FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 december 2011

[PDC] Van der Voort toont klasse

Vincent van der Voort heeft zich vanavond op een fenomenale wijze geplaatst voor de volgende ronde van het PDC World Championship. De Nederlander versloeg Mark Hylton met 3-2.

Van der Voort gooide maar liefst elf keer 180, hij kwam hierdoor op een gemiddelde van rond de 100. Zijn Engelse opponent Hylton liet zich echter niet zomaar van zijn voetstuk brengen waardoor het een uiterst spannende partij werd. Maar in de vijfde en tevens laatste set werd duidelijk dat de Purmerender het sterkst was, hij won met 3-0 in legs.

Naast Fast Vinnie plaatsten eerder Jelle Klaasen, Co Stompé en Ronald Scholten zich voor de tweede ronde. Morgen is de beurt aan Raymond van Barneveld en dinsdag Michael van Gerwen.

Van den Brom beaamt: "Gestolen punten"

Vitesse boekte zaterdagavond een zwaarbevochten overwinning bij Heracles Almelo (1-0). Trainer John van den Brom geeft toe dat zijn ploeg het nodige geluk niet ontbeerde.

Heracles had lange tijd het betere van het spel tegen Vitesse, maar wisten de vele mogelijkheden niet om te zetten in doelpunten. Twee keer vroeg de thuisploeg zelfs om een strafschop, maar die werd niet gegeven. Daar waar Heracles het naliet, sloeg Vitesse in de slotfase wél toe.

"Natuurlijk zijn dit gestolen punten", zo is Van den Brom realistisch tegenover de camera's van Eredivisie Live. "We hebben niet goed gespeeld. Ik ben realistisch genoeg om toe te geven dat de overwinning onverdiend is. Maar morgen is iedereen dat vergeten en wordt alleen maar naar de stand gekeken. En die ziet er goed uit voor ons. Daarom ben ik een erg blije trainer."

Collega Peter Bosz toonde zich een stuk minder gelukkig met de uitslag. "Dit is heel erg zuur", mokt de oefenmeester. "We hebben voldoende kansen gehad en eigenlijk helemaal niets weggegeven. Het is onredelijk dat je niet wordt beloond voor goed voetbal."

'Mark Rutte politicus van het jaar'

De NOS maakt morgen de uitslag van haar verkiezing van 'politicus van het jaar' bekend, maar op FOK! weten we al wie er wint: Met een nipt verschil wordt premier Mark Rutte op FOK! gezien als de beste politicus van 2011. Van de ruim 3900 respondenten koos 27,3 procent voor Rutte als politicus van het jaar.

Fractievoorzitter Emile Roemer van de SP staat met 26,2 procent op de tweede positie. Minister Jan Kees de Jager (10,1 procent), Kees van der Staaij (3,9 procent) en Henk Kamp (0,9 procent) waren ook genomineerd maar volgden op flinke afstand van nummers 1 en 2.

In de reacties onder de poll werden ook Wilders en Pechtold meerdere malen genoemd. Overigens kozen de meeste respondenten voor 'anders' en niet voor de genomineerde kandidaten, wellicht een teken aan de wand. De officiële uitslag van de door de NOS gehouden verkiezing volgt zondag.

'Donner ongeloofwaardig als vicepresident RvS'

De recente benoeming van Piet Hein Donner als nieuwe vicepresident van de Raad van State vindt ruim 80 procent van de respondenten op FOK! ongeloofwaardig. Donderdag hekelde de oppositie de benoeming van de minister al.

Premier Rutte vindt de benoeming van de minister van Binnelandse Zaken als vicepresident van de Raad van State echter geen probleem. Volgens hem was de procedure volledig transparant, ook denkt Rutte dat de benoeming niet schadelijk is voor de Raad van State. De overgrote meerderheid van de bijna 1700 deelnemers aan de FOK!poll vinden echter dat Donner niet geloofwaardig is als vicepresident.

Wat vind jij? Laat het weten en stem in de FOK!poll.

Uitslag FC Groningen - FC Utrecht

Om 20.45 uur begon in de Euroborg de wedstrijd tussen FC Groningen en FC Utrecht. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.


Yoshiaki Takagi van FC Utrechtin duel met Tom Hiariej van FC Groningen (Foto: Pro Shots)

FC Groningen

1 - 0

FC Utrecht

 60' Texeira
   
 
 Gele kaart: Sparv, (FC Groningen), v.d. Maarel, Bovenberg, (FC Utrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Hiariej
v.Dijk
Kappelhof
Burnet
Andersson (Bacuna/61)
Kieftenbeld
Holla (Pedersen/70)
Sparv
Tadic
Texeira
  v.Dijk
Bovenberg
v.d.Hoorn (Vorstermans/68)
Schut
v.d.Maarel
Sarota (Lilipaly/61)
Kali
Sneijder
Duplan
Demouge
Takagi (Gerndt/52)

Zestig woningen Rotterdam ontruimd om gaslek

Ongeveer zestig woningen in Rotterdam-Crooswijk worden zaterdagavond ontruimd wegens een gaslek. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De woningen staan aan de Boezemstraat. Volgens een woordvoerder van de brandweer moet vanwege het gaslek de gasleiding worden afgesloten, waardoor de woningen zonder verwarming komen te zitten. RTV Rijnmond meldt dat de afsluiting nodig is omdat de brandweer er niet achterkomt waar het gas precies ontsnapt.

Betoging Brussel ontaardt in rellen

Een betoging tegen de herveriezing van de Congolese president Kabila in Brussel is zaterdag uit de hand gelopen. Dertien agengten raakten gewond, tientallen winkelruiten zijn vernield en diverse auto's zijn op hun kant gegooid.

Relschoppers bekogelden agenten onder meer met glazen flessen, vuvuzela's en vuilnisbakken. De politie heeft diverse keren gechargeerd. Negentig relschoppers zijn opgepakt.

In totaal was een duizendtal betogers op de been. Omdat men het niet eens was met de opgelegde route, kwam de betoging moeizaam op gang. Daarbij ontstonden al verhitte discussies. Ook werden cameraploegen lastiggevallen, omdat de media volgens de demonstranten geen objectief beeld van de Congolese verkiezingen schetsten.

Rond 17.00 uur begonnen de onlusten in de Belliardstraat. Ook in de Matongéwijk ontstond oproer. Rond 21.00 uur lijkt de rust wedergekeerd. nog een hondertal Congolezen demonstreert nog rond een klein vuurtje  aan de Naamsepoort.

Uitslagen Eredivisie (17/12/2011)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

N.E.C. Nijmegen

2 - 0

VVV-Venlo

25' Goossens
78' Goossens
   
 
 Gele kaart: Goossens (N.E.C. Nijmegen), Fleuren, Maguire (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Nuytinck (53) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Szélesi
v.Eijden
Nuytinck
Conboy
v.d.Velden (Foor/46)
Ibrahim
Schöne (Platje/72)
Koolwijk
Goossens
Zeefuik (Vadócz/57)
  De Vogt (Udegbe/32)
Timisela
Meeuwis
Yoshida
Fleuren
Maguire
Verbeek (Nwofor/62)
Molhoek (De Regt/24)
Cullen
Musa
Wildschut

Roda JC

7 - 0

Excelsior

 5' Vukovic
 28' De Beule
 34' Vormer
 78' Sutchuin Djoum
 82' Donald
 84' Sutchuin Djoum
 88' Lebedynski
   
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.834
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Prus
Monteyne
Wielaert
Vukovic
Hempte
De Beule (Lebedynski/ 85)
Vormer
Donald
Ramzi (Sutchuin Djoum/69)
Junker
Malki (Pluim/68)
  De Ruiter
Smith
v.Steensel
Nieveld
De Graaf
Mattheij
Alberg (Vorthoren/43)
Wattamaleo
Maatsen
v. Buren
Jansen

Van Calker vijfde in Winterberg

Bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma hebben in Winterberg met de tweemansbob de beste prestatie van het seizoen behaald. De Nederlanders stuurden hun slee in Duitsland naar de vijfde plaats op 0,58 seconde van de zege.

De winst ging naar de Duitse klassementsleiders Thomas Florschütz en Kevin Kuske. Zij werden op het podium geflankeerd door de Zwitsers Beat Hefti en Thomas Lamparter en de Letten Oskars Melbardis en Daumants Drieskens.

Iran: Amerikaanse spion opgepakt

Agenten van het Iraanse ministerie van inlichtingen hebben een persoon van Iraanse afkomst gearresteerd die verdacht wordt van spionage voor de Verenigde Staten. Dat heeft het ministerie zaterdag bekendgemaakt.

Volgens de verklaring van het ministerie kwam Iran de spion op het spoor op het vliegveld van Bagram in Afghanistan. Bagram is de belangrijkste basis van de VS en van andere landen die militair actief zijn in Afghanistan.

De spion, wiens identiteit niet is vrijgegeven, zou van plan zijn geweest de Iraanse geheime dienst te infiltreren. Ook zou hij tijd hebben doorgebracht op verschillende bases van de Verenigde Staten in Afghanistan en Irak.

[Premier League] Chelsea laat punten liggen tegen Wigan

In de Premier League liet Chelsea punten liggen bij degradatiekandidaat Wigan Athletic: 1-1. Daniel Sturridge scoorde na een uur voor Chelsea, maar de Blues konden de score niet verder uitbouwen. In de slotfase kwam dat de Londense ploeg duur te staan toen Jordi Gomez twee minuten voor tijd de gelijkmaker liet aantekenen.

Het punt tegen Chelsea is voor Wigan, waar Ronnie Stam de hele wedstrijd speelde, goud waard. De nummer achttien van de Premier League komt een punt dichter bij nummer zeventien Bolton Wanderers. Die ploeg staat net buiten de gevarenzone. Chelsea blijft derde.

[Bundesliga] Hattrick Raúl voor winnend Schalke

Schalke 04 heeft zaterdag een verrassend eenvoudige zege geboekt op Werder Bremen: 5-0. De ploeg uit Gelsenkirchen had in Raúl een lichtend voorbeeld. De Spaanse veteraan scoorde de eerste drie treffers voor de thuisploeg. Kyriakos Papadopoulos en Klaas-Jan Huntelaar namen de andere twee doelpunten voor hun rekening.

In de stand in de Bundesliga schaart Schalke zich in punten weer naast titelverdediger Borussia Dortmund met 34 punten uit zeventien wedstrijden. Herbstmeister Bayern München heeft drie punten meer dan de naaste achtervolgers. Werder staat vijfde met 29 punten.


Hattrick Raúl voor winnend Schalke (Foto: Novum)

MKB Parkstad: vergoeding 't Loon is lening

Het geld dat ondernemers van winkelcentrum 't Loon in Heerlen bij de gemeente kunnen aanvragen, is geen vergoeding, maar een lening. Dat meldt MKB Parkstad zaterdag op basis van gesprekken met de getroffen ondernemers.

Begin deze maand moesten alle winkels in het winkelcentrum de deuren sluiten, omdat het er te onveilig was. De grond onder het centrum was instabiel, waardoor een deel op instorten stond. Tien winkels en een deel van de parkeergarage moesten worden gesloopt omdat de grond onder het winkelcentrum verzakt.

De gemeente Heerlen meldde anderhalve week geleden dat ondernemers die door de verzakking schade ondervinden, een vergoeding van maximaal vijftigduizend euro kunnen krijgen. In het bedrag zou nog wel 'een speling' van een halve ton zitten voor zeer uitzonderlijke gevallen.

Volgens MKB Parkstad is er veel onduidelijkheid over de 'vergoeding' die de gemeente beschikbaar stelt aan de getroffen ondernemers. Maar gesprekken met de getroffen ondernemers zouden hebben uitgewezen dat de 'vergoeding' slechts een lening betreft.

MKB Parkstad meldt verder dat het doek voor de eerste ondernemer al is gevallen. Winkelketen Avance zou niet meer willen investeren in 't Loon en de getroffen zaak niet meer willen heropenen. Het personeel is ontslagen.


MKB Parkstad: vergoeding 't Loon is lening (Foto: Novum)

'Noord-Korea schort verrijking uranium op'

Noord-Korea is bereid zijn programma voor de verrijking van uranium op te schorten. Dat hebben Zuid-Koreaanse media zaterdag gemeld. Zij citeren een niet nader aangeduide diplomatieke bron. De opschorting van het programma is een belangrijke voorwaarde van de Verenigde Staten voor hervatting van de besprekingen over ontwapening.

Volgens het persbureau Yonhap en de krant Chosun Ilbo hebben de Verenigde Staten Noord-Korea toegezegd ongeveer 240.000 ton voedsel te leveren.

Duizenden protesteren tegen racisme in Italië

Duizenden mensen hebben zaterdag in de Italiaanse stad Florence geprotesteerd tegen racisme. Eerder deze week opende een extreemrechtse Italiaan in de historische stad het vuur op enkele straatverkopers uit Senegal, waardoor twee van hen stierven.

"We willen dat vandaag het begin is van nieuwe hoop, zodat onze broeders niet voor niets zijn gestorven", zei Pape Diaw, een woordvoerder van de Senegalese gemeenschap.

Volgens de politie deden ongeveer 10.000 mensen aan de demonstratie mee.

Duizenden protesteren tegen racisme in Italië
Duizenden protesteren tegen racisme in Italië (Foto: ANP)

AFM pakt flitskredieten aan

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt met maatregelen om woekerrentes op zogenoemde flitskredieten aan te pakken. Desnoods moeten flitskredieten worden verboden. Dat heeft de AFM zaterdag bekendgemaakt in het televisieprogramma Kassa.

Geldschieters als voorschotje.nl, saldodipje.nl, krapbijkas.nl en betaaldag.nl zouden eigenlijk maximaal zestien procent rente op de flitskredieten, die soms met slechts een sms'je kunnen worden verkregen, mogen vragen. De snelle geldschieters omzeilen volgens Kassa echter op slinkse wijze de regels.

Door voor het geleende bedrag allerlei bijkomende kosten te rekenen moet tot wel 28 procent rente betaald worden. In de wet staat dat bij het verlenen van krediet 'onbetekenende kosten' gerekend mogen worden. Wat die kosten zijn staat echter nergens beschreven, aldus Kassa.

Onderzoek wees eerder uit dat 26,7 procent van alle Nederlandse huishoudens een schuld hebben, 1,89 miljoen huishoudens in totaal. Gevreesd wordt dat de problemen van mensen met fikse schulden door de woekerrentes alleen maar groter worden.

CDA-Kamerlid Elly Blanksma vindt de praktijken van de geldschieters verwerpelijk. Zij wil dat de frase 'onbetekenende kosten' snel uit de wet worden gehaald om alle onduidelijkheid te vermijden.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) laat in een reactie weten zich bewust te zijn van de creatieve interpretatie van de wet door de verschillende flitskredietverstrekkers. Wanneer blijkt dat dit misbruik in de hand werkt zal hij zo snel mogelijk voorstellen doen voor een wetswijziging.

Kerkhove: "Mooiste overwinning uit mijn carrière"

Lesley Kerkhove wist vandaag de Tennis Masters bij de vrouwen op haar naam te schrijven. Nadat ze gisteren de als eerste geplaatste Aranxta Rus al wist uit te schakelen, bond ze vandaag de als tweede ingeschaalde Kiki Bertens aan haar zegekar.

Na afloop was de speelster uit het Zeeuwse Zierikzee uiteraard enorm blij met de eindoverwinning. "Dit betekent heel veel voor mij. Dit is een hele grote overwinning, de mooiste uit mijn carrière.”

De eerste set verloor Kerkhove nog met 6-1. "Ik was toch wel wat zenuwachtig, omdat de hal nu helemaal vol zat. Ik had vrijdag ook een zware pot gespeeld tegen Arantxa. Maar toen Kiki in de tweede set meer fouten ging maken met haar service, kwam ik er steeds beter in. Ik had nooit eerder een rondje gewonnen hier, dus ik heb mezelf wel verbaasd.”

Opnieuw protesten in Rusland

Zo'n duizend Russen zijn zaterdag in Moskou de straat opgegaan uit protest tegen de onlangs gehouden parlementsverkiezingen. Ook in ten minste twee andere steden werd geprotesteerd. Volgens de betogers is er gefraudeerd en moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De opkomst lag verder onder die van een week geleden, toen tienduizenden Russen in zeker zestig verschillende steden hun ongenoegen over de verkiezingen uitten.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft de roep om nieuwe verkiezingen van de hand gewezen. Volgens Poetin is de verkiezingsuitslag een weerspiegeling van de wil van het volk.


Opnieuw protesten in Rusland (Foto: Novum)

Gerard Ekdom ziet Glazen Huis als 'vloek en zegen'

Het Glazen Huis is voor Gerard Ekdom zowel een vloek als een zegen. "Het is de ultieme manier om je in te zetten voor een goed doel, maar het sloopt je ook", vertelt de 3FM-dj aan het AD.

"Mensen vergeten soms hoe zwaar het is. Je eet niet en je hebt een gebrek aan slaap en bewegingsruimte", schetst de 33-jarige Ekdom. "De emoties gieren door je lichaam. En dan draai je ineens een geweldige plaat op het juiste moment. Of je ziet een meisje van 6 haar zakgeld afstaan. Hoppa, weer een brok in je keel."

