FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 november 2011

Broer vermoorde honkballer 'volledig verward'

Honkballer Jason Halman, die wordt verdacht van het doodsteken van zijn broer Gregory, is 'volledig in de war'. Dat zei zijn advocaat Frits Huizinga vrijdagavond in Nieuwsuur.

Volgens Huizinga gaat het niet goed met zijn 22-jarige cliënt. "Als je met hem praat, is het alsof er twee, drie mensen zitten te praten. Hij is volledig in de war. Ik kan me niet voorstellen dat hij toerekeningsvatbaar is geweest."

De broers zouden maandag ruzie in een woning aan de Jan Sonjéstraat in Rotterdam hebben gehad waarna Jason zijn twee jaar oudere broer neerstak. De tophonkballer, die vorig jaar bij Seattle Mariners zijn debuut in de Major League Baseball in de VS maakte, overleed ter plaatse. Volgens Huizinga was er sprake van één messteek.

Volgens Huizinga waren er al langer signalen dat het niet goed ging met zijn cliënt. Hij zou onder meer stemmen in zijn hoofd horen.

Jason werd na de steekpartij in de woning aangehouden. Donderdag werd zijn voorarrest met veertien dagen verlengd.


Nieuwsuur - Dood Gregory Halman: de toedracht

[WTF] Berdych door na zege op Ferrer, Djokovic klaar

Tomas Berdych heeft zich geplaatst voor de halve finale van de ATP World Tour Finals. De 26-jarige Tsjech was in drie sets David Ferrer de baas: 3-6, 7-5 en 6-1. De Spanjaard gaat als tweede door in de poule. Voor de aanvoerder van de wereldranglijst Novak Djokovic valt daardoor het doek.

Berdych neemt het zaterdag bij de laatste vier op tegen Jo-Wilfried Tsonga. Ferrer mag zich opmaken voor een treffen met Roger Federer.

Renault: "Uitspraken manager Kubica vreemd"

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier snapt niet waarom de manager van coureur Robert Kubica, Daniele Morelli, kwaad is op zijn renstal. Morelli zei eerder deze week dat Renault de media voorgelogen had door te stellen dat Kubica niet fit zou zijn voor de start van het seizoen 2012.

Renault liet eerder deze week weten dat Kubica het team gemeld had dat hij ondanks zijn intensieve revalidatie na zijn rally-ongeval niet op tijd fit zou zijn voor de eerste race van 2012. Morelli stelde dat het team de woorden van zijn pupil uit het verband had gerukt en dat Kubica in maart gewoon kan racen. Bovendien zou de Pool na dit jaar helemaal geen contract meer hebben met Renault, ondanks dat het team dat wel claimt.

Boullier is verbaasd over de woorden van Morelli. "Ik snap echt niet waarom hij boos is. We hadden samen besloten een persbericht de deur uit te doen en Daniele ging ook gewoon akkoord met het bericht dat wij hadden opgesteld. Daniele's hele verhaal is op niets gebaseerd," zei Boullier tegen Press Association. Hij stelt het spel altijd eerlijk gespeeld te hebben. "We zijn altijd heel duidelijk en professioneel geweest. We hebben lang op Robert gewacht en doen dat nog steeds, want we willen hem graag helpen."

[Bundesliga] Mönchengladbach koploper na zege op Köln

Borussia Mönchengladbach heeft in ieder geval voor een dag de koppositie in de Bundesliga veroverd. De ploeg van de Nederlandse verdediger Roel Brouwers won vrijdag met 3-0 van FC Köln. Mönchengladbach, dat zijn vierde competitiezege op rij boekte, heeft nu 29 punten.

Bayern München en Borussia Dortmund volgen op respectievelijk één en drie punten. De nummers twee en drie van de ranglijst hebben nog wel een duel tegoed.

Mönchengladbach kwam na twintig minuten op voorsprong in Keulen via Mike Hanke, waarna Juan Arango tien minuten later de score verdubbelde. Kort na rust zorgde Hanke ook voor de beslissing.


Mönchengladbach koploper na zege op Köln (Foto: Novum)

Coureurs: "DRS in debuutjaar een succes"

De Formule 1-coureurs zijn te spreken over het Drag Reduction System dat het inhalen makkelijker moet maken. Als een coureur minder dan een seconde achter zijn voorligger rijdt dan kan hij op enkele rechte stukken in de race door de achtervleugel plat te leggen een inhaalpoging wagen.

Voor zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher is de amusementswaarde van de wedstrijden omhoog gegaan. "Voor mij staat vast dat het een hele verbetering is. Het heeft opwindende races opgeleverd. Neem Zuid-Korea als voorbeeld, zonder DRS had het gevecht tussen Mark Webber en Lewis Hamilton nooit zo mooi uitgepakt. Het had een normale en traditionele race geweest. Het werkt niet altijd perfect, maar over het algemeen heeft DRS positief bijgedragen aan het racen."

Zijn collega Jenson Button vindt DRS een goed hulpmiddel. "DRS heeft veel aan de races toegevoegd. In sommige gevallen was inhalen misschien iets te makkelijk, maar je hebt altijd keerzijdes bij zoiets. Het positieve overstijgt het negatieve. DRS heeft het racen veel gebracht, je kan dichter achter de auto voor je rijden. Maar vergeet ook de impact van KERS niet."

Ook de meest ervaren coureur op de grid, Rubens Barrichello, is tevreden en weet dat er voor het systeem een leercurve geldt. "Ik geniet enorm van DRS. Twintig jaar hoor ik aan dat er niet genoeg wordt ingehaald en nu vindt men het weer te veel van het goede. Mensen zeggen dat het inhalen te makkelijk en te kunstmatig lijkt, maar ik ben een fan van DRS. Soms is het inderdaad te makkelijk, soms is het ook niet genoeg. De FIA leert hiervan en zal het voor volgend jaar perfectioneren."

Baby van bijna 6 kilo geboren

In Berlijn is een baby van bijna 6 kilo geboren. Het gaat om het zwaarste Duitse kindje dat ooit zonder keizersnede ter wereld kwam. Dat hebben Duitse media vrijdag gemeld.

Normaal is een geboortegewicht van 3,5 kilo. Meestal adviseren artsen bij een verwacht geboortegewicht van meer dan 4,5 kilo een keizersnede.

De 40-jarige moeder is met 240 kilo ook geen lichtgewicht. Zij kreeg dinsdag haar 14e kind. De in dubbel opzicht zware bevalling duurde 7 uur, maar verliep verder zonder complicaties.

Baby van bijna 6 kilo geboren
Baby van bijna 6 kilo geboren (Foto: ANP)

OM wil 24 jaar cel voor dubbele moord Almelo

Tegen een 27-jarige Pool is vrijdag 24 jaar cel geëist voor een dubbele moord. Hij wordt ervan verdacht vorig jaar in Almelo bij twee verschillende inbraken de bewoners te hebben vermoord.

De Pool werd in februari vorig jaar opgepakt in een woning aan de Ambtstraat, waar hij had ingebroken. Kort daarna werd een 73-jarige vrouw dood gevonden in een woning aan dezelfde straat. De avond daarvoor was al een dode 53-jarige man gevonden in een woning aan de Goossenmaatsweg.

Bij de twee moorden is 'hevig geweld' gebruikt, zo meldde de politie destijds al. De rechtbank in Almelo doet over twee weken uitspraak.

Rel om wafelijzer

Als je altijd al dat wafelijzer voor twee dollar had willen hebben, dan had je vandaag bij Walmart moeten zijn. Het was namelijk weer Black Friday in de VS.

Black Friday is de jaarlijkse vrijdag waarop de winkels hun artikelen uitverkopen. Ondanks de kredietcrisis stormden huisvrouwen vandaag toch weer massaal naar de winkel.

In onderstaande video zie je hoe klanten van Walmart hun leven op het spel zetten om dat prachtige wafelijzer te bemachtigen.

Nederland, Duitsland, Finland willen grotere rol IMF

De ministers van financiën van Nederland, Duitsland en Finland hebben vrijdag opgeroepen tot een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in bestrijding van de schuldencrisis in aanvulling op de inspanningen vanuit de eurozone zelf.

"We moeten een buffer opbouwen", aldus de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen tijdens een persconferentie na een bijeenkomst met Jan Kees de Jager en de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble. "Vandaag hebben we overeenstemming bereikt over de optie waarin de rol van het IMF vergroot wordt."

De Finse minister stelt daarnaast dat de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) versterkt zou kunnen worden als alle andere maatregelen niet blijken te werken. Duitsland is hier echter tegen, waarbij Europa's sterkste economie stelt dat de ECB zich moet beperken tot het mandaat dat bescherming van de monetaire stabiliteit behelst.

De drie ministers kwamen bijeen in voorbereiding op een bijeenkomst van ministers van financiën uit de eurozone en Europese Unie die een week later gepland staat, aldus een woordvoerder.

"We zijn het er compleet over eens dat we nu beslissingen moeten nemen, om de moeilijke en kritische situatie in de financiële markten op te lossen", zegt Schäuble. Volgens De Jager is een manier om de rol van het IMF te vergroten door middel van bilaterale leningen aan het fonds, waarna het IMF geplaagde landen in de eurozone voorziet van financiering. De algemene bijdrage aan het IMF moet ook verhoogd worden, aldus De Jager.

"Dan heeft het IMF meer middelen ter beschikking voor de noodfaciliteiten", stelt De Jager.

Details over de omvang van de extra financiering via het IMF maakten de landen niet bekend, maar De Jager stelt dat het "groot genoeg" moet zijn samen met een verhoogd European Financial Stability Facility (EFSF), het huidige noodfonds. De Jager stelt daarnaast te hopen dat de bilaterale leningen ook van landen buiten Europa komen.

De leiders uit de eurozone besloten in oktober om het EFSF te vergroten, maar hebben nog niet aangegeven hoe dit plaats zou moeten vinden. Daarnaast zijn de twijfels toegenomen of een vergroot EFSF de grotere landen in de eurozone, zoals Italië, kan bijstaan als dit nodig mocht zijn.

Schäuble erkent vrijdag tevens dat er hernieuwde gesprekken in Brussel plaats kunnen vinden over de samenstelling van het toekomstige Europese noodfonds genaamd European Stability Mechanism (ESM), maar stelt dat de eurozone zich nu eerst moet richten op maatregelen om de huidige crisis af te weren.

Frankrijk en Italië dringen aan op het verwijderen van een clausule uit het ESM waarin staat dat de private sector verliezen moet nemen als onderdeel van financiële noodhulp, aldus een artikel van de Duitse Süddeutsche Zeitung op zaterdag.

'Van O. kan weer de fout ingaan met kinderporno'

Het is zeker mogelijk dat de echtgenoot van Robert M., Richard van O., in herhaling zal vallen ten aanzien van kinderporno. Dat staat in het rapport over hem van het Pieter Baan Centrum (PBC) dat het Openbaar Ministerie vrijdag bekendmaakte tijdens een zitting van de rechtbank in Amsterdam.

Van O. pleegde ontucht met een 15-jarige jongen. De kans dat hij weer seksueel misbruik pleegt, schatten de experts niet hoog in. Op langere termijn en in specifieke omstandigheden acht het PBC de kans hierop dan weer wel aanwezig, citeerde de officier van justitie deskundigen van de observatiekliniek.

Verder hoeft Richard van O. niet opgenomen te worden in een kliniek, maar wordt ambulante behandeling en begeleiding door de reclassering geadviseerd. Van O. zou een persoonlijkheidsstoornis met pedoseksuele gerichtheid hebben en autistisch gedrag vertonen. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Op grond van het advies van het PBC vroeg Van O.'s advocaat Van Kregten de rechtbank om zijn cliënt voorlopig vrij te laten. De rechter ging hier niet op in en verlengde de voorlopige hechtenis. In de rechtbank schetste Van Kregten vrijdag een beeld van zijn cliënt als een afhankelijke en behulpzame man, die erop is gericht 'het anderen naar de zin te maken'.

Richard van O. maakte aan het einde van de zitting gebruik van de gelegenheid zelf de rechtbank toe te spreken. Hij begon zijn betoog met een liefdesuiting naar zijn echtgenoot. "Dat ik nog zo veel van Robert houd, weten we nu wel". Daarna ging hij in op de slechte omstandigheden in de gevangenis. Zo zou hij geen meubels en gordijnen in zijn cel hebben. "De situatie is geestelijk en lichamelijk zeer slopend, ik ben geestelijk op."

Van O. wordt medeplichtigheid bij het misbruiken van 67 kinderen ten laste gelegd. "Hij heeft de kinderen zelf niet aangerand, maar reed M. naar de kinderen toe en wist wat er ging gebeuren. Zo bracht hij glijmiddel voor hem mee." Daarnaast wordt Van O. het misbruik van een minderjarige jongen in 2001 ten laste gelegd.

Vrijdagmiddag werd bekend dat het Pieter Baan Centrum het OM adviseert tbs met dwangverpleging te eisen voor Robert M., hoofdverdachte in de zedenzaak. De 28-jarige M. uit Letland heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt.

Meerderheid wil geen alcohol bij tankstation

Een krappe meerderheid van de Nederlanders (52 procent) vindt niet dat tankstations alcohol zouden moeten verkopen. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond. 59 procent vindt wel dat in wegrestaurants bier en wijn verkocht moet kunnen worden.

Het is voor tankstations sinds 2000 verboden om alcohol te verkopen. Donderdag kwamen vijf tankstations in actie tegen het verbod door toch bier te verkopen. Ze zeggen veel omzet mis te lopen door het verbod en vinden dat ze worden benadeeld ten opzichte van wegrestaurants en supermarkten.

De tankstations stopten nog dezelfde dag met de verkoop van het bier toen de Voedsel en Waren Autoriteit een boete had uitgedeeld. Daar was het de tankstations ook om te doen, omdat ze nu de rechtsgang kunnen maken. Van de ondervraagden vindt 57 procent het een goed idee van de tankstations om op die manier de rechter een uitspraak te laten doen over de wet.

De wens van de tankstations om weer alcohol te gaan verkopen viel ook slecht in de Tweede Kamer. Een meerderheid is tegen het plan en enkele partijen willen dat het kabinet ingrijpt. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemde het 'zeer onwenselijk' als tankstations weer alcohol gaan verkopen.

Amsterdamse theaterinstellingen gaan samenwerken

Zeven instellingen in de Amsterdamse theaterwereld gaan samenwerken. Ze ontwikkelden de afgelopen tijd plannen om theater in de stad beter op de kaart te zetten in binnen- en buitenland.

Het gaat om samenwerking op het gebied van onder meer talentontwikkeling, productie, en promotie. Dat stellen de directies van de toneelinstellingen in een verklaring. "Culturele diversiteit staat daarbij buiten kijf", schrijven de directies, "ook al lijkt dat in het Rijksbeleid verdwenen."

Een van de doelen van de theateralliantie, die de titel Van Nood tot Deugd heeft, is om meer dynamiek te krijgen in de productie en presentatie van voorstellingen. Grote regisseurs als Ivo van Hove worden uitgeleend aan kleine theaters, en aanstormend talent mag zich in bijvoorbeeld de Stadsschouwburg presenteren.

De Stadsschouwburg, Holland Festival en Frascati gaan samen werken aan internationale programmering. De schouwburg wil samen met Toneelgroep Amsterdam de komende jaren zes internationale toneelstukken exclusief in de hoofdstad presenteren, waarmee de internationale uitstraling wordt versterkt.

De theaterinstellingen die de samenwerking aangaan zijn Frascati, Holland Festival, Julidans, Likeminds, de Stadsschouwburg, het Nederlands Theaterfestival en Toneelgroep Amsterdam. De alliantie heeft verder geen betrekking op muziek, amateur- en kleinkunst of musicals.

Wethouder van cultuur Carolien Gehrels heeft enthousiast gereageerd op de plannen.

Uitslag AZ - FC Utrecht

Vanavond stond de eerste wedstrijd van de veertiende speelronde van de Eredivisie op het programma. Koploper AZ ontving in Alkmaar de nummer elf FC Utrecht. Hieronder vind je alle karakteristieken van de wedstrijd.

AZ

2 - 0

FC Utrecht

 67' Elm
 89'Gudmundsson
   
 
 Gele kaart: Wernbloom, Moisander (AZ), Bulthuis, Martensson, De Kogel, Wuytens (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.611
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Reijnen
Moisander
Viergever (Klavan/70)
S. Poulsen
Wernbloom
Maher
Elm
Beerens
Altidore (Benschop/70)
Holman (Gudmundsson/77)
  v. Dijk
Bovenberg
Nilsson
Wuytens
Bulthuis (v.d. Maarel/36)
Duplan
Martensson (Sarota/74)
Kali
Sneijder (Demouge/70)
Zullo
De Kogel


Elm scoorde de eerste goal van de wedstrijd uit een vrije trap. (Foto: Pro Shots)

S&P verlaagt kredietwaardigheid België naar AA

Kredietbeoordelaar S&P heeft vrijdag de lange termijn kredietwaardigheid van België verlaagd van AA+ naar AA met een negatieve outlook. Dat maakte het bedrijf in een persbericht nabeurs bekend.

"We denken dat de capaciteit van de Belgische regering in het voorkomen van een vergroting van de staatsschuld, die we al hoog vinden, beperkt wordt door snelle schuldverkleining door de private sector in zowel België als in veel van de belangrijkste handelspartners van het land", aldus S&P in een bericht.

Daarnaast haalt de kredietbeoordelaar de verkoop van de Belgische tak van Dexia aan de Belgische staat aan als reden voor een vertraging van de economische groei.

Eerste animatiefilm ooit: Fantasmagorie (1908)

In 1908 maakte de Franse filmmaker Émile Cohl het filmpje Fantasmagorie. Fantasmagorie wordt door filmkenners beschouwd als het allereerste animatiefilmpje ooit gemaakt. 

Émile Cohl maakte tussen 1908 en 1921 219 films. Voor Fantasmagorie maakte Cohl gebruik van een frame waarin hij een tekening maakte die vervolgens in negatief werd vastgelegd. In totaal gebruikte de regisseur 700 tekeningen voor het filmpje dat 1 minuut en 20 secondes duurt. 

Voor het filmpje werd Cohl geïnspireerd door een toverlantaarn. Door de tekeningen met zwarte inkt op wit papier te maken en daarna in negatief af te beelden lijkt het alsof het filmpje met witte krijt op een schoolbord is gemaakt. Kijk hieronder voor het filmpje dat zijn tijd ver vooruit was.


Fantasmagorie.

'Afkopen contract Liuzzi duur voor HRT'

Het lijkt er op dat het HRT F1 Team volgend jaar niet met coureur Vitantonio Liuzzi aan de start wil gaan verschijnen. Er zijn verschillende coureurs die naast de al vastgelegde Pedro de la Rosa willen racen, maar wil dit gebeuren dan moet het contract van Liuzzi worden afgekocht.

Volgens Autosprint heeft Liuzzi begin dit jaar voor drie seizoenen getekend en mocht het team hem willen vervangen dan zal er een grote zak met geld betaald gaan worden. Omdat het team niet veel financiële armslag heeft zal er een betalende coureur moeten worden aangetrokken, waardoor de renstal in een spagaat zit. De beslissing om De la Rosa aan te trekken is dan ook niet genomen door teambaas Kolles maar door het management in Spanje.

Momenteel bezet Red Bull-protegé Daniel Ricciardo nog het tweede stoeltje naast Liuzzi, maar de huidige stand van zaken lijkt het onwaarschijnlijk te maken dat er weer geld van de Oostenrijkers naar de Spaanse renstal zal gaan. Wat er zal gaan gebeuren met Riccardo hangt af van het besluit wie er volgend seizoen voor Scuderia Toro Rosso zal gaan rijden.

[WTF] Djokovic is helemaal leeg

Na een zeer succesvol seizoen is Novak Djokovic aan het eind van zijn krachten. De Serviër, die dit seizoen 69 van zijn 73 partijen won, verloor vandaag bij de World Tour Finals in Londen van Janko Tipsarevic.

"Mijn lichaam is overbelast. Het is kennelijk iets te veel geweest dit jaar. Ik voel me ook mentaal leeg", aldus de nummer één van de wereld. "Ik heb gewoon de frisheid in mijn hoofd niet meer. De absolute wil om te winnen is weg. Op de baan staan en 100 procent geven, dat lukt me nu even niet. Dat is misschien ook niet vreemd na zo'n ongelooflijk jaar. Niets kan dat nog verpesten. Als ik hier niet meer speel, dan ga ik heel erg genieten van de broodnodige rust."

Djokovic heeft plaatsing voor de halve finales van de World Tour Finals niet meer in eigen hand. Alleen bij een zege van David Ferrer op Thomas Berdych mag Djokovic verder.

Queen weer bovenaan de Top 2000

Bohemian Rhapsody van Queen is terug op de eerste plaats van de Top 2000 van Radio 2. Dat werd vrijdag om 20.00 uur bekend nadat Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet de stembus had gesloten.

De Eagles met Hotel California en Deep Purple met Child in Time staan op nummer 2 en 3. Ruim 3 miljoen luisteraars brachten hun stem uit.

Vorig jaar stootte Hotel California van The Eagles Bohemian Rhapsody van Queen van de troon. Dat nummer prijkte jarenlang boven aan de lijst met liedjes van de afgelopen decennia. In 2005 stond Boudewijn de Groot met het nummer Avond bovenaan.

De Top 2000 bestaat sinds 1999. Het is een lijst van hits die door luisteraars is samengesteld. Radio 2 zendt de reeks uit van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond. Vorig jaar trok de Top 2000 7,3 miljoen luisteraars. Dat liet Radio 2 in januari berekenen door onderzoeksbureau Radiocall.

Ook onder meer Veronica en Q-music hebben een hitlijst waarmee ze het jaar uitluiden.

Queen weer bovenaan de Top 2000
Queen weer bovenaan de Top 2000 (Foto: ANP)

'Febo zorgt voor ongewenste uitstraling'

Het is gedaan met het 'Feboplein', zoals het Stadionplein te Amsterdam Zuid de afgelopen vier decennia in de volksmond wel werd genoemd. Het stadsdeel wil het plein herinrichten, en daarom moet de Febo wijken voor 'hoogwaardige horeca'.

