FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 augustus 2011

'Gadhafi in Zimbabwe'

Gadhafi zou naar Zimbabwe zijn gevlucht. Dit stelde althans de Britse krant The Sun zaterdag op gezag van de oppositie in het Afrikaanse land.

President Mugabe zou de Libische oud-dictator hebben laten ophalen door een toestel van de Zimbabwaanse luchtmacht. Gadhafi zou in een huis in een buitenwijk van Harare zittten, bewaakt door zijn vrouwelijke lijfwachten. "Er is geen twijfel dat Gadhafi hier is als 'unieke gast' van Mugabe", aldus een zegsvrouw van de partij MDC.

Wozniacki opnieuw de sterkste in New Haven

Caroline Wozniacki heeft zaterdag het WTA-toernooi van New Haven op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Deense rekende in de eindstrijd met 6-4 en 6-1 af met Petra Cetkovska uit Tsjechië. De 21-jarige Wozniacki was de afgelopen drie jaar ook al de sterkste op het Amerikaanse hardcourttoernooi.

Cvetkovska, de nummer veertig van de wereld, had eerder nog afgerekend met Agnieszka Radwanska (5), Marion Bartoli (4) en Na Li (2), maar een nieuwe stunt zat er niet in. Wozniacki stapte na een uur en twintig minuten als winnaar van de baan, in een partij die door de regen nog enige tijd werd onderbroken.


Wozniacki zegeviert in New Haven (Foto: Pro Shots)

[Premier League] Liverpool eenvoudig langs Bolton

Liverpool heeft zich zaterdag aan kop genesteld van de Premier League. De ploeg van trainer Kenny Dalglish was op Anfield Road met 3-1 te sterk voor Bolton Wanderers. Liverpool komt door de zege op zeven punten en deelt de koppositie minimaal voor een dag met Chelsea en Wolverhampton Wanderers.

Jordan Henderson opende na een kwartier de score voor Liverpool, waar Dirk Kuijt en Luis Suarez in de basis stonden. Na rust liepen de Reds verder uit door treffers van Martin Skrtel en Charlie Adam in de 52e en 53e minuut. Ivan Klasnic deed in blessuretijd iets terug.

[GP3] Uitslag Race 1 Spa-Francorchamps

Valtteri Bottas heeft de eerste race van de GP3 Series op Spa-Francorchamps op zijn naam geschreven. De Fin bleef in de Belgische Ardennen James Calado en Nigel Melker voor. Thomas Hylkema werd als 22e afgevlagd.

Calado had in de kwalificatie de snelste tijd neergezet, maar het was Bottas die op Spa de betere start kende en de leiding greep. De Fin reed eenvoudig weg bij zijn teamgenoot en won de race. Achter dit duo vochten Melker en Adrian Quaife-Hobbs een fraai duel uit voor plaats drie, waarbij de coureurs elkaar meermalen passeerden. Uiteindelijk trok Melker aan het langste eind.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Valtteri Bottas Lotus ART 31:02.902
2 James Calado Lotus ART +6.495
3 Nigel Melker RSC Mücke +13.979
4 Adrian Quaife-Hobbs Manor +21.117
5 Conor Daly Carlin +24.915
6 Tom Dillmann Addax +34.338
7 Nico Muller Jenzer +40.898
8 Richie Stanaway Lotus ART +43.583
9 Lewis Williamson MW Arden +45.330
10 Ivan Lukashevich Status +50.869
11 Mitchell Evans MW Arden +51.538
12 Rio Haryanto Manor +53.789
13 Aaro Vainio Tech 1 +1:01.520
14 Alex Fontana Jenzer +1:05.130
15 Michael Christensen RSC Mücke +1:06.596
16 Gabriel Chaves Addax +1:09.195
17 Tamas Pal Kiss Tech 1 +1:13.548
18 Matias Laine Manor +1:14.024
19 Simon Trummer MW Arden +1:14.988
20 Dean Smith Addax +1:20.817
21 Leonardo Cordeiro Carlin +1:27.918
22 Thomas Hylkema Tech 1 +1:49.087
DNF Alexander Sims Status +3 Ronden
DNF Maxim Zimin Jenzer +3 Ronden
DNF Marlon Stockinger Atech CRS +6 Ronden
DNF Daniel Mancinelli RSC Mücke +9 Ronden
DNF Antonio Felix da Costa Status +11 Ronden
DNF Callum MacLeod Carlin +11 Ronden
DNF Nick Yelloly Atech CRS +12 Ronden
DNF Zoël Amberg Atech CRS +12 Ronden

Uitslag FC Utrecht - Roda JC

Om 20:45 uur stond er in de Eredivisie één wedstrijd op het programma. Roda JC moest naar Utrecht afreizen voor het duel met FC Utrecht. Erwin Koeman kan gerust zijn; mede door een doelpunt van de debuterende Rodney Sneijder kon de trainer van Utrecht drie punten bijschrijven.


Rodney Sneijder in duel om de bal (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

3 - 1

Roda JC

45' Oar
60' Sneijder
73' Mulenga
  38' Junker
 
Gele kaart: Sneijder, (FC Utrecht), Donald, Fledderus, Vormer (Roda JC)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Ruud Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Dijk
Bovenberg (78/ v.d. Maarel)
Vorstermans
Schut
Bulthuis
Mårtensson
Asare
Sneijder (85/ Kali)
Gerndt
Mulenga (77/ Boldewijn)
Oar
  Prus
Monteyne
Biemans
Wielaert
Hempte
Donald (70/ Sutchuin Djoum)
Vormer
De Beule (70/ Ramzi)
Fledderus
Pluim
Junker (81/ Malki)

'Kerk moet kaders euthanasie helder maken'

De Nederlandse bisdommen moeten duidelijke afspraken maken met de pastores en parochianen over de kaders rondom euthanasie. Die oproep heeft het kerkbestuur van het Brabantse dorp Liempde zaterdag na de avonddienst gedaan.

Het kerkbestuur legde na de dienst een verklaring af over het tijdelijk vervangen van pastoor Norbert van der Sluis. Hij weigerde eerder deze maand de uitvaart te leiden van een man die had gekozen voor euthanasie. Er ontstond een conflict met de parochianen en het kerkbestuur omdat hij ook weigerde zijn kerk beschikbaar te stellen voor de uitvaart.

Volleyballers zetten eerste stapje op weg naar Spelen

De Nederlandse volleyballers hebben een eerste stapje gezet in het lange traject op weg naar de Olympische Spelen. Het won de vandaag in Baia Mare de eerste kwalificatiewedstrijd voor het pre-olympisch kwalificatietoernooi met 3-1 van Roemenië. De setstanden waren 25-23, 31-29, 18-25 en 25-22.

Nederland begon de wedstrijd met Nimir Abdelaziz als spelverdeler en bondscoach Edwin Benne koos verder voor de buitenaanvallers Kay van Dijk, Jeroen Trommel, Jeroen Rauwerdink, de middenmannen Rob Bontje en Wytze Kooistra en libero Gijs. Oranje begon sterk aan de wedstrijd maar kwam daarna steeds verder onder druk. Dat dwong Benne tot veel wisselen. Met name Toni Krolis bleek daarbij erg nuttig. 

De return is op 3 september in Eindhoven. Bij winst gaat Nederland verder, winnen de Roemenen de wedstrijd volgt er een 'golden set' om een winnaar aan te wijzen die naar het pre-olympisch kwalificatietoernooi gaat. Daar zal waarschijnlijk minimaal de finale gehaald moeten worden voor het olympisch kwalificatietoernooi. Bij dat toernooi, waar ook enkele toplanden aan mee zullen doen, ligt voor de winnaar een ticket naar Londen klaar.

Schip met 132 opvarenden vast in Waddenzee

Een Duitse excursieboot met 132 opvarenden is zaterdag in de Duitse Waddenzee vastgelopen, toen het schip bij te lage waterstand probeerde de haven van Hooksiel in de streek Oost-Friesland te bereiken.

Boten van de reddingsbrigade haalden de opvarenden, onder wie veel kinderen en een hond, in een operatie van een uur aan land. Niemand raakte gewond. Het 30 meter lange schip komt naar verwachting zaterdagavond bij vloed vanzelf weer los uit het slib.

Grote buit bij overval postkantoor Rotterdam

Dieven hebben zaterdagmiddag een aanzienlijk geldbedrag buitgemaakt bij een overval op een postkantoor in Rotterdam. De twee daders zijn nog voortvluchtig, meldt de politie.

De overval vond omstreeks 14.00 uur plaats in het kantoor aan de Avenue Concordia. De dieven bedreigden de twee aanwezige personeelsleden met een vuurwapen en bonden hen vast. Daarna doorzochten ze het pand en gingen zij er met een groot bedrag vandoor. Hoeveel de overvallers precies buit hebben gemaakt, is niet bekend.

Een klant die op het moment van de overval in de winkel was, waarschuwde de hulpdiensten. De politie rukte met groot materieel uit maar kon niet voorkomen dat de dieven ontsnapten. Omdat zij mogelijk nog in de buurt waren, werden verschillende panden en tuinen in de straat uitgekamd. De daders werden echter niet gevonden. Bij de overval vielen geen gewonden.

Isner verslaat Benneteau in finale Winston Salem

John Isner heeft het ATP-toernooi van Winston Salem gewonnen. De 26-jarige Amerikaan, als vierde geplaatst, was in de finale met 4-6, 6-3 en 6-4 de Franse qualifier Julien Benneteau de baas. Benneteau schakelde in de halve eindstrijd nog Robin Haase uit.

Voor Isner, die zaterdag negentien aces liet noteren, is het de derde titel in zijn carrière. Hij was in 2010 de sterkste in Auckland en eerder dit jaar schreef hij het toernooi van Newport op zijn naam.


Isner verslaat Benneteau in finale Winston Salem (Foto: Novum)

Uitmarkt ondanks harde buien goed bezocht

De tweede dag van de Uitmarkt in Amsterdam is zaterdag goed bezocht, ondanks de harde buien die af en toe vielen. Hoeveel belangstellenden precies op de been waren, kon een woordvoerster zaterdagavond nog niet zeggen.

Een voorstelling van het Scapino Ballet Rotterdam werd afgelast wegens het slecht weer. Andere artiesten speelden in op de buien. Zo liet rapper Lange Frans het publiek mee wuiven met paraplu's "Maar gelukkig gaf de zon het ook niet op", aldus de woordvoerster.

Uitmarkt ondanks harde buien goed bezocht
Uitmarkt ondanks harde buien goed bezocht (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie (27/08/2011)

In de Eredivisie werd er om 19:45 uur afgetrapt bij twee wedstrijden. FC Twente nam het op tegen VVV Venlo en N.E.C. tegen Heracles Almelo.


Wout Brama (L) viert de treffer van Bryan Ruiz (R) (Foto: Pro Shots)

FC Twente

4 - 1

VVV-Venlo

2' Ruiz
28' de Jong
31' Janko
66' De Jong
  26' Musa
 
Gele kaart: , Emenike, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.700
Arbiter: Jack van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Cornelisse (46/ Rosales)
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama
De Jong
Janssen
Ruiz
Janko
John (74/ Berghuis)
  Gentenaar
De Regt
Mei
Yoshida (77/ Timisela)
Emenike
Maguire (69/ Kruysen)
Meeuwis
Linssen
Musa
Uchebo
Cullen



Nick van der Velden viert feest na zijn doelpunt. (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

2 - 1

Heracles Almelo

3' Schöne
8' v.d. Velden
  45' Plet
 
Gele kaart: Amieux, (N.E.C. Nijmegen), Overtoom, Armenteros(Heracles Almelo)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Grootfaam
v. Eijden
Nuytinck
Amieux
v.d. Velden
Koolwijk
Schöne (69/ Foor)
George
Platje
Nijland (63/ Latupeirissa)
  Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d. Linden
Looms
Quansah (69/ Duarte)
Overtoom
Vejinovic
Everton
Plet
Armenteros

[Vuelta] Mollema: "Het was loeizwaar"

Bauke Mollema werd vandaag in de achtste etappe van de Vuelta a España knap derde. De Rabobank-renner werd in de steile slotklim San Lorenzo de El Escorial derde achter Joaquin Rodriguez en Michele Scarponi. Hij klom in het klassement naar plaats acht, waardoor hij kansen ziet op een goed eindklassement.

"Helaas kon ik op het allersteilste stuk Rodriguez niet volgen. Het was echt loeizwaar, maar dit explosieve werk ligt me wel," zei Mollema na afloop van de etappe die eindigde met een steile slotklim.

Alguersuari dolblij met zesde startplaats

Jaime Alguersuari zal morgen in de Grand Prix van België van start gaan vanaf een zesde startplaats. Nog nooit eerder in zijn Formule 1-loopbaan startte de Toro Rosso-coureur vanaf zo'n goede startplaats. Uiteraard geeft dit ook een boost voor zijn carrière bij het Italiaanse team.

"Mijn beste prestatie ooit en voor het team de beste startplaats van het jaar - ik ben meer dan tevreden. Het weer heeft zeker bijgedragen aan mijn prestatie, want de auto deed het uitstekend op de intermediates," zei een tevreden Alguersuari die zich voor morgen echter nog niet rijk rekent. "Eerst maar eens proberen wat punten te halen. Dat is voor morgen het doel. De auto is goed, vooral ons DRS werkt nu veel beter dan voorheen."

Teamgenoot Sébastien Buemi was iets minder blij met een elfde startplaats. "Aan het eind van mijn beste ronde maakte ik een klein foutje en daar baal ik van. Toch is elfde niet verkeerd. Ik denk dat ik wel een goed resultaat kan boeken morgen."

Regering Brazilië protesteert tegen boek VS

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat bij de Amerikaanse regering protesteren tegen de roman Seven days in Rio.

In het boek van schrijver Francis Levy wordt Rio de Janeiro niet alleen beschreven als 'wereldhoofdstad van de seks'. De auteur stelt tevens dat 'het aantal prostituees in Rio gelijk is aan het aantal ratten in de metro van New York'.

Een Braziliaanse regeringsfunctionaris noemde die stellingen zaterdag ontoelaatbaar. De regering in Washington moet er volgens hem voor zorgen dat Levy die weer 'intrekt'.

[Bundesliga] Twee keer rood bij Duitse topper

Borussia Dortmund kwam op bezoek bij Bayer Leverkusen niet tot scoren. De wedstrijd, die twee rode kaarten kende, eindigde in 0-0.

De nummer één en twee van afgelopen seizoen stonden vanavond tegenover elkaar, maar slaagden er niet in het duel een winnaar te geven. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en in de eerste helft gebeurde weinig spectaculairs. Pas wat later in de tweede helft kwam Dortmund op gang en moest Leverkusen's doelman Bernd Leno flink wat reddingen verrichten.

Leverkusen stond op dat moment al met een man minder op het veld. Michal Kadlec kreeg een rode kaart voor een harde sliding op de benen van Mario Götze en moest het veld verlaten. Diezelfde Götze schoot de bal daarna hard op de lat. Keeper Leno hield ook het schot van Shinji Kagawa uit zijn doel.

