FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 januari 2012

[Serie A] Matri schiet Juventus naar zege in topper

Juventus heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd om de Italiaanse landstitel. De koploper zette concurrent Udinese zaterdag op een achterstand van zes punten: 2-1.

Alessandro Matri was goud waard voor de Oude Dame. De spits opende vlak voor rust de score nadat Fabio Quagliarella de bal voor zijn voeten kopte en hij eenvoudig kon afronden. Antonio Floro Flores trok in de tweede helft de stand gelijk, maar al snel sloeg Matri voor de tweede keer op de avond toe.

Udinese wist in de slotfase geen druk uit te voeren op de defensie van Juventus, waardoor de thuisploeg de wedstrijd betrekkelijk eenvoudig kon uitspelen. Door de zege versterkte Juve zijn koppositie. Het verschil met nummer drie Udinese bedraagt nu zes punten.

Zondag komt AC Milan, dat op vier punten achterstand staat, nog in actie tegen Cagliari. Internazionale kan bij een zege op Lecce op gelijke hoogte komen met Udinese.

[WK sprint] Nesbitt grijpt macht met wereldrecord

Christine Nesbitt heeft bij de wereldkampioenschappen sprint op de 1.000 meter een voorschot genomen op de wereldtitel. De Canadese won in Calgary de afstand in een nieuw wereldrecord en nam ook de leiding in het klassement.

Nesbitt kwam in een rechtstreeks duel uit tegen Annette Gerritsen. Na een voor haar doen snelle opening kwamen ook twee zeer snelle rondjes. Uiteindelijk reed Nesbitt een tijd van 1.12,68. Het oude record stond sinds 25 maart 2006 met 1.13,11 op naam van Cindy Klassen. Achter Nesbitt werd Marrit Leenstra in 1.14,16 tweede. Margot Boer reed een persoonlijk record en eindigde in 1.14,37 als derde. Gerritsen kwam niet verder dan 1.14,67 en de zevende plaats.

In het klassement gaat Nesbitt ruim aan de leiding. Voor de 500 meter van morgen heeft ze een halve seconde voorsprong op Jenny Wolf. De Chinese Hong Zhang staat derde. Margot Boer is op de vierde plaats de beste Nederlandse.

Uitslag 1.000 meter:

# Naam Land Tijd
1 Christine Nesbitt Canada 1,12,68 WR
2 Marrit Leenstra Nederland 1.14,16
3 Margot Boer Nederland 1,14,37
4 Jing Yu China 1.14,43
5 Hong Zhang China 1,14,44
7 Annette Gerritsen Nederland 1,14,67
8 Thijsje Oenema Nederland 1.14,92

Klassement na 1.000 meter: 

# Naam Land Punten 500 m
1 Christine Nesbitt Canada 74.270 .
2 Jenny Wolf Duitsland 74.825 0,56
3 Hong Zhang China 74.850 0,58
4 Margot Boer Nederland 74.895 0,63
5 Jing Yu China 74.935 0,67
6 Annette Gerritsen Nederland 75.005 0,74
7 Marrit Leenstra Nederland 75.230 0,96
10 Thijsje Oenema Nederland 75.550 1,28


Nesbitt juicht na het rijden van haar wereldrecord (Foto: Pro Shots)

'Politie Egypte schoot uit zelfverdediging'

De advocaat van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken van Egypte, Habib al-Adly, heeft zaterdag betoogd dat de politie tijdens betogingen een jaar geleden helemaal geen opdracht had om op demonstranten te schieten. De politie schoot uit zelfverdediging zei raadsman Mohammed al-Gundi tijdens het proces tegen al-Adly over de gewelddadige dood van honderden demonstranten.

Agenten gebruikten volgens hem spontaan vuurwapens na aanvallen en ernstige bedreigingen.

Al-Adly wordt er net als ex-president Hosni Mubarak van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van betogers tijdens de protesten die leidden tot de val van Mubarak.

'Politie Egypte schoot uit zelfverdediging'
'Politie Egypte schoot uit zelfverdediging' (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - AZ

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en AZ. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.


Roda JC speler Mitchell Donald in duel met AZ speler Adam Maher. (Foto: Pro Shots)

Roda JC

2 - 0

AZ

 10' Malki
 33' Junker
   
 
Gele kaart: Vukovic, Wielaert, (Roda JC), Moisander, (AZ)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.655
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Wielaert
Vukovic
Hempte
De Beule (Biemans/90)
Vormer
Donald
Ramzi
Junker (Djoum/88)
Malki (Pluim/79)
  Esteban
Reijnen
Moisander
Viergever
S.Poulsen
Maher (Klavan/46)
Martens
Ortíz (Altidore/46)
Beerens
Beerens
Benschop
Holman (Gudmundsson/79)

Demonstraties tegen plannen Schultz

Honderden mensen hebben zaterdagavond bij Rotterdam en Zevenaar geprotesteerd tegen de plannen van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Ze zijn fel gekant tegen het voornemen van de minister om snelwegen met elkaar te verbinden.

Bij Rotterdam kwamen de demonstranten samen op de plek waar de Blankenburgtunnel moet komen. Die moet de A15 met de A20 gaan verbinden. Bij Zevenaar in Gelderland werd geprotesteerd tegen het plan om de A15 door te trekken naar de A12. Beide plannen zouden ten koste gaan van het natuurgebied.

[AC] Ghana zonder problemen langs Mali

Ghana heeft ook zijn tweede groepsduel op de Afrika Cup gewonnen. De Ghanezen versloegen Mali met 2-0. Asamoah Gyan en André Ayew namen in de tweede helft de goals voor hun rekening. Ghana gaat nu met zes punten aan de leiding in groep D. Mali en Guinee volgen met ieder drie punten.

Ghana, dat het Afrikaanse landentoernooi viermaal won, was twee jaar terug nog finalist. In de eindstrijd was Egypte toen te sterk. De ploeg van Goran Stevanovic geldt samen met Ivoorkust als voornaamste titelfavoriet.

The Voice Kids wint met 2,6 miljoen kijkers

The Voice Kids heeft vrijdagavond 2,6 miljoen kijkers getrokken. De eerste aflevering van de talentenjacht voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar is daarmee het best bekeken programma van de avond, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Bijna 1,3 mensen bleven thuis voor De Wereld Draait Door, goed voor plaats zes op de kijkcijferlijst. Het programma stond in het teken van Willem Holleeder. Peter R. de Vries was in het programma te gast, hij sprak eerder als enige journalist met topcrimineel Willem Holleeder, die vrijdag na zes jaar weer vrijkwam.

Na The Voice Kids stemden de meeste mensen af op Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap trok 1,8 miljoen kijkers. De top drie van best bekeken programma's wordt gecompleteerd door Moordvrouw. Naar de tweede aflevering van de serie met Wendy van Dijk in de hoofdrol keken 1,7 miljoen mensen, terwijl het programma vorige week nog 3,3 miljoen kijkers trok.

Discussieer mee op het forum over The Voice Kids.

Judoka De Jong verovert brons in Tbilisi

Judoka Jasper de Jong heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Tbilisi brons veroverd in de klasse tot 66 kilo. Het was een evenaring van zijn beste prestatie tijdens een wereldbekerwedstrijd. 

De 25-jarige judoka won zijn eerste twee partijen, maar verloor in de kwartfinale van de Georgiër Lasha Shavdatuashvili. In de herkansing versloeg De Jong een andere Georgiër, namelijk David Asumbani.  In de strijd om brons won De Jong de partij met waza-ari van de Kazak Azamat Mukanov.

De Nederlandse judovrouwen kwamen in Sofia in actie. In de klasse tot 57 kilo debuteerde Sanne Verhagen.  Ze kwam tot de halve finales, waarin de Duitse Miryam Roper te sterk was. In de strijd om het brons was Verhagen ook niet opgewassen tegen de Russin Irina Zabludina en werd vijfde. Shareen Richardson verloor al in de tweede ronde van Zabludina. 

In de klasse tot 52 kilo strandden Kitty Bravik en Miranda Wolfslag in de tweede ronde. Morgen komen de judoka's in de zwaardere klassen in actie. 

[WK sprint] K.H. Lee bewijst weer zijn klasse

Kyou-hyuk Lee heeft maar weer eens bewezen dat er altijd rekening met hem gehouden moet worden op een WK sprint. De Zuid-Koreaan, die in de laatste vijf jaar vier keer wereldkampioen werd, zette 34,33 op de klokken bij de eerste 500 meter waarmee hij de snelste was.

Hij troefde de Rus Dimitri Lobkov af, die 34,46 neerzette. De verrassing kwam van Munchef Ouardi. De Canadees werd derde in 34,54, terwijl hij op reserveschaatsen moest aantreden. Stefan Groothuis zette 34,84 op de klok en werd daarmee negende. Hij was daarmee nier de beste Nederlander, want dat was Hein Otterspeer (achtste in 34,72).

Sjoerd de Vries en Pim Schipper eindigden in de achterhoede. De Vries werd met 35,53 23e, terwijl Schipper 30e werd in 35,72.

Uitslag eerste 500 meter mannen

# Schaatster Nat Tijd
1 Kyou--hyuk Lee Zko 34,33
2 Dimitry Lobkov Rus +0,13
3 Muncef Ouardi Can +0,21
4 Joji Kato Jap +0,23
5 Mika Poutala Fin +0,29
6 Tae-Bum Mo Zko +0,34
7 Jamie Gregg Can +0,36
8 Hein Otterspeer NED +0,39
9 Stefan Groothuis NED +0,51
23 Sjoerd de Vries NED +1,20
30 Pim Schipper NED +1,39

Ombudsman onderzoekt wmo-beleid gemeenten

Stichting de Ombudsman start een onderzoek naar hoe gemeenten omgaan met inkomensgrenzen en andere financiële voorwaarden in hun wmo-beleid. Dat zou in sommige gevallen niet stroken met de wetgeving.

De Ombudsman vermoedt dat de voorwaarden van de regeling niet overeenkomen met de doelstelling van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dat werd zaterdagavond in het programma Kassa bekendgemaakt.

De Ombudsman constateert dat meerdere gemeenten inkomensgrenzen hanteren voor mensen die aanspraak maken op de wmo. Hiervoor ontbreekt wettelijke grondslag, stelde de Centrale Raad van Beroep eerder deze maand al vast.

Uitslagen Eredivisie (28/01/2012)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

NAC Breda

1 - 1

De Graafschap

 12' Lurling
   8' De Leeuw
 
Gele kaart: Janse, Gorter, Seuntjes (NAC Breda), Wormgoor. Sreckovic (De Graafschap)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Janse
Koenders
Buijs
Gorter
Gilissen (Seuntjens/16)
Lasnik
Schilder
Lurling
Schalk
Bayram
  De Winter
Nalbantoglu
Saeijs
Wormgoor
Fränkel (v.d.Pavert/10)
Rose
De Leeuw
Meijer
Badibanga
Poepon
Sreckovic


Koenders (NAC) in duel met Poepon (Foto: Pro Shots)


Heracles Almelo

3 - 0

Excelsior

 18' Rienstra
 27' Quansah
 49' Plet
   
 
Gele kaart: Bruns (Heracles Almelo)
Rode kaart: Duarte (53/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.400
Arbiter: Wouters (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Duarte
Vejinovic
Plet (Bruns/79)
Armenteros (Everton/80)
  De Ruiter
De Graaf
Schenkeveld (Mattheij/76)
v.Steensel (Smith/58)
Scheimann
Jansen
Alberg
Broerse (Oost/76)
Maatsen
Janga
Vincken


Rienstra viert de 1-0 (Foto: Pro Shots)

Gaslek bij Van der Valk Hotel Vianen

Bij het Van der Valk Hotel in Vianen is zaterdagavond een gaslek ontstaan. Een auto die uit de bocht was gevlogen reed een gasleiding kapot, waardoor er een halfuur lang veel gas ontsnapte. Het lek was rond 20.00 uur weer gedicht, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Het slaapgedeelte van het hotel moest worden ontruimd. De mensen die daar verbleven werden opgevangen in het andere deel van het hotel, waar onder meer de eetzaal is.

Rond het hotel zijn geen verhoogde concentraties gas gemeten. De autobestuurder maakt het goed.

Chuck: Afscheid erg emotioneel

Hoofdacteurs Zachary Levi (Chuck Bartowski) en Yvonne Strahovski (Sarah Walker) van de Amerikaanse serie Chuck moesten ook in het echt flink huilen bij de laatste opnames van hun serie. Dit zeggen de acteurs in een exclusief interview met magazine Assignment X.

Afgelopen vrijdag werd het laatste deel van Chuck uitgezonden op tv-station NBC. De actie-drama-comedyserie begon in 2007 en ging in totaal vijf seizoenen mee ondanks matige ratings, mede door een sterke fanbase die de serie op eigen houtje verschillende keren redde.

"In de eerste week van de opnames van de laatste aflevering dacht ik dat ik het bij de afscheidsscènes niet meer emotioneel kon opbrengen. Op een gegeven moment moest ik afscheid nemen van Sarah Lancaster (Ellie) die mijn zus speelt. We konden letterlijk niet stoppen met huilen", aldus Levi.

Strahovski ervoer hetzelfde: "We konden erg moeilijk door sommige stukken komen. We waren een emotioneel wrak tijdens het opnemen van de laatste scènes. Het was erg hard om geen tranen weg te pinken."

