FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 december 2011

Duitsland wint RoC Nations Cup

Team Duitsland heeft met groot vertoon van macht voor de vijfde maal op rij de RoC Nations Cup gewonnen. Sebastian Vettel en Michael Schumacher versloegen in Düsseldorf in de finale Team Nordic dat bestond uit Tom Kristensen en Juho Hanninen met 2-0.

In het ter ere van Henri Toivonen georganiseerde autosportevenement wist Team Nordic groep A te winnen voor Frankrijk (Sébastien Ogier en Romain Grosjean), Duitsland 2 (Timo Glock en Timo Scheider) en Team USA (Travis Pastrana en Brian Deegan). Groot-Brittannië (Jenson Button en Andy Priaulx) zegevierde in groep B voor Duitsland 1, Team Slavic (Vitaly Petrov en Jan Kopecky) en Team All Stars (David Coulthard en Filipe Albuquerque).

In de eerste halve finale wist Team Nordic te winnen van Frankrijk, terwijl Duitsland Groot-Brittannië nadat Button in de beslissende race tegen Vettel spinde. In de finale moest Kristensen voor het eerst deze dag zijn meerdere erkennen in een coureur en zegevierde Schumacher. Vettel kon hierna het karwei rustig klaren omdat Hanninen een klein foutje maakte onderweg. Hierdoor wist Duitsland in eigen huis de titel in de Nations Cup te prolongeren.

Morgen is in Düsseldorf het individuele evenement waarin Albuquerque zijn titel zal verdedigen.

Wapens gevonden bij preventief fouilleren Amsterdam

De politie is vrijdagmiddag tijdens een actie met preventief fouilleren op het Mercatorplein en in de Kinkerstraat in Amsterdam gestuit op 38 wapens. Het gaat onder meer om een vuurwapen, een ploertendoder, vier busjes pepperspray, een honkbalknuppel en een bijl, meldt de politie zaterdag.

Het vuurwapen werd gevonden in de broekband van een 28-jarige man. Hij is aangehouden. De politie denkt met de arrestatie mogelijk een ernstig misdrijf te hebben voorkomen. Bij de actie werden verder negentien messen in beslag genomen.

Adem 'Europese ontdekking' in Berlijn

Vanavond zijn de Europese Film Award prijzen uitgereikt in Berlijn. De Belgisch-Nederlandse film Adem won in de categorie 'Europese ontdekking'. In de categorie documentaires was ook de Nederlandse productie Stand van de sterren genomineerd maar deze greep naast de prijs.

De EFA vindt dit jaar voor de 24e keer plaats. Op het festival gingen prijzen in het verleden naar onder meer Ken Loach, Lars von Trier, Roberto Benigni en Pedro Almodóvar. Vorig jaar ging The Ghost Writer van Roman Polanski met de prijs voor beste Europese film naar huis. Kijk hieronder voor een overzicht van de winnaars:

Europese Film
Melancholia
(Lars von Trier) 

Europese Regisseur
Susanne Bier
(Hævnen / In A Better World)

Europese Acteur
Colin Firth
(The Kings Speech)

Europese Actrice
Tilda Swinton
(We Need To Talk About Kevin)

Europese Scenarioschrijver
Jean-Pierre & Luc Dardenne
(Le gamin au vélo / The Kid with a Bike)

Carlo Di Palma Europese Cinematographer Award
Manuel Alberto Claro
(Melancholia)

Europese Editor
Tariq Anwar
(The Kings Speech)

Europese Productie Ontwerper
Jette Lehmann
(The Kings Speech)

Europese Componist
Ludovic Bource
(The Artist)

Europese Ontdekking - Prix Fipresci
Adem

 
De Europese ontdekking Adem.

Europese Film Academie Documentaire - Prix Arte
Pina
(Wim Wenders)

Europese Kort Film
The Wholly Family
(Terry Gilliam)

Europese Co-Productie Award - Prix Eurimages
Mariela Besuievsky

Europese Prestatie in World Cinema
Mads Mikkelsen

EFA Speciale Ere Award
Michel Piccoli

People's Choice Award voor Beste Europese Film
The Kings Speech

Belgen met negentien kilo wiet betrapt op A2

Drie Belgen die negentien kilo wiet bij zich hadden zijn zaterdagavond op de A2 bij Eijsden opgepakt. De drie vielen door de mand tijdens een controle, meldt de marechaussee.

De Belgen reden in een bestelbus. Marechaussees roken tijdens de controle een sterke henneplucht in de bus. Ze gingen op onderzoek uit en vonden tassen met daarin de hennep in het voertuig.

De Belgen van 30, 31 en 19 jaar zijn in een cel gezet.

FNV compleet vernieuwd

De FNV gaat op in een nieuwe vakvereniging met verschillende vakorganisaties. In die vakbond zullen de huidige FNV-voorzitter Agnes Jongerius en voorzitter van de grootste bond FNV Bondgenoten Henk van der Kolk geen rol meer spelen. Dat hebben verkenners Han Noten en Herman Wijffels zaterdag bekendgemaakt.

Binnen de grootste vakcentrale van Nederland was een conflict ontstaan over het pensioenakkoord. De problemen binnen de FNV escaleerden nadat de federatieraad, die bestaat uit de voorzitters van de bij FNV aangesloten bonden, half september akkoord was gegaan met het pensioenakkoord.

De twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, hadden hier grote bezwaren tegen. Door de stemverhoudingen in de federatie kwam het er echter toch door. Bondgenoten en Abvakabo zegden als reactie het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius op.

Om de problemen op te lossen vroegen de twee bonden eind september een verkenner aan te stellen. Sinds oktober zijn Eerste Kamerlid Noten en ex-topbankier Wijffels aangesteld om te bemiddelen in het conflict.

Volgens Wijffels liggen de problemen binnen de FNV veel dieper dan alleen een conflict over een pensioenakkoord. "De problemen hadden ook kunnen ontstaan op andere dossiers." Zo laat het inspelen op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt te wensen over, zegt hij.

De nieuwe vakbond moet volgens Wijffels en Noten dichterbij het werk en dus de leden worden georganiseerd en krijgt de werktitel de Nieuwe Vakbeweging mee. Ook vakbonden die op dit moment geen lid zijn van de FNV en verenigingen die zich richten op jongeren, uitkeringsgerechtigden en ouderen mogen toetreden.

De voorzitters van de federatie hebben het advies van Wijffels en Noten unaniem overgenomen en gaan hun leden oproepen er aan mee te werken. In het voorjaar van 2012 komt er een oprichtingscongres.

Een in te stellen commissie van kwartiermakers moet verder invulling gaan geven aan het plan. PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma is gevraagd als een van hen op te treden. Zij denkt hier nog over na.

Nederlander met 3300 kilo hasj op jacht gepakt

De Spaanse politie heeft donderdag op een jacht een Nederlander aangehouden die 3320 kilo hasj aan boord had. Hij maakte volgens de politie deel uit van een bende drugssmokkelaars. Twee Spanjaarden en een Colombiaan werden ook gearresteerd, meldt de politie in Spanje.

De groep, die vanuit de havenstad Alicante opereerde, organiseerde het transport van drugs vanuit Marokko naar Spanje. Zij gebruikte hiervoor een jacht van dertien meter lang ter waarde van twee miljoen euro. De verdachten deden het voorkomen of het om toeristische boottochtjes ging.

De bende werd al sinds september door de politie in de gaten gehouden. De Nederlander fungeerde volgens de politie als rechterhand van de Colombiaan. Volgens recente cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Spanje 221 Nederlanders vast voor een drugsdelict.


Nederlander met 3300 kilo hasj op jacht gepakt (Foto: Novum)

Eerste marathonzege voor Vreugdenhil

Schaatser Frank Vreugdenhil heeft voor het eerst in zijn carrière een marathon gewonnen. De rijder van SOS-Kinderdorpen was in  Assen de sterkste van een kopgroep van acht.

Achter Vreugdenhil eindigde Joost Juffermans als tweede, de derde plaats was voor Ralf Zwitser. In het klassement van de KPN marathon competitie blijft leiding in handen van Rob Hadders.

Bij de dames ging de zege naar Mariska Huisman, die daarmee haar leidende positie in het klassement verstevigde. Foske Tamar van der Wal en Maria Sterk werden respectievelijk tweede en derde.

Nederland tweede op Junior Songfestival

Nederland is zaterdagavond tweede geworden op het Junior Eurovisie Songfestival. Rachel Traets (13) uit het Noord-Brabantse Wouw behaalde met het door haarzelf geschreven nummer Teenager 103 punten, vijf punten minder dan winnaar Georgië.

Aan de finale in de Armeense hoofdstad Jerevan deden 13 landen mee. In tegenstelling tot de finale van het Eurovisie Songfestival voor volwassenen was de puntenverdeling voor Nederland spannend. Enkele keren stond Nederland bovenaan. Buurland België gunde Rachel 12 punten.

Rachel won in oktober het Junior Songfestival in Nederland. Ze is afgelopen week samen met haar dansers afgereisd naar Armenië.

Volgend jaar vindt het Junior Eurovisie Songfestival in Nederland plaats, net als in 2007. Ralf Mackenbach won de show in 2009 met het nummer Click Clack.

Uitslag Ajax - Excelsior

Om 20.45 uur begon in de Amsterdam ArenA de wedstrijd tussen Ajax en Excelsior. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van deze wedstrijd.

AFC Ajax

4 - 1

Excelsior

11' Vertonghen
38' Vertonghen
63' Sulejmani(pen)
67' Lodeiro
   45' Maatsen 
 
 Rode kaart: , Scheimann (37) (Excelsior)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47.497
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Alderweireld
Vertonghen
Blind
Enoh (Ligeon/42)
Anita
Eriksen
Janssen
Sulejmani
Lodeiro (Klaassen/69)
Aissati (Ebecilio/46)
  De Ruiter
De Graaf
Nieveld
Smith
Scheimann
Jansen
Wattamaleo (De Vries/75)
Alberg (Lagouireh/70)
Vorthoren
Te Vrede
Maatsen (Mattheij/65)


Ajax speler Daley Blind in duel met Mitchell te Vrede van Excelsior. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen Eredivisie (03/12/2011)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.


NAC Breda speler Robbert Schilder in duel met ADO Den Haag Speler Aleksandar Radosavlievic (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

3 - 0

NAC Breda

 34' Vicento 
 66' Toornstra
 85' Höcher
   
 
 Gele kaart: Chery, (ADO Den Haag), Lurling, (NAC Breda)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Delferiere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Visser
Supusepa
Luk ík
Immers
Radosavljevic
Toornstra
Chery (Mulders/89)
v.Duinen (Höcher/80)
Vicento (Boussaboun/61)
  Ten Rouwelaar
Janse
Botteghin
Luijckx
Gorter
Bonevacia (Bayram/62)
Gilissen
Schilder
Jozefzoon (Kolk/67)
Schalk (Lasnik/74)
Lurling

De Graafschap

1 - 2

Roda JC

 82' Rose
   46' Malki 
 65' Ramzi 
 
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.627
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
Jansen
Wormgoor
Meijer
v.d.Pavert (Fränkel/62)
De Leeuw (El Hassnaoui/51)
Rose
Breinburg (Kaak/83)
Kujala
Sreckovic
Poepon
  Kieszek
Monteyne
Biemans
Vukovic
Hempte
De Beule
Vormer
Donald (Pluim/75)
Ramzi
Malki (Broekhof/87)
Junker (Lebedynski/90 2)

Amstelvener met forse openstaande boete gepakt

Een 56-jarige man uit Amstelveen die nog een boete van dertigduizend euro open had staan is vrijdagavond op Schiphol aangehouden. Hij heeft de tienduizenden euro's na een nacht te hebben vastgezeten zaterdagmiddag betaald, meldt de marechaussee.

De boete was de man opgelegd omdat hij sociale premies niet had betaald. De man viel door de mand bij een grenscontrole. Na het betalen van de boete kon de man zijn weg vervolgen.

[Premier League] City wint ruim van Norwich

Manchester City blijft uitstekend presteren in de Premier League. De koploper was met 5-1 te sterk voor Norwich City. Sergio Aguero zette de thuisploeg na een half uur op voorsprong. Via Samir Nasri en Yaya Touré nam City na rust afstand. Steve Morison deed iets terug, maar het slotakkoord was voor Mario Balotelli en Adam Johnson.

De Citizens staan na veertien duels op 38 punten, acht meer dan Manchester United. De stadgenoot speelt later op zaterdag nog wel tegen Aston Villa.

Tottenham Hotspur neemt in ieder geval voor een paar uur de tweede plaats over van United. De ploeg van trainer Harry Redknapp won met 3-0 van Bolton Wanderers. De Spurs komen daardoor op 31 punten. Gareth Bale opende in de zevende minuut de score, Aaron Lennon en Jermain Defoe troffen in de tweede helft doel.

Arsenal boekte een ruime 4-0 uitzege bij Wigan Athletic. Robin van Persie nam twaalf minuten voor tijd de vierde treffer voor zijn rekening. De Gunners stonden via Mikel Arteta, Thomas Vermaelen en Gervinho al op een comfortabele voorsprong. Arsenal stijgt naar de vijfde positie met 26 punten.

Michel Vorm kreeg vier treffers om zijn oren tijdens de 4-2 nederlaag van Swansea City bij Blackburn Rovers. Yakubu nam alle doelpunten van de thuisploeg voor zijn rekening. Leroy Lita en Luke Moore scoorden voor Swansea. Queens Park Rangers en Bolton Wanderers hielden elkaar in evenwicht: 1-1.


Manchester City wint ruim van Norwich (Foto: Novum)

Uitslag FC Groningen - N.E.C. Nijmegen

FC Groningen en N.E.C. Nijmegen begonnen vanavond de tweede wedstrijd in de vijftiende speelronde van de Eredivisie. Hieronder vind je de bijbehorende uitslag en karakteristieken.


Genero Zeefuik krijgt een grote kans (Foto: Pro Shots)

FC Groningen

3 - 3

N.E.C. Nijmegen

 28' Texeira
56' Texeira
85' Texeira
   30' Ibrahim
 83' Platje
90+3' Platje
 
 Gele kaart: Ivens (FC Groningen), van der Velden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
van Loo
Hiariej
van Dijk
Ivens
Burnet
Bacuna
Holla (Kappelhof/76)
Andersson (Pedersen/84)
Sparv
Tadic
Texeira
  Babos
Will (Vadócz/80)
v.Eijden
Cmovs
Conboy
v.d.Velden (Foor/76)
Ibrahim
Schöne
Koolwijk (Platje/79)
Goossens
Zeefuik

Britse ex-militair cel in om neersteken jongen (10)

Een Britse oud-militair is tot een gevangenisstraf van achttien maanden veroordeeld omdat hij in maart 2010 een 10-jarig Afghaans jongetje met zijn bajonet neerstak. Dat deelde het Britse ministerie van defensie zaterdag mee.

Volgens aanklagers had de militair, Daniel Crook, een kater toen hij de jongen aanviel. Het slachtoffertje overleefde het voorval.