Ekdom neemt zondagavond voor de zesde keer zijn intrek in het Glazen Huis, dat dit jaar in Leiden staat. Volgend jaar krijgt hij een jaar vrijaf, omdat hij ook vorig jaar en in 2009 werd opgesloten. De 3FM-dj's zitten maximaal drie jaar op rij in het Glazen Huis.

Naast Ekdom worden ook Coen Swijnenberg en Timur Perlin opgesloten. Perlin zit voor het eerst in het Glazen Huis, Swijnenberg nam vorig jaar en in 2008 deel. "De enige voorbereiding die je kan nemen, is rusten", weet veteraan Ekdom inmiddels. "Zeker nu, want ik ben hartstikke grieperig. Maar geloof me: ik ga dat Glazen Huis in, al bloed ik uit mijn ogen."

Zinkend schip bij Antarctica gestabiliseerd

De bemanning van een Russisch vissersschip dat vrijdag in de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica water maakte, is er zaterdag in geslaagd het schip te stabiliseren. Een vliegtuig zal de bemanning later op de dag bevoorraden.

Reddingspogingen worden bemoeilijkt door ijsschotsen en het kan zeker enkele dagen duren voordat het schip bereikt wordt en de bemanning in veiligheid kan worden gebracht.

De Sparta raakte vrijdag een stuk ijs onder het wateroppervlak, waarna er een gat van zo'n dertig centimeter in de romp van het schip ontstond. Volgens Maritime New-Zealand (NMZ), dat de reddingsactie coördineert, hebben de 32 bemanningsleden 's nachts water weggepompt en een deel van de lading verplaatst, waardoor het schip nu stabieler is.

Uitslag Heracles Almelo - Vitesse

Om 18:45 uur begon het duel tussen Heracles Almelo en Vitesse, dat in het Polman Stadion werd gespeeld. Hieronder vind je de uitslag en bijbehorende karakteristieken.

Heracles Almelo

0 - 1

Vitesse


   86' Kashia
 
 Gele kaart: Rienstra (Heracles Almelo), Annan (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.467
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
van der Linden
Jallo
Quansah
Overtoom (Bruns/84)
Duarte
Vejinovic (Douglas/83)
Plet (Armenteros/63)
Everton
  Velthuizen
Yasuda
Kashia
Kalas
Büttner
Annan
Aborah (van Ginkel/ 79)
van der Heijden
Ibarra (Pröpper/61)
Bony
Chanturia

Ook Occupyers opgepakt bij Rabobank

Ook bij een filiaal van de Rabobank in Amsterdam zijn zaterdag Occupyers aangehouden. Betogers wilden ook deze bank bezetten. Met de arrestatie van vier actievoerders heeft de politie dat voorkomen, meldt een politiewoordvoerder.

Occupyers bezetten zaterdag rond het middaguur een pand van de ING Bank aan het Rokin in Amsterdam. De actievoerders stelden dat ze het een goed moment vonden opnieuw van zich te laten horen, 'nu de Occupy-beweging over de hele wereld in het nauw komt'.

Omstreeks 14.15 uur pakte de politie bij de ING Bank 24 betogers op. De poging de Rabobank te bezetten vond korte tijd later plaats. De 28 arrestanten zitten volgens de zegsvrouw van de politie zaterdagavond nog vast. Ze worden verhoord, waarna de officier van justitie beslist wat er met ze moet gebeuren.

Met de actie wilden de betogers protesteren tegen het huidige economische systeem en vooral de rol die banken hierbinnen vervullen. De actievoerders veroordelen dat de 'enorme winsten die de afgelopen jaren zijn behaald in de financiële sector' naar slechts een paar personen zouden zijn gegaan, terwijl de lasten nu collectief worden gedragen.

De actievoerders die de ING bank bezetten riepen zaterdag gelijkgestemden op ook een bankfiliaal te bezetten en waarschuwden zaterdag dat als de politiek de machtsverhoudingen niet laat kantelen in het voordeel van de 'gewone burger', er nog meer acties volgen.

Een op vijf grijpt naast ov-fiets

Ruim twintig procent van de gebruikers van ov-fietsen grijpt wel eens mis. Ook treft een op de vijf gebruikers wel eens een niet goed onderhouden fiets aan. Dat meldt de Fietsersbond zaterdag na onderzoek.

De beschikbaarheid van ov-fietsen is wel iets toegenomen. In 2009 greep 25 procent nog wel eens mis. Het percentage mensen dat wel eens een niet goed onderhouden fiets heeft aangetroffen, is wel gelijk gebleven.

De problemen met de beschikbaarheid kunnen volgens de Fietsersbond, een van de initiatiefnemers achter de ov-fiets, onder meer verholpen worden door tegen hetzelfde tarief een gewone fiets te verhuren als de voorraad ov-fietsen op is. Ook zou het mogelijk moeten worden een fiets te reserveren, maar daar hangt wel een extra prijskaartje aan.

De Fietsersbond vindt verder dat er op locaties in gemeenten met heuvels ov-fietsen met versnelling en handremmen moeten komen. Ook zou er de mogelijkheid moeten komen tegen bijbetaling een kinderzitje of een fietsmand te huren.

Verder kunnen de fietsen zelf ook wel een opknapbeurt krijgen, vindt de bond. Zo zouden een robuustere voorlamp, een beter zadel, een betere zadelafstelling, betere snelbinders en een langer kettingslot niet misstaan.

De ov-fiets kent inmiddels honderdduizend abonnees. Dit jaar werden er een miljoen verhuurd. Het rapportcijfer bedraagt gemiddeld een 7,8.

Ov-fietsen zijn huurfietsen van de NS, die bedoeld zijn om het laatste stukje van de reis mee te volbrengen.

Haase klopt De Bakker in finale Masters

Robin Haase heeft in Rotterdam de KNLTB Tennis Masters gewonnen. De Hagenaar wist in de finale met 6-3 en 6-4 te winnen van Thiemo de Bakker en schreef zo na 2006 en 2009 voor de derde maal het evenement op zijn naam. De winnaar van vorig jaar Thomas Schoorel was door een blessure afwezig.

Voor De Bakker was er ondanks zijn verlies toch nog een prijs weggelegd. Hij kreeg een wildcard voor het ABN Amro World Tennis Tournament. Deze was eigenlijk voor Haase maar de Hagenaar is door zijn positie op de wereldranglijst al verzekerd van een plaats op het ATP-toernooi.

Bezetters bankgebouw opgepakt

Ongeveer twintig Occupyers die zaterdag een gebouw van de ING Bank in Amsterdam hebben bezet, zijn opgepakt. Met de arrestaties, die rond 14.15 uur begonnen, komt een einde aan de bezetting door Occupyers van het bankfiliaal.

De betogers bezetten het pand aan het Rokin omstreeks het middaguur. De actievoerders stelden dat ze het een goed moment vonden opnieuw van zich te laten horen, 'nu de Occupy-beweging over de hele wereld in het nauw komt'.

De arrestaties verliepen ruw: per betoger werden vier agenten ingezet voor de arrestatie. Hierbij werden de actievoerders, die behalve dat ze met eieren gooiden zich rustig hielden, onder meer geduwd en geslagen met wapenstokken. De arrestanten zijn inmiddels afgevoerd in een bus van de Amsterdamse vervoerder GVB.

Met de actie wilden de betogers protesteren tegen het huidige economische systeem en vooral de rol die banken hierbinnen vervullen. De actievoerders veroordelen dat de 'enorme winsten die de afgelopen jaren zijn behaald in de financiële sector' naar slechts een paar personen zouden zijn gegaan, terwijl de lasten nu collectief worden gedragen.

De actievoerders riepen zaterdag gelijkgestemden op ook een bankfiliaal te bezetten en waarschuwden zaterdag dat als de politiek de machtsverhoudingen niet laat kantelen in het voordeel van de 'gewone burger', er nog meer acties volgen.


Bezetters bankgebouw opgepakt (Foto: Novum)

'Onfortuinlijke Berg breekt sleutelbeen'

Marcus Berg heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn sleutelbeen gebroken. De aanvaller kwam verkeerd terecht tijdens het duel tussen Hamburger SV en FC Augsburg. De voormalig aanvaller van FC Groningen en PSV viel tijdens het duel op zijn schouder en verliet daarna het veld.

Na het duel werd Berg naar het ziekenhuis gebracht, waar hem mogelijk een operatie staat te wachten, zo maken Duitse media bekend. Berg was in de 71e minuut in het veld gekomen. De Zweed komt bij HSV nog altijd weinig aan spelen toe. De aanvaller is bezig aan zijn tweede seizoen in Hamburgse dienst, nadat hij afgelopen seizoen nog een jaar was verhuurd aan PSV.

In twee seizoenen kwam Berg tot slechts 37 competitieduels bij Die Rothosen. Daarin wist hij slechts viermaal het net te vinden. Eerder kwam de aanvaller in zijn eigen land uit voor IFK Göteborg.


Marcus Berg tijdens zijn perspresentatie bij Hamburger SV. (Foto: Pro Shots)

Argentinië hoopt op terugkeer Formule 1

Argentinië hoopt dat de Formule 1 binnen afzienbare tijd weer naar het Zuid-Amerikaanse land kan worden gehaald. Nabij de hoofdstad Buenos Aires wordt er een nieuw circuit aangelegd dat in 2014 gereed zal moeten zijn. De laatste F1-race in Argentinië was in 1998.

"Het plan is om een circuit te bouwen dat in staat is Formule 1-evenementen te organiseren. Wanneer de faciliteiten er zijn, is het aan de promoter om hier wat mee te doen. We willen MotoGP en Formule 1 kunnen organiseren", zei John Rhodes namens het ontwerpbureau Populous tegen Reuters.

Schip met migranten gezonken bij Indonesië

Een overvolle boot met meer dan tweehonderd migranten aan boord is zaterdag zo'n 32 kilometer voor de kust van het Indonesische eiland Java gezonken. Dat heeft persbureau Antara gemeld.

Volgens Antara had de boot een capaciteit van honderd mensen. De lokale autoriteiten zeiden dat tot dusver 25 mensen door vissers uit het water zijn gered. Deze mensen verkeren allemaal in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus de autoriteiten. De opvarenden zijn afkomstig uit Afghanistan, Turkije, Iran en Saudi-Arabië, aldus Antara.

Guardiola waakt voor Santos in finale WK clubteams

Zowel Barcelona als Santos wist zich eenvoudig te verzekeren van een finaleplaats tijdens het wK voor clubteams. De Catalanen waren voorafgaand aan het toernooi al de torenhoge favoriet, maar Guardiola verwacht dat zijn ploeg een pittig duel staat te wachten tegen de ploeg waar onder meer wonderkind Neymar speelt.

"In de counter spelen ze net als Real Madrid", zo beschrijft de oefenmeester zijn tegenstander op de persconferentie, voorafgaand aan het duel. "Het is een heel gevaarlijk team. We zullen proberen hun ster Neymar zoveel mogelijk van de bal af te houden."

"Dat kan alleen door de wedstrijd onder controle te hebben. Neymar is echter niet alleen het gevaar, ze hebben met Danilo, Ganso en Borges meer fantastische spelers", besluit de Guardiola.

Artsen waarschuwen voor gevaarlijke therapie baby's

Kinderartsen en huisartsen slaan alarm over een gevaarlijke therapie voor baby's. Bij de therapie worden de kinderen op verschillende wijzen gebogen. De behandelmethode kan leiden tot ernstige complicaties of zelfs het overlijden van kinderen, meldt RTL Nieuws zaterdag na een rondgang.

De therapie kan volgens kinderarts in het Radboud UMC in Nijmegen Carin Verlaat de ademweg belemmeren, de uitzet van de borstkas bemoeilijken en hartritme- en ademstoornissen en een afgeknikt ruggenmerg veroorzaken.

De behandelingen worden door tientallen cranio-sacraal therapeuten gegeven, maar er zou sprake zijn van een wildgroei aan behandelaars. Zo zouden ook steeds meer fysiotherapeuten en osteopaten de behandeling aanbieden.

"Steeds meer reguliere fysiotherapeuten en osteopaten volgen slechts een paar lessen en noemen zich dan cranio-sacraal therapeut", aldus de belangenvereniging van cranio-sacraal therapeuten RCN. Cranio-sacraal therapeuten geloven dat door te voelen en te bewegen het hersenvocht gaat stromen, waardoor problemen worden verholpen.

In Nederland kan iedereen een alternatieve praktijk met dit soort behandelingen openen. Deze praktijken zouden niet worden gecontroleerd, aangezien bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg veruit de meeste medewerkers toezicht houden op reguliere zorgverleners.

In 2007 waarschuwden artsen ook al voor het buigen van baby's, nadat de drie maanden oude Marloe overleed na een behandeling van een cranio-sacraal therapeut. Hij was ook fysiotherapeut. Op dit moment loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar deze therapeut. Huisarts Nico van Duin uit Almere stelt dat ouders desondanks steeds vaker naar dit soort behandelingen grijpen.

Het RCN ontkent overigens dat de therapie gevaarlijk is als die op een juiste manier wordt uitgeoefend. "Op het moment dat cranio-sacraaltherapie goed uitgevoerd wordt, is er geen risico."

Nilsson teruggezet naar beloften FC Utrecht

Marcus Nilsson hoeft voorlopig niet op een plaats bij de hoofdmacht van FC Utrecht te rekenen. Trainer Jan Wouters heeft de Zweed namelijk laten weten dat hij een zwakke en onzekere indruk maakt en plaatste hem daarom terug naar de beloften.

Nilsson werd afgelopen zomer overgenomen van Helsingborgs IF. De verdediger maakte namelijk een solide indruk op de scouts van FC Utrecht, waarna hij naar de Eredivisie werd gehaald. Inmiddels is er één en ander in het spel van de speler veranderd. Zo maakt hij een zwakke en onzekere indruk.

Het gevolg is dat Nilsson zich per direct bij de beloften van FC Utrecht zal moeten vervoegen. "Toen we hem gescout hebben, was hij een slot op de deur", aldus technisch directeur Foeke Booy. "Het is nu aan Marcus om antwoord te geven en de trainer van zijn kwaliteiten te overtuigen."

Driebergen zegeviert op 200 rug

Zwemmer Nick Driebergen heeft zaterdag bij de open Italiaanse kampioenschappen in Riccione de overwinning op de 200 meter rugslag behaald. Hij bleef met een tijd van 1.59,13 de Italiaan Sebastiano Ranfagni (1.59,15) net voor.

Sebastiaan Verschuren werd zevende op de 50 meter vrij in een persoonlijk record van 22,70. De zege was voor de Italiaanse zwemmer Lucio Spadano in 22,20. Joost Reijns werd 22e in 23,54.

Bij de Salnikov Cup in Sint Petersburg werd Job Kienhuis tweede op de 400 vrij in 3.44,18.

Zwaanswijk pakt koppositie met Central Coast Mariners

Central Coast Mariners heeft in de Australische A-League de topper tegen Brisbane Roar weten te winnen. Met Patrick Zwaanswijk in de basis won de ploeg met 2-1 en pakte daardoor de koppositie.

Central Coast Mariners heeft nu drie punten voorsprong op Brisbane Roar in de A-League. Bovendien heeft de ploeg van Zwaanswijk nog een duel te goed. Voor Brisbane betekende de nederlaag alweer de vierde verliespartij op rij. Daarvoor bleef de ploeg maar liefst 36 duels ongeslagen, een record in Australië.

Melbourne Heart, de ploeg van trainer John van 't Schip, klom naar een knappe derde plaats. Met Rutger Worm in de basis won de ploeg van Perth Glory, waar de Nederlander Bas van den Brink in de basis stond. Heart heeft een achterstand van vijf punten op de Mariners.

Villa gaat maandag onder het mes

Barcelona-spits David Villa wordt maandag geopereerd aan zijn scheenbeenbreuk. Dat meldt de Catalaanse club zaterdag. Villa brak donderdag zijn linkerbeen tijdens de halve finale van het WK voor clubs in Japan. Hij is naar Spanje teruggevlogen om daar geopereerd te worden. Volgens de clubartsen staat hij vier tot vijf maanden aan de kant.

Ondanks het uitvallen van Villa won Barcelona in de halve finale eenvoudig met 4-0 van Aziatisch kampioen Al Sadd. In de eindstrijd wacht zondag Santos. De Braziliaanse club rekende bij de laatste vier af met de Japanse kampioen Kashiwa Reysol.


Villa maandag onder het mes (Foto: Novum)

Trailer: Salmon Fishing in the Yemen

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de film Salmon Fishing in the Yemen. De film van Lasse Hallström was in september al op het Toronto International Film Festival te zien en zal vanaf maart 2012 in de bioscopen uitgebracht worden.

Salmon Fishing in the Yemen is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Torday. Ewan MacGregor is Fred Jones, een man die tegen de stroom inzwemt om de mooie Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt) te helpen bij haar werk om zalm vissen populair te maken in het Midden-Oosten. En als er één vrouw die het voor elkaar krijgt dat een man zoiets vreemd gaat doen, dan is het Blunt wel.

