FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 maart 2012

Georgina Verbaan kan dochter moeilijk loslaten

Georgina Verbaan heeft haar dochter het liefst altijd in de buurt. "Ik zit met duizend kleine touwtjes aan haar vast, voor altijd", vertelt de actrice aan het tijdschrift Flair. Verbaan en haar vriend trompettist Rob van der Wouw kregen in 2010 hun eerste kind, Odilia.

Ook 's nachts is de actrice veel met haar spruit bezig. "Sinds Odilia er is kan ik niet meer in die echt diepe slaap komen." Verbaan vindt het nog te eng om haar dochtertje ergens anders te laten slapen. "Dat durf ik nog niet aan. Voor mijn gevoel weten wij het beste wat ze wil."

Als Odilia ouder is en toch uit logeren gaat, krijgt ze wel een mobieltje mee. Hoewel de 32-jarige actrice mobiele telefoons voor kinderen eerst onzin vond, staat ze nu wel achter het idee. "Nu denk ik: volhangen met apparatuur. Zo veel mogelijk, ik wil weten waar ze is."

[Primera División] Levante stijgt naar vierde plek

Levante blijft uitstekend presteren in de Primera División. De club uit Valencia won maandagavond in eigen huis met 3-1 van Real Betis en rukte daardoor op naar de vierde plaats. Vorig seizoen eindigde Levante nog als vijftiende in de Spaanse competitie.

Levante leek met een comfortabele voorsprong de rust in te gaan. Na 34 minuten opende Jose Barkero de score, terwijl Xavi Torres acht minuten later de marge naar twee tilde. In de extra tijd bracht Betis-aanvaller Jorge Molina echter de aansluitingstreffer op het bord.

Zes minuten na de rust besliste oud-PSV'er Arouna Koné de wedstrijd door Levante op 3-1 te zetten. Voor de spits, die van Sevilla wordt gehuurd, was het zijn negende competitietreffer.

Parlementslid Egypte weg na neuscorrectie

Een parlementslid van de ultraconservatieve Al-Nour partij in Egypte is door die partij geroyeerd omdat hij een neuscorrectie heeft ondergaan. De partij volgt een strikte uitleg van de islam, waarin cosmetische chirurgie taboe is omdat die het werk van Allah aantast.

Parlementslid Anwar al-Balkimy was zich van die bezwaren blijkbaar wel bewust, want hij loog tegen de politie dat hij vorige week gewond was geraakt bij een carjacking. Zijn belagers hadden hem ook omgerekend twaalfduizend euro afhandig gemaakt, beweerde hij.

Het geweld waarvan Al-Balkimy zogenaamd het slachtoffer was leidde tot scherpe verwijten aan de regering over de toenemende wetteloosheid en criminaliteit. De gewonde politicus kreeg een stroom bezoekers aan zijn ziekenhuisbed en foto's van zijn zwaar ingezwachtelde hoofd haalden de kranten. Totdat hij ontmaskerd werd.

Al-Nour betuigde in een verklaring spijt aan haar kiezers. De partij liet ook weten dat Al-Balkimy geroyeerd zou worden. Als Al-Balkimy geen aanspraak meer kan maken op onschendbaarheid als parlementslid, overweegt het openbaar ministerie hem te vervolgen wegens het doen van een valse aangifte.

Helikopter luchtmacht beschenen met laser

Een helikopter van de luchtmacht is maandagavond tijdens een trainingsvlucht boven het Friese Sint Annaparochie drie keer beschenen met een laser. Een woordvoerder van de luchtmacht laat maandagavond weten dat de helikopter, die in Leeuwarden is gestationeerd, uiteindelijk veilig is geland.

Naar het beschijnen van de helikopter, die onder meer wordt gebruikt voor zoekacties en reddingsvluchten, is een onderzoek ingesteld. "Dit soort acties is erg zorgelijk." Piloten kunnen worden verblind door lasers. "Een auto zet je als dat gebeurt nog redelijk makkelijk aan de kant, maar met een helikopter die in de lucht vliegt, is dat toch heel anders", aldus de woordvoerder.

De betreffende helikopter is al eens eerder met een laser beschenen, vertelt de woordvoerder. Twee mannen van 20 en 22 jaar die in mei 2010 de bemanning van de helikopter verblindden, kregen daarvoor vorig jaar celstraffen opgelegd. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde dat het tweetal met hun actie de veiligheid van het luchtverkeer in gevaar hadden gebracht. Het duo zou uit verveling hebben gehandeld.

Vorige week werd nog bekend dat het makkelijker moet worden mensen die piloten en luchtverkeersleiders beschijnen te vervolgen. Vorig jaar werden er 571 meldingen gedaan van dergelijke acties.

Crytek komt met Fibble voor iOS en Android

Crytek, bekend van de Crysis games en Far Cry meld vandaag dat ze een nieuwe game uit gaan brengen voor de smartphones. Fibble, is een strategische puzzel game met levendige en zeer gedetailleerde beelden. Samen met de aankondiging heeft Crytek ook een aantal screens en teaser vrijgegeven.

“Going mobile is an incredibly exciting step for us as a game development company. The way that people play games on mobile devices is a real blessing. This allows us to get back to our roots, experiment and focus our energy on creating great gameplay experiences while still keeping Crytek’s high production values.”, aldus Cevat Yerli, CEO & President van Crytek.

Crytek's eerste mobiele game draait om een schattige maar brave alien, Fibble. Helaas land Fibble in een huis op aarde en raakt vervolgens zijn bemanning kwijt. Om Fibble veilig terug te brengen naar zijn planeet is het aan de speler om Fibble te helpen om zijn bemanning terug te vinden. Fibble moet in de lente van 2012 uitkomen op iOS en Android.

Fibble

Fibble

Fibble

Fibble

 

Ben Saunders en Charly Luske in nieuwe show SBS

Onder anderen Charly Luske en Ben Saunders doen mee aan de nieuwe muzikale spelshow De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen. In het programma van SBS, gepresenteerd door Xander de Buisonjé, staat de zoektocht naar het 'ultieme kroonjuweel' uit de Nederlandse muziekgeschiedenis centraal.

Ook onder meer Do, Syb van der Ploeg, Los Angeles, the Voices, Guus Meeuwis, Jeroen van der Boom, Gers Pardoel en Glennis Grace geven een optreden in het programma, weet Shownieuws. Alle muzikanten brengen hun favoriete nummer van de afgelopen veertig jaar ten gehore.

Angela Groothuizen, Ad Visser en Gerard Ekdom treden in het programma op als deskundigen. De eerste aflevering is 30 maart te zien bij SBS 6.

Barça in beroep tegen rode kaart Piqué

FC Barcelona gaat in beroep bij de Spaanse voetbalbond in beroep tegen de rode kaart die Gerard Pique opliep in het duel met Sportin Gijon. De verdediger werd aan het begin van de tweede helft van het veld gestuurd na een lichte overtreding.

Desalniettemin wonnen de Catalanen met 3-1. "We hebben weinig geluk met de arbitrage", zei een woordvoerder maandag. Piqué was na het duel woedend en wekte de suggestie dat de arbitrage de Spanjaard met opzet benadeelde. Victoriano Sánchez Arminio, hoofd van de Spaanse scheidsrechters, wil vanwege die reactie een klacht indienen tegen Barcelona.

McCain wil luchtaanvallen op Syrië

De Republikeinse senator John McCain vindt dat de Verenigde Staten het voortouw moeten nemen met luchtaanvallen op Syrië. Hij zegt dat president Barack Obama veel te zwak stelling neemt tegen het brute optreden van de Syrische president Bashar Assad tegen zijn eigen bevolking.

Volgens McCain maakt de Syrische regering zich waarschijnlijk schuldig aan oorlogsmisdaden en zullen de buurlanden van Syrië militair ingrijpen, met of zonder de VS. Hij zei dat de VS de morele en strategische plicht hebben om Assad en de zijnen te helpen verdrijven.

"De enige realistische manier om dat voor elkaar te krijgen is met luchtaanvallen", zei McCain, de hoogste Republikein in de Senaatscommissie voor de strijdkrachten. "De Verenigde Staten moeten de leiding nemen over een internationale inspanning om belangrijke bevolkingscentra in Syrië te beschermen, vooral in het noorden, door luchtaanvallen op de strijdkrachten van Assad." Onder geen beding 'mag Assad afmaken wat hij is begonnen'.


McCain wil luchtaanvallen op Syrië (Foto: Novum)

Milan-directeur blijft hopen op Van Persie

Algemeen directeur van AC Milan, Adriano Galliani, is een groot fan van Arsenal-aanvaller Robin van Persie.

De directeur ziet de Nederlander graag nog eens in actie namens Milan. Onlangs liet Galliani zich al eens lovend uit over de aanvaller, nu doet hij dat weer. "Wanneer we de kans krijgen om de Van Persie te halen, zullen we geen moment twijfelen", zei de directeur destijds. Hij staat nog steeds achter deze woorden.

De aanvoerder van The Gunners scoort aan de lopende band en dat maakt het waarschijnlijk zeer lastig om hem vast te leggen. Toch blijft Galliani dromen van zijn komst. "Helaas komen niet alle dromen uit", vertelt hij maandag tijdens de voorbeschouwing van het onderlinge duel tussen Arsenal en Milan.

In het Emirates Stadion in Londen staat dinsdagavond de Champions League-return tussen Arsenal en AC Milan op het programma.

[Jupiler League] Uitslagen inhaalronde

Sparta Rotterdam is maandagavond in de Jupiler League verder ingelopen op koploper FC Zwolle. De Rotterdammers wonnen zelf de inhaalwedstrijd met 2-0 van FC Den Bosch, terwijl FC Volendam de Zwollenaren op 2-2 hield. Het verschil bedraagt daardoor nog maar drie punten in het voordeel van Zwolle, dat in de winterstop nog een marge van dertien punten had.

Aanvankelijk zag het er nog goed uit voor Zwolle, dat na 25 minuten leidde met 0-2 door treffers van Nassir Maachi en Bart van Hintum. Volendam kwam echter terug via Achmed Ahahaoui en Robert Muhren. Concurrent Sparta nam in de tweede helft afstand van Den Bosch. Gijs Luirink en Mario Bilate scoorden.

Nummer drie FC Eindhoven won ook, met 3-1 bij Go Ahead Eagles. De Brabanders kwamen via Rinke Pennings op voorsprong, maar al snel zorgde Joey Suk voor de gelijkmaker. Op treffers van Youness Mokhtar en Wesley Vanbelle in de tweede helft had Go Ahead geen antwoord meer paraat.

Emmen is de nieuwe hekkensluiter. Die club verloor het degradatieduel met nummer laatst Veendam met 0-2. De andere gedeelde hekkensluiter, AGOVV, klopte FC Oss met 3-2.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Helmond Sport Almere City FC 2-0
FC Volendam FC Zwolle 2-2
FC Emmen SC Veendam 0-2
Fortuna Sittard MVV 2-0
AGOVV FC Oss 3-2
Telstar Willem II 1-0
Sparta FC Den Bosch 2-0
Go Ahead Eagles FC Eindhoven 1-3
SC Cambuur FC Dordrecht 4-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 25 17 5 3 56 59 - 27
2 Sparta Rotterdam 25 16 5 4 53 49 - 22
3 FC Eindhoven 25 14 6 5 48 41 - 23
4 FC Den Bosch 25 12 8 5 44 42 - 21
5 Helmond Sport 25 11 7 7 40 43 - 43
6 SC Cambuur 25 11 6 8 39 54 - 36
7 Willem II 25 11 4 10 37 44 - 34
8 FC Dordrecht 25 9 9 7 36 37 - 48
9 MVV Maastricht 25 9 7 9 34 44 - 46
10 Go Ahead Eagles 25 9 6 10 33 50 - 43
11 Almere City FC 25 9 5 11 32 42 - 45
12 Fortuna Sittard 25 8 7 10 31 44 - 41
13 FC Volendam 25 9 4 12 31 41 - 44
14 FC Oss 25 9 4 12 31 46 - 57
15 Telstar 25 7 2 16 23 36 - 56
16 SC Veendam 25 4 6 15 18 35 - 52
17 AGOVV Apeldoorn 25 5 3 17 18 30 - 65
18 FC Emmen 25 6 4 15 16 22 - 56


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 17
2 Nassir Maachi FC Zwolle 16
3 Jeremy Bokila Sparta Rotterdam 14
4 Erik Quekel Helmond Sport 13


Programma

Datum Thuis Uit
9/3 FC Emmen FC Eindhoven
9/3 Almere City FC MVV Maastricht
9/3 Willem II SC Veendam
9/3 FC Volendam FC Dordrecht
9/3 FC Zwolle FC Den Bosch
9/3 Helmond Sport FC Oss
9/3 Telstar Go Ahead Eagles
10/3 Fortuna Sittard Sparta Rotterdam
12/3 SC Cambuur AGOVV Apeldoorn

RTL schrikt van arrestatie The Face-deelnemer

Een deelnemer van het televisieprogramma The Face is opgepakt omdat hij zijn moeder heeft aangevallen. De 19-jarige John, die door middel van The Face hoopt door te breken als model, is inmiddels weer op vrije voeten. Dat meldt RTL Boulevard. Wanneer hij zich voor de rechter moet verantwoorden, is nog niet bekend.

RTL is niet blij met het voorval. "We schrikken hiervan", laat de zender weten. "Het programma is al opgenomen en wij distantiëren ons hiervan."

The Face is sinds vorige week iedere maandag te zien bij RTL 4. In het door Sylvie van der Vaart gepresenteerde programma wordt John gecoacht door fotograaf Philip Riches. De eerste aflevering wist met 396.000 kijkers de top 25 van best bekeken programma's niet te halen.

Schokkende martelvideo uit ziekenhuis Syrië

Het Britse tv-station Channel 4 heeft maandag een video met martelbeelden uitgezonden die in een Syrisch ziekenhuis is opgenomen en door een Franse fotograaf het Arabische land uit is gesmokkeld.

Een medewerker van het ziekenhuis vertelt voor de camera dat patiënten in het staatsziekenhuis in Homs systematisch worden gemarteld door het personeel. De slachtoffers zijn burgers en militairen die hebben geweigerd bevelen op te volgen.

De patiënten worden met stokken geslagen en krijgen stroomstoten toegediend. Ook worden benen gebroken door aan voeten te draaien. Bij sommige patiënten wordt de penis dichtgebonden om hun het plassen te beletten.

Dzsudzsák woest op oude club

Balázs Dzsudzák maakte onlangs de overstap van Anzhi Makhachkala naar Dinamo Moskou. Tijdens het onderlinge treffen van de clubs was de voormalig PSV'er de grote afwezige. Tijdens het debuutduel van Anzhi-trainer Guus Hiddink moest de aanvaller vanaf de tribune toekijken hoe zijn ploeg verloor met 1-0.

Toen Dzsudzák ten tijde van de afgelopen transferperiode werd verkocht aan Dinamo Moskou is er, buiten zijn medeweten om, afgesproken dat de Hongaar niet mocht worden opgesteld bij het debuut van Hiddink. Dit tot ongenoegen van Dzsudzák, zo meldt Voetbal International.

Doden bij schietpartij in kapsalon Boekarest

Een man heeft maandag in een kapsalon in de Roemeense hoofdstad Boekarest twee mensen doodgeschoten en vier anderen verwond.

De vermoedelijke schutter vluchtte een nabijgelegen pand in, waar hij later door de politie werd aangehouden. Hij was de echtgenoot van een vrouw die in de kapsalon werkte en bij de schietpartij omkwam. Volgens een openbare aanklager lagen de twee in scheiding en hadden ze een 'gespannen relatie'.

Darksiders II Collector's Edition bekendgemaakt

Nadat wij eerder al meldden dat de Limited Edition van Darksiders II een extra DLC-code zal gaan bevatten, heeft THQ nu ook de inhoud van de Collector's Edition bekendgemaakt voor het spel.

De Darksiders II Collector's Edition bevat de volgende items:
- een limited editionkopie van Darksiders II
- een replica Death-masker op ware grootte
- een unieke in-game armour en wapenset
- een Darksiders II digitale soundtrack
- een art book met harde kaft

De Collector's Edition gaat in Amerika 99 dollar kosten. Het is nog niet bekend wat de Nederlandse prijs zal gaan worden. De Darksiders II Collector's Edition is alleen via pre-order te koop.

Darksiders II komt 29 juni uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Capcom maakt weer spelfout

Het Japanse bedrijf Capcom, voortaan Capcpom, slaat weer toe. In de trailer van Steel Battalion die ze vandaag hebben geüpload staat weer een grove spelfout. Het gaat dit keer om hun eigen naam.

In de aftiteling van de trailer staat namelijk Capcpom, in plaats van Capcom. Dit is de zoveelste fout in de afgelopen tijd. Nadat er in januari nog een spelfout stond op de zijkant van het hoesje van Resident Evil: Revelations, gingen ze een paar weken geleden nog in de fout met de cover van Asura's Wrath. 

Wij wachten geduldig op het volgende foutje van Capcom.

capcom

PvdA steunt bezuinigingsplannen kabinet niet

Geen van de vijf kandidaten voor het PvdA-leiderschap zijn bereid het kabinet te steunen betreffende verdere bezuinigingsmaatregelen, mochten de regeringspartijen en hun gedoogpartner er niet uitkomen.

De vijf verkozen maandag bij het PvdA-debat te Amsterdam allemaal dat standpunt. Eerder liet de vertrokken PvdA-leider Cohen al weten dat het kabinet niet hoefde te rekenen op steun van de PvdA.

Ronald Plasterk stelde dat de regering absoluut niet aan een meerderheid zal worden geholpen door de PvdA. Maatregelen inzake de hypotheekrenteaftrek zouden eventueel wel op steun kunnen rekenen, mochten zulke maatregelen door de Kamer komen.

'Apple maakt oude iPhones met opzet langzamer om nieuwe te verkopen'

"Apples gewoonte met het uitbrengen van software-updates voor de nieuwe generaties iPhone is gewoon een manier om meer iPhones te verkopen." Dit heeft Terry Myerson, het nieuwe hoofd van Microsoft Mobile, gezegd in een toespraak voor financieel analysten afgelopen woensdag.

Eén van de toehoorders gaf aan dat Apple software-updates uitbrengt voor de huidige generatie iPhone en stelde de vraag of Microsoft dat ook gaat doen. Zonder antwoord te geven op de vraag greep Myerson de mogelijkheid wel aan op Apple neer te halen.

"Je hebt gelijk dat je iOS 5 kunt downloaden voor iPhone 3. Het is wel te downloaden maar het is onbruikbaar. Het is een geweldige hardwareverkoopmethode voor zover ik kan zien. Het installeren van dit OS maakt je hardware onbruikbaar langzaam, waardoor je bijna gedwongen bent naar de winkel te gaan en een nieuwe iPhone te kopen." (red. Hij bedoelt waarschijnlijk de 3GS, want de iPhone 3 ondersteunt geen iOS 5)

Hij zegt ook dat Android-toestellen helemaal geen software-updates krijgen: "Statistisch gezien wordt geen enkele Android-telefoon geüpgradet, geen één, ooit. Ze bevatten grote bugs, maar ze krijgen nooit een update. Dat is wat wij statistisch zien gebeuren."

Er is een reden dat de vragensteller bleef doorgaan op dit punt. Een maand geleden werd bekend dat Microsofts volgende telefoonplatform gebruik gaat maken van dezelfde technologie als Windows 8. Dit is een behoorlijk verschil ten opzichte van de Windows NT Kerneltechnologie die de huidige Windows Phone gebruikt en de nieuwe technologie zal verminderd of helemaal niet werken op de oudere modellen.

Myerson heeft beloofd dat alle huidige Windows Phone-apps bruikbaar zullen blijven op de volgende versie zonder extra werk van de ontwikkelaars. Dit zou betekenen dat Windows Phone 8, of hoe de nieuwe versie zal gaan heten, een soort emulator zal gaan krijgen. Dit is dezelfde techniek die er voor zorgt dat oude apps bruikbaar zijn op Windows Phone 7.

Ali B. stal schoenen uit moskee

Rick Nieman heeft gisteravond Ali B. in het programma 'Kwestie van Kiezen' het vuur na aan de schenen gelegd. Tijdens een interview beantwoordde de knuffelmarokkaan vragen over zijn succesvolle carrière, maar ging het grotendeels over zijn criminele verleden. Hoewel hij nu een bekende Nederlander is, was hij vroeger verslaafd aan gokken en blowen, zo gaf hij toe. 

Toen Nieman vroeg wat het ergste was wat Ali B. ooit gedaan had, kreeg hij gevat terug: "Ik weet niet of het nu al verjaard is!" B. gaf toe dat hij wel eens iets uit een moskee gestolen had: "Ik ging heel ver. Een aantal keer heb ik schoenen gestolen uit een moskee. Dat heeft me wel echt geraakt. Ik ben wel een keer goed teruggepakt: toen waren mijn telefoontjes weg toen ik aan het bidden was. Dan krijg je zo'n karma-gevoel." 

Het gesprek tussen Nieman en B. ging ook nog over Geert Wilders. Volgens B. zijn de uitspraken van Wilders over de islam een kwestie van interpretatie, hij vindt dat Wilders hiermee op hetzelfde niveau staat als een moslimextremist. Wel is hij het eens met diens standpunt over zwaardere straffen voor criminelen: "Hoe hard het ook klinkt voor mijn ex-collega's: de criminaliteit kan wel harder worden aangepakt. Ik wil toch ook dat mijn moeder veilig over straat kan."

Partijprominenten scharen zich achter Romney

Verschillende prominente Republikeinen hebben zich maandag uitgesproken voor de presidentsnominatie van Mitt Romney. Dit kan Romney van pas komen op Super Tuesday, wanneer kiezers in tien staten hun stem uitbrengen in voorverkiezingen.

Onder degenen die zich aan de kant van Romney schaarden is Eric Cantor, de op een na belangrijkste Republikein in het Huis van Afgevaardigden. Ook senator Tom Coburn en John Ashcroft, minister van justitie onder George Bush, steunen Romney.

Romney heeft de laatste vier voorverkiezingen gewonnen en het begint er dan ook steeds meer op te lijken dat hij het namens de Republikeinen gaat opnemen tegen president Barack Obama.

Cantor sprak zich maandag in een interview op CNN uit voor Romney. "Wat we doen is ons verenigen rondom Mitt Romney's plan om de economische uitdagingen waar we voor staan aan te pakken", aldus Cantor. Ook Ashcroft stak maandag de loftrompet over Romney. "Geen enkele andere kandidaat heeft zoveel ervaring binnen de uitvoerende macht of de capaciteit om moeilijke problemen aan te pakken als Mitt Romney", zei Ashcroft.

Veel conservatieve Republikeinse kiezers wantrouwen Romney, die van 2003 tot 2007 gouverneur van Massachusetts was. In die periode waren de standpunten van Romney op het gebied van abortus, het homohuwelijk en de gezondheidszorg een stuk gematigder dan nu.

