FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 februari 2012

Amanda Holden had hartstilstand na bevalling

Amanda Holden had vlak na de bevalling van haar dochtertje een hartstilstand. Het hart van het Britain's Got Talent-jurylid stond veertig seconden stil, onthult Holden in een interview met de Britse boulevardkrant The Sun.

Holden werd eind januari met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Lang was onduidelijk wat ze precies mankeerde. Drie dagen na haar opname bleek dat Holden na een zware bevalling een gezonde dochter op de wereld had gezet. "Ik was bijna dood", zegt de 41-jarige Holden nu.

Na de geboorte van dochter Hollie kreeg Holden massale bloedingen. "Al het bloed wat mijn lichaam in ging, stroomde er net zo hard weer uit. Ik verloor in totaal dertien tot vijftien liter bloed." Volgens de presentatrice moest bloed uit andere ziekenhuizen worden gehaald om haar leven te redden. "Mijn echtgenoot had zeven minuten lang geen idee of ik nog leefde of dood was."

Holden beviel op 23 januari, ruim een week te vroeg, van haar tweede dochter. Na de bevalling lag de blondine drie dagen op de intensive care. Vorig jaar verloor Holden een baby na een zwangerschap van zeven maanden. Haar oudste dochter Alexa kwam in 2006 ter wereld.

[Primera División] Messi opnieuw goud waard voor Barça

FC Barcelona is bij Atlético Madrid ontsnapt aan puntverlies. Lionel Messi schoot de Catalanen kort voor tijd langs de Madrilenen; 1-2.

Barcelona zag concurrent en koploper Real Madrid eerder op de dag het gat vergroten tot dertien punten en moest dus winnen bij Atlético Madrid. Los Rojiblancos zijn in goede doen sinds de komst van trainer Diego Simeone. Barcelona stond een heet avondje te wachten in Vicente Calderon, waar Atlético in het verleden vaker een lastige klant was voor de formatie van Pep Guardiola.

Barcelona leek al vroeg op voorsprong te komen, maar een doelpunt van Messi werd vanwege vermeend hands afgekeurd. De Argentijn kreeg daarvoor geel en mist daardoor het thuisduel met Sporting Gijon van volgende week. Messi was andermaal belangrijk voor de Catalanen, nadat hij vorige week vier keer scoorde tegen Valencia (5-1). De aanvaller maakte kort voor tijd de 1-2.

Atlético kwam kort voor de pauze aan de leiding via een prachtige aanval. Messi stuurde Cesc Fàbregas weg en hij bediende Dani Alves op maat. De voorsprong kwam Barça goed uit, want Atlético bood uitstekend tegenstand. Dat gebeurde met vrij hard spel, in de geest van coach Simeone. De Argentijn kon in de tweede helft snel juichen aan het begin van de tweede helft.

Een vrije trap van Atlético kwam uiteindelijk terecht bij Radamel Falcao, die van dichtbij Victor Valdes passeerde: 1-1. Het duel golfde na de gelijkmaker op en neer, maar uiteindelijk besliste Messi de wedstrijd. De doelpuntenmachine schoot een vrije trap binnen terwijl Atlético nog druk bezig was met de muur neer te zetten. Protesten leverden niets op, net als een slotoffensief.

Zieke Vorm meldt zich af bij Oranje

Michel Vorm heeft zich bij bondscoach Bert van Marwijk afgemeld voor de oefeninterland van Oranje in en tegen Engeland.

De doelman ondervindt teveel last van een buikvirus, meldt de KNVB. Vorm ontbrak vanwege het virus al in de competitiewedstrijd van Swansea City tegen Stoke City. Zonder de reservedoelman van Oranje gingen de Welshman onderuit (2-0). Van Marwijk gaat geen vervanger oproepen.

Vorm liet eerder nog weten dat hij de bondscoach van informatie kon voorzien over spelers van het Engelse team. "Ik ken iedere speler in de Premier League en weet hoe iedere speler speelt. Als de bondscoach informatie nodig heeft over Rooney of Bent, dan kan ik hem goed helpen."

Opvallend genoeg ontbreken ook beide spitsen aan de kant van Engeland vanwege blessures. De keuze van Van Marwijk zal nu vallen op Maarten Stekelenburg of Tim Krul. Laatstgenoemde is net als Vorm actief in de Premier League. De Hagenaar staat onder contract bij Newcastle United.

Guncraft is Call of Duty met blokjes

Wat krijg je als je Minecraft en Call of Duty een nachtje laat knuffelen om te zien wat eruit komt? Dan krijg je een hybride kindje dat zichzelf Guncraft noemt. En dat is precies wat het is. Een shooter waarbij je zelf ook levels kunt bouwen. Wil jij een open veld met een grote toren in het midden? It's your call (of duty).

Op Kickstarter, de website waar onafhankelijke ondernemers een voorschot/back-up van hun toekomstige klanten kunnen aanvragen, is dit project opgestart. De makers proberen een doel van $16.000 binnen 28 dagen klaargespeeld te krijgen. Dit is volgens hen voldoende om deze game werkelijkheid te maken.

Er zijn veel mogelijkheden om ze te steunen. Zo kun je voor vijf dollar een aantal wallpapers krijgen en zul je voor $10.000 een plekje in het bedrijf krijgen en vermeld worden in alle toekomstige games. Lijkt dit je wat? Neem dan een kijkje op hun kickstarter-site.

Bekijk hieronder alvast een trailer.

Rutten: "Vreemd als ik Willems ga passeren"

Vandaag wist PSV in eigen huis met 3-2 te winnen van Feyenoord. Jetro Willems begon bij de Eindhovenaren als linksachter, normaal gesproken een plaats die bezet wordt door Oranje-international Erik Pieters. Laatsgenoemde moet volgens PSV-trainer Fred Rutten vrezen voor zijn plaats.

"Als dat manneke dit niveau kan vasthouden en nog wat kan verbeteren, zou het vreemd zijn als ik hem ga passeren", aldus Rutten over de talentvolle Willems. Pieters was de afgelopen vier maanden uitgeschakeld vanwege een blessure en werd in de tussentijd vervangen door de van Sparta overgekomen Willems.

Toen Pieters vanmiddag inviel tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord, wisten de Rotterdammers tweemaal het doel te vinden na voorzetten vanaf de rechtervleugel. Dat was uitgerekend de kant waar Pieters opgesteld stond. "Hij heeft nog wel even tijd nodig om weer op niveau te komen. Dan kan dit wel eens gebeuren, maar eigenlijk mag het niet", besloot Rutten.

Karzai roept opnieuw op tot kalmte

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zondag in een televisietoespraak opnieuw de Afghaanse bevolking tot kalmte gemaand. In Afghanistan wordt al vijf dagen betoogd tegen een koranverbranding op een Amerikaanse legerbasis.

Bij de protesten zijn sinds dinsdag al meer dan dertig mensen om het leven gekomen, onder wie vier Amerikaanse militairen. De NAVO, Frankrijk en Groot-Brittannië besloten zaterdagavond hun internationale adviseurs bij Afghaanse ministeries terug te roepen, nadat twee Amerikaanse militaire adviseurs in hun kantoor werden doodgeschoten. Duitsland heeft zo'n vijftig militairen, die eigenlijk tot maart een buitenpost in het noorden van het land moesten bemannen, eerder teruggetrokken vanwege de protesten.

Karzai riep zondag op tot kalmte. "Dit is het moment om weer rustig te worden en te voorkomen dat onze vijanden gebruikmaken van deze situatie", aldus Karzai. De president zei te begrijpen dat de internationale adviseurs zijn teruggeroepen. "Het is een tijdelijke maatregel in een tijd waarin de Afghaanse bevolking boos is over de verbranding van de heilige Koran", zei hij.

De twee adviseurs werden in een kantoor in een zwaarbeveiligd gedeelte van het ministerie van binnenlandse zaken in het hoofd geschoten. De Afghaanse autoriteiten hebben een verdachte op het oog die werkte als chauffeur voor een onderdeel van het ministerie dat op dezelfde afdeling als de adviseurs huist. Het motief van de man is onbekend. Er is een klopjacht op de man geopend.

De Taliban beweren dat een van hun aanhangers achter de dubbele moord zit en dat een handlanger hem heeft geholpen het gebouw van het ministerie binnen te komen. De moorden zouden een vergeldingsactie zijn voor het verbranden van de Korans.


Karzai roept opnieuw op tot kalmte (Foto: Novum)

Bravely Default-demo bevat gameplay en AR-functies

Bravely Default is misschien wel de interessantste game voor J-RPG liehebbers met een Nintendo 3DS. Deze RPG wordt ontwikkeld door Square Enix en is in handen van het team dat Final Fantasy: The 4 Heroes of Light hebben gemaakt. Je zou het als spiritueel vervolg van deze game kunnen zien, of als spin-off van de Final Fantasy-serie.

Vandaag is bekendgemaakt hoe de demo van deze game eruit zal gaan zien. Volgens Square Enix zul je in deze demo een gedeelte van het 'Crystal Maiden'-hoofdstuk kunnen spelen. In de demo speel je de 17-jarige Agnes Oblige, het meisje aan wie het windkristal is toevertrouwd.

Over de AR-functies is niet meer gezegd dan dat ze aanwezig zullen zijn. Het is dus even afwachten tot de demo komt. De game moet ergens dit jaar uitkomen voor Nintendo 3DS.

Braverly Default

[Serie A] Napoli klopt thuis Internazionale

Napoli heeft zondag de Champions Leaguewinst op Chelsea een goed vervolg gegeven. In het eigen San Paolo werd Internazionale met 1-0 verslagen. Ezquiel Lavezzi scoorde een kwartier na rust voor Napoli. De Napolitanen moesten twintig minuten daarna verder met tien man na een rode kaart voor Salvatore Aronica, maar hield desondanks toch de voorsprong vast.

De nederlaag van Inter, waar Wesley Sneijder alleen de eerste helft speelde en dicht bij een treffer was, is de vijfde in de laatste zes competitiewedstrijden. De Nerazzurri staan nu zevende met 36 punten. Napoli heeft vier punten meer en bezet daarmee de vijfde stek.

Lazio Roma en Udinese hebben beide 45 punten en staan daarmee respectievbelijk derde en vierde. De beide ploegen maakten zondagavond geen fout. Lazio won thuis van Fiorentina dankzij Miroslav Klose: 1-0. Udinese was op bezoek bij Bologna met 3-1 te sterk. Antonio di Natale, Dusan Basta en Antonio Floro Flores scoorden voor de bezoekers. Panagiotis Kone nam de treffer van Bologna voor zijn rekening.

Tips en tricks voor je PlayStation Vita

Nu je eerste weekend met je geliefde PS Vita erop zit, is het misschien tijd om elkaar iets beter te leren kennen. Ook al heb je het gevoel elkaar goed te kennen, zelfs in de langstdurende huwelijken is er elke dag nog wat te leren. Zo ook voor jou en je PS Vita. Gelukkig heeft Sony een aantal tips voor je kekke apparaatje online gezet.

In de tips staat onder andere hoe je PSP-games op je nieuwe handheld kunt spelen, hoe je in-game screenshots kunt maken en nog zeven andere handige tips. Kortom: even kijken kan geen kwaad. Kijken doe je op deze website

Clasie haakt af bij Jong Oranje

Jong Oranje zal het komende woensdag in het EK-kwalificatieduel tegen Jong Schotland moeten doen zonder Jordy Clasie. De middenvelder van Feyenoord heeft zich geblesseerd afgemeld bij bondscoach Cor Pot.

Clasie hield aan het duel tegen PSV vanmiddag liesklachten over. Pot heeft daarom Maikel Kieftenbeld van FC Groningen opgeroepen als vervanger van Clasie.

Jong Oranje is met negen punten uit vier duels koploper in groep 10. Schotland bezet met acht punten de tweede plaats. De wedstrijd begint woensdag om 18.30 uur. Eerder troffen beide landen elkaar al in Nijmegen. Toen wonnen de Schotten met 1-2.

'Apple'-gasbranders duiken op in China

In twee warenhuizen in Wuhan, China, zijn Apple-gasbranders opgedoken. Nadat de politie ontdekte dat het geen echte Apple-producten betrof, zijn de branders in beslag genomen.

In totaal werden 681 gasbranders in beslag genomen. Alle branders zijn voorzien van een Apple-merkje. Op sommige van de branders prijkt zelfs het iPhone-logo. De branders zijn levensgevaarlijk aangezien ze niet voorzien zijn van het befaamde flame-out-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat het gas van een brander wordt afgesloten als de vlam uitgaat.

Op de branders zit ook een stickertje met de tekst Apple China Limited. Dat is opmerkelijk, aangezien Apple een Amerikaans bedrijf is.

Voor foto's van dit opmerkelijke product, check de bron.

Joan wint Nationaal Songfestival

Joan Franka heeft zondagavond het Nationaal Songfestival gewonnen. Na een spannende strijd en tegen de jurywaardering in kwam Joan als winnaar uit de bus.

De zes deelnemers aan het Nationaal Songfestival waren onderverdeeld in drie duels. Als eerste kwam Pearl Jozefzoon aan bod tegen Tim Douwsma. Het tweede duel ging tussen Joan en Raffaëla Paton en in de derde battle moest Kim de Boer het opnemen tegen Ivan Peroti.

De 21-jarige winnares bracht het zelfgeschreven liedje 'You and Me' ten gehore, dat ging over haar eerste jeugdliefde. In de battle nam ze het op tegen Raffaëla, die over 'Chocolatti' zong. Joan kwam op in een indianenpak, compleet met tooi, waar Raffaëla schaars gekleed was voor haar liedje. Jurylid Stacey Rookhuizen wist het treffend te omschrijven: "Misschien moet de een wat meer, en de ander wat minder aantrekken."

Nadat ze Raffaëla verslagen had nam ze het in de finale op tegen Pearl Josefzoon en Ivan Peroti. De vakjury, bestaande uit Ali B, Stacey Rookhuizen, Carlo Boszhard, Afrojack en Jeroen Nieuwenhuize, gaf Joan de minste punten. Het Nederlandse thuispubliek besliste echter anders en bezorgde Joan de overwinning.

Het is al een tijd geleden dat Nederland tot de finale van het Eurovisie Songfestival wist door te dringen, zeven jaar om precies te zijn. Het was Re-Union die in 2004 met het nummer ‘Whithout You' voor het laatst de finale bereikte, dit jaar is het de beurt aan Joan Franka om de Nederlandse eer hoog te houden. Het Eurovisie Songfestival wordt gehouden op 22, 24 en 26 mei in Bakoe, Azerbeidzjan.

FOK!fotograaf Bram Muller was bij de bekendmaking aanwezig, en maakte een fotoreportage.


Joan wint het Nationaal Songfestival met het liedje 'You and Me'

Ribéry: "We zijn helemaal terug in de race"

Bayern München won dankzij treffers van Franck Ribéry tegen Schalke 04. De Fransman beseft dat Bayen goede zaken deed.

De Fransman gaf Bayern het nodige vertrouwen na de teleurstellende nederlaag tegen FC Basel in de Champions League. Der Rekordmeister profiteerde van puntenverlies van Mönchengladbach en lijkt voorlopig de grootste concurrent van Borussia Dortmund, dat aan kop gaat in Duitsland.

Ribéry toonde zich tevreden met het spel van zijn ploeg. "De wedstrijd tegen Schalke was een goede test en die zijn we goed doorstaan", zei de buitenspeler op de clubsite van Bayern. "Het was belangrijk om Schalke te verslaan, een erg goed team. Het enige wat telde was een zege."

"Het is voor ons belangrijk om kalm te blijven. Zo hebben we ook gespeeld vandaag. Als we dit volhouden dan kunnen we veel bereiken. We zijn helemaal terug in de race. We kunnen ons nu geen slippertjes meer veroorloven. We moeten nu de stijgende lijn vasthouden", aldus Ribéry.

Zweedse luchthaven ontruimd wegens verdachte bagage

De Zweedse politie heeft zondag delen van de luchthaven Landvetter in Göteborg ontruimd in verband met een verdachte tas. De explosievenopruimingsdienst werd ingeschakeld en het luchtverkeer werd stilgelegd. Uiteindelijk bleek de tas geen gevaarlijk materiaal te bevatten.

Volgens een woordvoerder van de politie werd de verdachte tas aangetroffen bij de douane. De eigenaar van de bagage kon niet uitleggen wat er in de tas zat en werd ondervraagd door de politie.

De vertrekhal voor internationale vluchten werd na de vondst van de tas ontruimd. Gestrande reizigers werden opgevangen in de vertrekhal voor binnenlandse vluchten.

Israëlische premier Netanyahu hoopt op Oscar

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hoopt dat zijn land zondag zijn eerste Oscar in de wacht sleept. Het Israëlische Footnote maakt kans op de Academy Award voor beste niet-Engelstalige film.

Netanyahu zegt dat hij heeft genoten van Footnote. De premier zei zondag dat de film 'de harten van veel Israëli's heeft geraakt', inclusief het zijne. Footnote gaat over de rivaliteit tussen een vader en zoon die beiden religieus docent zijn. Netanyahu is zelf zoon van een hoogleraar joodse geschiedenis en opgegroeid in de wijk waar de film is opgenomen.

Films uit Israël hebben vier keer eerder kans gemaakt op een Oscar, maar grepen steeds naast de prestigieuze filmprijs. Zondagnacht neemt Footnote het onder meer op tegen de Iraanse film A Separation. Israël en Iran leven al jaren op gespannen voet met elkaar.

Ook de Vlaamse film Rundskop maakt kans op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De makers van die film voorspellen dat A Separation met de winst aan de haal gaat. Ook In Darkness uit Polen en het Canadese Monsieur Lazhar maken kans op de prijs.

