FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 oktober 2011

Tipsarevic door in Moskou, Zvonareva strandt

Janko Tipsarevic heeft zonder problemen de halve finale van het tennistoernooi van Moskou bereikt. De Servische nummer een van de plaatsingslijst versloeg de Rus Dmitry Tursunov met 6-4 en 6-2. Bij de laatste vier speelt Tipsarevic tegen Nikolay Davydenko, die afrekende met de Duitser Michael Berrer: 6-3 en 6-2.

De andere halve finale gaat tussen Viktor Troicki en Jérémy Chardy. Troicki rekende in drie tiebreaks af met Alex Bogomolov junior: 7-6, (6), 6-7 (1) en 7-6 (1). Chardy had weinig moeite met de Duitser Philipp Kohlschreiber 6-4 en 6-3.

Bij de vrouwen sneuvelde de hooggeplaatste speelster. Vera Zvonareva (1) moest haar meerdere erkennen in Dominika Cibulkova: 6-4, 4-6 en 4-6. De Slowaakse speelt nu tegen Elena Vesnina, die profiteerde van een opgave van Marion Bartoli.

Ook Kaia Kanepi en Lucie Safarova schaarden zich bij de laatste vier. Kanepi won met 6-1 en 6-2 van Svetlana Kuznetsova. Safarova zette Vera Dushevina met tweemaal 6-4 opzij.

In Luxemburg gaan de halve finales tussen Victoria Azarenka en Julia Görges, en Monica Niculescu en Anne Keothavong. Laatstgenoemde rekende af met Bibiane Schoofs.

Kind bezwijkt aan verwondingen botsing A4

Het 1-jarige kind dat vrijdagmiddag zwaargewond raakte bij een ongeval op de A4 bij het Prins Clausplein is bezweken aan de opgelopen verwondingen. Een 31-jarige automobilist uit Den Haag is aangehouden en na verhoor vrijgelaten. Hij wordt gezien als de veroorzaker van het ongeluk. Dat meldt de politie.

Het ongeval vond rond 15.30 uur plaats op de A4 richting Amsterdam. Een 31-jarige automobilist uit Rotterdam had de staart van een file te laat opgemerkt, omdat hij bezig was met zijn mobiele telefoon. De man reed vol op de achterste auto, waarin een moeder met twee kinderen uit Aalsmeer zat. Ook drie andere auto's raakten betrokken bij de botsing.

De brandweer moest de slachtoffers uit Aalsmeer uit de wrakken knippen, waarna ze naar een ziekenhuis werden gebracht. Het jongste kind overleed later in een ziekenhuis. Twee andere mensen uit twee andere voertuigen zijn met nekklachten naar een ziekenhuis gebracht.

Vanwege het ongeval was de weg tot na de avondspits afgesloten, wat tot forse vertragingen leidde.

'Tv-kenner' Van der Veer: Alledrie fout

Bert van der Veer heeft flink de plank misgeslagen bij zijn voorspellingen voor het Gouden Televizier-Ring Gala 2011. Drie van de drie keer had de zelfbenoemde tv-kenner het fout.

"Natúúrlijk wint The Voice of Holland. Terecht ook. Wie is de Mol heeft een trouwe fanschare en is goed gemaakt, maar ik snap het nooit helemaal. Als Voetbal International de Ring wint, is het een degradatie van de prijs", aldus Van der Veer eerder in de VARAgids.

Voetbal International ging er vrijdagavond echter met de prijs vandoor. Ook bij de mannelijke Zilveren Televizier-Ster met de genomineerden Jeroen van Koningsbrugge, Johan Derksen en Johnny de Mol, sloeg Van der Veer de plank mis: "Johnny mag van mij winnen, maar ik denk dat het Johan Derksen wordt omdat 150.000 hooligans als pesterij op hem stemmen." Van Koningsbrugge kreeg uiteindelijk de Zilveren Televizier-Ster.

Bij de vrouwen streden Chantal Janzen, Linda de Mol en Wendy van Dijk om de titel. "Wendy heeft een geweldig jaar achter de rug met alleen maar hits. Daarom mag zij winnen. Ik vond de comedy van Linda met Jeroen niet zo geslaagd. Ik weet de titel niet eens meer, dat zegt helaas genoeg", zei de tv-goeroe over de prijs die naar Linda de Mol ging.

 
'Tv-kenner' Bert van der Veer: Alledrie fout

[Bundesliga] FC Augsburg en Werder Bremen spelen gelijk

FC Augsburg heeft vrijdagavond in de Bundesliga een punt gepakt tegen Werder Bremen. In de Impuls Arena kwamen beide ploegen een 1-1 remise overeen. Axel Bellinghausen schoot de thuisploeg vlak na rust op voorsprong, Werder-spits Claudio Pizarro tekende voor de gelijkmaker.

Met dat resultaat mocht Augsburg, dat getraind wordt door de Nederlander Jos Luhukay, niet klagen, aangezien Werder de betere ploeg was. Nadat een kwart van de wedstrijd was gespeeld, kopte oud-Ajacied Markus Rosenberg op de lat.

Drie minuten na rust kwam Augsburg op voorsprong via Bellinghausen. Werder ging vol op jacht naar de gelijkmaker en die kwam na tweederde wedstrijd op naam van Pizarro. De thuisploeg was rijp voor de slacht, maar Pizarro en Rosenberg verzuimden in de slotfase een tweede treffer te maken.

Werder stijgt door het gelijkspel naar de derde plaats in de Bundesliga, Augsburg blijft zestiende.

Monfils naar laatste vier in Stockholm

Gaël Monfils heeft de halve finale van het tennistoernooi van Stockholm bereikt. De Franse nummer een van de plaatsingslijst won met tweemaal 7-5 van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (5). Bij de laatste vier treft Monfils de als zesde geplaatste Canadees Milos Raonic, die Grigor Dimitrov uit Bulgarije in twee sets versloeg: 7-5 en 6-4.

De andere halve finale gaat tussen Jarkko Nieminen en James Blake. Laatstgenoemde hoefde niet in actie te komen doordat zijn opponent David Nalbandian zich geblesseerd afmeldde. Blake's volgende opponent moest wel voluit gaan om de halve finale te bereiken. In drie sets kreeg Nieminen de Duitser Tobias Kamke op de knieën: 3-6, 7-5 en 6-1.

Metalband brengt album met geremixte NES-muziek uit

De band Vomitron, de eenmansband van Peter Ruchto, heeft de composities van onder andere The Legend of Zelda, Contra, Double Dragon en Castlevania opnieuw ingespeeld met heavy metal-instrumenten en -drums, en uitgebracht op het album "No NES for the wicked".

"No NES came from loving metal, loving the songs and melodies from the games, and realizing that the music from the games (very much 80's based) had a strong heavy metal undercurrent to it. Anyone can see that", aldus Ruchto.

Het album heeft de volgende tracklist:

1. Filtered Blow
2. Contra
3. Blaster Master
4. Kalinka
5. The Legend of Zelda
6. Ninja Gaiden: Acts 1-3
7. Troika
8. Double Dragon
9. Bradinsky
10. Ninja Gaiden: Acts 4-6
11. The Soviet Mind Game
12. Zelda 2: The Adventure of Link
13. Korobeyniki
14. Castlevania

De cd is te koop op http://www.vomitron665.com voor 12 dollar.

 

De Lesser Evils in Diablo III

Op BlizzCon is de nieuwe trailer van Diablo III getoond. De video legt uit dat er een Black Soulstone bestaat en dat een van de Lesser Evils, Azmodan, deze wil vinden om een Prime Evil, zoals Diablo, Baal en Mephisto te worden.

Alleen nog de Lesser Evil Belial mist in de trailer, maar deze zou ook in het spel gaan voorkomen. Het lijkt erop dat de Lesser Evils hun kans schoon zien nadat de drie broers verslagen zijn tijdens het verhaal in Diablo 2.

Diablo III komt uit als het af is, maar Blizzard heeft nu als streven om het eerste kwartaal van 2012 ons te verblijden.

Grote monsters in Monster Hunter 3DS-trailer

Capcom heeft een nieuwe trailer voor Monster Hunter 3G voor de Nintendo 3DS uitgegeven. Deze trailer toont onder andere het verkennen en cutscenes, maar laat ook wat muziek horen en combat zien.

Monster Hunter Tri voor de Wii was erg succesvol met meer dan 1,1 miljoen verkochte exemplaren, waardoor Capcom hoopt dat de 3DS-versie net zo succesvol zal zijn. Monster Hunter 3G zal voorlopig alleen in Japan een release krijgen, op 10 december. Er zijn nog geen aankondigingen gedaan voor de andere regio's.

Tweede Portal 2-DLC aangekondigd

Het tweede downloadable content-pakket van Portal 2 is aangekondigd. Een van de grootste toevoegingen is een in-game map editor. Deze zou makkelijker te gebruiken moeten zijn dan de huidige tools die gamers krijgen om hun eigen maps te maken. Tevens komt er een ratingsysteem voor de door users gecreëerde maps.

Nadat de eerste DLC, "Peer Review", begin deze maand uitkwam, heeft Valve zich nu gefocust op de tweede uitbreiding voor de populaire game. Het pakket werd in een persbericht door Valve aangekondigd, en krijgt een in-game map editor. Op de pc zijn er al tools om maps te maken, maar deze zijn voor de gemiddelde gamer moeilijk te gebruiken.

De nieuwe editor moet veel makkelijker te hanteren zijn. De maps zullen makkelijk te delen en te downloaden zijn, en krijgen een ratingsysteem waarin gebruikers op populaire maps kunnen stemmen. Het is niet duidelijk of de editor alleen voor pc is, of ook voor PlayStation 3 en Xbox 360 beschikbaar zal komen.

Het DLC-pakket staat gepland voor begin 2012, maar het is de vraag hoe betrouwbaar deze aankondiging is. De vorige DLC werd aanvankelijk aangekondigd voor begin zomer, maar kwam pas op 4 oktober uit.

Voetbal International wint Gouden Televizier-Ring

Voetbal International (VI) heeft vrijdagavond de Gouden Televizier-Ring 2011 gewonnen. De RTL 7-talkshow won met 37 procent van de stemmen ten gunste van The Voice of Holland (RTL 4) en het AVRO-programma Wie is de Mol.

Het kijkcijferkanon The Voice of Holland leek vooraf de gedoodverfde winnaar van de prestigieuze tv-prijs. Wie is de Mol van presentator Pieter Jan Hagens greep voor de vijfde keer naast de prijs.

Derksen reageerde live in VI op de prijsuitreiking: "Ik vind het vermakelijk en heel goed voor ons programma dat we dit gewonnen hebben, dit is heel eervol. Al spreekt het mij persoonlijk niet zoveel aan omdat ik niet bij dit circus wil horen."

"Ik vind het geweldig voor alle mensen hier dat we gewonnen hebben en in vind het ook bijzonder leuk ten opzichte van al die wijsneuzen die ik de hele dag heb horen zeggen dat wij het niet zouden moeten winnen"
, ging de 62-jarige snor verder. Dan lichtelijk sarcastisch: "Die heren hebben er blijkbaar erg veel verstand van. Wij zijn hier erg blij omdat wij met klein programma al die grote wijsneuzen te snel en te knap af zijn geweest."


Voetbal International wint Gouden Televizier-Ring

CD: Yann Tiersen - Skyline

Wie aan Yann Tiersen denkt, denkt meestal ook gelijk aan de film Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain (Amelie). Met de nostalgische soundtrack die hij voor deze memorabele Franstalige arthouse film heeft afgeleverd, wist hij in 2001 net zoveel roem en liefhebbers te vergaren als de film zelf deed. Ook de soundtrack van Goodbye Lenin komt voort uit zijn muzikale productiviteit. Binnen zijn oeuvre van zeven officiële studioalbums heeft hij voornamelijk naam gemaakt als een modern-klassiek artiest, maar zoekt hij steeds meer de experimentele richting op. Zoals ook op het in 2010 uitgebrachte Dust Lane het geval was, verwerkt Tiersen zijn voorliefde voor het experiment optimaal op Skyline.

Yann Tiersen - Skyline

Politie pakt vrouw op wegens dreigtweets

De politie heeft een 36-jarige vrouw uit Moerkapelle aangehouden voor bedreigingen aan het adres van het jeugdzorgkantoor in Gouda. De vrouw uitte deze week via Twitter meerdere bedreigingen tegen de afdeling van Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland. De politie kende de vrouw al, omdat ze in juni jeugdzorg ook al bedreigde via een tweet.

De politie heeft haar computer en telefoon in beslag genomen. Het onderzoek naar de bedreigingen loopt nog.

Bedreigingen via internet worden door de politie altijd serieus genomen. Een dreigtweet telt volgens de politie even zwaar als iemand in een brief of persoonlijk bedreigen.

Zilveren Televizier Ster voor Linda de Mol

Linda de Mol is vrijdagavond verkozen tot beste televisiepresentatrice van Nederland. Ze versloeg Wendy van Dijk en Chantal Janzen tijdens het gala van de Gouden Televizier Ring.

"Jeetje, wat ben ik hier blij mee", sprak De Mol. "Ik heb de speech al vijf jaar uit mijn hoofd geleerd, en nu kan ik hem eindelijk doen."

Bij de mannen ging Jeroen van Koningsbrugge aan de haal met de Zilveren Televizier Ster. Van Koningsbrugge, die de prijs vorig jaar ook won, liet Johan Derksen en Johnny de Mol achter zich. "Ik heb er gewoon twee nu, dit slaat nergens op. Yes! Dankjewel!"

Volgens de Nederlandse televisiekijker is Guus Meeuwis het grootste presentatietalent van Nederland. De zanger, die sinds dit jaar teamcaptain is bij Ik Hou van Holland, won de Televizier Talent Award.

Ook Man Bijt Hond viel in de prijzen. De show werd uitgeroepen tot het meest beeldbepalende programma van zestig jaar Nederlandse televisie. Als verrassing wordt de zendmast in Hilversum naar de show vernoemd.

Collectors Edition van Diablo III onthuld

BlizzCon is in volle gang en iedereen keek reikhalzend uit naar een releasedatum van Diablo III. Deze is nog niet bekend, maar Blizzard heeft de boxart en een Collectors Edition van het spel onthuld.

In deze speciale editie vind je een artbook, soundtrack, behind-the-scenes-dvd en Blu-ray. Ook krijg je er een schedel van Diablo zelf bij, een 4GB USB-stick in de vorm van een soulstone met daarop Diablo II: LoD pre-installed en exclusieve game content voor drie spellen. World of Warcraft krijgt een pet in de vorm van een Fetish Shaman, Starcraft II krijgt nieuwe Battle.net-portretten en Diablo III krijgt estetische artifacten.

Blizzard introduceert ook een World of Warcraft-jaarkaart. Als je deze koopt heb je recht op een digitale versie van Diablo III. Prijzen voor het abonnement of Collectors Edition zijn nog niet gegeven.

Diablo III CE

Diablo III boxart

Uitslag De Graafschap - NAC Breda

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen De Graafschap en NAC Breda op het programma. Op de Vijverberg won de thuisploeg met 3-1, waardoor De Graafschap klom naar de vijftiende plaats op de ranglijst, een plaatsje achter NAC.

De Graafschap

3 - 1

NAC Breda

 29' Van de Pavert
 57' Kujala
 76' Poepon
   56' Schilder
 
 Gele kaart: Overgoor (De Graafschap), Janse, Gorter, Botteghin (NAC Breda)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.709
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
Evers
Meijer
Wormgoor
Van de Pavert
Rose
Kujala
De Leeuw (El Hassnaoui/69)
Breinburg (Overgoor/73)
Sreckovic
Poepon
  Ten Rouwelaar
Janse
Luijckx
Botteghin
Gorter
Gudelj
Gilissen (Lasnik/67)
Schilder
Bayram (Jozefzoon/62)
Schalk (Kolk/62)
Lurling


De Leeuw (De Graafschap) houdt NAC-spelers van zich af (Foto: Pro Shots)

Eerste lichting Afghaanse agentes geslaagd

De eerste lichting Afghaanse politievrouwen is geslaagd voor de veiligheidsopleiding die wordt gegeven door Nederlandse marechaussees. De Nederlanders werkten hiervoor samen met de Duitsers en Amerikanen. Dat meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

De elf vrouwen werken op het hoofdkwartier van de politie in Kunduz. Tijdens de twee weken durende cursus leerden ze onder meer hoe ze moeten fouilleren, mensen in de boeien moeten slaan, hoe ze moeten schieten en hoe ze controleposten moeten bemannen. Ook kwamen het Afghaanse recht en mensenrechten aan bod.

De lessen werden gegeven door twee vrouwelijke marechaussees en een Duitse trainster. Een Nederlandse sportinstructrice bracht de vrouwen de beginselen van zelfverdediging bij en leerde ze samenwerken aan de hand van sportactiviteiten.

Majoor Sander Emeis stelt dat er eerder al wel iets voor vrouwen werd georganiseerd, maar dat dit nog niet structureel gebeurde. Volgens Defensie versterkt de training de positie van de agentes. "Voor de vrouwen is het ook belangrijk dat de Afghaanse overheid deze opleiding erkent. Uiteindelijk moet de opleiding blijvend worden."

In totaal moeten 22 politievrouwen worden opgeleid. Deze maand begint de tweede lichting van nog eens elf agentes aan hun opleiding.

Taarten van Abel wint Gouden Stuiver

Taarten van Abel (VPRO) heeft de Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma van het jaar gewonnen. De taartenbakker ontving de publieksprijs vrijdagavond uit handen van Ria Bremer tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in theater Carré in Amsterdam.

De andere genomineerde kinderprogramma’s waren het Sinterklaasjournaal en Het Klokhuis, beide van de NTR. Sinds de introductie van de prijs in het jaar 2000 is Het Klokhuis er met elf nominaties nooit in geslaagd een nominatie te verzilveren.

Taarten van Abel wint Gouden Stuiver
Taarten van Abel wint Gouden Stuiver (Foto: ANP)

FIFA komt met andere procedure WK-toewijzing

Wereldvoetbalbond FIFA gaat de procedure aanpassen waarmee het bepaalt wie een WK mag organiseren. Dat meldt de NOS. In de toekomst wordt de toewijzing niet meer gedaan door het uitvoerend comité, zoals nog wel het geval was voor de WK's van 2018 en 2022. Voor het toernooi van 2026 en later maakt het comité een voorselectie, waarna de 208 FIFA-landen mogen stemmen op hun favoriet.

De FIFA wijzigt de procedure vanwege de schandalen van de laatste jaren. Vorig jaar werd bekend dat enkele leden van het uitvoerend comité waren omgekocht in ruil voor hun stem. Het comité bepaalde in december 2010 dat de WK's van 2018 en 2022 gespeeld worden in Rusland en Qatar.

