FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 februari 2012

Anita: "Liefst speel ik op het middenveld"

Vurnon Anita was na afloop van de met 4-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen zeer tevreden. Hij mocht van trainer Frank de Boer weer eens starten als verdedigende middenvelder en dit ging goed.

"Ik stond vandaag weer op het middenveld en heb volgens mij lekker gespeeld. Ik was meestal vrij en kreeg veel ballen vandaag. We pakten NEC gelijk bij de keel, waardoor we vaak de tweede bal wonnen. Ik vond dat wij vandaag heel scherp waren en dat zag je ook bij de doelpunten. De tweede helft waren we minder scherp, we zakten in"
, liet Anita na afloop weten.

Hij vervolgde: "De trainer weet dat ik het liefst als verdedigende middenvelder wil spelen en vindt ook dat dat mijn beste positie is. Door omstandigheden speel ik echter soms als rechts- of linksback. Het is toch aan de trainer. Ik zal in ieder geval altijd mijn best blijven doen, waar ik ook sta, en probeer zo mijn minuten te pakken."

[Serie A] Palermo haalt uit tegen Lazio

Lazio Roma heeft zondag een zware nederlaag geleden bij Palermo. De Romeinen kregen met 5-1 op de broek. Udinese speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Cagliari. Lazio en Udinese hebben nu allebei 42 punten en staan daarmee respectievelijk derde en vierde in de Serie A. Koploper AC Milan heeft acht punten meer. Juventus staat tweede met 49 punten, maar heeft nog een wedstrijd te goed.

Oud-N.E.C.'er Edgar Barreto opende na negen minuten de score voor Palermo en gaf daarmee het startsein voor een stormloop op de Lazio-goal. Massimo Donati, Matias Silvestre en Fabrizio Miccoli deden hem in de volgende 41 minuten na. Zes minuten voor tijd deed Libor Kozak wat terug voor Lazio, maar in blessuretijd zorgde Igor Budan toch nog voor het slotakkoord namens de thuisploeg.


Lazio Roma krijgt pak slaag van Palermo (Foto: Novum)

[Primera División] Messi gidst Barça langs Valencia

Met vier treffers heeft Lionel Messi zijn ploeg FC Barcelona langs Valencia geloodst. De ploeg van trainer Josep Guardiola won in het eigen Camp Nou met 5-1. Valencia kwam in de eerste helft nog met 0-1 voor, maar dankzij vier doelpunten van Messi en een treffer van Xavi won Barça met 5-1.

Pablo Piatti wist Valencia al na negen minuten op voorsprong te zetten. Erg lang konden de bezoekers niet van de voorsprong geniten, want twintig minuten later keek de ploeg uit de Sinaasappelstad al tegen een 2-1 achterstand aan. Na 22 minuten wist Messi de gelijkmaker te scoren en vijf minuten later schoot de Argentijn ook de 2-1 binnen.

Na rust ging Barça op zoek naar meer doelpunten. Messi kreeg kansen en ook Sergio Busquets was dichtbij de 3-1. Een kwartier voor tijd was het Messi die de 3-1 op het scorebord bracht. Tien minuten later wist hij zelfs op aangeven van Busquets zijn vierde van de avond te maken. In de slotminuut bepaalde invaller Xavi, hij betrad vijf minuten voor tijd het veld voor Andres Iniesta, de eindstand op 5-1.

FC Barcelona neemt ook na dit weekend de tweede plaats in op de ranglijst. Door de overwinning blijft het verschil met koploper Real Madrid tien punten.

Politie betreurt aanhouding journalist

De politie betreurt de gang van zaken rond de arrestatie van een journalist in Apeldoorn. De agenten konden nergens uit opmaken dat ze te maken hadden met een professionele journalist, zo staat in een persverklaring van de politie naar aanleiding van het incident. Volgens de journalist staat de verklaring 'vol onzin'.

Freelancejournalist Niels Damstra deed zondagochtend rond 04.40 uur verslag van een verkeersongeluk op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn. Een agent verbood hem om te filmen en wilde dat hij zich legitimeerde.

Damstra weigerde zijn identiteitsbewijs en zijn politieperskaart te tonen, omdat daar volgens hem geen enkele reden voor was. Daarop werd hij aangehouden. Volgens de verklaring van de politie kon de agent 'nergens uit opmaken dat hij met een professionele nieuwsmaker te maken had'.

Damstra noemt dit onzin. "Ik heb twee weken eerder nog een paar uur lang met deze agent bij een verkeerscontrole gestaan. Hij weet best wie ik ben." Volgens de journalist is er sprake van 'pure pesterij'.

Nadat Damstra was gearresteerd toonde hij alsnog zijn identiteitsbewijs. De wet schrijft voor dat iedere aangehouden verdachte moet worden voorgeleid, en dus moest de journalist mee naar het politiebureau.

Onderweg en in het politiebureau merkten de agenten dat de journalist zonder toestemming onderlinge gesprekken had opgenomen. Daarop is de camera van de man in beslag genomen. "Later bleek dat ongegrond te zijn en is de camera direct teruggegeven aan de journalist", zo staat in de persverklaring.

"De politie betreurt de gang van zaken. Zij had liever gezien dat de man zich direct als professioneel journalist kenbaar had gemaakt en betreurt de inbeslagname van de camera", schrijft de politie. "Een goede relatie met journalisten is van maatschappelijk belang. Onderlinge samenwerking en professionaliteit zijn cruciaal voor beide partijen om hun werk te kunnen doen."

Volgens Damstra heeft een hulpofficier van justitie, die hem in zijn cel kwam opzoeken, hem uitgemaakt voor 'bal gehakt' en 'smerige hond' en gezegd er alles aan te doen om de politieperskaart van Damstra ingetrokken te krijgen.

De politie heeft Damstra uitgenodigd om maandag te praten over het incident. GroenLinks-Kamerlid Tofi Dibi heeft aangekondigd Kamervragen over de kwestie te gaan stellen. Ook fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Apeldoorn Bas Koers gaat de kwestie aankaarten.


Beelden van de aanhouding van Niels Damstra

Janko opnieuw trefzeker bij FC Porto

FC Porto heeft de uitwedstrijd tegen Vitória Setubal winnend afgesloten. Aankoop Marc Janko was wederom trefzeker in het met 1-3 gewonnen duel. De Oostenrijkse spits maakte de belangrijke openingstreffer en had daar slechts drie minuten voor nodig.

Het was voor Janko al weer zijn derde treffer in dienst van de Portugees landskampioen. Porto kwam nog voor rust op 0-2 door Fernando Regis en stevende zo af op een eenvoudige overwinning op het Portugese schiereiland. Een kwartier voor tijd kwam Setúbal nog wel op 1-2 door een doelpunt van Meyong, maar Silvestre Varela zorgde voor de 1-3 eindstand.

Door dit resultaat is FC Porto koploper SL Benfica tot op één punt genaderd, al heeft de ploeg uit Lissabon nog een duel tegoed. Vitória Setúbal blijft door de nederlaag op de laatste plaats staan.

Doden bij gevangenisoproer Mexico

Bij een gevangenisoproer in het noorden van Mexico zijn zaterdagnacht 44 mensen omgekomen. Inmiddels is de toestand in de gevangenis van Apodaca bij Monterrey weer onder controle, melden de lokale autoriteiten.

Het oproer brak rond 2.00 uur uit in een extra beveiligde afdeling. Gevangenen vielen elkaar aan, waarna de gevechten oversloegen naar een tweede cellenblok, zei een woordvoerder van de deelstaat Nuevo Leon.

Er vielen 44 doden voordat ordetroepen enkele uren later de toestand in de gevangenis weer onder controle kregen, zei de woordvoerder.

Familieleden van gedetineerden verzamelden zich zondag voor de gevangenis om nieuws over de slachtoffers te vernemen.

In Mexicaanse gevangenissen doet zich dikwijls geweld voor, vaak tussen leden van verschillende bendes en drugskartels en soms met medeweten van de autoriteiten.

In januari vielen 31 doden tijdens een oproer in de gevangenis van Altimara in de deelstaat Tamaulipas. Een oproer in een andere gevangenis in Tamaulipas, in de grensplaats Matamoros, kostte in oktober aan twintig gedetineerden het leven.

In juli vielen zeventien doden in een gevangenis in de grensstad Juarez. De directeur van de gevangenis en vier bewakers werden later opgepakt. Op videobeelden van bewakingscamera's was te zien hoe twee deuren werden geopend om gewapende gevangenen los te laten in een ruimte waar andere gedetineerden een feestje hielden.

Bij onlusten in gevangenissen in de deelstaat Durango in 2010 en 2009 kwamen respectievelijk 23 en negentien gedetineerden om.

EK-brons en WK-ticket voor badmintonsters

De Nederlandse badmintonvrouwen hebben de bronzen medaille veroverd op het EK landenteams in Amsterdam. In de wedstrijd om de derde plaats werd zondag met 3-1 gewonnen van Rusland.

Daarmee werd tevens plaatsing voor de wereldkampioenschappen,in mei in het Chinese Wuhan, een feit. De Europese titel ging naar Duitsland dat in de finale Denemarken met 3-1 onttroonde.

Judith Meulendijks was vijf dagen lang in topvorm. Zij won al haar partijen en werd na een blessure van Ilse Vaessen ook ingezet in de laatste partij waarin ze dubbelde met Selena Piek. Dat leverde het winnende punt op. Meulendijks werd na afloop door de organisatie uitgeroepen tot meest waardevolle speelster van het toernooi en ontving de Amsterdam Sports Award. "Een hele eer", zo glunderde ze.

Maar ook Patty Stolzenbach had een belangrijke rol in de wedstrijd tegen Rusland. De speelster uit Den Bosch startte met twee zeges, tegen Hongarije gemakkelijk, tegen Zweden wat moeizamer. Maar in de kwartfinale tegen Zwitserland bleef ze beneden haar niveau en verloor kansloos. "Ik was toen ontzettend zenuwachtig, terwijl ik dat eigenlijk nooit zo snel heb", aldus Stolzenbach die met voldoening zag dat het Nederlands team toch met 3-2 won.

De spanning kwam voort uit het feit dat ze na de blessure van Yao Jie van derde speelster tot tweede speelster werd gepromoveerd. "Dan sta je toch opeens tegen betere speelsters en ook ervaar je meer druk." In de halve finale tegen Duitsland speelde ze beter, maar verloor weer.

De beste prestatie leverde ze in de strijd om het brons. De eerste game tegen Tatjana Bibik ging verloren, met 21-15. Daarna hervond Stolzenbach zich en haalde met 21-16 en 21-19 het cruciale tweede punt binnen. "Ik wist dat ik van haar kon winnen, heb een goede tactiek toegepast. Vorig jaar won ik van haar tijdens de Dutch International."

Van Calker elfde op WK

Bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma zijn op het wereldkampioenschap in Lake Placid elfde geworden in de tweemansslee. Ze waren uiteindelijk na vier runs 1,61 seconden langzamer dan de Amerikaanse winnaars Steven Holcomb en Steven Langton.

Het duo dat het kampioenschap op de thuisbaan had, had aan de streep uiteindelijk bijna een halve seconde voorsprong op de Canadezen Lyndon Rush en Jesse Lumsden. De Duitsers Maximilian Arndt en Kevin Kuske eindigden op plaats drie. Het WK gaat nu verder met de viermanswedstrijd, waaraan ook Van Calker met zijn equipe mee zal gaan doen.

Gattuso wil voor niets spelen

AC Milan-middenvelder Gennaro Gattuso wil voor niets spelen als hij terugkomt van oogproblemen. De 34-jarige Gattuso, die al sinds begin september aan de kant staat, heeft een aflopend contract.

Wat hem betreft is contractverlenging echter geen probleem. "Ik heb vice-voorzitter Adriano Galliani al laten weten dat het geen kwestie van geld is. Ik wil weer dat doen waar ik van houd."

Gattuso botste tijdens de openingswedstrijd van de Serie A begin september op ploeggenoot Alessandro Nesta. Daarna werd bij hem myasthenia, een auto-immuunziekte, vastgesteld en staat hij aan de kant. Aan stoppen heeft hij naar eigen zeggen nooit gedacht. "Ik leef voor voetbal."

Met Milan, waar hij sinds 1999 speelt, won Gattuso alles wat er te winnen valt. In 2006 werd hij bovendien wereldkampioen met Italië.

[NBA] Lin leidt Knicks langs Mavericks

De New York Knicks hebben onder aanvoering van een opnieuw sterke Jeremy Lin een einde gemaakt aan de zegereeks van titelverdediger Dalles Mavericks. In het eigen Madison Square Garden wonnen de Knicks met 104-97.

Lin was verantwoordelijk voor maar liefst 28 punten en had zodoende een groot aandeel in de knappe zege. Dallas had voor de ontmoeting met de Knicks een zegereeks van zes overwinningen op rij.

Halverwege de partij bedroeg het verschil tussen beide ploegen slechts drie punten in het voordeel van de Knicks. De thuisploeg domineerde het eerste kwart, terwijl Dallas in het tweede en derde kwart de bovenliggdende partij was. In de slotfase herpakte New York zich en onder leiding van Lin en scherpschutter Steve Novak werd de zege veiliggesteld. De Duitser Dirk Nowitzki was bij Dallas goed voor 34 punten.

Gauck wordt nieuwe president Duitsland

Joachim Gauck wordt toch de nieuwe president van Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel maakte zondag bekend dat de regeringspartijen CDU/CSU en FDP en de oppositiepartijen SPD en Groenen het er zondag over eens zijn geworden dat de voormalige Oost-Duitse mensenrechtenactivist de geschiktste kandidaat is om de vorige week afgetreden Christian Wulff op te volgen.

Gauck (72) was anderhalf jaar geleden ook de kandidaat die door de SPD en Groenen naar voren was geschoven, maar toen koos Merkel nog voor haar partijgenoot Wulff. De voormalige minister-president van Nedersaksen trad vorige week af, nadat hij in opspraak was geraakt door dubieuze privéleningen en pogingen publicaties daarover tegen te houden.

De nieuwe president wordt volgende maand gekozen door een gezamenlijke vergadering van de Bondsdag en de Bondsraad, de twee kamers van het Duitse parlement. Anders dan bij de vorige presidentsverkiezing heeft de coalitie van Merkel in deze gezamenlijke vergadering geen meerderheid meer.

De Duitse bondspresident bekleedt een overwegend ceremoniële functie, maar geldt vooral als het morele gezag van de Bondsrepubliek.


Gauck wordt nieuwe president Duitsland (Foto: Novum)

[FA Cup] Liverpool loot Stoke City

In de kwartfinales van de FA Cup ontlopen de Engelse topploegen elkaar. Dit heeft de loting zojuist uitgwezen. Liverpool, dat vandaag simpel met 6-1 Brighton & Hove Albion uitschakelde, zal het in eigen huis mogen opnemen tegen Stoke City. Zij wonnen in de achtste finales met 0-2 van Crawley Town.

Mocht Chelsea de return van Birmingham City winnen, het eerste duel op Stamford Bridge eindigde in 1-1, dan nemen The Blues het in de kwartfinales op tegen Leicester City. Ook Tottenham Hotspur moet eerst op herhaling. Mochten ze Stevenage op eigen veld verslaan, dan wacht in de kwartfinales een ontmoeting met Bolton Wanderers. Everton, waar Royston Drenthe en John Heitinga onder contract staan, nemen het op tegen Sunderland.

Ibrahimovic: "Wil eerst antwoorden van Guardiola"

Zlatan Ibrahimovic heeft aangegeven dat hij in de toekomst best met FC Barcelona-trainer Josep Guardiola kan samenwerken. Toch zal dat niet zonder slag of stoot gaan.

In een interview met Goal.com laat de Zweed weten dat hij Guardiola nog steeds een goede trainer vindt. "Wat ik van Guardiola denk is niets persoonlijks en het betekent ook niet dat ik hem een slechte coach vindt."

"Tijdens het Gouden Bal-gala heb ik ook voor hem gekozen, dat geeft al aan hoe ik over hem denk als coach. In de toekomst zou ik ook best met hem kunnen samenwerken, maar dan wil ik eerst antwoorden van hem."

De twee werkten in het seizoen 2009/10 al samen bij FC Barcelona, maar na dat seizoen botsten speler en trainer en verkaste Ibrahimovic naar AC Milan. "Op dit moment kan ik nog niet met hem werken, want ik heb nog steeds mijn vragen over hoe het gelopen is bij Barcelona."

Toch denkt de Zweeds international niet alleen aan zichzelf. "De vraag is natuurlijk ook: Wil Guariola nog wel met mij werken?", vervolgt Ibrahimovic voordat hij afsluit met een cliché. "In de voetbalwereld is natuurlijk van alles mogelijk. Wat vandaag nee is kan morgen weer ja zijn.

Raúl maakt vierhonderdste treffer

Raúl heeft een bijzondere mijlpaal behaald in de competitiewedstrijd tegen VfL Wolfsburg (4-0 winst). De spits van Schalke 04 scoorde zijn vierhonderdste treffer uit zijn actieve voetballoopbaan. Na zestien seizoenen Real Madrid en twee seizoenen Schalke werd de mijlpaal bereikt.

In het shirt van De Koninklijke wist Raúl 323 doelpunten te scoren. Voor het nationale elftal van Spanje scoorde hij tot dusver 44 treffers. Bij Schalke 04 staat hij na vandaag op 33 doelpunten, wat een totaal oplevert van maar liefst vierhonderd doelpunten.

