FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 september 2011

Arc the Lad eindelijk naar PSN in Europa

Arc the Lad komt in oktober eindelijk naar PSN in Europa. Dit gebeurt een jaar na de re-release van de game in Amerika. We krijgen zowel Arc the Lad I, II als III. De latere delen komen ook nog, maar op een later tijdstip.

Arc the Lad is een RPG-franchise met een turnbased, strategisch, gevechtssysteem. De originele releases waren op PSOne. Naast Arc the Lad krijgen we in oktober ook Alundra.

Brand Heerhugowaard blijkt aangestoken

De brand waardoor vrijdagnacht zes appartementen in Heerhugowaard onbewoonbaar werden, blijkt te zijn aangestoken. Uit onderzoek is gebleken dat er een brandbare stof is gebruikt, reden voor de politie om uit te gaan van brandstichting.

De brand in het appartementencomplex aan het Spui brak rond 01.20 uur uit. Veertig woningen werden preventief ontruimd, de bewoners van zes appartementen konden niet terugkeren vanwege de rook- en waterschade.

Het vuur was binnen een uur onder controle. Vijf mensen kregen rook binnen en hebben zich laten behandelen, maar niemand raakte ernstig gewond. In de woning waar de brand ontstond was niemand thuis. De politie zoekt getuigen.

Britse koningin hielp prins William met gastenlijst

De Britse koningin Elizabeth II heeft haar kleinzoon geholpen met de gastenlijst voor zijn huwelijk. William klopte met een enorme lijst namen voor advies aan bij zijn oma, vertelt de prins in het nog te verschijnen boek Our Queen.

"Tijdens de eerste vergadering over onze huwelijksdag kreeg ik een lijst met 777 namen. En ik kende niemand", onthult William in Our Queen, waarvan de Britse krant The Daily Mail een voorpublicatie plaatste. Het boek over de Britse koningin ligt volgende maand in de winkels.

"De volgende dag belde ik mijn oma en vroeg of het op deze manier moest. Ze zei nee. Begin met je vrienden en werk vandaaruit verder aan de gastenlijst. De lijst die ik had gekregen, kon volgens haar in de prullenbak."

Voor William was het een wijze les over de balans tussen werk en privé. "En het is dergelijk advies waaruit blijkt dat ze het eerder heeft meegemaakt", complimenteert de prins zijn grootmoeder.

Op één punt kreeg de prins, die in april trouwde met Kate Middleton, niet zijn zin. "Ik wilde zelf kiezen wat ik aan zou trekken voor de bruiloft", herinnert William zich. Hij kon uit een aantal uniformen kiezen. "Maar ik kreeg enkel te horen: nee, je draagt dit", zegt de prins over zijn knalrode uniform van de Ierse Garde waarin hij trouwde. "Dus ik krijg niet altijd m'n zin."

'Skyrim mogelijk ook op Wii U'

De mannen van The Official Nintendo Magazine zijn natuurlijk nieuwsgierig of grote multiplatform games ook de overstap naar de Wii U zullen maken. Deze keer was Skyrim aan de beurt. Bethesda's antwoord was helaas precies volgens het PR-boekje.

Pete Hines, Betheda's marketing VP, gaf aan dat het niet ondenkbaar is dat de epische RPG straks op Nintendo's nieuwste uitkomt, "It's definitely a possibility for the future. We'll look at any platform that will support that games we're trying to make, but that's the key thing - the console has to support the game as it is designed."

Hines zegt bovendien dat het niet zo makkelijk is als het lijkt om een game naar een andere console te porten, "The more changes we have to make to a game the less and less palatable it becomes because making a game is an enormous process. Just doing 360, PS3 and PC - I don't think people understand the amount of work that goes into that."

De lieve man wil natuurlijk niet alle hoop uit de hartjes van de Nintendo-liefhebbers wegnemen: "We'll see. It's definitely a possibility."

The Elder Scrolls: Skyrim komt in ieder geval wel uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. Hopelijk morgen al.

Piranha's teisteren strandgangers Brazilië

Piranha's zetten hun tanden in steeds meer strandgangers in het noordoosten van Brazilië. In het vorige weekeinde moesten ruim 100 badgasten in het ziekenhuis worden behandeld. De vleesetende vissen hadden de mensen gebeten in hun hielen en tenen.

Het probleem doet zich vooral voor in de staat Piaui. De autoriteiten overwegen maatregelen te nemen tegen de overpopulatie aan piranha's. "Omdat ze geen vijanden hebben, zijn piranha's mensen gaan aanvallen op het strand", zei Romildo Mafra, een lokale functionaris, zondag.

The Great Dictator

In 1941 kwam Charlie Chaplin's The Great Dictator uit. Een satire op het Nazi Duitsland van Hitler, waarin een Joodse kapper verward wordt met de grote dictator Hynkel. In de film geeft de normaal zo stille Chaplin een speech, die ik de laatste tijd weer vaker voorbij zie komen en die nog zo pijnlijk actueel is, dat ik mij afvraag wat we de afgelopen 70 jaar hebben geleerd. Hoog tijd om het weer eens onder de aandacht te brengen. Het transcript heb ik voor het gemak in de lees verder gezet.

Vlaar: "Jammer dat de vrije trap er in ging"

Feyenoord ging vanmiddag onderuit in de wedstrijd tegen AZ (2-1). De Rotterdammers kwamen in de eerste helft nog op voorsprong, maar zagen deze in de tweede helft verdampen. Daarnaast kreeg Kelvin Leerdam een rode kaart voor onbesuisd inkomen.

"Toen we met tien man kwamen te spelen, kwamen we er niet meer aan te pas", liet aanvoerder Ron Vlaar na afloop van het duel aan Eredivisie Live weten. "We kregen nog wel een kans via Ruben (Schaken, red.), maar dan valt toch die 2-1. Dat is heel zuur."

Feyenoord liet in de eerste helft prima voetbal zien en kwam zelfs op voorsprong. "De 1-0 was gewoon een goede goal en gingen met een voorsprong de rust in. Het is jammer dat je het niet volhoudt en dat de vrije trap erin ging toen we het redelijk onder controle hadden. Uiteindelijk verlies je hem dan nog."

Over de rode kaart van Leerdam was Vlaar duidelijk. "Ik kon niet goed zien wat er gebeurde, maar hij was wel te laat. In mijn ogen was het overdreven, maar dat was op het moment dat ik het beoordeelde."

Minister van financiën Rusland weg om Medvedev

De Russische minister van financiën Aleksej Koedrin stapt op als Dmitri Medvedev volgend jaar premier wordt. Dat heeft hij zondag gezegd. Koedrin weigert met Medvedev samen te werken, omdat de twee van mening verschillen over het te voeren economische beleid.

Koedrin is minister van financiën sinds 2000 en velen menen dat zijn conservatieve fiscale beleid heeft gezorgd dat Rusland de wereldwijde financiële crisis heeft doorstaan. Hij onderhoudt goede banden met Vladimir Poetin, de huidige premier die zaterdag aankondigde zich volgend jaar kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Poetin zei Medvedev als premier te willen aanstellen als hij president wordt.


Minister van financiën Rusland weg om Medvedev (Foto: Novum)

Links claimt meerderheid in Franse senaat

Voor het eerst in meer dan een halve eeuw hebben de linkse partijen in Frankrijk een meerderheid in de senaat. Dat beweert de Socialistische Partij.

Afgevaardigden uit gemeenteraden en regionale besturen brachten zondag hun stem uit voor de honderdzeventig senaatszetels die vrijkwamen. De socialisten hoopten dat ontevredenheid in dorpen en regio's in heel Frankrijk zich zou vertalen in een overwinning voor links.

Volgens Jean-Pierre Bel, het hoofd van de socialistische groep in de senaat, heeft links 24 tot 26 extra zetels weten te bemachtigen. Voor een meerderheid moest de linkerflank 23 zetels wegkapen bij de rechtse partijen. Of de cijfers die Bel gaf extrapolaties waren is niet duidelijk, maar senaatsvoorzitter Gerard Larcher, een conservatief, zei dat de linkse partijen 'een flinke opmars hebben gemaakt'. "Meer dan ik had gedacht."

Als de linkse partijen daadwerkelijk een meerderheid hebben weten te behalen is dat een klap voor de Franse president Nicolas Sarkozy. Over zeven maanden worden in Frankrijk presidentsverkiezingen gehouden; Sarkozy is in opiniepeilingen weinig populair.

Laatste stierengevechten in Catalonië

Matadors hebben zondag in de Monumental-arena in Barcelona voor de laatste keer de strijd aangebonden met stieren. De stierengevechten waren de laatste van het seizoen voordat op 1 januari een verbod op de stierengevechten in de Spaanse regio Catalonië van kracht wordt.

Het laatste gevecht was uitverkocht. Rond de twintigduizend mensen waren op het evenement afgekomen. De Catalaanse matador Serafin Marin doodde de laatste van de zes stieren en kreeg een enorm applaus. Veel fans grepen handen zand uit de arena als souvenir.

Voorafgaand aan de stierengevechten liepen de spanningen af en toe hoog op. Aanhangers van de eeuwenoude traditie en tegenstanders scholden elkaar uit. Betogers vierden het verbod op stierenvechten met mousserende wijn. "Natuurlijk hebben veel politieke partijen geprobeerd er een politieke kwestie van te maken, maar we moeten niet vergeten dat dit volksvoorstel voortkomt uit de wens dierenmishandeling uit te roeien", aldus een van aanwezigen.

Anderen spraken de hoop uit dat het verbod tijdelijk is. "Het lijkt alsof dit de laatste dag is, maar het laatste woord is hierover nog niet gesproken", aldus Eduardo Edurna. "Ik denk dat we het stierenvechten terugkrijgen in Catalonië."

Het Catalaanse parlement verbood het stierenvechten in juli 2010 na een handtekeningenactie van dierenrechtenactivisten. Volgens critici heeft het verbod echter weinig met dierenwelzijn te maken. Zij menen dat het verbod gezien moet worden als een sneer aan het adres van Spanje door de Catalanen.

Catalonië is de tweede regio die het stierenvechten verbood. Op de Canarische Eilanden werd het in 1991 al in de ban gedaan. Er zijn geen aanwijzingen dat andere regio's van zins zijn het stierenvechten te verbieden.

In Iran veroordeelde Amerikanen thuis

Twee Amerikanen die in Iran voor spionage waren veroordeeld, zijn zondag in New York aangekomen. De Iraanse autoriteiten hadden de Amerikanen enkele dagen geleden vrijgelaten. Voor hun vrijlating was in totaal 750.000 euro borg betaald.

Shane Bauer en Joshua Fattal waren in 2009 Iran zonder visa binnengekomen en daarna veroordeeld tot 8 jaar gevangenis. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad stemde afgelopen week in met hun vrijlating. Het staatshoofd zei dat hij dat besluit uit humanitaire overwegingen had genomen.

Na hun vrijlating reisden Bauer en Fattal eerst naar Oman.

In Iran veroordeelde Amerikanen thuis
In Iran veroordeelde Amerikanen thuis (Foto: ANP)

Button hekelt achterblijvers

Jenson Button had in de Grand Prix van Singapore veel last van achterblijvers. De McLaren-coureur had eerst na de herstart achter de safety car veel moeite om rijders in te halen en ook in de slotfase bij het achterhalen van leider Vettel zorgde verkeer er voor dat hij tekort kwam voor de zege.

"Ik kan best begrijpen dat het moeilijk is om hier aan de kant te gaan. De meeste coureurs waren ook in gevechten verwikkeld. Ze moeten echter wel respect hebben voor de wagens die hun op een ronde zetten, dat gebeurt namelijk met een reden, omdat die wagens sneller zijn en ook om posities aan het strijden zijn," zei Button na afloop van de race.

"Ik kwam vast te zitten achter Kobayashi en verloor in feite een complete ronde. Beide Williams-coureurs waren ook druk in gevecht met elkaar. In de laatste stint kon ik heel hard rijden en wist ik twaalf kwalificatierondjes achter elkaar neer te zetten. Ik nam veel risico's maar ik heb ervan genoten. Ik had vooraf gezegd dat ik hier naartoe kwam om voor de winst te strijden, dat moesten we proberen maar uiteindelijk heb ik genoegen moeten nemen met de tweede plaats."

"Onze snelheid was best goed maar we kunnen Sebastian en Red Bull niet matchen. Tweede was vandaag het beste wat we konden doen. Vanuit hier moeten we verder bouwen. We weten dat we op dit moment niet de snelsten van het veld zijn, we moeten verbeteren om voor de overwinning te kunnen vechten tijdens de laatste vijf races van dit seizoen."

Onthutste Rose: "Ronduit amateuristisch"

De Graafschap-middenvelder Yuri Rose kon niet geloven dat FC Groningen in de extra tijd een achterstand omboog in 2-3.

"Als je vlak voor tijd de 2-1 maakt, mag je het natuurlijk nooit meer weggeven", zei Rose tegen Omroep Gelderland. "Dat was ronduit amateuristisch. Zij mogen die vrije trap snel nemen, maar wij moeten gewoon opletten." FC Groningen-spits David Texeira scoorde de late gelijkmaker.

"Dan moet je tevreden zijn met een punt en die bal in de ploeg houden. Maar wij schieten de bal naar voren en dan krijg je nog een goal tegen", aldus Rose, die Dusan Tadic een minuut na de 2-2 de winnende treffer zag maken. Rose (32) beseft dat De Graafschap niet in goede doen is.

"Er valt genoeg te verbeteren en te leren. Je kan wel zeggen dat er geen speler is die een man kan passeren, maar dat is eenmaal zo. Daar heb je niets aan. Je moet doorgaan en leren van de fouten. Er moet meer voetbal van achteruit komen, want vandaag speel je bijna niet naar voren."

Knieblessure Ramsteijn oogt ernstig

Feyenoorder Kaj Ramsteijn is waarschijnlijk geruime tijd uit de roulatie. De linksback viel zondag in de topper tegen AZ in Alkmaar (2-1) al na 25 minuten uit.

"Hij heeft een knieblessure. Het lijkt ernstig, maar meer valt er nu nog niet over te zeggen. Maandag weten we wat Kaj precies mankeert", liet zijn trainer Ronald Koeman na afloop weten.

