FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 september 2011

Star Wars: The Old Republic is mogelijk vertraagd

EA’s CFO Eric Brown heeft toegegeven dat The Old Republic mogelijk vertraagd is. Er zal geen releasedatum eerder dan eind oktober bekendgemaakt kunnen worden. Brown gaf toe dat de releasedatum misschien wel over het jaareinde getild wordt en laat weten dat zelfs maart 2012 een mogelijkheid is.

De reden voor het lange uitstel is volgens Brown het uitgebreide testen dat bij een game van deze grootte en complexiteit komt kijken. Bij mogelijke problemen zal Bioware nog een aantal weken extra nodig hebben, om nog de laatste kleine aanpassingen te kunnen maken.

Biowares Stephen Reid vindt dat dit nieuws eigenlijk niet naar buiten gebracht mocht worden, omdat dit soort informatie normalitair alleen maar voor investeerders bedoeld is. Hij benadrukt dat Brown het over een mogelijke vertraging heeft. 2011 is nog steeds een optie, maar er wordt niets uitgesloten. Het spel wordt nu uitgebreid getest en hij laat weten dat ze het rond de feestdagen uit proberen te brengen. Wij kunnen echter niets anders doen dan onze handjes in elkaar vouwen en hopen dat wij onze kerstvakantie in een universum hier ver, ver vandaan kunnen besteden.

Paus spreekt slachtoffers seksueel misbruik

Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn bezoek aan Duitsland gesproken met slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. De kerkvorst uitte zijn 'diepe medelijden en spijt'. Dat heeft het Vaticaan vrijdag bekendgemaakt.

De paus sprak met vijf slachtoffers. Hij was 'diepgeraakt' en zei te hopen dat God 'de wonden van de slachtoffers heelt en hen innerlijke vrede gunt'. De gesprekken vonden in alle rust plaats, aldus de woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi. Kerkleiders in Duitsland zeiden te hopen dat de gesprekken het vertrouwen in de rooms-katholieke kerk herstellen. Dat vertrouwen werd ernstig aangetast toen in 2010 de eerste berichten over het misbruikschandaal aan het licht kwamen.

De paus verzekerde de vijf slachtoffers dat de kerk zich 'ernstige zorgen' maakt over het misbruik en er alles aan wil doen om maatregelen te treffen die kinderen moeten beschermen.

De paus heeft bij bezoeken aan de Verenigde Staten, Australië, Malta en Groot-Brittannië vergelijkbare gesprekken gevoerd.

Brandend voorwerp op A18 gegooid

Een automobilist heeft donderdagavond op de A18 bij Wehl moeten uitwijken voor een brandend voorwerp op de A18. Het voorwerp is mogelijk vanaf een viaduct naar beneden gegooid. Niemand is gewond geraakt. Op de snelweg ontstond een brandvlek, meldt de politie.

Het incident vond omstreeks 22.00 uur plaats. Een getuige heeft volgens de politie rond die tijd een auto met alarmlichten aan op het viaduct Beekseweg stil zien staan. De auto reed korte tijd later weg richting Wehl. Mogelijk hebben de inzittenden van de wagen iets met het incident te maken, aldus de politie, die op zoek is naar getuigen.

[Bundesliga] Bruma scoort voor winnend HSV

Hamburger SV heeft mede dankzij een doelpunt van Jeffrey Bruma een verrassende zege geboekt op subtopper VFB Stuttgart. De hekkensluiter won met 2-1.

HSV, dat na het ontslag van trainer Michael Oenning vier dagen geleden nu onder leiding stond van beloftentrainer Rodolfo Cardoso, stond bij rust nog met 1-0 achter. In de 51e minuut bracht verdediger Bruma de stand op 1-1. Robert Tesche bezorgde de ploeg uit Hamburg uiteindelijk de 1-2 zege.

Voor Hamburg kwam naast Bruma ook Romeo Castelen in actie, hij viel in  de slotfase in. Bij Stuttgart speele Khalid Boulahrouz de hele wedstrijd.

'Wanhopige' Pesci beschuldigd van aandachttrekkerij

De producenten van de maffiafilm Gotti: In the Shadow of My Father hebben uitgehaald naar Joe Pesci. Volgens hen heeft de 68-jarige acteur al zijn glans verloren en is hij louter op zoek naar aandacht. De acteur klaagde in juli Fiore Films aan omdat hij uit het niets een aanzienlijk mindere rol dan beloofd zou hebben gekregen in de film.

Pesci beweert dat hij drie miljoen dollar kreeg aangeboden voor de rol van Angelo Ruggiero, een goede vriend en de rechterhand van maffiabaas John Gotti. Ook zegt Pesci vijftien kilo te zijn aangekomen voor de rol. De acteur gaf eerder toe dat er nooit een contract is getekend, maar spreekt van 'een mondelinge overeenkomst'. Pesci denkt dat Fiore Films zijn naam slechts heeft gebruikt om het project van de grond te krijgen.

Nu hebben de producenten echter teruggeslagen. "De heer Pesci heeft in geen twintig jaar meer zoveel aandacht gekregen als sinds hij zich met deze film in verband bracht", zegt Fiore Films. Volgens de productiemaatschappij is Pesci 'wanhopig op zoek naar een rol in de film'.

Pesci eist de 'beloofde' drie miljoen en een onbekend bedrag aan smartengeld. Gotti: In the Shadow of My Father met John Travolta, Al Pacino en Chazz Palminteri, verschijnt volgend jaar in de bioscopen.

Elton John verfilmt eigen leven

Elton John gaat een film maken over zijn eigen leven. De 'biografische musical' Rocketman volgt de kleine Elton die op 11-jarige leeftijd een beurs aan de Royal Academy of Music krijgt toegewezen, zijn puberale strubbelingen met zijn strenge ouders tot aan zijn muzikale carrière met maffe kostuums en miljoenen verkochte albums. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Eerder dit jaar liet de 64-jarige John al weten rond te lopen met het idee zijn eigen leven te willen verfilmen. Nu heeft hij dan de daad bij het woord gevoegd, want hij gaat de film samen met zijn man David Furnish coproduceren met hun productiemaatschappij Rocket Pictures.

Lee Hall, bekend als toneelschrijver en als scenarist van de dansfilm Billy Elliot, neemt het script onder handen. John en Hall werkten eerder samen aan de musicalversie van Billy Elliot die onder meer op West End en Broadway te zien was. De theaterproductie won later een Tony Award voor beste musical.

"Rocketman wordt een heel ander soort biografische film", zegt coproducent Steve Hamilton Shaw. "De film wordt net zo uniek als Eltons leven, non-lineair en hypervisueel verteld. Mensen krijgen zijn meest intense ervaringen te zien, de mooie en de lelijke, die Elton vormde tot de kunstenaar, musicus en man die hij nu is."

De film bestaat naast 'gewone' dramatische scènes ook uit scènes die lijken op een soort videoclip. Zo zijn enkele episodes uit Johns leven te zien als dansscènes op de muziek van sommige van zijn bekendste nummers.

Rocketman heeft nog geen regisseur. Ook zijn de producenten nog op zoek naar acteurs die de jongere Elton John op verschillende leeftijden spelen. James McAvoy zou zich al hebben aangeboden voor een jonge Elton. Wanneer de film in de bioscoop moet komen is nog onbekend.


Elton John verfilmt eigen leven (Foto: Novum)

Theron, Oldman en Cronenberg krijgen oeuvreprijs in New York

Charlize Theron, Gary Oldman en David Cronenberg worden onderscheiden met een Gotham Career Tribute Award. De prijzen worden uitgereikt aan onafhankelijke filmmakers. De twee acteurs en regisseur nemen de prijzen voor hun hele oeuvre op 28 november in New York in ontvangst.

Ook filmbaas Tom Rothman krijgt een carrièreprijs. "We zijn vereerd om deze vier filmsterren die de filmwereld op hun eigen unieke manier steunen in het zonnetje te zetten", zegt de directeur van de Gotham Awards tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 36-jarige Theron werkt momenteel aan Snow White and the Huntsman waarin ze de boze stiefmoeder speelt. Oldman is in december naast onder anderen Colin Firth en John Hurt te zien in de spionagethriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy en vanaf volgend jaar in de derde Batman-film The Dark Knight Rises. David Cronenberg regisseerde het drama A Dangerous Method met Keira Knightley die in november in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.

Naast de oeuvreprijzen worden nog zeven Gotham Awards uitgereikt aan makers van recente films. De nominaties daarvoor worden op 20 oktober bekendgemaakt.


Charlize Theron krijgt oeuvreprijs in New York (Foto: Novum)

Weer twee keepers met letsel afgevoerd

Na Maarten Stekelenburg (AS Roma), Przemyslaw Tyton (PSV) en Agil Etemadi (Jong Groningen) zijn vandaag wederom twee keepers met letsel uitgevallen. In de Jupiler League moesten vanavond Danny Wintjens (Fortuna Sittard) en Stef Doedee (FC Dordrecht) voortijdig het veld verlaten.

Wintjens kwam in het duel tegen FC Oss kort voor rust ongelukkig in botsing met Fortuna-ploeggenoot Fernando Ricksen. De goalie lag enkele minuten buiten bewustzijn op het veld en een eerste diagnose in het ziekenhuis wijst op een zware hersenschudding en mogelijk een gebroken neus.

Doedee ging vanavond in het duel tegen FC Den Bosch al na één minuut gestrekt. Ook hij kwam in botsing met een andere speler en was even buiten bewustzijn. Ook bij hem werd in het ziekenhuis een hersenschudding geconstateerd.

Monster-regisseuse Patty Jenkins getipt voor Thor 2

Patty Jenkins is in onderhandeling om de superheldenfilm Thor 2 regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De 40-jarige Amerikaanse is vooral bekend als scenarist en regisseuse van Monster uit 2003, de film waar Charlize Theron een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor kreeg.

Jenkins werkte de afgelopen jaren vooral voor de Amerikaanse tv, waar ze afleveringen van Arrested Development, The Killing en Entourage regisseerde. Ze neemt momenteel Five op, een komedie over borstkanker. Jenkins voert de regie over een van de vijf delen van de film, haar eerste sinds 2003. Andere delen worden geregisseerd door Jennifer Aniston, Demi Moore en Alicia Keys.

Thor 2 kan al rekenen op de terugkeer van Chris Hemsworth, Natalie Portman en Anthony Hopkins. Kenneth Branagh regisseerde de eerste film over de Noorse dondergod maar besloot te bedanken voor deel twee. Brian Kirk, regisseur van de rauwe fantasyserie Game of Thrones, werd getipt voor Thor 2 maar hij heeft gekozen voor een tv-serie naar het boek Great Expectations van Charles Dickens.

Over de plot van Thor 2 is nog niets bekend. De film komt medio in 2013 in de bioscoop. Eerst is de superheld nog in The Avengers te zien. Deze film verschijnt op 3 mei in de Nederlandse bioscopen.


Monster-regisseuse Patty Jenkins maakt Thor 2 (Foto: Novum)

R.E.M. komt nog met nieuwe nummers

R.E.M. neemt afscheid met een ultiem compilatiealbum. Op Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage: 1982-2011 staan bovendien nog nooit eerder uitgebrachte nummers van de Amerikaanse rockband.

R.E.M., dat deze week bekendmaakte ermee op te houden, brengt het album op 15 november uit. Dat heeft een woordvoerder van de band bevestigd tegenover entertainmentwebsite The Hollywood Reporter. De nooit eerder gehoorde nummers die de cd bevat, werden geschreven voor het in maart verschenen Collapse Into Now, maar konden niet worden afgerond voor de verschijningsdatum.

De band scoorde hits met onder meer Losing My Religion, Shiny Happy People en Everybody Hurts. "We willen iedereen die door onze muziek is geraakt, bedanken voor het luisteren", schreef R.E.M. op zijn website.

FIFA wil spelersmakelaars aan banden leggen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft plannen ontwikkeld om de toeslagen van de zaakwaarnemers van spelers te beperken. Marco Villiger, hoofd juridische zaken van de FIFA, meldde dat de organisatie het systeem van gediplomeerde zaakwaarnemers wil verlaten voor een regelgevend stelsel dat de transfers en het handelen van de zaakwaarnemers overziet. 

De FIFA vermoedt dat tussen de 70 en 75 procent van de internationale transfers worden uitgevoerd door ongediplomeerde spelersmakelaars. Sinds het wereldkampioenschap in 2010 hebben er, volgens de FIFA, rond de 10.500 internationale transfers plaatsgevonden met een geschatte gezamenlijke waarde van 1,9 miljard euro. Transfers zijn voor de zaakwaarnemers groot geld waar miljoenen valt te verdienen.

Bij zaakwaarnemers betaal je voor contact met de speler. Het geld belandt in de zakken van mensen die niet in voetbal investeren,” zei Villiger tijdens een persconferentie in Brussel. Volgens plannen, al ondersteund door de juridische commissie van de FIFA, moeten ook de clubs helderheid verschaffen in de uitgaven omtrent zaakwaarnemers. Het voorstel bepaalt verder dat een zaakwaarnemer geen premie meer mag ontvangen voor de transfer van een minderjarige.

Een eerlijk bedrag is misschien rond de twee à drie procent van het transferbedrag of een maximum van 1,5 miljoen euro. Wij kunnen zaakwaarnemers minder belangrijk maken. Het geld wat vandaag de dag wordt betaald kan in de sport blijven.

Kunst en Kitsch beste cultuurprogramma

Het programma Tussen Kunst en Kitsch, dat al 27 jaar op de Nederlandse tv te zien is, is gekozen tot beste cultuurprogramma uit de tv-geschiedenis. Het is een van de shows van de afgelopen zestig jaar die vrijdag in de prijzen viel tijdens De Dag van de TV-Canon.

Man Bijt Hond werd verkozen tot beste human interest-programma en Swiebertje zegevierde in de categorie jeugdseries. In totaal werden winnaars gekozen in elf verschillende categorieën.

Met De Dag van de TV-Canon viert de publieke omroep het zestigjarig bestaan van de televisie met een aangepaste programmering. De winnaars werden bekendgemaakt in het Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. De canon bestaat uit zestig programma's.

"Extra kapitaal voor zestien banken"

Zestien Europese banken die deze zomer maar net de stresstests voor banken hebben overleefd, zijn 'fragiel' en moeten extra versterkt worden, door private gelden of door overheidssteun, zegt een woordvoerster van de Europese Commissie vrijdag.

De acht banken die niet door de stresstests zijn gekomen moeten snel geherkapitaliseerd worden en zouden daar spoedig plannen voor moeten presenteren", aldus de woordvoerster van Europees commissaris voor interne markten Michel Barnier.

Over de zestien fragiele banken zegt de woordvoerster dat de herkapitalisatie bij voorkeur met private gelden geschiedt. "Maar natuurlijk kan ik niet uitsluiten dat sommige banken staatssteun nodig zullen hebben."

Ben Stiller haalt dertien miljoen op voor Haïti

De veiling die Ben Stiller organiseerde voor Haïti heeft ruim dertien miljoen dollar opgebracht. De acteur zette de Artists for Haiti-veiling op om geld in te zamelen voor de wederopbouw van het vorig jaar door een aardbeving getroffen land.

De totale opbrengst van de actie bedroeg 13,66 miljoen dollar, staat op de website van Artists for Haïti. Stiller organiseerde de veiling in samenwerking met kunsthandelaar David Zwirner en veilinghuis Christie's. Zij kregen zesentwintig moderne kunstenaars zo ver om speciaal voor deze gelegenheid nieuwe werken te maken en deze beschikbaar te stellen voor de actie.

"We zijn zo dankbaar voor alle artiesten die hun tijd en talent hebben geschonken en zo hebben geholpen een buitengewoon geldbedrag op te halen", laat Stiller weten. De uiteindelijke opbrengst ligt ver boven het verwachte resultaat. Vooraf werd verwacht dat de veiling een bedrag tussen de zeven en elf miljoen dollar zou opleveren.

Israël vreest aanval Hamas

Het Israëlische leger is in verhoogde staat van paraatheid, vanwege een volgens het leger ophanden zijnde aanval van Hamas. Dat heeft een woordvoerster van het leger vrijdag gezegd. Ze sloot niet uit dat er pogingen worden gedaan Israëliërs te ontvoeren.

Er is volgens de woordvoerster 'concrete informatie' dat Hamas en mogelijk andere organisaties proberen de grens over te steken. Het tijdstip van de aanval is mogelijk zo gekozen om het verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas voor erkenning van een Palestijnse staat door de Verenigde Naties te torpederen.

Vorige maand staken strijders uit de Gazastrook via Egypte de grens met Israël over. Ze pleegden een aantal gecoördineerde aanslagen. Daarbij kwamen acht Israëliërs om het leven. Zes Egyptische soldaten werden gedood toen Israëlische militairen achter de aanvallers aangingen.

Tennisser Schoorel breekt met coach

Tennisser Thomas Schoorel wordt niet meer gecoacht door Stephan Ehritt-Vanc. Dat meldt de Amsterdammer vandaag. Schoorel, de huidige nummer 125 van de wereld, wordt in elk geval tot het einde van het jaar door de KNLTB ondersteund. Ehritt-Vanc was sinds juni 2010 coach van Schoorel en in die tijd bereikte de Amsterdammer de top honderd.

De laatste periode bracht de samenwerking volgens Schoorel 'niet meer' wat hij en Ehritt-Vanc 'er van verwacht hadden'. De tweede tennisser van Nederland stelt geen spijt te hebben van zijn samenwerking met de trainer. "Ik heb destijds heel bewust voor Stephan gekozen. Stephan is een goede coach en we kiezen in goed overleg elk ons eigen pad."


Tennisser Schoorel breekt met coach (Foto: Novum)

Politie schiet verdachte huiselijk geweld neer

Een man is vrijdagavond in Zevenbergen door de politie neergeschoten. De man wordt verdacht van het plegen van huiselijk geweld. Hoe het met hem is, is nog onbekend, meldt een politiewoordvoerder.

Het incident vond omstreeks 20.15 uur plaats op de Bourgondiëstraat. Agenten wilden de man aanhouden na een melding van huiselijk geweld. "Hij moet door het lint zijn gegaan. Mijn collega's moeten geen andere mogelijkheid hebben gezien om hem onder controle te krijgen", zegt de woordvoerder.

Wederom brandje bij bolide Kovalainen

Heikki Kovalainen en Singapore lijkt vooralsnog geen gelukkige combinatie te zijn. Vorig jaar vatte de bolide van de Fin tijdens de race vlam en bluste hij deze op het rechte stuk bij start/finish en vandaag was er wederom vuur te zien. Ditmaal ging de rechtervoorrem spontaan ontbranden.

Kovalainen had de Lotus T128 in de eerste sessie net met een versnellingsbakprobleem aan de kant gezet toen het brandje zich voordeed. "Ik ben redelijk tevreden over wat we vandaag hebben bereikt, al had ik natuurlijk liever nog wat meer ronden gereden tijdens de eerste training," zei de Fin.

"De brand was gelukkig niet zo groot als vorig jaar. De remmen worden hier zo warm dat het niet zo raar is dat ze in brand vlogen. Het was uiteindelijk niet zo'n groot probleem en we hebben uiteindelijk nog alles kunnen doen wat we van plan waren. Ik denk dat er nog wel een paar tienden uit ons nieuwe aerodynamische pakket te halen vallen, dus ik ben benieuwd wat we morgenavond kunnen doen in de kwalificatie," zei Kovalainen die de dag als achttiende afsloot op 5,5 seconden van snelste man Sebastian Vettel.

Tim Burton toont eerste beelden uit Dark Shadows

Via de website van Entertainment Weekly zijn vandaag de eerste afbeeldingen verschenen uit de nieuwste film van Tim Burton. Voor Dark Shadows selecteerde Burton een sterke cast met onder anderen Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green, Jackie Earle Haley, Jonny Lee Miller, Bella Heathcote, Chloe Moretz en Gulliver McGrath.