Raúl maakte zijn profdebuut in het seizoen 1994/95 voor Real Madrid. In zijn eerste seizoen was hij negen keer trefzeker in de competitie. "Ik wist niet dat ik op schema lag om vierhonderd doelpunten te maken", liet Raúl weten. "Maar het is een niet gemakkelijk te bereiken aantal waar ik trots op ben."

Blizzard onthult wijzigingen in Diablo III-bèta

De bèta van Diablo III is in volle gang. Dit levert tweaks en bugfixes op, en soms wordt een heel systeem gewijzigd. Het runesysteem dat in Diablo II gebruikt werd, is niet meer.

Eerder al werd gehint naar wat grote systeemveranderingen in Diablo III ten opzichte van zijn voorganger en nu zijn deze veranderingen doorgevoerd in de bètatest. Dat schreef game director Jay Wilson gisteren op de Diablo III-website.

Het blijkt dat de veranderingen grotendeels te vinden zijn in het rune-systeem. Eerder was al bekend dat het syteem van Diablo II, dat werkte met wapenrunes, plaats zou gaan maken voor skill runes. Dit zijn geen items meer, het zijn bonussen die je vrijspeelt bij het levellen van je personage, net als skills. Zo zou elke skill van de vijf klassen gemodificeerd kunnen worden door een rune toe te passen op de betreffende skill.

"Diablo is certainly about the items, but later in the game, having to juggle all of those various runes was not only un-fun, it was a serious and tedious inventory problem," aldus Wilson.

In het nieuwe systeem komt de eerste skill rune vrij op level 6, en Wilson verzekert ons dat op deze manier op elk level dat je bereikt een nieuwe skill of skill rune beschikbaar komt, tot en met de cap op level 60.

Hieronder een voorbeeld van het nieuwe systeem.

voorbeeld van het skill rune systeem

Diablo III staat gepland voor release in kwartaal 2. Zoals het Blizzard betaamt, is er nog geen definitieve releasedatum vastgesteld, en is het antwoord steevast: "When it's done."

Salo: "Williams heeft waardeloze line-up"

Voormalig Formule 1-coureur Mika Salo vindt dat Williams voor dit seizoen een waardeloze line-up heeft. Bruno Senna en Pastor Maldonado gaan racen voor het team uit Grove dat probeert op te krabbelen, maar met deze coureus gaat dat volgens Salo lastig worden.

"Wat mij betreft is dit de slechtste line-up, ze maken allebei nog veel te veel fouten. Senna reed vorig jaar enkele goede races, maar daar was op het einde van het seizoen niets meer van te zien. Maldonado is een heethoofd, dus ik voorspel geen goed jaar voor Williams. Voor testrijder Valtteri Bottas is dit juist een goede kans om aan racen toe te komen," zei Salo die zelf onder meer voor Tyrell, Ferrari en Toyota racete.

Ex eist miljoen aan alimentatie van DMX

DMX is nog een miljoen dollar aan kinderalimentatie schuldig. Dat beweert zijn ex-vriendin, met wie hij een dochter heeft. De 41-jarige rapper wil echter niet over de brug komen omdat hij er niet van overtuigd is daadwerkelijk de vader van het meisje te zijn, schrijft entertainmentsite TMZ.

Het voormalige liefje van DMX stapte donderdag naar de rechter om te voorkomen dat de rapper het land zou verlaten. Hij wilde voor een optreden afreizen naar Europa, maar moest daar vanwege zijn grote alimentatieschuld eerst toestemming voor krijgen van de rechter. De ex van DMX wilde ervoor zorgen dat dat niet gebeurde omdat ze nu echt geld wil zien.

DMX en zijn ex-vriendin hebben het al enige tijd met elkaar aan de stok vanwege de alimentatiekwestie. De rapper heeft laten weten dat hij eerst een dna-test wil voordat hij in de buidel tast.

Whitney Houston naar laatste rustplaats gebracht

Whitney Houston is zondag begraven. Begraafplaats Fair View Cemetery in Westfield in New Jersey is de laatste rustplaats van de vorige week overleden zangeres, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Houston is tijdens een kleine ceremonie, alleen toegankelijk voor familie, begraven naast haar in 2003 overleden vader John Russell Houston. De kist van de zangeres werd in een goudkleurige wagen, geëscorteerd door politie, naar de begraafplaats gebracht.

Zaterdag werd Houston herdacht tijdens een uitvaartdienst in de New Hope Baptist Church in Newark, de kerk waar ze als kind zong. Sterren als Alicia Keys, Stevie Wonder en Kevin Costner brachten een eerbetoon aan haar.

De zangeres overleed vorige week zaterdag op 48-jarige leeftijd. Ze werd gevonden in een badkuip in een hotel in Beverly Hills. De officiële doodsoorzaak wordt verwacht over vier tot zes weken, wanneer toxicologisch onderzoek is afgerond.

Ernstige zorgen om twee vermiste meisjes

De Utrechtse politie maakt zich ernstige zorgen over twee meisjes die sinds dinsdag vermist zijn. De 14-jarige Lisa uit De Meern en de 15-jarige Jaimy uit Vleuten werden dinsdagavond voor het laatst gezien in een bus naar Utrecht. Dat meldt de politie.

Zondag werd na het NOS Journaal van 18.00 uur en 20.00 uur een opsporingsbericht uitgezonden. Daarin werden mensen die de twee meisjes de afgelopen dagen hebben gezien opgeroepen om zich te melden.

De politie heeft geen informatie dat er sprake is van een misdrijf 'maar de ongerustheid neemt toe'. "Het uitblijven van informatie is gezien de leeftijd van de meisjes en de duur van de vermissing zorgelijk."

Links Jaimy, Rechts Lisa
Links Jaimy, rechts Lisa (foto's © Vermistekinderen.nl)

'Open beenbreuk voor oud-Groninger Stenman'

Fredrik Stenman komt mogelijk lange tijd niet in actie voor Club Brugge. De Zweedse verdediger raakte vanavond tijdens het competitieduel tegen KV Kortrijk (2-1 winst) zwaargeblesseerd. Men vreest dat Stenman een open beenbreuk heeft opgelopen.

Vlak voor rust verstapte Stenman zich zeer ongelukkig en schreeuwde het vervolgens uit van de pijn, terwijl het bloed uit zijn been liep. De exacte diagnose is nog niet bekend, maar men vermoedt dat Stenman lange tijd niet in actie zal komen.

Ryan Donk opende vanavond de score tegen Kortrijk. Onze landgenoot speelde de gehele partij mee in de verdediging van Club Brugge. De ploeg staat ook na dit weekend tweede, zeven punten achter koploper RSC Anderlecht, komende donderdag de tegenstander van AZ in de Europa League.

Klik hier voor de beelden van de vreselijke blessure van Stenman.

Huistra: "Publiek geeft kracht en energie"

FC Groningen legde PSV het vuur flink aan de schenen (3-0). Pieter Huistra, coach van de zegevierende ploeg, concludeert dat er wel degelijk vermogen in zijn team zit.

"Als je de inzet en de uitvoering van ons plan voor vandaag ziet, dan kun je ook tegen een van de topclubs van Nederland heel goed voor de dag komen. Dan is de conclusie dat we best aardig kunnen voetballen", aldus Huistra nog afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

FC Groningen oogt opvallend sterk tegen de topclubs. De oefenmeester dankt de goede prestaties tegen deze ploegen aan de energie die vrijkomt bij zijn ploeg als ze een tegenstander van formaat in de Euroborg treffen.

"Wees blij dat het zo gaat. Als van tevoren alles wetenschappelijk bepaald zou zijn wie welke wedstrijd zou winnen, dan zou de sport ook niet erg boeiend meer zijn. Het geloof hier in eigen huis, met al dat publiek erachter, dat geeft heel veel kracht en energie. Onze jongens willen hier graag voetballen en dat stralen ze aan alle kanten uit", besloot Huistra.

'Dood' als laatste Facebook-statusupdate

De laatste statusupdate van Ayse Dilara Sahin uit Turkije is letterlijk haar laatste geweest. De 20-jarige postte afgelopen week alleen het woord 'dood' op haar Facebook-pagina. Ongeruste familie die op onderzoek uitging, vonden haar bewusteloos in haar woning.

De jonge vrouw werd onmiddellijk in het ziekenhuis behandeld, maar ondanks alle inspanningen overleed ze. Uit de autopsie is naar voren gekomen dat ze cyanide had ingenomen. Dit had ze bij een juwelier gekocht onder het voorwendsel het middel voor haar studie biologie nodig te hebben. Naar alle waarschijnlijkheid had de vrouw relatieproblemen.

The Rock over vervolgdelen Fast Five

Nadat Justin Lin de Fast & Furious reeks wat hoognodige vernieuwingen gaf met Fast Five, komen er nu, niet onverwachts, twee nieuwe delen van de serie. Universal Studio's gaf het groene licht voor twee nieuwe films.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om deel 6 en 7 achter elkaar op te nemen, maar volgens Dwayne Johnson, ook wel The Rock, gaat dit niet door en zijn er wat veranderingen gemaakt in het schema.

''Ik denk niet dat we de twee delen meteen achter elkaar opnemen,'' zei hij tegen MTV. ''We willen het wel proberen, omdat het niet logisch zou zijn om de hele crew en cast op dezelfde plek bij elkaar te hebben, en vervolgens niet meteen alle opnames op te doen, maar met dit scenario kunnen we last krijgen van het weer, dus we nemen eerst Fast Six op en dan maken we ons later wel weer zorgen om Fast Seven.''

De mogelijke weerproblemen hebben vooral ook te maken met de locatie, wat veel minder zonovergoten is dan de locatie van Fast Five, Rio de Janeiro.

''We zullen aanwezig zijn in Engeland, en we gaan ook naar Duitsland, van wat ik heb gehoord.'' verteld Johnson. ''Dat is slechts wat er nu bekend is. En we beginnen met de opnames in Mei.''


Fast Six verschijnt rond 24 mei 2013 in de bioscoop.

De cast van Fast Five
De cast van Fast Five

'Games developen loont zich niet'

Een onderzoek in Japan heeft uitgewezen dat een kleine 60% van alle developers in Japan winst maakt met een game. Het onderzoek werd uitgevoerd door een zekere Mirko Ernkvist die met behulp van allerlei financiële gegevens aan de slag is gegaan. Er zijn verscheidene verklaringen te vinden voor dit gegeven.

Ernkvist geeft aan dat één van de redenen hiervoor is dat er minder vraag is naar games. Daarnaast zijn productiekosten omhoog gegaan, staat de Yen niet gunstig voor onze oosterse vrienden en "unfavorable demographic development in Japan and the challenging development of domestic consumption." Het onderzoek was vooral gericht op de grotere bedrijven, het is dus niet bekend of kleinere gamesdevelopers meer winst draaien.

De Boer: "Ik ben niet zo snel tevreden"

Ondanks de ruime overwinning op N.E.C. Nijmegen (4-1) was Ajax-trainer Frank de Boer niet erg tevreden. De oefenmeester van de Amsterdammers bleef kritisch op het spel van zijn ploeg.

"Ik ben niet zo snel tevreden", liet De Boer weten aan Eredivisie Live. "De eerste helft hebben we redelijk tot goed gevoetbald, daarna niet. Misschien is dat de vermoeidheid die gaat werken na de wedstrijd tegen Manchester United (0-2 verlies, red.). In de tweede helft hebben we veel te veel kansen weggegeven."

Dmitry Bulykin was met twee doelpunten belangrijk voor de ploeg. De aanvaller werd door De Boer nog voor rust naar de kant gehaald. "We willen het gemiddelde van Bulykin hoog houden, daarom ging hij er vroeg uit. Nee, serieus, hij had wat klachten en daar wilden we geen risico mee nemen."

Ajax profiteerde dit weekend optimaal van het puntverlies van PSV en AZ. Optimistisch wordt De Boer er nog niet van. "We moeten naar onszelf kijken want er moet nog veel verbetering komen. Dan na drie of vier wedstrijden kijken waar we staan."

Blessure Bulykin niet ernstig

Dmitry Bulykin viel in het competitieduel met N.E.C. Nijmegen (4-1 winst) na ruim een half uur spelen uit met een blessure. De Rus, die tweemaal wist te scoren, bleef vermoedelijk bij het tweede doelpunt met de punt van zijn schoen in het gras haken. Daardoor liep hij een kuitblessure op.

Desondanks verwacht de spits er donderdag, als Ajax de return in de Europa League tegen Manchester United speelt, er gewoon weer bij te zijn. "We hebben iedere drie a vier dagen een wedstrijd en dat is niet voldoende om te herstellen. Ik ben iets ouder dan de anderen. Mijn lichaam heeft wat langer nodig om een wedstrijd te verwerken. We hebben nu vier dagen en ik verwacht er donderdag gewoon weer bij te zijn."

Na afloop kreeg Bulykin de wedstrijdbal. Deze ontving hij vanwege zijn honderdste doelpunt in zijn actieve voetballoopbaan. "De manager gaf hem aan mij, omdat hij het wist. Ik heb al veel telefoontjes gehad vanuit Rusland om me te feliciteren."

Rutten: "Ze waren collectief onvolwassen"

PSV-coach Fred Rutten zag zijn ploeg met 3-0 ten onder gaan tegen FC Groningen. De oefenmeester zag slechts drie van zijn spelers op het veld die de juiste instelling toonden.

"Ik ben enigszins geschrokken van mijn team. Na donderdag hoop je en verwacht je dat je de lijn gaat doortrekken. Maar als je ziet hoe wij starten, dan is het vreselijk moeilijk om dat weer te kantelen", zo laat Rutten na afloop van het duel op de persconferentie.

"Alle vormen van agressie ontbraken. Er waren er in de eerste helft dire op het veld die lieten zien dat ze de wil hadden om te winnen: Marcelo, Ola Toivonen en Stanislav Manolev. De anderen heb ik niet gezien. Het was onder de maat", zo vervolgt de oefenmeester van de Eindhovenaren.

"Na de rust maakten we fouten die op ons niveau niet thuishoren. Het gebeurde tegen een team dat vandaag bewust was dat ze moesten winnen. Na de laatste wedstrijd gaf ik een compliment dat ze volwassen waren, nu waren ze collectief onvolwassen", zo concludeert Rutten.

Brons judoka Verkerk in Düsseldorf

Marhinde Verkerk kan na het Grand Prix toernooi Düsseldorf een bronzen medaille mee naar huis nemen. Ze deed dit in de categorie tot 78 kilogram.

Verkerk bereikte de halve finale door overwinningen op de Duitse Julia Tillmanns, de Chinese Zhang Zhehui en Abigel Joo uit Hongarije. In de halve finale verloor ze echter met een yuko van de Chinese Yang Xiuli.

Guillaume Elmont bereikte in de klasse tot 81 kilogram de derde ronde in de Duitse stad en besloot vervolgens uit het toernooi te stappen. "Ik heb vormbehoud voor de Olympische Spelen getoond en dat was het doel. Ik wilde geen risico met mijn schouder nemen", liet hij weten.

[FA Cup] Drie eigen doelpunten helpen Liverpool verder

Liverpool heeft de kwartfinales bereikt van de FA Cup, het Engelse bekertoernooi. In eigen huis wonnen The Reds met 6-1 van Brighton & Hove Albion, dat uitkomt in de Championship. Liverpool profiteerde van maar liefst drie eigen doelpunten van de tegenstander.

Al na vijf minuten wist Martin Skrtel de thuisploeg op voorsprong te zetten. Toch kon de ploeg niet lang van de voorsprong genieten. Kazenga LuaLua wist namelijk na ruim een kwartier spelen de gelijkmaker te scoren. Toch geen Liverpool met een voorsprong de rust in. Liam Bridcutt passeerde namelijk zijn eigen doelman Peter Brezovan en zodoende kwam Liverpool op 2-1.

Na rust had Liverpool het een stuk makkelijker, zeker nadat Andy Carroll na een klein uur spelen de 3-1 op het scorebord bracht. Twintig minuten voor tijd werd Liam Bridcutt de schlemiel van de wedstrijd, nadat hij voor de tweede maal zijn eigen doelman passeerde. Lewis Dunk had blijkbaar medelijden met Bridcutt, want ook hij passeerde vier minuten later zijn eigen keeper Brezovan.

Vijf minuten later had Luis Suárez de 6-1 op zijn schoen, maar de voormalig Ajacied faalde vanaf elf meter. Vijf minuten later wist de Uruguyaan alsnog te scoren en bracht daarmee de 6-1 op het scorebord.

'Coffeeshop wordt café door wietpas'

Veel coffeeshops zullen bij de invoering van de wietpas overstappen naar de verkoop van alcohol. De invoering van de wietpas zou immers de doodsteek voor de branche zijn omdat de shops dan verboden terrein zijn voor toeristen.

Dat stelt althans Michael Veling, CDA-lid, voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten en tevens coffeeshophouder. Hij denkt dat tussen de 150 en 180 van de 220 Amsterdamse coffeeshops cafés zullen worden. "Als we dat een verbetering willen noemen van het woon- en leefklimaat in de stad, ga je gang", aldus Veling.

Marijke Shahsavari, fractievoorzitter voor het CDA in de gemeenteraad, is juist blij met de wietpas. Ze vindt dat pleidooien voor legalisering de plank misslaan. "Dat is vanuit het oogpunt, je kunt het niet uitroeien dus moet je je er maar bij neerleggen, en niet vanuit het oogpunt van wat goed is voor mensen", meent Shahsavari.