Makers Rundskop verwachten Iraanse zege

De makers van de Belgische Oscarinzending Rundskop verwachten allemaal dat ze achter het net vissen als zondag de Oscar voor beste niet-Engelstalige film wordt uitgereikt. De Iraanse inzending A Separation is volgens hen de geheide winnaar, vertellen ze aan Novum Nieuws.

'We krijgen supergoede reacties op Rundskop, dat is geweldig. Maar is het genoeg voor een meerderheid?' vraagt de Vlaamse regisseur Michaël Roskam zich hardop af.

Rundskop gaat over een boer die te maken krijgt met de illegale hormoonhandel in de vleesindustrie. 'Dat is een beladen onderwerp in de Verenigde Staten, maar wekt wel meteen de interesse', vertelt Roskam.

A Separation gaat over een Iraans echtpaar dat moet kiezen tussen een beter bestaan opbouwen in het buitenland, of in Iran blijven en zorgen voor een ouder met alzheimer. Het is een politiek correct onderwerp dat vast goed ligt bij de leden van de Academy, zegt Rundskop-producent Wilant Boekelman.

'Wat niet wegneemt dat ik A Separation een geweldige film vindt', gaat Boekelman verder. Ik zou het raar vinden als die niet wint. Nogmaals, ik verwacht absoluut niet dat Rundskop aan het langste eind trekt. We vieren van tevoren feest en denken dat het daarbij blijft.

Alleen Frank Lammers, die in de film een Belgische boer speelt, tapt uit een ander vaatje. De Nederlandse acteur verwacht eigenlijk ook dat A Seperation het gouden beeldje in ontvangst mag nemen, maar wil er uiteindelijk toch niets van weten. Nee zeg, als iedereen dat al denkt, ga ik wat anders roepen. Het wordt gewoon Rundskop. Hoppa, schrijf maar op.

De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt in Los Angeles.


Makers Rundskop verwachten Iraanse zege (Foto: Novum)

Man neergestoken bij tramhalte Rotterdam

Een 21-jarige Rotterdammer is zondagavond mishandeld en neergestoken bij een tramhalte in de wijk Schiemond bij Delfshaven. Toen hij met een ambulance naar een ziekenhuis werd vervoerd was hij nauwelijks aanspreekbaar, zegt een politiewoordvoerder.

Een groepje mannen sprak de wachtende Rotterdammer rond 18.45 uur aan bij de tramhalte aan de Japarastraat. Nadat ze hem hadden mishandeld, gingen ze ervandoor in een auto. Agenten vonden later ongeveer honderd meter verder een steekwapen waarmee de man vermoedelijk is verwond.

De aanleiding van het incident is onduidelijk en wordt onderzocht. De politie vraagt getuigen contact op te nemen.

[Bundesliga] Dortmund blijft aan kop na zege op Hannover

Borussia Dortmund blijft lijstaanvoerder in de Bundesliga. Het team van coach Jürgen Klopp versloeg zondag in eigen huis Hannover 96 met 3-1. Robert Lewandowski scoorde twee keer voor de ploeg die zijn zevende zege op rij boekte.

Borussia begon een beetje sloom, maar kreeg gaandeweg meer grip op het duel. Lewandowski trof na 27 minuten voor het eerst doel. Niet lang na rust was de Poolse aanvaller opnieuw trefzeker.

Didier Ya Konan maakte in de 61e minuut de aansluitingstreffer voor Hannover 96, maar verder kwamen de bezoekers niet. Invaller Ivan Perisic maakte voor Borussia in de blessuretijd aan alle onzekerheid een einde.

Dortmund behoudt een voorsprong van vier punten op naaste belagers Bayern München. De zege op Hannover betekende de zestiende keer op rij dat titelverdediger niet verloor.


Dortmund blijft aan kop na zege op Hannover (Foto: Novum)

[Primera División] C. Ronaldo helpt Real Madrid aan zege

Cristiano Ronaldo heeft zondag Real Madrid aan een zege op stadsgenoot Rayo Vallecano geholpen. De Portugese ster van Real scoorde in de 53e minuut de enige treffer: 1-0.

De stadsderby tussen de nummer een en de nummer negen was verrassend spannend, maar Real-doelman Casillas hield zijn ploeg meerdere keren overeind. De laatste twee minuten moest Rayo het zonder aanvaller Michu doen. Hij kreeg rood.

Cavendish: "Moest braken op de fiets"

Mark Cavendish schreef vandaag de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam. De renner van Team Sky was de sterkste in de massasprint. Na afloop van de koers bekende hij dat hij zich onderweg allerminst fit had gevoeld.

"Ik was ziek en moest braken op de fiets. In de Ronde van Oman was ik ook al niet fit. Ik stelde nu zelfs voor aan mijn ploeggenoten om de sprint aan te trekken voor iemand anders. Toen de finish naderde, begon de adrenaline toch op te spelen. Ik wilde winnen," zei Cavendish.

De Brit bedankte zijn teamgenoten die in de finale van de wedstrijd de gaten klein hielden en ervoor zorgden dat er een sprint kwam. "Ik ben zeer blij met het werk van mijn team. Ze hebben de hele dag voor mij gezorgd. Ik hoefde nooit in de wind te zitten, ze hielden met de hele dag voorin het peloton."

Rechtszaak BP maandag van start

De rechtszaak over de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico gaat maandag van start in de Amerikaanse staat Louisiana. Met de zaak zijn mogelijk miljarden dollars gemoeid. De omvang van het proces, waarin claims van bedrijven, overheden en burgers zijn samengevoegd, doet denken aan het proces tegen tabaksfabrikanten uit de jaren negentig.

De rechtszaak bestaat uit drie delen en kan meer dan een jaar duren. In de eerste fase van het proces moet de rechter de oorzaak van de ramp, die in 2010 aan elf mensen het leven kostte en waarbij achthonderd miljoen liter de oceaan instroomde, vaststellen en bepalen hoeveel blaam elk van de betrokken bedrijven treft.

De gang van zaken die heeft geleid tot de ontploffing op het olieplatform is uitgebreid onderzocht door de Amerikaanse kustwacht, toezichthouders en een commissie die door president Barack Obama werd aangesteld. Zij concludeerden dat olieconcern BP, de eigenaar van het platform Transocean en onderaannemer Halliburton alle drie schuld hebben aan een reeks riskante beslissingen die werden genomen om tijd en geld te besparen.

De individuele schadeclaims van nabestaanden en bedrijven worden ook behandeld in het proces. Volgens Chris Jones, wiens broer Gordon omkwam bij de ramp, heeft BP radiozenders in Louisiana overspoeld met advertenties waarin wordt gesproken over de miljarden dollars die het olieconcern heeft uitgegeven aan het opruimen van de olie. Het bedrijf heeft echter niet 'het fatsoen' zich te verontschuldigen tegen zijn familie, aldus Jones.

"In plaats daarvan willen ze dat iedereen denkt dat alles prima gaat", zei Jones. "Ze willen dat dit over geld gaat, en niets anders. En het zal over geld gaan, maar ik denk niet dat het positief zal uitpakken voor hen." Volgens een woordvoerder van BP heeft het bedrijf vanaf het eerste moment medeleven met de nabestaanden betuigd.

Zo'n 340 advocaten van eisers hebben aan de zaak gewerkt. BP heeft miljoenen dollars uitgegeven aan advocaten en experts. Er zijn meer dan driehonderd getuigenverklaringen afgenomen en miljoenen pagina's aan documenten bij de rechtbank ingediend. Een advocaat van het ministerie van justitie zei dat als hij elke dag duizend pagina's zou lezen, het hem 210 jaar zou kosten om zich door alle documenten heen te worstelen.

Meer bezoekers voor Huishoudbeurs

Maar liefst 246.998 mensen bezochten dit jaar de Huishoudbeurs in de Amsterdamse RAI. Dat waren er ongeveer 20.000 meer dan vorig jaar. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie zondag laten weten

De 67e editie van de Huishoudbeurs begon op 18 februari en sloot zondag de deuren. De omzet van de exposanten op de beurs steeg ook van 19,7 miljoen euro vorig jaar naar 25 miljoen euro dit jaar.

Op de beurs waren onder meer optredens van artiesten als Ben Saunders, LA The Voices en Wolter Kroes populair. Bezoekers waren ook geïnteresseerd in duurzaamheid, aldus de zegsvrouw.

Meer bezoekers voor Huishoudbeurs
Meer bezoekers voor Huishoudbeurs (Foto: ANP)

Islamisten domineren Shura Raad Egypte

De Moslim Broederschap heeft bij de verkiezingen voor het hogerhuis in Egypte, de Shura Raad, 58 procent van de zetels behaald. Dat heeft de kiescommissie zondag bekendgemaakt. Met de winst heeft de Broederschap haar positie als machtigste en best georganiseerde politieke partij weten te verstevigen.

Volgens de kiescommissie eindigde de ultraconservatieve partij Al-Nour op de tweede plaats. Liberale partijen, zoals Wafd, behaalden gezamenlijk een derde plaats met twaalf procent van de zetels.

De islamisten behaalden ook bij de verkiezingen voor de Volksvergadering eerder dit jaar de winst. Bij die verkiezingen kreeg de Broederschap bijna de helft van de zetels.

De 270 zetels tellende Shura Raad heeft geen wetgevende macht en vervult een adviserende rol. Twee derde van de leden wordt gekozen en de rest van de leden wordt benoemd.

Nu de verkiezingen voor de Shura Raad zijn afgerond heeft de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, die na het vertrek van president Hosni Mubarak de macht in Egypte overnam, het parlement opgedragen op 3 maart een commissie te benoemen die een nieuwe grondwet gaat schrijven.

Als de nieuwe grondwet af is, worden er eind juni presidentsverkiezingen gehouden. De Opperste Raad voor de Strijdkrachten moet vervolgens de macht overdragen aan de nieuwe president.

De grotendeels seculiere protestbeweging in Egypte vreest dat de dominantie van de islamisten in de Shura Raad en de Volksvergadering ertoe leidt dat alleen de conservatieve stem wordt gehoord en dat zij buitenspel worden gezet.

Opnieuw doden bij protesten koranverbranding

Bij demonstraties in Kunduz, in het noorden van Afghanistan, tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis eerder deze week zijn zondag twee doden gevallen. Ook raakten zeven Amerikaanse militairen gewond. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Voor de zesde dag op rij wordt tegen de koranverbranding geprotesteerd ondanks een oproep van president Hamid Karzai de kalmte te bewaren. Het Witte Huis heeft de koranverbranding een vergissing genoemd en excuses aangeboden aan de Afghaanse regering.

In Kunduz waren duizenden mensen op de been voor wat begon als een vreedzame demonstratie. Toen de betogers echter een van de grootste wijken van de stad wilden binnengaan brak er geweld uit. Betogers openden het vuur op de politie en gooiden granaten naar een Amerikaanse legerbasis aan de rand van de stad.

Volgens een Afghaanse ambtenaar liepen zeven NAVO-militairen verwondingen op. Een van de betogers werd door NAVO-militairen doodgeschoten. Een andere betoger werd door de Afghaanse politie gedood.

De NAVO wilde niet bevestigen dat er gewonden zijn gevallen, maar zei slechts dat uit de eerste berichten is gebleken dat er geen NAVO-militairen zijn omgekomen.


Opnieuw doden bij protesten tegen koranverbranding (Foto: Novum)

Luchtballon zorgt voor forse schadepost

De onbemande luchtballon die vrijdagmiddag een hoogspanningslijn raakte op Goeree-Overflakkee heeft voor tienduizenden euro's schade veroorzaakt. Dat meldt netbeheerder Stedin zondag na twee dagen van werkzaamheden. Of de kosten worden verhaald op de eigenaar wordt nog bekeken.

"De eigenaar van de ballon heeft een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt die bovendien had kunnen leiden tot langdurige stroomuitval", zegt directeur techniek Ernst Japikse. "Tijdens het weekend heeft Stedin met man en macht gewerkt om de schade volledig te herstellen. Dat is zondagmiddag succesvol afgerond."

De weerballon van drie bij vijf meter raakte rond 16.30 uur de hoogspanningslijn bij Stad aan 't Haringvliet, wat zorgde voor een knal en een lichtflits. Daarop ontstond kortsluiting en hadden enkele bewoners en bedrijven op Goeree-Overflakkee korte tijd last van knipperend of minder fel licht. Stedin heeft de stroom snel omgeleid en wist hiermee naar eigen zeggen een langdurige en grootschalige stroomstoring te voorkomen.

De reis van de ballon eindigde in Numansdorp. De politie trof het gevaarte aan in de Handelstraat, waar bleek dat er een lange kabel en een kastje met meetapparatuur aan hing. De kabel beschadigde een auto, maar omdat die achter het voertuig bleef haken kon de brandweer de ballon met een lier naar beneden halen.

De politie heeft de ballon in beslag genomen en onderzoekt de herkomst ervan. Ook de Inspectie Leefomgeving & Transport en Stedin stellen een nader onderzoek in.

Rode Kruis komt Homs niet in

Het Rode Kruis is er sinds vrijdag niet in geslaagd de wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs te bereiken. Dat heeft een woordvoerder van het Rode Kruis zondag gezegd. Homs, een brandpunt van de opstand tegen het Syrische regime, wordt al drie weken belegerd door regeringstroepen.

Het Rode Kruis evacueerde vrijdag nog 27 gewonden uit Baba Amr. Volgens de woordvoerder is sprake van een 'zeer urgente behoefte' aan humanitaire hulp in de wijk. "Het is cruciaal dat we erheen kunnen om mensen te evacueren en essentiële hulp te bieden", aldus de woordvoerder.


Rode Kruis komt Homs niet in (Foto: Novum)

Toivonen: "Duel op karakter gewonnen"

PSV won zondagmiddag de kraker van Feyenoord. De Eindhovenaren waren met 3-2 te sterk. Ola Toivonen was trefzeker namens zijn ploeg. Toivonen was zeer content met de behaalde overwinning.

Hij zag de bezoekers van een 2-0 achterstand terugkomen. "In de tweede helft ging het nog bijna mis", zei hij tegen Voetbal International. "We speelden een beetje te passief, te voorzichtig. Maar we maakten 2-0 en hadden de controle terug. Toen viel vanuit het niets de 2-1, even later de 2-2 en werd het nog even spannend."

"Gelukkig kwam het nog goed. We hebben karakter getoond en de 3-2 gemaakt. Dat vind ik knap voor zo'n jonge ploeg als we hebben. Daar ben ik erg trots op. Deze drie punten zijn erg belangrijk. We gaan met een goed gevoel aan de interlandperiode beginnen", besloot de aanvaller.

Liverpool pakt League Cup pas na penalty's

Liverpool heeft zondag zijn eerste prijs in zes jaar gewonnen. Op Wembley was de League Cup na penalty's voor de Reds. Na 90 minuten was het duel met Cardiff City, dat in het Championship uitkomt, in 1-1 geëindigd. Na 120 minuten waren daar twee treffers bijgekomen: 2-2. In de strafschoppenreeks werd het 3-2 voor Liverpool.

Liverpool nam in het Wembley-stadion de wedstrijd direct in handen, maar het was Cardiff dat verrassend en onverdiend op voorsprong kwam. De Welshmen hadden in de eerste achttien minuten nog geen kans gecreëerd, maar toen de bal bij Mason kwam schoof die hem wel onder Liverpool-goalie Pepe Reina door.

Ook na de 1-0 beperkte Cardiff zich vooral tot het tegenhouden van de Reds, maar die leken geschrokken en lieten tot de rust niet veel zien. In de tweede helft heroverde Liverpool het middenveld en trok Martin Skrtel de stand gelijk. In de slotfase probeerde Cardiff de verlenging nog te voorkomen, maar Kenny Miller joeg de bal van dichtbij over.

In de wedstrijd was een belangrijke rol weggelegd voor Dirk Kuijt. De Nederlander kwam vlak voor het einde van de eerste helft van de verlenging in het veld als vervanger van Andrew Carroll. In de tweede helft van de extra tijd leek hij de wedstrijd te beslissen door al glijdend de 2-1 aan te tekenen. Niet veel later haalde de Nederlander nog de bal van de eigen lijn en voorkwam zo een treffer. In de daaropvolgende hoekschop wist Ben Turner alsnog de 2-2 aan te tekenen en werden strafschoppen noodzakelijk.

In de penaltyserie vielen vele missers te noteren, maar onder meer Kuijt schoot wel raak vanaf de elf meter. Een misser van Cardiff-speler Anthony Gerrard, het neefje van Liverpool-aanvoerder Steven Gerrard, zorgde ervoor dat de Reds voor het eerst sinds het seizoen 2005-2006 weer een prijs wisten te pakken. Ook lag er voor de winnaar een ticket voor de Europa League klaar.

Paris Hilton laat Songfestival links liggen

Paris Hilton is zondagavond niet van de partij bij het Nationaal Songfestival. De TROS hield er voorzichtig rekening mee dat de socialite zou komen, omdat haar vermeende geliefde Afrojack deel uitmaakt van de jury.

"We hopen natuurlijk dat hij Paris meeneemt naar Hilversum", zei een TROS-woordvoerder vorige week. Voor de zekerheid werd een ereplaats in studio 24 gereserveerd.

Tijdens het Nationaal Songfestival strijden zes Nederlandse artiesten om een ticket naar Azerbeidzjan, waar eind mei het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Raffaëla Paton, Kim de Boer, Joan Franka, Ivan Peroti, Pearl Jozefzoon en Tim Douwsma gaan de strijd aan met elkaar.