Knieblessure Ramsteijn oogt ernstig
Knieblessure Ramsteijn oogt ernstig (Foto: ANP)

'Abortuspil wel degelijk veilig'

Het afbreken van een zwangerschap met een online verkrijgbare abortuspil is wel degelijk veilig. Dat meldt zondag Women on Waves, dat onveilige abortussen wil tegengaan.

De vrouwenrechtenorganisatie reageert op een artikel in het AD, waarin minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegt dat dergelijke pillen bij ondeskundig gebruik en zonder medische begeleiding zeer gevaarlijk zijn.

"Wie ze op eigen houtje gebruikt, loopt kans op ernstige complicaties" liet voorzitter Gabie Raven van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen optekenen in de krant. "Bovendien onderga je bij thuisgebruik geen echo, waardoor je niet weet of de abortus lukt."

"Nederlandse vrouwen gebruiken sinds tien jaar de abortuspil in de thuissituatie", reageert gynaecoloog Gunilla Kleiverda op de website van Women on Waves. "Nog nooit is een vrouw overleden ten gevolge van een complicatie."

Wetenschappelijk onderzoek heeft volgens haar aangetoond dat medicamenteuze abortus in de thuissituatie veilig is, ook als de pillen via internet zijn aangeschaft. "Het melden van een kans op overlijden als gevolg van medicamenteuze abortus is onnodige stemmingmakerij, aldus Women on Waves. "Dit geldt ook voor het vermeende gevaar van onvruchtbaarheid."

Schippers roept op de pil niet te gebruiken. Op internetpillen.nl wordt een waarschuwing gezet. De organisatie vindt dat de minister zich beter kan richten op het beter toegankelijk maken van abortusmedicatie in Nederland. De pil kan volgens Kleiverda tot de negende week van de zwangerschap veilig worden gebruikt om die af te breken.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan niet optreden tegen de aanbieders van de arbortuspillen, omdat de sites waarop ze worden verkocht niet in Nederland zijn geregistreerd.

'Taliban-asielzoekers' voorlopig niet uitgezet

Afghaanse asielzoekers met een 'Talibanverleden, mogen voorlopig in Nederland blijven. Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besloten onder druk van 26 gemeenten. De voorbereidingen voor hun uitzetting gaan echter gewoon door, zegt een woordvoerder van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Dat meldt de NOS zondag.

Het zou gaan om ongeveer 150 mannen, die zich ten tijde van de Russische bezetting van Afghanistan schuldig zouden hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Afghanen die in die periode de rang van onderofficier of hoger bekleedden, worden automatisch van oorlogsmisdaden verdacht en komen niet in aanmerking voor asiel, zo is in 2000 bepaald.

Dat ze ook echt dergelijke misdaden hebben gepleegd, staat niet in alle gevallen vast. Vaak is er geen bewijsmateriaal meer. Burgemeesters van 26 gemeenten vinden het daarom onterecht dat ze automatisch worden uitgezet.

De Afghaanse militaire inlichtingendienst Khad stond bekend om zijn verschrikkelijke martelmethoden. Veel van de toenmalige Taliban proberen al jaren te bewijzen dat ze geen oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Hun vrouw en kinderen hebben vaak al wel een verblijfsvergunning.

De 26 gemeenten die opkomen voor de belangen van deze Afghanen overleggen binnenkort met Leers. Ook de Tweede Kamer gaat de kwestie bespreken.

Overigens zijn zeker twee Afghanen in Nederland veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Ze werden begin 2007 veroordeeld tot twaalf en negen jaar cel. Ze waren begin jaren negentig naar Nederland gevlucht, nadat de moedjahedien de macht hadden overgenomen.

Verbeek: "Heb nog nooit bovenaan gestaan"

AZ is de nieuwe koploper van de Eredivisie door een 2-1 zege op Feyenoord. Voor Gertjan Verbeek is de koppositie geheel nieuw.

"Ik heb nog nooit bovenaan gestaan, ja misschien ooit in de junioren. Dit is voor mij de echt de eerste keer. Het is dus voor mij nog een onbekend gevoel", sprak de AZ-trainer na de zwaarbevochten triomf thuis op Feyenoord.

Verbeek hechtte nog niet al te veel waarde aan de eerste plaats. "Feitelijk telt het helemaal niet. We zijn pas zeven wedstrijden onderweg. Het gaat erom waar je staat na 34 duels. Maar het kan een spannende competitie worden. Volgens mij heeft PSV nu ook het licht gezien, als je naar die 7-1 tegen Roda JC kijkt."

Volgens Verbeek zal AZ de meerjarige doelstelling niet gaan bijstellen. "Dat betekent dus een plaats bij de eerste vijf en af en toe meedoen in de top drie. Die laatste optie is onze ambitie. Dat lijkt me voor een club als AZ ook heel reëel."

Luiten plaatst zich voor Dubai

Golfer Joost Luiten lijkt nagenoeg zeker van het toernooi in Dubai aan het einde van dit jaar. Daar spelen de beste zestig golfers van de Europese Tour om een prijzenpot 7,5 miljoen dollar (5,6 miljoen euro).

Dankzij zijn derde plaats vandaag in het Oostenrijks Open steeg Luiten naar de 43e plaats in het geldklassement van de Europese Tour, de zogeheten Race to Dubai. Hij sloeg dit jaar al een totaal van 444.158 euro aan prijzengeld bij elkaar.

Mötley Crüe waarschuwt fans voor nepconcert

Mötley Crüe speelt volgende maand niet in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De rockband waarschuwt fans geen kaartjes te kopen. In Indonesië stak de afgelopen dagen herhaaldelijk het gerucht de kop op dat Mötley Crüe een concert zou geven in Jakarta.

"De band neemt afstand van dergelijke aankondigingen", is te lezen op de site van de rockers. "Er zijn geen afspraken gemaakt voor een concert in Jakarta of elders in Indonesië. De metalband wil fans bovendien waarschuwen voor valse kaarten."

Mötley Crüe, dat bestaat uit Tommy Lee, Nikki Sixx, Vince Neil en Mick Mars is wel op tournee. De rockers hebben deze week een aantal concerten gegeven in Australië en zijn vanaf vrijdag te vinden in Japan.

Helsingborg IF kampioen van Zweden

Helsingborgf IF is de nieuwe kampioen van Zweden. De ploeg van trainer Conny Karlsson verzekerde zich vanmiddag drie duels voor het einde van de competitie van de titel.

Helsingborg won vandaag met 1-3 van GAIS, onder meer dankzij een benutte penalty van ex-Sparta speler Rachid Bouaouzan. Naaste concurrent AIK Stockholm kwam niet verder kwam dan 1-1 bij Malmö FF waardoor het kampioenschap een feit was. Voor Helsingborg is het de zevende titel in de clubhistorie, de laatste keer was in 1999.

Groot deel van Chili getroffen door stroomstoring

Zeker negen miljoen Chilenen zijn zaterdag getroffen door een stroomstoring. Duizenden mensen in de hoofdstad Santiago moesten vanwege de elektriciteitsproblemen uit treinen en metro's worden geëvacueerd.

Volgens minister van energie Rodrigo Alvarez is de oorzaak van de stroomstoring nog niet vastgesteld. Hij noemde echter 'oscillatieproblemen' in twee elektriciteitskabels en een computerprobleem als vermoedelijke oorzaak.

De stroomstoring had zaterdagavond rond half negen plaatselijke tijd plaats. Twee uur later was in het grootste gedeelte van de hoofdstad de stroomvoorziening hersteld. Andere delen van Chili bleven echter van stroom verstoken.

Minister van binnenlandse zaken Rodrigo Ubilla zei dat de politie en de autoriteiten tijdens de storing de veiligheid handhaafden. Er kon echter niet voorkomen worden dat een supermarkt in Santiago werd geplunderd.

Kerk stuurt ouderling weg na misbruikklacht

De vrijgemaakte gereformeerde kerk in het Brabantse Waardhuizen heeft een ouderling afgezet, nadat hij was beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag met een minderjarige. De klacht is doorgestuurd naar de zedenpolitie, zo blijkt uit een verklaring van de kerk die Omroep Brabant heeft gepubliceerd. Het misbruik zou in 2009 hebben plaatsgevonden.

Het gaat om oud-ChristenUnie-wethouder van de gemeente Woudrichem Gert de Vente, die in 1999 werd beschuldigd van ontucht met een meisje op de school waar hij onderwijzer was, meldt de regionale omroep. De Vente werd toen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De voormalige ouderling uit Uitwijk gaf catechesatie, waarbij de bijbel wordt uitgelegd aan jongeren. De kerk, die zo'n 325 leden telt, heeft een stuurgroep gevormd die het beleid rondom misbruik coördineert, zo staat in de verklaring.

De 49-jarige De Vente kreeg twee jaar geleden een koninklijke onderscheiding, onder meer voor zijn kerkelijke activiteiten.

Boete voor Team Lotus, Schumacher krijgt waarschuwing

Team Lotus heeft aan de Grand Prix van Singapore een boete van 10.000 euro overgehouden. De Maleisische renstal stuurde in de eindfase van de race Heikki Kovalainen weg bij een pitstop, terwijl de leider in de race Sebastian Vettel daar al reed. Beiden wisten maar nipt een aanrijding te voorkomen.

Michael Schumacher kwam er vanaf met een waarschuwing. De Duitser reed zijn Mercedes stuk op de Sauber van Sergio Perez bij bocht af, waarna de auto hard in de bandenstapels terecht kwam. Hierdoor moest de safety car naar buiten komen. Volgens Schumacher betrof het een raceongeval, maar de stewards wilden het incident niet zomaar voorbij laten gaan.

Verder werd bekend dat het schenden van de avondklok door Red Bull Racing, Marussia Virgin Racing en Mercedes GP geen gevolgen gaat krijgen. De drie teams braken de avondklok doordat er marketingmensen van de renstallen te vroeg op het circuit in Singapore waren. De avondklok mag vier keer per seizoen gebroken worden, waarna bij een vijfde keer maatregelen volgen. Omdat het dit keer slechts marketingmensen betroffen en niet personeel dat aan de bolides werkt is er besloten om de schending door de vingers te zien.

Ook UvA onderzoekt werk fraudeprofessor

Ook de Universiteit van Amsterdam stelt een onderzoek in naar het wetenschappelijk werk van Diederik Stapel, de hoogleraar van de Universiteit van Tilburg die op non-actief werd gesteld wegens wetenschappelijke fraude.

Stapel verrichtte ook onderzoek aan de UvA en rector magnificus Dymph van den Boom heeft vier hoogleraren gevraagd te inventariseren of publicaties van Stapel zijn gebaseerd op gefingeerde data of verzonnen onderzoek. Stapel promoveerde in 1997 aan de UvA, en ook dat onderzoek wordt onder de loep genomen.

De commissie staat onder leiding van Pieter Drenth, emeritus hoogleraar psychologie en voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. De commissie-Drenth rapporteert haar bevindingen naar verwachting eind volgende maand aan de onderzoekscommissie van de Universiteit van Tilburg (UvT), die onder leiding staat van professor Pim Levelt.

De 44-jarige Stapel was medeverantwoordelijk voor het onderzoek waaruit zou blijken dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan vegetariërs. Maar hij had de onderzoeksgegevens verzonnen.

Hoeveel onderzoeksgegevens Stapel verder uit zijn duim heeft gezogen, is nog onduidelijk. Vooral papers die in wetenschappelijke tijdschriften werden gepubliceerd worden onderzocht. Hij was zeer productief, liet de UvT eerder deze maand weten.

De Tilburgse commissie probeert zich ook een idee te vormen van de werkwijze en de onderzoekscultuur die mogelijk hebben geleid tot de fraude. De resultaten worden nog voor november verwacht.

Boeing levert eerste Dreamliner af

Vliegtuigproducent Boeing heeft zondag de allereerste Dreamliner afgeleverd. Het Japanse All Nippon Airlines is de trotste bezitter van het eerste toestel van het nieuwe model. Dat meldden zondag Amerikaanse media. De levering komt drie jaar later dan de eerste planning.

De productie van de Dreamliner werd jarenlang opgehouden door allerlei tegenvallers. Die varieerden van stakingen van het personeel tot problemen bij het ontwerp en productie. Nippon en Boeing gaan maandag officieel de levering vieren.

Boeing levert eerste Dreamliner af
Boeing levert eerste Dreamliner af (Foto: ANP)

Van Boekel blijft achter rode kaart staan

Feyenoord beëindigde het duel tegen AZ (2-1) vanmiddag met tien spelers. Kelvin Leerdam kreeg in het tweede bedrijf een rode kaart van arbiter Pol van Boekel, nadat hij Dirk Marcellis onderuit haalde.

Na afloop van de wedstrijd lichtte Van Boekel onder meer de keuze van de rode kaart toe. "Ik zie een gestrekt been op hoge snelheid, dus ernstig gemeen spel. Bovendien breng je daarmee de gezondheid van de tegenstander in gevaar, dus een rode kaart", liet hij stellig aan Eredivisie Live weten. "Het buitensporig inkomen was voor mij voldoende aanleiding om de speler weg te sturen."

Daarnaast werd Van Boekel ook nog gevraagd om kort terug te kijken op de twee momenten, waarbij een strafschop voor zowel AZ als Feyenoord gegeven had kunnen worden. De arbiter bleef echter achter zijn beslissingen staan.

Dode en gewonden bij etnische rellen Bulgarije

Bij etnische rellen in het Zuid-Bulgaarse dorp Katunitsa zijn zondag een dode en vijf gewonden gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De rellen onstonden nadat een 19-jarige man uit het dorp was doodgereden door een minibusje. De bestuurder van de minibus zou banden onderhouden met de leider van de lokale Roma-gemeenschap. Boze dorpsbewoners togen daarop naar het huis van de Roma-leider en bekogelden de woning met stenen en brandbommen. Ze eisten het vertrek van de hele familie uit het dorp.

De situatie liep volledig uit de hand toen honderden voetbalfans uit de nabijgelegen stad Plovdiv zich aansloten bij de rellen. De politie arresteerde 127 mensen die auto's hadden vernield en drie huizen van familieleden van de Roma-leider in brand hadden gestoken. Tijdens de onlusten werd een tiener onwel, die later overleed aan hartfalen. Vijf mannen, onder wie drie agenten, liepen verwondingen op.