GroenLinks-fractievoorzitter Marieke van Doorninck werpt tegen dat er wel meer niet goed is voor mensen, zoals slijterijen, en dat je dan beter goede regels kunt hebben om de boel beheersbaar te houden. Ze pleit juist voor versoepeling van de regels, zodat coffeeshops ook legaal kunnen worden bevoorraad.

Van Doorninck vreest dat door de wietpas de handel teruggaat naar de straat, en dat er dan geen sprake meer is van beheersbaarheid. "Dus je gaat terug naar de manier waarop softdrugs in andere landen verkocht worden. En wat zie je daar, het drugsgebruik is zeker niet minder dan in Nederland", stelt de GroenLinks-politica.

Volgens Veling worden met de invoering van de pas de gemeentelijke bevoegdheden op een ernstige manier aangetast. Het heeft er evenwel alle schijn van dat de invoering juist afhangt van de medewerking door gemeenten. Een verkoopverbod van softdrugs aan buitenlanders zou volgens hoogleraar Jan Brouwer namelijk in de plaatselijke verordening moeten worden vastgelegd. De handhaving is volgens het wetsvoorstel inderdaad een zaak van de gemeente.

Amsterdam en een aantal andere gemeenten hebben al duidelijk aangegeven niets in de wietpas te zien. Tweede Kamerleden van het CDA en de VVD stellen dat de pas de laatste kans is voor het gedoogbeleid.

'Woudjongen' Ray is fantast met psychische problemen

De 'woudjongen' Ray, die zes maanden geleden vertelde in een woud geleefd te hebben en waar hij ook zijn vader begraven zou hebben, blijkt een fantast met psychische problemen te zijn. Dit zegt de Duitse politie, die nog steeds geen enkele aanwijzing heeft dat het verhaal van de jongen waarheid is. Volgens Ray zou zijn moeder, Doreen, omgekomen zijn bij een auto-ongeluk en zou hij zijn vader in het woud begraven hebben. Daarna zou hij er twee weken over gedaan hebben om naar Berlijn te komen. 

Ray spreekt prima Engels, gebrekkig Duits en kon alleen vertellen dat hij 17 jaar was en hoe zijn ouders heetten. "Ik ben helemaal alleen, help mij," zou hij gezegd hebben. Een half jaar later heeft de politie nog steeds geen enkele aanwijzing kunnen vinden om het verhaal van Ray te staven. Er is geen één melding geweest van een ongeluk met dodelijke afloop in Duitsland waar de moeder van de jongen bij betrokken zou kunnen zijn, er is geen graf gevonden en ook het woud lijkt de jongen uit zijn duim gezogen te hebben. 

Wereldwijd zijn de lijsten met vermiste personen doorgenomen, maar hij komt op geen van die lijsten voor. Ook zijn er diverse DNA-testen gedaan met verschillende ouders die de stille hoop hadden dat Ray hun kind zou zijn. Geen van de testen was positief.

Judoka Vuijsters niet naar Spelen

Grim Vuijsters heeft zich niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. De judoka werd vandaag al in de tweede ronde van de Grand Prix in Düsseldorf uitgeschakeld en voldeed daardoor niet aan de eisen om zich te plaatsen voor de Spelen.

Vuijsters, uitkomend in de klasse boven 100 kilogram, verloor van de Georgische judoka Zviad Khanhaliasvhili. Aangezien hij zich niet voor de Spelen wist plaatsen, besloot Vuijsters om zich alsnog te laten opereren aan zijn gekwetste knie.

Onze landgenoot, die tweede werd op het EK van 2009, scheurde in november zijn voorste kruisband af. Hij wilde zich echter niet laten opereren, aangezien hij dan de Spelen in Londen zeker zou moeten missen. Tijdens het WK liep Vuijsters ook al een zware nekblessure op. Daardoor stond hij bijna een jaar buitenspel.

Inbraak in Amsterdams museum Willet-Holthuysen

Bij het Amsterdamse museum Willet-Holthuysen is zaterdagnacht ingebroken. De inbrekers hebben niets meegenomen, meldt de politie zondag.

De deur van het museum is bij de inbraak licht beschadigd geraakt. De politiewoordvoerder laat weten dat de inbraak 'niet erg professioneel leek'.

Het museum Willet-Holthuysen was in de 19 eeuw het huis van Abraham Willet en zijn rijke echtgenote Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen. Na haar overlijden liet Holthuysen het huis na aan de gemeente Amsterdam. Haar enige wens was dat het huis als museum zou worden opengesteld, wat een jaar na haar dood gebeurde. Bezoekers kunnen in het museum een indruk krijgen van hoe rijke Nederlanders vroeger leefden.

Uitslagen Eredivisie speelronde 22

Dit weekend werd in de Eredivisie de 22e speelronde afgewerkt. sc Heerenveen, FC Twente en Ajax kwamen als grote winnaars uit het weekend na nederlagen van PSV en AZ en het gelijke spel van Feyenoord.

Feyenoord heeft thuis kostbare punten gemorst tegen RKC Waalwijk. Spits Guidetti was weer de veelbesproken man van de avond. Hij brak de ban door een dubieus verkregen penalty binnen te schieten.

Bij het juichen trok de Zweed echter zijn shirt uit en kreeg zijn tweede gele en dus ook rode kaart. RKC rook bloed en wist in de slotfase via Braber de gelijkmaker te maken. 

PSV heeft op zondag een zware nederlaag geleden bij FC Groningen. De Eindhovenaren werden op een 3-0 nederlaag getrakteerd door de Groningers, waar Suk met twee goals de gevierde man was.

PSV was de hele wedstrijd de mindere en stond vlak na rust al 2-0 achter door goals van Suk en Tadic. Na de rode kaart van Manolev (twee keer geel) was het gedaan in de Euroborg, al zorgde Suk nog voor een mooi slotakkoord door een boogbal vanaf 40 meter erin te schieten.

VVV-Venlo heeft voor het eerst sinds november 2010 weer eens een uitwedstrijd weten te winnen. In Doetichhem werd mede-degradatiekandidaat De Graafschap met 1-4 geklopt.

De Graafschap was voor rust de betere en kwam met 1-0 voor via Poepon. VVV ging na rust echter fel in de strijd en dat werpte zijn vruchten af. Holla en Yoshida zorgde voor een voorsprong, waarna Nwofor en Berghuis de score verder opvoerden. 


Suk was de gevierde man bij FC Groningen. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen speelronde 22

Thuis Uit Uitslag
sc Heerenveen NAC Breda 1-0
Feyenoord RKC Waalwijk 1-1
ADO Den Haag Excelsior 1-1
De Graafschap VVV-Venlo 1-4
Heracles Almelo Roda JC Kerkrade 2-1
FC Groningen PSV 3-0
Ajax N.E.C. Nijmegen 4-1
FC Utrecht AZ 3-0
Vitesse FC Twente 1-4

Stand

# Club Wed. w g v p v-t
1 PSV 22 13 6 3 45 57-26
2 AZ 22 14 3 5 45 45-21
3 sc Heerenveen
22 12 7 3 43 49-31
4 FC Twente 21 12 6 3 42 58-23
5 Feyenoord
22 12 5 5 41 45-28
6 Ajax 22 11 7 4 40 55-31
7 Vitesse 22 9 5 8 32 27-27
8 FC Groningen 22 9 5 8 32 35-38
9 Roda JC Kerkrade 22 10 1 11 31 39-47
10 Heracles Almelo 22 8 6 8 30 37-31
11 FC Utrecht 22 6 7 9 25 35-39
12 RKC Waalwijk 22 7 4 11 25 25-35
13 ADO Den Haag 22 6 6 10 24 27-44
14 N.E.C. Nijmegen 22 7 2 13 23 21-34
15 NAC Breda 22 6 4 12 22 25-36
16 VVV-Venlo 22 5 4 13 19 25-51
17 Excelsior 22 3 6 13 15 16-48
18 De Graafschap 21 3 4 14 13 19-50

Azarenka ook de beste in Doha

Victoria Azarenka heeft zondag in Doha haar derde titel van het seizoen gewonnen. De Wit-Russische tennisster, de nummer een van de plaatsingslijst, was in de finale van het Qatarese toernooi met 6-1, 6-2 veel te sterk voor Samantha Stosur. De Australische was als derde geplaatst.

Azarenka won eerder dit seizoen al titels bij het WTA-toernooi in Sydney en de Australian Open. De 22-jarige is sinds haar eerste grandslamzege de nummer een van de wereld. In 2012 speelde ze zeventien wedstrijden en verloor ze nog geen enkele keer.

India arresteert beveiligers Italiaans schip

De Indiase politie heeft zondag twee beveiligers van een Italiaans vrachtschip gearresteerd en voor verdere ondervraging naar de wal gebracht. Ze worden ervan verdacht vorige week twee Indiase vissers te hebben doodgeschoten die ze voor piraten hadden aangezien.

De twee Italianen maken deel uit van een team van zes beveiligers dat meevoer op het vrachtschip Enrica Lexie. Vertegenwoordigers van de Italiaanse ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie zijn naar New Delhi gereisd om samen met de Italiaanse ambassadeur te praten met de Indiase autoriteiten.

Italië stelt dat het incident door de Italiaanse autoriteiten moet worden afgehandeld, omdat het zich in internationale wateren heeft afgespeeld op een schip dat onder Italiaanse vlag voer. De aanwezigheid van de militaire beveiligers is volgens Italië geregeld in een Italiaanse wet die is opgesteld overeenkomstig anti-piraterijresoluties van de Verenigde Naties.

Verschillende landen, waaronder ook India, staan toe dat reders gewapende beveiligers op hun schepen laten meevaren om piraten af te weren.

Verkeersslachtoffer overlijdt in ziekenhuis

Een 35-jarige man die zaterdagnacht met zijn auto te water raakte aan de Bermweg in Capelle aan den IJssel is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie zondag gemeld.

Twee buurtbewoners vonden de auto zaterdagnacht ondersteboven in het water. Duikers van de brandweer hebben de man, die zwaar onderkoeld bleek te zijn, uit zijn benarde positie bevrijd. De man is ter plekke gereanimeerd en vervolgens naar een ziekenhuis overgebracht. Daar is hij zondagmiddag overleden.

De politie vermoedt dat het om een eenzijdig ongeval gaat. De man is waarschijnlijk eerst in botsing gekomen met een boom, waarna zijn auto in het water belandde.

'Richtlijn voor agenten met psychische problemen'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) komt met een richtlijn voor agenten die tijdens hun werk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) oplopen. De richtlijn moet ervoor zorgen dat agenten met PTSS beter worden gesteund door hun korps. Dat maakt Opstelten zondagavond bekend in het televisieprogramma KRO Brandpunt.

De richtlijn moet PTSS erkennen als beroepsziekte. Zo moeten de duizenden agenten die jaarlijks in psychische problemen komen op dezelfde manier worden geholpen.

"De meeste korpsen gaan hier goed mee om, maar de aanpak loopt uiteen", zegt Opstelten. "Ik wil een eenduidige aanpak. Als er sprake is van medisch vastgestelde beroepsgerelateerde PTSS, dan moet dit snel in juridische zin worden erkend als beroepsziekte."

D66-Kamerlid en voormalig korpschef Magda Berndsen wil dat Opstelten wettelijk vastlegt dat agenten een zogeheten hoog risicoberoep hebben, net als militairen. Een dergelijke wet zou zorg voor agenten met psychische problemen moeten garanderen.

Opstelten vindt dit vooralsnog een stap te ver. "In december heb ik een nader onderzoek naar PTSS aangekondigd. Dit onderzoek kan aanleiding geven om het beleid verder aan te scherpen."


"Richtlijn voor agenten met psychische problemen" (Foto: Novum)

Uitslag Vitesse - FC Twente

FC Twente heeft in de strijd om de titel in de Eredivisie bij Vitesse goede zaken gedaan. In Arnhem werd het 1-4 voor de Tukkers, waardoor na 22 speelronden de top zes vijf punten uit elkaar staat. Twente heeft nog een wedstrijd tegoed en kan op gelijke hoogte komen met de koplopers.

Vitesse

1 - 4

FC Twente

 88' Havenaar
   6' Fer
 65' De Jong
 73' O.John
 83' Chadli
 
 Gele kaart: Hofs, Ibarra (Vitesse), Janssen, Cornelisse (FC Twente)
 Rode kaart: Wisgerhof (80) (FC Twente)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.852
Arbiter: Vink
Bijzonderheden: Bony (Vitesse) mist strafschop (81)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Yasuda
Kashia
Kalas
Van Aanholt (Havenaar/72)
Van Ginkel
Hofs
Van der Heijden
Ibarra
Bony
Büttner
  Mihaylov
Cornelisse
Wisgerhof
Douglas
Rosales
Brama
Janssen (Röseler/90+3)
Fer
Chadli (Plet/90)
De Jong
O.John (Bengtsson/82)


Fer (Twente) en Van Ginkel (Vitesse) strijden om de bal (Foto: Pro Shots)

[WK allround] Kramer: "Dit geeft een voldaan gevoel"

Sven Kramer toonde dit weekend aan dat hij zijn oude vorm van voor zijn blessureleed weer totaal terug heeft. Hij wist voor de vijfde maal in zijn schaatsloopbaan wereldkampioen allround te worden. De 25-jarige Fries, die vorige maand ook Europees kampioen allround werd, reageerde na afloop op zijn eindoverwinning.

"Ik ben er een poos uitgeweest. Dit geeft daarom zo'n voldaan gevoel", aldus Kramer, die zijn landgenoten Jan Blokhuijsen en Koen Verweij op twee en drie zag eindigen in het klassement. Kramer reageerde na afloop van zijn tien kilometer-rit nog niet echt enthousiast: "Die 10 kilometer doet altijd pijn. Die euforie komt nog wel."

Robert Pattinson te oud voor nieuwe Twilight-film

Robert Pattinson ziet het niet zitten om te spelen in een eventueel vervolg op de Twilight-films. De 25-jarige acteur vindt zichzelf te oud om opnieuw in de huid van vampier Edward Cullen te kruipen, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

De Twilight-films zijn gebaseerd op de vier vampierboeken van Stephenie Meyer. In november verschijnt deel twee van de verfilming van het laatste boek. Meyer staat echter open voor een vijfde boek en filmstudio Lionsgate ziet een continuering van de populaire filmreeks al zitten.

"Ik ben benieuwd naar wat Stephenie zou schrijven, maar ik denk dat ik dan gewoon te oud ben", zei Pattinson tijdens de promotie van zijn nieuwe film Bel Ami. "Ik ben nu eigenlijk al te oud."

De Twilight-filmreeks behoort tot een van de meest lucratieve ooit. Het laatste deel bestaat uit twee films, waarvan de eerste vorig jaar in de bioscopen te zien was. De film bracht wereldwijd ruim zevenhonderd miljoen dollar op.

Valencia-speler Banega aangereden door eigen auto

Valencia kan vanavond in de competitiewedstrijd tegen FC Barcelona geen beroep doen op Éver Banega. De Argentijnse middenvelder heeft diverse botbreuken in zijn voet opgelopen, nadat hij werd aangereden door zijn eigen auto.

Banega was bij een tankstation vergeten de handrem op zijn auto te zetten en werd zodoende door zijn eigen auto geraakt. Daarbij liep de speler diverse botbreuken op, waardoor hij de komende zes maanden niet kan voetballen.

[Bundesliga] Huntelaar gedeeld topscorer

Schalke 04 won met ruime cijfers van VfL Wolfsburg (4-0). Klaas Jan Huntelaar scoorde twee treffers en is nu samen met Mario Gómez huidig topscorer in de Bundesliga.

De ploeg van Huub Stevens opende de score na tien minuten spelen. De Spaanse veteraan Raúl wist het doel van Die Wölfe succesvol te bestoken. Vijf minuten na de openingstreffer van Die Knappen was het Huntelaar die zijn zeventiende doelpunt van het seizoen scoorde.

De Oranje-international had even later de kans om ook zijn achttiende treffer te scoren en op gelijke hoogte te komen met Gómez, de spits van Bayern München die de topscorerslijst van de Bundesliga aanvoert. Huntelaar legde in de 36e minuut aan voor een strafschop, maar deze werd gepareerd door Diego Benaglio.

Kort nadat de scheidsrechter voor aanvang van de tweede helft had gefloten, stelde Joel Matip de zege voor Die Königsblauen veilig. Huntelaar kreeg in de 72e minuut opnieuw de kans om zijn achttiende treffer van het seizoen te scoren. Deze keer faalde hij niet, op aangeven van Christian Fuchs kwam Huntelaar qua doelpuntenaantal op gelijke hoogte met Gómez.

De Graafschap ontslaat trainer Ulderink

De 1-4 nederlaag in eigen huis tegen VVV-Venlo is De Graafschap-trainer Andries Ulderink duur komen te staan. De ploeg uit Doetinchem heeft besloten de oefenmeester per direct te ontslaan.

Zaterdagavond verloor De Graafschap kansloos met 1-4 van de ploeg uit Venlo en daardoor bleven de Superboeren op de laatste plaats van de Eredivisie staan. Het is de bedoeling dat de vacature voorlopig intern wordt opgevuld door assistent-trainers Richard Roelofsen en Jan Vreman.

Ulderink was in Doetinchem bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij De Graafschap. Daarvoor was hij als hoofdtrainer in dienst bij Go Ahead Eagles. Het contract van Ulderink liep bij De Graafschap nog door tot medio 2013.

Whannell bevestigt Insidious 2-personages Specs en Tucker

Leigh Whannell en James Wan keren beiden terug voor het vervolg op Insidious. Dit maakte Whannell gisteren bekend in een video-interview van Dread Central.

