FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 oktober 2011

Twee gewonden bij autorally Voorthuizen

Bij een autorally in het Gelderse Voorthuizen zijn zaterdagmiddag twee gewonden gevallen. Een auto, die niet meedeed met de wedstrijd, reed in op twee officials, meldt de politie. De twee inzittenden zijn aangehouden.

De auto reed volgens de politie dwars door een afzetlint heen. Een 19-jarige vrouw raakte gewond toen zij met haar hoofd tussen de deurpost en het portier van een auto kwam. Haar openstaande deur werd geraakt toen de auto langs raasde. Een 21-jarige man werd kort daarna geschept.

Agenten troffen de auto even later aan op de Zeumerseweg. Daar werden ook de twee verdachten aangetroffen. Het gaat om mannen van 23 en 34 jaar uit Voorthuizen. Het is onduidelijk wie van hen achter het stuur zat.

Waarom zij door de afzetting reden, is niet bekend. Mogelijk verkeerden zij onder invloed van alcohol. De mannen worden verdacht van poging tot doodslag.

Volgens de politie maken de gewonden het naar omstandigheden goed. Alleen de geschepte man is naar een ziekenhuis gebracht.

Doden door explosie Deens depot

Een voormalig wapendepot van het Deense leger is zaterdag ontploft. Daarbij zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. De politie sluit niet uit dat er meer doden zijn gevallen. In de omgeving van het gebouw zijn nog niet ontplofte bommen gevonden. Dat meldden Deense media.

De ontploffing gebeurde zaterdagochtend in het dorp Store Andst op het schiereiland Jutland. De oorzaak is nog niet bekend. Volgens een lokale krant werd in het gebouw illegaal vuurwerk opgeslagen.

Doden door explosie Deens depot
Doden door explosie Deens depot (Foto: ANP)

Tafeltennissters naar kwartfinale EK

De Nederlandse vrouwentafeltennisploeg heeft bij het EK in Gdansk de kwartfinale bereikt. Zaterdag won Oranje in de poulefase met 3-0 van Tsjechië en met dezelfde cijfers van Turkije. Zondag volgt nog een pouleduel met Luxemburg dat zaterdag een ontmoeting won en een verloor. De nummers een en twee van de poule gaan naar de laatste acht.

In de wedstrijd tegen Tsjechië speelde Oranje in de sterkste opstelling. Li Jie, Li Jiao en Elena Timina wonnen alledrie hun partij met 3-0. Tegen Turkije kregen Linda Creemers en de 17-jarige Britt Eerland hun kans. Li Jie won de eerste partij met 3-0, waarna Creemers een game af moest staan: 3-1. Eerland debuteerde met een fraaie 3-0 voor het beslissende punt.

De kwartfinales van het landentoernooi worden maandag afgewerkt. Een dag later volgen de halve finales en de eindstrijd staat voor woensdag op het programma.

Georgië blokkeert toetreding Rusland tot WTO

Rusland lijkt voorlopig niet te kunnen toetreden tot de wereldhandelsorganisatie WTO. Gesprekken met buurland Georgië, waarmee Moskou in 2008 een oorlog uitvocht, zijn mislukt. Dat stelde de Georgische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergi Kapanadze zaterdag.

Georgië is al lid van de WTO en dreigt toetreding van Rusland te blokkeren. Twistpunt is de positie van Abchazië en Zuid-Ossetië. Die gebieden horen officieel nog bij Georgië, maar dat heeft er niets te zeggen. Rusland erkent de twee regio's als onafhankelijke landen. Georgië wil internationaal toezicht op de handel van Abchazië en Zuid-Ossetië met Rusland, maar Moskou wijst dat af.

Georgië blokkeert toetreding Rusland tot WTO
Georgië blokkeert toetreding Rusland tot WTO (Foto: ANP)

Bekentenis Joran van der Sloot blijft

De bekentenis van Joran van der Sloot dat hij Stephany Flores heeft gedood, blijft rechtsgeldig. Dat heeft een rechtbank in de Peruaanse hoofdstad Lima besloten, schreef de krant El Comercio zaterdag.

De vorige advocaat van Van der Sloot, Máximo Altez, had de rechters verzocht Jorans bekentenis nietig te verklaren. Volgens Altez waren Van der Sloots rechten als verdachte geschonden, onder meer omdat er geen officiële tolk bij de verhoren in juni vorig jaar was. Eerder al wees een rechter dit verzoek van de hand en nu is het ook in hoger beroep afgewezen.

Bekentenis Joran van der Sloot blijft staan
Bekentenis Joran van der Sloot blijft staan (Foto: ANP)

Sterrenregen vanavond goed te zien

Het ziet er naar uit dat de sterrenregen van zaterdagavond redelijk tot goed te zien is. Op veel plekken worden felle opklaringen met een kraakheldere lucht verwacht, zegt een woordvoerder van Weeronline.

"De sterrenregen is ongetwijfeld voor veel mensen te zien. Op heel veel plaatsen is het onbewolkt", zegt de woordvoerder. Wel moet rekening gehouden worden met enkele buien.

De aarde gaat door de zogeheten Draconidenzwerm, waardoor veel meteoren in de dampkring terecht komen. Normaal levert de zwerm niet heel veel vallende sterren op, maar dit keer beweegt de aarde door een stofwolk met grote dichtheid.

Sterrenkundigen verwachten dat rond 22.00 uur de meeste vallende sterren te zien zijn. Naar verwachting vallen er dan tussen de een en tien sterren per minuut.

Sterrenspotters in het midden en oosten van het land, hebben het meeste geluk. Daar is het minst kans op wolkenvelden. De maan gooit mogelijk wel roet in het eten. Door het licht van de maan zijn de sterren waarschijnlijk minder goed te zien.

Vino verplaatst rentree naar Chrono des Nations

Alexander Vinokourov maakt zijn rentree niet in de Ronde van Lombardije, maar in de Chrono des Nations. Dat maakt zijn ploeg Astana zaterdag bekend. De 38-jarige Kazach denkt in die koers, een tijdrit, minder risico te lopen op een valpartij dan in de lastige Italiaanse klassieker. Vinokourov stond door een dijbeenbreuk na een valpartij in de Tour de France lang aan de kant.

Vinokourov had eerder aangekondigd de Ronde van Lombardije te willen rijden, maar kwam daar in de laatste trainingsweek op terug. "Ik heb er veel over nagedacht. Ik voel me goed op de weg, maar wil geen risico's nemen met mijn gezondheid."

Vino won de Chrono des Nations in 2009, maar denkt nu geen kans te maken op de zege. "Ik keer terug om het wedstrijdtempo terug te krijgen en vooral om mijn fans te groeten. Zij hebben me de afgelopen maanden veel steun geboden."


Vino verplaatst rentree naar Chrono des Nations (Foto: Novum)

Nigeria loopt kwalificatie Afrika Cup mis

Het toernooi om de Afrika Cup zal volgend jaar zonder Nigeria worden gespeeld. Een 2-2 gelijkspel tegen Guinee weerhoudt The Super Eagles van deelname aan het toernooi.

Nigeria eindigde door het gelijkspel op de tweede plaats in de kwalificatiepoule. Guinee verzamelde veertien punten en eindigde op de eerste plaats. Daardoor zal laatstgenoemde volgend jaar wel actief zijn op het eindtoernooi dat in Gabon en Equatoriaal Guinea wordt gehouden.

Het is voor de Nigerianen ook niet mogelijk om zich als beste nummer twee te plaatsen voor het eindtoernooi. Soedan en Libië staan er beiden beter voor, waardoor het voor Nigeria onmogelijk is om nog aanspraak te maken op de eerstvolgende editie van de Afrika Cup. Nigeria heeft twee keer beslag weten te leggen op de Afrika Cup. De laatste keer kregen West-Afrikanen dit voor elkaar in 1994. Als groot Afrikaans voetballand is het opvallend dat Nigeria ontbreekt op dit toernooi. Een andere opvallende afwezige is Egypte.

'Herkapitalisatie voor Franse banken'

De vijf grootste banken in Frankrijk zullen voor 10 tot 15 miljard euro aan staatskapitaal accepteren. Dat meldden verschillende media zaterdag op basis van bronnen.

Geluiden over een herkapitalisatie van de Franse bankensector gaan al enige tijd rond. Donderdag schreef de Franse krant Le Figaro nog dat er "twee of drie banken" financieel geholpen zouden worden. Het Franse ministerie van Economische Zaken sprak dit direct tegen.

Beslag op spullen verdachten explosie Ritthem

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft zaterdag diverse spullen in beslag genomen uit de woning van de drie verdachten die zijn aangehouden in verband met de explosie twee weken geleden in Ritthem. De spullen worden later onderzocht in een laboratorium, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zaterdag.

Om wat voor spullen het ging, kon de woordvoerder in verband met het onderzoek niet zeggen. De drie verdachten, een 20-jarige man uit Oost-Souburg en zijn 59-jarige vader en 50-jarige moeder, zitten nog vast. De zoon zou de bom hebben gemaakt en tot ontploffing hebben gebracht. In de woning werden eerder deze week geen explosieven gevonden.

De ontploffing op het strand in Ritthem vernielde een caisson, een betonnen funderingsconstructie uit de Tweede Wereldoorlog. Niemand raakte gewond.

Turkse krant: Guus go home!

Guus go home, of in het Nederlands Guus ga naar huus, dat schreef de Turkse krant Takvim na de 1-3 nederlaag tegen Duitsland.

Door de nederlaag heeft Turkije plaatsing niet meer in eigen hand. Om tweede te worden in de poule moet het zelf komende dinsdag winnen van Azerbeidzjan en hopen dat de Belgen niet gaan stunten tegen Duitsland. "We hebben met een bijl op een steen geslagen," aldus de krant.

Hiddink zelf bleef na afloop rustig: "Dit is een normale uitslag. Hiervan kunnen we veel leren. Duitsland toonde veel tactische discipline en spelvreugde. Je moet gewoon realistisch zijn als je de kwaliteiten van beide teams vergelijkt."  Ook heeft de Achterhoeker goede hoop dat het dinsdag goed komt. "Ik kan me niet voorstellen dat Duitsland punten zal afgeven, Als wij dan winnen van Azerbeidzjan, zijn wij keurig tweede. Ik verwacht geen onaangename verrassingen in deze twee duels."

Bloemendaal door in EHL na monsterzege

De hockeyers van Bloemendaal hebben zaterdag de achtste finale van de Eurohockey League bereikt. In het Duitse Mülheim werd Olimpia Kolos Sekvoia met 10-0 geklopt. Omdat de Oekraïners vrijdag ook al verloren van Dinamo Kazan is Bloemendaal al zeker. Zondag moet Bloemendaal nog wel tegen de Russische ploeg spelen.

De andere twee Nederlandse clubs in de EHL, Rotterdam en Amsterdam, kwamen dit weekeinde nog niet in actie. Zij komen over twee weken bij het ander eersterondetoernooi in het Belgische Brasschaat in actie.

'China hypocriet en leugenachtig'

De dalai lama heeft zaterdag buitengewoon hard uitgehaald naar de Chinese autoriteiten. Het communistische bewind in Peking bestaat uit 'hypocrisie en leugens', zei de geestelijk leider van Tibet. Volgens hem kan China het niet uitstaan dat mensen de waarheid zeggen.

De dalai lama sprak via een videoverbinding met de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Die vierde vrijdag zijn 80e verjaardag. De dalai lama was uitgenodigd voor de viering, maar kreeg geen visum voor Zuid-Afrika. Tutu reageerde daar woedend op.

Vrouw prostitueert dochter (12) voor bingo

De Italiaanse politie heeft een vrouw gearresteerd die haar 12 jaar oude dochter prostitueerde. De vrouw (43) gebruikte de opbrengsten van de seks onder meer om bingo mee te spelen. Twee mannen die seks met het jonge meisje hadden, zijn ook opgepakt. Een van hen is 92 jaar oud.