Het Amsterdamse bedrijf heeft bijna veertig jaar twee naast elkaar gelegen zaken op het plein bestierd, pal tegenover het Olympisch stadion. Generaties Amsterdammers trokken er hun kroketjes uit de muur. Toen het stadsdeel Zuid met herinrichtingsplannen kwam, werd gesteld dat Febo niet automatisch voor de nieuwe horeca-exploitatie in aanmerking kwam.

Febo vocht dit aan tot aan de Raad van State, maar de bestuursrechter is het met het stadsdeel eens dat de Febo 'voor een ongewenste uitstraling zorgt'. De snackgigant mag zich wel aan de rand van het gebied vestigen.

Eind volgend jaar gaat de sloophamer in de twee panden. D66 heeft al laten weten vragen te gaan stellen aan het stadsdeelbestuur over het verdwijnen van de historische snackplek, waar naar verluidt ook Johan Cruijff en Wim Duisenberg regelmatig te vinden waren.

Star Wars: The Old Republic bèta van start

Het is zover. De gelukkigen die een key van Bioware's Star Wars: The Old Republic hebben bemachtigd, waarvan 12.000 mensen er een van Eurogamer hebben gekregen, zijn van start gegaan. Een goede stresstest voor de servers. Al voorspellen die voorlopig nog niet veel goeds. De besloten bèta zal tot maandag duren.

Pcgamer laat weten dat sommige testers het spel waarschijnlijk niet zullen spelen. Sommige wachtrijen zijn wel acht uur lang. Dat is flink zuur. Voor de echte launch zullen er volgens community manager Stephen Reid meer servers beschikbaar zijn. Er zullen dan waarschijnlijk ook nog meer spelers zijn. Op 20 december zal het echte avontuur van start gaan, exclusief op de pc. FOK! heeft gelukkig al een kijkje mogen nemen. De preview kun je hier lezen.

Steam Autumn-sale van vandaag

Alsof Steam niet vaak genoeg uitverkoop heeft, staan er vandaag in de herfstuitverkoop meerdere toppers voor de helft van de prijs.

Investeren in zwaardarmen is een stuk makkelijker vandaag. Steam verlaagt de prijs van Deux Ex: Human Revolution met 50%. Dit houdt in dat hij nu dus voor €24,99 over de toonbank gaat. The Missing Link DLC heeft ook een prijsverlaging gehad. Deze is nu te krijgen voor €5,49

Dead Island heeft zijn eigen drastische prijsverlaging. Dead Island gaat over de toonbank voor €24,99, Telltales Back to the Future heeft ook een redelijke prijsverlaging gehad. Deze is nu te verkrijgen voor €9,99. Alsof dit nog niet genoeg was, is The Serious Sam HD double pack voor €3,99 te krijgen.

Inter een maand zonder Lucio

Internazionale kan de komende maand geen beroep doen op verdediger Lucio. De Braziliaan is tegen Trabzonspor geblesseerd geraakt.

Lucio speelde de Champions League-wedstrijd uit, maar hij hield er wel een bovenbeenblessure aan over. Volgens uefa.com moet hij een maand aan de zijlijn staan. Hij mist daardoor de competitiewedstrijden tegen Siena, Udinese, Fiorentina, Genoa en Cesena.

Waarschijnlijk kan de Braziliaan pas in januari weer zijn rentree maken voor Inter. Ook de laatste poulewedstrijd in de Champions League, thuis tegen CSKA Moskou, gaat aan zijn neus voorbij. Dit seizoen miste Lucio nog geen enkele speelminuut in het kampioenenbal.

Door de 1-1 remise tegen Trabzonspor is Inter al verzekerd van de eerste plaats in groep B. In eigen land heeft de kampioen van 2010 het een stuk moeilijker. De Italianen staan op een bedenkelijke zestiende plaats in de Serie A. De achterstand op koploper Juventus is elf punten.

Koops nieuwe bondscoach ploegenachtervolging

Arie Koops wordt de nieuwe bondscoach van de schaatsers op de ploegenachtervolging. De aanstelling van de 48-jarige Zuid-Hollander gebeurt op verzoek van de trainers Jac Orie (Control), Gerard Kemkers (TVM) en Jan van Veen (Hofmeier). Hij is tevens technisch directeur bij de KNSB.

Koops was al tijdelijk eindverantwoordelijke van Team Nederland, nadat Theo de Rooij zich begin september terugtrok. Met Koops moet de rust rond de samenstelling van de achtervolgingsploeg terugkeren.

Franse journaliste vertelt over aanranding Caïro

De Franse verslaggeefster die zegt donderdag op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro te zijn aangerand heeft vrijdag op de Franse televisie haar verhaal gedaan. Caroline Sinz vertelde haar werkgever, het Franse televisiestation France 3, dat zij en haar cameraman donderdag door een stuk of zeventig 'jongemannen en jongens' op het plein werden belaagd en van elkaar gescheiden. Eenmaal omsingeld en alleen werd ze geslagen en 'onderworpen aan seksueel geweld'.

Sinz had radiozender RMC eerder verteld dat jongens van hooguit zestien jaar haar donderdag 'de kleding van het lijf scheurden' en 'van haar ondergoed ontdeden' en haar vervolgens aanvielen. "Het was vreselijk omdat het gebeurde op klaarlichte dag, voor het oog van de wereld, onder applaus van de omstanders. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen had", lichtte ze vrijdag voor France 3 toe.

"Dit waren jongeren die overduidelijk niet voor een bepaalde partij de straat zijn opgegaan. Ze zijn daar ontslagen van elk toezicht. Zelfs de Moslimbroeders hebben hen zichtbaar niet in de hand. Ze denken dat ze zich alles kunnen veroorloven."

Behalve Sinz zou ook de Egyptisch-Amerikaanse columniste Mona Eltahawy in Caïro door betogers zijn aangerand. Mediawaakhond Verslaggevers zonder Grenzen in Frankrijk raadt nieuwsorganisaties aan voorlopig geen vrouwelijke verslaggevers naar Egypte te sturen. 'Er is geen andere oplossing' dan voorlopig geen journalistes naar Egypte sturen, zei Verslaggevers zonder Grenzen.

[WB] Groothuis niet op 500 meter

Stefan Groothuis zal zaterdag niet deelnemen aan de tweede 500 meter van de wereldbekerwedstrijden in Astana. De schaatser heeft zich hiervoor afgemeld.

Groothuis heeft last van een lichte verkoudheid en heeft daarom besloten om zich te focussen op de 1000 meter van zondag. De Nederlander had op de eerste 500 meter een persoonlijk record neergezet van 35,01 seconden en wist hiermee brons te pakken. 

Door de afmelding van Groothuis zullen er zaterdag op de tweede 500 meter nu maar vier Nederlandse schaatsers meerijden in plaats van vijf. 

Romero weigert afscheid bij AZ

Sergio Romero heeft geweigerd afscheid te nemen van de supporters van AZ. De 24-jarige doelman vertrok deze zomer naar Sampdoria, nadat hij in Alkmaar uit de gratie was geraakt. "Wij hebben deze week contact met Romero gehad", laat algemeen directeur Toon Gerbrands weten.

"Toen hij wegging beloofde hij afscheid te komen nemen, maar daar ziet hij nu van af. Dat vinden wij zeer teleurstellend."

De Argentijnse international meldde zich in juli na de Copa America en een korte vakantie niet in Alkmaar. Na overleg met Romero en zijn zaakwaarnemer kreeg hij van AZ onbetaald verlof om een nieuwe club te vinden. Het Italiaanse Sampdoria pikte Romero op.


Romero weigert afscheid bij AZ (Foto: Novum)

I am Alive-developer krabbelt terug

I am Alive's creatief ontwerper Stanislas Mettra krabbelt terug over een statement tegenover pc-gamers. Een paar dagen geleden werd bekendgemaakt dat I am Alive niet voor de pc zal verschijnen vanwege de hoge piraterij. Hij trapte een boel pc-gamers op hun teentjes door te zeggen dat ze het spel toch niet zouden kopen.

Mettra komt nu terug op zijn uitspraken: "Welke developer wil niet dat zijn game op zoveel mogelijk platforms wordt gespeeld?" Hij geeft aan dat ze nog steeds bezig zijn met onderzoeken of de port het waard is. Het is namelijk niet zo simpel als het lijkt. Dit misverstand is volgens hem ontstaan door een miscommunicatie. Engels is namelijk niet zijn moedertaal.

Of het werkelijk een misverstand was, of dat hij door Ubisoft een trap onder zijn kont heeft gekregen is natuurlijk maar de vraag.

Miljoen bezoekers sinterklaasfilms Van Nellestijn

De vier sinterklaasfilms van regisseur Martijn van Nellestijn hebben samen een miljoen bezoekers naar de bioscopen getrokken. Van Nellestijn kreeg daarom vrijdag uit handen van producent Erik-Jan Slot en Gerard Joling een prijs.

Gerard Joling, die gastrollen vertolkte in de sinterklaasfilms, is net als Van Nellestijn en Slot betrokken bij de hele reeks. De makers zijn trots op de prijs. "Wij zijn erg blij met al onze prijzen, maar deze award is voor ons zeer bijzonder. Dat een miljoen mensen onze films hebben bezocht, is ongelooflijk."

Ook Joling is in zijn nopjes. "Ik ben sprakeloos. Wat ontzettend leuk dat ik als enige zanger in Nederland al vier jaar lang in de bioscoop een succes ben. Om te gieren", lacht hij na de uitreiking.

Sinterklaas en het Raadsel van 5 December draait momenteel in de bioscopen en bereikte vorige week de status van Gouden Film. Het is de vierde sinterklaasfilm na Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek, Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot en Sinterklaas en het Pakjes Mysterie.

Arbiter Rafati lijdt aan depressie

Babak Rafati, de 41-jarige arbiter die vorige week een zelfmoordpoging deed, lijdt aan een depressie. De advocaat van Rafati meldde vrijdag dat de behandelend arts van Duitse scheidsrechter tot deze conclusie is gekomen

"De groeiende druk om te moeten presteren, in combinatie met de druk van de media en de angst om fouten te maken zijn voor hem een te grote belasting geworden", aldus Rafati's advocaat.

Rafatie zou afgelopen zaterdag het duel tussen 1. FC Köln en FSV Mainz 05 fluiten, maar werd kort daarvoor in zijn hotelkamer met doorgesneden polsen aangetroffen. 


Paus aangeklaagd om niet dragen gordel

Paus Benedictus XVI is door een man uit Duitsland aangeklaagd omdat hij tijdens zijn bezoek aan de Duitse stad Freiburg geen gordel omhad in zijn pausmobiel. Dat hebben de advocaten van de man vrijdag bekendgemaakt.

De kerkvorst, die als de Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd geboren, bezocht in september zijn geboorteland. Hij werd onder meer in Freiburg in de pausmobiel rondgereden. De man die de aanklacht indiende sloeg het tafereel in eerste instantie gade zonder zich erom te bekommeren dat de paus geen gordel droeg.

Benedictus XVI in pausmobiel (foto: Wikimedia)Dat veranderde naar verluidt nadat de man getuige was geweest van een auto-ongeluk met dodelijke afloop, waarbij de inzittenden geen gordel omhadden. De man, die geen lid is van de Rooms-Katholieke kerk, zegt zich nu zorgen te maken over de veiligheid van de kerkvader.

Justitie zal nu moeten utmaken of de paus destijds diplomatieke onschendbaarheid genoot. Het advocatenkantoor is daar niet zo zeker van: er zou ook kunnen worden gesteld dat hij in Duitsland een gewone staatsburger is, met alle wettelijke verplichtingen van dien.

Belgische partijen hervatten formatiebesprekingen

De Belgische kabinetsformateur Elio Di Rupo heeft de onderhandelingen met de zes beoogde regeringspartijen vrijdagavond hervat. Dat hebben Belgische media gemeld. Di Rupo diende maandag bij koning Albert II zijn ontslag als formateur in, omdat hij in de onderhandelingen geen gat meer zag. Het staatshoofd accepteerde dat echter niet en vroeg de Franstalige socialist zijn werk voort te zetten. Di Rupo vroeg daarop bedenktijd en benutte dat respijt om in stilte te overleggen met de Vlaamse liberalen.

De onenigheid tussen Vlaamse liberalen en Waalse socialisten over de noodzakelijke economische hervormingen is de grootste overgebleven hindernis in de formatie. De patstelling over de staatsfinanciën was, na het voorzichtige optimisme dat het ongedachte akkoord over de omstreden staatshervormingen losmaakte, een onaangename verrassing. België moet het al anderhalf jaar zonder een regering stellen. De aanhoudende politieke onenigheid doet het imago van het land op de financiële markten geen goed.


Belgische partijen hervatten formatiebesprekingen (Foto: Novum)

Geen World Series voor Nederlandse hockeyers

Nederlandse hockeyspelers en -coaches zullen de World Series of Hockey in India aan zich voorbij moeten laten gaan. De Nederlandse hockeybond heeft geen toestemming gegeven om in de winterstop deel te nemen aan dit toernooi.

De KNHB meldde vrijdag dat het toernooi niet goedgekeurd is door de internationale hockeyfederatie en stelt hierdoor een verbod op deelname aan het evenement. Ook meldde de hockeybond dat spelers en coaches die toch besluiten aan de World Series mee te doen, niet meer speelgerechtigd zijn in de hoofdklasse.

Op het toernooi in India valt veel geld te verdienen en mede hierdoor hadden een aantal spelers uit de Nederlandse competitie interesse in deelname, maar geen van allen had officieel toestemming gevraagd, aldus de KNHB. 

Twente hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep

FC Twente gaat hoogstwaarschijk in hoger beroep tegen de uitspraak die de rechtbank van Almelo deed inzake Ronnie Stam. De Tukkers hebben teleurgesteld gereageerd op het vonnis van de rechtbank.

De club heeft een geschil met oud-Twentespeler Ronnie Stam. De verdediger kan waarschijnlijk 140.000 euro tegemoet zien nu hij in het gelijk is gesteld door de rechtbank. Het geschil kwam tot stand doordat Stam een clausule had in zijn contract. Hierdoor kon hij een percentage van zijn transfersom tegemoet zien. De verdediger, die voor 3,5 miljoen euro naar Wigan Athletic ging, heeft echter nog geen cent gekregen van zijn voormalig werkgever.

"FC Twente bestudeert op dit moment het vonnis en zal naar verwachting in hoger beroep gaan", liet Twente-woordvoerder Richard Peters vandaag weten tegenover Voetbal International. De club wordt door het vonnis geacht om Stam het bedrag te betalen, inclusief rente en proceskosten.

Ecodrome sluit de deuren

Themapark Expeditie Ecodrome Zwolle sluit volgend jaar de deuren. Exploitant Libéma trekt de stekker eruit, aangezien de gemeente Zwolle de jaarlijkse subsidie van een miljoen euro intrekt. Dat meldt een woordvoerder van Libéma vrijdag.

De subsidiestroom stopt 1 april. Op die datum stopt het Ecodrome er ook mee. Het park trekt jaarlijks zo'n honderdduizend bezoekers en maakte, afhankelijk van het jaar, slechts een marginale winst, aldus de woordvoerder.

Libéma praat nog met de gemeente over een mogelijke doorstart. "We kijken samen met de gemeente of we een concept kunnen bedenken waarvoor minder of geen subsidie nodig is." Hoe dat concept eruit moet gaan zien en of het bijvoorbeeld gaat om een kleinschaliger versie van het park, is nog onduidelijk.

Zelfs als de doorstart er komt, sluit het park sowieso een halfjaar de deuren. De dertien medewerkers hebben vrijwel allemaal een voorstel over het vinden van een nieuwe baan geaccepteerd.

Uitslag tweede vrije training Brazilië

Lewis Hamilton heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Brazilië de snelste tijd op de klokken gezet. De Brit was iets meer dan anderhalf tiende sneller dan Sebastian Vettel. Mark Webber zette de derde tijd neer op nog geen drie honderdsten van zijn teamgenoot.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:13.392 34
2 S. Vettel Red Bull 1:13.559 +0:00.167 41
3 M. Webber Red Bull 1:13.587 +0:00.195 41
4 F. Alonso Ferrari 1:13.598 +0:00.206 35
5 M. Schumacher Mercedes 1:13.723 +0:00.331 38
6 F. Massa Ferrari 1:13.750 +0:00.358 39
7 J. Button McLaren 1:13.787 +0:00.395 36
8 N. Rosberg Mercedes 1:13.872 +0:00.480 42
9 A. Sutil Force India 1:14.144 +0:00.752 41
10 P. di Resta Force India 1:14.807 +0:01.415 48
11 V. Petrov Renault 1:14.856 +0:01.464 38
12 B. Senna Renault 1:14.931 +0:01.539 37
13 S. Perez Sauber 1:14.970 +0:01.578 32
14 K. Kobayashi Sauber 1:15.019 +0:01.627 45
15 S. Buemi Toro Rosso 1:15.264 +0:01.872 44
16 J. Alguersuari Toro Rosso 1:15.388 +0:01.996 41
17 P. Maldonado Williams 1:15.679 +0:02.287 43
18 R. Barrichello Williams 1:15.903 +0:02.511 40
19 J. Trulli Lotus 1:16.298 +0:02.906 36
20 H. Kovalainen Lotus 1:16.338 +0:02.946 48
21 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:18.031 +0:04.639 39
22 T. Glock Marussia-Virgin 1:18.051 +0:04.659 45
23 D. Ricciardo HRT 1:18.367 +0:04.975 42
24 V. Liuzzi HRT 1:18.476 +0:05.084 42

Voormalig gewichtheffer Aleksejev overleden

Oud-olympisch kampioen Vasili Aleksejev is overleden. De Russische voormalig gewichtheffer was in een kliniek in München opgenomen wegens hartklachten en is daar op 69-jarige leeftijd overleden. Dit hebben Russische media vrijdag gemeld.

Aleksejev won goud op de Olympische Spelen in 1972 en 1976 voor de toenmalige Sovjet-Unie. De Rus had tussen 1970 en 1978 tachtig wereldrecords op zijn naam gezet en was eveneens succesvol op EK's en WK's in de periode 1970-1977. Aleksejev nam in 1980 wederom deel aan de Olympische Spelen, die toen in Moskou werden gehouden. Vanwege de nasleep van een zware blessure die Aleksejev in 1978 had opgelopen, sloot hij de Spelen van 1980 zonder succes af.

Duits dorp plaatste nazi-klok op oorlogsmonument

Deelstaatpremier Peter Harry Carstensen van het Duitse Sleeswijk-Holstein heeft het dorpje Tümlauer-Koog gevraagd een aan Hermann Göring opgedragen klok van een oorlogsmonument te verwijderen. Het nazikopstuk had de klok in 1935 aan het nieuwe Noord-Friese dorp geschonken ter ere van het op de zee veroverde land.

Het dorpsbestuur hing Görings met hakenkruizen en nazi-leuzen versierde cadeau destijds in de plaatselijke klokkentoren. Maar omdat de tijd zijn tol eiste en de klok versleten raakte werd hij in 2008 overgebracht naar het gedenkteken voor gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Tot Duitse media berichtten waar de klok vandaan kwam en in Duitsland een storm van verontwaardiging opstak.

Burgemeester Christian Marwig begrijpt de ophef niet. De gemeenteraad besloot destijds eenstemmig dat de klok een plaats moest krijgen in de openbare ruimte. "Waarom had hij moeten vergaan, worden verkocht of verborgen?", zei de burgemeester vrijdag. De klok is in Marwigs ogen deel van de dorpsgeschiedenis en kan nu in plaats van als triomfteken, als waarschuwingssymbool dienen.

Sinds Göring de klok in 1935 hoogspersoonlijk plechtig overhandigde droeg het dorp de naam Hermann Göring-Koog. In 1945 werd het echter omgedoopt.


Duits dorp plaatste nazi-klok op oorlogsmonument (Foto: Novum)

[WTF] Tipsarevic rekent af met Djokovic

Janko Tipsarevic heeft Novak Djokovic verslagen in zijn laatste wedstrijd op de ATP World Tour Finals. De 27-jarige Serviër was in drie sets te sterk voor zijn landgenoot: 3-6, 6-3, 6-3. De vervanger van Andy Murray eindigt ondanks zijn zege als laatste in de poule. Djokovic kan de halve finale nog bereiken.

De nummer één van de wereld is afhankelijk van David Ferrer, die later op vrijdag Tomas Berdych moet verslaan. In de andere poule plaatsten Roger Federer en Jo-Wilfried Tsonga zich voor de laatste vier.

Djokovic leek zich aanvankelijk te herstellen voor zijn matige partij tegen Ferrer. Hij maakte weinig fouten en had de partij onder controle. Bij een 2-1 stand plaatste Djokovic de eerste break. Hij hield zijn voorsprong vast en trok zo de eerste set naar zich toe.

In het tweede bedrijf ging het gelijk op, tot Tipsarevic toesloeg bij 3-2. De mondiale nummer negen brak nogmaals de service van zijn opponent en serveerde de set uit.

Tipsarevic hield ook in het beslissende bedrijf de overhand en plaatste in de openingsgame direct een break. Djokovic bleef veel onnodige fouten maken. Bij 5-3 benutte Tipsarevic zijn eerste wedstrijdpunt.

Trucker vindt pakketten coke in wagen

Een vrachtwagenchauffeur is vrijdagmiddag in de haven van Moerdijk bij het lossen van zijn voertuig op pakketten met cocaïne gestuit. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man belde de politie toen hij tijdens het lossen op pakketten met poeder stuitte. Het ging om ongeveer zestig kilo. De politie heeft de drugs in beslag genomen. Het is niet bekend waar de pakketten vandaan komen.

Tbs voor moord op vader Uithoorn

Een 32-jarige man uit Uithoorn is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot tbs voor de moord op zijn vader. De rechtbank acht bewezen dat hij zijn vader in december vorig jaar doodstak, maar hij krijgt geen celstraf omdat hij geestelijk ziek is.

De fatale steekpartij vond 23 december plaats in een woning aan de Joost van den Vondellaan in Uithoorn. De verdachte stak zijn vader neer in de woonkamer toen die op de bank lag te slapen. Het 67-jarige slachtoffer overleed ter plekke.

