FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 december 2011

Succes voor Telefonica in Ocean Race

Telefonica heeft in de Volvo Ocean Race het eerste deel van de tweede etappe gewonnen. De Spaanse boot passeerde in de slotfase Team Camper en finishte met een voorsprong van 1.57 minuten. Telefonica verstevigt door de overwinning de voorsprong in het algemeen klassement.

Het eerste deel van de etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi finishte uit angst voor piraterij op een geheim gebleven locatie. De boten worden nu per vrachtschip naar Sharjah vervoerd en varen daarna verder richting finishplaats Abu Dhabi. Daar zijn nog twintig procent van het totaal aantal punten te verdienen.

Telefonica komt door de overwinning op 61 punten, zeven meer dan nummer twee Team Camper. Puma, Groupama en Abu Dhabi Racing Ocean Racing zijn nog onderweg.


Succes voor Telefonica in Ocean Race (Foto: Novum)

Krant Chili moet bloeden voor fout recept

De Chileense krant La Tercera moet omgerekend 95.000 euro schadevergoeding betalen aan dertien lezers die bij het uitproberen van een recept voor churros, een populaire versnapering van in olie gebakken deeg, brandwonden hebben opgelopen. Dat heeft het Chileense hooggerechtshof maandag bepaald.

De individuele schadevergoedingen variëren van 206 euro tot bijna 37.000 euro voor een vrouw die zeer ernstige verwondingen opliep.

Het arrest van het hof komt zeven jaar nadat de krantenlezers gewond raakten. De rechters oordeelden dat de krant het recept voor publicatie niet helemaal heeft getest en dat als lezers de aanwijzing precies opvolgden, er grote kans was dat het deeg in de hete olie zou ontploffen.

Twee gewonden door brandende kaars op bank

Twee mensen zijn maandagavond in Amsterdam-West gewond geraakt door een brand in een bankstel. De twee slachtoffers hadden rook ingeademd en zijn ter controle naar een ziekenhuis gebracht. Het vuur was ontstaan nadat een kaars op het bankstel terecht was gekomen, meldt de brandweer.

Het vuur woedde in een woning aan de Sloterkade. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat er forse schade in de woning ontstond.

Paus veroordeelt vervolging christenen

Paus Benedictus XVI heeft maandag de bomaanslagen op kerken in Nigeria veroordeeld. Na het angelusgebed wees de leider van de Rooms-Katholieke Kerk de menigte op het Sint Pietersplein erop dat christenen met Kerstmis bidden dat geweldplegers niet langer hun slag kunnen slaan. "Op dit moment wil ik nog eens onderstrepen dat het geweld een weg is die slechts tot leed, vernietiging en de dood leidt", zei hij.

Benedictus noemde de aanslagen in het Afrikaanse land "een absurd gebaar" en betuigde de christenen in het Afrikaanse land zijn "oprechte en liefdevolle deelneming". Op tweede kerstdag herdenkt de kerk de dood van de heilige Stefanus, de eerste christelijke martelaar.

Paus veroordeelt vervolging christenen
Paus veroordeelt vervolging christenen (Foto: ANP)

Kuipers meldt zich af voor NK sprint

Simon Kuipers doet deze week in Thialf niet mee aan het Nederlands kampioenschap sprint. De 29-jarige schaatser heeft zich afgemeld omdat hij niet op tijd in vorm is. Kuipers laat daarmee de kans liggen om kwalificatie voor het WK sprint en de komende wereldbekerwedstrijden af te dwingen.

Kuipers had deze week willen pieken, maar beseft dat het daar niet van gaat komen. "Ik heb momenteel geen topsprint in mijn lijf", concludeert de schaatser van TVM. "Ik heb de afgelopen weken vaak dingen in mijn eentje moeten doen en dat komt de prestatie niet ten goede. Ik vind het heel erg jammer dat ik niet in staat ben om optimaal te presteren. Op dit moment is het voor mij het beste om even afstand van het schaatsen te nemen. In alle rust wil ik mij beraden op mijn sportieve toekomst."

In 2009 boekte Kuipers zijn grootste succes als sprinter met een derde plaats op het WK. Vorig seizoen pakte hij de nationale titel op de 1,000 en 1.500 meter. Daarna zakte zijn vormpeil weg, waardoor hij in de aanloop naar dit seizoen voor een andere trainingsopbouw koos. Deze pakt echter niet goed uit, waardoor het seizoen er voor de TVM-rijder nu al vrijwel op zit.

Honderden levende dieren in koffer

Bewakers op het vliegveld van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben een opmerkelijke vondst gedaan. In de volgepakte koffer van een 51-jarige Tsjech vonden ze maar liefst 247 levende dieren. Daaronder waren zeker 15 giftige slangen.

Dat meldden Argentijnse media maandag. De opmerkelijke lading kwam aan het licht toen de man op een vliegtuig naar Madrid wilde stappen. Op de scanner zagen de bewakers tot hun verrassing dieren bewegen. In de koffer zaten ook zeer zeldzame en beschermde dieren. De man is aangeklaagd wegens poging tot smokkel en kan tot 10 jaar celstraf krijgen.

Honderden levende dieren in koffer
Honderden levende dieren in koffer (Foto: ANP)

Eksters rouwen om Kim Jong-il

Niet alleen het Noord-Koreaanse volk rouwt diep om hun onlangs overleden leider Kim Jong-il, ook dieren doen een duit in het zakje. De staatstelevisie van het stalinistische land liet een zwerm eksters zien die bij het monument van de vader van de overledene, Kim il-Sung, rustig in de bomen zit.

Stilzwijgend zitten de eksters daar om de laatste eer te bewijzen aan hun grote leider Kim Jong-il , aldus de Noord-Koreaanse staatstelevisie.


Eksters rouwen om Kim Jong-il

Vos wint in Heusden-Zolder, Boom zevende

Marianne Vos heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Heusden-Zolder op haar naam geschreven. De Nederlandse wereldkampioene kwam in België solo over de streep en bleef landgenotes Daphny van den Brand en Sanne van Paassen voor.

Bij de mannen ging de zege naar de Belg Kevin Pauwels die in een spannende sprint de Tsjechische wereldkampioen Zdenek Stybar klopte. Sven Nys, die in de laatste bocht ten val kwam, kwam als derde over de meet. Lars Boom was met een zevende plaats de beste Nederlander. De Raborenner reed enige tijd in de kopgroep, maar moest die later laten gaan.

Topdrukte verwacht bij winkeliers VS

Amerikaanse winkeliers zullen naar verwachting goede zaken doen op tweede kerstdag. Miljoenen Amerikanen zullen deze vrije maandag vooral op jacht gaan naar koopjes.

Naar verwachting van marktonderzoeker ShopperTrak wordt deze maandag de op twee na drukste winkeldag van het jaar. Winkelketens in de Verenigde Staten bieden fikse kortingen, tot wel 70 procent, om klanten te lokken en sommigen noemen deze dag al 'Mega Monday'.

Winkeliers in de VS zullen maandag naar schatting een omzet draaien van 29 miljard dollar (22 miljard euro), aldus marktonderzoeker Customer Growth. Dat zou zelfs meer zijn dan de 27 miljard dollar op Black Friday, de dag na Thanksgiving, stelt het bureau.

Topdrukte verwacht bij winkeliers VS
Topdrukte verwacht bij winkeliers VS (Foto: ANP)

'Tijdslot alcoholspotjes werkt niet'

Het tijdslot dat in 2009 werd ingevoerd voor alcoholreclame op de televisie en de radio werkt niet. Het aantal spotjes over alcohol op de radio en de televisie na 21.00 uur is vergeleken met 2008 meer dan verdriedubbeld. Dat stelt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP maandag na onderzoek.

In 2009 werd een verbod op alcoholreclame op radio en televisie tussen 06.00 en 21.00 uur ingevoerd om jongeren te beschermen. STAP onderzocht dit tijdslot in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid.

Alcoholreclame is volgens STAP schadelijk voor jongeren. "Blootstelling aan alcoholreclame leidt zowel op korte als op lange termijn tot een verhoogde consumptie van alcohol."

De groep jongeren van 12 tot 17 jaar zou de grootste risicogroep vormen. "Zij beginnen net met drinken, zijn gevoeliger voor alcoholreclame en zien relatief meer alcoholreclame dan jongeren onder de 12 jaar."

STAP stelt dat het tijdslot voor 12- tot 17-jarigen geen effect heeft gehad. Zo is het aantal reclameboodschappen op radio en televisie over alcohol na 21.00 uur toegenomen van 7.140 in 2008 naar 24.646 vorig jaar. Tussen 21.00 en 22.00 uur werden in 2010 daarnaast 5.385 alcoholspotjes uitgezonden, tegenover 2.313 in 2008. Tussen 21.00 en 22.00 uur kijken volgens STAP nog veel jongeren naar de televisie.

Matthew McConaughey verloofd tijdens kerst

Matthew McConaughey heeft de feestdagen aangegrepen om de moeder van zijn twee kinderen ten huwelijk te vragen. De 42-jarige acteur ging voor de kerstboom op z'n knieën, blijkt uit een foto die hij op de website whosay.com plaatste.

"Ik heb net gevraagd of Camila met me wil trouwen, fijne kerst", tikte McConaughey zondag bij de foto. De acteur en zijn verloofde, het 29-jarige Braziliaanse model Camila Alves, leerden elkaar in 2006 kennen. Het stel heeft twee kinderen, zoontje Levi van 3 jaar en dochter Vida van 1.

McConaughey speelde in films als How to Lose a Guy in 10 Days en Sahara. Dit jaar was hij onder meer te zien in The Lincoln Lawyer en Bernie.

Warmste tweede kerstdag sinds 1974

Maandag gaat de boeken in als de warmste tweede kerstdag sinds 1974. In De Bilt werd het 12 graden, 0,1 graad koeler dan in 1974, toen het de warmste tweede kerstdag ooit werd. Dat meldt weeronline.nl. Bij records wordt altijd uitgegaan van metingen in De Bilt.