Zoektocht naar vermiste 14-jarige

De 14-jarige Anna van Gestel uit Tilburg wordt sinds woensdag 22 februari vermist. Volgens haar ouders zou ze even weggaan om een vergeten jas op te halen, en is sindsdien niet meer thuis geweest. De familie is nu een grootscheepse zoekactie gestart, die gecoördineerd wordt vanuit het poppodium 013 in Tilburg. Hier werkt de moeder van Anna, en het is een van de laatste plaatsen waar Anna gezien zou zijn.

Bert Daniëls, de stiefvader van Anna, is ervan overtuigd dat ze niet gevonden wil worden. "Anders had ze zeker wel wat laten weten. Ze reageert ook niet op telefoontjes of sms'jes",  aldus Bert. Volgens haar ouders is Anna in Deurne gezien, waar ze bij de ouders van een vriend geslapen heeft. Deze wisten niet dat ze van huis weggelopen is. Nadat ze donderdag op de trein werd gezet door de bewuste vriend, is Anna spoorloos verdwenen.

Omdat Anna overal waar ze komt verschillende verhalen vertelt, denken Anna's ouders dat ze inmiddels flink in de war is geraakt, hoewel ze verstandig en rustig over kan komen. In samenwerking met de politie is er vrijdag een zogenaamde OAT (Opsporen, Aanhouden, Terugbrengen) uitgevaardigd. Eenieder die Anna gezien heeft, of denkt gezien te hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844.

Anna van Gestel
De 14-jarige Anna van Gestel

'60 miljard euro rotte NL-hypotheken'

In Nederland zijn er naar schatting tot 60 miljard euro aan risicovolle hypotheken. Dat is maar liefst 9,4 procent van het totaalbedrag (640 miljard euro) aan hypotheken die momenteel uitstaan. Dit zei hypotheekanalist Tonko Gast van Dynamic Credit in het documentaireprogramma Zembla.

Gast, die de overheid en financiële instellingen adviseert, waarschuwt voor een grotere golf van betalingsachterstanden en huisuitzettingen: "Op basis van de gegevens die we hebben uit verschillende jaren, kom ik tussen de 40 en 60 miljard euro aan hypotheken die echt niet tegen een stootje kunnen. Ik denk dat aan de randen van de kredietverstrekking veel te veel slechte leningen zijn verstrekt."

Bekijk de hele Zembla-uitzending 'Horrorhypotheken' op Uitzending Gemist.


'60 miljard euro rotte NL-hypotheken'

Verbeek na topduels: "Een rare competitie"

AZ verspeelde zondag volgens Gertjan Verbeek twee punten tegen sc Heerenveen. De wedstrijd tussen de twee ploegen eindigde na een spectaculaire wedstrijd in 3-3. De Fries vond het een rare speelronde in de Eredivisie.

AZ zag koploper PSV twee punten uitlopen door de remise van de Alkmaarders. De Eindhovenaren wonnen thuis van Feyenoord. "Het is een rare competitie. PSV staat 2-0 voor en wint maar net met 3-2. Wij hadden nu ook meer verdiend en het wordt 3-3", aldus Verbeek na het gelijkspel.

Maarten Martens en Charlison Benschop ontbraken in de topper. "Het gaat een rol spelen of je met vaste mensen kunt spelen en niet het hele elftal moet omgooien. Gelukkig deden onze vervangers het ook goed", zei de coach van AZ. Collega Ron Jans had complimenten voor AZ.

"Ze domineerden de wedstrijd en speelden echt als kandidaat voor het kampioenschap. Dan mogen wij hartstikke tevreden zijn met een punt. We kwamen goed weg doordat AZ veel kansen miste. We hebben wel veerkracht getoond en blijven bovenin meedoen, niet om de eerste plek."

Vertonghen: "Overwinning mentaal belangrijk"

Jan Vertonghen won zondagmiddag met Ajax op bezoek bij Excelsior. De verdediger scoorde zelf de 1-4 en schoot zijn club daarmee definitief naar de overwinning. De Belg was gematigd tevreden met de overwinning.

De beslissing in het duel kwam volgens hem laat. "Die goal viel eigenlijk veel te laat, want we hadden het eerder moeten beslissen. Maar het blijft lekker om een goaltje mee te pikken, daar ben ik tevreden over", vertelde de mandekker aan Eredivisie Live.

Vertonghen vond de overwinning wat geflatteerd. "We voetbalden beter, met uitzondering van een kort periode voor rust. Het ontbreekt ons aan rust aan de bal, dan maak je het jezelf veel makkelijker. Dat was ook in de voorgaande wedstrijden zo, we maken nog te vaak de verkeerde keuzes."

"Dit was ook in mentaal opzicht een belangrijke overwinning, na een Europese wedstrijd én vanwege het feit dat we om half een al moesten aantreden", meende Vertonghen. "Als we wat scherper waren geweest hadden we geen goals tegen gekregen. Nu was dat wel zo, maar we hebben gewonnen. Dat is het belangrijkst."

Ex verbrande vrouw Helmond aangehouden

De politie heeft zondag de 51-jarige ex-partner aangehouden van de 44-jarige vrouw uit Helmond die 14 februari verbrand werd gevonden in een bos in het Brabantse Knegsel. De verdachte is aan het begin van de avond opgepakt in Helmond en in een cel gezet, laat de politie weten.

Naar aanleiding van getuigenoproepen waren een tiental tips binnengekomen. Het rechercheteam werkt nog steeds op volle sterkte aan de zaak.

Doden bij brand in onderzoekscentrum Antarctica

Bij een brand in een Braziliaans onderzoekscentrum op Antarctica zijn zaterdag twee mariniers omgekomen en een gewond geraakt. Volgens de Braziliaanse marine zijn 44 medewerkers geëvacueerd naar een nabijgelegen Chileense basis.

De brand ontstond 's ochtends in de machinekamer, waar de generatoren staan die het onderzoekscentrum van stroom voorzien. Het kantoor van de Braziliaanse president Dilma Rousseff zei dat het centrum opnieuw zal worden opgebouwd.

Pogingen om de brand te blussen zijn gestaakt vanwege het slechte weer. De blussers zijn ook geëvacueerd naar de Chileense basis en zullen hun werk hervatten zodra het weer verbetert.

De Chileense minister van defensie Andres Allamand zei dat de brand het onderzoekscentrum 'compleet heeft verwoest'. Een bron bij de Braziliaanse marine bevestigde dit. Een anonieme woordvoerder van de marine noemde de berichten over de verwoesting van de basis echter 'ongegrond'. De woordvoerder bedong anonimiteit omdat hij niet bevoegd was over de brand te praten.


Doden bij brand in onderzoekscentrum Antarctica (Foto: Novum)

FARC zweert ontvoeringen af

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft zondag in een verklaring op haar website ontvoeringen afgezworen. Daarnaast beloofde de FARC de laatste tien gijzelaars die het nog in handen heeft vrij te laten. De rebellenbeweging zei echter de strijd tegen de Colombiaanse regering niet te staken.

De laatste tien 'krijgsgevangenen', zoals de FARC de gijzelaars omschrijft, zjin allen werkzaam voor de Colombiaanse overheid. Volgens de regering houdt de FARC nog zeker twaalf overheidsmedewerkers gegijzeld.

De FARC zei op 27 december zes gijzelaars vrij te laten, maar heeft dat tot dusver nog niet gedaan.

Koeman: "Het was een pijnlijke nederlaag"

Feyenoord verloor zondagmiddag met 3-2 van PSV. De Rotterdammers kwamen nog goed terug, maar verloren uiteindelijk toch. Ronald Koeman is teleurgesteld over het resultaat. Zakaria Labyad maakte de winnende treffer namens de Eindhovenaren.

Een misverstand tussen Feyenoord-doelman Erwin Mulder en verdediger Bruno Martins Indi ging vooraf aan die treffer. "Daardoor overheerst bij mij de teleurstelling", aldus Koeman op de clubsite van de Rotterdamse club. "Als je ziet hoe die goal van PSV valt, mag je ook teleurgesteld zijn. Het was een pijnlijke nederlaag."

Ondanks het verlies had de oefenmeester toch complimenten voor zijn ploeg. Hij zag dat zijn mannen veerkracht toonden. "Na de 2-1 waren wij duidelijk de betere ploeg op het veld. We waren sterker en agressiever dan PSV, wonnen veel duels. Het was alleen helaas niet voldoende vandaag."

Koeman kijkt vooruit naar de komende periode. "De situatie zoals die nu is bij ons is veelbelovend, we kunnen niet ontevreden zijn over de ontwikkeling van de ploeg. Alleen als je een serieuze titelkandidaat wilt zijn, kan je geen momenten zoals vandaag bij de 3-2 meemaken", besloot hij.

Van Calker met viermansbob knap vierde bij WK

Edwin van Calker heeft bij het wereldkampioenschap bobsleeën bij de viermansbob voor een mooie prestatie gezorgd. Van Calker eindigde samen met Sybren Jansma, Jeroen Piek en Arno Klassen op een vierde plaats, de beste prestatie ooit voor een Nederlands team.

Gisteren stond het kwartet al vijfde en wist bij de laatste afdaling in Lake Placid Aleksandr Zoebkov nog voorbij te gaan Uteindelijk strandde de equipe van piloot Van Calker op 0,31 van het podium.

Het goud ging naar de Amerikaan Steven Holcomb, die eerste ook al de titel won bij de tweemansbob. De tweede plaats ging naar het kwartet van de Duitser Maximilian Arndt, die op een halve seconde finishte van winnaar Holcomb. De derde plaats was voor Manuel Machata.


Van Calker knap vierde bij WK viermansbob (Foto: Pro Shots)

NSF supporters ontdaan van vlaggetjes

Een groep FOK!kers die als fans van het Nationaal Songfestival waren uitgenodigd om de opnames van vanavond bij te wonen zijn tot hun grote verbazing en ergernis ontdaan van alle vlaggetjes, boa's en andere meegebrachte feestelijke attributen.

Een lid van de beveiliging stapte op ze af met de mededeling dat zojuist besloten was dat alle vlaggetjes en versieringen moesten worden ingeleverd en na afloop weer meegenomen konden worden.

Tijdens het Nationaal Songfestival wordt degene gekozen die Nederland mag vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival in Baku, op 24 mei dit jaar. 

Zoals ieder jaar is er een enthousiaste en grote schare fans op FOK! die dit online en op tv volgt. 28 FOK!kers konden bij deze opname aanwezig zijn maar zij mogen dus, in tegenstelling tot eerdere jaren, slechts zonder vlaggetjes en boa's de studio in.

De uitzending start op vanavond om 20.20 uur, op Nederland 1. 

De winnaar van Nu of Nooit 2012 is bekend

Na een spannende finale waarin alle zes de finalisten zich van hun beste kant hebben laten zien, mag Major Tom een optreden op Pinkpop 2012 verzorgen!

Naast het optreden op Pinkpop, zal Major Tom aanwezig zijn op de Pinkpopperspresentatie op 29 februari in Paradiso Amsterdam en is er 500 euro aan studiotijd voor een Limburgse studio naar keuze beschikbaar gesteld als hoofdprijs.

Voor de verliezende finalisten is er toch ook glorie, ze zijn allemaal geboekt voor het Festival d-VERS 2012 in Sittard-Geleen en hebben diverse andere festivals, waaronder het bevrijdingsfestival, al aangegeven een van de finalisten te willen boeken.

FOK!fotograaf Serena Cloodt was aanwezig om een fotoreportage te maken, deze zal later online komen, dus houdt de specials in de gaten!

De complete uitslag:

1e Major Tom
2e Mary Shade
3e Solid Sun!
4e Hofbuskers
5e Life’s Electric
6e Cherry Darling

Mary Shade wint de aanmoedigingsprijs en dat is het opnemen van een videoclip!

Uitslagen Eredivisie speelronde 22

Dit weekend werd in de Eredivisie de 23e speelronde afgewerkt. De topper tussen PSV en Feyenoord werd gewonnen door de thuisploeg (3-2), terwijl de andere topper tussen AZ en Heerenveen eindigde in een gelijkspel. FC Twente en Ajax deden goede zaken door hun wedstrijden te winnen.

De Graafschap heeft zijn eerste weedstrijd onder de nieuwe trainer Roelofsen verrassend gewonnen. Het won met 0-2 bij Roda JC Kerkrade en draagde daarbij de laatste plaats over aan Excelsior.

De Graafschap kwam via Poepon totaal onterecht op voorsprong, nadat Roda JC het eerste deel domineerde. Ook na rust zette Roda vol aan, maar de beste kansen waren voor de Doetichemers. Die scoorden uiteindelijk nog de 0-2 door El Hassnaoui. 

AZ en sc Heerenveen hebben na een leuk duel met 3-3 gelijkgespeeld. De begingfase van het duel viel nog tegen, maar bij rust stond AZ door een goal van Altidore alsnog voor.

Na rust ging het duel over en weer. Djuricic maakte gelijk, nadat Dost in buitenspelpositie stond. Altidore zorgde niet snel daarna alweer voor een voorsprong voor de Alkmaarders. Tien minuten voor tijd stond Heerenveen plots op voorsprong door goals van Dost en Narsingh, die werden geholpen door een slecht uitziende Esteban. Uiteindelijk zorgde Falkenburg voor de 3-3 eindstand.

Ook stond de topper tussen PSV en Feyenoord op het programma. Het verslag van de wedstrijd kan je hier vinden.


Labyad scoorde de beslissende treffer bij PSV - Feyenoord. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen speelronde 22

Thuis Uit Uitslag
RKC Waalwijk Vitesse 1-0
NAC Breda ADO Den Haag 4-0
Roda JC Kerkrade De Graafschap 0-2
VVV-Venlo Heracles Almelo 3-1
N.E.C. Nijmegen FC Groningen 4-0
Excelsior Ajax 1-4
PSV Feyenoord 3-2
FC Twente FC Utrecht 1-0
AZ sc Heerenveen 3-3

Stand

# Club Wed. w g v p v-t
1 PSV 23 14 6 3 48 60-28
2 AZ 23 14 4 5 46 48-24
3 FC Twente
22 13 6 3 45 59-23
4 sc Heerenveen 23 12 8 3 44 52-34
5 Ajax
23 12 7 4 43 59-32
6 Feyenoord 23 12 5 6 41 47-31
7 Vitesse 23 9 5 9 32 27-28
8 FC Groningen 23 9 5 9 32 35-42
9 Roda JC Kerkrade 23 10 1 12 31 39-49
10 Heracles Almelo 23 8 6 9 30 38-34
11 RKC Waalwijk 23 8 4 11 28 26-35
12 N.E.C. Nijmegen 23 8 2 13 26 25-34
13 FC Utrecht 23 6 7 10 25 35-40
14 NAC Breda 23 7 4 12 25 29-36
15 ADO Den Haag 23 6 6 11 24 27-48
16 VVV-Venlo 23 6 4 13 22 28-52
17 De Graafschap 22 4 4 14 16 21-50
18 Excelsior 23 3 6 14 15 17-52

[Bundesliga] Bayern overklast Schalke 04

Bayern München heeft zondag de topper in de Bundesliga met 2-0 van Schalke 04 gewonnen. Franck Ribéry was goud waard voor de Duitse Rekordmeister. De Fransman scoorde negen minuten voor de rust en tien minuten na de spelhervatting. De score had nog hoger uit kunnen vallen, maar Ivica Olic scoorde in buitenspelpositie.

Bayern klimt door de zege naar de tweede plaats in Duitsland. Koploper Borussia Dortmund heeft met vijftig punten twee punten meer dan de ploeg van Arjen Robben. Dortmund komt later zondag nog in actie tegen Hannover 96. Schalke heeft 44 punten en staat vierde. Borussia Mönchengladbach staat met 47 punten op de derde positie.


Bayern overklast Schalke 04 (Foto: Novum)

Van Dam: overheid moet zzp'ers te hulp schieten

De overheid moet de regie nemen bij het verzekeren van zzp'ers tegen inkomensverlies bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en klusloosheid. Ook moet er een nieuw pensioenfonds komen voor zelfstandigen zonder personeel. Daarvoor pleit zondag Kamerlid Martijn van Dam, die kandidaat is voor het leiderschap van de PvdA.

Van Dam oppert een premie naar draagkracht en een uitkering op basis van eigen opbouw. "Allemaal vrijwillig, want de vrijheid van zzp'ers is een groot goed. Door het collectief te regelen, worden risico's beter gedeeld en wordt het goedkoper," schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Het gaat volgens het Kamerlid om bijna de helft van de bouwvakkers, veel vrachtwagenchauffeurs, freelancers en interim-managers. Allemaal verdienen ze meer zekerheid, schrijft Van Dam. Hij vindt dat de overheid bij de banken moet afdwingen dat zzp'ers en flexwerkers langs dezelfde meetlat worden gelegd als gewone werknemers en dus ook gewoon een huis kunnen kopen.

Het huidige kabinet heeft afgesproken niet te tornen aan de regels rondom het ontslagrecht en de arbeidsmarkt. De 34-jarige Van Dam memoreert dat Nederland al jaren 'gevangen' zit in discussies over ontslagbescherming, terwijl de werkelijkheid is dat een op de drie werkenden - mensen met een tijdelijk contract of zzp'ers - helemaal geen ontslagbescherming geniet.

Werkgevers kunnen kosten risicoloos op hen afwentelen, aldus Van Dam, die stelt dat mensen met flexibelere arbeidsrelaties er niets aan hebben als de PvdA zijn hakken in het zand zet als over de arbeidsmarkt wordt gesproken. Hij wil dat 'taboe' doorbreken, zonder de rechten van werknemers die een vast contract hebben aan te tasten.

De kandidaat-partijleider pleit voor een nieuw soort flexcontract dat voor onbepaalde duur geldig is, maar toch op korte termijn is op te zeggen. In ruil daarvoor moet de werkgever een opslag op het loon betalen en een hogere WW-premie voor versnelde opbouw van WW-rechten. Dit zou de balans op de arbeidsmarkt herstellen. "Werkgevers krijgen wel flexibiliteit, maar kunnen niet langer hun risico's kosteloos afwentelen op werknemers. Die raken op hun beurt verlost van het circus van opeenvolgende tijdelijke contracten en krijgen meer loon en een betere WW."