De verdachte heeft de moord bekend en verklaarde dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde die hem opdroegen zijn vader te doden. Volgens deskundigen lijdt de man aan schizofrenie met psychotische verschijnselen.

Justitie wilde dat de zoon tbs met dwangverpleging zou krijgen. De rechtbank ging met dat laatste niet mee omdat hij bereid is mee te werken aan behandeling.

Ik ben werkloos

Ik ben werkloos. Drieëndertig jaar lang maakte ik mij geen zorgen dat ik op een dag geen werk meer zou hebben anders dan gepensioneerd zijn natuurlijk. Nu ben ik werkloos, ik kan opstaan en naar bed gaan wanneer ik wil. Dat was vroeger wel anders. Een avondje doorzakken betekende een hele dag bijkomen op het werk, maar je collega's vingen je altijd op, en jij ving hen op in vergelijkbare situaties. Je was elkaars vangnet, laten we maar zeggen.

Nederlander met qat gepakt in Duitsland

Een 38-jarige Nederlander is vrijdagochtend vroeg op de A1 in Duitsland betrapt met 2600 kilo qat in zijn bestelbus. Dat meldt de Duitse politie. De Nederlander van Iraakse komaf viel rond 03.00 uur in de buurt van Bremen door de mand. In Duitsland is, anders dan in Nederland, het bezit van en de handel in qat verboden.

De man werd gecontroleerd door tolbeambten en vertelde hen aanvankelijk dat hij niets interessants vervoerde. Toen de beambten echter een blik wilden werpen in de bestelbus, gaf de man onomwonden toe dat hij qat vervoerde.

In het busje lagen in totaal 224 zakken met de bladeren en takjes met stimulerende werking. De totale waarde bedraagt ongeveer 160 duizend euro. De qat is in beslag genomen. Vier ritten waren ervoor nodig om de verboden middelen naar een vuilverbranding te brengen om te worden vernietigd. De Nederlander zit nog vast.

Milan moet Nesta lang missen

AC Milan zal enige tijd niet kunnen beschikken over verdediger Alessandro Nesta. De routinier raakte afgelopen woensdag in het Champions League-duel tegen FC Barcelona geblesseerd en heeft volgens de artsen een gescheurde spier in zijn dijbeen. Hierdoor zal hij in ieder geval dit jaar niet meer in actie kunnen komen.

Milan verloor woensdag het duel tegen Barcelona met 2-3. Voor de winterstop volgen voor de Milanezen nog het Champions League-duel tegen het Tsjechische Viktoria Plzen en vijf wedstrijden in de Serie A.

Mortuarium New York exposeerde ongevraagd hersenen

New York City moet de nabestaanden van een verongelukte jongen wiens hersenen zonder toestemming zijn tentoongesteld in een stadsmortuarium smartengeld betalen.

De familie van de 17-jarige Jesse Jerome Shipley ontdekten door een luguber toeval dat de lijkschouwer diens brein en enkele andere organen voor onderzoek had bewaard. Volgens de plaatselijke krant Staten Island Advance kwam de zaak aan het licht tijdens een excursie van klasgenoten van Jesse's zusje naar het mortuarium van Richmond County. Zij ontdekten de naam van de omgekomen jongen op een fles die een hersenmonster bevatte. Het 14-jarige zusje maakte twee maanden eerder van nabij mee hoe haar broer verongelukte.

Stadsrechter Sheila Rossi wees omgerekend zevenenhalve ton euro aan de nabestaanden toe. Ze betuigde de nabestaanden haar medeleven.

'Sites publieke omroep lek als een mandje'

Verschillende websites van de publieke omroep blijken zo lek als een mandje. Door slechte of veroudere beveiliging lagen 2,3 miljoen persoonsgegevens op straat. 3FM, Slam FM, omroep.nl, de NTR en BNN behoren tot de slecht beveiligde websites. Dat schrijft Webwereld vrijdag op basis van een anonieme hacker.

De hacker heeft tegenover Webwereld aangegeven aan te willen tonen dat bedrijven en websites niet voldoende hun best doen gegevens te beveiligen. De publieke omroep heeft nog geen duidelijkheid. "Wij onderzoeken op dit moment wat er zoal gelekt is", laat BNN weten. De omroep is ingelicht door Angry Bytes, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de software die de websites aanstuurt.

Met een wachtwoord kreeg de hacker naar eigen zeggen toegang tot een grote hoeveelheid websites. Onder meer NAW-gegevens, e-mailadressen, telefoonnummers en in sommige gevallen ook foto's waren hierdoor inzichtelijk. BNN noemt de situatie vervelend, maar kan niet inhoudelijk reageren omdat er geen duidelijkheid is over de gelekte informatie.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen is onaangenaam verrast dat opnieuw persoonsgegevens zijn gelekt. Hij vindt het tijd voor een fundamenteel debat over privacy en internetveiligheid. Webwereld-journalist Brenno de Winter roept op tot een Nationaal Privacy Debat.

Google wil gamen op eigen browser

Tegenwoordig is het heel normaal om op je telefoon te gamen en bijna iedere Nederlander heeft wel een console thuis staan. Met de steeds groter wordende markt staat Google ook niet stil. Google wil nieuwe games speciaal voor hun browser. Deze moeten van dezelfde kwaliteit zijn als andere AAA-titels.

Google is op dit moment erg hard bezig om de kracht van Chrome te vergroten. "The aim is to be able to get triple-A console parity," zei Paul Kinlan van Google. Toch is hij nog niet erg overtuigd: "You've got to remember that consoles are dedicated gaming hardware, and PC's generally aren't."

De eerste stap zal het evenaren van Android zijn. Daarop kun je gewoon al een game zoals op de PS2 spelen. Als het daarop kan, kan het ook in een browser. "Whether we can or not is a different question. But at some point in the future, we will."

Veldhuis: "Heb misschien medailles laten liggen"

Zwemster Marleen Veldhuis heeft onthuld dat ze nooit optimaal voorbereid aan de start van de grote toernooien is verschenen. De Nederlandse denkt zelfs dat ze hierdoor mogelijk titels en medailles is misgelopen.

Veldhuis volgde in de periode in de aanloop naar de grote wedstrijden het voorbeeld van Pieter van den Hoogenband die veel rust nam en veel op bed lag. "Ik dacht dat dit de standaard was omdat hij er altijd zoveel successen mee behaalde. Maar dit past helemaal niet bij mij. Ik word alleen maar sloom van niets doen en op bed liggen. Maar ik vond het toch moeilijk van die standaard af te stappen," zei de Nederlandse. "Ik heb daardoor misschien wel titels en medailles laten liggen."

In de aanloop naar het afgelopen wereldkampioenschap in China reisde Veldhuis later dan de rest van de ploeg naar Shanghai en nam ze minder rust dan voorheen. "Deze aanpak heeft ook wel te maken met de komst van mijn dochter. Maar ik voelde me er veel beter bij."

NOS blijft Champions League uitzenden

Voetbalwedstrijden uit de Champions League blijven de komende drie jaar te zien bij de NOS. De duels om de belangrijkste Europese prijs voor clubteams waren altijd al bij de NOS te zien. Ook de play-offs en alle speelavonden in de achtste finales maken deel uit van de nieuwe overeenkomst.

Onduidelijk is hoeveel voor de uitzendrechten is betaald, maar de NOS geeft structureel achttien miljoen euro minder uit aan voetbal. De omroep mag eveneens niet zeggen of er concurrerende biedingen waren.

Het huidige Champions League-contract liep tot en met mei 2012. Het kampioenenbal wordt sinds de invoering in het seizoen 1992-1993 uitgezonden door de NOS.

CD projekts nieuwe game wordt misschien sci-fi

CD Projekt doet erg geheimzinnig over hun nieuwe project. Aan het Poolse polygamia vertelden ze dat het nieuwe spel zich in een 'geheel ander universum' zal afspelen. Er zullen in 2015 en 2014 twee grote titels uitgegeven worden. Aangenomen wordt dat The Witcher 3 de andere plek zal vullen.

Sci-fi is in. Zowel Bethesda's Fallout en Biowares Mass Effect laten zien dat er een markt voor is. Samen met de RPG-ervaring van CD Projekt kan dit uitpakken tot een prachtgame.

In 2010 is al een ander sci-fi-project, een first-person shooter afspelend in toekomstig Engeland, in de koelkast gezet. Badowski ontkent ook maar enig verband met deze shooter: "We would like to go in a completely different direction.”

Toen een journalist vroeg of de game zich in sci-fi-stijl afspeelde antwoordde Adam Badowski: "You can keep guessing all you want, but we will reveal more when the time is right." Het spel zal wederom gericht zijn op hetzelfde publiek als The Witcher. Wij weten wel wat dat betekent.

Hamilton beschouwt 2011 niet als verloren seizoen

Ondanks dat hij geen rol van betekenis speelde in de titelstrijd, ziet Lewis Hamilton 2011 niet als een verloren seizoen. De Britse F1-coureur van McLaren-Mercedes spreekt van een ingecalculeerd overgangsjaar. "Het was een jaar waarin wij moesten groeien", zegt Hamilton aan de vooravond van de laatste race van het seizoen in Brazilië. Hamilton heeft maar liefst 148 punten achterstand op wereldkampioen Vettel.

Toch is de 26-jarige Hamilton ervan overtuigd dat McLaren volgend seizoen weer volwaardig kan meestrijden. "Ik denk dat het team veel lessen heeft geleerd", zegt de Britse rijder. "Als ik later terugkijk, hoop ik te kunnen zeggen dat ik er wijzer van ben geworden."

De voormalig wereldkampioen is sinds 2008 al geen serieuze kandidaat meer voor het kampioenschap en moet toezien hoe Red Bull al jaren domineert. "Zij hebben sinds 2009 dezelfde wagen en die hebben ze doorontwikkeld. Zij liggen lichtjaren voor op ons. De auto is volgens mij dit seizoen niet eens kapot gegaan."


Hamilton beschouwt 2011 niet als verloren seizoen (Foto: Novum)

Bijna half miljoen gevonden in woning Amsterdam

In de Amsterdamse woning van een 43-jarige man uit de Dominicaanse Republiek is dinsdag een sporttas met ongeveer 450.000 euro gevonden. Ook werd een vuurwapen, een Beretta, met bijhorende munitie aangetroffen.

De verdachte wilde het geld omwisselen van kleine biljetten naar grote biljetten. Het geld is vermoedelijk afkomstig van drugshandel, meldt het landelijk parket van het OM vrijdag. De Nationale Recherche heeft de man aangehouden op verdenking van witwassen.

Het geld en het vuurwapen zijn in beslag genomen. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft het voorarrest van de man, die in de wijk Osdorp woont, vrijdag met veertien dagen verlengd.


Bijna half miljoen gevonden in woning Amsterdam (Foto: Novum)

Rutte gelooft 'heel sterk' in band met VS

Het belangrijkste doel van het bezoek dat premier Mark Rutte (VVD) volgende week brengt aan de Amerikaanse president Barack Obama is het 'benadrukken van de uitstekende transatlantische verhoudingen'. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik ben natuurlijk voor Europese samenwerking, maar ik geloof ook heel sterk in de band met Amerika", zei Rutte. "We zijn door de Amerikanen bevrijd, en de band is altijd sterk gebleven." Hij gaat met Obama praten over de problemen in de eurozone, het Midden-Oosten en de NAVO.

Rutte denkt niet dat zijn bezoek aan het Witte Huis veel concreets zal opleveren. "Dit bezoek is niet bedoeld om met vlaggen op de achtergrond grote handtekeningen te gaan zetten. Dat is ook niet nodig, want we werken al heel goed samen."

Rutte zei niet van plan te zijn Obama aan te spreken op het feit dat de Verenigde Staten het Internationaal Strafhof in Den Haag niet erkennen, zoals D66-leider Alexander Pechtold wil. "Ik geloof dat Pechtold daarvoor niet in het Witte Huis, maar in het Congres moet zijn", zei Rutte. Volgens Rutte houdt niet de Amerikaanse regering, maar het parlement de erkenning van het hof tegen.

Nederlandse bedrijven verwachten geen einde euro

(Novum/Dow Jones) - Maar weinig Nederlandse bedrijven verwachten dat de eurozone uiteenvalt. De bedrijven hebben dan ook geen grote noodscenario's klaarliggen. Dat blijkt vrijdag uit opmerkingen van bestuurders tijdens een discussiebijeenkomst van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in Amsterdam.

Alle deelnemende chief executives benadrukken dat ze niet verwachten dat de eurozone uiteen zal vallen. Dick Benschop, president-directeur van de Nederlandse tak van Shell, wil niet zeggen of de oliemaatschappij zich voorbereidt op een eventuele ineenstorting van de eurozone.

Shell staat erom bekend diverse scenario's die invloed kunnen hebben op het bedrijf in kaart te brengen. Feike Sijbesma, chief executive van DSM, wil alleen kwijt dat er enkele maatregelen genomen zijn, maar wil hier ook niet over uitwijden.

Alleen Niek Hoek, chief executive van verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd, geeft aan dat het bedrijf voorbereid is op het uiteenvallen van de eurozone. "Delta Lloyd heeft zijn verplichtingen in Nederland, België en Duitsland en heeft in andere landen de risico's gereduceerd," aldus Hoek. "We bestaan nu tweehonderd jaar en willen zeker nog tweehonderd jaar bestaan."

Fraudenetwerk kinderopvang opgerold

Twee mannen en drie vrouwen uit Deventer en Amsterdam zijn maandag opgepakt voor een miljoenenfraude met de inkomstenbelasting en kinderopvangtoeslag. Ze dienden namens anderen aanvragen in en verzonnen daarvoor gegevens. Dat meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

De verdachten richtten zich aanvankelijk op fraude met inkomstenbelasting. Ze dienden voor mensen die ze kenden uit cafés en hun kennissenkring een voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelasting in. Ze verzonnen hiervoor hoge aftrekposten, waarmee ze probeerden teruggaven van tussen de tien- en vijftienduizend euro per aangifte te krijgen. De vijf eisten van dit bedrag dertig tot vijftig procent op.

Later veranderde de groep de werkwijze en richtten de vijf zich op het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Ook dit keer werd namens derden kinderopvangtoeslag aangevraagd, waarbij de opgaven vermoedelijk wederom vals waren. In totaal werden er zo'n tweehonderd valse aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van tussen de anderhalf en twee miljoen euro.

De verdachten zijn een 32-jarige man en drie vrouwen van 23, 27 en 56 jaar uit Deventer en een 27-jarige man uit Amsterdam. De rechter-commissaris heeft drie verdachten langer vastgezet, de twee anderen zijn weer op vrije voeten. Vanwege de zaak doorzocht de fiscale opsporingsdienst Fiod vier woningen en een bedrijfspand in Deventer en Amsterdam. Daarbij is administratie in beslag genomen.

Minister: politie moet blij zijn met hoge boetes

Agenten moeten blij zijn dat de verkeersboetes voor hufterig gedrag fors zijn verhoogd. Dat bleek vrijdag uit de woorden van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) na afloop van de ministerraad. "Ik denk dat ik geprezen kan worden door de politie."

De bewindsman reageerde op berichten dat politiebonden zich verzetten tegen de hogere verkeersboetes. Via RTL Nieuws werden donderdag de nieuwe boetebedragen bekend. Zo kost foutief parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats straks bijvoorbeeld geen 180 euro meer, maar 340 euro. Het kabinet maakte al eerder bekend dat hardrijders in woonwijken en asociale overtredingen vanaf volgend jaar harder worden bestraft.

Agenten zouden vanwege het hoge bedrag huiverig worden om nog bonnen uit te schrijven, maar volgens Opstelten is dat onzin. Hij brengt een sterke 'focus' aan in het boetebeleid door hufterig gedrag fors te beboeten. "Politiemensen vinden het juist prettig dat zij boetes kunnen uitdelen voor gedrag dat overduidelijk bestraft moet worden."

De bewindsman toonde zich niettemin bereid om zijn beleid nog eens uiteen te zetten bij de politiebonden, die al eerder kritiek uitten op de 'absurd' hoge boetes, waardoor agenten te maken zouden krijgen met agressie en onbegrip. "Ik ben bereid het zelf persoonlijk te bespreken met de politiemensen", zei Opstelten. Hij is ervan overtuigd dat agenten 'als professionals hun werk uitoeren'.

De bewindsman ontkende verder dat de boetes zijn verhoogd om tekorten op zijn begroting op te vangen.

Voorzitter en trainer Omonia halfjaar geschorst

De Cypriotische voetbalbond CFA heeft de voorzitter en trainer van Omonia Nicosia de komende zes maanden voor wedstrijden van de club geschorst. Preses Miltiades Neophytou en coach Neophytos Larkou zijn schuldig bevonden aan het duwen en proberen aan te raken van een scheidsrechter. Beiden moeten ook een boete van tweeduizend euro betalen.

De tuchtcommissie van de CFA aanvaardde het verhaal van scheidsrechter Christos Elia die Neophytou en Larkou ervan beschuldigde door hen geduwd, uitgescholden en geslagen te zijn na afloop van het 1-1 gelijkspel tegen Anagennisis Dherynia.

Het bestuur van Omonia zegt verrast en teleurgesteld te zijn door het besluit en gaat tegen de straf in beroep.

Krant voert actie tegen uitzetting 9-jarig asielzoekertje

De Alkmaarsche Courant heeft vrijdag een brandbrief over een 9-jarige jongen uit Eritrea die dreigt te worden uitgezet op de voorpagina geplaatst. In de brief, die is ondertekend door de voltallige redactie, wordt minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) verzocht de uitzetting van Jossef te voorkomen.

"Soms moet je als krant opstaan, de stem luider laten horen dan op andere dagen. Vandaag is zo'n dag. Vandaag is de krant voor Jossef." De brief is ook naar het Alkmaarse gemeentebestuur en alle Tweede Kamerfracties gestuurd.

De 9-jarige Jossef woont volgens de redactie al acht jaar in Nederland. Samen met zijn moeder dreigt de jongen, die nu in het asielzoekerscentrum in Alkmaar woont, uitgezet te worden naar zijn vaderland.

Jossef moet dinsdag verhuizen naar het azc in Katwijk, volgens de redactie 'de laatste halte op weg naar vrijwel zeker alleen maar ellende'. "Jossef spreekt de taal niet, de gewoonten in Eritrea zijn hem vreemd. Want Jossef is in alles een Nederlander. Op zijn nationaliteit na."

De krant schreef de afgelopen tijd geregeld over de 9-jarige jongen, onder meer over wat hem te wachten zou staan in Eritrea. Vluchtelingenwerk Nederland zou de krant hebben laten weten dat er een grote kans bestaat dat de jongen en zijn moeder op de luchthaven van Eritrea direct in de gevangenis terechtkomen.

In de brief vraagt de redactie zich af hoe Jossef en zijn moeder zich in Eritrea staande moeten houden, zonder huis, geld of school. "Wij willen deze uitzetting voorkomen. Nederland is een beschaafd land, zeggen ze. Toon dat en help Jossef."

[WB] Olde Heuvel: "Misschien dag van ommekeer"

Wouter Olde Heuvel boekte vandaag een verrassende zege op de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijd schaatsen in Astana. De Nederlander bleef in Kazachstan alle favorieten voor waarmee hij zijn eerste overwinning ooit op wereldbekerniveau pakte.

"Misschien is vandaag de dag van de ommekeer. Ik weet nu in elk geval dat het niet onmogelijk is om te winnen. En dat dacht ik eerder wel met mannen als Shani Davis en Stefan Groothuis voor me," zei Olde Heuvel die op de 5.000 meter telkens onder meer af moet rekenen met onder meer Sven Kramer en Bob de Jong. Op de NK afstanden wist hij zich niet te plaatsen voor de wereldbeker op die afstand.

Olde Heuvel heeft de afgelopen twee seizoenen gekwakkeld met een knieblessure en kan pas sinds deze zomer weer voluit trainen. "Deze overwinning is dan ook een hoogtepunt in lange tijd. Het was mentaal wel lastig om eindelijk eens die race te rijden waar ik écht tevreden mee was. Ik ben blij dat dit nu gelukt is. Deze race was perfect."

Gevonden pistool komt uit 1913

Het pistool dat twee bouwvakkers woensdag in Groningen vonden en waardoor zij gewond zijn geraakt, blijkt een vuurwapen uit 1913 te zijn. Dit meldt de politie.

Het tweetal trof het wapen aan tijdens sloopwerkzaamheden. Het wapen ging vermoedelijk af toen de mannen probeerden het pistool te ontladen. Eén van de bouwvakkers raakte gewond aan zijn been, de ander aan zijn hand.

De politie vermoedt dat het wapen jarenlang in een woning verstopt heeft gelegen. Dat het wapen na bijna honderd jaar nog af kon gaan, verbaast de politie niet. "Een vuurwapen blijft gevaarlijk. Daarom roepen wij ook altijd op het niet aan te raken, maar meteen de politie te bellen."

Er wordt nog onderzocht of het wapen bij een oude misdaad gebruikt kan zijn, maar dat is volgens de politie slechts een formaliteit. Na het onderzoek zal het wapen vernietigd worden.

Protestnummer Metropole Orkest op één

Het protestnummer van het Metropole Orkest is op één binnengekomen in de Single Top 100. Op de plaat zijn onder anderen de 3JS, Trijntje Oosterhuis en Karin Bloemen te horen. Het nummer, Wereldwijd Orkest, werd geschreven door John Ewbank en Han Kooreneef.

Het Metropole Orkest wilde het kabinet-Rutte uitdagen kritisch te kijken naar de bezuinigingen op het orkest. Door de voorgenomen subsidiekortingen dreigt het orkest over enkele jaren te verdwijnen. Voor een bijdrage van het rijk om zelfstandig te worden, moest het orkest laten zien dat het zonder subsidie verder kan.

Het is voor het eerst dat het orkest een dergelijk nummer onder eigen naam uitbrengt. Het hoopt de commerciële activiteiten verder te ontwikkelen om op eigen houtje verder te gaan.

Het Metropole Orkest werd in 1945 opgericht en werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen. Het orkest speelde met grootheden uit jazz, wereldmuziek en pop, waaronder Acda en de Munnik en Trijntje Oosterhuis.