Bij Schiphol werd het maandag met 13 graden het warmst. Volgens een woordvoerder van weeronline.nl is het vrij uitzonderlijk dat het zo warm is op tweede kerstdag. "Normaal is de temperatuur rond deze tijd 5 of 6 graden."

Het zachte weer is volgens de zegsman te danken aan goede stromingen. "Er komt geen koude lucht uit het noorden of oosten. Alles komt nu uit het zuiden of westen en daarmee komt dus geen kou onze kant op."

[Premier League] Fulham van Jol houdt stand bij Chelsea

Chelsea is op Boxing Day tegen gevoelig puntverlies aangelopen. Martin Jol sleepte met Fulham op Stamford Bridge een 1-1 gelijkspel uit het vuur. Juan Mata zette Chelsea op voorsprong, Clint Dempsey bepaalde de eindstand.

Mata scoorde kort na rust vanaf de rand van het strafschopgebied op aangeven van Fernado Torres. De voorsprong hield echter nog geen tien minuten stand. Een voorzet van voormalig Twente-speler Bryan Ruiz werd van dichtbij binnen geschoven door de Amerikaan Dempsey. In de slotfase hield doelman David Stockdale Fulham op de been.

Chelsea ziet door het gelijkspel de kansen op de titel nog verder slinken. Koploper Manchester City heeft dertien verliespunten minder. Bij een zege van Arsenal op Wolverhampton Wanderers, zakt Chelsea dinsdag van de vierde naar de vijfde plaats in de Premier League.


Fulham van Jol houdt stand bij Chelsea (Foto: Novum)

[Premier League] United achterhaalt City op ranglijst

Manchester United heeft zich naast Manchester City aan kop van de Premier League genesteld. De ploeg van trainer Alex Ferguson won thuis met 5-0 van Wigan Athletic en zag de stadsgenoot punten verspelen tegen West Bromwich Albion: 0-0. Beide clubs hebben na achttien wedstrijden 45 punten. Het doelsaldo is nog wel in het voordeel van Manchester City.

Dimitar Berbatov was de grote man bij Manchester United. De Bulgaar nam op Old Trafford drie van de vijf doelpunten voor zijn rekening. Ji-Sung Park opende na acht minuten de score. Antonio Valencia deed tegen zijn oude ploeg ook een duit in het zakje. Bij Wigan, dat meer dan een helft lang met tien man speelde, maakte verdediger Ronnie Stam de negentig minuten vol.

Manchester City had op The Hawthorns de hele wedstrijd het initiatief, maar wist de door de thuisploeg opgetrokken muur niet te slechten. Nigel de Jong bleef bij City de hele wedstrijd op de bank. Ook Liverpool verspeelde punten. Thuis tegen hekkensluiter Blackburn Rovers kwamen de Reds niet verder dan 1-1.

Tim Krul zegevierde met Newcastle United met 2-0 bij Bolton Wanderers. De Senegalees Demba Ba maakte zijn veertiende goal van het seizoen en moet op de topscorerslijst alleen Robin van Persie (16) nog voor zich dulden. Sunderland en Everton speelden in het Stadium of Light met 1-1 gelijk.


Man. United achterhaalt City op ranglijst (Foto: Novum)

Stroetinga opnieuw Nederlands kampioen marathon

Arjan Stroetinga is voor de vierde keer in zijn carrière Nederlands kampioen marathon op kunstijs geworden. De 30-jarige schaatser van BAM bleef na 150 rondjes in Thialf Karlo Timmerman en Jan Maarten Heideman voor in een massasprint. Stroetinga is de eerste schaatser met vier marathontitels op zak.

Bij de vrouwen ging Mariska Huisman met de nationale titel aan de haal. Ze troefde Bianca Roosenboom en favoriete Foske Tamar van der Wal af in de sprint. De 28-jarige Andijkse werd twee seizoenen geleden voor het eerst Nederlands kampioene.

Goede zaken voor meubelboulevards

De meubelboulevards hebben goede zaken gedaan op tweede kerstdag. Het was bijzonder druk zei een woordvoerder maandag aan het eind van de middag. Volgens hem waren er tussen de 30 en 50 procent meer bezoekers dan vorig jaar kerst. De winkeliers zijn tevreden over de omzetten die ze hebben gemaakt.

Volgens de voorzitter van Vereniging Meubelboulevards Nederland was 95 procent van de meubelboulevards open en waren de mensen ook in individuele zaken welkom. Hij denkt dat mensen juist in wat moeilijker economische tijden een comfortabel huis willen hebben. "Je wilt het thuis lekker hebben, tegenover de grote boze buitenwereld."

Het was maandagmiddag behoorlijk druk op de wegen, maar dat leidde nergens tot grote problemen.

Hoge olieprijs spekt staatskas Saudi-Arabië

Saudi-Arabië, 's werelds grootste olie-exporteur, heeft in 2011 een overschot op zijn begroting geboekt van 306 miljard riyal (62,4 miljard euro). De overheidsinkomsten vielen twee keer zo hoog uit als verwacht, grotendeels te danken aan de hoge olieprijzen. Dat blijkt uit cijfers die de Saudische overheid maandag publiceerde.

De regering van Saudi-Arabië had zelf voor dit jaar een begrotingstekort verwacht van 40 miljard riyal (8,1 miljard euro). De totale inkomsten van de Saudische overheid over 2011 kwamen uit op 1,1 biljoen riyal (226 miljard euro). Hier werd gerekend op 540 miljard riyal.

Saudi-Arabië profiteerde van de hoge olieprijzen in 2011. De prijs van een vat Amerikaanse olie schommelde rond de 100 dollar, terwijl de Saudische regering in haar voorspellingen met een prijs van circa 60 dollar per vat rekening houdt. Bovendien produceerde het land dit jaar meer olie dan het officiële quota om te compenseren voor de weggevallen productie in Libië.

Waarschuwing voor Belgisch vuurwerk uit folder

Politie en justitie in Zuid-Limburg waarschuwen voor Belgisch vuurwerk dat via een huis aan huis rondgebrachte folder wordt verkocht. Het vuurwerk is in Nederland niet toegestaan. Ook mogen particulieren volgens de Nederlandse wet geen vuurwerk invoeren. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

In de folder van de Belgische firma Fireworks worden onder meer nitraatklappers, vlinders en bolpijlen aangeboden. Wie inmiddels al vuurwerk heeft aangeschaft, wordt geadviseerd het terug te sturen aan de leverancier en te proberen geld terug te krijgen.


Waarschuwing voor Belgisch vuurwerk uit folder (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Fight Club

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...Fight Club.

Mocht je vanavond geen zin hebben in een kerstfilm, dan hebben wij een heuse filmhit voor je geselecteerd. Edward Norton speelt in Fight Club een verzekeringsagent die het niet meer ziet zitten. Dan komt hij de mysterieuze Tyler Durden tegen, gespeeld door Brad Pitt. Deze rebel sleurt hem de ondergrondse wereld van de Fight Club in, waar mannen die hun normale bestaan beu zijn elkaar in bloederige vuistgevechten te lijf gaan. De buitenwereld weet hier niets want de eerste regel van Fight Club luidt immers: "Don't talk about Fight Club". Een grimmige klassieker naar het gelijknamige boek van Chuck Palahniuk door regisseur David Fincher.

Fight Club is vanavond om 22:15 op RTL 7 te bewonderen.

Fight Club

Eerste gipsvlucht twee dagen uitgesteld

De eerste gipsvlucht van het wintersportseizoen komt pas donderdag aan in Nederland. Rotterdam The Hague Airport had afgelopen week nog aangegeven dat de vlucht dinsdag zou landen, maar er zijn vanwege de goede sneeuwcondities in de Alpen nog geen aanmeldingen, meldt het vliegveld maandag.

De eerste gipsvlucht met onfortuinlijke skiërs landt donderdag om ongeveer 12.00 uur. De vorige winterperiode werden ongeveer zestig gipsvluchten uitgevoerd, met tien tot vijftien patiënten per vlucht.

Belgen hebben veel Nederlandse eurobiljetten

Een gemiddelde Belg heeft meer Nederlandse dan Belgische eurobiljetten in zijn portemonnee. Meer dan de helft van de biljetten die hij bij zich heeft, is uit Frankrijk afkomstig. Dat staat op de website eurobilltracker.com, die een overzicht geeft van de verspreiding van biljetten en munten sinds de invoering van de euro op 1 januari 2002.

Ongeveer 52 procent van alle biljetten in de portemonnee van Belgen is uit Frankrijk afkomstig. Daarna komt Duitsland met 15,55 procent en Nederland met 10,07 procent. Belgische biljetten staan op de vierde plaats met 8,24 procent.

Belgen hebben veel Nederlandse eurobiljetten
Belgen hebben veel Nederlandse eurobiljetten (Foto: ANP)

Ongelukken zorgen voor files op snelwegen

Ongevallen hebben maandagmiddag geleid tot files op verschillende snelwegen in het land. Op de A6, A1, A2 en de A12 botsten voertuigen op elkaar, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Op de A6 van Lelystad richting Muiden staat omstreeks 16.30 uur negen kilometer file, nadat meerdere voertuigen op elkaar zijn gebotst. Vanwege het ongeval werden twee rijstroken tussen Almeerderzand en Muiderberg afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De botsing vond rond 14.45 uur plaats. Bij het ongeluk zouden mensen gewond zijn geraakt. Om hoeveel mensen het gaat en hoe ernstig hun verwondingen zijn, is nog onbekend. De twee afgesloten rijstroken werden omstreeks 16.00 uur vrijgegeven en de ingestelde omleiding is ingetrokken.

Op de A1 van Amersfoort richting Amsterdam ging rond 13.30 uur een motorrijder onderuit. Tussen Diemen en het knooppunt Watergraafsmeer werden vervolgens twee rijstroken afgesloten, maar rond 14.15 uur weer vrijgegeven. Over de verwondingen van de motorrijder is niets bekend.

