FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 november 2011

Fiorentina ontslaat trainer Mihajlovic

Fiorentina heeft maandag zijn Servische trainer Sinisa Mihajlovic ontslagen. Het bestuur nam dat besluit naar aanleiding van de 1-0-nederlaag tegen Chievo Verona. De club uit Florence is na 10 wedstrijden in de Serie A slechts 13e op de ranglijst. Mihajlovic was sinds juni 2010 in dienst.

De ervaren Delio Rossi (51) werd meteen als opvolger gepresenteerd. De voormalige oefenmeester van onder onder meer Lazio en Palermo, waar hij vorig seizoen na te zijn ontslagen een succesvolle comeback maakte maar in de zomer zelf opstapte, staat dinsdag al voor de groep.

Fiorentina ontslaat trainer Mihajlovic
Fiorentina ontslaat trainer Mihajlovic (Foto: ANP)

Adele ondergaat stembandoperatie in Boston

Adele is in Boston geopereerd aan haar stembanden. De 23-jarige zangeres zegde onlangs al haar optredens voor de rest van het jaar af vanwege stemproblemen.

De Britse maakte zich grote zorgen over haar stemproblemen. "Zingen is mijn leven, mijn hobby, mijn liefde, mijn vrijheid en mijn baan", vertelde ze onlangs aan muziektijdschrift Rolling Stone. De dokter die Adele behandelde, verwacht dat ze volledig herstelt van de ingreep, laat een woordvoerder van het Massachusetts General Hospital weten.

Adele annuleerde in oktober haar toer door de Verenigde Staten. In het voorjaar werd een slijmvliesontsteking geconstateerd in haar strottenhoofd. Na tien dagen rust hervatte de zangeres haar tournee, waarna ze haar stem kwijtraakte. Er werd toen een bloeding op haar stembanden gevonden.

'Cyberveiligheid VS is slecht'

Amerikaanse computersystemen zijn zo kwetsbaar voor cyberaanvallen dat Amerikaanse leiders er beter aan doen geen oorlog te voeren met andere landen. Dat heeft Richard Clarke, in het verleden topadviseur van drie verschillende Amerikaanse presidenten, maandag gezegd.

De Amerikaanse cyberveiligheid is zo gebrekkig dat de belangrijkste computernetwerken niet kunnen worden beschermd, aldus Clarke. Andere landen kunnen verwoestende cyberaanvallen uitvoeren, waarbij energiesystemen, netwerken van banken en transportsystemen kunnen uitvallen.

Om de netwerken beter te beveiligen is betere regulering nodig, zei Clarke. Bovendien moeten landen als China, die middels cyberaanvallen informatie van bedrijven en overheden stelen, harder worden aangepakt.

Politie paraat voor studentenbetoging Londen

De politie in Londen rukt massaal uit voor een studentenbetoging woensdag tegen hoger collegegeld. Circa 4000 agenten zijn woensdag paraat voor een betoging van circa 10.000 studenten.

De politie heeft toestemming om keihard op te treden, onder meer met plastic kogels en pantservoertuigen.

Protesten in november en december vorig jaar liepen uit op veel geweld. Studenten vielen een auto aan met prins Charles en zijn vrouw. De politie werd toen danig verrast door het geweld, waarbij studenten ook inbraken in het partijkantoor van premier David Cameron.

Politie paraat voor studentenbetoging Londen
Politie paraat voor studentenbetoging Londen (Foto: ANP)

Mohammed Ali: "Ik bid voor Frazier"

Afgelopen weekend werd duidelijk dat voormalig bokser Joe Frazier op dit moment vecht tegen leverkanker. Mohammed Ali, zijn oude rivaal in het zwaargewicht, liet in een reactie weten dagelijks te bidden voor Frazier.

De inmiddels 67-jarige Frazier bracht in 1971 Ali de eerste nederlaag toe. In Madison Square Garden won Frazier in de Fight of the Century over vijftien ronden van Ali. In 1974 nam Ali revanche op Frazier en een jaar later won Ali op de Filipijnen ook hun derde onderlinge duel, welke de boeken in ging als de Thrilla in Manila.

"Dit nieuws over Joe is al bijna niet te geloven en nog moeilijker te accepteren”, liet Ali weten, die zelf al jaren lijdt aan Parkinson. "Maar hij is een knokker en een kampioen. Ik bid ervoor dat hij ook nu vecht.”

'Man City biedt 34 miljoen op Eriksen'

Manchester City lijkt Christian Eriksen nog niet te zijn vergeten. De Engelse grootmacht probeerde afgelopen zomer de spelmaker van Ajax al binnen te hengelen, maar destijds koos Eriksen voor een langer verblijf in Amsterdam. Toch lijkt het erop dat The Citizens opnieuw een poging gaan wagen.

Scouts van Manchester City waren vorige week in Amsterdam aanwezig om Eriksen te bekijken tijdens het Champions League-duel tegen Dinamo Zagreb. De negentienjarige middenvelder speelde een sterke wedstrijd en bekroonde deze met een prachtige assist op doelpuntenmaker Gregory van der Wiel. De Deen wist de rechtsback met de hak te bedienen, die vervolgens de bal in de netten wist te jagen.

Manchester City zou 34 miljoen euro over hebben om Eriksen los te weken bij Ajax. Ook Chelsea zou interesse hebben in de Ajacied en zou een bedrag van 25 miljoen euro hebben geboden. City wil Eriksen echter heel graag contracteren en bood daarom maar liefst negen miljoen euro meer voor de Deens Voetballer van het Jaar 2011. Ajax heeft zelf het bod op Eriksen nog niet bevestigd of ontkend.

Personeel Poolse ambassade smokkelde sigaretten

Het Poolse ministerie van buitenlandse zaken heeft twee personeelsleden van de Poolse ambassade in Moskou ontslagen. De twee werden betrapt toen zij een lading sigaretten het land binnen wilden smokkelen. Met de smokkel zouden zij vijftigduizend zloty (ongeveer 11.500 euro) hebben opgestreken.

De twee werden in de kraag gevat toen zij met de smokkelwaar in een auto met diplomatenkenteken vanuit Wit-Rusland de grens over wilden rijden. Ze zijn niet alleen hun baan kwijt. Zij zullen ook nog terecht moeten staan en kunnen in ieder geval op een fikse boete rekenen, zei het ministerie van buitenlandse zaken. Minister Radek Sikorski twitterde een link door naar het bericht waarin het ontslag van het tweetal bekend werd gemaakt, voorzien van de opmerking: 'waarschuwing'.

Morgan nog minstens 2 weken in Harderwijk

Orka Morgan blijft nog minstens 2 weken in het Dolfinarium in Harderwijk. Het bedrijf probeerde maandag bij de rechtbank in Amsterdam de verhuizing van de vrouwtjesorka naar dierenpark Loro Parque op Tenerife te versnellen, maar moet tot 21 november wachten op de uitspraak van de rechter.

Het Dolfinarium wilde Morgan liever eerder verplaatsen, maar het lukt de rechtbank gezien de omvang van het groeiende dossier niet om eerder uitspraak te doen. Dierenactivisten pleitten op de zitting voor uitzetting in de vrije natuur.

Morgan nog minstens 2 weken in Harderwijk
Morgan nog minstens 2 weken in Harderwijk (Foto: ANP)

Maaskant ontslagen bij Wisla Kraków

Trainer Robert Maastkant is per direct op straat gezet door de Poolse ploeg Wisla Kraków. De 42-jarige Nederlander wist vorig seizoen met de ploeg nog kampioen van Polen te worden, maar dit seizoen zijn de resultaten teleurstellend.

Wisla Kraków verloor afgelopen weekend voor de vierde maal op rij. Hekkensluiter en stadsgenoot Cracovia Kraków bleek met 1-0 te sterk en zodoende staat de ploeg na dertien speelronden op een teleurstellende zesde plaats, zes punten achter koploper Slask Wroclaw.

Ook wist de ploeg dit seizoen de groepsfase van de Champions League niet bereiken en belandde het in de Europa League in dezelfde groep als FC Twente. De Nederlandse voetballers Michael Lamey en Kew Jaliens staan nog wel op de loonlijst van de Poolse ploeg, evenals technisch directeur Stan Valckx.

Volg de verrichtingen van Lamey en Jaliens wekelijks in het item 'Voetballers over de Grens'.

Twee DRS-zones in F1-race Abu Dhabi

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat er tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi twee aparte DRS-zones zullen zijn. Hiermee wordt op het Yas Marina-circuit het voorbeeld gevolgd van Italië en India waar ook twee aparte zones waren.

De eerste zone zal liggen tussen de bochten zeven en acht op het eerste lange rechte stuk. Het detectiepunt ligt vlak voor bocht zeven en het activatiepunt halverwege het rechte stuk. De tweede zone komt er meteen achteraan met een detectiepunt tussen bocht acht en negen. Ook hier kan halverwege het rechte stuk tussen bocht negen en elf de vleugel weer bediend worden.

'Cain greep naar mijn kruis'

Opnieuw heeft een vrouw Herman Cain, die meedingt naar de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap, beschuldigd van ongepast gedrag. De vrouw, Sharon Bialek, vertelde maandag in New York dat Cain in 1997 onder haar rok naar haar kruis graaide en haar hoofd naar zijn eigen schaamstreek duwde.

Het voorval vond plaats in Washington toen ze Cain vroeg haar oude baan bij de Nationale Bond van Restaurants (NRA) terug te geven, aldus Bialek. Cain was destijds de baas van de belangenorganisatie.

Het campagneteam van Cain liet direct een verklaring uitgaan waarin de aantijgingen werden afgedaan als onjuist. "Alle beschuldigingen tegen de heer Cain zjin vals."

Het schandaal rond Cain breidt zich steeds verder uit. In totaal zijn nu vier vrouwen naar buiten getreden met beschuldigingen dat Cain hen seksueel intimideerde. Twee van hen kregen toentertijd in ruil voor een financiële regeling een zwijgplicht opgelegd.


Vrouw: Cain greep naar mijn kruis (Foto: Novum)

Tilburgs zwembad dicht om corrosievorming

Het Tilburgse zwembad Stappegoor houdt de deuren dinsdag gesloten. Uit een inspectierapport bleek maandagavond dat er sprake is van corrosievorming. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. Waaraan exact corrosievorming is geconstateerd, weet de zegsman niet.

In het Tilburgse zwembad Reeshof stortten vorige week dinsdag speakers van tachtig centimeter hoog van het plafond naar beneden. De geluidsboxen verwondden een vijf maanden oude baby en haar moeder. Het kind, een meisje, bezweek enkele uren na het ongeval in een ziekenhuis in Rotterdam. De 27-jarige moeder uit Tilburg raakte zwaargewond aan haar hoofd.

Woensdag werd bekend dat de gemeente al sinds april wist dat de boxen niet goed waren opgehangen. De bevestigingsmaterialen waarmee de geluidsboxen waren opgehangen verkeerden in slechte staat en hadden vervangen moeten worden. Het mankement had snel moeten worden aangepakt, maar is in al die maanden niet verholpen.

De Reeshof is een gemeentelijk zwembad. Het beheer en onderhoud moeten daarom door de gemeente worden geregeld. Naast Reeshof beheert de gemeente Tilburg nog een zwembad, Stappegoor. Dit zwembad gaat dinsdag uit voorzorg niet open, aldus de zegsman.

Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus zei maandag tijdens een gemeenteraadsvergadering overigens nog dat alle Tilburgse zwembaden veilig zijn. Reeshof opent dinsdag de deuren wel weer. Dat zwembad is in orde bevonden.

Retrogeit op XBLA

We hebben allerlei soorten dieren al eens als computerspelheld voorbij zien komen. Konijnen, stekelvarkens, wormen, noemmaar op. De indie-ontwikkelaar Magical Time Bean heeft daar nu een nieuwe variant aan toegevoegd, de geit. In dit XBLA-spel is de opdracht simpel, de geit moet ontsnappen. De trailer zegt verder alles wat er bij moet worden gezegd.

Goat=Escaped is beschikbaar in de Xbox Live Arcade voor 240 Microsoft Points.

Jury: Conrad Murray schuldig

De jury is maandag tot oordeel gekomen in de zaak rond de dood van Michael Jackson. Conrad Murray, de voormalige lijfarts van Jackson, wordt in die zaak verdacht van dood door schuld. De jury heeft geoordeeld dat Conrad Murray schuldig is aan de dood van Michael Jackson.

Tijdens de rechtszaak, die zes weken in beslag nam, werd Murray door aanklagers neergezet als een roekeloze arts die Jackson in de steek liet toen de King of Pop op 25 juni 2009 onder invloed was van propofol. De zanger overleed op die dag aan een overdosis van het slaapmiddel.

Advocaten van Murray betoogden juist dat Jackson zichzelf het middel toediende toen de arts even niet in zijn kamer was. Ook zeiden zij dat de zanger verslaafd was aan propofol.

De jury, bestaande uit zeven mannen en vijf vrouwen, moest unaniem een beslissing nemen. Vrijdag werd nog geen overeenstemming bereikt, waarop de juryleden maandag verder gingen met hun overleg.

Conrad Murray staat terecht in de rechtbank van Los Angeles. Bij een veroordeling kan hem een celstraf van maximaal vier jaar worden opgelegd. Ook verliest hij dan zijn bevoegdheid als arts. De strafmaat is nog niet door de rechter vastgesteld, de rechter zal op 29 november een uitspraak doen. In de tussentijd zal Conrad Murray vast blijven zitten.

F-16's vliegen weer in het donker

Op vliegbasis Leeuwarden worden vanaf volgende week maandag weer avondvluchten uitgevoerd met F-16's. Het gaat om oefenmissies en er wordt gevlogen tot uiterlijk 23.00 uur, laat de luchtmacht maandag weten. Voor klachten wordt een gratis telefoonnummer opengesteld.

Het uitvoeren van oefenmissies in het donker is nodig voor een optimale training van de vliegers, motiveert de luchtmacht de maatregel. De inzet van F-16's boven bijvoorbeeld Afghanistan vindt ook vaak in de nacht plaats. Ook moeten de vliegers oefenen met nachtzichtapparatuur.

De transport- en gevechtshelikopters die zijn gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen zijn eind augustus al begonnen met het jaarlijkse avondvliegprogramma.

Cassano dankbaar voor steun na hartoperatie

Antonio Cassano is dankbaar voor alle steun die hij heeft ontvangen na zijn hartoperatie van vorige week. "Mijn verdriet en problemen verdwenen spontaan door de steunbetuigingen van mensen over de hele wereld", laat de 29-jarige aanvaller maandag in een open brief op de website van zijn club AC Milan weten.

Cassano is blij dat ook Real Madrid hem niet vergeten is. De spelers van zijn oude club kwamen zondag voor de wedstrijd tegen Osasuna in een shirt met de opdruk 'Forza Cassano' het veld op. "Ik wil iedereen bij Real Madrid bedanken, in het bijzonder voorzitter Florentino Perez en José Mourinho", schrijft de Italiaan.

Aan een rentree hoeft Cassano, die onwel raakte tijdens de terugreis van het duel met AS Roma, voorlopig niet te denken. Volgens een eerste prognose staat hij zes maanden aan de kant. "Ik moet nu zoveel mogelijk rusten. AC Milan en het Italiaanse elftal zal ik de komende tijd op televisie moeten volgen."


Cassano dankbaar voor steun na hartoperatie (Foto: Novum)

Hardleerse oplichter opnieuw opgepakt

Een 36-jarige hardleerse oplichter uit Heerlen is begin november opnieuw opgepakt. De man werd in juni ook al eens gearresteerd, nadat de politie twintig aangiften tegen hem had binnengekregen. Sinds begin oktober was hij echter weer op vrije voeten. Hij hervatte zijn praktijken vrijwel direct weer, meldt de politie maandag.

De man gebruikt volgens de politie altijd het verhaal dat hij de sleutels van zijn auto is verloren. Hij vraagt geld zodat hij met de trein naar huis kan om zijn reservesleutels op te halen. Dit geld zien zijn slachtoffers nooit meer terug.

Agenten konden de man zaterdag op de Kruisstraat in zijn woonplaats aanhouden. Dit keer wordt hij verdacht van vier oplichtingszaken. De Heerlenaar moet dinsdag voor de rechter-commissaris verschijnen.

Eriksen en Boilesen pakken prijzen in Denemarken

Christian Eriksen en Nicolai Boilesen zijn vanavond op het Deense voetbalgala in de prijzen gevallen. Eriksen werd gekroond tot Deens Voetballer van het Jaar 2011, terwijl Boilesen de prijs voor Deens Talent van het Jaar 2011 in ontvangst mocht nemen.

Eriksen ontving maar liefst 60% van alle stemmen en pakte daarmee de hoofdprijs van de avond. Boilesen bedankte tijdens de prijsuitreiking zijn ploeggenoten bij Ajax en de Deense vertegenwoordigende elftallen voor hun steun.

Tien nieuwe zorgbestuurders boven salarisnorm

Tien nieuwe bestuurders in de zorg hebben vorig jaar meer verdiend dan de beloningscode voor bestuurders in de zorg toestaat. Dat meldt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een voorlopige analyse aan de Tweede Kamer.

In 2010, het eerste jaar dat de code volledig van kracht was, gingen 101 nieuwe bestuurders aan de slag in de zorg. Hun gemiddelde inkomen lag op ongeveer 147 duizend euro.

In tien nieuwe arbeidscontracten was echter sprake van een hoger loon dan de beloningscode in theorie toelaat, een bedrag van bijna 225 duizend euro. Van deze tien ging het in negen gevallen om bestuurders van ziekenhuizen.

Schippers stelt wel dat de cijfers 'met voorzichtigheid' moeten worden geïnterpreteerd, onder meer omdat bij de vaststelling van het salaris van een bestuurder van een zorginstelling een grote mate van maatwerk mogelijk is. "Omdat de normering afhankelijk is van de specifieke instelling, is niet mogelijk om alleen op basis van een enkele salarisnorm te beoordelen of de code nageleefd wordt", aldus Schippers.

De minister wilde de code wettelijk verankeren. Vanaf dan is naleving van de code niet meer optioneel, maar wettelijk verplicht.

Jan Smit trouwt toch niet in Volendam

Jan Smit trouwt deze week in het buitenland. De zanger zei eerder dat hij op de eerste verjaardag van zijn dochter Emma, 17 november, in Volendam zou trouwen.

Smits management wil niets loslaten over de locatie en de datum van de trouwerij. "Ik vind het al jammer genoeg dat het nieuws is uitgelekt", zegt een woordvoerder. Wel bevestigt hij dat het stel volgende week ook nog een huwelijksfeest in Volendam viert.

De Volendammer vroeg zijn vriendin Liza Plat op Valentijnsdag ten huwelijk in Parijs. De twee kregen in 2009 een relatie, nadat Smits relatie met Yolanthe Sneijder-Cabau op de klippen was gelopen. De brunette trouwde vorig jaar met voetballer Wesley Sneijder.

Ballonnen zorgen voor kleur in Nairobi

De Amerikaanse kunstenaar Yazmany Arboleda heeft maandag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi in de ochtendspits duizenden gele ballonnen uitgedeeld. Hij deed dat als onderdeel van zijn project 'Maandagochtend', waarmee hij er naar zijn zeggen voor wil zorgen dat de mensen met een ander gevoel aan hun werkweek beginnen.

Eerder deelde hij al oranje ballonnen uit in het Indiase Bangalore en groene ballonnen in het Japanse Yamaguchi. Vier steden zullen nog volgen.

Met behulp van tientallen door hem gerekruteerde Keniaanse kunstenaars deelde Arboleda de ballonnen maandag uit in de buurt van een bushalte waar eind oktober een dode viel bij een granaataanslag, gepleegd door een man die lid zei te zijn van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab. Ook in een café ontplofte die dag een granaat. Volgens de kunstenaar kreeg zijn actie meer betekenis door de terreurdreiging waaraan Kenia blootstaat. "De boodschap luidt: leg de granaat neer en pak een ballon op".

De meeste ontvangers leken de actie van Arboleda wel te kunnen waarderen. Buschauffeur Ecklund Mwandoe zei zijn ballon aan zijn achteruitkijkspiegel te hebben bevestigd, 'als statement tegenover degenen die de Kenianen met granaten hebben aangevallen'. De 30-jarige voedingsdeskundige Miriam Muthoni zei dat de ballonnen haar energie gaven om te werken. En de 23-jarige busconducteur Samuel Mwangi, die al sinds 04.00 aan het werk was, voelde zich met ballon minder eenzaam.


Ballonnen zorgen voor kleur in Nairobi (Foto: Novum)

[Jupiler League] Spektakelstuk bij FC Oss - FC Dordrecht

FC Oss heeft in eigen huis met 3-3 gelijkgespeeld tegen FC Dordrecht. De bezoekers speelden meer dan een half uur met tien man, maar wisten desondanks een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Na een klein half uur spelen kwam Oss op voorsprong. Christopher Bieber was de gevierde man. Een kleine tien minuten later bracht Marcel van der Sloot de stand vanaf elf meter op 2-0. Twee minuten later kwam Dordrecht echter via Danny Post weer terug tot 2-1, wat tevens de ruststand was.

Kort na rust wist Dordrecht dankzij een doelpunt van Lopes zelfs op gelijke hoogte te komen, maar tien minuten later kregen de bezoekers een fikse tegenvaller te verwerken. Post kreeg de rode kaart van arbiter Ed Janssen en mocht daardoor met tien man verder. FC Oss sloeg tien minuten later toe via Marc Koot; 3-2.


FC Oss en FC Dordrecht spelen gelijk in doelpuntrijk duel (Foto: Pro Shots)

Dordrecht leek verslagen, maar aanvaller Santy Hulst scoorde zes minuten voor tijd de 3-3. Oss kreeg vervolgens alsnog de kans om de volle buit in eigen huis te houden. Van der Sloot mocht voor de tweede maal deze avond vanaf elf meter aanleggen, maar ditmaal stond het vizier niet op scherp.

Door de puntendeling blijven FC Oss en FC Dordrecht in de middenmoot hangen. FC Oss staat na vandaag op de elfde plaats, twee plekken voor Dordrecht.

Ook Glock en Scheider naar Race of Champions

Timo Glock en Timo Scheider zullen deelnemen aan de Nations Cup in de Race of Champions. Het duo zal op 3 december in Düsseldorf Duitsland 2 gaan vormen, terwijl het eerste team zal bestaan uit Michael Schumacher en Sebastian Vettel.

Glock is Formule 1-coureur bij Marussia Virgin Racing. Het is voor het eerst dat de Duitser meedoet aan het eindejaarsevenement. Scheider is tweevoudig kampioen in de DTM en maakt ook het debuut bij het evenement waar ook onder meer Jenson Button, Andy Priaulx, Vitaly Petrov en Romain Grosjean te zien zullen zijn.

