FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 januari 2012

PvdA-Statenlid ziet voorlopig af van aangifte

Het Limburgse PvdA-Statenlid Selçuk Öztürk doet voorlopig geen aangifte tegen tegen zijn oud-PVV-scollega Cor Bosman. Dat meldt fractievoorzitter van de Limburgse PvdA Bert Kersten dinsdagavond. Volgens Kersten wil Öztürk eerst een debat voeren over de kwestie in de Provinciale Staten van Limburg.

Bosman noemde Öztürk in een interne mail die een jaar geleden werd verstuurd 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'. De mail lekte vorige week uit. Bosman is inmiddels uit de PVV-fractie gezet. Het oud-PVV-Statenlid kondigde maandag aan verder te gaan als eenmansfractie.

Tijdens een vergadering dinsdagavond gaf volgens Kersten de fractie unaniem aan dat Öztürk aangifte moet doen. "Er zijn toch grenzen aan wat volksvertegenwoordigers kunnen roepen", aldus de fractievoorzitter.

Öztürk gaf volgens Kersten echter aan dat zijn gezin veel last heeft van de woorden van Bosman. Zo zouden zijn kinderen worden geplaagd op school.

Daarbij gaat het Öztürk vooral om het maatschappelijke debat. Zo wil hij kijken wat met name de rest van de PVV en de andere coalitiepartners in Limburg ermee gaan doen, zegt Kersten. Ook wil hij zien wat Bosman de komende tijd gaat zeggen. Het PvdA-Statenlid heeft drie maanden de tijd om aangifte te doen, tekent de fractievoorzitter daarbij aan.

Dinsdag maakte het Provinciaal Platform Minderheden in Limburg bekend aangifte te doen tegen Bosman vanwege zijn kwetsende uitlatingen. Volgens voorzitter Aissa Meziani heeft hij zich schuldig gemaakt aan discriminatie en groepsbelediging.

Bosman heeft zijn excuses aangeboden. Hij liet vorige week weten dat zijn uitlatingen 'niet correct' waren. Hij zei dat hij zich wel vaker van 'sarcastische humor en zelfspot' bedient.

Espanyol voorkomt bekerstunt Mirandes

Het nietige Mirandes heeft net niet kunnen stunten in de Copa del Rey. In de heenwedstrijd van de kwartfinale van het Spaanse bekertoernooi gaf de ploeg uit de Segunda División B, het derde Spaanse niveau, een zege bij Espanyol weg. De ploeg uit Barcelona boog een 2-0 achterstand om in een zege: 3-2. Volgende week is de return.

Espanyol deed in het begin van de wedstrijd wat er van de club verwacht werd en dicteerde het spel. De tweede ploeg van Barcelona kon de verdediging van Mirandes echter niet in grote problemen brengen. Uit het niets viel na een klein halfuur aan de andere kant wel de treffer voor de bezoekers via Alain Arroyo.

Ook na de thee viel er voor het thuispubliek betrekkelijk weinig te genieten. Espanyol probeerde het steeds vaker met schoten uit de tweede lijn, terwijl Mirandes voetballend overeind blijf. In de 77e minuut maakte Pablo Infante er zelfs 2-0 van voor de club uit Miranda de Ebro.

Vladimir Weiss zorgde vijf minuten voor tijd nog voor de tegentreffer en daarna was het fysiek op bij Mirandes. Rui Fonte maakte twee minuten later gelijk en de ineenstorting zette door waarna Joan Verdu dwars door het centrum van de verdediging de 3-2 scoorde.

QPR en Bolton alsnog door in FA Cup

Queens Park Rangers en Bolton Wanderers staan alsnog in de vierde ronde van de FA Cup. Beide Premier Leagueclubs wonnen in eigen huis een replay. QPR was met 1-0 Milton Keynes Dons de baas en bezorgde trainer Mark Hughes zo het eerste succesje. Bolton won met 2-0 van Macclesfield Town.

QPR had het in eigen huis niet gemakkelijk. Pas in de 73e minuut bezorgde Danny Gabidon de Londenaren de zege. In de vierde ronde ontvangt QPR in een Londense derby Chelsea.

Bolton had het een stuk makkelijker. Al bij rust was de 2-0 eindstand bereikt. Kevin Davies en Martin Petrov waren daarvoor verantwoordelijk. Bolton speelt in de volgende ronde tegen Swansea City.

Bij Leicester City - Nottingham Forest speelde George Boateng een ongewilde hoofdrol. Al binnen tien minuten had de Nederlander van Forest de bal achter zijn eigen doelman gewerkt. Een hattrick van Jermaine Beckford zorgde voor de 4-0 eindstand in Leicester.

Milwall won met liefst 5-0 van Dagenham & Redbridge. Darius Henderson scoorde drie keer, Harry Kane was twee keer trefzeker.

Keiharde maatregelen tegen treinsurfers Indonesië

Beschieten met paintball geweren, angst aanjagen met blaffende honden en de hulp inroepen van geestelijk leiders, het mocht allemaal niet baten. De Indonesische autoriteiten hebben nu een nieuwe manier bedacht om een einde te maken aan de praktijk van het zwartrijden op daken van treinen.

De nieuwe methode is een stuk rigoureuzer en in potentie dodelijker dan alle voorgaande maatregelen. Bij stations en spoorwegovergangen worden over het spoor, vlak boven de daken van de treinen, kabels met betonnen ballen gehangen. De autoriteiten hopen dat er van deze kabels een voldoende afschrikwekkende werking uitgaat.

"We hebben inmiddels alles wel geprobeerd, zelfs het ophangen van rollen prikkeldraad op het dak, maar niets leek te werken", zei Mateta Rizahulhaq, woordvoerder van het staatsspoorbedrijf PT Kereta Api. "Wellicht dat dit werkt."

Treinen in Indonesië zijn vaak overvol, met name in de spits. Veel passagiers klimmen uit arren moede op het dak om de drukte te ontlopen, sommigen doen dat om geen kaartje te hoeven betalen.

Dinsdag zijn de eerste ballenkabels opgehangen bij een station vlak buiten Jakarta. Als de eerste resultaten positief zijn wordt het project uitgebreid en worden ook bij spoorwegovergangen kabels opgehangen.

Dat de betonnen ballen sommige 'treinsurfers' fataal kunnen worden is niet mijn probleem, zei Rizalhulhaq. "Ze hoeven niet op het dak te zitten. En we hebben al gezegd, als de trein vol is, ga dan naar het loket. We zullen hun kaartjes met veel plezier vergoeden."

Ondertussen zijn de dakreizigers niet van plan op een andere manier te treinen. "Ik denk niet dat het lang duurt", zei Mulyanto, een 27-jarige forens, over de maatregel. "Ze hebben van alles geprobeerd (...) uiteindelijk winnen we altijd."

Het grootste probleem ligt bij het verouderde spoorwegsysteem, zeggen de passagiers. Er zijn niet genoeg treinen om aan de vraag te voldoen. Bovendien zijn er veel vertragingen.

Serge-Henri Valcke: Piet Römer is meer dan Baantjer

Het overlijden van Piet Römer is hard aangekomen bij Serge-Henri Valcke. De twee speelden jarenlang samen in Baantjer, maar kenden elkaar al voordat de tv-serie in 1995 van start ging. Römer overleed in de nacht van maandag op dinsdag op 83-jarige leeftijd.

"Het deed pijn, echt pijn", zegt Valcke tegen Novum Nieuws. "Piet is meer dan Baantjer. Hij was een joviale man, een levensgenieter en een integere vakman."

Valcke vertolkte in Baantjer commissaris Buitendam, die regelmatig in de clinch lag met de door Römer vertolkte rechercheur De Cock. De twee spraken elkaar onlangs nog. "We hebben een paar maanden geleden bij hem in de tuin zitten kletsen", vertelt Valcke. "We hebben gelachen en gedronken."

Baantjer-producent Alain de Levita zal zich Römer als een 'oude reus' en 'grote sterke man' herinneren. "Hij had eigenlijk nooit iets en was altijd op tijd op de set", zegt De Levita, die tekende voor de productie van de serie en de regie van een groot aantal afleveringen.

"Je kon verschrikkelijk met Piet lachen", zegt hij over zijn mooiste herinnering aan de acteur. Hij deelde regelmatig vermakelijke 'verhalen' en 'anekdotes' met cast en crew, waardoor het 'een feest op de set' werd.

"Hij was volks en ook intelligent", vertelt Baantjer-collega Marian Mudder, vertolkster van inspecteur Vera Prins, tegen RTL Boulevard. "Hij had enorm veel gezag, hij was de kapitein aan het roer."

Victor Reinier, die De Cocks rechterhand Dick Vledder speelde, had nog goed contact met Römer. "Ik heb in het najaar nog een lekker een wijntje gedronken met hem op een terras, samen met zijn vrouw", vertelt hij. "We waren niet alleen collega's, we zijn de loop der jaren ook vrienden geworden. Ik zie het meer dat ik een oude gabber kwijt ben.

"Het was destijds een anker voor de programmering", zegt Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL Nederland, over Baantjer. Römer is in zijn ogen 'van grote waarde voor de zender RTL geweest'. Thijs, de kleinzoon van Römer, is in de nieuwe RTL-serie Moorvrouw ook te zien als politieman. "Ik had het mooier gevonden als zijn opa het ook mee had kunnen maken", aldus Galjaard.

Römer speelde elf jaar lang de rol van De Cock. In december 2006 kwam er een einde aan de serie van RTL 4. De zender zendt de slotaflevering van Baantjer dinsdagavond opnieuw uit.

Politie schiet bij confrontatie met inbrekers

De politie heeft dinsdagavond bij de confrontatie met een nog onbekend aantal inbrekers in het Limburgse Gronsveld waarschuwingsschoten gelost. De inbrekers wisten te ontkomen, maar de politie zoekt de buurt nog af. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

De inbrekers probeerden toe te slaan bij een woning aan de Oeslingerstraat. Waarom de gewaarschuwde agenten exact hun wapens trokken en schoten losten, is nog onduidelijk.

Britse prins Philip hervat taken

De Britse prins Philip heeft zijn dinsdag zijn officiële taken hervat. De 90-jarige man van de koningin Elizabeth onderging vlak voor kerst een ingreep aan een geblokkeerde kransslagader en bracht vier nachten in het ziekenhuis door.

Dinsdagavond was Philip aanwezig bij een diner van de universiteit van Cambridge om geld in te zamelen voor het Scott Polar Research Institute. Het was de eerste officiële gelegenheid waarbij de prins sinds zijn operatie aanwezig was.


Britse prins Philip hervat taken (Foto: Novum)

Ruzie tijdens afwas loopt uit de hand

Een 21-jarige man uit Alkmaar heeft maandagavond zijn 19-jarige zus geslagen met een kaarsenstandaard tijdens het afwassen. De man is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Nadat het tweetal onenigheid kreeg, gooide de man een vork naar zijn zus. De zaak escaleerde toen de vrouw met eten teruggooide. De man pakte daarop de kaarsenstandaard, waarmee hij de vrouw op het hoofd sloeg. Zij moest zich door een huisarts laten behandelen.

Nihat hangt voetbalschoenen aan de wilgen

Nihat Kahveci heeft een punt gezet achter zijn actieve voetballoopbaan. De Turkse goalgetter zat sinds vorig jaar mei zonder club nadat Besiktas het dienstverband met de spits contractueel had ontbonden. Vervolgens wist de inmiddels 32-jarige Nihat geen andere club te vinden en zodoende besloot hij te stoppen met voetballen.

Nihat, die 69 keer uitkwam voor het Turkse nationale elftal, kende zijn hoogtijdagen bij Real Sociedad. Bij de Spaanse ploeg, waar hij tussen januari 2002 en juni 2006 speelde, scoorde hij in 133 competitiewedstrijden 58 doelpunten. Vervolgens had Nihat een groot aandeel in de tweede plaats van Villarreal in het seizoen 2007/08. In dit seizoen kwam de Turk tot achttien treffers.

Zijn terugkeer naar Besiktas, waar hij in 1997/98 debuteerde in de Turkse competitie, werd geen succes. In het seizoen 2009/10 wist hij slechts drie doelpunten te maken in 23 wedstrijden. Vorig seizoen wist hij in elf duels geen treffer te maken.


Nihat Kahveci stopt met voetballen (Bron: YouTube)

'Voor een portie McNuggets mag je erop'

Een vrouw uit Los Angeles had laatst alles over voor een portie McNuggets. Voor een portie van deze kipbrokken mocht een man met haar naar bed.

Woensdagavond rukte Khadijah Baseer het portier van een klant zijn auto open. De beste man stond in de McDrive te wachten.

De vrouw beloofde de automobilist eens flink te verwennen voor een portie McNuggets. De man wees echter het aanbod af en belde de politie. Baseer is opgepakt op verdenking van prostitutie.

Kamer kijkt 't nog even aan met de tandartsen

Een kritische Tweede Kamer volgt de ontwikkelingen met het experiment met de vrije prijzen voor tandartsen op de voet. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kreeg dinsdag steun van VVD, CDA, PVV en D66 om door te gaan met het project waar PvdA, GroenLinks en SP liefst nu al, 2 weken na de start, mee zouden stoppen.

Schippers benadrukte dat zij het onacceptabel vindt dat ouders voor hun kind moeten bijbetalen bij de tandarts. Zij vertrouwt er echter op dat verzekeraars en tandartsen daar mogelijk volgende week al een oplossing voor hebben en vindt het geen reden om het experiment nu te stoppen.

Kamer kijkt't nog even aan met de tandartsen
Kamer kijkt 't nog even aan met de tandartsen (Foto: ANP)

Chelsea versterkt zich met drie broertjes

De broers Rio, Cole en Jay Dasilva maken de overstap van Luton Town naar Chelsea. Rio en Cole zijn een tweeling en twaalf jaar oud. Jay is de oudste en is een jaar ouder. De gebroeders speelden vijf jaar lang in de jeugdafdeling van Luton.

De broers zijn elk apart gehaald door Chelsea, waardoor The Blues geen totale transfersom hebben betaald. "Drie broers die tegelijk een transfer maken is een historische deal", aldus Gregg Broughton, hoofd-opleidingen bij Luton Town. "We zijn blij dat we de wens van de jongens konden vervullen en voor ons is het een prettig te weten dat we het drietal de laatste vijf jaar op de goede manier hebben begeleid bij Luton."

Hoeveel Chelsea precies voor de talentjes heeft betaald is niet bekend gemaakt. Mochten de drie broers allen het eerste elftal van Chelsea halen, dan zou het bedrag naar verluidt oplopen tot 1,2 miljoen euro. Eerder deze week wist Chelsea zich ook te versterken met Gary Cahill. De Australisch international kwam over van Bolton Wanderers.

Kustwacht schold kapitein verrot

Volgens openbaar gemaakte geluidsfragmenten raakte kapitein Francesco Schettino reeds kort na de ramp met het cruiseschip Costa Concordia al de regie over de situatie kwijt. Dit werd hem door Gregorio de Falco van de kustwacht niet in dank afgenomen: de overste schold Schettino de huid vol.

In het hieronder weergegeven gesprek heeft De Falco er zojuist kennis van genomen dat de kapitein in een reddingsboot zit. De overste is hier zeer geïrriteerd over, en probeert de kapitein ertoe te bewegen terug aan boord te gaan. Schettino sputtert echter tegen, waarop de overste snel zijn geduld verliest.

  • De Falco: "Goedenavond, De Falco uit Livorno hier. Is dit de kapitein?"
  • Schettino: "Kapitein Schettino hier."
  • De Falco: "Luister Schettino, er zitten mensen vast op het schip, stuur je reddingsboot naar bakboord en ga via de touwladder terug aan boord. Ik wil weten hoeveel mensen er nog op het schip zijn, is dat duidelijk? Ik neem dit gesprek op, kapitein Schettino!"
  • Schettino: "Ik zal u wat vertellen. Het schip maakt slagzij."
  • De Falco: "Dat is duidelijk. Er zijn mensen die via de touwladder op het voorsteven afdalen. U gaat via die ladder terug omhoog. Ga terug aan boord en zeg me hoeveel mensen er nog zijn en wat men aan boord heeft. Vertel me hoeveel kinderen, vrouwen en hulpbehoevenden er zijn, duidelijk? Idioot, je hebt jezelf dan wel gered, maar ik laat je... dit is te erg voor woorden... je krijgt hier moeilijkheden mee. Ga aan boord, eikel!"
  • Schettino: "Overste, alstublieft? Ik zit in de reddingsboot, bij het schip. Ik ga nergens heen."
  • De Falco: "Waar ben je mee bezig, kapitein?"
  • Schettino: "Ik coördineer de reddingsoperatie."
  • De Falco: "Wat valt er daar te coördineren? Ga onmiddellijk aan boord, verder niets! Je verliet het schip en nu ben ik de baas. Ga nu terug aan boord en coördineer vanaf daar. Weiger je?"
  • Schettino: "Ik ga niet omdat er een andere reddingsboot ligt."
  • De Falco: "Je gaat nu aan boord! Dit is een bevel, duidelijk?"
  • Schettino: "Overste, ik ga aan boord."
  • De Falco: "Er zijn al lijken gezien, idioot!"
  • Schettino: "Hoeveel lijken dan...?"
  • De Falco: "Weet ik veel, van een weet ik het zeker, maar dat moet jij me zeggen, Jezus Christus!"
  • Schettino: "Maar beseft u wel dat het donker is en we amper wat kunnen zien?"
  • De Falco: "Ja dus? Wou je dan naar huis, idioot? Ga met de ladder terug aan boord en vertel ons wat er kan worden gedaan, hoeveel mensen er zijn en wat ze nodig hebben!"

Uiteindelijk gaf de kapitein aan samen met zijn eerste officier, die dus blijkbaar ook zijn snor had gedrukt, terug aan boord te gaan. Het aldus voortijdig verlaten van een schip is in het Italiaanse zeerecht een misdaad die met een gevangenisstraf van tot twaalf jaar kan worden bestraft. Voor zover bekend zijn er bij de ramp 11 mensen omgekomen en worden nog 24 personen vermist.

Herstel Wellens gaat maanden duren

Veldrijder Bart Wellens zal maanden nodig hebben om te herstellen van zijn plotselinge ziekenhuisopname vorige week. Dit zei ploegarts Peter T'Seyen van Telenet-Fidea vandaag op een persbijeenkomst.

Wellens werd in de nacht voor het Belgisch kampioenschap opgenomen in het ziekenhuis met zware hartproblemen door een infectie. Zijn situatie was zelfs even levensbedreigend. "Het gekke is dat ik nooit ervaren heb dat ik door het oog van de naald gekropen ben",aldus de 33-jarige Wellens vandaag. "Alleen toen ik tegen de dokters lachend zei dat ik toch niet dood zou gaan en zij zonder reactie bleven, ben ik toch in paniek geweest."

Volgens Ploegmanager Hans van Kasteren zal Wellens alle ruimte krijgen om zich te herstellen. "Er zal vanuit de ploeg niet de minste druk op zijn schouders gelegd worden. We gaan Bart rustig laten herstellen en over een mogelijke comeback zullen we pas praten als hij zich daar zelf in samenspraak met zijn dokters klaar voor voelt."

De precieze oorzaak van de hartproblemen bij Wellens is nog steeds niet duidelijk volgens T'Seyen: "Wel is voor 200 procent zeker dat er niet gesjoemeld is met doping zoals her en der gesuggereerd werd."

Moisander: "Wordt een rare wedstrijd"

Aanstaande donderdag staat de veelbesproken bekerwedstrijd Ajax - AZ op het programma. AZ-aanvoerder Niklas Moisander hoopt op een enthousiast jong publiek.

De verdediger sprak met RTV Noord-Holland na een besloten training. "Volgens mij wil de trainer dat er niemand uit Amsterdam kan kijken. Normaal hebben we geen geheimen hoor." Donderdag zal het publiek bestaan uit 20.000 kinderen. "Het gaat een rare wedstrijd worden. Ik heb nog geen oordoppen gekocht, maar ik hoop dat de kinderen herrie maken. Het is beter dan een leeg stadion."

AZ zal het moeten doen zonder Pontus Wernbloom, die vertrok naar CSKA Moskou. Moisander ziet een middenveld met Adam Maher en Maarten Martens wel zitten. "Ik ga niet zeggen wat de trainer moet doen. Martens en Maher samen in een team is wat mij betreft wel een optie."

[EK] Waterpoloërs kansloos tegen Hongarije

De Nederlandse waterpolomannen hebben dinsdag ook hun tweede wedstrijd op het EK verloren. Olympisch kampioen Hongarije was in Eindhoven met 19-6 veel te sterk. De mannen van bondscoach Johan Aantjes verloren maandag al nipt van Griekenland. Toen werd het 14-12. De vrouwen beginnen woensdag aan hun toernooi.

Oranje hield verrassend in de eerste periode stand tegen de Hongaren: 2-2. Daarna was het echter snel gedaan. In de tweede periode sloeg Hongarije een gat van drie punten. Aan het einde van het derde kwart waren dat er al zes. Ook in de laatste periode bleven de Hongaren meedogenloos met acht doelpunt. Nederland stelde er daar maar een tegenover.

Evenement: Noorderslag 2012

Eén keer per jaar verschuift het centrum van de popmuziek naar het Hoge Noorden. In de stad Groningen vindt een paar dagen lang het festival Eurosonic / Noorderslag plaats. Eurosonic is het festival voor Nederlandse en andere Europese bands, waar zij zich in de kijker kunnen spelen. Tijdens Noorderslag gaat het alleen om de Nederlandse bandjes en artiesten. Op deze zaterdagavond wordt ook de Popprijs van het afgelopen jaar uitgereikt. FOK! was aanwezig bij Noorderslag.

