FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 december 2011

Meerderheid Kamer stemt tegen downloadverbod

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich officieel tegen een downloadverbod uitgesproken. De Kamerleden hebben een motie van GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en PVV aangenomen, waarin de partijen stellen dat een downloadverbod niet bij een vrij internet past.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil het auteursrechtenbeleid op de schop gooien. Kamerleden konden deze week hun moties met betrekking tot deze plannen indienen. Uit een inventarisatie bleek al dat er weinig draagvlak voor het door Teeven begeerde downloadverbod is.

In de motie geven de partijen niet alleen aan dat het downloadverbod niet bij een vrij internet past, ook stellen ze dat een dergelijk verbod de privacy van burgers schaadt. In plaats van downloadverbod zien de partijen meer heil in het zoeken naar alternatieven om auteursrechtelijk beschermde content op een legale wijze digitaal aan te bieden.

Ook geen blokkade piraterijsites
Ook een motie tegen het blokkeren van piraterijwebsites is aangenomen. Deze motie van Kees Verhoeven van D66 stelt dat een blokkade van dergelijke sites in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Ook hier wordt het privacy-argument aangehaald. Bovendien zouden blokkades de innovatie beperken.

Hoewel de motie is aangenomen, is de kans klein dat het downloadverbod nu volledig van tafel is. Teeven is van plan voet bij stuk te houden en past zijn plannen aan in de hoop tot een acceptabel compromis te komen.

Taliban pleegden aanvallen Pakistan uit wraak

De zelfmoordaanslag op een kampement van het paramilitaire Pakistaanse Grenskorps is opgeëist door de Pakistaanse Taliban. Zij wilden naar eigen zeggen zo de dood van hun bevelhebber Taj Gul wreken. Bij de aanval van zaterdag kwamen zes regeringssoldaten om en raakten zeker negentien manschappen gewond.

Gul was de commandant-te-velde van de Taliban in Zuid-Waziristan en de man achter tal van aanvallen op Pakistaanse veiligheidstroepen in het noordwesten van het land. Hij sneuvelde in oktober. Een Amerikaans onbemand vliegtuigje kreeg hem in het vizier en doodde hem.

Vrijdag overvielen een kleine veertig Talibanstrijders onder dekking van het duister een paramilitaire basis in het nabijgelegen district Tank. Ze doodden een soldaat en ontvoerden er vijftien. Ook die aanval was een vergelding voor het verlies van Gul, verklaarden de Taliban zaterdag.

In Pakistan dreigde de afgelopen dagen een politieke crisis omdat premier Yousuf Raza Gilani het leger ervan beschuldigde te broeden op een staatsgreep. Gilani verwelkomde zaterdag de verklaring van chef-staf van het leger Pervez Ashfaq Kayani, die de samenzwering ontkende. ''De opheldering van de legerleiding is zeer goed ontvangen in democratische kring'', zei de premier. ''Dit zal de situatie zeker goeddoen.''

Disney zwicht voor woedende Demi Lovato

Demi Lovato is woedend op haar oude werkgever Disney. In een serie op het kanaal van de film- en tv-producent werd een grap gemaakt over eetstoornissen. De 19-jarige actrice en zangeres kampte zelf enige tijd met een eetstoornis. Disney heeft toegezegd 'de afleveringen zo snel mogelijk uit de roulatie' te halen.

"Beste Disney Channel, over eetstoornissen maak je geen grappen", liet ze weten via Twitter. Ze kan niet begrijpen dat 'een bedrijf een van zijn sterren verliest door de druk van een eetstoornis en er toch grappen over maakt'. Lovato was op de zender te zien in de serie Sonny with a Chance. Ze liet zich vorig jaar in een kliniek behandelen voor haar problemen.

Disney twitterde niet veel later dat het maatregelen treft. "We begrijpen je, halen de afleveringen zo snel mogelijk uit de roulatie en gaan erover in gesprek", luidde de reactie. "Het is nooit onze bedoeling geweest om lichtzinnig te doen over eetstoornissen."

Kim Jong Un krijgt titel 'opperste legerleider'

De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben de zoon en opvolger van de overleden leider Kim Jong Il zaterdag betiteld als de 'opperste leider' van de strijdkrachten. Met de verwerving van die titel is Kim Jong Un de vacante machtspositie van wijlen zijn vader weer een stap dichter genaderd.

De verweesde twintiger bezocht zaterdag volgens het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap in het gezelschap van vooraanstaande militairen zijn opgebaarde vader. De 'opperste leider van de revolutionaire strijdkrachten' zou bij die gelegenheid zijn 'diepe treurnis' hebben uitgesproken.

'PSG wil Braziliaan Kaká'

Kaká prijkt hoog op het verlanglijstje van Paris Saint-Germain. Dat meldt de Franse krant Le Parisien. De beoogde komst van trainer Carlo Ancelotti zou de 29-jarige middenvelder van Real Madrid over de streep moeten trekken. Eerder werkten de twee succesvol samen bij AC Milan.

Ook de huidige technisch directeur van PSG Leonardo is goed bekend met Kaká, die bij Real Madrid nooit de glansrol kon vertolken die hij tussen 2003 en 2009 bij Milan wel had. De 82-voudig Braziliaans international is in Madrid niet eens verzekerd van een basisplaats.

Sinds de koploper van de Franse competitie werd overgenomen door een rijke investeerdersgroep uit Qatar heeft de club grootse plannen. Zo werd de Argentijn Javier Pastore in de zomer voor ruim veertig miljoen euro gekocht en ook in de winterstop moet een aantal sterren richting Parijs komen. Zo zou naast de beoogde komst van Ancelotti ook de transfer van David Beckham nagenoeg beklonken zijn.


'PSG wil Braziliaan Kaká' (Foto: Novum)

3FM-dj's halen 8,6 miljoen euro op

De actie Serious Request van 3FM heeft dit jaar ruim 8,6 miljoen euro opgebracht. Dat is 1,5 miljoen euro meer dan vorig jaar, toen de vastende dj's 7,1 miljoen bij elkaar sprokkelden.

Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin lieten zich zes dagen zonder eten opsluiten in het Glazen Huis, dat dit jaar in Leiden stond. Het geld, dat zoals altijd naar het Rode Kruis gaat, wordt gebruikt voor de actie Help een Moeder, Red een Gezin.

Om geld in te zamelen voor het goede doel moest niet alleen betaald worden voor verzoekplaatjes, ook spullen van bekende Nederlanders gingen onder de hamer. Zo werd een door Kane gesigneerde kruk geveild voor 1820 euro en leverde een jurk van Doutzen Kroes uit de film Nova Zembla 1670 euro op. Op een groot aantal memorabilia kan nog worden geboden.

Voor het tweede jaar op rij deed de regering geen duit in het zakje. Tot vorig jaar leverde de regering elk jaar een bijdrage, in 2007 en 2008 werd het opgehaalde bedrag zelfs verdubbeld door de overheid.

Ook dit jaar stroomde het geld binnen. De tussenstand op de eerste dag was bijna drie ton, na de tweede dag was dat bedrag al ruim verdubbeld. Woensdag werd de grens van een miljoen euro gepasseerd en vrijdag zaten de drie dj's al boven de 3,5 miljoen euro.

Dj Timur Perlin maakte dit jaar zijn debuut in het Glazen Huis. Coen Swijnenberg nam voor de derde keer deel aan de actie. Gerard Ekdom liet zich voor de zesde keer opsluiten. Omdat Ekdom ook vorig jaar en in 2009 zijn intrek nam in het Glazen Huis, is hij volgend jaar niet van de partij. Dan staat het Glazen Huis in Enschede.

Bekijk ook de fotospecial van de finale van Serious Request 2011.

Houten villa in de as gelegd in Harderwijk

Een felle brand heeft zaterdagavond een houten villa in Harderwijk volledig in de as gelegd. Daarbij zijn mogelijk slachtoffers gevallen, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het vuur brak rond 18.30 uur uit in het pand aan de Leuvenumseweg, de N302, in een buitengebied van de stad.

De brand was bij aankomst van de brandweer al zo hevig dat het huis niet meer te redden viel. "Binnentreden was niet meer mogelijk. Daarom weten we ook niet of er slachtoffers zijn gevallen", aldus de woordvoerder. De eigenaar van het huis is tot nu toe niet gevonden. Het nablussen duurt naar verwachting nog uren.

Warner opent aanval op Blatter

Voormalig FIFA vice-president Jack Warner heeft weer van zich laten horen. De bobo uit Trinidad en Tobago heeft aan de vooravond van Kerst hard uitgehaald naar FIFA-president Sepp Blatter.

Warner is door de internationale voetbalbond geschorst omdat hij bij de vorige verkiezing van het FIFA-presidentschap stemmen zou hebben gekocht. Hij kondigde al aan dat het niet bij de onthullingen van vandaag zou blijven. Warner beschuldigt Blatter van "grootsheidswaanzin, verborgen rascisme is en discriminatie."

"Het kan niet zo zijn dat de FIFA-voorzitter wordt toegestaan om mensen met een andere huidskleur te blijven vernederen, zonder dat dat iemand zijn stem verheft om hem te vertellen dat het genoeg is geweest", zei de man uit Trinidad en Tobago tegen de BBC.

Gorbatsjov roept Poetin op af te treden

De laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, heeft zaterdag premier Vladimir Poetin opgeroepen om uit de politiek te stappen en geen derde termijn als president van Rusland na te streven. Hij deed dat in een interview met het radiostation Moskou Echo.

De 80-jarige Nobelprijswinnaar deed zijn oproep op de dag dat opnieuw tienduizenden Russen in Moskou de straat opgingen om te demonstreren tegen de fraude die is gepleegd bij de parlementsverkiezingen van 4 december.

"Ik zou Vladimir Poetin adviseren om nu op te stappen. Hij heeft drie termijnen gehad: twee als president en een als premier. Drie termijnen - dat is genoeg", aldus Gorbatsjov.

Bijna 170 miljoen kerstkaarten verstuurd

Nederlanders verstuurden dit jaar bijna 170 miljoen kerstkaarten. Dat meldt PostNL zaterdag. Het versturen van de traditionele kerstwens per post wordt wel minder populair. In 2005 werden er nog ruim tweehonderd miljoen verstuurd. Het aantal stokte dit jaar op ruim 169,7 miljoen kaarten. PostNL verstuurde daarnaast nog eens bijna 15,8 miljoen pakketten.

De laatste weken van het jaar zijn traditioneel de drukste voor postbezorgers. Na het vertrek van Sinterklaas druppelen steevast de eerste kerstkaarten binnen. Dat het aantal verstuurde kaarten daalt, komt volgens het postbedrijf doordat veel mensen tegenwoordig hun kerstwens ook via internet en sms verzenden.


Bijna 170 miljoen kerstkaarten verstuurd (Foto: Novum)

Politie platgebeld om vuurbal aan horizon

Een vuurbal boven Nederland heeft zaterdag voor veel onrust gezorgd. De politie kreeg tientallen telefoontjes van verontruste Nederlanders die het verschijnsel hadden gezien, zegt een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). De vuurbal bleek een meteoor te zijn die door de dampkring vloog.

Omdat de politie in eerste instantie niet wist waar het om ging werd een helikopter ingezet. Na een telefoontje naar ruimtevaartorganisatie NASA bleek het echter om een vallende ster te gaan. "Geen neerstortende André Kuipers dus en ook geen Superman", aldus de woordvoerder.

Manager Sutil: "Beslissing mogelijk begin januari"

De manager van Formule 1-coureur Adrian Sutil, Manfred Zimmermann, heeft aangegeven dat het goed mogelijk is dat pas half januari duidelijk is waar zijn pupil zal gaan racen. Wat de opties zijn liet hij niet los, wel dat de Duitser in ieder geval niet naar Ferrari zal gaan.

Sutil reed de afgelopen seizoenen voor Force India, maar werd daar ondanks een goede tweede seizoenshelft voor 2012 vervangen door Nico Hülkenberg. Het aantal stoeltjes voor 2012 is beperkt, maar Zimmermann houdt goede hoop. "Waar we terechtkomen, kunnen we nu nog niet zeggen, maar er zijn zeker nog mogelijkheden in de Formule 1."

Ferrari behoort in ieder geval niet tot de mogelijkheden, zo is duidelijk geworden. "Hoewel Ferrari voor iedere coureur en zijn manager natuurlijk een droom is, zijn er geen gesprekken gaande met Ferrari en is dat team ook geen optie voor volgend jaar." Overhaasten wil de manager in ieder geval niet. "De eerste tests beginnen immers pas is februari. We hebben gedurende de eerste twee weken van januari dus nog de tijd om tot een beslissing te komen."

Williams is momenteel de belangrijkste optie voor Sutil, terwijl Caterham mogelijk Jarno Trulli wil vervangen ondanks dat de Italiaan een contract heeft. Ook HRT heeft nog een zitje vrij, maar dat laatste team is geen optie voor de Duitser. "We zoeken naar een team dat Adrian de kans kan geven om punten te halen, aangezien hij de laatste twee seizoenen heeft bewezen dat - als de auto ertoe in staat is - hij een garantie is voor puntenscores."

Stadionverbod van 30 jaar voor Van W.

Ajax heeft zojuist bekendgemaakt dat Wesley van W., de man die afgelopen woensdag doelman Esteban van AZ belaagde, een stadionverbod voor de duur van 30 jaar krijgt. Deze strafmaat zal ook worden doorgegeven aan de Nederlandse voetbalbond (KNVB).

Van W. kwam het stadion binnen door de clubcard van een mede-supporter te gebruiken. Deze persoon is inmiddels getraceerd, maar het is nog onduidelijk welke maatregelen de Amsterdamse club tegen hem zal nemen. Beide mannen worden in elk geval aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.