De economie leek lange tijd het beste punt waar de Republikeinen Obama op konden aanvallen. Romney, die een groot deel van zijn leven bij een investeringsmaatschappij werkte, wilde zich dan ook vooral toeleggen op de economie tijdens de campagne. Nu de economie echter tekenen van herstel vertoont en Romney's zeer conservatieve tegenstander Rick Santorum het uitdrukkelijk over culturele kwesties heeft, ziet de voormalige gouverneur zich gedwongen de accenten te verleggen.

Romney probeerde zondag weer de draai te maken naar de economie. Hij zei dat 'om Obama te verslaan er goede banen moeten worden gecreëerd en de omvang van de overheid moet worden teruggedrongen'. "Andere kandidaten hebben gedebatteerd over de economie en erover gesproken in commissies", zei Romney. "Maar ik heb er daadwerkelijk deel van uitgemaakt."

Obama heeft voor dinsdag zijn eerste persconferentie van het jaar aangekondigd. Hiermee hoopt hij waarschijnlijk de media-aandacht van de Republikeinse voorverkiezingen af te leiden. De persconferentie staat gepland enkele uren voordat de stemlokalen sluiten.

In totaal staan dinsdag 419 kiesmannen op het spel. Om de Republikeinse nominatie voor de presidentskandidatuur binnen te slepen moet een kandidaat 1144 kiesmannen vergaren.


Partijprominenten scharen zich achter Romney (Foto: Novum)

HRT toont de F112

Het HRT F1 Team heeft als laatste Formule 1-team de bolide voor het seizoen 2012 getoond. De Spaanse renstal heeft vandaag in Barcelona de eerste ronden kunnen rijden met de F112. Narain Karthikeyan bestuurde de bolide, terwijl de andere coureur Pedro de la Rosa toekeek.

HRT wilde gisteren al de nieuwe auto aan de tand voelen, maar kreeg de bolide niet op tijd in Spanje. Ook vandaag duurde het lang voordat de auto de baan op kwam. Tegen vier uur werd de motor van de F112 voor het eerst gestart en ruim na vijven reed Karthikeyan met de bolide met de getrapte neus de pitbox uit.

De la Rosa zal pas tijdens de eerste vrije training in Melbourne de kans krijgen om de nieuwe auto aan de tand te voelen. Bij de presentatie waren ook reservecoureur Dani Clos en verrassend genoeg ook de eerder weggestuurde Vitantonio Liuzzi aanwezig.

Rampen in 2011 kostten 287 miljard euro

Natuurrampen hebben nog nooit zoveel gekost als vorig jaar, namelijk minstens 287 miljard euro. Dat heeft VN-gezant Margareta Wahlstrom maandag gezegd.

De grootste schade veroorzaakten aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland, gevolgd door overstromingen in Thailand en andere landen.

Het aantal doden nam verhoudingsgewijs af, dankzij de invoering van systemen voor vroegere alarmering en betere voorzorgsmaatregelen. Maar de economische verliezen vertonen een 'zeer snel toenemende trend' en worden voor een aantal landen 'een grote bedreiging', zegt Wahlstrom. Ontwikkelingsplannen voor landen moeten daarom maatregelen bevatten om de gevolgen van klimaatverandering en natuurrampen te ondervangen, stelt zij.

[Upd] 'Transfer Tadic naar FC Twente niet rond'

Dusan Tadic speelt vanaf volgend seizoen voor FC Twente. Dit heeft Johan Derksen zojuist bekend gemaakt in Voetbal International. FC Groningen, waar de middenvelder nu nog onder contract staat, ontvangt een transferbedrag van 7,7 miljoen euro.

Tadic begon zijn carrière als voetballer bij het Joegoslavische Vojvodina Novi Sad en speelde daar 107 officiële wedstrijden. Daarin trof de voetballer 29 keer doel. Voorafgaand aan de start van het seizoen 2010/2011 diende FC Groningen zich aan, waar hij nu aan zijn tweede seizoen bezig is.

In de winterstop gingen er ook al hardnekkige geruchten over een op handen zijnde transfer van Tadic naar FC Twente. De kogel was bij het sluiten van het window nog niet door de kerk, maar nu speelt de Serviër in het nieuwe seizoen alsnog bij de Tukkers.

Update:

FC Groningen noemt de transfer van Dusan Tadic naar FC Twente klinklare onzin. Hans Nijland, algemeen directeur van de Groningers, heeft dit aan RTV Noord laten weten.

"Het is ongelooflijk, een transfer is niet aan de orde. Dit is volstrekte onzin. Twente heeft eerder al hun interesse kenbaar gemaakt in Tadic, maar er is geen sprake van een deal. Dit is een broodje aap verhaal. We zijn niet eens in gesprek. Overigens sluit ik niet uit dat Twente zich op termijn weer meldt voor Tadic."

Fardau Wagenaar, FC Twente-watcher voor TC Tubantia, heeft inmiddels geïnformeerd bij Joop Munstermann, algemeen directeur van de Tukkers. Hij heeft ook ontkend dat de transfer al rond is. "Munsterman en Van der Laan laten beide weten dat ze hem echt willen, maar niet rond zijn. En dat Derksen 'onzinbedragen' noemt", laat ze op Twitter weten.


Tadic volgend seizoen naar FC Twente (Foto: Pro Shots)

Zenit kan geschiedenis gaan schrijven in CL

Zenit Sint-Petersburg kan geschiedenis gaan schrijven in de Champions League, als het weet te winnen van het Portugese Benfica. De Russen wonnen het thuisduel van de Portugezen met 3-2 en verdedigen daarmee een minimale voorsprong in Lissabon.

Aanvaller Aleksandr Kerzhakov wil en denkt dat zijn ploeg wederom geschiedenis kan gaan schrijven. Zenit deed dat eerder al door de poulefase van het miljoenenbal te overleven. "We hebben al geschiedenis geschreven met de club", vertelt Kerzhakov op de officiële website van de UEFA.

"Tot nu toe had men hier nooit de poulefase weten te overleven. We proberen zo ver mogelijk te komen. Ik geloof dat in de nabije toekomst een Russische club de Champions League kan winnen, ik hoop dat het Zenit Sint-Petersburg zal zijn."

Kardashian geeft opbrengst huwelijkscadeaus weg

Kim Kardashian heeft het geld dat ze kreeg voor teruggebrachte huwelijkscadeaus gedoneerd aan een goed doel. Het zou gaan om een bedrag van honderdduizend dollar. De realityster heeft er zelf nog een schepje bovenop gedaan en de donatie verdubbeld, schrijft entertainmentsite TMZ.

Alle gasten van de bruiloft van Kardashian en Kris Humphries kregen een brief om ze te bedanken en te vertellen over wat er met hun cadeaus is gebeurd. "Ik heb het geld voor elk huwelijkscadeau gedoneerd aan een goed doel", staat in de brief.

Het huwelijk van Humphries en Kardashian liep eind vorig jaar na 72 dagen op de klippen. De bruiloft werd vastgelegd door entertainmentzender E!, die ook de realityseries over de Kardashians uitzendt.

HSV en Petric na dit seizoen uit elkaar

Hamburger SV en Mladen Petric gaan aan het einde van het seizoen uit elkaar. De Kroaat speelde vier jaar lang voor de ploeg uit Hamburg, speelde bijna 130 officiële wedstrijden en scoorde daarin 60 maal.

"Mladen heeft veel doelpunten voor HSV gemaakt en uitstekende wedstrijden gespeeld, en dat zal hij waarschijnlijk ook nog tot het eind van dit seizoen doen", liet Frank Arnesen, manager van Hamburger SV, in een reactie weten. "Hij was en is een belangrijke speler. Maar wij hebben een andere toekomstvisie wat betreft de samenstelling van het elftal. We richten ons op jonge spelers en willen de salarisstructuur veranderen."

Verschillende Italiaanse clubs zijn inmiddels in de markt om Petric, die in de zomer van 2008 voor ruim zeven miljoen euro van Borussia Dortmund overkwam, over te nemen.

Zuiverloon twijfelt aan opvolger Villas-Boas

Roberto di Matteo staat sinds enkele dagen aan het roer bij Chelsea. De Italiaan is de opvolger van André Villas-Boas, die afgelopen weekend door The Blues aan de kant werd gezet.

Gianni Zuiverloon heeft het nieuws van de trainerswissel inmiddels ook vernomen en blikte vervolgens terug op zijn tijd bij West Bromwich Albion, waar hij onder Di Matteo speelde. "Bij W.B.A. liet hij vrijwel alles over aan zijn assistent, Di Matteo was echt de manager. Zelfs de teambespreking voor wedstrijden werd door een ander gedaan. Af en toe vulde hij iets aan", aldus de speler van RCD Mallorca.

Zuiverloon denkt niet dat Di Matteo na dit seizoen aan blijft als trainer van Chelsea. "Of hij het permanent kan van overnemen? Vorige maand was Chelsea op trainingskamp op Mallorca en sprak ik Di Matteo even. Mijn indruk was dat hij andere ambities heeft. Maar wie weet wat er gebeurt als hij het goed doet met Chelsea."

Bouman fileert PVV-rapport gulden

Mathijs Bouman veegt de vloer aan met guldenrapport dat de PVV van Geert Wilders heeft laten uitvoeren door het Britse bureau Lombard Street Review. De econoom en RTL Z-beurscommentator zegt dat de onderzoekers niet goed hebben opgelet op de middelbare school.

"De economische redenering die ten grondslag ligt aan het rapport zullen leerlingen van de havo en het vwo niet terugvinden in hun schoolboeken", aldus Bouman. Doordat de euro relatief goedkoop is, exporteerde Nederland veel, maar consumeerden Nederlanders minder, luidt de conclusie van het PVV-rapport. Deze redenering klopt echter van geen kant zegt Bouman: "Als er meer wordt geëxporteerd betekent dat helemaal niet dat er minder overblijft voor consumptie."

Bovendien is de achterblijvende consumptie in Nederland vooral te danken aan het uiteenspatten van de zeepbel op de woningmarkt, waardoor vooral de laatste vijf jaar minder overwaarde werd opgenomen voor consumptie. Iets waar Zweden en Zwitserland, waarmee het rapport de Nederlandse situatie vergelijkt, weinig last van hebben gehad.

De econoom haalt ook aan dat volgens het rapport de kosten van de euro niet te kwantificeren zijn, terwijl dat juist de bedoeling was. Ook zou bij een herinvoering van de gulden de munt waarschijnlijk gekoppeld worden aan de Duitse munteenheid (de euro), zoals dat in het recente verleden altijd al is geweest, zegt Bouman.


Bouman fileert PVV-rapport gulden (Foto: Novum)

Verhoeven: "Rabobank compleet naar huis gereden"

Rabobank miste vandaag de slag in de tweede etappe van Parijs - Nice. Toen de waaiers werden gevormd waren de renners niet in de eerste groep te vinden. Klassementsrenner Bauke Mollema verloor dik twee en een halve minuut en lijkt derhalve kansloos voor de eindzege.

"Het was erg rustig in de bus. De renners waren behoorlijk stil", aldus ploegleider Nico Verhoeven op de website van Rabobank. "Als je als ploeg eigenlijk compleet naar huis wordt gereden, is dat op z'n zachtst gezegd even slikken. Het klassement kun je wel vergeten nu. Ik weet ook wel dat waaierrijden voor onze kopmannen niet hun specialiteit is, maar als je ambities voor het eindklassement hebt, dan moet je bij die eerste groep zitten."

Het jaar 2012 voor Microsoft

Microsoft heeft een tijdje terug beloofd dat 2012 het beste jaar voor Xbox ooit zou worden en je hebt vandaag al de eerste nieuwsberichten hierover kunnen lezen. We vatten dit nu samen en vullen het aan met nieuwe info.

Xbox 360

o Halo 4 (343 Industries) - De terugkomst van Master Chief, en het begin van een nieuwe sage.

o Forza Horizon (Playground Games) - Forza Horizon is het nieuwste deel in de Forza Motorsport-franchise. Vanaf deze herfst zal de game beschikbaar zijn. De game is gecreëerd in samenwerking met de racing ontwikkelstudio Playground Games.

o Forza Motorsport 4 (Turn 10 Studios) - Verkrijgbaar vanaf deze lente, zal het Porsche Expansion Pack voor Forza Motorsport 4 30 moderne en klassieke Porsche vaartuigen bevatten, waarvan er zeven nieuw zijn in de Forza-franchise.

o Resident Evil: Operation Raccoon City (Slant Six Games, Capcom) - Programmeer de Nemesis en ontketen verwoestende aanvallen op squads in een exclusieve vijfde online competitive multiplayer versus battle die alleen beschikbaar zal zijn voor Xbox 360.

o Gears of War 3 (Epic Games) - Op 27 maart is de release van het Forces of Nature-mappack voor Gears of War 3. Dit pack zit in de Season Pass van de game of is los te koop voor 800 Microsoft Points en bevat vijf maps, nieuwe karakters, nieuwe weapon skins en een 250 Gamerscore. Daarnaast zal Gears of War 3 vanaf 27 maart verkrijgbaar zijn via Games on Demand.

o Dragon's Dogma (Capcom) - Kopers van de Xbox 360 versie van Dragon's Dogma krijgen eerder toegang tot de Resident Evil 6-demo die op 3 juli start en globaal 60 dagen eerder op Xbox LIVE Marketplace te krijgen zal zijn dan op andere platformen.

o Darksiders II (THQ/Vigil Games) - Fans die de game pre-orderen zullen een upgrade ontvangen voor de Limited Edition.

Kinect voor Xbox 360

o Fable: The Journey (Lionhead Studios) - Fable: The Journey lanceert deze herfst op Kinect voor Xbox 360 en gooit de franchise over een nieuwe boeg.

o Mass Effect 3 (BioWare, Electronic Arts) - Stap in de rol van Commander Shepard en gebruik stemherkenning om squad leden tijdens gevechten orders te geven en om een wapenselectie te maken.

o Kinect Star Wars (Microsoft Studios) - In Kinect Star Wars kunnen Star Wars-fans fysiek hun Jedi vaardigheden trainen, de kracht van de Force in hun handen voelen, de iconische vaartuigen besturen, verwoesten als een rancor monster en dansen met iconische Star Wars-karakters vanaf 3 april.

o Tiger Woods PGA TOUR 13 (Electronic Arts) - De nummer één golf-videogame is terug met integratie met Kinect voor Xbox 360.

o Steel Battalion: Heavy Armor (Capcom) - Vanaf 19 juni kun je zij aan zij vechten met je kameraden en Manhattan Beach terug veroveren van de vijand.

o Kinect Rush: Een Disney Pixar Avontuur (Microsoft Studios) - Pixar-fans zullen zichzelf in kunnen scannen als avatar, zodat ze eruit komen te zien als hun favoriete Disney Pixar karakter. Spelers kunnen samenwerken met karakters uit Up, The Incredibles, Ratatouille, Cars, en Toy Story om puzzels op te lossen en geheimen te ontdekken.

o Dance Central 2 (Harmonix) - Nieuwe add-on liedjes van electro-pop band LMFAO, waaronder hun hit single Party Rock.

o Kinect Sports: Seizoen 2 (Rare Studios, Big Park) - Op 3 april zal de nieuwe basketbalgame add-on content gelanceerd worden, waarin je zult kunnen schieten, passen en scoren.

Xbox LIVE Arcade

o Minecraft: Xbox 360 Edition (4J Studios, Mojang) - Komend naar Xbox LIVE Arcade in de lente van 2012, brengt Minecraft: Xbox 360 Edition het wereldwijde pc-fenomeen voor het eerst naar een console.

o Wreckateer (Iron Galaxy) - Wreckateer gebruikt Kinect voor Xbox 360 om spelers de controle te geven over massieve kasteelverwoestende katapults. Met de hulp van Wreck en Tinker kunnen spelers door het land reizen en 60 kastelen verwoesten door gebruik te maken van zes magische projectielen.

o Fable Heroes (Lionhead Studios) - Fable Heroes geeft een verse draai aan de Fable-franchise met een ‘hack-and-slash'-avontuur vol actie op Xbox LIVE Arcade.

o Trials Evolution (RedLynx/Ubisoft) - Binnenkort komen er nieuwe Trials Evolution-maps uit.

o Tony Hawk Pro Skater HD (Robomodo, Activision) - Activisions Tony Hawk's Pro Skater HD voor Xbox LIVE Arcade neemt de beste elementen van Tony Hawk Pro Skater en Tony Hawk Pro Skater 2 mee en upgradet ze met nieuwe visuals en verse content.

o South Park: Tenorman's Revenge (South Park Digital Studios, Other Ocean Interactive) - Scott Tenorman is terug en hij wil wraak! Speel de multiplayer met Stan, Kyle, Cartman en Kenny om het gevecht aan te gaan met Tenorman en zijn leger van Ginger-robots voordat ze South Park vernietigen.

o Counter-Strike: Global Offensive (Hidden Path Entertainment, Valve) - De geheel nieuwe Demolition-modus in Counter-Strike: Global Offensive brengt een snelle game beleving die bestaat uit smalle, kleine maps om snel mee te kunnen doen met de actie.

o Quantum Conundrum (Airtight Games, Square Enix) - Betreed een nieuwe dimensie in de omgevingsveranderende feature in de first-person puzzel game Quantum Conundrum van Square Enix en Airtight Games.

o Bloodforge (Climax Studios) - Bloodforge combineert vernietigende chaos met magische aanvallen om een snelle, bloeddorstige, brute vechtbeleving te vormen die exclusief op Xbox LIVE Arcade te krijgen zal zijn.

o Deadlight (Tequila Works) - Deadlight, is een puzzel/platform-game die zich afspeelt in de post-apocalyptische 80's, vernield door een zombie epidemie.

o Diabolical Pitch (Grasshopper Manufacture) - Beschikbaar vanaf 4 april, zal Kinect voor Xbox 360 woonkamers veranderen in speeltuinen en Diabolical Pitch is de hoofdattractie.

o Joe Danger: The Movie (Hello Games) - Race jetpacks tegen hoverboards en ski in geheel nieuwe multiplayer modi in Joe Danger: The Movie.

Xbox 360 Hardware

o Xbox 360 voor het eerst in écht wit in deze bundel. Naast een witte console ook een witte Kinect, witte controller en twee Kinect-games. Dit alles ligt in april voor 299 euro in de winkels.

Games for Windows

o Microsoft Flight (Microsoft Studios) - Gratis te downloaden via de site. Microsoft Flight is een nieuwe Windows-game die spelers laat vliegen zonder speciale hardware of ervaring. Deze lente zullen fans het Journey to Alaska Pack kunnen kopen, de tweede in een serie expansies voor de game.

Windows Phone

o Carcassone (Microsoft Studios) - Het prijzenwinnende bordspel Carcasonne komt naar Windows Phone. Met online multiplayer, Xbox LIVE Achievements en leaderboards.

o Civilization Revolution (2K) - Sid Meier's Civilization Revolution komt naar Windows Phone.

o DODONPACHI (CAVE) - Een originele shooter van Arcade veteran CAVE komt naar Windows Phone.

o GeoDefense Swarm (Microsoft Studios) - De game GeoDefense Swarm voor Windows Phone geeft de macht om een horde levendige vijanden met meerdere wapens te lijf te gaan.

o Gerbil Physics (Microsoft Studios) - Gerbil Physics, een puzzelgame die gebouwen opblaast gemaakt van Gerbils, draait geheel om schattige destructie.

o Pinball FX2 (Microsoft Studios) - Pinball FX2 voor Windows Phone bevat een connectie naar je Xbox 360 Pinball FX2-scores.

o Pirates! - Nu verkrijgbaar op Windows Phone, is Sid Meier's Pirates! een zee-avontuur met piratenactie.

o Pro Evolution Soccer 2012 (Konami) - Deze lente komt de voetbalsimulatie van Konami beschikbaar op Windows Phone.

o Shoot 1UP! (Microsoft Studios) - Ook Shoot 1UP! komt deze lente naar Windows Phone.

o Wordament (Microsoft Studios) - In de wereld van Wordament voor Xbox LIVE, kunnen woordzoekers van over de hele wereld tegen elkaar strijden op hetzelfde bord om de hoogste score te bereiken.

Bloederige beelden in Bloodforge-screens en -trailer

Het is lang stil geweest rondom Bloodforge, maar die tijd lijkt voorbij. Tijdens de Microsoft Spring Showcase is een nieuwe trailer uitgebracht voor het spel. Ook zijn er een aantal nieuwe screenshots vrijgegeven. Beide lijken één ding duidelijk te zeggen, bloed raakt nooit op of uit de tijd.

Bloodforge moet in de eerste helft van 2012 uitkomen via Xbox Live Arcade.

 

 

Assassin's Creed III ook voor Wii U

Ubisoft is hard aan het werk om Assassin's Creed III naar de Wii U te brengen. Ook hebben ze bekendgemaakt dat Assassin's Creed III in het bezit is van een dubbele productiewaarde vergeleken met de rest van hun spellen.

Assassin's Creed III, dat hoofdzakelijk bij Ubisoft Montreal in ontwikkeling is met de hulp van zes kleinere interne studio's, zal met een nieuwe engine genaamd 'Ubisoft-Anvilnext' een doorbraak betekenen op het gebied van graphics, betere modellen en artificiële intelligentie.

AC III

85-jarige moet voor derde keer gedwongen verhuizen

Voor de derde keer in haar leven moet mevrouw De Jong uit Rozenburg haar huis gedwongen verlaten. De eerste twee keer werd het huis waar ze woonde onteigend voor de aanleg van het Botlekgebied, dit keer moet ze gedwongen verhuizen vanwege de aanleg van de Blankenburgtunnel.

De boerderij waar de nu 85-jarige vrouw woont, is een symbool voor het oude eiland Rozenburg dat al een hele tijd niet meer bestaat. Rijk de Jong, zoon van mevrouw De Jong, vindt het afgrijselijk: "Ik vind niet dat je iemand die 85 is, op zo'n manier op straat kunt zetten." Volgens hem krijgt de Rozenburgse ook nauwelijks een vergoeding voor het feit dat ze haar huis moet verlaten.

Bekijk hier een video met een interview met mevrouw De Jong en haar zoon.

Steel Batallion: Heavy Armor krijgt releasedatum

Capcom heeft de releasedatum van hun Kinect-exclusieve spel Steel Batallion: Heavy Armor bevestigd. De shooter zal op 22 juni uitkomen. Om deze bekendmaking te verfraaien heeft de uitgever ook een storytrailer uitgebracht.

In Steel Batallion: Heavy Armor speel je als Sergeant Power. In de wereld van 2082, die verwikkeld is in een grote oorlog, moet hij met zijn eenheid de strijd zien te winnen met behulp van grote mechs. De besturing van de oorlogsmachines verloopt volledig via de Kinect-sensor.