[Upd] 'Vermoedelijk familiedrama in Terwolde'

In een woning aan de Bandijk in Terwolde (Gelderland) zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee dode kinderen en een zwaargewonde vrouw aangetroffen. Dat heeft een woordvoerster van de politie bevestigd.

Update 20.51 uur
De politie ziet de vrouw als verdachte.

De politie vond de slachtoffers in de nacht van maandag op dinsdag. Het gaat om twee jongetjes van 7 en 10 jaar oud en hun moeder (41). Zij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over haar toestand kon de woordvoerster niets zeggen. "Wij vermoeden dat het om een familiedrama gaat", aldus een politiewoordvoerster.

Twee dode kinderen in woning Terwolde
Twee dode kinderen in woning Terwolde (Foto: ANP)

'Fiorentina verkiest Amauri boven El Hamdaoui'

Niet Mounir El Hamdaoui maar Amauri Carvalho de Oliveira lijkt de nieuwe spits van Fiorentina te worden. De aanvaller komt bij Juventus weinig aan spelen toe. Beide Italiaanse ploegen zijn inmiddels de onderhandelingen gestart.

"Ik hoop dat het snel rond is", reageerde Amauri op de berichten. "De clubs zijn in gesprek. De ontwikkelingen rond de onderhandelingen hoop ik snel te merken. Daarna zien we wel wat er gaat gebeuren." Amauri kwam in 2008 van Palermo naar Juventus. Hij wist in Turijn de hoge verwachtingen echter nooit waar te maken.

Ook AS Roma en Tottenham Hotspur toonden interesse in de in razilië geboren international van Italië, maar alles lijkt erop dat Amauri zijn loopbaan zal voortzetten bij Fiorentina. Dit is slecht nieuws voor Ajax en El Hamdaoui, aangezien de Marokkaan ook in beeld was om deze winterstop naar Fiorentina te verkassen.

Excelsior wil jeugd los van Feyenoord

Excelsior wil graag weer een eigen jeugdopleiding en dus niet meer in samenwerking met grote broer Feyenoord. De club uit Kralingen maakte dat dinsdag bekend. Hiermee zou een einde komen aan de gezamenlijke jeugdopleiding die in de zomer van 2010 officieel tot stand kwam.

"Met de KNVB zijn we in overleg om weer tot een eigen jeugdopleiding te komen. We zijn van mening dat een eigen jeugdopleiding voor een club als Excelsior van levensbelang is.Met het bestuur van Sportclub Excelsior hebben we regelmatig overleg onder andere over de financiële inspanningen die we gezamenlijk zullen moeten leveren. Het bestuur van de Sportclub juicht de door ons genomen initiatieven toe", aldus een woordvoerder van de club.

Spelers als Jordy Clasie, Kaj Ramsteijn, Jerson Cabral, Kelvin Leerdam, Stefan de Vrij en Erwin Mulder kwamen voort uit die jeugdopleiding.

Borstbeeld keizer Wilhelm II beklad met verf

Het borstbeeld van de Duitse keizer Wilhelm II op het landgoed Huis Doorn, is door een onbekende persoon overgoten met loodmenie.

Loodmenie werd vroeger gebruikt om hout te beschermen tegen het rottingsproces. Het sterk giftige goedje is vandaag de dag niet meer te verkrijgen. De conservator van het museum, dat tegenwoordig in Huis Doorn is gevestigd, laat tegenover RTV Utrecht weten dat het beeld zwaar beschadigd is.

De loodmenie is erg lastig van het beeld te verwijderen. Mogelijk blijft het voor altijd zichtbaar. Klik hier om een filmpje en enkele foto's van het borstbeeld te bekijken.

Keizer Wilhelm II zocht na de Eerste Wereldoorlog een veilige haven en vluchtte naar Nederland. De Nederlandse regering bood hem onderdak op Kasteel Amerongen. De keizer kocht twee jaar later het landgoed Huis Doorn waar hij woonde tot zijn dood in 1941. De keizer werd opgebaard in een mausoleum op het landgoed.

Dat niet iedereen even blij is met de nalatenschap van Wilhelm II, en het feit dat hij een luxe leven had in Nederland, blijkt wel uit het gastenboek van het museum.


Foto's: Forumeerstewereldoorlog.nl


De keizer in betere tijden.

 

Fraude bij taxatie woning Verver

De makelaar die de woning van voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) heeft getaxeerd, heeft de waarde van het huis veel te hoog geschat. Het Tuchtcollege Makelaardij Nederland heeft de man op de vingers getikt.

Volgens het tuchtcollege is er sprake van frauduleus handelen. "Door overlegging van een onjuiste taxatie in een gerechtelijke procedure is de voorzieningenrechter valselijk voorgelicht en daardoor op het verkeerde been gezet", luidt de conclusie.

De woningwaarde van het pand speelt een rol in de rel die vorig jaar uitbrak toen bekend werd dat Verver zich schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook kwam ze ernstig tekort op het gebied van integriteit. Dat kostte haar uiteindelijk haar baan als burgemeester.

Verver had een privéconflict met de aannemer die haar huis aan de Burgemeester Knappertlaan heeft verbouwd. Daardoor zou het bedrijf van de gemeente minder opdrachten hebben gekregen. De aannemer wilde beslag leggen op het wachtgeld van Verver maar dat hoefde niet van de rechter toen ze een vals taxatierapport liet zien.

Het huis bleek overwaarde te hebben waardoor beslag kon worden gelegd op de woning. De makelaar had haar woning op 2,1 miljoen getaxeerd terwijl de waarde in werkelijkheid een kleine 1,3 miljoen euro is. De taxateur heeft een voorwaardelijke schorsing van zes maanden gekregen. Volgens het tuchtcollege zijn er duidelijke aanwijzingen dat hij bewust heeft meegewerkt.

Opperrabbijn Ralbag van taken ontheven

Het dagelijks bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam heeft opperrabbijn Aryeh Ralbag voorlopig van zijn taken ontheven. De gemeente heeft dat dinsdagavond laten weten. De organisatie reageert daarmee op een verklaring mede ondertekend door de geestelijke waarin wordt gesteld dat homoseksualiteit te genezen is.

Ralbag blijft in elk geval op non actief tot er een gesprek met hem is geweest. Eerder verklaarde voorzitter Ronnie Eisenmann van de gemeente al dat Ralbag niet namens de Amsterdamse gemeenschap sprak. Volgens de preses past de afgegeven verklaring niet in de Nederlandse 'bevindingen en feiten'.

In de verklaring nemen tientallen rabbijnen en andere joodse leiders stelling tegen het homohuwelijk. Eisenmann distantieert zich van die stellingname. "Het is niet aan het bestuur om over zaken te oordelen die achter de voordeur spelen", verklaarde hij. "Circa 80 procent van onze leden leeft niet helemaal volgens de Thora. Daar valt ook seksuele geaardheid onder. Het is niet aan ons om daarover te oordelen."

Volgens de Joodse Gemeente Amsterdam zou Ralbag uit eigen overweging de verklaring hebben getekend en daarbij zijn nevenfuncties genoemd. Eén daarvan is dus opperrabbijn van Amsterdam.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat Ralbag de ondertekening van het document moet intrekken, of anders moet opstappen als opperrabbijn van Amsterdam. Het CIDI noemt de verklaring van de rabbijnen en joodse leiders verwerpelijk. "CIDI verwerpt elk onderscheid naar ras, afkomst of seksuele geaardheid", aldus de organisatie dinsdag.

Spelen met liften in Half-Life 2

Tegenwoordig hebben gamers veel meer toegang tot middelen om hun eigen mods te maken en nu heeft iemand een echte co-op 'Liften'-mod gemaakt voor Half-Life 2. Bekijk hieronder een gameplayfilmpje van zo'n 45 minuten met daarin vrienden die aan de slag gaan met de lift in Elevator: Source.

Om de mod te kunnen spelen moet je Garry's Mod en Half-Life 2: Episode 2 geïnstalleerd hebben. Download de mod hier.

Rotterdam ziet af van dubbele afvaltaks

Thuiswerkers in Rotterdam hoeven toch geen dubbele afvalstoffenheffing te betalen. Het gemeentebestuur ziet af van dit plan, heeft wethouder Alexandra van Huffelen (D66) dinsdag laten weten.

Het stadsbestuur wilde thuiswerkers en mensen met een bedrijf aan huis de heffing twee keer in rekening brengen. Dat zou hen jaarlijks 128,20 euro extra kosten. Het plan leidde tot veel verontwaardiging, omdat juist thuiswerkers relatief weinig afval produceren. Een meerderheid in de gemeenteraad keerde zich tegen het plan.

Van der Sar traint mee met A-jeugd Ajax

Edwin van der Sar heeft vandaag de A1 van Ajax verrast met zijn aanwezigheid tijdens de training. Eerder liet de voormalig doelman van de Amsterdammers al weten af en toe te zullen meetrainen bij Ajax om zijn conditie en spelritme op peil te houden.

Vandaag trainde hij tot grote verrassing van de A1-spelers mee bij de A-junioren van Ajax. Nick de Bondt, speler van A1, liet na afloop weten: "Vandaag trainde Edwin van der Sar met ons mee! Supervet!!!! Was echt tof om mee te maken!" Ook A1-doelman Mickey van der Hart was onder de indruk van Van der Sar: "Echt heel hard om met van der Sar te trainen! Alleen door te kijken leer je al.."

Joling probeert bedreigingen van zich af te zetten

Joling laat zich niet gek maken door de bedreigingen die onlangs op internet tegen hem zijn geuit. "Ik sta er boven", zegt de zanger. "Ik wil niet zeggen dat ik er om lach, het is akelig dat dat soort dingen gebeuren."

Joling heeft aangifte gedaan nadat hij lucht had gekregen van de bedreigingen, waaronder doodsbedreigingen. "Je moet dat soort dingen altijd serieus nemen, anders ben je niet goed bezig", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Niet iedereen kan je natuurlijk leuk en aardig vinden, maar als het om een liedje gaat dan vind ik dat wel heel ver gaan."

Aanleiding voor de scheldpartijen is zijn single Dan Voel Je Me Beter, een cover van Ai Se Eu Te Pego van Michel Teló. Ongeveer vijf andere zangers namen eerder een remake op. "Die hebben ook weer hun aanhang. Misschien zijn die mensen ook wel negatief en die zijn toch voor hun eigen artiest", redeneert Joling. "En dat snap ik ook, ik hoop alleen niet dat mijn fans zo negatief naar anderen toe zijn."

Judoka Grol eerste op wereldranglijst

Judoka Henk Grol staat volgens RTV Noord-Holland eerste op de wereldranglijst in zijn klasse. Hij komt uit in de klasse tot honderd kilogram.

De nummer één-positie geldt voor Grol als een troostprijst, aangezien hij afgelopen zondag in de finale van de Judo Masters in Kazachstan werd besloten van de eindzege. Hij baalde van zijn onterechte nederlaag en gaf zijn medaille aan een jongetje. Via Twitter liet Grol weten wel blij te zijn met de eerste plaats op de wereldranglijst: "Doel toch bereikt!".

Fatal Frame 3DS naar Amerika

Spirit Camera: The Cursed Memoir, het nieuwste deel uit de Japanse survival horror cult-gameserie Fatal Frame, zal niet enkel in Japan uitgebracht worden. Nintendo heeft namelijk aangegeven dat de 3DS-game ook in Amerika verkrijgbaar zal zijn.

In de game speel je met Maya, een jonge vrouw die opgesloten zit in een oud huis en daar angstaanjagende dingen meemaakt. Spirit Camera: The Cursed Memoir maakt gebruikt van de augmented reality-features van de Nintendo 3DS. Zo zal er een boekje bij de game bijgeleverd zitten met AR-afbeeldingen die volgens Nintendo dienen als een portaal naar angstaanjagende ervaringen.

Het gebeurt niet vaak dat delen uit de Fatal Frame-serie uitkomen in het westen, de laatste was Fatal Frame 3: The Tormented in 2006 voor PlayStation 2. Tot op heden is Spirit Camera: The Cursed Memoir enkel voor Amerika aangekondigd, of en wanneer de game ook naar Europa komt is nog niet bekend.

fatalframe (geschaalde kopie)

Ook Occupy Eindhoven breekt kamp op

Ook Occupy Eindhoven breekt het kampement op. Met demonstranten is afgesproken dat dat in de loop van volgende week gebeurt, meldt de gemeente Eindhoven dinsdag. In Dordrecht zou de gemeente met vertegenwoordigers van de Occupy-beweging eveneens hebben afgesproken dat het kamp daar wordt opgedoekt, zo werd dinsdag bekend.

Volgens de gemeente Eindhoven hebben de demonstranten in een gesprek met burgemeester Rob van Gijzel aangegeven 'dat ze naar een volgende fase van demonstreren willen overgaan, Occupy 2.0'. "De inhoud van het Occupy-gedachtegoed wordt dan op een andere manier aan de Eindhovense gemeenschap overgebracht", stelt de gemeente.

De ontheffing voor het kamp aan de Stationsweg wordt verlengd tot volgende week donderdag. De beweging krijgt daardoor de gelegenheid te blijven tot na een landelijke bijeenkomst die zaterdag in Eindhoven plaatsvindt, aldus de gemeente.

De gemeente Dordrecht zou ook met Occupyers hebben afgesproken dat het kamp van de demonstranten daar wordt gesloten, aangezien het kamp verkeerde mensen zou aantrekken. Een aantal dak- en thuislozen heeft er zijn intrek genomen.

Van der Garde hoopt op stoeltje bij HRT

Met de aanstelling van Bruno Senna bij Williams is er deze winter officieel nog één stoeltje te vergeven in de Formule 1. Het Spaanse team HRT heeft nog een zitje vrij waar onder meer Giedo van der Garde op aast.

"Ik wacht nog steeds op goed nieuws en ben daar positief over," zei de 26-jarige Nederlander die de afgelopen jaren in de GP2 reed op Twitter. Hij zei niets over een mogelijk contract bij HRT, maar lijkt er wel op te hopen. "Ik ben op dit moment heel hard aan het trainen. Ik bereid me zo goed mogelijk voor."

Eerder liet Van der Garde aan NUsport nog weten dat achterhoedeteam HRT geen optie was. "Als ik de kans had gekregen om bij Hispania Racing te gaan rijden, dat zo'n beetje de minste auto heeft, dan had ik dat niet gedaan." Hij hoopte op een goed team, maar als racecoureur zit dat er niet meer in. Mogelijk neemt hij bij een team de rol van derde rijder op zich.

EA investeert bijna 500 miljoen euro in Star Wars: The Old Repulic

Volgens een analist van Cowen & Co heeft EA bijna 500 miljoen dollar geïnvesteerd in Star Wars: The Old Republic. Vorig jaar werd er door Wedbush Securities gemeld dat EA maar 80 miljoen zou hebben geïnvesteerd inn Star Wars: The Old Republic.

Volgens Cowen & Co heeft EA er alles aan gedaan om hun MMO met zo min mogelijk risico uit te bregen, desalniettemin blijft het een groot risico om zo veel geld te investeren. “Minimized its risks as much as it can, but it’s still a risky bet''. In december kwam Star Wars: The Old Republic uit voor pc. Na een maand heeft het al meer dan een miljoen spelers die in totaal meer dan 60 miljoen speeluren erop hebben zitten.

PVV wil onderzoek naar AIVD

Het kabinet moet een onderzoek instellen naar het functioneren van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat vindt de PVV, blijkt uit Kamervragen die de Kamerleden André Elissen en Marcial Hernandez dinsdag hebben ingediend.

Aanleiding voor de Kamervragen is een bericht in De Telegraaf waarin wordt gesteld dat de leiding van de AIVD waarschuwingen heeft genegeerd over een medewerker die later informatie bleek door te spelen aan de Hofstadgroep. Dat zou passen in de cultuur die heerst bij de AIVD, waarin slordig wordt omgegaan met geheime informatie.

De PVV-Kamerleden willen dat premier Mark Rutte (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) op de berichtgeving reageren en een onderzoek instellen.

Uncharted 3-DLC vanaf morgen te downloaden

Naughty Dog heeft bekendgemaakt dat de eerste DLC voor Uncharted 3 vanaf vandaag in Amerika, en morgen in Europa, te downloaden is. In de DLC zitten vier nieuwe multiplayermaps die ook enkele technische verbeteringen hebben ondergaan.

Omdat het de eerste DLC is betaal je dit keer 50% minder. Nu ligt de prijs op €3,99 in plaats van de normale €7,99. Leden van de Fortune Hunters Club kunnen de DLC gratis downloaden inclusief de aankomende 13 andere DLC-packs die er gaan komen. De prijs om lid te worden is €24,99.

Voor de volgende DLC, enkele nieuwe speler-skins, is nog geen datum geprikt.

Ancelotti: "Wilde Spurs of Arsenal coachen"

Carlo Ancelotti, de coach van Paris Saint-Germain, heeft toegegeven dat hij graag weer een club in Londen had willen coachen voordat hij naar Frankrijk ging. De 52-jarige Italiaanse oud-coach van Chelsea deed deze opmerkelijke uitspraak in La Gazetta dello Sport.

"Ik wilde eigenlijk een sabbatical van een jaar, hopend dat een toppositie bij Arsenal of Tottenham beschikbaar werd, maar ik was het zat om niet te werken." Ancelotti sprak ook nog over zijn ontslag bij Chelsea vorig jaar. "Al Khelaifi (voorzitter PSG) is net als Abramovich in één ding: hij houdt er niet van als mensen over hem praten in plaats van het team. Sivlio Berlusconi (eigenaar AC Milan) was daar duidelijk anders in."

"Toen Abramovich me ontsloeg, was hij erg kil. Hij wenste me veel succes en stopte daarna met praten. Hij wist dat ik het er niet mee eens was en daarom wilde hij er liever niet verder over praten."

Gears of War 3-DLC te downloaden

Vandaag heeft Epic Games de Fenix Rising-DLC voor Gears of War 3 beschikbaar gesteld om te downloaden. De DLC voegt vijf nieuwe multiplayer-maps toe en zal de mogelijkheid geven om 'verder' te gaan dan level 100. De DLC is 800 MSP of gratis met de Season Pass.

De DLC geeft level honderd-spelers de mogelijkheid om overnieuw te beginnen met spelen en daarbij hun skillpunten niet te verliezen. Elke keer dat je de honderd haalt kan je opnieuw beginnen met een limiet van drie keer. Bij elke keer krijg je een andere kleur 'wings' zoals rood, groen en goud. Ook je rank-kleur verandert mee en elke keer dat je level honderd haalt krijg je ook een exclusieve wapenskin die niet op een andere manier te verkrijgen is.

GOW3

Vervangen borstimplantaten niet vergoed

Vrouwen met borstimplantaten van het Franse merk Poly Implants Protheses (PIP) krijgen de vervanging hiervan niet vergoed. Het verwijderen van de omstreden implantaten valt wel binnen het basispakket. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag in een brief naar de Kamer.

Alleen vrouwen die een borstamputatie hebben gehad en daarna de PIP-implantaten hebben gekregen kunnen rekenen op vergoeding van nieuwe prothesen. Dat geldt niet voor vrouwen waarbij geen medische noodzaak was om de implantaten te plaatsen.

Ook ziekenhuizen hoeven niet op te draaien voor de kosten van nieuwe implantaten. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft echter al aangekondigd de kosten te vergoeden.

Volgens Schippers waren er eind 2010 in Nederland nog zo'n duizend vrouwen met de gevaarlijke implantaten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) adviseert om ze te laten verwijderen, omdat er een grote kans is op scheuren en lekkages.

De PvdA vroeg dinsdag een spoeddebat aan over de kwestie.

Fout zout in IJsland

Zout bestemd voor de industrie maar niet geschikt voor consumptie, is in IJsland door onoplettendheid 13 jaar gebruikt bij de productie van voedsel. "Dat zout was niet veilig omdat er dingen in konden zitten die er niet in thuishoren, zoals stukjes steen, metaal of andere dingen die er bij het filteren voor tafelzout uitgehaald worden", aldus het hoofd van de IJslands Voedsel- en Warenautoriteit, Oskar Isfeld Sigurdsson in de krant Frettabladid.

Het zout werd ingevoerd om wegen sneeuwvrij te houden of was bestemd voor de chemische industrie. Het is gebruikt in bakkerijen en bij de productie van vlees en vis. Op de verpakkingen stond dat het ging om industrieel zout.

Fout zout in IJsland
Fout zout in IJsland (Foto: ANP)

SEGA maakt zich op voor Olympische Spelen

SEGA geeft meer informatie vrij over het binnenkort verwachte London 2012, de officiële videogame van de Olympische Spelen. In deze versie kunnen we ook zelf aan de beweging door PlayStation Move en Kinect voor Xbox 360.

In het spel maken Olympische evenementen een terugkeer in 2012, met nieuwe Olympische disciplines, verbeterde spelmodi en bewegingsgevoelige besturing.

"Je ziet in London 2012 duidelijk dat de succesvolle relatie tussen SEGA, ISM en het IOC in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 steeds meer haar vruchten begint af te werpen", aldus Gary Knight, Senior Vice President of Marketing bij SEGA Europe en SEGA of America. "Nu gloednieuwe Olympische evenementen en geliefde sporten van weleer tot leven worden gebracht met de nieuwste videogametechnologie, kan iedereen op realistische wijze meedoen aan het grootste sportevenement op aarde."

London 2012 is verkrijgbaar voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3 vanaf juni 2012.

Vrouw live op tv verkracht in BB-huis

Is Big Brother in ons land al jaren van de buis; Brazilië smult er nog steeds van. En terecht, want BB Brazilië is dit jaar heftiger dan ooit. Daar is een 23-jarige vrouw live op televisie verkracht.

Monique Amin was onlangs na een avondje zuipen laveloos in bed gekropen. Daniel Echaniz nam direct zijn kans waar. Hij kroop bij de mooie studente in bed en begon te friemelen voor het oog van de camera.