Mocht Ajax een boete van de KNVB ontvangen, dan zal deze waarschijnlijk ook op het tweetal verhaald worden. Daarnaast beslist de KNVB in de loop van de komende week wat er met de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ zal gebeuren.

Frans ziekenfonds doet aangifte om borstprothesen

Het Franse staatsziekenfonds ziet in het schandaal rond ondeugdelijke borstimplantaten aanleiding aangifte te doen van oplichting. Dat heeft directeur Frederic Van Roekeghem van het verzekeringsfonds zaterdag gezegd.

De borstprotheses van het inmiddels ter ziele gegane Franse bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP) hebben een veel hogere kans om te gaan lekken. In de implantaten zijn goedkope, industriële siliconen verwerkt. Deze zouden bovendien mogelijk kankerverwekkend zijn, maar dat is door Frans onderzoek niet bewezen.

De directeur van de Caisse Nationale d'Assurance Maladie wilde zaterdag niet zeggen tegen welke personen of bedrijven zijn instelling aangifte doet. De Franse autoriteiten hebben alle vrouwen met een PIP-implantaat toegezegd dat zij de prothese kosteloos mogen laten verwijderen. De kosten van die operatie moeten worden gedragen door het staatsziekenfonds.

De topman van PIP, Jean-Claude Mas, wordt gezocht door Interpol. Hij staat met foto op de website van het internationale samenwerkingsverband van politiekorpsen. Maar het opsporingsbevel is niet uitgevaardigd wegens het protheseschandaal, zei Interpol zaterdag. De 72-jarige Mas wordt door de Costa Ricaanse overheid gezocht omdat hij beschonken achter het stuur zat.

FC Dordrecht huurt Feyenoord-middenvelder

FC Dordrecht kan tijdens de tweede seizoenshelft beschikken over Shabir Isoufi. De 19-jarige middenvelder wordt gehuurd van Feyenoord.

De geboren Afghaan met de Nederlandse nationaliteit speelde een jaar in de jeugd van AZ alvorens hij naar Feyenoord trok. Het talent meldt zich op 2 januari in Dordrecht voor zijn eerste training. Dat meldt de eerstedivisionist op de officiële website. 

Eerder deze week verhuurde Feyenoord Bart Schenkeveld al aan stadsgenoot Excelsior. De verdediger mag na lang blessureleed wedstrijdritme opdoen in Kralingen. 

"We zullen in het begin wel rustig aan met hem doen'', zei trainer John Lammers. "Bij Jong Feyenoord/Excelsior heeft hij de afgelopen weken delen van wedstrijden gespeeld en wij zullen hem verder klaarstomen.''


Shabir Isoufi nog in Feyenoord tenue. (Foto: Pro Shots)

Joe Cole: "EK zit in mijn hoofd"

Bij Liverpool was zijn situatie uitzichtloos, maar in Frankrijk is Joe Cole weer helemaal opgeleefd. De Engelsman floreert dit seizoen bij Lille.

Hij sluit dan ook niet uit dat hij langer bij de club blijft. "Op dit moment ben ik gelukkig bij Lille. Ik speel goed, alles verloopt zoals het hoort. Als die trend zich voortzet, zou het logisch zijn dat ik hier blijf", aldus Joe Cole tegen Sky Sports.

"Op voetbalvlak gaat alles goed, zeker als je er rekening mee houdt dat ik bij Liverpool niet veel heb gespeeld", vervolgt hij. "Mijn start hier was prima en ik ga er alles aan doen om nog beter te worden."

Cole hoopt zich weer in de kijker te spelen bij bondscoach Fabio Capello. "Ik benader mijn beste niveau van bij Chelsea. Het EK zit in mijn hoofd maar het hangt niet alleen van mij af. Ik heb al fantastische momenten beleefd in het shirt van mijn land en ik heb nog heel wat te bieden."


Joe Cole in dienst bij Lille (Foto: Pro Shots)

Kameroen betaalt Algerije 400.000 euro

De voetbalbonden van Kameroen en Algerije kunnen weer door één deur. De federaties leefden in onmin met elkaar omdat de oefenwedstrijd van 15 november geen doorgang kon vinden.

Reden voor de afgelasting was de staking van de nationale ploeg van Kameroen. Na het winnen van de LG Cup in Marokko afgelopen maand kregen de internationals hun premies niet uitbetaald. Daarop besloten ze niet naar Algiers af te reizen. 

De Algerijnse voetbalbond eiste een schadevergoeding van 800.000 euro van de federatie van Kameroen. De Algerijnen namen uiteindelijk echter genoegen met de 400.000 euro die de Kameroeners voorstelden. Daarmee is de kwestie van tafel.

Samuel Eto'o werd aangewezen als aanstichter voor de spelersopstand en kreeg een schorsing van vijftien wedstrijden. Vice-captain Eyong Enoh werd voor twee wedstrijden geschorst. 

Brandgevaar in een derde zorginstellingen

De brandveiligheid in veel zorginstellingen is ver onder de maat. Bij een derde van de locaties is die zo slecht dat er direct moet worden ingegrepen. Dat schrijven vier rijksinspecties in een rapport dat in handen is van de NOS.

De inspecties baseren zich op een representatieve steekproef onder 96 instellingen. In veel locaties blijkt de brand- en rookcompartimentering onvoldoende. Ook is de bedrijfshulpverlening vaak niet in orde en is het veiligheidsbewustzijn van medewerkers onder de maat.

In dertig procent van de instellingen was de situatie zo ernstig dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen. De locaties voldoen niet aan de wettelijke minimumeisen voor brandveiligheid. De VROM-inspectie schrijft in brieven aan de zorginstellingen en de gemeenten onder meer dat 'de veiligheid van de bewoners en het personeel bij een eventuele brand in gevaar is' en dat er sprake is van 'ernstige tekortkomingen'.

In 2010 braken er 1133 branden uit in zorginstellingen. De schade viel in vergelijking met andere jaren mee. In 2007 bedroeg de schadepost maar liefst 85 miljoen terwijl dat drie jaar later nog geen miljoen is. Nederland telt ongeveer 3200 zorginstellingen.

Milan wil tot eind januari wachten op Tévez

AC Milan is bereid tot het einde van de transferperiode te wachten op Carlos Tévez. Dat zei algemeen directeur Adriano Galliani zaterdag. Tévez staat nu nog onder contract bij Manchester City, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de Argentijn in januari een andere werkgever krijgt.

Milan deed al een bod op de spits, dat werd echter afgewezen omdat City hem wil verkopen en niet verhuren. Donderdag spraken de partijen weer met elkaar. Een akkoord werd niet bereikt, maar Galliani is geduldig. "Wordt Tévez het kerstcadeau voor de fans? Het is een moeilijke periode vanwege de financiële crisis, maar we zullen de supporters proberen tevreden te houden."

Voor Galliani is het Tévez of helemaal niemand. Maxi Lopez van Catania komt dus niet. "Catania is erg vriendelijk en open geweest, maar ik heb Carlitos beloofd dat we tot 31 januari op hem zullen wachten. Als Tévez niet komt, gaan we met deze ploeg verder."


Carlos Tévez in dienst van Manchester City (Foto: Pro Shots)

Hamas wil meer geweldloos verzet

De radicale Palestijnse beweging die de Gazastrook bestuurt, de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, wil meer geweldloos verzet tegen Israël organiseren. Dit heeft een vooraanstaand lid van Hamas, Salah al-Bardawil, zaterdag gezegd.

Hamas heeft het meestal over de gewapende strijd, maar daar moet volgens Bardawil verandering in komen. Hij zei dat met verscheidene verzetsbewegingen is afgesproken meer aan"volksverzet" te doen door actie te voeren met protestmarsen, blokkades en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Voor Hamas is Israël een buitenlandse kolonie in Palestina die moet verdwijnen.

Richard Gere geëerd met prijs

Richard Gere wordt geëerd vanwege zijn verdiensten in de filmwereld en zijn inzet voor het goede doel. De acteur krijgt daarvoor de George Eastman Award, schrijft de Amerikaanse krant Democrat and Chronicle.

De 62-jarige Gere, bekend van films als Pretty Woman en Chicago, krijgt zijn prijs overhandigd op 16 februari in New York. De ceremonie vindt plaats in fotografie- en filmmuseum George Eastman House, de voormalige woning van George Eastman. Hij was een pionier op het gebied van fotografie en oprichter van het bedrijf Eastman Kodak.

Richard Gere zet zich al jaren in voor de strijd tegen hiv en aids. Ook zette hij de Gere Foundation op om Tibetanen te helpen. Eerdere winnaars van de George Eastman-prijs zijn Martin Scorsese en Meryl Streep.

Johannes Heesters (108) overleden

Zanger Johannes 'Jopie' Heesters is zaterdag op 108-jarige overleden. Dat melden Duitse media. De medische toestand van Heesters verslechterde acuut nadat hij zondag voor tweede keer in korte tijd werd opgenomen in het ziekenhuis in Starnberg.

Eind november lag de vooral in Duitsland populaire operettezanger met koorts in het ziekenhuis. Hij was onwel geworden na een plotselinge daling van zijn bloeddruk.

Jopie was omstreden vanwege zijn volgens sommigen kritiekloze optredens voor nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn pogingen om zichzelf te rehabiliteren zijn in Nederland nooit echt geslaagd.

Heesters was de oudste nog optredende artiest ter wereld en staat als zodanig in het Guinness Book of World Records. In Duitsland, waar hij in 1935 naartoe verhuisde, kwam zijn carrière ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tot wasdom. Hij is er tot op de dag van vandaag populair gebleven. In Nederland bleef hij ondanks zijn strijd voor naamszuivering omstreden.

In 2008 kwam Heesters onder vuur te liggen na een omstreden uitspraak in het VARA-programma De Wereld Draait Door. Toen hij de vraag kreeg voorgelegd of Hitler een aardige man was, zei de zanger dat hij de nazileider nauwelijks kende, maar dat het een 'goede kerel' was.

Zijn vrouw, die op dat moment ingreep in het interview, zei later dat het antwoord Heesters in de mond was gelegd door de interviewer. Ze verklaarde dat de opzet was geweest het levenswerk van haar man kapot te maken.

Eerder in 2008 stuitte het eerste optreden van Heesters in Nederland in ruim veertig jaar op veel verzet. Voor het begin van het optreden in zijn geboorteplaats Amersfoort werden mensen aangehouden omdat ze eieren hadden gegooid of anderszins overlast hadden veroorzaakt.

Een laatste dieptepunt in hetzelfde jaar kwam met de ontknoping van de juridische strijd van Heesters tegen de Duitse historicus en documentairemaker Volker Kühn. De toen 105-jarige artiest wilde voorgoed afrekenen met beschuldigingen dat hij in 1941 had opgetreden voor de nazi's in concentratiekamp Dachau, maar ving bot.

De rechter in Berlijn oordeelde dat Kühn genoeg bewijs had voor zijn beweringen en mocht zeggen dat Heesters in Dachau had opgetreden voor SS'ers. De zanger gaf toe dat hij in het kamp was geweest, maar zei er nooit te hebben gezongen. Hij liet destijds weten zich 'afgronddiep' voor zijn, naar eigen zeggen onvrijwillige, bezoek te schamen.

Vorig jaar trof Heesters een schikking met Kühn en trok een eis tot rectificatie tegen de documentairemaker in. Dit jaar speelde hij de rol van Petrus aan de hemelpoort in de korte film Ten.


Johannes Heesters (108) overleden

Geen plaatsen vrij in herbergen van Betlehem

De Palestijnse plaats Betlehem, bijna 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem, herbergt dit weekeinde circa 50.000 bezoekers. Alle hotelkamers zijn vol, meldden de Palestijnse autoriteiten zaterdag. In de avond begint er de kerstviering in en rond de Geboortekerk, een van de oudste christelijke bouwwerken.

De kerk staat op de plek waar volgens volgens de evangelisten Mattheüs en Lucas, Jezus van Nazareth is geboren. Jezus of (Jezus-) Christus, de Gezalfde, is met zijn beleden opstanding uit de dood de centrale figuur in het christelijke geloof en hij is ook een profeet in het islamitische geloof.

De rooms-katholieke kerstnachtmis wordt opgedragen door de hoogste katholieke functionaris in het Midden-Oosten, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal. Onder de kerkgangers is de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Veel christenen in het Midden-Oosten vrezen nog meer in de verdrukking te komen als gevolg van de politieke omwentelingen dit jaar. Die hebben onder meer drie seculiere heersers in Noord-Afrika ten val gebracht en voor een opleving van de politieke islam gezorgd.

De oosters orthodoxe kerk viert het kerstfeest 6 en 7 januari.

Geen plaatsen vrij in herbergen van Betlehem
Geen plaatsen vrij in herbergen van Betlehem (Foto: ANP)

Politie lost schoten bij aanhouding messentrekker

De politie heeft vrijdagnacht waarschuwingsschoten gelost bij een aanhouding van een 27-jarige man in Schiedam. De man, afkomstig uit Den Haag, had een groep achtervolgd en bedreigd met een groot vleesmes. De 32-jarige broer van de verdachte werd ook opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid.

De politie kreeg rond 00.15 uur een melding van de bedreiging in de Piersonstraat. Toegesnelde agenten ontdekten de man met het mes nog in zijn hand. Zij bevolen hem het wapen te laten vallen.

De verdachte voldeed niet aan de oproep, waarop de politie twee waarschuwingsschoten loste. De Hagenaar besloot toen alsnog mee te werken. Bij de aanhouding van de man vonden de agenten aan zijn riem nog een tweede vleesmes.

Na de aanhouding kwam de 32-jarige broer van de verdachte aangelopen. Getuigen vertelden de politie dat deze man uit Schiedam ook bij de bedreiging was betrokken. De agenten besloten deze Schiedammer vervolgens ook op te pakken.

De twee broers zitten nog vast en worden zaterdag verhoord door de politie.