In de film van Hallström zien we naast bovengenoemde acteurs ook Kristin Scott Thomas en Amr Waked in de voornaamste bijrollen. maakte eerder naam met films als Chocolat en Cider House Rules. Salmon Fishing in the Yemen is vanaf 8 maart 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien.


Salmon Fishing in the Yemen.

Wellens zegeviert in Essen na pech Nys

Bart Wellens heeft vandaag de vierde wedstrijd om de Gazet van Antwerpen Trofee weten te winnen. De Belgische veldrijder profiteerde in Essen in de slotfase van pech bij zijn landgenoot Sven Nys.

In de voorlaatste ronde leek Nys onbedreigd de zege te pakken, maar een defecte derailleur gooide roet in het eten. Nys stapte uit de wedstrijd en daardoor kon Wellens de overwinning pakken in Essen. De Belgen Niels Albert en Rob Peeters finishten als tweede en derde. Gerben de Knegt was met een negende plaats de beste Nederlander. De Belg Kevin Pauwels leidt in het klassement.

De Bleeckere: "Wembley favoriete stadion"

Scheidsrechter Frank de Bleeckere fluit vanavond zijn laatste wedstrijd. De toparbiter blikt terug op zijn indrukwekkende carrière.

De Bleeckere begon in 1994 aan zijn loopbaan als scheidsrechter. De Belg startte in de Belgische Jupiler League, waarna hij vier jaar later ook de leiding kreeg bij Europese wedstrijden. Ook een EK en WK ontbreken niet op zijn palmares. De Bleeckere fluit vanavond zijn laatste wedstrijd (Zulte-Waregem - Bergen) en kijkt daarom alvast terug in gesprek met Sporza.

"Wembley", antwoordt De Bleeckere wanneer hem wordt gevraagd wat zijn favoriete stadion is. "Pas vorige maand heb ik daar een keer gefloten (oefenduel tussen Spanje en Engeland, red.). Stoppen zonder Wembley, dat had een klein beetje ambetant geweest."

Behalve mooie herinneringen kende de arbiter ook een aantal mindere wedstrijden. "Club Brugge - RSC Anderlecht van 2002 was mijn slechtste herinnering." De scheidsrechter deelde toen drie rode kaarten uit een hele rij gele kaarten. "Op termijn heeft die match mij wel het meest geleerd."

Kerkhove verslaat Bertens in finale Tennis Masters

Lesley Kerkhove is de verrassende winnares geworden van de KNLTB Tennis Masters bij de vrouwen. De twintigjarige Zeeuwse tennister wist in de finale van de als tweede geplaatste Kiki Bertens te winnen; 1-6, 6-4 en 6-3.

Gisteren wist Kerkhove ook al de als eerste geplaatste Arantxa Rus te verslaan. Kerkove is de opvolgster van Michaëlla Krajicek, die vanwege een knieblessure haar titel niet kon verdedigen.

Jonge motorrijder verongelukt in Zierikzee

Een 21-jarige motorrijder uit Zierikzee is zaterdag bij een ongeluk overleden. De man haalde op de Laan van Sint Hilaire een auto in en belandde aan de linkerkant van de weg in de berm. Daarbij ramde hij ook een informatiebord, meldt de politie.

Een traumahelikopter werd ingezet. Het slachtoffer werd zwaargewond naar een ziekenhuis in Goes werd gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

CDA Zuid-Holland heeft opvolger gevonden voor Spies

De Zuid-Hollandse Statenfractie van het CDA draagt Govert Veldhuijzen voor als opvolger van CDA-gedeputeerde Liesbeth Spies. Dat meldt de fractie zaterdag.

Vrijdag werd bekend dat Spies de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is. Spies legde dezelfde dag nog haar functie als gedeputeerde voor ruimtelijke ontwikkeling en wonen en economische zaken neer.

Veldhuijzen is momenteel lid van de Zuid-Hollandse Provinciale Staten. Van mei 2009 tot maart dit jaar was hij al gedeputeerde voor het CDA. Hij had toen ruimtelijke ontwikkeling en wonen in zijn portefeuille. Van juli 2007 tot mei 2008 verving hij daarnaast tijdelijk de CDA-gedeputeerde voor verkeer en vervoer en economische zaken Asje van Dijk. Van 1994 tot 2006 was Veldhuijzen wethouder in Dordrecht.

Spies volgt partijgenoot Piet Hein Donner op. Het kabinet heeft hem vrijdag voorgedragen als vicepresident van de Raad van State.

Nieuwe banners voor The Avengers

Het is nog even wachten tot april, of tot de eerstvolgende action-packed trailer, voordat we wat zinnigs zien van The Avengers, maar Marvel houdt het vuurtje tot die tijd wel warm. Deze week werden nieuwe banners getoond met de helden uit de film.

De sterrencast is zo groot dat er eigenlijk teveel helden zijn om in één banner te vermelden. Daarom zijn er twee. De eerste toont de vier grote helden die de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd in hun eigen films. De tweede banner toont de kleinere helden, die we al uit dezelfde films kennen, en bad guy Loki, die we kennen uit Thor van afgelopen zomer.

Avengers banner: Thor, Hulk, Iron Man, Captain America
Thor, Hulk, Iron Man en Captain Amercia

Avengers banner: Nick Fury, Hawkeye, Black Widow, Loki
Nick Fury, Hawkeye, Black Widow en Loki

De releasedatum van The Avengers is van 3 mei vervroegd naar 26 april 2012.

Turkije boos op Frankrijk om 'genocidewet'

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft felle kritiek geuit op een Frans wetsvoorstel aangaande de Armeense genocide. Als het voorstel wordt aangenomen wordt het ontkennen van de Armeense genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog strafbaar.

Erdogan zei zaterdag dat het Franse parlement zijn eigen 'vuile geschiedenis' moet onderzoeken. De Turkse premier zei dat Frankrijk verantwoordelijk is voor duizenden doden in Algerije en Rwanda.

Volgens Turkije is de dood van duizenden Armenen, die bijna honderd jaar geleden werden omgebracht in de nadagen van het Ottomaanse rijk, geen genocide. Erdogan waarschuwde voor 'ernstige gevolgen' voor de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen als het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Het Franse parlement debatteert 22 december over het wetsvoorstel.

Word een gezicht in Max Payne 3

Altijd al neergeschoten willen worden in een game? Door mee te doen aan de Max Payne 3-wedstrijd die Rockstar heeft opgezet zou deze droom weleens uit kunnen komen.

Rockstar heeft namelijk een tekort aan gezichten voor de multiplayer van Max Payne 3. Iedereen die vanaf nu tot 13 januari een tweet verstuurt met de #MaxPayne3 hashtag maakt kans om het gezicht te worden van een van de vele gangmembers in de game. Daarnaast dien je een volgeling te worden van @RockStarGames en er rekening mee te houden dat je na overweging alsnog geweigerd kunt worden.

mp3 (geschaalde kopie)

[Bundesliga] Dortmund blijft in spoor van Herbstmeister Bayern

Borussia Dortmund heeft de eerste competitiehelft afgesloten met een eenvoudige uitzege. Bij hekkensluiter SC Freiburg zegevierde de landskampioen met 4-1. Dortmund houdt de achterstand op Bayern München, dat zich vrijdag door een 3-0 zege op Köln tot Herbstmeister kroonde, daardoor beperkt tot drie punten.

Dortmund kwam door een goal van Robert Lewandowski al na zeven minuten op voorsprong, maar na een halfuur maakte Jan Rosenthal gelijk. Vlak voor rust bracht Ilkay Gündogan de bezoekers opnieuw aan de leiding, waarna Kevin Grosskreutz en opnieuw Lewandowski in de tweede helft de zege veiligstelden.

Bayer Leverkusen slaagde er niet in om aan te haken. De volgende tegenstander van FC Barcelona in de Champions League blameerde zich door op eigen veld met 3-0 van FC Nürnberg te verliezen. Leverkusen staat zesde met een achterstand van elf punten op Bayern.

FC Augsburg liep een puntje verder weg bij hekkensluiter Freiburg. De ploeg van trainer Jos Luhukay speelde met 1-1 gelijk bij Hamburger SV en blijft zeventiende. Ook Hoffenheim en Hertha BSC deelden de punten: 1-1. VfL Wolfsburg zette thuis VfB Stuttgart met 1-0 aan de kant.

En of! Genante lijven.

Elke zondagavond zit ik weer gebiologeerd voor de TV naar naakte, rimpelige lijven te kijken. De Engelse versie van dit medische programma is zelfs nog een tikkeltje extremer. Nederlanders zijn nooit goed geweest in het ‘vernederlandsen' van buitenlandse programma's, dus dat is logisch. Maar waar het om gaat, is dat ik me elke keer weer afvraag waarom mensen met de grootste en meeste genante problemen met hun hele ‘hebben en houwen' op de (inter)nationale televisie willen!

[Premier League] Krul en Vorm houden tegen elkaar de nul

De wedstrijd tussen Newcastle United en Swansea City heeft vandaag geen winnaar opgeleverd. Beide ploegen wisten niet tot score te komen en zodoende eindigde de partij, die begon met een eerbetoon aan de onlangs overleden Gary Speed, in 0-0.  Bij beide ploegen stond een Nederlander onder de lat. Tim Krul verdedigde het doel van Newcastle, terwijl Michel Vorm dit aan de andere kant van het veld deed namens The Swans.

Newcastle was een aantal keren via voornamelijk spits Demba Ba erg gevaarlijk, maar de aanvaller wist niet tot scoren te komen. Vorm wist een aantal keren fantastisch te redden, al had hij bij één poging van Ba geluk dat de paal redding bracht. Swansea kon er weinig gevaar tegenover zetten en zodoende eindigde de partij in een doelpuntloos gelijkspel.

Door de puntendeling staat Newcastle na zestien speelrondes op de zesde plaats. Swansea City neemt na dit weekend de twaalfde plek in.

[PDC] Farmer klopt Baxter, Tabern met moeite door

Vanmiddag werden er weer een aantal wedstrijden uit de eerste ronde van de PDC World Darts Championship 2012 afgewerkt. Jelle Klaasen plaatste zich voor ronde twee. Vanavond zullen er nog een aantal partijen plaatsvinden, waaronder Vincent van der Voort tegen Mark Hylton.

Dietmar Burger - Christian Perez (voorronde)

De partij uit de voorronde van vandaag ging tussen Dietmar Burger en Christian Perez. Perez, van Filipijnse afkomst, wist zich twee jaar terug naar het hoofdtoernooi te gooien. Ook vandaag wist hij dit te presteren. Perez opende direct met een 110-finish en liet Burger niet in de partij komen. Perez liep daardoor uit naar een simpele 0-4 zege, maar noteerde wel een gemiddelde van slechts 73,32. Hij komt in de eerste ronde uit tegen Alan Tabern.

Ronnie Baxter - Steve Farmer

Steve Farmer begon uitstekend aan de partij en wist vijf legs op rij te pakken. Het leek erop dat hij de zeer ervaren Baxter op een enorme nederlaag zou trakteren, maar de dubbels lieten Farmer ineens in de steek. Baxter vocht zich terug in de partij en kwam op 1-1 in sets. In de vierde set, bij een stand van 2-1 in sets en 2-0 in legs in het voordeel van Farmer, kreeg The Train tegen Baxter voldoende kansen om de partij te beslissen.

Het was echter The Rocket, hij profiteerde van de zenuwen van Farmer, die met de vierde set aan de haal ging en er een vijfde set uit wist te slepen. Daarin pakte Farmer opnieuw een 0-2 voorsprong en ditmaal wist hij zijn zenuwen wel onder controle te houden en de wedstrijd uit te gooien. Farmer gaat daardoor met een 3-2 overwinning naar de volgende ronde.

Robert Thornton - Ian White

Robertt Thornton krabbelde in de partij tegen Ian White na allerlei blessures weer een beetje op. The Thorn wist de wedstrijd met 3-1 te winnen en treft daardoor in de tweede ronde titelverdediger Adrian Lewis. Met onder meer een 101-finish wist Thornton de eerste set na vijf legs te pakken. White vocht zich in de tweede set echter knap terug en kwam terug tot 1-1.

De derde set werd opnieuw beslist in de vijfde leg en daarin wist Thornton via zijn derde 180'er van de partij en een finish op tops opnieuw het verschil te maken. Ook in de vierde set moest de vijfde leg uitsluitsel geven en het was opnieuw Thornton, ditmaal met een 81-finish, die aan het langste eind trok.

Alan Tabern - Christian Perez

Christian Perez, de Filipijn die de voorrondes wist te overleven, heeft het Alan Tabern flink lastig gemaakt in de eerste ronde. Perez wist in de tweede leg bijna een 140-finish uit te gooien, maar miste nipt de dubbel-10. Toch wist Tabern de eerste twee sets naar zich toe te trekken en daardoor leek het een makkelijke prooi voor The Saint.

In de derde set wist Perez echter prima tegenstand te bieden en uiteindelijk de set zelfs naar zich toe te trekken. In de vijfde leg van de vierde set kreeg de Filipijn twee pijlen voor opnieuw een setwinst, maar hij miste. Via een bulls-eye 122-finish wist Tabern de klus alsnog te klaren en daardoor de partij met 3-1 te winnen.

Ambassade haalt spullen Gadhafi op in Breda

De Libische ambassade heeft zaterdag persoonlijke bezittingen van de gedode Libische leider Moammar Gadhafi opgehaald bij een tentoonstelling in Breda. De spullen waren door journalist Harold Doornbos meegenomen uit het verblijf van Gadhafi in de Libische hoofdstad Tripoli, meldt een woordvoerder van de expositieruimte.

De persoonlijke bezittingen van de dictator gaan zo snel mogelijk terug naar Libië, aldus de zegsman van Kickstart, de organisatie achter de tentoonstelling. Kickstart is niet ontstemd over de actie. "De spullen behoren toe aan het Libische volk en wij zijn blij dat de voorwerpen zijn opgehaald."

De woordvoerder denkt wel dat de terugkomst van de spullen te vroeg komt. "Er heerst daar nog zo veel woede, dat we bang zijn dat de spullen worden vernietigd." De ambassade heeft daarom een contract getekend en beloofd dat de spullen behouden blijven.

Journalist Doornbos leverde in november een tas van dertig kilo af in Breda, met daarin persoonlijke voorwerpen als posters, foto's, vliegtickets, kleding en brieven van Gadhafi. De tentoonstelling was vanaf begin december te bezichtigen en trok duizenden bezoekers. De geplande tentoonstellingen in Keulen en New York gaan niet meer door.


Ambassade haalt spullen Gadhafi op in Breda (Foto: Novum)

Vrouw overlijdt bij verkeersongeval in Blerick

Een 21-jarige Poolse bestuurster is zaterdag bij een verkeersongeluk in Blerick overleden. Een 22-jarige Poolse man die ook in de auto zat, raakte zwaargewond. De auto raakte van de weg en reed tegen een boom. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend, meldt de politie.

Een traumahelikopter werd ingezet, maar dat mocht voor de vrouw niet meer baten. Zij overleed ter plekke. De man is naar een ziekenhuis gebracht is inmiddels weer aanspreekbaar.

Sauber C31 op 6 februari gepresenteerd

Het Formule 1-team Sauber zal haar nieuwe Formule 1-bolide op 6 februari gaan presenteren. De Zwiterse renstal maakte bekend dat de C31 vlak voor de eerste wintertest onthuld zal gaan worden. De test begint op 7 februari in Jerez.

De C31 is ontworpen door Christoph Zimmermann, terwijl James Key als technisch directeur ook hoofdverantwoordelijk is. De met een Ferrari-motor uitgeruste bolide zal weer bestuurd worden door Kamui Kobayashi en Sergio Pérez. Esteban Gutiérrez zal wederom derde coureur zijn.

Ook tweede concert Pearl Jam snel uitverkocht

Ook het extra concert dat Pearl Jam in juni in Nederland geeft, is uitverkocht. Dat laat concertorganisator Mojo weten. Het eerste concert van de Amerikaanse rockband was zaterdagochtend binnen een kwartier uitverkocht, waarna een tweede show werd aangekondigd.

Pearl Jam staat op 26 en 27 juni in de nieuwe Ziggo Dome in Amsterdam. De shows van de Amerikaanse rockband zijn de eerste concerten die aangekondigd worden voor de concerthal bij de Amsterdam Arena. De Ziggo Dome is nog in aanbouw, medio 2012 moet de hal af zijn en plaats bieden aan ruim vijftienduizend mensen.

Pearl Jam, dat dit jaar twintig jaar bestaat, komt naar Nederland in het kader van een Europese tournee. Hoewel er veel vraag is naar kaarten is er volgens Mojo nog geen sprake van een derde show in Nederland. Punkrockband X uit Los Angeles is gedurende de toer de supportact van Pearl Jam.

