FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 januari 2012

[PDC] Lewis prolongeert zijn titel

Adrian Lewis heeft zijn wereldtitel tijdens de PDC World Darts Championship 2012 weten te prolongeren. De Engelsman wist Andy Hamilton in de eindstrijd met 7-3 te verslaan. Lewis strijkt met de eindzege een bedrag van 200.000 pond op, terwijl Hamilton 100.000 pond mee naar huis nam.

De eerste set ging, na drie breaks op rij, naar Lewis. Hij gooide, in de leg die Hamilton begon, een 122-finish en kwam daarmee voor met 1-0 in sets. Ook in de tweede set gingen de breaks over en weer en ditmaal was het Hamilton die de set binnensleepte. In de derde set, waarin Lewis op een haar na geen negendarter gooide, had Jackpot aan een break genoeg om weer op voorsprong te komen.


Adrian Lewis prolongeert zijn titel tijdens het PDC WK (Foto: Pro Shots)

Toch wist Hamilton zich in de vierde set weer te revancheren. Nadat hij Lewis direct brak, wist hij zijn eigen leg met een schitterende 147-finish te behouden. The Hammer kwam vervolgens niet meer in de problemen en kwam daardoor weer op gelijke hoogte met Lewis (2-2). Lewis, regerend wereldkampioen, incasseerde in de eerste leg van de vijfde set een break, maar werkte deze later in de set weg. Daardoor ging hij de derde pauze van deze avond in met een 3-2 voorsprong in sets.

Ook de zesde set ging naar Lewis en daardoor ging voor het eerst de set naar degene die de set begon. Hamilton was echter niet onder de indruk en sleepte de zevende set met 3-0 in legs naar zich toe en kwam terug tot 4-3. Lewis mocht vervolgens de achtste set beginnen en wist deze zonder al teveel moeite te behouden en daardoor weer uit te lopen naar 5-3.

Hamilton leek zich in de negende set opnieuw terug te knokken, kreeg een pijl voor de set, maar het was Lewis die uit kansloze positie de beslissende vijfde leg won en op 6-3 in sets kwam. Lewis werd in de tiende set meteen gebroken, maar wist Hamilton twee legs later weer terug te breaken. Zodoende kwam ook deze set uit tot een vijfde leg, die Lewis mocht beginnen. Bij winst zou hij zijn WK-titel prolongeren. Lewis kreeg pijlen voor de wedstrijd, maar faalde tot tweemaal toe op dubbel-20. Hamilton wist ook zijn pijlen niet in de dubbels te gooien. Lewis wist dit een beurt later dan wel en sleepte de leg, set, partij en wereldtitel binnen.

Hongaarse oppositie houdt antiregeringsbetoging

Oppositiepartijen en burgerrechtengroepen hebben zich maandag verzameld bij het gebouw van de Staatsopera in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Daar zijn de belangrijkste Hongaarse politici bijeen voor een gala waar de nieuwe grondwet wordt gepresenteerd.

Volgens de deelnemers aan de betoging hebben premier Viktor Orban en zijn partij Fidesz, die een tweederdemeerderheid in de regering heeft, wetten aangenomen die het democratische systeem uithollen en die de politieke controle over de rechtspraak hebben vergroot. Ook maatregelen om de centrale bank, religieuze groepen en de media onder staatscontrole te brengen zijn op veel weerstand gestuit bij de oppositie.

Ook de Europese Unie, de Verenigde Staten en internationale rechtengroepen hebben veel kritiek geleverd op de recente ontwikkelingen in Hongarije. Vorige maand liepen bovendien gesprekken tussen de EU, het Internationaal Monetair Fonds en Hongarije over noodhulp stuk toen het Hongaarse parlement instemde met een nieuwe wet aangaande de centrale bank.

De nieuwe grondwet van Hongarije, die in april werd goedgekeurd, werd op 1 januari van kracht. Hoewel de regering beweert dat met de nieuwe grondwet de overgang van het communisme naar een democratie is afgerond, beweren tegenstanders dat de huidige regering haar conservatieve kijk op de wereld oplegt aan het hele land.

Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de levenslange gevangenisstraffen die kunnen worden opgelegd voor gewelddadige misdrijven zonder kans op vervroegde vrijlating. Ook een wet op de bescherming van het leven van een foetus vanaf het moment van bevruchting van de eicel heeft tot bezorgdheid geleid. De vrees bestaat dat met de wet de weg wordt vrijgemaakt om in de toekomst een verbod op abortus in stellen.

Volgens een groep voormalige anticommunistische dissidenten is het constitutionele systeem van Hongarije in groot gevaar. "Nog niet eerder sinds de val van het regime in 1989, toen de communistische dictatuur ten onder ging, is er sprake geweest van zo'n grote machtsconcentratie als in het huidige Hongarije", schrijven de dissidenten in een verklaring. De verklaring is ondertekend door onder andere schrijver Gyorgy Konrad, oud-burgemeester van Boedapest Gabor Demzsky, en Miklos Haraszti, een voormalig vertegenwoordiger bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.


Hongaarse oppositie houdt antiregeringsbetoging (Foto: Novum)

[Dakar] Dubbelslag voor De Rooy

Gerard de Rooy heeft tijdens de tweede etappe van de Dakar Rally een dubbelslag geslagen. De Iveco-coureur eindigde gisteren nog als tweede achter landgenoot Marcel van Vliet, maar wist vandaag de eerste plek te pakken. Ook nam De Rooy de leiding in het klassement over van Van Vliet.

De tweede plaats werd na een special van 295 kilometer gepakt door de Rus Eduard Nikolaev. Hij gaf een kleine drie minuten toe op De Rooy. Hans Stacey eindigde op de derde plaats en steeg naar plek drie in het algemeen klassement. De vierde plek was voor Ayrat Mardeev en daardoor lijkt de strijd bij de trucks nu al op een duel tussen de Nederlandse Iveco's en de Russische Kamazzen te draaien.

Van Vliet, die gisteren nog de etappe wist te winnen, moest vandaag genoegen nemen met een achtste tijd.

Gouweleeuw staat open voor Ajax, FC Twente en PSV

Jeffrey Gouweleeuw maakt dit seizoen indruk bij sc Heerenveen. De jonge verdediger werd in de Engelse media zelfs al gelinkt aan Bolton Wanderers. In gesprek met Omrop Fryslân laat Gouweleeuw weten open te staan voor een vertrek naar de Nederlandse top.

"Als Ajax, FC Twente of PSV zich meldt, dan twijfel ik geen moment", is Gouweleeuw duidelijk. De verdediger bezit over een aflopend contract. Het is niet bekend of één van de ploegen interesse heeft in Gouweleeuw. In 2006 werd hij toegevoegd aan de jeugdopleiding van Heerenveen. Hij doorliep verschillende jeugdteams bij de Friese ploeg en maakte vorig seizoen zijn debuut in de hoofdmacht.

[Dakar] Motorcoureur Da Costa botst op koe

Motorcoureur Bruno da Costa is vandaag tijdens de tweede etappe van de Dakar Rally in Argentinië zwaargewond geraakt. De Fransman kwam in botsing met een koe.

De 38-jarige Yamaha-coureur werd na de botsing met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een lokaal radiostation verkeert Da Costa niet in levensgevaar. Zijn motor ging in vlammen op.

Gisteren werd de Dakar Rally opgeschrikt door een dodelijk ongeluk tijdens de eerste etappe. De Argentijnse motorcoureur Jorge Martinez Boero kwam om het leven na een zware crash.

De Pers fileert Paul de Leeuw

De Pers heeft maandag hard uitgehaald naar Paul de Leeuw. Volgens de redactie van het gratis dagblad kan de humoristische VARA-presentator in het rijtje van zaken die 'uit' zijn worden gezet.

De krant vindt De Leeuw maar weinig origineel: "Doet al jaren hetzelfde en wordt dan boos op Sonja Barend die redelijk beschaafd meldt: verzin eens wat anders. Viert verschillig vakantie op St. Barth's, verdient dus veel te veel maar blijft door Hilversumse vrienden maar bestempeld worden als 'talent'."

Veel leuker dan De Leeuw is volgens De Pers de Britse talkshowhost Graham Norton: "Al jaren te zien bij BBC, nu bij Comedy Central. Leuke homo die met humor een soort Pau!l maakt maar dan duizend keer beter."

Jongerenomroep BNN mag volgens het dagblad ook vertrekken: "Misschien worden wij oud, net als het presentatorengilde, maar het puberaal gegrol wordt wat onheus allemaal." De VPRO doet het volgens De Pers beter: "Intellectuelenomroep heeft onverwachte hit met helikopterprogramma Nederland van Boven. Ook leuk als je niet stoned bent."


De Pers fileert Paul de Leeuw (Foto: Novum)

Sequel Super Mario 64 na vijftien jaar uitgebracht

De homebrew/modding-scene is nog een vrij onbekend gebied voor vele gamers. Toch zijn er in de afgelopen aardig wat "Rom Hacks" uitgekomen. Rom Hacks zijn bestaande games die kleine of grote veranderingen zijn ondergaan. Als je de originele game bezit geven de makers van deze hacks je de mogelijkheid om je vertrouwde game op een nieuwe manier te spelen. Zo ook Super Mario 64.

Romhacker Skelux heeft zojuist Super Mario Star Road uitgebracht. Hij belooft hiermee 120 nieuwe sterren te hebben verstopt in 30 grote, nieuwe werelden. Hij is, naast deze grote mod, van plan om de Ocarina of Time-rom te hacken om hier A Link to the Past 3D van te maken. Meer details zijn hier nog niet over bekend.

Je kunt meer informatie over de game vinden op deze website. Bekijk een trailer van de game hieronder.

Franse winkels nemen weer francs aan

In tal van Franse steden nemen winkels weer francs aan. Zij hopen op die manier de burgers te verleiden tot extra bestedingen nu binnenkort de mogelijkheid eindigt om de oude munt om te wisselen in euro's.

De Banque de France, de Franse centrale bank, neemt met ingang van 17 februari geen francs meer aan. Menig Fransman gaat in deze tijden van crisis in lades, kasten en nalatenschappen op zoek naar oude bankbiljetten. Alleen al in Saverdun, een dorp van 4600 inwoners, is al 15.000 francs (2200 euro) aan oude biljetten binnengekomen sinds de winkeliers op 19 december met hun actie begonnen, aldus dagblad Libération maandag.

De Banque de France heeft laten weten dat er meer francs binnenkomen nu de deadline nadert. Eind 2010 waren er volgens de centrale bank nog francbiljetten ter waarde van 602 miljoen euro in omloop.

Turk filmt UFO met coma

Een man uit Turkije heeft afgelopen woensdag een bizar fenomeen vastgelegd. Boven Alanya vloog namelijk een UFO met een zogeheten coma.

Toen de Turk het voorwerp rond vijf uur 's middags boven de populaire badplaats zag vliegen, greep hij direct naar een camera. Op de beelden is duidelijk een vliegende schotel te zien met een veld bovenop. Dit veld wordt door kenners ook wel 'coma' genoemd. Het object, dat groen, paars en blauw is, beweegt langzaam door het beeld.

Umit0770, die dit schouwspel met ons deelt via YouTube, beweert al twaalf jaar in contact te staan met buitenaardse wezens. Hij wil dan ook een film maken over zijn ervaringen met aliens. Volgens hem hebben zij een gemeenschappelijke boodschap voor de wereld.


Het bewuste filmpje. De alu hoedjes kunnen weer op!

'Gevarentaks voor risicovolle bedrijven'

Risicovolle bedrijven moeten voortaan een gevarenbelasting betalen. Dat zegt burgemeester Jac Klijs van Moerdijk maandag tegen Omroep Brabant. Op die manier moeten rampen met een grote nasleep, zoals de grote brand bij Chemie-Pack in januari vorig jaar, worden betaald.

Een groot deel van de miljoenenschade na de brand in Moerdijk komt volgens Klijs uiteindelijk bij de burger terecht en dat vindt hij niet kunnen. Ook kan de gemeente een herhaling van zo'n ramp financieel niet aan.

Een zogenoemde gevarentaks moet voor een oplossing zorgen. De belasting voor risicobedrijven zou in een apart rampenfonds terecht moeten komen. Klijs kijkt of zo'n taks op de politieke agenda kan komen.

Donderdag is het een jaar geleden dat het pand van Chemie-Pack afbrandde. Het vuur zou zijn ontstaan toen een medewerker een pneumatische pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander.


'Gevarentaks voor risicovolle bedrijven' (Foto: Novum)

Zes vrouwen in Frankrijk beboet voor dragen boerka

Sinds de invoering van het zogeheten boerkaverbod in Frankrijk in april zijn slechts zes vrouwen veroordeeld tot het betalen van een boete. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant gezegd in een interview met de Franse krant Le Monde.

Volgens Guéant is geen van de vrouwen die een boete kreeg ook naar een cursus burgerschap gestuurd, een andere mogelijke sanctie voor het overtreden van het boerkaverbod.

De Franse politie heeft 237 vrouwen een boete gegeven, maar slechts zes van hen zijn veroordeeld, aldus Guéant. Hij zei verrast te zijn dat bijna een kwart van de vrouwen die door de politie is ondervraagd tot de islam bekeerde Fransen waren.

Bezuiniging op koningshuis gooit hoge ogen

De meeste Nederlanders willen dat er bij een volgende bezuinigingsronde wordt gekort op het Koninklijk Huis of ontwikkelingshulp. Dat blijkt uit een peiling van TNS/Nipo in opdracht van de Atlantische Commissie.

De Nederlandsche Bank maakte begin december bekend dat het begrotingstekort volgend jaar zover oploopt dat het kabinet genoodzaakt is minimaal vijf miljard extra te bezuinigingen. Van de ondervraagden vindt 46 procent dat er gekort kan worden op het koningshuis en ontwikkelingshulp, 37 procent noemt integratie en 35 procent wil het liefst bezuinigen op hulp bij oorlogen en wederopbouw.

Geert Wilders kan zich wel vinden in de resultaten. "Goede keuzes", twittert de PVV-leider in een reactie.

Uit de peiling blijkt verder dat acht op de tien Nederlanders het lidmaatschap van de NAVO van belang vinden voor de veiligheid van Nederland. Dat is evenveel als vorig jaar.


Bezuiniging op koningshuis gooit hoge ogen (Foto: Novum)

Man neergestoken in Vlissingen

Bij een steekpartij in Vlissingen is maandagavond een 20-jarige man gewond geraakt. Een 23-jarige man is aangehouden, meldt de politie.

Het incident vond even voor 20.30 uur plaats. Agenten troffen het slachtoffer aan op de hoek van de Kerkstraat en de Oude Markt na een melding van een getuige. De man is naar een ziekenhuis gebracht. Vermoedelijk ligt de aanleiding voor de steekpartij in de relationele sfeer.

Wibi Soerjadi treurt om dood Koe met requiem

Wibi Soerjadi is intens verdrietig vanwege de dood van zijn kat Koe. De pianist moest zijn huisdier maandag laten inslapen. "Zo kapot van verdriet."

"Koe is in mijn armen ingeslapen", twittert Soerjadi. "Ze was zo lief en slim. Ze kon zo door me heenkijken." Soerjadi gaf het beestje een waardige afscheidsceremonie. "Begraven met Mozart Requiem. Koe is 16 jaar geworden. Dag lieve Koe, ik mis je heel erg."

Begin vorig jaar moest Soerjadi plotseling afscheid nemen van zijn paard Anishja, nadat het dier haar kuitbeen had gebroken.

[Dakar] Al-Attiyah revancheert zich

Nasser Al-Attiyah heeft zich vandaag gerevancheerd van zijn slechte start van gisteren. De autocoureur uit Qatar, titelverdediger tijdens de Dakar Rally, won in zijn Hummer de tweede etappe. Hij was in de proef tussen Santa Rosa de la Pampa naar San Rafael bijna een minuut sneller dan recordwinnaar Stéphane Peterhansel.

Peterhansel, die de Dakar Rally drie keer met de auto en zes keer met de motor won, greep wel de leiding in het algemeen klassement. De Rus Leonid Novitskii, gisteren nog de snelste, kwam op grote afstand binnen en verloor de leiding aan Peterhansel. Al-Attiyah klom naar de zesde plaats en heeft een achterstand van bijna negen minuten op Peterhansel.

Beste Nederlander in het algemeen klassement is Erik Wevers. Hij staat op de twaalfde plaats met een achterstand van ruim 22 minuten. In zijn Mitsubishi eindigde hij vandaag tijdens de tweede etappe als dertiende. Erik van Loon eindigde in zijn Mitsubishi als veertiende.

Huldiging voor pompbediende Mexico

Een Mexicaanse pompbediende die aan zijn verwondingen overleed nadat hij de pompen van een benzinestation, die in brand was gestoken, had afgesloten wordt geëerd in de Zuid-Mexicaanse staat Guerrero. Dat heeft de deelstaatregering van Guerrero maandag gezegd.