De volgende dag in de dagboekkamer kon Monique zich niets meer herinneren van het voorval. Het schandaal bereikte de politie die de blondine drie uur lang aan de tand voelde. Ook werd ze medisch onderzocht.

TV-zender Globo mocht hierop kiezen: of ze stopten met het programma, of Daniel moest het huis uit. Ze kozen voor de laatste optie. De jongeman, indien schuldig bevonden aan verkrachting, wacht een celstraf van zes tot tien jaar.

Presentator Pedro Bial heeft inmiddels een verklaring voorgelezen op televisie. "We hebben na rijp beraad besloten Echaniz uit het huis te halen", luidde die. "Hij heeft althans de indruk gewekt zich niet aan de regels van het programma gehouden te hebben. Zijn gedrag tijdens de avond van het feestje was helemaal ongepast." Producent Endemol heeft nog niet gereageerd.


De bewuste beelden van de verkrachting

'Scheuren in je Ferrari met Test Drive: Ferrari'

Op YouTube is een filmpje opgedoken van Test Drive: Ferrari. In de trailer zien we een aantal Ferrari-wagens die rondgereden worden over verschillende circuits. De game moet in maart voor de PS3, Xbox 360 en Windows uitgebracht worden.

Eén van de opmerkingen onder het filmpje geeft aan dat dit een fanmade-trailer is uit Shift 2 met de Ferrari-DLC. Het filmpje toont alleen een klein watermerk aan het begin en het einde en toont verder geen logo of dergelijke. Oordeel hieronder zelf.

SS'er Faber mogelijk toch achter de tralies

Oorlogsmisdadiger en voormalig SS'er Klaas Faber moet wellicht toch zijn levenslange gevangenisstraf in Duitsland uitzitten. Dat melden Duitse media dinsdag. De Duitse aanklager heeft een rechter in het Beierse Ingolstadt gevraagd de 89-jarige Faber alsnog op te sluiten.

Faber werd na de Tweede Wereldoorlog in Nederland ter dood veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moorden op 22 joden, communisten en verzetsleden. Die straf werd later omgezet in levenslang. Faber, die dankzij zijn lidmaatschap van de SS tijdens de oorlog automatisch het Duitse staatsburgerschap kreeg, ontsnapte in 1952 en vluchtte naar Duitsland.

Duitsland levert geen staatsburgers uit tenzij die daarmee instemmen. Nederlandse uitleveringsverzoeken zijn in het verleden dan ook door Duitsland afgewezen.

Verhuur koophuis wordt gemakkelijker

Huiseigenaren die hun oude huis niet kwijt kunnen en door de aankoop van een andere woning met dubbele lasten zitten, kunnen dat eerste huis in de toekomst gemakkelijker verhuren.

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken wil de procedures versoepelen, zo liet ze dinsdag weten. Ook gaat ze de makelaars via hun koepels informeren over de huidige mogelijkheden voor huiseigenaren om hun oude huis te verhuren, zo schreef ze eerder op de dag aan de Tweede Kamer.

De Leegstandwet biedt al mogelijkheden om bij aankoop van een ander huis het oude (zonder huurbescherming) te verhuren, maar Spies denkt dat het 'wel zou kunnen zijn' dat niet alle makelaars daarvan op de hoogte zijn.

In de Tweede Kamer gingen vorig jaar stemmen op om de tijdelijke verhuur van koopwoningen gemakkelijker te maken. De procedure voor het aanvragen van de verplichte verhuurvergunning voor te koop staande huizen bij de gemeenten wordt nu versoepeld, belooft Spies. De huizen moeten niet langer onder het Woningwaarderingsstelsel ('puntenstelsel’) vallen. Zo vervalt de verplichting voor gemeenten om voor de te verhuren woning een maximale huurprijs vast te stellen. Ook mogen gemeenten bij het verlenen van de vergunning geen extra voorwaarden stellen.

Spies gaat tevens met het ministerie van Financiën en de banken, die als hypotheekverstrekker toestemming moeten geven voor tijdelijke verhuur, kijken hoe eventuele knelpunten kunnen worden opgelost. Met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat minister Spies dan ook nog de regels voor tijdelijke verhuur bij de ombouw van kantoorpanden naar huurwoningen tegen het licht houden.

De verhuiskostenvergoeding ten slotte, waartoe verhuurders soms verplicht worden, zou bij het beëindigen van de tijdelijke bewoning achterwege moeten blijven. De huurder weet immers dat de huur maar tijdelijk is.

Hond bijt oor baas af

Een 44-jarige man uit het Friese Balk heeft dinsdagmiddag zijn oor verloren, nadat zijn hond er thuis de tanden in had gezet. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd.

Een postbode die een pakketje kwam bezorgen bij de man, waarschuwde de hulpdiensten. Toen die kwamen was de viervoeter opgesloten in de slaapkamer.

Het gehoororgaan wordt weer op het hoofd van de man genaaid. Wat er met de hond gebeurt, kon de woordvoerster nog niet zeggen.

Nederlandse mariniers slaan aanval piraten af

Nederlandse mariniers hebben dinsdag een piratenaanval op een schip in de Arabische Zee afgeslagen. De mariniers openden het vuur toen de zeerovers dreigden met granaten te schieten, meldt het Ministerie van Defensie.

De piraten vielen omstreeks 06.00 uur Nederlandse tijd aan. De mariniers die op het schip meevoeren, probeerden het zestal te stoppen door hen met lichtkogels te waarschuwen. Toen de kapers een granaatwerper op het schip richtten, probeerden de zwaarbewapende Nederlanders hen uit zelfverdediging uit te schakelen.

De piraten braken hun aanval kort daarna af en sloegen op de vlucht. Defensie sluit niet uit dat enkelen van hen bij de actie zijn omgekomen. Het Nederlandse zeeschip was onderweg van Singapore naar Malta.

Criminele meisjes toch voor je PS Vita

Op 20 december lieten wij weten dat Criminal Girls van de 'backwards compatibility'-lijst was verwijderd omdat er door een glitch geen geluid bij het spel zat. De PS Vita heeft een firmware-update gehad en Nippon Ichi Software heeft laten weten dat Criminal Girls weer goed werkt.

Doordat de game weer goed werkt is hij ook weer toegevoegd aan de officiële lijst met alle games die 'backwards compatible' zijn. Wat er exact veranderd is in de firmware-update is niet bekendgemaakt door Sony. Wel zijn er enkele problemen rondom de simkaarten van 3G-gebruikers opgelost.

Nieuwe personages Street Fighter X Tekken

Capcom heeft vandaag bevestigd dat Balrog, Juri en Vega uit de Street Fighter-hoek en Paul, Law en Xiaoyu uit Tekken speelbaar zijn in de crossover-fightergame Street Fighter X Tekken.

Hiermee komt het totaal aantal speelbare personages op 34 op de consoles en 37 op PlayStation Vita. In Street Fighter X Tekken kun je in tag teams tegen personages uit de twee bekende series vechten. Door nieuwe gameplaymechanismen moet het spel voor Street Fighter- en Tekkenfans aantrekkelijk zijn.

Street Fighter X Tekken komt 9 maart uit op PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation Vita. 

Duivelse DLC voor Onechanbara Z Kagura

Donderdag komt Onechanbara Z Kagura uit in Japan en binnen nog geen week zullen de eerste DLC-items alweer aan te schaffen zijn. Denk hierbij aan andere brillen, haarstijlen en een duivelspakje voor één van de hoofdpersonen.

  • Een wit en zwart matrozenpakje - 320 MSP

Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

  • Een exclusieve haarstijl voor Kagura in verschillende kleuren - 240 MSP
  • Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

  • Afro haarkapsel - 240 MSP
  • Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

  • Kort haar - 240 MSP
  • Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

  • Zwarte en rode bril - 160 MSP
  • Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

  • Zonnebril - 80 MSP
  • Onechanbara Z Kagura

  • Serveerster hoofddeksel - 80 MSP
  • Onechanbara Z Kagura

  • Duivels-set (vleugels, laarzen, staart e.d) - 240 MSP
  • Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

Vos ziet Kupfernagel afhaken voor WK veldrijden

De Duitse Hanka Kupfernagel zal eind deze maand in Koksijde niet mee gaan doen aan het wereldkampioenschap veldrijden. Hiermee heeft de Nederlandse delegatie met in de gelederen titelverdedigster Marianne Vos een geducte concurrente minder.

Kupfernagel vindt het WK in België niet passen in haar schema op weg naar de Olympische Spelen in Londen. "De beslissing valt mij zwaar. Maar ik ben deze winter ook niet zo fit, dus het is maar de vraag of een podiumplaats er in had gezeten," zei de elfvoudig Duits kampioene die zich in Londen wil richten op de tijdrit op de weg.

Korte film: Gom

Gom is een leuke studentenfilm over een bijzondere circusjongen.

De artiest Gom is zijn naam meer dan waard. Zodra hij lawaai hoort, verliest hij de controle over zijn rubberen lichaam. In circus ACME (Let op!) probeert hij zo goed mogelijk zijn bijdrage te leveren, maar de circusdirecteur is niet direct overtuigd van zijn talent…

De korte animatiefilm werd gemaakt door Anthony Delliste, Tristan Evin, Maxime Guillemin, Florent Razafimandimby en Alexis Vallauri. Met het leuke Gom studeerden de vijf makers af aan de ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), een bekende animatieschool in Frankrijk. 

Bekijk hieronder de korte film Gom.

 

Neale: "Hamilton legt lat hoog voor zichzelf"

Volgens McLaren-directeur Jonathan Neale doet coureur Lewis Hamilton er alles aan om dit seizoen beter voor de dag te komen dan in 2011. De Britse rijder kende vorig jaar een roerig leven zowel op de baan als daarbuiten, iets wat hij niet weer mee wil gaan maken volgens Neale.

"Ik spreek hem regelmatig. Hij is zijn leven weer op de rails aan het zetten en is ongelooflijk hard aan het trainen. Hij legt de lat ontzettend hoog voor zichzelf. Wij kunnen hem als team alleen maar zo goed mogelijk ondersteunen," zei Neale over Hamilton die zich in de Rocky Mountains voorbereidt op het nieuwe Formule 1-seizoen.

De Brit die vijfde werd in 2011 zal op 1 februari op het McLaren-hoofdkwartier in Woking samen met teamgenoot Jenson Button de MP4-27 gaan onthullen. De auto zal daarna vanaf 7 februari bij de eerste testsessie in Jerez ingezet gaan worden. Die dag zal Button achter het stuur plaats gaan nemen.

Viciefilms maakt vierde deel filmproject Verhoeven

Het productieteam Viciefilms heeft het vierde deel gemaakt van het filmproject van regisseur Paul Verhoeven. De filmmakers wonnen de Entertainment Experience van elf teams en kregen meer dan 4300 stemmen op internet.

De drie minuten van Viciefilms worden toegevoegd aan de drie eerdere delen van de film die via het project waren uitverkoren. Het productieteam bestaat uit onder anderen regisseur Maarten van Vliet en cameraman Stephan Vos.

De Entertainment Experience moet uiteindelijk bestaan uit acht delen van elk ongeveer drie minuten. Regisseur Paul Verhoeven maakt ook een korte film met hetzelfde scenario, eveneens gebaseerd op inzendingen.


Viciefilms maakt vierde deel filmproject Verhoeven (Foto: Novum)

The Great Gatsby in 3D dankzij Avatar

Baz Luhrmann liet zich door James Cameron inspireren om zijn film The Great Gatsby in 3D te filmen. Tijdens een lezing van Cameron over diens 3D-kaskraker Avatar uit 2009 zag Luhrmann in wat 3D voor hem kon betekenen. "Dit was het missende element in alle verfilmingen van het boek tot nu toe", zegt Luhrmann in een interview met de Amerikaanse krant The New York Times.

The Great Gatsby vertelt het verhaal van Jay Gatsby, die tijdens de Roaring Twenties en de Amerikaanse drooglegging een luxeleven vol decadente feesten leeft. Zijn buurman Nick Carraway raakt door hem gefascineerd en wordt getuige van Gatsby's teloorgang. De hoofdrollen worden vertolkt door Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan.

Het gelijknamige boek uit 1925 van F. Scott Fitzgerald is al vaker verfilmd. De versie uit 1974 met Robert Redford in de hoofdrol is het bekendst. Hoewel Luhrmann het personage van Redford 'het coolste ooit' noemt, is zijn bezwaar dat hij aan het einde van de film nog steeds niet weet wie Gatsby werkelijk is.

Pas nadat Luhrmann de lezing van Cameron zag, begon hij in te zien wat er miste aan die film. De 3D-versie van Hitchcock's thriller Dial M for Murder, een van de eerste films in 3D ooit, gaf de doorslag. Nooit eerder had hij acteurs zo goed tot hun recht zien komen als in deze 3D-film, waarbij hij zich als kijker werkelijk tussen de personages waande. "Het was net theater", zegt de Australische regisseur.

3D-projectie is de afgelopen jaren vooral gebruikt bij grote spektakelfilms, maar het medium lijkt ook steeds meer te worden gebruikt door serieuzere filmmakers. "Deze Gatsby-film is de laatste stap in het volwassen worden van het medium", zei een topman van RealD, een leverancier van 3D-apparatuur, vorige week tijdens een techniekbeurs.

The Great Gatsby verschijnt op 25 december in de Verenigde Staten. Een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.


The Great Gatsby in 3D dankzij Avatar (Foto: Novum)

EA brengt co-opdemo uit voor Syndicate

Electronic Arts heeft aangekondigd een demo uit te brengen van de vierpersoons co-op multiplayer van Syndicate. De datum is nog wat schimmig, want de demo komt 'eind januari' voor een beperkte tijd uit volgens het persbericht. De demo komt uit op XBLA en PSN.

Het gaat om één van de negen co-oplevels uit het spel genaamd Western Europe. De spelers moeten Colonel Enrico Gabron van Cayman Global doden en zijn blauwdrukken stelen.

Syndicate komt 24 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Demo The Darkness II voor Gold Members

2K Games kondigt vandaag aan dat Gold Members op het Xbox LIVE-netwerk nu een exclusieve speelbare demo van The Darkness II kunnen downloaden.

Op 24 januari 2012 zal de demo wereldwijd beschikbaar zijn voor Xbox LIVE-leden, pc-gamers via Steam. PSN-gebruikers in Europa moeten even wachten, daar zal de demo op 25 januari 2012 beschikbaar komen.

De demo van The Darkness II plaatst gamers in de rol van Jackie die vechtend zijn weg baant door hordes van vijanden die de macht van The Darkness voor zichzelf willen claimen. Met deze demo zullen gamers een voorproefje krijgen van de gewelddadige kracht van de demonische vaardigheden waarover Jackie beschikt als hij de eeuwenoude Brotherhood onder ogen moet komen in de singleplayer-campagne.

De volledige versie van The Darkness II komt 10 februari uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

The Darkness II

Britt Dekker is niet lesbisch

Britt Dekker wil nog niet in het huwelijksbootje stappen. De laatste tijd wordt Dekker bedolven onder de huwelijksaanzoeken via Twitter. "Er zat zelfs een meisje tussen, maar ik val helemaal niet op meisjes", vertelt de 18-jarige playmate aan Grazia.

Ook een baby ziet Britt voorlopig niet zitten. "Ik zou echt niet op mijn negentiende alles voor elkaar willen hebben", zegt de blondine die volgende maand haar negentiende verjaardag viert. "Ik ben zelf nog een kind!"

De realityster verbaast zich erover dat ze veel wordt herkend. Soms loopt dat uit de hand. "Laatst werd ik in een discotheek opgetild door een groep jongens. Ik deed alsof ik het leuk vond, maar ik kon wel huilen."

Dekker blijft wel realistisch. "Mensen beschouwen me nu eenmaal als publiek bezit."

Katy Perry bundelt krachten met De Sims

EA kondigde vandaag het begin aan van een samenwerking tussen Katy Perry en De Sims. De The Sims Studio zal in samenwerking met Perry meerdere Sims-games ontwikkelen, met daarin speciaal materiaal en virtuele spullen met een Katy Perry-tintje.

De aftrap van de samenwerking vindt plaats met een speciale Collector's Edition voor De Sims 3 Showtime, die in maart 2012 gelanceerd zal worden. Katy Perry zal ook te zien zijn in de gloednieuwe advertenties en marketingcampagnes voor het merk.

"Vandaag wordt een historische dag, vanwege de meest geïntegreerde en spannende samenwerking met een artiest voor De Sims ooit", aldus Steve Schnur, wereldwijd muziekhoofd bij EA. "Katy Perry is al enkele jaren fan van De Sims en de opname van haar hit 'Hot and Cold' voor De Sims 2-serie werd de populairste muziekvideo in het Simlish tot nu toe. We vinden het geweldig dat we mogen samenwerken met Katy en dat we haar uitzonderlijke talenten, stijl en karakter aan de gamereeks en onze wereldwijde fangemeenschap mogen verbinden. Er is geen artiest die de humor en lol van De Sims beter kan verbeelden."

"Ik vind de mogelijkheden om verschillende verhalen te vertellen rond je Sims fantastisch. Het is geweldig om te zien hoe je Sims het binnen de verschillende loopbanen al dan niet gaan maken", aldus Perry. "Het is cool om de Sims in De Sims 3 Showtime op podia op te zien treden die er net zo uitzien als dat van mij tijdens de California Dreams Tour. Zelfs mijn videoschermen met suikerspinnen zitten erin! Ik zie mijzelf graag als een soort tekenfilmfiguur en nu ben ik gewoon een Sim!"

[Gerucht] Geen GTA V op huidige consoles

De makers van Grand Theft Auto V zullen de game niet op de huidige generatie consoles uitbrengen. Dit gerucht komt door een vacature van gamestudio Rockstar North. De vacature maakt niet bekend of het bedrijf iemand zoekt voor Grand Theft Auto V of voor een ander spel.

Het vijfde spel in de actiereeks Grand Theft Auto werd begin november aangekondigd door middel van een trailer. Uitgever Rockstar Games heeft nog niet laten weten voor welke spelcomputer de game gemaakt wordt. Uit andere vacatures van de gamestudio wordt duidelijk dat de gamestudio natuurgetrouwe lichaamsbewegingen in het nieuwe spel wil verwerken. Ook fysieke eigenschappen vind het bedrijf belangrijk, bijvoorbeeld bij botsingen tussen twee rennende gamepersonages.

De bewuste vacature staat hier. Ondertussen is de tekst daar aangepast. Eerder stond er: "You will be designing, building and texturing the world, have the technical knowledge to achieve great looking results and the skill to get the most from next-gen consoles."


Einde van een tijdperk in Shogun 2

Sega heeft een Story Mode-trailer van hun aankomende Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai-uitbreiding uitgebracht.

Deze zelfstandige uitbreiding voor Total War: Shogun 2 biedt volgens Sega een totaal nieuwe spelervaring. Het spel gaat vierhonderd jaar vooruit naar de negentiende eeuw, naar de Boshin-oorlog, waarin de val van de samurai plaatsvindt. Je kunt nu kiezen uit zes nieuwe speelbare clans, waaronder clans die het moderne keizerlijke Japan steunden, zoals de Satsuma, en clans die zich aansloten bij de oude shogun, zoals de Nagaoka. Je krijgt tevens te maken met drie buitenlandse grootmachten: Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben nu allemaal belangen in de toekomst van Japan.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai verschijnt 16 maart 2012 voor pc.

Game rond vechtfilm Ong-Bak in de maak

Rond de vierde actiefilm Ong-Bak wordt een game gemaakt. Studio Hive, een Thaise gamestudio, wil dit jaar een spel uitbrengen voor verschillende platforms. Dat heeft Studio Hive dinsdag bekendgemaakt. De aanduiding platforms kan duiden op spelcomputers, smartphones, tablets en websites.

Filmmaatschappij Sahamongkol Film International is nauw betrokken bij de productie van het spel. Op wat voor manier de game samenhangt met de filmreeks is onbekend.

Ong-Bak is een serie actiefilms waarin verschillende vechtstijlen centraal staan. De reeks waarmee hoofdrolspeler Tony Jaa internationale bekendheid verwierf begon in 2003. Twee jaar geleden verscheen het derde deel in de serie.


Game rond vechtfilm Ong-Bak in de maak (Foto: Novum)

Mortal Kombat voor PlayStation Vita

Warner Bros kondigt Mortal Kombat aan voor de PlayStation Vita in het voorjaar van 2012. De game is exclusief ontwikkeld door NetherRealm Studios voor de nieuwe handheld en biedt een ervaring die specifiek is ontworpen voor on-the-go gaming met nieuwe gameplay kenmerken en content.

"Het NetherRealm team is vastbesloten het succes van Mortal Kombat uit 2011 door te zetten op PlayStation Vita met dezelfde meeslepende ervaring", aldus Ed Boon, Creative Director, NetherRealm Studios. "De originele game content en nieuwe kenmerken die wij hebben ontwikkeld voor de PlayStation Vita, biedt gamers de beste vechtgame-ervaring die op het nieuwe mobiele platform mogelijk is."

Mortal Kombat brengt over-the-top fatalities en huiveringwekkende X-ray moves. De laatste game in de franchise introduceert een aantal nieuwe gameplaykenmerken, zoals het Tag Team, Challenge Tower en een verhaalmodus. Warner zal de komende maanden verschillende nieuwe features, die exclusief ontwikkeld zijn voor Mortal Kombat voor het PS Vita-systeem, onthullen.

Prototype-comic op komst

Radical Entertainment, de ontwikkelaar van Prototype 2, en Dark Horse Comics, uitgever van gamecomics en graphic novels, hebben hun krachten gebundeld om een gloednieuwe comic-serie te maken die zich afspeelt in het Prototype-universum.