Rond 13.00 uur botsten op de A2 van Utrecht naar Den Bosch twee auto's op elkaar. De linkerrijstrook tussen het knooppunt Everdingen en de afrit Everdingen werd daarop afgesloten, waardoor een korte file van twee kilometer vanaf Vianen ontstond. De rijstrook werd omstreeks 13.30 uur weer vrijgegeven.

Op bijna hetzelfde tijdstip botsten op de A12 vanuit Utrecht naar Den Haag ter hoogte van Nieuwerbrug vier auto's op elkaar. Ook hier werd de linkerrijstrook afgesloten. De file achter het ongeval vrij snel op tot zes kilometer vanaf Woerden. De linkerrijstrook van de A12 kon echter al na een kwartier worden vrijgegeven.

De traditionele file op de A13 bij de IKEA-vestiging in Delft op tweede kerstdag bleef dit jaar uit. De chaos was daar in het verleden zo groot dat extra personeel moest worden ingezet om het verkeer te regelen. Dit jaar bleven de deuren van de vestiging echter gesloten, waardoor ook de files daar uitbleven.

Man doodgestoken in Britse winkelstraat

Een jonge man is maandag doodgestoken in Oxford Street, een drukke winkelstraat in het centrum van Londen. De politie onderzoekt het misdrijf.

Volgens de politie is de man, die rond de 20 jaar oud was, gedood terwijl duizenden mensen door de straat liepen voor de traditionele uitverkoop op tweede kerstdag. De politie heeft een deel van de straat afgezet en kan nog niets zeggen over de achtergrond.


Man doodgestoken in Britse winkelstraat (Foto: Novum)

Agenten Servië eisen hoger loon

Meer dan tweeduizend politieagenten, velen gekleed in hun uniformen, zijn maandag in de Servische hoofdstad Belgrado bijeengekomen om een hoger salaris af te dwingen. De agenten blokkeerden het verkeer rond het Servische regeringsgebouw.

De protestactie was georganiseerd door de politievakbond, die de bewering van de regering dat er geen extra geld beschikbaar is voor een salarisverhoging naar de prullenbak verwees. De agenten eisen een eenmalige betaling van honderd euro en een structurele salarisverhoging.

Het gemiddelde Servische maandloon ligt op zo'n 350 euro.

Farmaceuten staken 1,7 miljoen in patiëntenclubs

De vijftien grootste farmaceutische bedrijven staken vorig jaar voor 1,7 miljoen euro in patiëntenverenigingen. Het Astmafonds krijgt met 257.000 euro het meest, gevolgd door de Diabetesvereniging, die ruim 178.000 euro ontvangt. Dat meldt RTL Nieuws maandag.

Het Nationaal MS Fonds bezet met 129.000 euro de derde plaats en de Borstkankervereniging Nederland de vierde (85.500 euro). Het Longkankerinformatiecentrum wordt voor 96 procent gefinancierd door farmaceutische bedrijven, maar voorzitter Ernst Lammers is niet bang dat de onafhankelijkheid hierdoor wordt aangetast. "Wij voldoen aan alle regels om dat juist te voorkomen."

De patiëntenverenigingen moeten opkomen voor de belangen van zieke patiënten, maar die weten in veel gevallen niet dat die clubs deels worden gefinancierd door de farmaceutische industrie. Dat is kwalijk, zeggen deskundigen in RTL Nieuws.

"Wat daar mis aan is, is dat patiëntenverenigingen het belang van de patiënt verdedigen en door dit soort sponsoring zou het beeld kunnen ontstaan dat dat niet zo is", oordeelt hoogleraar Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

De Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP) krijgt ruim 46 duizend euro. Hier adviseerde een consultant op kosten van farmaceut Baxter over verbetering van de bedrijfsvoering. "Zo lang je maar zorgt dat je als vereniging niet afhankelijk wordt van de farmacie is er niets aan de hand en dat bereiken we door steeds verschillende partijen te benaderen", pareert een NVHP-woordvoerder. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik noemt dergelijke sponsoring 'dubieus'.

Sanofi is het bedrijf dat met 315.000 euro de grootste bijdrage levert aan patiëntenverenigingen, gevolgd door Pfizer (228.000 euro) en Astrazeneca (184.000 euro). GSK, Novartis, Abbott en MSD sponsoren ook voor meer dan een ton.

PSV neemt afscheid van Ibrahim

Rabiu Ibrahim verlaat PSV per direct. Dat meldt Voetbal International maandag. De middenvelder en de Eindhovenaren kwamen een ontbinding van het tot 2014 doorlopende contract overeen. Ibrahim speelde pas sinds februari bij PSV. Hij slaagde er niet in om door te breken bij de eredivisionist.

De laatste tijd werd zijn situatie uitzichtlozer. De Nigeriaan slaagde er de afgelopen weken zelfs niet in om een plek in de wedstrijdselectie te veroveren. PSV gelooft niet dat Ibrahim op korte termijn wel kan doorbreken bij de club. Daarom hebben beide partijen besloten een punt achter de samenwerking te zetten.

Dakloze Somaliërs in tent Ter Apel

Zestien Somalische dakloze vluchtelingen zettten maandag een tentenkamp op voor het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Ze kunnen niet terug naar hun eigen land en protesteren tegen hun gedwongen leven op straat, meldt een woordvoerder van het Steunpunt Illegalen in Utrecht, die erbij is.

De groep eist opvang, een verblijfsvergunning en respect voor hun mensenrechten. Ze willen opvang, evenals de negentien Somaliërs die elf dagen geleden op last van de Haagse rechtbank na twee weken cel werden vrijgelaten omdat terugkeer naar Somalië niet mogelijk is.

Deze groep werd na een week bivakkeren in tenten opgesloten in vreemdelingenbewaring in Rotterdam, maar volgens de rechter had minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) onvoldoende duidelijk gemaakt dat ze op afzienbare termijn konden worden uitgezet. De negentien krijgen een schadevergoeding en verblijven sinds hun vrijlating in een opvangcentrum in Vught.

Deze groep vraag ook om opvang, zegt de woordvoerder. Er zijn inmiddels vier tenten opgezet. "Ze moeten steeds van hot naar her, naar een ander adres. Nu duidelijk is dat ook niemand naar Noord-Somalië terugkan, moet er een oplossing komen. Het is echt een ramp, die mensen op straat die niet wegkunnen, de daklozenopvang kan het niet aan."

Dakloze vluchtelingen kunnen, met uitzondering van vrouwen en zieke mensen, sinds de zomer niet meer in de nachtopvang voor daklozen in Utrecht terecht. In andere steden worden ze geweigerd, aldus de organisatie Vluchtelingen op Straat.

Van Beukering: "Ik val drie kilo per duel af"

Jhonny van Beukering is inmiddels neergestreken in Indonesië, maar de spits heeft nog geen duel gespeeld voor Pelita Jaya. De 28-jarige Van Beukering heeft het uitstekend naar zijn zin ondanks dat hij nog wacht op zijn debuut.

"Ik moet mijn eerste echte duel nog spelen voor mijn club", aldus Van Beukering tegen Omroep Gelderland. Dat komt mede door problemen de organisatie van de nationale competitie. Van Beukering is echter ook nog niet fit.

Behalve hamstringproblemen is de aanvaller uit het Gelderse Velp ook nog niet op gewicht. "Ik ben nu wat kilootjes te zwaar, maar daar heb ik schijt aan. Met die hitte daar val ik drie kilo per wedstrijd af", verklaart de aanvaller met een glimlach.

Als het aan de oud-spits van Vitesse, N.E.C. Nijmegen en De Graafschap ligt keert hij niet meer terug op de Nederlandse velden. In Indonesië voelt hij zich thuis. "Het past totaal bij me en ik wil mijn carrière hier graag afsluiten. Ik heb geen zin om terug te keren in de Jupiler League, daar pas ik voor."

Meisje (8) schokt Israël tijdens tv-interview

Een achtjarig meisje heeft, afgelopen vrijdag op de Israëlische televisie een voor velen schokkend interview gegeven. Naama Margolese vertelde op Channel Two namelijk dat ze op weg naar school herhaaldelijk is bedreigd, uitgescholden en bespuugd door ultra-orthodoxe joden. 

Volgens een bekende commentator, Nahum Barnea, van een van de grootste kranten in Israël de 'Yedioth Ahronoth', is dit bepaald geen nieuws. "Het punt is alleen dat ze het nu vernamen uit de mond van een klein meisje met blond haar en blauwe ogen.", zo schreef hij gisteren. Naama vertelde dat ze bang is onderweg naar school omdat ze herhaaldelijk bedreigd wordt door ultra-orthodoxe joden in Beit Shemesh, een voorstad van Jeruzalem. Af en toe wordt ze in haar gezicht gespuugd en maakt men haar uit voor hoer of bastaard.

"In een westerse, liberale democratie is de publieke ruimte open en veilig voor iedereen, mannen en vrouwen. Voor verwijten noch voor discriminatie kan hier een plaats zijn." zei premier Netanyahu gisteren tijdens de kabinetszitting naar aanleiding van het tv-interview. Ook voegde hij eraan toe dat met de politie is afgesproken dat ze kordaat zullen optreden tegen 'zij die spuwen, geweld gebruiken of anderzijds bedreigend zijn voor anderen' en dat 'straatborden waarin mannen en vrouwen worden opgeroepen om aan verschillende kanten van de straat te lopen zullen worden weggenomen.'

Channel Two stuurde een cameraploeg naar de betreffende stad. Reporters werden met stenen onthaald, een van de verslaggevers raakte gewond en een deel van het materiaal werd gestolen. De politie moest tenslotte de tv-ploeg redden uit de handen van boze orthodoxe bewoners.

Moshe Abutbol, de burgemeester van Beit Shemesh is van mening dat het om een groep van '20 tot 50 mensen gaat die zich schuldig maken aan onaanvaardbaar gedrag', op een bevolking van zo'n 87.000.