Gonzalo Rivas Camara liep brandwonden op toen hij de toevoer van brandstof naar de pompen, die in brand waren gestoken bij een studentendemonstratie, afsloot. Hij overleed zondag in een ziekenhuis in Mexico-Stad. Voor zijn begrafenis wordt een ceremonie gehouden op het grote plein in Chilpancingo.

Goossens wijst Swansea City af

John Goossens zal vooralsnog niet vertrekken bij N.E.C. Nijmegen. De 23-jarige middenvelder kon zijn loopbaan een vervolg kunnen geven bij Premier League-club Swansea City, maar Goossens wees de aanbieding van The Swans af.

Goossens had eerder al aangekondigd in de winterstop na te denken over zijn toekomst. Zijn contract loopt komende zomer af en daardoor wil N.E.C. hem nu verkopen om nog iets aan hem te verdienen. De ploeg uit Nijmegen bereikte in een eerder stadium al een akkoord met Swansea over de verkoop van Goossens, maar de speler zelf heeft aangegeven het seizoen bij N.E.C. af te willen maken.

Daardoor zal N.E.C. komende zomer niets meer aan hem verdienen, aangezien hij dan transfervrij is. Momenteel is Goossens aan zijn vierde seizoen bezig in De Goffert. Daarvoor kwam hij uit voor de beloftenploeg van Ajax.

Voetganger bewusteloos geslagen in Utrecht

Een voetganger is maandag in Utrecht bewusteloos geslagen door twee inzittenden van een auto. De man had iets gezegd over de rijstijl van de bestuurder nadat hij bijna werd aangereden, meldt een woordvoerder van de politie.

Het incident gebeurde even na 13.00 uur op de Seinedreef. De twee inzittenden stapten na de tirade van de man uit hun auto en trapten en sloegen op het slachtoffer in. Daarbij verloor hij het bewustzijn en brak hij een oogkas. De man is naar een ziekenhuis gebracht.

De politie kon even later een van de inzittenden aanhouden. De tweede dader is nog voortvluchtig.

'Lewis Hamilton neemt album op'

Lewis Hamilton kan meer dan alleen racen. De Formule 1-coureur, die enkele maanden geleden zijn relatie met zangeres Nicole Scherzinger op de klippen zag lopen, is naar verluidt de studio ingedoken om een r&b-album op te nemen.

"Er zijn maar weinig mensen die weten dat Lewis muziek maakt in zijn vrije tijd", vertelt een ingewijde aan de Britse boulevardkrant The Sun. Volgens de bron is het echter onwaarschijnlijk dat de nummers worden uitgebracht. "Momenteel heeft hij zich volledig gefocust op de Formule 1. Maar hij heeft goede feedback gehad van de mensen die de liedjes hebben gehoord."

De 26-jarige Hamilton bevestigde eind oktober dat zijn relatie met Pussycat Dolls-zangeres Nicole Scherzinger voorbij was. Ze zouden het beiden te druk hebben met hun carrière. De twee leerden elkaar in 2007 kennen.


'Lewis Hamilton neemt album op' (Foto: Novum)

KNMI waarschuwt voor zware windstoten

Nederland krijgt dinsdag in het hele land te maken met zware windstoten. Vooral in de kustprovincies kunnen windvlagen tot honderd kilometer per uur voorkomen, waarschuwt het KNMI maandag.

De Waddeneilanden krijgen het meest te verduren met windstoten tot 110 kilometer per uur. De wind neemt gedurende de dag steeds meer toe. Dat gaat gepaard met regen. De komende dagen blijft het nog onstuimig.


KNMI waarschuwt voor zware windstoten (Foto: Novum)

'Ricky Martin trouwt nog deze maand'

Ricky Martin gaat trouwen. De zanger geeft op 28 januari zijn jawoord aan Carlos González Abella, zegt een ingewijde tegen de Puerto Ricaanse krant El Nuevo Dia.

De 40-jarige Martin, die in 2010 uit de kast kwam, wil in New York trouwen. De Amerikaanse staat stemde in juni in met het homohuwelijk. De Puerto Ricaanse zanger heeft twee kinderen, de tweeling Matteo en Valentino. De jongetjes kwamen in 2008 via een draagmoeder ter wereld.

[Premier League] Fulham klopt Arsenal in slotfase

Fulham heeft verrassend met 2-1 gewonnen van Arsenal in de Premier League. Bobby Zamora scoorde in de blessuretijd de winnende treffer, nadat Steve Sidwell zes minuten voor tijd de thuisclub langszij had gebracht. Arsenal had in de eerste helft via Laurent Koscielny de score geopend. Johan Djourou kreeg in de 78e minuut de rode kaart waarna Arsenal met tien man verder moest.

De toeschouwers op Craven Cottage zagen hoe hun favoriete club na een aardige openingsfase volledig onder de voet werd gelopen door Arsenal. De Gunners deden hun bijnaam echter geen eer aan en schoten niet met scherp uit de vele kansen. Alleen Koscielny kopte raak uit een van richting veranderde voorzet van Aaron Ramsey, zodat de ruststand 1-0 was.

In de tweede helft kwam Fulham op vechtlust terug in de wedstrijd. De ploeg van trainer Martin Jol creëerde nog geen grote kansen, maar kreeg wel vat op de wedstrijd en kwam steeds nadrukkelijker op de helft van Arsenal te spelen. Het slechte spel van de Gunners bereikte een dieptepunt toen Djourou eraf werd gestuurd voor een overtreding op Zamora.

Met tien man kwam Arsenal nauwelijks meer aan aanvallen toe. De gelijkmaker kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Sidwell kon binnenkoppen nadat Philippe Senderos eerst met zijn hoofd een bal verlengde. Arsenal-doelman Wojciech Szczesny zag er al de hele wedstrijd niet goed uit bij hoge ballen en op de inzet van Sidwell had hij geen antwoord.

Met de gelijkstand op het scorebord rook Fulham kansen op meer. De mogelijkheden die de thuisploeg kreeg, werden echter slecht uitgespeeld. In de derde van drie minuten blessuretijd viel de winnende Fulham-goal alsnog. Op aangeven van Stephen Kelly kroonde Zamora zich tot matchwinnaar.


Arsenal verliest onnodig bij Fulham (Foto: Novum)

[Dakar] Motorrijder Coma wint tweede etappe

Marc Coma heeft in  de Dakar rally de tweede etappe bij de motoren gewonnen. De 35-jarige Spanjaard, uitkomend voor KTM, bleef de Fransman Cyril Despres, ook rijdend op een KTM,  één minuut achttien voor.

De Spanjaard Joan Barreda Bort (Husqvarna) eindigde in de proef tussen de Argentijnse plaatsen Santa Rosa de la Pampa en San Rafael als derde op 2.33. Beste Nederlander was Henk Knuiman op de 27e plaats. In het klassement is Coma door zijn zege de nieuwe leider. De Chileen Francisco Lopez, die gisteren won maar vandaag vierde werd, zakte naar de tweede plaats. Hij heeft in het klassement een achterstand van twee minuut dertig.

Van Hummel: "Tour rijden is hoofddoel"

Kenny van Hummel is één van de nieuwe aanwinsten van de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil. De sprinter komt daardoor in een ProTour-team terecht en hoopt daardoor op een plaatsje in de selectie van de ploeg voor de Tour de France.

"De Tour de France is absoluut mijn grote doel", vertelde Van Hummel aan Wielerland. "De Tour is de grootste en mooiste wedstrijd die er is. Natuurlijk ben ik nog niet zeker van mijn plekje in het team. Ik zal eerst moeten bevestigen in kleinere koersen. Maar ik heb heel veel vertrouwen in mijn kwaliteiten."

"Afgelopen seizoen versloeg ik bijvoorbeeld in de Ronde van Turkije mannen als Greipel, Farrar en Petacchi. Als ik mijn dag heb en alles zit mee, kan ik iedereen kloppen. Ik ben een andere renner dan een paar jaar geleden. Ik word nog steeds sterker", zo besloot van Hummel, die eerder in 2009 uitkwam tijdens de grote wielerronde.

'Postcode Loterij dupeert bejaarden'

De Postcode Loterij heeft zondag verschillende bejaarden gedupeerd. Dit blijkt uit een maandag uitgezonden item van het NOS Journaal. Op nieuwjaarsdag viel er in Breda bij een seniorencomplex de hoofdprijs van de loterij, en de inwoners die meededen wonnen 1,4 tot 4,3 miljoen euro.

Voor sommige bejaarden zijn de druiven echter zuur. "Nee, ik heb niks gewonnen, want ik doe niet meer mee. Paar jaar geleden zijn we er mee uitgescheden, het was te duur. Ja, het kon niet anders he", zegt een inwoner van het bejaardentehuis.

"Mijn kleinzoon belde gisteren op: 'Oma, der is bij u een prijs in de buurt hoor, moet kijken vanavond, hebt u een lot?' Ik zeg: 'Nee, jongen ik heb geen lot.' Dus ja, jammer", aldus een mevrouw die bijna in huilen uitbarst tegenover de NOS-reporter. "Ik heb geen lot, geen kans. Maar wel m'n hondje in ieder geval", zegt een andere teleurgestelde bewoner.

De Postcode Loterij blijft de enige loterij van Nederland waarop achteraf vastgesteld kan worden of men een prijs is misgelopen, en chanteert hier dus de facto consumenten mee.


'Postcode Loterij dupeert bejaarden'

Patricia Paay doet striptease

Patricia Paay heeft het nieuwe jaar ingeluid met een striptease. De 62-jarige Paay ging zondag in de Utrechtse Central Studios uit de kleren tijdens haar eigen feestje New Years Wish.

Paay, slechts gekleed in een panty en string en op hoge hakken, vond de striptease een uitdaging, laat ze aan RTL Boulevard weten. "Iemand riep het een keer en nu heb ik me eraan gehouden."

Patricia vindt de beelden van de pikante dans niet erg schokkend. "Op het strand liepen mensen er vroeger naakter bij. Alleen als het licht erop stond, zag je wat."

Nederland ontsnapte aan vliegramp

Het scheelde weinig of een klein sportvliegtuigje had op 6 augustus 2010 een ramp veroorzaakt. Het toestel veroorzaakte een levensgevaarlijke situatie door zonder toestemming in het luchtverkeersleidinggebied van Schiphol te vliegen. Twee keer werd hierbij op een haar na een botsing met een verkeersvliegtuig voorkomen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het vierpersoonspropellervliegtuigje was zaterdagochtend opgestegen vanaf Lelystad Airport. Zonder toestemming en zonder contact te maken met de luchtverkeersleiding van Schiphol vloog het toestel het luchtruim rond Schiphol binnen.

In de buurt van Castricum scheerde het toestel op 151 meter afstand langs een Boeing 777, die het sportvliegtuigje op het laatste moment kon ontwijken. Boven Oostzaan botste het vliegtuig nogmaals bijna op een passagiersvliegtuig. De luchtverkeersleiding van Schiphol besloot het luchtverkeer om te leiden en op een andere baan te laten landen.

De vier inzittenden van het sportvliegtuigje ontkennen dat zij binnen het luchtruim van Schiphol zijn geweest, staat in het rapport. De apparatuur in het toestel geeft hier ook geen uitsluitsel over. De Onderzoeksraad benadrukt dat hij de schuldvraag niet onderzoekt, maar slechts een weergave geeft van wat er gebeurd is.

Dolle stier doodt broers in stal

Een dolle stier heeft maandagavond twee broers op een boerenbedrijf in het Gelderse Hengelo gedood. Het beest viel de mannen aan toen zij een pasgeboren kalf probeerden weg te halen bij de kudde, meldt een woordvoerder van de politie.

Het incident gebeurde op een boerderij aan de Beunksteeg. De slachtoffers, vermoedelijk de eigenaren van het bedrijf, overleden ter plaatse aan hun verwondingen.

AT&T weg als hoofdsponsor F1-team Williams

Het Formule 1-team Williams moet per direct op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor nu AT&T besloten heeft een stap terug te zetten. Waarschijnlijk hoeft het team niet lang te wachten, omdat volgens de geruchten de Qatar National Bank in het gat zal springen.

AT&T zal naar verwachting niet helemaal verdwijnen, want op de website staat het bedrijf nog wel genoemd als partner. Een officiële verklaring van het team is er vooralsnog niet uitgebracht.

Lingerieverkoop Saudi-Arabië alleen door vrouwen

Het Saudische ministerie van werkgelegenheid gaat vanaf donderdag een wet handhaven die voorschrijft dat alleen vrouwen in lingeriezaken en kledingzaken voor vrouwen mogen werken. Dat heeft het land maandag bekendgemaakt.

De wet, die al in 2006 werd aangenomen, verbiedt mannen in kledingzaken voor vrouwen te werken, maar werd tot dusver niet gehandhaafd. Dit leidde tot ongemakkelijke situaties, waarbij vrouwen, vaak vergezeld door mannelijke familieleden die zich niet op hun gemak voelden, werden geholpen door mannen bij het kopen van lingerie. Religieuze conservatieven zijn tegen de wet gekant, omdat ze vinden dat vrouwen niet mogen werken op plekken waar mannen en vrouwen samenkomen, zoals winkelcentra.

Vrouwen in Saudi-Arabië, die het zat zijn door mannen te worden geholpen, hebben de afgelopen tijd lingeriezaken geboycot in een poging de winkels ertoe te bewegen vrouwen aan te nemen. In sommige zaken zijn de afgelopen weken al vrouwen aan de slag gegaan. Hoewel de wet als gevolg heeft dat duizenden mannen hun banen kwijtraken, hebben meer dan 28 duizend vrouwen al gesolliciteerd bij de winkels, aldus het ministerie van werkgelegenheid.

De belangrijkste geestelijke van Saudi-Arabië, Sheik Abdul-Aziz Al Sheikh, heeft zich tegen de beslissing van het ministerie uitgesproken. Volgens Al Sheikh druist de wet in tegen het islamitisch recht. "Het aannemen van vrouwen in winkels die vrouwenkleding verkopen, en een vrouw die zonder zedigheid of schaamte dingen aan een man verkoopt kan tot wangedrag leiden. De verantwoordelijkheid hiervoor zal voor rekening van de eigenaren van de winkels zijn", zei Al Sheikh.


Lingerieverkoop Saudi-Arabië alleen door vrouwen (Foto: Novum)

[Premier League] Chelsea met moeite langs Wolves

Chelsea heeft nieuw puntverlies in de Premier League weten te voorkomen. De Londenaren, die zaterdag nog verloren van Aston Villa, wonnen maandag met 2-1 bij Wolverhampton Wanderers. Frank Lampard scoorde in de 89e minuut de winnende treffer nadat de Wolves een eerdere voorsprong van de Blues nog hadden weggewerkt.

Chelsea had in Wolverhampton ruim meer balbezit, maar ging daar uiterst slordig mee om. De Wolves hielden door de 0-0 ruststand hoop op een resultaat tegen de zwalkende Londense grootmacht en zelfs nadat Ramires Chelsea in de 53e minuut op voorsprong had gezet nam die hoop niet af.

Wolverhampton bleef counteren en kreeg in de 84e minuut waar het op hoopte. Stephen Ward schoot op aangeven van Steven Fletcher binnen. Vier minuten later redde Lampard Chelsea uit een voorzet van Ashley Cole. In de blessuretijd was Wolverhampton alsnog dicht bij een stunt, maar Chelsea-doelman Petr Cech hield zijn ploeg op de been.

Michel Vorm won met Swansea City met 2-0 bij Aston Villa. De doelman zag dat Nathan Dyer en Wayne Routledge zijn collega aan de overkant van het veld kansloos lieten.

Queens Park Rangers verloor met tien man van Norwich City. Joey Barton opende de score voor de Londenaren, maar kreeg tien minuten voor rust rood. Vervolgens maakte Anthony Pilkington gelijk en bezorgde Steve Morison Norwich de zege.

Peter Crouch bezorgde Stoke City de zege bij Blackburn Rovers. De oud-spits van Liverpool scoorde in de zeventiende en de 45e minuut. David Goodwillie deed in de tweede helft nog wat terug: 2-1.


Chelsea met moeite langs Wolves (Foto: Novum)

De Bakker treft Taiwanees Lu in Chennai

Thiemo de Bakker neemt het in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Chennai op tegen Yen-Hsun Lu uit Taiwan. De Westlander knokte zich in de Indiase plaats door drie kwalificatieronden heen om het hoofdtoernooi te bereiken. De Bakker is door een desastreus jaar afgezakt naar de 223e plaats op de wereldranglijst. In 2010 reikte hij nog de veertigste positie.