De bond stelt ook een onafhankelijke commissie in die de 'transparantie en goed bestuur' van de FIFA moet bewaken. Bovendien wordt de rol van onderzoeker en rechter bij de ethische commissie, voorheen door één persoon uitgevoerd, voortaan gescheiden.

Voorzitter Sepp Blatter maakte tevens bekend dat de ISL-zaak wordt heropend. In 1997 werden meerdere leden van het uitvoerend comité, waaronder toenmalig voorzitter Joao Havelange, beschuldigd van het aannemen van smeergeld van marketingpartner ISL. Dat bedrijf, dat in 2001 failliet ging, verkocht de tv- en reclamerechten bij de WK's.

Blatter zegt de belastende documenten openbaar te maken. De FIFA betaalde destijds een boete aan de Zwitserse overheid om de documenten geheim te houden.

Bird wil vrijdagtrainingen voor Mercedes rijden

Sam Bird wil nog dit jaar enkele vrijdagtrainingen voor Mercedes Grand Prix gaan rijden. De Brit maakt deel uit van het opleidingsprogramma van het Duitse merk en kwam afgelopen seizoen uit in de GP2 Series. Deze week testte hij een GP2-bolide op Barcelona.

"Als ik een dergelijke kans zou krijgen, zou ik die met beide handen aanpakken. Ik heb dit jaar heel veel geleerd van het team en ben erg vaak in de fabriek geweest. We zien wel of zo'n mogelijkheid zich nog voordoet," zei Bird tegen GPUpdate. Hij is nog bezig met een racestoeltje voor volgend seizoen. "We zijn hard aan het werk om iets voor elkaar te krijgen voor 2012. Er zijn gesprekken gaande voor zowel de Formule 1 als de GP2. We zullen zien."

Vertraging op A4 door groot ongeluk

De A4 is vrijdag bij het Prins Clausplein enkele uren dicht geweest na een ongeval. Bij het ongeluk waren zes voertuigen betrokken. Twee mensen raakten gewond, van wie een kind ernstig, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het ongeval gebeurde rond 15.30 uur ter hoogte van Leidschendam. Vermoedelijk merkte een van de betrokken automobilisten een file die er stond vanwege een eerder ongeluk te laat op, met een kettingbotsing tot gevolg. Omstreeks 19.00 uur was de weg weer vrij.

Vanwege het ongeluk werd de linkerrijstrook op de A13 van Rijswijk naar Rotterdam tussen de knooppunten Prins Clausplein en Kleinpolderplein afgesloten om ruimte te maken voor de hulpdiensten. Dat leidde tot forse vertragingen.

Tien Satudarah-leden langer vast

Tien leden van de Molukse motorclub Satudarah die dinsdagavond zijn aangehouden, blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Breda vrijdag bepaald. Een lid is op vrije voeten gesteld, maar is nog wel verdachte.

Een deel van de verdachten werd opgepakt bij een inval in een clubhuis van Satudarah in het Brabantse Zundert. De anderen werden opgepakt in Breda en op de A16.

Acht van de leden worden verdacht van de bedreiging van portiers van een café in Breda medio augustus. Zeven worden verdacht van de mishandeling van twee mensen in Rijsbergen een kleine twee weken daarna. Vijf van de tien worden verdacht van betrokkenheid bij beide incidenten.

Vijf verdachten zijn ook voorgeleid voor vuurwapen- en munitiebezit en bij een van de verdachten is de verdenking van drugsbezit er bijgekomen. Een van de leden wordt verdacht van bedreiging van drie agenten in september in Breda.

Drie verdachten verschijnen woensdag voor de raadkamer van de rechtbank in Breda voor de eventuele verlenging van hun voorlopige hechtenis. De zeven anderen staan op 2 november voor de raadkamer.

Free Realms passeert twintig miljoen spelers

Sony Online Entertainment heeft vandaag bekendgemaakt dat de MMORPG Free Realms meer dan twintig miljoen gebruikers heeft. De game kwam in 2009 uit en heeft sindsdien veel spelers aangetrokken. Hoeveel van deze twintig miljoen spelers bestaat uit PS3- of pc-gebruikers is niet bekendgemaakt.

Gebruikers die voor 31 oktober inloggen in het spel krijgen een gratis jasje van Sony voor jouw personage. Naast de verdeling van de spelers over de pc of de PS3 is er ook niet bekendgemaakt hoeveel van deze twintig miljoen gebruikers ook echt actief gamet. De game zal de komende dagen meer speciale evenementen organiseren maar dat zal meer in het thema van Halloween zijn.

Internationale kritiek op dood Gadhafi

De dood van de Libische dictator Moammar Gadhafi heeft internationaal niet alleen juichende reacties opgeleverd. Rusland en Zuid-Afrika lieten vrijdag weten dat Gadhafi niet gedood had mogen worden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat Gadhafi volgens internationale regels recht had op een behandeling als krijgsgevangene. Volgens Lavrov had hij onder geen beding gedood mogen worden.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vond dat Gadhafi uitgeleverd had moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat hem wilde berechten.

Batman krijgt pc-specificaties

Batman: Arkham City is vandaag voor de PS3 en Xbox 360 uitgekomen maar komt pas over een maandje uit voor de pc. Vandaag zijn de minimale en aanbevolen pc-specificaties bekendgemaakt om het spel te kunnen spelen. Bekijk de volledige details over wat de game nodig heeft hieronder.

Minimum System Requirements

  • Operating System: Microsoft Windows XP, Vista or 7
  • CPU: Dual-Core CPU 2.4 Ghz
  • RAM: 2GB
  • Graphics Card: NVIDIA 8800 or ATI 3800 with 512MB of VRAM
  • Sound: Microsoft Windows XP/Vista or 7 compatible sound card (100 per cent DirectX 9.0c-compatible)
  • DVD-ROM: Quad-speed (4x) DVD-ROM drive
  • Hard Drive: 17.5GB free disk space
  • Input Devices: 100 per cent Windows XP/Vista or 7 compatible mouse and keyboard

Recommended System Requirements

  • Operating System: Microsoft Windows 7
  • CPU: Dual-Core CPU 2.5 GHz
  • RAM: 4GB
  • Graphics Card: NVIDIA GeForce GTX 460 or ATI Radeon HD 6850 with 768MB+ of VRAM (DirectX 11 compatible)
  • Sound: Microsoft Windows XP/Vista or 7 compatible sound card (100 per cent DirectX 9.0c-compatible)
  • DVD-ROM: Quad-speed (4x) DVD-ROM drive
  • Hard Drive: 17.5 GB free disk space
  • Input Devices: 100 per cent Windows XP/Vista or 7 compatible mouse and keyboard or Xbox 360 Controller for Windows

Dead Island krijgt nieuwe pc-patch

Dead Island is eind september uitgekomen maar de pc-versie is door vele bugs en glitches geplaagd. Vandaag is er een nieuwe patch uitgekomen via Steam. Naast bugfixes brengt de patch ook enkele tweaks aan de gameplay mee die het meer moet gaan balanceren. Lees de patchdetails hieronder.

Gameplay improvements

  • Level cap raised to 60
  • New blueprints for weapon mods added
  • Infected damage reduced
  • Infected no longer interrupt player attacks
  • A series of improvements to subsequent playthroughs implemented: quest XP rewards adjusted, XP rewards for challenges adjusted, XP awarded for all quests completed in co-op
  • Purna's ammo carrying capacity increased by 50%
  • Character state from a save game can now be loaded when using the Start from Chapter option
  • New balancing option added: enemy levels can now be adjusted independently for each co-op player
  • Players respawn with more health
  • Lock pick skill level required to open a lock is now clearly indicated
  • Improved rewards in weapon crates
  • All weapon crates now contain rewards

Fixes and interface improvements

  • Fix: players are no longer left without a weapon after dropping the equipped item and healing with a medkit.
  • Fix: equipped items no longer swap mysteriously after drinking an energy drink
  • Tweak: healing with medkits from inventory works better, makes smarter choices of medkits
  • Fix: loot from dead enemies is now always identical for all co-op players
  • Fix: Purna no longer finishes her Fury with fists equipped
  • Fix: map tracking after death
  • Fix: zone info in the quarantine zone (City of Moresby)
  • Tweak: respawn point selection is now smarter

General

  • Improved stability and network performance in co-op
  • V-sync option added
  • Quest and reward fixes implemented

Been hoeft niet te vrezen voor baan

Mario Been kent geen gelukkige seizoensstart met Racing Genk. In de competitie gaat het niet voorspoedig en in de Champions League is de ploeg kansloos.

Toch staat zijn positie als coach niet ter discussie bij de Belgische kampioen van vorig seizoen. Dat meldt de clubleiding aan de Belgische media. Maar voorzitter Herbert Houben wil wel gauw verbetering zien.

Houben blikte al vooruit op komend weekend, met de thuiswedstrijd tegen Bergen. "Als we de top zes willen halen, moet de ommekeer snel komen. Bergen wordt nu heel belangrijk", liet hij weten aan HLN.

Genk staat momenteel negende in de competitie, met dertien punten uit tien wedstrijden. In de Champions League heeft Genk één punt uit drie wedstrijden in een zware poule met Chelsea, Bayer Leverkusen en Valencia.

De clubleiding erkent wel dat er versterking moet komen voor het team, vooral achterin. De leiding beloofde dat er een aantal spelers aangetrokken zal worden in januari.

'Ontvoerd' meisje meldt zich bij politie

Het meisje dat woensdagmiddag in Amsterdam onder de ogen van omstanders aan haar haren werd meegesleurd heeft zich bij de politie gemeld. De politie dacht aan een ontvoering en riep de hulp van getuigen in. Ook werd een foto van de op dat moment onbekende tiener verspreid. Wat er met haar is gebeurd wordt nog onderzocht.

De ogenschijnlijke ontvoering vond rond 17.00 uur plaats op de Bijlmerdreef. Van het meisje waren door een camera in een passerende bus opnames gemaakt. Het bleek na tips van getuigen te gaan om een 18-jarige jonge vrouw.

Ze wordt nog gehoord over wat er is gebeurd. De politie wil daar uit privacyoverwegingen niet meer over kwijt.

Guild Wars 2-geluidseffecten opgenomen in kerncentrale

Om bepaalde geluidseffecten voor Guild Wars 2 op te nemen is Arena.net naar een kerncentrale geweest. In de kerncentrale hadden ze toegang tot bepaalde ruimtes die het geluid vervormen. Deze vervormingen worden dan opgenomen, bewerkt en aangepast voor in het spel.

Bekijk hieronder een filmpje die de geluidstechnici gemaakt hebben in de ruimtes van de kerncentrale. In het filmpje komt ook wat meer uitleg over het hoe en wat van het geluid dat gemaakt wordt. De geluiden worden onder andere gebruikt voor achtergrondsgeluiden in het spel. Guild Wars 2 staat gepland voor een release in 2012.

Vertonghen: "Iedereen heeft het maar over Theo"

Jan Vertonghen heeft tegenover de camera's van AT5 gezegd de discussies omtrent de positie van teamgenoot Theo Janssen meer dan zat te zijn.

Ajax-trainer Frank de Boer zal komende zondag, als Feyenoord op bezoek komt, naar alle waarschijnlijkheid Janssen weer op de positie van verdedigende middenvelder opstellen, aangezien Eyong Enoh vanwege een schorsing niet beschikbaar is. Afgelopen week maakte Janssen tegen AZ en Dinamo Zagreb juist op de meer aanvallende linksmid-positie indruk.

Vertonghen liet weten de discussies beu te zijn: "Het gaat altijd maar over Theo. Maar ik weet niet of hij nou zo belangrijk is dat het altijd over hem moet gaan." Vertonghen geeft wel toe tevreden te zijn met de nieuwe positie van Janssen: "We waren op zoek naar onze beste vorm en ook naar elkaar. Ik ben blij dat hij nu iets verder naar voren speelt, maar we kunnen allebei nog stukken beter."

Portal 2 wint Golden Joysticks GOTY

De Golden Joysticks zijn weer uitgedeeld en dit jaar is het voor de 29e keer gedaan. De ultieme game van het jaar is uiteindelijk Portal 2 geworden. De Golden Joysticks mogen zelf ook een kleine prijs meenemen aangezien ze een Guinness-record hebben gezet met ruim twee miljoen stemmen voor de winnaars.

Bekijk hieronder alle winnaars van de Golden Joysticks.

  • Best Fighting Game: Mortal Kombat
  • Best MMO: World of Warcraft
  • Best RPG: Fallout New Vegas
  • Best Mobile Game: Angry Birds Rio
  • Best Music Game: Guitar Hero: Warriors of Rock
  • Best Strategy: StarCraft II
  • Best Sports Game: FIFA 11
  • Best Racing Game: Gran Turismo 5
  • Best Free-to-Play Game: League of Legends
  • Best Downloadable Game: Minecraft
  • Best Shooter: Call of Duty : Black Ops
  • One to Watch: The Elder Scrolls V: Skyrim
  • Best Action/Adventure: Assassin’s Creed: Brotherhood
  • Innovation of the Year: 3DS
  • Ultimate Game of the Year: Portal 2

Karpets verlaat Katusha voor Movistar

Vladimir Karpets zal volgend seizoen voor de Spaanse wielerformatie Movistar rijden. De winnaar van het jongerenklassement in de Tour van 2004 verlaat Katusha.

De inmiddels 31-jarige Karpets wordt op deze manier herenigd met de Spaanse manager Eusebio Unzue. Beiden werkten van 2003 en 2008 samen bij Banesto, Iles Baleares en Caisse d'Epargne. Eerder wist Movistar zich al te versterken met Italiaans kampioen Giovanni Visconti.

Rotterdam begint Euro Hockey League uitstekend

De hockeyers van Rotterdam zijn de Euro Hockey League overtuigend begonnen. Het Zwitserse Rotweiss Wettingen werd in Brasschaat in België met 11-1 verslagen. Roderick Weusthof was met vier treffers de grote man.

Zondag speelt Rotterdam zijn tweede groepsduel. Het Belgische KHC Dragons is dan de tegenstander. In de poule van drie clubs plaatsen de nummers een en twee zich voor de kwartfinale.

Huysegems toch inzetbaar bij Lierse SK

Stein Huysegems mag gewoon in actie komen voor zijn club Lierse SK. Dat heeft de arbitragecommissie van de Belgische voetbalbond vrijdag bepaald, meldt Lierse. Huysegems tekende deze zomer bij Lierse nadat zijn contract bij Racing Genk was ontbonden. Volgens de KBVB zijn daarbij de Belgische transferregels overtreden.

In een reactie laat de 29-jarige Huysegems weten blij te zijn met het nieuws. "Ik ben er in blijven geloven, maar je weet het nooit natuurlijk. Ik trainde wel mee, maar als je weet dat je geen wedstrijden mag spelen is dat mentaal moeilijk.

Ook Lierse-directeur Jesse de Preter is tevreden. "Ik kan niet half duidelijk maken hoe verheugd ik ben met deze uitspraak", zegt hij. "We zijn blijven hameren op de discrepantie tussen een aantal FIFA-regels en de reglementen van de Belgische voetbalbond. Uiteindelijk is de arbitragecommissie ons daarin gevolgd. Dit geeft mij bijzonder veel intellectuele voldoening."

De club uit Lier kan de komst van Huysegems goed gebruiken. De ploeg van trainer Chris Janssens staat na tien speelrondes in de Belgische Eerste Klasse veertiende met zeven punten.

De Belgische voetbalbond heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de arbitragecommissie.

Stuttgart maand zonder spits Pogrebnyak

VfB Stuttgart moet het zeker vier weken stellen zonder Pavel Pogrebnyak. De 27-jarige Rus kwam donderdag op de training in botsing met teamgenoot Georg Niedermeier en liep daarbij een enkelblessure op, meldt Stuttgart.

De blessure is een flinke tegenvaller voor de lange spits die zaterdag tegen Hoffenheim zijn eerste doelpunt van het seizoen maakte. "Ik ben erg teleurgesteld over de blessure", zegt de dertigvoudig Russisch international. "Het is zuur, maar ik zal blijven vechten."

De ploeggenoot van Khalid Boulahrouz is bezig aan zijn derde seizoen bij Stuttgart. Daarvoor speelde Pogrebnyak in eigen land voor onder meer Spartak Moskou en Zenit Sint-Petersburg.

Paus waarschuwt Nederland voor veel vrijheid

Paus Benedictus XVI heeft de Nederlandse regering geprezen om haar aanpak van drugsgebruik en prostitutie. Hij waarschuwde echter ook voor een te liberale aanpak, die er volgens hem voor kan zorgen dat individuen de maatschappij schaden. De paus zei dit vrijdag tegen de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad.

"Terwijl uw land de rechten vooropstelt van het vrije individu om eigen keuzes te maken, moeten keuzes waardoor mensen schade berokkenen aan zichzelf of anderen worden ontmoedigd", aldus de paus.

Nieuwe uitgever voor The Witcher II

CD Projekt heeft vandaag bekendgemaakt dat Warner Bros. Interactive de Xbox 360-versie van The Witcher II in Amerika zal gaan uitgeven. Europa en alle andere gebieden waar de game uitkomt worden gedaan door THQ. Hiermee passeert CD Projekt de pc-uitgever van het spel Namco Bandai nogmaals.

Namco was de uitgever voor The Witcher II aan het begin van dit jaar toen de pc-versie uitkwam. Later is bekendgemaakt dat er ook een Xbox 360-versie uit zou komen. THQ gaat deze uitgeven en daar is Namco niet tevreden mee aangezien die dachten dat zij dat mochten doen. Ontwikkelaar CD Projekt ligt nu in de clinch met Namco over wie er gelijk heeft.

The Witcher II voor Xbox 360 moet in het eerste kwartaal van 2012 uitkomen.

St. Paul's dicht vanwege Occupy-protest

De St. Paul's kathedraal in Londen heeft vrijdagmiddag zijn deuren voor het publiek gesloten vanwege de actievoerders die in het kader van het Occupy Wall Street-protest hun kamp bij de kathedraal hebben opgeslagen. Greame Knowles, de dean van de St. Paul's, zei deze beslissing 'met pijn in het hart' te hebben genomen.

Knowles verzocht de demonstranten dringend te vertrekken nu ze hun boodschap hebben kunnen uitdragen. "Ik vraag de betogers de ernst van de problemen waarvoor we staan onder ogen te zien en de omgeving van het gebouw te verlaten, zodat het zo snel mogelijk kan worden heropend." De dean zei de veiligheid van de bezoekers aan de St. Paul's niet meer te kunnen garanderen. Er zijn door het kampement voor de deur van het kerkgebouw gezondheidsrisico's ontstaan en ook zijn er zorgen over de brandveiligheid. Er houden zich op de drukste uren rond de vijfhonderd actievoerders in het kamp op. Maandag nog zei Knowles dat de actievoerders konden blijven, mits ze ervoor zouden zorgen dat toeristen de kathedraal ongehinderd konden blijven bezoeken en dat ook de diensten zonder enige hapering konden plaatsvinden.