Dat meldden Italiaanse media zaterdag op basis van justitie in de stad Pescara, aan de oostkust van Italië. Het meisje is opgevangen door jeugdzorg. Haar moeder is uit de ouderlijke macht ontzet.

Websites vijftig gemeenten lek

Websites van vijftig gemeenten en gemeentelijke diensten blijken niet goed te zijn beveiligd. Op de sites kunnen doodeenvoudig interne documenten worden bekeken en bestanden worden aangepast of gewist, melden de weblogs Geenstijl en Webwereld zaterdag.

De websites zijn bovendien kwetsbaar voor het hacken van DigiD-sessies. Hackers kunnen de sessie klonen en daardoor bij gegevens komen van mensen die zijn ingelogd met DigiD. Ook blijken de veiligheidscertificaten van de websites makkelijk te achterhalen, net als veel persoonsgegevens van medewerkers van gemeente en politie.

De weblogs hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op de hoogte gesteld. De instantie heeft daarop de betrokken burgemeesters ingelicht. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en de providers zijn op de hoogte. De sites gaan offline tot de lekken zijn gedicht.

Eerder deze week onthulde Webwereld in het kader van 'Lektober' al lekken bij zeven andere gemeenten. Die zijn inmiddels gedicht. Deze maand presenteert Webwereld iedere werkdag een lek, om hiermee de aandacht te vestigen op de slechte staat van de beveiliging van privacygevoelige informatie.

Nieuwe Facebook-RPG vandaag speelbaar

Van alle games die je al kunt spelen met je vrienden op Facebook, is Dungeon's & Dragons een game die je nu ook aan dit lijstje kunt toevoegen. De game Dungeon & Dragons: Heroes of Neverwinter stelt je in staat om samen met je vrienden een mooi avontuur te beleven.

Om een beetje te weten te komen wat Heroes of Neverwinter nou omvat, is er vandaag een trailer uitgebracht om je duidelijk te maken wat je nou precies kunt verwachten. De game is speelbaar voor iedereen met een Facebook-account, en zoals gewoonlijk zul je heel wat centjes moeten neertellen om een beetje vaart te kunnen maken met dit spelletje.

Bekijk de trailer hieronder.

Betancur blijft Mollema voor in Emilië

Bauke Mollema heeft net naast de zege gegrepen in de de Ronde van Emilië. Hij moest in Santuario Madonna di San Luca alleen de Colombiaan Carlos Betancur voor zich dulden.

De derde plaats in de klassieker, die de afgelopen twee jaar door Robert Gesink werd gewonnen, was voor Rigoberto Uran. Mollema ging op de slotklim nog voor de overwinning, maar de ontsnapte Betancur hield stand. Dit was de Nederlander kennelijk ontgaan, want Mollema kwam met zijn handen omhoog over de finish.

"We reden hier zonder communicatie en het was Bauke in de hectiek ontgaan dat er nog iemand voor reed. Tweede worden is natuurlijk niet slecht. Het is alleen jammer dat je de winst mist", aldus ploegleider Adri van Houwelingen na afloop. Betancur was in de slotfase naar een kopgroep gereden en uiteindelijk als enige overgebleven. "Als het uiteindelijk om tien meter was gegaan, zou het veel vervelender zijn geweest," besloot Van Houwelingen.

Virus treft Amerikaanse drones

De Amerikaanse onbemande defensie-vliegtuigen zijn getroffen door een computervirus. De overheid onderzoekt nog hoe het virus heeft kunnen binnendringen in de zwaarbeveiligde apparatuur, aldus betrouwbare bronnen vrijdag.

De Amerikaanse defensie gebruikt steeds vaker zogeheten drones voor acties in Irak, Afghanistan en elders. De drones worden bestuurd vanaf de luchtmachtbasis Creech in de Amerikaanse staat Nevada.

"Er is iets aan de hand, maar het heeft geen invloed op de buitenlandse missies", zei de bron. Enkele pogingen om het virus te verwijderen zijn mislukt, onthulde het Amerikaanse technologie-tijdschrift Wired vrijdag.

De drones van de types Predator en Reaper hebben al vele precisie-aanvallen uitgevoerd op leiders van terreurnetwerk al-Qaeda en andere doelen in Pakistan, Afghanistan en Jemen. Vorige week doodde een raket van zo'n onbemand toestel nog de al-Qaedaleider Anwar al-Awlaki in Jemen.

Virus treft Amerikaanse drones
Virus treft Amerikaanse drones (Foto: ANP)

Kobayashi start morgen vanaf de zevende plek

Kamui Kobayashi zal tijdens de Grand Prix van Japan vanaf de zevende plek starten. De FIA heeft bekendgemaakt dat de Sauber-coureur drie plaatsen naar voren schuift op de grid, omdat Michael Schumacher, Vitaly Petrov en Bruno Senna geen tijd neer hebben gezet tijdens de derde kwalificatiesessie.

De sportreglementen hanteren namelijk de regel dat coureurs die aan hun vliegende ronde waren begonnen als eerste worden geclassificeerd. Zij worden gevolgd door coureurs die de pitbox wel hadden verlaten, maar niet aan hun ronde waren begonnen. Tenslotte volgen degenen die in de pitbox bleven staan. Binnen elke categorie worden de coureurs op racenummer gerangschikt.

Kobayashi was tijdens de derde kwalificatiesessie wel al begonnen aan zijn vliegende ronde, maar kon deze niet afmaken. Schumacher, Petrov en Senna hadden de pitstraat niet verlaten en vertrekken morgen dus van de achtste, negende en tiende stek.

Uitslag kwalificatie

Pos. Rijder Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:33.051 1:31.424 1:30.466 14
2 Jenson Button McLaren 1:32.947 1:31.434 1:30.475 14
3 Lewis Hamilton McLaren 1:32.843 1:31.139 1:30.617 14
4 Felipe Massa Ferrari 1:33.235 1:31.909 1:30.804 15
5 Fernando Alonso Ferrari 1:32.817 1:31.612 1:30.886 13
6 Mark Webber Red Bull 1:33.135 1:31.576 1:31.156 14
7 Kamui Kobayashi Sauber 1:32.626 1:32.380 geen tijd 15
8 Michael Schumacher Mercedes 1:33.748 1:32.116 geen tijd 10
9 Bruno Senna Lotus Renault 1:33.359 1:32.297 geen tijd 12
10 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:32.877 1:32.245 geen tijd 17
11 Adrian Sutil Force India 1:32.761 1:32.463   14
12 Paul di Resta Force India 1:33.499 1:32.746   10
13 Rubens Barrichello Williams 1:33.921 1:33.079   13
14 Pastor Maldonado Williams 1:33.781 1:33.224   14
15 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:33.064 1:33.227   10
16 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:35.111 1:33.427   10
17 Sergio Perez Sauber 1:34.704 geen tijd   6
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:35.454     3
19 Jarno Trulli Team Lotus 1:35.514     6
20 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:36.439     8
21 Timo Glock Virgin 1:36.507     7
22 Daniel Ricciardo HRT 1:37.846     7
DNQ Nico Rosberg Mercedes geen tijd     1
DNQ Vitantonio Liuzzi HRT geen tijd     2

Gewonden bij explosie in Amsterdam-West

Bij een explosie in een woning in Amsterdam-West zijn zaterdagmiddag meerdere gewonden gevallen. Vermoedelijk gaat het om een gasexplosie, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De ontploffing vond plaats in een woning aan de Orteliusstraat. Er woedt nu een brand, zegt de brandweer. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Volgens AT5 stortte een balkon naar beneden met daarop meerdere mensen.

Koningin onthult bijzondere schilderingen

Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag de gerestaureerde gewelfschilderingen in het dak van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar onthuld. Die werden de afgelopen acht jaar opgeknapt.

De schilderingen behoren tot de grootste en belangrijkste van het land. Ze dateren uit 1518 en zijn rond de 100 vierkante meter groot. Het werk verbeeldt het Laatste Oordeel. De doden staan op uit hun graven en gaan naar de hemel of de hel.

Lange tijd was onduidelijk wie de schilderingen heeft gemaakt. Inmiddels worden ze toegeschreven aan Jacob Cornelisz van Oostsanen. Hij wordt ook wel de 'Michelangelo van het Noorden’ genoemd.

Uiteraard heeft de Koningin ook nog het een en ander rond de viering van het Alkmaars ontzet meegekregen. Het Alkmaars ontzet wordt elk jaar op 8 oktober gevierd.

Koningin onthult bijzondere schilderingen
Koningin onthult bijzondere schilderingen (Foto: ANP)

Van Bommel: "Ook zonder Zlatan wordt het niet makkelijk"

Mark van Bommel verwacht een zware wedstrijd voor Oranje tegen Zweden, dat nog in de volle jacht is op een EK-ticket.

"Zweden moet volgens mij winnen om als beste nummer twee van alle poules rechtstreeks naar het EK te mogen. Daar zullen ze vol voor gaan", zei Van Bommel tegen NUSport. De aanvoerder van Oranje had graag tegen Zlatan Ibrahimovic, ploeggenoot bij AC Milan, gespeeld. "Maar Ibra doet helaas niet mee omdat hij geschorst is. Ook zonder hem wordt het voor ons niet makkelijk."

Nederland is als groepswinnaar al geplaatst voor het EK, maar Oranje wil de ongeslagen reeks graag vasthouden in Solna. "Elke wedstrijd is een test voor ons, een uitdaging. Het maakt wat dat betreft niet uit of de tegenstander goed of slecht is. Neem de uitwedstrijd bij Finland, die we met 2-0 wonnen. We speelden niet goed, maar boekten door onze instelling een overtuigende zege."

"We willen telkens weer bewijzen dat we een goede ploeg zijn. Dat was vrijdag tegen Moldavië ook zo (1-0 winst, red.) en dat hebben we toen in de eerste helft ook laten zien. Die was goed, al ontbrak de laatste pass soms. Na rust werden we helaas slordig", besluit Van Bommel. Het enige doelpunt in De Kuip werd gemaakt door Klaas-Jan Huntelaar, die Oranje de negende zege bracht.

FOK!filmtip van de dag: Alles Stroomt

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Alles Stroomt.

Damiaan (Wieger Windhorst) is geslaagd voor zijn eindexamen en verlaat zijn ouderlijk huis om op kamers te gaan. Zijn moeder (Anneke Blok) die hem na de dood van haar man alleen heeft opgevoed, komt een nieuwe liefde tegen, een binnenschipper. Als zij bij hem gaat wonen verandert alles; er is geen ouderlijk huis meer en moeder en zoon leven meer en meer langs elkaar heen en verliezen elkaar uit het oog. De vraag is of de moeder-zoon liefde dit overwint.

De film Alles Stroomt is Nederlandse dramaproductie van regisseur Danyael Sugawara. In de hoofdrol zijn onder andere Anneke Blok en Wieger Windhorst te zien. De film heeft een zeer kwetsbare setting door middel van het contrast tussen lange dialogen en stiltes. Voor de mainstream filmkijker kan Alles Stroomt een uitdaging zijn om naar te kijken, maar de filmhuisfans kunnen dit werk goed waarderen.

Alles Stroomt is vanavond om 23:05 op Nederland 2 te zien.

Alles Stroomt

[EK] Prima begin voor Nederlandse tafeltennisters

De Nederlandse tafeltennisters zijn uitstekend begonnen aan het Europees kampioenschap in het Poolse Gdansk. Li Jie, Li Jiao en Elena Timina wisten in groep A met 3-0 te winnen van Tsjechië.

Li Jie was in drie sets te sterk voor Dana Hadacova; 11-8, 11-6 en 11-7. Vervolgens wist kopvrouw Li Jiao de score tegen Iveta Vacenovska te verdubbelen; 11-9, 11-7 en 11-8. Tenslotte maakte Timina het karwei af door in drie games van Katerina Pankakova te winnen; 11-9, 11-8 en 12-10.