Politie lost schoten bij aanhouding messentrekker (Foto: Novum)

Belager Wesley in trailer film Doodslag

De 19-jarige Wesley van W. figureert sinds zaterdag in een voorfilmpje van de thriller Doodslag, waarin Theo Maassen de hoofdrol speelt. Distributeur Independent Films heeft het filmpje op YouTube en de website van Doodslag geplaatst.

In Doodslag wordt ambulancebroeder Max (Maassen) in zijn werk belemmerd door hufterig gedrag. In de trailer van de film zijn de journaalbeelden te zien waarin Wesley van W. doelman Esteban van AZ op het veld van de ArenA een karatetrap probeert te verkopen. Ondertussen verschijnt in beeld de tekst 'Wanneer zeg je: tot hier en niet verder?’

 
Belager Wesley in trailer film Doodslag

Meer dan driehonderd agenten weg om wangedrag

Meer dan driehonderd agenten hebben in drie jaar tijd de politie verlaten vanwege wangedrag. Daarvan is ruim twee derde ontslagen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws over de jaren 2008 tot 2010. Het gaat om incidenten als rijden onder invloed, het downloaden van kinderporno of het lekken van informatie naar criminelen.

De politie deed in totaal vierduizend integriteitonderzoeken. Dat leverde het ontslag van 219 agenten op. Daarnaast vertrokken 101 agenten vrijwillig na het vertonen van wangedrag. Nog eens 179 agenten kregen een voorwaardelijk ontslag aan de broek. Wel zijn agenten zich in de afgelopen jaren iets beter gaan gedragen.

Korpschef Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de integriteit bij de politie, voelt zich ongemakkelijk bij de cijfers. "Elke keer als je zo'n lijstje ziet en het wordt opgeteld, dan lijkt het heel veel en daar voel je je als politieman niet lekker bij", zegt hij in een reactie. "Elke overtreding is er eentje te veel. Burgers moeten de politie kunnen vertrouwen."

Volgens Miltenburg komen geweld en mishandeling steeds vaker voor als reden van ontslag. Drie agenten worden zelfs verdacht van doodslag of moord. "Dan gaat het bij geweld niet vaak om geweld op het werk, maar in de thuissituatie. En dat vinden we ook niet acceptabel", licht hij toe.


Meer dan driehonderd agenten weg om wangedrag (Foto: Novum)

Skiwedstrijd München geschrapt

De Alpineskiërs zullen op 1 januari niet in München in actie gaan komen. De internationale skifederatie FIS heeft de wedstrijd in de Zuid-Duitse stad geschrapt wegens een gebrek aan sneeuw. Door de hoge temperaturen was het niet mogelijk om een goede piste te prepareren.

In het Olympiapark in München zouden de beste vijftien mannen en vrouwen van de wereld een parallelslalom af gaan werken. Deze wedstrijd zou meetellen voor het algemeen wereldbekerklassement, maar niet voor het slalomklassement. De wedstrijd zal niet worden ingehaald. Op 21 februari staat er in Moskou eenzelfde evenement op het programma.

'Gestolen' spullen 't Loon naar voedselbank

Het sloopbedrijf dat een deel van het verzakte winkelcentrum 't Loon in Heerlen heeft gesloopt, heeft de 'gestolen' spullen aan een goed doel gegeven. De beschadigde goederen die nog gebruikt konden worden zijn naar de voedselbank gegaan.

Dat zegt Wim Beelen, eigenaar van het sloopbedrijf, in een reactie op de verontwaardiging over de beelden waarop slopers te zien zijn die spullen uitzoeken uit een winkel. Beelen is zich van geen kwaad bewust omdat alle spullen juridisch gezien van het bedrijf zijn. "Alle spullen vervallen bij de sloop aan ons bedrijf. We hebben niets gestolen", zegt hij.

De spullen hebben geen waarde meer voor de winkeliers omdat ze beschadigd zijn. Volgens Beelen werden de goederen tweeënhalve week geleden al meegenomen. De spullen werden vervolgens gedoneerd aan de voedselbank. "We hebben niets voor eigen gebruik gehouden", aldus Beelen. "Hier willen we juist een hoop Limburgse gezinnen blij mee maken." Volgens het sloopbedrijf gaat het om onder meer schoenen, kleding en speelgoed.

De vereniging van eigenaren van 't Loon reageerde eerder zaterdag verontwaardigd op de beelden en vroeg het sloopbedrijf om opheldering.

Gourmetschotels vliegen supermarkten uit

Gourmetschotels, rollades en feeststollen vlogen de afgelopen dagen de supermarkten uit. De traditionele kerstgerechten stonden bovenaan het verlanglijstje van het winkelende publiek, blijkt uit een rondgang onder de grote supermarktketens.

De grootste supermarkt Albert Heijn denkt zeker een miljoen feeststollen en gourmetschotels te hebben verkocht. Maar ook de kalkoen, waarvan er in de aanloop naar kerst tienduizenden zijn verkocht, is een regelrechte topper. Alleen al online waren er duizenden besteld.

Opvallend goed scoren volgens de grootgrutter ook smelt- en kookchocolade, sukade, gelatine, vanillestokjes, kastanjepuree, kinderchampagne en gesuikerde waaiers. Garnalencocktails en wildgerechten gooien eveneens hoge ogen. De supermarktketen verkocht op de vrijdag voor kerst 20 keer meer bakproducten, 7 keer zoveel ijs en 10 keer meer slagroom, aldus een woordvoerster.

Veel klanten gingen ook online op zoek naar de ultieme culinaire kerstinspiratie. Albert Heijn zag ruim een miljoen bezoekers op ah.nl voor een receptkeuze voor de kerst. Verder kiezen volgens de supermarktketen ruim 6 miljoen Nederlanders deze kerst voor een gerecht uit het receptenblad Allerhande. De onlangs gelanceerde Allerhande-app telde na 2 weken al 48.000 downloads, een gemiddelde van 3800 per dag. Populair blijkt de receptenvinder die 10.000 recepten ontsluit en de kooklessen kalkoen braden en vis grillen.

De 850 AH-winkels noteerden vrijdag 2,9 miljoen transacties, 600.000 meer dan op een normale vrijdag. Daarmee was vrijdag de drukste dag voor Albert Heijn. Een kleine 1700 vrachtwagens moesten daarvoor op pad om de winkels te bevoorraden. Op een normale vrijdag zijn dat er zo'n 800 tot 900. Op zaterdag denkt de super nog 2,8 miljoen transacties te halen.

Jumbo Supermarkten zag veel klanten behalve voor de traditionele kerstgerechten kiezen voor makkelijke, smakelijke en verrassende producten. Volgens een woordvoerster valt hierbij te denken aan pasteibakjes in een stervorm, eetbare amuselepels, kerstboom-breekbrood, roomijs in de vorm van vrolijke ijsmannetjes, nougatine ijstaart en diverse puddingsoorten.

C1000 verkocht veel spullen voor de gourmet. "De schotels, maar ook salades, stokbrood en kruidenboter. Daarnaast zien we dat klanten gaan kerstontbijten of brunchen, waardoor veel afbakbroodjes en verse sappen verkocht zijn", zei een woordvoerster. Minder voor de hand liggende dingen zoals kookroom en slagroom om mee te koken gaan ook heel hard. Net als de carpaccio en luxe champignons.

Trulli: "Punten pakken realistisch doel"

Jarno Trulli denkt dat Caterham F1 Team volgend seizoen in de buurt van de punten zal kunnen komen. De Italiaan zag dit jaar met name zijn teamgenoto Heikki Kovalainen het enkele gevestigde teams al erg moeilijk maken en met de sprong die in 2012 verwacht wordt hoopt het team zich op te werken naar het middenveld.

"Het ziet er allemaal erg veelbelovend uit. We hebben nu ook eindelijk de beschikking over KERS en dat helpt flink. Ook wordt het technische team alsmaar versterkt en het inhuren van John Iley bevestigt de ambities van het team. We zullen geen races winnen, maar het is een realistisch doel om de groep van nieuwelingen te verlaten en ons te vestigen in de middengroep. We kunnen onze eerste punten scoren," zei Trulli tegen La Repubblica.

Vier Cape Town-talenten op proef bij Ajax

Ajax geeft vier talenten van Ajax Cape Town de kans om zich in de kijker te spelen in Amsterdam. Khama Billiat, Thato Mokeke, George Maluleka en Nazeer Allie mogen in januari een week meetrainen met het eerste elftal van de eredivisionist.

Ajax nodigt wel vaker talenten van de academie in Zuid-Afrika uit om zich een week te laten zien. Eerder verdienden Steven Pienaar, Eyong Enoh en Thulani Serero al op die manier een contract. Pienaar speelt inmiddels bij Tottenham Hotspur, Enoh en Serero staan nog onder contract bij Ajax.

Doni bekent schuld in gokschandaal Italië

Cristiano Doni heeft bekend een aandeel te hebben in een gokschandaal in het Italiaanse voetbal. Dat meldt de krant Gazzetta dello Sport. De oud-international biechtte op meegewerkt te hebben aan het manipuleren van twee wedstrijden van zijn club Atalanta Bergamo, tegen Piacenza en Ascoli.

Doni werd maandag samen met zestien anderen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gokschandaal. Kort voor zijn arrestatie zou hij nog hebben geprobeerd om te vluchten. Vrijdag werd de 38-jarige middenvelder, die deel uitmaakte van de Italiaanse selectie op het WK van 2002, uitgebreid verhoord.

In augustus werd Doni door de Italiaanse voetbalbond al voor 3,5 jaar geschorst. Bovendien moest zijn club Atalanta Bergamo, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de Serie A, met zes strafpunten aan de competitie beginnen.


Doni bekent schuld in gokschandaal Italië (Foto: Novum)

Obama dankt militairen in kerstboodschap

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn wekelijkse toespraak aangegrepen om alle Amerikanen een fijne kerst te wensen. Hij vroeg in het bijzonder aandacht voor de Amerikaanse troepen die in het buitenland dienen en betuigde hen zijn dank.

''Laten we een ogenblik stilstaan om hen te bedanken voor hun inspanningen en die van onze veteranen'', zei de president zaterdag. ''En laten we bidden voor al onze militairen die in den vreemde op hun post staan. Bovenal onze dappere mannen en vrouwen in Afghanistan die in hachelijke omstandigheden de vrijheid en veiligheid verdedigen die ons zo lief is.''

Obama wees erop dat de laatste militairen uit Irak op tijd zijn thuisgekomen voor de kerstdagen. Hij riep de Amerikaanse bevolking op de veteranen zijn dankbaarheid te betonen en bij te dragen aan Joining Forces, het hulpproject voor soldatengezinnen dat zijn echtgenote Michelle heeft opgezet.


Obama dankt militairen in kerstboodschap (Foto: Novum)

Fast Five en Hangover II meest gedownloade films

Fast Five en The Hangover II zijn wereldwijd de meest gedownloade films van 2011. De actiefilm en komedie werden respectievelijk 9,3 miljoen en 8,8 miljoen keer binnengehaald via zogenoemde bittorrent-sites.

De superheldenfilm Thor completeert de top drie met 8,3 miljoen downloads, schrijft weblog TorrentFreak. Grote afwezigen op de lijst zijn kaskrakers als Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides en Transformers: Dark of the Moon.

De cijfers liggen ver beneden de aantallen van vorig jaar. De meest gedownloade film van 2010 was Avatar, die ruim zestien miljoen keer werd binnengehaald. De film van James Cameron is met in totaal 21 miljoen downloads de meest gedownloade film aller tijden.

Keulstra mist kwalificatie door enkelblessure

Pien Keulstra kan deelname aan het EK allround en het tweede blok van de wereldbekerwedstrijden vergeten. De 18-jarige schaatsster is geblesseerd aan haar enkel en moet voorlopig rust houden. Ze mist daardoor volgende week in Heerenveen de kwalificatiewedstrijden.

Keulstra ging vorige week door haar enkel. De blessure leek goed te herstellen, maar vrijdagavond kwam er een kink in de kabel. "De enkel werd plotseling zo dik, dat we vreesden voor trombose en naar het ziekenhuis zijn gegaan", zegt trainer Erik Bouwman. "Van trombose is gelukkig geen sprake, maar de blessure is wel zo ernstig dat het voor Pien onhaalbaar is om aan de start te verschijnen."

Begin dit seizoen verraste Keulstra door Nederlands kampioene op de 3000 en 5000 meter te worden. Ondanks de tegenslag is het seizoen voor haar nog niet voorbij. Ze richt zich nu op het WK junioren en het WK afstanden in maart.

Eerste kerstdag: Flappies 50e sterfdag

Het is niet helemaal zeker of het nu vandaag of morgen Flappies 50e sterfdag is, maar men mag er vanuit gaan dat deze memorabele gebeurtenis op kerstochtend plaats vond.

Volgens zoonlief was papa toen op die bewuste eerste kerstdag, vijftig jaar geleden, nog bezig in zijn schuurtje en werd de jongeman weggestuurd met de mededeling dat hij Flappie maar moest gaan zoeken. Wat de vader van de ongelukkige Youp van 't Hek nu precies aan het doen was in zijn schuurtje, is niet geheel duidelijk, maar met een beetje voorstellingsvermogen valt het wellicht te raden.

Of Youp morgen nog steeds aan dit tragische voorval zal denken is op dit moment niet te zeggen, maar de verwachting is dat zo'n tragische gebeurtenis niet zomaar aan iemands aandacht voorbij zal kunnen gaan en hij nog steeds met dubbele gevoelens zal terugdenken aan deze indringende gebeurtenis.


Eerste kerstdag: Flappies 50e sterfdag

Grote kerstprijsvraag 2011 gaat beginnen

De kerstdagen zijn in aantocht, net als het nieuwe jaar; iets wat bij FOK!games niet onberoerd blijft. Zoals elk jaar is er op FOK!games een grote kerstprijsvraag vol games en goodies die je kunt winnen.