Lu en De Bakker stonden nog nooit tegenover elkaar. De 28-jarige uit Taipei staat op de 82e plaats op de wereldranglijst. Beiden speelden vorig jaar niet in Chennai. De Bakker stond in 2010 bij zijn enige eerdere deelname in de kwartfinale van het toernooi. Lu kwam in 2005 één ronde door, in 2007 en 2010 ging hij direct onderuit.

'Democratie in Irak in gevaar'

De soennitische voorzitter van het Iraakse parlement, Osama al-Nujaifi, heeft maandag gewaarschuwd dat mensenrechtenschendingen een bedreiging vormen voor de fragiele Iraakse democratie. De opmerking van Al-Nujaifi lijkt bedoeld voor de sjiitische premier Nouri Al-Maliki, wiens regering vorige maand een arrestatiebevel uitvaardigde voor de soennitische vicepremier, Tariq al-Hashemi. De vicepremier geeft volgens het arrestatiebevel leiding aan een doodseskader.

Al-Maliki staat aan het hoofd van de ministeries die gaan over het Iraakse leger en de politie. Iraakse soennieten, die een minderheid vormen in Irak, zijn bang om gemarginaliseerd te worden en beschuldigen Al-Maliki ervan de veiligheidstroepen te gebruiken om zijn eigen machtsbasis te verstevigen.

"De strijdkrachten moeten geen middel zijn om mensen te onderdrukken en de strijdkrachten moeten zich niet mengen in politieke aangelegenheden", aldus Al-Nujaifi. Hij zei zich zorgen te maken over 'serieuze schendingen', waaronder het gebruik van buitensporig geweld, mishandeling van gevangenen en gebrekkige juridische procedures. "Mensenrechten zullen geen realiteit worden als het politieke proces zo verward is (...) Het verliezen van deze rechten zal de democratie vernielen."


'Democratie in Irak in gevaar' (Foto: Novum)

Kubushuisbewoners Helmond weer thuis

De bewoners van de meeste kubuswoningen in Helmond die donderdag wegens brand werden geëvacueerd, kunnen terug naar huis. Eén bewoner moet voorlopig elders onderdak vinden. Zijn huis is te zwaar beschadigd, meldt de gemeente maandag.

Bij de brand werd het monumentale theater 't Speelhuis verwoest. De asbest die door de brand vrijkwam, is opgeruimd. Het gebied rondom het theater is vrijgegeven.

De geëvacueerde bewoners konden in de afgelopen dagen terecht in een hotel. De bewoner die niet terugkan heeft een alternatieve woning aangeboden gekregen.

Albinoslang duikt op in Limburgse tuin

Inwoners van het Limburgse Gennep troffen maandag een albino rattenslang aan in hun voortuin. Uit onderzoek bleek dat het reptiel was ontsnapt uit het terrarium van een buurtbewoner. De dierenpolitie heeft de slang van ruim een halve meter thuisgebracht.

De bewoners van de woning aan de Roggestraat hadden de politie gebeld na de pigmentloze vondst. De slang is overigens niet giftig en ongevaarlijk. Hoe het dier heeft kunnen ontsnappen, is nog onduidelijk.

Rolstoelers testen automatische billenbeschermer

Patiënten die langdurig in een rolstoel zitten gaan een zitkussen dat billen beschermt testen. Het volautomatische kussen wordt binnenkort nader onderzocht in een revalidatiecentrum, met de hulp van immobiele patiënten. Dat meldt het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maandag.

In het kussen zijn cellen ingebouwd die de druk op het zitvlak voortdurend registreren. Software brengt de actuele druk in kaart en zorgt ervoor dat deze optimaal wordt herverdeeld over beide billen. Het kussen is al getest op gezonde vrijwilligers.

De merknaam van de uitvinding is I-Padd, wat staat voor Intelligent Personal Anti Decubitus Device. Het automatische zitkussen is in november bekroond met een Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank. De uitvinders behaalden de derde prijs en streken 25 duizend euro op.


Rolstoelers testen automatische billenbeschermer (Foto: Novum)

Schiphol herovert vierde positie in Europa

De luchthaven Schiphol heeft in 2011 de vierde positie van grootste luchthavens op Madrid heroverd. Dat maakte de Schiphol Group maandag bekend.

Het aantal passagiers steeg vorige jaar met 10,2 procent tot 49,8 miljoen en daarmee is Schiphol na Londen Heathrow, Frankfurt en Parijs de vierde luchthaven van Europa. Het vrachtvervoer bleef gelijk met 15,5 miljoen ton.

Het aantal commerciele vliegtuigbewegingen nam met 8,8 procent toe tot 420.245.

Schiphol zag vorig jaar ook het marktaandeel groeien, aldus president-directeur Jos Nijhuis maandag tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

Het aantal bestemmingen nam vooral dankzij Air France-KLM en SkyTeam-partners toe tot 313 van 301.

Schiphol verwacht voor 2012 een stagnatie van het aantal passagiers en een krimp van het vrachtaanbod, zei Nijhuis, die toevoegde dat Schiphol de komende maanden een investeringsprogramma uitwerkt voor modernisering en groei op de lange termijn.


Schiphol herovert vierde positie in Europa (Foto: Novum)

Woningen in Utrecht ontruimd na gaslek

Zes woningen in Utrecht zijn maandagmiddag ontruimd vanwege een gaslek. Bij werkzaamheden werd in de kruipruimte van een woning een verhoogde concentratie gas gemeten, laat de brandweer weten. Bewoners van vijf van de zes woningen konden rond 15.15 uur weer terugkeren naar hun huis. Eén woning is nog niet vrijgegeven.

Uit voorzorg werden rond 12.30 uur rijtjeswoningen aan de Lotsydreef ontruimd. Het gasbedrijf wist het gat snel op te sporen en te dichten. Daarna moest de kruipruimte gasvrij worden, wat wel enige tijd duurde. "Als gas in een woning ontsnapt kun je een paar ramen tegen elkaar openzetten. Dat kan hier niet", aldus een woordvoerder van de brandweer.

De gasleiding was door boomwortels kapotgedrukt, zo laat netbeheerder Stedin weten.

Meryl Streep krijgt Gouden Erebeer in Berlijn

Meryl Streep wordt in Berlijn onderscheiden met een Gouden Erebeer voor haar oeuvre. De Amerikaanse actrice krijgt de prijs tijdens het filmfestival in de Duitse hoofdstad. Dat maakt de organisatie maandag bekend.

"We verheugen ons een wereldster en zo'n uitzonderlijke kunstenares als Meryl Streep met een Gouden Beer te mogen eren", laat Berlinale-directeur Dieter Kosslick in een verklaring weten. "De actrice speelt met het grootste gemak zowel dramatische als komische rollen."

De 62-jarige Streep was al eerder te gast op het filmfestival van Berlijn. In 1999 won ze een Berlinale Camera, een prijs voor bijzondere filmmakers, en in 2003 een Zilveren Beer, samen met haar medespeelsters Nicole Kidman en Julianne Moore voor het drama The Hours. Eerdere filmmakers die een Gouden Erebeer kregen zijn de acteurs Ian McKellen en Claudia Cardinale en regisseur en scenarist Robert Altman.

Streep ontvangt de Gouden Erebeer op 14 februari na een vertoning van haar laatste film The Iron Lady. Daarin speelt ze de Engelse oud-premier Margaret Thatcher. Het drama draait vanaf 12 januari in de Nederlandse bioscopen.

De Berlinale wordt dit jaar van 9 tot en met 19 februari in Berlijn gehouden.

Alvin en de Chipmunks 3 met oudjaar het populairst

Alvin en de Chipmunks 3 heeft in het oudejaarsweekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen weten te trekken. De animatiefilm verdrijft Mission: Impossible - Ghost Protocol na een week van de eerste plaats. Tom Cruise neemt met zijn actiefilm nu de tweede positie in.

In Alvin en de Chipmunks 3 maken de muzikale eekhoorntjes Alvin, Simon en Theodore een cruise. Na een schipbreuk belanden ze op een tropisch eiland. De stemmen van de Nederlandse versie van de film zijn ingesproken door onder anderen Thomas Berge en de zangeressen van Djumbo.

De top drie van meest bezochte bioscoopfilms wordt gecompleteerd door een andere animatiefilm. Puss in Boots, met de stemmen van onder anderen Antonio Banderas en Salma Hayek, gaat over de Gelaarsde Kat uit de Shrek-films. De film steeg van de zevende naar de derde plaats. Nova Zembla zakt van de tweede naar de vierde plek.

De totale opbrengst van de twintig best bezochte films tijdens het oudejaarsweekeinde was ruim 56 procent hoger dan een week eerder tijdens het kerstweekeinde. Tussen 29 december en 1 januari werd 4,1 miljoen euro opgehaald, tegenover 2,65 miljoen euro tussen 22 en 25 december.

'Duitse vulkaan roeit heel Europa uit'

Nu het jaar is aangebroken waarin wij er allemaal aangaan, is nu ook bekend wat ons Europeanen mogelijk de dood inhelpt. Een enorme vulkaan bij het Duitse Bonn kan ieder moment uitbarsten, en een groot deel van Europa verwoesten.

Het gaat hier om een slapende vulkaan in de Laacher See. Deze kolos barst eens in de tien- tot twaalfduizend jaar uit. De laatste keer dat deze vulkaan tot uitbarsting kwam, is echter al weer 12.900 jaar geleden.

De vulkaan kan dus ieder moment uitbarsten. Sinds vorig jaar worden er in de omgeving kleine aardbevingen gemeten. Daarnaast ontsnapt er al enige tijd koolstofdioxide uit de vulkaan, hetgeen te zien is aan de enorme gasbellen. Dit alles duidt erop dat deze elk moment tot uitbarsting kan komen.

Mocht dit gebeuren, dan betekent dit een grote ramp voor Europa. Volgens het kaartje op de site van The Daily Mail is te zien dat vulkanisch gesteente tot wel duizend kilometer zal worden weggeslingerd. Heel Nederland zal worden bedekt door as en lava. De verwoesting zal gigantisch zijn en wereldwijd zal de temperatuur de volgende decennia lager komen te liggen.

Volgens experts zal de uitbarsting vergelijkbaar zijn met die van de Filippijnse Mount Pinatubo. Deze uitbarsting, in 1991, was de grootste van de vorige eeuw. Tien miljard ton lava, twintig miljard ton zwaveldioxide en zestien kubieke kilometers as werden de lucht ingeslingerd. De temperatuur daalde destijds met een halve graad.


Een videootje van de vulkaan die ons allemaal ijskoud zal maken...

Geen extra maatregelen bij AZ tegen Ajax

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar verwacht dat er geen extra maatregelen nodig zijn bij de competitiewedstrijd AZ - Ajax. Dat liet hij maandag weten na overleg met directeur Toon Gerbrands van AZ, de politie en het Openbaar Ministerie. Bruinooge noemt de gebeurtenissen bij het bekerduel Ajax - AZ, waarbij een Ajax-supporter AZ-keeper Esteban belaagde, 'de actie van één individu'.

De competitiewedstrijd in Alkmaar staat op 22 januari op het programma, drie dagen na de replay van het bekertreffen in Amsterdam. "De overgrote meerderheid komt voor een mooie wedstrijd", benadrukt Bruinooge nogmaals. "We gaan dan ook uit van een sportieve wedstrijd. In Alkmaar is en blijft voetbal een feest." De bezoekende fans worden dan ook getrakteerd op koffie met een gevulde koek.

Als de herhaling van de bekerwedstrijd wel aanleiding geeft tot extra maatregelen, zal Bruinooge niet twijfelen om die alsnog te treffen. De gemeente Alkmaar houdt de situatie de komende weken dan ook in de gaten.

Newey en Mansell koninklijk onderscheiden

Adrian Newey en Nigel Mansell hebben een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Voor technisch directeur van Red Bull Racing Newey was het zijn eerste onderscheiding die hij van het Britse koninklijk huis kreeg, terwijl oud-coureur Mansell zijn tweede mocht ontvangen.

Newey is mede verantwoordelijk voor het succes dat Red Bull Racing de afgelopen twee seizoenen in de Formule 1 had. Daarvoor had de Brit al prijzen gewonnen met de Formule 1-teams van Williams en McLaren. De ontwerper die sinds 1981 in de Formule 1 zit werkte ook nog voor Fittipaldi, March. Hij kreeg voor zijn verdiensten die in totaal acht constructeurskampioenschappen bedragen de titel OBE, wat betekent Officier in de orde van het Britse Rijk.

Mansell had deze titel al gekregen, onder meer vanwege het winnen van het rijderskampioenschap in 1992 in een door Newey ontworpen Williams. Nu is hij benoemd tot CBE, Commandeur in de orde van het Britse Rijk. Deze onderscheiding krijgt hij vanwege zijn inzet als voorzitter voor UK Youth Charity, een liefdadigheidsorganisatie die zich bekommert om kinderen en jongeren.

Eerste veroordeling supersnelrecht

Een 21-jarige Nederlander uit Antwerpen die op oudejaarsavond drie agenten beledigde en bedreigde is maandag veroordeeld tot een werkstaf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. De man stond terecht in een zogeheten supersnelrechtzitting bij de rechtbank in Zutphen.

De man liep oudejaarsnacht stomdronken door Ede. Toen agenten hem aanspraken op zijn gedrag ging hij door het lint. Het OM eiste drie maanden celstraf, maar de rechtbank nam in zijn oordeel mee dat de Edenaar naar Antwerpen was verhuisd om zijn leven te beteren. Het laatste feit op zijn strafblad dateerde bovendien van twee jaar geleden.

De man mag volgend jaar de jaarwisseling niet in Ede vieren. Ook moet hij de drie agenten ieder tweehonderd euro schadevergoeding betalen en kreeg hij een boete van honderd euro voor zijn openbare dronkenschap.

Zutphen was de eerste rechtbank waar maandag een supersnelrechtzitting plaatsvond. Bij andere rechtbanken moeten onruststokers tijdens oud en nieuw de komende dagen voor de rechter verschijnen. Het gaat om zeker dertig verdachten. Zo'n duizend verdachten van jaarwisselingsgerelateerde zaken zijn door de politie aangeleverd bij het Openbaar Ministerie.

'Hilversum ontsnapte aan vuurwerkramp'

Hilversum is ontsnapt aan een ramp. Dat zei burgemeester Pieter Broertjes dinsdag over de ontploffing van een grote vuurwerkbom tijdens de jaarwisseling.

Bij de ontploffing raakten drie mensen gewond maar dat had veel erger kunnen zijn, aldus Broertjes tegenover RTV Noord-Holland. Nabij de plek van de explosie stond een vrachtwagen met duizenden kilo's zwaar vuurwerk. "De ramp had enorm kunnen zijn. De gewonden hadden ook vier doden kunnen zijn", denkt de burgemeester.

De bom ging even na middernacht af voor theater Gooiland aan de Emmastraat. De explosie vernielde een auto en zo'n vijftig ruiten sneuvelden. Een 40-jarige man uit Hilversum zit vast. Hij wordt verdacht van het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk. De politie is nog op zoek naar een tweede verdachte.


Hilversum ontsnapte aan vuurwerkramp

Ravage op A76 door verloren lading colaflessen

Op de A76 van Heerlen richting Leuven is maandagmiddag bij knooppunt Kerensheide een ravage ontstaan doordat een vrachtwagen bij een ongeval een lading colaflessen was verloren. Het voertuig kantelde door nog onbekende oorzaak, waardoor de truck overdwars kwam te staan en een groot deel van de lading colaflessen verspreid op de rijbaan terecht is gekomen, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Het verkeer kan de plek van het ongeval maar moeilijk passeren. Auto's kunnen volgens de VID via de berm langs de 'puinhoop' rijden, maar voor vrachtverkeer is dat niet mogelijk.

Het verkeer wordt omgeleid. Rijkswaterstaat laat weten dat de weg naar verwachting om 19.00 uur weer vrij is.

Bob 'Darth Vader' Anderson (89) overleden

Choreograaf Bob Anderson is zondag overleden. De Brit was olympisch schermer en als stuntman en choreograaf betrokken bij onder meer films met Erroll Flynn, de Star Wars-films en de The Lord of the Rings-trilogie. Hij overleed in de ochtend van nieuwjaarsdag in een ziekenhuis in Groot-Brittannië. Hij was 89 jaar.

Anderson kwam in 1952 uit voor het Britse olympische schermteam en in 1950 en 1953 voor de wereldkampioenschappen schermen.

Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het regisseren van vele gevechtsscènes. Anderson ontwikkelde de verschillende stijlen van zwaardvechten in de The Lord of the Rings-films, met name die voor hoofdpersonage Aragorn en de vier hobbits.

Ook was Anderson de man die in de eerste drie Star Wars-films de schurk Darth Vader gestalte gaf tijdens de gevechten met een lichtzwaard. Dat werd lange tijd verborgen gehouden, totdat acteur Mark Hamill, die in de films Luke Skywalker speelde, in 1983 uit de school klapte.

