.

De schietpartij deed zich in de ochtend voor bij de Oikos University in het oosten van Oakland. De politie heeft het gebouw omsingeld; het is onduidelijk of de schutter nog binnen is.

De Oikos University biedt volgens zijn website studies theologie, muziek, verpleegkunde en Aziatische geneeskunst aan.

Update 22.14 uur
Inmiddels is bekend geworden dat er minstens vijf doden zijn gevallen.

Update 00.43 uur
Naar nu blijkt zijn er in totaal zeven mensen omgekomen bij het drama. Er wordt ook melding gemaakt van drie gewonden.

Chevy Chase scheldt baas huid vol

Chevy Chase heeft zijn baas Dan Harmon de huid vol gescholden. De 68-jarige komiek voelt zich schandalig behandeld door de bedenker en producent van de comedyserie Community, waarin hij een van de hoofdrollen speelt.

Chase liep enige tijd geleden kwaad van de set wegens problemen met het script. Harmon pakte de komiek terug tijdens een Community-feest, schrijft film- en tv-website Deadline. Tijdens een toespraak schold de producent Chase in het bijzijn van zijn vrouw en dochter uit. De komiek vertrok direct en liet even later een meedogenloze boodschap achter op Harmons voicemail, die nu op internet is beland.

"Niemand praat zo tegen mij en zeker niet in het bijzijn van mijn vrouw en kinderen", zegt Chase, die geen spaan heel laat van Harmon. Hij noemt de producent onder meer een 'alcoholist', maakt hem belachelijk om zijn gewicht en zegt dat hij waarschijnlijk een vroege dood zal sterven.

Wat de gevolgen zijn voor Chase's rol in Community, in Nederland te zien op Comedy Central, is nog onduidelijk. Hij was dankzij de serie na jaren in de anonimiteit juist bezig met een comeback. Twee weken geleden werd nog bekend dat Chase na meer dan twintig jaar weer een film gaat maken met collega en vriend Dan Aykroyd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.