'Narsingh volgend seizoen naar PSV'

Luciano Narsingh speelt volgend seizoen waarschijnlijk voor PSV. Dat meldt Voetbal International zojuist. De Amsterdammer is aan zijn vierde seizoen in de hoofdmacht van sc Heerenveen bezig.

Narsingh maakte op 29 oktober 2008, tijdens de wedstrijd tegen Vitesse (2-0), zijn debuut in de Eredivisie. De aanvaller, die tot nu toe 40 competitiewedstrijden speelde, werd destijds in het veld gebracht voor Danijel Pranjic, die door een blessure niet verder kon.

Bij PSV zou Narsingh mogelijk de opvolger kunnen worden van Zakaria Labyad. De jonge aanvaller staat namelijk in de belangstelling van Sporting Lissabon, waar ook Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars onder contract staan. Tot op heden ontkennen beide partijen echter elk contact.

Achttien jaar cel geëist voor wurgen ex

Tegen een 48-jarige man uit Reeuwijk is maandag achttien jaar cel geëist voor de moord op zijn ex-vriendin. Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt de man ervan het slachtoffer in haar woning in Reeuwijk in oktober vorig jaar te hebben gewurgd.

De vrouw was een paar dagen eerder door de man het huis uitgezet. Hij zou haar regelmatig hebben mishandeld. Hun kinderen werden in 2006 uit huis geplaatst.

De man had op de dag van de moord tegen het slachtoffer gezegd dat hij zijn spullen had gepakt en dat zij de woning mocht hebben. Als ze 's middags langs zou komen, zouden ze de papieren ondertekenen en hun spaargeld verdelen.

Bij de ontmoeting kregen de twee ruzie. De vrouw zou hebben gedreigd haar ex aan te willen geven voor de mishandelingen. Tijdens een worsteling belandde de vrouw op de grond, waarop de man op haar ging zitten en zijn ex wurgde.

Toen de vrouw een dag later niet op haar werk verscheen, alarmeerde haar werkgever de politie. Agenten gingen vervolgens in de woning kijken, waar het lichaam werd gevonden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Isaksson opnieuw Zweeds doelman van het Jaar

Andreas Isaksson is vanavond uitgeroepen tot Zweeds doelman van het Jaar. Pär Hansson (Helsingborg), Ivan Turina (AIK) en Johan Wiland (FC Köpenhagen) waren eveneens genomineerd, maar keerden met lege handen huiswaarts.

Het is voor Isaksson, die bij PSV onder contract staat, de vijfde keer dat hij deze Zweedse prijs in ontvangst mag nemen. Eerder werd hij ook al tot beste doelman verkozen in de jaren 2002, 2003, 2004 en 2005.

De verwachting is trouwens dat Isaksson aan het einde van het seizoen bij PSV zal vertrekken. Zijn contract met de Eindhovenaren loopt aan het einde van dit kalenderjaar af.

Jorans suikertante: Het is een complot

Het actualiteitenprogramma EénVandaag heeft maandagavond het exclusieve interview met Mary Hamer, de suikertante van Joran van der Sloot, uitgezonden. De Amerikaanse radiologe zegt niet te geloven dat Joran het Peruaanse meisje Stephany Flores​ heeft vermoord.

Hamer spreekt spreekt van een groot complot tegen Joran: "Hoe meer onderzoek ik doe hoe zekerder ik weet dat hij erin geluisd is. Dat het een internationale samenzwering was van meerdere partijen."


Jorans suikertante doet boekje open in exclusief EénVandaag-interview

PETA beklaagt zich over dode rat in BF3

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft in Duitsland officieel haar beklag gedaan over het spel Battlefield 3. In het spel moet je een rat vermoorden en dat gaat PETA, volgens een officiële verklaring, blijkbaar echt te ver. Volgens PETA kunnen spelers "in het zeer realistiche computerspel Battlefield 3 dieren vermoorden op een sadistische wijze".

Battlefield 3 rat

PETA doelt hiermee op de derde missie van het spel waarin spelers een rat moeten uitschakelen om niet door de vijand ontdekt te worden. De kop boven de verklaring luidde 'Dierenafslachting in computerspel'.

Volgens PETA kan het virtueel afslachten van dieren jongeren op verkeerde ideeën brengen. De organisatie heeft al vaker computerspellen de schuld gegeven van het aanzetten tot dierenmishandeling. Zodra zij deze ene, virtuele stap hebben gezet is de overstap naar mishandeling in de echte wereld niet ver verwijderd vindt men bij PETA. Nadia Kutscher, campagneleidster voor PETA in Duitsland, vraagt de gamesindustrie dan ook in de toekomst dit soort scènes niet meer te verwerken in computerspellen.

Zingende vagina's ware internethit

Sinds gisteren gaat een pikant filmpje als een lopend vuurtje over het internet. In het filmpje is een stel vagina's te zien die voor de grap zijn beschilderd met gezichten. Vervolgens laten de dames de onderste lippen bewegen als ware het een stel echte lippen.

Het filmpje is gemaakt door de Jacuzzi Gals. Zij zijn zes enthousiaste fans van de Amerikaanse band Jacuzzi Boys. Zij hebben hun vagina een make-over gegeven, opdat zij als twee druppels water lijken op zanger Gabriel Alcala, bassist Danny Gonzalez en drummer Diego Monasterios.

Vervolgens hebben zij touwtjes aan hun schaamlippen geknoopt. Met behulp van deze touwtjes laten de dames hun lippen redelijk synchroon lopen met de muziek. Het filmpje, dat pas gisteren op YouTube is verschenen, heeft nu al ruim 85.000 kijkers getrokken.

Benieuwd naar het filmpje? Deze is hier te zien (NSFW, uiteraard)

Dit is echt kutmuziek

Kunst of kut, feit blijft dat dit geniaal bedacht is. Fans van de 'Jacuzzi Boys' hebben een lullig kutplaatje gemaakt met een geniale clip. Ze hebben een zooitje vagina's bij elkaar verzameld en deze voorzien van een likje verf. Vervolgens laten ze deze onderste lippen bewegen, als ware het zingende monden. En ja, de muziek is kut en de clip zwaar NSFW vandaar in de lees verder...

Duitsland herdenkt Kristallnacht met expositie

De Kristallnacht wordt dit jaar onder meer herdacht met een tentoonstelling in Erfurt over de manier waarop joden werden verdreven uit het cultureel en zakelijk leven in Duitsland. De anti-joodse pogrom van de nazi's wordt woensdag herdacht.

De expositie, die op dezelfde dag opengaat voor publiek, wordt gehouden in een oud gebouw van Topf und Söhne. Dat bedrijf hielp de SS met het ontwerp en het vervaardigen van ovens en ontluchtingsinstallaties die voldeden aan de eisen van de vernietigingskampen. Het gebouw wordt nu gebruikt als museum.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 kwamen meer dan negentig Duitse joden om het leven bij de door het naziregime georganiseerde rellen. Meer dan tweehonderd synagogen werden vernietigd en duizenden joodse bedrijven beschadigd.

Ook in Nederland wordt de Kristallnacht herdacht. In allerlei steden, waaronder Amsterdam, Leeuwarden, Leiden, Breda en Rotterdam, worden activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd. De nacht wordt ook in andere Europese landen herdacht.


Duitsland herdenkt Kristallnacht met expositie (Foto: Novum)

Nieuw standbeeld Stalin in stad Oekraïne

Een stad in het zuidoosten van Oekraïne heeft maandag een nieuw standbeeld onthuld om Sovjet-dictator Josef Stalin te eren. Vermeende nationalisten hadden vorig jaar het oude standbeeld van hem opgeblazen.

Bijna 1000 mensen waren aanwezig bij de onthulling in de overwegend Russisch sprekende stad Zaporizjia. Met het standbeeld wil de stad Stalin eren 'voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van ons land en de bevrijding van de nazi's', zei parlementslid Olexij Baboerin.

Stalin wordt door Oekraïense nationalisten gehaat. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor miljoenen doden als gevolg van hongersnoden die ontstonden door de gedwongen collectivisatie van de landbouw.

Pooiers opgepakt voor mensenhandel

Twee mannen uit Huizen van 21 en 25 jaar zijn afgelopen week aangehouden omdat ze een 25-jarige Hilversumse met geweld seksueel zouden hebben uitgebuit. Hun voorarrest is vrijdag met twee weken verlengd. Bij huiszoekingen werden geld en een auto in beslag genomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit, meldt het OM in Amsterdam maandag.

De arrestaties komen voort uit een onderzoek waar de politie Gooi en Vechtstreek al twee jaar mee bezig is. Eerder werd al een 40-jarige inwoner van Huizen aangehouden voor het gedurende langere tijd seksueel uitbuiten van vrouwen. Zij werden in verschillende plaatsen in Nederland misbruikt, vernederd, mishandeld en gedwongen in de prostitutie te werken.

Vrouw is zwanger van eend

Groot nieuws in Schotland: Nadine Stewart is zwanger. Weinig nieuwswaardigs natuurlijk, ware het niet dat ze niet alleen een baby verwacht. Op de echo is namelijk heel duidelijk een eend te zien.

De vrouw uit Edinburgh kon haar ogen niet geloven. Terwijl zij verwachtte een eerste glimp van haar baby op te vangen, bleek er nog iets zichtbaar. Een kleine eend zat namelijk op de buik van de kleine telg.

Het bijzondere kiekje werd vorige week genomen bij een plaatselijke kliniek. "Het is om je te bescheuren", vertelt de 21-jarige aanstaande moeder. "Ik heb geen idee hoe die eend in mijn buik is terechtgekomen."

Eend op echo
Vrouw ontkent seks met eend

'Verhaal Mass Effect 3 uitgelekt'

BioWare heeft aangegeven dat een groot deel van het Mass Effect 3-verhaal is uitgelekt samen met de bèta van het spel via Xbox Live afgelopen weekend. Een Russische fansite heeft het document gevonden en online gezet, maar BioWare raadt mensen aan het document niet te lezen.

Volgens de ontwikkelaar kan dit grote delen van het verhaal verklappen en het document is niet representatief voor de volledige game. BioWare is momenteel nog aan het onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren wat er allemaal gelekt is het afgelopen weekend. Mass Effect 3 komt in maart 2012 uit voor PS3, pc en Xbox 360.

Kinect komt naar Windows

Microsoft heeft aangekondigd dat de Kinect officieel op weg is naar Windows. Microsoftbaas Craig Eisler heeft in een blog post bevestigd dat het commerciële programma voor Kinect for Windows in 2012 van start gaat.

"Dit jaar laten we iedereen zien hoe ze zich de entertainmentwereld kunnen herverbeelden. Volgend laten we zien hoe ze zich alle rest kunnen herverbeelden", aldus Eisler.

Het Kinect-systeem voor Xbox 360 heeft zich al uitgebreid naar verschillende functies buiten de gameswereld en inmiddels hebben ruim 200 bedrijven zich ingeschreven voor het Kinect for Windows-programma. Volgens Eisler zal het bundelen van Kinect en Windows in de handen van grote bedrijven hen de kansen bieden om innovatieve oplossingen te bedenken voor alles van het opleiden van personeel en het visualiseren van data tot het managen van een lopende bandproces.

Het Kinect for Windows-programma zal begin 2012 van start gaan.

Ferrari zwakt woorden Di Montezemolo af

Ferrari heeft de woorden van haar baas Luca di Montezemolo afgezwakt. De Italiaan dreigde met een vertrek mochten de regels in de Formule 1 niet aangepast worden, maar volgens het team wordt de soep niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend.

"Wat niet goed aan de Formule 1 van tegenwoordig is, is dat de prestaties voor negentig procent gebaseerd zijn op aerodynamica. Een ander negatief punt is dat testen niet is toegestaan. We bouwen auto's, niet helikopters, raketten of vliegtuigen. We moeten niet terug naar de excessen van vroeger, maar het moet ook niet zo zijn dat we de jongelingen die we in de Ferrari Driver Academy opnemen geen kansen kunnen bieden," zei Di Montezemolo. Ook haalde hij zijn paradepaardje over de derde auto weer van stal.

"Wij geloven dat fans, media en sponsors meer geïnteresseerd zouden zijn in meer competitieve auto's op de grid dan met auto's die twee, drie seconden per rondje te langzaam zijn en na een paar ronden al op een ronde achterstand gezet worden," zei de Ferrari-president die dreigde met een vertrek.

Op de officiële Ferrari-site worden de woorden van Di Montezemolo afgezwakt. "De observaties van Di Montezemolo zijn opgevat als ultimatum of zelfs een dreigement, maar The Horse Whisperer kan iedereen verzekeren dat daar geen sprake van is. Om te beginnen heeft hij woorden als vertrek en ultimatum niet in zijn mond genomen, maar wat we echt moeten benadrukken is dat Di Montezemolo op constructieve manier sprak over de toekomst van de mooiste vorm van autosport, die hem na aan het hart ligt."

De Italianen benadrukken dat ze de Formule 1 graag willen zien als testcentrum voor de straatauto's. Ook worden de punten dat jonge talenten meer kansen moeten krijgen weer aangehaald. "En voor degenen die denken dat een vermindering van aerodynamica in het voordeel is van Ferrari, neem dan de historische rol van Ferrari in ogenschouw. Het is terecht om te denken aan het succes van de sport, we willen geen raketten op wielen zien, we willen een competitie tussen auto's," luidt een verklaring waarin benadrukt wordt dat dit soort regels niet altijd in het voordeel van Ferrari zijn.

Wellicht toch bijtelling voor zuinige auto's

Zuinige auto's met een uitstoot van niet meer dan vijftig gram per kilometer krijgen waarschijnlijk toch een bijtelling van zeven procent. In de plannen van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) staat nu nog dat deze auto's nul procent bijtelling krijgen, maar de bewindsman is bereid dat percentage bij te stellen.

Dat heeft Weekers maandag gezegd in een debat over zijn belastingplan, meldt zijn woordvoerder. De coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartij PVV wilden de bijtelling opkrikken naar zeven procent. Het nulprocentstarief moet alleen gelden voor auto's die echt niets uitstoten, vinden die partijen.

Weekers vindt de bijtelling van zeven procent nog altijd een stuk minder dan de volgende trap van veertien procent, die vanaf januari 2016 gaat gelden.

De verhoging is vooral slecht nieuws voor de kopers van een zogenoemde plug-in hybride. De Tweede Kamer stemt op 17 november over het plan.

Sneijder acht titel Inter niet realistisch

Internazionale moet niet aan het kampioenschap denken. De club moet eerst zijn wedstrijden weer gaan winnen, vindt sterspeler Wesley Sneijder. "Langzaam moeten we gewoon weer proberen in de competitie punten te gaan pakken", liet hij maandag in Noordwijk weten aan Novum Nieuws. "Maar ja, dat roepen we elke week. Als die drie punten steeds uitblijven, dan wordt het lastig."

Inter begon slecht aan het seizoen waarin van de eerste vijf wedstrijden in alle competities er vier werden verloren en een gelijkgespeeld. Dat kostte trainer Gian Piero Gasperini de kop. Hij werd opgevolgd door Claudio Ranieri, maar de ploeg speelt nog stroef in de Serie A. Na negen duels staat Inter zeventiende met een magere acht punten.

In de Champions League gaat het beter dan in de Serie A. Sneijder heeft daar geen verklaring voor. "De Champions League is toch een toernooi op zich. Het is heel vreemd, misschien dat er dan toch net iets extra's naar boven komt", zoekt de middenvelder naar een verklaring. "Maar ik moet ook zeggen: we spelen niet tegen de sterkste tegenstanders in onze poule."

Zondag kwam Inter door slecht weer niet in actie. Voor Sneijder de kans om zijn oude club Ajax tegen Utrecht, de club uit zijn geboorteplaats waar zijn broertje Rodney voor uitkomt, te zien spelen. "Ik heb op televisie gekeken. Mooi voor Utrecht natuurlijk. Met name voor mijn broertje was het een hele mooie uitslag. Ik heb genoten van de wedstrijd."

Vanessa Redgrave krijgt Oscar voor hele oeuvre

Vanessa Redgrave krijgt van de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences een prijs voor haar gehele carrière. De Engelse actrice acteert ruim 55 jaar in films en op toneel en werd al zesmaal genomineerd voor een Oscar. Ze won het begeerde gouden beeldje in 1977 voor haar bijrol in Julia.

Het is voor het eerst dat de Europese tak van de Academy een eerbetoon geeft aan een acteur. De 74-jarige Redgrave mag de prijs zondag in Londen in ontvangst nemen uit handen van James Earl Jones.

De 80-jarige Amerikaanse acteur en Redgrave staan momenteel in de Britse hoofdstad op de planken in de theaterversie van Driving Miss Daisy. De acteurs waren al eerder te zien als de welgestelde Miss Daisy en haar trouwe, zwarte chauffeur Hoke toen het stuk op Broadway werd opgevoerd.

Jones wordt zaterdag zelf geëerd met een Oscar voor zijn oeuvre tijdens de prestigieuze Governor's Awards ceremonie in Los Angeles. Hij heeft er echter voor gekozen daar niet bij aanwezig te zijn om de geplande voorstellingen van Driving Miss Daisy te kunnen spelen.

Het komt wel vaker voor dat zogenoemde 'honorary Oscars' door het jaar heen worden uitgereikt. Deze maken geen onderdeel uit van de prestigieuze Oscar-uitreiking vanuit het Kodak Theatre in Los Angeles, die doorgaans in februari of maart plaatsvindt.


Vanessa Redgrave krijgt Oscar voor hele oeuvre (Foto: Novum)

Ars voelt zich op zijn gemak in Sofia

Sjoerd Ars maakte afgelopen zomer de overstap van FC Zwolle naar Levski Sofia. Afgelopen weekend maakte de aanvaller met twee goals het verschil tegen Lokomotiv Plovdiv.

Een week nadat trainer Giorgi Ivanov zijn ontslag heeft ingediend bij Levski, was Ars belangrijk voor zijn ploeg. Zijn nieuwe trainer Nikolay Kostov was toeschouwer tijdens het duel. "Wel lekker, maak je meteen een goede indruk."

Ars kwam afgelopen zondag als invaller het veld in. Met een 2-1 achterstand leek het erop dat zijn ploeg zou gaan verliezen. "Toen kopte ik al snel een voorzet van Ivan Cvetkov binnen", aldus Ars tegenover Voetbal International. Vervolgens maakte de aanvaller nog een doelpunt.

Afgelopen maandag stond de nieuwe trainer voor het eerst op het trainingsveld. "Hij zei dat ik geweldig ingevallen was en dat door mij de wedstrijd gekanteld was. Wel lekker", meent de aanvaller. In twaalf competitieduels heeft Ars vijf doelpunten gemaakt. Levski staat echter op een teleurstellende vijfde plaats.

Volg de verrichtingen van Sjoerd Ars en andere Nederlandse voetballers in het buitenland elke week in het item 'Voetballers over de Grens'.

Slachtoffers Air France-crash 2009 geïdentificeerd

De stoffelijke overschotten van bijna zeventig procent van de 228 mensen die omkwamen bij een crash van een Air France-toestel voor de kust van Brazilië in 2009 zijn geïdentificeerd. Dat hebben de Franse luchtvaartautoriteiten maandag gezegd.

Testen die vorige week werden uitgevoerd hebben geleid tot de succesvolle identificatie van 103 slachtoffers die in april werden geborgen op de plek waar het toestel was neergestort. Direct na het ongeluk werden al de lichamen van vijftig slachtoffers gevonden. Er is nog één lichaam dat geïdentificeerd moet worden. Mogelijk gebeurt dat de komende weken nog.

De Airbus A330-200 stortte neer op een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer vijftienhonderd kilometer van het Braziliaanse vasteland, buiten het bereik van de radar. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. Begin april werden de lichamen en delen van het wrak ontdekt door op afstand bestuurbare onderzeeërs.

Miley Cyrus spreekt stem dochter Dracula in

Miley Cyrus gaat de stem inspreken van Dracula's dochter Mavis in de animatiefilm Hotel Transylvania. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. Eerder werd al bekend dat Adam Sandler de stem van Graaf Dracula vertolkt en dat ook sterren als Steve Buscemi, Kevin James en Fran Drescher bij de film betrokken zijn.

De 18-jarige Cyrus, vooral bekend als zangeres en van de tienerserie Hannah Montana, sprak eerder de stem in van de 12-jarige Penny in de animatiefilm Bolt. Haar grootste filmrol tot nu toe was in de romantische speelfilm The Last Song, waarin ze een relatie kreeg met haar tegenspeler Liam Hemsworth.

Hotel Transylvania vertelt hoe Dracula, naast berucht vampier ook bezorgd vader, er alles aan doet om zijn geliefde dochter Mavis voor de boze buitenwereld te beschermen. Als ze dan toch het huis uit moet, bouwt hij een speciaal hotel voor haar met zijn goede vrienden, de engste monsters ter wereld, als 'gasten'. Zo blijft zijn dochter tenminste veilig. Tot een gewone sterveling, met de stem van Adam Samberg, het hotel binnenkomt en Mavis als een blok voor hem valt.

James spreekt de stem in van het monster Frankenstein, 'Frank' voor intimi, en Drescher is te horen als Eunice, zijn bruid. David Spade speelt de Onzichtbare Man Griffin, David Koechner spreekt de gebochelde Quasimodo in en Cee Lo Green doet de stem van de Mummy. Buscemi en Molly Shannon spreken de stemmen in van een paar weerwolven met een nest vol onstuimige jonkies.

Hotel Transylvania verschijnt volgend najaar in de bioscoop.


Miley Cyrus spreekt stem dochter Dracula in (Foto: Novum)

Donner vindt dubbelfunctie Statenleden onwenselijk

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vindt het niet wenselijk als Statenleden zichzelf inhuren als fractiemedewerker. Dat blijkt maandag uit antwoorden van Donner op vragen hierover van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen.

Heijnen stelde de vragen nadat was gebleken dat PVV-Statenleden in Limburg en Noord-Holland ook in dienst zijn van hun eigen fractie als medewerker. Donner stelt dat een dergelijke constructie wel is toegestaan. "Maar dat betekent niet dat een samenloop van deze functies bestuurlijk wenselijk is."

Fractieondersteuning hoort volgens Donner plaats te vinden als de fractie zelf handen tekortkomt. "Wanneer de fractieleden zichzelf gaan ondersteunen is dit op zijn minst oneigenlijke ondersteuning en wordt dit een vorm van extra salariëring." En daar is het budget voor fractieondersteuning volgens Donner niet voor bedoeld.