Racen in screens Trials Evolution

Er zijn zeventien nieuwe screenshots opgedoken van Trials Evolution. In de screenshots zien we verschillende banen terug in verschillende omgevingen. We zien ook een stukje van de editor-mode waarin spelers zelf aan de slag kunnen.

Een officiële datum is nog niet bekendgemaakt voor de motorcross-game maar vermoedelijk wordt dit 18 april als we geruchten mogen geloven. De game komt uit voor Xbox Live Arcade.

Trials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials EvolutionTrials Evolution

G.rev maakt shmup voor 3DS

G.rev, bekend van onder andere Under Defeat, gaat een nieuwe game maken voor Nintendo 3DS. De game die Kokuga gaat heten wordt uiteraard een 'shmup', oftewel shoot 'm up. In onderstaande trailer zie je de eerste beelden van de game.

Kokuga zal naar alle waarschijnlijkheid in de zomer van dit jaar verschijnen voor 3DS in Japan. Of en wanneer de game naar Europa komt is nog niet bekend op dit moment.

PSV biedt excuses aan voor nederlaag

PSV ging gisteren met 2-6 onderuit, wat in het stadion voor een heleboel ontevreden gezichten zorgde. De directie van de Eindhovense formatie heeft vanavond in een persbericht zijn excuses aangeboden voor de wanprestatie van het elftal.

"Het gevoel dat nu overheerst, is om een excuus over te brengen aan alle supporters die terecht zwaar teleurgesteld zijn. PSV heeft indringend gesproken met alle partijen, inclusief de supportersverenigingen en de spelers. De uitgangspositie daarbij is dat de kans op sportieve successen, ook op de korte termijn, zo goed mogelijk moet blijven", liet de club bij monde van algemeen directeur Tiny Sanders weten.

Mogelijke maatregelen die de rust slechts tijdelijk terugbrengen zonder uitzicht op verbetering zijn begrijpelijk na de emotie van de wedstrijd, maar worden door alle partijen nu niet gesteund. PSV is van mening dat ook een korte termijnoplossing moet aansluiten bij de keuze voor komende seizoenen. Hierbij realiseert de club zich dat de rust niet direct teruggekeerd is, maar vraagt men de supporters begrip te tonen voor het nemen van juiste beslissingen op het juiste moment.

Burgemeester 'grapt' over overvallen op Chinees

Burgemeester van het Zeeuwse Hulst Jan-Frans Mulder lijkt het grote aantal overvallen op Chinese restaurants in zijn provincie wel grappig te vinden. "Nu al dlie overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z'n klaag gelepen wordt...niet sambalb(l)ij!", aldus de CDA'er maandag via Twitter.

De afgelopen tijd werden in Zeeland veel Chinese restaurants overvallen. Zondag was het raak in Middelburg en donderdag werd in Oost-Souburg een Chinees restaurant overvallen. Op 20 februari kwam in Vlissingen een man een Chinees restaurant binnenvallen, waarna personeel onder bedreiging van een wapen geld moest afstaan. Bij de twee latere overvallen was sprake van een soortgelijke werkwijze. Niemand raakte gewond bij de overvallen.

Levenslang voor moord op 15-jarige

Een uit Congo afkomstig stel dat in december 2010 een 15-jarige jongen martelde vermoordde omdat hij bezeten zou zijn, is dinsdag door een Britse rechter tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De 28-jarige Magalie Bamu mag niet eerder dan over 25 jaar in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating, haar 29-jarige partner Eric Bikubi pas over dertig jaar.

Het stel werd vorige week schuldig bevonden aan de dood van het jongere broertje van Bamu tijdens een uitdrijvingsceremonie in een flat in Londen. Volgens de aanklagers had de tiener 130 verwondingen, die waren toegebracht met stokken, een metalen staaf, een hamer en een beitel. Uiteindelijk verdronk hij in een badkuip.

Anzhi wint bij competitiedebuut Hiddink

Guus Hiddink heeft maandag succes geboekt bij zijn officiële debuut als coach van Anzhi Machatsjkala. Onder zijn leiding werd Dinamo Moskou met 1-0 verslagen. De Braziliaanse middenvelder Jucilei da Silva maakte in de 69e minuut de winnende treffer. Het was de eerste wedstrijd in de tweede seizoenshelft voor de club uit Dagestan.

De Achterhoeker werd vorige maand aangesteld als vervanger van de ontslagen Yuri Krasnozhan en had dus maar een korte inwerkperiode voor de tweede helft van de Premjer Liga. Na een trainingskamp in Turkije en enkele vriendschappelijke wedstrijden stond maandag de eerste competitiewedstrijd op het programma.


Anzhi wint bij competitiedebuut Hiddink (Foto: Novum)

Twee artsen doodgeschoten in Duitse praktijk

Door een schietpartij in een artsenpraktijk in het Duitse Weilerbach zijn maandag drie doden gevallen. Een man schoot twee artsen dood en pleegde daarna thuis zelfmoord. Dit heeft de politie in de deelstaat Rijnland-Palts laten weten. De achtergrond van het bloedbad is vooralsnog onduidelijk.

Volgens de publieke omroep SWR raakte bij de schietpartij een agent gewond. De politie opende met twee helikopters een klopjacht op de dader voordat die de hand aan zichzelf legde. Het zou gaan om een 78-jarige man die patiënt was in de praktijk in het westen van de Palts.

Twee artsen doodgeschoten in Duitse praktijk
Twee artsen doodgeschoten in Duitse praktijk (Foto: ANP)

Nemesis-mode exclusief voor Xbox 360

Capcom heeft een nieuwe Resident Evil: Operation Raccoon City-trailer online gezet en hierin maken we kennis met de Nemesis-mode. De multiplayer-mode zal exclusief zijn voor de Xbox 360.

In de Nemesis-mode moeten spelers zo snel mogelijk de controle-unit van de Nemesis vinden. Met dit kan je de Nemesis besturen en dat is de sleutel tot de overwinning van het potje. Bekijk de trailer hieronder, de game komt 23 maart uit voor PS3 en Xbox 360. De pc-versie komt een maand later uit op 18 mei.

Crewwijzigingen februari

We zijn een paar dagen te laat, maar dat komt omdat we een groot verlies hebben moeten verwerken in februari. We hebben namelijk afscheid genomen van één van de grootste namen in de geschiedenis van FOK!games.

KoosyNL houdt het voor gezien. Na een aantal jaar FOK!games, waarin hij onder andere eindredacteur én hoofdredacteur is geweest, is de spreekwoordelijke koek op. KoosyNL heeft FOK!games uit een mindere periode geholpen begin 2010 en mede dankzij hem is FOK!games nog steeds de leukste gamesite van Nederland.

Om het verlies van zo'n icoon enigszins op te vangen hebben we weer een blik nieuwe crewleden aangenomen. Op alfabetische volgorde zijn dit: ardi, DragonFodder, Len93, ROFLOL en Yaksha. De eerste nieuwsberichten en Photoshop-plaatjes hebben jullie al langs zien komen. We wensen alle nieuwe crewleden onwijs veel succes vooral plezier bij hun functie.

Komende maand volgt de tweede lading nieuwelingen, dus hou de site goed in de gaten!

Gezocht: Webloggers

Gezocht: Wij van FOK!Blog zijn op zoek naar nieuwe collega's. Er zijn de laatste tijd wat crewveranderingen geweest, iets dat nou eenmaal gebeurt op een vrijwilligerssite. Maar om iedereen te kunnen voorzien van zijn dagelijkse portie links, bizarre stukjes, mooie verhalen of tenenkrommende slechte blogs zijn we op zoek naar nieuwe enthousiastelingen. 

 
Wat zoeken wij dan: iemand die altijd leuke en/of unieke zaken weet te vinden of te maken. Of iemand met een mening die pittige stukjes schrijven kan. Of iemand die heel veel van film, muziek of de toekomst weet. Of ik weet niet wat... Alles wat FOK!blog leuker maakt! We verwachten in principe van alle webloggers minimaal 20 blogjes per maand. Heb je een talent die bij de weblog past, mail ons dan.
 
Wat moet je doen om weblogger te worden: Stuur je sollicitatie naar weblog@fok.nl. In je sollicitatie zouden we graag de volgende dingen zien:
* Je nickname hier op FOK!
* De reden waarom je mee wilt helpen aan FOK!blog
 
Stuur dit mailtje voor 15 maart naar weblog@fok.nl en alles komt goed! Zet trouwens wel even in de titel van de e-mail dat het om "Sollicitatie Weblogcrew" gaat, anders is er een kans dat je email, samen met de porno en de spam, voor junk wordt aangezien. Na de 15de gaan we alle sollicitaties bekijken...

De la Rosa voorzitter rijdersvakbond GPDA

Pedro de la Rosa wordt de nieuwe voorzitter van rijdersvakbond Grand Prix Drivers' Association, zo weet Autosport te melden. De Spanjaard volgt Rubens Barrichello op die bij Williams moest vertrekken in de Verenigde Staten in de IndyCar Series onderdak vond.

"Vorig jaar is besloten dat mocht Rubens niet in de Formule 1 kunnen blijven ik zijn taken over zou gaan nemen. Het is door de coureurs besloten, dus ik neem het over. Het is alleen maar omdat Rubens er niet meer is. Hij verrichte fantastisch werk en iedereen wilde dat hij aan zou blijven. Het is een positie die ik geërfd heb en ik pak het werk op waar ik twee jaar geleden gebleven ben," zei De la Rosa tegen Autosport. De Spanjaard was van 2008 tot en met 2010 al de voorzitter van de rijdersvakbond.

Naar verwachting zullen Sebastian Vettel en Felipe Massa aanblijven als directeuren. Het belangrijkste doel van de organsatie is het opkomen voor de veiligheid van de Formule 1-coureurs.

Haen vierde Nederlander in 'The Boat Race'

Voor de vierde keer in de historie zal er een Nederlander meedoen aan de befaamde Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge. Roel Haen zal in actie komen voor Oxford, dat op dit moment 76 - 80 achter staat in de wedstrijd die sinds 1829 wordt gevaren.

De roeier, die onderzoek doet naar borstkankerchirurgie, zal op de slagpositie in actie komen tijdens de race die op 7 april wordt gehouden. Eerder deden Gerritjan Eggenkamp (2002) en Sjoerd Hamburger (2009 en 2010) mee aan de race namens Nederland bij Oxford. Beide wisten hem één keer ook daadwerkelijk te winnen.

Grinden als Tony Hawk in Tony Hawk's Pro Skater HD

Activision heeft maar liefst drie screenshots vrijgegeven van Tony Hawk's Pro Skater HD. Tony Hawk's Pro Skater HD moet in de zomer uitkomen voor Xbox Live Arcade en PlayStation Network, prijs is nog niet bekend.

Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om een remake van Tony Hawk Pro Skater 1 en 2. Zo kan je onder andere skaten in Warehouse, School 2, Mall, Phoenix, Hangar, Marseilles and Venice uit de games. 

Tony Hawk Pro Skater HDTony Hawk Pro Skater HDTony Hawk Pro Skater HD

Massaal protest tegen Poetin

Duizenden Russen hebben zich maandag op het Poesjkinplein in Moskou verzameld om te protesteren tegen de winst van premier Vladimir Poetin bij de presidentsverkiezingen. Ze riepen 'Schande!' en 'Rusland zonder Poetin!'. Bij de verkiezingen werd naar verluidt op grote schaal gefraudeerd.

Poetin kreeg volgens de nationale kiescommissie meer dan 63 procent van de stemmen. De oppositie en onafhankelijke waarnemers menen echter dat er sprake is van stembusfraude op grote schaal. "De campagne is oneerlijk, laf en verraderlijk geweest", aldus oppositieleider Grigori Javlinksi, die vanwege een formaliteit niet mee mocht doen aan de verkiezingen. Waarnemers wezen op het gebrek aan concurrentie en verklaarden dat bij een derde van de bezochte stembureaus de situatie als 'negatief werd beoordeeld'.

De stembusfraude draagt nog eens bij aan de woede van de betogers die eisen dat Poetin opstapt. Zij willen dat er een einde komt aan de regeerperiode van Poetin, van 2000 tot 2008 als president en daarna als premier. "We gaan nieuwe verkiezingen houden", aldus een van de betogers. Een van de organisatoren van de demonstratie, Sergej Oedaltsov, riep de betogers op net zo lang op het plein te blijven totdat Poetin aftreedt. "Als het vrije verkiezingen waren, waarom is de stad dan overspoeld door militairen?" riep Oedaltsov. "Ze zijn bang voor ons", schreeuwden de betogers terug.

De demonstratie in Moskou was goedgekeurd door de autoriteiten, maar er werd veel politie ingezet om de orde te handhaven. Er waren rond de twaalfduizend agenten op de been. Tientallen vrachtwagens met leden van de oproerpolitie stonden overal in het centrum geparkeerd. Aanklagers hebben de organisatoren van het protest gewaarschuwd dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor betogingen waar geen toestemming voor is gegeven.

Ook in Sint-Petersburg werd gedemonstreerd. Zo'n tweeduizend mensen kwamen bijeen voor een betoging. Er werden honderd arrestaties verricht, omdat er geen toestemming voor het protest was verleend.


Massaal protest tegen Poetin (Foto: Novum)

De Jager: Euro bracht veel voordeel

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is niet verbaasd dat de PVV met een rapport komt dat de terugkeer naar de gulden bepleit. "Het is één van de vele rapporten over de euro", laat de bewindsman in een eerste reactie weten.

"De euro en de interne markt hebben Nederland veel voordeel gebracht", stelt hij verder. De Jager verwijst naar twaalf onderzoeken die hij in december naar de Tweede Kamer stuurde. "Uit al deze onderzoeken blijkt dat de kosten van het opbreken van de eurozone door anderen veel hoger geschat wordt."

De Jager zal zich blijven inzetten voor een stabiele euro. De afgelopen twee jaar zijn daarin al 'grote stappen' gemaakt, vindt de bewindsman.

D66 doet het rapport van het Britse bureau Lomard Street Research af als 'flinterdun'. "Ik snap dat mensen terugdenken aan de gulden, omdat onze economie nu in woelig vaarwater zit en men zorgen heeft over de toekomst", zegt financieel specialist Wouter Koolmees. "Daarom is de poging van de PVV te begrijpen, alleen is die met het presenteren van een voodoo-economisch en rammelend rapport compleet mislukt."

Het afschaffen van de euro kost volgens hem nog veel meer geld. "Teruggaan naar de gulden is een grote knauw voor ons land dat afhankelijk is van export," aldus Koolmees.

Zijn collega Elly Blanksma van regeringspartij CDA doet het rapport van het 'eurosceptische onderzoeksbureau' af als 'nogal eenzijdig'. "De euro heeft van ons een economische wereldspeler gemaakt", reageert Blanksma op Twitter.

Volgens Jolande Sap (GroenLinks) is het rapport vooral aandachtstrekkerij van de PVV, maar lost het de crisis niet op. Het is bovendien schadelijk voor Nederland als handelsnatie, twittert zij.

In het rapport concludeert het bureau dat de euro Nederland de afgelopen tien jaar heeft opgezadeld met een 'aanzienlijk welvaartsverlies'. Vergelijkbare landen zonder euro zoals Zweden en Zwitserland deden het economisch stukken beter, aldus de onderzoekers.


De Jager: Euro bracht veel voordeel (Foto: Novum)

'Euro heeft Nederland geld gekost'

De euro heeft Nederland met een 'aanzienlijk welvaartsverlies' opgezadeld. Dat blijkt uit het onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders heeft laten uitvoeren naar de munt. Wilders presenteerde het rapport, dat werd opgesteld door het Britse bureau Lombard Street Review, maandag.

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de Nederlandse economie de afgelopen tien jaar minder hard groeide dan die van Zweden en Zwitserland, landen zonder de euro die vergelijkbaar met Nederland zouden zijn. Die landen deden het bovendien beter op het gebied van inflatie en werkgelegenheid.

Dit zou Nederlanders jaarlijks achttienhonderd euro per persoon hebben gekost in de vorm van achterblijvende consumptieve bestedingen. Als de groei van het bbp in Nederland gelijk was geweest aan die van Zweden en Zwitserland, dan zouden Nederlanders nog eens negenhonderd euro per jaar extra te besteden hebben.

Wat Wilders betreft wordt de gulden 'zo snel mogelijk' weer ingevoerd. Het afschaffen van de euro kost weliswaar geld, maar dat wordt binnen een paar jaar terugverdiend omdat Nederland geen miljarden meer hoeft bij te dragen aan de redding van noodlijdende eurolanden als Griekenland. De PVV-leider hoopt dat een referendum wordt uitgeschreven, zodat ook de kiezers zich erover kunnen uitspreken.

Wilders zette politici die waarschuwen voor de desastreuze gevolgen voor een vertrek uit de euro dan ook weg als 'angsthazen'. De PVV'er wil weer 'baas zijn in eigen huis'. "Met de gulden zitten wij zelf weer terug aan de knoppen, niet de eurocraten in Brussel." Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy waarschuwde zondag dat de EU uiteen zou vallen als de gulden wordt ingevoerd. "Van Rompuy probeert ons bang te maken", zei Wilders.

Wilders wilde niet zeggen of hij er ook een punt van maakt tijdens de onderhandelingen met VVD en CDA over nieuwe bezuinigingen. De partijen hebben een mediastilte aangekondigd. "Maar het is wel een heel belangrijk rapport", voegde hij daaraan toe. Het zal ook in het eerstvolgende verkiezingsprogramma worden opgenomen, aldus Wilders.

Financieel woordvoerder van de PVV Tony van Dijck kondigde aan dat hij een reactie zal vragen van het kabinet op het rapport.


'Euro heeft Nederland geld gekost' (Foto: Novum)

Vechten met een Drake in Dragon's Dogma-trailer

Er is een nieuwe trailer online verschenen Dragon's Dogma. In de trailer zien we een gevecht met een Drake en verschillende manieren waarop dit aangepakt wordt. Zo zien we gevechten van een afstand maar ook dichterbij.

Let wel op dat als je op de Drake springt om hem aan te vallen dat hij weg kan vliegen zoals we eventjes kunnen zien in de trailer. Dragon's Dogma komt 25 mei uit voor de PS3 en Xbox 360. Bekijk de trailer hieronder.

Justin Bieber wil fanschare uitbreiden

Justin Bieber wil met zijn nieuwe album Believe een breder publiek bereiken. Het tieneridool, dat tot het selecte groepje twitteraars hoort dat meer dan achttien miljoen volgers heeft, hoopt dat zijn plaat ook aanslaat bij mensen die nog geen fan zijn. "Ik wil geen fans verliezen, ik wil juist fans erbij", zegt de Canadees tegen muziekzender MTV.

Bieber denkt dat het met zijn nieuwe plaat wel gaat lukken. "Ik ben erg betrokken geweest bij het creatieve proces. Het album komt echt uit mijn hart." Ook zegt hij dat het niet lijkt op zijn oudere werk. "Het is totaal anders. Je kunt het je niet voorstellen." De eerste single, Boyfriend, komt uit op 26 maart.

Believe is de vierde studioplaat van de 18-jarige Bieber. Zijn debuutalbum My World verscheen in november 2009 en werd na vier maanden opgevolgd door My World 2.0. Vorig jaar bracht Bieber het kerstalbum Under the Mistletoe uit.

Gratis Limited Edition-upgrade Darksiders II

THQ kondigt aan dat iedereen die Darksiders II reserveert, de Limited Edition zonder extra kosten ontvangt. Deze editie bestaat uit de game samen met een unieke code waarmee je de eerste downloadable content pack Argul's Tomb ontvangt, zodra die beschikbaar komt. Iedereen die de Darksiders II pre-ordert ontvangt de Limited Edition zonder meerprijs.

Dankzij retail-specifieke acties krijg je bij de gratis Limited Edition nog meer extra content bij een pre-order: bij Game Mania of Smartoys ontvang je ook nog de 'Death Rides'-pack en bij Free Record Shop of 12Game kan je de nog de 'Angel of Death'-pack unlocken. Gamers die pre-orderen bij Bol.com of Playerone zullen sneller het strijdperk inrijden dankzij de extra 'Deadly Despair'-pack.

Jim Huntley, Vice President of Global Brand Marketing legt uit: "We zijn erg blij dat we de gamers die de game pre-orderen kunnen belonen met deze gratis upgrade naar de Limited Editie van de titel."

Darksiders II volgt de avonturen van Death, een van de vier ruiters van de Apocalyps, in een verhaal dat gelijk loopt met de gebeurtenissen uit de originele Darksiders game. In een epische reis komt Death in lichte en donkere rijken om zijn broer War te wreken, een van de ruiters die ervan beschuldigd werd om de Apocalyps te snel te hebben gestart in Darksiders.

Het spel verschijnt 29 juni voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Packshot

FOK!filmtips van de dag: Little Miss Sunshine

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond is op RTL 8 om 20:30 de film Little Miss Sunshine te zien. Olive (Abigail Breslin) is een kleine meid van zeven jaar met maar een enkele droom: Het winnen van de Little Miss Sunshine-schoonheidswedstrijd. Haar familie wil dat haar droom uitkomt, maar ieder familielid heeft zijn of haar eigen problemen om te overwinnen. Door het lot komt de gehele familie bijeen en maken ze in een felgele Volkswagenbus een lange maar inspirerende reis naar de wedstrijd.

Of heb je meer zin in wat actie? Om 20:30 op SBS 6 is de film The Italian Job te zien. Een groepje dieven onder leiding van Charlie Croker (Mark Wahlberg) steelt een grote hoeveelheid goudstaven ter waarde van 35 miljoen dollar. Na een wilde achtervolging weten de rovers weg te komen en het goud onderling te verdelen. Op de weg naar huis worden ze plotseling tegemoetgekomen door de compagnons van Steve (Edward Norton) die op al het goud uit zijn. Een schietpartij volgt tussen de compagnons en de groep, waarin John Bridger (Donald Sutherland) wordt neergeschoten de rest van het roversteam wordt voor dood in het water achtergelaten. De groep zint op wraak en niets minder dan dat.

The Italian Job

Veel kijkplezier!

Statiegeld verdwijnt vanaf 2014

Bedrijven kunnen op zijn vroegst per 1 januari 2014 stoppen met het vragen van statiegeld voor plastic flessen. Ze mogen vanaf dan zelf gaan bepalen hoe ze zorgen dat PET-flessen worden ingezameld. Dat heeft staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) afgesproken met gemeenten en het bedrijfsleven.

Inzameling van PET-flessen via het statiegeldsysteem kost zes cent per fles, terwijl de inzameling via het zogenoemde Plastic Heroes-systeem een tot anderhalve cent per fles kost. "De kosten hiervan komen uiteindelijk terecht bij de burger", aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bij het Plastic Heroes-systeem worden PET-flessen waar geen statiegeld op zit, maar bijvoorbeeld ook boterkuipjes en shampooflessen, thuis door de consument gescheiden weggegooid. Volgens een woordvoerder van Nedvang, dat de recycling namens de bedrijven coördineert, zou dat systeem ook kunnen worden ingezet voor de grotere PET-flessen waar nu nog statiegeld voor wordt gevraagd.

