FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 maart 2012

"Muamba was feitelijk 78 minuten dood"

De clubarts van Bolton Wanderers heeft zijn reactie gegeven op het dramatische voorval van afgelopen weekend. Bolton-speler Fabrice Muamba (23) werd getroffen door een hartaanval.

Het incident deed zich voor tijdens het FA Cup-duel tussen Tottenham Hotspur en Bolton Wanderers en Muamba werd op het veld gereanimeerd door Jonathan Tobin, de clubarts van Bolton. Dit werkte niet en de speler werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

"Muamba was feitelijk 78 minuten dood" (Foto: Pro Shots)

In gesprek met de BBC laat Tobin het volgende weten. "Het hart van Muamba heeft 78 minuten niet kunnen kloppen. In feite was hij in die periode niet meer in leven", aldus de medicus. "Muamba kon in die tijd geen ademhalen."

Het snelle handelen heeft ervoor gezorgd dat Muamba nog altijd in leven is. "48 minuten van die tijd waren onderweg naar het ziekenhuis en nog eens dertig minuten daarna klopte zijn hart niet meer." Volgens de laatste berichten is Muamba al weer aan de beterende hand.

Regisseur KONY 2012 had psychose

Bij de maker van de documentaire KONY 2012 die vorige week in verwarde toestand werd aangehouden is een psychose vastgesteld. Jason Russell, die met zijn film over de wrede Afrikaanse krijgsheer Joseph Kony onlangs een internethype ontketende, moet volgens zijn echtgenote de komende tijd in het ziekenhuis blijven.

De 33-jarige oprichter van de hulporganisatie Invisible Children werd vorige week opgepakt toen hij in zijn onderbroek al schreeuwend over straat rende en met zijn vuisten op het trottoir beukte. Volgens zijn familie werd zijn merkwaardige gedrag niet veroorzaakt door alcohol of verdovende middelen.

Artsen hebben voorlopig besloten tot de diagnose 'korte reactieve psychose'. Dat is een kortdurende waantoestand die is te herleiden tot een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Russell zou zijn bezweken onder de lof en hoon waarmee hij door het plotselinge monstersucces van zijn documentaire werd overstelpt.

[Premier League] Manchester City houdt druk op United

Manchester City blijft meedoen in de titelstrijd in de Premier League. De nummer twee won woensdag in eigen huis met 2-1 van Chelsea. Het verschil met koploper Manchester United is daardoor weer een punt. Chelsea kwam in Manchester wel op voorsprong via Gary Cahill, maar Sergio Aguero trok de stand vanaf de penaltystip gelijk. Samir Nasri besliste de wedstrijd in de slotfase op aangeven van invaller Carlos Tévez.

Liverpool gaf een 2-0 voorsprong weg en verloor in Londen van Queens Park Rangers: 3-2. Sebastian Coates en Dirk Kuijt zorgden na rust voor de doelpunten van Liverpool, maar in het laatste kwartier richtte QPR zich op. Via treffers van Shaun Derry en Djibril Cissé kwam de thuisploeg op gelijke hoogte en in blessuretijd kroonde Jamie Mackie zich tot matchwinnaar.

Ook Tottenham Hotspur liep averij op. Thuis tegen Stoke City kwam de ploeg niet verder dan 1-1. Cameron Jerome zette de bezoekers een kwartier voor tijd op voorsprong, maar in blessuretijd kopte Rafael van der Vaart de gelijkmaker binnen.

Ondanks het punt moet Tottenham de derde plaats aan Arsenal laten. De Gunners boekten een benauwde 1-0 uitzege bij Everton. Thomas Vermaelen kopte al in de achtste minuut vanuit een hoekschop raak.

Politieinval mogelijk op handen in Toulouse

De Franse politie lijkt zich op te maken voor een inval in het appartement waar de man die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor drie aanslagen zich heeft verschanst. De elektriciteit is afgesloten en op de met schijnwerpers verlichte gevel van de woning van Mohammed Merah na is het appartementencomplex in duisternis gehuld.

De politieactie in Toulouse begon woensdag in de vroege ochtend en duurt inmiddels al meer dan vijftien uur. Elite-eenheden van de Franse veiligheidsdiensten onderhandelen tot dusver vruchteloos met Merah over zijn overgave.

V.Williams boekt winst bij rentree

Venus Williams heeft haar rentree op de tennisbanen opgeluisterd met een zege in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Miami. De Amerikaanse had geen enkele moeite om zich te ontdoen van de Japanse veterane Kimiko Date-Krumm: 6-0 en 6-3.

Williams kwam vanwege problemen met haar immuunsysteem na de afgelopen editie van de US Open niet meer in actie. Waar de partij tegen Date-Krumm als opwarmertje kon worden beschouwd mag ze in de tweede omloop vol aan de bak. Dan speelt ze namelijk tegen de als derde geplaatste Tsjechische Petra Kvitova.

Ook Kim Clijsters boekte een zege bij haar rentree. De 28-jarige Belgische wist de Australische Jarmila Gajdosova 4-6, 6-1 en 6-0 te verslaan. Ze moet het in de volgende ronde opnemen tegen de Duitse Julia Görges.

Einde aan rechtszaak Force India en Aerolab

Er is eindelijk een einde gekomen aan de rechtszaak die het Formule 1-team Force India aangespannen had tegen Aerolab, Mike Gascoyne en het Caterham F1 Team. De Britse rechter Arnold wees de claims van het team van Vijay Mallya grotendeels af.

De zaak draaide om een model dat Force India in 2009 bij het windtunnelbedrijf van Aerolab achtergelaten had nadat beide partijen vanwege onbetaalde rekeningen uit elkaar waren gegaan. Volgens Force India heeft Caterham, het voormalige Lotus Racing, dit model gebruikt voor de bouw van hun eerste Formule 1-bolide voor 2010. Hierbij zou intellectueel eigendom geschonden zijn. Dit is slechts gedeeltelijk bewezen verklaard, waardoor Force India hier 25.000 euro voor mag ontvangen.

Aerolab-directeur Jean-Claude Migeot geeft dit toe, al zei hij dat er geen sprake van opzet was. Het bedrijf brak in 2009 met Force India vanwege onbetaalde rekeningen en ging direct daarna met Lotus Racing in zee. Hierdoor was er geen tijd meer om de sporen van de vorige klant volledig uit te wissen, waardoor enkele delen van de data die voor Force India verzameld waren voor de Lotus TF127 konden worden gebruikt.

De onbetaalde rekeningen noopten Aerolab ertoe om een tegenaanklacht tegen Force India in te dienen, welke door rechter Arnold toegewezen is. Het team van Vijay Mallya moet 850.000 euro aan onbetaalde rekeningen voldoen.

Alle PVV-fracties behalve Noord-Holland loyaal

Ook de senaatsfractie van de PVV en de PVV-fractie in het Europees Parlement staan als een man achter Geert Wilders. Woensdagmiddag verstuurden de PVV-fracties van alle provincies behalve Noord-Holland een gezamenlijk persbericht waarin ze verklaarden Wilders te blijven steunen. Ook de fracties van de PVV in de gemeenteraden van Almere en Den Haag blijven loyaal aan Wilders.

"De fractie schaart zich volmondig achter de missie, de koers en de standpunten van de PVV en Geert Wilders", verklaarde fractievoorzitter in de Eerste Kamer Machiel de Graaf. "Ons heldere en duidelijke PVV-geluid zal in de Eerste Kamer blijven klinken, nu en in de toekomst."

Eerder zei fractieleider van de PVV in Overijssel Edgar Mulder: "Wij zijn volbloed PVV'ers en blijven trouw aan de partij." Hij deed een beroep op de PVV-Statenleden in Noord-Holland, die woensdagavond vergaderen over de vraag of zij loyaal blijven aan de PVV of aan hun fractieleider Hero Brinkman. "Als zij ook volbloed PVV'ers zijn, kunnen ze dat vanavond bewijzen", zegt Mulder.

De Statenfractie in Noord-Holland vergadert woensdagavond vanaf 20.00 uur over of zij loyaal blijven aan Geert Wilders of aan de dinsdag opgestapte Hero Brinkman. Brinkman is fractievoorzitter van de PVV in Noord-Holland.

Brama ontevreden over slotfase tegen De Graafschap

FC Twente boekte vandaag een moeizame, maar verdiende zege (2-1) tegen De Graafschap. In de slotfase kwamen de Enschedeërs nog goed weg, toen de Doetinchemers nog enkele grote kansen kregen, maar de Tukkers hielden stand. Brama was tevreden met de winst van zijn ploeg, maar baalde van de slotfase.

"Dat kan gewoon niet", zei Brama tegen Eredivisie Live. "Met 11 tegen 10 mag je niet zoveel kansen tegen krijgen. We hadden de wedstrijd veel eerder moeten 'killen'. 'Dankzij keeper Boschker hebben we gewonnen."

Een tegenvaller voor Twente was de blessure voor Luuk de Jong, die op een ongelukkige wijze door zijn enkel ging. "Hij gaat wel vaker door zijn enkel. Hopelijk valt het mee", besloot Brama.

Brein wil omzeilen van verbod Pirate Bay aanpakken

Stichting Brein sommeert mensen die het klanten van Ziggo en Xs4all via een omweg mogelijk maken om toch op The Pirate Bay te komen om hier onmiddellijk mee te stoppen. Enkele Nederlandse beheerders van zogeheten proxyservers hebben een brief gekregen van de auteursrechtenorganisatie. Dat meldt de website Tweakers.net.

Ziggo en XS4ALL blokkeerden onlangs al de toegang tot torrentsite The Pirate bay, nadat de rechtbank in Den Haag ze daar toe had verplicht in een door Brein aangespannen zaak. Abonnees zouden muziek, films of games uitwisselen via The Pirate Bay en daarmee inbreuk maken op auteursrechten.

Volgens Brein-directeur Tim Kuik bieden de beheerders van proxyservers opzettelijk omzeiling van een rechterlijk verbod aan. "Als zij niet voldoen houden wij ze aansprakelijk voor schade", zegt hij aan Tweakers.net. Onduidelijk is hoeveel mensen een beschikking en een sommatie hebben gekregen.

Brein daagde vorige maand internetproviders UPC, KPN, Tele2 en T-Mobile voor de rechter in een poging ook deze bedrijven ertoe te bewegen de website The Pirate Bay te blokkeren. De zaak dient 19 april.

Onbekend is of, en hoe, Brein alle honderdmiljoen-miljard mogelijkheden om the pirate bay te bezoeken wil aanpakken.

'Noriega heeft hersentumor'

Manuel Noriega, de voormalige dictator van Panama, is woensdag opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de autoriteiten gaat het om een routinecontrole, maar zijn advocaten stellen dat Noriega lijdt aan een hersentumor.

"Hij zal een aantal routineonderzoeken ondergaan", zei Angel Calderon, het hoofd van het gevangeniswezen in Panama. Advocaat Julio Berrios stelde dat recent een tumor is gevonden in het hoofd van zijn cliënt. "Zijn gezondheid gaat achteruit", zei Berrio, die verder zei dat Noriega in de gevangenis niet goed is behandeld tegen de griep en koorts.

De 78-jarige Noriega zit een gevangenisstraf van 20 jaar uit voor het vermoorden van 11 politieke tegenstanders. Hij regeerde Panama van 1983 tot 1989.

Angry Birds speelparken in opkomst

Heb je Angry Birds uitgespeeld en kan je niet wachten op de uitbreiding? Dan heeft Rovio de oplossing voor je. De ontwikkelaar heeft de planning om speeltoestellen met het Angry Birds thema te plaatsen.

Dit zal in eerste instantie in het thuisland Finland gebeuren, waarna het Verenigd Koninkrijk aan de beurt is. Op deze manier wil Rovio spelers uitdagen om niet alleen maar thuis op de bank te zitten, maar ook naar buiten te gaan, jezelf bezig te houden en plezier te hebben.

De Angry Birds speeltoestellen bieden de mogelijkheid om op grote schermen het spel te spelen, maar vragen ook om enige beweging. Zo zal je met een bepaalde snelheid door een buis moeten rennen om niet nat te worden.

Ook staat er een heel Angry Birds Land gepland voor het Särkänniemi Adventure Park in Finland. Dit zal een interactief gedeelte zijn waar activiteiten en de game-wereld elkaar ontmoeten.

Vind je al deze beweging maar niets, dan kan je je vermaken met Angry Birds Space, die vanaf morgen te downloaden is.

Angry Birds Space

Figo kan belastingdienst verwachten

Luis Figo kan bezoek verwachten van de Spaanse belastingdienst. De fiscus eist via de rechter een bedrag van 2,4 miljoen euro aan achterstallige inkomstenbelasting van de voormalig speler van FC Barcelona.

De aanslag gaat over de periode tussen 1997 en 1999 en werd al in 2008 opgelegd. Figo heeft hier bezwaar tegen aangetekend en ziet nu een gang naar de rechter tegemoet. Figo was tussen 1995 en 2000 actief voor FC Barcelona, waarna hij naar Real Madrid overstapte. De Portugees hing uiteindelijk in 2009 zijn kicksen aan de wilgen.

VI Oranje kost Scheveningen twee ton

De Scheveningse middenstand moet diep in de buidel tasten om VI Oranje en Radio 538 tijdens het EK naar de badplaats te halen. Om de uitzendingen vanuit het Kurhaus plaats te laten vinden moet ongeveer 200.000 euro worden betaald.

Het overgrote gedeelte wordt betaald door houders van strandtenten. Ruim de helft van het budget, waaruit ook een publiciteitscampagne zal worden betaald, moet worden opgebracht door strandtenthouders. Als paviljoenhouders niet betalen krijgen ze geen pachtcontract. Ook de gemeente Den Haag trekt zijn portefeuille. Er gaat 57.500 euro aan gemeenschapsgeld naar het Scheveningse feestje.

[KNVB beker] Uitslag sc Heerenveen - PSV

Vandaag en morgen worden de halve finales uit het KNVB bekertoernooi afgewerkt. Vanavond vond de eerste halve eindstrijd plaats. sc Heerenveen ontving in eigen huis PSV. De Eindhovenaren wonnen met 1-3 en treffen daardoor in de bekerfinale AZ of Heracles Almelo.

Afgelopen weekend verloren de Friezen in competitieverband al met 5-1 van PSV en ook vanavond startte de formatie van trainer Ron Jans niet goed. PSV nam al snel de regie in handen en kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong. Marcelo stoomde op, gaf de bal met buitenkantje voet mee aan Jermaine Lens. Hij zag Zakaria Labyad vogelvrij voor het doel staan en liet deze kans niet onbenut.

De thuisploeg zette vervolgens flink aan en dit resulteerde nog voor rust in de gelijkmaker. Victor Elm kopte uit een corner knap binnen. PSV sloeg echter direct na rust opnieuw toe. Georginio Wijnaldum scoorde de 1-2 en vijf minuten later bracht Tim Matavz de 1-3 op het scorebord. Heerenveen kreeg vervolgens nog een flink aantal kansen, maar Przemyslaw Tyton hield met knap keeperswerk zijn doel schoon. De Pool stopte tien minuten voor tijd ook nog een strafschop van Bas Dost.

Karakteristieken:

sc Heerenveen

1 - 3

PSV

 34' Elm    23' Labyad 
46' Wijnaldum
50' Matavz
 
 Gele kaart: Zomer, (sc Heerenveen), Labyad, Bouma (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.000
Arbiter: Nijhuis
 Bijz: Bas Dost (sc Heerenveen) mist penalty (79)
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Kums
Djuricic
Elm (Sibon/82)
Narsingh
Dost
Assaidi
  Tyton
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Pieters
Labyad
Wijnaldum
Strootman (Engelaar/74)
Lens (Depay/86)
Matavz
Mertens

Eén DRS-zone in Maleisië

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat er tijdens de Grand Prix van Maleisië één DRS-zone zal zijn. Vorige week in Australië hadden de rijders de beschikking over twee zones, maar dit keer wordt dit niet nodig geacht.

Net als vorig jaar zal de DRS-zone op Sepang liggen op het rechte stuk van start/finish. Het meetpunt zal op 207 meter voor de laatste bocht liggen. De achtervleugel kan uiteraard alleen bediend worden als een coureur op dat punt minder dan een seconde achter zijn voorligger rijdt.

Zynga koopt Draw Something-ontwikkelaar

Zynga, de social games-gigant, heeft OMGPOP, de makers van Draw Something, gekocht. Wall Street Journal meldt dat de deal voor zo'n 210 miljoen dollar rond is. Zynga heeft nu de rechten op alle titels van OMGPOP in handen.

Volgens het bericht heeft Zynga 180 miljoen dollar betaald voor het bedrijf, plus 30 miljoen dollar voor de 45 werknemers van OMGPOP. Draw Something schijnt zo'n $250.000 per dag op te leveren.

Dan Porter, CEO van OMGPOP, zegt dat het bedrijf zich zal blijven focussen op Draw Something.

"The game will stay true to you and what you love, and it's my solemn vow that the magic of Draw Something will not change. I know without a doubt that Zynga is the right partner for OMGPOP. Our new partners at Zynga know how to innovate at scale, and they're pushing the limits of social with their mobile games. With the added resources we now have, and the deep gaming experience we can draw from, we can't wait to continue to surprise our users."

[Upd] Dubbel XP weekend voor Modern Warfare 3

[Update 22:00] Vanmiddag is bekend gemaakt dat ook PlayStation 3- en pc-gebruikers een XP-weekend krijgen. Hierbij is gemeld dat je XP kan verdienen in elke playlist.

[Origineel bericht] Xbox 360-gebruikers kunnen dit weekend extra XP verdienen, dit heeft te maken met de release van de DLC collectie die deze week is uitgekomen. Het double XP-weekend is vooralsnog exclusief voor Xbox Live, over een XP weekend voor pc- en PlayStation 3-gebruikers is nog niks bekend.

Waarschijnlijk start het XP-weekend aankomende vrijdag en zal het mogelijk zijn om tot en met maandag meer XP te verdienen. Een perfect moment dus om je scores in Modern Warfare 3 nog even flink op te krikken.

MW3

Vliegveld Praag draagt voortaan naam Havel

De Praagse luchthaven Ruzyne gaat de naam van wijlen president Vaclav Havel dragen. De Tsjechische minister van vervoer kondigde woensdag aan dat het vliegveld op 5 oktober, Havels verjaardag, wordt omgedoopt. Havels weduwe Dagmar heeft volgens minister Pavel Dobes met het plan ingestemd.

Meer dan 82 duizend Tsjechen tekenden de afgelopen tijd een petitie die de regering om de naamsverandering vroeg. De initiatiefnemer, regisseur Fero Fenic, noemde de verklaring van Dobes 'geweldig nieuws'.

Havel, een dissidente toneelschrijver die in 1989 de geslaagde opstand tegen de communistische dictatuur aanvoerde en vervolgens president werd, overleed op 18 december. Hij werd 75 jaar.

Punten Ronde 25/26 FOK! Voetbalmanager

De 25e en 26e speelronde in de Eredivisie zijn inmiddels geweest, waardoor de balans in de FOK! Voetbalmanager weer opgemaakt kan worden. Ook de resultaten van de inhaalwedstrijd De Graafschap - FC Twente (speelronde 19/20) zijn inmiddels verwerkt. Welke manager presteerde het beste en welke manager gaat er aan de leiding? Je leest het hieronder.