Protestnummer Metropole Orkest op één (Foto: Novum)

Universiteiten doen onderzoek na fraude

De vereniging van universiteiten VSNU buigt zich over de universitaire onderzoekscultuur. Aanleiding is de affaire rondom de ontslagen Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel, die grootschalig fraude bleek te hebben gepleegd. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) gemeld in antwoord op Kamervragen.

De VSNU heeft samen met de rectores magnifici besloten te bekijken of de manier waarop wetenschappelijk onderzoek nu wordt beoordeeld, voldoende is om 'integriteitsinbreuken' te kunnen voorkomen. Ook wordt bezien of de code wetenschapsbeoefening moet worden aangescherpt, schrijft Zijlstra.

Zijlstra verwijst verder naar het eerder bekend geworden onderzoek dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) laat doen naar de manier waarop onderzoekers omgaan met gegevens en hoe dat beter kan. Dit onderzoek wordt geleid door emeritus hoogleraar Kees Schuyt.

Q keert terug in Bondfilm Skyfall

Het personage Q keert terug in de nieuwe Bondfilm Skyfall. De man die James Bond altijd van de nieuwste technologische speeltjes mag voorzien wordt gespeeld door de Britse acteur Ben Whishaw. Dat laat zijn agent weten, schrijft de BBC vrijdag.

Q was sinds Die Another Day uit 2002, een rol van John Cleese, niet meer te zien. Het was lange tijd de vraag of het soms wat kolderieke personage überhaupt terug zou keren in de serieuzere Bondfilms met Daniel Craig als 007. Met de komst van de 31-jarige Whishaw is Q voor het eerst in de geschiedenis jonger dan Bond, gespeeld door de 43-jarige Craig.

Whishaw was vorig jaar te zien als Ariel in de Shakespeare-verfilmming The Tempest. Dit jaar was hij een van de hoofdpersonen in de BBC-serie The Hour, over een journalist tijdens de Koude Oorlog.

De makers van Skyfall houden vrijwel alle details over de plot angstvallig geheim. De opnames van de 23e Bondfilm vinden momenteel plaats, de première staat gepland voor volgend jaar november.

Brabander probeert nooddeur vliegtuig te openen

Een 31-jarige man uit Veldhoven is vrijdagochtend uit een vliegtuig op Schiphol geplukt, nadat hij tijdens de vlucht de nooddeur van het toestel had geprobeerd te openen. Ook deed de man meerdere keren een poging de cockpit te betreden, meldt de marechaussee.

De man haalde de capriolen uit tijdens een vlucht van Zuid-Afrika naar Amsterdam. Hij was mogelijk onder invloed van alcohol en medicijnen.

De Brabander viel ook andere passagiers lastig en weigerde zich rustig te gedragen. Na meerdere waarschuwingen escaleerde de situatie en probeerde de man de nooddeur te openen en de cockpit binnen te komen. Hierop overmeesterde en boeide de bemanning de Brabander.

Meteen na aankomst haalde de marechaussee de man van het vliegtuig. Hij wordt onder meer verdacht van het in gevaar brengen van de vlucht.

Charlize Theron speelde graag een bitch

Charlize Theron vond het fantastisch om in haar nieuwe film Young Adult een absolute kenau te spelen. "Voor mij was een bitch vertolken helemaal niet moeilijk", lachte de actrice tijdens een voorvertoning van de film. Dat schrijft het Engelse filmtijdschrift Empire.

"Dit is waar je als actrice van droomt", gaf de 36-jarige Zuid-Afrikaanse toe. "Vooral als je een regisseur als Jason Reitman hebt die steeds 'meer, meer' schreeuwt."

Theron mag er dan uitzien als de ideale vrouw, in haar werk is ze niet bang om zeer onaantrekkelijke draken te spelen. Voor haar rol van moordende ex-prostituee in het drama Monster won ze zelfs een Oscar.

Young Adult gaat over een pas gescheiden fictieschrijfster die terugverhuist naar haar geboortedorp in Minnesota. Daar wil ze het weer aanleggen met haar jeugdliefde. Met haar gevoel voor drama probeert ze hem in te palmen. Dat hij inmiddels getrouwd is en een baby'tje heeft, mag de pret niet drukken.

De moeilijkste scène voor Theron was met een hond. "Ik moest emotioneel instorten tegen die hond, maar hij had zich voorgenomen die dag niet mee te werken. Ik had appelmoes op mijn gezicht en leverpaté op mijn borsten maar dat beest keek me niet eens aan."

Young Adult, met Patrick Wilson als Therons tegenspeler, verschijnt op 16 februari in de Nederlandse bioscopen.


De trailer voor Young Adult.

Onderwijsdirecteuren mogen meer verdienen

De maximale beloning voor onderwijsdirecteuren in het primair en wetenschappelijk onderwijs is verhoogd na overleg met de sector. Zij mogen meer verdienen dan in het oorspronkelijke voorstel van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) uit juni. Dat blijkt uit een brief die de minister vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit de Kamerbrief blijkt dat de minister wil dat bestuurders in het primaire onderwijs vijf procent meer mogen verdienen dan oorspronkelijk voorgesteld. De maximale beloning is gestegen van 153 naar 161 duizend euro.

"Dit doet recht aan de ontwikkelingen in de sector", schrijft de minister. De bestuurders moeten in deze sector steeds vaker 'verregaand strategisch samenwerken' met kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen, stelt ze.

Het salarisplafond in het wetenschappelijk onderwijs is gelijk getrokken met de balkenendenorm van 223.666 euro. Eerder was een maximum voorgesteld van 217 duizend euro.

"Universiteiten zijn door hun substantiële onderzoekscomponent qua zwaarte van de bestuursfunctie gelijkwaardig met onderzoeksinstellingen als de NWO en de KNAW", legt de minister uit. Ook is een hogere norm volgens haar gerechtvaardigd omdat de universiteiten steeds vaker moeten samenwerken met de academische ziekenhuizen.

De onderwijssectoren hebben toegezegd om naast de maximale norm ook lagere salarisklassen vorm te geven. Hiermee wil de minister voorkomen dat door het stellen van een norm, het salaris van alle onderwijsdirecteuren een 'opwaartse beweging' gaat maken.

De maximale beloningen wil Van Bijsterveldt vastleggen in een ministeriële regeling die afdwingbaar is. Tot nu gold voor de gehele onderwijssector een vrijwillige maximale beloning ter hoogte van de balkenendenorm.

Boxshots APB Reloaded SE bekendgemaakt

Iceberg Interactive heeft de boxshots voor APB Reloaded vrijgegeven. Zoals uit de plaatjes blijkt krijgt het spel een special edition. APB Reloaded komt op 10 februari uit op pc.

Het spel wordt een free-to-play MMO die zich afspeelt in de open-worldomgeving van de stad San Paro. In het spel kunnen spelers ervoor kiezen om bij de wetshandhavers te spelen of bij de criminelen.

APB Reloaded SE

APB Reloaded SE

Drie nieuwe tv-spots voor War Horse

Dreamworks heeft een drietal tv-spots vrijgegeven voor de nieuwe film van Steven Spielberg. War Horse is een epische oorlogsfilm gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Morpurgo.

In War Horse zien we een cast met onder meer Peter Mullan, Benedict Cumberbatch, David Thewlis, Tom Hiddleston, Emily Watson, David Kross en Eddie Marsan maar de hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor het paard Joey, door wiens ogen we de Eerste Wereldoorlog te zien krijgen. Een adembenemend verhaal over een vriendschap gedurende een oorlog.

War Horse zal vanaf 2 februari 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Kijk hieronder voor de tv-spots.


De tv-spots voor Spielberg's War Horse.

Strijd om de IJssel tussen streekrivalen

Koploper FC Zwolle speelt aanstaande zondag de ‘IJsselderby' tegen Go Ahead Eagles in Deventer. Het duel tussen de beide ploegen is altijd erg beladen.

De derby werd voor het eerst gespeeld op 4 november 1978. Destijds speelden de Eagles tegen PEC Zwolle. Het eerste duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Het tweede duel dat seizoen eindigde eveneens in een remise (2-2). Zwolle veroverde dat jaar één punt meer dan de tegenstander uit Deventer. De derby was ontstaan. 

Albert van der Haar speelde tot vorig seizoen bij FC Zwolle. Tegenwoordig komt hij uit voor Hoofdklasser VV Staphorst. "De strijd en beleving van stad tegen stad zijn gewoon geweldig. Het is een hele aparte derby. Qua sfeer en strijd is de derby niet veel veranderd sinds mijn eerste derby. Maar op een gegeven moment kwamen wij in een ander stadion te spelen", aldus ‘Mister Zwolle’ die 506 duels in het betaald voetbal speelde. Hiervan speelde hij 455 wedstrijden in het shirt van FC Zwolle.

De burgemeester van Deventer heeft besloten om een noodverordening in te stellen. Vanuit diverse hoeken kwamen berichten dat supporters van beide clubs de confrontatie zouden aangaan. Op het veld kan het volgens Van der Haar echter niet mis gaan. “In voorgaande jaren kwam er nog wel eens een supporter het veld op, uit en thuis. Dat is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Ze zitten in kooien vast.”

De linksback speelde veel derby’s tegen Go Ahead Eagles, maar verdedigde daarnaast ook enkele jaren de kleuren van Willem II. “Ik heb daar ook de derby tegen NAC Breda gespeeld. Dat is toch een andere derby. Daar gaat het er allemaal wat ludieker aan toe. Hier zit er veel meer strijd in.”

Ondanks dat de voormalig routinier van de ploeg van trainer Art Langeler op een lager niveau speelt, blijft hij zijn voormalig ploeggenoten op de voet volgen. “Ik vind dat Zwolle het op dit moment erg goed doet. Tot nu toe zijn ze de beste ploeg van de Jupiler League.”

"Appie" heeft voor deze editie van de Sallandse derby alle vertrouwen in zijn voormalige club. “Ik denk dat ze het in Deventer ook weer waar gaan maken. Zwolle speelt altijd goed voetbal, vanuit de eigen kracht. Ik ben niet zo bang voor komende zondag. Vorig jaar hebben wij daar een uitstekende wedstrijd gespeeld. Het was erg mooi om daar de tegenstander pijn te doen.”

Vorig jaar waren de Zwollenaren dichtbij promotie naar de Eredivisie. Van der Haar heeft alle vertrouwen dat het dit jaar wel goed gaat komen. “Op naar de Eredivisie”, besluit hij.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok adviseert CDA

Het CDA moet de gelederen sluiten en zich bezinnen op een heldere boodschap. Dit advies geeft VVD-fractievoorzitter Stef Blok de coalitiegenoot in een interview met NRC Handelsblad. Volgens Blok zijn de strubbelingen binnen het CDA ook een risico voor de VVD.

Blok geeft het CDA twee concrete tips. "Eén: zorg dat intern de gelederen zijn gesloten. Dat mensen zien: dat is een club die goed samenwerkt. Twee: zorg dat je een heldere boodschap hebt voor de kiezer, want die is niet de hele dag met politiek bezig."

Het CDA verkeert al geruime tijd in onheilspellend weer. In de peilingen scoren de christendemocraten tussen de tien en dertien zetels, en onlangs zorgde de kwestie-Mauro voor diepe verdeeldheid binnen de partij. Binnen de partij bestaat bovendien nog steeds onvrede over de keuze om met de PVV samen te werken.


VVD-fractievoorzitter Stef Blok adviseert CDA (Foto: Novum)

Twente wil Vitesse uit de top lozen

FC Twente krijgt zondag in eigen huis de kans om Vitesse verder op achterstand te zetten. De Arnhemmers verloren de laatste twee duels.

Toch draait Twente in de afgelopen wedstrijden ook niet naar behoren. De Tukkers speelden drie van de laatste drie competitieduels gelijk, waardoor de achterstand op koploper AZ inmiddels is gegroeid naar vier punten. Bovendien hebben de Alkmaarders een duel tegoed (tegen Excelsior). Voor Twente is het zaak om Vitesse definitief op afstand te zetten.

De Arnhemmers zijn na nederlagen tegen NAC Breda (1-0) en Feyenoord (0-4) afgezakt naar de achtste plaats, maar trainer John van den Brom weet dat er nog vier ploegen zijn die evenveel punten (21) hebben als Vitesse. De vierde plek is daardoor binnen handbereik, maar bij een verliespartij in Enschede is de top-drie definitief uit het zich verloren. De matige vorm van de ploeg van Van den Brom gaat gepaard met het uitblijven van treffers bij Wilfried Bony.

De Ivoriaanse krachtpatser staat al tweehonderd minuten droog, waarmee Vitesse niet terug kan vallen op zijn grootste aanvallende kracht. Bony scoorde liefst acht van de achttien doelpunten voor de Arnhemmers in de Eredivisie. Mogelijk blijft de teller daar ook voorlopig op staan. Bony gaat begin volgend jaar met Ivoorkust naar de Afrika Cup, maar het is nog de vraag of hij dan wel onder contract staat bij Vitesse. CSKA Moskou hengelt naar de spits.

Wellicht kan Bony tegen Twente het verschil weer maken voor Vitesse. De defensie van Twente draait echter een goed seizoen. Met dertien tegendoelpunten heeft alleen PSV (acht) minder treffers geïncasseerd. Eén van de drijvende krachten bij Twente is Peter Wisgerhof. De verdediger wordt weleens bekritiseerd vanwege zijn voetballende vermogen, maar samen met Douglas vormt de oud-speler van Vitesse (1999-2001) al enkele seizoenen een sterk koppel. 

Het is voor Wisgerhof en Douglas zaak om zondag Bony af te stoppen, waarmee de grootste angel uit het spel van Vitesse gehaald wordt. Twente weet zich gesterkt door de positieve balans in de laatste onderlinge acht duels, die werden gewonnen door de Tukkers. De ploeg van Co Adriaanse heeft in de Grolsch Veste uitzicht op een record. Ondanks een gelijkspel bij Heracles Almelo (1-1) vervolgden de Enschedeërs namelijk een indrukwekkende reeks.

Dankzij Wisgerhof scoorde Twente namelijk in 41 opeenvolgende competitiewedstrijden op rij. Tegen Vitesse kan bij een doelpunt het record worden overgenomen van Ajax, dat tussen november 1994 en december 1995 dezelfde prestatie neerzette. Een Eredivisierecord en een zege zouden Adriaanse goed doen, aangezien hij niet bij iedereen binnen de club even ongenaakbaar is vanwege zijn speelstijl. Zolang hij met Twente wint, zal niemand klagen.

Richard van O. verminderd toerekeningsvatbaar

Het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeert dat Richard van O., medeverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, aan een persoonlijkheidsstoornis leidt.

Voor het plegen van ontuchtige handelingen bij een 15-jarig kind en het bezit van grote hoeveelheden kinderporno wordt Van O. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Dat bleek vrijdag op de regiezitting in de rechtbank in Amsterdam.

Voor het faciliteren van zijn echtgenoot Robert M. wordt Van O. verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Richard van O. verminderd toerekeningsvatbaar
Richard van O. verminderd toerekeningsvatbaar (Foto: ANP)

'Failliet Italië is einde van de euro'

Als Italië zijn schulden niet meer kan afbetalen, betekent dat "het einde van de euro". Dat was de conclusie van een ontmoeting van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Mario Monti, donderdag in Straatsburg. Dat meldde een persbericht van het kantoor van de Italiaanse premier vrijdag.

Een failliet van Italiê zou "het proces van de Europese integratie tot een halt brengen met onvoorspelbare gevolgen", aldus de verklaring.

Volgens Monti hoeft het echter niet zo ver te komen. Italië heeft recent "flinke vooruitgang getoond op het gebied van bezuinigingen, die zullen worden ingevoerd in combinatie met maatregelen om de groei te stimuleren", aldus de premier.

Sarkozy en Merkel spraken op hun beurt hun "volledige vertrouwen" in Monti uit.

'Failliet Italië is einde van de euro'
'Failliet Italië is einde van de euro' (Foto: ANP)

Uitslag eerste vrije training Brazilië

Mark Webber heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. Jenson Button zette de tweede tijd neer op veertien duizendsten van de Australiër. Lewis Hamilton reed de derde tijd, gevolgd door Sebastian Vettel en Felipe Massa.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:13.811 26
2 J. Button McLaren 1:13.825 +0:00.014 25
3 L. Hamilton McLaren 1:13.961 +0:00.150 20
4 S. Vettel Red Bull 1:14.025 +0:00.214 28
5 F. Massa Ferrari 1:14.507 +0:00.696 34
6 F. Alonso Ferrari 1:14.541 +0:00.730 26
7 M. Schumacher Mercedes 1:15.162 +0:01.351 28
8 N. Hülkenberg Force India 1:15.178 +0:01.367 28
9 P. di Resta Force India 1:15.241 +0:01.430 31
10 N. Rosberg Mercedes 1:15.321 +0:01.510 29
11 J. Alguersuari Toro Rosso 1:15.468 +0:01.657 29
12 R. Grosjean Renault 1:15.547 +0:01.736 18
13 R. Barrichello Williams 1:15.663 +0:01.852 27
14 B. Senna Renault 1:15.732 +0:01.921 32
15 K. Kobayashi Sauber 1:15.747 +0:01.936 31
16 P. Maldonado Williams 1:15.836 +0:02.025 27
17 S. Perez Sauber 1:15.979 +0:02.168 35
18 J. Vergne Toro Rosso 1:16.052 +0:02.241 33
19 H. Kovalainen Lotus 1:16.514 +0:02.703 33
20 L. Razia Lotus 1:17.595 +0:03.784 31
21 T. Glock Marussia-Virgin 1:18.140 +0:04.329 29
22 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:18.653 +0:04.842 29
23 D. Ricciardo HRT 1:18.952 +0:05.141 33
24 J. Charouz HRT 1:19.577 +0:05.766 37

Schoonmakers ministeries zaterdag weer aan het werk

Na vijftig dagen staken gaan de schoonmakers van het ministerie van Sociale Zaken en van Buitenlandse Zaken zaterdag weer aan het werk. De schoonmakers hebben vrijdagochtend ingestemd met een akkoord met de ministeries. Dat meldt bestuurder van vakbond FNV Bondgenoten Ron Meyer vrijdag.

Onderdeel van het akkoord is een werkgarantie voor alle schoonmakers bij het schoonmaakbedrijf. Ook wordt een onderzoek uitgevoerd naar de werkdruk van de schoonmakers. "Als uit dat onderzoek komt dat er te veel werkdruk is, dan heeft het ministerie toegezegd in te grijpen." De verlofdagen die de schoonmakers door te staken hadden verspeeld, krijgen zij alsnog.

De schoonmakers legden hun werk begin oktober neer vanwege bezuinigingen die twintig mensen hun baan zouden kosten. De schoonmakers vreesden dat de overgebleven werknemers zouden lijden onder de toegenomen werkdruk.

Dit voorjaar waren de schoonmakers al begonnen met ludieke acties. "Het is triest dat schoonmakers vijftig dagen moeten staken om voor elkaar te krijgen wat voor de rest van Nederland normaal is", stelt Meyer. De schoonmakers zijn blij dat hun strijd nu wel zichtbaarder is geworden. "We laten niet met ons sollen", citeert Meyer een van de schoonmakers.

Het ministerie van Sociale Zaken kwam vrijdagochtend al naar buiten met het donderdagavond beklonken principeakkoord. "Maar dat was nog voorbarig", zegt Meyer. "Een akkoord is pas definitief als ook de schoonmakers ja hebben gezegd."

Vrijdag wordt een extern schoonmaakteam ingehuurd om de opgestapelde troep van vijftig dagen schoon te maken.


Schoonmakers ministeries zaterdag weer aan het werk (Foto: Novum)

Kojima: "Snake had moeten sterven in MGS4"

Hideo Kojima heeft in een interview met Official PlayStation Magazine UK gezegd dat hij nooit het plan heeft gehad om zoveel Metal Gear Solid-spellen te maken. Onder druk van de ontwikkelaars bij Kojima Productions en de fans is hij hierop teruggekomen.

"Ik wilde er op elk punt in het proces een eind aan maken. In Guns of the Patriots had Snake moeten sterven. Iedereen van de staf wilde dat ik hem in leven liet, dus ben ik op mijn standpunt teruggekomen", aldus Kojima. Volgens de geestelijk vader van de serie heeft hij inmiddels het standpunt dat zolang er mensen zijn die Metal Gear Solid willen spelen, hij aan die vraag zal voldoen met een nieuwe versie.

Verderop in het interview zegt Kojima dat zij 'waarschijnlijk Metal Gear Solid 5 wel moeten gaan maken'.

Peiling: lokale politici tegen provinciefusie

De meeste gemeentebestuurders en raadsleden uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zijn tegen het plan van het kabinet om de drie provincies samen te voegen. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Ergo heeft gehouden.

Van de lokale politici is 62 procent tegen een fusie. In alle drie provincies is een meerderheid tegen. Ook onder CDA-politici is een ruime meerderheid tegen, terwijl het fusieplan afkomstig is van CDA-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner. De VVD is verdeeld: 48 procent is tegen en 45 procent voor.

Als de fusie toch doorgaat, moet Amsterdam de hoofdstad van de nieuwe 'superprovincie' worden, vindt dertig procent van de ondervraagden. Utrecht wordt door vijftien procent genoemd, Haarlem door negen procent. De onderzoekers hebben ook gevraagd naar naamsuggesties. Dat leverde ideeën op als Centraal Holland, Randstad Noord, FUN-provincie en FLUT-land.

Het bureau stuurde een vragenlijst naar zo'n tweeduizend gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters. Ongeveer een kwart vulde de vragenlijst in.

Pakistaanse wurgt, vierendeelt en kookt echtgenoot

Een Pakistaanse vrouw wordt ervan verdacht haar echtgenoot te hebben vermoord en zijn in stukken gehakte lijk te hebben gekookt. De 42-jarige Zainab Bibi heeft volgens de Pakistaanse politie een bekentenis afgelegd.

De politie was gealarmeerd door Bibi's buren. Zij roken onraad toen de vrouw het in stukken gehakte lijk van haar man probeerde te koken. Bij die operatie kwam een penetrante stank vrij.

