FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 maart 2012

Tsjechen demonstreren tegen bezuinigingen

Duizenden antiregeringsdemonstranten hebben donderdagavond in de Tsjechische hoofdstad Praag en in andere steden gedemonstreerd tegen bezuinigingsplannen van de regering.

De betogers zijn tegen hervormingen van het pensioensysteem en de gezondheidszorg. Ook verzetten ze zich tegen andere bezuinigingen die de regering noodzakelijk acht om het begrotingstekort laag te houden. De demonstranten riepen het centrumrechtse kabinet van premier Petr Necas en president Vaclav Klaus op af te treden.

Zeker tweeduizend betogers kwamen donderdagavond bijeen voor het gebouw van de Tsjechische publieke omroep uit protest tegen wat zij gekleurde verslaggeving van hun demonstraties noemen. In Brno demonstreerden duizenden mensen en honderden waren aanwezig bij protesten in andere steden.

[PL darts] Van Barneveld te sterk voor Painter, Taylor eenzaam aan kop

James Wade heeft voor de derde keer op rij gewonnen in de Premier League Darts. Vanavond werd Adrian Lewis met 8-5 verslagen. Andere overwinningen waren in Glasgow voor Simon Whitlock, Phil Taylor en Raymond van Barneveld.

Wade opende de avond met een 180'er en pakte met 136 de eerste break in de vierde leg. Lewis won de zesde leg in elf pijlen, maar na de break kreeg de wereldkampioen niet de kans om terug te komen. Het werd 8-5 voor The Machine. 


Gary Anderson en Simon Whitlock volgden als tweede. The Wizard begon met een break nadat Anderson 122 niet uitgooide. Anderson herstelde zich direct en kreeg de kans op een voorsprong maar Whitlock gooide 164 uit om op 2-2 te komen. De leg na de break was direct weer voor de Australiër en deze voorsprong werd niet meer weggegeven. 8-6 voor Whitlock. 

Taylor had geen kind van Andy Hamilton. Hamitlon gooide nog wel 150 uit in de tweede leg, maar dat was niet voldoende. The Power ging door waar hij mee begonnen was na het WK en dat is winnen. 8-3 voor de darter uit Stoke-on-Trent. De avond werd afgesloten door Raymond van Barneveld en Kevin Painter. De wedstrijd gaat tot 4-4 gelijk op. Barney is de eerste op voorsprong van twee legs komt en loopt uit naar 6-4. Painter kreeg de kans om weer op gelijke hoogte te komen, maar The Artist mistte de bull. Barney gooit 50 uit om met 8-5 te winnen. 

In de stand is Taylor eenzaam koploper en onderop staan los Hamilton en Lewis. De competitie gaat volgende week verder in Dublin

Uitslagen

Speler Speler Uitslag
James Wade Adrian Lewis 8-5
Gary Anderson Simon Whitlock 6-8
Phil Taylor Andy Hamilton 8-3
Raymond van Barneveld Kevin Painter 8-5


Stand

# Speler Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Phil Taylor 6 5 1 0 11 47 24 23
2 Simon Whitlock 6 3 1 2 7 38 37 1
3 Gary Anderson 6 3 0 3 6 37 32 5
4 Kevin Painter 6 3 0 3 6 40 38 2
5 Raymond van Barneveld 6 2 2 2 6 40 41 -1
6 James Wade 6 3 0 3 6 38 41 -3
7 Andy Hamilton 6 1 1 4 3 31 44 -13
8 Adrian Lewis 6 1 1 4 3 31 45 -14


Programma

Week 7 - 22 maart O2 Arena, Dublin
Andy Hamilton Simon Whitlock
Adrian Lewis Kevin Painter
Raymond van Barneveld Gary Anderson
Phil Taylor James Wade

Elm: "Konden niet slechter beginnen"

AZ kroop tegen Udinese door het oog van de naald. Ondanks een rode kaart en een gemiste strafschop bekerden de Alkmaarders tot genoegen van Rasmus Elm door in de Europa League. "We konden niet slechter beginnen", zei Elm tegen Eredivisie Live over de openingstreffer van Udinese.

"We kwamen ook nog met 2-0 achter. Toch bleven we rustig. We kwamen beter in de wedstrijd en dat doelpunt van Erik Falkenburg was natuurlijk heel belangrijk. Toen moesten ze er 4 maken." Elm had zelf de genadeklap uit kunnen delen aan Udinese, maar verzuimde een strafschop binnen te schieten. "Dat was heel slecht", verklaarde de Scandinaviër. "Hier zijn geen excuses voor."

AZ won in de heenwedstrijd met 2-0 van Udinese. Daarom mocht een 2-1 nederlaag van donderdagavond niet meer baten. De Nederlanders staan nu de kwartfinale van de Europa League te wachten.

Binnenstad Utrecht volledig op de schop

Utrecht gaat de binnenstad grondig aanpakken. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt gaat het centrum in de komende vijf jaar op de schop, zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag.

In de binnenstad is het nu vaak te druk. Daarom zou het centrum autovrij moeten worden en moeten op termijn de bussen worden vervangen door trams. Ook moeten de fietspaden worden aangepakt en krijgen de straten een nieuw uiterlijk. "Het is de bedoeling dat het centrum aantrekkelijker en minder rommelig wordt", aldus de woordvoerder.

Met het hele plan is zo'n 27 miljoen euro gemoeid. Volgens een woordvoerder had de gemeente dat geld nog achter de hand. Dit jaar moeten de eerste straten al worden opgeknapt.

Dinsdag praat de gemeenteraad over het plan. Ook burgers mogen dan hun ideeën over de toekomst van de binnenstad kenbaar maken.

IJsland betaalt deel IMF-lening al terug

IJsland heeft een deel van zijn leningen vervroegd terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde het IMF donderdag.

IJsland betaalde maandag een bedrag van 443,4 miljoen dollar (338,6 miljoen euro) aan het IMF. Dat is een vijfde van het totale bedrag dat het land van het IMF heeft geleend. Het bedrag hoefde pas in 2013 te worden afgelost.

IJsland is het IMF nu nog 1,6 miljard dollar verschuldigd. Dat bedrag moet in de periode tot en met 2016 worden terugbetaald.

[EL] Uitslagen achtste finales (15/03/2012)

Vanavond werden de returns uit de achtste finales van de Europa League afgewerkt. AZ, PSV en FC Twente kwamen in actie. Alleen AZ wist zich van dit trio te plaatsen. Ook voor de beide grootmachten uit Manchester viel het doek. Athletic de Bilbao schakelde United uit, terwijl Sporting Lissabon mede dankzij een doelpunt van Rick van Wolfswinkel het City van Nigel de Jong wist uit te schakelen.

Uitslagen achtste finales:

Athletic de Bilbao (Spa)* - Manchester United (Eng) 2-1 (3-2)
 23' Llorente 1-0
65' Marcos 2-0
 80' Rooney 2-1

Hannover 96 (Dui)* - Standard Luik (Bel) 4-0 (2-2)
 4' Abdellaoue 1-0
 21' Kanu (o.g.) 2-0
 58' Gakpe (2xg/Standard Luik)
 73' Ya Konan 3-0
 90' Pinto 4-0

PSV Eindhoven (Ned) - Valencia (Spa)* 1-1 (2-4)
 47' Rami 0-1
 64' Toivonen 1-1
 89' Rami (Valencia)

Udinese (Ita) - AZ Alkmaar (Ned)* 2-1 (0-2)
2' Viergever (AZ)
 3' Di Natale (pen.) 1-0
15' Di Natale 2-0
31' Falkenburg 2-1

Besiktas - Atlético Madrid (Spa)* 0-3 (1-3)
 26' Adrian 0-1
 
83' Falcao 0-2
 
90' Salvio 0-3

Manchester City (Eng) - Sporting Lissabon (Por)* 3-2 (0-1)
 
33' Fernandez 0-1
40' Van Wolfswinkel 0-2
 
60' Agüero 1-2
 75' Balotelli (pen.) 2-2
 82' Agüero 3-2

Olympiakos Piraeus (Gri) - Metalist Kharkiv (Oek)* 1-2 (1-0)
 
15' Marcano 1-0
 81' Villagra 1-1
 
86' Devic 1-2

Schalke 04 (Dui)* - FC Twente (Ned) 4-1 (0-1)
 14' Janssen 0-1
 29' Huntelaar 1-1
57' Huntelaar (pen.) 2-1
 71' Jones 3-1
 
81' Huntelaar 4-1

* naar kwartfinales Europa League

Een bijzondere lawaaipapegaai

In gedachten verzonken, vind ik vandaag een plekje tegenover een mij nog onbekende collega. Groot en luidruchtig is hij. Dat zul je net zien. Na een emotioneel gesprek gisteravond, voel ik me uitgeput. Mijn ogen zijn nog een beetje rood en dik van de tranen. Boven alles wil ik rust aan mijn hoofd. Ondertussen stelt mijn overbuurman zich welhaast schreeuwend voor en schudt hij mijn hand alsof hij een waterpomp bedient. Voortdurend praat hij op een volume dat een normaal mens alleen zou gebruiken, bij het zonder microfoon toespreken van een vol Wembley stadion. Als hij lacht, is het of de wereld vergaat.

Verzekeraars en politie wisselen gegevens uit

Verzekeraars en het politiekorps Rotterdam-Rijnmond gaan gegevens uitwisselen in de strijd tegen verzekeringsfraude. Dat melden het Verbond van Verzekeraars en de politie donderdag.

Verzekeraars die claims krijgen waarbij ze vermoeden dat sprake is van fraude, kunnen bij de politie gegevens opvragen voor controle. Andersom kan de politie zodra zij stuit op mogelijke fraude, bij verzekeraars navragen of schade is gemeld.

Sinds 1 juli liep al een proef van een jaar met verzekeringsmeldingen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Bij schade of vermissing kunnen inwoners van de regio via de website van de politie een meldingsformulier invullen, waarmee ze een claim bij hun verzekeraar kunnen indienen. De eerste resultaten van de proef zouden veelbelovend zijn. Afhankelijk van deze resultaten wordt gekeken of de aanpak landelijk wordt ingevoerd.

De samenwerking moet leiden tot minder administratieve lasten voor verzekeraars en de politie. Ook hoopt de politie een scherper beeld te krijgen van de criminaliteit. Bovendien willen de twee partijen verzekeringsfraude aanpakken.

Volgens directeur van het Verbond van Verzekeraars Leo de Boer kost verzekeringsfraude de maatschappij naar schatting jaarlijks een miljard euro. "Dat is 150 euro per huishouden per jaar. Door fraude gezamenlijk te signaleren, bewijzen en bestraffen dringen we het probleem terug."

[EL] Uitslag Schalke 04 - FC Twente

FC Twente is er niet in geslaagd om de kwartfinale te bereiken van de Europa League. Het Duitse Schalke 04 wist de 1-0 uitnederlaag weg te poetsen met een 4-1 overwinning. Grote man van de thuisploeg was Nederlands international Klaas-Jan Huntelaar met drie goals.

FC Twente leek al snel de onderlinge ontmoeting te beslissen. Nadat eerst Mihaylov moest redden op een knap schot van Jones, wisten de Enschedeërs na een mooie aanval het net te vinden via Janssen, die vrij kon inschieten. Chadli kreeg een paar minuten later een uitgelezen kans op de 0-2, maar zijn schot ging net over de lat.

Janssen schiet de 0-1 binnen voor Twente. (Foto: Pro Shots)

Na die kans wist Schalke meer naar voren te spelen. Dit resulteerde in een goal van Huntelaar, die geheel vrijstaand de gelijkmaker en ruststand binnenkopte. Na rust kwamen de Duitsers beter uit de startblokken. Raúl kopte al snel na rust een vrije trap net over de goal van Twente.

Een dikke tien minuten na rust kreeg Schalke een ideale kans om de spanning weer terug te krijgen in de ontmoeting nadat Janssen hands maakte in de eigen zestien. Huntelaar wist wel raad met de strafschop en schoot de 2-1 binnen.

Huntelaar zette met twee goals Schalke 04 op voorsprong. (Foto: Pro Shots)

 De druk van Schalke hield onverminderd aan en dat betaalde zich al snel uit. In de zeventigste minuut was het al raak, toen een van richting verandert schot van Jones in het doel belandde. Twente moest daarna dus op zoek naar een goal. De beste kans was echter voor Huntelaar, die geheel vrijstaand het toch voor elkaar kreeg de bal tegen de handen van Mihaylov te schieten.

Twente ging met meer risico spelen en moest dat al snel bekopen. Na een snelle uitbraak van de Duitsers  wist Huntelaar zijn derde van de avond te maken en de ontmoeting te beslissen.

Schalke 04

4 - 1
(0-1) 

FC Twente

 29' Huntelaar
 57' Huntelaar(pen)
 71' Jones
 81' Huntelaar
   14' Janssen 
 
 Gele kaart: Fuchs, Huntelaar, Holtby (Schalke 04), Rosales, Leugers, Tiendalli, Janssen, De Jong, (FC Twente)
 
Stadion: Veltins Arena, Schalke
Toeschouwers: 52.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hildebrand
Uchida
K. Papadopoulos
Matip
Fuchs
Draxler
Jones (Moritz/88)
Raúl
Holtby
Farfán (Marica/86)
Huntelaar
  Mihaylov
Tiendalli
Douglas
Bengtsson
Rosales
Brama (Plet/76)
Janssen
Leugers (Fer/51)
Bajarmi (O. John/58)
De Jong
Chadli

Banken Iran afgesloten van betalingsverkeer

Diverse Iraanse banken worden zaterdag afgesloten van het belangrijkste systeem voor internationale betalingen, Swift. Dat maakte die organisatie donderdag bekend.

De beslissing treft Iraanse banken die op een zwarte lijst staan in Europa en de Verenigde Staten en volgt op een besluit van de Europese Raad. Europa en de VS willen met sancties Iran dwingen zijn nucleaire ambities op te geven.

Via het systeem van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication wordt dagelijks circa 6000 miljard dollar aan betalingen verwerkt. De blokkade kan het economisch verkeer van Iran volgens deskundigen ernstig ontregelen.

[Upd] Baldurs Gate 'countdown' ten einde

[Update 22:48] Op alle info afgaande die er verschenen is omtrent Baldurs Gate: Enhanced Edition blijkt dat het weldegelijk een update betreft en geen simpele remake of vervolgdeel. Beamdog is opgericht door voormalige medewerkers van Bioware en was eerder ook al verantwoordelijk voor de heruitgave van MDK 2.

[Update 21:31] Weeral een nieuwtje dat verschenen is voor Baldurs gate: Enhanced Edition: Beamdog vertelt dat ze alle touwtjes zelf in handen nemen en dat ze hulp krijgen van enkele ontwikkelaars die bij de originele versie betrokken waren. 

Ook behandelen ze het materiaal met het nodige respect en zijn ze er al meer dan een jaar in alle geheim aan bezig. Specifieke details over de nieuwe inhoud is nog niet vrijgegeven maar Beamdog is wel van plan om elke week nieuwe info naar buiten te brengen.

[Update 21:09] Beamdog laat weten dat Baldurs Gate: Enhanced Edition deze zomer nog zal verschijnen, voor welk platform is nog niet bekend.

Ook mag je een serieuze update verwachten van het spel waaraan nieuwe en originele inhoud is toegevoegd. Ze beschikken over de originele code en hebben toestemming van Wizards of the Coast voor het gebruik van de licentie.

[Originele bericht] De hele dag kon je op de website van Baldurs Gate kijken naar een klok die aftelde naar 20u00 voor een bekendmaking. Nadat iedereen in spanning afwachtte wat deze countdown ons zou brengen kwam dan eindelijk de verlossing voor de geduldigen onder ons die niet in slaap gewiegd zijn door de sfeervolle muziek.

En toen was het zover, na het lange wachten werd iedereen dus beloond met het nieuws dat Baldurs gate: Enhanced Edition eraan komt. Hopelijk gaat Atari de oude garde verwennen en de jongere gamers verwelkomen want de wereld brengt al genoeg tijd door sinds de laatste release van Baldurs Gate.

Als de titel een hint geeft naar wat CD Projekt gedaan heeft met The Witcher: Enhanced Edition dan staat er ons heel wat moois te wachten.

Op dit moment is de website offline, vermoedelijk door het grote aantal hits maar wanneer er meer nieuws bekend is dan brengen we jullie uiteraard op de hoogte.

Mogelijk 50 miljoen voor portret Elvis van Warhol

Een portret dat Andy Warhol maakte van Elvis Presley als cowboy kan op een veiling in New York tussen de dertig tot vijftig miljoen dollar opbrengen. 'Double Elvis (Ferus Type)' wordt op 9 mei geveild door veilinghuis Sotheby's.

Het portret werd in 1963, het jaar dat Warhol het maakte, getoond in de Ferus Gallery in Los Angeles. Volgens Sotheby's is het de eerste 'Double Elvis' die sinds 1995 op de markt is.

Het zilverkleurige schilderij toont een gewapende Elvis die vanuit de heup schiet. Op de achtergrond is een tweede, identieke Elvis te zien. Warhol maakte 22 afbeeldingen van Presley. Negen daarvan zijn in musea te zien.


Mogelijk 50 miljoen voor portret Elvis van Warhol (Foto: Novum)

Scheepsbel Costa Concordia verdwenen

Het Italiaanse openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de verdwijning van de scheepsbel van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Franco Gabrielli, hoofd van de dienst burgerbescherming, zei dat enkele dagen geleden werd opgemerkt dat de bel, waarin de naam van het schip is gegraveerd, was verdwenen. De bel hing aan het deel van het schip dat zich onderwater bevindt.

De Costa Concordia liep op 13 januari bij het eiland Giglio aan de grond en kapseisde. Nog altijd zijn mensen dagelijks aan het werk om brandstof te verwijderen en om naar de zeven vermiste passagiers te zoeken. Bij de ramp kwamen 25 mensen om het leven.


Scheepsbel Costa Concordia verdwenen (Foto: Novum)

Eerste kinderen busongeluk naar België gevlogen

Acht kinderen die dinsdagavond lichtgewond raakten bij het busongeluk bij het Zwitserse Sierre zijn naar België gevlogen. De acht zijn ontslagen uit een ziekenhuis. Een tweede vliegtuig met een aantal familieleden van slachtoffers vertrok donderdagavond eveneens vanuit Zwitserland richting België.

De Belgische autoriteiten overleggen momenteel nog over het repatriëren van de lichamen van de slachtoffers van de busramp. De lichamen zouden vrijdag met drie militaire vliegtuigen moeten worden overgebracht.

In de bus zaten leerlingen van scholen uit Lommel en Heverlee. Bij het ongeluk kwamen 28 mensen, van wie 22 kinderen, om het leven en raakten de 24 overige inzittenden gewond. Van de 28 doden zijn er zes Nederlandse kinderen. Vier Nederlandse kinderen zijn gewond geraakt, van wie twee zeer ernstig.

Van de gewonden liggen er twaalf in een ziekenhuis in de omgeving van Sion. Drie anderen met zwaardere verwondingen zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Lausanne en één ligt in een ziekenhuis in Bern.

Arts Michael Callens gaf donderdag aan te verwachten dat de kinderen die in de omgeving van Sion verblijven, binnenkort naar België kunnen. Of dat vrijdag of zaterdag zal gebeuren, is echter nog onbekend. Met deze kinderen gaat het volgens Callens goed. Voor de vier kinderen met zwaardere verwondingen duurt het vermoedelijk langer voordat ze naar huis kunnen.

Ivanovic klopt Bartoli in indian Wells

Ana Ivanovic heeft zich weten te plaatsen voor de halve finales van het toernooi van Indian Wells. De Servische versloeg de als zevende geplaatste Marion Bartoli met 6-3 en 6-4.

Ivanovic, winnares van het toernooi in 2008, zal in de halve finale een tegenstandster uit Rusland krijgen. De Russinnen Maria Kirilenko en Maria Sjarapova nemen het namelijk in hun kwartfinale tegen elkaar op. de andere halve finale zal gaan tussen de Wit-Russische Victoria Azarenka en de Duitse Angelique Kerber.

Zeeuwse Hells Angel opgepakt voor wapenbezit

Een 48-jarige Hells Angel is woensdagochtend opgepakt in zijn woning in het Zeeuwse Zonnemaire voor verboden wapenbezit. In de woning van de man aan de Beatrixstraat is volgens de politie 'een soort wapen aangetroffen waarvan bekend is dat dit regelmatig wordt gebruikt voor criminele activiteiten'.

De Hells Angel werd woensdag rond 11.30 uur gearresteerd. Na zijn aanhouding is de woning van de man onderzocht. Hij zit nog vast en wordt gehoord.

APOEL-doelman wil CL-finale behalen

APOEL Nicosia schreef historie door deze week de kwartfinale van de Champions League te bereiken. Doelman Dionisis Chiotis gelooft dat er meer in zit voor de Cyprioten.

"Niemand weet wat er kan gebeuren", stelt Chiotis tegenover Goal.com. "Als je kijkt naar wat we hiervoor hebben gepresteerd, kan niemand voorspellen waar ons schip strandt. Nu we zo ver zijn gekomen, droom ik ervan om de Champions League-finale te spelen. Natuurlijk is dat een enorm moeilijke opgave, maar the sky is the limit als je droomt."

Hoewel de kleinere clubs een ontmoeting met een Europese grootmacht meestal als een geweldige ervaring zien, wil Chiotis liever resultaat boeken. "Barcelona, Real Madrid en Bayern München tref ik liever niet."

APOEL schakelde in een tweeluik Olympique Lyon uit en is daarmee de grootste verrassing in dit Champions League-seizoen. Ook Olympique Marseille en Benfica behaalden verrassend de laatste acht in het prestigieuze toernooi door respectievelijk Internazionale en Zenit Sint-Petersburg uit te schakelen.