Inmiddels is met dank aan Voetbalschoenen.com en Uitgeverij Nieuw-Amsterdam de prijzenpagina gevuld. Kijk daarom snel op de prijzenpagina wat je kunt winnen.

Beste manager deze ronde was In the mists of Vienna met maar liefst 171 punten. Starzky pakte met 147 punten de tweede stek, voor FC Schagchelaar die één punten minder behaalde. Mierlo faalt nooit werd met 140 punten vierde, terwijl Seleção Canarinho met 139 punten de top vijf afsloot.

In het klassement gaat Fc Dutchy nu met 1334 punten aan de leiding, voor FC Bal Door Het Raam dat er zes punten achter staat. Essche Boys staat met 1298 punten derde, voor Dubnobasswithmyteamman die er 1284 heeft. PFT11 sluit met 1279 punten de top vijf af.

Punten ronde 13 - Speelronde 25/26

# team user ronde 13 totaal
1 In the mists of Vienna VlepMeister 171 1117
2 Starzky Starzky 147 1077
3 FC Schagchelaar Matmans 146 1103
4 Mierlo faalt nooit Chrizle 140 1175
5 Seleção Canarinho BassieD 139 1230
6 Fc Dutchy Steppenpferd 138 1334
7 Stinky United Snofroe 136 1178
8 NikeyAjax NikeyAjax 130 745
9 FC Opper opperkleurder 129 1175
10 Essche Boys VerrekteZakHooi 128 1298


Algemeen klassement na ronde 13

# team user ronde 13 totaal
1 Fc Dutchy Steppenpferd 138 1334
2 FC Bal Door Het Raam ElmarO 118 1328
3 Essche Boys VerrekteZakHooi 128 1298
4 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 110 1284
5 PFT11 pleb07 99 1279
6 FC Zorro Zorro 109 1278
7 Bayself Bayswater 122 1276
8 Shinji's toppers! shinji_united 112 1257
9 Kayzie kayzie 97 1251
10 OnslowAcidCrew MSNMGH 114 1246


Beste team bij de subleages was met 107 punten deze ronde Toppers van Weleer dat met 1188 punten de zege al niet meer kan ontgaan. ANTRG staat tweede met 1037 punten, voor Fryslân Boppe! dat er 1002 heeft. Mifano8 staat met 922 punten vierde, voor Harkie's Heroes dat op 916 punten staat.

Algemeen klassement subleagues na ronde 13

# subleague owner ronde 13 totaal leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 107 1188 10
2 ANTRG Knock-out-Mutant 83 1037 3
3 Fryslân Boppe! Steppenpferd 93 1002 5
4 Mifano8 Keano 87 922 7
5 Harkie's Heroes Redinox 95 916 7
6 FusionVoetbal wdeman 82 900 3
7 Birdsong United Birdy012 74 898 4
8 Fc Zutphen INViCTuS 72 884 5
9 TUI Nederland ntrx 74 880 9
10 MLOleague Killinglaw 85 866 8


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Voor de komende managerronde 27/28 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op vrijdagmiddag 23 maart 2012 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 1 april 2012 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2011/2012.

Katja Römer-Schuurman in BNN's Van God Los

Katja Römer-Schuurman gaat een rol spelen in Van God Los. Ze is de zoveelste bekende Nederlander die BNN heeft weten te strikken voor het nieuwe seizoen van de dramaserie.

In Van God Los wordt per keer een waar gebeurde misdaad belicht. De aflevering met Katja gaat over een vete tussen voormalige vrienden Klaas en Freddie. De actrice en presentatrice speelt Andrea, de vriendin van Klaas, die wordt betrokken bij de ruzie. "Te gek dat ik aan een van de afleveringen van dit nieuwe seizoen mag meewerken", laat Katja weten. "Ik verheug me."

Eerder werd al bekend dat in de nieuwe reeks Van God Los rollen zijn weggelegd voor onder anderen Johnny de Mol, Chris Zegers, Kim Feenstra en Nicolette Kluijver. De serie is vanaf zondag 1 april elke week te zien op Nederland 3.

SP-Kamerlid Gesthuizen vrijgelaten

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is woensdagavond vrijgelaten nadat ze eerder op de dag was opgepakt tijdens een demonstratie van postbodes. Gesthuizen zat zo'n vijf uur vast op het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat. Veel fractieleden, onder wie fractieleider Emile Roemer, kwamen naar het bureau om haar vrijlating te eisen.

Gesthuizen werd woensdag opgepakt tijdens een demonstratie van postbodes. Enkele tientallen postbodes demonstreerden op het Plein voor de Tweede Kamer, waar een debat over de postmarkt had plaatsgevonden. De demonstranten wilden vervolgens doorlopen naar het hoofdkantoor van PostNL, maar daarvoor gaf de politie geen toestemming. Toen Gesthuizen en een postbode, die samen een doodskist droegen, toch doorliepen werden ze opgepakt en afgevoerd in een politiebusje.

Gesthuizen weigerde akkoord te gaan met het betalen van een boete. Ze is vervolgens met een dagvaarding heengezonden. Dit betekent dat ze op een later moment moet voorkomen.

De arrestatie leidde tot verontwaardiging. "Wat een waanzin. Sharon Gesthuizen nog steeds vast om niks", twitterde Roemer. "Ben nu zelf onderweg naar bureau voor opheldering!" Ook partijvoorzitter Jan Marijnissen was op het bureau aanwezig. Op Twitter werd er schande gesproken van de aanhouding. 'FreeSharonDijkhuizen' was in Nederland een tijd trending topic.

De SP-fractie in de gemeenteraad van Den Haag gaat om opheldering vragen over de kwestie.


SP-Kamerlid Gesthuizen vrijgelaten (Foto: Novum)

Afghaanse getuigen van bloedbad zagen één dader

Geen van de ooggetuigen van de schietpartij waarbij zestien Afghaanse burgers omkwamen heeft verklaard met eigen ogen meerdere schutters te hebben gezien. Dat hebben de hoogste districtsambtenaar en de politiechef ter plaatse woensdag gezegd.

Dorpsgenoten van de zestien slachtoffers bestreden eerder de Amerikaanse lezing dat de militair alleen zou hebben gehandeld. Ze beweerden tegenover Afghaanse onderzoekers tot wel twaalf daders te hebben gezien.

De hoogste regeringsfunctionaris in het district Panjwai liet woensdag echter weten dat het steeds om verklaringen uit de tweede hand gaat. "Voor zover ik weet zegt iedereen in de dorpen dat iemand hen had verteld verscheidene buitenlandse militairen te hebben gezien in de dorpen waar de schietpartij plaatsvond", zei Fazal Mohammad. "Maar niemand heeft zelf gezegd een groep soldaten te hebben gezien. Het onder dorpelingen verzamelde bewijs is niet voldoende om te bevestigen dat er meer dan een schutter was." Politiecommandant Sardar Mohammad Nazari van Panjwai onderschreef Mohammads woorden.

Mohammad sprak zijn vermoeden uit dat rebellen hebben geprobeerd met de schietpartij hun voordeel te doen. "Het is mogelijk dat enkele mensen informatie hebben verspreid. Het is tijd voor Afghanistan om tot rust te komen en de opstandelingen dit incident niet te laten uitbuiten."

De 38-jarige sergeant Robert Bales, die 's nachts in twee dorpen negen kinderen en zeven andere burgers zou hebben doodgeschoten, zit inmiddels vast in de zwaarbewaakte gevangenis van het Amerikaanse leger in Fort Leavenworth in Kansas. Hij kan volgens minister van defensie de doodstraf krijgen, al achten defensieanalisten dat niet waarschijnlijk. Het bloedbad, dat volgde op de verbranding van korans op een Amerikaanse militaire basis elders in Afghanistan, wekte de woede van veel Afghaanse politici en bestuurders.

Het Pentagon heeft de bewering weersproken van enkele dorpelingen dat de dag tevoren een bermbom een aantal militairen in het gebied had verwond. Volgens de Afghanen zetten Amerikaanse troepen enkele buurtbewoners tegen de muur en dreigden het hun betaald te zetten. De dorpelingen zien in de schietpartij die een dag later volgde de toen aangekondigde wraak.

Amnestie voor Bouterse op de lange baan

Een besluit over de wijziging van de Surinaamse amnestiewet onder welke de Surinaamse president Desi Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden in 1982 mogelijk amnestie krijgen is uitgesteld. Dat heeft oppositiepoliticus Radjkoemar Randjietsingh woensdag gezegd.

Leden van de Nationale Assemblee zijn achter gesloten deuren bijeengekomen en hebben besloten een commissie te vormen die zich gaat buigen over de voorgestelde wetswijziging. Randjietsingh is lid van de commissie, die donderdag voor het eerst bijeenkomt. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer de wetswijziging wordt voorgelegd aan de Nationale Vergadering en of er voldoende steun is.

De initiatiefwet werd ingediend door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Ze vinden dat het land behoefte heeft aan orde en rust. Daarom moet er volgens hen een streep getrokken worden onder het verleden. Ze menen dat een algemeen pardon nodig is, of mensen nu schuldig zijn of niet.

Ook Ronnie Brunswijk, de leider van de A Combinatie, is geneigd in te stemmen met de initiatiefwet, verklaarde hij tegenover verslaggevers. Hij meent dat de rechtszaak tegen de verdachten van de Decembermoorden al te lang heeft geduurd. Hij zei wel eerst te willen overleggen met zijn achterban over het verlenen van steun aan de wetswijzigingen.

Oud-president Ronald Venetiaan is fel gekant tegen de wetswijziging. "Men probeert het proces dat nu ten einde loopt, waarvan men kennelijk vindt dat het er niet zo goed uitziet voor de verdachten, te torpederen", zei hij woensdag in de Surinaamse krant De Ware Tijd. "Het is vooral bijzonder droevig dat een belangrijk instituut van de democratie, de Nationale Assemblee, als hoogste orgaan van de volksvertegenwoordiging op deze wijze wordt misbruikt."

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime in Fort Zeelandia in Paramaribo omgebracht. Oud-legerleider Bouterse wordt gezien als hoofdverdachte. Het proces tegen de in totaal 24 verdachten loopt nog. De rechtszaak begon in november 2007 maar is herhaaldelijk stilgelegd wegens allerlei juridische problemen.


Amnestie voor Bouterse op de lange baan (Foto: Novum)

Echtgenote bedroefd over arrestatie Ratelband

De vrouw van Emile Ratelband is 'ontzettend verdrietig' na de arrestatie van de positiviteitsgoeroe. Ratelband werd dinsdag door de Nationale Recherche opgepakt wegens betrokkenheid bij een poging tot brandstichting.

"Ik hou veel van Emile", zegt Moon in een verklaring aan RTL Boulevard. "Dit is niet hoe hij is. Natuurlijk maakt hij wel eens een lolletje, maar dit zijn geen grappen meer." Ratelband zit momenteel in beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat mag praten. Hij wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De 63-jarige Ratelband zou drie jaar geleden betrokken zijn geweest bij een plan om een brandbom te gooien in een woning van hem in Huissen. Toen hij degene die het huis 'bewaakte' tegen krakers eruit wilde hebben, wilde die niet vertrekken, waarop het plan met de brandbom ontstond.

De Nationale Recherche kwam Ratelband op het spoor bij een ander, groter onderzoek rond crimineel Rob Z. De positiviteitsgoeroe zou contact hebben gehad met de misdadiger. Ook Panorama-journalist Koen Scharrenberg is gearresteerd wegens betrokkenheid bij het plan.

Prandelli sluit EK-deelname Balotelli niet uit

De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli ontkent dat de deelname van Mario Balotelli aan het EK 2012 is uitgesloten. De oefenmeester riep Balotelli niet op voor de afgelopend twee interlands van de Italiaanse nationale ploeg. De aanvaller kan in de komende periode echter alsnog een plek afdwingen in de EK-selectie.

"Balo is nog steeds een volwaardige selectiespeler, maar hij zal moeten bewijzen dat hij zich kan beheersen", zei Prandelli op een persconferentie. De coach wilde met het niet oproepen van Balotelli discipline afdwingen. Daniele de Rossi en Pablo Osvaldo kregen eerder ook al geen uitnodiging nadat ze zich hadden misdragen binnen de lijnen.

Balotelli staat bekend om zijn excentrieke karakter. Het enfant terrible kreeg regelmatig kritiek van zijn coaches te verwerken, maar kwam dit seizoen desondanks al tot achttien competitieduels en elf doelpunten in de Premier League.

Tot drie maanden cel voor voetbalrellen Utrecht

Een verdachte van de rellen rond de wedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente in december in Utrecht heeft woensdag drie maanden cel opgelegd gekregen. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat hij in het stadion onder meer een hek waar stewards voor stonden heeft bestormd.

De straf voor deze verdachte is vooralsnog de hoogste die is opgelegd aan de groep hooligans die woensdag vanwege de rellen terechtstaat.

De man zou ook buiten stadion Galgenwaard geweld hebben gepleegd en onder meer stenen naar de politie hebben gegooid. Hij kreeg ook twee maanden voorwaardelijke cel en een stadionverbod opgelegd en moet van de rechter de schade die de politie leed vergoeden. Twee minderjarige kompanen van de man die zich aan dezelfde zaken schuldig hebben gemaakt, kregen twee maanden jeugddetentie en een maand voorwaardelijk.

Omstreeks 19.30 uur had de Utrechtse rechtbank 51 zaken behandeld. Verschillende verdachten die volgens de rechter zowel binnen als buiten het stadion actief waren, maar niet met stenen naar de politie hadden gegooid, kregen werkstraffen, stadionverboden en soms voorwaardelijke celstraffen opgelegd.

Een andere groep verdachten die alleen in het stadion deelnamen aan de bestorming van het hek en belaging van de stewards om bij Twente-supporters te komen, kreeg werkstraffen tussen de zestig en tachtig uur opgelegd, soms deels voorwaardelijk. Een deel van hen kreeg ook een stadionverbod.

In alle zaken werden lagere straffen opgelegd dan de officier van justitie had geëist. De rechter hield onder meer rekening met het feit dat de afbeeldingen van verdachten soms lang in de media te zien waren geweest en dat veel verdachten een blanco strafblad hadden.

Negen verdachten werden om verschillende redenen vrijgesproken. Zo was de rechter er in een zaak niet van overtuigd dat de verdachte dezelfde man was als degene die op videobeelden werd getoond. Een andere verdachte nam volgens de rechter daarnaast niet deel aan de rellen, maar schoot juist een steward juist te hulp.

De politierechter in Utrecht zou woensdag de zaken tegen alle 74 verdachten van de rellen beoordelen, maar niet alle zaken konden worden behandeld. In een aantal zaken bleek dat de dagvaarding te laat was bezorgd. Andere zaken werden aangehouden, omdat er onvoldoende tijd was om ze te behandelen. In totaal worden woensdag 53 zaken behandeld.

De rellen vonden op 4 december plaats, toen kort na de eerste helft van het duel vanuit een supportersvak van FC Twente vuurwerk werd gegooid in de richting van het vak voor gezinnen. Daarna rende een groep aanhangers van FC Utrecht de gracht in stadion Galgenwaard in en bestormde een hek. Hierbij kwamen stewards in de verdrukking.

Buiten het stadion werd de politie vervolgens bekogeld met vuurwerk, fietsen en stenen. Meerdere agenten en leden van de mobiele eenheid raakten gewond. De rellen hielden ongeveer twee uur aan. De 74 verdachten, allemaal mannen en jongens, werden geïdentificeerd op basis van beeldmateriaal.

Koningin praat definitief niet met pers

Koningin Beatrix slaat donderdag aan het slot van haar staatsbezoek aan Luxemburg definitief het gebruikelijke gesprek met de meegereisde pers over. Dit omdat de media bij dat gesprek ongetwijfeld vragen zouden stellen over prins Friso. De koningin heeft geen behoefte daar nu over te praten, aldus een woordvoerder van de RVD.

Het schrappen van de inmiddels traditionele ontmoeting met Nederlandse journalisten was vooraf al informeel aangekondigd. Friso ligt na een ski-ongeval vorige maand in Oostenrijk in coma in een ziekenhuis in Londen.

Koningin praat definitief niet met pers
Koningin praat definitief niet met pers (Foto: ANP)

Uitslag De Graafschap - FC Twente

Om 18:30 uur werd er in De Vijverberg afgestrapt voor het inhaalduel tussen De Graafschap en FC Twente, de nummers achttien en vier van de Eredivisie. Het duel werd eerder door sneeuwval en kou afgelast en kon door de Europese verplichtingen van Twente nu pas worden ingehaald. Hieronder de statistieken van het duel.

De Graafschap

1 - 2

FC Twente

 2' El Hassnaoui    19' Rosales 
 52' Fer 
 
 Gele kaart: Saeijs, Jansen, Rose, Wormgoor (De Graafschap), Janssen, O. John (FC Twente)
 Rode kaart: Meijer (58/2xg) (De Graafschap)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.501
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
Nalbantoglu (A. Jansen/78)
Wormgoor
Saeijs (Jansen/55)
Fränkel
Rose
El Hassnaoui
Meijer
Vermouth (Breinburg/65)
Poepon
De Leeuw
  Boschker
Rosales
Bengtsson
Röseler
Kuiper (Tiendalli/83)
Fer
Brama
Janssen
Chadli (Bajrami/88)
De Jong (Plet/78)
O. John

Chadli (L) en Nalbantoglu in actie. (Foto: Pro Shots)

Kritiek op Chili om zaak lesbische rechter

Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten (ICHR) heeft de Chileense overheid bekritiseerd omdat zij een vrouwelijke rechter de voogdij over haar kinderen heeft ontzegd. Een Chileense rechter besloot de vrouw de voogdij te ontnemen, omdat ze lesbisch is.

Rechter Karen Atala diende in november 2004 een klacht in bij het ICHR, nadat het Chileense hooggerechtshof had besloten de voogdij over de kinderen aan de ex-man van Atala toe te kennen. Het Chileense hof voerde de geaardheid van Atala aan als reden voor zijn besluit.

Het ICHR roept de Chileense overheid op om Atala en haar drie dochter omgerekend zo'n 38 duizend euro te betalen, en nog eens ruim negenduizend euro voor de proceskosten. Volgens het ICHR heeft de Chileense overheid Atala's privacy geschonden.

Hofs twee weken out door knieblessure

Vitesse moet het twee weken stellen zonder Nicky Hofs. Hij hield aan een oefenduel met SDV Barneveld een knieblessure over. Uit een echo bleek er een verrekking in de binnenband van zijn rechterknie te zitten. Vitesse-trainer John van den Brom kan Hofs daardoor niet inzetten in de competitiewedstrijden tegen Roda JC en AZ.

Hofs speelt sinds afgelopen zomer in het tenue van Vitesse. Hij was eerder ook al twee periodes actief in Arnhem. Dit seizoen kwam hij tot dusver tot 21 competitiewedstrijden. Daarin trof hij twee keer doel.

De middenvelder begon in het seizoen 2001/02 zijn carrière in Arnhem. Na vier jaar maakte hij de overstap naar Feyenoord, waar hij nooit potten kon breken. Na opnieuw twee jaar bij Vitesse ging hij een buitenlands avontuur aan bijAEK Limassol. Na een jaar in Cyprus keerde hij wederom terug bij zijn jeugdliefde.