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vraagt zich af of Van Dam een grap maakt. "Dit is een schopstoelcontract", twittert hij. Hij brengt in herinnering dat hij met Van Dams fractiegenoot Mariët Hamer aan een wet over het onderwerp werkt.


Van Dam: overheid moet zzp'ers te hulp schieten (Foto: Novum)

Knoppencombinaties in Persona 4 Arena-video

Er is afgelopen week een filmpje online verschenen van Persona 4 Arena waarin we verschillende knoppencombinaties zien. Het ruim drie minuten durende filmpje toont ons een aantal personages en hun bewegingen.

Persona 4 Arena zal komende zomer in Amerika uitkomen voor PS3 en Xbox 360. Of er een Europese versie zal komen is nog niet bekendgemaakt. Bekijk hier onder het filmpje dat wel volledig in het Japans is.

Omgebracht meisje Nootdorp kende verdachte niet

Het 15-jarige meisje dat zaterdagochtend dood op straat werd aangetroffen in Den Haag, kende de 25-jarige verdachte niet. Hoewel het nog vroeg in het onderzoek is, is daar niets van gebleken, zegt een politiewoordvoerder zondag.

Het meisje uit Nootdorp is door een misdrijf om het leven gekomen. De politie kreeg zaterdag rond 07.10 uur een melding dat ze roerloos lag in de Goudenregenstraat. Hoe ze om het leven is gebracht, is nog onduidelijk.

De 25-jarige man meldde zich later bij de politie. Hij is zondag verhoord, maar nog niet uitgebreid, aldus de politiezegsvrouw. "Het is een heel precair onderzoek. We zijn druk bezig met getuigenverklaringen en forensisch onderzoek."

Het slachtoffer is volgens lokale media zondag herdacht door de Haagse rugbyvereniging HRC, waar ze lid van was. Ondanks de vakantie houdt het Maerlant Lyceum in Den Haag maandag een besloten bijeenkomst in verband met haar dood. Het meisje zou vrijdagavond in Den Haag gaan stappen met een vriendin, maar die zou haar kwijt zijn geraakt.

Uitslag AZ - sc Heerenveen

AZ en sc Heerenveen hebben in een aantrekkelijke topper in de Eredivisie met 3-3 gelijkgespeeld. Hierdoor lopen de ploegen twee punten achterstand op PSV op dat eerder vandaag Feyenoord met 3-2 wist te kloppen.

AZ en Heerenveen waren aan elkaar gewaagd en dat was in het eerste half uur van de wedstrijd te merken, omdat beide ploegen niets weggaven, al was AZ'er Maher dichtbij een doelpunt, maar zijn schot mislukte. Daarna wist Altidore te scoren door met de rug naar het doel de bal aan te nemen, te draaien en te scoren. Plots was AZ de bovenliggende partij, waarbij er ook nog kansen voor Marcellis en Holman te noteren vielen.


Holman (AZ) probeert Schmidt (links) van zich af te houden. Op de achtergrond kijkt Gouweleeuw toe (Foto: Pro Shots)

Ook na rust was de wedstrijd in evenwicht, waarbij Heerenveen via een gelukkige goal van Djuricic op gelijke hoogte kwam. AZ werd wakker, want nauwelijks drie minuten later zette de Amerikaan de Alkmaarders weer op voorsprong. Hij had daarna ook de 3-1 moeten aantekenen, maar miste, net als Falkenburg.

Uit het niets kwam Heerenveen een kwartier voor tijd via Dost na een fout van doelman Esteban langszij. De Friezen gingen gesterkt door dit doelpunt op zoek naar een voorsprong en die kwam er via een stift van Narsingh. Aan de andere zijde zorgde Falkenburg snel daarna voor de gelijkmaker. AZ ging nog op zoek naar de zege, maar verder dan 3-3 kwamen beide ploegen niet meer.

AZ

3 - 3

sc Heerenveen

 26' Altidore
 58' Altidore
 83' Falkenburg
   55' Djuricic
 76' Dost
 81' Narsingh
 
 Gele kaart: Kums (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.763
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Klavan
Viergever
Poulsen
Maher
Falkenburg
Elm
Beerens
Altidore
Holman (Gudmundsson/84)
  Vandenbussche
Schmidt
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Kums (Roorda/74)
Djuricic (Assaidi/62)
Elm
Narsingh
Dost
Van La Parra (Sibon/62)

Pokémon Black and White 2 in juni

Vanochtend berichtten we dat Pokémon Black and White 2 uit zou komen voor de Nintendo DS. Nu is bekend dat beide versies tegelijkertijd uit zullen komen in juni van dit jaar.

Hieronder zie je het aankondigingsplaatje met daarop al twee Pokémon: Black Kyurem en White Kyurem. De namen zijn bekendgemaakt door Junichi Masuda die eerder deze week ook aangaf dat we Pokémon Smash in de gaten moesten houden.

Pokemon

'Kingdom Hearts 3D komt 27 juli'

De Franse webshop van Square Enix heeft Kingdom Hearts Dream Drop Distance toegevoegd aan het systeem. Ook stond er een releasedatum bij van 27 juli 2012. Inmiddels is deze vervangen voor alleen 2012.

Er was al bekendgemaakt dat de Europese versie dit jaar uit zou komen. Of de game ook echt in juli uit gaat komen is nog niet officieel bekendgemaakt. Bekijk hieronder de informatie van deze pagina waar nog stond dat 27 juli de releasedatum was. De game komt uit voor de Nintendo 3DS.

Kingdom Hearts

Europa League

Het was een goede week voor het Nederlandse voetbal: Ajax, AZ, FC Twente en PSV wonnen allen hun wedstrijd in de Europa League. Ajax werd over twee duels gezien weliswaar uitgeschakeld, maar een overwinning op Manchester United telt altijd. De Europa League is het kleine broertje van de Champions League, maar toch: het is de enige Europese prijs die een Nederlandse club nog kan winnen.

Tuinbeelddief actief in Apeldoorn

In Apeldoorn zijn in de nacht van zaterdag op zondag tientallen beelden uit tuinen gestolen. De beeldjes zijn zondagochtend teruggevonden in de Tormentilstraat, maar de politie heeft nog lang niet alle eigenaren kunnen traceren.

Een aantal beeldjes is al wel terug bij de rechtmatige eigenaar, maar de politie heeft nog zo'n dertig beeldjes liggen. Mensen die een beeld missen of iets verdachts hebben gezien wordt verzocht contact op te nemen met de politie.


Tuinbeelddief actief in Apeldoorn (Foto: Novum)

[Serie A] AS Roma onderuit bij Atalanta

Maarten Stekelenburg moest zondag vier keer vissen. De Nederlandse keeper van AS Roma, de nummer vijf van de Serie A, ging met zijn ploeg bij nummer zestien Atalanta met 4-1 onderuit.

Na negentien minuten stonden de Romeinen al met 2-0 achter door treffers van Marilungo en Denis. Roma deed nog in de eerste helft iets terug via Borini. In de tweede helft werd Stekelenburg nog twee keer gepasseerd. Denis tekende voor beide treffers en bracht daarmee zijn totaal in dit duel op drie.

Catania won zondag thuis van Novara met 3-1. Chievo was thuis met 1-0 te sterk voor Cesena. Cagliari ging in eigen huis met 1-2 onderuit tegen Lecce en Siena versloeg Palermo met 4-1.


AS Roma onderuit bij Atalanta (Foto: Novum)

[Six Nations] Tweede winst voor Frankrijk

Frankrijk heeft hun tweede duel in de Six Nations winnend afgesloten. De Fransen waren in en tegen Schotland met 17-23 te sterk voor de thuisploeg. Door hun winst lijken ze nu samen met Wales de belangrijkste kandidaat op de eindzege.

Schotland kende een sterke start van het duel. Het kwam, nadat het eerst een penalty miste, na acht minuten op een 7-0 voorsprong nadat Stuart Hogg een try scoorde en Greig Laidlaw wel raad wist met de conversie. Een kleine twintig minuten later breidde Laidlaw de voorsprong verder uit door een penalty te verzilveren, maar daarna gaven de Schoten de voorsprong nog voor rust weg.

Amper twee minuten na de score van Laidlaw wist Frankrijk via Wesley Fofana een try te scoren, waarna Morgan Parra de conversie ook maakte. Ondanks dat de Fransen niet sterk speelden had het met een voorsprong kunnen gaan rusten. Parra wist een eerste penalty tussen de palen te werken, waarna hij een tweede miste. De ruststand was derhalve 10-10.

De Fransen kwamen na rust alsnog op voorsprong, doordat Parra weer een penalty wist te benutten. Het leek de Schotten niet te deren, want het kwam via een goede overname en een try van Lee Jones weer op voorsprong. Ook de conversie werd door Duncan Weir verzilverd.

Lang konden de Schotten niet genieten van de voorsprong. Slecht verdedigingswerk van de thuisploeg stond aan de basis van een nieuwe try van de Fransen via Maxime Medard. De conversie van weer Parra zorgde voor een 17-20 voorsprong met nog een kwart van de wedstrijd te gaan.

De Schotten probeerden de Fransen onder druk te zetten, maar een try zat er niet in. De Fransen wisten met een van hun kleine kansen wel raad en scoorde via Lionel Beauxis een drop-goal. De nummer twee van de wereld hield de Schotten daarna onder controle en haalden zo hun tweede zege van de Six Nations binnen.

Stand

# Land Gespeeld gewonnen gelijk verloren punten voor tegen
1 Wales 3 3 0 0 6 69 46
2 Frankrijk 2 2 0 0 4 53 29
3 Engeland 3 2 0 1 4 44 40
4 Ierland 2 1 0 1 2 63 33
5 Schotland 3 0 0 3 0 36 63
6 Italië 3 0 0 3 0 37 91


Programma

Datum Thuis Uit
Zondag 4 maart 16:00 Frankrijk Ierland
Zaterdag 10 maart 15:30 Wales Italië
Zaterdag 10 maart 18:00 Ierland Schotland
Zondag 11 maart 16:00 Frankijk Engeland

Sijsling doorstaat matchpoints en wint in Wolfsburg

Igor Sijsling heeft zijn tweede challengerzege van het jaar geboekt. De 24-jarige Amsterdamse tennisser was in de finale van Wolfsburg in drie sets te sterk voor de Pool Jerzy Janowicz. Sijsling doorstond in de tiebreak van de beslissende derde set vier matchpoints en trok uiteindelijk zelf aan het langste eind: 4-6, 6-3 en 7-6 (9). Begin februari was Sijsling ook al de sterkste in het Franse Quimper.

Janowicz had aan één break genoeg om het eerste bedrijf met 6-4 binnen te slepen. In de tweede set waren de rollen omgedraaid en volstond een break voor Sijsling om de verhoudingen weer in evenwicht te brengen.

In de beslissende derde set gaven de twee elkaar geen strobreed toe. Er moest uiteindelijk een tiebreak aan te pas komen om een winnaar te forceren. Janowicz had de zege voor het grijpen, maar liet vier matchpoints onbenut. Sijsling, de nummer 147 van de wereld en 89 plaatsen hoger genoteerd dan zijn opponent, sloeg bij 10-9 op zijn eerste wedstrijdpunt meteen toe.

Gerard Butler 'gezond' na opname in kliniek

Gerard Butler maakt het goed nu hij een tijdje in een afkickkliniek heeft gezeten. De acteur zat drie weken in de Betty Ford-kliniek vanwege een verslaving aan pijnstillers. De 42-jarige acteur mocht de kliniek vrijdag verlaten, laat een woordvoerder weten aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Hij is helemaal gezond."

Butlers problemen zouden in 2006 zijn begonnen tijdens opnamen voor de film 300, waarin hij een fysiek zware rol speelde. Zijn probleem met pijnbestrijding werd erger tijdens het filmen van Of Men and Mavericks, eind vorig jaar, waarbij Butler gewond raakte tijdens het surfen en in het ziekenhuis belandde. De acteur realiseerde zich dat hij te veel leunde op pijnstillers en liet zich opnemen.

De acteur had in het verleden ook een alcoholprobleem. Onlangs deed Butler daarover een boekje open in het tijdschrift Red Bulletin. "Een of twee drankjes waren nooit genoeg voor mij. Ik mis het nu niet, het is alsof ik mijn hele leven niet heb gedronken."

Del Potro pakt titel in Marseille

Juan Martin del Potro heeft zondag bij het ATP-toernooi in Marseille de titel gewonnen. De Argentijnse tennisser was voor de tweede keer in twee weken Michaël Llodra uit Frankrijk de baas: 6-4, 6-4. Vorige week in Rotterdam kwamen de twee elkaar in de tweede ronde tegen. Toen won Del Potro in drie sets.

Del Potro, de nummer tien van de wereld, greep in Zuid-Frankrijk de tiende titel uit zijn loopbaan. De vorige, in Estoril, haalde hij tien maanden geleden binnen. In Rotterdam haalde Del Potro ook de eindstrijd, maar daarin boog hij voor Roger Federer.

Voetganger moet voet missen door tram

Een 21-jarige voetganger uit Delft is zaterdagochtend zwaargewond geraakt bij een ongeval met een tram. Hij moet vermoedelijk een voet missen, meldt de politie zondag.

Het slachtoffer probeerde rond 08.00 uur bij de halte op de Westlandseweg de net vertrokken tram tot stilstand te bewegen. Hij kwam ten val, werd aangereden door de tram en raakte ernstig gewond aan zijn voeten. Het slachtoffer is direct geopereerd.

De 48-jarige trambestuurder is opgevangen en gehoord op een politiebureau. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval en is op zoek naar getuigen die de man hebben zien vallen.

[Premier League] Arsenal klopt Spurs na 0-2 achterstand

Arsenal heeft zondagmiddag de Noord-Londense derby tegen Tottenham Hotspur gewonnen. In het Emirates Stadium werd het 5-2. De bezoekers kwamen via Louis Saha en Emmanuel Adebayor op een 0-2 voorsprong, maar door goals van Bacary Sagna, Robin van Persie, Tomas Rosicky en Theo Walcott (2x) boekte Arsenal alsnog een ruime zege.

De wedstrijd ontvouwde zich vanaf het beginsignaal tot een waar spektakelstuk. Al na vier minuten kwamen de Spurs op voorsprong, door een van richting veranderd schot van spits Saha. Arsenal ging vol overgave op jacht naar de gelijkmaker. Van Persie was tweemaal dicht bij, maar Rosicky kreeg de grootste kans. Zijn kopbal werd gekeerd door goalie Brad Friedel.

Op de counter kwam Tottenham tegen de verhouding in op 0-2. Een schwalbe van Gareth Bale leverde de bezoekers een penalty op, die vervolgens door Adebayor werd benut.

Binnen twee minuten kwam Arsenal op gelijke hoogte. Vijf minuten voor rust kopte Sagna binnen, nadat Van Persie even daarvoor de paal had geraakt. Twee minuten later kreeg de Oranje-international alsnog zijn treffer. Van Persie schoot van buiten het strafschopgebied knap raak.

Na rust mocht Rafael van der Vaart zijn entree maken. Het deed het spel van Tottenham geen goed. Al na vijf minuten zorgde Rosicky op aangeven van Sagna voor de 3-2. De pret was daarna nog niet op. Door twee treffers van Walcott liep Arsenal uit naar 5-2.

Door de zege achterhaalt Arsenal stadsgenoot Chelsea op de vierde plaats. Beide clubs hebben 46 punten uit 26 wedstrijden. Nummer drie Tottenham heeft zeven punten meer.

Man dreigt woning op te blazen

Een 63-jarige man uit Lelystad is zaterdagmiddag aangehouden omdat hij had gedreigd zijn woning op te blazen met een explosief. De politie heeft hem in Harderwijk aangehouden. Er zijn geen explosieven aangetroffen.

De politie sloot niet uit dat hij een explosief bij zich had in Harderwijk, waar hij na onderzoek op de Kapittelstraat werd aangetroffen in zijn auto. De man is meegenomen naar een politiebureau, waar hij in een cel is gezet om te worden verhoord. Zijn auto is doorzocht, maar daarin lagen geen explosieven.

Beyoncé en Jay-Z gaan lunchen met spruit

Beyoncé en Jay-Z zijn zaterdag voor het eerst in het openbaar gespot met hun dochtertje Blue. Het meisje, dat begin januari ter wereld kwam, was gehuld in een zwarte deken. Beyoncé en Jay-Z gingen met hun spruit buiten de deur lunchen, schrijven verschillende Amerikaanse media.

Beyoncé droeg haar zeven weken oude baby naar binnen, met Jay-Z en een legertje bodyguards in haar kielzog. Volgens ooggetuigen was de lunch van het artiestenkoppel van korte duur. Beyoncé zou zich niet honderd procent hebben gevoeld, waardoor het jonge gezin na een halfuurtje weer vertrok.

De eerste foto's van Blue doken begin deze maand op. Hoewel Beyoncé en Jay-Z miljoenen hadden kunnen verdienen door de kiekjes te verkopen, plaatsten ze de foto's op internet. "We willen jullie laten delen in onze vreugde", schreef het paar bij de babyfoto's. "Bedankt voor het respecteren van onze privacy in deze mooie tijd in ons leven."

'PowNews verziekt de politiek'

PowNews kan beter van het Binnenhof geweerd worden. Dit zei columniste Naema Tahir zondagmiddag in Buitenhof.