Verpakkingsbedrijven komen na overleg met de gemeenten en het ministerie met een communicatiecampagne waarin burgers worden geïnformeerd over het verdwijnen van statiegeld en over de inzamelmethode die ervoor in de plaats komt.

Het ministerie verwacht niet dat de hoeveelheid zwerfafval door het verdwijnen van statiegeld gaat toenemen. Als dat toch gebeurt, compenseren bedrijven gemeenten voor de extra kosten. Ook krijgen gemeenten een vergoeding voor de extra inzamelingskosten die ze moeten maken vanwege het verdwijnen van het statiegeldsysteem.

In het onderhandelingsakkoord, dat de periode van 2013 tot en met 2022 bestrijkt, staan onder meer ook afspraken over het hergebruik van verpakkingsmateriaal. Zo moet het jaarlijks hergebruik van kunststof verpakkingsmateriaal toenemen van 42 naar 52 procent. Het hergebruik van houten verpakkingsmateriaal moet toenemen van 25 procent nu naar 45 procent.

Verder moet in 2018 het gehalte hergebruikt polytheentereftalaat (PET) in flessen tot een halve liter minimaal 23 procent zijn Voor PET-flessen groter dan een halve liter wordt de norm minimaal 28 procent hergebruikt materiaal.

Gemeenten zijn niet blij met het plan het statiegeldsysteem in 2014 los te laten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat het besluit over de toekomst van het systeem wordt opgeschort tot 2015. Eerst zou moeten worden aangetoond dat de afspraken over verduurzaming van de verpakkingen worden nageleefd.

De gemaakte afspraken over het statiegeld waren volgens de VNG echter de hoogst haalbare. De VNG is toch van plan gemeenten te adviseren in te stemmen met het akkoord, met het voorbehoud over het opschorten van de beslissing over het statiegeldsysteem.

Het ministerie houdt in de gaten of de afspraken worden nagekomen.

Will Ferrell zet vaart achter Step Brothers 2

Will Ferrell wil vaart maken met een vervolg op zijn komedie Step Brothers. De 45-jarige acteur is momenteel bezig met het scenario van Step Brothers 2 en wil dit najaar al beginnen met de opnames. Hij heeft hiervoor zelfs de geplande opnames van zijn komedie Three Mississippi uitgesteld. Dat zegt hij tegen de Amerikaanse filmsite Collider.

Step Brothers gaat over twee nutteloze mannen van middelbare leeftijd die nog thuis wonen en geen zin hebben een baan te zoeken. Ze moeten tegen hun zin een slaapkamer delen als hun ouders met elkaar trouwen.

Uiteraard is ook John C. Reilly weer van de partij als Ferrels stiefbroer. Adam McKay gaat weer regisseren en buigt zich met Ferrell over het script.

In hetzelfde interview laat Ferrell overigens weten dat een tweede Anchorman er voorlopig niet in zit. Hoewel er al lange tijd plannen bestaan voor Anchorman 2, lijken die nu voor onbepaalde tijd in de ijskast te zijn gezet.

Ferrell is eerst nog te zien in de Spaanstalige komedie Casa de mi Padre, waarin hij een Mexicaanse rancher speelt. Die film komt echter vooralsnog niet in Nederland in de bioscoop.


Will Ferrell zet vaart achter Step Brothers 2 (Foto: Novum)

Verbeek niet akkoord met schorsing

Zoals verwacht is AZ-trainer Gertjan Verbeek niet akkoord gegaan met het voorstel van de KNVB om hem voor drie duels waarvan één voorwaardelijk te schorsen. De oefenmeester werd in het met 3-1 gewonnen duel tegen Heracles Almelo door arbiter Ruud Bossen naar de tribune verwezen.

De KNVB acht Verbeek schuldig aan het in herhaling in woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de arbitrage en/of het tegen de vierde official aanlopen/botsen danwel duwen'. Dat de oefenmeester direct na afloop van het duel de beslissing van Bossen bij hem aanvocht is meegenomen in de strafmaat.

Verbeek was na afloop van het duel kwaad op de vierde official. "Die man is en blijft voor mij een leugenaar. De rest vertel ik wel aan de tuchtcommissie," zei hij op de persconferentie na het duel. De beroepszitting zal op korte termijn op het KNVB-hoofdkwartier in Zeist zijn.

Amsterdammers gepakt voor meenemen meisje

Een jongen van 16 en een 22-jarige man die een 17-jarig meisje tegen haar wil zouden hebben meegenomen zijn zaterdagavond op het station in Hilversum opgepakt. Een getuige had de politie gewaarschuwd over het incident dat zich afspeelde op het station van Apeldoorn en in een trein naar Amsterdam, meldt de politie maandag.

Het meisje oogde volgens de getuige angstig en was aan het huilen. De trein waarin ze werd meegenomen, vertrok rond 21.00 uur van het station in Apeldoorn.

Het meisje heeft verklaard dat ze tegen haar wil was meegenomen door de Amsterdammers en heeft aangifte gedaan. De jongen en man zouden ook haar telefoon hebben afgepakt. Een van de Amsterdammers bleek die inderdaad op zak te hebben.

[Upd] Fable Heroes draait om samenwerken

[Update 17:55] Vanmiddag is ook de eerste trailer verschenen van Fable Heroes. In de trailer zien we vooral veel gameplay.

[Originele bericht] Er gingen al geruchten rond over een nieuwe Fable-game, vandaag zijn daarvan de eerste details vrijgegeven. Lionhead is naast Fable: The Journey ook bezig met de Xbox Live Arcade-game Fable Heroes. Daarbij zijn er ook een aantal kleurrijke screenshots getoond.

In Fable Heroes is samenwerken belangrijk om je tegenstanders te verslaan en daarmee geld te verzamelen. Fable Heroes is een hack 'n slash game waarin men met maximaal vier spelers een co-op-avontuur beleeft. Fable Heroes moet dit jaar uitkomen op Xbox Live Arcade.

Fable Heroes

Fable Heroes

Fable Heroes

Fable Heroes

Fable Heroes

Fable Heroes

Fable Heroes

Fable Heroes

 

Fable Heroes

Fable Heroes

'Hulp bij huishouden in goede handen'

Mensen die via de Wet maatschappelijke ondersteuning thuiszorg krijgen, geven deze hulp gemiddeld het rapportcijfer 8,4. De hulp, die sinds januari 2007 door gemeenten wordt aanbesteed, is bij gemeenten dus in goede handen, concludeert staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Aan de meting, die in 2010 en de eerste helft van vorig jaar plaatsvond, deden bijna veertienduizend cliënten mee. Het onderzoek wijst ook onder meer uit dat 94 procent van de mensen met een huishoudhulp de aanbieder zou aanbevelen aan vrienden of familie.

Van de cliënten zegt 81 procent zich daarnaast thuis beter te kunnen redden door de hulp bij het huishouden. Het onderzoek toont volgens de staatssecretaris aan dat cliënten tevreden zij n over de kwaliteit van de hulp.

Volgens Abvakabo FNV heeft Veldhuijzen van Zanten echter oogkleppen op. "Dat deze thuiszorg tegen steeds slechtere arbeidsvoorwaarden wordt geleverd, laat ze voor het gemak achterwege. Net als het feit dat cliënten steeds meer moeite moeten doen om de hulp te krijgen die zij nodig hebben."

Veel gemeenten hebben volgens de bond het systeem van marktwerking toegepast voor de thuiszorg. Daarbij zouden gemeenten vooral kiezen voor de aanbieders met de laagste prijs. Werknemers zouden er soms wel dertig procent in salaris op achteruit zijn gegaan. "Als zij hun baan al konden behouden."

Dinsdag behandelt de Eerste Kamer drie wetten, waardoor volgens de bond de aanbestedingen in de huishoudelijke zorg aan banden worden gelegd en er 'fatsoenlijke salarissen' voor medewerkers komen. Abvakabo overhandigt dinsdagmiddag hiertoe een petitie aan leden van de Eerste Kamer en houdt een demonstratie op het Plein in Den Haag.

[Upd] Master Chief is terug in Halo 4 trailer en screenshots

[Update 17:50] Vanmiddag is ook de eerste trailer verschenen van Halo 4. In de trailer zien we een aantal medewerkers praten over de verbeteringen en zien we wat gameplay.

[Originele bericht] Vandaag zijn de eerste in-game-screenshots van Halo 4 uitgelekt. In de screenshots zien we onze oude vertrouwde Master Chief met zijn battle rifle. Halo 4 is het eerste deel uit een nieuwe trilogie van de Halo-games, bekend als de Reclaimer-trilogie.

Halo 4 verschijnt eind dit jaar voor Xbox 360 en is in ontwikkeling bij 343 Industries.

Halo 4

Halo 4

Halo 4

Halo 4

Halo 4

Vingerafdruk verplicht voor verblijfsvergunning

De overheid gaat vingerafdrukken en digitale pasfoto's van buitenlanders die een verblijfsvergunning aanvragen centraal opslaan. Hiermee denkt minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) identiteitsfraude, gesjoemel met papieren en illegaliteit beter te kunnen aanpakken.

Het gebruik van zogeheten biometrische gegevens wordt ook ingevoerd bij gezinsmigratie en bij verblijfsvergunningen voor studie of werk, blijkt uit een wetsvoorstel dat Leers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Alle diensten die te maken hebben met het verstrekken en controleren van verblijfsvergunningen, gaan met de vingerafdrukken en digitale pasfoto's werken.

Voor asielzoekers verandert er niets. Zij moeten al een vingerafdruk en foto achterlaten wanneer zij asiel aanvragen.

IO Interactive toont Crowd-technologie op GDC

De Game Developers Conference staat op de stoep en IO Interactive zal aanwezig. De ontwikkelaar die momenteel bezig is met Hitman: Absolution zal een presentatie geven over technologie om grote groepen NPC's in spellen te tonen zonder te zakken onder de dertig frames per seconde.

De technologie, 'G2 Crowd Technology', is ontwikkeld door de ontwikkelaar met de Glacier 2-engine waar Hitman: Absolution op zal lopen. De technologie maakt het mogelijk om grote groepen in je spel te hebben, zo'n 1200 personen, die je allemaal individueel zullen reageren op bepaalde situaties die kunnen voorkomen in bijvoorbeeld Hitman: Absolution. De presentatie zal dieper op de technieken achter deze technologie gaan en de invloed ervan op het spel Hitman: Absolution. De GDC is vanaf vandaag bezig in Amerika.

Hieronder een screenshot uit Hitman: Absolution waar de technologie al gebruikt wordt.

Hitman

Boonen wint rit Parijs-Nice, Wiggins nieuwe leider

Tom Boonen heeft maandag de tweede etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Belgische renner van Omega Pharma-Quick Step won na 185 kilometer van Mantes-la-Jolie naar Orléans de sprint van een grote kopgroep. De Brit Bradley Wiggins neemt de leiderstrui over van Gustav Larsson, die tweeënhalve minuut verloor.

Vlak na de ravitaillering op negentig kilometer van de streep kneep een groep van ongeveer dertig renners ertussenuit. Lieuwe Westra was de enige Nederlander die kon aansluiten. Leider Larsson, titelverdediger Tony Martin en Rabobank-renner Bauke Mollema behoorden tot de grote afwezigen.

Boonen, die zich in de Omloop het Nieuwsblad nog liet verrassen door Sep Vanmarcke, liet in Orléans zien nog altijd over prima sprintersbenen te beschikken. Hij liet de Spanjaard Jose Joaquin Rojas en de Duitser John Degenkolb achter zich.

Wiggins finishte ook in de eerste groep en is de nieuwe leider. De kopman van Sky heeft een voorsprong van zes seconden op Levi Leipheimer en zeven op Boonen. Westra volgt op 22 seconden op de achtste plaats.

Peperdure sieraden Backstreet Boy gestolen

Een aantal waardevolle sieraden van Backstreet Boy Brian Littrell zijn gestolen. Een deel van de juwelen van zijn vrouw Leighanne is inmiddels teruggevonden. Maar de verlovingsring ter waarde van 110.000 dollar is nog niet terecht.

Littrell en zijn vrouw logeerden met hun zoon afgelopen weekeinde in het Evergreen Marriott Resort in het Amerikaanse Atlanta. Even na het uitchecken kwam het stel erachter dat ze hun juwelen in de hotelkamer hadden laten liggen. "Ik had mijn sieraden op het nachtkastje gelegd en we verlieten de kamer", zegt Leighanne tegen de lokale zender WSB-TV. "Een kwartier later kwam ik terug en alles was weg."

Het stel schakelde de beveiliging van het hotel in en wachtte enkele uren op nieuws. "Net toen we weg wilden gaan bleek dat iemand van de schoonmakers een ring en een oorbel had die we zochten", vertelt de 37-jarige Brian Littrell.

Ze hopen dat de ring met een diamant van zes karaat alsnog wordt gevonden en overwegen een beloning uit te reiken voor degene die het sieraad teruggeeft. "Ik ben er kapot van", aldus Leighanne. "Het gaat niet om het geld, maar mijn man heeft mijn ring ontworpen."

Tieners vast voor pentagrammen op Zundertse straten

De politie heeft drie jongens uit Zundert van 10, 12 en 17 jaar opgepakt omdat ze straten in de Brabantse plaats hadden beklad met onder meer pentagrammen en de tekst 'kuthollanders'.

De vader van een van de verdachten heeft aangegeven dat zijn zoon een van de bekladders was en leidde agenten naar drie woningen. Daar werden spullen in beslag genomen die mogelijk gebruikt zijn bij de bekladdingen.

Niet alleen werden straten met verf beklad, ook werden zaterdag op onder meer de Jasmijnring, Jasmijnhof en de Azaleahof tussen 17.00 en 22.00 uur auto's, muren, lantaarnpalen en straatmeubilair beklad met strepen en vegen witte latex.

De jongens zijn zondagavond en maandagochtend opgepakt en worden verhoord. "Het lijkt erop dat iemand met een verfroller een rondje heeft gemaakt", zei een politiewoordvoerder zondag.

VS dienen verzoek in voor uitlevering Kim Dotcom

Amerikaanse aanklagers hebben in Nieuw-Zeeland een verzoek ingediend voor de uitlevering van Megaupload-oprichter Kim Dotcom. Ook voor drie kompanen van Dotcom is een uitleveringsverzoek ingediend. De vier mannen zouden een fortuin hebben vergaard door illegale bestandsuitwisseling mogelijk te maken. Het verzoek werd vrijdag ingediend bij de rechtbank in Auckland.

Naast Dotcom hebben de Amerikaanse aanklagers ook om uitlevering van Finna Batato, Mathias Ortmann en de Nederlander Bram van der K. gevraagd. Zij bekleedden hoge posities bij Megaupload. Dotcom en de drie andere verdachten moeten hun uitleveringszaak onder huisarrest afwachten.

[Upd] Douglas drie duels geschorst

FC Twente moet het mogelijk drie wedstrijden stellen zonder Douglas. De centrale verdediger heeft naar aanleiding van zijn rode kaart in de uitwedstrijd van zondag tegen PSV een schikkingsvoorstel van drie duels onvoorwaardelijk gekregen. Club en speler moeten later vandaag laten weten of ze met het voorstel akkoord gaan.

Douglas werd aan het begin van de tweede helft door scheidsrechter Pol van Boekel van het veld gestuurd wegens natrappen richting Ola Toivonen. Twente stond op dat moment in Eindhoven al met 0-4 voor. Het duel eindigde uiteindelijk in 2-6.

Update 16.49 uur

Douglas heeft inmiddels de schorsing van drie duels geaccepteerd. Hij mist nu de wedstrijden N.E.C. Nijmegen (uit), Feyenoord (thuis) en De Graafschap (uit).

Limburg steekt vijf miljoen in behoud volkscultuur

De provincie Limburg trekt vijf miljoen euro uit voor volkscultuur. Dat gebeurt op initiatief van de PVV in de Provinciale Staten. Het geld moet helpen regionale fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden, meldt de provincie maandag.

Het gros van de subsidie, drie miljoen euro, gaat naar het opleiden van talent. Daarnaast wordt per jaar 250.000 euro vrijgemaakt voor instrumenten en uniforms. Nog eens een miljoen wordt besteed aan bestuurlijke ondersteuning, het organiseren van evenementen en vernieuwende initiatieven.

Koepelorganisaties binnen de Limburgse volkscultuur, zoals de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen en de Oud Limburgse Schuttersfederatie, hebben geholpen het plan vorm te geven. Het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg zien toe op de uitvoering.

Otter wil meer shorttrackers op WK

De bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, Jeroen Otter, wil dat zijn ploeg bij het komende wereldkampioenschap in Shanghai meer individuele plaatsen af gaat dwingen. Mocht er in China een medaille behaald worden dan is dat mooi meegenomen.

In Shanghai rijden Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt bij de mannen het individuele evenement, terwijl bij de vrouwen Jorien ter Mors en Annita van Doorn aan de start zullen verschijnen. "Ik wil potentiële olympiërs het platform geven om te presteren. Negen van de tien schaatsers weten niet hoe het is om een finale te rijden. Daar kun je wel over praten, maar je moet ermee leren omgaan. Dan heb je die ervaring nodig, liefst in een voor-olympisch jaar."

Voor Otter is belangrijk dat ook de aflossingsploegen zich geplaatst hebben voor het WK. "We hebben veel geïnvesteerd in en succes met de relayploegen. De aflossing is belangrijk voor de teambuilding. Het moet niet goed gaan met één schaatser, maar ook nummer vijf uit de ploeg moet gemotiveerd zijn en blijven."

Ruim 1700 scholen dicht om staking

Zeker 1737 scholen houden dinsdag de deuren gesloten omdat het personeel gaat staken tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. De Algemene Onderwijsbond (Aob) verwacht tienduizenden docenten in de Amsterdam Arena.

Het merendeel van de ruim 3360 scholen waar wordt gestaakt zijn basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs. Ook een aantal scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo gaat dicht.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. De bonden vrezen massaontslag, hogere werkdruk en een slechtere kwaliteit van het onderwijs.

In januari staakten nog zo'n 22 duizend leraren en ondersteunend personeel uit het voortgezet onderwijs in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij protesteerden daarmee tegen de in hun ogen onhaalbare urennorm van 1040 uur.

Moslims en Vlaams Belang rellen om boerka

Een actie van radicale moslims tegen een antiboerkacampagne van de islamkritische partij Vlaams Belang (VB) heeft tot een tegenreactie geleid. VB-kopstuk Filip Dewinter dient een klacht in tegen islamactivist Abu Imran van Sharia4Belgium wegens vandalisme en bedreigingen.

Dat maakte VB maandag bekend. Op antiboerkaposters is de dochter van Dewinter afgebeeld in deels bikini en deels moslimgewaad. Met de affiche waarschuwt VB voor de islamisering van Vlaanderen.

Maar de beweging Sharia4Belgium vernielde een poster van zo'n 20 vierkante meter door het lichaam van de dochter van Dewinter met zwarte verf te verhullen. Ook werden van de spreuk "Vrijheid of islam?" de eerste twee woorden overgeschilderd. In een filmpje op internet noemt Sharia4Belgium Dewinter een pooier van zijn eigen dochter.

Vlaams Belang en moslims rellen over boerka
Moslims en Vlaams Belang rellen om boerka (Foto: ANP)

Wilders: kosten exit euro worden goedgemaakt

Een terugkeer naar de gulden zou Nederland 51 miljard euro kosten, dat blijkt uit de resultaten (beknopte vertaling) van het onderzoek dat de PVV liet uitvoeren. PVV-leider Geert Wilders is er echter van overtuigd dat die kostenpost wordt goedgemaakt omdat ons land in de jaren erna dan niet langer 75 miljard euro kwijt is aan het overeind houden van de euro.

Wilders presenteerde maandag de resultaten dat een Brits onderzoeksbureau op zijn verzoek heeft uitgevoerd naar een terugkeer naar de gulden. Op basis daarvan stelde de PVV-leider dat de overstap naar de euro de Nederlander veel geld heeft gekost, en de komende jaren nog gaat kosten.

"Wij willen baas zijn in eigen land en baas over onze eigen munt", aldus Wilders.

Wilders: kosten exit euro worden goedgemaakt
Wilders: kosten exit euro worden goedgemaakt (Foto: ANP)

Nieuw proces in Iran voor veroordeelde marinier VS

Het Hooggerechtshof in Iran heeft maandag opdracht gegeven een Amerikaanse ex-marinier opnieuw te berechten. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA gemeld. De voormalige militair werd ter dood veroordeeld omdat hij voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou hebben gewerkt.

Volgens aanklager Gholamhossein Mohseni Ejehei heeft het hof fouten in de rechtszaak ontdekt. De zaak moet daarom door een andere rechtbank worden herzien.

De Amerikaan, Amir Hekmati, werd in januari veroordeeld wegens spionage voor de CIA. Het was de eerste keer sinds de Islamitische Revolutie in 1979 dat een Amerikaan de doodstraf opgelegd kreeg.

Marussia onthult de MR01

Het Marussia F1 Team heeft vandaag de eerste foto's vrijgegeven van de nieuwe Formule 1-bolide. De MR01 kreeg op het circuit van Silverstone de shakedown door coureur Timo Glock. De test werd uitgevoerd onder de noemer promotionele doeleinden.

Deze test werd noodzakelijk nadat Marussia de nieuwe auto niet door de verplichte crashtests van autosportfederatie FIA kreeg. De bolide slaagde voor zeventien van de achttien verplichte tests. Later deze week moet ook de laatste test behaald gaan worden. Voor de start van het seizoen in Australië zal er nog een test worden uitgevoerd waarbij er maximaal 100 kilometer mag worden gereden. Waarschijnlijk zal dan Charles Pic achter het stuur plaats gaan nemen. De nieuwe auto heeft net zoals McLaren geen getrapte neus, maar valt wel op doordat de voorvleugel hoog boven het asfalt uitkomt.

Brink's-rover weigert overdracht aan Nederland

De man die vorige maand in Brussel werd aangehouden voor de overval op geldtransportbedrijf Brink's afgelopen zomer in Amsterdam, wil niet aan Nederland worden overgeleverd. De Belgische rechtbank moet nu een bepalen of hij naar Nederland wordt overgebracht.

De Belg had na zijn arrestatie binnen tien dagen in Nederland kunnen zijn, maar volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam stemt hij niet in met een versnelde overlevering. Het kan nu maanden duren voor de rechtbank een besluit heeft genomen over zijn overlevering.

Bij de overval op 29 juni drongen vermoedelijk zes criminelen het geldtransportbedrijf in Amsterdam Zuidoost binnen, waarschijnlijk met behulp van explosieven. Ze gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor. Op hun vlucht schoten de overvallers meerdere keren met automatische geweren op de politie.