'Uiteindelijk stapt Duitsland uit de euro'

Duitsland zal op termijn teruggaan naar een eigen munt. Nederland, Oostenrijk en Finland zullen hierbij aankoppelen, terwijl de rest van Europa verder uit elkaar valt. Dit zegt de Belgische econoom Johan Van Overtveldt zondag in een interview met financieel nieuwszender RTL Z.

Volgens hem is dit het meest zwarte, maar ook het meest realistische scenario voor de monetaire toekomst van Europese landen. "We hebben in een economische euforie geleefd, waardoor de structurele tekortkomingen van Europa niet direct aan de orde kwamen. Het heeft mij eigenlijk verbaasd dat het zo lang geduurd heeft. Deze crisis is er een te veel en nu wordt duidelijk dat door het ontbreken van een politieke unie en echt flexibele markten in Europa het zo niet langer werkt", vertelt Van Overtveldt.

Volgens de econoom slaat momenteel de stemming in Duitsland om: "Je hebt geen vergrootglas nodig om te zien dat daar aardverschuivingen bezig zijn. In regionale verkiezingen verliest bondskanselier Angela Merkel, en dat komt door haar Europabeleid. Ook de sterke Bundesbank keert zich zich tegen de Europese Centrale Bank (ECB) en huidige politieke koers. Uiteindelijk stapt Duitsland eruit als we er niet in slagen een stuctureel en degelijk antwoord voor deze crisis aan te dragen."

Van Overtveldt vreest dat de scheiding van sterke en zwakke eurolanden dwars door zijn eigen land België loopt: "Het noorden is gezond en hoort thuis in de sterke muntlanden, het zuiden niet."

[EK] Volleybalvrouwen ten onder tegen Rusland

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn er niet in geslaagd zich direct te plaatsen voor de kwartfinale van het Europees kampioenschap volleybal. In Busto Arsizio moesten de Oranjedames het onderspit delven tegen wereldkampioen Rusland; 1-3.

De setstanden waren 24-26, 26-24 15-25 en 22-25. Door de nederlaag moet Nederland een tussenronde spelen, waarin het als nummer twee van groep D een nummer drie treft van een andere groep.

Uitslagen Eredivisie speelronde 7

Afgelopen weekend stond de zevende speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. AZ is de nieuwe koploper in de Eredivisie na een overwinning op Feyenoord (2-1). De topper tussen Ajax en FC Twente eindigde onbeslist (1-1), terwijl PSV de vloer aanveegde met Roda JC Kerkrade (7-1)

FC Twente heeft met pijn en moeite een punt weten te pakken tegen Ajax. De Amsterdammers waren lang de betere in eigen stadion, maar zag Twente in de slotfase nog de 1-1 maken. 

Ajax begon sterk en bezegelde dat al na tien minuten door een goal via Sulejmani. Lange tijd kreeg de club grote kansen, maar onder andere Siem de Jong en Sigthórsson hadden het vizier niet op scherp. Ook werd een goal van Vertonghen onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. Twente zocht de laatste twintig minuten nog de aanval en zag uiteindelijk Luuk de Jong raak koppen. 

AZ is de nieuwe koploper van de Eredivisie. De Alkmaarders boekten een 2-1 zege op Feyenoord en gingen daarmee FC Twente voorbij op de ranglijst. AZ begon sterk aan het duel, maar wist de kansen niet te benutten. De op de counter loerende Rotterdammers wisten wel te scoren via Bakkal.

Na de rust kon AZ geen bres slaan in de verdediging van Feyenoord, maar wist toch gelijk te komen via een vrije trap van Elm. Feyenoord verloor daarna Leerdam vanwege een rode kaart en zag in de slotfase Holman de winnende binnenkoppen.

FC Groningen heeft bij De Graafschap in de slotfase drie punten uit het vuur gesleept. De Doetichemers stonden bij het ingaan van de blessuretijd nog met 2-1 voor, maar verloor uiteindelijk nog met 2-3. 

Het duel kwam pas laat op gang. In de 65e minuut zette Texeira Groningen op voorsprong, maar na vijf minuten maakte Rose gelijk. De 2-1 van Wormgoor leek de beslissende te zijn, maar dat liep anders. In de drie minuten durende blessuretijd scoorden Texeira en Tadic en bezorgden de Groningers de winst.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
PSV Roda JC Kerkrade 7-1
ADO Den Haag VVV-Venlo 2-0
sc Heerenveen Heracles Almelo 1-1
NAC Breda FC Utrecht 1-0
Ajax FC Twente 1-1
AZ Feyenoord 2-1
De Graafschap FC Groningen 2-3
RKC Waalwijk N.E.C. Nijmegen 2-0
Excelsior Vitesse 0-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AZ 7 6 0 1 18 18-5
2 FC Twente 7 5 1 1 16 19-7
3 Ajax 7 4 3 0 15 21-10
4 PSV 7 4 2 1 14 23-10
5 Feyenoord 7 4 2 1 14 16-6
6 Vitesse 7 4 1 2 13 14-9
7 RKC Waalwijk 7 4 1 2 13 10-6
8 FC Groningen 7 3 1 3 10 12-14
9 FC Utrecht 7 2 3 2 9 11-10
10 sc Heerenveen 7 2 3 2 9 13-15
11 Heracles Almelo 7 1 4 2 7 11-12
12 NAC Breda 7 2 1 4 7 8-11
13 ADO Den Haag 7 2 1 4 7 9-13
14 N.E.C. Nijmegen 7 2 1 4 7 7-12
15 Roda JC Kerkrade 7 2 0 5 6 6-22
16 De Graafschap 7 1 2 4 5 7-17
17 VVV-Venlo 7 0 3 4 3 6-18
18 Excelsior 7 0 1 6 1 4-18


Dries Mertens scoorde vier keer tegen Roda JC Kerkrade. (Foto: Pro Shots)

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Luiten mist eindzege Oostenrijks Open

Joost Luiten is er niet in geslaagd het Oostenrijkse Open op zijn naam te schrijven. De golfer miste op de achttiende hole een putt van 1,5 meter, waardoor hij de playoffs van het toernooi misliep.

Luiten eindigde met 277 slagen als derde met één slag meer dan Simon Wakefield en Kenneth Ferrie. Zij moesten in een playoff bepalen wie het toernooi zou winnen. Uiteindelijk won de Brit al op de eerste hole van de playoff.

Reserveer ruimte voor RAGE

Dat RAGE groot zou zijn was al bekend. Maar het kan altijd nog groter. In een interview met ID software's creative director Tim Willits laat Tim weten dat RAGE op de PS3 acht gigabyte aan ruimte inneemt en op de Xbox 360 op maar liefst drie schrijven zal verschijnen.

Een flink stuk harde schijf dus. Op de pc is het echter ook niet mis. Daar zal het spel 25 gigabyte in beslag nemen. Op de 360 zal het spel rond de 22 gigabyte kosten. De grootte is vooral te wijden aan de enorme hoeveelheid textures die de wereld bezit. Als je niet zoveel ruimte hebt, hoef je niet gelijk in de stress te schieten. Je kunt eerst disc 1 installeren en spelen, daarna disc 2 en vervolgens nog disc 3. Als er nog steeds een ruimtetekort is, kun ook besluiten de multiplayer niet te installeren.

Op de vraag of Willits onder druk gezet werd door de grote kaskrakers als Battlefield 3 en Call of Duty: Modern Warfare 3 antwoordt hij koel:

"One of the great things about id and John Carmack is that we've been doing this for so long that we get exactly what we need to get done. And John has a great ability to see into the future and yes, you can get yourself into a serious trap if you pay attention to other people.[...] We were comfortable in picking a direction, putting our feet down and moving towards that. We don't have to spend a lot of time looking at other people. We have John."

Het spel staat gepland voor 7 oktober en zal verschijnen op pc, PS3 en Xbox 360. Het volledige interview is hier te lezen.

Iran ondervraagt mensen over banden met BBC

De Iraanse autoriteiten hebben een onbekend aantal mensen ondervraagd over banden met de Farsi-talige dienst van de BBC. Dat heeft het hoofd van de Iraanse inlichtingendienst Heidar Moslehi zondag gezegd op de Iraanse staatstelevisie.

Moslehi beschuldigde de Britse omroep ervan als dekmantel te fungeren voor de Britse inlichtingendiensten. "De Britse inlichtingendiensten zijn een nieuwe fase van anti-Iraanse activiteiten ingegaan onder de dekmantel van de BBC", aldus Moslehi. Hij leek indirect te waarschuwen voor nieuwe arrestaties. "Dit is het begin van onze activiteiten inzake deze kwestie. We zullen onze taken in deze zaak krachtig vervullen wanneer dat nodig is."

De BBC kreeg tevens een veeg uit de pan, omdat de omroep Iran schade zou berokkenen door Iraanse dissidenten en oppositiegroepen een platform te bieden. Deze groepen zouden erop 'gericht zijn de islamitische republiek schade toe te brengen', aldus Moslehi

Eveneens zondag verklaarde het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse rechtspraak, Ebrahim Raisi, dat mensen die werken voor de BBC behandeld worden als personen die de islamitische staat in Iran willen ondermijnen. "Door satellietzenders op te zetten proberen de vijanden het systeem te beschadigen", aldus Raisi. "Deze zenders ontvangen hun informatie van inlichtingen- en spionagediensten. Diegenen die voor deze zenders werken zullen worden onderzocht."

Eerder deze maand werden in Iran zes onafhankelijke filmmakers opgepakt. Zij zouden de BBC videobeelden en nieuwsberichten ter hand hebben gesteld, die volgens Iran schadelijk waren voor het land. De BBC zegt de rechten van de films te hebben gekocht, maar geen opdracht te hebben gegeven voor de productie ervan. De arrestatie van de filmmakers is volgens de BBC een poging de omroep onder druk te zetten.

Iran heeft zich veel moeite getroost om uitzendingen in het Farsi van onder meer de BBC en Voice of America te storen. Ook zijn de websites van deze organisaties geblokkeerd. Teheran beschuldigt de BBC en de Britse regering ervan aangezet te hebben tot de massaprotesten die na de presidentsverkiezingen in 2009 uitbraken. De BBC en de Britse regering ontkennen de aantijgingen.

Uitslag Excelsior - Vitesse

Om half vijf begon de competitiewedstrijd tussen Excelsior en Vitesse. Hieronder kan je de uitslag vinden.

Excelsior

0 - 2

Vitesse


   12' Bony
 22' Bony
 
 Gele kaart: Scheimann, (Excelsior), Kashia, v.d. Heijden, Pröpper, (Vitesse)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 2.500
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
Eekman
v.Steensel
Nieveld
Scheimann
De Graaf (v. Buren/71)
Broerse
Alberg
Vincken (Vorthoren/86)
Oost
Lagouireh (Maatsen/62)
  Velthuizen
v.d.Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
v.Ginkel
Hofs (Pröpper/71)
v.d.Heijden
Chanturia (Annan/89)
Bony
Dávila (Jenner/46)

Draken in Lord of the Rings: War in the North

Over exact twee maanden komt Lord of the Rings: War in the North uit. Het verhaal uit het spel loopt simultaan met het verhaal uit de boeken en de films, alleen zullen de helden uit het spel een rol hebben in de veldslagen in het noorden van 'Middle Earth'. In het spel zullen spelers ook het gevecht aangaan met draken.

25 november komt het spel uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. Bekijk hieronder een nieuwe trailer voor het spel en drie stukken concept-art over draken.

LOTR

LOTR

LOTR

Massa wederom kwaad op Hamilton

Felipe Massa heeft na de Grand Prix van Singapore wederom uitgehaald naar Lewis Hamilton. De Ferrari-coureur werd door de McLaren-rijder in de beginfase van de race aangetikt, waardoor Massa een lekke achterband op liep en Hamilton een deel van zijn voorvleugel verloor.

Massa kwam uiteindelijk als negende over de streep, terwijl Hamilton na zijn straf zelfs nog als vijfde over de meet kwam. Na de race kwam het tot een klein handgemeen waarbij Massa Hamilton even duwde en hem cynisch bedankte. Hamilton was verstandig en liep weg.

"Hij gebruikte zijn verstand weer eens niet. In kwalificatie al niet en in de race dus al helemaal niet. Hij had een zwaar ongeluk kunnen veroorzaken. De lekke band kostte me heel veel en toen de safety car naar binnen ging, had ik niet de banden waar ik de race mee uit kon rijden," zei een kwade Massa tegen de BBC. "De FIA moet hier goed naar kijken en Hamilton blijven straffen. Ik heb met hem gesproken, maar hij luistert niet eens naar zijn vader, dus al helemaal niet naar mij."

Gisteren was Massa na afloop van de kwalificatie ook al kwaad op de Brit die toen in zijn ronde de pits uit zonder reden iedereen inhaalde. "Ik snap overigens niet waarom Hamilton in de outlap van Q3 zo nodig iedereen moest passeren. Niemand is gebaat bij dat soort gedrag."

Kleurloos WK wielrennen

Vandaag was de elitewedstrijd voor mannen op het WK wielrennen in Kopenhagen. Met nog 4,5 kilometer te gaan begon Mart Smeets vast met de samenvatting van de dag. Het was duidelijk dat het peloton afstevende op een massasprint en hij vond het een mooi moment om zijn mening de Nederlandse huiskamers in te slingeren. Daar is het overigens altijd een mooi moment voor, voor de mening van Mart Smeets. Hij noemde het een “kleurrijk wereldkampioenschap”. Wat ik vandaag heb gezien, was echter allesbehalve kleurrijk.

Duitse satelliet op terugweg naar aarde

Na die van de Amerikaanse ruimtesonde UARS staat de wereld opnieuw een satellietcrash te wachten. Een Duitse ruimtetelescoop keert in november ongecontroleerd terug in de dampkring. Ongeveer 30 brokstukken kunnen inslaan op aarde. Die wegen bij elkaar 1,6 ton.