Elke dag kun je vragen beantwoorden en logo's raden, om daarmee punten bij elkaar te sprokkelen die je uiteindelijk in kunt zetten voor game(s) of goodie(s) naar eigen keuze in de kerstveiling. Vragen beantwoorden kan vanaf zondag 25 december tot en met maandag 2 januari en elke dag zullen er nieuwe vragen bij komen. Ook slechts één vraag beantwoorden kan je een prijs opleveren, dus ook als je geen vakantie hebt kun je deelnemen.

In de veilingtool kun je alvast een voorproefje zien van games die je kunt winnen, zoals L.A. Noire, Mario Kart, T-shirts, maskers, notitieblokjes etc. Voor ieder wat wils! Houd FOK!games de komende dagen dus goed in de gaten!

We bedanken Activision Blizzard, Deep Silver, Konami, Microsoft, Nintendo en Sony voor de prijzen die ze speciaal voor deze veiling ter beschikking hebben gesteld.

Ex-minister Rusland waarschuwt voor revolutie

De voormalige Russische minister van Financiën, Alexej Koedrin, heeft gezegd dat in Rusland een nieuwe revolutie kan uitbreken als het Kremlin niet de dialoog met de oppositie aangaat. Koedrin hield zaterdag een toespraak tijdens een betoging in Moskou tegen de regering van premier Vladimir Poetin.

De betogers in Moskou en in andere steden in Rusland keren zich tegen de verkiezingsfraude die eerder deze maand zou zijn gepleegd om Poetins partij in het zadel te houden.

Koedrin werd in september gedwongen ontslag te nemen nadat hij kritiek had geuit op president Dmitri Medvedev.

Hoogbejaarde man zwaargewond na botsing

Een 91-jarige man is zaterdag zwaargewond geraakt toen hij van zijn fiets werd gereden in Apeldoorn. De 41-jarige automobiliste kon de man niet meer ontwijken, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde even na het middaguur op de Torenstraat. De bejaarde man dook plotseling op voor de auto, waarna de vrouw niet meer kon remmen. Ondanks dat het ongeval in een 30-kilometerzone gebeurde kwam de man toch hard ten val. Hij liep een hoofdwond op en is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht. De automobiliste kwam met de schrik vrij.

Helft katholieken denkt dat misbruik nog voorkomt

Meer dan de helft van de katholieken denkt dat er nog steeds seksueel misbruik voorkomt in de Nederlandse rooms-katholieke kerk. Het overgrote deel gelooft wel dat dat nu in mindere mate gebeurt. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Van alle Nederlanders denkt acht op de tien mensen dat er nog altijd kinderen worden misbruikt. Volgens dertien procent van de ondervraagden gebeurt dat in dezelfde mate als in de vorige eeuw. Van de katholieken gelooft vijf procent daar in.

Twee derde van de Nederlanders is totaal niet verbaasd over de omvang van het seksueel misbruik in de kerk. Vooral D66-kiezers schrikken niet van de cijfers. Van hen is bijna tachtig procent niet verrast.

Veel van de betrokkenen kunnen niet meer vervolgd worden omdat het misbruik is verjaard. Opvallend genoeg vinden veel katholieken (dertien procent) dat die verjaring niet moet worden ingetrokken. Van alle Nederlanders is dat percentage negentien procent.

Vorige week presenteerde de commissie-Deetman het rapport naar seksueel misbruik in katholieke instellingen tussen 1945 en 1981. Daaruit bleek dat er tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt. Van de ongeveer achthonderd plegers die zijn opgespoord bij bisdommen, ordes en congregaties, zijn er zeker 105 nog in leven.

Hennepgeurkaart voor alle Nederlanders

De zogeheten hennepgeurkaart komt vrijwel zeker voor iedereen in Nederland beschikbaar. Nu is die kaart met daarop de geur van hennep om zo kwekerijen te kunnen ontdekken alleen nog uitgedeeld in Den Haag en Rotterdam.

Dat zei vrijdag een woordvoerder van Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders. "Het besluit moet formeel nog worden genomen, maar de wens is er om de hennepgeurkaart grootschaliger in te zetten", aldus de woordvoerder. De kaart wordt in principe overal uitgedeeld, maar vooral in gebieden waar de hennep welig tiert.

Vorig jaar november kregen 30.000 huishoudens in Den Haag en Rotterdam een hennepgeurkaart. De mensen werd gevraagd mee te helpen met het oprollen van hennepkwekerijen in hun stad. "Veel kwekerijen kunnen opgerold worden na een tip van een buurtbewoner", zegt de woordvoerder. De hennepgeurkaart was destijds een initiatief van de landelijke Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt.

Nu is het het Platform Energiediefstal (PED) dat op basis van de ervaringen in Rotterdam en Den Haag de kaart landelijk gaat uitgeven. "De verschillende netbeheerders in Nederland kunnen het zelf gaan doen, maar het zou natuurlijk mooier zijn als we dit in gezamenlijkheid kunnen oppakken", aldus de zegsman van Netbeheer Nederland.

Naast een hasjgeur die door krassen naar boven komt, bevat de kaart ook andere informatie om een kwekerij te ontdekken. Ook het gezoem van ventilatoren, woningen waarbij de gordijnen altijd zijn gesloten en panden die onbewoonbaar zijn, maar waar wel mensen af en toe rondstruinen, zijn kenmerken.

Hennepgeurkaart voor alle Nederlanders
Hennepgeurkaart voor alle Nederlanders (Foto: ANP)

Paul legt het bij met Sonja en DWDD

De kritiek die Paul de Leeuw onlangs over zich heen kreeg in De Wereld Draait Door zit hem niet langer dwars. Zijn tv-show Pau!l kampte de eerste weken met tegenvallende kijkcijfers, waarop Sonja Barend zei dat de presentator beter een jaar kan stoppen met televisiemaken.

"De programmaredactie gaf per brief toe het verkeerd te hebben aangepakt", vertelt De Leeuw zaterdag in het AD. "Met Sonja heb ik gemaild. Ik heb haar hoog zitten en vind haar opstandigheid leuk, maar ze had meer dan twee afleveringen moeten bekijken voor ze kritiek spuide."

De Leeuw nam ook contact op met DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk, omdat zijn 9-jarige zoon Toby zich afvroeg of kijken naar zijn favoriete rubriek De Tv Draait Door nu niet meer mocht. "Toen heb ik Matthijs ge-sms't: we moeten even praten, want die lol wil ik m'n zoon niet onthouden", zegt De Leeuw. "Ik heb me nog aangeboden als vervanger toen Matthijs ziek werd."

Koningin Elizabeth op ziekenbezoek bij prins

De Britse koningin Elizabeth II heeft zaterdag haar man Philip bezocht in een ziekenhuis in Cambridge. De Britse prins-gemaal herstelt daar van een spoedingreep aan een verstopte kransslagader. Prins Philip heeft volgens het paleis 'een goede nacht achter de rug'.

De 90-jarige echtgenoot van Elizabeth kreeg vrijdag last van pijn op de borst. Hij werd daarop van het buitenverblijf Sandringham, in het landelijke Norfolk, in allerijl overgebracht naar de afdeling cardiologie van het Papworth-ziekenhuis in Cambridge. Daar is bij de prins een stent ingebracht, een buisje dat de ader openhoudt. Volgens de artsen ging het om een betrekkelijk kleine ingreep.

De Duke of Edinburgh zou op Sandringham met de koninklijke familie kerst vieren. De hoogbejaarde prins staat bekend om zijn fitheid, hoewel zijn gezondheid onlangs wat verslechterde.


Koningin Elizabeth op ziekenbezoek bij prins (Foto: Novum)

Luidruchtige pianiste mogelijk toch niet de cel in

Het Spaanse openbaar ministerie overweegt een pianiste die terechtstaat wegens geluidsoverlast de gebruikelijke eis van zevenenhalf jaar gevangenisstraf te besparen. De celstraf zou als 'overdreven streng' kunnen worden beschouwd, liet justitie in Catalonië vrijdagavond weten.

Het openbaar ministerie vroeg de rechter eerder om de gevangenisstraf, maar buigt zich nu over een verzoek om de aanklacht tegen de 26-jarige Laia Martin deels te laten vallen. Een buurvrouw van de beroepsmuzikante had aangifte gedaan omdat ze door Martins urenlange gerepeteer psychische problemen had opgelopen.

Volgens de plaatselijke krant La Vanguardia verhuizen Martin en haar gezin op stel en sprong en betrekken ze op kerstavond nog een nieuwe woning.

Meer Russen dan ooit op de been tegen Poetin

Tienduizenden Russen zijn zaterdag de straat opgegaan om hun woede te uiten over de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen. De demonstranten kwamen in de hoofdstad Moskou in nog groter getale op dan twee weken geleden. De betoging is de grootste sinds de val van het communisme in 1991 en toont de groeiende onvrede over het autocratische bewind van premier Vladimir Poetin.

Onder gestaag neervallende sneeuw dromden betogers samen op een brede laan op een kilometer of twee van het Kremlin, die ruimte biedt aan zo'n honderdduizend mensen. ''Rusland zonder Poetin!'', schreeuwden ze. Een podium aan het eind van de laan was behangen met posters waarop 'Rusland zal vrij zijn' en 'Deze verkiezing is een farce' te lezen viel. De deelnemers waren ingesloten door zwaarbezette linies van agenten, en een politiehelikopter cirkelde boven hun hoofden.

De demonstraties van de afgelopen weken hebben het gezag van premier Poetin, die tot voor kort zeker leek van de winst in de presidentsverkiezingen van komend jaar maart, ondermijnd. Het Kremlin probeert de protestbeweging de wind uit de zeilen te nemen met beloften dat de oppositie meer politieke bewegingsvrijheid krijgt. Maar de actievoerders zeggen vast te houden aan hun eis dat de verkiezingen moeten worden overgedaan en beziet de aangekondigde hervormingen met scepsis.

''We vertrouwen hem niet'', riep oppositieleider Boris Nemtsov de menigte zaterdag toe. Hij vroeg de demonstranten volgende maand opnieuw in Moskou bijeen te komen om te waarborgen dat de regering haar beloften waarmaakt. Ook riep hij hen op in de parlementsverkiezingen in maart tegen Poetin te stemmen. ''In het Kremlin hoort geen dief te zetelen'', zei hij.

Protesten in andere steden in het verre oosten en Siberië trokken minder demonstranten dan de betogingen van twee weken geleden.


Meer Russen dan ooit op de been tegen Poetin (Foto: Novum)

Eerste nabestaanden Maasstad akkoord met vergoeding

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft een aantal nabestaanden van overleden patiënten die waren besmet met de klebsiellabacterie een schadevergoeding aangeboden. Een aantal heeft het aanbod geaccepteerd. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis na berichtgeving hierover op RTV Rijnmond.

Over hoeveel mensen en om wat voor bedragen het gaat wil het ziekenhuis niet zeggen. Volgens de regionale zender heeft Maasstad met acht partijen afgelopen week een gesprek gevoerd. Letselschadekantoor Pals, die twintig partijen vertegenwoordigt, noemt bij de zender de gesprekken 'constructief' en de voorstellen 'acceptabel'.

De Inspectie voor Gezondheidszorg concludeerde begin november dat de uitbraak van de klebsiellabacterie in het ziekenhuis 'tot op het hoogste niveau' werd onderschat. De uitbraak leidde tot zeker drie sterfgevallen. Het ziekenhuis heeft aangegeven 'ruimhartig om te gaan met de nabestaanden'.


Eerste nabestaanden Maasstad akkoord met vergoeding (Foto: Novum)

NHL '12 heeft savegameproblemen

Op het forum van EA zijn de laatste twee weken klachten binnengekomen over problemen met savegames van NHL 12, de PS3-versie. De savebestanden willen niet laden en mensen kunnen daardoor niet verder met de belangrijkste modi in het spel.

Er worden al verschillende manieren uitgelegd in het forum hoe gebruikers hun probleem opgelost hebben maar voor sommigen lijkt niks te helpen. EA heeft in een forumpost laten weten dat er in begin januari een patch uit zal komen. Deze patch beschrijft wel dat er problemen met betrekking tot het laden van bestanden opgelost worden. Of de patch echt zal helpen moeten we even afwachten.

Bekijk hieronder de patchnotes voor de NHL 12-patch.

Here is a list of issues/additions that will be addressed in the January patch -

Art
- Fixes for Winnipeg Jets and *. John’s Jerseys
- Added helmet numbers to front of helmet for all NHL teams

Gameplay
- Exploit where a user is able to skate wide and use vision control to take a slap shot and score while the goalie is out of position
- Exploit where when the goalie is covering the puck, a diving player could sometimes knock the puck loose
- Situation where the game would sometimes, but very rarely crash during instant replay
- Situation where a stick check would sometimes crash the game

Hockey Ultimate Team
- Hockey Ultimate Team fix where a user is able to exceed the trade pile’s 30 card limit by adding cards from the Edit Lineup screen. Fixing this key issue, fixes multiple other issues within HUT that were triggered by this.
-
Game Modes
- Fixed an issue with Game Modes tuner set files not loading correctly.

Docent Inholland gebruikt tentamen twee keer

Een docent van de hbo-opleiding rechten van Hogeschool Inholland Rotterdam heeft twee keer hetzelfde tentamen afgenomen. Dat bevestigt de school na berichtgeving hierover in De Telegraaf van zaterdag. Inholland onderzoekt de zaak.

De examencommissie van de school bracht het misbruik aan het licht. De hogeschool neemt de kwestie 'zeer ernstig op'. De twee tentamens zijn ongeldig verklaard. Tegen de docent zijn disciplinaire maatregelen getroffen.