NOS begonnen met sloop journaaldecors

De decors van de NOS-journaals worden sinds maandag gesloopt. Presentatoren van het nieuws moeten in het nieuwe decor dat eind mei wordt gelanceerd, gaan 'staan en lopen'. Ook moeten ze gebruik gaan maken van een touchscreen in de studio om onderwerpen beter uit te leggen, meldt de omroepstichting maandag.

Vorige week werd al bekend dat de televisieprogramma's van de NOS vanaf eind mei een nieuw uiterlijk krijgen. Het geluid, de decors en de huisstijl moeten naast de huidige, vergrijzende doelgroep, ook een jonger publiek gaan aanspreken. Het decor wordt breder en moet gaan bestaan uit meerdere schermen.

De nieuwsuitzendingen van 18.00 en 20.00 uur, het jeugdjournaal en Nieuwsuur worden voorlopig in andere studio's opgenomen. Volgende maand worden de decors van NOS Sport gesloopt. Vanaf 27 mei zijn de eerste uitzendingen in nieuwe stijl te zien.

'Smerige, natte' fietsendieven gezocht

De Friese politie is maandag in de weilanden tussen Lemmer en Follega een zoekactie gestart naar twee fietsendieven. Het gaat om twee 'smerige, natte' mannen, aldus de politie.

Het tweetal heeft in de nacht van zondag op maandag twintig fietsen ontvreemd uit een fietsenwinkel in Joure. Ze vluchtten met hun buit in een gestolen bestelwagen. Agenten wisten het tweetal klem te rijden, maar de dieven ontkwamen door de weilanden in te vluchten. 

Adidas sleept THQ voor de rechter

Adidas heeft gameuitgever THQ aangeklaagd voor tien miljoen dollar. De uitgever zou contractbreuk gepleegd hebben. Het fitnessspel MiCoach had in januari op de markt moeten verschijnen, maar wellicht komt de game helemaal niet meer op de markt. Dat schrijft het gamevakblad Develop.

Niet alleen eist het sportmerk een schadevergoeding, ook eist het de licentie terug van THQ waarna het zelf een nieuw gamebedrijf mag uitkiezen. Volgens Adidas heeft de gameuitgever in december aangegeven dat het niet gaat lukken de game af te ronden, door een ontslagronde binnen het bedrijf. 

MiCoach is een fitnessprogramma van Adidas dat de mogelijkheid biedt via een metertje sportgerelateerde activiteiten bij te houden. Het fitnessspel van THQ, dat gemaakt wordt voor Kinect, zou hier op in moeten haken. Met MiCoach wil Adidas de strijd aangaan met Nike Plus en de horloges van Garmin die soortgelijke mogelijkheden bieden.


Adidas sleept THQ voor de rechter (Foto: Novum)

Tony 10 bekroond met Gouden Film

De jeugdfilm Tony 10 heeft de gouden filmstatus behaald. De film van Mischa Kamp heeft sinds de première op 15 februari meer dan honderdduizend bezoekers gehad. Dat maakte het Nederlands Film Festival maandag bekend.

Carlo Boszhard verraste maandagmiddag zijn medespeler Faas Wijn in zijn klas met de Gouden Film. Wijn speelt de 10-jarige Tony die vreest dat zijn vader, gespeeld door Jeroen Spitzenberger, verliefd is geworden op de koningin, een rol van Annet Malherbe.

Vorige week kreeg de familiefilm Achtste Groepers Huilen Niet ook een Gouden Film voor de mijlpaal van meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers.


Tony 10 bekroond met Gouden Film (Foto: Novum)

Angelina Jolie wijst scenario Salt 2 af

Angelina Jolie heeft het scenario voor Salt 2 afgekeurd. Producent Columbia Pictures heeft scenarist Kurt Wimmer, die ook het eerste deel schreef, naar huis gestuurd met de opdracht het verhaal van de spionagethriller te herschrijven. Dat meldt de Amerikaanse filmsite Moviehole.

In Salt speelde Jolie de rol van CIA-agente Evelyn Salt die wordt beschuldigd van spionage voor de Russen. Tegen het eind van de film is niet helemaal duidelijk wat er met haar gebeurt. De film was een grote hit en een van de succesvolste films waarin Jolie te zien was.

Phillip Noyce, die de eerste Salt regisseerde, bedankte in 2010 al voor een eventueel vervolg. Hij had alles wat hij aan het personage kon geven al in de eerste film gestopt, vond hij.


Angelina Jolie wijst scenario Salt 2 af (Foto: Novum)

Owen Wilson valt voor Tina Fey in komedie

Owen Wilson en Tina Fey zijn van plan samen in de komedie Admission te spelen. De twee zijn in onderhandelingen voor hoofdrollen in de komedie, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

De 41-jarige Fey, onder meer bekend van haar rol in de komedieserie 30 Rock, zou een sporterscout spelen die op verschillende universiteiten zoekt naar talent. Tot ongenoegen van haar man heeft ze een bijzondere band met een 17-jarige sporter. De 43-jarige Wilson heeft de rol van leraar die verliefd op haar wordt op het oog.

Admission wordt geregisseerd door Paul Weitz, die met Wilson samenwerkte aan de komedie Little Fockers. De opnamen van Admission gaan in juni van start.


Owen Wilson valt voor Tina Fey in komedie (Foto: Novum)

Schrijver Catweazle overleden

Acteur, schrijver en producer Richard Carpenter is afgelopen 26 februari op 78-jarige leeftijd overleden. Carpenter werd het meest bekend als de schrijver van series als Catweazle en The Adventures of Black Beauty. Het nieuws van zijn overlijden werd vandaag bekend gemaakt in The Guardian.

Carpenter wordt in 1933 in Kings Lynn, Norfolk geboren. Vanaf de jaren vijftig is hij als acteur te zien televisie series als Dixon of Dock Green (1955), Knight Errant Limited (1959) en The Citadel (1960). Carpenter was echter niet tevreden over zijn acteerprestaties en gaat zich vanaf het einde van de zestiger jaren richten op het schrijven van televisie series.

Carpenter breekt in 1970 door als schrijver met de serie Catweazle, over een magiër uit de 11e eeuw die door een ongelukje in de 20e eeuw beland. In veel van Carpenter's verhalen spelen mystiek en Engelse folklore een grote rol. Zo schrijft hij scenario's voor onder meer The Adventures of Black Beauty (1972), The Ghosts of Motley Hall (1976), Dick Turpin (1979) en Robin of Sherwood (1984). Laatstgenoemde serie was immens populair in Groot Brittannië, met wekelijks 13 miljoen kijkers per aflevering, en heeft tot de dag van vandaag een grote groep trouwe fans.

Voor Catweazle en Out Of Sight ontving Carpenter een Writer's Guild of Great Britain Award. Hij wordt overleefd door vrouw Annabelle en hun kinderen, Tom en Harriet.

Roermondse leraar verdacht van ontucht

Een 49-jarige leraar uit Roermond wordt verdacht van ontucht met een van zijn leerlingen. Het zedenmisdrijf zou begin jaren negentig hebben plaatsgevonden, meldt de politie maandag. De man werd vorige week aangehouden, maar is na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

De politie heeft één aangifte tegen de man binnengekregen. Er zijn volgens de politie geen redenen om aan te nemen dat het om meer zaken gaat. De ouders van de leerlingen van de school zijn op de hoogte gebracht.

De Limburger werkt op een school voor speciaal basisonderwijs in Roermond. Het schoolbestuur heeft hem geschorst, in ieder geval zolang het onderzoek loopt.

The Simpsons offline gehaald

Het smartphonespel The Simpsons: Tapped Out is verwijderd uit de Appstore. Uitgever Electronic Arts heeft hiertoe besloten nadat gamers hadden geklaagd over problemen tijdens het spelen. De servers die nodig zijn voor het online spel kunnen de drukte niet aan.

"Als je het spel gedownload hebt, kan je gewoon verder spelen", laat de uitgever weten in een verklaring. Electronic Arts gaat de capaciteit van de servers vergroten, waarna iPhone-bezitters het spel weer kunnen downloaden.

Het is de tweede keer in een week dat de uitgever een spel uit de Appstore verwijdert. Vorige week woensdag werd het schietspel Battlefield 3: Aftershock uit de online winkel gehaald. Het spel zou niet de kwaliteit bieden die gamers verwachten.

The Simpsons: Tapped Out is een gratis spel waarin gamers de familie Simpson moeten helpen met de wederopbouw van het stadje Springfield. Spelers hebben virtuele donuts nodig om verder te komen. Deze donuts verdien je in de game, maar het is gemakkelijker een paar euro uit te geven aan een flinke lading van die virtuele snacks.

Dead or Alive 5 toont interactieve omgevingen

In nieuwe gameplaybeelden van Dead or Alive 5 gaan de ontwikkelaars in op de interactieve omgevingen waarin je zal vechten. Daarnaast zien we ook de eerste bewegende gamebeelden van Ayane en Hitomi.

Onderstaande filmpje zijn de eerste nieuwe bewegende beelden sinds de Tokyo GameShow vorig jaar. De game moet ergens dit jaar uitkomen. Een demo van het spel zal bij de eerste exemplaren van Ninja Gaiden 3 zitten die 23 maart uit zal komen.

Arrestaties na treinramp in Polen

In Polen zijn twee spoorwegmedewerkers opgepakt in verband met het zware treinongeluk dit weekeinde in het zuiden van het land. Dat heeft het Poolse Openbaar Ministerie maandag laten weten.

Waarvan de twee stationschefs precies worden verdacht, is niet bekendgemaakt. Duidelijk is wel dat zij verantwoordelijk waren voor de veiligheid van het traject waarop het ongeluk gebeurde.

Op het traject tussen Warschau en Krakau kwamen zaterdagavond twee treinen frontaal in botsing. Zestien mensen kwamen om het leven en er liggen nog 49 gewonden in ziekenhuizen.

Het was het ergste treinongeval in 20 jaar tijd in Polen

Arrestaties na treinramp in Polen
Arrestaties na treinramp in Polen (Foto: ANP)

Oud-premier IJsland voor rechter

In IJsland begint maandag een rechtszaak tegen oud-premier Geir Haarde, die te weinig zou hebben gedaan om de financiële ineenstorting van zijn land te voorkomen. Haarde, die wordt verdacht van plichtsverzaking, is de eerste regeringsleider die voor de rechter moet verschijnen in verband met de internationale financiële crisis van 2008, waarin de val van IJslandse banken een belangrijke rol speelde.

Haarde verschijnt voor een speciaal hof, dat voor het eerst in de IJslandse geschiedenis bijeenkomt. Haarde acht zichzelf niet schuldig en heeft tevergeefs geprobeerd vervolging te voorkomen. Juristen geven de oud-premier een goede kans om de zaak te winnen. Niet alleen beschikt hij over goede advocaten, ook kan hij op steeds meer sympathie rekenen van de IJslanders, die het niet terecht vinden dat één politicus de schuld van de crisis in de schoenen geschoven krijgt. Ook zou het hof dat Haarde berecht niet meer van deze tijd zijn, omdat niet het openbaar ministerie, maar het parlement bepaalt of een politicus wordt aangeklaagd. Het hof, de Landsdómur, werd in 1905 opgericht om de strafrechtelijke vervolging van ministers mogelijk te maken.

Kort na het uitbreken van de crisis, toen de werkloosheid en de inflatie naar grote hoogten waren gestegen, zochten velen een zondebok voor de problemen. Na een golf van protesten zag Haarde zich in 2009 gedwongen op te stappen. Sommigen weten de financiële ineenstorting aan de mondiale crisis en zeiden dat de regering de crisis niet had kunnen voorspellen of voorkomen, maar een onderzoekscommissie van het parlement wees de regering van Haarde als voornaamste schuldige aan. Volgens de commissie ontbrak het de regering aan zowel de macht als de moed om de financiële wereld aan banden te leggen. Het parlement besloot uiteindelijk met 33 tegen 30 stemmen om Haarde voor het speciale hof te brengen. Drie leden van zijn regering over wie eveneens werd gestemd, werden niet aangeklaagd door het parlement.

Robert Spano, hoogleraar rechten aan de Universiteit van IJsland, zegt dat politici niet in staat zijn om vast te stellen of er goede grond is om iemand te vervolgen. Hij zegt dat de stemming over de vervolging van Haarde mogelijk is beïnvloed door de emotionele lading van de financiële crisis, door hem 'een door mensen veroorzaakte natuurramp' genoemd.

Haarde heeft het belachelijk genoemd dat hij voor de rechter moet verschijnen en zegt zich altijd te hebben laten leiden door de belangen van de IJslandse bevolking. Volgens hem was de crisis aan de banken te wijten en hebben de regering en toezichthouders er alles aan gedaan om de crisis te voorkomen.


IJslandse oud-premier Haarde voor rechter (Foto: Novum)

Man begraaft zich voor recordpoging en sterft

 Een man in Sri Lanka die probeerde het wereldrecord levend begraven te zijn op zijn naam te zetten is niet meer levend uit de grond gekomen. Dat heeft de Sri Lankaanse politie maandag gezegd.

De recordpoging had plaats in Kantale, zo'n 220 kilometer ten noorden van de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. Volgens de politie heeft de 24-jarige Janaka Basnayake zich afgelopen weekeinde door familie en vrienden laten begraven in een geul, die met hout en aarde werd afgedekt. Een lokale krant meldde dat de geul drie meter diep was.

Basnayake werd zaterdag rond 09.30 uur plaatselijke tijd begraven. Toen hij om 16.00 uur uit de grond werd gehaald was hij bewusteloos. Basnayake werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar werd hij bij aankomst dood verklaard.

Het is overigens onduidelijk of het wereldrecord dat Basnayake probeerde te veroveren wel bestaat.

'Media zorgden voor succes Pim Fortuyn'

Niet zijn uitzonderlijke charisma, maar de aandacht in de media zorgden voor de stormachtige opmars van Pim Fortuyn. Dat zegt socioloog Jasper Muis in een proefschrift over Fortuyn, waarop hij deze week promoveert aan de Vrije Universiteit.

Muis analyseerde voor zijn onderzoek de mediaberichtgeving en opiniepeilingen van de in 2002 vermoorde politicus. Daaruit blijkt dat de reacties in de media van politici, journalisten en opiniemakers op Fortuyn ervoor zorgden dat de politieke verhoudingen 'uit balans raakten'. Niet zijn charisma, dat doorgaans aan de basis ligt van succesvolle 'populistische partijleiders'.

De gunstige peilingen zorgden ervoor dat de voorman van de LPF meer publiciteit kreeg, betoogt Muis. "Meer media-aandacht leidde er weer toe dat hij zijn populariteit bij de kiezers verder vergrootte. Zulk kuddegedrag veroorzaakt een zichzelf versterkend sneeuwbaleffect", aldus de promovendus.

Inhoudelijk gezien was Fortuyn een 'doorsnee partijleider', die net als de meeste gevestigde politici zijn standpunten niet voortdurend aanpaste onder invloed van de peilingen of berichtgeving in de media. Deze ideologische vasthoudendheid van de politici verklaart waarom het electorale 'gat in de markt' waarin Fortuyn sprong lange tijd werd genegeerd, aldus Muis.

Volgens de onderzoeker zou elke nieuwe politicus die in 2002 het toneel zou hebben bestreden bij een 'Fortuynistisch programma' zijn uitgekomen. Daarvan getuigt ook de 'nieuwkomer' PVV. De inhoudelijke succesformule van Wilders lijkt volgens Muis net als bij Fortuyn te bestaan uit een 'innovatieve combinatie' van een harde toon bij immigratie- en integratiekwesties en meer 'linkse' standpunten bij sociaaleconomische standpunten.

Thalys gestrand tussen Amsterdam en Parijs

Een Thalys is maandag in het noorden van Frankrijk gestrand tijdens een rit van Amsterdam naar Parijs. Er ontstond voorin de trein rook, maar of er brand was, is onduidelijk. De ongeveer 300 passagiers zijn geëvacueerd en worden zo snel mogelijk naar de Franse hoofdstad gebracht. Dat laat een woordvoerder van de NS weten.

De trein wordt naar het Noord-Franse Arras gesleept. Er zijn Nederlanders aan boord van de trein, maar hoeveel is onduidelijk. Op het traject zijn diverse treinen vertraagd.

"Door nog onbekende oorzaak was in het voorste deel van de trein rookontwikkeling ontstaan en moest de machinist met ademhalingsproblemen worden opgenomen in het ziekenhuis", zegt de woordvoerder. Onderzocht wordt wat er precies gebeurd is.

Lange schorsing dreigt voor Pique na kritiek

Barcelona-verdediger Gerard Piqué wordt mogelijk langer geschorst dan een wedstrijd. De 25-jarige Spanjaard werd zaterdag tegen Sporting Gijon van het veld gestuurd, wat hem een duel schorsing opleverde. Later verklaarde hij echter dat scheidsrechter Carlos Velasco de pik op hem had omdat hij in de rust kritiek op de arbiter had geleverd.

De voorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie, Victoriano Sanchez, noemde Piqués uitlatingen 'onfortuinlijk en ernstig'. Hij kondigde aan dat zijn organisatie de zaak voor de tuchtcommissie van de Spaanse voetbalbond RFEF wil brengen.

Piqué mist sowieso de uitwedstrijd bij Racing Santander zondag. Titelverdediger Barcelona staat tien punten achter op Real Madrid.

Spelers PSV achter trainer Rutten

De spelersgroep van PSV staat nog steeds volledig achter trainer Fred Rutten. Dat verklaarde aanvoerder Ola Toivonen maandag op trainingscomplex De Herdgang van de club uit Eindhoven tegenover de verzamelde media.

Rutten sprak maandag uitvoerig met zijn spelers. Over de inhoud van het groepsgesprek wilden alle betrokkenen een dag na de smadelijke thuisnederlaag tegen FC Twente (2-6) weinig kwijt. "Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen", stelde Toivonen. "We moeten ons nu richten op het duel van donderdag in de Europa League met Valencia."

Spelers PSV achter trainer Rutten
Spelers PSV achter trainer Rutten (Foto: ANP)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

 

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week weten wij ook niet wat Ubisoft als verrassing gaat geven. Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Van welke Ubisoft-game wordt er vandaag om 18:00 uur iets onthuld?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Verrassing!

Politiebonden beginnen acties tegen Opstelten

De politiebonden gaan maandagmiddag met acties beginnen om een door hun gewenste cao af te dwingen. In de politieregio’s Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Utrecht stoppen agenten direct met het uitdelen van boetes voor lichte vergrijpen, laten de politiebonden het ANP maandag weten.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is maandag namelijk niet ingegaan op hun eisen. De bonden hadden de verantwoordelijk bewindsman tot maandag 12.00 uur de tijd gegeven om zich te bewegen in de richting van hun wensen.

Politiebonden beginnen acties tegen Opstelten
Politiebonden beginnen acties tegen Opstelten (Foto: ANP)

Trainersvakbond noemt ontslag Villas-Boas 'gênant'

De Engelse trainersvakbond begrijpt niets van het ontslag van André Villas-Boas bij Chelsea. Voorzitter Richard Bevan noemt het besluit dat de Londense club zondag nam 'gênant'. "Het is beschamend voor de eigenaar, de club, de fans en de hele competitie."

Bevan verwijt Chelsea dat Villas-Boas niet genoeg gesteund werd door de leiding en dat hij onvoldoende tijd kreeg om een team om te bouwen. "Spelers moeten weten dat er geen twijfels zijn over de manager en zijn tactiek. Binnen acht maanden is het voor André onmogelijk om zijn filosofie uit te dragen en een hecht team te bouwen. Succes komt met de tijd."

Sinds Roman Abramovitsj de club in 2003 kocht, versleet Chelsea al zeven trainers. Alleen José Mourinho hield het langer dan twee jaar vol op Stamford Bridge. Villas-Boas werd afgelopen zomer voor veel geld weggehaald bij FC Porto.

Onder leiding van de Portugees won Chelsea slechts drie van zijn laatste twaalf wedstrijden en zakte af naar de vijfde plaats in de competitie.


Trainersvakbond noemt ontslag Villas-Boas 'gênant' (Foto: Novum)

Bumperklever steekt Zoetermeerder

Een 27-jarige man uit Zoetermeer is zondagavond in zijn buik gestoken door een bumperklever. Hij raakte bij de steekpartij in zijn woonplaats niet ernstig gewond. De politie is nog op zoek naar de dader.

Rond 18.30 uur reed de bumperklever, die rond de 25 jaar zou zijn, op de A12 vlak achter de Zoetermeerder. Toen die hem probeerde af te schudden werd hij ingehaald en daarna weer dicht op de huid gezeten. De twee stapten uit bij een bushalte op de Afrikaweg en gingen met elkaar op de vuist. De bumperklever trok daarbij een mes.

De politie is op zoek naar getuigen.

Notoire Groningse kratjesdief opgepakt

Een 29-jarige Groninger is zondag aangehouden voor het stelen van kratten bier van balkons in de stad. De kratjesdief werd het afgelopen jaar al zo'n veertien keer eerder aangehouden.

Volgens de politie gebruikt de kratjesdief, die vooral toeslaat in de binnenstad en de Rivierenbuurt, vaak dezelfde werkwijze. Hij gaat achter woningen op zoek naar een ladder, klimt een balkon op en neemt lege of volle kratten mee. Vervolgens levert hij de lege kratjes in bij een supermarkt.

Zondagavond werd de man aangehouden nadat een getuige de politie belde toen ze zag hoe hij met een kratje bier over haar schutting klom. Surveillerende agenten zagen de Groninger niet veel later met zes kratten lopen en hielden hem aan. De man bleek die dag al twee keer eerder kratten te hebben ingeleverd bij een supermarkt.

GTST-sterren in Joris & Boris-film

Bartho Braat en Inge Ipenburg gaan in de familiefilm Joris & Boris en het Geheim van de Tempel spelen. Dat maakt distributeur Entertainment One Benelux bekend. De twee acteurs kennen elkaar nog van hun rollen als respectievelijk Jef Alberts en Martine Hafkamp in Goede Tijden Slechte Tijden.

Ipenburg speelt in de jeugdfilm een gemene tante en Braat treedt op als haar hulpje Grudo. De twee acteurs zijn momenteel op Cyprus voor de opnamen van de film. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door Rick Mackenbach. Ook zijn jongere broer Ralf heeft een rolletje.

Joris & Boris en het Geheim van de Tempel gaat over de boeven Joris en Boris, die eerder te zien waren in de sinterklaasfilms van Martijn van Nellestijn. De regisseur speelt zelf de boef Joris. De jeugdfilm is vanaf juli te zien in de bioscopen.


GTST-sterren in Joris & Boris-film (Foto: Novum)

Eerste screens Carmageddon: Reincarnation

De eerste screens van Carmageddon: Reincarnation zijn online verschenen. We zien enkele art-stukken maar ook drie screens uit het spel. Het originele spel stamt uit 1997 en is gemaakt door Stainless Games, dezelfde ontwikkelaar die nu bezig is met dit deel.