De film begint in het jaar 1752 als Joshua en Naomi Collins, en hun zoon Barnabas, uit Liverpool vertrekken om een nieuw leven te beginnen in het beloofde land Amerika. Ze komen er al snel achter dat zelfs een oceaan een mysterieuze vloek niet tegen kan houden. Twintig jaar later is Barnabas (Johnny Depp) de baas van Collinwood Manor. 

Barnabas is een rijke playboy die een fatale fout maakt door het hart van Angelique Brouchard (Eva Green) te breken. Brouchard zweert wraak en verandert hem in een vampier alvorens hem levend te begraven. Twee eeuwen later wordt de bloedzuiger uit zijn val bevrijd. Hij ontdekt al snel dat de wereld van 1972 behoorlijk is veranderd.

Dark Shadows is vanaf 10 mei 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien. De film is gebaseerd op een populaire tv-serie uit de jaren zestig.


De inspiratiebron voor de nieuwe Tim Burton film Dark Shadows.

'Criminele pubers te hard aangepakt'

Politie en justitie pakken criminele jongeren te hard aan. Daarbij worden regelmatig internationale verdragen geschonden. Dat zegt kinderrechtenorganisatie Defence for Children vrijdag in het VARA-programma De Ombudsman.

Kinderen worden volgens de organisatie te lang opgesloten, onvoldoende geïnformeerd over hun rechten en op intimiderende wijze verhoord en gearresteerd. Ze zouden vrijwel hetzelfde behandeld worden als volwassen misdadigers. Zo is in de wet niet vastgelegd of agenten geweld, handboeien of wapens mogen inzetten bij arrestaties en zijn er geen aparte cellen voor kinderen.

Ook het Openbaar Ministerie en rechtbanken handelen te makkelijk met criminele jongeren, stelt de organisatie. Pubers worden te snel langer vastgehouden terwijl er ook andere manieren zijn om hen te straffen. Daarbij moet worden gedacht aan huisarrest, taakstraffen of gedragsmaatregelen.

Vorig jaar brachten ruim negenduizend minderjarigen een of meer nachten in een cel door. Dat was bijna duizend meer dan in 2009.

Het kabinet doet er veel aan om criminele pubers harder aan te pakken. In mei werd de aanpak van jeugdbende geïntensiveerd en in juni meldde het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat jongeren van 15 tot 23 jaar voortaan ook volgens het volwassenenstrafrecht kunnen worden veroordeeld.

Roxeanne Hazes mist vader elk jaar meer

Roxeanne Hazes mist haar vader, die in 2004 overleed, elk jaar meer. "Ik denk het gemis elk jaar ook wel groter wordt", zei ze vrijdagavond in RTL Boulevard.

Vrijdag was het precies zeven jaar geleden dat André Hazes op 53-jarige leeftijd overleed. Voor de gelegenheid is er een fotoboek over de volkszanger verschenen, samengesteld door zijn vrouw, dochter en zoon. "We hebben de foto's uitgezocht met een lach en traan. Het was voor ons dus ook leuk om te doen", zegt zoon Dré Hazes.

Hij ziet het als zijn taak om de herinnering aan zijn vader levend te houden. "Dat is een beetje ons doel: dat er over honderd jaar nog steeds over hem gesproken wordt."

Twee verdachten Kuiprellen vrijgelaten

Twee mannen die eerder deze week werden opgepakt voor de ongeregeldheden zaterdagavond bij het Feyenoord-stadion zijn op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag besloten dat ze konden gaan. Het Openbaar Ministerie meldt dat ze nog wel verdacht worden van openlijke geweldpleging.

De vrijgelaten mannen werden dinsdag en donderdag aangehouden. Een van hen, een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel, werd zondag ook al opgepakt, maar daarna vrijgelaten. De ander is een 18-jarige man uit Barendrecht, die zich dinsdag op een politiebureau meldde na een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht. In het programma werd dinsdag aandacht besteed aan de rellen.

Vrijdagmiddag werd nog een relschopper aangehouden voor de ongeregeldheden bij het Feyenoord-stadion van zaterdagavond. Een 18-jarige man uit Capelle aan den IJssel meldde zich op het bureau toen hij zijn foto op de website van de politie zag staan.

De politie gaf donderdagavond vijf foto's vrij van mannen die mogelijk een belangrijke rol hebben gespeeld bij de rellen. In totaal zaten vrijdagmiddag nog negen relschoppers vast.

Supporters probeerden zaterdag het Maasgebouw te bestormen uit protest tegen het beleid van de club. Agenten konden hen maar ternauwernood buiten de deur houden door hun dienstwapen te trekken.

Skyrim-team werkt makkelijker aan console-versie

Nog meer nieuws van Bethesda, maar nu goed nieuws. Todd Howard heeft in een interview verteld dat het team nu minder moeite heeft met het werken aan consoles dan bij vorige Elder Scrolls. Howard gaf aan dat het werken op consoles zelfs makkelijker is, maar dat de game alsnog het mooist zal zijn op Windows.

"We are very comfortable on 360. Yes, it will look better on PC. The PC has moved on a lot. With the kinds of things we do where we are streaming a lot, even your average hard drive on your average PC these days is crazy fast at ripping data.The negative on PC is that there are still a lot of layers of API before you can look at the hardware. So we might be able to get the data faster on PC, but what we do with that data is still easier on 360 and PS3 where we can look directly at the memory registers and do what we want.This is our third go around on these systems, so we are a lot more comfortable than we used to be."

Tot nu toe heeft Bethesda de in-game-beelden altijd getoond vanaf een Xbox 360, omdat dit makkelijk is dan een pc. Elder Scrolls: Skyrim zal 11 november uitkomen voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Europa leidt Solheim Cup na eerste dag

De Europese golfsters hebben na een dag Solheim Cup een bescheiden voorsprong op hun Amerikaanse collega's: 4,5 - 3,5. Christel Boeljon kwam als enige golfster niet in actie op de eerste dag. De Europese captain Alyson Nicholas liet de Beverwijkse zowel bij de foursomes als de fourballs aan de kant.

De foursomes in de ochtend, waarbij een tweepersoonsteam om en om dezelfde bal slaat, werden door Europa en de Verenigde Staten gedeeld. De fourballs, waarbij beide speelsters in een team met een eigen bal spelen, maar alleen de beste score op iedere hole telt, leken een groot succes voor Europa te worden.

In alle vier de paren leidden de Europeanen op zeker punt. Alleen Sophie Gustafson en Caroline Hedwall en Suzann Pettersen en Anna Nordqvist wonnen echter. Het Amerikaanse duo Morgan Pressel en Paula Creamer sleepte ook een punt binnen. Catriona Matthew en Sandra Gal deelden namens Europa een punt met de Amerikaanse vrouwen Christina Kim en Ryann O'Toole.

Morgen staan er weer foursomes en fourballs op het programma. Zondag volgen de singles.

Bethesda mag Fallout-developer niet weren

Bethesda heeft geen gelijk gekregen in een rechtszaak die was aangespannen tegen een voormalig medewerker. Bethesda had een 'restraining order' aangevraagd om de medewerker te weren om zo te voorkomen dat deze aan de haal zou gaan met copyrighted informatie. De rechter oordeelde echter dat Bethesda sneller had moeten reageren.

De rechter geeft aan dat Bethesda gelijk heeft in het feit dat de medewerker mogelijk met gevoelige informatie aan de haal kon gaan. Ze zijn daarentegen pas zeven maanden later begonnen met het aanvragen van de restraining order. En daar hadden ze wat sneller mee moeten beginnen, oordeelt de rechter.

De rechter vond dat Bethesda 'irreparably prejudiced if the requested ex parte relief is not granted, or that it is without fault in creating the crisis that requires ex parte relief. Indeed, [Bethesda] was aware as early as February 2011 that Masthead was potentially infringing its copyrights... Yet, Plaintiff waited seven months to apply for ex parte relief."

The Court finds that Plaintiff unreasonably delayed in seeking relief, and that the emergency that allegedly justifies a [temporary restraining order] is self-created."

Renault gebruikt updates in Singapore niet

Het Formule 1-team Lotus Renault GP heeft besloten om de naar Singapore meegebrachte updates van de R31 niet te gebruiken. De renstal had veel verwacht van de nieuwe delen, maar betrouwbaarheidsproblemen noopten het team om terug te vallen op een oudere specificatie van de bolide.

"Het was niet de update zelf die niet functioneerde, maar iets mechanisch binnenin de auto dat met de watertoevoer tot de radiatoren te maken had," zei teambaas Eric Boullier die een gebrek aan testmogelijkheden noemde als een mogelijke oorzaak. Alleen coureur Vitaly Petrov reed in de eerste sessie met de nieuwe delen, maar kwam daarin niet verder dan acht ronden. "We wilden het risico niet lopen dat het ons ook de tweede vrije training zou kosten," ging Boullier verder.

Petrov snapt het besluit van het team wel. "We hadden de eerste training al verspeeld en moesten dus wel actie ondernemen, want anders hadden we ook tijdens de tweede vrije training een probleem gehad en we hebben morgen bovendien toch geen tijd om het te testen. Dat ik in de eerste training zo weinig heb kunnen rijden, is echter best wel een ramp. Je moet op deze baan namelijk veel rijden om hem te leren kennen en tijdwinst te boeken, dus ik denk daarom ook dat we dit weekend niet super snel zullen zijn, al weet je het natuurlijk nooit," zei de Rus die de dag uiteindelijk als veertiende afsloot.

Marokko ontmantelt terreurcel

De Marokkaanse autoriteiten hebben een cel ontmanteld die banden onderhield met terreurorganisatie Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. De cel zou aanslagen in het land hebben voorbereid.

De terreurcel stond onder leiding van een persoon die erg actief was in de jihadistische gemeenschap op internet. Hij stond in contact met strijders uit Jemen, Afghanistan, Somalië, Libië en Irak, aldus het ministerie in een verklaring.

AQIM is voornamelijk actief in Algerije, Niger en Mali. In de regio heeft de terreurorganisatie al meerdere keren buitenlanders ontvoerd.

Vergne vrijdagtester bij Toro Rosso

Jean-Eric Vergne zal vanaf de Grand Prix van Zuid-Korea de rol van vrijdagrijder bij Scuderia Toro Rosso op zich gaan nemen. De Fransman maakte zelf het nieuws bekend tegen L'Équipe.

Vergne rijdt momenteel in de World Series by Renault waar hij in de titelstrijd tweede staat achter de Canadees Robert Wickens. Het verschil tussen beiden bedraagt met nog twee wedstrijden te gaan twee punten. Na het seizoen in deze opstapklasse zal de 21-jarige Vergne in november deel gaan nemen aan de Young Drivers Test in Abu Dhabi. De Fransman kwam vorig jaar bij die gelegenheid ook al in actie voor Toro Rosso.

John de Mol wil Lady Gaga naar Nederland halen

John de Mol hoopt Lady Gaga naar Nederland te halen voor een optreden in The Voice of Holland. Dat onthulde de producent van de talentenjacht vrijdagavond in RTL Boulevard.

"We zijn in serieuze onderhandelingen met Lady Gaga", zei De Mol. Vorig seizoen verzorgden topartiesten als Take That, Bruno Mars, Adele en Duffy al een gastoptreden in The Voice of Holland.

Het nieuwe seizoen van de talentenjacht gaat vrijdagavond van start. "Je merkt dat bij de kandidaten de spanning veel hoger is dan vorig jaar", aldus De Mol. "Want ze weten nu wat er op het spel staat."

Braziliaan Breno verdacht van brandstichting

De Braziliaanse verdediger Breno van Bayern München wordt verdacht van brandstichting in zijn villa afgelopen dinsdag. Dat heeft Bayern bevestigd.

De Zuid-Amerikaan is opgenomen in een psychiatrische kliniek. Door een aanhoudende blessure aan zijn knie zou de Braziliaan grote mentale problemen hebben.

Breno kwam in 2008 over van São Paulo en wist zelf ternauwernood aan de brand in zijn huis te ontkomen. Na de brand verbleef hij vanwege ademhalingsmoeilijkheden korte tijd in het ziekenhuis.

Boekje over Oblivion

Sommige mensen hebben tijd over en besteden dat aan aparte dingen. Zo ook Reddit-gebruiker 'notadoctoreither', hij heeft namelijk alle boeken in Oblivion verzameld, uitgeprint en gebundeld in een mooi boek. Hij heeft er een maandje over gedaan en het heeft hem zo'n $130 gekost om te printen op goed papier en voor de materialen voor de kaft.

Voor wie ook zo'n boek wil hebben heeft de gebruiker wat hulp gegeven. Hij heeft namelijk hier een word-bestand met daarin de gehele tekst in de goede fonts. Daarnaast geeft de gebruiker aan dat deze website het beste is voor hoe je het boek moet binden. Bekijk hieronder twee foto's uit het project. Bekijk hier meer foto's van het boek en het proces om het te maken.

BoekjeBoekje
(Foto's 'notadoctoreither')

Typetjes Draadstaal mogen niet in Neonletters

Enkele typetjes die Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven creëerden voor de show Draadstaal, mogen niet meer worden neergezet in Neonletters. Dat heeft een rechter vrijdag bepaald.

Van Koningsbrugge en Van de Ven maakten, in samenwerking met productiebedrijf CCCP, tot en met 2009 Draadstaal voor de VPRO. Vervolgens stapten zij over naar de AVRO, waar de twee nu Neonletters maken met Talpa. In het nieuwe seizoen zetten de twee typetjes neer die oorspronkelijk in Draadstaal te zien waren: Fred en Ria Onderbuik en Joop en Leon van de snackbar.

CCCP was daar niet blij mee en spande een kort geding aan. De uitkomst is dat de personages niet meer mogen voorkomen in Neonletters. "De rechter heeft verboden de vier typetjes nog langer in beeld te brengen", laat een woordvoerder van Talpa weten. "We zijn heel teleurgesteld." CCCP weigerde eerder een licentievergoeding.

[EK] Volleybalsters beginnen met winst

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben hun eerste wedstrijd op het WK gewonnen. Oranje was met 3-0 te sterk voor Spanje: 25-15, 25-14 en 25-17. Morgen moeten de Nederlandse vrouwen weer aan de bak. Dan is Bulgarije de tegenstander. Ook Rusland zit bij Nederland in de poule. De poulewinnaar gaat naar de kwartfinale, de nummers twee en drie naar een tussenronde.

Nederland won de eerste twee sets vrij makkelijk van Spanje en liep ook in het derde bedrijf uit naar 12-1. Daarna verloor de ploeg van bondscoach Avital Selinger echter de concentratie en konden de Spaanse vrouwen tot op vier punten naderen. Uiteindelijk was Nederland weer op tijd bij de les.

Spontane zelfontbranding wordt opa fataal

Het lijkt misschien uit een aflevering van The X-Files te komen, maar Kieran McLoughlin kan geen andere reden bedenken waaraan Michael Faherty december vorig jaar is gestorven. De 76-jarige man heeft het loodje gelegd door spontane zelfontbranding, zo luidt de conclusie van de lijkschouwer.

De ouwe baas overleed op 22 december in zijn huis in Galway. Zijn dood was lange tijd een raadsel. Zelf was hij verbrand, maar het huis vertoonde nauwelijks brandschade. Slechts het plafond boven hem en de vloer onder hem vertoonde schroeischade. Wel bevond het zwaar verkoolde lichaam zich vlakbij een open haard, maar dit bleek niet de oorzaak.

De arts besloot hierop al zijn medische boeken door te lezen, maar overal las hij hetzelfde. Alle bizarre verkoolde lijken waren spontaan in brand gevlogen, maar zij bevonden zich wel altijd bij een schoorsteen of open haard. Uit onderzoek is gebleken dat lichaamsvet langzaam kan verbranden. Hoe dit dan kan gebeuren, is de medici nog altijd een raadsel.

Hoorzitting zonder moeder Holloway

De moeder van Natalee Holloway heeft vrijdag tevergeefs geprobeerd de hoorzitting over de doodverklaring van haar dochter te verzetten. De advocaat had namens Beth Holloway om uitstel gevraagd, omdat ze een lezing moest geven in Californië.

Beth Holloway wil niet dat haar dochter dood wordt verklaard. Een rechter verwierp het verzoek omdat de hoorzitting ruim twee weken van te voren was aangekondigd.

Dave, de vader van Natalee, had de rechtbank in Birmingham in de staat Alabama gevraagd zijn dochter dood te verklaren, hoe 'pijnlijk' dat ook is voor hem. Ruim zes jaar na haar verdwijning op Aruba gelooft hij niet dat ze nog leeft. Hij wil geld dat was gereserveerd voor haar studie gebruiken om het collegegeld van haar jongere broer te betalen. Daarvoor moet ze officieel dood zijn verklaard.

Rechter Alan King zei dat hij in een later stadium bepaalt of het proces om Natalee dood te verklaren wordt voortgezet.

De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 tijdens een vakantie op het Caribische eiland. Ze werd voor het laatst gezien met Joran van der Sloot. Die is nooit vervolgd voor de verdwijning, maar geldt nog wel als hoofdverdachte. Van der Sloot zit vast in Peru voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores.

Barry Atsma wilde magere Halina Reijn taart voeren

Barry Atsma heeft veel moeite gehad met de vermageringskuur van Halina Reijn. De actrice moest voor de film Isabelle zo'n vijftien kilo afvallen. "Ik had haar graag willen voeren met wat taart, maar ze was zo vastberaden," zegt Atsma tegen Novum Nieuws op de première van de film tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

"Het was echt verschrikkelijk," zegt de 28-jarige Atsma, "Ze werd helemaal gek van het niet-eten." De 35-jarige actrice vond het afvallen een gruwelijke aangelegenheid. "Ik kan het niemand aanraden." Het dieet deed ook niet veel goeds voor haar gemoedstoestand. "Ik was super prikkelbaar, en soms heel energiek en dan weer sloom." Carice van Houten is trots op haar vriendin. "Ze heeft het heel goed gedaan, vind ik."

Voor Halina's medespelers was het soms lastig om de actrice graatmager te zien worden. "Ze haatte ons als wij gingen lunchen", zegt Monique van de Ven die samen met haar man Edwin de Vries de ouders van Isabelle speelt. "Maar dat soort offers zijn voor een acteur ook leuk."

Isabelle van regisseur Ben Sombogaart gaat over de verminkte kunstenares Jeanne die de mooie filmster Isabelle, gespeeld door Reijn, ontvoert. Ze sluit de actrice op in een kelder en hongert haar uit, zodat ook zij onaantrekkelijk wordt. Isabelle draait nu in de Nederlandse bioscopen.


De trailer van Isabella.

[WK] Fransman Démare wint bij beloften

Arnaud Démare is in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen bij de beloften geworden. De 20-jarige Fransman was na 168 kilometer de snelste in een massasprint. Adrien Petit maakte het Franse feestje compleet door als tweede te eindigen. Andrew Fenn uit Groot-Brittannië legde beslag op het brons.

Wouter Wippert was de beste Nederlander. Hij sprintte in de licht bergop lopende laatste meters naar de zevende plaats. Jetse Bol en Raymond Kreder werden respectievelijk elfde en veertiende.

Zaterdag komen in Kopenhagen de junioren mannen en de vrouwen in actie. Een dag later volgt het sluitstuk met de elite bij de mannen.

The Joker speelt hoog spel in Arkham City

De aartsvijand van Batman laat zich in de nieuwste video van Batman: Arkham City zien. In onderstaande trailer zien we de Joker en zijn crew van clowneske handlangers.

Van alle vijanden waar Batman tegenover heeft gestaan, staat de Joker bekend als de aartsvijand van de Dark Knight. Met zijn gemene streken en gewelddadige karakter toont deze 'Clown Prince of Crime' talent voor het creëren van chaos in Gotham. Nu stuurt hij zijn handlangers de straten van Arkham City in. Meet Mr. Hammer! 

Batman: Arkham City komt 20 oktober uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De Windows-versie komt in november. 