Oliebedrijven Falklands doelwit Argentinië

Argentinië gaat bedrijven aanklagen die olie willen winnen op de Falkland-eilanden. Het land wil zo de oliewinning op de eilanden blokkeren. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De Argentijnse minister van buitenlandse zaken Hector Timerman zei dat de hulpbronnen van de zuidelijke Atlantische Oceaan eigendom zijn van alle Argentijnen. Dat is inclusief de Malvinas, zoals de eilanden door Argentinië worden genoemd, aldus Timerman. De eilanden maken sinds 1833 deel uit van het Britse grondgebied.

De eilanders verdienen miljoenen euro's met licenties voor oliewinning. Zodra de productie is begonnen, kunnen ze miljarden aan royalty's binnenhalen.

Timerman zei donderdag dat Argentinië zal proberen investeerders te ontmoedigen door de kosten voor bedrijven die bij de oliewinning betrokken zijn op te voeren.

Borini: "Ambitie is mijn geheim"

Fabio Borini geldt als een van de revelaties dit seizoen in de Italiaanse Serie A. De aanvaller wil nog jaren in het shirt van AS Roma uitkomen.

De 20-jarige Borini maakte de overstap van Parma naar AS Roma en maakte sindsdien een fantastische indruk. Hij is clubstopcorer van de Romeinen met negen doelpunten in zeventien optredens. "Ik had nooit verwacht dat ik me hier zo snel zou aanpassen", zegt hij tegen Roma Channel.

Het talent verklaart zijn goede prestaties met zijn mentaliteit. "Mijn ambitie is mijn geheim. Voor mij ligt de lat altijd hoger", vertelt hij. Tegen icoon Francesco Totti kijkt hij echter nog op en daarom hoeft hij nog geen vrije trappen te nemen bij Roma. "Iedereen weet dat Totti die taak is toebedeeld en daar maak ik geen probleem van."

Roma nam Borini in januari definitief over, nadat hij een half seizoen was gehuurd van Parma. De jongeling wordt door velen hoog aangeschreven en lijkt op weg naar een selectie voor het Italiaanse nationale elftal voor het EK 2012.

'John Travolta wilde seks met masseur'

Na de geruchten in 2010 laaien de roddels opnieuw op: Acteur John Travolta zou homo zijn. Het Amerikaanse showbizzblad "The National Enquirer" meldt deze week dat Travolta een mannelijke masseur heeft benaderd voor seks. Hij zou er 200 dollar voor over hebben gehad.

'Het was voor mij direct duidelijk dat hij iets seksueels van mij wilde en dat hij er ook voor wilde betalen' vertelt de masseur in kwestie aan het tijdschrift. De twee hadden een afspraak gemaakt via de Amerikaanse website Craigslist. John Travolta, die in 1991 trouwde met actrice Kelly Preston heeft nog niet op het bericht gereageerd.

John Travolta brak door in Hollywood met rollen in Saturday Night Fever en Grease, tijdens de hoogtij dagen van het disco tijdperk. Sindsdien zit zijn acteercarrière in het slop. De film Look Who 's Talking was nog een lichtpuntje, maar de sequels van deze film waren al minder populair. Pulp Fiction en de afspraak met de masseur waren voorlopig zijn laatste fysieke hoogtepunten; het tweede in iets andere zin uiteraard. Voor de rol van Vincent Vega ontving hij nog een Oscar-nominatie.

Eerste afbeelding uit Chernobyl Diaries verschenen

Er is een eerste afbeelding verschenen uit Chernobyl Diaries, de nieuwste film van Oren Peli. Peli maakte eerder naam als de bedenker van de succesvolle reeks Paranormal Activity-films. Chernobyl Diaries zal worden uitgebracht door Warner Bros. en Alcon Entertainment.

In de film kunnen we de lotgevallen zien van een groepje vrienden die verstrikt raken in een desolate stad. Jaren nadat het stadje, als gevolg van een nucleaire ramp, door de bevolking is verlaten, heeft de natuur beslag gelegd op de achtergebleven bebouwing. Als de zon onder gaat in het stralende stadje doorklieven door merg en been gaande geluiden de nachtelijke stilte. Het lijkt er op dat ze niet alleen zijn.

Chernobyl Diaries wordt geregisseerd door Brad Parker. Peli produceert de film samen met Brian Witten. In de film zien we een cast met onder meer Jonathan Sadowski, Devin Kelley, Jesse McCartney, Olivia Taylor Dudley, Nathan Phillips, Ingrid Bolso Berdal en Dimitri Diatchenko in de belangrijkste rollen.

De officiele trailer voor de film wordt morgen verwacht. Chernobyl Diaries draait vanaf 25 mei in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film in Nederland op het witte doek te zien zal zijn is nog niet bekend.

Chernobyl Diaries
Eerste afbeelding uit Chernobyl Diaries  (foto: Shocktillyoudrop)

IMF keurt noodlening aan Grieken goed

ATHENE - Het Internationaal Monetair Fonds heeft een noodlening van 28 miljard euro voor Griekenland goedgekeurd. Het geld wordt verspreid over de komende vier jaar naar Athene overgemaakt. Dat heeft het IMF donderdag bekendgemaakt. Griekenland ontvangt per direct 1,65 miljard.

In totaal krijgt Griekenland 172 miljard euro aan noodleningen van de eurozone en het IMF. Zonder deze noodhulp zou het land al bankroet zijn geweest. Voorwaarde voor de leningen zijn drastische bezuinigingsmaatregelen en hervormingen.

Kill Bill- acteur niet vervolgd

Michael Madsen wordt niet vervolgd voor kindermishandeling. Er is onvoldoende bewijs. Dat schrijft entertainmentsite TMZ. De acteur werd vrijdag in Californië in de boeien geslagen nadat hij ruzie had met zijn minderjarige zoon.

Madsen ontdekte dat een van zijn drie zoons wiet rookte en ging hem te lijf. "De ruzie ontstond omdat Madsen de wiet wilde afpakken", vertelde zijn advocaat over het incident. Zijn zoon liep geen ernstige verwondingen op.

Volgens zijn advocaat is Madsen blij met de uitkomst. "Michael is blij dat ze de familieruzie achter zich kunnen laten en dat het op een goede manier is onderzocht." Madsen was te zien in films als Kill Bill en Reservoir Dogs.

Nederlandse leger gaat samenwerken met Noorwegen

Nederland gaat op militair gebied nauwer samenwerken met Noorwegen. Dat is minister van Defensie Hans Hillen (CDA) donderdag overeengekomen met zijn Noorse ambtgenoot Espen Barth Eide.

Beide bewindslieden brachten donderdag een bezoek aan de oefening 'cold response' die op dit moment in Noorwegen plaatsvindt. Hieraan nemen zestienduizend militairen uit vijftien landen deel.

Nederland en Noorwegen slaan de handen in de toekomst ineen bij de aanschaf van wapens, het trainen van manschappen en onderhoud van materieel. Zo moeten de gevolgen van de ingrijpende bezuinigingen op het leger zo beperkt mogelijk blijven.

"Samenwerken lukt het beste met landen met een vergelijkbare militaire cultuur", zei Hillen. "Dus zijn de nuchtere Noren natuurlijke partners voor Nederlanders."

Noorwegen gaat bekijken of een deel van de Awacs-vluchten die nu vanaf de Duitse basis in Geilenkirchen vertrekken vanaf Noorse bases kunnen opstijgen. Dit zou de geluidsoverlast voor Limburgse grensgemeenten verminderen.

Prison Break-auteur schrijft scenario Paranormal Activity 4

Er is weer activiteit gemeten in de ontwikkeling van Paranormal Activity 4. Via The Hollywood Reporter vernemen we dat Zak Estrin het scenario voor het vierde deel van de succesvolle horror reeks voor zijn rekening zal nemen.

Estrin maakte eerder naam met het schrijven voor series als Charmed, Tru Calling en Prison Break. Momenteel werkt hij aan de serie The River die, net als de Paranormal Activity-films, is geproduceerd door Jason Blum en Oren Peli. Alhoewel nog niet officieel bevestigd, wordt aangenomen dat Henry Joost en Ariel Schulman wederom de regie in handen zullen nemen.

Paranormal Activity 4 zal vanaf 18 oktober in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

Meer zonnepanelen op huurhuizen

Woningcorporaties gaan op veel grotere schaal zonnepanelen installeren op huurwoningen. Tweeëntwintig woningcorporaties gaan onderzoeken of zij hun 360 duizend woningen van panelen kunnen voorzien. Dat meldt koepelorganisatie Aedes donderdag.

De Nederlandse woningcorporaties hebben in totaal 2,4 miljoen woningen. Slechts een beperkt aantal woningcorporaties maakt nu gebruik van zonne-energie, vooral met behulp van zonnepanelen.

Volgens Aedes tonen ook huurders steeds meer interesse voor zonne-energie. "Het kan een middel zijn om hun energierekening te verlagen." Daarbij is het toepassen van duurzame energie in huurwoningen goed voor het klimaat, stelt Aedes.

De komende maanden moet onder meer gaan blijken hoe de installatie van zonnepanelen kan worden gefinancierd en hoe huurders kunnen worden overgehaald. De bedoeling is dat alle woningcorporaties gebruik gaan maken van de bevindingen van de 22 corporaties.

Rode kaart Viergever snelste ooit in Europa League

De vroege rode kaart die AZ-speler Nick Viergever vandaag kreeg in de Europa League-wedstrijd tegen Udinese leverde hem een record op. De Servische scheidsrechter Milorad Mazic gaf de discutabele kaart al in de tweede minuut, wat de snelste ooit was in de Europa League.

Overigens werd de kaart eerst getoond aan Nicolas Moisander, die bij de actie geeneens in de buurt was. De scheidsrechter herstelde, geholpen door spelers van AZ, snel zijn fout en gaf alsnog de kaart aan Viergever.

Ondanks de rode kaart wist AZ zich toch ten koste van de Italianen voor de kwartfinale. De 2-1 nederlaag was voldoende om een ronde verder te gaan.

[EL] Uitslag Udinese - AZ

AZ heeft de kwartfinale bereikt van de Europa League. Udinese won de return wel met 2-1, maar de 2-0 voor AZ in Alkmaar was genoeg om door te mogen in Europa. 

Het duel begon dramatisch nadat Antionio Di Natale onderuit ging in het strafschopgebied. Nick Viergever is de boosdoener en moest met rood van het veld. Er was nog even ophef nadat eerst Niklas Moisander de rode kaart getoond kreeg, maar op advies van de grensrechter herstelde arbiter Mazic zijn fout. Di Natale benutte zelf de strafschop. 

Ragnar Klavan komt de verdediging versterken ten koste van aanvaller Roy Beerens. Klavan kreeg direct een dreun te verwerken nadat Di Natale achter de rug van Klavan komt en de 2-0 binnen schiet. Bij deze stand zou een verlening volgen. Na 25 minuten wordt AZ een mooie combinatie van Paulsen en Holman wordt afgemaakt door Erik Falkenburg, Udinese moet nu twee goals maken om toch nog door te gaan.  

Na de rust is Udinese de sterkere ploeg, echter weten ze er niet van te profiteren. Na een uur spelen wordt Holman neergelegd door Maurizio Domizzi in het strafschopgebied. Rasmus Elm mocht aanleggen van elf meter, maar hij schoot de bal over. AZ kreeg opnieuw twee een goede kans. Jozy Altidore stuitte op doelman Samir Handanovic en Adam Maher mistte de rebound. 

In de slotfase van het duel krijgen beide ploegen nog wel kansen maar er wordt niet meer gescoord. AZ is kwartfinalist van de Europa League. De vorige keer dat AZ de kwartfinale haalde in een Europese competitie was in het seizoen 2004/2005. De club uit Alkmaar haalde toen de halve finale.  

Udinese

2 - 1

(0 - 2) 

AZ

 3' Di Natale(pen)
 16' Di Natale
  31' Falkenburg  
 
 Gele kaart: Pasquale, Domizzi, Pazienza (Udinese), Altidore, Maher (AZ)
 Rode Kaart: Viergever (2) (AZ)
 
Stadion: Stadio Friuli, Udine
Toeschouwers: 9.700
Arbiter: Mazic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Handanovic 
Benatia (Pasquale/11)
Domizzi
Ekstrand 
Ferronetti (Fabrini/67)
Pinzi
Pazienza (Abdi/78)
Asamoah 
Armero 
Di Natale 
Floro Flores
  Esteban
Marcellis
Moisander
 Viergever
 Poulsen
Maher
Falkenburg (Ortíz/83)
 Elm
Beerens (Klavan/11)
 Altidore
 Holman (Gudmundsson/77) 

Japanse Avengers trailer toont nieuw materiaal

Ook zo aan het aftellen naar 26 april? Dat is namelijk de dag waarop The Avengers Assemble in de Nederlandse bioscopen gaat draaien. Voor degenen die ook geen geduld op kunnen brengen is er, naast de eerder verschenen internationale en Duitse trailers, sinds vandaag ook een Japanse trailer voor de film met nieuwe beelden.

Zo zien we onder meer een nieuwe close-up van Hawkeye, Gwyneth Paltrow als Pepper Potts, aan boord van het vliegtuig van Stark, een voorproefje van de invasie van de buitenaardsen en zelfs Cobie Smulders is als Maria Hill in de trailer te bewonderen.


アベンジャーズ oftewel The Avengers Assemble.

[EL] Uitslag PSV - Valencia

PSV is uitgeschakeld in de achtste finales van de Europa League. Na het 4-2 verlies in Spanje speelde de ploeg vanavond met 1-1 gelijk tegen Valencia. Zodoende plaatste de Spaanse ploeg zich voor de kwartfinales van de Europa League.

PSV, met Philip Cocu voor het eerst als interim-trainer en Ernest Faber als assistent-trainer op de bank, kwam tegen Valencia beter voor de dag dan vorige week in Mestalla. De Eindhovenaren kregen in het eerste bedrijf twee enorme mogelijkheden. Ola Toivonen kreeg na een mooie voorzet van Stanislas Manolev een enorme kopkans, maar hij kopte de bal recht in de handen van Valencia-keeper Diego Alves. Ook Georginio Wijnaldum kreeg een goede mogelijkheid, maar ook hij wist de openingstreffer niet te scoren.

Aan de andere kant kreeg ook Jordi Alba namens Valencia een uitstekende kans om te scoren. Na een prachtige dieptepass van Jonas stiftte hij de bal over PSV-keeper Przemyslaw Tyton, maar de Poolse goalie had een uitstekende redding in huis op de inzet van de Spanjaard. Zodoende gingen beide ploegen met een 0-0 stand de rust in.

Na de pauze kwam Valencia al snel op voorsprong. Een schot van middenvelder Sofiane Feghouli werd door verdediger Adil Rami van richting veranderd en daar had Tyton geen antwoord op. PSV leek aanvankelijk weinig in te brengen na het tegendoelpunt, maar na ruim een uur spelen kwamen de Eindhovenaren op gelijke hoogte. Een voorzet van Zakaria Labyad werd door Tim Matavz doorgekopt naar Toivonen. De Zweed stond geheel vrij voor Diego Alves en liet de keeper van Valencia van dichtbij kansloos.

PSV kreeg in de slotfase nog een aantal kansen. Zo ging een schot van Kevin Strootman maar net over het doel en werd een poging van de middenvelder even later goed gepareerd door de goedkeepende Diego Alves. Ook in het restant van de tweede helft wilde de bal er meer niet in. Matavz zag bijvoorbeeld zijn schot ook gekeerd worden door Alves. In de slotfase kreeg Valencia-verdediger Rami na theater van Toivonen nog een rode kaart.

PSV

1 - 1
(2-4)

Valencia*

 63' Toivonen    47' Rami 
 
 Gele kaart: Manolev, Bouma, Toivonen, Lens (PSV), Alba, Adúriz, Mathieu, Diego Alves (Valencia)
  Rami (89') (Valencia)
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Collum (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Manolev
Marcelo
Bouma (Derijck/76)
Pieters
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Labyad
Matavz
Mertens (Lens/80)
  Diego Alves
Bruno Saltor
Rami
Dealbert
Mathieu
Feghouli
Albelda (Topal/76)
Jonas (Parejo/85)
Tino
Alba
Adúriz (Piatti/80)

Meisje (6) slachtoffer zedendelict in Den Haag

Een 6-jarig meisje dat woensdag in Den Haag bij een man in de auto stapte, is vermoedelijk het slachtoffer geworden van een zedendelict. Dat meldt de politie donderdag. De man had het meisje op de Dierenselaan aangesproken, waarna het kind instapte en wegreed met de man. Na ongeveer tien minuten zette hij haar in dezelfde omgeving weer af en liep het kind naar huis.

Het incident vond tussen 18.00 en 19.00 uur plaats. De familie van het meisje waarschuwde de politie. Die stelt dat er reden is aan te nemen dat sprake is geweest van een zedendelict.

De politie heeft ruim twintig rechercheurs op de zaak gezet. Donderdagavond wordt onder meer een buurt- en passantenonderzoek gehouden op en rond de Dierenselaan.

Gespecialiseerde rechercheurs hebben het meisje gehoord. Volgens haar was de dader een oudere man, die vermoedelijk in een witte, oudere auto reed.

Abvakabo: Actie nodig in jeugdgevangenis Breda

Het aantal incidenten in de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda neemt zo schrikbarend toe dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen. Dat zegt bestuurslid van Abvakabo Mieke van Vliet donderdag. Afgelopen dinsdag moest nog een arrestatieteam uitrukken om een gevangene op het dak van de instelling te overmeesteren.

Sinds vorig jaar duiken geregeld berichten op over misstanden in de jeugdgevangenis. Onlangs nog werd personeel door gedetineerden met biljartballen bekogeld, meldde het dagblad BN/De Stem begin deze maand. Ook zou er zijn gedreigd met een broodmes en werd een medewerker bij de keel gegrepen.

Volgens Van Vliet leidt de situatie in de jeugdgevangenis tot veel ziekteverzuim. "Twee jaar geleden schommelde het ziekteverzuim al rond de tien procent, nu is dat opgelopen tot twintig procent." Van de 104 mensen die direct met de jongeren bezig zijn, de zogenoemde handen aan het bed, zitten dertig nu thuis.

Door het hoge ziekteverzuim komt het overgebleven personeel steeds meer onder druk te staan, waardoor er vervolgens weer meer mensen uitvallen. "Het is een vicieuze cirkel, je komt er niet uit", aldus Van Vliet.

De directeur van de jeugdgevangenis, Jaap van der Geest, heeft een plan van aanpak opgesteld om de problemen aan te pakken. Volgens Van Vliet voldoet dat plan absoluut niet, iets wat Van Vliet ook te kennen heeft gegeven aan de directie van Den Hey-Acker. "Wat nu nodig is, is dat de groepen weer op sterkte komen."

Signalen van het personeel zijn in het verleden nooit opgepikt door de directie, zo stelt Van Vliet. Wat haar betreft moet er nu echt iets gebeuren. "Of directeur Van der Geest moet naar Den Haag, of Teeven (staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, red.) moet naar Breda komen."

Twee militairen doodgeschoten in zuiden Frankrijk

Twee militairen van rond de twintig jaar oud zijn donderdagmiddag doodgeschoten in het Franse Montauban. De dader is nog onbekend en is op de vlucht geslagen, meldt een bron bij de politie. Een derde militair raakte zwaargewond.

Eerder zei het ministerie van defensie dat drie militairen waren gedood, maar een woordvoerder en de politie zeiden later dat er twee dodelijke slachtoffers zijn.

De drie mannen in uniform waren aan het pinnen toen de dader, die een helm droeg en op een scooter reed, op ze begon te schieten. Het schietincident vond niet ver van de kazerne van de drie militairen plaats.

Enkele dagen geleden werd een 30-jarige militair doodgeschoten. Dat gebeurde op zo'n vijftig kilometer afstand van Montauban, in de Zuid-Franse stad Toulouse.

Scorsese maakt film over drugsverslaafde effectenhandelaar

Martin Scorsese gaat voor de vijfde keer met Leonardo DiCaprio een film maken. Het tweetal gaat samenwerken voor het drama The Wolf of Wall Street. Iets meer dan een jaar geleden werd de film al genoemd als Scorsese's opvolger voor diens hitfilm Hugo, maar de regisseur stapte in mei vorig jaar uit het project.

Via Deadline vernemen we dat Scorsese toch op de regiestoel plaats zal nemen. De opnames van The Wolf On Wall Street zullen vanaf augustus plaatsvinden in New York. De film is gebaseerd op de memoires van Jordan Belfort, een drugsverslaafde effectenhandelaar wiens leven voornamelijk uit feesten bestond. Belfort werd in 1989 opgepakt voor fraude en witwas praktijken en zat een straf van 22 maanden uit.

Het scenario voor The Wolf On Wall Street is geschreven door Terrence Winter, die we ook kennen van de serie Boardwalk Empire. Scorsese is momenteel ook bezig met de film Silence, over de vervolging van twee Jezuïtische priesters in het Japanse rijk van de zeventiende eeuw. Beide films zullen in 2013 op het witte doek verschijnen.

Thorpe aan vooravond olympische trials

Ian Thorpe moet zich bij de Australische plaatsingswedstrijden voor de Olympische Spelen opnieuw bewijzen. De zwemmer, in het verleden goed voor elf wereldtitels en vijf olympische gouden medailles, is aan zijn tweede zwemleven begonnen.

Echt bemoedigend zijn de tijden van Thorpedo echter nog niet. Veel trainingsuren en een hernieuwde slagbeweging hebben niet gebracht wat Thorpe er vooraf van had gehoopt. Hij ziet zichzelf dan ook niet als favoriet voor winst bij de trials. "De meest realistische uitkomst is dat ik zal falen", liet hij vorige week optekenen. "Ik zou willen dat ik zes maanden meer had om de Spelen te halen."