Crook werd ontslagen en voor de krijgsraad gebracht.

Nederlander gepakt voor doodrijden meisjes

Een 30-jarige Nederlander die in het Belgische Turnhout woont is zaterdag in het Brabantse Gilze opgepakt voor het doodrijden van een 16-jarig meisje en een 19-jarige vrouw in zijn woonplaats. De slachtoffers zaten op een bromfiets toen ze zaterdag rond 04.30 uur werden aangereden door een auto, melden Belgische media.

De slachtoffers komen uit Arendonk en Weelde. De automobilist ging er na het ongeval vandoor. De Nederlander werd rond 13.00 uur opgepakt in zijn ouderlijk huis. Hij zit in een Nederlandse cel. Het parket van Turnhout vraagt om zijn uitlevering.

Verzakking winkelcentrum Heerlen begonnen

De verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen is begonnen. Zaterdagmiddag is een kolom in het onveilige deel van het complex losgeslagen en is een gat van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep ontstaan. De vloer in kledingzaak Promiss is als gevolg hiervan omhooggekomen, meldt de gemeente Heerlen zaterdag.

Of de verzakking ervoor heeft gezorgd dat de grond nu stabiel is geworden, is nog onduidelijk. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat 't Loon inderdaad bestaat uit vier losse delen. Wel zijn de delen onder het parkeerdek door het asfalt met elkaar verbonden. Ook het parkeerdek is nu tot onveilig gebied verklaard.

De overige compartimenten met de veertig winkels en de flat bij het centrum zijn veilig. Wonen in de ontruimde flat bij het complex kan voorlopig echter niet omdat het gas en de stadsverwarming in het hele complex zijn afgesloten om extra risico's op bijvoorbeeld brand te voorkomen als de verzakking doorzet. Bewoners en ondernemers met winkels in het veilige deel, mogen vanaf zondag 10.00 uur spullen weghalen.

Het slopen van het onveilige deel is nu de verzakking is begonnen nog urgenter geworden, aldus de gemeente. De Vereniging van Eigenaren moet hiervoor een sloopplan opstellen. De gemeente gaat ervan uit dat de vereniging dat zo snel mogelijk gereed heeft.


Verzakking winkelcentrum Heerlen begonnen (Foto: Novum)

Räikkönen bezoekt fabriek Lotus Renault

Kimi Räikkönen heeft gisteren voor het eerst een bezoek gebracht aan de fabriek van Lotus Renault GP. De Fin tekende eerder deze week een contract bij het team dat in het Britse Enstone haar thuisbasis heeft. In de fabriek kreeg hij een rondleiding van teambaas Eric Boullier en -eigenaar Gerard Lopez.

"Dit was mijn eerste keer in Enstone. Het was erg leuk om de fabriek te zien. Ik kreeg een goed gevoel en voelde me erg relaxed. Ik heb niet veel kranten gelezen, maar er is nogal wat commotie over mijn terugkeer. Het geeft echter geen extra druk. Ik doe altijd mijn best en we zullen zien hoe het gaat," zei de wereldkampioen van 2007 die waarschijnlijk Vitaly Petrov als teamgenoot krijgt. De Rus heeft nog tot 10 december om op het aanbod in te gaan, iets wat hij lijkt te gaan doen.

Silva vreest voor einde carrière

Het is nog maar de vraag of Bruno Silva ooit nog op het voetbalveld zal staan. De verdediger van Ajax, die nog een contract tot het einde van het seizoen heeft, kent een aantal fysieke tegenvallers.

Zo heeft Silva in één van zijn schouders geen kraakbeen meer, waardoor hij voor de rest van zijn leven met pijn is opgezadeld. In een interview met een Uruguayaanse krant liet de verdediger weten rekening te houden met het feit dat hij nooit meer zal spelen.

"De kans dat ik ooit nog kan spelen zijn minimaal", aldus Silva in het bewuste vraaggesprek. "De artsen hebben gezegd dat ik waarschijnlijk nooit meer op professioneel niveau zal kunnen voetballen. Ik zal er hoe dan ook voor vechten."

Silva is overigens een echte pechvogel. Tijdens een operatie aan zijn schouder liep hij namelijk aan een zeer gevaarlijke infectie op. Hierdoor hielden zijn nieren er mee op, kwam hij in een rolstoel terecht en was hij korte tijd in levensgevaar.

Inmiddels is de 32-jarige verdediger aan de beterende hand, maar geeft hij ook aan 24 uur per dag verzorgd te worden en voortdurend pijn heeft.


Silva vreest voor einde carrière (Foto: Pro Shots)

Schaatsster E. de Vries twijfelt over toekomst

Elma de Vries twijfelt aan haar toekomst als schaatsster. Zo moest ze noodgedwongen een streep door haar planning bij het langebaanschaatsen trekken.

De Vries miste aan het begin van het seizoen het NK afstanden, vanwege een blessure aan haar bovenbeen. Van deze kwetsuur is ze imiddels hersteld, maar ze krijgt de slag niet te pakken. "Ik heb hard getraind, maar kan dat nog niet overbrengen op het ijs", liet ze weten.

"Conditioneel en qua kracht zit het wel goed, maar het lukt me niet om dat op schaatsen over te brengen. Erg frustrerend. Ik ga nu de tijd nemen om weer lekker te schaatsen en dan komen de goede tijden vanzelf weer."

[Bundesliga] Bayern München herovert koppositie

Bayern München is weer koploper in de Bundesliga. De Zuid-Duitsers wonnen zaterdag met 4-1 van nummer vier Werder Bremen. Arjen Robben en Franck Ribéry scoorden beiden twee doelpunten. Borussia Mönchengladbach en Borussia Dortmund speelden in een andere topper gelijk: 1-1. De twee clubs staan daardoor op dertig punten, een minder dan Bayern.

Bayern München had ruim een helft de handen vol aan Werder Bremen. De thuisploeg kwam weliswaar na 22 minuten op voorsprong via Ribéry, maar Markus Rosenberg maakte vlak na rust gelijk. Invaller Robben zette uit een strafschop Bayern weer op voorsprong en vervolgens voerden Ribéry en Robben de score verder op. Aaron Hunt van Werder kreeg in de 81e minuut rood.

Gladbach en Dortmund maakten er in Mönchengladbach een prachtige partij van. Voor rust nam titelverdediger Dortmund de voorsprong via een kopbal van Robert Lewandowski. In de tweede helft kwam de thuisploeg echter terug. Na een vlotte aanval was Mike Hanke met een afstandsschot trefzeker.


Bayern München herovert koppositie (Foto: Novum)

NAC Breda wacht op transfersom Amoah

Er dreigt wederom een grote financiële tegenvaller voor NAC Breda. De formatie van trainer John Karelse heeft bijna een half miljoen euro tegoed van de transfer van Matthew Amoah naar Mersin Idman Yurdu.

De Turkse formatie was met NAC Breda een regeling overeenkomen, waarin was afgesproken dat Mersin Idman Yurdu de totale transfersom in negen termijnen van 50.000 euro zou voldoen, maar tot op heden is er nog geen euro op de rekening van de Bredanaars overgemaakt.

Alle afspraken tussen beide partijen zijn op papier vastgelegd en er is ook nog een bankgarantie afgegeven. Toch vreest NAC Breda ervoor dat zij nooit iets van het geld zullen zien.

Ex Charlie Sheen weer opgepakt wegens drugsbezit

De ex-vrouw van Charlie Sheen is gearresteerd omdat zij in het bezit was van drugs. Brooke Mueller werd vrijdag in Aspen opgepakt toen zij cocaïne bij zich had, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De 34-jarige belandde in 2001 ook al achter de tralies wegens drugsbezit.

Mueller zou ook zijn aangehouden omdat ze iemand heeft mishandeld. De ex van Sheen werd vrijdagochtend weer vrijgelaten nadat ze elfduizend dollar aan borg had betaald. Meer details rond de aanhouding zijn niet bekend.

Charlie Sheen en Brooke Mueller trouwden in mei 2008, een jaar later werd hun tweeling geboren. De acteur werd in 2009 gearresteerd, nadat Mueller aangifte had gedaan van huiselijk geweld. In mei kwam definitief een einde aan hun huwelijk. Mueller liet zich meerdere keren opnemen in een afkickkliniek wegens alcohol- en drugsproblemen.

Argentijnen heersen in dubbelspel Davis Cup

Argentinië heeft de spanning weer teruggebracht in de Davis Cupfinale. In Sevilla wonnen Eduardo Schwank en David Nalbandian het dubbelspel met 6-4, 6-2 en 6-3 van de Spanjaarden Feliciano Lopez en Fernando Verdasco. De stand in de eindstrijd van het landentoernooi is na drie wedstrijden 2-1 in het voordeel van Spanje.

Nalbandian en Schwank lieten al vroeg in de wedstrijd zien een veel beter samenspelend duo te zijn dan de Spanjaarden. In de vijfde game kregen de Argentijnen de eerste breakpunten en benutten die kans meteen. In de openingsgame van de tweede set sloegen de bezoekers weer toe en via nog een break werd het zelfs 4-0 voordat Lopez en Verdasco op het scorebord kwamen.

Ook in het derde bedrijf was het meteen raak. In de zesde game waren er nog wel kansen voor Spanje om in de set te blijven, maar Nalbandian en Schwank hielden stand. Op 5-3 serveerden Lopez en Verdasco om in de wedstrijd te blijven, maar kregen ze een breakpunt tegen. Dat eerste matchpunt was vervolgens meteen raak.

Zondag is het aan Juan Martin del Potro om de Argentijnse droom in leven te houden. De nummer één van de bezoekers, die vrijdag in een zinderende vijfsetter het onderspit delfde tegen David Ferrer, treft dan Rafael Nadal. De eventuele vijfde partij gaat tussen Ferrer en Juan Monaco.

NFS: Hot Pursuit verkocht met verlopen online codes

Op het forum van NeoGAF verschijnen steeds meer berichten van gamers die niet online kunnen met hun gloednieuwe exemplaar van Need for Speed: Hot Pursuit. De reden is dat de code om online te kunnen spelen al verlopen zou zijn.

Dit zou wellicht aan het systeem kunnen liggen, maar volgens een woordvoerder van Sony is dit niet het geval. "The system doesn't flush out older codes. Any code with an expiration date is defined by the publisher." 

De uitgever kan dus zelf beslissen om online codes te laten verlopen en na welk tijdsbestek dit dan gebeurt. Dit houdt in dat games die al een tijdje in de winkel liggen dus zo'n verlopen code kunnen bevatten, waardoor gamers het spel niet online kunnen spelen. Op het forum van EA zijn ook al de nodige klachten ingediend omtrent het niet online kunnen spelen van Hot Pursuit. EA heeft nog niet officieel gereageerd op dit probleem.

Nederlander wil vlag pikken voor verloren WK-finale

Een 25-jarige Nederlandse uitwisselingsstudent is donderdagnacht in Granada aangehouden toen hij uit wraak voor de verloren WK-voetbalfinale probeerde een grote Spaanse vlag te stelen. Dat melden Spaanse media.

De politie zag rond 01.00 uur via beveiligingscamera's dat de student probeerde de vlag van dertig vierkante meter mee te nemen van een centraal punt in de stad. Toen de politie de student in de kraag greep, verklaarde hij dat het een wraakactie was voor verloren finale van het WK-voetbal vorig jaar in Zuid-Afrika.

Nederland verloor toen met 0-1 van Spanje. De Nederlandse student komt er waarschijnlijk met een lichte straf vanaf.

De vlag was twee jaar geleden ook al het doelwit van dieven.

Diepvriesdief opnieuw in kraag gevat

De politie in Harderwijk heeft de man die eind oktober werd gepakt met een lading gestolen vlees op zak, opnieuw aangehouden. De 39-jarige diepvriesdief werd zaterdagochtend gearresteerd toen hij met gehakt, kipnuggets en kippenbouten over straat liep. Ook had hij een kratje bier bij zich.

Agenten troffen hem in de wijk Drielanden aan. De politie had een melding gekregen dat hij bij diverse woningen naar binnen gluurde. De man is een bekende van de politie. Hij werd al eerder aangehouden voor inbraken in vriezers. In oktober had hij onder meer pangafilet, shoarma, zalmfilet en kipburgers gestolen.

Het is nog een raadsel waar het vlees vandaan komt. De politie roept bewoners van de wijk op om in hun vriezer te kijken of ze iets missen.

'Nederlanders zwaargewond bij ongeluk Argentinië'

Twee Nederlanders zijn donderdag zwaargewond geraakt bij een ongeluk in het noorden van Argentinië. De 42-jarige man en de 27-jarige vrouw zijn opgenomen in een ziekenhuis en zijn buiten levensgevaar, melden Argentijnse media.

Het ongeluk gebeurde aan het einde van de middag op ongeveer 45 kilometer van de stad Chicoana in de noordelijke provincie Salta. De politie vermoedt dat de man, die de auto waarin de Nederlanders zaten bestuurde, de macht over het stuur verloor en verscheidene botsingen veroorzaakte. Uiteindelijk kwam de auto in de berm tot stilstand.

Passerende bestuurders alarmeerden de hulpdiensten.

Details South Park: The Game bekend

Waar we donderdag meldden dat er een South Park-game in de maak is, kunnen we vandaag de eerste details vrijgeven. Een NeoGAF-lid heeft namelijk het januari-exemplaar van Game Informer binnengekregen en heeft de nodige informatie over South Park: The Game online gezet. Hieronder volgen dus de nodige spoilers, wil je die niet lezen dan doe je er goed aan om nu deze pagina te verlaten.

Dit zal de eerste game zijn waar South Park-makers Trey Parker en Matt Stone zich actief mee bemoeien. Zoals al eerder bekend gemaakt hebben zij het script en alle dialogen voor de game geschreven. De 2D-stijl die in de game te zien zal zijn is ook allemaal met de hand gemaakt zoals in de show.

De game zal een RPG zijn, waarbij de speler een nieuw kind in South Park speelt. Dit karakter is volledig naar wens aan te passen en heeft een smartphone welke als menu zal functioneren. Tevens zal er een 'Facebook-achtige' app op de smartphone zitten waarmee je kunt bijhouden hoeveel vrienden je al gemaakt hebt en hoe goed je relatie is met deze vrienden en vriendengroepen. Vrienden maken zal een groot onderdeel van de game zijn. Als nieuweling is het hoofddoel om geaccepteerd te worden.

Er zijn vijf klassen waar de speler uit kan kiezen: adventurer, paladin, rogue, wizard en een vijfde die nog niet bekend is gemaakt maar klaarblijkelijk door Cartman verzonnen is. Cartman zal de speler ook ondersteunen tijdens zijn klasse-keuze.