Satelliet crasht later

De Amerikaanse satelliet die op het punt staat te vergaan in de dampkring, zakt langzamer dan gedacht uit zijn baan rond de aarde. Dat betekent dat het object enkele uren later zal vergaan dan verwacht. De satelliet keert niet vrijdagavond (Nederlandse tijd) terug, maar waarschijnlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag of zaterdagochtend.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag bekendgemaakt.

De satelliet weegt in totaal 6 ton. Het grootste deel wordt vernietigd door de hitte in de dampkring, maar enkele grote onderdelen 'overleven' dat waarschijnlijk. Zij zullen inslaan op het aardoppervlak of in zee.

Neergeschoten Hagenaar bekende van de politie

De man die donderdag overleed nadat hij door de een agent was neergeschoten was een bekende van de politie. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De 34-jarige Hagenaar stond donderdag rond 18.45 uur in verwarde staat met een mes te zwaaien op een terras op de Grote Markt in Den Haag. De man weigerde zich over te geven, waarna de politie hem in zijn been schoot. Vervolgens stak de man zichzelf in zijn nek. Hij overleed die avond in het ziekenhuis.

Bij de schietpartij raakte een omstander gewond, waarschijnlijk door een afgeketste kogel. Hij is in het ziekenhuis behandeld en mocht dezelfde avond weer naar huis. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt het incident.

Kaakoperatie AZ-speler Messaoud succesvol verlopen

AZ-middenvelder is vrijdag met succes geopereerd aan zijn gebroken kaak. De 20-jarige Messaoud brak zijn kaak donderdagavond in het met 4-2 gewonnen bekerduel tegen FC Groningen. Daarnaast liep hij ook een hersenschudding op. Hij is naar verwachting zes weken uitgeschakeld.

Voor jeugdspeler Messaoud was het bekerduel zijn eerste officiële wedstrijd voor AZ. De debutant viel in de 68e minuut in voor Brett Holman. Vier minuten later kon de middenvelder alweer verlaten. Messaoud mag na het weekend voorzichtig beginnen met de individuele training, laten de Alkmaarders weten.

Ophef in Italië over lijst homo-politici

In Italië is ophef ontstaan over de publicatie van een lijst politici die homoseksueel zouden zijn. De lijst bevat namen van enkele rechtse ministers in de partij van premier Silvio Berlusconi, die eerder trots meldde dat er geen homo's bij zijn partij zouden zitten.

"We beginnen met tien namen, om te tonen hoe hypocriet en discriminerend het parlement is", aldus de anonieme initiatiefnemers van de lijst, die vrijdag is geplaatst op een blog.

De grootste landelijke homo-organisatie ARCI-gay noemt de actie een 'vulgaire moddercampagne die de privacy schendt'.

Ophef in Italië over lijst homo-politici
Ophef in Italië over lijst homo-politici (Foto: ANP)

Dode duiker gevonden voor kust IJmuiden

Voor de kust van IJmuiden is vrijdagochtend het lichaam van een dode duiker gevonden. Het stoffelijk overschot lag al lange tijd in het water. Wie de duiker is en waardoor hij om het leven is gekomen, is nog onduidelijk. In het gebied worden geen duikers vermist, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Opvarenden van een vissersschip deden de ontdekking rond 10.00 uur op ongeveer achttien kilometer uit de kust van IJmuiden. Hulpdiensten hebben het lichaam uit het water gehaald en aan land gebracht. Zaterdag wordt sectie verricht.

Koning Herfst

Je zult er niets van gemerkt hebben, maar vandaag is de herfst begonnen. Dat wil zeggen, de meteorologische versie. Zijn gevoelsmatige evenknie teistert ons al maanden. We zullen vandaag ongetwijfeld weer worden overspoeld met een karrenvracht aan statistieken, tabellen en grafieken die ons laten weten dat het de op twee na natste zomer van de eeuw was, de op 8 na koudste, de op 13 na winderigste en dat er op 19 augustus in Scheemda nog niet eerder zo’n hoge luchtvochtigheid is gemeten.

'Filmen' van dromen stap dichterbij

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om bewegend beeld waar proefpersonen naar keken, te reconstrueren. Door bloedpatronen in de visuele cortex te analyseren kon een grofkorrelige video worden geproduceerd. Dat zou het 'opnemen' van dromen dichterbij brengen.

Eerder wisten wetenschappers van de University of California in Berkeley door middel van breinscans te voorspellen naar welke foto iemand keek. Dezelfde onderzoeksgroep heeft hun methode nu niet alleen naar bewegend beeld uitgebreid, maar deze bouwt het videomateriaal daarnaast zelf op. Dat zou de deur openzetten naar het genereren van beelden uit dromen, gedachten en herinneringen.

De wetenschappers gebruikten een algoritme dat de doorbloeding in het beeldverwerkingscentrum van de hersenen leerde te associëren met visuele patronen in filmtrailers op YouTube. Die werden op dat moment door de proefpersonen bekeken terwijl ze doodstil in een fmri-scanner lagen. Dit soort scanners geeft enkel een ruw idee van de neuronale activiteit, en bovendien vinden veranderingen over periodes van seconden plaats - een stuk langzamer dan de actie in de filmpjes die moet worden gemodeleerd. Om deze reden werd lang gedacht dat de extractie van bewegend beeld uit fmri-scans niet mogelijk zou zijn.

De onderzoekers slaagden er echter in om uit metingen van de primaire visuele cortex eerst basisinformatie te leren over ruimtelijke ordening in het beeld, en over de neuronenverzamelingen die dat verder verwerken. Dit werd vervolgens bij de invoer van de rest van het algoritme gevoegd.

Nadat het algoritme was getraind, kregen de proefpersonen een tweede verzameling filmpjes voorgeschoteld terwijl opnieuw hun hersenactiviteit werd gemeten. Het algoritme bouwde daarop een weergave van het bekekene op door het bepalen van de waarschijnlijkste matches met 18 miljoen seconden willekeurig YouTube-beeldmateriaal.

Professor Jack Gallant spreekt van een grote stap richting het inzichtelijk maken van interne beelden. "We zijn het raam aan het openen naar de films van de menselijke geest", stelt hij. Gallant en zijn team hopen verder dat de technologie op de duur kan helpen om te begrijpen wat er omgaat in mensen die niet verbaal kunnen communiceren, zoals mensen die een beroerte hebben gehad of comapatiënten.

Supergroep Mick Jagger komt op 1 binnen

Superheavy's gelijknamige debuutalbum is de bestverkochte plaat van Nederland. De door Dave Stewart samengestelde supergroep stoot daarmee Adele van de eerste plaats in de Album Top 100.

Superheavy bestaat naast Jagger uit zangeres Joss Stone, zanger Damian Marley, muzikant Dave Stewart en componist A. R. Rahman. Hun album komt deze week bovenaan de Album Top 100 binnen. Adele en haar cd 21 zakken naar de tweede plaats.

Keep You Close van dEUS completeert de top drie. Het album van de Belgische rockband maakt deze week zijn entree in de lijst.

Moeder bekent wurgen dochter

De moeder van het 10-jarige meisje dat dinsdagmiddag bij het kantoor van CNV Publieke Zaak in Den Haag werd gevonden, heeft bekend haar dochter te hebben gedood. Uit sectie blijkt dat het kind is gewurgd, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag.

Een psycholoog en psychiater gaan de 38-jarige vrouw uit Rotterdam onderzoeken. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag heeft vrijdag besloten dat de vrouw in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

CNV-medewerkers troffen het levenloze meisje dinsdagmiddag aan in de tuin van het vakbondsgebouw. Haar boertje van 7 jaar mankeerde niets en is opgevangen door familie. De moeder werd aangehouden. Ze werkte eerder bij CNV en bezocht dinsdagmiddag om nog onbekende reden haar voormalige werkgever met haar twee kinderen.

De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat zij alleen contact mag hebben met haar advocaat. Het Openbaar Ministerie wil daarom niet meer informatie verstrekken.

Win Gears of War 3

Gears of War 3 is de epische afsluiting van een net zo epische trilogie van ontwikkelaar Epic Games. De third person shooter gaat helemaal los met kogels, kettingzagen en bloed om de serie zo waardig als mogelijk af te sluiten. De game is volledig in co-op te spelen met een vriend op de bank of online.

Gears of War laat spelers in de huid kruipen van Marcus Phenix, een ex-gevangene die zijn diensten levert om de aarde te redden van een invasie aan Locust. In de eerste twee delen komen Marcus en zijn kornuiten er achter wat de bijbedoelingen zijn van het overnemen van de planeet. In Gears of War 3 ga je op zoek naar de vader van Marcus, op zoek naar antwoorden. Ondertussen zal je er alles aan moeten doen om het laatste restje mensheid in leven te houden.


Ben je klaar met de verhaallijn van de game, wees dan niet getreurd. Gears of War 3 heeft een spannende multiplayer-modus. De mutliplayer-modus van de Gears of War-serie behoort nog altijd tot één van de meest gespeelde multiplayer-modi op de Xbox 360. Gears of War 3 kent wederom een gigantische achterban om online af te slachten.

WIN!
Ten ere van het zevenjarige bestaan van FOK!games mogen wij in samenwerking met Microsoft niet één, niet twee, maar zeven exemplaren weg gaan geven van Gears of War 3. Wil jij kans maken op één van deze exemplaren? Ga dan snel naar de actie-pagina om te zien hoe jij kunt winnen.

Man zapt 112 en krijgt agenten op bezoek

Een man uit Middelburg dacht donderdagavond dat zijn afstandsbediening kapot was. Nog groter was zijn verbazing toen even later werd aangebeld en agenten, toegerust met deurram, voor de deur stonden. Pas toen hij een nadere blik wierp op de vermeende afstandsbediening viel het kwartje.

De man meende dat hij de knoppen van zijn afstandsbediening indrukte, maar had in werkelijkheid zijn telefoon in handen. Blijkbaar was hij een liefhebber van de publieke omroep, want hij had achtereenvolgens 112 ingetoetst.

In de 112-meldkamer hoorde de centralist slechts zachtjes de ademhaling van een persoon. Hij vond dit dermate verontrustend dat hij de gegevens van de beller opzocht en agenten naar het adres stuurde. Die rukten uit naar de woning en namen een ram mee om eventueel de voordeur met geweld te openen. Toen ze aanbelden deed de heer des huizes nietsvermoedend open. Hij vroeg de agenten of ze langskwamen om de televisie te repareren, die wilde namelijk maar niet op de afstandsbediening reageren. Agenten wierpen een blik op de vermeende zapper, en constateerden dat het een telefoon bleek te zijn.

Uitslag tweede vrije training Singapore

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Duitser bleef Fernando Alonso twee tienden voor. Lewis Hamilton was nog een halve seconde langzamer dan de Ferrari-rijder. Felipe Massa reed de vierde tijd, en Mark Webber maakte de top vijf compleet.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:46.374 33
2 F. Alonso Ferrari 1:46.575 +0:00.201 28
3 L. Hamilton McLaren 1:47.115 +0:00.741 22
4 F. Massa Ferrari 1:47.120 +0:00.746 23
5 M. Webber Red Bull 1:47.265 +0:00.891 28
6 M. Schumacher Mercedes 1:48.418 +0:02.044 27
7 A. Sutil Force India 1:48.866 +0:02.492 32
8 S. Perez Sauber 1:49.578 +0:03.204 27
9 K. Kobayashi Sauber 1:49.730 +0:03.356 29
10 J. Button McLaren 1:49.751 +0:03.377 10
11 J. Alguersuari Toro Rosso 1:49.792 +0:03.418 14
12 B. Senna Renault 1:50.241 +0:03.867 31
13 P. di Resta Force India 1:50.345 +0:03.971 8
14 W. Petrow Renault 1:50.399 +0:04.025 29
15 N. Rosberg Mercedes 1:50.790 +0:04.416 28
16 R. Barrichello Williams 1:50.897 +0:04.523 24
17 P. Maldonado Williams 1:50.937 +0:04.563 30
18 H. Kovalainen Lotus 1:51.950 +0:05.576 26
19 S. Buemi Toro Rosso 1:52.257 +0:05.883 15
20 J. Trulli Lotus 1:52.489 +0:06.115 25
21 T. Glock Marussia-Virgin 1:53.579 +0:07.205 25
107-Procent-tijd 1:53.820      
22 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:54.649 +0:08.275 25
23 D. Ricciardo HRT 1:54.754 +0:08.380 29
24 V. Liuzzi HRT 1:55.198 +0:08.824 26

Donner wil spookpolitici niet korten

Gemeenteraadsleden en andere politici die nooit komen opdagen bij vergaderingen, kunnen niet worden gekort op hun vergoeding. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) laten weten aan de Tweede Kamer.

De Kamer wil dat 'spookpolitici', die zich veelal hebben afgescheiden van hun partij maar hun zetel niet willen opgeven, geen vergoeding meer krijgen. Donner noemt de spookpolitici een ongewenst fenomeen, maar acht het onmogelijk om de betalingen aan zulke politici stop te zetten. Dat komt doordat er geen persoon of instelling is die onbetwistbaar kan oordelen dat gekozen volksvertegenwoordigers zonder goede reden afwezig zijn en dus niet meer betaald moeten krijgen.

Donner ziet meer in betere begeleiding van politici door hun partij, zodat de kans op afscheiding kleiner wordt. Ook zou het helpen als kiezers meer inzicht wordt geboden in het functioneren van de volksvertegenwoordigers, stelt Donner.

Donner stelt ten slotte dat het meevalt met het aantal spookpolitici. Het gaat om enkele tientallen op een totaal van zo'n negenduizend raads- en Statenleden. Voor de Eerste en Tweede Kamer zijn geen cijfers beschikbaar, voegt Donner eraan toe.


Donner wil spookpolitici niet korten (Foto: Novum)

Vrijgekomen Groninger zet tanden in cipier

Een 43-jarige man uit Marum heeft zijn verblijf in een gevangenis in het Groningse Ter Apel vrijdagmiddag op originele manier beëindigd. Hij beet twee bewakers op het moment dat hij werd vrijgelaten, waarna hij direct werd gearresteerd.

De man werd volgens een politiewoordvoerder plotseling agressief en ging de cipiers vervolgens met zijn tanden te lijf. Daarbij werd een van hen in zijn bovenbeen gebeten. De bewakers gaan aangifte doen van mishandeling. De man mocht na verhoor alsnog naar huis. Waarom hij opstandig werd is onduidelijk.

Samsung begint rechtszaak tegen Apple

De juridische strijd tussen Samsung en Apple duurt voort. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern heeft een kort geding aangespannen tegen Apple vanwege het schenden van patenten. De zaak dient maandag bij de rechtbank in Den Haag.

Samsung eist een verkoopverbod op alle iPhones en iPads van Apple die gebruikmaken van 3G-technologie op straffe van een dwangsom van 1 miljoen euro. Verder eist Samsung een opgave van de verkochte aantallen en de gemaakte winst. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil verder dat de producten uit de winkels worden gehaald.

Samsung en Apple liggen al langer met elkaar in de clinch. Beide bedrijven beschuldigen elkaar van het schenden van patenten. Apple spande eerder een rechtszaak aan tegen Samsung bij de rechtbank in Den Haag.

De Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant wist uiteindelijk een verkoopverbod af te dwingen in Nederland op de smartphones Galaxy S, S II en Ace van Samsung.

Samsung begint rechtszaak tegen Apple
Samsung begint rechtszaak tegen Apple (Foto: ANP)

'Makers Kick-Ass hebben geen tijd voor tweede deel'

Een vervolg op de superheldenfilm Kick-Ass kan alleen met andere makers. Door het succes van de eerste film zijn de agenda's van de makers overvol. Dat zegt Mark Millar, die de stripboeken maakte en de eerste film produceerde, in een interview met de Los Angeles Times.

"De eerste film heeft van ons allemaal de carrière gelanceerd", zegt de Schotse striptekenaar. "Iedereen die erbij betrokken was, werd ineens van alle kanten gevraagd voor nieuwe projecten. Het bij elkaar krijgen van de oude kliek is nu nagenoeg onmogelijk."

De stripserie van Kick-Ass bestaat uit drie boeken, waarvan alleen het eerste is verfilmd, met Nicolas Cage, Aaron Johnson en Chloë Grace Moretz in de hoofdrollen. De film had een matige eerste week, maar met een opbrengst van 98 miljoen dollar en een budget van slechts dertig miljoen was de film toch een succes.

Plannen voor een tweede deel, Kick-Ass: Balls to the Wall, bestaan al geruime tijd, maar het kwam nooit tot concrete productieplannen. Volgens Millar is ook de aanwezigheid van Matthew Vaughn in de regisseursstoel onzeker. "Ik denk dat Matthew coscenarist wordt, net als George Lucas toen hij The Empire Strikes Back maakte, en de megafoon aan iemand anders geeft."

'HSV in gesprek met Huub Stevens'

Huub Stevens keert mogelijk terug als trainer bij Hamburger SV. Volgens de lokale krant Hamburger Abendblatt heeft technisch directeur Frank Arnesen al een eerste gesprek met de 57-jarige Limburger achter de rug. Stevens had de huidige hekkensluiter van de Bundesliga in het seizoen 2007-2008 onder zijn hoede.

Stevens zit na zijn ontslag in april bij Red Bull Salzburg zonder club. HSV is op zoek naar een opvolger van Michael Oenning, die vanwege de dramatische seizoensstart werd ontslagen. Overigens zingt de naam van Stevens ook rond bij Schalke 04. De ploeg van Klaas-Jan Huntelaar is na het plotselinge vertrek van Ralf Ragnick eveneens op zoek naar een nieuwe trainer.

Islamitische landen: kernwaarnemers naar Israël

Islamitische landen eisen van Israël dat het de vrede in het Midden-Oosten niet in de waagschaal brengt en zijn nucleaire programma openstelt voor internationale waarnemers. Zij drongen vrijdag, anders dan andere jaren, op de conferentie van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Wenen echter niet aan op een rechtstreekse resolutie tegen Israël.

Op de vorige conferentie van het Atoomagentschap werd een door de Arabische landen ingediende resolutie van die strekking maar ternauwernood verworpen. Dit jaar leken zij een harmonieuzer toonzetting te hebben gekozen. Het IAEA maakt zich op voor een overleg met de Arabische landen en Israël in november over de verbanning van kernwapens uit het Midden-Oosten.

Libanon, dat namens de islamitische landen op de conferentie het woord voerde, waarschuwde dat een Israëlische weigering waarnemers toe te laten een wapenwedloop kan ontketenen 'met onvoorspelbare gevolgen'. Iran hield staande dat 'Israëls kernarsenaal de wereld bedreigt'. Volgens de Syrische kernenergiechef Ibrahim Othman is Israëls onwil 'een bedreiging (...) voor de veiligheid en stabiliteit van de landen van het Midden-Oosten'. "De internationale gemeenschap moet echte en oprechte druk uitoefenen op Israël", aldus Othman.

Het Atoomagentschap nam vrijdag een resolutie aan die alle staten van het Midden-Oosten maant het nucleaire Non-proliferatieverdrag te ondertekenen. Dat is slechts een indirecte eis aan Israël, het enige land in de regio dat het verdrag nog niet onderschreef. Zelfs Jeruzalem maakte geen bezwaar tegen die resolutie, maar onthield zich van stemming.

Ook geen inburgering meer in Turkije

Turken hoeven ook in eigen land geen inburgeringsexamen meer te doen voordat ze naar Nederland mogen verhuizen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Centrale Raad van Beroep bepaalde vorige maand dat Turken niet inburgeringsplichtig zijn. Dat betekent dat Turken in Nederland niet meer verplicht op inburgeringscursus hoeven. Ook heeft het tot gevolg dat het taalexamen wordt afgeschaft dat ze voorheen in eigen land moesten afleggen.

Donner wil desondanks dat Turken die in Nederland komen of hier al zijn, Nederlands leren. Hij gaat met Turkse organisaties praten hoe hiervoor kan worden gezorgd. Het Inspraakorgaan Turken meldde onlangs al graag met Donner in gesprek te gaan.