Op Facebook is inmiddels een actiegroep opgericht, die de naam kreeg van Na'ama. Hier wordt opgeroepen om dinsdag een betoging in Beit Shemesh te houden en men hoopt dat seculiere Israëli's uit het hele land zullen deelnemen.


Meisje (8) schokt Israël tijdens tv-interview

Voormalig assistent klaagt Lady Gaga aan

Lady Gaga is aangeklaagd door een voormalig persoonlijk assistent. De 41-jarige dame beweert nog geld tegoed te hebben van de excentrieke zangeres omdat ze duizenden overuren moest maken.

Jennifer O'Neill werkte ruim een jaar voor Lady Gaga, blijkt volgens de Amerikaanse krant The New York Post uit rechtbankdocumenten. O'Neill schetst in haar aanklacht een veeleisende popster. Zo stelt ze dat ze dag en nacht beschikbaar moest zijn, waardoor ze zelf nauwelijks tijd had om te slapen of te eten.

Gaga zou extreem hoge eisen stellen aan hotels, vliegtuigen en toerbussen. O'Neill was onder meer verantwoordelijk voor de kleding van Lady Gaga, die bekendstaat om haar extreme outfits. O'Neill, die jaarlijks 75.000 dollar betaald kreeg, beweert ruim 7100 overuren te hebben gemaakt. De 41-jarige wil daarom nog 380.000 dollar hebben van de 25-jarige zangeres.

O'Neill, die volgens woordvoerders van Lady Gaga geen poot heeft om op te staan, is niet de eerste persoonlijk assistent van Gaga die klaagt. In de ongeautoriseerde biografie Poker Face: the Rise and Rise of Lady Gaga doet Angela Ciemny haar beklag. Zij beweert onder meer dat ze het bed moest delen met de zangeres, omdat Lady Gaga niet alleen wil zijn.

Wolfsen vraagt OM om onderzoek arrestatie Nandlal

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen vraagt het Openbaar Ministerie onderzoek te doen naar een mogelijk te hardhandig optreden van de politie tegen oud-voetballer en oud-gemeenteraadslid in Utrecht Edu Nandlal afgelopen zaterdagavond. Dat meldt een woordvoerder van Wolfsen maandag.

Nandlal zou met zijn dochter op kerstavond in een busje van zijn schoonmaakbedrijf onderweg zijn geweest naar de nachtmis toen hij door de politie staande werd gehouden, zei oud-fractiegenoot Vincent Oldenborg van de Stadspartij Leefbaar Utrecht zondag. De oud-voetballer werd aangezien voor een inbreker.

Het voormalige gemeenteraadslid liep in 1989 bij de SLM-vliegramp in Suriname een dwarslaesie op, waardoor hij niet snel overeind kon komen. Twee agenten zouden hem daarop hebben geslagen en aan zijn haren overeind gesleept.

Op het politiebureau werd hij volgens Oldenborg opnieuw hardhandig behandeld. Ook kreeg hij van een arts een verkeerde behandeling waardoor hij mogelijk schade aan zijn blaas heeft opgelopen. Nandlal werd uiteindelijk zondagochtend vroeg vrijgelaten, waarna hij naar een ziekenhuis ging.

De politie zei zondag Nandlal uit te nodigen om na de kerst op gesprek te komen.

Nandlal kwam als voetballer onder meer uit voor FC Emmen, FC Utrecht en Vitesse. Bij het vliegtuigongeluk in 1989 kwamen 176 mensen om. Nandlal leerde na zijn dwarslaesie weer te lopen, zij het met moeite. Hij runt inmiddels een schoonmaakbedrijf.

Eriksen opnieuw Deens Talent van het Jaar

De ontwikkeling van Christian Eriksen bij Ajax is ook in Denemarken niet onopgemerkt gebleven. De spelmaker ontving de prijs voor 'Deens Talent van het Jaar'. Vorig seizoen werd Eriksen ook al verkozen tot meest veelbelovende speler van Denemarken.

"Ik wist niet dat het mogelijk was deze prijs tweemaal achtereen te winnen", reageert Eriksen in Deense media. "Ik was dus erg verrast dat de spelers mij opnieuw kozen." Eriksen maakt ook nog kans op de beste Deense speler van 2011. De winnaar van die prijs wordt op 7 januari bekendgemaakt. De Ajacied hoopt ook dan in de schijnwerpers te staan.

"Als je naar mijn leeftijd kijkt, zou je me nog een talent kunnen noemen, maar ik heb al zoveel ervaring dat ik mezelf zie als een volwassen speler. Ik hoop dan ook op de titel van Speler van het Jaar. Als ze me daarvoor kiezen was het echt een topjaar."

Chris Zegers is overspelig in film Janey

Chris Zegers wordt een overspelige dj in de film Janey. Dit is vandaag te lezen op de website Filmnieuws.

In de nieuwe film van regisseur Steven de Jong (De Schippers Van De Kameleon speelt de acteur een diskjockey uit Hilversum die naast zijn vrouw er vele buitenechtelijke uitstapjes op nahoudt. Als zijn echtgenote dit ontdekt vraagt ze een scheiding aan en eist ze de voogdij van hun achtjarige dochter Janey. Deze rol wordt gespeeld door de Arnhemse Aiko Beemsterboer.

Andere rollen in de film zijn weggelegd voor Manouk van der Meulen (Spijkerhoek) en Matteo van der Grijn (Soldaat van Oranje). De opnames starten in februari en worden naar verwachting in maart afgerond. Volgens De Jong heeft de film "een brutaal, Kluun-achtig verhaal dat aanschurkt tegen Kramer vs. Kramer."

Naar verwachting verschijnt Janey in het najaar van 2012 in de bioscoop.

Prins Philip nog steeds in ziekenhuis

De Britse prins Philip heeft een derde nacht doorgebracht in het ziekenhuis. De 90-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth II is herstellende van een ingreep aan een geblokkeerde kransslagader.

Volgens het koningshuis maakt Philip het goed en moet hij nog 'korte tijd' voor observatie in het ziekenhuis blijven. Het is nog niet bekend wanneer de prins terug naar huis mag.

De prins kreeg vrijdag last van pijn op de borst. Hij werd daarop van het buitenverblijf Sandringham, in het landelijke Norfolk, in allerijl overgebracht naar de afdeling cardiologie van het Papworth-ziekenhuis in Cambridge. Daar is bij de prins een stent ingebracht, een buisje dat de ader openhoudt. Volgens de artsen ging het om een betrekkelijk kleine ingreep.

Pubers proberen man te overvallen in Den Helder

Drie jongens van 12 en 13 jaar oud zijn zaterdagavond in Den Helder aangehouden nadat ze een poging tot een gewapende overval hadden gedaan. Ze hadden, samen met drie anderen, rond 23.30 uur een op een pistool lijkend voorwerp tegen het hoofd van een 19-jarige man gezet en eisten geld.

Het slachtoffer vermoedde dat het geen echt wapen was en joeg de jongens weg. Kort daarop konden agenten op de kruising Marsdiepstraat en Waddenzeestraat drie jongens aanhouden die voldeden aan het signalement. Het gaat om jongens van 12 en 13 jaar uit Hoorn en Den Helder, vermoedelijk van Antilliaanse afkomst, en een Zuid-Europese jongen.

De jongens moesten mee naar het politiebureau en konden zondagavond weer met hun ouders mee naar huis. Dinsdag worden zij voorgeleid, meldt de politie.

[Schaatsweek] Zege Wüst, Van Deutekom verrast

Ireen Wüst heeft bij de schaatsweek de 1.500 meter op haar naam geschreven. De TVM-schaatsster kwam in Thialf tot een tijd van 1.58,55 waarmee de Marrit Leenstra (1.58,75) en Margot Boer (1.58,94) voorbleef. Paulien van Deutekom verraste met een vierde plaats in 1.59,51.

De wedstrijd in Thialf is van belang omdat de beste schaatssters na Wüst en Leenstra zich verzekerden van wereldbekertickets op de 1.500 meter. Daarnaast was een goed resultaat van belang voor plaatsing voor het Europees kampioenschap allround. Morgen wordt de 3.000 meter verreden waarna een klassementje wordt opgemaakt. De beste vier rijdsters hieruit gaan naar het EK.

Naast Wüst en Leenstra plaatsten zich ook Boer, Van Deutekom en Diane Valkenburg (1.59,63) zich voor de wereldbekerwedstrijden op de 1.500 meter. Later vandaag staat in Thialf nog het NK marathon op kunstijs op het programma.

Alkmaarder slaat hondje dood met stofzuiger

Een 35-jarige man uit Alkmaar heeft op kerstavond zijn hondje doodgeslagen. De Alkmaarder en zijn vriendin waren wat langer dan gepland van huis geweest, waardoor de hond in huis had gepoept. Hierop werd de man zo boos dat hij het kleine dier met de stang van een stofzuiger sloeg, wat de hond fataal werd.

De Alkmaarder bedreigde kort na middernacht ook zijn vriendin, die het huis uit rende om hulp te halen bij familie. De man vloog vervolgens ook een familielid aan.

De politie heeft proces-verbaal opgemaakt van de gebeurtenissen. Het hondje is opgehaald door de dierenambulance en wordt onderzocht.

Ferguson: "Giggs kan nog een jaar door"

Sir Alex Ferguson is ervan overtuigd dat Ryan Giggs nog een jaar op het hoogste niveau kan spelen. De routinier kan een nieuw contract tot de zomer van 2013 tekenen.

De 38-jarige vleugelaanvaller van Manchester United onthulde na de 5-0 zege op Fulham dat hij overweegt om een seizoen aan zijn loopbaan vast te plakken. "Ik denk dat Ryan dat kan", reageerde Ferguson daarop. "Er is op dit moment geen bewijs dat zijn energie, uithoudingsvermogen of snelheid minder worden."

"Helemaal niet zelfs, het is nog precies hetzelfde als de afgelopen twee, drie jaar. Geweldig", vond de Schot, die graag met Giggs in gesprek treedt om de toekomst te bespreken. "Ik weet dat we pas op de helft van het seizoen zitten. Het ligt er natuurlijk aan hoe Ryan er zelf over denkt."