Provincies kunnen volgens Donner overigens zelf in een verordening opnemen dat een dergelijke constructie niet is toegestaan. Een dergelijke bepaling kennen Limburg en Noord-Holland echter niet.

Partijleider Geert Wilders zei eerder overigens ook niet blij te zijn met de dubbelfuncties van zijn partijleden.

Nederlanders ontdekken lavatunnels op Kilimanjaro

Drie Nederlandse speleologen hebben op de Kiba, de grootste vulkaan van het bergmassief Kilimanjaro in Tanzania, lavatunnels ontdekt. Ze ontdekten ook grotten, staat op de website van de expeditieleden.

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en steekt ruim vijf kilometer boven zijn omgeving uit. Op de berg staan drie vulkanen. Van een van die vulkanen werden al eerder lavatunnels ontdekt.

Lavatunnels zijn natuurlijke kanalen onder het oppervlak waar lava doorheen stroomt. Als de lavastroom is gestopt en afgekoeld blijven lange grotachtige buizen over.


Nederlanders ontdekken lavatunnels op Kilimanjaro (Foto: Novum)

Aanklager start onderzoek naar G. Fernandez

De aanklager betaald voetbal is een onderzoek gestart naar de slaande beweging van Feyenoorder Guyon Fernandez tijdens het duel Feyenoord - N.E.C. Nijmegen afgelopen zaterdag. Op televisiebeelden is te zien dat de spits in de 94e minuut tot twee keer toe uithaalt richting N.E.C.-verdediger Rens van Eijden.

Het incident ontging scheidsrechter Tom van Sichem en zijn assistenten. Beide clubs zijn door de aanklager gevraagd een verklaring te geven op de gebeurtenis. Zij hebben tot dinsdag 12.00 uur de tijd om te reageren. Feyenoord verloor zaterdag het duel met 1-0 van N.E.C. door een doelpunt van Nicky van der Velden.

'Gescheurde spier voor T. Janssen'

De ziekenboeg van Ajax begint flink over te lopen. Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen zijn al langdurig geblesseerd en daar kwam gisteren Siem de Jong bij. Ook Theo Janssen kan zich vermoedelijk bij dit trio melden, aangezien hij vermoedt een spiertje te hebben gescheurd.

In het duel met FC Utrecht kreeg Janssen al vroeg in de wedstrijd last van de blessure. Aangezien De Jong en Toby Alderweireld ook al vroeg noodgedwongen moesten wisselen, bleef Janssen binnen de lijnen staan. Ook Derk Boerrigter moest na rust met een rugblessure het veld verlaten.

"In de rust zag ik dat Derk Boerrigter last had van zijn rug. Ik hoopte dat hij het zou houden. Toen dat niet het geval was, wist ik dat ik door moest. Ik denk dat het een klein scheurtje is. Dan ga je toch anders voetballen", aldus Janssen, die morgen een mri-scan ondergaat.

Filmen op zitting Amsterdamse zedenzaak mag niet

De cameraploeg van de NCRV die de verdediging van Robert M. volgt voor een reportage mag niet meer in de rechtszaal filmen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald, laat de advocaat van de ouders van slachtoffers, Richard Korver, weten.

Korver had over de camera's geklaagd, omdat hij vreest dat de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak door de reportage een bepaalde cultstatus zou krijgen. Volgens Tjalling van der Goot, de advocaat van M., is dat niet het geval. De NCRV-ploeg maakt een documentaire over de advocaten van het kantoor van de gebroeders Anker en niet over Robert M., verzekerde de raadsman eerder al.

De advocaat ontving maandag een brief van de rechtbank over de beslissing, twittert Korver.


Filmen op zitting Amsterdamse zedenzaak mag niet (Foto: Novum)

Bioware teaset met screenshot

Bioware heeft een screenshot uitgebracht als teaser voor één van hun 'grote nieuwe franchises'. Het enige dat uit het screenshot blijkt is een groot auto-ongeluk in een soort woestijnlandschap.

Bioware Teaser 

Bioware heeft al bekendgemaakt dat zij op de VGA's, op 10 december, met de aankondiging van een reeks nieuwe spellen komen. Voor het antwoord op hoe en in welk spel dit screenshot een rol gaat spelen zullen wij moeten wachten tot 10 december.

Meisje van 2 zuipt zich in coma

Het wellicht jongste comazuipstertje ooit moet worden gezocht in Roemenië. Een meisje van slechts twee jaar oud aldaar is naar het ziekenhuis van Botosani gebracht. De peuter had zichzelf in coma gezopen.

Het kleine meisje was een dagje naar opa en oma geweest. Deze lieten haar echter aan haar lot over. De kleine meid zag haar kans schoon en besloot een fles wijn leeg te zuipen.

Het kind is bewusteloos per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar ligt ze inmiddels op de afdeling Intensive Care. Volgens de artsen is de verwachting dat zij geheel herstelt van haar avontuur.

ADO voorlopig zonder Wesley Verhoek

ADO Den Haag moet het voorlopig stellen zonder Wesley Verhoek. De aanvaller wordt volgende week maandag geopereerd aan zijn rechterenkel, waar hij al een tijdje last van heeft. Een zwevend stukje bot veroorzaakt irritatie. Het herstel neemt zeker enkele weken in beslag.

Aanvankelijk was besloten om de operatie tot de winterstop uit te stellen. Verhoek speelde daarom de laatste weken met pijnstillende injecties. Omdat de pijn toch heviger werd, is de ingreep nu vervroegd.

Verhoek stond dit seizoen in elf van de twaalf competitieduels van ADO in de basis. Hij scoorde daarin twee keer.

Freire teleurgesteld in Rabobank

Wielrenner Oscar Freire zal tijdens de presentatie van de Rabobankploeg geen afscheid nemen van zijn voormalige teamgenoten. Vorig jaar werd de Rus Denis Menchov ook op deze manier uitgezwaaid, maar Freire maakt hier geen gebruik van.

De voormalig wereldkampioen zegt teleurgesteld te zijn in Rabobank. "Ik heb er geen zin in, gezien de manier waarop ik afscheid heb genomen", aldus de wielrenner tegenover El Pais.

De Spaanse coureur, die zijn loopbaan voort zal zetten bij Katusha, liet weten een riante aanbieding van GreenEgde te hebben laten lopen omdat hij ervan uitging nog een jaar bij Rabobank te kunnen rijden: "Daaruit bleek eigenlijk dat ze niet met me verder wilden."

Erik Breukink, technisch directeur van de Rabo-ploeg, heeft een andere reden voor het afzeggen van Freire: "Het verschil in vraag en aanbod was te groot, dat is alles. Het is jammer dat we nu op deze manier uit elkaar gaan."

Nieuwe korpschef politie Amsterdam

Pieter-Jaap Aalbersberg is sinds maandag officieel de nieuwe korpschef van de Amsterdamse politie. Korpsbeheerder en burgemeester Eberhard van der Laan heeft Aalbersberg maandag geïnstalleerd, meldt de politie.

Aalbersberg vervangt Bernard Welten. Hij was korpschef van de regio IJsselland en is sinds begin augustus kwartiermaker voor de integratie van het Amsterdamse korps binnen de nationale politie, die per januari een feit moet zijn.

Dat Aalbersberg Welten zou opvolgen, werd begin juli bekendgemaakt.


Nieuwe korpschef Amsterdam geïnstalleerd (Foto: Novum)

Uitblinkende Vorm wil nog niet weg bij Swansea

Ondanks lovende kritieken ziet Michel Vorm zichzelf niet snel vertrekken bij zijn club Swansea City. Dat zei de tweede doelman van Oranje maandag in Noordwijk tegen Novum Nieuws. "Als je het goed doet in Engeland kan het hard gaan. Je weet natuurlijk niet wat er kan gebeuren, maar ik zit er niet op te wachten weer te verkassen."

De 28-jarige sluitpost kent bij Swansea een prima debuutseizoen en zorgde er zaterdag mede voor dat de club uit Wales op Anfield een punt pakte tegen Liverpool. "Ik had in de eerste helft een belangrijke redding en in de tweede ook een aantal. Het ging wel lekker, ja. Wij hadden zelfs meer balbezit dan Liverpool, dat zegt genoeg."

De keeper nam zondag afscheid van zijn oude club FC Utrecht, voor het duel van Utrecht tegen Ajax. "Het was apart om terug te zijn. Ik ben toch al drie maanden weg." In de Galgenwaard zag hij een boeiende wedstrijd waarin Utrecht Ajax met 6-4 klopte. "Niemand had dit verwacht en dit zal ook niet snel voorkomen. Of het goed was weet ik niet, maar ik heb wel op het puntje van mijn stoel gezeten."

Samen met de rest van de selectie verzamelde Vorm zich maandag in het trainingskamp, waar het Nederlands elftal zich voorbereidt op de laatste twee oefeninterlands van dit jaar. Komende vrijdag ontvangt Oranje in de Amsterdam Arena Zwitserland en vier dagen daarna speelt het in Hamburg tegen Duitsland.

Stekende wildplasser hoort zes jaar cel eisen

Tegen een 24-jarige man uit Delft is maandag zes jaar cel geëist voor het neersteken van een man na een ruzie over wildplassen. Het 47-jarige slachtoffer uit Delft had in april gezien dat de man tegen een gevel plaste en sprak hem daarop aan.

Het slachtoffer wees de verdachte erop dat hij ook naar het toilet kon in een Chinees restaurant, een paar meter verderop. De verdachte luisterde niet en liep het restaurant binnen, gevolgd door de 47-jarige man. Daar kregen de twee ruzie en sloeg het latere slachtoffer met zijn vuist op de neus van de 24-jarige man. Die stak daarop zijn belager met een mes in zijn buik.

De verdachte heeft bekend te hebben gestoken. Hij stelde dat het slachtoffer geen respect voor hem toonde en dat hij uit zelfverdediging handelde. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Oranje traint zonder Huntelaar en Boerrigter

Klaas-Jan Huntelaar en Derk Boerrigter hebben beiden vandaag niet meegedaan aan de eerste training van het Nederlands elftal in aanloop naar de vriendschappelijke ontmoeting met Zwitserland. Beiden beperkten zich tot wat fietsen in het hotel.

Huntelaar liep vorige week een dubbele neusbreuk op, terwijl Boerrigter gisteren in het duel met FC Utrecht uitviel met een rugblessure. Huntelaar heeft van de medische staf van Schalke 04 een masker meegekregen, waarmee hij eventueel zou kunnen spelen.

De spits, topscorer van de EK-kwalificatiereeks, heeft een enorme bloeduitstorting rondom zijn gehavende neus. Schalke 04 heeft wel een oproep een bondscoach Bert van Marwijk gedaan om de aanvaller niet op te stellen.

EOD haalt kogel uit mans anus

Bij een ziekenhuis in Zagreb meldde zich onlangs een vreemde snuiter. De beste man had namelijk een ongebruikte kogel in zijn ster.

Artsen vermoeden dat het hier een uit de hand gelopen seksspelletje betrof. De 50-jarige Kroaat had het voorwerp namelijk zelf rectaal ingebracht. De man moet ervaring hebben gehad met vreemde voorwerpen verstoppen op plekken waar de zon nooit schijnt, want de kogel bleek maar liefst 11 centimeter lang en 20 millimeter dik te zijn.

Hoewel doktoren de vreemdste objecten uit darmstelsels hebben gehaald, waaronder koffiepotten, courgettes en spuitbussen scheerschuim, was deze klus voor de artsen toch iets te hoog gegrepen. Een agent van de Kroatische explosievenopruimingsdienst heeft het klusje uiteindelijk moeten klaren. Of het slachtoffer de komende tijd problemen heeft met de stoelgang is helaas niet bekend.

Hard standpunt General Motors over Saab

General Motors is na een eventeuele overname van het Zweedse automerk Saab door Chinese investeerders niet meer bereid om op de huidige voorwaarden onderdelen te leveren aan de autofabrikant. Dat liet General Motors (GM) maandag weten. GM is de belangrijkste toeleverancier van het bedrijf.

Een woordvoerder van GM liet weten dat het voortzetten van de huidige overeenkomst met Saab in het geval van een verkoop van het automerk aan de Chinezen, 'niet in het belang van de aandeelhouders van GM is'. De Amerikaanse autogigant hield de deur op een kier door te zeggen dat er nog wel levering van onderdelen zou kunnen plaatsvinden onder aangepaste voorwaarden.

Afgelopen weekeinde meldde GM al onzeker te zijn of het zijn toestemming wel wil geven aan de voorgenomen overname van Saab door twee Chinese autobedrijven. GM zou bang zijn voor zijn eigen positie in China. De Amerikaanse autofabrikant heeft zelf nog een belang in Saab en moet instemmen met de verkoop van het automerk.

Hard standpunt General Motors over Saab
Hard standpunt General Motors over Saab (Foto: ANP)

De Jager wil garanties van Grieken

Griekenland moet duidelijk maken dat het land het meent met de afgesproken bezuinigingen en hervormingen in ruil voor noodsteun uit Europa. Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei maandag bij aankomst van de vergadering van ministers van Financiën van eurolanden dat hij garanties van de Grieken wil hebben.

"Allereerst zullen we duidelijk maken dat wij alleen onder de voorwaarden die de internationale gemeenschap heeft gesteld, door kunnen gaan met de steun", aldus De Jager. Hij verwacht echter dat de Grieken de garanties maandag nog niet kunnen geven.

De Jager wil garanties van Grieken
De Jager wil garanties van Grieken (Foto: ANP)

Ex-ABN-bestuurder hekelt optreden Bos

Oud-bestuurder van ABN Amro Jan Peter Schmittmann heeft maandag voor de parlementaire enquêtecommissie over de aanpak van de kredietcrisis kritiek geleverd op de wijze waarop oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) zijn vertrekpremie ter discussie heeft gesteld.

Schmittmann leidde de Nederlandse tak van ABN Amro tot aan de nationalisatie van de bank in 2008. Na de overname moest hij plaats maken voor de huidige topman Gerrit Zalm. Bij zijn vertrek kreeg hij ruim acht miljoen euro mee, wat leidde tot de nodige ophef.

De oud-bankier wees er tijdens zijn verhoor op dat het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank er juist op hebben aangedrongen dat hij bij ABN Amro zou blijven, toen de bank werd overgenomen door het bankentrio. Dat vervolgens Bos dit contract aanvocht bij de rechter toen hij moest vertrekken, noemde Schmittmann 'onverkwikkelijk'.

Schmittmann had overigens recht op meer dan de acht miljoen, maar heeft van een groot deel van zijn ontslagvergoeding afgezien.


Ex-ABN-bestuurder hekelt optreden Bos (Foto: Novum)

Real Madrid moet Di María maand missen

Ángel Di María zal vermoedelijk een maand niet in actie kunnen komen voor Real Madrid. De Argentijn viel gisteren, in de met 7-1 gewonnen wedstrijd tegen Osasuna, uit met een blessure aan zijn dijbeen. Nader onderzoek wees uit dat hij een spierscheuring heeft opgelopen.

Door de kwetsuur mist Di Maria de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bolivia en Colombia. De vleugelaanvaller bereidde in het duel met Osasuna de eerste drie treffers voor. Dit seizoen was hij al verantwoordelijk voor negen assists.

Terek Grozny in opspraak na bloedig incident

Russische voetballers eisen harde maatregelen tegen Terek Grozny, de voormalig ploeg van Ruud Gullit. Afgelopen vrijdag vond er een gewelddadig incident plaats in de spelerstunnel tijdens de wedstrijd tegen FC Krasnodar.

Aanvoerder Spartak Gognijev werd met een rode kaart van het veld gestuurd en werd vervolgens in de spelerstunnel door een groep mannen in politie-uniform afgeranseld. Op foto's in kranten is Gognijev te zien met een bebloed gezicht. Tevens liep hij een gebroken neus en ribben en een hersenschudding op.

De Russische spelersvakbond RSFT heeft vandaag een dringend verzoek aan de Russische voetbalbond gedaan om de mishandeling grondig te onderzoeken, de aanvallers te bestraffen en de spelers meer bescherming te bieden. Voorzitter van de Tsjetsjeense ploeg is de gevreesde president van de deelrepubliek, Ramzan Kadirov.

Nuytinck verlengt bij N.E.C.

N.E.C. Nijmegen en Bram Nuytinck hebben overeenstemming bereikt over de verlenging van zijn contract dat liep tot en met juni 2013. De nieuwe verbintenis loopt tot en met juni 2015.

De talentvolle verdediger kwam in 2001 in de jeugdopleiding bij N.E.C. Hij maakte op 23 december 2009 zijn debuut in het eerste elftal tijdens een bekerwedstrijd tegen FC Groningen. Nuytinck heeft inmiddels 46 wedstrijden op zijn naam staan, waarin hij vijf keer scoorde. Op 2 september 2010 debuteerde hij voor Jong Oranje in de uitwedstrijd tegen Spanje.

Nuytinck: ”Het is sinds mijn debuut twee jaar geleden snel gegaan. Ik heb veel geleerd, maar ik ben er ook van overtuigd dat ik bij N.E.C. met deze talentvolle spelersgroep nog flinke stappen kan maken. Daarom ben ik ook blij met het vertrouwen van de club om de overeenkomst met twee jaar te verlengen."

Technisch Directeur Carlos Aalbers is verheugd over de contractverlenging: “Bram heeft de afgelopen seizoenen een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt. Het is voor de spelersgroep, de technische staf en supporters een goed signaal dat een talent uit onze eigen jeugdopleiding heeft bijgetekend voor een langere periode. De contractverlenging van Bram past precies in onze visie om te investeren in spelers die zich nog verder kunnen en willen ontwikkelen."

Balkan wil honderden miljoenen voor vluchtelingen

Balkanlanden hebben meer dan vijfhonderd miljoen euro nodig om de problemen op te lossen van de tienduizenden vluchtelingen die een erfenis zijn van de oorlogen die in de jaren negentig in de regio woedden. Servië, Bosnië, Kroatië en Montenegro hopen volgend jaar op een donorconferentie het geld bij elkaar te kunnen krijgen.

Maandag kwamen vertegenwoordigers van de Balkanlanden een vijfjarenplan overeen waarin is afgesproken dat alle migratiecentra verdwijnen en dat er huisvesting moet worden geregeld voor 74 duizend personen. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie hebben hun steun voor het project uitgesproken.

Een reeks etnische conflicten in de Balkan heeft ertoe geleid dat honderdduizenden mensen ontheemd zijn geraakt. De conflicten leidden uiteindelijk tot het uiteenvallen van Joegoslavië.

Dode bij verkiezingsgeweld in Liberia

Rellen bij het hoofdkantoor van de grootste oppositiepartij van Liberia in de hoofdstad Monrovia hebben maandag, een dag voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, aan zeker een persoon het leven gekost.

De aanleiding tot de rellen bij het kantoor van het Congres voor Democratische Verandering (CDC) was niet direct duidelijk, maar sinds CDC- kandidaat Winston Tubman zich vrijdag uit de verkiezingen terugtrok en zijn aanhangers opriep de tweede ronde te boycotten is de sfeer in Monrovia gespannen. Ordetroepen en soldaten van de Verenigde Naties zetten de buurt rond het partijkantoor maandagmiddag af. Een fotograaf van het persbureau Associated Press zag het lichaam van een man voor het partijkantoor liggen. De omgeving was bezaaid met stenen en puin. Getuigen zeiden dat ordetroepen begonnen te schieten nadat de rellen waren uitgebroken.

Tubman eindigde op 11 oktober in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met ongeveer dertig procent van de stemmen als tweede, achter huidig president Ellen Johnson Sirleaf, die ruim veertig procent van de stemmen kreeg. Toen de nummer 3 zich achter haar schaarde leek Sirleaf zeker van een overwinning in de tweede ronde.

Tubman zegt de tweede ronde te boycotten omdat de verkiezingen zo zijn opgezet dat Sirleaf zeker zal winnen, maar volgens commentatoren heeft hij zich teruggetrokken omdat hij weet dat hij hoe dan ook geen kans maakt. Al kort na de eerste ronde begon hij met een boycot te dreigen, omdat de kiesraad op de hand van Sirleaf zou zijn. De regering verving de voorzitter van de kiesraad, maar Tubman vond dat niet genoeg en eiste dat de tweede ronde twee maanden zou worden uitgesteld. Toen die eis niet werd ingewilligd trok Tubman zijn kandidatuur in.

Verrassing van Kojima was een meisje

De Japanse website van Metal Gear Solid HD toonde vorige week een hint in de trend van "Spring has come to Kojima Productions". Er is druk gespeculeerd maar Hideo Kojima heeft eindelijk bekendgemaakt wat het inhoud. AKB48, een Japanse meidengroep met 50+ leden, heeft één lid uitgenodigd voor reclamedoeleinden voor het spel.

Het lid, Haruna Kojima, heeft namelijk het woord 'Haru' in haar naam en dat is Japans voor 'Spring'. Bekijk hieronder een kort filmpje met het meisje en bekijk hier de volledige website met wat extra foto's van het meisje. In Japan komt de HD-editie van Metal Gear Solid uit op 23 november, in Europa is dit 3 februari 2012.

Voorzitter Barça wil kleinere competitie

Voorzitter Sandro Rosell van FC Barcelona wil dat de Primera División van twintig naar zestien clubs inkrimpt. Een kleinere competitie is volgens hem veel competitiever. Rosell zei maandag in Zürich ook de macht van buitenlandse eigenaars te willen inperken. Zijn club, die eigendom is van de fans, kan volgens Rosell niet concurreren met de koopkracht van clubs met rijke eigenaren die hun eigen geld in de club steken.

Barcelona en Real Madrid halen desondanks veel geld binnen door de verkoop van televisierechten, meer dan de andere Spaanse clubs. De twee grootmachten vermarkten hun tv-rechten zelf. Volgens Rosell beseffen Barça en Real dat dat anders moet om hun Spaanse opponenten te steunen. Volgens hem moet de Primera División toe naar een Engels model met 'alle tv-rechten in één pot'.

Activision streamt Modern Warfare 3 release

Wil je in Londen zijn voor de release van Modern Warfare 3 maar ben je niet bereidt om een paar euro's weg te geven voor een trein,vlieg of boot kaartje? Wees gerust! Zij komen naar jou toe! YouTube en Activision slaan hun handen in één.

Fans kunnen nu via een speciale YouTube stream kijken naar de release van Call of Duty: Modern Warfare 3. YouTube en Call of Duty: Modern Warfare geven fans een ''All Access Pass'' voor de release. Je kunt hierbij denken aan behind the scenes beelden. Niet alleen veel behind the scenes beelden, maar ook interviews en toernooien komen aan bod.