 
(spoiler-alert) Chuck: Afscheid erg emotioneel

[Bundesliga] Scorende Huntelaar wint met Schalke

Schalke 04 heeft zich door een ruime zege bij FC Köln weer bovenaan de Bundesliga genesteld. Het elftal van Huub Stevens won de uitwedstrijd met 4-1. Duits international Lukas Podolski zette de Geitenbokken nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft stelde Schalke via tweemaal Ciprian Marica, Klaas-Jan Huntelaar en Marco Höger orde op zaken.

Huntelaar maakte vanaf de penaltystip zijn zestiende competitietreffer van het seizoen. Veroorzaker van de strafschop Miso Brecko moest acht minuten voor tijd met rood vertrekken. Schalke heeft nu net als Bayern München en Borussia Dortmund veertig punten uit negentien wedstrijden verzameld.

[WK sprint] Wolf wint eerste 500 meter, Gerritsen vierde

Jenny Wolf heeft de eerste 500 meter gewonnen bij het Wereldkampioenschap sprint in Calgary. De Duitse zette in de voorlaatste rit 37,35 neer en bleef daarmee Beixing Wang (37,50) en Hong Zhang (37,63) voor. Anette Gerritsen eindigde vlak achter de Chinezen op plaats vier.

Gerritsen zette 37,67 neer en zette daarmee haar eerste sterke race neer van dit seizoen. De Zuid-Koreaanse Sang-hwa Lee viel daarentegen weer tegen met haar vijfde plaats, al is de achterstand op de top vier te ovezien. Ook titelverdedigster Christine Nesbitt beperkte de schade. De Canadese zette 37,93 neer en werd achtste.

Margot Boer werd knap zesde (37,71), terwijl Thijsje Oenema pas twaalfde werd, ondanks een sterke opening. Marrit Leenstra werd met 38,15 veertiende, maar zette wel een persoonlijk record neer.

Uitslag eerste 500 meter vrouwen

# Schaatster Nat Tijd
1 Jenny Wolf Dui 37,35
2 Beixing Wang Chi +0,15
3 Hong Zhang Chi +0,28
4 Annette Gerritsen NED +0,32
5 Sang-hwa Lee Zko +0,35
6 Margot Boer NED +0,36
7 Yu Jing Chi +0,37
8 Christine Nesbitt Can +0,58
12 Thijsje Oenema NED +0,74
14 Marrit Leenstra NED +0,80

[FA Cup] Newcastle United laat zich verrassen

Voor Newcastle United zit de FA Cup er voor dit seizoen op. De Premier League-club verloor zaterdag met 1-0 van Brighton & Hove Albion, een ploeg uit het Championship.

Doelman Tim Krul moest een kwartier voor tijd capituleren toen Will Buckley vanaf de linkerkant zijn doel onder vuur nam. De bal vloog via de onfortuinlijke Newcastle-speler Mike Williamson langs de Nederlander.

Newcastle probeerde de schade in het slotkwartier nog te herstellen, maar zonder succes. Het enige gevaar kwam uit een counter met Yohan Cabaye als eindstation. Hij zag zijn schot geblokkeerd worden door Ashley Barnes en appelleerde voor hands. Arbiter Lee Probert kende echter geen strafschop toe.

Newcastle United is niet de enige grote naam die de FA Cup zaterdag verliet. Manchester United is uitgeschakeld na het 2-1 verlies bij Liverpool.

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

Vanavond om 18:45 uur ging de competitiewedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Utrecht van start. Hieronder vind je de uitslag en alle bijbehorende karakterstieken.


Gouweleeuw heeft zojuist gescoord en viert zijn doelpunt (Foto: Pro Shots)

sc Heerenveen

2 - 0

FC Utrecht

 12' Dost
14' Gouweleeuw
 
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Schmidt
Gouweleeuw
Kruiswijk
Breuer
Kums
Djuricic
Elm
Narsingh
Dost (Sibon/84)
van La Parra
  Fernández
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Kali
Lilipaly (Demouge/46)
Asare
Takagi
Gerndt

Boeing met kapot neuswiel terug naar Schiphol

Een vliegtuig van Corendon had zaterdagmiddag na vertrek uit Schiphol te kampen met een neuswiel dat niet meer wilde inklappen. De kist, die op weg was naar Hurghada in Egypte, keerde terug naar Schiphol. Dat zei een woordvoerder van de maatschappij.

Aan boord van de Boeing 737-800 waren 189 passagiers.

Na reparatie van het neuswiel vliegen de passagiers zaterdagavond alsnog met het toestel naar hun bestemming.

Snowboardster Sauerbreij veertiende in Sudelfeld

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft in het Duitse Sudelfeld niet kunnen imponeren op de parallel reuzenslalom. De Nederlandse werd veertiende in de kwalificatie en eindigde dankzij een nederlaag in de eerste ronde tegen de Japanse Tomoka Takeuchi ook op deze plaats.

De zege in Sudelfeld ging naar thuisboardster Amelie Kober die in de finale de Oostenrijkse Marion Kreiner de baas was. Voor Kober was het haar tiende wereldbekerzege. De Russin Ekaterina Tudegesheva verzekerde zich van het brons.

[WK sprint] Koskela en Fredericks haken af

Pekka Koskela heeft zich ziek afgemeld voor het wereldkampioenschap sprint. De Fin gold als een van de kanshebbers voor een medaille. Gisteren trok de Amerikaan Tucker Fredricks zich al terug, waardoor er in het mannentoernooi nu nog 34 deelnemers over zijn.

Het toernooi zal beginnen met de 500 meter. Voor Nederland doen bij de mannen Stefan Groothuis, Hein Otterspeer, Sjoerd de Vries en Pim Schipper mee.

Massaal protest tegen conservatieve islam in Tunis

Meer dan achtduizend Tunesiërs zijn zaterdag in de Tunesische hoofdstad Tunis de straat opgegaan uit protest tegen geweld door ultraconservatieve salafisten. De betoging werd georganiseerd door twee linkse oppositiepartijen.

Sinds de val van het bewind van oud-president Zine El Abidine Ben Ali vorig jaar hebben kleine groepen ultraconservatieve moslims hun eis voor een vromere samenleving dikwijls met geweld kracht bijgezet. Ongesluierde vrouwen worden aangevallen, universiteiten worden bezet en seculiere intellectuelen zijn doelwit van hun acties.

De gematigd islamitische partij Ennahda won in oktober de Tunesische parlementsverkiezingen. De partij vormde een regering met twee seculiere partijen en probeert de angst bij de seculiere elite weg te nemen dat zij een religieuze koers nastreeft. Desalniettemin zeggen critici van de regering dat zij te weinig onderneemt tegen de acties van de salafisten.

[AC] Guinee ruim langs tien man Botswana

Guinee mag blijven hopen op een plaats in de kwartfinale van de Afrika Cup. De nummer 79 van de FIFA-ranglijst herstelde zich zaterdag knap van de 1-0 nederlaag tegen Mali in de openingswedstrijd. Botswana, dat na een rode kaart van Patrick Motsepe de gehele tweede helft met een man minder speelde, werd met 6-1 verslagen.

Guinee kwam al na een kwartier op voorsprong via Sadio Diallo. Botswana kwam uit een penalty nog wel op gelijke hoogte, maar daarna volgden de doelpunten elkaar in hoog tempo op. Nogmaals Diallo, Abdoul Camara en Ibrahima Traoré zorgden voor een 4-1 ruststand. Motsepe werd vlak voor de vierde goal vanwege een snoeiharde tackle naar de kleedkamer gestuurd.

Via Ismaël Bangoura en Naby Soumah bouwde Guinee de voorsprong in de slotfase nog verder uit. In de geschiedenis van de Afrika Cup slaagden eerder alleen Egypte en Ivoorkust erin om zes keer in een wedstrijd te scoren.

Zaterdagavond staan in groep D nog Ghana en Mali tegenover elkaar. Beide landen wonnen hun eerste wedstrijd.

Iraanse oliestop naar Europa dichtbij

De energiecommissie van het Iraanse parlement heeft de laatste hand gelegd aan een wetsvoorstel dat de regering verplicht de verkoop van olie aan Europa per direct stil te leggen. Dat heeft Nasser Soudani, de vicevoorzitter van de commissie, zaterdag gezegd.

Het parlement debatteert en stemt zondag over het voorstel, dat een reactie is op de beslissing van de Europese Unie om een olieboycot tegen Iran in te stellen. De EU wil Iran hiermee dwingen zijn atoomprogramma eraan te geven.

Räikkönen wil liefst ook rally's rijden

Kimi Räikkönen wil naast het racen in de Formule 1 ook graag rally's blijven rijden. De Fin verruilde de afgelopen twee seizoenen de F1 voor de rallysport, iets wat hem goed beviel. Dit jaar keert The Iceman terug in de sport waarmee hij bekend is geraakt en zal gaan rijden voor Lotus Renault GP.

Dat team lijkt niet graag te willen dat weer een coureur naast de Formule 1 ook in rally's uit zal gaan komen. Vorig seizoen mocht Robert Kubica in Italië een wedstrijd gaan racen, maar een crash zorgde ervoor dat de Pool zwaargewond raakte en een heel seizoen uitgeschakeld was. Hij heeft inmiddels geen contract meer bij Lotus Renault, maar is mede door een nieuwe beenbreuk nog steeds niet helemaal hersteld.

Räikkönen kan hierdoor de terughoudendheid van het team begrijpen. "In deze tijden zijn de teams een beetje nerveus rondom die dingen. Als ik de kans zou krijgen om naast de Formule 1 actief te blijven in de rallysport, zou ik het doen. Ik zal echter nog wat geduld moeten hebben om te zien om er mogelijkheden bestaan om aan enkele rally's deel te nemen."

Van der Haar: "Bosmans was sterker"

Lars van der Haar boekte vandaag in Koksijde zijn tweede wereldtitel veldrijden voor beloften op een rij. Hij moest wel afrekenen met de sterke Belg Wietse Bosmans, maar uiteindelijk wist hij het wel in de sprint af te maken. Toch had het ook net zo goed Bosmans kunnen zijn die had gewonnen.

"Wietse Bosmans was gewoon sterker, vooral in het zand", zei hij tegen Sporza. "Ik was heel goed gestart en probeerde de race hard te maken. Maar Wietse was goed in de afdalingen en daardoor moest ik vaak tijd goedmaken. Toen Michiel van der Heijden terugkwam, konden we samen naar Wietse rijden."

"In de laatste ronde wist ik dat we naar een sprint moesten om kans te maken. Of ik volgend jaar meedoe bij de profs? Dat hang van de UCI af," aldus Van der Haar, die voor het tweede jaar op rij zowel de Nederlands, als Europees als Wereldkampioen én winnaar van de wereldbeker is bij de beloften.

Sudan haalt bakzeil in oliegeschil met Zuid-Sudan

Sudan geeft per direct volgeladen olietankers vrij in een poging het oliegeschil met Zuid-Sudan op te lossen. Dat heeft een woordvoerder van het Sudanese onderhandelingsteam zaterdag gezegd. Het land legde beslag op de olietankers nadat Zuid-Sudan Khartoem ervan had beschuldigd zijn olie te stelen.

Zuid-Sudan legde zijn olieproductie vorige week stil. De regering in Juba beschuldigde de noorderbuur ervan voor meer dan zeshonderd miljoen euro aan Zuid-Sudanese olie te hebben gestolen. Khartoem confisqueerde daarop olietankers die in de haven Port Sudan met olie uit Zuid-Sudan werden geladen.

De Sudanese president Omar al-Bashir besloot uiteindelijk de tankers weer vrij te geven en hoopt zaterdag nog een akkoord te bereiken met de Zuid-Sudanese president Salva Kiir.

Een woordvoerder van het Zuid-Sudanese onderhandelingsteam liet vrijdag echter nog weten dat de pogingen het geschil bij te leggen zijn mislukt. Zuid-Sudan zou zich nu op het oosten willen richten om zijn olie via Kenia en Ethiopië te exporteren. Met Kenia is al overeenstemming bereikt over de aanleg van een pijpleiding naar de Keniase noordkust, waar een nieuwe haven wordt gebouwd. Ethiopië zou ook al zijn benaderd voor de aanleg van een pijpleiding naar een haven in Djibouti.

Sudan zegt recht te hebben op een deel van de olieopbrengsten van Zuid-Sudan, omdat het, na de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in juli vorig jaar, nooit een vergoeding heeft ontvangen voor de doorvoer van olie over zijn grondgebied. Hier zijn ook nooit afspraken over gemaakt.

Het stilleggen van de olieproductie kan beide landen honderden miljoenen euro's kosten. Sudan loopt bovendien het risico in de toekomst inkomsten te derven als Zuid-Sudan zijn plannen om de olie via Kenia en Ethiopië te exporteren doorvoert.

Polen protesteren tegen hoge brandstofprijzen

Honderden chauffeurs hebben in Polen gedemonstreerd tegen de gestegen brandstofprijzen. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs reden zaterdag stapvoets en blokkeerden in tientallen steden belangrijke verkeersroutes, meldde de nieuwszender TVN24.

Benzine kost in Polen 1,30 euro per liter. De Poolse brandstofprijzen behoren tot de laagste in Europa. De laatste tijd is er echter sprake van een flinke stijging als gevolg van de hogere olieprijzen op de internationale markt en nieuwe belastingregels.

Arabische Liga schort missie Syrië op

De Arabische Liga heeft de waarnemersmissie in Syrië opgeschort vanwege het geweld in het land. Dat heeft de plaatsvervangend chef van de Liga, Ahmed Ben Heli, zaterdag bekendgemaakt.