De gevechten zullen vergelijkbaar zijn met de gevechten van bijvoorbeeld Paper Mario. Als de speler eerst het gevecht aangaat zal hij eerst mogen aanvallen en andersom. Spelers drukken op een knop om aan te vallen, waarbij vaker drukken leidt tot meerdere aanvallen en timing van belang is om tegenaanvallen te verdedigen en minder schade op te lopen. Net als bij Final Fantasy-games zullen gevechten vanaf de zijkant gepresenteerd worden. In de Game Informer is te zien dat de speler samen met een ander karakter (Cartman, Kyle of Butters) tegen tot wel vijf vijanden vecht (meisjes, roodharigen, hippies, fantasiefiguren of goths). Alle vijanden zullen zichtbaar zijn op de map. Het wapen-systeem zal hetzelfde principe hebben als het Final Fantasy-materia systeem, maar niemand die betrokken is bij de game kan daar nog iets over zeggen.

Uiteraard zullen er de nodige collectibles te vinden zijn in de game, zoals Chinpokomon poppen en tijdschriften. Er zullen verschillende Chinpokomon poppen te vinden zijn die, net als in de serie, super speelgoed nummer één zijn en de jongens gelukkige gevoelens geven.

De humor van de game zal een knipoog zijn naar alle games die de makers in het verleden gespeeld hebben. Het zal echter meer indirect zijn en niet zo open en bloot satirisch als in de serie. South Park: The Game zal elementen bevatten van games die Parker en Stone zelf graag spelen. Voor Parker zijn dit RPG's als Oblivion, waar Stone meer is van de open wereld-games als Grand Theft Auto en Red Dead Redemption. Maar bovenal zal South Park: The Game een RPG zijn die niet te lineair overkomt.

South Park: The Game staat gepland voor de tweede helft van 2012 en zal uitkomen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Voor nog meer informatie verwijs ik je graag door naar het bronartikel.

sp (geschaalde kopie)

Pc-versie Battlefield 3 krijgt patch

Aanstaande dinsdag is een grote Battlefield 3-dag. De PS3-versie mag exclusief een week lang de Back to Karkand-DLC spelen maar die dag komt ook een grote pc-patch. De patch van 2GB zal vanaf aanstaande dinsdag te downloaden zijn om 09:00.

Bekijk hieronder het officiële bericht met de volledige patchnotes.

Hi all,

We will release an update to the PC version of BF3 on Dec 6th -- that is, Tuesday morning around 8AM GMT next week. This coincides with an upgrade of many of our central systems which will be down for some hours starting around that time.

It will be both a client update -- approximately 2GB in size -- and a server update.

The client/server combination will be incompatible with older clients/servers. All players will be prompted to download the update once it has been released. All RSP companies will begin upgrading their servers at the same time.

The client update is large because it contains most of the content for Back to Karkand. This is not ideal, so we aim to make potential DLC content in the future as optional downloads.

Bugfixes
Fixed a problem with spawn timer now showing blue border on startup and lost spawn point
Fixed a problem where player who joined queuing on End of round got spawn screen stuck on screen, but unable to do anything with it untill next round loaded
Fixed a problem where camera would change to 3rd person on killcam when killcam was turned off in server settings
Fixed stat references on several dogtags
Fixed for surveillance ribbon not counting TUGS
Fixed a missing combat area lines on the minimap for Grand Bazaar conquest small
Moved a tank spawn in US base on Caspian Border so it would not be destroyed by a falling tree
Fixed a problem where placing C4 with the russians soldier was playing US faction VO
Fixed a problem where TV guided missiles could be shot into its own helicopter and destroy it
Fixed a problem when attempting to fire lock on weapons without a target
Tweaked the chat, it should now be a bit easier to read
Fixed several vehicles that did not properly shoot rockets and guns towards their predictive sights
Fixed the G17 Supressed Laser not working properly
Added alternate HUD colors to help colorblinds
Added a network interpolation setting. This allows users with good bandwidth reduce latency, but might increase some stuttering. The user can find what works best for his connection by tweaking the slider.
Increased the Spawn protection radius on TDM
Fixed a problem with smoke on land vehicles, Missiles should now miss more often
Fixed a problem where users could end up with IRNV scope in any vehicle
Fixed a problem where player dies if vaulting over a ledge and into water while sprinting
Fixed several crashes and increased general stability
Fixed a problem where the user was unable to revive two players that have the bodies one over the other
Fixed so you can assign an axis and use as a digital input. This makes it possible for the player (on pc) to assign one of the sticks on a gameped to be used for throttle/brake.
Fixed a problem with the Kill camera acting up when suiciding from parachute
Fixed air radar was showing to much. now lasertagged, heatsignature above threshold, enemy missiles and capture points are only visible on air radar
Fixed a problem where the game would enter a technical hang if the user pressed pause menu and tilde at the same time
Fixed a problem where you could get green flashes on screen
You can now reassign cycle weapons
Fixed so the weapon zooms automatically after bipod deploy is gone when using zoom toggle
Fixed a problem where the parachute would stay stuck in air if the owner was killed

Balance Tweaks
Fixed several weapons so they are properly suppressed and hide the player on the minimap when fired.
Tweaked Tactical Light so it is not as blinding over longer ranges.
Tweaked the IRNV scope so it is limited to usage only at close range.
Reduced heat masking effectiveness of Spec Ops Camo.
Fixed a bug where Ammo spec would give additional 40mm grenades instead of Frag spec.
Increased the number of additional 40mm grenades from Frag spec.
Fixed so AT mines only live for 20 seconds after a player dies to prevent infinite mines. (We want to make a different fix in the future, it’s in JIRA).
Increased the Time to Live on sniper caliber rounds to allow extreme distance shots.
Fixed several weapon descriptions, calibers, and fire rates. The weapons themselves have not changed.
Fixed so the M9 and MP443 pistol can be equipped by the opposing faction when it is unlocked at 100 kills.
Fixed Laser Guided Missiles missing their targets if the target is moving too fast.
Reduced the effectiveness of Stealth on Air Vehicles.
Reduced the effectiveness of Beam Scanning for Jets.
Reduced the damage done to Armored Vehicles and Infantry from AA guns.
Increased the damage RPGs and Tank shells do to AA vehicles.
Slightly decreased the accuracy for all weapons on fully automatic, burst fire is now preferable at mid to long range.
Increased the effective accuracy of long bursts for LMGs when using a bipod.
Slightly increased the range of the 44magnum bullets.
Increased the close range damage of 4.6x30mm and 5.7x28mm bullets.
Increased the reload time of the Mortar from 3.5sec to 4.8sec and increased the time it takes before a shell hits the ground.
Reduced the aimed accuracy bonus given by a Suppressor for the MP7, P90, PP2000, PP-19, and UMP45.
Increased the range and FOV for designating targets with the SOFLAM and vehicle Laser Designators.
Decreased the effectiveness of 12g FRAG ammo when equipped on semi-automatic and automatic shotguns.
Slightly Increased the power of Fighter Jet Cannons against all vehicle targets, especially Helicopters.
Decreased the power of Miniguns against Jets and Helicopters.
Increased the power of Stingers against Jets.
Flares reload times for Jets and Helicopter Gunners have been increased.
Tweaked the AN94 so its burst fire better conveys the real world advantage offered by this weapon.
Added Single Shot to the AN94 as an available fire mode.
Slightly increased the recoil on the M416 and removed the Burst Fire mode (this weapon incorrectly had burst fire, which was not authentic).
Tweaked the spawns for TDM on Kharg Island, Grand Bazaar, Caspian Border, Seine Crossing, Operation Firestorm, Damavand Peak and Noshahar Canals
Moved a tank spawn in US base on Caspian Border so it would not be destroyed by a falling tree
Tweaked the Gas station Capture area on Conquest on Caspian Border
Tweaked the max vehicle height on Noshahar Canals

Min player requirements
Also, it will once again be possible to reduce the number of players required to start a round to 1 both in ranked and unranked mode. We changed it back after getting a lot of negative feedback from both individuals and the RSP companies.

Our plan is to introduce a warm-up mode, where players can move about and play the game, but with scoring disabled; then, when the number of players goes above the threshold -- that's when the real round starts.

[Premier League] Chelsea rekent af met Newcastle

Chelsea heeft een belangrijke overwinning op Newcastle United geboekt. De Londenaren waren met 3-0 te sterk door doelpunten van Didier Drogba, Salomon Kalou en Daniel Sturridge. Tim Krul stopte een penalty voor de thuisploeg, dat Chelsea ziet passeren op de ranglijst. De Blues staan derde met 28 punten, twee meer dan Newcastle.

Newcastle leek voor eigen publiek al snel in de problemen te komen. Sturridge werd na een klein kwartier aangetikt in het zestienmetergebied en kreeg een strafschop. Frank Lampard nam plaats achter de bal, maar Krul hield zijn ploeg op de been. Sturridge leek de Nederlandse doelman daarna wel te verschalken. Ditmaal stond evenwel de paal in de weg.

Aan de andere kant was Demba Ba dichtbij een doelpunt met een hakbal. De aanvaller uit Senegal trof met een kopbal ook nog de paal voor Newcastle, maar toch was het Chelsea dat op voorsprong kwam. Uit een voorzet van Juan Manuel Mata kopte Drogba raak. Kort na rust schoot Drogba van dichtbij naast.

Demba Ba bleef met een kopbal op de lat de gevaarlijkste man aan de zijde van Newcastle. In de tegenaanval redde Krul vervolgens weer knap. Shola Ameobi raakte ook de lat voor Newcastle, maar Chelsea gooide het duel in de slotfase op slot. Kalou en Sturridge wisten Krul in de 89e en 92e minuut te passeren.


Chelsea rekent af met Newcastle (Foto: Novum)

'Assassin's Creed-games maak je niet in één jaar'

De afgelopen drie jaar is er jaarlijks een Assassin's Creed-game uitgekomen en in 2012 zal dit weer gebeuren. Dit betekent niet dat elke game maar een jaar in ontwikkeling is geeft Tony Key, Ubisoft senior VP of sales and marketing, aan in een interview.

Key geeft aan dat de games nooit in één jaar gemaakt zijn en dat mensen niet moeten vergeten dat er heel veel mensen aan de serie werken. Alleen al in de Montreal-studio van Ubisoft werken 2000 man, alhoewel niet allemaal aan de game-serie, maar de meesten wel. Daarnaast werken ander studio's over de hele wereld mee aan de game.

Key geeft aan dat het moeilijk is mensen te overtuigen dat de games echt niet in één jaar uitkomen en hoopt dat dit mensen niet tegenhoud om de game te kopen.

Key geeft in hetzelfde interview ook aan dat ze nog wel even door kunnen gaan met de games vanwege de mogelijkheden in de verhalen. Met Revelations is het verhaal van Altaïr en Ezio afgerond en kunnen ze wat anders opstarten. Lees het volledige interview hier.

[WB] Bergsma klopt Kramer op 10 kilometer

Jorrit Bergsma heeft in Heerenveen met groot vertoon van macht de wereldbekerwedstrijd op de tien kilometer op zijn naam geschreven. De Fries verpulverde in Thialf met een tijd van 12.50,33 zijn persoonlijk record en bleef hiermee zijn BAM-ploeggenoten Bob de Jong en Bob de Vries ruim voor.

Het spektakel zat in de slotrit toen Bergsma het op moest nemen tegen Sven Kramer. Kramer nam aanvankelijk het inititatief maar zag na vier kilometer Bergsma langszij komen, waarna het licht bij de TVM-rijder uit ging. Kramer schaatste de wedstrijd rustig uit en kwam in 13.15,46 (negende plaats) over de streep waarmee hij voor het eerst sinds 2005 weer in een rechtstreeks duel op de lange afstanden geklopt was. Destijds was het de Noor Øystein Grødum, dit keer was het Bergsma die bovendien in Thialf slechts een halve seconde boven het baanrecord van Kramer bleef.

Een rit hiervoor had De Jong revanche genomen op de tegenvallende vijf kilometer in Astana door met 12.55,11 een zeer goede race op de tien kilometer af te leveren. Eerder in het programma klokte Bob de Vries al 13.03,41 waarmee hij Håvard Bøkko (13.05,55) en Douwe de Vries (13.08,32) voorbleef.

Jorrit Bergsma
Bergsma klopt Kramer op 10 kilometer (Foto: Pro Shots)

Zwaargewonde bij steekpartij in Zwolle

Een 21-jarige man uit IJsselmuiden is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een steekpartij in Zwolle. Een nog onbekende man stak hem in zijn buik en borst, meldt de politie zaterdag.

De steekpartij vond omstreeks 19.00 uur plaats. Het slachtoffer werd aangetroffen op de Melkmarkt en is naar een ziekenhuis gebracht. Waarom en waar het slachtoffer exact is neergestoken, is nog onduidelijk. Voor het onderzoek naar het steekincident werden de Voorstraat, de Melkmarkt, de Tijlspassage en de Melkmarktsteeg anderhalf uur afgesloten.

Anelka en Alex mogen weg bij Chelsea

Nicolas Anelka en Alex mogen in de winterstop weg bij Chelsea. Dat heeft trainer Andre Villas-Boas van de Londense club zaterdag bevestigd. Zowel aanvaller Anelka als verdediger Alex diende een transferverzoek in en Chelsea willigde dat in. Beiden kunnen lang niet altijd op een basisplaats rekenen dit seizoen.

Over het vertrek van Anelka wordt al langere tijd gespeculeerd in Engeland. De Fransman werd in verband gebracht met onder meer Tottenham Hotspur en Paris Saint Germain. De 32-jarige spits speelde al twee keer eerder voor PSG, waar hij zijn carrière begon en in 2000 voor anderhalf seizoen terugkeerde. Bij Chelsea is hij aan zijn vijfde seizoen bezig.

Oud-PSV'er Alex speelt sinds 2007 voor Chelsea. In zijn eerste twee seizoenen kon de Braziliaan, die tijdens zijn drie jaar in Eindhoven de verdediging aanvoerde, nog op basisplaatsen rekenen. Vanaf het seizoen 2009-2010 werd hij echter steeds vaker op de bank of de tribune geposteerd.


Anelka en Alex mogen weg bij Chelsea (Foto: Novum)

Meer onverwacht bezoek kinderdagverblijven GGD Amsterdam

De Amsterdamse GGD heeft het afgelopen jaar fors meer onaangekondigde bezoeken gebracht aan kinderdagverblijven. Kondigde de GGD twee jaar geleden vooraf altijd aan dat een inspectie zou plaatsvinden, nu gebeurt dat nog in vijftig procent van de gevallen, meldt de gemeente Amsterdam zaterdag.

Het afleggen van meer onaangekondigde bezoeken was een van de aanbevelingen van de commissie-Gunning, die de Amsterdamse zedenzaak onderzocht. In april bracht de commissie een rapport naar buiten, waaruit bleek dat kinderdagverblijven, overheidsinstanties en andere partijen die betrokken waren bij de zedenzaak allemaal steken hebben laten vallen.

De commissie deed 77 aanbevelingen. De gemeente stelt zaterdag dat binnen een jaar na het bekendworden van de Amsterdamse zedenzaak alle aanbevelingen worden uitgevoerd.