De politie van de Britse hoofdstad wilde de betogers zondag van het terrein bij de St. Paul's verwijderen. Een aan de St. Paul's verbonden priester, Giles Fraser, zei toen echter dat de actievoerders welkom waren en verzocht de politie zich te verwijderen.

De Occupy Wall Street-beweging voert actie tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.


St. Paul's dicht vanwege Occupy-protest (Foto: Novum)

Filmen met Nintendo 3DS eind november

Gamers kunnen vanaf eind november driedimensionale filmpjes maken op de Nintendo 3DS. Met filmfunctie kunnen filmpjes gemaakt worden die maximaal tien minuten duren. De nieuwe functie voor de draagbare spelcomputer wordt gratis aangeboden. Dat heeft Nintendo vrijdag bekendgemaakt.

De filmfunctie maakt het mogelijk verschillende soorten video's te maken. Zo is het mogelijk elke seconde een beeldje vast te leggen, waardoor een zogeheten stop motion-video gemaakt kan worden. Het 3D-effect is optioneel.

Het is niet duidelijk of de opgenomen filmpjes geüpload kunnen worden naar bijvoorbeeld YouTube. De Japanse krant Nikkei schreef dit donderdag, maar dat is nog niet bevestigd door Nintendo. Wel kunnen de filmpjes gedeeld worden met andere 3DS-bezitters.

Naast de filmfunctie wordt de spelcomputer voorzien van nieuwe puzzels voor de StreetPass-functie en nieuw videomateriaal van Red Bull, animatiebedrijf Aardman en Eurosport. Het was al mogelijk korte video's te downloaden en foto's te maken met de spelcomputer. Nintendo voert de update voor de Nintendo 3DS eind november door.


Filmen met Nintendo 3DS eind november (Foto: Novum)

Forza scheurt naar eerste plaats

De racegame Forza Motorsport 4 heeft in zijn eerste week de eerste plaats in de Nederlandse gameverkooptoptien veroverd. De game voor de Xbox 360 weet hierdoor populaire voetbalspellen als FIFA en Pro Evolution Soccer en het door critici geroemde actiespel Batman Arkham City achter zich te houden. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Andere nieuwe binnenkomers in de verkooptoptien zijn te vinden op de plaatsen vijf tot en met acht. Pro Evolution Soccer 2012 voor de Xbox 360 viel vorige week nog buiten de lijst, maar staat nu op een vijfde plaats, gevolgd door de dansgame Just Dance 3 voor de Nintendo Wii.

De actiegame Batman Arkham City voor de PlayStation 3 komt binnen op de zevende plaats. De nieuwe Beestenbende-uitbreiding voor De Sims 3 voor de pc staat daar net achter.

01. Forza Motorsport 4 (Xbox 360)
02. FIFA 12 (PlayStation 3)
03. Pro Evolution Soccer 2012 (PlayStation 3)
04. FIFA 12 (Xbox 360)
05. Pro Evolution Soccer 2012 (Xbox 360)
06. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
07. Batman Arkham City (PlayStation 3)
08. De Sims 3: Beestenbende (pc)
09. FIFA 12 (Nintendo Wii)
10. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)


Forza scheurt naar eerste plaats

Bezoekers Walibi vast in achtbaan

In een achtbaan in Walibi Holland in Biddinghuizen zijn vrijdagmiddag 28 mensen vast komen te zitten. Dat heeft een woordvoerder van het pretpark laten weten.

Rond 15.30 uur kwamen de karretjes van de Speed of Sound plotseling tot stilstand. Omdat er geen beweging meer in zat, zijn de bezoekers een voor een uit de karretjes gehaald. Volgens de zegsvrouw was er geen sprake van paniek. De achtbaan gaat over de kop, maar de inzittenden hingen niet ondersteboven toen ze vast kwamen te zitten.

De gestrande bezoekers hebben compensatie gehad in de vorm van consumptiebonnen en een toegangsbewijs voor het attractiepark. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Het is ook nog niet duidelijk wanneer de achtbaan weer in gebruik kan worden genomen.

Las Vegas in de 60s

Al in de jaren 60 (1962, om precies te zijn) was Las Vegas de stad van het neon, het gokken en de vele entertainment- en stripclubs. Geen wonder ook, daarvoor werd de stad min of meer gebouwd.

Misschien is het omdat het nu een stad is vol met massatoerisme en daardoor ook veel drukker dan vroeger is, en dat in die tijd de Rat Pack, een groepje celebs zoals Frank Sinatra en Sammy Davis Jr er graag kwam, maar de oude beelden doen je wel met een soort misplaatst heimwee gevoel terugdenken naar een Las Vegas die nu niet meer bestaat.  

FIA zet rem op gebruik motormanagement door teams

Autosportfederatie FIA wil in de Formule 1 een rem zetten op het gebruik van uitlaatgassen om meer neerwaartse druk te creeëren. De F1-teams gebruiken momenteel aangepaste motoren om zo ook op langzame gedeelten van de baan uitlaatgassen te laten stromen over aerodynamische delen, maar vanaf 2012 mag dit niet meer.

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn vreesde eerder deze week dat de maatregelen, zoals een hoge uitlaat op het bodywork nog voor de achtervleugel, niet genoeg waren en dat renstallen manieren zouden vinden om deze hete lucht alsnog te gebruken om neerwaartse druk te genereren. Door via de standaard Engine Control Unit een rem te zetten op het doorgaan van de verbranding als er geen gas wordt gegeven wordt gepoogd om dit grijze gebied in de regelgeving af te dekken.

Dit seizoen wordt er door de teams volop gebruik gemaakt van een aangepast motormanagementsysteem. Hierdoor kunnen onder alle omstandigheden de uitlaatgassen volop door de diffuser stromen en zo de neerwaartse druk zowel verhoogd als meer gelijkmatig gehouden worden.

Holleeder verliest rechtszaak om Heinekenfilm

Willem Holleeder heeft het kort geding tegen IDTV Film verloren. De topcrimineel had via de rechter willen voorkomen dat de film De Heineken Ontvoering in zijn huidige vorm in omloop wordt gebracht. De rechter in Amsterdam wees zijn eis vrijdag af.

Holleeder meent dat de film hem neerzet als een meedogenloze boef. In de film komt het personage Willem Holleeder weliswaar niet voor, maar de door de filmmakers gefingeerde ontvoerder Rem zou in vele opzichten naar de jonge Holleeder zijn gemodelleerd.

De rechter heeft een vonnis in verkorte vorm gewezen. De motivering volgt over een week.

Volgens de filmmakers is Rem een samensmelting van Holleeder en medeontvoerder Martin Erkamps. Zij beschouwen dit als een artistieke ingreep in het oorspronkelijke ontvoeringsverhaal, die het dramatisch gehalte van de film ten goede komt . De makers vinden dat zij zich die vrijheid kunnen permitteren.

Holleeder verliest rechtszaak om Heinekenfilm
Holleeder verliest rechtszaak om Heinekenfilm (Foto: ANP)

Krajicek uitgeschakeld in Limoges

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd om de halve finales te bereiken van het ITF-toernooi in Limoges. Onze landgenote verloor in de kwartfinales van de Roemeense Sorana Cirstea; 6-3 en 7-6.

De Roemeense, nummer drie van de plaatsingslijst, wist De Kleine Kraai slechts eenmaal in de gehele partij te breken. Dit was echter genoeg voor Cirstea om de overwinning binnen te slepen. In de halve eindstrijd neemt Cirstea het op tegen Akgul Amanmuradova.

Voor Krajicek was het de derde keer op rij dat ze in de kwartfinales van een toernooi stond. Bij het WTA-toernooi van Quebec City en vorige week in Joue-Les-Tours wist ze wel de halve finales te bereiken.

Dorp Nigeria eist miljoenenvergoeding van Shell

Een Nigeriaans dorp in de olierijke Nigerdelta eist voor de Amerikaanse rechter omgerekend ruim 700 miljoen euro van Shell. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf moet met dat bedrag de schade die het jarenlang toebracht aan het milieu vergoeden.

Het dorp Ogale, dat in de deelstaat Rivers ligt, beschuldigt Shell van 'moedwillige' nalatigheid in de vijftig jaar dat een dochteronderneming van het bedrijf olie wint in het arme gebied. De zaak dient voor de federale districtsrechtbank in Detroit. De advocaten van het dorp en zijn dorpshoofden hebben de aanklacht dinsdag ingediend.

De rechtszaak leunt zwaar op een onderzoeksrapport dat de Verenigde Naties in augustus uitbrachten. Dat noemde Ogale en het omringende Ogoniland een van 's werelds meest vervuilde gebieden.

Shell heeft nog niet gereageerd.


Dorp Nigeria eist miljoenenvergoeding van Shell (Foto: Novum)

Eettentje VS zet reusachtige hamburger op menu

Een Amerikaans eettentje dat bekend staat om de bereiding van steeds reusachtiger hamburgers heeft zichzelf overtroffen. Volgens de Detroit News heeft Mallie's Sports Grill & Bar donderdag een 153 kilo zware Volkomen Belachelijke Burger bereid.

Hoewel het gevaarte volgens de menukaart omgerekend een kleine vijftienhonderd euro moet kosten dromde een watertandende menigte donderdag samen toen de kok zijn schepping voor het eerst aan de wereld toonde, aldus de Amerikaanse krant. Het broodje, dat het verkleinwoord ontgroeid is, bevat 540.000 calorieën. Mallie's serveert er bovendien patat en frisdrank bij. De bereiding vergt de kok 22 uur.

Mallie's heeft een reputatie opgebouwd om zijn uit de krachten gegroeide burgers. Het is niet bekend hoe de Volkomen Belachelijke Burger smaakt.

[Upd] [EK boksen] De Jong en Fontijn bereiken finale

Marichelle de Jong is er in geslaagd om de finale te bereiken van de Europese bokskampioenschappen in Rotterdam. In de categorie tot 69 kg wist onze landgenote overtuigend in de halve eindstrijd te winnen van de Poolse Katarzyna Furmaniak. Nouchka Fontijn behaalde de finale in de Olympische categorie tot 75 kg.

Na een rustige eerste ronde (2-1) kwam de partij in ronde twee op gang (8-5). De Jong bewoog goed in de ring en stapte op de juiste momenten weg bij de iets langere Furmaniak. In de derde en vierde ronde kwam de voorsprong van de 33-jarige bokster niet meer in gevaar.

In de finale treft De Jong zaterdagmiddag Maria Badoelina uit Oekraïne. De Jong zal na het EK de overstap maken naar de Olympische klasse tot 75 kilogram. Met Fontijn zal ze uitmaken wie in mei naar het WK in China mag, die tevens als enige kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen fungeert.

Fontijn was in de halve eindstrijd van het EK in de Olympische klasse tot 75 kilogram te sterk voor de Engelse Savannah Marshall; 15-7. Marshall wist vorig jaar nog het WK-zilver te behalen. De tegenstandster van Fontijn in de finale is nog niet bekend.

Beide boksters waren de gehele partij aan elkaar gewaagd. Fontijn, Nederlands kampioene, profiteerde echter van haar harde rechtse hoek. Daarmee wist ze de meeste punten te scoren. Via 4-1, 7-3 en 11-5 ging de zege verdiend naar de Nederlandse.

Ibarra staat voor debuut bij Vitesse

Renato Ibarra kan komende zondag in de competitiewedstrijd tegen PSV mogelijk zijn debuut maken voor Vitesse. Trainer John van den Brom haalde de Ecuadoriaanse aanvaller bij de selectie, aangezien de oefenmeester niet kan beschikken over een drietal spelers.

Julian Jenner kampt met een blessure en Giorgi Chanturia en Stanley Aborah zijn vanwege een schorsing niet beschikbaar. "We hebben gelukkig nog keuzes. We zijn in één keer drie spelers kwijt. Dat is wel erg veel. Ibarra is een echte buitenspeler en daar zijn we er twee van kwijt. Daarom zit hij er bij", liet Van den Brom weten op de clubsite van Vitesse.

'Rotterdam is slecht voor je gezondheid'

Na grondig onderzoek zijn wetenschappers van het Erasmus MC eruit. Geboren worden en leven in Rotterdam is ongezond.

De universiteit heeft tienduizend kinderen vanaf hun geboorte intensief gevolgd. Bovendien zijn ook vijftienduizend volwassenen bestudeerd.

Uit het onderzoek, waarvan de resultaten donderdag gepubliceerd zijn, is gebleken dat in Rotterdam meer mensen lijden aan hart- en vaatziekten, kanker en luchtwegproblemen.

Deels zijn de resultaten te verklaren doordat mensen in de stad er een ongezondere levensstijl op na houden. Ze roken meer, eten ongezonder en bewegen minder. Ook maakt het verschil in welke wijk ze wonen. Mensen in achterstandswijken hebben een levensverwachting die gemiddeld tien jaar lager ligt.

Kinderen
De resultaten bij de kinderen verschillen weinig van die bij de volwassenen. "In Rotterdam ligt de kindersterfte hoger dan in de rest van Nederland. In sommige wijken is het zelfs twee keer hoger. Daarnaast hebben kinderen een lager geboortegewicht en een mindere groei. Opmerkelijk is dat dit vooral geldt voor autochtone Rotterdamse vrouwen," aldus hoogleraar Lex Burdorf van het Erasmus MC tegen RTV Rijnmond.

Burdorf is overtuigd dat de resultaten verbeterd kunnen worden. "In grote steden als Rotterdam komt nu eenmaal meer armoede voor. Bestrijd de armoe, zorg voor betere opleidingen en dat mensen kunnen werken. Dat verbetert de gezondheid."

[Video] Tour 2012 over absurdste weg van Europa

De Tour de France zal in 2012 over de meest absurde weg van Europa worden gestuurd. De renners worden over het asfalt tussen Braives en Moxhe gestuurd dat bekend is om zijn vele verkeersremmers, verkeersborden, paaltjes en betonblokken.

De weg wordt aangedaan in de tweede etappe wanneer de renners van Visée naar Doornik rijden. Omdat de weg als gevaarlijk bekendstond heeft de Waalse overheid gepoogd om deze op te knappen en de snelheid omlaag te brengen. Verrassend was dan ook dat amper 48 uur na opening er al weer een ongeval plaatsvond.

De route deed vele wenkbrauwen fronsen, omdat veiligheid een issue is. Burgemeester Pol Guillaume van Braive ziet het probleem niet. "De Tourorganisatie heeft ervaring met veiligheid en kan dat perfect aan. Je ziet toch geregeld renners over Franse wegen met obstakels bollen? En die staan soms dichter bij de finish dan bij onze doortocht. De Tourpassage is schitterend nieuws voor onze gemeente."

Levensechte Battlefield 3 simulator

Ooit gehad dat je zo diep in je game zat dat je je moeder geen "eten!" meer hoorde roepen? Dat was nog niets vergeleken met de mannen die hierin mogen spelen. Het Britse programma The Gadget Show heeft samen met een team van experts een levensgrote First Person Shooter-simulator gebouwd.

Deze simulator is overigens geen goedkoop speeltje. Vijfhonderdduizend pond, ookwel 570.000 euro, heeft het mogen kosten. Het bestaat uit een gebogen scherm van vier bij negen meter, tien infrarood camera's, een omnidirectionele loopband en twaalf paintball-geweren die je ook werkelijk beschieten, en pijn doen. Doe hier een schijfje van Battlefield 3 in en je hebt een groots spektakel. Mama! Ik weet wat ik voor mijn verjaardag wil!

 

'Zaterdag akkoord over herkapitalisatie banken'

Europese leiders zullen naar verwachting zaterdag een akkoord bereiken over de herkapitalisatie van Europese banken, zegt een EU-diplomaat vrijdag tegen Dow Jones Newswires.

Intussen is er nog geen overeenstemming over de uitbreiding van het Europese noodfonds en een oplossing van de schuldenlast van Griekenland, aldus de diplomaat.

"Het herkapitaliseren van banken is het eerste waarover we overeenstemming moeten bereiken. Het is ook een van de makkelijkste onderdelen van de gesprekken. Als we hier geen akkoord bereiken, dan zullen de onderhandelingen mislukken", zegt de diplomaat.

Europese bewindslieden zijn in Brussel verzameld om een permanente oplossing te vinden voor de schuldencrisis in de eurozone. De leiders van de belangrijkste landen -bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk- houden zaterdag een bilateraal overleg, voorafgaand aan de eurotop op zondag en woensdag.

De gesprekken spitsen zich nu vooral toe op het Europese noodfonds, het EFSF. De eurolanden zijn het er over eens dat dit fonds moet worden uitgebreid maar er is onenigheid over de vormgeving en omvang.

Duitsland stelt voor dat het EFSF zal fungeren als een soort verzekeraar, die garant moet staan voor een deel van de obligaties die zwakke eurolanden uitgeven. Dit botst echter op hevige weerstand van Frankrijk, dat het EFSF wil laten functioneren als een soort bank, dat zijn kapitaal kan gebruiken om grotere hoeveelheden geld te lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Zowel de ECB als Duitsland heeft deze optie afgewezen.

"We zijn het nog steeds niet eens over deze kwesties en de stemming is pessimistisch. Ik verwacht weinig concreets voor woensdag en er zijn zorgen dat we met een compromis zullen worden opgezadeld dat weinig zal betekenen," zegt de diplomaat.

Stel achter gastouderbureau verdacht van misbruik

Een man en een vrouw die een gastouderbureau in Hendrik Ido Ambacht runnen, worden ervan verdacht de 7-jarige dochter van de vrouw te hebben misbruikt. Het meisje werd door de 44-jarige man, de stiefvader van het kind, verkracht. De 42-jarige moeder zou hiervan foto's hebben gemaakt, die het tweetal ook verspreidde.

Het kind zou van januari vorig jaar tot en met medio juli dit jaar zijn misbruikt. De man en vrouw moeten volgende week donderdag voor de rechtbank in Dordrecht verschijnen. De man, Siegbert van C., is de directeur van gastouderbureau Kitsopvang. Louise D. staat geregistreerd als de contactpersoon.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat het er vooralsnog niet op lijkt dat er via het gastouderbureau kinderen zijn misbruikt. "Ze werkten zelf niet met kinderen, maar bemiddelden slechts in opvang. Het lijkt erop dat alleen sprake is van misbruik in de huiselijke sfeer." Het onderzoek is echter nog niet volledig afgerond.