De in-game-screenshots onderaan dit bericht zijn uit een hele, hele vroege build van het spel en zijn meer als een test bedoeld. De auto is nog niet af en kan nog veranderen zoals je kunt zien aan de verschillende art hieronder. Carmageddon Reincarnation staat zover bekend nog steeds gepland voor een release in 2012.

Carmageddon Reincarnation Carmageddon Reincarnation Carmageddon Reincarnation Carmageddon Reincarnation Carmageddon Reincarnation Carmageddon Reincarnation Carmageddon Reincarnation Carmageddon Reincarnation

Lijk gevonden in de Rijn

In het water van de Rijn bij het Gelderse Spijk is maandagochtend het lichaam van een onbekende man gevonden. De politie kan nog niets zeggen over de doodsoorzaak van de man, maar sluit een misdrijf niet uit.

Een voorbijganger zag het lijk rond 09.45 uur ter hoogte van de Spijksedijk tussen twee kribben liggen en waarschuwde de politie. De brandweer heeft het lichaam vervolgens uit het water gehaald.

Onderhandelingen bezuinigingen met tegenzin gestart

De onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen tussen de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV zijn maandag van start gegaan. "Ik sta hier met weinig plezier", zei PVV-leider Geert Wilders tijdens een persmoment vooraf bij het Catshuis. "De wil is er om eruit te komen, maar niet tegen elke prijs."

De gedoogpartner benadrukte dat hij ook over 'niet-financiële' onderwerpen wil praten, zoals immigratie en asiel. Daarover zijn in het gedoogakkoord afspraken gemaakt, en die moeten ook worden gerealiseerd, zei Wilders. Hij kan alleen instemmen met extra bezuinigingen als daar 'voldoende tegenover staat' voor zijn achterban. "Als ik het gevoel heb dat er een fair pakket ligt voor onze kiezers, dan gaat het lukken."

Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte nog eens het belang van bezuinigen. Als niet wordt ingegrepen geeft Nederland volgend jaar 28 miljard euro meer uit dan er binnenkomt en loopt de staatsschuld dagelijks op met 90 miljoen euro. "Als de overheidsfinanciën uit de pas lopen, dan moet je ingrijpen."

Het begrotingstekort moet volgend jaar worden teruggebracht tot drie procent, zoals Brussel voorschrijft. Dat houdt een extra bezuiniging in van minimaal negen miljard, becijferde het Centraal Planbureau vorige week. Maar Rutte weersprak dat de onderhandelingen worden ingegeven door Europese regels. Het is volgens hem in het belang van Nederland zelf dat wordt ingegrepen.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) benadrukte dat zijn partij streeft naar slimme hervormingen in combinatie met stimuleringsmaatregelen. "Er is geen tijd voor politieke stilstand."

Rutte kondigde verder aan dat tijdens de onderhandelingen wordt gestreefd naar een 'totale mediastilte' om de kans op succes 'zo groot mogelijk' te maken. "Dit was de laatste kans om vragen te stellen." De onderhandelingen duren naar verwachting minimaal drie weken.

Rutte zal tijdens de onderhandelingen worden bijgestaan door de fractieleider van de VVD Stef Blok. Verhagen wordt vergezeld door de fractieleider van het CDA Sybrand van Haersma Buma. Fleur Agema, de vicefractievoorzitter van de PVV, staat Wilders bij.


Onderhandelingen bezuinigingen met tegenzin gestart (Foto: Novum)

UCI-baas: "Contador gebruikte geen doping"

Volgens UCI-baas Pat McQuaid heeft Alberto Contador geen doping gebruikt. Het internationaal sporttribunaal CAS schorste de Spanjaard onlangs voor twee jaar wegens het gebruik van clenbuterol in de Tour de France van 2010.

De internationale wielerunie UCI wilde in eerste instantie de positieve test van Contador niet naar buiten brengen. "De aangetroffen hoeveelheid clenbuterol bevorderde niet zijn prestaties. En we wilden het imago van de renner niet schaden. Het is duidelijk dat het afkomstig was uit een voedingssupplement. Dat is ook de mening van het internationaal sporttribunaal. De reden dat er een strafmaat is uitgesproken, is omdat er simpelweg clenbuterol in zijn urine aanwezig was," zei McQuaid in de Spaanse krant AS.

Andere sporters werden in vergelijkbare zaken wel vrijgesproken. Ook zij beweerden dat hun positieve test kwam door het binnenkrijgen van vervuild voedsel.

Lionel Richie komt naar Nederland

Lionel Richie gaat weer toeren. De Amerikaanse zanger staat op 6 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert maakt deel uit van zijn Tuskegee Tour. Dat heeft concertorganisatie Mojo maandag bekendgemaakt.

Aanleiding voor de toer is zijn tiende studioalbum Tuskegee. Op de naar Richies geboorteplaats vernoemde plaat staan dertien nieuwe versies van zijn oude hits. Het album bestaat uit duetten met bekende countryartiesten. Zo zingen onder anderen Shania Twain en Willie Nelson mee op de plaat.

Het is alweer een paar jaar geleden dat Richie in Nederland optrad. In 2008 stond de Amerikaanse zanger nog vier keer in het Arnhemse Gelredome met Symphonica in Rosso en in 2009 trad hij op in concerthal Ahoy in Rotterdam. De kaartverkoop van het concert start vrijdag. Op deze dag komt ook zijn nieuwe countryalbum uit.

Räikkönen tevreden over testweek

Kimi Räikkönen kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen testweek. De Lotus-coureur was gisteren tijdens de laatste testdag van deze winter zowel de snelste als productiefste rijder van de dag. De Fin kijkt dan ook uit naar het komende seizoen.

"Ik ben erg te spreken over hoe de laatste dag is verlopen. Er waren geen grote problemen met de auto, wat een verbetering was ten opzichte van een dag eerder", aldus Räikkönen, die gisteren een tijd van 1:22.030 reed en in totaal 121 ronden aflegde. "Alles werkte prima, waardoor we een heleboel verschillende set-ups hebben kunnen proberen. Door de lagere temperaturen werkten de banden niet optimaal, maar voor de rest was het een uitstekende dag."

"Natuurlijk geeft het een goed gevoel om de dag als snelste te eindigen, maar hoe snel onze auto werkelijk is, weten we pas als de kwalificatie voor de Australische Grand Prix erop zit. Ik heb er echter een goed gevoel over."

Bomexplosie bij kantoor Turkse premier

Bij een bomexplosie in de buurt van het kantoor van de Turkse premier in Ankara is maandag een persoon gewond geraakt. Het gaat om een ambtenaar. Dat heeft de politie gemeld.

In het kantoor van premier Reçep Tayyip Erdogan stond voor later maandag een kabinetsberaad gepland. Bomexperts onderzochten of er meer bommen in de omgeving zijn geplaatst.

Donderdag raakten bij een bomaanslag in de buurt van het kantoor van de partij van Erdogan, AK, in Istanbul vijftien politieagenten en een burger gewond. De verantwoordelijkheid voor die aanslag is niet opgeëist. In Turkije zijn zowel Koerdische rebellen als radicaal linkse en islamitische militanten actief.

'Agenten vrezen meer agressie door hogere boetes'

Ruim driekwart van de agenten vreest dat de recente verhoging van de verkeersboetes tot meer agressie leidt richting agenten. Negen van de tien agenten vinden de verhoging geen goede ontwikkeling en zien de maatregel het liefst teruggedraaid, concludeert de SP maandag uit een onderzoek onder bijna zeventienhonderd agenten.

Van de ondervraagde agenten denkt 95 procent dat door de hoogte van de boetes er vaker voor wordt gekozen geen boete uit te schrijven, maar een waarschuwing te geven. Sinds dit jaar sommige boetes een stuk hoger. Zo is de boete voor onterecht parkeren op een invalideparkeerplaats verhoogd van 180 naar 340 euro.

"Agenten geven aan dat zij door deze verhoging hun werk niet meer goed kunnen doen", zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman. "Zij stuiten op onbegrip en kunnen het eigenlijk zelf ook niet uitleggen." Agenten zeggen volgens haar al onder elkaar dat het goedkoper is om een flitskast te stelen, dan er met rood licht doorheen te rijden.

De boetes zouden niet helpen het veiliger op straat te maken. "De agenten zien het vooral als het spekken van de staatskas." Het onderzoek wordt aangeboden aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

In november verzetten politiebonden zich al tegen de hogere boetes. Opstelten zei toen dat agenten juist blij moeten zijn. "Politiemensen vinden het juist prettig dat zij boetes kunnen uitdelen voor gedrag dat overduidelijk bestraft moet worden." Hij ontkende dat de boetes zijn verhoogd om tekorten op de begroting op te vangen.

De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, waar Pieter van Vollenhoven voorzitter van is, stelde in januari voor agenten uit drie bedragen te laten kiezen bij het opleggen van een boete. Zij kunnen dan rekening houden met de ernst van de overtreding en de omstandigheden.

Duizend schoonmakers bezetten VU

Ongeveer duizend schoonmakers hebben maandagochtend de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam bezet. Met een sit-in protesteren zij tegen deze in hun ogen 'slechte opdrachtgever'. Dat meldt bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten tegenover Novum Nieuws.

Later op de dag volgt nog een actie van nog eens duizend schoonmakers elders in het land. Met de zitacties willen de schoonmakers aangeven dat zij 'moe zijn van de maar voortdurende impasse in de onderhandelingen over een nieuwe schoonmaak-cao'. "En we zijn van plan voorlopig te blijven zitten", geeft Meyer aan.

Voor de VU is gekozen omdat deze universiteit volgens de schoonmakers maar blijft bezuinigen op de schoonmaak. Bovendien heeft deze universiteit volgens de vakbond in de afgelopen weken stakingsbrekers ingehuurd en de tijdelijke contracten van enkele stakers zonder reden niet verlengd. "Er waren zeker niet minder mensen nodig, en toch moesten zij er toevallig uit", constateerde Meyer.

Bij de actie op de VU sluiten studenten en leraren zich aan. De komende dagen worden de schoonmakers vergezeld bij hun acties door onder meer thuiszorgers. Volgens Meyer moet de Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zich dan ook zorgen gaan maken. "Als de angel er niet wordt uitgehaald, is dit misschien wel een begin van een bredere maatschappelijke onrust", denkt de vakbondsman.

Op maandag werd het stakingsrecord van 2010 verbroken. Er wordt nu voor de tiende week actiegevoerd voor een betere cao. Ongeveer drieduizend schoonmakers doen mee aan de begin dit jaar gestarte acties. Zij willen onder meer een hoger loon.

De zitacties van maandag zijn 'nadrukkelijk bedoeld om weer aan tafel te gaan', geeft Meyer aan. "Wij zijn bereid om water bij de wijn te doen, maar voor onderhandelingen is een tweede partij nodig." De werkgeversorganisatie in de schoonmaakbranche OSB heeft een paar weken geleden een eindbod gedaan met onder meer vijf procent meer loon.

Volgens Meyer richten de schoonmakers zich echter vooral op doorbetaling bij ziekte. "Bij heel veel beroepsgroepen is dat wel normaal", stelt Meyer na onderzoek door FNV Bondgenoten. Onder de huidige cao krijgen schoonmakers de eerste uren van ziekte niet doorbetaald.

Ferrari voorzichtig over start seizoen

Het Formule 1-team Ferrari is na de laatste testweek in Barcelona voorzichtig over de kansen aan het begin van het seizoen 2012. Volgens technisch directeur Pat Fry is een podiumplaats voor Fernando Alonso of Felipe Massa voorlopig dan ook nog niet aan de orde.

"Ik ben teleurgesteld over ons huidige niveau. We hebben nog veel werk te doen. De veranderingen die we vorige week aan de uitlaat hebben gedaan hebben ons eigenlijk wat tijd gekost en we proberen dat nu te verbeteren. We zullen in de fabriek hard aan het werk moeten en nog wat nieuwe onderdelen testen voor Melbourne," zei Fry.

De Italianen weten de uitlaatsystemen van de concurrentie waarbij de lucht toch richting diffuser gestuurd wordt vooralsnog niet te kopiëren. "Het is de juiste richting om op te gaan. We hebben het geprobeerd, maar het pakte eigenlijk niet goed uit. Het zou ons ook niet gelukt zijn om het voor de vijfde race op te lossen en daarom hebben we het nu laten varen. We blijven het echter in de gaten houden."

Rutte: totale mediastilte

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zullen de komende tijd "een totale mediastilte" betrachten om de kans op succes van de besprekingen zo groot mogelijk te maken.

Dat zei premier Mark Rutte maandag bij het Catshuis voorafgaand aan het eerste overleg binnen de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV over de noodzakelijke extra bezuinigingen. Volgens cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) moet er voor zeker 9 miljard euro gesneden worden om volgend jaar te voldoen aan de Europese afspraak dat het begrotingstekort niet hoger is dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Rutte: totale mediastilte
Rutte: totale mediastilte (Foto: ANP)

Street Fighter X Tekken-DLC al op disc

De Xbox 360-versie van Street Fighter X Tekken zou PS3- en PS Vita-exclusieve personages later als DLC krijgen. Nu blijkt dat die personages al in volledige vorm op de disc staan van de Xbox 360-versie.

De DLC die gratis beschikbaar gesteld gaat worden voor de PS3- en PS Vita-gebruikers zal in een later stadium ook beschikbaar worden voor de Xbox 360-versie. Of deze personages gratis zullen zijn of dat de personages voor de Xbox 360-versie een klein bedrag zullen kosten heeft Capcom nog niet bekendgemaakt.

Het zou onder andere gaan om Elena, Guy, Alisa, Mega Man, Pac-Man en andere personages. De content op disc bevat in ieder geval de proloogfilmpjes, de personagemodellen zelf en de eindfilmpjes van de personages. Bekijk hieronder een filmpje van Bryan en Lei in actie. Street Fighter X Tekken komt aanstaande vrijdag uit.

Ferrer stijgt naar vijfde plaats wereldranglijst

David Ferrer is teruggekeerd in de top vijf van de wereldranglijst. De Spaanse tennisser klimt dankzij zijn toernooizege in Acapulco ten koste van Jo-Wilfried Tsonga van de zesde naar de vijfde plaats. Ferrer stond in 2008 een paar weken vierde, zijn beste klassering ooit.

Ook Juan Martin del Potro boekt een plaatsje winst. De Argentijn passeert Janko Tipsarevic en staat nu negende. Novak Djokovic voert de wereldranglijst nog altijd aan, voor Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray.

Robin Haase blijft op de 55e plaats de beste Nederlander. Thomas Schoorel stijgt dankzij zijn plaats in de halve finale van het challengertoernooi in Cherbourg elf plaatsen naar 125. Igor Sijsling staat twee plekken lager. Jesse Huta Galung levert vijf plaatsen in en staat niet langer in de top tweehonderd (202).

Op de wereldranglijst van de WTA zijn er geen verschuivingen in de top tien. Victoria Azarenka staat bovenaan, gevolgd door Maria Sharapova en Petra Kvitova. Michaëlla Krajicek is de beste Nederlandse, maar levert wel terrein in. Ze daalt acht plaatsen naar nummer tachtig.

Arantxa Rus staat ook nog net in de top honderd. Ze daalt een plaatsje en staat nu 98e. Bibiane Schoofs en Kiki Bertens bezetten respectievelijk de 153e en 172e positie.


David Ferrer stijgt naar vijfde plaats (Foto: Novum)

[Serie A] Uitslagen speelronde 26

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de 26e speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 27.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
US Palermo AC Milan 0-4
Juventus Chievo 1-1
Parma Napoli 1-2
Udinese Atalanta 0-0
AC Siena Cagliari 3-0
Fiorentina Cesena 2-0
Lecce Genoa 2-2
AS Roma Lazio Roma 1-2
Bologna Novara Calcio 1-0
Internazionale Catania 2-2

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 AC Milan 26 16 6 4 54 53-22
2 Juventus 25 13 12 0 51 38-16
3 Lazio Roma 26 14 6 6 48 41-30
4 Udinese 26 13 7 6 46 37-23
5 Napoli 26 11 10 5 43 44-25
6 AS Roma 26 11 5 10 38 39-33
7 Internazionale 26 11 4 11 37 36-36
8 Catania 25 8 10 7 34 34-35
9 US Palermo 26 10 4 12 34 39-43
10 Chievo 26 9 7 10 34 22-31
11 Atalanta 26 9 11 6 32 30-28
12 Genoa 26 9 5 12 32 35-48
13 Fiorentina 25 8 7 10 31 25-25
14 Bologna 25 8 7 10 31 25-29
15 Cagliari 26 7 10 9 31 23-29
16 Parma 25 7 8 10 29 30-39
17 AC Siena 26 7 8 11 29 30-28
18 Lecce 26 6 7 13 25 30-42
19 Novara Calcio 26 3 8 15 17 21-46
20 Cesena 25 4 4 17 16 16-40

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 18
Antonio Di Natale Udinese 18
3 Edinson Cavani Napoli 16

Programma speelronde 27

Datum Thuis Uit
wo 7 mrt, 18:30 Cesena Catania
wo 7 mrt, 18:30 Parma Fiorentina
wo 7 mrt, 18:30 Bologna Juventus
vr 9 mrt, 20:45 Napoli Cagliari
vr 9 mrt, 20:45 Chievo Internazionale
za 10 mrt, 20:45 US Palermo AS Roma
zo 11 mrt, 12:30 Novara Calcio Udinese
zo 11 mrt, 15:00 Catania Fiorentina
zo 11 mrt, 15:00 Genoa Juventus
zo 11 mrt, 15:00 AC Milan Lecce
zo 11 mrt, 15:00 Atalanta Parma
zo 11 mrt, 15:00 Cesena AC Siena
zo 11 mrt, 20:45 Lazio Roma Bologna

[Primera División] Uitslagen speelronde 25

Afgelopen weekend werd in Spaanse Primera División de 25e speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 26.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Osasuna 1-1
Getafe CF Malaga CF 1-3
Rayo Vallecano Racing Santander 4-2
FC Barcelona Sporting de Gijón 3-1
Sevilla FC Atletico Madrid 1-1
Real Zaragoza Villarreal 2-1
Athletic de Bilbao Real Sociedad 2-0
Granada CF Valencia 0-1
Real Madrid Espanyol 5-0

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 25 22 1 2 67 85-21
2 FC Barcelona 25 17 6 2 57 73-19
3 Valencia 25 12 7 6 43 38-29
4 Athletic de Bilbao 25 9 10 6 37 41-32
5 Malaga CF 25 11 4 10 37 36-37
6 Levante UD 24 10 5 9 35 34-35
7 Osasuna 25 8 11 6 35 29-39
8 Rayo Vallecano 25 10 4 11 34 36-38
9 Atletico Madrid 25 8 9 8 33 34-31
10 Sevilla FC 25 8 9 8 33 27-28
11 Espanyol 25 9 6 10 33 27-34
12 Real Betis Sevilla 24 9 3 12 30 28-32
13 Real Sociedad 25 8 6 11 30 27-36
14 Real Mallorca 25 7 8 10 29 24-30
15 Getafe CF 25 7 8 10 29 25-34
16 Granada CF 25 8 4 13 28 22-35
17 Villarreal 25 6 9 10 27 26-38
18 Racing Santander 25 4 12 9 24 21-35
19 Sporting de Gijón 25 5 6 14 21 23-48
20 Real Zaragoza 25 4 6 15 18 21-46

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 30
2 Lionel Messi Barcelona 28
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 16

Programma speelronde 26

Datum Thuis Uit
ma 5 mrt, 21:00 Levante UD Real Betis Sevilla
za 10 mrt, 18:00 Real Sociedad Real Zaragoza
za 10 mrt, 18:00 Malaga CF Levante UD
za 10 mrt, 20:00 Sporting de Gijón Sevilla FC
za 10 mrt, 22:00 Real Betis Sevilla Real Madrid
zo 11 mrt, 12:00 Atletico Madrid Granada CF
zo 11 mrt, 12:00 Espanyol Rayo Vallecano
zo 11 mrt, 16:00 Valencia Real Mallorca
zo 11 mrt, 18:00 Racing Santander FC Barcelona
zo 11 mrt, 21:30 Osasuna Athletic de Bilbao

Mails gemeente Amsterdam weg door fout KPN

Door een fout van KPN zijn in januari twee dagen lang alle inkomende e-mails van een aantal diensten van de gemeente Amsterdam verdwenen. Een woordvoerder van KPN bevestigt maandag een bericht hierover van de it-nieuwssite Webwereld.

Een medewerker van het bedrijf had een fout gemaakt bij de instellingen van de mailserver van de gemeente, waardoor alle binnenkomende mails werden geblokkeerd. De afzenders kregen geen melding dat hun mail niet was aangekomen.

De mails konden niet meer worden achterhaald, maar de afzenders wel. Zij hebben een bericht gekregen met het verzoek hun mail nogmaals te versturen.

Gas en stroom weer duurder

Huishoudens waren in januari gemiddeld 156 euro kwijt aan elektriciteit en gas, dertien euro meer dan een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen voor gas en stroom waren in januari bijna 120 procent hoger dan vijftien jaar geleden. Daarmee zijn de energieprijzen sinds 1997 ruim drie keer zo hard gestegen als de prijzen van andere goederen en diensten.

De hogere energierekening heeft vooral te maken met de stijging van de leveringskosten voor gas met negen euro. Die kosten hangen voor een deel af van de olieprijs, die vorig jaar fors is gestegen. Doordat energie vaak vooraf wordt ingekocht, was de stijging pas in de eerste maand van dit jaar te zien in de energietarieven.

Ook verhoogde transportkosten en energiebelasting droegen bij aan de stijging van de energierekening.

Steekpartij in Vlissingen na geluidsoverlast

Een 19-jarige man is zondagavond neergestoken in Vlissingen. De politie denkt dat een ruzie over geluidsoverlast mogelijk de aanleiding is voor de steekpartij. Het slachtoffer ligt ter observatie in het ziekenhuis, de politie kan niet zeggen hoe hij eraan toe is. De 26-jarige verdachte uit Vlissingen heeft zichzelf aangegeven.

Rond 22.15 uur werd de 19-jarige Vlissinger in een woning aan de Verkuijl Quakkelaarstraat neergestoken. Toen hulpdiensten hem daar aantroffen was hij bij kennis en aanspreekbaar.

De politie gaat later op de dag praten met zowel het slachtoffer als de verdachte.

"Villas-Boas gefrustreerd en verdrietig"

André Villas-Boas is 'gefrustreerd en verdrietig' na zijn gedwongen vertrek bij Chelsea. Dat stelt Richard Bevan, directeur van de bond voor managers.

"Hij was erg teleurgesteld, gefrustreerd en verdrietig, maar zijn gedachtes waren bij de club, de fans en de interim-trainer Roberto Di Matteo. Hij wenst hem succes voor de rest van het seizoen", aldus Bevan, die niet te spreken is over de werkwijze van Chelsea.