Ook Dortmund eindigde de wedstrijd met tien man. Götze kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd te pakken en zorgde er zo voor dat het duel alsnog met een gelijk aantal spelers bij beide ploegen werd uitgespeeld. Dortmund dacht met een doelpunt van Mats Hummels de overwinning op zak te hebben, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Zowel Leverkusen als Dortmund hebben na vier gespeelde wedstrijden zeven punten weten te bemachtigen. De achterstand van de beide ploegen op koplopers Werder Bremen en Bayern München is twee punten.

Harleydag Tilburg alsnog afgelast

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft zaterdagavond besloten de Harleydag van zondag alsnog af te gelasten. Er is op het laatste moment 'serieuze informatie' binnengekomen die er op wijst dat het familiekarakter van het evenement niet meer gegarandeerd kan worden, liet zijn woordvoerder weten.

Over de aard van de informatie doet de gemeente geen mededelingen. Of het vermoeden bestaat dat motorclubs op de Harleydag de confrontatie met elkaar willen zoeken, wil hij evenmin zeggen.

Harleydag Tilburg alsnog afgelast
Harleydag Tilburg alsnog afgelast (Foto: ANP)

Orkaan Irene raast over oostkust VS en eist leven

Irene raast met hevige windstoten en stortregens over de oostkust van de Verenigde Staten en heeft zaterdag een eerste leven geëist. De storm is afgezwakt tot een orkaan van de eerste categorie, maar het Nationale Orkaancentrum (NHC) in Miami waarschuwt dat de situatie 'extreem gevaarlijk' blijft. "De dreiging van Irene schuilt niet in de pieksnelheid van de wind, maar in de omvang en duur van de storm", aldus NHC-deskundige Mike Brennan.

De orkaan ging tegen het ochtendgloren aan land in North Carolina. In Nash County in die staat maakte Irene een eerste dodelijk slachtoffer. Volgens rampbestrijders werd de man dodelijk getroffen door een afgerukte boomtak.

Ooggetuigen hebben gemeld dat de eerste windstoten zeesteigers lossloegen en het dak van een auto-showroom hebben meegevoerd. Meer dan vierhonderdduizend inwoners van de staat zitten zonder stroom. Een ziekenhuis in Morehead City doet noodgedwongen een beroep op generatoren.

De verwachting is dat Irene over de dichtbevolkte Amerikaanse oostkust naar het noorden trekt. Van North Carolina tot de noordelijke staat Massachussetts is een orkaanalarm van kracht. Reservisten zijn opgeroepen en lokale overheden stelden noodprocedures in werking. Zij hebben 2,3 miljoen mensen in het gebied op het hart gebonden tijdelijk elders een veilig heenkomen te zoeken.

Ook in New York zijn ingrijpende voorzorgsmaatregelen genomen. De burgemeester van New York roept burgers in door de orkaan Irene bedreigde stadsdelen op onmiddellijk de wijk te nemen. Michael Bloomberg vreest dat evacuees die langer wachten vastraken in de stad.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt vanwege de dreiging van overstromingen het hele metrostelsel stilgelegd. Op Wall Street zijn metrotunnels met zandzakken afgedekt. De vijf vliegvelden rond de grootste stad van de VS worden vanaf het middaguur lokale tijd gesloten. Het noodweer zal wellicht voorts tot het sluiten van bruggen en tunnels nopen.

Het stadsbestuur heeft 370.000 bewoners van laaggelegen wijken opgedragen elders een veilig heenkomen te zoeken. De burgemeester verklaarde eerder dat het hem aan mankracht ontbreekt om hun vertrek te kunnen afdwingen. "Niemand draait de cel in. Maar als je het evacuatiebevel niet opvolgt kan dat levens kosten."

De ongekende evacuaties stellen de stad voor een duizelingwekkende logistieke opgave. Het stadsbestuur heeft noodonderdak voor ten hoogste 71.000 New Yorkers beschikbaar gesteld. Het hoopt dat de overige evacuees kunnen aankloppen bij familie en vrienden.

Behalve in de staat New York heeft president Barack Obama ook in North Carolina, Virginia, New Jersey, Connecticut en Massachusetts de noodtoestand uitgeroepen. Orkaan Irene bereikt naar verwachting in de loop van zondag New York. De grootste elektriciteitsleverancier van de stad heeft gewaarschuwd dat het de stroom zal afsluiten in onderlopende wijken.

Luchtvaartmaatschappijen hebben ten minste 8300 vluchten van en naar de Amerikaanse oostkust voor dit weekeinde geannuleerd. Ook bus- en treindiensten in het gebied zijn geschrapt.

Meteorologen waarschuwen dat de storm het oceaanwater kan opzwepen tot een stormvloed. Het waterpeil zou aan de kust van North Carolina tot bijna drieënhalve meter kunnen stijgen.


Orkaan Irene raast over oostkust VS en eist leven (Foto: Novum)

[GP2] Uitslag Race 1 België

Romain Grosjean mag zich de nieuwe kampioen in de GP2 Series noemen. De Fransman werd vandaag in de eerste rac in België achter Christian Vietoris en Jules Bianchi derde, wat genoeg was om het kampioenschap binnen te hengelen. Zijn enig overgebleven concurrnt Giedo van der Garde viel namelijk uit.

Vietoris mocht de race vooraan beginnen en reed de gehele race aan de leiding. Achter de Duitser zat de spanning. Van der Garde kwam bij de La Source hairpin direct na de start in de problemen en raakte na een tik de muur. De Nederlander kon verder, maar moest achteraan aansluiten. Hierdoor wist de bijna vooraan rijdende Grosjean dat hij kampioen kon worden, mits hij in de punten eindigde op Spa-Francorchamps.

De race in België kwam mede door de dreiging van regen laat op gang. Halverwege de race kwamen de coureurs binnen voor nieuwe banden, waarna het spektakel begon. Een spin van Julian Leal bij Raiddilon luidde een lange safetycarperiode in, omdat hij bij deze gevaarlijke bocht niet weg kon komen. Hierna volgde in de regen een botsing tussen Mikhail Aleshin en Stefano Coletti. Laatstgenoemde werd over de bolide van de Rus heen gelanceerd en werd uiteindelijk met verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.

De safety car ging pas één ronde voor het einde naar binnen, waardoor er aan de volgorde vooraan, Vietoris. Bianchi en Grosjean niets meer veranderde. Van der Garde zag uiteindelijk door al zijn problemen de finish niet.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Christian Vietoris Racing Engin. 1:00:55.099
2 Jules Bianchi Lotus ART +2.862
3 Romain Grosjean DAMS +4.571
4 Luca Filippi Coloni +6.441
5 Brendon Hartley Ocean Racing +11.614
6 Dani Clos Racing Engin. +12.471
7 Josef Kral Arden +17.391
8 Fairuz Fauzy Super Nova +18.906
9 Adam Carroll Super Nova +19.364
10 Davide Valsecchi Team Air Asia +20.228
11 Johnny Cecotto Jr. Ocean Racing +22.899
12 Sam Bird iSport +23.358
13 Pal Varhaug DAMS +24.110
14 Esteban Gutierrez Lotus ART +31.304
15 Max Chilton Carlin +1 Ronde
16 Michael Herck Coloni +1 Ronde
DNF Giedo van der Garde Barwa Addax +6 Ronden
DNF Marcus Ericsson iSport +6 Ronden
DNF Rodolfo Gonzalez Trident +6 Ronden
DNF Jolyon Palmer Arden +8 Ronden
DNF Mikhail Aleshin Carlin +8 Ronden
DNF Stefano Coletti Trident +9 Ronden
DNF Julián Leal Rapax +10 Ronden
DNF Fabio Leimer Rapax +17 Ronden
DNF Charles Pic Barwa Addax +23 Ronden
DNF Luiz Razia Team Air Asia +23 Ronden

Uitslag RKC Waalwijk - NAC Breda

In de Eredivisie werd om kwart voor zeven één duel afgetrapt. Het Brabants onderonsje tussen RKC Waalwijk en NAC Breda stond op het programma. De Waalwijkers wisten opnieuw een prima prestatie neer te zetten door NAC met 2-1 te verslaan.  


RKC vecht zich naar opnieuw een overwinning (Foto: Pro Shots)

RKC Waalwijk

2 - 1

NAC Breda

10' Sno
88' Auassar
  89' Lurling 
 
Gele kaart: Ramos, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Pieter Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Ramos
v. Peppen
Sno
Braber (70/ Fachtali)
Duits (46/ Auassar)
Ten Voorde
Castillion (59/ v. Hout)
Meijers
  Ten Rouwelaar
Koenders (66/ Janse)
Botteghin
Luijckx
Gorter
Bonevacia
Gilissen (58/ Schalk)
Schilder (77/ Gudelj)
Kolk
Amoah
Lurling

Rennende cardiologen halen 40.000 euro op

Een groep van 42 cardiologen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) hebben met een estafetteloop naar Parijs 40.000 euro opgehaald voor onderzoek naar plotselinge hartstilstand. Dat heeft een woordvoerster zaterdag gemeld.

De loop begon twee dagen geleden bij de Domtoren in Utrecht. De Nederlandse cardiologen, die werken in universitaire medische centra in Leiden, Rotterdam en Utrecht, hebben in 48 uur 588 kilometer afgelegd. In Parijs vindt de komende dagen een groot Europees congres van cardiologen plaats.

'Amerika was ontevreden over drugsaanpak Donner'

Amerika was in 2003 ontevreden over de Nederlandse aanpak van drugsdoorvoer op Schiphol. De toenmalige minister van Justitie Piet Hein Donner zou geen 'politieke wil' hebben gehad om de problemen effectief aan te pakken. Dat blijkt uit een uitgelekt ambtsbericht die is vrijgegeven door Wikileaks.

De Amerikanen maakten zich ongerust over de twintig tot veertigduizend kilo cocaïne die jaarlijks vanuit de Antillen, Suriname en Venezuela naar Nederland werden gesmokkeld. Donner wilde onder meer vanwege een cellentekort alleen smokkelaars met grote hoeveelheden drugs vervolgen, maar volgens ambassadeur Clifford Sobel zou dat de kleine drugskoeriers 'decriminaliseren.' Hij verwijt Donner en het kabinet een gebrek aan politieke wil.

Sobel suggereert bovendien dat de Nederlandse autoriteiten tijdelijk drugs zouden moeten doorlaten en gebruik moeten maken van infiltranten om smokkelaars te kunnen pakken.

De ambassadeur was blijkbaar niet op de hoogte van de IRT-affaire, die in de jaren negentig tot grote politieke ophef leidde. Rechercheteams maakten toen al gebruik van informanten om drugsbendes op te rollen. Daarbij werden grote hoeveelheden drugs 'gecontroleerd' het land binnengelaten.


'Amerika ontevreden over drugsaanpak Donner' (Foto: Novum)

Tweede man Al Qaida in Pakistan gedood

De tweede man van Al Qaida is in Pakistan gedood. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse regering zaterdag gezegd.

Atiyah Abd al Rahman werd lang gezien als de commandant te velde van Al Qaida. Na de dood van zijn voorman Osama bin Laden in mei dit jaar klom de Libiër op tot de tweede plaats in de hiërarchie van de terreurorganisatie.

De dood van Al Rahman is een zware slag voor het wankelende Al Qaida. Waarnemers in Washington verwachtten na de liquidatie van Bin Laden dat de terreurgroep het verlies van nog enkele leiders niet zou kunnen opvangen.

Al Rahman werd volgens de ingewijde op 22 augustus gedood in het Pakistaanse stammengebied Waziristan. Op diezelfde dag voerde een Amerikaans onbemand vliegtuig daar een aanval uit.

Activist Hazare eet weer na steun parlement India

De Indiase activist Anna Hazare beëindigt zondagochtend zijn elf dagen durende hongerstaking. Hazare heeft besloten weer voedsel tot zich te nemen omdat het Indiase parlement heeft uitgesproken zijn corruptiebestrijdingsplan te steunen.

De 74-jarige Hazare nam voorlopig genoegen met de parlementaire verklaring van zaterdag, hoewel die de volksvertegenwoordiging tot niets verplicht. "Het is maar een halve overwinning. Volledige winst komt nog", zei Hazare zijn tienduizenden juichende aanhangers die zich op het actieterrein in New Delhi hadden verzameld.

Die begroetten het nieuws geestdriftig. "Eindelijk heeft het parlement de wil van het volk onder ogen moeten zien. Het volk eist dat corruptie uit dit land wordt verdreven", aldus demonstratieleider Medha Patkar.

Na negen uren van beraadslagingen in het parlement vatte minister van financiën Pranab Mukherjee zaterdag samen dat de 'geest van dit huis' het plan van Hazare verkiest boven dat van de regering. De volksvertegenwoordigers stemden niet, maar roffelden instemmend op hun bankjes.

De voorstellen van Hazare gaan veel verder dan het corruptiebestrijdingsplan van de regering. Hazare wil dat de anticorruptiewaakhond ook de macht krijgt om onderzoeken in te stellen naar het kantoor van de premier en naar de rechterlijke macht. De waakhond moet bovendien de bevoegdheid krijgen deze instanties te bestraffen als ze de fout in gaan.

De regering van premier Manmohan Singh hield tot dusverre vol dat het wetsvoorstel van Hazare niet alleen onpraktisch is, maar ook indruist tegen de grondwet. Maar Singh legt zich neer bij de uitspraak van het parlement. "Het parlement heeft gesproken (...) en de wil van het parlement is de wil van het volk", zei de premier tegen de nieuwszender NDTV.

Hazare's protestactie heeft de door schandalen geplaagde Indiase regering nog verder in verlegenheid gebracht. Naar schatting heeft corruptie de schatkist al miljarden euro's gekost. De Indiase politie arresteerde woensdag nog vier parlementariërs voor hun vermeende rol bij het kopen en verkopen van stemmen om de regering in 2008 aan de macht te houden.


Activist Hazare eet weer na steun parlement India (Foto: Novum)

Wielrenster Van Vleuten wint wereldbeker

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft beslag gelegd op de wereldbeker. De Nederlandse van de ploeg Nederland Bloeit won de afsluitende race Grand Prix de Plouay-Bretagne en boekte hiermee haar derde zege in de wereldbeker.

Van Vleuten zat in de koers samen met ploeggenote Marianne Vos mee in een kopgroep. Toen in de slotfase de Amerikaanse Evelyn Stevens demareerde kon Van Vleuten mee, waarna ze het na 114 kilometer wedstrijd in de sprint gemakkelijk afmaakte. Vos won op 46 seconden achterstand de sprint van de achtervolgsters.

"Vorig jaar won ik geen enkele wedstrijd in de wereldbeker, dit jaar win ik er drie en het eindklassement," zei een dolblije Van Vleuten die haar ploeggenote Vos vandaag dankbaar was. "Marianne en ik konden allebei winnen hier in Plouay en dat maakte het voor de concurrentie lastiger. We zaten mee in een kopgroep van zes en Marianne heeft zich voor mij weggecijferd toen de Britse Emma Pooley weg was gereden."