Later vandaag komt Oranje nog in actie tegen de Turkse dames, terwijl morgen de ontmoeting met Luxemburg op het programma staan. De nummers één en twee uit de groep plaatsen zich voor de kwartfinales. De afgelopen drie edities wisten de Nederlandse dames telkens het goud te veroveren.

Hiddink: "We kwalificeren ons voor play-offs"

Guus Hiddink verwacht zich met Turkije, na de nederlaag tegen Duitsland, via een omweg te plaatsen het EK komende zomer. Turkije staat na de nederlaag (1-3) derde achter Duitsland en België.

Beide landen staan dinsdag tegenover elkaar. Hiddink denkt dat de Turken kunnen profiteren. "Ik denk dat we ons dinsdag kwalificeren voor de play-offs. "Ik zie Duitsland de laatste wedstrijd wel winnen", zei de coach.

"Als wij niet winnen van Azerbeidzjan, dan zijn wij het niet waard om naar het EK te gaan", aldus Hiddink tegen Het Nieuwsblad. "België is een team met veel potentieel, maar Duitsland heeft al negen wedstrijden niets weggegeven. Ze zijn erop gebrand om tien zeges op rij te boeken."

'Inval Afghanistan hielp niet echt'

De inval in Afghanistan door de Amerikanen precies tien jaar geleden heeft het land zelf weinig opgeleverd. Dit vertelde Volkskrant-correspondent Natalie Righton vrijdagavond in het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman. De journaliste bivakeerde de afgelopen twee jaar in Afghanistan.

"Het is jammerlijk mislukt. Het is steeds onveiliger in Afghanistan", zegt Righton over de situatie in het land. Afghanen zouden massaal bezig zijn om het land te ontvluchten. Ook hebben ze een grafhekel aan vooral de Amerikanen. "Het idee dat wij westerlingen daar komen om hen te helpen, daar geloven de meeste Afghanen niet in."

Op dit moment wordt 97 procent van de salarissen van Afghaanse politiemensen en soldaten door de Amerikanen betaald. Als de Amerikanen na 2014 vertrekken kan het land nog verder in elkaar storten volgens Righton.

Ook is het volgens de journaliste een illusie dat de Nederlandse trainingsmissie in Kunduz geen militair karakter zou hebben. GroenLinks, die steun geeft aan de missie, kan hierdoor later in de problemen gaan komen.


'Inval Afghanistan hielp niet echt'

Berdych en Cilic in finale Beijing

Tomas Berdych en Marin Cilic spelen zondag de finale van het ATP-toernooi van Beijing. De Tsjech (3) schakelde de als eerste geplaatste Jo-Wilfried Tsonga uit: 6-4, 4-6. 6-1. Cilic was in een Kroatisch onderonsje met 6-4, 6-3 te sterk voor Ivan Ljubicic.

Berdych en Cilic stonden dit jaar ook in Marseille tegenover elkaar. Toen trok de Kroaat aan het langste eind. De twee eerdere ontmoetingen, beide in 2009, werden gewonnen door Berdych. Beide spelers wonnen in hun carrière vijf toernooien, maar zijn dit jaar nog op zoek naar hun eerste prijs.

Bij de vrouwen gaat de finale in Beijing tussen Agnieszka Radwanska en Andrea Petkovic. De als elfde geplaatste Poolse won met 6-2, 6-4 van Flavia Pennetta. Ook Petkovic won met ruime cijfers. De Duitse (9) stond tegen Monica Niculescu slechts twee games af: 6-2, 6-0.


Berdych en Cilic in finale Beijing (Foto: Novum)

Overvallers binden kind van 11 vast

Een gezin uit Amsterdam Noord is gisteravond thuis overvallen en beroofd.

Rond negen uur werd er aangebeld bij een woning aan de straat Diopter. Een van de bewoners deed open en zag tot zijn grote schrik dat er drie mannen met bivakmutsen voor zijn deur stonden. Een van de drie dreigde met een vuurwapen. Ze drongen direct de woning binnen en bonden de drie bewoners, waaronder een 11-jarig kind, vast.

De woning werd doorzocht en nadat de daders van alles buit hadden gemaakt gingen ze er vandoor. Volgens getuigen zouden ze onder meer mobiele telefoons hebben buit gemaakt. De slachtoffers konden zichzelf bevrijden en de politie waarschuwen. Er vielen geen gewonden. De daders zijn nog voortvluchtig.

Het is al de tweede gewapende woningoverval in Noord in korte tijd. Vorige week werd een woning aan de Oostzanerdijk overvallen

Om dit soort traumatische ervaringen te voorkomen roept een woordvoerder van de politie Amsterdammers op om hun woning beter te beveiligen, met bijvoorbeeld een zogenaamde knip op de deur. Ook adviseren ze nooit zonder reden de deur open te doen, zeker als je niemand verwacht.

Tientallen tips over vermiste militair Limburg

De politie heeft sinds vrijdag 31 nieuwe tips gekregen over de verdwijning van een 30-jarige militair. De meeste tips gaan over het verkeersbord dat vrijdag werd gevonden in nationaal park De Meinweg in Limburg, meldt de politie zaterdag.

Op het bord stonden verwijzingen naar de vermissing van de militair, Laurens Fritz. Zijn achternaam en de woorden R.I.P., poker, pooldance, info, en search by 386 waren op het bord gekalkt. 21 tipgevers denken dat het getal 386 verband houdt met een grenspaal. De politie onderzoekt of tips bruikbaar zijn.

Vrijdag verstuurde de politie een sms-bom naar zo'n 3500 mensen die op de dag van de vermissing in de buurt van het park waren. De politie hoopte zo meer informatie te krijgen.

Fritz wordt sinds 9 september vermist. Vermoedelijk is hij slachtoffer geworden van een misdrijf. Zijn auto werd gevonden op een parkeerplaats bij het park. In dat natuurgebied ligt ook het bungalowpark waar hij een woning aan het verbouwen was.

'Grote kans op reünie Black Sabbath'

Ozzy Osbourne denkt dat de kans groot is dat hij binnenkort weer met Black Sabbath op het podium staat. "Ja, er is een grote mogelijkheid dat we weer bij elkaar komen", onthult hij in het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard

Osbourne is al met zijn ex-collega's Geezer Butler, Bill Ward en Tony Iommi om de tafel gaan zitten. "We zitten nog in een vroeg stadium, dus we hebben nog niets opgenomen. Als het werkt, is het goed. Zo niet, dan ga ik door met mijn eigen dingen", vertelt de realityster.

De Britse metalband Black Sabbath werd in de jaren zeventig bekend met nummers als Paranoid en Never Say Die. Osbourne werd in 1979 uit de band gezet, vanwege zijn overmatige drugsgebruik. Hij startte vervolgens een solocarrière. Later werd hij bij een breder publiek bekend door zijn realityserie The Osbournes.

'Cohen moet mee-polariseren'

Het leiderschap van Job Cohen staat ter discussie omdat zijn pragmatische en rationele stijl niet meer bij de hedendaagse Nederlandse politiek past. Cohen zal de weg van de polarisatie opmoeten, stelt Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde en curator van het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

De mening van De Vries is het nieuwste hoofdstuk in de openenlijke kritiek die Cohens leiderschap vanuit de PvdA-gelederen te verduren krijgt, nadat eerder vertrekkend PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen en haar voorganger Michiel van Hulten hun twijfel over zijn leiderschap uitspraken. Eerder kwam er ook al kritiek vanuit de sociaal-democraten, maar die werd anoniem gegeven.

De Vries noemt Cohen een rationeel politicus, die door wikken en wegen tot goede besluiten probeert te komen. Maar die stijl, stelt ze, past niet meer bij de huidige politiek, waar vooral de communicatiesnelheid rap is toegenomen. De 'Twitter-democratie' is niets voor Cohen, aldus De Vries, die wel benadrukt dat ze die ten koste vindt gaan van de kwaliteit van besluitvorming. Een humoristische tegenreactie op het veelbekeken LuckyTV-filmpje was helaas ook niet aan hem besteed, stelt ze verder vast.

De nieuwe politiek is hard en polariserend, en het uitmonden daarvan in het minderheidskabinet-Rutte leidt volgens De Vries tot een merkwaardige reactie bij de PvdA. De sociaal-democraten brengen het kabinet tot haar verbazing niet in de problemen, maar helpen het juist: Cohen wil immers redelijkheid uitstralen. Geert Wilders noemde Cohen daarom recentelijk 'de grote gedoger'.

De Vries gaat niet zover om de PvdA-leider op te roepen het veld te ruimen, mogelijk vanwege de onrust die Ploumens eerdere suggestie in die richting opriep. In plaats daarvan adviseert ze Cohen om, als hij zelf niet wil meedoen aan de polarisatie, dat door iemand anders in de partij te laten doen. "De keuze van naaste medewerkers is een van de belangrijkste aspecten voor het succesvol uitoefenen van de politieke macht", aldus de hoogleraar. "Als je een hond hebt, hoef je zelf niet te blaffen!"

Job Cohen
Job Cohen (bron: Wikipedia, foto: Jos van Zetten, licentie: CC-BY)

Safina ontkent afscheid

Dinara Safina ontkent dat ze afscheid heeft genomen van het proftennis. Haar broer Marat Safin vertelde deze week in diverse media dat zijn zus vanwege een rugblessure had besloten te stoppen.

De voormalig nummer één van de wereld neemt nu afstand van deze uitspraken. "Ik laat dinsdag mijn rug onderzoeken. Als ik een besluit neem over mijn toekomst, dan zijn jullie de eersten die het weten", aldus Safina aan haar twittervolgers.

Amerikaanse turnsters oppermachtig in kwalificaties

De Amerikaanse turnvrouwen zijn in Japan tot nu toe oppermachtig. De Verenigde Staten, met vier debutantes in de ploeg, kwam tot een score van 234,253. Rusland eindigde in Tokio als tweede op ruim drie punten achterstand.

De beste acht landen komen dinsdag opnieuw in actie voor de finale van de landenwedstrijd. Nederland is daar niet bij. Oranje eindigde de kwalificatie op een teleurstellende dertiende plaats. Dit was wel genoeg voor het olympisch kwalificatietoernooi, in januari in Londen. De beste acht landen hebben zich automatisch gekwalificeerd.

Céline van Gerner kwalificeerde zich voor de meerkampfinale. De Emmeloordse eindigde als achttiende met een score van 55,465. Ze mag daardoor als dertiende naar de finale omdat er maximaal twee deelnemers per land zich kwalificeren voor de finale. De beste in de kwalificaties de Russische Victoria Komova (60,157), voor de Amerikaanse Jordyn Wieber.

Musa: "Heel Nigeria heeft mening over mij"

Ahmed Musa is dit seizoen een bepalende speler bij VVV-Venlo. In de eerste zes wedstrijden van het nieuwe seizoen trof de Nigeriaanse aanvaller drie keer doel. Toch heeft de voetballer op dit moment een drukbezet programma.

Zo speelt hij het vandaag met de Nigeriaanse selectie op tegen Guinee. Dit gaat om de kwalificatie voor deelname aan de Afrika Cup, die in 2012 weer wordt gehouden. "Dit is het beroep dat ik altijd heb gewild, dus ik moet niet zeuren. Maar: reizen, spelen, reizen, spelen. Het kost heel veel energie", liet de pas 18-jarige Musa aan Voetbal International weten.

Daarnaast verhoogt de Nigeriaanse media de druk op de jonge voetballer. "De kranten in Nigeria schrijven: Musa moet weg bij VVV", aldus Musa. "Het lijkt wel alsof iedereen in mijn land een mening over dit onderwerp heeft. VVV is een kleine, onbekende club daar. Maar het is mijn loopbaan, ik moet straks een keuze maken. Nu voel ik me goed bij VVV. Als het moment en de club goed zijn, is het tijd om te vertrekken."