"Hij weet dat hij niet eeuwig door kan blijven gaan, dat weten wij ook. Maar op basis van wat hij nu laat zien, denk ik dat hij nog een jaar door kan gaan", aldus Ferguson.

Wielerploegen Europcar en Caja Rural hopen op Vuelta

De wielerploegen Europcar en Caja Rural hopen dat hun seizoen 2012 glans kan krijgen door deelname aan de Vuelta a España. Beide ploegen komen uit op het tweede niveau, waardoor ze afhankelijk van wildcards zijn om deel te mogen nemen aan grote wedstrijden.

Met name Europcar heeft moeite om het wedstrijdprogramma rond te krijgen. "De Ronde van Oman heeft ons al geweigerd. We hopen op deelname voor de Vlaamse en de Ardennenklassiekers. De Vuelta kan voor Thomas Voeckler een doel worden," zei teammanager Jean-René Bernaudeau tegen Eurosport.

Ook Caja Rural hoopt op een wildcard voor de derde grote ronde van het jaar. "We hebben een goede verstandhouding met de organisatie. We zullen zien of ze op de presentatie op 11 januari meer te zeggen hebben. Tot dusver zijn de gesprekken positief geweest en we zullen ervoor strijden om een uitnodiging binnen te halen," zei teammanager Mikel Azparren tegen Bicicilismo.

Topeconoom: 'Lot euro ligt in handen Italië'

Het komende jaar zal beslissend worden voor de toekomst van de euro en Italië zal daarbij een doorslaggevende rol gaan spelen. Dat heeft topeconoom Thomas Mayer van Deutsche Bank gezegd in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Volgens Mayer hangt het lot van de euro van de ontwikkelingen in Italië af. "Het gaat om de vraag of de Europese eenheidsmunt gaat overleven. En dat zal van Italië afhangen. Aan het begin van komend jaar zal Italië in een diepe recessie belanden. Als het land slaagt om daar voor de verkiezingen in mei 2013 weer uit te komen, wat ik verwacht, dan kan Italië een voorbeeld voor alle Zuid-Europese landen zijn. Mocht dat niet lukken, dan zal de eurozone uiteenvallen."

Mayer stelt verder dat rekening moet worden gehouden met het vertrek van landen uit de eurozone. "Een uitstap van Griekenland is niet langer taboe. Het gevaar bestaat dat na de nieuwe verkiezingen in 2012 een regering komt die niet wil of kan doorgaan met de bezuinigingen. Dan wordt de steun aan Griekenland stopgezet en zullen de Grieken extra geld moeten bijdrukken om de rekeningen te kunnen betalen. Dat geld kunnen ze drachmes of iets anders noemen."

Topeconoom: lot euro ligt in handen Italië
Topeconoom: Lot euro ligt in handen Italië (Foto: ANP)

'Zorgverzekering gezin kan 250 euro goedkoper'

Negen op de tien Nederlanders betalen onnodig te veel voor hun zorgverzekering. Een gezin dat overstapt naar een internetverzekering of gebruikmaakt van een collectiviteitskorting kan op jaarbasis 254 euro besparen. Voor een indivdu is dat de helft. Dat meldt de vergelijkingssite zorgkiezer.nl.

Een kwart van de Nederlanders heeft de basisverzekering individueel afgesloten bij een verzekeraar, terwijl die dezelfde polis ook met een collectiviteitskorting aanbiedt. Dat komt doorgaans neer op een korting van tien procent. Die bedraagt overigens bij ruim een derde van de verzekerden maar 4,7 procent, omdat zij via hun werkgever niet de volle korting van tien procent ontvangen.

Zo'n negentig procent van verzekerden heeft een reguliere zorgverzekering, terwijl ze tien procent voordeliger uit kunnen zijn als ze een internetverzekering afsluiten, aldus zorgkiezer.nl, dat zich onafhankelijk noemt.

Ongeveer acht procent van de Nederlanders wisselt dit jaar van zorgverzekering, is de verwachting. Van de overstappers wisselt bijna zestig procent omdat de huidige zorgverzekeraar te duur is, bleek onlangs uit onderzoek van de Consumentenbond.

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering bedraagt volgend jaar 240 euro. Het eigen risico gaat komend jaar met vijftig euro omhoog naar 220 euro, en premies voor de aanvullende verzekering stijgen met ongeveer tien procent. Een kwart van de aanvullende polissen voor komend jaar biedt wel minder dekking dan in 2011.

Overstappen kan nog tot 31 december, waarna er nog twee maanden resteren om de details van de verzekering in te vullen. Zorgkiezer.nl verwacht overigens dat de premieverschillen tussen de reguliere en de internetverzekering binnen enkele jaren verdwenen zijn.

Lensky per direct weg bij Utrecht

Jacob Lensky is per direct vertrokken bij FC Utrecht. De 23-jarige middenvelder keerde donderdag definitief terug naar zijn geboorteland Canada. Lensky, die ook een Tsjechisch paspoort heeft, kampt al enige tijd met een alcoholprobleem en werd twee keer opgenomen om af te kicken. Hij wil zijn leven in Canada opnieuw opbouwen.

"FC Utrecht wenst Jacob alle succes in de toekomst en bedankt hem voor de periode die hij als speler van FC Utrecht actief is geweest", laat de club weten. Lensky had nog een verbintenis tot het einde van het seizoen bij de ploeg van trainer Jan Wouters. Eerder speelde hij ook voor Feyenoord, waar hij in 2008 zijn contract inleverde.

Lensky dook in de zomer van 2009 op bij Utrecht. Hij speelde 58 competitieduels voor de domstedelingen, waarin hij viermaal scoorde.

André Kuipers fotografeert Nederland bij nacht

André Kuipers maakt maandagavond vanuit de ruimte foto's van het in het kerstlicht gehulde Nederland. De foto's van de astronaut moeten leiden tot de eerste wereldwijde kaart van de wereld bij nacht.

Kuipers' werk wordt via internet beschikbaar gesteld en onder meer gebruikt voor het in kaart brengen van de hoeveelheid lichtvervuiling. Ze worden ook ingezet om de nachtelijke activiteit van mensen te bestuderen, en voor onderwijsdoeleinden.

Tijdens het vorige verblijf van de Nederlandse astronaut in de ruimte bleek dat het technisch niet mogelijk was om de aarde bij nacht in hoge resolutie te fotograferen. Kuipers verzocht daarop de Europese ruimtevaartorganisatie ESA of daar iets aan kon veranderen. ESA zag het nut daar wel van in en benaderde afgelopen zomer het Leidse bedrijf Cosine, dat de ruimtecamera Nightpod ontwikkelde.

Kuipers en het International Space Station (ISS) vliegen maandag om 18.11 uur over Nederland. Hij heeft drie minuten de tijd om foto's te maken van de verhoogde helderheid die de Nederlandse avond door kunstlicht krijgt. Omdat er buiten veel kerstverlichting brandt, is Nederland waarschijnlijk lichter dan anders.

Het ISS vliegt met een snelheid van 7 kilometer per seconde door de ruimte. Dat maakt het nemen van scherpe foto's niet eenvoudig, maar met de Nightpod kunnen met een lange belichtingstijd toch haarscherpe foto's worden gemaakt.


André Kuipers fotografeert Nederland bij nacht (Foto: Novum)

Winkelpubliek Londen getroffen door metrostaking

Duizenden mensen op jacht naar koopjes tijdens de traditionele uitverkoop op Boxing Day - tweede kerstdag - zijn maandag getroffen door een staking van het Londense ondergrondsepersoneel. Het winkelend publiek is gewaarschuwd voor 'flinke verstoringen' in het metroverkeer.

Diverse metrolijnen liggen stil, terwijl op andere lijnen slechts een beperkte dienstregeling geldt. Het personeel van de ondergrondse eist een toeslag voor medewerkers die op feestdagen werken. De vakbond ASLEF wil in januari en februari nog driemaal staken.

Geen Nederlanders in wereldelftal

Zoals verwacht domineert FC Barcelona het wereldelftal 2011 dat door de Franse krant L'Équipe is samengesteld. Maar liefst zes spelers van de Spaanse club die onder meer de Champions League en de wereldbeker veroverde prijken op de lijst. Nederlanders ontbreken helaas in het keurkorps.

Het elftal: Manuel Neuer (Bayern München); Nemanja Vidic (Manchester United), David Silva (Manchester City), Lionel Messi, Xavi, Sergio Busquets, Andres Iniesta, Daniel Alves, Gerard Piqué (Barcelona), Marcelo Da Silva, Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Primum non nocere?

Een museum. Ik heb wat vrije dagen en een  museumjaarkaart, dus dat komt mooi uit. Het is een heel vreemd gebouw. Aan de voorzijde kun je niet zien hoe groot het is. De gevel is prachtig, indrukwekkend, rijk. Het gebouw nodigt je tot binnengaan, al valt niet goed uit te maken wat er binnen wordt vertoond. De teksten op de reclameborden die ik heb gelezen zijn voor velerlei uitleg vatbaar.  Ik ga het gebouw binnen.

Noodweer in Noord-Europa

Noorwegen en Zweden zijn zondag en maandag getroffen door een grote storm, Dagmar, die gepaard ging met winden van orkaansterkte. In beide landen zitten honderdduizenden huishoudens zonder stroom en wegen en spoorwegen zijn geblokkeerd door omgewaaide bomen.

Er zijn tot dusver geen meldingen van gewonden, maar er zijn rukwinden met snelheden van 122 kilometer per uur gemeten. Op zee werden de dienstregelingen van veerboten ontregeld door hoge golven.

De storm is inmiddels verder getrokken richting Finland en de Baltische staten.

Kijk hier voor verdere informatie in ons speciale topic.

Bertens stijgt op wereldranglijst

Kiki Bertens is zeven plaatsen gestegen op de wereldranglijst door haar goede prestaties bij het ITF-toernooi in Ankara. De 20-jarige Nederlandse tennisster bezet nu de 182e positie. Bertens drong vorige week door tot de halve finale in de Turkse hoofdstad. Ze moest daarin haar meerdere erkennen in de Russische Valeria Savinykh.