"Toen de Amerikaanse Stevens aanviel, zat ik nog fris en kon ik mee springen. Vervolgens was ik veruit de sterkste in de sprint. Een geweldige manier om het klassement te winnen is dat natuurlijk. Hopelijk kan de tandem Vos-Van Vleuten op het WK in Kopenhagen eind september opnieuw toeslaan."

Kwart bloeddonoren overweegt te stoppen

Een kwart van de Nederlandse bloeddonoren overweegt om te stoppen met bloed geven. Zij willen daarmee protesteren tegen de hoge salarissen van de bestuurders van de landelijke bloedbank Sanquin, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Veel donors zeggen om deze reden al te zijn gestopt.

Bijna alle bloeddonoren ergeren zich aan de hoge salarissen. Zo'n 94 procent vindt dat het salaris van leden van de raad van bestuur niet meer mogen verdienen dan de balkenendenorm van 190 duizend euro. Nu verdient de bestuursvoorzitter bijvoorbeeld bijna drie ton. Ruim 79 procent vindt het een schande dat de bestuurders zoveel verdienen terwijl de donoren helemaal geen vergoeding krijgen.

De Landelijke Vereniging van Bloed- en Plasmadonoren (LVB) overweegt bloeddonoren te adviseren om tijdelijk geen bloed te geven. Iets meer dan de helft van de 2500 ondervraagden zegt de actie niet te ondersteunen. De patiënten mogen niet de dupe worden, zeggen zij.

Een woordvoerder van Sanquin zegt in EenVandaag dat er niet in het openbaar over het salaris van de bestuurders moet worden gediscussieerd.

Kamer wil lijst met smerige restaurants

Een Kamermeerderheid wil dat openbaar wordt welke restaurants slecht presteren op het gebied van hygiëne. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Veel politici willen dat vieze horecazaken met naam en toenaam worden gepubliceerd.

"Horecazaken die er een potje van maken, dat moet gewoon gepubliceerd worden", zegt CDA-Kamerlid Ger Koopmans. PvdA'er Lutz Jacobi zegt ook voor 'naming and shaming' te zijn. "Mensen moeten weten waar ze gezondheidsrisico's lopen", zegt hij. Ook bij SP, D66 en GroenLinks klinken vergelijkbare standpunten.

In rapporten van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die in handen zijn van RTL, blijkt dat er in Nederland behoorlijk wat restaurants zijn die er een bende van maken. In de documenten staan misstanden vermeld als rattenuitwerpselen in de keuken en andere onhygiënische toestanden die 'een acuut gevaar zijn voor de volksgezondheid.'

Volgens RTL blijft het echter onduidelijk om welke ondernemingen het gaat. De zender heeft een rechtszaak aangespannen om VWA te dwingen alle inspectierapporten vanaf 2007 met naam en toenaam te publiceren.

In Denemarken wordt al jaren gewerkt met openbare inspectierapporten. Restaurants zijn daar, door middel van een treurige of blijde smiley, verplicht bij de ingang te melden of de hygiëne in orde is.

Schumacher ingehaald door eigen achterwiel

Voor Mercedes-coureur Michael Schumacher waren de druiven tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België zuur. De Duitser viert dit weekend op Spa-Francorchamps zijn twintig jarig jubileum in de Formule 1, maar kon dit door materiaalpech in de kwalificatie niet opluisteren met een goed resultaat: hij start morgen als 24e en laatste.

Schumacher werd namelijk al snel ingehaald door zijn eigen achterwiel. "Ja, dit had ik natuurlijk wel graag anders gezien. Maar rijden op drie wielen is niet makkelijk, ook al heb ik dat al eens eerder gedaan op Spa. Maar zonder dollen, dit mag niet gebeuren. Maar dit is de Formule 1 en zelfs hier kan zoiets gebeuren. Ik wist even niet wat me gebeurde, opeens was ik de controle kwijt. Toen ik het wiel voorbij zag komen, wist ik het wel. We moeten maar iets positiefs zien te vinden: morgen kan het alleen maar beter gaan," zei de zevenvoudig wereldkampioen.

Teamgenoot Nico Rosberg bewees dat het met de snelheid van de Mercedes wel goed zat: hij werd vijfde in de kwalificatie. "Een typische Spa-dag, met constant veranderende weersomstandigheden. We hebben alles wel zo'n beetje meegemaakt en we hebben er het meeste uitgehaald. Twee auto's van de drie beste teams starten achter me en dat is altijd leuk. Het team heeft de strategie goed uitgevoerd en alles liep vandaaf lekker."

Blazblue Continuum Shift Extend-trailer

Ontwikkelaar Arc System Works heeft een trailer van BlazBlue Continuum Shift Extend uitgebracht. Het spel komt voor de PlayStation Vita en PlayStation 3 uit. De makers proberen crossplatformgevechten mogelijk te maken, zodat je met de twee platformen tegen elkaar kan vechten.

In de trailer wordt nieuwkomer Relius Clover geïntroduceerd. Daarnaast zien we de vele mogelijkheden in multiplayer. Twee tegen twee, drie tegen drie en ook twee tegen vier worden ondersteund. De ontwikkelaars kijken nu naar crossplatformgevechten en de mogelijkheid om gevechten ook via 3G te spelen.

Het spel zal in Japan aan het eind van dit jaar uitkomen voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

FOTA wil één testweek in seizoen

De Formula One Teams' Association wil wat doen aan de roep van de teams en de FIA om het testen tijdens het seizoen weer mogelijk te maken, maar dan zonder dat de kosten de pan uit rijzen. Het voorstel waar volgens Autosport morgen de laatste hand aan zal worden gelegd is het inplannen van één testweek tijdens het seizoen.

De afgelopen twee seizoenen konden de teams in de winter vier weken testen voordat het seizoen begon. In 2012 zullen dit nog maar drie weken zijn en wordt de vierde test tijdens het seizoen gehouden. Op 7 februari wordt er afgetrapt in Jerez, waarna er nog twee weken in Barcelona gereden zal gaan worden. Voor de testweek tijdens het seizoen is nog geen datum geprikt, maar vele renstallen hopen dat dit voor de start van het Europese seizoen, dat half mei in Spanje begint, zal zijn. Als mogelijke locaties zijn Silverstone, Mugello en Jerez in beeld.

Maldonado krijgt gridstraf opgelegd

Pastor Maldonado heeft na de kwalificatie voor de Grand Prix van België een gridstraf van vijf plaatsen opgelegd gekregen. De Venezolaan raakte in het tweede deel van de kwalificatie Lewis Hamilton bij de Bus Stopchicane. Even later ging het bij de La Source hairpin nogmaals mis waarbij beiden elkaar nogmaals raakten.

Maldonado kwalificeerde zich als zestiende, maar zal morgen op Spa-Francorchamps als 21e van start gaan. Hamilton zette uiteindelijk de tweede tijd neer. De Brit ging bij de incidenten volgens de wedstrijdleiding ook niet vrijuit, maar kwam uiteindelijk weg met een waarschuwing.

[Premier League] Chelsea wint nipt van Norwich City

Chelsea is er met de nodige moeite in geslaagd om drie punten over te houden aan het duel tegen Norwich City in de Premier League. In Londen sleepte de ploeg van trainer Villas Boas in de slotfase een 3-1 zege uit het vuur.

Frank Lampard zorgde acht minuten voor tijd vanaf de strafschopstip voor een voorsprong, nadat Norwich-doelman John Ruddy met rood van het veld was gestuurd. Chelsea was na zes minuten al op voorsprong gekomen via Jose Bosingwa, maar Grant Holt maakte gelijk. In de extra tijd luisterde Juan Manuel Mata zijn debuut nog op. Chelsea-spits Didier Drogba viel geblesseerd uit nadat hij halverwege de tweede helft hard in botsing met Ruddy was gekomen en even bewusteloos op de grond lag.

Chelsea gaat door de overwinning met zeven punten aan de leiding. De Blues moeten de koppositie wel delen met Wolverhampton Wanderers, dat op bezoek bij Aston Villa met 0-0 gelijkspeelde.

Michel Vorm hield opnieuw de nul bij Swansea City. De club uit Wales kwam zelf tegen Sunderland echter ook niet tot scoren: 0-0. Kemy Agustien werd tien minuten voor tijd gewisseld bij Swansea, dat dit seizoen nog geen doel trof.

Wigan Athletic was thuis met 2-0 te sterk voor Queens Park Rangers. Ronnie Stam kwam vijf minuten voor tijd in het veld. Everton sleepte op de valreep drie punten uit het vuur tegen Blackburn Rovers. In de extra tijd verzilverde Mikel Arteta een buitenkansje vanaf elf meter: 0-1.

'Mexicaans casino werd afgeperst'

Het recente bloedbad in een casino in het Mexicaanse Monterrey hangt mogelijk samen met afpersing. Een drugskartel zou ongeveer 6000 euro per week aan 'beschermingsgeld' hebben geëist van de eigenaren. Die weigerden dit echter te betalen. Dat berichtte de lokale krant Reforma zaterdag.

Zeker 52 mensen kwamen om toen donderdag op klaarlichte dag zes mannen om zich heen begonnen te schieten en brand stichtten in het Casino Royale. De daders wisten te ontkomen.

'Mexicaans casino werd afgeperst'
'Mexicaans casino werd afgeperst' (Foto: ANP)

Babylijkje gevonden bij woning in Scherpenzeel

Bij een woning in het Gelderse Scherpenzeel is zaterdagochtend een babylijkje gevonden. De politie trof het pasgeboren kind omstreeks 10.50 uur aan en heeft een onderzoek ingesteld, zo meldt een woordvoerder.

Waar de baby precies is gevonden en hoe het om het leven is gekomen, is niet duidelijk. Ook is het niet bekend of het om een voldragen baby gaat. De politie sluit een misdrijf niet uit. De identiteit van de moeder en familie is bekend.

[Vuelta] Dubbelslag Rodriguez, Mollema derde

Joaquin Rodriguez heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje geboekt. De Spaanse renner van Katusha maakte in de achtste etappe het verschil in de steil bergop lopende laatste kilometer.

Bauke Mollema finishte net achter Michele Scarponi als derde. Wout Poels van Vacansoleil werd zeventiende op 23 seconden van Rodriguez.

Rodriguez is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Mollema staat negende op een minuut van de Spanjaard.

Ontmoet Felicia van Warhammer Online

BioWare heeft een nieuwe video online gezet voor Warhammer Online: Wrath of Heroes. In het filmpje ontmoeten we Felicia, één van de kant en klare personages uit de Online Player versus Player Arena-game. De game zal gratis te spelen zijn en komt dit najaar uit voor Windows.

In Warhammer Online: Wrath of Heroes nemen spelers het op tegen elkaar in drie teams. De teams, bestaande uit zes spelers per team, zullen verschillende locaties moeten veroveren en beschermen tegen de andere teams. Bekijk hieronder de Felicia-trailer voor Warhammer Online: Wrath of Heroes. Inschrijven voor de bèta kan hier.

PVV: extra spijbelcontroles tijdens ramadan

De Partij voor de Vrijheid in de Haagse gemeenteraad wil dat het college onderzoek doet naar de verzuimcijfers op de Haagse basisscholen. Als blijkt dat een groot deel van het gespijbel gerelateerd is aan islamitische feestdagen, wil de PVV dat de leerplichtambtenaren extra controles gaan uitvoeren tijdens de ramadan en het Suikerfeest.

Raadslid Chris van der Helm heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan het college. De gemeente Den Haag heeft de afgelopen week intensieve controles op 'luxe-verzuim’ op Haagse scholen uitgevoerd.

Weer extra agenten in Culemborg na onrust

De politie zet zaterdagavond opnieuw extra agenten in in de Culemborgse wijk Terweijde. Vrijdag ontstond er onrust nadat de ruiten van een woning in de Diepenbrockstraat waren ingegooid. Zaterdagmiddag is een verdachte aangehouden, meldt de politie.

Na het ingooien van de ruiten gingen vrijdagavond steeds meer groepjes de straat op. De politie besloot daarom duidelijk zichtbaar in de wijk te surveilleren om eventuele onrust in de kiem te smoren. Dat lukte waarna om 04.00 uur de extra inzet werd afgebouwd. Zaterdagmiddag werd de vermoedelijke raamgooier, een 18-jarige man uit Culemborg, gepakt.

Naar aanleiding van de onrust heeft de politie besloten zaterdagavond opnieuw een extra oogje in het zeil te houden. In de wijk kwam het tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 tot rellen tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners. Toen moest de mobiele eenheid worden ingezet om de orde te bewaken.

Marijke Helwegen is geen partycrasher

Marijke Helwegen zal niet zonder uitnodiging op een feest verschijnen. De 62-jarige socialite hoeft naar eigen zeggen niet te partycrashen omdat ze meestal gewoon wordt uitgenodigd.

Helwegen komt altijd op tijd naar een feestje, maar gaat ook weer vroeg naar huis om haar schoonheidsslaapje te kunnen doen. "Anders houd ik geen pruillip meer over", vertelt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Dan zie ik eruit als een oude taart, wat ik natuurlijk eigenlijk ook ben."

Marijke zegt nooit een wilde periode te hebben gehad qua uitgaan. "Ik zou het nu wel een beetje willen, maar ik weet niet precies hoe ik dat moet aanpakken." Van drugs en alcohol blijft ze in ieder geval af. "Ik lach om al die poedersnuivers. Ik gebruik ook heel veel poeders, maar dan op m'n neus en niet erin."

Volgens Helwegen heb je het meeste plezier als je jezelf blijft. Zelf wordt ze gelukkig van de kleine dingen in het leven. "Je kunt mij blij maken met een radijsje."

Te langzame coureurs toch van start

De coureurs die vanmiddag tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spa-Francorchamps niet binnen 107% van de snelste man eindigden mogen morgen toch van start gaan tijdens de race. Jerôme d'Ambrosio, Vitantonio Liuzzi en Daniël Ricciardo waren niet snel genoeg, en Michael Schumacher zette geen tijd neer.

Volgens de stewards hebben alle coureurs in de vrije trainingen echter aangetoond wel degelijk genoeg tempo te hebben, ondanks dat het er door de regenachtige omstandigheden van vandaag niet echt zichtbaar was. Schumacher zal vanwege het niet neerzetten van een tijd achteraan moeten starten, achter d'Ambrosio, Liuzzi en Ricciardo.

Fenerbahçe mag niet degraderen

Fenerbahçe heeft van de Turkse voetbalbond geen toestemming gekregen om te degraderen. De regerend landskampioen diende daartoe gisteren een verzoek in vanwege de sterke vermoedens van betrokkenheid bij een groot omkoopschandaal. Fenerbahçe werd eerder wel teruggetrokken uit de Champions League.

De Turkse topclub zag een beroep tegen uitsluiting van het miljoenenbal worden afgewezen, waarna Fenerbahçe vrijwillig een stapje terug wilde doen naar het tweede niveau. "Als we niet in de Champions League mogen spelen, waarom dan wel in de Süper Lig?", vroeg trainer Aykut Kocaman zich af.