Na haar aanhouding gaf de vrouw toe haar echtgenoot te hebben bedwelmd door hem in thee opgeloste slaappillen toe te dienen. Met hulp van haar neef wurgde ze hem vervolgens. Om het belastende lijk kwijt te raken hakten ze dat in stukken. Het vlees ging de pan in, zei politieagent Khalid Nadeem Baig vrijdag.

Bibi heeft tegen de politie verklaard tot haar daad te zijn gekomen omdat haar man getracht had haar 17-jarige dochter uit een eerder huwelijk aan te randen.

'Tientallen C1000-ondernemers stoppen'

Enkele tientallen franchisenemers van C1000 gaan hun winkel het komende jaar van de hand doen. Dat meldt een bron binnen de C1000-organisatie aan vakblad Distrifood vrijdag.

De bron stelt dat dit voor de donderdag aangekondigde overname door Jumbo al bekend was binnen de organisatie. C1000 was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De ondernemers stoppen volgens het vakblad omdat zij komend jaar een in 2008 gekocht C1000-certificaat met flinke winst van minstens een half miljoen euro kunnen verkopen. Hiervoor hebben zij hun afscheid uitgesteld, omdat eerdere verkoop maar een derde daarvan zou hebben opgeleverd.

De op handen zijnde overname door Jumbo heeft amper een rol gespeeld, denkt Distrifood. Donderdag werd bekend dat Jumbo voor negenhonderd miljoen euro C1000 overneemt van private-equitypartij CVC Capital Partners. Beide merken blijven wel bestaan.

De franchisefilialen van C1000 die nu mogelijk verkocht worden, moeten eerst worden aangeboden aan de moederorganisatie. Jumbo moet dan op zoek naar een nieuwe ondernemer. Jumbo heeft dan meteen de mogelijkheid om te kijken welk van de twee supermarktformules het meest geschikt is voor het vrijgekomen supermarktpand.


'Tientallen C1000-ondernemers stoppen' (Foto: Novum)

Bijna helft agenten positief over nationale politie

Veel politieagenten staan positief tegenover de invoering van een nationale politie. Bijna 46 procent van het personeel ziet de komst ervan wel zitten, een kwart is neutraal. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is uitgevoerd.

Dat de overige dertig procent nog twijfels heeft vindt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, niet vreemd. "Er bestaat nog veel onduidelijkheid", zegt hij. "Verschillende korpsen maken al keuzes op basis van wat zij denken dat er gaat veranderen. Dat zorgt voor onzekerheid en onrust bij collega's. Daarom pleiten wij voor snelheid als het gaat om behandeling van de Politiewet."

De nationale politie kan pas van start gaan zodra het parlement de nieuwe Politiewet heeft goedgekeurd. Dat lukt niet meer voor 1 januari, de beoogde startdatum van de nationale politie. Het lukt de Eerste Kamer niet om het wetsvoorstel voor die datum te bespreken. De nationale politie komt in de plaats van de huidige 26 korpsen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat agenten inzien dat een nationale politie van belang is om de regels te versimpelen en dat het bijdraagt aan de flexibiliteit van het werk en het creëren van meer mogelijkheden. Wel moet voor de invoering iets worden gedaan aan onder meer de ict-problemen op politiebureaus.


Bijna helft agenten positief over nationale politie (Foto: Novum)

Van der Wiel niet mee met Ajax naar Nijmegen

Ajacied Gregory van der Wiel doet zondag niet mee tegen NEC. De rechtsback van Ajax kampt met lies-en heupklachten en wordt door trainer Frank de Boer gespaard. Van der Wiel liet zich dinsdag in het Champions Leagueduel bij Lyon al voortijdig vervangen.

De selectie voor het duel met NEC kent verder een wijziging. Ismaïl Aissati, die na maanden in het tweede doorgebracht te hebben weer deel uitmaakt van de A-selectie, is direct opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel in Nijmegen.

Van der Wiel
Van der Wiel niet mee met Ajax naar Nijmegen (Foto: Pro Shots)

Voor Derk Boerrigter en Siem de Jong komt het duel tegen de nummer vijftien van de Eredivisie te vroeg. Zij focussen zich op de wedstrijd van volgende week zaterdag tegen Excelsior. Andre Ooijer, die kampt met een hamstringblessure, en Dmitri Bulykin, die in het thuisduel met NAC een enkelkwetsuur opliep, zijn er nog iets langer uit.

Trainer De Boer maakte ook bekend dat Nicolas Lodeiro opnieuw in de basis begint. "Nicolas doet altijd zijn stinkende best en heeft nu gewoon zijn kans gepakt. Daarom staat hij zondag opnieuw in de spits."

De coach had naast de complimenten voor Lodeiro ook mooie woorden over voor Davy Klaassen. De blonde middenvelder, die tegen Lyon debuteerde, maakte een goede indruk op de trainer en zit opnieuw bij de selectie. "Davy heeft gevoel voor positie kiezen en denkt altijd twee stappen vooruit. Hij kan zowel op het middenveld als in de aanval spelen. Bovendien scoort hij gemakkelijk."

'Rutte moet Obama aanspreken om strafhof'

Premier Mark Rutte moet volgende week tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis de Amerikaanse president Barack Obama aansporen het Internationaal Strafhof te erkennen. Dat vindt fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold. Pechtold vindt het onaanvaardbaar dat de VS dit 'belangrijke rechtsorgaan' niet erkent.

Pechtold noemt het bezoek van Rutte een gouden kans om te kwestie te bespreken. "Als gastheer van het strafhof heeft Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid landen aan te sporen het hof te erkennen."

Het Strafhof is in 2002 opgericht, onder meer om verdachten van misdaden tegen de menselijkheid te berechten. Het is erkend door 119 landen, waaronder alle EU-lidtstaten. De VS is een van de landen die de rechtsmacht van het strafhof heeft aanvaard, maar het statuut van Rome, dat de basis legde voor het hof, nog niet heeft geratificeerd.

Pechtold stelt dat de Grondwet Rutte verplicht hier een stokje voor te steken. "Artikel 90 van onze Grondwet luidt: 'De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde'. Dat geeft onze premier een extra verantwoordelijkheid."

[WRC] Ogier rijdt seizoen 2012 met Skoda Fabia

Sébastien Ogier zal komend seizoen toch World Rally Championship-races rijden. De Fransman maakte deze week bekend per direct naar Volkswagen over te stappen om daar te gaan werken aan de ontwikkeling van de Polo R WRC. De rally's zal hij voorlopig gaan rijden met een Skoda Fabia S2000.

Ogier wil door het rijden van wedstrijden zijn ritme op pijl houden en de parcoursen nog beter te leren kennen. De Fransman laat verder weten dat mocht de Polo WRC er in 2012 klaar voor zijn deze tegen het eind van het seizoen al zijn rallydebuut zal kunnen maken. De coureur had na zijn vertrek bij Citroën ook bij Ford kunnen tekenen, maar vond het toekomstperspectief bij VW beter.

PlayStation 3-spellen via internet op Vita

Met de komst van de PlayStation Vita blaast Sony de draadloze verbinding tussen een draagbaar apparaat en de PlayStation 3 nieuw leven in. Spellen kunnen via de PlayStation 3 en een draadloze internetverbinding gespeeld worden op de Vita. Dat schrijft het gamevakblad MCV. Tussen de PSP en de PlayStation 3 was zoiets ook mogelijk.

Op de PSP is het mogelijk via het internet bestanden op de PlayStation 3 af te spelen. Onder meer filmpjes, foto's en bepaalde spellen zijn af te spelen. Het afspelen van games werkt hier niet in alle gevallen. Zo beschikt de PSP niet over vier schouderknoppen, maar heeft het er twee.

Oudere PlayStation 3-spellen zouden op de Vita in een lage kwaliteit, 480 bij 272 pixels, afgespeeld worden. De beelden worden dan opgerekt naar 960 bij 544 pixels, het formaat van het beeldscherm van de draagbare spelcomputer. Om het gemis van bepaalde knoppen op te vangen, kan een virtuele knop op het aanraakscherm van de Vita getoond worden.

Volgens het gamevakblad moet een update van het besturingssysteem van de PlayStation 3 de functie binnenkort introduceren. Sony heeft deze specifieke koppeling tussen de Vita en PlayStation 3 nog niet bevestigd.


PlayStation 3-spellen via internet op Vita (Foto: Novum)

'Mario Kart 7 was haastklus'

Het racespel Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS is met spoed afgerond. Nintendo heeft de hulp van Retro Studios, het bedrijf achter Metroid Prime en Donkey Kong Country Returns, ingeroepen om het spel af te ronden.

Dat heeft bestuursvoorzitter Satoru Iwata van Nintendo bekendgemaakt. De productie van Mario Kart 7 stond op een laag pitje toen de Nintendo 3DS op de markt kwam. Veel ontwikkelaars werkten aan andere spellen, zoals Nintendogs + Cats. Een tegenvallende verkoop zorgde ervoor dat Nintendo zijn populairste spellen zo snel mogelijk op de markt wilde brengen.

Daarom werd de hulp van Retro Studios ingeschakeld om Mario Kart 7 voor de feestdagen in de winkel te krijgen. Retro Studios is verantwoordelijk geweest voor de productie van zestien racebanen die in eerdere versies van Mario Kart ook zijn gebruikt. Nintendo heeft de zestien nieuwe banen verzonnen.

Mario Kart 7 ligt vanaf 6 december in de winkel voor de Nintendo 3DS.


Mario Kart 7 was haastklus (Foto: Novum)

Bennie Stout krijgt nieuwe Sint-film

Bennie Stout - De Grote Film van Sinterklaas krijgt een vervolg. Producenten Johan Nijenhuis en Klaas de Jong hebben besloten om volgend jaar wederom een Sinterklaasfilm te maken gebaseerd op de personages uit de film. Dat laten de makers vandaag weten. De familiefilm heeft inmiddels ruim 175 duizend bezoekers getrokken.

De nieuwe film speelt zich af in de jaren vijftig. Bennie is dan volwassen en heeft zelf kinderen. Hij raakt wederom in een spannend avontuur verzeild waarin ditmaal ook een rol is weggelegd voor de Kerstman.

Benjamin Stout zet met zijn trapauto gemaakt van een zeepkist regelmatig de boel op stelten. Aan Sinterklaas vraagt hij een gloednieuwe trapauto. Dan hoort hij dat zijn vader dit jaar in Spanje blijft om extra geld te verdienen en dus niet naar Nederland komt. Bennie besluit Sinterklaas te vragen of die zijn vader mee kan nemen uit Spanje zodat de hele familie Stout samen pakjesavond kan vieren.

Bennie Stout ging op 5 oktober in première en staat op de 7e plaats van bestbezochte bioscoopfilms in Nederland.

PlayStation Move 9 miljoen keer verscheept

Sony heeft bekendgemaakt dat zij inmiddels negen miljoen exemplaren van de PlayStation Move hebben verscheept. Hoeveel er daadwerkelijk verkocht zijn is niet bekend, omdat Sony deze cijfers nooit vrijgeeft.

PlayStation Move heeft een goede start gehad, maar lijkt nu te kampen te hebben met teruglopende verkoopcijfers. Een jaar geleden meldde Sony nog dat zij vier miljoen exemplaren verscheept had en een half jaar later al acht miljoen. In de afgelopen zeven maanden is hier 1 miljoen bijgekomen.

Bewijs voor bloedige strijd vroege Nederlanders

In Noord-Holland heeft ruim zevenhonderd jaar geleden een bloedige strijd gewoed tussen de West-Friezen en de Hollanders. Voor het eerst is op de plek waar het conflict plaatsvond, Sint Pancras, fysiek bewijs gevonden.

Bij opgravingen op een middeleeuws kerkhof werden skeletten ontdekt die sporen dragen van zwaar lichamelijk letsel, heeft de provincie Noord-Holland vrijdag bekendgemaakt. Onderzoekers vonden tevens bewijs dat de verwondingen niet alleen bij krijgshandelingen zijn opgelopen, maar in sommige gevallen na de gevechten zijn toegebracht.

Verschillende mensen bleken op precies dezelfde manier te zijn verwond of gedood. "Dat is niet mogelijk in een strijd", licht een woordvoerder van de provincie toe.

Over de strijd tussen de West-Friezen en de Hollanders in 1297 was tot nu toe weinig bekend. Naast enkele vermeldingen van de veldslag was bekend dat een groep West-Friezen in zijn geheel is gesneuveld. De slag bij Sint Pancras, niet ver van Alkmaar, was de laatste poging van de West-Friezen om hun zelfstandigheid te herwinnen. Ze verloren.

De botresten werden in 1991 opgegraven op de plek waar in de middeleeuwen het dorpje Vronen lag. De provincie gaf vorig jaar opdracht de skeletten van 132 mensen te onderzoeken. Bij meer dan honderd van hen werden infectieziekten en malariaverschijnselen geconstateerd.


Bewijs voor bloedige strijd vroege Nederlanders (Foto: Novum)

Dronken Arnhemmer gepakt voor vernielen Occupy-tent

Een 24-jarige Arnhemmer is vrijdagochtend vroeg opgepakt voor het vernielen van een tent van het Occupy-kamp aan de Jansbinnensingel in zijn stad. De man had bij zijn arrestatie ook een luchtbed bij zich, dat hij vermoedelijk uit een tent had meegenomen. De Arnhemmer verklaarde later dronken te zijn geweest, meldt de politie.

Getuigen waarschuwden de politie rond 04.00 uur nadat ze zagen dat vernielingen werden aangericht aan een van de tenten. Agenten konden de 24-jarige man met hulp van de getuigen kort daarop oppakken.

Wietsatelliet op zoek naar Limburgse stekjes

Een speciale satelliet gaat volgend jaar op zoek naar wietplantages in Limburgse natuurgebieden. Het gaat om een experiment van de European Space Agency (ESA) in samenwerking met het Korps landelijke politiediensten en enkele Limburgse gemeenten, zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo vrijdag.

Met de satelliet kan hennep op basis van het meten van golflengten onderscheiden worden van andere gewassen. De techniek werd eerder in 2007 al met succes toegepast in Canada. De proef vindt plaats binnen het project Het Groene Woud, waarin de illegale wietteelt tussen maïs, bos en aspergevelden wordt opgespoord en vernietigd.

Het afgelopen jaar werd in Limburgse natuurgebieden op 53 plaatsen hennep gevonden en zijn ruim vierduizend planten geruimd. De stekjes werden tot nu toe vooral met helikopters opgespoord.

Hoeveel geld in het project wordt gepompt, is niet duidelijk. "Het project staat nog in de kinderschoenen. We zijn nog bezig met de invulling", aldus de woordvoerder. De 'wietsatelliet' moet in maart beginnen.

Leers wil druk op Irak om uitzettingen

Het kabinet moet in gesprek met Irak omdat dat land de regels heeft verscherpt voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vrijdag gezegd.

Voorheen kon Nederland bij vluchten met uitgeprocedeerde asielzoekers volstaan met het indienen van een namenlijst van alle passagiers. Nu eist Irak identiteitsbewijzen en reisdocumenten, wat de terugkeer van ex-asielzoekers een stuk ingewikkelder maakt. Onlangs is een vlucht met uitgeprocedeerde asielzoekers uitgesteld.

"Irak wil nu de papieren zien, maar vreemdelingen hebben vaak geen papieren meer", zei Leers tegen de NOS. Hij wil samen met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in gesprek met Irak. Ook minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) moet druk op Irak zetten, vindt Leers.


Leers wil druk op Irak om uitzettingen (Foto: Novum)

Organisatoren houden vast aan F1-race in Texas

De organisatoren van de US Grand Prix zijn klaar om hun plaats op de Formule 1-kalender vast te leggen. De race, die vanaf volgend jaar in het Texaanse Austin wordt verreden, moet daarvoor voor het einde van deze week betalen.

Een woordvoerder liet gisteren weten dat de cheque voor F1-baas Bernie Ecclestone al klaar ligt. De betaling gaat door zodra het contract is getekend.

Ecclestone liet vorige week weten dat de Amerikaanse race in gevaar was. Voor het einde van deze week moest het contract getekend zijn en een bankgarantie zijn overlegd. Dat deed de kleine Brit nadat de bouw van het nieuwe Circuit of the Americas was stilgelegd na onduidelijkheid over de financiering.

'Kredietverlaging is aanval op Hongaarse munt'

Hongarije beschouwt de verlaging van de kredietwaardigheid van het land naar Ba1 van Baa3 door Moody's als onderdeel van een aanval op de Hongaarse munteenheid forint. Dat zei een woordvoerder van de overheid vrijdag.

"De Hongaarse regering is verbijsterd door de afwaardering. Het mist een realistische onderbouwing op basis van economische prestaties", gaf de woordvoerder op de staatsradio aan. Hij voegde daaraan toe dat de regering alles doet wat nodig is om de nationale munteenheid te verdedigen, indien nodig zelfs met de hulp van inlichtingsdiensten.

Kredietwaardigheidsbeoordelaar Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van Hongarije in de nacht van donderdag op vrijdag. Moody's acht het onzeker of de Hongaarse overheid de doelstellingen op de middellange termijn om zijn fiscale en publieke schulden te reduceren zal halen.

Door het nieuws kelderde de forint op vrijdag bijna twee procent ten opzichte van de euro. De stand kwam dicht in de buurt van het laagste niveau ooit van 317.66 Hongaarse forint. Ook andere landen binnen Centraal en Oost-Europa ondervinden de gevolgen van de beslissing van Moody's. De Tsjechische kroon zakt naar het laagste niveau ten opzichte van de euro sinds 2010 en de Poolse zloty verloor bijna één procent.

PBC adviseert tbs voor Robert M.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) adviseert om de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. tbs met dwangverpleging op te leggen. M. lijdt volgens het PBC aan pedofilie en hyperseksualiteit. Dat bleek vrijdag tijdens een regiezitting in de zaak bij de rechtbank in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie gaf op de zitting ook aan Robert M. te willen vervolgen voor ontucht en het seksueel misbruiken van 52 jongens en vijftien meisjes. Hoewel hoofdverdachte Robert M. eerder bekende 87 kinderen te hebben misbruikt, heeft een aantal ouders gevraagd hun kind van de tenlastelegging te halen.

Het Openbaar Ministerie is deels aan de wensen van de ouders tegemoetgekomen en klaagt M. nu aan voor het misbruik van 67 kinderen. Vier van de kinderen zouden samen met twee andere mannen zijn misbruikt.

Vanwege privacyredenen worden de kinderen in het dossier met nummers in plaats van namen aangeduid. Ook worden de verschillende seksuele handelingen aangeduid met nummers. Opvallend is dat M. deze handelingen in eigen bewoordingen aanduidde als bijvoorbeeld 'aan het kindje proeven' of 'het kindje proeft mij en drinkt mijn melk'.

Daarnaast drong het OM er bij de rechtbank op aan de bestaande beelden van het misbruik zelf te bekijken en niet slechts de beschrijvingen te lezen. Ook wil het OM dat de ouders van de slachtoffers spreekrecht krijgen vanwege de jonge leeftijd van hun kinderen.

Advocaat van M. Tjalling van der Goot verzette zich tegen deze twee verzoeken van het OM. Volgens de verdediging zijn de beschrijvingen van de beelden 'gedetailleerd en doeltreffend' en is spreekrecht voor ouders wettelijk niet toegestaan. Van der Goot vroeg de rechters verder een psychiater en psycholoog aan te stellen om na te gaan of het onderzoek van het PBC juist is uitgevoerd, aangezien zijn cliënt nauwelijks meewerkte aan het onderzoek.

Het OM en M.'s advocaten zijn het erover eens dat een deel van de rechtszaak achter gesloten deuren moet plaatsvinden. De zitting van vrijdag zou wel eens de laatste zitting kunnen zijn voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Het onderzoek naar Robert M. is inmiddels grotendeels afgerond. Vrijdagmiddag dient de zaak van M.'s echtgenoot en medeverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Richard van O.

De Amsterdamse zedenzaak kwam in december vorig jaar aan het licht. M. heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt, onder meer tijdens zijn werk bij kinderdagverblijf 't Hofnarretje.

Woning vol met gas na koperdiefstal

Koperdieven hebben voor een levensgevaarlijke situatie gezorgd in een vakantiewoning in het Drentse Donderen. Het binnenwerk van een geiser van het pand aan de Boterpol was gestolen, waardoor de woning vol met gas stond. Dat meldt de politie.

De eigenaar van de woning kwam donderdagmiddag met een brandende sigaret aanlopen. Toen hij buiten al het sissende geluid hoorde doofde hij de sigaret, waarmee mogelijk een explosie is voorkomen.

Onderzoek in de woning wees uit dat inbrekers het binnenwerk van de geiser hadden meegenomen. Zo'n vijftig kubieke meter gas was ontsnapt.

Weer probleemgezin uit Diamantbuurt gezet

Een probleemgezin uit de Amsterdamse Diamantbuurt wordt uit huis gezet. Het gezin moet binnen twee weken zijn vertrokken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam in een kort geding bepaald.

De bewoonster en haar gezin waren niet geliefd in de buurt. Ze waren regelmatig betrokken bij bedreigingen, mishandeling, ruzies en vernielingen. Volgens woningcorporatie Eigen Haard maakten zij met hun gedrag jarenlang andere bewoners het leven zuur.

Afgelopen zomer werd al een ander probleemgezin weggestuurd. Voor burgemeester Eberhard van der Laan was de maat vol. Samen met de politie en Eigen Haard probeert hij de Diamantbuurt veiliger te maken. Volgens zijn woordvoerder is het vertrek van het tweede gezin goed nieuws. Hij noemt het een belangrijke uitspraak voor de buurt.

United tot februari zonder Anderson

Manchester United moet het tot februari zonder Anderson doen. De middenvelder heeft een knieblessure. "Anderson heeft een blessure aan zijn knie en wij hebben hem naar Portugal gestuurd, om de specialist op te zoeken die hem al twee keer eerder heeft geopereerd", laat coach Sir Alex Ferguson op de clubsite weten.

De speler liep de blessure begin deze maand op in de Champions League. In het thuisduel met Otelul Galati moest hij het veld verlaten en sindsdien is hij niet meer in actie gekomen voor de landskampioen.