Leigh Nugent, hoofdcoach van de Australische zwemmers, is beduidend positiever. "Sinds zijn rentree heeft hij er niet beter voorgestaan. Voor Ian gaat het echte werk nu pas beginnen", liet hij weten.

Thorpe moet zich op de 100 of 200 meter vrije slag bij de beste twee zwemmers scharen om individuele kwalificatie voor Londen af te dwingen. Voor kans op een plaats in het estafetteteam volstaat een zesde plaats.

Haase naar kwartfinale Challenger Dallas

Robin Haase heeft de kwartfinale weten te bereiken van het sterk bezette Challengertoernooi van Dallas. De Hagenaar wist in de tweede ronde van het toernooi af te rekenen met de Argentijn Leonardo Mayer; 7-6 (6) en 6-3.

In beide sets nam Haase een vroege break voorsprong, maar moest die in de eerste set afstaan. In de tiebreak kreeg Mayer een setpoint, maar wist deze niet te verzilveren, waarna Haase toesloeg. De Argentijn, die twintig plaatsen lager staat dan Haase op de wereldranglijst, kreeg nog wel een breakpoint in de tweede set, maar die was niet aan hem besteed.

Haase wist het vervolgens op de service van Mayer wel direct af te maken. In de kwartfinale treft Haase morgen Dudi Sela (6) of Björn Phau.

Frijns verrast in World Series by Renault

De Nederlander Robin Frijns weet nog voor de start van het seizoen in de World Series by Renault alle aandacht op zich gevestigd. Het 20-jarige talent reed deze week bij de testdagen op Paul Ricard tot tweemaal toe de snelste tijd en liet hierbij als rookie vele meer bekende namen achter zich.

Frijns had op de ochtend van de eerste dag met de nieuwe Renault-bolide nog wat problemen, maar in de middag liet hij zijn potentie zien. "Het seizoen 2012 kent het sterkste deelnemersveld uit de geschiedenis van de klasse. Dat ik dan als rookie de tijdenlijsten aanvoer, is even mooi als onverwacht. De auto is een grote stap ten opzichte van de Formule Renault 2.0 waar ik vorig jaar in reed. Maar als ik vertrouwen heb in de auto ga ik hard," zei Frijns.

De Nederlander bleef coureurs met Formule 1-ervaring, zoals Sam Bird en Jules Bianchi voor, al reed laatstgenoemde op de laatste dag een tijd die nipt sneller was dan die van Frijns. De Nederlander werd bij zijn snelle ronde gehinderd door andere rijders. "De auto is goed, het weer hier is goed en ik heb weer een nieuw favoriet circuit op mijn lijstje staan," zei de regerend kampioen in de Formule Renault 2.0.

[Upd] Rocksmith komt naar Europa

Rocksmith, de gitaar-game/leersoftware van Ubisoft, krijgt eindelijk een Europese release. De game mocht lang niet uitkomen in het Verenigd Koninkrijk omdat er al een band bestond met dezelfde naam. Op 13 september zal de game in Nederland uitkomen, eerst voor PS3 en Xbox 360 en later ook voor pc.

Rocksmith leert de speler echt gitaar te spelen en wordt dan ook gespeeld met een electrische gitaar, die via een kabel aan de console aangesloten wordt. Op de officiële website is de tracklist te vinden.

Eerder vandaag was de datum voor de Benelux nog niet bekend. Er is nu een trailer uitgebracht waarin duidelijk wordt dat Nederland ook gitaar mag spelen.

Snooki komt met eigen handtasjes

Snooki heeft haar eigen handtassenlijn gelanceerd. De zwangere realityster, bekend van Jersey Shore, zocht haar heil in luipaardprintjes en strass steentjes. Snooki's tasjes zijn te bestellen via een speciale website.

Fans van de 24-jarige Snooki hoeven volgens het Amerikaanse blad Us Weekly niet diep in de buidel te tasten voor een tasje van de realityster. De goedkoopste tas is 23,99 dollar, de duurste kost 49,99 dollar.

Snooki maakt niet alleen handtasjes. De realityster, die eerder deze maand bevestigde dat ze zwanger en verloofd is, brengt ook nepwimpers op de markt. Ook zijn slippers, winterkleding en zonnebrillen van Snooki's hand te koop.

Bouma evenaart clubrecord Heintze

Wilfred Bouma heeft vandaag het clubrecord van PSV geëvenaard wat betreft Europese wedstrijden. De verdediger kwam in de thuiswedstrijd tegen Valencia voor de 75e keer in actie voor de Eindhovenaren in Europees verband, wat evenveel is als Jan Heintze.

De 33-jarige Bouma maakte al in het seizoen 1994/1995 zijn internationale debuut. Hij staat nog negen duels weg van het Nederlandse record dat in handen is van Danny Blind en Willy van de Kerkhof.

Wasteland 2-kickstarter op één miljoen

De Wasteland 2-kickstarter die afgelopen week gestart is heeft vanochtend zijn doel van $900.000 al behaald. Op het moment van schrijven hebben 18.597 donateurs al $1.041.335 gedoneerd.

Brian Fargo had $900.000 nodig en zou dan zelf $100.000 bij het bedrag doen om zo het project op te kunnen starten. Enkele dagen nadat de kickstarter van start was gegaan was het doel al behaald en is een eigen donatie niet meer nodig. Als het bedrijf de anderhalf miljoen dollar behaald zal Wasteland 2 groter worden dan ze in gedachten hadden en zal er ook een mac-versie uitkomen.

Wil je doneren of meer informatie over het gehele project, kijk dan op deze pagina.

F-duct Mercedes goedgekeurd door FIA

Autosportfederatie FIA heeft de achterzijde van de nieuwe Mercedes W03 goedgekeurd. Enkele teams hadden de FIA in Australië gevraagd om de auto nader te onderzoeken omdat er een F-duct in verwerkt zit, maar er werd niets gevonden dat tegen de regels is.

In 2010 kwam McLaren met de F-duct om op hoge snelheden op het rechte stuk de luchtstromen rond de achtervleugel te veranderen en zo de topsnelheid te verhogen. Voor het seizoen 2011 werd het systeem verboden omdat de coureurs het systeem bedienden door bewegingen te maken.

Bij de nieuwe Mercedes is dit niet het geval, omdat het systeem passief werkt. Het systeem wordt geactiveerd via het Drag Reduction System, dat door het platleggen van de achtervleugel inhalen moet vergemakkelijken. Bij de F-duct van de W03 wordt de lucht via de wing end-plates, de zijkanten van de achtervleugel, naar een sleuf in de dwarsbalk in de vleugel gestuurd om de vleugel zo te stabiliseren en een hogere topsnelheid mogelijk te maken.

Volgens FIA-directeur Charlie Whiting waren er teams die vorig jaar via de wielophanging probeerden de F-duct aan de praat te krijgen, maar dit systeem werd verboden omdat het bedoeld is om de bestuurbaarheid van de auto te verbeteren en niet de aerodynamica. Teams trokken de conclusie dat de F-duct hierdoor niet meer mogelijk was, maar Mercedes blijkt met een compleet passief systeem het toch voor elkaar te hebben gekregen.

Jongste vrachtwagenchauffeur is drie dagen 18

Drie dagen 18 jaar zijn en je rijbewijs C op zak hebben. Het is mogelijk, zo bewijst Marcel Postma uit Franeker. Postma is bezig met met een opleiding tot beroepsgoederenchauffeur aan het Friesland College, en hij mag zich sinds donderdagochtend de jongste vrachtwagenchauffeur van Nederland noemen.

Hij is begonnen met zijn rijlessen toen hij zeventien was. Drie dagen na zijn verjaardag legde hij zijn examen met glans af. Verkeersschool Berend Knol in Leeuwarden is de gelukkige rijschool die de jongste vrachtwagenchauffeur van Nederland heeft opgeleid.

Musical Awards-gala gaat definitief niet door

Dit jaar komt er definitief geen uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards. Albert Verlinde en twee andere musicalproducenten hebben zich teruggetrokken. Dat laat een woordvoerder weten aan Novum Nieuws.

Het gala stond al op losse schroeven vanwege onenigheid over de nieuwe opzet. Het evenement werd vorig jaar voor het eerst uitgezonden door RTL. Jacques d'Ancona probeerde het evenement, dat vorig jaar voor het eerst uitgezonden door RTL, te redden en wilde het gala in mei alsnog organiseren. d'Ancona wilde op korte termijn proberen een nieuwe vakjury samenstellen die de voorstellingen zou beoordelen.

Volgens Albert Verlinde is dat niet haalbaar. "Dat is praktisch onmogelijk, omdat een aantal voorstellingen al spoedig stopt", vertelde Verlinde donderdag aan het AD. "Verder willen wij geen kleinschalige uitreiking, maar een groot gala dat jaarlijks op dezelfde manier kan plaatsvinden."

Jacques d'Ancona vindt het vooral voor de musicalsterren jammer dat het dit jaar niet doorgaat. "Het gat dat nu wordt geslagen wordt niet gedicht en dat vind ik erg jammer voor de artiesten", vertelt hij aan RTL Bouleverard.

Gameplaybeelden Datura

Sony heeft een filmpje online gezet van Datura. Het filmpje toont ons gameplaybeelden van het avonturenpuzzel-spel wat het meest geschikt is voor de PlayStation Move. Mocht je die niet hebben, een gewone controller is ook bruikbaar.

In het filmpje zien we een stukje hoe de basiscontrols werken met de move. Het filmpje is opgenomen tijdens de Game Developers Conference vorige week in Amerika.

Onderzoek naar hardere aanpak verkeershufter

Het kabinet gaat onderzoeken of notoire verkeershufters harder kunnen worden aangepakt, bijvoorbeeld door hen uit de anonimiteit te halen. Die toezegging deed minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens een debat over verkeersveiligheid in de Tweede Kamer.

De ANWB luidde deze week de noodklok naar aanleiding van onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Daaruit bleek dat hoge verkeersboetes 'geen enkele invloed' hebben op het gedrag van veelplegers. De bond pleitte in een brief aan de Kamer voor een 'totaalaanpak van hufters' waarbij ook wordt gekeken naar de andere overlast die ze veroorzaken.

Deze oproep krijgt bijval in het parlement. Sander de Rouwe (CDA) pleitte eveneens voor een effectievere aanpak van verkeersrecidivisten. Hij wil dat deze mensen uit de anonimiteit worden gehaald, bijvoorbeeld door de inzet van de wijkagent. Ook de PvdA pleitte voor een 'veelplegeraanpak'. Als het aan Leon de Jong (PVV) ligt, wordt ook bekeken of verkeershufters een celstraf kunnen krijgen.

Opstelten vindt het 'zorgelijk' dat deze automobilisten zich niet laten corrigeren door boetes. Hij zegde een onderzoek toe. Het inzetten van de wijkagent prees hij alvast. "Gewoon even aanbellen en zeggen: dit weten wij van u, dat willen we u even laten weten. Dat is een hele beproefde methodiek." Het onderzoek moet rond de zomer klaar zijn.

Schultz zegde tijdens het debat nog toe dat in woonerven een bordje van een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur zou moeten worden opgehangen. Daarover bestonden ook zorgen in de Kamer, omdat automobilisten vaak niet weten dat bij een bord van een woonerf ook een lage snelheid hoort. De bewindsvrouw gaat deze kwestie aankaarten bij de gemeenten, omdat zij daarover gaan.

Vrouwen redden schaap van verdrinkingsdood

Twee vrouwen uit 's-Hertogenbosch die donderdagmiddag een wandeling maakten, hebben een schaap van een wisse dood gered. Toen de twee vrouwen in de buurt van Het Volmeer in Sint-Michielsgestel langs een sloot liepen, zagen ze het dier in het water spartelen.

Ze waarschuwden ogenblikkelijk de brandweer en één van de dames had er zelfs een nat pak voor over om het dier te redden: ze klom in de sloot om de kop van het onfortuinlijke dier boven water te houden. Het schaap is door de brandweer in de wei teruggezet. 

Als een schaap te water raakt, zuigt zijn wollen vacht zich vol met water, waardoor het dier te zwaar wordt om zelfstandig uit het water te komen. Vaak verdrinken schapen dan ook als ze te water raken. Ook dit dier had het volgens de brandweer dan ook niet overleefd als de twee vrouwen niet te hulp waren gekomen.

PVV gaat jaarverslag toch inleveren

De PVV zal toch gewoon een jaarverslag inleveren waarin staat welke giften de partij heeft ontvangen. PVV-Kamerlid Hero Brinkman komt daarmee terug op het standpunt dat hij woensdag in een Tweede Kamerdebat innam.

Woensdag zei Brinkman nog dat hij een boete van 25.000 euro, die staat op het niet inleveren van het jaarverslag, voor lief zal nemen. De PVV is woedend over de wet die politieke partijen verplicht giften boven de 4500 euro openbaar te maken. Brinkman ziet dit als een ,,anti-PVV-wet" omdat deze partij de identiteit van donateurs wil beschermen.

PVV gaat jaarverslag toch inleveren
PVV gaat jaarverslag toch inleveren (Foto: ANP)

Chaos Rings II vannacht in de App Store

Square Enix' nieuwe iOS game, Chaos Rings II, zal vanaf middernacht te downloaden zijn voor iPhone en iPad. Chaos Rings II is een tactische RPG met verschillende verhaallijnen die beïnvloed worden door de keuzes die de speler maakt.

De game heeft een nieuw stratische battle-systeem en verbeterde graphics ten opzichte van zijn voorgangers, Chaos Rings en Omega. Square Enix heeft al 2 gratis updates voor de game in de planning staan voor de komende maanden. De extra content biedt hogere levels en dungeons, nieuwe quests en meer eindbazen.

Hushovd niet in La Primavera

Thor Hushovd moet zaterdag verstek gaan bij Milaan – San Remo. De Noor van BMC heeft last van griep en zal niet op tijd hersteld zijn voor deelname aan de eerste grote voorjaarsklassieker.

"Woensdag lag mijn temperatuur nog altijd boven de 38 graden", zei Hushovd tegen de Noorse televisie. "Zaterdag is het koers. Dit heeft weinig zin. Ik kan onmogelijk fit zijn om die 300 kilometer van Milaan-Sanremo af te leggen. Ik focus mij nu helemaal op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

Van den Heuvel ontslagen als bondscoach Pakistan

Michel van Heuvel is ontslagen als bondscoach van de hockeyers van Pakistan. Dat heeft bondsvoorzitter Qasim Zia donderdag laten weten. Van den Heuvel verspeelde veel krediet door vorige maand niet op te komen dagen bij een trainingskamp van de nationale ploeg. Hij wordt door de Pakistaanse bond beschuldigd van contractbreuk.

Van den Heuvel werd in juni 2010 aangesteld en leidde het team in datzelfde jaar naar een gouden medaille bij de Asian Games. Met die prestatie dwong hij direct plaatsing voor de Olympische Spelen deze zomer in Londen af. De voormalig bondscoach van Nederland tekende voor volgend seizoen al een contract bij het Eindhovense Oranje Zwart.

Pakistan maakte direct de naam van de nieuwe bondscoach bekend. Voormalig olympisch deelnemer Akhtar Rasool moet het team in Londen naar een medaille zien te loodsen.

Uitspraak CAS zet streep door Spelen Fernandez

Snelwandelaar Francisco Fernandez mag komende zomer niet meedoen aan de Olympische Spelen in Londen. Het internationaal sporttribunaal CAS veroordeelde de 35-jarige Spanjaard donderdag tot twee jaar schorsing. Spaanse autoriteiten vonden in 2009 in zijn appartement het verboden middel EPO.

Volgens de internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft Fernandez toegegeven EPO in zijn bezit te hebben. Hij werd echter nooit positief bevonden. De Spaanse atletiekbond sprak de atleet in eerste instantie vrij, waarna de IAAF naar het CAS stapte. Fernandez mag in december zijn rentree maken, omdat hij in afwachting van zijn zaak al voorlopig geschorst was.

Fernandez pakte in 2004 op de Olympische Spelen van Athene zilver op de 20 kilometer. Op diezelfde afstand werd hij ook tweemaal Europees kampioen en drie keer tweede op het WK.

McClaren: "Eredivisie is sterker geworden"

Steve McClaren vindt het niet terecht dat de Eredivisie door velen wordt gezien als een zwakke competitie. De coach van FC Twente zegt op de FIFA-website dat de Nederlandse competitie meer waardering verdient. "De competitie is in vergelijking met mijn vorige periode bij Twente veel sterker geworden. Ik ben blij met hoe het Nederlandse voetbal er nu voor staat."

"De resultaten in Europa laten zien dat het Nederlandse voetbal meer krediet verdient. Ajax wordt door een miraculeuze uitslag uitgeschakeld in de Champions League en wint vervolgens op Old Trafford van Manchester United", gaat McClaren verder. De Engelsman speelt vanavond met Twente tegen Schalke 04.

"AZ, PSV en wij zitten bij de laatste zestien van de Europa League, en daar had ook een vierde club bij kunnen zitten." Twente verdedigt in Gelsenkirchen een 1-0 voorsprong uit de heenwedstrijd in Enschede. De return in de Veltins Arena begint vanavond om 21:05 uur.

Film over Willem van Oranje in de maak

De makers van de tv-series Beatrix, Oranje Onder Vuur en Bernhard, Schavuit van Oranje gaan een speelfilm maken over Willem van Oranje. Dat schrijft producent Paul Voorthuysen donderdag op zijn website.

"Na het succes van onze series over het huidige koningshuis vonden wij het tijd om terug te gaan naar het de basis van onze monarchie en het leven van de Vader des Vaderlands naar het grote doek te brengen", schrijft hij.

Tomas Ross, bekend van op feiten gebaseerde misdaadromans, neemt het scenario op zich. Pim van der Hoeve, bekend van de film Snowfever en de tv-serie Westenwind, heeft getekend voor de regie.

De film is op tijd klaar voor de festiviteiten in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, die van volgend jaar tot 2015 plaatsvinden. De nog titelloze film is een coproductie met Duitsland en Hongarije.

Opnames Sin City 2 dit voorjaar van start

De opnames van de stripverfilming Sin City 2 gaan dit voorjaar van start. Dat heeft regisseur Robert Rodriguez laten weten op het filmfestival South by Southwest in zijn woonplaats Austin in Texas. De opnames starten vlak na die van Machete Kills, waarmee ook is bevestigd dat die actiefilm eraan komt.

"Je hebt altijd meerdere films in ontwikkeling, waarvan er misschien eentje doorgang vindt", zegt de 43-jarige Rodriguez. "Ditmaal werd toevallig alles tegelijk goedgekeurd. We zijn waarschijnlijk bezig met de montage van Machete Kills terwijl we Sin City 2 aan het opnemen zijn." De filmmaker bereid zich alvast voor op een koele zomer, binnen tussen de green screens.

Rodriguez bevestigt dat, zoals al breed werd aangenomen, Sin City 2 is gebaseerd op de strip A Dame to Kill For van Frank Miller. Diens werk vormde ook de inspiratie voor de eerste Sin City uit 2005. Maar de filmmaker gebruikt ook twee verhalen van Miller die nog niet zijn uitgegeven. "Die vind je niet terug in een strip, dat zijn verrassingen."

Over de personages is nog weinig bekend, anders dan dat de onverwoestbare Marv, in de eerste film gespeeld door Mickey Rourke, weer terugkeert. Blijkbaar was zelfs zijn executie in de eerste film niet genoeg om hem werkelijk uit de weg te ruimen. Rourke heeft echter al meermaals aangegeven weinig zin te hebben in wederom uren achtereen bij de grimeur zitten voor een vierkante kaaklijn en blonde pruik.

Machete Kills verschijnt volgend jaar in de bioscoop. Wanneer Sin City 2 uitkomt, is nog onbekend.


Opnames Sin City 2 dit voorjaar van start (Foto: Novum)

TV-drama Dustin Hoffman stopt door dode paarden

De Amerikaanse dramaserie Luck met Dustin Hoffman en Nick Nolte is abrupt tot een einde gekomen. Betaalzender HBO heeft de stekker uit de serie over paardenraces getrokken nadat drie paarden op de set waren overleden. "Veiligheid is altijd van het grootste belang", staat te lezen in een verklaring op de website van de zender.

Dinsdag overleed een derde paard door een ongeluk op de set tijdens opnamen voor de tweede aflevering van het tweede seizoen van de serie. Die aflevering is niet afgerond en HBO heeft besloten ook de eerste aflevering niet uit te zenden. De laatste afleveringen van het eerste seizoen zijn wel op de betaalzender te ontvangen.

"We hebben altijd de hoogste veiligheidstandaarden gebruikt voor de productie, hoger dan welk protocol in de paardenrace dan ook", verklaren de producenten van de serie. "Ongelukken gebeuren tragisch genoeg en het is onmogelijk te garanderen dat er in de toekomst niets gebeurt." Eerder kregen twee paarden een spuitje, nadat ze ernstig gewond waren geraakt op de set.

Luck is sinds februari op de Amerikaanse zender te zien en kreeg goede kritieken. Het was de eerste grote tv-rol voor de 74-jarige Hoffman.


TV-drama Dustin Hoffman stopt door dode paarden (Foto: Novum)

Rolling Stones produceren eigen documentaire

De Rolling Stones gaan een documentaire produceren ter ere van hun 50-jarige jubileum. De film toont de Stones van hun begindagen in 1963 tot nu en bevat veel beelden van het reizen tijdens concerttours en opnames in de studio. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De film wordt geregisseerd door documentairemaker Brett Morgen, die eerder al twee tv-series maakte over de muziekwereld. On Tour volgde honderd popbands tijdens hun optredens en zijn miniserie Say It Loud: A Celebration of Black Music in America gaat over de zwarte muziek in de Verenigde Staten. Voor zijn boksdocumentaire On the Ropes kreeg Morgen een Oscarnominatie.