"Ondanks de rijkdom heeft de club nog geen manier uitgewerkt hoe het succesvol kan worden. Dat dit alweer de achtste manager in negen jaar is, is beschamend voor de eigenaar, de club, de fans en de competitie", zegt Bevan.

De directeur denkt dat Villas-Boas meer tijd had moeten krijgen. "Je krijgt succes wanneer de manager tijd krijgt. Dan komt er stabiliteit. Anders is het erg moeilijk voor managers als André om zijn filosofie op de trainers over te brengen."

'Sulejmani dit seizoen niet meer in actie'

Ajax kan mogelijk dit seizoen geen beroep meer doen op Miralem Sulejmani. De snelle buitenspeler van de Amsterdammers raakte in zijn 150e optreden voor Ajax opnieuw geblesseerd aan zijn linkerknie. Sulejmani zal deze week nog een kijkoperatie ondergaan en zal minimaal twee weken, maar waarschijnlijk veel langer uit te roulatie zijn.

"Sulejmani viel tegen Feyenoord ook al uit met een knieblessure", wist De Boer eerder te vertellen. "Ik vrees dat er toch iets met zijn meniscus aan de hand is. Ik wil niet negatief zijn, maar vrees het ergste."

Als de kijkoperatie een positief resultaat laat zien, wordt de knie alleen gespoeld en is Sulejmani pakweg twee weken uitgeschakeld. Bij schade aan de meniscus staat de aanvaller veel langer aan de kant.

T. Janssen: "Oranje is klaar"

Theo Janssen houdt er geen rekening mee dat hij nog wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal. Dat zegt hij vandaag in De Telegraaf.

Een uitnodiging van bondscoach Bert van Marwijk verwacht de Ajax-middenvelder niet. "Dat is klaar. Waarom? Ik heb niet het gevoel dat ik er dicht bij zit. Ik vond Kevin Strootman heel goed en Stijn Schaars speelt in Portugal."

"Hopelijk wordt het een fantastisch EK. Mensen die me kennen, weten of ik erop in zou gaan als de bondscoach me belt", aldus Janssen, die vijf interlands speelde voor Oranje.

Zijn laatste speelminuten maakte hij vorig jaar tijdens de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk. Oranje won die wedstrijd met 3-1. Janssen speelde 71 minuten mee.

App Store passeert 25 miljard downloads

Eind zondagmiddag heeft de App Store zijn 25 miljardste download gehad. Degene die de app gedownload heeft zal van Apple een iTunes-voucher krijgen van $10.000.

De 25 miljard is behaald in drie jaar, zeven maanden en 23 dagen nadat de service gestart is in 2008. Momenteel zijn er meer dan 500.000 verschillende apps te downloaden in de App Store. Apple zal later bekendmaken op deze website wie de gelukkige winnaar is van de $10.000.

[NBA] Ontkentende Williams rolt Bobcats op

Deron Williams heeft bijna in zijn eentje Charlotte Bobcats verslagen. De basketballer maakte in de uitwedstrijd maar liefst 57 punten en bezorgde zijn ploeg New Jersey Nets daarmee een 104-101 overwinning. New Jersey staat desondanks slechts dertiende in de vijftien ploegen tellende Eastern Conference.

De 57 punten van Williams betekenden een clubrecord. Mike Newlin (1979) en Ray Williams (1982) kwamen namens de Nets ooit tot 52 punten. Williams heeft een gemiddelde van 21,7 punten per wedstrijd.

Los Angeles Lakers beleefde ook een goede avond. Dankzij 33 punten van Kobe Bryant werd Miami Heat met 93-83 verslagen. LeBron James nam bij de verliezende ploeg uit Florida 25 punten, dertien rebounds en zeven assists voor zijn rekening.

Overige uitslagen NBA
Boston Celtics - New York Knicks 115-111 nv
Phoenix Suns- Sacramento Kings 96-88
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 103-105 nv
Toronto Raptors - Golden State Warriors 83-75
Philadelpia 76ers - Chicago Bulls 91-96
San Antonio Spurs - Denver Nuggets 94-99

Journalist vermoord in Somalië

Gewapende mannen hebben zondagavond in een dorp in het midden van Somalië een Somalische journalist doodgeschoten. Dat heeft een collega van het slachtoffer maandag gezegd. Het is al de vierde moord op een journalist in Somalië in vier maanden tijd.

Ali Ahmed Abdi maakte een wandelingetje in het dorp Garsoor toen hij door twee mannen zeker drie keer in zijn hoofd werd geschoten. Het motief voor de moord is onduidelijk. Abdi werkte voorheen voor Radio Galkayo en de laatste tijd voor een Somalische nieuwssite.

Joling niet blij met 'tenenkrommende' Paul Turner

Gerard Joling vindt het maar niks dat Paul Turner gaat optreden bij Toppers in Concert. Afgelopen weekeinde werd bekend dat de Voice of Holland-finalist op 17, 18 en 19 mei een gastoptreden verzorgt. "Ik wist van niks."

"Ik begrijp nu waarom Gordon wel eens dwars was", vertelt Joling aan De Telegraaf. "Hoe moeilijk is het de gasten van tevoren even met ons door te nemen." Volgens de zanger is Turner 'vast een aardige jongen'. "Maar in dit geval had ik graag een stem gehad."

Het is niet de eerste keer dat Joling zich ergert aan de gang van zaken rond De Toppers. Onlangs hoorde hij dat Paul de Leeuw en Glennis Grace ook naar de Arena komen. "Wist ik ook niks van. Dat zijn echter supercollega's en Paul Turner ken ik alleen van The Voice of Holland en dat liet geen al te beste indruk achter." De 51-jarige Joling noemt Turner zelfs 'tenenkrommend'. "Ik kan er niet naar kijken, zo overdreven vind ik het. Nou, dat zegt wel wat als ik dat voel."

Volgens Toppers-manager Benno de Leeuw valt het allemaal reuze mee. "Gerard is met vakantie, en het is dit weekeinde pas rondgekomen. Paul Turner wordt niet de vierde Topper. Maar hij is wel hilarisch en past daarom in het concept. Hij gaat één nummertje vertolken en ik denk dat Amsterdam dat erg leuk gaat vinden."

'Privacywaakhond mist menskracht'

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft niet genoeg personeel om de verwachte toestroom aan meldingen over datalekken af te handelen. Dat zegt voorzitter van het CBP Jacob Kohnstamm maandag in het Financieele Dagblad.

Door een nieuwe meldplicht moeten organisaties datalekken straks melden. In het buitenland leidde een dergelijke meldplicht volgens Kohnstamm tot honderden meldingen. "De vraag is waar die meldingen goed voor zijn als wij niet de menskracht hebben om naar ernstige en schade veroorzakende datalekken te kijken", zegt hij in de krant.

Hij vreest dat de zwartepiet bij het CBP komt te liggen als een bedrijf zijn beveiliging niet op orde had. "Zo van: we hebben het gemeld, niks gehoord en namen aan dat het in orde is."

Het CBP heeft een jaarbudget van 7,5 miljoen euro en 75 mensen in dienst. Kohnstamm wijst erop dat met een groot onderzoek, zoals de verzameling van wifi-gegevens door internetbedrijf Google, al snel zes mensen een halfjaar tot negen maanden bezig zijn. "Ik schat in dat wij nu meer dan de helft van de zaken laten liggen bij gebrek aan menskracht."

Het CBP heeft nu budget voor tien tot vijftien 'echt indringende onderzoeken' per jaar. Vier jaar geleden zei Kohnstamm dat de organisatie moet vervijfvoudigen. Maar nu zou het vanwege de economische crisis buiten elke orde zijn om zoiets te denken.

[Premier League] Uitslagen speelronde 27

In de Engelse Premier League werd afgelopen weekend weer een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je een overzicht van alle uitslagen, de actuele stand, topscorers en het programam voor volgende week.

Uitslagen speelronde 27:

Thuis Uit Uitslag
Liverpool Arsenal 1-2
Blackburn Rovers Aston Villa 1-1
Manchester City Bolton Wanderers 2-0
Queens Park Rangers Everton 1-1
Stoke City Norwich City 1-0
West Bromwich Albion Chelsea 1-0
Wigan Athletic Swansea City 0-2
Newcastle United Sunderland 1-1
Fulham Wolverhampton Wanderers 5-0
Tottenham Hotspur Manchester United 1-3


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 27 21 3 3 66 69-19
2 Manchester United 27 20 4 3 64 66-27
3 Tottenham Hotspur 27 16 5 6 53 52-33
4 Arsenal 27 15 4 8 49 55-38
5 Chelsea 27 13 7 7 46 47-32
6 Newcastle United 27 12 8 7 44 39-39
7 Liverpool 26 10 9 7 39 30-25
8 Fulham 27 9 9 9 36 37-36
9 Stoke City 27 10 6 11 36 27-38
10 West Bromwich Albion 27 10 5 12 35 34-35
11 Norwich City 27 9 8 10 35 38-44
12 Sunderland 27 9 7 11 34 35-31
13 Everton 26 9 7 10 34 27-28
14 Swansea City 27 8 9 10 33 30-34
15 Aston Villa 27 6 12 9 30 30-35
16 Queens Park Rangers 27 5 7 15 22 28-46
17 Blackburn Rovers 27 5 7 15 22 38-60
18 Wolverhampton Wanderers 27 5 7 15 22 30-56
19 Bolton Wanderers 27 6 2 19 20 29-56
20 Wigan Athletic 27 4 8 15 20 23-52


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 25
2 Wayne Rooney Manchester United 18
3 Demba Ba Newcastle United 16
4 Sergio Agüero Manchester City 16
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 13


Programma speelronde 28:

Datum Thuis Uit
za 10 mrt, 13:45 uur
Bolton Wanderers Queens Park Rangers
za 10 mrt, 16:00 uur Aston Villa Fulham
za 10 mrt, 16:00 uur Chelsea Stoke City
za 10 mrt, 16:00 uur Sunderland Liverpool
za 10 mrt, 16:00 uur Wolverhampton Wanderers Blackburn Rovers
za 10 mrt, 18:30 uur Everton Tottenham Hotspur
zo 11 mrt, 15:00 uur Manchester United West Bromwich Albion
zo 11 mrt, 15:00 uur Swansea City Manchester City
zo 11 mrt, 17:00 uur Norwich City Wigan Athletic

Leger China stevig onder controle van de partij

De Chinese krijgsmacht staat voortaan weer volledig onder controle van de Communistische Partij. De beslissing, maandag wereldkundig gemaakt door premier Wen Jiabao, werd ingegeven door de hogere kosten van defensie en territoriale geschillen in Oost-Azië.

Wen sprak maandag tijdens de opening van de jaarlijkse tiendaagse sessie van het Nationaal Volkscongres. Zijn aankondiging gaat in tegen oproepen die her en der klinken om niet de Communistische Partij, maar de regering de zeggenschap te geven over het 2,3 miljoen leden tellende Volksbevrijdingsleger.

De belangrijkste taak van het leger is het waarborgen van de heerschappij van de partij door waar nodig tegenstanders de mond te snoeren, zoals ten tijde van het ongewapende democratisch gezinde studentenprotest in 1989. Daarnaast behoren het winnen van regionale conflicten met behulp van de modernste technologieën, het bestrijden van terrorisme, het handhaven van de stabiliteit, het te hulp schieten in noodsituaties en het verschaffen van noodhulp bij rampen tot het omvangrijke takenpakket van de strijdkrachten, benadrukte Wen.

De Chinese defensie-uitgaven stijgen sinds begin jaren negentig bijna jaarlijks met dubbele cijfers. De Volksrepubliek spendeert in 2012 ruim elf procent meer aan defensie, waarmee de begroting van de strijdkrachten dit jaar uitkomt op meer dan tachtig miljard euro.


Leger China stevig onder controle van de partij (Foto: Novum)

Anderson wint toernooi Delray Beach

Kevin Anderson heeft het tennistoernooi van Delray Beach gewonnen. De Zuid-Afrikaan, die als zevende was geplaatst, was in de finale met 6-4, 7-6 (2) een maatje te groot voor de Australische qualifier Marinko Matosevic. Voor Anderson is het na zijn overwinning vorig jaar in Johannesburg zijn tweede ATP-titel.

Anderson maakte eerder indruk op het Amerikaanse hardcourt door thuisfavorieten Andy Roddick en John Isner uit te schakelen. De Zuid-Afrikaan stijgt door zijn overwinning van de 36e naar de dertigste plaats op de wereldranglijst. Matosevic vindt zichzelf terug op de 129e plaats.

Extra geld voor gezonde keuzes door jeugd

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende 3 jaar in totaal 6 miljoen euro extra uit om jongeren weerbaar te maken tegen de verleidingen van alcohol, roken en drugs. Via school en social media moeten jongeren geholpen worden gezonde keuzes te maken. Dit kondigt Schippers maandag in de Tweede Kamer aan.

Schippers benadrukt dat tegenover de preventie ook het stellen van grenzen staat. Zo zijn de boetes op het overtreden van het rookverbod in de horeca verdubbeld en wordt alcoholbezit op straat strafbaar voor jongeren onder de 16.

Extra geld voor gezonde keuzes door jeugd
Extra geld voor gezonde keuzes door jeugd (Foto: ANP)

Supermarktgigant Tesco gaat 20.000 banen creëren

Het supermarktbedrijf Tesco is van plan twintigduizend full- en parttime banen te creëren in het thuisland Groot-Brittannië. Dat meldden diverse Britse media maandagochtend. De stap is door de Britse premier David Cameron verwelkomd als een 'grote boost voor het zelfvertrouwen van de economie'.

Tesco, dat afgelopen week nog een winstwaarschuwing gaf, wil vooral investeren in de klantenservice. Het bedrijf zegt van plan te zijn bestaande winkels aan te passen en nieuwe winkels te openen.

"Tesco is een van de belangrijkste bedrijven ter wereld en de grootste private werkgever van ons land", reageerde Cameron tegenover de BBC. "Hun toezegging om banen en kansen voor jonge mensen te creëren in deze moeilijke economische tijden, is fantastisch nieuws voor ons land als geheel en voor die mensen die door Tesco een baan krijgen."

Volgens de BBC heeft Tesco aangegeven dat een deel van de duizenden nieuwe banen stageplekken zullen zijn.


Supermarktgigant Tesco gaat 20.000 banen creëren (Foto: Novum)

Rabobank komt met verticale pinpas

De Rabobank geeft maandag als eerste bank verticale betaalpassen uit, waarbij de tekst niet meer over de lengte van de pas staat, maar in de breedte. Hiermee sluit het ontwerp aan op het nieuwe pinnen, meldt de Rabobank.

Bij het oude pinnen werd de pas nog horizontaal door een magneetstriplezer gehaald. Bij het begin dit jaar volledig ingevoerde nieuwe pinnen wordt de pas verticaal in een chiplezer gestoken. Het is volgens de bank dan ook logischer de tekst verticaal op de pas te zetten. De kaart heeft wel nog altijd een magneetstrip.

Bij de nieuwe pas blijven het rekeningnummer en het pasnummer zichtbaar als die in de kaartlezer voor internetbankieren wordt geplaatst. Op de nieuwe betaalpas staat ook al het zogenoemde International Banking Account Number (IBAN) van 19 cijfers. Dat is een nummer dat nu al voor buitenlandse betalingen wordt gebruikt en in de toekomst ook voor binnenlandse betalingen.

De klanten van de Rabobank krijgen de nieuwe kaart overigens niet meteen thuisgestuurd. Pas als hun huidige kaart verloopt of als ze hem kwijtraken, krijgen ze een nieuw exemplaar.

Het is niet bekend of andere banken ook met een verticale pas komen.


Rabobank komt met verticale pinpas (Foto: Novum)

Patent van Valve toont controller

Een patent van 2009 toont dat Valve mogelijk zijn eigen controller ontwikkeld heeft. Dit zou mooi in verbinding staan met de eerdere geruchten dat Valve aan zijn eigen console werkt. Ook zou de controller verwisselbare onderdelen bevatten.

Dit patent dat in 2011 gepubliceerd is, heeft betrekking op "Video Game Controller" en "user swappable control components". Met andere woorden, dit is een controller met verwisselbare onderdelen waarbij je alle invoergegevens zelf bepaalt. Ook zou je verschillende joysticks kunnen plaatsen op de controller.

Drie werknemers van Valve zijn verantwoordelijk voor het indienen hiervan en Valve zelf staat genoteerd als opdrachtgever voor de applicatie. Dit bewijst dat het een officieel project is dat binnenshuis ontwikkeld werd.

Wat men wel moet onthouden is dat niet bekend is of deze controller het ontwikkelingsproces overleefd heeft. Ook moet men in gedachten houden dat dit een patent applicatie is, wat betekent dat de afbeeldingen van de controller louter illustratief bedoeld zijn. 

Valve controller afbeelding 1

Valve controller afbeelding 2Valve controller afbeelding 3

Valve controller afbeelding 4Valve controller afbeelding 5

Verzekering dekt tandarts zelden helemaal

De zorgverzekering dekt de nieuwe vrije tandartstarieven zelden helemaal. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Uit een vergelijking van gehanteerde tarieven de afgelopen 2 maanden van 1150 tandartsen is gebleken dat van de 177 soorten behandeling, de tandartsen voor 155 behandelingen meer vragen dan de verzekeraars vergoeden, vertelt een woordvoerster.

Tandartsbezoekers hebben de afgelopen twee maanden vaak hun beklag gedaan bij de NPCF, bevestigt de patiëntenorganisatie maandag een bericht hierover in De Telegraaf.

Woede om onduidelijkheid na alarm Heerhugowaard

Inwoners van Heerhugowaard zijn boos dat zij nauwelijks informatie kregen nadat zondagnacht het luchtalarm was afgegaan. Het alarm was een halfuur na middernacht afgegaan vanwege een brand in een kassencomplex aan de Oterlekerweg.

Pas een uur later verscheen op de website van de gemeente een advies om ramen en deuren gesloten te houden. Op de website van de gemeente en op Twitter klagen bewoners dat zij lang in onzekerheid hebben gezeten over wat er nou aan de hand was.

Zij wijzen erop dat ze, zoals wordt voorgeschreven, na het alarm ramen en deuren sloten en afstemden op regionale zenders. Daar zou echter pas drie kwartier na het alarm een korte toelichting zijn gegeven. Ook wordt geklaagd dat de brand al voor middernacht uitbrak en dat pas drie kwartier later het alarm afging.

Bij de brand ontstond volgens de gemeente veel rook. Er zijn geen gevaarlijke concentraties van schadelijke stoffen gemeten, wel kon de rook irritaties veroorzaken in de keel, de neus en de ogen.

BN'ers: niet bezuinigen op ontwikkelingshulp

Nederland moet niet extra bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dat schrijft een aantal bekende Nederlanders, onder wie Doutzen Kroes, Peter R. de Vries en Dolf Jansen, in een open brief aan het kabinet. "De economische crisis te lijf door de steun aan de armsten af te knijpen? Daarmee schieten we in de eigen voet."

"Het is onaanvaardbaar dat de rijkste landen hun economische teruggang te lijf willen gaan door te korten op het bestrijden van extreme armoede en onrecht", schrijven de ondertekenaars in de brief, die werd gepubliceerd in Metro. Volgens hen is snijden in ontwikkelingssamenwerking een 'historische vergissing'.

De BN'ers, onder wie ook oud-ministers Joris Voorhoeve en Bert Koenders, zeggen dat ontwikkelingssamenwerking bijdraagt aan 'wereldwijde stabiliteit'. "Investeren in duurzame energie in ontwikkelingslanden draagt bij aan een beter milieu, ook voor Nederland. En het creëren van werkgelegenheid voor het hoge aantal jongeren in ontwikkelingslanden schept nieuwe markten voor ons bedrijfsleven."

In de brief worden Nederlanders opgeroepen zich ook uit te spreken tegen extra bezuinigingen via de website Jekrijgtwatjegeeft.nu.

Premier Mark Rutte (VVD), vice-premier Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders (PVV) onderhandelen vanaf maandag in het Catshuis. De gedoogcoalitie gaat daar de komende tijd in gesprek over nieuwe bezuinigingen om het begrotingstekort van 4,5 procent terug te dringen naar drie procent.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 24

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 24e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Hamburger SV VFB Stuttgart 0-4
Hannover 96 FC Augsburg 2-2
SC Freiburg FC Schalke 04 2-1
FC Kaiserslautern VFL Wolfsburg 0-0
Hertha BSC Werder Bremen 1-0
Bayer Leverkusen Bayern München 2-0
Borussia Dortmund FSV Mainz 05 2-1
1.FC Nürnberg Borussia Mönchengladbach 1-0
1899 Hoffenheim 1.FC Köln 1-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 24 17 4 3 55 52-16
2 Bayern München 24 15 3 6 48 51-16
3 Borussia Mönchengladbach 24 14 5 5 47 37-15
4 FC Schalke 04 24 14 2 8 44 51-32
5 Bayer Leverkusen 24 11 7 6 40 36-29
6 Werder Bremen 24 10 6 8 36 37-38
7 Hannover 96 24 8 11 5 35 30-32
8 VFB Stuttgart 24 9 5 10 32 41-33
9 1.FC Nürnberg 24 9 4 11 31 23-32
10 1899 Hoffenheim 24 7 9 8 30 27-28
11 VFL Wolfsburg 24 8 4 12 28 28-44
12 FSV Mainz 05 24 6 9 9 27 35-38
13 Hamburger SV 24 6 9 9 27 28-42
14 1.FC Köln 24 7 4 13 25 31-46
15 Hertha BSC 24 5 8 11 23 26-40
16 FC Augsburg 24 4 10 10 22 25-39
17 SC Freiburg 24 5 6 13 21 30-52
18 FC Kaiserslautern 24 3 10 11 19 16-32

topscorers:

# speler club goals
1 Huntelaar Schalke 04 18
2 Gomez Bayern München 18
3 Podolski 1. FC Köln 16
4 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 16
5 Pizarro Werder Bremen 15

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 9 mrt, 20:30 VFB Stuttgart FC Kaiserslautern
za 10 mrt, 15:30 Bayern München 1899 Hoffenheim
za 10 mrt, 15:30 FSV Mainz 05 1.FC Nürnberg
za 10 mrt, 15:30 1.FC Köln Hertha BSC
za 10 mrt, 15:30 VFL Wolfsburg Bayer Leverkusen
za 10 mrt, 15:30 Borussia Mönchengladbach SC Freiburg
za 10 mrt, 18:30 FC Augsburg Borussia Dortmund
zo 11 mrt, 15:30 Werder Bremen Hannover 96
zo 11 mrt, 17:30 FC Schalke 04 Hamburger SV

Poetin kan rekenen op bijna 64 procent

Na telling van bijna 99 procent van de stemmen gaat Vladimir Poetin met ruim 63 procent van de getelde stembiljetten aan de leiding in de Russische presidentsverkiezingen. Dat heeft de Russische kiescommissie gezegd. De definitieve verkiezingsuitslag wordt later maandag verwacht. Met deze uitslag is een tweede verkiezingsronde overbodig.

