FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 maart 2012

Langere tijdritten in Tour 2012

De organisatie van de Tour de France heeft bekendgemaakt dat er in deze editie van de ronde vijf extra tijdritkilometers zullen moeten verreden. Hierdoor komt het totaal tegen de klok te rijden kilometers op 101,1.

"Deze kleine technische wijzigingen voeren we door op basis van een gedetailleerde studie," zei wedstrijddirecteur Jean-Francois Pescheux die de 6,1 kilometer lange proloog op 30 juni in Luik ongemoeid laat. De tijdrit van 9 juni van Arc-et-Senans naar Besançon is van 38 naar 41,5 kilometer verlengd en de etappe van Bonneval naar Chartres is van 52 naar 53,5 kilometer gegaan.

[Upd] 'Rambam zet songfestival plagiaat Joan in scene'

Nederland is momenteel in de ban van Joan Franka. De Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival is de eerste act die het lukt om in Nederland op drie binnen te komen in de Mega Top 50. Eerder vandaag wist Evert Santegoeds te melden dat er mogelijk sprake was van plagiaat van de Kroatische singer songwriter Zoran Drazic.

Na een zoektocht op het  songfestivalforum van FOK! ontdekte men aldaar dat de website van deze 'Kroaat' pas enkele dagen geleden is geregistreerd, vanuit Nederland. Ook blijkt de foto niet van een Kroaat te zijn maar van de Duitser Meriman Meir. De vraag is dus niet meer of deze Kroaat bestaat maar wie er achter deze mediahype zit.

Update 23.44 uur
Het lijkt erop dat het VARA-programma RAMBAM dit verhaal in scène heeft gezet. De site van 'Drazic' draait op exact dezelfde server als dat van het VARA-programma en dat van het productiebedrijf CCCP.


Foto: Bram Muller /FOK.nl

Lollipop Chainsaw heeft een echte rivaal

Warner Bros. Interactive en Grashopper Manufacture, respectievelijk de uitgever en de ontwikkelaar van Lollipop Chainsaw hebben recent een oproep gelanceerd om een Juliet Starling, de protagonist van het spel, van vlees en bloed te vinden. 

De winnares is een dame met de eenvoudige naam Jessica. Jessica/Juliet zal op verschillende evenementen verschijnen voor de promotie van het spel.

Je kan zelf de gelijkenis beoordelen op de volgende screenshots:

                               

Lollipop Chainsaw - Full Frontal

       

 

Lollipop Chainsaw

[Upd] Weer doden door tornado's in de VS

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd worden delen van de VS getroffen door zwaar noodweer. Er werd gisteren al gewaarschuwd voor een gevaarlijke tornado-outbreak en op dit moment gaan de sirenes af in veel Amerikaanse dorpen. Ditmaal zijn vooral Indiana, Kentucky, Tennessee en Illinois het doelwit.

Op de live-beelden via Wave3 News volgen ze enkele grote tornado's die al flinke schade hebben aangericht. Lokale politiemensen laten via scanners al weten dat onder andere Henryville compleet is weggevaagd en dat ook andere dorpen zware schade hebben. Daaronder onder andere New Pekin, Nabb, Maryville & Owensboro. Bij Henryville zouden tientallen scholieren vastzitten in een school die volledig zou zijn verwoest.

Op dit moment zijn er gelukkig alleen nog maar meldingen van materiële schade en tientallen gewonden, maar nog geen doden. Onder andere Fort Knox ligt nog op de route van een tornado. Nog enkele uren zal hetzelfde gebied nog getroffen worden door zware onweersbuien die mogelijk tornado's voortbrengen. Voor de laatste ontwikkelingen, het volgen van chase teams, foto's en ook video's kan je ook hier terecht.

Update: 23.40 uur
De politie van Indiana heeft inmiddels laten weten dat er zeker zes doden te betreuren zijn. Gezien de immense schade in sommige dorpen is de verwachting dat het dodental de komende uren zal oplopen. Helikopterbeelden boven Henryville, die uitgezonden werden door CNN, lieten zien dat het hele dorp is weggevaagd. Volgens de laatste berichten zouden wel alle scholieren, die vast zaten in de Henryville school, veilig zijn. Ook het dorp Marysville zou volledig zijn verwoest.


Zojuist was live op tv te zien hoe zwaar noodweer over de metropool Nashville trok. De tv-studio werd live getroffen door golfbal-hagel maar gelukkig is de stad nog niet direct getroffen door een tornado. Wel sneuvelden ruiten door de enorme hagelstenen. De verwachting is dat het noodweer nog enkel uren voortduurt want ook in andere delen van het midwesten ontstaan nog altijd zware onweersbuien. Volgens het Amerikaanse accuweather zouden er tot nu toe 49 tornado's gespot zijn.

Minister Spies buigt zich over declaraties kabinet

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gaat het declaratiegedrag van ministers beter op elkaar afstemmen. Dat zei haar collega minister Ivo Opstelten (VVD) vrijdagavond in Met het Oog op Morgen op Radio 1.

Deze week werd bekend dat er grote verschillen zijn tussen de bonnetjes die bewindslieden inleveren. Zelf declareert Opstelten geen kosten van etentjes omdat ministers daarvoor al een representatievergoeding krijgen, zei hij.

Opstelten is al met al tevreden over het declaratiegedrag van zijn collega's. Hij wil wel dat de verschillen tussen de departementen in kaart worden gebracht.

Boyband One Direction in gesprek over een film

De bandleden van One Direction zijn aan het onderhandelen over een film. "We hebben een aantal aanbiedingen gehad", vertelt Harry Styles aan de Britse versie van MTV.

De film moet volgens de Britten laten zien hoe ze van gewone jongens in korte tijd uitgroeiden tot grote sterren. "We willen graag een film in de stijl van een documentaire", vertelt Styles, die samen met Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, en Louis Tomlinson in 2010 derde werd in de Britse versie van X-Factor.

One Direction, onder meer bekend van de hit What Makes You Beautiful, toert momenteel door de Verenigde Staten. Eerder deze week moest bandlid Zayn Malik de toer plotseling onderbreken. Hij vertrok naar zijn thuisland Engeland vanwege het overlijden van zijn tante, One Direction treedt daarom momenteel als viertal op.

'Rubin Kazan hengelt naar Guidetti en Elm'

Rubin Kazan wil de komende zomer gaan shoppen in de Eredivisie. Volgens de Zweedse krant Aftonbladet heeft de Russische topclub belangstelling voor John Guidetti (Feyenoord) en Rasmus Elm (AZ).

De AZ-middenvelder gaat echter niet in op de belangstelling van Rubin Kazan, zo vertelde hij in de krant: "Ik heb duidelijk aangegeven dat ik dit seizoen bij AZ af wilde maken. Ik heb er nog niet over nagedacht wat ik daarna ga doen. Als ik een besluit neem, dan merken jullie dat vanzelf wel."

Feyenoord-spits John Guidetti moet de aanvalslinie van Rubin Kazan versterken. De club is ontevreden over het spitsenduo Nelson Valdez - Obafemi Martins, allebei scoren ze te weinig. Rubin denkt als één van de weinige clubs te kunnen voldoen aan de vraagprijs van Manchester City voor de Zweedse spits.

Rangers moeten flink gaan besparen

Glasgow Rangers moet voor het einde van het seizoen een tekort van 5,4 miljoen euro zien weg te werken. Dat laat de leiding van de Schotse topclub vrijdag weten. Om dat te bereiken moet iedere maand 1,2 miljoen euro worden bezuinigd.

Bestuurders van Glasgow zijn met trainer Ally McCoist in gesprek om de omvang van de selectie te verkleinen. Er zou worden nagedacht over ontslagen. "We hebben geen andere keuze. Er moeten drastische maatregelen worden genomen", laat Paul Clark, een van de leidinggevenden weten.

"De situatie is simpel. Inkomsten helpen ons te overleven. Ik roep alle supporters dan ook op om kaarten te kopen voor onze thuiswedstrijden."

PvdA-kiezer wil liever Samsom dan Plasterk

Diederik Samsom heeft Ronald Plasterk afgelost als favoriet voor het partijleiderschap van de PvdA. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond. De nieuwe, tamelijk onbekende kandidaat Lutz Jacobi is met steun van drie procent van de potentiële PvdA-kiezers het minst populair.

Samsom wordt nu door 44 procent van de potentiële PvdA-kiezers genoemd als opvolger van Job Cohen. Plasterk heeft de voorkeur van 28 procent. Vorige week lag Plasterk met 33 tegen 30 procent nog licht voor op zijn voornaamste tegenstrever.

Nebahat Albayrak blijft met dertien procent op de derde plaats staan. Opvallend is dat Albayrak, hoewel ze zich nadrukkelijk niet wenst te profileren als 'de vrouwelijke kandidaat', opvallend beter scoort onder vrouwen dan onder mannen. Acht procent van de mannelijke PvdA-achterban steunt haar, tegenover achttien procent van de vrouwen.

Martijn van Dam, die zich als eerste opwierp om de plek van Cohen op te vullen, is met zes procent van de PvdA-steun redelijk kansloos. Vorige week kon hij nog rekenen op negen procent.

Overigens wordt de keuze voor een nieuwe partijleider niet gemaakt door PvdA-stemmers, maar door de leden van de partij. De leden kunnen in de tweede week van maart stemmen. De Tweede Kamerfractie heeft aangegeven op 20 maart de keuze van de leden over te nemen.

Parkeerbeheer parkeert op invalideplek

De Amsterdamse parkeerbeheerder Cition biedt zijn excuses aan voor het parkeren op een invalideplek naar aanleiding van een foto op Gespot. De foto, waarop te zien is dat een wagen van Cition geparkeerd staat op een invalideplek, werd AT5 vrijdagochtend opgestuurd via Gespot. Een woordvoerder van de parkeerbeheerder biedt vervolgens in de reacties zijn verontschuldigingen aan.

'Om ons werk te kunnen doen beschikken enkele van onze auto’s over een ontheffing. Deze ontheffingen zijn niet geldig op invalidenplaatsen. En zeker niet op invalidenplaatsen met een onderbord. Parkeren op een invalidenplaats doe je gewoon niet. We vinden dat onze medewerkers hier een voorbeeldrol hebben en betreuren dat dit in dit geval niet gebeurd is.'

'Uiteraard spreken we onze medewerkers hierop aan,' aldus Cition.

Marokkaan cel in voor Israëlische vlag

Een Marokkaan moet 6 maanden de cel in, omdat hij de Israëlische vlag heeft gehesen bij zijn huis. Volgens een rechtbank heeft de man 'de nationale vlag van Marokko ondermijnd', meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya vrijdag.

De 42-jarige man wilde protesteren tegen het feit dat het water en de elektriciteit bij zijn huis waren afgesloten. Hij woont in de Oost-Marokkaanse plaats Nador, in een wijk die wordt beheerd door het leger.

De moeder van de man had koning Mohammed VI gevraagd haar zoon vrij te laten. Hij deed het om aandacht te krijgen, zei ze in een videoboodschap op internet.

Barça krijgt eerste optie op talenten Boca

FC Barcelona heeft een overeenkomst bereikt met Boca Juniors waardoor het de eerste optie krijgt tot het overnemen van talentvolle spelers.

De deal werd vrijdag bekendgemaakt op de clubwebsite van Boca Juniors. Het mes snijdt aan twee kanten. Barcelona krijgt de eerste optie op de talenten van Boca, terwijl de Catalaanse club een project gaat starten bij de Argentijnse club welke betrekking heeft op de jeugdopleiding.

"Als vergoeding krijgt Barcelona de eerste optie op spelers die de club in Argentinië representeren en die vanaf nu het shirt van Boca Juniors dragen", aldus een statement op de clubsite.

"Boca Juniors krijgt nu toegang tot de structuur van Barcelona wat betreft de instructies voor de trainers. We proberen de filosofie en methodes van Barcelona over te brengen naar onze club om onze jeugdige spelers zo goed mogelijk te ontwikkelen."

Barcelona heeft bevestigd dat zij in de toekomst de eerste optie hebben op "meer dan driehonderd spelers". Barcelona en Boca hebben altijd al een goede band gehad. Spelers als Diego Maradona en Juan Roman Riquelme maakte in het verleden al de directe overstap naar Camp Nou.

Tweede testdag Barcelona (2/3/2012)

Romain Grosjean heeft op de tweede testdag in Barcelona met de Lotus de snelste tijd gereden. De Fransman kwam tot een tijd van 1.22,614 en bleef hiermee de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne en de Red Bull van wereldkampioen Sebastian Vettel ruim voor.

De dag in Barcelona werd gekenmerkt door vele rode vlaggen. Daarnaast begon de sessie later door de mist. Drukste man was Fernando Alonso die zijn Ferrari 125 keer in de rondte stuurde, één rondje meer dan Grosjean. Vergne kende aan het begin van de middag een klein brandje, waardoor hij niet verder in actie kon komen.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Romain Grosjean Lotus Renault 1:22.614 123
2 Jean-Eric Vergne Scuderia Toro Rosso 1:23.126 31
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:23.361 85
4 Fernando Alonso Ferrari 1:23.447 124
5 Heikki Kovalainen Caterham 1:23.828 104
6 Kamui Kobayashi Sauber 1:23.836 77
7 Nico Hulkenberg Force India F1 1:23.893 33
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:23.978 79
9 Lewis Hamilton McLaren 1:24.111 65
10 Bruno Senna Williams 1:24.925 48
11 Pastor Maldonado Williams 1:25.801 20

Joan Franka twijfelt over indianentooi

Joan Franka weet nog niet of ze tijdens het Eurovisie Songfestival een indianentooi draagt. De zangeres kreeg kritiek van de vereniging Real Indian Nation toen ze tijdens het Nationaal Songfestival haar nummer zong met een verentooi op haar hoofd.

"Er is een grote kans dat ik de tooi tijdens het Eurovisie Songfestival ga dragen", zegt Franka in De Wereld Draait Door. "Maar ik wil niet dat het geforceerd wordt."

Volgens Real Indian Nation is het een belediging voor indianen als een blanke een verentooi draagt. "Ik vind het heel erg jammer dat ze de media hebben benaderd en niet mij of mijn management", reageert de zangeres. "De vereniging heeft me gewaarschuwd voor de reactie van indianen."

Franka won zondag het Nationaal Songfestival met het zelfgeschreven nummer You and Me. Ze gaat eind mei naar Azerbeidzjan om proberen door te dringen tot de finale van het Eurovisie Songfestival.

Sulejmani gelooft nog in de titel

Miralem Sulejmani heeft er nog steeds alle vertrouwen in dat Ajax dit jaar landskampioen kan worden, ondanks de vijf punten verschil op koploper PSV.

"We krijgen PSV nog thuis, daar ligt een grote kans. De concurrenten spelen bovendien nog in de Europa League en treffen elkaar. Ook dat kan voor ons een voordeel zijn", vertelde de Servische aanvaller op de digitale thuishaven van de Ajacieden.

"Onze achterstand op koploper PSV is met vijf punten niet te groot om deze goed te maken. Afgelopen jaar leefden we in deze periode steeds van duel naar duel. Dat moeten we nu ook doen, ik geloof in de kampioenskansen van dit team", vervolgde Sulejmani.

De eerste stap naar het kampioenschap kan zondag gezet worden, dan spelen de Amsterdammers in eigen stadion tegen Roda JC. Voor de Serviër wordt het een speciaal duel omdat het zijn honderdvijftigste optreden is in dienstverband van Ajax.

FIFA ontevreden over voortgang WK 2014

De FIFA is erg ontevreden met in de vorderingen die Brazilië maakt in de voorbereidingen op het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Jerome Valcke, secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond, heeft forse kritiek op de Zuid-Amerikanen.

"Ze hebben een schop onder de kont nodig. Ik begrijp er niks van dat het niet opschiet." aldus Valcke. "De bouw van stadions loopt niet op schema en er zijn veel te weinig hotels. We hadden er meer van verwacht." Valcke vermoedt dat de Brazilianen meer bezig zijn met het winnen van de wereldbeker dan met de organisatie van het toernooi. "Ze moeten aan de bak en we zullen ze aansporen."

Sijsling aan de kant met buikspierblessure

Igor Sijsling staat twee tot drie weken aan de kant met een buikspierblessure. Dat meldt Sijsling vrijdag via zijn website. De 24-jarige Amsterdammer spreekt van een spierscheuring en moet de ATP-toernooien in Indian Wells en Miami van deze maand laten schieten.

Sijsling gaf donderdag in de tweede ronde van het challengertoernooi in Cherbourg op. Hij stond op dat moment in de derde set met 2-1 achter tegen de Fransman Maxime Teixeira.

Sijsling was bezig aan een sterke serie. De mondiale nummer 130 schreef in februari challengers in Quimper en Wolfsburg op zijn naam.

Pissige Fransman klaagt Google aan

Denk je even ongegeneerd in je eigen tuin je blaas te kunnen legen, komt daar net de auto van Google Street View voorbij. Als dan ook nog blijkt dat je gekiekt bent, word je natuurlijk flink pissig. Een inwoner van het Franse Vern-d'Anjou is nu het middelpunt van spot geworden in zijn woonplaats. De man heeft besloten Google aan te klagen en eist een schadevergoeding van tienduizend euro.

De advocaat van de Fransman claimt dat de man inmiddels het pispaaltje van het dorp is geworden. "Iedereen heeft het recht om bepaalde dingen geheim te houden," aldus de advocaat. "Ook al is het in dit geval meer geestig dan serieus." De advocaat van Google vindt het allemaal maar gezeik. "Je ziet niet meer dan een silhouet. Je moet echt een paar keer inzoomen om te zien wat hij aan het doen is."

Naar verwachting doet de rechter 15 maart uitspraak in de zaak.

Friese jeugd vervalst ID om alcohol

In Friesland lijkt het een nieuwe hype te zijn om je ID-kaart te vervalsen om alcohol te kunnen bemachtigen. Overigens lijkt het een eenmalige piek te zijn. Dit jaar is namelijk het jaar dat de borelingen uit 1998 14 jaar oud zijn of worden.

Het blijkt een koud kunstje te zijn om op een kopietje van de ID-kaart de 8, te wijzigen in een 6. Hierdoor zijn ze ineens 16 jaar oud en mogen ze alcohol kopen. Voor zover de politie nu op de hoogte is, wordt de truc veel uitgehaald op scholen in Drachten, maar waarschijnlijk ook in andere delen van Friesland.

Hill en Tatum rekenen af met Facebook quoters

Ken je dat? Van die figuren op Facebook die je constant om de oren slaan met beroemde uitspraken van anderen. Jonah Hill en Channing Tatum weten wel raad met zulke mensen.

De twee hoofdrolspelers, uit de in juni te verschijnen film 21 Jump Street, hebben een filmpje gemaakt die je vanaf nu naar al je vrienden op Facebook kan sturen, die te veel quotes op hun pagina plaatsen.


Wees geen quote machine!

Kwiatkowski snelste in proloog West-Vlaanderen

Michal Kwiatkowski heeft vrijdag de proloog van de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. De Pool van Omega Pharma-Quick Step volbracht de zeven kilometer in Middelkerke in acht minuten. Hij bleef zijn Belgische ploeggenoot Julien Vermote vier seconden voor. De Duitser Robert Wagner (Radioshack) werd derde.

Dylan van Baarle was op de twintigste plaats de beste Nederlander. De renner van het Rabobank Continental-team gaf 22 seconden toe op de winnende tijd van Kwiatkowski.

Zaterdag staat de eerste etappe op het programma van Brugge naar Kortrijk-Bellegem over 181 kilometer. De slotrit voert de renners zondag van Nieuwpoort naar Ichtegem.

PVV verlaat uit protest Limburgse Staten

De Limburgse PVV heeft vrijdag uit protest een vergadering van de Provinciale Staten verlaten. De partij was het er niet mee eens dat er werd gedebatteerd over de affaire rond ex-PVV'er Cor Bosman. Dat zou een interne partijaangelegenheid zijn. Fractievoorzitter Laurence Stassen noemde het debat in een verklaring 'politiek onwaardig'.