In Syrië zijn momenteel nog zo'n honderd waarnemers actief, maar door de scherpe toename van het bloedige geweld kunnen zij hun werkzaamheden niet verrichten. De waarnemers blijven daarom tot nader order in hun hotel in Damascus.

Het geweld in Syrië heeft de afgelopen dagen zeker tachtig levens geëist. De chef van de Arabische Liga en de premier van Qatar bereiden zich voor op een bezoek aan de Verenigde Naties in New York, waar zij steun zullen vragen om een einde te maken aan de Syrische crisis.

[Bundesliga] Koplopers Bayern en Dortmund winnen thuisduel

Borussia Dortmund en Bayern München hebben zaterdagmiddag geen fout gemaakt in de Bundesliga. De koplopers van de Duitse competitie wonnen van respectievelijk Hoffenheim en VfL Wolfsburg. Beide clubs hebben nu veertig punten uit negentien wedstrijden. Schalke 04 kan zaterdagavond ook op dat puntenaantal komen als de uitwedstrijd bij FC Köln gewonnen wordt.

Ryan Babel en Edson Braafheid waren met Hoffenheim kansloos bij Dortmund. Na een klein uur leidde de landskampioen al met 3-0 door doelpunten van Shinji Kagawa (2x) en Kevin Großkreutz. Fabian Johnson redde de eer voor Hoffenheim, waar Babel en Braafheid op de bon werden geslingerd.

Bayern won met 2-0 van Wolfsburg. Mario Gomez opende na een uur spelen de score. In de extra tijd gooide Arjen Robben de wedstrijd op slot. De Oranje-international werkte onbewust de bal binnen toen een verdediger van Wolfsburg de bal van de lijn wegwerkte.


Bayern München won van VfL Wolfsburg (Foto: Pro Shots)

Jos Luhukay pakte met FC Augsburg een puntje tegen FC Kaiserslautern: 2-2. De thuisploeg kwam via voormalig Roda JC-speler Marcel de Jong op voorsprong, maar door twee treffers van Florian Dick kantelde de wedstrijd. Stephan Hain maakte halverwege de tweede helft de gelijkmaker.

Hamburger SV kwam voor het eerst sinds 4 december weer eens tot winst. De uitwedstrijd bij Hertha BSC werd met 2-1 gewonnen. Marcell Jansen en Mladen Petric waren doeltreffend in de eerste helft. De aansluitingstreffer van Pierre-Michel Lasogga kwam te laat. Jeffrey Bruma speelde de hele wedstrijd mee bij HSV.

Werder Bremen en Bayer Leverkusen speelden met 1-1 gelijk.

Parkiet veroorzaakt verkeersongeval

Een parkiet was zaterdagochtend de oorzaak van een verkeersongeval op de A2. Een 24-jarige man uit Roermond reed ter hoogte van Echt toen het vogeltje ontsnapte uit een doos die in de auto stond. De bestuurder raakte in paniek en verloor de macht over het stuur.

De man botste op de vangrail en kwam vijftig meter verder tot stilstand tegen een regelkast. De man raakte niet gewond, de parkiet bleek terug in de doos te zijn gevlogen. Dat meldt de politie.

Nederland wint eerste duel Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters zijn de Champions Trophy met een overwinning begonnen. In het Argentijnse Rosario werd met 3-1 gewonnen van China. Lidewij Welten scoorde de eerste twee treffers, Marilyn Agliotti de derde. Yibo Ma nam de Chinese treffer voor haar rekening. Nederland speelt zondag tegen Groot-Brittannië zijn tweede groepsduel.

Nederland kwam vlak na rust op voorsprong, via Welten. De achterstand was het teken voor China om het tempo op te voeren. Nederland wist er geen raad mee en moest de verdiende gelijkmaker toestaan.

China kreeg daarna mogelijkheden op een tweede treffer, maar sloeg niet toe. Dat deed Oranje aan de andere kant wel. Eerst scoorde Welten haar tweede treffer. Vlak voor tijd gooide Agliotti de wedstrijd op slot.

He(me)lse muziek

Luisterend naar de enige CD die ik niet kan draaien waar mijn vriend bij is, zet ik de volumeknop op ontoereikend en blèr ik net iets te hard mee. Onder de afwas, tijdens het koken, wanneer de mogelijkheid zich voordoet.
Nee, het is geen foute boyband of Nederlandse schlagermuziek. Het is een volledig geaccepteerde en geniale zangeres: Adele.
Zo heeft iedereen zijn hemelse muziek en heeft daar absoluut vast zijn redenen voor. Toch gebeurt het regelmatig dat er melodieën door mijn oren klinken die stukken minder hemels zijn en waarvan ik me niet voor kan stellen dat er überhaupt één persoon van kan genieten.

Merkozy-campagne

President Nicolas Sarkozy van Frankrijk heeft zaterdag opmerkelijke steun gekregen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in april en mei. Sarkozy wil dan herkozen worden als staatshoofd en kreeg te horen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de lente aanwezig zal zijn bij een aantal van zijn campagnebijeenkomsten.

Sarkozy en Merkel trekken al langer gezamenlijk op bij de aanpak van de eurocrisis. Dat heeft hun al de bijnaam Merkozy opgeleverd.

Invallen bij The Sun

De Britse politie heeft zaterdag invallen uitgevoerd in kantoren van de Britse kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch. Eerder op de dag zijn vijf huidige en oud-medewerkers van dagblad The Sun ingerekend in verband met een onderzoek naar omkoping van agenten door journalisten.

Het onderzoek naar het onwettig betalen van politiepersoneel verloopt parallel aan een politieonderzoek naar het inbreken in telefoons door journalisten van de opgeheven sensatiekrant News of the World.

Inmiddels zijn er tal van arrestaties verricht, maar tot aanklachten heeft het nog niet geleid.

Zieke Danny de Munk wil dinsdag weer het podium op

Danny de Munk hoopt dat hij dinsdag weer kan optreden. De zanger moest vorige week vier voorstellingen afzeggen omdat hij longontsteking heeft.

"Ik heb al mijn hoop gericht op dinsdag voor Zoetermeer om de theaterconcerten weer op te pakken!", laat de 41-jarige Ciske de Rat-acteur weten via Twitter. "Ik hoop het te halen."

De Munk is vanaf september samen met Henk Poort te zien in de voorstelling Jeugdherinneringen, waar ze op muzikale wijze herinneringen delen met het publiek. Geannuleerde voorstellingen in Utrecht, Amsterdam, Zaandam en IJsselstein zijn verplaatst naar volgende maand.

Productie biomelk houdt vraag niet bij

Veehouders kunnen de vraag naar biologische melk niet bijbenen. Vorig jaar was import uit het buitenland nodig om aan de vraag te voldoen. Hoewel het aantal biologische veehouders toeneemt, zal de binnenlandse productie ook dit jaar nog achterblijven bij de vraag.

In 2011 was het tekort 30 tot 40 miljoen kilo, aldus Maurits Steverink van brancheorganisatie Bionext. Dat werd opgevangen door invoer uit Groot-Brittannië, Denemarken, België en Duitsland .

De Nederlandse productie ligt nu op 140 miljoen kilo per jaar. Inmiddels zijn 35 boeren aan het overschakelen op biologische productie. Dat betekent dat de biologische melkplas met ongeveer 18 miljoen kilo toeneemt.

Saleh gearriveerd in Londen

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is in Londen aangekomen. Later zaterdag reist Saleh door naar de Verenigde Staten, waar hij een medische behandeling zal ondergaan. Dat heeft een woordvoerder van de president bekendgemaakt.

Een week geleden verliet Saleh Jemen onder internationale druk en vertrok naar Oman. In november had hij al aangegeven zijn taken over te dragen aan zijn vicepresident.

Dodental instorting Rio naar zeventien

Het dodental als gevolg van het instorten van drie gebouwen in Rio de Janeiro is opgelopen tot zeventien. Dat heeft de brandweer van de Braziliaanse stad zaterdag gezegd. Er is weinig hoop meer dat er nog levenden vanonder het puin vandaan gehaald worden.

Vrijdagnacht en zaterdagochtend zijn er vijf lichamen geborgen. Zeven mensen worden vermist. De zoektocht naar overlevenden wordt in ieder geval voortgezet tot zondag, maar de kans dat er nog iemand levend wordt gevonden is 'zo goed als nul'.

De oorzaak van het instorten van een van de drie gebouwen woensdag is onduidelijk. In zijn val nam het gebouw twee naastliggende panden met zich mee.

Microlight vliegtuig stort neer bij Budel

Een microlight vliegtuig is zaterdagochtend neergestort bij het Brabantse Budel. De twee inzittenden kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Dat meldt de politie.

Het toestel steeg rond 11.00 uur op vanaf Kempen Airport. De 51-jarige piloot merkte al snel dat er iets niet in orde was. Op een hoogte van veertig meter wilde hij een noodlanding inzetten, maar in plaats daarvan stortte het toestel neer in een akker naast het vliegveld.

De piloot en de 23-jarige passagier, beiden afkomstig uit Sint Oedenrode, zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Ze bleken niets te mankeren. Het toestel raakte zwaar beschadigd.

[EK] Waterpolosters Italië grijpen titel

De Italiaanse waterpolovrouwen zijn in Eindhoven Europees kampioen geworden. Italië was in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion Griekenland met 13-10 de baas. Hongarije versloeg in de strijd om het brons uittredend kampioen Rusland met 9-8.

In de strijd om het goud nam Italië in het eerste kwart een ruime 4-1 voorsprong. Griekenland verkleinde aan het begin van het tweede kwart het gat tot twee punten, maar liep in het vervolg van de partij achter de feiten aan. Italië was effectiever en pakte uiteindelijk met drie punten verschil de Europese titel.

Nederland eindigde tijdens het EK als zesde. Spanje was donderdag in de strijd om de vijfde plaats met 11-10 te sterk.

Rigon langer testcoureur bij Ferrari

Davide Rigon zal de komende twee seizoenen de vaste testcoureur van het Formule 1-team van Ferrari zijn. De 25-jarige rijder, die vorig jaar bij een heftige GP2-crash zijn scheen- en kuitbeen brak, zal daarnaast een aantal demonstraties gaan verzorgen.

"Om langer aan Ferrari verbonden te kunnen blijven, is geweldig nieuws voor mij. Dit is een enorme boost voor mijn toekomst, na een moeilijk 2011. Ferrari heeft mij tijdens mijn revalidatie altijd bijgestaan en ik hoop dat er een moment komt dat ik iets voor ze terug kan doen," zei Rigon die vorig jaar de Superleague Formula op zijn naam schreef. Hij mocht vorig jaar al een aerodynamicatest voor Ferrari uitvoeren.

Wederom bloedige dag in Syrië

Hevige gevechten tussen regeringstroepen en legerdeserteurs in Syrië hebben zaterdag aan zeker negen mensen het leven gekost. In drie dagen strijd zijn nu al tachtig doden gevallen. De chef van de Arabische Liga en de premier van Qatar bereiden zich voor op een bezoek aan de Verenigde Naties in New York, waar zij steun zullen vragen om een einde te maken aan de Syrische crisis.

De Arabische delegatie zal twee grote obstakels moeten overwinnen. Enerzijds verwerpt het regime van Bashar Assad iedere medewerking aan een vredesplan van de Liga, anderzijds dreigt Rusland zijn veto te gebruiken tegen ieder voorstel om sancties tegen Syrië in te stellen.

In het oosten van Syrië namen regeringstroepen het stadje Qoriah onder vuur. Er viel een dode, terwijl ook een oliepijpleiding werd getroffen en in brand vloog, zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Ook in de centrale provincie Homs en in buitenwijken van de hoofdstad Damascus werd zaterdag hevige strijd geleverd.

De opstand tegen het regime van Bashar Assad heeft volgens de Verenigde Naties al aan 5400 mensen het leven gekost.

Lijfarts Michael Jackson vraagt om vrijlating

Conrad Murray heeft vrijdag een verzoek tot vrijlating ingediend. De voormalige arts van Michael Jackson, die momenteel een celstraf van vier jaar uitzit, ging eerder in hoger beroep en wil thuis het oordeel van de rechter afwachten.

Murray verklaart dat hij geen gevaar is voor de maatschappij en belooft dat hij niet zal vluchten. Hij wil graag naar huis om voor zijn zeven kinderen te zorgen.

Volgens zijn advocaat kan het meer dan een jaar duren voor het hoger beroep is behandeld. Het zou daarom oneerlijk zijn om Murray in de tussentijd vast te houden.

Murray werd in november veroordeeld tot vier jaar cel. De arts zou Jackson in juni 2009 een fatale dosis propofol hebben gegeven. Er vindt 24 februari een hoorzitting plaats.

Hadders en Zielman winnen eerste wedstrijd op Weissensee

Rob Hadders heeft op de Weissensee de Aart Koopmans Memorial op zijn naam geschreven. De marathonschaatser was in de sprint van een groep van 23 de sterkste in de eerste wedstrijd van de Grand Prix.

Na 100 kilometer waren BAM-rijders Bob de Vries en Jorrit Bergsma tweede en derde achter Hadders, die uitkomt voor SOS Kinderdorpen. Bij de vrouwen wist Carla Zielman de massasprint te winnen. Zij bleef Mariska Huisman en Foske-Tamar van der Wal voor.

President RBS ziet af van miljoenenbonus

President Philip Hampton van de Royal Bank of Scotland ziet af van een bonus in aandelen ter waarde van ruim een miljoen pond ( ruim 1,2 miljoen euro). Dat heeft de bank zaterdag bekendgemaakt.