Poetin laat de overige mededingers, de communist Gennadi Zjoeganov, de nationalist Vladimir Zjirinovski, de socialist Sergej Mironov en de miljardair Michail Prochorov ver achter zich. De huidige premier van Rusland was van 2000 tot 2008 ook al president. Hij maakte toen na twee termijnen plaats voor zijn vertrouweling Dmitri Medvedev, omdat de grondwet hem geen nieuwe herverkiezing toestond. In de tussenliggende jaren is de ambtstermijn van de president opgerekt, waardoor Poetin zich in ieder geval kan opmaken voor nog eens zes jaar aan het roer.

Enkele uren nadat de stembussen waren geopend was er al meer dan duizend keer geklaagd over onregelmatigheden. Rapporten stroomden binnen over onduidelijke stembiljetten en webcams in stemlokalen die niet functioneerden. Golos, de grootste organisatie van onafhankelijke verkiezingswaarnemers in Rusland, zei honderden berichten te hebben ontvangen over mensen die in bussen van kiesdistrict naar kiesdistrict werden gereden om meerdere keren te stemmen.

"Deze verkiezingen zijn niet vrij (...) Daarom gaan we morgen demonstreren", zei Michail Kasjanov, voormalig premier onder president Poetin die zich inmiddels aan de kant van de oppositie heeft geschaard, zondag. "We erkennen de legitimiteit van de president niet."

'Kas voor WW is leeg'

De miljardenreserves voor werkloosheidsuitkeringen zijn in een paar jaar tijd volledig verbruikt. Eind 2008 zat er nog ruim negen miljard euro in de WW-fondsen, nu staan zij 1,9 miljard euro in het rood. Dat schrijft Trouw maandag op basis van cijfers van uitkeringsinstatie UWV.

De kas werd in het verleden gevuld met werkgevers- en werknemerspremies. In 2009 schafte het kabinet Balkenende-IV het werknemersdeel af. Door de economische crisis kwamen er veel WW-uitgaven bij. Door het wegvallen van een deel van de inkomsten en de extra uitgaven was de kas al snel leeg. Voor de hoogte van de uitkeringen heeft dit geen gevolgen omdat de overheid de kas aanvult.

Wel is volgens de krant duidelijk dat er geen kasreserves meer zijn voor de nieuwe toestroom van WW'ers, die vorige week door het Centraal Planbureau werd voorspeld. Als geen maatregelen worden genomen, moet de overheid hier miljarden voor uittrekken.

De overheid kan de uitkering versoberen, de premie voor werkgevers verhogen of werknemers weer premie laten betalen. Op die laatste optie zinspeelde vakcentrale FNV vorige week al. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei toen dat de overheid moet investeren in opleidingen en een goede WW. "Wij zijn bereid werknemers te vragen weer premie te betalen als dat problemen oplevert met de betaalbaarheid", zei ze toen.

De WW-premie is een van de onderwerpen waarover premier Mark Rutte (VVD), vice-premier Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders (PVV) vanaf maandag onderhandelen in het Catshuis. De gedoogcoalitie gaat daar de komende tijd in gesprek over nieuwe bezuinigingen om het begrotingstekort van 4,5 procent terug te dringen naar drie procent.

Massagraf in Libië blootgelegd

In het Oost-Libische stadje Bin Jawwad is een massagraf blootgelegd waarin 157 rebellen en burgers rusten. Dat heeft het hoofd van de Libische dienst voor vermiste personen bekendgemaakt.

Volgens Omar al-Obeidi gaat het om het grootste massagraf uit de strijd tegen wijlen Moammar Gadhafi dat tot dusver in Libië is gevonden. '"Dit zijn burgers die protesteerden en zijn omgebracht door de mannen van Gadhafi'', verklaarde Al-Obeidi. Sommigen zouden zijn geëxecuteerd, anderen werd artillerievuur fataal.

Van tachtig lichamen is inmiddels de identiteit vastgesteld. Het overgrote deel van de slachtoffers die in het massagraf zijn geëindigd was volgens Al-Obeidi afkomstig uit het oosten van het land. Onder hen is een jongen van 17.

Bin Jawwad was tijdens de maandenlange burgeroorlog tussen het bewind van Moammar Gadhafi en de opstandelingen een belangrijk strijdtoneel.

Luchtalarm afgegaan na brand in Heerhugowaard

In Heerhugowaard is in de nacht van zondag op maandag het luchtalarm afgegaan nadat er een grote brand was uitgebroken bij een kassencomplex. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden. Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt.

Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Er is niemand gewond geraakt.

In het kassencomplex is veel plastic aanwezig. Daardoor is er sprake van veel rookontwikkeling. De wegen in de omgeving zijn afgesloten.

Chavez: kanker was teruggekeerd

Het verdachte weefsel dat artsen vorige week uit de bekkenstreek van de Venezolaanse president Hugo Chavez hebben verwijderd was van dezelfde kwaadaardige variant als een eerdere tumor. Volgens Chavez heeft onderzoek van het weggesneden gezwel uitgewezen dat de aandoening waaraan hij in juni werd behandeld was teruggekeerd.

Maar Chavez toonde zich zondag, toen hij voor het eerst sinds de operatie van vorige week zaterdag op televisie verscheen, zelfverzekerd. Hij verklaarde dat de tumor volledig was verwijderd en dat hij nu geheel kankervrij is. Chavez' herstel is naar eigen zeggen bovendien 'gemakkelijk en snel' verlopen.

De zaterdag geschoten beelden tonen Chavez in de Cubaanse hoofdstad Havana, in gezelschap van een reeks ministers en zijn oudere broer Adan. De president hield twee zaterdagkranten voor de camera omhoog om te bewijzen dat de opname niet al was gemaakt voor hij onder het mes ging.

Het verdachte weefsel dat vorige week zaterdag bij Chavez is weggenomen bevond zich op dezelfde plaats als het kwaadaardige gezwel ter grootte van een honkbal dat artsen in juni hadden verwijderd.


Chavez: kanker was teruggekeerd (Foto: Novum)

Schippers dreigt met wetgeving voor zoutreductie

Als voedingsfabrikanten niet snel minder zout en vet in hun voedsel stoppen, worden ze daartoe verplicht met wetgeving. De fabrikanten hebben tot eind dit jaar om hun leven te beteren, dreigt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in de Volkskrant.

Over het te hoge gehalte aan vet en zout in voedsel wordt al jaren gesteggeld. Schippers vindt dat fabrikanten het probleem niet snel genoeg aanpakken. Toch krijgen de producenten nog wat respijt. Als zij meewerken is het resultaat volgens haar beter.

Gemiddeld heeft iemand ongeveer zes gram zout per dag nodig. In de praktijk krijgen mannen bijna tien en vrouwen ongeveer 7,5 gram zout per dag binnen. Door langdurig te veel zout binnen te krijgen lopen mensen meer kans op ernstige ziekten.

De minister overlegt maandag met de Kamer over haar preventiebeleid in de gezondheidszorg. De voorgangers van Schippers probeerden vooral via landelijke campagnes aan te dringen op een gezondere leefstijl. "Toen zijn veel adviezen afgevuurd op mensen, via folders en tv-spotjes. Dat is een schot hagel dat geen doelt treft", zegt Schippers in de krant.

"In hartje Amsterdam zijn andere middelen nodig dan op het platteland in Friesland", legt ze uit. Ze wil daarom mensen op lokaal niveau aanspreken. Dat moet gebeuren via scholen, clubs en verenigingen. Ook voor de verschillende groepen allochtonen is volgens haar maatwerk nodig. "Hindoestanen hebben andere gezondheidsproblemen dan Marokkanen of Turken."

Eerste beelden en details voor Crimson Dragon

Tijdens een Kinect-event in Tokio zijn de eerste details bekendgemaakt voor Crimson Dragon. Het spel dat eerder bekendstond als Project Draco heeft hiermee ook een officiële naam gekregen. Ook zijn op het evenement de eerste gameplaybeelden getoond aan het grote publiek.

Crimson Dragon is een railshooter dat werkt met Microsoft Kinect. Het spel is bedacht door Yukio Futatsugi, de bedenker van Panzer Dragoon. In het spel kun je vliegen op zes verschillende soorten draken waarvan Futatsugi er drie heeft laten zien, de Blood Skin, de Dark Shoulder en de Snow Wing.

Crimson Dragon komt in 2012 uit als downloadbare titel via Xbox Live Arcade.

Mechs schieten in Hawken-trailer

Er is een nieuwe trailer uitgebracht voor Hawken. In de video is een stuk gameplay te zien van de online shooter. De setting is een soort futuristische woestenij die wat weg heeft van een autokerkhof uit de toekomst.

Hawken is een online free-to-playshooter. De makers zoeken op dit moment nog spelers voor de aanstaande gesloten bèta, waarvoor je je via de website kunt aanmelden.

Hawken komt 12 december uit op pc.

Wouters: "Een hele slechte wedstrijd"

Het duel tussen FC Utrecht en NEC eindigde in een kleurloos gelijkspel (0-0). FC Utrecht-coach Jan Wouters sprakvan een hele slechte wedstrijd.

"In een thuiswedstrijd tegen NEC ga je ervan uit dat je drie punten pakt. Naar mijns inziens hebben wij moeite om tegen minder ploegen, althans minder ploegen op papier, het spel te maken. Dat is vandaag weer gebleken", aldus Wouters na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"We moeten erop blijven hameren en trainen om het spel beter te maken. Tegen AZ lukte het in het eerste kwartier wel, maar vandaag vervielen we te snel in de lange bal. Al met al was het van beide kanten gewoon een hele slechte wedstrijd. Deze wedstrijd verdiende geen winnaar", zo voegde de oefenmeester van de Utrechters eraan toe.

Wouters hoopt dat zijn ploeg volgende week fris aan de start verschijnt tegen Feyenoord. "Volgende week hebben we weer een moeilijke uitwedstrijd en dan kunnen we weer op nul beginnen."

Beraad over miljardenbezuinigingen van start

Onderhandelaars van VVD, CDA en PVV beginnen maandag hun gesprekken over extra bezuinigingen, die mogelijk oplopen tot boven de 10 miljard euro.

Vorige week bleek uit nieuwe voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat het begrotingstekort volgend jaar naar verwachting uitkomt op 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook in de jaren erna blijft volgens de huidige inzichten het tekort boven de in Europa toegestane grens van 3 procent.

Voor premier Mark Rutte reden om de regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV naar het Catshuis te halen om te besluiten over extra ingrepen. Namens de VVD zitten Rutte en fractievoorzitter Stef Blok aan tafel. Voor het CDA is dat vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, namens de PVV is dat fractievoorzitter Geert Wilders en vicefractievoorzitter Fleur Agema.

Minimaal 3 weken zijn uitgetrokken voor de onderhandelingen. De partijen hebben afgesproken gedurende de onderhandelingen geen mededelingen te doen. Maandag voorafgaand aan het eerste overleg zullen Rutte, Verhagen en Wilders wel een korte toelichting geven.

Beraad over miljardenbezuinigingen van start
Beraad over miljardenbezuinigingen van start (Foto: ANP)

Wilders komt met uitkomst guldenonderzoek

PVV-leider Geert Wilders presenteert maandagmiddag de resultaten van een onderzoek dat op zijn verzoek is gehouden naar wat de gevolgen zijn als Nederland uit de eurozone stapt.

Het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research heeft gekeken naar een terugkeer naar de gulden en naar de introductie van een aparte munt voor uitsluitend de landen van Noord-Europa. Het bureau staat bekend als eurosceptisch.

Zaterdag bracht Wilders al een deel van de uitkomsten naar buiten: de voordelen van de invoering van de euro zouden jaarlijks uitkomen op 800 per persoon, de nadelen op 2700 euro.

Vorig najaar, toen de euro zwaar onder druk stond, besloot Wilders tot een onderzoek. Hij beschouwt de euro als een mislukt project en wilde weten of een terugkeer naar de gulden ons land uiteindelijk meer oplevert. Wilders is daar inmiddels helemaal van overtuigd en wil dat de burger zich erover kan uitspreken in een referendum.

Wilders komt met uitkomsten'guldenonderzoek'
Wilders komt met uitkomsten'guldenonderzoek' (Foto: ANP)

Dr. Seuss' The Lorax brengt 70,7 miljoen dollar in het laatje

Het eerste weekend van maart was een groot succes voor de animatiefilm Dr. Seuss' The Lorax. De film bracht in 3 dagen 70,7 miljoen dollar in de kassa's van de Amerikaanse bioscopen.

Op de tweede plaats volgt de Todd Phillips komedie Project X met een opbrengst van 20.8 miljoen dollar. De Top 5 wordt afgerond met Act of Valor (13,7 miljoen dollar), Safe House (7,2 miljoen dollar) en Tyler Perry's Good Deeds (7 miljoen dollar).

Ook The Artist keerde dit weekend terug in de Box Office Mojo Top 10. Na het succes bij de Academy Awards wist de film stilzwijgend dit weekend zo'n 3,9 miljoen dollar bij elkaar te verdienen.

Trailer: Paranorman

2012 lijkt het jaar van de stop motion animatie te worden. Zo lieten we de afgelopen week al een teaser zien voor Tim Burton's Frankenweenie. Inmiddels is er ook een trailer verschenen voor de animatiefilm Paranorman.

Paranorman is een prachtige klei animatie, geregisseerd door Sam Fell en Chris Butler. Fell maakte eerder naam met films als Flushed Away en The Tale of Despereaux. Norman is een jongen die niet begrepen word door zijn omgeving. Norman kan namelijk praten met de doden. Als zijn thuisstad word bedreigt door een eeuwenoude vloek roept hij de hulp in van zijn bovennatuurlijke vrienden.

Paranorman (geschaalde kopie)

Na twee teasers is dit de eerste volwaardige trailer van de film die zal worden uitgebracht door Laika, de beroemde studio achter de succesvolle animatiefilm Coraline. Paranorman draait vanaf 16 augustus in de Nederlandse bioscopen.


De trailer voor Paranorman.

Peter Craig gaat Top Gun 2 schrijven

Fans van Top Gun hebben er jaren op gewacht maar hun geduld lijkt nu beloond te worden. Schrijver Peter Craig heeft er voor getekend om een scenario te leveren  voor een vervolgfilm van de succesvolle actiefilm uit 1986.

Via de entertainmentwebsite The Hollywood Reporter vernemen we dat Paramount Craig heeft ingehuurd om te werken aan de film die zal worden geproduceerd door Jerry Bruckheimer Films en Skydance Productions. De vervolgfilm zal verschijnen nadat het eerste deel opnieuw in 3D is uitgebracht in de bioscopen.

Tony Scott regisseerde de originele film in 1986 en het was de meest succesvolle film voor Tom Cruise totdat Mission: Impossible verscheen. Cruise heeft in het verleden wel eens laten weten graag aan een vervolg te willen meedoen.

Het inhuren van Craig is een grote stap in de juiste richting van de studio en kan er op duiden dat de film nu echt gemaakt zal gaan worden. Craig meest succesvolle werk tot nu toe was de film This Town, met in de hoofdrol Ben Affleck. De film bracht wereldwijd 154 miljoen dollar op. Craig's laatste werk tot nu toe was Horse Soldiers, een non-fictie boek over soldaten te paard die de Taliban bestreden in Afghanistan na 9-11.

Van Veldhoven: "Het kostte veel kracht"

Roda JC probeerde Ajax het spelen onmogelijk te maken. Aanvankelijk leek dat te lukken, maar coach Harm van Veldhoven erkende na afloop dat het zijn ploeg teveel kracht kostte.

"De uitslag doet zeer. Ik denk dat we het Ajax erg moeilijk hebben gemaakt en als je de uitslag ziet dan zou je denken dat ze het eigenlijk gemakkelijk hebben gehad. Ik denk dat ze hard hebben moeten werken om de overwinning naar hun kant te trekken. We hebben toch heel lang met 0-1 voorgestaan", aldus Van Veldhoven tegenover Eredivisie Live.

"Je speelt met de middelen die je hebt en je probeert een goede organisatie neer te zetten. Dat kost veel kracht en Ajax heeft de technische kwaliteiten. Dat hebben ze de tweede helft ook duidelijk laten merken. Dan komen er bij ons wat scheurtjes in.De ontgoocheling kwam misschien bij de 1-1 of de 2-1 en dan wordt het allemaal wat moeilijker te belopen. We trachtten het in de 2-1 nog om te schakelen, maar daardoor kregen we nog die laatste twee treffers tegen. Op onze manier zijn we ervoor gegaan."

Grote brand bij vetveredelaar Lijnden

Bij een vetveredelingsbedrijf in Lijnden, in de gemeente Haarlemmermeer, heeft zondagavond enige tijd brand gewoed. De brand brak uit in een kleedruimte van het bedrijf. De brandweer rukte met groot materieel uit en had de brand na drie kwartier onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen.

De brand bij het familiebedrijf NOBA aan de Raasdorperweg werd iets na 21.00 uur gemeld door de mensen die aanwezig waren. Zij konden het gebouw verlaten. Op het terrein is opslagcapaciteit voor meer dan tienduizend ton vetten en vetzuren.

Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met de handel in oliën, vetten en vetzuren aan de diervoederindustrie en de energiesector.

[Primera División] Real Madrid ruim voorbij Espanyol

Real Madrid heeft zondag simpel gewonnen van Espanyol. In Santiago Bernabeu werd het 5-0 voor de thuisploeg. Cristiano Ronaldo opende de score en zijn voorbeeld werd gevolgd door Sami Khedira, Gonzalo Higuain, Kaka en nogmaals Higuain. Door de zege houdt Real een ruime voorsprong op Barcelona van tien punten.

Nummer drie Valencia boekte een benauwde zege bij Granada: 1-0. Sofiane Feghouli besliste de wedstrijd. Athletic Bilbao won een Baskisch onderonsje met Real Sociedad: 2-0. Markel Susaeta tekende voor beide doelpunten.

McIlroy beste golfer ter wereld

Golfer Rory McIlroy heeft in Florida de Honda Classic op zijn naam geschreven. De Noord-Ier neemt door deze zege de eerste plaats op de wereldranglijst over van de Engelsman Luke Donald.

McIlroy had in Palm Beach Gardens af te rekenen met de voormalige nummer een van de wereld Tiger Woods die dankzij een ijzersterke slotronde van 62 slagen opklom naar de tweede plaats. McIlroy liep zelf de laatste ronde in 69 slagen, waarmee hij uiteindelijk twee slagen voorsprong hield op de Amerikaan.

[Serie A] Internazionale kan weer niet winnen

Internazionale heeft na vijf nederlagen weer eens punt gepakt in de Serie A. De Nerazzurri, waar Wesley Sneijder na rust inviel, kwamen in eigen huis tegen Catania terug van een 2-0 achterstand: 2-2. Inter blijft ondanks het punt zevende met 37 punten. Catania heeft drie punten minder en staat achtste.

In de eerste helft had Inter in het eigen Giuseppe Meazza weinig in de melk te brokkelen. Alejandro Gomez zette de Siciliaanse bezoekers op voorsprong en Mariano Izco bracht de marge zelfs op twee. Die laatste kreeg de bal wel van een in buitenspelpositie aangespeelde teamgenoot, maar omdat de scheidsrechters dat gemist hadden telde de treffer gewoon.

Met Sneijder in de ploeg ging het aanvankelijk niet veel beter. Catania troefde Inter nog steeds af, maar de gasten werden na een uur spelen steeds verder in de verdediging gedrongen. Diego Forlan maakte twintig minuten voor tijd de aansluitingstreffer. Diego Milito maakte op aangeven van Sneijder gelijk. De middenvelder van Oranje kreeg in de slotminuten nog een vrije trap, maar raakte de muur.

Eerder op de avond vergrootte Bologna al de degradatiezorgen van Novara. De Bolognezen wonnen thuis met 1-0. Robert Acquafresca tekende acht minuten voor tijd voor de enige treffer waardoor vijftiende staat met 31 punten. Novara heeft veertien punten minder en staat daarmee op de negentiende plaats.


Internazionale kan weer niet winnen (Foto: Novum)

Tibetaanse moeder steekt zich uit protest in brand

Een Tibetaanse moeder van vier kinderen heeft zondag het leven gelaten toen ze zich uit protest tegen het Chinese optreden in Tibet in brand stak. Dat heeft de in Londen gevestigde actiegroep Free Tibet bekendgemaakt.

De 32-jarige Rinchen zou haar fatale protestactie hebben uitgevoerd voor een politiebureau bij de hoofdpoort van het Kirtiklooster in de Chinese provincie Sichuan, ten oosten van Tibet. Ze bezweek volgens Free Tibet ter plekke.

Het afgelopen jaar hebben volgens activisten al tientallen monniken, nonnen en andere Tibetanen zich in brand gestoken. Minstens veertien van hen kwamen om. Door middel van zelfverbranding zouden zij hun onvrede willen uiten over de Chinese onderdrukking van Tibet en van Tibetanen in andere regio's in China.

De Chinese regering heeft de zelfverbrandingen scherp veroordeeld. Volgens Beijing is Tibet altijd onderdeel van China geweest. Veel Tibetanen menen echter dat de regio eeuwenlang vrijwel onafhankelijk was.

Henk, Ingrid, Olek en Natasha (deel 1)

VVD, CDA en PVV hebben het in het geniep over hoe de door het Kabinet-Hooligan I aangerichte financieel-economische vernielingen weer een beetje kunnen worden opgelost, bij voorkeur op kosten van de belastingbetaler. De Tweede Kamer staat daarbij buitenspel. Mooi om te weten, dat de PVV altijd een zelfverklaard tegenstander van achterkamertjespolitiek is geweest. Dus als het goed is, is de bijeenkomst na vijf minuten weer afgelopen.

Huistra: "Wij hadden meer verdiend"

Pieter Huistra zag dat zijn ploeg zonder schroom durfde te spelen in De Kuip. Toch verloor FC Groningen met 1-0 van Feyenoord. "Ik vind dat we hier vandaag meer hadden verdiend. De manier waarop we hier gespeeld hebben, beviel mij wel", aldus Huistra.

"De spelers hebben zich niet laten afleiden, ze hebben georganiseerd gespeeld en een paar kansen gecreëerd. In de tweede helft gooiden ze langzaam de schroom van zich af en dan zie je toch dat je het Feyenoord ook hier moeilijk kan maken", zo liet Huistra tegenover Eredivisie Live weten.

"In de tweede helft wilden ook nog wat sneller druk zetten en de duels op het middenveld winnen. Als je dan de bal weet te winnen dan ben je, zeker in de Nederlandse competitie, vaak ook de bovenliggende partij. Vervolgens is het zaak om de kansen te benutten en dat geluk hadden we in de tweede helft niet", zo vervolgde de oefenmeester van de Groningers.

"Feyenoord heeft gewonnen, dus daar moet je ze mee feliciteren. Toch vond ik wij vandaag meer hadden verdiend."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.