Het bureau bood diensten aan in Papendrecht, Zwijndrecht, Dordrecht, Hendrik Ido Ambacht en Rotterdam. Een woordvoerder van de GGD Zuid-Holland Zuid kon vrijdagmiddag niet vertellen of het gastouderbureau nog steeds actief is. De website en het twitteraccount van Kitsopvang zijn niet meer actief.

In reacties op Marktplaats en Hyves krijgt het bureau negatieve beoordelingen. Zo wordt gemeld dat het bureau zich niet aan de afspraken zou houden, niet goed bereikbaar zou zijn en slecht omgaat met het uitbetalen van de opvanguren.

WTA-debutante Schoofs strandt in Luxemburg

Bibiane Schoofs is in de kwartfinale van het tennistoernooi in Luxemburg onderuit gegaan. De 23-jarige Gelderse, 199e op de wereldranglijst, verloor vrijdag met 6-3, 6-2 van Anne Keothavong. De Engelse is de mondiale nummer 93. Schoofs debuteerde in Luxemburg op de WTA-Tour.

De speelster uit Rhenen had eerder nog voor grote verrassingen gezorgd door af te rekenen met de Duitse Angelique Kerber en Rebecca Marino uit Canada, respectievelijk de nummers 29 en 62 van de wereld. Bij de laatste acht wist ze haar goede prestaties echter geen vervolg te geven.

Schoofs liep vanaf het begin achter de feiten aan nadat ze in de tweede game van de eerste set een break tegen kreeg. Haar tegenstandster gunde haar slechts een kans om iets aan die achterstand te doen, maar Schoofs wist niet toe te slaan. In het tweede bedrijf wist Keothavong opnieuw twee keer te breken, waardoor Schoofs eenvoudig aan de kant werd gezet.

VI schakelt live met Televizier-gala

De RTL 7-talkshow Voetbal International (VI) zal vrijdagavond live over en weer schakelen met het Gouden Televizier-Ring Gala, dat tegelijkertijd op Nederland 1 wordt uitgezonden. Dat heeft RTL vrijdag laten weten.

VI maakt samen met The Voice of Holland en Wie is de Mol kans op de prestigieuze Gouden Televizier-Ring. VI-analist Johan Derksen kan de mannelijke Zilveren Televizier-Ster in de wacht slepen. Zijn concurrenten zijn Jeroen van Koningsbrugge en Johnny de Mol.

Boskamp jarig
Het Gouden Televizier-Ring Gala vormt een belangrijk onderdeel van de VI-uitzending, zegt RTL. "Maar verder wordt er vooral gepraat over voetbal. Aan tafel zitten Wilfred Genee, Johan Derksen, Aad de Mos en Jan Boskamp, die deze dag ook nog eens jarig is."

Cornald Maas, presentator van het gala, heeft zin in het communiceren met VI: "Ik verheug me al op het schakelen van Carré naar de studio van VI en het bijbehorende nurkse gezicht van Johan Derksen."

Andere prijzen
Er worden ook nog drie andere prijzen uitgereikt, namelijk de vrouwelijke Zilveren Televizier-Ster (Wendy van Dijk, Chantal Janzen en Linda de Mol), de Gouden Stuiver (Het Klokhuis, Sinterklaasjournaal en Taarten van Abel) en de Televizier Talent Award (Erik Dijkstra, Rámon Verkoeijen en Guus Meeuwis).

Vrijdagavond kan alleen op de Gouden Televizier-Ring gestemd worden, de winnaars van de andere prijzen zijn al in een eerdere stemronde bepaald. Zowel VI als het Gouden Televizier-Ring Gala worden vanaf 20.30 uur uitgezonden.


Vorig jaar was het ook al zo'n daverend succes

Zelda: Skyward Sword biedt meer dan zeventig uur gameplay

Volgens het tijdschrift Official Nintendo Magazine zal The Legend of Zelda: Skyward Sword je meer dan zeventig uur aan gameplay bieden. Het hoofdverhaal zal volgens het tijdschrift ongeveer 35 uur in beslag nemen. De extra toevoegingen zullen de speelduur verdubbelen.

Het ondere andere verzamelen van alle verborgen insecten, het opwaarderen van je spullen en het ontdekken van alle 'Goddess Cubes' locaties zijn allemaal sidequests die je tegen zult komen. Allemaal bij elkaar goed voor ook nog een uurtje of dertig. Dit is in overeenstemming met wat Shigeru Miyamoto al eerder vertelde: Namelijk dat het achttiende deel in de Legend of Zelda-franchise tussen de vijftig en de honderd uur kan duren. Dit avontuur zal zich afspelen op de "Skyloft", een vliegend eiland. In de introvideo is te zien hoe het eiland daar beland is. Op zijn avontuur ontmoet Link natuurlijk weer nieuwe vrienden, maar ook nieuwe vijanden. Hij moet natuurlijk de wereld redden van de gemene schruk Lord Gihrahim en de prinses bevrijden. Anders zou het spel geen Zelda meer zijn toch?

The Legend of Zelda: Skyward Sword komt exclusief uit voor de Wii en zal op 18 november dit jaar in de winkelrekken belanden.

Ben Stiller gaat horrorfilm regisseren

Ben Stiller heeft getekend om de horrorfilm The Mountain te regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film van de komiek speelt zich af in de jaren negentig en gaat over een jonge vrouw die door een mysterieus object wordt gedwongen de geheimen uit haar verleden te onderzoeken.

Het scenario van The Mountain is geschreven door Helen Childress, met wie Stiller samen de komedie Reality Bites schreef. Het verhaal is gebaseerd op de roman Summer van Edith Wharton uit 1917. Of de 45-jarige Stiller zelf ook in de film te zien is, is onbekend.

De komiek werkt momenteel aan The Secret Life of Walter Mitty, een film die hij regisseert en waarin hij de hoofdrol speelt. De komedie is een remake van een film uit 1947 en gaat over een accountant die zijn dagdromen plotseling werkelijkheid ziet worden. Die film moet in 2013 verschijnen.


Ben Stiller gaat horrorfilm regisseren (Foto: Novum)

Microsoft maakt meer winst met Xbox

Microsoft heeft in het derde kwartaal 9% meer omzet geboekt in de gehele entertainmentdivisie ondanks dalende verkopen van de Xbox 360-console, de totale omzet is nu 1,96 miljard inplaats van 1.8 miljard van vorig jaar. De dalende consoleverkopen komen waarschijnlijk vanwege de release van Halo: Reach in dezelfde periode van vorig jaar waardoor de verkopen enorm gestegen waren.

Vorig jaar waren er in dezelfde periode 2.8 miljoen consoles verkocht en dit jaar 2.3 miljoen. Microsoft maakt ondanks dat toch meer omzet vanwege een verhoogde omzet mede dankzij Xbox Live. De omzet van Xbox Live is dit jaar met 114 miljoen gestegen en in deze omzet zitten ook meer onkosten berekend door nieuwe samenwerkingen, fabricagekosten en verschillende andere kosten.

Microsoft heeft uiteindelijk $5.74 miljard winst gemaakt met een omzet van $17.37 miljard. De winst is met 6% gestegen ten opzicht van vorig jaar, de omzet met 7%.

[Upd] 'Productie Doom 4 niet stilgelegd'

Update: Bethesda heeft het gerucht ontkend en meteen uit de wereld geholpen. Pete Hines van Bethesda antwoordde duidelijk en simpel: "complete bollocks. Games are done when they are done and no title under development at id has been postponed - indefinitely or otherwise."

Origineel bericht:

De productie van het horrorschietspel Doom 4 is voor onbepaalde tijd stilgelegd. Moederbedrijf Bethesda zou geen vertrouwen meer hebben in de directie van gamestudio id Software na de tegenvallende ontvangst van het schietspel Rage.

Dat schrijft het Amerikaanse gameweblog Kotaku op basis van anonieme bronnen binnen Bethesda. Doom 4 werd in mei 2008 aangekondigd. Todd Hollenshead, directeur van id Software, zei toen dat Doom in de genen zit van zijn bedrijf. Studiobaas John Carmack van id Software beloofde dat het horrorspel 'bloedmooi' zou worden.

Het laatste spel binnen de horrorserie is Doom 3 uit 2005. Deze schietgame was het vervolg op de eerste twee spellen, die begin jaren negentig een revolutie betekende in het schietspelgenre.


'Productie Doom 4 stilgelegd'

NAVO waarschuwt Serviërs Kosovo

De Serviërs moeten hun wegblokkades in het noorden van Kosovo verwijderen of NAVO-militairen zullen dat met geweld doen. Dat heeft KFOR-commandant Erhard Drews vrijdag gezegd.

Drews wil bij voorkeur een vreedzame oplossing voor de impasse tussen zijn troepen en de honderden Serviërs die de wegblokkades bemannen. "Ik hoop op een vreedzame oplossing van het probleem, maar ik word wellicht gedwongen mijn mandaat uit te voeren en zo vrijheid van beweging te bewerkstelligen", zei Drews. De internationale troepenmacht wil de bewegingsvrijheid en bevoorradingslijnen herstellen. De Serviërs zijn slechts bereid spaarzaam 'humanitaire goederen' door te laten en roepen Servië te hulp.

Donderdag gingen KFOR-militairen al de confrontatie aan met boze Serviërs die hun wegblokkades van trucks, stenen, houten balken en aarde bemannen.

Al bijna drie maanden blokkeren de Kosovaarse Serviërs de belangrijkste wegen. De Serviërs zijn hiertoe overgegaan omdat de Kosovaarse autoriteiten douaneposten willen inrichten langs de grens tussen Kosovo en Servië. De Serviërs, een minderheid in Kosovo, zien dit als een poging hen te onderwerpen aan de wil van de etnisch-Albanese autoriteiten. Zij beschouwen Kosovo als een deel van Servië en erkennen de in 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo niet.

Dani Fernandez inzetbaar voor Feyenoord

Trainer Ronald Koeman kan zondag tegen Ajax een beroep doen op Dani Fernandez. De rechtsback van Feyenoord viel maandag bij een wedstrijd met de beloften uit met een hamstringblessure. Hij trainde vrijdagochtend echter volledig mee met de selectie. "Dat is een meevaller", liet Koeman op de website van zijn club weten.

De coach trainde vrijdag besloten in de aanloop naar de klassieker. Zaterdag staat nog een training op het programma die wel toegankelijk is voor publiek. Feyenoord verwacht veel bezoekers bij de laatste oefensessie voor het duel met aartsrivaal Ajax.

Mass Effect 3 demo op komst

Er is weer nieuws van het sci-fi front. Mass Effect 3 krijgt een demo, dat heeft Bioware bekendgemaakt. De demo zal zowel een stukje singleplayer als multiplayer bevatten en zal in januari 2012 beschikbaar worden, maar niet voor iedereen.

Alle Battlefield 3-spelers zullen toegang tot de demo krijgen, onafhankelijk van het platform waarop ze het bezitten. Eind november zal de exacte datum bekend worden gemaakt. Meerdere manieren om de demo te kunnen spelen zijn er wel, maar zijn nog onbekend en zullen ook eind november worden onthuld. De Singleplayer zal echter wel voor iedereen gratis te downloaden zijn.

Mocht je toch geen toegang kunnen krijgen hoef je niet heel veel langer te wachten. Op 6 maart 2012, op de pc, xbox 360 en de PS3 zul je eindelijk kunnen uitvinden waarom de aarde belegerd wordt.

Clijsters maakt rentree tegen Wozniacki

Kim Clijsters maakt in december haar rentree op de tennisbaan met een wedstrijd tegen de Deense Caroline Wozniacki tijdens het demonstratietoernooi de Diamond Games in Antwerpen. De Belgische kwam de afgelopen maanden niet in actie vanwege een blessure aan haar buikspieren. Ze kon in augustus ook haar titel bij de US Open niet verdedigen.

Clijsters kijkt uit naar haar terugkeer. "Ik ben al een poosje aan het trainen. Alles verloopt naar wens. Ik kan bijna voluit gaan, maar wil me toch zeker niet forceren. Elke dag boek ik vooruitgang", aldus Clijsters.

Ongeduldige automobilist slaat agent

Een agent is vrijdagochtend in Naaldwijk mishandeld door een ongeduldige automobilist. De 42-jarige agent liep letsel op aan zijn gezicht en moest zich in een ziekenhuis laten behandelen, meldt de politie vrijdag.

De agent was rond 09.30 uur op de Burgemeester Elsenweg bezig met de afwikkeling van een ongeval, toen een ongeduldige automobilist aangaf dat hij niet om de afzetting heen wilde rijden. De agent sommeerde de bestuurder door te rijden, maar de 46-jarige man stapte uit en sloeg de agent in zijn gezicht.

De Naaldwijker zit nog vast en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bergkamp en Jonk akkoord met Ajax

Dennis Bergkamp en Wim Jonk hebben vrijdag een akkoord bereikt met Ajax. Beide oud-spelers van de club tekenen een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Dat meldt belangenbehartiger Sport Promotion. Bergkamp en Jonk gingen al enige tijd geleden aan de slag in hun nieuwe functies.

Bergkamp is assistent van trainer Frank de Boer en werkt daarnaast als techniektrainer met de jeugd van Ajax. Jonk vervult de functies van hoofd opleidingen en coördinator bovenbouw en is eveneens individueel techniektrainer. "Tot nu toe bevalt het werk ons prima", laat Jonk in een reactie weten. "Het is helder dat we een nieuwe structuur willen aanbrengen in de jeugdopleiding."

"Daarbij moet je af en toe wat heilige huisjes omstoten, maar dat is nodig. We liggen nu aardig op schema. Dat was ook het voordeel dat we meteen zijn begonnen. Achteraf zijn we daar enorm blij mee. We kunnen nu doorpakken", aldus Jonk.

Rooney misschien naar Olympische Spelen

Wayne Rooney speelt volgend jaar mogelijk op de Olympische Spelen in Londen. De spits van Manchester United is voor drie wedstrijden geschorst wegens natrappen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro.

Rooney is door dit voorval uitgesloten van deelname in de groepsfase van het EK. De Engelse voetbalbond FA ziet kans om de Brit onder te brengen in het olympisch elftal. Hiermee komt de bond terug op een eerder standpunt, waarin spelers niet mee mochten doen aan zowel het EK als de Olympische Spelen. Op de vraag of Rooney mee kan spelen in beide competities antwoordde de FA: "Het laatste wat we willen doen is een situatie creëren waarin niemand deel kan nemen aan zowel het EK als de Spelen. Elke situatie zal zorgvuldig bekeken moeten worden."

De voetbalbond wilt voorkomen dat spelers die in de EK-selectie van Fabio Capello zitten, opgeroepen worden door de bondscoach van het olympisch elftal, Stuart Pearce. Vooralsnog geeft de FA Pearce de volledige vrijheid in het samenstellen van zijn team.

De Boer twijfelt over linksbackpositie

Ajax-trainer Frank de Boer is er nog niet uit wie zondag in de klassieker tegen Feyenoord de linksbackpositie gaat invullen. "Dico Koppers, Daley Blind en Vurnon Anita zijn mogelijke opties", zei hij vrijdag. Ajax mist in het duel tegen de Rotterdammers Eyong Enoh die na zijn rode kaart tegen AZ geschorst is.

Na Ruben Ligeon, die vorige week debuteerde tegen AZ, lijkt er opnieuw een jeugdspeler voor het eerst zijn opwachting te maken in het eerste elftal. Dico Koppers, afkomstig uit Jong Ajax, is een kanshebber om te debuteren. "Dico is een echte linksback. Hij is slim, zoekt altijd de voetballende oplossing, wat mij erg aanspreekt, en het is een echte Ajax-speler", typeert De Boer de jongeling.

De trainer merkt dat het duel tegen Feyenoord enorm leeft bij de fans. "De klassieker is altijd een beladen pot. Dat proef je rondom de Arena, fans praten er al twee weken over en voor de spelers is het ook een fantastische wedstrijd om te spelen." De trainer gaf aan het jammer te vinden dat er geen supporters uit Rotterdam bij zijn. "Het mag helaas niet zo zijn. Er zal wel sfeer zijn, maar uitsupporters horen erbij, zeker in zo'n wedstrijd."

Voor het eerst in jaren komt Feyenoord naar Amsterdam met het gegeven dat de Rotterdamse club twee plaatsen hoger staat dan Ajax. "Feyenoord is beter dan vorig jaar", zei De Boer. "Ze spelen met meer vertrouwen. Ik vind het prima dat zij ons onder druk willen zetten, maar wij willen dat ook. Het enige wat ik hoop is dat wij drie punten pakken."

Vrachtwagen verliest aanhanger op A7

Op de snelweg A7 nabij Beetsterzwaag is vrijdagochtend een aanhanger losgeschoten van een vrachtwagen. Daarbij zijn een automobilist en een motorrijder gewond geraakt. Een file is ontstaan als gevolg van onderzoek en bergingswerkzaamheden.

Door vermoedelijk een technisch mankement raakte de aanhanger los, waarna deze op de rijbaan tot stilstand kwam. De motorrijder botste op de aanhanger en viel. Hij kon ter plaatse aan zijn verwondingen behandeld worden door ambulancepersoneel.

De bij het ongeval betrokken automobilist raakte onwel tijdens de afhandeling. Hij is uit voorzorg naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

'Zeshonderd meer tabaksdoden door beleid Schippers'

Door het beleid van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overlijden tot 2020 zeshonderd mensen meer aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en antirookclub Stivoro.

De universiteit en de antirookclub deden onderzoek naar de gevolgen van het besluit van minister Schippers om te stoppen met Postbus 51-campagnes tegen roken en het niet langer vergoeden van ondersteunende medicijnen bij stoppen met roken.

Ook werd onderzocht wat de gevolgen zijn als de overheid wel een aantal maatregelen neemt om roken te ontmoedigen, zoals een totaal rookverbod in de horeca en een verbod op sigarettenautomaten. Volgens de onderzoekers zouden dan tot 2020 bijna vijfduizend mensen minder aan roken overlijden. Voor het onderzoek is een simulatiemodel gebruikt waarmee volgens de onderzoekers betrouwbare voorspellingen kunnen worden gedaan.

Het televisieprogramma Zembla besteedt vrijdagavond aandacht aan de resultaten van het onderzoek. Uit de uitzending blijkt dat Schippers veel vaker contact heeft met de tabaksindustrie dan ze eerder aan de Tweede Kamer liet weten.

Haar partij zou de rokerslobby voor de kabinetsformatie in 2010 al toezeggingen hebben gedaan over de versoepeling van het rookverbod in de horeca. Ook zouden topambtenaren van Schippers regelmatig overleg hebben met de tabaksindustrie over de ontwikkeling van het beleid.