"Sir Philip Hampton zal niet de 5,17 miljoen aandelen ontvangen die hem zijn toegezegd toen hij in 2009 aantrad bij RBS", zo liet een woordvoerder van de bank weten. Vrijdag nog ontstond er grote ophef over de bonus voor topman Stephen Hester van RBS. Hij ontving omgerekend 1,15 miljoen euro als topman van de bank, die voor 83 procent staatseigendom is en uit de kredietcrisis gered moest worden.

'Spice Girls bij jubileum Elizabeth'

Mel B zegt dat de Spice Girls mogelijk een optreden geven tijdens het jubileumconcert van de Britse koningin Elizabeth. Al langer doen geruchten de ronde dat de meidengroep weer bij elkaar komt. "Ik denk dat het jubileum van Koningin Elizabeth het evenement is waar het kan gebeuren", zegt ze in de Australische talkshow Sunrise. Eerder werd gespeculeerd over een reünie tijdens de Olympische Spelen die dit jaar in Londen worden gehouden.

Volgens de Britse boulevardkrant The Sun heeft Mel B voor haar beurt gesproken. "Ik krijg echt problemen omdat ik dat heb gezegd, het is nog geheim", zou ze na de uitzending hebben gezegd.

Geri Halliwell stapte in 1998 uit de groep die hits scoorde als Viva Forever en Wannabe. Twee jaar later stopten ook Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm en Victoria Beckham met de Spice Girls. In 2007 kwamen alle vijf de leden tijdelijk weer bij elkaar voor een korte toer.

[FA Cup] Overzicht vierde ronde

Liverpool is er vanmiddag in geslaagd om met 2-1 van Manchester United te winnen. The Reds beslisten het duel pas twee minuten voor tijd, nadat Dirk Kuijt de bal tegen de touwen wist te werken.

Liverpool kwam na 21 minuten wedstrijd op voorsprong door een treffer van Daniel Agger, die de bal na een corner achter doelman De Gea wist te werken. Toch slaagde Manchester United er in om nog voor de pauze weer op gelijke hoogte te omen. Ji-Sung Park, voormalig speler van PSV, was verantwoordelijk voor de goal.

Vervolgens leek het treffen op een gelijkspel uit te lopen, maar Kuijt dacht daar anders over. Na een fraaie uittrap van Pepe slaagde Andy Caroll er in om de bal richting onze landgenoot te verlengen. Deze gooide er vervolgens een fraaie loopactie uit, waardoor Patrice Evra zijn opponent niet meer kon achterhalen. Kuijt schoot de bal vervolgens hard binnen en stelde de zege veilig.

Chelsea bekert verder na omstreden penalty

Ook Chelsea kwam vanmiddag in actie in de strijd om de FA Cup en nam het op tegen Queens Park Rangers (Q.P.R.). The Blues kenden een lastige wedstrijd, maar werden uiteindelijk geholpen door arbiter Mike Dean.

De scheidsrechter plaatste de bal na iets meer dan een uur wedstrijd op de stip, nadat er contact was geweest tussen Clint Hill (Q.P.R.) en Dean Sturridge. Er leek echter niet veel aan de hand te zijn, maar dat kon Juan Mata niet deren. Hij verzilverde de penalty en zorgde er ook voor dat de bezoekers de wedstrijd wonnen.

De wedstrijd tussen Q.P.R. en Chelsea had overigens een extra lading na een incident tussen Anton Ferdinand en John Terry, dat eerder dit seizoen plaatsvond. De verdediger van Chelsea zou Ferdinand namelijk racistisch hebben bejegend. Terry is overigens in staat van beschuldiging gesteld.



Overige wedstrijden van vandaag:

Aanvang Thuis Uit
16:00 Blackpool FC Sheffield Wednesday
16:00 Derby County Stoke City
16:00 Hull City Crawley Town
16:00 West Bromwich Albion Norwich City
16:00 Stevenage Borough Notts County
16:00 Bolton Wanderers Swansea City
16:00 Leicester City Swindon Town
16:00 Millwall FC Southampton
16:00 Sheffield United Birmingham City
18:15 Brighton Newcastle United

Boek lezen of rijbewijs kwijt

Een Belgische politierechter heeft een verkeersovertreder vrijdag veroordeeld tot het lezen van een boek. Deze straf is één van de voorwaarden waaraan de snelheidsduivel moet voldoen om zijn rijbewijs niet nog langer kwijt te raken.

De 30-jarige man werd in juli 2010 betrapt toen hij rondjes aan het slippen was op een rotonde in de buurt van Dendermonde. Daarvoor kreeg hij een boete en een rijontzegging van vier maanden. De rechter vond dat echter niet voldoende en veroordeelde de man ook tot het lezen van 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden.

Het 632 pagina's tellende boek handelt over de nasleep en de pijn van de schrijver, nadat zijn zoon in 2010 in Amsterdam door een auto werd geschept en aan zijn verwondingen overleed. De man zal worden overhoord door een commissie en als blijkt dat hij het boek toch niet gelezen heeft dan wordt zijn rijbewijs voor nog eens 32 maanden ingevorderd.

Van der Haar pakt weer wereldtitel bij beloften

Lars van der Haar heeft voor het tweede jaar op rij de wereldtitel veroverd bij het veldrijden bij de beloften. De Nederlander wist in de sprint de Belg Wietse Bosmans voor te blijven. Michiel van der Heijden maakte het feest compleet door als derde te eindigen.

In de eerste ronde ging topfavoriet Van der Haar er al vandoor en kreeg, ondanks een voorsprong van tien seconden, Bosmans in het wiel. De twee leken al direct voor de rest van de koers gevlogen.

Van der Heijden dacht daar anders over en wist in de vijfde ronde aan te sluiten bij landgenoot Van der Haar, die regelmatig moest lossen in de zandstroken bij de Belg Bosmans. In de een na laatste ronde ging het ploegspel een rol spelen, waar Van der Haar en Van der Heijden de Belg in het zand wisten op te houden.

In de slotronde probeerde Bosmans de twee Nederlanders te lossen op de zandstroken, maar dit lukte niet. Van der Haar nam de aanval over, maar wist niet los te komen. Bij het opdraaien van de laatste zandstrook werd Bosmans door de Nederlanders in de tang genomen, zodat hij geen gaatje kon slaan.

Van der Haar maakte een foutje, waardoor Bosmans kon ontsnappen, maar Van der Haar wist weer aan te sluiten. Hij nam over en pakte in de sprint de wereldtitel. Bosmans werd tweede en Van der Heijden op korte achterstand derde.

Bosz waakt voor onderschatting tegen Excelsior

Heracles Almelo speelt vanavond de competitiewedstrijd tegen Excelsior. Peter Bosz, trainer van de Heraclieden, zag de Rotterdammers vorige week van NAC Breda winnen en is op zijn hoede.

"Ik vind dat we iedere thuiswedstrijd moeten winnen, maar het zal niet gemakkelijk worden", blikte Bosz vooruit op de officiële website van Heracles Almelo. "Excelsior heeft zich uitstekend versterkt en ze hebben het goed gedaan tegen NAC Breda (3-0 winst, red.). Met goed voetbal wisten ze de tegenstander onder druk te zetten."

Bosz wil zijn ploeg in elk geval een aantal dingen meegeven. "Het is zaak om goed starten en geconcentreerd te zijn. Daarnaast moeten we in een hoog tempo proberen te spelen."

Vita-game bereikt 100.000 verkochte exemplaren

De Vita mag dan nog lang geen 'million-seller' in zijn gelederen hebben, er is wel al één game die 100.000 stuks heeft verkocht. De eer gaat naar de best verkochte launchgame tot nu toe: Hot Shots Golf 6.

Dat Hot Shot Golf, die in Europa als 'Everybody's Golf' door het leven gaat, het relatief zo goed doet mag geen verrassing zijn, voorgaande delen wisten meer dan één miljoen stuks te verkopen. Of de Vita-versie het zo ver schopt valt te bezien. Everybody's Golf 6 komt tegelijk met de Vita op 22 februari uit.

Mihaylov en Chadli fit voor FC Groningen

Nikolay Mihaylov en Nacer Chadli staan morgenmiddag zeer waarschijnlijk aan de aftrap van de competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Beide spelers van FC Twente kampten deze week met lichte blessures, maar werkten de laatste training zonder problemen af.

Aan de andere kant zijn Denny Landzaat en Sander Boschker niet inzetbaar. Beide spelers hebben nog last van pijntjes en laten de wedstrijd tegen de Groningers aan zich voorbij gaan.

Lotus noemt 2012-auto E20

Lotus Renault GP heeft de Formule 1-auto voor het seizoen 2012 de E20 genoemd. De naam is een verwijzing naar het twintigste jaar dat er chassis uit de fabriek in Enstone rollen. De fabriek is sinds 1992 in de Britse plaats gevestigd. Kimi Räikkönen en Romain Grosjean zullen de E20 gaan besturen.

"De naam van het chassis benadrukt de erkenning van de bijdrage die de fabriek in Enstone levert en van het personeel dat het hele jaar doorwerkt om de best mogelijke auto te produceren," zei teambaas Eric Boullier. De auto zal op 5 februari op de website van het team onthuld gaan worden. Het team dat begon als Toleman en daarna Benetton en Renault heette zal komend seizoen haar 500e race gaan rijden.

Hannover trekt Diouf van United aan

Hannover 96 heeft Mame Biram Diouf overgenomen van Manchester United. De 24-jarige Senegalees tekende een contract voor tweeënhalf jaar. Met de transfer is naar verluidt een bedrag van 1,8 miljoen euro gemoeid. Diouf kwam dit seizoen eenmaal in actie voor United, in het verloren League Cupduel met Crystal Palace.

Trainer Mirko Slomka is content met de komst van de twaalfvoudig international. "Ik ben blij dat we nu een extra alternatief in de aanval hebben." Diouf wist in Manchester nooit zijn belofte in te lossen. Hij kwam in 2009 voor 4,5 miljoen euro over van het Noorse Molde, maar speelde sindsdien slechts vijf competitieduels.

Viertal Assen zet overval in scène

De politie in Assen heeft vrijdagavond vier mensen opgepakt die vermoedelijk een overval in scène hebben gezet.

De politie kreeg 's avonds een melding van een man die zou zijn overvallen toen hij de dagopbrengst van zijn winkel naar de bank bracht. De man zei door een onbekende man met een wapen te zijn bedreigd. De overvaller ging er vervolgens met de buit vandoor, zo verklaarde het vermeende slachtoffer. De man werd meegenomen naar het bureau om aangifte te doen.

Even later kwam de politie in het centrum van de stad een 18-jarige vrouw tegen. In haar tas zaten voorwerpen die waarschijnlijk verband houden met de overval. De vrouw werd aangehouden. Vanaf dit moment werd de man op het bureau ook als verdachte gezien.

Bij een huiszoeking van de woning van de man troffen agenten twee andere mannen aan, evenals de buit van enkele honderden euro's. Ook vond de politie de geldtas en een nepwapen.

De drie mannen en de vrouw zitten vast. Het onderzoek loopt nog.

'Klein kansje op paar vlokjes sneeuw'

De kans bestaat dat in delen van Nederland zondagnacht of maandag overdag een klein laagje sneeuw valt. Dat stelden de meteorologische diensten Weerplaza en het KNMI zaterdag.

Dit komt door de aanvoer van koude lucht en de daarmee gepaard gaande temperaturen onder nul. "Het zou gaan om een laagje van hooguit 2 centimeter, nuanceert Harry Geurts van het KNMI direct. "En het gaat om vlokjes die niet lang blijven liggen."

Maar de kans bestaat wel voor het hele land. "Al maakt het oosten meer kans op enige sneeuw dan de rest van Nederland." Het wordt sowieso een zeer koude week, waarschuwt het KNMI.

'Klein kansje op paar vlokjes sneeuw'
'Klein kansje op paar vlokjes sneeuw' (Foto: ANP)

Terrorisme-oefening bij Borssele

Bij de kerncentrale Borssele is zaterdag een terrorisme-oefening van start gegaan. Bij de operatie zijn tweehonderd militairen van de dertiende Gemechaniseerde Brigade van de militaire basis in Oirschot betrokken, laat de woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. Ook de marechaussee en de politie doen mee aan de oefening.

Voor de oefening wordt een aantal terroristische dreigingen gesimuleerd. De militairen moeten de zogenaamde terroristen uitschakelen en hun doelwitten veilig stellen. De oefening duurt nog tot 3 februari.

PixelJunk Eden naar Steam

De derde game in de artistieke PixelJunk-serie gaat de overstap naar Steam maken. Eden kwam in 2009 uit voor de PS3. De pc-versie heeft nog geen releasedatum, maar er is wel bekendgemaakt dat het spel hier en daar is aangepast.

De 'Encore'-DLC gaat bij de PC-versie gratis inbegrepen worden. Verder wordt het spel ook vriendelijker gemaakt, zo kun je nu terugwarpen naar de laatste plek waar je rust hebt genomen. De geboekte progressie kan nu ook opgeslagen worden in elke tuin.

Q-Games heeft gezien dat indie-games het goed deden op Steam, vandaar dat er nu gekozen is voor een release op het populaire digitale distributieplatform. “Steam has always been a great platform for indie games and I have admired the way they have supported non-traditional game development with titles such as Terraria, Bastion, World of Goo, etc. We had a blast revisiting it to prepare it for Steam,” aldus Q-Games-baas Dylan Cuthber.

De game gaat $9,99 kosten (europrijs is nog niet bekend). Bijkomend gaat de OST ook beschikbaar worden gemaakt als DLC, die zal $5,99 bedragen.