Dat meldt de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR. De neerstortende satelliet heeft geen motoren. Daarom kan zijn omloopbaan niet worden bijgestuurd vanaf de aarde. Dat betekent dat de satelliet niet veilig in de Grote Oceaan kan worden gedumpt, zoals in 2001 met het ruimtestation Mir is gebeurd. Het is niet na te gaan wanneer de satelliet precies de dampkring binnendringt en waar de brokstukken zullen neerkomen.

De sonde in kwestie is de Rosat. Die werd in 1990 is gelanceerd en is sinds 1999 buiten gebruik.

Trio vast voor Venlose 'speedcamper'

In Blerick is vrijdag een camper in beslag genomen vanwaaruit amfetamine werd verhandeld. De politie heeft een 30-jarige vrouw en een 53-jarige man uit Mönchengladbach aangehouden, evenals een man van 22 uit Blerick. De politie nam tien kilo amfetamine in beslag, waarvan de straatwaarde tienduizend euro zou bedragen.

Een wijkagent was getipt dat mogelijk in verdovende middelen werd gehandeld op het Lambertusplein, waarop de politie bij de camper ging posten. Toen de drugs werden overgedragen, werd het drietal gearresteerd. Naast de speed werden ook de camper en een personenauto in beslag genomen.

De drie zijn in een cel gezet en worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

[WK] Tjallingii: "Naar vermogen gereden"

Maarten Tjallingii was van de Nederlanders op het wereldkampioenschap wielrennen van vandaag misschien nog wel het vaakst in beeld te zien. Hij probeerde nog enige keren te ontsnappen, maar kon niet ontkomen uit de ijzeren greep van de Britten.

"De Engelse sneltrein maakte een ontsnapping onmogelijk", liet Tjallingii na afloop aan de NOS weten. "Ze reden iedere keer het gat dicht als er iemand probeerde weg te springen. We hebben naar vermogen gereden en mogen tervreden zijn met onze prestatie."

"We konden echt niet meer uitrichten dan nu het geval was, want de Engelsen hadden de koers perfect onder controle. En Lars Boom liet zich in de finale toch nog even mooi van voren zien."

Real Madrid renoveert stadion Santiago Bernabeu

Het stadion van Real Madrid krijgt een renovatie. Voorzitter Florentino Perez bevestigde vandaag dat het Santiago Bernabeu een nieuwe gevel krijgt. Daarnaast komen er nieuwe parkeerplekken en groene plekken bij het stadion van de Koninklijke. Op een filmpje op de website van Real is het stadion gehuld in een gevel met verlichting erop, vergelijkbaar met de Allianz Arena van Bayern München.

Perez liet aan de leden van Real Madrid weten dat de renovatie het stadion een ander uiterlijk gaat geven. Daarnaast worden alle plaatsen in het stadion overdekt. Santiago Bernabeu is al 63 jaar de thuishaven van Real Madrid. Het stadion is vernoemd naar de voormalig clubpresident Santiago Bernabeu Yeste en biedt plek aan ruim tachtigduizend bezoekers.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werd het stadion ook al gemoderniseerd net als in de beginjaren van deze eeuw. Hoe Real Madrid de uitbreiding bekostigt is niet duidelijk. De club heeft een schuld van honderden miljoenen euro's. In 2010 werd de finale van de Champions League in het Santiago Bernabeu gespeeld.

[Jupiler League] Uitslagen (25/09/2011)

FC Eindhoven en FC Zwolle hebben zondag met 2-2 gelijkgespeeld in de Eerste Divisie. Door de remise blijft de strijd om de periodetitel nog onbeslist. Eindhoven houdt een voorsprong van drie punten op Zwolle en kan volgende week de periodetitel pakken. Telstar speelde thuis gelijk tegen SC Veendam. Het werd in Velsen 1-1.

Rob van Boekel schoot Eindhoven voor rust naar 1-0, maar Nassir Maachi maakte na een klein uur gelijk. Na een rode kaart voor Mustafa Saymak van Zwolle zette Josemar Makiavala Eindhoven opnieuw op voorsprong. Ondanks het ondertal kwam Zwolle nogmaals terug. Joey van den Berg zette de bezoekers weer op gelijke hoogte met de Brabantse ranglijstaanvoerders.

Telstar deed het na de midweekse zeperd in de beker tegen Achilles'29 beter tegen SC Veendam. De Noord-Hollandse club kwam via Johan Plat in de achtste minuut al op voorsprong. Lars Lambooij maakte aan het begin van de tweede helft gelijk voor de Groningers, die in de beker door de amateurs van Berkum werden uitgeschakeld.

Leidenaar verliest tas met vuurwapens

Een 58-jarige man uit Leiden heeft zondagochtend een tas met twee vuurwapens verloren. Hij had de canvas tas op het dak van zijn auto gezet en reed weg. In de tas zat overigens geen munitie.

Aangekomen bij zijn schietsportvereniging in Leiderdorp ontdekte hij dat hij vergeten was de tas van het dak te halen. De zwarte schoudertas moet rond 11.00 uur ergens tussen het Aalberseplein in Leiden en De Bloemerd in Leiderdorp van het dak zijn gevallen. Zoekacties van de man en de politie leverden niets op.

De politie vraagt vinders dringend de tas, met inhoud, op het politiebureau af te geven.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag werd de zevende speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs afgewerkt. Koploper Achilles '29 behield de eerste plaats. De Groesbekers, die eerder deze week in de KNVB-beker nog de profs van Telstar klopten, wonnen makkelijk bij laagvlieger Quick '20. De topper tussen Hollandia en HSC '21, vooraf de nummer twee en drie, eindigde in een zege voor de verrassende promovendus uit Haaksbergen. Hollandia zakte op de ranglijst, want behalve HSC '21 kwam ook JVC Cuijk langszij.

In de achterhoede boekte HBS een belangrijke zege op FC Hilversum. De Treffers, de succesvolste zondagamateurclub aller tijden, blijft teleurstellen. Nu kwam de ploeg op eigen veld niet voorbij promovendus UNA.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AFC Argon 3-2
EVV VVSB 2-1
HBS FC Hilversum 3-1
Hollandia HSC '21 0-1
JVC Cuijk WKE 2-1
FC Lienden Haaglandia / Sir Winston 2-2
Quick '20 Achilles '29 0-3
De Treffers UNA 2-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Achilles '29 7 6 1 0 19 17-4
2 HSC '21 7 5 1 1 16 19-6
3 JVC Cuijk 7 4 3 0 15 13-8
4 Hollandia 7 4 2 1 14 11-5
5 Haaglandia / W. 7 4 1 2 13 19-13
6 AFC 6 3 1 2 10 14-9
7 FC Lienden 6 3 1 2 10 8-7
8 EVV 7 3 1 3 10 11-12
9 WKE 7 3 0 4 9 7-12
10 De Treffers 7 2 2 3 8 11-12
11 FC Hilversum 7 2 1 4 7 7-18
12 HBS 7 2 0 5 6 16-18
13 UNA 7 1 3 3 6 10-13
14 Argon 7 1 2 4 5 6-16
15 VVSB 7 0 3 4 3 4-10
16 Quick '20 7 1 0 6 3 6-16

Heldenontvangst voor Abbas bij thuiskomst

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is na zijn bezoek aan de Verenigde Naties zondag bij zijn terugkeer in Ramallah door duizenden Palestijnen als een held onthaald. Abbas diende vrijdag in New York een verzoek in voor een VN-lidmaatschap voor de Palestijnen.

In navolging van de Arabische Lente, die de Arabische wereld verandert, is de Palestijnse Lente begonnen, zei Abbas tegen de menigte. De populariteit van de president is omhooggeschoten na zijn toespraak bij de VN. Zijn speech werd door tienduizenden Palestijnen op pleinen op de hele Westelijke Jordaanoever bekeken op grote televisieschermen.


Heldenontvangst voor Abbas bij thuiskomst (Foto: Novum)

Sextape Kim Kardashian van de markt

De sextape van Kim Kardashian is niet langer te koop. Een anonieme bieder had dertig miljoen dollar over voor het pikante filmpje, maar eigenaar Vivid Entertainment heeft besloten de video niet te verkopen.

"Hoewel ons een substantieel aanbod is gedaan, houden we de tape nog even bij ons", vertelt Vivid Entertainment-baas Steve Hirsch aan entertainmentwebsite TMZ. "Toen duidelijk werd dat het niet Kim zelf was die bood op de tape, werd de verkoop voor ons minder interessant. Kim is een superster en als haar sextape wordt verkocht, moet hij aan haar verkocht worden."

Kardashian maakte het pikante videootje jaren geleden met haar toenmalige vriend, zanger Ray J. De tape lekte uit in februari 2007, waarna Vivid Entertainment een miljoen dollar neertelde voor het filmpje. Het pornobedrijf bracht de film Kim Kardashian: Superstar een paar weken later op de markt. Kim klaagde het bedrijf aan, maar besloot in ruil voor vijf miljoen dollar te schikken.

De tape circuleert al jaren, maar kwam onlangs weer volop in de belangstelling dankzij Kims huwelijk. Vorige maand trouwde de inmiddels 30-jarige realityster met basketballer Kris Humphries. Hij zei eerder dat hij weet dat er een pikante video van zijn vrouw rondzwerft, maar maakt daar geen probleem van.

Kardashian dankt haar bekendheid aan de realityserie Keeping up With the Kardashians, die een paar maanden na het lekken van haar sextape verscheen. Dankzij die show kunnen ook haar zussen Kourtney en Khloé op aardig wat media-aandacht rekenen.

[WK] Boom: "Ik heb een goede koers gereden"

Lars Boom probeerde vandaag mee te doen in de strijd om de medailles bij de wegwedstrijd op het WK wielrennen in Kopenhagen. De Nederlander kwam er in het sprintgeweld echter niet aan te pas.

"Ik zat in vijfde positie op 600 meter. Daarna kwamen er wat overheen. Ik viel stil," zo zei Boom die uiteindelijk als 29e over de finish kwam.

De Britten voerden de regie over de wedstrijd die uiteindelijk werd gewonnen door Mark Cavendish. "Het was een nerveuze koers, die op slot zat. De Britten reden op kop, misschien hadden we meer mee moeten zitten. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ik heb een goede koers gereden.”

[WK rugby] Argentinië nipt langs Schotten

De Argentijnse rugbyploeg heeft zondag op het WK een nipte 13-12 zege geboekt op Schotland. Het sleutelduel in poule B om de tweede plaats achter Engeland werd pas in de 73e minuut beslist toen Lucas Gonzalez Amorosino een try scoorde. Argentinië maakte een 6-3 achterstand bij rust halverwege de tweede helft goed, maar Schotland liep via twee drop goals toch weer zes punten uit voordat de Pumas toesloegen.

Eerder op de dag had Ierland met 62-12 WK-debutant Rusland afgedroogd. Na een 36-0 ruststand zetten de Ieren in de tweede helft weer aan, maar bij 43-0 scoorde Rusland plots een try. Dat leverde de underdog hernieuwde energie op en via nog een try werd de stand 43-12 voordat de Ieren de wedstrijd weer in handen namen en nog drie try's scoorden.

De Oceanische strijd tussen Fiji en Samoa werd gewonnen door die laatste ploeg: 27-7. Via drie penalty's en een drop goal stond Samoa bij rust met 12-0 voor. Een penalty en een try later kwam Fiji ook eindelijk op het scorebord. Netani Edward Talei drukt de bal voor een try over de lijn. Het slotwoord was echter aan Samoa dat de score opvoerde met een laatste try.


Rugbyers Argentinië nipt langs Schotten (Foto: Novum)

[WK] Cavendish: "Drie jaar met titel bezig geweest"

Mark Cavendish werd vanmiddag in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen. Vooraf was al duidelijk dat het een gouden kans zou zijn voor de Brit om een wereldtitel te behalen. Na afloop bleek dat de renner van HTC ook al een tijd bezig was om hier goed te zijn.

"Toen dit WK drie jaar geleden werd voorgesteld, begonnen we al een plan te smeden," zei Cavendish na de finish tegen Sporza. "We hebben er zo hard aan gewerkt om de trui naar Groot-Brittannië te brengen. We hebben de koers vanaf de start in handen genomen. Ik ben zo ontzettend trots op mijn ploegmaats. Ik kan het niet geloven dat het gelukt is!"

"Mijn volgende grote doel is om ook op de Spelen in Londen goud te halen. Daar mogen we wel maar vijf renners inzetten. Hopelijk kunnen we de dubbel pakken."

Uitslagen Eredivisie (25/09/2011)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

De Graafschap

2 - 3

FC Groningen

 70' Rose
 83' Wormgoor
   65' Texeira 
 90+1' Texeira 
 90+2' Tadic 
 
 Gele kaart: , v. Dijk, Tadic, (FC Groningen)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.665
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
Jansen
Wormgoor
v.d.Pavert
Evers (Kujala/66)
Rose
Meijer
De Leeuw (Overgoor/69)
Breinburg (Sreckovic/51)
Poepon
El Hassnaoui
  v.Loo
Kappelhof
v.Dijk
Kwakman
Burnet (Jones/84)
Bacuna (Holla/69)
Kieftenbeld
Andersson (Enevoldsen/81)
Sparv
Tadic
Texeira

RKC Waalwijk

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 37' Castillion
 77' Ten Voorde
   
 
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 5.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Ramos (v.Mosselveld/81)
v.Peppen
Sno
Auassar
Braber (Duits/89)
Meijers (Alakmak/75)
Ten Voorde
Castillion
  Babos
Will (v.d.Velden/67)
Nuytinck
Conboy
Amieux
Vadócz (Foor/77)
Schöne
Koolwijk
George (Nijland/58)
Zeefuik
Platje

'Voedsel wordt schaarser en duurder'

Grondstoffen voor voedsel worden de komende tien jaar schaarser. De prijzen stijgen verder en worden nog meer onderhevig aan schommelingen. Dit is op zich geen nieuw fenomeen, maar wat er deze keer gebeurt is echt anders.

Dat staat in een rapport van de Rabobank dat dit weekend is gepresenteerd tijdens de Duisenberglezing bij de jaarvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Washington. De mondiale voedselproductie kan de bevolkingsgroei niet bijhouden omdat oogstopbrengsten achterblijven. Als alle partijen in de productieketen - kennisinstellingen, handelaren, overheden en producenten - samenwerken, biedt dat mogelijk soelaas.