Het kabinet onderzoekt verder of er een leeftijdsonafhankelijke leerplicht kan worden ingevoerd. Die zou dan ook gelden voor bijvoorbeeld Polen en anderen uit de Europese Unie. Dit is eerder bepleit door de PvdA.

The Office heeft nieuwe baas

Ed Helms volgt Steve Carell op als grote baas in de Amerikaanse versie van The Office. Carell vertolkte in de eerste zeven seizoenen van de tv-serie kantoormanager Michael Scott, maar stopte om zich te richten op zijn filmcarrière.

De laatste aflevering van de zevende reeks was in mei te zien in de Verenigde Staten. Sindsdien werd geen mededeling gedaan over welk personage de baan van Scott zou gaan overnemen. In de eerste aflevering van het achtste seizoen, die donderdag werd uitgezonden, werd Ed Helms' personage Andy Bernard gepromoveerd tot nieuwe baas.

Tegenover het vertrek van Carell staat de komst van een nieuw gezicht in het van oorsprong Britse The Office. Acteur James Spader is dit seizoen toegevoegd aan de vaste cast als Robert California.

Sijsling loopt halve finale mis

Igor Sijsling is er niet in geslaagd de halve finale van het ATP-toernooi van Metz te bereiken. De 24-jarige Amsterdammer werd na zijn knappe overwinningen op Grigor Dimitrov en Philipp Kohlschreiber een halt toegeroepen door Ivan Ljubicic. De als vierde geplaatste Kroaat versloeg Sijsling met 6-4 en 6-3.

Sijsling kreeg in de eerste set zijn enige breakpoint van de wedstrijd, maar wist dat niet te benutten. Ljubicic sloeg in de tiende game wel toe. In de tweede set werd de nummer 148 van de wereld opnieuw gebroken. Ljubicic, de mondiale nummer 29, serveerde de partij na vijf kwartier spelen op zijn tweede matchpoint uit.

Alesi rijdt Indy 500 in 2012

Jean Alesi heeft bevestigd dat hij volgend jaar mee zal gaan doen aan de Indianapolis 500. De inmiddels 47-jarige Fransman, die in 2001 voro het laatst in de Formule 1 reed, wilde nog niet zeggen voor welke renstal hij uit zal gaan komen.

"Het gerucht ging al een tijdje, maar ik kan nu eindelijk officieel bekendmaken dat ik volgend jaar op de grid sta van de Indianapolis 500. Ik realiseer me dat het niet eenvoudig wordt. Ik zal er veel voor moeten laten en zal hard moeten werken aan mijn fysieke gesteldheid, om goed door de kwalificatie en de race te kunnen komen," zei Alesi vanuit Singapore waar dit weekend een Formule 1-race is.

Ex-premier Kroatië aangeklaagd voor corruptie

De voormalige Kroatische premier Ivo Sanader is aangeklaagd voor het aannemen van tien miljoen euro aan steekpenningen van een Hongaars energiebedrijf. Dat heeft het Kroatische openbaar ministerie vrijdag verklaard.

Sanader, premier van 2003 tot 2009, zou het smeergeld van het Hongaarse MOL hebben ontvangen in 2008. In 2009 tekende hij een akkoord waardoor MOL een belang van 47,46 procent in het Kroatische olie- en gasbedrijf INA verwierf. De ex-premier werd in juli door Oostenrijk aan zijn vaderland uitgeleverd om terecht te staan voor diverse aanklachten van corruptie.

De aanklagers zeggen Hongarije documenten ter hand te hebben gesteld die een 'hooggeplaatste' MOL-medewerker belasten. Sanader en MOL ontkennen schuld.

Israël geeft miljoen dollar voor behoud Auschwitz

Israël heeft een miljoen dollar, zo'n 742.000 euro, toegezegd om Auschwitz te helpen onderhouden. Dat hebben Poolse functionarissen vrijdag gezegd. Het voormalige vernietigingskamp in het zuiden van Polen verkeert in zeer slechte staat.

Het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau kreeg de toezegging van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het geld wordt bijeengebracht in het Perpetual Fund, dat betaalt voor de instandhouding van de barakken, gaskamers en andere overblijfselen van de misdaden van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het museum hoopt uiteindelijk honderdtwintig miljoen euro voor het fonds op te halen. Daarmee zou jaarlijks vier à vijf miljoen euro vrijkomen voor onderhoud. Eerder deze maand zegde Polen tien miljoen euro toe. Met de eerdere bijdragen van Duitsland en de VS heeft het fonds nu beschikking over ruim negentig miljoen euro.


Israël geeft miljoen dollar voor behoud Auschwitz (Foto: Novum)

Federer trekt zich terug voor Shanghai

Roger Federer komt volgende maand tijdens het ATP-toernooi in Shanghai niet in actie. Dit meldt de Zwitser vrijdag op de site van de internationale tennisbond. De tennisser heeft besloten rust te nemen na een lang seizoen en wil zo wat vervelende blessures laten verhelpen. Vorig jaar verloor hij nog de finale van dit toernooi. Andy Murray bleek toen te sterk.

"Na uitvoerig overleg met mijn team heb ik besloten mij terug te trekken," zegt Federer. "Ik heb wat vervelende blessures die ik wil laten behandelen. Ik kijk er naar uit om snel terug te keren op de ATP-tour." Onlangs verloor de nummer drie van de wereld nog spectaculair in de halve finale van de US Open tegen de latere winnaar Novak Djokovic.

De 30-jarige tennisser speelde ook mee in de Davis Cup afgelopen week. Daar leidde hij Zwitserland met 3-2 langs Australië. Federer verwacht eind oktober in zijn geboorteplaats Basel weer op de baan terug te keren.


Federer trekt zich terug voor Shanghai (Foto: Novum)

Greenpeace weer naar rechter om kolencentrale

Natuur & Milieu en Greenpeace stappen opnieuw naar de Raad van State om de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven stop te laten zetten. Eerder vrijdag maakte de provincie Groningen bekend de bouw van de centrale officieel te gaan gedogen.

Het gedoogbesluit geldt alleen voor de hoogbouw van de centrale. De lage gebouwen zoals kantoren, magazijnen en werkplaatsen mogen niet worden gebouwd. Volgens de milieuorganisaties legt de provincie de laagbouw alleen stil om 'symbolische' redenen.

Eind augustus besloot de Raad van State om de milieuvergunningen voor de centrale te vernietigen. Volgens de hoogste bestuursrechter was bij de verlening van de vergunning het belang voor de natuur niet goed genoeg meegewogen.

De provincie Groningen zei toen al de bouw van de centrale te gaan gedogen in afwachting van een nieuwe vergunning. Natuur & Milieu en Greenpeace stapten hierover al tevergeefs naar de Raad van State. Die oordeelde dat de provincie te weinig tijd had gehad om het besluit te motiveren.

De provincie heeft de motivatie voor het gedoogbesluit nu naar buiten gebracht. Gedeputeerde Staten zeggen het bedrijfsbelang van RWE zorgvuldig te hebben afgewogen tegen het algemeen belang. De provincie wil een 'betrouwbare partner' zijn voor de partijen die in de Eemshaven bouwen.

"Ook hebben we de belangen van de natuur in het Waddengebied zorgvuldig afgewogen", schrijft de provincie in een verklaring. De provincie concludeert dat er geen schade voor de natuur zal ontstaan door de centrale. Een nieuwe vergunningsaanvraag zal daarom succesvol zijn, verwacht de provincie. De milieuorganisaties zijn het hier niet mee eens.

"Door het bouwen toch te gedogen, neemt de provincie een voorschot op het onderzoek en verstoort daarmee ook de situatie die onderzocht moet worden", oordeelt campagneleider bij Greenpeace Rolf Schipper. "Als achteraf wordt geconstateerd dat de bouw schadelijke gevolgen had voor de natuur, is het leed al geschied."

Andere Mark Rutte krijgt post premier

De 44-jarige aannemer Mark Rutte uit het Noord-Hollandse Callantsoog ontvangt sinds het aantreden van zijn naamgenoot als minister-president regelmatig post die niet voor hem is bedoeld, maar voor de andere Mark Rutte. Dat zegt de man vrijdag in het Noord-Hollands Dagblad.

Rutte kreeg onder andere officiële stukken van de Tweede Kamer gemaild. "Ik heb er niets mee gedaan en de afzender teruggemaild. Maar zo nu en dan komt er nog steeds wat binnen." Rutte krijgt ook geregeld mailtjes en telefoontjes van vrouwen die een afspraak willen met de premier, die overigens ook 44 is. "Of ik met ze wil lunchen of dineren. Mijn vrouw en ik moeten er hard om lachen."

Drie ton vuurwerk van A6 geplukt

Een 52-jarige man uit Den Haag is donderdagmiddag op de A6 aangehouden omdat hij 2900 kilo vuurwerk vervoerde. Het consumentenvuurwerk is in beslag genomen, meldt de politie.

Het voertuig van de Hagenaar viel op tijdens een verkeerscontrole bij Lelystad doordat het zwaar overbelast was. Het aangetroffen vuurwerk werd op illegale wijze vervoerd. De man is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau in Almere.

Zwemleraar Groenlo weg wegens 'onzedelijk' gedrag

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een trainer van zwemvereniging GZV Marveld in Groenlo. Hij zou zich onzedelijk hebben gedragen jegens een van de zwemsters. Het meisje had aangifte gedaan, meldt de politie vrijdag.

De hoofdtrainer is in juni aangehouden en verhoord. Wat hij precies heeft gedaan is onduidelijk. Het bestuur heeft de man lopende het onderzoek op non-actief gesteld. De zwemvereniging in de Achterhoek heeft de ouders van de leden op de hoogte gesteld en is op zoek naar een nieuwe trainer.

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er andere slachtoffers zijn, meldt de politie. Het onderzoek is afgerond en het dossier is aan het Openbaar Ministerie overgedragen. Of de trainer wordt vervolgd, is nog onbekend.

Vrouw (18) vermoord en verminkt in Syrië

Een tiener wier verminkte lichaam werd aangetroffen in een mortuarium is vermoedelijk de eerste vrouw die in de zes maanden oude opstand in Syrië in politiehechtenis is overleden. Familieleden van de 18-jarige Zainab al-Hosni vonden haar lijk bij toeval toen ze in de stad Homs op zoek waren naar het stoffelijk overschot van haar broer, zegt Amnesty International. Volgens de familie ontbraken haar hoofd en armen was haar huid verwijderd.

"Als bevestigd wordt dat Zainab in hechtenis zat toen zij stierf, is dit een van de meest ontstellende sterfgevallen in detentie die wij tot nog toe hebben meegemaakt", zei Philip Luther, plaatsvervangend directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Wij weten van andere gevallen van betogers wier verminkte lichamen aan hun families zijn geretourneerd, maar deze zaak is wel heel erg schokkend."

Volgens Amnesty werd Zainab op 27 juli door agenten in burger opgepakt, vermoedelijk om haar 27-jarige broer Mohammad Deeb al-Hosni, die actief was in het verzet in Homs, te dwingen zich bij de autoriteiten te melden. Uiteindelijk werd Mohammad op 10 september opgepakt en ingesloten. Zijn moeder kreeg drie dagen later bericht dat zij het stoffelijk overschot van haar zoon in een militair ziekenhuis kon ophalen.

Het lichaam vertoonde sporen van marteling, zoals bloeduitstortingen op de rug en brandwonden van sigaretten. Hij had schotwonden in zijn rechterarm, rechterbeen en drie in de borst, aldus Amnesty.

De moeder stuitte in hetzelfde ziekenhuis bij toeval op het lichaam van haar dochter. De familie kreeg pas op 17 september toestemming om het op te halen. De moeder moest daarvoor een verklaring ondertekenen dat Zainab en Mohammad waren ontvoerd en gedood door een gewapende bende, zegt Amnesty.

Volgens Amnesty zijn sinds de opstand tegen president Bashar Assad in maart begon in Syrië zeker 103 mensen in hechtenis overleden. De Verenigde Naties schatten het totale aantal doden in het land sinds maart op meer dan 2700.

Philip Luther van Amnesty zegt dat er geen tekenen zijn dat het moorden en martelen in Syrië afneemt. "Het toenemende aantal meldingen over mensen die achter tralies overlijden wijst des te meer op misdaden tegen de menselijkheid en zou de VN-Veiligheidsraad moeten nopen de toestand in Syrië aan te kaarten bij het Internationaal Strafhof."

Sneijder mist Bologna

De nieuwe trainer van Inter Milan, Claudio Ranieri, kan het komende weekend geen beroep doen op Wesley Sneijder. De Oranje-international twittert dat hij geblesseerd is.

Sneijder staat aan de kant met waarschijnlijk een blessure aan zijn lies. Hij is vandaag naar het ziekenhuis geweest en twittert dat hij zich daar heeft laten onderzoeken. "Het is een laatste check. Ik hoop dat ik snel weer op het veld sta", aldus de geblesseerde spelmaker.

Star Wars-box massaal verkocht ondanks boycotoproep

De onlangs op dvd en blu-ray verschenen verzamelbox Star Wars: The Complete Saga heeft wereldwijd al 82 miljoen dollar opgebracht. Op blu-ray is het de bestverkopende titel tot nu toe. Hiermee krijgen de fans die eerder opriepen de films te boycotten niet hun zin. In de films zitten enkele gewijzigde scènes, waar de puristen van walgden.

"Het enthousiasme van onze fans voor Star Wars heeft ons eens te meer verbaasd", schrijft Kayleen Walters, hoofd marketing van producent Lucasfilm, in een verklaring. "Ons doel was om een topproduct af te leveren waar ze met hun vrienden en familie van konden genieten, en wij vinden het fantastisch dat ze dat nu doen."

In de nieuwe versies van de films zijn Ewoks te zien die met hun ogen knipperen en schreeuwt Darth Vader tijdens de sterfscène van Emperor Palpatine. Ook is de schietscène in de Mos Eisley Cantina zo gewijzigd dat Greedo nu als eerste op Han Solo schiet. In de oudere edities schoot de held Solo eerst, wat later moreel verwerpelijk werd bevonden.

De verzamelbox bevat de zes Star Wars-films op negen schijfjes en is ook in Nederland verkrijgbaar.

WTCC-kalender grondig op de schop

De kalender van het World Touring Car Championship ziet er in 2012 behoorlijk anders uit dan die van dit seizoen. In de nieuwe opzet zullen de coureurs in de eerste helft van het seizoen racen in Europa en in de tweede helft van het jaar worden de verder weg gelegen circuits aangedaan.

Het seizoen wordt op 11 maart afgetrapt op Monza. Opvallend is dat op 6 mei er weer geracet gaat worden op de Hungaroring in Hongarije. Deze race was dit jaar de vervanger voor Marrakech (Marokko) die in de nieuwe kalender op 20 mei terugkeert. De seizoensopener van dit jaar Curitiba zal volgend jaar verhuizen naar 22 juli, terwijl twee maanden later op 23 september in de Verenigde Staten in Sonoma geracet gaat worden. Het seizoen wordt op 18 november in Macau afgesloten.

De kalender
- 11 maart Monza (Italië)
- 1 april Valencia (Spanje)
- 15 april Donington Park (Groot-Brittannië)
- 29 april TBA (Duitsland)
- 6 mei Hungaroring (Hongarije)
- 20 mei Marrakech (Marokko)
- 10 juni Porto (Portugal)
- 22 juli Curitiba (Brazilië)
- 23 september Sonoma (Verenigde Staten)
- 21 oktober Suzuka (Japan)
- 4 november Shanghai (China)
- 18 november Macau

[WK] Gilbert: "Moeilijk als je de te kloppen man bent"

Philippe Gilbert is komende zondag één van de favorieten voor de wereldtitel bij de wegwedstrijd op het WK in Kopenhagen. Dit seizoen is de 29-jarige Belg sterk met onder meer overwinningen in de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, Clásica San Sebastian en de Tour de France.

Gilbert kwam gisteren aan in Denemarken. "Alleen finishen wordt onmogelijk. Het is sowieso moeilijk als je voor iedereen de te kloppen man bent. Bovendien is deze aankomst niet zwaar genoeg om solo weg te rijden bij de rest," aldus Gilbert tegenover Het Laatste Nieuws.

De Belg, die komend jaar voor BMC Racing zal rijden, durft geen favoriet voor komende zondag aan te wijzen. "Als je de deelnemerslijst ziet, kan je wel twintig namen vinden met wie we rekening moeten houden. Maar kansloos ben ik natuurlijk niet."

Diablo III komt uit in 2012

Voor de mensen die Diablo III nog voor de Kerst wilden zien is er slecht nieuws: het spel komt dit jaar niet uit. Het langverwachte derde deel uit de reeks komt begin 2012 uit. Geruchten gaan dat de resources van de Demon Hunter nog eens aangepast worden.

"Met elk spel dat we maken is de verleiding erg groot om het zo snel mogelijk uit te brengen. Maar we hebben zo veel jaren in Diablo III gestopt, dat het zonde zou zijn om een game uit te brengen die bijna klaar is", zegt Mike Morhaime, baas van Blizzard Entertainment. "De bèta-test gaat erg goed en we kijken er naar uit om de extra tijd die we nu nemen optimaal te benutten om een ervaring te leveren die beantwoordt aan onze visie voor het spel en de verwachtingen van onze spelers. Volgend jaar gaat een ongelofelijk druk jaar voor Blizzard worden en we hopen een ongelooflijk leuk jaar voor Blizzard-gamers."

Blizzard gaat de extra tijd gebruiken om de Diablo III closed bèta-test langer te laten lopen. Deze begon 20 september en misschien dat er dus meer mensen worden uitgenodigd om het spel te testen. Gamers kunnen zich nog steeds inschrijven.

Diablo III

'Windows Phone dit jaar bij consument'

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia heeft er steeds meer vertrouwen in dat de nieuwe smartphone Windows Phone nog dit jaar de consument bereikt. Dat zei een woordvoerder van het concern vrijdag.

Nokia en Microsoft maakten in februari bekend intensief te gaan samenwerken om de strijd met Apple en Google op de smartphonemarkt aan te gaan. Nokia gaat onder meer nieuwe smartphones op de markt brengen die draaien op het besturingssyteem Windows Phone van Microsoft.

Sulejmani en Anita op tijd fit voor FC Twente

Miralem Sulejmani en Vurnon Anita keren voor het thuisduel met FC Twente terug in de selectie van Ajax. Dat heeft trainer Frank de Boer vandaag tijdens zijn perspraatje gemeld. De Serviër is sneller dan verwacht hersteld van een hamstringblessure. Anita heeft geen last meer van zijn gekneusde enkel.

Sulejmani liep zijn blessure vorige week woensdag op in het Champions League-duel tegen Olympique Lyon. Een mri-scan wees uit dat Ajax de aanvaller geruime tijd moest missen. De 23-jarige rechtsbuiten, die het uitduel met PSV miste, verscheen daarna sneller dan verwacht op het trainingsveld. Tijdens de afsluitende training vrijdag bleek hij fit genoeg om in de selectie te kunnen worden opgenomen.

Anita viel zondag na een duel met PSV'er Jeremain Lens uit met een kwetsuur aan de enkel. De middenvelder is door de medische staf op tijd klaargestoomd voor het duel tegen de koploper van de Eredivisie zaterdag.

Releasedatum Dota 2 vervroegd

De strategiegame Dota 2 komt eerder uit dan verwacht. Na de positieve reacties op een bètaversie wil Valve het spel in de huidige vorm zo snel mogelijk op de markt brengen. Dat schrijft de gamestudio op zijn eigen website. Aanvankelijk wilde Valve het spel gedurende een testfase van een jaar steeds verder uitbreiden.

Valve wilde tijdens de oorspronkelijk geplande testfase langzaam nieuwe mogelijkheden en personages aan het spel toevoegen. Pas als het spel ongeveer even groot zou zijn als het eerste deel, had het uitgebracht moeten worden. Nu wil de studio de game echter zo snel mogelijk in de handen van gamers krijgen.