'sc Heerenveen ziet in Van Basten opvolger Jans'

Marco van Basten is volgens de Leeuwarder Courant in beeld bij sc Heerenveen om Ron Jans op te volgen, die komende zomer vertrekt. De Friezen moeten dus op zoek naar een nieuwe trainer. Vooral de naam van FC Zwolle-trainer Art Langeler wordt genoemd bij de nummer van de Eredivisie. Er zijn ook andere kandidaten om Jans op te volgen.

Behalve Alex Pastoor (NEC) en Adrie Koster wordt ook Van Basten in verband gebracht met een overstap naar Heerenveen. Zijn zaakwaarnemer Perry Overeem zegt dat er nog geen besluit is genomen. "Marco moet de fundamentele beslissing maken of hij weer het veld op wil als trainer."

"Je kunt zeggen dat Heerenveen een club in de luwte is, maar zodra Marco ergens binnen stapt, staat hij direct onder een vergrootglas", aldus Overeem. Technisch directeur Johan Hansma wil niet veel kwijt. "We zitten in een transferperiode en dat heeft wat mij betreft nu even prioriteit."

"De markt wacht op nieuwe consoles"

Nintendo-baas Satoru Iwata heeft teruggeblikt op de verkoopcijfers van de Wii en de andere consoles. Volgens Iwata hebben alle consoles tijdens de feestdagen goed verkocht, maar hij geeft ook toe dat de verkoopcijfers vergeleken met 2010 lager waren.

Niet alleen hardware, maar ook software presteerde niet optimaal, "Usually, the Wii enjoys high sales in December, but last year, even though 'The Legend of Zelda: Skyward Sword' was highly acclaimed, we were not able to expand it sufficiently to our target audience, and although the Wii was the platform which sold the most software in December, we were not able to propose new Nintendo titles to our broad audience."

De Wii U wordt aan het einde van dit jaar gelanceerd. De dalende verkoop van de huidige consoles is dan ook volgens Iwata een indicatie dat het tijd is voor wat nieuws, "I think that the market is now waiting for a new proposal for home consoles."

Microsoft en Sony hebben nog niets losgelaten over de opvolgers van de 360 en PS3. Mogelijk komt daar verandering in tijdens de E3 in juni.

[AO] Azarenka: "Droom die uitkomt"

Victoria Azarenka pakte vandaag haar eerste grandslamoverwinning. In de finale van de Australian Open klopte ze Maria Sharapova en pakte en passant ook nog de eerste positie over op de wereldranglijst van Caroline Wozniacki.

"Dit is een droom die uitkomt", zei de Wit-Russische na afloop. "Ik heb er altijd van gedroomd om een Grand Slam te winnen, daar heb ik jaren keihard voor gewerkt. Om dan ook nog de nieuwe nummer één van de wereld te zijn is een prachtige bonus."

Azarenka
Azarenka: "Droom die uitkomt" (Foto: Pro Shots)

"Ik hoop dat dit mensen, en vooral kinderen, in Wit-Rusland inspireert. Tennis is al een redelijk grote sport in mijn land, maar de jeugd laat even te wensen over. Hopelijk is dit voor kinderen een zetje in de rug om hun dromen na te jagen."

De zenuwen braken Azarenka nog bijna op in de beginfase, maar wist zich snel te herpakken. "Ik was wel nerveus, hoor. Heel nerveus, zelfs. De eerste twee games waren een ramp, daarna viel alles mijn kant op. Of dit de perfecte wedstrijd was? Oh, dat denk ik niet. Maar wel een perfect resultaat. Dat was ook mijn enige doel, beter zijn dan mijn tegenstandster."

Duitse druk op Griekenland

Duitsland wil naar verluidt dat Griekenland de controle op het begrotingsbeleid overdraagt aan Europa, voordat sprake kan zijn van een nieuw pakket aan steunmaatregelen.

Er zou een Duits voorstel op tafel liggen om een Europese instantie die al actief is in Griekenland, "bepaalde bevoegdheden" te geven op het begrotingsbeleid. Dit heeft "een Europese bron" aan internationale persbureaus laten weten.

Volgens de Britse Financial Times wil Duitsland dat de landen van de eurozone een speciale commissaris aanstellen die zo nodig een veto kan uitspreken over begrotingsvoorstellen van de Griekse regering.

Duitse druk op Griekenland
Duitse druk op Griekenland (Foto: ANP)

Smit stelt wegpompen brandstof cruiseschip uit

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit heeft het wegpompen van de brandstof uit het gestrande cruiseschip Costa Concordia uitgesteld. De ruwe zee voor de Toscaanse kust gooit roet in het eten.

Een sleepschip van het bedrijf, van waaraf de operatie moet worden uitgevoerd en dat eerder aan de Costa Concordia werd vastgemaakt, is door het ruwe weer deels losgekomen.

De operatie had zaterdag van start moeten gaan. In totaal zit er nog zo'n 1,9 miljoen liter brandstof in het schip. De Italiaanse weerdienst zei zaterdag dat de zee waarschijnlijk de rest van het weekend ruw blijft.

Duikers hebben zaterdag opnieuw een lichaam gevonden in het schip. Hiermee komt het dodental vooralsnog uit op zeventien.

Janko: "Ik vertrek niet naar Hoffenheim"

Marc Janko was bij Hoffenheim 1899 in beeld om Vedad Ibisevic op te volgen, maar de spits van FC Twente ziet een overstap niet zitten. Bij Twente is niet Janko niet meer zeker van een basisplaats.

De Oostenrijkse spits begon onder Co Adriaanse als basisspeler, maar mede door de kritiek op de speelwijze van de oefenmeester verdween Janko bij de eerste elf en kreeg Luuk de Jong de voorkeur in de punt van de aanval. Ondanks tien doelpunten in zestien wedstrijden is Janko niet onomstreden in Enschede.

Vanwege zijn reserverol lijkt een vertrek aanstaande. Hoffenheim hoopte de Oostenrijker te verleiden tot een deal, maar Janko ziet een overstap naar club van Ryan Babel en Edson Braafheid niet zitten.

"Eén ding is zeker: ik vertrek niet naar Hoffenheim", liet Janko zijn Twitter-pagina weten. Eerder dit seizoen werd de boomlange spits al gelinkt aan het Turkse Trabzonspor, tegenstander vanPSV in de Europa League, en een aantal Engelse en Italiaanse clubs. Het bleef slechts bij interesse.

'El Hamdaoui bijna speler van Fiorentina'

Ajax-banneling Mounir El Hamdaoui staat volgens Sky Sport 24 op het punt om zijn transfer naar Fiorentina af te ronden. El Hamdaoui ondergaat volgens Italiaanse media zaterdag een medische keuring in Florence. De Marokkaanse spits leek op weg te zijn naar Espanyol, maar de Italianen blijken slagvaardiger te zijn geweest. De Catalanen hadden eerder nog goede hoop om El Hamdaoui op te halen bij Ajax.

De oud-spits van Willem II, Tottenham Hotspur en AZ zit in Amsterdam op een dood spoor nadat hij enkele malen botste met trainer Frank de Boer. Zijn voorganger Martin Jol deed nog veelvuldig een beroep op de 27-jarige El Hamdaoui, maar na diens ontslag koos De Boer voor andere opties.

Fiorentina zou de Marokkaan willen 'verlossen' bij Ajax. La Viola hoopte eerder Amauri (Juventus) aan te trekken als vervanger van Alberto Gilardino, maar daarin slaagde de Florentijnen niet. Nu lijkt een deal met El Hamdaoui dichtbij. Beide clubs hebben nog geen officiële mededeling gedaan.

[AO] Sharapova: "Het was niet mijn dag"

Maria Sharapova begon vandaag nog goed aan de finale van de Australian Open bij de vrouwen. De Russische nam een break voorsprong tegen Victoria Azarenka, maar kwam er vervolgens in de rest van de partij niet meer aan de pas. De nummer drie van de wereld moest na afloop bekennen dat ze de mindere was van de twee.

"Victoria deed alles beter dan ik vandaag", zei Sharapova over haar nederlaag. "Mijn eerste paar games waren goed, maar daarna hield het wel op. Victoria kreeg de overhand in de rally's en ik had het gevoel dat ik telkens achter de feiten aan liep."

"Victoria was me telkens één stap voor. Haar slagen waren agressiever, dwingender. Na een tijdje besefte ik dat ik meer initiatief moest nemen en ging ik meer risico nemen, maar dat leidde vooral tot veel onnodige fouten. Het was gewoon niet mijn dag, denk ik. Of ik nerveus was? Nee, dat niet. Ik maakte gewoon te veel fouten."

Topless protest in Davos

Drie topless vrouwen van de Oekraïense actiegroep Femen hebben wereldleiders zaterdag in het Zwitserse Davos opgeroepen de noden van de armen in de wereld niet uit het oog te verliezen. De drie hielden hun protestactie bij de ingang van het congrescentrum waar het Wereld Economisch Forum wordt gehouden.

In de vrieskou klommen de vrouwen in het hek bij de ingang. Ze wisten hun bovenlijf te ontbloten voor zij door de politie werden ingerekend. De vrouwen zijn meegenomen naar het politiebureau en worden later vrijgelaten, zei een politiewoordvoerder.

Ook demonstranten van de wereldwijde antikapitalistische beweging Occupy lieten zaterdag in Davos van zich horen. Een kleine groep betogers bivakkeert in iglo's en draagt dezelfde boodschap uit als Femen.

Een Occupy-lid werd vrijdag uitgenodigd om buiten het congrescentrum deel te nemen aan een discussie over de toekomst van het kapitalisme, die ook werd bijgewoond door de Britse oppositieleider Ed Miliband. Het bleek geen succes, omdat het debat werd verstoord door andere Occupy-leden. Na twintig minuten werd de discussie zonder het uitgenodigde Occupy-lid vervolgd.

Van der Poel: "Voelde me erg slecht"

Mathieu van der Poel werd zoals verwacht vandaag wereldkampioen bij de junioren bij het WK veldrijden in het Belgische Koksijde. De Nederlander domineert al het hele seizoen, maar vandaag ging het niet vanzelf.

"Ik voelde me in het begin heel slecht", zei Van der Poel aan Sporza."Ik had slechte benen en maagkrampen. Mijn slechte start was dus zeker geen komedie. Toen dacht ik dat ik niet zou winnen. Mijn vader riep aan de kant dat ik rustig moest blijven, maar dat was moeilijk. De Belgen waren sterk. Ze speelden het slim en maakten geen fouten."

"Op de rechte stroken kon ik naar de leiding rijden. In het tweede deel voelde ik me sterker worden. Het was geweldig om voor dit publiek te rijden. Ik moest wel tot het einde voluit blijven gaan."

[AO] Paes en Stepanek winnen dubbelfinale

Leander Paes en Radek Stepanek hebben verrassend het mannendubbelspel op de Australian Open gewonnen. Het Indische-Tsjechische duo rekende in de finale af met de Amerikaanse tweeling Bob en Mike Bryan (1): 7-6 (1) en 6-2. Het is de eerste keer dat Paes en Stepanek in Melbourne de sterkste zijn.

Paes en Stepanek legden de basis voor hun overwinning in de tiebreak van de eerste set. Het Indisch-Tsjechische koppel won die tiebreak met een verschil van zes punten. Die klap kwam de tweeling Bryan niet meer te boven en na een kleine anderhalf uur hadden Paes en Stepanek de zege te pakken.


Paes en Stepanek winnen dubbelfinale Australian Open (Foto: Novum)

Spelers QPR en Chelsea schudden geen handen

De voetballers van Queens Park Rangers en Chelsea hebben zaterdag voorafgaand aan het duel uit de FA Cup geen handen geschud. De Engelse voetbalbond FA had besloten die traditie te laten varen omdat QPR-verdediger Anton Ferdinand had aangekondigd Chelsea-aanvoerder John Terry onheus te zullen bejegenen.

De confrontatie is de eerste ontmoeting tussen de Londense clubs sinds het competitieduel in oktober waarin Terry zich racistisch zou hebben uitgelaten tegenover Ferdinand. De international is in staat van beschuldiging gesteld en moet op 1 februari voorkomen.

'Android Market broedplaats van malware'

Volgens Symantec, maker van onder andere Norton antivirussoftware, staat de Android Market vol met apps die malware bevatten. Het betreft het Android.Counterclank welke valt in de categorie Trojan Horse.

De apps waar deze malware in verstopt zat is miljoenen keren gedownload. Hiermee is het de grootste uitbraak van malware tot nog toe in de Android Market. Op dit moment staan er nog steeds enkele door Symantec genoemde apps online. Vooral games zijn geïnfecteerd.

De volledige lijst met apps zoals door Symantec bekendgemaakt:

Publisher Malicious App Title Category
iApps7 Inc Counter Elite Force Arcade & Action
iApps7 Inc Counter Strike Ground Force Arcade & Action
iApps7 Inc CounterStrike Hit Enemy Arcade & Action
iApps7 Inc Heart Live Wallpaper Entertainment
iApps7 Inc Hit Counter Terrorist Arcade & Action
iApps7 Inc Stripper Touch girl Entertainment
Ogre Games Balloon Game Sports Games
Ogre Games Deal & Be Millionaire Sports Games
Ogre Games Wild Man Arcade & Action
redmicapps Pretty women lingerie puzzle Photography
redmicapps Sexy Girls Photo Game Lifestyle
redmicapps Sexy Girls Puzzle Brain & Puzzle
redmicapps Sexy Women Puzzle Brain & Puzzle

Als je geïnfecteerd bent kun je dit herkennen aan het zoek-icoontje bovenin beeld op je homescreen. McAfee, net als Symantec vooral bekend van antivirussoftware, heeft in een eerder stadium al laten weten dat heel veel nieuwe malware die opduikt gericht is op het Android operation system.