Doel is een duurzame verdubbeling van de productie met de helft water, landbouwgrond, fossiele brandstoffen, meststoffen en chemicaliën. Alleen dan is er in 2050 genoeg voedsel voor de wereldbevolking, die dan negen miljard mensen telt, aldus het rapport.

De onderzoekers signaleren dat overheden steeds vaker zelf hun eigen levering van grondstoffen regelen, bijvoorbeeld door landbouwgrond te kopen of leasen in arme landen. Als de schaarste ook na 2025 blijft bestaan, gaat dat volgens de bank veel meer geld kosten.

Wat nodig is, zijn vrije handel en eerlijke verdelingsafspraken en daarvan is nog lang geen sprake, zegt bestuurslid van de Rabobank Groep Sipko Schat. Als dat niet verandert, komen boeren van alle kanten onder druk te staan. Zij moeten meer krijgen voor hun producten, vindt Schat.

Ook staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) was in Washington. Hij zei zaterdag bij de najaarsvergadering van de Wereldbank dat de bank actiever moet worden bij het investeren in de landbouwsector in ontwikkelingslanden. Knapen wees daarbij op de hongersnood in de Hoorn van Afrika.

'Welriekende' orchidee duikt op in Twente

In Twente zijn bloeiende exemplaren van de welriekende schroeforchis aangetroffen. De van oorsprong Noord-Amerikaanse orchidee was nog niet eerder in Nederland gesignaleerd, meldt de Werkgroep Europese Orchideeën, die nog niet kan zeggen of het een 'blijvertje' is.

Florist Jo Schunselaar vond enkele rozetten en twee bloeiende planten in een ecologische verbindingszone tussen twee natuurgebieden. Deskundigen bevestigden dat het ging om de welriekende schroeforchis en troffen nog eens twee bloeiende planten aan.

Nederland telt twee inheemse schroeforchissoorten: de herfst- en de zomerschroeforchis. Die laatste soort is al jaren niet meer waargenomen, maar de herfstschroeforchis wordt af en toe nog gezien in Zuid-Limburg en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.

De nieuwe soort, die ook moerasschroeforchis kan worden genoemd, heeft een geelgroene tint en helderwitte bloemen met een minuscuul geel hart. De bloemen zijn net als bij zijn soortgenoten veelal rondom de as van de stengel gedraaid.

Hoe de relatief grote welriekende schroeforchis in Twente terecht is gekomen, is onduidelijk. De zeer lichte orchideeënzaden kunnen in theorie uit de Verenigde Staten zijn overgewaaid, maar aannemelijker is dat dat is gebeurd vanuit Engeland, waar ze veel worden gekweekt. Maar ook is niet uitgesloten dat iemand ze heeft geplant of gezaaid, schrijft de werkgroep op natuurbericht.nl.


'Welriekende' orchidee duikt op in Twente (Foto: Novum)

[F1] Uitslag Grand Prix van Singapore

Sebastian Vettel heeft ook de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen bleef met de Red Bull de McLaren van Jenson Button en Vettels teamgenoot Mark Webber voor. Door de zege is Vettel nog maar één punt verwijderd van prolongatie van zijn wereldtitel.

Sebastian Vettel ging op het Marina Bay circuit in de langste race van het seizoen van start op poleposition. Vettel kende een goede start en kreeg meteen de McLaren van Jenson Button en de Ferrari van Fernando Alonso achter zich aan. Achter dit trio volgden Mark Webber, Felipe Massa en Nico Rosberg. Michael Schumacher en Lewis Hamilton die een slechte start kende. Daniel Riccardo (HRT) verloor meteen zijn voorvleugel, waardoor hij met een grote achterstand rustig naar de pits moest rijden.

Hamilton wist in de vierde ronde door middel van het DRS-systeem en een foutje van Schumacher de zevende plaats over te nemen. De Brit sloeg meteen een gat met de Duitser. Een ronde later volgde al de Mercedes van Rosberg, waardoor Hamilton zesde lag. Vooraan had Vettel na vijf ronden al een gat van vijf seconden geslagen met tweede man Button. Alonso leek op plaats drie Webber, Massa en Hamilton op te houden.

Na negen ronden was Rosberg de eerste die pitte. De Duitser kwam als zestiende terug op het asfalt. Verder naar voren worstelde Alonso zodanig met zijn banden dat Webber hem kon passeren. Alonso ging meteen naar binnen voor nieuw rubber. Hij viel terug naar plaats elf. Timo Glock was na elf ronden na een crash de eerste uitvaller van de dag.

Ook Hamilton en Massa kwamen binnen, waarna de McLaren-rijder de Ferrari bij bocht zeven raakte. Hamilton verloor zijn voorvleugel, terwijl Massa een lekke rechterachterband op liep. Het kwam Hamilton op een drive-through penalty te staan. Er kwamen meer en meer coureurs binnen, waarbij Alonso uiteindelijk weer voor Webber op het asfalt reed. Een fraaie inhaalactie was er voor Adrian Sutil die Kamui Kobayashi bij het stadiongedeelte inhaalde.

Na twintig ronden leidde Vettel met twaalf seconden voorsprong op Button. Hier ruim achter reed Alonso, voor Webber, Rosberg, Schumacher, Sutil, Di Resta, Perez en Maldonado. Waar Massa in het achterveld bleef hangen was het Hamilton die ondanks zijn problemen halverwege de race alweer tiende lag.

Halverwege de race zorgde een foutje van Rosberg ervoor dat Perez de Duitser kon passeren. Rosberg sloeg meteen terug, waardoor Perez bij de eerste bocht wijd ging en tussen Rosberg en Schumacher weer op de baan kwam. Schumacher waagde meteen een inhaalpoging bij Perez, maar schatte zijn snelheid verkeerd in, raakte de Mexicaan, verloor zijn voorvleugel en ging de bandenstapels in. Hierdoor werd de Duitser ridder te voet en lag er veel rotzooi op de baan. Een safety car was noodzakelijk.

Veel coureurs maakten van de gelegenheid gebruik om een pitstop te maken. Vettel leidde, voor Button, Alonso, Webber, Di Resta, Rosberg, Sutil, Perez, Hamilton en Maldonado. De safety car ging na enkele ronden weer naar binnen, waarbij Vettel veel profijt had van de achterliggers die Button ophielden. Iets verder naar achteren profiteerde Webber van het verkeer om de derde stek van Alonso af te pakken. Vettel sloeg meteen een gat van negen seconden met Button. Hamilton kende een goede herstart en reed al snel naar de vijfde stek. Massa klom naar plaats tien.

In de slotfase van de race leek er weinig te gebeuren, maar een pitstop van Webber vanaf plaats drie bracht hem achter Alonso en Hamilton op de vijfde stek terug op het asfalt. Omdat Webber Hamilton meteen kon passeren kwam ook Hamilton snel binnen voor nieuw rubber, waardoor hij terugviel naar plaats negen. Button stopte vanaf de tweede stek, waardoor Alonso op zijn oude banden tweede lag. Ook Vettel en Alonso kwamen binnen, waardoor de volgorde vooraan onveranderd was, al moest Hamilton zich weer door het veld een weg naar voren banen.

In de slotfase van de race ontstonden nog enkele interessante gevechten, terwijl Alguersuari en Trulli nog tot de uitvallers behoorden. Na 61 ronden werd Vettel dan ook als eerste afgevlagd voor Button en Webber. Alonso werd als vierde afgevlagd, voor Hamilton, Di Resta, Rosberg, Sutil, Massa en Perez.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:59:06.757
2 Jenson Button McLaren +1.737
3 Mark Webber Red Bull +29.279
4 Fernando Alonso Ferrari +55.449
5 Lewis Hamilton McLaren +1:07.766
6 Paul di Resta Force India +1:51.067
7 Nico Rosberg Mercedes +1 Ronde
8 Adrian Sutil Force India +1 Ronde
9 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
10 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
11 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
12 Sebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
13 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
14 Kamui Kobayashi Sauber +2 Ronden
15 Bruno Senna Lotus Renault +2 Ronden
16 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
17 Vitaly Petrov Lotus Renault +2 Ronden
18 Jerome d'Ambrosio Virgin +2 Ronden
19 Daniel Ricciardo HRT +4 Ronden
20 Vitantonio Liuzzi HRT +4 Ronden
21 Jaime Alguersuari Toro Rosso +5 Ronden
DNF Jarno Trulli Team Lotus +14 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +33 Ronden
DNF Timo Glock Virgin +52 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 309
2 Jenson Button McLaren 185
3 Fernando Alonso Ferrari 184
4 Mark Webber Red Bull 182
5 Lewis Hamilton McLaren 168
6 Felipe Massa Ferrari 84
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 62
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 52
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 34
10 Nick Heidfeld Lotus Renault 34
11 Adrian Sutil Force India F1 28
12 Kamui Kobayashi Sauber 27
13 Paul di Resta Force India F1 20
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 16
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 13
16 Sergio Perez Sauber 9
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Lotus Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 491
2 McLaren 353
3 Ferrari 268
4 Mercedes Grand Prix 114
5 Lotus Renault 70
6 Force India F1 48
7 Sauber 36
8 Scuderia Toro Rosso 29
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Saudische vrouwen mogen stemmen

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen voortaan hun stem uitbrengen bij lokale verkiezingen. Ook mogen ze zich kandidaat stellen. Dat heeft koning Abdullah zondag bekendgemaakt.

De koning volgt een voorstel dat de Shura-raad in juni heeft gedaan. Volgens de raadsleden staat de islam vrouwenstemrecht toe. De raad is het parlement van Saudi-Arabië, maar de leden mogen alleen advies geven aan de alleenheersende koning. Vrouwen mogen voortaan ook lid worden van de Shura-raad.

Saudische vrouwen mogen stemmen
Saudische vrouwen mogen stemmen (Foto: ANP)

[WK] Cavendish kampioen na sprint

Mark Cavendish is wereldkampioen wielrennen op de weg geworden bij de profs. De Brit was na een weinig boeiende koers in en rond Kopenhagen de sterkste in de massasprint. Het podium werd vervolledigd door Matthew Goss en André Greipel. Pim Ligthart was de beste Nederlander op de 21e plaats.

Vroeg in de rit reden zeven man weg met daarbij Kiserlovski, Roux, Iglinskiy, Lastras, Poos, Chuzhda en Kangert die maximaal acht minuten voorsprong kregen. Pas na een kleine 150 kilometer kwam er een tegenaanval met de Belgen Kaisen en Vansummeren, Offredo, Paolini en Clarke.

Bij een grote valpartij op tachtig kilometer van de finish werd de uittredend wereldkampioen Thor Hushovd plots kansloos voor een nieuwe titel. Hij lag bij de valpartij en kwam daardoor alleen op een behoorlijke achterstand te zitten. Ondertussen waren vooraan de twee groepen bij elkaar gekomen, waardoor er elf man (zonder Poos, die moest lossen) op kop kwamen te leggen. Het peloton volgende inmiddels op een minuut. Het tweede peloton zat daar weer een minuut achter.

Vanuit het peloton probeerden diverse groepjes te ontsnappen, maar pogingen van Weening, Mollema en diverse malen de Italiaan Vicsconti werden snel door de Britten geneutraliseerd. Twee ronden voor het einde besloot Roux uit de kopgroep te ontsnappen, waarna de overige tien man zich lieten inlopen. Roux werd op anderhalve ronde van het einde ingelopen, waarna zijn landgenoot Voeckler, Sörensen en Lodewyck weggingen.

Hoogerland had lang genoeg gewacht en besloot op de enige andere hobbel in het parcours te demarreren. Hij kwam snel bij de koplopers, maar ze werden op een kleine acht kilometer van de streep ingelopen. Daarna was een chaotische voorbereiding op de sprint. De Australiërs trokken deze aan.

Gilbert ging als eerste aan en kwam er niet uit, terwijl Cavendish op tijd uit het wiel kwam. De Brit wist op de licht hellende strook zijn sprint vol te houden en werd wereldkampioen, voor zijn ploeggenoot bij HTC Matthew Goss en de Duitser André Greipel. Pim Ligthart was de beste Nederlander op de 21e plaats.

Uitslag wereldkampioenschap wielrennen

# Renner Nat Tijd
1 Mark Cavendish GBr 5:40.27
2 Matthew Goss Aus z.t.
3 André Greipel Dui z.t.
4 Fabian Cancellara Zwi z.t.
5 Jurgen Roelandts Bel z.t.
6 Romain Feillu Fra z.t.
7 Borut Bozic Slo z.t.
8 Edvald Boasson Hagen Noo z.t.
9 Oscar Freire Spa z.t.
10 Tyler Farrar VS z.t.
21 Pim Ligthart NED z.t.

Pamela Anderson wil aan de slag voor de VN

Pamela Anderson wil zich graag inzetten voor de Verenigde Naties. De voormalige Baywatch-babe ziet een baantje als goodwill ambassadeur bij de VN wel zitten, vertelt ze in een interview met het Britse Ok! Magazine. "Ik heb altijd de ambitie gehad de rol van goodwillambassadeur van de VN op me te nemen."

"Ik heb het altijd een romantisch, interessant onderdeel van bekendheid gevonden", gaat de 44-jarige Anderson verder over haar droombaan. "Ik heb me altijd bezig gehouden met sociale problemen en dierenleed, waar ter wereld ik ook was. Ik zet me graag in om meer bewustzijn te creëren, dat geeft me een geweldig gevoel. Het maakt mijn carrière betekenisvoller."

Pamela vindt het jammer dat in interviews nooit haar mening over mondiale problemen wordt gevraagd. "Als ik mezelf kon interviewen, zou ik daar naar vragen. Mijn politieke standpunten, mijn mening over kunst en cultuur, de wereld. Ik heb een sterke mening over wereldproblemen, maar ach, we komen er wel."

Onder anderen Céline Dion, Orlando Bloom en Nicole Kidman mogen zich al goodwillambassadeur voor de VN noemen. De sterren zijn ambassadeur van verschillende onderdelen van de Verenigde Naties. Zo bezoekt actrice Angelina Jolie geregeld vluchtelingen in haar hoedanigheid als goodwillambassadeur van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR.