Het voetbal in Turkije is al weken verwikkeld in een omkoopschandaal. Meer dan dertig mensen zijn gearresteerd, waaronder Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim. De politie doet onderzoek naar negentien verdachte duels.

Cillessen voor vijf jaar naar Ajax

Ajax en N.E.C. Nijmegen zijn eruit. Beide partijen hebben na dagenlange onderhandelingen een akkoord bereikt over de transfer van Jasper Cillessen naar Amsterdam. Mocht de doelman van de Nijmegenaren door de keuring komen, dan ligt er in de hoofdstad een contract voor vijf jaar klaar.

Cillessen moet bij Ajax de opvolger gaan worden van Maarten Stekelenburg, die afgelopen zomer naar AS Roma vertrok. De jonge Groesbeker zal naar verwachting eerst op de bank plaatsnemen, omdat Kenneth Vermeer op dit moment de eerste keus van trainer Frank de Boer is. Mocht de sluitpost dit vertrouwen beschamen, dan zal zijn nieuwe concurrent zich snel onder de lat melden.

De onderhandelingen tussen Ajax en N.E.C. Nijmegen zijn niet zonder slag of stoot verlopen. De hoofdlijnen stonden al snel op papier, maar vervolgens staken beide ploegen hun hakken in het zand. Hierdoor stonden de gesprekken voor een korte periode op een laag pitje.

Ajax zal de transfersom, waarover geen mededelingen zijn gedaan, in termijnen aan N.E.C. Nijmegen gaan voldoen. Daarnaast kan de Nijmeegse formatie ook nog bonussen ontvangen, die mogelijk op kunnen lopen naar vier miljoen euro.


Jasper Cillessen voor vijf jaar naar Ajax (Foto: Pro Shots)

Grote belangstelling bij afscheid Ajax-fan

Het afscheid van de vermoorde Ajax-supporter Sven Westendorp heeft zaterdagochtend kunnen rekenen op veel belangstelling. Ruim 1250 mensen kwamen naar het publieke afscheid in de Amsterdam ArenA. Het afscheid verliep zonder problemen, meldt de politie.

Westendorp werd op 12 augustus neergeschoten in Amsterdam-Slotervaart. Enkele dagen later stierf hij aan zijn verwondingen. Westendorp was een prominent lid van de harde kern van Ajax, eigenaar van ticketbureau Ticket Unlimited en merchandiseproducent van AFCA en eigenaar van het gelijknamige kledingmerk.

De politie is nog op zoek naar mensen uit de omgeving van het slachtoffer met meer informatie over het incident of de aanleiding daarvan.

Burgemeester New York: evacueer onmiddellijk

De burgemeester van New York roept burgers in door de orkaan Irene bedreigde stadsdelen op onmiddellijk de wijk te nemen. Michael Bloomberg vreest dat evacuees die langer wachten vastraken in de stad. Het stedelijke openbaar vervoer is vanaf het middaguur (16.00 uur Nederlandse tijd) stilgelegd, en het noodweer zal wellicht tot het sluiten van bruggen en tunnels nopen.

Het stadsbestuur heeft 370.000 bewoners van laaggelegen wijken opgedragen elders een veilig heenkomen te zoeken. De burgemeester verklaarde eerder dat het hem aan mankracht ontbreekt om hun vertrek te kunnen afdwingen. "Niemand draait de cel in. Maar als je het evacuatiebevel niet opvolgt kan dat levens kosten."

De ongekende evacuaties stellen de stad voor een duizelingwekkende logistieke opgave. Het stadsbestuur heeft noodonderdak voor ten hoogste 71.000 New Yorkers beschikbaar gesteld. Het hoopt dat de overige evacuees kunnen aankloppen bij familie en vrienden.

Behalve in de staat New York heeft president Barack Obama ook in North Carolina, Virginia, New Jersey, Connecticut en Massachusetts de noodtoestand uitgeroepen. Orkaan Irene bereikt naar verwachting in de loop van zondag New York.

[WK] Sintnicolaas elfde na eerste dag tienkamp

Tienkamper Eelco Sintnicolaas bezet bij de wereldkampioenschappen in Daegu na de eerste dag de elfde plaats op de meerkamp. De winnaar van het zilver op het EK van 2010 heeft na vijf onderdelen een puntentotaal van 4166.

Sintnicolaas had vooral problemen bij het verspringen, waar zijn eerste twee sprongen ongeldig waren en hij zijn rechterenkel blesseerde. Mede dankzij een injectie verwacht hij geen problemen voor morgen. "Het kapsel van de enkel is wat geïrriteerd. Ik heb daarna het hoogspringen overleefd," aldus Sintnicolaas, die geen uitspraak durfde doen over zijn mogelijke eindklassering. "Dat doen we morgen pas. Het kan nog alle kanten op." Sintnicolaas vreest morgen de hitte bij het polsstokhoogspringen. "Het wachten wordt geen pretje."

Amerikaan Ashton Eaton gaat met 4446 punten aan de leiding. Zijn landgenoot Trey Hardee staat met 4393 punten tweede. Oleksij Kasjanov uit Oekraïne bezet met 4310 punten de derde plaats.

[EK] Hockeysters verslaan Duitsland in finale

De Nederlandse hockeysters hebben hun Europese titel geprolongeerd. In Mönchengladbach werd gastland Duitsland met 3-0 verslagen.

Nederland kwam na acht minuten op voorsprong nadat Marilyn Agliotti scoorde uit een strafcorner. Een kwartier later verdubbelde Ellen Hoog de voorsprong. In de rest van de wedstrijd kwam deze voorsprong geen moment meer in gevaar. Nederland kreeg nog een hoop strafcorners, maar pas de dertiende van de wedstrijd, vlak voor tijd, was weer raak. Lidewij Welten bracht de stand op 3-0.

Morgen kunnen ook de Nederlandse mannen de Europese titel veroveren. Ookl voor hun is Duitsland de tegenstander in de finale.


Hockeysters vieren de Europese titel (Foto: Pro Shots)

President Nigeria bezoekt opgeblazen VN-gebouw

De Nigeriaanse president heeft zaterdag het opgeblazen hoofdkantoor van de Verenigde Naties in de hoofdstad Abuja bezocht. Goodluck Jonathan zwoer het terrorisme in zijn land 'eronder te krijgen'.

De president monsterde de puinhopen van het VN-gebouw waar ten minste negentien mensen omkwamen. Hij stond een ogenblik stil bij de verwoeste hoofdingang. Een zelfmoordterrorist ramde vrijdag met zijn bomauto de glazen pui van de entree en bracht vervolgens zijn explosieven tot ontploffing.

Jonathan beloofde de dreiging van het radicaal-islamitische Boko Haram, dat heeft gezegd verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, het hoofd te zullen bieden. "Boko Haram is een lokale groep die verbonden is met terroristische activiteiten", verklaarde de president. "We zijn ermee bezig en zullen hen eronder krijgen." Eerder kondigde Jonathan extra veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad af.

De zwakke Nigeriaanse landsregering slaagde er tot dusverre niet in aanslagen van het steeds brutaler Boko Haram te verijdelen. Na zijn bezoek duwden medewerkers Jonathan haastig in zijn gepantserde ambtsauto en vertrok de president met een groot gewapend escorte.

[Vuelta] Freire, Farrar afgestapt

Oscar Freire is halverwege de achtste etappe in de Ronde van Spanje afgestapt. De Spanjaard hield het na 95 kilometer koersen voor gezien.

Tyler Farrar stapte al na 36 kilometer koersen af. Gisteren in de zevende etappe kwam de Amerikaan in botsing met Michal Golas van Vacansoleil die niet meer van start ging vandaag.

Twee uur voor de start van de etappe liet Farrar zich nog in een ziekenhuis onderzoeken omdat hij zich niet goed voelde. Vervolgens moest hij tien minuten voor vertrek op zoek naar een fiets en een helm omdat hij alsnog had besloten om aan de achtste etappe te beginnen.

Mourinho: "Geen plek meer voor Drenthe"

Royston Drenthe kan naar een nieuw werkgever gaan uitkijken. De voormalig speler van Feyenoord, die in het afgelopen seizoen op huurbasis voor Hércules CF uitkwam, hoeft bij Real Madrid niet meer op een plekje in de selectie te rekenen.

Trainer José Mourinho maakte dit vandaag bekend. Ook Fernando Ruben Gago en Pedro León mogen naar een andere club gaan zoeken. "Het zijn spelers die niet meer in mijn plannen voorkomen," aldus de Portugees, die daaraan toevoegde dat ook Lassana Diarra niet meer tot de selectie behoort. De Fransman is volgens verscheidene Britse media namelijk in gesprek met Tottenham Hotspur.

Gago heeft mogelijk ook al een nieuwe werkgever gevonden. Er gaan geruchten dat de Argentijnse middenvelder in gesprek zou zijn met AS Roma. Over de toekomst van León en Drenthe is op dit moment nog niets bekend.

Vermeer twijfelt niet aan zichzelf

Ajax heeft inmiddels drie wedstrijden in de competitie gespeeld. Doelman Kenneth Vermeer slaagde er tot op heden niet in om zijn doel schoon te houden. Ook gisteren moest de sluitpost van de Amsterdammers in de competitiewedstrijd tegen Vitesse (4-1) weer vissen.

Toch blaakt Vermeer van het zelfvertrouwen en reageert nonchalant op de geruchten over de mogelijke komst van een nieuwe keeper. "Ik probeer er altijd te staan," liet de goalie strijdlustig weten. "Met een andere keeper ben ik niet bezig. Dat is aan de club. Er zal heus wel iemand bijkomen, maar dat is niet iets waar ik me mee bezig hoef te houden. Ik moet gewoon goed blijven spelen."

Daarnaast heeft Vermeer niet het idee dat de nieuwe doelman in spé zijn plek direct zal overnemen. "Ik ben nu gewoon de eerste keeper, dus waarom zou ik aan mezelf gaan twijfelen? Dat heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. Frank de Boer heeft het volste vertrouwen in mij. Dat heeft hij zelf gezegd, dus daar maak ik mij niet druk om."

Ajax doet achter de schermen nog altijd pogingen om Jasper Cillessen van N.E.C. Nijmegen te contracteren. "Een goede keeper, zoals ik meerdere keepers wel goede keepers vind," was de reactie van Vermeer. "Of ik denk dat ik hem kan hebben? Ik kijk niet op die manier, ik moet met mezelf bezig zijn."

Gelukkig kunnen we nog klagen

De Nederlandse bevolking staat op de vijfde plaats in Europa als het gaat om ‘gelukkig zijn'. De enige vier ‘gelukkigeren' zijn de Scandinavische landen. Dit moet ons toch een goed gevoel geven. Tenminste, dat zou je denken. Maar niets blijkt minder waar. Nederlanders staan niet bekend om hun gelukkige leven, maar om het feit dat ze altijd en overal over klagen. Over het weer (zeer regelmatig), al dan niet regen of zonneschijn, over het openbaar vervoer (waar ik zelf heel hard aan meewerk) of over al die allochtonen die Nederland binnendringen, de taal niet spreken en criminaliteit zouden veroorzaken.

Patricia Paay vindt Nicky gezelliger dan Adam

Patricia Paay vindt het met haar huidige vriend Nicky veel gezelliger dan met haar ex-man. Ze moest naar eigen zeggen 'op haar tenen lopen' bij Adam Curry en intellectuele onderwerpen behandelen.

"Hij was briljant, maar het was geen gemakkelijke man", zegt Paay over haar ex tegen De Telegraaf. De twee waren ruim twintig jaar getrouwd. Hun huwelijk liep in mei 2009 op de klippen. "Als ik iets grappigs wilde vertellen zei hij vaak: that doesn't interest me." Nicky is volgens Patricia heel anders. "Hij is superintelligent, maar houdt daarbij wel van 'keukenkastjesgedoe'."

De 62-jarige Paay woont sinds eind vorig jaar samen met haar 27-jarige vriend. "Van soulmates zijn we veranderd in mensen die van elkaar houden. We hebben elkaar in het hart gesloten."

[Premier League] Wolves gaan aan de leiding

Wolverhampton Wanderers heeft tijdelijk de koppositie in de Premier League in handen. The Wolves speelden doelpuntloos gelijk tegen Aston Villa, dat overigens goed aan de wedstrijd begon.

In het eerste bedrijf waren The Villians namelijk de bovenliggende partij, maar zij slaagden er niet in om dit in treffers om te zetten. Na de thee waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd, maar ook in de laatste 45 minuten bleven doelpunten uit.

Door de remise stijgt Wolverhampton Wanderers wel tijdelijk naar de eerste plaats. De formatie heeft nu zeven punten. Toch is de kans klein dat The Wolves ook na dit weekend nog op één staan. Zowel Manchester City als United moeten dit weekend nog spelen. The Citizens spelen morgenmiddag tegen Tottenham Hotspur terwijl United het thuis opneemt tegen Arsenal.

Zaak Contador dient in november bij CAS

Het CAS, het hoogste sporttribunaal, zal van 21 tot en met 24 november de zaak rond Alberto Contador behandelen. Dit maakte het CAS vandaag bekend.

Tijdens de Tour de France van vorig jaar testte Contador positief op het gebruik van clenbuterol. Hij werd door de Spaanse wielerbond voor een jaar geschorst maar nadat hij daartegen in beroep was gegaan werd hij vrijgesproken.

De internationale wielerunie UCI en het antidopingagentschap WADA stapten na de vrijspraak naar het CAS. Overigens zou de zaak aanvankelijk in juni en daarna deze maand worden behandeld.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisterenavond stond de derde speelronde van de Jupiler League op het programma. Een overzicht van deze speelronde werd eerder vanochtend al gepubliceerd. Hieronder vind je per gespeelde wedstrijd een korte samenvatting.

Helmond Sport - FC Eindhoven

sc Cambuur – Fortuna Sittard

Willem II – MVV

FC Zwolle – Sparta Rotterdam

sc Veendam – FC Den Bosch

Telstar – FC Dordrecht

[F1] Uitslag kwalificatie België

Sebastian Vettel start de Belgische Grand Prix morgen vanaf pole position. De Duitser was op een opdrogend Spa-Francorchamps Lewis Hamilton en zijn Red Bull-teammaat Mark Webber te snel af.

Hamilton deed in de laatste ronde van de kwalificatie nog een ultieme poging om Vettel van pole te verdringen. Daar slaagde hij ook in, maar Vettel heroverde even later met 1.48,298 de eerste plaats. Bruno Senna, die dit weekeinde Nick Heidfeld vervangt bij Renault, liet zich zien met de zevende tijd.

Michael Schumacher verloor een wiel en crashte in de eerste sessie. De Duitser staat helemaal achteraan de startopstelling. Schumacher viert in België zijn 20-jarig jubileum als F1-coureur.