Bosman kwam onder vuur te liggen nadat een mail van hem uitlekte, waarin hij PvdA-statenlid Selçuk Öztürk een 'stuk uitgekotst halalvlees van een Turks varken noemde'. De PVV zette hem daarop uit de partij. Hij gaf zijn zetel niet op en ging verder als eenmansfractie.

Oppositiepartijen wilden in het vragenuurtje aandacht besteden aan de kwestie, maar dat schoot de PVV in het verkeerde keelgat. Na het voorlezen van de verklaring door Stassen verliet de PVV-fractie de zaal. Het debat ging wel door. Eerder zei Öztürk zich te beraden op aangifte tegen Bosman, maar hij wilde eerst het debat afwachten.

Schoorel naar halve finale in Cherbourg

Thomas Schoorel heeft vrijdag de halve finale van het challengertoernooi in Cherbourg bereikt. De als tweede geplaatste Amsterdammer sloeg zich in twee sets langs de Fransman Arnaud Clément (7): 7-5 en 6-3. Bij de laatste vier treft Schoorel zaterdag opnieuw een thuisspeler in Josselin Ouanna.

De 22-jarige Schoorel sloeg tegen Clément meteen in de openingsset toe. Hij wist die voorsprong niet vast te houden, maar een nieuwe break bij 5-5 leverde hem even later alsnog de set op. In het tweede bedrijf wist Schoorel twee keer de service van zijn opponent af te pakken. Breaks bij 1-1 en 5-3 bezorgden hem de zege.

Schoorel strandde vorige week nog in de kwartfinale van de challenger in Wolfsburg. Hij had een week eerder zijn rentree gemaakt in Rotterdam na enkele maanden blessureleed.

Duitse politie doorzoekt huis ex-bondspresident

De Duitse politie heeft vrijdag de woning van de onlangs afgetreden bondspresident Christian Wulff doorzocht. Justitie in Hannover wilde niet zeggen of bij de huiszoeking in Grossburgwedel belastend materiaal is aangetroffen.

De 52-jarige Wulff trad op 17 februari af nadat hij in opspraak was geraakt door dubieuze privéleningen en zijn pogingen publicaties daarover tegen te houden. Volgens justitie bestaat de verdenking dat Wulff gunsten aannam van filmproducent David Groenewold, wiens huis in Berlijn vrijdag ook werd doorzocht.


Duitse politie doorzoekt huis ex-bondspresident (Foto: Novum)

Foto's: Snow Patrol

Als er een band onweerstaanbaar mooie liedjes maakt, dan is het de half Schotse/half Ierse band Snow Patrol wel. Platen die een kop en een staart hebben en menig nummer met een gedenkwaardige riff of melodielijn aan boord. In november verscheen het nieuwe, zesde studioalbum van Snow Patrol. De verwachtingen waren hoog, want Snow Patrol zelf omschrijft het experimentele 'Fallen Empires' als hun beste plaat tot nu toe.

Poetin overtuigd van winst bij verkiezingen

De Russische premier Vladimir Poetin heeft vrijdag gezegd alle vertrouwen te hebben in zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van zondag. Hij wees tegelijkertijd de forse kritiek op zijn persoon, onder meer van de Verenigde Staten, van de hand.

Poetin, wiens winst bij de verkiezingen zo goed als zeker lijkt, probeerde een positieve draai te geven aan de protesten die vorig jaar na de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen uitbraken. Volgens Poetin waren de protesten 'een goede ervaring voor Rusland'. Hij beloofde de dialoog met de demonstranten aan te gaan, maar wees de eis van de betogers nieuwe parlementsverkiezingen te houden af.

De protesten die volgden op de parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De Russische oppositie verwacht dat er bij de aanstaande presidentsverkiezingen opnieuw wordt gefraudeerd en maakt zich al op voor nieuwe protesten.

Poetin bleef er vrijdag bij dat een meerderheid van de Russen nog steeds achter hem staat, maar gaf toe dat hij in Moskou en andere grote steden minder steun geniet dan elders. "Ja, er is een kleiner aantal aanhangers van mij daar, maar ze vormen nog steeds een meerderheid."

De bewering van Poetin komt overeen met recente opiniepeilingen, waaruit blijkt dat zo'n zestig procent van de kiesgerechtigde Russen Poetin opnieuw als president wil.

De populariteit van Poetin heeft door de massale protesten een flinke knauw opgelopen, maar hij is er in geslaagd het tij te keren door dagelijkse berichtgeving op de staatstelevisie. In die uitzendingen wordt Poetin neergezet als de man die de nationale belangen van Rusland verdedigt tegen buitenlandse inmenging en de beschermheer van economische en sociale stabiliteit.

PVV-kiezers willen geen extra bezuinigingen

Bijna zeven op de tien PVV-kiezers stemmen niet in met extra bezuinigingen, ook niet als dat betekent dat het kabinet valt. Een kwart van het PVV-electoraat gaat er wel mee akkoord. Dat blijkt uit een vrijdag uitgevoerde peiling van Maurice de Hond onder ruim drieduizend mensen in opdracht van persbureau Novum.

Van de CDA- en VVD-kiezers zijn respectievelijk 35 en 26 procent tegen extra bezuinigingen. Een meerderheid van ongeveer zestig procent is voor. Drie op de tien mensen die op de partij van Geert Wilders hebben gestemd, overwegen naar een andere partij over te stappen als de PVV de bezuinigingsmaatregelen steunt.

Het Centraal Planbureau maakte donderdag bekend dat het begrotingstekort volgend jaar oploopt tot 4,5 procent. Hierdoor moet op zijn minst negen miljard extra worden bezuinigd om aan de Brusselse begrotingsregels te voldoen. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV sluit zich vanaf maandag op in het Catshuis om enkele weken te praten over de nieuwe bezuinigingen.

Van de totale bevolking vindt 77 procent dat Nederland zich strak moet houden aan de norm van drie procent begrotingstekort. Toch vindt 54 procent dat vanwege de recessie dit jaar niet extra moet worden bezuinigd. De helft van de Nederlanders denkt en hoopt dat de drie partijen er samen uitkomen.

Afzien van de aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF) gooit hoge ogen als bezuinigingsmaatregel: 78 procent is hier voorstander van. Ook bij de kiezers van VVD, CDA en PVV is hier een zeer ruime meerderheid voor. Datzelfde geldt voor bevriezing van de ambtenarensalarissen en tweehonderd miljoen extra bezuinigen op de publieke omroep en een zelfde bedrag op cultuur.

Voor verlaging van de hypotheekrenteaftrek is een nipte meerderheid van 54 procent bij zowel VVD- als CDA-kiezers. Onder PVV-stemmers is dit 44 procent. Een forse bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking heeft de steun van bijna alle kiezers van PVV en VVD, maar bij het CDA zijn dit er twee op de drie.

Ziekenhuis wist van verleden omstreden maagchirurg

Het Duitse ziekenhuis waar de Nederlandse maagchirurg Nick Reijnen werkte, wist al vier maanden dat de arts omstreden is. Dat heeft de directie van het ziekenhuis vrijdag toegegeven in het televisieprogramma Eenvandaag.

Reijnen wordt in Nederland verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijf patiënten in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Bij de maagverkleiningsoperaties die hij uitvoerde traden ongebruikelijk veel complicaties op.

In 2009 ontsloeg het ziekenhuis in Emmen de chirurg en ruim twee jaar geleden werd hij geschrapt uit het zogeheten BIG-register, waardoor hij in Nederland niet meer als arts mag werken. Tegen hem loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

In Duitsland is Reijnen al eens veroordeeld. Daar kreeg hij in 2005 een boete van bijna dertienduizend euro opgelegd wegens dood door schuld. Bij een operatie vergat hij een doek uit de buik van de patiënt te verwijderen.

Vorige maand werd bekend dat Reijnen aan de slag was in het St. Georg-ziekenhuis in Schmallenberg. Pas toen de zaak de publiciteit haalde, werd de samenwerking beëindigd. Aanvankelijk deed het ziekenhuis alsof het niets wist van de geschiedenis van Reijnen.

De huidige directeur van het hospitaal zei in Eenvandaag echter dat in november een patiënt met symptomen aan de bel trok. Met die melding is uiteindelijk niets gedaan. Volgens de huidige directeur is dat overigens niet onder zijn leiding gebeurd. Hij kreeg pas later de leiding na een directiewisseling.

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 9

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 6 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 7 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 8 

Ex bekent in zaak verbrande vrouw Helmond

De 51-jarige ex-partner van de 44-jarige vrouw uit Helmond die 14 februari verbrand werd gevonden heeft een bekentenis afgelegd. Hij werd zondag opgepakt in Helmond en wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Jolanda Weber.

Haar verbrande lichaam werd 14 februari aangetroffen in een bosperceel aan de Urnenweg in het Brabantse Knegsel. Het voorarrest van de Helmonder is vrijdag verlengd door de rechter-commissaris in Den Bosch. De politie wil op dit moment geen verdere mededelingen doen over de inhoud en het verloop van het onderzoek.

Muppets volgend jaar terug op tv

De Muppets zijn volgend jaar weer wekelijks te zien op televisie. De Britse omroep BBC werkt samen met het oorspronkelijke productiebedrijf achter de poppenshow om op zaterdagmiddag rond 'theetijd' nieuwe afleveringen uit te zenden, maar dan wel met een geheel nieuwe cast.

Een woordvoerder van de omroep liet vrijdag aan de eigen nieuwsdienst weten dat nog gezocht wordt naar een 'warme, grappige, brutale gastheer'. Het programma moet 'stevig verankerd' worden in de wereld van de talkshows.

Inmiddels wordt onder de werktitel No Strings Attached gewerkt aan een testaflevering. De BBC maakt de aflevering samen met het bedrijf van de geestelijk vader van de Muppets, de in 1990 overleden Jim Henson.

Het productiebedrijf heeft voor het project al een reeks nieuwe poppen bedacht. Mediaconglomeraat Walt Disney is sinds 2004 houder van de rechten op de oorspronkelijke poppen, zoals Kermit de Kikker.

De Disney-film The Muppets kwam vorige maand uit in Nederland. Van de oorspronkelijke The Muppet Show werden tussen 1976 en 1981 ongeveer 120 afleveringen uitgezonden.


Muppets volgend jaar weer terug op tv (Foto: Novum)

Zwolle gaat samenwerken met Real Madrid

FC Zwolle gaat voor mimimaal twee jaar een samenwerkingsverband aan met de Spaanse grootmacht Real Madrid. Dat meldt de koploper in de Jupiler League vrijdag. Zwolle krijgt steun van de Madrilenen op economisch, commercieel, organisatorisch en technisch gebied.

Zwolle wil door de samenwerking uitgroeien tot een stabiele middenmoter in de Eredivisie. De ploeg van trainer Art Langeler denkt te profiteren van de kennis, de reputatie en het netwerk van de Koninklijke.

Het lijkt niet de bedoeling dat spelers van Real Madrid de overstap maken naar Zwolle. Mogelijk willen de Spanjaarden profiteren van de jeugdopleiding van de Zwollenaren.

Justitie: Breivik wellicht niet naar cel

Een Noorse aanklager zei vrijdag dat hij onder voorwaarden bereid is te aanvaarden dat Anders Behring Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Breivik was in juli opgepakt voor de moord op 77 Noren tijdens een bloedbad op een eiland evenals een bomaanslag op een partijbureau in Oslo.

Als Breivik ontoerekeningsvatbaar is, wordt hij vrijwel zeker opgesloten in een psychiatrische instelling in plaats van een gevangenis. Veel Noren willen juist dat hij levenslang in de cel verdwijnt.

Breivik ondergaat nu een tweede psychiatrisch onderzoek. Een eerste onderzoek heeft al geconcludeerd dat hij ontoerekeningsvatbaar is. De Noor beweert dat hij op kruistocht is tegen mosliminvasies en multiculturalisme in Europa.

Justitie: Breivik wellicht niet naar cel
Justitie: Breivik wellicht niet naar cel (Foto: ANP)

Nieuwe huurders betalen 9 procent meer bij Vestia

Woningcorporatie Vestia gaat de huren voor nieuwe huurders met maximaal negen procent verhogen. Ook wil de in financiële problemen verkerende woningstichting geld binnenhalen door woningen te verkopen. Dat bevestigt een woordvoerder van Vestia vrijdag. Voor de huidige huurders verandert er niets.

Vestia zei eerder dat de huurder niets zullen merken van de problemen van de corporatie. De plannen worden aangekondigd in een brief van Vestia aan de huurdersvereniging. Directeur Ronald Paping van de Woonbond heeft de brief ingezien en noemt het schandalig dat de Rotterdamse corporatie terugkomt op de eerdere belofte.

Volgens Paping wordt met de huurverhoging de doorstroming op de woningmarkt om zeep geholpen. "Starters en nieuwkomers worden hier de dupe van."

Vestia, met ongeveer 89 duizend woningen een van de grootste corporaties van Nederland, kwam in acute geldproblemen door te speculeren met risicovolle financiële producten. Verantwoordelijk topman Erik Staal, die ruim een half miljoen euro per jaar verdiende, ruimde het veld en kreeg 3,5 miljoen euro mee.


Nieuwe huurders betalen 9 procent meer bij Vestia (Foto: Novum)

Bejaarde pokerspeelsters Cyprus gaan vrijuit

Een veertigtal hoogbejaarde Cypriotische pokerspeelsters wordt toch niet berecht voor overtreding van het gokverbod. Het openbaar ministerie in Cyprus heeft de aanklacht tegen het kaartkransje vrijdag ingetrokken.

De vrouwen beheersten het nieuws in het eilandstaatje nadat justitie hen afgelopen week had gedagvaard. De oudste van het stel, de 98-jarige Eftychia Yiasemidou, reeg het ene mediaoptreden aan het andere. Volgens een medewerker van officier van justitie Petros Clerides was zijn baas tot de mediahype van afgelopen week niet op de hoogte van de zaak.

Had het openbaar ministerie de zaak doorgezet, dan hing de vrouwen zes maanden celstraf of een boete van 750 euro boven het hoofd.

De bejaarde dames waren in november 2009 bijeen voor een middagje bridge, poker, broodjes en banket toen de politie binnenviel. "Ze speelden met een minimale inzet, alleen maar om de spanning te verhogen", zei Yioula Diakantoni, de dochter van Eftychia Yiasemidou, donderdag.

De politie-inval joeg sommige speelsters de stuipen op het lijf, en enkele vrouwen probeerden de benen te nemen. Anderen beseften niet wat er plaatsvond. Een vrouw vroeg de politie zelfs of ze haar hand mocht uitspelen.

[WB] Davis wint 1500m; Nuis tweede

Shani Davis heeft de 1500m bij de World Cup in Heerenveen op zijn naam geschreven. De Amerikaan was in de slotrit negen honderdsten sneller dan Kjeld Nuis twee ritten eerder. De Nederlander reed daarmee de tweede tijd. Håvard Bøkko eindigde als derde.

Brian Hensen reed de vierde tijd en was met een tijd van 1:47.21 maar twee honderdsten langzamer dan Bøkko. Stefan Groothuis reed de vijfde tijd. Succes was er ook voor Bart Swings: de Belg reed een nieuw PR, en daarmee ook een nieuw Belgisch record.

Pos Naam Land Tijd Verschil
1 Shani Davis USA 1:46.89  
2 Kjeld Nuis NED 1:46.98 +0.09
3 Håvard Bøkko NOR 1:47.21 +0.32
4 Brian Hansen USA 1:47.23 +0.34
5 Stefan Groothuis NED 1:47.28 +0.39
6 Ivan Skobrev RUS 1:47.37 +0.48
7 Denny Morrison CAN 1:47.44 +0.55
8 Bart Swings BEL 1:47.61 +0.72
9 Koen Verweij NED 1:47.77 +0.88
10 Konrad Niedzwiedzki POL 1:47.80 +0.91
11 Benjamin Macé FRA 1:47.96 +1.07
12 Alexis Contin FRA 1:48.06 +1.17
13 Jonathan Kuck USA 1:48.08 +1.19
14 Zbigniew Brodka POL 1:48.33 +1.44
15 Rhian Ket NED 1:48.42 +1.53
16 Yevgeny Lalenkov RUS 1:48.63 +1.74
17 Denis Kuzin KAZ 1:49.03 +2.14
18 Mirko G. Nenzi ITA 1:49.19 +2.30
19 Moritz Geisreiter GER 1:49.76 +2.87
20 Mikael F. Larsen NOR 1:50.35 +3.46

Kleine crèches uitgezonderd van strengere regels

Voor kleine kinderdagverblijven met minder dan zeven kinderen gaan soepelere regels gelden dan voor grotere crèches. Zij hoeven niet te voldoen aan het zogenoemde vierogenprincipe, dat voorschrijft dat er te allen tijde twee begeleiders per groep moeten zijn. Dat antwoordt minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag op Kamervragen van Mariëtte Hamer (PvdA).

Het vierogenprincipe wordt ingesteld in reactie op de grote zedenzaak in Amsterdam. Daarbij misbruikte Robert Mikelsons, een medewerker van kinderdagverblijven, meer dan tachtig kinderen. Het tweede paar ogen zou de veiligheid voor kinderen moeten vergroten.

Volgens Kamp krijgen de kleine crèches een uitzonderingspositie. Wel moeten ze hun oudercommissie om advies vragen over hoe wordt omgegaan met de richtlijn.

SSX tweede in verkooptoptien

Het deze week verschenen snowboardspel SSX heeft de tweede plaats veroverd in de Nederlandse verkooptoptien. De PlayStation 3-versie van het spel moet alleen het dansspel Just Dance 3 voor Nintendo Wii, dat vorige week ook op één stond, voor zich dulden. De Xbox 360-versie van SSX staat op de vijfde plaats. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Opmerkelijk is dat het vechtspel UFC Undisputed 3 geheel uit de verkooplijst is verdwenen. Het spel voor PlayStation 3 en Xbox 360 stond vorige week nog op respectievelijk de tweede en zevende plaats. Call of Duty: Modern Warfare 3 en FIFA 12, beiden voor de PlayStation 3, staan ongewijzigd op de derde en vierde plaats.

Het rollenspel The Last Story voor Nintendo Wii is ook deze week verschenen. Toch is de game niet in de top tien te vinden.

01. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
02. SSX (PlayStation 3)
03. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
04. FIFA 12 (PlayStation 3)
05. SSX (Xbox 360)
06. Battlefield 3 (PlayStation 3)
07. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
08. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
09. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
10. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)


SSX tweede in verkooptoptien (Foto: Novum)

Angry Birds Land komt eraan

De Angry Birds staan gereed om een Fins pretpark binnen te vallen dat een nieuw thema zal ontwerpen genaamd: Angry Birds Land. Deze zomer nog zal de nieuwe attractie openen in het Särkänniemi Adventure Park.

Angry Birds Land zal voornamelijk op familie en kinderen gericht zijn, dus zelf plaatsnemen in een katapult is nog toekomstmuziek. Wel zal het een uniek themagebied worden met allerlei kinderattracties, pretparkspellen en verschillende plekken waar de fysieke activiteiten en het gamen op een mooie manier met elkaar in verbinding staan.

Mikka Seppälä, CEO van Särkänniemi Adventure Park, aan het woord:  "Wij wilden een uniek themagebied creëren dat geassocieerd word met een sterk en bekend product."

"De Angry Birds-karakters zijn geboren in Finland maar wereldwijd bekend bij mensen van alle leeftijden. Dit is perfect voor ons Adventure Park. Ons doel is de fans te motiveren om te bewegen en van de buitenlucht te genieten, zowel jong als oud."

Kojima twittert demonische afbeelding

Hideo Kojima werkt momenteel aan een nieuwe game, die volgens Official PlayStation Magazine UK de werktitel "Project Ogre" heeft. Er is nog maar weinig bekend over de game, maar via Twitter geeft de geestelijk vader van Metal Gear Solid ons een voorproefje van de vermoedelijke hoofdrolspeler met een afbeelding van een figurine.