Apps worden voordat ze online gaan niet gecontroleerd door Google, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld nieuwe apps voor iOS, Symbian of Windows Phone.

Amsterdam helpt bij weren Angels

Amsterdam gaat desgewenst advies geven aan gemeenten in de regio om te voorkomen dat de Hells Angels die Amsterdam moeten verlaten, zich daar vervolgens willen vestigen.

Dat heeft de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan zaterdag gezegd na een bericht hierover in Het Parool.

De Angels moeten maandag hun clubhuis in Amsterdam-Oost hebben verlaten. Het is nog niet bekend waar ze willen neerstrijken, maar veel gemeenten in de regio maken zich zorgen over een eventuele vestiging van de motorclub. De club wordt vaak in verband gebracht met de georganiseerde misdaad, zoals drugshandel.

'Saudische vrouwen mogen naar voetbal'

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen binnenkort voetbalwedstrijden bijwonen. Dat heeft de Saudische krant Al-Sharq zaterdag gemeld. Het zou voor het eerst zijn dat vrouwen in het zeer conservatieve land worden toegelaten in een stadion.

Vrouwen zouden wedstrijden mogen bekijken in een nieuw te bouwen stadion in de westelijke havenstad Jeddah, aldus Al-Sharq. In het stadion, dat in 2014 moet worden voltooid, komt een gezinstribune met speciale boxen en galerijen vanwaar vrouwen een wedstrijd kunnen bijwonen.

Parlementariër hekelt plannen Franse terugtrekking

Een Afghaanse parlementariër uit de provincie Kapisa heeft zich negatief uitgelaten over de plannen van Frankrijk om zijn taken in de provincie binnenkort over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten. Volgens Tahira Mujadedi leidt een Franse terugtrekking tot meer geweld.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei vrijdag dat Frankrijk uiterlijk in maart zijn taken in Kapisa overdraagt. Vorige week vrijdag werden vier Franse NAVO-militairen in de provincie doodgeschoten door een Afghaanse militair.

Volgens Mujadedi zijn de Afghaanse troepen in Kapisa niet in staat de bevolking te beschermen. "We hebben hier zoveel aanvallen, hinderlagen en zelfmoordaanslagen", zei ze. "Hoewel onze nationale politie en het leger hier aanwezig zijn, zijn ze helaas niet in staat de mensen te beschermen."

Rellen Senegal na uitspraak constitutioneel hof

De politie in Senegal heeft vrijdag in de hoofdstad Dakar traangas ingezet om honderden demonstranten uiteen te drijven. De betogers waren de straat op gegaan nadat het constitutionele hof had bepaald dat zittend president Abdoulaye Wade opnieuw mee mag doen aan de presidentsverkiezingen.

Als Wade de verkiezingen wint, wordt het zijn derde termijn als president, terwijl de Senegalese grondwet een maximum van twee presidentstermijnen voorschrijft.

De demonstranten vluchtten in eerste instantie voor de politie, maar keerden even later terug om de veiligheidstroepen met stenen te bekogelen. Houten marktkramen werden op kruispunten in Dakar in brand gestoken. In Kaolack werd het hoofdkwartier van de partij van Wade in brand gestoken door een woedende menigte en in Thies werd een snelweg geblokkeerd.

De Senegalese grondwet werd in 2001, na de verkiezing van Wade het jaar daarvoor, gewijzigd. Er werd een grondwettelijk maximum van twee termijnen ingesteld. De 85-jarige Wade, die als advocaat is opgeleid, is van mening dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast en dat zijn eerste termijn daarom niet meetelt.

Het hof bepaalde tevens dat de Senegalese zanger Youssou Ndour niet mee mag doen aan de verkiezingen. De oppositie hoopte dat zijn kandidatuur tot extra internationale aandacht voor de verkiezingen zou leiden. Ndour zei protest aan te zullen tekenen tegen de beslissing van het hof.

Nieuwe auto

“Hoeveel pk heeft ‘ie?” “Wat voor motor zit erin?” “Uit welk bouwjaar komt ‘ie?” “Hoeveel kilometer staat er al op de teller?” “Hoe hard kan ‘ie?” Allerlei vragen die ik kreeg toen ik mijn eerste auto kocht, een paar jaar geleden. En ik ben vast nog wel een paar vragen vergeten. Maar eigenlijk kon ik geen enkele vraag beantwoorden. Ik heb simpelweg geen verstand van auto’s.

[Upd] Komende weken extreme kou in ons land

We kunnen ons opmaken voor een zeer koude periode. Volgende week zaterdag kan de thermometer in het noorden en oosten van ons land zelfs de -15°C aantikken. De dauwtemperatuur lijkt hier zelfs de -30°C te bereiken. Dit blijkt uit de nieuwste weermodellen, zoals gepost in het WKN-forum.

Dankzij de zeer lage dauwtemperatuur is de luchtvochtigheid zeer laag. Het zal dan overal droog blijven, dus geen problemen met sneeuwoverlast.  Morgen en maandag kan er nog een vlokje sneeuw vallen, maar daarna blijft het minstens een week bitter koud.

In Friesland heeft men de gemalen alvast stilgezet, opdat een snelle groei van een strakke ijsvloer wordt gegarandeerd. Of er nog een Elfstedentocht in het vat zit, is helaas nog niet bekend. Na volgend weekend is de verwachting namelijk nog uiterst onzeker.

Update 12.50 uur:
De kouperiode is ook na volgend weekend niet afgelopen. Volgens de nieuwste weermodellen gaat de temperatuur na volgende week zondag nog verder zakken. De temperatuur zal dan tot zeker zondag 12 februari rond de -15°C liggen.

Opstelten wil handhaving boerkaverbod

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt dat de politie het vrijdag voorgestelde boerkaverbod, als dat eenmaal door het parlement is aangenomen, gewoon moet handhaven. "De minister gaat ervan uit dat de politie de wet loyaal uitvoert", zo benadrukt zijn woordvoerder zaterdag.

De bewindsman reageert hiermee op de kritiek van de centrale ondernemingsraad van de nationale politie in oprichting en van de Nederlandse Politiebond (NPB). Frank Giltay, voorzitter van de ondernemingsraad, liet weten het nut en de noodzaak van de maatregel niet in te zien. Boerka's brengen de veiligheid volgens hem niet in gevaar. De NPB spreekt bij monde van zijn voorzitter van 'symboolpolitiek'.

Ook GroenLinks-leider Jolande Sap vindt het boerkaverbod symboolpolitiek. Ze zei dat zaterdagochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed. Volgens Sap zijn er voor vrouwenemancipatie andere dingen nodig, zoals scholing en taalcursussen. Ze hekelde het feit dat het kabinet zich in allerlei bochten heeft gewrongen om het boerkaverbod acceptabel te maken, zoals een uitzondering voor carnaval. "Misschien trek ik er zelf wel een aan met carnaval", zei ze.

Het kabinet besloot vrijdag om het boerkaverbod, ondanks de zeer kritische opstelling van de Raad van State, toch in te dienen bij de Tweede Kamer. De coalitiepartijen VVD en CDA hebben met de PVV afgesproken dat er deze kabinetsperiode een verbod op gelaatsbedekkende kleding komt.

Van der Poel wint juniorentitel bij WK veldrijden

Mathieu van der Poel is wereldkampioen veldrijden bij de junioren geworden. De 17-jarige Nederlander kwam na 43 minuten en 36 seconden over de finish in Koksijde. De zoon van voormalig renner Adrie van der Poel hield de Belg Wout van Aert acht seconden achter zich. De Fransman Quentin Jauregui werd op 21 seconden derde.

Namens Nederland maakt Lars van der Haar zaterdag nog kans op de wereldtitel bij de beloften. Van der Haar is regerend wereldkampioen en won eerder dit jaar de wereldbeker.

De vrouwen en mannen komen zondag nog in actie tijdens het WK veldrijden. Marianne Vos verdedigt haar wereldtitel. Landgenote Daphny van den Brand geldt als grootste concurrent voor de Brabantse.

Scholes: "Miste het voetbal meer dan ik dacht"

Paul Scholes keerde enkele weken geleden verrassend terug bij Manchester United. De middenvelder was met pensioen, maar het stoppen met voetbal viel hem zwaarder dan gedacht.

De 37-jarige Scholes besloot trainer Sir Alex Ferguson op de hoogte te stellen van zijn wens om zijn kicksen weer aan te trekken. De Schotse oefenmeester reageerde positief en nam Scholes meteen op in zijn selectie voor het FA Cup-duel met Manchester City. Scholes geeft toe dat het stoppen met voetballen hem zwaarder viel dan hij van tevoren had gedacht.

"Ik miste het meer dan ik dacht. Aan het einde van afgelopen seizoen dacht ik dat het de juiste tijd was om te stoppen", aldus de middenvelder tegen MUTV. "Vraag het aan iedere speler die is gestopt, ze zullen het een bepaalde periode allemaal missen. Dat gold ook voor mij en ik besloot om het nog eens te proberen."

Scholes was opgelucht dat Ferguson enthousiast reageerde. "Ik ben naar de manager gegaan om hem te zeggen dat ik weer wilde spelen. Ik wist niet wat hij zou zeggen. Gelukkig was zijn reactie positief."

Koninklijke wachtkamers gooien virtuele deuren open

De deuren van de wachtkamers voor de koninklijke familie op enkele stations zwaaien open. Tenminste op internet. De koninklijke wachtkamers van de stations Amsterdam Centraal en Den Haag HS zijn vanaf zaterdag op de website van de NS te zien. Het spoorwegbedrijf wil in de toekomst ook georganiseerde bezichtigingen mogelijk maken.

De koningin en haar familie maken nog maar zelden gebruik van de wachtkamers, die eigendom zijn van het voormalige staatsbedrijf. Het grootste deel van de tijd zijn de wachtkamers dicht.

De NS heeft slechte ervaringen met de openstelling van de wachtkamers tijdens de Open Monumentendagen. "Daarbij merkten we dat er geregeld zaken beschadigd raakten of werden meegenomen", merkt de woordvoerder op. Vandaar dat er nu voor wordt gekozen de wachtkamers met panoramafoto's en een toelichting op ns.nl/koninklijkewachtkamers beschikbaar te maken.

De NS wil het mogelijk maken om in overleg met het hof besloten bijeenkomsten in de wachtkamers te organiseren. "Daarbij kun je denken aan de ondertekening van contracten met een spoorwegkarakter", licht een woordvoerder toe.

Behalve in Amsterdam en Den Haag is er ook een koninklijke wachtkamer op het station van Baarn, die op het moment gerenoveerd wordt. Vlak bij Baarn ligt paleis Soestdijk, tot aan hun dood de domicilie van prinses Juliana en prins Bernhard. De wachtkamer in het Spoorwegmuseum in Utrecht is wel publiek toegankelijk. Beide wachtkamers zijn later ook op internet te bewonderen.

[AO] Azarenka wint eerste grandslamtitel in Melbourne

Victoria Azarenka heeft voor het eerst in haar carrière de Australian Open op haar naam geschreven. De Wit-Russische tennisster, die tevens haar eerste grandslamtitel pakte, was in de finale met 6-3 en 6-0 oppermachtig tegen de 24-jarige Maria Sharapova (4) uit Rusland. De 22-jarige Azarenka is door haar zege in Melbourne ook de nieuwe nummer een van de wereld.

Sharapova begon uitstekend aan haar derde finale in Melbourne. De Russin nam snel een 2-0 voorsprong en leek ook de derde game te pakken. Azarenka had echter op tijd haar zenuwen in bedwang en de nummer drie van de plaatsingslijst ging steeds beter spelen. Nadat ze Sharapova terug had gebroken, kwam Azarenka in de eerste set op een 4-3 voorsprong.

Dankzij haar gevarieerde spel sloeg de Wit-Russin ook in de achtste game door de service van Sharapova heen. De Russin kon weinig inbrengen tegen haar opponent, maakte te veel fouten en moest na drie kwartier de eerste set aan Azarenka laten.

In het tweede bedrijf had Sharapova nog minder te vertellen. Azarenka brak de voormalig nummer een van de wereld drie keer en liep daarmee uit naar een 5-0 voorsprong. Sharapova, die in 2008 de sterkste was in Melbourne, probeerde nog druk te zetten op de service van Azarenka, maar kon de de eerste grandslamzege van Azarenka niet meer in gevaar brengen.


Azarenka wint eerste grandslamtitel in Melbourne (Foto: Novum)

[NBA] Elson wint bij debuut voor 76ers

Francisco Elson heeft bij zijn debuut voor Philadelphia 76ers gewonnen van Charlotte Bobcats. De Nederlandse basketballer, die vrijdag een contract tekende bij Philadelphia, deed een kleine vier minuten mee in 89-72 thuiszege van zijn ploeg. De 76ers staan door de overwinning nu vierde in de Eastern Conference van de NBA.

Miami Heat boekte alweer de veertiende zege van het seizoen. In eigen huis werd New York Knicks met 99-89 opzij gezet. LeBron James was met 31 punten de topscorer aan de zijde van Miami. Koploper in de Eastern Conference Chicago Bulls schudde in eigen huis Milwaukee Bucks met 107-100 van zich af.