De plannen voor Insidious 2 werden pas recentelijk aangekondigd en hoewel bekend was dat Wan en enkele andere personages terug zouden komen, was er nog niets bevestigd. Tijdens het gesprek met Whannell over het succes van het origineel, onthulde hij dat zijn personage Specs en zijn onderzoekspartner Tucker (gespeeld door Angus Sampson) in Insidious 2 gaan meespelen.

Whannell: "Ik kan bevestigen dat ik in Insidious 2 te zien ben. Waarschijnlijk bevalt het veel mensen niet om dit nieuws te horen. Dat is ook de reden waarom ik geen internetfora meer lees. Er was een haat door fans die schreven 'Ik gaat die gasten! Ze waren slecht! Ze verknalden de film!' dus er zijn denk ik nu weer mensen die teleurgesteld zijn dat Specs en Tucker terugkomen."

Het is nog onbekend wanneer James Wan en Leigh Whannell beginnen met filmen. Wan is op dit moment nog bezig met de film Warren, het project Insidious 2 staat op de planning om in 2013 te verschijnen.

[FA Cup] Tottenham niet voorbij Stevenage

In de strijd om de FA Cup is Tottenham Hotspur in de eerste confrontatie niet voorbij Stevenage gekomen (0-0). De ploeg van Harry Redknapp zal dus een replay moeten spelen.

Het voordeel voor Tottenham is dat de replay op het vertrouwde White Hart Lane plaats zal vinden. Het uitduel met de ploeg uit de League One was kennelijk een moeilijke horde. Zondag strijden meer ploegen uit de Premier League om het zicht op de FA Cup te behouden.

Stoke City kruiste reeds de degens met Crawley Town. De ploeg van Tony Pulis kwam in de eerste helft al met tien man te staan, omdat Rory Delap met een rode kaart van het veld moest. Desondanks bleken The Potters in staat om met een 0-2 zege verder te bekeren.

Liverpool zal zondag ook nog in actie komen. De ploeg van Kenny Dalglish zal het opnemen tegen Brighton. Voor The Reds is het een belangrijk duel, aangezien Liverpool met de FA Cup nog een belangrijke prijs in de wacht kan slepen.

Zoon voor Rob de Nijs (69)

Zanger Rob de Nijs is voor de derde keer vader geworden. Zijn 42-jarige vrouw Henriëtte beviel zaterdag van een zoon. Het kindje heeft de naam Julius gekregen.

"Een maand te vroeg maar oh zo prachtig. Gezond en wel: Julius", zo liet de 69-jarige zanger via Twitter weten. Eerder vertelde hij dat er nogal wat kritiek is geuit op het vaderschap op zijn leeftijd, maar volgens De Nijs bewijst zijn volle optreed-agenda hoe vitaal hij nog is.

Rob de Nijs was eerder met actrice Belinda Meuldijk getrouwd. Uit dat huwelijk had de zanger al twee zoons.

[WK allround] Kramer wint 10km en is wereldkampioen

Sven Kramer is in Moskou voor de vijfde keer wereldkampioen geworden. In de slotrit van de tien kilometer reed Kramer tegen Jan Blokhuijsen.  Kramer won ook de afstand met een tijd van 13.08,76.  Blokhuijsen werd tweede met 13.12,31.

In de schaduw van Kramer ontspon zich een spannende strijd om het brons. Koen Verweij wist in de slotafstand op het nippertje Havard Bokko van zich af te houden. Verweij trok zich in zijn race op aan Ivan Skobrev en dat bracht hem uiteindelijk op de valreep het brons.

Kramer kroonde zich vanaf 2007 vier keer op rij tot de wereldkampioen bij het allroundschaatsen. In zijn jaartje afwezigheid nam de Rus Skobrev de kroon over, maar zondag 19 februari pakte de Nederlander de titel weer terug. Met zijn vijfde wereldgoud evenaarde hij het record van de Fin Clas Thunberg en de Noor Oscar Mathisen. Kramer is nu wel de beste Nederlander. Rintje Ritsma kwam tot vier wereldtitels. Ard Schenk en Jaap Eden wonnen de WK allround allebei drie keer.

Uitslag 10000 meter

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 13.08,76
2 Jan Blokhuijsen Ned 13.12,31
3 Ivan Skobrev Rus 13.13,16
4 Hårvard Bøkko Nor 13.16,75
5 Koen Verweij Ned 13.17,31
6 Jonathan Kuck Can 13.30,88
7 Sverre Lunde Pedersen Nor 13.43,00
8 Haralds Silovs Let 13.43,66

Eindklassement

# Naam Land Punten Verschil
1 Sven Kramer Ned 149,327  
2 Jan Blokhuijsen Ned 149,614 0,287
3 Koen Verwij Ned 150,084 0,757
4 Hårvard Bøkko Nor 150,134 0,807
5 Ivan Skobrev Rus 150,332 1,005
6 Jonathan Kuck Can 152,295 2,968
7 Haralds Silovs Let 152,409 3,082
8 Sverre Lunde Pedersen Nor 152,590 3,263

[Serie A] Emanuelson trefzeker voor AC Milan

Urby Emanuelson heeft zijn ploeg AC Milan met een doelpunt aan de zege geholpen. De voormalig Ajacied scoorde het tweede doelpunt in de 1-3 overwinning op bezoek bij Cesena.

Emanuelson stormde vanuit het centrum op en kreeg de bal mee van Robinho. Onze landgenoot aarzelfde niet en haalde van ruim twintig meter de trekker over. De bal ging via de binnenkant van de paal tegen het net. Daarvoor was Milan via Sulley Muntari al op voorsprong gekomen. Tien minuten na rust zorgde Robinho voor de 0-3. Daniel Pudil deed twintig minuten voor tijd iets terug voor Cesena.

Door de overwinning nam Milan de kop weer over van Juventus, dat gisteren met 3-1 van Catania won. Juve heeft nu een achterstand van één punt, maar heeft nog wel een wedstrijd tegoed.

Michael Fassbender speelt Keltische krijger Cuchulain

Michael Fassbender kruipt in de huid van de Keltische krijger Cuchulain. De 34-jarige acteur werkt aan een film over de held uit verschillende Ierse legendes uit de achtste eeuw.

De verhalen rond Cuchulain draaien om de oorlog tussen twee stammen in Noord-Ierland. Scenarist Ronan Bennett gaat aan de slag met het script van de film, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. Hij was eerder onder meer verantwoordelijk voor het script van de misdaadfilm Public Enemies.

Fassbender was te zien in films als Inglourious Basterds, Centurion en X-Men: First Class. Hij is momenteel te zien in de bioscopen met het drama Shame.


Michael Fassbender speelt Keltische krijger (Foto: Novum)

Boksers slaags tijdens persconferentie

De Britse boksers Dereck Chisora en Davis Haye hebben tijdens een persconferentie in Duitsland klappen uitgedeeld. Chisora en zijn trainer zijn gearresteerd, van Haye ontbreekt ieder spoor.

Chisora was in Duitsland voor de zwaargewicht-titelstrijd tegen Vitali Klitschko, die hij verloor. Haye moest vorig jaar zijn meerdere erkennen in de Oekraïner en was aanwezig in het kader van werkzaamheden voor een tv-station. Haye is van plan Klitschko's broer Wladimir uit te dagen.

De manager van de Oekraïnse broers gaf tijdens de persconferentie evenwel aan dat ze het 'gehad hebben' met Britse boksers en de blik op andere landen willen richten. Chisora zou volgens de zaakbehartiger wel alles hebben gegeven tijdens het gevecht, maar Haye kwam niet verder dan het excuus dat hij zijn teen had gebroken, aldus de manager.

Chisora vroeg vervolgens herhaaldelijk aan Haye hoe het met zijn teen ging, waarop Haye Chisora voor loser uitmaakte. Dat kon Chisora niet hebben, en hij verliet het podium om Haye een pak slaag te verkopen. Haye verdedigde zich met een camerastatief. Zijn eigen manager die de boel wilde sussen verliet de zaal met bebloed gezicht.

[Jupiler League] AGOVV wint derby van GA Eagles

AGOVV moet hard vechten om de laatste plaats te ontstijgen. De drie punten die de ploeg van Hans van Arum tegen Go Ahead Eagles pakte, zijn dan ook zeer kostbaar (2-1).

Na een kwartier spelen opende Stanley Tailor de score voor de ploeg uit Apeldoorn. De verdediger werd bediend vanuit een vrije schop en kopte de bal achter doelman Peter van der Vlag. Nog voor rust kwam Go Ahead Eagles echter alweer op gelijke hoogte.

De treffer van de bezoekende ploeg was een zeer fraai afstandschot van Oscar Lopez. Het beloofde zodoende een interessante tweede helft te worden, maar AGOVV trok uiteindelijk aan het langste einde. Junior Livramento kopte raak vanuit een hoekschop en in de slotfase besliste Vojtech Schulmeister het duel.

De 28-jarige Tsjech scoorde in de 84e minuut en daarmee was het duel in het voordeel van de Apeldoornse ploeg beslist.

Nieuwe foto's van Snow White and the Huntsman

Vandaag zijn er nieuwe foto's van de film Snow White And The Huntsman vrijgegeven. De afbeeldingen tonen Charlize Theron, Chris Hemsworth en Kristen Stewart als respectievelijk de koningin, jager en 'het mooiste meisje van het land'.

In Snow White and the Huntsman wordt het klassieke sprookje flink hervormd door meer achtergrond te geven aan Eric, de jager die door Ravenna wordt ingehuurd om Sneeuwwitje te vermoorden. Zoals bekend weigert hij dit door te zetten en besluit hij haar mentor te worden. De twee zijn uiteindelijk genoodzaakt om op de vlucht te slaan.

Kirsten Stewart zal te zien zijn als een gewapende Sneeuwwitje in een harnas. Chris Hemsworth is de jager Eric die zijn vrouw heeft verloren en vervolgens wraak wil nemen op de koningein. Charlize Theron speelt deze koningin die Sneeuwwitje koste wat het kost dood wil hebben. Sam Clafin speelt tenslotte de prins, die valt voor de charmes van Sneeuwwitje.

De film is vanaf 7 juni 2012 in de bioscoop te bekijken.

Charlize Theron

Chris hemsworth

Chris en Rupert Sanders

Chris en Kristen

Kristen Stewart

Charlize Theron

UEFA stelt Kuipers aan voor CL-duel Real

Björn Kuipers is door de Europese voetbalbond UEFA aangesteld om dinsdagavond het Champions Leagueduel tussen CSKA Moskou en Real Madrid te leiden. Dat maakte de UEFA zondag bekend.

De 38-jarige Kuipers wordt bijgestaan door zijn assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Danny Makkelie is de vierde official. Pol van Boekel en Richard Liesveld fungeren als respectievelijk vijfde en zesde man.

Kuipers, die deel uitmaakt van de elitegroep van de UEFA, floot vorig jaar ook een groot aantal wedstrijden in Europees verband, waaronder de halve finale van de Europa League tussen FC Porto en Villarreal. Eind augustus leidde hij ook de wedstrijd om de Europese Super Cup in Monaco. Komende zomer is Kuipers een van de twaalf scheidsrechters tijdens het EK 2012.

Uitslagen Eredivisie (19/2/2012)

De spanning in de top van de Eredivisie is helemaal terug. Eerder vandaag ging koploper PSV onderuit bij FC Groningen. AZ deed hetzelfde met een 3-0 verlies bij FC Utrecht, terwijl Ajax juist met 4-1 van N.E.C. Nijmegen wist te winnen. Hierdoor komen de Amsterdammers op vijf punten van de koplopers.

AFC Ajax

4 - 1

N.E.C. Nijmegen

 5' Bulykin
 8' Vertonghen
 27' Bulykin
 57' De Jong
   69' Van Eijden
 
 Gele kaart: Van Rhijn, De Jong (AFC Ajax), Van der Velden, Van Eijden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47.111
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Vertonghen
Koppers
De Jong
Anita
Eriksen (Serero/63)
Özbiliz (Aissati/81)
Bulykin (Lodeiro/34)
Sulejmani
  Babos
Cmovs
Van Eijden
Nuytinck
Conboy
Van der Velden (Amieux/71)
Vadócz
Schöne
Koolwijk
George (Goossens/46)
Zeefuik (Platje/46)


Bulykin met twee doelpunten de grote man bij Ajax (Foto: Pro Shots)


FC Utrecht

3 - 0

AZ

 15' Gerndt (Pen)
 21' Gerndt
 41' Duplan
 
 
 Gele kaart: Demouge (FC Utrecht), Marcellis, Elm (AZ)
 Rode kaart: Moisander (15) (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Fernández
Markiet
Schut (Van der Hoorn/56)
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Mårtensson (Van der Gun/72)
Asare
Kali
Demouge (Veldwijk/86)
Gerndt
  Esteban
Marcellis
Moisander
Klavan
Poulsen
Maher
Martens (Gudmundsson/46)
Elm
Beerens
Benschop (Altidore/46)
Holman (Viergever/24)


Duplan (Utrecht) in duel met AZ-speler Poulsen (Foto: Pro Shots)

[WK allround] Wüst: "Ongelooflijk"

Ireen Wüst behaalde vandaag na een direct gevecht met Martina Sábliková haar derde wereldtitel allround binnen. Ze wist dat ze zo lang mogelijk bij de Tsjechische moest blijven en dit lukte.

"Ongelooflijk!", aldus een erg blije Wüst tegen de NOS."Ik moest de vijf kilometer van mijn leven rijden en dat heb ik gedaan. Het licht ging wel een beetje uit in de laatste ronden, maar man, man, man,wat een toernooi!"

Kaare Andrews gaat Cabin Fever-prequel regisseren

Van de twee Cabin Fever-prequels die op de planning staan, heeft er eentje een regisseur weten te boeken. Cabin Fever: Patient Zero wordt gemaakt door Kaare Andrews, die zijn regiedebut maakte met de film Altitude.

Patient Zero gaat terug naar het ontstaan van het vleesetende virus zoals we deze kennen van Eli Roths slasherfilm Cabin Fever uit 2002. Het scenario van de film is gemaakt door The Hitcher-scenarist Jake Wade Wall en het filmen vindt plaats in de Dominicaanse Republiek. Regisseur Andrews is naast de film Altitude in de stipboekenwereld bekend voor zijn X-Men- en The Incredible Hulk-tekeningen.

De prequel speelt zich af op een cruiseschip dat op weg is naar de Caraïben. Als het schip in een verlaten onderzoeksboot vaart, breekt er een dodelijk virus uit dat de passagiers een voor een te grazen neemt.

Mocht Patient Zero goed scoren, dan is de kans groot dat Cabin Fever: Outbreak wordt goedgekeurd. Outbreak gaat verder waar de eerste prequel stopt en richt zich op een dokter en zijn familie. Tijdens het onderzoeken van een griepuitbraak moeten zij vechten voor hun leven als blijkt dat er een meer gevaarlijk virus om zich heen grijpt.

'Aanval op Iran voorbarig'

De hoogste militair in het Amerikaanse leger waarschuwt tegen een aanval op Iran. De economische sancties van het Westen beginnen te werken en daarom 'vind ik het voorbarig om te beslissen dat de tijd voor de militaire optie is gekomen'. Dat zegt generaal Martin Dempsey in een interview dat nieuwszender CNN zondag uitzendt.

Dempsey laat ook weten dat het Westen zich beter moet voorbereiden op eventueel ingrijpen. "Dan gaat het nu vooral om een betere defensieve voorbereiding", aldus de bevelhebber.

De Verenigde Staten, Europa en Israël vrezen dat Iran in het geheim een atoombom bouwt. Israël zinspeelt daarom op een aanval, Europa werkt aan strengere sancties. Iran zegt dat zijn nucleaire programma alleen vreedzame doelen heeft, zoals het opwekken van kernenergie.

'Aanval op Iran voorbarig'
'Aanval op Iran voorbarig' (Foto: ANP)

Moss: "Vettel moderne Fangio"

Formule 1-legende Sir Stirling Moss vindt regerend wereldkampioen Sebastian Vettel een moderne Juan Manuel Fangio. De Brit was in de vijftig een van de grote rivalen van Fangio en vindt dat de superioriteit die Vettel nu over zijn concurrenten heeft vergelijkbaar is met het verschil destijds.

"Vettel is in de Formule 1 een moderne Fangio. Ik kan niet zien anders dan zijn natuurlijke vermogen hoe hij zo goed kan zijn. Ik vind Vettel gewoon voortreffelijk, maar hij heeft ook de beste auto, wat niet gek is, want normaal gesproken hebben de beste coureurs de beschikking over de beste auto's. Fangio reed rond en pakte wat hij wilde. Daarna nam hij nog wat er over was," zei Moss tegen Reuters.

Hij kreeg de vraag hoe het McLaren-duo Lewis Hamilton en Jenson Button het deden, maar zij hebben volgens Moss niet het niveau van Vettel. "Vettel is voortreffelijk. Zij zijn erbij, maar zijn niet op het niveau van hem. Lewis doet gekke dingen, dus ik weet het niet. Ik zou mijn geld op Button zetten. Lewis is fantastisch, hij is erg snel, maar Jenson denkt over zaken beter na dan Lewis zal doen. Zoals wanneer het regent en hij naar binnen zal gaan voor andere banden. Die zaken begrijpt hij veel beter, ervaring helpt hierbij."

Man zwaargewond na politieachtervolging

Een 27-jarige man is zondagochtend in Wassenaar zwaargewond geraakt nadat hij met zijn auto tegen een boom was aangereden op de Stoeplaan. Dat meldt de politie. De man probeerde aan de politie te ontkomen.