Zoals te zien toont de getwitterde afbeelding een demon met mechanische ledematen. Kojima beschreef zijn nieuwste game als een open wereld en het spel moet in tegenstelling tot Metal Gear Solid geen 'filmische' ervaring worden. Hij wil dat de spelers vrij zijn om de wereld te verkennen en geen lineair verhaal hoeven te volgen.

project orge

Peuter at haar om te overleven

In Groot-Brittannië is een peuter van drie jaar oud bij zijn moeder en stiefvader weggehaald nadat hij door hen werd opgesloten zonder eten. Ook licht en warmte ontbraken in de 'cel' waaruit het jongetje gered werd door de politie.

De agent die het jochie van de dood heeft gered verklaarde in de rechtszaal: "Er was geen licht, de verwarming was uitgedraaid en het sneeuwde buiten. Hij had alleen een plaspotje, een kom en een vork. Het kind en de muren zaten onder de uitwerpselen. Hij begon helemaal te trillen. Zijn ogen rolden weg, hij ademde oppervlakkig en hij voelde koud en levenloos aan." De artsen in het ziekenhuis bevestigen dat het jochie binnen enkele uren had kunnen overlijden als er geen hulp was gearriveerd.

Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat de peuter probeerde zijn eigen haar op te eten uit pure wanhoop. Paul Davies, de behandelend arts vertelde: "Hij begon te eten alsof hij nog nooit had gegeten. Hij had zijn eigen haren uitgetrokken en was dit gaan eten. De jongen was uitgehongerd en had extreem vochttekort."

De vrouw en de man, afkomstig uit Zuid-Wales, waren al bekenden van Jeugdzorg. Ze zijn veroordeeld tot respectievelijk 3 en 3,5 jaar cel. Hun (stief)zoon is inmiddels geadopteerd en lijkt geen tekenen van psychische schade te vertonen.

Federer via Del Potro naar finale in Dubai

Roger Federer is doorgedrongen tot de finale van het ATP-toernooi in Dubai. De als tweede geplaatste Zwitser was vrijdag met 7-6 (5), 7-6 (6) te sterk voor de Argentijn Juan Martin del Potro (8). Federer treft in de finale de Brit Andy Murray (3), die zich op overtuigende wijze ontdeed van favoriet Novak Djokovic.

Federer en Del Potro gingen in de eerste set gelijk op. Federer had bij 6-5 wel twee setpunten op de service van Del Potro, maar die werden weggeslagen. In de tiebreak trok de Zwitser alsnog aan het langste eind.

In het tweede bedrijf had Federer vier keer de kans om toe te slaan, maar opnieuw hield Del Potro stand. Federer kwam in de tiebreak op een 6-2 achterstand. Hij maakte dat echter ongedaan, om vervolgens zijn eerste wedstrijdpunt te benutten.

Moordenaar Fortuyn wil uitzending gesprek voorkomen

De moordenaar van Pim Fortuyn wil voorkomen dat de AVRO fragmenten van een telefoongesprek van hem met een neef van zijn slachtoffer uitzendt. De omroep laat vrijdag weten niet van plan te zijn aan de eis van Volkert van der G. te voldoen.

De neef, Edwin Fortuyn, gaat in het AVRO-programma Edwin zoekt Fortuyn met presentator Art Rooijakkers op zoek naar wie zijn oom was en wat hij heeft nagelaten. De eerste aflevering werd donderdag uitgezonden.

Fortuyn voerde een telefoongesprek van ongeveer twintig minuten met Van der G. voor het programma. Hij zou de neef van zijn slachtoffer hebben gebeld op een dag dat er toevallig opnames werden gemaakt.

Van der G. wilde vooral weten waarom Edwin Fortuyn hem wil ontmoeten, welke vragen hij wil stellen en of hij daar antwoord op zou kunnen en willen geven, meldt de omroep. De AVRO gaf eerder aan van plan te zijn het gesprek tussen de twee in de derde of vierde aflevering uit te zenden.

De AVRO en producent IDTV hebben inmiddels een brief gekregen van de advocaat van Van der G. waarin zij sommeert af te zien van het uitzenden van het telefoongesprek, de stem, een portret en de volledige naam van Van der G. De omroep en de producent vinden echter dat het hen vrijstaat 'deze elementen, op zorgvuldige wijze' in de uitzending te verwerken.

In afwachting van eventuele vervolgstappen van Van der G. willen de AVRO en IDTV voorlopig geen verdere mededelingen doen.

De 41-jarige Van der G. kreeg in 2003 achttien jaar cel opgelegd voor de moord op het Mediapark in Hilversum. Waarschijnlijk wordt hij vrijgelaten als hij twee derde van de straf heeft uitgezeten.

Tonnen teruggevorderd van Inholland-bestuurders

Ruim 7,5 ton aan vergoedingen die onterecht zijn uitgekeerd aan oud-bestuurders van hogeschool Inholland is teruggevorderd. Dat laat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra de Tweede Kamer vrijdag weten.

Daarnaast moet Inholland negen ton terugbetalen die ten onrechte aan de hogeschool zijn uitgekeerd. Inholland kreeg dit geld voor diploma's die op onrechtmatige wijze werden verstrekt.

Zijlstra kan om juridische redenen het geld van de voormalige bestuurders niet rechtstreeks verhalen. Hij heeft met Inholland afgesproken dat de hogeschool dit doet. Hoe dat gebeurt wil Zijlstra niet melden omdat hij het 'invorderingsproces niet wil verstoren'.

[WB] Sábliková wint ook in Heerenveen de 5000m

Martina Sábliková blijft heersen op de lange afstanden. Ook de vijfde wedstrijd in de gecombineerde 3000m/5000m wedstrijdcyclus werd gewonnen door de Tsjechische. In een onderling duel versloeg ze Claudia Pechstein met 6.52,50. De Duitse werd derde met 7.05,37. Tweede werd een andere Duitse, Stephanie Beckert klokte 6.53,36.

In de A-groep reden twee Nederlanders. Diane Valkenburg en Marije Joling konden geen potten breken. De schaatsters werden respectievelijk zevende en negende. Hieronder de tijden en het wereldbekerklassement.    

Uitslag 5000m

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 6.52,50
2 Stephanie Beckert Dui 6.53,36
3 Claudia Pechstein Dui 7.05,37
4 Masako Hozumi Jap 7.10,61
5 Olga Graf Rus 7.11,61
7 Diane Valkenburg Ned 7.14,96
9 Marije Joling Ned 7.16,50

Klassement

# Naam Land Punten
1 Martina Sábliková Tsj 500
2 Claudia Pechstein Dui 300
3 Stephanie Beckert Dui 290
4 Diane Valkenburg Ned 220
5 Cindy Klassen Can 215
6 Ireen Wüst Ned 210
13 Annouk van der Weijden Ned 105
15 Janneke Ensing Ned 85
22 Marije Joling Ned 55

Serviërs blokkeren EU-konvooi in Kosovo

Luttele uren nadat Servië was benoemd tot kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, hebben Serviërs in het noorden van Kosovo vrijdag een EU-konvooi geblokkeerd.

Het konvooi vervoerde materiaal voor de herbouw van een grenspost die de Serviërs in de zomer van 2011 hadden platgebrand.

De Serviërs erkennen Kosovo niet als zelfstandig land. Ze beschouwen Kosovo als onderdeel van hun eigen land.

De EU heeft de zogeheten Eulex-missie om de rechtsmacht van Kosovo te helpen opbouwen. De bewegingsvrijheid van deze missie was een van de voorwaarden voor de EU-kandidaatstatus aan Servië.

Vecht tegen de Reapers in Mass Effect 3 launch-trailer

Het duurt niet lang meer, volgende week komt Mass Effect 3 uit. De afsluiter van een geweldige trilogie, en menig gamer kan dan ook niet wachten op het einde. Na veel screenshots, trailers en informatie is het tijd voor de officiële launchtrailer. Zal het Shepard lukken om iedereen achter zich te krijgen en de Reapers te verslaan?

Mass Effect 3 komt volgende week donderdag, 8 maart, uit voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.


Nicole Kidman vervangt Rachel Weisz in Railway Man

Nicole Kidman is toegevoegd aan de cast van de film The Railway Man. De 44-jarige actrice vervangt de 41-jarige Rachel Weisz, die heeft moeten afhaken wegens een volle agenda. Dat schrijft filmvakblad Variety.

The Railway Man is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en gaat over een Britse krijgsgevangene in een Japans concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dertig jaar na zijn beproeving verzoent hij zich met een van de bewakers. De gevangene wordt gespeeld door Oscarwinnaar Colin Firth. Kidman vertolkt zijn echtgenote.

Rachel Weisz moest afzien van de rol omdat ze toegevoegde scènes moet opnemen voor The Bourne Legacy en Oz: The Great and Powerful. De opnamen van The Railway Man gaan volgende maand van start.


Nicole Kidman vervangt Rachel Weisz in Railway Man (Foto: Novum)

Opstelten vindt hasjverbod overbodig

Het verbod op de verkoop van hasj is volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) niet nodig. De meeste hasj bevat namelijk al meer dan de geldende norm van vijftien procent thc en mag nu dus al niet verkocht worden in coffeeshops.

Coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV kwamen donderdag met het plan op de proppen om de verkoop van buitenlandse hasj illegaal te maken. De verkoop van hasj in Nederlandse coffeeshops zou buitenlandse drugscriminelen faciliteren.

Opstelten vindt de maatregel overbodig, omdat er al een verbod is op de verkoop van hasj met meer dan vijftien procent van de werkzame stof thc. Volgens de minister ligt het gemiddelde percentage thc in hasj boven de vijftien procent.


Opstelten vindt hasjverbod overbodig (Foto: Novum)

Brits bedrijf achter losgeslagen luchtballon

Een Brits bedrijf blijkt de eigenaar van de luchtballon die op 24 februari een hoogspanningslijn raakte en in een woonwijk in Numansdorp neerkwam. De eigenaar van het bedrijf dat luchtballonnen fabriceert en test, heeft de ballon herkend, laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag weten.

Een zendamateur uit Almelo had de luchtvaartpolitie getipt over de herkomst van de ballon. De eigenaar had aan de Britse autoriteiten gemeld dat de ballon was losgeraakt tijdens een test.

Hoewel de ballon forse schade veroorzaakte, zijn er volgens de politie geen strafbare feiten gepleegd. De eigenaar is in contact gebracht met degenen die schade hebben opgelopen.

De onbemande luchtballon van drie bij vijf meter raakte een hoogspanningslijn op Goeree-Overflakkee. Netbeheerder Stedin was twee dagen bezig met de reparatie en repte van tienduizenden euro's schade. "De eigenaar van de ballon heeft een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt die bovendien had kunnen leiden tot langdurige stroomuitval", zei directeur techniek Ernst Japikse. Stedin gaat de schade verhalen, laat het bedrijf vrijdag weten.

De reis van de ballon eindigde in Numansdorp. De politie trof het gevaarte aan in de Handelstraat, waar bleek dat er een lange kabel en een kastje met meetapparatuur aan hing. De kabel beschadigde een auto, maar omdat die achter het voertuig bleef haken kon de brandweer de ballon met een lier naar beneden halen.

Noorse bond: alleen aanvoerder mag met arbiter praten

De Noorse voetbalbond NFF en het Nobelcentrum hebben aangekondigd samen te gaan willen werken. Het doel van het samenwerkingsverband is om vreedzame relaties op en naast het voetbalveld te stimuleren.

Een belangrijk onderdeel van het programma is dat slechts de aanvoerder van een elftal met de scheidsrechter mag discussiëren. De andere spelers riskeren een gele kaart indien zij deze regel schenden.

Ook moeten de aanvoerders elkaars hand en die van de scheidsrechter schudden na de wedstrijd. Bondsvoorzitter Yngve Hallén denkt dat dit een positief effect zal hebben. "Dit kan een mentaliteitswijziging teweeg brengen, zowel op als naast het veld."

Het samenwerkingsverband zal zich eerst bezighouden met de hoogste divisie. Bente Erichsen, directrice van het Nobelcentrum, hoopt dat het plan navolging krijgt in de lagere klassen, bij de vrouwen en bij de jeugd. "De Noorse clubs steunen dit idee, omdat ze het slechte imago van voetballers willen veranderen."

Jagen door de sneeuw in Assassin's Creed III screenshots

Nadat gisteren de boxart en artwork werden uitgebracht, zijn vandaag de eerste screenshots van Assassin's Creed III uitgelekt. In de screens zien we onder andere een nieuwe protagonist jagen door de sneeuw en lopen in een stad waarbij we een hond zien rondlopen.

AC3

AC3

AC3

AC3

De game kent een nieuwe protagonist en gaat zich tijdens de Amerikaanse Revolutie afspelen. Assassin's Creed III zal 30 oktober uitkomen op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Voor meer details moeten we nog even wachten tot 5 maart, geeft Ubisoft aan.

'Regen' van ongelukken treft avondspits

De spits heeft vrijdagmiddag te maken met een ongebruikelijk aantal ongevallen. Onder meer op de A15, A2, A50 en A58 hebben zich ongelukken voorgedaan. Waardoor vrijdagmiddag zo veel botsingen plaatsvinden, kan een woordvoerder van de ANWB niet verklaren.

Omstreeks 17.15 uur stond door een ongeval bij knooppunt Gorinchem op de A15 van Rotterdam richting Nijmegen een flinke file van 15 kilometer. Een tijd kon slechts één rijstrook worden gebruikt, maar rond 17.15 uur waren alle stroken weer open.

Op de A50 bij knooppunt Valburg veroorzaakte een ongeval eveneens een file. Op de A2 bij Kerensheide richting Maastricht was het vrijdagmiddag twee keer raak en kwam het verkeer in kilometerslange files terecht. Ook de A58 bij Rilland in de richting van Vlissingen deed zich eveneens een ongeval voor.

Ondanks de 'regen' van files was de avondspits vrijdag wel rustiger dan gebruikelijk doordat de scholen in de noordelijke regio vakantie hebben. Omstreeks 17.30 uur stond er nog zo'n 64 kilometer file, terwijl normaal rond die tijd het dubbele staat.

Havo en vwo houden vier profielen

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) komt terug van haar voornemen om het aantal profielen in de bovenbouw van havo en vwo terug te brengen van vier naar twee. Dat heeft de bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad verklaard.

Met haar plan wilde de minister bereiken dat scholen meer aandacht zouden geven aan kernvakken als wiskunde, Nederlands en Engels en dat er meer ruimte zou komen om het onderwijs te organiseren. Maar daar ziet ze nu van af, omdat niet duidelijk is of dit het geval zal zijn. "Er komt geen stelselwijziging als de scholen er niet beter van worden."

Wiskunde wordt wel een verplicht vak op de havo, zei Van Bijsterveldt. Dit was al eerder aangekondigd. Hierdoor wil zij havoleerlingen beter voorbereiden op het hoger onderwijs. Havisten zonder wiskunde in hun pakket vallen nu vaak uit in het hbo. Op het vwo was wiskunde al langer verplicht.

FA wacht met aanstellen bondscoach

De Engelse voetbalbond FA wacht met het benaderen van een kandidaat-bondscoach tot de slotfase van het Premier Leagueseizoen. "Wij willen niemand storen tijdens het seizoen", laat FA-voorzitter Alex Horne vrijdag weten. Volgens de voorzitter staan er meerdere managers op de shortlist, maar hebben zij momenteel een baan.

De Engelse competitie eindigt op 13 mei, een maand voor het Europees kampioenschap begint. De FA zit zonder bondscoach nadat Fabio Capello in februari zijn ontslag indiende. De belangrijkste kandidaat om het Engelse elftal te leiden tijdens het EK in Polen en Oekraïne lijkt Tottenham Hotspur-manager Harry Redknapp te zijn.

Stuart Pearce is momenteel interim-bondscoach. Hij gaf eerder aan dat hij graag met de Three Lions naar het EK gaat, maar voor de voetbalbond lijkt de coach van Jong Engeland geen serieuze optie.

Jongetje aangevallen door cheetah

In safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een jongen van rond de tien jaar oud tijdens een autosafari aangevallen door een cheetah. Hij heeft aan het incident een flinke vleeswond in zijn bovenarm overgehouden.

Volgens een woordvoerster van het park stapte het gezin van de jongen uit hun auto op een plaats waar dat niet is toegestaan. Mogelijk hebben ze waarschuwingsborden die aangeven ramen en deuren van de auto gesloten te houden over het hoofd gezien.

Inzittenden van een grote safaribus die achter de auto van de ouders van het kind reed, hebben het voorval zien gebeuren. Verslaggever Mark van Bergen van het Eindhovens Dagblad was tijdens het voorval in het park. "Meteen reden al die safariauto's van het park dezelfde kant op. Ik zag een hoop mensen drukke gebaren maken en proberen heuvels op te komen om te kijken wat er aan de hand was."

Medewerkers van de Beekse Bergen hebben de ouders aangesproken op hun gedrag. "Je moet je realiseren, we hebben hier echt te maken met wilde dieren. Het is niet zo dat het hier onveilig is. Mensen hebben de borden gemist en zijn dingen gaan doen die niet de bedoeling zijn." Het gezin heeft toegegeven zelf in de fout te zijn gegaan.

[OS 2012] De stadions deel 1

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten.

John de Mol baalt enorm van flop

John de Mol baalt gigantisch dat zijn nieuwe SBS-talentenjacht The Winner Is van presentator Beau van Erven Dorens en Jeroen van der Boom in Nederland een flop is gebleken. Dit zegt de mediatycoon vrijdag in het NRT-programma College Tour, zo meldt de Volkskrant.

The Winner Is scoort ongeveer een half miljoen kijkers, terwijl De Mol zei 'een touw te kopen' als de show minder dan een miljoen kijkers zou scoren. De Mol: "Ja, ik heb heel hard gescholden. Ben daar heel lang, heel chagrijnig over geweest. En waar het aan ligt? Dat kan ik niet in een paar minuten uitleggen."

Dagblad De Pers suggereerde eerder dat het Talpa-format te ingewikkeld was, maar dat is volgens de tv-producent niet zo: "Nee, ik denk dat dat dan meer aan de betreffende journalist ligt."

Toch blijft De Mol het nog even proberen met het format, want op de Duitse tv gaat zijn zus Linda de Mol The Winner Is presenteren: "Het is in Nederland mislukt, maar we krijgen gelukkig een herkansing in Duitsland vanaf volgende week en we hebben het programma zo verbeterd dat ik er nog steeds in geloof."

Ook zegt de mediatycoon geloof te hebben in de kwakkelende SBS-zenders, die hij vorig jaar overnam: "Geef ons minimaal twee jaar om het fundament weer opnieuw te bouwen. Dan mag je me er weer naar vragen. Bij RTL, dat ook ooit in een dergelijke fase verkeerde, deed er toen ook vijf jaar over om weer succesvol te worden."


John de Mol baalt enorm van flop

Schrijver stopt steun pedoclub na bedreiging

Vanwege bedreigingen aan het adres van zijn familie stopt schrijver Anton Dautzenberg zijn steun aan pedofielenvereniging Martijn. Dit heeft de Tilburgse auteur vrijdag tijdens een persconferentie verklaard.

Dautzenberg werd naar eigen zeggen uit 'sympathie en mededogen' lid van de pedofielenvereniging. Ook wilde hij protesteren tegen de hetze tegen pedofielen in Nederland. Diverse bekende Nederlanders zouden hem steunen, maar zij durfden dat niet publiekelijk te doen.

De auteur meldt op zijn website dat hij te doen heeft met pedofielen. "Ik geef het je te doen, eerlijk verslag doen van je fantasieën en wensen, daar ook nog over willen praten, verantwoording willen afleggen zelfs, om daarna verklaard te worden tot dé paria van onze samenleving."