Bertens sloot nooit eerder een seizoen af in de in de top tweehonderd. Begin volgend jaar pakt ze de draad weer op in Melbourne, waar ze zich probeert te kwalificeren voor de Australian Open. De andere Nederlanders kwamen afgelopen week niet in actie. Arantxa Rus is de hoogst geklasseerde Nederlandse op de tachtigste plaats.

Debat in Israël over Armeense genocide

Israëlische parlementariërs hebben maandag gedebatteerd over het al dan niet erkennen van de Armeense genocide. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de Knesset nog gevraagd het debat niet te voeren.

Het erkennen van de Armeense genocide zou de relatie tussen Israël en Turkije nog verder onder druk zetten. Turkije is fel tegen de term genocide voor de moord op de Armeniërs en vindt dat de kwestie moet worden overgelaten aan historici.

Manchester City past transferbeleid aan

Manchester City kocht in de afgelopen tijd bijna iedere speler die de club op de korrel had. Die periode is volgens trainer Roberto Mancini voorbij. De koploper in de Premier League heeft de maatregel ingesteld omdat het verlies in het afgelopen boekjaar meer dan 200 miljoen euro bedroeg.

"Wat we in januari gaan doen? We moeten eerst twee of drie spelers van de hand doen, daarna zien we wel weer," zei trainer Mancini in The Guardian. Hij weet dat de club eigendom is van de steenrijke sjeik Mansour die de verliezen voor zijn rekening neemt. De nieuwe regels van de UEFA staan deze methode echter binnenkort niet meer toe, waardoor de club zelf het huishoudboekje op orde moet hebben.

Mancini zou om de strijd met Manchester United te winnen er nog graag een verdediger, centrale middenvelder en aanvaller bij hebben. "Ik vroeg Mansour om Lionel Messi, maar dat is niet mogelijk," zei de coach lachend. Spelers die op de transferlijst staan zijn onder meer Carlos Tévez, Nedum Onuoha en Wayne Bridge.

Chinese activist krijgt tien jaar

Een rechter in de Zuid-Chinese stad Guiyang heeft de Chinese activist Chen Xi maandag een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd wegens het ondermijnen van de staat. Dat heeft de echtgenote van Chen gezegd.

De rechter veroordeelde Chen voor het 'ophitsen tot staatsondermijning' wegens het schrijven van 36 essays die tot revolutie zouden aanzetten. Chen houdt vol onschuldig te zijn, maar gaat niet tegen het vonnis in beroep. Volgens zijn echtgenote zijn Chens woorden uit hun verband getrokken waardoor een onjuist beeld van zijn bedoelingen is ontstaan.

Chen was na een celstraf van tien jaar sinds 2005 weer op vrije voeten. Hij werd eind november in de zuidelijke provincie Guizhou gearresteerd. Chen was een van de eerste ondertekenaars van het burgerrechtermanifest Charter 08, waarin wordt opgeroepen tot het einde van het eenpartijstelsel en democratische hervormingen.

Vrijdag legde een Chinese rechter een andere activist, Chen Wei, negen jaar gevangenisstraf op. Ook hij stond terecht voor opruiing. China treedt sinds afgelopen voorjaar extra hard op tegen activisten, uit angst dat de opstanden van de Arabische Lente in het land navolging vinden.

Doden door aanvallen op Syrische stad Homs

Het leger van Syrië heeft maandag voor de derde opeenvolgende dag de stad Homs in het midden van het land bestookt. Alleen maandag zijn daardoor al 13 mensen gedood. Tientallen anderen raakten gewond.

Dat heeft een oppositiegroep, het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, laten weten. Volgens de groepering zijn de aanvallen van maandag de zwaarste van de afgelopen dagen.

Oppositiegroepen vrezen voor een bloedbad in Homs en hebben de Arabische Liga daarom opgeroepen snel waarnemers naar de stad te sturen.

Doden door aanvallen op Syrische stad Homs
Doden door aanvallen op Syrische stad Homs (Foto: ANP)

Reactie op kernramp Japan bleef in gebreke

De reactie op de kernramp in Japan in maart was rommelig en ging gepaard met veel verkeerde inschattingen en andere problemen. Dat staat in een maandag vrijgegeven interim-rapport van de Japanse regering over het onderzoek naar de ramp bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Het onderzoek moet in 2012 worden voltooid.

De Japanse autoriteiten hebben de gevaren van een tsunami ernstig onderschat, aldus het rapport. Zij gingen ervan uit dat de hoogste golven van een tsunami zo'n zes meter zouden zijn, terwijl de golven van de tsunami die in maart toesloeg tweemaal zo hoog waren.

Medewerkers van energiebedrijf Tepco, de beheerder van de kerncentrale, waren onvoldoende getraind voor noodsituaties en wisten niet hoe zij moesten omgaan met het uitvallen van de stroom in de kerncentrale. Dat gebeurde toen de noodgeneratoren door de tsunami werden vernield. De procedures die gevolgd moesten worden waren onduidelijk. De verwarring die ontstond werd nog eens verergerd door miscommunicatie.

Volgens het rapport gingen de medewerkers er bovendien abusievelijk van uit dat het noodkoelsysteem van de centrale nog werkte. Ondanks waarschuwingen dat een kernsmelting ophanden was, was de aanvoer van water om de reactor te koelen daardoor ernstig vertraagd. Desondanks stelt het rapport dat een kernsmelting onvermijdelijk was, ook als de systemen wel hadden gewerkt. Wel zou de schade en het lekken van straling binnen de perken kunnen zijn gehouden.

De informatievoorziening naar de bevolking was betreurenswaardig, aldus het rapport. De regering onthield burgers informatie en vertraagde de bekendmaking van gegevens over het stralingsniveau in de omgeving van de centrale. Hierdoor werden gemeenschappen onnodig lang blootgesteld aan straling, terwijl ze beter hadden kunnen worden geëvacueerd.


Reactie op kernramp Japan bleef in gebreke (Foto: Novum)

Judith Osborn 'vrijt bij' tijdens kerstdagen

Judith Osborn en Bert van der Veer gebruiken de kerstdagen om 'bij te vrijen'. "We doen echt niet veel", vertelt Judith aan Novum Nieuws. "Een beetje slapen, een beetje eten, dvd'tjes kijken en een beetje bijvrijen."

Hoewel de twee niet veel aan Kerstmis doen, zijn de huizen wel versierd. Vooral de lichtslang rondom het huis van Judith is volgens de ontwerpster en presentatrice indrukwekkend. "Het zijn geen subtiele lichtjes, als ik aan kom rijden moet ik m'n zonnebril opzetten."

Bert heeft de slang met veel moeite om Judiths huis weten te slingeren. "Speciaal voor mij, omdat ik helemaal dol ben op lichtjes", smelt Osborn. "Gewoon het idee dat Bert bezig is, in de regen, om dat ding op te hangen. Zie je het al voor je? Meneer Van der Veer die in de weer is met spijkers en een hamer."

Osborn noemt de lichtslang haar cadeau en hoeft geen verlovingsring onder de kerstboom. "Bert zegt het met een lichtslang, twintig meter liefde in een slang. Dat zegt toch genoeg, daar kan geen ring tegenop."

Nederlanders gered uit brandend skihotel

Circa 120 toeristen, vooral Nederlanders en Duitsers, zijn in de nacht van zondag op maandag gered uit een brandend hotel in de Oostenrijkse wintersportplaats Saalbach-Hinterglemm. Dat heeft de Oostenrijkse politie maandag laten weten.

De meeste hotelgasten zaten in de eetzaal toen de brand zondagavond laat op de bovenste verdieping uitbrak. De brandweer is tot maandagmorgen aan het blussen geweest. Het hotel Glemmtalerhof is uitgebrand. Er zijn geen gewonden gevallen.

Afghaan opent vuur op NAVO-militairen

Een man in een Afghaans legeruniform heeft zaterdag in het westen van Afghanistan het vuur geopend op militairen van de NAVO. Diverse militairen van het bondgenootschap raakten gewond en de schutter is gedood. Dat hebben de NAVO en het Afghaanse ministerie van defensie maandag gezegd.

De schietpartij vond plaats in het district Bala Boluk, zo'n zevenhonderd kilometer ten westen van Kabul. De NAVO liet weten dat er geen militairen om het leven zijn gekomen, maar ging niet in op details over de slachtoffers.

Samen met de Afghaanse autoriteiten heeft het bondgenootschap een onderzoek naar het incident ingesteld. Als dat uitwijst dat de schutter een militair van het Afghaanse leger was, gaat het om de zoveelste aanval door Afghanen op de coalitietroepen. De vrees neemt toe dat de Taliban in de Afghaanse strijdmacht infiltreren om deze van binnenuit te ondermijnen.

Tweeduizend Belgische cafés dicht sinds rookverbod

Ruim tweeduizend Belgische cafés zijn gesloten sinds het rookverbod daar op 1 juli is ingegaan. Dat meldt Het Laatste Nieuws maandag op basis van cijfers van het handelsinformatiekantoor Coface Services Belgium en ondernemersorganisatie NSZ.

Het afgelopen halfjaar zijn 2005 zaken stopgezet of failliet gegaan. Dat is 43 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er nog wel gerookt mocht worden.

Het NSZ spreekt over 'dramatische resultaten', zeker in het licht van een milde herfst. Daardoor konden de terrassen langer blijven staan voor rokende klanten. "Bij een normale temperatuur en meer regen was de tol allicht nog veel hoger geweest", meldt een woordvoerder.

Koude en natte oudejaarsavond voorspeld

Het weer tijdens oudejaarsavond is naar verwachting niet bijzonder aangenaam. De temperatuur ligt naar verwachting slechts enkele graden boven het vriespunt en er is een grote kans op regen. Dat meldt Weeronline.nl.