Terpstra: "Een erg vette vis voor mij"

Niki Terpstra boekte vandaag misschien wel zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. Eerder werd hij al Nederlands kampioen en won hij een rit in de Dauphiné Libéré. Vandaag rondde hij een solo van dertig kilometer succesvol af in Dwars door Vlaanderen.

"Voor sommigen is deze koers misschien geen grote vis, maar voor mij is dit een erg vette vis", zei Terpstra na de finish tegen Sporza. "Sylvain en ik werkten goed samen in de achtervolging. Toen we bij de vluchters kwamen, hadden we snel door dat de anderen niet sterk genoeg waren om te volgen. Ik ging aan op de Ronde van Vlaanderen-straat en dacht dat Sylvain zou volgen. Het was nog ver om alleen te gaan, maar ik wist dat ik de wind mee had. Het ging me goed af."

BioWare bezig met Mass Effect 3-content

In een open brief naar alle Mass Effect-gamers heeft Ray Muzyka aangegeven dat BioWare momenteel bezig is met verschillende Mass Effect 3 content-initiatieven.

Deze content moet antwoorden gaan geven op vragen die overblijven na het einde van Mass Effect 3. Daarnaast heeft Muzyka ook aangegeven dat ze al bezig zijn met plannen voor toekomstige games in hetzelfde universum dat ook enkele antwoorden gaat geven.

Lees de volledige open brief van Muzyka hier.

De Bakker verliest bij rentree

Thiemo de Bakker heeft zijn eerste partij in ruim een maand verloren. De inwoner van Haarlem, die de afgelopen 4 weken vooral trainde in Nederland, ging onderuit in de eerste ronde van het challengertoernooi in de Engelse stad Bath. De Tsjech Jan Mertl bleek na bijna 2,5 uur tennis te sterk: 6-2, 4-6 en 7-6 (5). De Bakker is afgezakt naar de 261e plek op de wereldranglijst, 50 plaatsen lager dan zijn opponent.

Kiki Bertens wist haar openingspartij wel te winnen. De als tweede geplaatste speelster uit Wateringen versloeg de Slowaakse Kristina Kucova met 6-3 6-2. Bertens is de laatst overgebleven Nederlandse in het enkelspel nadat Richel Hogenkamp en Jesse Huta Galung een dag eerder al werden uitgeschakeld.

De Bakker verliest bij rentree
De Bakker verliest bij rentree (Foto: ANP)

Aspirant-militairen naar huis wegens diarreegolf

Meer dan 150 aspirant-militairen die woensdagmiddag een opleiding volgden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn naar huis gestuurd. Bij zeven scholieren was diarree geconstateerd en om verdere besmetting te voorkomen en de paraatheid niet in gevaar te brengen werd de klas afgelast.

Een week geleden werd op de kazerne in Oirschot het norovirus geconstateerd, waarna ook de hele groep naar huis werd gestuurd. Er zijn geen aanwijzingen dat dit zeer besmettelijke virus ook op de Oranjekazerne heerst, meldt het ministerie van Defensie.

De leerlingen uit de regio zuid volgen de opleiding veiligheid en vakmanschap, die hen voorbereidt op een carrière bij de krijgsmacht. Een deel van de opleiding vindt plaats op militaire locaties, zoals Schaarsbergen.

Brajkovic wint bizarre etappe in Catalonië

Janez Brajkovic is de winnaar geworden van een bizarre derde etappe in de Ronde van Catalonië. De Sloveen van Astana was de winnaar van de sprint van een kopgroep van negen man, die de hele dag door de sneeuw moest ploeteren. Uiteindelijk werd de etappe zelfs ingekort.

De etappe werd met liefst 55 kilometer ingekort en het bizarre was dat de renners dit pas tien kilometer voor het einde kregen te horen. Door het laat inkorten van de etappe was voor de renners ook onduidelijk waar de finish zou komen te liggen. Brajkovic had dit als eerste in de gaten en won de sprint. Steven Kruijswijk was de enige Nederlander in de groep en werd achtste.

Het peloton, waarvan ongeveer twintig renners er onderweg de brui aan gaven, gooide er met de pet naar en kwam op zeven minuten binnen. De tijdsverschillen werden niet doorberekend, waardoor Michael Albasini leider blijft.

Kid Icarus: Uprising gameplaybeelden

De eerste gameplaybeelden van Kid Icarus: Uprising zijn op het internet verschenen. In de 15 minuten durende video wordt er in twee hoofdstukken uitgelegd aan de speler hoe Kid wordt bestuurd, hoe Kid schiet met de stylus en hoe powerups werken. Naast gameplay is er ook te zien dat er een aantal vijanden terugkeren uit het originele Kid Icarus.

Kid Icarus: Uprising komt 23 maart uit op Nintendo 3DS.

Met dank aan EuroGamer voor de beelden.

[WK] Wüst tegen De Vries op 3.000 meter

In Heerenveen is er geloot voor de eerste dag van het Wereldkampioenschap afstanden, dat morgen begint in Thialf. Op de 1.500 meter zal Kjeld Nuis het in de elfde rit op moeten nemen tegen Harvard Bøkko.

Een rit eerder neemt wereldkampioen sprint Stefan Groothuis het op tegen Brian Hansen. Koen Verweij komt twee ritten daarvoor al in actie tegen Alexis Contin, terwijl de twaalfde en slotrit gaat tussen Shani Davis en Denny Morrison.

Op de 3.000 meter bij de vrouwen moeten titelverdedigster Ireen Wüst en Linda de Vries het tegen elkaar opnemen. Een rit later komen de Duitsen Claudia Pechstein en Stephanie Beckert in actie. In de slotrit staan Diane Valkenburg en Martina Sábliková tegenover elkaar.

De eerste rit op de 1.500 meter is om 16:30. Een uur later gaan de dames van start op de 5.000 meter.

Poortvliet van Telstar naar FC Den Bosch

Jan Poortvliet zal na twee seizoenen afscheid nemen als trainer van Telstar en volgend seizoen aan de slag gaan bij FC Den Bosch. Dit heeft de clubleiding van de club uit Den Bosch bevestigd. December vorig jaar werd al bekend dat de huidige trainer Alfons Groenendijk niet zijn contract wilde verlengen. 

De Tovenaar van Arnemuiden werkte al eerder als trainer voor FC Den Bosch. Deze samenwerking was in het seizoen 2000/2001 succesvol, want de club werd kampioen van de eerste divisie. De 56-jarige trainer heeft in zijn tweede periode bij Telstar maar matig succes.

Vorig seizoen werd de club veertiende en nu staan de Witte Leeuwen op de vijftiende plek in de Jupiler League. Poortvliet was van 2002 tot en met 2005 ook al trainer in Velsen-Zuid. Andere clubs waar Poortvliet gewerkt heeft zijn onder andere Helmond Sport, FC Eindhoven en het Engelse Southampton. 

Vogelgriepverboden Zuidwolde ingetrokken

De beperkingen die sinds eind februari van kracht waren vanwege vogelgriep bij een handelsbedrijf in het Drentse Zuidwolde zijn vanaf woensdagavond ingetrokken. Sinds de vondst mochten in een gebied van een kilometer rond het bedrijf waar het virus werd aangetroffen onder meer geen levend pluimvee en eieren meer worden vervoerd.

De maatregelen worden om 20.00 uur ingetrokken, omdat de onderneming vrij is verklaard van de ziekte, meldt het ministerie van Landbouw woensdag.

Bij het handelsbedrijf in Zuidwolde bleken 160 zwanen die bestemd waren voor export een milde variant van de vogelgriep onder de leden te hebben. De zwanen waarin het bedrijf handelt, worden 'in het wild' gehouden en gevangen voordat ze worden vervoerd. Vogelgriep komt vrij vaak voor bij in het wild levende vogels. De besmetting kwam aan het licht doordat de dieren voor export moesten worden getest.

De zwanen hoefden niet te worden afgemaakt, omdat ze in een gebied zitten waar weinig pluimvee voorkomt, en omdat ze niet onder de definitie van pluimvee vallen. De zwanen gingen in quarantaine en het Drentse bedrijf werd onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gesteld totdat de besmette dieren geen virus meer 'uitscheidden'.

Pokémon is nummer één in Japan

De samenwerking tussen Pokémon en Nobunaga werpt zijn vruchten af in Japan want de game komt deze week op nummer één binnen in de verkoopstatistieken. De PS Vita blijft hangen rond de 10.000 stuks.

Hieronder de software top twintig (cijfers tussen de haakjes zijn de totalen sinds de release)

[NDS] 01. Pokemon + Nobunaga’s Ambition (Pokemon Co., 12.03.17): 172,027 (NEW)
[PSP] 02. Shining Blade (Sega, 12.03.15): 122,257 (NEW)
[PSP] 03. Madoka Magika Portable (Namco Bandai, 12.03.15): 62,408 (NEW)
[PS3] 04. One Piece Pirate Musou (Namco Bandai, 12.03.01): 34,600 (780,508)
[PSP] 05. Tokimeki Memorial Girl’s Side Premium 3rd Story (Konami, 12.03.15): 27,717 (NEW)
[3DS] 06. Hatsune Miku and Future Stars Project Mirai (Sega, 12.03.01): 18,341 (105,017)
[3DS] 07. If I Were in a Sealed Room with a Girl I’d Probably XXX (D3, 12.03.15): 18,291 (NEW)
[3DS] 08. Mario Kart 7 (Nintendo, 11.12.01): 17,064 (1,581,089)
[3DS] 09. Monster Hunter 3G (Capcom, 11.12.10): 16,924 (1,314,720)
[NDS] 10. Mario & Sonic at London Olympics (Nintendo, 12.03.01): 16,183 (82,924)
[3DS] 11. Super Mario 3D Land (Nintendo, 11.11.03): 15,801 (1,419,455)
[3DS] 12. Harvest Moon Hajimari no Daichi (Marvelous AQL, 12.02.23): 12,331 (137,217)
[PS3] 13. Street Fighter x Tekken (Capcom, 12.03.01): 11,611 (70,082)
[PS3] 14. Winning Post 7 2012 (Tecmo Koei, 12.03.15): 11,524 (NEW)
[PSP] 15. Amnesia Later (Idea Factory, 12.03.15): 10,936 (NEW)
[PS3] 16. Legasista (Nippon Ichi, 12.03.15): 9,820 (NEW)
[3DS] 17. Metal Gear Solid Snake Eater 3D (Konami, 12.03.01): 9,027 (47,401)
[PS3] 18. Gundam UC (Namco Bandai, 12.03.01): 8,871 (60,540)
[PSP] 19. Winning Post 7 2012 (Tecmo Koei, 12.03.15): 8,455 (NEW)
[PS3] 20. Mass Effect 3 (Electronic Arts, 12.03.15): 8,142 (NEW)

Hieronder de hardware-cijfers (cijfers tussen de haakjes zijn de aantallen van vorige week)

1. 3DS: 64,017 (68,951)
2. PS3: 27,900 (34,816)
3. PSP: 18,633 (16,176)
4. PSV: 10,021 (10,041)
5. Wii: 8,127 (8,322)
6. PS2: 1,165 (1,363)
7. X360: 1,145 (1,290)
8. DSi LL: 853 (850)
9. DSi: 617 (502)

Ehsan Jami weer medewerker Brinkman

Ehsan Jami gaat weer aan de slag als medewerker van Hero Brinkman. Jami was al eerder de rechterhand van Brinkman, maar vertrok afgelopen zomer omdat hij naar eigen zeggen zijn werkzaamheden niet meer kon combineren met zijn studie. De 26-jarige Jami meldt op Twitter dat hij weer een dag per week voor Brinkman gaat werken.

Jami was tussen 2003 en 2007 lid van de PvdA. Namens die partij was hij gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg. Naar aanleiding van het tumult dat ontstond rond het door hem opgerichte comité voor ex-moslims moest hij in 2007 de PvdA verlaten. In 2009 ging hij aan de slag voor de partij van Geert Wilders.

Brinkman werd dinsdag tijdens de persconferentie waarin hij zijn vertrek uit de PVV-fractie bekendmaakte geflankeerd door Jami. Brinkman zei verbolgen te zijn over het feit dat Jami geen PVV-Kamerlid kon worden vanwege zijn dubbele nationaliteit. Jami heeft naast een Nederlands ook een Iraans paspoort.

Alcoholoverlast Rotterdams park stijgt

Het Zuiderpark in Rotterdam-Zuid is een aantrekkelijke plaats voor een groep alcoholisten. Aangezien alcohol gedoogd wordt in het park, groeit de groep alcoholisten met de dag. En daarmee ook de overlast die ze veroorzaken. Een van de alcoholisten vertelt: "Het is gewoon legaal en ik vind het gewoon erg gezellig zo in de buitenlucht."

Als de avond gevallen is durven veel buurtbewoners niet meer door het park te lopen. Met name het hertenkamp wordt gemeden, omdat hier de meeste alcoholisten zouden zitten. Een voorbijganger geeft aan: "Ik heb ook geen last van de mensen die hier normaal een borrel doen in het park. Daar ben ik wel aan gewend geraakt. Maar die Polen maken er echt een rotzooi van." Een van de alcoholisten valt hem bij: "Het is echt niet gezellig als ze dronken zijn."

De PvdA heeft de burgemeester gevraagd om maatregelen te treffen tegen de overlast in het park. Bekijk hier een filmpje met Peter van Heemst van de PvdA over de overlast. 

Eerste screen Mass Effect-armor in Final Fantasy XIII-2

Eerder vandaag lieten we weten dat Final Fantasy XIII-2 het kostuum zal krijgen van Shepard uit Mass Effect 3. Nu is de eerste in-game-afbeelding ook vrijgegeven. De DLC komt 27 maart uit in Japan en zal daar zo'n €2,75 kosten of 240 MSP.

Daarnaast zijn er ook twee screens vrijgegeven van nieuwe coliseum-vijanden die je kan bevechten. Het gaat hier om Orthos en Typhon waarvan Typhon alleen zal verschijnen na het verslaan van Orthos. Deze DLC zal zo'n €3,75 kosten of 320 MSP en komt ook op 27 maart uit in Japan.

Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2

Korsakov-patiënt rookt sigaret en overlijdt

Een patiënt van zorgcentrum De Blinkert in Baarn die aan Korsakov leed, is dinsdag in het ziekenhuis overleden aan de verwondingen die opliep toen zijn kleding vlam vatte, waarschijnlijk omdat hij zat te roken. Dit werd gemeld door het zorgcentrum.

Toen de brand ontstond werd deze meteen geblust door bedrijfshulpverleners. Hierbij zijn de bewoners van de afdeling tijdelijk geëvacueerd geweest. De man werd ter plekke door een trauma-arts behandeld en naar het ziekenhuis gebracht waar hij overleed.

De afdeling waar de man verzorgd werd huisvest mensen die aan Korsakov lijden. Korsakov is het gevolg van langdurig overmatig alcoholgebruik. De Blinkert verzorgt naast de Korsakov-patiënten ook mensen met somatische of psychogeriatrische klachten en/of niet-aangeboren hersenletsel. In totaal kunnen er 76 patiënten verblijven in het zorgcentrum.

Quiz

Als je aan een willekeurige Nederlander vraagt wie de beste Nederlandse acteur is, dan zullen heel veel mensen Barry Atsma noemen. Sinds de film Komt een Vrouw bij de Dokter is zijn populariteit flink toegenomen en sindsdien speelde hij in Loft, De Storm en onlangs nog Taped. In de nieuwe film van regisseur Dick Maas, Quiz, speelt Barry een rijke, gladde quizmaster. Als hij een vreemde man ontmoet, moet hij vechten voor het leven van zijn vrouw en dochter.

Vooral Pierre Bokma levert een ijzersterke rol als de naamloze man, waarbij zelfs Barry Atsma een beetje verbleekt. Er zitten genoeg spannende momenten in, maar het lage tempo nekt de film. Ook de acteerprestaties van een aantal personen zijn tenenkrommend.

Huub Stapel en Gijs Naber in speelfilm Bellicher

Huub Stapel, Gijs Naber, Anniek Pheifer en Tim Murck hebben getekend voor de Nederlandse speelfilm Bellicher; Cel. De actiethriller is gebaseerd op het boek Cel van Charles den Tex. Dat laat producent Independent Film woensdag weten. Eerder werd al bekend dat Daan Schuurmans de hoofdrol speelt van Michael Bellicher.

De film is een vervolg op de vierdelige tv-serie Bellicher; de macht van meneer Miller uit 2010. Ook daarin speelde Schuurmans de hoofdrol en ook Anna Drijver, Marc Klein Essink en Benja Buijning keren voor de film terug in hun rollen uit de miniserie.

In Bellicher; Cel wordt Michael Bellicher om voor hem onbekende redenen aangehouden en verhoord. Het lijkt erop dat iemand zijn identiteit gestolen heeft en in zijn naam misdaden pleegt. Nadat hij weet te ontsnappen aan twee keiharde rechercheurs moet hij erachter zien te komen wie zijn identiteit gestolen heeft en waarom.

Bellicher; Cel verschijnt in september in de Nederlandse bioscoop.


Huub Stapel en Gijs Naber in speelfilm Bellicher (Foto: Novum)

Epic Mickey 2 dit najaar naar consoles

In een artikel van The Associated Press en een tweet van Warren Spector afkomstig is een release van Epic Mickey 2: The Power of Two een zekerheid. De game moet dit najaar voor Wii, PS3 en Xbox 360 uitkomen.

Spector geeft aan dat vanaf de release al bezig zijn met het verbeteren van de camera die voor een hoop ergenis zorgde. De game zal 'drop in, drop out' co-op krijgen en het konijn Oswald zal ook terugkomen en ook speelbaar zijn in de singleplayer.

Jim Dooley en Mike Himelstein zullen voor de liedjes in het spel zorgen die ook veranderen aan de hand van de keuzes die je met Mickey maakt. Mickey zal weer door het Wasteland heen reizen waar hij enkele bekende locaties weer zal aandoen net als nog nooit eerder vertoonde locaties.

Er wordt verwacht dat morgen de eerste bewegende beelden online komen maar hieronder alvast drie screens.

Epic Mickey 2 Epic Mickey 2 Epic Mickey 2

Haase naar tweede ronde in Miami

Robin Haase heeft woensdag de tweede ronde van het masterstoernooi in Miami bereikt. De Haagse tennisser, de enige Nederlandse man in het hoofdschema, was met 6-3 en 6-4 te sterk voor Marinko Matosevic uit Australië. In de tweede ronde neemt Haase het op tegen Jürgen Melzer. De Oostenrijker is als 22e geplaatst.

Michaëlla Krajicek komt later woensdag in actie in haar eersterondepartij. Daarin neemt ze het op tegen Eva Birnerova uit Tsjechië. Bij winst wacht Victoria Azarenka in de tweede ronde. De Wit-Russische nummer één van de wereld is dit seizoen nog ongeslagen.

Filmmuseum opent met stomme film De Bertha

Tijdens het openingsfestival van het filmmuseum Eye in Amsterdam-Noord gaat de Nederlandse film De Bertha uit 1913 in première. Het wordt de wereldpremière van de stomme film die onlangs werd teruggevonden, maakte Eye woensdag bekend.