Voorzitter Marthijn Uittenbogaard van de pedofielenvereniging heeft begrip voor de situatie. "Als je je moeder huilend aan de telefoon krijgt, dan snap ik dat je geen andere keuze hebt dan je steun in te trekken." Desalniettemin betreurt hij het besluit van de schrijver.

[WB] Lobkov wint 500m, Otterspeer tweede

Dmitry Lobkov is verrassend winnaar geworden van de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. De Rus was het snelste in een tijd van 35,11. Hein Otterspeer won een zilveren medaille, hij was driehonderste trager dan Lobkov. Het is de eerste wereldbekermedaille voor de schaatser van de 1nP-ploeg. Keichiro Nagashima werd derde. 

Nederlands kampioen 500m Jan Smeekens had een misslag tijdens de start. Dit moest hij bekopen met een veertiende plek. Hieronder de tijden en het wereldbekerklassement. 

Uitslag 500m

# Naam Land Tijd
1 Dmitry Lobkov Rus 35,11
2 Hein Otterspeer Ned 35,14
3 Keichiro Nagashima Jap 35,20
4 Stefan Groothuis Ned 35,22
5 Michiel Mulder Ned 35,25
14 Jan Smeekens Ned 35,57
16 Jasper Hospes Ned 35,58

Klassement

# Naam Land Punten
1 Tucker Fredricks Usa 494
2 Tae-Bum Mo Kor 477
3 Jan Smeekens Ned 451
4 Joji Kato Jap 425
5 Pekka Koskela Fin 419
11 Stefan Groothuis Ned 258
12 Michel Mulder Ned 251
16 Jesper Hospes Ned 190
20 Hein Otterspeer Ned 116

EA stopt met Battlefield 3: Aftershock

EA Mobile heeft in februari Battlefield 3: Aftershock uit de iOS App Store gehaald en nu stopt EA Mobile volledig met de iOS spin-off shooter. Dit vertelt EA Mobile aan Vox Games.

"In the interest of bringing consumers only the highest level of quality mobile entertainment, EA Mobile has decided to suspend development and support of Battlefield 3: Aftershock and refocus its resources on other titles." Spelers kunnen Battlefield 3: Aftershock spelen tot 31 maart. Op 31 maart zal EA alle Aftershock-multiplayerrevservers stoppen.

JAMMER JOH!

Vliegende robots spelen James Bond thema

Wetenschappers van de Pennsylvania School of Engineering and Applied Science zijn er in geslaagd om met vliegende robotten het James Bond thema uit te voeren. De helikopters, bestuurd door een computer, spelen op diverse instrumenten, zoals een toetsenbord, drums, maracas en zelfs een Basgitaar.

Alex Kushleyev, Daniel Mellinger en Vijay Kumar maken in het filmpje ook gebruik van een zogenaamde 'couch gitaar', een kaal frame van een bankstel, waarover snaren zijn gespannen die worden bespeeld door de overvliegende helikopters.

Kijk hieronder voor de door Kurtis Sensenig geregisseerde beelden.


My name is Bot. Ro Bot.

FC Utrecht en FC Den Bosch bundelen krachten

FC Utrecht en FC Den Bosch gaan samenwerken op het gebied van scouting, jeugdopleiding en het uitwisselen van spelers. De clubs tekenen zondag voor de wedstrijd van FC Utrecht tegen N.E.C. Nijmegen een contract dat hen de komende anderhalf jaar aan elkaar verbindt.

Technisch directeur Foeke Booy van Utrecht is blij met de samenwerking. "FC Den Bosch is een club met een rijke historie en een uitstekende opleiding." Zijn collega bij de Bosschenaren Fred van der Hoorn kijkt ook positief aan tegen de samenwerking. "Wij willen onze club elke dag versterken, een samenwerking met een mooie club als FC Utrecht past daar perfect in", zegt hij op de site van de Utrechters.

Noord-Limburg vindt Polenmeldpunt onfatsoenlijk

In een brief aan minister-president Mark Rutte nemen de zeven Noord-Limburgse gemeenten afstand van het Polenmeldpunt. Ze schrijven bovendien dat ze verbaasd zijn dat de regering zich niet distantieert van het meldpunt.

De gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray vinden het 'ronduit onfatsoenlijk om een hardwerkende doelgroep die noodzakelijk is voor de economische ontwikkeling in Noord-Limburg zo weg te zetten'. Ze geven aan dat ze met ergernis, ongeloof en verbazing kennis hebben genomen van het door de PVV opgezette meldpunt.

Obama: Ik bluf niet als het aankomt op Iran

De Amerikaanse president Barack Obama meent het als hij zegt dat een Iraans kernwapen onacceptabel is. "Ik bluf niet", aldus Obama in een vrijdag gepubliceerd interview.

Obama zegt in het interview met het tijdschrift The Atlantic dat zowel Iran als Israël begrijpt dat 'een militaire component', net als sancties en diplomatie, tot de opties behoort om Iran tegemoet te treden. Obama heeft voor maandag een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het programma staan, waarin hij hoopt Netanyahu te overtuigen mogelijk militair ingrijpen in Iran uit te stellen. Israël heeft laten doorschemeren mogelijk luchtaanvallen uit te voeren op de Iraanse nucleaire faciliteiten.

Obama zei de plannen van de Verenigde Staten omtrent Iran niet te willen aankondigen. Hij heeft echter meermaals benadrukt dat militair ingrijpen niet wordt uitgesloten. "Ik denk dat de Israëlische regering begrijpt dat ik, in mijn rol als de Amerikaanse president, niet bluf", aldus Obama. "Maar ik ga ook niet rondbazuinen wat ik van plan ben."

In het interview waarschuwt Obama dat een aanval op Iran mogelijk voordelig uitpakt voor de Islamitische Republiek. "Er bestaat op dit moment weinig sympathie voor Iran, en zijn enige bondgenoot, Syrië, hangt in de touwen. Willen we echt een afleiding die Iran in staat stelt zichzelf als slachtoffer neer te zetten?"

Een beperkte aanpak van het Iraanse kernprogramma werd door Obama van de hand gewezen. "Je hebt het over de meest ontvlambare regio ter wereld", zei Obama. "Het is voor een aantal staten in die regio ontoelaatbaar dat zij geen kernwapen hebben en Iran er wel een bemachtigt. Daarnaast steunt Iran terroristische organisaties, dus de dreiging van proliferatie neemt dan ernstig toe."

Obama wees ook op de economische onrust in Iran en zei dat de sancties die tegen het land zijn ingesteld effect beginnen te sorteren. Israëlische functionarissen hebben erkend dat Iran lijdt onder de sancties, maar betwijfelen of deze maatregelen de geestelijke leiders Iran ooit van koers zullen doen veranderen. Deze twijfel lijkt Obama niet te delen. "Ze zijn gevoelig voor de meningen van hun bevolking en ze maken zich zorgen over de geïsoleerde positie waarin ze verkeren", zei Obama.

Voor zijn ontmoeting met Netanyahu spreekt Obama maandag de machtige Israël-lobby AIPAC toe. Ook Netanyahu zal de lobby toespreken.

Hoewel Obama zichzelf neerzet als een trouwe vriend van Israël is de relatie tussen hem en Netanyahu koel te noemen. Zo zijn de twee het openlijk oneens over de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en pogingen van de VS om het vredesproces met de Palestijnen op gang te helpen zijn door Netanyahu getraineerd.

President Roemenië vindt Rutte beledigend

President van Roemenië Traian Basescu vindt dat premier Mark Rutte (VVD) zich beledigend heeft uitgelaten. Dat heeft hij vrijdag gezegd. Rutte eist dat Roemenië verdere hervormingen doorvoert voordat Nederland instemt met toetreding van het land tot het Schengengebied, een verzoek dat Basescu 'een onmetelijke belediging' noemt.

In de Schengenzone, die bestaat uit de meeste EU-landen, IJsland, Zwitserland en Noorwegen, wordt zonder grenscontroles gereisd. Nederland verzet zich als enige EU-land tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot dit gebied. Alle landen moeten er echter mee instemmen.

Rutte wil bewijs zien dat beide landen werkelijk actie ondernemen tegen corruptie en de georganiseerde misdaad. Ook moet de rechterlijke macht aantoonbaar onafhankelijker functioneren.

Als concrete eis stelde Rutte eerder dat er twee keer een positieve voortgangsrapportage van de Europese Commissie over Roemenië en Bulgarije moet komen. De commissie brengt zo'n rapport elke zes maanden uit. Donderdagavond gaf Rutte aan dat er nog een positief rapport over beide landen moet komen. De beslissing over de kwestie stelde hij uit tot september.

Kabinet pakt dubbele nationaliteit aan

Het kabinet scherpt de eisen voor naturalisatie aan. Nieuwe Nederlanders mogen slechts over een nationaliteit beschikken, tenzij het afstand doen van de andere nationaliteit onmogelijk is. Met dat voorstel, dat ook al in het gedoogakkoord stond, heeft de ministerraad vrijdag ingestemd.

De strengere eisen voor het hebben van een dubbele nationaliteit raken niet alleen mensen die een Nederlands paspoort willen verkrijgen. Nederlanders die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen verliezen automatisch het Nederlanderschap. De wet geldt alleen voor toekomstige gevallen. Mensen die nu een dubbele nationaliteit hebben houden die.

Wie de Nederlandse nationaliteit wil verkrijgen moet minimaal het minimumloon verdienen en moet kunnen aantonen twee jaar een beroepsopleiding of werkervaring te hebben. Ook moeten de zogenoemde optanten een taaltoets afleggen en geen misdrijf hebben gepleegd of daarvan verdacht worden.

Het voornemen om de dubbele nationaliteit aan te pakken leidde tot ophef onder Nederlanders in het buitenland.

Meisje (17) poseert met rottende oma

Een 17-jarig meisje uit het Roemeense Barlad ligt hevig onder vuur wegens een opmerkelijke foto die ze op Facebook had geplaatst. Het mooie tienermeisje poseert lachend naast haar grootmoeder. Niets bijzonders natuurlijk, ware het niet dat omalief al zeven jaar dood is en bijna geheel ontbonden is.

De foto is genomen tijdens een traditionele ceremonie. Hierbij wordt een lijk zeven jaar na diens dood opgegraven en vervolgens door de nabestaanden herbegraven. Dit allemaal als teken van respect.

Het leek de langharige brunette wel een leuk idee om lachend en uitdagend op de foto te gaan, terwijl ze boven het graf met het stinkende lijk van oma hangt. Vervolgens zette het tienermeisje de foto op Facebook.

De foto, inmiddels zo'n 100.000 keer bekeken, heeft de Roemeense er niet populairder op gemaakt. De schooldirecteur neemt het echter voor zijn pupil op. "Het is een moderne manier om haar liefde voor haar grootmoeder te tonen", laat Dumitru Cioclu weten.

[WB] Jing wint 500m, Boer tweede

Yu Jing heeft de 500m wereldbekerwedstrijd in Heerenveen gewonnen. Het is de vijfde overwinning voor haar dit seizoen. De winnende tijd was 38,03. Margot Boer werd knap tweede in een tijd van 38,30. Heather Richardson maakt het podium compleet. 

De overige Nederlanders vallen tegen met plekken 8, 9, 10 en 17. Hieronder de tijden en het wereldbekerklassement. 

Uitslag 500m

# Naam Land Tijd
1 Yu Jing Chi 38,03
2 Margot Boer Ned 38,30
3 Heather Richardson VS 38,51
4 Jenny Wolf Dui 38,56
5 Nao Koaira Jap 38,56
8 Thijsje Oenema Ned 38,89
9 Laurine van Riessen Ned 38,90
10 Annette Gerritsen Ned 38,91
17 Mayon Kuipers Ned 39,27

Klassement

# Naam Land Punten
1 Sang Wa Lee Kor 650
2 Jing Yu Chi 580
3 Jenny Wolf Dui 574
4 Thijsje Oenema Ned 428
5 Nao Kodaira Jap 425
8 Margot Boer Ned 392
9 Annette Gerritsen Ned 280
10 Laurine van Riessen Ned 263
30 Mayon Kuipers Ned 40

Nieuwe steen bedekt fouten monument Harmelen

Een dunne hardstenen plaat moet binnenkort de fouten op het monument voor de treinramp in Harmelen bedekken. De plaat wordt over de huidige steen geplaatst en bevat dit keer de juiste tekst. Dat laat de gemeente Woerden vrijdag weten.

Volgens Ed Janson, voorzitter van het Dorpsplatform Harmelen, is nu met zekerheid te stellen dat alle namen kloppen. Hij heeft persoonlijk overlijdens- en geboorteregisters opgevraagd, nabestaanden benaderd en begraafplaatsen bezocht om de juiste gegevens boven water te halen.

De fouten werden kort na de onthulling in januari ontdekt. De treinramp bij Harmelen kostte vijftig jaar geleden aan 93 mensen het leven en is het grootste treinongeluk in de Nederlandse geschiedenis.

De namen van de slachtoffers waren gebaseerd op de overlijdensakten die de politie na de ramp opstelde. Daarin zijn enkele namen anders gespeld dan in hun geboorteakte, die de officiële schrijfwijze bepaalt. De politie beschikte destijds niet over die akten omdat de slachtoffers uit alle delen van het land kwamen.

De herstelwerkzaamheden beginnen zo snel mogelijk. De kosten komen voor rekening van enkele sponsors, waaronder NS en Prorail, die de eerste versie van het monument ook al financierden.

Eerder was het plan om achter elke verkeerd gespelde naam een sterretje te zetten. Onder op de steen zouden vervolgens de juiste namen komen te staan. Hoeveel de correcties kosten, is nog onduidelijk.

Opstelten vreest acties van agenten niet

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) verwacht voor maandag 12.00 uur tot overeenstemming te zijn gekomen over een cao-akkoord voor agenten. De politievakbonden dreigen om maandag te stoppen met het uitschrijven van bekeuringen als de onderhandelingen opnieuw vastlopen. Opstelten zei vrijdag dat hij niet onder de indruk is van dit pressiemiddel.

De onderhandelingen tussen de bonden en de minister liepen woensdagavond voor de tweede keer vast. Daarop stelden de politievakbonden ACP, NPB en VMHP een ultimatum, dat maandag om 12.00 uur afloopt. De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor politiepersoneel om met vroegpensioen te gaan.

Opstelten wilde vrijdag niet vooruitlopen op mogelijke actie van de agenten. "Ik ga ervan uit dat het middel niet wordt ingezet." Hij hoopt voor maandagmiddag een akkoord te hebben gesloten.

Mochten agenten maandag werkelijk geen bonnen meer schrijven, betekent dat overigens niet dat automobilisten zich niet meer aan de maximumsnelheid hoeven te houden. "Te hard rijden mag nooit, en dat weet u best", sprak Opstelten tijdens de persconferentie na de ministerraad de aanwezige journalisten streng toe.


Opstelten vreest acties van agenten niet (Foto: Novum)

Murray brengt Djokovic eerste nederlaag toe

Andy Murray heeft Novak Djokovic zijn eerste nederlaag van dit jaar toegebracht. In de halve finale van het ATP-toernooi van Dubai wist de Brit om twee sets te winnen van de Servische nummer een van de wereld; 6-2 en 7-5.

Op de Australian open eerder dit jaar was Djokovic nog in vijf sets te sterk voor Murray, die nu de Serviër goed onder druk wist te zetten. In de tweede set gaf de nummer vier van de wereldranglijst nog een 5-2 voorsprong uit handen, maar haalde alsnog de set en dus de partij binnen.

Koningin bezoekt Friso in Londen

Koningin Beatrix heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het Londense ziekenhuis waar prins Friso sinds donderdag ligt. De gerenommeerde privékliniek Wellington staat bekend om haar uitstekende afdeling neurochirurgie en revalidatiefaciliteiten.

Friso werd donderdag vanuit een ziekenhuis in Innsbruck overgevlogen naar Engeland, nadat hij twee weken geleden tijdens het skiën bedolven raakte onder een lawine. Hij ligt sinds het ongeluk in coma. Zijn behandelend arts in Oostenrijk zei eerder dat het de vraag is of Friso ooit nog bijkomt. Hij heeft zwaar hersenletsel opgelopen.

Naast de specialisatie van het ziekenhuis speelt bij de overplaatsing ook mee dat Friso en zijn gezin sinds enkele jaren in Londen wonen. Zijn vrouw Mabel en hun twee kinderen kunnen hem dan makkelijker bezoeken.

Kuiper terug bij selectie FC Twente

Voor de eerste keer dit seizoen maakt Nicky Kuiper deel uit van de selectie van FC Twente. Dat zei trainer Steve McClaren vrijdag in zijn vooruitblik op de ontmoeting van zondag met PSV. Kuiper, linksachter, was meer dan een jaar uit de roulatie wegens een zware knieblessure.

"Nicky heeft de laatste test goed doorstaan", zei McClaren. "Hij is er klaar voor. We zullen zien of hij gaat invallen."

Zelfmoord Hongaarse voetbaldirecteur na omkoping spelers

De directeur van een in opspraak geraakte Hongaarse voetbalclub heeft zelfmoord gepleegd. Robert Kutasi sprong van een gebouw, laat de club Rákospalotai EAC uit Boedapest vrijdag weten. Zes spelers van de ploeg werden dinsdag opgepakt vanwege betrokkenheid bij een omkoopschandaal.

Hoewel het bestuur en de club niet werden verdacht van betrokkenheid, bleek al eerder deze week dat Kutasi zich de zaak zwaar aantrok. De directeur, een toonaangevende figuur in de strijd tegen corruptie in het Hongaarse voetbal, liet in sportkrant Nemzeti Sport optekenen dat zijn leven over was.

Brabander overleden na val van loods

Een 52-jarige man is donderdag in het Brabantse Oosterhout om het leven gekomen nadat hij van een zes meter hoge loods was gevallen. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk, laat de politie weten.

De inwoner van Liempde was aan het werk op het dak van de loods toen hij van het gebouw aan de Statendamweg viel. Hulpdiensten spoedden zich ter plaatse maar de man overleed ter plekke.

De Arbeidsinspectie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.

Songfestival-inzending Joan Franka komt binnen op 1

Joan Franka komt met het Songfestival-lied You and Me deze week binnen op de eerste plek in de Single Top 100. Het nummer over een oude jeugdliefde is de eerste nummer 1-hit voor de zangeres, die het nummer zelf schreef.

Met het liedje won de 21-jarige Franka, gehuld in een indianenoutfit, zondag het Nationaal Songfestival. Eind mei gaat ze naar Azerbeidzjan om te proberen door te dringen tot de finale van het Eurovisie Songfestival. Nederland stond in 2004 voor het laatst in de finale.

Franka stoot met You and Me Michel Teló van de eerste plek. De zanger stond met zijn Ai Si Eu Te Pego de afgelopen vijf weken op nummer een. De Vlaamse rockband Triggerfinger komt met de bewerking van I Follow Rivers van Lykke Li binnen op de zesde plaats. Li staat zelf met het liedje op de derde plek.

Joan Franka
Joan Franka (Foto: Bram Muller)

Sneltest chlamydia onbetrouwbaar

Een veelbelovende sneltest om achter een eventuele chlamydiabesmetting te komen is zeer onbetrouwbaar. Dat meldt de GGD Amsterdam vrijdag na onderzoek. Bij slechts 41 procent van de vrouwen die een infectie onder de leden hadden, wees de sneltest een besmetting uit. De GGD stelt zich grote zorgen te maken over de sneltesten, die binnen een halfuur een besmetting zeggen te kunnen constateren.

De fabrikant van de sneltest die de GGD Amsterdam onder de loep nam, beweerde dat de proef een betrouwbaarheid van meer dan tachtig procent had. Dat is volgens de Amsterdamse GGD dus niet waar.

Voor het onderzoek werden tussen juli 2009 en februari 2010 ruim negenhonderd vrouwen in Paramaribo met de sneltest gecontroleerd op een chlamydiabesmetting. Van iedere vrouw werd ook een reguliere test afgenomen. Deze testresultaten zijn met elkaar vergeleken.