  • Sledgehammer and Infinity Ward developer interviews
  • Content from No.1 selling UK artist, Example
  • Celebrity interviews
  • Live coverage of the pan-European Call of Duty: Modern Warfare 3 Multiplayer Championship powered by Xbox Live
  • Live coverage of the pan-European celebrity multiplayer tournament
  • Interviews with UK MP team Infinity- runners up from the CODXP global competition
  • Live link ups with Berlin and Paris launch events
  • Midnight store opening coverage with all the fans

Je kunt naar de livestream kijken via YouTube, Callofduty.com en de facebook pagina's van Xbox en Modern Warfare 3

modern warfare 3

Warner Bros. Interactive ontslaat mensen

Warner Bros. Interactive heeft bekendgemaakt dat ze een aantal mensen hebben moeten ontslaan uit de Washington-studio's van het bedrijf. Onder de studio's vallen Monolith Productions (F.E.A.R) en Snowblind Studios (The LOTR: War in the North). George Broussard liet via Twitter weten dat het om zo'n zestig mensen zou gaan.

Alhoewel Warner Bros. Interactive niet officieel bekendgemaakt heeft om hoeveel mensen het zou gaan heeft het wel aangegeven dat de ontslagen komen vanwege de markt en hun eigen positie hier in. Of de werknemers door Warner geholpen worden in een zoektocht naar nieuw werk is niet bekendgemaakt.

Heineken-film verslaat Kuifje nu wel

De Heineken Ontvoering heeft afgelopen weekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen weten te lokken. De veelbesproken film over de ontvoering van Alfred Heineken wisselde stuivertje met The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, een animatiefilm over Kuifje. Vorig weekend waren de rollen nog omgedraaid.

De Heineken Ontvoering wist in de eerste vier dagen honderdduizend bezoekers te trekkken. Ook werd vorige week bekend dat de film wordt uitgebracht in Groot-Brittannië en Ierland. Ontvoerder Willem Holleeder probeerde de film via een kort geding uit de bioscopen te houden omdat hij bang is dat de film een verkeerd beeld geeft van de ontvoering. De rechter gaf hem geen gelijk.

In Time komt in de bioscooplijst nieuw binnen op de derde plaats. In de sciencefictionthriller zijn hoofdrollen weggelegd voor onder anderen Justin Timberlake en Amanda Seyfried. De Nederlandse film All Stars 2: Old Stars, die onlangs ook de gouden status bereikte, staat net als vorige week vierde. De top vijf wordt compleet gemaakt door Real Steel, een film met Hugh Jackman over vechtende robots.

Oud-coureur Zanardi wint New York Marathon

Voormalig Formule 1- en ChampCar-coureur Alessandro Zanardi heeft gisteren voor een opmerkelijke prestatie gezorgd door de New York-marathon voor rolstoelers op zijn naam te schrijven. De 45-jarige Italiaan kwam in 1:13.58 over de streep, twee seconden voor zijn Poolse concurrent Rafal Wilks.

Zanardi verloor in 2001 bij crash in een race in de ChampCars op de Lausitzring zijn beide benen. Een lange revalidatie volgde waarna hij tussen 2005 en 2009 voor BMW uitkwam in het World Touring Car Championship en daarin zelfs enkele races won. De Italiaan is zich tijdens zijn WTCC-periode al gaan richten op marathons voor rolstoelers en werd in 2007 na vier weken training bij zijn debuut in New York al vierde. In 2009 won hij de marathon van Venetië en een jaar later die van Rome. Zijn doel volgend jaar deelname aan de Paralympische Spelen in Londen.

Flevoland vergeet sirenes

De alarmsirenes zijn maandag in Flevoland niet afgegaan. Het elektronisch systeem dat waarschuwt wanneer het tijd is om de sirenes te laten klinken werkte niet. De meldkamer had het te druk en vergat hierdoor op de knop te drukken. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Om de bewoners niet ongerust te maken heeft de politie de sirene niet later laten klinken. De eerstvolgende keer dat de oefensirenes weer afgaan is in december. In juli werkten de sirenes in Flevoland ook al niet. Toen lag de oorzaak bij een elektriciteitsstoring, waardoor de computer de gegevens niet naar de sirenes kon versturen.

Het luchtalarm is er om de bevolking te waarschuwen tegen gevaar. Ze gaan elke eerste maandag van de maand af om zo te testen of alle sirenes het doen.


Flevoland vergeet sirenes (Foto: Novum)

Italiaanse vakbonden: 2012 wordt 'beangstigend'

Het jaar 2012 wordt een 'beangstigend' jaar voor de economie, zelfs als de Italiaanse premier Silvio Berlusconi snel de macht overdraagt. Dat heeft de leider van het grootste Italiaanse vakverbond CGIL, Susanna Camusso, maandag gezegd.

Camusso sprak zich in een interview met Associated Press vernietigend uit over het plan van Berlusconi om de financiële crisis te keren. Volgens haar bevat het plan niets dat leidt tot economische groei. Ze benadrukt dat er belastinghervormingen nodig zijn. Camusso zegt dat grootschalige belastingontduiking de werknemers die wel eerlijk belasting afdragen opzadelt met een onevenredig zware last. De werkgevers klagen daarnaast steen en been over de hoge sociale premies.

Een andere maatregel die Berlusconi wil treffen is het versoepelen van het ontslagrecht, maar Camusso meent dat dit niets uithaalt, omdat kwakkelende bedrijven de afgelopen drie jaar toch al medewerkers hebben ontslagen. De versoepeling van het ontslagrecht heeft ertoe geleid dat de vakbondsleiders hun verschillen over strategieën opzij hebben gezet en de gelederen hebben gesloten.

Zanger Frans Duijts breekt twee tenen

Frans Duijts heeft afgelopen weekeinde twee tenen gebroken. De volkszanger liep in volle vaart tegen een keukenkast aan. "Het eerste uurtje is het een soort verdoving, maar uiteindelijk werd de pijn zo erg dat ik dacht: toch maar even naar de EHBO", vertelde Duijts maandagochtend aan Edwin Evers op Radio 538. Zijn 'kleine teen en die daarnaast' zitten nu 'gezellig ingetaped'.

"Ik kan nog wel een beetje hobbelen en heb afgelopen weekend mijn optredens vanaf een kruk moeten doen", vervolgde hij. "We slaan ons er wel doorheen."


Zanger Frans Duijts breekt twee tenen (Foto: Novum)

Schalke 04: "Huntelaar niet laten spelen"

Op advies van trainer Huub Stevens heeft Schalke 04 bij bondscoach Bert van Marwijk een verzoek ingediend om Klaas-Jan Huntelaar de komende twee oefenwedstrijden niet in te zetten. De aanvaller liep afgelopen week een dubbele neusbreuk op, maar werd wel opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal.

Huntelaar onderging een operatie om zijn neus te laten zetten en heeft inmiddels een speciaal masker, waarmee hij kan voetballen. Toch wil Schalke niet dat Huntelaar speelt. De spits is dit seizoen flink op schot voor de ploeg uit Gelsenkirchen. In competitieverband wist Huntelaar al tien keer het net te vinden. Afgelopen zaterdag kwam Schalke 04, zonder Huntelaar, niet verder dan 2-2 tegen Hannover '96.

Call of Duty: Elite is live op Xbox Live

De Call of Duty: Elite-applicatie van Activision is online gegaan op Xbox Live. Enkele mogelijkheden van de applicatie zijn al te gebruiken en wie zich alvast registreert kan een XP-bonus verwachten voor Modern Warfare 3. Via hier kan je hem alvast in de rij zetten voor je downloads.

Call of Duty: Modern Warfare 3 komt vannacht om 00:00 uit in verschillende verkooppunten. De Elite-service voor de pc is tijdelijk vertraagd omdat de pc een onveilig platform is waardoor de statistieken te makkelijk te manipuleren zouden zijn. Wanneer de service wel uitkomt is niet bekendgemaakt.

Rotterdamse Maassilo dicht na massale knokpartij

De Rotterdamse uitgaansgelegenheid Maassilo waar zondagochtend een massale vechtpartij uitbrak, is de komende twee weken gedeeltelijk gesloten. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag besloten.

Twee groepen van in totaal vijftig tot zestig feestgangers raakten afgelopen weekeinde slaags in uitgaansgelegenheid aan de Maashaven. Tijdens de knokpartij werd met glas gegooid. Negen mensen raakten gewond, van wie er zes met snijwonden naar ziekenhuizen zijn gebracht.

De politie doet in de twee weken dat de grote zaal en de middenzaal dicht zijn onderzoek naar het incident, laat de gemeente weten. Ook vinden gesprekken plaats met de exploitant van de Maassilo, ook wel bekend als het Urban Culture Podium. Aan de hand daarvan besluit Aboutaleb of nadere maatregelen nodig zijn.

Del Piero: "Ik ga niet stoppen"

Alessandro Del Piero zal na dit seizoen geen punt zetten achter zijn voetballoopbaan. De aanvaller komt bij Juventus niet in aanmerking voor een nieuwe verbintenis. Volgens de Italiaan houdt dit niet in dat hij zal stoppen met voetballen.

"Ook na 30 juni 2012 zal ik voetballer blijven. Ik ga niet stoppen", liet de inmiddels 36-jarige Del Piero weten tegenover de Italiaanse televisiezender RAI. Onder meer AC Milan en het Zwitserse FC Sion zouden interesse hebben in de voormalig international.

Del Piero draagt al sinds 1993 het shirt van Juventus. Met de Oude Dame wist hij onder meer de Champions League te winnen. Daarvoor kwam hij uit voor Padova.

Negen jaar cel voor wietsmokkel naar Zweden

Een Nederlandse transporteur is vrijdag in Zweden veroordeeld tot negen jaar cel voor drugssmokkel. De verboden middelen werden in februari aangetroffen in de vrachtwagen van de 47-jarige eigenaar. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

De 46-jarige Nederlandse chauffeur is volgens de Wereldomroep vrijgesproken. Hij was in de veronderstelling dat hij kaas vervoerde. Het ging echter om honderd kilo marihuana. Douaniers deden de vondst toen ze het voertuig aan de grens met Noorwegen controleerden.

Maastricht wil latere invoering wietpas

Een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht is tegen de invoering van de wietpas per 1 januari. De partijen in de raad vinden dat die pas kan worden ingevoerd als de randvoorwaarden duidelijk zijn, laten de fracties maandag weten.

Coffeeshops in het zuiden van het land moeten toeristen vanaf 1 januari weren, zo kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vorige maand aan. De coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moeten dan besloten clubs worden en er is een pasje nodig om een coffeeshop binnen te gaan. Klanten kunnen alleen lid worden in de gemeente waar ze wonen.

De gemeenteraad voelt zich overvallen door de 'snelle invoering zonder gedegen voorbereiding'. "Uit het schrijven blijkt dat er absoluut niet wordt geluisterd naar de lokale politici en de mensen in de wijken en buurten."

De Maastrichtse PvdA, GroenLinks, TON, Stadsbelangen, SP en CVP willen dat de invoering van de pas tot januari 2013 wordt uitgesteld. In de tussentijd zouden dan goede randvoorwaarden moeten worden opgesteld. Zo vergt invoering van de wietpas volgens de gemeenteraad extra politiecapaciteit, maar heeft minister Opstelten daar met geen woord over gerept.

Coffeeshops in de Limburgse hoofdstad laten sinds 1 oktober alleen nog Nederlandse, Duitse en Belgische klanten toe. De gemeente steunt dat niet en volgens de raad is daardoor de leefbaarheid in sommige wijken flink onder druk komen te staan. Met de wietpas wordt de leefbaarheid er niet beter op, denkt de raad, omdat de invoering zou leiden tot een toename van illegale straathandel.

Japanse kustwacht pakt Chinese visser op

De Japanse kustwacht heeft na een achtervolging een Chinese vissersboot opgebracht die weigerde zijn vangst in Japanse wateren te laten inspecteren. De visser gaf zijn vlucht pas op nadat hij door het Japanse inspectieschip opzettelijk was geramd, zeggen de Japanse autoriteiten.

Het incident speelde zich zondag 60 kilometer van de Goto-eilanden af in de Oost-Chinese Zee. De 47-jarige Chinese schipper Zhang Tainxiong werd gearresteerd en riskeert zes maanden gevangenisstraf en een boete van bijna drieduizend euro.

Het is onduidelijk waarom de visser probeerde te ontkomen. Buitenlandse boten mogen door Japanse wateren varen, maar mogen er niet vissen.

Vorig jaar leidde een aanvaring tussen Japanse patrouillevaartuigen en een Chinese trawler bij een door China en Japan betwiste eilandengroep in de Oost-Chinese Zee tot een diplomatieke botsing tussen de twee landen. Het incident van zondag speelde zich af in wateren die niet betwist worden.

'Uitvalpercentage Xbox 360 op 10%'

De afgelopen jaren is het aantal gevallen van de gevreesde 'Red Ring of Death' naar beneden gegaan. De invoering van de Xbox Slim in 2010 en de aanpassingen aan het originele 'Xenon'-design hebben veel van de problemen verholpen. PCMag heeft recent een onderzoek onder de lezers gedaan naar het falen van hun Xbox-systeem.

Uit dat onderzoek blijkt dat 10% van de mensen die gereageerd hebben hun Xbox ten minste 1 keer in het afgelopen jaar op heeft moeten sturen naar Microsoft. In 2010 was dit percentage nog rond de 20%. Het hoogste uitvalpercentage werd gemeten in 2009, toen verschillende websites meldden dat tot 51% van de consoles geretourneerd werd vanwege een defect in het eerste jaar na aanschaf.

Er moet echter rekening gehouden worden met de betrouwbaarheid van deze percentages, aangezien het hier gaat om gebruikersonderzoeken kunnen de daadwerkelijke percentages hoger of lager liggen.

XboxRRoD (geschaalde kopie)

'Uitvalpercentage Xbox 360 op 10%'

Sri Lanka blokkeert nieuwssites

De regering van Sri Lanka heeft vijf journalistieke websites geblokkeerd, omdat ze karaktermoord gepleegd zouden hebben op politieke leiders.

Mediaorganisaties spraken van een ondemocratische maatregel. Eerder toonde de Amerikaanse ambassade in Sri Lanka zich al bezorgd over de persvrijheid in het land. Politici mogen officieel bekritiseerd worden in Sri Lanka, maar de pers kan wel gerechtelijk worden vervolgd voor smaad.

Volgens het ministerie van informatie en media zijn op de vijf websites, die sinds zaterdag zijn geblokkeerd, verhalen verschenen die 'neerkomen op karaktermoord en de privacy van individuele personen schenden.' Het zou daarbij gaan om onder anderen president Mahinda Rajapaksa. Het is niet duidelijk op welke artikelen precies wordt gedoeld, maar op de sites zijn verhalen verschenen waarin de regering wordt bekritiseerd en politici van corruptie en ambtsmisdrijven worden beschuldigd.

Een van de getroffen nieuwssites is srilankamirror.com. "Onze berichtgeving is onafhankelijk", zegt hoofdredacteur Kelum Shivantha. "We plegen altijd hoor en wederhoor. Niemand heeft een klacht tegen ons ingediend. Ons is niet verteld waarom onze website is geblokkeerd."

De voorzitter van de Sri Lankaanse journalistenbond, Gnanasiri Kottigoda, zegt dat de regering de bevolking het recht op toegang tot informatie probeert te onthouden. Als de regering of een persoon zich benadeeld voelt door een artikel dat op een website is verschenen is een gang naar de rechter mogelijk, zegt hij. "Blokkeren is geen acceptabele oplossing."

Een van de andere geblokkeerde sites, www.lankaenews.com, is de afgelopen jaren herhaaldelijk bedreigd. Eerder dit jaar werd het kantoor van de site in brand gestoken en lankaenews stelde de regering daarvoor verantwoordelijk. Een columnist van de site wordt al ruim een jaar vermist.

Zweden veilt schilderijen Hitler

De Zweedse nationale deurwaardersorganisatie Kronofogden in Malmö gaat zeven schilderijen veilen die worden toegeschreven aan nazileider Adolf Hitler. Dat bevestigde een woordvoerder maandag aan het ANP. Het is nog niet bekend wanneer de veiling is.

Kronofogden denkt dat de werken tot 11.000 euro per stuk kunnen opbrengen. Dat geld gaat naar schuldeisers van de eigenaar van de kunstwerken. Het is niet bekendgemaakt wie de schilderijen bezit.

De Zweedse opperrabbijn David Lazar zei maandag tegen Zweedse media dat het fout is om geld op te halen met nazikunst, maar de zegsman van Kronofogden zegt dat zijn organisatie geen afweging maakt op basis van gevoel.

Het is niet bekend wanneer Hitler de kunstwerken heeft gemaakt. In zijn jonge jaren, voordat hij politiek actief werd, probeerde hij in zijn geboorteland Oostenrijk kunstschilder te worden.

Square Enix maakt releasedata bekend

Square Enix heeft een aantal releasedata van hun aankomende games bekendgemaakt. Sommige waren al bekend, andere nog niet. Opvallend is dat Fortune Street voor Wii nog steeds niet naar Europa lijkt te komen.

- Fortune Street (Wii)
Japan: 01.12.11
USA: 05.12.11

- Final Fantasy XIII-2 (PS3/Xbox 360)
Japan: 15.12.11
USA: 31.01.12
Asië: 31.01.12
Europa: 03.02.12

- Army Corps of Hell (PS Vita)
Japan: 17.12.11
USA: 22.02.12
Europa: 22.02.12

- Lord of Apocalypse (PS Vita)
Japan: 17.12.11

- Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3/Xbox 360)
Japan: 17.11.11 (ondertiteld), 22.12.11 (compleet nagesynchroniseerd)

- Theatrhythm Final Fantasy (3DS)
Japan: Winter 2011/2012

- Kingdom Hearts 3D (3DS)
Japan: Voorjaar 2012

- Heroes of Ruin (3DS)
USA: Voorjaar 2012
Europa: Voorjaar 2012

Ossenaar acht jaar de cel in voor doden baby

Een 37-jarige man uit Oss is veroordeeld tot acht jaar de cel voor doodslag op zijn negen weken oude baby. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat de man zijn zoontje in juni 2009 met geweld om het leven heeft gebracht. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Het kind overleed aan ernstig hersenletsel dat volgens de deskundigen is ontstaan door 'botsend geweld op het hoofd van de baby'. De Ossenaar verklaarde zelf dat hij zijn zoontje per ongeluk heeft laten vallen toen hij de fles gaf en dat het jongetje met zijn hoofd tegen de tafel terechtkwam. Hij was in de bewuste nacht onder invloed van bier en cocaïne.

De man kwam in september vorig jaar op vrije voeten toen de rechtbank zijn voorarrest schorste. Hij zat toen 443 dagen vast. Na de dood van de baby werd aanvankelijk ook de moeder aangehouden. Die werd echter al snel weer vrijgelaten.

De rechtbank zou eigenlijk in april al uitspraak doen, maar besloot toen het onderzoek te heropenen omdat deskundigen het niet met elkaar eens waren. Om uitspraak te kunnen doen was volgens de rechtbank meer informatie nodig of het hersenletsel waaraan de baby is overleden veroorzaakt kan zijn door een val.

Berlusconi ontkent af te treden

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi ontkent berichten dat hij van plan zou zijn om af te treden, zodat een nieuwe regering met meer steun economische hervormingen kan doorvoeren. Berlusconi wil niet van wijken weten, hoewel de rente die Italië op de financiële markten moet betalen tot recordhoogte is gestegen en een bankroet op de loer ligt.

Berlusconi was maandag met zijn kinderen en vrienden in Milaan, waar hij samen met hen lunchte. Dit leidde tot geruchten in de Italiaanse media dat hij bezig was een exit-strategie voor te bereiden. De premier ontkrachtte deze geruchten op zijn Facebookpagina. "De berichten over mijn vertrek zijn ongegrond", schreef hij.

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat Italië mogelijk een nieuw slachtoffer van de schuldencrisis kan worden. Het land heeft een enorme schuldenlast, de groei is klein en de economie te groot om gered te kunnen worden met noodleningen. Investeerders willen dat de Italiaanse regering snel maatregelen treft om de groei te stimuleren en de schuldenlast te verkleinen, maar de meerderheid die Berlusconi in het parlement heeft krimpt met de dag.

Volgens zijn tegenstanders is Berlusconi zelf onderdeel van de problemen. Hij geniet niet langer voldoende steun in het parlement om snel de hervormingen door te voeren waar door Europa en de internationale financiële instellingen om wordt gevraagd. Rome kan niet onder de bezuingingen uit, omdat het land anders afglijdt in een crisis die ook Griekenland al op de knieën heeft gekregen.

De grootste vrees van velen is dat Italië zijn schulden, die inmiddels zijn opgelopen tot 1,9 biljoen euro, niet langer kan betalen. Omdat een noodlening te kostbaar is, kan dat leiden tot een bankroet. Dit zou op zijn beurt weer kunnen leiden tot een breuk in de Europese Unie en een wereldwijde economische neergang.

Minister van publieke zaken Renato Brunetta, een aanhanger van Berlusconi, erkende maandag dat de regering in het parlement een 'getalsmatig probleem' heeft. Als er geen meerderheid meer is te vinden, dan 'gaat iedereen naar huis', zei hij. Minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni was het hier mee eens. Volgens hem is het 'zinloos' om vol te blijven houden.

Komende week wordt er gestemd over de bezuinigingsmaatregelen. Als het machtsblok van Berlusconi verliest, kan de Italiaanse president Giorgio Napolitano besluiten dat het tijd is voor een nieuwe regering. Napolitano heeft er herhaaldelijk bij Berlusconi op aangedrongen om slagvaardige besluiten te nemen om het land te redden van de financiële afgrond. Berlusconi erkende zondag weliswaar dat verkiezingen in het geval van verlies het enige alternatief zijn, maar 'we willen geen verkiezingen, we willen regeren', aldus de premier.


Berlusconi ontkent af te treden (Foto: Novum)

Trailer: Blood City Massacre

Schrijver en regisseur Robert Tarantino (geen familie van Quentin) heeft vol trots de première van zijn nieuwste film Blood City Massacre aangekondigd. Via de website van Dread Central vernemen we dat de film op 11 november zijn vuurdoop krijgt in Wenen.

In Blood City Massacre draait het om seriemoordenaar Peter Crady. Crady heeft twee jaar geleden zijn ouders vermoord, nadat ze hem regelmatig in de kelder opsloten en martelden. Crady ontsnapt uit de psychiatrische afdeling van de gevangenis en heeft nog maar één doel in zijn leven. Wraak nemen op de personen, die er voor zorgden dat hij in de gevangenis terecht kwam, in het bijzonder zijn zus Susan en de detective Johnson. Ondertussen zijn ook een stel verslaggevers op jacht naar een exclusief interview met 'Mad Dog' Crady.