De 23-jarige Anderson speelt sinds 2007 bij United. Voor de regerend landskampioen heeft de voetballer zeven doelpunten gemaakt in 141 wedstrijden. De speler komt ook uit voor het nationaal elftal van Brazilië.

[WB] Verrassende zege Olde Heuvel op 1.500 meter

De 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden is verrassend gewonnen door Wouter Olde Heuvel. De schaatser van 1.500 zette al in de zevende rit een 1.45,69 neer en daar wist niemand in de daarop volgende ritten aan te komen. De Canadees Denny Morrison werd op 0,11 tweede.

Wereldkampioen Harvard Bøkko werd met 1.45,97 derde en bleef daarmee Shani Davis voor, die 1.46,21 klokte. Davis bleef daarmee wel Stefan Groothuis voor, die vorige week in Chelyabinsk nog de beste was. Groothuis werd nu pas zesde, vlak achter Kjeld Nuis. Olympisch kampioen Mark Tuitert werd achtste, terwijl Sjoerd de Vries met zijn elfde plaats net buiten de top tien viel.

Roman Arie Boomsma wordt verfilmd

De roman Relishow van Arie Boomsma wordt verfilmd. Dat heeft uitgeverij Prometheus/Bert Bakker vrijdag bekendgemaakt.

Filmproducent Job Gosschalk gaat de succesvolle debuutroman van de presentator verfilmen. Het boek vertelt het verhaal van Barnabas Holee, de eerste evangelist in Nederland met een artiestennaam.

Gosschalk maakte eerder onder meer de film Alles is Liefde. Ook was hij de producent van 't Schaep met de 5 pooten en 't Vrije Schaep, waarmee hij de Zilveren Nipkowprijs won.

Roman Arie Boomsma wordt verfilmd
Roman Arie Boomsma wordt verfilmd (Foto: ANP)

Thriller Op Klaarlichte Dag verfilmd

Het boek Op Klaarlichte Dag van Simone van der Vlugt wordt verfilmd. Producent Paul Ruven bevestigt dat hij de filmrechten van het boek heeft gekocht.

Het is het eerste boek van de Nederlandse schrijfster dat wordt verfilmd. De thriller gaat over een jonge vrouw die op de vlucht is voor haar gewelddadige ex-vriend. Met het boek won de schrijfster vorig jaar de NS Publieksprijs.

Of Ruven de film ook gaat regisseren, is nog onbekend. De film wordt volgend jaar zomer of in de zomer van 2013 opgenomen. Ruven heeft dit jaar de misdaadfilm Me & Mr. Jones geregisseerd. De film gaat over de verdwijning van Natalie Holloway. Robert de Hoog en Hanna Verboom spelen de hoofdrollen in die film.


Thriller Op Klaarlichte Dag verfilmd (Foto: Novum)

Amélie-regisseur maakt Engelstalige 3D-film

De Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet werkt aan een Engelstalige 3D-film. De maker van Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain verfilmt de roman The Selected Works of T.S. Spivet. Dat schrijft het Franse persbureau AFP.

De 31-jarige Amerikaanse schrijver had vijf cineasten op het oog voor de verfilming van zijn roman. Naast de Fransman dacht hij aan David Fincher, Tim Burton, Wes Anderson en Michel Gondry. "Ik was de eerste die contact met hem had en sindsdien is de samenwerking nooit meer gestopt", aldus Jeunet.

Het boek van Reif Larsen uit 2009 gaat over de 12-jarige T.S. Spivet, een hoogbegaafd jongetje uit de Amerikaanse staat Montana. Als hij een wetenschappelijke prijs wint, reist hij alleen door de VS om zijn prijs in Washington op te halen.

De 58-jarige Jeunet debuteerde in 1991 als regisseur met de film Delicatessen. Alien: Resurrection uit 1997 is zijn eerste Engelstalige film. T.S. Spivet, de werktitel van zijn 3D-project, wordt zijn tweede film in het Engels. De opnamen van de roadmovie moeten in de lente van volgend jaar beginnen en de film moet in 2013 in de bioscopen draaien.

Kamal el-Ganzouri nieuwe premier Egypte

De militaire raad in Egypte heeft Kamal el-Ganzouri aangewezen om de nieuwe regering te leiden. De 78-jarige El-Ganzouri was in de jaren negentig ook al eens premier, onder toenmalig president Hosni Mubarak. Zijn benoeming werd vrijdag wereldkundig gemaakt door de Egyptische staatstelevisie.

El-Ganzouri had donderdagavond een bespreking met veldmaarschalk Hussein Tantawi, de voorzitter van de militaire raad. Hij vervangt Essam Sharaf, die deze week opstapte nadat bij bloedige confrontaties op het hoofdstedelijke Tahrir-plein enkele tientallen doden waren gevallen.

El-Ganzouri's benoeming leidt zonder twijfel tot nog meer woede bij de betogers op het plein, die juist eisen dat Egypte eindelijk definitief wordt bevrijd van de oude Mubarak-kliek. De demonstranten willen dat de militaire machthebbers de macht onmiddellijk afstaan. Dezen lieten donderdag weten dat zij aftreden als 'verraad' van het door het publiek geschonken vertrouwen beschouwen. De bevolking doet er goed aan zich te concentreren op de parlementsverkiezingen, die ondanks de onrust in het land komende week van start gaan, zo stelde de raad.


Kamal el-Ganzouri nieuwe premier Egypte (Foto: Novum)

Problemen op de weg door vrachtwagens

Het verkeer heeft vrijdagochtend flink last van twee ongelukken met vrachtwagens. Op de A1 en A2 raakten trucks van de weg, waardoor lange files ontstonden.

De A1 tussen Oldenzaal-Zuid en de Lutte is in beide richtingen afgesloten toen een vrachtwagen door de middenberm schoot. De truck bevatte vaten met additieven voor dieselbrandstof. De chemische stof kan een irriterende en bijtende reactie geven bij aanraking maar zorgde niet direct voor gevaar, meldt de politie.

De Duitse chauffeur is naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet duidelijk. De politie doet onderzoek. De weg is naar verwachting nog de hele ochtend dicht. Drie automobilisten die de afzetting negeerden, zijn op de bon geslingerd. Het verkeer kan omrijden via de A35 of A12.

Op de A2 bij Den Bosch botste een vrachtwagen op een rijdende afzetting. De oplegger belandde daarbij voor een deel in een naastgelegen rivier, meldt de Verkeersinformatiedienst. De weg richting Utrecht is tussen het knooppunt Vught en knooppunt Empel afgesloten. Ook hier duurt dat naar verwachting tot het middaguur. Omrijden kan het beste via Breda.

Eneco Tour wil Muur van Geraardsbergen in parcours opnemen

De organisatie van de Eneco Tour heeft er wel oren naar om de Muur van Geraardsbergen op te nemen in het parcours. Koersdirecteur Rob Discart is in gesprek met de Belgische gemeente om de uit de Ronde van Vlaanderen geschrapte wielermonument op te nemen in de etappekoers.

"Een etappe over de heuvels van de Vlaamse Ardennen met de ultieme finale op De Muur. Dat is sportief gezien natuurlijk een uitdagende rit," zei Discart tegen het Algemeen Dagblad. "We zijn in gesprek om te bekijken op welke manier we kunnen passeren of aankomen in Geraardsbergen. Daar hopen we binnenkort duidelijkheid over te krijgen."

De Muur werd eerder dit jaar geschrapt uit het parcours van de Ronde van Vlaanderen omdat de organisatie de finish van die koers verschoven had. Die beslissing maakte in België én onder de wielrenners veel emoties los. Gisteren werd al bekend dat de E3-Prijs Harelbeke, volgend jaar ProTour, de Muur in zijn parcours had opgenomen.

Oplichter meldt zich na herkenning op straat

Een oplichter heeft zich gemeld bij de politie omdat hij naar eigen zeggen te vaak werd herkend op straat. Het programma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland toonde vorige week woensdag bewakingsbeelden waarop de man is te zien. De beelden werden op de site depolitiezoekt.nl 28 duizend keer bekeken.

De 44-jarige man had in september met een neprijbewijs een groot geldbedrag opgenomen bij een bankfiliaal aan de Nieuwmarkt in Amsterdam. Omdat hij nogal vaak werd aangesproken, besloot zich woensdag rond middernacht bij de politie te melden, laat een politiewoordvoerder vrijdag weten. De man zit nog vast.

Man heeft elfhonderd bolletjes harddrugs in huis

Een 22-jarige man uit Leidschendam is woensdag opgepakt nadat agenten ongeveer elfhonderd bolletjes cocaïne en heroïne in zijn huis hadden gevonden. De politie doorzocht de woning aan de Prins Johan Willem Frisolaan omdat er spullen in zijn auto waren gevonden die aannemelijk maakten dat hij zich bezighield met het dealen van harddrugs.

De man gedroeg zich bij een wegcontrole erg zenuwachtig, waarop agenten besloten het voertuig te doorzoeken. De politie vond in de auto aanwijzingen voor het dealen van harddrugs. Op het bureau kwam naar voren dat de verdachte een tiental bolletjes drugs bij zich had.

Hierop werd besloten zijn woning te doorzoeken. Daar troffen agenten de grote hoeveelheid verdovende middelen aan. De politie onderzoekt de zaak.

Denktank adviseert afschaffing bankiersbonussen

Banken moeten ophouden met het verstrekken van bonussen aan bankiers gebaseerd op winst en omzet. Dat is een van de negen aanbevelingen van een denktank over duurzaam bankieren onder leiding van ex-Rabobankbankier Herman Wijffels, die donderdagavond werden gepresenteerd.

Het Sustainable Finance Lab bestond naast Wijffels vooral uit hoogleraren en professoren. De groep heeft de afgelopen maanden gediscussieerd over hoe de financiële sector weer maatschappelijk functioneel kan worden.

"In de afgelopen jaren werden banken groter en complexer en vooral gericht op de kortetermijnwinst", stelt Wijffels tijdens de presentatie die online te bekijken is. "Dit heeft de sector gedestabiliseerd en schade toegebracht aan de economie." Volgens de denktank moet de sector veiliger, simpeler en soberder worden.

Naast het stoppen met uitkeren van bonussen, beveelt de commissie daarom aan om banken te verbieden om te handelen voor eigen rekening. Het zakendeel van een bank moet hiervoor worden losgekoppeld van de rest van de bank.

Daarnaast pleit de groep voor het fiscaal gelijktrekken van vreemd en eigen vermogen. "Daarmee moet de impuls van schuldfinanciering worden teruggedrongen", legt Wijffels uit. Het eigen vermogen moet daarnaast worden versterkt, zodat de tier-1-ratio uitkomt tussen de twaalf en vijftien procent.

Nieuwe financiële producten zouden moeten worden getoetst door een toezichthouder, om zo het vertrouwen van de klanten terug te winnen. Wijffels wijst hierbij naar de parallellen met medicijnen en levensmiddelen met gezondheidsclaims, die moeten worden getest voordat ze de markt op mogen. De introductie van simpele basisproducten moet de klanten nog verder helpen een goed product te kiezen.

Daarnaast pleit de denktank voor meer verschillende soorten banken wat betreft ondernemingsvorm. Als voorbeeld noemt Wijffels het genationaliseerde ABN AMRO. Naast de mogelijkheid tot een beursgang moet overwogen worden om een gedeelte in staatsbelang te houden. Andere opties zijn volksaandelen en aandelen plaatsen bij institutionele beleggers.

De commissie wil ook dat banken een toekomstgericht risicobeleid invoeren, waarbij sociale en milieutechnische aspecten worden meegewogen. "Nu zien we nog dat producten worden geïntroduceerd die de ecologische voetafdruk verhogen."

Tot slot moeten banken een diverser personeelsbestand krijgen, waarin verschillende geluiden kunnen worden gehoord. "Bij de opleiding van personeel moeten daarvoor de ethische kanten van het bankwezen worden onderwezen."

Wijffels constateert dat de sector al wel stappen heeft gezet. "Er zijn echter meer stappen nodig." De ex-Rabobank-topman roept de sector op om ook in de huidige turbulente tijden actie te ondernemen. "Wij zijn van mening dat het soort maatregelen dat wij voorstellen in ieders belang zijn, ook in die van de instelling zelf. Hoe lastig het ook is, daar moet ook aandacht aan besteed worden om de vertrouwenskloof te dichten."


Denktank adviseert afschaffing bankiersbonussen (Foto: Novum)

Soul Calibur V Collector's Edition bestellen

Soul Calibur V zal volgend jaar februari op de markt komen. Voor echte Soul Calibur-fans is er nu ook al een Collector's Edition beschikbaar.

In de Collector's Edition zitten een hoop leuke goodies.

  • Soul Calibur V game
  • Exclusive book box case
  • Artbook
  • Parchment Letter
  • Making of DVD and Original Soundtrack CD
  • Exclusive signed art by the development team
  • DLC Exclusive Dark Knight and White Knight costumes for Character creation mode

Soul Calibur V is de laatste game in de franchise op dit moment. Het spel staat bekend om de ongelovelijk mooie effecten, gevechten en spraakmakende characters. Ook zal het mogelijk zijn om dit spel in 3D te spelen.

SoulCalibur

Spelen met Ana Ivanovic op de PS Vita met Virtua Tennis 4

Het is zover, gamers die graag met Ana Ivanovic willen spelen kunnen binnenkort in hun handjes knijpen, want Virtua Tennis 4 zal uitkomen voor de PS Vita. Vooralsnog moeten we het doen met een trailer van Virtua Tennis 4.

Sega zegt dat de ervaring van Virtua Tennis 4 op de PS Vita hetzelfde zal zijn als op de PS3 en het zal wederom weer mogelijk zijn om een personage aan te maken, een carrière te starten en natuurlijk weer mee te kunnen spelen in diverse toernooien.

[WB] Weer nipte winst Sábliková, brons Valkenburg

Martina Sábliková heeft de 3.000 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Astana. De Tsjechische wist net als vorige week met een miniem verschil te winnen. Vorige week was Ireen Wüst (nu vierde)nog net geklopt, deze week finishte Claudia Pechstein op 0,31 van Sábliková, die zelf 4.03,28 reed.

Diane Valkenburg was vandaag de beste Nederlandse. Ze zette 4.05,36 neer en werd daarmee derde, 0,02 voor Wüst. Linda de Vries werd achtste, terwijl Janeke Ensing (twaalfde) en Carlijn Achtereekte (vijftiende) niet terug te vinden waren in de top tien. Sábliková gaat door de tweede winst uiteraard aan de leiding in het wereldbekerklassement. Ze heeft een voorsprong van vijftig punten op Pechstein en zestig op wereldkampioene Wüst.

Ook pleger seksueel misbruik onder de loep

De commissie-Samson breidt opnieuw haar onderzoek uit. De commissie, die onderzoek doet naar seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen, neemt ook de achtergronden van plegers onder de loep. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn vrijdag.

In september liet de commissie onder leiding van voormalig procureur-generaal Rieke Samson al weten ook het misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking te gaan onderzoeken. Door de nieuwe uitbreiding worden de resultaten pas na de zomer van 2012 verwacht.

De meeste onderzoeken liggen op schema. Alleen het doorlichten van de instellingen voor jeugdzorg is nog niet volledig van start gegaan. De instellingen vrezen dat de vragenlijsten bij kinderen te veel leed oprakelen. Ook waarschuwen ze voor problemen met de privacy.

Twee onafhankelijke traumadeskundigen hebben op verzoek van de commissie en Jeugdzorg Nederland naar de bezwaren gekeken. Zij zien geen problemen in de aanpak van het onderzoek. De commissie verwacht dat de instellingen nu wel meewerken.

Matrozen overleven 33 dagen op Stille Oceaan

Twee mannen hebben ruim een maand stuurloos in een bootje op de Stille Oceaan gedobberd. Donderdag konden ze voet aan land zetten op Nimdrik, in het zuiden van de Marshalleilanden. Dat maakte een functionaris vrijdag bekend.

De mannen uit het buurland Kiribati waren in een 'redelijke' conditie, zo zei de functionaris. De twee (53 en 26 jaar oud) werden sinds 22 oktober vermist en kwamen 33 dagen later aan bij Nimdrik, 500 kilometer van hun vaderland.

Details over hoe de mannen stuurloos raakten en hoe ze het wisten te overleven zijn nog niet bekend.

Contactverbod geëist tegen stalker Agnes Jongerius

Tegen een 64-jarige man uit Utrecht is vrijdag een contactverbod en een werkstraf van tachtig uur geëist voor het jarenlang stalken van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Om te voorkomen dat hij weer in fout gaat, eist het OM een proeftijd van vijf jaar met een voorwaardelijke celstraf van vier weken.

De verdachte hield Jongerius er persoonlijk verantwoordelijk voor dat hij geen hulp kreeg van zijn vakbond nadat hij was ontslagen bij de NS. Hij schreef talloze brieven aan de FNV-frontvrouw en gebruikte daarin steeds dreigender taal.

De man schreef onder meer dat de tijd voorbij was dat Jongerius rustig zou kunnen slapen. Ook zou hij niet aarzelen geweld tegen haar te gebruiken en hoopte hij dat ze zou worden getroffen door een ernstige ziekte. Volgens de officier van justitie in Utrecht was sprake van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van Jongerius.

Tijdens de zitting verklaarde de stalker dat hij zo ver was gegaan om in de rechtszaal aandacht te krijgen voor zijn arbeidsconflict met de NS. Daarmee zou voor hem de kous af zijn. De man mocht zijn verhaal doen, maar het OM twijfelt aan zijn belofte om te stoppen met stalken. Daarom werd een lange proeftijd van vijf jaar geëist. De uitspraak is vermoedelijk over twee weken.


Contactverbod geëist tegen stalker Agnes Jongerius (Foto: Novum)

Horváth vier duels geschorst

De tuchtcommissie heeft verdediger Gábor Horváth van ADO Den Haag voor vier duels geschorst. De 26-jarige Hongaar plantte zondag in de wedstrijd tegen FC Utrecht (2-2) zijn hak op het been van Frank Demouge. Horváth ging eerder deze week niet akkoord met een schikkingsvoorstel van drie duels en moest daarom donderdag voor de tuchtcommissie verschijnen.

Horváth heeft tot en met donderdag de tijd in beroep te gaan. Als de verdediger dat vrijdag voor 16.00 uur doet, wordt zijn straf opgeschort en kan hij zondag tegen Excelsior spelen.

Man neemt boksbeugel mee naar Paleis van Justitie

Een 21-jarige man is donderdag in het Paleis van Justitie in Arnhem aangehouden omdat hij een boksbeugel bij zich had. De man uit Enschede moest ter zitting verschijnen en bleek bij de toegangscontrole het wapen op zak te hebben. Dat meldt de politie.

De Enschedeër werd opgepakt. Hij verklaarde de boksbeugel voor zijn eigen veiligheid bij zich te dragen. Hij is na verhoor weer vrijgelaten. Zijn boksbeugel is in beslag genomen.

Onderzoeksraad bekijkt fataal ongeluk filefuik niet

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat het fatale ongeval met de filefuik vorige maand op de A2 niet onderzoeken. De Rijksrecherche onderzoekt het incident al en de raad ziet hiernaast geen taak voor zich weggelegd ook naar het ongeluk te kijken, meldt de Onderzoeksraad vrijdag.

De advocaat van de nabestaanden van het 35-jarige slachtoffer had de raad om het onderzoek gevraagd. Raadsvrouw Geertruid van Wassenaer vroeg zich af of het verstandig is dat de Rijksrecherche het optreden van de politie onderzoekt. "Het is natuurlijk zo dat de Rijksrecherche een slager is die zijn eigen vlees moet keuren", zei ze eerder deze week.

[WTF] Nadal: "Was een zwaar jaar"

Rafael Nadal werd gisteren door Jo-Wilfried Tsonga uitgeschakeld in de groepsfase van de ATP World Tour Finals. De nummer twee van de wereld verloor in drie sets en kon zich daarom niet plaatsen voor de halve finale. Nadal wijdt zijn nederlaag aan het lange en zware seizoen, waarover hij over het algemeen wel tevreden was.

"Ik heb best een goed seizoen gehad, maar ik ben over een aantal dingen niet tevreden", aldus Nadal. "Dit was een zwaar jaar voor mij. Het slot van het seizoen was niet makkelijk voor me. Ik had ook geen hoge verwachtingen voor dit toernooi. Je hoopt echter altijd dat de situatie kan veranderen. Ik was voor deze partij echter vermoeider dan normaal en ook wat minder gemotiveerd."

Voor Nadal zit het seizoen er nog niet op. In december speelt hij in eigen land nog de Davis Cup-finale tegen Argentinië. Daarna wacht een korte rustperiode totdat het seizoen weer begint in januari met onder andere de Australian Open.

[WB] PR en podiumplaats voor Groothuis op 500 meter

Tae-Bum Mo heeft de derde wedstrijd op de 500 meter voor de wereldbeker gewonnen. De Zuid-Koreaan zette in Astana 34,89 neer en bleef daarmee Tucker Fredericks vijf honderdsten voor. Stefan Groothuis zette weer een knappe prestatie neer. Hij verbeterde zijn persoonlijk record tot 35,01 en werd daarmee derde.

Het is sowieso een spannende bedoening op de 500 meter bij de heren. De top 18 eindigde binnen een halve seconde. Zo werd Ronald Mulder op 0,28 van Mo zevende, terwijl zijn broertje Michel tiende werd met 0,33 achtstand. Jan Smeekens, vorige week nog tweede en vierde in Chelyabinsk, eindigde nu slechts als veertiende op 0,45 van Mo.

Nederland zakt weg op WK golf voor landenteams

Nederland is op het WK golf voor landenteams in het Chinese Hainan na de tweede dag teruggezakt naar de zevende plaats. Robert-Jan Derksen en Joost Luiten noteerden een score van 71, een slag onder par. Na de eerste dag stond het Nederlandse koppel nog op een gedeelde vierde plaats.

Na 36 holes leiden Australië en Ierland de dans met 131 slagen, een score van 13 onder par. Nederland had in totaal vier slagen meer nodig en volgt samen Engeland en Mexico op de zevende plaats met 9 onder par.