Veel van de aanbevelingen waren gericht op het verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid in de kinderopvang. Naar aanleiding van het rapport wordt de toezicht en handhaving op de kinderopvang per 1 januari bij een stedelijk bureau handhaving ondergebracht. Ook wordt de capaciteit voor toezicht en handhaving uitgebreid. Verder vindt er een strengere selectie plaats op ondernemers die een kinderdagverblijf willen beginnen.

Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak is Robert M., die wordt vervolgd voor ontucht en het seksueel misbruiken van 52 jongens en vijftien meisjes. Hij bekende eerder 87 kinderen te hebben misbruikt, onder meer tijdens zijn werk bij kinderdagverblijf 't Hofnarretje. Diverse ouders hebben gevraagd hun kind buiten de rechtszaak te houden.

'Alan Wake doet het beter dan gedacht'

Volgens een bron dicht bij de website van IndustryGamers ligt het aantal verkochte stuks van Alan Wake veel hoger dan eerder gedacht. Volgens de bron noemt Microsoft niet het aantal digitale stuks die de game verkocht heeft, zo'n 900.000.

Tel bij deze 900.000 zo'n 330.000 retailstuks op en dan ook nog eens zo'n 170.000 voor de game die gebundeld was bij de Xbox 360 eerder dit jaar en het totaal ligt al snel rond de 1, 4 miljoen stuks verkocht. Microsoft geeft geen commentaar op de vraag waarom het grootste aantal cijfers niet wordt meegenomen in de telling. Remedy geeft aan de cijfers niet te mogen bespreken maar dat er wel meer aan de hand is.

Remedy denkt dat de 900.000 digitale stuks niet meegeteld zijn omdat het een van de eerste games was die digitaal te downloaden was op de Xbox 360. Remedy is momenteel bezig met een nieuwe Alan Wake-game die 10 december onthuld zal worden tijdens de Video Game Awards. De game komt uit voor Xbox Live Arcade.

F.E.A.R. 3-ontwikkelaar ontslaat 95% van zijn personeel

De ontwikkelaar van F.E.A.R. 3, Day 1 Studios, heeft 95% van zijn personeel moeten ontslaan nadat Konami zich heeft teruggetrokken uit een deal. De ontwikkelaar was voor Konami namelijk bezig met een reboot van de Silent Scope-serie waarvan de laatste game in 2002 uitkwam.

Day 1 Studios had hiernaast ook een kleiner project lopen waarmee ze nog steeds bezig zijn. Meer details, zoals waarom Konami zich teruggetrokken heeft,  worden aanstaande maandag verwacht als het weekend voorbij is.

Zwarte Piet overvalt 'pakjespiet'

In Leiden is een pakketbezorger overvallen door een man met een briljante vermomming. De overvaller was namelijk verkleed als Zwarte Piet.

Het slachtoffer werd door een van de daders bedreigd met een vuurwapen. Hierna moest hij een stukje meerijden. Vervolgens gooiden de overvallers de postpakketten over in een andere auto.

Zwarte Piet en zijn knechten gingen er hierna vandoor. De 'pakjespiet' bleef moederziel alleen achter. Het signamelent van een van de overvallers luidt: zwart hoofd, zwarte krullen en een kleurig pakje, voorzien van pofbroek.

'Koningin Beatrix treedt voorlopig niet af'

Koningin Beatrix treedt voorlopig niet af. Dat denkt goede bekende van het koninklijk huis Rein Jan Hoekstra althans. "Ik verwacht geen abdicatie", vertelt hij zaterdag in NRC Handelsblad.

Er gaan geruchten dat koningin Beatrix binnenkort haar troon afstaat aan kroonprins Willem-Alexander. "Een keer. Dat kan", denkt Hoekstra. "Maar het kan ook zijn dat het natuurlijk gebeurt. Het zou best nog eens heel lang kunnen duren."

De 73-jarige koningin Beatrix is sinds 30 april 1980 koningin van Nederland.

Onderzoek gevolgen instorten deel 't Loon

De gemeente Heerlen verwacht aan het eind van zaterdagmiddag meer duidelijkheid te hebben over de vraag of instorting van een deel van winkelcentrum 't Loon invloed heeft op andere delen van het complex. Als hier meer over bekend is, mogen ondernemers en bewoners mogelijk spullen ophalen, meldt de gemeente.

Eerder deze week werd een deel van het complex gesloten vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Die zijn ontstaan doordat de grond waarop het complex staat instabiel is.

Donderdagavond werd het circa vijftig winkels tellende winkelcentrum in zijn geheel gesloten, omdat de ondergrond instabiel bleef en daarmee het instortingsgevaar van een deel van het centrum toenam. De gemeente liet vrijdagavond weten dat het deel van het winkelcentrum dat op instorten staat, wordt gesloopt. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In het deel dat wordt afgebroken staan tien winkels.

Vrijdagnacht werd besloten de flat bij het winkelcentrum te ontruimen. De bewoners zijn ondergebracht in een hotel. Tot nu toe werd steeds verondersteld dat de flat en het winkelcentrum los van elkaar stonden. Een spontane verzakking zou daarom geen effect hebben op de woontoren.

Volgens een deskundige van de Vereniging van Eigenaren is die scheiding echter niet gegarandeerd. Het hele complex is verdeeld in vier compartimenten, maar mogelijk kunnen veranderingen die in de loop der jaren zijn aangebracht hier verandering in hebben gebracht.

In totaal achttien appartementen van de twaalf verdiepingen tellende flat waren nog bewoond. De gemeente verwacht niet dat de woningen door de instorting onbewoonbaar worden, maar de bewoners mogen voorlopig niet terug naar huis voordat er meer zekerheid is over de situatie. Veel van de bewoners zijn ouderen, een aantal is hoogbejaard.

Gebouwen in de omgeving van het winkelcentrum zouden overigens geen risico lopen, omdat er geen enkele verbinding is.

'De Leeuw moet iets anders gaan doen'

Volgens Sonja Barend kan Paul de Leeuw beter pauze nemen en dan iets volledig anders gaan doen. Dit zei de tv-coryfee vrijdag in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door. Ze is weinig te spreken over De Leeuws nieuwe programma Pau!l.

Barend: "Ik zou het wel leuk vinden als hij iets heel anders ging doen. Ik zou het verrassend vinden als Paul met alles wat hij kan, en ik denk dat hij gewoon zou moeten durven om een jaar niets te doen. Nadenken en dan met iets terugkomen waar hij weer tien jaar mee vooruit kan."

Rick Nieman is het eens met de tv-vrouw: "Ik zat van de week te kijken en de eerste grap was dat er een grote zwarte meneer stond; en Paul riep: 'Hey, zwarte piet.' Mja. En dan moet je nog een uur. Weet je wel, dat is gewoon geen leuke grap, en zeker niet anno 2011. Dus ik vond het niet zo grappig."

De RTL-nieuwslezer vindt De Leeuw eigenlijk niet meer van deze tijd: "Maar is televisie misschien ook veranderd, het is 2011, dat wat gewoon leuk was in 1988 is misschien in 2011 niet meer leuk."


'De Leeuw moet iets anders gaan doen'

FOK!filmtip: Happy Feet

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...Happy Feet.

 Happy_Feet

Happy Feet speelt zich af in de wereld van de Keizerpinguins op Antarctica. Keizerpinguins kunnen namelijk prachtig zingen om hun partners naar zich toe te lokken. Helaas gaat dat niet op voor Mumble. Waar Mumble zingt smelt het ijs zwemmen de soortgenoten van Morgan gillend weg richting dolfinarium en willen de dames Keizerpenguin al helemaal niks van hem weten. Totdat Mumble ontdekt dat hij een andere gave heeft. Tapdansen.

Happy Feet is een zeer leuke animatiefilm van George Miller en Warren Coleman. In de film uit 2006 horen we de stemmen van onder meer Robin Williams, Elijah Wood, Brittany Murphy, Hugh Jackman en Nicole Kidman. De film is opgedragen aan Steve Irwin, die in deze film zijn laatste (stem)rol zou spelen.

Happy Feet is om 20:00 uur op SBS6.


Een voorproefje van de dantechniek van Mumble.

Familie Michael Jackson zet zinnen op handafdruk

De familie van Michael Jackson doet er alles aan om een hand- en voetafdruk van de King of Pop in handen te krijgen. Maar de man die het bijzondere stuk steen in zijn bezit heeft, slaat een bod van de familie van 25 duizend dollar af.

Andy Wilson kocht het stuk een aantal jaar geleden tijdens een veiling voor een zachte prijs. Naast de 25 duizend dollar, heeft de familie van de in 2009 overleden zanger aangeboden om het geld dat de Jacksons verdienen aan de afdrukken te delen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ

Volgens de familie Jackson horen de afdrukken bij het erfgoed van Michael. Wilson laat weten dat hij 25 duizend dollar niet genoeg vindt en dat hij wacht tot er een beter bod komt.

Michael Jackson maakte de afdrukken in 1984 voor een tentoonstelling die geïnspireerd was door de Walk of Fame. Toen de expositie niet door ging, belandde het stuk steen in een stoffige kelder. Het stuk ging jaren later onder de hamer.

Ophef om naaktfoto Pakistaans model

Een Pakistaanse actrice en model heeft de woede van het conservatieve deel van haar vaderland over zich afgeroepen. De vrouw poseerde naakt in het mannenblad FHM met de afkorting van de Pakistaanse geheime dienst - ISI - op haar arm.

De foto van Veena Malik op de website van FHM India houdt de gemoederen op sociale media als Facebook en Twitter al sinds eerder deze week bezig. De foto staat op de cover van de editie van december van het tijdschrift.

In het verleden doorbrak Malik al vaker Pakistaanse religieuze en nationale taboes. Zij verwierf daarmee de zegen van Pakistaanse liberalen, maar riep tevens de toorn van haar conservatieve landgenoten over zich af.

De conservatieve geestelijke Maulana Abdul Qawi zei zaterdag tegen de zender Aaj TV dat Malik met haar poseren de 'schande over alle moslims' heeft afgeroepen. Blogger Umair Javed riep Pakistanen op Twitter daarentegen op om 'kopietjes te maken van de foto en deze te begraven in jullie achtertuin. Op deze manier zullen onze kleinkinderen weten dat er onder ons mensen waren die vrij waren!'.

Malik zelf liet in een reactie weten dat de gepubliceerde foto in strijd is met haar overeenkomst met FHM India. In een interview met tv-zender Pakistani Geo zei ze dat ze had ingestemd met het maken van een 'uitdagende, maar geen naaktfoto'. De hoofdredacteur van het blad zou haar hebben beloofd het grootste deel van de foto te bedekken met ISI-afkortingen.

De foto was bedoeld om de spot te drijven met de angst in India voor de Pakistaanse geheime dienst ISI. "Wat er ook (in India, red.) gebeurt, mensen zeggen dat de ISI erachter zit."

Malik zei juridische actie tegen FHM te overwegen, waarop Kabeer Sharma, hoofdredacteur van het tijdschrift, liet weten dat Malik overal mee heeft ingestemd. "Veena was erg opgetogen over het ISI-idee."


Ophef om naaktfoto Pakistaans model (Foto: Novum)

Wolter Kroes met schrik vrij na aanrijding

Wolter Kroes is met de schrik vrijgekomen na een auto-ongeluk op de snelweg. "We hebben zojuist een aanrijding gehad", liet de zanger vrijdagavond weten via Twitter. "Een groot dier tegen de voorkant van de auto. Onwijs wat een klap en wat een schade."

Kroes laat weten dat hij geen verwondingen heeft opgelopen. "Maar je schrikt je helemaal kapot. Vanuit het niets ineens frontaal op de auto. Totaal de voorkant kapot." De zanger is blij dat het goed is afgelopen en dat de schade aan de auto weer wordt hersteld.

De 42-jarige zanger vreest dat het dier dat voor de auto sprong de klap niet heeft overleefd. "We denken dat het een hondje was. We zijn hier echt ziek van."

O'Neill nieuwe coach Sunderland

Zaterdagochtend maakte Sunderland bekend dat Martin O'Neill de nieuwe hoofdcoach van de club is. Hij volgt hiermee Steve Bruce op. De 59-jarige oefenmeester zette zijn handtekening onder een driejarig contract.

Op de clubsite van Sunderland gaf O'Neill tekst en uitleg. "Het is een heel prettig gevoel om weer in het voetbal aan de slag te kunnen en om de coach van Sunderland te zijn. Het is groots moment voor mij."

"Ik heb gehoord hoe goed deze club was, maar nadat ik hier kwam en het stadion plus het trainingscomplex zag, hoefde niemand mij meer iets uit te leggen. Het is hier absoluut geweldig. Ik hoop dat ik Sunderland een zeer succesvolle periode kan bezorgen. Daarvoor ben ik hier naartoe gekomen en dat is de ambitie die mij drijft."

Ook voorzitter Ellis Short is tevreden met de komst van O'Neill. "Martin heeft een achtergrond als coach die voor deze club haast niet beter kan zijn. Hij heeft de afgelopen jaren ook bewezen dat hij een geslepen coach van topniveau is."

Nieuwe trainer tennisster Wozniacki

De Deense tennisster Caroline Wozniacki heeft een nieuwe coach, zo meldt de Deense krant Ekstra Bladet vandaag. Volgens het medium heeft Wozniacki haar vader Piotr ingeruild voor de Spanjaard Ricardo Sanchez.

Sanchez, voorheen coach van de Servische Jelena Jankovic, heeft de taak gekregen om de nummer één van de wereld aan haar eerste grandslamtitel te helpen. Voor Wozniacki, die nooit verder dan de halve finale kwam in een grandslam, is de Australian Open in januari 2012 de eerste mogelijkheid om een grandslam op haar palmares bij te schrijven.

[WB] Nesbitt klopt Wüst op 1.500 meter

Christine Nesbitt is in Heerenveen winnares geworden van de 1.500 meter. De Canadese bleef in een rechtstreeks duel Ireen Wüst voor.Nesbitt was met een tijd van 1.55,68 verreweg de snelste. Wüst eindigde met 1.57,15 op de tweede plaats.

De Russische Jekaterina Sjichova eindigde onverwacht als derde met 1.57,17. De andere Nederlanders kwamen niet tot topklasseringen. Linda de Vries, Diane Valkenburg, Marrit Leenstra werden respectievelijk tiende, elfde en twaalfde.

Blanc: "Engeland is favoriet in onze groep"

Laurent Blanc, bondscoach van Frankrijk, vindt groep D een redelijk moeilijke groep op het EK. Toch is hij blij dat Frankrijk niet bij groep B werd ingeloot. "Wat Denemarken is overkomen, had ook ons kunnen overkomen en dan zou het een moeilijk verhaal voor ons zijn geworden. We hadden ook in groep A terecht kunnen komen, wat een zeer open groep is", aldus Blanc tegenover L'Équipe

"Alvorens we de kwaliteiten van onze tegenstanders gaan evalueren, moeten we er ons van bewust zijn dat ook de Franse ploeg moet verbeteren en dat is waar ik me nu op focus. In juni speelden we al tegen Oekraïne en we zullen weer tegen Engeland spelen, maar deze keer in een andere context."