In de strategiegame Dota 2 moet de speler zijn leger begeleiden in een poging een tegenstander op de knieën te krijgen. Het spel werd in augustus op de Gamescom-beurs in Keulen voor het eerst getoond.


Releasedatum Dota 2 vervroegd (Foto: Novum)

Winst Farmville-makers verdampt

De maker van Facebook-spellen als Cityville en Farmville heeft zijn winst in het tweede kwartaal van dit jaar met negentig procent zien dalen. Gamebedrijf Zynga verdiende krap een miljoen euro. Vorig jaar werd nog ruim tien miljoen euro verdiend. Dat schrijft persdienst Reuters.

Zynga maakt steeds meer kosten door overnames. Ook maakt het bedrijf duurdere spellen. Omdat de omzet maandelijks met vijftien procent stijgt, maakt het bedrijf nog altijd winst. De productie van Empires and Allies, dat eind mei uitkwam, zou daarnaast gezorgd hebben voor de lager uitgevallen winst.

Het gamebedrijf werkt aan een paar nieuwe spellen. Zo bracht Zynga begin deze maand Adventure World uit. Het spel wordt inmiddels gespeeld door ruim elf miljoen spelers. Woensdag maakte het bedrijf bekend bezig te zijn met Maffia Wars 2.

Ondertussen proberen steeds meer bedrijven de poten onder de troon van Zynga uit te zagen. Met Cityville heeft het gamebedrijf nog altijd het populairste spel op Facebook. Ruim 73 miljoen mensen spelen het spel, maar Electronic Arts dreigt die positie over te nemen. The Sims Social telt namelijk 54 miljoen spelers. Naar verwachting kan The Sims, met een groei van ruim twee miljoen nieuwe spelers per dag, volgende week Cityville passeren.


Winst Farmville-makers verdampt (Foto: Novum)

Gratis FPS voor PS Home-gebruikers

Sony heeft vandaag Bootleggers, een gratis speel-met-je-eigen-avatar multiplayer FPS, aangekondigd. De shooter zal alleen speelbaar zijn vanuit PlayStation Home en zal samen met de relaunch van Home eind dit jaar beschikbaar zijn. De game zal te vinden zijn in het 'Action District' van het nieuwe Home.

Volgens Shacknews is de shooter redelijk basaal, maar de nieuwigheid van elkaars avatars overhoop knallen in samenwerking met de lage instapdrempel en het feit dat er geen geld aan te pas komt kan dat de game gewild maken.

Het nieuwe Home zal verder ook nog een gratis pokergame bevatten, welke te spelen is vanuit de 'Sport District'.

Home is van origine een gratis PlayStation 3-applicatie welke gelanceerd werd in 2008. Ondanks de moeizame start heeft het in totaal 23 miljoen gebruikers.

Rutte: Gezag Wilders aangetast

Het gezag van PVV-leider Geert Wilders is aangetast door zijn opmerking dat premier Mark Rutte (VVD) 'even normaal moest doen'. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Zijn eigen gezag is volgens Rutte niet afgenomen.

"Wilders schiet in de eerste plaats in zijn eigen voet met zo'n opmerking", stelde Rutte. "Zo'n uitspraak tast in de eerste plaats het gezag aan van degene die hem doet." Rutte tilt er echter niet zwaar aan. "Als je acht uur debatteert, kan iemand een keer uit het spoor schieten", zei Rutte. Hij typeerde het als een 'knetterend moment'.

Rutte tilt zwaarder aan de aanvallen van Wilders op PvdA-leider Job Cohen. "Dat was voorbereid, daar was over nagedacht. Ik heb de persoon Job Cohen hoog zitten, en ik vond het ongepast om daar zo over door te gaan."

Rutte wilde niet zeggen of Wilders excuses heeft gemaakt. "Ik doe nooit uitspraken over de gesprekken die wij achter schermen hebben."

Britse troepen wilden Rommel vermoorden

De Britse Special Air Service (SAS) ontwikkelde in 1944 een ambitieus plan om een van de hoogste functionarissen in het Duitse leger, Erwin Rommel, te ontvoeren en te vermoorden. Dat maakte het eliteregiment vrijdag bekend in aanloop naar de publicatie van een boek met niet eerder gepubliceerde oorlogsdocumenten.

Het plan voor de ontvoering van Rommel staat omschreven in The SAS War Diary. Het boek, dat zeshonderd pagina's telt, komt later dit jaar uit ter gelegenheid van het zeventigste jubileum van de elitetroepen.

Documenten van de David Stirling, die de SAS tijdens de Tweede Wereldoorlog oprichtte, lagen lange tijd in geheime archieven. Het bestaan ervan werd vijftig jaar lang door de Britse speciale eenheden ontkend.

Het is niet bekend of de SAS ooit een poging ondernam om het plan tegen Rommel tot uitvoering te brengen. De generaal-veldmaarschalk pleegde in oktober 1944 zelfmoord nadat zijn naam opdook in de nasleep van de mislukte aanslag op Hitler eerder dat jaar.

De opbrengst van het boek wordt gedoneerd aan een fonds voor veteranen.

AZ krijgt geld van Valladolid

AZ krijgt geld van Real Valladolid. De club uit Alkmaar is door de wereldvoetbalbond FIFA in het gelijk gesteld in de zaak die het tegen de Spanjaarden had aangespannen.

Real Valladolid moet AZ een deel van de transfersom en een percentage van het doorverkoopbedrag betalen dat AZ nog tegoed heeft van de transfer van Haris Medunjanin. Medunjanin, die inmiddels bij Maccabi Tel Aviv speelt, verruilde AZ voor de Spaanse club in 2008. Tot nu toe liet Valladolid het steeds na om AZ te betalen.

Lady Gaga wil wet tegen pesten

Lady Gaga hoopt dat pesten per wet verboden wordt. De zangeres, die op de wet aan wil dringen bij de Amerikaanse president Barack Obama, is geschrokken van de zelfmoord van een 14-jarige jongen. Hij werd gepest vanwege zijn homoseksualiteit.

"Ik ga onze president ontmoeten", verkondigt Gaga via Twitter. "Ik stop niet met vechten. Hier moet een einde aan komen." De excentrieke zangeres heeft inderdaad een afspraak met de Amerikaanse president staan, maar of ze daar met hem kan spreken, is nog maar de vraag. Lady Gaga woont volgende week een politiek feestje bij waar ook Obama is. Volgens een woordvoerder van de president staat echter geen gesprek gepland, meldt de BBC.

Gaga maakt zich de laatste dagen kwaad om de dood van de 14-jarige Jamey Rodemeyer. "Hij heeft zelfmoord gepleegd omdat hij werd gepest. Pesten moet illegaal worden, dit is misdadig", twitterde ze donderdag. De zangeres, een homo-icoon, zet zich actief in voor homo-emancipatie. "Ik ben zo kwaad. Het is moeilijk liefde te voelen als wreedheid een leven kost."

Samsung agressiever in strijd tegen Apple

Samsung gaat agressiever optreden in de patentenstrijd die de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant uitvecht met concurrent Apple. Dat zei marketinghoofd Lee Younghee vrijdag in een interview met persbureau AP.

Volgens Younghee lift Apple gratis mee met patenten van draadlozecommunicatietechnologieën van Samsung. "We gaan onze rechten hierin vanaf nu op een agressievere manier opeisen."

Tot nu toe was de houding van Samsung passief vanwege de innige zakelijke relatie met Apple, aldus de topman. Veel van de chips en displays die Apple verwerkt in zijn producten zijn gemaakt door Samsung.

Apple reageert door de eigen aanklacht tegen Samsung te herhalen. "Het is niet toevallig dat de nieuwste producten van Samsung heel erg lijken op de iPhone en iPad, zowel wat ontwerp, interface als verpakking betreft", zegt de zegsman van Apple in Seoul. "Dit soort schaamteloos kopiëren is verkeerd. Wij moeten het intellectuele eigendom van Apple verdedigen als andere bedrijven dat stelen."

Apple en Samsung staan in verschillende landen tegenover elkaar in de rechtbank. Apple claimde onder meer in Duitsland en Nederland dat Samsung de iPad en iPhone heeft gekopieerd. Ook in Australië, de Verenigde Staten en Japan lopen rechtzaken.

In Nederland kreeg Apple gelijk in een zaak waarin het stelde dat de Galaxy S-telefoons te veel lijken op de iPhone. In Duitsland is de verkoop van de Galaxy Tab verboden omdat die te veel zou lijken op de tabletcomputer van Apple.

Samsung heeft hierop gereageerd door zelf naar de rechter te stappen. Eerder deze week kondigde de Zuid-Koreaanse fabrikant aan Apple aan te klagen zodra de nieuwe iPhone 5 gelanceerd wordt. Samsung is ervan overtuigd dat Apple in dat apparaat patenten gaat schenden.


Samsung agressiever in strijd tegen Apple (Foto: Novum)

Metal Gear Solid Risk

Metal Gear Solid maakt de overstap naar een fysieke vorm en wel als een variant op het bordspel Risk. Dit is te lezen op de website van uitgever van het spel USAopoly.

In deze versie van Risk heeft de speler de keuze uit vijf facties met ieder eigen leger en Gekko-robots. De kaart is in het thema van Metal Gear Solid met het slagschip Outer Haven als extern mobiel terrein. Spelers die het schip weten te veroveren kunnen deze over de gehele wereldkaart verplaatsen.

Verder zijn er speciale eenheden zoals Metal Gear Rex, die beschikt over langeafstandsaanvallen, Rat Patrol die aanvalsbonussen geeft aan bepaalde untis en natuurlijk ontbreekt Solid Snake niet die kan sluipen door bezet terrein. Risk: Metal Gear Solid komt uit in een genummerde Limited Edition en een reguliere uitvoering. Vanaf november is het spel verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend of het spel ook in Europa op de markt komt.

mgsr

Uitslag eerste vrije training Singapore

Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training van de Grand Prix van Singapore de snelste tijd gereden. De Brit bleef met de McLaren op het Marina Bay circuit met een tijd van 1.48,599. Hiermee bleef hij de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber ruim voor.

De training duurde een uur in plaats van anderhalf uur omdat tijdens een training van de Porsche Carera Cup de kerbstones bij de bochten drie en veertien waren losgeraakt. Nadat deze verwijderd waren konden de coureurs los. Al snel volgde een botsing tussen de Virgin van Timo Glock en Webber, waarbij laatstgenoemde een voorvleugel verloor.

Halverwege de training werd voor de eerste keer de rode vlag gezwaaid, omdat de remmen rechtsvoor bij de Lotus T128 van Heikki Kovalainen in brand stonden. Team Lotus liet weten dat de Fin de auto met versnellingsbakproblemen aan de kant zette, waarna de remmen door oververhitting vlam vatten. Met nog tien minuten op de klok reed Felipe Massa zijn Ferrari over een kerbstone in bocht zeven die hierna losraakte. Nadat deze verwijderd was konden de rijders nog één snelle run maken.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:48.599 10
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:49.005 15
3 Mark Webber Red Bull 1:50.066 16
4 Fernando Alonso Ferrari 1:50.596 11
5 Jenson Button McLaren 1:50.952 12
6 Felipe Massa Ferrari 1:52.043 14
7 Adrian Sutil Force India 1:52.251 13
8 Michael Schumacher Mercedes 1:52.416 12
9 Paul di Resta Force India 1:52.435 13
10 Nico Rosberg Mercedes 1:52.815 13
11 Rubens Barrichello Williams 1:52.991 17
12 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:53.050 17
13 Pastor Maldonado Williams 1:53.399 18
14 Sergio Perez Sauber 1:53.703 19
15 Kamui Kobayashi Sauber 1:53.749 12
16 Bruno Senna Lotus Renault 1:53.765 17
17 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:53.785 16
18 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:54.736 8
19 Jarno Trulli Team Lotus 1:54.821 9
20 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:56.198 8
21 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:57.798 13
22 Timo Glock Virgin 1:58.792 6
23 Daniel Ricciardo HRT 1:59.169 17
24 Narain Karthikeyan HRT 1:59.214 18

Website Geert Wilders gehackt

De website geertwilders.nl is vrijdag gehackt. Vermoedelijk zit er een Turkse hacker achter die zichzelf Septemb0x noemt. Op de site zijn Turkse teksten en vlaggen te zien. Ook staat er een foto van premier Recep Tayyip Erdogan op.

De hacker is mogelijk boos om een uitspraak van Wilders' fractiegenoot Raymond de Roon over Erdogan. "De islamitische aap is weer eens uit de mouw gekomen. Hij zetelt ditmaal in Ankara en hij heet Erdogan", zei De Roon eerder naar aanleiding van Erdogans oorlogsretoriek richting Israël.

De uitspraak leidde tot veel ophef in de Tweede Kamer. Donderdag haalde Wilders nog hard uit naar premier Mark Rutte omdat hij tijdens de Algemene Beschouwingen zei dat de PVV een bevriend staatshoofd niet met een aap kan vergelijken. "Doe eens normaal, man", reageerde Wilders toen de premier De Roon de maat nam.

Wilders meldde vrijdag zelf dat zijn website gekaapt is. Onduidelijk is of hij stappen gaat ondernemen. De site staat officieel op naam van de Stichting Vrienden van de PVV.


Website Geert Wilders gehackt (Foto: Novum)

Monique Smit geveld door hersenschudding

Monique Smit moet twee dagen plat liggen. De Volendamse is geveld door een hersenschudding, laat haar manager weten aan RTL Boulevard.

Smit werd licht in haar hoofd toen ze bloed moest laten prikken. De 22-jarige zangeres en presentatrice ging onderuit en raakte met haar hoofd een muur. "Ze moet twee dagen plat liggen. Daarna is ze hopelijk weer de oude."

Vanwege de verplichte rust heeft Monique donderdagavond een optreden af moeten zeggen. Zondag wordt Smit verwacht voor een optreden in Duinrell. Of ze dan wel op de planken staat, is nog niet duidelijk. "Morgen moet ze kijken hoe ze zich voelt en dan beslissen we wat we doen. Op dit moment moet ze zo veel mogelijk rust houden en plat liggen. Monique heeft heel erg last van hoofdpijn."

Gokpraktijken in online spellen onder vuur

Koreaanse gamebedrijven werken een onderzoek van de overheid naar vermeende gokpraktijken in spellen tegen. Dat beweert de Zuid-Koreaanse keuringsdienst voor games volgens de website Game Politics. In bepaalde spellen kunnen spelers geld inleggen om kans te maken op willekeurige virtuele voorwerpen.

De keuringscommissie heeft tien ontwikkelaars van grootschalige online spellen om inzage in het jackpotsysteem gevraagd. Bedrijven als NCsoft, NHN, Nexon en Hanbitsoft weigerden echter de winstcijfers en uitbetalingpercentages van het jackpotsysteem vrij te geven. Volgens de bedrijven is deze informatie onderdeel van hun bedrijfsvoering en heeft de commissie geen bevoegdheid dit in te zien.

De Zuid Koreaanse game-industrie reguleert zichzelf op basis van regels die in 2008 zijn vastgelegd. Met het tegenwerken van het onderzoek vraagt het South Korean Game Rating Board zich nu publiekelijk af of ontwikkelaars stiekem toch goksystemen hanteren. Het is niet bekend of de commissie verdere stappen gaat ondernemen.


Gokpraktijken in online spellen onder vuur

'Gamers niet enthousiast over 3D van Nintendo 3DS'

Gamers blijken niet echt warm te lopen voor 3D op de Nintendo 3DS. Slechts zeven procent ziet een draagbare spelcomputer met driedimensionaal beeld als het ideale gamen. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Interpret onder zestienhonderd jongvolwassenen.

Nintendo promoot zijn spelcomputer met de mededeling dat driedimensionale beelden zonder bril kunnen worden waargenomen. Slechts twintig procent van de ondervraagden blijkt op de hoogte te zijn van deze eigenschap. De rest denkt dat een bril nodig is.

Bovendien blijkt het aanbieden van 3D-beelden niet bij iedereen in goede aarde te vallen. Ruim een kwart vindt het namelijk afleiden van het spel zelf.

Deze maand maakte Nintendo bekend dat het in Europa een miljoen Nintendo 3DS-spelsystemen heeft verkocht. De Nintendo 3DS is nu zeven maanden op de markt.


'Gamers niet enthousiast over 3D van Nintendo 3DS' (Foto: Novum)

FIFA verbiedt interlands in Irak

Irak moet zijn thuiswedstrijden tot nader order op vreemde bodem spelen. Dit heeft de FIFA bekendgemaakt.

De wereldvoetbalbond is van mening dat de veiligheidsmaatregelen tijdens de interland met Jordanië op 2 september niet afdoende waren.

Irak moet begin oktober bij de FIFA aangeven waar de resterende twee WK-kwalificatiewedstrijden worden gespeeld. Ook de olympische ploeg van Irak moet zijn thuisduels buiten Irak spelen.

Militair VS bekent moord voor de lol

De Amerikaanse militair Andrew Holmes heeft donderdag (plaatselijke tijd) bekend dat hij een Afghaanse tiener heeft doodgeschoten van wie hij wist dat hij ongewapend was. Het is de tweede bekentenis in het schandaal rond het 'voor de lol' doodschieten van zeker drie burgers in Afghanistan.

De inmiddels 21-jarige Holmes schoot in januari 2010 met een automatisch geweer op de 15-jarige jongen. Hij heeft voor de krijgsraad schuld bekend aan moord. Later vrijdag bepaalt de rechter de strafmaat.

Groot alarm om pakketje in Enkhuizen

Bij een bedrijf in Enkhuizen is vrijdagochtend groot alarm geslagen om een verdacht pakketje met onbekende vloeistoffen. Of het om een gevaarlijke stof gaat, kan een politiewoordvoerder niet zeggen. Het pakketje is voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht.

Vijf medewerkers die in de postkamer van zaadbedrijf Monsanto in aanraking kwamen met de stof, zijn door de brandweer ontsmet. De achttien overige medewerkers mochten niet naar buiten. Zij worden later uit voorzorg ontsmet. Ook het gebouw wordt grondig schoongemaakt. Tot die tijd mag niemand naar binnen bij het bedrijf aan het Westeinde.

Waar het pakketje vandaan komt, weet de woordvoerder niet. Naar verwachting komt het NFI later vrijdag met de resultaten van het onderzoek naar buiten.

Opvallend genoeg werd vrijdagochtend bij een incassobureau in Dordrecht ook een verdachte brief bezorgd. Ook daar mag niemand het pand in of uit.

'Bomaanslag in Bodrum verijdeld'

De Turkse politie heeft een bomaanslag in de badplaats Bodrum verijdeld, melden Turkse media vrijdag. Volgens het dagblad Hürriyet pakte de anti-terreurpolitie donderdag in Bodrum een Koerdische verdachte op en werden 2,1 kilo aan kneedbare explosieven in beslag genomen.

Deze week eiste een militante afsplitsing van de PKK de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag in Ankara waarbij dinsdag drie doden en 34 gewonden vielen. De groep zei ook achter een kleinere bomaanslag eind augustus in de badplaats Kemer te zitten, waarbij tien mensen gewond raakten. Volgens de groep was dit nog maar 'een begin' in de 'oorlog' die de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aan de Koerdische rebellen heeft verklaard.

De PKK vecht sinds 1984 voor autonomie in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. De rebellen hebben hun aanvallen op de Turkse strijdkrachten de afgelopen maanden opgevoerd, waarop de Turkse luchtmacht kampen van de rebellen in Noord-Irak heeft gebombardeerd.

Wiggins: "Ik kan de Tour winnen"

Wielrenner Bradley Wiggins denkt dat hij volgend jaar goed genoeg is om de Ronde van Frankrijk te winnen. Dat meldde de Brit vandaag, twee dagen nadat hij op de WK wielrennen zilver won op de tijdrit. "Voor het eerst heb ik écht het gevoel dat ik goed genoeg ben", aldus Wiggins in de Engelse krant The Daily Telegraph.