Ahmed Musa in actie tegen Dirk Marcellis (Foto: Pro Shots)

Toch geen Halo-film

Slecht nieuws voor de Halo-fans, er zal toch geen Halo-film verschijnen. Afgelopen donderdag werd bekendgemaakt dat een mogelijke samenwerking tussen Steven Spielberg en Dreamworks een spektakel op het witte doek zou veroorzaken. Microsoft heeft dit gerucht de kop in gedrukt.

"The information in the press release in question is inaccurate," vertelde een Microsoft medewerker aan videogamer.com. "We have no plans for a "Halo" feature film right now. Our focus is on developing "Halo: Anniversary" and "Halo 4"."

Geen film dus helaas, maar wel nog twee Halo-games die eraan komen. Halo: Anniversary zal op 15 november voor de xbox 360 verschijnen en Halo 4 staat gepland voor eind 2012.

Engels wordt ploegleider bij Project 1t4i

Addy Engels beëindigde vorige maand zijn actieve carrière als wielrenner, maar is niet van plan de sport vaarwel te zeggen. Dit heeft teammanager Iwan Spekenbrink vandaag naar buiten gebracht.

De voormalig renner van Quick-Step gaat namelijk aan de slag als ploegleider van de opvolger van Skil-Shimano, dat nu nog onder de naam Project 1t4i bekend staat. Ook Marc Reef wordt aan de staf van de nieuw te formeren wielerploeg toegevoegd.

Op dit moment wordt de ploeg nog gesponsord door Skil, maar dit gaat in het nieuwe seizoen veranderen. Dan wordt deze naam namelijk vervangen door die van een Europese multinational. Tot die tijd gaat de formatie als Project 1t4i door het leven.

Sprintzege Viviani in Ronde van Beijing

Elia Viviani heeft de vierde etappe in de Ronde van Beijing gewonnen. De Italiaanse renner van Liquigas, dit seizoen al twee keer succesvol in de Ronde van Colorado, troefde in de massasprint zijn Slowaakse ploeggenoot Peter Sagan af. Theo Bos, die donderdag nog derde werd in de sprint, kwam er deze keer niet aan te pas.

Tony Martin lijkt de eindzege in de World Tour-koers nauwelijks meer te kunnen ontgaan. De Duitser heeft een voorsprong van zeventien seconden op David Millar en 26 seconden op Chris Froome. Morgen staat de korte slotetappe van het Plein van de Hemelse Vrede naar het Olympische Vogelneststadion op het programma.


Sprintzege Viviani in Ronde van Beijing (Foto: Novum)

Battlefield 3 laat politie neerschieten

Battlefield 3 is geen spelletje voor kinderen. In een missie moet je namelijk als speler een politieman neerschieten om de missie te volbrengen. Het is dan ook geen wonder dat er een M, van mature, op de buitenkant van de Battlefield 3-box terecht is gekomen.

ESRB, het systeem dat de leeftijden op de buitenkant van de doos zet, geeft aan waarom het spel alleen voor volwassen bedoeld is:"The frequent combat is highlighted by realistic gunfire and large explosions; characters sometimes scream and emit large splashes of blood when shot. Players can also engage in hand-to-hand combat: repeatedly punching enemies in the face; stabbing soldiers to death with knives."

"In one sequence, a restrained character's throat is slit (off-screen); in another, players shoot police officers to complete a mission objective. The words 'f***' and 's***' can be heard frequently in the dialogue."

Dit druist in tegen wat Patrick Bach eerder had verteld. Maar de vraag is natuurlijk of dit spel wel ontworpen is voor twaalfjarige kinderen. Het spel zal 28 oktober op de PS3, Xbox 360 en pc verschijnen.

Engelse media vernietigend over Rooney

De Britse kranten hebben geheel in eigen stijl hun onvrede over de domme rode kaart van Wayne Rooney gereageerd.

Rooney trapte zijn tegenstander overduidelijk na en werd daarom linea recta naar de kleedkamer gestuurd. Bondscoach Fabio Capello bevestigde dat het een onbesuisde actie van de speler was, maar ontkent dat de moeilijke familieomstandigheden, waarin de sterspeler verkeert, een rol hebben gespeeld.

De Britse kranten zien geen reden om zich in te houden over de speler en gaven Rooney er door middel van de gebruikelijke, schreeuwerige koppen ervan langs. The Times omschreef de spits als 'An idiot abroad', terwijl Daily Telegraph het met 'Idiot' kort en eenvoudig hield.

The Daily Mail toonde zich creatief met 'Roo Fool', een variant op de krachtterm 'you foul'. The Sun zag in de actie van Rooney duidelijk een teken van waanzin en sprak van 'Roonetic', een variant op 'lunatic'.

Neuer: "Ook België moet eraan geloven"

Duitsland behield ook na gisteravond de maximale score in de kwalificatieduels. Op bezoek bij Turkije werd het 1-3. Manuel Neuer vertrouwt erop dat ook België zal worden verslagen.

Voor De Rode Duivels is het duel van dinsdag van levensbelang. De ploeg van bondscoach Georges Leekens heeft aan een overwinning genoeg om zich te plaatsen voor de play-offs. Een vriendendienst zit er volgens Neuer echter niet in, want de Duitsers zijn erop gebrand om ook het laatste duel winnend af te sluiten.

"Wij willen het spel zo eerlijk mogelijk spelen", vertelt de sluitpost aan diverse Duitse media. "Nu we dichtbij een historische tien op tien staan, gaan we daar ook vol voor. Het is dus belangrijk voor ons om alle kwalificatiewedstrijden te winnen."

Gisteravond versloeg Die Mannschaft Turkije redelijk eenvoudig. Een voorbode op meer, aldus Neuer. "Na Turkije moet ook België eraan geloven. Dat hadden we ons van tevoren voorgenomen en dat willen we nu ook tot een goed einde brengen."

Weekend Miljonairs krijgt South Park-add-on

De digitale variant van de spelshow Weekend Miljonairs krijgt een South Park DLC-pack. Dit heeft publisher Deep Silver bekendgemaakt. In de add-on zullen honderden vragen met betrekking tot de animatieserie zitten alsmede vijf spelers, ontworpen door het South Park-team en meer.

Zo zal de 'bel-hulplijn' verzorgd worden door de hoofdpersonen uit de serie en ondersteunt de game multiplayer tot vier personen en online leaderboards. De game, inclusief de add-on zal samen te koop zijn vanaf XBLA en PSN. Een precieze releasedate is, tesamen met een prijs, nog niet bekend.

south park wwtbam

south park wwtbam

Arrestant kopt ruit uit politieauto

Een arrestant heeft gisteren in Amsterdam een wel heel onnozele poging gedaan om te vluchten.

In de Bussumstraat in Noord werd de man gisteravond om een uur of tien aangehouden. Hij werd geboeid op de achterbank van een politieauto gezet. Volgens ooggetuigen was de man zeer agressief en bleef dit ook toen hij in de auto zat. Met zijn hoofd ramde hij tegen het raampje, dat het begaf.

De man wilde er blijkbaar vandoor gaan, want half hangend over het portier - met z'n handen op z'n rug - wisten de agenten hem tegen te houden.

De arrestant werd in een andere auto gezet en naar het bureau gebracht. De man werd aangehouden wegens het plegen van huiselijk geweld. De verdachte zit nog steeds vast.

Energiedrankjes hooghouden in Saints Row: The Third

THQ heeft een nieuwe trailer uitgebracht vcan Saints Row: The Third. In deze video zien we nogal een bizarre bezigheid. Gelukkig staat er een waarschuwing voor de trailer, zodat mensen erop gewezen worden dit niet thuis na te doen.

In Saints Row: The Third hebben de Saints de controle over Stillwater overgenomen en breiden ze hun macht uit. De machtsuitbreiding blijft echter niet onopgemerkt. De leider van een andere criminele groep genaamd de The Syndicate ziet dat de Saints een bedreiging voor hem kunnen vormen. Deze leider, Philip Loren, wil de Saints uitschakelen.

Het spel zal over the top actie bieden met naast het hoofdverhaal ook genoeg andere dingen die je kunt doen, zoals minigames en heerlijke puberale humor. Niets moet, alles kan in dit spel. Het komt 15 november uit op Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Crisis City, Rooftops en meer in Sonic Generations-trailer

Werden we van de week al getrakteerd op Sonic Generations-gameplay, doet SEGA er vandaag nog een schepje bovenop met alweer een nieuwe trailer voor Sonic Generations. Ditmaal een compilatie van de iets moderner ontworpen levels Crisis City, Rooftop Run en Planet Wisp.

Sonic Generations ligt 4 november in de winkel en is speelbaar op PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo 3DS.

Stierenvechter loopt afschuwelijke verwonding op

Een Spaanse stierenvechter is geopereerd aan een afschuwelijke verwonding die hij opliep in een stierengevecht in Zaragoza. Er was een operatie van 5 uur nodig om de schade aan zijn zwaar gehavende gezicht te herstellen.

Op televisiebeelden was te zien hoe toeschouwers vol afgrijzen toekijken hoe de hoorn van de stier de onderkaak van Juan José Padilla doorboort en er bij zijn linkeroog weer uitkomt. De stierenvechter liep schade op aan zijn oog, zijn botweefsel, zijn spieren en zijn huid, zei een woordvoerder van het ziekenhuis zaterdag.


Stierenvechter loopt afschuwelijke verwonding op (Foto: Novum)

Guilty pleasures

Via Facebook en Twitter kun je alles delen wat je maar wilt. Sommige dingen kun je automatisch delen, bijvoorbeeld welke muziek je luistert, en andere zaken kun je via een foto of filmpje op je telefoon simpel delen. Wat je eet, waar je bent, wat je aan het doen bent, alles kan. Zo plaatste ik gisteren op Facebook een foto van de 180-score die ik eindelijk weer eens gooide tijdens een potje darten. Ik was trots op die prestatie, en wilde dat delen. Maar sommige zaken, waar ik misschien nog wel meer van geniet, deel ik bewust niet: mijn guilty pleasures.

Rugbyers Frankrijk en Wales naar halve finale

Frankrijk en Wales hebben op het WK rugby in Nieuw-Zeeland de halve finale bereikt. Frankrijk was in Auckland met 19-12 te sterk voor Engeland, dat bij de vorige twee WK's nog in de finale stond. Wales boekte in Wellington een overtuigende zege op Ierland en voegde zich daarmee voor het eerst sinds 1987 weer eens bij de beste vier: 22-10.

Wales en Frankrijk strijden volgende week zaterdag tegen elkaar om een plaats in de finale. De andere halve finalisten worden zondag bekend. Titelverdediger Zuid-Afrika neemt het op tegen Australië, Argentinië stuit op gastland Nieuw-Zeeland.


Rugbyers Frankrijk en Wales naar halve finale (Foto: Novum)

Met Harry kun je alles maken

Harry Potter tovert zich weer een LEGO-breuk in de nieuwste trailer die door Warner Bros Interactive Entertainment is uitgegeven. De wereld is met behulp van LEGO in elkaar gezet en natuurlijk is die typische humor van voorgaande LEGO-spellen weer aanwezig.

LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 zet het verhaal voort van de wereldberoemde tovenaarsleerling. Deze keer worden spelers meegenomen door de laatste drie boeken en vier films - Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins en Harry Potter en de Relieken van de Dood.

De speler zal Harry's laatste jaren op Zweinstein en de strijd met Voldemort beleven. De wereld van Harry Potter is natuurlijk weer volledig in LEGO opgebouwd om dit verhaal te vertellen. De game bevat lessen, toverspreuken, duels en veel meer waarmee spelers van alle leeftijden zich kunnen vermaken.

LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 komt in november uit voor Nintendo Wii, DS en 3DS, PlayStation Portable en PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

Tien verdachten zaak-Young Boys weer vrij

Van de 18 personen die in de nacht van woensdag op donderdag in Haarlem werden aangehouden, zijn er 10 inmiddels weer vrij. Dat betekent echter niet dat ze geen verdachten meer zijn, zei een politiewoordvoerder zaterdag. De anderen worden maandag of dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De verdachten zijn opgepakt op verdenking van illegaal pokeren, hennepteelt en witwassen. De politie arresteerde 13 van hen in het clubgebouw van voetbalclub Young Boys, die uitkomt in de Hoofdklasse A.

Tien verdachten zaak-Young Boys weer vrij
Tien verdachten zaak-Young Boys weer vrij (Foto: ANP)

Mertens ontsnapt aan zware blessure

Het had niet veel gescheeld of PSV was Dries Mertens voor lange tijd kwijt geweest. De Belgisch international, die gisteren met de Rode Duivels tegen Kazachstan speelde, was het slachtoffer van een dwaze tackel van Nurtas Kurgulin.

Kurgulin kwam met gestrekt been in en ging richting de knie van Mertens. De kleine Belg, die in de zomer FC Utrecht voor PSV verruilde, viel op het gras en rolde een aantal keer om zijn as. Wonder boven wonder liep de voetballer geen blessure op, maar de Kazachen konden met tien spelers verder. De verdediger van het land kreeg natuurlijk een rode kaart.

België won het EK-kwalificatieduel met Kazachstan overigens met 4-1 door doelpunten van Timmy Simons (strafschop), Eden Hazard, Vincent Kompany. Kairat Nurdauletov deed via een penalty wat terug voor de Kazachen, waar Vitaliy Evstigneev vervolgens zijn eigen doelman verschalkte.

Bekijk een filmpje van de grove overtreding op Mertens hier.

Politieke jongeren samen tegen pensioenakkoord

Jongerenorganisaties van politieke partijen komen gezamenlijk in actie tegen het pensioenakkoord. In een manifest op pensioen-opstand.nl roepen ze op tot protest. "De pensioenpot wordt leeggegeten en het nieuwe pensioenakkoord lost dat niet op." Opvallend is dat de jongerenorganisaties van de PvdA en de VVD allebei meedoen.

Behalve de Jonge Socialisten en de JOVD noemen ook de jongerenorganisaties van D66, GroenLinks en SGP en het Alternatief Voor Vakbond (AVV) het akkoord 'moreel onhoudbaar'.

Voor jongeren zou slechts een pensioen van 55 procent van het loon overblijven, terwijl wie nu met pensioen gaat op 85 procent kan rekenen. Dat is ruim boven het streefpensioen van 70 procent van het loon.

Versoberingen kwamen de afgelopen jaren volgens de jongeren steeds terecht bij jongere generaties. Ze willen dat pensioenfondsen niet langer mogen uitgaan van te optimistische rendementen, en dat fondsen die te weinig geld hebben op de uitkeringen moeten korten om leegloop te voorkomen. Ook moet de AOW-leeftijd eerder verhoogd worden.

De christendemocratische jongeren van het CDJA en de ChristenUnie-jongeren delen volgens de krant de kritiek. "We willen ons niet profileren als een actiepartij die het Malieveld op gaat", reageert Arrie Vis.

FNV Jong, de jongerenbond van de FNV, steunt het pensioenakkoord overigens.

Maduro maanden aan de kant

De blessure die Hedwiges Maduro eerder deze week op liep bij het Nederlands elftal is ernstig. De speler van Valencia komt dit kalenderjaar mogelijk niet meer in actie.

Maduro liep dinsdag tijdens de training van Oranje een enkelblessure op. Tijdens de afsluitende partij klapte de oud-Ajacied door zijn enkel. Uit onderzoek is gebleken dat zijn blessure serieuzer is dan in eerste instantie werd gedacht.

Maduro heeft twee enkelbanden gescheurd en wordt aanstaande dinsdag geopereerd in Amsterdam. Hoelang de international aan de kant staat is nog niet bekend. Maar de oefeninterlands van Oranje tegen Zwitserland en Duitsland in november komen hoe dan ook nog te vroeg.

Doordat Maduro afhaakte riep bondscoach Bert van Marwijk Ron Vlaar op. Hij kwam vrijdagavond tijdens de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Moldavië niet in actie. De geblesseerde John Heitinga werd in de achterhoede vervangen door Jeffrey Bruma. Deze plek werd anders mogelijk ingevuld door Maduro.

Toch 2 nieuwe seizoenen The Simpsons

De tv-serie The Simpsons wordt met twee seizoenen verlengd. Fox Television heeft dat zaterdag bekendgemaakt, nadat de stemacteurs een loonsverlaging hebben aanvaard. De belangrijkste acteurs uit de tekenfilmserie krijgen fors minder betaald.

's Werelds langst lopende comedy krijgt zo een 24e en 25e seizoen.

Fox Television had geëist dat de acteurs 45 procent zouden inleveren van hun totale jaarloon van 8 miljoen dollar. De acteurs zeiden 30 procent verlaging te aanvaarden, in ruil voor een deel van de wereldwijde opbrengst. Het resultaat van deze onderhandelingen is niet bekend.

De donut-etende Homer Simpson en zijn vreemde gezin met gele gezichten waren voor het eerst te zien in 1989. De show wordt nu uitgezonden in ruim 100 landen en in 50 talen. Maar veel Amerikaanse kijkers zijn inmiddels afgehaakt. In de VS kijken er nu zo'n 7 miljoen naar de show, fors minder dan de gemiddeld ruim 12 miljoen kijkers 10 jaar geleden.

Toch 2 nieuwe seizoenen The Simpsons
Toch 2 nieuwe seizoenen The Simpsons (Foto: ANP)

Webber slechts zesde: "Had ik niet verwacht"

Mark Webber eindigde vandaag slechts als zesde. In de slotfase van de kwalificatie werd hij nog even ingehaald door onder andere Button. Teamgenoot Sebastian Vettel pakte weer eens pole.

"De zesde plaats is nogal een verrassing", zei Webber. "Ik deed mijn best, maar was gewoon niet snel genoeg. Seb heeft een waanzinnige ronde gereden en wist nipt de pole te pakken, wat een geweldige prestatie is. Ik baal ervan dat ik op de derde rij sta. De auto was gisteren goed in de lange run en ook in de korte, behalve dan aan het einde van de kwalificatie. Ik heb er niet alles uit kunnen halen. Morgen zal ik wakker zijn en dat wel doen."

Turnsters zeker van deelname aan testevent

De Nederlandse turnsters kunnen deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi in Londen niet meer mislopen. Tijdens de tweede dag van de kwalificaties bij de WK in Tokio bezet Oranje de achtste plaats. Er komen vandaag nog zeven landenteams in actie, waarmee een plaats bij de beste 16 zeker is.

De beste acht landen in Tokio plaatsen zich rechtstreeks voor de Spelen. Voor de nummers 9 tot en met 16 zijn er op het zogenoemde testevent in januari in Londen nog vier tickets te verdienen.

Turnsters zeker van deelname aan testevent
Turnsters zeker van deelname aan testevent (Foto: ANP)

Capello: "Heel dom van Rooney"

Wayne Rooney heeft tegenover zijn ploeggenoten zijn excuses aangeboden voor de rode kaart die hij gisteren pakte in het duel met Montenegro (2-2).

Bij een 2-1 voorsprong uitte Rooney zijn frustratie. Nadat hij van de bal werd gezet door Miodrag Dzudovic trapte hij zijn tegenstander van achteren en werd met rood van het veld gestuurd. "Dat was heel dom en daarvoor heeft hij ook zijn excuses aangeboden", zei bondscoach Fabio Capello na afloop tegenover de aanwezige pers.

"Het was een terechte rode kaart. Hij is een erg belangrijke speler voor ons met een hoop ervaring. Maar hij heeft al vaker van zulke acties. Ik heb ook andere spelers zoiets zien doen en ik kan dat niet begrijpen. Ik weet niet wat er allemaal door het hoofd van Wayne Rooney gaat als hij speelt." Door de rode kaart is Rooney geschorst voor de eerste groepswedstrijd op het EK.

Bondscoach Branko Brnovic van Montenegro zag zijn ploeg na de rode kaart van Rooney langszij komen. Brnovic begreep niet dat Rooney aan de aftrap verscheen nadat zijn vader en oom eerder deze week waren opgepakt door de politie. "Ik heb in de kranten gelezen dat Rooney wat familieproblemen heeft in Engeland. Om eerlijk te zijn verwachtte ik niet dat hij zou spelen omdat je je door zulke randzaken niet goed op de wedstrijd kan concentreren. Misschien was dat wel de reden waarom hij dit deed."

Slag woedt om conferentiecentrum in Sirte

Aanhangers van de gevallen Libische dictator Moammar Gadhafi boden zaterdag nog steeds verbeten verzet in de stad Sirte, vooral in en rond het Ouagadougou Conferentiecentrum. In de marmeren zalen van dit complex hield Gadhafi graag Afrikaanse topconferenties, nadat hij zijn plannen voor de Arabische wereld had opgegeven.

Sinds de strijders van de nieuwe regering, de Nationale Overgangsraad (NTC), vrijdag het centrum van Sirte introkken, zijn er volgens de NTC nog slechts enkele vierkante kilometers in handen van de verdedigers. Gadhafi komt uit de streek van Sirte.

Slag woedt om conferentiecentrum in Sirte
Slag woedt om conferentiecentrum in Sirte (Foto: ANP)

Alonso: "Podiumplaats maximaal haalbare hier"

Coureur Fernando Alonso kwalificeerde zich als vijfde voor de Grand Prix van Japan. Teamgenoot Felipe Massa zal de race op Suzuka als vierde beginen.

"McLaren en Red Bull zij het hele weekend al sneller dan wij, dus de uitslag van de kwalificatie komt niet als een verrassing, al zijn we nog wel voor Mark Webber geëindigd", aldus de Spanjaard. "Ik hoop dat ik morgen op het podium kan eindigen. Een overwinning zit er niet in. McLaren en Red Bull zijn beide heel erg sterk hier. Het zal zaak zijn om de concurrentie vanaf de start gelijk flink onder druk te zetten. Het zou mooi zijn als we gelijk aan het begin wat plaatsjes kunnen winnen."

"Het was een lastige kwalificatie, maar we hebben tenminste nog een van de vier beste auto's achter ons gehouden", vervolgde teamgenoot Massa. "Het is moeilijk om een perfecte ronde te rijden over Suzuka, maar ik had een goede laatste run, ook al verloor ik een beetje tijd in de laatste sector. Het zal morgen belangrijk zijn om een goede start te hebben. Mijn doel voor de race is om op het podium te eindigen. Ik zal dus minimaal een positie moeten zien te winnen. Of ik mij zorgen maak over het feit dat Lewis naast me staat op de grid? Nee, het is mij om het even wie daar staat."

Verdedigend talent debuteert bij Ajax

Verdediger Ruben Ligeon kan zich wellicht gaan opmaken voor zijn debuut in de hoofdmacht bij Ajax als de Amsterdammers AZ Alkmaar thuis ontvangen.

Hennie Spijkerman, de assistent-trainer van Frank de Boer, zag vanaf de bank dat Ligeon het erg goed deed tijdens een oefenduel dat Ajax afgelopen donderdag speelde tegen FC Volendam (3-1 winst). "Ruben deed het voetballend goed, maar liet nog wel een aanvaller binnendoor komen. Dat mag niet gebeuren, maar van zulke fouten leert hij juist. Ruben zal volgende week meetrainen en is zeker een optie voor de wedstrijd thuis tegen AZ", vertelde Spijkerman in het Algemeen Dagblad.