Anderson bleef tot zijn laatste dagen actief als filmmaker. De laatste film waaraan hij zijn medewerking verleende is het tweeluik The Hobbit. Het eerste deel, The Hobbit: An Unexpected Journey, verschijnt op 20 december in de Nederlandse bioscopen.

Speel Mega Drive games op je PSVita

Op Youtube is er onlangs een filmpje verschenen van een user die het spel Sonic & Knuckles, oorspronkelijk voor de Sega Mega Drive uitgekomen, nieuwe handheld van Sony speelt. Ondanks dat het geluid nog verschrikkelijk opgeknipt en vertraagd klinkt, lijkt het spel zelf wel aardig vloeiend te lopen.

Nou betekent dit niet dat PSVita volledig open ligt voor alle modders en homebrewers wereldwijd, het is eerder een klein stapje in die richting. De emulator die deze game draait is al eerder ontwikkeld voor PSP. In de PSVita zit een ingebouwde PSP-emulator die het mogelijk maakt deze software te draaien. Een emulator in een emulator dus.

Voorlopig is de PSVita nog veilig, maar het is nog onzeker hoe lang dit zal duren. Bekijk het filmpje van de PSVita emulatie hieronder.

Vrouw in cel na uploaden naaktfoto's

In het altijd zo gezellige Abu Dhabi is een vrouw voor drie maanden op water en brood gezet. De dame in kwestie had namelijk een paar naaktfoto's van haarzelf op internet gezet.

De vrouw had onlangs veertien naaktfoto's op een pornosite gezet, waarvan negen exemplaren authentiek bleken. Toen haar man hier lucht van kreeg, stapte hij naar de politie.

De vrouw, die werkzaam is voor de overheid, zegt dat de foto's juist door haar echtgenoot zijn gemaakt. Hij wilde graag pikante kiekjes van zijn vrouw omdat ze geregeld weg is en hij zo nog een beetje aan haar kan denken.

De rechtbank van Abu Dhabi gaf haar echter geen gelijk. De rechter heeft de vrouw een celstraf van drie maanden opgelegd. Daarnaast mag het stel nu gaan scheiden.

'Buemi derde rijder bij Red Bull-teams'

Sébastien Buemi lijkt de derde coureur te worden bij de Formule 1-teams van Red Bull. De Zwitser reed de afgelopen drie seizoenen voor Scuderia Toro Rosso maar moest daar samen met teamgenoot Jaime Alguersuari plaatsmaken voor Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne.

De Zwitserse krant Blick weet te melden dat de coureur niet helemaal bij Red Bull vertrekt omdat hij de derde rijder van Toro Rosso en Red Bull Racing kan worden. Een racestoeltje lijkt er voor de Zwitser evenwel niet in te zitten, omdat alleen Williams en HRT nog een zitje vrij hebben. Onder meer Alguersuari, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi en Vitaly Petrov azen op die zitjes.

Amerikaanse releasedata PS Vita-games gelekt

Een lijstje van de Amerikaanse winkelketen GameStop is gelekt en daarin staan enkele PS Vita games en hun prijs en datum dat ze uitkomen. Alhoewel het om Amerikaanse prijzen gaat zijn de data wel interessant omdat deze vaak in dezelfde week vallen als Europa.

Het lijstje is opgedeeld in de titels die uitkomen bij de lancering en titels die nog geen datum hebben.

Uit bij de lancering:

  • Lumines Electronic Symphony --$39.99
  • Ultimate Marvel vs Capcom 3 --$39.99
  • Uncharted: Golden Abyss --$49.99
  • Hot Shots Golf World Invitiational --$29.99
  • Wipeout 2048 --$29.99
  • Little Deviants --$29.99
  • Reality Fighters --$29.99
  • ModNation Racers --$29.99
  • BlazBlue: Continuum Shift Extended --$39.99
  • Virtua Tennis 4 World Tour --$39.99
  • Gravity Rush --$39.99

Uit na de lancering:

  • Supremacy MMA 16-2
  • FIFA Soccer 21-2
  • Shinobido 2: Revenge of Zen 21-2
  • Touch My Katamari 21-2 - $29.99
  • Ridge Racer 21-2 - $29.99
  • F1 2011 22-2
  • MLB 12: The Show 6-3
  • Disgaea 3: Absense of Detention 20-3
  • Army Corps of Hell (eind maart)
  • Little Big Planet 31-3
  • Ruin (april)
  • Resistance: Burning Skies (mei)

De PS Vita komt in de week van 22 februari uit in Amerika en Europa.

Nieuwjaarsaapje geboren in Ouwehands Dierenpark

In Ouwehands Dierenpark Rhenen is op nieuwjaarsdag een roodbuiktamarin geboren. Apenverzorgers zagen een klein pluizenbolletje op de rug van een van de ouders. Het is het eerste jong van het nieuwe jaar in de Utrechtse dierentuin.

Roodbuiktamarins zijn insectenetende apen die van nature voorkomen in de bossen van Brazilië en Peru. Ze voeden zich in het dierenpark ook met huidschilfers van leguanen. De roodbuiktamarin, een bedreigde diersoort, leeft in groepen en slingert en springt doorgaans hoog in de bomen.

Het nieuwe jaar had nog meer nieuw leven in petto. In Artis werd een Zuid-Amerikaanse tapir geboren. Het mannetje heeft al een bolle buik van het drinken, laat de dierentuin in Amsterdam weten. Het tapirkalfje heeft ter camouflage een bruine vacht met witte strepen en stippen en lijkt daarmee niet op zijn ouders, die helemaal bruin zijn.

Tapirs eten vooral fruit, gras, bladeren en waterplanten en hebben in veel landen een beschermde status. Toch wordt er nog veel op de dieren gejaagd om zijn vlees en huid. Artis neemt deel aan het Europees fokprogramma.


Nieuwjaarsaapje geboren in Ouwehands Dierenpark (Foto: Novum)

Verzekeraars zien schade rondom jaarwisseling dalen

De schade die is ontstaan rond de jaarwisseling lijkt iets minder hoog te zijn dan vorig jaar. Het schadebedrag staat na een eerste inventarisatie op tien miljoen euro, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Hoewel er nog enkele cijfers ontbreken is sprake van 'een licht dalende trend'. Vorig jaar keerden de verzekeraars gezamenlijk nog elf à twaalf miljoen euro uit. In de jaren daarvoor was de schade een stuk hoger met als piek de jaarwisseling van 2007 op 2008, toen tientallen scholen beschadigd raakten door brand. De verzekeraars keerden toen veertig miljoen euro uit.

In de eerste cijfers is alleen de schade van particulieren meegenomen. De meeste schade werd aangericht door branden, maar ook vernielingen zorgden voor de nodige meldingen.

Vader Boilesen hoopt op contractverlenging

Nicolai Boilesen zou op korte termijn zijn contract bij Ajax kunnen verlengen. Dit heeft zijn vader aan de Deense zender TV2 laten weten. Beide partijen zaten in december al met elkaar rond de tafel voor een oriënterend gesprek.

"Het is de bedoeling dat we begin 2012 om de tafel gaan zitten om de contractverlenging te bespreken", liet hij in een korte reactie weten.

Boilesen speelt op dit moment nog met een jeugdcontract, maar zou er bij een eventuele verlenging financieel fors op vooruit gaan. De jonge Deen maakte op 3 april 2011, in het duel tegen Heracles Almelo, zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Aan het begin van dit seizoen was Boilesen in de eerste wedstrijden de vaste linksback van Ajax. In september liep hij tijdens de wedstrijd tegen PSV echter een hamstringblessure op, waardoor hij er tot de winterstop uit lag. Inmiddels is de verdediger weer fit en sluit naar verwachting tijdens het trainingskamp weer aan bij de selectie.

Tielenaar verwondt plaatsgenoten met vuurwerk

Een 25-jarige man uit Tiel is zondagmiddag aangehouden omdat hij tijdens oudejaarsnacht twee mannen ernstig zou hebben verwond met vuurwerk. Een 53-jarige en een 28-jarige Tielenaar raakten iets na middernacht zwaargewond bij het incident. Dat meldt de politie.

Rond 00.30 uur kreeg de politie een melding dat een 53-jarige man in de Enspijkstraat ernstig gewond was geraakt aan zijn gezicht door zwaar vuurwerk. Agenten troffen een zwaar bloedend slachtoffer aan. Ook zijn 28-jarige schoonzoon was gewond geraakt. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De politie wil niet zeggen om wat voor vuurwerk het gaat.

Van Hanegem lovend over Clasie

Willem van Hanegem is erg lovend over de ontwikkeling Jordy Clasie. Dit liet het Feyenoord-icoon tijdens een interview met TV Rijnmond, dat vlak voor de Kerstdagen werd opgenomen, weten.

"We moeten Clasie niet vergelijken met topspelers als Xavi en Iniesta. Die zijn ook klein van stuk, maar spelen op een heel ander niveau. En die hebben betere spelers om zich heen lopen dan Clasie bij Feyenoord. Clasie kan uitgroeien tot een uitstekende voetballer, maar daarvoor moet hij wel de juiste spelers om zich heen hebben", liet Van Hanegem tijdens het vraaggesprek weten.

Clasie werd vorig seizoen verhuurd aan Excelsior. Dit seizoen keerde hij terug naar De Kuip en speelde prompt alle zeventien competitiewedstrijden. In deze serie wist hij één keer het net te vinden.

'Veel diarree gevallen' grootste spatieblunder

De nieuwskop 'Veel diarree gevallen in Nickerie' is verkozen tot de Onjuiste Spatie van 2011. Van de bijna achttienhonderd mensen die op de website van Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) stemden, kozen 537 mensen deze kop op de Surinaamse nieuwssite van GFK Nieuws als spatieblunder van het jaar.

Op de tweede plek eindigde een slager uit Bunnik die een combipakket van hert, haas en wild zwijn aanprees als 'wild triootje'. Derde werd de gemeente Rotterdam, die bij de uitgang van het stadhuis een briefje plaatste waarop stond: 'De bezoekers passen in de paal links van u.'

SOS maakt zich al jaren hard voor een juist gebruik van de spatie. Vorig jaar won de advertentie van V&D 'Nijntje kussen 5 euro', het jaar daarvoor het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB, dat aankondigde dat de OV-chipkaart het einde van gefrummel met 'losgeld' zou betekenen.

Wind en regen verdreven vuurwerksmog snel

De meeste plekken in Nederland hadden de eerste uren van dit jaar weinig last van smog als gevolg van het afsteken van vuurwerk. De hoogst gemeten concentratie fijnstof was 93 microgram per kubieke meter en werd gemeten in Nijmegen. Tijdens de vorige jaarwisseling was de hoogst gemeten concentratie 181 microgram.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag laten weten. Vanwege neerslag en wind liepen de concentraties fijnstof volgens een woordvoerder vrij snel terug. Tijdens de jaarwisseling van 2010 op 2011 bleef het fijnstof veel langer langen omdat het toen mistig was.

De fijnstofconcentraties zijn tijdens oud en nieuw vooral in de stedelijke gebieden sterk verhoogd, omdat daar meer vuurwerk wordt afgestoken en het vanwege de bebouwing langer kan blijven hangen. Bij vijftig microgram per kubieke meter wordt gesproken van matige smog en bij tweehonderd microgram van ernstige smog.


Wind en regen verdreven vuurwerksmog snel (Foto: Novum)

Aantal overzeese Nederlanders hoger dan gedacht

In Caribisch Nederland wonen meer mensen dan gedacht. Met ruim 21.000 inwoners wonen er 2700 meer mensen dan was aangenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De bevolking van Bonaire bestaat uit 15.700 mensen, die van Sint Eustatius 3600 en op Saba wonen 1800 mensen. Sinds 10 oktober 2010 zijn Saba, Sint Eustatius en Bonaire Nederlandse gemeenten met een aparte status.

De meeste bewoners van Caribisch Nederland zijn op een van de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen geboren, maar van een op de tien inwoners stond de wieg in Nederland. Verder komen veel inwoners van het vasteland van Zuid- of Midden-Amerika. Sint Eustatius en Saba herbergen daarnaast veel mensen uit de Verenigde Staten en Canada.

De eilanden tellen vergeleken met Nederland relatief meer 25- tot 55-jarigen en minder 60-plussers. Saba heeft een jongere bevolking dan Bonaire en Sint Eustatius, volgens het CBS omdat op dat eiland academisch onderwijs wordt gegeven.

Bonaire is ongeveer twee keer zo groot als Texel en telt tien procent meer inwoners. Sint Eustatius en Saba zijn samen net zo groot als Vlieland en hebben vier keer zo veel inwoners. De laatste twee eilanden zijn dichterbevolkt dan Bonaire.

Beschonken stewardess uit vliegtuig geplukt

Een 48-jarige stewardess uit de Verenigde Staten die een paar borreltjes te veel op had is op Schiphol opgepakt in de cabine van een toestel dat op het punt stond te vertrekken. Ze heeft een boete van duizend euro direct betaald en kreeg een vliegverbod van twaalf uur opgelegd, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) maandag.

De stewardess van een niet nader genoemde buitenlandse maatschappij werd aangehouden na een anonieme tip. Ze bleek ruim twee keer meer alcoholische versnaperingen te hebben genuttigd dan toegestaan. Vliegtuigpersoneel mag tien uur voor een vlucht geen alcohol meer nuttigen.

Oscaruitreiking mogelijk weg uit Kodak Theatre

De Oscars worden vanaf volgend jaar wellicht niet meer uitgereikt in het Kodak Theatre aan de Hollywood Boulevard in Los Angeles. De organisatie die de tv-registratie van de uitreiking van de Academy Awards verzorgt, overweegt vanaf 2013 te verkassen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Het contract met het Kodak Theatre loopt al sinds de bouw van het theater in 2002. De optie bestaat echter het contract na tien jaar eenzijdig op te zeggen. Een lid van de raad van bestuur benadrukt dat het een financiële beslissing is.

Kodak zit in de problemen en zei in oktober een bank in de arm te hebben genomen om financieel advies in te winnen. De kans bestaat dat de fotogigant zich terugtrekt als hoofdsponsor van het Kodak Theatre. In dat geval zullen de huurovereenkomsten met gebruikers van het pand worden herzien.

Toch zal de Academy nog goed moeten zoeken om een betere locatie te vinden. Het Kodak Theatre werd destijds gebouwd speciaal naar de wensen van de organisatie om de tv-uitzending te kunnen herbergen. Een van de voordelen boven andere theaters is het enorme podium. Het is met bijna veertig bij twintig meter een van de grootste ter wereld.

De tv-uitzending wordt jaarlijks door ruim een miljard mensen bekeken. De volgende Oscaruitreiking vindt plaats op zondag 26 februari.

Syriër in Duitsland doodgeschoten

Een Syriër is zondagavond door twee mannen doodgeschoten terwijl hij in Sarstedt in Midden-Duitsland met zijn auto voor een stoplicht stond. Dat hebben ooggetuigen aan de politie gemeld.

De politie maakte de naam van het slachtoffer niet bekend, maar zei dat het een 35-jarige man was uit de nabijgelegen stad Hildesheim. Over het mogelijke motief kon de politie maandag nog niets zeggen, maar de autoriteiten sloten een politiek motief uit.

Een speciale team agenten is 'met man en macht' aan het werk en de politie heeft aanwijzingen die in de richting van verdachten wijzen. Details werden echter niet bekendgemaakt.

Sijsling en Huta Galung stranden in kwalificaties

Igor Sijsling en Jesse Huta Galung zijn er niet in geslaagd door te dringen tot het hoofdtoernooi in Doha. Beide tennissers gingen in de derde en laatste kwalificatieronde onderuit. Sijsling verloor met 3-6, 4-6 van Roberto Bautista-Agut, Huta Galung moest zijn meerdere erkennen in Grega Zemlja: 2-6, 1-6.

Door de uitschakeling van Sijsling en Huta Galung gaat het toernooi zonder Nederlandse inbreng van start. Rafael Nadal is in Qatar als eerste geplaatst. Roger Federer (3) en Jo-Wilfried Tsonga (6) zijn de andere deelnemers uit de mondiale top tien.

Holleeder niet vervolgd voor liquidaties

Willem Holleeder wordt niet vervolgd voor liquidaties in de onderwereld. Dat betekent dat de topcrimineel eind deze maand vrijkomt. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam maandag.

In het zogenoemde Passage-proces keerde de naam Holleeder meerdere malen terug, maar dit heeft niet tot voldoende bewijs geleid om hem te vervolgen voor de reeks liquidaties. Het besluit om Holleeder niet te vervolgen is zo'n twee maanden geleden al genomen, zegt een woordvoerder van het OM.

Het OM kan niet zeggen of er nog andere onderzoeken lopen naar Holleeder, die een celstraf van negen jaar uitzit voor het afpersen van vastgoedhandelaren.