Morgen belooft een film die 'alle conventies aan z'n laars lapt'. "We laten een compleet beeld zien en horen, waardoor de kijker zich helemaal in de wereld van deze band waant."

De film van Morgen wordt de laatste in een lange reeks documentaires die zijn gemaakt over de Rolling Stones. In 2008 kreeg Martin Scorsese nog lovende kritieken voor zijn documentaire Shine a Light, die ook ging over de gehele carrière van de band. In 2010 verscheen Stones in Exile, over de invloed van hun album Exile on Main St. uit 1972.

De nog titelloze documentaire van Morgen moet volgend jaar verschijnen.


Rolling Stones produceren eigen documentaire (Foto: Novum)

Twee mannen opgepakt voor aftuigen damestrainer

Twee mannen van 18 en 19 jaar zijn donderdagmiddag opgepakt voor het aftuigen van de trainer van een damesvoetbalteam in Amsterdam. Dat meldt de politie. Twee andere verdachten van 18 en 19 jaar die eerder zijn aangehouden zitten nog steeds vast.

De zaak werd behandeld in een opsporingsprogramma en in het nieuws van AT5. "Dat heeft zeker geholpen de twee verdachten te vinden", zegt een woordvoerder.

Het 29-jarige slachtoffer had begin februari een damesvoetbalteam getraind in de Sporthallen Zuid. Samen met een van de speelsters reisde hij vervolgens met de metro naar huis. Nadat hij afscheid had genomen werd hij bij de metrohalte Postjesweg in Amsterdam-West bewusteloos geslagen.

Toen hij weer bij kennis kwam bleek hij diverse kneuzingen, een gecompliceerde breuk aan zijn oogkas, een gebroken neus en drie gebroken tanden te hebben. Waarom de voetbaltrainer in elkaar werd geslagen, is nog niet duidelijk.

Werklozen per bus naar Westlandse kassen

De gemeente Westland gaat samen met twee uitzendbureaus werklozen naar de kassen in het Westland brengen om daar een baan te vinden. Op 26 maart worden werklozen uit Rotterdam, Den Haag en Delft per bus naar de kassen gebracht. Zo moeten ze aan een baan in de glastuinbouw komen.

De gemeente Westland meldt op deze manier tegemoet te willen komen aan het plan van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD), die wil dat werklozen in de tuinbouw gaan werken. "Westlandse werkgevers in de glastuinbouw vinden het vanuit maatschappelijk, financieel en economisch oogpunt onverantwoord om bijstandsgerechtigden aan de kant te laten staan", stelt de gemeente.

Plannen om werklozen in het Westland te laten werken bestaan al langer. De gemeente Rotterdam wil werkzoekenden die weigeren in de kassen te werken, korten op hun uitkering.

Niet zeven maar zes Nederlandse doden busramp

Bij het busongeluk dinsdagavond bij het Zwitserse Sierre zijn niet zeven maar zes Nederlandse kinderen om het leven gekomen. Vier Nederlandse kinderen zijn gewond geraakt, van wie twee zeer ernstig, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag op basis van informatie van de Zwitserse autoriteiten.

De identificatie van de slachtoffers van de busramp bij Sierre is donderdag afgerond. Bij het ongeluk kwamen dinsdagavond 28 mensen om het leven en raakten de 24 overige inzittenden gewond. Eerder werd nog gezegd dat onder de doden zeven Nederlandse kinderen waren en dat drie Nederlandse kinderen gewond waren geraakt.

FOK!filmtips van de dag: Rush Hour

Elke dag zijn er meerdere films op de televisie. Maar welke film moet er nou echt gezien worden? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Lees snel verder.

Spitsuur, wat blijft het altijd een vreselijk naar moment van de dag. Toch is dit vandaag anders: om 20:30 is op Veronica het vermakelijke Rush Hour te zien. De FBI is niet altijd een van de meest succesvolle overheidsorganen geweest. Het Chinese consulaat besluit om de touwtjes in eigen handen te nemen en stuurt speciale inspecteur Lee uit Hong Kon (Jackie Chang) naar de Verenigde Staten om een gekidnapte vrouw te vinden. Tegen adviezen van de FBI belandt Lee in een duistere onderwereld waar hij nog maar een enkele vriend heeft, namelijk agent Carter met een grote bek van het LAPD. Een fijne wegkijker voor deze donderdagavond.

Mocht je meer in een onderzoekende bui zijn, dan kan Twisted iets voor jou zijn. Rechercheur Jessica Shepard (Ashley Judd) is net door haar baas (Samuel L. Jackson) gepromoveerd en wordt hierna direct op een zware zaak gezet. Een seriemoordenaar slacht mannen af en laat een duidelijke boodschap achter aan Shepard: alle doden zijn oude liefdes van de rechercheur geweest. Het complete corps begint haar te wantrouwen en zelfs te zien als hoofdverdachte. Shepard moet tot het uiterste van de zaak gaan om haar onschuld te bewijzen…maar is zij wel onschuldig? Een redelijke thriller die voor de oplettende kijker akelig snel op te lossen is. De film Twisted speelt om 20:30 op de zender NET 5.

Veel kijkplezier!

The Walking Dead in april beschikbaar

We zagen The Walking Dead deze week al eerder voorbij komen met de aankondiging van de nieuwe social-game gebaseerd op de populaire tv-serie van AMC.
Het gaat hier echter om de adventure game die nog in ontwikkeling is door Telltale.

The Walking Dead wordt een adventure game gebaseerd op de stripboeken, dus niet op de tv-serie.
Vandaag heeft developer Telltale bevestigd dat de game in april voor meerdere platforms in de digitale winkels zal liggen. Wanneer in april blijft echter nog een raadsel.

Mensen die interesse hebben in gameplay beelden van de game worden aangeraden om op 19 maart de comedy show Up At Noon in de gaten te houden. Hier zal namelijk meer informatie over de game verschijnen, waaronder een nieuwe trailer en een interview met The Walking Dead story consultant Gary Whitta. 

Nieuwe Transformers-game op komst

Naast Transformers: Fall of Cybertron komt Activision dit jaar met nog een Transformer-game. Vandaag is bekend gemaakt dat Transformers Prime: The Game dit jaar nog moet uitkomen op Nintendo DS, Nintendo 3DS en Nintendo Wii. Naast de aankondiging heeft Activision ook een trailer vrijgegeven.

Transformers Prime: The Game is gebaseerd op de animatieserie van Hasbro Studios die in Nederland bij Nickelodeon te zien is. Transformers Prime: The Game moet in de herfst uitkomen op Nintendo DS, Nintendo 3DS en Nintendo Wii. In de game volg je de Autobots met de menselijke vrienden Jack, Miko en Raf die de aarde moeten redden van Megatron en de Decepticons die gebruik maken van een geheime wapen.


'Olic tot 2014 speler van Wolfsburg'

Ivica Olic vertrekt komende zomer naar VfL Wolfsburg. Volgens de Duitse krant Bild zijn de nummer tien van de Bundesliga en de 32-jarige Serviër akkoord over een contract tot 2014. Olic heeft een aflopende verbintenis bij Bayern München, waar hij dit seizoen genoegen moet nemen met een rol als invaller.

Olic kwam in de zomer van 2009 over van Hamburger SV en was alleen in zijn eerste seizoen een vaste waarde. Vorig seizoen was de 77-voudig international lang geblesseerd en deze voetbaljaargang moet Olic topschutter Mario Gomez voor zich dulden. Hij kwam in de Bundesliga vijftien keer als invaller binnen de lijnen en scoorde daarin twee keer.

De kleine aanvaller is met Wolfsburg toe aan zijn vierde Duitse club. Naast HSV en Bayern diende Olic ook een korte periode Hertha BSC. Hij speelde verder ook voor onder meer CSKA Moskou en Dinamo Zagreb.

Noorse politie: Reactie op Breivik was te langzaam

De Noorse politie geeft toe dat vorig jaar sneller ingegrepen had moeten worden toen Anders Behring Breivik een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya. De politie presenteerde donderdag een evaluatierapport over het politieoptreden.

De politie reageerde te traag op de gebeurtenissen. Dat was het gevolg van een gebrekkig communicatiesysteem, maar kwam ook door ander ongerief. Zo ging een arrestatieteam aan boord van een te klein vaartuig om hen naar het eiland te brengen, waarna de overbeladen boot de geest gaf.

Breivik pleegde vorig jaar juli een bomaanslag in Oslo, waarna hij zich naar Utøya begaf en het vuur opende op deelnemers van een politiek zomerkamp. Uiteindelijk duurde het een uur en twintig minuten voor hij werd gearresteerd.

"Ik betreur het dat we de verdachte niet eerder hebben gearresteerd", zei Øystein Mæland, politiecommissaris van Oslo. "Had de politie sneller kunnen zijn? Het antwoord is ja."

Eerder stelde de politie zich terughoudender op en wilde zij niet toegeven dat ze te langzaam had gehandeld, ook al waren er diverse aanwijzingen die daar op wezen. Een politiehelikopter werd bijvoorbeeld niet ingezet, omdat de bemanning verlof had. Ook hadden agenten assertiever kunnen optreden, in plaats van te wachten op het arrestatieteam, zei terreurdeskundige Magnus Ranstorp. Enkele agenten hadden alvast de confrontatie met de schutter moeten zoeken, zei hij.

Vlag op overheidsgebouwen vrijdag halfstok

De Nederlandse vlag op alle overheidsgebouwen hangt vrijdag halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag een bijzondere vlaginstructie uitgegeven.

In de instructie staat dat de vlag op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid halfstok gaat. Provincies en gemeenten worden verzocht de vlag op hun gebouwen ook halfstok te hangen.

In België is vrijdag een dag van nationale rouw. Bij het ongeluk met de Belgische bus vonden dinsdagavond 28 mensen de dood, van wie 22 schoolkinderen. Onder hen waren zeven Nederlandse kinderen.

Samenscholingsverbod in Venray

Jongeren mogen zich in het centrum van de Limburgse plaats Venray niet meer in groepjes ophouden. Dit samenscholingsverbod gaat vrijdag in.

De gemeente wil met de maatregel jongeren die zich misdragen aanpakken. Als jongeren in een groep overlast veroorzaken, dan kunnen ze rekenen op een boete van ongeveer 250 euro. Ook worden hun ouders per brief op de hoogte gesteld.

Aanhoudende klachten van de politie, bewoners en ondernemers van het centrum zijn de aanleiding voor het samenscholingsverbod.

Ronaldinho: "Alles wat ik doe, is nieuws"

Ronaldinho heeft niet meer de kwaliteiten die hij vroeger had, maar in Brazilië is hij nog steeds een grote ster. En dat vindt hij niet altijd even makkelijk.  "Het is moeilijk om een vriendin te hebben, want alles wat ik doe, is nieuws", zegt de aanvaller van Flamengo tegen Globo TV.

"Mensen als ik willen een normaal leven leiden. Maar sinds de komst van cameratelefoons is dat soms onmogelijk." Vanwege de drukte van de media, wil Ronaldinho nog niet trouwen. "Omdat ik eerst een normaal privéleven wil hebben. Ik zal eerst moeten stoppen met voetballen. Ik wil graag een keer trouwen, maar het leven als vrijgezel bevalt me nu ook wel."

De 31-jarige voetballer verruilde AC Milan vorig jaar voor Flamengo. Tot nu toe speelde hij 94 interlands voor Brazilië, met wie hij in 2002 wereldkampioen werd. Ronaldinho is kandidaat om dit jaar met het olympische team mee te doen aan de Spelen in Londen.

OM eist 18 jaar en tbs voor doodsteken schoonzus

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft donderdag achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 43-jarige Elias B. uit Denekamp. De man maakte vorig jaar op 17 juni met zeventien messteken een einde aan het leven van zijn 27-jarige schoonzus uit Sneek.

Door de nacht ervoor een chalet op een camping in het Friese plaatsje Jislum in brand te steken, heeft B. zich volgens het OM schuldig gemaakt aan brandstichting met levensgevaar. In het chalet lagen op het moment van de brand een moeder en dochter te slapen. Het vakantiehuisje brandde tot de grond toe af, de twee vrouwen konden ternauwernood aan de vlammen ontkomen.

Het chalet lag naast de caravan van de nieuwe vriend van de ex-vrouw van B., die op zoek was naar zijn kinderen. Hij zegt dat hij niet heeft geweten dat zich mensen in het chalet bevonden.

De kinderen zaten toen al met hun moeder, de zus van het slachtoffer, in een blijf-van-mijn-lijfhuis. De volgende nacht ging B. naar Sneek. Hij wachtte bij de woning van zijn schoonzus tot zijn zwager weg was en ging toen, bewapend met twee messen, een hamer en een kruisboog de woning in.

Hij zegt zelf dat hij op zolder heeft gekeken of zijn kinderen daar sliepen. Wat er daarna is gebeurd kan hij zich niet meer herinneren. De vrouw werd in haar slaapkamer neergestoken en heeft zelf 112 gebeld. Maar ze had zo veel bloed verloren dat reanimatie door de hulpdiensten niet meer mocht baten.

B. vluchtte naar België, waar hij dezelfde avond werd opgepakt. Tijdens een eerste verhoor door een Belgische onderzoeksrechter zou hij hebben bekend dat hij zijn schoonzus met een mes heeft gedood.

Bij B. waren de stoppen doorgeslagen toen de dochter die nog bij hem woonde op 9 juni door de moeder en jeugdzorg van school was gehaald. Hij wilde dat jeugdzorg een onderzoek zou doen naar het welzijn van de kinderen.

Volgens hem werden de kinderen door hun moeder verwaarloosd en mishandeld. B. is volgens het Pieter Baan Centrum in Utrecht verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou lijden aan een persoonlijkheidsstoornis met borderlinetrekken en narcistische en dwangmatige kenmerken. Het gevaar op herhaling is groot, vindt het PBC.

Het PBC adviseert tbs met dwangverpleging. Raadsman Peter Plasman vindt, in tegenstelling tot het OM, dat zijn cliënt het slachtoffer niet met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht.

De rechtbank doet op 29 maart uitspraak.

Visuele effecten in Max Payne 3-trailer

Rockstar Games heeft vandaag nieuwe gameplaybeelden van Max Payne 3 vrijgegeven. In het filmpje toont de ontwikkelaar meer over verschillende aspecten van het spel zoals de effecten en cutscenes. Max Payne 3 komt op 18 mei uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

In de trailer zie je onder andere de real-time strip stijl die Rockstar gebruikt voor tussenfilmpjes die doet denken aan de beroemde stijl uit de originele games. Daarnaast zie je een reeks van innovaties die het spel naadloos verplaatst van cutscene naar directe gunplay. Hierdoor blijft de speler opgesloten in het donkere en onrustige verhaal van Max Payne en blijft de nadruk liggen op actie.

Europese autoverkopen stil, behalve in Duitsland

Het aantal nieuwe autoregistraties in Europa is in februari gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De vraag nam af in alle belangrijke markten behalve in Duitsland. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA.

Het aantal registraties kwam uit op 923.381, een daling van 9,2 procent ten opzichte van februari in 2010. In Duitsland, de grootste automarkt in Europa, was de vraag vlak, maar in Frankrijk nam het aantal registraties af met twintig procent en in Groot-Brittannië met 2,5 procent. In Italië was sprake van een daling met negentien procent en in Spanje met 2,1 procent.

De meeste grote autofabrikanten in Duitsland kregen in februari te maken met dalingen, behalve Daimler, waar in februari de registraties met 5,2 procent stegen. Bij BMW bedroeg de daling 0,3 procent en bij Volkswagen 2,1 procent. Bij de Franse sectorgenoot Renault was de daling 24 procent en bij Peugeot en Fiat zeventien procent.

Seedorf keert terug van hamstringblessure

Clarence Seedorf heeft donderdag de groepstraining bij AC Milan hervat. De 35-jarige middenvelder was vier weken uitgeschakeld met een blessure aan zijn hamstring. Hij liep de kwetsuur op in de achtste finale van de Champions League tegen Arsenal.

Mogelijk kan Seedorf zaterdag zijn rentree maken in het uitduel tegen Parma. De 87-voudig international speelde dit seizoen vijftien competitiewedstrijden en scoorde daarin twee doelpunten. Milan is koploper in de Serie A en heeft een voorsprong van vier punten op concurrent Juventus.


Seedorf keert terug van hamstringblessure (Foto: Novum)

Open beta Command & Conquer: Tiberium Alliances van start

De open bèta van de free-to-play browsergame Command & Conquer: Tiberium Alliances is van start gegaan. Dat heeft EA vandaag laten weten. Geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven.

De game is één van twee Command & Conquer-titels die momenteel in ontwikkeling zijn. BioWare Victory werkt aan Command & Conquer: Generals 2, die volgend jaar voor pc moet uitkomen.

c&c tiberium alliances

Fallout NV-ontwikkelaars kregen geen bonus dankzij Metacritic

Nog twijfels over de invloed van Metacritic? Chris Avellone, werkzaam bij Obsidian Entertainment, onthulde vandaag dat zijn studio geen bonus kreeg uitbetaald voor Fallout: New Vegas omdat de game niet het doel van een metascore van 85 behaalde. De teller bleef hangen op 84.

Obsidian heeft onlangs een project moeten annuleren en mensen moeten ontslaan. Een fan vroeg zich via Twitter af of Obsidian niet aardig wat geld had verdiend met Fallout: New Vegas, waarop Avellone terugstuurde: "FNV was a straight payment, no royalties, only a bonus if we got an 85+ on Metacritic, which we didn't."

Fallout: New Vegas is vijf miljoen keer verscheept volgens Bethesda, en heeft tezamen met de DLC meer dan 300 miljoen dollar opgeleverd.

Tilburger filmt huisgenote in badkamer

Een 42-jarige man uit Tilburg is woensdagavond opgepakt, omdat hij in het geniep een 22-jarige medebewoonster in de badkamer had gefilmd. De man zei tegen de politie dat hij bewijs tegen de vrouw verzamelde, omdat hij en zijn echtgenote overlast zouden ondervinden van de medebewoonster. Een andere medebewoner had hij echter verteld dat het een grapje was.

De man is aangehouden op verdenking van stalking. In de gemeenschappelijke badkamer van de woning in de wijk Hasselt had hij zijn telefoon met camera op een verborgen plaats geïnstalleerd. Een medebewoner had het 22-jarige slachtoffer aangesproken. Die medebewoner vertelde dat hij had gezien dat de Tilburger een filmpje op zijn telefoon had waarop de vrouw naakt te zien was.

De vrouw zag woensdagavond dat de 42-jarige man net de badkamer uitkwam toen zij naar binnen wilde gaan. Ze ontdekte in de badkamer de telefoon, waarvan de cameralens naar voren was gericht. De vrouw pakte het mobieltje, ging naar haar kamer en belde de politie. Ze heeft aangifte gedaan.

Räikkönen: "Was in 2010 in Formule 1 gebleven"

Kimi Räikkönen zou in 2010 gewoon in de Formule 1 zijn gebleven als Ferrari zijn contract niet had afgekocht. Dit heeft de Fin laten weten aan de Times of India. The Iceman reed in de afgelopen twee jaren rally's en was vorig jaar actief in de NASCAR. Nu is hij terug in de Formule 1 bij het Lotus F1 Team.

"Ik was helemaal niet van plan om de sport te verlaten. Ik had immers nog een contract voor 2010," zei de wereldkampioen van 2007 die bij Ferrari vervangen werd door Fernando Alonso. Vaak werd er getwijfeld aan zijn motivatie, maar de 32-jarige Fin bezweert dat dit nooit een probleem is geweest. "Sinds mijn debuut in de Formule 1 heb ik altijd de voorkeur gegeven aan de tijd in de auto boven al het andere dat in de paddock gebeurt. Dat is niet veranderd."

Räikkönen is nu onderdak bij Lotus en mag buiten de F1-races om voorlopig niet zijn andere passie, rallyrijden oppakken. "Het is normaal voor een Formule 1-team om alles uit te gaan sluiten. Het is jammer wat er vorig jaar met Robert Kubica is gebeurd ..., maar zelfs toen stond het al in de contracten. Misschien kan er in de toekomst iets meer als ik goede resultaten behaal. Ik hou er nog steeds van en dit jaar had ik het er bij kunnen doen als ik gewild had. Het is een goede training en het is leuk."

Kanker: ode aan de celluloog

De celluloog doet onderzoek naar stukken weefsel van patiënten die mogelijk kanker hebben. Als celluloog moet je zorgzaam te werk gaan. Exact wat ze doen is hieronder in dit filmpje te zien, uit 1997 maar nog steeds actueel. Wat te zien is, is dat er enorm veel werk is om precies te weten te komen of het stukje weefsel kankercellen bevat. Een celluloog mag ook nooit falen door een foutieve diagnose te geven aan de patiënt.

'Van een vette bek word je agressief'

Veel vet eten kan leiden tot agressie. Mensen die veel fastfood en gebak eten, producten waar transvetten in zitten, zijn agressiever en sneller geïrriteerd. Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van San Diego. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.

Onderzoekers verzamelden bij een groep van duizend mensen gegevens over hun eetgewoonten en keken of de deelnemers een gewelddadig verleden hadden. Vervolgens werden de proefpersonen onderworpen aan verschillende tests. Gekeken werd hoe men omging met conflicten, hoe ze zichzelf inschatten op het gebied van ongeduld en irritatie en hoe hoog ze scoorden op een agressie-schaal.

Volgens één van de onderzoekers zou het onderzoek nog weleens interessant kunnen zijn voor scholen en gevangenissen. Dit zijn plekken waar agressie niet gewenst is en eventueel beïnvloed kan worden door het dieet aan te passen.