Zaterdag 31 december is de kans op regen 75 procent, op 1 januari is er zestig procent kans op neerslag. Met een minimumtemperatuur van 3 graden en een wind met kracht vier tot vijf kan het rond middernacht onbehaaglijk aanvoelen. Onduidelijk is of er ook kans is op mist, wat het zicht op vuurpijlen beperkt.

De komende dagen is het weer zacht, met middagtemperaturen van rond de 9 graden en een geringe kans op neerslag.

Volg ook ons topic over het weer rond oud en nieuw.


Koude en natte oudejaarsavond voorspeld (Foto: Novum)

Messi droomt van wereldkampioenschap

Met zijn club FC Barcelona behaalde Lionel Messi alle denkbare successen, maar met de nationale ploeg van zijn vaderland Argentinië heeft de sterspeler nog een wereld te winnen.

De nationale ploeg van Argentinië heeft al sinds 1993 geen grote prijs meer gewonnen, maar Messi heeft goede hoop dat Los Albicelestes in staat zijn om weer successen te boeken. "Een droom? Wereldkampioen worden en de Copa America winnen. Dat mis ik nog en ik ben ervan overtuigd dat me dat gaat lukken", aldus de sterspeler van Barça tegenover AFA magazine.

"Ik zou heel blij zijn als ik met de nationale ploeg een prijs zou winnen. Maar het lijkt me duidelijk dat ik me niet hoef te bewijzen, ik ben namelijk altijd bereid geweest om te helpen en zo zal ik ook altijd blijven."

"Ik heb niet de indruk dat ik iemand iets verschuldigd ben, laat dat duidelijk zijn. Ik ben gewoon een van de spelers in de Argentijnse ploeg die het beste voor heeft met ons spel. Je ziet ons team beetje bij beetje groeien", zo bemerkt de 24-jarige speler.

Messi vergelijkt de nationale ploeg van zijn vaderland echter niet met zijn club. "Echt waar, dat kun je niet vergelijken, dat heeft geen zin. Barcelona heeft de allerbeste ploeg ter wereld."

Schaatsweek van start

In Thialf zal vandaag de Schaatsweek van start gaan met de 1.500 meter voor vrouwen. In deze week worden bepaald welke schaatsers en schaatssters zich plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden, het EK allround en het WK sprint.

Normaal gesproken moeten de rijders zich via het NK allround plaatsen voor het EK dat dit jaar in Budapest gehouden zal worden. Dit jaar zal er een klassement opgemaakt worden van de beste rijders op de 1.500 meter en de 3.000/5.000 meter. De beste vier gaan dan naar de Europese titelstrijd.

Volgens Sven Kramer is de Schaatsweek niet aantrekkelijk. "Voor de supporters is de nieuwe opzet minder leuk. Een NK allround wil ik altijd nog wel winnen. Nu vind ik het ook prima als ik me als vierde en laatste Nederlander kwalificeer voor het EK. Hier wordt de sport niet veel beter van."

Ireen Wüst is het met hem eens. "Mensen komen niet naar het schaatsen toe om een selectiewedstrijd te zien. Het is nu gewoon niet zeker dat de beste Nederlandse allrounders naar het EK gaan. Ik sta niet achter dit idee."

[NBA] Bulls beginnen met zege

Chicago Bulls is het nieuwe NBA-seizoen begonnen met een nipte 87-88 zege op Los Angeles Lakers. Derrick Rose, die 22 punten noteerde, besliste het duel enkele seconden voor tijd. De Bulls stonden met vier minuten op de klok nog elf punten achter.

De Los Angeles Clippers wonnen van Golden State Warriors. Mede door twintig punten van Chris Paul werd het 105-86. Kevin Durant nam met dertig punten Oklahoma City Thunder bij de hand. Orlando Magic werd met 97-89 aan de kant gezet. New York Knicks boekte voor eigen publiek een 106-104 zege op Boston Celtics. Carmelo Anthony was topscorer bij de Knicks met 37 punten.

Het seizoen in de Amerikaanse basketbalcompetitie werd met bijna twee maanden vertraagd door een dispuut tussen spelers en teameigenaren. Begin december sloten beide partijen alsnog een overeenkomst, waardoor het seizoen toch van start kon gaan. Wel zijn er slechts 66 speelronden in plaats van de gebruikelijke 82.

Di Montezemolo heeft hoge verwachtingen van Vettel

Luca di Montezemolo verwacht ook in de toekomst grote prestaties van Sebastian Vettel. De Ferrari-baas heeft zich in het verleden al vaker positief uitgelaten over Vettel, die dan ook regelmatig in verband wordt gebracht met een stoeltje bij het Italiaanse team.

"Vettel is een briljante coureur. Hij is jong, maar komt erg intelligent over. Hij heeft een geweldige toekomst voor zich. Ik houd van coureurs die hun hoofd beter gebruiken dan hun rechtervoet", aldus Di Montezemolo. "Een samenwerking met hem zou echter alleen zin hebben als de balans binnen het team niet wordt verstoord. Nu hebben we een goede balans. Ik wil geen coureurs die een probleem met elkaar hebben."

Het lijkt erop dat Fernando Alonso zijn stoeltje bij het team wel kan behouden, maar dat zijn teamgenoot Felipe Massa het veld moet ruimen als hij ook komend seizoen weer ondermaats presteert. Vettel kan in 2013 echter nog niet bij Ferrari gaan rijden: hij heeft nog een contract met Red Bull tot en met 2014.

Linkdump Maandag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en  andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen  plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:   

  • Een Dubstep Kerstfeest! Met dank aan Tri-sox
  • Bijzondere stunts met een auto Met dank aan dfr0st
  • De Trololo man nu! Met dank aan ShevaJB
  • Hey Santa Claus, you cunt! Met dank aan metromuis
  • Alax hooligan Benton! Met dank aan MPG

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

Zuid-Koreanen grens over voor Kim Jong-il

Een 13-koppige Zuid-Koreaanse delegatie is maandag afgereisd naar Noord-Korea om de laatste eer te betuigen aan de overleden dictator Kim Jong-il. De delegatie staat onder leiding van de weduwe van de voormalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung.

"Ik hoop dat mijn bezoek aan Noord-Korea zal helpen bij het verbeteren van de relatie met Zuid-Korea," verklaarde een woordvoerder namens Lee Hee-ho. Ze blijft twee dagen en bezoekt de baar van de overleden leider in Pyongyang, maar zal de uitvaart van Kim Jong-il op woensdag niet bijwonen.

Haar man Kim Dae-jung zocht toenadering tot Noord-Korea, in tegenstelling tot het huidige regeringsbeleid. De regering van Zuid-Korea heeft geen officiële delegatie afgevaardigd.

De meeste Zuid-Koreanen mogen volgens het beleid van de huidige regering niet naar Noord-Korea. De twee landen zijn officieel nog met elkaar in oorlog.

Kim Jong-il is ruim een week geleden overleden. Zijn jongste zoon Kim Jong-un, die vermoedelijk eind twintig is, is zijn opvolger.

Zuid-Koreanen grens over voor Kim Jong-il
Zuid-Koreanen grens over voor Kim Jong-il (Foto: ANP)

Egypte zet 93 Ethiopische migranten uit

De Egyptische regering heeft 93 Ethiopiërs het land uitgezet. Zij waren Egypte binnengekomen in de hoop via de Sinaï Israël te bereiken. Dat heeft een zegsman van de Egyptische luchthavenautoriteiten maandag gezegd.

Zondag zijn 42 Ethiopiërs naar hun land teruggestuurd, een dag eerder waren dat er 51. De migranten waren Egypte twee weken geleden via de Egyptische grens met Sudan binnengekomen.

Lone van Roosendaal dagen in de keuken voor kerst

Lone van Roosendaal heeft de afgelopen dagen veel tijd in de keuken gespendeerd. De actrice heeft de traditie met kerst een zesgangendiner op tafel te toveren. "Daar ben ik echt drie dagen mee bezig", vertelt Lone aan Novum Nieuws.

"Als mijn schema het toelaat, organiseer ik een etentje voor een man of twaalf", legt de 42-jarige actrice uit. Van Roosendaal, bekend van tv-series als Voetbalvrouwen en musicals als Zorro, stelt wel eisen aan haar chique diner. "Ik hou er niet van mezelf vol te vreten, dus ik kook wel iets wat te doen is in zes gangen. Niet dat we beginnen met pasta en eindigen met hutspot."

Van Roosendaal verwacht met kerst niet elk jaar een grote verrassing. Drie jaar geleden deed haar man Eric haar versteld staan. "We waren opeens toch vrij, dus ik zei: dan kunnen we iets leuks doen, jij mag iets verzinnen. Toen heb ik toch een verrassing gekregen."

De actrice vertelt dat ze werd 'ontvoerd' naar Hotel Okura in Amsterdam. "Na het eten dacht ik: nu pakken we de lift naar de parkeergarage. Maar de lift ging naar boven. Hij had een kamer geboekt, er lag een cadeautje op bed en er was champagne. Dat was echt te gek."

Elk jaar een grote verrassing zou volgens Van Roosendaal saai worden. "Het was juist leuk omdat ik weet dat hij het niet zo snel doet."

Veiligheidschef drugskartel Sinaloa opgepakt

Het Mexicaanse leger heeft een leider van het drugskartel Sinaloa gearresteerd. De verdachte is de veiligheidschef van Joaquin 'El Chapo' Guzman, een van 's werelds meest gezochte criminelen. De verdachte wordt maandag aan de media getoond, liet het leger zondag weten.

Guzman is een van de grootste drugsbaronnen in Mexico en een van de rijkste mensen ter wereld. Sinds zijn ontsnapping uit de gevangenis in een voertuig van een wasserette is hij op de loop voor de autoriteiten.

De door het leger gearresteerde verdachte zou verantwoordelijk zijn geweest voor operaties van het kartel in de deelstaten Durango en Chihuahua. In die hoedanigheid zou hij betrokken zijn geweest bij ontvoeringen, afpersingen, brandstichtingen en honderden begrafenissen van slachtoffers van het drugskartel.