Zij baalt ervan dat de politiek een 'mediacratie' is geworden: "Hoe goed je inhoudelijk ook bent, hoeveel visie en kennis je ook hebt, zelfs al heb je een overdosis aan leiderscapaciteit, als je op tv niet een ontspannen en gewiekste indruk wekt, ben je gesjocht. Zoals een mediatrainer deze week in de krant zei: 'Hoe je iets zegt is belangrijker dan wat je zegt.'"

Vooral omroep PowNed met reporters als Rutger Castricum krijgt er van Tahir van langs: "De afgelopen jaren is het, met de komst van omroepen als PowNed, stukken erger geworden. PowNews Rutger Castricum is totaal niet in de inhoud geïnteresseerd, hondsbrutaal en er alleen maar op uit politici belachelijk te maken. En daar is hij verdomd goed in. Thorbecke had het, met Rutger Castricum in de buurt, nog geen dag uitgehouden in de politiek. Sterker nog, hij was niet eens de politiek ingegaan."

Daardoor mijden ook steeds meer capabele mensen de Haagse politiek volgens de columniste: "Ze vertrekken, zoals Cohen. Of ze weigeren de politiek in te gaan. Ze hebben geen zin om publiekelijk voor schut te worden gezet, zonder de kans te krijgen op de inhoud in te gaan. Ze hebben geen zin om het lot te delen van Ella Vogelaar. Op tv schaamteloos achtervolgd en onderuit gehaald."

Tahir is verontrust over deze ontwikkeling: "Wie blijven er dan over als politicus? Makkelijke babbelaars, cabaretiers, acteurs en demagogen. Een gevaarlijke ontwikkeling. Hoe stop je die? Er is maar één manier: onfatsoenlijke televisiejournalisten weren van het Binnenhof. De pers vormt een onmisbare controle op de macht. Dat is waar. Maar alleen de beschaafde pers. Laat daarom alleen beschavelingen toe. De televisietactieken van Rutger Castricum en de zijnen verzieken de politiek alleen maar."


'PowNews verziekt de politiek'

Cavendish winnaar Kuurne - Brussel - Kuurne

Wereldkampioen Mark Cavendish heeft Kuurne - Brussel - Kuurne op zijn naam geschreven. De wereldampioen van Sky was verreweg de sterkste in de massasprint. Hij bleef Yevgheni Hutarovich en Kenny van Hummel voor.

Lang reed een kopgroep van zeven vooruit, maar deze werd na de Oude Kwaremont door een groep van twintig renners bijgehaald. Daarbij zaten onder andere de nummers twee en drie van gisteren; Tom Boonen en Juan Antonio Flecha. Het groepje kreeg een minuut voorsprong op het peloton, waarin Vacansoleil en Lotto-Belisol het achtervolgende werk deden.

In de kopgroep was de samenwerking, mede door de aanwezigheid van ploeggenoten van Mark Cavendish, niet ideaal. Op een kleine 50 kilometer van de streep werd de groep ook gegrepen. Daarna mocht er een kleine groep wegrijden, met daarbij Niko Eeckhout, Wouter Mol en Sylvain Chavanel. Team Sky (Cavendish) hield het gat binnen de perken en gaf maximaal een minuut prijs.

Op vijf kilometer van de aankomst werd de groep ingegrepen en was de massasprint een feit. Daarin bleek Cavendish verreweg de sterkste, voor Hutarovich en Van Hummel.

Uitslag PSV - Feyenoord

In een spannende en zeer vermakelijke wedstrijd is PSV er in geslaagd om van Feyenoord te winnen. In het Philips-stadion stond er na 90 minuten 3-2 op het scorebord, waarbij de derde treffer van de Eindhovenaren pas in de slotfase viel.

PSV begon furieus aan het duel en zette Feyenoord al snel onder druk. Dit leverde vervolgens kansen op voor Atiba Hutchinson en Zakaria Labyad, maar zij hadden hun vizier niet op scherp staan. Ook Dries Mertens stelde doelman Erwin Mulder in de beginfase op de proef, waarna het tempo van de thuisploeg wat inzakte. Hierdoor kwamen de Rotterdammers beter in het spel en kregen prompt een aantal goede mogelijkheden via onder meer Guyon Fernandez. Het spel van Karim El Ahmadi viel vooral op, aangezien hij overal te zien was.

Halverwege het eerste bedrijf leek PSV weer wat meer overmacht te krijgen en werd Feyenoord weer vastgezet op de eigen helft. Hierdoor kon Hutchinson op avontuur gaan, maar was te zelfzuchtig en ging voor eigen succes. Guyon Fernandez zette daar een mogelijkheid voor de Rotterdammers tegenover. Toch waren het de Eindhovenaren, die met een voorsprong gingen rusten. In de laatste minuut van de officiële speeltijd joeg Toivonen de bal tegen het touw, nadat hij door Dries Mertens werd bediend.


Ola Toivonen viert het doelpunt voor PSV met zijn ploeggenoten (Foto: Pro Shots)

De tweede helft kende een tamme start, maar de eerste grote kans was voor PSV. Dries Mertens slaagde er in om doelman Erwin Mulder te komen, maar raakte vervolgens de paal. Na bijna een uur spelen had Guyon Fernandez zijn ploeg opnieuw kunnen benadelen, aangezien hij Marcelo een kopstoot gaf. Arbiter Liesveld zag dit echter niet, maar gaf de aanvaller uiteindelijk wel een gele kaart voor protesteren.

Na een dik uur spelen besliste Dries Mertens de wedstrijd met een zeer fraai doelpunt. De Belg liep daarbij wel een blessure op en kon de wedstrijd niet meer afmaken. Feyenoord was op dat moment, op een paar kleine kansen na, vrijwel niet meer in het spel voorgekomen. Vijf minuten later hielp Fernandez zijn ploeg weer in het zadel door de aansluitingstreffer voor zijn rekening te nemen. Ruben Schaken was verantwoordelijk voor de voorzet, die tot doelpunt werd gepromoveerd.

Met nog twintig minuten op de klok schoot Fernandez ook zijn tweede treffer van de middag binnen. Na knullig verdedigen van PSV slaagde de aanvaller van Feyenoord er in om de stand weer gelijk te trekken. PSV leek daarna aangeslagen te zijn, maar toonde in de 85e minuut toch veerkracht. Zakaria Labyad, die een matig duel speelde, zette zijn ploeg na een fout in de Rotterdamse defensie weer op voorsprong.


Georginio Wijnaldum in duel met Otman Bakkal (Foto: Pro Shots)

In de slotfase kregen beide ploegen nog kansen op een treffer, maar er werd niet meer gescoord. Hierdoor won PSV opnieuw van Feyenoord, al was de nasmaak voor de Rotterdammers nu minder zuur dan vorig seizoen.

Lees hier het live-blog nog eens terug.


PSV

3 - 2

Feyenoord

 44' Toivonen
66' Mertens
85' Labyad
   71' Fernandez
79' Fernandez
 
 Gele kaart: , Mokotjo, Fernandez, (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Willems (Pieters/63)
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Labyad (Depay/90)
Matavz
Mertens (Lens/67)
  Mulder
Mokotjo
Vlaar
Martins Indi
Nelom
El Ahmadi
Clasie (Vilhena/71)
Bakkal (de Vrij/80)
Schaken
Fernandez
Cabral (Manu/90)

LIVE-blog: PSV - Feyenoord

Zondagmiddag 26 februari vond in Eindhoven de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord plaats. FOK!sport volgde deze wedstrijd via een live-blog, dat je hieronder nog eens terug kan lezen.

90' - De wedstrijd is afgelopen! PSV wint in een zeer spannende wedstrijd met 3-2 van Feyenoord.

90' - Ook in de laatste minuten blijft het spannend. Zowel PSV als Feyenoord krijgen kansen om te scoren.

90' - In blessuretijd gaat Memphis Depay nog even op avontuur, steekt het hele veld over en slaagt er bijna in om te scoren.

90' - Zakaria Labyad is de laatste speler die er door Fred Rutten wordt uitgehaald. Hij wordt vervangen door Memphis Depay, die zijn debuut in de Eredivisie maakt. Bij Feyenoord wordt Jerson Cabral vervangen door Elvis Manu.

89' - Feyenoord zet nog eens aan in een ultieme poging om de stand opnieuw gelijk te trekken.

85' - DOELPUNT PSV! De verdediging van Feyenoord, die een zeer goede wedstrijd speelt, gaat gruwelijk in de fout. Zakaria Labyad profiteert en zet zijn ploeg weer op voorsprong.

82' - Feyenoord heeft na de gelijkmaker flink wat energie gekregen en speelt PSV helemaal zoek. De Eindhovenaren weten even niet waar ze het moeten zoeken.

79' - DOELPUNT FEYENOORD! Guyon Fernandez profiteert opnieuw na zeer zwak verdedigen van PSV. Ruben Schaken is ook deze keer de aangever.

71' - DOELPUNT FEYENOORD! Guyon Fernandez bezorgt Feyenoord de aansluitingstreffer tegen PSV door een fraaie voorzet van Ruben Schaken vanaf de rechterzijde binnen te tikken.

70' - Wissel aan de zijde van Feyenoord. Jordy Clasie wordt vervangen door Tonni Vilhena.

66' - DOELPUNT PSV! Dries Mertens lijkt de topper tegen Feyenoord te beslissen, nadat hij op zeer fraaie wijze weet te scoren. De Belg loopt daarbij wel een blessure op en kan niet verder. Hij wordt vervangen door Jeremain Lens.

63' - De eerste wissel bij PSV. Jetro Willems wordt vervangen door Erik Pieters. Het is voor de linksback de tiende wedstrijd op rij, dat hij de 90 minuten niet volmaakt. Pieters maakt met deze invalbeurt zijn rentree in de Eredivisie.

61' - Zakaria Labyad zet de bal voor, die bijna in het doel lijkt te zeilen. Erwin Mulder laat zich in elk geval niet verrassen en slaagt erin de bal te stoppen.

56' - GELE KAART FEYENOORD! Guyon Fernandez krijgt een gele kaart, na een overtreding op Marcelo. Uit de videobeelden blijkt echter dat de aanvaller van de Rotterdammers opnieuw een kopstoot heeft uitgedeeld. Het had dus rood moeten zijn.

54' - Een enorme kans voor PSV. Dries Mertens schiet op het doel van Erwin Mulder, maar raakt uiteindelijk de paal. Even daarvoor probeerde Jerson Cabral een voorzet af te leveren, maar faalde hierin.

48' - De eerste kansen in de tweede helft is voor Feyenoord. Guyon Fernandez en Otman Bakkal leveren een schot af, maar een doelpunt blijft vooralsnog uit.

46' - Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft, die door Otman Bakkal en Guyon Fernandez in gang wordt gezet.



45'
- Het is rust bij de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord. De Eindhovenaren gaan aan de leiding na en doelpunt van Ola Toivonen. Kunnen de Rotterdammers de stand weer gelijk trekken of loopt de thuisploeg verder weg? Over een kwartier zijn we weer terug.

45' - DOELPUNT PSV!! PSV komt op voorsprong door een doelpunt van Ola Toivonen, die na een fraaie actie van Dries Mertens wordt bediend en de bal achter Erwin Mulder schiet.

40' - Guyon Fernandez krijgt een vrije doortocht richting het doel van PSV, maar wordt gestuit door Marcelo, die voorkomt dat de aanvaller van Feyenoord kan schieten.

34' - Atiba Hutchinson gaat voor eigen succes, nadat hij vanaf de rechterkant richting het doel van Feyenoord loopt.

33' - Aan de andere kant zet Karim El Ahmadi daar een prima mogelijkheid tegenover, maar schuift de bal naast het doel van Andreas Isaksson.

32' - Daarna is ook Marcelo dichtbij de eerste treffer van de wedstrijd, maar zijn kopbal komt op het lichaam van Erwin Mulder terecht.

31' - Zakaria Labyad krijgt, nadat hij vanaf de rechterkant het strafschopgebied, binnenkomt, krijgt een enorme kans. Zijn poging belandt echter op de billen van Bruno Martins Indi, die op de doellijn stond.

29' - Na een aantal kleine overtredingen over en weer lijkt PSV het tempo weer wat omhoog te gooien. Daarnaast valt tot nu toe het spel van Karim El Ahmadi op, die overal op lijkt te duiken.

21' - Guyon Fernandez krijgt een enorme kans in het vijfmeter-gebied van Andreas Isaksson, maar weet de bal niet in het doel te werken.

18' - Het hoge tempo van PSV zakt wat in, waardoor Feyenoord er in slaagt om beter in de wedstrijd te komen. Dit resulteert in het feit dat de Rotterdammers vaker op de helft van de tegenstander te vinden zijn.

11' - Erwin Mulder moet zich strekken op een voorzet van Dries Mertens. De doelpoging wordt uiteindelijk omgezet in een corner.

8' - GELE KAART FEYENOORD! Kamohelo Mokotjo ontvangt de eerste gele kaart van de wedstrijd na een overtreding op Jetro Willems.

7' - De eerste kans voor Feyenoord is ook een feit. Karim El Ahmadi probeert het van afstand maar zijn schot wordt geblokt.

6' - PSV heeft in de eerst vijf minuten de overmacht, waar Feyenoord veel foutjes maakt. De druk van de Eindhovenaren is er in elk geval.

3' - De eerste doelpogingen aan de zijde van PSV zijn afkomstig van Atiba Hutchinson en Zakaria Labyad, die beide op doelman Erwin Mulder stuiten.

1' - Tim Matavz en Georginio Wijnaldum brengen de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord op gang.

0' - OPSTELLING FEYENOORD: Mulder, Vlaar, Martins Indi, El Ahmadi, Bakkal, Fernandez, Cabral, Mokotjo, Clasie, Nelom en Schaken.

0' - OPSTELLING PSV: Isaksson, Bouma, Marcelo, Strootman, Toivonen, Matavz, Wijnaldum, Hutchinson, Mertens, Labyad en Willems.

0' - Ook Kelvin Leerdam is geschorst en speelt derhalve niet mee in Eindhoven. Hij wordt vervangen door Kamohelo Mokotjo. Daarnaast krijgt Bruno Martins Indi wederom de voorkeur boven Stefan de Vrij.

0' - Jerson Cabral keert bij Feyenoord terug in de basis. Hij is de vervanger van John Guidetti, die vorige week in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk twee keer geel kreeg. Cabral zal aan de linkerzijde van het veld worden geposteerd.

0' - Trainer Fred Rutten geeft voor de wedstrijd tegen Feyenoord de voorkeur aan Wilfred Bouma. Dat betekent dat Timothy Derijck op de bank zal starten. Ook Erik Pieters, die net terug is van een blessure, begint als reserve.

0' - PSV deed afgelopen donderdag goede zaken in de strijd om de Europa League. De ploeg was met 4-1 te sterk voor Trabzonspor en neemt het in de volgende ronde op tegen Valencia. Feyenoord speelde vorige week gelijk tegen RKC Waalwijk (1-1).

0' - Vorig seizoen eindigde de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord in een 10-0 overwinning voor de Eindhovenaren. Eerder dit seizoen gingen de Rotterdammers met de zege aan de haal; 2-0.

Uitslag FC Twente - FC Utrecht

FC Twente heeft in de Eredivisie goede zaken gedaan door in eigen huis met 1-0 te winnen van FC Utrecht. Luuk de Jong zorgde voor de enige goal van de Tukkers die hiermee de aansluiting met PSV en AZ behouden.


Fer (Twente) troeft Asare (Utrecht) af in een duel (Foto: Pro Shots)

FC Twente

1 - 0

FC Utrecht

 44' De Jong
 
 
 Gele kaart: Schut (FC Utrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.700
Arbiter: Van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Cornelisse
Bengtsson
Douglas
Rosales
Janssen
Brama
Fer
Chadli (Plet/90+3)
De Jong
O.John (Bajrami/74)
  Fernández
Van der Maarel
Schut
Wuytens (van der Hoorn/46)
Bulthuis
Duplan
Mårtensson
Sneijder (Takagi/71)
Kali (Veldwijk/85)
Demouge
Asare

Plasman: Geschokt door gedrag VUmc

Advocaat Peter Plasman zegt geschokt te zijn door het gedrag van de raad van bestuur-voorzitter Elmer Mulder van het VU medisch centrum. Dit zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur.

Volgens de strafrechtgeleerde heeft het VUmc overduidelijk het beroepsgeheim geschonden door producent Eyeworks twee weken lang met 35 verborgen camera's alles te laten filmen op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis voor het RTL-programma 24 Uur: Tussen Leven En Dood.

Namens drie patiënten gaat Plasman komende week een klacht indienen bij de officier van justitie tegen zowel het VUmc als het Eyeworks van Reinout Oerlemans.

Volgens de advocaat is de zaak niet moeilijk: "Het is een heel simpel artikel en dat zegt dat iemand die een beroepsgeheim heeft en dat beroepsgeheim opzettelijk schend strafbaar is. En zo simpel is het; er is sprake van schending van het beroepsgeheim door derden informatie te verschaffen; door ze te laten meekijken en meeluisteren in het gesprek tussen arts en patiënt."

Voor RvB-voorzitter Mulder van het VUmc heeft Plasman geen goed woord over: "Het is uitermate verontrustend dat een dergelijke functionaris, voorzitter van een ziekenhuis, zo tegen het medisch beroepsgeheim aankijkt. Er is geen sprake van enige spanning tussen informatieplicht en recht op privacy. Ik vind het schokkend."

De advocaat zegt dat zijn cliënten de aanklacht in willen dienen omdat het een principekwestie is. Plasman hoopt hiermee dat voor alle artsen in Nederland het medisch beroepsgeheim nogmaals duidelijk wordt gemaakt.