Wiggins moest de afgelopen Ronde van Frankrijk opgeven na een valpartij waarbij hij zijn sleutelbeen brak. In de Ronde van Spanje eindigde de Brit eerder deze maand als derde. Het was zijn eerste podiumplaats bij een grote ronde.

Kabinet: Welvaart boven welzijn

Het kabinet wil graag dat mensen in de toekomst een nog grotere 3D televisie kunnen kopen, in een nog duurdere asobak kunnen rijden en nog veel meer onnodige rotzooi kunnen aanschaffen met Sinterklaas en Kerst en bezuinigt daarom op het welzijn van mensen die niet in staat zijn om zodanig aan het arbeidsproces deel te nemen dat ze hun eigen welzijn kunnen creëren. Dat is eigenlijk wat hun miljoenennota inhoudt.

Eriksen: ''Ik scoor nog steeds te weinig''

Het grote talent van Ajax Christian Eriksen is tegenover Voetbal International kritisch op zichzelf. De middenvelder ziet ruimte voor verbetering en is dan ook totaal niet bezig met een transfer in de winterstop. ''Een vertrek in de winterstop is geen optie.''

Vorig seizoen stelde de jongeling zichzelf drie doelen. Een basisplek, belangrijker worden en meer scoren. ''Die basisplaats heb ik al een tijdje, dus dat is goed gegaan. Over die andere twee aspecten ben ik nog niet tevreden. Ik vind dat ik dominanter moet zijn op het veld. Dat hoort bij mijn positie en bij mijn kwaliteiten. En ik scoor nog steeds te weinig.''

In de wedstrijd tegen Vitesse wist de Deen op fraaie wijze te scoren. ''Tegen Vitesse lukte het een paar weken geleden eindelijk van afstand, dat was een belangrijk moment voor me. Omdat ik mijn ontwikkeling in mijn spel wil uitdrukken.''

Neversoft werkt aan schietspel

Neversoft, de gamestudio achter de stilgelegde Guitar Hero-reeks, werkt nu aan een schietspel. Het bedrijf heeft een groot aantal vacatures online gezet waarin het op zoek is naar mensen met ervaring in het first-person-shooter-genre. Het is niet bekend of het om een nieuwe titel gaat of om een deel in een bestaande schietspellenreeks als Call of Duty.

Uitgever Activision heeft in het verleden aangegeven de populaire Call of Duty-reeks verder uit te willen breiden. Momenteel brengen de gamestudio's Infinity Ward en Treyarch jaarlijks beurtelings een nieuw deel in de serie uit.

Neversoft boekte rond de eeuwwisseling veel succes met de Tony Hawk-skateboardgames. Hierna werkte de studio aan Guitar Hero tot uitgever Activision begin dit jaar de stekker uit de muziekserie trok.


Neversoft werkt aan schietspel

EK op het spel voor 'teneergeslagen' Afellay

De blessure die Ibrahim Afellay gisteren opliep tijdens de training van FC Barcelona heeft mogelijk verregaande gevolgen voor de Oranje-international.

Afellay heeft zijn voorste kruisband van zijn linkerknie afgescheurd en is zeker zes maanden niet inzetbaar. Mogelijk dat de blessure nog meer tijd in beslag neemt. Volgens zijn management Sport Promotion wordt het pas na de operatie duidelijk of Afellay in staat zal zijn om met Oranje deel te nemen aan het EK 2012 in Oekraïne en Polen.

Zaakwaarnemer Rob Jansen had contact met Afellay na het oplopen van zijn blessure. "Ibrahim reageerde teneergeslagen. Hij was net terug van een andere blessure en nu dit", aldus de belangenbehartiger.

"Het gebeurde heel ongelukkig bij een training toen hij een bal wilde binnenhouden", beschrijft Jansen het voorval. "Hij stapte op een pin die ze voor bepaalde oefeningen gebruiken en verdraaide toen zijn knie. We moeten stap voor stap kijken hoe het revalidatieproces gaat verlopen."

WTO verwacht lagere groei wereldhandel

De Wereldhandelsorganisatie WTO heeft haar verwachting van de groei van de wereldhandel voor 2011 vrijdag neerwaarts bijgesteld van 6,5 procent naar 5,8 procent.

De WTO verwacht dat de export van ontwikkelende economieën met 2,5 procent toeneemt, tegenover een stijging van het bruto binnenlands product met 1,5 procent.

Volgens de WTO zullen de slechtere economische vooruitzichten hun invloed hebben op de wereldhandel. De organisatie roept haar leden op vooral niet over te gaan tot handelsbeperkende maatregelen. "Het multilaterale handelssysteem heeft tijdens de crisis erger kunnen voorkomen doordat open handel in stand werd gehouden. De WTO-leden moeten waakzaam blijven en niet op eigen houtje handelsbeperkende maatregelen afkondigen", zei WTO-directeur Pascal Lamy.

WTO verwacht lagere groei wereldhandel
WTO verwacht lagere groei wereldhandel (Foto: ANP)

Rekenkamer: Plannen Wallen te onduidelijk

De gemeente Amsterdam moet de plannen voor de opschoning van de rosse buurt beter uitwerken. Er is nog te veel onduidelijk over het aantal prostitutieramen dat moet verdwijnen en hoeveel het project uiteindelijk gaat kosten, stelt de Amsterdamse Rekenkamer in een rapport over de voortgang.

Amsterdam besloot in 2007 om het grote aantal bordelen, coffeeshops en gokhallen op de Wallen aan te pakken om zo de criminaliteit te verminderen. Maar volgens de Rekenkamer is er nog altijd geen duidelijk beeld over hoe dat plan moet worden gerealiseerd.

Zo is niet vastgesteld hoeveel bedrijven moeten verdwijnen om het project succesvol te laten zijn. Dat leidt tot 'vaagheid' over wat er nu eigenlijk moet worden gedaan, stelt de Rekenkamer. Ook is er nog geen beeld over de totale kosten en is geen rekening gehouden met eventuele financiële tegenvallers.

Uit recente telling blijkt opvallend genoeg dat het aantal panden dat op de nominatie staat om schoongeveegd te worden, de afgelopen jaren is gestegen. In 2007 waren er nog 444 van deze bedrijven gemeld. Inmiddels is dat toegenomen tot 491.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft laten weten enkele aanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen. Welke dat precies zijn, is onduidelijk.


Rekenkamer: Plannen Wallen te onduidelijk (Foto: Novum)

Cartoon: Savage Chickens

Normaal is een cartoon een plaatje wat we hier neerplempen, maar ik heb een probleem. Het plaatje is te groot en de ruimte te klein. Dus ik kan het plaatje verkleinen maar dan verpest ik al jullie ogen omdat de tekst onleesbaar is of ik kan het plaatje gewoon posten maar dan verpest ik de lay-out.

Gelukkig heeft God de link uitgevonden toen hij het internet bedacht. Dus hierbij een link en als je op die link klikt dan zie je een cartoon, verrekte handig toch dat internet.

Alders: Veehouderij moet anders

De veehouderij in Nederland moet veranderen om te kunnen blijven bestaan. Daarover zijn belanghebbenden en gewone mensen het eens. Dat is de conclusie van oud-minister van Milieu Hans Alders, die de afgelopen maanden een 'maatschappelijke dialoog' over megastallen heeft geleid.

Slechts een enkele deelnemer aan de discussie vindt dat de veehouderij op de huidige voet kan voortgaan, met steeds verdergaande schaalvergroting om te kunnen blijven concurreren. "Het toekomstbeeld van de almaar uitdijende varkensflat wordt door vrijwel niemand gedragen", constateert de oud-PvdA-bewindsman in zijn rapport, dat vrijdag verscheen.

De meerderheid wil een 'toekomstbestendige veehouderij', zoals Alders het noemt. Daarbij is niet concurrentiekracht het uitgangspunt, maar duurzaamheid. Zowel voor- als tegenstanders van de intensieve veehouderij vinden dat het huidige systeem is 'uitgekleed'. Desondanks komt het niet tot veranderingen, constateert Alders. Hij pleit ervoor dat de sector snel met een gezamenlijk toekomstplan komt.

Voor de dialoog heeft Alders debatten op internet en in zaaltjes gehouden, waaraan vooral betrokkenen deelnamen. Om ook de mening van gewone mensen te peilen zijn er 'burgerpanels' gehouden.

[WK] Bettini: "Cavendish grote favoriet"

Voor de bondscoach van de Italiaanse wielerploeg, Paolo Bettini, is de Brit Mark Cavendish komende zondag de grote favoriet. De sprinter kan profiteren acht renners die voor hem kunnen gaan knechten op het vrijwel vlakke parcours nabij de Deense hoofdstad Kopenhagen.

"Vorig jaar konden ze maar drie renners opstellen. Door de goede klassering van Groot-Brittannië in de World Tour, heeft Cavendish nu acht man tot zijn beschikking," zei Bettini tegen Cyclingnews. De Italiaan ziet ook Philippe Gilbert, Thor Hushovd en Tyler Farrar tot de favorieten behoren. "En het Australische team is in de breedte heel sterk. Wij zullen ook een rol spelen," zei de coach die met Daniele Bennati, Giovanni Visconti en Daniel Oss niet op één paard wedt.

"Het is een voordeel dat de druk na jaren eens niet bij ons ligt. Bij andere teams rijden sprinters die onze spurters dit jaar al vaak hebben verslagen," zei de Krekel die denkt dat het wel eens een snelle koers kan gaan worden. "Dat zal zeker leiden tot stress, ook omdat er door de smalle wegen weinig manoeuvreerruimte is."

Ombudsman wil snel regeling voor veteranen

Het kabinet moet snel over de brug komen met schadevergoedingen voor veteranen die voor 2007 ziek of gewond zijn teruggekomen van missies. Dat bepleit de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een brief aan premier Mark Rutte (VVD).

Het gaat om zo'n duizend veteranen, 'oude gevallen' die niet vallen onder later getroffen regelingen. Het kabinet heeft vorig jaar beloofd een schadevergoeding te betalen, maar sindsdien is er niets gebeurd. Ook in de begroting voor volgend jaar is er geen geld voor gereserveerd.

Brenninkmeijer vindt het getalm onacceptabel. "Het gaat volgens mij om een ereschuld", schrijft hij aan Rutte. Het zou diens eer te na moeten zijn om het te laten komen tot slepende juridische procedures van individuele veteranen, stelt Brenninkmeijer.

Rosberg wil Massa inhalen in kampioenschap

Sebastian Vettel kan dit weekend wederom wereldkampioen in de Formule 1 worden, maar achter de Duitser wordt hevig gevochten om de overige plaatsen in het kampioenschap. Zo wil Mercedes-rijder Nico Rosberg de zesde plaats in de titelstrijd overnemen van Ferrari-rijder Felipe Massa.

"Het doel is om Massa te pakken. Maar dat wordt nogal een uitdaging. En het is ook niet makkelijk om Michael (Schumacher, red.) achter me te houden. Ik moet gewoon punten blijven scoren en vooral niet in de eerste bocht uit de race geknikkerd worden," zei Rosberg die momenteel in de titelstrijd zestien punten achter Massa staat.

'Selectiespelers Beerschot verplicht op dansles'

De voetballers van het Belgische Beerschot moeten verplicht op dansles. Dat laat assistent-trainer Jan Van Winckel vandaag aan Het Nieuwsblad weten. De nummer tien uit de Belgische Jupiler League heeft die conclusie getrokken na onderzoek.

Volgens de assistent-trainer is uit onderzoek gebleken dat de flexibiliteit van de spelers veel beter kan. "Dansen, bewegen op muziek, is daarvoor de geknipte oplossing." De club heeft al contact opgenomen met Jac Delsing, een bekende naam in de Belgische danswereld. "Hij gaat onze spelers onderrichten. De sessies moeten een dezer dagen van start gaan", zegt Van Winckel.

Eén van de spelers die verplicht op dansles gaan is de Nederlandse aanvaller Sherjill MacDonald. De voormalig speler van onder meer Ajax, AGOVV en het Engelse West Bromwich Albion staat sinds juni 2009 onder contract bij de Belgen.

Gamepersonage moet nieuwe tekenfilmhit worden

Het gamepersonage Swampy moet een nieuwe filmheld van Disney worden. Als het aan de tekenfilmgigant ligt, wordt de alligator uit het spelletje Where's My Water? voor de iPhone een grote hit. Dat laat algemeen directeur Bart Decrem van Disney Mobile weten. In het draakje Omnom uit het puzzelspel Cut the Rope en kwade vogels uit Angry Birds heeft Swampy in ieder geval voorbeelden om tegen op te boksen.

"Zou het niet geweldig zijn als we over vijf jaar met een film komen die ooit begon in de App Store?", vraagt Decram zich af. Volgens de topman van Disney spelen mobiele apparaten een belangrijke rol in het leven van kinderen. Dat is dan ook de reden om personages op deze manier bekend te maken.

In het spelletje is het de taak van spelers Swampy schoon te houden. Gamers moeten zorgen dat de alligator genoeg water in zijn badkuip krijgt.

Tot op heden heeft Disney Interactive niet heel veel succes geboekt. De gamesafdeling van de tekenfilmgigant leed in het meest recente afgeronde kwartaal omgerekend 63 miljoen euro verlies. Het bedrijf richt zich sinds kort op webgames en spellen voor smartphones en tablets. In 2013 wil de tak van Disney voor het eerst winstgevend zijn.


Gamepersonage moet nieuwe tekenfilmhit worden

'Facebook zorgt voor daling gameverkoop'

Het spelen van games op sociale netwerken is de directe aanleiding voor de dalende verkoop van games voor spelcomputers. Onder ruim veertienhonderd ondervraagden geeft meer dan een derde aan minder op een spelcomputer te gamen door het spelen van webgames op bijvoorbeeld Facebook. Dat is de conclusie uit onderzoek door een onderzoeksbureau in samenwerking met gamevakblad Develop.

Uit het onderzoek wordt geconcludeerd dat Facebookgamers meer overlap vertonen met Xbox- en PlayStation-gamers dan verwacht. Een kwart van de gamers op sociale netwerken geeft aan minder geld uit te geven aan spellen voor hun spelcomputer.

Door het gebrek aan vertrouwen in de economie zijn veel consumenten niet geneigd veel geld uit te geven aan spelcomputers en games. Zo verkocht de Nintendo 3DS niet goed toen het apparaat 249 euro kostte, maar voor 169 euro is de koopbereidheid aanzienlijk groter. In menig land is de verkoop na de prijsverlaging verdubbeld.

Verschillende analisten verwachten dat de winkelverkoop van games afneemt. Ondertussen neemt de verkoop van virtuele objecten als zwaarden en kleding en de verkoop van gamevaluta alleen maar toe. In 2013 moet de verkoop van digitale objecten de winkelverkoop voorbijgaan.

[WK] Ligthart: "Aankomst ligt me wel"

Pim Ligthart acht zich komende zondag bij het WK wielrennen in Kopenhagen niet bij voorbaat kansloos in de wegwedstrijd. De eerstejaars prof van Vacansoleil is al Nederlands kampioen en acht zich de snelste aankomer van het team van bondscoach Leo van Vliet.

"Vorig jaar volgde ik het WK op tv en zag ik Lars Boom en Niki Terpstra rijden. Ik dacht: daar hoor ik nog niet tussen," zei Ligthart die er nog steeds niet bij kan dat hij op 23-jarige leeftijd al opgeroepen is om het wereldkampioenschap bij de elite te mogen rijden. "Al voel ik wel steeds meer bevestiging."

De finish in Ruderdal vindt Ligthart wel bij hem passen. "Ik heb er twee keer gereden met de Ronde van Denemarken. En deze week natuurlijk. Na de laatste bocht volgt een stuk van 400 meter waar het 1 a 2 procent stijgt, de laatste 400 meter gaat het meer omhoog. Ik heb de Vuelta in de benen en ben er volgens mij heel goed uitgekomen. Goed, ik heb pas twee wedstrijden gereden van een vergelijkbare lengte als het WK: de Amstel Gold Race ging goed, het NK won ik. Ik ben een renner die in een wedstrijd lang goed blijft."

Banken hebben beloningsbeleid iets verbeterd

Het beloningsbeleid bij banken in Nederland is verbeterd sinds de invoering van de Code Banken begin 2010. Dat meldt de commissie die de invoering van de code moet controleren vrijdag in een tussenrapportage. Wel heeft de commissie nog kritiekpunten.

De rapportage werd aangeboden aan minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Volgens de commissie is de werking van de code 'duidelijk merkbaar' en is een 'aanmerkelijke voortgang' geboekt.

Vooral de grotere Nederlandse banken lopen voorop in de invoering van de code en in transparantie over de beloning, stelt de commissie. Alle grote banken passen voor hun bestuursleden het principe toe dat de bonussen niet hoger mogen zijn dan het vaste salaris. Het totale inkomen van het bestuur is volgens de banken onder het gemiddelde van vergelijkbare functies binnen en buiten de bankensector.

De commissie uit wel haar zorgen over het gedrag van dochters van kleine buitenlandse banken. Daarnaast krijgen nog ongeveer zeshonderd bankmedewerkers zonder bestuursfunctie meer bonus dan is toegestaan. Vrijdag werd bekend dat werknemers in de financiële sector 3,1 procent meer zijn gaan verdienen in het tweede kwartaal van dit jaar. De gemiddelde loonstijging bedroeg 1,2 procent.

De Code Banken is oorspronkelijk begin vorig jaar door de NVB vastgesteld als zelfreguleringsmaatregel. Met de code wilden de banken het vertrouwen in de bankensector verbeteren.

In juni vorig jaar werd de code met terugwerkende kracht wettelijk vastgelegd, waardoor deze geldig is voor alle banken met een Nederlandse bankvergunning. Banken moeten voldoen aan eisen over beleid en transparantie. Ook zijn eisen vastgelegd over de hoogte van salaris en bonussen.

De NVB reageert verheugd op de positieve conclusie van de commissie. Wat betreft de te hoge bonussen voor de zeshonderd niet-bestuursleden wijst de vereniging op het feit dat dit vooral om internationale functies gaat. "Banken hebben een wereldwijd concurrerend speelveld en hebben in sommige landen te maken met afwijkende normen en beloningscultuur."

Sagrada Familia moet over vijftien jaar af zijn

Het einde van de bouw van een van de grootste bezienswaardigheden van Spanje, de Sagrada Familia van Antoni Gaudi, komt eindelijk in zicht. De basiliek in Barcelona moet tussen 2026 en 2028 af zijn, ruim honderdveertig jaar nadat de eerste steen werd gelegd. Dat zegt de voorzitter van het comité dat toeziet op de bouw van de Sagrada Familia, melden verschillende Spaanse media.

Van de zes torens in het ontwerp van Gaudi die nog niet af zijn, zijn er vijf al in aanbouw. De constructie van de laatste toren moet nog beginnen. Deze wordt honderdzeventig meter hoog en krijgt een lift naar het dak.

Gaudi woonde op het bouwterrein van de Sagrada Familia toen hij in 1926 door een tram werd overreden. Enkele dagen later overleed de 73-jarige architect in een ziekenhuis. Hij wist dat de bouw van de kerk lang zou duren. Hij zou ooit gezegd hebben dat zijn opdrachtgever, God, geen haast had.

Het bouwwerk is vorig jaar, nadat het dak was toegevoegd, door Paus Benedictus XVI tot basiliek gewijd. De aannemer hoopt het werk bij de honderdste herdenking van Gaudi's dood af te hebben.


Sagrada Familia moet over vijftien jaar af zijn (Foto: Novum)

Gerndt en Sneijder vraagtekens bij Utrecht

FC Utrecht heeft tijdens de bekerwedstrijd tegen De Graafschap niet alleen sportieve schade opgelopen. Ook fysiek is de club gehavend uit de strijd gekomen.