440 doden door overstromingen Filipijnen

Door een tropische storm zijn in het zuiden van de Filipijnen aardverschuivingen en overstromingen ontstaan die in korte tijd al zeker 440 mensen het leven hebben gekost. Dit hebben de plaatselijke autoriteiten op het getroffen eiland Mindanao en het Rode Kruis zaterdag gemeld.

Nadat vrijdag de storm 25 millimeter regen over de noordelijke kustgebieden van Mindanao had uitgestort, steeg het water in rivieren erg snel in de nacht van vrijdag op zaterdag. Vooral de in streek van de steden Cagayan de Oro en Iligan-City, ruim 800 kilometer ten zuiden van Manilla zijn veel slachtoffers en is veel schade aangericht. In Cagayan verloren 215 mensen het leven en in Iligan zeker 144.

Veel slachtoffers zijn in hun slaap verrast door het wassende water. De strijdkrachten hebben 20.000 militairen gemobiliseerd voor de hulpverlening.

De Filipijnen worden elk jaar getroffen door ongeveer 20 zware stormen. Sinds eind september zijn daardoor al zo'n 160 doden gevallen. Volgens experts draagt de ontbossing ertoe bij dat er zich aardverschuivingen voordoen.

440 doden door overstromingen Filipijnen
440 doden door overstromingen Filipijnen (Foto: ANP)

Alyson Hannigan nu wel in verwachting

Alyson Hannigan is zwanger van haar tweede kindje. Wanneer de Buffy the Vampire Slayer- en American Pie-actrice, die in september nog stellig ontkende in verwachting te zijn, moet bevallen is niet bekend. Een woordvoerder van de 37-jarige actrice bevestigt de zwangerschap aan het blad People.

"Ik heb gewoon te veel gegeten, het was die tijd van de maand en ik kon mijn buik niet intrekken omdat ik last van mijn rug heb", gaf Hannigan in september als verklaring voor haar 'zwangerschapsbuikje'.

De actrice, die samen met collega-acteur Alexis Denisof al een dochter van 2,5 jaar heeft, vertelde in april dat ze twijfelde over gezinsuitbreiding. "De eerste keer hebben we al de jackpot gewonnen. Als je de loterij wint, blijf je dan meespelen? Of geniet je van het gewonnen geld?"

De roodharige actrice kruipt volgend jaar weer in de huid van fluitiste Michelle Flaherty-Levenstein voor de nieuwe American Pie-film, American Reunion. Hannigan speelt ook een hoofdrol in de sitcom How I Met Your Mother, die in Nederland wordt uitgezonden op RTL 5.

Scarlett Johansson haat bijnaam ScarJo

Scarlett Johansson heeft een hekel aan haar bijnaam. In de Verenigde Staten wordt haar naam door veel entertainmentmedia afgekort tot ScarJo. "Ik vind het verschrikkelijk", vertelt de 27-jarige actrice aan USA Today.

"Volgens mij is het gewoon luiheid. Kunnen mensen mijn hele naam niet uitspreken?", gaat de blondine verder. "Het is bizar. Waarom wordt Daniel Day-Lewis niet DaDay genoemd, of krijgt Cate Blanchett niet de bijnaam CaBla? Waarom wordt mijn naam wel verminkt?"

Toch komt ScarJo Johansson soms ook goed uit. "Als iemand me zo noemt, weet ik in ieder geval zeker dat het iemand is die mij helemaal niet kent."

Johansson wordt vooral door roddelbladen bestempeld als ScarJo, bladen die ze zelf zo min mogelijk leest. "Dat heb ik dit jaar geleerd, om de tabloids en gossipbladen niet te lezen." Johansson was de afgelopen maanden veelvuldig in de bladen te vinden vanwege haar scheiding van Ryan Reynolds, haar romance met Sean Penn en het uitlekken van pikante kiekjes.

De actrice heeft niet de behoefte te reageren op de vele geruchten. "Tenzij het echt verschrikkelijk fout is denk ik dat het het beste is om het naast je neer te leggen. Anders zit je er altijd middenin." Johansson heeft geaccepteerd dat ze altijd de belangstelling van paparazzi zal hebben. "Het is nu eenmaal niet anders, je kunt er toch niets aan doen."

Man zwaargewond bij botsing met trein

Een 19-jarige man uit Voorburg is zaterdagochtend zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een trein in Voorhout. Het ongeval had vermoedelijk rond 08.00 uur plaats. Veertig minuten later ontving de politie een melding dat er langs het spoor een man in de berm lag.

Personeel in een trein had de man zien liggen. De trein maakte daarop een noodstop. De zwaargewonde man is naar een ziekenhuis gebracht.

De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval en heeft inmiddels kunnen achterhalen dat de man tussen 06.00 en 06.30 uur vanaf de Breestraat in Leiden op de fiets is vertrokken naar station Leiden Centraal. Vanaf daar zou hij de trein naar Voorburg nemen. Hoe hij uiteindelijk langs het spoor in Voorhout terecht is gekomen, is nog onduidelijk.

Chauffeur vergeet gehandicapte man in taxi

Een 36-jarige gehandicapte man uit Sliedrecht heeft een dag in Hardinxveld-Giessendam in een taxibusje gezeten, nadat de chauffeur hem was vergeten. De 57-jarige taxichauffeur was vermoedelijk in de veronderstelling dat de man was uitgestapt, meldt de politie.

Het was de bedoeling dat de man, die verstandelijke en lichamelijke beperkingen heeft, vrijdag zou worden teruggebracht naar de instelling waar hij woont. Toen hij daar om 22.00 uur nog niet was, werd hij als vermist opgegeven.

De politie zette een zoekactie op touw, waarbij ook de mobiele eenheid werd ingezet. Met politiehonden, een politiehelikopter en agenten werd gezocht naar de man. Daarnaast werd via Burgernet, sms-alert en Twitter een oproep gedaan naar de man uit te kijken.

Het slachtoffer werd uiteindelijk zaterdag rond 14.00 uur door de taxichauffeur gevonden. De chauffeur was vrijdag na zijn werk met zijn busje terug naar zijn woning in Hardinxveld-Giessendam gereden.

De 36-jarige man was onderkoeld, maar aanspreekbaar. Hij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt hoe het incident heeft kunnen gebeuren.

Herzog assistent Klinsmann bij Verenigde Staten

Andreas Herzog wordt assistent-trainer bij de nationale ploeg van de Verenigde Staten. De recordinternational van Oostenrijk gaat werken onder bondscoach Jürgen Klinsmann, met wie hij halverwege de jaren negentig samenspeelde bij Bayern München. Herzog sloot in 2004 zijn actieve loopbaan af bij Los Angeles Galaxy.

Herzog heeft al ervaring met de functie. De 43-jarige oud-prof assisteerde in eigen land bondscoaches Josef Hickersberger en Karel Brückner. Vrijdag stapte Herzog plotseling op als coach van de nationale ploeg onder 21 jaar.

Tron Legacy komt naar Kingdom Hearts

Er komt een wereld gebaseerd op Tron Legacy naar Kingdom Hearts: Dream Drop Distance. Dit wordt dit weekend aangekondigd met een acht minuten durende trailer tijdens het Jump Festa Event. Eerder al werd een wereld op basis van de originele Tron verwerkt in Kingdom Hearts 2 in 2006.

Tron Legacy

Andere werelden die zijn aangekondigd voor Dream Drop Distance zijn Pinokkio, Notre Dame en de drie musketiers. De personages die tot nu toe zijn bekendgemaakt zijn de bekende Kingdom Hearts-sterren Terranot, Vanitas, Xion, Roxas en Axel.

Kingdom Hearts: Dream Drop Distance komt in maart 2012 in Japan uit op Nintendo 3DS. Voor Europa en Amerika zijn nog geen releasedata bekendgemaakt

Man. United mogelijk terug in Champions League

Manchester United heeft een hele kleine kans om terug te keren in de Champions League. Volgens Keir Radnedge, verslaggever van onder meer de Britse BBC, heeft de FIFA de deur voor de Engelsen op een kier gezet.

The Mancunians verloren vorige week met 2-1 van het Zwitserse FC Basel en eindigden daardoor als derde in groep C, de plek die recht geeft op deelname aan de Europa League. Gisteren werd de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson tijdens de loting aan Ajax gekoppeld. Toch is het nog maar de vraag of deze wedstrijd gaat plaatsvinden.

Vanochtend kwam namelijk het bericht naar buiten dat de FIFA van plan is om alle Zwitserse ploegen uit de Europese competities te halen. Deze sanctie hangt samen met de gebeurtenissen bij FC Sion, de ploeg die een aantal niet-speelgerechtigde spelers opstelde in het Europa League-duel met Celtic.

De FIFA doet op 13 januari 2012 een uitspraak in deze zaak, waarbij de straf dus kan zijn dat alle Zwitserse ploegen uit de Champions League en Europa League worden gehaald. FC Basel wordt in dit geval het zogenoemde kind van de rekening, aangezien zij voor het eerst in de historie de knockout-fase van het miljoenenbal hebben bereikt.

FC Sion pleitte bij de UEFA voor een terugkeer in de Europa League, maar de bond weigerde hierin mee te gaan. Na deze uitspraak mengde ook de Zwitserse bond in de zaak en wilde via de juridische wegen proberen FC Sion terug in de Europa League te krijgen. De wereldvoetbalbond FIFA heeft echter genoeg van de procedures die FC Sion en de Zwitserse bond constant aanspannen en dreigt nu met uitsluiting van alle Zwitserse clubs in de Europese competities.

Gremdaat: Bleker achterbaks en onzuiver

Dominee Gremdaat heeft vrijdag in De Wereld Draait Door hard uitgehaald naar CDA-staatssecretaris Henk Bleker.

Vooral het moment dat de CDA'er een briefje aan de Angolese asielzoeker Mauro gaf om naar een voetbalwedstrijd te gaan heeft Gremdaat getergd: "Dat vond ik het meest gruwelijke, het meest hypocriete, het meest achterbakse van dit politieke jaar."

Volgens Gremdaat is Bleker een acteur: "Het is spel. Hij speelt dat er veel door hem heen gaat. Hij speelt dat ie denkt. Hij speelt dat hij er niet helemaal uitkomt en 'ik had ook liever die jongen hier gehad, maar ik sta met mijn rug tegen de muur, dat begrijpt u toch?'. Die instelling heeft hij."

Gremdaat heeft het dan ook helemaal gehad met Bleker in de politiek: "Dat moeten we niet hebben in de politiek. We moeten zuivere mensen hebben zoals Jan Kees de Jager en Boris van der Ham, die mag er ook wel zijn."


Gremdaat: Bleker achterbaks en onzuiver (Fragment vanaf 7:02)

'Vrouw vermoord door geesten'

Een 40-jarige vrouw uit Saoedi-Arabië is een gruwelijke dood gestorven. Het slachtoffer zou namelijk zijn doodgemarteld door geesten.

De vrouw beweerde dat ze werd belaagd door jinn, Arabische geesten. De vrouw heeft zichzelf geslagen. Uiteindelijk martelde ze zichzelf met vuur tot ze bewusteloos naar het King Fahd ziekenhuis in Medina werd afgevoerd.

"We hebben vastgesteld dat de vrouw zichzelf in elkaar heeft geslagen en gemarteld met vuur", zo laat een politiewoordvoerder weten. "Dit omdat ze werd achtervolgd door jinn. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook andere familieleden van het slachtoffer worden belaagd door dezelfde jinn. We hebben de zaak gesloten omdat er geen strafbaar feit is gepleegd."

Van Peppen rekende op meer strijd van De Graafschap

Ard van Peppen en Sander Duits stapten gisteren met een brede glimlach van het veld. Zij wonnen namelijk met RKC Waalwijk van De Graafschap (3-1), de ploeg waar beide spelers in het verleden voor uitkwamen.

"Ik had eigenlijk meer d'ran verwacht van De Graafschap. Meer strijd. Maar wij waren heel de wedstrijd beter", liet Van Peppen, die het tweede doelpunt voor zijn rekening nam, in een reactie weten. De andere treffers werden gemaakt door Frank van Mosselveld en Anco Jansen, die zijn eigen doelman passeerde. Voor De Superboeren trof Michael de Leeuw doel.

Duits was vooral belangrijk op het middenveld. "Ik heb altijd gezegd dat eredivisievoetbal mij beter ligt.  Het doet mij wel wat uitgerekend hier te winnen. Als je meegaat in hun opportunisme, verlies je. Maar ik denk dat zij blij mochten zijn met 1-3."

'Manchester City deed bod op Van Persie'

Volgens The Sun zou Arsenal het eerste bod van Manchester City voor Robin van Persie hebben ontvangen. Naar verluidt gaat het om een bod van 35 miljoen, maar het is nog niet duidelijk of The Gunners hier akkoord mee zijn gegaan.

Van Persie kan bij The Citizens een weeksalaris van 240.000 euro opstrijken, terwijl hij het bij Arsenal met 'slechts' 94.000 euro per week moet doen. City wil de international van Oranje voor vier seizoenen laten tekenen, wat dus neerkomt op een bedrag van vijftig miljoen euro in deze periode.

De 28-jarige Van Persie heeft bij Arsenal nog een contract tot de zomer van 2013. De Londense ploeg wil graag verlengen met Van Persie, maar onze landgenoot wil voorlopig niet praten over contractverlenging. Op dit moment is hij met vijftien doelpunten topscorer in de Premier League.

Blatter: "FIFA heeft fouten gemaakt"

Sepp Blatter heeft toegegeven dat de wereldvoetbalbond (FIFA) in het jaar 2011 een aantal fouten heeft gemaakt. Dit liet de 75-jarige Zwitser tijdens het WK voor clubs, dat momenteel in Tokyo wordt gehouden, weten.

De grootste fout van de FIFA was volgens Blatter het gelijktijdig toekennen van het WK 2018 en het WK van 2022. Deze worden in dan gehouden in respectievelijk Rusland en Qatar. "Dat was een totale vergissing", liet hij stellig weten. "Je kan het verleden helaas niet veranderen. Wat gebeurd is, is gebeurd. Nu moeten we vooruit kijken."

Daarnaast zorgde ook de toewijzing van de WK's van 2018, waar ook Nederland en België ook kans op maakten, en die van 2022 voor de nodige kritiek. De FIFA werd er namelijk van beschuldigd voor het geld te kiezen. Bovendien staken geruchten omtrent corruptieschandalen de kop op, waardoor de bond enkele leden moest schorsen.

"Ons schip bevond zich niet altijd in kalme wateren, maar nu brengen we het terug naar de haven", besloot Blatter zijn verhaal.

Verschuren wint 200 vrij in Italië

Sebastiaan Verschuren heeft vandaag bij de Open Italiaanse kampioenschappen in Ricionne de 200 meter vrije slag gewonnen. Hij bleef knap de Italiaan Filippo Magnini voor.

Verschuren won in een tijd van 1.48,20 terwijl Magnini niet verder kwam dan 1.48,68. Joost Reijns eindigde als vierde in 1.49,02. Veelvoudig Olympisch kampioen Ian Thorpe zwom in Italië zijn eerste langebaanwedstrijd sinds zijn rentree in november. De Australiër werd slechts tiende in 1.51,51.

Nick Driebergen werd derde op de 50 rug in 25,79.

Meulensteen: "United spaart niemand tegen Ajax"

René Meulensteen, veldtrainer bij Manchester United, heeft laten weten dat de Engelse grootmacht de Europa League serieus zal behandelen. The Mancunians zullen dan ook tegen Ajax op volle sterkte aantreden.

"Natuurlijk is de Premier League ontzettend belangrijk, maar om het leed van de uitschakeling in de Champions League te verzachten, zal United de Europa League willen winnen. Het is niet des Fergusons om te zeggen: laat dat toernooi maar. Vergeet ook niet dat hij de Europa League nooit heeft gewonnen", aldus Meulensteen tegenover het Algemeen Dagblad.

De fans van Manchester United zijn blij met Ajax als tegenstander. "Daar werd de koppeling met Ajax met veel enthousiasme ontvangen. De club wordt toch nog gezien als een van de kanonnen van Europa. Ajax is een ploeg die probeert te voetballen. Dat ligt ons wel. Zo'n kraker tussen Ajax en Manchester United geeft een boost. Een geweldig affiche", liet Meulensteen verder weten.

'Stekkerdoos Jolande Sap heel slecht'

Het stekkerdoosmoment van GroenLinks-leider Jolande Sap was extreem slecht. Dit zei cabaretier Peter Heerschop vrijdag in Pauw & Witteman.

Sap probeerde tijdens de Algemene Beschouwingen eerder dit jaar PVV-leider Geert Wilders over te halen om de stekker uit het kabinet te trekken, en visualiseerde dit door middel van een stekker uit een stekkerdoos te halen.

"Dit was en een heel slecht idee, en slecht uitgevoerd. Maar het idee, hoe kunnen ze haar nou met dat ding daarheen sturen?", vraagt Heerschop zich af.

Volgens de cabaretier kon Sap wel met een betere tekst komen: "Ze had alles kunnen zeggen, behalve dit. Ze had zich nog kunnen redden met 'hey, een stekker' of 'Als ik aan deze stekker trek dan flikkert er over drie maanden een lamp naar beneden'. Hier was werkelijk alles verkeerd aan."