Blood City Massacre poster

In de film zien we een relatief onbekende cast met onder meer de Oostenrijkse worstelaar Humungus (Peter Crady), Robert Tarantino (Det. Steve Johnson), Marie-Therese Lind (Caroline Stone) en Anne Haddaway (Susan Crady) in de belangrijkste rollen. Voor de film verscheen inmiddels een pagina op Facebook en een trailer. Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen zal verschijnen is niet bekend.


De trailer voor Blood City Massacre.

Tilburgers opgepakt na wilde achtervolging

De politie heeft zondagnacht twee Tilburgers opgepakt na een wilde achtervolging. Het tweetal van 26 en 31 jaar reed in een auto met een valse kentekenplaat, meldt de politie.

Een agent zag in zijn achteruitkijkspiegel dat een auto hem met hoge snelheid naderde. De snelheidsduivels reden 150 kilometer per uur op de N282 vanuit Dorst. Op deze weg is 80 kilometer de maximaal toegestane snelheid. De agent vroeg snel om versterking.

Na een achtervolging over de Blaakweg in Tilburg eindigde de achtervolging op de Hart van Brabantlaan. Hier had de bestuurder de auto niet meer onder controle en begon te slippen. Hierbij raakte hij een verkeerslicht. Nadat de chauffeur de controle over de auto had hervonden, beukte hij een politieauto. De auto kwam tot stilstand en de mannen werden aangehouden. Hiervoor was wel pepperspray nodig.

De 31-jarige verdachte is een bekende van de politie. De 26-jarige had nog een boete van ongeveer elfhonderd euro openstaan.

Tracklist Skyward Sword: Symphony cd uitgelekt

Op 18 november is de release van Skyward Sword, het langverwachte nieuwe avontuur uit de Legend of Zelda-reeks. Bij de speciale editie van dit spel zit ook een cd met georkestreerde versies van verscheidene Legend of Zelda-liedjes. Hoeveel en welke liedjes op de cd staan is uitgelekt.

Wat opvalt is het aantal liedjes die de cd bevat, dit zijn er namelijk acht. Hoewel het waarschijnlijk is dat de georkestreerde versies aan de lange kant zijn, zeker de nummers met 'Symphonic Movement' in de titel, is het aantal wellicht toch wat teleurstellend. Zie hieronder of jouw favoriete track(s) op de cd staan.

ZeldaSkywardSwordCD (geschaalde kopie)

Braafheid sluit weddenschap met Duitsers

Edson Braafheid heeft naar aanleiding van aankomende oefenwedstrijd tussen Duitsland en Nederland de nodige weddenschappen afgesloten met zijn Duitse ploeggenoten. Voor de 28-jarige verdediger van TSG Hoffenheim staat er dus meer op het spel dan alleen winnen.

"Als we verliezen, moet ik een paar dagen in een Duits shirt rondlopen. Bij winst moeten zij Oranje dragen", aldus Braafheid.

Voor Braafheid lonkt er een basisplaatst in het team van Oranje vanwege de absentie van Erik Pieters. "De jongens van Hoffenheim hebben me succes gewenst, maar niet te veel. Het wordt een mooi duel. Spanje is op dit moment de nummer 1 van de wereld, daarachter is het een strijd tussen Nederland en Duitsland. Het leeft daar momenteel heel erg. Het positiespel van de Duitsers is de laatste jaren sterk verbeterd. Ze komen in de buurt van ons."

De wedstrijd tussen Duitsland en Nederland zal op 15 november plaatsvinden. 

Protest Greenpeace tegen kolencentrale Zuid-Afrika

De milieuorganisatie Greenpeace heeft maandag actie gevoerd bij een Zuid-Afrikaanse kolencentrale in aanbouw. Activisten bonden zich met kettingen vast aan een toegangshek en zes van hen klommen in een hijskraan. Deze zes werden uiteindelijk door de politie in hechtenis genomen. Een zevende activist werd op het terrein van de centrale opgepakt.

Greenpeace wilde met de actie bij de Kusile-centrale protest uitbrengen tegen de afhankelijkheid van kolen. Het Zuid-Afrikaanse staatsenergiebedrijf Eskom zegt dat het de kolencentrale nodig heeft om aan de groeiende energievraag te voldoen. De centrale is nog in aanbouw. Eskom hoopt dat hij in 2016 gebruiksklaar is. In 2015 hoopt Eskom nog een nieuwe kolencentrale, Medupi geheten, in gebruik te kunnen nemen.

De centrales van Eskom produceren het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse broeikasgasuitstoot. Greenpeace vindt dat geen nieuwe kolencentrales meer gebouwd moeten worden en dat in plaats daarvan geld moet worden gestoken in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.


Protest Greenpeace tegen kolencentrale Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Bisschoppen stemmen in met regeling misbruikten

De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft ingestemd met een compensatieregeling voor slachtoffers van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk in Nederland. Ook de Konferentie Nederlandse Religieuzen heeft ingestemd, laat het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK maandag weten.

De hoofdpunten van de regeling werden in juni bekendgemaakt. De hoogte van de vergoeding varieert van vijfduizend tot maximaal honderdduizend euro. De vergoedingen zijn bedoeld als compensatie voor het leed dat minderjarige slachtoffers is aangedaan.

De regeling is sindsdien verder uitgewerkt. Volgens het meldpunt zijn een paar kleine aanpassingen gedaan om de regeling beter te laten aansluiten bij een nieuwe procedure voor het melden van seksueel misbruik. Een compensatiecommissie moet de uitkering van het geld regelen.

De samenstelling van die commissie moet voor december bekend zijn. De voorzitter is advocaat Bart Holthuis, voormalig voorzitter van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Psychiater uit Lochem moet stoppen van inspectie

Een psychiater en psychotherapeut uit het Gelderse Lochem heeft per direct haar werkzaamheden moeten neerleggen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakt zich ernstige zorgen over de organisatie van de praktijk van Marian Verwielen en betwijfelt of ze in staat is verantwoorde zorg te leveren.

Het Regionaal Tuchtcollege Zwolle had de inspectie verzocht een onderzoek in te stellen naar het functioneren van de psychiater. Ze had namelijk niet gereageerd op aanschrijvingen van het college over een klacht van een patiënt. Die wilde zijn medisch dossier hebben, maar de psychiater blijft dat ondanks een berisping van het tuchtcollege weigeren. Ook bleek dat meerdere patiënten klagen over slechte bereikbaarheid van de praktijk en onjuist voorgeschreven medicatie.

Verwielen is volgens de inspectie van plan haar praktijk voor 1 januari af te bouwen. Hiervoor zou ze in september een plan van aanpak bij de inspectie inleveren, maar dat is nooit gebeurd. Ook kwam ze niet opdragen bij het inspectiebezoek en was ze telefonisch onbereikbaar.

De vrouw mag weer patiënten behandelen als ze voldoet aan de eisen van verantwoorde zorg.

Twaalf jaar cel voor moord op miljonairsdochter

Bob H. is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het ombrengen van miljonairsdochter Sandra Hazeleger. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de 50-jarige H. zijn vrouw heeft vermoord. Het OM had twee weken geleden veertien jaar gevangenisstraf geëist.

H. wurgde Hazeleger eind februari met een hondenriem in hun woning in Soesterberg. De twee, die samen vier kinderen hebben, hadden al een tijd relatieproblemen. Dat leidde bij H. tot opgekropte frustraties en is mogelijk de aanleiding voor de moord geweest. De 45-jarige vrouw werd enkele dagen na de moord gevonden in de bossen bij het Utrechtse Woudenberg.

In eerste instantie dacht de politie dat Hazeleger mogelijk ontvoerd was. De vrouw komt uit de steenrijke familie Hazeleger, die ook in de Quote 500 staat. Ze verdienden hun fortuin in de wegenbouw en later met vastgoed.

De rechter sluit doodslag uit omdat H. ruim de gelegenheid heeft gehad om zich te bedenken. Ook trok hij nogmaals de riem aan toen hij Hazeleger nog hoorde ademen. H. dacht dat hij zijn kinderen nooit meer zou kunnen zien als hij het niet zou afmaken.

De rechtbank rekent het H. zwaar aan dat hij de moord niet direct opbiechtte. Zo hielp hij in eerste instantie mee met het zoeken naar zijn vermiste vrouw. Ook probeerde hij zijn sporen te wissen om aan de politie te ontkomen. De man slaagde er echter niet in om ongezien van het lichaam af te komen. Ook werd hij gezien toen hij de auto van Hazeleger in brand stak.

Volgens de rechter heeft H. alleen aan zijn eigen belang gedacht en bracht hij de vier jonge kinderen daardoor onherstelbaar leed toe. Omdat H. licht verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van zijn daad en hij oprecht berouw heeft getoond, krijgt hij een lagere straf dan werd geëist.

Arrestaties bij illegale slachting Heusden

De politie heeft zondag op de eerste dag van het islamitische Offerfeest in Heusden vier mensen aangehouden voor het illegaal slachten van schapen. Twee schapen zijn in beslag genomen, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maandag. Het vlees van vier reeds geslachte schapen is vernietigd.

De schapen waren niet voorzien van de verplichte oormerken. Daardoor kon niet worden achterhaald waar de beesten vandaan kwamen en of zij geschikt waren om op te eten. De twee levende schapen zijn in beslag genomen. Welk lot de dieren wacht is onduidelijk.

Ook in Wieringermeer werden zondag illegaal schapen geslacht. De VWA trof er slachtafval en huiden van zeven schapen aan. De drie verdachten en een veehouder krijgen een boete. Ook de vier arrestanten in Heusden kunnen een prent verwachten.

Tijdens het offerfeest, dat twee tot vier dagen duurt, worden in totaal zo'n 75 duizend schapen en geiten en vierduizend runderen ritueel geslacht. Dat moet onder toezicht van een dierenarts van de VWA gebeuren in een van 95 aangewezen slachthuizen.

Het illegaal slachten van schapen kan leiden tot een boete van maximaal 67 duizend euro, een taakstraf of een celstraf tot maximaal zes jaar. De VWA heeft extra controleurs ingezet om een vinger aan de pols te houden tijdens het Offerfeest.

Saints Row: The Third-video laat ons eerste missie zien

Als je de gebeurtenissen rond Saints Row: The Third niet volgt: de derde game in de serie van open world games gaat over het goede leven in de straatbende Third Street Saints. Er is nu een trailer met de eerste missie uitgekomen.

Beroemdheden met hun eigen merk energydrink, kledinglijn en een legioen van fans die zich bij hen hebben aangesloten na Saints Row 2. Ze worden nu bedreigd omdat ze weigeren zich bij het beruchte criminele broederschap de Syndicate aan te sluiten.

De volgende video laat ons de openingsmissie zien van Saints Row: The Third. Uitgever THQ is niet bezorgd dat de onlangs aangekondigde GTA V van Rockstar Games Saints Row: The Third zal overschaduwen. Alhoewel de games hetzelfde genre hebben, zijn het toch twee heel erg verschillende games.

Saints Row: The Third zal op 15 november 2011 verschijnen voor PlayStation 3, pc en Xbox 360.

Australische doelman op proef bij N.E.C.

N.E.C. Nijmegen krijgt komende week de Australische keeper Mark Birighitti op proef. De twintigjarige doelman krijgt de kans de technische staf van de ploeg uit Nijmegen te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Birighitti, afkomstig van Adelaide United, kan bij een geslaagde stage in januari al aan de slag in Nijmegen. De doelman vertegenwoordigde al diverse jeugdelftallen van de Australische nationale ploeg.

Ruim twee jaar geleden was de keeper op proef bij AZ en liet destijds geen slechte indruk achter. Toch kwam het nooit tot een definitieve overgang, aangezien AZ en Adelaide United het niet eens konden worden over de prijs voor de jonge doelman.

Het lijkt erop dat N.E.C. hoopt met Birighitti een keeper voor de toekomst vast te leggen. Na het vertrek van Jasper Cillessen naar Ajax is de 37-jarige Gábor Babos eerste keeper geworden. De 33-jarige Cees Paauwe werd vastgelegd als stand-in voor Babos.

Boerrigter meldt zich toch bij Oranje

Derk Boerrigter heeft zich toch aangesloten bij de selectie van het Nederlands elftal voor de oefenduels tegen Zwitserland en Duitsland. De aanvaller van Ajax raakte gisteren in het duel met FC Utrecht geblesseerd aan de rug.

Medisch onderzoek wees echter uit dat hij komende week gewoon in actie kan komen voor Oranje. "Dit is natuurlijk een jongensdroom, iedereen wil voor Oranje spelen. Er is vanochtend een foto van mijn rug gemaakt en daarop was niks te zien. Ik dacht ook: dit ga ik zeker niet missen", liet Boerrigter weten.

Forum Steam mogelijk gehackt

Het Steam-forum is momenteel offline omdat deze waarschijnlijk gehackt is. Volgens een gebruiker die Eurogamer.net tipte heeft een hackersgroep de tekst op het forum gewijzigd, -zie afbeelding daarvan onderaan- en een aantal gebruikers spam-emails gestuurd.

Volgens Steam is het gewoon onderhoud aan de servers en hebben ze daarbij het volgende staan op het forum: "The Steam Forums are temporarily offline for maintenance".

Toch lijkt dit mogelijk niet helemaal waar te zijn, spelers hebben namelijk laten weten dat het forum sinds gisteravond gehackt is. Wanneer men namelijk op het forum aanwezig was kwamen er diverse topics en banners van de website FknOwned.com omhoog. Dat is een website die videogame-hacks aanbiedt. Verder hebben ze de users op het forum e-mails gestuurd waarin ze verwijzen naar hun eigen website.

Op die mails schrijft FknOwned het volgende:
"Ever wanted to dominate the servers you play on with guaranteed results, but you were too afraid to cheat because of ban risks? Visit [website] It's safe, secure and undetected. Along with hacks, we've also got some general discussion sections, hacking tutorials and tools, porn, free giveaways and much more. This site has been conditioned to meet all your needs in terms of resources so be sure to take a look and tell us what you think. Thanks again, the fkn0wned team."

Het ziet er naar uit dat er geen inloggegevens van het Steam-platform zelf zijn buitgemaakt. Wel heeft de groep waarschijnlijk alle inloggegevens van het forum bemachtigd. Mocht je dus voor het Steam-forum een wachtwoord gebruiken die je bij andere services gebruikt, dan is het wellicht handig om je wachtwoord bij die andere services te wijzigen.

DiCaprio en Penn mogelijk samen in western

Sean Penn en Leonardo DiCaprio onderhandelen over rollen in de western The Revenant. De Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu is met de twee acteurs in gesprek, schrijft de Amerikaanse tv- en film-site Deadline.

The Revenant speelt zich af in 1820. De kolonist Hugh Glass, de rol waarvoor de 36-jarige DiCaprio is gevraagd, wordt ernstig verwond door een beer. Zijn twee lijfwachten bestelen hun baas en laten hem voor dood achter in de wildernis. Glass overleeft de aanval echter en zint op wraak.

De 51-jarige Penn is gevraagd een van de lijfwachten te spelen. DiCaprio werkt momenteel aan de western Django Unchained van Quentin Tarantino waarin hij een slavendrijver speelt.

The Revenant is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Punke. Iñárritu, die vorig jaar het drama Biutiful maakte, hoopt volgend najaar met de opnamen van de film te kunnen beginnen.


DiCaprio en Penn mogelijk samen in western (Foto: Novum)

The King's Speech wint prijs Amsterdam Film Week

De film The King's Speech is de winnaar geworden van de eerste ADAM, de publieksprijs van de Amsterdam Film Week. De prijs werd zondagavond uitgereikt door de Nederlandse acteur Nasrdin Dchar aan distributeur Paradiso Films.

De Britse productie hield de films Black Butterflies en Incendies achter zich. The King's Speech gaat over de stotterende koning George VI en was begin dit jaar met vier Oscars al de grote winnaar bij de Academy Awards.

Met de uitreiking van de ADAM kwam de eerste Amsterdam Film Week ten einde. Het festival dat voornamelijk internationale bekroonde films naar de hoofdstad haalt, begon op 1 november.


The King's Speech wint prijs Amsterdam Film Week (Foto: Novum)

Affaire prinses Diana en hartchirurg verfilmd

De Amerikaanse actrice Jessica Chastain heeft getekend voor de hoofdrol in de biografische film Caught in Flight over de relatie die Lady Diana had met een Pakistaanse hartchirurg. De film wordt geregisseerd door Der Untergang-regisseur Oliver Hirschbiegel, schrijft de Amerikaanse nieuwssite Indiewire.

Het liefdesdrama gaat over een controversiële affaire tussen lady Diana en dr. Hasnat Kahn en wordt omschreven als een liefdesgeschiedenis tussen een prinses opgesloten in een toren en een burger. Caught in Flight gaat in maart in productie.

De prinses van Wales ontmoette de hartchirurg in 1995 in een ziekenhuis in Londen, waar ze een vriend met hartproblemen bezocht. De twee hadden twee jaar lang een affaire. Volgens geruchten was de affaire zo serieus dat Diana, die in 1992 haar scheiding van de Britse kroonpins Charles aankondigde, overwoog moslim te worden.

Kahn, die ze de bijnaam Mr. Wonderful had gegeven, sprak voor het eerst over de affaire in een interview in 2008. Hoe de affaire is geëindigd wilde hij niet vertellen, maar kort daarop overleed Diana bij een auto-ongeluk in Parijs. In de film zet de chirurg een punt achter de relatie en stalkt de prinses haar oude vlam.

De 30-jarige Chastain is momenteel hot in Hollywood. Ze was dit jaar te zien in The Tree of Life die op Cannes de Gouden Palm won en de spionagefilm The Debt. Vanaf volgende maand is ze te zien in de thriller Texas Killing Fields en in januari in het drama The Help.


Affaire prinses Diana en hartchirurg verfilmd (Foto: Novum)

Nintendo werkt aan touchpad voor Wii-afstandsbediening

Nintendo komt mogelijk met een touchpad-uitbreiding voor de Wii-afstandsbediening. In een ontwerptekening is te zien dat het aanraakscherm aan de onderkant van de controller is bevestigd. Dat schrijft techwebsite Siliconera op basis van een patent dat Nintendo in Japan heeft verkregen op de nieuwe controller.

De uitbreiding is waarschijnlijk bedoeld voor de aankomende Wii U-spelcomputer, die volgend jaar moet uitkomen. De bijgeleverde controller van dit systeem bevat een groot aanraakscherm, maar de overige spelers dienen Wii-afstandsbedieningen te gebruiken. Een aanraakschermuitbreiding zou extra spelers dezelfde besturingsmogelijkheden geven.

Een aangevraagd patent hoeft echter niet altijd in een daadwerkelijk product te resulteren. Zo staat Nintendo er om bekend patenten op de meest uiteenlopende zaken te leggen die nooit het daglicht zien.


Nintendo werkt aan touchpad voor Wii-afstandsbediening

FIFA heft schorsing Myanmar op

De FIFA heeft de schorsing van Myanmar voor het kwalificatietoernooi van het WK 2018 in Rusland opgeheven. De wereldvoetbalbond kwam maandag terug op de uitsluiting wegens supportersgeweld, nadat het Aziatische land in beroep was gegaan. Wel moet Myanmar zijn wedstrijden in de kwalificatiecyclus op neutraal terrein spelen.

Het Aziatische land werd gestraft nadat eind juli een kwalificatieduel voor het WK in 2014 in Brazilië tegen Oman halverwege werd gestaakt. Fans van de thuisploeg gooiden met stenen en waterflesjes richting het veld. Myanmar stond 2-0 achter, nadat de uitwedstrijd al in 2-0 was geëindigd.

Naast een reglementaire nederlaag en de uitsluiting voor het volgende WK-kwalificatietoernooi, kreeg de voetbalbond van Myanmar in september ook een boete. De FIFA liet de boete van 25 duizend Zwitserse frank, omgerekend ruim twintigduizend euro, in hoger beroep staan.

OV grote steden staakt volgende week zondag

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt op zondag 20 november 24 uur platgelegd. Dat zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV maandag. De vakbond wilde de staking eigenlijk aanstaande zondag al inplannen, maar zag daarvan af omdat dan de intocht van Sinterklaas in Amsterdam plaatsvindt.

De staking werd eerder aangekondigd voor 6 november maar werd afgeblazen toen minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in overleg wilde. Dat gesprek leverde echter niets op.

Vrijdag liet de verkeersminister weten niet in te gaan op de voorgestelde plannen om de aanbesteding in het stadsvervoer een halfjaar uit te stellen. Abvakabo wilde die tijd gebruiken voor onderzoek naar het behoud van het huidige lijnennet en niveau van werkgelegenheid.

"Wij willen graag aantonen dat het beter kan, maar krijgen niet de tijd om een goed plan uit te werken waarmee we de werkgelegenheid en kwaliteit van het ov in de drie steden zoveel mogelijk in stand te houden", legt onderhandelaar van Abvakabo Eric Vermeulen uit. "De minister heeft altijd geroepen dat aanbesteding een middel is en niet het doel."

De stadsvervoerders staken tegen de kabinetsplannen om te bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Ook wil de overheid het stadsvervoer aanbesteden tot ongenoegen van het personeel.


Openbaar vervoer staakt volgende week zondag (Foto: Novum)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op Raving Rabbids: Alive & Kicking! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welk accessoire is nodig om Raving Rabbids: Alive & Kicking te spelen?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Packshot

 

Valve en Sony denken hetzelfde

Valve is erg te spreken over de samenwerking met Sony, zo denken beide bedrijven hetzelfde over cross-platform gaming. “Wij denken niet in platforms, wij willen gewoon spelen”, aldus Chet Faliszek van Valve.

Volgens de schrijver van Portal was Sony uiterst behulpzaam bij het opzetten van cross-platform partijen tussen pc- en PS3-gamers bij Portal 2 en Counter-Strike: Global Offensive. In een interview met Edge vertelt Faliszek: “De samenwerking met Sony was zeer goed, ze staan echt open voor het idee. Ze denken hetzelfde erover als wij: wij zijn gamers en denken niet in platform. Zoals ik, ik bezit alle platformen en ik speel overal games op. Ik wil gewoon spelen. Sony helpt daar goed bij.”

Zo krijgt de Xbox zijn eigen community bij de nieuwe Counter-Strike, terwijl de PS3-, pc- en Mac-gebruikers allemaal tegen elkaar kunnen spelen. “Dankzij skill-based matchmaking speel je met je controller tegen mensen die op hetzelfde niveau zitten met muis en toetsenbord. Het maakt niet uit welke manier van besturen je gebruikt,” zo laat Faliszek weten.