Twee mannen opgepakt na offeren kind

Twee mannen zijn in de Indiase regio Chhattisgarh opgepakt op verdenking van de moord op een 7-jarig meisje. Het meisje werd gedood en haar lever werd uit haar lichaam gesneden om vervolgens ritueel geofferd te worden. De mannen hoopten daarmee een betere oogst veilig te stellen. Dat heeft de Indiase politie maandag bekendgemaakt.

Het meisje, Lalita Tati, verdween in oktober. Haar verminkte lichaam werd na een week teruggevonden. De twee mannen, allebei arme boeren, werden vorige week aangehouden. Ze bekenden het meisje te hebben gedood om de goden gunstig te stemmen en een betere oogst te krijgen.

De politie heeft naar eigen zeggen, naast de bekentenissen, voldoende bewijzen om de twee mannen aan te klagen voor moord. De twee boeren kunnen levenslang achter de tralies verdwijnen of zelfs de doodstraf krijgen. De autoriteiten beschreven de boeren als 'stamleden', waarmee wordt verwezen naar de inheemse bevolking van India, die grotendeels arm en ongeletterd is.

Zwaarder racket voor Nadal

Tennisser Rafael Nadal gaat dit jaar met een zwaarder tennisracket spelen. Hij gokt erop hiermee de nummer 1-positie van de wereld te kunnen heroveren. Morgen zal hij, in zijn eerste wedstrijd van het jaar, zijn nieuwe racket in gebruik gaan nemen.

"Ik neem een risico, maar meen dat dit toch het juiste moment is om te veranderen", vertelt Nadal. De Spanjaard hoopt met het zwaardere racket meer power te kunnen geven aan zijn service, wat hem mogelijk ook zou kunnen helpen om Novak Djokovic dit jaar te verslaan. In 2011 wist de Servische Djokovic alle zes duels tegen Nadal te winnen.

Na de verloren finale van de US Open in september, maakte Nadal het besluit om van racket te veranderen. "Ik moet nu veranderen om in de toekomst beter te worden. Waarschijnlijk zal mijn spel er in het begin niet beter op worden, maar dat risico neem ik. Ik weet niet of het genoeg is om Djokovic te verslaan, maar ik weet wel dat ik er hard aan ga werken om een betere speler te worden."

Nadal, de huidige nummer 2 van de wereld, speelt morgen zijn eerste wedstrijd van het jaar tegen Philipp Kohlschreiber.

Rumoer rondom positie Adriaanse

Bij FC Twente houdt men zich in de afgelopen dagen maar met één ding bezig. Welke trainer gaat met de hoofdmacht van de Tukkers aan de tweede helft van het seizoen beginnen? De positie van Co Adriaanse staat volgens TC Tubantia namelijk ter discussie.

In de komende dagen wordt er ongetwijfeld meer duidelijk, maar helder is wel dat er druk aan de stoelpoten van Adriaanse wordt gezaagd. De oefenmeester tekende aan het begin van het seizoen een contract voor de duur van één jaar, maar lijkt deze dus niet uit te kunnen dienen.

Als we naar de sportieve resultaten gaan kijken, lijkt de schade nog wel mee te vallen. De ploeg staat op de derde plaats in de Eredivisie en heeft vijf punten minder dan koploper AZ. Daarnaast is de ploeg ook nog actief in de Europa League. Al werd het laatste Europese duel tegen Wisla Kraków (1-2) knullig verloren. In de KNVB beker werd eind december met 2-1 van PSV verloren, waar de ploeg uit Enschede pas in de verlenging boog.


Rumoer rondom positie Adriaanse (Foto: Pro Shots)

Mocht er een nieuwe trainer aangesteld worden, dan is dit zeer waarschijnlijk Steve McClaren. De Brit hielp FC Twente enkele jaren geleden aan de eerste landstitel in de historie van de club en besloot daarna zijn geluk in Duitsland bij VfL Wolfsburg te beproeven. De voormalig bondscoach van de Engelsen werd na een half jaar alweer ontslagen, vanwege tegenvallende resultaten.

In 2011 keerde McClaren vervolgens terug naar Engeland om daar Nottingham Forest te gaan trainen. Dit bleek echter ook geen goed huwelijk te zijn. Beide partijen gingen na vier maanden alweer uit elkaar. Inmiddels heeft de Brit Rob Jansen in de arm genomen als zaakwaarnemer, dus het is niet ondenkbaar dat hij terug zal keren bij de ploeg uit Enschede.

Ook PSV wordt in het geruchtencircuit overigens genoemd als de nieuwe club van de 50-jarige Brit. Afgelopen week maakte Fred Rutten namelijk bekend na dit seizoen op te stappen.

Oud-voetballer Ablett overleden

De Engelse oud-voetballer Gary Ablett is zondag overleden na een 16 maanden durende strijd tegen kanker. Dit maakte de Engelse bond bekend.

Ablett voetbalde van 1985 tot 1992 bij Liverpool, waarmee hij in 1989 de FA Cup won. In 1992 vertrok hij naar Everton en won met deze club in 1995 eveneens de FA Cup. In 2009-2010 was hij manager van Stockport County. 

Gary Ablett is overleden aan de gevolgen van het non-Hodgkin-lymfoom, een vorm van lymfeklierkanker. Hij werd 46 jaar.

Alarmsirenes gaan te laat af in Arnhem

De alarmsirenes zijn maandag in Arnhem met vijf minuten vertraging afgegaan. Het elektronisch systeem dat waarschuwt wanneer het tijd is om de sirenes te laten klinken werkte niet. Een medewerker kwam erachter en stuurde het alarm er alsnog uit, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer besloot om de sirenes alsnog te laten klinken om de bewoners niet ongerust te maken.

Het luchtalarm is er om de bevolking te waarschuwen voor gevaar. Ze gaan elke eerste maandag van de maand op het middaguur af om te testen of de sirenes het doen.

Caribbean Combo verleent stemmen aan Muppet-film

Drie leden van het theaterkwartet Caribbean Combo gaan stemmen inspreken in de Nederlandse versie van de film The Muppets. Roué Verveer, Howard Komproe en Murth Mossel nemen enkele stemmen voor hun rekening. Ook andere bekende Nederlanders zijn in de film te horen. Dat laat producent Disney maandag weten.

De 39-jarige Verveer is te horen als Dr. Teeth, aanvoerder van de Muppet-band Dr. Teeth and the Electric Mayhem. De 40-jarige Komproe neemt de stem van de immense bruine beer Bobo op zich en de 41-jarige Mossel doet de stem van de draakachtige blauwe spookverschijning Uncle Deadly.

De band van Dr. Teeth is steevast te horen aan het begin en eind van elke Muppet Show. Ook Bobo en Uncle Deadly staan bekend om hun zangkwaliteiten, de twee waren meermalen zingend te horen in afleveringen van de Muppet Show en enkele Muppet-films.

Wim T. Schippers, die al sinds jaar en dag Kermit de Kikker zijn stem geeft, is ook in The Muppets te horen. Zanger Jamai spreekt de stem in van Walter en dj Armin van Buuren die van Scooter. Tv-kok Joop Braakhekke doet de stem van de Swedish Chef. Zondag werd al bekend dat cabaretier Youp van 't Hek de stem van Waldorf, een van de klaagzieke oude mannen in de loge, vertolkt.

Caribbean Combo was vorig jaar te zien in een kerstspecial. De mannen, waarvan Jandino Asporaat de viermansformatie completeert, zijn dit jaar allen te zien, lezen en horen in soloprojecten.

The Muppets verschijnt op 8 februari in de Nederlandse bioscoop.


Caribbean Combo verleent stemmen aan Muppet-film (Foto: Novum)

Blessure Van Emden na val in Jayco Bay Classic

Jos van Emden is maandag tijdens de tweede dag van de Jayco Bay Cycling Classic hard ten val gekomen en uitgevallen. De Nederlandse wielrenner van Rabobank liep daarbij een wond op aan zijn linkerknie. De knie is in het ziekenhuis met vier hechtingen dichtgemaakt, meldt de Nederlandse ploeg maandag op zijn website.

Van Emden komt niet meer in actie bij de Jayco Bay Cycling Classic in Australië, de eerste wielerkoers van het jaar. De renner is naar verwachting wel op tijd fit voor de Tour Down Under, die 17 januari begint.

De Bakker bereikt hoofdtoernooi Chennai

Thiemo de Bakker heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi in Chennai. De Nederlander won op het hardcourt in India in de derde en laatste kwalificatieronde met 6-2, 6-4 van de Zuid-Afrikaan Izak van der Merwe. Eerder had hij de Spanjaard Arnau Brugues-Davi en de Colombiaan Juan Sebastian Cabal verslagen.

De Bakker maakte vorig seizoen een vrije val op de wereldranglijst. De voormalig nummer 40 vond zichzelf aan het einde van het jaar terug op de 223e plaats. Zijn eerste overwinning boekte hij vorig jaar in februari op het tennistoernooi van Rotterdam.

Nigeria schaft brandstofsubsidie af

Nigeria heeft de subsidies op brandstoffen zondag per direct afgeschaft. Het besluit kan onrust veroorzaken in het olierijke land, waar burgers aan goedkope brandstof gewend zijn.

De regering zegt dat de maatregel ruim zes miljard euro bespaart. Een deel van dit geld zal worden besteed aan verbetering van de infrastructuur.

Volgens de regering is er voldoende brandstof in voorraad en is er geen reden voor paniekaankopen of hamsteren. Toch waren nog geen uur na de bekendmaking zondag verschillende tankstations in Lagos gestopt met de verkoop van benzine, vermoedelijk in de verwachting daarvoor meer te kunnen rekenen dan de oude prijs van nog geen 35 cent per liter. In het buurland Ghana leidde de afschaffing van subsidies vorige week tot een prijsstijging van ongeveer vijftien procent.

Nigeria is een belangrijke olieproducent, met een productie van ongeveer 2,4 miljoen vaten ruwe olie per dag. Maar het land heeft nauwelijks raffinagecapaciteit en moet olieproducten daarom duur invoeren uit het buitenland. Behalve voor hun auto's gebruiken Nigerianen ook veel brandstof voor aggregaten, omdat de reguliere elektriciteitsvoorziening het dikwijls laat afweten. Volgens een recent rapport van de brandstofprijstoezichthouder verstoken de Nigerianen meer dan 35 miljoen liter brandstof per dag.

Eerdere pogingen om de subsidies af te schaffen strandden op landelijke stakingsacties. Eventuele onrust komt president Goodluck Jonathan slecht uit. Zaterdag werd in delen van het land de noodtoestand uitgeroepen vanwege toenemende aanslagen door moslimextremisten.

'Huisarts maakt weinig fouten'

Huisartsen maken weinig fouten en de fouten die ze maken hebben bijna nooit ernstige gevolgen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, dat in handen is van de NOS.

Voor het onderzoek zijn de dossiers van duizend patiënten over een periode van twee jaar bekeken. Als het misgaat, gaat het vaak om kleine fouten, zoals het niet terugbellen van een patiënt. Ernstige fouten als het te laat doorverwijzen naar een specialist komen bijna nooit voor.

Dat huisartsen weinig fouten maken zou komen doordat ze de patiënt goed kennen en in een klein team werken, zodat er weinig hoeft te worden overgedragen.

Helikopter maakt foto's boven Cuijk om beschieting

De Brabantse politie heeft maandag met een helikopter boven Cuijk foto's gemaakt voor het onderzoek naar de beschieting van een 11-jarige jongen op oudejaarsavond. Met de foto's moet het onderzoeksteam een beter beeld krijgen van de omgeving, zegt een woordvoerder.

De jongen werd door een 'projectiel' geraakt toen hij vuurwerk aan het afsteken was aan de Vuurijzerstede. De politie gaat ervan uit dat er op hem is geschoten met een vuurwapen. Het slachtoffer is geopereerd en is buiten levensgevaar.

Koperdief zorgt voor waterschade bij flat Tilburg

De politie heeft zondagnacht een 20-jarige man opgepakt die voor waterschade heeft gezorgd door koperen leidingen te stelen van een flat in Tilburg. De man had de leidingen in de berging van het gebouw aan de Puccinistraat doorgeknipt, meldt een woordvoerder van de politie.

De politie kreeg rond 02.45 uur een melding van een inbraak in de bergplaats van de flat. Agenten ontdekten dat delen van de koperen leidingen waren gestolen. Uit de kapotte leidingen stroomde water de bergingen in.

In de buurt van het gebouw vond de politie vier doorgeknipte leidingen en een betonschaar. Agenten gingen op zoek naar de dader en zagen de 20-jarige verdachte hard wegrennen. Toen hij werd aangehouden, zagen de agenten dat hij een verwonding op zijn hand had.

De verdachte zit nog vast. De politie vermoedt dat de jongeman niet alleen heeft gehandeld. Een monteur van de woningbouwcoöperatie heeft de leidingen gerepareerd.

Man valt Lindsay Lohan lastig op nieuwjaarsdag

Het nieuwe jaar is niet prettig van start gegaan voor Lindsay Lohan. Een onbekende man is zondag in de boeien geslagen bij het huis van de 25-jarige actrice, nadat hij haar had lastiggevallen.

De man klopte rond 18.30 uur plaatselijke tijd aan bij Lohans woning in Venice Beach, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Toen de actrice vanachter een gesloten deur vroeg wat de man wilde eiste hij dat ze de deur voor hem opende. Lohan weigerde dat en verzocht de man te vertrekken, maar dat vertikte hij.

Enkele minuten later verscheen de politie, die de man arresteerde omdat hij zich op verboden terrein bevond. Of Lohan de politie zelf heeft gebeld is niet bekend. Ook is nog onduidelijk wat de man van plan was.

Spanje waarschuwt voor nog groter tekort

Het begrotingstekort van Spanje over 2011 valt mogelijk licht hoger uit dan acht procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit is alleen nog niet zeker. Dat zei minister van financiën Luis de Guindos maandag.

De Guindos, die afgelopen maand aantrad als minister van financiën, zei dit in een radio-interview. Vrijdag stelde de Spaanse regering dat het begrotingstekort waarschijnlijk net onder acht procent van het bbp zal uitkomen. De vorige regering had zich een tekort zes procent ten doel gesteld.

Met de overschrijding van het begrotingstekort is Spanje het volgende financieel zwakke land uit de eurozone dat zijn bezuinigingsdoelen niet haalt. Tegelijk met de overschrijding van het begrotingsdoel maakte het land bekend 8,9 miljard euro extra te bezuinigingen in 2012. Dit naast belastingverhogingen die zes miljard euro zouden moeten bijdragen aan de staatskas.

De Guindos zei maandag verder dat hij verwacht de Spaanse omzetbelasting, die tot de laagste in de eurozone behoort, op het huidige niveau te houden. Het btw-tarief werd afgelopen vrijdag niet verhoogd.

Over plannen van de Spaanse overheid om een 'bad bank' in het leven te roepen, zei de minister dat er nog geen definitief besluit is gevallen. Bij een 'bad bank' kunnen risicovolle vastgoedbeleggingen worden ondergebracht die nu bij commerciële banken op de balans staan, De Guindos voegde daaraan toe dat zijn regering de impact op de overheidsfinanciën van een sanering van de bancaire sector zal proberen te minimaliseren.

Mag ik je gaatje vullen?

Eerlijk gezegd, geloof ik niet zo erg in die marktwerking. Zeker niet als de prijzen regionaal verschillen. In gebieden met een tekort aan tandartsen zult u zien dat de prijzen stijgen, en juist door dat tekort aan tandartsen in sommige regio's hebben de patiënten ook geen serieuze mogelijkheid om te kiezen voor een goedkopere. En zeg nou zelf: geen enkele inwoner van Maastricht reist naar Arnhem omdat daar de vullingen een tientje goedkoper zijn.

Benfica verlengt contract Saviola

Javier Saviola voetbalt ook volgend seizoen voor Benfica. De Portugese topclub heeft de optie gelicht om het contract van de 30-jarige Argentijnse aanvaller met een jaar te verlengen. De nieuwe verbintenis loopt tot medio 2013. Saviola speelde eerder onder meer voor FC Barcelona en Real Madrid.

Met de contractverlenging lijkt een einde te komen aan de geruchten over een vertrek van Saviola uit Portugal. Villarreal, Valencia en Lazio zouden interesse hebben getoond. De afkoopsom in het nieuwe contract van Saviola bedraagt dertig miljoen euro.

Saviola is bezig aan zijn derde seizoen bij Benfica, waar hij lang niet altijd zeker is van een basisplaats. In beide wedstrijden tegen FC Twente in de voorronde van de Champions League kwam hij als invaller het veld in.

Recordjaar voor Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam heeft vorig jaar met ruim 1,1 miljoen bezoekers een recordaantal mensen ontvangen. Het museum aan de Prinsengracht trok vijftigduizend bezoekers meer dan in 2010, het vorige recordjaar, zo liet het maandag weten.