Caisson ontplofte door zeer zwaar explosief

De caisson op het strand bij Ritthem ontplofte vrijdagavond door een zeer zwaar explosief. Dat blijkt uit politieonderzoek, meldt een woordvoerder zondag. De ontploffing is niet veroorzaakt door een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Eerder werd rekening gehouden met een aangespoelde zeemijn of ander explosief uit de oorlog.

Het is nog steeds onduidelijk of iemand de betonnen funderingsconstructie moedwillig heeft opgeblazen. De politie is op zoek naar getuigen die de mogelijke daders hebben gezien.

Door de explosie vrijdagavond werd een diepe krater geslagen op het strand van Ritthem. De politie kreeg meer dan honderd telefoontjes van mensen die de knal hadden gehoord. Sommige van hen hadden een grote rookpluim en een vuurbal gezien. Bij een bewoner sneuvelden ruiten.

Clattenburg leidt Real Madrid - Ajax

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft Mark Clattenburg aangesteld als arbiter voor het Champions League-duel tussen Real Madrid en Ajax, dat dinsdag wordt gespeeld. Dit heeft de bond vandaag bekend gemaakt.

Vorig jaar zaten Ajax en Real Madrid ook bij elkaar in de groep. De Madrilenen wonnen de wedstrijd met de Amsterdammers beide keren (2-0 en 4-0).

Clattenburg floot op 6 augustus 2008 zijn eerste wedstrijd in de Champions League. Deze ging destijds tussen Fenerbahçe en MTK Budapest. De Turkse formatie zegevierde uiteindelijk met 5-0.

Limburger gepakt met auto vol wietplanten

In Heerlen is in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man aangehouden die in een auto reed die helemaal was gevuld met wietplanten. Het was nogal duidelijk wat hij vervoerde, laat de Limburgse politie weten. Er staken zelfs nog blaadjes uit het portier.

De man reed in de buurt van de Heerlerbaan en is aangehouden. De Heerlenaar kan een proces-verbaal verwachten.


Limburger gepakt met auto vol wietplanten (Foto: Novum)

Politie voorkomt aanslag in Afghanistan

De Afghaanse politie heeft een zelfmoordaanslag op een regeringsgebouw voorkomen door twee mannen met bomgordels dood te schieten. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken zondag gezegd.

De aanvallers wilden in de zuidelijke provincie Zabul toeslaan. Door de kogels van de agenten gingen hun explosieven echter voortijdig af.

Het ministerie wist zondag ook te melden dat de afgelopen week vanuit Pakistan meer dan 340 raketten zijn afgevuurd op twee provincies in het oosten van Afghanistan. Hierbij werd vooral materiële schade aangericht.

Uitslag AZ - Feyenoord

Feyenoord heeft vanmiddag de uitwedstrijd tegen AZ verloren. Na geruime tijd voor te hebben gestaan verloren de Rotterdammers alsnog met 2-1. AZ is door de overwinning nu alleen koploper in de Eredivisie.

De eerste helft was aantrekkelijk om te zien en het was AZ die de beste kansen kreeg. Het op de counter loerende Feyenoord werd echter voor hun geduld beloond. Na prima werk van Schaken, die knap Poulsen omspeelde, scoorde Bakkal de 0-1.

Feyenoord hield in de tweede helft aanvankelijk eenvoudig stand maar na een uur spelen was het toch 1-1 dankzij een vrije trap van Elm. Kort daarna moesten de Rotterdammers met tien man verder nadat Leerdam met rood van het veld werd gestuurd. Holman was vervolgens dicht bij de 2-1 maar zijn schot trof de paal. Even later kopte Holman echter wel raak en zorgde er daarmee voor dat de drie punten in Alkmaar bleven.

AZ

2 - 1

Feyenoord

 60' Elm
 85' Holman
   36' Bakkal
 
 Gele kaart: Wernbloom, (AZ), Schaken, De Vrij, Martins Indi, El Ahmadi, (Feyenoord)
 Rode kaart: , Leerdam (68) (Feyenoord)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.773
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever (Klavan/89)
S.Poulsen
Wernbloom
Maher
Elm
Beerens (Gudmundsson/73)
Altidore (Benschop/69)
Holman
  Mulder
D.Fernandez
De Vrij
Vlaar
Ramsteijn (Martins Indi/27)
Leerdam
Clasie (v. Haaren/84)
Bakkal
El Ahmadi
Guidetti (Mokotjo/71)
Schaken

Zelfmoordaanslag op kerk Indonesië

Bij een zelfmoordaanslag op een kerk op het Indonesische eiland Java zijn zondag twintig gewonden gevallen. Alleen de terrorist kwam om het leven, zei de politie.

De dader bracht zijn explosieven vlak na de mis in de Kepunton-kerk in het stadje Solo, in de provincie Midden-Java, tot ontploffing. Wie de aanslag heeft beraamd, is onduidelijk. De dader zou in ieder geval geen kerkganger zijn.

De laatste jaren wordt Indonesië vaker opgeschrikt door terreurdaden, die over het algemeen kunnen worden toegeschreven aan het radicaal-islamitische netwerk Jemaah Islamiyah. Hoewel het aantal dodelijke aanslagen door doortastend optreden van de autoriteiten is afgenomen en honderden islamitische strijders voor het gerecht zijn gebracht, slaan jihadistische eenlingen nog geregeld toe.

Beleg van Sirte opgevoerd

De revolutionaire troepen in Libië hebben de belegering van Sirte, de geboortestad van de verdreven leider Moammar Gadhafi, opgevoerd. Er zijn zondag nieuwe wegversperringen opgeworpen, controleposten opgesteld en sluipschutters gestationeerd om de Gadhafi-getrouwen in de stad volledig in te sluiten.

Een offensief naar het centrum van Sirte oogstte zaterdag niet het gewenste resultaat. Heftige straatgevechten kostten aan zeven strijders het leven. Honderdvijftig raakten gewond.

De troepen van de Nationale Overgangsraad vonden zondag bijval van NAVO-gevechtsvliegtuigen, die voor zonsopgang vier doelen in Sirte bestookten.

Rotterdamse hooligans houden huis in Eindhoven

De politie heeft zaterdagnacht in het centrum van Eindhoven 25 supporters van Feyenoord aangehouden. Ze gooiden met terrasmeubilair en vernielden enkele ruiten, meldt de politie.

De groep hield omstreeks 00.30 uur huis op en rondom de Markt. Er werd onder meer met glas en terrasmeubilair gegooid. Bij een horecazaak aan de Nieuwstraat vernielden zij twee ruiten. Ook op het NS-station werden vernielingen aangericht.

Agenten konden de groep even later arresteren bij het station. Vijf van hen zijn minderjarig. De overig twintig variëren in de leeftijd van 19 tot 29 jaar. Zij zitten nog vast. Waarom de groep naar Eindhoven kwam, is niet bekend. Feyenoord speelt zondag in Alkmaar tegen AZ.

Blessure Sneijder ernstiger dan gedacht

Wesley Sneijder heeft opnieuw een tegenvaller te verwerken gekregen. De middenvelder van Internazionale, die een spierblessure heeft, zal tijdens het Champions League-treffen tegen CSKA Moskou en het competitieduel tegen Napoli niet in actie komen.

De nieuwe trainer van Internazionale, Claudio Ranieri, heeft dit eerder vandaag bekendgemaakt. "De blessure van Sneijder is ernstiger dan gedacht", liet de oefenmeester in de Italiaanse media weten. Naast de absentie van Sneijder is ook Dejan Stankovic niet inzetbaar. Hierdoor zal de nieuwbakken trainer flink moeten puzzelen in de middelste linie.

Dit weekend deed Sneijder ook al niet mee in de wedstrijd tegen Bologna, die met 3-1 werd gewonnen.

Armstrong terug als triatleet

Lance Armstrong heeft een prima rentree gemaakt als triatleet. De 40-jarige Amerikaan werd vijfde in de X-Terra van Ogden in de Amerikaanse staat Utah. De overwinning ging naar de Fransman Nicolas Lebrun die zo'n vijf minuten sneller was dan Armstrong.

De atleten moesten 1,5 kilometer zwemmen, 28 kilometer mountainbiken en tien kilometer hardlopen door het veld. "Het was zwaar", zei Armstrong die toen hij 17 was Amerikaans triathlonkampioen bij de amateurs werd.

[upd] Gewonden door op hol geslagen paarden

Twee mensen zijn zaterdag in het Friese Nieuwhorne gewond geraakt door twee op hol geslagen paarden. Het incident gebeurde tijdens een optocht met meerdere rijtuigen, meldt de politie.

Een van de paarden sloeg op hol toen het hoofdstel van het dier afzakte. Het rijtuig botste daarna op meerdere andere wagens waarbij een passagier uit de kar viel.

De 64-jarige passagier raakte gewond aan zijn rug. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Een 63-jarige Zwitserse die in het publiek stond werd omver gelopen door de paarden. Zij kon ter plekke door de hulpdiensten worden behandeld.

Update 14.05 uur
Er zijn inmiddels ook videobeelden opgedoken van de crash.  

Van Veldhoven verwijt Vukovic niets

Jagos Vukovic vervulde gisteravond, tijdens de wedstrijd tegen PSV (7-1), een negatieve hoofdrol. De verdediger van Roda JC, die door de Eindhovense formatie aan de Limburgers wordt verhuurd, liep na een kwartier spelen Tim Matavz tegen de grond en kreeg rood van arbiter Reinold Wiedemeijer.

De Sloveen had een vrije doortocht naar de goal, waardoor Vukovic vroegtijdig kon gaan douchen. Harm van Veldhoven, trainer van Roda JC, verweet de voetballer na afloop van het duel tegen PSV niets. "Er wordt niet goed doorgedekt, waardoor Matavz vrijkomt en Vukovic ingrijpt", was zijn nuchtere commentaar.

Van Veldhoven vervolgde met de woorden: "Tja, die kaart kun je trekken. Nee, ik vind niet dat Vukovic er direct verantwoordelijk voor is. Ik heb hem opgesteld omdat ik een probleem aan de linkerkant had, niet omdat de wedstrijd toevallig bij PSV was."

Acht fans in twaalfkoppige jury Jackson-zaak

In de twaalfkoppige jury die zich gaat buigen over de rechtszaak tegen lijfarts Conrad Murray zitten acht fans van Michael Jackson. Dat blijkt uit de vragenlijsten die de juryleden in moesten vullen en waarop entertainmentwebsite TMZ de hand wist te leggen.

Niet alle acht juryleden zeggen nog steeds fan te zijn van de King of Pop. Een 54-jarige vrouw biecht op dat ze Jacksons muziek alleen als klein meisje leuk vond. Een eveneens 54-jarige man zegt dat hij vroeger gecharmeerd was van de Jackson 5, maar tegenwoordig liever naar Jay-Z luistert. De overige zes juryleden noemen zich nog steeds Jackson-fan.

De twaalf, zeven mannen en vijf vrouwen, buigen zich vanaf dinsdag over de zaak over de dood van Michael Jackson. De King of Pop stierf in juni 2009 na een overdosis propofol. Lijfarts Conrad Murray zou het narcosemiddel hebben toegediend en wordt verdacht van dood door schuld. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij vier jaar celstraf krijgen.

De juryleden moesten vragenlijsten van dertig pagina's invullen. Ze kregen vragen over onder meer medicijn- en drugsgebruik, hun favoriete tv-programma's en sterren die in aanraking komen met justitie. Ook werd de juryleden gevraagd of ze This Is It, de film over Jacksons geplande comebacktournee, hebben gezien en of ze ooit hebben samengewerkt met de King of Pop. Eén jurylid vulde daarop 'ja' in.

CD: Nirvana - Nevermind Anniversary Deluxe Edition

Er zijn maar weinig bands en albums die verantwoordelijk worden gehouden voor het overhoop gooien van de muziekscene. Elvis was het gezicht van het ontstaan van Rock 'n Roll, waarin country- en R 'n B-stromingen in de mainstreamhoek werden geslingerd. Even later was er de definitieve doorbraak van de rockmuziek met The Beatles en The Rolling Stones. In de jaren zeventig trapte de punkscene en met name de komst van Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols, de deuren van het muziekklimaat open. Metallica gold in de jaren tachtig als wereldwijd boegbeeld van de ruigere gitaarmuziek en daarna was het even stil. Totdat twintig jaar geleden Nirvana de plaat Nevermind uitbracht. Het zou een omslagpunt in de rockgeschiedenis worden. Die plaat wordt nu groots herdacht door een vijftal reissues van dit baanbrekende album: een geremasterde enkel-cd versie, de Deluxe dubbelaar, de Super Deluxe 4cd box en een Limited Edition waarin de 4 cd's worden bijgestaan door een dvd en een boek. Voor de vinylfreak is er dan ook nog de 4 LP uitgave.

Toeristen omgekomen bij vliegtuigcrash Nepal

Een klein vliegtuig met toeristen is zondag in Nepal bij de landing neergestort. Geen van de negentien inzittenden overleefde het ongeluk, zei de politie.

Het toestel van maatschappij Buddha Air was na een rondvlucht boven het Himalaya-gebergte onderweg naar Kathmandu. Op een paar kilometer afstand van de Nepalese hoofdstad raakte het vliegtuig het dak van een huis in een klein dorp en stortte ter aarde. Volgens een getuige was het zicht door mist slecht.

Naast drie Nepalese bemanningsleden en drie Nepalese passagiers zaten er tien Indiërs, twee Amerikanen en een Japanner in het vliegtuig, deelde het ministerie van toerisme mee.

Hamilton moet strategie voor race aanpassen

McLaren-coureur Lewis Hamilton zal bij de Grand Prix van Singapore van vandaag enkele concessies moeten doen in zijn strategie. De Brit beschikt door een lekke band in de kwalificatie over een setje superzachte banden minder, waardoor hij een groter deel van de race op hardere banden moet rijden.