De man was kort voor het ongeluk betrokken bij een aanrijding op de Benoordenhoutseweg. Toen de politie stopte bij de twee auto's ging de 27-jarige man ervandoor. De politie trof de man even later zwaargewond aan in zijn auto.

De man is onmiddellijk overgebracht naar een ziekenhuis, waar onder meer een bloedtest is uitgevoerd om te zien of er alcohol in het spel was. De man wordt waarschijnlijk zondag nog geopereerd aan zijn verwondingen. Een woordvoerder van de politie kon nog niets zeggen over de specifieke gezondheidstoestand van de man.

FIFA Street-demo details

Gamesradar heeft een trailer online gezet met veel gameplay van de aankomende FIFA Street-demo. De demo is te downloaden vanaf 29 februari op Xbox Live Marketplace en PlayStation Network.

In de demo krijg je de mogelijkheid om met Manchester City, AC Milan, één van de Street Teams en het Adidas All Star Pre Order Bonus-team aan de gang te gaan. Er is een Free Play Mode aanwezig waarin vijf tegen vijf kan worden gespeeld, waarin elke helft drie minuten duurt. Naast de Free Play Mode is er ook nog de World Tour, waarin je ook nog een Freestyle Match kunt (vrij)spelen.

FIFA Street zelf komt 15 maart uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.


[WTT] Federer verslaat Del Potro in finale

Roger Federer heeft voor de tweede keer in zijn carrière het ABN Amro World Tennis Tournament op zijn naam geschreven. In de finale versloeg de Zwitser Juan Martin Del Potro in twee sets; 6-1 en 6-4.

Del Potro ging in de hele wedstrijd slordig om met zijn kansen en wist geen van zijn zeven breakpoints te benutten. Federer ging daar daarentegen veel beter mee om. In de eerste set wist hij, nadat Del Potro in de eerste game geen breakpoints benutte, direct te breaken en kwam in die set niet meer in de problemen.

Ook in de tweede set wist de Zwitser op het juiste moment toe te slaan en gaf zijn break voorsprong niet meer uit handen. Del Potro wist eerst nog wel twee wedstrijdpunten weg te werken op zijn eigen service, maar de derde was op eigen service wel raak. Het is voor Federer zijn 71e titel op de ATP World Tour.


Federer winnaar ABN AMRO World Tennis Tournament. (Foto: Pro Shots)

'Vanaf zondagavond al gladheid op wegen'

De aangekondigde gladheid op de weg treedt naar verwachting al zondagavond op. De gladheid op wegen houdt naar verwachting tot en met de ochtendspits aan. Dat meldt Weeronline.nl.

Aanvankelijk werd gedacht dat het pas zondagnacht glad zou worden. Omdat het vanaf het einde van de middag al opklaart daalt de temperatuur tussen 19.00 uur en 21.00 uur op de meeste plaatsen onder het nulpunt. Daar ontstaat dan gladheid.

Weeronline.nl waarschuwt dan ook voor gladheid tijdens de ochtendspits maandag. De gladheid ontstaat waarschijnlijk vooral op lokale wegen, maar ook op snelwegen kan het glad worden.

Griekenland zet bezuinigingen door

Het Griekse parlement stemt komende week over bezuinigingsmaatregelen die noodzakelijk zijn voor leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om bankroet te voorkomen.

De maatregelen, een pakket van kortingen op salarissen en pensioenen en hervormingen van de gezondheidszorg, werden goedgekeurd tijdens een marathonzitting van het kabinet die zaterdag begon en tot zondag vroeg voortduurde. Het parlement moet het pakket nog wel goedkeuren.

Premier Lucas Papademos zei dat de maatregelen permanent zijn. Hij zei dat het belangrijk is ze maandag te introduceren om de Europese ministers van financiën ervan te overtuigen dat Griekenland vastberaden is de hervormingen door te zetten. De maatregelen moeten de komende drie weken worden geïmplementeerd.


Griekenland zet bezuinigingen door (Foto: Novum)

[WK Allround] Wüst derde keer wereldkampioen, Sáblikova wint 5km

Ireen Wüst is voor de derde keer wereldkampioen allround geworden. In Moskou was ze over de vier afstanden het beste. Ze reed de afsluitende vijf kilomter tegen Martina Sábliková. De Tsjechische won wel de afstand in 6,54.74, maar het lukte niet om een achterstand van twaalf seconden goed te maken. Derde op de vijf kilometer werd Linda de Vries.  

Wüst moest nog een rit wachten om zeker te zijn van de titel. Nesbitt en Njåtun konden in de slotrit alleen maar zorgen om niet veel tijd te verliezen. Nesbitt werd achtste op de vijf kilometer, en derde in het eindklassement. Wüst won dit keer geen enkele afstand om wereldkampioen te worden. Sábliková pakte zilver. Linda de Vries werd uiteindelijk vierde in het eindklassement. Jorien Voorhuis achtste. 

Uitslag 5000m

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 6.58,74
2 Ireen Wüst Ned 7.02,39
3 Linda de Vries Ned 7.08,09
4 Cindy Klassen Can 7.09,23
5 Claudia Pechstein Dui 7.11,08
6 Do-Yeong Park Zko 7.13,64
7 Jorien Voorhuis Ned 7.14,86
8 Christine Nesbitt Can 7.18,19

Eindklassement

# Naam Land Punten Verschil
1 Ireen Wüst Ned 161,050  
2 Martina Sábliková Tsj 161,870 0,820
3 Christine Nesbitt Can 162,360 1,310
4 Linda de Vries Ned 163,395 2,345
5 Cindy Klassen Can 163,396 2,346
6 Claudia Pechtstein Dui 164,351 3,301
7 Ida Njåtun Nor 165,088 4,038
8 Brittany Schussler Can 165,345 4,295
9 Jorien Voorhuis Ned 165,570 4,520

Spaans protest tegen arbeidshervormingen

In heel Spanje zijn zondag duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen arbeidshervormingen. De grootste vakbonden van het land hebben in 57 steden marsen georganiseerd. In onder meer Barcelona, Valencia, Sevilla en Madrid vinden zondag grote demonstraties plaats.

De hervormingen maken het Spaanse bedrijven met dalende inkomsten makkelijker zich uit collectieve arbeidsovereenkomsten terug te trekken en om het rooster, de taken en het salaris van werknemers aan te passen. Ook wordt het eenvoudiger en goedkoper om werknemers te ontslaan.

De Spaanse regering probeert de kwakkelende economie weer op de rit te krijgen en het werkloosheidspercentage van 23 procent terug te dringen.

'Ict-veiligheid bij lagere overheden om te janken'

De wijze waarop lagere overheden omgaan met ict-beveiliging 'is af en toe om te janken'. Dat heeft Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

Gevraagd naar hoe het over het algemeen met de ict-veiligheid is gesteld bij de overheid zei Jacobs dat het wisselt. "Centraal zijn er echt wel mensen met kennis. Bij de inlichtingendiensten en de politie zitten echt wel competente mensen", zei Jacobs. "Overheden moeten echter meer investeren in mensen met echte kennis, niet managers. Mensen met een technische achtergrond. Die zijn moeilijk te vinden. Al onze studenten hebben (na het afstuderen, red.) meteen werk."

Volgens Jacobs zijn de lagere overheden niet bedacht op aanvallen van kwaadwillenden. "Het wachtwoord voor de sluizen bij de gemeente Veere was Veere. De aanvaller heeft de sluizen niet opengezet, maar had dat wel kunnen doen."

Het Nederlandse bedrijfsleven is volgens Jacobs niet bedacht op gecompliceerde digitale aanvallen zoals de aanval die in 2010 het Iraanse kernprogramma deels stillegde. "Nederlandse bedrijven zijn niet voorbereid op een aanval van stuxnet-achtige complexiteit", aldus Jacobs. De stuxnet-worm trof in 2010 Iraanse verrijkingscentrales. Algemeen wordt aangenomen dat de worm door Israël en de Verenigde Staten is ontwikkeld.

Drie duels schorsing voor spugende Castaignos

Luc Castaignos is door de Italiaanse aanklager betaald voetbal voor drie wedstrijden geschorst. De 19-jarige spits van Internazionale spuugde vrijdag Bologna-speler Andrea Raggi tien minuten voor tijd in het gezicht. Het incident ontging de scheidsrechter, maar was wel waarneembaar op televisiebeelden. Inter verloor het thuisduel met liefst 3-0.

Castaignos mist door zijn schorsing de uitwedstrijden bij Napoli en Chievo Verona en het thuisduel met Catania. Een grote klap is het wegvallen van de speler van Jong Oranje voor Inter niet. De afgelopen zomer van Feyenoord overgekomen spits kwam slechts sporadisch in actie.

Oud-dirigent overleden tijdens reünie

Gerard van der Weerd, oud-dirigent van het Fries Jeugdorkest is zaterdag in de avond overleden. De 81-jarige zakte in elkaar op het podium in de Harmonie in Leeuwarden, tijdens de jubileumavond van het orkest waar hij 35 jaar terug medeoprichter van was.

Het was de bedoeling dat de oud-dirigent bij de Moulinet Polka van Josef Straus het reünieorkest zou dirigeren. Van der Weerd liep het podium op onder luid applaus van de ruiim 800 aanwezigen. Zoals hij vaker deed, dirigeerde hij eerst enkele maten en liep toen even weg bij het orkest. Op dat moment zakte hij op de linkerkant van het podium in elkaar.

Hij werd gereanimeerd door artsen die in de zaal zaten en hierna met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Hier overleed hij korte tijd later. Het concert en het geplande feest zijn meteen afgelast.

Kortfilm: Project: S.E.R.A.

Zombies zijn er in verschillende soorten en maten. Het meest bekende soort is de hersenloze vleeseter die alles en iedereen sloopt. De kortfilm Project: S.E.R.A. heeft een ander soort zombie, een type waar je oprecht bang voor moet zijn.

Een jonge vrouw kijkt hulpeloos toe hoe haar vader, een hoogonderscheiden generaal, wordt gemarteld en vermoord met een experimenteel, biologisch wapen. Als hij plotseling weer tot leven komt in een woeste, bloedzoekende staat moet de vrouw al haar kennis en ervaring gebruiken om zowel haar ontvoeders als het monster dat zij gemaakt hebben te ontvluchten.

Project: S.E.R.A. is geschreven en geregisseerd door Bemjamin Howdeshell, met in de hoofdrollen Julia Voth (Jill Valentine van de Resident Evil-games, Bitch Slap), Victor Webster (Scorpion King III, Mutant X) en Dennis Keiffer (stuntman van GI Joe, Superman en The Green Hornet). Voor meer informatie over het project kan je terecht op de Facebook-pagina of het Twitter-kanaal.

Uitslag FC Groningen - PSV

In het Euroborgstadion te Groningen speelden de plaatselijke FC en PSV tegen elkaar. De thuisclub heeft de carnavalsstemming voor de Eindhovense club bedorven door met 3-0 te winnen. Het eerste en derde doelpunt werden gemaakt door de Zuid-Koreaan Hyun-Jun Suk. Leandro Bacuna nam de tweede treffer voor zijn rekening.

De Bulgaar Stanislav Manolev mocht elf minuten na de rust met twee keer geel naar de kleedkamer. Door deze zege klimt FC Groningen naar de achtste plaats in de competitie. 

FC Groningen

3 - 0

PSV

  29' Suk
  51' Bacuna
  74' Suk
   
 
  Gele kaart: Kappelhof, Ivens (FC Groningen)
  Rode kaart: Manolev (56/2xg) (PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21000
Arbiter: Wiedemijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kappelhof
Ivens
Kwakman
Burnet
Suk(Enevoldsen/89)
Andersson(Bakker/90+2)
Bacuna
Keurntjes
Tadic
Texeira
  Isaksson
Manolev
Derijck
Marcelo
Willems (Bouma/46)
Wijnaldum (Vennegoor/70)
Toivonen
Strootman
Lens (Labyad/46)
Matavz
Mertens

Suk(FC Grongen en Willems(PSV) in actie
Willems (PSV) en Suk (FC Groningen) in duel. (Foto: Pro Shots)

Nieuwe teaser Prometheus is gearriveerd

De nieuwe Prometheus-teaser mag dan wel geen nieuwe beelden bevatten, maar het geeft ons wel een betere blik op de crew en de gevaren van hun reis. Helaas zijn er geen nieuwe plotdetails bekendgemaakt, de teaser maakt gelukkig veel goed.

Ridley Scott keert terug naar het genre dat hij heeft vormgegeven in een originele science fiction-epos, in de meest duistere en gevaarlijkste hoeken van het universum. Prometheus toont het verhaal van een groep onderzoekers op een zenuwslopende reis. Niet alleen fysiek maar ook mentaal wordt de groep getest als ze op een nabije, onbekende planeet terecht komen. Langzaam maar zeker ontdekt het team de meest uitdagende vragen en antwoorden op het grootste mysterie van het leven. De laboranten moeten strijden voor niet alleen hun leven, maar dat van de gehele mensheid.

Prometheus verschijnt naar verwachting op 31 mei 2012 in de Nederlandse bioscoopzalen.

Bus met Britten verongelukt in Noord-Frankrijk

 Bij een busongeluk in het noorden van Frankrijk is zondag één Brit om het leven gekomen. Zeker 23 mensen raakten gewond, van wie zes ernstig.

De bus met Britten was onderweg van een Italiaans skiresort naar Birmingham toen de chauffeur bij Reims de macht over het stuur verloor. Tests toonden aan dat de chauffeur, die ook gewond raakte, geen alcohol of drugs had gebruikt. Hij zal worden ondervraagd zodra hij uit het ziekenhuis is ontslagen, aldus het openbaar ministerie.

Cesare Deve Morire wint Gouden Beer in Berlijn

De Italiaanse film Cesare Deve Morire heeft in Berlijn de Gouden Beer gewonnen. De regisseurs Paolo en Vittorio Taviani namen de prijs voor beste film van het Duitse filmfestival zaterdagavond in ontvangst. De documentaire van de broers gaat over gedetineerden die zich voorbereiden op een opvoering van Shakespeares klassieke tragedie Julius Ceasar. De Zilveren Beer voor beste regisseur ging naar de Duitse Christian Petzold voor zijn drama Barbara. De Afrikaanse Rachel Mwanza kreeg de Zilveren Beer voor beste actrice voor haar rol in het oorlogsdrama Rebelle en de Zweedse Mikkel Boe Følsgaard won de Zilveren Beer voor beste acteur voor zijn rol in A Royal Affair.

Eerder op de avond won de Nederlandse regisseur Boudewijn Koole de prijs voor beste regiedebuut voor zijn jeugdfilm Kauwboy. Die film werd zaterdagmiddag ook bekroond met de Grand Prix of the Deutsches Kinderhilfswerk voor beste jeugdfilm. Onder meer het Amerikaanse Extremely Loud And Incredibly Close, het Franse Les Adieux à la Reine en het Spaanse Dictado waren geselecteerd voor het Duitse filmfestival. Vorig jaar won het Iraanse drama A Separation de Gouden Beer voor beste film. Dinsdag kreeg de Amerikaanse actrice Meryl Streep een Gouden Beer voor haar oeuvre. De internationale jury van het filmfestival, ook wel de Berlinale genoemd, werd geleid door de Britse regisseur Mike Leigh. De Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn zat naast Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal en François Ozon in de jury. Het tiendaagse filmfestival van Berlijn werd dit jaar voor de 62e keer gehouden.

Rus ondanks 23 dubbele fouten verder in kwalificatie Dubai

Arantxa Rus heeft de slotronde van de kwalificaties van het WTA-toernooi van Dubai bereikt. Met de nodige moeite wist ze Ons Jabeur uit Tunesië te verslaan; 6-3, 2-6 en 7-5.

Rus stond erg matig te serveren en sloeg in de partij liefst 23 dubbele fouten. Desondanks wist ze wel de partij te winnen. In de laatste kwalificatieronde treft Rus de Roemeense Simona Halep, die pas twee games verloor in de eerste twee rondes.

Golfer Luiten zeventiende in New Delhi

Golfer Joost Luiten is Avantha Masters in India zeventiende geworden. De Nederlander liep in de slotronde van het toernooi in New Delhi dat meetelt voor de Europese Tour een ronde van 72 slagen waarmee zijn totaal op 281 slagen (-7) kwam.

De winnaar werd de Zuid-Afrikaan Jbe Kruger die 274 slagen (-14) nodig had. Hij liep een slotronde van 69 slagen (-3). Kruger bleef hiermee de Spanjaard Jorge Campillo en de Duitser Marcel Siem twee slagen voor. De tweede Nederlander, Robert-Jan Derksen, eindigde op een gedeelde 29e plaats.

[WK allround] Kramer behoudt leiding

Sven Kramer gaat als leider de tien kilometer in later vandaag op het WK allround. De viervoudig wereldkampioen verloor op de 1.500 meter wat tijd op directe concurrent Jan Blokhuijsen, maar hield desondanks de leiding.

Blokhuijsen nam in de rechtstreekse confrontatie de leiding, maar zag Kramer na 1.100 meter onderdoor komen. Een sterke slotronde van Blokhuijsen zorgde ervoor dat hij toch nog wat van zijn achterstand in het klassement kon afsnoepen. Het verschil tussen de twee is 2,2 seconden.

Koen Verweij behield de derde plaats, maar zag Harvard Bøkko dichtbij komen. De Noor won de 1.500 meter in 1.46,82 en bleef daarmee uittredend kampioen Ivan Skobrev voor. Blokhuijsen werd derde.