Het is nog maar de vraag of Alexander Gerndt en Rodney Sneijder morgen in actie kunnen komen tegen NAC Breda. Gerndt is er het ergst aan toe met een gekneusd scheenbeen. "Een kneuzing is pijnlijk, we doen alles om de pijn te verlichten", zegt clubarts Frank van Hellemondt in het Algemeen Dagblad. "Maar in principe kan hij er snel van herstellen, en is het aan de trainer om te beslissen of hij van de partij is."

Ook Sneijder kampt met een kneuzing. Na de vrijdagtraining wordt bepaald of hij fit genoeg is om tegen NAC in actie te komen. Alje Schut en Johan Martensson, die tijdens de verloren bekerwedstrijd in Doetinchem met kramp kampten, zijn gewoon inzetbaar.

Frank Demouge maakte gisteravond zijn rentree bij de beloften in de oefenwedstrijd tegen Roda'46. Vandaag wordt ook besloten of Duplan fit genoeg is om mee te reizen naar Breda. Jan Wuytens en Junior Fernandez ontbreken in ieder geval bij de Domstedelingen.

G20 belooft acties voor financiële stabiliteit

De G20, bestaande uit negentien landen en de Europese Unie, gaat 'sterke en gecoördineerde' acties ondernemen om het wereldwijde financiële systeem te stabiliseren. Dat verklaarde de G20 na afloop van een bijeenkomst in Washington.

De G20-leden uit de eurozone beloofden om het reddingsfonds te 'maximaliseren' om verspreiding van de schuldproblemen tegen te gaan.

De G20 verzekerde ervoor te zorgen dat banken genoeg kapitaal hebben en voldoende toegang tot financiering. Centrale banken blijven klaarstaan om de liquiditeit voor banken te vergroten indien dat nodig is.

Vanaf vandaag met zombies spelen in Black Ops-DLC

De Rezurrection-DLC voor Call of Duty is vanaf vandaag beschikbaar voor PS3- en PC-gebruikers. De DLC was de eerste maand exclusief voor Xbox 360-gebruikers. In de DLC zitten vijf maps voor de zombie-modus van Call of Duty: Black Ops. Vier van de maps zijn een remake uit World at War. De DLC bevat één nieuwe map genaamd Moon Stage.

Om te vieren dat de DLC uit is, is er komend weekend een dubbel XP-weekend voor Call of Duty: Black Ops.

Paus reikt moslims de hand

Paus Benedictus XVI heeft op de tweede dag van zijn bezoek aan Duitsland warme woorden gesproken over de islam. Hij riep op tot 'dialoog en wederzijdse waardering' tussen de islam en het christendom, en noemde moslims een kenmerkend deel van de Duitse samenleving.

Islam en christendom hebben gemeenschappelijke waarden, benadrukte de paus. Hij wees onder meer op de rol van het huwelijk en de waarde van het menselijk leven. De paus sprak met leiders van de Duitse moslimgemeenschap.

Paus reikt moslims de hand
Paus reikt moslims de hand (Foto: ANP)

'Niet bij elke oudere reanimatie'

Artsen, huisartsenposten en ambulancepersoneel moeten in noodgevallen weten of een bejaarde wil worden gereanimeerd of niet. Ze moeten die kennis beter uitwisselen met personeel van verzorgingshuizen.

Daarvoor heeft Verenso, de vereniging van artsen die gespecialiseerd zijn in ouderenzorg, vrijdag gepleit. Medewerkers van verzorgingshuizen weten volgens voorzitter Mieke Drayer vaak wel of een bewoner in noodgevallen reanimatie wil. "Maar als ze tijdens een wandeling of visite onwel worden, komen de ambulancebroeders of de huisarts en die weten het niet."

Arden geeft Melker GP2-test

Nigel Melker zal op 28 en 29 september voor het eerst met een GP2-bolide mogen gaan testen. De 19-jarige Nederlander krijgt op Jerez de kans van Arden International dat eigendom is van onder meer Red Bull Racing-teambaas Christian Horner.

Melker reed dit seizoen in de GP3 Series en in de F3 Euroseries. In de GP3 Series eindigde de Nederlander als derde, terwijl hij in de F3 Euroseries met nog één raceweekend te gaan nog kans heeft op de tweede plaats in het kampioenschap.

"Het is een drukke periode voor me geweest om in twee verschillende raceklasses te rijden. Hierin heb ik veel geleerd en ook bewezen dat ik met vier podiums goede resultaat kan halen. Ik kijk er erg naar uit om met team Arden International aan de slag te gaan, hun link met het Red Bull F1-team en de medewerking van Christian Horner en Mark Webber belooft potentie en snelheid. We hebben een erg goed gesprek gehad en de mentaliteit van het team spreekt me erg aan," zei Melker.

"Voor mij is het een logische stap om naar de GP2 Series te gaan om uiteindelijk stappen te maken richting de Formule 1, maar daarvoor zal ik eerst veel ervaring op moeten doen. Voor mij is erg geen twijfel mogelijk, ik weet dat ik het kan en het is nu gewoon een kwestie van geduld en tijd," zei de Nederlander die weet dat in het verleden onder meer Heikki Kovalainen, Bruno Senna, Sébastien Buemi, Yelmer Buurman en Sergio Pérez voor Arden hebben geracet.

Man dreigt met granaat op voordeur

De politie heeft donderdagnacht een 25-jarige man uit Wormerveer opgepakt. Hij zou een handgranaat aan de binnenkant van zijn voordeur hebben bevestigd van zijn flatwoning. Ook zou hij gezegd hebben over een vuurwapen te beschikken, meldt een politiewoordvoerder.

De man, een bekende van de politie, deed de mededelingen in een briefje op de deur van zijn woning aan de Herman Gorterstraat. Een buurtbewoner schakelde de politie in nadat ze het had gelezen.

Agenten probeerden tevergeefs contact te zoeken met de man, terwijl explosiefverkenners de flat doorzochten. Een arrestatieteam moest eraan te pas komen om de man in te rekenen.

In de woning werden de man en zijn vriendin aangetroffen. Beiden zijn aangehouden. Of er daadwerkelijk een vuurwapen en explosieven zijn gevonden, is nog niet duidelijk.

Burgemeester Gouda maakte fouten met villa

Burgemeester Wim Cornelis van Gouda (PvdA) heeft fouten gemaakt bij de aankoop van een tweede woning in Ghana in 2007. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onafhankelijk onderzoek. Zo heeft hij er te weinig aan gedaan om belangenverstrengeling te voorkomen. Ook werd met de bouw begonnen voordat de vergunning rond was.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van Cornelis zelf. Hij wilde dat er duidelijkheid zou komen omdat geruchten het functioneren van het stadsbestuur belemmeren.

Cornelis besloot in 2007 een tweede woning te bouwen in de kuststad Elmina, waarmee Gouda een stedenband heeft. Vorig najaar debatteerde de gemeenteraad al over de bouw van het huis, nadat geruchten waren ontstaan over onjuist handelen van Cornelis bij het kopen van grond en bouwmateriaal.

Toen was de conclusie dat er geen reden is om te twijfelen over de acties van de burgemeester. Omdat de geruchten blijven rondzingen vroeg Cornelis een onafhankelijk onderzoek aan. De gemeenteraad bespreekt het onderzoek later deze maand.

Cornelis is niet de eerste burgemeester die in opspraak komt vanwege de aankoop van een vakantievilla in het buitenland. Huidig minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kocht in 2006 als burgemeester van Maastricht een vakantievilla in Bulgarije. Toen het project mislukte probeerde hij zijn geld terug te krijgen. Onderzoek wees toen uit dat hij de schijn van belangenverstrengeling had gewekt.

Springsteen en band bezinnen zich op toekomst

Bruce Springsteen en zijn E Street Band komen binnenkort bijeen om zich te bezinnen op hun toekomst. Saxofonist Clarence Clemons stierf in juni als gevolg van een hartaanval.

De E Street Band, die geregeld met Springsteen optreedt, zal nooit meer hetzelfde zijn. "Dit is een leegte die we nooit meer op kunnen vullen", zegt Steve Van Zandt, die in de band gitaar en mandoline speelt.

Volgens hem komen de leden van de E Street Band binnen een paar weken bij elkaar om het over de toekomst te hebben. Dat de heren blijven spelen, staat voor Van Zandt vast. "Dat is nu eenmaal wat we doen."

Clemons sterf op 69-jarige leeftijd. De solo's van de saxofonist waren van grote invloed op het geluid van de E Street Band en Bruce Springsteen. Clemons zorgde voor een herkenbaar geluid op hits als Jungleland en Born to Run. De saxofonist is niet de eerste muzikant die wegvalt. In 2008 stierf toetsenist Danny Federici. Ook dat heeft volgens Van Zandt zijn sporen nagelaten.

Dragon Quest X-introductietrailer

Square Enix wil graag de vijf rassen van het tiende deel van de serie voorstellen. De moedige ogres, de speelse pukuripo, de muzikale wedi, de wijze elven en de technologisch superieure dwarves. Opvallend is dat er ook een mens uitgebreid in de trailer zit, maar dat het niet bij de rassen wordt genoemd.

De MMORPG voor de Wii en de Wii U gaat in 2012 online. Het is nog niet bekend of het naar het Westen wordt gebracht.

CD: Awkward I - Everything On Wheels

De man achter Awkward I, of awkward i zoals hij het zelf prefereert, is de Groningse singer-songwriter Djurre de Haan. Awkward I debuteerde twee jaar geleden met I Should Really Whisper. Dit album gooide niet alleen hoge ogen binnen de Nederlandse grenzen, de plaat werd ook in het buitenland opgepikt. Dit succes resulteerde in een serie tours en optredens waar Djurre met veel verschillende artiesten op de planken mocht staan. Zijn productiviteit heeft er niet onder geleden, want 17 oktober zal het nieuwe album Everything On Wheels onder Excelsior Records verschijnen.

Awkward I cover

Mourinho sluit werken in Bundesliga uit

José Mourinho zal nooit werkzaam zijn in de Bundesliga. De trainer die al in Portugal, Engeland, Italië en Spanje werkzaam is geweest, ziet de Duitse taal als een barrière.

"Ik zou het geweldig vinden om in Duitsland te werken, maar om eerlijk te zijn is het erg belangrijk voor mijn kwaliteiten als coach om de taal te spreken. Dit om te communiceren met de spelers en een goede relatie met de pers op te bouwen. Ik zou niet op de top van mijn potentieel zitten als ik in Duitsland zou werken, dus ik sluit dat uit."

Dat heeft niets te maken met het niveau van de Bundesliga, stelt Mourinho. "Als ik de kwaliteit van de competitie en de aspecten van het Duitse voetbal bekijk, zou ik er graag willen werken, ja."

Mourinho was bij vier verschillende clubs in vier verschillende landen werkzaam als hoofdcoach. De Portugees houdt ervan om te variëren in zijn werkgevers. "Ik ben niet de coach die de rest van zijn leven bij dezelfde club werkt", zegt hij tegen Bild. "Werken in landen als Italië Spanje en Engeland maakt je beter."

Man houdt 6 seksslavinnen in kelder

De Chinese politie heeft een 34-jarige man uit Luoyang in de boeien geslagen. Li Hao had in twee jaar tijd een harem van zes seksslavinnen bij elkaar verzameld en hen verborgen in een zelfgegraven kelder. Dit terwijl hij gewoon is getrouwd en zelfs een kind heeft.

De voormalige spuitgast wist de afgelopen jaren zes jonge vrouwen, die werkzaam waren in nachtclubs, te verleiden en te ontvoeren. Eenmaal thuis sloot hij ze op in een kelder van 20 m², die hij zelf had gegraven vier meter onder een berging. De slachtoffers werden al die tijd gedwongen om seks met Li te hebben.

Twee van hen hebben het niet overleefd. Zij werden vermoord en begraven in de kelder.

Li is begin september tegen de lamp gelopen. De overmoedige Chinees had een van de vrouwen eropuit gestuurd om voor hem wat centen bij te verdienen als hoer. Zij liep echter direct naar de politie die als eerste een van de vier overgebleven vrouwen arresteerde. Zij was namelijk betrokken bij de moord op een van de vrouwen.

Li werd twee dagen later in de boeien geslagen toen hij de stad uit wilde vluchten. Op 6 september heeft de politie twee lichamen in de kelder van hem gevonden. Het gaat hier om de twee vrouwen die werden vermoord, zo berichtten Chinese media gisteren.

Dag van TV Canon zet 60 titels op een rij

De Dag van de TV Canon zal vrijdag een lijst opleveren van de 60 meest beeldbepalende tv-programma's van de afgelopen 60 jaar. Radio 5 Nostalgia en Nederland 1 ontvangen de hele dag gasten uit het tv-verleden in speciale uitzendingen vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

De kop in dit epicentrum is er alvast af, want de 5 programma's in de categorie Jeugd zijn als eerste bekendgemaakt. Het zijn de klassiekers de Fabeltjeskrant, Swiebertje, Pipo de clown en Stuif es in. Ook Het Klokhuis, dat nog wel op tv te zien is, is in de canon opgenomen.

In de loop van vrijdag wordt duidelijk welke programma's uit de overige 11 categorieën een plek in de canon krijgen. Ieder uur worden 5 titels aan de lijst toegevoegd tot de canon compleet is. Op 2 oktober bestaat de televisie in Nederland precies 60 jaar. De publieke omroep besteedt al het hele jaar uitgebreid aandacht aan het jubileum.

De canon is samengesteld op basis van 52.000 stemmen die mensen sinds februari hebben uitgebracht via de website www.tvcanon.nl. Per categorie mochten ze een stem uitbrengen op een voorgedragen programma of zelf een titel aandragen.

Dag van TV Canon zet 60 titels op een rij
Dag van TV Canon zet 60 titels op een rij (Foto: ANP)

'Heerenveen volgt aanvaller Celik'

Sc Heerenveen heeft het oog laten vallen op Mervan Celik. Volgens De Telegraaf ziet de Friese eredivisionist in de 21-jarige aanvaller een versterking voor de toekomst, voor het geval Oussama Assaidi vertrekt. De Turkse jeugdinternational speelt momenteel voor het Zweedse GAIS, waar hij dit seizoen in 23 wedstrijden dertien keer scoorde.

Heerenveen is naar verluidt niet de enige club die in de markt is voor Celik. Volgens Zweedse bronnen krijgen de Friezen concurrentie vanuit Nederland en van de Turkse ploegen Galatasaray, Trabzonspor en Bursaspor.

Antonio Banderas doet huwelijk niet beter voor

Antonio Banderas moet net zo hard aan zijn huwelijk werken als iedere andere getrouwde man. De 51-jarige acteur gaf zeventien jaar geleden zijn jawoord aan de 53-jarige actrice Melanie Griffith. "We hebben net zoveel problemen gehad als andere echtparen", zegt hij.

Banderas geeft toe dat hij de kick van het verliefd zijn niet meer voelt in zijn huwelijk met Griffith. "Dat gevoel dat we eerst hadden verdween, maar er is iets beters voor in de plaats gekomen", zegt hij tegen tijdschrift AARP. "We hebben ontdekt wat de waarde en warmte is van een gezin, een thuis. En dat we samen veel sterker zijn."

Volgens Banderas is eerlijkheid de sleutel tot een succesvol huwelijk. "Ik vind dat je eerlijk moet zijn tegen je vrouw: ja, soms ben ik op een feest waar vrouwen zijn die ik erg mooi vind. Maar daar moet je niet boos om zijn, want jij zal ook weleens een man zien die je erg aantrekkelijk vindt."

Hema waarschuwt voor reep, Ikea voor kast

Winkelketen Hema waarschuwt vrijdag in de landelijke dagbladen voor Ontbijtkoekrepen Naturel, omdat niet op de verpakking staat dat het product mogelijk tarwe bevat. Hema heeft het product uit voorzorg uit de winkels gehaald en adviseert mensen met een tarweallergie de reep niet te eten.

In verschillende ochtendkranten vrijdag ook een waarschuwing van Ikea. Het bedrijf roept klanten die een kast met een schuifdeur met spiegelglas hebben gekocht contact op te nemen met de klantenservice, omdat de spiegel kan losraken. Dat is al meerdere keren gebeurd. In een van de gevallen raakte iemand gewond.


Hema waarschuwt voor reep, Ikea voor kast (Foto: Novum)

Kind schiet leraar neer, pleegt zelfmoord

Een 10-jarige scholier in een buitenwijk van de Braziliaanse stad Sao Paulo heeft donderdag zijn lerares met een pistoolschot verwond en vervolgens zichzelf met twee kogels in het hoofd van het leven beroofd. Dat hebben de Braziliaanse autoriteiten gezegd.

Volgens een woordvoerder van de stad vuurde de jongen eenmaal op zijn lerares en werd zij getroffen in haar heup. De jongen rende vervolgens het klaslokaal uit en schoot zichzelf tweemaal in het hoofd. Hij overleed een uur later in het ziekenhuis.

AZ-debutant: "Altidore mijn grote broer"

AZ-trainer Gertjan Verbeek liet gisteren tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Groningen (4-2) twee talenten uit de jeugdopleiding debuteren.

Ali Messaoud en Kevin Luckassen mochten voor het eerst ruiken aan het eerste elftal. Laatstgenoemde viel in de 75ste minuut in bij een 0-1 achterstand. "Ik kreeg al snel de bal en versierde een corner. Daaruit maakte Nick Viergever de 1-1. Best lekker, ja", zegt hij op de website van AZ.

Luckassen is uitzinnig met zijn debuut. "Ik heb hier lang op gewacht. Ja, ik weet het, ik ben pas achttien. Maar ik wilde zo graag, ik hield het bijna niet meer. Ik droomde ervan om in vol een stadion te spelen. Nou ja, vol. Een stadion, dat is al heel mooi, haha. Doordat het verlenging werd, duurde mijn debuut nog langer. Een mooi moment voor mij en mijn familie."

Leermeester van de aanvaller is Jozy Altidore, die gisteren niet in actie kwam vanwege een enkelblessure. "Ik zie hem als mijn grote broer. Soms denken mensen dat ik Altidore ben, haha. We lijken wel wat op elkaar, ook qua spel. Hij probeert me vaak te helpen, net als Adam Maher."

'DNB sluit Grieks bankroet niet uit'

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt er serieus rekening mee dat Griekenland zijn schulden niet meer kan betalen. "Het is een van de scenario's. Ik zeg niet dat Griekenland niet failliet kan gaan", zegt president Klaas Knot in een interview dat zaterdag in Het Financieele Dagblad (FD) verschijnt.

De krant, waarin vrijdag al opvallende uitspraken van Knot zijn gepubliceerd, stelt dat het hoogst ongebruikelijk is dat een centrale bankier die tevens bestuurslid is van de Europese Centrale Bank (ECB), zo duidelijk de mogelijkheid van een Grieks faillissement openhoudt. De officiële lijn van Europese beleidsmakers is tot nu toe dat een faillissement niet aan de orde is.

'DNB sluit Grieks bankroet niet uit'
'DNB sluit Grieks bankroet niet uit' (Foto: ANP)

[WK] Mollema: "Zwaarder dan ik dacht "

Komende zondag is bij het WK wielrennen in Kopenhagen de wegwedstrijd bij de mannen. Bauke Mollema zegt dat hij perspectieven ziet voor zichzelf.

"Het is zwaarder dan ik dacht", zo moest Mollema wel erkennen. "Het is niet zo lastig dat er een paar man wegrijden, maar de kans dat een groep van vijftien tot twintig renners ontsnapt, is zeker aanwezig. Na de vierde plaats in de Vuelta heb ik wat rust genomen en nog twee lange trainingen gedaan. Ik voel me erg goed. Duidelijk is dat de koers zo hard mogelijk moet worden. Er zijn wellicht meer landen die geen belang bij een sprint hebben dan landen die daar wel op durven gokken. Wij hebben niets te verliezen. Met die instelling moeten we koersen.”