De nieuwe digitale comic-serie wordt opgedeeld in drie verhalen die het gat vullen tussen de originele game en het vervolg. Het eerste verhaal 'The Anchor' dat wordt getekend door Paco Díaz, vervolgt het verhaal van Alex Mercer die de hoofdrol speelde in de eerste game. In het tweede verhaal 'The Survivors' van de hand van Chris Staggs, wordt een klein groepje inwoners van New York op de voet gevolgd. Deze groep probeert de stad te ontvluchten na de uitbraak van het Backlight-virus. Het derde en laatste verhaal, getekend door Victor Drujiniu heet 'The Labyrinth'. Hierin duiken de lezers dieper in de geschiedenis van de nieuwe Prototype 2-hoofdpersoon Sgt. James Heller. Elke comic in deze serie is vanaf 15 februari om de week beschikbaar via Digital.Darkhorse.com.

"We zijn altijd op zoek naar zinvolle manieren om het Prototype-universum uit te breiden. Dat we dan kiezen voor een toonaangevende creatieve gigant als Dark Horse Comics lag voor de hand. Zij zijn het beste in het schrijven van grafische verhalen zodat onze intellectuele eigendommen optimaal worden samengevoegd", zegt Ken Rosman, hoofd studio, Radical Entertainment. "Dankzij deze samenwerking krijgen fans eindelijk antwoord op prangende vragen die Prototype opriep. Ook komt iedereen de waarheid te weten achter Alex Mercers afkomst en de metamorfose in een gestoorde schaduw van zijn oorspronkelijke zelf voor Prototype 2."

"Sgt. James Hellers hartverscheurende verhaal past uitstekend bij de extreme shapeshifting-actie in Prototype 2 en leent zich uitermate goed voor comics", zegt Dave Marshall, editor van Dark Horse Comics. "Voor Prototype 2 hebben we nauw samengewerkt met het verhaalteam van Radical Entertainment. We kunnen niet wachten tot we fans de duistere geheimen uit de verscheurde wereld van New York Zero kunnen voorschotelen!"

Prototype 2 is vanaf 24 april 2012 verkrijgbaar voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Prototype 2

Amsterdamse joden geschrapt uit homoverklaring

De Amerikaanse rabbijn Aryeh Ralbag verwijst niet meer naar de Joodse Gemeente Amsterdam in de ondertekening van een verklaring waarin homoseksualiteit een ziekte wordt genoemd. De verwijzing is weggehaald op verzoek van voorzitter van de gemeente Ronnie Eisenmann, laat hij dinsdag weten.

Ralbag had ondertekend als opperrabbijn van de Joodse Gemeente Amsterdam. Nu heeft hij alleen nog namens andere organisaties ondertekend.

In de verklaring nemen 162 rabbijnen en joodse leiders stelling tegen het homohuwelijk. Over de verklaring ontstond ophef omdat de Joodse Gemeente Amsterdam zich hier niet in kan vinden, terwijl ze wel onder de verklaring wordt genoemd. "De verklaring doet geen recht aan de verhoudingen in Nederland. In de Verenigde Staten speelt nu een discussie die hier dertig jaar geleden speelde", legt Eisenmann uit.

Hij ontdekte vrijdag dat Ralbag de verklaring namens de gemeente had ondertekend. Zondag heeft hij uitgebreid over de telefoon met hem gesproken. "Volgende week komt hij naar Nederland en dan zullen we het er nog eens over hebben." Wat Eisenmann betreft worden er voorlopig geen verdere maatregelen genomen. "Je moet nooit in de emotie handelen."

In de verklaring wordt gesteld dat er een propagandaoffensief gaande is waarbij politieke tactieken worden gebruikt om het publiek van de legitimiteit van homoseksualiteit te overtuigen. De media zouden iedereen die homoseksualiteit niet accepteert neerzetten als hatelijk en homofoob.

Dit zou tot 'verwarring' bij de joodse gemeenschap leiden. In de verklaring wordt gesteld dat homoseksualiteit een ziekte is. Die zou kunnen worden genezen met hulp van een hiervoor getrainde therapeut in samenwerking met een gekwalificeerde geestelijke gids. Er zou geen andere oplossing zijn die in het heilige boek van de joden, de torah, wordt goedgekeurd.

Ook wordt benadrukt dat er rekening mee moet worden gehouden dat homo's 'in de eerste plaats onschuldige slachtoffers zijn van wonden die ze in hun jeugd hebben opgelopen'. Daarom zou een atmosfeer moeten worden gecreëerd waarin tieners hierover durven te spreken en met liefde door hun ouders, rabbijn of mentor worden opgevangen.

Media trappen in Jeroen Krabbé-grap

Het is een bekende running gag op Twitter dat als er iemand overlijdt meteen Jeroen Krabbé erbij wordt gehaald die natuurlijk de beste vriend van de overledene was, of het nu gaat om Theo van Gogh, Ghadaffi of zoals vandaag Piet Römer. Een tweet van een nep-Krabbé werd echter als echt overgenomen door de Volkskrant en het Parool.

Het nepaccount @JeroenKrabbé twitterde: "Tot mijn grote verdriet is goede vriend Piet vandaag van ons heen gegaan. Ik je missen vriend. Dit is dus mooi kut. Met K. U. T." De betreffende kranten namen dit meteen over. Tot grote hilariteit van heel Twitter. Jeroen Krabbé is in ieder geval trending. Of de echte Krabbé vandaag nog ergens gaat vertellen de beste vriend van Römer te zijn is niet bekend.

[AO] Coach Schenk ontevreden met Haase

Robin Haase verloor vandaag zijn partij in de eerste ronde van de Australia Open kansloos van Andy Roddick. De Amerikaan liet onze landgenoot alle hoeken van de baan zien en won in drie sets; 6-3, 6-4 en 6-1. Dennis Schenk, coach van Haase, was niet te spreken over de prestaties van zijn pupil.

"Het was erg teleurstellend. Tegen Roddick moet je met bluf spelen en dat heeft hij te weinig gedaan. Zijn service was niet constant genoeg en ik miste power in zijn forehand", liet Schenk na afloop weten. De coach vervolgde: "Ik zag hem pas eind tweede set een echt goede forehand spelen."

Half-Life-fans eisen communicatie!

Daar zit je dan als fan. De maker van je favoriete serie besluit om kortere games uit te brengen met als voordeel dat deze sneller zullen verschijnen, maar uiteindelijk hoor je vier jaar lang niets! Best frustrerend. Niet verwonderlijk dat Half-Life-fans het zat zijn en betere communicatie van Valve eisen.

Er is een groep op Steam opgericht genaamd de Half-Life Communication Group die heeft besloten om Valve te vragen waarom het toch zo lang moet duren voordat ze meer horen over hun favoriete serie, Half-Life. De groep heeft inmiddels al 10.000 leden.

In een open brief vraagt de groep aan Valve waarom ze toch maar niets horen. Eind 2008 had Valve informatie beloofd over Half-Life 2: Episode 3, maar het is toen helemaal stil gebleven en nog steeds is er niets over de game bekendgemaakt. De fans zouden graag meer informatie willen waarom er maar niets bekendgemaakt wordt want ze vinden het erg frustrerend dat er steeds maar weer een E3 voorbij gaat zonder dat ze iets van informatie krijgen.

“Waiting patiently for over four years is a daunting task, especially when E3 comes and goes without any beat of a Half-Life pulse, time and time again. Valve had stated that information was scheduled to be released towards the end of 2008, and we believe that if they have chosen, for whatever reason, to withhold this information, fans should at least be acknowledged in some way, regardless of developmental plans for the next Half-Life project."

Toch vinden de fans dat Valve de ontwikkeling van hun nieuwe games niet moet overhaasten. Ze vinden het belangrijk dat de games compleet en goed gepolijst zijn. Valve's Half-Life 2: Episode 2 is in oktober 2007 verschenen. Het derde deel zou snel daarna moeten verschijnen maar er is nooit meer iets van vernomen. In de tussentijd is Valve wel bezig geweest met andere projecten zoals de Left 4 Dead-games en Portal-games.

Emanuelson houdt Oranje in achterhoofd

AC Milan-middenvelder Urby Emanuelson heeft zijn hoop op het EK nog niet opgegeven. De linkspoot denkt dat zijn huidige prestaties de aandacht van Bert van Marwijk kunnen trekken.

De middenvelder stond afgelopen zondag als 'nummer tien' aan de start van de stadsderby tegen Internazionale FC. De oud-Ajacied speelde een prima wedstrijd en Emanuelson hoopt dan ook dat hij vaker een basisplaats toebedeeld zal krijgen.

"In Nederland is het meer lekker het balletje rondspelen. Hier is het meters maken, ballen veroveren. Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Je ziet dat ik hier aan het groeien ben. Ik ben blij met hoe ik nu bezig ben", zei Emanuelson na afloop van de derby (0-1 verlies) tegen Sport 1.


Urby Emanuelson hoopt nog altijd op Oranje (Foto: Pro Shots)

Emanuelson is ervan overtuigd dat hij in januari 2011 een goede keuze heeft gemaakt door over te stappen naar de Italiaans landskampioen. "Ik heb hier leren vechten. De stap van Ajax naar Milan was een hele grote uitdaging", aldus de middenvelder.

In het verleden kwam de linkspoot al uit voor het Nederlands elftal en dat is naar eigen zeggen nog steeds zijn doel. "Natuurlijk kijk ik altijd met schuin oog naar het Nederlands elftal. Je moet het bij je club laten zien. Ik denk dat ik daar op dit moment mee bezig ben. Ik speel veel wedstrijden. Je probeert natuurlijk de bondscoach onder druk te zetten. Ik zie wel waar het gaat eindigen."

[AO] S. Williams ronde verder

Serena Williams heeft zich weten te plaatsen voor de tweede ronde van de Australian Open. De Amerikaanse, als twaalfde geplaatst in Melbourne, won eenvoudig in twee sets van de Oostenrijkse Tamira Paszek; 6-3 en 6-2.

Vorig jaar ontbrak Williams, die het toernooi in 2003, 2005, 2007, 2009 en 2010 op haar naam schreef, vanwege een blessure op de Australian open. In de tweede ronde neemt de Amerikaanse het op tegen de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova.

'Torres, Berbatov, Cavani aangeboden bij PSG'

Maar liefst zes topspitsen zijn volgens La Gazzetta dello Sport aangeboden bij het zeer ambitieuze Paris Saint-Germain. Eerder zag de Franse ploeg transfers van Alexandre Pato en Carlos Tévez afketsen. Via allerlei zaakwaarnemers zijn volgens het medium diverse grote namen aangeboden.

Het zou gaan om Fernando Torres (Chelsea), Dimitar Berbatov (Man United) Radamel Falcao (Atletico Madrid), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Edinson Cavani (Napoli) en Roman Pavlyuchenko (Spurs). Trainer Carlo Ancelotti weet wel waarom de Franse ploeg zo interessant is: "Ze willen allemaal komen. We hebben hier alles: veel geld, mooie stad, goede trainer."

Monique Smit: Eerst kinderen, dan trouwen

Monique Smit heeft voorlopig nog geen trouwplannen. De 22-jarige presentatrice en zangeres wil eerst kinderen. "Kinderen krijgen vind ik specialer dan trouwen", legde Monique dinsdag uit in Koffietijd.

Voorlopig is de Volendamse echter nog helemaal niet bezig met kroost. "Ik vind alles wat ik nu doe nog veel te leuk om daarmee te stoppen." Smit presenteert tv-programma's als de Kids Top 20, is actief als zangeres en is sinds vrijdag radio-dj. "Het was een heel aparte ervaring", zegt Monique over haar eerste radio-uitzending. "Het was enorm wennen, maar wel superleuk. Het was raar om mijn stem zo te horen."

Smit denkt dat haar radioshow voor Sterren.nl 'alleen maar leuker en leuker' wordt. "Na de uitzending had ik meteen allerlei ideeën voor volgende week, dus de show wordt alleen maar leuker."

De ambitie om de nieuwe Edwin Evers te worden heeft Smit niet. "Maar het lijkt me wel leuk om naast iemand te zitten, net als Froukje de Both. Naar haar luister ik vaak." De Both presenteert wekelijks een programma op Radio 538. "Ach, je weet nooit wat ervan kan komen", relativeert Smit. "Maar je mag altijd blijven dromen toch?"

Spermadonor had geen seks

De 36-jarige Amerikaanse spermadonor Trent Arsenault, blijkt 'het nog nooit gedaan' te hebben maar is wel vader geworden van maar liefst veertien kinderen.

De man is een spermadonor die graag ouders zonder kind wil helpen. De Amerikaanse gezondheidsdienst heeft inmiddels belangstelling naar de man, omdat hij niet is geregistreerd en zijn sperma niet is onderzocht op allerlei 'enge' ziektes.

Trent biedt zijn sperma volledig gratis aan via een speciale website. Een gezondheidsdeskundige waarschuwde de man dat de risico's erg groot zijn en dat er op deze manier heel makkelijk virussen, zoals hiv, kunnen worden verspreid. Dat is de reden dat er nu een onderzoek naar hem wordt ingesteld door de Amerikaanse FDA, de Food and Drug Administration.

Schippers in actie tegen vergoeding homotherapie

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat een eind maken aan het vergoeden van de omstreden therapie waarbij homo's leren hun 'zondige' geaardheid te onderdrukken. Dat zei de bewindsvrouw dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

"Homoseksualiteit is geen ziekte", zei ze. "Dat kunnen we dus niet en dat willen we ook niet genezen." De therapieën van het christelijke Different komen daarom ook niet in aanmerking voor vergoeding. "Ik zal hier zodra het kan een eind aan maken." Zij wees erop dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de zorgverzekeraars ook al actie hebben ondernomen.

Eerder op de dag werd duidelijk dat een Kamermeerderheid wil dat de omstreden therapie niet langer wordt vergoed. Onder meer VVD, D66 en de PvdA noemden de gang van zaken absurd en verwerpelijk. De SGP staat wel achter de therapie.

Holla op huurbasis naar VVV-Venlo

Vandaag zijn VVV-Venlo en FC Groningen overeengekomen dat Danny Holla de rest van het seizoen 2011/12 aan de Venlose club verhuurd zal worden. De 24-jarige rechtsbenige middenvelder speelde dit seizoen veertien wedstrijden voor de Groningse club, waar hij al sinds seizoen 2006/07 onder contract staat.

Directeur Voetbalzaken Mario Captein: "Danny is een toevoeging voor ons middenveld en geeft ons wat meer mogelijkheden om de diverse posities in het veld te bezetten. In onze zoektocht naar een middenvelder kwamen we al vlug bij Danny uit. Ik ben blij dat we er met zowel de club als de speler snel uit zijn gekomen."

Ook Holla kijkt uit naar zijn verblijf in Venlo: "Als speler wil je spelen, zo simpel is dat. Ik ben geen type dat op de bank wil zitten. Ik hoop hier nog meer speelminuten te maken dan in de eerste seizoenshelft bij FC Groningen. Het zal een zware tweede seizoenshelft worden voor VVV-Venlo in de strijd tegen degradatie, maar daar loop ik niet voor weg. Ik zal er staan!"

Agent verliest veiligheidsdocumenten Spelen

De Britse krant The Sun heeft documenten ontvangen over veiligheidsmaatregelen rond de Olympische Spelen in Londen later dit jaar. Een agent had de documenten achtergelaten in de trein.

De politie van Londen bevestigde dinsdag dat een agent op 5 januari een tas met documenten was kwijtgeraakt en hiervan melding had gemaakt bij zijn superieuren. De documenten zijn in 'operationeel opzicht niet gevoelig', liet het korps weten zonder te erkennen dat er een verband is met de Olympische Spelen.

Een treinreiziger vond de documenten, aldus The Sun, en bracht ze naar de krant. Het dagblad op zijn beurt droeg de papieren over aan de politie. In de documenten wordt ingegaan op vergaderingen over veiligheidsmaatregelen en staan gegevens over plannen voor onvoorziene gebeurtenissen tijdens de Spelen.

Dordrecht wil Occupy-kamp sluiten

De gemeente Dordrecht wil het Occupy-kamp in de stad sluiten. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente gezegd.

De gemeente is met vertegenwoordigers van de Occupy-beweging in de stad overeengekomen om het kamp op te doeken. Het kamp zou verkeerde mensen aantrekken. Een aantal dak- en thuislozen heeft er zijn intrek genomen.

Er is een splitsing ontstaan in het kamp. Een tweede groep die ook zegt de Occupy-beweging te vertegenwoordigen, heeft aangegeven niet weg te willen. De politie hoopt desondanks dat het kamp dinsdag voor 17.00 uur zal zijn opgedoekt.

De gemeente sluit dinsdag in ieder geval de stroom af en haalt het mobiele toilet weg.

Zimbabwaanse international op proef bij Ajax

Ajax heeft de komende periode Khama Billiat op proef. De international bij Zimbabwe meldde zich vandaag voor het eerst op het trainingsveld en trainde mee met de groep van trainer Frank de Boer. Dit liet de Amsterdamse club op hun website weten.

De 21-jarige Billiat is een aanvallende middenvelder/aanvaller en is eigendom van Ajax Cape Town, de sattelietclub van Ajax in Zuid-Afrika. Het is nog niet duidelijk of de Zimbabwaan naar Amsterdam is gekomen om in aanmerking te komen voor een contract of dat de technische staf van Ajax de speler alleen wil bekijken. Ook is niet duidelijk hoe lang Billiat in Amsterdam zal verblijven.

Behalve Billiat deed ook jeugdspeler Yener Arica mee met de groepstraining van de A-selectie. Gregory van der Wiel en Davy Klaassen bleven binnen, terwijl Lorenzo Ebecilio en Nicolai Boilesen apart van de groep trainden.

Groot gat in containerschip na aanvaring op Waal

Een Duits binnenvaartschip is maandagnacht in aanvaring gekomen met een containerschip op de Waal. Door de botsing werd in het containerschip boven de waterlijn een gat ter grootte van een auto geslagen. Niemand raakte gewond.

Het ongeval gebeurde nabij Tiel. Toen het Duitse binnenvaartschip de Waal opvoer kwam het in botsing met het afvarende containerschip, dat giftige stoffen vervoerde. De giftige lading is volgens de woordvoerder niet de rivier in gelekt. De schepen zijn inmiddels afgemeerd in de voorhaven van Tiel.

Het KLPD onderzoekt of de oorzaak van de aanvaring in de technische hoek moet worden gezocht, laat een woordvoerder weten. Bij beide schippers is een blaastest afgenomen. Er was geen alcohol in het spel.

Kist: "Zou gek zijn als ik naar PDC overstap"

Christian Kist wist zich afgelopen weekend te kronen tot BDO-wereldkampioen. Daardoor komt onze landgenoot in aanmerking voor een PDC-Tourkaart. PDC-voorman Barry Hearn hoeft echter niet te rekenen op Kist.

"Ik heb nog geen contact gehad met de PDC, maar ik blijf lekker bij de BDO", was de reactie van Kist tegenover Dartfreakz.nl. "Ik zou wel gek zijn als ik nu overstap", vervolgde hij. Als winnaar van de Lakeside 2012 is The Lipstick automatisch geplaatst voor de komende drie edities van het BDO-wereldkampioenschap.

Ajax mist Van der Wiel in bekerwedstrijd tegen AZ

Gregory van der Wiel zal niet meedoen in de bekerwedstrijd tegen AZ. Trainer Frank de Boer laat de rechtsback vanwege aanhoudende klachten aan de lies buiten de selectie. Naar alle waarschijnlijkheid neemt Ruben Ligeon zijn plek in.

Afgelopen zaterdag ontbrak Van der Wiel ook al tijdens de oefenwedstrijd tegen Palmeiras (1-0 verlies). Ook in die partij verving Ligeon zijn geblesseerde collega. Het is nog niet duidelijk of Van der Wiel komende zondag in competitieverband tegen AZ wel mee kan doen.

Behalve Van der Wiel mist De Boer ook Kolbeinn Sigthórsson, Derk Boerrigter, Nicolai Boilesen en Lorenzo Ebecilio in de bekerwedstrijd tegen AZ.

Smit wacht op groen licht voor rampschip

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit kan woensdag beginnen met het wegpompen van olie uit het cruiseschip Costa Concordia, dat zaterdag voor de Toscaanse kust aan de grond liep. Het bedrijf moet nog wel wachten op toestemming van de Italiaanse autoriteiten.

De reddingsoperaties krijgen nu voorrang. Er wordt nog altijd gezocht naar 29 vermiste passagiers en bemanningsleden. Om de zoektocht gemakkelijker te maken zijn dinsdag met explosieven kleine openingen in de romp van het schip gemaakt.

De reddingswerkers moeten haast maken omdat het risico bestaat dat er olie uit het schip lekt. In het cruiseschip zit nog zo'n 1,9 miljoen liter brandstof, wat een enorme milieuramp kan veroorzaken rondom het eiland Giglio. Smit denkt dat de olieberging zeker twee tot vier weken kan duren.

Zeker zes mensen kwamen om het leven toen het schip aan de grond raakte en een groot gat in de romp sloeg. Het schip kapseisde daarna. Aan boord zaten zeker 34 Nederlanders.


Smit wacht op groen licht voor rampschip (Foto: Novum)

Oud-tennisser Wilander in ziekenhuis na val

Voormalig tenniskampioen Mats Wilander is opgenomen in een ziekenhuis. De 47-jarige Zweed kwam hard ten val in zijn appartement in Melbourne, waar hij voor Eurosport verslag doet van de Australian Open. Wilander wordt in het ziekenhuis behandeld voor een beschadigde nier en een interne bloeding.

Willander zal geen blijvende schade overhouden aan de val, meldt zijn management. Wel is hij voorlopig uit de roulatie. Wilander verzorgt bij Eurosport bij alle grandslamtoernooien aan het eind van de dag de analyses. De voormalig nummer één van de wereld veroverde tussen 1982 en 1988 zeven grandslamtitels.