Uitslag: 

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:48.298 22
2. Lewis Hamilton McLaren 01:48.730 21
3. Mark Webber Red Bull 01:49.376 23
4. Felipe Massa Ferrari 01:50.256 21
5. Nico Rosberg Mercedes 01:50.552 23
6. Jaime Alguersuari Toro Rosso 01:50.773 24
7. Bruno Senna Lotus Renault 01:51.121 24
8. Fernando Alonso Ferrari 01:51.251 22
9. Sergio Perez Sauber 01:51.374 24
10. Vitaly Petrov Lotus Renault 01:52.303 23
11. Sebastien Buemi Toro Rosso 02:04.692 18
12. Kamui Kobayashi Sauber 02:04.757 18
13. Jenson Button McLaren 02:05.150 15
14. Rubens Barrichello Williams 02:05.349 17
15. Adrian Sutil Force India 02:05.777 12
16. Pastor Maldonado Williams 02:08.106 17
17. Heikki Kovalainen Team Lotus 02:08.354 15
18. Paul di Resta Force India 02:07.758 8
19. Jarno Trulli Team Lotus 02:08.773 8
20. Timo Glock Virgin 02:09.566 9
21. Jerome d` Ambrosio Virgin 02:11.601 9
22. Vitantonio Liuzzi HRT 02:11.616 9
23. Daniel Ricciardo HRT 02:13.077 9
24. Michael Schumacher Mercedes geen tijd 1

Tales of Xillia-gameplayvideo en -tophat

Namco heeft een nieuwe gameplayvideo van Tales of Xillia vrijgegeven. Het tempo van de gevechten ligt zoals het de Tales-series beaamt hoog en er kunnen nog altijd prachtige combo's uitgevoerd worden. Kan jij het allemaal bijhouden?

Aan het einde wordt ook de flauwe humor van de RPG-serie tentoongesteld als het hoofdpersonage met een te grote hoed en een zonnebril daar bovenop rondloopt. Ha!

Shinobido 2 lanceert samen met Vita

Als de Vita volgend jaar in Europa uitkomt zal Shinobido 2 een van de launchtitels zijn. Het ninja-spel wordt ontwikkeld door Acquire (ook bekend van Tenchu) en gepubliceerd door Namco. Het nieuwe deel voegt touchscreen-controls en nieuwe stealth moves toe.

Het verhaal speelt zich zes maanden na het origineel af - iedereen weet nog hoe deel 1 afliep toch? Zoals te zien in het filmpje hieronder is hoofdpersoon Zen boos. Hij is op zoek naar wraak op zijn ex-kameraden nadat ze hem probeerden te vermoorden. Nu is te hopen dat de wasserettes in feodaal Japan goedkoop waren, we willen Zens permanente frons niet dieper zien worden.

Afghaanse strijders vallen Pakistan binnen

Honderden strijders uit Afghanistan hebben drie grensposten in noordwestelijk Pakistan aangevallen. Bij de aanval zijn 26 Pakistaanse paramilitairen en agenten gesneuveld.

De invallers bezetten volgens de Pakistaanse politie vervolgens een naburig dorp in het district Chitral. De Pakistaanse strijdkrachten openden daarop de tegenaanval en zouden negen strijders hebben gedood. De gevechten duurden zaterdagmiddag nog voort. De Pakistaanse troepen ter plaatse hebben om versterking met gevechtshelikopters gevraagd.

Sinds de Verenigde Staten hun troepen goeddeels uit het gebied in Oost-Afghanistan hebben teruggetrokken pleegden Afghaanse strijders van daaruit een reeks aanvallen op het buurland. Pakistan eist dat de VS en de regering in Kabul de invallen voorkomen, een klacht die eerder vooral in omgekeerde richting klonk.

Twee gewonden bij explosie op Friese camping

Twee vrouwen zijn vrijdag gewond geraakt bij een explosie op een camping in het Friese Akkrum. De twee waren met een groep aan het barbecueën toen het misging tijdens het bijvullen van een bio-ethanolbrander, meldt de politie zaterdag.

De fles explodeerde toen er een vlam bijkwam, waarna de inhoud uiteen spatte. De twee slachtoffers uit Edam en Middenbeemster kregen daarbij de volle laag. Zij zijn met ernstige brandwonden naar een ziekenhuis in Groningen gebracht.

[EK] Opnieuw brons voor Engelse hockeysters

De Engelse hockeyvrouwen zijn bij het Europees kampioenschap als derde geëindigd. In de strijd om het brons versloegen de Britse vrouwen in Mönchengladbach Spanje met 2-1. Het winnende doelpunt kwam kort voor tijd op naam van Helen Richardson.

Het is al de vierde keer op rij dat Engeland het EK afsluit met een bronzen medaille. Later vandaag gaat de finale tussen Nederland en Duitsland. Die twee landen stonden de vorige drie edities van het EK ook tegenover elkaar in de eindstrijd.

Tiësto heeft bijna record in VS

Tiësto staat op het punt een record te breken in de Verenigde Staten. De dj staat op 8 oktober in het Home Depot Stadium in Los Angeles. Als het stadion volzit, schrijft Tiësto de grootste dj-set van één persoon in de geschiedenis van de Verenigde Staten op zijn naam. In het Home Depot Stadium passen 26 duizend toeschouwers.

Het optreden in oktober is het laatste van Tiësto's Club Life College Invasion Tour. "Ik kan niet wachten", zegt de dj tegen het Amerikaanse muziekblad Billboard. "Los Angeles heeft me altijd van harte welkom geheten en het is al een tijdje geleden dat ik er heb gedraaid, dus deze show wordt heel speciaal voor me."

Dj Tiësto, die eigenlijk Tijs Verwest heet, is mateloos populair in Amerika. Zijn plaat Elements of Life stond in 2007 bovenaan de Billboard-hitlijst voor electronische albums. De 42-jarige dj toert de komende tijd onder meer door Europa en de Verenigde Staten.

1 miljoen voor personeelsadviseur ziekenhuis

Het ziekenhuis De Tjongerschans in Friesland heeft 1,1 tot 1,3 miljoen euro moeten uittrekken voor een afvloeiingsregeling van een personeelsadviseur. Een woordvoerder van het ziekenhuis zei dat zaterdag na berichtgeving door het vakblad Medisch Contact.

De adviseur eiste in 2002 een inkomensgarantie en kreeg die ook. Na een uitspraak van de kantonrechter moet het ziekenhuis hem nog tot eind 2017 elke maand ruim 6400 euro uitbetalen. Ook moet hem een kwart miljoen euro betaald worden om schade aan zijn pensioen te compenseren.

In 2009 ontsloeg het ziekenhuis hem. Toen betaalde het de man al een afkoopsom van 180.000 euro.

Verkeer naar zuiden loopt compleet vast

Het verkeer richting het zuiden loopt zaterdag helemaal vast. Vanwege geplande werkzaamheden is de Martinus Nijhoffbrug over de Waal in de A2 afgesloten, maar op de omleidingsroutes staan inmiddels forse files, meldt de ANWB.

Op de A15 stond rond 13.30 uur twintig kilometer file, net als op de A27. Verkeer voor Breda wordt aangeraden om te rijden via Rotterdam. Verkeer voor Den Bosch kan beter omrijden via Arnhem. "Ik zou als automobilist in ieder geval ver uit de buurt van het midden van het land blijven", zegt een woordvoerder. "Het lijkt wel een doordeweekse dag."

Het slechte weer heeft volgens haar weinig invloed op het verkeer. "De A2 is gewoon een hele drukke snelweg en als daar iets mee gebeurt is dit het resultaat. Maar ik moet toegeven dat het erger is dan wij hadden verwacht." De ellende lijkt voorlopig nog niet voorbij. De werkzaamheden duren nog het hele weekeinde.


Verkeer naar zuiden loopt compleet vast (Foto: Novum)

'Twee weken rust voor Robben'

Arjen Robben heeft van Bayern München twee voetbalvrije weken gekregen. Dit meldt Bild.

De vleugelaanvaller mist daardoor niet alleen het competitieduel met Kaiserslautern, maar ook de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen zowel San Marino als Finland. Bondscoach Bert van Marwijk liet gisteren nog weten dat hij hoopte dat Robben er tegen de Finnen eventueel weer bij zou zijn.

De Duitse dokter Müller-Wohlfahrt heeft vastgesteld dat Robben een schaambeemontsteking heeft. Robben mag alleen wat oefeningen doen om zijn buik en rug te versterken. "We hopen dat Robben door deze maatregel 10 september tegen Freiburg weer mee kan doen. Hij moet eerst maar eens van alle pijn verlost zijn," aldus trainer Jupp Heynckes.

Twaalf mensen verdronken bij scheepsramp Indonesië

Een overladen veerboot is in Oost-Indonesische wateren gezonken. De Indonesische politie heeft de lichamen van twaalf drenkelingen geborgen. Reddingsteams zoeken nog naar overlevenden.

De kapitein en 92 opvarenden van de Windu Karsa zijn uit het water gered. De politie van Sulawesi vreest dat anderen nog vastzitten in het gezonken vaartuig.

De veerboot was onderweg van Bajoe naar Kolaka toen hij even na middernacht water begon te maken. Veel passagiers sliepen. Volgens overlevenden van de scheepsramp kapseisde het schip een uur nadat een lek in de romp was ontdekt.

Achttien doden bij dubbele aanslag in Algerije

Bij een dubbele aanslag op een militaire academie in Algerije zijn vrijdag 18 aspirant-militairen omgekomen. Volgens de Algerijnse veiligheidsdiensten zijn ten minste twintig mensen gewond geraakt.

Vrijdagavond ontplofte een bom even buiten de trainingsbasis in Cherchell, honderdtachtig kilometer ten westen van de hoofdstad Algiers. Toen nieuwsgierige rekruten toesnelden reed een zelfmoordterrorist op een motorfiets op hen in en bracht zijn bomgordel tot ontploffing.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Identieke aanvallen werden eerder aan Al-Qaida in de Islamitische Maghreb toegeschreven.

Man vast na vondst dode vriendin

De Politie Haaglanden heeft zaterdagochtend een man aangehouden nadat zijn vriendin dood was gevonden in een woning in Breskens. De politie laat weten uit te gaan van een misdrijf.

De 35-jarige vrouw werd rond 10.30 uur gevonden in de woning aan de Banckertlaan nadat familie de politie had gewaarschuwd. De 47-jarige verdachte had twee kleine kinderen die in de woning aanwezig waren naar een familielid gebracht.

Dat zou hij hebben gedaan om ze in veiligheid te brengen. Daarna vertrok hij om zich enige tijd later op een politiebureau in Rijswijk te melden. De politie onderzoekt wat er is gebeurd.

Verbeek: "Groningen nog wisselvallig"

Morgen staat Gertjan Verbeek met AZ tegenover FC Groningen. De trainer verwacht een sterke, maar wisselvallige tegenstander.

Verbeek ziet een opvallende reeks bij zijn tegenstander. "Ze gaan steeds voortvarend van start en maken in het begin van de wedstrijd hun doelpunten. Tegen NAC hadden ze bij de rust zelfs een 2-0 voorsprong. In die wedstrijd, en ook tegen Roda JC, gaven ze hun voorsprong echter net zo makkelijk weer uit handen. FC Groningen speelt goed voetbal, maar is nog heel wisselvallig", laat hij weten op de clubwebsite.

In het doel staat nog steeds de jonge Esteban Alvarado. De gezondheid van Joey Didulica is niet in orde, vertelt Verbeek. "Hij blijft spanning in zijn nek opbouwen. Met name voor Joey is dat heel vervelend. Misschien moet hij zichzelf de vraag stellen of hij überhaupt terug wil keren op het hoogste niveau. Zijn gezondheid staat voorop."

Verbeek is blij met zijn team, dat erg positief is ingesteld. "Ik vind ons verder dan vorig jaar rond deze tijd. Ondanks het verlies van belangrijke krachten. Dat komt door gewenning aan elkaar, mijn manier van werken en de speelwijze. Het is heel helder allemaal. We gunnen elkaar ook dingen. Dat is niet overal zo. Vraag dat maar aan Roy Beerens. AZ heeft een cultuur waarin de ontwikkeling van individuele sporters belangrijk is. We leveren hier maatwerk af."

Xenoblade Chronicles stormt verkooptoptien binnen

Het rollenspel Xenoblade Chronicles voor de Nintendo Wii heeft de derde plaats ingenomen in de Nederlandse verkooptoptien. Hiermee is het spel de enige nieuwe binnenkomer in de lijst. Dat maakte marktonderzoeksbureau GfK vrijdag bekend. De Europese release volgde op het Japanse succes van de game.

Het was lange tijd de vraag of het rollenspel zou uitkomen in Europa. In de eerste week dat het spel in de Japanse winkels lag kochten 83.000 mensen de game. Daarmee veroverde het vorig jaar juni de eerste plaats in de Japanse hitlijst. Ook Japanse recensenten waren lovend. Dat trok de uitgever over de streep om de game ook in Europa uit te geven.

De eerste plaats in de verkooptoptien wordt weer ingenomen door het schietspel Call of Duty: Black Ops voor de PlayStation 3. Het schietspel, waarvan begin november een nieuw deel in de winkel ligt, kwam vorig jaar november op de markt. Het twee jaar oude New Super Mario Bros voor de Wii staat op de tweede plaats.

Vanaf vrijdag ligt het actiespel Deus Ex: Human Revolution in de winkel. Het spel staat momenteel respectievelijk derde en zesde in de Xbox 360- en Playstation 3-hitlijst. Recensies over de game zijn zeer positief en het ligt in de lijn der verwachting dat de derde Deus Ex volgende week de algemene verkooptoptien binnenkomt.

01. Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3)
02. New Super Mario Bros Wii (Nintendo Wii)
03. Xenoblade Chronicles (Nintendo Wii)
04. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (Nintendo 3DS)
05. Wii Party (Nintendo Wii)
06. Gran Turismo 5 (PlayStation 3)
07. De Sims 3 (pc)
08. L.A. Noire (PlayStation 3)
09. Pokémon White (Nintendo DS)
10. De Sims 3: Levensweg (pc)


Xenoblade Chronicles stormt verkooptoptien binnen

Level-5 laat meer van Ni no Kuni zien

Uitgever Level-5 heeft nieuwe screenshots voor Ni no Kuni vrijgegeven. Het spel komt 17 november uit voor PlayStation 3 en zal 8800 yen, omgerekend 80 euro, kosten. Ook is de officiële site geüpdated.

Ni no Kuni wordt ontwikkeld door Level-5, maar alle graphics worden gemaakt door de animatiestudio Ghibli, dat in Japan groter dan Disney. Het verhaal gaat over een kleine jongen, Oliver, die zijn moeder verloren heeft, wat ook nog zijn schuld is. Verdrietig als hij is, sluit Oliver zich op in huis. Van een vrouw krijgt hij een handgemaakte pop die door zijn moeder ooit is gemaakt. Wanneer hij weer moet huilen, komen er tranen op de pop. Dan gebeurt er iets wonderlijks, de pop komt tot leven en vertelt dat hij Shizuku heet. Hij leeft in een andere wereld, die verbonden is met deze wereld. De andere wereld is in gevaar en Oliver gaat de wereld van Shizuku redden en proberen zijn moeder te vinden in de andere wereld.