Overigens kondigde Schippers eerder dit jaar aan dat Stivoro vanaf 2013 geen subsidie meer krijgt voor projecten om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Dit jaar krijgt Stivoro nog 2,7 miljoen euro.

Een woordvoerder van minister Schippers wilde vrijdag niet op het onderzoek en de uitzending reageren. "We wachten de uitzending eerst even af."


'Zeshonderd meer tabaksdoden door beleid Schippers' (Foto: Novum)

OM in beroep tegen vrijlating Endstra-verdachte

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is het niet eens met de beslissing een verdachte in de Endstra-liquidatiezaak vrij te laten en gaat daartegen in beroep. Dat zegt een woordvoerder van justitie. De verdachte is inmiddels al vrijgelaten. Zijn advocaat liet donderdag weten dat hij met zijn familie is herenigd.

De 31-jarige Alkmaarder Özgür C. was eind 2006 al samen met zijn neef Ali N. opgepakt voor de moord in 2004. Begin 2008 werden ze vrijgelaten. De rechter-commissaris oordeelde donderdag dat er geen nieuwe feiten zijn die het rechtvaardigen C. weer vast te zetten. Het OM is het daar niet mee eens.

De 27-jarige Ali N. zit nog wel vast. Ook hij werd maandag opnieuw opgepakt voor de moord op vastgoedbaron Willem Endstra. Op de zelfde dag werd in Polen een 47-jarige Rus opgepakt die de schutter zou zijn. De Turkse neven worden verdacht van voorbereidingshandelingen bij de moord.

Verdachte aangehouden in zaak overval Brinks

Een 23-jarige man uit Amsterdam is donderdagochtend aangehouden in verband met de gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brinks. Hij wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding. Zijn woning in Amsterdam-West is doorzocht, meldt de politie.

De man wordt vooralsnog niet verdacht van de overval zelf, die op 29 juni plaatsvond. Daarbij drongen vermoedelijk zes criminelen het geldtransportbedrijf in Amsterdam Zuidoost binnen, waarschijnlijk met behulp van explosieven. Ze gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Er volgde een lange achtervolging over de A2 naar het zuiden, waarbij een van de twee vluchtauto's crashte. Vervolgens bedreigden de overvallers een andere automobilist en gingen er met zijn auto vandoor, vermoedelijk richting België.

De overval zat twee keer in Opsporing Verzocht. De eerste keer kwamen er 45 tips binnen, de uitzending van afgelopen dinsdag leverde tachtig tips op. Onduidelijk is of de arrestatie van donderdag te maken heeft met de tips.

Campagne Nederland Leest van start

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam is vrijdagochtend de aftrap gegeven van de campagne Nederland Leest. Remco Campert, schrijver van het boek Het Leven is Verrukkulluk dat dit jaar centraal staat, opende de leesbevorderingscampagne.

Daarbij was ook ambassadeur van Nederland Leest en oud-journaallezer Philip Freriks aanwezig. Dat meldt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

De twaalf letters die samen het woord verrukkulluk vormen zijn manshoog nagemaakt. Ze werden gesigneerd door Campert en daarna elk naar een bibliotheek in een van de twaalf provincies gestuurd.

Vanaf vrijdag worden de boeken in een oplage van 719.750 stuks verspreid onder de leden van de openbare bibliotheken in Nederland. De roman is ook gratis te downloaden.

Hells Angel Harry S. maand langer vast

Hells Angel Harry S. blijft nog zeker dertig dagen vastzitten. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vrijdag bepaald. Het prominente lid van de Amsterdamse tak van de motorclub wordt verdacht van afpersing en het witwassen van crimineel geld.

Drie andere verdachten blijven ook een maand langer vast. Drie anderen zijn vrijdag op vrije voeten gesteld, maar blijven wel verdacht. Een andere verdachte werd al eerder vrijgelaten.

De aanhoudingen vonden op 4 oktober plaats. Zo'n 250 rechercheurs doorzochten die dag 21 woningen en twee bedrijven van de verdachten. De doorzoekingen vonder plaats in onder meer Amsterdam, Almere, Landsmeer, Den Haag, Purmerend, Aalsmeer, Zaandam en Terwolde.

Radwanska pakt laatste ticket WTA Championships

Agnieszka Radwanska heeft zich vrijdag geplaatst voor de WTA Championships. De 22-jarige Poolse profiteert van de opgave van Marion Bartoli in de kwartfinale in Moskou. De Française had het toernooi in de Russische hoofdstad moeten winnen om Radwanska van het laatste ticket af te houden.

"Ik denk dat mijn lichaam wel toe is aan rust", verklaarde Bartoli, die Elena Vesnina uit Rusland vrije doortocht naar de halve finale verschafte. "Ik had zoveel last van mijn lichaam dat ik niet eens een warming-up kon doen."

Voor Radwanska wordt het haar eerste deelname aan het toernooi in Istanbul, waar de beste acht tennissters van 2011 hun opwachting maken. Ook Caroline Wozniacki, Maria Sharapova, Petra Kvitova, Victoria Azarenka, Na Li, Vera Zvonareva en Samantha Stosur geven vanaf 25 oktober acte de présence.


Radwanska pakt laatste ticket WTA Championships (Foto: Novum)

Mario Kart- en Mii-updates vanaf 3DS-conferentie

Op dit moment is Nintendo bezig met een persconferentie over Nintendo 3DS. We houden dit bericht een beetje bij voor jullie zodat jullie weten wat er allemaal gezegd wordt. Wil je zelf kijken, klik dan hier (Japans).

  • De nieuwe firmware voegt de mogelijkheid om video op te nemen toe. De maximale duur van een video is 10 minuten. Tevens is het mogelijk om stop-motion video's te maken
  • Mii Plaza krijgt een nieuwe quest voor de Mii-RPG en er komt een nieuwe puzzel waarvoor je puzzelstukjes kunt verzamelen. Een nieuwe feature is om te kijken waar de Mii's die je ontmoet hebt vandaan komen
  • Mario Kart 7 krijgt StreetPass-features. De game komt met een eigen kanaal om informatie bij te houden zoals snelste tijden van je vrienden
  • Ghost-data van anderen is te downloaden zodat je kunt racen tegen de snelste tijden van je vrienden. Dit kan automatisch via StreetPass
  • Mario Kart 7 is online te spelen met in totaal acht spelers. De framerate blijft op 60fps tijdens het online gamen
  • Het is mogelijk om eigen communities te starten, hoe dit precies werkt is nog onbekend
  • Iwata toont nu een hele lading downloadable games aan: Hiki Osu, Anatous, Itsuno ma ni Koukan Nikki en nog wat anderen
  • Kingdom Hearts 3D komt in het voorjaar van 2012
  • Harvest Moon 3D komt in februari
  • Rune Factory 4 komt in het voorjaar
  • Iwata toont een trailer van Mario 3D Land en noemt een flinke lijst met upcoming games voor Wii en 3DS
  • Club Nintendo in Japan krijgt drie zeer gelimiteerde 3DS-versies
3ds
  • Er wordt een trailer getoond van Monster Hunter TriG
  • Kid Icarus 3D Classic komt er aan
  • De getoonde videos van vandaag komen beschikbaar in de eShop om zelf te bekijken in 3D. Waarschijnlijk alleen in Japan
  • En dat was het alweer

Levenslang geëist tegen moordende leraar

Tegen de Belgische moordende leraar Ronald Janssen is vrijdag een levenslange gevangenisstraf geëist door de openbare aanklager. Donderdag oordeelde een jury dat Janssen schuldig is aan de moord op drie jonge mensen, ontvoering, foltering en verkrachting.

Janssen, een leraar technisch tekenen uit Loksbergen, bracht in het voorjaar van 2007 de 18-jarige Annick Van Uytsel om het leven. Bijna 3 jaar later sloeg hij opnieuw toe: kort na Nieuwjaar 2010 waren zijn buurmeisje Shana Appeltans (18) en haar 22-jarige vriend Kevin Paulus het slachtoffer. Janssen werd er ook van verdacht Shana te hebben verkracht en gefolterd.

Levenslang geëist tegen moordende leraar
Levenslang geëist tegen moordende leraar (Foto: ANP)

Concert Rammstein in München verboden

Het bestuur van München heeft een concert van de Duitse band Rammstein verboden. Het optreden, dat 20 november zou plaatsvinden, mag niet doorgaan omdat het valt op 'dodenzondag'. Op deze dag herdenken Duitsers de overledenen.

Concertorganisator MCT heeft geen begrip voor het verbod. "Dit is volstrekt willekeurig. Andere concerten gaan wel gewoon door op dodenzondag." Het optreden wordt verschoven naar 22 november.

Rammstein komt volgend jaar naar Nederland voor een concert. De Duitse metalband staat op 4 maart in de Rotterdamse Ahoy met Rammstein: Made in Germany 1995-2011 Live. De band werd bekend met nummers als Sonne, Ich Will en Du Hast.


Rammstein - Ich Will

'Discotheken over tien jaar uitgestorven'

De discotheken in Nederland verdwijnen in een rap tempo. Het gaat zelfs zo slecht, dat het einde in zicht is, concludeert horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners uit eigen onderzoek. Als de trend zich doorzet, bestaan er over tien jaar geen discotheken meer.

Van de 440 disco's die Nederland vijftien jaar geleden telde, zijn er inmiddels zo'n tweehonderd dichtgetimmerd. Dat komt neer op ruim dertien sluitingen per jaar. In de afgelopen jaren gaat de daling van het aantal clubs echter steeds sneller. In twee jaar tijd moesten zestig discotheken dicht.

Van Spronsen & Partners legt de oorzaak onder meer bij de crisis en het rookverbod. Ook het feit dat meer jongeren thuis of in zuipketen indrinken draagt bij aan de daling. Bovendien gaan veel discotheekbezoekers tegenwoordig naar festivals, die in de zomer bijna elke week worden gehouden.

Discotheken die willen overleven, zullen maatregelen moeten nemen, stelt het bureau. Clubs moeten blijven vernieuwen en verrassen. Om kosten te besparen zouden clubs kunnen samenwerken met andere huurders.

"Een ding is duidelijk: de traditionele discotheek is op sterven na dood en wordt voor de toekomstige consument een no-go-area", aldus Van Spronsen & Partners.


'Discotheken over tien jaar uitgestorven' (Foto: Novum)

WK 2014: vooral avondwedstrijden

Het wereldkampionschap voetbal in Brazilië zal in Nederland vooral laat in de avond te zien zijn. Het wedstrijdschema werd afgelopen donderdag gepubliceerd in Zürich. Het aantal nachtwedstrijden dat op het programma staat valt mee.

Enkel in de groepsfase zal de wekker een paar keer gezet moeten worden. Voor deze wedstrijden zijn vier aanvangstijden vastgesteld: 18.00, 21.00, 24.00 en 3.00 uur Nederlandse tijd. Wanneer het stadion in Cuiaba of Manaus aangedaan wordt, komt er nog een uur bij. Deze steden liggen in een andere tijdzone dan de rest van de WK-speelsteden en zullen alleen in de groepsfase gebruikt worden.

Nadat de groepsfase afgerond is, zullen de wedstrijden afgewerkt worden op 'Europese tijden'. De kwartfinales zullen gespeeld worden om 18.00 en 22.00 uur. De halve finales en de strijd om de derde plaats zullen om 22.00 uur te zien zijn. De finale zal plaatsvinden op zondag 13 juli om 21.00 uur.

Gastland Brazilië is al zeker van een plaats in het WK en een beschermde plaats in Groep A. Het Braziliaanse team speelt op 12 juni de openingswedstrijd in Sao Paulo. De Goddelijke Kanaries spelen daarnaast ook twee groepsduels in Fortaleza en Brasilia.

Kamerdebat EU-top mogelijk uitgesteld

Het Kamerdebat over de aanpak van de Europese schuldencrisis dat voor zaterdag stond gepland, wordt wellicht uitgesteld. Reden is dat de Europese regeringsleiders mogelijk niet zondag maar woensdag een knoop doorhakken over de aanpak van de crisis.

Als de plannen voor een extra Europese top op woensdag doorgaan, zou een Kamerdebat op dinsdag meer voor de hand liggen, vindt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. Diverse fracties zouden er zo over denken.

ChristenUnie-fractievoorzitter-Arie Slob voelt weinig voor uitstel. "De Tweede Kamer laat zich al te veel op afstand zetten. Nederland geeft miljarden aan garanties. We horen er als parlement bovenop te zitten."

De Kamercommissie neemt vrijdagmiddag een besluit over wanneer het debat wordt gehouden.

Interview cast Tintin: The Secret Of The Unicorn

Woensdag 26 oktober komt de film The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn 3D uit in de bioscoop. De film die geregiseerd is door Steven Spielberg, gaat natuurlijk over Kuifje en is gebaseerd op de boekenserie The Adventures of Tintin door Heré

Tintin, de gedurfde jonge reporter die onophoudelijk streeft naar een goed verhaal, en daarom terecht komt in een wereld vol avontuur. Kuifje gaat samen met captain Haddock op zoek naar een schat in een gezonken schip. Ze zijn echter niet de enige die op zoek zijn naar het ship.

De hoofdrollen in deze animatiefilm worden vertolkt door Daniel Craig als de snode Red Rackham, Jamie Bell als Tintin, Andy Serkis als Captain Haddock en Simon pegg als Inspector Thompson.

Als voorproefje kan je hier alvast een interview met de cast van The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn 3D zien!

Nog één keer hevige seks

Er is weer zo’n Amerikaanse nepprediker die deze vrijdag, 21 oktober 2011, tot Dag des Oordeels heeft uitgeroepen. Harold Camping heet hij en hij is al negenentachtig jaar, dus voor hem maakt het niet uit.
De man gaat ervan uit dat Jezus vandaag terugkeert op aarde, maar dat is dan ook meteen de ondergang van de aarde, dus hij kan beter wegblijven. Bovendien hebben wij Arie Boomsma al, dus wat komt hij hier eigenlijk doen?

SSX verschijnt tijdens snowboardseizoen

Electronic Arts brengt het snowboardspel SSX in februari uit voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft de game-uitgever bekendgemaakt. Het spel valt zo precies in het wintersportseizoen.

De nieuwste SSX is de zesde in de reeks. Het spel komt op een moment dat snowboardgames niet meer zo populair zijn als vijf jaar geleden. Het laatste spel in het subgenre verscheen ruim vier jaar geleden, terwijl in de hoogtijdagen meerdere bedrijven bezig waren met snowboardspellen.

Het laatste spel uit de SSX-serie is SSX Blur, dat in 2007 werd uitgegeven voor de Nintendo Wii. Twee jaar eerder verscheen de laatste game in de concurrerende reeks Amped. De nieuwe SSX ligt vanaf 17 februari in de winkel.


SSX verschijnt tijdens snowboardseizoen

Boeren willen vergoeding voor leidingen

Boeren en andere landeigenaren willen een vergoeding voor gas- en elektriciteitsleidingen die in hun grond zijn aangelegd. Dat vinden de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG).

Nu vergoeden leidingbeheerders alleen de schade die zij veroorzaken bij de aanleg en het onderhoud van de leidingen voor water, gas, riolering, olie, chemicaliën, elektriciteit en datatransport. De organisaties vinden echter dat de beheerders ook moeten betalen voor het gebruik van de grond. Ze willen dat een 'redelijke en billijke' jaarlijkse vergoeding wordt opgenomen in een nieuwe wet die in de maak is.

De wet wordt waarschijnlijk medio volgend jaar in de Tweede Kamer behandeld.

EC start mededingingsonderzoek beperken pijnstiller

De Europese Commissie meldt vrijdag een mededingingsonderzoek te starten naar een mogelijke overeenkomst tussen de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson en het Zwitsers Novartis op vermoedens dat de twee concerns voor concurrenten de toegang tot de Nederlandse markt beperken met betrekking tot een generieke pijnstiller.

De Commissie, die in de Europese Unie mededingingsbevoegdheden heeft, is het onderzoek gestart 'om te bepalen of contractuele overeenkomsten tussen Johnson & Johnson en de generieke activiteiten van Novartis mogelijk tot doel hebben gehad om de toegang tot de markt te belemmeren van generieke versies van het medicijn Fentanyl, aldus een EC-verklaring.

Fentanyl is een sterke pijnstiller tegen chronische pijn.

Schalke legt doelman Hildebrand vast

Schalke 04 heeft in Timo Hildebrand een oplossing gevonden voor het keepersprobleem. De 32-jarige Duitse doelman tekent een contract tot medio 2012 bij de club van Klaas Jan Huntelaar. Trainer Huub Stevens zocht een vervanger voor eerste keus Ralf Fährmann, die drie maanden aan de kant staat met een knieblessure.

Hildebrand zat zonder werkgever nadat hij deze zomer vertrok bij Sporting Portugal. Hij hield zijn conditie enige tijd op pijl bij Eintracht Frankfurt. In het verleden verdedigde de zevenvoudig Duits international het doel van VfB Stuttgart, Valencia en TSG Hoffenheim.

Boete voor organisatie Grand Pix Maleisië

De organisatie van de Grote Prijs van Maleisië voor motoren heeft een boete van 15.000 euro gekregen voor onverantwoordelijk gedrag van de circuitbewakers. Ze verzuimden de motorcoureurs in de Moto2-klasse tijdens de eerste training op vrijdag te waarschuwen voor een nat wegdek, veroorzaakt door een plaatselijke regenbui.

De onwetende wegracers gingen een voor een onderuit op het bewuste deel van het circuit in Sepang. Grootste slachtoffer was de Spaanse titelkandidaat Marc Marquez, die hard van de motor viel en met beurse plekken terugkeerde in het rennerskwartier.

Boete voor organisatie Grand Pix Maleisië
Boete voor organisatie Grand Pix Maleisië (Foto: ANP)

Nani: "Titelstrijd niet tussen United en City"

De derby tussen Manchester United en Manchester City is nog nooit zo beladen geweest. De strijd tussen het oude geld en het nieuwe geld houdt de stad in de ban.

Verwacht wordt dat Manchester City zich dit seizoen eindelijk gaat mengen in de titelstrijd in Engeland. Maar Nani, vleugelaanvaller van Manchester United, meent dat er meer kanshebbers zijn. "Het is te vroeg om te stellen dat de titelrace alleen tussen ons en Manchester City gaat", aldus Nani. "Er zijn meer ploegen in de race. Zo presteert Chelsea ook uitstekend."

Aan de wil om te winnen ontbreekt het United niet, zegt de Portugees. "Als we dergelijke duels spelen, ben je automatisch gemotiveerd. Dat merk je aan iedereen. De hele ploeg is meteen scherp en wil niets liever dan winnen. Het wordt zeker een lastige wedstrijd. City heeft een fantastische spelersgroep en ze spelen goed voetbal."