Uitslag 1.500 meter mannen

# Schaatser Nat. Tijd
1 Harvard Bokko Noo 1.46,82
2 Ivan Skobrev Rus +0,12
3 Jan Blokhuijsen NED +0,40
4 Sven Kramer NED +0,48
5 Sverre Lunde Pedersen Noo +0,63
6 Koen Verweij NED +0,85
7 Haralds Silovs Let +1,12
8 Konrad Niedzwiedzki Pol +1,28
14 Ted-Jan Bloemen NED +2,89


Klassement na 1.500 meter mannen

# Schaatser Nat. Verschil op 10.000 meter
1 Sven Kramer NED -
2 Jan Blokhuijsen NED +2,20
3 Koen Verweij NED +6,62
4 Harvard Bokko Noo +8,16
5 Ivan Skobrev Rus +15,70
6 Haralds Silovs Let +26,74
7 Sverre Lunde Pedersen Noo +31,02
8 Jonathan Kuck VS +37,24
13 Ted-Jan Bloemen NED +65,68

Gretsch wint proloog Ruta del Sol

De proloog van de Ruta del Sol is gewonnen door de Duitser Patrick Gretsch. De wielrenner van Project 1t4i bleef in de korte tijdrit Markel Irizar twee seconden voor. Jerome Coppel werd derde op drie seconden van de winnaar.

Michael Matthews (Rabobank) en Gaetan Bille vervolledigden de top vijf. Wilco Kelderman en Tom Dumoulin eindigden beide in de top tien. Raborenner Kelderman werd achtste, terwijl Dumoulin negende werd.

Vlaamse versie Oh Oh Cherso gecanceld

De Vlaamse variant van het programma Oh Oh Cherso komt waarschijnlijk niet op de buis. Ook al is de realityserie al opgenomen, het programma wordt vermoedelijk niet uitgezonden. Dat meldt De Gazet van Antwerpen zondag.

Zender 2BE had de rechten voor Oh Oh Cherso gekocht, maar zou volgens de krant bang zijn voor imagoschade door de serie over 'fuivende dommeriken'. Filmpjes van de castings worden ook van internet verwijderd. De start van de serie werd al een aantal keer uitgesteld.

In Nederland zorgde Oh Oh Cherso voor hoge kijkcijfers bij RTL 5.

Mugabe: dit jaar 'zeker' verkiezingen

Er zullen dit jaar 'zeker' verkiezingen worden gehouden in Zimbabwe. Dat heeft president Robert Mugabe zondag gezegd. Met verkiezingen zou een einde komen aan de fragiele coalitie met de voormalige oppositie.

Mugabe, die ter gelegenheid van zijn 88e verjaardag een interview gaf aan staatsmedia, wuifde bezwaren van sommige politici tegen vervroegde verkiezingen weg. Hij noemde hen lafaards en zei dat er dit jaar zeker verkiezingen zullen plaatsvinden.

De partij van premier Morgan Tsvangirai is van mening dat vervroegde verkiezingen niet kunnen worden gehouden totdat er constitutionele hervormingen zijn doorgevoerd. Die hervormingen behelzen onder meer een limiet van tien jaar aan de ambtstermijn van de president en een verbod op deelname voor kandidaten ouder dan 70.

Mugabe heeft al laten weten daar niet mee te zullen instemmen, omdat dat zou betekenen dat hij niet mee kan doen aan de verkiezingen. Hij zei zondag geen opvolger op het oog te hebben. "Er is niemand die op dit moment kan opstaan en winnen."

Mensenrechtenbewegingen waarschuwingen voor geweld als er snel nieuwe verkiezingen worden gehouden.

CDA'er opent ook 'stigmatiserend' meldpunt

Een Eindhovens gemeenteraadslid van het CDA, Ibrahim Wijbenga, heeft het 'Meldpunt overlast PVV' (MOP) opgericht. Mohamed Bourik en Quinten Weeterings die ook meewerken aan dit initiatief, willen op deze wijze reageren op het meldpunt van de PVV dat klachten over MOE-landers verzamelt.

De oprichters willen met het meldpunt een signaal afgeven waarvan zij hopen dat het de vermeende stigmatisering van MOE-landers en andere groepen moet neutraliseren. "Meld de overlast die de PVV-vooroordelen veroorzaken. Je helpt ons land ermee, en ook jezelf", aldus  Mohamed Bourik, Quinten Weeterings en Ibrahim Wijbenga, die vinden dat zij hun sporen wel hebben verdiend in het oplossen van sociaal maatschappelijke problemen.

Volgens Wijbenga, die het meldpunt op persoonlijke titel opent, staat het meldpunt los van zijn CDA-lidmaatschap. Daarmee was het voor zijn fractiegenoten in Eindhoven verder ook in orde.

De site die in diverse MOE-talen is te bekijken kwam afgelopen vrijdag online. Hoeveel klachten het MOP-meldpunt van de CDA'er al binnen heeft gekregen is nog niet bekend. Wat de CDA'er met de verzamelde MOP-gegevens gaat doen is ook nog ongewis.

Asura's Wrath nieuwste slachtoffer van typo

Dat ook grote bedrijven nog stelselmatig typo's laten zitten in hun publicaties blijkt wel weer want na Resident Evil: Revelaitons komt Capcom ditmaal met "near impossible chanllenges" op de cover van haar nieuwste game Asura's Wrath.

Capcom heeft kopers van Resident Evil: Revelations aangeboden om de nieuwe cover digitaal op te sturen. Of Capcom hetzelfde zal doen voor de cover van Asura's Wrath is nog onbekend.

Asura's Wrath is vanaf 24 februari verkrijgbaar voor Xbox 360 en PlayStation 3.

asura's wrath typo

Geen bijzonderheden op MRI-scan Friso

Ook op een MRI-scan die 24 uur na het ongeluk van prins Johan Friso's hersenen is gemaakt, zijn geen bijzonderheden gezien. Dat maakt de kans op volledig herstel groter, schrijft NRC-journaliste Jannetje Koelewijn zondag op basis van ingewijden.

Eerder meldde de NRC al dat op een ct-scan die zes uur na het ongeluk was gemaakt geen bijzonderheden waren te zien. De vraag was toen nog of de hersenen later niet alsnog zouden opzwellen. Dat is voorlopig in ieder geval nog niet het geval, maar het risico bestaat nog altijd.

Zo is het nog onzeker wat er gebeurt als het lichaam weer op de normale temperatuur wordt gebracht en als de narcose wordt opgeheven. Dat de druk nog steeds normaal is, duidt er volgens de ingewijden op dat de prins nog enige tijd heeft geademd toen hij onder de sneeuw lag. Daarna zou hij onderkoeld zijn geraakt, waardoor zijn hart tot stilstand kwam en daarna stopte zijn ademhaling.

Als hij eerst was gestopt met ademhalen en pas daarna een hartstilstand zou hebben gekregen, had dat sneller tot gezwollen hersenen geleid. De kans op herstel was dan veel kleiner geweest.

Koelewijn schreef zaterdag al over de toestand op basis van een gesprek waar zij bij was tussen haar man, neurochirurg Kees Tulleken, en een arts van het ziekenhuis. De arts wist dat Koelewijn journalist is. Het ziekenhuis in Innsbruck, waar de prins ligt, stelde dat het bericht grotendeels incorrect is. Wat er dan niet klopt, maakte het ziekenhuis echter niet duidelijk.

De koninklijke familie is zondag overigens gaan skiën. Verschillende familieleden hebben een bezoek aan de prins gebracht.

[WK allround] Nesbitt neemt leiding over van Wüst

Christine Nesbitt heeft de leiding heroverd bij het wereldkampioenschap allround schaatsen in Moskou. De Canadese was oppermachtig op de 1.500 meter (1.55,95) en passeerde daarmee Ireen Wüst die 1.56,98 noteerde.

Wüst staat 2,7 seconden achter op Nesbitt voor de 5.000 meter later vandaag, wat de Nederlandse normaal gesproken moet kunnen overbruggen. Het grootste gevaar komt echter van Martina Sábliková, die door een goede 1.500 meter (vierde) in het klassement een kleine twaalf seconden moet goedmaken op Wüst.

Marrit Leenstra eindigde als zesde op de 1.500 meter, maar besloot zich terug te trekken voor de 5.000 meter later vandaag. Linda de Vries werd zevende, vlak voor Jorien Voorhuis.

Uitslag 1.500 meter vrouwen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Christine Nesbitt Can 1.55,95
2 Ireen Wüst NED +1,03
3 Cindy Klassen Can +1,66
4 Martina Sábliková Tsj +2,21
5 Ida Njatun Noo +2,31
6 Marrit Leenstra NED +2,48
7 Linda de Vries NED +2,91
8 Jorien Voorhuis NED +3,08


Stand na 1.500 meter vrouwen

# Schaatster Nat. Verschil op 5.000 meter
1 Christine Nesbitt Can -
2 Ireen Wüst NED +2,70
3 Martina Sábliková Tsj +14,55
4 Cindy Klassen Can +19,32
5 Linda de Vries NED +20,45
6 Ida Njatun Noo +25,85
7 Claudia Pechstein Dui +27,02
8 Yekaterina Lobysheva Rus +27,70
10 Marrit Leenstra NED +34,90
11 Jorien Voorhuis NED +35,43

Nesbitt
Nesbitt neemt leiding over van Wüst (Foto: Pro Shots)

Programmeren met Code Hero

Altijd al willen leren programmeren, maar er nooit echt zin in of tijd voor gehad? Dan is er nu wellicht een oplossing in de vorm van Code Hero. Code Hero is namelijk een game-in-wording die het mogelijk maakt om tijdens het gamen de basisbeginselen van Unityscript en Javascript onder de knie te krijgen.

Het idee achter de game is dat je middels een 'code-gun' regels script kan toevoegen aan je huidige spelomgeving om zodoende de omgeving, vijanden en jezelf te manipuleren voor je eigen belang. Het Portal-esque spel heeft overigens wel nog hulp nodig, dus wil je meteen toegang hebben tot de beta, kun je een bedragje doneren.

'Atlus teaset Persona 4 US-launch'

Vechtgame Persona 4: The Ultimate in Mayonaka Arena krijgt hoogstwaarschijnlijk een US-launch. In een persbericht, met als titel "____", dat door publisher Atlus naar de Amerikaanse pers gestuurd is stond alleen een zwart vierkant plaatje.

Nader onderzoek door Destructoid wees uit dat het plaatje de woorden "stay tuned" en een stukje van het logo van Persona 4 bevatte. Wat dit precies betekent is nog niet helemaal duidelijk, maar de speculatie gaat ervan uit dat het over een mogelijke US-launch van de game zal gaan.

Persona 4: The Ultimate in Mayonaka Arena zal vanaf maart beschikbaar zijn in de Japanse arcadehallen en er staat een Japanse release voor Xbox 360 en PlayStation 3 later dit jaar gepland.

Journalist gearresteerd na filmen agent

Vanmorgen is een freelancejournalist uit Apeldoorn aangehouden en vastgezet omdat hij een agent aan het filmen was. Zijn camera werd in beslag genomen. Niels Damstra werkt als journalist onder andere voor de NOS, RTL en SBS.

Op de website van Apeldoorn Direct beschrijft Damstra in een blog dat hij vanmorgen rond half vijf een vreemd auto-ongeluk filmde op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn. Een van de agenten vond het niet prettig dat er gefilmd werd en verzocht Damstra om hem buiten beeld te houden. Toen Damstra hem dat niet kon garanderen vroeg de agent Damstra zich te legitimeren.

Omdat volgens Damstra de identificatieplicht niet bedoeld is om de privacy van politiepersoneel te waarborgen, weigerde hij zich te identificeren met als gevolg dat hij werd aangehouden en in de cel werd gezet. Circa twee uur later was hij weer op vrije voeten, maar zijn camera moest hij achterlaten. Damstra: "In een land als Nederland zou je niet verwachten dat de politie zijn macht gebruikt om het uitzenden van journalistiek materiaal te belemmeren. Het veelvuldig misbruiken van onder andere de identificatieplicht lijkt aan het orde van de dag te zijn."

In de cel kreeg hij ook nog een hulpofficier van justitie op bezoek. Deze zei tegen Damstra: "Je bent een gehaktbal en een smerige hond. Ik ga er alles aan doen om je politieperskaart in te nemen. En je camera wordt in beslag genomen." Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks laten weten dat hij Kamervragen wil stellen over het voorval.

Van Veldhoven: "Belgen zijn vaak thuisfluiters"

Roda JC ging gisteren in de Eredivisie met 2-1 onderuit bij Heracles Almelo. Trainer van de ploeg uit Kerkrade, Harm van Veldhoven, was na afloop van de partij kwaad op zijn Belgische landgenoot Wim Smet die de wedstrijd had geleid.

"Belgen zijn meestal thuisfluiters. Iedereen kan fouten maken, maar het doet toch pijn. Maar in eerste instantie moeten we natuurlijk naar onszelf kijken," zei Van Veldhoven tegen de NOS.

Unit 13-demo komt volgende week

Goed nieuws voor mensen met een Vita, de veelbelovende shooter Unit 13 krijgt namelijk vanaf volgende week een demo. Zipper Interactives Chris Roper heeft laten weten dat de downloadable teaser van de game vanaf 21 februari beschikbaar is vanaf de US PS Store.

"It will give you access to one of the game's Direct Action missions and includes all six operatives and online leaderboard support," aldus Roper.

Je progressie en scores blijven overigens bewaard en worden, bij aanschaf van de volledige game op 6 maart, overgezet. Bekijk hieronder enkele gameplaybeelden.

[NBA] Verrassende thuisnederlaag Chicago Bulls

Chicago Bulls heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA een verrassende thuisnederlaag geleden. New Jersey Nets, dat acht keer op rij verloor, was met 97-85 te sterk. Deron Williams en Kris Humphries hadden met respectievelijk 29 en 24 punten een belangrijk aandeel in de zege. Chicago moest het voor de vijfde wedstrijd op rij stellen zonder sterspeler Derrick Rose, die met een rugblessure kampt.

San Antonio Spurs boekte bij Los Angeles Clippers zijn tiende overwinning op rij. De 103-100 zege kwam pas na verlenging tot stand. Tony Parker kwam namens de Spurs tot dertig punten. Clippers-forward Blake Griffin noteerde 22 punten en twintig rebounds.

Overige uitslagen NBA zaterdag:
Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 104-103
Portland Trail Blazers - Atlanta Hawks 97-77

A. Schleck: "Concurrenten Tour rijden tegen mij"

Andy Schleck zal deze editie van de Tour de France, ondanks dat het parkoers hem niet helemaal ligt, weer als grote favoriet te boek staan. De Luxemburger houdt hoop, ondanks de hevige concurrentie.

"De concurrenten zullen nu in de eerste plaats niet voor hun klassement rijden, maar tégen mij rijden," zei hij tegen Reuters. De RadioShack-Nissan-Trek-renner weet dat er veel tijdritkilometers zullen zijn. "Maar de Tour zal niet gewonnen worden tegen de klok, maar wel in de bergen. Er zijn 25 beklimmingen, en dat zijn er' twee meer dan vorig jaar. Ik moet proberen de schade te beperken in de proloog. De tijdrit in Besançon (op negende dag, red.) is lastig en ligt me wel. Enkel voor de slottijdrit moet ik nog verbeteren," zei de jongste van de gebroeders Schleck.

De Luxemburger werd in de afgelopen edities van de Tour tweede, maar kreeg de zege van 2010 in zijn schoot geworpen toen de winnaar Alberto Contador geschorst werd en uit de uitslag geschrapt werd. Schleck zei in eerste instantie dat de papieren zege hem niet zoveel deed, maar toch is hij nog niet klaar met de editie van 2010.

Contador demareerde op de flanken van de Port de Balès, terwijl Schleck op dat moment in de aanval was, maar schakelproblemen had. "Dat zal ik nooit vergeten. Het kostte me de Tour. Kampioenen tonen fair play, en dat deed hij niet. Hij had het recht om toen te versnellen, maar dat is iets wat gewoon niet hoort."

Schafer waarschuwt voor afname Indies op XBLA

Double Fine-voorman Tim Schafer heeft in een interview met IndustryGamers zijn zorgen geuit over de afname van Indie-developers op het Xbox Live-platform. Schafer is van mening dat de console-fabrikanten een meer open platform moeten hanteren om zodoende de stroom aan Indie te laten toenemen.

"I really think it's something they can't dismiss and they should really pay a lot more attention to because he's calling attention to a migration, an exodus of real creative talent away from those platforms to more open platforms, and I think they should do something quick to reverse that," aldus Schafer.

"I think that that was kind of a warning call. It's not like ‘it would be nice to do this' for developers - [if they don't] they're going to lose out. Things change every generation and just because you're on top and the 900 pound gorilla in one generation, as you've seen, it doesn't really matter. It doesn't mean it'll be that way forever.

"I think that these threats that are possibly being ignored are going to hurt those guys."

Schafer heeft laten weten dat hij én de mensen bij Double Fine het erg waarderen als een platform open en toegankelijk is, zonder dat daar veel geld en moeite bij komt kijken:

"We can put something up on the App Store pretty easily, we can put stuff up on Steam really easily. I like the Xbox and the PS3. I like Sony and Microsoft, but those systems are closed and curated very closely and it costs a lot more money to go through that system, to patch a game.

"It makes me stressed out that if I put a game up there, I might not be able to patch it because it might cost too much money, whereas these more open platforms will let us manage our own price and our own updates. It's just a lot more appealing right now."