Het toegenomen aantal bezoekers is volgens het museum mede te danken aan de ruimere openingstijden. Het grootste deel van de bezoekers was jong en 85 procent kwam uit het buitenland.

Het pand waar Anne Frank zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilhield is sinds 1960 toegankelijk voor publiek. Het is al jaren het drukst bezochte grachtenpand van Amsterdam. De joodse familie Frank gebruikte het achterhuis in het gebouw twee jaar als schuilplaats.

'Uncharted 4 voor volgende PlayStation'

De actiegame Uncharted 4 verschijnt voor de PlayStation 4. Het spel voor de nieuwe spelcomputer ligt op z'n vroegst in eind 2013 in de winkels. Dat schrijft de krant International Business Times.

Gamestudio Naughty Dog, de makers van de Uncharted-reeks, zou een van de bedrijven kunnen zijn waar wordt gewerkt aan games voor de PlayStation 4. Ook bij Guerrilla Games in Amsterdam, de makers van het schietspel Killzone 3, wordt gewerkt aan een schietspel voor de PlayStation 4.

Het is geen geheim dat Sony werkt aan de PlayStation 4. De gamegigant doet het nog altijd goed met de PlayStation 3, maar wil niet dat Microsoft opnieuw anderhalf jaar eerder met een nieuwe spelcomputer komt.

Microsoft zou verschillende gamestudio's, waaronder Ubisoft Montreal en afdelingen van Electronic Arts, al hebben voorzien van pc's met dezelfde specificaties als de volgende Xbox. Volgens de laatste geruchten komt Microsoft eind dit jaar of volgend met een opvolger voor de Xbox 360.


Indiase kinderen omgekomen bij busongeluk

Een ongeluk met een schoolbus heeft in de Noord-Indiase deelstaat Haryana aan zeker tien kinderen en de chauffeur van de bus het leven gekost.

Twintig kinderen raakten gewond. De slachtoffers zijn allen tussen de 5 en 8 jaar oud. Het Indiase persbureau PTI heeft dit maandag gemeld.

Het ongeluk voltrok zich in dichte mist waardoor het zicht op de weg zeer slecht was. De bus klapte frontaal op een vrachtwagen, zei PTI.

[NBA] Miami Heat boeken grote zege

De Miami Heat heben hun vijfde zege op rij geboekt in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg van sterspelers LeBron James en James Wade reeg de Charlotte Bobcats met 129-90 aan de zegekar. Afgelopen woensdag speelden de ploegen ook al tegen elkaar. Toen wonnen de Heat met 96-95.

De Los Angeles Lakers liepen na enkele zeges weer eens tegen een nederlaag aan. De Denver Nuggets wisten de ploeg met 99-90 te kloppen. Titelverdediger Dallas Mavericks wist de ontmoeting tegen Minnesota Timberwolves niet winnend af te sluiten; het werd 82-99.

De Chicago Bulls zijn goed in vorm, getuige de 104-64 monsterzege op de Memphis Grizzlies. De ploeg heeft van de eerste vijf duels er nu vier gewonnen en beleeft zo de beste seizoensstart sinds 1996/1997.

Overige uitslagen:

Washington Wizards - Boston Celtics 86-94

Orlando Magic - Toronto Raptors 102-96

Cleveland Cavaliers - New Jersey Nets 98-82

Sacramento Kings - New Orleans Hornets 96-80

Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 93-88

It4i: "Tourstart reëel"

De wielerploeg It4i acht het vrijwel zeker dat het team aan de start zal staan van de komende editie van de Tour de France. De Nederlandse formatie weet dat bij de wildcards er concurrentie is van Cofidis, Saur en Europcar, maar gaat er vanuit dat het goedkomt.

"We kwamen slechts vier punten tekort voor de WorldTour-licentie waardoor we verzekerd waren van deelname aan alle grote wedstrijden. Op sportieve waarden staan we sowieso boven teams als Cofidis en Saur," zei teammanager Iwan Spekenbrink die zijn seizoensplanning al op de Tour afgestemd heeft. Hij weet dat hij met Marcel Kittel en John Degenkolb twee sterkte troeven achter de hand heeft.

Deze twee Duitsers zouden er met hun goede prestaties voor kunnen zorgen dat na het wegvallen van zenders ARD en ZDF het wielrennen in Duitsland toch onder de aandacht kan worden gebracht. De voormalige Skil-ploeg mag in ieder geval al starten in de Rondes van Qatar en Oman die ook door de Tourorganisator ASO geleid worden. "Kittel zou het komende jaar wel eens de uitdager van Mark Cavendish kunnen worden. Daar houdt de Tour zeker rekening mee."

Anonymous laat PSN vooralsnog met rust

Een aantal dagen geleden dook er een video op van Anonymous gericht naar Sony en andere diverse instanties die de SOPA-wetgeving steunen. Het was aannemelijk dat hierdoor PSN aangevallen zou worden. Anonymous geeft aan dat dit nog niet het geval is.

Anonymous heeft naar aanleiding van hun video hun welkomstbericht veranderd in het #OPSony IRC-kanaal naar: "Hello, and welcome to Operation Sony! | Must kill SONY for siding with destroying our lovely home (The Internet). Let's give them hell." Op dit moment is het bericht alweer veranderd naar: "NO SOPA! NO ATTACK ON PSN! That means we are NOT touching the Playstation Network. Dont Mention it again!", aldus Anonymous.

De reden van het aanpassen van het bericht is vanwege het feit dat Sony zich klaarblijkelijk zou terugtrekken in de SOPA-wetgeving. Anonymous geeft tevens aan dat ze niet van plan waren om het PSN-netwerk aan te vallen, maar dat hun aanvallen worden gericht op Sony Executives. Momenteel zwerven er al creditcardgegevens van de executives rond op het internet.

Verder zijn er diverse aankondigingen dat de Sony-website gedefaced gaat worden met populaire internet memes in een anti-SOPA-genre. Tevens geven ze aan dat ze direct links gaan aanbieden op dezelfde website van alle films en muziek die op dit moment aangeboden worden door Sony.

Het ziet er dus naar uit dat PS3-gebruikers veilig zijn op dit moment, maar #OPSony kan altijd van gedachten veranderen. Frappant is dat een aantal PS3-gebruikers achter Anonymous staan om het complete PSN-netwerk plat te leggen, zo blijkt uit diverse comments.

"If you want to get your message across, PSN is a great way to get ppls attention", aldus een PS3-gebruiker.

"Please consider a possibility that the PSN could be deleted for a short time. Sony declares the database to be leaked. Parents all over the world panic and never dare enter credentials into PSN again. Sony loses money.", aldus een tweede PS3-gebruiker.

Pienaar mag voor zes miljoen euro vertrekken

Tottenham Hotspur heeft Steven Pienaar duidelijk gemaakt dat hij deze maand mag vertrekken bij een bod van zes miljoen euro. Dat meldt Goal.com.

Manager Harry Redknapp zat vorige week om de tafel met de oud-Ajacied. In dat gesprek deelde de coach Pienaar mede dat hij de club mag verlaten om elders meer aan spelen toe te komen. De middenvelder is er niet in geslaagd een rol van betekenis te spelen bij de Premier League-club sinds zijn komst van Everton een jaar geleden.

Sunderland hoopt van de situatie te kunnen profiteren. Manager Martin O'Neill wil een kleine vijf miljoen euro bieden op de Zuid-Afrikaan. Eigenaar Ellis Short steunt O'Neill in zijn poging Pienaar aan te trekken.

Ook Everton hoopt de middenvelder los te weken in Londen. De club wil Pienaar op huurbasis terughalen. Die constructie geniet echter niet de voorkeur van Tottenham-voorzitter Daniel Levy.

Pienaar
Pienaar mag voor zes miljoen euro vertrekken (Foto: Pro Shots)

Werkgevers: eisen schoonmakers onrealistisch

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche vinden het eisenpakket van de werknemers onrealistisch. Volgens de werkgevers is vanwege deze opstelling geen cao-akkoord bereikt voor de 150.000 medewerkers tellende branche.

De schoonmakers strijden voor een betere cao en minder prijsdruk binnen de sector. Ze willen worden doorbetaald bij ziekte, opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd, meer tijd om schoon te maken en een hoger loon.

Volgens de werkgevers kost het eisenpakket ruim tweehonderd miljoen euro, een verhoging van twaalf procent. De werkgevers willen niet verder gaan dan een vooruitgang die ruim drie procent extra kost. "In deze tijd van economische recessie, krimpende markt en zware bezuinigingen steken wij daarmee onze nek uit", aldus de werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche (OSB).

De onderhandelingen over een nieuwe cao werden begin december afgebroken. FNV Bondgenoten had de werkgevers een ultimatum gesteld, dat tijdens de jaarwisseling afliep.

Vanaf maandag leggen in verschillende delen van het land steeds meer schoonmakers het werk neer. Donderdag volgt een grote actiedag in Amsterdam.

Hoeveel schoonmakers exact het werk neerleggen, kon een woordvoerder van FNV Bondgenoten maandag niet zeggen. "We hopen natuurlijk zo veel mogelijk." De werknemers leggen het werk neer totdat de werkgevers over de brug komen.

Simon Pegg wil serieuzere filmrollen

Simon Pegg wil graag zijn serieuze kant laten zien. De acteur is vooral bekend van komedies als Shaun of the Dead en Hot Fuzz, maar hij zou graag in drama's spelen. "Ik wil dolgraag serieuzer werk, maar de vraag is of het publiek dat wel van me zou pikken", zegt de acteur in een interview met de Britse persdienst Press Association volgens het Britse muziektijdschrift NME.

De 41-jarige Brit is geïnspireerd door Paddy Considine, met wie hij in de komedie Hot Fuzz speelde. "Paddy is een goede komische acteur, maar kan ook heel goed serieuze rollen spelen." Considine gooide dit jaar hoge ogen met zijn drama Tyrannosaur. "Dat is een harde en goede film en ik zou graag de kans krijgen om zoiets te maken", mijmert Pegg. "Maar het publiek moet dat wel echt omarmen."

Pegg is momenteel in de bioscopen te zien in de actiefilm Mission: Impossible - Ghost Protocol. Hij zorgt voor de komische noot in de film met Tom Cruise in de hoofdrol.


Simon Pegg wil serieuzere filmrollen (Foto: Novum)

Amsterdamse tandartsen zijn het goedkoopst

Een bezoekje aan de tandarts is in Amsterdam goedkoper dan in de rest van het land. Dat blijkt uit een steekproef van 123tandarts.nl onder ruim 120 tandartspraktijken. Bij zeven van de tien veelvoorkomende behandelingen is een Amsterdamse tandarts goedkoper, meldt de vergelijkingssite maandag.

De verschillen tussen de behandelingen kunnen aardig oplopen. Zo rekent een tandarts in de hoofdstad voor het plaatsen van een implantaat bijna 250 euro, terwijl patiënten in de rest van het land gemiddeld 270 euro kwijt zijn.

Volgens de vergelijkingssite is het niet verrassend dat de Amsterdamse tandarts het goedkoopst uit de bus komt, omdat de hoofdstad de meeste tandartsen per inwoner kent. De prijsverschillen laten zien dat tandartsen meteen met elkaar concurreren.

Het onderzoek is een eerste steekproef, omdat veel tandartsen hun prijzen nog niet hebben vrijgegeven.

Tandartsen mogen sinds zondag zelf bepalen hoeveel ze in rekening brengen voor een behandeling en voor vullingen en kronen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) denkt met dit driejarig experiment de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg te verbeteren.

Iraanse marine test kruisraket

De Iraanse marine heeft met succes een kruisraket getest. De test voltrok zich in internationale wateren vlakbij de Straat van Hormuz. Voor maandag staan nog twee proeven gepland. Dit heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gemeld.

De kruisraket die met succes is getest, Ghader geheten, is een verbeterde versie van een raket waarover Iran al langer beschikt. Deze raket had een bereik van tweehonderd kilometer.

Zondag meldde de marine een proeflancering te hebben uitgevoerd met een middellangeafstandsraket.

De rakettests vormen onderdeel van een uitgebreide marine-oefening in de strategisch gelegen waterweg. Door de Straat van Hormuz wordt een zesde van de wereldwijd gewonnen olie vervoerd. De marine oefent op een blokkade. Iran dreigt de Straat van Hormuz af te sluiten als het Westen Irans olieverkopen blokkeert.


Marine Iran test kruisraket (Foto: Novum)

Van der Sar maakt rentree onder de lat

Edwin van der Sar zal eenmalig terugkeren onder de lat. De inmiddels 41-jarige keeper hing na het afgelopen voetbalseizoen zijn handschoenen aan de wilgen, maar zal ze er voor de traditionele nieuwjaarswedstrijd tussen de oud-internationals en de Koninklijke HFC uit Haarlem weer af halen.

Het laatste duel voor Van der Sar was de Champions Leaguefinale tussen FC Barcelona en zijn Manchester United. In augustus kreeg de goalie een groots afscheid bij Ajax, de club waar hij zijn debuut op het hoogste niveau maakte en naast enkele landstitels ook zijn eerste Champions League pakte. Hij werkt tegenwoordig als analist bij de NOS.

Komende zaterdag is Van der Sar niet de enige oud-international waarover coach Sjaak Swart kan beschikken. Onder meer Pierre van Hooijdonk, Arthur Numan, Rob en Richard Witschge, Ronald de Boer, Regi Blinker, Bryan Roy en Michael Mols hebben toegezegd te gaan spelen tegen de Koninklijke HFC.

Van der Sar
Van der Sar maakt rentree onder de lat (Foto: Pro Shots)

FOK!filmtip van de dag: The Hangover

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Op deze eerste dat van 2012 is dat... The Hangover.

Succesvolle Amerikaanse komedie uit 2009. Een man gaat trouwen en wil vlak voor zijn huwelijk nog een keer ouderwets de beest uit hangen in Las Vegas met zijn beste vrienden. Lekker toch? De ochtend na het feest worden de vrienden met een enorme kater wakker in hun luxe hotelkamer en herinneren ze zich niets meer van wat zich de voorgaande avond en nacht heeft afgespeeld. Ook is de aanstaande bruidegom nergens te bekennen en bevindt er zich een tijger in hun badkamer. De daaropvolgende zoektocht, waarin onder andere Chinese gangsters en Mike Tyson voorbij komen is even absurd als hilarisch.

The Hangover is vanavond om 20:30 te zien op Veronica.

RKC wil Sno behouden

RKC Waalwijk wil ook volgend seizoen gebruik gaan maken van de diensten van voetballer Evander Sno. De middenvelder kwam voor aanvang van dit seizoen transfervrij over van Ajax en groeide in Waalwijk uit tot belangrijke speler in het elftal van trainer Ruud Brood.

RKC en Sno zullen deze winterstop nog om tafel om de toekomst te bespreken. "Evander doet het prima, wie weet kunnen we hem langer behouden. Maar wat wil hij zelf? Daarover gaan we tijdens het trainingskamp eens praten," zei Brood tegen VI.

Sno speelde dit seizoen vijftien wedstrijden voor RKC waarin hij een keer scoorde. De middenvelder kreeg vorig jaar last van hartproblemen, maar door een inwendige defibrilator kan hij nu weer op het hoogste niveau uitkomen.

Sno
RKC wil Sno behouden (Foto: Pro Shots)

[Upd] Grote brand in Goffertstadion Nijmegen

In het Goffertstadion in Nijmegen is maandagochtend een grote brand uitgebroken. De brand zou ontstaan zijn in De Gaanderij, het businessgedeelte van het NEC-stadion.

De brandweer heeft volgens een woordvoerder assistentie uit de wijde omgeving opgeroepen. Een deel van het Goffertpark, waar het stadion staat, is afgesloten.

Update 10.43 uur

De brandweer heeft de brand in het Goffertstadion rond 9.00 uur onder controle weten te brengen. Het blussen was lastig omdat er in de nabijheid van het stadion geen bluswater aanwezig bleek te zijn. Hierdoor moest het water komen vanuit het 500 meter verderop gelegen kuurcentrum Sanadome.

Het businessgedeelte in het stadion is volledig uitgebrand. Het is nog onduidelijk of dit gedeelte van het Goffertstadion tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd van N.E.C., op 29 januari tegen ADO Den Haag, weer enigszins bruikbaar zal kunnen zijn.

Grote brand in Goffertstadion Nijmegen
Grote brand in Goffertstadion Nijmegen (Foto: ANP)

Koninklijke onderscheiding voor Bonham Carter

Helena Bonham Carter ontvangt een koninklijke onderscheiding voor haar acteerprestaties. De Britse actrice staat op de jaarlijkse New Year Honours-lijst, die het Britse koningshuis zaterdag openbaar heeft gemaakt. Ze krijgt de titel commandeur in de orde van het Britse rijk.