Transvetten zijn vetten die onder meer ontstaan door het uitharden van plantaardige olie en bevatten weinig vetzuren in tegenstelling tot bijvoorbeeld visolie. Dit vet komt veel voor in frituurvet en margarine. In frituurvet worden patat en snacks gebakken en margarine wordt veel gebruikt om gebak mee te maken.

In Jouw Naam met Atsma geselecteerd voor Cannes

De speelfilm In Jouw Naam met Barry Atsma in de hoofdrol is geselecteerd voor het filmfestival van Cannes in mei. Dat heeft de festivalorganisatie donderdag bekendgemaakt. Het drama van Marco van Geffen is te zien in de categorie L'Atelier 2012, een initiatief waarmee het festival de nieuwe generatie filmmakers wil belichten.

Barry Atsma speelt met actrice Elise Schaap, bekend van Bride Flight, een gelukkig stel dat uit balans raakt als hun pasgeboren kindje onverwacht overlijdt. Als de vrouw opnieuw zwanger raakt, kan de man daar niet mee omgaan en ziet hij nog maar één oplossing.

In Jouw Naam is de tweede film van Van Geffen's trilogie Vinex, over gezinsdrama's. Het eerste deel, Onder Ons, ging in augustus vorig jaar in première op het filmfestival van Locarno in Zwistersland. In Jouw Naam is in het najaar van 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien.


In Jouw Naam met Atsma geselecteerd voor Cannes (Foto: Novum)

Potter-acteur in film over Beach Boy

Rupert Grint heeft getekend voor een rol in The Drummer, over Beach Boy Dennis Wilson. De 23-jarige acteur, bekend van zijn rol als Ron Weasley in de Harry Potter-films, speelt een stagiair die bevriend raakt met Wilson, de drummer van The Beach Boys. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Aaron Eckhart speelt Wilson en Vera Farmiga heeft de rol van Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie, met wie Wilson een relatie had. De jonge Hugo-actrice Chloë Grace Moretz speelt Jennifer Wilson, de dochter van de drummer.

The Drummer gaat over de laatste zes jaar uit het leven van Wilson. Hij bracht in 1977 zijn goed ontvangen solo-album Pacific Ocean Blue uit en stief zes jaar later op 39-jarige leeftijd, toen hij met een flinke slok op in een rivier ging zwemmen en verdronk.

The Drummer wordt vanaf 15 juni opgenomen in de Amerikaanse staten Californië en Georgia en moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Potter-acteur in film over Beach Boy (Foto: Novum)

Jeremy Renner in beeld voor hoofdrol in Motor City

Jeremy Renner is in onderhandeling voor de hoofdrol in de misdaadthriller Motor City. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitch Film. De film onder regie van Albert Hughes heeft al meerdere potentiële hoofdrolspelers de revue zien passeren. Zo waren sinds augustus Chris Evans, Dominic Cooper en Jake Gyllenhaal in onderhandeling.

Het is nog even afwachten of Renner tekent. Hij heeft namelijk nog een hoofdrol op het oog in de nieuwe film van Ridley Scott, The Counselor. Daar heeft hij Javier Bardem als voornaamste concurrent. Mocht Renner worden gekozen, dan geeft hij waarschijnlijk voorrang aan die film, een veel grotere productie dan Motor City.

In Motor City gaat een man na vrijlating uit de gevangenis op zoek naar degenen die hem hebben laten opdraaien voor hun misdaad. Gezien Hughes' staat van dienst, met films als Menace II Society, From Hell en The Book of Eli, wordt Motor City een gewelddadig kijkje in de onderwereld van Detroit.

Gary Oldman en Amber Heard hebben al voor de film getekend, hoewel nog onbekend is welke rollen zij gaan spelen. De bedoeling is dat Motor City nog dit jaar uit te brengen.


Jeremy Renner in beeld voor hoofdrol in Motor City (Foto: Novum)

Film 24 uitgesteld door ruzie over geld

De film gebaseerd op de tv-serie 24 laat op zich wachten. De productie is uitgesteld vanwege onenigheid over het budget. Hoofdrolspeler Kiefer Sutherland zou ook niet tevreden zijn met de twee miljoen dollar die hij voor de film krijgt, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Filmmaatschappij Fox wil niet meer dan dertig miljoen dollar besteden aan 24, maar de makers denken zelf aan een bedrag tussen 45 en zestig miljoen dollar. Sutherland, die de film ook produceert, ligt bovendien met Fox in de clinch over zijn honorarium. De acteur wilde vijf miljoen dollar om wederom in de huid te kruipen van speciaal agent Jack Bauer. Filmmaatschappij Fox bood een miljoen. Sutherland schroefde zijn eis terug naar drie miljoen, waarna Fox twee miljoen bood.

Regisseur Antoine Fuqua, bekend van Training Day en Shooter, is nog in gesprek om de tv-serie te verfilmen. De 45-jarige Sutherland was van 2001 tot 2010 te zien in de tv-serie als terroristenbestrijder Bauer. De acteur is ook te zien in de nieuwe serie Touch, die ook door tv-zender van Fox wordt uitgezonden.


Film 24 uitgesteld door ruzie over geld (Foto: Novum)

Sytze van der V. moet terug in de cel

Pedoseksueel Sytze van der V. moet opnieuw de gevangenis in. Omdat het niet gelukt is een nieuw onderkomen voor hem te vinden, moet hij drie maanden van zijn voorwaardelijke celstraf uitzitten. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag bepaald.

De 64-jarige Van der V. is veroordeeld voor zedendelicten met minderjarige jongens. Justitie eiste eerder al dat hij drie van de negen maanden voorwaardelijke celstraf die hij kreeg opgelegd alsnog moet uitzitten, omdat Van der V. zich niet aan de opgelegde voorwaarden had gehouden. Zo weigert hij zijn adres door te geven aan de reclassering.

Van der V. leidt een zwervend bestaan sinds de gemeente Eindhoven hem in 2009 na zijn vrijlating een gebiedverbod oplegde. Hij wil zijn adres niet doorgeven aan de reclassering omdat hij bang is dat zijn verblijfsplaats uitlekt en hij weer een gebiedsverbod krijgt. Verschillende gemeenten hebben hem eerder al laten weten dat hij er niet welkom is.

Onlangs weigerde Van der V. nog een woning die hem aangeboden werd. Hij heeft momenteel geen woonruimte. Het hof vindt het echter wel noodzakelijk dat er toezicht en controle op het gedrag van de Eindhovenaar is. Omdat dit niet mogelijk is als niet bekend is waar hij uithangt, moet Van der V. weer de cel in.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft donderdag opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de kwestie geëist.

BAM door met schaatsploeg van Anema

BAM zal tot en met de Olympische Spelen van 2014 actief blijven in de schaatssport. Het bouwconcern heeft dit vandaag bekendgemaakt. Er liggen contracten klaar voor coach Jillert Anema en schaatsers Bob de Jong, Jorrit Bergsma, Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Christijn Groeneveld.

"We moeten alleen individueel met de schaatsers nog om de tafel," zei Alfred Bolks die voorzitter is van de stichting Schaatsteam Groenoranje. Anema gaf in een eerder stadium aan alleen met BAM in zee te blijven gaan als de sponsor de gekozen route van de combinatie tussen marathonschaatsen en de lange baan blijft ondersteunen.

"De ambitie is om goud te halen in Sochi. Alles moet daarom kloppen. We kunnen in aanloop naar de Spelen niets meer aan het toeval overlaten. Over alle punten is intensief vergaderd en er is een positief besluit uitgekomen. Als je de doelstelling hebt om in Sotsji te pieken, moet je het waar kunnen maken," zei Jos Vaessen die directeur van de schaatsploeg is.

Hoogleraar noemt daling examencijfers dramatisch

De voortdurende daling van het gemiddelde cijfer voor het centraal schriftelijk eindexamen is dramatisch. Dat stelt hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers donderdag op een onderwijsconferentie in Utrecht.

De daling leidt tot een steeds grotere kloof tussen de cijfers voor de schoolexamens en die voor het eindexamen. Op VWO-scholen is het verschil tussen deze twee examens het grootst, 0,57 punt. Er zijn zelfs VWO-scholen waar scholieren twee punten hoger scoren op het schoolexamen dan op het eindexamen. Op de havo bedraagt het gemiddelde verschil 0,27 punt.

De grootste verschillen zijn te zien bij taalvakken en bijvoorbeeld maatschappijleer. Scholieren scoren op die vakken gemiddeld 0,7 punt lager op het eindexamen. De scores voor exacte vakken ontlopen elkaar het minst, gemiddeld 0,2 punt.

Volgens Dronkers is een langdurige kloof tussen deze twee cijfers een goede indicatie dat er sprake is van een slechte school. "Op die scholen wordt blijkbaar minder goed les gegeven in de algemeen geldige examenstof", meent Dronkers.

Met ingang van dit schooljaar moeten leerlingen een voldoende halen voor het centraal examen. Dronkers wil dat die verplichting ook gaat gelden voor het schoolexamen.

Ratchet & Clank HD nu zeker

Vorige week was er al het gerucht en vandaag kunnen we wel met zekerheid zeggen dat Ratchet & Clank HD Classic gaat verschijnen. De officiële boxart is bekend en we weten een aantal details van deze release.

De collectie bevat de eerste drie Ratchet & Clank-delen, ondersteunt 3D-beelden, trophies en multiplayer tot acht spelers. De game loopt op 60 fps en verschijnt op 16 mei aanstaande. De boxart komt van onze Belgische collega's van 9 Lives.

ratchet

Trucker gooit ruit collega in met pot melkpoeder

Een kwade vrachtwagenchauffeur uit Loenen heeft woensdagmiddag een pot met koffiemelkpoeder naar een collega uit Nieuwegein gegooid. Daarbij verbrijzelde hij een raam, meldt de politie.

De 27-jarige Nieuwegeiner moest op de N201 ter hoogte van de A2 invoegen omdat de weg van twee rijstroken naar één versmalde. Om een aanrijding te voorkomen moest de 41-jarige Loenenaar plotseling hard op de rem staan en uitwijken. Daar werd hij niet vrolijk van.

Toen de 27-jarige chauffeur op een kruising linksaf wilde slaan kwam zijn oudere collega voorbijrijden en gooide een glazen pot met koffiemelkpoeder door het raam. De geschrokken chauffeur reed door. De pottengooier moet de schade vergoeden, meldt de politie.

Nu.nl adviseert controle na cyberaanval

NU.nl adviseert bezoekers van de site hun computer te controleren op virussen. Nu.nl was woensdagmiddag tussen 11.30 en 12.30 uur doelwit van een cyberaanval. Waarnemend hoofdredacteur Tonie Broekhuijsen zei woensdag dat een inlog van NU.nl in verkeerde handen was geraakt, waardoor er schadelijke software is verspreid. Deze software probeerde bezoekers van NU.nl te besmetten met een zogenoemde trojan. Het gaat om een virus met de naam Sinowal.

Op de site schrijft NU.nl donderdag: "In principe is er alleen een verhoogd risico voor gebruikers met verouderde versies van Internet Explorer, Flash Player en Adobe Reader."

Volgens NU kunnen Windowsgebruikers voor het scannen op het virus gratis software van AVG gebruiken. Voor Mac-gebruikers wordt ClamXav aangeraden. Wanneer ook gebruik gemaakt is van internetbankieren, is het verstandig om de veiligheidscheck van Nederlandse banken uit te voeren, zo staat op de site.

Konami-korting op Xbox Live

Konami maakt bekend dat ze flinke korting geven op een aantal Xbox Live Arcade-games. De korting is maar liefst 50% en omvat tien games waaronder Castlevania, X-Men en Zombie Apocalypse.

Vanaf vandaag tot en met 19 maart zijn er tien games in prijs gehalveerd. Castlevania: Harmony of Despair en Hard Corps Uprising zijn nu beschikbaar voor slechts 600 Microsoft Points. Daarnaast zijn X-Men Arcade, Zombie Apocalypse en het vervolg Zombie Apocalypse: Never Die Alone, Castlevania: Symphony of the Night, Battle: Los Angeles, BurgerTime World Tour, Puddle en de Kinect-titel Leedmees in prijs verlaagd van 800 naar 400 Microsoft Points.

Deze actie bevat ook de twee DLC packs van de veelgeprezen titel Castlevania: Lords of Shadow. De Reverie en Resurrection packs zijn nu slechts voor 400 Microsoft Points per stuk beschikbaar.

'Universiteiten schrappen dertig taalstudies'

Ongeveer dertig studies bij de Nederlandse faculteiten letteren en geesteswetenschappen worden de komende jaren afgeschaft of gaan op in grotere algemene opleidingen. Universiteiten hebben niet langer de middelen om de opleidingen zelfstandig te laten voortbestaan, blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad.

De taalstudies staan al langer op de tocht door bezuinigingen en het teruglopende aantal studenten. Zo verdween een speciaal voor kleine letterenstudies bestemd overheidsbudget.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) wil bovendien dat de universiteiten zich meer onderscheiden van elkaar en dat niet elk vak overal is te volgen. Zo verdween al de taalstudie Roemeens van de Universiteit van Amsterdam en Portugees van de Universiteit Utrecht. De talen kunnen nu nergens meer voltijds worden bestudeerd.

Dieseldief belandt in het ziekenhuis

Een man die samen met nog iemand vermoedelijk diesel probeerde te stelen bij een transportonderneming in Den Ham, is in het ziekenhuis beland. Hij werd overreden door de eigenaresse van de truck waar ze het op voorzien hadden. De 53 -jarige vrouw vrouw en haar 27-jarige zoon zitten nu samen in de cel. De politie wil weinig kwijt over het voorval, hoewel ze de arrestatie wel heeft bevestigd. 

Een buurtbewoner, bij wie het ongeluk haast pal voor de deur gebeurde, vertelt: "Toen de zoon die vent bijna te pakken had, rende die in paniek de weg over en reed zij per ongeluk over hem heen. Eigen schuld. Te gek voor woorden dat zij in de cel zitten, en zo’n vieze dief komt ermee weg?" De man is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, volgens dezelfde getuige: "Hij lag te kermen en te huilen. Hij had de kop kapot en zijn schouder." 

Kamer wil opheldering borstimplantaten

Het kabinet moet opheldering geven over de omstreden borstimplantaten van het Franse merk PIP, nu blijkt dat het aantal Nederlandse vrouwen dat een gezondheidsrisico loopt door de implantaten groter is dan gedacht. De Twee Kamer vroeg donderdag op initiatief van Khadija Arib (PvdA) om een brief van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept een nieuwe groep van honderden Nederlandse vrouwen op om zich te melden bij hun arts, werd eerder donderdag bekend. Aanleiding is onderzoek van het televisieprogramma Zembla. Daaruit blijkt dat PIP niet pas na 2001, maar al sinds 1997 werkte met de gevaarlijke industriële implantaten die kunnen gaan lekken.

Daarover was een misverstand ontstaan, omdat in Frankrijk tot 2001 geen siliconenimplantaten mochten worden verkocht. De Fransen wisten niet dat dit in de rest van Europa wel gebeurde. Volgens de inspectie zijn in Nederland ongeveer 2700 PIP-implantaten verkocht. Oud-werknemers van de Nederlandse importeur van PIP zeggen in Zembla echter dat dit er zeker vijfduizend zijn.

Minderjarige broertjes verdacht van drugshandel

De politie heeft woensdag een 14-jarige jongen uit het Brabantse Zundert aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij drugshandel. Ook zijn 11-jarige broertje is verdachte, meldt de politie donderdag.

Vorige week werden hun 54-jarige vader en 23-jarige broer al gearresteerd. Zij zitten nog vast. Bij het doorzoeken van hun woning werden verschillende soorten soft- en harddrugs gevonden. Daar werd ook een onbekende hoeveelheid contant geld aangetroffen. De 14-jarige is in een cel gezet. Zijn broertje is niet gearresteerd, maar wordt wel verhoord.

Rolling Stones produceren eigen documentaire

De Rolling Stones gaan een documentaire produceren ter ere van hun 50-jarige jubileum. De film toont de Stones van hun begindagen in 1963 tot nu en bevat veel beelden van het reizen tijdens concerttours en opnames in de studio. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De film wordt geregisseerd door documentairemaker Brett Morgen, die eerder al twee tv-series maakte over de muziekwereld. On Tour volgde honderd popbands tijdens hun optredens en zijn miniserie Say It Loud: A Celebration of Black Music in America gaat over de zwarte muziek in de Verenigde Staten. Voor zijn boksdocumentaire On the Ropes kreeg Morgen een Oscarnominatie.

Morgen belooft een film die 'alle conventies aan z'n laars lapt'. "We laten een compleet beeld zien en horen, waardoor de kijker zich helemaal in de wereld van deze band waant."

De film van Morgen wordt de laatste in een lange reeks documentaires die zijn gemaakt over de Rolling Stones. In 2008 kreeg Martin Scorsese nog lovende kritieken voor zijn documentaire Shine a Light, die ook ging over de gehele carrière van de band. In 2010 verscheen Stones in Exile, over de invloed van hun album Exile on Main St. uit 1972.

De nog titelloze documentaire van Morgen moet volgend jaar verschijnen.

Cricketers winnen nipt van Bermuda

De Nederlandse cricketploeg heeft bij het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 Bermuda nipt verslagen. Oranje was met vier runs te sterk. Nederland had als eerste gebat en was tot 125 runs gekomen voor negen wickets verlies. Bermuda had zes runs van de laatste bal nodig voor de zege, maar bowler Tim van der Gugten stond er slechts één toe. Michael Swart had namens de Nederlandse ploeg 53 runs gepakt.

Nederland won dinsdag al het eerste duel van het kwalificatietoernooi in de Verenigde Arabische Emiraten van Canada, maar ging een dag later onderuit tegen Afghanistan. Vrijdag is Denemarken de volgende tegenstander. Daarna volgen nog Papoea-Nieuw-Guinea, Nepal en Hong Kong.

500 mensen genaaid in Human Centipede III

Tom Six, de Nederlander die onder meer I Love Dries (Roelvink) en The Human Centipede maakte, heeft aangekondigd voor The Human Centipede III vijfhonderd mensen aan elkaar te naaien.

In de horrortrilogie naait een wetenschapper mannen en vrouwen aan elkaar. De mond aan de anus dus en samen vormen ze een menselijke duizendpoot. De films van Six zijn inmiddels bekend over de hele wereld, want in menig land worden ze verboden. South Park maakte ook een parodie. Tom Six wist na deel 1 en 2 echter toch nog geld en acteurs te vinden. Wanneer The Human Centipede III uitkomt is niet bekend. 

Vrijdag nationale rouw in België

Vrijdag wordt in België een dag van nationale rouw gehouden vanwege het busongeluk dinsdag in Zwitserland. In het hele land wordt om 11.00 uur een minuut stilte gehouden. Dat heeft premier Elio Di Rupo donderdag bekendgemaakt, melden Belgische media.

Bij het ongeluk in het Zwitserse Sierre kwamen dinsdagavond 28 mensen om het leven, onder wie 22 schoolkinderen. Zeven van de kinderen hadden de Nederlandse nationaliteit. De 24 overige inzittenden raakten bij het ongeluk gewond, van wie drie Nederlandse kinderen. Het is niet bekend hoe zij er aan toe zijn.

Familieleden van een aantal overleden slachtoffers zijn donderdag in Zwitserland naar het mortuarium geweest om de lichamen te identificeren. De Zwitserse autoriteiten streven ernaar de lichamen zo snel mogelijk vrij te geven, zodat die kunnen worden gerepatrieerd. Het plan was de lichamen nog donderdag terug te laten vliegen naar België, maar dat gaat waarschijnlijk niet meer lukken omdat er nog veel formaliteiten moeten worden afgehandeld.

Releasedatum Diablo III bekendgemaakt

De fans wachten er al lang op. Vandaag heeft Blizzard Entertainment de releasedatum voor het langverwachte Diablo III aangekondigd. Het spel zal vanaf 15 mei in de winkels liggen en digitaal te koop zijn via Blizzards Battle.net-website.

"Na vele jaren hard werken door ons ontwikkelingsteam en maanden van bètatesten door honderdduizenden toegewijde spelers is nu het eind in zicht voor wat betreft de ontwikkeling", zegt Blizzard-baas Mike Morhaime. "We kijken ernaar uit om in de komende twee maanden de laatste vlekjes weg te poetsen en vanaf 15 mei de ultieme actie-rpg-ervaring af te leveren bij gamers wereldwijd."

Diablo III zal uitkomen voor Mac en pc. Het spel krijgt ook een albastenwitte Collector's Edition met onder andere een achter-de-schermen-dvd, de soundtrack op cd en een 208 pagina's tellend artbook.

De logo's van Nintendo door de jaren heen

Sinds de lancering van de eerste Game & Watch-handheld en de Famicon (Family Computer, oftewel NES in Europa en Amerika) begon Nintendo langzaam onze woningen binnen te dringen. Nintendo is een merk geworden dat iedereen kent. Maar naamsbekendheid is voor een merk alleen niet genoeg.

Een bekend logo, zoals dat van Nike of Coca-Cola, zorgt ook voor directe herkenning van een merk. Waar de afgelopen jaren Nintendo zijn “racetracklogo" (het rondje rondom de naam) gebruikt, is dat de afgelopen 75 jaar niet altijd zo geweest.