'Stekkerdoos Jolande Sap heel slecht' (Fragment vanaf 14:40)

Bibliotheek moet expositie Reve afblazen

De Openbare Bibliotheek Amsterdam moet een expositie met roofdrukken van het werk van Gerard Reve afblazen. Dat meldt een woordvoerder van de bibliotheek naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank zaterdag in kort geding. De levenspartner van de overleden schrijver had de zaak aangespannen wegens inbreuk op auteursrechten.

De bibliotheek vindt het jammer dat de tentoonstelling niet doorgaat. 'De roofdrukken zijn alleen te zien en we hebben ook niets gekocht. De tentoonstelling is juist in het belang van het werk van Reve.'

De driehonderd roofdrukken moeten zaterdag voor 16.00 uur in de kluis worden gezet. De bibliotheek mag deze wel houden. Als de OBA de roofdrukken niet weghaalt moet de bibliotheek elke dag een dwangsom betalen tot een maximum van 25 duizend euro.

De OBA stelt in het museum verschillende exposities tentoon van Reve. Om de drie maanden verandert de bibliotheek het thema. Wat het volgende thema zal worden is nog niet bekend.

'Paul de Leeuw onvervangbaar'

Paul de Leeuw is onvervangbaar en Matthijs van Nieuwkerk niet. Dit zegt Sander van den Eeden, eindredacteur van De Leeuws zaterdagavondprogramma Pau!l, in een interview met BN/De Stem.

"Als Matthijs van Nieuwkerk ziek wordt, kan Menno Bentveld hem vervangen in De Wereld Draait Door. Wie moet Paul de Leeuw vervangen in een programma van Paul de Leeuw? Je kan het moeilijk zonder hem doen", aldus Van den Eeden.

'Kritiek in DWDD onterecht'
In DWDD werd eerder deze maand stevige uitspraken gedaan over De Leeuw. Volgens Sonja Barend kon de VARA-coryfee beter een jaar op vakantie gaan om vervolgens met 'echt iets nieuws terug te komen'.

Onterecht, zegt de Pau!l-eindredacteur: "De show doet het helemaal niet slecht. Vorige week zaterdag keken 1,2 miljoen mensen, de herhaling niet meegerekend. De waarderingscijfers zijn goed."

'De Leeuw vernieuwend'
Bovendien vernieuwt De Leeuw zich al regelmatig, stelt Van den Eeden: "Vergeet niet dat hij met Mooi! Weer De Leeuw in 2008 de Gouden Televizier-Ring won. Maar Paul zelf wilde wat meer inspanning, meer obstakels, onverwachte dingen."

"Hij begon met de MaDiWoDoVrijdagshow, vijf doordeweekse dagen om tien uur op Nederland 3, ja, dat is niet het publiek van zaterdagavond half negen op Nederland 1. Hij kreeg daarvoor van onder uit de zak en gaat nu toch weer door met Pau!l", besluit de eindredacteur.


'Paul de Leeuw onvervangbaar' (Foto: Novum)

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteren werden er een aantal wedstrijden gespeeld in de Jupiler League. FOK!sport brengt je hieronder de samenvattingen van al deze partijen. Ook hebben we een video van het schitterende doelpunt van FC Den Bosch-speler Bart van Brakel.

MVV Maastricht – FC Den Bosch

 FC Dordrecht – Go Ahead Eagles

 FC Volendam – FC Oss

 

Telstar – FC Emmen

 

FC Zwolle – Fortuna Sittard

SC Veendam – Sparta Rotterdam

 

Doelpunt Bart van Brakel

'CDA moet trots zijn op rechts kabinet'

Het CDA staat op historisch lage peilingen en dat is niet terecht. En daarom moet het CDA eens trots worden op het rechtse kabinet VVD-CDA. Dit zei CDA-Europarlementariër Wim van de Camp vrijdag in Pauw & Witteman (P&W).

"Laat het CDA nou eens trots zijn op dit kabinet. 80 procent van het regeerakkoord komt uit het verkiezingsprogramma van het CDA. Wij hebben de helft van de bewindslieden. Als je daar vervolgens niet trots op bent als partij en dat niet een beetje uitstraalt; ik vind dat ze trotser kunnen zijn op het regeerakkoord en het werk van dit kabinet", aldus Van de Camp.

De Europarlementariër is vooral trots op de CDA-ministers in het kabinet: "Kijk even wat Jan Kees de Jager doet in deze bittere tijden. Kijk even wat Verhagen doet aan innovatie."

SP-leider Emile Roemer, ook in de uitzending van P&W, is het niet eens met Van de Camp: "80 procent CDA-beleid, forget it. Dat is absolute onzin. Het hele regeerakkoord is helaas voor 90 procent gewoon het verkiezingsprogramma van de VVD."


'CDA moet trots zijn op rechts kabinet' (Fragment vanaf 10:16)

Ajax-fans starten petitie tegen bestuur

Supporters van Ajax zijn een petitie gestart tegen het huidige bestuur van de club. Ze geven daarmee het signaal af in de interne machtsstrijd volledig de kant van Johan Cruijff te kiezen. Sinds gisteren hebben ruim 2500 mensen de petitie op de site wijsteunencruijff.nl ondertekend.

Ook zondag in het stadion wordt actie gevoerd om de steun aan Cruijff kenbaar te maken. Een deel van de fanatieke aanhang betreedt in het thuisduel met ADO Den Haag pas in de veertiende minuut de tribunes. Zij roepen ook andere supporters op om het eerste kwartier van de wedstrijd aan zich voorbij te laten gaan.

Vergeer wint opnieuw NK rolstoeltennis

Esther Vergeer heeft vandaag de Nationale Rolstoeltennis Kampioenschappen op haar naam geschreven. De onbedreigde nummer één van de wereld bij het rolstoeltennis won in het Topsportcentrum in Rotterdam in de finale met 6-2 en 6-2 van Marjolein Buis.

Vergeer kroonde zich daardoor voor de zesde keer in haar loopbaan tot Nederlands kampioene. De Nederlandse is een klasse apart in het rolstoeltennis. Vergeer is sinds januari 2003 al ongeslagen in het enkelspel. Verder is ze vijfvoudig Paralympisch kampioene en werd vijf maal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar.

Barcelona zoekt geen vervanger voor Villa

FC Barcelona is niet van plan om een vervanger te halen voor David Villa. De Spaanse spits brak in de halve finale van het WK clubteams tegen Al-Sadd zijn scheenbeen. De Catalaanse topclub gaf aan de jeugd een kans te geven.

"We hebben even overlegd met technisch directeur Zubizarreta. Maar het past in de filosofie van de club om jeugdspelers een kans te geven", liet vice-president Josep Bartomeu weten. Door zijn scheenbeenbreuk zal Villa de rest van het seizoen missen. Ook Ibrahim Afellay is nog altijd maanden afwezig. Hij scheurde eerder dit seizoen zijn kruisband en moet zeker tot mei revalideren.

Groenendijk na seizoen weg bij FC Den Bosch

Alfons Groenendijk vertrekt na dit seizoen bij FC Den Bosch. De trainer gaat niet in op het verzoek van de eerstedivisieclub om zijn aflopende contract te verlengen. Groenendijk is bezig aan zijn tweede seizoen bij Den Bosch, waarmee hij vorige week de periodetitel pakte. Hij zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Groenendijk zag bij Den Bosch eind vorig seizoen veel van zijn beste spelers vertrekken. "Het houdt in dat je elk seizoen opnieuw moet beginnen met het opbouwen van je selectie", zegt hij op de site van zijn managementbureau Sportpromotion. "Het lijkt mij ook wel eens prettig om met een selectie te werken die je over een langere periode kunt kneden."

Voor zijn komst naar Den Bosch was Groenendijk een jaar lang hoofdtrainer van Willem II, waar hij vanwege tegenvallende resultaten moest vertrekken. Eerder was de oud-voetballer werkzaam als assistent bij Ajax en als hoofdtrainer bij de amateurs van Katwijk.

[PDC] Klaasen eenvoudig naar de volgende ronde

Jelle Klaasen heeft zich na Co Stompé en Ronald Scholten geplaatst voor de tweede ronde van de PDC World Championship. Onze landgenoot won eenvoudig met 3-1 in sets van Peter Wright.

De 27-jarige Nederlander begon de wedstrijd wat nerveus, maar het geluk stond aan zijn zijde want de kleurrijke Wright deed het nog slechter. Toen El Metador met 2-0 voor stond in sets kwam zijn opponent terug tot 2-1.Vervolgens leek  ook de vierde set naar Wright  te gaan maar Klaasen herpakte zichzelf. De eerste leg stond hij af, om er vervolgens drie op een rij te winnen.

Er komen de komende dagen nog drie Nederlanders in actie op het grootste darttoernooi ter wereld. Vanavond speelt Vincent van der Voort, morgen Raymond van Barneveld en dinsdag Michael van Gerwen.

Square: "Geen persoonlijke gegevens verloren"

Square Enix is afgelopen week gehacked en hierbij zou informatie van 1,8 miljoen Amerikaanse en Japanse gebruikers op straat liggen. Square Enix heeft nu bekendgemaakt dat de hacker van geen enkele persoon inloggegevens heeft kunnen achterhalen.

Ondanks dat de hacker wel toegang kon verschaffen tot het systeem is het hem niet gelukt enige informatie zoals wachtwoorden en e-mail-adressen te verkrijgen. Square laat de leden-service verlopig nog wel offline vanwege een breder onderzoek naar het incident.

Hieronder de officiële, Engelse, verklaring.

"As a result of our continuing investigation into the unauthorized intrusion reported yesterday, Square Enix has now determined that user login credentials were not accessed. Moreover, we have not found evidence that the individual was able to access any personal information at all.

We will be sending an email to all SQUARE ENIX MEMBERS advising that an incident took place. This email will not be requesting any action from you.

We have reported this incident to the Japanese Government.

Because we have decided to conduct a broader internal investigation, it will take a few more days before we make the SQUARE ENIX MEMBERS service available once again. We deeply regret the inconvenience this may have caused our customers and fans, and appreciate your patience."

Trailer: The Dictator

Sacha Baron Cohen is nog niet klaar met het bedenken van twijfelachtige typejes om andere culturen op komische wijze mee voor gek te zetten. In The Dictator speelt hij de leider van een Midden-Oostelijk land die een bezoek brengt aan de Verenigde Staten.

De logline van de film luidt: "het heroïsche verhaal van een dictator die zijn leven waagde om te verzekeren dat democratie nooit het land zou bereiken dat hij zo liefdevol onderdrukte". Eerder deze week verscheen de trailer:

The Dictator, met naast Cohen ook Anna Faris, Ben Kingsley en een reeks cameo's, draait in Nederland vanaf 10 mei 2012.

Armoede in Griekenland fors gestegen

De armoede in Griekenland is tot recordhoogte gestegen. Het aantal werklozen, daklozen en berooiden zwelt aan door de recessie en de bezuinigingen van het kabinet. In het dagblad Ethnos waarschuwden hoge publieke en kerkelijke functionarissen zaterdag voor een "humanitaire crisis".

Burgemeester George Kaminis van Athene zei in het dagblad dat het aantal daklozen in de stad sterk is gestegen. "Hulpverleners zien niet meer de doorsnee dakloze, maar iemand die zijn leven tot voor kort nog op orde had", aldus Kaminis.

De rijen bij de gaarkeukens van de gemeente en kerkelijke organisaties groeien. Chrysostomos Symeonidis, hoofd van het armoedefonds van het aartsbisdom Athene, laat in de krant weten dagelijks meer dan 10.000 maaltijden te distribueren.

In een jaar tijd hebben 320.000 mensen hun baan verloren, zo blijkt uit officiële cijfers. De Griekse vakbonden waarschuwen dat volgend jaar meer dan 20 procent van de beroepsbevolking zonder werk zit. Nu zijn er 878.000 werklozen. Onder hen zijn veel vrouwen en jongeren onder de 30 jaar. Het aantal werkenden is in een jaar tijd teruggelopen van 4,4 naar 4,1 miljoen.

De komende jaren raken veel ambtenaren hun baan kwijt. De Griekse regering, die de staatsfinanciën op orde moet zien te brengen, heeft beloofd tienduizenden banen te schrappen.

Armoede in Griekenland fors gestegen
Armoede in Griekenland fors gestegen (Foto: ANP)

Trailer: Ghost Rider: Spirit of Vengeance

De film Ghost Rider uit 2007 had geen enorm positieve ontvangst, maar beviel de makers toch goed genoeg om aan een vervolg te gaan werken. Ghost Rider: Spirit of Vengeance heeft opnieuw Nicholas Cage in de rol van Johnny Blaze, de Ghost Rider.

Terwijl Johnny Blaze zich verborgen houdt in Oost-Europa wordt zijn hulp ingeroepen om het op te nemen tegen de duivel, die probeert een menselijke vorm aan te nemen.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance draait vanaf 16 februari 2012 in 3D.

Nieuwe TV-spots voor The Darkest Hour

Na de eerste poster en trailer voor The Darkest Hour is de Amerikaanse distributeur nu ook op televisie met de promotie begonnen. Dat levert ons enkele nieuwe tv-spots op als opwarmertje voor het 3D-spektakel.

The Darkest Hour laat zien hoe een groep Amerikaanse studenten in Moskou omgaat met een buitenaardse invasie van schier onzichtbare aliens.

De eerste spot toont een paar van de visual effects die de dreiging van de aliens uitbeelden. In de tweede spot zien we de studenten die een middel hebben ontdekt de aliens te detecteren. Beide spots bevatten beelden die ook al in de trailer zaten.

Voor de film is ook een prequel comic gemaakt die in digitale vorm te zien is op de website van de film. The Darkest Hour gaat in de VS in de kerstvakantie draaien, in Nederland verschijnt-ie op 12 januari 2012.

VNO-NCW: arbeidsmarkt moet hervormd

De arbeidsmarkt moet volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW worden hervormd. In de huidige economische situatie "hebben we waarschijnlijk weinig keus", aldus werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Wientjes wil "een breed overleg" over de arbeidsmarkt. Dat is volgens hem "niet meer te vermijden". Hij noemde daarbij hervormingen op het terrein van het ontslagrecht en de werkloosheidswet (WW). Maar ook de hypotheekrenteaftrek moet worden aangepakt, zei hij.

Bisschoppen sturen brief over misbruik

De Nederlandse bisschoppen hebben een brief over het misbruik van kinderen in de Rooms-Katholieke Kerk gestuurd aan de parochies, met het verzoek deze voor te lezen tijdens de zondagsmis.

Aanleiding voor de brief zijn de vrijdag gepresenteerde uitkomsten van het onderzoek dat de commissie-Deetman deed naar het seksueel misbruik in rk-instellingen.

In de brief zeggen de bisschoppen onder meer 'geschokt' te zijn door het gedrag van de daders en 'diep beschaamd voor de momenten waarop een aantal verantwoordelijken van de Kerk niet de juiste maatregelen heeft getroffen om het leed te doen stoppen'.

Bisschoppen sturen brief over misbruik
Bisschoppen sturen brief over misbruik (Foto: ANP)

Jongedame tovert haarzelf om voor Firefall-cosplay

Firefall is een pc-game die nog moet uitkomen. Het gaat een gratis shooter worden die gebaseerd is op teamplay. De game krijgt een online markt waar gamers kleine transacties kunnen doen voor echt geld. Om reclame te maken voor de game verkleden ze een jongedame, Crystal Graziano, tot één van de personages uit het spel.

Hieronder kan je een filmpje bekijken hoe Crystal zover is gekomen maar ook hoe het bedrijf een pak voor haar heeft ontwikkeld.

Eva Green in onderhandeling voor '300'-prequel

Hoewel de mannelijke hoofdrol voor 300: The Battle of Artemisia nog gevonden moet worden, is de kans groot dat de vrouwelijke hoofdrol al gevonden is. Eva Green (Casino Royale, Camelot) zou in onderhandelingen zijn om de titlulaire godin te spelen.

De film moet een prequel zijn voor 300, Zack Snyders verfilming van Frank Millers comic over de Slag bij Thermopylae. Artemisia is een meedogenloze gouden godin die Xerxes overuigt zijn leger bijeen te brengen. Het verhaal volgt Xerxes die zijn leger leidt tegen de Griekse strijdkrachten, die weinig training hebben maar geleid worden door een generaal met de naam Themistocles, een rol die misschien naar Joel Edgerton gaat.

De held van het verhaal is de generaal die de Grieken naar de overwinning leidt in de strijd tegen de Perzen in 480 voor Christus. Deze slag vond plaats rond dezelfde tijd als de slag in Snyders film. Zack Snyder zelf zal niet betrokken zijn bij de productie van deze prequel, omdat hij bezig is met Man of Steel die in 2013 uit moet komen.