"Dan hebben we ook nog Zweden, dat fysiek sterk is en moeilijk om tegen te spelen. Voor mij is Engeland de favoriet, de andere ploegen moet erop hopen dat ze de volgende ronde halen. Alle nationale ploegen hebben dezelfde doelen: om bij de bovenste twee te eindigen en de volgende ronde te behalen."

Blanc is in ieder geval opgelucht dat hij in de groepsfase het niet op hoeft te nemen tegen de ploegen die in zijn ogen de drie sterkste teams van het toernooi zijn. "In de groepsfase zullen we het in ieder geval niet opnemen tegen de beste drie ploegen van het moment: Spanje, Nederland en Duitsland."

Professor Layton komt binnen op vijfde plaats

Professor Layton en de Melodie van het Spook is de enige nieuwe binnenkomer in de Nederlandse verkooptoptien. Het puzzelavontuur voor de Nintendo DS staat op de vijfde plaats. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het spel moet onder meer het dansspel Just Dance 3 en het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3, voor de vierde week op rij de nummer een, voor zich dulden. Het is de eerste keer sinds eind september dat een spel voor de Nintendo DS een plaats in de top tien weet te veroveren. Toen stond het rollenspel Pokémon White op de negende plaats.

Hoewel Nintendo het met Professor Layton goed doet, ziet de gamegigant twee andere spellen uit de eigen stal een vrije val maken. Het gaat om Super Mario 3D Land, dat zakt van de derde naar de zevende plaats en The Legend of Zelda: Skyward Sword dat van twee naar negen gaat.

01. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
02. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
03. Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Londen 2012 (Nintendo Wii)
04. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
05. Professor Layton en de Melodie van het Spook (Nintendo DS)
06. FIFA 12 (Playstation 3)
07. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
08. Assassin's Creed: Revelations (PlayStation 3)
09. The Legend of Zelda: Skyward Sword (Nintendo Wii)
10. Battlefield 3 (PlayStation 3)


Professor Layton komt binnen op vijfde plaats

Karelse wil Bayram behouden voor NAC

Ömer Bayram ontwikkelde zich stormachtig bij NAC, maar gaf aan weg te willen bij de Bredase club. Trainer John Karelse ziet hem het liefst nog even bij de club blijven. NAC onderhandelt momenteel met het Turkse Kayserispor over de 20-jarige Bayram. Karelse vindt het verstandiger als de aanvaller blijft.

"Ik betwijfel of het in het belang van Ömer is om weg te gaan. Voetballen is in zijn belang, dat geld komt later wel. En bovendien: bij ons wordt hij gewaardeerd en kan hij ook heel goed verdienen", zei hij tegen BN/De Stem.

"Als ik met een jonge jongen praat, moet het over voetbal gaan. Over de manier waarop een speler zich denkt te kunnen ontwikkelen. Nou, bij NAC kan Ömer zich ontwikkelen. Graag zelfs! De deur staat nog steeds voor hem open. We zien het allemaal geweldig in hem zitten."

Karelse denkt dat Bayram te veel met financiën bezig is. "Het is echt een leuk en goed ventje, maar hij heeft het nu alleen nog maar over geld. Zo lang hij er niet met zijn hoofd bij is, speelt hij niet. Zonde, die jongen wordt helemaal gek gemaakt door zijn omgeving."

Tweemansbob Van Calker net buiten top 10

Bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma hebben tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen een twaalfde plek behaald. De tweemansbob van de heren kwam in Igls in een tijd van 1.45,26, verdeeld over twee runs, over de streep.

Van Calker en Jansma misten op 0,06 seconde een plek bij de eerste tien. De Zwitserse winnaars, Beat Hefti en Thomas Lamparter, waren met hun tijd (1.44,24) een seconde sneller dan de Nederlanders.

Gamers kunnen abonnement nemen op Tetris

Gamers kunnen sinds vrijdag een abonnement nemen op het puzzelspel Tetris. Uitgever EA heeft een nieuwe versie van het klassieke puzzelspel gelanceerd voor de iPhone. Door een abonnement af te sluiten, krijgen spelers extra uitdagingen en verdienen ze meer punten voor de Tetris-wereldranglijst.

Het abonnement voor Tetris is opvallend omdat Apple vorige week nog een game-abonnement uit de online winkel verwijderde. Uitgever Big Fish wilde gamers met een abonnement toegang geven tot een collectie games. Waar het Big Fish-abonnement spelers toegang gaf tot verschillende games, biedt het Tetris-abonnement alleen voordelen in het spel zelf.

Het abonnement voor het puzzelspel kost 2,39 euro per maand of 23,99 euro voor een jaar. Spelers met een abonnement krijgen vijftien procent meer punten voor de verwijderde blokjes en verdienen vijftien procent meer Tetris-munten. Deze munten zijn ook tegen betaling verkrijgbaar. Ook de Tetris-munten kunnen worden gebruikt om nieuwe levels te krijgen.

Tetris voor de iPhone is niet de eerste versie van het puzzelspel voor mobiele telefoons. Electronic Arts heeft wereldwijd voor verschillende telefoons al 132 miljoen exemplaren van het puzzelspel verkocht. Voor de iPhone kost het spel tachtig cent.


Gamers kunnen abonnement nemen op Tetris

Gamestudio stopt met productie XCOM

Gamestudio 2K Australia werkt niet langer aan het schietspel XCOM. Moederbedrijf 2K Games heeft de gamestudio opdracht gegeven om te gaan werken aan Bioshock Infinite, een ander schietspel van de uitgever.

Dat schrijft het Amerikaanse gameweblog Kotaku. 2K Games benadrukt dat het nog altijd van plan is XCOM uit te geven.

Toch lijkt de game niet langer de hoogste prioriteit van de uitgever te hebben. In april vorig jaar werd bekend dat vier gamestudio's samenwerken aan het schietspel. Volgens 2K Games werkt nu alleen 2K Marin nog aan XCOM. De uitgever weigert bekend te maken hoeveel werknemers bezig zijn met het spel. Daarnaast is het spel uitgesteld, waardoor het op z'n vroegst in april op de markt komt.

XCOM is een schietspel waarin de speler het opneemt tegen een buitenaards organisme. De titel XCOM werd in 1993 al gebruikt voor een strategiegame. Het schietspel is gebaseerd op deze klassieker.


Gamestudio stopt met productie XCOM

Heerenveen zonder Assaidi tegen AZ

Oussama Assaidi moet de thuiswedstrijd van sc Heerenveen tegen koploper AZ aan zich voorbij laten gaan. De vleugelspeler heeft nog te veel last van zijn lies en onderrug. Assaidi leek het duel van zondag te halen, maar hij kreeg zaterdag op de training een terugslag.

Assaidi viel twee weken terug uit in het competitieduel met RKC Waalwijk. De Friezen konden vorige week tegen NAC Breda ook niet beschikken over de Marokkaan.

"Dat is een tegenvaller", laat trainer Ron Jans weten aan de Leeuwarder Courant. "Maar die wedstrijd gaat door en we gaan gewoon volle bak spelen." Rajiv van La Parra is opnieuw de vervanger van Assaidi.

[WB] Weer zege Yu, Van Riessen derde

Yu Jing heeft bij de Wereldbekerwedstrijden in Heerenveen ook de tweede 500 meter gewonnen. Laurine van Riessen eindigde knap als derde.

Yu won in een tijd van 37,67, waarmee ze slechts 0,07 seconde boven het baanrecord bleef. Het was voor de Chinese haar vierde zege dit seizoen op de 500 meter. Jenny Wolf eindigde op grote afstand als tweede. De Duitse reed een tijd van 38,19. Laurine van Riessen eindigde voor het eerst in haar carrière op het podium van de 500 meter. Ze was slechts één honderdste langzamer dan Wolf.

De andere Nederlanders stelden teleur in Thialf. Thijsje Oenema werd pas elfde, terwijl Margot Boer en Annette Gerritsen op de dertiende en veertiende plaats eindigden.

Gezondheid Sócrates fors achteruit

Het gaat niet goed met Sócrates, de voormalige Braziliaanse international die op de WK's van 1982 en 1986 actief was. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. Het is reeds derde keer dit jaar dat Sócrates in kritieke toestand in het hospitaal is opgenomen.

De 57-jarige oud-international ligt in het Albert Einstein-ziekenhuis te São Paolo, zaterdagochtend werd hij daar opgenomen vanwege een heftige darminfectie, zo meldde diverse Braziliaanse media. De voormalige middenvelder speelde tussen 1979 en 1986 zestig interlands voor De Goddelijke Kanaries. Hij speelde als professioneel voetballer slechts één seizoen in Europa. In het seizoen 1984/1985 kwam hij in de Serie A uit voor Fiorentina.

Gedurende zijn carrière studeerde hij medicijnen en werd hij arts, doorgaans een opmerkelijke prestatie voor een profvoetballer. Hij staat echter ook bekend als een zware roker en drinker, waaraan zijn huidige gezondheidsproblemen te wijten zijn.

Spelersbus VVV opgewacht door boze fans

VVV-Venlo werd in Almelo met 7-0 vernederd door Heracles. De supporters van de Limburgse club wilden bij thuiskomst van de spelers verhaal gaan halen. Dertig supporters van VVV hebben vrijdagnacht de selectie van hun club opgewacht bij thuishonk De Koel.

De boze aanhangers eisten van de spelers tekst en uitleg over de slechte prestatie tegen de Heraclieden. De Venlose club staat inmiddels onderaan de ranglijst van de Eredivisie. Rond 1.00 uur arriveerde de spelersbus bij stadion De Koel, waar de spelers een dertigtal fans aantroffen. De supporters gedroegen zich niet agressief, maar eisten dat de coach en de spelers met hun in gesprek zouden gaan. De selectie gaf gehoor aan de eisen van hun supporters.

Coach Glen De Boeck sprak de ontevreden supporters toe. Ook de spelers Wilko de Vogt, Bryan Linssen en Niels Fleuren gingen met de Venlose achterban in gesprek over de vernederende oorwassing die VVV tegen Heracles te verduren kreeg. 

VVV heeft evenals Excelsior niet meer dan zeven punten behaald. Laatstgenoemde heeft twee wedstrijden minder gespeeld, waardoor de Venlonaren onderaan de ranglijst staan.

[WB] Koskela wint 500 meter, Hospes derde

Pekka Koskela heeft bij de Wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de tweede 500 meter van het weekend gewonnen. Jesper Hospes eindigde verrassend op de derde plaats.

Koskela won in een tijd van 35,01. Als tweede eindigde de Japanner Joji Kato die één honderdste langzamer was dan de Fin. Hospes reed een tijd van 35,06, waardoor hij met twee tiende onder zijn persoonlijk record dook. Jan Smeekens, gisteren teleurstellend vijftiende, werd vandaag in 35,11 vijfde. Michel Mulder, gisteren winnaar in de B-groep, eindigde in 35,25 als achtste. Zijn broer Ronald Mulder reed 35,38 en werd daarmee elfde.

In het klassement van de wereldbeker gaat de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo, vandaag zesde, met 400 punten aan de leiding. Joji Kato is 373 punten tweede, Jan Smeekens is op de vierde plaats de beste Nederlander.


Jesper Hospes is tevreden met zijn derde plaats (Foto: Pro Shots)

'Foute gegevens Mauro irrelevant'

De foute gegevens die namens Mauro Manuel zijn aangeleverd voor zijn asielaanvraag, 'stellen helemaal niets voor' en het rumoer erom is 'een storm in een glas water'. Dit zegt Mauro's advocaat Marq Wijngaarden in reactie op de berichten over deze kwestie.

Volgens de raadsman zijn de fouten verklaarbaar en voor het overige 'totaal irrelevant' geweest voor de aanvraag. "De fouten zijn pas gebleken nadat Mauro zijn paspoort had gekregen voor de laatste aanvraag voor een verblijfsvergunning", aldus Wijngaarden zaterdag.

De fouten in het dossier van Mauro kwamen onlangs aan het licht. Het ging om een andere achternaam in zijn Angolese paspoort (de achternaam van zijn vader) en een foutieve geboortedatum. Volgens Wijngaarden wijkt de vermelde datum drie dagen af van de juiste.

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel is niet van plan Mauro de fouten aan te rekenen, liet hij vrijdag al weten.

'Foute gegevens Mauro irrelevant'
'Foute gegevens Mauro irrelevant' (Foto: ANP)

Twente wil geen fans mee naar Polen

FC Twente raadt de eigen supporters af om de uitwedstrijd tegen Wisla Krakau in de Europa League te bezoeken. De Tukkers hebben dreigementen ontvangen van supporters van de Poolse club. Er vindt ook geen kaartverkoop plaats voor het duel, dat woensdag 14 december wordt gespeeld.

De fans van Wisla zijn nog altijd boos omdat een aantal van hen tijdens de eerste wedstrijd tussen Twente en Wisla geen toegang kreeg tot de Grolsch Veste. Dat bleek later ten onrechte. Twente heeft de Polen een voorstel gedaan om de gedupeerde supporters te compenseren, maar daar is nog geen overeenstemming over bereikt.

"FC Twente vindt de dreigementen van dien aard dat zij geen verantwoordelijkheid kan nemen voor de veiligheid van de eigen supporters", reageert manager operationele zaken, Eugenio Porcu. "FC Twente betreurt deze situatie."

'Verhagen wilde Wilders bespioneren'

Maxime Verhagen wilde als minister van Buitenlandse Zaken de inlichtingendienst AIVD op PVV-leider Geert Wilders zetten om meer over zijn anti-Koranfilm Fitna te weten te komen. Dat blijkt volgens omroep Human uit een eigen reconstructie die maandagavond wordt uitgezonden.

Het idee was om via de AIVD of bewakers van Wilders te achterhalen wanneer de film zou uitkomen en wat daarin te zien was. Het kabinet maakte zich eind 2007 en begin 2008 grote zorgen over mogelijk heftige reacties uit met name de moslimwereld op de film. Volgens Human weigerde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst de AIVD in te zetten, omdat ze de dienst niet wilde inzetten om de handel en wandel van Tweede Kamerleden na te gaan.

Volgens de programmamakers, die zich baseren op twee anonieme bewindslieden uit het toenmalige kabinet-Balkenende IV, heeft Verhagen destijds ook geopperd de film uit voorzorg te verbieden. Hij zou hebben voorgesteld de landsadvocaat te laten onderzoeken of dat juridisch haalbaar was.

'Verhagen wilde Wilders bespioneren om Fitna'
'Verhagen wilde Wilders bespioneren om Fitna' (Foto: ANP)

Ocean Race-deelnemer Puma op weg naar Kaapstad

Volvo Ocean Race-deelnemer Puma is op weg naar Kaapstad. De Amerikaanse boot is door een transportschip opgehaald van het vulkanische eiland Tristan da Cunha. Het nam vijf uur in beslag om de Puma veilig aan boord van het schip te krijgen.