Liefhebbers van animatiestudio Ghibli hopen nog steeds op ander nieuws van Level-5: komt het spel uit in het westen en zo ja, wanneer? Lees de preview nog eens en bekijk de screenshots hieronder en hoop met ons mee dat Level-5 inziet dat we in het westen ook wachten op Ni no Kuni

Ni no KuniNi no Kuni

Ni no KuniNi no Kuni

Ni no KuniNi no Kuni

Ni no KuniNi no Kuni

Ni no Kuni

Orkaan Irene afgezwakt, maar nog steeds gevaarlijk

Orkaan Irene is voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina afgezwakt naar een storm in categorie 1. Weervoorspellers zeggen dat de situatie 'extreem gevaarlijk' blijft.

De verwachting is dat de orkaan in de loop van de dag het vasteland bereikt en dan naar het noorden trekt. In New York worden voorzorgsmaatregelen genomen. Voor het eerst in de geschiedenis wordt het hele metrostelsel stilgelegd. Vliegvelden worden vanaf 12.00 uur lokale tijd gesloten. Ruim twee miljoen mensen in het gebied is aangeraden tijdelijk elders te verblijven.

[Vuelta] Golas (Vacansoleil) afgestapt

Michal Golas heeft de Vuelta verlaten. Gisteren kwam de Pool van Vacansoleil hard ten val in de zevende etappe. Golas heeft hechtingen in zijn lip, mond en kin en daarnaast ook nog talloze schaafwonden.

"Heel jammer. Michal verlaat de ploeg na dit seizoen en hem was er veel aangelegen om met een mooi resultaat in de Vuelta afscheid te nemen. Die kans krijgt hij nu niet meer. Hij kwam echt zwaar ten val en ziet er niet mooi uit. Zijn gezicht is gehecht en gezwollen en er is infectiegevaar. Het was niet verantwoord om hem vandaag weer op de fiets te zetten," aldus Michel Cornelisse, ploegleider van Vacansoleil.

Tyler Farrar kwam gisteren ook ten val en heeft last van zijn linkerheup. Hij gaat vandaag wel van start in de achtste etappe.

Twee kinderen omgekomen bij gezinsmoord

Twee kinderen van 6 en 7 jaar met de Nederlandse nationaliteit zijn in het Belgische Aalst door messteken om het leven gekomen. Het lijkt te gaan om een gezinsmoord, melden Belgische media.

De moeder van het van oorsprong Afrikaanse gezin wordt verdacht van de dubbele kindermoord. Ze is aangehouden en wordt verhoord. Donderdagnacht werden meerdere gezinnen volgens het Nieuwsblad al gewekt door lawaai uit het appartement van het gezin.

De moeder brak toen een schotelantenne af en sloeg het raam kapot met een pollepel. De politie werd gewaarschuwd, maar die is het appartement aan de Molendries niet binnengegaan omdat er geen sprake leek te zijn van een levensbedreigende situatie. De vrouw zou daarna tot 05.00 uur 's ochtends herrie hebben gemaakt.

Vrijdag gooide de vrouw vanuit het appartement boven een wereldwinkel een vaas naar beneden. Omdat dit kon worden opgevat als een hulpkreet, ging de politie deze keer wel naar binnen. Daar bleek dat de twee kinderen van de vrouw met messteken om het leven waren gebracht.

De ouders, dertigers, zouden anderhalf jaar geleden van Rotterdam naar Aalst zijn verhuisd. Het gezin zou nooit problemen hebben veroorzaakt. De vrouw, Landu G., zou wel al enige tijd met psychische problemen kampen.

De vrouw van Angolese afkomst heeft een relatie met Mike O., van Nigeriaanse afkomst. Hij is de vader van het 6-jarige kind. Het 7-jarige kind heeft een andere vader. Die zou nog in Rotterdam wonen en is volgens het Nieuwsblad meteen naar Aalst gereden toen hij hoorde dat zijn zoon is omgebracht.

Waarom pc-gaming niet dood is

Razer heeft gisteren bekendgemaakt waar alle marketing rondom hun 'pc gaming is not dead'-campagne om ging. De reden dat het bedrijf zo hoog van de toren blies met hun website, was om een nieuw product aan te kondigen. Geen muis, toetsenbord of koptelefoon, nee, een heuse gaming laptop.

In een bijna apple-achtig filmpje kondigen ze de Razer Blade aan, dat dunner en krachtiger is dan een normale gaminglaptop en wat innovatieve technieken heeft. Het 17 inch monstertje is uitgerust met een core i7 processor, 8GB RAM en heeft een speciale Nvidia GT555 videokaart. Het echte paradepaardje van de laptop is een innovatief touchpad dat zich aan de rechterkant van het toetsenbord bevind, met knoppen waar je de icoontjes kan aanpassen aan de game die je speelt.

Razer heeft nog niets gezegd over de prijs, maar er gaan hardnekkige geruchten dat de laptop $2800 dollar gaat kosten.

'Defensie sluit kazernes Brabant en Den Haag'

Het ministerie van Defensie sluit twee kazernes in Den Haag en een in Budel. De Koninklijke Militaire School in Weert verhuist naar Ermelo. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van een conceptbrief van minister van Defensie Hans Hillen (CDA). De sluitingen hebben gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio's.

De brief gaat pas volgende week naar de Kamer. De top van het departement vergadert er nog over, maar aan de inhoud zou weinig meer veranderen.

In Den Haag gaan de Koningin Beatrixkazerne en de Prinses Julianakazerne dicht. In Budel is dat de Nassau Dietzkazerne. Het ministerie moet fors bezuinigingen en wil dat deels voor elkaar krijgen door vastgoed af te stoten.

Daarom worden ook een militair terrein bij Brunssum en de restanten van de voormalige vliegbasis Twente afgestoten. Het stuk van de landmacht op Kamp Nieuw Mililgen in Uddel verdwijnt ook. Het Instituut Defensie Leergangen in Den Haag gaat over naar de Defensie Academie in Breda.

Over andere militaire centra wordt nog onderhandeld met provincies en gemeenten. Zo wordt de mogelijkheid genoemd dat een kazerne in Zeeland wordt gevestigd.

Eerder deze week meldde Defensie dat de met sluiting bedreigde vliegbasis De Kooy in Den Helder voorlopig openblijft. Dat kan door bijdragen van de provincie Noord-Holland en Den Helder Airport.

Kaasverkopers zitten met Mexicaanse namaak in maag

Mexicaanse supermarkten verkopen vervalsingen van Goudse kaas en Hollandse Edammer. Een rechtszaak beginnen is niet zo gemakkelijk als het klinkt. "Dat duurt vele jaren en kost honderdduizenden euro's", zegt de in Mexico wonende zuivelhandelaar Henk W. Keizer op de site van De Nederlandse Vereniging in Mexico en in De Telegraaf.

Hij zag de namaak voor het eerst halverwege de jaren negentig. Sindsdien is het probleem volgens hem steeds groter geworden. Dat zou vooral zijn gekomen doordat de kazen de afgelopen vijftien jaar een stuk duurder zijn geworden. Daardoor zijn handelaren goedkopere namaak gaan maken.

Keizer vreest dat de echte Nederlandse kaas een slechte naam krijgt als mensen de vervalsingen proeven. Die zouden slechter smaken, waardoor de kopers het voortaan wel uit hun hoofd laten nog hun tanden in Nederlandse kaas te zetten.

Sommige merken verraden zich door spelfouten, bijvoorbeeld doordat er Costerwolde in plaats van Oosterwolde op het etiket staat. Andere merken zijn zo goed nagemaakt dat alleen aan de kleur van de kaas en het ontbreken van een Europees etiket is te zien dat het niet om echte Nederlandse kaas gaat.

Nederland probeert het probleem samen met andere Europese Lidstaten aan te pakken. Er worden namelijk ook kazen en vleeswaren uit andere Europese landen nagemaakt. Een afvaardiging van de Europese Unie heeft al contact met de Mexicaanse autoriteit voor Consumentenbescherming (Profeco) en het instituut voor intellectueel eigendom (MPI).

Asscher hekelt 'gebrek aan zelfkritiek' kinderopvang

Bij de kinderopvangbranche in Amsterdam is sprake van een 'stuitend gebrek' aan zelfkritiek. De sector moet veel beter gaan presteren, twittert de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zaterdag in reactie op een bericht in Het Parool.

In de krant beklaagt Aad de Booij, de directeur van één van de grootste aanbieders van kinderopvang in Amsterdam, zich over de inspecteurs van de GGD. Sinds de zedenzaak van Robert M. zouden zij onnodig streng controleren.

De inspecteurs schieten volgens hem door en verwijzen ook bij onderwerpen die niets met de veiligheid van kinderen te maken hebben onmiddellijk naar de zedenzaak. De Letse M. heeft bekend 87 jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt, zowel bij hem thuis, op oppasadressen en in crèches waar hij werkte.

De Booij waarschuwt voor het gevaar dat kinderdagverblijven straks alleen maar krampachtig bezig zijn met voldoen aan de richtlijnen in plaats van de regels naar de geest na te leven. De GGD ontkent strenger op te treden en stelt dat de hele samenleving alerter is geworden.

De krant wijst erop dat de dienst dit jaar al zeven kinderdagverblijven heeft verboden kinderen op te vangen. In 2010 waren dat er over het hele jaar vijf en in 2009 slechts één.

Uitslag derde vrije training België

Mark Webber heeft de snelste tijd in de derde vrije training voor de Grand Prix van België gereden. De jarige Australiër klokte in de Red Bull in een verregende training een tijd van 2.08,988 en bleef hiermee Lewis Hamilton en een verrassende Jaime Alguersuari. Ferrari speelde, bewust, nauwelijks een rol van betekenis in de sessie. Net als McLaren werden de banden gespaard.

Uitslag derde vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Mark Webber Red Bull 2:08.988 7
2 Lewis Hamilton McLaren 2:09.046 1
3 Jaime Alguersuari Toro Rosso 2:09.931 16
4 Jenson Button McLaren 2:10.257 7
5 Sebastian Vettel Red Bull 2:10.402 9
6 Sebastien Buemi Toro Rosso 2:10.580 15
7 Nico Rosberg Mercedes 2:10.837 12
8 Adrian Sutil Force India 2:11.437 13
9 Bruno Senna Lotus Renault 2:11.667 10
10 Michael Schumacher Mercedes 2:11.667 10
11 Paul di Resta Force India 2:11.874 13
12 Heikki Kovalainen Team Lotus 2:13.036 15
13 Pastor Maldonado Williams 2:13.074 12
14 Kamui Kobayashi Sauber 2:13.182 12
15 Vitaly Petrov Lotus Renault 2:13.290 15
16 Rubens Barrichello Williams 2:13.778 12
17 Sergio Perez Sauber 2:14.334 14
18 Jarno Trulli Team Lotus 2:14.682 11
19 Jerome d` Ambrosio Virgin 2:17.159 12
20 Timo Glock Virgin 2:18.039 10
21 Daniel Ricciardo HRT 2:19.001 12
22 Vitantonio Liuzzi HRT 2:19.597 19
23 Felipe Massa Ferrari 2:22.454 7
24 Fernando Alonso Ferrari geen tijd 5

Koperdieven aangehouden langs spoor Maarssen

De Utrechtse politie heeft zaterdagochtend langs het spoor bij Maarssen twee koperdieven aangehouden. De Italianen van 18 en 19 jaar hadden over een afstand van een kilometer ongeveer vijftig meter aan bliksemafleiders gestolen, meldt een politiewoordvoerder.

De twee werden even voor 07.45 uur gezien en niet veel later ingerekend. In principe konden de treinen ondanks hun diefstal nog wel rijden, maar voor het politieonderzoek moest het treinverkeer toch worden stilgelegd. "We moeten natuurlijk wel nagaan wat ze hebben meegenomen en of er niks belangrijks is beschadigd", legt de woordvoerder uit.

Een verdachte wordt ook gelinkt aan een koperdiefstal van donderdagnacht tussen Utrecht en Driebergen. De daders hebben toen de benen genomen en lieten een voorraad koper achter. Bij die voorraad vond de politie het identiteitsbewijs van een van de mannen die nu is opgepakt.

Bolland dreigt met kort geding tegen Buma/Stemra

Rob Bolland dreigt Buma/Stemra voor de rechter te slepen. De componist wil excuses van de auteursrechtenorganisatie voor de manier waarop hij in de media is neergezet. Bolland werd donderdag opgepakt nadat hij stennis zou hebben geschopt bij het kantoor van Buma/Stemra in Hoofddorp.

"Ze hebben in de media verkondigd dat ik me vreemd en agressief zou hebben gedragen. Buma liegt. Als ze geen excuses aanbieden, start ik een kort geding wegens laster en smaad", zegt Bolland tegen het AD. Ook overweegt hij een aanklacht tegen de politie, omdat die hem naar eigen zeggen hardhandig in de boeien sloeg. "Ze waren zo agressief dat ik nu onder de blauwe plekken en bloeduitstortingen zit."

Bolland ging naar Hoofddorp om te praten over zijn geschil met Willem van Kooten, waarin hij zou worden tegengewerkt door Buma/Stemra. Ook wilde hij zijn jaarlijkse voorschot van 'enkele duizenden euro's' ophalen. "Ik heb dat voorschot nodig, omdat ik anders de rechtszaak tegen Van Kooten niet meer kan betalen."

Buma/Stemra laat weten niks te kunnen betalen aan Bolland. "De belastingdienst heeft beslag gelegd op het geld dat er voor Bolland binnenkomt", zegt een woordvoerder. "Wij mogen en kunnen om die reden niets betalen."

De 56-jarige Bolland liet onlangs beslag leggen op 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra moet uitbetalen aan de muziekuitgeverij van Van Kooten. Vorig jaar kwam Bolland er achter dat Van Kooten zijn liedjes had doorverkocht zonder overleg, waardoor hij naar eigen zeggen zo'n 2,5 miljoen euro misliep.

Ali B. was niet blij met 'knuffelmarokkaan'

Ali B. was niet altijd even blij met de term 'knuffelmarokkaan'. Volgens de rapper, die de koningin een paar jaar geleden knuffelde, werd het woord bedacht om hem kapot te maken. "Er werd gesuggereerd dat ik alleen maar werd geknuffeld omdát ik Marokkaan ben."

"Ik heb geprobeerd van die term iets positiefs te maken", legt hij uit in Volkskrant Magazine. Ali stelt dat het woord dubbelzinnig kan worden opgevat. "Knuffelmarokkaan kan betekenen dat je alleen wordt geknuffeld vanwege je Marokkaan-zijn, maar het kan ook betekenen dat je wordt geknuffeld omdat je zo'n leuke jongen bent. Ik denk dat die tweede interpretatie nu domineert in het collectieve denken."

De 29-jarige Bouali is naar eigen zeggen altijd op zoek naar 'zielcontact'. "Ik wil elk medemens, bekend of onbekend, iets van positiviteit meegeven. Ik vind het heerlijk iedereen te groeten, met iedereen te knuffelen en op de foto te gaan. Dat is wie ik wil zijn."