Nintendo Logo 1 Deze drie kanji-tekens staan voor 任 (Nin) 天 (ten) 堂 (dō). Hoewel Nintendo de naam nu volledig in het Romeinse alfabet uitschrijven, wordt de kanjischrijfwijze af en toe in Japan nog wel gebruikt.
Nintendo Logo 2 In de jaren 60 begon Nintendo met het uitrollen van het handschreven logo in romaji. Nintendo hoopte hierbij een moderne uitstraling te krijgen in Japan en een betere leesbaarheid van hun logo in het Westen te krijgen.
Nintendo Logo 4 Nintendo begon later te experimenteren met verschillende logo’s waarbij het logo wel om de week kon veranderen. Het leek er meer op dat de ontwerpers zich druk maakten of het logo op het product paste, dan constant hetzelfde logo te gebruiken.
Nintendo logo 5 Nintendo is dan wel bekend van hun gameconsoles, maar voordat deze geproduceerd werden maakte Nintendo vooral Japanse bord- en kaartspellen. Rond 1975 kreeg het van MB (Milton Bradley) de licentie om Amerikaanse bordspellen te maken en veranderden daarbij hun logo naar Nintendo Game. Ook verscheen dit logo op andere soort speelgoed, zoals de “Love Tester”.
Nintendo Logo 6 In 1967 werd de "Ultra Machine" gelanceerd in Japan. Behalve dat de machine zelf een succes werd in Japan, heeft het apparaat ook een andere mijlpaal gezet. Het logo kreeg zijn vorm die zij vandaag de dag nog gebruiken, maar Nintendo bleef experimenteren met de uitlijning van het logo.
 Nintendo Logo 7 Nintendo's racetrack dook al op in 1972 op de “Ele-Conga” en de "Autoplayer" waar het de komende tien jaar soms wel en soms niet gebruikt werd. 
Nintendo Logo 8 Nintendo bleef experimenteren met de zijn logo. Het “NG”-logo werd vervangen door een ander “N”-logo. Dit logo werd vooral gebruikt voor bordspellen, maar ook voor de “Mach Rider”. 
Nintedo Logo 9 Rond 1973 begon Nintendo het katakana-schrift te gebruiken om hun naam te spellen. Toch zijn ze na een aantal jaar weer overgestapt op het kanji-schrift.
 Nintendo Silver Met het uitbrengen van het succesvolle Donkey Kong als arcadekast in de arcadehallen kwam ook het racetracklogo van Nintendo terug in 1982. Een jaar later stond hetzelfde zilveren logo op de verpakking van de FamiCom met af en toe een uitstapje naar rood om bij de Wii weer zilver te gebruiken. 

Abidal moet levertransplantatie ondergaan

Eric Abidal moet binnen een aantal weken een levertransplantatie ondergaan. Dat meldt zijn club FC Barcelona. De verdediger werd vorig jaar maart succesvol geopereerd aan een tumor op zijn lever. Ondanks die operatie is een ingreep noodzakelijk. Het is onduidelijk hoelang Abidal aan de kant staat.

De 32-jarige Fransman maakte twee maanden na de operatie zijn rentree in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. Na de winst in de finale tegen Manchester United mocht Abidal als eerste de beker omhooghouden.

Abidal speelt sinds 2007 voor de Catalanen. Hij is net op de weg terug van een liesblessure. De linkerverdediger speelde 29 februari zijn laatste wedstrijd in het vriendschappelijke duel van Frankrijk tegen Duitsland.


Abidal moet levertransplantatatie ondergaan (Foto: Novum)

14-jarige zuipt zich in coma tijdens schooluitje

Tijdens een uitstapje met zijn klas heeft een 14-jarige knul zich in coma gedronken tijdens de busreis. De knul, die op het Christelijk College in Heerde zit, had vieux in een limonadefles gedaan, zodat het niet zou opvallen dat hij sterke drank bij zich had.

Onderweg heeft hij zo een halve fles weten leeg te drinken. In Zwolle aangekomen, waar de klas twee ROC's zouden bezoeken, werd de knul onwel en zakte in elkaar. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De school denkt nog na over welke sanctie zij de jongen zullen opleggen.

Werknemers hoeven geen Engelse functietitels

Van de Nederlandse werknemers vindt 55 procent dat de functieomschrijving niet in het Engels hoeft. Veertien procent weet zelfs niet wat zo'n Engelse omschrijving eigenlijk inhoudt. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank.

De meest nietszeggende titels vinden werknemers Executive, Manager, Senior, Consultant en Assistant. "Nederlanders zijn te nuchter voor Engelse functietitels en vinden het al snel overdreven", zegt Mark Borgman van de vacaturesite.

Een minderheid van dertien procent wil juist wel een Engelse functieomschrijving en vertaalt zijn Nederlandse titel naar het Engels. Ongeveer een derde vindt een functietitel belangrijk voor zijn vervolgcarrière, vijf procent vindt dat een titel aanzien geeft onder collega's.

Rovio beloont anti-pesters

MTV is onlangs begonnen met een anti-pestcampagne. Via een website kunnen mensen zich aanmelden en samen een oplossing zoeken tegen digitaal pesten. Angry Birds Space-ontwikkelaar Rovio steunt dit initiatief door deelnemers te belonen met een extra level voor hun nieuwste spel.

Door deel te nemen aan de campagne kunnen Angry Birds-spelers een gratis, exclusief level ontvangen voor het nieuwste deel. Deze actie loopt van 22 maart, wanneer het spel uitkomt, tot het einde van april. Degene die meedoen ontvangen een cruciale tip om het exclusieve Golden Egg-level binnen te halen. Geïnteresseerde kunnen zich hier aanmelden.

Britse krant legt hand op e-mails Assad

De Britse krant The Guardian heeft de hand gelegd op 3.000 e-mails die worden toegeschreven aan de Syrische dictator Bashar al-Assad en zijn vrouw Asma. Uit de e-mails komt onder meer naar voren dat Assad advies zou krijgen van de ambassadeur van Iran over de opstand in zijn land.

Ook zou blijken dat Assad en zijn vrouw Asma via omwegen Amerikaanse handelsembargo's omzeilen, bijvoorbeeld om muziek te downloaden van de website iTunes. De berichten illustreren verder Asma Assads luxueuze levensstijl: ze besteedde via internet duizenden euro's aan nieuwe tafels, kandelaars en kroonluchters, zo blijkt uit de correspondentie.

The Guardian kreeg de e-mails van de Syrische oppositie, die zegt ze tussen juni 2011 en februari van dit jaar te hebben onderschept. De krant denkt dat de berichten echt zijn, omdat ze overeenstemmen met bekende feiten. Ook had de krant contact met tien mensen met wie de Assads correspondeerden.

Jessica Biel liet barbies seksen

Jessica Biel deed als jong meisje rare dingen met haar barbiepoppen. De actrice speelde dat de poppen seks hadden met elkaar en trok de hoofden van hun lijf.

"Mijn barbies waren meestal naakt. Op een keer had ik hun hoofden eraf getrokken, hun haar geknipt en op hun hoofden getekend met markers. Toen heb ik de hoofden aan de kerstverlichting vastgemaakt", vertelt Biel aan het Amerikaanse modeblad W.

Vervolgens sierde de 30-actrice, die vanaf augustus te zien is in Total Recall, de kerstboom ieder jaar met de barbiehoofden. "Het zag er duivelachtig uit. Mijn ouders vonden het allemaal best. Ze zagen het als een vorm van zelfexpressie."

Schenkeveld volgend seizoen terug bij Feyenoord

Feyenoord heeft besloten om volgend seizoen de jonge verdediger Bart Schenkeveld terug naar De Kuip te halen. Vandaag meldde de Rotterdammers dat het contract van de 20-jarige voetballer is verlengd tot medio 2013. Schenkeveld speelt dit seizoen op huurbasis bij Excelsior.

Na dit seizoen zal hij weer aansluiten bij de selectie van trainer Ronald Koeman. Schenkeveld komt uit de jeugdopleiding van Feyenoord en debuteerde in 2009 in het eerste elftal. Het seizoen 2010/11 miste hij volledig door een zware knieblessure. Bij Excelsior heeft hij zich de afgelopen weken weer terug in de kijker gespeeld bij Feyenoord.

SP-Europarlementarier tegen PVV-meldpuntresolutie

SP-Europarlementariër Dennis de Jong zal donderdag tegen de resolutie stemmen die het Polenmeldpunt van de PVV veroordeelt. Hij vindt de resolutie te eenzijdig, laat hij weten.

"Aan de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zitten wel degelijk haken en ogen", geeft hij als verklaring. "De resolutie benoemt deze problemen niet en biedt daarvoor ook geen oplossingen, terwijl er juist op Europees niveau moet worden samengewerkt om deze problemen het hoofd te bieden."

De enige Europarlementariër van de SP wijst het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen van de gedoogpartij wel af, omdat de site discrimineert. GroenLinks vindt dat de SP een 'lelijk gezicht' toont door de 'anonieme kliksite' niet te veroordelen.

Het Europees Parlement komt om 12.00 uur bijeen om te stemmen over een resolutie waarin premier Mark Rutte (VVD) wordt opgeroepen het meldpunt te veroordelen. Tijdens een debat in het parlement kreeg de premier dinsdag al stevige kritiek te verduren.

Rutte was daarbij zelf niet aanwezig. Hij heeft tot nu toe geweigerd afstand te nemen van het meldpunt, aangezien het een initiatief is van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid.

Wereldbeker Super G prooi voor Vonn

Lindsey Vonn heeft voor het vierde jaar in successie de wereldbeker Super G op haar naam geschreven. De Amerikaanse skiester werd vanmiddag bij de laatste Super G van het seizoen in het Oostenrijkse Schladming zesde. Dat was voldoende om de kleine kristallen bokaal in de wacht te slepen.

Eerder dit seizoen verzekerde Vonn zich al van de algemene wereldbeker en de eindzege op de disciplines afdaling en combinatie. De olympisch kampioene uit Minnesota kan het record van Janica Kostelic (1970 punten in één seizoen) nog verbeteren. Vonn heeft daarvoor nog 22 punten nodig, die ze kan behalen op de resterende reuzenslalom en slalom.

De overwinning op de Super G in Schladming ging naar Viktoria Rebensburg. De Duitse bleef Julia Mancuso (+0,18) en Marion Rolland (+0,21) voor.

Twee Afrikanen op proef bij Vitesse

Vitesse heeft op dit moment de Afrikanen Tumelo Mopedi en Ganiu Ogungbe op proef. Beide spelers deden volgens Omroep Gelderland ook al mee in een oefenwedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn.

Mopedi is een verdedigende middenvelder en staat momenteel nog onder contract bij Orlando Pirates. Nederland is geen onbekend terrein voor Mopedi, aangezien hij in het verleden ook al eens op proef was bij Ajax en PSV. Bij beide ploegen kon Mopedi echter geen potten breken.

Ogungbe is een negentienjarige Nigeriaan die momenteel zonder club zit. Hij komt het best tot zijn recht als centrale verdediger. Hoewel hij clubloos is, mag hij zich wel jeugdinternational van Nigeria noemen. Het is nog niet duidelijk of Vitesse de Afrikanen een contract zal aanbieden.

Staat maakt fout in wet met vakantiedagen

Mensen die na een periode van ziekteverzuim zijn ontslagen kunnen alsnog bij de staat aankloppen voor uitbetaling van hun vakantiedagen. Een kantonrechter in Den Haag bepaalde onlangs dat een Europese richtlijn daarover niet goed in de Nederlandse wet was verwerkt.

Een werknemer van een transportbedrijf die na twee jaar ziekte was ontslagen, stapte naar de rechter omdat hij maar 12,5 vakantiedagen kreeg uitbetaald. Volgens de Europese regels uit 2006 had hij recht op uitbetaling van veertig vakantiedagen. Die kreeg hij niet omdat in de Nederlandse wet stond dat zieke werknemers alleen een vergoeding krijgen uitbetaald voor de dagen die werden opgebouwd in het laatste halfjaar.

De staat moet de man van de rechtbank nu alsnog de overige 27,5 dagen uitbetalen. De uitspraak kan gevolgen hebben voor duizenden werknemers die sinds 2006 zijn ontslagen na ziekte. Als zij claims indienen kan dat de staat tientallen miljoenen euro's kosten. De wet is inmiddels aangepast.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter, zo heeft hij donderdag besloten. Volgens de bewindsman kreeg Nederland pas in 2009 helderheid over de richtlijn door een uitspraak van het Europees Hof, waarna het ministerie direct aan de slag is gegaan om de wetgeving aan te passen.

Vóór de uitspraak van het Europees Hof was de richtlijn volgens de woordvoerder van de minister niet eenduidig. "De minister vindt het daarom niet redelijk dat de staat vakantiedagen zou moeten uitbetalen aan werknemers die voor die tijd zijn ontslagen."

Vettel: "Pikorde pas na paar races duidelijk"

Volgens coureur Sebastian Vettel moet er aan de uitslag van de Grand Prix van Australië niet teveel waarde worden gehecht. De tweevoudig wereldkampioen zegt dat de onderlinge verhoudingen pas na een paar races zichtbaar zullen zijn.

"Dit is nog maar de eerste race, we hebben er nog een heleboel te gaan", aldus Vettel. "Albert Park is bovendien geen regulier circuit, zoals de baan bij Barcelona, waar we de afgelopen weken getest hebben. Na de kwalificatie op zaterdag weten we wel iets meer, maar een goed beeld van hoe de zaken ervoor staan krijgen we pas na een paar races, niet eerder. Maar ik verwacht eerlijk gezegd de gebruikelijke namen weer vooraan."

De Red Bull-coureur kijkt met gemengde gevoelens terug op de tests: "Het is moeilijk om conclusies te trekken uit de testsessies. Het is op de eerste plaats belangrijk dat je een goed gevoel hebt over jezelf en je wagen, en dat hebben we, ook al verliep het testen niet altijd volgens plan. Over het geheel genomen mogen we echter tevreden zijn. Hoe het nu verder zal gaan, is nog een vraagteken. Over een paar dagen weten we een klein beetje meer." Vettel zegt het seizoen verder niet anders te benaderen omdat hij dit jaar zijn derde achtereenvolgende titel kan scoren. "Ik doe mee om kampioen te worden, dat is ook nu het doel. Of het nu mijn derde titel wordt of niet, dat maakt voor mij geen verschil, al is het natuurlijk wel een leuk gegeven."

Kingdom Hearts 3DS onder de scanner

Kingdom Hearts-fanaten kunnen binnenkort weer aan de slag met een geheel nieuw deel op de Nintendo 3DS. Dit 3D-avontuur zal grafisch het beste deel moeten worden uit de populaire reeks. In een Japans tijdschrift zijn nieuwe beelden opgedoken van Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance.

Het Kingdom Hearts-avontuur begon op de PlayStation 2 en vond al snel zijn weg naar de handhelds. De GameBoy Advance, DS én PSP hebben tot op heden een titel in ontvangst mogen nemen en dit jaar komt er ook een richting de 3DS. Dream Drop Distance laat de speler wederom een avontuur beleven in de vele Disney-werelden, waarbij we zowel oude als nieuwe mogen verwachten.

Het is vooralsnog onbekend wanneer het spel in de schappen zal liggen, maar dat zal dit jaar nog moeten zijn.

Sneijder kampt met dijbeenblessure

Wesley Sneijder kampt met een blessure aan zijn rechterdijbeen. Dat meldt zijn club Internazionale. De spelmaker moest in de Champions Leaguewedstrijd tegen Olympique Marseille na 60 minuten naar de kant. De Italianen wonnen thuis met 2-1, maar dat was niet genoeg voor een plek in de kwartfinale.

De middenvelder onderging donderdagochtend enkele fysieke tests. Het is nog onbekend hoe lang Sneijder is uitgeschakeld met de kwetsuur. Zondag speelt Inter tegen Atalanta Bergamo, een week later staat de kraker tegen Juventus op het programma.


Sneijder kampt met dijbeenblessure (Foto: Novum)

Ramos: "Barça loten is geen probleem"

Sergio Ramos heeft er geen bezwaar tegen als Real Madrid voor de kwartfinales van de Champions League wordt gekoppeld aan FC Barcelona.

Real bereikte woensdag de laatste acht door CSKA Moskou met 4-1 te verslaan, terwijl Barcelona zich vorige week al kwalificeerde met een galavoorstelling tegen Bayer Leverkusen (7-1). De twee Spaanse grootmachten zijn favoriet voor de eindzege. De finale is op 19 mei in München.

"Als we allebei goed blijven presteren, dan komen we elkaar misschien tegen in die finale", zegt Sergio Ramos in Marca. "Maar als dat in de kwartfinales al gebeurt, dan is dat geen probleem." De loting is morgen.

Vorig seizoen ontmoetten Real Madrid en FC Barcelona elkaar in de halve finales. De Catalanen wonnen over twee duels met 3-1, waarna in de finale op Wembley werd gewonnen van Manchester United (3-1). In de competitie heeft Real nu echter tien punten voorsprong op Barça.

Lady Gaga is klaar met media

Lady Gaga heeft voorlopig geen zin in interviews. De zangeres kreeg bezoek van Oprah Winfrey tegen wie ze vertelde over haar mediapauze. "Dit is het enige interview dat ik in lange tijd zal geven", zei ze tegen de talkshowhost in een gesprek dat zondag in de Verenigde Staten wordt uitgezonden.

Hoewel Lady Gaga in april met haar Born This Way Ball-tournee begint heeft ze geen zin in de promotie die daarbij hoort. "Geen pers en geen televisie. Als mijn moeder belt en zegt: heb je dit gehoord? Dan wil ik het niet horen."

Media schrijven hun vingers blauw over de 25-jarige zangeres, maar Gaga trekt zich er niet zo veel van aan. "Dat lees ik allemaal niet." Oprah Winfrey bezocht voor het interview het huis van de geblondeerde zangeres en haar moeder Cynthia in New York en sprak met beide dames.

'Kostenverlaging niet doorberekend aan beleggers'

Banken en effectenmakelaars berekenen de verlaagde kosten voor aandelentransacties niet door aan hun klanten. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Door de komst van het tweede optieplatform TOM zijn de tarieven voor optietransacties flink verlaagd. Euronext liet de prijzen dalen van 75 naar 45 eurocent per contract. "Dit voordeel wordt lang niet door alle banken en brokers aan de beleggers doorgegeven", schrijft de vereniging.

VEB beklaagt zich ook over het feit dat veel effectenmakelaars nog een 'bewaarloon' in rekening brengen. Dit zijn de kosten voor het fysiek bewaren van effecten. Volgens VEB is dit een 'praktijk uit vervlogen tijden', omdat effecten enkel nog digitaal bestaan. Omdat het bewaarloon een percentage is van de waarde van de portefeuille, drukt dit zwaar op de kosten van kleine beleggers.


'Kostenverlaging niet doorberekend aan beleggers' (Foto: Novum)

Nokia werkt aan tablet

Nokia's design director, Marko Ahtisaari, heeft aangegeven een derde van zijn werktijd te besteden aan een tablet. Hiermee bevestigt de telefoongigant dat ze toch werken aan een tablet. Eerdere geruchten werden tegengesproken.

Nokia wil geen details geven over de tablet, maar de verwachting is dat deze op Windows 8 zal draaien en een dualcore Qualcomm-processor bezit.

Naast de tablet-bevestiging gaf Ahtisaari ook aan dat hij aan een nieuwe telefoon werkt die compleet anders is dan we gewend zijn. Het moet een revolutie zijn op het gebied van interactie met je telefoon. Het kijken naar je telefoon is straks niet meer nodig om hem te bedienen. Ook vergelijkt hij Android en iOS en noemde het een slecht ontworpen huis: "Je kunt enkel via de voordeur van de keuken naar de woonkamer."

Twaalf dode puppy's uit auto gegooid

In een buitengebied van Zwolle zijn twaalf dode puppy's gevonden. De hondjes lagen en hingen verspreid over een afstand van honderd meter langs de weg en in de bosjes, zegt een woordvoerder van de politie donderdag.

Een passant ontdekte de beesten woensdag aan de Meeleweg. De politie vermoedt dat de hondjes uit een auto zijn gegooid. Zij waren toen al dood. De puppy's komen waarschijnlijk het hetzelfde nest en waren tussen de tien en twaalf weken oud. Volgens de woordvoerder leken ze op bordercollies. De dierenpolitie heeft een onderzoek ingesteld.

Archos kondigt nieuwe tabletlijn aan

Archos heeft een nieuwe tabletserie aangekondigd onder de naam G10. De tablets zijn 7,6 mm dik en hebben een diameter van ongeveer 10 inch. Vermoedelijk draaien ze op Android 4.0, ook wel Ice Cream Sandwich genaamd.

Er zijn op dit moment nog geen specificaties bekend maar we weten wel dat het mogelijk is om de tablets aan een toetsenbord te koppelen. Dit is vergelijkbaar met de Asus Transformer Prime die sinds kort in de winkels ligt. De prijzen voor de nieuwe Archos-tablets liggen tussen de 200 en 400 euro.

FBI kan Android-ontgrendelpatroon niet kraken

Het is de FBI niet gelukt om toegang te krijgen tot een Android-toestel. Het toestel is eigendom van een pooier die opnieuw de fout in is gegaan en zijn telefoon beveiligd heeft met de Android-ontgrendelbeveiliging.

De FBI heeft daarop aangeklopt bij Google om alsnog toegang te krijgen tot alle data op het toestel van de pooier en de man zelf. Men wil onder andere locatiedata, berichten en internetgeschiedenis achterhalen.

Op een Android-toestel kun je een extra beveiliging aanzetten dat ervoor zorgt dat je eerst een geheim sleeppatroon moet volgen met je vinger. Vaak is door vette vingers dit patroon wel te achterhalen, maar de FBI is het in dit geval dus niet gelukt.

Google geeft aan te zullen meewerken aan het verzoek maar geeft wel aan dat niet altijd zomaar te doen:"Als we vinden dat de vordering te breed is, trachten we die te versmallen."

unlock
Voorbeeld van een ontgrendelpatroon

Help! Mijn man is moordenaar!