In De Bertha speelt de Nederlandse filmster Annie Bos de hoofdrol in een van haar eerste filmrollen. Ze speelt Nelly, de dochter van kapitein Jansen, die verwikkeld raakt in een liefdesdrama dat zich afspeelt rond het gammele schip De Bertha. De film werd lang verloren gewaand, maar werd in 2011 teruggevonden en gerestaureerd.

Het nieuwe filmmuseum aan het IJ wordt op 4 april geopend door koningin Beatrix. De dag erna begint het openingsfestival dat duurt tot 11 april, waarbij naast diverse filmvertoningen ook de gerestaureerde Amerikaanse film The Spanish Dancer zijn première beleeft. Daarnaast is er een Martin Scorsese-retrospectief en een openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed.

Spelers krijgen ban door gebruik glitch MW3

Spelers die gebruik maken van een glitch in de recente DLC voor Call of Duty: Modern Warfare 3 kunnen een ban verwachten, volgens een Twitterbericht van ontwikkelaar Infinity Ward.

Robert Bowling, creatief strateeg bij Infinity Ward, Tweette gisteren het volgende bericht: "There's a glitch in Black Box that allows you to get under the map. Fix already in the works, out by Friday. Don't exploit, we'll be banning."

Dit bericht leidde tot de nodige commotie bij de achterban, waarna sommige mensen reageerden dat de spelers op deze manier gestraft worden voor de fouten van de ontwikkelaar. "Shouldn't be banning people for your mistakes. Let them have their fun but hurry up and fix it," Tweette één van hen. "Big man handing out bans for releasing a broken map. I bet you sleep well at night knowing you hand out bs bans," reageerde een ander.

De DLC met glitch is eerder deze week uitgekomen voor Xbox 360.

Nintendo Video Service krijgt 3D muziek video's

Bezitters van een Nintendo 3DS met daarop de Nintendo Video Service applicatie kunnen binnenkort nieuwe content verwachten. Nintendo heeft vanmorgen aangekondigd dat er vanaf nu 3D muziek video’s beschikbaar komen. De service trapt af met 'The Rifle’s Spiral' van The Shins. 'Sabotage' van Wale en 'So Good' van B.o.B zijn later vandaag te downloaden.  

Binnenkort zijn de volgende video's beschikbaar:

  • OK Go, 'Skyscrapers'
  • Skrillex, 'Breakn’ a Sweat'
  • Death Cab for Cutie, 'Underneath The Sycamore'
  • I Fight Dragons, 'Save World Get Girl'

Nintendo Video Service

Thuisapotheek dicht

De Thuisapotheek is gestopt. Het Rotterdamse bedrijf, dat voor patiënten met een chronische aandoening medicijnen bestelde en deze bij hen bezorgde, kan de activiteiten niet meer financieren.

De apotheek, die in 2006 werd opgericht, levert vanaf donderdag geen bestellingen meer en adviseert de klanten naar de plaatselijke apotheek te gaan. De Thuisapotheek, waar ongeveer 100 mensen werkten, had naar eigen zeggen 30.000 klanten.

De KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, roept de leidinggevenden van de Thuisapotheek op zorgvuldig om te gaan met de patiëntgegevens, aldus een woordvoerder.

Puber met 'boerka' jaagt buurtbewoners angst aan

Een 15-jarige jongen heeft woensdagmiddag met een wit masker door het Noord-Brabantse Asten gefietst. Het ging waarschijnlijk om stoerdoenerij, zegt een woordvoerder van de politie.

Buurtbewoners belden de politie over de gemaskerde puber. Toen agenten hem te verstaan gaven dat het verboden is gemaskerd over straat te gaan bleek hij geen identiteitsbewijs bij zich te hebben. Daarop werd hij naar huis gebracht en spraken de agenten met zijn ouders.

Het kabinet stemde in januari in met het boerkaverbod. Gezichtsbedekkende kleding, waaronder dus ook een wit masker, mag sindsdien niet meer in het openbaar worden gedragen. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt.

Vertonghen aangeslagen door busongeluk

Ajax-speler Jan Vertonghen is aangeslagen door het busongeluk in Zwitserland. "Het is wel even stil als je die beelden ziet. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd, mijn gedachten gaan daar nu naar uit." Woensdag werd in zijn thuisland België een herdenkingsdienst gehouden voor de vijftien slachtoffers uit Lommel.

Als het aan de aanvoerder van Ajax ligt, spelen de Amsterdammers zondag tegen PSV met rouwbanden. "Het zou wel gepast zijn, maar uiteindelijk ben ik niet degene die daar over gaat."

Bij het ongeluk in Zwitserland kwamen 28 mensen om het leven, onder wie 22 kinderen. De meeste slachtoffers kwamen uit België. Zes kinderen hadden de Nederlandse nationaliteit. De bus crashte in een tunnel tussen Sierre en Sion op de terugweg van een skireis.

Teenbreuk houdt Boulahrouz maand aan de kant

Khalid Boulahrouz heeft woensdag op de training van zijn club VfB Stuttgart een grote teen gebroken. De rechtsback staat daardoor vier weken aan de kant, meldt Stuttgart. De linkervoet van de 30-jarige Oranje-international is in een spalk gezet.

"Dit is natuurlijk heel zuur", laat Boulahrouz weten. "Vanaf nu concentreer ik me volledig op het herstel en werk ik hard aan mijn comeback."

Boulahrouz is aan een prima jaar bezig in de Bundesliga. De rechtsbuiten is een vaste waarde achterin bij zijn Zuid-Duitse club en speelde 21 wedstrijden. Daarin scoorde hij twee doelpunten. Boulahrouz is aan zijn vierde seizoen bezig in Stuttgart.

Massagraven verzetsstrijders ontdekt in Brabant

Een groep militairen is vorige week in de Loonse en Drunense Duinen vermoedelijk gestuit op twee massagraven. Mogelijk liggen daar vijftien verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd zijn. Dat meldt het Ministerie van Defensie woensdag.

De genisten gingen op verzoek van het Rode Kruis Oorlogsnazorg met een radar op zoek in het Brabantse natuurgebied. Een man verklaarde onlangs dat hij kort na de oorlog als kleine jongen had gezien dat twee kuilen op een schietbaan die door Duitse militairen werd gebruikt plotseling waren dichtgegooid. Naar aanleiding van dit verhaal werd vorige week een zoekactie op touw gezet.

Met de radar van de genisten, die tot acht meter in de grond doordringt en de samenstelling van de bodem kan vaststellen, werden munitie, een mortier en prikkeldraad gevonden. Vermoedelijk liggen in de twee graven ook de vijftien vermiste en waarschijnlijk geëxecuteerde verzetsstrijders.


Massagraven verzetsstrijders ontdekt in Brabant (Foto: Novum)

'Verdachte geeft zich vanavond over'

De verdachte van de Franse aanslagen, die al sinds 3 uur in de nacht is omsingeld door politie, heeft gezegd dat hij zich woensdagavond laat zal overgeven. De openbaar aanklager van Toulouse heeft dat gezegd in een persconferentie.

De man heeft de politie bovendien laten weten dat hij steeds alleen heeft gehandeld. Hij wilde "Frankrijk op de knieën krijgen". Hij heeft toegegeven dat hij de drie aanslagen heeft gepleegd waarvan hij wordt verdacht. Hij had bovendien nieuwe aanslagen voorbereid. Hij had al een militair en ook twee politieagenten uitgekozen als doelwit.

Londen verlaagt inkomstenbelasting allerrijksten

De Britse regering verlaagt de inkomstenbelasting voor haar rijkste burgers. Dat blijkt uit de begroting die minister van financiën George Osborne woensdag heeft gepresenteerd. Osborne houdt vol dat de rijkste Britten toch meer aan de schatkist bijdragen dan voorheen, doordat hij belastingontduiking aanpakt en de verkoop van duur onroerend goed flink belast.

De Britse minister van financiën kondigde woensdag aan dat Britten in de hoogste schaal van de inkomstenbelasting vanaf april 2013 niet vijftig, maar 45 procent van hun inkomsten moeten afstaan aan het rijk. Het tot dusver geldende hogere tarief voor inkomens boven de omgerekend 180.000 euro leverde volgens Osborne te weinig op. Veel welgestelde Britten zouden ervoor hebben gekozen hun inkomsten buiten het zicht en zo uit handen van de belastingdienst te houden.

Osborne verklaarde te willen vasthouden aan het beginsel dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Hij verhoogt de drempel waarboven Britten voor inkomstenbelasting worden aangeslagen daarom naar elfduizend euro. Dat kost de Britse schatkist vier miljard euro.

Het vijftigprocentstarief in de hoogste belastingschaal was door de vorige Labourregering ingevoerd op het hoogtepunt van de bankencrisis.

'Verdachte Toulouse wilde nog een militair vermoorden'

De verdachte van de aanslag in Toulouse was van plan om nog een militair te vermoorden. Dat heeft het Franse openbaar ministerie woensdag gezegd. De plannen van de 24-jarige Mohammad Mehar waren aanleiding voor de politieactie van woensdag bij het appartementencomplex waar hij woonde.

Volgens openbaar aanklager François Molins houdt de verdachte zich nog steeds schuil in zijn appartement. De actie begon woensdag in de vroege ochtend en duurt inmiddels al meer dan dertien uur. Elite-eenheden van de Franse veiligheidsdiensten onderhandelen met Mehar over zijn overgave.

Molins zei tevens dat Merah tweemaal naar Afghanistan is afgereisd en training heeft gevolgd in de regio Waziristan, een bolwerk van militante organisaties. De broer van de verdachte zou betrokken zijn bij een organisatie die opstandelingen naar Irak heeft gestuurd.

Zeven jaar cel voor ernstig misbruiken dochters

Een 39-jarige man uit het Noord-Hollandse Opperdoes moet zeven jaar de cel in voor het ernstig misbruiken van zijn 11-jarige dochter. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan het verkrachten en verhandelen van het meisje. Daarbij drogeerde hij haar.

De man werd grotendeels vrijgesproken voor het misbruiken en verhandelen van zijn 19-jarige stiefdochter. Wel is volgens de rechters duidelijk dat hij haar verdovende middelen toediende om vervolgens zelf seks met haar te hebben.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij het vertrouwen van de meisjes heeft misbruikt om zijn eigen seksuele behoeftes te bevredigen, zonder rekening te houden met wat hij hun aandeed. Volgens de rechters zijn de gevolgen voor zijn daden ingrijpend.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van negen jaar gehad. Omdat niet alle feiten konden worden bewezen, krijgt hij een lagere straf. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van 25.000 euro aan zijn dochter en drieduizend aan zijn stiefdochter.

Een buurman en buurvrouw die het 11-jarige meisje misbruikten nadat ze door haar vader was aangeboden, werden veroordeeld tot drie maanden cel en een werkstraf van 180 uur. Ook zij moeten een schadevergoeding betalen.

Israël koopt nieuwe Duitse onderzeeër

Het Israëlische ministerie van defensie is met Duitsland een contract overeengekomen voor de levering van een onderzeeboot van het Dolphin-type. Dat heeft het kantoor van premier Benjamin Netanyahu woensdag laten weten. Het is de zesde onderzeeër in deze soort die de Israëlische krijgsmacht van Duitsland afneemt.

De Bondsdag stemde in november al in met de verkoop. Duitsland neemt zo'n 135 miljoen euro van de kosten, ongeveer een derde van de prijs van de onderzeeër, voor zijn rekening.

Israël is al in het bezit van drie Dolphin-onderzeeërs van Duitsland, waarvan er een voor de helft en twee helemaal door Berlijn zijn betaald. Twee andere onderzeeboten worden op het moment gebouwd.

Exclusieve missies in Far Cry 3-trailer

Wie een pre-order van Far Cry 3 plaatst krijgt twee exclusieve missies, dat geeft Ubisoft aan in een vrijgegeven trailer. Het gaat hierbij om de Lost Exhibitions Editie waarbij twee extra missies en een exclusieve wapen zijn bijgevoegd.

De missies heten Forgotten Experiment en Ignition in the Deep en zijn vooralsnog exclusief te verkrijgen bij een pre-order. Mogelijk komen de missies na de launch uit als DLC. Naast de missies krijg je ook een extra wapen voor de multiplayer van Far Cry 3, een Japanse WWII flaregun. In de trailer zie je nieuwe gameplay, wat waarschijnlijk de missies zijn die je bij een pre-order krijgt. Far Cry 3 verschijnt 7 september op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Far Cry 3

Veelverdienende huurders aangepakt

Huurders in een sociale woning die meer gaan verdienen moeten in de toekomst mogelijk een hogere huur betalen of een andere woning zoeken. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) heeft woensdag in de Tweede Kamer toegezegd een proef hiermee in Amsterdam toe te staan.

D66 kwam twee weken geleden tijdens het algemene overleg in de Kamer over het huurbeleid met het plan. Met zogenoemde doorstroomcontracten moet scheefhuren worden tegengegaan. Daarbij wonen mensen in een sociale huurwoning met een huur lager dan 650 euro, terwijl zij daarvoor eigenlijk te veel verdienen. Volgens de partij blokkeert scheefhuren de doorstroming op de woningmarkt.

Mensen die een doorstroomcontract tekenen, wordt bij een hoger salaris gevraagd om te verhuizen. Mocht dat niet lukken, dan moeten zij de markconforme huur gaan betalen. Amsterdam gaat voor eind april een conceptcontract maken. Spies zal daar dan een oordeel over vellen.

Een aantal corporaties is bezig te kijken hoe het voorstel vorm kan krijgen, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, die er ook bij betrokken is. "Er zijn veel verschillende modellen denkbaar, hoe het eruit gaat zien weten we eigenlijk nog niet." De extra huuropbrengst gaat in principe naar de corporatie, aldus de zegsvrouw, die niet uitsluit dat het contract op basis van vrijwilligheid wordt voorgelegd aan aspirant-huurders.

Vorige maand keurde de minister al een andere proef met flexibele huren in Amsterdam goed. Deze proef geldt voor huizen met prijzen tussen de 650 en 1000 euro. In deze proef op initiatief van het gemeentebestuur is het ook de bedoeling dat de huren 'meeademen' met het inkomen.

Bestuurder dwaalt uren door weilanden na ongeluk

Een 50-jarige man uit het Zuid-Hollandse Bleskensgraaf heeft in de nacht van dinsdag op woensdag uren door weilanden gedwaald na een ongeluk. Na bij een verlaten boerenschuur te hebben geslapen vond hij uiteindelijk zijn weg naar huis. Dat laat de politie weten.

Het slachtoffer knalde op de Geerweg in zijn woonplaats op een boom. De politie kreeg via de boordcomputer van de auto melding van het ongeluk, maar toen agenten bij de auto aankwamen was de man nergens te bekennen. Hij was versuft door de weilanden gaan lopen.

Toen de politie met een helikopter ging zoeken werd de Zuid-Hollander, die inmiddels bij de schuur op een oor lag, wakker van de herrie. Hij liep daarna richting de kerktoren van zijn dorp en vond de weg naar huis.

Toen hij thuiskwam waren agenten in gesprek met zijn familieleden en zorgden voor een ambulance. De man bleek gewond te zijn geraakt aan zijn ribben en schouder. Hij verklaarde tijdens het rijden onwel te zijn geworden en zich niets van het ongeluk te herinneren.

Meer meldingen online kinderporno naar politie

Het Meldpunt Kinderporno heeft vorig jaar fors meer meldingen naar de politie gestuurd. Waren het er in 2010 nog 1260, vorig jaar ging het om 4660 meldingen van video's of afbeeldingen van seksueel kindermisbruik die op Nederlandse servers stonden, laat het meldpunt woensdag weten.

Het meldpunt stelt steeds vaker te zien dat verspreiders van afbeeldingen en films van seksueel kindermisbruik gebruikmaken van gratis uploaddiensten. Die diensten zijn erg populair voor het verzenden en ontvangen van grote bestanden.

Uit meldingen die binnenkwamen via de jongerensite helpwanted.nl maakt het meldpunt verder op dat kinderen het lastig vinden iets te ondernemen tegen ongewenst materiaal op sociale media. Het meldpunt vindt dat sociale media en netwerksites meer verantwoordelijkheid moeten nemen op dit gebied.

Op veel netwerksites is het volgens het meldpunt nog te lastig om 'ongewenste inhoud en situaties' te verwijderen. "Daardoor blijft materiaal onnodig lang online staan. Hoe langer materiaal online staat, des te lastiger het is ooit het materiaal van internet te krijgen."

Het Meldpunt Kinderporno is een stichting die zich bezighoudt met de bestrijding van afbeeldingen van seksueel kindermisbruik op en via internet.

Jessica Biel in The Making of Psycho

Jessica Biel heeft een rol te pakken in het komische drama Alfred Hitchcock and the Making of Psycho. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film gaat over de relatie tussen Hitchcock en zijn vrouw eind jaren vijftig, toen de regisseur werkte aan de thriller Psycho.

De 30-jarige Biel kruipt in de huid van actrice Vera Miles, die in de film uit 1960 de rol van Lila Crane had. Ze vult een behoorlijke sterrencast aan: Anthony Hopkins speelt Hitchcock, Helen Mirren zijn vrouw, Scarlett Johansson is te zien als Janet Leigh en James D'Arcy als Anthony Perkins.

Biel brak door met de tv-serie 7th Heaven. De actrice zal eerst nog te zien zijn in de remake van Total Recall met Colin Farrell in de hoofdrol.

Alfred Hitchcock and the Making of Psycho wordt gregisseerd door de Britse regisseur Sacha Gervasi. De opnamen van de film gaan in april van start. Het drama moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Jessica Biel in The Making of Psycho (Foto: Novum)

Toivonen hoopt fit te zijn voor Ajax-uit

PSV-aanvoerder Ola Toivonen hoopt zondag in actie te komen tegen Ajax. De Zweedse middenvelder heeft aan het competitieduel met sc Heerenveen een kuitblessure overgehouden.

Vanavond speelt Toivonen sowieso niet mee in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen. De blonde Zweed is voor deze wedstrijd geschorst. Hij hoopt zondag weer inzetbaar te zijn tegen de landskampioen meldt Voetbal International.

Voor zowel doelman Andreas Isaksson als verdediger Abel Tamata komt het duel in Amsterdam te vroeg. Beide spelers zijn dan nog niet fit.

Scenarist Tonino Guerra (92) overleden

De Italiaanse dichter, schrijver en voor Oscars genomineerde scenarist Tonino Guerra is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden. Dit treurige nieuws werd vandaag bekendgemaakt door Adriano del Asta, hoofd van het Italiaanse Cultuur Instituut in Moskou.

Sinds 1960 was Guerra één van de meest productieve schrijvers voor de Italiaanse cinema. Guerra leverde meer dan 100 scenario's en werkte onder meer samen met Michelangelo Antonioni aan L'avventura, La notte, L'eclisse, The Red Desert, Blowup, Zabriskie Point en Identification of a Woman. Ook schreef hij de scripts voor Federico Fellinis Amarcord en Andrei Tarkovskis Nostalghia.