"Iedereen is klaar voor de wedstrijd op Old Trafford. We hebben vertrouwen getankt door midweeks in de Champions League met 2-0 te winnen van Otelul Galati. Ik kan niet wachten tot het zondag is", zo concludeert Nani.

Automobilist (74) rijdt in sloot en overlijdt

Een 74-jarige man uit Lopik is vrijdagochtend overleden na een verkeersongeval. De auto van de man werd rond 04.20 uur gevonden in de sloot langs de Bredeweg in Haastrecht. De bestuurder bleek nog in het voertuig te zitten. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Dat meldt de politie.

Vermoedelijk is de man onwel geworden en vervolgens de sloot in gereden. De politie onderzoekt het incident.

Brons voor Australië op WK rugby

Australië heeft op het WK rugby een bronzen medaille behaald. De 'Wallabies' waren vrijdag in het Nieuw-Zeelandse Auckland met 21-18 te sterk voor Wales.

De Australiërs begonnen goed aan de wedstrijd en namen via een try van Berrick Barnes na twaalf minuten de leiding. Een penalty van James Hook en een try van Shane Williams keerden vervolgens het tij, maar door twee penalty's van James O'Connor keek Wales opnieuw tegen een achterstand aan.

De Australiër Ben McCalman leek de wedstrijd vier minuten voor tijd te beslissen door een try te scoren. Op de valreep kwamen de Welshmen toch nog terug tot drie punten door een try van Leigh Halfpenny, maar daar bleef het bij.

Gastland Nieuw-Zeeland neemt het zondag in de finale op tegen Frankrijk.

Spanje sluit onderhandelingen met ETA uit

De Spaanse regering sluit onderhandelingen met de Baskische afscheidingsbeweging ETA uit. Dat heeft minister van defensie Carme Chacon vrijdag gezegd. De ETA liet donderdag in een verklaring weten de gewapende strijd voor een onafhankelijk Baskenland na 43 jaar te beëindigen. De organisatie riep de Spaanse en Franse regering op tot een rechtstreekse dialoog.

Chacon zei vrijdag op de televisie dat er niets is waarover met de ETA onderhandeld zou moeten worden. Ook zei de minister dat de afscheidingsbeweging in al die jaren van strijd geen van haar doelen heeft bereikt.

De ETA kondigde in januari al een permanent staakt-het-vuren af, maar had tot dusver de gewapende strijd nog niet opgegeven - een eis van de Spaanse regering.

"De ETA heeft besloten definitief de gewapende activiteiten te beëindigen", schreef de beweging in de verklaring. "De ETA roept de Franse en Spaanse regering op een proces van een directe dialoog op te starten met als doel het oplossen van de consequenties van het conflict." De ETA verwees hiermee naar de ongeveer duizend ETA-leden die vastzitten in Spaanse en Franse gevangenissen en naar de wapenvoorraad van de ETA.

Uit de verklaring werd niet duidelijk wat de ETA met die voorraad wil gaan doen. De beweging ging bovendien niet in op de vraag of de groep zichzelf opheft, zoals de Spaanse regering heeft geëist.

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero sprak donderdag van een overwinning voor de Spaanse democratie.

Drie dagen geleden kwam een aantal internationale politieke figuren in Spanje bijeen voor een conferentie over de Baskische kwestie. Deelnemers waren onder meer Gary Adams, Sinn Fein, en de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan.

Sinds de jaren zestig zijn bij bomaanslagen en schietpartijen van de ETA 829 mensen om het leven gekomen. De ETA wordt niet alleen door Spanje, maar ook door de Europese Unie en de Verenigde Staten als terreurorganisatie beschouwd.

Hyves breidt uit met radio

Leden van Hyves kunnen voortaan ook muziek luisteren tijdens het krabbelen. De vriendensite is uitgebreid met een ingebouwd radiostation, maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Hyves Hitradio wordt verzorgd door Sky Radio en Radio Veronica, net als Hyves in eigendom van de Telegraaf Media Groep (TMG). Hyvers hebben invloed op de muziekkeuze, omdat ze de nummers kunnen 'respecteren' en becommentariëren. Muziek is al een populair gespreksonderwerp op de website.

Het digitale radiostation wordt niet onderbroken door reclame. Bij het opstarten komt wel een sponsornaam voorbij.

Hyves breidt uit met radio
Hyves breidt uit met radio (Foto: ANP)

Bulgaren gepakt voor uitbuiten prostituees

De recherche heeft afgelopen week twee Bulgaren opgepakt bij een internationaal onderzoek naar mensenhandel. Op verzoek van het Openbaar Ministerie werd in Bulgarije een derde arrestatie verricht. De drie mannen worden verdacht van het uitbuiten van prostituees in Utrecht. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

De jonge vrouwen waren eveneens afkomstig uit Bulgarije. Ze werden door de verdachten van 28, 32 en 42 jaar gedwongen zes dagen per week achter het raam te staan. De helft van hun inkomsten werd afgepakt. Een van de slachtoffers had een schuld van duizenden euro's bij de verdachten.

De politie heeft bij een huiszoeking van een van de verdachten in Lopik een gestolen BMW en administratie in beslaggenomen. Ook werden drie Bulgaarse vrouwen aangetroffen. Zij werkten vermoedelijk voor de verdachten.

Familie Phoenix werkt niet mee aan filmvoltooiing

De familieleden van River Phoenix zijn niet van plan mee te werken aan de voltooiing van Dark Blood. De Nederlandse regisseur George Sluizer wil de onafgemaakte film uit 1993 graag alsnog uitbrengen en zou daarbij de hulp van Rivers broer Joaquin in willen schakelen.

"Er is geen contact geweest tussen Joaquin Phoenix, zijn familie en de regisseur, noch zullen zij meewerken aan het project", laat een woordvoerder van de familie Phoenix weten aan de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Woensdag meldde het AD dat Dark Blood alsnog zou worden afgemaakt. De 79-jarige Sluizer heeft contact gezocht met Eyeworks over de voltooiing van zijn drama. De filmmaatschappij van Reinout Oerlemans laat aan Novum Nieuws weten de haalbaarheid te onderzoeken, maar voorziet een moeizaam juridisch gevecht. "De kans dat het niet lukt, is misschien wel groter dan de kans dat het wel lukt."

De opnamen van de film gingen niet vlekkeloos. Sluizer lag tijdens de opnamen regelmatig in de clinch met actrice Judy Davis en in het begin waren er budgetproblemen. River Phoenix overleed tijdens de opnames van de film op 23-jarige leeftijd aan een overdosis drugs.

In Dark Blood speelt Phoenix een kluizenaar die in de woestijn woont en daar wacht op het einde der tijden. Een rijk Hollywoodkoppel is onderweg hun tweede huwelijksreis te vieren als hun auto strandt in de woestijn. De kluizenaar redt het stel, maar houdt ze daarna gevangen om een beter leven op te bouwen met de vrouw, gespeeld door Davis.


Familie Phoenix werkt niet mee aan filmvoltooiing (Foto: Novum)

Grote aanrijding op knooppunt De Hogt

Bij knooppunt De Hogt bij Eindhoven heeft vrijdagochtend een aanrijding plaatsgevonden waarbij twee vrachtwagens en meerdere personenauto’s betrokken zijn. Het ongeluk gebeurde rond half 11 op de A2 in noordelijke richting.

Volgens de eerste berichten zijn vier mensen gewond geraakt. Een personenauto zit geklemd tussen de twee vrachtauto's. Zeker een inzittende zit nog bekneld.

Alle hulpdiensten inclusief twee traumahelikopters zijn volgens de politie ter plaatse. Ergens anders op de rondweg van Eindhoven is een vrachtwagen gekanteld maar met dat ongeval lijkt geen verband, aldus een woordvoerder. De hoofdrijbaan vanuit Maastricht is dicht voor het verkeer. De parallelrijbaan N2 voor het lokale verkeer is nog wel beschikbaar.

Vierhonderd loslopende boeven gepakt

De politie in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar 411 vrij rondlopende criminelen opgepakt. Bij elkaar moesten zij nog 100.000 dagen gevangenisstraf uitzitten, oftewel zo'n 274 jaar. Dat meldt de politie vrijdag.

De arrestanten waren niet teruggekomen van verlof of waren buiten hun aanwezigheid veroordeeld. De meesten moesten een celstraf uitzitten voor geweldsincidenten, drugshandel of wapenbezit. Ze zijn gepakt door een speciaal team, dat drie jaar geleden in het leven werd geroepen.

Prijs koophuis bijna 3 procent lager

De huizenprijzen zijn in september met 2,9 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van de voorgaande maand lagen de prijzen van bestaande koopwoningen 0,6 procent lager. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag.

De prijsdaling was in september een fractie groter dan in augustus het geval was. Alle soorten woningen waren minder waard dan een jaar eerder, de prijzen van twee-onder-een-kapwoningen gingen met 3,5 procent het hardst omlaag.

Prijs koophuis bijna 3 procent lager
Prijs koophuis bijna 3 procent lager (Foto: ANP)

VVD Amsterdam wil einde aan demonstratie Beursplein

De VVD in Amsterdam vindt dat er een einde moet komen aan de Occupy-demonstratie op het Beursplein. Sinds zaterdag staan daar tientallen tenten. Als het aan de lokale VVD-fractievoorzitter Robert Flos ligt wordt de actie na dit weekeinde beëindigd.

Flos wil niet dat er een permanente 'antiglobalistische minicamping' op het plein ontstaat. Dat zei hij vrijdagochtend in het tv-programma Vandaag de Dag. Hij voelt er ook niets voor om de demonstratie te verplaatsen naar de Dam. Volgende week, als de herfstvakantie voorbij is, moeten de tenten weg zijn uit het centrum, vindt de VVD'er.

Vooralsnog gedoogt burgemeester Eberhard van der Laan de actie. In Den Haag, waar de Occupy-betogers hun tentenkamp op het Malieveld hebben opgeslagen, wordt vrijdag een besluit genomen of de demonstratie mag doorgaan.

Polen wil nog altijd de euro

Polen is nog altijd 'zeer toegewijd' om over te stappen op de euro. Dat heeft het hoofd van de Poolse centrale bank Marek Belka vrijdag gezegd. Belka zei wel dat het niet verstandig is er nu al een specifieke datum voor vast te stellen.

Polen is het grootste nieuwe lid van de Europese Unie uit het voormalige Oostblok. Ook al kampt de eurozone met problemen en is het onmogelijk die te negeren, in Polen is de steun voor lidmaatschap nog altijd groot, aldus Belka. Hoewel er nog geen datum zal worden vastgesteld, moet Polen zich volgens Belka wel al voorbereiden op de overstap naar de euro.

De volledige update 2.0 van Gran Turismo 5

Sinds 11 oktober is er een grote update beschikbaar voor Gran Turismo 5, de exclusieve racer voor PlayStation 3. In onderstaand overzicht zie je alle toevoegingen en veranderingen die deze update met zich meebrengt.

Standaardauto's hebben nu een eenvoudig interieurzicht
De meer dan 800 standaardauto's in de game beschikken nu over een vereenvoudigd interieurzicht. Tijdens de race kun je het zicht veranderen met de SELECT-toets (standaardbesturing), zodat je het nieuwe zicht kunt gebruiken. In tegenstelling tot het interieurzicht van premium auto's is het vereenvoudigde interieurzicht van standaardauto's een zwart silhouet. Het dashboard wordt weergegeven met de gebruikelijke in-game meters.

Elf nieuwe NASCAR-auto's
De nieuwste NASCAR-modellen uit het seizoen 2011 zijn toegevoegd aan de dealers. Het gaat om de volgende modellen:

Toyota 2011 Denny Hamlin #11 FedEx TOYOTA CAMRY '11
Chevrolet 2011 Tony Stewart #14 Office Depot CHEVROLET IMPALA '11
Toyota 2011 Kyle Busch #18 M&M'SR TOYOTA CAMRY '11
Toyota 2011 Joey Logano #20 The Home Depot TOYOTA CAMRY '11
Chevrolet 2011 Jeff Gordon #24 Drive to End Hunger CHEVROLET IMPALA '11
Chevrolet 2011 Juan Montoya #42 Target CHEVROLET IMPALA '11
Ford 2011 AJ Allmendinger #43 Best Buy FORD FUSION '11
Chevrolet 2011 Jimmie Johnson #48 Lowe's CHEVROLET IMPALA '11
Toyota 2011 Brian Vickers #83 Red Bull TOYOTA CAMRY '11
Chevrolet 2011 Dale Earnhardt Jr. #88 AMP Energy/National Guard CHEVROLET IMPALA '11
Ford 2011 Carl Edwards #99 Aflac FORD FUSION '11

Weermenu toegevoegd
Op sommige circuits met veranderlijke weersomstandigheden kun je nu het tijdstip en de weersveranderingen bepalen via het snelmenu in het speltype Arcade en het menu Oefenen in de GT-modus. Daarnaast zijn er meer opties voor het tijdstip en de weersomstandigheden in het speltype Circuitontwerper en in de onlinelounge.

Verbeterde onlinelounge
De optie Autorestricties is toegevoegd aan de regels. Je kunt nu categorieën kiezen, zoals NASCAR en Super GT, en bepaalde raceauto's verbieden of toestaan. Daarnaast is de variatie aan auto's tijdens rouletteraces vergroot, en via de optie Roulette-instelling kun je nu bepalen hoe krachtig de auto's zijn. Ga voor meer informatie in het hoofdmenu naar - Handleiding - Online-race - Event-instellingen en Deelnamevoorwaarden.

Nieuwe fotolocatie toegevoegd
Het menu Reisfoto's is uitgebreid met de locatie Indy - NASCAR-pitstop. Neem een kijkje bij de enerverende pitstops van NASCAR.

Avatar nu bruikbaar in Reisfoto's
In het menu Reisfoto's is er nu een optie om je avatar in en uit te schakelen. Dat betekent dat je je favoriete auto op de foto kunt zetten met je avatar. Schakel de avatar in of uit met de driehoek-toets terwijl je de auto positioneert.

Nieuw beginfilmpje
Er is een nieuw beginfilmpje beschikbaar in Gran Turismo TV. Als je het downloadt, vervang je het huidige beginfilmpje. De oude versie blijft gewoon beschikbaar in Gran Turismo TV.

Nissan GT-R N24 Schultz Motorsports toegevoegd
De Nissan GT-R N24 Schultz Motorsports is nu te vinden bij de dealer. Deze wagen deed in 2011 mee aan de 24 uur van de Nürburgring namens het Duitse Schulze Motorsports, met achter het stuur niemand minder dan Kazunori Yamauchi. Het team won de race in hun klasse.

Extra opties voor races op afstand
Er is een nieuwe grafiek toegevoegd aan het scherm Races op afstand in GT Mijn huis op gran-turismo.com, waar je B-Spec-races kunt rijden. Hiermee kun je per ronde de positiewisselingen bijhouden. Daarnaast is er nu een tijdsverschilgrafiek beschikbaar voor elke auto.

Bonus voor opeenvolgende aanmeldingen
Als je meerdere dagen achtereen inlogt, krijg je nu een bonus die gevolgen heeft voor je ervaring en de racebeloningen.
Op de eerste dag verdien je 110%, op de tweede 130%, op de derde 150%, op de vierde 170% en op de vijfde het maximum van 200%. Dit geldt voor alle events, zowel offline als online. Dus als je elke dag inlogt, ga je sneller door de game.

Vooruit- en terugspoelen tijdens herhalingen
Vanaf versie 2.00 kun je nu vooruit- en terugspoelen tijdens herhalingen met de knoppen Vooruitspoelen en Terugspoelen. Nu kun je nog sneller de perfecte actiefoto maken door een bepaald fragment terug of vooruit te spoelen.

Downloadbare content
Rechts onder in het hoofdmenu vind je nu de knop Downloadbare content. Hiermee kun je de downloadbare content installeren die je hebt gekocht in de PlayStation Store. Ga naar de productinformatiepagina op gran-turismo.com voor meer informatie over downloadbare content.

Officiële ondersteuning voor de racesturen G25/G27
De Logitech G25 Racing Wheel en G27 Racing Wheel worden nu officieel ondersteund. Vanaf nu kun je de toetsfuncties voor raceopdrachten wijzigen.

Andere verbeteringen

Verbeterde gebruikersinterface.

Het snelmenu is nu toegankelijk terwijl de race wordt geladen.

Je kunt de voortgang van enduranceraces nu opslaan en hervatten op een later tijdstip.

Twee NASCAR-auto's uit 2010 in het speltype Arcade zijn vervangen door de varianten uit 2011.

De Arcade-instellingen van het menu Opties zijn uitgebreid met de instelling Temperament AI-auto. Daarmee kun je instellen hoe agressief de computertegenstanders zijn tijdens arcaderaces.

Bepaalde gevolgen van tractiecontrole zijn aangepast. Als het TCS-niveau 1 is, werkt het systeem nauwelijks, vooral tijdens scherpe bochten op rallycircuits.

Het racescherm is uitgebreid met displays voor oppervlaktewater en de bandenbelasting. Je kunt de bandenbelastingsmeter instellen in het snelmenu tijdens de race, dat verschijnt als je de game pauzeert, maar ook in het gewone optiesmenu.

Het is nu mogelijk om miniatuurafbeeldingen te maken van alle auto's in het contextmenu van de garage. Daardoor worden alle miniatuurafbeeldingen van de auto's in je garage bijgewerkt.

Je verdient nu 60% meer ervaring tijdens onlineraces, en het prijzengeld is vermeerderd met 66%.

In de lounge kun je nu het slipstreameffect wijzigen.

In de lounge en via Opties > Algemeen > Arcade, kun je zichtbare schade nu in- en uitschakelen.

De lounge is uitgebreid met de instelling Aandrijflijn.

Via de loungeoptie Tuning kun je bepalen of getunede auto's mogen meedoen aan de race.

De snelheid van formulewagens op hellende baanoppervlakken is aangepast, evenals de automatische piloot tijdens rechte stukken.

Het menu Instellingen is uitgebreid met het Instellingenoverzicht. Er is een lijst met instellingen beschikbaar en het is mogelijk om tussen lijst A, B en C te wisselen.

Er is een nieuwe knop Standaardplaylist herstellen in het instellingenmenu van de menu's Menumuziek, Racemuziek en Diamuziek.
Je kunt je eigen muziek kiezen als Diamuziek.

Het museum is uitgebreid met het merk AMG.