Schafer gelooft wel nog steeds in de Microsoft- en Sony-platformen an sich. De systemen brengen volgens hem wel meer dan genoeg mogelijkheden, maar zijn voor Indies niet aantrekkelijk totdat ze hun policy veranderen.

"There are good games on both platforms and that's the thing, is that I really believe in both those platforms, and I want them to succeed. So when you read an article warning about the migration away from the platform, that's a shame and we want that not to be the case."

Evolution: "PS3 has lot of legs left"

Motorstorm-ontwikkelaar Evolution heeft in een interview met Official Playstation Magazine laten weten dat ze nog vertrouwen hebben in de kracht van de PlayStation 3, ook al wordt er steeds meer gespeculeerd over de 'next-gen'-consoles. "It has a lot of legs left and shouldn't be dismissed", aldus de ontwikkelaar.

De reden achter deze uitspraak is dat Evolution gelooft dat, net zoals bij de PlayStation 2, de meeste kracht uit de Sony-consoles gehaald kan worden op het laatste moment. "The technological barriers will be pushed quite untile the past minute." Als voorbeeld draagt de ontwikkelaar de laatste trailers van Naugty Dog's The Last of Us aanre.

"I think the PS3 has a lot of legs left in it yet, I don't think people should dismiss it right now. There are so many exclusive developers working for Sony right now, making really exciting games and I don't many of those have been announced yet.

"As proved with the PS2, I don't think the technological barriers are pushed quite until the past minute. I think The Last Of Us, when they announced that trailer was all in engine, I think people were wowed by that and rightly so. Those guys are incredibly talented."

Evolutions game director Paul Rustchynsky zei ook nog dat er bij Sony een werkwijze wordt gehanteerd waarbij ontwikkelconcepten en technieken worden gedeeld tussen de verschillende ontwikkelteams. Als er bij partij a dus een nieuwe implementatiewijze wordt ontwikkeld, dan kan dit door partij b en c worden overgenomen. Ook dit zou een reden zijn dat de PlayStation 3 als platform nog een flinke tijd mee zou kunnen:

"It's difficult though sometimes because technology isn't always compatible. People usually build things in isolation, they won't always think about how you might want to implement in their games. People will develop different technologies but it won't always be applicable for your game.

"Sony do work together well as a worldwide studio. The results you see from internal studios is that we always get the best out of the platform. That's partly because we know the platform the best and also we collaborate as developers."

De nieuwste game van ontwikkelaar Evolution, Motorstorm RC, is vanaf 22 februari te verkrijgen voor de PS Vita en de PlayStation 3.

Opnieuw autobranden in Brabant

In Brabant zijn opnieuw auto's in vlammen opgegaan, deze keer in Waalwijk en in Den Bosch. In Waalwijk, waar eerder al verschillende oldtimers in rook opgingen, brandden er rond 4.00 uur twee auto's uit. De winkel, waarnaast de auto's geparkeerd stonden, bleef buiten schot.

Rond 2.00 uur 's nachts was het de beurt aan een auto die vlakbij een winkelcentrum geparkeerd stond aan het Mgr. Van Roosmalenplein in Den Bosch. Volgens Omroep Brabant is het onduidelijk hoe de auto's in brand zijn geraakt. Sowieso is het niet de eerste keer dat er in deze twee plaatsen autobranden uitbraken.

Bokser Klitschko blijft wereldkampioen zwaargewicht

Bokser Vitali Klitschko blijft wereldkampioen in het zwaargewicht. De 40-jarige Oekraïner verdedigde zaterdag voor de tiende maal succesvol zijn WBC-wereldtitel. In het Duitse München versloeg hij de Britse uitdager Dereck Chisora op punten: 118-110, 118-110, 119-111.

"Hij heeft alles geprobeerd, maar afgezien van een paar schaafwonden heb ik niets", zei Klitschko vol bravoure na afloop. De bokser heeft inmiddels een indrukwekkende erelijst opgebouwd. Hij won 44 van zijn 46 partijen, waarvan veertig keer met knock-out. Klitschko pakte zijn eerste wereldtitel in 2004.

Gezin opgepakt voor zakkenrollen

De politie heeft een gezin uit Breda opgepakt wegens zakkenrollen. Het gaat om een 20-jarige man, een 35-jarige vrouw en drie kinderen van 13, 10 en 8 jaar oud.

Omroep Gelderland meldt dat de politie de familie op het spoor kwam nadat een getuige zag hoe de vrouw in Varsseveld samen met twee meisjes de pincode van een oudere vrouw afkeek. De twee kinderen spraken het slachtoffer aan, waarna de vrouw de pinpas uit haar portemonnee stal. De man en het derde kind uit het gezin stonden op de uitkijk.

De politie onderzoekt onder andere of de familie wel legaal in Nederland verblijft. Waar de familie oorspronkelijk vandaan komt is niet bekendgemaakt.

Start etappe Ocean Race voor het eerst uitgesteld

De start van de vierde etappe in de Volvo Ocean Race van het Chinese Sanya naar het Nieuw-Zeelandse Auckland is met twaalf tot zestien uren uitgesteld. Hiermee is het voor het eerst in de 39-jarige geschiedenis van de zeilrace dat er een etappe later begint dan gepland.

In het pad van de tocht ligt een orkaan en de organisatoren vreesden dat er golven zouden komen van tien meter hoogte, waardoor de boten al snel in de 9.670 kilometer lange tocht schade op zouden kunnen lopen. Vijf van de zes teams steunden het uitstel van de start.

CD: We Are Augustines - Rise Ye Sunken Ships

De debuutplaat 'Rise Ye Sunken Ships' van We Are Augustines valt zonder enige twijfel in de categorie onmogelijke opgaven & lastige bevallingen. Het is een plaat die enkele malen niet bestaan zou hebben, om redenen van geld, emoties en een band die uit elkaar viel. Daarnaast heeft frontman Billy McCarthy een verleden en een verhaal waarbij de gedachtenspinsels van David Eugene Edwards en Nick Cave op een familievoorstelling in Disney World lijken. Een combinatie die wel succesvol zou moeten zijn als er dan uiteindelijk een geluidsdrager komt die al die frustraties, ellende en muzikaliteit bundelt. 

Vastelaovend in Venlo: Carnavalsmuziek, hemels of hels?

De kop is eraf, het carnaval is weer begonnen. De Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo was weer een waar succes, tienduizenden feestgangers wisten de weg naar het stedje van lol en plezeer te vinden. Niet alleen de Zoepkoel was erg gezellig, ook op de Parade genoten velen van hun pilsje en de diverse optredens. Voor ondergetekende was de Parade als vanouds weer de plek om veel, heel veel, bekenden tegen te komen. Want, zoals Venlonaar Piet Peetjens al in 1967 zong: "Op de Parade… Tref je vrinden en bekenden".  Hiermee belanden we bij misschien wel een van de meest belangrijke elementen van het carnaval, de muziek. Immers, zonder muziek is er geen feest. Het carnaval kent een rijke liedjestraditie.

CDA wil zilvervlootregeling terug

Het CDA en de ChristenUnie willen de zilvervlootregeling terug laten keren. Die regeling om sparen onder de jeugd te stimuleren stamt uit eind jaren vijftig. In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag zei CDA-Kamerlid Mirjam Sterk met de ChristenUnie aan een wetsvoorstel te werken.

Jongeren van 15 tot en met 20 jaar die geld spaarden op een zilvervlootrekening kregen aan het eind van het jaar een premie van tien procent van de staat. Aanvankelijk mocht zo maximaal tweehonderd gulden per jaar worden gespaard. In 1992 werd de regeling geschrapt.

"Sparen is belangrijk, dat moet je als kind leren", zei Sterk in het programma. Ze wees erop dat de crisis mede is veroorzaakt doordat mensen geld uitgeven dat ze nog niet hebben.

Het Kamerlid wil verder dat ook energiebedrijven en woningbouwcorporaties inzicht krijgen in de schulden die mensen hebben om te voorkomen dat die te hoog worden. Nu mogen alleen banken, thuiswinkelorganisaties en creditcardorganisaties de gegevens van het Bureau Krediet Registratie inzien.

Domenicali verdrietig over ontbreken Italianen op F1-grid

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali vindt het jammer dat er dit jaar voor het eerst sinds 1970 geen Italiaanse coureurs op de Formule 1-grid staan. Vitantonio Liuzzi mocht eerder deze winter niet meer instappen bij HRT, terwijl de laatste Italiaan, Jarno Trulli, vorige week bij Caterham de zak kreeg.

"Het maakt me verdrietig dat er na zoveel jaar geen Italiaan meer in het veld is. Ik zeg dit op persoonlijk vlak, maar op sportief vlak is het ook erg jammer, want hij heeft maar weinig keren een auto gehad waarmee hij zijn talenten kon tonen. Ik wens hem veel geluk voor de toekomst," zei Domenicali op de website van Ferrari.

Hij houdt hoop dat er in de nabije toekomst toch weer een Italiaan op de grid zal staan. "Sinds een paar jaar heeft Ferrari haar Driver Academy. Het is een plan voor de lange termijn om jonge coureurs op te leiden. We kunnen bevestigen dat twee jonge talenten, Raffaele Marciello en Brandon Maisano, een geweldige kans krijgen om progressie te boeken in de autosport."

Letland tegen Russisch als tweede taal

De bevolking van Letland heeft een voorstel om het Russisch als tweede officiële taal toe te staan verworpen. Zo'n driekwart van de Letten stemden in een referendum tegen.

Russisch is de eerste taal van ongeveer een derde van de 2,1 miljoen inwoners van Letland en voor hen heeft een officiële status van het Russisch vooral symbolische betekenis. Zij voelden zich de afgelopen twintig jaar systematisch gediscrimineerd door de autoriteiten.

Veel etnische Letten beschouwen het referendum echter vooral als een aanval op de Letse onafhankelijkheid. De Baltische republiek maakte zich in 1991 los van de Sovjet-Unie. Veel Letten beschouwen Russisch nog altijd als de taal van een dictatuur die verantwoordelijk was voor de deportatie van zestigduizend Letlanders, onder andere naar de goelags in Siberië.

Tijdens de grote volksverhuizingen onder het sovjetregime zijn honderdduizenden Russen, Wit-Russen en Oekraïners naar Letland en de naburige Oostzeerepublieken verhuisd. Omdat het Russisch in die tijd de voertaal was, was er weinig noodzaak om Letlands te leren, dat tot een andere taalfamilie behoort.

Maar sinds de onafhankelijkheid zijn de verhoudingen gewijzigd. Zo is beheersing van het Letlands een vereiste voor het staatsburgerschap geworden. Veel Russischsprekenden hebben zich tegen die taaleis verzet en ongeveer driehonderdduizend zijn geen officieel staatsburger, wat inhoudt dat zij geen actief of passief kiesrecht hebben en niet bij regeringsinstellingen kunnen werken.

Hoewel de Russen die het referendum organiseerden van tevoren erkenden dat ze weinig kans op succes maakten, hopen zij op steun van zo'n 25 procent van de bevolking om op die manier de centrumrechtse regering van Letland te dwingen een dialoog met nationale minderheden aan te gaan.

Politici en analisten vrezen dat het referendum zal leiden tot een verdere scheuring in de samenleving. Volgens hen moet de regering snel iets doen om de twee bevolkingsgroepen samen te brengen.

De opkomst was met zeventig procent hoog, veel hoger dan bij eerdere verkiezingen en referenda.

Commotie rond meldpunt levert PVV vier zetels op

De commotie rond het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen heeft de PVV in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond vier zetels opgeleverd. De partij stond in oktober nog op dertig zetels, maar belandde in een glijvlucht om vorige week uit te komen op twintig zetels. Nadat de discussie over het meldpunt deze week losbarstte, steeg de partij naar 24 zetels. Het gerommel binnen de PvdA heeft de partij drie zetels gekost.

Met het meldpunt heeft Wilders volgens De Hond veel oude kiezers teruggewonnen. Vorige week gaf nog minder dan 65 procent van degenen die in 2010 PVV stemden aan opnieuw op de partij te stemmen, deze week is dat 75 procent.

Kamerleden namen deze week afstand van het meldpunt en eisten dat het kabinet hetzelfde deed. Tien ambassadeurs eisten in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal opheldering over het meldpunt. Rosenthal en premier Mark Rutte (VVD) hebben steeds gezegd dat de verantwoordelijkheid bij de PVV ligt en dat het geen regeringsaangelegenheid is.

Woensdag bleek al uit een peiling dat een kleine meerderheid (55 procent) van de Nederlanders negatief is over het meldpunt. Twee op de tien Nederlanders is neutraal en de rest is positief. Van de PVV-stemmers is bijna driekwart positief.

Het gerommel binnen de PvdA-fractie heeft de partij in de peiling drie zetels gekost, waardoor ze er nog maar veertien over heeft. Partijleider Job Cohen kwam donderdag onder vuur te liggen na een duo-interview met partijvoorzitter Hans Spekman in Trouw.

Daarin schuurde Cohen naar de mening van onder anderen Kamerlid Frans Timmermans iets te nadrukkelijk tegen de SP aan. De fractie kwam bijeen voor spoedberaad, waarna Cohen verklaarde de steun van zijn fractie te hebben.

Het CDA daalt een zetel en komt uit op twaalf zetels. De SP stijgt van 32 naar 33 zetels.

Drama-kijkcijfers voor SBS-show

Het tweede seizoen van het SBS 6-programma Wedden Dat Ik Het Kan is dramatisch van start gegaan. Naar de show van presentator Jeroen van der Boom keken zaterdagavond slechts 397.000 mensen.

Vorige week kon de film Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel op het vlaggenschip van John de Mol rond hetzelfde tijdstip nog 743.000 kijkers naar zich toetrekken. Ook het vorige seizoen deed Wedden Dat Ik Het Kan het vooralsnog een stuk beter; toen keken er gemiddeld 800.000 mensen naar de show.

Het is opnieuw een domper voor SBS 6, dat met de nieuwe talentenjacht The Winner Is afgelopen donderdag een magere 520.000 kijkers wist te pakken. Deze show wordt ook mede gepresenteerd door Van der Boom.

De publieke omroep was zaterdag wel populair. Zo kon het Achtuur Journaal (2,6 miljoen), Nick tegen Simon (1,8 miljoen) en het WK schaatsen (1,7 miljoen) tv-kijkend Nederland wel bekoren. Op RTL 4 stelde Gordon opnieuw teleur met matige 752.000 kijkers voor zijn spelshow Minute To Win It.


Drama-kijkcijfers voor SBS-show

[Jupiler League] Sparta worstelt zich voorbij Cambuur

Sparta liep in Friesland tegen een achterstand aan tegen SC Cambuur, maar de Rotterdammers vochten terug en wonnen uiteindelijk met 1-2.

Na een half uur spelen was het Charles Dissels die de thuisploeg op voorsprong zette. De rechtsbuiten bestookte het doel van Nico Pellatz. Het schot van Dissels werd van richting veranderd en trof het Rotterdamse doel.

De ploeg van Alfons Arts kon echter niet met een voorsprong de rust is, want in de 44e minuut bracht een rake kopbal van Jeremy Bokila de Spartanen weer terug in het duel. In de tweede helft veroverde de ploeg van Michel Vonk zelfs het overwicht. Vanuit een vrije trap wist Marten de Roon de winnende treffer binnen te schieten.

Doelman Robbert te Loeke had de poging van De Roon mogelijk af kunnen stoppen, de vrije trap oogde niet onhoudbaar. Desondanks ging de driepunter na Sparta, dat hierdoor FC Eindhoven van de tweede plaats afstoot.

Campagneleider Romney stopt na rel geaardheid

De co-voorzitter van de campagne van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney in de staat Arizona is zaterdag afgetreden wegens een rel. Hij was ervan beschuldigd dat hij zijn ex-vriend had gedreigd hem naar Mexico uit te zetten als die hun homoseksuele relatie zou onthullen.

Co-voorzitter Paul Babeu is sheriff in de zuidwestelijke staat. Babeu ontkent de beschuldigingen, maar bevestigde homoseksueel te zijn. ,,Dat is de waarheid. Ik ben homo", zei hij.

Babeu die in de race is om voor de Republikeinen congreslid te worden, is fel tegenstander van illegale immigratie en overtuigd Republikein. Op 28 februari strijdt Romney in onder meer Arizona tijdens de Republikeinse voorverkiezingen van de race om het presidentschap.

Campagneleider Romney stopt na rel geaardheid
Campagneleider Romney stopt na rel geaardheid (Foto: ANP)

KNMI: Zondagochtend kans op sneeuw

Vooral in het noorden van het land kunnen in de loop van zondagochtend enkele sneeuwbuien vallen. Dat meldde het KNMI zondagochtend vroeg. Lokaal kan er volgens het meteorologisch instituut rond 1 cm sneeuw vallen.

Automobilisten die van plan zijn maandagochtend voor 9 uur op pad te gaan, moeten er bovendien rekening mee houden dat het glad kan zijn. In de nacht van zondag op maandag verwacht het KNMI na middernacht in het hele land kans op gladheid.

Dat komt doordat het geregend heeft en de temperatuur tot onder de nul daalt.

Dodelijk ongeval op A58, weg afgesloten

Op de A58 van Tilburg naar Breda is zondagochtend rond 8 uur een automobilist om het leven gekomen door een verkeersongeval waarbij zeker vier auto's betrokken waren. Dat heeft de ANWB gemeld.