Activision gaat los met Prototype 2

Activision heeft drie nieuwe filmpjes vrijgegeven voor Prototype 2. In de eerste, een korte trailer, zien we de oorzaak van Heller zijn woede. In het tweede filmpje, een Dev Diary, zien we gameplay en meer uitleg over de gameplay. In het derde filmpje krijgen we uitleg over het virus en de gebeurtenissen vooraf deel twee.

Prototype 2 komt in april 2012 uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. Bekijk alledrie de filmpjes hier onder.

Onbegrijpelijke traditie

December staat bol van de tradities. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest vieren, 3FM Serious Request kijken, de Kerstpuzzel van Dagblad v/h Noorden maken en op Eerste of Tweede Kerstdag in het ouderlijk huis met het hele gezin eten. Voor anderen zijn het een Kerstmarkt bezoeken, oliebollen eten en vuurwerk afsteken. Allemaal prima. Maar één traditie, die we blijkbaar met z’n allen hebben geaccepteerd, begrijp ik niet: de eindejaarsfooi voor de kranten- en/of folderbezorgers.

Violiste Janine Jansen speelt in film Süskind

De violiste Janine Jansen is te horen in de Nederlandse speelfilm Süskind. Dat heeft distributeur Independent Films vrijdag bekendgemaakt.

Het muziekstuk voor orkest en viool is geschreven door de componisten Bob Zimmerman en Nando Eweg. De solopartij is speciaal geschreven voor de beroemde violiste. Het muziekstuk 'Zomer 1945' is aan het eind van de film te horen, aldus de distributeur.

De op waarheid gebaseerde film van Rudolf van den Berg gaat over de Joodse verzetsheld Walter Süskind. Als beheerder van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam wist hij te voorkomen dat honderden Joodse kinderen op transport werden gezet naar de concentratiekampen.

Violiste Janine Jansen speelt in film Süskind
Violiste Janine Jansen speelt in film Süskind (Foto: ANP)

Zoektocht naar drenkeling Noordzee

Reddingsdiensten zijn zaterdagochtend in de Noordzee op zoek naar een bemanningslid van een vrachtschip dat overboord is geslagen. De zoekactie vindt plaats ten noordwesten van Vlieland. Dat meldt de Kustwacht.

De melding dat de man te water was geraakt, kwam rond 09.45 uur binnen bij de Kustwacht in Den Helder. Daarop zijn de reddingsdiensten massaal uitgerukt. Onder meer een helikopter, een vliegtuig van de Kustwacht en KNRM-reddingsboten gestationeerd op vier Waddeneilanden zijn ingezet.

Weer relschoppers Utrecht opgepakt

Drie personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen na de wedstrijd Utrecht - Twente hebben zich op het politiebureau gemeld. Aanleiding was de publicatie van hun foto vrijdag in de media. Dat meldt de Utrechtse politie zaterdag. De verdachten zitten vast. Meer aanhoudingen volgen.

De politie toonde vrijdagavond de foto's van vier relschoppers. Ook de identiteit van de vierde verdachte is volgens de politiewoordvoerder inmiddels bekend. Beelden van een vijfde verdachte werden op het laatste moment niet uitgezonden. "Net voor de uitzending kregen we een tip binnen over zijn identiteit. Daardoor hebben we die beelden geschrapt."

In totaal zitten nu 21 relschoppers vast. Ze keerden zich tegen de politie na een wedstrijd tegen FC Twente. Agenten moesten waarschuwingsschoten lossen om de onruststokers op afstand te houden. De gemoederen waren tijdens de wedstrijd al hoog opgelopen toen Twente-supporters vuurwerk naar de Utrecht-fans gooiden.

Occupyers bezetten filiaal ING Bank

Ongeveer dertig mensen van de Occupy-beweging hebben zaterdag omstreeks het middaguur de ING Bank aan het Rokin in Amsterdam bezet. Met de actie willen de betogers protesteren 'tegen het huidige economische systeem en met name de rol die banken hierbinnen vervullen', meldt een woordvoerder van de groep. De betogers roepen gelijkgestemden op ook een bankfiliaal te bezetten.

Nu de Occupy-beweging over de hele wereld in het nauw komt, vinden de demonstranten het tijd opnieuw van zich te laten horen, aldus de zegsman. Als voorbeeld noemt hij de ontruiming van het Occupy-kamp op het Beursplein in Amsterdam vorige week donderdag.

Bij die ontruiming werden veertien betogers opgepakt, die bleven zitten voor een tentje dat weg moest. Het kamp werd grotendeels ontruimd, omdat het niet voldeed aan eisen voor brandveiligheid en hygiëne.

De actie is volgens de woordvoerder niet specifiek bedoeld tegen de ING Bank. De actievoerders veroordelen echter dat de 'enorme winsten die de afgelopen jaren zijn behaald in de financiële sector' naar slechts een paar personen zouden zijn gegaan, terwijl de lasten nu collectief worden gedragen.

"De banken hebben hun krediet letterlijk en figuurlijk verspeeld. Door op onverantwoorde wijze te gokken met pensioenen en hypotheken is de huidige ellende veroorzaakt", licht de woordvoerder toe.

De actievoerders waarschuwen dat als de politiek de machtsverhoudingen niet laat kantelen in het voordeel van de 'gewone burger', er nog meer acties volgen. "Als de politiek niet voor haar burgers opkomt dan moeten wij het zelf doen", aldus de zegsman.

Van Rijsselberghe verliest leiding bij WK zeilen

Met alleen nog de afsluitende medalreace te gaan heeft Dorian van Rijsselberghe zijn leidende positie bij het WK zeilen in Perth af moeten staan. De Texelaar eindigde als derde en achtste in de negende en tiende race en staat daardoor nog één punt achter Piotr Myszka.

In de medalrace kan Van Rijsselberghe alsnog de wereldtitel binnenhalen in de RS:X klasse door in ieder geval voor de Pool te finishen. De beslissende race wordt morgenochtend gevaren.

Star Wars pre-orders krijgen ruimte

BioWare heeft bekendgemaakt dat gamers die 'Early Acces' hebben in Star Wars: The Old Republic twee dagen de tijd krijgen na 20 december om een legale code in te voeren van de game. Dit zorgt er voor dat mensen die een pre-order na de 20e binnenkrijgen niet gelijk in een lastig pakket komen.

Mocht je zelf problemen verwachten met de levering van je pre-order dan zal je contact op moeten nemen met de leverancier en het met hun oplossen. BioWare kan namelijk deze twee dagen niet verlengen tot een langere periode. Mensen die de game via Origin hebben besteld zullen de code binnen nu en overmorgen gemailed moeten krijgen.

"We understand that for some, your copy of the game may still arrive on or after 22nd December, unfortunately, we cannot extend the grace period any further. We suggest you contact your retailer to discuss shipping options, if this is a concern." gaven de bazen van BioWare aan.

De gratis periode van dertig dagen zal niet aangetast worden door deze twee dagen. Wie zijn code voor 20 december registreert zal wel toegang hebben tot de game maar het factureren gaat pas in vanaf 20 december.

Cioni stopt met wielrennen

Dario Cioni heeft zijn wielrenfiets aan de wilgen gehangen. De 37-jarige Italiaan kreeg geen nieuw contract aangeboden bij zijn ploeg Sky en wist daarna geen nieuwe ploeg te vinden. Hij zal nu een nieuwe rol gaan vervullen bij Sky, waar hij verantwoordelijk wordt voor de relaties met de Italiaanse sponsors, partners en media.

Cioni kende in 2004 zijn beste jaar, toen hij derde werd in de Ronde van Zwitserland en ook nog eens vierde in de Giro d'Italia. Hij wist deze lijn niet door te trekken tot nog betere resultaten in grote rittenkoersen. In 2010 werd hij nog wel zeventiende in de Giro. Hij kwam onder meer uit voor Quick Step, Fassa Bortolo en Liquigas.

Jans: "Gaan goede pot spelen tegen PSV"

PSV staat tweede op de ranglijst, maar tegenstander sc Heerenveen verkeert in uitstekende vorm. Ron Jans verwacht een sterk PSV, maar ook een even sterk Heerenveen. Heerenveen staat momenteel op een knappe vijfde plaats, na dertien competitiewedstrijden op rij zonder verlies. Vorige week was het Bas Dost die in zijn eentje Excelsior afdroogde met vijf goals.

Ron Jans ziet bij PSV vooral het gevaar in de individuele kwaliteit. "Ze zijn op dit moment niet op hun best, maar het is een hele goede ploeg. Dries Mertens is met zijn dribbels, overzicht en schoten heel gevaarlijk. Zakaria Labyad is een slimme voetballer, en Ola Toivonen is vorig jaar tegen ons (1-3) de beslissende man geweest. Zo kun je nog wel even doorgaan", vertelt Jans op de clubsite.

Maar Jans heeft een zeer gemotiveerde ploeg. "Je voelt aan de hele groep dat ze zoiets hebben van: ‘kom maar op'. De wedstrijd leeft enorm. Ik denk dat wij weer een goede pot gaan spelen."

Vóór de 5-0 tegen Excelsior won Heerenveen ook al met 5-1 van AZ. "Ik ben heel tevreden over de laatste twee duels. Maar ook de wedstrijd daarvoor tegen NAC vond ik heel aardig. Er zit stabiliteit in deze groep. Dat zie je ook aan het feit dat we elke wedstrijd scoren. Het is een uitdaging om dat ook tegen PSV te doen, want die ploeg krijgt weinig doelpunten tegen."

WK Clubteams vanaf 2013 naar Marokko

Het wereldkampioenschap voor clubteams zal in 2013 en 2014 in Marokko worden gespeeld. Dit heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter bekendgemaakt. Het huidige toernooi wordt gespeeld in het Japanse Yokohama, waar het volgend jaar ook nog zal plaatsvinden.

Daarna verplaatst het toernooi zich voor het eerst naar Afrika. In de huidige vorm was het WK voor clubteams van 2005 tot 2008 in Japan, vervolgens twee jaar in de Verenigde Arabische Emiraten en nu dus weer twee jaar in Japan.

Zondag spelen FC Barcelona en het Braziliaanse Santos de finale van het huidige WK voor clubteams. Voor Barcelona kan het de derde winst in dat WK worden, na 2006 en 2009.

'Rit met twee keer Alpe d'Huez in Tour 2013'

In 2013 wordt de honderdste editie van de Tour de France afgewerkt. De organisatie lijkt uit te zijn op een spectaculaire editie. Eerder werd bekend dat gestart wordt op Corsica en dat de vierde rit een ploegentijdrit zal zijn. Vandaag komt Het Nieuwsblad met het bericht dat één van de laatste ritten de coureurs tweemaal over de Alpe d'Huez zal leiden.

De renners zouden vlak voor het skistation op de Nederlandse berg rechtsaf slaan en gaan afdalen via een smalle regionale weg, om vervolgens na de afdaling weer omhoog te gaan. Aan de afdaling zal nog wel het een en ander moeten gebeuren om deze veilig te maken voor de renners.

Schietpartij in Amsterdamse uitgaansstraat

Bij een schietpartij in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, een populaire uitgaansstraat, is in de nacht van vrijdag op zaterdag gewonden gevallen. De schietpartij vond rond 00.45 uur plaats in of bij het hiphopcafé De Duivel. De ernst van de verwondingen en de aanleiding van de schietpartij is onbekend.

Getuigen zouden hebben gezien dat vier mensen zijn aangehouden. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5. Een politiewoordvoerder kon dat zaterdagochtend nog niet bevestigen.

Portier bekogeld met warm kaarsvet

Een portier van een uitgaansgelegenheid in Oosterhout heeft vrijdagnacht een glazen pot met warm kaarsvet naar zich toegegooid gekregen. Een 20-jarige man was het er niet mee eens dat hem door de portier de toegang tot een uitgaansgelegenheid was ontzegd en gooide de pot.

Het incident vond rond 00.45 uur plaats aan de Klappeijstraat in de Brabantse plaats. Doordat de 29-jarige portier net op tijd opzij kon stappen, spatte de glazen pot tegen de deur van de gelegenheid uiteen. Wel kreeg hij daarbij glasscherven en kaarsvet in zijn gezicht.

De dader vluchtte na zijn daad. Op basis van het signalement kon hij in de buurt worden aangehouden. Hij zit vast op verdenking van poging tot zware mishandeling.

Van Rouwendaal verbetert eigen record

Sharon van Rouwendaal heeft haar eigen Nederlands record op de 200 meter rugslag verbeterd. De 17-jarige zwemster kwam op de eerste dag van het Duel in the Pool, een wedstrijd in Atlanta, tot een tijd van 2.02,47 minuten. Daarmee was ze ruim sneller dan haar vorig jaar in Dubai gezwommen toptijd (2.04,10).

Het estafetteteam van de Verenigde Staten zorgde voor de opmerkelijkste prestatie van de dag. Natalie Coughlin, Rebecca Sony, Dana Vollmer en Missy Franklin verbeterden het wereldrecord op de 4x100 meter vrije slag: 3.45,56 minuten. Ze doken daarmee ruim twee seconden onder het oude record, dat werd gezwommen toen de high-tech rubber zwempakken nog waren toegestaan.

Van der Wiel op weg naar Valencia

Gregory van der Wiel vertrekt komende zomer zo goed als zeker naar Valencia. Een delegatie van de Spaanse club heeft vrijdag een nieuw bod bij de Amsterdamse club neergelegd. De verwachting is dat beide clubs in de winterstop overeenstemming bereiken over de overgang van de rechtsback.

De 23-jarige Van der Wiel liet eerder al weten dat hij zijn loopbaan graag bij Valencia vervolgt. Interim-directeur Danny Blind noemde het eerste bod van de Spaanse club echter "veel te laag." Hij constateert nu dat beide partijen steeds dichter bij elkaar komen.

Van der Wiel op weg naar Valencia
Van der Wiel op weg naar Valencia (Foto: ANP)

Doden en honderden gewonden in Caïro

De onlusten in de Egyptische hoofdstad Caïro hebben vrijdag aan zeker acht mensen het leven gekost. Ongeveer 300 mensen raakten gewond. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zaterdag meegedeeld. Het waren de ernstigste onlusten in de hoofdstad in 3 weken.

Betogers kwamen in botsing met de veiligheidsdiensten, toen die een sit-in bij de regeringsgebouwen met geweld probeerden op te breken. Honderden betogers schoten de deelnemers aan de sit-in te hulp. De demonstranten willen dat de militairen die nu Egypte besturen, onmiddellijk plaatsmaken voor een burgerregering.

Doden en honderden gewonden in Caïro
Doden en honderden gewonden in Caïro (Foto: ANP)

Gladheid kost voetganger het leven

Een 61-jarige voetganger is zaterdagochtend overleden nadat hij was aangereden door een auto. Die was vermoedelijk door de gladheid uit de bocht gevlogen. Het ongeluk gebeurde op een smalle weg in Wenum-Wiesel, ten noorden van Apeldoorn.

Het ongeval gebeurde rond 08.30 uur op de Ramsbrugweg. Het slachtoffer, dat in de buurt woonde, is naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij.

De politie waarschuwt voor gladheid in de regio Apeldoorn, vooral op kleine wegen. Op grotere wegen zou geen gevaar voor gladheid zijn.

Marijke Helwegen moest flirten voor baan

Marijke Helwegen heeft haar uiterlijk vaak in de strijd gegooid om haar baan te behouden. "Als secretaresse was ik heel slecht", bekent de 62-jarige socialite voor de camera van Novum Nieuws. "Maar ik kon wel mooi lopen."

"Ik liep de hele dag op hoge hakken door de gang, met mijn borsten vooruit natuurlijk", schetst Marijke haar werksituatie eind jaren zestig. "Ik wist wel dat ik een leuk blondje was, maar had toen nog niet zulke grote borsten als nu."

Met een beetje flirten wist Marijke haar hachje te redden. "Mijn twee directeuren vonden mij wel leuk. Een van hen zei: kindje, wat jij het hele jaar verkeerd doet aan je werk, maak je op de gang ruimschoots goed. Jij loopt als een kolibrie." Marijke voelde zich vereerd met dat compliment. "Maar ik had nog nooit een kolibrie zien lopen."

'Apple bezig met kleinere iPad'

Apple is vermoedelijk bezig met het laten ontwikkelen van een kleinere versie van de iPad. Volgens bronnen heeft Apple namelijk 7.85 inch-schermen besteld voor een nieuwe, kleine iPad naast de ook in ontwikkeling zijnde iPad 3.

Apple zou namelijk moeten concurreren met de grotere smartphones tegenwoordig maar ook de kleinere tablets zoals de Kindle Fire van Amazon. Productie moet aan het einde van het tweede kwartaal in 2012 beginnen zodat het voor het einde van 2012 de nieuwe iPad kan lanceren.

De iPad 3 zou volgens diezelfde bronnen aan het einde van het eerste kwartaal in 2012 uit moeten komen.

Vita lanceert in Japan

Het is 17 december, de dag is eindelijk daar, de PlayStation Vita is officieel gelanceerd in Japan. De gebeurtenis is uitgebreid gevierd door heel het land en topmannen Andrew House en Kaz Hirai waren beide in Japan voor de lancering.