Noorwegen bouwt gevangenis voor Breivik

Noorwegen gaat speciaal voor aanslagpleger Anders Behring Breivik een nieuw cellencomplex bouwen. Zo kan hij met andere gevangenen omgaan. Dat heeft directeur Knut Bjarkeid van de gevangenis bij Oslo waar Breivik nu vastzit, vrijdag bevestigd tegen Noorse media.

Breivik zit nu alleen op een afdeling, omdat Noorwegen anders zijn veiligheid niet kan garanderen en een uitbraak niet kan voorkomen. In de streng beveiligde nieuwbouw is plaats voor maximaal vier gevangenen.

Breivik heeft bekend achter de aanslagen van 22 juli in en bij Oslo te zitten. Daarbij kwamen 77 mensen om.

Noorwegen bouwt gevangenis voor Breivik
Noorwegen bouwt gevangenis voor Breivik (Foto: ANP)

Dragon's Dogma releasedatum bekend

Uitgever Capcom heeft laten weten dat Dragon's Dogma in Amerika vanaf 27 maart verkrijgbaar is. Europeanen moeten echter nog een tijdje wachten.

De game verschijnt in Europa namelijk pas op 1 mei, meer dan een maand na de Amerikaanse releasedatum. Waarom hier meer dan een maand tussen zit heeft de uitgever niet vrijgegeven. De Japanse releasedatum is vooralsnog onbekend.

In Dragon's Dogma neem je het op tegen enorme monsters van alle soorten en maten. Het bevat een systeem wat spelers in staat stelt om andere spelers op te roepen voor hulp, mocht je er niet uitkomen. Dragon's Dogma komt uit voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

World of Warcraft Mists of Pandaria talents online

Bij de Blizzcon in augustus heeft Blizzard een geheel nieuw concept geïntroduceerd qua talents voor World of Warcraft. Nu zijn deze nieuwe talents en concepten naar aanleiding van de vragen van gamers ook op internet te bekijken.

Om de WoW-spelers alvast een kijkje te geven in de nieuwe talents die uitkomen in de nieuwe World of Warcraft: Mists of Pandaria heeft Blizzard een talent-calculator online gezet. Deze talents zullen waarschijnlijk nog wel veranderen, maar je krijgt alvast een kijkje op de nieuwe vaardigheden.

[WB] S.H. Lee wint 500 meter, Oenema weer op podium

Sang-Hwa Lee heeft de eerste 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Astana. De Zuid-Koreaanse zette op de nieuwe schaatsbaan 37,78 neer en bleef daarmee Jenny Wolf 0,26 voor. Thijse Oenema eindigde net zoals vorige week weer op het podium zij werd met 38,22 derde.

Margot Boer eindigde met 38,28 als zesde, terwijl Laurine van Riessen zevende werd in 38,38. Annette Gerritsen stelde teleur met haar tiende plaats. Overigens zijn de Chinese dames niet aanwezig in Astana, waardoor leidster in de wereldbeker Yu Jing niet in actie kwam.

CBS: bijna alle seinen Nederlandse economie op rood

Vrijwel alle seinen voor de Nederlandse economie staan op rood. Het conjunctuurbeeld is in november verder verslechterd, na eerdere dalingen in oktober en september. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stevent Nederland dan ook af op een laagconjunctuur.

Het CBS baseert het conjunctuurbeeld op vijftien indicatoren, zoals het consumenten- en productenvertrouwen, het aantal orders en de werkloosheid. Bijna alle indicatoren lieten een verslechtering zien in november.

Hierdoor ligt het zwaartepunt nog dieper in de fase van laagconjunctuur dan in oktober. In een laagconjunctuur groeit de economie nog wel, maar onder het gemiddelde van de jaren daarvoor.


CBS: bijna alle seinen Nederlandse economie op rood (Foto: Novum)

Kramer: "Nieuw Thialf is nodig"

Sven Kramer heeft nogmaals gepleit voor een vernieuwing van schaatsstadion Thialf. De schaatser zei in zijn column voor Telesport, dat de baan achterloopt op nieuwe banen als in Astana, waar de schaatsers dit weekend voor het eerst in actie zullen komen.

"Ik geloof dat ik niet de enige schaatser was die eerder deze week na aankomst in Astana zijn ogen uitkeek", zei Kramer in zijn column. "Wat een geweldige mega-ijsbaan annex sportpaleis staat hier. En ja, daar sta je dan, als jongen die opgroeide in de achtertuin van Thialf. Ik zal niet ontkennen dat de aanblik van deze accommodatie behoorlijk imponerend en confronterend was."

"De baan in Astana bewijst maar weer eens hoe groot de noodzaak is van een nieuw Thialf. Overal ter wereld, en zeker in de voormalige Sovjet-Unie, heb je tegenwoordig overdekte ijsbanen waar Thialf een puntje aan kan zuigen. Het nadeel in Nederland is dat er altijd eerst vijf jaar gepraat moet worden alvorens er eindelijk eens knopen worden doorgehakt. Hopelijk wordt er binnen afzienbare tijd een keer 'ja' gezegd tegen een nieuw Thialf. Dat is hard nodig om schaatsnatie nummer één te blijven."

Man vermist bij brand in Susteren

Bij een uitslaande brand in een boerderij in Susteren is een man vermist geraakt. Het gaat om een man van tussen de 50 en 60 jaar, die samen met zijn moeder en zijn broer in de boerderijwoning woont. Het sein brand meester is gegeven, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur ontstond rond 07.00 uur door nog onbekende oorzaak in het pand in het buurtschap Baakhoven in de Limburgse plaats. De brandweer rukte met groot materieel uit. De bejaarde vrouw en een van haar zonen konden de boerderij zelfstandig verlaten. Zij raakten niet gewond en zijn bij de buren opgevangen.

Vermoedelijk lag de andere zoon nog te slapen toen het vuur om zich heen greep. De brandweer kan niet naar binnen tot de rook is opgetrokken. Mogelijk is er ook instortingsgevaar, wat de zoektocht kan vertragen.

Escape Plan voor PS Vita-screenshots

Sony heeft een aantal nieuwe screenshots vrijgegeven van hun platform-puzzelspel: Escape Plan voor de PlayStation Vita.

"Escape Plan gaat over twee personages, Lil en Laarg, die gevangengenomen zijn en jouw invloed, vaardigheden en hersenkracht nodig hebben om uit een donker labyrint vol met puzzels en vallen te komen", aldus producent Chris Millar. Escape Plan verschijnt waarschijnlijk rond de release van de PlayStation Vita, maar wanneer precies is nog niet bekend.

Escape Plan

Escape Plan

Escape Plan

Escape Plan

Escape Plan

Escape Plan

Escape Plan

Escape Plan

Escape Plan

Escape Plan

'Zorg over financiering banken groeit'

De zorgen over de financiering van Europese banken nemen toe. Bankiers weten niet welke financiële instellingen nog stabiel zijn. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag op basis van gesprekken met bankiers.

Volgens de krant groeit de vrees dat banken door gedaalde staatsobligatiekoersen niet over voldoende onderpand beschikken om bij de Europese Centrale Bank te lenen. Zij zouden hierdoor zijn aangewezen op noodfaciliteiten van nationale centrale banken.

Het betreft op dit moment onder meer Dexia en Griekse en Ierse banken. In het verleden maakten de inmiddels ter ziele gegane banken Fortis en DSB van deze faciliteiten gebruik.

De krant citeert een niet nader genoemde bankier die denkt dat meer Europese banken, waaronder Italiaanse, in de problemen verkeren. Zij zouden de ECB oproepen de onderpandeisen te versoepelen.

Nederland profiteert minder van belastingroute

Nederland profiteert steeds minder van de doorsluisrol die het speelt in internationale belastingroutes. Vennootschappen die door trustkantoren worden beheerd droegen in 2009 een kwart minder aan belasting af dan in 2006. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economische Onderzoek waarover het Financieele Dagblad vrijdag bericht.

De belastinginkomsten zouden zijn gedaald van 890 miljoen euro naar 300 miljoen euro. De recessie zou hier volgens experts debet aan zijn. Ook een verandering in de boekhoudregels die de winsten drukken van deze vennootschappen speelt een rol.

Uit onderzoek van het FD in september bleek dat van de honderd grootste firma's van de wereld er 82 hun geldstromen via Nederland laten lopen vanwege de fiscale voordelen. Dit loopt meestal via bijzondere financiële instellingen, ook wel brievenbusfirma's genoemd.

Via dergelijke firma's zou in 2003 4400 miljard euro door Nederland zijn gesluisd en vorig jaar ruim tienduizend miljard euro. Minister van financiën Frans Weekers (VVD) onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer momenteel hoeveel dit de Nederlandse staatskas precies oplevert. De resultaten hiervan wordt in de loop van 2012 verwacht.

2K Australia werkt aan Bioshock: Infinite

2K Australia werkt nu samen met Irrational Games aan Bioshock: Infinite. Dit meldt website MCV Pacific.

Dit wist een werknemer van de studio te melden aan MCV. Dit volgt het nieuws op dat de naam van de studio veranderd is. Voorheen ging de studio namelijk als 2K Marin door het leven, dat aan de reboot van XCOM werkt, samen met 2K Australia. De twee studio’s zijn nu samengevoegd tot één studio: 2K Australia, en er wordt nu ook aan Bioshock: Infinite gewerkt.

Bioshock: Infinite ligt ergens in 2012 in de schappen voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Vitesse aast op Ruud Vormer

Ruud Vormer staat in de belangstelling van Vitesse. Roda JC heeft de Arnhemmers toestemming gegeven in gesprek te gaan met de 23-jarige middenvelder, wiens contract na dit seizoen afloopt. Dat liet technisch directeur Gerard Wielaert van de club uit Kerkrade vrijdag weten.

Vormer, die sinds sinds 2008 voor Roda JC speelt, debuteerde bij AZ in het betaalde voetbal. Volgens Wielaert is Vitesse de enige club die zich officieel heeft gemeld, al zou ook Feyenoord interesse hebben.

Krajicek naar laatste vier in Japan

Michaëlla Krajicek heeft bij het ITF-toernooi in het Japanse Toyota de halve finale bereikt. De 22-jarige Nederlandse was met 7-6, 6-3 te sterk voor Tadeja Majeric uit Slovenië. Door haar zege sluit Krajicek, de huidige nummer 107 van de wereld, het jaar af in de top honderd.

Krajicek speelt bij de laatste vier tegen de winnaar van het treffen tussen de Japanse Kimiko Date Krumm, de nummer een van de plaatsingslijst, en Nudnida Luangnam uit Thailand.

Mensensmokkel voorkomen op Schiphol

De marechaussee heeft woensdag op Schiphol zes mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel en paspoortfraude. Een Chinees probeerde vijf landgenoten Suriname binnen te smokkelen, maar dat kon de marechaussee verhinderen.

De 60-jarige man uit Hongkong voorzag het vijftal van nieuwe paspoorten en een serie vliegtickets naar Suriname. Dat gebeurde onder de ogen van rechercheurs van het sluisteam, die na een tip het gezelschap observeerde. De zes Chinezen konden even later worden aangehouden. Ze zitten voorlopig vast.

Zorgverzekeraars strooien met cadeaus

Zorgverzekeraars strooien massaal met cadeaus om klanten te winnen. Uit angst voor een leegloop proberen zij door middel van lokkertjes hun schaalgrootte te behouden. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Volgens de krant gedragen steeds meer verzekeraars zich als prijsvechters. Ze bellen ongevraagd potentiële klanten en stunten met extraatjes. Zo geeft Ohra een maand lang gratis zorgverzekering weg. Zilveren Kruis geeft klanten 75 euro korting op een aanvullende verzekering.

Andere verzekeraars geven diverse bonnen weg voor kleding, tijdschriften of boeken en cd's. Bij CZ-Direct krijgt de klant elk jaar een pak condooms cadeau.

Volgens Peter Ruys, directeur van Zorgkiezer.nl, maken cadeaus het verschil omdat de prijs van basispakketten bij de grootste verzekeraars hetzelfde is. "De verzekeraars zijn bang marktaandeel kwijt te raken", zegt hij. "Het zou toch zuur zijn voor een verzekeraar als plots vijftigduizend mensen opstappen."

Verdachten bekennen betrokkenheid bij flitspaalbom

Twee verdachten die vastzitten voor de flitspaalbom in Voorschoten hebben een bekentenis afgelegd. Ze zijn betrokken geweest bij het incident, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag.

"Wat hun bekentenis precies betekent, kan nu nog niet worden gezegd", aldus de woordvoerder. De politie is nog bezig met het onderzoek.

Toen een bomruimer van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het explosief op 23 oktober probeerde te demonteren ontplofte het. De bom was vastgeplakt aan een flitspaal aan de Voorschoterweg. De bomruimer, een 44-jarige man, verloor bij de explosie zijn rechterhand. Ook twee anderen liepen verwondingen op.

Na het incident werden drie mannen uit Voorschoten aangehouden. De derde verdachte werd eerder vrijgelaten.

Ubisoft-mail hint naar opvolger Call of Juarez: The Cartel

Call of Juarez: The Cartel-spelers hebben naar verluidt een e-mail ontvangen van Ubisoft waarin gehint wordt naar een mogelijk nieuwe toevoeging aan de serie. 

Call of Juarez: The Cartel

Volgens een bericht van The Gaming Liberty zijn spelers die het spel hebben gesynchroniseerd met hun Uplay-account gevraagd een enquête in te vullen. De volledige tekst van de enquête is niet bekend, maar men is er van overtuigd dat het een bevestiging is van een nieuwe Call of Juarez.

Wel is bekend dat de enquête vraagt welke van de volgende onderdelen spelers het liefst terug zien komen in een volgend spel:
- Een vogelvrij verklaarde opjagen in de Rocky Mountains
- Een ranch verdedigen die wordt aangevallen door Mexicaanse pistolleros
- Een bankoverval voorkomen
- Een onschuldige man redden die bijna wordt opgehangen
- Deelnemen in een schietwedstrijd
- Een revolverduel in een lege hoofdstraat van een stad tegen je aartsvijand
- Een fort beschermen tegen een groep vogelvrij verklaarden
- Een man helpen ontsnappen uit het gebouw van de sheriff
- Een trein verdedigen die wordt aangevallen door indianen te paard
- Een vuurgevecht in een saloon na een pokerspel
- Voorkomen dat vogelvrij verklaarden een goudmijn plunderen
- Een vuurgevecht tussen politie en slechteriken 

Killzone 3 winnaar van drie Dutch Game Awards

Gisteravond, tijdens het Game in the City evenement, zijn voor de vijfde keer de Dutch Game Awards uitgereikt aan participanten. Hier is Guerrilla’s Killzone 3 als grote winnaar uitgekomen.

Killzone 3 sleept de ‘Best PC/console Game’, ‘Best Audio Design & Music’ en ‘Control Industry Award’-prijzen in de wacht. De laatstgenoemde prijs is gekozen door lezers van het industrietijdschrift Control. Andere games die in de prijzen vielen zijn Proun (‘Best Original Game Design’), Gatling Gears (‘Best Visual Design’) en WINta (‘Best Handheld/Mobile Game’).

De overige zeven prijzen gingen naar de volgende games: Radical Fishing van studio Vlambeer ontving ‘Best Online Game’, ‘Best Serious Game’ is naar Body Posture gegaan, 'Best Advergame' ging naar Sucker Punch Annihilation, Delicious – Emily’s Childhood Memories ontving de ‘Best Casual Game’-prijs en de ‘Best Student Game’ is naar Room Racers gegaan.

Ten slotte waren er ook twee prijzen die buitenlandse games konden winnen. Zo is er de ‘Games for Health Europe Award’, een Europese prijs voor de beste game die in de zorg toegepast wordt. Juf in a Box bleek de winnaar hiervan. De ‘Best Euro Indie Award’ is een internationale prijs die zich richt op indiegames. Deze is gewonnen door 112 Episode 01 HD. Alle games zijn te checken op de site van de DGA’s.

Ling doet aangifte tegen Ten Have

Tscheu La Ling heeft bij de politie van Breukelen aangifte gedaan tegen Steven ten Have. Ling beschuldigt de voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax van laster.

Ten Have bracht hem in verklaringen aan de supportersvereniging en de ledenraad van de club in verband met omkoping. "Omkoping in de Slowaakse competitie is schering en inslag en dat ligt ten grondslag aan de afwijzing van Ling. We kunnen het alleen niet bewijzen, omdat we geen bankafschriften hebben", had de rvc-voorzitter tegen de fans gezegd.

Tijdens de ledenraadvergadering voegde Ten Have daar aan toe dat Ling iemand geld had geboden om spits Fanendo Adi over te nemen van AS Trencin, waar Ling eigenaar van is. Na onderzoek naar de uitspraken besloot de oud-international aangifte te doen. Hij eist een rectificatie.

"De brief met de motivatie voor de aangifte is ook naar de heer Ten Have gestuurd", zegt Mr. Jan Kabalt in De Telegraaf. "Daarin wordt hij gesommeerd om voor vanmiddag aan te geven dat hij de supporters van Ajax en de ledenraad zal laten weten dat de door hem gedane uitspraken over Ling onjuist zijn en geen feitelijke grondslag hebben. Ook zal hij zijn aansprakelijkheid moeten erkennen voor de eventuele schade die Ling hierdoor gaat lijden. De heer Ten Have zal dit schriftelijk moeten bevestigen."

FOK!filmtip van de dag: Wan Pipel

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Wan Pipel.

Voor vanavond een film uit de oude doos. Wan Pipel stamt uit 1976 en er is een rol voor een jonge Willeke van Ammelrooy. De film gaat over de surinaamse Roy die wanneer zijn moeder op sterven ligt zijn Nederlandse vriendin Karina verlaat. Op stel en sprong vertrekt hij naar Paramaribo. Eenmaal daar aangekomen staat hij ineens oog in oog met zijn eigen cultuur, een cultuur waardoor hij al snel geobsedeerd raakt.

Wan Pipel is vanavond om 23:55 te zien op Nederland 2.

Been gaat verlengen ondanks blamage

Racing Genk en Mario Been zetten binnenkort de handtekeningen onder een nieuwe verbintenis. Dat Genk woensdag met maar liefst 7-0 verloor van Valencia, verandert daar niets aan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Zaakwaarnemer Rob Jansen zal snel een akkoord bereiken met de Belgische club. "De 7-0 nederlaag tegen Valencia speelt geen rol", zegt de agent. "Racing Genk wist voor het begin van de Champions League al dat het lastig zou worden. Ze kijken veel meer naar hoe Mario Been werkt met een spelersgroep."

Been is blij dat hij zijn verblijf in Genk zal verlengen. "Ik heb het prima naar mijn zin bij deze club. De gesprekken lopen nog, maar ik denk dat het akkoord er snel is. In de competitie gaat het steeds beter."

Donderdag werden Genk en Been nog afgemaakt in de Belgische en Spaanse pers na de beschamende nederlaag in Valencia. De club houdt echter het vertrouwen in de Nederlander, die begin dit seizoen aan zijn Belgische klus begon.

FC Twente moet Stam betalen

De rechtbank in Almelo heeft besloten dat FC Twente 140.000 euro, plus rente en proceskosten, over moet maken aan Ronnie Stam. Stam verruilde in 2010 de Tukkers voor het Engelse Wigan Athletic en hij had nog recht op een deel van zijn transferbedrag.

In het contract van Stam bij FC Twente stond dat hij recht had op een bepaald deel van zijn transferopbrengst, maar de Tukkers betaalden hem na zijn vertrek zijn deel niet uit. "Ik heb recht op dat bedrag en wilde mijn gelijk halen. Mijn advocaten waren er net als ik honderd procent van overtuigd dat we zouden winnen, maar ik had wel gedacht dat het langer zou gaan duren. De rechtbank heeft echter zo snel uitspraak gedaan, omdat de zaak in de ogen van de rechter heel duidelijk was", aldus Stam in De Telegraaf.

Rusland kiest in maart president

Rusland houdt op 4 maart presidentsverkiezingen. Dat heeft de Senaat in Moskou vrijdag besloten.

Als het aan het Kremlin ligt, keert de huidige premier Vladimir Poetin dan terug als president. Poetin was tussen 2000 en 2008 ook al staatshoofd. Hij moest toen aftreden omdat de grondwet niet meer dan twee opeenvolgende termijnen toestond. Intussen is de presidentiële termijn van vier naar zes jaar verlengd en als hij nu weer president wordt kan Poetin maximaal twaalf jaar aanblijven.

De huidige president Dmitri Medvedev droeg hem in september op het partijcongres voor als kandidaat. Hijzelf zou na de verkiezingen premier onder Poetin moeten worden. Niet alle Russen zijn enthousiast over de machtsruil. Poetin werd zondag uitgefloten tijdens een toespraak, een zeldzaamheid in Rusland.

Rusland kiest in maart president
Rusland kiest in maart president (Foto: ANP)

Politie Vietnam vangt boeven met visnet

De politie in Vietnam neemt de oproep meer boeven te vangen wel heel letterlijk. Hardrijdende motorrijders worden sinds kort overmeesterd met een visnet. Als ze weigeren te stoppen, gooien agenten het net over het achterwiel, zodat het verstrikt raakt.

Het middel wordt ingezet in de stad Thanh Hoa, iets ten zuiden van de hoofdstad Hanoi. Het visnet is een succes, meldden Vietnamese media vrijdag. De afgelopen maand heeft de politie zo al 21 wegracers opgepakt. Er zouden nog geen gewonden zijn gevallen.

Coco de Meyere pleegt zelfmoord

Coco de Meyere heeft donderdagmiddag zelfmoord gepleegd. De 48-jarige imagostyliste werd in haar huis in Laren gevonden door haar partner Kim Tioa, schrijft De Telegraaf.

"Toen ik vanmorgen uit Laren wegging was er nog niets aan de hand", vertelt Tioa. "Ik ging kijken toen Coco de telefoon maar niet opnam."

De Meyere is onder meer bekend door het televisieprogramma Dames in de Dop. Ze bekende eerder in verschillende media dat ze kampte met psychische problemen. De styliste was getrouwd met modemagnaat Oger Lusink, zij scheidden vijf jaar geleden.