Haase baalt van nederlaag

Robin Haase werd in de halve finale van het ATP-toernooi in Winston-Salem in de halve finale uitegeschakeld. De Nederlander werd met 3-6, 7-6 (7) en 7-6 (6) de voet dwars gezet door de Fransman Julien Benneteau. Hij baalt van de wedstrijdpunten die hij heeft laten liggen in deze wedstrijd.

"Dit is een lelijke nederlaag. Ik had de wedstrijd in twee sets kunnen winnen, dus dit is wel frustrerend. Maar het was ook knap van hem dat hij bleef doorgaan. Hij heeft al veel wedstrijden achter de rug," zei Haase die voor de tweede maal in zijn loopbaan verloor van Benneteau. De Fransman had zich in Winston-Salem door de kwalificaties heen gevochten.

"Toen ik in de tweede set de leiding nam, dacht ik eigenlijk dat hij zou opgeven. Hij was over zijn schouder en benen aan het wrijven en het leek er echt op alsof hij heel erg moe was. Toen zakte bij mij de concentratie weg. Ik sloeg de ballen niet meer goed en liet hem terugkomen in de wedstrijd. In de derde set gebeurde hetzelfde. Ik stond 5-2 voor en gaf het toch uit handen," zei de Nederlander.

Haase won eerder deze maand het ATP-toernooi in Kitzbühel en heeft zich via Winston-Salem voorbereid op de US Open die komende maandag van start gaan. In de eerste ronde in New York is de Portugees Rui Machado zijn tegenstander.

[Upd] [WK judo] Verbij uitgeschakeld

Luuk Verbij heeft zich bij het WK judo in Parijs in de klasse boven de 100 kilogram voor de tweede ronde geplaatst. De Nederlander was de Egyptenaar Islam El Shehaby met een waza-ari de baas.

Verbij moet het in de tweede ronde opnemen tegen Asaf Zohar uit Israël.

Update 11:25 uur

Luuk Verbij heeft zich zojuist voor de achtste finales geplaatst. Verbij won met een ippon van Asaf Zohar uit Israël. In de achtste finales treft de Nederlander nu Faical Jaballah.

Update 11:59 uur

Voor Luuk Verbij zit het WK erop. Verbij verloor zojuist met een ippon van de Tunesiër Faical Jaballah.

Harvest Moon: Tale of Two Towns 20 september verkrijgbaar

Liefhebbers van de populaire simulatiegame Harvest Moon zullen ongetwijfeld niet kunnen wachten op het laatste deel van de serie getiteld Harvest Moon: The Tale of Two Towns. Deze titel zal verkrijgbaar zijn vanaf 20 september 2011 en zal zijn opwachting op de 3DS later dit jaar maken.

Het verhaal van twee steden

Het hoofdverhaal draait om twee steden, Konohana en Bluebell, die verwikkeld zijn in een strijd wie het beste kan koken. De speler maakt aan het begin van het spel een keuze in welke stad hij of zij wil beginnen, Konohana is een oosters geïnspireerd landbouwdorp en Bluebell een Europees geïnspireerd veehouderdorp. Het doel van het spel is de twee dorpen nader tot elkaar te brengen. Onderweg zal de speler nieuwe vrienden maken, een boerderij opbouwen en strijden op festivals in diverse minigames.

Volgens Markay, vice president van uitgever Natsume, draait het niet alleen om de effectiviteit van de opgebouwde boerderij, maar ook om verbondenheid met het dorp en haar gemeenschap. Een soort hybride simulatie-role playing game.

Tale of Two Towns zal de grootste en meest uitgebreide wildernis hebben van alle tot nu toe verschenen versies van Harvest Moon. En is een grote verscheidenheid aan items om te verzamelen, vissen en insecten om te vangen, lijnen om langs te glijden en paddestoelen die je naar geheime locaties stuiteren. Er zijn platformelementen in verweven en een gevoel van exploratie wat de gameplay zeer afwisselend zal maken.

De cast van Tale of Two Towns is geheel nieuw, maar Markay onthulde dat er enkele bekende gezichten terug zullen keren. Chefkok Pierre zal de kookwedstrijd jureren, de drie broers van de Grand Bazaar zullen winkels openen in Bluebell en Konohana en Dirk van de Grand Bazaar is de postbode in beide steden.

 

Nieuwe mogelijkheden

Beide versies van Tale of Two Towns zullen enkele nieuwe features bevatten naast het 'twee steden'-mechaniek. Een van deze nieuwe mogelijkheden is een nieuw verzoeksysteem. In elke stad zullen inwoners verzoeken plaatsen voor bepaalde items die zij nodig hebben. Karakters zullen vragen om bepaalde gewassen, gerechten en verzamelde spullen. Door deze mini-quests te voltooien zal de speler niet alleen hogere inkomsten genereren, maar ook de vriendschap met de inwoner vergroten met wie men heeft gehandeld.

Spelers die niet kunnen kiezen tussen het verbouwen van gewassen of het houden van vee kunnen beide doen. In welke stad men ook besluit te gaan starten met het spel, men kan altijd de hoeveelheid landbouwgrond en de boerderij vergroten.

Het is zelfs mogelijk om na een seizoen van stad te wisselen. Dit zal de speler de mogelijkheid geven om te focussen op één boerderij of juist de tijd verdelen over twee boerderijen. Elke strategie zal zijn voor- en nadelen kennen.

Tale of Two Towns ondersteund tevens multi-player, wat mogelijk maakt om samen met vrienden gewassen te verbouwen. Wanneer een speler een sessie host, bepaalt deze de toegangsprijs voor zijn of haar boerderij. Daarna kunnen maximaal drie andere spelers mee helpen gewassen te oogsten die verbouwd worden op de boerderij van de host. Hiermee verdient de speler extra inkomsten en geeft anderen toegang tot gewassen die zij zelf bijvoorbeeld moeilijk kunnen verbouwen of in een ander seizoen niet beschikbaar zijn.

Wat is er anders in de 3DS-versie?

Voor mensen die zich afvragen of het de moeite waard is te wachten op de 3DS-versie van Harvest Moon: Tale of Two Towns, er zijn een aantal verschillen. De 3DS-versie is, verrassend genoeg, in 3D te bewonderen en heeft iets betere graphics omdat de 3DS een hogere resolutie aankan en een breder kleurenpalet heeft. Ook is de 3DS-versie is uitgevoerd in een soort papierwerk effect. Tevens zal gebruik gemaakt worden van de Street Pass-functie om items met andere spelers te ruilen.

[US Open] Krajicek treft Daniilidou

Michaëlla Krajicek neemt het in de eerste ronde van de US Open op tegen Eleni Daniilidou. De Griekse is de nummer 88 van de wereld, Krajicek staat bijna honderd plaatsen lager (183). De Nederlandse bereikte gisteren het hoofdtoernooi door in de laatste kwalificatieronde Melinda Czink te verslaan: 3-6, 6-0 en 7-5.

Jesse Huta Galung, die zich eveneens via de kwalificaties plaatste, is gekoppeld aan James Blake. De Amerikaan stond ooit vierde op de wereldranglijst, maar is inmiddels afgezakt naar de 63e plaats. Ook Thiemo de Bakker weet zijn tegenstander. Hij stuit op de Tunesische qualifier Malek Jaziri. Robin Haase (Machado) en Arantxa Rus (Vesnina) wisten al langer aan wie ze zijn gekoppeld.

KNVB wil door met Van Marwijk

Voetbalbond KNVB wil nog dit jaar het contract met bondscoach Bert van Marwijk verlengen tot en met het wereldkampioenschap van 2014. De oefenmeester heeft nu een contract tot en met EK van 2012 in Polen en Oekraïne met het nummer één team van de wereld.

"Alleen wil ik de vrijheid hebben in te gaan op een eventuele uitdaging van een Europese topclub. Ik denk dan aan een paar clubs uit de vier grote voetballanden Engeland, Spanje, Duitsland en Italië. Nee, ze hoeven bij de KNVB niet bang te zijn dat ik voor het geld kies bij een middelmatige club waar ik geen gevoel mee heb," zei Van Marwijk die vorig jaar met Oranje nog de finale van het WK haalde.

KNVB-directeur Bert van Oostveen meldt in de Telegraaf open te staan voor een dergelijke clausule in het contract. "Oranje zal voor hem na het EK sportief en financieel minder interessant zijn dan Manchester United of Real Madrid. Bij contractverlenging met Van Marwijk willen wij als KNVB natuurlijk de zekerheid van hem dat hij blijft. Al besef ik dat je Bert bij een droomuitdaging niet kan, en niet moet tegenhouden."

'AC Milan wil Fer aantrekken'

Het lijkt er op dat Feyenoord Leroy Fer deze zomer mogelijk toch nog kwijtraakt. Volgens de Italiaanse krant Tuttosport heeft AC Milan interesse in de middenvelder die bij de Italiaanse club de geblesseerde Fransman Mathieu Flamini moet vervangen.

Volgens de krant zouden de Milanezen vijf miljoen euro over hebben voor Fer die in Rotterdam nog een contract tot medio volgend jaar heeft. Feyenoord wees eerder enkele biedingen van FC Twente op de middenvelder af.

[Upd][WK judo] Vuijsters uitgeschakeld

Bij het wereldkampioenschap judo in Parijs heeft judoka Grim Vuijsters zich in de klasse boven de 100 kilogram voor de tweede ronde geplaatst. Vuijsters versloeg de Japanner Daiki Kamikawa, de regerend wereldkampioen, met een yuko.

In de tweede ronde treft Vuijsters nu de Zuid-Koreaan Kim Sung-min.

Update 11:24 uur

Grim Vuijsters is in de tweede ronde uitgeschakeld. Met een ippon ging de Nederlander onderuit tegen Kim Sung-min uit Zuid-Korea.

Webber verlengt bij Red Bull Racing

Mark Webber zal ook volgend seizoen voor het Formule 1-team Red Bull Racing uitkomen. De 35-jarige Australiër rijdt al sinds 2007 voor Red Bull en behaalde voor dat team al zijn zes overwinningen. Ook pakte hij 25 van zijn 26 podiumplaatsen voor de Oostenrijkse renstal.

Dit jaar was er veel speculatie over een mogelijk vertrek of pensioen van Webber, maar het blijven bij Red Bull was voor hem de beste keuze. "Ik wil in de top van de Formule 1 blijven racen, dus dan is het logisch dat ik volgend jaar bij Red Bull blijf. Mijn motivatie om de beste resultaten voor zowel mijzelf als het team te boeken is nog steeds erg hoog," zei Webber.

"In de afgelopen vijf jaar hebben we hard gewerkt en bewezen dat we een kampioenschapswinnende auto kunnen ontwerpen en bouwen. Ik kijk er naar uit om in 2012 de auto en mijzelf weer naar de limiet te brengen in elk raceweekend." Webber werd vorig jaar in het kampioenschap derde, nipt achter teamgenoot Sebastian Vettel en de Ferrari van Fernando Alonso. Dit seizoen staat de Australiër tweede, op 85 punten van leider Vettel.

Meerderheid wil minder leden koninklijk huis

Zes van de tien Nederlanders willen dat alleen de koning, de ex-koning en de toekomstige koning met hun partners lid van het koninklijk huis zijn. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Nu zijn ook de ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen van de koning met hun partners lid van het koninklijk huis. De discussie over het koningshuis laaide vrijdag op nadat een commissie van de PvdA voorstelde de macht van de koning in te perken. Daarin werd ook geopperd het aantal leden van het koningshuis te beperken.

De PvdA wil verder dat de koning geen voorzitter meer is van de Raad van State. Vrijdag liet premier Mark Rutte weten hier weinig voor te voelen omdat de rol vooral symbolisch is. Hij zag 'geen enkele noodzaak' de grondwet te wijzigen om een einde te maken een de eeuwenoude traditie.

Slechts 46 procent van de bevolking staat achter het idee om de koning geen voorzitter meer te laten zijn van de Raad van State. Dat is iets minder dan de 47 procent die tegen is. Ook het plan de koning geen rol meer te laten spelen in kabinetsformaties krijgt de handen niet op elkaar. Van de ruim tweeduizend ondervraagden is 47 procent voor en 49 procent tegen.

De PVV komt binnenkort met een plan om de macht van de koning te beperken. De PvdA is van plan tegen te stemmen omdat de PVV vindt dat de koning geen deel moet uitmaken van de regering. Volgens de PvdA is het niet nodig dit aan te passen. Van de bevolking is 49 procent tegen en 46 procent voor.

Over het algemeen zijn de PVV-aanhangers het sterkst voor het inperken van de macht van de koning, gevolgd door D66-stemmers en daarna de SP-stemmers. Bij de achterban van het CDA is het verzet het grootst, gevolgd door de PvdA en daarna de VVD.

[WK judo] Uilenhoed snel onderuit

Carola Uilenhoed is in de tweede ronde van het WK judo uitgeschakeld. Uilenhoed, die in de eerste ronde een bye had, verloor in de klasse boven de 78 kilogram van Nihel Chikhrouhou.

In de eerste vijf minuten van de partij bleven scores uit en het verschil kon ook niet worden gemaakt in de verlenging. De scheidsrechters moesten toen de beslissing nemen en zij kozen unaniem voor de Tunesische judoka.

Marco Pastors bekijkt verhogen vermogen zendmasten

Voormalig Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors moet binnen twee weken nagaan hoe het vermogen van radiozendmasten op peil kan worden gebracht. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft hem benoemd tot bemiddelaar, meldt zijn ministerie zaterdag.

Zendmastbeheerder Novec heeft het zendvermogen uit voorzorg beperkt nadat in juli in de zendmasten van Lopik en Smilde brand was uitgebroken. Daardoor is de ontvangst van radiozenders slechter dan normaal. Het onderzoek naar de oorzaak van de branden loopt nog.

Een van de exploitanten van de zendinstallaties in de masten, Broadcast Partners, eist dat het zendvermogen teruggaat naar het gebruikelijke niveau. Eerder dreigde Broadcast Partners met een kort geding. Dat werd deze week ingetrokken.

Verhagen noemt het 'buitengewoon vervelend' dat de slechte ontvangst zo lang duurt. "Daarom heb ik een bemiddelaar benoemd. Het op een veilige manier herstellen van het bereik van de masten heeft prioriteit."

Pastors wordt bijgestaan door een onafhankelijk technisch expert. Hij is namens het ministerie al ambassadeur voor het gebruik van elektronische facturen bij de overheid.

Ybo Buruma weg bij PvdA

Aanstaand lid van de Hoge Raad Ybo Buruma heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij wil zo eventuele zorgen bij PVV-aanhangers wegnemen, zegt hij zaterdag in NRC Handelsblad.

"Er zijn nu misschien wel anderhalf miljoen mensen die denken dat ik geen goed recht over ze spreek omdat ik bij de PvdA ben. Dat wil ik niet."