De schrijver bezocht regelmatig de Sovjet Unie en Rusland, waar hij veel vrienden had in de wereld van kunstschilders, schrijver en filmmakers. Guerra was getrouwd met een Russische vrouw en grapte regelmatig dat hij zelf een aangetrouwde Rus was.

Guerra kreeg Oscar nominaties voor Amarcord, Blow-Up en Casanova 70.

Voetballertje (10) gearresteerd na trap in gezicht

Een 10-jarig voetballertje uit Hongkong is vorig weekend gearresteerd nadat hij een 12-jarige tegenstander opzettelijk in het gezicht trapte tijdens een wedstrijd.

De ESF Lions en Kitchee Escola speelden vorige week een match waarin het voorval zich voordeed. ESF Lions is een club voor in Hongkong wonende expats. Pas nadat de beelden op internet werden verspreid, ondernam de politie actie. Voorlopig is de jongen op borgtocht vrij.


Voetballertje (10) gearresteerd na trap in gezicht

Terpstra winnaar Dwars door Vlaanderen

Niki Terpstra is de winnaar geworden van Dwars door Vlaanderen. De Nederlander van Omega Pharma-Quick Step ronde een mooie solo succesvol af en kwam alleen over de meet in Waregem. Zijn ploeggenoot Sylvain Chavanel werd tweede, voor Koen de Kort.

Terpstra ging samen met zijn ploeggenoot Chavanel achter een kopgroep van dertien man aan en ging op dertig kilometer van de streep er alleen vandoor uit de, inmiddels, uitgedunde groep. Hij had al snel een voorsprong van een minuut te pakken op de groep en wist deze tot het einde te behouden.

Op het podium werd hij geflankeerd door Chavanel en Koen de Kort. Zij sprongen in de slotfase nog weg bij de achtervolgers.

Lokale interruptie: Prijzige fietsenstalling

Als gemeente ben je afhankelijk van financiën die uit het rijk. Daarvoor heeft binnenlandse zaken het zogenaamde gemeentefonds. De hoeveelheid geld die erin gaat is evenredig met de begroting. Daarom worden de gemeenten ook geconfronteerd met bezuinigingen uit Den Haag. Niets aan te doen helaas. Dus zul je ook als gemeente op je voorzieningen moeten bezuinigen. Zo hebben we vorig jaar een pakket bezuinigen aangenomen.

SP-Kamerlid opgepakt bij demonstratie postbodes

Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) is woensdag opgepakt tijdens een demonstratie van postbodes in Den Haag. Ook een postbode werd gearresteerd.

Enkele tientallen postbodes demonstreerden woensdagmiddag op het Plein voor de Tweede Kamer, waar eerder een debat over de postmarkt plaatsvond. De demonstranten wilden vervolgens doorlopen naar het hoofdkantoor van PostNL, maar daarvoor gaf de politie geen toestemming.

Toen Gesthuizen en een postbode toch doorliepen, werden ze opgepakt en afgevoerd in een politiebusje. De agenten namen ook een grafkist mee met daarin een opblaaspop die een postbode moet voorstellen, waarmee de demonstranten naar het hoofdkantoor wilden lopen. De doodskist staat volgens de postbodes symbool voor hun beroep, dat op uitsterven zou staan.


SP-Kamerlid opgepakt bij demonstratie postbodes (Foto: Novum)

FIFA opent kanaal op YouTube

Wereldvoetbalbond FIFA lijkt eindelijk met de tijd mee te gaan. De organisatie heeft namelijk een kanaal geopend op YouTube, waardoor de fans beelden kunnen bekijken die in het audiovisuele archief van de FIFA zitten.

"We willen de beste momenten uit onze WK-historie aan de gebruikers van YouTube aanbieden en wij nodigen de fans uit om hun mooiste WK-herinneringen met ons te delen", zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter die eraan toevoegde dat de wereldvoetbalbond het kanaal in de toekomst ook zal gaan gebruiken voor het rechtstreeks uitzenden van persconferenties en het brengen van videoboodschappen.

Zevental gepakt voor mishandeling en afpersing

Zeven mannen uit Zeewolde zijn de afgelopen dagen opgepakt voor geweldsincidenten in het uitgaansleven en afpersing. Dat meldt de politie woensdag. Bij de geweldsincidenten vielen diverse gewonden. Wie welke rol heeft gehad, moet nog blijken. De zeven mannen van 20 tot 24 jaar zitten vast.

De politie kwam de groep op het spoor na vier aangiften van uitgaansgeweld in Zeewolde. In deze zaken kwamen steeds dezelfde verdachten naar voren, wat de politie opmerkelijk vond. Gedurende het onderzoek stuitte de politie op een vijfde zaak, waarbij sprake was van afpersing in Zeewolde. Ook hier zouden de verdachten mee te maken hebben.

Zes verdachten werden dinsdag opgepakt, de zevende arrestatie volgde woensdag. Omdat de verdachten geen onbekenden zijn van de politie, werd voor vier arrestaties een aanhoudingseenheid van de politie in Flevoland ingezet.

Weisglas: Wilders nu waardeloos

VVD-prominent Frans Weisglas vindt dat Geert Wilders 'vleugellam en waardeloos' is geworden nu Tweede Kamerlid Hero Brinkman zijn PVV-fractie verlaten heeft. Dit zei hij dinsdag in zowel Nieuwsuur als op BNR Nieuwsradio.

Weisglas zegt dat VVD-leider Mark Rutte en CDA-vicepremier Maxime Verhagen alleen moeten doorgaan met de onderhandelingen in het Catshuis, zonder Wilders.

"Ik vind in de eerste plaats dat Rutte overoptimistisch is. Hij doet alsof er niks aan de hand is, terwijl hij vanaf vandaag te maken heeft met een vleugellamme, waardeloze gedoogpartner", vertelt Weisglas. Door het opstappen van Brinkman komt de coalitie VVD-CDA samen met gedoogpartner PVV niet meer aan de benodigde 76 zetels meerderheid.

"Brinkman kan nu wel zeggen dat hij de coalitie steunt, maar dat moet je nog maar afwachten. Het zou een schande zijn voor de liberalen als je afhankelijk bent van de SGP en Brinkman. Het resultaat van de onderhandelingen moeten ze aan de Tweede Kamer voorleggen; als dat mislukt dan zit er niks anders op dan dat er verkiezingen komen", meent Weisglas.

Weisglas: Wilders nu waardeloos (Foto: Novum)

Rita Verdonk: Brinkman in nare positie

Rita Verdonk denkt dat Tweede Kamerlid Hero Brinkman aan een vervelende uitdaging begint met zijn nieuwe eenmansfractie, nadat hij dinsdag de PVV-fractie van Geert Wilders verliet. Dit zei de oud-politica, die zelf ooit afscheidde van de VVD, dinsdag in Nieuwsuur.

"Als eenling is het gewoon een naar bestaan in de Tweede Kamer, dat is dus helemaal niet leuk. Je werkt je de hele dag rot in twee debatten, je zit niet in die tien andere debatten en je 'lieve' collega's zeggen 's avonds op televisie 'Haaaa, ze was weer nergens', dat zullen ze ook over hem gaan zeggen", vertelt Verdonk.

De oud-partijleider van Trots op Nederland vermoedt dat er nog weinig politieke vrienden voor Brinkman zullen overblijven. Toch heeft hij relatief veel macht vindt Verdonk: "Maar aan de andere kant: hij is natuurlijk de 76ste zetel hè? En ik ken Hero ook als een goed onderhandelaar, slimme vent. Dus ik kijk wel met heel veel plezier vanaf die zijlijn toe."

Op de vraag of Verdonk nog politieke plannen heeft met Brinkman antwoordde ze: "Nee. Nul komma nul!"

Bolton dit weekend weer in actie

De thuiswedstrijd van Bolton Wanderers tegen Blackburn Rovers gaat zaterdag gewoon door. De spelers van Bolton zijn precies een week nadat hun ploeggenoot Fabrice Muamba op het veld werd getroffen door een hartaanval weer in staat om te spelen. Het duel met Aston Villa werd dinsdag nog afgelast.

Muamba, die zaterdag onwel werd in de bekerwedstrijd tegen Tottenham Hotspur, is inmiddels aan de beterende hand. De speler is bij kennis en liet woensdag aan de clubarts weten zich goed te voelen. Het hart van de 23-jarige middenvelder klopt zonder hulp van medicatie. Wel blijft hij voorlopig op de intensive care.

Blackburn toonde zich bereid om mee te werken aan het uitstellen van de wedstrijd, maar voor Bolton is dat niet nodig. De club wil ook de halve finale van de FA Cup tegen Tottenham, die bij een stand van 1-1 werd gestaakt, op korte termijn uitspelen.

EK hockey 2015 in Londen

De Europese hockeykampioenschappen voor mannen en vrouwen vinden in 2015 in het Olympic Park van Londen plaats. Dat maakte de Europese hockeyfederatie (EHF) woensdag bekend.

De duels zullen in augustus 2015 worden gespeeld op het Lee Valley Hockey Centre. De EK zijn daarmee het eerste grote internationale toernooi in het Olympic Park na de Spelen van Londen 2012. Het evenement geldt zowel bij de mannen als de vrouwen als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio.

EK hockey 2015 in Londen
EK hockey 2015 in Londen (Foto: ANP)

Gezochte Gelener gevonden in eigen koelkast

De politie heeft dinsdagochtend na een uitgebreide speurtocht een 33-jarige man uit Geleen opgepakt in zijn woonplaats. Hij had zich verstopt in zijn ijskast, laat de politie weten.

De Duitse justitie had om uitlevering van de Limburger gevraagd. Daarop gingen agenten naar de woning van de verdachte aan de Van Galenstraat en forceerden de deur. Na enige gezoek werd hij in de koelkast gevonden. Hij hoopte dat agenten daar niet zouden zoeken.

De man is in een cel gezet in afwachting van zijn overlevering aan Duitsland.

'Merckx koerste met ernstig hartprobleem'

In een biografie over Eddy Merckx is een opzienbarende passage te vinden. Uit gesprekken met een Italiaanse cardioloog voor het boek Eddy Merckx The Cannibal bleek dat de Belg, die onder andere zowel de Giro d’Italia als de Tour de France vijf keer won, koerste met een ernstig hartprobleem

"Merckx fietste met het zwaard van Damocles boven zijn hoofd", zo verklaarde medicus Giancarlo Lavezzaro, die zei dat Merckx kampte met niet-obstructieve hypertrofische cardiomyopathie. "We konden duidelijk zien dat hij een probleem had. Met de scans die renners nu ondergaan, halen ze dat er zo uit. Iemand met die diagnose, krijgt geen licentie."

Merckx verklaarde tegen De Morgen dat hij tijdens zijn carrière nooit van iets heeft geweten. "Ik weet dat ik een speciaal hart heb, het is heel groot. Aan vaderskant zijn er veel hartproblemen. Hijzelf en een aantal ooms zijn jong gestorven. Daarom laat ik me elk jaar onderzoeken. Ik sport ook en neem medicatie om alles onder controle te houden. Maar tijdens mijn carrière heb ik nooit problemen gehad."

Hacker ontdekt fout in ING-app

In de applicatie voor mobiel bankieren van ING heeft maandenlang een beveiligingsfout gezeten. Dat heeft hacker en beveiligingsexpert Floor Terra ontdekt, vertelt hij woensdagavond in het televisieprogramma EenVandaag.

ING heeft het lek inmiddels gedicht. Een zegsman benadrukt dat klanten 'geen enkel gevaar hebben gelopen'.

De fout had te maken met de communicatie tussen de app en de server van ING. De app bleek niet te controleren of de server daadwerkelijk van ING was. Gebruikers van mobiel bankieren via de website moeten hetzelfde doen door te kijken of er slotje in de adresbalk van de webbrowser staat.

Door de fout had de app in theorie vertrouwelijke gegevens kunnen verzenden naar een andere server, bijvoorbeeld van criminelen. Doordat er meerdere beveiligingslagen zijn, was hier in de praktijk geen sprake, verzekert ING. "Er is via het lek geen fraude gepleegd", aldus de zegsman.

ING introduceerde het programma voor mobiele telefoons vorig jaar. Ruim achthonderdduizend klanten hebben de app inmiddels gedownload. De fout zag volgens de bank alleen in de app voor Android-gebruikers. Die is nu aangepast.


Hacker ontdekt fout in ING-app (Foto: Novum)

Medewerkers Microsoft mogen geen Apple declareren

Medewerkers van Microsoft in de afdelingen marketing, sales, service en IT mogen waarschijnlijk geen Apple-producten meer declareren via de baas. Dit blijkt uit een interne e-mail welke in handen is gekomen van ZDNet.

De e-mail is hieronder te lezen en is gestuurd door Alain Crozier, financieel hoofd van de afdeling SMSG (sales, marketing, services, IT & Operations Group).

Onderwerp: Apple aankopen

Vanuit SMSG introduceren we een nieuwe policy waarin zal komen te staan dat er geen Apple-producten meer gekocht mogen worden met bedrijfsgeld.

In de VS zullen we volgende week de Apple-producten uit de Zones Catalogus* halen en buiten de VS worden de procedures ook aangepast.

De huidige aankoopniveaus zijn niet zo hoog, maar we beseffen dat er wat overgangswerk voortvloeit uit deze situatie. In de bijlage kunnen jullie extra details vinden over historische aankopen. Bedankt voor jullie hulp in deze zaak.

Alain Crozier
CFO  |  WW Sales, Marketing & Services Group
WW SMSG Finance

Microsoft heeft aangegeven geen commentaar te hebben op geruchten. Geen bevestiging, maar ook geen ontkenning dus. In het verleden heeft Microsoft al aangegeven dat iPhones, Blackberries en Palm-apparaten en bijbehorende databundels niet vergoed werden. Ook hebben medewerkers gratis Windows Phone-toestellen gekregen. Ook Apple geeft medewerkers vaak eigen producten mee.

* In de Zones Catalogus staan producten die medewerkers van Microsoft tegen lagere prijzen kunnen aanschaffen.

Nederlander (65) met 15 kilo coke gepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft zondag op het internationale vliegveld van Madrid een 65-jarige Nederlander opgepakt met 15,7 kilo cocaïne. De man zat op een vlucht uit Peru, schrijven lokale media op gezag van de politie.

De Nederlander had de drugs in pakketjes in zijn handbagage verstopt. De cocaïne vertegenwoordigt volgens de politie een straatwaarde van zo'n anderhalf miljoen euro. Het was de grootste drugsvangst die de politie de afgelopen dagen deed op het vliegveld Barajas.

In Spanje zitten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag 209 Nederlanders vast voor een drugsdelict. Peru is nu waarschijnlijk de grootste producent van cocaïne. In het Zuid-Amerikaanse land worden regelmatig Nederlandse smokkelaars aangehouden.

Veel gevaren in Yesterday-launchtrailer

Focus Home Interactive heeft de launchtrailer uitgebracht voor Yesterday, het nieuwste point-and-click-avonturenspel van Pendulo Studios. In de video is te zien hoe de hoofdpersoon vele gevaren zal moeten overwinnen.

Yesterday volgt de avonturen van John Yesterday, een man met een vreemd teken op zijn hand. Hij werkt voor een man met de naam Henry White en zit achter een gevaarlijke en moorddadige sekte aan.

Yesterday komt 22 maart uit op pc en is beschikbaar via retail- en digitale distributiekanalen.

Kinderen Zonnehuizen krijgen spaargeld terug

Ongeveer tweehonderd jonge cliënten van de failliete zorginstelling Zonnehuizen krijgen hun spaargeld terug. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) stellen zich garant voor het verdwenen geld van de voogdijkinderen.

Cliënten stortten het geld op de rekening van Zonnehuizen om bijvoorbeeld kleding van te kopen of grote uitgaven van te doen. Hun geld was verdwenen omdat het tijdens het faillissement van Zonnehuizen op de rekening van de stichting stond. Door de garantstelling van de staatssecretarissen kunnen de kinderen direct weer over hun geld beschikken. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 150.000 euro.

Van Zanten en Teeven vinden dat de kinderen 'niet opnieuw de dupe moeten worden van een situatie waar zij part noch deel aan hebben'. Ze maken er werk van om ervoor te zorgen dat spaargelden niet meer op deze manier kunnen verdwijnen, schrijven ze aan de Kamer.

Zonnehuizen werd eind december failliet verklaard nadat de antroposofische zorginstelling in grote financiële problemen was gekomen.

Kamer wil opheldering over financiering PVV

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) moet opheldering geven over de financiering van de PVV. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vroeg woensdag om een brief waarin de bewindsvrouw tekst en uitleg geeft over de uitspraken van Hero Brinkman.

Brinkman, die dinsdag uit de PVV stapte, vertelde 's avonds in het televisieprogramma Pauw & Witteman dat lobbykantoren uit de Verenigde Staten grote bedragen doneren aan een stichting van de PVV. Hij sloot niet uit dat het geld is gebruikt om de kosten van het proces tegen partijleider Geert Wilders te dekken.

Volgens Heijnen staat hiermee de integriteit van Kamerleden ter discussie. Behalve een oordeel van de minister wil hij ook dat het presidium van de Tweede Kamer zich over de kwestie buigt. Het bestuur van het parlement moet nagaan of er geen leemtes in de reglementen zijn, die voorschrijven dat elk Kamerlid giften in een publiek register moet opgeven.

Windows Phone-verkopen overstijgen Symbian

Nokia doet goede zaken met hun Lumia-serie. De toestellen, die draaien op Windows Phone, krijgen een steeds groter marktaandeel in Europa. In Engeland verkopen de Windows Phone-smartphones van Nokia inmiddels meer dan de Symbian-smartphones van Nokia.

Dit blijkt uit onderzoek van Kantar die concludeerde dat 2,5% van de kopers van een nieuwe smartphone een Lumia-toestel kochten. Symbian werd door 2,4% gekocht. Van alle telefoons was de Lumia 800 verreweg de meest populaire variant, maar liefst 87% van de verkochte Windows Phones van Nokia betrof dit toestel.

Nokia is erg agressief met het promoten van toestellen met Windows Phone en heeft tal van exclusieve apps voor de Lumia-serie. Apps als Nokia Drive, Nokia Reading en Nokia Traffic zijn niet beschikbaar voor andere smartphones die draaien op Windows Phone. Voor gamers blijkt Windows Phone een interessant platform te zijn vanwege de integratie met Xbox Live en de vele games die beschikbaar zijn en dit jaar zullen verschijnen.

Britse topcrimineel aangehouden op camping

De 26-jarige voortvluchtige topcrimineel Tony Downes is op 9 maart in het Brabantse Hoogerheide gearresteerd. Dat meldt de Zeeuwse politie woensdag. De Brit wordt overgeleverd aan het Verenigd Koninkrijk waar hij tot levenslang is veroordeeld.

Downes was op de loop voor justitie sinds zijn vrienden hem acht maanden geleden met geweld bevrijdden tijdens een politietransport van de gevangenis in Manchester naar de rechtbank in die plaats. Daar had hij voor diverse gewelddadige misdrijven een levenslange straf gekregen.

De Britse en Nederlandse politie ontdekten de man uit Liverpool in een vakantiepark op Schouwen-Duiveland. Na enkele weken wilde hij zich verplaatsen naar de camping Familyland in Hoogerheide waar een arrestatieteam hem aanhield. De Brit zit in afwachting van zijn overlevering in de gevangenis in Vught.