De studenten moeten de toets nogmaals doen. De school zorgt ervoor dat ze hiervan geen onnodige hinder ondervinden in hun studie.

Inholland kwam eerder veelvuldig negatief in het nieuws vanwege slecht presterende opleidingen. Vier opleidingen werden als hbo-onwaardig bestempeld. Sindsdien is de school met negen locaties in Noord- en Zuid-Holland gereorganiseerd.


Docent Inholland gebruikt tentamen twee keer (Foto: Novum)

Vragen over 'winkelende' slopers 't Loon

De vereniging van eigenaren van het verzakte winkelcentrum 't Loon in Heerlen is verontwaardigd over beelden waarop slopers te zien zijn die spullen uitzoeken uit een winkel. De vereniging heeft sloopbedrijf Beelen om opheldering gevraagd. Dat bevestigt een woordvoerder van de vereniging zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in regionale media.

Het filmpje staat op Youtube en is gemaakt door een omwonende van het inmiddels deels gesloopte winkelcentrum. Op de beelden is te zien hoe een medewerker van het sloopbedrijf schoenen uitzoekt in een magazijn van een schoenenwinkel en in een grote zak stopt.

Volgens de zegsman is de inventaris juridisch gezien van het sloopbedrijf. "Alles in het sloopgebied is van de firma Beelen. Dat is contractueel vastgelegd omdat ervan uit wordt gegaan dat alles als verloren moet worden beschouwd."

Het sloopbedrijf kan hierdoor niet achteraf aansprakelijk worden gesteld voor beschadiging van eigendommen. "Maar deze beelden roepen natuurlijk wel vragen op en veroorzaken onrust. Daarom hebben we de beelden aan het bedrijf voorgelegd."

Tien winkels en een deel van de parkeergarage van 't Loon moesten worden gesloopt omdat de grond onder het winkelcentrum was verzakt. Het overgebleven deel van het winkelcentrum gaat in februari weer open.


Vragen over 'winkelende' slopers 't Loon

Ontevreden klant bedreigt bank met nepbom

Een 25-jarige man heeft vrijdagavond na een conflict met de medewerkers van een bank in Roosendaal een verdacht pakketje achtergelaten. Na onderzoek van de politie bleek er geen explosief in het pakketje te zitten.

De Roosendaler had ruzie gekregen met de bankmedewerkers over een geldlening. Na zijn vertrek ontdekten de medewerkers het pakketje. De politie heeft de bank aan de Laan van Limburg daarna uit voorzorg ontruimd. Bomverkenners van de politie stelden vast dat het pakketje geen bom bevatte.

Korte tijd nadat de man het filiaal had verlaten, kon hij worden opgepakt op de Nieuwe Markt. Hij is aangehouden voor bedreiging en zit nog vast.

Kim Jong-il brengt volk ingevroren vis

De overleden Kim Jong-il heeft zijn onderdanen een bijzonder cadeau nagelaten: een flink zootje vis. De Noord-Koreaanse leider was volgens de staatsmedia zo bezorgd om de haperende aanvoer van vis naar de hoofdstad Pyongyang dat hij zich nog op de dag voor zijn sterfdag over het probleem boog.

Kim Jong-il overleed op 17 december aan een hartaanval. Zijn jongste zoon en opvolger Kim Jong-un heeft volgens het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap 'alle vereiste maatregelen genomen om tijdig verse vis naar de hoofdstad te vervoeren en aan de burgers te leveren, zelfs in de rouwperiode'. Noord-Korea rouwt tot en met de begrafenis van de overleden leider, die op 28 of 29 december moet plaatsvinden.

De staatsmedia stonden zaterdag bol van berichten over het laatste geschenk van de verscheiden leider. De Rodong Sinmun, de belangrijkste krant van het land, toonde een foto van een vrouw die overmand door verdriet en dankbaarheid haar gezicht in haar handen verborg bij de aanblik van de ladingen haring en koolvis. Noord-Korea kampt al jaren met honger en ondervoeding.

In een hoofdredactioneel commentaar riep de Rodong Sinmun het land op zich te scharen om Kim Jong-un als 'opperbevelhebber', en hem 'in bloed en tranen' trouw te zweren.


Kim Jong-il brengt volk ingevroren vis (Foto: Novum)

'Ex Mel Gibson krijgt helft van zijn fortuin'

Mel Gibson moet zijn ex-vrouw de helft van zijn fortuin afstaan. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift People. Het vermogen van de acteur wordt geschat op 850 miljoen dollar. Daarmee wordt het de duurste Hollywood-scheiding aller tijden.

De 55-jarige Gibson en de evenoude Robyn waren bijna dertig jaar met elkaar getrouwd en kregen zeven kinderen. Een rechter ging vrijdag akkoord met de scheiding die al meer dan twee jaar geleden werd ingediend door Robyn.

Omdat de twee niet getrouwd waren onder huwelijkse voorwaarden heeft Robyn recht op de helft van al het geld dat Gibson verdiende tijdens hun huwelijk. Naar verluidt heeft ze ook voor de rest van haar leven recht op de helft van het salaris dat hij krijgt wanneer hij een film maakt.

De scheiding tussen Gibson en Robyn verliep overigens vredig. Zijn ex-vrouw nam het vorig jaar zelfs op voor de acteur toen zijn nieuwe liefje Oksana Grigorieva hem beschuldigde van mishandeling.


HALF!

Rutten: "We liggen op schema"

Na de ruime overwinning op sc Heerenveen (5-1) en de bekerwinst op FC Twente is PSV met een goed gevoel de winterstop ingegaan.

PSV is als groepswinnaar door naar de volgende ronde van de Europa League, heeft de volgende ronde van de KNVB beker bereikt en staat tweede in de Eredivisie met een punt achterstand op koploper AZ. Trainer Fred Rutten is dan ook tevreden over de eerste seizoenshelft.

"Het team gaat steeds meer beseffen wat nodig is om kampioen te worden, namelijk dat je altijd als team blijft fungeren", zegt Rutten tegen PSV TV. "Niet dat speler x de uitblinker wil zijn ten koste van het team. Daar zie ik heel duidelijk groei in, vooral tijdens trainingen. Met name nieuwe jongens zien dat je trainingen moet aanpakken om steeds weer beter te worden. Daar steekt dit team heel veel energie in."

Volgens Rutten zit de selectie van PSV nog niet aan haar plafond. "We liggen heel aardig op schema, zeker qua resultaten. Wat we Europees hebben gedaan, is gewoon uitstekend. Nationaal worden we alleen nog maar beter en stabieler."

Gevolgen valpartij achtervolgen Hoogerland

De voorbereidingen op het wielerseizoen zijn alweer in volle gang. Voor Johnny Hoogerland verlopen deze echter wat anders dan gepland. De wielrenner van Vacansoleil ondervindt nog altijd hinder van zijn valpartij in de afgelopen Tour de France.

Hoogerland werd op 10 juli aangereden door een auto van de Franse televisie en belandde vervolgens in het prikkeldraad. Onze landgenoot reed op dat moment in een kopgroep met onder meer Juan Antonio Flecha, die ook bij deze valpartij was betrokken.

Vijf maanden na dato wordt Hoogerland nog altijd achtervolgt door de schrik. "Als hij met een groepje traint, schrikt de rest zich kapot omdat hij onverwacht remt", liet zijn trainer, Aart Vierhouten, aan de Volkskrant weten. "Dat voortdurende remmen kan niet in een wedstrijd. Dat kost hem te veel energie. Hij zou er ook geen afdaling mee doorkomen. Daarvan heeft hij ook enorm veel last gehad in de wedstrijden na de Tour."


Hoogerland vlak na zijn botsing (Foto: Pro Shots)

Ook in lichamelijk opzicht heeft Hoogerland nog altijd last van pijntjes. De littekens zorgen er namelijk voor dat zijn lichaam de krachten anders probeert te verdelen, waardoor hij onder meer een verkeerde houding op zijn fiets heeft aangenomen.

In Frankrijk loopt in elk geval nog een strafzaak naar aanleiding van het ongeval. De verwachting is dat Hoogerland zich als getuige moet melden. Bovendien loopt er ook nog een civiele zaak en kan er een schadevergoeding worden geëist. Vierhouten heeft vertrouwen in een goede afloop. "Het verhaal ligt er. In 190 landen heeft men kunnen zien wat er is gebeurd. De rechter hoeft er alleen zijn stempel nog onder te zetten."

Totti wil ooit nog onder Mourinho spelen

Francesco Totti, clubicoon van AS Roma, hoopt ooit nog eens te spelen onder trainer José Mourinho. Dat zegt hij tegenover Sky Sport Italia.

De 48-jarige trainer van Real Madrid was eerder al trainer in de Serie A. Van 2008 tot 2010 stond Mourinho aan het roer bij Inter en wist daarmee twee keer kampioen te worden en de Champions League te winnen.

Totti zegt dat hij bekend is met het werk van Mourinho en hij gelooft dat het werken met de Portugees een rijke ervaring zal zijn. "Ik zou het fantastisch vinden om met hem te werken", zegt Totti. "Ik ken spelers die met hem hebben gewerkt en zei vertelden me hoe professioneel hij is. Hij is een coach waarvan iedereen veel kan leren."

Of Totti ooit nog onder Mourinho komt te spelen is verre van zeker. Hij gaf onlangs nog aan Roma niet te willen verlaten. 

Guidetti moet zes miljoen euro kosten

De afgelopen weken was John Guidetti, huurling van Manchester City, een aantal keren zeer belangrijk voor Feyenoord. In twaalf duels wist de Zweede spits al elf keer te scoren. Mede daardoor is de interesse in de jonge Zweede spits de laatste tijd enorm toegenomen.

Tien tot vijftien clubs zouden naar zijn diensten hengelen. Zo werden de laatste tijd onder meer Arsenal, Juventus en Bologna aan Guidetti gelinkt. Tot grote vreugde van de Feyenoord-supporters liet de zaakwaarnemer van de Zweed vrijdag weten dat Guidetti het huidige seizoen af zal maken bij Feyenoord.

Toch is een vertrek van de spits niet geheel uitgesloten, want volgens zijn belangenbehartiger kan Guidetti alsnog vertrekken als clubs zich daadwerkelijk melden. Calciomercato.com weet te melden dat Manchester City alleen over een vertek van Guidetti zal nadenken als er een ploeg zes miljoen euro over heeft voor de aanvaller. Daarnaast kan de Engelse club ook besluiten om haar verhuurde talent te houden.


Guidetti moet zes miljoen euro kosten (Foto: Pro Shots)

De Boer: "Verwijdering El Hamdaoui niet moeilijk"

Ajax-trainer Frank de Boer werd gevraagd naar de hoogtepunten en dieptepunten van 2011. De oefenmeester van de Amsterdammers noemde de nederlaag in Utrecht als dieptepunt.

"Hoogtepunten en dieptepunten in 2011?. Ik denk in mooie en moeilijke momenten. Moeilijk vond ik die 6-4 bij FC Utrecht. Ik had niet verwacht dat ons zoiets nog kon overkomen", aldus De Boer, die dit jaar met Ajax de dertigste landstitel uit de clubhistorie wist te veroveren.

Op de vraag of hij de verwijdering van Mounir El Hamdaoui uit de A-selectie moeilijk vond, had De Boer een duidelijk antwoord: "Nee, de verwijdering van El Hamdaoui was niet moeilijk. Wel lastig. Maar uiteindelijk gewoon een zakelijke beslissing, die ik als hoofdtrainer moest nemen. Persoonlijk trof het me niet. De uitschakeling in de Champions League was een teleurstellend moment."

FOK!film presenteert: De vreemdste kerstfilms aller tijden

Er zijn door de jaren heen diverse kerstfilms uitgebracht. Zo veel eigenlijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet en uiteindelijk elk jaar weer uitkomt bij White Christmas, Home Alone of Die Hard. FOK!film ging echter op zoek in de donkere hoekjes van het wereldwijde web en komt in de volgende special met alternatieve tips voor leuke kerstfilms, die je normaal gesproken niet zo snel zult gaan zien.

Vluchtauto schietpartij Houten uitgebrand

De vluchtauto die vrijdagavond is gebruikt bij een dodelijke schietpartij bij het Van der Valkhotel in Houten, is 's nachts uitgebrand teruggevonden in Utrecht. De brandende wagen stond aan de Eendrachtlaan en was voorzien van valse kentekenplaten. Dat meldde de politie zaterdag.

Onbekenden schoten bij het Van der Valkhotel twee mannen dood. Een van hen is een 47-jarige man uit Wijk en Aalburg. De identiteit van het tweede slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. Op eerste kerstdag wordt sectie verricht op de lichamen.

Vluchtauto schietpartij Houten uitgebrand
Vluchtauto schietpartij Houten uitgebrand (Foto: ANP)

Eriksen: "Ajax doet nog mee om landstitel"

Ajax heeft de eerste helft van de competitie afgesloten op de vierde plaats. Volgens Cristian Eriksen moet men de Amsterdammers nog niet als titelkandidaat afschrijven. De 19-jarige speler verwacht namelijk dat zijn club nog een rol kan gaan spelen.

"In het voorjaar doen we het altijd opvallend goed", liet Eriksen aan Voetbal International weten. "Een inhaalrace is wederom mogelijk. Ajax doet nog mee om de titel."

Daarnaast keek Eriksen ook nog kort terug op zijn eigen spel en ondervond geen moeite om deze grondig te evalueren. "Mijn belangrijkste kwaliteit is mijn spelinzicht. Het spel versnellen en weten waar de bal naartoe moet. Het scoren moet nog beter. Daarnaast moet ik wat slimmer worden in duels en meer duelkracht ontwikkelen."