[AO] Thuisspeler Hewitt naar tweede ronde

Lleyton Hewitt heeft de tweede ronde van de Australian open weten te bereiken. De Australische tennisser wist zich in de eerste ronde in vier sets te ontdoen van de Duitser Cedrik-Marcel Stebe; 7-5, 6-4, 3-6 en 7-5.

In de volgende ronde wacht voor Hewitt een zware kluif. De Amerikaan Andy Roddick is dan de tegenstander. Roddick was in de eerste ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van Robin Haase.

Olympische ringen terug aan muur stadion

De ringen die eind december van het Olympisch Stadion in Amsterdam werden gestolen, hangen weer op hun oude plek. Het symbool werd dinsdag teruggeplaatst boven de ingang van het monumentale stadion.

De vijf ringen waren door een Friese oudejaarsvereniging meegenomen, die de diefstal kort na de jaarwisseling opeiste. Niet lang daarna werden de gestolen ringen in beslag genomen door de politie.

De dieven van vereniging De Geitefok uit Oldeberkoop worden vermoedelijk niet vervolgd. Het Olympisch Stadion wil er zelf uitkomen met de kleptomane Friezen. Ze moeten waarschijnlijk alle gemaakte kosten ophoesten.

De club probeert jaarlijks een ludieke stunt uit te halen. Vaak worden beelden, borden of andere spullen meegenomen om die vervolgens na de jaarwisseling terug te brengen. Zo werden de afgelopen jaren onder meer zeehond Jannes uit Pieterburen en de keet van het klusprogramma In Holland Staat een Huis ontvreemd.


Olympische ringen terug aan muur stadion (Foto: Novum)

Nieuwe verdachte groepsverkrachting Arnhem vast

De politie heeft een nieuwe verdachte aangehouden voor een groepsverkrachting in Arnhem. Het gaat om een 25-jarige Rotterdammer. Hij meldde zich maandagochtend toen hij hoorde dat de politie naar hem op zoek was, zegt een politiewoordvoerder.

Opsporing Verzocht besteedde vorige week dinsdag aandacht aan de verkrachting in een woning aan de St. Janskerkstraat in de wijk Klarendal. Het slachtoffer was begin september voor de tweede keer wezen stappen met een man, die ze meenam naar haar eigen woning. Daar liet hij later vrienden binnen. Vervolgens werd de vrouw door vier negroïde mannen verkracht.

Vlak voor de uitzending van Opsporing Verzocht meldden zich vorige week twee Rotterdammers bij de politie. De volgende ochtend werden een Rotterdammer en een man uit Barendrecht aangehouden. Deze verdachten zijn tussen de 29 en 32 jaar oud. De man uit Barendrecht is inmiddels vrijgelaten en wordt alleen nog verdacht van heling. De rest zit nog vast.

Klose: "Postbode in Rome kuste mijn voeten"

Miroslav Klose zit inmiddels een half seizoen bij Lazio Roma. De Duitse aanvaller laat weten enorm blij te zijn dat hij de stap heeft gemaakt van de Duitse Bundesliga naar de Italiaanse Serie A.

Afgelopen zomer verliet hij Bayern München voor een avontuur bij Lazio Roma, iets waar hij nog geen moment spijt van heeft gehad. "Mijn gang naar Rome was het beste dat ik in mijn leven gedaan heb", aldus Klose in gesprek met Bild. "De manier waarop Italianen het voetbal beleven is ongeëvenaard."

Klose, die in de eerste seizoenshelft in zeventien duels al negen keer wist te scoren, heeft naar eigen zeggen ook al ondervonden dat Italië een voetbalgek land is: "Voordat ik hier kwam, had ik nog nooit gezien dat een postbode op jouw drempel knielt en je voeten kust. Dat is me hier al overkomen."

[AO] Haase: "Ik had er meer van verwacht"

Robin Haase dichtte zich van tevoren een kans toe om te stunten tegen Andy Roddick. In werkelijkheid liet de Amerikaan onze landgenoot echter alle hoeken van de baan zien. Haase verloor kansloos in drie sets; 6-3, 6-4 en 6-1.

Na afloop van de partij liet Haase weten dat hij graag de rollen andersom had gezien: "Ik had er zeker meer van verwacht. Mijn plan was om hem te laten rennen, maar het was eigenlijk andersom. Ik denk dat ik nog nooit zo weinig energie heb gehad als vandaag. Ik heb ontzettend veel meters moeten maken, dat heeft me opgebroken."

Over zijn eigen spel was hij niet echt te spreken: "Ik heb bij vlagen wel goed gespeeld, maar mijn eigen spel is er uiteindelijk niet echt uit gekomen."

Piet Römer bleef altijd acteren

Piet Römer was een rasacteur die ondanks zijn gezondheidsproblemen altijd bleef acteren. De laatste jaren was hij vooral bekend door zijn rol als rechercheur De Cock in de tv-serie Baantjer, maar hij trok zijn neus ook niet op voor films en theater. Hij overleed in de nacht van maandag op dinsdag in zijn geboortestad Amsterdam op 83-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen.

Römer ging begin jaren vijftig naar de toneelschool. Hij was toen al getrouwd en had drie kinderen. Het begin van zijn loopbaan was geen succes: hij werd van school gestuurd. In 1952 kreeg hij zijn eerste rol bij toneelgezelschap De Witte Vogel in Den Haag. Zijn televisiedebuut beleefde Römer in 1955 met Opstand in de Kribbe. In de jaren zestig brak hij echt door met zijn tv-rollen.

De acteur werd in de jaren zestig bekend met rollen in Stiefbeen en Zoon en 't Schaep met de 5 Pooten. Beide series werden bekroond met een Televizierring. Römer bewees ook te kunnen zingen en had in 1969 en 1970 enkele hits met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard. Hij speelde ook jarenlang de hoofdpiet bij de tv-intocht van Sinterklaas.

Een van zijn bekendste rollen, die van rechercheur De Cock in de populaire politieserie Baantjer, vertolkte de acteur van 1995 tot en met 2006. Die tv-serie werd ook bekroond met een Televizierring. Römer werd in 2007 benoemd tot ereburger van Amsterdam. Verder kreeg de acteur de Bronzen Legpenning, voor het opvijzelen van het imago van de Amsterdamse politie.

Römer kampte al langer met gezondheidsproblemen. Hij werd in december 2010 nog met een zware longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Römer had vier jaar eerder last van hartproblemen en ging sindsdien met een pacemaker door het leven. Hij liet zich niet uit het veld slaan door zijn kwakkelende gezondheid. Zo was hij vorig jaar nog te zien in afleveringen van Flikken Maastricht en Levenslied. Hij had ook nog plannen om met zijn kleinzoon Thijs Römer een film te maken.

Piet Römer en zijn vrouw Penien kregen vier zoons en een dochter: Han, Peter, Bart en Paul Römer, allen werkzaam voor televisie. Hij was de grootvader van Thijs en Nienke Römer.

Giggs en Beckham mogelijk herenigd op Spelen

Ryan Giggs en David Beckham speelden tussen 1994 en 2003 jarenlang samen bij Manchester United. Op de Olympische Spelen in Londen kunnen de twee herenigd worden.

De Britse voetbalbond FA heeft in totaal 191 voetballers benaderd die mogelijk voor Groot-Brittannië uit kunnen komen op de Olympische Spelen. Slechts zeven spelers hebben reeds aangegeven dat ze niet van de partij zijn, de overige 184 zouden graag deel uitmaken, meldt The Daily Mirror.

Volgens de berichtgeving zijn ook David Beckham en Ryan Giggs benaderd en staat het tweetal open voor deelname aan de Spelen in Londen komende zomer. "Blijkbaar zijn de spelers bewust van de geweldige kans die ze hiermee krijgen", zegt Darryll Seibel, woordvoerder van het Olympisch Commité van Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië neemt als één natie deel aan de Spelen, zodat Noord-Ieren, Schotten, Welshmen en Engelsen in hetzelfde team kunnen uitkomen. Bondscoach van dit elftal zal Stuart Pearce zijn. De oud-international gaat zich te komende maanden beraden op de samenstelling van het elftal.

Vitesse met Reis tegen N.E.C. Nijmegen

Jonathan Reis kan komend weekend zijn officiële debuut maken voor Vitesse. De Braziliaan, die eerder bij PSV speelde, is volledig hersteld van zijn knieblessure en is inmiddels speelgerechtigd voor de Arnhemse ploeg. Daardoor kan hij zondag meedoen in de altijd beladen streekderby tegen N.E.C. Nijmegen.

Na een revalidatieperiode van meer dan een jaar voegde Reis zich afgelopen winterstop bij Vitesse. De aanvaller, destijds in dienst van PSV, liep december 2010 in de competitiewedstrijd tegen Roda JC een zware knieblessure op. Met de Eindhovenaren kwam Reis echter niet tot een overeenkomst voor een nieuwe verbintenis. Zodoende maakte hij gratis de overstap naar Vitesse.

Ook Patrick van Aanholt behoort tot de wedstrijdselectie voor komende zondag. De 21-jarige verdediger wordt de rest van het seizoen gehuurd van Chelsea.

Machtsstrijd Ajax verder in rechtszaal

De strijd om de macht bij Ajax lijkt nog lang niet voorbij. Woensdag buigt het gerechtshof in Amsterdam zich over de kwestie. Op die dag wordt er gekeken of Louis van Gaal en Martin Sturkenboom komend seizoen als directeur bij de Amsterdamse club aan de slag kunnen. Dat meldt de Telegraaf dinsdag.

Eerder beschouwde de rechtbank in Haarlem in een kortgeding dat de benoeming van Van Gaal en Sturkenboom rechtsgeldig was. Uiteindelijk werden de beoogde aanstellingen opgeschort, omdat er gekeken moest worden of de aandeelhouders nog wel vertrouwen hadden in de huidige Raad van Commissarissen.

De NV Ajax en de vier commissarissen Steven Ten Have, Paul Römer, Mirjam Olfers en Edgar Davids tekenden beroep aan tegen de uitspraak in het geding dat medecommissaris Johan Cruijff en enkele jeugdtrainers van Ajax tegen hen had aangespannen. Uiterlijk 9 februari komt er meer duidelijkheid.

'O. John verlaat FC Twente voor Serie A'

Gisteren werd bekend dat aanvaller Joshua John de overstap zal maken van Sparta naar FC Twente. De ploeg uit Enschede zal waarschijnlijk van een andere John afscheid nemen na dit seizoen. Udinese heeft verregaande interesse in Ola John en zou volgens Tuttomercato een bod voorbereiden.

John, die in Enschede nog een contract heeft tot 2014, brak dit seizoen definitief door in de Eredivisie. In zeventien wedstrijden scoorde de in Liberia geboren Nederlander vijf doelpunten. Udinese,  dat op dit moment op een knappe derde plek staat in de Serie A, zou vier miljoen euro over hebben om John over te nemen van Twente.

EC moet opheldering geven over transactietaks

De Europese Commissie (EC) moet opheldering verschaffen over de precieze gevolgen van de invoering van een transactietaks op de economische groei. Europarlementariër Corinne Wortmann (CDA) heeft daarover vragen gesteld aan de EC, laat zij dinsdag weten.

Volgens de politica schetst het bestuur van de EU een veel rooskleuriger beeld van de belasting op financiële transacties dan bijvoorbeeld het Centraal Planbureau (CPB). Wortmann verwijst naar een commissieambtenaar die vorige maand zei dat de invoering van de transactietaks op de lange termijn nauwelijks effect heeft op de economische groei.

In analyses van de EC en van het CPB wordt echter uitgegaan van economische krimp. Wortmann eist daarom snel meer duidelijkheid over de cijfers. "Dat de financiële sector een bijdrage moet leveren aan het herstel van de schade van de financiële en economische crisis staat buiten kijf, maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren."

De EC heeft de transactietaks eind vorig jaar voorgesteld. Per aandeeltransactie moet 0,1 procent worden afgedragen, per optietransactie 0,01 procent. De maatregel moet 57 miljard euro opleveren. Of de taks er ook komt, is de vraag. Groot-Brittannië heeft al een veto uitgesproken over het voorstel. Nederland is alleen voorstander van de belasting als die wereldwijd wordt ingevoerd.


EC moet opheldering geven over transactietaks (Foto: Novum)

Duizenden leraren staken tegen wet onderwijstijd

Duizenden docenten en ondersteunend personeel van zeker 250 scholen in het voortgezet onderwijs leggen 26 januari het werk neer. Dat blijkt uit stakingsmeldingen die de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft ontvangen. Ten minste twintig scholen sluiten 26 januari de deuren.

De actiebereidheid is groot, zegt de AOb. Volgens de leraren is de nieuwe urennorm van 1040 uur voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs onhaalbaar. De docenten zijn ook tegen de nullijn voor salarissen, de bezuinigingen op het passend onderwijs en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken. Dat laatste is volgens de AOb een onderwerp dat thuishoort in cao-besprekingen.

De AOb riep zijn leden vorige maand op in actie te komen. De lerarenbond probeert de komende dagen zoveel mogelijk docenten ertoe te bewegen op 26 januari naar de Jaarbeurs in Utrecht te komen.

De Eerste Kamer begint op 31 januari aan de behandeling van de wet onderwijstijd, die de urennorm vastlegt. De AOb zegt verdere acties niet uit te sluiten als de behandeling van de wet in de Eerste Kamer lang duurt.

Extremistische moslims grootste dreiging in Noorwegen

De extremistische moslims zijn de grootste terreurdreiging in Noorwegen. Dat heeft de Noorse veiligheidsdienst PST dinsdag gezegd. De dienst voegde daar echter aan toe dat de dreiging van 'lone wolves' toeneemt.

Extremistische moslims zijn volgens de PST erg actief. Binnenlands terrorisme vormt een steeds grotere dreiging. De dreiging die uitgaat van extreemrechtse groeperingen is klein, maar 'concrete dreigementen en de algemene manifestatie van dreigementen tegen individuen, ongeacht de ideologische motivatie, zijn toegenomen'.

De PST waarschuwt dat aanslagen zoals die gepleegd door Anders Behring Breivik in de binnenstad van Oslo en op het eiland Utøya, een inspiratiebron kunnen zijn voor anderen om vergelijkbare aanslagen te plegen. Breivik heeft toegegeven dat hij op 22 juli 77 mensen heeft omgebracht.

Max Payne verschoven naar mei 2012

Rockstar heeft bekendgemaakt dat Max Payne 3 is verschoven naar mei van dit jaar. Hiermee komt het spel uit in de gebruikelijke launch-periode van het bedrijf, zo kwamen Red Dead Redemption en L.A. Noire ook al uit in mei.

Door de releasedatum te verplaatsen naar Take Two's fiscale jaar van 2013, zal het bedrijf waarschijnlijk een verlies noteren voor 2012. Een reden om het spel later uit te brengen is om de kwaliteit te waarborgen. “We do not take changes to our release schedule lightly, and this short delay will ensure that Max Payne 3 delivers the highest quality, groundbreaking entertainment experience that is expected from our company,” zo laat Strauss Zelnick CEO van Take Two weten. Volgens de Zelnick zal Max Payne 3 consumenten verbazen en laten zien dat Rockstar interactieve entertainment wederom naar een niveau weet te tillen.

Wanneer we Max precies kunnen verwachten is nog niet duidelijk, maar volgens het persbericht kunnen we later vandaag meer details verwachten.

Max Payne

Senna tekent bij Formule 1-team Williams

Het Formule 1-team Williams heeft bekendgemaakt dat Bruno Senna een contract getekend heeft voor het seizoen 2012. Hiermee is de line-up voor het team uit Grove dit jaar rond, want eerder was al bekend dat Pastor Maldonado zou blijven. De 28-jarige Senna zal zijn debuut voor het team op 9 februari in Jerez gaan maken.

"Bruno startte pas met racen toen hij twintig jaar oud was, maar liet al snel zijn talent zien in de F3 en de GP2. In het GP2-seizoen 2008 finishte Senna als tweede en boekte opvallende zeges op Monaco en Silverstone, waarbij hij op laatstgenoemde baan in de regen reed. In de afgelopen twee Formule 1-seizoenen waren de omstandigheden voor Bruno niet ideaal om consistent te presteren, dus we hebben veel tijd genomen om hem te evalueren," zei teameigenaar Sir Frank Williams.

"Dit hebben we zowel op de baan als in de simulator gedaan en hij heeft bewezen snel te zijn, technisch inzicht te hebben en met name snel en consistent te kunnen leren. We kijken er naar uit om dat talent ook in onze raceauto gebruikt te zien worden."

Met de komst van Bruno Senna rijdt er na achttien jaar weer een Senna voor Williams. Destijds reed zijn oom Ayrton voor het team uit Grove, maar hij kwam in 1994 tijdens de Grand Prix van San Marino op tragische wijze om het leven.

[AO] Tsonga knokt zich langs Istomin

Jo-Wilfried Tsonga heeft zich met moeite een weg gebaand naar de tweede ronde van de Australian Open. De als zesde geplaatste Fransman won in vier sets van de Oezbeek Denis Istomin, de nummer zestig van de wereld: 6-4, 3-6, 6-2 en 7-5. Tsonga liet begin deze maand zien in vorm te zijn door het toernooi van Doha te winnen.

Tsonga mocht van geluk spreken dat zijn partij tegen Istomin niet uitdraaide op een vijfsetter. Bij een 5-2 voorsprong in de vierde set liet de Fransman twee matchpoints liggen, waarna hij zijn tegenstander zag terugkomen tot 5-5. Twee games later kon de verliezend finalist van 2008 alsnog opgelucht ademhalen.

Straf voor Almelose gijzelnemer definitief

Ahmet O. moet definitief de cel in voor het gijzelen van vijf mensen in het gemeentehuis van Almelo. De Hoge Raad ziet geen reden om de zaak te heropenen en heeft het cassatieberoep van de verdachte verworpen.

Het gerechtshof veroordeelde O. in december 2010 tot elf jaar gevangenisstraf voor de gijzeling en poging tot moord. De man stak in juni 2008 uit woede over een conflict over een vergunning eerst zijn eigen restaurant en auto in brand en gijzelde daarna urenlang onder bedreiging van twee vuurwapens vijf mensen, onder wie een wethouder. O. was naar het stadhuis gekomen om wethouder Anthon Sjoers te doden, maar die was op dat moment niet aanwezig.

De verdachte vindt dat er geen sprake was van poging tot moord omdat hij tijdens de gijzeling afzag van zijn voornemen Sjoers te doden. De Hoge Raad is het daar niet mee eens. Volgens het hoogste rechtsorgaan deed hij dat alleen omdat hij het beoogde slachtoffer niet kon vinden.

In september vorig jaar adviseerde de advocaat-generaal al om de zaak niet te heropenen. Bij de 5,5 uur durende gijzeling raakte niemand gewond.

Nintendo laat gamefout zitten

Nintendo is niet van plan een programmeerfout in het racespel Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS aan te passen. Dat heeft de gamegigant aangegeven in een mail aan Amerikaanse klanten. Door de fout kunnen gamers tijdens online races een deel van de racebaan overslaan en op oneerlijke wijze winnen.

Het Japanse gamebedrijf zou alleen nog maar verbeterde versies van Mario Kart 7 in de winkel kunnen leggen, maar dat gaat niet gebeuren. Volgens Nintendo zouden bezitters van de originele versie van Mario Kart 7 dan ten onrechte in het voordeel zijn.

De fout zit in de racebaan Wuhu Mountain Loop. Na het rijden van de eerste ronde is het mogelijk het water in te rijden. Wanneer spelers weer op de baan worden gezet, staan ze recht voor de finish om hun tweede ronde af te ronden.

Het is de tweede keer in een korte tijd dat een spel van Nintendo een fout bevat. Het avonturenspel The Legend of Zelda: Skyword Sword voor de Nintendo Wii bevatte een programmeerfout waardoor opgeslagen spelgegevens beschadigd raakten.


Nintendo herstelt fout in Mario Kart 7 niet (Foto: Novum)

Sterke stijging verkoop nieuwe auto's

Het aantal verkochte nieuwe auto's in Nederland is in december op jaarbasis sterk gestegen, waar de verkoop in de totale Europese Unie afnam, blijkt uit cijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA dinsdag publiceert.

De verkoop van nieuwe auto's in Nederland is de afgelopen maand met 52,5 procent gestegen. Dat brengt het totaal aantal tot 17.369 tegen 11.393 een jaar geleden.

"De stijging is voornamelijk te danken aan promotiecampagnes en prijsacties van dealers, die we in november ook al zagen", licht een woordvoerder van de Nederlandse brancheorganisatie BOVAG aan Dow Jones Nieuwsdienst toe.

In de hele Europese Unie nam het aantal verkochte nieuwe auto's in december juist af met 6,4 procent tot 953.108 wagens. De daling vond onder meer plaats in grote automarkten als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. In Duitsland was in december sprake van een verkoopstijging van 6,1 procent.

Over heel 2011 steeg de verkoop van nieuwe auto's in Nederland met 15,2 procent, maar daalde de verkoop in de hele Europese Unie met 1,7 procent, blijkt uit de ACEA-cijfers.

Onder de stijgers bij automerken in de EU in 2011 hoorden de Volkswagen-groep, de BMW-groep, Nissan, Mitsubishi en Volvo. De Franse PSA-groep, Renault, General Motors, Ford, Fiat-groep, Toyota, Honda, Suzuki en Mazda behoorden tot de dalers. Daimler, met Mercedes en Smart, bleef gelijk.


Sterke stijging verkoop nieuwe auto's (Foto: Novum)

Albayrak dient klacht in tegen NOS

De in opspraak geraakte COA-directeur Nurten Albayrak dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen de NOS. Dat laat haar advocaat dinsdag weten. Albayrak vindt dat de omroep in de berichtgeving over haar onzorgvuldig is geweest.