De mast van de Puma brak tijdens de eerste etappe af, waarna op de motoren koers werd gezet richting Tristan da Cunha.

De Puma komt waarschijnlijk op zes december aan in Kaapstad, waar vier dagen later de havenrace op het programma staat. De tweede etappe gaat 11 december van start. Dan wordt koers gezet naar Abu Dhabi.

Unnecessary English

“Welkom bij The Voice of Holland live! Na de blind auditions en de battles zijn er nog 24 voices over die gaan uitmaken wie zichzelf de opvolger van Ben Saunders mag noemen! Vandaag zien we team VanVelzen on stage, met Guy Barzily, Christopher Max, Wouter Vink, Paul Turner, Michelle Flemming en Sacha van Beek!” Het had maar zo de opening van Martijn Krabbé kunnen zijn bij de eerste liveshow van The Voice of Holland. Maar hoe Hollands klinkt die opening?

Saudisch rapport: vrouw achter stuur seksbeluster

Als het vrouwen wordt toegestaan om auto te rijden wordt het hun makkelijker gemaakt seks voor het huwelijk te hebben. Dat staat in een rapport van de Saudische academicus Kamal Subhi aan de Shura-raad, een adviesraad van de monarchie, zei de Saudische rechtenactivist Waleed Abu Alkhair zaterdag.

Het ultraconservatieve standpunt dat in het rapport wordt ingenomen wijst erop dat de druk op koning Abdullah wordt opgevoerd om niet te tornen aan het recht op autorijden, dat momenteel alleen voorbehouden is aan mannen. Volgens Subhi komt de Saudische traditie van maagdelijke bruiden anders in het geding.

Vrouwen in Saudi-Arabië hebben diverse malen protestacties gehouden om een einde te maken aan het autorijdverbod. De koning heeft al enkele hervormingen aangekondigd en staat toe dat vrouwen in de gemeenteraadsverkiezingen van 2015 hun stem ook mogen uitbrengen, maar het verbod op autorijden bestaat nog.

Sint wacht nat en stormachtig weekeinde

Sinterklaas gaat een nat en stormachtig sinterklaasweekeinde tegemoet. De goedheilig man moet rekening houden met veel buien en wind. Maandag kan er zelfs natte sneeuw vallen en is het plaatselijk glad. Dat voorspellen meteorologen van Weeronline.

"De Sint heeft het niet getroffen dit jaar", zegt een woordvoerder. "Het wordt de komende dagen vies herfstweer met veel buien."

Zaterdagavond is het voor een groot deel droog. Wel staat er een matige wind. Zondag neemt die wind wat af maar regent het overal. Ook wordt het met 5 tot 6 graden een paar graden kouder dan zaterdag. Op pakjesavond daalt de temperatuur nog verder. Op sommige plaatsen wordt het dan 2 of 3 graden met kans op natte sneeuw in het binnenland.

Volgens de woordvoerder kan dat plaatselijk wat gladheid veroorzaken, zeker op de daken. "Maar ik verwacht dat het paard van Sinterklaas daar wel tegen bestand is. Al kan ik een klein glijpartijtje van een Zwarte Piet niet uitsluiten."

De Sint kon bij zijn aankomst in Nederland nog zijn regenpak thuislaten. Onder een stralende zon kon Pakjesboot 12 toen zonder problemen aanmeren in de haven van Dordrecht.

Gouweleeuw: "Vergelijk mezelf met Pique"

Jeffrey Gouweleeuw breekt momenteel bij Heerenveen door als verdediger. Hij ziet zichzelf niet als een harde verdediger, maar meer voetballend.

Tegenover VI zegt de 20-jarige Gouweleeuw dat hij alles voetballend wil oplossen. "Ik ben nu eenmaal geen voetballer die het van harde tackles moet hebben. Ik ben juist sterk aan de bal en heb een goed overzicht. Ik vergelijk mezelf weleens met Gerard Piqué van Barcelona. Die maakt ook bijna geen overtredingen maar is voetballend wel heel sterk. Je kunt je afvragen in hoeverre overtredingen nodig zijn. Als je goed staat opgesteld, hoeft dat niet."

Hockeyers beginnen met zege aan Champions Trophy

De Nederlandse hockeyers zijn goed begonnen aan de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland. De ploeg van bondscoach Paul van Ass won het eerste duel met 2-0 van Zuid-Korea. Taeke Taekema opende na zeven minuten de score uit een strafcorner. Billy Bakker was een kwartier voor tijd trefzeker.

Nederland gaat door de overwinning aan de leiding in poule B. Duitsland won het andere groepsduel met 2-1 van Nieuw-Zeeland. Oranje neemt het zondag op tegen de Duitsers.

Drie zwemmers kwalificeren zich voor Spelen

Joeri Verlinden, Sebastian Verschuren en Femke Heemskerk hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Londen. De zwemmers toonden op het open NK in Eindhoven vormbehoud. De 23-jarige Verlinden stopte de klok op de 100 meter vlinderslag op 52,70 seconden, de limiet lag tweehonderdste hoger.

De 23-jarige Verschuren kwam op de 200 meter vrij tot een tijd van 1.47,69. Hij bleef daarmee ruim onder de norm van 1.48,49. Femke Heemskerk wist ook een Olympisch ticket af te dwingen. Zij noteerde op de 200 meter vrij 1.58,91, terwijl de limiet op 1.58,98 stond.

Zeven zwemmers hebben inmiddels voldaan aan de eisen voor deelname aan de Spelen van volgend jaar. Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis en Marleen Veldhuis toonden eerder vormbehoud. Op iedere afstand zijn twee startbewijzen te verdienen.

Occupy-Eindhoven verhuisd

De actievoerders van Occupy-beweging in Eindhoven hebben zaterdag het plaatselijk Prins Claus plein verlaten. Dat liet een woordvoerder van de gemeente weten.

Een deel van de demonstranten is neergestreken op een parkeerterrein aan de Stationsweg. Dat was door de gemeente als alternatief aangewezen. Waar de rest is gebleven wist de woordvoerder van de gemeente niet.

De rechter bepaalde vrijdag in een kort geding dat de demonstranten moesten verhuizen. Het geding was aangespannen door de actievoerders die op het plein wilden blijven.

Zorgen over autobergers

De Raad van Korpschefs maakt zich zorgen over de berging van voertuigen na ongevallen op snelwegen. Dat blijkt uit een brief die onlangs is verstuurd aan de politieregio's.

Daarin herinnert de raad aan afspraken dat bij elk ongeval bergers moeten worden ingeseind, ook al gaat de politie zelf niet naar het incident. Volgens een woordvoerder van de raad was de laatste tijd de gewoonte "er in geslopen" om bergers in die gevallen niet te bellen. Gevolg is dat voertuigen later dan nodig worden weggesleept en langer hinder veroorzaken.

Brooke Shields wil meer kinderen

Brooke Shields wil meer kinderen. De 46-jarige actrice, die al twee dochters heeft, is echter bang dat ze haar man niet kan overtuigen.

"Ik zou er alles voor geven", vertelt Shields aan entertainmentzender E! "Helaas is mijn man niet zo toegeeflijk. Dus ik moet een list uithalen of tegen hem liegen om zwanger te kunnen raken." De actrice sluit ook adoptie niet uit. "Wij hebben een geweldig huis en dat wil ik graag delen met een grote familie."

Shields trouwde in 2001 met scripschrijver Chris Henchy, nadat ze eerder eeuwige trouw beloofde aan tennisser Andre Agassi. Shields en Henchy hebben twee dochters: de 8-jarige Rowan en de 5-jarige Grier.

TV Kantine trekt 2,3 miljoen kijkers

De eerste uitzending van het vierde seizoen van De TV Kantine heeft 2,3 miljoen kijkers weten te boeien. Het programma waarin Carlo Boszhard en Irene Moors bekende Nederlanders persifleren, is daarmee na The Voice of Holland het best bekeken programma van de vrijdagavond.

De TV Kantine wordt tussen de liveshow en uitslagronde van The Voice of Holland uitgezonden. De liveshow van de talentenjacht trok vrijdag 3,4 miljoen kijkers, terwijl 2,1 miljoen mensen voor de uitslag bleven zitten. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Ook Goede Tijden, Slechte Tijden hoort bij de vijf best bekeken programma's van de vrijdagavond. Hier keken 2,1 miljoen mensen naar. Ruim 1,3 miljoen kijkers stemden af op de loting voor het Europees Kampioenschap voetbal, dat volgend jaar plaatsvindt in Oekraïne en Polen.

Conrad Murray in hoger beroep

Conrad Murray gaat in hoger beroep tegen de vier jaar celstraf die hij dinsdag door de rechter kreeg opgelegd. De voormalige lijfarts van Michael Jackson werd eerder deze maand schuldig bevonden aan de dood van de King of Pop.

Murray heeft vrijdag een document ingediend bij de rechtbank in Los Angeles, waaruit blijkt dat hij hoger beroep aantekent. Het is nog niet bekend welke argumenten hij gaat aandragen.

Vier jaar cel is de hoogste straf die de 58-jarige Murray kon krijgen en is gelijk aan de eis van de aanklagers. Murrays advocaten hadden een voorwaardelijke straf bepleit.

Een jury oordeelde 7 november dat Murray schuldig is aan de dood van Michael Jackson, die in juni 2009 overleed aan een overdosis propofol. De rechter noemde het voorschrijven van grote doses propofol 'medische waanzin' en liet weten Murray 'een schande' te vinden voor de medische wereld.

Blu-ray: Harry Potter Complete Collection

De filmreeks van Harry Potter is alweer een tijdje voorbij en onlangs is de dvd en blu-ray verschenen van het laatste deel, Deathly Hallows Part 2. Een uitstekend moment om alle films in één keer te kopen in een goedkope box. Daarvoor zijn twee keuzes: de Complete Collection en de Gift Set-versie van de Complete Collection. De Gift Set-versie bevat de acht films in een luxe verpakking en mooi vormgegeven fotoboek. De Complete Collection is iets minder luxe, maar zeker niet minder de moeite waard.

Sinterklaas stelt zoon Renate en Winston teleur

Het oudste zoontje van Renate Gerschtanowitz wordt regelmatig teleurgesteld door Sinterklaas. De 3-jarige Julian zet elke avond zijn schoen, maar vindt daar niet altijd een cadeautje in.

"We hebben de intocht gekeken en 's middags werd meteen de schoen gezet", vertelt de presentatrice over sinterklaastradities in huize Gerschtanowitz. "Ik heb nu alleen het probleem dat hij elke dag zijn schoen wil zetten", zegt ze over Julian. "En aan een 3-jarige kan ik nog niet zo goed uitleggen dat dat maar twee keer per week mag, want dan denkt hij: hoezo?"

Onlangs besloot de blondine om het schoeisel van haar kroost een keer leeg te laten. "Ik kan natuurlijk niet drie weken lang elke dag een cadeautje in die schoen stoppen." Haar teleurgestelde oudste reageerde met een 'oh, hij is niet geweest'. "Dat was wel heel zielig", vindt Renate. Op 5 december moet ze er naar eigen zeggen wel aan geloven. "Hij had in september zijn verlanglijst al klaar, en da's een lange, kan ik je melden."

Renate, toen nog met de achternaam Verbaan, trouwde in juli met Winston Gerschtanowitz. Het stel kreeg in augustus 2008 hun eerste zoon Julian. Vorig jaar juli werd Benjamin geboren.

Geen 'Amerikaanse toestanden' ACTA in Nederland

Een 'three strikes out', of andere beperkingen van internetgebruik voor illegale downloaders, komt er niet, ook niet als Nederland het anti-piraterijverdrag ACTA ondertekent. Dat schrijft minister Verhagen aan de Tweede Kamer.

Diverse Kamerleden hadden gevraagd om openbaarmaking van het  ACTA-ontwerp. Verhagen zegt dat hij zich gebonden voelt aan Europese afspraken om de stukken geheim te houden. Er loopt een procedure tegen deze geheimhouding bij het Europese Hof, deze is aangespannen door Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) en Bits of Freedom die voor Nederlandse internetvrijheid vecht.

Verhagen schrijft dat hij met inachtneming van die geheimhouding zoveel als mogenlijk transparantie wil geven, en wil dat, indien nodig, ook nog deze maand aan de Kamer uitleggen.

ACTA geldt wereldwijd voor stoffelijke goederen, maar ook copyright-beschermde content is er in opgenomen. De maatregelen in ACTA zijn niet strenger dan de bestaande Europese wetgeving. Tweede Kamerleden zouden zich daarom niet ongerust hoeven te maken, stelt Verhagen.

Voordat de EU ondertekent krijgen alle 27 lidstaten de mogelijkheid het eigen parlement te raadplegen. Nederland doet dat in het eerste kwartaal van volgend jaar, volgens Verhagen.

Afsluiting van internetverbindingen op basis van ACTA is niet aan de orde. ACTA bevat wel een aantal gemeenschappelijke regels met betrekking tot het internet, volgens Verhagen. Openheid van het ACTA-ontwerp is al jaren een issue in het Europarlement en in Nederland, met weinig tot geen resultaat.

Trein ramt kruiwagen met duikflessen

Een trein heeft zaterdagochtend een kruiwagen met zuurstoflessen geraakt op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Door de botsing rijden voorlopig geen Fyra-treinen, melden woordvoerders van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de NS.

De kruiwagen werd geramd door de eerste trein die over het traject reed. Dat leverde echter geen problemen op. De trein liep nauwelijks schade op. Waar de duikersuitrusting vandaan komt, is niet duidelijk. Vermoedelijk heeft iemand de spullen op het spoor gezet. De politie doet onderzoek.

De Thalys naar Brussel en Parijs, die ook over het hsl-spoor rijdt, kan in tegenstelling tot de Fyra worden omgeleid. Reizigers moeten rekening houden met een kwartier extra reistijd. Hoe lang de verstoring nog gaat duren, is niet bekend.

Driver: San Francisco krijgt grote pleister

Ubisofts Driver: San Francisco heeft een grote update gekregen waarmee een hoop problemen worden aangepakt. Vooral het online gedeelte wordt gefixt. Check hieronder de complete lijst met aanpassingen.

Gameplay Changes
Online Gameplay: Any players joining a game already in-progress will be given sufficient ability to shift immediately.
Online Gameplay: Improved gameplay balancing in Tag mode by reducing tag car performance under certain condition

Improvements
Added additional statistic synchronisation points so website statistics more closely match current progress.
Improved traffic variety in Splitscreen Freedrive, Tag and Trailblazer
Improved traffic variety in freedrive after game completion.
Online: Improved randomisation of route selection where certain modes would always start their first game with a more limited route variety
Online: Improved player icons and vehicle images loading.
Online: Reduced lag/teleport issues observed when players join a session
Online: Improved reward images display when increasing multiplayer LVL.
 Online: Improved session join score by re-assessing it if the leading player disconnects.