Normaal staat Gregory van der Wiel rechtsback, maar omdat de verdiger geschorst is kan hij niet aantreden tegen AZ. Een optimale kans voor Ligeon om zijn eerste officiële speelminuten te maken in het eerste van Ajax.

Bridget Maasland valt op jonge mannen

Bridget Maasland vindt het geen probleem dat haar nieuwe liefde tien jaar jonger is dan zij. "Ik val al van jongs af aan op jongensachtige jongens. Geen idee hoe dat komt. Waarschijnlijk doordat ik me in mijn hoofd ook nog heel jong voel", vertelt zij aan het AD.

Sinds kort is de 36-jarige presentatrice gelukkig met advocaat Pieter van Schaik. "Misschien zou ik eens oudere mannen moeten proberen. Maar nee, dat past niet echt bij me", vindt Maasland.

Haar relatie met de 32-jarige Johnny de Mol liep in februari op de klippen. "Al het feesten werd op een gegeven moment ook vermoeiend", geeft de presentatrice toe. "Want ik ben gewoon een moeder met een kind die rust en regelmaat fijn vindt. Ook voor mezelf, omdat mijn werk al zo heftig is."

Tijdens hun vakantie op Bali kwam Maasland erachter dat De Mol niet de ware is voor haar. "Als je samen op vakantie bent, krijg je iets van een normaal ritme. En dan kom je elkaar tegen. Ik dacht: wat doe ik hier? Ik wil bij Mees zijn."

Oefenwedstrijd Oranje tegen Bayern gaat door

De oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Bayern München op 22 mei gaat gewoon door. Dat heeft directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen laten weten. Bondscoach Bert van Marwijk meldde vrijdagavond dat de wedstrijd wat hem betreft geschrapt mag worden, omdat hij het helemaal gehad heeft met de Duitse topclub.

"Ik begrijp de emotie die ontstaat na een wedstrijd", zegt Van Oostveen, die wel laat weten dat er aan de eerdere afspraken met Bayern niet getornd zal worden. "De KNVB respecteert deze afspraken. Dit betekent dat we gewoon zullen spelen tegen Bayern. Daar is geen discussie over mogelijk."

Bayern haalde zich vrijdag de woede van Van Marwijk op de hals door te suggereren dat Arjen Robben bij het Nederlands elftal een liesbreuk heeft opgelopen. Volgens de medische staf van Oranje kwam de aanvaller juist al met een liesbreuk aan in Noordwijk en is daar in tegenstelling tot in München de juiste diagnose gesteld.

De oefenwedstrijd op 22 mei is het gevolg van eerdere onenigheid tussen Bayern en de KNVB over Robben. De Duitsers waren woedend dat Robben zich na het WK geblesseerd meldde in München en vonden het meespelen van de aanvaller in Zuid-Afrika onverantwoord. De vriendschappelijke wedstrijd vindt plaats in de Allianz Arena in München.

The Voice of Holland blijft scoren

The Voice of Holland wist vrijdag wederom de meeste kijkers te trekken. Naar de derde aflevering van de talentenjacht keken 3,3 miljoen mensen. Weliswaar tweehonderdduizend minder kijkers dan vorige week, maar de show was weer verreweg het best bekeken programma van de avond.

De soap Goede Tijden, Slechte tijden wist na The Voice of Holland de meeste kijkers te trekken, hier keken 1,8 miljoen mensen naar. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Op de derde plek staat de voetbalwedstrijd waarin Nederland streed tegen Moldavië, met 1,7 miljoen kijkers. De rest van de top vijf wordt gecompleteerd door Hotter Than My Daugher met ruim 1,6 miljoen kijkers en het achtuurjournaal, waar 1,5 miljoen mensen op afstemden.

Meer controle in Prototype 2

In onderstaande Prototype 2-trailer leggen de ontwikkelaars uit hoe je als speler meer controle over de hoofdpersonage hebt dan in het eerste deel. James Heller heeft de mogelijkheid te blokken of aanvallen te ontwijken gekregen.

James is net terug van een militaire missie is. Hij komt erachter dat zijn familie en geliefde kwijt is geraakt. Omdat hij het leven niet meer zag zitten is hij de Red Zone in gegaan, eigenlijk om te sterven. Maar Alex Mercer, ons bekend van het eerste deel, heeft andere plannen met hem. Hij gaat op hem experimenteren om een monster te kweken met superkrachten zoals hij zelf ook is. Na de experimenten gaat James wederom op weg naar de Red Zone, op zoek naar Alex om hem te vermoorden.

Prototype 2 komt 24 april uit in Amerika. Een Europese datum is nog niet bekend, maar de verwachting is dat die in dezelfde week hier uitkomt. Het spel zal uitkomen op Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Voetbalwedstrijd onderbroken na rellen

De kwalificatiewedstrijd voor het Euro 2012 tussen Griekenland en Kroatië is vrijdag 3 minuten na de aftrap stilgelegd. Rond de honderd gemaskerde figuren gingen het vak van de Kroatische supporters binnen en vielen de Kroaten aan.

De groep gooide met vuurwerk en ook een molotovcocktail (op filmpje vanaf 3.44) belandde tussen de Kroatische fans. Die reageerden door stoeltjes los te rukken en in de richting van de relschoppers te gooien.

Na een onderbreking van 6 minuten werd de wedstrijd hervat. De Kroaten, naar verluidt zo rond de zevenhonderd, bleven echter met stoeltjes gooien. De oproerpolitie greep in en zette pepperspray in.

Voor de wedstrijd waren de Kroaten ook al betrokken bij ongeregeldheden. Ze richtten vernielingen aan in de haven van Piraeus, dat in de buurt van het stadion ligt.

 

 
Voetbalwedstrijd onderbroken na rellen

Autoschip vastgelopen op zandbank Westerschelde

Een schip is vrijdagnacht vastgelopen op de Westerschelde. Het autoschip Repubblica Argentina, dat met zijn lading onderweg was van Antwerpen naar Dakar, strandde door motorpech in het Nauw van Bath op een zandbank. Aan het begin van de middag wordt een poging gedaan het schip weer vlot te trekken. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland.

Door de motorpech raakte het ruim tweehonderd meter lange schip stuurloos. Het dreef uit de vaargeul en liep rond 01.30 uur vast op een zandbank. Sleepboten konden door het afgaande water aanvankelijk weinig uitrichten. Rond 14.00 uur is het opnieuw hoogwater. De poging het schip vlot te trekken begint voor die tijd.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldt dat vooralsnog niet wordt uitgegaan dat het schip beschadigd is. "Het gaat om een zandbank. Maar voor de zekerheid ligt er wel een oliebestrijdingsvaartuig klaar." Als het lostrekken van het schip lukt, keert het terug naar Antwerpen.

Veel explosies in Modern Warfare 3-trailer

Activision heeft een nieuwe trailer van Call of Duty: Modern Warfare 3 uitgebracht. De verzekeringsmaatschappijen kunnen gaan uitkeren want voertuigen, meubilair en gehele gebouwen gaan eraan in deze video.

In het spel wordt Amerika aangevallen door terroristen. Ook in de rest van de wereld wordt er gevochten. Sierra Leone, Somalie, maar ook  Europa is niet veilig, zo zal er ook in Londen, Parijs en Berlijn gevochten worden.

Call of Duty: Modern Warfare 3 wordt 8 november uitgebracht op Windows, Xbox 360 en PlayStation 3. Nintendo DS en Wii worden later verwacht.

Belgische motoragent vraagt om seks

Een Belgische politie-inspecteur is aangehouden, omdat hij vrouwen had voorgesteld om problemen 'in natura te regelen'. Dat berichtten de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

De motoragent uit Mol was vorige week vrijdag alleen op patrouille in Grobbendonk. Daar hield hij 's middags een automobiliste van circa 60 jaar aan. Volgens hem was er een probleem met de apk van haar auto. Maar in plaats van een bekeuring uit te schrijven, stelde hij voor om het 'thuis' te gaan regelen. Amper 3 dagen later hanteerde hij dezelfde werkwijze, deze keer in Olen.

Goedkoper op vakantie door schrappen toeslagen

Verschillende toeslagen die vakantiegangers moeten betalen als ze hun vakantie boeken worden volgend jaar afgeschaft. Dat kan per persoon tientallen euro's schelen. Dat meldt reisbranchevereniging ANVR zaterdag in De Telegraaf. Zo worden alle naheffingen voor valutaschommelingen geschrapt. Bij chartervluchten verdwijnen de brandstoftoeslagen.

De maatregelen moeten in april ingaan, op tijd voor de zomervakantie. Wie dan eenmaal een reis boekt en aanbetaalt, kan niet meer te maken krijgen met achteraf opduikende toeslagen. Ondanks protesten zouden deze praktijken bij reisorganisaties schering en inslag zijn.

De ANVR zou over het afschaffen van de toeslagen overeenstemming hebben bereikt met de Consumentenbond. Die laat in de krant weten dat nog niet alles in kannen en kruiken is.

De bond wil ook dat geboekte vakanties makkelijker moeten kunnen gewijzigd of geannuleerd worden. De brancheorganisatie wil daar echter niet aan. Beperkte wijzigingen zouden gedurende korte tijd moeten kunnen. "Een herroepingsrecht gaat echter veel te ver", stelt ANVR-directeur Frank Oostdam.

Aanbieders van georganiseerde reizen proberen met de maatregelen te voorkomen dat klanten weglopen en bijvoorbeeld hun heil zoeken op internet.

Zuigende vrouw seksuele intimidatie

Fijngevoelige mannen kunnen het filmpje onderaan beter niet bekijken. Voor hen kan het namelijk seksueel intimiderend zijn. Er is een vrouw in te zien, die sensueel op een ijsje zuigt.

De video in kwestie is een spotje van de Finnish Lawyers Association. De advocaten willen hiermee aandacht vragen voor seksuele intimidatie. Zij stellen dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen hiervan het slachtoffer kunnen worden.

In het filmje is een mooie dame te zien, die op kantoor geniet van haar ijsje. Ze likt en zuigt aan het ijsje als ware het een fallus, onderwijl geile kreunen uitstotend. Haar mannelijke collega's kunnen het niet langer aanzien en kijken vol walging weg. Aan het eind verschijnt de tekst 'Is dit seksuele intimidatie? Wij weten het antwoord' in beeld.

"Wij hebben de knuppel in het hoenderhok gegooid om deze kwestie aan de kaak te stellen", luidt de verklaring van de Finse advocaten. "Ongewenste intimiteiten kunnen zowel mannen als vrouwen overkomen. We hopen dat hierdoor het debat op gang komt over dit gevoelige onderwerp."


Seksuele intimidatie of slechts een geil filmpje?

Politie: Meer overlast op straat door plan kabinet

Als het kabinet de geplande eigen bijdrage voor psychiatrische patiënten invoert, leidt dat tot grote overlast in de steden. Dat voorspelt de landelijke GGZ-expertgroep van de politie zaterdag in de Volkskrant. Verslaafden, zwervers en psychotische personen dreigen door de maatregelen op straat te belanden.

De eigen bijdrage van tweehonderd euro geldt volgens het ministerie van Volksgezondheid niet voor crisisopnamen. Maar crises moeten juist worden voorkomen, zeggen de politie-experts. De zwaarste patiënten hebben weinig geld en motivatie, waardoor ze zich dreigen af te keren van hulpverleners. Het zou gaan om zo'n 160 duizend personen.

De politie vreest dat het werk van de laatste jaren voor niets is geweest. "De afgelopen jaren is hard geprobeerd hen te verleiden tot zorg. En dat lukt", licht Hans Slijpen van de politie Utrecht in de krant toe. De zichtbare overlast zou zijn verminderd. "Maar als je dan ook nog eens een rekening gaat presenteren voor iets wat mensen niet willen, dan raak je ze kwijt."