Ook Kleinsman stopt met schaatsen

Na Simon Kuipers heeft ook Moniek Kleinsman besloten haar schaatsloopbaan te beëindigen. De in Bentelo geboren schaatsster liet weten dat vanwege de zwaarte van haar blessure een terugkeer op het hoogste niveau niet meer mogelijk is.

"Na een lange zoektocht werd in januari vastgesteld dat de zenuw die mijn rechterbeen aanstuurt wordt ingeklemd door een gebroken wervel. Hierdoor is er sprake van krachtverlies en coördinatieproblemen wat schaatsen niet meer mogelijk maakt," zei de 29-jarige Kleinsman die elf jaar op het hoogste niveau actief was. De specialiste op de langere afstanden kende n 2005 haar beste seizoen met een Nederlandse titel allround en een achtste plaats op het WK allround. Dit seizoen schaatste ze voor de ploeg Op=Op Voordeelshop.

Schrijver 'Opa Bakkebaard' overleden

Herman Broekhuizen, de schrijver van veel bekende en vaak gezongen Nederlandse kinderliedjes, is overleden. Dat meldt de NOS woensdag. Broekhuizen is 89 jaar geworden.

Broekhuizen schreef liedjes zoals Elsje Fiederelsje, Geitje Mek Mek Mek en Opa Bakkebaard, die zo bekend waren dat ze soms onterecht als traditionele kinderliedjes werden gezien. Behalve tekstschrijver en componist was Broekhuizen ook radiomaker. Voor de AVRO was hij als Oom Herman presentator van het radioprogramma Kleutertje Luister.

Veel van zijn liedjes werden op platen uitgebracht van het kinderkoor waar hij jarenlang dirigent van was.

NASA stelt lancering onderzoeksraketten uit

De lancering woensdag van vijf raketten in de Amerikaanse staat Virginia is vanwege slechte weersomstandigheden door ruimtevaartorganisatie NASA met enkele dagen uitgesteld. De raketten worden gebruikt voor onderzoek naar hogere straalstromen, krachtige winden die op zo'n honderd kilometer hoogte van lagere breedtegraden richting de polen razen.

Het experiment met de raketten (ATREX) moet meer inzicht bieden in het proces dat schuilgaat achter deze hogere straalstromen. De vijf raketten laten op verschillende punten een chemische lading vrij die wolkenvorming veroorzaakt, zodat wetenschappers deze winden kunnen waarnemen.

Kamp wil boete uitkeringsfraude flink verhogen

De boete voor uitkeringsfraudeurs wordt volgend jaar flink verhoogd. Dat is de bedoeling van een wetsvoorstel dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag naar de Tweede Kamer stuurt. De minister wil ook bedrijven aanpakken. Als ze sjoemelen met arbeidswetten, wil de minister ze kunnen stilleggen.

Vanaf 1 januari moeten uitkeringsfraudeurs het onterecht ontvangen bedrag terugbetalen, plus eenzelfde bedrag aan boete. Bij herhaling loopt de boete op tot 150 procent van het oorspronkelijke bedrag. Het boetebedrag voor fraudeurs is dan volgens de minister tien keer zo hoog als in het oude boeteregime.

Bedrijven die zich niet aan de regels houden wil de minister voor maximaal drie maanden kunnen stilleggen. Daarnaast worden de boetes voor bedrijven bij de tweede overtreding verdubbeld en bij de derde verdrievoudigd. Daarnaast gaat het boetebedrag omhoog. Waar eerst bijvoorbeeld achtduizend euro moest worden betaald voor een illegale werknemer, wordt dat nu twaalfduizend.

De maatregelen moeten de 'gestaag groeiende groep hardnekkige fraudeurs', zowel onder bedrijven als onder uitkeringsgerechtigden, aanpakken, schrijft de minister. In 2010 werd voor 119 miljoen euro gefraudeerd. Aan bedrijven werden vierduizend boetes opgelegd van in totaal veertig miljoen euro.

De Raad van State heeft overigens een negatief advies gegeven over het wetsvoorstel van Kamp. De raad trekt de conclusie van Kamp in twijfel dat het aantal fraudeurs toeneemt. Bovendien pleit de raad ervoor om eerst de handhaving te verbeteren. Volgens de minister is de pakkans echter al groot, omdat de inspectie langsgaat bij bedrijven 'waar risico's worden verwacht'. Vorig zijn 32 duizend bedrijven bezocht.


Kamp wil boete uitkeringsfraude flink verhogen (Foto: Novum)

FA deelt boetes uit na opstootje in derby

Newcastle United en Sunderland hebben boetes opgelegd gekregen van voetbalbond FA. De Premier Leagueclubs zijn bestraft naar aanleiding van een opstootje in de noordoostelijke derby van 4 maart. De Magpies moeten 48 duizend euro betalen, de Black Cats 24 duizend euro.

Het opstootje volgde na een late overtreding van Sunderland-buitenspeler James McClean op Newcastle-back Danny Simpson. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. De derby stond bol van de incidenten. Zo kreeg Sunderland-speler Stephane Sessegnon een rode kaart na een elleboogstoot aan het adres van Newcastle-spits Demba Ba. Zijn ploeggenoot Lee Cattermole slaagde er zelfs in om na het eindsignaal rood te krijgen.

Bijzondere aankondiging voor Tex Murphy

De mensen van ontwikkelaar Big Finish hebben op een wel heel bijzondere manier een aankondiging gedaan. Via een filmpje op YouTube hebben zij bekendgemaakt een Kickstarter-project te beginnen om een nieuw spel in de Tex Murphy-serie te kunnen maken.

Het recente succes van de Kickstarter-projecten van Double Fine Adventure en Wasteland 2 hebben Big Finish doen besluiten op eenzelfde manier aan gelden te komen. Op deze manier hopen zij voldoende geld bij elkaar te krijgen om het grootste en mooiste Tex Murphy-spel ooit te kunnen maken.

De Tex Murphy-kickstarter gaat op 15 mei van start.

Kuipers hangt schaatsen aan de wilgen

Simon Kuipers zal komend seizoen niet meer terug te vinden zijn op de ijsbanen. De specialist op de 1.000 en 1.500 meter heeft besloten te stoppen met schaatsen. De beslissing volgt na een dramatisch verlopen seizoen, waarin hij zich niet eens voor de wereldbekerwedstrijden wist te plaatsen.

In december leverde hij daarop al zijn contract in bij TVM en ging op wereldreis om te denken over zijn toekomst. Kuipers wist vier keer in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd te winnen en werd vier keer Nederlands kampioen. Daarnaast haalde hij een bronzen medaille op de ploegenachtervolging bij de Olympische Spelen van 2010.

Square Enix waarschuwt bètatesters Dragon Quest X

Uitgever Square Enix heeft een openlijke waarschuwing uitgegeven aan alle bètatesters van Dragon Quest X: The Wake of the Five Tribes: Online. De waarschuwing komt nadat er bètakeys te koop werden aangeboden op diverse websites.

Eén van de mensen die een bètakey toegewezen heeft gekregen had deze te koop aangeboden op de veilingsite Rakuten Auction in de hoop er een mooie winst mee te maken. De juridische afdeling van Square Enix heeft een comment bij de veiling geplaatst waarin zij aangeven dat bètatester zijn 'een privilege is' en dat het verhandelen van dat privilege aan een andere speler 'in strijd is met de wet'.

De bewuste veiling is beëindigd, maar er lopen nog meer veilingen waarbij bètakeys voor Dragon Quest X: The Wake of the Five Tribes: Online worden aangeboden.

Hardrijders, doodrijders en mietjes

Een aantal onderwerpen zijn altijd goed voor controversiële meningen en uitspraken. Pedofilie. Openbaar vervoer. Bezuinigingen op de zorg. De contradictie tussen de meningen is dan zo extreem dat het er in de debatten nogal stevig aan toe gaat. Toch spannen discussies over maximumsnelheden wel de kroon qua lompheid.
Afgelopen weekend verscheen er een bericht op FOK!-nieuws. Een 25-jarige jongeman werd opgepakt omdat hij op zaterdagavond 222 kilometer per uur over de A2 reed en rechts inhaalde. Je zou denken dat je dan enkel verwijtende reacties leest. Nee dus. De helft begon zowaar plaatsvervangende excuses te bedenken voor die gek!

EU laakt staatssteun racecircuit Nürburgring

De Europese Unie is een onderzoek begonnen naar de in totaal 524 miljoen euro staatssteun voor het racecircuit Nürburgring in de Duitse Eifel. De Europese Commissie betwijfelt of de hulp wel voldeed aan de Europese regels.

Dat maakte het dagelijks bestuur van de EU woensdag bekend. Brussel vermoedt dat het racecircuit en het daarbij behorende recreatiepark met winkels en restaurants zijn bevoordeeld. De overheid verstrekte de Nurbürgring kredieten tegen gunstigere voorwaarden dan op de markt. Het complex had daarmee een voordeel in vergelijking met concurrenten.

EU laakt staatssteun racecircuit Nürburgring
EU laakt staatssteun racecircuit Nürburgring (Foto: ANP)

Duitse vrouw verdient kwart minder dan man

Duitse vrouwen hebben vorig jaar bijna een kwart (23 procent) minder verdiend dan mannen, waarmee de loonkloof in het land een van de grootste in Europa is. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Duitse overheid.

Het inkomensverschil is al 6 jaar onveranderd. Vrouwen in West-Duitsland verdienden vorig jaar 25 procent minder dan de mannen, in Oost-Duitsland was de kloof een stuk kleiner (6 procent).

Het verschil in salaris is volgens de onderzoekers voor twee derde te verklaren doordat vrouwen lagere functies bekleden dan mannen. Bij een vergelijkbare functie en opleidingsniveau bedroeg het verschil in inkomen vorig jaar 8 procent.

Duitse vrouw verdient kwart minder dan man
Duitse vrouw verdient kwart minder dan man (Foto: ANP)

Herbert ook steward in Maleisië

Johnny Herbert zal ook tijdens de Grand Prix van Maleisië aanschuiven bij de stewards, zo heeft autosportfederatie FIA bekendgemaakt. De 47-jarige voormalig Formule 1-coureur was vorige week in Australië ook al aangeschoven.

Ook vorig jaar kwam Herbert, die in de koningsklasse van de autosport drie zeges boekte, al enkele malen opdraven. Toen was hij steward in Australië en in India.

Bayonetta komt als Japanse pre-orderbonus naar Anarchy Reigns

Gamestijdschrift Famitsu heeft bekendgemaakt dat Bayonetta, de tovenares uit het gelijknamige spel, als bespeelbaar personage zal verschijnen in het aanstaande vechtspel Anarchy Reigns.

Bayonetta zal beschikbaar zijn als pre-orderbonus voor Anarchy Reigns in Japan. De officiële aankondiging wordt in de komende week verwacht. Het is nog niet bekend of Bayonetta ook haar opwachting zal gaan maken in de westerse versies van het spel.

Anarchy Reigns komt in juli uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Dubstep in Mass Effect 3 Remix Earth-trailer

EA heeft een opmerkelijke nieuwe trailer vrijgegeven van Mass Effect 3, hierbij gaat het om een remix van diverse trailers maar dan met een vleugje dubstep. Een hele andere richting, gezien voorheen de keuze meestal naar Two Steps From Hell en componisten zoals Clint Mansell, Jack Wall en Sam Hullick ging.

Mass Effect 3 is sinds 8 maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Helaas beschikt de trailer niet over een nieuwe einde voor Mass Effect 3, waar veel fans teleurgesteld in zijn.

Nikkie Plessen praat graag over seks

Nikkie Plessen vindt het totaal geen probleem om over seks te praten. "Ik ben er heel open in", vertelt de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. "Mijn vriendinnen vergelijken mij altijd met Samantha van Sex and the City."

Plessen vertrok dinsdag naar de sloppenwijken van Kenia als ambassadeur van Dance4Life. "Ik vind dat als kinderen met vragen komen, dat je ze moet beantwoorden. En dat je ze de gevaren uitlegt over onveilig vrijen", vertelt de 26-jarige blondine. "Wees er eerlijk over en duidelijk. Dan zijn er geen misverstanden."

Praten over seks hoort erbij, vindt Plessen. "Het is hetzelfde als eten en drinken. Het maakt je in heel veel gevallen ook heel happy." Toch zijn er volgens de actrice grenzen. "Het is niet dat als je in een restaurant zit, je gelijk op tafel gooit: hoe heb jij seks?"

Toch is de actrice blij dat ze thuis nog geen seksuele voorlichting hoeft te geven aan haar 1-jarige dochter. "Ik hoef er nog niet over na te denken dat er een leuk jongetje komt die zegt: ik zou het erg gezellig kunnen hebben met jouw dochter. Daar moet ik nog niet aan denken."

Plessen verwacht dat het een emotionele reis wordt nu ze haar dochter moet missen. "Ik zat voor het vertrek wel te huilen in de auto, omdat zo'n kleintje dan in de gaten heeft dat je weggaat en dat zij niet meegaat", aldus de presentatrice. "Ik ben dan wel een lopende waterkraan, dus ik ben heel benieuwd hoe ik dat daar ga doen."

Brinkman: Lobbykantoren VS steunen PVV

Lobbykantoren in de Verenigde Staten doneren volgens het dinsdag uit de PVV-fractie gestapte Kamerlid Hero Brinkman grote bedragen aan een PVV-stichting. Hij zei in het tv-programma Pauw& Witteman dat hij 'de stellige overtuiging' heeft dat dat gebeurt. Hij gaf ook aan dat hij het onwenselijk vindt dat buitenlandse partijen invloed zouden hebben in het overleg op het Catshuis.

Brinkman zei dat hij niet uitsluit dat daarmee het proces-Wilders is betaald, maar op die vermoedens wilde hij niet nader ingaan. "Op het moment dat er grote bedragen in omloop zijn, vind ik dat je daarnaar moet kijken." Over de hoogte van de bedragen kon hij niets zeggen.

Brinkman: lobbykantoren VS steunen PVV
Brinkman: Lobbykantoren VS steunen PVV (Foto: ANP)

Nederlandse documentaires naar Canada

Vier Nederlandse documentaires zijn geselecteerd voor het Canadese documentairefestival Hot Docs. In Canada zullen One Fine Day en Ouwehoeren en de twee korte documentaires Her Cinema Love en The Fortune in the Throat te zien zijn, maakte het festival dinsdag bekend.

One Fine Day van Klaas Bense bestaat uit zes portretten van mensen uit verschillende culturen. De film draaide begin dit jaar in de Nederlandse bioscopen. De bioscoophit Ouwehoeren is al een paar weken te zien en trok tot deze week twintigduizend bezoekers. Eind december behaalde de film de Kristallen Status voor tienduizend bezoekers.

De korte docu Her Cinema Love is een korte Bosnisch-Nederlandse documentaire van Nejra Latic Hulusic en David-Jan Bronsgeest over een filmtheater in Bosnië. The Fortune in the Throat van Christina Muller gaat over een klassieke zangeres Carla, die na een burn-out haar stem verloor.

Dan zijn er nog twee documentaires te zien die mede door Nederlanders zijn geproduceerd. De Amerikaanse documentaire The Queen of Versailles over de jonge vrouw van een miljardair en Vivan las Antipodas! over de Argentijnse provincie Entre Rios en de Chinese metropool Shanghai aan de andere kant van de wereld.

Hot Docs opent op 26 april met de documentaire Ai Weiwei: Never Sorry over de Chinese kunstenaar. Op het festival zijn 189 documentaires te zien uit 51 verschillende landen. Hot Docs duurt tot en met 6 mei.


Nederlandse documentaires naar Canada (Foto: Novum)

Vijf jaar cel voor uitbuiten vrouwen

Een 47-jarige man uit het Gelderse Millingen aan de Rijn moet vijf jaar de cel in omdat hij drie vrouwen dwong zich te prostitueren. Het Openbaar Ministerie had negen jaar cel tegen de mensenhandelaar geëist.

De man buitte de vrouwen tussen 1999 en 2007 uit door ze in de prostitutie te laten werken en het geld in eigen zak te steken. Een van de vrouwen was zijn partner, die hij tussen 2005 en 2009 ook meerdere keren heeft mishandeld. De man pleegde bovendien uitkeringsfraude door inkomsten te verzwijgen voor de sociale dienst.

De rechtbank kwam tot een lagere straf dan de eis van justitie omdat niet voor alles dat de man ten laste is gelegd genoeg bewijs is. Zo acht de rechtbank de verkrachting en mishandeling van een vierde vrouw niet bewezen.

Klopp staat niet open voor trainerschap Chelsea

Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp heeft geen interesse in een baan als hoofdcoach bij Chelsea. "Ik zou ze meteen wegsturen" zei de 44-jarige oefenmeester woensdag tegen Skysports. Klopp wordt genoemd als opvolger van de in maart ontslagen André Villas-Boas.

Samen met FC Barcelona-trainer Pep Guardiola en voormalig Blues-trainer José Mourinho behoort Klopp tot de belangrijkste kandidaten voor de vacature in Londen. De succescoach leidde Dortmund vorig jaar naar de landstitel en staat nu opnieuw bovenaan in de Bundesliga.

Klopp ziet nog voldoende uitdaging in Duitsland. Mede daarom verlengde hij in januari zijn contract met twee jaar tot medio 2016. "Ik blijf gewoon hier, maar vind het leuk dat ik word genoemd met grote namen als Mourinho en Guardiola. Maar ik ben niet beschikbaar, sorry."

Romney wint voorverkiezingen Illinois

Mitt Romney heeft een grote stap richting de Republikeinse presidentsnominatie gezet door dinsdag de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Illinois te winnen. Illinois is de derde grote staat op rij die Romney wint en hij zet zijn rivaal Rick Santorum daarmee verder op achterstand.

Romney kreeg 47 procent van de stemmen. De aartsconservatieve Santorum kreeg 35 procent, Ron Paul negen en Newt Gingrich acht procent.

Het zal voor Santorum lastig worden Romney nog in te halen. De winst in Illinois levert Romney 41 kiesmannen op. Santorum krijgt er tien. Romney heeft nu 563 kiesmannen, Santorum 263, Gingrich 135 en Paul 50. Romney heeft er 1144 nodig om de Republikeinse presidentsnominatie in de wacht te slepen.

Een zelfverzekerde Romney sprak dinsdag zijn achterban toe en verschoof de aandacht van de voorverkiezingen naar de verkiezingen in november, wanneer mogelijk hij het zal opnemen tegen president Barack Obama. "Vanavond waren het voorverkiezingen, in november zijn het algemene verkiezingen. En als volk staan we dan voor een belangrijke beslissing. We weten wat Barack Obama's visie is. Daar hebben we de afgelopen drie jaar mee te maken gehad. Mijn visie is heel, heel anders."


Romney wint voorverkiezingen Illinois (Foto: Novum)

Leeuwarder opgepakt voor ontucht met meisje (7)

De politie heeft twee weken geleden een 44-jarige Leeuwarder opgepakt vanwege ontucht met een 7-jarig meisje. Hij zou haar bij hem thuis in de wijk Zuiderburen hebben misbruikt, meldt het Openbaar Ministerie.