Cuba belooft vrijlating 2900 gevangenen

De regering van Cuba belooft de komende dagen 2900 gevangenen vrij te laten om humanitaire redenen. Het gaat om bejaarde, zieke en vrouwelijke gevangenen, aldus de regering. Onder hen zijn gevangenen die veroordeeld zijn 'wegens acties tegen de veiligheid van de staat', mogelijk politieke gevangenen.

De aankondiging vrijdag was volgens de regering het gevolg van talloze verzoeken van familie. Ook is rekening gehouden met het bezoek dat paus Benedictus XVI komend voorjaar brengt aan het communistische land.

Het aantal gevangenen dat vrijkomt is uitzonderlijk hoog. In 2010 werden 100 gedetineerden vrijgelaten door een akkoord met de katholieke kerk. Bij het vorige pausbezoek (in 1998) liet Cuba 300 gevangenen vrij.

President Raul Castro heeft vrijdag ook beloofd dat Cubanen de komende jaren makkelijker naar het buitenland kunnen reizen. Hij wil de 50 jaar oude beperkingen geleidelijk versoepelen.

Inwoners van Cuba mogen nu alleen naar een ander land als ze een uitnodiging kunnen tonen. Dan moeten ze een vergunning voor een uitreisvisum aanvragen. Dat is een enorme rompslomp die omgerekend circa 400 euro kost.

Bewoners die het communistische land illegaal verlaten, worden beschouwd als deserteurs. Hun huizen en bezittingen worden in beslaggenomen.

Cuba belooft vrijlating 2900 gevangenen
Cuba belooft vrijlating 2900 gevangenen (Foto: ANP)

Boegbeeld bajesklanten vast voor drugssmokkel

Het boegbeeld van Bonjo, een bond die opkomt voor de belangen van gedetineerden, is opgepakt in de Dominicaanse Republiek op verdenking van drugssmokkel. Dat bevestigen zowel Bonjo als familieleden van de man in het AD zaterdag.

Eerder deze maand was al bekend geworden dat een Nederlander en een Brit waren aangehouden door de Dominicaanse autoriteiten. Zij worden verdacht van de smokkel van 1077 kilo cocaïne in twintig koffers.

De betrokken Nederlander blijkt nu Nico E. te zijn, een van de kartrekkers achter de organisatie Bonjo. Bonjo is een lobbyclub die opkomt voor de rechten van (ex-)gedetineerden. De organisatie is onder meer bekend van een datingprogramma voor gevangenen. E. schrijft veel in het bulletin van de organisatie.

Volgens familie en vrienden van E. berust de zaak op een misverstand. "Hij was daar voor artikelen voor het bulletin", zegt een naaste vriendin in het AD. "Maar hij kreeg het niet op tijd klaar, waardoor hij zijn terugvlucht miste."

Volgens de vriendin kreeg E. vervolgens een aanbod van een paar mensen met hen mee te vliegen naar België met een privévliegtuig. Voordat dat dat kon opstijgen, viel de politie het vliegtuig binnen.

E. zat eerder in Nederland vast voor drugsdelicten.

Zes Indiase dopingzondaars geschorst

Ashwini Akkunji, Jauna Murmu, Mandeep Kaur, Priyanka Panwar, Sini Jose en Tiana Mary Thomas zijn allen geschorst door het Indiase anti-dopingbureau. Het zestal zou in juni en juli positief zijn getest op het gebruik van een verboden spierversterkend middel.

De zes atletes hebben een schorsing van een jaar gekregen, waar dopingzondaars normaal gesproken twee jaar vanaf de zijkant toe moeten kijken. De lagere straf hangt echter samen met het feit dat het agentschap niet hard kan maken dat zij schuld hebben aan de uitgevoerde tests.

Akkunji, Kaur en Jose zijn de bekendsten van het gezelschap. Zij wonnen vorig jaar een gouden plak op de 4 x 400 meter op de Gemenebest Spelen.

Geen gezinsuitbreiding voor Jan Smit in 2012

Het gezin van Jan Smit wordt volgend jaar niet uitgebreid. De zanger liet eerder weten het best te zien zitten om voor de tweede keer vader te worden, maar is voorlopig dik tevreden.

Smit heeft samen met echtgenote Liza een 1-jarige dochter genaamd Emma. Liza kreeg tijdens een eerder huwelijk al dochter Fem. "Ik ga ervan uit dat Liza volgend jaar niet in verwachting is", zegt de zanger zaterdag in De Telegraaf.

"We genieten nog zo van Emma, die begint net te lopen", vervolgt Smit. "En van Fem, die naar school gaat. Als alles binnen ons gezin zo blijft als het afgelopen jaar, ben ik dik tevreden."

Schophooligan brengt kerst door in cel

De 19-jarige hooligan die woensdag de bekerwedstrijd Ajax - AZ verstoorde brengt de kerstdagen door in de cel. De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft zijn hechtenis zaterdag met veertien dagen verlengd.

Het Openbaar Ministerie heeft ook alvast bepaald dat de Almeerder op dagen waarop Ajax speelt niet in de buurt van de ArenA of in het centrum van Amsterdam mag komen. Hij moet zich dan melden op het politiebureau, meldt het OM in Amsterdam zaterdag.

De Almeerder staat donderdag terecht op een snelrechtzitting bij de politierechter wegens poging tot zware mishandeling en het overtreden van zijn stadionverbod. De man viel in de wedstrijd AZ-keeper Esteban aan. Die kon een schop ontwijken en trapte zelf twee keer op zijn belager in.

Het bekerduel tussen Ajax en AZ werd na het incident gestaakt, toen Ajax met 1-0 voor stond. De Alkmaarse ploeg stapte van het veld toen Esteban rood kreeg wegens het schoppen door de hooligan. De rode kaart is door de aanklager betaald voetbal van de KNVB inmiddels geseponeerd.

De voetbalbond buigt zich nog over de vraag wat er met de wedstrijd moet gebeuren. Vrijdag werd bekend dat geen van beide ploegen uit de bekercompetitie wordt gezet. Aanstaande woensdag beslist de bond of de wedstrijd wordt uitgespeeld, overgespeeld of dat 1-0 tussenstand de eindstand wordt.


Schophooligan brengt kerst door in cel (Foto: Novum)

Politie lost schoten na achtervolging op A1

Agenten van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben vrijdag waarschuwingsschoten gelost bij een achtervolging in Deventer. De twee verdachten wisten te ontkomen. Niemand raakte gewond, meldt het KLPD zaterdag.

De agenten van de verkeerspolitie wilden rond 17.00 uur de auto van een man controleren die op een parkeerplaats langs de A1 bij Holten stond. Bij het zien van de politie reed de bestuurder in volle vaart weg. De politie zette vervolgens een achtervolging in, maar staakte deze omdat het rijgedrag van de man te gevaarlijk was.

De politie trof de auto later aan op een parkeerplaats bij Deventer. De agenten besloten te wachten tot de bestuurder terugkwam. Na een uur verscheen een tweede auto met drie inzittenden. Een van hen stapte de auto uit en reed in de achtergebleven wagen weg. Hij werd kort daarop aangehouden door de politie.

Agenten gaven de andere auto een stopteken, maar de bestuurder gaf daar geen gehoor aan en sloeg op de vlucht. Hij probeerde de politie van de weg te rijden en heeft door zijn gevaarlijke rijgedrag meerdere auto's geraakt.

De mannen ramden uiteindelijk bij een bouwterrein een hek en gingen er ondanks twee waarschuwingsschoten rennend vandoor. Het is niet duidelijk waarom ze op de vlucht sloegen.

Tyton in voorselectie Polen

Przemyslaw Tyton mag blijven hopen op deelname aan het EK voetbal, dat komende zomer in Polen en Oekraïne wordt gehouden. De sluitpost van PSV behoort namelijk tot de voorselectie van de Poolse nationale ploeg.

Op dit moment zitten 30 internationals in de voorselectie van bondscoach Franciszek Smuda. Het is de bedoeling dat in de komende periode nog zeven namen af zullen vallen.

Tyton zal zich vooral op Grzegorz Sandomierski (Racing Genk), Lukasz Fabianski en Wojciech Szczesny (beide Arsenal) moeten richten. Van deze drie heeft alleen de laatstgenoemde speler een basisplaats.

De verwachting is dat Tyton na de winterstop weer in het doel van PSV zal staan. De sluitpost was maanden uitgeschakeld, vanwege een zware hersenschudding. Hij liep deze tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax op, nadat zijn hoofd in aanraking kwam met de knie van Timothy Derijck.

Messi is de 'kampioen van de kampioenen'

De gerenommeerde Franse sportkrant L'Equipe heeft de Argentijnse voetballer Lionel Messi gekozen tot 'kampioen van de kampioenen' in 2011.

De sterspeler van Barcelona kreeg bij de verkiezing 807 punten. Hij eindigde hiermee voor de Servische tennisser Novak Djokovic (699) en de Duitse autocoureur Sebastian Vettel (255).

Messi won dit jaar met Barcelona de landstitel, de Champions League, de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams. Djokovic bracht de Australian Open, Wimbledon en de US Open op zijn naam en loste de Spanjaard Rafael Nadal af als de nummer één van de wereld. Vettel won voor de tweede keer op rij de wereldtitel in de Formule 1.

Messi'kampioen van de kampioenen'
Messi 'kampioen van de kampioenen' (Foto: ANP)

Arsenal denkt aan tijdelijk huur Henry

Er is een mogelijkheid dat Thierry Henry tijdelijk terugkeert bij zijn oude liefde, Arsenal. De Franse aanvaller staat bij de Amerikaanse club New York Redbulls onder contract, maar daar is het nog tot maart winterstop.

Henry traint sinds de start van de winterstop met Arsenal mee. Trainer Arsène Wenger wil nu proberen de aanvaller voor de duur van twee maanden te huren. "We hebben zeven dagen om een keuze te maken", liet Wenger aan BBC Sport weten. Voor 1 januari willen The Gunners namelijk een besluit hebben genomen.

De legendarische status van Henry werd onlangs erkend, nadat tijdens de 125e verjaardag van de club een standbeeld van hem werd onthuld. De Franse aanvaller speelde in de periode tussen 1999 en 2007 370 wedstrijden en trof daarin 226 keer doel.

Ferguson: "Straf Suárez is terecht"

Er is in Engeland de nodige commotie ontstaan naar aanleiding van de schorsing van Luis Suárez. De Engelse bond (FA) schorste de Uruguayaanse aanvaller van Liverpool voor acht wedstrijden, omdat hij Patrice Evra racistisch zou hebben bejegend.

Sir Alex Ferguson heeft inmiddels wat extra olie op het vuur gegooid door te zeggen dat de schorsing van Suárez terecht is. "Dit is de juiste beslissing", liet de trainer van Manchester United zich in de Engelse media ontvallen. "Dit heeft niets te maken met de rivaliteit tussen Liverpool en Manchester United. Het gaat om een individueel persoon die racistisch is bejegend. De zaak is nu voorbij en we zijn blij dat de FA de juiste beslissing heeft genomen."

Liverpool is het logischerwijs niet met de straf eens. Zij zeggen namelijk dat de FA alleen maar naar het verhaal van Evra geluisterd zou hebben. Om dit statement kracht bij te zetten droegen de trainers en spelers eerder deze week een speciaal shirt om Suárez de nodige steun te geven.

Zalm: Schuldencrisis is op te lossen

De huidige schuldencrisis in de eurozone is wel degelijk op te lossen. Deze verwachting spreekt topman Gerrit Zalm van de staatsbank ABN AMRO uit in een interview met De Telegraaf van zaterdag.

Volgens Zalm gaan we een moeilijk jaar tegemoet, maar als alle landen zich houden aan de afgesproken bezuinigingen van de laatste eurotop en als de regeringsleiders bereid zijn om landen te helpen die niet op de kapitaalmarkt terechtkunnen, is de schuldencrisis oplosbaar.

"Dat is wel een voorwaarde voor het aantrekken van de groei in de tweede helft van volgend jaar. De regeringsleiders moeten afdoende maatregelen nemen om de paniek op de financiële markten te laten wegebben. Nu is het nog zeer onrustig", aldus Zalm.

Zalm: schuldencrisis is op te lossen
Zalm: Schuldencrisis is op te lossen (Foto: ANP)

Sharapova laat Brisbane schieten

Maria Sharapova laat het WTA-toernooi in Brisbane aan zich voorbij gaan. Dit heeft de Russische tennisster vandaag bekend gemaakt. Het evenement in de Australische stad begint op 1 januari.

"Ik had 2012 graag in Brisbane willen beginnen. Maar mijn enkel is nog niet 100 procent", liet Sharapova in een korte reactie weten. Ze sprak overigens wel de verwachting uit om tijdens de Australian Open, dat half januari van start gaat, weer mee te spelen.

"Ik denk wel dat ik op tijd fit zal zijn voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar in Melbourne. Ik kijk er naar uit om daar weer de baan op te gaan."

Lokhoff nieuwe trainer VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft een nieuwe trainer gevonden. Ton Lokhoff wordt de opvolger van Glen De Boeck, die er begin december de brui aan gaf. De nieuwe oefenmeester blijft in elk geval tot het einde van het seizoen aan.

"Ik ben blij dat ik weer aan de slag kan gaan als hoofdtrainer", liet Lokhoff in een eerste reactie weten. De trainer was tot april werkzaam als assistent-trainer van Huub Stevens bij Red Bull Salzburg. Toen de Limburger zijn congé kreeg, toonde Lokhoff zich solidair met zijn landgenoot.

"VVV-Venlo en ik waren er samen snel uit, beide partijen wilden graag", ging Lokhoff verder. "Ik heb VVV-Venlo in mijn tijd als speler en later als trainer altijd een fijne club gevonden en dat gevoel had ik ook nu weer tijdens de gesprekken. Ik kijk er naar uit om te beginnen aan deze uitdaging, al ga ik eerst even genieten van de feestdagen en mijn verjaardag vieren. Daarna lekker aan de slag."