[F1] Uitslag kwalificatie Japan

Sebastian Vettel heeft voor de Grand Prix van Japan de poleposition gepakt. De regerend wereldkampioen kwam met de Red Bull op Suzuka tot een tijd van 1.30,466 en bleef hiermee McLaren-coureur Jenson Button 0,009 seconden voor. De tweede startrij wordt gevormd door Lewis Hamilton en Felipe Massa.

In het eerste deel van de kwalificatie konden zoals verwacht de coureurs van Team Lotus, Virgin en HRT uitstappen. HRT-rijder Vitantonio Liuzzi zette door een hydraulisch probleem geen tijd neer. Verrassend was dat ook Mercedes-coureur Nico Rosberg geen tijd wist te klokken. Ook de auto van de Duitser had problemen met de hydraulica. Thuisrijder Kamui Kobayashi klokte verrassend de snelste tijd.

In Q2 zat de spanning in de slotminuten. Nadat de vlag was gevallen bleek dat de Force India-coureurs net tekort kwamen en uit konden stappen. Wel door naar de laatse sessie waren Kobayashi die een sterke kwalificatieronde reed en de beide Lotus Renault GPs van Vitaly Petrov en Bruno Senna. Bij laatstgenoemde was dat knap omdat zijn auto maar net voor de kwalificatie opgelapt was. Sergio Perez zette helemaal geen tijd neer.

In Q3 ging het tussen de Red Bulls en de McLarens om de poleposition. Hamilton zette in het begin de snelste tijd neer, voor Button en Vettel. Laatstgenoemde ging in zijn tweede run sneller en klokte een tijd van 1.30,466 waar Button net niet aan zou komen. Hamilton leek het tweetal nog te kunnen bedreigen, maar de Brit had in de aanloop naar zijn tweede run gebakkelei met Michael Schumacher, waardoor beiden door de finishvlag verrast werden. Massa snelde naar de vierde tijd, voor Ferrari-teamgenoot Fernando Alonso en de tegenvallende Mark Webber.

Uitslag kwalificatie

Pos. Rijder Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:33.051 1:31.424 1:30.466 14
2 Jenson Button McLaren 1:32.947 1:31.434 1:30.475 14
3 Lewis Hamilton McLaren 1:32.843 1:31.139 1:30.617 14
4 Felipe Massa Ferrari 1:33.235 1:31.909 1:30.804 15
5 Fernando Alonso Ferrari 1:32.817 1:31.612 1:30.886 13
6 Mark Webber Red Bull 1:33.135 1:31.576 1:31.156 14
7 Michael Schumacher Mercedes 1:33.748 1:32.116 geen tijd 10
8 Bruno Senna Lotus Renault 1:33.359 1:32.297 geen tijd 12
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:32.877 1:32.245 geen tijd 17
10 Kamui Kobayashi Sauber 1:32.626 1:32.380 geen tijd 15
11 Adrian Sutil Force India 1:32.761 1:32.463   14
12 Paul di Resta Force India 1:33.499 1:32.746   10
13 Rubens Barrichello Williams 1:33.921 1:33.079   13
14 Pastor Maldonado Williams 1:33.781 1:33.224   14
15 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:33.064 1:33.227   10
16 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:35.111 1:33.427   10
17 Sergio Perez Sauber 1:34.704 geen tijd   6
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:35.454     3
19 Jarno Trulli Team Lotus 1:35.514     6
20 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:36.439     8
21 Timo Glock Virgin 1:36.507     7
22 Daniel Ricciardo HRT 1:37.846     7
DNQ Nico Rosberg Mercedes geen tijd     1
DNQ Vitantonio Liuzzi HRT geen tijd     2

'Wonderen hebben keurmerk nodig'

Een erkend keurmerk voor wonderen zou 'geweldig' zijn. Dat vindt de voorzitter van de charismatisch-evangelische organisatie TRIN. Die reageert in het Nederlands Dagblad op bevindingen van onderzoeksjournalist Karel Stouter. Wonderen waarvan de organisatie zegt dat ze in Myanmar hebben plaatsgevonden betreffen volgens hem geen genezingen.

Stouter pleit in een open brief in de krant voor een keurmerk voor organisaties die 'met veel bravoure en overtuiging de wereld rondreizen'. TRIN, een afkorting die staat voor Touch Reach and Impact the Nations, steunt de oproep. "Hoe eerder hoe beter."

Stouter mag van de organisatie dinsdag al mee naar Myanmar. Daar houdt de organisatie een zogeheten opwekkinsgconferentie.

Een eerder verzoek om mee op reis te mogen wees de organisatie volgens de krant nog af. TRIN claimde na een vorige reis naar het Aziatische land dat zeven blinden genezen zouden zijn. De leiding van het blindeninstituut ontkende dat echter. Ze leden nog steeds aan dezelfde kwaal.

Het pleidooi voor een goedkeuringsstempel geldt overigens alleen voor protestants-christelijke organisaties. De katholieke kerk heeft al sinds jaar en dag een instantie die genezingsclaims beoordeelt.

'Sneller straf voor doodrijder'

Automobilisten die door roekeloos rijgedrag of met een stuk in hun kraag een dodelijk ongeval veroorzaken moeten sneller worden veroordeeld. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit pleidooi van de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS), meldt het AD zaterdag. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) erkent dat de wachttijden te lang zijn.

Na een dodelijk ongeval duurt het soms jaren voordat de dader zijn straf krijgt opgelegd. Dat zou komen doordat deze zaken voor justitie geen prioriteit hebben doordat ze kampen met personeelsproblemen.

De VVS wil dat dergelijke zaken binnen maximaal één jaar worden behandeld. Ook zouden daders zwaarder moeten worden gestraft. "De rechtspositie van verkeersslachtoffers en nabestaanden wordt door zo'n zaak miskend en ontkend", stelt Gerard Elings van de VVS in de krant.

De krant haalt een geval aan van een automobilist die een man van 21 jaar doodreed. Hij reed 50 kilometer per uur te hard en was onder invloed van drank en softdrugs. De dader werd in september 2009 veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Het hoger beroep dat hij aantekende is echter nog steeds niet behandeld. De man hoeft daardoor zijn straf nog niet uit te zitten.

Het CDA noemt deze zaak in de krant 'schokkend'. D66 zou vragen willen stellen over het onderwerp. Net als de PvdA en de SP vindt de partij dat het kabinet moet investeren in extra mankracht bij de rechtbanken en de gerechtshoven.

Opstelten zou naar een oplossing zoeken voor de lange wachttijden, meldt een woordvoerder in de krant. Dat doet hij samen met de Raad voor de Rechtspraak. Ook zou het kabinet werken aan een plan om doodrijders die door de rechtbank schuldig zijn bevonden achter de tralies te zetten. Een eventueel hoger beroep mogen ze dan niet in vrijheid afwachten.

[WK Honkbal] Nederland klopt ook Verenigde Staten

De Nederlandse honkballers zijn er op het wereldkampioenschap in Panama voor het eerst in geslaagd om een professioneel team van de Verenigde Staten te kloppen. De ploeg van Brian Farley won met 7-5 na met 7-2 voor hebben te gestaan.

Het is al de vijfde zege op rij, nadat Taiwan, Griekenland, Japan en Puerto Rico al verslagen werden. Vanavond volgt het groepsduel tegen Canada, waarna morgen nog een wedstrijd tegen gastland Panama op het programma staat.

Van Marwijk is klaar met Bayern München

Bert van Marwijk heeft het naar eigen zeggen helemaal gehad met Bayern München. De bondscoach verwijt de Duitse voetbalclub dat het opnieuw geen vertrouwen in de medische staf van Oranje heeft. Hij heeft ook geen zin meer om in de aanloop van het EK van komende zomer in Polen en Oekraïne tegen Bayern München te oefenen.

"Ik ben wel klaar met Bayern", zei hij na de zege van Oranje op Moldavië (1-0). "Ik heb het echt helemaal met ze gehad. Ik erger me echt kapot aan ze. Echt ongelooflijk allemaal. Ik zeg dit op persoonlijk titel. Ook al zou dit mijn baan kosten, ik moet dit kwijt. Dit kan echt niet. Zij schuiven daar nu de schuld weer in onze schoenen. Ze hebben Robben laten invallen en een uur met pijn laten warmlopen."

"Hij moest namelijk door de pijn van een schaambeenblessure heen. Onze arts twijfelde meteen al of Robben alleen maar een schaambeenblessure had. Hij vreesde voor een liesblessure. Een scheur of breukje. En wat bleek? Hij had gelijk. Een bekende radioloog kwam met dezelfde diagnose. Daarom hebben we Robben meteen naar Beieren gestuurd. Daar is hij ook geopereerd."

"De clubarts van Bayern München was dolblij. Hij heeft onze arts bedankt. Maar toch brengt Bayern München weer naar buiten dat wij hem te zwaar zouden hebben belast. Net zoals ze dat na de WK met die hamstringblessure deden. Dan ben ik klaar met ze. Ik vind dat niet normaal. Ik moet er nog eens rustig over slapen. En wie weet spelen we die oefenwedstrijd wel gewoon, maar ik heb er nu heel weinig zin in."

Van Marwijk is klaar met Bayern München
Van Marwijk is klaar met Bayern München (Foto: ANP)

Vorm vindt Oranje indrukwekkend

Michel Vorm stond vrijdag bij afwezigheid van Maarten Stekelenburg in de basis bij het Nederlands elftal. Oranje won de wedstrijd met 1-0 van Moldavië.

Tegenover Goal.com liet Vorm weten blij te zijn met het feit dat hij de nul hield tegen de Moldaviërs. "Het zijn niet de fijnste wedstrijden om te keepen. Als het nou 6-0 staat, is het allemaal een stuk veiliger. Met een 1-0 stand blijft het toch wat gevaarlijk."

Ondanks de 1-0 uitslag was Oranje veel sterker dan Moldavië, waardoor Vorm niet veel te doen had. "Ik werd weinig in het spel betrokken en heb niet veel ballen gehad. Daarom kan het heel vervelend zijn dat je een foutje maakt, maar gelukkig gebeurde dat niet."

Het feit dat Oranje één zege verwijderd is van een kwalificatiecyclus zonder puntenverlies zegt veel over de kwaliteit van het team volgens de keeper. "Je ziet dat we nu al wat jaartjes bij elkaar zijn en gewoon erg goed spelen. Je merkt dat andere landen wachten tot we een keer een wedstrijd verliezen."

De prestaties van de afgelopen jaren maken volgens de Swansea-doelman veel indruk op de rest van de wereld. "In de zomer speelden we gelijk in de uitwedstrijden tegen Brazilië en Uruguay. Dat zijn toch uitslagen die staan en waar iedereen naar kijkt. Tijdens de kwalificatie hebben we laten zien dat we heel gemakkelijk onze wedstrijden winnen."

Uitslag derde vrije training Japan

Jenson Button heeft ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van Japan de snelste tijd gereden. De Brit kwam met zijn McLaren tot een tijd van 1.31,255 en bleef hiermee zijn teamgenoot Lewis Hamilton en de Red Bull van Sebastian Vettel ruim voor.

De training werd ontsierd door een crash van Lotus Renault-rijder Bruno Senna die bij Spoon wat te veel kerbstones meenam en in de bandenstapels belandde. De R31 was na de crash aan de voorzijde flink beschadigd.