Doden bij aanslag bij Iraaks ministerie

Een zelfmoordaanslag in de buurt van het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken in Bagdad heeft maandag aan zeker zeven mensen het leven gekost. Tevens raakten 32 personen gewond. Dat hebben zegslieden bij de politie en de medische hulpdiensten gezegd.

Een zelfmoordterrorist in een bomauto sloeg toe tijdens het spitsuur en ramde zijn voertuig in een van de veiligheidsbarrières die rond het ministerie zijn opgeworpen. Onder de doden zijn vijf agenten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar doorgaans zijn ze het handelsmerk van de terreurbeweging Al-Qaida in Irak.

Met het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Irak is de zorg voor de veiligheid in het land toegenomen. Gevreesd wordt voor het oplaaien van het etnische conflict tussen soennieten en sjiieten, die elkaar in het verleden al te vuur en te zwaard bestreden om de macht in het land.

Architectuur is belangrijk in The Witness

Jonathan Blow, de grote man achter indieontwikkelaar Thekla Inc., hoopt dat zijn nieuwste game The Witness een hele nieuwe stijl van verhalen vertellen gaat krijgen gecombineerd met meeslepende gameplay. Hierbij speelt de omgeving waarin The Witness zich afspeelt een hele belangrijke rol.

In een recent blog op de website geeft Blow aan dat er heel veel aandacht is besteed aan de architectuur, waarbij de ontwikkelaar de samenwerking heeft opgezicht met twee architectenbureaus.

"The game is constructed so that the more you pay attention to tiny details during your travels, the more insight you will have to the central story, even though it may not be obvious at any given time what a particular detail has to do with that story", schrijft Blow in zijn blog.

Hieronder enkele voorbeelden van de omgeving die in The Witness gaat komen. 

The Witness komt uit op pc. Er is nog niets bekend over de releasedatum.

The Witness Architectuur

The Witness Architectuur

The Witness Architectuur

The Witness Architectuur

 

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een tas vol posters voor je in de aanbieding! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoelang bestaat Ubisoft dit jaar?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Posters

Happy Solstice!

Wij hadden thuis nooit een kerstboom. Dat hoorde niet bij kerst, werd altijd verkondigd. Kerst draait om de geboorte van de Verlosser, niet om lichtjes, voedsel en kadootjes. Dat waren heidense gebruiken waar je je als rechtaarde christen ver van diende te houden. Overigens was ook de kerststal in ons gezin afwezig: Jezus is immers God middels de drie-eenheid, en het afbeelden van God is ten strengste verboden in de Tien Geboden; dat de katholieken na 494 jaar corrigerende opmerkingen nog steeds De Brede Weg Naar Het Verderf bewandelen door een olijk babypopje te houtsnijden, is hun eigen zaak.

Actie Sea Shepherd voor gevangen Nederlander

Milieuorganisatie Sea Shepherd heeft een actie op touw gezet om een in Japan opgepakte Nederlandse activist vrij te krijgen. De organisatie die zich inzet tegen de walvisjacht plaatste maandag oproepen op internet om het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken te bestoken met telefoontjes en brieven.

Volgens Sea Shepherd beslissen de Japanse autoriteiten dinsdag of Erwin Vermeulen vrijkomt. Op de sociale netwerksite Facebook staat dat Sea Shepherd met de bel- en brievenactie druk wil uitoefenen op Japan voor zijn vrijlating

De Nederlander werd meer dan een week geleden opgepakt toen hij foto’s probeerde te maken van een transport van dolfijnen in het Japanse Tajii. Hij zou een dolfijnenjager hebben geduwd. Volgens de Japanse autoriteiten heeft Vermeulen een medewerker van een hotel 'gewelddadig benaderd toen hij bepaalde werkzaamheden wilde verrichten'.

Elk jaar vindt in Tajii een dolfijnenjacht plaats. Japan geeft 23.000 vergunningen af aan kustplaatsen om dolfijnen te slachten. Een aantal levende dieren wordt verkocht aan aquaria wereldwijd. Vermeulen was op eigen kosten naar Japan gereisd om beeldmateriaal te verzamelen.

Vijf gewonden bij botsing op boom in Noord-Brabant

In het Noord-Brabantse Hapert zijn zondagochtend vijf gewonden gevallen toen een automobilist van de weg raakte en op een boom botste. Twee slachtoffers raakten bekneld en moesten door de brandweer worden bevrijd, meldt de politie.

Het ongeluk op de Burgemeester van Woenseldreef gebeurde rond 05.00 uur. De gewonden zijn de 21-jarige bestuurster uit Hapert, twee mannen van 24 en 25 jaar uit Vessem, een 29-jarige man uit Bladel en een andere 21-jarige vrouw uit Hapert. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Meerderheid verwacht faillissement Europees land

Zes van de tien Nederlanders verwachten dat volgend jaar een Europees land failliet gaat. Bij de PVV-kiezers is het geloof hierin het grootst. Daar rekent 83 procent op een faillissement. De kiezers van het CDA zijn het positiefst, daar rekent maar 37 procent op een faillissement. Dat blijkt zondag uit een vooruitblikkende peiling van Maurice de Hond.

Een meerderheid van 57 procent verwacht volgend jaar een ernstige recessie in Nederland. Bij PVV en VVD rekent ruim zeventig procent hierop. Bij PvdA en SP is dit ruim veertig procent.

Het aftreden van PvdA-leider Job Cohen wordt ook door een meerderheid (56 procent) verwacht. Die verwachting is het hoogst gespannen bij de PVV (72 procent) en het laagst bij de SP (41 procent). Opmerkelijk genoeg verwachten bij de PvdA meer kiezers dat Cohen aftreedt (43 procent).

De helft verwacht dat de koopwoningen in prijs meer dan tien procent dalen. Over het EK zijn de ondervraagden ook niet bijzonder goedgemutst. Slechts 21 procent verwacht dat Nederland kampioen wordt.

[NBA] Miami Heat verslaat Dallas Mavericks

De Miami Heat zijn de eerste speeldag in de NBA begonnen met een 105-94 uitzege op regerend kampioen Dallas Mavericks. De confrontatie tussen beide ploegen was een herhaling van de finale van vorig jaar toen de Mavericks uiteindelijk aan het langste eind trokken.

Miami had in een groot deel van de wedstrijd geen problemen met de Mavericks. Bij het begin van het laatste kwart was de stand 65-97, maar ondanks een grote inhaalrace kwam de zege voor de Heat niet meer in gevaar. Grote mensen voor Miami waren LeBron James met 37 punten en Dwyane Wade met 26 punten.

Premier Kosovo wenst fijn Pasen

In een kerstboodschap heeft premier Hasim Thaçi van Kosovo de rooms-katholieke kerk en alle katholieke gelovigen in Kosovo per abuis een 'zalig Pasen' toegewenst. Dat meldde de Servische televisie (RTS) zondagavond.

Het paasfeest hoort volgens Thaçi ,,tot de belangrijkste feestdagen van de christelijke wereld die de hele katholieke gemeenschap, waar ook ter wereld, waardig en trots viert”.

Omdat de orthodox-christelijke Servische inwoners van Kosovo kerst dit jaar gelijk met de overige christenen vieren, hebben alle Kosovaren op tweede kerstdag vrij. Dat geldt dus ook voor de Albanese Kosovaren die overwegend moslim zijn.

7 doden in Amerikaans appartement

De Amerikaanse politie heeft zondag zeven lijken aangetroffen in een appartement in Grapevine, een stad nabij Dallas in de staat Texas. Agenten waren na een telefoontje met het noodnummer naar het huis gegaan. Dat meldden lokale media.

De dader zou eerst de zes anderen hebben doodgeschoten en daarna zichzelf. De slachtoffers, vier vrouwen en drie mannen, variëren in leeftijd van tieners tot zestigers. Het zou mogelijk gaan om drie generaties van dezelfde familie.

7 doden gevonden in Amerikaans appartement
7 doden gevonden in Amerikaans appartement (Foto: ANP)

De grote kerstprijsvraag - Dag 2

De periode die menig gamershart harder laat slaan is weer begonnen: het is kerst! Op deze eerste kerstdag gaan we zoals elk jaar weer van start met de grote kerstprijsvraag. Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 2
2-1 De release van welke game konden gamers versnellen door indie-games te kopen?
2-2 Hoeveel games wist een gamer tegelijk te spelen met maar één joystick?
2-3 Welke gamesfiguur, naast Mario, is nagemaakt van balonnen?
2-4 Hoeveel speedrunners waren er nodig om een 3D-klassieker in vijf minuten uit te spelen?
2-5 Wie kwam er kijken bij twee gamers die voor zijn kantoor aan het protesteren waren?
2-6 Wie heeft Nintendo's pocket monsters het uiterlijk gegeven dat ze eigenlijk zouden moeten hebben?
2-7 Hoeveel procent van de vrouwelijke gamers geniet van seks?
2-8 Welke gloednieuwe game verscheen volgens een poster ook voor SEGA's console?

Logo's dag 2
Logo 3:

logo 3

Logo 4:
logo 4

Opdracht dag 2
Toon je liefde voor FOK!games door in-game een ode aan ons te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een speciale FOK!games-sticker in LittleBigPlanet of het nabouwen van het logo in Minecraft. Maak er wat moois van en maak een foto of filmpje van jouw creatie en mail deze naar fokgames@gmail.com met als onderwerp kerstprijsvraag 2011 en je nickname gevolgd door de datum van de opdracht. In dit geval dus bijvoorbeeld: "kerstprijsvraag 2011 koei 26-12"

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.


Belangrijk!
Er zijn wat problemen met het bekijken van je score als je vorig jaar ook meegedaan hebt. Er wordt hard gewerkt om dit op te lossen. Verstuurde antwoorden zijn gewoon goed binnen gekomen en hopelijk kunnen jullie ook binnenkort zien hoeveel punten jullie hebben verdiend! Je kunt gewoon vragen blijven beantwoorden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.