Oracle eist 1,16 miljard dollar van Google

Softwarefabrikant Oracle wil 1,16 miljard dollar (858 miljoen euro) schadevergoeding van Google wegens patentbreuk. Dit blijkt uit de aanklacht die het bedrijf donderdag in de Verenigde Staten indiende. Eerder claimde Oracle nog 6,1 miljard dollar.

Volgens Oracle heeft Google met zijn besturingssysteem voor smartphones en tablets Android inbreuk gepleegd op patenten van het computerprogramma Java, die het softwarebedrijf eerder bij de overname van Sun Microsystems had verkregen.

'Turken boycotten inburgeringscursus'

Veel Haagse Turken boycotten de inburgeringscursus nu die niet langer verplicht is. Tweehonderd Turken hebben de brui gegeven aan de cursus sinds de Centrale Raad van Beroep heeft bepaald dat Turken in Nederland niet mogen worden verplicht in te burgeren, schrijft De Telegraaf.

De gemeente Den Haag kan volgens de krant tienduizenden euro's aan claims voor onterecht geïnde boetes verwachten van Turken die deze hebben gekregen omdat ze de cursus weigerden. In totaal zijn de afgelopen jaren 188 boetes geïnd.

De Centrale Raad van Beroep bepaalde vorige maand dat het opleggen van een inburgeringsexamen aan nieuwkomers in strijd is met de afspraken in een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie. Veel Haagse Turken maken daarom geen gebruik van de cursus die gratis wordt aangeboden.

In Den Haag wonen ongeveer vierduizend Turken. Wethouder van integratie Marnix Norder (PvdA) zegt het in de krant jammer te vinden dat een deel van hen geen gebruikmaakt van de kans om de Nederlandse taal te leren.

Thorpe bevestigt deelname Singapore

Ian Thorpe doet mee aan wereldbekerwedstrijden zwemmen in Singapore begin november. Dit bevestigde de vijfvoudig olympisch kampioen. Ook komt hij daarna in actie bij wedstrijden in Beijing en Tokyo.

"Ik ben zeer verheugd dat ik na al die jaren weer deel uitmaak van het Australische team”, aldus de 28-jarige Thorpe, die in februari na vijf jaar afwezigheid zijn rentree aankondigde. Thorpe wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Van Persie: ''Positief blijven''

Arsenal kent een dramatische seizoensstart. Na vier speelronden staan The Gunners met slechts vier punten op de zeventiende plaats. Van Persie vindt dat ze positief moeten blijven.

Volgens Robin van Persie moet Arsenal nu even door de zure appel heen bijten om weer in rustiger vaarwater te komen. Naast de bezetting van de zeventiende plek is ook het feit dat Arsenal tot nog toe de meeste tegengoals van alle Premier League-clubs incasseerde beschamend.

''Het is belangrijk dat we positief blijven. Ik besef dat dat moeilijk is omdat iedereen gefrustreerd is en we ons beseffen dat dit een dramatische start van de competitie is, maar we moeten een team blijven, sterk zijn en ons niet verstoppen'', doet Van Persie tegenover Sky Sports een poging zijn team erin te laten geloven.

Afgelopen zaterdag ging het mis bij Blackburn Rovers, waar Arsenal twee keer op voorsprong kwam, maar toch met 4-3 verloor. "Er komen nu eenmaal wel eens wedstrijden zoals die van zaterdag voor, maar we moeten niet in onze schulp kruipen. We moeten trots zijn op wie we zijn en beseffen dat er pas vijf wedstrijden gespeeld zijn en dat er dus nog van alles mogelijk is'', aldus Van Persie.

Gymnasia willen meer allochtonen

Gymnasia staan te springen om allochtonen en leerlingen uit achterstandswijken. De Stichting het Zelfstandig Gymnasium wil af van het imago dat scholen te veel bestaan uit een incrowd groepje dat er toch wel komt, schrijft Metro vrijdag.

Directeur van de stichting Gerda Hoekstra zegt in de krant alle bevolkingsgroepen het kwalitatief goede onderwijs dat gymnasia geven, te gunnen. "We maken hier beleid op, omdat we ook allochtonen de kans willen geven tot die intellectuele elite te behoren. We onderzoeken nu hoe de beperking van instroom die geld niet ten koste gaat van deze sociale klimmers."

Gordijnen in ziekenhuizen bacillenhaard

Gordijnen die patiënten en bedden in ziekenhuizen van elkaar scheiden, blijken vaak besmet te zijn met bacteriën. Regelmatig gaat het daarbij om kolonies van gevaarlijke bacillen, zoals de MRSA-bacterie. Dat meldde de Amerikaanse Universiteit van Iowa donderdag (lokale tijd) op basis van onderzoek.

"De gordijnen worden zowel door patiënten als door het personeel frequent aangeraakt. Vandaar dat ze makkelijk besmet raken", aldus onderzoeker Michael Ohl. Daarbij zijn de gordijnen lastig te desinfecteren en wassen zowel patiënten als de medische staf hun handen niet na het aanraken van de afscheidingen.

Op vrijwel alle gordijnen zaten binnen enkele weken veel bacillen. Een op de vijf gordijnen huisvestte de MRSA-bacterie. Het advies voor het personeel is om eerst het gordijn opzij te schuiven en dan pas hun handen te wassen.

Palestina vraagt VN-lidmaatschap aan

Tegen de zin van onder meer de Verenigde Staten en Nederland dient de Palestijnse Autoriteit vrijdag een verzoek in om volwaardig lid van de Verenigde Naties te worden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal het verzoek bekendmaken in een rede tot de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie.

De kans van slagen is miniem. Weliswaar staat de meerderheid van de Algemene Vergadering positief tegenover het initiatief, maar de Veiligheidsraad moet eerst stemmen over een volwaardig lidmaatschap. De Verenigde Staten hebben al aangekondigd daar van hun vetorecht gebruik te maken. Ook Israël is fel tegen. Beide landen vinden dat een Palestijnse staat er alleen via onderhandelingen kan komen.

De Palestijnse staat zou de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem moeten omvatten. Israël bezette die drie gebieden in 1967 na de Zesdaagse Oorlog.

De Palestijnen bereiden zich voor op een langdurig gesteggel achter de schermen. Abbas heeft gezegd dat hij de Veiligheidsraad "enige tijd" wil geven om de aanvraag te behandelen.

Palestina vraagt VN-lidmaatschap aan
Palestina vraagt VN-lidmaatschap aan (Foto: ANP)

'Brandveiligheid bouwmarkten onder de maat'

Het is slecht gesteld met de brandveiligheid in bouwmarkten. Experts spreken vrijdag in De Telegraaf van tikkende tijdbommen. Ze vinden dat bedrijfsleiders zich meer bewust zouden moeten zijn van de risico's.

Volgens deskundigen kan een enkel vonkje tijdens het mengen van verf al desastreuze gevolgen hebben. "Er zijn in de meeste bouwmarkten geen veilige compartimenten of gangpaden die met deuren kunnen worden afgesloten", zegt veiligheidsexpert van ingenieursbureau Arcadis Jorrit Nieuwenhuis in de krant.

Ondanks dat de regelgeving in maart 2009 werd aangescherpt, is er volgens Nieuwenhuis nauwelijks iets gebeurd om de brandveiligheid te verbeteren. Hij vindt het verbijsterend dat werknemers van amper 16 jaar met verpakte chemische stoffen als terpentine, lijmen, wasbenzine en ammonia mogen 'goochelen zonder fatsoenlijke opleiding'.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding erkent dat er risico's zijn en raadt winkeliers aan vluchtige stoffen op te slaan in brandwerende kluizen. "Maar er is geen wet- of regelgeving omdat het gaat om zogenoemde kleinverpakkingen", zegt een woordvoerder in de krant.

BBC: Azerbeidzjan koopt olympisch goud

Azerbeidzjan heeft 10 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) aan de boksorganisatie World Series Boxing (WSB) geschonken, om zo twee gouden medailles op de Olympische Spelen van Londen in 2012 te verkrijgen. Dat meldt het Britse programma BBC Newsweek donderdag.

Klokkenluiders zouden topman Ivan Khodabakhsh hebben horen zeggen dat er een deal was met het Aziatische land. Khodabakhsh zei eerder tegen de BBC dat het geld van een Zwitserse investeerder kwam. Documenten ontkrachten dat.

BBC: Azerbeidzjan koopt Olympisch goud
BBC: Azerbeidzjan koopt Olympisch goud (Foto: ANP)

Texas schrapt laatste maal voor executie

De Amerikaanse staat Texas schrapt per direct de traditie van het laatste avondmaal voor gevangenen die worden geëxecuteerd. Voortaan wordt een standaard gevangenishap geserveerd.

"Genoeg is genoeg", zei senator Jim Whitmire donderdag in een schrijven aan gevangenisfunctionarissen. Daarin motiveert hij zijn beslissing door te stellen dat het ongepast is een gevangene die tot de doodstraf is veroordeeld een dergelijk voorrecht te verlenen, wat slachtoffers niet gegund is.

Aanleiding voor de brief was dat het woensdag geëxecuteerde Ku Klux Klan-lid Lawrence Brewer een uitgebreid menu had besteld met onder meer pizza, hamburger, okra's, gegrild vlees en ijs. Toen zijn laatste maal tegen vier uur 's middags werd geserveerd, zei hij echter geen honger te hebben en at niets.

'Prins Claus vreesde einde monarchie'

Prins Claus zou met koningin Beatrix onenigheid hebben gehad over het wonen in Den Haag, de opvoeding van de kinderen en de toekomst van de monarchie. Hij zou prins Willem-Alexander erop hebben voorbereid dat hij misschien nooit koning zou worden.

Dat beweert Huub van 't Hek (1947), oud-hoofdredacteur van Scouting Magazine, in het boek 'Wie ben ik dat ik dit doen mag' van historica Dorine Hermans.

Van 't Hek had twee vertrouwelijke ontmoetingen met Claus in aanloop naar diens benoeming als beschermheer van Scouting Nederland, schrijft Hermans.

Grote satelliet stort neer op aarde

Een afgedankte satelliet keert vrijdag terug naar de aarde. In de loop van de avond (Nederlandse tijd) verbrandt het ruimteafval grotendeels in de dampkring. Tientallen onderdelen overleven dat waarschijnlijk. Zij wegen in totaal honderden kilo’s en zullen met hoge snelheid neerstorten.

De restanten van de satelliet kunnen inslaan op het aardoppervlak of in zee. Waar dat gebeurt, is nog volstrekt onzeker, maar West-Europa ligt in de gevarenzone.

Het terugkerende stuk afval is een Amerikaanse onderzoekssatelliet, de Upper Atmosphere Research Satellite (UARS). Die is in september 1991 in een baan om de aarde gebracht en sinds 2005 buiten gebruik. De satelliet weegt in totaal ongeveer 6 ton en is 10 bij 5 meter groot.

De ondergang van de UARS wordt de grootste satellietcrash in meer dan 30 jaar tijd. In 1979 stortten onderdelen van het ruimtestation Skylab neer in het westen van Australië. Daarbij raakte niemand gewond.

Grote satelliet stort neer op aarde
Grote satelliet stort neer op aarde (Foto: ANP)

Spielberg tilt politiek drama over verkiezingen heen

Steven Spielberg heeft besloten zijn politieke film Lincoln pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar uit te brengen. De regisseur wil met zijn verhaal over de tweede verkiezingsstrijd van de negentiende-eeuwse Republikeinse president de komende verkiezingen niet beïnvloeden, zegt hij in de Amerikaanse krant Orlando Sentinel.

"We laten de film heel bewust pas na de verkiezingen van komend jaar uitkomen", zegt de 65-jarige filmmaker, die al jaren de Democratische partij steunt. "Ik wilde niet dat de film werd ingezet om politiek te bedrijven." De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn volgend jaar op 17 december.

Lincoln gaat over de strijd van Abraham Lincoln tegen de zuidelijke staten van Amerika die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. Zijn verkiezing tot president leidde in 1861 tot het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog, die vier jaar duurde. Lincoln werd in 1865 vermoord.

De film, met Tommy Lee Jones, Daniel Day-Lewis en Joseph Gordon-Levitt, wordt opgenomen in Richmond, Virginia. "De gebouwen daar lijken erg op het Washington van tijdens de burgeroorlog", zegt Spielberg. Lincoln verschijnt volgend jaar eind december in de Verenigde Staten, een Nederlandse datum is nog onbekend.


Spielberg tilt politiek drama over verkiezingen heen - W8!! (Foto: Novum)

Oeuvreprijs voor Richard Gere in Rome

Richard Gere ontvangt de oeuvreprijs van het Film Festival in Rome. Dat heeft de organisatie van het festival, dat plaatsvindt van 27 oktober tot 4 november, bekendgemaakt.

De organisatie prijst de 62-jarige acteur voor zowel zijn acteerwerk als zijn humanitaire activiteiten. Gere is van de partij op het festival om de prijs in ontvangst te nemen en te spreken over zijn carrière. Bovendien wordt een opgeknapte versie van Days of Heaven vertoond. In de film van regisseur Terrence Malick uit 1978 is een jonge Gere te zien.

De acteur speelde in films als American Gigolo, An Officer and a Gentleman en Pretty Woman. Gere, een boeddhist, zet zich onder meer in voor mensenrechtenorganisatie Survival International.

Oscar-campagnes voortaan zonder chique feestjes

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft het reglement voor Oscar-campagnes aangescherpt. Voortaan mogen genomineerde films niet meer gepromoot worden door talloze feestjes. Dat laat de organisatie weten.

In het verleden werden films vaak beroemder om de extravagante recepties na voorvertoningen dan om de kwaliteit van de film. Daar wil de organisatie een stokje voor steken. De Academy heeft nu bepaald dat recepties na een voorvertoning van een genomineerde film niet meer zijn toegestaan. Er is geen maximumaantal voorvertoningen dat per film mag worden gehouden.

De nieuwe regels gelden alleen voor films die al genomineerd zijn. De nominaties voor de 84e Oscaruitreiking worden op 24 januari bekendgemaakt. Voor die tijd mogen filmproducenten onbeperkt feestjes geven om hun films te promoten.

Een niet nader genoemde bron is niet erg overtuigd van de effectiviteit van de nieuwe regels. "De Academy heeft nu de sluizen wagenwijd opengezet door geen restricties te plaatsen op het campagnevoeren voordat de nominaties bekend zijn", zegt hij tegen de Amerikaanse filmsite Deadline. "Nu zullen de campagnes hun climax bereiken vlak voor de nominaties, de studio's gaan zich pas daarna netjes gedragen."

Nadat een film is genomineerd, hebben de leden van de Academy drie weken de tijd om hun stem uit te brengen. Die drie weken verlopen naar verwachting dit keer beduidend rustiger dan de afgelopen jaren. De Oscars worden op 26 februari uitgereikt in het Kodak Theatre in Los Angeles.

Rockband Within Temptation maakt speelfilm

De Nederlandse rockband Within Temptation werkt aan een speelfilm. De band heeft al drie korte films gemaakt die horen bij de muziek van het laatste album The Unforgiving. "Een speelfilm ligt in de planning, we gaan kijken hoever we daarmee komen", zei zangeres Sharon den Adel gisteren tijdens het Nederlands Film Festival tegen Novum Nieuws.

De bedoeling is dat het een lange film wordt. Den Adel is niet van plan in de film te spelen. "Het gaat niet over ons, het wordt een op zichzelf staand verhaal." Robert Westerholt, gitarist en oprichter van de band, gaat de ideeën voor de Within Temptation-film verder uitwerken. De partner van Den Adel gaat niet mee op tournee met de band om bij hun drie kinderen te kunnen zijn. "Omdat hij nu niet in de band zit, kan hij verder werken aan de film en aan nieuwe liedjes", aldus de 37-jarige Den Adel.

De speelfilm moet in het verlengde liggen van de drie korte films die donderdag op het NFF in Utrecht zijn gepresenteerd. De drie verhaallijnen zijn gebaseerd op de stripserie die de band wereldwijd uitbrengt. Het filmdrieluik gaat over het medium Mother Maiden dat verloren zielen de kans geeft een schuld uit het verleden in te lossen.

Rodriguez keert terug in Resident Evil 5

Via de website van Bloody Disgusting vernemen we heugelijk nieuws voor de fans van Resident Evil. Michelle Rodriguez heeft getekend voor een rol in het vijfde deel van de succesvolle horrorreeks gebaseerd op het populaire computerspel. 

Rodriguez was in 2002 al te zien in haar rol van Rain Ocampo en zal deze rol ook vertolken in Paul W.S. Anderson's Resident Evil: Retribution 3D! Ook in dit deel gaat Alice de strijd weer aan met de Umbrella Corporation.

Ook Shawn Roberts is even te zien in de film in de rol van Albert Wesker. Naast Rodriguez en Roberts zijn ook Milla Jovovich (Alice), Sienna Guillory (Jill Valentine), Colin Salmon en Boris Kodjoe in de rolprent te zien.

Opnames voor Resident Evil: Retribution 3D! zullen plaats vinden in Canada, Japan en Rusland. De film zal vanaf 14 september 2012 in de Amerikaanse bioscopen draaien. Wanneer de film in Nederland te zien zal zijn is nog niet bekend.

Bijna zeven minuten Final Fantasy Versus XIII

Final Fantasy Versus XIII is een beetje een gevoelig onderwerp. De game is jaren geleden al aangekondigd, maar development is pas recent echt gestart. Toch zijn er al die jaren al flink wat beelden naar buiten gebracht. Deze beelden zijn nu verzameld in één grote trailer.

De trailer toont naast filmbeelden ook beelden van gevechten. De geplande release ligt waarschijnlijk op eind 2012 in Japan, als men dat gaat halen...

Kamer: Niet meer snijden in ontwikkelingshulp

De Tweede Kamer wil dat het kabinet niet verder bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet moet deze hele regeerperiode vasthouden aan een budget voor ontwikkelingssamenwerking van minimaal 0,7 procent van het nationaal inkomen.

Een motie daarover van GroenLinks en de ChristenUnie werd door een meerderheid van de Kamer bestaande uit de oppositiepartijen en regeringspartij het CDA aangenomen.

Het percentage van 0,7 procent is het minimum volgens internationaal afgesproken criteria. Nederland zat jarenlang op een percentage van 0,8 maar dat was door dit kabinet bij zijn aantreden al verlaagd naar 0,7. Dat betekent al een bezuiniging van 1 miljard euro.

De PVV van Geert Wilders wil ontwikkelingssamenwerking beperken tot noodhulp en wil het budget verder verlagen als het kabinet door de economische crisis de komende jaren extra zou moeten bezuinigen. Dat wordt met de aangenomen motie een stuk lastiger.

Bekijk de definitieve Vita-hardware

Sony heeft het definitieve design van hun PlayStation Vita klaar. Op de onderstaande afbeeldingen zie je de handheld van drie kanten en we hebben als vergelijkingsmateriaal het E3-design toegevoegd.

Het eerste verschil is de naam, deze was voor de E3 nog niet bekend en daarom stond er nog 'PlayStation' waar nu PS Vita staat. Bovendien heeft de gleuf voor Vita-games nu ook een naampje gekregen. Nu kan er geen verwarring meer ontstaan over welke gleuf voor games en welke voor memorysticks is. Tevens heeft de aansluiting voor de koptelefoon een logo gekregen. 

vita

vita

vita

vita

Slime Mori Mori Dragon Quest 3-trailer

Square Enix heeft een nieuwe trailer online gezet voor Slime Mori Mori Dragon Quest 3. Deze game is een spin-off van het bekende Dragon Quest waarin een Slime de hoofdrol speelt. In Japan moet de game in november in de winkels liggen.

Slime Mori Mori Dragon Quest 3 krijgt als thema 'piraten' als we de trailer zo bekijken. In het Westen hebben we het tweede deel van de serie gehad onder de naam Dragon Quest Heroes: Rocket Slime. Deze game verscheen voor Nintendo DS. Of het derde deel hier gaat verschijnen is op dit moment nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.