In de kwalificatie had Hamilton mogelijk vanwege de brokstukken van de crash van Kamui Kobayashi een lekke rechterachterband opgelopen. McLaren heeft geprobeerd deze band te laten vervangen, maar kreeg van de FIA nul op het rekest, omdat er geen gegronde redenen waren om het rubber te vervangen. Hierdoor moet Hamilton het in de wedstrijd met slechts twee setjes superzachte banden doen.

Eerder dit jaar had een klacht van Mercedes Grand Prix bij een lekke band van Nico Rosberg wel succes. De Duitser liep vrijwel direct na het uitrijden van de pits al een lekke band op, waardoor hij geen gebruik kon maken van de band. De situatie met Hamilton is anders, omdat de Brit gisteren in de kwalificatie toen het gebeurde al in een snelle ronde zat. Hierdoor valt niet meer vast te stellen of het probleem door een constructiefout komt of door het rijgedrag van de coureur.

Makau: "Alles liep perfect"

Patrick Makau liep eerder vandaag bij de marathon van Berlijn een nieuw wereldrecord. Na afloop zei de Keniaanse atleet dat hij gedurende de race geen enkel moment in de problemen was geweest.

"Van start tot finish liep alles naar wens. Ik heb de planning die ik in mijn hoofd had uitgevoerd,” aldus Makau. "Toen ik halverwege doorhad dat ik op schema lag, wist ik eigenlijk al dat er niets meer fout kon gaan.”

Makau sprak van de mooiste dag in zijn leven. "Het is duidelijk dat een nieuwe generatie lopers is opgestaan. De grenzen zullen nog vaker worden verlegd. Dan te bedenken dat ik me helemaal niet goed voelde toen ik vanochtend opstond. Eenmaal in de wedstrijd ging het al snel beter.”

FIFA 12 faalt een beetje

Sinds de demo van FIFA 12 is uitgekomen loopt het op internet over met filmpjes van de Impact Engine die vreemde dingen doet. Elk filmpje heeft al meer dan 10.000 views en veel reacties. De falende Impact Engine is erg populair en vandaar dat er nu al wat compilaties boven water zijn komen drijven.

FIFA 12 beloofde een realistischer spel waar spelers beter reageerden op het botsen met een andere speler. De demo toont ons echter wat anders. De ontwikkelaars van EA zullen dus nog even flink wat moeten bijschroeven voordat ze het spel uitbrengen. Hieronder een paar FIFA 12 faalcompilaties.

[Dakar] Pol niet van start in 2012

Mirjam Pol zal niet deelnemen aan de aanstaande Dakar Rally. De voormalig winnares van het damesklassement bij de motoren zal echter wel aanwezig zijn bij de rally als de teammanager van het Hellegers-team.

Zij zal hierbij samenwerken met de algemeen teammanager en eigenaar Henk Hellegers. "Mirjam zal dit jaar de teammanager zijn. Ze wil zich meer concentreren op het rijden van enduro's en slaat daarom de Dakar dit jaar over. In 2013 wil zij er echter weer bij zijn", aldus de Hellegers.

Pol zal tijdens de rally dertien coureurs begeleiden die allen op Honda-materiaal zullen deelnemen aan de rally. Het gehele team omvat 28 personen verdeeld in twee teams. Het topteam waar het meeste van verwacht wordt, zal bestaan uit drie rijders. Zeer waarschijnlijk zal Quinn Cody, die vorige jaar negende algemeen werd, dit jaar ook weer voor het team rijden. De bekendmaking van de coureurs in het team zal echter pas over enkele weken gebeuren.

Iraniër Sohrabi naar AG2r

AG2r heeft zijn selectie versterkt met de Iraniër Mahdi Sohrabi. De Franse ploeg haalde daarmee de winnaar binnen van de AsiaTour, het regelmatigheidsklassement van Azië. Tevens verzekerde de ploeg zich daarmee van veel RiderValue-punten.

De RiderValue-punten zijn belangrijk voor de verdeling van de WorldTour-tickets. Soharbi kreeg veel punten door zijn prestaties in Azië. Hij boekte zeges in de eindklassementen van Jelejah Malaysia, Azerbeidzjan Tour en Kerman Tour. In de laatstgenoemde won de 29-jarige alle etappes.

Hells Angels-baas komt om in vuurgevecht

Bij een vuurgevecht tussen twee rivaliserende motorbendes in een hotel-casino in de Amerikaanse staat Nevada is de leider van een lokale afdeling van de Hells Angels in Californië om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het slachtoffer, Jeffrey Pettigrew, gaf leiding aan de afdeling van de Hells Angels in San Jose. Vrijdag raakte hij in het stadje Sparks in een vuurgevecht verwikkeld met leden van de motorclub Vagos.

Uren na de schietpartij werd er in het stadje vanuit een auto in het rond geschoten. Vermoedelijk ging het om een vergeldingsactie.

Wielrensters willen minimumloon

Een aantal topwielrensters heeft gepleit voor het invoeren van een minimumloon in het vrouwenprofpeloton. Dit deden ze na een uitspraak van de UCI-voorzitter die een minimumloon bepleitte in het mannenwielrennen maar de vrouwensport hier nog niet ver ontwikkeld genoeg voor achtte.

Na de wegwedstrijd bij de vrouwen zei winnares Giorgia Bronzini dat de sport er rijp voor was en ook de nummer drie de Duitse Ina-Yoko Teutenberg had er een mening over. "Waarom zeggen ze dat? Dat is totale lariekoek. Ik zou niet weten waarom mannen recht hebben op een minimumloon en vrouwen niet."

Ook de winnares van het zilver, Marianne Vos, wil graag het minimumloon invoeren. Dit omdat de vrouwen net zoveel moeten doen en laten voor hun sport dan de mannen. "Dankzij een minimumloon kan de sport alleen nog maar professioneler worden."

Kuipers fluit Trabzonspor - Lille

Scheidsrechter Björn Kuipers is door de UEFA aangesteld voor het Champions Leagueduel tussen Tranzonspor en Lille. Dat meldt de KNVB vandaag. De wedstrijd in Turkije wordt dinsdag gespeeld. Kuipers krijgt assistentie van Erwin Zeinstra en Sander van Roekel. Pol van Boekel is de vierde official. Ook Richard Liesveld en Ed Janssen gaan mee. Zij zijn de vijfde en zesde man.

Kuipers floot vorig jaar al onder meer de halve finale van de Europa League tussen FC Porto en Villarreal. Ook leidde hij de halve finale van het WK voor clubteams. In augustus stond hij bij het duel om de Europese Supercup aan het roer.

Grote brand in centrum Nijverdal

Een grote brand in het centrum van het Overijsselse Nijverdal heeft een leegstaand pand volledig in de as gelegd. Mogelijk is er asbest vrijgekomen. De brandweer doet onderzoek, meldt een woordvoerder zondag.

Het vuur brak rond 05.00 uur uit in het pand aan de Grotestraat. Omliggende woningen zijn gespaard gebleven. Omstreeks 06.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De politie onderzoekt hoe de brand is ontstaan. Er raakte niemand gewond.

Dark Souls uitspelen met je blote vuisten

Dark Souls is volgens de makers een stuk moeilijker dan Demon's Souls. Het is echter nog steeds niet verstoord genoeg voor een Japanse speler. Hij besloot dat wapens en spreuken voor losers zijn die altijd op easy spelen. Met blote vuisten, dat is hoe echte mannen dit spel spelen.

Bekijk hieronder hoe de masochist de eerste baas van de game verslaat. Onze vuisten gaan er in ieder geval van kriebelen. De jeuk wordt mogelijk op 7 oktober gestild, als Dark Souls eindelijk Europa aandoet.

Kobayashi erkent schuld aan crash

Kamui Kobayashi heeft schuld erkend aan de crash die hij gisteren in de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore had. De Saubercoureur ging in het tweede deel van de kwalificatie iets te hard door de chicane heen en lanceerde zijn auto tegen de muur aan. Hierdoor zal hij vandaag in de race als zeventiende van start gaan.

"De crash was mijn fout. Het spijt me voor het team. Ik pakte iets teveel kerb in bocht 10, de auto sprong omhoog en dit was het resultaat," zei Kobayashi die ook nog even naar het medisch centrum moest. "Ik was verbaasd hoe uitgebreid zij mij hebben onderzocht. Fysiek ben ik helemaal in orde. Ik ga morgen (zondag, red.) mijn uiterste best doen om voor de punten te vechten en iets terug te doen voor het team."

[NSFW] Vulva vol in beeld in Dead Island

Gestrand op een eiland vol hongerige zombies. Elke dag moet je een weg langs de halfdode vakantiegangers hakken om nieuwe voedselvoorraden te vinden. Geen uitweg, amper hoop. Deze keiharde realiteit is echter niet spannend genoeg voor Xian. Of ze heeft het gewoon warm?

In ieder geval heeft de beste vrouw besloten om haar ondergoed thuis te laten. Als ze vervolgens door de kracht van een granaatexplosie ongelukkig op de grond neerkomt kan iedereen een blik van haar doos opvangen. Bekijk de schokkende beelden in de video hieronder, skip naar 1:53.

PVV verliest zetels door uitlatingen Wilders

De uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen heeft de partij in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond twee zetels gekost. Ook de steun van het kabinet aan Griekenland speelde daarbij een belangrijke rol. Het grootste gedeelte van de PVV-aanhang steunt het optreden van Wilders afgelopen week overigens wel. Zo vond 77 procent van de PVV-stemmers het een sterk optreden en zegt 91 procent het grappig te vinden hoe Wilders PvdA-leider Job Cohen aanpakt.

In de peiling verliest ook de PvdA een zetel, terwijl het CDA, SP en D66 er een bij krijgen. D66 scoort nu met zeventien zetels even hoog als de PvdA. Dat was voor het laatst het geval voor de val van het kabinet in februari 2010. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV komt in de peiling uit op 73 zetels, drie minder dan zij nu bezet in het parlement.

Uit de peiling blijkt ook dat 41 procent van de ondervraagden hoopt dat het kabinet tot het einde blijft zitten. Dat is meer dan de 34 procent die hoopt dat het doek voor het eind van het jaar valt. Vooral PvdA- en SP-aanhangers willen dat laatste met respectievelijk 72 en 71 procent graag.

Makau verbetert wereldrecord marathon

Patrick Makau heeft in Berlijn het wereldrecord op de marathon veroverd. De 26-jarige Keniaan, vorig jaar winnaar in de marathons van Rotterdam en Berlijn, snelde naar een tijd van 2:03.38 uur. Daarmee was hij twintig seconden sneller dan de oude toptijd van Haile Gebrselassie die er in de Duitse hoofdstad niet aan te pas kwam.

Makau had een grote voorsprong op de nummer twee, zijn landgenoot Stephen Kwelio Chemlany die ruim vier minuten later over de finish kwam. 

Team Lotus langer met Renault-motoren

Team Lotus heeft vandaag bekendgemaakt dat het contract met motorenleverancier Renault verlengd is tot eind 2013. Ook is de intentie uitgesproken om na die datum met elkaar verder te gaan. Dit seizoen rijdt de Maleisisch Britse renstal voor het eerst met de Franse krachtbronnen.

Het originele contract liep nog tot eind volgend jaar maar is nu met een jaar verlengd. In die periode zullen ook weer de versnellingsbakken van Red Bull Racing gebruikt gaan worden. In 2012 komt hier het Kinetic Energy Recovery System bij.

"Na een ongelooflijk goede samenwerking sinds de eerste dag van de overeenkomst zijn we absoluut blij dat Renault Sport F1 en Red Bull Technology een belangrijke rol zal spelen in de verdere ontwikkeling van ons team tot ten minste 2013," zei Team Lotus-eigenaar Tony Fernandes.

"We zijn niet alleen in staat om verder te bouwen op de kennis die we hebben opgedaan door te werken met Renault en Red Bull Technlogy in 2011, maar we hebben nu tevens het voordeel van KERS voor volgend seizoen. Dat is een grote stap voorwaarts voor het team. We hebben alles gedaan wat we konden dit jaar, maar zonder die extra kracht hebben we op een ander niveau gestreden dan de teams voor ons."

'Hoge hakken maakten SJP's voeten kapot'

Sarah Jessica Parker (SJP) heeft bekendgemaakt dat het dragen van hoge hakken haar voeten de vernieling in hebben geholpen. De Sex and the City-actrice staat bekend om het dragen van extreem hoge hakken in zowel haar producties als in haar privéleven.

Parker is zo gewend aan hoge hakken geraakt dat ze zelfs moeite heeft met normale schoenen, geeft de 46-jarige actrice toe toen ze lagere schoenen moest dragen voor haar nieuwe film I Don't Know How She Does It: "Na het dragen ervan deden mijn voeten enorm pijn."

Ondertussen heeft The Daily Mail schokkende foto's gepubliceerd van Parkers niet bepaald flatteuze voeten. Vorige maand werden er al soortgelijke kiekjes genomen van de armen van de actrice, die vol aderen zaten omdat Parker extreem veel traint.

Mertens: "Enorm naar mijn zin op het veld"

Dries Mertens is momenteel dé man in vorm bij PSV. Ook gisteravond liet de Belg zich weer zien in het met 7-1 gewonnen competitieduel tegen Roda JC.

Mertens nam maar liefst vier van de zeven treffers voor zijn rekening en bracht zijn doelpuntentotaal daarmee op elf. De Belg kwam deze zomer over van FC Utrecht en heeft het duidelijk naar zijn zin in Eindhoven. "Iedereen wil spelen en onderdeel van dit team zijn, dat moeten we vooral zo houden."

De huidige topscorer van de Eredivisie is desondanks niet bezig met een persoonlijk succes. "Leuk dat ik scoor, maar het gaat om de titel", zo laat hij weten aan NUsport. "Ik heb het enorm naar mijn zin op het veld. Voor mij persoonlijk is het natuurlijk wel mooi, maar nogmaals, het is niet belangrijk wie de doelpunten maakt. Het gaat erom dat we drie punten pakken."

Door de ruime overwinning heeft PSV de aansluiting met de top weer gevonden. De Eindhovenaren staan vijfde met veertien punten uit zeven wedstrijden. Koploper FC Twente heeft er twee meer.