Sony heeft afgelopen week nog eens 200.000 stuks verspreid onder de winkels in Japan om te zorgen dat er een goede voorraad is, het versrpeide totaal moet nu rond de 700.000 stuks liggen. Bij één van de winkels in het Akihabara-district van Japan stonden zo'n 600 mensen te wachten om een Vita te halen.

Bekijk hieronder drie filmpjes waarin een NeoGaf-gebruiker de Vita uitpakt, commentaar geeft en het systeem test.

Nederlands lid Sea Shepherd in Japan opgepakt

Een Nederlandse vrijwilliger van Sea Shepherd is vrijdag in het Japanse Tajii gearresteerd toen hij foto's probeerde te maken van het transport van dolfijnen. De in het wild gevangen dieren werden vanuit drijvende kooien naar het Dolphin Resort Hotel vervoerd. Volgens een medewerker van het Hotel heeft vrijwilliger Erwin Vermeulen hem geduwd.

Vermeulen was op eigen kosten naar Japan gereisd uit medeleven met de dolfijnen die in Tajii worden afgeslacht. Hij sloot zich aan bij de SeaShepherd Cove Guardians. Volgens zijn zus Astrid hield hij vreedzaam toezicht op het transport en wilde hij alleen beeldmateriaal verzamelen. Zijn familie heeft nog geen contact met hem kunnen krijgen.

Ieder jaar vindt in Tajii een dolfijnenjacht plaats. Japan geeft 23.000 vergunningen af aan kustplaatsen om dolfijnen van verschillende soort te slachten. Een aantal levende dieren wordt verkocht aan aquaria wereldwijd.

De Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) is een internationale organisatie die al het leven in zee beschermt. Haar missie is 'de afslachting van het leven in zee en de vernietiging van de leefomgeving te stoppen om zo ecosystemen en soorten te beschermen en te behouden'.

Nederlands lid Sea Shepherd in Japan opgepakt
Nederlands lid Sea Shepherd in Japan opgepakt (Foto: ANP)

'Jongerenbende pestte homostel en gezin weg'

Het homostel en het Marokkaanse gezin die vorig jaar vertrokken uit de Utrechtse wijk Terwijde zijn weggepest door dezelfde groep jongeren. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van politiedossiers. De politie zou weten wie deze steeds crimineler wordende jongeren zijn, maar kon ze niet stoppen.

Behalve aan het wegpesten van het homostel, dat burgemeester Aleid Wolfsen eerder in politieke problemen bracht, en dat van het Marokkaanse gezin zou de jeugdgroep nog meer op zijn geweten hebben. Bij een inbraak zou op de muur van een woning een wijkagent met de dood bedreigd worden.

Het Marokkaanse gezin vindt dat de politie en justitie de treiteraars had moeten aanpakken. Het OM vindt dat er te weinig bewijs is om verdachten aan te klagen. Hun advocaat, Yehudi Moszkowicz, begint volgens de krant een procedure om justitie in de kwestie alsnog tot vervolging te dwingen. Een soortgelijke procedure die het homostel met dezelfde advocaat aanspande, was deze zomer niet succesvol.

Dodental storm op Filipijnen loopt op

Door een tropische storm zijn in het zuiden van de Filipijnen al zeker 180 doden gevallen, de meesten op het eiland Mindanao. Ongeveer 400 mensen worden nog vermist. Dat hebben regeringsfunctionarissen in het Zuidoost-Aziatische land zaterdag laten weten. Storm Washi gaat gepaard met overvloedige regenval en leidt tot overstromingen en aardverschuivingen.

Alleen al in de havenstad Cagayan de Oro op Mindanao, zo'n 800 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Manilla, kwamen 97 mensen om. In de nabijgelegen stad Iligan zijn 75 lijken gevonden. Veel slachtoffers zijn in hun slaap verrast door het wassende water. De strijdkrachten hebben 20.000 militairen gemobiliseerd voor de hulpverlening.

De Filipijnen worden elk jaar getroffen door ongeveer 20 zware stormen. Sinds eind september zijn daardoor al zo'n 160 doden gevallen. Volgens experts draagt de ontbossing ertoe bij dat er zich aardverschuivingen voordoen.

Dodental storm op Filipijnen loopt op
Dodental storm op Filipijnen loopt op (Foto: ANP)

Moody's verlaagt rating België

Moody's heeft vrijdag de kredietwaardigheid van België met twee stappen verlaagd. De rating werd verlaagd van AA1 naar AA3. Bovendien ligt een verdere verlaging in het verschiet, waarschuwt het bedrijf. Door de verlaging wordt het voor het land duurder om geld te lenen.

De verlaging van de kredietwaardigheid heeft te maken met de voortdurende financiële crisis in de eurozone. Ook de achterblijvende economische groei speelt het land volgens parten. Ook is Moody's bezorgd over de Belgische bankensector. Het politieke gekrakeel in het land en de moeite die het heeft gekost om uiteindelijk een regering te vormen doen het bedrijf twijfelen dat de problemen voortvarend worden aangepakt.

Moody's meldde eerder deze week dat de schuld van eurozonelanden onder druk staat. Als oorzaak werd de onzekerheid genoemd over de pogingen om de schuldencrisis op te lossen.

'Energierekening vaker niet betaald'

Het aantal huishoudens dat moeite heeft om de energierekening te betalen is dit jaar fors gestegen. Liander, de grootste netbeheerder, heeft dit jaar bij tienduizend huishoudens de stroom afgesloten. Voorgaande jaren gebeurde dat slechts bij zesduizend huishoudens. Dat meldt de NOS. Ook het aantal mensen dat pas na de laatste waarschuwing hun energierekening betaalt is toegenomen.

Met de winter op komst zou bovendien blijken dat de wet die ervoor moet zorgen dat mensen niet in de winter in de kou zitten niet werkt. Energiebedrijven moeten tussen oktober en april de gemeente informeren over betalingsproblemen. De gemeenten kunnen dan ingrijpen met hulpverlening of schuldsanering. Beide partijen zouden echter verzaken.

Gouden fluit Metropole Orkest gestolen

Dieven zijn aan de haal gegaan met een gouden dwarsfluit van een fluitiste van het Metropole Orkest. De 9-karaats gouden fluit van het Duitse merk Mehnert lag in de auto van de fluitiste. Dat laat het orkest zaterdag weten. Ook een piccolo bleek verdwenen. Het orkest spreekt van een drama.

De diefstal vond plaats in Amsterdam-Oost. De getroffen fluitiste, Mariël van den Bos, haalde donderdag haar dochter op van school. Haar auto, met daarin de speciaal voor haar gemaakte fluit, liet ze enkele minuten afgesloten achter, vertelde ze op Radio 1. Toen ze terugkwam was het ruitje van de auto ingeslagen en waren haar fluiten verdwenen.

Het orkest roept de dieven of de vinders op de gestolen instrumenten, die in een zwarte IKEA-rugtas zaten, terug te brengen. Als beloning stelt het orkest gratis kaartjes beschikbaar. De waarde van de fluit is onbekend.

Vissers mogen meer haring vangen

Nederlandse vissers mogen volgend jaar 53.000 ton haring uit de Noordzee halen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Voor tong en schol, de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij, mag de vangst met vijftien procent groeien. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de EU-lidstaten.

De verdubbeling van het quotum voor haring is het gevolg van de gunstige ontwikkelingen in de haringstand. De EU en Noorwegen hebben hiervoor een meerjarig plan opgesteld. De haringvisserij mag nu voor het tweede jaar op rij meer vissen.

Het herstel van het kabeljauwbestand verloopt daarentegen moeizaam. Nederlandse vissers mogen volgend jaar dan ook iets minder kabeljauw vangen dan dit jaar. Ook het quotum voor de vangst van makreel valt lager uit. Vissers mogen volgend jaar voorlopig twintig procent minder makreel vangen.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), die namens Nederland onderhandelde, is tevreden. "We hebben een goed resultaat geboekt." Dat de visquota voor haring en platvis na jaren van beperkingen weer kunnen stijgen ziet hij als een succes voor het Europese beleid.

'Diplomafraude bij Hogeschool van Amsterdam'

Ten minste duizend tot vijftienhonderd studenten per jaar krijgen onterecht een diploma van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dat meldt De Telegraaf zaterdag, zich beroepend op docenten van die instelling. Minstens zestig docenten van de grootste opleidingen, Economie en Management, hebben het vertrouwen in het bestuur opgezegd.

Aan de instelling zou een angstcultuur heersen, waarbij docenten onder druk gezet worden door managers om studenten te laten slagen, ook al hebben ze niet het vereiste niveau. Ook zouden studenten soms onterecht een voldoende krijgen omdat niet duidelijk is hoe het eindcijfer tot stand is gekomen.

Het gesjoemel met diploma's betreft onder meer de International Business School en de Johan Cruyff University. Uit gesprekken en vertrouwelijke interne stukken zou blijken dat het voortbestaan van een aantal opleidingen in gevaar is. Een tussentijdse controle van de opleidingseisen was onvoldoende.

De docenten willen dat de HvA orde op zaken stelt. Het college van bestuur, met voormalig PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker als rector, heeft een ultimatum gekregen. Dat loopt volgende week af.

Bussemaker bevestigt in de krant dat er veel problemen zijn. "De kwaliteit van deze opleidingen staat onder druk. We schrappen daarom tussenlagen van managers en er ligt een verbeterplan. Logisch dat docenten dit als onprettig ervaren." Signalen over gerommel met cijfers en onterecht afgegeven diploma's zijn inmiddels tot het college van bestuur doorgedrongen. Volgende week vindt een gesprek plaats.

Vorig studiejaar raakte hogeschool Inholland in opspraak vanwege dubieuze afstudeerroutes. Studenten met studievertraging kregen simpele, alternatieve afstudeeropdrachten terwijl bestuurders onderwijsgelden opstreken. Aan die instelling werd oud-CNV-bestuurder Doekle Terpstra aangesteld om puin te ruimen. Door de sterk gedaalde studenteninstroom verdwijnen daar de komende jaren honderden arbeidsplaatsen.

FOK!filmtip van de dag: Up

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...Up.

Up is een prachtige animatiefilm over een gepensioneerde weduwnaar die zijn laatste kans op avontuur grijpt. Hij bindt duizenden kleurige balonnen aan zijn huis en vliegt weg - helaas met een verstekeling die hij liever niet bij zich had gehad. 

Op 5 januari a.s. onderzoeks National Geographic Channel of je een huis aan balonnen kunt laten zweven. Rond deze tijd wordt er een nieuwsbericht op FOK! hierover geplaatst.

Hieronder een korte blik op the making of Up.

Up is vanavond om 20:00 te zien op SBS 6.

'Feyenoord heeft oogje op Janmaat'

sc Heerenveen-verdediger Daryl Janmaat kan volgens Voetbal International rekenen op de interesse van Feyenoord. De rechtersback beschikt over een aflopend contract bij Heerenveen.

Feyenoord, dat vanwege de beperkte financiële middelen moet mikken op transfervrije spelers, zou daarom zeer geïnteresseerd zijn in Janmaat. Dat meldt VI vanavond in zijn televisieprogramma. Janmaat staat al vier jaar onder contract bij de Friese club en gaf deze week aan wel toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

De rechtsback speelde al eerder bij de Rotterdammers, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Destijds werd hij te licht bevonden. Janmaat vertrok vervolgens naar ADO Den Haag, waar hij debuteerde in de Eredivisie. Ook Ruud Vormer (Roda JC) en John Goossens (NEC) werden onlangs al in verband gebracht met Feyenoord.

Tevreden Brood: "Dit was min of meer finale"

RKC Waalwijk-trainer Ruud Brood kan tevreden zijn over de eerste seizoenshelft van zijn ploeg. De promovendus staat op een knappe dertiende plaats met achttien punten uit zeventien duels. RKC boekte gisteravond een belangrijke zege bij De Graafschap (3-1).

Trainer Brood is dan ook trots op zijn ploeg en benadrukt dat de overwinning vanavond van levensbelang was. "Dit was toch min of meer een finale", zo laat de trainer weten aan Eredivisie Live. "Het ging echt om de punten. We gaan met achttien punten de winterstop in en dat stemt tot tevredenheid."

De Graafschap-trainer Andries Ulderink was op zijn beurt een stuk minder enthousiast. "Teleurstellend en vervelend", zo omschreef de oefenmeester zijn gevoel tegenover hetzelfde medium. "We begonnen goed, maar daarna konden we RKC niet meer bijbenen. We moeten ons opmaken voor een zware tweede helft van de competitie."

Milner: "Moeilijk om Van Persie af te stoppen"

James Milner neemt het zondag met Manchester City op tegen Arsenal. De middenvelder vreest de in topvorm verkerende Robin van Persie.

City werd maandag weer op aarde gezet. De ploeg van trainer Roberto Mancini liep op bezoek bij Chelsea de eerste competitienederlaag op (2-1) en zag aartsrivaal Manchester United tot op twee punten naderen. Ook zondag staat The Citizens een zware dobber te wachten, wanneer de ploeg op bezoek gaat bij Arsenal.

Milner benadruk het belang van een driepunter. "We spelen zondag een grote wedstrijd en we richten ons op een overwinning", vertelt de middenvelder op de officiële clubsite van City. "Terugslaan is heel belangrijk. Het is slechts één nederlaag, je moet er zo veel mogelijk van leren en daarna verdergaan."

Milner weet dat winnen bij Arsenal niet vanzelfsprekend is, zeker niet met een excellerende Van Persie in de gelederen. "Van Persie is een van de topspelers in dit land. Het wordt lastig om hem af te stoppen, maar het is niet alleen hij. Ze hebben wel meer goede spelers in hun elftal rondlopen."

Maastricht kweekt peperdure hamburger in lab

De Universiteit Maastricht wil in september de eerste kweekvleesburger ter wereld bakken. Deze moet worden samengesteld uit rundvleesvezeltjes die in een laboratorium uit stamcellen worden gegroeid. De prijs van het stukje vlees liegt er echter niet om.

Hart- en vaatonderzoeker Mark Post leidt het project, dat gebaseerd is op onderzoek van de universiteiten van Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Die toonden voor het eerst aan dat stamcellen uit levende of pas geslachte runderen als basis kunnen dienen voor kweekvlees. Onlangs wist de Universiteit Maastricht van een anonieme financier voldoende geld aan te trekken om een methode te ontwikkelen die de potentie heeft om 'vleesfabrieken' op te leveren.

Hamburger (bron: Wikimedia, foto: Len Rizzi , licentie: publiek domein)De productiemethode is evenwel ingewikkeld en kostbaar, onder meer omdat het vlees dat we eten uit verschillende celsoorten is samengesteld, zoals spiercellen, pees, vetweefsel, bot en bloedvaten. Van een dergelijke mix kunnen tot nog toe enkel dusdanig dunne laagjes worden gekweekt, dat er een paar duizend op elkaar zullen moeten worden gestapeld om tot een hamburger te komen.

Het prijskaartje van dat eerste onderzoeksexemplaar is op dit moment dan ook niet mals: circa 250.000 euro. Naar verluidt is er een investering van tussen de 50 en 100 miljoen euro nodig om rendabel kweekburgers te kunnen fabriceren.

Volgens onderzoeker Rik van Dijk van de Universiteit van Amsterdam is dat geld hard nodig, omdat Nederland op dit moment koploper is op het gebied van onderzoek naar kweekvlees, en die positie staat onder druk. Uiteindelijk, stelt Van Dijk, is de productie van kunstvlees veel efficiënter qua ruimte en energie dan de veeteelt, en is het bovendien een stuk beter voor het milieu.

De Universiteit Maastricht hoopt dat investeerders toehappen als de eerste burger straks gaar is. De overheid heeft een deel van het onderzoek gefinancierd, maar het kabinet vindt dat het bedrijfsleven nu aan de beurt is. Die kijken echter, op die ene financier na, vooralsnog de koe uit de boom.

Minder kinderen naar de opvang

Ondernemers in de kinderopvang krijgen steeds minder aanmeldingen. Ook zijn er op veel plaatsen lege plekken in plaats van wachtlijsten. Dat blijkt uit een enquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang die vrijdag naar buiten kwam. Het kabinet bezuinigt op de kinderopvang, waardoor de kosten voor ouders flink omhoog zijn gegaan.

Uit het onderzoek blijkt dat 66 procent van de ondernemers, in de dagopvang en buitenschoolse opvang te maken heeft met vraaguitval, 19 procent van hen verwacht nog uitval, 87 procent geeft aan geen toename te zien in het aantal aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar en 13 procent kent nog een wachtlijst.

De Brancheorganisatie Kinderopvang is ontstaan door een fusie van MOgroep Kinderopvang en de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang.

Minder kinderen naar de opvang
Minder kinderen naar de opvang (Foto: ANP)

Stille tocht voor slachtoffers aanslag Luik

Met een stille tocht wordt zaterdag in Luik een eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de aanslag dinsdag in de Waalse stad. De zogenoemde witte mars start om 13.00 uur op de Place Saint-Lambert, de plek waar de dader toesloeg.