Naast Bonham Carter krijgen onder anderen mediatycoon Peter Bazalgette en verschillende organisatoren van de komende Olympische Spelen in Londen eretitels toegekend. Ze ontvangen de bijbehorende prijs volgend jaar tijdens een ceremonie uit handen van een lid van het koningshuis.

De 45-jarige Bonham Carter was te zien in films als Planet of the Apes, Charlie and the Chocolate Factory en The King's Speech. Voor haar rol in de laatstgenoemde film ontving ze een Oscarnominatie.


Koninklijke onderscheiding voor Bonham Carter (Foto: Novum)

Vijf Nederlanders gepakt voor drugssmokkel

Vijf Nederlanders zijn zaterdag op Flamingo Airport op Bonaire aangehouden voor drugssmokkel. In hun bagage zaten vermoedelijk drugs, meldt de marechaussee maandag.

In de bagage van een 27-jarige man en een 24-jarige vrouw uit Rotterdam zat vermoedelijk 235 gram cocaïne. Bij een 42-jarige en een 19-jarige vrouw en een 23-jarige man uit Helmond werd 355 milliliter vermoedelijk vloeibare cocaïne aangetroffen.

De 24-jarige vrouw is na verhoor vrijgelaten, de drie Helmonders kwamen zondag op vrije voeten. De 27-jarige Rotterdammer zit nog vast.

Lange Frans heeft grootse plannen

Het wordt een druk jaar voor Lange Frans. De rapper komt deze maand met zijn nieuwe album Levenslied en heeft een groot aantal projecten op stapel staan. "Ik heb meer inspiratie dan ooit", zegt hij maandag in De Telegraaf.

"Levenslied is nog niet uitgekomen of ik ben alweer met een volgend album bezig. Daarbij lopen er nog wat televisiedingen en richten we ons dit jaar vooral op festivals", vertelt Frans. Echtgenote Daniëlle helpt hem zo veel mogelijk. "Ik ben nu druk met de voorbereiding van de releaseparty en denk alweer over een vervolg op de theatertour van Frans", zegt ze.

Niet lang geleden zag het er een stuk minder rooskleurig uit voor het echtpaar. Daniëlle werd vorig jaar veroordeeld tot een taakstraf voor bedreiging en vuurwapenbezit. De politie vond een geladen vuurwapen in haar auto toen ze onderweg was naar Frans' ex-collega Baas B. Volgens Daniëlle was hij de oorzaak van de financiële problemen van haar man. Ook kwakkelde in september geboren dochtertje Danie met haar gezondheid.

"We zijn heel blij dat het conflict met Bart is opgelost en dat we zonder financiële problemen het nieuwe jaar in kunnen. Helaas hoort het hoger beroep dat ik heb aangespannen daar nog wel bij", zegt Daniëlle. Ook met dochter Danie gaat het 'echt stukken beter'. "Wanneer het thuis goed gaat, kun je alles aan", zegt Frans.

Geruchten Half-Life 3 de kop ingedrukt

Ongeveer een week geleden kwam vanuit het niets een website aanzetten, die op het moment van schrijven het logo verwijderd heeft, die Half-Life 3 aankondigde. Valve drukt deze geruchten nu de kop in en ontkent alles.

Langzaam maar zeker doken er steeds meer geruchten op dat Half-Life 3 aangekondigd zou gaan worden. Zo waren er een aantal websites die doorlinkten naar een Half-Life 3-website en kwamen er geruchten dat een vriend, van een vriend, van een vriend, van een partner van Gabe Newell had gezegd dat er informatie over Half-Life 3 gelekt mocht worden.
Omdat de persoon die deze geruchten de wereld in bracht tamelijk bekend is, hij mocht immers Portal 2 ook een dag van te voren spelen, namen veel mensen dit voor waar aan.

In een mail tussen Gabe en een ander persoon is kort maar krachtig duidelijk gemaakt dat er niks is. Verder heeft uiteindelijk een executive van Steam een forumpost gemaakt waarin duidelijk is geworden dat we allemaal keihard getrolld zijn en dat er nog geen informatie beschikbaar is over Half-Life 3.

S. Williams boekt zege bij rentree

Serena Williams heeft haar rentree na bijna vier maanden afwezigheid opgeluisterd met een overwinning. In de eerste ronde van het tennistoernooi van Brisbane won de voormalige nummer een van de wereld met 6-2 en 6-3 van de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers. Serena laste na de finale van de US Open in september een rustperiode in.

Ook Andrea Petkovic overleefde de eerste ronde. De Duitse (4) won met 7-6 (2), 1-6 en 6-3 van Shahar Peer uit Israël. Nummer een van de plaatsingslijst Samantha Stosur komt maandagavond pas voor het eerst in actie. Williams is bij het Australische hardcourttoernooi als tweede geplaatst.

Minitale naam nieuw spel Markus Persson

Minitale is de naam van een nieuw spel van de Zweedse gameontwikkelaar Markus Persson. In het spel moet de speler een zombieapocalyps overleven. Dat heeft Persson zondagavond bekendgemaakt.

"Eindelijk heb ik een fatsoenlijke naam verzonnen voor mijn spel, Minitale!", laat de Zweed weten via Twitter. De game stond voorheen bekend als Minicraft, afgeleid van zijn eerste hit Minecraft.

Persson heeft Minitale in 48 uur gemaakt als onderdeel van een actie voor het goede doel. Nu wil hij het spel verder uitwerken bij zijn gamestudio Mojang. Die werd opgericht met geld dat Persson verdiende met de voorverkoop van Minecraft, dat na enkele jaren in november officieel werd uitgegeven.

De Zweedse gameontwikkelaar wordt door de Amerikaanse krant LA Times gezien als een van de meest vooruitstrevende gamemakers. De krant heeft Persson zaterdag genoemd als een van de mensen die in 2012 naam gaan maken.


[Premier League] Uitslagen speelronde 19

In eigen land ligt de competitie nog een paar weken stil, maar in Engeland gaan ze gewoon door. Op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag werd in de Premier League een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle statistieken op een rijtje.

Uitslagen speelronde 19:

Thuis Uit Uitslag
Liverpool Newcastle United 3-1
Manchester United Blackburn Rovers 2-3
Bolton Wanderers Wolverhampton Wanderers 1-1
Norwich City Fulham 1-1
Stoke City Wigan Athletic 2-2
Arsenal Queens Park Rangers 1-0
Chelsea Aston Villa 1-3
Swansea City Tottenham Hotspur 1-1
West Bromwich Albion Everton 0-1
Sunderland Manchester City 1-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 19 14 3 2 45 53-16
2 Manchester United 19 14 3 2 45 49-17
3 Tottenham Hotspur 18 12 3 3 39 35-20
4 Arsenal 19 11 3 5 36 35-26
5 Chelsea 19 10 4 5 34 37-24
6 Liverpool 19 9 7 3 34 24-15
7 Newcastle United 19 8 6 5 30 26-25
8 Stoke City 19 7 5 7 26 20-30
9 Everton 18 7 3 8 24 19-20
10 Aston Villa 19 5 8 6 23 22-24
11 Norwich City 19 5 7 7 22 28-34
12 West Bromwich Albion 19 6 4 9 22 19-27
13 Sunderland 19 5 6 8 21 23-22
14 Fulham 19 4 8 7 20 20-25
15 Swansea City 19 4 8 7 20 18-23
16 Wolverhampton Wanderers 19 4 5 10 17 21-34
17 Queens Park Rangers 19 4 5 10 17 18-33
18 Wigan Athletic 19 3 6 10 15 17-37
19 Blackburn Rovers 19 3 5 11 14 28-41
20 Bolton Wanderers 19 4 1 14 13 23-42


Topscorers:

# Naam speler Team Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 17
2 Demba Ba Newcastle United 14
3 Wayne Rooney Manchester United 13
4 Sergio Agüero Manchester City 13
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 12
6 Edin D¸eko Manchester City 10


Programma speelronde 20:

Datum Thuis Uit
ma 2 jan, 16:00 uur
Aston Villa Swansea City
ma 2 jan, 16:00 uur Blackburn Rovers Stoke City
ma 2 jan, 16:00 uur Queens Park Rangers Norwich City
ma 2 jan, 16:00 uur Wolverhampton Wanderers Chelsea
ma 2 jan, 18:30 uur Fulham Arsenal
di 3 jan, 20:45 uur Tottenham Hotspur West Bromwich Albion
di 3 jan, 20:45 uur Wigan Athletic Sunderland
di 3 jan, 21:00 uur Manchester City Liverpool
wo 4 jan, 21:00 uur Everton Bolton Wanderers
wo 4 jan, 21:00 uur Newcastle United Manchester United

Sir Christopher Lee over The Hobbit

Sir Christopher Lee heeft onlangs in zijn Kersttoespraak zijn afgelopen filmjaar besproken. Hij is ingegaan op de films The Hobbit - An Unexpected Journey, Dark Shadows, Hugo en The Wicker Tree. Ook meldt hij dat hij gezien zijn leeftijd geen grote rollen meer op zich kan nemen. 

Christopher Lee, die over enkele maanden 90 wordt, spreekt in onderstaande video's over zijn rol in The Wicker Tree, dat op geen enkele manier een vervolg is op The Wicker Man. Martin Scorsesse noemt hij een van de beste regisseurs aller tijden. Op het moment dat hij ingaat op The Hobbit - An Unexpected Journey ontkracht hij het gerucht dat Viggo Mortensen als Aragorn terugkeert. Ook zijn eigen rol, die van Saruman, zal heel anders zijn dan The Lord of the Rings. In The Hobbit is Saruman goed en nobel en vormt hij het hoofd van de orde van de tovenaars. Zoals hij eigenlijk altijd al geweest was.

Mocht je de hele video te veel zijn dan kan met het overzicht hieronder opgezocht worden wanneer gesproken wordt over welke film:

2:20 The Wicker Tree

2:55 Hugo

6:30 de twee Hobbit-films

7:55 Viggo Mortensen

8:50 Saruman

9:55 Dark Shadows

Willeke van Ammelrooy: Beatrix speelt ook een rol

Willeke van Ammelrooy ziet wel overeenkomsten tussen haar vak en dat van koningin Beatrix. "Beatrix speelt een rol", zegt de actrice die is te zien als de majesteit in de tv-serie Beatrix, Oranje onder Vuur.

Volgens Van Ammelrooy speelt de koningin 'altijd dezelfde rol, en ook nog een die ze zelf heeft geschreven'. "Het is alsof ze zichzelf geboetseerd heeft", vertelt de actrice maandag in dagblad Trouw. "Vroeger had ik kritiek op haar eenvormige uiterlijk, maar nu begrijp ik dat ze zich kleedt naar uitgedachte regels. Houden zo, prima. Herkenbaar voor de hele wereld."

Ook lichamelijk ziet ze overeenkomsten met de majesteit. "We hebben dezelfde jukbeenderen en allebei een Hollands lichamelijk gestel", vindt ze. "Maar uiterlijk is niet het belangrijkste. De stem ook niet, als je die klakkeloos nadoet kun je niet spelen. Het is erop gaan lijken doordat ik bij elke zin probeer te voelen wat zij gevoeld moet hebben."

Beatrix, Oranje onder Vuur wordt vanaf maandagavond uitgezonden door de VPRO. Ook Bastiaan Ragas, als prins Willem-Alexander, en Katja Herbers, als Maxima Zorreguieta, zijn in de serie te zien.

Doden bij explosie munitiedepot Turkije

Bij een installatie waar oude munitie van het Turkse leger verwerkt wordt, heeft zich maandagochtend een explosie voorgedaan. Volgens de eerste berichten zijn daarbij minstens vier arbeiders om het leven gekomen.

De explosie deed zich voor in Yahsihan, in de centraal gelegen provincie Kirikkale. Door de explosie is een grote brand ontstaan in een gebouw van vier verdiepingen, zei districtsgouverneur Ferhat Ozen.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

In 1997 veroorzaakte een explosie in een wapenfabriek in Kirikkale een brand die pas na dagen kon worden geblust. Toentertijd moesten duizenden omwonenden hun huizen verlaten.

Aboutaleb wil einde aan legaal zwaar knalvuurwerk

Het kabinet moet een einde maken aan het legale zware knalvuurwerk. Daarvoor pleit de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, meldt dagblad Metro maandag. Aboutaleb wil binnenkort om tafel met zijn collega's van de drie andere grote steden om samen een vuist te maken richting Den Haag.

De Rotterdamse burgervader zegt zich zorgen te maken over de zware ontploffingen rond de jaarwisselingen en de daarmee gepaard gaande vernielingen. Bij hem thuis stonden de ruiten te trillen, zei hij. Ook wordt erg zwaar vuurwerk soms doelbewust richting mensen gegooid.

Amsterdam, Den Haag en Utrecht konden nog niet aangeven of ze achter de plannen van Aboutaleb staan.


Aboutaleb wil einde aan legaal zwaar knalvuurwerk (Foto: Novum)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een hoodie van Assassin's Creed! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Wat is de achternaam van Desmond in Assassin's Creed-reeks?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Prijs

Jol: "Scoren is een probleem dit seizoen"

Martin Jol baalt van het gebrek aan scherpte bij de spitsen van Fulham dit seizoen. Jol hoopt op meer doelpunten in het nieuwe jaar.

Fulham kwam zaterdag niet langs Norwich City (1-1) terwijl de ploeg van Jol voldoende kansen kreeg om de wedstrijd te beslissen. "We kregen vier grote kansen, maar we maakten er maar één", zei Jol tegen Sky Sports. "Doelpunten maken blijkt een probleem voor ons dit seizoen."

"We hebben goede wedstrijden gespeeld, maar zelfs als we verdedigend goed stonden wisten we niet op de juiste moment toe te slaan. Dat moeten we wel doen. Maar wat er ook gebeurt, we blijven aan onze speelstijl vasthouden", aldus Jol, die aankoop Orlando Sa zaterdag zag scoren.

De Portugees kwam afgelopen zomer over van Sporting Braga en maakte tegen Norwich zijn eerste doelpunt voor Fulham. "Ik hoop dat Sa nu vertrouwen heeft gekregen door zijn eerste doelpunt. Hij kan een belangrijke schakel zijn in onze ploeg. Ik heb veel vertrouwen in hem."

Kok: reactie EU-leiders schuldencrisis onvoldoende

De Europese regeringsleiders hebben te laat, te langzaam en onvoldoende gereageerd op de problemen in Griekenland en de schuldencrisis. Dat zei oud-premier Wim Kok maandagochtend in het Radio 1 Journaal, waar hij in een gesprek terugblikte op de introductie van de euro.

Kok verwijt de regeringsleiders besluiteloosheid. Het is volgens hem bovendien niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Hij denkt ook dat ze bang zijn om het 'beestje bij de naam te noemen'.

De oud-premier vindt dat de huidige generatie regeringsleiders door moeten pakken. "Ik merk ook dat het hele maatschappelijke en politieke klimaat broeierig en minder stabiel is. Er is meer ruimte voor sentimenten, maar de weg naar vroeger is afgesloten."

Kok, die als minister van Financiën begin jaren negentig aan de basis stond van de Europese munt, zei ook dat er achteraf gezien bij de introductie van de munt hardere maatregelen genomen hadden moeten worden om te voorkomen dat schulden van landen verder zouden oplopen.

Zuid-Korea doet handreiking naar het noorden

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft de deur naar onderhandelingen met Noord-Korea maandag op een kier gezet. Te midden van veranderingen en onzekerheid na de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il zijn er nieuwe kansen, zei hij. Als Noord-Korea zijn nucleaire activiteiten staakt is Zuid-Korea bereid te praten over de veiligheidszorgen van Noord-Korea en economische hulp, zei Lee. Hij waarschuwde dat Zuid-Korea op iedere provocatie van het noorden hard zal reageren.

Noord-Korea heeft tot nog toe een harde lijn gevolgd tegenover Zuid-Korea. De regering in Pyongyang liet vorige week weten dat de opstelling tegenover de regering in Seoul na het overlijden van Kim Jong Il onveranderd blijft. De Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea verklaarde dat het land nooit zaken zal doen met Lee.

Pyongyang beschuldigde Lee maandag van een complot om het noorden te destabiliseren. Het verwees daarbij naar het besluit van Lee kort na de bekendmaking van de dood van Kim om de Zuid-Koreaanse strijdkrachten in verhoogde staat van paraatheid te brengen. Lee moet hiervoor 'op zijn knieën en verontschuldigingen aanbieden', schreef de krant Rodong Sinmun in een commentaar dat werd verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Noord-Korea heeft steeds kritiek geleverd op Lee sinds hij in 2008 aan de macht kwam en een eind maakte aan de onvoorwaardelijke economische hulp aan het land. In tegenstelling tot zijn voorganger koppelde Lee zulke hulp aan nucleaire ontwapening van het noorden. Het ontwapeningsoverleg van Noord- en Zuid-Korea met de Verenigde Staten, China, Rusland en Japan ligt al enige tijd stil.