Politie schiet hond en aangevallen herten dood

De Limburgse politie heeft zondagmiddag in Oost-Maarland een agressieve hond en twee herten die hij had aangevallen doodgeschoten. De hond had de herten zwaar verwond op een omheind weiland aan de Kasteellaan, laat de politie maandag weten.

Wandelaars hadden rond 16.00 uur gezien dat de hond een hert had aangevallen en ermee liep te slepen. De politie vond in het weiland een tweede hert. Omdat de hond nog steeds agressief was en in de omgeving meerdere mensen wandelden die ook aangevallen zouden kunnen worden, besloten de agenten het dier direct dood te schieten.

De herten waren zo zwaar gewond dat de agenten deze dieren met een schot uit hun lijden hebben verlost. Dat deden ze uit het zicht van de wandelaars in de omgeving. In de buurt wordt volgens een politiewoordvoerder veel gewandeld. Er waren ook wandelaars met kinderen. Degenen die erbij waren krijgen slachtofferhulp aangeboden.

De hond bleek van de eigenaar van de herten te zijn. Hij is telefonisch op de hoogte gebracht.

Beerens schrijft Ajax af als titelkandidaat

Volgens AZ-aanvaller Roy Beerens is de rol van Ajax in de strijd om de titel uitgespeeld. "Normaal gesproken is Ajax nu geen titelkandidaat meer", zegt hij tegen NUsport.

"Het verschil in punten is al erg groot. Wij en ook PSV en FC Twente staan al een stuk op Ajax voor. Ik denk niet dat Ajax ons alle drie nog inhaalt", aldus Beerens. Ploeggenoot Adem Maher is voorzichtiger met het afschrijven van de Amsterdammers.

"Met Ajax moet je rekening blijven houden, het is toch Ajax. En wij zelf? Na de winterstop kunnen wij pas een antwoord geven op de vraag of we kampioen kunnen worden."

Gertjan Verbeek doet aan al die speculaties helemaal niet mee. "Wij moeten niet naar Ajax kijken en ook niet naar PSV en FC Twente. Wij zijn alleen bezig met zelf zo lang mogelijk ongeslagen zien te blijven."

'Verdubbeling gezakten door nieuwe exameneisen'

De strengere exameneisen die de komende twee jaar ingaan op het voortgezet onderwijs, leiden tot een verdubbeling van het aantal gezakte leerlingen. Dat stelt de VO-raad, de koepelorganisatie van het voortgezet onderwijs, op basis van berekeningen.

Alle niveaus krijgen volgens de VO-raad te maken met de gevolgen van de nieuwe exameneisen. In de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo zakken straks 2700 leerlingen. De afgelopen jaren waren dat er zo'n duizend. Op de havo stijgt het aantal gezakten volgens de berekeningen van 7200 naar 12200 en op het vwo van 4100 naar 7200. Meisjes worden het hardst getroffen: ruim 10.600 meer halen hun diploma niet, tegenover bijna 7400 jongens extra.

Vanaf het schooljaar 2011/2012 geldt voor alle leerlingen dat het gemiddelde cijfer van de vakken van het centraal eindexamen voldoende moet zijn. Bovendien mogen leerlingen op de havo en het vwo voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één onvoldoende halen.

De VO-raad vindt de strengere eisen elk op zich reëel, maar door de opeenstapeling van verschillende maatregelen en het tempo waarin de veranderingen worden doorgevoerd, komt de lat naar het oordeel van de organisatie voor een grote groep te hoog te liggen. De raad wil dat onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) de signalen serieus neemt en met haar zoeken naar oplossingen.


'Verdubbeling gezakten door nieuwe exameneisen' (Foto: Novum)

Geen naamsverandering voor Lotus Renault GP

De teamnaam Lotus Renault GP zal ook volgend jaar in de Formule 1 te zien zijn, zo maakte de FIA bekend. De verwachting was dat Renault uit de teamnaam zou vallen, maar het enige dat aangepast wordt is de chassisnaam die van Renault in Lotus wordt veranderd.

Omdat Renault in de F1 nu slechts motorenleverancier is en geen teameigenaar is het opvallend dat het merk in de teamnaam Lotus Renault GP behouden blijft. Wel zal er worden geracet met Lotussen en worden het Lotus-coureurs.

Uit een verklaring van de FIA, uitgegeven naar aanleiding van de vergadering van de F1 Commission, blijkt dat Team Lotus Caterham F1 Team zal worden en dat er met Caterhams gereden zal gaan worden. Ook Marussia Virgin Racing kreeg toestemming om de teamnaam te wijzigen. Dat zal Marussia F1 Team gaan heten en racen met Marussia's.

Karremans wil stop op uitzending KRO Profiel

Thom Karremans, voormalig commandant van Dutchbat in Srebrenica, wil dat een aflevering van KRO Profiel niet wordt uitgezonden. Hij liet via zijn advocaat weten dat de uitzending niet voldoet aan het vooraf geschetste verwachtingspatroon. Ook vindt hij de uitzending 'beschadigend'. Dat liet de omroep maandag weten.

Karremans was in juli 1995 commandant voor de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica. De moslimenclave werd toen belegerd door troepen van de Servische generaal Ratko Mladic. Duizenden Bosnische moslimmannen werden afgevoerd en vermoord. De Nederlandse militairen grepen niet in.

Nabestaanden hebben bij het OM in Arnhem aangifte gedaan van genocide en oorlogsmisdrijven. Later dit jaar wordt besloten of strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. De advocaat van Karremans, Geert-Jan Knoops, zegt volgens de KRO dat de reportage schadelijk kan zijn voor Karremans in die zaak.

In de uitzending wordt Karremans geconfronteerd met zijn rol in de val van Srebrenica. Ook komen een oud-collega en een militair historicus aan het woord, die betwijfelen dat de oud-kolonel niet wist welk lot de mannen van Srebrenica te wachten stond. Karremans heeft dat altijd als verdediging voor zijn optreden opgevoerd.

De KRO laat weten niet op de eis van Karremans in te gaan. De reportage is woensdag te zien.

Brandweer Bergen test vliegende robots

De brandweer in de Noord-Hollandse kustplaats Bergen gaat onbemande vliegtuigjes inzetten voor het bestrijden en ontdekken van bos- en duinbranden. Het gaat om een test van twee jaar. De vliegende robots moeten het makkelijker maken om de branden in kaart te brengen, meldt ontwikkelaar Almende maandag.

Natuurbranden zijn vaak lastig op te sporen en moeilijk in kaart te brengen. Nu wordt dat door menselijke verkenners gedaan, maar door rookwolken en de snelle verspreiding van het vuur is dat levensgevaarlijk.

De robots, genaamd Fireswarm, gaan deze taken overnemen. Bij een brandmelding worden ze gelanceerd en gaan vervolgens zelfstandig op zoek naar rook of vuur. De vliegtuigjes zijn uitgerust met verschillende sensoren en camera's. Almende werkte voor het project onder meer samen met de Universiteit Groningen en de TU Delft.

Het duin- en bosgebied bij Bergen wordt al enige jaren geteisterd door branden. Daarbij werden grote stukken natuur verwoest. In de meeste gevallen wordt brandstichting vermoed.


Brandweer Bergen test vliegende robots (Foto: Novum)

'Bos spiegelde risico's te rooskleurig voor'

Oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) heeft de risico's van een garantieregeling waar banken na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 een beroep op konden doen, te rooskleurig voorgesteld. Dat zei Onno Ruding (CDA) maandag voor de commissie-De Wit.

Ruding, oud-minister van Financiën en ex-bankier, was de eerste die onder ede moest getuigen voor de parlementaire enquêtecommissie die de aanpak van de kredietcrisis onderzoekt.

Nadat die crisis in het najaar van 2008 in volle hevigheid losbarstte, gaf het kabinet een garantieregeling van tweehonderd miljard uit. Dat moest het vertrouwen tussen banken op peil houden, zodat ze elkaar geld zouden blijven lenen.

Ruding uitte kritiek op een uitspraak van Bos dat deze regeling geen risico's zou opleveren voor de Nederlandse staat. "De kans is zeker aanwezig dat de garantieverstrekker er verlies op lijdt", stelde hij. "Dat is het karakter van het beestje."

"Als de minster zegt dat hij zeker weet dat er geen risico's zijn, nee, dat zou ik niet gezegd hebben", aldus Ruding.

De commissie onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit spreekt maandag verder nog met onder anderen de oud-Kamerleden Frans de Nerée tot Babberich (CDA) en Kees Vendrik (GroenLinks). De verhoren duren in totaal vijf weken. Ook oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en Bos zullen worden verhoord.

Drie kandidaten voorzitterschap PvdA

Naast Hans Spekman hebben zich nog twee kandidaten gemeld voor het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid. Een van hen, Piet Boekhoudt uit Groningen, kondigt zijn kandidatuur maandag in het Dagblad van het Noorden aan. Geruchten dat de derde kandidaat René Kronenberg uit Rotterdam is, wil een partijwoordvoerder niet bevestigen.

"Wij maken de namen pas op 16 november bekend. Dan kunnen de kandidaten zich in alle rust voorbereiden als zij dat willen." Kandidaten konden zich tot maandag aanmelden.

De PvdA zoekt een nieuwe voorzitter omdat de huidige voorzitter, Lilianne Ploumen, haar vertrek aankondigde. Vorige week stelde Spekman zich al kandidaat.

Kronenberg is momenteel dagelijks bestuurder voor de PvdA in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Boekhoudt is PvdA-voorzitter van de afdeling Groningen. In het Dagblad van het Noorden laat hij weten een sterke voorstander te zijn van decentralisatie. Ook wil hij een grotere rol voor de leden in de regio. "Zij zijn de ruggengraat van onze vereniging."

Boekhoudt zegt in de krant zichzelf niet kansrijk te achten. "Maar ik vind het belangrijk dat het debat de agenda weer gaat bepalen. Daarom moet ik mezelf kandidaat stellen."

VVD: rekening voor patiënt die niet opdaagt

Mensen die niet komen opdagen bij een afspraak in een ziekenhuis, moeten volgens de VVD opdraaien voor een groot deel van de kosten ervan. Volgens Tweede Kamerlid Anne Mulder van de regeringspartij komt 7à 10 procent van de patiënten hun afspraak niet na, wat "honderden miljoenen" per jaar kost.

Die kosten kunnen worden bespaard door deze toch in rekening te brengen, zei Mulder maandag in het RTL Nieuws. Hij denkt daarbij aan 75 procent van de kosten. Mulder zal dat woensdag voorstellen bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid.

[Primera División] Uitslagen speelronde 11

In de Spaanse Primera División vond afgelopen weekend de elfde speelronde plaats. Real Madrid wist dankzij een klinkende 7-1 overwinning op Osasuna uit te lopen op FC Barcelona, dat zelf bij Athletic de Bilbao niet verderkwam dan 2-2. Het verschil tussen beide grootmachten bedraagt nu drie punten. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 12.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Sevilla FC 0-0
Real Betis Sevilla Malaga CF 0-0
Levante UD Valencia 0-2
Real Madrid Osasuna 7-1
Granada CF Racing Santander 0-0
Real Zaragoza Sporting de Gijón 2-2
Rayo Vallecano Real Sociedad 4-0
Espanyol Villarreal 0-0
Athletic de Bilbao FC Barcelona 2-2
Getafe CF Atletico Madrid 3-2

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 11 9 1 1 28 39-7
2 FC Barcelona 11 7 4 0 25 34-6
3 Valencia 11 7 3 1 24 17-9
4 Levante UD 11 7 2 2 23 17-9
5 Sevilla FC 11 4 6 1 18 11-8
6 Malaga CF 11 5 2 4 17 12-14
7 Espanyol 11 5 1 5 16 9-13
8 Rayo Vallecano 11 4 3 4 15 14-13
9 Athletic de Bilbao 11 3 5 3 14 17-14
10 Osasuna 11 3 5 3 14 14-24
11 Atletico Madrid 11 3 4 4 13 14-14
12 Real Betis Sevilla 11 4 1 6 13 10-15
13 Villarreal 11 2 5 4 11 9-17
14 Getafe CF 11 2 4 5 10 12-17
15 Real Mallorca 11 2 4 5 10 8-16
16 Real Zaragoza 11 2 4 5 10 12-22
17 Sporting de Gijón 11 2 3 6 9 10-16
18 Racing Santander 11 1 6 4 9 7-15
19 Granada CF 11 2 3 6 9 4-12
20 Real Sociedad 11 2 2 7 8 9-18

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Lionel Messi FC Barcelona 14
2. Cristiano Ronaldo Real Madrid 13
3. Gonzalo Higuaín Real Madrid 11

Programma speelronde 12
Datum Thuis Uit
za 19 nov, 18:00 Villarreal Real Betis Sevilla
za 19 nov, 20:00 FC Barcelona Real Zaragoza
za 19 nov, 22:00 Valencia Real Madrid
zo 20 nov, 12:00 Real Sociedad Espanyol
zo 20 nov, 16:00 Sporting de Gijón Getafe CF
zo 20 nov, 16:00 Osasuna Rayo Vallecano
zo 20 nov, 18:00 Sevilla FC Athletic de Bilbao
zo 20 nov, 20:00 Atletico Madrid Levante UD
zo 20 nov, 22:00 Granada CF Real Mallorca
ma 21 nov, 21:00 Racing Santander Malaga CF

Zomer tegen Roda JC met twee rugnummers

Ramon Zomer speelde afgelopen weekend tijdens het duel tegen Roda JC met twee verschillende rugnummers. Voor rust droeg de verdediger van sc Heerenveen rugnummer 23, maar na rust prijkte het nummer '20' op zijn rug.

Zomer had het foutje zelf niet opgemerkt: "Mijn rugnummer in de tweede helft? 23. Nee, niet? Welke dan? 20? Dat meen je niet. Echt waar? Dat geloof ik niet", aldus de verdediger tegenover het Algemeen Dagblad. Ook de Belgische arbitrage ontging het voorval, zelfs toen in de slotfase Rajiv van la Parra inviel met 'zijn' rugnummer 20.

De schuldige was materiaalman Wietze Zwart, die de verdediger in de rust een nieuw shirt gaf met rugnummer '20'. "Ik heb niet gekeken welk shirt ik kreeg van Wietze en trok het gewoon aan", aldus Zomer.

Nederlandse schakers winnen van Servië

De Nederlandse schakers hebben zich enigszins herpakt op het EK voor landenteams in het Griekse Porto Carras. Servië werd met 2,5-1,5 verslagen en zodoende heeft Nederland één punt achterstand op de koplopers Duitsland, Azerbeidzjan, Spanje, Frankrijk en Bulgarije.

Anish Giri haalde een remise uit zijn partij tegen Ivan Ivanisevic, terwijl ook Loek van Wely tegen Dragan Solak niet verderkwam dan een gelijkspel. Jan Smeets deelde de punten met Milos Perunovic. Ivan Sokolov zorgde voor de tweede overwinning op dit EK door Branko Damljanovic te verslaan. De Servier legde na 37 zetten zijn zwarte koning om.

De Nederlandse vrouwen, onder aanvoering van kopvrouw Zhaoqin Peng, kwamen tegen Griekenland niet verder dan 2-2. In de algemene rangschikking staat het Nederlandse vrouwenteam zestiende met vier punten. Leider Rusland gaat aan de leiding met acht punten.

Mexicaanse topclub zet alle spelers te koop

Het bestuur van de Mexicaanse topclub America heeft alle spelers op de transferlijst gezet. De leiding is van mening dat de spelers verantwoordelijk zijn voor het matige seizoen.

Afgelopen zondag werd duidelijk dat de ploeg geen kans meer maakt op het spelen van play-offs in het Apertura kampioenschap. Het bestuur aarzelde niet en zette de gehele selectie op de transferlijst.

"Het team voldeed niet aan de verwachtingen. Onze excuses aan de fans. We zullen er alles aan doen om het om te draaien", liet de directie van de ploeg weten in een verklaring. Diverse internationals verdienen hun geld bij America. De ploeg won dit seizoen slechts drie van de zeventien wedstrijden.

Kelly Osbourne in ziekenhuis met hoofdletsel

Kelly Osbourne heeft afgelopen weekeinde enige tijd doorgebracht in een ziekenhuis. De 27-jarige dochter van rocker Ozzy Osbourne raakte door nog onbekende reden gewond aan haar hoofd.

"Om een lang verhaal kort te maken: ik heb mijn hoofd opengehaald en vervolgens bleef ik maar het bewustzijn verliezen", laat ze weten via Twitter. "Ik ben inmiddels weer vertrokken, mijn moeder heeft me opgehaald"

"Ik wil alle fantastische doktoren en zusters in het Mercy ziekenhuis in Miami bedanken, omdat ze zo goed voor me hebben gezorgd", vervolgt Osbourne. "Jullie zijn echt geweldig."

De socialite was in Miami voor een modellenklus voor Madonna's kledinglijn Material Girl. Ze is een van de gezichten van het merk.

Anton Ferdinand met dood bedreigd

De Engelse politie onderzoekt een doodsbedreiging aan het adres van Anton Ferdinand. De verdediger werd bedreigd in een brief die vorige week bij zijn club Queens Park Rangers werd bezorgd, meldt Sky Sports. De brief was naar verluidt zo expliciet, dat de club het schrijfsel niet aan Ferdinand heeft laten zien.

De 26-jarige Ferdinand is het middelpunt van een schandaal nadat Chelsea-aanvoerder John Terry hem vorige maand racistisch zou hebben bejegend. Die zaak wordt door de politie en de Engelse voetbalbond FA onderzocht.

De politie heeft Ferdinand geadviseerd een alarm in zijn huis te installeren. Ook een aantal van zijn familieleden zou daartoe al over zijn gegaan. Anton Ferdinand is de broer van Manchester United-verdediger Rio Ferdinand en een neef van oud-international Les Ferdinand.

R. Sneijder mild voor 'ploeggenoot' Ooijer

Rodney Sneijder kreeg gisteren in de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax een fikse aanslag op zijn ledematen van André Ooijer te verwerken. De verdediger van Ajax kreeg 'slechts' geel voor de smerige overtreding.

Na afloop reageerde Sneijder, gehuurd door FC Utrecht van Ajax, opvallend mild. "Ik denk dat de scheidsrechter het met geel voor André goed heeft opgelost." Arbiter Ruud Bossen, die gisteren de wedstrijd mocht fluiten, dacht na het zien van de beelden anders over de situatie: "Na de overtreding van André Ooijer op Rodney Sneijder had ik rood moeten trekken."

FC Utrecht won de wedstrijd overigens met 6-4. Ooijer scoorde, kort na zijn smerige overtreding, nog de 2-2 voor Ajax.

'Van Marwijk tekent snel bij'

De Telegraaf weet te melden dat bondscoach Bert van Marwijk en de KNVB dichtbij een contractverlenging zitten. Hij zou Oranje ook naar het WK van 2014 en het EK van 2016 moeten loodsen.

Rob Jansen, zaakwaarnemer van Van Marwijk, liet weten dat de kans groot is dat beide partijen snel tot een akkoord zullen komen: "Dan volgt de uitwerking op papier. Partijen willen door. Het ziet er goed uit. We praten over een contract tot 2016."

De KNVB verwacht van de huidige bondscoach niet alleen kwalificatie voor de toernooien in 2014 en 2016, ook hoopt de voetbalbond dat Van Marwijk een nieuw Oranje zal opbouwen. De verwachting is dat spelers als Mark van Bommel, Khalid Boulahrouz, Dirk Kuijt en Joris Mathijsen zich na het komende EK niet meer beschikbaar zullen stellen.

De Telegraaf weet verder te melden dat Van Marwijk geen ontsnappingsclausule zal laten opnemen in zijn nieuwe verbintenis, zodat een Europese topclub geen kans heeft om de bondscoach vast te leggen.

Krajicek weer dichter bij top honderd

Michaëlla Krajicek is weer een plaatsje dichter naar de top honderd gekropen. De geboren Delftse steeg deze week een positie op de wereldranglijst en staat nu 107e. Arantxa Rus blijft de beste Nederlandse. De Monsterse staat net als vorige week op de 84e plaats in de wereld.

Bibiane Schoofs zakte twee plaatsen en staat 160e. Kiki Bertens maakte een flinke sprong. Ze bereikte afgelopen week in Ismaning de halve finale en steeg daardoor vijftien posities. Bertens staat nu 184e.

De top van de ranglijst kende geen wijzigingen omdat het WTA-seizoen al is afgelopen. Caroline Wozniacki staat bovenaan, Petra Kvitova is tweede.

[Premier League] Uitslagen speelronde 11

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de elfde speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor speelronde 12.

Uitslagen speelronde 11:

Thuis Uit Uitslag
Newcastle United Everton 2-1
Aston Villa Norwich City 3-2
Liverpool Swansea City 0-0
Manchester United Sunderland 1-0
Arsenal West Bromwich Albion 3-0
Blackburn Rovers Chelsea 0-1
Queens Park Rangers Manchester City 2-3
Wolverhampton Wanderers Wigan Athletic 3-1
Bolton Wanderers Stoke City 5-0
Fulham Tottenham Hotspur 1-3


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 11 10 1 0 31 39-10
2 Manchester United 11 8 2 1 26 28-12
3 Newcastle United 11 7 4 0 25 17-8
4 Chelsea 11 7 1 3 22 24-15
5 Tottenham Hotspur 10 7 1 2 22 21-15
6 Liverpool 11 5 4 2 19 14-10
7 Arsenal 11 6 1 4 19 23-21
8 Aston Villa 11 3 6 2 15 16-15
9 Norwich City 11 3 4 4 13 16-18
10 Swansea City 11 3 4 4 13 12-15
11 Queens Park Rangers 11 3 3 5 12 10-20
12 Stoke City 11 3 3 5 12 8-19
13 Wolverhampton Wanderers 11 3 2 6 11 12-18
14 West Bromwich Albion 11 3 2 6 11 9-16
15 Sunderland 11 2 4 5 10 14-13
16 Fulham 11 2 4 5 10 14-15
17 Everton 10 3 1 6 10 11-15
18 Bolton Wanderers 11 3 0 8 9 18-27
19 Blackburn Rovers 11 1 3 7 6 13-24
20 Wigan Athletic 11 1 2 8 5 7-20


Topscorers:

Pos Naam Team Goals
1 Robin van Persie Arsenal 11
2 Edin D¸eko Manchester City 10
3 Sergio Agüero Manchester City 9
4 Wayne Rooney Manchester United 9
5 Demba Ba Newcastle United 8
6 Rafael van der Vaart Tottenham Hotspur 6
7 Frank Lampard Chelsea 6


Programma speelronde 11:

Datum Thuis Uit
za 19 nov, 13:45 uur
Norwich City Arsenal
za 19 nov, 16:00 uur Everton Wolverhampton Wanderers
za 19 nov, 16:00 uur Manchester City Newcastle United
za 19 nov, 16:00 uur Stoke City Queens Park Rangers
za 19 nov, 16:00 uur Sunderland Fulham
za 19 nov, 16:00 uur West Bromwich Albion Bolton Wanderers
za 19 nov, 16:00 uur Wigan Athletic Blackburn Rovers
za 19 nov, 18:30 uur Swansea City Manchester United
zo 20 nov, 17:00 uur Chelsea Liverpool
ma 21 nov, 21:00 uur Tottenham Hotspur Aston Villa

Nieuwe Mauro heet Patricio

De 21-jarige Angolees Patricio Dos Santos die al tien jaar in Nederland verblijft, zoekt nu, aangemoedigd door de commotie rondom Mauro, ook de publiciteit op. Zijn advocaat Michael Yap vindt Dos Santos' situatie zelfs schrijnender dan die van Mauro.