Fixes
Fixed single-frame camera cuts evident in some film-director replays.
Fixed progression display of "connoisseur" achievement in the game "Achievements" menu under "Extras"
Fixed progression display of all fine-grain (>25 steps) achievements in the game "Achievements" menu under "Extras"
Fixed a specific case of NAN values being sent in game to web data.
Online: Fixed waiting screens displaying the next mode name incorrectly.
Online: Fixed occasional crash when a large party joins a public Takedown match in progress, under certain conditions.
Online: Fixed occasional issue where 7 players could enter a public match with a 6 player limit.
Online: Fixed crash on returning to the main menu from online under certain conditions
Online: Fixed player being disconnected from in-game party under certain conditions
Online: Fixed issue where user spamming rapid shift on mode start would result in odd camera behaviour
Online: Fixed occasional issue where qualifying mode timer would stick on 50 seconds and not decrease
Online: Fixed issue where a wrecked vehicle with the TAG would sometimes display a blue highlight instead of red.
Online: Fixed issue where a player can incorrectly be highlighted with the TAG icon under certain conditions.
Online: Fixed occasional crash during CTF gameplay.
Online: Fixed issue where the incorrect player name could be displayed on the profile screen
XBOX 360 ONLY: Online: added LVL banding filter to Free For All matchmaking to improve matchmaking (already implemented on PS3).

Ubisoft: 'Nieuwe IP via downloadkanaal minder riskant'

Ubisofts digital publishing manager EMEA Thomas Paincon heeft gezegd dat het lanceren van een nieuwe IP minder riskant is als dat via een downloadkanaal gebeurt.

Paincon zegt dat wanneer een nieuw spel niet legio fans of een Metacritic-score van boven de negentig heeft, het te riskant is om een nieuwe project te lanceren.

There is less risk releasing a new game digitally. Look at From Dust, we sold half a million units on XBLA and PSN. Why? Because the prices were lower, but also because it was a new experience and people using digital platforms are more willing to test a new IP.

Daarnaast zegt Paincon dat het gewoonweg veel strategischer is om met downloadtitels aan te komen aan het begin van het jaar of in de zomer, in elk geval voordat de blockbuster boxed games in de winkels liggen,

“It’s harder to compete for gamers’ money when there are lots of new triple-A games out. Microsoft’s Summer of Arcade Xbox Live promotion is a good new market that people are getting used to.And now digital is a great business for retailers as online games are part of the revenue stream for them.” 

Op dit moment werkt Ubisoft aan tien downloadable games, waaronder Shoot Many Robots, Babel Rising en I Am Alive.

Jochie (15) succesvol geldvervalser

Wil je als jeugdig crimineel aan de bak komen, dan lijk je in Oostenrijk de meeste kans van slagen te hebben. Berichtten we gisteren al over een meisje dat op haar negende al drie ton had verdiend met wiethandel, vandaag nemen we een kijkje in Linz. Een jochie van 15 is daar opgepakt dat zeer succesvol bleek in het vervalsen van geld.

Het ventje had zich met behulp van een simpel handboek de techniek van valsmunterij eigen gemaakt. Met behulp van een kleurenprinter waren de eurobiljetten niet van echt te onderscheiden. Hij verfrommelde de briefjes waarna deze zonder problemen door de schoolkantine werden geaccepteerd.

Omdat er geen haan naar kraaide op school, besloot hij een stapje verder te gaan. Hij betaalde met de nepbiljetten eten bij een snackbar. Omdat ook de snackbar de nepeuro's zonder morren aannam, werd de jongen overmoedig. Hij drukte nog veel meer biljetten en verspreidde deze onder zijn vrienden.

De valsemunter werd dan ook snel opgepakt. De puber loopt nu de kans om voor vijf jaar achter tralies te belanden wegens het namaken van geld. Ook de school zal door de recherche worden onderzocht.

Niet surfen tijdens het gamen op de Vita

Het is niet mogelijk om de web browser te gebruiken tijdens het gamen op de PlayStation Vita. Althans, voorlopig nog niet. Andere functies, zoals je vriendenlijst, de muziekspeler en Twitter, zijn wel bereikbaar.

Als je dus opeens de behoefte krijgt om iets te googelen, dan zul je dat met je computer of telefoon moeten doen. Naar verwachting gaat dit de Vita niet tegenwerken, maar er zullen ongetwijfeld gebruikers zijn die hier negatief over te spreken zijn. Sony heeft echter al aangegeven dat dit met een simpele update te fixen is.

Capcom registreert E.X. Troopers

Capcom heeft onlangs een trademark geregistreerd, getiteld E.X. Troopers. Laat je niet leiden door een tekenfilm als Exosquad, want daar heeft het naar alle waarschijnlijk niets mee te maken.

Wat E.X. Troopers precies is of wordt, is niet bekendgemaakt. Het wachten is op Capcom die er in de toekomst meer over wil gaan vertellen. Capcom heeft het er in het verleden in elk geval nog nooit over gehad.

Deus Ex: Human Revolution nu verkrijgbaar op PSN

Deus Ex: Human Revolution is vanaf nu te downloaden vanaf PlayStation Network. De normale editie kost nog geen vijftig euro en de complete versie, dus inclusief de downloadable content, kost een tientje meer.

Op FOK!Games heeft het derde deel in de Deus Ex-serie een dikke 9,5 gekregen. De volle tien is hij net niet waard door enkele technische mankementen en vreemde AI. De diverse gameplay, het spannende verhaal en de cyberpunksfeer zijn echter van zo'n hoog niveau dat dat best door de vingers gezien kan worden.

'Wii U specs bekend, iets sterker dan Xbox 360'

Een Japanse ontwikkelaar, die liever anoniem wil blijven, heeft de specs van de Wii U naar buiten gebracht. Mogelijk is de console even sterk, zo niet sterker, dan Microsofts Xbox 360.

Volgens de anonieme bron zijn dit de specs:

  • Quad Core, 3 GHz PowerPC-based 45nm CPU
  • 768 MB of DRAM “embedded” with the CPU, and shared between CPU and GPU
  • Unknown, 40nm ATI-based GPU 

Volgens de collega's van Wii U Daily komt deze informatie van een ontwikkelaar die op dit moment een PlayStation 3-game port naar de Wii U. Dezelfde bron zegt ook dat Nintendo een andere versie van de U test, met één gigabyte RAM.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond stond de vijftiende speelronde van de Jupiler League op het programma. Een overzicht van deze speelronde werd eerder vanochtend al gepubliceerd. Hieronder vind je per gespeelde wedstrijd een korte samenvatting.

FC Zwolle - SC Cambuur

FC Den Bosch - Go Ahead Eagles

Almere City FC - FC Volendam

Willem II - FC Oss

FC Dordrecht - FC Eindhoven

MVV Maastricht - AGOVV Apeldoorn

Helmond Sport - FC Emmen

Telstar - Sparta Rotterdam

SC Veendam - Fortuna Sittard

VS roepen Israël tot de orde

Israël heeft het voor een deel aan zichzelf te wijten dat het steeds meer in een isolement terechtkomt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta gezegd, aldus de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag.

Panetta spoort de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu aan "voortvarend actie" te ondernemen om de banden met de Arabische landen te verbeteren en de territoriale geschillen met de Palestijnen op te lossen. De bewindsman benadrukt dat Israël diplomatieke stappen moet zetten, geen militaire.

Ukelelevirtuoos Bill Tapia (103) overleden

De Amerikaanse ukelelevirtuoos Bill Tapia is vrijdag op 103-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in Los Angeles, zo is op zijn website te lezen. De in Honolulu geboren Tapia speelde onder meer met Louis Armstrong en Bing Crosby. Zo'n 6 maanden geleden kwam zijn laatste album uit, een live-opname van zijn concert dat hij gaf ter ere van zijn 100ste verjaardag.

Tapia, geboren in 1908, begon op 7-jarige leeftijd met het bespelen van het snaarinstrument. Zijn carrière startte hij als entertainer voor militairen die in de Eerste Wereldoorlog vochten om daarna het publiek op stoomboten tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï te vermaken. Na de Tweede Wereldoorlog trok hij naar het westen van de VS om als ukeleledocent Hollywoodsterren als Clark Gable en Shirley Temple te leren de ukelele te bespelen.

In 2004 maakte hij op 96-jarige leeftijd een come-back en toerde tot in 2010.

Woods leidt op eigen toernooi

Tiger Woods, de gastheer van het Chevron World Challenge, heeft kansen op een eerste toernooizege na meer dan twee jaar. Halverwege het evenement in Thousand Oaks in Californië neemt Woods de leiding.

Met een ronde van 67 slagen was Woods vandaag in goede vorm. De 14-voudig majorwinnaar sloeg op twee holes een eagle. Matt Kuchar, Woods' landgenoot, en de uit Zuid-Korea afkomstige K.J. Choi delen de tweede plaats met 3 slagen meer. 

Toch ontruiming flat Heerlen

De flat bij winkelcentrum 't Loon in Heerlen is vrijdagnacht ontruimd. Burgemeester Paul Depla heeft de noodverordening aangepast na advies van een deskundige van de Vereniging van Eigenaren (VVE). De bewoners van achttien appartementen zijn ondergebracht in een hotel, meldt de gemeente.

Tot nu toe werd steeds verondersteld dat de flat en het winkelcentrum los van elkaar stonden. Een spontane verzakking zou daarom geen effect hebben op de woontoren. Volgens de deskundige is die scheiding echter niet gegarandeerd.

De druk op de pilaren is toegenomen, waardoor de kans op verzakking steeds groter wordt. Omdat de veiligheid voorop staat, is besloten de huizen te ontruimen. Winkeliers mogen voorlopig nog niet naar hun winkel om hun spullen weg te halen. Er is eerst nader onderzoek nodig.

De gemeente liet vrijdagavond weten dat het deel van het winkelcentrum dat op instorten staat wordt gesloopt. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In het deel dat wordt afgebroken staan tien winkels.

Verdacht pakketje op Zuid-Hollands fietspad

De politie heeft vrijdagnacht de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld omdat er een mogelijk explosief was gevonden op een fietspad bij Hazerswoude-Rijndijk. Het ging vermoedelijk om een zelfgemaakte bom, zegt een politiewoordvoerder zaterdag.

Het pakketje, een aluminium buis met aanstekers en een horloge erop geplakt, is afgevoerd. Het voorwerp was mogelijk al ontploft omdat er zwarte randen aan het object zaten.

Taekema tevreden over openingswedstrijd

Zaterdag debuteerde Taeke Taekema als aanvoerder van het Nederlands hockeyteam. Op de startdag van de Champions Trophy in Auckland wonnen de Nederlandse hockeyers met 2-0 van Zuid-Korea.

"Ik heb dat bandje al wel hier en daar gedragen als de grote jongens er eens niet waren. Maar het is voor mij de eerste keer bij een groot toernooi. Dit is een prima resultaat voor een openingswedstrijd, die altijd moeilijk is", aldus Taekema die de 1-0 maakte uit een strafcorner. 

"Zuid-Korea heeft een snelle en fitte ploeg, die altijd heel compact speelt. Als je er een open wedstrijd van maakt, krijg je problemen. Die hebben we nu niet gehad, omdat we minder aanvallend hebben gespeeld dan anders. We hebben het vooral verdedigend heel goed gedaan."

Schippers wil concurrentiestrijd huisartsen

Patiënten moeten makkelijker van huisarts kunnen veranderen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil op die manier een concurrentiestrijd tussen de artsen ontketenen. Ze heeft de Nederlands Zorgautoriteit (NZA) gevraagd om te onderzoeken hoe dat georganiseerd kan worden, schrijft het NRC Handelsblad zaterdag.

Schippers wil onder meer dat het inschrijfgeld wordt afgeschaft en dat patiënten alleen nog maar betalen per behandeling. Huisartsen zullen daardoor ook buiten kantooruren gaan werken, hoopt de minister. Het zou de markt kunnen openbreken.

De huisartsen zien niets in het plan van Schippers. "Als we aan klantenbinding moeten doen, zullen we in de verleiding komen om meer behandelingen te bieden dan nodig is want dát is wat patiënten vragen", zegt Bart Mijman, voorzitter van de Amsterdamse huisartsen. "Nu stelt de huisarts de patiënt vaak gerust en stuurt hem zonder behandeling naar huis."

De artsen benadrukken daarnaast dat een langdurige binding met patiënten waardevol is. Het creëert een vertrouwensrelatie. Schippers wil juist dat patiënten niet gebonden zijn aan een huisarts maar per klacht voor de beste huisarts gaan.

Anton Ferdinand moest huis ontvluchten

De controversiële situatie tussen John Terry en Anton Ferdinand vanwege racisme is zo erg opgelaaid, dat de laatste een doodsbedreiging heeft gekregen.

Queens Park Rangers-verdediger Ferdinand moest deze maand zelfs zijn huis verlaten vanwege een doodsbedreiging. Dit heeft QPR-coach Neil Warnock bekendgemaakt tegenover de Engelse pers.

De bedreiging volgt na een wedstrijd op 23 oktober, waarin Chelsea-aanvoerder Terry tegenstander Ferdinand racistisch zou hebben aangesproken. Het openbaar ministerie onderzoekt de zaak momenteel nog.

De politie maakte zich zoveel zorgen over Ferdinand, dat men hem adviseerde zijn huis te verlaten. Zijn trainer Warnock is daar allerminst blij mee. "Hij heeft veel op zich af gekregen de laatste tijd. Je weet nooit wat voor effect dit zal hebben op iemand", vertelde hij aan de Daily Mirror. "Voor de wedstrijd tegen Manchester City moest hij om acht uur 's avonds zijn huis uit. Dat was geen goede voorbereiding. Op de achtergrond speelden erg veel dingen. Ik heb veel medelijden met hem."

QPR heeft sinds die bewuste wedstrijd slechts één keer gewonnen. "Voordat dit zo ontplofte, hielden we vaak de nul en waren de centrale verdedigers goed in vorm. Ik wil ze gewoon terug op dat niveau hebben."

"Chelsea niet goed genoeg tegen topclubs"

Chelsea-trainer André Villas-Boas ligt onder vuur na een zwakke seizoensopening, in Engeland en Europa. Hij weigert echter te spreken van een crisis.

De Londense ploeg heeft dit seizoen al verloren van Arsenal, Manchester United en Liverpool. Het verlies tegen die laatste club kwam dinsdag in de League Cup. Villas-Boas krijgt de schuld van de slechte vorm en ziet twee cruciale duels opdoemen.

Chelsea reist zaterdag naar Newcastle United en dinsdag speelt de ploeg de beslissende Champions League-wedstrijd tegen Valencia.  "Onze vorm tegen topclubs is niet goed genoeg. De wedstrijd tegen Valencia is op leven en dood voor beide clubs", zei Villas-Boas tegen Engelse media. "Ik denk niet dat ons zelfvertrouwen op een punt van crisis is aanbeland, we moeten onszelf gewoon weer bij elkaar rapen. We kunnen alleen maar hard werken en erin geloven dat we deze situatie kunnen omdraaien. Het is alleen maar crisis als je op het eind van het seizoen wanneer je kijkt hoeveel prijzen je hebt gewonnen."