Uitslag derde vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Jenson Button McLaren 1:31.255 13
2 Lewis Hamilton McLaren 1:31.762 16
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:32.122 18
4 Fernando Alonso Ferrari 1:32.279 16
5 Mark Webber Red Bull 1:32.401 14
6 Felipe Massa Ferrari 1:32.429 16
7 Michael Schumacher Mercedes 1:32.725 19
8 Nico Rosberg Mercedes 1:32.878 17
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:33.058 15
10 Adrian Sutil Force India 1:33.424 14
11 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:33.469 18
12 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:33.545 18
13 Kamui Kobayashi Sauber 1:33.818 17
14 Sergio Perez Sauber 1:33.836 21
15 Paul di Resta Force India 1:33.990 16
16 Pastor Maldonado Williams 1:34.321 21
17 Bruno Senna Lotus Renault 1:35.389 5
18 Rubens Barrichello Williams 1:35.651 18
19 Jarno Trulli Team Lotus 1:36.327 16
20 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:36.912 14
21 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:37.938 17
22 Timo Glock Virgin 1:38.011 16
23 Daniel Ricciardo HRT 1:38.355 19
24 Vitantonio Liuzzi HRT 1:41.097 8

Verdachten van aanslagen op IKEA gepakt in Polen

In Polen zijn twee mannen aangehouden die worden verdacht van een serie aanslagen op vestigingen van IKEA. Het gaat om twee 39-jarige Polen, die zes miljoen euro zouden hebben geëist van het Zweedse meubelbedrijf. Dat meldt de Poolse radiozender RMF.

Sinds mei hebben er in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Tsjechië explosies plaatsgevonden bij vestigingen van Ikea. Op 30 mei gingen explosieven af bij IKEA-vestigingen in Son, bij Eindhoven, in Gent en vlakbij Lille in Frankrijk. In Son ontplofte een prullenbak. Hierbij vielen geen gewonden. Vorige maand gaf IKEA toe dat het werd afgeperst.

Gezocht wordt nog naar een derde verdachte, meldt het radiostation.


Verdachten van aanslagen op IKEA gepakt in Polen (Foto: Novum)

Hells Angel Harry S. twee weken langer vast

Hells Angel Harry S. blijft twee weken langer in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald. Het prominente lid van de Angels werd dinsdag samen met negen anderen opgepakt voor afpersing en het witwassen van crimineel geld.

Ook van verdachte Donald G., een huisvriend van de Angels, werd het voorarrest verlengd. Drie andere mannen en een vrouw mogen van de rechter-commissaris eveneens in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden. Een verdachte moet op vrije voeten worden gesteld. Twee mannen en een vrouw werden donderdag al vrijgelaten door het Openbaar Ministerie.

Harry S. moest het vrijdag zonder zijn advocaat Bram Moszkowicz stellen. De officier van justitie wilde niet dat de raadsman aanwezig was omdat hij beide hoofdverdachten, Harry S. en Donald G., wilde bijstaan, laat een rechtbankwoordvoerder weten. De officier was bang dat dit het onderzoek in gevaar zou brengen. Moszkowicz heeft zijn cliënt Donald G. vrijdag wel bij kunnen staan.

De Orde van Advocaten liet weten dat Moszkowicz van het OM moest kiezen, maar dat niet wilde. Vervolgens heeft het OM een keuze gemaakt voor de raadsman. Het Openbaar Ministerie baseert zich op een artikel uit het Wetboek van Strafvordering dat de mogelijkheid biedt een advocaat bij een verdachte weg te houden.

Ongeveer 250 rechercheurs doorzochten maandag 21 woningen en twee bedrijven van de verdachten. De doorzoekingen vonden plaats in onder meer Almere, Landsmeer, Amsterdam, Den Haag, Purmerend, Aalsmeer, Zaandam en Terwolde.

Gestolen werken Picasso teruggevonden

Twee gestolen schilderijen van Pablo Picasso die miljoenen waard zijn, zijn teruggevonden in Servië. Dat heeft de Zwitserse omroep SF vrijdag gemeld. De schilderijen zouden op een veilige locatie zijn.

De openbaar aanklager van het kanton Schwyz Charles Fässler verklaarde vrijdag tegenover de zender dat Zwitserland een verzoek bij de Servische autoriteiten heeft ingediend voor de teruggave van de kunstwerken. Waar de schilderijen zich precies bevinden en of er verdachten zijn gearresteerd wilde hij niet zeggen.

De werken, Tête de cheval uit 1962 en Verre et pichet uit 1944, werden in februari 2008 gestolen. De schilderijen waren tentoongesteld in het kleine stadje Pfäffikon, nabij Zürich, en uitgeleend door het Duitse Sprengel Museum.

Nederland voor afschaffen visumplicht Kosovo

Kosovaren kunnen in de toekomst zonder visum naar Nederland reizen. Kosovo moet hiervoor wel aan strenge eisen voldoen. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Kosovo wil dat inwoners net als die van de andere landen van de Westelijke Balkan zonder visum de Europese Unie in kunnen. De Europese Commissie steunt dit voornemen, maar hiervoor moet het land wel aan voorwaarden voldoen.

Nederland staat ook open voor het idee van visumliberalisatie. "Het vereenvoudigen van contacten tussen mensen vergroot de handelsmogelijkheden en stelt de bevolking van Kosovo in staat beter bekend te worden met de EU. Dit is een wederzijds belang", laat het kabinet weten.

Haringhaai per ongeluk verhandeld op visafslag

De haringhaai die in augustus op de Scheveningse visafslag en vervolgens bij een Katwijkse vishandel terechtkwam, is niet als zodanig herkend. Dat meldt staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag in antwoord op Kamervragen van de PvdA en de Partij voor de Dieren.

De bedreigde vissoort mag niet aangeland worden als deze is gevangen in de Noordzee en in de meeste andere Europese wateren. Toch kwam de bijna drie meter lange haringhaai, die was gevangen door een Engelse visser, via de visafslag in Scheveningen op het menu terecht van een Katwijkse visboer.

Medewerkers van de afslag herkenden de haringhaai niet. Ook waren er op dat moment geen inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (NWA) aanwezig.

Op verzoek van de NWA gaan de Engelse autoriteiten de Engelse visser vervolgen. Omdat handel in principe niet verboden is gaat de vishandelaar vrijuit.

'Michael Jackson smeekte om slaapmiddel'

Michael Jackson smeekte urenlang om hulp bij het inslapen, vertelde zijn lijfarts vrijdag tegen de rechtbank in Los Angeles. De lijfarts staat daar terecht omdat hij een overdosis verdovingsmiddel zou hebben toegediend in juni 2009.

Arts Conrad Murray zei dat hij Jackson 's ochtends uiteindelijk het verdovingsmiddel propofol gaf om in slaap te komen, nadat hij vergeefs de hele avond slaapmiddelen had gegeven.

"Ik keek naar hem tot ik gerustgesteld was. Toen ging ik naar de wc. Toen ik terugkwam bij zijn bed was ik stomverbaasd dat hij niet meer ademde", zei Murray.

Het verhaal van de arts wijkt af van de versie van de politie. Die zegt dat Murray bijna een uur aan het bellen was voordat hij Jackson dood aantrof.

Murray vertelde dat hij Jackson sinds een maand het verdovingsmiddel toediende. De zanger wilde volgens hem 15 à 18 uur per dag slapen. De arts vertelde dat hij Jackson probeerde af te houden van het middel, dat door de zanger zijn 'melk' werd genoemd.

'Michael Jackson smeekte om slaapmiddel'
'Michael Jackson smeekte om slaapmiddel' (Foto: ANP)

Spotje Bono van Britse tv geweerd

Een spotje van een liefdadigheidsfonds dat de Ierse zanger Bono heeft opgericht, is niet op de Britse televisie te zien, omdat het mogelijk de regels voor politieke reclame schendt. In het spotje van één minuuut, dat gaat over de hongersnood in Afrika, treden behalve Bono ook sterren als George Clooney en Kristin Davis op. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.

Volgens een woordvoerster van Clearcast, dat op de regels toezicht houdt, lijkt het erop dat "een aantal beweringen die worden gedaan in de versie van het spotje die we hebben gezien, een politiek doel beogen, wat tegen de regels is".

Trailer: Edgar Allan Poe's The Raven

Toen James McTeigue aankondigde om The Raven te gaan regisseren werd daar niet door iedereen positief op gereageerd. Nu de eerste trailer voor de film is verschenen is het in de hoek van de critici een stuk stiller geworden.

In The Raven zien we een sterke cast met John Cusack (Being John Malkovich), Luke Evans (Immortals), Alice Eve (Sex and the City 2), Brendan Gleeson (In Bruges) en Oliver Jackson-Cohen (Faster) in de belangrijkste rollen. John Cusack speelt de rol van Edgar Allan Poe die samen met een jonge detective (Luke Evans) achter een seriemoordenaar aanzit. De moordenaar gebruikt het werk van Poe als een leidraad voor zijn moorden.

Regisseur James McTeigue maakte eerder naam met films zoals V For Vendetta en Ninja Assassin. The Raven is vanaf 9 maart 2012 in de Amerikaanse bioscopen te zien. Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn is nog niet bekend.


De trailer voor The Raven.

Punten Ronde 7/8 FOK! Voetbalmanager 2011/2012

Afgelopen weekend werd in de Eredivisie de achtste competitieronde afgewerkt. Hierdoor zit de vierde speelronde in de FOK! Voetbalmanager 2011/2012 weer op. Omdat er weer veel gebeurd is op de velden, zijn er wederom de nodige verschuivingen in het klassement. Hieronder lees je welke managers de beste resultaten hebben geboekt.

Beste manager deze ronde was Real Ronline die 113 punten pakte. Eén punt minder was er voor 3 Keer Niks, terwijl klassementsleider Dubnobasswithmyteamman deze ronde derde werd met 110 punten. Woeha! behaalde met 107 punten een keurige vierde plaats, voor FC Zorro die met een puntje minder de top vijf afsloot.

In het klassement breidde Dubnobasswithmyteamman zijn voorsprong uit tot 26 punten op zijn naaste belager PFT11 (386 om 360 punten). FC Zorro klom door zijn goede ronde naar de derde stek (346 punten). Team-more staat met 334 punten vierde, voor Kayzie die op 329 punten staat.

Punten ronde 7/8 (managerronde 4)

# team user ronde 4 punten totaal
1 Real Ronline Ronline1977 113 270
2 3 Keer Niks De.Marcus 112 272
3 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 110 386
4 Woeha! Ruudt 107 259
5 FC Zorro Zorro 106 346
6 KeanoAthletic Keano 105 271
7 AUSPUTZER fcdoutzen 102 268
8 EWR-SPORTS EWR-SPORTS 101 266
9 Fc Tomato tomtomaat 100 235
10 Essche Boys VerrekteZakHooi 99 299
= jiu jitsu jenger2 99 292
= Hantum Banger 99 199


Algemeen klassement userteams na ronde 4 (van 17)

# team user ronde 4 punten totaal
1 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 110 386
2 PFT11 pleb07 94 360
3 FC Zorro Zorro 106 346
4 Team-more Timti 94 334
5 Kayzie kayzie 70 329
6 Fc Dutchy Steppenpferd 98 325
7 Shinji's toppers! shinji_united 84 322
8 FC Bal Door Het Raam ElmarO 96 313
9 #no.1 JahWe 64 304
10 FC het synergy effect het_synergy_effect 96 303


Bij de subleagues was koploper Toppers van Weleer met 81 punten de beste, waardoor het verschil met naaste belager Fryslân Boppe! opliep naar twaalf punten (276 om 264 punten). Derde staat Birdsong United met 253 punten, voor Fc Zutphen die op 233 punten staat en Noord-Brabant die er 225 verzameld heeft.

Algemeen klassement subleagues na ronde 4 (van 17)

# team user ronde 4 punten totaal leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 81 276 11
2 Fryslân Boppe! Steppenpferd 79 264 6
3 Birdsong United Birdy012 67 253 4
4 Fc Zutphen INViCTuS 66 233 6
5 Noord-Brabant stpn 66 225 11
6 TUI Nederland ntrx 67 220 9
7 UChoose Superliga josschrage 62 218 14
= FusionVoetbal wdeman 78 218 3
9 ANTRG Knock-out-Mutant 79 215 3
10 Lieksvol fcdoutzen 69 212 4


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Voor de komende managerronde 9/10 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op zaterdagmiddag 15 oktober 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 23 oktober 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2011/2012.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.