Het meisje kwam regelmatig op bezoek bij de man, een oppasvader op basisschool de Wynwizer. Ze heeft uiteindelijk haar moeder van het misbruik verteld. Ook gaf de man zwemles in Franeker. Het OM zegt dat er geen reden is om aan te nemen dat hij daar kinderen heeft misbruikt.

De ouders van de kinderen met wie de verdachte contact heeft gehad zijn dinsdag geïnformeerd. De man zit nog vast.

Mass Effect-outfits in Final Fantasy XIII-2

Binnenkort is het mogelijk om in Final Fantasy XIII-2 te lopen met N7-armor. Final Fantasy XIII-2 krijgt namelijk via DLC outfits uit de Mass Effect-serie. Dit geeft Famitsu aan in de recente editie van het Japanse gamemagazine.

Het betreft hier om een outfit van Commander Shepard, waarbij Noel en Serah gebruik kunnen maken van de outfits. De DLC moet 27 maart uitkomen in Japan, details zoals afbeeldingen en een release in Europa ontbreken vooralsnog. Eerder had Final Fantasy XIII-2 ook al DLC in de vorm van een Assassin's Creed-kostuum.

N7

Eerste details .Hack Versus bekendgemaakt

De eerste summiere details zijn bekendgemaakt van het volgende spel in de .Hack-serie. Het spel gaat .Hack Versus heten en wordt een vechtspel voor PlayStation 3 in de stijl van de Naruto-spellen.

.Hack Versus zal gebundeld worden in de blu-rayvariant van de .Hack-film, Sekai no Mukou ni, die op 28 juni gaat uitkomen. .Hack Versus moet ook 3D-beelden gaan ondersteunen.

Amerikaanse Congresleden willen waarschuwing op games

Twee Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres hebben opgeroepen om een waarschuwingsicoon op de hoesjes van games te zetten, net als bij sigaretten het geval is.

"WAARSCHUWING: Blootstelling aan gewelddadige games is in verband gebracht met agressief gedrag" zou er moeten prijken op de hoesjes van games, volgens Joe Baca en Frank Wolf. Zij zijn van mening dat het spelen van een gewelddadige game blijvende schade kan veroorzaken bij kinderen. Hun voorstel is dan ook om deze waarschuwing te geven bij iedere game die bestemd is voor kinderen ouder dan drie jaar, ongeacht genre of daadwerkelijk agressieve content.

"De videogame-industrie heeft de verantwoordelijkheid om ouders, families en consumenten te waarschuwen voor mogelijk schadelijke content in hun producten. Tot nu toe heeft de industrie hier keer op keer in gefaald," aldus Baca.

"Net als we rokers waarschuwen voor de gezondheidsrisico's, zouden we ook ouders - en kinderen - moeten wijzen op het groeiende wetenschappelijke bewijs dat er een relatie bestaat tussen gewelddadige videogames en agressief gedrag. Als ouder en grootouder denk ik dat het belangrijk is dat men alles weet over de extreme agressiviteit in sommige games," voegt Wolf toe.

Kamer spreekt schande van bonussen PostNL

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het verwerpelijk dat de top van postbedrijf PostNL salarisverhogingen en bonussen ontvangt, terwijl het bedrijf tegelijk mensen ontslaat en pensioenen van werknemers wil versoberen.

Dat bleek woensdag tijdens een overleg over de postmarkt.

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan noemt het handelen van het bedrijf 'beschamend' en riep partijgenoot en staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) op om met de top van PostNL over de kwestie te spreken. De bewindsman moet volgens Koppejan de bestuurders oproepen van de beloningen af te zien.

Kamer spreekt schande van bonussen PostNL
Kamer spreekt schande van bonussen PostNL (Foto: ANP)

Regen verdrievoudigt schoonmaakkosten Chemie-Pack

De gemeente Moerdijk is drie keer zo veel kwijt aan de schoonmaak van het Chemie-Pack-terrein als oorspronkelijk gepland. Oorzaak is de extreme regenval in december. Voor het opslaan en zuiveren van regenwater was tot februari een half miljoen euro uitgetrokken, maar dat gaat nu zeker 950 duizend euro extra kosten, zegt een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Na de grote brand op het terrein, vorig jaar januari, moest het regenwater worden opgevangen om te voorkomen dat chemicaliën en andere giftige stoffen met het water de grond in trekken. Omdat het door de natte winter nog niet veilig is, moet regen enkele maanden langer worden opgevangen.

Het college vraagt donderdag in een extra raadsvergadering aan de gemeenteraad om een extra krediet. Dan legt het college ook voor eerst sinds de brand verantwoording af voor het optreden tijdens en na de brand.


Regen verdrievoudigt schoonmaakkosten Chemie-Pack (Foto: Novum)

Enge monsters in Silent Hill HD Collection-launchtrailer

Konami heeft de launchtrailer van Silent Hill HD Collection vrijgegeven. In de trailer herleef je alle mooie en enge dingen uit Silent Hill 2 en Silent Hill 3. De Silent Hill HD Collection bestaat uit de tweede en derde game uit de serie, die destijds beide werden uitgebracht voor PlayStation 2.

Silent Hill HD Collection is een volledige bijgewerkte make-over in high definition en beschikt over een nieuwe soundtrack. Daarnaast zijn er vernieuwde dialogen toegevoegd. Silent Hill HD Collection verschijnt op 29 maart voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Vertraging op spoor door koperdiefstal bij Deventer

Tussen Deventer en Zutphen en Deventer en Rijssen reden woensdagochtend enkele uren geen treinen door koperdiefstal. Hoe groot de schade is, kon een woordvoerder van Prorail niet direct zeggen. Even voor 10.00 uur werd het treinverkeer weer hervat. Prorail verwachtte eerder nog dat de stremming zeker de hele ochtend zou duren.

Reizigers tussen Deventer en Zutphen konden omreizen via Apeldoorn. Mensen die van Zwolle naar Arnhem wilden, konden het beste reizen via Utrecht Centraal. Tussen Deventer en Hengelo werden bussen ingezet. Reizigers moesten rekening houden met een extra reistijd van dertig tot zestig minuten.


Vertraging op spoor door koperdiefstal bij Deventer (Foto: Novum)

Wolfmother komt naar Bospop

Wolfmother is deze zomer te zien op het muziekfestival Bospop in Limburg. De Australische rockband staat zaterdag 7 juli op het podium in Weert. Dat heeft concertorganisator Mojo woensdag bekendgemaakt.

Ook de komst van de Britse rockers van The Union zijn bevestigd. Ook die band staat op de eerste dag van het tweedaagse festival in Limburg. De line-up van zondag wordt versterkt door de Amerikaanse blueszanger Kenny Wayne Shepherd.

Bospop vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Eerder werd bekend dat onder meer Lenny Kravitz, Alanis Morissette, Gavin DeGraw en Tom Jones naar Weert komen.

Brinkman: Wilders wilde mij uit fractie zetten

PVV-leider Geert Wilders heeft Hero Brinkman diverse keren gevraagd zijn zetel op te geven en de fractie te verlaten. Dat zegt het Kamerlid woensdag in Trouw.

"Wilders heeft geprobeerd mij uit de Kamer te zetten. Hij wilde dat ik mijn zetel opgaf. Ik weigerde natuurlijk, ik sta mijn zelfverdiende zetel niet af", aldus Brinkman, die dinsdag aankondigde door te gaan als eenmansfractie.

Brinkman voelde zich gedwarsboomd in zijn pogingen de PVV democratisch te maken. Bovendien vindt hij dat de partij groepen mensen wegzet. Door zijn vertrek heeft de gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV geen meerderheid meer in de Kamer, maar Brinkman liet dinsdag weten de coalitie niet te laten vallen.

Volgens het Haarlems Dagblad stuurt Brinkman ook aan op een breuk in de PVV-fractie in de Provinciale Staten in Noord-Holland. Als fractievoorzitter zou hij alle vijf fractieleden hebben opgeroepen zijn voorbeeld te volgen. De PVV-fractie vergadert woensdag over de ontstane situatie na het opstappen van Brinkman uit de PVV.

Valverde niet verder in Catalonië na valpartij

Alejandro Valverde heeft besloten vandaag niet meer aan de start te verschijnen in de Ronde van Catalonië. De Spanjaard, uitkomend voor Movistar, heeft nog pijn na zijn val van gisteren en besloot om geen risico’s te gaan nemen met het oog op de Ardense Klassiekers.

Valverde stond inmiddels al ruim vier minuten achter leider Michael Albasini, die de eerste twee etappes won. De etappe van vandaag is de Koninginnerit in de Ronde van Catalonië.

Explosies in Armored Core V-launchtrailer

Namco Bandai heeft de launchtrailer van Armored Core V vrijgegeven, in de trailer zien we uiteraard veel explosies en mechs. Armored Core V komt 23 maart uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Armored Core V is het vervolg op Armored Core: For Answer en Armored Core en bevat kleinere mechs dan voorheen om meer variatie in gameplay en level design te kunnen bieden, inclusief gangenstelsels en coversysteem.

Wüst wil vier medailles

Ireen Wüst staat aan de vooravond van een lang, druk weekeinde. Op de WK Afstanden in Heerenveen, die morgen beginnen, komt de TVM-schaatsster op drie individuele afstanden en de ploegenachtervolging in actie.

"Qua motivatie zit het wel goed", zegt Wüst, "dus als het lichaam niet op honderd procent is, kan ik ook wel winnen." De kopvrouw van de ploeg van coach Gerard Kemkers liet de wereldbekerfinale wegens ziekte aan zich voorbijgaan.

Wüst probeert de komende dagen in Heerenveen twee titels te prolongeren. Zowel op de 1500 meter als op de 3000 meter was ze vorig jaar de beste. Kans op vier keer goud heeft ze dit jaar waarschijnlijk niet, maar Wüst denkt dat het winnen van vier medailles wel degelijk tot de mogelijkheden behoort.

De WK Afstanden beginnen morgen met de 1500 meter voor mannen en de 3000 meter voor vrouwen en duren nog tot en met zondag.

Abidal krijgt lever van neef

Een neef van FC Barcelona-speler Eric Abidal heeft aangeboden om een deel van zijn lever aan hem af te staan. Hij is al in de Spaanse stad om de operatie in gang te zetten.

Abidal wordt komende weken geopereerd. De helft van de lever van zijn neef wordt dan geplaatst. Dat meldt De Telegraaf. Op de lever van Abidal werd vorig jaar een tumor ontdekt. Hij onderging een succesvolle ingreep en keerde snel terug op het veld. De Fransman won met Barcelona de Champions League en de Spaanse titel.

Vanwege de transplantatie komt de 32-jarige voetballer dit seizoen niet meer in actie. Hij mist ook het EK in Polen en Oekraïne. De linksback hoopt helemaal te herstellen en op zijn oude niveau terug te kunnen keren bij Barcelona.

Fer: "Bij FC Twente is er geen gedoe"

Leroy Fer verruilde afgelopen zomer Feyenoord voor FC Twente en voelt zich daar inmiddels thuis. "Hier was ik aan toe. Lekker rust en geen gedoe."

Fer had een moeilijke tijd toen Co Adriaanse het team leidde. Met trainer Steve McClaren gaat het beter met Fer. Hij blikt terug op zijn veel besproken transfer. "Feyenoord is een grotere club, maar hier was ik aan toe. Lekker rust, geen gedoe eromheen", aldus de 22-jarige voetballer in Voetbal International.

Ondanks de dramatische week heeft Fer nog steeds vertrouwen in het behalen van de landstitel. "We hebben een slechte week achter de rug, maar dat overkomt elke ploeg wel een keer. We moeten nog tegen AZ, Ajax en SC Heerenveen, er liggen nog volop kansen om toe te slaan", aldus de Zoetmeerder.

Fer speelt woensdagavond met zijn club uit bij De Graafschap. Willen de Tukkers in de race om de titel blijven, dan moeten ze hun kansen niet verspelen.

Bracha van Doesburgh gaat moeder spelen

Bracha van Doesburgh heeft een rol te pakken in de jeugdfilm En de Groeten van Mike. De 30-jarige actrice speelt de moeder van hoofdpersoon Mike. Dat bevestigt producent Shooting Star.

Van Doesburgh is bekend van haar rollen in Moordwijven en De Eetclub. En de Groeten van Mike gaat over het ernstig zieke jongetje Mike dat maanden in het ziekenhuis heeft gelegen. Als hij weer beter is, komt zijn moeder hem maar niet ophalen.

De film wordt geregisseerd door Maria Peters, die vorig jaar het drama Sonny Boy maakte. Eerder regisseerde ze jeugdfilms als Afblijven en Pietje Bell. De film moet nog dit jaar in de bioscopen draaien.


Bracha van Doesburgh gaat moeder spelen (Foto: Novum)

Al-Qaida eist aanslagen Irak op

Een aan Al-Qaida gelieerde beweging in Irak heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks aanslagen waarbij dinsdag 46 mensen omkwamen. De Islamitische Staat van Irak zei woensdag in een verklaring te hebben willen aantonen hoe zwak de veiligheidsmaatregelen van de regering zijn in aanloop naar de top van de Arabische Liga volgende week in Bagdad.

Zeker 46 mensen werden gedood en meer dan tweehonderd raakten dinsdag gewond bij bomaanslagen en schietpartijen in acht steden in Irak. Al-Qaida zei dat haar 'soennitische leeuwen' het plan beraamden tegen de 'domme regering' die de top voorbereidt.

Het is voor het eerst sinds jaren dat Arabische leiders bijeenkomen in Irak. De regering hoopt met de top te bewijzen dat het land na jaren van oorlog genormaliseerd is.

Succesvolle rentree Kleybanova na kanker

Alisa Kleybanova heeft een succesvolle rentree gemaakt op de tennisbaan. De 22-jarige Russische, die tien maanden lang vocht tegen lymfeklierkanker, won in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Miami met 2-6, 6-3, 6-2 van de Zweedse Johanna Larsson. Kleybanova is met een wildcard toegelaten tot het hoofdtoernooi.

"Voor alle andere speelsters is dit gewoon de eerste ronde, maar voor mij is het erg emotioneel", liet de voormalige nummer twintig van de wereld weten. "Deze wedstrijd zal altijd in mijn herinnering blijven als de eerste van mijn comeback." In de volgende ronde speelt ze tegen haar landgenote Maria Kirilenko (22).

De weg naar boven voor Kleybanova is nog lang. Door haar ziekte is ze afgedaald naar de 248e plaats op de wereldranglijst. "Het gaat nog wel even duren voor ik terug ben op mijn oude niveau", beseft ze zich. "Ik probeer gewoon elke wedstrijd te winnen, maar ik wil ook van elk punt te genieten."


Succesvolle rentree Kleybanova na kanker (Foto: Novum)

Rechter neemt poolshoogte bij Occupy-kamp Amsterdam

De rechter die beslist over de ontruiming van het Occupy-kamp in Amsterdam, komt woensdagmiddag zelf poolshoogte nemen op het Beursplein. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam woensdag gezegd.

De Occupyers hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente omdat burgemeester Eberhard van der Laan wil dat het kamp weggaat. Het kamp, dat eerder al op aandringen van de gemeente werd ingeperkt, moet donderdagochtend voor 10.00 uur weg zijn. De actievoerders willen blijven en stapten naar de rechter.

Volgens Van der Laan dient het kamp steeds meer als overnachtingsplek voor daklozen en alcoholisten. Volgens de woordvoerder wil de rechter de situatie zelf eerst bekijken voordat hij een beslissing neemt. Na het bezoek volgt meteen de zitting. Wanneer er uitspraak wordt gedaan, is nog onduidelijk.

De Occupy-beweging roept sympathisanten op om tijdens het bezoek van de rechter om 14.00 uur naar het Beursplein te komen.

Mildere straf Gertjan Verbeek in beroep

Gertjan Verbeek is door de commissie van beroep van de KNVB voor twee wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk. De trainer van AZ moet boeten voor zijn kritiek richting de arbitrage in de competitiewedstrijd van 3 maart tegen Heracles Almelo. Dat is een lagere straf dan Verbeek eerder van de tuchtcommissie kreeg.

Verbeek was tegen de straf van de tuchtcommissie van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, in beroep gegaan. Met behulp van een 3D-animatie toonde hij aan dat hij niet tegen de vierde official is aangelopen. Wel wordt het de trainer aangerekend zijn onvrede over een arbitrale beslissing in woord en gebaar kenbaar te hebben gemaakt.

Voor Verbeek was het aanvechten van de schorsing een principekwestie. Hij noemde vierde official Jochem Kamphuis een leugenaar. Op aanwijzingen van de vierde man werd de coach in de met 3-1 gewonnen wedstrijd door scheidsrechter Ruud Bossen naar de tribune gestuurd.

De schorsing van Verbeek gaat direct in. Hij zit daardoor donderdag tijdens de halve finale van de KNVB Beker op de tribune. Dan is opnieuw Heracles de tegenstander.

[NBA] Opnieuw thuiszege Miami Heat

Miami Heat heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de veertiende thuiszege op rij geboekt. Phoenix Suns werd in de American Airlines Arena met 99-95 verslagen. Met in totaal 34 zeges staat Miami Heat tweede in de Eastern Conferences. Alleen Chicago Bulls staat er beter voor.

Miami stelde de overwinning pas op het laatste moment veilig. In het vierde kwart werd een achterstand van tien punten weggepoetst. Chris Bosh werd met 29 punten topscorer, LeBron James nam twintig punten voor zijn rekening. Grant Hill was met negentien punten de succesvolste man bij de Suns.

Oklahoma City Thunder zit in een moeilijke periode. De koploper van de Western Conference verloor met 97-90 van Utah Jazz. Voor Oklahoma, dat nog wel een voorsprong heeft van vijf overwinningen op naaste belager San Antonio Spurs, is het de vierde nederlaag in de laatste zeven wedstrijden.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Los Angeles Clippers 102-89
New York Knicks - Toronto Raptors 106-87
Houston Rockets - Los Angeles Lakers 107-104
Sacramento Kings - Memphis Grizzlies 119-110
Portland Trailblazers - Milwaukee Bucks 87-116


Opnieuw thuiszege Miami Heat (Foto: Novum)

Ontvoerde Britse vrijgelaten in Somalië

MOGADISHU - Een Britse vrouw die op een eiland voor de kust van Kenia door piraten werd ontvoerd is in Somalië vrijgelaten en vliegt binnenkort naar Nairobi. Dat hebben de Somalische piraat Bile Hussein en Mohammed Hussein, een lid van de militie Ahlu Sunnah Wal Jama, woensdag gezegd.

Judith Tebbutt werd in september door gewapende Somalische mannen ontvoerd in een vakantieoord ten noorden van de kuststad Lamu. Haar echtgenoot, David Tebbutt, werd hierbij gedood.

John van den Heuvel achter ontvoerde kinderen aan

John van den Heuvel gaat een tv-programma maken waarin hij naar het buitenland ontvoerde kinderen terughaalt naar Nederland. "Het komt vaker voor dan je denkt", zegt de RTL-misdaadverslaggever woensdag in De Telegraaf over Ontvoerd.

"Ook in Nederland zijn er jaarlijks honderden moeders die meemaken dat de vader uit het buitenland er na een scheiding met het kind vandoor gaat", vervolgt hij. "Niet alleen naar landen als Marokko, Turkije en het Midden-Oosten. Ook de VS staat op de lijst."