Volgens Albayrak heeft de NOS de journalistieke normen geschonden met betrekking tot 'hoor en wederhoor, anonieme beschuldigingen en eenzijdige en tendentieuze berichtgeving'. Albayrak werd in september op non-actief gesteld, nadat de NOS op basis van anonieme getuigen had bericht over misstanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen.

Hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff weersprak vorige week al de beschuldigingen dat er sprake was van onzorgvuldige journalistiek. Volgens hem zijn er gesprekken gevoerd met tien getuigen en is de omroep in het bezit van tientallen interne documenten. Bovendien zou het COA tijdig zijn geïnformeerd over de bevindingen en is meermalen de kans geboden om te reageren.

Albayrak heeft de Raad voor de Journalistiek gevraagd haar klacht versneld te behandelen vanwege de schade die de uitzending heeft toegebracht aan haar reputatie. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorige week dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Albayrak wil dat voor die tijd het beeld is rechtgezet dat de NOS van haar heeft geschetst.

Sarah Gellar vindt nieuwe stylist in peuterdochter

Sarah Michelle Gellar hoeft tegenwoordig niet ver meer te zoeken voor een goede stylist. De jurk die zij droeg naar de uitreiking van de Golden Globes werd uitgekozen door haar 2-jarige dochter, vertelde de 34-jarige actrice in een interview met het Amerikaanse tijdschrift People.

"Toen ik deze jurk aanhad, sprong Charlotte op en zei dat ik dit moest dragen, dus deed ik dat." De dochter van Gellar en Freddie Prinze jr. besloot ook welke tas en schoenen haar moeder moest dragen. "Ik heb haar alles laten uitzoeken."

De actrice en haar 35-jarige echtgenoot leerden elkaar in 1997 kennen op de set van I Know What You Did Last Summer. Gellar, bekend van onder meer Buffy the Vampire Slayer, zette hun dochter op 23 augustus 2009 op de wereld.

Acteur Piet Römer overleden

De Nederlandse acteur Piet Römer is overleden. Römer was bekend van tv-series als Stiefbeen En Zoon en 't Schaep Met De 5 pooten en werd later nog veel bekender als rechercheur De Cock in Baantjer. Piet Römer is 83 jaar geworden.

Römer begon in de vroege jaren zestig zijn loopbaan op het toneel en werd in 1963 bekend als Dirk Stiefbeen in de populaire televisieserie Stiefbeen En Zoon. Tussen 1995 tot 2006 was Römer te zien als rechercheur Jurriaan de Cock (met C. O. C. K.) in de televisiereeks Baantjer. Daarnaast was Römer ook in diverse films te zien, onder meer in De Overval (1962), Peter en de vliegende autobus (1977) en De Lift (1983). 

Piet Römer was daarnaast ook jarenlang de Hoofdpiet bij de landelijke intocht van Sinterklaas. In 2011 kwam de acteur voor het laatst in het nieuws toen hij, ten gevolge van een longontsteking, een aantal weken in coma lag.


Piet Römer en Leen Jongewaard met 'Zeg Maar Dag Met Je Handje'.

Hof: Radicale moslim mag niet worden uitgezet

De radicale moslimgeestelijke Abu Qatada mag Groot-Brittannië niet worden uitgezet en naar zijn geboorteland Jordanië worden gebracht. Ondanks diplomatieke toezeggingen is de kans dat Qatada daar gemarteld zal worden groot en zijn kans op een eerlijk proces zeer klein. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag.

Qatada, die gezien wordt als de rechterhand van wijlen Osama bin Laden in Europa, is volgens de Britse overheid een bedreiging voor de nationale veiligheid. In Jordanië wordt de man gezocht voor terroristische activiteiten en is hiervoor bij verstek al veroordeeld tot levenslang.

Vrouw gooit frituurvet over buren en agenten

Een 51-jarige vrouw in Stratum heeft maandag uit haar raam lauwwarm frituurvet over haar 48-jarige onderbuurman en diens 62-jarige moeder gegooid. De twee agenten die op de melding reageerden werden eveneens met frituurvet besmeurd, waarop de vrouw werd aangehouden.

Een van de agenten kreeg frituurvet in haar gezicht en is voor behandeling naar een ziekenhuis gegaan. Ze liep geen brandwonden op en maakt het goed. Volgens politiewoordvoerder Reijnders is de aanleiding voor het incident onduidelijk. De onderbuurman heeft aangifte gedaan.

Voor de vrouw is een vervolgtraject in de hulpverlening geregeld. Reijnders zei dat er bij het afhandelen van de aangifte rekening wordt gehouden met de omstandigheden en de geestelijke vermogens van de vrouw.

Moeder met mes bedreigt kinderen in Tiel

Een 32-jarige vrouw uit Tiel is maandag aangehouden omdat ze een aantal kinderen had bedreigd met een mes. De jongens, die rond de tien jaar oud waren, zouden haar zoontje hebben gepest. Dat meldt de politie dinsdag.

Het zoontje van de vrouw had aan de Vijverlaan in de Gelderse plaats ruzie met een klasgenootje. Een andere jongen nam het voor dat klasgenootje op en stopte ijs in de nek van de zoon van de Tielse.

De jongen liep daarop naar huis om zijn moeder erbij te halen. Die bracht een mes mee dat ze op de kinderen richtte. Een van de jongens belde de politie, waarna de vrouw thuis werd aangehouden. Ze heeft bekend en is inmiddels weer op vrije voeten.

Guidetti lovend over Koeman

Feyenoord-aanvaller John Guidetti is zeer te spreken over zijn samenwerking met trainer Ronald Koeman. Volgens de spits haalt hij het beste in hem naar boven.

Koeman heeft de reputatie dat hij enige afstand van zijn spelersgroep houdt, maar volgens Guidetti is het tegendeel daarvan waar. "Jij hoort van andere jongens dat hij vaak een beetje afstand bewaart? Nee, joh! Helemaal niet! Niet richting mij tenminste. Hij zit me constant achter de vodden", zegt de Zweed tegen NUsport.

"Zeker in het begin was dat zo. Toen ik vier doelpunten had gemaakt, zei hij dat hij niet tevreden over me was. Dat ik beter kon", vervolgt Guidetti. "Zei ik: Ja maar trainer, ik heb er vier gemaakt in vier wedstrijden! Zei hij: Toch ben ik niet happy, je kunt beter. En hij had gelijk; ik kón ook beter."

De huurling van Manchester City laat verder weten dat hij enorm naar de prestaties van zijn trainer opkijkt als speler. "Ronald Koeman heeft altijd gelijk. Hij weet waar hij het over heeft. He's been there. Kijk hoeveel hij vroeger heeft gescoord als centrumverdediger, op het allerhoogste niveau!"

De aanvaller gaat zelfs nog een stapje verder en spreekt van een legende als hij het over zijn coach heeft. "Kom op man, hij is God! Niet normaal. Een legende. Iemand tegen wie je opkijkt. Als zo'n man wat zegt, luister je."

Duitse sociaal-democraat Martin Schulz voorzitter EP

Het Europees Parlement heeft dinsdag de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz tot voorzitter gekozen. Hij volgt de Pool Jerzy Buzek op, die geen nieuwe termijn ambieerde.

De SPD-politicus Schulz is al lange tijd leider van de Fractie van Socialisten en Democraten in het parlement. Hij wil grotere Europese integratie bewerkstelligen en meer politieke macht om de financiële crisis te helpen beteugelen.

Schulz werd in de eerste stemronde, waarin twee Britten, Nirj Deva en Diana Wallis, het tegen hem opnamen, verkozen.

In 2003 kwam Schulz in het nieuws toen de toenmalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi hem een ideale kandidaat voor de functie van bewaker van een concentratiekamp noemde. Berlusconi moest later excuses aanbieden.


Duitse sociaal-democraat Martin Schulz voorzitter EP (Foto: Novum)

NBC wil Ricky Gervais graag terug voor Globes

De Amerikaanse tv-zender NBC ziet Ricky Gervais graag een vierde keer de uitreiking van de Golden Globes presenteren. NBC-topman Paul Telegdy is tevreden over de uitzending van zondag. "Volgens mij was het een succes," zegt hij tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

"Het is heel stoer en dapper om drie jaar achter elkaar een show te presenteren waar zo op wordt gelet", aldus Telegdy. "Hij stond er, was zichzelf, had lol en de grootste sterren steunden hem." De Britse komiek heeft al aangegeven de uitreiking geen vierde keer aan elkaar te willen praten, maar vorig jaar zei hij ook al dat het de laatste keer was.

"Nee, deze keer ben ik er echt klaar mee," zei Gervais na afloop van de uitzending zondagnacht. "Drie is genoeg, dat vertelde Charlie Sheen me in ieder geval", grapt hij over de acteur die drie keer is gescheiden. Zondag keken 11,7 miljoen Amerikanen naar de uitreiking, ongeveer honderdduizend minder dan vorig jaar.

Niet iedereen is enthousiast over de presentatie van de 50-jarige Gervais. Naar eigen zeggen wordt de komiek 'bedreigd' door fans van Justin Bieber. "Ik vlucht de stad uit," twitterde de Brit maandag. "Bieber-fans zijn niet blij met me. Dit is eng." Later twitterde hij een foto van zichzelf met een puppy. "Oké, ik heb nu genoeg beveiliging tegen Bieber-fans."


NBC wil Ricky Gervais graag terug voor Globes (Foto: Novum)

The Artist grote favoriet Britse Bafta's

De film The Artist is met twaalf nominaties de grote favoriet voor de jaarlijkse prijzen van de British Association of Film and Television Arts (Bafta's). Het Britse spionagedrama Tinker Tailor Soldier Spy is met elf nominaties een goede tweede. Dat maakte de organisatie van de 'Britse Oscars' dinsdag bekend.

Beide films dingen mee voor beste film. Ook Drive, The Help en The Descendants zijn in de race in deze categorie.

Jean Dujardin uit The Artist mag het in de categorie beste acteur opnemen tegen Gary Oldman uit Tinker Tailor Soldier Spy. Ook Brad Pitt maakt kans op deze Bafta voor zijn rol in Moneyball, evenals George Clooney voor The Descendants en Michael Fassbender voor Shame.

De nominaties voor beste actrice zijn voor Bérénice Bejo uit the Artist, Meryl Streep voor The Iron Lady, Michelle Williams voor My Week With Marilyn, Tilda Swinton voor We Need to Talk About Kevin en Viola Davis voor The Help.

Regisseur Michel Hazanavicius heeft met zijn The Artist concurrentie van Tomas Alfredson voor Tinker Tailor Soldier Spy. Ook Martin Scorsese is met Hugo vertegenwoordigd, evenals Winding Refn met Drive, en Lynne Ramsay met We Need to Talk About Kevin.

De Bafta's worden 12 februari uitgereikt in het Royal Opera House in Londen. De prijzen zijn niet alleen een sterke stimulans voor veel Britse films, maar worden ook gezien als een belangrijke indicator voor de Oscars.


The Artist grote favoriet Britse Bafta's (Foto: Novum)

Invasie buitenaardse wezens populair in bioscopen

The Darkest Hour heeft afgelopen weekend de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De sciencefictionthriller in 3D over een invasie van buitenaardse wezens komt binnen bovenaan de bioscooplijst.


Nova Zembla was de op een na best bezochte film. Het 3D-spektakel van Reinout Oerlemans stijgt van plek vier naar twee. Mission: Impossible - Ghost Protocol met Tom Cruise completeert de top drie, net als een week geleden.

Robert Downey Jr. en Jude Law zijn met hun Sherlock Holmes: A Game of Shadows terug te vinden op de vierde plek. The Iron Lady staat op plaats vijf. De film over de Britse oud-premier Margaret Thatcher, vertolkt door Meryl Streep die een Golden Globe voor deze rol kreeg, is nieuw in de lijst.


Invasie buitenaardse wezens populair in bioscopen (Foto: Novum)

'Donnie Darko lijkt te veel op mijn leven'

Een Amerikaanse man heeft filmmaatschappij Twentieth Century Fox aangeklaagd wegens het schenden van zijn privacy. Hij vindt dat de film Donnie Darko uit 2001 te veel overeenkomsten vertoont met zijn leven. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Michael Charles Bertsch benoemt in zijn aanklacht enkele voorvallen uit de film waarin hij zijn eigen leven herkent. "Het gezin Darko heeft een lichtblauwe Ford Taurus. Mijn vader had precies dezelfde auto in dezelfde kleur. Donnie's zus heet Elizabeth, mijn zus ook. Op een gegeven moment staat er een zwarte Porsche 911 voor de deur geparkeerd, ik had destijds ook zo'n auto." Daarnaast heet Darko's vriendinnetje Gretchen. "Dat is een Duitse naam", gaat Bertsch verder. "Mijn verloofde woonde destijds in Duitsland en lijkt erg op haar."

Een van de sleutelscènes in de film toont hoe Donnie bijna geraakt wordt door een vallende vliegtuigmotor. "Ik werkte bij een bedrijf dat brokstukken van neergestorte vliegtuigen moest bergen", legt Bertsch in zijn aanklacht tegen het 'jatwerk' uit.

En hij ziet nog meer overeenkomsten. Net als Darko is Bertsch erg geïnteresseerd in numerologie, waarbij de symbolische verbanden tussen getallen worden bestudeerd. Darko zegt op het tijdstip 13.46 "Dit is mijn huis." Dat was het huisnummer van het pand waar Bertsch destijds woonde.

Bertsch klaagt ook de tv-series The X-Files en Burn Notice aan, beide ook van Fox. Zo zou de moord op de zus van het X-Files hoofdpersonage Fox Mulder wel erg lijken op de moord op zijn eigen zus en is zijn moeder een kettingroker, net als de moeder in Burn Notice. Bertsch beweert dat zijn telefoongesprekken zijn afgeluisterd door de makers van de series.

Twentieth Century Fox heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.


'Donnie Darko lijkt te veel op mijn leven' (Foto: Novum)

Gamers helpen racegamestudio met nieuw spel

Gamers kunnen Slightly Mad Studios, de makers van de racegame Need for Speed: Shift 2 Unleashed, helpen met de productie van een nieuw racespel. De gamestudio roept gamers en andere ontwikkelaars op hun ideeën te pitchen of te investeren in de productie van een racegame.

Vanaf tien euro krijgen gamers bepaalde voordelen. Zo kunnen zij het spel nu al spelen of wordt een auto in het spel vernoemd naar de donateur. Game-ontwikkelaars kunnen meewerken aan het spel en zo delen in de opbrengst.

Het ontbreekt Slightly Mad Studios aan geld, reden voor de gamestudio om dit project op te zetten. Door samen te werken met andere ontwikkelaars kan het bedrijf toch een racegame maken. De gamestudio noemt het spel voorlopig Project Cars.

Het is nog niet bekend wanneer Project Cars op de markt moet komen. De game wordt hoe dan ook gemaakt voor pc. Daarnaast overweegt Slightly Mad Studios de game te produceren voor bijvoorbeeld de Xbox 360 en de nog te verschijnen Wii U-spelcomputer van Nintendo.


Gamers helpen racegamestudio met nieuw spel (Foto: Novum)

[AO] Ivanovic volgende tegenstandster Krajicek

Michaëlla Krajicek moet het donderdag in de tweede ronde van de Australian Open opnemen tegen Ana Ivanovic. De voormalig nummer één van de wereld won dinsdag met 6-0 en 6-3 van de Spaanse Lourdes Dominguez Lino. Krajicek bereikte eerder op de dag ten koste van Kristina Barrois de volgende ronde. Ze is de enige Nederlandse troef die nog over is in het enkelspel.

Krajicek en Ivanovic stonden twee keer eerder tegenover elkaar. Beide ontmoetingen dateren uit 2006. In Linz won de Servische, in Hasselt trok Krajicek aan het langste eind. Ivanovic schopte het in 2008 tot de finale van de Australian Open. Momenteel bezet ze op de wereldranglijst de 22e plaats, Krajicek is de nummer 91.


Ivanovic volgende tegenstandster Krajicek (Foto: Novum)

NS haalt vijfhonderd reizigers uit kapotte trein

Door een defecte bovenleiding is dinsdagochtend een trein stil komen te staan bij Breukelen. De reizigers zijn geëvacueerd en met bussen naar station Schiphol gebracht. Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.

De stroom viel rond 09.15 uur uit. In het voertuig zaten vijfhonderd reizigers die meer dan een uur moesten blijven zitten in de stilstaande trein. Uiteindelijk konden zij met bussen en een andere trein hun weg richting Schiphol vervolgen.

Door de defecte bovenleiding is vertraging ontstaan op het traject Breukelen, Duivendrecht en Schiphol. De vertraging liep op tot een uur. De storing is volgens de zegsvrouw inmiddels verholpen.

[AO] Murray verder na stroeve start

Andy Murray heeft zich ondanks een stroeve start geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De als vierde geplaatste Brit verloor verrassend met 4-6 de eerste set van de Amerikaan Ryan Harrison, maar trok vervolgens met 6-3, 6-4 en 6-2 aan het langste eind.

De Duitser Philipp Petzschner kende geen mededogen met de debuterende Lukás Rosol. De Tsjech kon pas op 4-0 in de derde set voorkomen dat hij met een triple bagle naar huis werd gestuurd: 6-0, 6-0 en 6-2.

Google start voorlichtingscampagne over privacy

De vaak van privacyschendingen beschuldigde zoekmachinegigant Google start dinsdag in de Verenigde Staten met een voorlichtingscampagne over het belang van het beschermen van persoonlijke gegevens op internet. In grote landelijke dagbladen is advertentieruimte gekocht en in New York en Washington worden grote billboards opgehangen.

In de campagne geeft Google tips over online privacy en veilig surfen. Voor meer informatie wordt belangstellenden gevraagd een website te bezoeken. Onderwerpen zijn onder meer de bescherming van wachtwoorden en cookies, kleine stukjes computercode die websites helpen om bezoekers te lokaliseren en identificeren.

Google legt ook uit waarom bij het gebruik van zoekmachines het opslaan van persoonlijke interesses van gebruikers nuttig is. Volgens het internetbedrijf krijgt de gebruiker hierdoor meer relevante zoekresultaten.

Hoewel Google de campagne als een 'publieke dienst' ziet, vinden critici de actie onoprecht. De marktleider wordt juist verweten te veel persoonlijke informatie op te slaan. Bovendien zou Google niet voorzichtig genoeg omgaan met die gegevens. Zo lekten in 2010 de gegevens van gebruikers van de e-mailservice Gmail uit bij de lancering van een Twitter-kloon, genaamd Buzz. Ook oogstte Google dat jaar kritiek toen bleek dat het bedrijf bij het maken van foto's voor de dienst Google Streetview de gegevens had opgeslagen van open draadloze netwerken.

"Deze campagne zou moeten worden genomineerd voor een of andere prijs voor fictie", zegt de directeur van het Amerikaanse Centrum voor Digitale Democratie Jeff Chester. "Als er beoordelingen zouden worden gegeven voor het beschermen van privacy, zou Google een D-plus krijgen."

Grote brand in loods Zeeburg

Op een bedrijventerrein aan de Zuider IJdijk in Zeeburg heeft dinsadagmorgen een grote brand gewoed. Inmiddels is het vuur onder controle en de brandweer heeft rond 10.30 uur het sein brand meester gegeven.

In een van de twee loodsen waar de brand woedde hadden kunstenaars hun ateliers. Er waren zeven mensen aanwezig op het moment dat de brand uitbrak, één persoon moest met lichte brandwonden in het ziekenhuis verpleegd worden.

In de wijde omgeving waren grote rookwolken te zien en omwonenden meldden een enorme stank. Over de oorzaak van de brand en de geleden schade kan de brandweer nog geen uitspraken doen.

Auteur Phil Bosmans (89) overleden

De Vlaamse auteur Phil Bosmans is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Lannoo bekendgemaakt.

Van de Nederlandstalige edities van zijn boeken werden meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. Het boek Menslief, Ik Hou van Jou uit 1972 werd een bestseller. In Nederland en Vlaanderen ging het 850 duizend keer over de toonbank. In Duitsland werden twee miljoen exemplaren verkocht.

Bosmans, die ook pater was, richtte de Belgische tak op van de Bond Zonder Naam. De in Nederland opgezette beweging zet zich in voor reflectie, naastenliefde en maatschappelijke verandering. Bosmans maakte zich via de bond onder meer sterk voor ex-gevangen en hun slachtoffers, opvanghuizen voor vrouwen en zigeuners.

De auteur verzon ook slagzinnen voor de bond. Zo noemde hij het hart de 'krottenwijk' in de 'stad' die de moderne mens is.

Kwaliteit spoedeisende hulp meestal in orde

Ziekenhuizen zijn goed op weg met de kwaliteit van de spoedeisende hulp. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat 32 van de 33 onderzochte ziekenhuizen aan de minimale kwaliteitseisen voldoen. De inspectie vindt wel dat verdere verbeteringen nodig zijn, omdat de huidige normen een ondergrens zijn.

Volgens de inspectie zijn ziekenhuizen sinds de normen in 2009 werden opgesteld voortvarend aan de slag gegaan met kwaliteitsverbetering op de spoedeisende hulp. Wel zijn sinds de start van het onderzoek bij 28 ziekenhuizen maatregelen opgelegd. Vaak ontbrak een integraal kwaliteitssysteem of een zorgbeleidsplan.

De ziekenhuizen hebben de gebreken in de meeste gevallen meteen hersteld. Eén ziekenhuis, de Sionsberg in Dokkum, werd onder verscherpt toezicht gesteld. Het ziekenhuis heeft vervolgens zelf de spoedeisende hulp gesloten.