Kapitein Iglo overleden

Gerd Deutschmann is 21 december 2011 op 76-jarige leeftijd als gevolg van een zenuwziekte overleden.

De van oorsprong Munchense taxichauffeur speelde jarenlang kaptein Iglo in de reclamefilmpjes van Iglo om de vissticks aan te prijzen.

Deutschmann, met zijn grote baard, witte haren en uniform was jarenlang het boegbeeld van Iglo. Met zijn door kinderen bemande schip prees hij de vissticks aan.

Veertien ploegen hopen op wildcard Giro d'Italia

Veertien wielerploegen zijn in de race om een wildcard te bemachtigen voor de Giro d'Italia van 2012. Organisator RCS Sport publiceerde dit weekend een lijst met veertien teams die in aanmerking komen voor de vier beschikbare wildcard.

Onder deze veertien teams behoort ook het Nederlandse Project 1t4i, de opvolger van Skil-Shimano. Er zijn in 2012 in totaal 22 ProContinental teams geregistreerd, wat inhoudt dat er acht teams geen aanvraag hebben gedaan voor een wildcard. Op dinsdag 10 januari zal bekend worden welke ploegen een uitnodiging krijgen. Ook de wildcards voor Tirreno-Adriatico (2), Milaan-San Remo (7) en de Ronde van Lombardije (7) worden op die dag bekend gemaakt.

Kanshebbers wildcard Giro 2012.

Androni Giocattoli
Acqua & Sapone
Champion System Cycling Team
Colnago-CSF Inox
Colombia-Coldeportes
Farnese Vini
Landbouwkrediet
Project 1t4i
RusVelo
Saur Soyasun
Team Europcar
Team Netapp
Team Type 1 Sanofi
Utelsinord Named

Gestrand vrachtschip Nieuw-Zeeland scheurt

Een vrachtschip dat sinds oktober vastzit voor de kust van Nieuw-Zeeland, is door een nieuwe storm in tweeën aan het scheuren. In de romp van de Rena is een barst van meer dan een meter breed ontstaan. "We weten niet welke delen van het schip onder de zeespiegel nog aan elkaar vastzitten", zei de leider van de bergingsoperatie maandag tegen Nieuw-Zeelandse media.

Door de scheur bestaat de kans dat de komende dagen opnieuw olie aanspoelt op de stranden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Dat gebeurde ook al in oktober, toen het containerschip was vastgelopen op een rif. Dieren en stranden werden toen met olie besmeurd.

Britse politie bestolen

Zelfs de Britse politie is niet veilig voor dieven. De afgelopen 5 jaar hebben inbrekers onder meer handboeien, uniformen, snelheidsmeters, honden, oproerschilden, blaaspijpjes voor alcoholcontroles en zelfs patrouilleauto’s meegenomen. De schade bedraagt honderdduizenden ponden. Dat meldde het Britse persbureau PA maandag, na een beroep op de Britse Wet openbaarheid van bestuur.

Manchester en omgeving zijn het zwaarst getroffen. Uit politiebureaus in het district verdween de laatste 5 jaar voor bijna 87.000 pond (ruim 104.000 euro) aan goederen.

'Wellink hekelt optreden ECB'

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat met zijn nieuwe kredietfaciliteit voor drie jaar veel te ver in de ondersteuning van banken. Dat zegt oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DBN) maandag in een interview met het Financieele Dagblad (FD).

Volgens Wellink had ECB-president Mario Draghi ook niet moeten suggereren dat de banken met dit goedkope geld staatsobligaties kunnen kopen. "Dat is iets wat me niet bevalt aan de ontwikkelingen bij de ECB. Drie jaar is gewoon te lang. Dat is geen liquiditeitssteun meer, maar solvabiliteitssteun."

Volgens Wellink moet de ECB "buitengewoon terughoudend zijn met te lange uitleenperioden". Het stoort de voormalig centralebankier dat banken volledig vrij zijn in de besteding van dit geld, aldus het FD. "Ze kunnen het gebruiken voor aflossing van schulden. Dat is een douceurtje dat aan de banken wordt gegeven. Het kan worden gebruikt om de kredietverlening in stand te houden. Dat is op zichzelf bezien oké, maar dan moet je er natuurlijk geen dertigjarige hypothecaire leningen mee financieren."

'Wellink hekelt optreden ECB'
'Wellink hekelt optreden ECB' (Foto: ANP)

Opslaghal Losser verwoest door brand

Een opslaghal van een bedrijfsverzamelgebouw in het Overijsselse Losser is in de nacht van zondag op maandag verwoest door brand. Bij de brand is asbest vrijgekomen maar die is voor zover bekend alleen neergedaald op het terrein van een rioolzuiveringsinstallatie in de buurt van het getroffen gebouw, zei een brandweerwoordvoerder. Niemand raakte gewond, meldt de brandweer.

Rond 05.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen gaat nog wel enkele uren duren. In het pand aan de Smitsbreeweg stonden volgens de brandweer onder meer caravans, boten, auto's en pallets. Omdat de wind gunstig staat hoefden er geen woningen te worden ontruimd.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

'Vooral nieuwbouw op vrijgekomen landbouwgrond'

Ruim tachtig procent van de 85 duizend hectare landbouwgrond die tussen 1996 en 2008 een andere bestemming kreeg, is gebruikt voor de bouw van woonwijken, bedrijventerreinen of verkeersknooppunten. Dat schrijft Trouw op basis van onderzoek van het Landhouw Economisch Instituut (LEI).

De krant liet het LEI cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek analyseren. De conclusies staan haaks op die van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), die juist zegt dat vruchtbare landbouwgrond voor natuur wordt geofferd. Volgens het instituut werd de afgelopen jaren echter slechts zevenduizend hectare landbouwgrond omgezet in natuur. Achtduizend hectare werd gebruikt als waterberging.

Hoofdprijs Postcodeloterij op seniorenflat Breda

De hoofdprijs van de Postcodeloterij is gevallen in Breda. Tien bewoners van een seniorencomplex met de postcode 4834 WC zijn miljonair geworden. Ze verdelen met elkaar twintig miljoen euro. Onder andere wijkbewoners die meedoen aan de loterij werd nog eens twintig miljoen euro verdeeld.

Op acht andere postcodes in onder meer Bennekom, Bussum, Zeist en Noordwijkerhout vielen prijzen van een miljoen euro.

N.E.C. laat Hongaar Eppel vertrekken

Marton Eppel moet per direct vertrekken bij N.E.C. Nijmegen. De club maakt gebruik van een ontsnappingsclausule in het contract van de 20-jarige Hongaar. Eppel kwam in augustus transfervrij over van MTK Boedapest, maar kon geen indruk maken in Nijmegen.

Trainer Alex Pastoor deed slechts twee keer een beroep op Eppel. Alleen in de Eredivisie tegen ADO Den Haag en de beker tegen FC Volendam mocht de Hongaarse jeugdinternational invallen. N.E.C. zal de komende weken proberen om een andere club voor Eppel te vinden.

Natuurbrand Chili onder controle

De brandweer van Chili is erin geslaagd een grote natuurbrand in het diepe zuiden van het land onder controle te krijgen. Dat heeft president Sebastián Piñera zondag (lokale tijd) gemeld via Twitter.

Het vuur in Nationaal Park Torres del Paine heeft al meer dan 12.500 hectare natuurgebied verwoest. Brandweerlieden zijn dag en nacht in touw om het vuur te blussen. Piñera heeft het park tot rampgebied verklaard.

Een Israëlische toerist is gearresteerd omdat hij de brand zou hebben veroorzaakt. Volgens de aanklager heeft de 23-jarige man toegegeven dat hij een rol toiletpapier die hij wilde verbranden, niet goed had gedoofd. De Israëliër is later op borgtocht vrijgelaten. Na zijn vrijlating ontkende de man dat hij de brand heeft veroorzaakt.

Natuurbrand Chili onder controle
Natuurbrand Chili onder controle (Foto: ANP)

Pensioenpremies verder omhoog

De pensioenpremies stijgen dit jaar in veel sectoren met één tot twee procentpunt. Dit schrijft de Volkskrant, die de premies voor 2012 inventariseerde.

De premiestijging heeft gevolgen voor de talrijke cao-onderhandelingen die eraan zitten te komen. "Werkgevers zullen zeggen dat de ruimte voor loonsverhogingen miniem is omdat de loonkosten al zijn gestegen", verwacht Leon Mooijman van werkgeversorganisatie AWVN.

In de vleesverwerkende industrie stijgen de premies het meest, met ruim vijf procentpunt naar 24,2 procent. De werkgevers klagen al jaren over de in hun ogen hoge pensioenkosten. De premies zijn het afgelopen decennium verdubbeld naar zo'n 25 miljard euro. De toename is vooral het gevolg van de lage rente.

In het pensioenakkoord waarover de werkgevers in juni overeenstemming bereikten met de vakbonden en de regering staat dat de premies op hetzelfde niveau blijven. Maar omdat het akkoord nog niet is ingevoerd, kunnen de werkgevers de verhoging niet tegenhouden. "Hoewel veel is gesproken over de noodzaak de premies te stabiliseren, zullen de loonkosten in veel sectoren stijgen", zegt Mooijman.

Xiaoyu en M. Bison komen naar SFXT

Er zijn weer twee personages naar buiten gekomen voor Street Fighter X Tekken. Dit keer is de aankondiging niet met een hoop pr samengegaan maar ongewild met minder bravour. Uit een screenshot op de XBLM-pagina van het spel zijn namelijk Xiaoyu en M. Bison te zien.

Hieronder is, inclusief uitvergroot deel, de bewuste screenshot te zien. Hiermee komt de sterrencast van het spel tot nu toe op dertig personages.

Street Fighter X Tekken komt in maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Street Fighter X Tekken

[PDC] Titelverdediger Lewis naar finale

De Engelse darter Adrian Lewis kan zijn wereldtitel van de profbond PDC verdedigen. Hij plaatste zich in de nacht van zondag op maandag voor de finale, al ging dat met hangen en wurgen. Tegen landgenoot James Wade wist Lewis een 1-5 achterstand om te buigen in een 6-5 overwinning.

In de finale komt Lewis maandag uit tegen Andy Hamilton. Beide darters komen uit dezelfde stad, Stoke-on-Trent.

Wade was tegen Lewis één dart verwijderd van de finale. Bij een 5-2 voorsprong moest Wade dubbel 18 gooien voor de overwinning, maar hij miste. Lewis greep alsnog de set en stoomde door. In de laatste drie sets stond de titelverdediger geen leg meer af.

Swansea biedt ADO drie huurlingen aan

Swansea City is bereid om drie spelers op huurbasis naar ADO Den Haag te laten gaan, maar de Hagenaren zijn niet direct enthousiast.

De Premier League-club heeft Andrea Orlandi, Dave Cotterill en Tom Butler aangeboden bij ADO. "Op zich interessante spelers, maar wel alle drie middenvelders. En daarvan hebben we er op dit moment genoeg", aldus ADO-commissaris Paul Beyersbergen tegen Voetbal International.

"Maar je weet nooit wat er in de winterstop nog gebeurt met bijvoorbeeld Lex Immers of Jens Toornstra", zei Beyersbergen. ADO zal het aanbod van Swansea bestuderen en heeft ook het oog laten valen op Tim Väyrynen. De Hagenaren willen het Finse talent meenemen op trainingskamp.

De 18-jarige Väyrynen staat nog onder contract bij FC Honka in zijn vaderland. "We kregen een tip van een buitenlandse scout. Hij schijnt een behoorlijk talent te zijn", aldus Beyersbergen. De mogelijke nieuwe spelers kunnen op 20 januari debuteren bij ADO in het thuisduel met Roda JC.

'Epic Mickey 2 komt in de herfst van 2012'

Een online nieuwsbrief van Disney heeft de geruchten bevestigd over Epic Mickey 2 en zegt dat het spel in de herfst van 2012 uit moet gaan komen op Xbox 360 , PlayStation 3 en Wii. Dit schrijft althans de website StitchKingdom.com. Het eerste deel uit 2010 was een Wii-exclusieve titel.

Volgens de nieuwsbrief krijgt Epic Mickey 2 een co-op multiplayer. Dit zou gaan om een splitscreen multiplayer waarbij de ene speler Mickey is en de andere Oswald the lucky rabbit, Walt Disneys eerste cartoon ooit.

Mickey Mouse en Oswald the lucky rabbit

NASA-sondes in baan rond maan

Twee Amerikaanse satellieten zijn aangekomen bij de maan. De Grail-A en de Grail-B zullen de komende maanden de zwaartekracht van het hemellichaam meten. Wetenschappers kunnen daarmee een uniek kijkje onder het oppervlak nemen.

De Grail-A kwam op oudejaarsavond in een baan rond de maan. In de nacht van zondag op maandag volgde tweelingbroer Grail-B.

De samenstelling van de maan moet duidelijk maken hoe hij ooit is ontstaan. Dat is nog steeds een mysterie, ondanks 109 eerdere missies. Eén theorie is dat de aarde miljarden jaren geleden in botsing is gekomen met een andere planeet. De brokstukken daarvan zouden zijn samengeklonterd tot de maan.

Grail-B gaat bijna 200 kilometer achter Grail-A rond de maan draaien. Tijdens hun rondjes voelen ze de aantrekkingskracht, die van plek tot plek verschilt. Als de sondes bijvoorbeeld over zware metalen of bergketens vliegen, is er veel zwaartekracht. Dat zorgt ervoor dat de satellieten licht versnellen. Daardoor wordt de onderlinge afstand iets groter. Sensoren aan boord kunnen een verandering van een duizendste van een millimeter al registreren.

De beide sondes waren in september gelanceerd. Ze zijn zo groot als een wasmachine en hebben in totaal bijna 400 miljoen euro gekost.

NASA-sondes in baan rond maan
NASA-sondes in baan rond maan (Foto: ANP)

Busprotest Isräel tegen discriminatie vrouwen

Honderden mannen en vrouwen hebben zondag op bussen in Jeruzalem en Ramat Gan geprotesteerd tegen de ongeschreven regel op een aantal lijnen dat vrouwen gescheiden van de mannen moeten reizen. De ongeschreven regel wordt toegepast in wijken waar vooral ultraorthodoxe joden wonen.

Dat heeft de krant Haaretz gemeld. Op een aantal lijnen mogen vrouwen alleen achterin de bus zitten. De mannen zitten in het voorste gedeelte.

De protestactie in Jeruzalem en Ramar Gan verliep zonder ernstige incidenten.

[PDC] Lewis en Wade leggen partij half uur stil

Een bizarre gebeurtenis tijdens de halve finales van het PDC World Darts Championship 2012. James Wade en Adrian Lewis legden het spel ongeveer een half uur stil na de tweede set. Beide spelers kregen last van wind op het podium.

Op het moment dat Lewis mocht gooien om zijn eigen leg te behouden kreeg de regerend wereldkampioen last van wind. Lewis legde tijdelijk het spel stil, iets waar Wade het ook mee eens was. Beide darters gingen vervolgens de discussie aan met de leiding, maar dit leverde weinig resultaat op. Beide darters besloten vervolgens verder te gooien, maar het was vooral Lewis die last bleef houden van de wind.

Na de tweede set gingen beide darters de catacomben in voor de korte pauze, maar zowel Lewis als Wade blijven op dit moment langer achter de schermen dan normaal is. Beide darters hervatten na een pauze van een kwartier de strijd, maar na twee beurten klaagde Lewis opnieuw over het probleem. De regerend wereldkampioen verliet vervolgens opnieuw het podium.

Een kwartier later stonden beide darters weer te gooien. De oorzaak leek een ventilatie te zijn die te hard over het podium blies. Het probleem lijkt verholpen te zijn.

De grote kerstprijsvraag - Bonusvragen

De kerstprijsvraag is helaas alweer ten einde. De acht dagen met acht vragen, twee logo's en een opdracht zijn voorbij. Zoals elk jaar ook dit jaar nog een afsluitende dag met een aantal bonusvragen. De antwoorden op deze vragen kun je nergens opzoeken, maar enkel uit je grote duim zuigen. Waag een gokje en sleep nog wat extra punten in de wacht. Alle vragen zijn nog te beantwoorden tot en met vanavond 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Bonusvragen
B-1 Hoeveel mensen nemen er deel aan de kerstprijsvraag?
B-2 Wat is het totaal aantal verdiende punten?
B-3 Wat is het gemiddelde aantal punten per deelnemer?
B-4 Hoeveel opdrachten zijn er per e-mail ingestuurd?
B-5 Hoeveel goede bonuscodes zijn er in totaal ingestuurd?
B-6 Hoeveel foute antwoorden zijn er in totaal ingestuurd?
B-7 Welke vraag is het vaakst goed beantwoord?
B-8 Welke vraag is het minst vaak goed beantwoord?

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina. De eerste tien mensen die op deze post reageren ontvangen een bonuspunt!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.