De stoet trekt naar het ziekenhuis Saint-Joseph. Daar stierf een van de slachtoffers, een kindje van 17 maanden. Hij wordt zaterdag begraven. De Rotterdamse deelgemeente Feijenoord gaf 1000 euro voor de begrafenis omdat de ouders die niet zouden kunnen betalen.

De Luikse autoriteiten laten de tocht toe ondanks ophef over een van de initiatiefnemers. Die bleek lid te zijn geweest van het extreem rechtse Front National.

De organisatoren verwachten 1000 tot 3000 deelnemers aan de tocht. Op de Place Saint-Lambert is dinsdag ook een herdenkingsbijeenkomst met premier Elio Di Rupo.

De dader Nordine Amrani bracht vijf mensen om het leven voordat hij zelfmoord pleegde.

Britney Spears verloofd met Jason Trawick

Britney Spears en haar vriend Jason Trawick zijn verloofd. Dat bevestigt de kersverse verloofde van de zangeres aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

De 40-jarige Trawick laat weten dat hij en Spears 'dolgelukkig' zijn. De popdiva lichtte eerder al een tipje van de sluier op, ze liet donderdag via Facebook weten dat Trawick haar had verrast met een 'cadeau waar ze lang op had gewacht'.

Het is niet bekend hoe Trawick zijn vriendin ten huwelijk heeft gevraagd. Diverse bronnen beweren dat hij donderdag in Las Vegas op zijn knieën is gegaan, de dag dat hij zijn veertigste verjaardag vierde.

De 30-jarige Britney maakte in mei vorig jaar bekend dat ze een relatie had met haar agent Jason Trawick, de twee kennen elkaar sinds 2006. Toen ze verliefd werden, eindigde het stel de professionele relatie. Britney en Jason zijn samen te zien in haar videoclip Criminal, waarin hij de held speelt.

Britney stapte twee keer eerder in het huwelijksbootje. Ze trouwde in januari 2004 in Las Vegas met jeugdliefde Jason Alexander, binnen 55 uur werd dit huwelijk ontbonden. Britney beloofde in september 2004 eeuwige trouw aan Kevin Federline, met wie ze twee zoons kreeg.

Geen vervolging voor dood militair

Bij de dood van een 20-jarige militair na een oefening op een Limburgs defensieterrein zijn geen strafbare feiten gepleegd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Dit betekent dat niemand wordt vervolgd.

De Amsterdamse militair kwam in juni om het leven na het afleggen van een parcours op een trainingsterrein in Weert. Bij de zware oefening moeten militairen onder meer boksen. De militair werd anderhalf uur na de oefening onwel en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar overleed hij.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is gebleken dat de man is overleden door hoofdletsel. Het is echter niet vast te stellen hoe dit is ontstaan.

Kim Kardashian niet op zoek naar nieuwe man

Kim Kardashian is nog niet bezig met een nieuwe liefde. "Ik ben niet op zoek", vertelt de 31-jarige realityster.

Kardashian zag in oktober haar huwelijk met Kris Humphries na tien weken stranden. "Ik heb heel veel geleerd het afgelopen jaar", vertelt ze aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ik kijk erg uit naar volgend jaar en de nieuwe 'ik'"

De socialite sluit niet uit dat ze ooit nog een keer haar ja-woord geeft aan een nieuwe liefde. "Ik geloof in de liefde en zal er altijd in blijven geloven."

Kardashian vroeg eind oktober de scheidingspapieren aan, na een huwelijk van 72 dagen. Ze gaf 'onoverkomelijke verschillen' op als reden voor de breuk. Op 20 augustus gaven Kardashian en Humphries elkaar het jawoord in de Californische rijkeluisplaats Montecito. Kim was eerder vier jaar getrouwd met Damon Thomas.

Vrijgelaten Hells Angel opnieuw vast

Een Hells Angel die wordt verdacht van afpersing wordt opnieuw vastgezet. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag besloten. De 34-jarige man werd begin deze maand vrijgelaten wegens persoonlijke omstandigheden. Het Openbaar Ministerie liet toen al weten deze beslissing van de rechtbank in Utrecht onbegrijpelijk te vinden en ging in beroep.

De man, die tevens militair is, werd in oktober samen met twee andere leden van de Hells Angels opgepakt op verdenking van het afpersen van de exploitant van een uitgaansgelegenheid in Arnhem. Onder bedreiging van een vuurwapen en fysiek geweld zou de ondernemer in september afstand hebben gedaan van zijn belangen in de zaak. De 34-jarige man werkte als portier in de zaak, een andere verdachte was mede-exploitant.

De twee andere Hells Angels zitten nog vast.

Nieuw virus onder schapen en koeien

Onder schapen en koeien in Nederland is een nieuw virus gevonden. Het gaat om het Schmallenbergvirus, meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag. Het virus is zowel in Nederland als Europa nieuw.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) krijgt sinds 1 december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. Door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is op 15 december in de hersenen van twee lammeren van hetzelfde bedrijf het Schmallenbergvirus aangetroffen.

Op 18 november is in Duitsland het virus aangetoond bij zieke runderen. Net als in Duitsland is ook in Nederland in augustus en september een ongewoon hoog aantal gevallen van, koorts en melkgiftedaling op rundveebedrijven gemeld. Recente testen van vijftig bloedmonsters van koeien met diarree waren in achttien gevallen positief voor het Schmallenbergvirus.

Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) verwacht dat een toename van het aantal schapenlammeren met misvormingen als gevolg van dit virus 'zeer waarschijnlijk' is. Ook sluit hij niet uit dat er kalveren en geitenlammeren met deze aangeboren afwijkingen worden geboren. Bleker 'volgt de ontwikkelingen nauwlettend'. Er is geen Europese aangifte- of bestrijdingsplicht voor dit virus. Het risico voor de volksgezondheid wordt klein geacht.

Hooggerechtshof Congo bevestigt winst Kabila

Het Congolese hooggerechtshof heeft vrijdag de overwinning van president Joseph Kabila bij de omstreden presidentsverkiezingen van vorige maand bevestigd. De uitspraak van het hof is een grote tegenslag voor de uitdager van Kabila, oppositieleider Etienne Tshisekedi, die de officiële resultaten eerder al verwierp.

De 78-jarige Tshisekedi is erg populair onder de arme bevolking van Congo en er wordt gevreesd voor geweld als de oppositieleider zijn aanhang opdracht geeft om te gaan demonstreren. Het was slechts de tweede keer in 51 jaar tijd dat er in Congo verkiezingen werden gehouden en de eerste keer dat de verkiezingen werden georganiseerd door de regering en niet door de internationale gemeenschap. Waarnemers hebben hun zorgen geuit over het verloop van de verkiezingen. Er zou sprake zijn geweest van onregelmatigheden. In sommige districten was het opkomstcijfer bijvoorbeeld onrealistisch hoog.

Nederlandse ontwerpers renoveren VN-hoofdkwartier

Vijf Nederlandse topontwerpers gaan een deel van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York renoveren. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Nederland draagt 2,5 miljoen euro bij aan de renovatie van het VN-gebouw.

Ontwerper Hella Jongerius, architect Rem Koolhaas, grafisch vormgever Irma Boom, kunstenaar Gabriel Lester en theoreticus Louise Schouwenberg gaan de Delegates' Lounge verbouwen en opnieuw inrichten.

De Delegates' Lounge ligt op een prominente plek in het VN-hoofdkwartier, vlakbij de plenaire zaal van de algemene vergadering. De lounge kijkt uit over de East River en wordt als ontmoetingsplek gebruikt door duizenden beleidsmakers en diplomatieke vertegenwoordigers van de 192 lidstaten. De Delegates' Lounge moet eind 2012 worden opgeleverd.

Nieuwe films van Marshall en Aja

Goed nieuws voor de liefhebbers van horrorfilms. Zowel van Neil Marshall als Alexandre Aja verschijnen nieuwe films. Beide heren maakten voorheen deel uit van de Splat Pack, een groep jonge regisseurs met bruut gewelddadige films zoals House of 1000 Corpses, Cabin Fever, Hostel en de Saw-reeks.

Aja stond voorheen bekend als een regisseur die zich voornamelijk bezig hield met remakes (The Hills Have Eyes, Piranha) maar zijn nieuwste film is gebaseerd op het boek 'Horns' van Joe Hill uit 2010. Joe Hill is trouwens de schuilnaam van de zoon van Stephen King, die op eigen naam succesvol wil worden, in plaats van op de naam en het succes van zijn beroemde schrijvende vader mee te liften.

In Horns wordt een 26-jarige man wakker met een enorme kater. Hij ontdekt dan dat er hoorns uit zijn hoofd beginnen te groeien. Langzaamaan beseft de man dat er een connectie is met de onopgeloste moord van zijn vriendin. Het scenario voor de film werd geschreven door Keith Bunin (In Treatment) en verwacht wordt dat de opnames plaats zullen vinden voordat Aja aan zijn langverwachte nieuwe sciencefiction film Cobra: The Space Pirate begint.

Ook van Neil Marshall (Dog Soldiers, The Descent) verschijnt een nieuwe rolprent. Na zijn uitstapjes naar post-apocalyptische sciencefiction (Doomsday) en middeleeuwse gevechten (Centurion) keert hij terug naar het horrorgenre met Hellfest. In Hellfest heeft een psychopathische moordenaars het op een aantal gasten van een pretpark gemunt. Het is niet bekend om Marshall nog betrokken is bij Burst 3D, waarvoor hij met Sam Raimi zou samenwerken.

Operatiekamers in Goes weer open

De operatiekamers van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes zijn weer open. Sinds donderdagochtend waren de operatiekamers gesloten als gevolg van een probleem met de noodstroomvoorziening. Die bleek niet goed te werken, zo bleek uit een test. De patiënten hebben geen gevaar gelopen, benadrukt het ziekenhuis.

De problemen waren vrijdagavond verholpen, waarna de operatiekamers weer zijn opengesteld. Met de patiënten die niet geopereerd konden worden zijn afspraken gemaakt om de ingreep later uit te voeren.


Operatiekamers in Goes weer open (Foto: Novum)

'Doden bij botsingen in Caïro'

Tijdens botsingen tussen Egyptische militairen en demonstranten in Caïro zijn vrijdag volgens ooggetuigen drie betogers doodgeschoten. Onder de slachtoffers was een prominente moslimgeestelijke.

Een jonge activiste, Sahar Abdel-Mohsen, zei twee doden te hebben gezien bij het lijkenhuis van een ziekenhuis. Een van de doden was een man van 22, zei zij. Het Egyptische ministerie van volksgezondheid heeft een dode bevestigd.

De ongeregeldheden braken donderdagavond laat uit toen de militaire politie een kamp van betogers voor het kabinetsgebouw bestormde. De demonstranten bivakkeerden daar al ruim twee weken om te eisen dat het leger afstand doet van de macht.

De onrust hield vrijdag aan en militairen grepen hard in. Ze sloegen betogers met wapenstokken en bekogelden de demonstranten met stukken beton en glas. Die gooiden brandbommen en stenen terug en staken een deel van het kabinetsgebouw in brand, onderwijl schreeuwden ze 'Weg met het leger'.

Volgens het ministerie van volksgezondheid raakten meer dan 220 mensen gewond. Sommigen hadden botbreuken of schotwonden.

[PDC] Taylor, Newton eenvoudig door

Vanavond werden er opnieuw een aantal partijen uit de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2012 afgewerkt. Co Stompé plaatste zich eenvoudig voor de tweede ronde. Hieronder een overzicht van de andere gespeelde wedstrijden.

Justin Pipe - Sean Reed

De eerste partij van de avond ging tussen Justin Pipe, die bekend staat om zijn enorm trage spel, en de Australische darter Sean Reed. Laatstgenoemde wist verrassend de eerste set met 0-3 in legs te winnen. Reed, die als eerste eindigde op de Australische ranking en daardoor zich plaatste voor het WK, kreeg drie pijlen op een dubbel en benutte ze alledrie. Pipe, die het laatste half jaar enorm sterk stond te spelen en drie toernooien won, had in de eerste set nauwelijks wat in te brengen.

In de tweede set wist Pipe zich te herpakken. The Force wist zijn Australische opponent in de laatste leg van de tweede set te breaken en zodoende kwam Pipe op gelijke hoogte in sets. Dit zelfde kunstje wist Pipe ook in de derde set te herhalen en daardoor pakte de Engelsman een 2-1 voorsprong in sets. Ook in de vierde set wist hij Reed, die weinig meer klaarspeelde, te breaken en sleepte daarmee de partij met 3-1 in sets naar zich toe.

Haruki Muramatsu - Dennis Nilsson (voorronde)

Ook vandaag stond er een partij uit de voorronde op het programma en de winnaar hiervan mocht het in de eerste ronde opnemen tegen Phil Taylor. Haruki Muramatsu, de enige Japanner tijdens het WK, trof Dennis Nilsson. De Zweed, die eerder meedeed aan de Sterkste man van de Wereld, maakte zijn debuut op het WK. Muramatsu wist twee jaar terug de voorrondes te overleven, maar verloor in de eerste ronde kansloos met 3-0 van Ronnie Baxter.

In de partij, de voorrondes gaan over een best-of-7-legs, wist Muramatsu direct zijn Zweedse opponent te breaken. Nilsson wist deze break in de vierde leg weer ongedaan te maken en daardoor was de stand na vier gespeelde legs 2-2. In de belangrijke vijfde leg wist Muramatsu opnieuw te breaken en daardoor had hij slechts één leg nodig om Nilsson te verslaan. De Aziatische darter wist zijn eigen zesde leg te behouden en daardoor mocht hij zich gaan opmaken voor een confrontatie met Phil Taylor in de eerste ronde van dit WK.


Wes Newton plaatste zich voor de tweede ronde (Foto: Pro Shots)

Wes Newton - Kurt van de Rijck

Wes Newton, die vorige week nog de halve finales haalde van de Players Championship Finals, trof in de Belgische darter Kurt van de Rijck een debutant. Newton, de nummer zeven van de wereld, wist in de eerste leg van de partij de Belg direct te breaken. Deze break was uiteindelijk voor Newton genoeg om de eerste set binnen te slepen.

In de tweede set kreeg Van de Rijck de handen van het publiek op elkaar bij een 138-finish, maar hij verloor deze set alsnog aangezien Newton al zijn eigen legs wist te behouden. In set drie brak Newton zijn opponent in de derde leg en was daardoor één leg verwijderd van de tweede ronde. The Warrior liet het na om de partij uit te gooien en tot overmaat van ramp wist Van de Rijck de Engelsman terug te breaken. Een leg later was het dan op dubbel-8 toch raak voor Newton en plaatsing voor de tweede ronde werd daardoor een feit.

Phil Taylor - Haruki Muramatsu

De laatste partij van de avond ging tussen vijftienvoudig wereldkampioen en publiekslieveling Phil Taylor en Haruki Muramatsu, de Japanner die zich eerder deze avond via de voorrondes voor het hoofdtoernooi wist te plaatsen. Taylor geldt voor dit WK opnieuw als topfavoriet, aangezien hij in 2011 zo'n beetje alles won wat er te winnen viel. Alleen tijdens de Premier League Darts, UK Open en afgelopen weekend op de Players Championship Finals pakte hij de eindzege niet. The Power gaf toen erg de indruk nog aan zijn voorbereiding voor het WK bezig te zijn.

Taylor begon de partij tegen Muramatsu met een break. De Japanner schrok niet van de vroege break, want een leg later wist hij de veelvoudig wereldkampioen knap terug te breaken. Taylor wist even niet wat hem overkwam, maar wist de volgende leg direct weer terug te breaken. Via dubbel-19 wist The Power vervolgens zijn eigen leg te behouden en daardoor de eerste set te winnen. In de eerste leg van de tweede set wist Muramatsu de niet overtuigend spelende Taylor op een tweede break te trakteren.

De darter uit Stoke-on-Trent wist echter toch weer direct terug te breaken. Het gemiddelde van Taylor ging in de tweede set omhoog en dit resulteerde opnieuw in een break. Daardoor wist hij ook de tweede set naar zich toe te trekken. Taylor wist zijn Japanse opponent in de derde set opnieuw eenmaal te breaken en The Power had hier genoeg aan om de partij definitief te beslissen. Mocht hij voor zijn zestiende wereldtitel willen gaan, dan zal het niveau wel een stuk omhoog moeten bij Taylor.

2012-chassis Caterham door crashtests

Voor het Caterham F1 Team is er weer een horde minder op weg naar de start van het Formule 1-seizoen 2012. De technische baas Mike Gascoyne maakte via twitter bekend dat de nieuwe bolide door de crashtests van autosportfederatie FIA heen is gekomen.

"Fantastische week. Dinsdag de naamsverandering naar Caterham F1 Team en vandaag haalt ons eerste chassis, CT-01, de tests voor de FIA homologatie. Goed gedaan allemaal," zo meldde hij op Twitter.

Caterham is het voormalige Team Lotus. Het team zal net als de afgelopen twee seizoenen gaan racen met Heikki Kovalainen en Jarno Trulli. Een lanceerdatum voor de nieuwe CT-01 is nog niet bekendgemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.