Voor het onderzoek werd een steekproef onder de bijna honderd ziekenhuizen gehouden. De instellingen die nu niet zijn getoetst moeten op basis van het onderzoeksrapport zelf de eigen spoedeisende hulpafdeling beoordelen.

Koeman verlengt contract bij Feyenoord

Ronald Koeman is ook volgend seizoen trainer van Feyenoord. De coach heeft met de clubleiding een principeakkoord bereikt over een contractverlenging voor een jaar, meldt Feyenoord op de clubsite. Koeman werd in juli vorig jaar aangesteld als opvolger van Mario Been en bezet met Feyenoord halverwege het seizoen de vijfde plaats in de Eredivisie.

Koeman gaf al eerder te kennen open te staan voor een langer verblijf in de Kuip. Maandag kwam partijen tot 'afspraken waar iedereen zich heel goed bij voelt', liet technisch directeur Martin van Geel weten. "Wij zijn bij Feyenoord bezig iets moois op te bouwen, daarbij is de hoofdtrainer de absolute sleutelfiguur en is continuïteit belangrijk. Het is mooi dat we er na een aantal sessies naar ieders tevredenheid uit zijn gekomen."

Volgens Van Geel gaat Koeman er met het nieuwe contract financieel behoorlijk op vooruit. "We zijn als club ver gegaan om deze toptrainer te houden, maar zijn absoluut binnen onze financiële grenzen gebleven. Hier is sprake van een deal waar iedereen content mee mag zijn."

Zieke Marco Borsato snel weer op de planken

De afgeblazen concerten van Marco Borsato worden eind januari en begin februari ingehaald. Dat maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend. De zanger moest vanwege griep drie concerten afzeggen.

De zanger staat 30 januari in Enschede, 6 februari in Den Haag en 13 februari in Utrecht. De oude kaarten zijn gewoon geldig en de aanvangstijden blijven ongewijzigd.

De zanger werd geveld door griep waardoor hij zijn concerten van zaterdag, zondag en maandag moest schrappen. Borsato liet maandag weten dat het niet erg opschiet met het herstel. "Naast rust, vitamines en een liefhebbende vrouw heb je ook een grote portie geduld nodig om de griep uit je lijf te krijgen."

Qube winstgevend na vier dagen

Binnen vier dagen hebben twaalfduizend gamers een exemplaar van de puzzelgame Qube gekocht. Hiermee heeft gamestudio Toxic Games genoeg exemplaren verkocht om een lening van negentigduizend dollar terug te kunnen betalen. Dat heeft investeerder Indie Fund maandag bekendgemaakt.

Indie Fund is opgezet door onafhankelijke game-ontwikkelaars, onder wie Jonathan Blow, Kellee Santiago en Nathan Vella. Het fonds ondersteunt beginnende ontwikkelaars met de productie van hun eerste spel. De investeringsgroep vraagt relatief weinig rente en wil game-ontwikkelaars stimuleren hun tweede productie zelf te financieren.

In Qube moeten spelers blokken bewegen om de uitgang te bereiken. Het spel is alleen beschikbaar voor de pc.


Qube winstgevend na vier dagen (Foto: Novum)

Nintendo goes retro

Nintendo gaat binnenkort retrofans heel erg blij maken met een aantal 'nieuwe games' voor de Wii en Nintendo 3DS/DS. In totaal zullen er drie games beschikbaar zijn via Wii-winkelkanaal of de Nintendo eShop: Prince of Persia, Come On! Heroes en 40-in-1 Explosive Megamix.

Bezitters van een Nintendo 3DS of Nintendo DSi kunnen ook genieten van 40 spellen in één pakket genaamd 40-in-1 Explosive Megamix. Met Sudoku, Match 3, Cooking en vele andere spellen, zijn er minigames voor iedereen. Deze week verschijnt ook Come On! Heroes, een klassiek ‘tower defence'-spel waarin je snel en strategisch moet denken om een rijke erfgename uit handen te houden van hordes plunderende helden.

De prijzen voor deze games zijn:

  • Prince of Persia (3DS): 5 euro (eShop)
  • 40-in-1 Explosive Megamix (3DS, DSi): 8 euro (eShop) of 800 DSi-punten (DSi Shop)
  • Come On! Heroes: 2 euro (eShop) of 200 DSi-punten (DSi Shop)
  • Prince of Persia (Wii): 800 Wii-punten

Record aantal deelnemers Q-School PDC

Toon Greebe, Leon de Geus, Edwin Max, Ryan de Vreede, Mike Nissen, Richard van Zijtveld en 305 andere darters zullen vanaf donderdag een gooi doen naar één van de 25 tourkaarten van de PDC tijdens de Qualifying School in Wigan. 

Het is voor het derde jaar dat de Q-School wordt georganiseerd en nog nooit hebben zoveel spelers zich ingeschreven om een kaart te bemachtigen. Een tourkaart geeft recht het spelen van alle Player Championhips bij de PDC. 

Tussen de 311 spelers zitten enkele bekende namen. Drievoudig WK-finalist Peter Manley zal een gooi doen om een tourkaart te krijgen. Hij kampte de laatste jaren met hartproblemen waardoor hij weinig heeft gespeeld. Ook voormalig WK-finalist Kirk Shipard en oude top-32 spelers Barrie Bates,Alex Roy & Kevin McDine zullen een poging wagen om een tourkaart te bemachtigen. 

De top 64 spelers op de wereldranglijst na het Ladbrokes wereldkampioenschap 2013 zijn automatisch verzekerd van een tourkaart, op Devon Petersen na die zich voor een jaar heeft teruggetrokken vanwege een armblessure. Ook veertig tourkaarthouders van de Qualifying School 2012 zien we terug op de vloertoernooien, evenals Scandinavië Order of Merit winnaar Jarkko Komula en hoogste ongeplaatste spelers op de Youth Tour Order of Merit Chris Aubrey en Josh Payne.

De Qualifying School duurt uit vier dagen op iedere dag zal er een knock-out toernooi gespeeld worden. De vier halve finalisten per dag zullen een tourkaart krijgen. Daarnaast verdienen alle spelers voor iedere dag dat ze spelen punten. Van deze punten wordt een ranglijst gemaakt en de spelers die de meeste punten verzamelen krijgen ook een Tourkaart.

Meer Chinezen in steden dan op platteland

Voor het eerst in de geschiedenis van China wonen er meer mensen in steden dan op het platteland. Dat heeft het Nationaal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekendgemaakt.

Van de 1,34 miljard zielen tellende bevolking woonde eind 2011 51,27 procent in steden. Dat is een toename van 1,32 procentpunt ten opzichte van 2010. In de cijfers zijn ook 252,78 miljoen gastarbeiders meegenomen. In China zijn inwoners verplicht zich te registreren als stadsbewoners of bewoners van het platteland.

Sommige regio's in China hebben plattelandsbewoners gevraagd om naar de stad te verhuizen. In ruil daarvoor moeten de plattelandsbewoners hun claim op landbouwgrond opgeven. Van het aanbod werd weinig gebruikgemaakt.


Meer Chinezen in steden dan op platteland (Foto: Novum)

[AO] Haase onderuit tegen Roddick

Robin Haase is net als vorig jaar op de Australian Open uitgeschakeld door Andy Roddick. De Hagenaar ging in Melbourne in de eerste ronde met 3-6, 4-6 en 1-6 kansloos onderuit tegen de als vijftiende geplaatste Amerikaan.

Haase maakte in de eerste set nog wel een break achterstand ongedaan, maar wist vervolgens niet door te drukken. Na ook de tweede set ingeleverd te hebben, leek het geloof in een goede afloop bij de Nederlander te zijn verdwenen. Gehinderd door een pijnlijke rechterknie bewoog de nummer 53 van de wereld steeds moeizamer over de baan en ging de wedstrijd als een nachtkaars uit.

Vorig jaar troffen Haase en Roddick elkaar in de derde ronde. Ondanks het winnen van de openingsset, ging de Nederlander toen in vier sets onderuit.

Door de uitschakeling van Haase is de Nederlandse inbreng in het enkelspel gereduceerd tot Michaëlla Krajicek. Zij wist vandaag de Duitse Kristina Barrois te verslaan en zo door te gaan naar de tweede ronde. Arantxa Rus en Jesse Huta Galung gingen gisteren in de eerste ronde al onderuit.

Pensioenleeftijd opgelopen tot boven de 63 jaar

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse werknemers met pensioen gaan is in 2011 verder opgelopen. De pensioenleeftijd kwam gemiddeld uit op 63,1 jaar, terwijl deze vorig jaar nog op 62,7 lag. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tussen 2000 en 2006 lag de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gingen steeds rond de 61 jaar. Sinds 2007 is de pensioenleeftijd gestegen doordat de overheid vervroegd met pensioen is gaan ontmoedigen.

Het CBS constateert dat het aandeel werknemers dat 65 jaar of ouder is op het moment van pensionering hierdoor in de laatste vijf jaar is verdubbeld tot dertig procent in 2011.

Tegelijkertijd is het aandeel dat bij pensionering jonger is dan zestig jaar fors afgenomen. In 2006 was 28 procent van de werknemers die stopten met werken jonger dan 60 jaar. Momenteel is dat slechts zes procent.

In de bouw en bij de overheid gaan werknemers het vroegst met pensioen, met 62,2 jaar. De hoogste gemiddelde pensioenleeftijd vond het CBS in de cultuur- en milieugerelateerde banen, overige dienstverlening en in de landbouw en visserij.

Vorig jaar gingen ruim 75.000 Nederlanders met pensioen. Tien jaar geleden schommelde het aantal nieuwe gepensioneerden nog rond de zestigduizend.

Kubica heeft ziekenhuis alweer verlaten

Robert Kubica heeft na een operatie het ziekenhuis in het Italiaanse Mantua alweer verlaten en is vertrokken naar zijn huis in Monaco om te herstellen. De Formule 1-coureur gleed vorige week uit over ijs en brak hierbij zijn rechter scheenbeen opdezelfde plaats als vorig jaar bij zijn rallyongeval.

De artsen in het ziekenhuis hebben met een operatie ervoor gezorgd dat het bot niet meer kan verschuiven en hebben deze met een pin vastgezet. Ook werd er geconstateerd dat de vorige keer het bot niet goed aan was gegroeid omdat de Pool vanwege zijn andere verwondingen lang in bed heeft moeten liggen.

De coureur zal nu twee tot drie weken rust moeten houden voordat hij de training weer op kan gaan pakken. Het lijkt er op dat zijn hersteltijd hiermee niet verlengd zal worden omdat het wachten is op de aangroei van de zenuwen in zijn rechterarm en -hand. Het voltooien van dit proces kan nog wel enkele maanden gaan duren.

NeverDead vergelijkingsvideo voor 360 en PS3

NeverDead staat op het punt van uitkomen en als je nog niet weet of je de game op PlayStation 3 of Xbox 360 moet gaan kopen, kun je even de onderstaande video bekijken om je te helpen bij deze keuze.

NeverDead is een third person shooter waarin je een onsterfelijk persoon speelt. Hoe dat precies werkt, kun je lezen in onze preview die geschreven is na de GamesCom in augustus.

Naast de vergelijkingsvideo zijn ook de eerste tien minuten van de game te bekijken. Let hierbij op dat er mogelijk spoilers in de video te zien zijn en je niet moet kijken als je daar gevoelig voor bent. Deze video is gemaakt met de PlayStation 3-versie van de game.

FIA past DRS-zones aan

Autosportfederatie FIA zal voor het Formule 1-seizoen de DRS-zones aan gaan passen. In een zone heeft een coureur door de achtervleugel open te klappen meer kans om zijn voorligger in te halen. Net zoals bij de introductie in 2011 moet het verschil tussen twee coureurs op het meetpunt minder dan een seconde bedragen.

Hoewel er kritiek was dat DRS inhalen te makkelijk zou maken is het systeem geprezen omdat het spektakel in de Formule 1 toe is genomen. Deze winter is het systeem kritisch tegen het licht gehouden en is er binnen de FIA besloten om de regels hetzelfde te houden, maar wel aanpassingen te doen door enkele zones juist langer of korter te maken.

Tijdens de Grand Prix van Australië zal er een tweede zone bij gaan komen, terwijl in Valencia en Canada de tweede zone zal gaan verdwijnen. De enig overblijvende zone in Valencia zal wel verlengd gaan worden. Ook op andere banen wordt kritisch naar de lengte van de zones gekeken.

Open bèta voor Guild Wars 2 in voorbereiding

ArenaNet is gestart met voorbereidingen voor een open bètaversie van Guild Wars 2. Dit heeft ArenaNets Guild Wars 2-schrijfster Angel Leigh McCoy gezegd in een interview met Nevermet Press. Het spel draait sinds half december een gesloten bèta.

"Planning has begun for an Open Beta. It's all extremely exciting, and the game is coming along smashingly", aldus McCoy. Er is nog geen geplande datum voor de open bèta.

"It really is like magic when it all starts coming together and you see what an enormous accomplishment you've contributed to", zegt McCoy in het interview. Met een open bèta in voorbereiding lijkt het voor zich spreken dat het spel bijna af is.

Schaapscheerders willen sport op Spelen

De Nieuw-Zeelandse Federatie van Boeren wil dat het scheren van schapen in competitieverband een olympische sport wordt. Een woordvoerster van de federatie zei dinsdag dat de schaapscheerders een atletische topprestatie leveren en dat de sport daarom internationale erkenning verdient.

Woordvoerster Jeanette Maxwell van de Nieuw-Zeelandse federatie liet weten dat schaapscheerders bij een wedstrijd in een periode van 8 uur tot 700 schapen scheren. Ze vergeleek die prestatie met het rennen van twee marathons.

Volgens Nieuw-Zeelandse statistieken zijn er in Nieuw-Zeeland ongeveer 40 miljoen schapen op een bevolking van 4,4 miljoen mensen.

Schaapscheerders willen sport op Spelen
Schaapscheerders willen sport op Spelen (Foto: ANP)

'Breuken voor Guesdon en Roelandts na valpartij'

De door André Greipel gewonnen eerste etappe van de Tour Down Under werd in de slotfase ontsiert door een valpartij. Enkele renners moesten een kilometer voor de streep uitwijken voor een vrouwelijke fan, waarna twintig renners tegen de vlakte gingen. Frédéric Guesdon en Jürgen Roelandts lijken de grootste slachtoffers.

Bij de Fransman Guesdon is in het ziekenhuis een gebroken heup geconstateerd. Roelandts, uitkomend voor het Lotto-Belisol van winnaar Greipel), is ook naar het ziekenhuis afgevoerd. Bij hem wordt gevreesd voor een schouderbreuk.

Naast deze twee renners kwamen ook Wouter mol, Kenny van Hummel, Adam Blyth, Robbie McEwen en Heinrich Haussler ten val. Bij de laatst genoemde wordt nog bekeken of hij zijn sleutelbeen heeft gebroken.

Zes miljoen custom levels voor LittleBigPlanet

De drie LittleBigPlanet-spellen van Media Molecule hebben een bijzondere mijlpaal bereikt. Spelers hebben bij elkaar zes miljoen custom levels gemaakt in LittleBigPlanet, LittleBigPlanet 2 en LittleBigPlanet PSP.

Volgens de ontwikkelaar zijn van de totale zes miljoen levels er tweeënhalf miljoen gecreëerd in het jaar na de release van LittleBigPlanet 2. Bij de twee PlayStation 3-spellen worden per week tot ongeveer 40.000 levels gemaakt door de spelers.

'Banken willen hypotheekrenteaftrek afbouwen'

Het kabinet moet de hypotheekrenteaftrek afbouwen. Dat vinden de twee grootste kredietverleners, ING en Rabobank, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. De banken hebben ieder een eigen voorstel voor een overgangsregeling op tafel gelegd bij de Nederlandse Vereniging van Banken, schrijft de krant op basis van ingewijden.

De onzekerheid over de renteaftrek zou volgens de banken een van de belangrijkste oorzaken zijn dat de huizenmarkt op slot zit. Voorzitter van de NVB Boele Staal zei maandag op de nieuwjaarsreceptie van de bankensector dat de vereniging 'zonder taboes en blokkades' over 'noodzakelijke hervormingen' op de huizenmarkt wil praten.

De Rabobank wil volgens de krant dat de aftrek alleen gaat gelden voor annuïteitenhyoptheken en niet voor varianten als de spaarhypotheek of de aflossingsvrije hypotheek. ING wil dat de regeling over dertig jaar in één klap wordt afgeschaft. Iemand die volgend jaar een hypotheek neemt, heeft dan dus nog 29 jaar aftrek.

Een reeks economen heeft al gezegd dat de huidige regeling niet vol te houden is. Het kabinet heeft echter beloofd de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten. De PVV dreigde eerder met nieuwe verkiezingen als aan de aftrek wordt getornd.

De banken zijn niet bang dat de afbouw van de aftrek tot grote prijsdalingen leidt. "In het overgrote deel van de gevallen blijven mensen gewoon in hun huis wonen en zal het probleem er langzaam uitgroeien", zegt Staal. Ook hopen de banken dat mensen sneller een huis kopen als er duidelijkheid over de regeling is.

De politiek moet volgens Staal een knoop doorhakken. "Niemand gelooft dat de hypotheekrenteaftrek na dit kabinet ongemoeid blijft en regeren is vooruitzien."

Politiechef Rotterdam gepakt voor rijden met drank

Politiecommissaris Jan Hoogstraten van het korps Rotterdam-Rijnmond is tijdens de jaarwisseling beschonken achter het stuur betrapt. Hij had vier keer zoveel alcohol in zijn bloed als is toegestaan. Dat bevestigt een politiewoordvoerder dinsdag na een verhaal hierover in de Volkskrant en De Telegraaf.

Tegen de commissaris wordt een intern onderzoek opgestart. Woensdag moet hij voor de politierechter verschijnen.

De commissaris liep met zijn echtgenote van een feestje naar huis toen zij op straat ten val kwam. De commissaris besloot niet op hulp te wachten en haalde driehonderd meter verderop zijn auto om haar naar een ziekenhuis te brengen. Eenmaal terug hadden twee agenten zich al over zijn vrouw ontfermd. Toen zij alcohol bij de commissaris roken lieten ze hem blazen.

Na de aanhouding zijn korpschef Frank Paauw, burgemeester Ahmed Aboutaleb, de hoofdofficier van justitie en de ondernemingsraad direct op de hoogte gebracht. Het overige personeel kreeg het kort daarop via een interne mail te horen. Die mail lekte maandag uit.

Hoogstraten was niet in functie toen hij werd betrapt. De commissaris is al jaren in dienst bij de politie en zou een onberispelijke staat van dienst hebben. De laatste jaren was hij eindverantwoordelijk voor grote activiteiten zoals de start van de Tour de France in 2010.

Arsenal doet zoon Van Persie aanbieding

Arsenal heeft het pas 5-jarige zoontje van aanvaller Robin van Persie gevraagd om bij de Londense club te komen voetballen. Het is echter maar de vraag of dit ook zal gebeuren.

"Om eerlijk te zijn heeft hij erg veel talent", zegt vader Robin van Persie over zijn zoontje Shaqueel. "Ik zie een heleboel dingen van mezelf in hem terug, hij heeft een goede coach boven zich staan", aldus de Oranje-international tegen The Guardian.

"Arsenal heeft nu een paar keer gevraagd of hij wil komen voetballen, maar op dit moment heeft hij het goed naar zijn zin bij zijn huidige club. Net als ik is Shaqueel gevoelig voor een goede sfeer bij een club", vergelijkt Van Persie.

Volgens de oud-Feyenoorder kan zijn zoontje meer sporten dan alleen voetbal. "Golf vindt hij ook leuk om te doen. Momenteel krijgt hij lessen en spelen we soms tegen elkaar. Hij heeft een goede swing en soms wint hij zelfs van mij!", besluit de aanvaller.

[AO] Krajicek naar tweede ronde

Michaella Krajicek heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De Nederlandse tennisster wist in twee sets af te rekenen met de Duitse Kristina Barrois; 6-3 en 7-6 (13).

Krajicek kwam rap op een 1-3 achterstand tegen de nummer 87 van de wereld, maar wist deze nog om te buigen in de setwinst. In de tweede set ging het gelijk op, waarna een tiebreak een logisch gevolg was. Daarin nam de nummer 91 van de wereld een 5-1 voorsprong, maar deze gaf Krajicek weer even snel weg.

Daarna moest Krajicek nog vijf setpunten wegwerken, om uiteindelijk zelf op haar vierde wedstrijdpunt toe te slaan. In de volgende ronde treft Krajicek de winnares van de partij tussen Lourdes Dominguez Lino en Ana Ivanovic. Gisteren werd Aranxta Rus uitgeschakeld in de eerste ronde.

Goossens: "Feyenoord fantastische stap"

N.E.C.-middenvelder John Goossens maakt komende zomer de overstap van Nijmegen naar Rotterdam. Feyenoord legde Goossens onlangs voor vier jaar vast.

In gesprek met De Telegraaf laat Goossens weten dat hij enorm uitkijkt om in Rotterdam aan de slag te gaan. "Feyenoord is een van de grootste clubs van Nederland. Als ik de kans krijg om in De Kuip te mogen spelen, vind ik dat al een prachtige stap in mijn carrière", aldus Goossens.

De linkspoot kon in een eerder stadium ook naar Swansea City in de Premier League, maar Goossens achtte die stap te groot. Hierna klopte Feyenoord aan bij de middenvelder en Goossens hapte direct toe en bereikte maandag een akkoord met de Stadionclub.

De weg die de Rotterdammers sinds afgelopen zomer zijn ingeslagen bevalt Goossens wel. "De spelers ontwikkelen zich onder Ronald Koeman, gehuurde spelers hebben het naar hun zin, de trainer voelt zich er thuis en een speler als Ruud Vormer wil ook al naar Feyenoord omdat hij het ziet zitten in de club."