Op zijn zesde was hij getuige van hoe mannen in uniform zijn vader meenamen, waarheen en waarom weet hij niet, het was de laatste keer voor hem dat hij zijn vader zag. Zijn biologische moeder overleed toen hij negen was, hij werd opgevangen door zijn tante tot zijn elfde jaar. Op een dag plukten onbekenden hem van school en zetten hem op het vliegtuig. Naar de reden van die actie kan hij alleen maar raden, misschien omdat de tante al heel veel kinderen had en de zorg voor Patricio er niet bij kon hebben.

Patricio heeft net als Mauro een accent met een zachte g, hij voetbalt, viert carnaval, heeft hier veel vrienden en woonde bij een pleeggezin. Eerst in Putten, en later, na verhuisd te zijn, in Roosendaal waar hij nu zelfstandig woont. Er waren plannen om hem te adopteren, maar die werden doorkruist door een scheiding van de pleegouders.

Patricio volgt een opleiding tot schilder en heeft, naar eigen zeggen, ook al aanbiedingen gehad voor werk; werk dat hij niet kan aannemen omdat zijn status als illegaal daarbij in de weg zit.

In 2004 kreeg Patricio te horen dat zijn verblijfsvergunning niet werd verlengd, na vijf jaar kwam de definitieve beslissing dat hij terug moest naar Angola. Minister Gerd Leers wil niet op het verhaal van Patricio ingaan.

Grote zege Ortega in verkiezingen Nicaragua

De zittende president Daniel Ortega heeft de verkiezingen in Nicaragua met groot gemak gewonnen. Volgens de kiesraad heeft de voormalige sandinistenleider bijna 64 procent van de stemmen gekregen, tegen zijn naaste rivaal Fabio Gadea 29 procent.

De conservatieve ex-president Arnoldo Aleman volgt op grote afstand als derde met zes procent.

De nieuwe presidentstermijn wordt Ortega's derde in totaal en de tweede opeenvolgende. Een grondwettelijke limiet op het aantal ambtstermijnen is door het hooggerechtshof van Nicaragua ongeldig verklaard.


Grote zege Ortega in verkiezingen Nicaragua (Foto: Novum)

Frankrijk onthult bezuinigingspakket

De Franse regering presenteert maandag een bezuinigingspakket. Het plan heeft tot doel heeft de schulden te verminderen en vast te houden aan de triple-A rating.

Het plan, dat een combinatie zal zijn van belastingverhogingen en besparingen, wordt gepresenteerd door premier Francois Fillon. Dat zei minister van Financiën Francois Baroin tegen RTL.

President Sarkozy heeft al gezegd dat er een additionele 6 miljard euro tot 8 miljard euro nodig zijn aan bezuinigingen. Afgelopen weekend sprak Sarkozy met een aantal van zijn ministers over de extra maatregelen, zei een bron. Een woordvoerster wilde geen commentaar geven.

Volgens Franse mediaberichten wil de regering onder meer de BTW verhogen voor maaltijden in restaurants en de renovaties van gebouwen. Daarnaast zal Fillon waarschijnlijk kiezen voor een extra heffing voor bedrijven met een jaaromzet van meer dan 500 miljoen euro.

Frankrijk heeft toegezegd het begrotingstekort van 5,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar te verminderen tot 4,5 procent volgend jaar. In 2013 moet het land vervolgens voldoen aan de drie procent die Europese verdragen voorschrijven.

Frankrijk, na Duitsland de tweede economie van de eurozone, staat onder druk om de staatsfinanciën te verbeteren. Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde onlangs dat de stabiele verwachtingen voor de triple-A rating onder druk staan.

Sijsling zakt flink op wereldranglijst

Tennisser Igor Sijsling zakt deze week 22 plaatsen op de wereldranglijst. De Amsterdammer werd vorige week als titelverdediger bij het challengertoernooi in het Duitse Eckental al in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij zakt van de 145e naar de 167e positie. Robin Haase zakte vier plaatsen en is op positie 44 de beste Nederlander.

Tussen Haase en Sijsling in staat Thomas Schoorel op de 129e plaats. Hij steeg een positie. Jesse Huta Galung zakte uit de top tweehonderd. Hij leverde twaalf posities in en staat 202e. Thiemo de Bakker zakte van 221 naar 222.

Aan de top van de ranglijst veranderde weinig. Novak Djokovic blijft de nummer een van de wereld voor Rafael Nadal, Andy Murray en Roger Federer. Juan Martin del Potro bereikte de twaalfde plaats. De Argentijn steeg twee posities. Kei Nishikori klom acht plaatsen na zijn finaleplaats in Basel. De Japanner steeg naar de 24e positie.

Minecraft verkoopt vier miljoen keer

De game Minecraft is vier miljoen keer verkocht. Ontwikkelaar Markus ‘Notch’ Persson stuurde vanochtend de volgende tweet de wereld in: “4milyay”. Via de website van Minecraft kun je ook zien hoeveel geregistreerde gebruikers er zijn en hoeveel exemplaren er exact verkocht zijn.

Momenteel zijn er iets meer dan zestien miljoen geregistreerde gebruikers en daarvan hebben er iets meer dan vier miljoen de game gekocht. Alhoewel Minecraft nog steeds in een bèta-fase zit zal de game volgende week echt uitkomen.

Subsidie energieprojecten blijft vaak ongebruikt

Meer dan de helft van de subsidies die tussen 2008 en 2010 zijn gegeven voor duurzame energieprojecten, is nog niet gebruikt. In zeventien procent van de gevallen is het project zelfs al afgeblazen. Dat schrijft Trouw maandag op basis van cijfers van het Agentschap NL.

In totaal kregen bijna zeventienduizend initiatiefnemers financiële ondersteuning voor hun energieproject. Het ministerie van Economische Zaken trok daar ruim negen miljard euro voor uit.

Volgens het Agentschap lijkt het percentage afhakers veel, maar valt het in werkelijkheid mee. De afhakers stonden budgettair maar voor vier procent van alle investeringen. In bijna alle gevalen was het plan om te investeren in goedkope zonnepanelen.

Het meeste geld, ruim 6,7 miljard euro, ging naar windenergie. Van die projecten is echter nog geen kwart afgerond. Ook bij andere duurzame projecten, zoals biomassa en waterkracht, is pas zo'n 25 procent van de subsidies gebruikt.

[Serie A] Uitslagen speelronde 10

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de tiende speelronde afgewerkt. Niet alle duels werden gespeeld, aangezien Napoli-Juventus en Genoa-Internazionale vanwege noodweer geen doorgang konden vinden. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 11.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
US Palermo Bologna 3-1
Novara Calcio AS Roma 0-2
Genoa Internazionale afg.
Atalanta Cagliari 1-0
Cesena Lecce 0-1
Chievo Fiorentina 1-0
Lazio Roma Parma 1-0
AC Milan Catania 4-0
Udinese AC Siena 2-1
Napoli Juventus afg.

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Udinese 10 6 3 1 21 13-4
2 Lazio Roma 10 6 3 1 21 16-8
3 AC Milan 10 6 2 2 20 23-14
4 Juventus 9 5 4 0 19 15-7
5 US Palermo 10 5 1 4 16 14-12
6 Napoli 9 4 2 3 14 13-7
7 AS Roma 10 4 2 4 14 13-11
8 Catania 10 3 5 2 14 12-16
9 AC Siena 10 3 4 3 13 12-8
10 Cagliari 10 3 4 3 13 9-10
11 Genoa 9 3 3 3 12 13-12
12 Atalanta 10 5 3 2 12 13-12
13 Fiorentina 10 3 3 4 12 10-9
14 Chievo 10 3 3 4 12 8-11
15 Parma 10 4 0 6 12 12-18
16 Bologna 10 3 1 6 10 9-16
17 Internazionale 9 2 2 5 8 11-16
18 Lecce 10 2 2 6 8 8-16
19 Novara Calcio 10 1 4 5 7 12-19
20 Cesena 10 0 3 7 3 3-13

Topscorers
# Naam Club Doelpunt
1. Antonio Di Natale Udinese 8
2. Germán Denis Atalanta 7
3. Sebastian Giovinco Parma 6
4. Miroslav Klose Lazio Roma 6

Programma speelronde 11
Datum Thuis Uit
za 19 nov, 18:00 Internazionale Cagliari
za 19 nov, 20:45 Fiorentina AC Milan
za 19 nov, 20:45 Napoli Lazio Roma
zo 20 nov, 12:30 Bologna Cesena
zo 20 nov, 15:00 Catania Chievo
zo 20 nov, 15:00 Genoa Novara Calcio
zo 20 nov, 15:00 Juventus US Palermo
zo 20 nov, 15:00 Parma Udinese
zo 20 nov, 15:00 AC Siena Atalanta
zo 20 nov, 20:45 AS Roma Lecce

D66 dient wetsvoorstel over ontslagrecht in

Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 heeft maandag een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het ontslagrecht te hervormen. Dat is volgens haar nodig omdat de huidige ontslagprocedure kostbaar en tijdrovend is en werkgevers daarom huiverig zijn om mensen aan te nemen.

Ook leiden de huidige regels volgens het Kamerlid tot ongelijkheid. Goede krachten in tijdelijke dienst worden in tijden van economische crisis eerder ontslagen dan vaste werknemers, zelfs als die niet goed presteren. "Op de korte termijn is dat begrijpelijk. Maar op de lange termijn leidt dat tot problemen", aldus Koser Kaya.

D66 wil met het wetsvoorstel bereiken dat werkgevers en werknemers makkelijker uit elkaar kunnen gaan. Dat kan als een ontslag niet langer door uitkeringsinstantie UWV hoeft te worden getoetst. Een gang naar de rechter blijft in het voorstel wel mogelijk, maar dan wel na het ontslag van de werknemer.

Koser Kaya stelt dat in het regeer- en gedoogakkoord niets staat over ontslagrecht. "Ik ga er dan ook vanuit dat de fracties van de VVD en het CDA hier eigenstandig over kunnen beslissen. Die partijen willen al jaren het ontslagrecht hervormen, maar de PVV heeft daar een taboe van gemaakt", stelt ze. "In elk geval gaan we nu eindelijk een inhoudelijke discussie voeren hierover."

D66 dient wetsvoorstel over ontslagrecht in
D66 dient wetsvoorstel over ontslagrecht in (Foto: ANP)

Vertraging Utrecht-Amsterdam door defecte trein

Tussen Utrecht en Amsterdam rijden maandagochtend minder treinen. Een defecte trein zorgt op het traject voor een vertraging van vijftien tot dertig minuten, meldt Prorail. Naar verwachting duurt de stremming nog tot 09.30 uur.

Vorige week was het ook al twee keer raak op het traject tussen Utrecht en Amsterdam. Donderdagochtend reden er een klein uur geen treinen door de vondst van een lijk. Woensdagavond lag het treinverkeer stil toen een trein met voetbalsupporters voor problemen zorgde bij station Amsterdam Muiderpoort.


Vertraging Utrecht-Amsterdam door defecte trein (Foto: Novum)

Kevin Butler eert PlayStation-gebruikers

Kevin Butler, baas in vele opzichten, heeft een nieuw project dat al een week loopt. De beste man introduceert gamers in de Hall of Play en eert een aantal gamers met een persoonlijk filmpje. Wil je ook een kans geëerd te worden door Kevin Butler ga dan naar deze Facebook-pagina en meld je aan. Daarnaast kun je daar je naam opgeven voor je eigen 'To Michael'-reclame.

Gamers zoals Legit_Btness, DirkTheDaring, Legion_Dragon en MotherBoop gingen voor. Bekijk hieronder de Butler-filmpjes die hun een eerbetoon brengt.

Rotterdamse vast na brand in flat

De Rotterdamse politie heeft maandagochtend een vrouw aangehouden voor brandstichting in haar flatappartement. In het appartement op de bovenste tiende etage woedde maandagochtend korte tijd een brand. De 35-jarige vrouw gooide daarbij huisraad over het balkon.

De negende en tiende etage van de flat aan de Cornelis Heinricksestraat werden uit voorzorg ontruimd. Al snel was de brand in het appartement op de hoek van het flatgebouw geblust en konden de bewoners terugkeren. De politie onderzoekt of de brand inderdaad is aangestoken.

[Upd]45 minuten Modern Warfare 3

Op YouTube zijn de eerste 45 minuten van de singleplayer van Modern Warfare 3 geplaatst. Modern Warfare 3 komt morgen wereldwijd uit en verschillende Nederlandse winkels houden ook vannacht om 00:00 een speciale opening voor de game. Bekijk hieronder de drie filmpjes maar pas op, ze bevatten spoilers.

[Update 13:20] Ondertussen zijn de filmpjes al weer verwijderd maar hieronder een ander filmpje van de eerste 30 minuten.   

Ex-generaal wordt president Guatemala

Otto Perez Molina van de conservatieve Patriottische Partij heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala gewonnen. De oud-generaal, die een strenge aanpak van georganiseerde misdaad en drugsgeweld belooft, behaalde 55 procent van de stemmen, tegen de 45 procent die die populistische ex-zakenman Manuel Baldizon behaalde.

Perez (61) is de eerste voormalige militaire leider die in Guatemala tot president is gekozen sinds 25 jaar geleden een eind kwam aan een bloedige militaire dictatuur. Voor veel Guatemalaanse kiezers, die de junta niet hebben meegemaakt, was dat geen bezwaar. Perez zelf is nooit aangeklaagd en was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het leger in de vredesonderhandelingen van 1996.

Scheidend president Alvaro Colom riep alle partijen op de uitslag van de verkiezingen te respecteren. In het hele land zijn 106 mensen opgepakt op verdenking van diverse overtredingen van de verkiezingsbepalingen.

Guatemala telt veertien miljoen inwoners, van wie ruim de helft in armoede leeft. Het land wordt geteisterd door georganiseerde misdaad en Mexicaanse drugskartels. Colom zette het leger in om sommige provincies op de Zetas-drugsbende te heroveren.


Ex-generaal wordt president Guatemala (Foto: Novum)

Onderzoek naar vuurwerkpakketten uit Polen

De politie Haaglanden onderzoekt hoe vaak pakketten met illegaal vuurwerk naar Nederland worden gestuurd. Nu het moeilijker is om via België illegaal vuurwerk naar Nederland te smokkelen, wordt het steeds vaker via internet besteld. Dat schrijft het AD maandag.

Via internet zou vooral veel vuurwerk uit Polen worden besteld. Dat zou het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Ook is het volgens de krant goedkoper en is de pakkans kleiner omdat de pakketten discreet worden verstuurd. Vuurwerkexpert bij TNO Ed de Jong noemt dat in de krant levensgevaarlijk.

Hij spreekt van rijdende bompakketjes en wijst erop dat sommige knallers net zo sterk zijn als een handgranaat. De gevolgen zijn volgens hem niet te overzien als in een distributiecentrum iets verkeerd gaat met zo'n pakket.


Onderzoek naar vuurwerkpakketten uit Polen (Foto: Novum)

Recordopbrengst aardgasbaten verwacht

De aardgasbaten leveren Nederland volgend jaar een recordopbrengst van veertien miljard euro op. Die verwachting spreekt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandag uit in een Kamerbrief, schrijft De Telegraaf.

De recordwinst komt niet alleen door gaswinning. Nederland maakt ook winst op de doorvoer en opslag van gas. Zo heeft de Gasunie een aandeel van negen procent in een gasleiding van Rusland naar Duitsland die dinsdag in gebruik wordt genomen.

Ottersterfte Friesland in nevelen gehuld

Een dag voordat een otterdrieling zou worden vrijgelaten in nationaal park De Alde Feanen in Friesland, zijn er twee overleden. De oorzaak is nog onbekend, maar de 'diep geschokte' Stichting Otterstation Nederland vermoedt dat ze zijn vergiftigd. Als dat het geval blijkt te zijn, wordt aangifte gedaan, zegt stichtingsdirecteur Addy de Jongh zondag.

De twee otters begonnen te trillen in de zogenoemde uitwenkooi, waarna ze hun evenwicht verloren en last kregen van stuiptrekkingen. Terug in het opvangcentrum werd het alleen maar erger, waarbij de mannelijke otters kermende geluiden maakten. Ondanks het toedienen van pijnstillers en antibiotica stierven de dieren in de loop van de nacht.

Het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit Utrecht heeft sectie verricht. Hieruit bleek dat hun dood niet samenhangt met een bacteriële of virale infectie of met de zenders, zegt De Jongh. Ook is gebleken dat de otters in erg goede conditie waren. Het onderzoek wordt voortgezet.

De drie 'verweesde' otters werden vorig jaar in Friesland aangetroffen. Het derde exemplaar, een zus van de twee dode otters, is kleiner. Mogelijk is dat haar redding geweest, omdat haar broers het vergiftigde voedsel mogelijk voor haar wegkaapten.

De zus is uiteindelijk uitgezet, gevolgd door twee Tsjechische otters. Vlak daarvoor dook bij de uitwenkooi een wilde otter op, een primeur voor De Alde Feanen. Binnenkort wordt ook nog een otter uit Oostenrijk in het park losgelaten. "Het is prachtig dat er een wilde otter tussen zit. We hebben nieuw bloed nodig, elders in Nederland heerst veel inteelt onder de otterpopulatie", aldus De Jongh. De uitgezette otters doen het volgens hem goed.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 12

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de twaalfde speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FSV Mainz 05 VFB Stuttgart 3-1
Borussia Dortmund VFL Wolfsburg 5-1
Werder Bremen 1.FC Köln 3-2
1.FC Nürnberg SC Freiburg 1-2
1899 Hoffenheim FC Kaiserslautern 1-1
Hertha BSC Borussia Mönchengladbach 1-2
Bayer Leverkusen Hamburger SV 2-2
Hannover 96 FC Schalke 04 2-2
FC Augsburg Bayern München 1-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 12 9 1 2 28 32-4
2 Borussia Dortmund 12 7 2 3 23 26-9
3 Werder Bremen 12 7 2 3 23 23-16
4 Borussia Mönchengladbach 12 7 2 3 23 15-9
5 FC Schalke 04 12 7 1 4 22 24-18
6 Hannover 96 12 5 4 3 19 16-17
7 VFB Stuttgart 12 5 3 4 18 18-12
8 Bayer Leverkusen 12 5 3 4 18 15-16
9 1899 Hoffenheim 12 5 2 5 17 15-13
10 Hertha BSC 12 4 4 4 16 16-17
11 1.FC Köln 12 5 1 6 16 20-26
12 FC Kaiserslautern 12 3 4 5 13 10-15
13 VFL Wolfsburg 12 4 1 7 13 15-25
14 FSV Mainz 05 12 3 3 6 12 16-23
15 1.FC Nürnberg 12 3 3 6 12 13-20
16 Hamburger SV 12 2 4 6 10 15-25
17 SC Freiburg 12 3 1 8 10 16-27
18 FC Augsburg 12 1 5 6 8 9-22

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 13
2 Pizarro Werder Bremen 11
3 Huntelaar Schalke 04 10
4 Podolski 1. FC Köln 9

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 18 nov, 20:30 FC Kaiserslautern Bayer Leverkusen
za 19 nov, 15:30 FC Schalke 04 1.FC Nürnberg
za 19 nov, 15:30 SC Freiburg Hertha BSC
za 19 nov, 15:30 1.FC Köln FSV Mainz 05
za 19 nov, 15:30 VFL Wolfsburg Hannover 96
za 19 nov, 15:30 Borussia Mönchengladbach Werder Bremen
za 19 nov, 18:30 Bayern München Borussia Dortmund
zo 20 nov, 15:30 VFB Stuttgart FC Augsburg
zo 20 nov, 17:30 Hamburger SV 1899 Hoffenheim

Nederlanders minder vaak erop uit

Nederlanders zijn het afgelopen jaar minder vaak voor vrijetijdsbesteding de deur uitgegaan. Het aantal uitstapjes daalde ten opzichte van 2008 met 4 procent tot zo'n 3,4 miljard.

De uitgaven aan vrijetijdsactiviteiten daalden nog harder; met 7 procent tot bijna 44 miljard euro. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde ContinuVrijeTijdsOnderzoek (CVTO) van NBTC-NIPO.

De onderzoekers wijten de teruggang aan de economische crisis. "Maar ook het gebruik van nieuwe media binnenshuis lijkt aan deze daling bij te dragen", waarbij sociale netwerken en games specifiek worden genoemd.

Ongeveer een achtste van de tijd gaat naar hobby's of het verenigingsleven, dat is iets meer dan naar uitgaan (11 procent). Bezoek aan een attractiepark staat op een zesde plaats, gevolgd door waterrecreatie en sporten, cultuur, evenementen en kijken naar sport.

Nederlanders minder vaak erop uit
Nederlanders minder vaak erop uit (Foto: ANP)

Release UFC Undisputed 3 uitgesteld

THQ heeft in een persbericht laten weten dat de releasedatum van UFC Undisputed 3 is verzet naar 14 februari. In eerste instantie zou het spel in januari uitkomen. Wat de reden is van het uitstel is niet bekendgemaakt.

Waar het spel in januari geen concurrentie zou hebben qua nieuwe (sport)games, moet men nu in februari de strijd aangaan met SSX, die op dezelfde dag uitkomt.

UFC Undisputed 3 komt 14 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Parlementaire enquete crisis begint

De verhoren van de parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel gaan maandag van start. Deze commissie onderzoekt crisismaatregelen die de overheid nam tussen september 2008 en februari 2009.

Dan gaat het onder meer om de nationalisatie van ABN Amro en miljardensteun voor financiële instellingen zoals ING, Aegon en SNS Reaal. In totaal worden 6 financiële maatregelen onderzocht.