Plasman: Geschokt door gedrag VUmc (Interview vanaf 4:04)

Politie vindt 12.000 erectiepillen in auto

De politie heeft vrijdagavond bij een grote verkeerscontrole aan de afslag Kelpen van de A2 in Limburg ongeveer 12.000 erectiepillen in een auto gevonden. De pillen zijn in beslag genomen, maakte de politie zondag bekend.

De woordvoerder kon niet zeggen of het om legale of illegale exemplaren ging. De bezitter voldeed in elk geval niet aan de eisen om de pillen te mogen verhandelen. "En zo'n hoeveelheid heb je niet voor privégebruik in je auto liggen", lichtte de woordvoerder toe. De eigenaar werd geverbaliseerd op grond van de Wet economische delicten.

De erectiepillen werden gevonden tijdens een gerichte controle op kentekens, waarbij 11 auto's staande werden gehouden, en de bestuurders onder meer werden bekeurd voor rijden met ingevorderd of ongeldig rijbewijs.

Twintig mensen onwel door oude cv-ketel

In Den Haag zijn zaterdagnacht twintig mensen onwel geworden door koolmonoxidevergiftiging veroorzaakt door een verouderde cv-ketel. Negen van hen zijn nagekeken in een ziekenhuis, laat een brandweerwoordvoerder weten.

De brandweer kreeg om 01.00 uur een melding dat mensen in een woning aan de Lijnbaan zich niet lekker voelden. Uit metingen bleek dat ook in de woningen boven de portiekwoning zich een verhoogde concentratie koolmonoxide had opgehoopt. De elf mensen die daar aanwezig waren zijn ter plekke behandeld. Door de houten vloer had het gas zich als een soort sluipmoordenaar verspreid, aldus de zegsman.

De woningen zijn geventileerd en de cv-ketel mag niet meer worden gebruikt.

[Primera División] Villarreal en Bilbao delen de punten

Villarreal heeft zondagmiddag het thuisduel met Athletic Bilbao niet winnend af kunnen sluiten. In Estadio El Madrigal werd het 2-2. De ploeg van trainer José Molina blijft door dat resultaat zeventiende, met 27 punten uit 24 wedstrijden. Athletic staat vijfde, maar heeft slechts zeven punten meer.

Villarreal kende een goede start. Na tien minuten schoot Marcos Senna de thuisploeg op voorsprong. Halverwege de tweede helft boog Athletic binnen een paar minuten de achterstand om in een voorsprong. Fernando Llorente en Markel Susaeta scoorden. Nog geen twee minuten na de 1-2 zorgde de Braziliaan Nilmar alweer voor de gelijkmaker.

Duizenden mensen protesteren tegen Poetin

Duizenden mensen hebben zondag een zestien kilometer lange menselijke keten gevormd. De betogers 'omsingelden' het centrum van Moskou uit protest tegen de Russische premier Vladimir Poetin.

Volgens de organisatie waren er ongeveer 34 duizend mensen nodig om de menselijke keten rond het centrum te completeren. Het lijkt erop dat dit gelukt is.

Niet alleen tegenstanders van Poetin waren op de been, ook zijn aanhangers waren vertegenwoordigd. Ze droegen borden in de vorm van een hart om hun nek waarop stond: 'Poetin houdt van iedereen'.

Poetin, die van 2000 tot 2008 president was, heeft zich kandidaat gesteld voor een derde termijn als president. Naar verwachting wint hij de verkiezingen zonder al te veel moeite. Desondanks heeft zijn imago een flinke deuk opgelopen door een golf van protest tegen zijn deelname.


Duizenden mensen protesteren tegen Poetin (Foto: Novum)

Giggs speelt negenhonderdste duel voor United

Ryan Giggs heeft zondag voor de negenhonderdste keer zijn opwachting in het shirt van Manchester United gemaakt. De 38-jarige Welshman begon in het uitduel bij Norwich City in de basis. Giggs speelde veruit de meeste wedstrijden voor United ooit. Legende Bobby Charlton volgt op 758 duels.

Giggs maakte zijn debuut in 1991 en won sindsdien 25 prijzen, waaronder tweemaal de Champions League, vier FA Cups en twaalf landstitels.

Het is niet uitgesloten dat Giggs de duizend duels haalt. Hij verlengde onlangs zijn contract voor volgend seizoen, wat zijn 23e jaar in dienst van de Red Devils wordt.

Man vindt drugs in brievenbus

Een 54-jarige inwoner van Wassenaar keek vorige week wel twee keer toen hij zijn brievenbus opende. In plaats van reclame, kranten of gewone post, trof hij drugs aan. Hij aarzelde geen moment en bracht zijn vondst naar het politiebureau.

Nadat de man, die aan de Fagelstraat woont, aangifte had gedaan bij de politie, kreeg hij bezoek van een 46-jarige man, die beweerde de rechtmatige ontvanger van de drugs te zijn. Hij werd weggestuurd, maar voor hij zich uit de voeten kon maken, was de recherche al aanwezig om hem in de kraag te vatten.

Tijdens het onderzoek werden er invallen gedaan in diverse woningen in de Goudstraat, Stompwijckstraat en Nieuw Rijksdorp. Alle woningen werden met behulp van een drugshond doorzocht en overal werd drugs in beslag genomen. 

Behalve de 46-jarige man werd er ook nog een 54-jarige man opgepakt, op verdenking van het spelen van drugskoerier. Tegen beide mannen is proces-verbaal opgemaakt. Over hun vervolging neemt het Openbaar Ministerie later een beslissing.

Tweede titel Sloof bij WK biatlon voor junioren

Chardine Sloof heeft wederom een wereldtitel veroverd bij het wereldkampioenschap biatlon voor junioren. De 19-jarige Waddinxveense won eerder deze week al de 12,5 kilometer individueel, dit keer was ze de beste op de achtervolging.

Tijdens de vier schietbeurten wist ze alle twintig schoten raak te schieten. Na de laatste schietronde pakte ze ruim de leiding en stond deze niet meer af.

Zweedse acteur Erland Josephson (88) overleden

De Zweedse acteur Erland Josephson is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden. Josephson speelde in tientallen films van de in 2007 gestorven regisseur Ingmar Bergman. Josephson leed al lange tijd aan Parkinson.

De acteur stierf in zijn geboorteplaats Stockholm. Op zijn zestiende leerde hij Bergman kennen, wat resulteerde in een jarenlange samenwerking. Bergman en Josephson maakten samen ruim veertig films en verschillende theaterstukken. Josephson brak in de jaren zeventig internationaal door dankzij Bergmans Scenes from a Marriage.

Josephson speelde ook in films van andere regisseurs. Zo was hij te zien in Nostalghia en The Sacrifice van Andrei Tarkovsky. In 2006 was Josephson voor het laatst in een film te zien, in het Zweedse Wellkåmm to Verona. De acteur laat een echtgenote en vijf kinderen achter.

Guardiola mag nieuwe spelers aantrekken

Als Pep Guardiola zijn contract verlengt bij FC Barcelona dan mag hij komende zomer vijftig miljoen euro aan transfers gaan besteden, zo maakte de club bekend. De oefenmeester heeft een aflopend contract bij de Catalanen en neemt alle tijd om deze te verlengen. Met dit aanbod hoopt de club dit te bespoedigen. Guardiola lijkt in de belanstelling van Internazionale te staan.

Ondanks de hoge schuld heeft Barcelona genoeg geld in kas om nieuwe transfers te kunnen bekostigen. Volgens een secretaris bij de club zijn de recettes toegenomen, net als de inkomsten uit shirtverkopen en het inzetten op Azië. De enige financiële domper voor Barça was het afkopen van het contract van Alexander Hleb.

Mocht Guardiola bijtekenen dan lijken Gareth Bale van Tottenham Hotspur en Santos-aanvaller Neymar de belangrijkste kandidaten te zijn om de selectie van de Catalanen te versterken.

Bleker: Verontwaardiging maakt PVV groter

De collectieve verontwaardiging over de PVV maakt die partij alleen maar groter. Dat zegt staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) in het RTL 4-programma Kwestie van Kiezen, dat zondagavond wordt uitgezonden.

Bleker noemt de PVV 'incorrect op bepaalde punten'. Ook is hij kritisch op het stigmatiseren van bevolkingsgroepen 'wat er soms in zit', het negeren van het 'grote belang van religie' en hij houdt ook niet van 'het taalgebruik'. Toch wordt volgens hem met twee maten gemeten. "En dat is dom. Daar maak je ze in feite alleen maar sterker mee."

Als voorbeeld wijst hij op voormalig SP-leider Jan Marijnissen, die een minister voor flapdrol uitmaakte. "Dat werd met de mantel der liefde bedekt."

Opiniepeiler Maurice de Hond concludeerde vorige week dat de PVV in zijn peiling vier zetels wint door de ophef over het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Deze week daalt de PVV twee zetels, volgens De Hond doordat het effect van het meldpunt is uitgewerkt.

Uitslag Excelsior - Ajax

Op Woudestijn werd het duel gespeeld tussen Excelsior en Ajax. Het duel werd door de Amsterdammers met 4-1 gewonnen. Deze overwinning kwam echter met moeite tot stand. De Rotterdammers misten een strafschop nadat Ricardo van Rhijn Tim Vincken neerlegde. Dit kwam de Ajacied op geel te staan. 

Even later had Rangelo Janga ook een strafschop moeten krijgen. In plaats van dat scheidsrechter Pol van Boekel een strafschop en rood aan Kenneth Vermeer gaf, bestrafte hij Janga met geel vanwege een schwalbe. Ajax kwam in de slotminuten toch nog twee keer tot scoren. Hieronder kan je de karakteristieken nalezen. 


Vermeer stopt penalty van De Graaf. (Foto: Pro Shots)

Excelsior

1 - 4

AFC Ajax

  67' Mattheij
   22' Özbiliz  
 45+1' De Jong  
 87' De Jong  
 90' Vertonghen   
 
  Gele kaart: Scheimann, Janga (Excelsior), Van Rhijn, Vertonghen (AFC Ajax)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3500
Arbiter: Van Boekel
Bijzonderheden: 26' De Graaf(Excelsior) mist strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
De Graaf (Wattamaleo/70)
Schenkeveld (Te Vrede/ 80)
Nieveld
Scheimann
Jansen
Alberg
Mattheij (Vorthoren/77)
Maatsen
Janga
Vincken
  Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Vertonghen
Koppers (Aissati/70)
De Jong
Anita
Eriksen
Özbiliz(Ooijer/87)
Lodeiro (Ebecilio/70)
Sulejmani

Vakantiekiekjes The Beatles onder de hamer

Een aantal tot nog toe onbekende foto's van The Beatles wisselt dit weekeinde van eigenaar. Op de kiekjes is te zien hoe de Fab Four vakantie viert. De foto's zijn genomen door de toen 11-jarige Bruce Leak, die in hetzelfde hotel verbleef, schrijft de Britse krant The Daily Mirror.

Leak heeft de foto's al die jaren bewaard. Hij deed nooit iets met de exclusieve plaatjes, omdat hij dacht dat ze waardeloos waren. Leak stierf vorig jaar, waarna zijn zus de foto's in handen kreeg. Zij besloot ze te veilen.

De foto's zijn in 1963 genomen, vlak nadat The Beatles hun eerste succes boekten. Op de kiekjes is onder meer te zien hoe de vier in alle rust van het lekkere weer genieten. Op een van de foto's is te zien hoe Paul McCartney en Ringo Starr thee drinken met een groep oudere dames.

"Op twee foto's staat mijn moeder", zegt Leaks zus. "Zij herinnert zich The Beatles als erg vriendelijk en spraakzaam. Ze waren heel relaxed en maakten zich nergens zorgen over."

Man omgebracht in Oosterhout

Een 46-jarige man is zaterdagavond omgekomen in Oosterhout. De politie houdt 'ernstig rekening' met een misdrijf.

De man liep zaterdagavond zwaargewond over de Kleiweg in zijn woonplaats en zakte in elkaar. Hij was niet meer te reanimeren. De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet. In het onderzoek is zaterdagnacht een woning in het centrum van Oosterhout doorzocht. De komende dagen wordt onder meer aan buurtbewoners gevraagd wat zij hebben gezien.

De precieze doodsoorzaak moet maandag uit sectie blijken.

[Oscars] Spielberg bekijkt Oscar nominaties in 1976

Er is onlangs een mooie opname opgedoken van een jonge Steven Spielberg die, samen met een aantal vrienden, thuis op de televisie de nominaties van de Academy Awards volgen. De 29-jarige regisseur was net doorgebroken met zijn film Jaws.

Onder het genot van een kopje thee zien Spielberg en zijn gasten hoe hij 'een pak slaag' krijgt van Fellini en dat zijn voorspelling van elf nominaties in het water valt. Let ook even op het einde van de opname waar Steven Spielberg een uitspraak doet die tot de dag van vandaag geldig is gebleven.


Steven Spielberg bekijkt de nominaties van de Oscars in 1976.

'Iraanse olieboycot tegen Griekenland'

Griekenland, dat al in ernstige financiële problemen verkeert, dreigt nog dieper te zinken nu Iran 500.000 vaten ruwe olie weigert uit te leveren. Dit wordt gemeld door het Iraanse persbureau Fars. Aangezien westerse oliemaatschappijen niet aan Griekenland willen leveren, uit angst om met onbetaalde rekeningen te blijven zitten, is Griekenland voor circa één derde afhankelijk van de Iraanse olie.

Enkele weken geleden dreigde Iran al om een olieboycot uit te roepen voor de Europese Unie als de sancties tegen Iran nog verder aangescherpt zouden worden. Hoewel niet geheel duidelijk, is het mogelijk dat Teheran met de weigering reageert op de verscherpte sancties afgelopen januari.

Er is door de EU aangegeven dat ze Griekenland zullen helpen als Iran een olieboycot uitvaardigt tegen het in schulden gedompelde land.

Lotus heeft problemen met voorwielophanging

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport heeft het Lotus F1 Team problemen met de bevestiging van de voorwielophanging van de nieuwe E20. Het team moest zich door de problemen afgelopen week bij de tweede wintertest in Barcelona hierdoor al na zeven ronden terugtrekken.

Zowel coureur Romain Grosjean als het team ontdekten de problemen tijdens de test vrijwel gelijktijdig. Auto Motor und Sport weet te melden dat Kimi Räikkönen in Jerez al een soortgelijke melding had gedaan. Lotus heeft voor dit jaar een specialist van Red Bull aangetrokken voor de carbondelen van de auto en mogelijk is deze bij de poging om het gewicht terug te brengen iets te ambitieus geweest. De fout is inmiddels hersteld en Lotus zal komende week bij de derde test in Barcelona weer gaan verschijnen.

Huntelaar: "We kunnen winnen van Bayern"

Klaas-Jan Huntelaar gaat vanmiddag met Schalke 04 op bezoek bij Bayern München. De spits gelooft in een overwinning van Die Königsblauen. Huntelaar is al het hele seizoen in bloedvorm en ook afgelopen donderdag bewees hij zijn waarde voor Schalke.

De Nederlander was met drie doelpunten in zijn eentje verantwoordelijk voor de 3-1 overwinning op Viktoria Plzen in de Europa League. Vanmiddag gaat Schalke op bezoek bij Bayern, dat de laatste weken in matige vorm verkeert. Huntelaar ziet dan ook kansen voor zijn ploeg. "We kunnen in elk geval winnen van Bayern. Als we dat doen, doen we heel goede zaken. Het kampioenschap zit er dan ook nog in", laat de oud-spits van onder meer sc Heerenveen en Ajax optekenen door Bild. "Bayern maakt een slechte fase door. Ze komen daar vast wel uit, maar het liefst pas na zondag."

De Nederlander heeft zelf ook een persoonlijk doel voor de wedstrijd van vanmiddag. Huntelaar hoopt voormalig ploeggenoot Manuel Neuer het nakijken te geven. "Tot dusver heb ik hem alleen maar op de training gepasseerd. Eerder dit seizoen hield hij ook de nul in het duel tussen Duitsland en Nederland. Dat moet maar eens veranderen."

Plat Haags: 30 jaar bedrog

Uit overwegingen die louter bewogen worden door de polemiek, Driek, ben ik je aloude riedeltje over treinen voor het moment kotsbeu. Jawel, kotsbeu. Waarom? Er gebeuren ergere dingen in Nederland, dingen die jou als sociaal-democraat de rillingen over het lijf moeten doen lopen. Dingen die zelfs de meest vivante bruinhemd, a.k.a harry64, niet recht kan praten. Dingen waar onze linkse linke loetje The Grand Wazoo een revolte om zou beginnen.

Winnaars bètakeys Diablo III

Het is gedaan: twintig mensen kunnen vanaf nu in hun pm lezen hoe ze bij de bèta moeten geraken. Daarna kunnen ongeduldig de voortgang van de progressbar bekijken van de Diablo III-demo.

De winnaars zijn in willekeurige volgorde:

  • Laviathan
  • Theodorus89
  • chibii
  • Kevin24
  • Tyr80
  • MhZero
  • BartvanDieken
  • Freeforce
  • Arilana
  • Cryostorm
  • Jurrrr
  • knappert_
  • neilpad
  • evilbobo
  • marijano
  • Dokonimo
  • DarkY.NL
  • jerogub
  • valleilijn
  • Stranglem
Gefeliciteerd! Misschien kom ik jullie nog tegen in een online potje. Voor de rest wordt het wederom ongeduldig wachten op een volgende kans of anders de volledige versie in de winkel. Al zal dat laatste voor iedereen gelden.

Tweede eindzege Arvidsson in Memphis

Het WTA-toernooi van Memphis is voor de tweede keer gewonnen door Sofia Arvidsson De Zweedse rekende in de finale af met Marina Erakovic, die met 6-3 en 6-4 de meerdere moest erkennen in Arvidsson.