Oklahoma City Thunder blijft in de Western Conference de beste ploeg. Aan de hand van Kevin Durant, die 37 punten maakte, werd Golden State Warriors op een 107-120 thuisnederlaag getrakteerd.

Overige uitslagen
Boston Celtics - Indiana Pacers 94-87
Detroit Pistons - Atlanta Hawks 101-107
Cleveland Cavaliers - New Jersey Nets 96-99
New Orleans Hornets - Orlando Magic 93-67
Houston Rockets - Wahington Wizards 103-76
Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 87-79
Dallas Mavericks - Utah Jazz 116-101
Denver Nuggets - Toronto Raptors 96-81
Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 109-71


Elson wint bij debuut voor 76ers (Foto: Novum)

[EK] Waterpoloërs tiende na zware nederlaag tegen Kroatië

De Nederlandse waterpoloërs zijn op het EK in Eindhoven als tiende geëindigd. De ploeg van bondscoach Johan Aantjes ging in de strijd om de negende plek hard onderuit tegen Kroatië. De uittredend Europees kampioen was in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion met 16-4 te sterk voor Nederland.

Oranje begon nog redelijk tegen Kroatië en keek na een kwart tegen een kleine 2-1 achterstand aan. Daarna was er geen houden meer aan voor Nederland. Na de eerste helft leidden de Kroaten met 7-2, waarna Oranje in het tweede bedrijf nog negen treffers moest incasseren.

Nederland wist vrijdag na het verlies tegen Spanje al dat het niet naar de Olympische Spelen gaat. Alleen als een land besluit geen gebruik te maken van zijn ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), kan Nederland eventueel nog deelnemen aan het OKT.

Overspelige man wipt bed kapot

Een vrouw uit het Zimbabwaanse Bulawayo heeft haar echtgenoot voor de rechter gesleept. Dankzij het vele gerampetamp met vele vreemde vrouwen heeft de beste man het gloednieuwe bed aan stukken gewipt.

Nonkazimulo Dube is sinds acht jaar getrouwd, maar het huwelijk is geen rozengeur en maneschijn. Vorig jaar kwam de druppel. Ze betrapte haar man maar liefst tweemaal in hun bed met twee verschillende vrouwen.

"Hij heeft het bed gesloopt tijdens de seks", klaagt Dube. "Niet met mij, maar met een andere vrouw. Mijn leven is sinds mijn huwelijksdag een hel geworden."

"Ik hoef hem niet meer", vervolgt de woedende vrouw. "Het enige wat ik nog wil, is geld voor een nieuw bed." Dube eist omgerekend zo'n 150 euro. Dit moet volgens haar voldoende zijn om het nog geen jaar oude bed te vervangen. De zaak komt op 4 februari voor de rechter.

FOK!filmtips van de dag: The Bow

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag is het zaterdag en dat betekent meestal weer een overload aan films die bekeken kunnen worden. We spitsen ons vandaag toe op drie films, te beginnen met Superman, vanmiddag om 14:15 op NET5. Hoeveel vervolgen en remakes er na deze film ook zijn gemaakt, de film die vandaag wordt uitgezonden is nog steeds de beste film rond de man van staal. Christropher Reeve zet de perfecte combinatie tussen de onhandige journalist Clark Kent en de heldhaftige Superman neer. Met recht een klassieker!

Op BBC1 is vanavond om 22:50 ook een prima actiefilm te zien: The Rock. Voormalig legerleider Hummel gijzelt met een aantal handlangers een groep toeristen op Alcatraz en eist vervolgens 1 miljoen dollar losgeld. Als hun verzoek niet word ingewilligd dan dreigen ze dodelijke gifgasraketten af te vuren op San Francisco. Stanly Goodspeed (Nicolas Cage) en John Patrick (Sean Connery) krijgen de opdracht om de stad te redden. The Rock is een onderhoudende film met tevens goede muziek. 

Trailer The Rock (start na 10 seconden)

Tot slot de FOK!filmtip van de dag: The Bow. Deze film uit 2005 gaat over een oude visser die samenwoont met een 16-jarig meisje op een boot. Als ze 17 jaar wordt dan zal ze het hem in het huwelijk treden. Terwijl de visser wacht en wacht, komt er een jonge student aan boord. Hij wordt verliefd op het meisje en verstoort daarmee ook het leven van de visser. Goede film en met name klinkt de mooie, rustgevende muziek na het kijken van de film nog lang na. The Bow is vanavond om 23:45 te zien op Belgie 2.

Trailer The Bow

Sap baalt van PvdA in SP-kamp

Het bevalt GroenLinks-leider Jolande Sap niet dat de PvdA te veel in de richting van de SP beweegt. Ze wil graag samenwerken met een 'progressieve hervormingsgezinde' PvdA maar ziet dat nu soms te weinig terug bij de sociaaldemocraten.

Sap maakte dat zaterdag duidelijk in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. Ze ziet de SP net als de PVV als een protestpartij. De SP staat volgens Sap zeer voor het behoud van verworven rechten, terwijl zij met GroenLinks de ambitie heeft om hervormingen door te voeren op onder meer de arbeidsmarkt.

Sap baalt van PvdA in SP-kamp
Sap baalt van PvdA in SP-kamp (Foto: ANP)

Curt Schilling: "Sorry voor die Amalur-demo"

38 Studios-directeur Curt Schilling is blij met alle aandacht die de demo van Kingdom of Amalur: Reckoning heeft gekregen. Na een welgemeend dankjewel van zijn kant, biedt Schilling ook zijn excuses aan.

"Let me start by apologizing. The demo? Ya, it is way way WAYYYYY more buggy than anything ANYONE should ever release, much less a demo", aldus Schilling. Volgens de directeur was het niet te voorkomen dat de demo met bugs uitgebracht werd, omdat het nou eenmaal een heel groot spel is. Zo duurt het hoofdverhaal al vijftig uur en ben je nog eens 250 uur bezig om álles te behalen.

Omdat Schilling wist dat de demo bugs zou hebben, was hij het sowieso al niet met uitgever Electronic Arts eens dat er een voorproefje van het spel zou worden gegeven. Een discussie waarvan hij maar blij is dat hij die heeft verloren.

"The demo has been a God send, especially when I realize even in this thread, how many people became aware because of the demo", zegt Schilling. "In a partnership there is a lot of give and take, and I believe in my team, they are world class, but when you have a publisher there are things happening you'd rather not choose. Shipping old code out 3 months prior to gold master to a 3rd party with no stake in the demo success can be problematic."

Zombie Slayer Diox naar de 3DS Shop

UFO Interactive heeft bekendgemaakt dat hun tweede 3DS-spel Zombie Slayer Diox begin dit jaar verschijnt in de digitale winkel van de Nintendo 3DS. Dit is UFO's tweede game waarin zombies met gitaren centraal staan.

De game is nog het meest te vergelijken met Square-Enix' Theatrhythm: Final Fantasy, maar dan zijn de schattige Final Fantasy-personages vervangen voor rockende ondoden. Je neemt de controle over Diox, die in het jaar 20-something zoekt naar een versterker met oneindig veel kracht om zombies om te leggen. Een precieze releasedatum is niet bekend.

Filter XBL beperkt taalgebruik Quarrel

Het taalgebruikfilter op Xbox Live houdt spelers van de strategische woordgame Quarrel tegen om optimaal gebruik te maken van hun linguïstisch vermogen, door zelfs gewenste woorden te blokkeren.

Wanneer spelers van Quarrel offline spelen is er niets aan de hand en kunnen alle denkbare woorden gebruikt worden, mits de Family Setting uitstaat. Wanneer er echter online gespeeld wordt, is dit een ander verhaal. Dat woorden als "balls" en "shaft" worden geweigerd, valt nog enigszins te begrijpen. Maar zelfs woorden als "help", "train", "start", "dice" en "god" komen niet door Microsofts taalgebruikfilter.

Gary Penn van ontwikkelaar Denki geeft aan er weinig aan te kunnen veranderen. "Quarrel uses the Collins official Scrabble dictionary comprising over 110,000 words up to eight letters in length, including a huge collection of words deemed 'offensive' by Collins, such as 'arse', 'shit', 'wank' and 'fuck.' Microsoft has an additional filter in place for all Xbox Live games, which we have to support. But while we have to use that filter, we don't know which words are permitted. From playing, we do know that it includes such oddities as 'help', 'start', 'skid', 'poop', 'bung', 'hung', 'dice' and 'god'. Microsoft clearly has its reasons for censoring such words within Live games."

quarrel (geschaalde kopie)

Florant verbetert Nederlands record hinkstapspringen

Fabian Florant heeft het Nederlandse indoorrecord hinkstapspringen verbeterd. De 28-jarige atleet sprong tijdens de universiteitswedstrijden op het Carthage College in Kenosha een afstand van 16,75 meter. Daarmee verpulverde hij het oude record van Frans Maas, die in 1988 tot 16,24 meter kwam.

Het record van Florant is precies de limiet voor deelname aan de EK atletiek in Helsinki. Dat toernooi vindt plaats van 27 juni tot en met 1 juli. De limiet voor de WK indoor in Istanbul staat op 17 meter.

[AO] Vergeer wint negende titel in Melbourne

Esther Vergeer heeft voor de negende keer in haar carrière de Australian Open gewonnen. De Nederlandse rolstoeltennisster was in de finale veel te sterk voor landgenote Aniek van Koot (2). De als eerste geplaatste Vergeer versloeg Van Koot met duidelijke cijfers: 6-0 en 6-0.

Bij de mannen ging de zege ook naar een Nederlander. Maikel Scheffers verloor tegen de Fransman Nicolas Peifer de eerste set, maar zegevierde uiteindelijk met 3-6, 7-6 (2) en 6-0. Vorig jaar won Scheffers nog Roland Garros.

Panetta erkent rol arts bij raid Bin Laden

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta heeft voor het eerst erkend dat een Pakistaanse arts een sleutelrol heeft gespeeld bij de zoektocht naar Osama bin Laden. Dat heeft Panetta in een interview met de Amerikaanse zender CBS gezegd, dat zondag wordt uitgezonden.

De arts, Shakil Afridi, zette voor de CIA een nepvaccinatieprogramma op in Abbottabad, de stad waar Bin Laden zich schuilhield, in een poging Bin Ladens aanwezigheid aan de hand van DNA-monsters te verifiëren. Afridi is door de Pakistaanse regering aangeklaagd voor hoogverraad. Panetta zei zich 'ernstig zorgen te maken' over Afridi.

Panetta zei tevens overtuigd te zijn dat iemand binnen de Pakistaanse regering 'een idee moet hebben gehad' dat een persoon van belang zich in de compound in Abbottabad bevond. Evenwel zei Panetta dat hij geen bewijs heeft dat Pakistan wist dat het om Bin Laden ging.

Volgens twee anonieme bronnen bij de Pakistaanse regering hoopt Pakistan de kwestie rondom Afridi stilletjes op te lossen, wellicht door hem over te dragen aan de Verenigde Staten.

Vrouw trouwt gebouw in Seattle

Een Amerikaanse vrouw wil zondag in het huwelijk treden met een gebouw in haar woonplaats Seattle. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag (lokale tijd).

De vrouw, Babylonia Aivaz, trouwt met het 107 jaar oude pakhuis om ervoor te zorgen dat het niet gesloopt wordt. Eerder protesteerde Aivaz al met 16 anderen voor behoud van het pand, maar dat mocht niet baten en dus gaat ze een stapje verder. "Als bedrijven dezelfde rechten kunnen hebben als mensen, dan geldt dat ook voor gebouwen", aldus de aanstaande bruid.

Eerder deze week werd al begonnen met de sloop, waarop Aivaz in haar witte jurk naar het oude pand toog om te eisen dat het werk stil werd gelegd. Ze verzekerde dat het huwelijk door zou gaan. Op haar Facebook-pagina heeft Aivaz honderden mensen uitgenodigd.

Winterweer nekt Occupy Den Haag

De betogers van Occupy op het Malieveld in Den Haag moeten zondagavond hun kamp opbreken omdat de winterregeling voor zwervers van kracht wordt.

Een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen heeft zaterdag een bericht daarover van De Telegraaf bevestigd. "De winterregeling in Den Haag geldt niet alleen voor daklozen, maar ook voor demonstranten van Occupy", legt hij uit. "Het is voor hun gezondheid niet verantwoord om met deze temperaturen buiten te slapen."

De circa 20 betogers die al meer dan drie maanden op het Malieveld bivakkeren, moeten’s nachts al hun spullen meenemen. "Overnachten moeten ze thuis doen", aldus Van Aartsen. "Maar ze zijn natuurlijk ook welkom bij de speciale winteropvang voor dak- en thuislozen."

Overdag mogen de protesterenden vooralsnog wel op het terrein actie blijven voeren. De demonstranten uiten hun onvrede over de graaicultuur binnen de financiële sector.

Dode door schietincident in huis agent

Door een schietincident in de woning van een agent in Haarlemmerliede is vrijdag aan het eind van de avond een dode gevallen. Dat heeft de politie Kennemerland gemeld.

Hoewel het onderzoek nog loopt, zijn er geen harde aanwijzingen dat het om een misdrijf of een zelfmoord gaat, stelt een zegsvrouw. Omdat het ongeval plaatsvond in het huis van een agent, is het onderzoek overgenomen door de Rijksrecherche.

De Rijksrecherche onderzoekt doorgaans schietincidenten waarbij agenten zelf hebben geschoten.