Bekende problemen verholpen
Probleem verholpen waarbij het koppelverdelend centraal differentieel van de Lancer Evolution X niet functioneerde.
Probleem verholpen waarbij je met een begrensde Ferrari F1 kon deelnemen aan de asfaltrally voor amateurs uit de Gran Turismo Rally.
Probleem verholpen waarbij de optie Gevoeligheid controller verkeerd werd toegepast.
Probleem verholpen waarbij er in bepaalde netwerkomgevingen een probleem optrad tijdens het verbinden met de server.
Probleem verholpen waarbij de automatische piloot remfouten maakte.
Probleem verholpen waarbij het systeem het afremmen tijdens pitstops in de regen verkeerd inschatte.

Hoogbejaarde vrouw overleden bij verkeersongeluk

Een 80-jarige vrouw uit Uithoorn is donderdagmiddag om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in Kamerik, in de provincie Utrecht. De hoogbejaarde vrouw kwam rond 13.30 uur met haar auto in aanrijding met een vrachtwagen op de Ingenieur Enschedeweg. De auto belandde in de sloot, meldt de politie.

De vrouw overleed ter plaatse, haar 84-jarige echtgenoot is gewond naar het ziekenhuis overgebracht. De politie onderzoekt het incident.

OV-chipkaart miljard keer gebruikt

De OV-chipkaart wordt steeds intensiever gebruikt. Na tien maanden staat het aantal transacties dit jaar al op een miljard. Dat meldt Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de kaart, vrijdag. In heel 2010 waren dat er nog negenhonderd miljoen, twee jaar ging het om 250 miljoen transacties.

Transacties zijn behalve in- en uitchecken ook het opladen van saldo en het activeren van bijvoorbeeld abonnementen. TLS verwacht dat het aantal transacties volgend jaar nog hoger zal liggen. Op 3 november wordt in de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Groningen en Drenthe de strippenkaart afgeschaft en kunnen reizigers alleen nog maar met de chipkaart reizen.

In Nederland zijn twaalf miljoen OV-chipkaarten gemaakt. Per week worden er gemiddeld 2,1 miljoen gebruikt.

Guidetti kijkt uit naar eerste Klassieker

John Guidetti staat te trappelen om zondag met Feyenoord tegen Ajax aan te treden. In de ArenA maakt de 19-jarige Zweed zijn debuut in de Klassieker.

"Ik ken de rivaliteit", blikt de huurling vooruit tegen NUsport. "Ik heb al gehoord dat er op onze laatste training van zaterdag honderden Feyenoord-fans zullen afkomen om ons aan te moedigen. Fantastisch."

Voordat hij naar Feyenoord trok wenste Manchester City-ploeggenoot Nigel de Jong hem succes. "Maar hij zei erbij dat ik niet mocht scoren tegen Ajax. Nou, ik heb hem lekker niks beloofd, haha. Ik realiseer me heel goed dat ik mezelf bij de Feyenoord-fans heel populair kan maken door tegen Ajax te scoren."

"Het zou geweldig zijn als het me lukt. Maar ik kan het niet in mijn eentje, hè. We moeten het met het hele team doen. Ik win liever zonder te scoren dan dat ik scoor zonder dat we winnen", aldus Guidetti.

FOK! genomineerd voor Website van het Jaar 2011

Ook dit jaar wordt de verkiezing van de Website van het Jaar weer georganiseerd. FOK! is genomineerd in de categorie Nieuws & Informatie. In 2010 heeft FOK! deze award gewonnen, gaat dat dit jaar weer lukken?

In totaal zijn circa 270 websites genomineerd in 22 categorieën. Op 10 november vindt in de Beurs van Berlage een feestelijke awardshow plaats waar de Websites van het Jaar 2011 bekendgemaakt worden. Voor die tijd kan het publiek haar stem uitbrengen in de periode van 19 september tot en met 28 oktober.

Website van het Jaar
De verkiezing draait om de websites die volgens de Nederlandse internetgebruiker het beste en populairste zijn. Het publiek kan in 22 categorieën haar favoriet beoordelen op inhoud, navigatie en ontwerp. De website met de hoogste kwaliteitsscore wordt Beste Website van het Jaar. De award voor Populairste Website gaat naar de site met de meeste stemmen.

Het onderzoek wordt voor het tiende achtereenvolgende jaar uitgevoerd door marktonderzoeksbureau MetrixLab in samenwerking met e-business magazine Emerce. Met circa een miljoen stemmen is Website van het Jaar het grootste publieksonderzoek van Nederland. Winnaars in 2010 waren onder andere Yunoo.nl, Google, Buienradar, Tweakers, Rabobank, YouTube en natuurlijk FOK!.

Naast Nederland wordt de verkiezing ook gehouden in Frankrijk, Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Verenigde Staten, India, Rusland en China.

FOK!: een schat aan informatie
Dat FOK! genomineerd is in de categorie Nieuws & Informatie, is natuurlijk geen toeval. Want waar vind je een breder en uitgebreider scala aan informatie en nieuws over de meest uiteenlopende zaken dan op FOK! met haar diversiteit aan onderdelen en meer dan 350.000 geregistreerde gebruikers?

Naast de frontpage, boordevol algemeen nieuws, columns, reviews en fotoreportages, heeft FOK! een enorm forum waar werkelijk alle onderwerpen die je je kunt voorstellen, besproken kunnen worden. Daarnaast biedt FOK! ook een nog altijd groeiende sportsite, een gamessite waar alle ins en outs uit de gamingwereld te vinden zijn, een hilarisch weblog en niet te vergeten een splinternieuwe filmsite.

Over FOK! bestaan de meest uiteenlopende vooroordelen. Het zou een relsite zijn, men zou te links of juist te rechts zijn, FOK! zou te ranzig of puberaal zijn, noem maar op. Maar wat is FOK! nou eigenlijk? FOK! kan het allemaal zijn, en toch ook niet! FOK! is een open, realistisch en breed opinieplatform, waarin niet alleen gelijkgezinden maar ook tegenpolen elkaar kunnen ontmoeten. Mensen helpen elkaar, leren elkaar kennen, maar durven ook de discussie met elkaar aan te gaan. FOK! is een community die draait op en om haar users, waar iedereen welkom is, waar men al gauw de vooroordelen vergeet en denkt: "FOK!: daar wil ik deel van uitmaken!"

Klik hier en stem direct.

'Boete medicijnbedrijf voor fêteren artsen'

Een farmaceutisch bedrijf uit Eindhoven heeft een boete van 45.000 euro gekregen wegens ongeoorloofde giften en beloningen aan neurologen. Het bedrijf betaalde medisch specialisten 1200 euro voor een informatiemiddag over toepassing van Botox tegen chronische migraine, meldt Trouw op basis van het inspectierapport.

Rond de bijeenkomst zaten ook een uitgebreide lunch, een borrel en een luxediner. Volgens de inspectie stond de beloningen in geen verhouding tot de tegenprestatie van de artsen. Een arts trok aan de bel over het marketingluchtje van de geplande bijeenkomst, waarna de inspectie de informatiemiddag in maart in Utrecht bijwoonde.

Volgens inspecteurs kon de hoge beloning en het fêteren van de artsen niet anders gezien worden dan een poging het voorschrijven van Botox te bevorderen. Botox wordt cosmetisch gebruikt als antirimpelmiddel.

Gebruik van het middel als preventieve behandeling voor chronische migraine is omstreden. In Nederland mag Botox daarvoor niet worden gebruikt, maar Allergan hoopt dat dat verandert.

Zes neurologen die de goedbetaalde bijeenkomst van Allergan bijwoonden kregen geen boete. De wet biedt geen mogelijkheden hen aan te pakken. Allergan laat volgens de krant weten nog steeds achter de hoge beloning te staan, onder meer omdat de artsen vooraf wetenschappelijke artikelen moesten lezen.

PlayStation Suite ook naar niet Sony-apparaten

PlayStation Suite is een applicatie waarmee je op Android-apparaten PlayStation-games kunt spelen. De eerste smartphones en tablets zijn al te koop, maar deze zijn van Sony zelf. Kai Hirai heeft nu bevestigd dat PlayStation Suite ook naar andere apparaten uitgerold gaat worden.

Helaas kon hij er niet bij vertellen om welke fabrikanten het gaat. Het enige dat Sony op dit moment los wil laten is dat ze 'in gesprek' zijn en pas aankondigingen doen 'als de tijd rijp is'. Waarschijnlijk horen en zien we in 2012 de eerste niet-Sony smartphones en tablets met PlayStation Suite.

tablet s

Sony Tablet S

Ambtenaren vrezen wegblijven jong talent

Door bezuinigingen en de vergrijzing wordt de overheid als werkgever voor jongeren steeds minder aantrekkelijk. Twee derde van de ambtenaren vrezen dat jong talent wegblijft. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van vakblad Binnenlands Bestuur.

De ondervraagden zeggen dat hun werkgevers nauwelijks iets doen om de grote uittocht van oudere medewerkers op te vangen. Sommige waren al begonnen om de uitstroom tegen te gaan maar die plannen werden afgeblazen door bezuinigingen.

Roel Nieuwenkamp, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, noemt dat 'zorgwekkend'. Volgens hem zijn veel organisaties zo aan het bezuinigen, dat er geen aandacht meer is voor het probleem van de vergrijzing. "Alle energie gaat naar het bezuinigen, terwijl ze tegen de stroom in zouden moeten investeren in het boeien en binden van talent."

De ambtenaren zien graag dat de overheid zich meer gaat inzetten met het binnenhalen van jong talent. Dat kan bijvoorbeeld door het geven van traineeships, zeggen zij. Ook moet het principe dat de laatste werknemer die binnenkomt, er als eerste uitgaat bij reorganisaties afgeschaft worden.

Chávez woest om dood van 'martelaar Gadhafi'

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft donderdag woedend gereageerd op de dood van de Libische oud-leider Moammar Gadhafi. Chávez noemde hem een martelaar. "Ze hebben hem geliquideerd, dit is weer een schandaal."

Chávez heeft Gadafi gesteund sinds het begin van de revolutie in Libië in februari. Volgens Chávez heeft de NAVO het conflict aangegrepen om controle over de Libische olie te verwerven.

Chávez woest om dood van'martelaar Kaddafi'
Chávez woest om dood van'martelaar Gadhafi' (Foto: ANP)

Arrestaties bij actie tegen opsluiting illegalen

Bij het Justitieel Complex Schiphol vindt vrijdagochtend een protestactie plaats. Activisten protesteren tegen de bouw van een detentiecentrum voor illegale vreemdelingen. De politie heeft arrestaties verricht.

Vier demonstranten van de Werkgroep Stop Deportaties hebben zich vastgeketend aan een hek bij het complex aan de Sloterweg bij Badhoevedorp. Zij worden losgeknipt en zullen worden gearresteerd, meldt een woordvoerder van de politie. Zeker twee andere activisten zijn al aangehouden.

De actie begon rond 05.00 uur. Demonstranten betraden het terrein en hingen spandoeken op. Ze zeggen te staan voor 'een solidaire wereld zonder grenzen, waarin geen plaats is voor onderdrukkende instituties als staten, politie en gevangenissen'.

Terpstra en Keisse ook na dag vier aan de leiding

Niki Terpstra en Iljo Keisse hebben ook op de vierde dag van de Zesdaagse van Amsterdam hun koppositie met succes verdedigd. De Nederlandse Quick Step-renner gaat met zijn Belgische collega al vanaf de eerste dag aan de leiding. Donderdag won het duo de lange koppelkoers.

Terpstra en Keisse hebben nu 207 punten. De Nederlandse duo's Peter Schep/Wim Stroetinga en Danny Stam/Leon van Bon volgen op een ronde achterstand. Schep en Stroetinga doen met 222 punten nog mee om de eindzege. Stam en Van Bon verzamelden 127 punten.

Texas naast St. Louis in World Series

Texas Rangers heeft de stand in het tweede duel van de World Series gelijkgetrokken. St. Louis Cardinals werd in het eigen Busch Stadium met 2-1 verslagen, waardoor het in de best-of-sevenserie 1-1 staat. Het volgende duel staat zaterdag op het programma. Dan is Texas de plaats van handeling.

Texas keek na acht innings nog tegen een achterstand aan, maar via punten van Ian Kinsler en Elvis Andrus werd toch aan het langste eind getrokken.

Texas is voor het tweede opeenvolgende jaar finalist in de World Series. Vorig jaar was San Francisco Giants te sterk. St. Louis gaat op jacht naar zijn elfde zege. De laatste triomf dateert van 2006.


Texas naast St. Louis in World Series (Foto: Novum)

Honderdduizend mensen zonder stroom in Betuwe

Zo'n honderdduizend huishoudens in de Betuwe zitten vrijdagochtend zonder stroom. Twee hoogspanningsstations in Tiel en Zaltbommel vielen door nog onbekende oorzaak uit. Mogelijk was er sprake van brand, zegt een woordvoerder van netbeheerder Tennet.

De storing zette het gebied rond Tiel en Zaltbommel omstreeks 07.15 uur in het donker. Hoe groot het getroffen gebied precies is, weet Tennet niet. Momenteel werken monteurs aan een oplossing. Hoe lang dat nog duurt, is nog niet duidelijk. Ook wordt de oorzaak van de storing onderzocht.

Als gevolg van de stroomstoring rijden tussen Utrecht en Geldermalsen geen treinen. Reizigers kunnen omreizen via Rotterdam, Arnhem of Nijmegen. Zij moeten rekening houden met meer dan zestig minuten vertraging.

AFM vreest bevoegdheden te verliezen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het opsporen van marktmisbruik moeilijker wordt als Brussel nieuwe regelgeving voor de financiële markten doorzet, meldt het Financieele Dagblad vrijdag.

Met de invoering van de regelgeving, genaamd Midfid II, raakt de AFM bevoegdheden kwijt, terwijl de toezichthouder juist meer mogelijkheden wil, schrijft de krant.

"Dit is een stap achteruit bij het tegengaan van marktmisbruik", meldt AFM-bestuurder Rene Maatman aan de krant.

Het Financieele Dagblad noemt het commentaar van de bestuurder opmerkelijk "omdat Mifid II, donderdag door de Europese Commissie gepresenteerd, het opsporen van marktmisbruik juist gemakkelijker moet maken".

Senaat VS ook tegen afgeslankt banenplan Obama

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag tegen het afgeslankte banenplan van president Barack Obama gestemd. Het plan was bedoeld om ontslagen van docenten, brandweermannen en politieagenten af te wenden.

Vorige week hielpen de Republikeinse senatoren de eerste versie van het banenplan, met een prijskaartje van 447 miljard dollar, al om zeep. Volgens het Witte Huis zou het nieuwe plan, ter waarde van 35 miljard dollar, bijna vierhonderdduizend banen in het onderwijs veiligstellen. Dat zou onder meer moeten worden gefinancierd door een belastingverhoging van 5,6 procent voor inkomens boven één miljoen dollar per jaar.

"Voor de tweede keer in twee weken, heeft elke Republikein in de Amerikaanse Senaat ervoor gekozen een wet te frustreren die banen zou creëren en onze economie weer op gang zou helpen", aldus Obama.


Senaat VS ook tegen afgeslankt banenplan Obama (Foto: Novum)

Handbalster Groot niet naar WK

Nycke Groot kan in december niet meedoen aan het WK handbal in Brazilië. De 23-jarige speelster van de Deense ploeg FC Midtjylland kampt met een schouderblessure. Volgens bondscoach Henk Groener zal Groot hiervan niet op tijd hersteld zijn.

Groener heeft wel goede hoop dat Maura Visser het WK zal halen. Visser, spelend voor HC Leipzig, kampt met klachten aan de knie. "Ze is weer rustig aan het optrainen”, aldus Groener. Zelf verwacht Visser dat ze op tijd hersteld zal zijn.

Gisteren wonnen de Nederlandse handbalsters een oefenwedstrijd tegen Tunesië met ruime cijfers; 33-22. Komend weekend oefent Oranje in Rotterdam tegen Olympisch kampioen Noorwegen.

[Video] Knullig eigen doelpunt van Celtic-verdediger

Cha Du-ri, verdediger van Celtic, zorgde gisteren in de Europa League waarschijnlijk voor het meest merkwaardige moment van de avond. De Zuid-Koreaans international passeerde in de uitwedstrijd tegen Stade Rennes zijn eigen doelman Fraser Forster wel op een erg knullige wijze.

Nadat een corner van Celtic werd weggewerkt door de verdediging van Stade Rennes, belandde de bal bij Cha Du-ri. De verdediger speelde de bal terug naar zijn doelman, maar hij had echter niet door dat Forster zijn doel was uitgekomen. De bal rolde langs de keeper het lege doel in.

Uiteindelijk bleek het eigen doelpunt niet fataal te zijn, aangezien Joe Ledley twintig minuten voor tijd de gelijkmaker wist te scoren.

Hieronder de beelden van het eigen doelpunt:

Judi Dench krijgt prijs van Japanse prins

Dame Judi Dench heeft in Japan de Praemium Imperiale gekregen voor haar theater- en filmwerk. De actrice kreeg de prijs uit handen van prins Hitachi, schrijft de Britse omroep BBC.

De 76-jarige Dench nam de prijs, bestaande uit een medaille en een bedrag van ruim 141 duizend euro, in Tokyo in ontvangst. Ze vertelde het publiek overweldigd te zijn door de prestigieuze prijs. "Ik ben overdonderd als mensen spreken over mijn werk. In het acteervak liggen vaak persoonlijke gevoelens ten grondslag aan de respons".

De Praemium Imperiale wordt jaarlijks uitgereikt in vijf categorieën in nagedachtenis van prins Takamatsu die in 1987 overleed. De Japanse componist Seiji Ozawa kreeg de prijs voor muziek en de Britse beeldhouwer Ansih Kapoor werd geëerd om zijn kunstwerken. Vorig jaar ging de Praemium Imperiale in de categorie film en theater naar Sophia Loren.


Judi Dench krijgt prijs van Japanse prins (Foto: Novum)

'Kort geding Holleeder is gecoördineerde actie'

Producent IDTV heeft sterk de indruk dat het kort geding van Willem Holleeder tegen de film De Heineken Ontvoering deel uitmaakt van 'een gecoördineerde actie'. Dat zei Jens van den Brink, advocaat van IDTV Film, gisteren  tijdens het kort geding.

Holleeder zou namelijk een belang hebben in de andere film over de ontvoering; de aangekondigde Hollywoodfilm gebaseerd op het boek De Ontvoering van Alfred Heineken. "We kunnen dat natuurlijk niet bewijzen, maar het lijkt er wel erg sterk op", zei Van den Brink. Peter R. de Vries bracht het boek in 1987 uit en werkt mee aan een verfilming ervan.