Arvidsson won eerder in 2006 de titel in de Amerikaanse stad, waarna ze ook in 2010 de finale nog wist te bereiken. Erakovic schakelde eerder in het toernooi nog Michaëlla Krajicek uit.

Ruding waarschuwt voor uittreding Griekenland

De nadelige gevolgen van een Griekse uittreding uit de eurozone worden ernstig onderschat. Een uittreding zou ook Nederland schaden, zei oud-minister van Financiën en ex-bankier Onno Ruding (CDA) in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

De Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) stelde zaterdag dat het beter is als Griekenland uit de eurozone stapt. Het is de eerste keer dat een Duitse minister voor uittreding van Griekenland pleit. Buiten de eurozone heeft Griekenland volgens de minister een betere kans om concurrerend en vernieuwend te worden dan binnen de eurozone.

Ruding voorspelt een 'enorme chaos' als dit gebeurt. "Dat zou leiden tot een enorme devaluatie van de nieuwe drachme. Griekse banken zijn dan een seconde later allemaal failliet." Nederlandse bedrijven die naar Griekenland exporteren, krijgen hun vorderingen volgens Ruding dan niet meer betaald. "Dat geldt ook voor Nederlandse banken en pensioenfondsen."

Daarbij worden de structurele problemen van Griekenland volgens hem met een uittreding niet opgelost. "Griekenland heeft dan nog steeds te weinig export en de inwoners gaan nog steeds te vroeg met pensioen." De problemen kunnen volgens hem ook overslaan op andere zwakkere landen zoals Portugal.

De 'grote nadelige gevolgen' worden volgens Ruding onderschat. Hij denkt dat er in Duitsland een spelletje wordt gespeeld zoals dat vaker in de politiek wordt gedaan. "De ene minister zegt dan tegen de ander: als jij nou dit zegt om de achterban tevreden te houden, dan gaan wij door met waar we mee bezig zijn." Hij wees erop dat Friedrich niet over het beleid van minister van financiën Wolfgang Schäuble (CDU) gaat.

Maandag stemt de Bondsdag over een nieuwe lening van 130 miljard euro aan Griekenland.

Mandela ondergaat kijkoperatie

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft een kleine kijkoperatie ondergaan om de oorzaak van zijn buikklachten te achterhalen. De 93-jarige maakt het volgens de Zuid-Afrikaanse minister van defensie Lindiwe Sisulu goed. De verwachting is dat hij zondag of maandag weer terug naar huis kan.

Sisulu zei dat Mandela een laparoscopie, een kijkoperatie in de buikholte, heeft ondergaan. "Het is een minimaal-invasieve operatie geweest", zei de minster op een persconferentie. Artsen hebben een incisie gemaakt in de buik van Mandela en met een kleine camera de organen in de buikholte bekeken.

Volgens de woordvoerder van president Jacob Zuma hebben de artsen 'niets zorgwekkends' ontdekt. "Zijn gezondheidstoestand is gezien zijn leeftijd bevredigend."

Zaterdag verklaarde Zuma dat Mandela al lange tijd last heeft van buikklachten. Artsen wilden de klachten onderzoeken. Hij verkeerde volgens de president niet in levensgevaar en van een spoedopname was dus geen sprake.

Mandela werd in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Daarvoor had hij 27 jaar in de gevangenis gezeten vanwege zijn strijd tegen de apartheid. Voor zijn inspanningen om de apartheid te beëindigen werd Mandela in 1993 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

Ondanks hevige vorst, toch zachte winter

Ondanks een hevige, korte vorstperiode spreekt Weeronline.nl toch van een zachte winter. Vooral december en januari waren zachte maanden, meldde het weerbureau zondag. De meteorologische winter eindigt op 1 maart.

De gemiddelde wintertemperatuur bedraagt naar verwachting 4,1 graden Celsius, terwijl dat normaal gesproken gemiddeld 3,4 graden is. "December behaalde een vijfde plaats in de ranglijst met zachte decembermaanden. En we beleefden de warmste nieuwjaarsdag sinds de start van de metingen", aldus het weerbureau.

Ondanks hevige vorst, toch zachte winter
Ondanks hevige vorst, toch zachte winter (Foto: ANP)

Platini: "Duitsland grote favoriet voor EK"

UEFA-voorzitter Michel Platini ziet in Duitsland de grote favoriet om het komende Europees kampioenschap voetbal te winnen. In de groepsfase van het toernooi dat in Polen en Oekraïne wordt gehouden is Die Mannschaft tegenstander van Oranje.

"Duitsland heeft op dit moment het beste team van Europa, zeer jong en zeer creatief. Geen puntenverlies in de kwalificatie voor het EK. Ze zijn de grote favoriet voor de titel, samen met Spanje," zei Platini in Welt am Sonntag.

De Fransman verwacht niet dat zijn eigen land na het desatreus verlopen WK van 2010 op kan krabbelen op het komende EK. "We hebben een grote generatie achter ons, maar we moeten nu een nieuw team opbouwen. We hebben met Karim Benzema en Franck Ribéry twee goede spelers, maar de rest is zozo."

Kreder grijpt net naast dagzege in Langkawi

Raymond Kreder heeft zondag net naast een etappezege in de Ronde van Langkawi gegrepen. De 22-jarige Nederlander van Garmin Barracuda moest in de massasprint van de derde etappe na 187 kilometer alleen de Italiaan Andrea Guardini voor zich dulden. Guardini won zaterdag ook al de tweede etappe. David Zabriskie behoudt de leiding in het klassement.

Maandag rijden de renners een etappe over 169,4 kilometer van Batu Pahat naar Muar. De Ronde van Langkawi duurt nog een week. Vorig jaar won de Venezolaan Jonathan Monsalve.

Kinderlokker aangehouden in Geldrop

De politie heeft zaterdagmiddag een 45-jarige Eindhovenaar aangehouden die in Geldrop enkele meisjes had gevraagd met hem mee te gaan. Zijn arrestatie was mogelijk dankzij alert reageren van de kinderen en ouders, meldde de politie zondag.

De man was op de fiets. Nadat hij drie meisjes zonder succes had aangesproken, waarschuwden de kinderen gelijk hun ouders, die op hun beurt de politie inschakelden. Agenten gingen vervolgens met het signalement van de man op zoek en betrapten hem in de omgeving toen hij alweer een ander meisje aansprak.

De politie, die spreekt van een pedofiel, heeft hem meegenomen naar het bureau. Hij zit nog vast.

'Van Persie krijgt megabod van Arsenal'

Arsenal is er alles aan gelegen om Robin van Persie voor de club te behouden. De Nederlander scoort er voor de Londenaren lustig op los en dat is vele andere clubs niet ontgaan. Omdat zijn contract nog maar tot medio volgend jaar doorloopt zijn vele clubs in hem geïnteresseerd.

Van Persie zou volgens The Daily Mail bij Arsenal 160.000 euro per week kunnen gaan verdienen en een tekenpremie van ruim vijf miljoen euro gaan ontvangen. In Engeland zijn deze salarissen normaal, maar Arsenal is een van de weinige teams die hier tot nu toe niet aan meedeed.

De Nederlandse aanvaller lijkt zich nog niet bezig te willen houden met een nieuw contract of een eventuele transfer. Hij zegt nog een contract voor een jaar te hebben en in die tijd zijn best te willen doen voor de Gunners, zoals vandaag in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

Huistra onthutst: "Hebben nooit gevoetbald"

FC Groningen ging zaterdagavond hard onderuit in Nijmegen (4-0). Trainer Pieter Huistra was ontgoocheld over het spel van zijn ploeg. De Noorderlingen speelden afgelopen weekend nog een uitstekende wedstrijd tegen PSV (3-0). maar maakten gisteravond een lamlendige indruk tegen N.E.C.

Al na een half uur keek Groningen tegen een 2-0 achterstand aan. Uiteindelijk wisten de Nijmegenaren in de tweede helft nog tweemaal te scoren. Huistra was 'not amused'. "We hebben eigenlijk nooit gevoetbald", zo luidt het commentaar van de trainer na afloop tegenover de camera's van Eredivisie Live. "En dat is voor mij heel erg ontluisterend."

Huistra zal de aankomende week drastische maatregelen nemen. "We kunnen deze wedstrijd goed gebruiken om door te selecteren", aldus de oefenmeester. "Er zijn vandaag te veel jongens door de mand gevallen. Ik ben teleurgesteld in het spel van vanavond in vergelijking met vorige week."

Gebrselassie valt tegen in Tokyo

Haile Gebrselassie heeft zondag niet kunnen imponeren tijdens de marathon van Tokyo. De 38-jarige Ethiopiër kondigde vooraf aan onder de 2:04.00 uur te willen lopen, maar kwam niet verder dan 2:08.17 en de vierde tijd. De Keniaan Michael Kipyego was de snelste in 2:07.37.

Gebrselassie lag tot 36 kilometer aan de leiding, maar stortte in het laatste deel van de race in. "Soms ben je te ambitieus", zei de tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter na afloop. "Tijdens de laatste afdaling kreeg ik wat last van mijn rug."

Publiekstrekker Gebrselassie had zijn zinnen gezet op een tijd onder de twee uur en vier minuten om zich zo in de Ethiopische ploeg voor de Spelen van Londen te lopen. Zijn selectie staat onder druk, nadat vorige maand drie landgenoten onder de 2:04.00 liepen. Toch maakt Gebrselassie zich geen zorgen. "Ik zou over twee weken weer een marathon kunnen lopen."


Gebrselassie valt tegen in Tokyo (Foto: Novum)

PvdA wint in peiling na aftreden Cohen

Na het vertrek van Job Cohen maandag wint de PvdA deze week in de peiling van Maurice de Hond twee zetels om uit te komen op zestien. Vorige week verloor de partij nog drie zetels, volgens De Hond door gerommel binnen de fractie. Onder anderen Kamerlid Frans Timmermans was van mening dat Cohen in een interview in Trouw te nadrukkelijk tegen de SP aanschuurde.

Deze week barstte de strijd om de opvolging van Cohen los. Tot nu toe hebben zich vier kandidaten gemeld: de Kamerleden Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk.

Plasterk is onder de bevolking al langer het populairst en ook in de laatste peiling van De Hond scoort hij het best. Van de ondervraagden vindt 27 procent hem de kandidaat. Samsom volgt met 23 procent, Van Dam met elf procent en Albayrak met vijf procent.

Onder de PvdA-kiezers is Samsom met 34 procent het populairst. Plasterk haalt bij hen 29 procent. Daarna volgt Van Dam met veertien procent en Albayrak blijft op vijf procent staan. De peiling werd overigens vrijdag afgenomen, nog voordat Albayrak zich kandidaat had gesteld.

De PVV levert deze week twee zetels in en valt terug naar 22. Vorige week won de partij nog vier zetels, volgens De Hond door de commotie rond het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Het effect van die gebeurtenis is volgens De Hond al deels uitgewerkt.

De SP levert een zetel in en de VVD stijgt er een, waardoor beide partijen uitkomen op 32 zetels.


PvdA wint in peiling na aftreden Cohen (Foto: Novum)

Buenos Aires krijgt Spaanse tennisfinale

De finale van het tennistoernooi in Buenos Aires krijgt zijn gedroomde finale tussen de nummers een en twee van de plaatsingslijst. Spanjaard David Ferrer (1) versloeg eenvoudig de Argentijn David Nalbandian met 6-1, 6-4, terwijl zijn landgenoot Nicolas Almagro (2) zich in drie sets ontdeed van de Zwitser Stanislas Wawrinka: 6-4, 3-6, 7-5. Almagro is de titelhouder in Buenos Aires.

De finale in Memphis gaat tussen Milos Raonic en Jürgen Melzer. Laatstgenoemde had de meeste moeite om de eindstrijd te bereiken. Hij won in drie sets van de nummer drie van de plaatsingslijst Radek Stepanek: 6-4, 3-6, 6-3. De Canadees Raonic versloeg met tweemaal 6-4 de Duitser Benjamin Becker.

Beide spelers hebben ervaring met het winnen van ATP-titels. Raonic schreef al drie toernooien op zijn naam, Melzer won er een minder.

Zelfmoordaanslag op kerk Nigeria

 Een zelfmoordterrorist heeft zondag met een bomauto een aanslag gepleegd op een kerk in de Nigeriaanse stad Jos. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en viel een nog onbekend aantal gewonden. Dat heeft een woordvoerder van de deelstaat Plateau zondag gezegd.

De aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar in heel Nigeria worden aanslagen gepleegd door de radicaalislamitische sekte Boko Haram. Op eerste kerstdag viel Boko Haram een katholieke kerk in Madalla aan. Daarbij kwamen zeker 44 mensen om het leven. Ook heeft de sekte de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op kerstavond in Jos waarbij rond de tachtig doden vielen.

Jos, de hoofdstad van Plateau, wordt de afgelopen jaren verscheurd door geweld tussen de twee belangrijkste religieuze groepen, de islamieten en de christenen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vielen alleen in 2010 al rondom Jos ten minste duizend doden. Het geweld komt vooral voort uit lokale problematiek. De regering van de deelstaat Plateau wordt gedomineerd door christelijke politici die ervoor zorgen dat moslims juridisch niet worden erkend als burgers. Veel moslims hebben daardoor geen toegang tot een baan bij de overheid.

Sandler grote kanshebber Razzie Award

Adam Sandler mag een dubieus record op zijn naam schrijven. Nog nooit werd iemand zo vaak genomineerd voor een Razzie, de prijs voor het slechtste uit de filmindustrie. De nominaties werden zaterdagavond (lokale tijd) in Los Angeles bekendgemaakt.

Sandler maakt maar liefst 11 keer kans op een Razzie, onder andere voor slechtste film, acteur én actrice. In de film Jack & Jill speelt Sandler zowel een man als een vrouw. De acteur schreef ook de scripts van Just go with it en Bucky Larson: Born to be a start, die kans maken op de prijs voor slechtste script.

De Razzies zijn een satirische tegenhanger van de Oscars. Die prijzen, voor de beste films, worden zondagavond (lokale tijd) uitgereikt. De winnaars van de Razzies worden 1 april bekendgemaakt.

Zelden komt een 'winnaar' van een Razzie zijn prijs ook daadwerkelijk ophalen. Paul Verhoeven was de eerste die bij de uitreiking aanwezig was, toen zijn film Showgirls in 1996 de prijs kreeg voor slechtste regie. Ook Tom Green, Halle Berry en Sandra Bullock waren zo sportief hun Razzie persoonlijk in ontvangst te komen nemen.

Adam Sandler grote kanshebber voor Razzie
Adam Sandler grote kanshebber voor Razzie (Foto: ANP)

Deze winter in top vijf natte winters

Deze winter staat komt waarschijnlijk op de vijfde plaats in de ranglijst van natte winters ooit gemeten. Aan het eind van de meteorologische winter, komende week, staat de teller op 269 millimeter, verwacht weeronline.nl. Opmerkelijk genoeg was de afgelopen winter ook bijzonder zonnig.

De vijfde plaats van natte winters wordt nu nog bezet door 1967, met 268 millimeter. De natste winter tot nu toe was die van 1995 met 311 millimeter. Gemiddeld valt in een winter 208 millimeter.

Het aantal zonuren komt naar verwachting uit op 243, goed voor een zesde plaats. Op de vijfde plaats staat 1949 met 245 zonuren. De zonnigste winter was die van 2003, met 264 zonuren. Normaal heeft een winter 190 uren met zon.

Weeronline spreekt van een bizarre winter die door de extremen alle kanten op gemiddeld uitvalt. "Doordat het eerst bijzonder warm was en daarna bijzonder koud, valt de gemiddelde temperatuur mee", legt een woordvoerder uit.

FOK!filmtips van de dag: Departures

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag is het de dag van de Oscars. In de nacht van zondag op maandag kun je hiervan op FOK!film een live verslag volgen. En voor wie helemaal goed op de hoogte wil zijn kan altijd de mooie specials gaan lezen die speciaal door FOK!film zijn gemaakt. Om de dag vervolgens met goede films door te komen heeft FOK!film weer een aantal filmtips geselecteerd.

Voor de western liefhebbers is er om 14:00 op BB2 de film Cowboy te zien. Deze oude film uit 1958 gaat over een hotelbeamte (een rol van Jack Lemmon) die droomt van een leven als cowboy. Hij wordt verliefd op Maria, maar zijn aanstaande schoonvader vindt hem geen echte man. Tijd voor verandering van leefstijl dus. 

Om 14:05 is op Belgie 1 de film Doctor Zhivago te bewonderen. Deze Amerikaanse film uit 1965 werd geregisseerd door David Lean en brengt onder andere Omar Sharif, Julie Christie, Rod Steiger en Geraldine Chaplin op het televisiescherm. Deze filmklassieker won maar liefst vijf Oscars en dat was in die tijd een aanzienlijke score. De film gaat over het tragische leven van arts en dichter Juri Zhivago en zijn onmogelijke liefde voor twee vrouwen. Het speelt zich af in de tijd van de Russische Revolutie en zowel die tijdsgeest en het verhaal zijn schitterend in beeld gebracht. Bekijk hieronder de originele trailer.

Voor de wat jongere FOK!ker is er op Nederland 3 de film Ulvepigen Tinke. Deze familiefilm uit 2002 van Deense en Zweedse origine begint om 15:30 uur. Een herdersjongen neemt een verwaarloosd meisje mee naar de boerderij waar hij werkt, maar de boer wil niets met haar te maken hebben. Dan blijkt dat het meisje, Tinke, uit een rijke familie komt. Op haar sterfbed heet Tinkes moeder haar een medaillon gegeven. 