'Egypte niet veilig voor vrouwelijke journalisten'

Mediawaakhond Verslaggevers zonder Grenzen in Frankrijk raadt nieuwsorganisaties aan voorlopig geen vrouwelijke journalisten naar Egypte te sturen. De waarschuwing volgt op berichten dat ten minste twee journalistes zijn aangerand: een Française en de Egyptisch-Amerikaanse Mona Eltahawy.

'Er is geen andere oplossing' dan voorlopig geen journalistes naar Egypte sturen, zegt Verslaggevers zonder Grenzen.

In februari werd correspondente Lara Logan van de Amerikaanse omroeporganisatie CBS bij het Tahrir-plein in Caïro door een groep mannen aangerand.

Eltahawy zegt woensdagavond seksueel te zijn belaagd door politieagenten die haar bij het Tahrir-plein hadden opgepakt. Zij zegt ook met stokken te zijn geslagen, waardoor haar linkerarm en haar rechterhand braken. Eltahawy plaatste foto's op Twitter met haar beide armen in het gips.

"Wat mij is overkomen is maar het topje van de ijsberg van het geweld dat de Egyptenaren iedere dag ondervinden", zegt Eltahawy, die denkt dat zij er dankzij haar dubbele nationaliteit nog genadig van af is gekomen. "Ik ben bang dat het leger niet weet wat het met de politie aanmoet en dat het geweld van de politie nog geen jota is veranderd."

Defensieve zorgen bij Heracles

Heracles Almelo kampt met grote personele problemen in de achterhoede. Trainer Peter Bosz mist zaterdag in de uitwedstrijd tegen Roda JC liefst vier verdedigers. Olivier ter Horst belandde donderdag ook in de ziekenboeg met een scheurtje in de hamstring van zijn linkerbeen.

Bosz kan voorlopig ook niet beschikken over Birger Maertens (knie) en Mark Looms (buikspier). Tim Breukers mist het duel met Roda JC vanwege een schorsing.

Defensieve zorgen bij Heracles
Defensieve zorgen bij Heracles (Foto: ANP)

Cyborg-insecten wekken eigen stroom op

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om semi-robotische kevers tijdens het vliegen de energie te laten opwekken die nodig is om microprocessors en sensoren die ze meedragen, van elektriciteit te voorzien. De beestjes zijn bedoeld voor reddingsoperaties en surveillance.

Het met microprocessors manipuleren van insecten concurreert binnen de micromechanica met het maken van robots. Hoewel de nogal beperkte brain power van insecten qua artificiële intelligentie goed haalbaar is, heeft de wetenschap op het vlak van de aerodynamische capaciteiten en manoeuvreerbaarheid het nakijken.

Om die reden wordt gepoogd om met extreem kleine computers en elektroden in het zenuwstelsel van de vliegende geleedpotigen, het werk van de natuur te benutten en aan te vullen. De apparatuur behoeft echter stroom, en hoewel er al successen zijn geboekt met zonnepaneeltjes is deze aanpak door de onderzoekers van de universiteit van Michigan verworpen: die is immers afhankelijk van het aanwezige licht.

Cyborg-keversDe wetenschappers hebben gezocht naar een methode van energie-opwekking op basis van vibraties, waarbij een generator onder de vleugels werd uitgetest, maar de kosten op het vlak van de aerodynamica bleken te groot. Uiteindelijk werden goede resultaten geboekt door de dynamo's tussen de vleugelspieren en het exoskelet van het insect te bevestigen.

De uitrusting weegt volgens de onderzoekers minder dan 0,2 gram, ruim een gram minder dan wat motten in een eerder mislukt experiment mee moesten torsen. De energievoorziening is goed voor tegen de 0,00005 watt aan vermogen.

De aldus gemanipuleerde kevers zouden nuttig kunnen zijn bij bijvoorbeeld rampen. Ze zouden geschikt zijn om gevaarlijke gebieden in te vliegen, en via hun sensoren informatie door te geven waarop hulpdiensten dan weer kunnen reageren.


Een legertje robotische insecten kan in de toekomst best nuttig zijn

Ilse DeLange zegt optredens af voor zieke vader

Ilse DeLange schuift al haar werkzaamheden op om tijd met haar ernstig zieke vader door te brengen. De zangeres kreeg deze week te horen dat haar vader de strijd tegen kanker niet gaat winnen. "De tijd die ons nog gegeven is samen, is mijn kostbaarste bezit en heeft absolute prioriteit de komende periode", vertelt ze aan De Telegraaf.

Het concert dat de zangeres 23 maart zou geven in het Gelredome gaat niet door. "Er stond natuurlijk van alles gepland rondom de nieuwe single, 3FM Serious Request, album afmaken en het Gelredome-concert in maart." Voor het concert in Arnhem wordt binnenkort een nieuwe datum bekendgemaakt.

"Ik weet simpelweg niet of ik in het Gelredome kan stralen en genieten, terwijl ik net iemand heb verloren die mij zo dierbaar is", vertelt de 34-jarige zangeres. "Mijn vader is een van de redenen dat ik überhaupt zing!"

DeLange richt zich de komende tijd op haar familie en weet nog niet wanneer ze weer op het podium staat. "Zingen doe ik met mijn hart, en mijn hart heeft even tijd nodig."

Klein verlies voor Japanse beurs

In Tokio is de beurs vrijdag nipt lager geëindigd. De onzekerheid over de aanpak van de schuldencrisis in Europa hield beleggers langs de zijlijn. De Nikkei sloot 0,1 procent lager op 8160,01 punten.

De Japanse camerafabrikant Olympus eindigde 8,6 procent hoger en liet daarmee voor de vierde dag op rij een stijging zien. Voormalig topman Tsuyoshi Kikukawa diende vrijdag zijn ontslag in. Kikukawa was in verband met het omvangrijke fraudeschandaal bij Olympus al afgetreden als bestuursvoorzitter, maar maakte nog deel uit van de raad van bestuur. Twee andere voormalige kopstukken die in opspraak zijn geraakt, hebben eveneens besloten de firma te verlaten.

De financiële markten reageerden nauwelijks op Japanse inflatiecijfers over oktober. De consumentenprijzen daalden, zoals door economen verwacht, met 0,1 procent.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag ook omlaag, onder aanvoering van de energieproducenten en banken. In Sydney daalde de All Ordinaries 1,4 procent en de Hang Seng in Hongkong verloor 1,3 procent in de middaghandel. De Kospi in Seoul zakte 1 procent.

Videla opnieuw voor rechter wegens moord

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla (86) hangt opnieuw een strafproces boven het hoofd.

Hij is donderdag aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de dood van de toenmalige bisschop van La Rioja, Enrique Angelelli. De geestelijke kwam op 4 augustus 1976 om door wat tot voor kort als een verkeersongeluk werd beschouwd.

De rechter acht het inmiddels bewezen dat de auto van de bisschop, die de misdaden van de militaire junta in het buitenland aan de kaak wilde stellen, destijds met opzet van de weg is geduwd.

In de zaak zijn naast Videla ook oud-minister van Binnenlandse Zaken Albano Harguindeguy, voormalig legercommandant generaal Luciano Benjamín Menéndez en twee lokale chefs van de veiligheidsdienst aangeklaagd.

Videla werd eind vorig jaar al tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij leidde het generaalsregime gedurende de eerste 5 jaar van de militaire dictatuur (1976-1983).

In die periode, die ook wel de Vuile Oorlog wordt genoemd, verdwenen 30.000 tegenstanders van het regime spoorloos.

Videla opnieuw voor rechter wegens moord
Videla opnieuw voor rechter wegens moord (Foto: ANP)

'Zware straffen voor geweld tegen leraar'

Geweld tegen leraren moet veel zwaarder worden bestraft. Ouders verdedigen hun kind nu veel te vaak. Dat zegt Wim Kuiper, voorzitter van de Besturenraad, vrijdag in de Volkskrant.

"Het probleem groeit. Volgens twee derde van de schoolleiders is het onaangepast gedrag de afgelopen vijftien jaar duidelijk toegenomen. En ouders kiezen nu veel vaker direct voor hun kind, wat het ook heeft gedaan", licht Kuiper van de belangenorganisatie van christelijk onderwijs toe naar aanleiding van een incident op het Anna van Rijn College in Nieuwegein.

Een adjunct-directeur van de school werd begin november in de cel gezet nadat een leerling aangifte tegen hem had gedaan van mishandeling. De jongen was hardhandig uit de klas gezet door de directeur. Op het politieoptreden werd met onbegrip gereageerd.

Kuiper vindt dat leerlingen hard moet worden aangepakt, zoals dat nu ook gebeurt bij geweld tegen ambulancebroeders en agenten. "Politiek en samenleving moeten veel nadrukkelijker achter scholen gaan staan", zegt hij. "En scholen moeten weer durven optreden tegen geweld. Dat hebben ze de laatste jaren misschien te weinig gedaan."

Uit een peiling van de Besturenraad onder schoolleiders blijkt dat 68 procent van de respondenten aangeeft dat geweld tegen leraren vaker voorkomt dan wordt gedacht. Veel schoolleiders zijn echter huiverig om met incidenten naar buiten te komen.

'Conflict over omroepfusies opgelost'

Het conflict in de gedoogcoalitie over de fusieplannen van de publieke omroepen is opgelost. Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) komt de VVD en PVV tegemoet, die vonden dat de minister zich te volgend opstelde. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van ingewijden.

Het wordt nu makkelijker voor Powned en WNL om in het publieke bestel toe te treden. Daarvoor moeten zij 150 duizend leden halen. De afspraken over een duurder lidmaatschap en het beperken van het weggeven van cadeaus bij ledenwerving worden uitgesteld tot 2014.

Van Bijsterveldt gaat dan ook kijken wie recht heeft op de tien miljoen euro voor kleinste fusie-omroep, dat nu VARA-BNN is. PVV-leider Geert Wilders wil niet dat de 'linkse' VARA extra geld krijgt. WNL zou daardoor benadeeld worden. De PVV en VVD lieten van Bijsterveldt dinsdag weten het er niet mee eens dat ze de fusieplannen in grote lijnen wil overnemen.

Vorige week lieten de publieke omroepen die moeten fuseren weten er officieel uit te zijn. Vanaf 2016 gaan AVRO en TROS, VARA en BNN en KRO en NCRV samen. VPRO, EO en omroep MAX blijven zelfstandig. Taakomroepen NOS en NTR blijven in de huidige vorm bestaan.


'Conflict over omroepfusies opgelost' (Foto: Novum)

Spyker-geldschieter Antonov aangehouden

Vladimir Antonov, eigenaar van de Engelse voetbalclub Portsmouth, is donderdag in Londen aangehouden op verdenking van bankfraude. De Russische zakenman is ook bekend als geldschieter van Spyker-topman Victor Muller.

Aanklagers uit Litouwen willen Antonov en zijn zakenpartner Raimondas Baranauskas horen als verdachten in een fraudezaak, meldde de BBC. De arrestatie gebeurde nadat er eerder een Europees arrestatiebevel tegen Antonov was uitgevaardigd. Justitie beschuldigt beide voormalige managers van de bank Snoras van verduistering van bezittingen en valsheid in geschrifte.

Politie houdt internetoplichter aan

De politie heeft deze maand een 23-jarige man uit het Utrechtse Maarssen aangehouden op verdenking van internetoplichting. De man bood op internet mobiele telefoons te koop aan, maar in plaats van de telefoons te leveren, stuurde hij pakken bakmeel, meldt de politie donderdag.

De man heeft volgens de politie meer dan honderd mensen opgelicht en heeft ruim 25.000 euro buitgemaakt. De politie ontving maar twaalf aangiftes van oplichting.

Naar aanleiding van de aangiftes stelde de politie een onderzoek in. Dit leidde in mei al tot de aanhouding van een 43-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg. Het is onduidelijk of de mannen iets met elkaar te maken hebben. Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Italiaans stel 'verdient' 6 euro per jaar

De fiscale recherche van de Italiaanse provincie Venetië heeft een nader onderzoek ingesteld naar een stel dat voor het hele jaar 2010 maar 6 euro aan inkomsten had aangegeven.

Daaruit bleek dat de man in 2008 nog 65 miljoen euro had geïncasseerd uit een omvangrijke grondverkoop.

Dit meldde persbureau ANSA donderdagavond. Het stel bleek ook 140 miljoen euro in het buitenland te hebben gestald. In de jaren 90 'vergat' de man soms helemaal om aangifte te doen.

Britney Spears vraagt hulp bij kerstinkopen

Britney Spears heeft de hulp van haar fans nodig. Ze weet niet wat ze haar moeder moet geven voor kerst. Dus zette ze een oproep op Twitter om het ideale kerstcadeau te vinden.

De 29-jarige zangeres is op momenteel druk aan het toeren in Zuid-Amerika. Ze zal dus dit jaar met de computer de kerstpresentjes in huis moeten halen. "Ik ga mijn kerstinkopen dit jaar online doen. Ik heb jullie hulp nodig bij het uitzoeken van cadeaus."

Moeder Lynne is de eerste waar Britney voor gaat shoppen. "Enige suggesties?," vraagt de ster aan haar fans. De meest vreemde antwoorden stromen al snel binnen. Van een replica van Britney's outfit in de clip I'm a Slave 4 U, tot een serenade van Britney, vriend Jason en haar kroost verkleed als de Spice Girls.

Met dank aan haar ruim elf miljoen twittervolgers komt Britney uiteindelijk tot een beslissing. Moeder Spears zal een roze krultang onder de kerstboom vinden. "Sssst. Vertel het niet tegen mama!"

Pirelli-banden in 2012 veel zachter

Pirelli heeft bekendgemaakt dat de Formule 1-banden voor het seizoen 2012 definitief van veel zachter rubber gemaakt zullen zijn dan die van dit jaar. Een team als Ferrari zal hier blij mee zijn, omdat de Italianen op dit moment niet het optimale uit het rubber kunnen halen.

Met name met de harde banden heeft Ferrari het probleem dat ze lastig op de optimale werktemperatuur te krijgen zijn. Hierdoor verliezen de coureurs per ronde tijd ten opzichte van de concurrentie. "Maar volgend jaar zijn alle banden een stuk zachter dan nu. De zachte band van nu, is qua hardheid te vergelijken met de medium die we in 2012 gaan gebruiken," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery.

Hij zegt dat de keuze voor zachter rubber is ingegeven doordat teams beter met de banden om kunnen gaan en Pirelli het liefst per race per coureur drie pitsstops ziet. "Aan het begin van dit seizoen waren er drie á vier stops nodig, maar nu aan het eind van het jaar zijn dat er vaak nog maar twee. Voor volgend jaar zetten we echter in op drie pitsstops," zei Hembery die er aan toevoegde dat wereldkampioen Sebastian Vettel en Jenson Button zich het beste aangepast hebben aan de banden voor dit seizoen.

'Vergne in beeld bij Caterham'

Jean-Eric Vergne lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn om volgend seizoen Jarno Trulli te vervangen bij Caterham F1 Team, het huidige Team Lotus. Volgens Auto Motor und Sport kan de Italiaan zijn biezen pakken ondanks dat hij al een contract voor 2012 op zak heeft.

Vergne staat onder contract bij Red Bull en heeft vorige week in Abu Dhabi laten zien klaar te zijn voor een Formule 1-stoeltje. Daarom overweegt Red Bull nu eenzelfde constructie toe te passen als bij Daniel Ricciardo die eerder dit jaar bij HRT gestald werd om ervaring op te doen. Vergne zou hierbij naar Caterham kunnen verkassen.

De stoeltjes bij Red Bull Racing zijn voor 2012 al bezet en bij zusterteam Scuderia Toro Rosso lijken Jaime Alguersuari en Ricciardo de coureurs te worden. Sébastien Buemi lijkt het veld te moeten gaan ruimen, maar zou eventueel nog onderdak kunnen vinden bij HRT dat na het vastleggen van Pedro de la Rosa nog één stoeltje vrij heeft.

Voor zowel Vergne als Red Bull als Caterham kan een deal interessant zijn. Caterham is de andere nieuwkomers inmiddels ontgroeid en begint op de deur te kloppen bij de middenveldteams. Hierbij wordt in de auto's gebruikgemaakt van de versnellingsbakken, de hydraulica en volgend jaar ook de KERS van Red Bull. Deze overeenkomst kan er voor zorgen dat Vergne de teamgenoot van Heikki Kovalainen bij Caterham kan worden.

Deadline invoering nieuwe pinnen blijft 1 januari

De deadline voor de invoering van het nieuwe pinnen blijft 1 januari 2012. Daarna wordt de stekker uit het oude systeem zonder EMV-chip getrokken. Dat meldt Currence donderdag na berichten in de media over een mogelijk uitstel.

De oude pinsystemen die werken met een magneetstrip worden in de loop van het eerste kwartaal ontmanteld. Ondernemers die nog niet over zijn lopen dan omzet mis, dreigt Currence. Het bedrijf maakt alleen een uitzondering voor bedrijven die kunnen aantonen een nieuw contract te hebben getekend, maar waarbij de invoering buiten hun schuld om door technische problemen is vertraagd.

Sinds de invoering van het nieuwe pinnen begin maart van dit jaar zijn 270 duizend betaalautomaten omgebouwd. Bijna 94 procent van de ondernemers heeft inmiddels het betaalcontract aangepast. Volgens Currence wordt er in de laatste weken hard gewerkt om ook de laatste tienduizend betaalautomaten om te zetten.

Producent ziet Katy Perry wel als Marilyn Monroe

Katy Perry kruipt mogelijk in de huid van Marilyn Monroe. Harvey Weinstein, producent van de film My Week with Marilyn, wil graag een Broadway-musical over de blonde actrice maken. Weinstein heeft voor de hoofdrol zijn oog laten vallen op Perry.

"Als de film het goed doet, wil ik proberen er een musical van te maken", vertelt Weinstein aan entertainmentzender E! "Katy is dan mijn eerste keus. Ik denk dat zij Marilyn goed kan spelen op Broadway."

My Week with Marilyn vertelt het verhaal van een regieassistent die tijdens de opnames van de film The Prince and the Showgirl een affaire met Monroe kreeg. De film is vanaf januari in Nederland te zien.

Perry speelt niet in de film, waarin Michelle Williams te zien is als Monroe, maar haar single The One That Got Away is verwerkt in een trailer van de film. "Katy plaatste een berichtje daarover op Twitter en Facebook en binnen een uur werd de trailer 250.000 keer gedownload", zegt Weinstein.

De zangeres kroop al eens eerder in de huid van Monroe. Voor een Duits reclamespotje hees Perry zich in een petticoat en zette ze een blonde pruik op. "Ze zal het geweldig doen op Broadway", voorspelt Weinstein.


Producent ziet Katy Perry wel als Marilyn Monroe (Foto: Novum)

Politici Arizona willen grenshek bouwen

Politici in de Amerikaanse staat Arizona zijn geld aan het inzamelen om de bouw van een hek bij de grens met Mexico te bekostigen. Het hek moet illegale migranten en drugssmokkelaars buiten de deur houden.

Het idee om het geld in te zamelen komt van Steve Smith, een Republikeinse senator in Arizona. Volgens Smith heeft hij sinds juli omgerekend zo'n 190 duizend euro ontvangen van mensen uit het hele land. Op de website die Smith heeft opgezet worden mensen opgeroepen 'de wereld de vastberadenheid en de positieve instelling van de Amerikaanse bevolking te tonen'.

Smith erkent dat er nog lange weg is te gaan. De 190 duizend euro is goed voor zo'n achthonderd meter hekwerk. Om de hele grens af te sluiten is ruim 25 miljoen euro nodig.

Volgens critici van het plan is het een misplaatst idee dat niet alleen niet zal werken, maar ook veel te duur is. Smokkelaars weten dergelijke barrières vaak te omzeilen door er doorheen te rijden, eroverheen te klimmen, drugs over het hek te katapulteren of tunnels te graven. Afgelopen week werden in het zuidoosten van Arizona nog twee drugssmokkeltunnels gevonden.

Smith en andere voorstanders van het hek hebben maling aan deze kritiek. Ze vinden dat de federale overheid te weinig doet om de grenzen te beveiligen. Ook als het hek niet wordt afgebouwd, is het project een duidelijk signaal aan de federale overheid, aldus Smith.

Ondanks het geringe bedrag dat tot dusver is ingezameld zal de bouw volgens Smith in 2012 beginnen.


Politici Arizona willen grenshek bouwen (Foto: Novum)

Helft Nederlanders kritisch over eigen zorgstelsel

Veel mensen zijn niet tevreden over het Nederlandse zorgstelsel. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat de kwaliteit achteruitgaat. Toch vertrouwt ruim driekwart erop dat de gezondheidszorg altijd van hoge kwaliteit is. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau I'm Research.

Zeventig procent van de ondervraagden verwacht dat geneeskunde en medicijnen de meeste gezondheidsproblemen oplossen. Wereldwijd scoort alleen India op het gebied van vertrouwen in de zorg hoger. In Oost-Europese landen als Oekraïne en Roemenië wordt het zorgstelsel met de grond gelijk gemaakt. Daar is respectievelijk negen en zes procent tevreden over de zorg.

[WTF] Tsonga schakelt Nadal uit

Jo-Wilfried Tsonga heeft in navolging van Roger Federer zich vanuit Groep A weten te plaatsen voor de halve finales van de ATP World Tour Finals. In een rechtstreeks duel om de tweede plek wist de Fransman in drie sets te winnen van de als tweede geplaatste Rafael Nadal; 7-6, 4-6 en 6-3.

Nadal was niet in optimale vorm, maar vocht voor elk punt in de Londense O2 Arena. Tsonga had lange tijd erg veel moeite met zijn Spaanse opponent, maar de Fransman wist de eerste set via een tiebreak toch binnen te slepen. Nadal gaf zich niet gewonnen en door middel van één break pakte hij de tweede set.

De derde set moest beslissing brengen en daarin wist Tsonga het verzet van Nadal definitief te breken. Door middel van een aantal schitterende volleys plaatste Tsonga een break. Niet veel later pakte hij zelfs een tweede break en Nadal leek verslagen. De Fransman kreeg vervolgens last van zenuwen, maar wist in de negende game van de derde set alsnog toe.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.