IDTV vindt het opmerkelijk dat Holleeder pas deze maand een kort geding aanspande. De producent had eind jaren negentig al plannen voor een Heineken-film, toen was volgens Van den Brink al duidelijk dat het om een mix van feit en fictie zou gaan. In februari tekende Holleeder al bezwaar aan tegen de film, maar tot de aanklacht van deze maand kwam er volgens Van Den Brink geen reactie vanuit Holleeders kamp op het weerwoord van IDTV.

De Vries' boek De Ontvoering van Alfred Heineken is gebaseerd op gesprekken met Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Driekwart van de royalties gingen naar Van Hout, die het geld vervolgens doorgespeeld zou hebben naar de andere ontvoerders. Ook over de filmrechten zouden afspraken zijn gemaakt.

Volgens Holleeders civiele advocaat Dieuwke Levinson-Arps spelen financiën echter geen rol bij het kort geding. De crimineel vreest dat er een verkeerd beeld van de ontvoering bestaat door de film. Hij eist dat het personage Rem, waarin Holleeder zich herkent, uit de film wordt gehaald. De Heineken Ontvoering, met Rutger Hauer in de hoofdrol, moet vanaf volgende week donderdag in de bioscopen draaien.

Holleeders advocaat in strafzaken, Stijn Franken, zegt dat er geen contact is geweest met Peter R. De Vries over de Hollywoodfilm. De misdaadverslaggever wil donderdag nog niet reageren op de zaak omdat hij nog niet op de hoogte is. De Amsterdamse rechtbank bepaalt vrijdag of De Heineken Ontvoering in de huidige vorm in de bioscopen mag gaan draaien.


'Kort geding Holleeder is gecoördineerde actie' (Foto: Novum)

Beenhakker wacht gesprek met eigenaar

Leo Beenhakker gaat binnenkort om de tafel met Roderick Duchâtelet, de nieuwe eigenaar van Ujpest FC.

Duchâtelet nam onlangs de Hongaarse club over en heeft inmiddels 95 procent van de aandelen van Ujpest in handen. Nadat directeur/voorzitter/eigenaar Sandor Tolnai zijn aandeel in de club liet vallen, legde Beenhakker begin deze maand zijn functie als technisch directeur tijdelijk neer.

Duchâtelet heeft zelf geen oren naar de functie als voorzitter. De nieuwe eigenaar gaat binnenkort om de tafel met Beenhakker om te kijken of er in de toekomst samengewerkt kan worden. "Ik zal met hem praten en daarna beslissen of we met Beenhakker doorgaan", zo laat de Belg weten aan Het Laatste Nieuws.

Beenhakker was eerder technisch directeur bij Ajax en Feyenoord. Bij laatstgenoemde club vertrok hij begin dit jaar, na onenigheid met de Rotterdamse leiding. Als bondscoach had hij onder meer Polen en Trinidad en Tobago onder zijn hoede.

Huntelaar: "Alweer mijn 17de en 18de"

Klaas-Jan Huntelaar was donderdag weer op dreef voor Schalke 04. De spits scoorde twee keer tijdens de 0-5 zege bij AEK Larnaca.

"Ik zit lekker in mijn vel", citeerde De Telegraaf de Oranje-international. Huntelaar scoort aan de lopende band. "Het waren dit seizoen alweer mijn zeventiende en achttiende doelpunt in vijftien officiële duels. In de Europa League heb ik nu zes keer gescoord in vijf wedstrijden."

De 0-2, zijn eerste doelpunt van de avond, kwam van zijn hoofd. "Ik kopte de bal in de verre hoek en de bal ging er via de paal in. Bij de 0-5 onderschepte ik een terugspeelbal en liep ik om de keeper heen."

Schalke staat aan de leiding in Groep J met zeven punten uit drie duels. Kwalificatie is al bijna zeker omdat het verschil met Steaua Boekarest vijf punten bedraagt.

Adriaanse: "Het verschil was groot"

Co Adriaanse zag vanavond een sterk FC Twente, dat uiteindelijk met 4-1 zegevierde bij het Deense Odense BK. De oefenmeester kon niet meer dan tevreden zijn.

Twente leidde halverwege de wedstrijd al comfortabel met 0-2. Adriaanse was verbaasd over het krachtsverschil tussen beide ploegen. "Het verschil was groot. Soms leek het wel een trainingspartijtje. En we speelden nog uit ook", zo liet hij weten aan het Algemeen Dagblad. Ook was de oefenmeester blij met de rentree van Nacer Chadli.

De Belg was lange tijd afwezig, maar maakte vanavond zijn eerste minuten van dit seizoen. Chadli deed dat met verve, want de aanvaller had met een treffer en een assist een aandeel in de comfortabele zege. "Hij heeft een fantastische rentree gemaakt. Het was heel attent dat hij meteen op de goede plek stond. Met hem erbij krijgen we alleen maar meer mogelijkheden wat de opstelling betreft."

Chadli had zelf ook een goed gevoel overgehouden aan zijn rentree. "Ik ben blij dat ik er weer ben. Ik wilde gewoon weer het veld in, kijken hoe het zou gaan. Het is prachtig dat ik meteen bij een paar beslissende acties betrokken was. Door die blessure heb ik een paar vervelende maanden gehad. Nu voel ik me bijna weer honderd procent."

Enkelblessure voor Engelaar

Orlando Engelaar was op het tweede plan beland bij PSV maar mocht aantreden in het Europa League-duel tegen Hapoel Tel Aviv. De middenvelder moest zicht echter in de rust laten vervangen door Kevin Strootman. Engelaar kreeg kort voor het einde van de eerste helft een tik en zwikte vervolgens door zijn enkel.

Bij terugkeer in Eindhoven zal worden onderzocht hoe ernstig de kwetsuur van Engelaar is. Hij is echter dit seizoen niet meer verzekerd van een basisplaats. Trainer Fred Rutten geeft de voorkeur aan Strootman.

Roda-directeur sluit vertrek Vormer niet uit

Gerard Wielaert, technisch directeur van Roda JC, sluit niet uit Ruud Vormer deze winter vertrekt bij de Limburgers.

Dat laat Wielaert weten aan het Limburgse L1. Volgens de technisch directeur is de club niet in de juiste positie om een goed bod op Vormer bij voorbaat af te wijzen. "In onze financiële situatie zullen we altijd die afweging altijd maken, het zou dus best kunnen."

Ook meldt Wielaert dat Roda in december om de tafel gaat zitten om de toekomst van hoofdtrainer Harm van Veldhoven te bespreken. "Je moet het over een langere periode bekijken. Als je ziet wat Harm in Kerkrade gepresteerd heeft, dan kan je alleen maar concluderen dat dat niet veel trainers gegeven is."

Roda staat momenteel op elfde plaats in de Eredivisie. Revelatie bij de Limburgers is de Syrische spits Sanharib Malki. Toch is een contractverlenging nog niet aan de orde voor Wielaert. "Wij kunnen de optie na een jaar lichten, maar daarvoor is het nu nog veel te vroeg."

Honderden mensen slachtoffer internetoplichting

Honderden mensen zijn vorig jaar slachtoffer geworden van internetcriminelen. In de meeste gevallen trapten zij in nepadvertenties en betaalden zij duizenden euro's voor spullen die ze nooit kregen, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Bij het meldpunt internetoplichting van de politie kwamen vorig jaar vierhonderd meldingen binnen. Volgens een woordvoerder gaat het vaak om professioneel en betrouwbaar ogende websites. Op enkele daarvan wordt zelfs gesuggereerd wat de bestelstatus van een nepbestelling is.

"Hier geldt: als iets te mooi om waar lijkt te zijn, is het meestal niet waar", zegt Esther van Tunen van de politie. "Een nieuwe caravan voor 3500 euro, dat kan niet." Ze roept koopjesjagers op vooral waakzaam te zijn.

Sites als Speurders en Marktplaats, waar tweedehands spullen kunnen worden gekocht, zeggen op de hoogte te zijn van de internetcriminelen en hebben maatregelen genomen. Zo mogen buitenlandse adverteerders alleen spullen aanbieden na een controlemailtje.

Liverpool schaart zich achter Suárez

De in opspraak geraakte Luis Suárez kan op volledige steun van zijn club Liverpool rekenen. Manager Kenny Dalglish liet donderdag in duidelijke bewoordingen weten dat de Engelse club achter de oud-Ajacied staat. "Het enige wat we hier over willen zeggen, is dat iedereen bij deze club volledig achter Suarez staat", aldus Dalglish.

De Uruguayaanse aanvaller zou zaterdag in de topper tegen Manchester United tegenstander Patrice Evra racistisch beledigd hebben. De Engelse voetbalbond FA heeft een onderzoek ingesteld.

uDraw-trailer laat functionaliteit zien

THQ heeft een uDraw-trailer uitgebracht, die je hier kunt bekijken. De uDraw voor de Nintendo Wii is inmiddels meer dan 1,7 miljoen keer verkocht. Door dit enorme succes en de roep vanuit de PlayStation 3- en Xbox 360-community brengt THQ de uDraw ook uit voor deze consoles.

In onderstaande trailer kun je duidelijk zien wat de functionaliteiten zijn van alle drie de uDraw's. De uDraw HD heeft meerdere nieuwe functionaliteiten in vergelijking met de uDraw Wii, dit zijn:

  • ingebouwde controller
  • touchscreen
  • HD-resolutie
  • drukgevoeligere stylus

Nog steeds kan je met de uDraw HD tekeningen, schilderijen en kleurplaten maken en uitprinten, waardoor je ze kan delen met vrienden en familie. 

De uDraw HD zal gebundeld worden met de game Instant Artist. Tijdens de release van de HD-versie zullen eveneens Pictionary Ultieme Editie en Marvel Super Hero Squad: Comic Combat uitkomen. De uDraw HD-versie zal uitgebracht worden op 18 november.

Tien Nederlandse films naar festival Chicago

Tien Nederlandse kinderfilms worden dit jaar vertoond tijdens het Chicago International Children's Film Festival. Dat heeft Eye Film Institute, dat de Nederlandse inzendingen coördineert, gisteren bekendgemaakt. Het festival is het grootste filmfestival voor kinderen van Noord-Amerika en wordt ook wel het Cannes voor kinderen genoemd.

Vorig jaar werden vier Nederlandse films ingezonden. De Indiaan van regisseuse Ineke Houtman kreeg toen de tweede prijs van de volwassenenjury. Dit jaar is Houtman weer met een film op het festival aanwezig, Mijn Opa de Bankrover. Verder worden Het Geheim van Joram Lürsen en Dik van Maartje Bakkers vertoond.

Ook de animatiefilms The Monster of Nix en De Eekhoorn en de Zwaluw staan op het programma. Daarnaast worden vier korte documentaires vertoond, te weten Anne Vliegt, David de Ster, Ver van Huis en Een Jurk Voor Anuschka. Ook is de korte speelfilm The Hairdressing te zien.

Het Chicago International Children's Film Festival vindt plaats van 21 tot 30 oktober.


Ook The Monster Of Nix is te zien in Chicago.

'Gadhafi standrechtelijk geëxecuteerd'

Moammar Gadhafi is door strijders van het nieuwe Libische regime gedood, aldus een lid van de eenheid die bij zijn gevangenname betrokken was. Dat weerspreekt de verklaring van interim-premier Mahmoud Jibril, maar er is meer waardoor er aan de officiële versie getwijfeld kan worden.

Jibril stelt dat Gadhafi leefde tot aan het moment dat hij bij het ziekenhuis aankwam. De gevallen leider zou onderweg, tijdens een vuurgevecht met aanhangers van het oude regime, dodelijk zijn getroffen door een kogel waarvan de exacte oorsprong niet meer zou zijn vast te stellen. De anonieme strijder verklaarde echter tegenover Al Jazeera dat zijn makkers Gadhafi na diens gevangenname in zijn maag en hoofd hebben geschoten.

Dat de interim-premier mogelijk creatief met de waarheid omspringt, blijkt ook uit diens verklaring dat in het ziekenhuis bleek dat Gadhafi een pruik droeg. Volgens Jibril werden daar dna-tests afgenomen om de identiteit van de overledene vast te stellen, en bleken geteste haarlokken niet van de voormalige Libische leider te zijn. Daarop zou zijn ontdekt dat het om een pruik ging en zou de identiteit alsnog via bloed en speeksel zijn bevestigd.

Uit een video waarop schijnbaar een gewonde maar nog levende Gadhafi in handen van zijn gevangennemers is te zien, blijkt echter duidelijk dat de gevangene een stuk kaler is dan hoe Gadhafi zich aan de wereld plachtte te tonen. Indien die video inderdaad Gadhafi's laatste momenten toont, mag aan Jibrils versie van de waarheid worden getwijfeld. De Libische ex-leider is op dat moment immers al gescheiden van de pruik waarop de dna-test zou zijn uitgevoerd.


De laatste momenten van Moammar Gadhafi?

David Guetta beste dj van de wereld

David Guetta uit Frankrijk is gekozen tot beste dj van de wereld tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Hij eindigde bovenaan in de DJ MAG top 100. Dat werd in de nacht van donderdag op vrijdag bekend tijdens de awardshow in de Passenger Terminal Amsterdam.

Helaas voor Armin van Buuren, die de afgelopen 4 jaar bovenaan stond in de wereldwijd toonaangevende lijst, wist hij zijn toppositie niet te behouden en zakte naar de tweede plaats. Andere Nederlandse dj's in de top 10 zijn Tiësto (3) en Afrojack (7).

Fedde Le Grand (14), Sander van Doorn (16) en Ferry Corsten (18) vonden zichzelf terug in de toptwintig. Opvallende nieuwe binnenkomer was de Nederlander Hardwell. Vanuit het niets kwam de jonge dj dit jaar op de 24ste plek terecht. Chuckie eindigde op plaats 32.

Maar liefst 600.000 danceliefhebbers vanuit de hele wereld hebben hun stem uitgebracht voor de dj-ranglijst. De volledige lijst staat op de website djmag.com.

De awardshow van het Britse DJ Magazine vond dit jaar voor het eerst plaats in Amsterdam, vanwege het belang van ADE en de Nederlandse dancescene. Voorheen gebeurde dat in Londen. In de Passenger Terminal Amsterdam traden naast David Guetta en Armin van Buuren ook andere bekende namen op als Fedde Le Grand en Markus Schulz.

ADE is uitgegroeid tot 's werelds meest toonaangevende conferentie over elektronische muziek en het grootste clubfestival ter wereld. Het dance-evenement verwelkomt deze week ruim 3000 conferentie- en 130.000 festivalbezoekers uit tientallen landen. Ruim 700 dj's treden op tijdens het vier dagen durende programma. Het Amsterdam Dance Event duurt nog tot en met zaterdag.

David Guetta beste dj van de wereld
David Guetta beste dj van de wereld (Foto: ANP)

'Griekse hulp wellicht niet genoeg'

Het tweede reddingspakket voor Griekenland waar in juli overeenstemming over werd bereikt is wellicht niet groot genoeg om een faillissement van Griekenland te voorkomen. Dat staat in een voorlopig rapport van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB).

Hoewel het tweede reddingspakket de komende jaren zou helpen bij de financiering van Griekenland is 'het niet genoeg om de schulden van het land als duurzaam te kunnen betitelen' als de resultaten van de economische hervormingen in het land niet aan de verwachtingen voldoen, aldus het rapport dat in handen is van persbureau Associated Press.

Het rapport van de Commissie en de ECB bevat nog niet de beoordeling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat binnenkort zelf een rapport uitbrengt. Het IMF vormt samen met de Commissie en de ECB de zogenoemde trojka, die probeert te helpen bij het oplossen van de crisis in Griekenland.

Hoewel Griekenland volgens de inspecteurs van de trojka niet heeft voldaan aan de gestelde bezuinigingsdoelen en niet genoeg haast maakt met economische hervormingen zijn de inspecteurs toch van mening dat het land de volgende tranche aan financiële hulp ter waarde van acht miljard euro zo snel mogelijk moet ontvangen. Als dit niet gebeurt kan Griekenland vanaf volgende maand niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Chavez: Ik ben kankervrij

De Venezolaanse president Hugo Chavez is na een aantal medische behandelingen op Cuba kankervrij. Dat heeft Chavez donderdag zelf gezegd.

Twee maanden na zijn laatste chemokuur is er geen spoor meer van de kanker, zei Chavez. Hij maakte de resultaten van zijn meest recente medische onderzoek op de Venezolaanse televisie bekend. "Ik ben vrij van deze ziekte", aldus Chavez.

Chavez onderging in juni een operatie op Cuba om een tumor te verwijderen uit zijn bekken. Hij heeft niet bekendgemaakt om wat voor soort kanker het ging. Tussen juli en september heeft hij meerdere chemokuren ondergaan op Cuba en in Venezuela.

[EL] Sporting Portugal al zeker van volgende ronde

Sporting Portugal is de eerste ploeg die zich voor de knock-out fase van de Europa League heeft weten te plaatsen. De ploeg, waar Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars onder contract staan, kan niet meer door twee andere clubs uit de groep gepasseerd worden.

Sporting won gisteren in eigen huis met 2-0 van FC Vaslui. De Portugese ploeg heeft daardoor na drie wedstrijden al negen punten verzameld, terwijl de overige drie ploegen (FC Vaslui, FC Zürich en Lazio Roma) tot nu toe slecht twee puntjes wisten te pakken.

Sporting kan nog wel twee clubs naast zich krijgen met negen punten, maar dan wordt er naar het onderling resultaat gekeken. Daarmee kan Sporting niet meer door twee ploegen gepasseerd worden.

'Hülkenberg vervangt Sutil bij Force India in 2012'

Het lijkt er op dat Adrian Sutil voor het seizoen 2012 het veld moet ruimen bij Force India. De Duitser zal bij de renstal van Vijay Mallya op worden gevolgd door zijn landgenoot Nico Hülkenberg die nu nog testrijder bij de renstal is. De andere coureur zal naar verwachting weer Paul di Resta zijn.

Sutil zou niet meer zou geliefd zijn bij Force India sinds zijn bezoekje aan de Williams-fabriek enkele weken geleden. De manager van de Duitser Manfred Zimmerman zei dat Sutil met Force India in onderhandeling was over een contract voor 2012, maar dat hij niet tot half december wilde wachten om uitsluitsel te krijgen.

Dit uitsluitsel lijkt hij nu al gekregen te hebben. Volgens de geruchten zou Hülkenberg afgelopen dinsdag een contract voor het seizoen 2012 bij Force India getekend hebben met de optie voor nog een seizoen. Een teken hiervoor is dat Hülkenberg de laatste periode vaak is gezien bij de Force India-fabriek in Silverstone, iets wat er op kan duiden dat hij actief betrokken wordt bij de ontwikkeling van de 2012-bolide. Hülkenbergs manager Timo Gans kan het nieuws nog niet bevestigen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.