Twee doden bij ongeval op A73

Bij een ongeval op de A73 bij Venray zijn zondagochtend twee mensen om het leven gekomen. Een vrachtwagen schoot door nog onbekende oorzaak door de middenberm en schepte daarbij een personenauto, meldt de politie. De auto belandde door de klap in de sloot.

Het ongeval gebeurde omstreeks 08.30 uur. De twee inzittenden van de auto kwamen om het leven. De chauffeur van de vrachtwagen raakte bekneld. Hoe hij er aan toe is, is niet duidelijk.

De A73 is in beide richtingen afgesloten. Het verkeer kan omrijden via de A67, A2 en A50, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Oudste nog rijdende auto te koop

De oudste nog rijdende auto ter wereld staat te koop. Het antieke voertuig wordt op 7 oktober geveild door veilinghuis Hershey in Londen. Verwacht wordt dat de De Dion Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos Steam Runabout uit 1884 zo'n 1,6 miljoen pond (1,8 miljoen euro) opbrengt.

De auto doet er drie kwartier over om genoeg stoom te genereren om te kunnen rijden. Tanken doet de nieuwe eigenaar bij de kolenboer en de topsnelheid van het wagentje is ongeveer 60 kilometer per uur. De auto kan echter maar 32 kilometer rijden op één tank van ruim 150 liter water.

Erg groot is 'La Marquise', zoals de auto ook wel wordt genoemd, niet. Het voertuig is maar 2,74 meter lang en weegt ongeveer duizend kilo.

Wat is beter: moedermelk of kunstvoeding?

Met 400 te vroeg geboren baby’s wordt de komende anderhalf jaar getest wat beter is: kunstvoeding of moedermelk van een andere vrouw dan de biologische moeder. Zo'n 40 vrouwen hebben tot nu toe melk gedoneerd voor de proef van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

"We zijn nu een voorraad aan het opbouwen voor het wetenschappelijke onderzoek", aldus een woordvoerster van het VUmc. In het onderzoek, dat in vier ziekenhuizen loopt, worden 400 te vroeg geboren baby’s gevolgd van wie de moeder zelf geen borstvoeding kan geven. "De helft krijgt kunstvoeding, de andere helft gedoneerde melk."

CDA-raadslid stapt op na optreden Wilders

Een CDA-raadslid in Tilburg heeft zaterdagavond per direct het lidmaatschap van zijn partij opgezegd. Joost van Huijgevoort kan zich zowel lokaal als landelijk niet meer vinden in de gang van zaken van het CDA, zegt hij zondag.

Van Huijgevoort noemt de wijze waarop het CDA afgelopen week reageerde op de uitlatingen van Geert Wilders in de Tweede Kamer het toppunt. Tijdens een extra ingelaste fractievergadering, waarin Van Huijgevoort zijn beslissing toelichtte, besloot het CDA hem per direct op non-actief te zetten.

Het raadslid gaat verder in zijn eigen eenmansfractie Democratisch Appèl Tilburg. Hij weigerde zijn zetel in de raad op te geven.

Verbeet wil debat niet altijd onderbreken

De voorzitter van de Tweede Kamer moet niet altijd ingrijpen bij heftige woordenwisselingen tussen politici. Volgens de huidige voorzitter Gerdi Verbeet horen die discussies bij de politiek, zegt ze zondag in de talkshow Eva Jinek op Zondag.

"Ik kan niet overal ingrijpen. De voorzitter moet er ook niet altijd tussenzitten", zegt Verbeet in een reactie op alle ophef over het taalgebruik tijdens de Algemene Beschouwingen. "Politici horen elkaar te lijf te gaan met woorden", oordeelt ze. Door het debat voortdurend te onderbreken, worden discussies vertraagd en dat wil Verbeet voorkomen.

Volgens haar wordt de ophef voor het grootste deel opgeklopt door de media. "Het is niet aldoor zo opwindend geweest. Over het grootste deel is het gewoon een debat. Maar zo werken de media." Verbeet had graag gezien dat er in de media meer aandacht uitging naar de problemen waarover werd gesproken.

Oud-voorzitter Frans Weisglas zei zaterdag in de Volkskrant dat Verbeet het reglement van de Kamer niet kent, maar die kritiek wuift ze weg. "De term 'haatpaleizen' heb ik voor het eerst onder zijn leiding gehoord. Daar heeft hij destijds ook niets tegen gedaan."

Het taalgebruik keurt Verbeet overigens niet altijd goed. Sommige uitlatingen vindt ze 'buitengewoon onsmakelijk'. "Dat is niet fijn om te horen. Niemand vindt dat mooi", zegt Verbeet. "Vaak worden dergelijke uitlatingen gedaan in de hitte van de strijd. Politici zijn dan hevig geëmotioneerd."

Verbeet zei eerder deze week dat premier Mark Rutte had moeten stoppen met praten toen PVV-leider Geert Wilders hem toesprak met de woorden "Doe eens normaal, man!". Hij had het aan haar moeten overlaten om in te grijpen in plaats van terug te schreeuwen, vond ze. Volgens Verbeet kwam het ambt van de premier zo in het geding.


Verbeet wil debat niet altijd onderbreken (Foto: Novum)

Ferguson: "Crouch maakt telkens overtreding"

Manchester United liep gistermiddag tegen Stoke City voor het eerst averij op (1-1). Sir Alex Ferguson was niet te spreken over Stoke-spits Peter Crouch.

Crouch zorgde vlak na rust voor de gelijkmaker. Volgens Ferguson maakt de spits vaak onreglementair gebruik van zijn lengte. "Hij maakt constant overtredingen", foetert de Schot na afloop tegenover de aanwezige media. "Hij komt er mee weg vanwege zijn lengte, maar hij springt telkens op de rug van onze verdedigers."

"Hij doet dat al een lange tijd. Scheidsrechters weten dat. Zelfs bij het doelpunt leunde hij wellicht even op Phil Jones, maar hij steekt ver boven hem uit." De oefenmeester was wel te spreken over het optreden van United-doelman David de Gea. "Hij maakte een geweldige redding in de eerste helft."

"Hij straalde erg veel vertrouwen uit. De Gea is ijskoud en niets lijkt hem te verstoren. Een gelijkspel is misschien wel gewoon goed. Het is altijd lastig om hier bij Stoke te spelen. We hebben het hier altijd wel goed gedaan."

Martinez wint toernooi Seoel

De Spaanse Maria Martinez Sanchez heeft het WTA-toernooi van Seoel op haar naam geschreven. In de finale versloeg ze de Kazachstaanse Galina Voskoboeva met tweemaal 7-6.

Martinez Sanchez, als zesde geplaatst, bereikte de eindstrijd middels een 6-3 en 6-2 zege op Klara Zakopalova uit Tsjechië. Voskoboeva was in de andere halve eindstrijd met 6-1 en 6-4 te sterk voor de Sloveense Polona Hercog.

Vink: "Ik kan wel door de grond zakken"

Ajax baalde na afloop van de gelijkmaker van FC Twente-spits Luuk de Jong en ook arbiter Pieter Vink was niet gelukkig.

In de eerste helft keurde Vink een doelpunt af van Jan Vertonghen, die volgens de grensrechter buitenspel stond. De arbitrage zag echter Dwight Tiendalli over hoofd. De verdediger van FC Twente hief duidelijk de buitenspelsituatie op. Vink toonde zijn spijt na het zien van de beelden.

"Als je de beelden ziet, kan ik wel door de grond zakken. Daar ben je doodziek van", zei Vink tegen Eredivisie Live. "Met zijn vieren zijn we er doodziek van. Je wint samen en verliest samen. Ik ben eindverantwoordelijk en heb vandaag verloren", vervolgt de arbiter uit Noordwijkerhout.

"Ik concentreerde me op de luchtduels. Dan krijg ik in me oortje door dat het buitenspel is en kan ik niet anders doen dan afkeuren. De spelers accepteerden het ook gewoon, er was geen discussie over. Ik hoorde het pas bij terugkomst uit de kleedkamer in de tweede helft."

Onrust in Bahrein

Ik heb getwijfeld of ik hem op de blog moest gooien. Even niet een grappig filmpje maar de harde realiteit. De beschrijving van de video:

"Video shot in Sanabis village near Manama, Bahrain on September 23, 2011 shows police leaving a home after chasing protesters inside and setting fire to it by throwing sound grenades near an opened cooking gas container according to eyewitnesses in the home. The protesters tried to escape through a garage when police officers outside tried to trap them in. Once the protesters managed to get out of the garage police fired rubber bullets at them from a close range and beat one of the youth on the street. At least seven of the protesters are being treated for third degree burns caused by the fire.

Later, when people from Sanabis were fighting to put out the flames, riot police again attacked them." 

Heb je geen zin in harde realiteit, maar wil je een gezellige zondagochtend, kijk de video's dan niet. Mocht je ze toch willen zien, de video's staan in de lees verder.

Tientallen arrestaties bij demonstratie New York

Bij een protest in New York zijn zaterdag tachtig demonstranten opgepakt. Dat gebeurde bij een mars in het financiële district in Manhattan, meldt de politie.

De betogers protesteren al een week tegen de gevolgen van de financiële crisis. Ook maakten enkele demonstranten zich boos om de dood van Troy Davis, die woensdag geëxecuteerd werd voor de moord op een politieagent. De executie was omstreden. Davis hield tot het einde vol onschuldig te zijn.

De meeste aanhoudingen werden verricht voor het blokkeren van het verkeer. Een demonstrant werd opgepakt voor geweld tegen een agent. De agent raakte daarbij gewond aan zijn schouder.

Een woordvoerder van de demonstranten zei dat de politie onnodig gewelddadig was. De betogers zouden rustig zijn gebleven. De politie wilde niet op de kritiek ingaan.

[Primera División] Ruime zeges Barça en Real

FC Barcelona en Real Madrid hebben zaterdagavond een eenvoudige overwinning geboekt in de Primera Division. Barcelona won, mede dankzij drie goals van Lionel Messi, met 5-0 van Atletico Madrid. Cristiano Ronaldo eiste met drie doelpunten een hoofdrol voor zich op namens Real in de derby tegen Rayo Vallecano: 6-2.

Barcelona kende totaal geen problemen met Atletico, waar topscorer Radamel Falcao er niet aan te pas kwam. Binnen een kwartier stond de thuisploeg dankzij David Villa en een eigen doelpunt van Miranda al op 2-0. Daarna begon de Messi-show. De Argentijn maakte er in de 26e minuut 3-0 van en was na rust op fraaie wijze nog twee keer succesvol.

Real, dat uit de laatste twee wedstrijden slechts één puntje had gepakt, kwam thuis tegen Vallecano al binnen een minuut op achterstand. Pas aan het eind van de eerste helft kwam de formatie van José Mourinho op gang. Bij een 3-2 voorsprong raakte Real in de 55e minuut Angel di Maria kwijt met rood, maar dat stond een ruime overwinning niet in de weg.

Valencia liet de kans liggen om koploper te worden. Met Hedwiges Maduro in de basis werd met 1-0 verloren bij Sevilla. Real Betis, de enige ploeg zonder puntverlies, komt pas maandag in actie tegen Getafe.


Ruime zeges Barcelona en Real Madrid (Foto: Novum)

Onthulling over aanleiding opstand Egypte

Er is nieuw bewijs opgedoken over de dood van Khaled Said, een jonge Egyptenaar die volgens zijn familie en getuigen vorig jaar in Alexandrië door politieagenten werd doodgeslagen. Uit forensisch onderzoek dat zaterdag door een onafhankelijke commissie werd gepresenteerd blijkt dat een pakje drugs met geweld zijn mond in was geduwd.

De politie zei na de dood van Said dat hij was gestikt in een pakje drugs dat hij probeerde door te slikken toen de politie hem benaderde.

De dood van Said droeg bij aan de woede onder de Egyptische bevolking over het bewind van toenmalig president Hosni Mubarak. Oproepen tot protesten eerder dit jaar werden uit naam van Said gedaan.

[Video] Uitslag FC Emmen - FC Volendam

FC Volendam heeft in de Jupiler League bij FC Emmen hard uitgehaald: 0-4. Hierdoor beginnen de problemen voor de thuisclub ernstige vormen aan te nemen. De ploeg van René Hake staat na zeven wedstrijden pas op één punt en heeft een doelsaldo van drie voor en twintig tegen.

Volendam had het in de beginfase lastig tegen Emmen, maar nadat de ploeg op voorsprong was gekomen kwam de zege geen moment meer in gevaar. Achmed Ahahaoui was de grote man met drie treffers, terwijl Jack Tuyp eenmaal het net wist te vinden. De Volendammers staan door de zege nu elfde met negen punten.

Golfster Boeljon verliest opnieuw

Golfster Christel Boeljon beleeft geen goed debuut in de Solheim Cup. De Nederlandse verloor op zaterdag ook haar tweede wedstrijd. Na de nederlaag in de foursomes ging ze daarna in de fourballs samen met de Duitse Sandra Gal met 2&1 onderuit. Ze hadden met nog één hole te spelen twee holes achterstand.

Morgen is de slotdag in het toernooi waarin Europa het opneemt tegen de Verenigde Staten. Na de tweede dag is de stand 8-8, waardoor de enkelspelen de beslissing zullen gaan brengen.

[Serie A] Seedorf bezorgt AC Milan eerste zege

AC Milan heeft op de vierde speeldag van de Serie A eindelijk de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In San Siro werd hekkensluiter Cesena nipt met 1-0 verslagen. Clarence Seedorf maakte al in de vijfde minuut het enige doelpunt, waardoor Milan van de zestiende naar de achtste positie klimt.

Ook stadsgenoot Inter pakte voor het eerst dit seizoen drie punten. Claudio Ranieri, die deze week de ontslagen Gian Piero Gasperini opvolgde, zag zijn ploeg bij Bologna met 3-1 winnen. Pas in de laatste tien minuten maakten Diego Milito en Lucio het verschil. Luc Castaignos bleef de hele wedstrijd op de bank, Wesley Sneijder ontbrak vanwege een spierblessure.

Napoli liet voor de tweede keer binnen een week steken vallen. Na de 1-0 nederlaag van woensdag tegen Chievo bleef de nummer drie van vorig seizoen zaterdagavond thuis tegen Fiorentina steken op 0-0.


Seedorf bezorgt AC Milan eerste zege (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.