Ook Hai Berden, voorzitter van de ploeg uit Venlo, is blij met de komst van Lokhoff. "We hadden onszelf ten doel gesteld om vóór de kerst een nieuwe hoofdtrainer binnen te halen. Dat is ons gelukt. We zijn blij dat deze ervaren trainer er direct de eerste training in het nieuwe jaar kan staan en dat hij tijdens de komende weken en tijdens het trainingskamp in Turkije kennis kan maken met de spelersgroep, de technische staf en de andere mensen binnen de club."

Angela Groothuizen verlaat The Voice of Holland

Angela Groothuizen is niet te zien in een derde reeks van The Voice of Holland. De 52-jarige zangeres, die in de RTL-talentenjacht fungeert als coach, heeft te horen gekregen dat ze wordt vervangen. "Een wissel houdt het concept verrassend en dat is noodzakelijk voor televisie", zegt ze.

Groothuizen was vorig jaar eigenlijk al verbaasd dat ze ook voor de tweede reeks van The Voice of Holland werd gevraagd. "Ik had er toen rekening mee gehouden dat ik vervangen zou worden", vertelt ze zaterdag in De Telegraaf. "Maar Marco kwam voor Jeroen. Er was dus al een switch."

De zangeres vindt het natuurlijk 'wel jammer' dat de keuze op haar is gevallen. "Ik was echter snel oké met de beslissing", zegt ze. "Ik grapte tegen John 'en nu mijn omgeving nog'".

Groothuizen is nog wel te zien in The Voice Kids, de kinderversie van The Voice of Holland. De show is vanaf eind januari, na afloop van het huidige seizoen van de 'volwassen' versie, te zien.

Laatste dag Serious Request

Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin mogen zaterdagavond rond 21.35 uur na 6 dagen non-stop radio maken en niets eten, het Glazen Huis verlaten. Voor de jaarlijkse actie Serious Request van radiozender 3FM zaten de dj's sinds zondagavond opgesloten in de doorzichtige mobiele studio op de Beestenmarkt in Leiden.

De finale van de inzamelingsactie voor het Rode Kruis begint rond 16.30 uur op de Leidse Lammermarkt met optredens van onder anderen Guus Meeuwis, Di-Rect, Waylon, Racoon en Armin van Buuren. Tegen half tien verlaten de uitgehongerde dj's het Glazen Huis waarna ze op de Lammermarkt worden onthaald door hun partners en fans. Rond 21.45 uur wordt daar bekendgemaakt wat de actie heeft opgebracht. Het ingezamelde geld gaat dit jaar naar moeders in oorlogsgebieden.

Vorig jaar werd met Serious Request een recordbedrag van 7,1 miljoen euro opgehaald voor aidswezen in Afrika.

Vrijdagmiddag stond de teller op 3.581.305 euro.

Volg ook ons speciale topic!

Laatste dag Serious Request
Laatste dag Serious Request (Foto: ANP)

Deel satelliet komt neer in Kosmonautenstraat

Een deel van een vrijdag neergestorte satelliet is op een toepasselijke plek terechtkomen. Het brokstuk raakte een huis in de Kosmonautenstraat in het district Ordinsk in het midden van Siberië, aldus het Russisch persbureau Interfax zaterdag.

Pavel Ivarovski, hoofdbestuurder van Ordinsk, zei dat de bewoners thuis waren toen de satelliet neerkwam. "De eigenaar hoorde een klap. Hij ging naar buiten om te kijken wat er aan de hand was en zag toen dat een bol met een diameter van circa 50 centimeter in het dak was geslagen." De bewoners bleven ongedeerd, maar er is wel schade aan het huis ontstaan.

De satelliet was aan boord van een onbemande Sojoezraket die kort na de lancering in het hoge noorden van Rusland neerstortte. Astronaut André Kuipers werd woensdag gelanceerd ook met een Sojoezraket, maar dat was een ander type.

Arie Boomsma heeft moeite met Kerstmis

Arie Boomsma vindt de feestdagen een lastige periode. "Het zou wel eens moeilijk kunnen worden", voorspelt de 37-jarige vrijgezelle presentator. Boomsma zegt vaak diepgang te missen rond kerst en oud en nieuw.

"Er staat heel veel druk op", zegt Boomsma over de feestdagen voor de camera van Novum Nieuws. "Het moet goed zijn, de feesten moeten leuk zijn. Ik vind het een heel geforceerde periode."

De presentator houdt de feestdagen liever ongedwongen. "Ik heb liever dat dingen spontaan gebeuren en authentiek zijn. Dat vind ik bij kerst en oud en nieuw soms ver te zoeken."

Als het aan Boomsma ligt, krijgen de feestdagen meer diepgang. "Alles in het samenzijn met mensen gaat mij om de ontmoeting. Dus als ik met vrienden of familie aan tafel zit, wil ik dat we het ergens over hebben. Niet een soort routine afwerken van eten en drinken."

Voor Boomsma is het einde van het jaar ook een tijd van reflectie. "Laten we elkaar zien en horen. Echt even praten over dingen die ertoe doen. Terugkijken op het afgelopen jaar: wat vond je moeilijk, wat vond je leuk. Het moet wezenlijk zijn."

Meisje herenigd met familie na tsunami 2004

Een Indonesisch meisje dat door de Aziatische tsunami op Kerstmis 2004 was weggedreven van haar familie, is weer terug bij haar verwanten. Ze had de afgelopen 7 jaar op straat geleefd van giften.

Mary Yuranda (nu 14), verscheen deze week in een café in de stad Meulaboh, op zoek naar haar ouders. Een taxichauffeur hoorde haar verhaal en wist waar haar ouders wonen. "Toen ze haar moeder zag, schreeuwde ze direct: mama! en rende naar haar toe", zei haar vader Tarmius. De moeder Yusnidar zei dat het meisje zo was gegroeid, dat ze haar dochter niet direct herkende. Een moedervlek en een litteken, bewezen dat ze het echt was. "Ik ben zo dankbaar."

Het meisje had jarenlang gewerkt voor een weduwe, die haar dwong om te bedelen. Daarbij werd ze vaak geslagen. Dinsdag weigerde ze nog langer te bedelen, waarna de weduwe haar op de bus naar Meulaboh had gezet.

Metalen verrassing van Relic voor Space Marine

Ontwikkelaar Relic heeft een kerstwens online gegooid via Twitter. Daarnaast gaven ze in hetzelfde bericht aan dat er voor Space Marine in januari 2012 een grote, metalen verrassing aankomt. Bijgevoegd was onderstaande plaatje.

Wat het betekent is nog niet bekendgemaakt. We zien op het plaatje een Space Marine het opnemen tegen een 'Dreadnought'. Relic wenst iedereen iedergeval een prettige dagen.

"We have a big metal surprise coming to @SpaceMarine in January - Merry Christmas from Relic!"

Space Marine

Roomijs blokkeert Amerikaanse snelweg

Een snelweg in de Amerikaanse staat Indiana is urenlang geblokkeerd door achttienduizend kilo roomijs met onder meer de smaken vanille en caramel praline crunch. De vrachtwagen die het ijs vervoerde was gekanteld.

Volgens de politie werden twee banen van de snelweg geblokkeerd. Volgens Amerikaanse media gebeurde het ongeluk vrijdag rond 16.00 uur lokale tijd. Het opruimen van het ijs duurde zes uur. Vrijdagmiddag begon de kerstvakantie in de Verenigde Staten.

De vrachtwagen probeerde volgens de politie net de snelweg op te rijden toen het ongeluk gebeurde. De vrachtwagenchauffeur had lichte verwondingen en is ter controle naar het ziekenhuis gebracht.


Roomijs blokkeert Amerikaanse snelweg (Foto: Novum)

Topman implantaatbedrijf PIP gezocht door Interpol

De topman van het Franse bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP), dat inmiddels omstreden borstimplantaten produceerde, wordt gezocht door Interpol. Jean-Claude Mas staat met foto op de website van Interpol.

PIP is in opspraak geraakt omdat de borstprotheses van het bedrijf een veel hogere kans hebben om te gaan lekken. In de implantaten zijn goedkope, industriële siliconen verwerkt. Deze zouden bovendien mogelijk kankerverwekkend zijn, maar dat is door Frans onderzoek niet bewezen.

In Frankrijk mogen alle vrouwen met een PIP-implantaat op kosten van de overheid de prothese laten verwijderen. De implantaten zijn wereldwijd verspreid. In Nederland is vrouwen aangeraden om langs de arts te gaan.

Mas wordt door de Costa Ricaanse overheid gezocht vanwege misdrijven aangaande 'leven en gezondheid'. Op de website wordt een foto getoond van de 72-jarige Mas.

Interpol gaat niet in op de mogelijke misdaden of de link met Costa Rica. Officals van het in Frankrijk gevestigde Interpol waren vrijdagavond laat niet bereikbaar voor commentaar.


Topman implantaatbedrijf PIP gezocht door Interpol (Foto: Novum)

Rutte speculeert toch over bezuinigingen

De drie partijen in de gedoogcoalitie willen niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat zegt premier Mark Rutte zaterdag in een interview met De Telegraaf. Eerder deze week zei de premier nog dat de partijen hebben afgesproken niet meer te speculeren over op welk terrein wel of niet eventueel extra wordt bezuinigd.

"Dit kabinet heef de afspraak gemaakt: wij komen niet aan de hypotheekrenteaftrek. Die afspraak staat", zegt Rutte in de krant. De premier noemt de hypotheekrenteaftrek een 'geweldig instrument'. "In de eerste plaats is het een correctie voor de hoge belastingdruk. En het mooie is dat het de bezitsvorming stimuleert."

In het televisieprogramma College Tour zei Rutte eerder deze week dat de VVD, het CDA en de PVV hebben afgesproken om niet meer te speculeren over mogelijke bezuinigingen tot duidelijk is of en hoeveel extra moet worden bezuinigd, bovenop de achttien miljard die in het regeerakkoord zijn afgesproken."We moeten stoppen met dat soort uitspraken en geen stoere dingen roepen", zei hij toen.


Rutte speculeert toch over bezuinigingen (Foto: Novum)

Parkeerboetes van Harense ambtenaren verscheurd

Ambtenaren van de Groningse gemeente Haren hebben jarenlang de parkeerboetes van de burgemeester, wethouders en collega-ambtenaren verscheurd. Dat schrijft het AD zaterdag. Het is niet duidelijk hoeveel boetes op deze manier in de prullenbak zijn verdwenen.

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat het verscheuren van boetes geen 'schering en inslag' was. "Het gebeurde af en toe en dan ook nog vaak bij wethouders of de burgemeester."

De praktijk kwam volgens de krant aan het licht toen de huidige wethouder van financiën Theo Sieling een parkeerboete kreeg. Nadat hij dat had verteld aan de verantwoordelijke ambtenaar, stelde die tot Sielings verbazing voor de boete niet te innen. Sieling heeft naar eigen zeggen daarna een einde gemaakt aan de 'verscheurcultuur' op het stadhuis.

Sieling zegt dat de boetes voor zover hij weet altijd 'werkgerelateerd' waren. Als voorbeeld noemt hij een boete omdat een ambtenaar verkeerd geparkeerd stond voor het stadhuis om binnen iets te regelen. "Maar het is en blijft onacceptabel."


Parkeerboetes van Harense ambtenaren verscheurd (Foto: Novum)

Meer Battlefield 3-plezier met FreddieW en Corridor Digital

Afgelopen week lieten we weten dat FreddieW en de mannen van Corridor Digital benaderd waren voor een televisiereclame over Battlefield 3. Ze hadden tien dagen om dit te doen maar ze waren sneller dan dat en in de overgebleven tijd hebben ze nog wat gefilmd.

Corridor Digital heeft een kort humoristisch filmpje gemaakt over het repareren en verkrijgen van tanks in de game. FreddieW heeft een kort, serieuzer, filmpje gemaakt over de co-op van het spel. Bekijk beide filmpjes hieronder.

Word rijk in Boom Street

Nintendo heeft een trailer uitgebracht van hun aankomende Wii-spel Boom Street. Deze game is een mix van Mario, Dragon Quest en Monopoly. 

In Boom Street moet je je weg vinden over spelborden met verschillende thema's. Als je op zo'n bord speciale vakjes hebt gekocht, moeten andere spelers die erop landen je betalen. Het doel van het spel is om sneller rijk te worden dan je tegenstanders door slimme investeringen te doen.

Boom Street verschijnt op 6 januari 2012 voor Nintendo Wii.

Vissen op de Vita vanaf maart

Het lange wachten is voorbij. Kadokawa Games heeft aangekondigd dat zij het eerste visspel gaan uitbrengen op de PlayStation Vita. Let's Try Bass Fishing Fish On Next komt uit op 22 maart 2012. 

Het spel maakt gebruik van de bewegingssensoren van de Vita waardoor je kunt uitgooien door een zwaaibeweging te maken met je Vita. Het meisje in de onderstaande screens is één van de speelbare personages. Het spel bevat vier spelmodussen waarbij je bij één ervan de vissen onder water kunt observeren.

Doordat de Vita alleen nog in Japan te koop is zijn de onderstaande screens Japans. Het is nog niet geheel duidelijk of er ook een westerse release van het spel komt, maar doordat de Vita regiovrij kunnen de hardcore visfans altijd van Let's Try Bass Fishing Fish On Next gaan genieten.

Let's Try Bass Fishing Fish On Next 1

Let's Try Bass Fishing Fish On Next 2 (geschaalde kopie)

Let's Try Bass Fishing Fish On Next 3

Let's Try Bass Fishing Fish On Next 4

Let's Try Bass Fishing Fish On Next 5

SWTOR heeft al een miljoen spelers

EA heeft bekendgemaakt dat Star Wars: The Old Republic meer dan een miljoen geregistreerde spelers heeft in de eerste week van release. Hiermee zijn ze de snelst groeiende betaalde MMO tot nu toe, zeggen ze zelf.