Om 20:50 is het dan tijd voor de FOK!filmtip van vandaag: Departures. Deze film is te zien op Canvas. Departures is een drama uit Japan. Daigo is een jonge getrouwde cellist wienst orkerst wordt opgeheven waardoor hij geen hoop meer heeft op een baan of voortzetting van zijn carrière. Hij besluit dan ook om samen met zijn vrouw te verhuizen naar zijn geboorteplaats om daar iets van zijn leven te maken. Aldaar wordt hij begrafenisondernemer. Hij baart lichamen op, legt ze in de doodkist en begeleidt ze dan naar 'de volgende wereld'. Zijn vrouw en andere kenissen minachten hem, maar door de dagelijkse confrontatie met de dood begint Daigo in te zien waar het tijdens het leven werkelijk om draait.

Andere films die nog kort aangestipt kunnen worden zijn Les Misérables uit 1982. Dit is om 21:00 te zien op TV5. Ook de moeite waard is Point Blank. Deze actiefilm uit Amerika komt om 01:45 op BBC2. Point Blank eindigt om 03:15 en de kijker kan dan naadloos overschakelen naar de Oscaruitreiking die gratis te zien is op de betaalzender Film1.

Veel kijkplezier! 

Vollopend bad trekt 164.000 kijkers

Het nieuwe tv-programma Zendtijd PowNed heeft zaterdagavond 164.000 kijkers getrokken. In de uitzending op Nederland 3 was gedurende een klein half uur voornamelijk een badkuip te zien die volliep met water. Zendtijd PowNed begon kort voor 21.00 uur.

Grote publiekstrekker was zaterdagavond Ik Hou van Holland op RTL4. Het programma onder leiding van Linda de Mol was goed voor 2,2 miljoen kijkers. Dat was ruim twee keer zoveel als het concurrerende Nick tegen Simon op Nederland 1. Dat blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Twijfels over opzet Songfestival

De kandidaten van het Nationaal Songfestival zetten hun vraagtekens bij de opzet van de finale van zondagavond. De zes finalisten moeten het tegen elkaar opnemen in drie duels, waarna de drie winnaars uiteindelijk onderling bepalen wie namens Nederland naar Bakoe gaat.

"Een rare strijd", vindt Raffaëla Paton. "Maar ik kan niets anders dan me daarbij neerleggen." Ook Tim Douwsma twijfelt over de drie battles. Hij vreest dat bij de loting misschien wel de beste liedjes tegenover elkaar zijn gezet. "Dat is best wel jammer", zegt de zanger die het zelf moet opnemen tegen Pearl Jozefzoon.

Net als haar directe concurrent Raffaëla noemt ook Joan Franka de battles 'raar'. Het doet haar te veel denken aan The Voice of Holland. Toch denkt de voormalige The Voice-zangeres dat de kijkers op deze manier wel meer te kiezen hebben. "Daardoor hebben we in Azerbeidzjan ook meer kans om te winnen."

Ook Douwsma gaat zich niet druk maken om de duels. "Er kan er toch maar eentje winnen. Je moet het toch zelf doen. Als je wilt winnen, moet je van iedereen kunnen winnen. Ik heb de stemming niet in eigen hand."

Oud-deelnemer Ruth Jacott lootte de drie koppels vorige week zondag aan elkaar in het RTL-programma Life 4 You. Het laatste duel gaat tussen Kim de Boer en de nog onbekende Ivan Peroti.

Zondag bepaalt de televisiekijker samen met een vakjury welke kandidaat Nederland in mei vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. De jury bestaat uit Ali B, Afrojack, Stacey Rookhuizen, Jeroen Nieuwenhuize en Carlo Boszhard. Hun stemmen tellen voor vijftig procent mee.

Benzinedieven na wilde achtervolging aangehouden

De Twentse politie heeft zondagochtend na een lange wilde achtervolging twee benzinedieven aangehouden. De dieven hebben meerdere keren een politiewagen geramd en werden uiteindelijk na een waarschuwingsschot aangehouden, meldt de politie.

De diefstal van de benzine werd rond 04.15 uur gemeld. Al snel bleek dat de wagen die de daders gebruikten ook gestolen was. Op de A1 bij Markelo zagen agenten hen rijden. Ze dwongen het tweetal tot stoppen en stapten uit om hen aan te houden. "Maar toen reed de bestuurder vol gas achteruit in op de agenten", zegt een politiewoordvoerder. Hiervoor wordt hem poging tot doodslag ten laste gelegd.

De agenten konden op tijd wegspringen, waarna de achtervolging werd hervat. Uiteindelijk werden de voortvluchtigen rond 05.00 uur op de Breemarsweg in Hengelo tot stoppen gedwongen. Toen ze daar weer weg probeerden te komen, loste een agent een waarschuwingsschot. De twee zijn aangehouden.

CD: Dry the River - Shallow Bed

Dry the River is een aparte band. Het vijftal produceert de laatste jaren goed in het oor liggende folknummers vol samenzang en fijne melodieën maar heeft ook een achtergrond in het hardcore, postpunkwereldje. Vandaar de combinatie van vol getatoeëerde armen en folkbaarden. Op het podium is gebleken dat de heren hun verleden nog graag een beetje laten doorschemeren ondanks de redelijk rustige nummers die ze voordragen. Op de hoeveelheid volume en energie wordt het liefst niet afgedongen. Door de aanstekelijke tracks en door een opvallende podiumpresentatie maakte de band het afgelopen jaar een goede indruk in Nederland op festivals als Lowlands en London Calling. 

Ook zondag geweld rond referendum Syrië

Door heel Syrië worden ook zondag beschietingen, gevechten en bestokingen met mortiergranaten gemeld. Zaterdag eiste het geweld in Syrië al tientallen doden. Een deel van de bevolking mag zondag stemmen over een nieuwe ontwerpgrondwet. Zij kunnen aangeven of ze de nieuwe grondwet accepteren of afwijzen. De grondwet zou een eind moeten maken aan de dominerende rol van de Baath partij.

De meeste Syrische oppositiebewegingen boycotten de stemming. Ze zeggen met niets minder dan het aftreden van president Bashar Assad genoegen te nemen.

Een in Engeland gevestigde beweging voor mensenrechten in Syrië zegt dat zondag zeker twee mensen zijn omgekomen in het zuiden van de provincie Daraa, waar de opstand tegen Assad in maart begon. Ook in andere gebieden wordt gevochten.

Hollywood maakt zich op voor Oscars

De filmwereld maakt zich op voor de uitreiking van de Oscars. De belangrijkste filmprijzen ter wereld worden zondagavond (lokale tijd) uitgereikt in het Kodak Theatre in Los Angeles.

De grote favoriet voor de beeldjes is The Artist, een woordenloze zwart-witkomedie over een succesvolle acteur die eind jaren twintig in een depressie raakt wanneer de geluidsfilm zijn intrede doet. De productie maakt kans op tien beeldjes, waaronder die voor beste film, regie, acteur en scenario.

De jeugdfilm Hugo, over een Frans jongetje dat rond 1930 op zoek gaat naar de verdwenen filmpionier Georges Méliès, is in 11 categorieën genomineerd, maar dit gaat vooral om 'technische’ Oscars, zoals beste effecten, geluid, montage en camerawerk.

De Belgisch-Nederlandse coproductie Rundskop, over een veeboer die buiten zijn schuld om betrokken raakt bij de hormonenmaffia, maakt kans op de prijs voor beste niet-Engelstalige productie. De uitreiking van de Oscars is vanaf half 3’s nachts gratis te zien op betaalzender Film1.

Hollywood maakt zich op voor 84e Oscars
Hollywood maakt zich op voor 84e Oscars (Foto: ANP)

Murdoch komt met zondageditie van The Sun

In Groot-Brittannië is zondag voor het eerst een zondageditie verschenen van het boulevardblad The Sun. Eigenaar en mediamagnaat Rupert Murdoch (80) was er zelf bij toen de eerste editie van de persen rolde.

Hij wil dat de krant met een verkochte oplage van meer dan 2 miljoen het meest gelezen weekblad van het Verenigd Koninkrijk wordt.

Vorig jaar sloot Murdoch zijn Britse zondagskrant News of the World vanwege afluisterpraktijken door journalisten. Die hebben meer dan 800 mensen afgeluisterd onder wie veel beroemdheden. Murdoch wil dat The Sun on Sunday in de plaats komt van News of the World.

Noord-Korea uit dreigementen vanwege oefeningen VS

Bij een provocatie moeten militairen van Noord-Korea een krachtige vergeldingsaanval uitvoeren op Zuid-Korea. Dat heeft de nieuwe leider van Noord-Korea, Kim Jong Un, bevolen bij een bezoek aan militaire eenheden aan de frontlijn, meldt het officiële Koreaanse centrale nieuwsagentschap zondag.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten beginnen maandag aan een jaarlijkse oefening waarbij op computers een oorlog wordt nagespeeld. Noord-Korea heeft vanwege de oefeningen gedreigd met een 'heilige oorlog'. Een van de eenheden die Kim bezocht bestookte in 2010 het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met mortieren. Daardoor vielen toen vier doden.

VS-gezant Glyn Davies zei zaterdag dat de relatie tussen de twee Koreas moet verbeteren voordat echte vooruitgang kan worden geboekt in de relatie tussen de VS en Noord-Korea. Davies zei dat in Seoul na gesprekken die hij in Beijing met Noord-Koreaanse vertegenwoordigers voerde over kernenergie.

Duitse minister pleit voor Griekse exit euro

Het is voor Griekenland beter om uit de eurozone te stappen. Dat zegt de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) volgens het invloedrijke weekblad Der Spiegel. Het is de eerste keer dat een Duitse minister voor uittreding van Griekenland pleit.

Buiten de eurozone heeft Griekenland volgens de minister een betere kans om concurrerend en vernieuwend te worden dan binnen de eurozone. Hij zegt Griekenland er niet uit te willen schoppen, maar prikkels te willen geven voor een uittreding.

Maandag stemt de Bondsdag over een nieuwe lening van 130 miljard euro aan Griekenland. De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble (CDU) zei vrijdag niet uit te sluiten dat er in de toekomst een derde lening nodig is. Er is volgens hem geen garantie dat de gekozen weg tot succes leidt. De kans op succes bij alternatieve plannen was volgens hem echter kleiner.

Vermiste UMvC3-DLC komt 28 februari naar PS Vita

Eén van de unieke features van Ultimate Marvel vs Capcom 3 was dat alle DLC's van de consoleversie overdraagbaar waren naar PlayStation Vita. Tot op heden werden de Jill Valentine-, Shuma Gorath- en Costume Pack 1-DLC echter nog vermist op de nieuwe handheld van Sony.

Sony heeft nu aangekondigd dat dit probleem opgelost gaat worden. De drie DLC's zullen vanaf 28 februari alsnog beschikbaar zijn voor PlayStation Vita. Het bleek namelijk dat Marvel vs Capcom 3 roet in het eten gooide. De drie DLC's waren daarin ook al beschikbaar en deze versie voorkwam de overdracht naar PS Vita.

Ultimate Marvel vs Capcom 3 is beschikbaar op Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Vrij verkennen heeft nut in Far Cry 3

Volgens Jamie Keen, hoofdontwikkelaar van Far Cry 3, kunnen we een verbeterde open wereld verwachten ten opzichte van het vorige deel. Nog steeds zal er dezelfde vrijheid om de omgeving te ontdekken zijn, alleen dit keer zit er een duidelijk doel vast aan het onderzoeken.

Hij vertelde in een interview met gameswebsite IGN dat de acties van de speler een positief effect op de omgeving kunnen hebben. Ondanks dat hij daar niet te diep op in wilde gaan, zei hij wel dat de spelers het gevoel gaan hebben iets terug te krijgen van de wereld om hun heen.

"I think Far Cry 2 pushed a lot of boundaries, but there were some bits where it wasn't quite fully realized", vertelde hij aan IGN. "The open world was cool, it was great, but it never quite comes to anything. It's kind of left open and you just get a bit lost in it."

Als voorbeeld haalt Keen de diamanten uit Far Cry 2 aan. Die kwam je in de open wereld tegen en gaven je nieuwe wapens. Voor Far Cry 3 willen ze meer van dit soort onderdelen toevoegen.

"That's the sort of thing we do want. We want you to feel like wherever you're going in the world, that's it's full of opportunity. It's not inert. There's stuff going on there. There's stuff for you to find in the world. There are plants for you to pick up. There are animals you can hunt. There's money to be found. There are activities and quests", aldus Keen.

"You should never be wandering around this world saying to yourself: ‘Man, I wish I could get there more quickly.' You're always on your way somewhere. It's kind of left open and you just get a bit lost in it. We're trying to make sure we don't end up in that situation. It's important that it has that sense of exploration, but it needs to be getting towards something."

Far Cry 3 komt in september uit voor PC, Playstation 3 en Xbox 360.

6 zangers strijden in Nationaal Songfestival

Zes artiesten strijden zondagavond tijdens het Nationaal Songfestival om de eerste plaats. De winnaar krijgt in mei de eer om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2012 in Azerbeidzjan.

De deelnemers zijn Raffaëla Paton (Chocolatte), Tim Douwsma (Undercover Lover), Joan Franka (You and Me), Ivan Peroti (Take me as I am, geschreven door Alain Clark), Pearl Jozefzoon (We can Overcome) en Kim de Boer (Children of the World).

De vijfkoppige vakjury bestaat uit Carlo Boszhard, Ali B, Afrojack, Stacey Rookhuizen en Jeroen Nieuwenhuize.

In de eerste ronde strijden de kandidaten in zangduels tegen elkaar. De drie winnaars gaan door naar de finale. De jury en het Nederlandse publiek bepalen elk voor de helft wie de winnaar is.

Organisator TROS zendt de show rechtstreeks uit op Nederland 1 vanuit de Hilversumse Studio 24. Jan Smit presenteert het programma, dat om 20.20 uur begint.

Schoonzoon Juan Carlos uitgejouwd bij rechtbank

De schoonzoon van koning Juan Carlos van Spanje is zaterdag bij zijn verschijning bij de rechtbank in Palma door honderden betogers uitgejouwd. Zijn auto werd bekogeld met eieren. Inaki Urdangarin, de hertog van Palma, werd in de rechtszaal ondervraagd over een corruptieschandaal.

Urdangarin is niet aangeklaagd, maar hij wordt ondervraagd over de mogelijkheid dat hij zijn invloed heeft aangewend om lucratieve zakenovereenkomsten binnen te halen voor zijn non-profitorganisatie. De aanbestedingen zou hij hebben ondergebracht bij andere bedrijven waar hij de scepter zwaaide, terwijl hij enorme bedragen in rekening zou hebben gebracht bij zijn opdrachtgevers.

Het schandaal is een grote smet op het blazoen van de Spaanse monarchie, met name nu het land gebukt gaat onder een financiële crisis en te kampen heeft met een torenhoog werkloosheidscijfer. Juan Carlos maakte in december al kenbaar dat Urdangarin niet langer deelneemt aan officiële ceremonies.

Uitgejouwd door honderden betogers liep Urdangarin naar de rechtbank. Bij een grote groep journalisten hield hij halt om een korte verklaring te geven alvorens het gebouw te betreden. "Ik ben hier om mijn onschuld, mijn eergevoel en mijn professionele activiteiten aan te tonen", zei hij. Waarschijnlijk wordt de ondervraging zondag vervolgd.

The Artist grote winnaar bij Spirit Awards

Vanavond werden voor de 27e keer de Spirit Awards uitgereikt in Santa Monica. Onder bezielende begeleiding van gastheer Seth Rogen werden de beeldjes in de diverse categoriëen uitgereikt. Zoals verwacht kwam The Artist weer als grote winnaar uit de strijd. De stomme film van Michel Hazanavicius won prijzen voor beste film, beste acteur in een hoofdrol, beste regisseur en beste camerawerk. De films Margin Call en The Descendants mochten ieder twee Spirit Awards mee naar huis nemen.

Na de eerste vijf awards was het tijd voor een pauze waarbij meteen duidelijk van wie het drumstel op het podium was. My Morning Jacket. Actrice Patricia Clarkson droeg de ceremonie ondertussen op als een eerbetoon aan de onlangs overleden Bingham Ray. Mooiste uitspraak van de avond was van Seth Rogen bij het aankondigen van de uitreikers van de award voor beste film. "Covering the complete spectrum of how human beings can look, please welcome Willem Dafoe and Olivia Wilde."

Kijk hieronder voor een bolledig overzicht van de winnaars in volgorde van uitreiking.

Beste Acteur in een Bijrol
Christopher Plummer in Beginners

Beste Debuut Scenario
Will Reiser – 50/50

Beste Camerawerk
Guillame Shiffman – The Artist

Beste Actrice in een Bijrol
Shailene Woodley - The Descendants

John Cassavetes Award (voor films gemaakt met een budget tot $500.000)
Pariah - Dee Rees

Beste Acteur in een Hoofdrol
Jean Dujardin - The Artist

Beste Documentaire
The Interruptors

Beste Scenario
Alexander Payne - The Descendants

Beste Buitenlandse Film
A Separation

Robert Altman Award
Margin Call

Beste Debuutfilm
Margin Call

Beste Regisseur
Michel Hazanavicius - The Artist

Beste Actrice in een Hoofdrol
Michelle Williams – My Week with Marilyn

Beste Film
The Artist

Spirit Awards 2012

Pokémon Black and White 2 aangekondigd

De nieuwste telg in de Pokémon-serie is aangekondigd. Het gaat hier niet om een nieuwe kleur, maar om Pokémon Black and White 2. Verrassend is het ook dat de game niet uit zal komen voor de Nintendo 3DS, maar voor de oude vertrouwde Nintendo DS.

Dit heeft Nintendo aangekondigd tijdens een Pokémon-show in Japan. Veel meer is er nog niet bekend over deze game, behalve onderstaand logo met daarin ook de vermelding dat de game echt op de oude DS uit zal komen.

ds

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.