Een aantal andere automobilisten is gewond geraakt. Het is nog onduidelijk hoe het ongeval kon plaatsvinden. Het is niet duidelijk of de gladheid op de weg er de oorzaak van was.

De A58 is ter hoogte van de afrit Hilvarenbeek voor onbepaalde tijd afgesloten. Automobilisten worden geadviseerd vanaf Tilburg de borden Den Bosch in plaats van Breda te volgen. De ANWB vermoedt dat de afsluiting nog enige tijd gaat duren.

Verdachte vast na dodelijke steekpartij IJsselstein

De politie heeft zaterdagnacht een verdachte aangehouden na een dodelijke steekpartij in IJsselstein. Rond 19.45 uur werd een 21-jarige IJsselsteiner bij een vechtpartij neergestoken op de Maria van Henegouwenstraat, een steeg vlak bij het centrum. Het slachtoffer werd met steekwonden overgebracht naar een ziekenhuis. Daar overleed hij later, meldt de politie.

In de loop van de nacht werd een man aangehouden. De politie wil vanwege het nog lopende onderzoek niet zeggen om wie het gaat en waar hij werd aangehouden. "Het ging om een vechtpartij, dus het is goed mogelijk dat er meer mensen bij betrokken waren", zegt een politiewoordvoerder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Coffeeshops Haarlem weigeren wietpas in te voeren

De coffeeshops in Haarlem weigeren vanaf volgend jaar een wietpas in te voeren. De zestien coffeeshops concluderen uit een eigen enquête dat slechts twaalf procent van de klanten bereid is zich te laten registreren in een ledenbestand. "Als wij ruim 85 procent van onze klanten verliezen, gaan we failliet", zegt voorzitter van het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers (THC) Wilco Sijm.

In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland is de pas al sinds 1 januari verplicht. Door protesten van onder meer Maastricht tegen de snelle invoering wordt pas vanaf 1 mei gecontroleerd of de pas ook daadwerkelijk is ingevoerd.

De pas moet drugstoerisme tegengaan. Vooral in het zuiden van het land veroorzaakt dat overlast. Om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst, wordt de pas ook in de rest van het land ingevoerd.

Klanten kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in de gemeente waar ze wonen. De Tweede Kamer heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in november gevraagd het College Bescherming Persoonsgegevens de privéaspecten te laten onderzoeken. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi voorspelde toen al dat veel mensen nooit een wietpas zullen aanvragen uit angst voor wat er met hun gegevens gebeurt.

De zestien coffeeshops in Haarlem namen hun enquête onder 702 bezoekers af. Van de klanten die zich niet willen laten registreren, zegt 59 procent dit een inbreuk op de privacy te vinden. Zes op de tien registratieweigeraars zeggen hun drugs vanaf volgend jaar bij de straat- of huisdealer te halen. Twee van de tien zeggen zelf te gaan kweken.

Tweede lawine bij Lech

Bij het Oostenrijkse Lech is zaterdag een tweede lawine ontstaan. Vrijdag werd prins Friso in de omgeving gegrepen door een lawine. Het is absoluut uitzonderlijk dat in zo'n korte tijd twee lawines ontstaan, zei burgemeester van Lech Ludwig Muxel op Radio 1.

Na de lawine van zaterdag werd met meer dan honderd vrijwilligers naar slachtoffers gezocht omdat getuigen meldden dat iemand onder de sneeuw terecht was gekomen. Er werd echter niemand gevonden.

De reddingsacties kosten veel mankracht en zetten het dorp op zijn kop, maar het afsluiten van het gebied is volgens de burgemeester geen optie. "Een piste kun je afsluiten, maar de natuur is voor iedereen toegankelijk. Ik kan alleen mensen oproepen hun gezond verstand te gebruiken."

Over de toestand van prins Friso zijn sinds zaterdagmiddag nog geen nieuwe mededelingen gedaan. De eerste nacht na het ongeluk had hij rustig en stabiel doorgebracht, maar zaterdagmiddag was hij nog niet buiten levensgevaar.

Eve Online krijgt patch en nieuwe trailer

EVE Online heeft een nieuwe patch gekregen en de ontwikkelaars hebben gelijk ook een nieuwe trailer uitgebracht. De trailer is meer een kort reclamefilmpje voor de game en heeft niks te maken met de patch.

De patch genaamd Crucible 1.2 brengt kleine bugfixes en aanpassingen met zich mee. Bekijk hier de patchnotes en hieronder het filmpje. Na een tip van DrumstickNL onderop een andere nieuwe EVE Online-trailer toegevoegd.

EA eindigt Mass Effect 3 pre-order-actie vroegtijdig

Electronic Arts heeft afgelopen week een pre-order-actie gestart waar je Battlefield 3 gratis kreeg als je Mass Effect 3 in de pre-order gooide via Origin. De actie zou eigenlijk tot 5 maart lopen maar is na enkele dagen alweer gestopt.

De actie was alleen voor Amerikaanse en Canadese klanten. Wat de reden is dat EA nu eerder stopt hebben ze niet bekendgemaakt. Mensen die een pre-order hebben gedaan terwijl de actie liep krijgen gewoon een code om Battlefield 3 te downloaden rond 8 maart.

One Piece Pirate Musou krijgt online co-op

One Piece Pirate Musou zal online co-op bevatten voor twee spelers als we de achterkant van het PS3-hoesje mogen geloven. Namco heeft het nog niet officieel bekendgemaakt maar dat zou komende dagen gebeuren in een Japans tijdschrift.

De game heeft daarnaast ook een installatie van 4400 MB en zal ook trophies ondersteunen. De game komt 1 maart uit in Japan, of er een Europese release aankomt is nog niet bekendgemaakt alhoewel er wel geruchten gaan. Bekijk hieronder het bewuste hoesje.

One Piece

'Iran bouwt nucleaire fabriek bij Qom'

Iran is van plan om een ondergrondse nucleaire fabriek te bouwen vlakbij de stad Qom. Dat heeft een diplomaat vrijdag tegen televisiezender BBC gezegd.

Het land zou voorbereidingen treffen voor de installatie van duizenden nieuwe uraniumcentrifuges op de locatie in het noorden van Iran. Uranium kan gebruikt worden om kernenergie en atoomwapens te maken.

Woensdag maakte president Mahmoud Ahmadinejad op de staatstelevisie bekend dat Iran 3000 nieuwe centrifuges in gebruik heeft genomen voor het verrijken van uranium. Daarmee komt het totaal op 9000 centrifuges.

Carnaval barst officieel los

De echte feestvierders hebben er al een dag of twee op zitten maar zondag barst het carnaval officieel los. Vooral in het zuiden geven mensen zich over aan drie dagen carnavalsgekte, een feest van verkleden, drinken en gek doen.

Het eeuwenoude katholieke feest luidt officieel de vastentijd in, die woensdag van start gaat. Traditionele carnavalvierders en gelovigen halen woensdag een askruisje bij de pastoor.

Carnaval barst officieel los
Carnaval barst officieel los (Foto: ANP)

Ulderink: "Zelf werp ik de handdoek niet"

De Graafschap verloor op de eigen Vijverberg met 1-4 van VVV-Venlo. Coach Andries Ulderink gooit de handdoek echter niet zomaar in de ring. "Morgen sta ik gewoon hier en volgende week tegen Roda JC sta ik er ook", aldus de geplaagde oefenmeester tegenover Omroep Gelderland.

"Tenzij anderen daar anders over beslissen, maar daar ga ik niet over. Dat beslist de raad van commissarissen of de directie", zo voegt Ulderink eraan toe. "Zelf zal ik de handdoek zeker niet werpen. Ik zie nog kansen om het tij te keren. Missie één is nu om Excelsior onder ons te houden", zo vervolgt Ulderink.

"Je kunt discussiëren over de manier waarop, maar ik begrijp de reactie van mensen die zo verknocht zijn aan de club. We lieten het na rust helemaal afweten", zo vindt de coach, die denkt dat de problemen volledig aan de ploeg te wijten zijn. "Ik heb weinig goeds te melden, al lieten we de eerste helft nog wel aardige dingen zien. De tweede helft was beschamend. We stortten volledig in na een tegenslag. Ik heb daar nu geen verklaring voor, al kan het niets anders zijn dan iets mentaals."

[Primera División] Real overklast Santander

In Spanje lijkt Real Madrid onbedreigd op weg naar de landstitel. De formatie van trainer José Mourinho was in eigen huis met 4-0 veel te sterk voor Racing Santander. Karim Benzema scoorde twee keer. Cristiano Ronaldo en Angel di Maria maakten de overige doelpunten.

FC Barcelona moet zondag thuis winnen van Valencia om nog een beetje te kunnen aanhaken. De Catalanen hebben al wel tien verliespunten meer dan de koploper uit Madrid.

Guidetti toont berouw: "Mijn les geleerd"

Voor het eerst sinds zijn aanwezigheid bij Feyenoord is John Guidetti de schlemiel in plaats van de onbetwiste held. De Zweedse spits toont zich schuldbewust. De Zweed kreeg zijn tweede gele kaart in het duel met RKC, nadat hij zijn shirt uittrok.

Guidetti had zojuist zijn ploeg op een 1-0 voorsprong gezet, maar beleefde hier dus weinig plezier aan. Tot overmaat van ramp kwam RKC drie minuten voor het einde van het duel nog op gelijke hoogte.

Guidetti
Guidetti baalt van zijn actie (Foto: Pro Shots)

Guidetti kon wel door de grond zakken van schaamte. "Ik heb iedereen laten zitten. Het team, de supporters, het is ongelofelijk. Dit is een van de meest verschrikkelijke momenten van mijn leven. Ik heb er geen woorden voor, ik voel me vreselijk", aldus de spits na afloop van de wedstrijd tegen Eredivisie Live.

Vanwege zijn tweede gele en dus rode kaart is de Zweed automatisch geschorst voor de wedstrijd tegen PSV. "Ik kan de tijd niet terugdraaien, ik zou er echt alles aan willen doen om dit weer recht te zetten. Ik heb mijn les geleerd. Het enige wat ik wil, is Feyenoord van dienst zijn. Ook zonder mij kunnen ze van PSV winnen. Dit is niet Guidetti, dit is Feyenoord", zo meldt Guidetti, die hiermee zijn ploeggenoten een hart onder de riem steekt in de aanloop naar het duel met de Eindhovenaren.

Keane: "Het slechtste Arsenal ooit gezien"

Roy Keane, voormalige aanvoerder van Ierland en Manchester United, heeft zware kritiek op Arsenal geuit na de uitschakeling van The Gunners in de FA Cup. "Als speler zou je je hand in het vuur moeten steken voor de coach, maar opnieuw laten ze het bij Arsenal afweten. Dit is waarschijnlijk het slechtste Arsenal-team dat ik in mijn hele leven heb gezien", aldus de stevige mening van Keane tegenover ITV.

De Ier vindt het ook maar niets dat het merendeel van de Arsenal-spelers handschoenen droeg in het duel met Sunderland. "Vanaf de eerste minuut zie je vijf of zes Arsenal-spelers die handschoenen droegen, daardoor geef je een verkeerd signaal aan de tegenstander af. Ik vind niet dat een speler handschoenen hoort te dragen als hij een professionele wedstrijd speelt."

"Ze oogden krakkemikkig, daardoor ontstond het eerste doelpunt van Sunderland. Ze hadden bij Arsenal geen oog voor het passen. Het was langzaam, er werden balletjes breed gegeven, er werden balletjes naar achteren gegeven", aldus de klaagzang van Keane.

Saeijs: "Publiek maakte het ons lastig"

De Graafschap ging in eigen huis met zorgwekkende cijfers ten onder tegen VVV-Venlo (1-4). Verdediger Jan-Paul Saeijs was niet tevreden over de houding van het publiek. Naarmate het aantal treffers van de Venlonaren opliep, hoe luider het publiek van De Graafschap begon te mokken.

Saeijs liet na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live weten dat hij niet veel begrip heeft voor de houding van het publiek. Volgens de verdediger zijn de verwachtingen van de supporters wellicht ook te hoog. 

"Ik denk dat ze genoeg gedaan hebben om het ons nog lastiger te maken. Misschien verwachten ze dit seizoen wel teveel van ons. Ik heb weleens gezegd dat wij erop moet kletsen en dat zij er dan ook achter moeten staan. Wij stonden er vandaag in de eerste helft wel en in de tweede helft niet, dan is het jammer dat ze het dan zo doen, maar het zij zo", aldus de Hagenaar.

De Doetinchemse ploeg staat onderaan de ranglijst, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld dan Excelsior, dat op de voorlaatste plaats staat. Het verschil bedraagt twee punten. In de volgende speelronde nemen de Superboeren het op tegen Roda JC.

[Serie A] Juve aan kop na winst op Catania

Juventus is voor minimaal een dag verzekerd van de koppositie in de Serie A. De club uit Turijn wist ondanks een vroege achterstand Catania met 3-1 te verslaan. AC Milan kan zondag bij een zege op Cesena de eerste plaats weer overnemen. Juventus heeft nog wel een inhaalwedstrijd tegen Bologna tegoed.

Het publiek in de Juventus Arena schrok toen Pablo Barrientos de bezoekers al na vier minuten op voorsprong zette. Andrea Pirlo maakte halverwege de eerste helft gelijk. Na een uur spelen moest Catania na rood voor Marco Motta met tien man verder. Giorgio Chiellini en Fabio Quagliarella profiteerden van het numerieke overwicht.


Juventus aan kop na winst op Catania (Foto: Novum)

Almagro en Bellucci in finale São Paulo

Nicolas Almagro en Filippo Volandri hebben zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van São Paulo. De Spaanse titelverdediger won met 6-4 en 7-6 (4) van zijn landgenoot Albert Ramos.

De Italiaan Volandri schakelde tot teleurstelling van het thuispubliek de Braziliaan Thomaz Bellucci uit: 5-7, 6-0 en 6-2. Almagro speelt in São Paulo met een wildcard omdat hij door zijn verplichtingen bij het Spaanse Davis Cup-team lange tijd twijfelde over zijn deelname. De nummer elf van de wereld is in Brazilië als eerste geplaatst. Volandri is met zijn 69e plaats op de wereldranglijst een verrassende naam in de finale.

'Informatie Friso voorkomt mythevorming'

Neurochirurg Kees Tulleken wilde mythevorming rond het letsel van prins Friso voorkomen. Dat heeft hij zaterdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio. "Deze informatie was een beetje ontlastend", zei hij. Volgens Tulleken zou het zuurstoftekort waarmee de prins heeft gekampt samen met een schedelbasisfractuur de prognose van Friso veel slechter hebben gemaakt.

Tulleken reageert hiermee op de kritiek die is ontstaan op het stuk van zijn vrouw, journaliste Jannetje Koelewijn. Die schreef zaterdag op basis van een gesprek met één van de artsen van de prins dat Friso geen schedelbasisfractuur heeft, zoals Oostenrijkse media eerder wel beweerden. Het enige serieuze probleem zou de ademnood zijn waarin de prins twintig minuten heeft verkeerd nadat hij werd bedolven onder de sneeuw.

De verslaggever was vrijdag met haar man in het ziekenhuis in Innsbruck waar de prins ligt. Haar echtgenoot besprak de toestand van Friso met neurochirurg Claudius Thomé, terwijl zijn echtgenote erbij stond. Koelewijn stelt dat Thomé wist dat ze een journalist is en dat ze de informatie zou gebruiken.

Het ziekenhuis in Innsbruck stelt dat de berichtgeving grotendeels incorrect is. In reacties op het stuk wordt daarnaast gesteld dat de NRC-verslaggever zich schuldig zou hebben gemaakt aan riooljournalistiek.

Koelewijn ziet dat anders. "Ik ben journalist. Wij zijn er toch om alles wat wij weten te openbaren?" Volgens haar lag het ethische probleem vooral bij de artsen. "Mochten zij, terwijl ze wisten dat ik ernaast stond, over de patiënt praten?"

Haar echtgenoot begrijpt volgens haar echter niet waarom die informatie niet bekend mocht worden. De druk was een beetje van de ketel, stelt hij, en de informatie voorkomt mythevorming.

Het probleem is volgens de NRC-journaliste de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die er 'blijkbaar tussen wil gaan zitten'. "Maar ik ben er niet om het de RVD naar de zin te maken. Ik ben een journalist van een Nederlandse krant. Ik mag toch vertellen wat ik weet?"

De informatie in het stuk klopt volgens Koelewijn overigens toch echt. Ze heeft dat nog een keer gecheckt, nadat het ziekenhuis stelde dat de berichtgeving grotendeels niet klopt.

De gezondheidssituatie van Friso is volgens de RVD nog altijd stabiel, maar de prins is nog niet buiten levensgevaar. Het medische team dat prins Friso behandelt, heeft volgens de RVD verzocht het aantal bezoekers aan de prins de komende tijd beperkt te houden.

De NOS meldde zaterdagavond dat de vrouw van Friso prinses Mabel, zijn broer prins Constantijn en de zus van Mabel, Nicoline, prins Friso hebben bezocht. Eerder op de dag was Mabel al samen met koningin Beatrix bij haar echtgenoot op bezoek geweest.

De Pandora

Nee, wees maar niet bang. Dit is geen artikel over armbanden, internetradio of Griekse mythen, maar wel over een independent geproduceerde 'opensource gaming handheld'. Een wat? Een draagbare spelcomputer dus. Dus een Game Boy? Nee! Een DS? Nee! Maar het komt al dichterbij. De Pandora heeft qua vorm iets weg van een DS maar in plaats van twee beeldschermen heeft de Pandora een beeldscherm en een QWERTY-toetsenbord.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.