Het onderzoek wijst ook uit dat bij vrouwen die een infectie met weinig chlamydiabacteriën hebben, de sneltest slechts in 12,5 procent van de gevallen een infectie aan het licht brachten.

De GGD Zuid-Limburg onderzocht eerder ook al drie andere sneltesten. De gevoeligheid van deze testen lag tussen de 12 en 27 procent.

Een woordvoerder van de GGD Amsterdam kan niet aangeven of de betrouwbaarheid van alle sneltesten nu is gecontroleerd. "Er zijn veel testen via internet te verkrijgen." Wel stelt hij dat vooralsnog geen enkele sneltest voldoet aan de normen om als betrouwbaar te kunnen worden aangemerkt.

Pool krijgt cel en tbs voor moord op Helmondse

Een 28-jarige man uit Polen is vrijdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn vriendin in Helmond. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat hij haar in 2011 met zo'n honderd messteken om het leven heeft gebracht.

Het slachtoffer werd in augustus 2011 dood in haar huis gevonden. De man uit Polen werd een maand later opgepakt in zijn vaderland, waar hij na de moord naartoe was gevlucht. Hij werd pas vorig jaar overgeleverd omdat hij in Polen nog een straf moest uitzitten.

De man kreeg naast een celstraf tbs met dwangverpleging opgelegd omdat hij volgens deskundigen een psychotische stoornis heeft. Ze achten de kans op herhaling groot als hij niet wordt behandeld.

De opgelegde staf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

PAYDAY: The Heist gratis te spelen tot en met zondag

Nadat de Call of Duty: Modern Warfare 3-multiplayer gratis te spelen was op Steam, is PAYDAY: The Heist nu ook gratis te spelen tot en met zondag. Dit heeft Steam vandaag bekendgemaakt.

Naast dit alles is PAYDAY: The Heist ook afgeprijsd. PAYDAY: The Heist kost nu maar €9,49 en voor een Four Pack €28,49. PAYDAY: The Heist bevat zes missies waar jij een bankrover speelt en is ontwikkeld door Sony Online Enterainment en Overkill Software.

PAYDAY

Pedovereniging lanceert ethische richtlijn

Pedofielenvereniging Martijn adviseert haar leden om op basis van 'vrijwilligheid, vrijheid, harmonie en openheid' met kinderen om te gaan. Voorzitter Marthijn Uittenbogaard presenteerde vrijdag in het Haagse perscentrum Nieuwspoort een ethische richtlijn.

Martijn adviseert leden om zich aan de wet te houden en 'naar eer en geweten' te handelen in de omgang met kinderen. Ook moet zowel de volwassene als het kind instemmen met intiem contact en moet dit plaatsvinden op basis van 'zelfbepaling en de plicht om dit recht van de ander te erkennen'.

Leden wordt ook geadviseerd om pedofiele gevoelens niet te ontkennen of weg te stoppen. "Erken deze als feit en zoek een manier om er sociaal en legaal mee om te gaan: isoleer je niet en houd je aan de wet."

Bij de persconferentie was ook de dichter A.H.J. Dautzenberg aanwezig. De 44-jarige schrijver werd vorig jaar lid uit protest tegen het dreigende verbod op Martijn en stelde onlangs een dichtbundel samen met bedreigingen die aan de vereniging zijn gestuurd. Hij liet in augustus weten dat hij na zijn openlijke steunbetuiging meerdere malen is bedreigd met de dood en gaf vrijdag aan te stoppen met zijn actieve betrokkenheid bij de vereniging.

Donderdag werd bekend dat de rechtbank in Assen de behandeling van het verzoek van het Openbaar Ministerie om de pedofielenvereniging verboden te verklaren is uitgesteld. Op verzoek van de advocaat van Martijn vindt de behandeling niet volgende week woensdag, maar pas op 16 mei plaats.

Het OM wil proberen de vereniging via het civiele recht te verbieden. De vereniging vergoelijkt en verheerlijkt volgens het OM pedofilie en pedoseksualiteit.

Europese regels heilig voor De Jager

Nederland moet zich houden aan de Europese begrotingsregels. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag. "Er is geen ruimte in het wel of niet handhaven van de Europese begrotingsregels. Die zijn streng, en daar ben ik een voorstander van."

Brussel schrijft voor dat het begrotingstekort in 2013 niet hoger dan drie procent mag zijn. Uit de donderdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de overheid volgend jaar 4,5 procent meer uitgeeft dan er binnenkomt, en dus zijn er forse bezuinigingen nodig.

De Jager zei donderdag nog dat hij 'enige ruimte' zag in de Europese regels. Vrijdag legde hij uit dat wat hem betreft het tekort alleen maar boven de drie procent uit mag komen als de Europese Commissie de regels versoepelt.

"Als die regels blijven voorschrijven dat het drie procent is, dan moeten wij die regels handhaven", zei De Jager. "Het is een absoluut vereiste dat wij, na zo getamboereerd te hebben op strenge regels, ons er dan zelf ook aan houden."

De Europese Commissie kan bij 'bijzondere omstandigheden' besluiten om af te wijken van de eerder vastgestelde begrotingsdiscipline voor landen. De Jager wilde de commissie 'niet voor de voeten lopen' en ging niet in op de vraag of de norm van drie procent wat hem betreft moet worden versoepeld.

De coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV trekken zich vanaf maandag terug in het Catshuis om te onderhandelen over nieuwe bezuinigingen. De Jager wilde nog niet vooruitlopen op het bedrag waarover de partijen het eens moeten worden. Wel zei hij dat het pakket maatregelen waarmee de drie partijen komen wat hem betreft wordt doorgerekend door het CPB.

PVV-leider Geert Wilders zei donderdag dat de drieprocentsnorm wat hem betreft niet heilig is. "We zijn geen cijferfetisjisten", zei hij. De VVD wil wel vasthouden aan de drie procent.

Pirelli vindt nieuwe testauto

Bandenfabrikant Pirelli heeft naar eigen zeggen eindelijk een opvolger gevonden voor de Toyota TF109 om nieuwe Formule 1-banden mee te testen. Welke bolide van welk team dat zal zijn is door de Italianen nog niet bekendgemaakt.

Pirelli heeft lange tijd gezocht naar een meer recente vervanger voor de inmiddels bejaarde Toyota. De teams konden niet tot overeenstemming komen over welke bolide beschikbaar te stellen aan de rubbermaker, waarna deze zelf een bid opzette waarbij teams een auto konden bieden. Inmiddels ligt er een akkoord, welke eerst met de teams besproken zal gaan worden.

De bandenfabrikant zal daarna op zoek gaan naar een geschikte testcoureur. Met onder meer Jarno Trulli, Vitantonio Liuzzi en Adrian Sutil zijn er een aantal zeer ervaren rijders op de markt. Het bedrijf is er blij mee, omdat het rubber voor 2013 flink zal gaan verschillen met de huidige compounds.

'Apple komt met mini-iPad'

Apple werkt aan een extra kleine iPad. De tablet zou de concurrentie aan moeten gaan met e-readers als de Kindle Fire van onlineshop Amazon. Volgens techwebsite Digitimes gaat de iPad Mini dit najaar pas echt in productie.

De verkleinde iPad zou een beeldschermdiagonaal hebben van ongeveer achttien centimeter. Het scherm van de iPad 2 meet ruim 24 centimeter. Volgens de techwebsite moet de mini-iPad tussen de 250 en driehonderd dollar kosten. Dat is nog altijd vijftig tot honderd dollar meer dan de Kindle Fire.

Apple presenteert woensdag een nieuw product. Het is niet bekend wat de gadgetgigant precies gaat onthullen, maar de iPad Mini is het in ieder geval niet. De uitnodiging voor de presentatie, die Apple heeft aan verschillende Amerikaanse media heeft gestuurd, lijkt te wijzen op de iPad 3.

Eerste homebrew voor Vita beschikbaar

PlayStation Vita ligt nog maar koud in de winkel of de eerste homebrew is al weer beschikbaar. Het zijn nog maar de eerste babystapjes, maar ze zijn wel al gezet en wel in Japan.

De homebrew is te installeren via MotorStorm Arctic Edge (Raging Ice in Japan), een PSP-game die beschikbaar was via de PlayStation Store. Was inderdaad, want inmiddels is de game verwijderd. De hacker, Wololo genaamd, heeft aangegeven dat hij zijn Half Byte Loader bestanden zo snel mogelijk beschikbaar stelt voor degene die interesse heeft.

Uiteraard is Doom één van de eerste games die te spelen is op deze homebrew. We zijn benieuwd hoe lang het duurt voordat de verplichte firmware dit alles weer blokkeert.

Archos maakt Android-kindertablet

Archos brengt binnenkort een tablet uit die speciaal gericht is op kinderen. De 7"-grote Child Pad draait op Android 4.0, ook wel Ice Cream Sandwich genaamd. Vanaf maart moet de tablet in de Amerikaanse winkels liggen voor een prijs van 129 dollar.

De tablet draait op een cpu van 1GHz en heeft 1GB RAM-geheugen. Naast de speciale 'kindvriendelijke' vormgeving komt er ook een aangepaste appstore zodat kinderen niet aan schadelijke apps blootgesteld kunnen worden. Er zullen 28 apps voorgeïnstalleerd staan waaronder Angry Birds en Flight Frenzy. Of deze tablet naar Europa komt is op dit moment nog niet duidelijk.

child pad

Ratchet & Clank HD gespot

Het houdt niet op met de HD-remakes voor PlayStation 3, het lijkt er namelijk op dat ook de PlayStation 2-games van Rachet & Clank een upgrade kijken. De game heeft enige tijd op Amazon Frankrijk gestaan met een release op 16 mei, maar inmiddels is deze verwijderd.

De HD-remake van Ratchet & Clank zouden volgen na onder andere God of War, Jak & Daxter, Sly Cooper en Ico/SotC. Voor PS2 verschenen vier delen van de franchise: Ratchet & Clank, R&C Going Commando, R&C Up your arsenal en R&C Gladiator. Welke delen in de HD-versie zouden verschijnen is niet bekend.

Bulykin fit voor duel met Roda JC

Dmitry Bulykin start zondag in de basis tegen Roda JC Kerkrade. De Russische spits van Ajax is hersteld van een blessure aan zijn kuit. Hij miste hierdoor afgelopen weekeinde de wedstrijd tegen Excelsior. Bulykin scoorde dit seizoen al acht keer voor de Amsterdammers.

Ajax-trainer Frank de Boer laat Theo Janssen wederom op de bank beginnen. Zonder de middenvelder won Ajax zijn laatste drie competitiewedstrijden. Linksback Dico Koppers is ziek en speelt waarschijnlijk niet mee tegen de Limburgers. Aanvaller Nicolas Lodeiro trainde vrijdag uit voorzorg apart, maar zit wel bij de wedstrijdselectie. De wedstrijd in de Arena begint om 14.30 uur.

De ziekenboeg van Ajax begint inmiddels leeg te stromen. Eyong Enoh en Derk Boerrigter trainen met de groep mee, maar het duel met Roda komt voor hen nog te vroeg. Gregory van der Wiel en Kolbeinn Sigthorsson sluiten volgende week weer aan bij de groepstraining.


Bulykin fit voor duel met Roda (Foto: Novum)

Van Rompuy: begrotingstekort wordt afgestraft

Lidstaten van de Europese Unie met een begrotingstekort moeten zich houden aan de strenge begrotingsregels. Doen zij dat niet, dan volgt een afstraffing van de financiële markten met hogere rentes. Dat benadrukte president van de Europese Raad Herman Van Rompuy na een vraag over het opgelopen begrotingstekort in Nederland en slechte cijfers uit Spanje.

"De Europese Unie heeft het pad geschetst. Het is de verantwoordelijk van de lidstaat om dit in de praktijk te brengen", zei Van Rompuy over de herstructureringen. De president benadrukte dat Spanje met zijn hoge werkloosheid niet te vergelijken is met landen in het noorden van Europa, zoals Nederland.

Van Rompuy betoogde vrijdag in zijn persconferentie na afloop van het rondetafelgesprek met alle 27 lidstaten dat de EU niet voor de lol hamert op bezuinigingen en het terugbrengen van de schuld. "Door deze maatregelen wordt de economische groei en de werkgelegenheid gestimuleerd. Voor de korte termijn zorgen de maatregelen bovendien voor vertrouwen op de financiële markten."

Hervormingen en economische groei zijn volgens de Belg twee kanten van dezelfde medaille. Landen moet echter niet zomaar snijden, vindt Van Rompuy. Onderzoek en ontwikkeling, innovatie, energie en onderwijs moeten buiten schot blijven. "We moeten een duidelijke plan voor groei uitvoeren."


Van Rompuy: begrotingstekort wordt afgestraft (Foto: Novum)

The Muppets 2 zonder scenarist Jason Segel

Regisseur James Bobin en scenarist Nicholas Stoller zijn door filmbedrijf Disney aangesteld om The Muppets 2 te schrijven. Jason Segel, die het initiatief voor The Muppets-film nam, zou het momenteel te druk hebben met andere projecten en schrijft niet mee aan het vervolg. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

Segel, bekend van zijn rol in de serie How I Met Your Mother, schreef het scenario voor The Muppets en is ook te zien in de film die momenteel in de Nederlandse bioscopen draait. De 32-jarige filmmaker zou door zijn betrokkenheid bij onder meer de sitcom How I Met Your Mother en zijn films Five Year Engagement en This Is Forty geen tijd hebben om een nieuwe Muppets-film te helpen schrijven. Hij speelt mogelijk wel een rol in de vervolgfilm.

De review van The Muppets kun je hier vinden.

SP-raadslid moet opstappen na matpartij

De Amsterdamse SP vraagt het deelraadslid Randjan Bissesar terug te treden, vanwege zijn aandeel in een vechtpartij in een buurtcentrum drie weken geleden. De partij vindt het gebruik van geweld niet passen bij een raadslid van de SP.

De vechtpartij vond in februari plaats in buurtcentrum Vikaash in Amsterdam-Zuidoost. Bissesar was fractievoorzitter van de SP van de deelraad van het stadsdeel.

Eerder meldden lokale media dat Bissesar bestuursleden van het centrum klappen had verkocht. Hij zou het voortouw hebben genomen bij de vechtpartij. De bestuursleden vochten niet terug en zouden aangifte doen. Bissesar zou eerder hebben ontkend te hebben gevochten.

De SP stelde na de matpartij een onderzoek in naar de gebeurtenissen. Op basis van dat onderzoek is besloten Bissesar te vragen terug te treden. "Dat hiermee een einde komt aan zijn rol als SP-volksvertegenwoordiger is zeer betreurenswaardig", aldus de Amsterdamse tak van de partij vrijdag.

Facebook-app PS Vita weer beschikbaar

Vandaag is bekendgemaakt dat de Facebook-app voor PlayStation Vita weer beschikbaar is in de PS Store. De app was verwijderd vanwege de vele problemen die het opleverde maar is nu helemaal opgepoetst en weer te downloaden. 

Via Twitter heeft Sony het volgende laten weten: "Facebook service for the PS Vita has been completely restored, and the Facebook app is now available for (free) download on the PS Store.

Goldie Hawn ziet af van comeback in tv-serie

Goldie Hawn heeft zich teruggetrokken uit de HBO-serie The Viagra Diaries. Met de serie zou ze na tien jaar haar comeback maken. Hawn zou te moeilijk hebben gedaan over haar collega's en heeft in overleg besloten de samenwerking met betaalzender HBO te beëindigen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Hawn zou het niet eens zijn geweest met de acteurs en de productiemedewerkers die voor de serie werden benaderd. Bridesmaids-actrice Wendi McLendon-Covey is de enige actrice die officieel was toegevoegd aan de cast. HBO wil geen commentaar leveren op het vertrek van Hawn en is op zoek naar een andere actrice die de hoofdrol kan vertolken.

Viagra Diaries is bedacht door Darren Star, die ook achter de serie Sex and the City zat, en zou worden geregisseerd door Paul Feig, bekend van de komedie Bridesmaids. De serie gaat over Claire, die op 65-jarige leeftijd door haar man wordt verlaten en voor het eerst in 35 jaar tijd weer single is.

De 66-jarige Hawn was voor het laatst te zien in de komedie The Banger Sisters uit 2002.


Goldie Hawn ziet af van comeback in tv-serie (Foto: Novum)

Meer dan honderd gemeenten steunen kinderpardon

Meer dan honderd gemeenten steunen het kinderpardon. In totaal 105 gemeenteraden hebben hun burgemeester opgeroepen om bij minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) te pleiten voor een oplossing voor kinderen die al geruime tijd in Nederland wonen, maakte initiatiefnemer GroenLinks vrijdag bekend.

De actie is bedoeld als ondersteuning voor een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie, die regelt dat minderjarige vreemdelingen die langer dan acht jaar in Nederland wonen een verblijfsvergunning. Donderdagavond stemden onder meer de gemeentes Culemborg, Valkenswaard en Montferland voor de kinderpardonmotie.

Volgens initiatiefnemer Tofik Dibi (GroenLinks) is inmiddels sprake van een 'echte volksbeweging'. Behalve meer dan honderd gemeenten die het kinderpardon ondersteunen, hebben ook ruim 127 duizend mensen de petitie voor het pardon ondertekend, aldus Dibi.

Arrestaties in Polen voor Haagse moord

De politie heeft opnieuw twee verdachten aangehouden voor de moord op een 36-jarige Hagenaar. Dinsdag werden twee Poolse mannen van 23 en 27 jaar in hun thuisland gepakt, zegt een woordvoerder van de Haagse politie vrijdag. Het aantal verdachten staat nu op zeven.

Eerder werden al vier Hagenaren, een Engelsman en een andere Pool gearresteerd voor de moord in december. Een van de Hagenaren is inmiddels weer op vrije voeten. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben.

Het slachtoffer werd dood gevonden in een woning aan de Luxemburgstraat. Een dag daarvoor hadden agenten na een melding vier mannen zien rijden in een auto waarvan later bleek dat die van het slachtoffer was.

Tuchtcommissie laat Lucius vrijuit gaan

Theo Lucius, die op de voet van Mark Veldmate zou zijn gestapt, wordt voor die vermeende overtreding niet gestraft. De routinier van FC Eindhoven had een schikkingsvoorstel voor een uitsluiting van drie wedstrijden niet geaccepteerd en kreeg vrijdag gelijk van de tuchtcommissie van de KNVB.

Veldmate, die na de vermeende overtreding van Lucius natrapte en rood kreeg, kreeg een wedstrijd schorsing. Ook hij had een schikkingsvoorstel geweigerd. Zijn straf werd echter verzwaard. De speler van Sparta Rotterdam is nu ook een duel voorwaardelijk geschorst.

Ook AGOVV-verdediger Stanley Tailor kreeg van de tuchtcommissie geen gelijk. Hij is voor vijf duels geschorst omdat hij zijn tegenstander van SC Veendam maandag sloeg. Die straf is even hoog als het schikkingsvoorstel. Tailor had nog een voorwaardelijke straf staan.

Mila Kunis is halfdemon in animatiefilm

Mila Kunis gaat de stem van een halfdemon inspreken in de komische animatiefilm Hell & Back. De film wordt opgenomen met stopmotiontechnologie en krijgt in de Verenigde Staten een leeftijdskeuring voor 18 jaar en ouder. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Hell & Back gaat over twee vrienden die hun vriend moeten redden die per ongeluk naar de hel is gesleept. Kunis' personage helpt ze door de helse krochten te navigeren. Ze is de dochter van de Griekse held Orpheus, die haar verwekte tijdens zijn tocht door de onderwereld en over de rivier de Styx.

Andere stemacteurs die al voor de film hebben getekend zijn onder anderen Cloverfield-acteur T.J. Miller, The Hangover-acteur Rob Riggle en stand-upcomedian Nick Swardson. Hell & Back verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Mila Kunis is halfdemon in animatiefilm (Foto: Novum)

Barcelona overweegt Camp Nou te verlaten

FC Barcelona overweegt na 55 jaar stadion Camp Nou te verlaten, zo meldt de krant El Mundo Deportivo. De Catalanen spelen sinds 1957 hun thuiswedstrijden in de voetbaltempel die plaats biedt aan bijna 100.000 toeschouwers.