Scholen worstelen met regels voor sociale media

Veel scholen hebben nog te weinig regels voor leraren die actief zijn op sociale media. Daar moet verandering in komen, stelt Remco Pijpers, directeur van Stichting Mijn Kind Online, zaterdag in het Nederlands Dagblad.

"Een leerling via sociale media helpen met huiswerk is niet bezwaarlijk. Maar kader het duidelijk in", licht Pijpers toe. "Om half elf 's avonds nog tips geven via Hyves moet je niet willen. Leerlingen dagen je dan al gauw uit en dan kunnen de grenzen zomaar vervagen."

Volgens de krant worstelen nu nog veel scholen over wat ze wel en niet moeten toestaan. Zo zou het gezag van de docent op het spel staan, is het een kleine stap van online naar ontucht en verdwijnt de grens tussen werk en privé. Anderzijds is gebruik van sociale media een unieke kans om lesstof over te dragen en kent de docent de leefwereld van de leerling.

Bij vakbond CNV Onderwijs komen ook steeds meer vragen binnen van docenten die in de problemen zijn gekomen door het gebruik van Hyves of Twitter. Naar aanleiding daarvan publiceerde de bond enkele weken geleden een protocol.

Schippers: duurdere zorg is onvermijdelijk

Een eigen bijdrage voor een bezoek aan de huisarts is straks onvermijdelijk. Alleen op die manier kunnen de enorme zorgkosten binnen de perken blijven, zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zaterdag in De Telegraaf.

De minister wil de eigen betalingen het liefst zo snel mogelijk invoeren. "Ik vind dat we dat eigenlijk morgen zouden moeten doen", zegt ze. Op dit moment weerhouden alleen coalitiepartners CDA en PVV haar van dat plan om patiënten meer te laten betalen. Maar volgens Schippers is de maatregel onvermijdelijk.

"Ik denk dat er vroeg of laat eigen betalingen in de zorg komen, of ik die nou invoer of mijn opvolger. Dat is nodig, wil je het systeem in het gareel houden." Schippers benadrukt dat eigen betalingen in het buitenland overal gebruikelijk zijn. "Het is de beste manier om de zorgkosten in de hand te houden."


Schippers: duurdere zorg is onvermijdelijk (Foto: Novum)

Huis verkopen duurt meer dan een jaar

Nederlandse huizen staan zeker een jaar te koop. Gemiddeld duurt het 22 maanden voordat een woning van de hand gaat. Dat schrijft Trouw zaterdag op basis van cijfers van woningmarktcijfers.nl. De Gelderse gemeente Renkum spant de kroon met een wachttijd van bijna vijf jaar.

"Zelfs in de grote steden moeten verkopers een jaar wachten. De tijd dat mensen uit romantische overwegingen gingen verhuizen, is echt voorbij", licht Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg, toe.

Naast Renkum moeten ook huisbezitters in Bergeijk, Montferland en Veendam jaren wachten voordat hun pand is verkocht. IJsselstein en Woerden zijn een stuk populairder. Daar is de verkooptijd een jaar.

Huisbezitters hoeven nog niet hopeloos te zijn, zegt Brounen. Het beeld wordt licht vertekend doordat sommige mensen hun huis te koop hebben staan zonder er vanaf te willen.

Camera op helm agent leidt niet tot minder geweld

Camera's op helmen van agenten dragen niet bij aan het verminderen van geweld tegen de dienders. Dat heeft een proef uitgewezen, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De beelden worden bovendien meestal niet gebruikt voor opsporing en vervolging. De Raad van Korpschefs heeft daarom besloten de zogenoemde bodycams niet landelijk in te voeren. De opbrengsten wegen niet op tegen de investeringen. De proef is inmiddels beëindigd.

De politie gaat wel vaker gebruikmaken van mobiele camera's.

Noord-Mexico gebukt onder droogte

Het noorden van Mexico gaat gebukt onder de ergste droogte sinds de Mexicaanse regering zeventig jaar geleden begon regenval bij te houden. De veeteelt en landbouw lijden onder de hitte.

Zo'n 1,7 miljoen stuks vee zijn tot dusver van honger of dorst omgekomen. Ongeveer negenhonderdduizend hectare aan gewassen is verloren gegaan.

De Mexicaanse regering is bezig water te leveren aan zo'n vijftienhonderd dorpen langs de grens met de Verenigde Staten. Boeren die hun oogst in rook op zagen gaan worden door de regering van voedsel voorzien.

Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de droogte. Het volgende regenseizoen is pas in juni en ook dan is flinke regenval niet zeker.

De zwaarst getroffen provincies zijn Durango, Zacatecas, Chihuahua, Coahuila en San Luis Potosi. In die staten valt normaal gesproken zo'n 542 millimeter per jaar. Dit jaar heeft de Mexicaanse meteorologische dienst slechts 308 millimeter neerslag gemeten.

Zwangere Beyonce houdt eetgedrag onder controle

Beyoncé probeert haar eetgedrag onder controle te houden tijdens haar zwangerschap. De 30-jarige zangeres is heel bewust bezig met eten, vertelt ze in een interview met de Amerikaanse show 20/20.

De zangeres hoorde van veel mensen dat ze moeite hadden weer op gewicht te komen na hun zwangerschap. "Daarom heb ik het niet te gek gemaakt. Ik weet dat het belangrijk is dat ik mezelf niet verlies."

Beyoncé, die in 2008 trouwde met rapper Jay-Z, is naar eigen zeggen helemaal klaar voor het moederschap. "Ik weet dat ik mijn kind af en toe op de zenuwen ga werken, maar ik ben klaar voor het volgende hoofdstuk."

Wanneer de eerste baby van Beyoncé en Jay-Z ter wereld komt, is niet helemaal duidelijk. Afgelopen week verscheen op internet een filmpje waaruit kan worden afgeleid dat de kleine rond kerst komt. Eerder zei de zangeres dat ze in februari is uitgerekend.

Broadway 24 uur lang toneel van Occupy

Broadway in New York is sinds vrijdagavond 18.00 uur (lokale tijd) 24 uur lang het toneel van Occupy Broadway met non-stop gratis voorstellingen in het winkel- en theaterdistrict. New Yorkse artiesten willen op deze manier onder meer betogen tegen het schoonvegen van Zuccotti Park, waar de protestbeweging Occupy Wall Street (OWS) een wereldwijd protest tegen de uitwassen van het kapitalisme inzette.

De manifestatie is op internet te volgen via de livestream van Occupytv.

Geen vervolging na fataal ongeluk met veerpont

De schipper en de stuurman van het binnenvaartschip dat vorig jaar op het Amsterdam-Rijnkanaal in aanvaring kwam met een pont worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht vrijdag besloten. Bij het ongeluk op 22 oktober kwam de 56-jarige schipper van de pont om het leven.

Volgens het OM valt het de Duitse schipper en de tweede stuurman niet te verwijten dat ze in aanvaring kwamen met het voetveer bij Nieuwer ter Aa. Door de aanvaring kapseisde het pontje en raakte de schipper te water. Pas later die middag kon zijn lichaam in het water worden teruggevonden.

Zwaar verwaarloosde paarden in beslag genomen

Vier zwaar verwaarloosde paarden zijn vrijdag in het buitengebied van Apeldoorn in beslag genomen. Tegen de eigenaresse wordt proces-verbaal opgemaakt, meldt de politie.

Controleurs hielden de dieren al een tijd in de gaten na een melding van mogelijke verwaarlozing. Deze week bleek dat de dieren er slechter aan toe waren, waarop werd besloten in te grijpen. De paarden zijn bij een opslaghouder ondergebracht.

Vlaamse nationalisten winnen fors in peiling

De Vlaams-nationalistische partij N-VA kan volgens een nieuwe peiling rekenen op de steun van tegen de 40 procent van de Vlaamse kiezers. Dat is een winst van 12 punten ten opzichte van de verkiezingen van 2010. Alle coalitiepartijen leveren in.

De peiling werd door de Franstalige krant La Libre Belgique en de televisiezender RTBF vlak na het begrotingsakkoord van beoogd premier Elio di Rupo afgenomen. Diens partij, de sociaaldemocratische SP.A staat met grote achterstand, met een voorkeur van bijna 14 procent van de kiesgerechtigden, op de tweede plaats.

De Belgische regeringscoalitie van de SP.A en vijf andere partijen kwam onlangs tot stand na zo'n 540 dagen onderhandelen. Dat verliep onder meer stroef door ruzie tussen Vlaamse en Franstalige politici over de (politieke) invloed van Franstalige Belgen die zich in het Vlaamse deel rondom Brussel vestigen.

De N-VA streeft naar een onafhankelijke Vlaamse staat binnen de EU. De Europese oriëntatie van de partij werd nog eens onderstreept door kritiek van de N-VA op het begrotingsakkoord. Er zou veel te mager in worden bezuinigd en hervormd. "Wij zien in het regeerakkoord enkel muizenstapjes, terwijl alle andere Europese landen reuzenstappen zetten", aldus fractieleider Jan Jambon.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 15

FC Zwolle heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de Jupiler League. De koploper won zelf met 3-0 van Cambuur Leeuwarden en zag nummer twee FC Eindhoven met 2-1 verliezen bij FC Dordrecht. De voorsprong van Zwolle is daardoor opgelopen tot acht punten.

Zwolle kwam vlak voor rust op voorsprong tegen Cambuur door een eigen doelpunt van Martijn van der Laan. In de tweede helft stelden Furdjel Narsingh en Norair Mamedov de zege veilig.

Nick Coster maakte een kwartier voor tijd de winnende treffer voor Dordrecht tegen FC Eindhoven. De bezoekers speelden op dat moment met tien man, nadat Wesley Vanbelle zijn tweede gele kaart had gekregen. In de eerste helft opende Dordrecht-spits Santy Hulst de score. Jelle van Kruijssen zorgde na de thee voor evenwicht.

Willem II nam de derde plaats over van Cambuur door een 2-0 zege op FC Oss. Stephan Keller en Danny Schreurs scoorden de doelpunten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Zwolle SC Cambuur 3-0
FC Dordrecht FC Eindhoven 2-1
Willem II FC Oss 2-0
MVV Maastricht AGOVV Apeldoorn 2-2
FC Den Bosch Go Ahead Eagles 1-2
Telstar Sparta Rotterdam 0-2
Almere City FC FC Volendam 2-1
SC Veendam Fortuna Sittard 2-2
Helmond Sport FC Emmen 0-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 15 12 2 1 38 40 - 13
2 FC Eindhoven 15 9 3 3 30 23 - 12
3 Willem II 15 9 1 5 28 30 - 19
4 SC Cambuur 15 8 2 5 26 35 - 25
5 Sparta Rotterdam 15 7 4 4 25 28 - 17
6 FC Volendam 15 7 3 5 24 29 - 21
7 FC Den Bosch 15 6 5 4 23 26 - 14
8 Almere City FC 15 7 2 6 23 29 - 26
9 Go Ahead Eagles 15 6 3 6 21 27 - 27
10 MVV Maastricht 15 6 3 6 21 28 - 31
11 Helmond Sport 15 6 3 6 21 27 - 31
12 FC Dordrecht 15 5 6 4 21 22 - 32
13 Fortuna Sittard 15 4 4 7 16 26 - 27
14 FC Oss 15 4 3 8 15 29 - 35
15 FC Emmen 15 4 3 8 15 15 - 33
16 Telstar 15 4 2 9 14 26 - 37
17 SC Veendam 15 2 5 8 11 26 - 30
18 AGOVV Apeldoorn 15 1 2 12 5 12 - 48

Milan pakt door zege koppositie in Serie A

AC Milan heeft voor minimaal een dag de koppositie in de Serie A overgenomen. De Milanezen wonnen de uitwedstrijd bij Genoa met 2-0 en hebben nu een punt voorsprong op Udinese en Juventus, die respectievelijk zaterdag en zondag in actie komen.

De wedstrijd lag overigens in de eerste helft tien minuten stil, nadat traangas het stadion van Genoa bereikte. Volgens lokale media spoot de politie buiten het stadion het traangas richting fans.

Nadat de spelers een aantal minuten de kleedkamer hadden opgezocht, werd de wedstrijd weer hervat. Zlatan Ibrahimovic schoot Milan tien minuten na rust uit een strafschop op voorsprong. Antonio Nocerino gooide de wedstrijd tien minuten voor tijd op slot. Clarence Seedorf deed als invaller twintig minuten mee.


Milan pakt door zege koppositie in Serie A (Foto: Novum)

'Van Gaal tekende nog geen contract bij Ajax'

Louis van Gaal heeft nog geen contract getekend bij Ajax. Dat zegt lid van de Raad van Commissarissen van Ajax Marjan Olfers vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Volgens Olfers kan de komst van de beoogd algemeen directeur pas na de aandeelhoudersvergadering van 12 december bekrachtigd worden.

Of het zover komt, is gezien de juridische stappen die Johan Cruijff heeft ondernomen tegen de Raad van Commisarissen, nog maar de vraag. De legendarische nummer veertien stapte naar de rechter, omdat hij door zijn medecommissarissen niet werd gekend in de benoemingen van Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom. Het kort geding van Cruijff en tien jeugdtrainers tegen Ajax dient woensdag.

Glock: "Ben net zo goed als Vettel"

Timo Glock kijkt uit naar de Race of the Champions die komend weekend in Düsseldorf verreden zal gaan worden. De Marussia Virgin Racing-coureur kan zich gaan meten met coureurs uit allerlei raceklasses in gelijkwaardige auto's. Dit noopt hem in Express tot boude uitspraken.

"Ik ben vastberaden om Sebastian Vettel te verslaan. Ik weet dat ik net zo goed ben als hij is. Als we allebei voor Red Bull Racing zouden rijden, dan zou de vorm van de dag bepalen wie voor wie eindigt. Dus ik ben heel benieuwd naar de verhoudingen in Düsseldorf," liet Glock optekenen.

De Duitser zal in de Formule 1 nog enkele seizoenen voor Marussia gaan racen. "Ik sprak laatst met een voormalig monteur van Toyota en hij vroeg me hoe ik gemotiveerd kon blijven voor gevechten om de twintigste plek. Het is heel simpel. Zodra ik in een racewagen stap ben ik altijd gemotiveerd. Zelfs als het om een houten lepel gaat, ik knok voor elke meter."

Nicolette Kluijver: genaaid (deel 2)

In mijn column van gisteren besteedde ik wat aandacht aan Nicolette Kluijver, die ondanks haar ongunstige achternaam meedoet aan de wedstrijd voor de Meest Sexy Vegetariër, uitgeschreven door de stichting Lekker Dier. Dat kwam mij op een kritische opmerking van Vader_Aardbei te staan: Jammer dat je niets zegt over het feit dat Kluijver helemaal geen vegetariër IS, maar zo'n mislukte ''flexitariër'' die gewoon dieren eet maar wel gemaakt meelevend doet. Ik leg een volledige bekentenis af.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.