Een miljoen spelers is een toffe mijlpaal, maar EA and BioWare willen meer om het spel een succes te maken: de bètatest had twee maal zo veel spelers. Het management van EA verwacht dit aantal ook om het spel succesvol te noemen volgens eerdere berichten. Ze zijn in ieder geval hard op weg, met deze eerste miljoen in een week. 

Meer cijfers? EA geeft aan dat spelers gemiddeld vijf uur per dag spelen. Spelers zijn bij elkaar al 28 miljoen speeluren ingelogd en in die tijd hebben alle spelers 3,8 miljoen personages gemaakt. Kiezen voor de Sith is iets populairder dan voor de Jedi, maar het is bijna gelijkspel. En zo voor kerst zijn er meer dan twee miljard NPC's zijn vermoord sinds de release.

SWTOR

Myst naar Nintendo 3DS

Hoplite Research is bezig met een port van het point-and-click adventuregame Myst voor Nintendo 3DS. Het spel zal volgend jaar maart in de winkel verschijnen.

Naast de 3D-feauture zal er een uitbreiding in het spel zitten: de Rime Age dat niet bij de originele pc-release zat. Hoplite heeft al eerder de DS- en PSP-port gemaakt van Myst. De kans dat Myst 3D een simpele port is met extra 3D-effecten is groot, gezien hun eerdere werk, maar stiekem hopen wij op een port van Real Myst, waarin je in een volledig verkenbare polygonenwereld rondloopt.

Myst 3D

Gewonden bij woningbrand Kerkrade

Bij een woningbrand in Kerkrade zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mensen gewond geraakt. Ze liepen brandwonden op, meldt de politie.

De brand in de woning aan de Kohlbergsgracht brak rond 03.30 uur uit. De bewoner en kennis van de bewoner die op dat moment in het huis aanwezig waren, werden opgevangen door buurtbewoners en zijn vervolgens naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe ze er aan toe zijn.

De brandweer had het vuur snel onder controle en kon zo voorkomen dat het vuur oversloeg naar een aangrenzend huis. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Britse vicepremier wil mee naar nieuwe EU-top

De Britse vicepremier Nick Clegg probeert mee te gaan naar de volgende EU-top in Brussel. De liberaal wil zo voorkomen dat de Conservatieve premier David Cameron opnieuw niet meedoet met nieuwe EU-regels, meldde de Daily Mirror zaterdag.

Clegg was furieus over Camerons veto tegen een nieuw EU-verdrag tijdens de top eerder deze maand. Clegg was niet tevoren ingelicht. Het veto zorgde er volgens de pro-Europese Clegg voor dat Groot-Brittannië aan de kant werd geschoven.

De volgende EU-top is eind januari. Voorafgaand, op 9 januari, ontvangt Clegg zo'n 25 liberale ministers van acht andere EU-landen in Londen.

Britse vicepremier wil mee naar nieuwe EU-top
Britse vicepremier wil mee naar nieuwe EU-top (Foto: ANP)

Spoedoperatie aan hart prins Philip

De Britse prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth, is vrijdagavond met spoed behandeld aan een verstopte kransslagader. Dat gebeurde nadat hij met pijn in de borst naar het ziekenhuis was gebracht.

De behandeling is succesvol verlopen, meldde Buckingham Palace.

De 90-jarige prins was vrijdag bij een kerstviering met familie in Norfolk. Toen hij last kreeg van zijn hart, werd hij direct opgenomen op de cardiologische afdeling van Papworth Hospital in Cambridge.

De prins staat bekend om zijn fitheid, hoewel het de laatste maanden wat minder goed ging. In oktober zag hij af van een reis naar Italië, omdat hij kou had gevat.

Philip is in 1921 geboren als lid van de Griekse koninklijke familie. De familie werd echter uit het land verbannen. Na zijn studie in Groot-Brittannië, diende hij er bij de marine. Zijn correspondentie met prinses Elizabeth leidde tot een verloving en huwelijk in 1947.

Het koninklijk paar wil volgend jaar zoveel mogelijk door het land reizen om te vieren dat Elizabeth 60 jaar koningin is.

Spoedoperatie aan hart prins Philip
Spoedoperatie aan hart prins Philip (Foto: ANP)

Defensie schorst manager

Een leidinggevende bij Defensie is vrijdag uit zijn functie gezet vanwege mogelijke integriteitschending bij het Commando Dienstencentra. De schorsing is geen disciplinaire maatregel en moet bijdragen aan het onderzoek.

Dat meldt het ministerie van Defensie, dat verder geen details geeft. De kwestie wordt onderzocht door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie.

Het Commando Dienstencentra verzorgt onder meer de huisvesting, catering, gezondheidszorg, en ict voor de krijgsmacht, evenals het transport en personele en facilitaire diensten.

Vijftien maanden cel voor frauderende pastoor

Een pastoor uit Kerkrade die medio april werd opgepakt voor witwassen en verduistering moet vijftien maanden de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had acht maanden geëist.

De priester moet de zeventigduizend euro die hij verduisterde alsnog geven aan de weduwe van een vrachtwagenchauffeur die in de zomer van 2004 bij een ongeluk overleed. Als hij dat niet doet volgt een gevangenisstraf van nog eens 353 dagen.

De pastoor had een bankrekening geopend waarop mensen die meeleefden met de weduwe geld konden storten. Hierop kwam ruim 75 duizend euro binnen, waarvan slechts 4500 euro daadwerkelijk naar de weduwe en andere getroffenen ging.

De rest gebruikte de geestelijke voor andere doelen. Een deel ging naar mensen die de pastoor zelf als hulpbehoevend aanmerkte, maar hij betaalde er ook kosten van zichzelf mee en kocht er spullen voor zichzelf mee, waaronder een auto.

Behalve aan verduistering werd de Limburger ook schuldig bevonden aan witwassen, omdat hij bewust onjuist verantwoording heeft afgelegd over de manier waarop het geld was uitgegeven. Hij deed het daarnaast voorkomen alsof hij degene was die de financiële nood van de weduwe met gulle hand verlichtte, aldus de rechtbank, die geschokt is dat de pastoor het geld heeft ingepikt. Het ging onder meer om spaargeld en pgb-geld van een hoogbejaarde vrouw.

De rechtbank legde een fors hogere straf op dan geëist, onder meer omdat de rooms-katholieke geestelijke geen woorden van spijt over zijn lippen kon krijgen.

De man was pastoor van de parochies Chevremont, Haanrade en Rolduckerveld in Kerkrade. Het bisdom Roermond had aangifte tegen de destijds 57-jarige man gedaan vanwege 'ernstige vermoedens van financiële malversaties'.

Rotterdammer doodgeschoten in Schiedam

Bij een schietpartij in Schiedam is vrijdagmiddag een man doodgeschoten. Het slachtoffer, een 30-jarige Rotterdammer, overleed ter plekke aan zijn verwondingen, zegt een woordvoerder van de politie. De dader is ontkomen.

Het incident gebeurde even na 17.00 uur in een garage aan de Nijverheidstraat. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Het slachtoffer was mogelijk een klant. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Maduro: "Van der Wiel heeft genoeg kwaliteiten"

Gregory van der Wiel lijkt na dit seizoen speler van Valencia te worden. Hedwiges Maduro is enthousiast over de zo goed als zeker komst van de rechtsback.

Niets lijkt een transfer nog in de weg te staan. Van der Wiel is er persoonlijk al uit met de Spaanse club en ook Ajax en Valencia naderen een akkoord over de transfersom. Maduro houdt het allemaal nauwlettend in de gaten en zou de komst van de rechtsback zeker toejuichen. "Voor Gregory zou het een goede stap zijn."

In gesprek met Voetbal International zegt Maduro wel dat Van der Wiel zeker tijd nog zal hebben te wennen in de sinaasappelstad. "Bij Valencia zal Gregory in een hele andere cultuur belanden. Het niveau ligt hoger, maar ik denk dat hij genoeg kwaliteiten heeft om zich verder te ontwikkelen."

Ook denkt Maduro dat de speelstijl van Valencia goed bij de kwaliteiten van Van der Wiel past. "Bij Ajax en het Nederlands elftal onderscheidt hij zich door zijn offensieve stijl. Dat verwacht Valencia ook van zijn backs: veelvuldig mee opkomen. Hij is nu 23 jaar, een leeftijd waarop het goed is elke week échte topduels te spelen."

Twee doden door schietpartij in Houten

Twee mannen zijn vrijdagavond doodgeschoten bij het Van der Valk hotel in Houten. Dat heeft de politie gemeld.

Wie de slachtoffers zijn kon de politie niet zeggen. Door wie de mannen zijn doodgeschoten, is eveneens onbekend. Een deel van de parkeerplaats van het hotel bij de A27 is afgezet. Slachtofferhulp is ingeschakeld om ooggetuigen van de schietpartij hulp te bieden.

Na de schietpartij hoorde de politie hotel- en restaurantgasten. De laatste van hen konden omstreeks middernacht naar huis, meldde een politiewoordvoerder.

Sommige van de gasten moesten noodgedwongen een taxi nemen of alternatief vervoer regelen. De politie verwacht het grootste deel van de nacht bezig te zijn met onderzoek op een gedeelte van de parkeerplaats, waardoor niet alle hotelgasten hun voertuig kunnen meenemen. Voor gasten die vrezen niet meer thuis te komen, wordt volgens de zegsman desnoods iets geregeld.

Volgens directeur Rob van der Valk heeft de politie camerabeelden van het beveiligingssysteem opgevraagd. De camera's zouden het schietincident hebben vastgelegd.

Twee doden door schietpartij in Houten
Twee doden door schietpartij in Houten (Foto: ANP)

AS Monaco overgenomen door miljardair

Miljardair Dmitri Ribolovlev mag zich de eigenaar noemen van AS Monaco. De Rus heeft 66,67 procent van de aandelen van de Franse club in handen.

Ribolovlev wordt de voorzitter van Monaco. Dat nieuws maakt de club bekend via de officiële website. Monaco Sport Invest, het bedrijf van Ribolovlev, zal de komende vier jaar minstens honderd miljoen euro in de club moeten investeren.

Dat bedrag kan zelfs worden verhoogd als dat noodzakelijk is. Ribolovlev laat weten erg veel zin te hebben in de nieuwe uitdaging en spreekt vertrouwen uit in de toekomst van de gevallen club. "Ik geloof dat de club een enorme potentie heeft, zowel op nationaal als op internationaal gebied."

Monaco is inmiddels ver weggezakt in het Franse voetbal. De club was in 2004 nog Champions League-finalist, maar degradeerde afgelopen seizoen uit het hoogste Franse niveau. Inmiddels gaat het ook in de tweede divisie van Frankrijk niet goed, want Monaco is momenteel de hekkensluiter in de Ligue 2.

[FOK!@] Winter Efteling

In de tweede reportage van FOK!@ gaan René en Martijn naar de altijd gezellige Winter Efteling. Met een temperatuur van slechts een paar graden liepen ze door het park om de bezoekers aan de tand te voelen over Kerstmis. Wat is voor de bezoeker precies het kerstgevoel en waar bevinden zij zich tijdens het feest?

Al 10 jaar is het pretpark de Efteling tijdens de winter aangekleed als een enorm Winter Wonderland. Speciale winterattracties zijn geopend en in het park zijn er overal kampvuren om op te warmen. Dit jaar zijn er voor het eerst indrukwekkende illusies te vinden als de avond valt.

De leader is gemaakt door Hans de Jonge van OculusFilm.

> Download de video in FLV en bekijk hem onder andere in de VLC Media Player.

Di Montezemolo wil Europese races behouden

Ferrari-president Luca di Montezemolo vindt dat de Formule 1 de Europese races moet behouden. Volgend jaar zijn slechts acht van de twintig races op Europees grondgebied, het laagste percentage in de historie van de sport. Volgens F1-baas Bernie Ecclestone kan dit in de toekomst nog minder worden.

Di Montezemolo vindt dat het schrappen van Europese wedstrijden de sport kan schaden. "Het behouden van de betekenis van de Europese races in de Formule 1 is erg belangrijk. Het is mooi om te zien dat de Formule 1 India, Rusland, Korea, het Midden-Oosten en natuurlijk, maar we moeten onze traditie en historie in Europa niet verloochenen, omdat sommige van de nieuwe circuits niet zo goed zijn als Spa. We moeten er voor oppassen dat we het imago van de Formule 1 niet beschadigen," zei de Italiaan.

De Ferrari-president ziet een terugkeer naar de Verenigde Staten in ieder geval wel zitten. Di Montezemolo is dan ook verbaasd dat het na de laatste wedstrijd in Indianapolis in 2007 vier seizoenen heeft geduurd voordat bekend werd dat er naar het grootste autoland ter wereld terug zal worden gekeerd. De rijders racen op het gloednieuwe Circuit of het Americas in Austin, terwijl in 2013 er een wedstrijd in New Jersey bij zal komen.

Vuurwapens verdwijnen van XBLM

Een officiële post op het forum van Epic Games geeft aan dat de Lancer en Hammerbust-items voor Xbox-avatars niet langer beschikbaar zullen zijn vanaf 1 januari 2012. De mensen die een van deze items aanschaffen voor het nieuwe jaar mogen ze gewoon houden.

De post stelt dat het verwijderen van de Lancer en Hammerbust een naleving is van de nieuwe policy om op vuurwapen lijkende items te weren van de Marketplace. Deze regel volgt vele andere regels waar Xbox Live Marketplace-Avatars zich aan moeten houden, zo mogen Avatars niet roken, geen lichaamsvocht uitscheiden of gewelddadig gedrag vertonen.

xblm (geschaalde kopie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.