De reden van het mogelijke vertrek is de hoge kosten die een renovatie met zich mee zal gaan brengen. Het stadion werd tussen 1994 en 2008 opgeknapt, maar door verwaarlozing en een gebrek aan onderhoud is een nieuwe opknapbeurt noodzakelijk.

Mocht Camp Nou verlaten worden dan zal er volgens clubvoorzitter Sandro Rosell een multifunctioneel stadion gebouwd gaan worden waarin plaats is voor een hotel, restaurants, een bioscoop en een theater. Hierdoor kan de club veel meer inkomsten genereren dan nu het geval is.

Feuz en Kröll winnen Super G in Noorwegen

Beat Feuz en Klaus Kröll wonnen in het Noorse Kvitfjell een wereldbekerwedstrijd Super G. De Zwitser en Oostenrijker legden het traject op de olympische piste van 1994 in dezelfde tijd af: 1.32,35. Thuisfavoriet Kjetil Jansrud werd derde met een achterstand van 0,03 seconde.

Jansrud leek goede papieren te hebben om zijn eerste wereldbekerzege te boeken, maar tot zijn teleurstelling was Klaus Kröll nipt sneller. De Oostenrijker moest echter de zege delen met Beat Feuz, die met een sterk slotdeel een achterstand van bijna een halve seconde wegpoetste.

Door de zege neemt Beat Feuz de leiding in de algemene wereldbekerstand over van Marcel Hirscher. De Oostenrijker met Nederlandse moeder liet de wedstrijd in het Noorse skioord aan zich voorbij gaan.

Vuurwerkgooier discotheek voor kinderrechter

Een 17-jarige jongen uit Hank moet zich voor de kinderrechter verantwoorden omdat hij op nieuwjaarsochtend zwaar vuurwerk liet ontploffen in discotheek Oscar's in Raamsdonksveer. De knal van de explosie veroorzaakte blijvende gehoorschade bij sommige slachtoffers. Anderen raakten gewond aan handen en voeten.

De jongen, die 3 februari werd aangehouden, heeft bekend dat hij drie uur na de jaarwisseling een zogenoemde Cobra in het herentoilet van de uitgaansgelegenheid had gegooid, laat het Openbaar Ministerie in Breda donderdag weten. Dat is 'redelijk zwaar' en illegaal vuurwerk.

Drie jongeren die in de toiletruimte waren hebben aangifte gedaan van zware mishandeling. De discotheek deed aangifte van vernieling. De schade die de Brabander heeft veroorzaakt bij de slachtoffers wordt op hem verhaald. Mensen die schade hebben opgelopen maar zich nog niet hebben gemeld, kunnen dat alsnog doen.

Brad Pitt in het theater voor homohuwelijk

Brad Pitt staat zaterdag in Los Angeles op de planken met het toneelstuk 8. Het stuk gaat over het wetsvoorstel Proposition 8, waarmee het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Californië enkele maanden na invoering weer werd afgeschaft, schrijft het entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De 48-jarige acteur speelt de rol van federale rechter Vaughn R. Walker, die tegen Proposition 8 is. In het toneelstuk zijn ook George Clooney, Martin Sheen en Jamie Lee Curtis te zien. Ook Glee-acteur Matthew Morrison heeft een rol in het stuk bemachtigd.

Het stuk is geschreven door Dustin Lance Black. Black won eerder een Oscar voor het scenario van de film Milk, over de homoseksuele politicus Harvey Milk, uit 2008. Eerder werd het toneelstuk in New York opgevoerd. Toen stonden Morgan Freeman en Ellen Barkin op de planken.

De opbrengsten van het stuk gaan naar organisaties die zich sterk maken voor invoering van het homohuwelijk, waar Pitt een groot voorstander van is. Eerder zei de acteur dat hij pas met zijn vriendin Angelina Jolie trouwt als het homohuwelijk overal in de Verenigde Staten legaal is.

Het homohuwelijk in Californië ingevoerd in juni 2008. Vijf maanden later werd de wet weer aangepast nadat een meerderheid van de inwoners in een referendum tegen het homohuwelijk had gestemd.

Luchtkwaliteit Chinese steden moet beter

Het Chinese kabinet heeft deze week besloten tot nieuwe limieten voor de luchtverontreiniging, die in de komende vier jaar gefaseerd worden doorgevoerd. Volgens onderminister voor milieubescherming Wu Xiaoqing moet China 'heel hard werken' om aan de luchtkwaliteitseisen te voldoen; nu voldoen twee op de drie steden in China niet aan de normen.

Wu zei dat de overheid in het hele land vijftienhonderd nieuwe meetpunten wil oprichten. "Wij willen ook het publieke vertrouwen opbouwen in de data die wij verschaffen om het publiek beter te dienen."

Onder de Chinese bevolking leeft groeiend ongenoegen over de luchtverontreiniging en het gebrek aan adequate informatie over de luchtkwaliteit. Dat gebrek kwam de afgelopen maanden schrijnend aan het licht door een Twitter-feed van de Amerikaanse ambassade in Beijing, waar de metingen van apparatuur op het dak van het ambassadegebouw elk uur worden ververst. Het 24-uursgemiddelde van vrijdag werd door de ambassade als 'zeer ongezond' geclassificeerd.

De nieuwe Chinese luchtkwaliteitsnormen blijven overigens nog ver achter bij die van bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Juf overrijdt kleuterklasje

Een 22-jarige juf op een school in Medan op het Indonesische eiland Sumatra heeft vrijdag bij het uitparkeren per ongeluk een klasje kleuters overreden die op het schoolterrein aan het gymmen waren. Haar auto kwam daarna tegen een muur tot stilstand.

Vijftien kleuters en twee oudere kinderen raakten gewond, sommige met hoofdletsel en botbreuken. Van drie gewonden was de toestand kritiek. Volgens de politie had de lerares waarschijnlijk in plaats van de rem het gaspedaal ingetrapt.

Man gewond bij schietpartij Enschede

Een schiet- en vechtpartij hebben vrijdagochtend vroeg voor de nodige onrust gezorgd in Enschede. Bij het schietincident raakte een man gewond. Zeven verdachten zijn aangehouden. Twee van de verdachten zaten in een auto die tegen een politiewagen reed en er vervolgens met hoge snelheid vandoor probeerde te gaan, meldt de politie.

De vecht- en schietpartij vonden rond 04.30 uur plaats op de Noorderhagen. Een 34-jarige man uit Enschede raakte daarbij gewond, maar niet levensgevaarlijk. Agenten kregen te horen dat een gewonde met een auto naar een ziekenhuis was gebracht. Bij het ziekenhuis werden vier mannen uit Enschede aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de incidenten.

Bij het ziekenhuis kwam op het moment van de arrestaties nog een auto aanrijden. Een agent maande de auto te stoppen, maar de wagen reed daarop tegen een politieauto aan en scheurde weg. Na een achtervolging kon de politie die auto tot stoppen dwingen. De twee inzittenden, ook twee mannen, zijn aangehouden. Ook op de Noorderhagen werd nog een man aangehouden. De politie sluit meer arrestaties niet uit.


Man gewond bij schietpartij Enschede (Foto: Novum)

Meisje (12) alsnog overleden na ongeluk A58

Een 12-jarig meisje is woensdag in het ziekenhuis overleden na een verkeersongeluk bijna twee weken geleden op de A58 bij Tilburg. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Haar 44-jarige moeder overleed ter plekke.

Vijf anderen raakten gewond bij het ongeluk, onder wie het broertje van het overleden meisje. Hij ligt nog in het ziekenhuis.

De vader van het meisje, die lichtgewond raakte, kon de auto door gladheid niet onder controle houden. Het voertuig kwam op de vluchtstrook in botsing met een stilstaande auto.

Radwanska staakt de strijd in Kuala Lumpur

Agnieszka Radwanska liet vandaag de kwartfinale van het Malaysian Open aan zich voorbij gaan. De Poolse nummer vijf van de wereld, als eerste geplaatst in Kuala Lumpur, heeft te veel last van een elleboogblessure.

Hsieh Su-Wei plaatste zich daardoor zonder te spelen voor de halve finale. De Taiwanese neemt het daarin op tegen Eleni Daniilidou of Olivia Rogowska. Eerder op de dag kwalificeerde Petra Martic zich ten koste van Peng Shuai voor de laatste vier. Jelena Jankovic en Ayumi Morita strijden later om een plaats in de halve finale. 

Olde Heuvel geweigerd bij Thialf

Overijverige stewards hebben vandaag schaatser Wouter Olde Heuvel belet om de training van zijn ploeggenoten in Thialf te bekijken. De TVM-rijder herstelt momenteel van een blessure en wilde zijn teamgenoten nog even succes wensen tijdens hun laatste voorbereidingen voor de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Alhoewel de training ruim zes uur voor het begin van het hoofdprogramma in een leeg Thialf werd afgewerkt, weigerde een beveiliger de topschaatser door te laten. Olde Heuvel mocht alleen met een accreditatie binnen, maar die had de geblesseerde schaatser niet omdat hij niet op de deelnemerslijst staat. "Respectloos", meende Olde Heuvel, nadat hij huiswaarts was gekeerd.

Olde Heuvel geweigerd bij Thialf
Olde Heuvel geweigerd bij Thialf (Foto: ANP)

Di Resta tevreden over progressie bij Force India

Force India beleeft momenteel een nagenoeg probleemloze winter. Coureur Paul di Resta reed gisteren bijna honderd rondes met de nieuwe bolide en was zeer tevreden.

"We hadden een behoorlijk drukke dag, maar we zijn er wederom in geslaagd om alles wat op het programma stond, uit te voeren", aldus de coureur. "We zetten tijdens deze test een aantal nieuwe onderdelen op de auto om te zien hoe deze presteren en we werken aan de afstelling voor de eerste race. Volgens mij hebben we een redelijk goed idee welke kant we op moeten met deze auto. Zoals ik vorige week ook al zei, we zijn goede progressie aan het boeken, ook wat betreft de banden."

'NAC wil Van Hooijdonk als assistent'

NAC Breda heeft Pierre van Hooijdonk gevraagd assistent-trainer te worden. De voormalige spits van de club heeft het voorstel in beraad.

NAC wil Van Hooijdonk als rechterhand van hoofdtrainer John Karelse volgend seizoen. Dat meldt BN De Stem. Afgelopen dinsdag had de clubleiding van NAC een gesprek met de in Prinsenbeek woonachtige Van Hooijdonk. Momenteel is Gert Aandewiel nog assistent-trainer van NAC, maar hij vertrek aan het einde van dit seizoen.

Van Hooijdonk was eerder nog assistent-bondscoach van Turkije. Als rechterhand van Guus Hiddink plaatsten de Turken zich niet voor het EK in Polen en Oekraïne, waarna Pi-Air moest vertrekken. Volgens BN De Stem is de kans dat Van Hooijdonk aan de slag gaat in Breda niet groot. Samen met zakenman Jan Hoppen en journalist Chris van Nijnatten zou Van Hooijdonk vorig seizoen de directie van de club gaan vormen. De oud-international zou in dat geval technisch directeur worden. Dat plan ging uiteindelijk niet door.

Van Hooijdonk begon zijn carrière bij het inmiddels failliete RBC Roosendaal. Vervolgens kwam hij uit voor NAC, Celtic, Nottingham Forest, Vitesse, Benfica, Feyenoord en Fenerbahçe. Hij droeg 46 keer het shirt van het Nederlands elftal.

Teaser: Despicable Me 2

De eerste teaser van de film Despicable Me 2 is een feit. In het filmpje zien we vier van de gele Minions een nummer voordragen, met als slot de aankondiging van de filmtitel en verschijningsperiode.

Waar het vervolgdeel over gaat is nog onbekend. Despicable Me 2 wordt geregisseerd door Pierre Coffin en Chris Renaud, die beiden ook voor het eerste deel op de regiestoel zaten. Scenaristen Ken Daurio en Cinco Paul van de eerste Despicable Me keren terug als het schrijversteam voor dit vervolg. Binnenkort verschijnt de film Dr. Seuss' The Lorax, ook geschreven door Daurio en Paul. De voice-cast bestaat onder andere uit Steve Carell, Al Pacino, Jason Segal, Miranda Cosgrove, Moises Ases en Elsie Kate Fisher.

De film verschijnt naar verwachting op 3 juli 2013 in Nederland.

'FA: Guardiola en Mourinho alternatieven'

José Mourinho en Pep Guardiola komen in beeld bij de Engelse voetbalbond FA als Harry Redknapp niet haalbaar blijkt. De manager van Tottenham Hotspur zal wel als eerste worden benaderd om Fabio Capello op te volgen bij de Engelse nationale ploeg. De internationals zien hem graag komen en zelf staat hij ook open voor een dienstverband bij de voetbalbond.

Mocht Redknapp toch niet komen, dan verlegt de FA zijn aandacht naar Spanje. Daar doen Pep Guardiola en José Mourinho bij respectievelijk FC Barcelona en Real Madrid goede zaken. Guardiola heeft een aflopend contract in Catalonië en Mourinho maakt er geen geheim van dat hij wil terugkeren naar Engeland.

De FA maakt geen haast in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. "Ik denk dat we onze tijd zullen nemen. We willen ons niet vasthouden aan een bepaald tijdschema", aldus Sir Trevor Brooking namens de FA.

Scarlett Johansson als Leigh in Psycho-film

Scarlett Johansson gaat Janet Leigh spelen in een drama over regisseur Alfred Hitchcock en zijn film Psycho. James D'Arcy speelt Anthony Perkins, die naast Leigh te zien was in de horrorklassieker uit 1960. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De 27-jarige Johansson is binnenkort te zien in de komedie We Bought a Zoo. D'Arcy is te zien in Madonna's W.E. .

Anthony Hopkins en Helen Mirren hadden al getekend voor de rollen van Hitchcock en zijn vrouw Alma. De film gaat over de relatie tussen de regisseur en zijn vrouw tijdens het filmen van Psycho, dat hij nauwelijks gefinancierd kreeg. Leigh was in die tijd nog getrouwd met filmster Tony Curtis met wie ze dochter Jamie Lee Curtis kreeg.

Volgens Variety is het scenario van Alfred Hitchcock and the Making of Psycho ter vergelijken met My Week With Marilyn. Dat drama speelt zich af op de set van The Prince and the Showgirl uit 1957. De Psycho-film wordt geregisseerd door Sacha Gervasi, die nog werkt aan zijn debuutfilm My Dinner with Herve.

PSV kan negatief clubrecord behalen

Mocht PSV komende zondag in eigen huis niet van FC Twente winnen dan kan het team van Fred Rutten een negatief clubrecord behalen. De Eindhovenaren wisten namelijk nog nooit eerder in tien competitieduels tegen dezelfde tegenstander zonder zege te blijven.

PSV won in het seizoen 2006-2007 voor het laatst van Twente. In de volgende negen ontmoetingen was er telkens een gelijkspel of een nederlaag voor de Eindhovenaren. Het huidig record tegen Twente is een evenaring van de stand tegen Ajax (1969-1973) en FC Twente (1970-1975). Overigens kan PSV wel winnen van de Tukkers, want op 22 december vorig jaar werd er in de beker in Enschede met 1-2 gewonnen.

Taylor Swift wil na The Lorax meer acteren

Taylor Swift zet haar zinnen op een carrière op het witte doek. De 22-jarige zangeres heeft haar eerste grote acteerklus, een stemrol in de animatiefilm Dr. Seuss' The Lorax, erop zitten en dat smaakte naar meer.

"Acteren is iets waar ik al mijn hele leven door gefascineerd ben", vertelt ze aan muziekzender MTV. Swift kreeg al een aantal filmrollen aangeboden, maar heeft geen haast in het kiezen van een project. "Ik wil er echt de tijd en de mogelijkheid voor hebben. En de liefde voor een personage, zodat ik mezelf er echt op kan storten."

Dr. Seuss' The Lorax is een gebaseerd op een verhaal van de Amerikaanse auteur Dr. Seuss en draait om een bijzondere bosbewoner. De familiefilm verschijnt 11 april in de Nederlandse bioscopen. De Nederlandse titel van de film luidt Dr. Seuss' De Lorax en het Verdwenen Bos. De stemrollen zijn hier weggelegd voor Frits Lambrechts (de Lorax), Ferry Doedens (Ted), Marly van der Velden (Audrey), René van Kooten (de Foetsie), Willeke Alberti (oma Norma), Isa Hoes (Teds moeder), Nelly Frijda (tante Grizelda) Rachel Traets, Michelle en Bickel Krabbé en Helga van Leur (diverse stemmen). De Nederlandstalige versie verschijnt op 6 april in de bioscoop.

Guardini pakt vierde ritzege in Langkawi

Andrea Guardini heeft vrijdag de achtste etappe in de Ronde van Langkawi gewonnen. Voor de Italiaan van Farnese Vini-Selle Italia was het zijn vierde ritzege in de ronde. Thuisrijder Salleh Harrif (Terengganu Cycling Team) werd tweede, Jacobe Keough (United Healthcare) werd derde. De Nederlander Raymond Kreder eindigde in Maleisië verdienstelijk als tiende.

In het algemeen klassement behoudt Jose Serpa zijn voorsprong. De Colombiaan van Androni Giocattoli heeft 30 seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Jose Rujano. Victor Nino Corridor volgt op 56 seconden als derde.

Zaterdag staat een ruim 165 kilometer lange etappe van Kemasik naar Kuala Terengganu op het programma. De Ronde van Langkawi duurt tot en met zondag.

Barry Atsma gaat Knielen op een Bed Violen

Barry Atsma heeft de hoofdrol in de verfilming van het bekroonde boek Knielen op een Bed Violen van Jan Siebelink. De vrouwelijke hoofdrol is weggelegd voor Janni Goslinga. Ben Sombogaart neemt de regie van de film op zich. Dat laat een woordvoerder van productiebedrijf A-Film vandaag weten. De 39-jarige Atsma is momenteel in de bioscopen te zien in de thriller Taped.

Atsma speelt in de verfilming van de roman van Siebelink een man die in de ban raakt van een extreem orthodox-protestantse sekte. Zijn angst voor de dood wordt daardoor gevoed en zijn hele omgeving heeft daaronder te lijden. De liefde voor zijn vrouw blijft overeind.

De financiering voor de film is nog niet helemaal rond, dus het is nog maar de vraag wanneer de film opgenomen kan worden. Het drama staat gepland voor 2013. Sombogaart, die vorig jaar de thriller Isabelle afleverde, werkt eerst nog aan de verfilming van het jeugdboek Koning van Katoren.

Knielen op een Bed Violen van Siebelink kwam uit in 2005 en won dat jaar ook de AKO Literatuurprijs. Paul Verhoeven flirtte in 2006 met het idee om het boek te verfilmen, maar dat project is nooit van de grond gekomen.


Barry Atsma in verfilming Knielen op een Bed Violen (Foto: Novum)

Rechtszaak langstudeerboete op 21 mei

De rechtszaak om de langstudeerboete zal plaatsvinden op 21 mei in Den Haag. Dat maakten drie grote studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV vrijdag bekend. Zij vinden dat de Nederlandse staat geen 3000 euro boete mag opleggen aan mensen die langer over hun studie doen.

Volgens een door de organisaties ingewonnen juridisch advies belemmert de langstudeerboete onder meer de toegankelijkheid van het onderwijs. Door deze en andere haken en ogen is er volgens de studentenkoepels genoeg grond voor een rechtszaak.

Preventie overgewicht op scholen inconsequent

Het beleid van scholen om overgewicht tegen te gaan is niet rechtlijnig. Dat concludeert het RIVM op basis van onderzoek naar overgewichtpreventie op middelbare scholen.