's Avonds is het tegenwoordig vaste prik dat hij om acht uur naar de slaapkamer gaat om op de kleine tv naar het journaal te kijken. Zij kijkt immers naar Goede Tijden Slechte Tijden? Het journaal hoeft ze niet te zien, ze kijkt wel naar het shownieuws op SBS6 als ze het nieuws wil zien. Toen de kinderen nog thuis woonden, wilden zij ook naar het journaal kijken, maatschappelijk geïnteresseerd als dat ze zijn. Maar nu is zij aan de beurt. Vindt ze. Na al die jaren dat zij in de slaapkamer naar haar lievelingssoap moest kijken, mag hij daar nu op zijn beurt journaal kijken.

Vrees voor einde deeltijdstudies

Het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) vreest dat scholen steeds vaker hun deeltijdopleidingen moeten schrappen. Het aanbod loopt steeds verder terug door bezuinigingen en de hoge studiekosten. Dat zei de instantie donderdag bij de presentatie van de Keuzegids Deeltijd & Duaal 2012.

Dit jaar was het aantal eerstejaars al fors lager dan normaal. In het hbo daalde het aantal aanmeldingen met twintig procent. Bij deeltijdopleidingen op universiteiten was de daling zelfs vijftig procent. Voor komend schooljaar wordt een verdere daling van het aantal studenten verwacht. Daardoor dreigen sommige scholen te moeten stoppen met deeltijdstudies.

Het CHOI denk dat het verhoogde collegegeld een hoge drempel is voor degenen die een tweede bachelorstudie willen volgen. Ook de langstudeerboete voor studenten die hun studie niet op tijd afronden is 'als een bom ingeslagen', weet de instantie.

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) om opheldering gevraagd. Ze vraagt zich af of het verdwijnen van deeltijdstudies het doel van zijn beleid is en wat hij eraan gaat doen.

Paffett reserverijder Force India in Melbourne

Gary Paffett zal komend weekend tijdens de eerste Formule 1-race van het seizoen 2012 in Australië de reserverol bij Force India op zich gaan nemen. De 31-jarige Brit zal de functie combineren met de reserverol bij McLaren. De vaste derde rijder bij Force India, Jules Bianchi, is vanwege verplichtingen in de World Series by Renault verhinderd.

"Ik ben blij dat ik dit weekend ook voor Sahara Force India beschikbaar kan zijn," zei Paffett die in eerste instantie gewoon de coureurs bij McLaren zal ondersteunen. "Ik verwacht niet dat ik opgeroepen zal worden en hopelijk gebeurt het niet, maar het is mooi dat het team aan mij gedacht heeft. Ik wil ook McLaren en Mercedes bedanken voor het mogelijk maken van dit, mocht de nood aan de man zijn."

Rhythm Thief vanaf 5 april in de winkel

Het ritmische spel Rhythm Thief & the Emperor's Treasure voor Nintendo 3DS is vanaf 5 april verkrijgbaar in Nederland. Gamers kunnen het spel testen door een gratis demo te downloaden. Dat heeft Nintendo donderdag bekendgemaakt.

Het spel gaat over een jongetje uit Parijs dat kunstwerken uit musea steelt. De knoppen en het aanraakscherm moeten op aanwijzing worden ingedrukt. Het spel biedt onder meer de mogelijkheid topscores van andere gamers te verbeteren.

Rhythm Thief & the Emperor's Treasure verscheen 19 januari in Japan. In de eerste week werden ruim 31 duizend exemplaren van het spel verkocht. Inmiddels zijn bijna honderdduizend exemplaren over de toonbank gegaan.


Rhythm Thief vanaf 5 april in de winkel

Eis Lubanga 'dicht tegen het maximum'

Hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof Luis Moreno-Ocampo wil tegen de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga een straf eisen die 'dicht tegen het maximum' aan zal zitten. Dat heeft hij donderdag gezegd.

Lubanga werd woensdag door het ICC schuldig verklaard aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten in de regio Ituri. Hij is de eerste verdachte die door het ICC is veroordeeld.

Het hof bepaalt later dit jaar welke straf Lubanga krijgt. De hoogste straf die het ICC kan opleggen is dertig jaar of levenslang.

Gebrselassie laat olympische marathon lopen

Haile Gebrselassie ziet af van plaatsing voor de olympische marathon in Londen. "Het is niet langer realistisch", zegt zijn Nederlandse manager Jos Hermens tegen het Duitse persbureau DPA. De Ethiopiër kwam eind februari in Tokyo niet verder dan 2.08.17. Drie van zijn landgenoten liepen al onder de 2.05.

"Hij wordt volgende maand 39 en kampt momenteel met kleine blessures. In de marathon leveren die grote problemen op." Ook de 10.000 meter is geen optie. Gebrselassie liet al eerder weten dat het tijd is voor een nieuwe generatie lopers.

De tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter verloor in september in de marathon van Berlijn zijn wereldrecord aan Patrick Makau. De Keniaan scherpte de tijd van Gebrselassie met 21 seconden aan tot 2.03.38.

Een definitief einde van de carrière van de Ethiopiër spreekt Hermens tegen. "Haile zal niet stoppen. Hij houdt van de competitie en wil gewoon genieten."

'Eerste rokjesdag van het jaar'

Donderdag wordt de eerste echte lentedag van het jaar. In het hele land schijnt de zon volop en lopen de temperaturen op richting de 20 graden. Volgens weeronline.nl is het de eerste rokjesdag van het jaar.

Vooral in het binnenland en zuiden van het land kunnen de rokjes uit de kast. Daar wordt het zo'n 16 tot 17 graden. In Limburg kan het kwik zelfs oplopen tot 19 graden.

Overigens is het maar de vraag of de in 2009 overleden columnist Martin Bril, die de term rokjesdag populair maakte, donderdag zou uitroepen tot rokjesdag. In een column die hij vlak voor zijn dood schreef, zegt hij dat 17 of 18 graden in principe goed genoeg is voor een rokjesdag, tenzij het 's ochtends te koud is.

"Halverwege de dag iets anders aantrekken mag niet, en is in veel gevallen ook onmogelijk. Je gaat je op je werk niet verkleden", schreef hij. Op veel plaatsen in het land lag de temperatuur donderdagochtend rond het vriespunt.

Vrijdag wordt het opnieuw lenteweer met geregeld zon. In het weekend is er een grotere kans op neerslag.


'Eerste rokjesdag van het jaar' (Foto: Novum)

Tientallen studenten opgepakt voor vernielen hotel

De politie in Den Haag heeft woensdagavond 38 studenten opgepakt nadat zij een hotel waren binnengedrongen. Ze hebben onder meer de toegangsdeur gesloopt, meldt de politie. Een portier raakte lichtgewond.

Volgens de politie zijn de studenten afkomstig van een Leidse studentenvereniging en proberen zij het hotel vaker binnen te dringen. Tot nu toe lukte dat nooit, maar het hotelpersoneel kon de grote groep dit keer niet aan.

Nadat de in het wit geklede studenten de deur hadden vernield, werd de portier hardhandig tegen de grond gewerkt. Daarbij sneuvelde zijn bril en raakte hij gewond aan zijn schouder. Eenmaal binnen liet een deel van de studenten hun broek zakken in het hotelrestaurant.

De politie kon even daarna een einde maken aan de actie van de studenten. Alle 38, mannen tussen de 19 en 25 jaar, werden in een cel gezet en zijn donderdag nog op het politiebureau. De recherche onderzoekt de zaak.

De Pers ambieert digitale doorstart

Dagblad De Pers, waarvan eind deze maand de laatste editie verschijnt, onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart. Hoofdredacteur Jan Jaap Heij bevestigt donderdag dat wordt gekeken of de krant digitaal verder kan gaan.

"Een nieuw begin als gratis papieren uitgave is niet mijn eerste gedachte", zei Heij. "En ook niet mijn tweede of derde." Het dagblad moet met de doorstart ook een nieuwe naam krijgen. "Na alles wat gebeurd is, willen we echt een nieuw begin." Heij is bereid zijn ontslagvergoeding in de doorstart te steken.

Lezers kunnen de komende dagen suggesties doen over de inhoud, verschijningsvorm en andere wijzigingen aan het dagblad. Het initiatief Red De Pers vraagt mensen aan te geven of ze bereid zijn te betalen voor een digitale dan wel papieren versie. Een bedrijfsplan heeft Heij nog niet. Dat wordt volgende week gepresenteerd.

De Pers werd eind 2006 opgericht als gratis 'kwaliteitskrant'. Ondanks 'tientallen miljoenen euro's' aan investeringen, bleven de advertentie-inkomsten tegenvallen. De advertentieverkoop, distributie en het drukken van De Pers waren in handen van krantenuitgeverij Wegener.

'Echt Meisje' kan niet zonder seks

Oh Oh Cherso's Bibi kan zich geen leven zonder seks voorstellen. In het programma Echte Meisjes op Zoek naar Zichzelf trekt ze met een groep dames naar Nepal, op zoek naar verlichting en spiritualiteit. Een celibatair leven is voor Bibi echter geen optie.

"Als niemand meer seks heeft houdt het leven ook weer op", filosofeert de realityster voor de camera van Novum Nieuws. "Waarom zou je ermee stoppen? Waarom zou je jezelf kwellen? Dat is voor mij niet de manier."

Bibi heeft wel geleerd 'toch wel zo'n drie uur' te mediteren. "Met meditatie krijg je inderdaad verlichting, je kan pijn uitschakelen, emotie uitschakelen en het werkt echt", zegt ze. "Het klinkt heel Jomanda-achtig, maar ik kan niet ontkennen dat het bestaat."

Bibi werd bekend dankzij Oh Oh Cherso. Ook Roos uit de serie over de Haagse feestbeesten is te zien in Echte Meisjes op Zoek naar Zichzelf, evenals Britt Dekker. Het programma, gepresenteerd door Ad Visser, gaat donderdagavond van start op RTL 5.

Turnbond blijft Masela aanwijzen voor Spelen

De Nederlandse turnbond KNGU blijft bij haar keuze om Wyomi Masela aan te wijzen voor de Olympische Spelen van dit jaar in Londen. Céline van Gerner had gevraagd om haar nog een kans te geven, maar deze deur blijft voor haar gesloten.

Van Gerner waagde de poging nadat bij de mannen Jeffrey Wammes een rechtszaak van de KNGU had gewonnen omdat deze Epke Zonderland al aan had gewezen zonder dat deze aan alle eisen had voldaan.

KNGU-topsportmanager Hans Gootjes is van mening dat beide zaken wezenlijk verschillen. "In tegenstelling tot Epke had Wyomi al aan alle eisen voldaan. Zij is daarom ook voorgedragen, terwijl de bond bij Epke slechts had aangegeven voornemens te zijn hem voor te dragen. We willen sporters zo vroeg mogelijk zekerheid te geven," zei hij.

Van Gerner had een olympische nominatie verdiend, maar kon deze door een blessure niet verzilveren op het olympisch kwalificatietoernooi in Londen. Masela schitterde juist op dat evenement en voldeed hiermee meteen aan de gestelde eisen. Manager Ralph van Baasbank wil nu eerst met Van Gerner overleggen alvorens mogelijk actie te gaan ondernemen.

'Mini Ninja's krijgt vervolg'

Het actiespel Mini Ninjas krijgt een vervolg in de vorm van Mini Ninjas: Hiro's Adventure. Uitgever Square Enix heeft de merknaam voor het vervolg geregistreerd bij het Amerikaanse patentbureau. Ook is de domeinnaam minininjahirosadventure.com vastgelegd.

Over de aard van Mini Ninjas: Hiro's Adventure is nog niets bekend. Wel heeft de uitgever vorig jaar aangegeven Mini Ninjas speelbaar te willen maken in een webbrowser.

Mini Ninjas is een actieavontuur dat in 2009 werd uitgegeven voor onder meer Nintendo Wii, PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel werd positief ontvangen door recensenten. Wereldwijd zijn ruim 1,2 miljoen exemplaren verkocht.


'Mini Ninja's krijgt vervolg' (Foto: Novum)

Maduro: "Ontslag Rutten verbaast ons"

PSV zal het vandaag in de Europa League op moeten nemen tegen Valencia dat een 4-2 voorsprong te verdedigen heeft. Bij de Spanjaarden staat de Nederlande Hedwiges Maduro onder contract en hij is verbaasd dat PSV deze week besloten heeft om trainer Fred Rutten te ontslaan.

"Zo slecht staat PSV er toch niet voor? De club doet nog mee om de titel, zit in de halve finale van de KNVB-beker en speelt nog Europees. Al is dat laatste snel over," zei een lachende Maduro. "PSV heeft een slechte week gehad. Maar dat gebeurt elke club in Europa toch wel eens? PSV moet met 2-0 van ons winnen en dat is maar weinig ploegen gegeven. Wij scoren vrijwel elke wedstrijd en dan moet PSV er al drie maken. Dat Soldado is geschorst, is een nadeel. Maar we zijn al lang niet meer zo afhankelijk van één persoon als we van David Villa waren. En misschien spelen we wel iets anders..."

De Spaanse ploeg weet dat een wisseling van de trainer voor een schokeffect kan zorgen en wil dit niet laten gebeuren. "Na het ontslag van een trainer zie je vaak een reactie. Daar zijn we alert op. We hebben met Valencia de beelden van de 'bus bij de greppel', de toespraak van Rutten en de betrokken fans gezien. Het emotionele publiek zal voor een heet avondje zorgen, waardoor PSV alles zal geven. De toeschouwers willen een PSV zien dat ervoor gaat. Dat moeten we afstraffen. Ons er in elk geval tegen wapenen. We mogen niet verrast en afgetroefd worden, zullen minstens zo agressief moeten zijn."

Svindal wint wereldbeker Super G

De Noorse skiër Aksel Lund Svindal heeft voor de derde keer de wereldbeker op de Super G veroverd. De olympisch kampioen had bij de laatste Super G in Schladming voldoende aan een zestiende plaats, omdat zijn naaste rivaal Didier Cuche als negende eindigde. De 29-jarige Svindal was in 2006 en 2009 al eens de beste.

De Zwitser Beat Feuz kwam ten val en zag zijn voorsprong op Marcel Hirscher in de wereldbeker algemeen slinken tot 75 punten. De Oostenrijker eindigde donderdag in eigen land als derde. De Italiaan Christof Innerhofer won, voor Alexis Pinturault.

HRT vraagt uitstel keuring van auto aan

Het HRT F1 Team is nog niet helemaal klaar voor het seizoen 2012. De Spaanse renstal heeft namelijk bij de stewards van de Grand Prix van Australië toestemming gevraagd en gekregen om de bolide van Pedro de la Rosa later te mogen laten keuren.

HRT slaagde er vorige week in Barcelona in om slechts één van haar bolides een shakedown te geven, voor af te moeten reizen naar Melbourne. De auto van De la Rosa moet nog in elkaar worden gezet en de FIA heeft HRT tot morgenochtend 11.00 uur lokale tijd gegeven om de auto ter keuring aan te bieden.

Van Kooten naast Van Houten in Alles is Familie

Kim van Kooten speelt naast Carice van Houten in de komedie Alles is Familie. Dat maakte distributeur A-Film donderdag bekend. Vorige week verklapte Willeke Alberti al naast Van Houten een rolletje te hebben in de romantische komedie.

De makers noemen Alles is Familie het 'vileine zusje' van Alles is Liefde, waarin Van Houten ook de hoofdrol speelde. De personages in de film over familie zijn nieuw en hebben allemaal andere doelen in het leven.

Van Houten speelt Winnie die heel graag een kindje wil, maar haar man is druk bezig dichter bij zijn gevoel te komen. Zijn broer Charlie wil geen verantwoordelijkheden en hun zwager Dick wil zijn overleden vrouw terug. De vader van de familie zoekt het geluk en zijn vrouw wil dat iemand haar wil.

Alles is Familie wordt net als Alles is Liefde geregisseerd door Joram Lürsen. Het scenario vloeit wederom uit de pen van Kim van Kooten. De rest van de sterrencast wordt aan het einde van de maand bekendgemaakt. Alles is Familie draait vanaf 22 november in de bioscopen.


Van Kooten naast Van Houten in Alles is Familie (Foto: Novum)

Next-gen Forza in de maak

Turn 10, de studio achter Forza Motorsport, werkt waarschijnlijk aan een game voor een next-gen Xbox. Een vacature van Turn 10 geeft aan dat ze op zoek zijn naar een Cinematic Art Director voor hun 'next generation of games'.

Een vacature van Microsoft, die inmiddels verwijderd is, zoekt audio developers die mee willen werken aan de 'next generation of Xbox', die audio 'radicaal gaat veranderen'. Het is afwachten hoe Microsoft dat gaat doen. Op Google Cache kun je een kopie van de vacature lezen.

Verjaardagsconcert Final Fantasy op 2 november

Op 2 november dit jaar wordt er een verjaardagsconcert voor Final Fantasy gehouden. De serie die dit jaar 25 jaar bestaat pakt groots uit met onder andere een aantal concerten met de muziek van Final Fantasy.

Distant Worlds, music from Final Fantasy wordt gehouden in Londen in de Royal Albert Hall. Er zijn verschillende kaarten te koop, startend op 25 pond, ongeveer 30 euro. De duurste kaarten kosten je 135 pond, 162 euro. Deze VIP-kaarten geven je echter wel toegang tot een ontmoeting met Nobuo Uematsu, goede stoelen, een receptie na afloop en een boek met art van Amano.

De Distant Worlds-concerten worden al jarenlang gehouden en zijn erg populair. Een eerder optreden is te koop op dvd.

[NBA] Chicago wint topper van Miami

Chicago Bulls heeft de topper in de Eastern Conference van de NBA bij Miami Heat gewonnen. De Bulls waren woensdag in Florida met 106-102 te sterk. Chicago moest het stellen zonder sterspeler Derrick Rose, die kampt met een liesblessure. Zijn vervanger John Lucas maakte 24 punten, waarvan elf in het laatste kwart.

Bij Miami waren Dwyane Wade en LeBron James met 36 en 35 punten op schot, maar dat bleek niet voldoende. De thuisploeg bracht een achterstand van zeventien punten nog wel terug tot vier, waarna Wade in de laatste minuut een driepunter miste. Voor koploper Chicago was het de 36e overwinning van dit seizoen.

San Antonio Spurs behaalde een 122-111 zege op Orlando Magic. Tony Parker was met 31 punten topscorer bij de thuisploeg, die tweede staat in de Western Conference. Nummer drie Los Angeles Lakers boekte zijn vierde overwinning op rij. Kobe Bryant leidde zijn team met 33 punten langs New Orleans Hornets: 107-101.


Uitslagen 15 maart 

Thuis

Uit Uitslag
Indiana Pacers Philadelphia 76ers 111-94
New Jersey Nets Toronto Raptors 98-84
New York Knicks Portland Trail Blazers 121-79
Milwaukee Bucks Cleveland Cavaliers 115-105
New Orleans Hornets Los Angeles Lakers 101-107
San Antonio Spurs Orlando Magic 122-111
Miami Heat Chicago Bulls 102-106
Sacramento Kings Detroit Pistons 112-124
Phoenix Suns Utah Jazz 120-111
Los Angeles Clippers Atlanta Hawks 96-82
Golden State Warriors Boston Celtics 103-105

Trophies blijven onveranderd

Sony heeft aangegeven dat trophies onveranderd blijven, ondanks dat Microsoft het deze week mogelijk heeft gemaakt om meer achievements toe te kennen aan Xbox Live Arcade-games en dit vanaf juni zelfs verplicht.

De meeste PSN- en XBLA-games hebben dezelfde trophies en achievements, maar dat gaat binnenkort waarschijnlijk scheef lopen. Sony vindt namelijk dat de game moet bepalen welke trophies er zijn, niet een vooraf bepaald aantal: "There are plenty of downloadable games on PSN that currently offer platinum trophies. Sony has a standard and consistent system to determine the trophies available for a particular game. The overall scope of the game determines the trophies available, not method of distribution."

Mourinho hoopt op finale tegen Chelsea

Real Madrid plaatste zich woensdag voor de kwartfinale van de Champions League door de return tegen CSKA Moskou met 4-1 te winnen. Coach José Mourinho is benieuwd naar de loting en hoopt in ieder geval zijn oude werkgever Chelsea niet te treffen in de volgende ronde van het toernooi.

"Het is moeilijk onder woorden te brengen hoeveel ik van de club Chelsea houd", zegt de Portugees. "Als we ze al in de kwart- of halve finale krijgen, wordt dat een hele zware kluif. Maar het liefst zie ik ze natuurlijk pas terug in de finale. Ik ben in ieder geval wel blij dat ze door zijn."

Na de zege op CSKA was Mourinho lovend over zijn sterspelers Cristiano Ronaldo en Kaká. "Ronaldo is ongelofelijk. Je zou denken dat hij het aantal goals van vorig seizoen niet kan overtreffen, maar hij is nu van een nog hoger niveau."

"Kaká speelde een zeer goede wedstrijd. Hoewel hij met zijn spel bij AC Milan misschien ooit het meest imponeerde, heeft hij nooit harder gewerkt dan tegen CSKA. Hij verricht fantastisch werk voor de ploeg en het is daarom ook volkomen logisch dat hij niet langer dan 75 minuten voluit kan gaan", aldus Mourinho.

Van Wolfswinkel: "Loodzware klus bij City"

Sporting Lissabon verdedigt donderdag een 1-0 voorsprong in de Europa League tegen Manchester City. Ricky van Wolfswinkel verwacht een zwaar avondje Manchester.

"De voorsprong uit de eerste wedstrijd kan ons net dat beetje extra vertrouwen geven dat we nodig hebben", blikt Van Wolfswinkel in Portugese media vooruit op het treffen met de Premier League-club. "We gaan in ieder geval vol vertrouwen naar Manchester. Desalniettemin wordt het een loodzware klus, maar een stunt is zeker mogelijk."