Kritiek op therapievergoeding voor 'zondige' homo's

Medische organisaties zijn het er niet mee eens dat verzekeraars een therapie moeten vergoeden waarbij homo's zouden kunnen leren hun 'zondige' geaardheid te onderdrukken. De christelijke homotherapie is volgens hen ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk, schrijft Trouw dinsdag.

De organisatie die de therapie aanbiedt, Different, is een erkende instelling voor zwaardere geestelijke gezondheidszorg. Daarom kunnen verzekeraars niet weigeren de therapie te vergoeden. Directeur van het Nederlands Instituut van Psychologen Hans van Eck vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de zaak moet onderzoeken.

Hij vindt dat een psycholoog er nooit in mee mag gaan als de vraag van een patiënt 'volstrekt irreëel' is. "Van een psycholoog mag je verwachten dat zijn interventies een wetenschappelijke basis hebben."

Artsenorganisatie KNMG wijst er in de krant op dat een therapie waarbij de patiënt moet onderdrukken wie hij is, zelfs schadelijk kan zijn. "Een arts mag geen therapie geven die niet werkt", zegt directeur beleid Lode Wigersma. Volgens hem is er geen enkel bewijs dat een therapie helpt homoseksualiteit te onderdrukken.

Ook zorgverzekeraars willen de therapie niet vergoeden. "Maar wij zijn wettelijk verplicht om de rekeningen die deze cliënten insturen uit te keren", zegt een woordvoerder van Achmea in de krant.

Homo's die door de afwijzing van geloofsgenoten geestelijk in de problemen komen, kunnen worden doorverwezen naar Different, onderdeel van de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks. Volgens Different is homoseksualiteit geen geaardheid, maar een behandelbare 'gerichtheid'.


Kritiek op therapievergoeding voor 'zondige' homo's (Foto: Novum)

Wetenschapper ontdekt 'verloren gewaande' Darwin-fossielen

Een Britse wetenschapper heeft tal van fossielen gevonden die onder anderen door Charles Darwin zijn verzameld, maar vervolgens meer dan 150 jaar verloren werden gewaand. Dat heeft de vinder, Howard Falcon-Lang, paleontoloog aan de Universiteit van Londen, dinsdag gezegd.

Falcon-Lang stuitte op de fossielen toen hij zijn nieuwsgierigheid botvierde op een oude houten vitrinekast in een 'donker hoekje' in de spelonken van de British Geological Survey. In de kast lagen glazen platen met de fossielen. Hij bescheen een glasplaat met zijn zaklamp en zag dat bij een van de fossielen 'C. Darwin Esq.' stond.

"Het duurde even tot het tot me doordrong dat het Darwins handtekening was", zei de paleontoloog. Zijn adem stokte in zijn keel. "Lieve hemel, wat een ontdekking", schoot het door hem heen.

Falcon-Lang vond in totaal 314 glasplaten. De fossielen zijn gevonden door Darwin en andere leden van zijn wetenschappelijke vriendenkring, onder wie de botanist John Hooker en Darwins mentor John Henslow.

De eerste glasplaat die Falcon-Lang uit de kast trok bevat fossielen die door Darwin zijn verzameld tijdens zijn beroemde reis op de HMS Beagle, een expeditie die de basis vormde voor Darwins latere werk aan de evolutieleer.

Volgens Falcon-Lang biedt de vondst nieuwe aanknopingspunten om meer te leren over een periode waarvan wetenschapshistorici dachten dat zij die goed kenden.

De verzameling is aangelegd door Hooker toen hij in 1846 voor de BGS werkte. Het gaat om fossielen van stukjes hout en planten die tot dunne plakjes zijn gezaagd en aan glazen plaatjes zijn bevestigd om ze onder de microscoop te bestuderen. Sommige glasplaten zijn vijftien centimeter lang.

"Hoe deze dingen zo lang aan het oog onttrokken konden zijn is een mysterie", zei Falcon-Lang. Mogelijk komt dat doordat Darwin in 1846 nog niet heel bekend was, waardoor de verzameling niet de 'juiste curatoriële zorg' heeft gekregen, aldus de paleontoloog.

Volgens de Universiteit van Londen zijn de fossielen 'verloren' geraakt, omdat Hooker deze niet in het 'fossielenregister' heeft genummerd. In 1851 werden de fossielen overgebracht naar het Museum van Toegepaste Geologie in Piccadilly voordat ze in 1935 in het Geologisch Museum van South Kensington werden ondergebracht. Vijftig jaar later keerden ze terug in het hoofdkantoor van de BGS in Nottingham.

De ontdekking werd al in april vorig jaar gedaan, maar het heeft lang geduurd om de herkomst van de glasplaten te achterhalen en alle fossielen te fotograferen, zei Falcon-Lang. De foto's worden vanaf dinsdag in een nieuwe online museumtentoonstelling aan het publiek getoond.

Falcon-Lang hoopt dat zijn ontdekking tot interessante wetenschappelijke artikelen leidt. "Er zitten ware juweeltjes in deze verzameling die nog een bijdrage aan de wetenschap kunnen leveren."

Politie beëindigt twee gijzelingen in een nacht

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond heeft maandagnacht in een halfuur tijd twee verschillende gijzelingen beëindigd. Dat gebeurde in Hellevoetsluis en in Hoogvliet, meldt de politie.

Na een verzoek van medewerkers van de geestelijke gezondheidszorg gingen twee agenten rond middernacht naar de woning van een 55-jarige man aan de Orion in Hellevoetsluis. Tijdens het gesprek met de agenten werd de man volgens de politie erg agressief. Hij sloeg de deur dicht en trok zijn vrouw, die naar buiten wilde, ruw mee naar de woonkamer.

De agenten wilden de deur forceren, maar zagen toen dat hij iets tevoorschijn haalde dat leek op een dubbelloops jachtgeweer. Hij dreigde daarmee door de ruit te schieten. Daarom werden een onderhandelaar en een arrestatieteam ingezet.

De onderhandelaar wist de vrouw via de telefoon naar een veilige plek in de woning te dirigeren. Daarna heeft het arrestatieteam de inmiddels gekalmeerde man rond 03.00 uur overmeesterd. Zijn wapen bleek nep te zijn.

Een kwartier later werd een einde gemaakt aan een gijzeling in een woning aan de Horsweg in Hoogvliet. Rond middernacht had een vrouw gebeld omdat zij en haar 3-jarige kind al sinds zaterdag werden vastgehouden in de woning van haar 30-jarige ex. Omdat hij een vuurwapen zou hebben, werd een arrestatieteam ingeschakeld.

De man werd rond 03.15 uur overmeesterd. De politie meldt niet of een wapen is gevonden. Een andere man in de woning is ook aangehouden. De politie onderzoekt nog wat hij met de zaak te maken heeft. Bij beide gijzelingen raakte niemand gewond.

De Breij denkt aan werken buiten schijnwerpers

Claudia de Breij wil later niet achter achter de geraniums zitten. De 36-jarige cabaretière wil ook op haar oude dag haar creativiteit kwijt, maar wel buiten de schijnwerpers.

"Ik denk dat ik nooit helemaal stop met iets maken", vertelde De Breij maandagavond in het tv-programma 24 Uur Met... "Ik denk dat ik uiteindelijk wel alleen maar ga schrijven. Dat ik ergens alleen maar ga zitten tikken uit beeld. Maar ik wil voorlopig wel in beeld."

De cabaretière doet het momenteel rustig aan. Ze stelde onlangs haar nieuwe tournee uit om bij te komen van een heftig jaar. "Natuurlijk voelt dat als een nederlaag", geeft De Breij toe aan Wilfried de Jong.

Greipel wint eerste etappe Tour Down Under

André Greipel heeft de eerste etappe van de Tour Down Under gewonnen. De Duitser van Lotto Belisol was in de massasprint net te snel voor Alessandro Petacchi. Er was een fotofinish nodig om de winnaar aan te wijzen.

Er waren lang vier man vooruit tijdens de eerste etappe van de eerste ProTour-wedstrijd van het jaar. De kopgroep wist echter geen stand te houden, waarna een massasprint volgde. Deze werd ontsierd door een massale valpartij op één kilometer voor de streep, waarbij bijna heel de GreenEDGE-formatie lag. Ook Heinnrich Haussler lag er weer bij en die leek last te hebben van zijn sleutelbeen.

In de sprint versloeg Greipel Petacchi op de streep, terwijl Fabio Sabatini derde werd. Greipel is uiteraard ook de eerste leider in Australië. Wilco Kelderman was de beste Nederlander op de 75e plaats.

Wikipedia gaat 24 uur op zwart

De online encyclopedie Wikipedia gaat woensdag 24 uur uit de lucht. Oprichter Jimmy Wales maakte de actie maandagavond laat bekend. Wikipedia is het niet eens met aanstaande Amerikaanse antipiraterijwetgeving.

"Waarschuwing voor studenten! Doe je huiswerk op tijd. Wikipedia demonstreert woensdag tegen een slechte wet", twitterde Wales. Vooral de Engelstalige pagina's van de encyclopedie zullen naar verwachting last hebben van de actie. Wikipedia werkt nog aan de details van de actie.

Het Huis van Afgevaardigden buigt zich op het moment over de zogeheten Stop Online Piracy Act (SOPA). De Senaat kijkt naar de Protect IP Act (PIPA). De wetgeving is bedoeld om toegang tot buitenlandse sites te blokkeren, als die gestolen of illegale content aanbieden.

Internetgiganten als Twitter, Yahoo en Google maken zich net als Wikipedia zorgen over deze wetten. In een open brief schreven de oprichters van deze bedrijven eerder dat de Amerikaanse overheid de macht krijgt om het internet te censureren "op eenzelfde manier als China, Maleisië en Iran".

"We dringen er bij het Congres op aan om goed na te denken voordat de regels die het fundament zijn voor het internet worden aangepast", aldus de brief. "Laten we toekomstige generaties ondernemers en oprichters dezelfde kansen geven die wij hebben."

De wetsvoorstellen hebben wel de steun van onder meer filmmakers, de muziekindustrie, softwarebedrijven en de Amerikaanse kamer van koophandel.

Het door vrijwilligers gevulde Wikipedia bestaat 11 jaar. Er zouden meer dan 20 miljoen artikelen in 282 talen op de site staan. Wikipedia stelt de grootste encyclopedie in de geschiedenis te zijn.

Eén op drie ontmaagdingen onverwacht

Voor veel jongeren komt de eerste keer seks onverwacht. Zij beschermen zich daardoor vaak minder goed tegen soa's en zwangerschappen. Dat zegt Soa Aids Nederland, dat het seksuele gedrag van achtduizend jongeren onder de 25 jaar onderzocht.

Van de jongens kwam bij 38 procent de eerste keer onverwacht. Bij meisjes ligt dat aantal op 31 procent. Veel van de jongeren ervaren hun ontmaagding niet altijd prettig. Of de eerste keer geslaagd was, verschilt sterk. Een op de twintig jongens vond zijn eerste keer geen succes. Bij meisjes is dat maar liefst een op de vier.

Soa Aids Nederland noemt dat opvallend, omdat veel jongens 'het laten genieten van de ander' juist als reden noemen voor seks. Van de meisjes zegt 29 procent spijt te hebben van haar eerste keer, tegenover 16 procent van de jongens. Meer dan de helft van hen wilde liever wachten met hun eerste keer.

Gemiddeld hebben jongeren voor het eerst geslachtsgemeenschap als ze 17,1 jaar oud zijn. Dat is nagenoeg hetzelfde als zeven jaar terug. Ook beschermt het merendeel van de ondervraagden, net als in 2005, zich goed tegen soa's.

Winnaars FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakten drie mensen kans op een The Black Eyed Peas Experience-T-shirt in maat M! Het enige wat je moest doen om kans te maken was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Uit hoeveel nummers bestaat de originele tracklist (non-DLC) van de Xbox 360-versie van deze game? Het antwoord is dertig.

De gelukkigen die de prijs in de brievenbus mogen verwachten zijn Roovers, nogeenoudebekende en Boki01. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

[AO] Publiekslievelinge Stosur uitgeschakeld

De Australian Open is één van zijn publiekslievelingen van het toernooi kwijtgeraakt bij de vrouwen. De als zesde geplaatste Samantha Stosur kon in de Rod Laver Arena niet winnen van Sorana Cirstea, die 59e staat op de wereldranglijst; 6-7 (2) en 3-6.

Stosur is de winnares van de US Open van 2011, maar van die status was weinig te merken tijdens de partij. Haar service was te matig en ook was Cirstea sterk aan het net. De Roemeense kreeg ook veel meer kansen op een break (12 om 6). In de volgende ronde treft Cristea de winnares van de partij tussen Alison Riske en Urszula Radwanska.

[AO] Dikke zeges Kvitová en Sharapova

Petra Kvitová en Maria Sharapova hadden beide weinig moeite om de tweede ronde van de Australian Open te bereiken. De Tsjechische Kvitová, nummer twee van de plaatsingslijst en winnares van Wimbledon in 2011, kwam nog wel 0-2 achter tegen Vera Doesjevina, maar won vervolgens twaalf games op een rij; 6-2 en 6-0.

Sharapova hoefde nog minder games af te staan tegen haar opponente Gisela Dulko. De Argentijnse wist slechts één game af te snoepen bij de Russische; 6-0 en 6-1. Dik twee jaar geleden was Dulko op Wimbledon nog te sterk geweest voor de nummer vier van de wereld, maar dit keer wist ze er geen wedstrijd van te maken.

[AO] Djokovic, Ferrer zonder problemen verder

Novak Dokovic heeft zonder problemen de tweede ronde bereikt van de Australian Open. De Serviër, die indrukwekkend goed speelde, liet geen spaan heel van Paolo Lorenzo; 6-2, 6-0 en 6-0.

Lorenzi (108e van de wereld) nam een 1-2 voorsprong in de eerste set, maar verloor vervolgens zeventien games op een rij tegen de nummer één van de wereld. In de tweede ronde treft Djokovic de Colombiaan Santiago Giraldo.

Ook David Ferrer kende weinig problemen in de eerste ronde. De Spanjaard, nummer vijf van de plaatsingslijst, versloeg de Portugees Rui Machado met 6-1, 6-4 en 6-2. Hij treft in de volgende ronde Ryan Sweeting.

Ook onbeschadigde sluisdeur Eefde verwijderd

Ook de onbeschadigde sluisdeur in het Gelderse Eefde is maandag gedemonteerd. Onder toeziend oog van TNO is de zogeheten bovendeur aan Twentse zijde maandag voor onderzoek verwijderd. Dat meldt Rijkswaterstaat, dat probeert te achterhalen hoe begin deze maand een sluisdeur naar beneden kon komen.

De sluisdeur die maandag werd gedemonteerd heeft vrijwel dezelfde constructie als sluis die op 3 januari viel. Mogelijk biedt onderzoek naar de bovendeur informatie over de oorzaak van het ongeluk.

Uit onderzoek was al eerder gebleken dat de stalen funderingen waarop de tandwielkasten rusten door de val zijn verbogen. De funderingen moeten daarom worden vervangen.

De sluis in het Twentekanaal is sinds het incident gesloten voor scheepvaart. Binnenvaartschippers die niet kunnen doorvaren mogen werktijdverkorting aanvragen voor hun werknemers. De economische schade loopt in de miljoenen euro's.

Het duurt naar verwachting nog acht weken voor de schade aan de Sluis compleet is hersteld. Vooral het vervangen van de kettingen gaat veel tijd kosten, verwacht Rijkswaterstaat.

Fietsers en voetgangers kunnen vanaf maandag weer over de sluis het kanaal oversteken. Het overige wegverkeer wordt voorlopig nog omgeleid. Het Twentekanaal blijft gesloten voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat overweegt om met een tijdelijke laad- en losvoorziening bij de sluis vervoer over het water alsnog mogelijk te maken.

Proces tegen Filipijnse opperrechter van start

In de Filipijnen is maandag het afzettingsproces tegen de voorzitter van het hooggerechtshof, Renato Corona, van start gegaan. Het is de eerste afzettingsprocedure tegen een lid van het hooggerechtshof in de geschiedenis van de Filipijnen.

Het Filipijnse lagerhuis besloot vorige maand al Corona af te zetten. De opperrechter zou corrupt zijn en vervolging van de gewezen president Gloria Macapagal Arroyo geprobeerd hebben te blokkeren. Arroyo wordt onder andere beschuldigd van fraude bij de congresverkiezingen in 2007.

Zo'n driehonderd linkse betogers hadden zich maandag verzameld bij het senaatsgebouw, waar het proces wordt gehouden. Ze riepen op tot de veroordeling van Corona. Tientallen aanhangers van Corona stonden een straat verderop. De oproerpolitie was op de been om de twee groepen uit elkaar te houden.

Een van de aanklagers, Niel Tupas, zei dat de zaak draait om de verdenkingen van corruptie aan het adres van Corona en het bevoordelen van Arroyo in gerechtelijke uitspraken. "We zijn hier niet om het hooggerechtshof als instituut in het beklaagdenbankje te zetten", zei Tupas. "We zijn hier omdat één man - opperrechter Renato Corona - de effectiviteit, de onafhankelijkheid en de eer van het hooggerechtshof in de uitverkoop heeft gedaan."

Corona ontkent de aantijgingen tegen zijn persoon. De Filipijnse balie, de vereniging van advocaten, heeft zich kritisch uitgelaten over het proces. De advocaten menen dat het proces er te snel doorheen wordt gejaagd en dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het geding is.

The Darkest Hour 3D best bekeken

The Darkest Hour 3D was afgelopen weekeinde de populairste bioscoopfilm volgens het NVF. De film over een buitenaardse invasie wist de nummer één plek af te pakken van Alvin en de Chipmunks 3, die naar de achste plek is gezakt.

De Nederlandse film Nova Zembla wist juist te stijgen naar de tweede plek, en verslaat daarmee onder andere Mission: Impossible - Ghost Protocol (4) en Sherlock Holmes: A Game of Shadows (5).

Nieuwkomer The Iron Lady sluit de top 5. Afgelopen zondag sleepte actrice Meryl Streep nog een Golden Globe in de wacht voor haar vertolking van Margaret Thatcher.

Joran wil vonnis nietig laten verklaren

Joran van der Sloot wil het vonnis van de Peruaanse rechtbank, die hem vrijdag tot 28 jaar cel veroordeelde voor de moord op Stephany Flores, nietig laten verklaren. Zijn advocaat, José Jiménez Navarro meldde maandagmiddag dat hij dit zojuist met Van der Sloot overeen was gekomen.

De raadsman moet voor de nietigverklaring naar het Peruaanse hooggerechtshof. Daarvoor moet hij binnen tien dagen een onderbouwde brief naar de hoogste rechtsinstantie voor dit soort zaken in Peru sturen. "De rechters hebben nooit zijn eerste bekentenis op waarde geschat", beargumenteert de advocaat.

De advocaat verwacht uiterlijk in april uitsluitsel te krijgen van het hooggerechtshof. De nietigverklaring is wat anders dan een hoger beroep, dat Jiménez ook overwoog. Dit zou bij dezelfde rechtbank dienen en kon alleen leiden tot een lagere straf.

De raadsman sprak Van der Sloot maandag in de Piedras Gordas-gevangenis. Het weekeinde wilde hij zijn cliënt al bezoeken, maar dit werd hem naar eigen zeggen geweigerd. Volgens Jiménez maakt Van der Sloot het goed. "Hij is rustig en altijd positief ingesteld", merkt de advocaat op.


Van der Sloot wil vonnis nietig laten verklaren (Foto: Novum)

VN gaan Arabische waarnemers Syrië trainen

De Verenigde Naties beginnen op korte termijn met het trainen van waarnemers van de Arabische Liga voor de missie in Syrië. Dat maakte een woordvoerder van de VN maandag bekend.

Volgens de woordvoerder heeft de Arabische Liga formeel om de hulp gevraagd. De trainingen beginnen na het weekeinde in de Egyptische hoofdstad Caïro. De waarnemers van de liga houden sinds eind december de veiligheidssituatie in Syrië in de gaten.

Hitchcock's Psycho krijgt prequel serie

Afgelopen september maakten we al bekend dat er een prequel zou worden gemaakt over de jonge jaren van seriemoordenaar Hannibal Lecter. A&E Network deed hier inspiratie uit op en is momenteel bezig met de voorbereidingen van een prequel serie gebaseerd op de legendarische film Psycho van Hitchcock.

 Psycho 1960

In Bates Motel zien we de jonge jaren van Norman Bates. In de serie komen we te weten welke rol Normans moeder in zijn leven speelde en hoe hij langzamerhand veranderde in een psychopathische seriemoordenaar. De klassieker Psycho uit 1960 zou in 1983 en 1986 een tweetal vervolgfilms krijgen en een prequel in de vorm van een tv-film getiteld Psycho IV: The Beginning in 1990. In 1998 maakte Gus Van Sant nog een remake van de eerste film. Voor de pilot aflevering is een scenario geschreven door Anthony Cipriano, die eerder naam maakte met de film 12 and Holding.

Voor degenen die het verhaal van Psycho niet (meer) weten, legt Alfred Hitchcock het hieronder nog een keertje uit.


De originele teaser voor Psycho.

Mond houden over Wilders

De persoon en het begrip Wilders leeft bij de gratie van aandacht. In het politieke landschap en in mijn opvattingen is Wilders' aanwezigheid simpelweg een probleem. Een probleem waaraan wij probeerden alles te doen. Zonder succes. Sterker, wij maken het probleem groter door het buitenproportioneel veel aandacht te geven. Klik voor de grap eens een nieuwsbericht aan over Wilders, hier op FOK!, en tel het aantal reacties. 
De PVV zou een one-issue-partij zijn. Het gesprek over de partij is tegenwoordig een one-issue-discussie, die nergens toe leidt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.