Een op de drie scholen besteedt meer aandacht aan overgewicht dan 5 jaar geleden. Ook is het aanbod van gezonde voeding en bronwater op een deel van de scholen uitgebreid. Anderzijds zijn er op meer scholen pizzapunten te koop en staan er op 80 procent van alle locaties snoepautomaten.

Scholen vinden dat vooral de ouders zich zouden moeten inzetten tegen overgewicht van hun kinderen, omdat zij daarvoor de verantwoordelijkheid dragen. Slechts 37 procent van de scholen vindt dat ze mede verantwoordelijk zijn aan overgewicht bij jongeren. Ze zijn dan ook minder bereid om meer actie te ondernemen in vergelijking met 5 jaar geleden.

Preventie overgewicht op scholen inconsequent
Preventie overgewicht op scholen inconsequent (Foto: ANP)

Politie zocht naar lijk op voormalig Angels-terrein

Op het voormalige clubterrein van de Hells Angels werd woensdag en donderdag naar een lijk gezocht. De politie had daar een tip over gekregen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Bij het onderzoek zijn uiteindelijk geen stoffelijke resten van een mens gevonden. Wel werden twaalf dode honden en een kat aangetroffen. Het onderzoek is afgesloten, meldt de politie.

Woensdagochtend werd gestart met de zoektocht op het voormalige clubterrein aan de H.J.E. Wenckebachweg. Het terrein werd afgezet met zwarte schermen en de politie zette onder meer een graafmachine en speurhonden in.

Het clubgebouw van de Hells Angels werd vorige maand gesloopt. De gemeente gaf de motorclub een vertrekpremie van 400.000 euro, na jaren van onderhandelen. De club heeft nog geen nieuw onderkomen gevonden.

Oost-Europa steeds belangrijker als afzetmarkt

Het belang van Oost-Europa als afzetmarkt voor de Nederlandse industrie is in de afgelopen vijftien jaar flink gegroeid. Het exportvolume naar deze landen nam sinds 1996 jaarlijks met 8,5 procent toe. Dat meldt het economisch bureau van ING vrijdag.

Sinds de toetreding van verschillende Oost-Europese landen tot de Europese Unie in 2004 bedroeg de gemiddelde groei van de export per jaar zelfs twaalf procent. Het exportaandeel van de voormalige Oostbloklanden is inmiddels gegroeid naar acht procent.

Van de 17,4 miljard euro aan Nederlandse producten die in 2010 naar Oost-Europa werden geëxporteerd, was het grootste deel afkomstig uit de landbouw, gevolgd door chemie en de technologische industrie.

Polen en Rusland zijn de belangrijkste exportbestemmingen. De waarde aan export naar Polen is in vijftien jaar zelfs vervijfvoudigd. Beide landen zitten in de top tien van belangrijkste handelspartners voor Nederland.

"Oost-Europa kan de komende jaren nog belangrijker worden als exportland", menen de onderzoekers van ING. "Zeker gezien de matige groeivooruitzichten in het zuiden van Europa.

Teams tegen volledige klantenauto's

De Formule 1-teams zijn tegen het toestaan van volledige klantenauto's in de sport. Momenteel mogen teams wel onderdelen bij elkaar inkopen, maar een volledige bolide is niet mogelijk.

"Het hoort bij de uitdaging van de Formule 1, zelf een eigen auto bouwen. Er is wat discussie over de optie van een klantenauto geweest, maar het is momenteel gewoon niet aan de orde," zei Lotus-teambaas Eric Boullier.

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug is het met hem eens. "Een HRT mag geen Ferrari zijn, een Lotus mag geen McLaren zijn. Dat hoort gewoon niet bij Formule 1, maar dat zou je wel krijgen bij klantenauto's. Het is geen oplossing voor deze sport, anders waren we die weg al eerder ingeslagen."

Met name de kleinere teams hebben veel baat bij de onderdelen die tegen relatief lage kosten door de grote teams ter beschikking worden gesteld. "We werken al samen met Williams voor zover de Concorde Agreement het toelaat. Of we een klantenauto zouden willen? Alles hangt af van de prijs. Maar de technologie en de ontwikkeling kost bijvoorbeeld veel meer dan zelf een auto bouwen," zei HRT-teambaas Luiz Perez-Sala.

Van Marwijk twijfelde niet aan Robben

Arjen Robben beleefde afgelopen woensdag een geslaagde rentree bij het Nederlands elftal. De aanvaller van Bayern München scoorde twee goals tegen Engeland, waardoor Oranje met 2-3 won. Bondscoach Bert van Marwijk is blij dat Robben zich zo heeft laten zien.

"Toen we na de rust het veld opkwamen, zei ik al tegen de bondscoach dat het heerlijk voelde om weer bij hem en Oranje terug te zijn," zei Robben die in Duitsland onder vuur ligt en bij Bayern probeert zijn naam waar te maken. "Daarom betekende m’n prestatie tegen Engeland veel voor mij persoonlijk. Ik kan wel stoer zeggen dat het me allemaal niets deed wat ik in Duitsland over me heen kreeg gestort, maar zo lag het niet. Het vreet toch aan je. Dit had ik gewoon even nodig. Het was een genot bij Oranje te zijn."

Van Marwijk wilde dat Robben plezier in het spel had. "Arjen moest weer vrij in zijn hoofd worden, want zelfs zo’n ervaren speler als hij heeft zijn gevoeligheden. Daar hebben we aan gewerkt en het kwam er in de tweede helft tegen Engeland uit."

De bondscoach zette de aanvaller in de opstelling tegen Engeland verrassend op links. "Het was misschien allemaal wat voorspelbaar vanaf rechts. Op links ligt toch zijn basis van jongs af aan. Dat wilde ik hem aanreiken, een houvast," zei Van Marwijk die er aan toevoegde dat het geen vaste stek betrof. Dat liet Robben zien met zijn goal door het midden en een van rechts. "De spelers hebben de vrijheid om te switchen en dat gebeurde ook. Je zag hem groeien en dan kan hij zoals tegen Engeland nog steeds beslissend zijn. Ik heb nooit getwijfeld aan Robben."

Pools oud-international Baluszynski (39) overleden

De Poolse oud-voetballer Henryk Baluszynski is op 39-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige club VfL Bochum, waar hij van 1994 tot en met 2001 speelde, vrijdag op basis van berichten in de Poolse media. Baluszynski overleed aan hartfalen. De aanvaller was in 2008 gestopt met voetbal.

Baluszynski begon zijn loopbaan in eigen land bij Gornik Zabrze, maar maakte in 1994 de overstap naar de Bundesliga. Met Bochum degradeerde hij direct, maar een jaar later keerde de ploeg terug en in het seizoen 1996-1997 werd Europees voetbal veiliggesteld. Tegen Trabzonspor scoorde de Pool de eerste Europese treffer van Bochum.

In Duitsland speelde Baluszynski ook voor Arminia Bielefeld, LR Ahlen en SV Babelsberg waarna hij via een Cypriotisch avontuur terugkeerde naar Polen. Tussen 1994 en 1997 werd Baluszynski vijftien keer opgeroepen voor de Poolse nationale ploeg. Vier keer trof hij doel voor zijn land.

'Contador na schorsing niet terug bij Saxo Bank'

Alberto Contador is momenteel geschorst vanwege vermeend dopinggebruik tijdens de Tour de France van 2010. Zijn schorsing ging op 6 februari met terugwerkende kracht voor twee jaar in, waardoor hij in augustus alweer mag koersen. Aangenomen werd dat hij dan zou terugkeren bij zijn oude ploeg Saxo Bank, maar dit lijkt niet zeker.

Contador ziet volgens zijn broer en manager Fran Contador het niet zitten om weer een contract bij de ploeg van Bjrane Riis te tekenen. De Deense Krant B.T. zegt dat dit komt door de verstandshouding tussen Contador en het management van de ploeg enerzijds en ook door het sportieve niveau van het team.

Toch houdt het kamp Contador nog een slag om de arm en zeggen wel nog een gesprek met de Deense wielerformatie aan te willen gaan. Intussen heeft het Spaanse Movistar al interesse getoond in de diensten van de Spaanse klassementsrenner.

Gewonde Bouvier wordt overgevlogen naar Frankrijk

De in het Syrische Homs gewond geraakte Franse journaliste Edith Bouvier wordt momenteel in Beiroet behandeld en later vrijdag naar Frankrijk overgevlogen. Dit heeft een bron bij de Libanese veiligheidsdienst gezegd.

Bouvier en haar eveneens Franse collega William Daniels hebben uit het belegerde Homs weten te ontsnappen naar Libanon. Dat maakte de Franse president Nicolas Sarkozy donderdagavond bekend.

Of Daniels vrijdag met Bouvier mee naar Frankrijk vliegt, is niet duidelijk.

Bouvier raakte op 22 februari gewond bij een aanval van het Syrische leger op de opstandige wijk Baba Amr. Die aanval werd twee andere westerse journalisten, de Amerikaanse Marie Colvin en de Fransman Rémi Ochlik, fataal. Ook de Britse fotograaf Paul Conroy raakte gewond. Hij werd dinsdag al Syrië uitgesmokkeld.


Gewonde Bouvier wordt overgevlogen naar Frankrijk (Foto: Novum)

[NBA] Negende zege op rij voor Miami Heat

Miami Heat heeft donderdag bij Portland Trail Blazers de negende zege op rij gehaald. Mede dankzij 38 punten van LeBron James, die ook elf rebounds pakte, en 33 van Dwyane Wade won Miami met 107-93. Met 28 zeges en negen nederlagen staan de Floridianen bovenaan in de Eastern Conference.

Oklahoma City Thunder, de koploper in de Western Conference, zette ook een zegereeks voort met een benauwde 105-102 winst bij Orlando Magic. Voor de ploeg van Kevin Durant, donderdag goed voor 33 punten en acht rebounds, was het de zevende zege op rij. Bij Orlando tekende Dwight Howard voor 33 punten.

Phoenix Suns was thuis met 104-95 Minnesota Timberwolves de baas. Los Angeles Clippers boekte een 108-100 uitzege bij Sacramento Kings.

'Demi Moore verlaat afkickkliniek'

Demi Moore zit niet langer in een afkickkliniek. De actrice verbleef de afgelopen weken in Cirque Lodge in de Amerikaanse staat Utah, maar is in inmiddels 'op vakantie', zeggen bronnen tegen de Amerikaanse entertainmentzender E!

"Ze heeft geen haast met teruggaan naar Los Angeles", vertelt een ingewijde. "Ze houdt zich verborgen voor de buitenwereld en wil alleen praten met een select groepje vrienden."

Moore werd eind januari naar het ziekenhuis gebracht omdat ze tijdens een feest meerdere aanvallen kreeg. Daarna doken geruchten op over een mogelijke drugsverslaving. Ook zou de 49-jarige actrice aan een eetstoornis lijden. Moores huwelijk met Ashton Kutcher liep in november op de klippen. De twee waren sinds 2005 getrouwd.

Een woordvoerder van Moore wil niet ingaan op de kwestie.

Koningin Beatrix maandag weer aan het werk

Koningin Beatrix gaat vanaf maandag weer aan het werk. Dat meldde een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. Ze heeft de gebruikelijke zaken in de agenda staan, zoals maandag het gesprek met de minister-president.

De voorbereidingen voor openbare optredens van de koningin en andere leden van de koninklijke familie, zoals Koninginnedag en het staatsbezoek aan Luxemburg eind deze maand, gaan vooralsnog gewoon door.

De vorstin heeft haar eerste openbare optreden op zondag 11 maart, als zij een jubileumconcert bijwoont van de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw in Amsterdam.

'CDA-kiezers willen lager ontwikkelingsbudget'

Ruim de helft van de CDA-kiezers wil fors bezuinigen op de ontwikkelingshulp. Van de ondervraagden is 58 procent voor het verlagen van het budget voor ontwikkelingshulp naar 0,6 procent van het bruto binnenlands product, concludeert het televisieprogramma Eenvandaag uit een peiling.

Het kabinet heeft het budget voor ontwikkelingshulp al teruggeschroefd van 0,8 naar 0,7 procent van het bbp. De EU-landen hebben dit percentage als norm gesteld. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) beloofde in november nog dat het kabinet niet verder zal bezuinigen op ontwikkelingshulp. "Ik hecht aan internationale afspraken", zei hij toen.

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier zei in november dat haar partij de komende jaren vasthoudt aan de internationale afspraak om minimaal 0,7 procent van het bbp te besteden aan ontwikkelingshulp. Gedoogpartner PVV en coalitiepartij VVD hebben minder bezwaar tegen het verlagen van het ontwikkelingsbudget.

Onder de bevolking bestaat blijkens de peiling geen taboe meer op verdere bezuinigingen op de hulp. Van de 25 duizend ondervraagden is tachtig procent voor verlaging naar 0,6 procent. Er is zelfs een ruime meerderheid van 67 procent voor een nog verdere verlaging vanaf 2014.

Ruim driekwart (78 procent) wil de hypotheekrente aanpakken of afschaffen. Twee jaar geleden was dat nog twee derde. Ook de achterban van de coalitie is volgens de peiling voor: 76 procent van de VVD-kiezers, tachtig procent van de CDA-kiezers en 64 procent van de PVV-kiezers. PVV-leider Geert Wilders heeft zich tot nu toe fel verzet tegen een eventuele versobering van de hypotheekrenteaftrek.

Bezuinigingen op de zorg, de grootste kostenpost, zijn wat de kiezers betreft nog wel taboe. Het verhogen van het eigen risico stuit bij 93 procent op weerstand. Bijna driekwart (73 procent) is tegen snijden in de AWBZ en 68 procent wil geen versobering van het basispakket.

Een krappe meerderheid van 54 procent verwacht dat de coalitepartijen erin slagen de komende weken een akkoord te sluiten. Het Centraal Planbureau becijferde donderdag dat het begrotingstekort oploopt naar 4,5 procent Hierdoor moet ongeveer negen miljard extra worden bezuinigd om aan de Brusselse begrotingsregels te voldoen. De onderhandelingen daarover beginnen maandag in het Catshuis, de ambtswoning van Rutte.

OM eist hogere straffen voor vuurwapenbezit

Het Openbaar Ministerie eist sinds donderdag hogere straffen voor het bezit van vuurwapens. Aanleiding zijn een aantal ernstige vuurwapenincidenten die vorig jaar tot veel onrust leidden, laat het OM donderdag weten.

Zo kwamen bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in april vorig jaar zeven mensen, onder wie de schutter Tristan van der V., om het leven. Van der V. had drie wapens, waarvoor hij overigens een vergunning had.

Op het in huis hebben van een vuurwapen stond volgens de richtlijnen van het OM voorheen een werkstraf van 180 uur. In de nieuwe richtlijn wordt uitgegaan van vier maanden cel, waarbij de verdachte meteen wordt vastgezet. Bij het rondrijden met een geladen automatisch vuurwapen gaat de strafeis omhoog van 7,5 maand cel naar ruim een jaar.

Voortaan wordt ook meer rekening gehouden met het aantal vuurwapens, het aantal patronen en de bijbehorende munitie die mensen bezitten.

Paul de Leeuw en Cor Bakker herenigd

Paul de Leeuw en Cor Bakker worden herenigd. De pianist, die al zo'n twintig jaar heeft samengewerkt met De Leeuw, is vanaf eind deze maand te zien in het nieuwe seizoen van Pau!l.

"Paul belde me laatst op: Cor, zullen we weer? Natuurlijk!", vertelt de 50-jarige Bakker aan het AD. "Ik heb hem best gemist." Bij de start van het eerste seizoen van Pau!l was er vorig jaar geen plaats voor de pianist. "We hadden geen ruzie", benadrukt Bakker. "Paul had het gewoon even moeilijk door alle kritiek die hij te verduren kreeg. Hij vond het tijd om iets nieuws te proberen. Dat begreep ik best."

Bakker liet de presentator toen weten dat hij hem altijd mocht bellen. "We begonnen elkaar te missen. En oude liefde roest niet."

Eikenprocessierups teistert Nederland weer

De extreme omstandigheden hebben er niet voor gezorgd dat de overlast van de eikenprocessierups dit jaar minder is. Dat stelt het Eikenprocessierups Kenniscentrum vrijdag op natuurbericht.nl.

De eitjes hebben de vorst in februari goed doorstaan. Dit jaar kwam wel 10 procent van de diertjes te vroeg uit, door de hoge temperaturen in december en januari. Door gebrek aan voedsel hebben die rupsjes het niet overleefd.

Bij een normaal temperatuurverloop zouden de eitjes begin april moeten uitkomen. Rond 19 mei krijgen ze de eerste brandharen. Na aanraking met het beestje kunnen mensen en dieren last krijgen van huid-, oog - of luchtwegirritaties.


Eikenprocessierups teistert Nederland weer (Foto: ANP)

Gijzeling in Griekenland voorbij

De man die donderdag in een fabriek in het Noord-Griekse stadje Komotini drie mensen neerschoot en twee in gijzeling nam, heeft zich vrijdagochtend overgegeven. De 52-jarige man is onder arrest geplaatst. De beide gijzelaars zijn ongedeerd. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De man was zes maanden geleden door de directeur van de fabriek ontslagen, zei de politie.

Hij stormde donderdagmiddag de fabriek binnen en schoot daar de directeur en een Bulgaarse werknemer neer. Ook een politieman ving een kogel op. De drie gewonden verkeren niet in levensgevaar.

De politie wist uiteindelijk contact te leggen met de gijzelnemer. Deze eiste aanvankelijk 31 duizend euro aan wat hij achterstallig loon noemde. Later vroeg hij om zijn antidepressiva, zei de politie. Nadat hem de pillen waren bezorgd, verliepen de onderhandelingen minder moeizaam en uiteindelijk verklaarde hij zich over te willen geven.


Gijzeling in Griekenland voorbij (Foto: Novum)

Dev diary en screenshots voor Ninja Gaiden 3

Er is een dev diary uitgebracht voor Ninja Gaiden 3: Razor's Edge. In de video bespreken mensen van het ontwikkelingsteam het plot van het spel en de ontwikkeling ervan. Ook vertellen zij over de vloek die zich huist in Ryus rechterarm.

Er is ook een reeks nieuwe screenshots uitgekomen voor het spel, welke te zien zijn via Andriasang.

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge komt 23 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3 met later een release op PlayStation Vita en Wii U.

'Borstamputatie vaak onnodig'

Borstamputaties zijn vaak onnodig. Operaties waarbij de borsten worden bespaard zijn net zo veilig. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van een grootschalig internationaal onderzoek dat onder leiding stond van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI-AVL).

"Als je weet dat de overlevingskansen exact gelijk zijn, waarom zouden chirurgen dan nog langer vrouwen verminken", stelt professor Harry Bartelink van het NKI-AVL in de krant. Amputaties hebben niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch grote gevolgen.

Uit gegevens van de Borstkankervereniging blijkt dat momenteel nog veel ziekenhuizen kiezen voor amputatie. Zeker de helft geeft de behandeling de voorkeur boven operaties waarbij de borsten worden bespaard.

Meloetta aangekondigd voor Pokémon Black & White 2

Nintendo heeft Meloetta aangekondigd als nieuwste Pokémon voor Pokémon Black & White 2. Meloetta is een geslachtloze, melodieuze Pokémon die ook haar opwachting gaat maken in de aankomende Pokémon-film.

Meloetta is de vierde Pokémon die voor het spel wordt aangekondigd, nadat eerder bekend werd dat Keldeo, Black Kyurem en White Kyurem te vangen zijn in het aanstaande DS-spel.

Pokémon Black 2 en Pokémon White 2 staan gepland voor een release in de herfst van 2012 op Nintendo DS.

Pokemon Meloetta

Iran naar stembus voor parlementsverkiezingen

Iran gaat vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Meer dan 3400 kandidaten dingen naar 290 parlementszetels. 48 miljoen kiezers mogen hun stem uitbrengen.