Voor Van Wolfswinkel is de wedstrijd tegen City een nieuwe kans om zich op het hoogste niveau te profileren. De oud-spits van FC Utrecht wordt nadrukkelijk gevolgd door enkele grote Europese clubs. Internazionale zou daar één van zijn.

"Dat is zeker een mooie club, maar ik voel me momenteel erg prettig in Lissabon. Toch is het in de voetballerij onmogelijk te praten over je toekomst, de zaken kunnen snel veranderen", aldus Van Wolfswinkel.

'Overstappen van verzekeraar scheelt veel geld'

Consumenten laten veel geld liggen door nooit meer om te kijken naar eenmaal afgesloten verzekeringen. Volgens onderzoek van de Consumentenbond scheelt het regelmatig vergelijken van tarieven en overstappen al snel 800 tot 1000 euro per gezin. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

De consumentenbond onderzocht de meeste voorkomende verzekeringen zoals auto-, woon- en reisverzekeringen. "De prijzen verschillen enorm, terwijl de kleine lettertjes vaak hetzelfde zijn", stelt directeur van de Consumentenbond Bart Combee in de krant. "Overstappen loont."

Het grootste verschil tussen premies vond de bond bij de reisverzekeringen. De duurste was vijf keer zo duur als de goedkoopste, 116 euro om 25 euro per jaar.

De Consumentenbond pleit er voor dat gezinnen jaarlijks hun verzekeringsmap nakijken. Nu is er veel onwetendheid over hoeveel geld er bespaard kan worden, omdat men slecht geïnformeerd is. "Maar men heeft zelf ook een verantwoordelijkheid om verstandige keuzes te maken."

President: Formule 1 naar Argentinië

De Formule 1 keert terug in Argentinië. President Cristina Fernandez de Kirchner heeft woensdag (plaatselijke tijd) bevestigd dat er serieuze onderhandelingen gaande zijn over het houden van een race in de populaire autosportklasse. "Als God het wil, krijgen we de Formule 1 in Argentinië. We zijn dichtbij een akkoord", zei Fernandez de Kirchner in de toonaangevende krant La Nacion.

Volgens de krant zal de eerstkomende Formule 1-race in Argentinië in november of december 2013 plaatsvinden op een stratencircuit in de kustplaats Mar del Plata. De laatste Grand Prix van Argentinië was in 1998, toen Michael Schumacher zegevierde op het circuit Oscar Galvez bij hoofdstad Buenos Aires.

President: Formule 1 naar Argentinië
President: Formule 1 naar Argentinië (Foto: ANP)

'Ook orthodontisten schroeven prijzen op'

Ook orthodontisten hebben het experiment met vrije prijzen in de mondzorg aangegrepen om hun tarieven te verhogen. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van eigen onderzoek. Eerder bleek uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ al dat tandartsen hun tarieven flink hebben opgeschroefd.

De kosten van een vaste beugel liggen sinds 1 januari twaalf procent hoger dan eind 2011, toen de overheid nog de tarieven van orthodontisten bepaalde. Volgens de krant zijn de verschillen groot. Zo vraagt de duurste orthodontist 2320 euro voor een vaste beugel terwijl zijn collega er 1534 voor rekent. Gemiddeld kost een vaste beugel nu 1967 euro, dat was 1762 euro.

Ook zijn er volgens de krant extreme prijsverschillen tussen verschillende onderdelen van de beugelbehandeling. Zo kost het verwijderen van een vaste beugel bij de ene orthodontist vijftig euro en vraagt de duurste er zeven keer zoveel voor. De kosten voor de maandelijkse controle stegen van 43,42 euro naar gemiddeld 47 euro.

De krant noemt de tariefstijgingen opmerkelijk, omdat orthodontisten hun prijzen juist moesten verlagen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalde in 2010 dat de tarieven met 33 procent moesten dalen omdat orthodontisten gemiddeld ver boven het norminkomen van 140 duizend euro verdienden.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil door het vrijgeven van de tarieven de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg verbeteren. Ze zet het experiment stop als de prijzen te fors worden verhoogd.

Nadal en Federer naar kwartfinale Indian Wells

Rafael Nadal en Roger Federer hebben de kwartfinale van het masterstoernooi in Indian Wells bereikt. De als tweede geplaatste Spanjaard rekende eenvoudig af met de Oekraïner Alexandr Dogopolov (21): 6-3, 6-2. De Zwitser, als derde geplaatst, was met 3-6, 6-3, 6-4 te sterk voor de Braziliaan Thomaz Belluci.

Nadal neemt het bij de laatste acht op tegen David Nalbandian, die verrassend de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (6) uitschakelde met 3-6, 7-5, 6-3. Voor Federer wacht ook een treffen met een Argentijn. Hij vindt Juan Martin del Potro op zijn weg. De nummer negen van de plaatsingslijst klopte Denis Istomin met 7-6 (2), 6-7 (6), 6-2.

De Amerikaan John Isner (11) zette de Australiër Matthew Ebden met 6-4, 7-5 opzij en neemt het in de volgende ronde op tegen Gilles Simon (13). De Fransman was Ryan Harrison de baas met 7-6 (0), 5-7, 6-1.

Bij de vrouwen drong Victoria Azarenka eenvoudig door tot de halve finale. De Wit-Russin liet Agnieszka Radwanska (5) kansloos: 6-0, 6-2. De nummer één van de wereld wacht bij de laatste vier een ontmoeting met Angelique Kerber (18). De Duitse stuurde de als achtste geplaatste Na Li naar huis met 6-4, 6-2.

Johan Vlemmix verliest petekind bij busongeluk

Het petekind van Johan Vlemmix is een van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. De zanger vernam het nieuws over Ilana woensdagavond.

"Vanochtend hoopte ik wakker te worden uit een hele boze droom", schrijft Vlemmix donderdagochtend op Facebook. "Helaas blijkt de droom toch werkelijkheid te zijn. Ilana, mijn petekind, is een van de slachtoffers van het busdrama in Zwitserland."

Hij zegt het drama niet uit zijn hoofd te kunnen zetten en 'het blije gezichtje' van Ilana voor hem te zien. "Ik wil bij dezen iedereen bedanken voor de lieve berichten en de steun, dat geeft veel kracht bij deze zo onwerkelijke situatie."

Bij het busongeluk vonden 28 mensen de dood, onder wie zeven Nederlandse kinderen. Alle overige 24 inzittenden raakten gewond. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend.

'Meer vrouwen met omstreden borstimplantaten'

Het aantal Nederlandse vrouwen dat gezondheidsrisico loopt door borstimplantaten van het omstreden Franse merk PIP, is vermoedelijk veel groter dan gedacht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept een nieuwe groep van honderden Nederlandse vrouwen op zich te melden bij hun arts.

Tot nu toe werden alleen vrouwen die na 2001 implantaten van PIP hadden laten plaatsen gewaarschuwd. Door een onderzoek van het televisieprogramma Zembla raadt de inspectie nu ook vrouwen die de implantaten tussen 1997 en 2001 hebben gekregen aan zich te laten controleren, zegt een woordvoerder van de IGZ op Radio 1.

Zembla ontdekte dat PIP al sinds 1997 met gevaarlijke implantaten werkt. Volgens de inspectie zijn er in Nederland ongeveer 2700 PIP-implantaten verkocht. Oud-werknemers van de Nederlandse importeur van PIP zeggen in Zembla echter dat dit er zeker vijfduizend zijn. Het programma wordt vrijdag uitgezonden.


'Meer vrouwen met omstreden borstimplantaten' (Foto: Novum)

Organisaties willen forse verhoging accijns alcohol

Vier organisaties op het gebied van alcoholpreventie willen dat het kabinet de accijns op alcohol met vijftig procent verhoogt. Dat kan veel geld opleveren voor de schatkist en zorgt er volgens de organisaties bovendien voor dat de ziektekosten dalen omdat er minder alcohol wordt gedronken.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP), GGZ Nederland, Jellinek en het Trimbos-instituut denken dat er door de accijnsverhoging vijf procent minder alcohol wordt gedronken, met als gevolg dat de ziektekosten dalen. De accijnsverhoging kan de schatkist bovendien jaarlijks 350 miljoen euro opleveren. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten, zeggen de organisaties.

De instellingen pleiten er ook voor de accijns op alcohol elk jaar automatisch aan te passen aan de inflatie. Dat gebeurt nu niet, waardoor alcohol de afgelopen jaren feitelijk steeds goedkoper is geworden. De accijnzen laten meestijgen met de algemene prijsontwikkeling kan volgens de organisaties jaarlijks nog eens tientallen miljoenen euro's opleveren.

Van Rhijn: "Het liefst blijf ik gewoon bij Ajax"

Ricardo van Rhijn debuteerde eind vorig jaar in de hoofdmacht van Ajax en speelde sindsdien al elf wedstrijden. Er is interesse van andere clubs, maar hij blijft het liefst bij Ajax. Ajax wil graag met de verdediger verder en ook Van Rhijn zelf ziet een langer verblijf bij Ajax zitten, al zegt hij niet zomaar overal 'ja' op. 

"Het liefst blijf ik de komende vijf jaar bij Ajax. De laatste weken kom ik veelvuldig in actie en dan mag je natuurlijk wel wat 'eisen'. Kijk, je moet gewoon goed voor jezelf opkomen en alle opties openhouden", aldus Van Rhijn tegenover AjaxLife

Toch wil Van Rhijn, die al negen keer uitkwam voor Oranje Onder-19, benadrukken dat hij de komende jaren graag voor de Amsterdammers blijft uitkomen. "Het liefst blijf ik natuurlijk bij Ajax, dat is een ding wat zeker is. Ik hoop dat we er uit komen, maar ik weet dat ik in de belangstelling sta van andere clubs. Ook uit de Eredivisie, clubs die tot de topvijf of -zes behoren".

Lichamen doden mogelijk donderdag naar België

Het Belgische leger zal mogelijk donderdagavond de lichamen van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland terugbrengen naar België.

Zodra de 22 kinderen en zes volwassenen die om het leven kwamen geïdentificeerd zijn en de Zwitserse autoriteiten toestemming hebben gegeven, zullen twee transportvliegtuigen de lichamen naar België vliegen.

Dat heeft de Belgische minister van Defensie Pieter de Crem gezegd na terugkeer uit Zwitserland. Hij was daar samen met minister-president Elio Di Rupo en andere leden van de regering. De regering besluit in de komende dagen op welke manier de slachtoffers herdacht zullen worden.

Alle gewonden zijn inmiddels geïdentificeerd. Drie van hen komen uit Nederland. Ze zitten in België op school. Zeven Nederlandse kinderen vonden de dood bij het noodlottige ongeluk.

Lichamen doden mogelijk donderdag naar België
Lichamen doden mogelijk donderdag naar België (Foto: ANP)

Adventure-game als sollicitatiebrief

De Duitse student Marius Fietzek is op zoek naar een stageplek. De stageplek die hij in gedachte heeft is echter wel erg ambitieus. Hij zou namelijk graag twee maanden in Californië stage willen lopen bij het bedrijf Double Fine Productions.

Dit is hetzelfde bedrijf dat gisteren bekendmaakte dat het zo'n drie miljoen dollar van de community heeft ontvangen om een nieuwe adventure-game te maken. Fietzek heeft echter niet zo maar een brief gestuurd. Hij heeft een adventure-game in de oude lucasarts-stijl gemaakt om zo meer op te vallen. De adventures van Lucasarts werden namelijk geregisseerd door Tim Schafer, die zelf het bedrijf Double Fine Productions heeft opgezet.

De game heet The Applicant en is via deze link te spelen.

Double Fine

Serious Sam 3: BFE komt volgende maand naar Mac

Gameontwikkelaar Croteam heeft aangekondigd dat hun shooter Serious Sam 3: BFE vanaf 23 april beschikbaar zal zijn voor Mac. De minimaal benodigde specificaties zijn nog niet bekendgemaakt, maar het spel zal te downloaden zijn via Steam en GetGames.

Serious Sam 3: BFE is eind 2011 al uitgekomen op pc. Het spel kreeg extra bekendheid vanwege een nogal aparte anti-piraterijmaatregel. In het spel zit namelijk een DRM die ervoor zorgt dat in gekopieerde versies er een grote, onverslaanbare schorpioen tevoorschijn komt.

Serious Sam 3: BFE is ook aangekondigd voor Xbox 360 en PlayStation 3, maar hier zijn nog geen datums bij bekendgemaakt.

Vijf Nederlandse universiteiten in wereldwijde top 100

Vijf Nederlandse universiteiten staan in de top 100 van de wereld. Dat blijkt uit de World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education die donderdag is gepubliceerd.

De TU Delft scoort van de Nederlandse universiteiten het hoogst en staat op plek 51, gevolgd door de Universiteit van Amsterdam op de 71e plaats. Ook de universiteiten van Utrecht (78) en Leiden (87) staan in de lijst. De universiteit van Wageningen op plek 100 is hekkensluiter.

Nederland komt met de vijf noteringen in de ranglijst samen met Japan op de derde plek uit als het gaat om het aantal universiteiten in de lijst. Een prestatie waar Nederland volgens hoofdredacteur van Times Higher Education Phil Baty trots op mag zijn. Hij wijst er wel op dat geen van de Nederlandse onderwijsinstellingen in de top 50 staat en dat ze zich nog niet kunnen meten met grote universiteiten in de Verenigde Staten en Engeland.

Op de eerste plaats staat de Amerikaanse Harvard University.

EU-parlement oordeelt over PVV-meldpunt

Het Europees Parlement stemt donderdagmiddag over een veroordeling van het PVV-meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen. In een resolutie wordt de website discriminerend genoemd. Ook worden premier Mark Rutte en zijn regering nadrukkelijk opgeroepen het klaagpunt te veroordelen en er afstand van te nemen.

De resolutie komt van alle grote partijen in het parlement in Straatsburg. Naar verwachting zal dan ook een overgrote meerderheid instemmen. Onder de opstellers van de resolutie zijn de christendemocratische fractie waarvan het CDA deel uitmaakt, en de liberale fractie waarin de VVD is vertegenwoordigd.

Het komt niet vaak voor dat het parlement zich in een resolutie richt opéén bepaald land. Rutte kan zich niets aantrekken van de oproep. De premier weigert te reageren op de PVV-website, omdat die een initiatief is van een politieke partij en niet van de overheid. Tijdens een speciaal debat dinsdagmiddag in Straatsburg werd al felle kritiek geuit op het stilzwijgen van de Nederlandse regering.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een Rayman-goodiepakket. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Wanneer verschijnt Rayman Origins voor Nintendo 3DS? Het antwoord is 16 maart.

De gelukkige die het pakket in de brievenbus mag verwachten is HPLC. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

rayman

Nieuwe tv-spots en trailer voor Wrath Of The Titans

Over twee weken gaat de film Wrath of the Titans in de Nederlandse bioscopen draaien. De promotiecampagne voor de spectaculaire fantasyfilm draait op volle toeren. Zo verscheen er gisteren een trailer voor de film met Nederlandse ondertiteling en ook vier nieuwe tv-spots zagen het daglicht.


De veelbelovende trailer voor Clash Of The Titans 2: Wrath Of The Titans


TV-spot 1


TV-spot 2


TV-spot 3


TV-spot 4

PS3 Overwatch-DLC Modern Warfare 3 komt 29 maart

Hoewel de Overwatch-map voor Modern Warfare 3 al geruime tijd uit is voor Xbox 360-eigenaren met Call of Duty Elite-abonnement, is dat voor PS3 nog niet het geval. PS3-eigenaren met een Call of Duty Elite-abonnement hoeven echter niet langer getreurd te zijn, over twee weken kunnen zij van de multiplayermap gaan genieten.

Door een deal die Microsoft met Activision getroffen heeft, zijn de nieuwe maps eerder te verkrijgen voor Xbox 360-spelers met een Call of Duty Elite-abonnement dan voor PS3-spelers met eenzelfde abonnement. Voor Xbox 360-eigenaren kwam de Overwatch-map al op 21 februari uit, ruim een maand later volgt deze map voor de PS3-spelers. Op 29 maart zal de DLC namelijk voor PS3 verschijnen.

De multiplayermap Black Box en de twee spec-op-maps Black Ice en Negotiator zullen rond 12 april uitkomen voor PS3-abonnementhouders. Xbox 360-spelers die geen Call of Duty Elite-abonnement hebben kunnen vanaf 20 maart losgaan op de nieuwe content, die is dan te downloaden via Xbox Live. Wanneer dit voor PS3 het geval is, is nog niet bekend.

Koningin leeft mee met slachtoffers busongeval

Koningin Beatrix leeft intens mee met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland en hun familie. Ze heeft koning Albert van België een condoleancetelegram gestuurd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Premier Mark Rutte noemt het ongeluk 'een verschrikkelijk gebeurtenis die veel verdriet losmaakt'. "We leven intens mee met alle betrokkenen", laat hij in een reactie weten. "Alles is nu gericht op het ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden in deze periode van verdriet en onzekerheid."

Bij het ongeval zijn zeven Nederlandse kinderen om het leven gekomen, drie Nederlandse kinderen raakten gewond. In totaal vielen 28 dodelijke slachtoffers.

Ook Kamerleden reageren woensdag geschokt. VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt het 'vreselijk', laat ze via Twitter weten. "Zo veel dode kinderen bij dat busongeluk. In een klap alle toekomst weg."

Eerder op de dag liet PVV-leider Geert Wilders al weten diep geschokt te zijn. "Wat een verschrikking", zei PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap sprak van een 'grote nachtmerrie'. Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer heeft een bericht van medeleven gestuurd aan haar collega's in het Belgische en het Vlaamse parlement.

De regering in België heeft een dag van nationale rouw afgekondigd. In Nederland wordt het begrip nationale rouw niet officieel gebruikt. De premier bepaalt de elementen van rouw per gebeurtenis.

Wanneer de Nederlandse slachtoffers naar huis worden gebracht, is nog onduidelijk. Dat gaat de komende dagen zijn beslag krijgen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken is samen met een Belgische delegatie naar Zwitserland gegaan. Zij zal haar deelneming betuigen en kijken wat er moet gebeuren. Ook is sinds woensdagochtend de Nederlandse ambassadeur samen met twee consulaire medewerkers ter plaatse.


Koningin leeft mee met slachtoffers busongeval (Foto: Novum)

Iphone 4S blijft te koop op Nederlandse markt

Apple hoeft voorlopig geen producten van de markt te halen. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag een verzoek hiertoe van concurrent Samsung geweigerd in een tussenvonnis in de strijd over patenten tussen de twee. Dit geldt dus ook voor de populaire Iphone 4S.

Beide elektronicagiganten voeren onderhandelingen over een licentie en daarin heeft Apple zich niet onredelijk opgesteld, aldus de rechtbank.

Samsung vordert een schadevergoeding en een verbod om in de iPhone en de iPad van Apple gebruik te maken van UMTS/3G netwerktechnologie, waarop Samsung zegt octrooi te hebben.

Apple hoeft geen producten terug te roepen
Apple hoeft geen producten terug te roepen (Foto: ANP)

Polen blokkeert klimaatplan EU

Polen heeft voor de tweede keer plannen van de Europese Unie om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan geblokkeerd. De frustratie binnen de EU over Polen groeit.

Polen sprak vorige week zijn veto uit over het plan van de EU om in 2020 de uitstoot van broeikasgassen te hebben verminderd. Eurocommissaris van klimaat Connie Hedegaard zei deze week dat de Unie de plannen toch zal doorzetten. Polen 'kan niet het tempo voor heel Europa bepalen', aldus Hedegaard.

De Poolse minister van milieu Marcin Korolec zei dat de EU de 'specifieke omstandigheden' waarin Polen verkeert moet begrijpen. Het land is voor 93 procent van zijn elektriciteit afhankelijk van steenkool. Het plan van de EU zou tot 2030 leiden tot een procent minder economische groei per jaar in Polen, aldus Korolec.

"Tijd van diplomatie raakt op voor Iran"

De ruimte om een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict over het Iraanse kernprogramma wordt steeds kleiner. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd.

,,We willen alles doen om de kwestie met diplomatieke middelen op te lossen, maar uiteindelijk moet er iemand aan de andere kant van de tafel zitten die dit serieus neemt", aldus Obama. Hij sprak tijdens een persconferentie waar ook de Britse premier David Cameron bij was.

Obama: tijd van diplomatie raakt op voor Iran
Obama: tijd van diplomatie raakt op voor Iran (Foto: ANP)

NU.nl verspreidde rootkit door cyberaanval

NU.nl is het slachtoffer geworden van een aanval, die de website misbruikt zouden hebben om een rootkit bij bezoekers te installeren die gebouwd is om bankrekeningen te legen. Geen van de 43 virusscanners op VirusTotal.com kon het gevaarlijke Trojaanse paard onderscheppen. 

Het lek werd bij toeval ontdekt door Mark Loman, die een presentatie gaf. De aanval was voornamelijk gericht op gebruikers die verouderde software zoals Java, Flash Player en Adobe Reader gebruikten.

Na onderzoek is gebleken dat de aanvaller de inloggegevens van het CMS (Content Management System) in handen had, waardoor hij toegang had tot de webserver. Hier plaatste hij een script dat de rootkit downloadde van de server in India. De zogenoemde malware werd alleen tussen 11:30 en 12:30 uur aangeboden.

NU.nl heeft al laten weten dat alle inloggegevens geblokkeerd zijn en dat beheerders nieuwe inloggegevens hebben gekregen. Ook word de geinstalleerde software grondig onder de loep genomen: “De site wordt nu geheel opnieuw geïnstalleerd, wat naar verwachting rond 02.00 zal zijn afgerond. Zowel intern als extern worden extra veiligheidsscans uitgevoerd. We stellen bovendien een uitgebreid onderzoek in en daar waar mogelijk worden er verbeteringen aangebracht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.