Rijksrecherche en politie willen niet bevestigen dat het slachtoffer de agent zelf is. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Haarlem, die de woordvoering namens de Rijksrecherche doet, kan verder nog geen informatie geven "omdat het onderzoek net begonnen is".

Dode door schietincident in huis agent
Dode door schietincident in huis agent (Foto: ANP)

'Pakistan wist waar Bin Laden was'

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta is ervan overtuigd dat er hooggeplaatste Pakistanen zijn die wisten waar terroristenleider Osama bin Laden zich schuil hield, al heeft hij daarvoor geen hard bewijs. Dat zegt hij in een interview met de tv-zender CBS dat zondag wordt uitgezonden, maar waarvan een beknopt verslag zaterdag al is vrijgegeven.

Amerikaanse mariniers doodden al-Qaedaleider Bin Laden op 2 mei vorig jaar tijdens een geheime operatie in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad. Hij zat verborgen een zwaarbeveiligd complex, het grootste in de wijd omtrek. Panetta zegt tegen CBS dat hij zich niet kan voorstellen dat niemand in Pakistan zich ooit had afgevraagd wat zich achter die hoge muren afspeelde.

"Ik heb persoonlijk altijd het gevoel gehad dat iemand een idee moest hebben van wat daar gebeurde", aldus de bewindsman. Dat was volgens hem ook een belangrijke reden waarom de Amerikanen Pakistan niet vooraf waarschuwden toen zij tot bestorming overgingen. De vrees bestond dat Bin Laden anders zou worden gewaarschuwd.

'Pakistan wist waar Bin Laden was'
'Pakistan wist waar Bin Laden was' (Foto: ANP)

Peetoom twijfelt over gekozen leider CDA

Ruth Peetoom weet niet zeker of de partijleider van het CDA wel via interne verkiezingen moet worden gekozen. "Je moet wel de beste man of vrouw krijgen", zegt de partijvoorzitter zaterdag in het Nederlands Dagblad. Ze houdt nadrukkelijk de optie open dat de lijsttrekker voor de volgende verkiezingen door het bestuur wordt aangewezen.

Peetoom, die zegt 'op zich wel enthousiast' over verkiezingen te zijn, vreest dat verkiezingen en de bijbehorende campagne mensen afschrikken om zich beschikbaar te stellen. "Ik heb er begrip voor dat als je een andere baan hebt, het nogal wat is om je in onzekere lijsttrekkersverkiezingen te storten."

Het idee van een interne leiderschapsverkiezing werd begin dit jaar gelanceerd door vicepremier Maxime Verhagen. Het zou een middel zijn om verdeeldheid binnen de partij tegen te gaan. Verhagen gaf aan zelf niet beschikbaar te zijn voor de functie.

Na de val van het kabinet-Balkenende IV begin 2010 wees het partijbestuur demissionair premier Jan Peter Balkenende snel weer aan als lijsttrekker voor de verkiezingen. Na de voor de partij dramatisch verlopen verkiezingen - het CDA verloor de helft van zijn zetels - waren veel mensen ongelukkig met deze gang van zaken.

In een vorige week gepresenteerd intern rapport krijgt het CDA het advies om te kiezen voor het 'radicale midden'. De nieuwe koers moet op het partijcongres in juni worden vastgesteld. Pas daarna kan de partij, zo zei Peetoom eerder, op zoek gaan naar een nieuwe leider.

De partij wordt momenteel geleid door een driemanschap: vicepremier Maxime Verhagen, fractieleider in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Peetoom.


Peetoom twijfelt over gekozen leider CDA (Foto: Novum)

Fitch schroeft rating vijf landen omlaag

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van vijf eurolanden neerwaarts bijgesteld. België ging van AA+ naar AA. Ook bij de zwaargewichten Italië en Spanje en de kleine eurolanden Slovenië en Cyprus werden de duimschroeven een slag aangedraaid. Frankrijk behoudt bij Fitch zijn triple-A-status.

Italië wordt door Fitch nu gewaardeerd op A-. De op twee na grootste economie van de eurozone wist een strengere beoordeling te ontlopen door de 'ferme wil' van de nieuwe regering om de begroting van het land op orde te krijgen. Spanje kreeg de rating A.

De vooruitzichten voor alle vijf de landen waarvan de kredietwaardigheid is verlaagd zijn volgens de kredietbeoordelaar negatief. Ierland behield zijn BBB+-rating, maar ook voor dat land ligt een lagere beoordeling in het verschiet.

De Belgische minister van Financiën Steven Vanackere is niet ongerust over de lagere rating, zo meldt de VRT. De twee andere grote kredietbeoordelaars, Standard & Poor's en Moody's, verlaagden de rating van het land al eerder. Bovendien komt de verlaging 'net op een ogenblik dat het vertrouwen in ons land geweldig aan het toenemen is'.

Fitch had aangekondigd dat het de kredietwaardigheid van de vijf landen opnieuw aan het beoordelen was. Toch is het een tegenslag in het licht van de pogingen van de Europese leiders om de schuldencrisis onder controle te krijgen. Het risico bestaat dat de getroffen landen door de lagere rating meer rente moeten betalen op de geldmarkt.

'Haagse PVV'ers zogen verkeersklachten uit duim'

Een zwartboek met klachten over de verkeerssituatie in Den Haag is door de gemeenteraadsfractie van de PVV in de stad deels verzonnen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van bronnen bij de fractie. De PVV'ers moesten zelf in de pen kruipen toen een oproep aan Hagenaars om hun beklag te doen over het zogeheten verkeerscirculatieplan van de gemeente onbeantwoord bleef.

Tot twee keer toe, zo zou uit de e-mails blijken, werden in de loop van 2010 fractieleden en medewerkers opgeroepen om klachten in te sturen. "We hebben vandaag nog een aantal klachten over het Verkeerscirculatieplan nodig", zo luidt de tekst van een van de e-mails. "Ieder een aantal klachtjes typen. 10 minuten werk." De straten waar de klachten over moesten gaan, werden bijgevoegd.

Gemeenteraadslid Richard de Mos geeft toe dat een fractiemedewerker de oproepen deed. Wel zou die daarvoor zijn berispt. "Want dat kan natuurlijk niet", citeert de krant De Mos, tevens Tweede Kamerlid. Alle klachten in het zwartboek zijn volgens hem authentiek.

Het uitlekken van de e-mails maakt volgens De Mos deel uit van een 'lastercampagne'. Eerder deze maand werd bekend dat twee ex-PVV'ers verder gaan onder de naam Onafhankelijk Den Haag. De PVV heeft nog zes van de acht zetels over waarmee de partij in 2010 in de raad kwam.

Met het verkeerscirculatieplan wil de gemeente Den Haag de binnenstad aantrekkelijker maken om te wonen, werken en winkelen. Ook moet de luchtkwaliteit in het centrum met het plan verbeteren. De PVV is een verklaard tegenstander van het plan en opende kort na de verkiezingen in maart 2010 een meldpunt. Het zwartboek werd in september dat jaar gepresenteerd.

Leger des Heils viert 125-jarig jubileum

Het Leger des Heils bestaat dit jaar 125 jaar en dat wordt vanaf zaterdag gevierd op verschillende manieren. De organisatie trapt zaterdag het feest af in Almere, de plaats waar het Hoofdkwartier van het Leger des Heils is gevestigd. Omstreeks 14.30 uur ontvangt burgemeester Annemarie Jorritsma van commandant Hans van Vliet, landelijk leider van het Leger des Heils, een kop soep. Daarna zal het leger soep uitdelen in zo’n 35 steden en dorpen.

Het Leger des Heils is opgericht door William Booth. Hij richtte in 1865 The East London Christian Mission op, die de allerarmsten hielp en ze wees op een nieuw leven door geloof in Jezus Christus. ,,In die volgorde, want een lege maag heeft geen oren’’, aldus het Leger. In 1878 veranderde de naam van zijn organisatie in The Salvation Army.

De eerste Nederlandse heilssoldaat Gerrit Juriaan Govaars organiseerde op 8 mei 1887 samen met enkele anderen de eerste Nederlandse samenkomst van het Leger de Heils in de Gerard Doustraat in Amsterdam. Inmiddels werkt de organisatie in bijna 125 landen over de hele wereld. In Nederland werken meer dan 6000 professionals en 5500 vrijwilligers bij het Leger de Heils.

Tieners in VS wilden school opblazen

Twee tieners uit het Amerikaanse stadje Roy zijn deze week opgepakt, omdat ze ervan worden verdacht dat ze hun school wilden opblazen. Dat meldde de Los Angeles Times vrijdag op basis van lokale autoriteiten.

Een leerlinge van de Roy High School in de staat Utah tipte de schoolleiding dat twee jongens van 16 en 18 een aanslag op de school wilden plegen. Ze deed dat, nadat ze een verontrustend sms'je had gekregen van één van de jongens met de tekst: "als ik je zou vragen om op een bepaalde dag thuis te blijven, doe dat dan alsjeblieft".

Volgens verder politieonderzoek waren de tieners al maanden bezig met het testen van zelfgemaakte explosieven en hadden ze het beveiligingssysteem van de school uitgeplozen. Ook hadden ze vlieglessen genomen, om te kunnen vluchten met een gestolen vliegtuig.

Rutten treurt om houding PSV-fans richting Reis

Jonathan Reis keerde gisteravond terug in het Philips-stadion in Eindhoven, maar een warm welkom was het zeker niet. Sterker nog, de Braziliaanse aanvaller was tot 'persona non grata' verklaard.

Reis ontving namelijk een enorm fluitconcert en ook de spandoeken waren alles behalve vriendelijk. "Zo erg had het van mij niet gehoeven", liet trainer Fred Rutten na afloop van de wedstrijd, die PSV overigens met 3-1 won, weten. "Dat hij zo wordt binnengehaald, heeft met de emotie van het publiek te maken."

"Jonathan zat altijd in de harten van de PSV-fans. Voor die mensen is het een enorme teleurstelling dat hij naar Vitesse is gegaan. Ik vind het heel knap dat hij terug is na zo'n ernstig letsel. Dan moet je echt karakter hebben."

Goud voor shorttracker Knegt op EK

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op het Europees kampioenschap in het Tsjechische Mlada Boleslav goud gepakt op de eerste afstand, de 1.500 meter. De Rus Semen Elistratov wist het zilver te grijpen, voor de tweede Nederlander Niels Kerstholt.

Kerstholt reed in de race lang aan de leiding, waarna Knegt in de slotfase het roer overnam en zo naar goud gleed. Van de concurrenten wist alleen Elistratov zich nog tussen het Nederlandse duo te wurmen. Freek van der Wart eindigde als tiende na in de halve finale onderuit te zijn gegaan.

Bij de vrouwen pakte Jorien ter Mors op de 1.500 meter zilver. De Twentse moest in de slotfase alleen de Italiaanse titelverdedigster Arianna Fontana voorbij laten. Omdat de Britse Elise Christie in de slotronde onderuit ging, wist de Italiaanse Martina Valcepina het brons voor zich op te eisen. Yara van Kerkhof strandde al in de eerste ronde.

Zaterdag gaat het programma verder met de 500 meter en zondag zijn er de 1.000 meter en de superfinale. Daarnaast zijn er nog de aflossingen waarin beide Nederlandse ploegen zich al voor de halve eindstrijd geplaatst hebben.

Li Jiao en Li Jie zeker van Olympische Spelen

Tafeltennissters Li Jiao en Li Jie hebben vrijdag zekerheid gekregen over olympische deelname in Londen. Sportkoepel NOC*NSF liet weten dat de twee vormbehoud hebben getoond en daardoor hun in 2011 behaalde nominaties kunnen omzetten in een definitieve kwalificatie.

Het vormbehoud is gebaseerd op basis van hun eindranking op de wereldranglijst van 2011. De 39-jarige Li Jiao en de 27-jarige Li Jie kwamen op de Spelen van Beijing 2008 ook al in actie. Beide dames behaalden toen een plek bij laatste zestien. 

Jan Jonk: 'Basisprincipes gamedesign niet toereikend voor NeuroSky-headset'

Gamen met alleen je hersenen. Zover is het Nederlandse bedrijf Dreams of Danu nog niet, maar het is wel op de juiste weg. Mindout is een variant op Arkanoid en Allyway. Het grootste verschil met deze titels is dat je de grootte van het balletje kunt beïnvloeden met je hersengolven middels een speciale headset. Jan Jonk, interaction designer bij Dreams of Danu: “Met zo’n headset zijn de basisprincipes van zowel interaction als gamedesign niet meer toereikend.”

Gestoord!

Gaslek bij de Amstelveenseweg in Amsterdam, gisteren. Nee, dat is niet de schuld van de NS. En ook niet van ProRail. Dat het treinverkeer op last van de politie werd stilgelegd, dat valt de NS en ProRail ook niet te verwijten. Maar wat mij behoorlijk dwars zit: tussen station Amsterdam Zuid en Schiphol kunnen dus geen treinen rijden, maar de treindienst werd uitgedund tussen Leiden en Lelystad. Dan is er toch echt wat vreemds aan de hand.

Crew Wishlist 2012 - 3: BioShock Infinite

Met de eerste trailer van BioShock Infinite is meteen duidelijk dat ontwikkelaar Irrational Games het ditmaal hoger op zoekt. We zien een transitie van het bekende Rapture naar het meer zweverige Columbia maar al snel blijkt dat de game er niet luchtiger op geworden is. We kunnen dan ook concluderen dat we met dit derde deel in de BioShock-reeks niks anders kunnen dan neerkijken op de vorige delen en genieten van het uitzicht. Want in BioShock Infinite zit de sfeer er weer goed in.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.