Het is de eerste landelijke stembusgang sinds de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009. De belangrijkste oppositiepartijen in Iran boycotten de verkiezingen. De stembusgang is vooral een test voor president Ahmadinejad om te kijken hoeveel steun hij nog heeft onder conservatieven, met wie hij de afgelopen tijd geregeld botste.

Gesneuvelde journalisten gevonden in Homs

De Syrische autoriteiten hebben donderdag de lichamen aangetroffen van de Amerikaanse journaliste Marie Colvin en de Franse fotograaf Remi Ochlik. De twee kwamen vorige week om het leven tijdens een beschieting in de stad Homs.

De twee waren begraven in de opstandige wijk Baba Amra, aldus de autoriteiten. Functionarissen noemden de vondst een 'grote humanitaire daad'. Donderdag dook een video op waarop te zien zou zijn hoe de twee journalisten eerder deze week werden begraven op een begraafplaats in Baba Amr.

Pogingen van het Rode Kruis om de lichamen te bergen mislukten eerder omdat de de wijk voortdurend onder vuur lag van het Syrische leger. In Homs zijn daardoor vermoedelijk honderden inwoners omgekomen. De wijk is inmiddels ingenomen door militairen van het regime.

Donderdag werd ook bekend dat de Franse journalisten Edith Bouvier en William Daniels veilig in Libanon zijn aangekomen. Bouvier raakte gewond bij de beschieting waardoor de twee collega's omkwamen, terwijl Daniels met de schrik vrijkwam.

Gesneuvelde journalisten gevonden in Homs
Gesneuvelde journalisten gevonden in Homs (Foto: ANP)

Sony stopt eind maart met vier MMO's

Sony Online Entertainment heeft aangekondigd dat zij gaan stoppen met vier van hun MMO's. Cosmic Rift, Infantry, Star Chamber: The Harbinger Saga, en EverQuest Online Adventures zullen op 29 maart worden stopgezet.

"This is not an easy decision," schrijft Sony in een reactie. Volgens de studio is de belangrijkste reden dat er een tijd komt dat de zij de ontwikkelingsbronnen moeten weghalen bij de oude spellen om zich te kunnen richten op nieuwe titels.

Volgens Videogamer.com krijgen spelers het geld dat zij geïnvesteerd hebben terug als dat betrekking heeft op de tijd na 29 maart. Daarnaast gaat Sony drie maanden gold membership aanbieden aan spelers van Everquest Online Adventures voor Everquest en Everquest II.

Id Software reageert op het Doom 4-drama

Op Twitter is er officieel een reactie gegeven door Id design director Matthew Hooper op de geruchten rond de screenshots van Doom 4. Nadat het hele internet gonsde van de geruchten is er nu zekerheid over de gelekte screenshots. Deze hebben totaal niets te maken met wat er in Doom 4 te zien zal zijn.

Verder voegt hij er ook nog aan toe dat wanneer ze eindelijk het spel officieel gaan voorstellen dat het geweldig zal zijn en dat op de dag dat Doom 4 onthuld wordt de fans gelukkig gaan zijn.

In de tussentijd is er hier een filmpje van hoe Doom 3 eruit kan zien met moderne technologie.

 

 

 

 

Assassin's Creed III-website telt af

Er is een website online verschenen waar het Assassin's Creed III-logo staat en een klok die aftelt naar maandag 18:00 uur. Het is niet bekend wat er getoond gaat worden maar vermoedelijk is het de eerste trailer voor het spel.

Assassin's Creed III is het vijfde spel in de serie maar zal een ander hoofdpersoon bevatten dan de vier games daarvoor. Dit deel zal zich afspelen in de Amerikaanse revolutie die duurde van 1775 tot 1783. Bekijk de website hier.

'Helft kantoren Belastingdienst dicht'

De Belastingdienst wil 22 van de huidige veertig kantoren sluiten. De fiscus hoopt zo te voldoen aan de door het kabinet opgelegde bezuiniging van 400 miljoen euro, schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van een interne notitie.

De kantoren in Heerenveen, Helmond en Hilversum sluiten al in de loop van dit jaar hun deuren. De overige 19 volgen uiterlijk voor 2016. Burgers moeten daardoor een stuk verder reizen om een belastingkantoor te bezoeken. In de provincies Flevoland en Drenthe is helemaal geen vestiging meer.

Volgens de krant is er onder het personeel flinke onrust ontstaan. De SP heeft Kamervragen gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.


'Helft kantoren Belastingdienst dicht' (Foto: Novum)

Sly Cooper: Thieves in Time sluipt naar het najaar toe

Sly Cooper: Thieves in Time zal later dit jaar in de herfstperiode verschijnen voor de PlayStation 3. Een specifieke datum is nog niet bekend maar het is al een stap vooruit in vergelijking met enkel een genoemde release voor dit jaar nog, wat bekendgemaakt is op de vorige E3 in 2011.

Op die bekendmaking werden er ook al hints gegeven dat je in Sly Cooper: Thieves in Time zal kunnen tijdreizen waarbij je de mogelijkheid krijgt om je voorouders te ontmoeten.

Hier kan je nog eens een filmpje zien van Sly Cooper: Thieves in Time op de vorige E3:

 

 

 

Krajicek hard onderuit in kwartfinale

Michaëlla Krajicek is vrijdag hard onderuit gegaan in de kwartfinale van het WTA-toernooi in Acapulco. De Nederlandse was niet opgewassen tegen Roberta Vinci. De Italiaanse gunde haar op het Mexicaanse gravel in nog geen uur tennis slechts twee games: 6-2 en 6-0.

Krajicek, 72e van de wereld, wist slechts twee keer haar service te behouden en verspeelde zelf vier breekkansen tegen de mondiale nummer 23. De geboren Delftse werd vorige week in het Amerikaanse Memphis ook al in de kwartfinale uitgeschakeld.

Krajicek hard onderuit in kwartfinale
Krajicek hard onderuit in kwartfinale (Foto: ANP)

Nederlander in Spanje veroordeeld voor hasjsmokkel

Een Nederlander is maandag op het Spaanse eiland Ibiza veroordeeld tot 3,5 jaar cel en vier miljoen euro boete voor de smokkel van twee ton hasj. Dat melden Spaanse media.

De man werd op 15 januari op een tien meter lange boot voor de kust van Almeria in Zuid-Spanje aangehouden. De drugs die de douane en de politie op de boot vonden waren bestemd voor Ibiza. De bijna tweeduizend kilo hasj zat verpakt in 66 pakketten

Op het schip was ook een Belg aanwezig. Hij is tot dezelfde straf veroordeeld.

In Spanje zitten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken 209 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Pedoclub praat over ontbindingsverzoek

Pedofielenvereniging Martijn verdedigt zich vrijdagmiddag tegenover de pers tegen het ontbindingsverzoek dat bij de rechter is ingediend. In Den Haag zal onder anderen voorzitter Marthijn Uittenboogaard leden van de vereniging vertellen wat het beleid van de organisatie is en waarom zij vinden dat de vereniging niet verboden moet worden.

De rechtbank in Assen zou komende woensdag een zitting houden over het verzoek tot ontbinding, maar die is verzet naar 16 mei. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat verzoek in december bij de rechtbank neergelegd, omdat het vindt dat het niet door de beugel kan hoe Martijn pedofielie verheerlijkt. Kinderen en hun ouders moeten hiertegen beschermd worden, aldus justitie.

Als de rechtbank te zijner tijd mocht beslissen dat de vereniging verboden en ontbonden moet worden, dan houdt Martijn op te bestaan. Als er dan toch nog mensen zijn die de vereniging voortzetten, dan riskeren zij een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. Zij kunnen dan worden beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

Pedoclub praat over ontbindingsverzoek
Pedoclub praat over ontbindingsverzoek (Foto: ANP)

Raad Nijmegen wil Bruls als burgemeester

De gemeenteraad van Nijmegen wil dat de CDA'er Hubert Bruls de nieuwe burgemeester wordt van de stad. De huidige burgemeester van Venlo is daarmee de verwachte opvolger van burgemeester Thom de Graaf (D66) die onlangs vertrok naar de HBO-raad.

De raad kwam donderdagavond in een extra, besloten vergadering bijeen om een besluit te nemen over de voordracht voor een nieuwe burgemeester.

Over de kandidaten voor het Nijmeegse burgemeesterschap is veel te doen geweest. Vorige week lekte uit dat Sharon Dijksma (PvdA) de voorkeur had van de vertrouwenscommissie, die normaal gesproken haar werk onder strikte geheimhouding doet. Bruls was tweede keus.

Tegen de benoeming van Dijksma stak in Nijmegen echter een storm van protest op. Dijksma zou niet genoeg ervaring hebben en een band missen met de Waalstad. Volgens een internetpeiling van dagblad De Gelderlander waren bovendien vier van de vijf Nijmegenaren tegen de PvdA-vrouw als burgemeester.

Het kabinet moet formeel nog beslissen over de benoeming van Bruls, maar volgt in vrijwel alle gevallen het advies van de gemeenteraad.

Raad Nijmegen wil Bruls als burgemeester
Raad Nijmegen wil Bruls als burgemeester (Foto: ANP)

Bruce Willis in Five Against A Bullet

Bruce Willis is toegevoegd aan de cast van Five Against A Bullet. De film, die door Sony zal worden uitgebracht wordt geproduceerd door Lorenzo di Bonaventura.

Het scenario voor Five Against A Bullet is geschreven door Alex Litvak, die eerder naam maakte met scripts voor Predators en The Three Musketeers. In Five Against A Bullet draait het om een politicus die vreest voor zijn leven, nadat zijn vader ontvoert is door een drugskartel. Hij huurt de vijf beste bodyguards ter wereld in om hem te beschermen tijdens zijn campagne, om de straten verschoond te krijgen van crimineel tuig. Willis zal één van deze bodyguards spelen.

"We zijn erg verheugd over dit project sinds we de rechten hebben gekocht van Mimran Schur en we geloven dat Bruce Willis de perfecte acteur is om de hoofdrol te spelen," aldus Sony's Hannah Minghella tegen The Hollywood Reporter. "We kijken er naar uit om Five Against A Bullet snel in productie te nemen."

Willis, die binnenkort ook te zien is in The Cold Light Of Day en Wes Anderson’s Moonrise Kingdom, bereid zich momenteel voor, voor de opnames van A Good Day To Die Hard.

Eerste teaser voor Tim Burton's Frankenweenie

Er is een eerste teaser verschenen voor de stop motion film Frankenweenie. De zwart-wit film is een remake van de legendarische kortfilm uit 1984 van Tim Burton, die nu ook weer de regie in handen nam. De film is zowel een parodie als eerbetoon aan het klassieke verhaal Frankenstein van Mary Shelley.

Frankenweenie gaat over het jongetje Victor Frankenstein en zijn trouwe hond Sparky. Als Sparky door een noodlottig ongeval om het leven komt stort Victor zich op de wetenschap in de hoop de kleine hond nieuw leven in te kunnen blazen met behulp van electriciteit. Het experiment lukt maar of iedereen daar nou zo blij mee is?

Voor Frankenweenie werkt Tim Burton voor het eerst in 21 jaar weer met Winona Ryder, die eerder te zien was in Burton's Beetle Juice en Edward Scissorhands. De film draait vanaf 31 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Eerste teaser voor Tim Burton's Frankenweenie.

'Besluit EU over Roemenië en Bulgarije in september'

In september valt het besluit over de afschaffing van controles aan de grenzen van Roemenië en Bulgarije. Daarmee komt dan een einde aan het Nederlandse verzet tegen toetreding van de twee EU-lidstaten tot het paspoortvrije Schengengebied.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken moeten de knoop dan doorhakken, blijkt uit het ontwerp van de slotverklaring van de Europese top donderdagavond in Brussel. Tot die tijd kunnen de Nederlanders een gewijzigd standpunt innemen en hun blokkade opgeven. Want medio dit jaar verschijnt een uitvoerig verslag over de vooruitgang die de Roemenen en Bulgaren hebben geboekt bij de bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit.

Nederland eist twee opeenvolgende positieve rapporten voordat het overstag wil gaan. Eerder dit jaar verscheen al een verslag, dat in de ogen van Den Haag positieve, maar ook nog negatieve punten bevatte.

De ontwerptekst roept de betrokkenen op in de tijd tot september alles te doen om een succesvolle uitbreiding van de Schengengebied mogelijk te maken. De EU-lidstaten benadrukken dat beide landen voldoen aan de eisen voor toetreding en prijzen de inzet van Bulgaren en Roemenen.

'Besluit EU over Roemenië en Bulgarije in september'
'Besluit EU over Roemenië en Bulgarije in september' (Foto: ANP)

Gevangenis dreigt weer voor Sytze van der V.

Pedoseksueel Sytze van der V. moet mogelijk opnieuw de gevangenis in. Dat komt omdat het niet is gelukt een nieuw onderkomen voor hem te vinden, bleek donderdag tijdens een zitting bij het gerechtshof in Den Bosch.

Het Openbaar Ministerie had eerder geëist dat Van der V., die is veroordeeld voor zedendelicten met minderjarige jongens, drie van de negen maanden voorwaardelijke celstraf die hij eerder kreeg opgelegd alsnog moet uitzitten. Het OM wilde dit omdat Van der V. zich niet aan de opgelegde voorwaarden had gehouden: hij weigert zijn adres door te geven aan Reclassering Nederland.

Van der V. zou zijn adres niet willen doorgeven omdat hij bang is dat hij weer moet vertrekken. Als zijn adres bekend wordt bij de reclassering, vreest hij dat de gemeente er ook achter komt. Verschillende gemeenten hebben hem eerder al laten weten dat hij er niet welkom is.

Eind vorig jaar besloot het hof in Den Bosch dat het OM tot donderdag de tijd had om samen met Van der V. op zoek te gaan naar een gemeente die hem onderdak wil bieden. Daarna hadden afspraken kunnen worden gemaakt over zijn behandeling. Het hof stelde dat de maatschappij uiteindelijk meer gebaat is bij een behandeling van Van der V. dan bij een celstraf.

De advocaat van de pedoseksueel vroeg het hof donderdag de zaak nog langer aan te houden, maar daar gingen de rechters niet mee akkoord. Het OM eist dat Van der V. alsnog drie maanden de cel ingaat, zijn toekomstige verblijfplaats bekendmaakt en meewerkt aan huisbezoeken van de reclassering.

Het hof doet over twee weken uitspraak.

Rosenthal roept ambassadeur Wit-Rusland op matje

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft de Wit-Russische ambassadeur op het matje geroepen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond. Met het ontbieden van de ambassadeur volgt Rosenthal de beslissing van de Europese Unie om de Wit-Russische ambassadeurs in alle EU-landen te ontbieden.

De EU trok dinsdag ook alle ambassadeurs van de lidstaten terug uit het land als reactie op het besluit van Wit-Rusland de gezanten van de EU en Polen te sommeren het land te verlaten Wit-Rusland had zijn eigen diplomaten uit Brussel en Polen teruggehaald. Dit was weer het gevolg van sancties die de EU maandag tegen Wit-Rusland trof vanwege de onderdrukking van de politieke oppositie.

Rosenthal is verontrust over de uitwijzing van de Poolse ambassadeur en het hoofd van de EU-delegatie in Minsk. Rosenthal maakt zich ook zorgen over de in zijn ogen zorgwekkende mensenrechtensituatie in Wit-Rusland, waar de laatste dictatuur in Europa heerst. "Politieke gevangenen en intimidatie van politieke partijen en mensenrechtenverdedigers zijn dagelijkse werkelijkheid voor de Wit-Russen. Onacceptabel", zegt de minister.

Deze week besloot de EU de sancties tegen Wit-Rusland uit te breiden door 21 mensen een inreisverbod voor de EU op te leggen. Ook worden hun financiële tegoeden bevroren. Hiermee staan inmiddels ruim tweehonderd mensen op de sanctielijst.

Wit-Rusland leverde woensdag felle kritiek op het besluit van de EU alle ambassadeurs van de lidstaten terug te trekken. Volgens Minsk leidt dit tot een impasse. De EU heeft gekozen voor een 'escalatie van de spanningen', aldus het Wit-Russische ministerie van buitenlandse zaken. De 'bangmakerij' werkt volgens het ministerie echter niet.

Sijsling geeft op in Cherbourg

Igor Sijsling heeft donderdag in de tweede ronde van het challengertoernooi in Cherbourg opgegeven. De 24-jarige Amsterdammer staakte de strijd tegen de Fransman Maxime Teixeira in de derde set bij een stand van 6-4, 4-6 en 1-2. Sijsling was als zesde geplaatst in de Normandische havenstad.

Sijsling begon nog goed aan de partij en dankzij een vroege break haalde hij de eerste set binnen. In de tweede set sloeg Teixeira als eerste toe, maar de Nederlander had direct een antwoord paraat. Bij 5-4 leverde hij echter opnieuw zijn opslag in, waarna hij het in het derde bedrijf voor gezien hield.

Door de opgave van Sijsling is Thomas Schoorel (2) de enig overgebleven Nederlander in Cherbourg. Hij sloeg zich eerder donderdag wel naar de kwartfinale.

Sijsling was bezig aan een sterke reeks. Hij schreef deze maand al challengers in Quimper en Wolfsburg op zijn naam.

EU laat Servië toe als kandidaatlid

Servië kan zich opmaken voor het lidmaatschap van de Europese Unie. De regeringsleiders van de EU-lidstaten hebben Servië donderdag de status van kandidaatlid verleent.

Het Balkanland hoopte in december al de status van kandidaatlid te bemachtigen, na de arrestatie van twee gezochte oorlogsmisdadigers. De EU hield de boot toen echter af, omdat de Unie eerst meer vooruitgang wilde zien in de gesprekken tussen Servië en Kosovo.

Zynga lanceert eigen website

Het kan zomaar dat je over een tijdje geen uitnodigingen meer krijgt voor Farmville op je Facebook. Zynga, de makers van onder andere Farmville, heeft haar eigen website gelanceerd. Een eerste stap om hun uiterst populaire casaul games zelf in beheer te hebben en zo onafhankelijk te worden van 's werelds grootste sociale netwerk.

Tijdens een interview met Gamasutra vertelde John Schappert, COO bij Zynga, dat hun gamers een plek willen waar ze social games kunnen vinden en waar ook alleen games worden aangeboden. Zynga.com is een beta voor het Zygna Platform, hier zullen veel van hun games worden aangeboden en tevens die van andere third-party ontwikkelaars. Met deze actie lijkt Zygna zich los te willen maken van Facebook voor hun user base en langzaam het terrein te betreden van uitgever.

farmville

Humperdinck (75) voor Engeland naar Eurovisie

Vanavond werd de kandidaat van het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt voor het Eurovisie Songfestival. Het is niemand minder dan de ervaren rot in het vak, Engelbert Humperdinck. De 75-jarige artiest werd intern gekozen door de BBC.

Humperdinck had voornamelijk eind jaren zestig en de jaren zeventig hits als Release Me, A Man Without Love en There Goes My Everything. Ook heeft hij een concert gegeven in Nederland in 2007 samen met de Toppers, tijdens Toppers in Concert in de Amsterdam Arena. Daarnaast nam hij ook de Engelstalige versie op van het nummer Het Kleine Cafe aan de Haven, van Pierre Kartner. 

Hoewel het nog niet bekend is met welk nummer hij het Songfestival zal bestormen, belooft het heel wat te worden. Er word al wel druk gespeculeerd over wat voor nummer het zal zijn. Het is in ieder geval geschreven door grammy-award winnaar Martine Terefe en Sacha Skarbek.

Humperdinck is vergenoegd dat hij is verkozen om te zingen voor Engeland: “Het is me een ware eer om mijn land te mogen vertegenwoordigen op dit Euroviesie songfestival. Toen de BBC me benaderde voelde het meteen goed voor mij om onderdeel te zijn van zoiets geweldigs als Eurovisie. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik hoop dat het hele Britse volk achter me staat."

 
In 1967 hield dit nummer 'Strawberry Fields' van de Beatles van de eerste plaats af in de Britse hitparade

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.