Van den Heuvel wordt voor Ontvoerd, een uit Duitsland afkomstig format, bijgestaan door onder anderen getrainde onderhandelaars en een terreurspecialist. "We reizen dit voorjaar al af", zegt de misdaadverslaggever. Van den Heuvel is zelf vader van drie kinderen en zegt zich daarom goed te kunnen voorstellen hoe het zou zijn om je kind plotseling niet meer te kunnen zien.

Duitse ambtenaren in staking

In Berlijn en de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is woensdag een ambtenarenstaking van start gegaan. De bond van het Duitse overheidspersoneel, ver.di, heeft tot de staking opgeroepen om kracht bij te zetten aan de eis tot 6,5 procent loonsverhoging in het lopende jaar.

De overheid heeft de twee miljoen werknemers in federale en gemeentelijke dienst een salarisverhoging van 3,3 procent over twee jaar geboden. Dit bod is door ver.di afgewezen als onaanvaardbaar laag.

Er zijn in verschillende delen van Duitsland eerder al waarschuwingsstakingen gehouden met het oog op de eerstvolgende loonoverlegronde, die gepland staat voor 28 en 29 maart.

Dronkemansrit met dochtertje eindigt tegen vangrail

De politie heeft dinsdag het rijbewijs van een 38-jarige Edenaar in beslag genomen. De beschonken man reed aan het begin van de avond met zijn dochtertje in de auto op hoge snelheid over de A30, botste op twee auto's en kwam tegen de vangrail tot stilstand. Vader en dochter bleven ongedeerd.

De dronkemansrit vond plaats op de snelweg bij Lunteren. Toen de politie arriveerde, zagen agenten op de vluchtstrook en op een parkeerplaats enkele auto's met schade. Op de vluchtstrook werden vader en dochter onderzocht door ambulancepersoneel. De man had bijna drie keer zo veel gedronken als toegestaan.

Zoektocht in vijver Oosterbeek na vondst lijk

De mobiele eenheid is woensdagochtend een zoekactie gestart bij de vijver in het Gelderse Oosterbeek waar dinsdag een stoffelijk overschot werd gevonden. De politie gaat ervan uit dat de persoon door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het lichaam werd aangetroffen tijdens werkzaamheden bij de vijver aan de Van Borsselenweg. Het is niet duidelijk hoelang het in het water heeft gelegen. De politie wil nog niet zeggen of het om een man of een vrouw gaat. "Ik verwacht dat we daar in de loop van de dag wel wat meer over kunnen zeggen", zegt een woordvoerder.

De Telegraaf schreef woensdag dat de handen en de voeten van het slachtoffer op de rug waren vastgebonden. De zegsman wilde dat niet bevestigen. "Dat is daderinformatie en daar doen we geen mededelingen over."

Politieauto Maastricht in de fik gestoken

Een politieauto in Maastricht is dinsdagnacht in brand gestoken en helemaal uitgebrand. Er wordt nog gezocht naar de daders, laat de politie weten. Het ging volgens de politie om een zogenoemde semiopvallende politieauto, die werd gebruikt door een voorlichter.

Omwonenden van de Neremstraat in het westen van de stad ontdekten de brandende auto rond 02.00 uur en waarschuwden de brandweer en politie. Volgens de brandweer was de donkerblauwe auto met witte strepen opzettelijk in brand gestoken.

Agenten gewond bij bestorming huis Toulouse

De Franse politie heeft woensdag een inval gedaan in een huis in de stad Toulouse. Het elitekorps was op zoek naar de schutter van de aanslag op een joodse school maandag. Bij die aanslag zijn een leraar en drie kinderen omgekomen.

De aanval op het huis van de verdachten is uitgelopen op een vuurgevecht. Twee politieagenten zijn volgens de eerste berichten lichtgewond geraakt. Hoe de Franse politie bij de verdachten is uitgekomen, is nog onbekend. Volgens een bron binnen de politie zou zich in het gebouw een man ophouden die banden heeft met Al-Qaeda.

In het zuidwesten van Frankrijk was het hoogste terreurdreigingsniveau afgekondigd.

Agenten gewond bij bestorming huis Toulouse
Agenten gewond bij bestorming huis Toulouse (Foto: ANP)

The Hunger Games

In 2008 kwam het boek The Hunger Games (Nederlandse titel: De Hongerspelen) uit van schrijfster Suzanne Collins. Het was het eerste deel uit een trilogie en werd meteen een groot succes. Het kreeg positieve recensies en schrijvers Stephanie Meyer (Twilight) en Stephen King waren dolenthousiast over de boeken. Uiteraard kon een film niet ontbreken en is nu het eerste deel verfilmd onder de logische titel The Hunger Games. Deel twee, Catching Fire, wordt in november 2013 verwacht.

Woody Allen film krijgt nieuwe titel

Nero Fiddled, de nieuwe film van Woody Allen heeft een nieuwe titel gekregen. De film heet nu To Rome With Love.

Sony Pictures Classics had de volgende verklaring voor de titel wijziging: "Nero Fiddled is een bekende en grappige uitdrukking in de Verenigde Staten maar in andere landen kent men de uitspraak niet en had men liever een wereldwijd begrepen titel." To Rome with Love heette oorspronkelijk The Bop Decameron.

Het nieuws over de nieuwe filmtitel werd het eerst door het entertainmenttijdschrift Variety gemeld. In de film zien we een sterke cast met onder meer Alec Baldwin, Roberto Benigni, Penelope Cruz, Jesse Eisenberg, Greta Gerwig en Ellen Page. In To Rome With Love draait om een groep mensen in Italië, een stel Amerikanen en een stel Italianen en de romantische avonturen waarin ze terecht komen.

To Rome with Love draait vanaf 23 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Woody Allen op set To Rome With Love
Woody Allen op set To Rome With Love (foto: YouTube).

Nieuwe tv-spot voor The Raven

Er is een nieuwe tv-spot verschenen voor de film The Raven. De film over Edgar Allen Poe is geregisseerd door James McTeigue, die eerder naam maakte met V for Vendetta en Ninja Assassin.

Een seriemoordenaar gebruikt het werk van Edgar Allan Poe (John Cusack) als leidraad voor zijn moorden. Alleen Poe en de detective Emmett Fields (Luke Evans) kunnen de maniak stoppen. Maar zijn ze op tijd?

The Raven draait vanaf 21 juni in de Nederlandse bioscopen.

Nogmaals een gratis weekend SWTOR

Een nieuwe kans voor onze jonge Padawans die vorig weekend niet in staat waren om Star Wars: The Old Republic uit te testen. BioWare heeft zodanig veel positieve reacties gekregen op het gratis weekend, dat het bedrijf heeft besloten om komend weekend eenzelfde actie te houden.

Ditmaal duurt de actie vanaf 06.01 uur op donderdag 22 maart tot 08.00 uur op maandag 26 maart. Nieuwe Jedi die dit weekend het spel gaan uittesten kunnen alle acht de verschillende classes tot level 15 spelen, enkele voorwaarden kunnen op de website van SWTOR gevonden worden.

Slecht nieuws voor onze, inmiddels, ervaren Skywalkers - deelnemers van het vorige weekend zijn uitgesloten van de actie. 

Legendary gaat Slayer film maken

Helaas metalheads, dit bericht gaat niet over de fameuze metalband. Legendary Pictures heeft de rechten bemachtigd voor een scenario, getiteld Slayer, over een man die ontdekt dat hij de laatste is in een lange lijn van drakenjagers. Het bijzondere is dat de film zich in de huidige tijd afspeelt.

Via Variety vernemen we dat Brian Helgeland, schrijver van L.A. Confidential, als uitvoerend producent van het scenario zal optreden. Het script voor de film is geschreven door Martin Helgeland die hiermee zijn debuut maakt. Dat Brian hierbij als mentor optreed lijkt een goede keuze afgaande van het feit dat hij eerder scripts leverde voor films zoals Mystic River, Man On Fire, Payback en Conspiracy Theory.

Wanneer men aan de productie van de film gaat beginnen, wie hem gaat regisseren en wie er in meedoen is nog onbekend. Het lijkt een goede keuze van Legendary, bij wie ook Guillermo del Toro’s monsterfilm Pacific Rim zal verschijnen in 2013.

Actrice Hanne Borchsenius overleden

Afgelopen maandag is de Deense actrice Hanne Borchsenius overleden. Borchsenius is 76 jaar geworden. De actrice was getrouwd met regisseur Johanne Gudrun Linde, die in 1989 overleed.

Borchsenius studeerde van 1957 tot 1960 aan de Koninklijke theaterschool en maakt in de film Aladdin haar debuut. De actrice breekt landelijk door met haar rol van Honey in Hvem er bange for Virginia Woolf? In de tweede helft van de zestiger jaren probeert de actrice om rollen te bemachtigen in New York. Borchsenius is op Broadway te zien onder het pseudoniem Hanne Bork in stukken als Come live with me en Halfway up the tree. Haar bekendste rol was die van Mona Lisa Jacobsen in de vier Støver (Hond) films. Borchsenius speelde tussen 1956 en 1988 in 32 films.


Hanne Borchsenius in Der kom en soldat (1969).

[Premier League] Belangrijke zege voor Blackburn

Blackburn Rovers heeft dinsdag drie belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. De ploeg klopte in de Premier League het bezoekende Sunderland met 2-0. David Hoilett en Ayegbeni Yakubu vonden namens Blackburn het net. Dat deden ze pas in de tweede helft.

Door de winst staat Blackburn nu zestiende op de ranglijst met 26 punten uit 29 duels. Queens Park Rangers staat achttiende en daarmee net onder de degradatiestreep. Die ploeg heeft 22 punten, maar speelde een wedstrijd minder dan Blackburn. Subtopper Sunderland staat negende.


Belangrijke zege voor Blackburn (Foto: Novum)

[DFB Pokal] Dortmund via taai Greuther Fürth naar finale

Borussia Dortmund heeft dinsdag met veel moeite de finale van de DFB Pokal bereikt. Op bezoek bij SpVgg Greuther Fürth won de koploper in de Bundesliga pas vier seconden voor het einde van de verlenging van de koploper van de Tweede Bundesliga: 1-0. Ilkay Gündogan scoorde toen de enige treffer nadat er in de reguliere speeltijd niet was gescoord en werd onmiddellijk bedolven onder zijn ploeggenoten.

In Fürth was Dortmund duidelijk beter, maar de ploeg liet te veel kansen onbenut. Dat was mede te danken aan sterk verdedigend werk van de thuisploeg dat zich had ingegraven en probeerde er met snelle counters uit te komen. Pas aan het einde van de wedstrijd werd de ploeg gevaarlijk. Terwijl alles wat Fürth was al aan strafschoppen dacht, viel de beslissing alsnog aan de andere kant.

Woensdag wordt de tegenstander van Dortmund bekend. Dan neemt Borussia Mönchengladbach, de nummer drie van de Bundesliga, het in eigen huis op tegen nummer twee Bayern München. De eindstrijd van het Duitse bekertoernooi wordt op 12 mei in Berlijn gespeeld.


Dortmund via taai Greuther Fürth naar finale (Foto: Novum)

Honkbalduels VS-Cuba hervat

De Verenigde Staten en Cuba strijden voor het eerst in zestien jaar tegen elkaar in een reeks vriendschappelijke honkbalwedstrijden. Begin juli bezoekt een Amerikaans team van universiteitsspelers Cuba om daar in Havana vijf keer tegen de Cubaanse nationale ploeg te spelen. Dinsdag ondertekenden de bondsvoorzitters van beide landen een intentieverklaring.

Van 1987 tot en met 1996 speelden de twee rivalen uit de Koude Oorlog jaarlijks tegen elkaar. De nieuwe reeks vriendschappelijke duels staan gepland als voorbereiding op de Haarlemse honkbalweek die later in juli wordt afgewerkt.

[Coppa] Juventus naar finale

Juventus strijdt eind mei om de Coppa Italia. De ploeg uit Turijn bereikte de eindstrijd dinsdag door AC Milan te kloppen. Na een 2-1 zege in Milaan verloor Juve in eigen huis met 2-1 van de Rossoneri. In de verlenging was Mirko Vucinic goud waard voor de thuisploeg door de 2-2 aan te tekenen. Juve won de Coppa voor het laatst in 1995.

In het Juventus Stadion, dat dinsdag de Europa Leaguefinale van 2014 toegekend kreeg, zette oudgediende Alessandro del Piero de Oude Dame op voorsprong. Na rust maakte Djemal Mesbah gelijk en dwong Maxi Lopez de verlenging af. Zes minuten na de start van de extra tijd viel de beslissing via Vucinic alsnog in het voordeel van Juventus uit.

Woensdag strijden Napoli en Siena om de andere finaleplaats. Siena won de heenwedstrijd verrassend met 2-1 van de Napolitanen.


Juventus gaat op voor winst Coppa (Foto: Novum)

[Primera División] Barcelona wint bij record Messi

FC Barcelona heeft het gat naar koploper Real Madrid dinsdag verkleind naar vijf punten. De Catalaanse ploeg won in de Primera División met 5-3 van Granada. Real komt later deze week echter ook nog in actie.

Lionel Messi stond weer eens in het middelpunt van de belangstelling. De Argentijn scoorde drie keer en bracht daarmee het clubrecord op zijn naam. Messi scoorde al 234 keer voor de Blaugranas. Het oude record was in handen van Cesar Rodriguez die in de jaren 1943-1955 232 keer doel trof.

Barcelona kende in het eigen Camp Nou een bliksemstart tegen Granada met een goal van Xavi na vier minuten. Messi maakte er na ruim een kwartier 2-0 van, maar daarna mocht het tegen degradatie strijdende Granada terugkomen. Diego Mainz en Siqueira, de laatste schoot een strafschop raak, maakten er 2-2 van.

Vervolgens was het Messi die Barça weer de juiste richting op stuurde. In de 68e minuut scoorde hij voor de 233e keer voor Barcelona en zette hij zijn ploeg bovendien weer op voorsprong. Christian Tello bracht de marge vervolgens weer naar twee. Met zijn derde van de avond stelde hij zijn record scherper voordat Siqueira nog een strafschop raak schoot.

Osasuna en Getafe speelden eerder dinsdag al gelijk. In Pamplona werd er niet gescoord: 0-0.


Barcelona wint bij record Messi (Foto: Novum)

Ready at Dawn klaar voor volgende generatie

Ready at Dawn wist God of War redelijk overtuigend te brengen op de PSP, Sony had dan ook aangeboden of de studio geen God of War voor de Vita wilde maken. Nu blijkt dat ze bij Ready at Dawn grotere plannen hebben, ze werken namelijk aan een nieuw IP voor een nieuw platform. Zo laat de CEO van de studie, Ru Weerasuriya, weten.

Weerasuriya vertelt dat ze al vroeg hadden besloten een generatie over te slaan en zich te richten op een nieuw IP. Het voelde als de beste keuze en soms moet je gewoon je kansen nemen, volgens hem. “It’s taken us time to get there and we’ve wanted to do new IP, we’ve been working on it for a while, and we felt the time was right and it was just the perfect alignment of everything that was happening. And I think the big thing for us was just that we took the decision early to just skip a generation. I know that most people would have jumped on the current generation. Most people ask us that, how do you go from a handheld to a next generation console? I think it’s the right thing to do. Sometimes you’ve just got to make your bets and live by them.”

Toch heeft het team soms een beetje spijt dat ze de Vita hebben overgeslagen, ze zijn bij Ready at Dawn namelijk erg enthousiast over Sony's nieuw handeld. De Vita biedt veel mogelijkheden en Weerasuriya ziet een zonnige toekomst voor het systeem, maar het kwam simpelweg niet overeen met de ideeën die ze hadden. “It’s an idea that was floated as far as what could happen on the Vita. And especially with a platform like that, we were enticed I think by the prospect of doing something on that platform, but it just didn’t align with what we wanted, so I’m hoping that they do something on that because I definitely think that they should. I mean there is some stuff on there that just amazed me and made me almost want to go like, ‘Wow, maybe we should have done this, maybe we should have split into two teams.’ I don’t know, but I think it’s got a bright future. It just needs the content.”

'Lijst met Wii U-downloadable games gelekt'

Dual Pixels heeft van een bron met inside informatie van Nintendo vernomen dat er een flink aantal games in de eShop voor Wii U zullen gaan verschijnen. Denk hierbij aan World of Warcraft, Counter-Strike en The Walking Dead.

In de lijst kun je titels vinden van onder andere EA, Activision, Capcom en natuurlijk Nintendo zelf. Ook Valve is sterk aanwezig met een tweetal populaire games. We vinden in de lijst remakes, ports en nieuwe titels, dus qua diversiteit komt het hopelijk wel goed met die online store voor Wii U. Als een game gepland staat als launchgame staat dit tussen haakjes vermeld achter de game.

De complete lijst kun je hieronder vinden. Eerder deze week konden we jullie al melden dat Bit.Trip Runner 2 naar november is verschoven en dat zou kunnen betekenen dat deze lijst een kern van waarheid heeft en Wii U in november gaat verschijnen. De hele lijst is op dit moment nog een gerucht, hopelijk krijgen we komende E3 meer te horen.

Level 5

  •   Professor Layton Chronicles (Level 5)

Activision

  • Tony Hawk Pro Skater HD-Complete (Activision) (Launch)
  • Goldeneye 007: Reloaded (Acitivsion) (Launch)
  • World of Warcraft (Activsion) (Launch)

Capcom

  • Resident Evil: The Mercenaries Bio Ops (Capcom)
  • Okamiden HD (Capcom) (Launch)

Electronic Arts (EA)

  • Boom Blox Wii U (EA)
  • NFL Blitz Touchdown (EA)
  • Burnout: Rush Hour (EA) (Launch)
  • Shank 2 (EA) (Launch)
  • Crysis (EA) (Launch)

Gaijan Games

  • Bit Trip Runner 2 (Gaijan Games) (Launch)

Namco Bandai 

  • Tank! Tank! Tank! (Namco Bandai)
  • Meteos (Namco Bandai)
  • Pac-Man Battle Royal (Namco Bandai) (Launch)

Nexon

  • Dragon Nest (Nexon)

Nintendo

  • Big Brain University (Nintendo) (Launch)
  • Super Mario Strikers Unlimited (Nintendo) (Launch)
  • Fluidity: Toxic (Nintendo) (Launch)

Sabarasa

  • Protocol (Sabarasa) (Launch)

SEGA

  • Rodea the Sky Soldier (SEGA)
  • Renegade Ops 2 (SEGA)
  • Phantasy Star Online 2 (SEGA) (Launch)
  • Sonic the Hedgehog 4: Episode 2 (SEGA) (Launch)

Spicy Horse

  • Big Head Bash (Spicy Horse) (Launch)

Square Enix

  • Demon's Score (Square Enix/Epic)
  • Final Fantasy: Crystal Chronicles Wii U (Square Enix)

Telltale Games

  • The Walking Dead (Telltale Games) (Launch)

Ubisoft

  • UbiArt Presents: Sketchtarium
  • Red Steel 2: Locked a Reloaded (Ubisoft)
  • I Am Alive (Ubisoft) (Launch)

Valve

  • Counter-Strike: Global Offensive (Valve) (Launch)
  • DotA 2 (Valve)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.