De commissie wil weten hoe zorgvuldig maatregelen indertijd zijn genomen, welke risico's daarbij zijn gelopen en of die verantwoord waren. Daaruit moeten lessen worden getrokken voor de toekomst, maar ook voor het heden. Voorzitter Jan de Wit ziet parallellen tussen de kredietcrisis van 2008 en de schuldencrisis waar Europa op het moment midden in zit, zei hij vorige week.

De verhoren, die onder ede plaatsvinden, duren 5 weken. Oud-minister van Financiën Onno Ruding bijt het spits af, later in de week gevolgd door (voormalige) Kamerleden, bankiers en topambtenaren. In de weken erna volgen kopstukken zoals oud-premier Jan Peter Balkenende en oud-minister van Financiën Wouter Bos.

Parlementaire enquête crisis begint
Parlementaire enquête crisis begint (Foto: ANP)

6.000 Modern Warfare 3-exemplaren gestolen

In de stad Créteil in Frankrijk is afgelopen weekend een bezorgwagen overvallen met daarin 6.000 exemplaren van Call of Duty: Modern Warfare 3. De wagen is aangereden, waarna twee gemaskerde mannen de chauffeurs hebben bespoten met traangas om er vervolgens vandoor te gaan met de lading. De lading zou een waarde hebben van ongeveer EUR 400.000.

Of het voor Franse fans van het spel de moeite waard is om een gestolen kopie te kopen moet nog maar blijken. Voor het eerder kunnen spelen van het spel is het voordeel waarschijnlijk niet genoeg om arrestatie te riskeren. Call of Duty: Modern Warfare 3 ligt namelijk morgen al in de winkels.

Call of Duty: Modern Warfare 3 komt 8 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Tweede bonusras Skyrim uitgelekt

Mensen die nog niets willen weten van wat er zich in The Elder Scrolls V: Skyrim gaat afspelen kunnen beter nu stoppen met lezen. Er zijn namelijk screenshots uitgelekt op het internet over de inhoud van het tweede bonusras in het spel.

Naar het zich laat aanzien zijn er afgelopen weekend video's uitgelekt die door Gamespy zijn vastgelegd in een aantal screenshots. Hieruit valt af te lezen dat het tweede bonusras van Skyrim weerwolven zullen zijn.

Bethesda heeft de uitgelekte video's zo snel mogelijk weer van het internet afgehaald, maar niet voordat de onderstaande screenshots al waren gemaakt.

The Elder Scrolls V: Skyrim komt op 11 november uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Skyrim wolfquest

Skyrim wolfquest 2

Skyrim wolfquest 3

Luchtbrug vanaf Mount Everest geopend

De evacuatie van de duizenden toeristen die zijn gestrand in het gebied rond de Mount Everest in Nepal is maandag begonnen. Een week lang waren er door slecht weer geen vluchten mogelijk vanaf de luchthaven van Lukla. Maandagochtend was de lucht helder en werd een luchtbrug naar de hoofdstad Kathmandu geopend.

Lulka maakte zondag nog een troosteloze indruk. Een dik wolkendek maakte het vliegen onmogelijk en de zo'n tweeduizend toeristen die daardoor dagenlang vastzaten waren de wanhoop nabij. Noodgedwongen hingen zij doelloos rond in de overvolle restaurants en café's in het kleine bergplaatsje, wachtend tot het weer zou verbeteren in het Himalayagebied.

Slechts enkelen wisten voor vierduizend dollar een kleine helikopter te charteren. Voor de overige toeristen restten twee keuzes: een zware voettocht van minstens vier dagen naar Jiri om vanuit daar met de bus verder naar Kathmandu te reizen of wachten op beter weer.

"We zitten hier nu al drie dagen, en de lol begint er wel af te raken", zegt een Nederlandse man. Hij maakte samen met vier vrienden een wandeltocht door de Himalaya, en dreigt zijn terugvlucht naar Nederland te missen.

Een Brits meisje is het huilen nabij, als zij in het bureau van de luchtvaartmaatschappij uitlegt dat een vriend van haar in het ziekenhuis ligt in Kathmandu, en zij onmiddellijk naar hem toe moet. De beambte achter de krakkemikkige balie kan niks voor haar betekenen: het kan nog dagen duren voor alle reizigers van de berg af zijn, omdat slechts kleine toestellen kunnen landen en opstijgen vanaf de extreem korte baan van het vliegveld.

Maandagochtend brak voor het eerst in dagen de zon weer door en werd het vliegveld heropend. De krappe vertrekhal vulde zich snel met toeristen, allen ervan overtuigd dat de volgende vlucht voor hen was bestemd. De vele sherpa's, het bergvolk van Nepal, zagen het chaotische tafereel gelaten aan. "Dit gebeurt iedere paar jaar wel eens, niks bijzonders", zegt een van hen tegen de verslaggever van Novum Nieuws die ter plaatse is.

Het gebied rond de Mount Everest is een populaire bestemming voor toeristen. Oktober en november is het hoogseizoen, omdat dan het weer doorgaans het beste is. In oktober van dit jaar zag een recordaantal van 10.300 toeristen de hoogste berg ter wereld van dichtbij.

'Iran op drempel van nucleair wapen'

Gegevens in handen van functionarissen van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) tonen aan dat Iran cruciale technieken beheerst die nodig zijn om een nucleair wapen te bouwen. Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post zondag (lokale tijd) op basis van verklaringen van experts en westerse diplomaten.

De nucleaire waakhond van de VN brengt deze week een rapport uit waarin naar verluidt bewijzen staan van pogingen van Iran om nucleaire wapentechnologie te verkrijgen.

VVD wil admiraal voor de handel

De VVD wil dat een admiraal zich voortaan gaat bezighouden met het bedrijfsleven. "Een generaal minder voor Hillen en een generaal meer voor de bedrijven", aldus Tweede Kamerlid Han ten Broeke maandag, verwijzend naar minister Hans Hillen van Defensie.

Volgens de liberaal helpt het altijd goed bij het sluiten van internationale deals als er een minister of staatssecretaris meereist met de bedrijven. Omdat dit niet altijd tot de mogelijkheden behoort, kan een speciale admiraal uitkomst bieden. Admiraal is de hoogste rang bij de marine, "maar het mag ook een drie-sterrengeneraal zijn", vindt Ten Broeke.

"Er zijn veel te veel generaals, dus we willen nu een generaal die zichzelf terugbetaalt", stelt de VVD'er. ,,Defensie is in het Westen een krimpmarkt, maar elders is er nog veel groei. Daar kan Nederland van profiteren, bijvoorbeeld met de verkoop van overtollig materieel´´, zegt Ten Broeke.

De export-admiraal kan er ook voor zorgen dat in het buitenland de deuren voor bedrijven openzwaaien. Dat is gunstig voor grote bedrijven, zoals Damen Shipyards, Ten Cate of Stork. Maar ook kleine bedrijven kunnen er baat bij hebben, stelt het Kamerlid.

De VVD wil tijdens het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer maandag verder voorstellen om minder te bezuinigen op reservisten. Op die manier kunnen er meer reservisten trainen en kunnen zij dus ook vaker in het veld worden ingezet.

Het Nederlandse leger telt rond de 120 generaals. Door de bezuinigingen bij Defensie zullen er daar ongeveer 80 van overblijven.

Schrijver gevonden voor nieuwe X-Men film

De dit jaar verschenen X-Men film was een stuk succesvoller dan de vorige uitstapjes van de superhelden. X-Men: First Class ging ironisch genoeg met sprongen vooruit ten opzichte van de ietwat teleurstellende X-Men: The Last Stand en X-Men Origins: Wolverine. Het zal dan ook weinigen verrassen dat er al een opvolger in de planning is.

Er zijn nog weinig details vrijgegeven maar de naam van Simon Kinberg wordt genoemd als mogelijke schrijver van het scenario voor de nieuwe X-Men film. Kinberg schreef eerder scripts voor films als Mr. & Mrs. Smith en Sherlock Holmes. Ook was hij verantwoordelijk voor het script van de minst succesvolle film uit de X-Men reeks, The Last Stand.

Het is nog onbekend of ook Matthew Vaughn weer op de regiestoel plaats zal nemen. Vaughn schreef het scenario voor de eerste X-Men film die door Simon Kinberg werd geproduceerd. Ook zijn er nog geen namen vrijgegeven van de cast voor deze film. Uitgaande van de vorige delen mogen we verwachten dat we in elk geval James McAvoy (de jonge Charles Xavier), Michael Fassbender (Magneto) en January Jones (Emma Frost) terug zullen zien.

Grote brand bij chemiebedrijf Dow

Bij chemiebedrijf Dow in het Groningse Farmsum, bij Delfzijl, is in de nacht van zondag op maandag een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt in een fabrieksgebouw van ongeveer 10 bij 30 meter waarin met natrium wordt gewerkt. Vanwege de gevaarlijke situatie heeft de brandweer zich teruggetrokken van het terrein, aldus een woordvoerder.

Waarschijnlijk ontstond de brand doordat er iets fout ging bij het overladen, vertelde de zegsman. Er zijn volgens de brandweer geen mensen meer op het terrein aan de Valgenweg aanwezig. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Hoe de brandweer het vuur gaat blussen, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Nieuwe poster voor The Darkest Hour

Er is een poster verschenen voor de film The Darkest Hour. In de film draait het om een groepje Amerikaanse studenten die de Russische hoofdstad Moskou bezoeken. Helaas valt hun bezoek samen met een invasie van buitenaardse wezens.

Emile Hirsch (Into the Wild), Olivia Thirlby (Juno, The Wackness) en Max Minghella (The Social Network) spelen de belangrijkste rollen in de film die geregisseerd is door Chris Gorak. The Darkest Hour wordt geproduceerd door Timur Bekmambetov, die eerder naam maakte als regisseur van Wanted.

The Darkest Hour draait vanaf 12 januari 2012 in de Nederlandse bioscopen. De poster voor de film is HIER te zien. Voor de film verscheen al eerder een trailer die hieronder ook te zien is.


De veelbelovende trailer voor The Darkest Hour.

Acteur Leonard Stone overleden

Acteur Leonard Stone is afgelopen woensdag overleden aan de gevolgen van kanker. De acteur, die het meest bekend was van zijn rol als vader van de kauwgrom-verslaafde Violet Beauregarde in de film Willy Wonka and the Chocolate Factory uit 1971, stierf één dag voor zijn 88e verjaardag.

Leonard Stone
vlnr: Violet Beauregarde (Denise Nickerson), Sam Beauregarde (Leonard Stone) en Willy Wonka (Gene Wilder) in Willy Wonka and the Chocolate Factory.

Stone was het meest bekend door zijn rol van de snel sprekende vader Sam Beauregarde in de film met Gene Wilder als Willy Wonka. In de film zagen we Stone in afschuw toekijken hoe zijn dochter langzaam verandert in een gigantische bosbes. Stone sprak hierbij stotterend de beroemde woorden: "Violet je begint paars te worden, Violet!"

De uit Oregon afkomstige acteur zou later nog in diverse tv-series spelen zoals Gunsmoke, Hill Street Blues, L.A. Law en Mannix. In 2005 was Scott te zien in de biografische Arnold Schwarzenegger film See Arnold Run in de rol van Warren Buffett.


Leonard Stone in zijn meest beroemde rol.

'Verkiezingen Griekenland 19 februari'

De belangrijkste Griekse politieke partijen zijn overeengekomen dat verkiezingen worden gehouden op 19 februari. Dat heeft het ministerie van Financiën in de nacht van zondag op maandag verklaard.

De datum van 19 februari moet de nieuwe, tijdelijke regering van nationale eenheid voldoende tijd geven om bezuinigingen en hervormingen op stapel te zetten. De andere landen van de eurozone eisen die als onderdeel van het reddingsplan voor Griekenland, dat zucht onder een grote staatsschuld.

The Smurfs-schrijvers blazen Popeye nieuw leven in

Sony Pictures Animation heeft bevestigd dat de schrijvers van de succesvolle film The Smurfs zich gaan richten op de legendarische strip- en tekenfilmheld Popeye. De spinazie kauwende zeebonk is bekend vanwege zijn enorme spierballen en de niet aflatende strijd met zijn aartsvijand Bluto om zijn grote liefde Olive Oil.

Jay Scherick en David Ronn gaan proberen om de iconische zeeman nieuw leven in te blazen. Het zal de eerste bioscoopfilm van Popeye zijn sinds de film van Robert Altman uit 1980 met Robin Williams in de titelrol. Die film werd een cultklassieker maar flopte enorm in de bioscopen.

In een verklaring zegt Sony Pictures baas Bob Osher: "Scherick en Ronn hebben het opmerkelijke talent om karakters tot leven te brengen. Zoals ze al eerder lieten zien met de smurfen, omarmen ze het tijdloze personage en maken er een verhaal bij wat de bioscoopgangers aangrijpt."

Wanneer de film in de bioscopen te zien zal zijn is nog niet bekend. Voor de enkeling die niet bekend is met onze spinazie rokende zeeheld hieronder een klassieke cartoon.


The Adventures of Popeye.

Avril Lavigne op de vuist in bargevecht

Avril Lavigne is in de nacht van zaterdag op zondag op de vuist gegaan met een vrouw. Toen de vriend van de 27-jarige zangeres, realityster Brody Jenner, de kemphanen uit elkaar probeerde te halen, werd hij met een fles op zijn hoofd geslagen.

De 'catfight' vond plaats in het Hollywood Roosevelt Hotel, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Lavigne kreeg het daar aan de stok met een onbekende vrouw, waarop Jenner tussenbeide sprong. In de ontstane chaos sloeg iemand hem met een fles op zijn hoofd. Wie de klap uitdeelde is nog onduidelijk.

De beveiligers van het hotel maakten uiteindelijk een einde aan het gevecht. Zij schakelden de politie in, maar toen de agenten aankwamen was iedereen inclusief de twee ruziemaaksters al gevlogen. Alleen een aangeslagen Jenner was nog ter plaatse. Hij mocht vertrekken en kon op eigen kracht naar een ziekenhuis om zich te laten controleren.

De 28-jarige Jenner heeft al bijna twee jaar een relatie met Lavigne. Hij is onder meer bekend van realityshow The Hills. Onlangs ging nog het gerucht dat de twee een kindje verwachten, maar dat ontkende de Complicated-zangeres.

'Adele gaat niet het nieuwe James Bond-thema zingen'

Geruchten dat Adele het thema van de nieuwe Bond-film gaat zingen zijn door de producers van de film naar het land der fabelen verwezen. In een interview met de Daily Star geven de makers van Skyfall aan dat er nog geen definitieve keuze is gemaakt.

Afgelopen september was de uit Tottenham afkomstige soulzangeres Adele te gast in de tv-show van Jonathan Ross. In het programma liet de zangeres weten binnenkort de studio in te duiken om "een themalied" op te nemen. Producer Barbara Brocolli ontkent echter dat er al een keuze voor een artiest is gemaakt om het thema van de nieuwe Bond-film op te nemen, aldus de Daily Star.

Broccoli: "We hebben al aan diverse artiesten zitten te denken maar we kunnen nog geen namen noemen op dit moment." In hetzelfde krantenartikel wordt ook Michael Buble genoemd als mogelijke kanshebber voor het thema nummer.

Skyfall, het 23e avontuur van James Bond zal vanaf 26 oktober 2012 op het witte doek verschijnen. Afgelopen donderdag was er een persconferentie voor de film die hieronder te bekijken valt.


De presentatie van de nieuwe James Bond-film.

De Boer: "Leek wel een ziekenhuis in de kleedkamer"

Ajax-trainer Frank de Boer moest tegen FC Utrecht (6-4 verlies) in de eerste twintig minuten al tweemaal noodgedwongen wisselen. Na drie minuten viel Siem de Jong uit met een spierblessure en een kwartier later moest ook Toby Alderweireld vanwege misselijkheid gewisseld worden.

De Boer maakt zich zorgen over de blessure van De Jong: "Hij heeft een spiertje verrekt of misschien wel gescheurd." De Jong liet via Twitter weten dat hij dinsdag een mri-scan ondergaat. "Ik hoop dat de blessure meevalt, maar het voelt niet zo goed", aldus de Ajacied.

Behalve De Jong en Alderweireld bleken ook Boerrigter, die na een uur werd gewisseld, en Janssen niet geheel fit te zijn: "Het leek wel een ziekenhuis bij ons in de kleedkamer", reageerde De Boer. "Alderweireld kon niet verder omdat hij misselijk was en Boerrigter en Janssen wilden er ook uit. Janssen heeft de pijn verbeten omdat Boerrigter echt niet meer verder kon. Hij had last van zijn rug."

Twente strikt Deense verdediger Bjelland

FC Twente heeft zich verzekerd van de komst van Andreas Bjelland. De 23-jarige Deense verdediger speelt momenteel in eigen land voor FC Nordsjaelland en strijkt na dit seizoen neer in Enschede. Bjelland tekent bij de nummer twee van de Eredivisie een contract voor vier jaar met een optie voor nog een seizoen.

Tot nu toe kwam Bjelland drie keer uit voor de nationale ploeg van zijn land. Vorige maand was hij basisspeler tijdens de 2-1 zege tegen Portugal. Denemarken plaatste zich door dat resultaat voor het EK van volgend jaar.

Met het aantrekken van Bjelland speelt Twente in op de toekomst. "We hebben met Douglas, Wisgerhof en Bengtsson centraal in de verdediging drie ervaren krachten en wilden er graag een vierde speler bij om alle posities dubbel bezet te hebben", zegt trainer Co Adriaanse op de clubsite.

De Bakker speelt niet in Knoxville

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zich afgemeld voor het challengertoernooi in Knoxville. De Nederlander moet ook dit toernooi in de Verenigde Staten aan zich voorbij laten gaan met een blessure. Hij hoopt wel op tijd fit te zijn voor KNLTB Tennis Masters in Rotterdam die in december gespeeld worden.

De Bakker kent een slecht seizoen. De Nederlander is mede door blessures op de wereldranglijst afgezakt naar een 221e plaats. De Haarlemmer probeerde in de Verenigde Staten nog iets van zijn seizoen te redden, maar een rugblessure zorgde er al eerder voor dat hij vorige week in Charlottesville af moest haken.

Rienstra vervangt Gouweleeuw bij Jong Oranje

Ben Rienstra is door coach Cor Pot opgeroepen voor Jong Oranje. De verdediger van Heracles Almelo is de vervanger van de geblesseerde Jeffrey Gouweleeuw, die zaterdag in de wedstrijd van Heerenveen tegen Roda een liesblessure heeft opgelopen. Jong Oranje speelt op maandag 14 november in Nijmegen een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland.

Voor de 21-jarige Rienstra is het zijn eerste uitverkiezing voor Jong Oranje. Lorenzo Burnet en Virgil van Dijk van FC Groningen en AZ-middenvelder Adam Maher zijn de andere debutanten in de selectie.

[Primera División] Messi redt punt voor Barcelona in Bilbao

FC Barcelona is zondag op het nippertje ontsnapt aan de eerste nederlaag van het seizoen. De landskampioen sleepte dankzij een doelpunt in blessuretijd van Lionel Messi uit bij Athletic Bilbao een 2-2 gelijkspel uit het vuur. Door het puntverlies ziet Barcelona de achterstand op koploper Real Madrid oplopen tot drie punten.

De wedstrijd werd beïnvloed door de aanhoudende regen die het veld steeds moeilijker bespeelbaar maakte. De spelers van Barcelona leken daar het meeste last van te hebben. De normaal gesproken loepzuivere passes kwamen deze keer niet aan en in de persoonlijke duels was Barça keer op keer de onderliggende partij.

De thuisploeg wist zich beter raad met de omstandigheden en kwam na twintig minuten op voorsprong. Ander Herrera passeerde doelman Victor Valdes, die daarmee een eind zag komen aan zijn recordreeks van bijna negenhonderd minuten zonder tegengoal. Vier minuten later stond het echter alweer gelijk door een rake kopbal van Cesc Fabregas.

Bilbao wilde geen genoegen nemen met een gelijkspel en nam tien minuten voor tijd opnieuw de leiding. Fernando Llorente werkte de bal uit een corner via Barcelona-speler Gerard Pique over de doellijn. In de eerste van drie minuten blessuretijd bezorgde een misverstand in de Baskische verdediging de Catalanen alsnog een punt.


Messi redt punt voor Barcelona in Bilbao (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Knowing

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Knowing.

In 1959 hebben leerlingen tijdens de openingsceremonie van een basischool een tijdcapsule begraven. Op het moment dat deze wordt opgegraven blijkt er een brief met cryptische cijfercodes in te zitten. John Koestler (Nicolas Cage) ontdekt dat die codes met een angstaanjagende precisie bijna alle rampen van de voorgaande vijftig jaar voorspelden. Als hij ziet dat een aantal voorspellingen nog uit moeten komen waarschuwt hij alle autoriteiten. Maar helaas wordt hij niet geloofd. John moet alles op alles zetten om naderend onheil te voorkomen.

Knowing, onder regie van Alax Proyas en rollen van onder andere Rose Byrne, Chandler Canterbury en de al genoemde Nicolas Cage is vanavond om 20:30 te zien op Veronica.

Bekijk hieronder de trailer van Knowing.

Rijbewijs gevonden

Ik pinde wat geld terwijl Julia op het (gesloten) terraspleintje wachtte. Toen ik terugkwam bukte ze net om iets van de grond op te rapen. “Hee Bert! Kijk eens wat ik vind!” Ze hield een roze plastic kaartje dat ik aanvankelijk eerst voor een identificatiebewijs, daarna voor OV-chipkaart sleed. Ik pakte het uit haar toegestoken hand en keek ernaar. “RIJBEWIJS”. Leendert van der Ploeg. Rossum, gemeente Maasdriel.

CD: David Lynch - Crazy Clown Time

Eén van de meest opvallende individuen binnen de wereld van cinema moet toch wel David Lynch zijn. Als regisseur heeft hij met films zoals Eraserhead, The Elephant Man, Blue Velvet en Mulholland Drive stuk voor stuk (vaak surrealistische) cultfilms afgeleverd. Lynch is daarnaast een man die altijd lijkt te luisteren naar zijn creatieve impulsen. Naast regisseur is hij namelijk ook kunstenaar, striptekenaar, meubelontwerper, hoogleraar op de University of Fine Arts, ambassadeur van transcendente meditatie en eigenaar van zijn eigen koffiemerk. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat hij op 8 november zijn zelfgeproduceerde album genaamd Crazy Clown Time uitbrengt en daarmee officieel de titel 'muzikant' aan zijn cv kan toevoegen.

David Lynch - Crazy Clown Time
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.