Voordat de Tweede Kamer in maart over de toetreding stemde, had PVV-leider Geert Wilders al laten weten dat zijn fractie niet zou instemmen met de voordracht van Buruma. Hij zou te politiek gekleurd zijn. PVV-Kamerlid Louis Bontes wees er eerder op dat Buruma Wilders met Mussolini had vergeleken. Normaal stemt de Kamer unaniem in met een toetreding van een raadsheer tot de Hoge Raad.

Buruma zegt in de krant dat hij zijn PvdA-lidmaatschap destijds niet direct opzegde omdat hij niet wilde zwichten voor politieke druk. "Ik zal straks als rechter ook niet zwichten voor politieke druk." Verder vindt hij dat andere raadsheren rustig lid kunnen blijven van een politieke partij omdat rechtspolitiek bij het rechterschap niet voorop staat.

Buruma is sinds 1995 hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Nijmeegse universiteit. Buruma was voorzitter van de commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt, de commissie-Posthumus II. In de media gaf hij vaak zijn mening over strafzaken.


Ybo Buruma weg bij PvdA (Foto: Novum)

Pedoseksueel Sytze van der V. moet weer huis uit

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. moet weer vertrekken uit zijn verblijfplaats. Nadat hij eerder moest vertrekken uit Eindhoven en Utrechtse Heuvelrug, is hij niet langer welkom in het huisje in een andere gemeente waar hij nu woont, schrijft de Volkskrant zaterdag.

In 2009 wilde burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (PvdA) niet dat Van der V. weer in zijn gemeente zou komen wonen. Van der V. was veroordeeld voor zedendelicten met minderjarige jongens en weigerde zich onder toezicht van de reclassering te laten stellen.

Van Gijzel vreesde voor rellen en vond de kans op herhaling te groot. Daarom legde hij van der V. een gebiedsverbod op. Ook in andere gemeenten was de pedofiel niet welkom.

Het gebiedsverbod van Eindhoven is inmiddels door de rechters van tafel geveegd. In de praktijk kan Van der V. echter toch niet terug omdat hij dan een grote kans loopt te worden herkend en dan gevaar zou lopen.

Sinds enige tijd woont Van der V. illegaal in een huisje in een stad die de krant niet noemt. De reclassering heeft de burgemeester van die stad geïnformeerd. Die stelde een onderzoek in naar illegaal verblijf. Daardoor ontstond volgens de krant onrust bij de eigenaar van het huis. De situatie zou onhoudbaar zijn geworden.

De burgemeester wil Van der V. geen nieuwe woning aanbieden. Hij vindt dat het aan Eindhoven is om het probleem op te lossen. De pedoseksueel voelt zich volgens de krant zo in het nauw gedreven dat hij contact met de media heeft gezocht. "Ik heb geen alternatief. De reclassering wil me wel helpen, maar kan dat niet."

De burgemeester betreurt dat de pers is ingeschakeld. "Mijn insteek is steeds geweest maatschappelijke onrust te voorkomen. Ondertussen zochten we naar een structurele oplossing buiten deze stad, conform de wens van de betrokkene", zegt hij in de krant.

Final Fantasy XIII-2 PAX-trailer

Op het PAX-event heeft Square Enix een nieuwe trailer van Final Fantasy XIII-2 laten zien. Dit vervolg op Final Fantasy XIII vertelt het verhaal na de gebeurtenissen op Gran Pulse.

Lightning is verdwenen en haar zus Serah gaat haar zoeken. Ze krijgt al snel hulp van Noel, maar ook van bekende personages uit het eerste XIII-deel. De vechtsysteem is getweaked en heeft nu ook quick events. Ook kun je verslagen vijanden inzetten om aan jouw zijde te vechten. Moogle is dit keer aanwezig en verandert in wapens voor Serah om ook deel te nemen aan de strijd.

Final Fantasy XIII-2 komt begin volgend jaar uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Als je de Japanse versie van de trailer wilt zien staat deze hier.

'Googlebaas Larry Page wist van advertenties'

Volgens de Amerikaanse justitie was Googlebaas Larry Page op de hoogte van de verkoop van illegale advertenties aan apothekersbedrijven in Canada en heeft hij dat ook jarenlang toegestaan. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag.

"Larry Page wist wat er aan de hand was", zei een onderzoeker van de Amerikaanse justitie in Rhode Island.

Google ging woensdag akkoord met een boete van 500 miljoen dollar als schikking in een onderzoek naar de verkoop van de illegale advertenties.

'Googlebaas Larry Page wist van advertenties'
'Googlebaas Larry Page wist van advertenties' (Foto: ANP)

Google TV begin 2012 in Europa

Internetbedrijf Google lanceert haar dienst Google TV begin volgend jaar in Europa, waardoor het mogelijk wordt om te internetten via de televisie. Dat zei topman Eric Schmidt.

Tv-kijkers kunnen via Google TV gemakkelijk een zoekmachine raadplegen en bijvoorbeeld YouTube-video's kijken. Ook is het mogelijk om spelletjes te spelen of om actief te zijn op een sociaal netwerk op de televisie. Google TV werd vorig jaar oktober al gelanceerd in de Verenigde Staten.

Extra agenten in Culemborg vanwege gespannen sfeer

De politie heeft vrijdagavond extra agenten ingezet in de Culemborgse wijk Terweijde. Er was een gespannen sfeer ontstaan nadat rond 23.30 uur de ruiten van een woning in de Diepenbrockstraat waren ingegooid, meldt de politie. In de wijk kwam het tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 tot rellen tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners.

Na het ingooien van de ruiten gingen vrijdagavond steeds meer groepjes de straat op. De politie besloot daarom duidelijk zichtbaar in de wijk te surveilleren om eventuele onrust in de kiem te smoren. Er werd ook opgeschaald naar grip 1, wat inhoudt dat de verschillende hulpdiensten contact met elkaar houden.

Al snel nam het aantal mensen op straat volgens de politie af. Er is niemand aangehouden. De politie onderzoekt nog door wie de ruiten zijn ingegooid. Rond 04.00 uur werd de extra inzet afgebouwd.

Tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 braken rellen uit tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners. Nadat Molukkers gewelddadig waren geweest tegen Marokkanen, ging een man van Marokkaanse afkomst verhaal halen op de Diepenbrockstraat, dezelfde straat waar nu ruiten zijn ingegooid.

De Marokkaan reed in die straat de tuin van een woning in, waarop zijn auto werd bekogeld met stenen. Hij probeerde weg te scheuren, maar verloor de macht over het stuur en verwondde drie mensen. Na de ongeregeldheden werd de mobiele eenheid ingezet om de orde te bewaren in de wijk.

[Upd][WK judo] Grol uitgeschakeld

Henk Grol heeft zich bij het WK judo in Parijs voor de tweede ronde geplaatst in de klasse tot 100 kilogram. Grol versloeg Temuulien Battulga uit Mongolië met een ippon.

In de tweede ronde treft Grol de Georgiër Levan Zhorzholiani.

Update 10:27 uur

Henk Grol is in de tweede ronde uitgeschakeld. De Nederlander verloor met een golden score van de Georgiër Levan Zhorzholiani.

Square Enix geeft informatie over Luminous Studios-engine

Square Enix heeft meer informatie laten doorschemeren over hun nieuwste game-engine: Luminous Studios. De nieuwe generatie Square Enix-games gaan gebruiken maken van deze engine. Luminous Studio moet gelijk zijn aan Epics Unreal Engine, dat gebruikt wordt in veel hedendaagse spellen.

De engine wordt ontwikkeld in Japan, maar de programmeurs zijn ook naar de Westerse studio's van Square Enix gegaan om te leren van de technologieën die daar gebruikt zijn. IO Interactive is bezig met Hitman en Eidos Montreal heeft natuurlijk deze week Deus Ex: Human Revolution uitgegeven. De broncode van de nieuwe engine wordt gedeeld met de IO's Glacier 2-engine en Crystal Dynamics' CDC-engine.

Luminous Studio is compatible met PlayStation 3, Windows en Xbox 360. De ontwikkelaars zijn bezig om het ook te laten werken op de Wii en Nintendo 3DS. De engine ondersteunt DirectX 11-features, in afwachting van de nieuwe consoles waarvan verwacht wordt dat het die feautures ook aan boord zullen hebben. Het team focust zich naast het grafische ook op kunstmatige inteligentie in de komende spellen.

Op het moment zijn er geen plannen om de engine te licenseren aan andere partijen, maar het gaat wel door derde partijen gebruikt worden die werken aan Square Enix-projecten. Square Enix verwacht ergens eind 2012 of in 2013  een volledige demo te kunnen geven.

Hieronder zie je twee plaatjes, links is echt, rechts wordt door de engine gerenderd.

EchtNep

Linkdump Zaterdag Special

In de sumbitbox troffen wij deze week vele klassiekers aan. Wellicht omdat het vakantie is dat deze weer eens voorbijkomen, of omdat het gewoon leuk is. Vandaag in ieder geval een linkdump special met alleen klassiekers:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 4

Gisteravond is de vierde speelronde Jupiler League afgewerkt. FOK!sport houdt je ook dit seizoen wekelijks op de hoogte van de gebeurtenissen rondom deze competitie. Hieronder vind je een korte impressie, de uitslagen en de stand.

FC Eindhoven staat na vier ronden in de Jupiler League nog altijd op de eerste plaats. De tweede ploeg uit de Lichtstad won met een minimaal verschil van provinciegenoot Helmond Sport (1-0).

In de openingsfase tastte beide ploegen elkaar af, maar was FC Eindhoven vol zelfvertrouwen door de drie eerdere overwinningen. Naarmate het eerste bedrijf vorderde kreeg Helmond Sport steeds meer kansjes, maar de doelman van de bezoekers slaagde er in om zijn doel schoon te houden. Na de thee begonnen de Helmonders beter, waar FC Eindhoven zich staande hield door fraai positiespel. Drie minuten voor tijd werd de wedstrijd door Rob van Boekel, nadat hij de bal op wonderschone wijze in het doel werkte. De speler zette de aanval zelf op en maakte het uiteindelijk met een fraaie lob af.

In het duel tussen sc Cambuur en Fortuna Sittard vielen gisteren de meeste doelpunten tot nu toe. De Friese formatie ging uiteindelijk met de winst aan de haal en stuurde de Limburgers met een 3-1 nederlaag terug naar het zuiden van het land.

Fortuna Sittard kwam in de slotfase van de eerste helft nog wel op voorsprong door een doelpunt van Harrie Gommans. Deze voorsprong zou echter niet gehandhaafd worden. In de tweede helft kwam sc Cambuur namelijk terug door in het tijdsbestek van vijf minuten twee keer te scoren. Eerst verzilverde Erik Bakker een penalty, waarna Oguzhan Türk de score verdubbelde. Twee minuten voor tijd bepaalde Charles Dissels de eindstand op 3-1.

FC Den Bosch speelde in de afgelopen drie speelronden telkens gelijk, maar kon gisteren voor het eerst dit seizoen drie punten op het conto bijschrijven. sc Veendam werd namelijk met 1-2 verslagen.

sc Veendam begon scherp aan het duel, maar zag ook dat FC Den Bosch het initiatief langzaam maar zeker overnam. Dit leverde in de achttiende minuut het openinsdoelpunt voor de Bosschenaren op. Tom van Weert schoot raak, nadat hij na een corner zijn hoofd tegen de bal wist te krijgen. Nog voor rust verdubbelde Danny Verbeek, die door uitblinker Jeffrey Vlug werd bediend, de voorsprong. In de tweede helft namen de Veendammers het initiatief weer over, maar het ontbrak de thuisploeg aan precisie, waardoor de Bossche club zich niet veel zorgen maakte. Toch schoot Anco Jansen een kwartier voor tijd raak. In het slot hield FC Den Bosch zich staande, maar dat ging met veel hangen en wurgen.

Morgen worden er in de vierde speelronde van de Jupiler League nog een aantal wedstrijden gespeeld. Almere City FC krijgt AGOVV Apeldoorn op bezoek en Go Ahead Eagles kruist de degens met FC Volendam. Ook maandag wordt er nog gevoetbald. Promovendus FC Oss neemt het op tegen FC Emmen.



Uitslagen speelronde 4:

Thuis Uit Uitslag
Willem II MVV 2-1
Telstar FC Dordrecht 3-0
SC Veendam FC Den Bosch 1-2
SC Cambuur Fortuna Sittard 3-1
FC Zwolle Sparta 2-0
Helmond Sport FC Eindhoven 0-1
Almere City FC AGOVV zo, 14:30 uur
FC Volendam Go Ahead Eagles zo, 14:30 uur
FC Emmen FC Oss ma, 20:00 uur


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Eindhoven 4 4 0 0 12 8-1
2 FC Zwolle 4 3 1 0 10 10-3
3 SC Cambuur 4 2 1 1 7 8-5
4 Willem II 4 2 1 1 7 8-6
5 Almere City FC 3 2 0 1 6 9-6
6 Fortuna Sittard 4 2 0 2 6 10-6
7 FC Den Bosch 4 1 3 0 6 5-4
8 Helmond Sport 4 2 0 2 6 7-8
9 MVV 4 2 0 2 6 6-7
10 FC Volendam 3 1 2 0 5 2-0
11 FC Dordrecht 4 1 2 1 5 4-6
12 Go Ahead Eagles 3 1 1 1 4 4-4
13 Telstar 4 1 1 2 4 4-4
14 Sparta 4 1 1 2 4 3-5
15 FC Oss 3 1 0 2 3 7-7
16 FC Emmen 3 0 1 2 1 2-8
17 AGOVV 3 0 0 3 0 3-13
18 SC Veendam 4 0 0 4 0 3-10


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

[WK] Keniaans podium op marathon vrouwen

Edna Kiplagat heeft bij het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu de marathon bij de vrouwen gewonnen. Het was een geheel Keniaans podium, want haar landgenotes Priscah Jeptoo en Sharon Cherop werden tweede en derde.

Kiplagat kwam overigens bij het voorlaatste waterkraampje ten val en hierdoor kon de geloste Jeptoo weer aanklampen bij Kiplagat en Cherop. Kiplagat liep echter geen schade op bij de val. Op drie kilometer voor de finish plaatste ze haar aanval en won in een tijd van twee uur 28 minuten en 43 seconden.

Hoorns neushoorn gestolen uit museum Rotterdam

Inbrekers hebben vrijdagavond de hoorns van een aan de muur hangende neushoornkop in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam gestolen. Het museum vermoedt dat het om een internationaal opererende bende gaat die in het buitenland al vaker heeft toegeslagen.

De inbrekers sloegen rond 22.30 uur de voordeur met een voorhamer aan diggelen. Daarna klommen ze met een ladder naar de in het trappenhuis hangende neushoornkop. De kop is van polyester, maar de hoorns komen van een witte neushoorn.

De kop werd met de hamer van de muur geslagen en kwam een verdieping lager in de entreehal terecht. Daarna zijn de hoorns van de kop gehaald.

Het alarmsysteem ging volgens het museum onmiddellijk af toen de deur werd opengebroken. De daders waren echter al gevlogen toen de politie arriveerde. De verdere schade bleef beperkt tot een gaatje in het parket. Het vallende hoofd heeft 'op wonderbaarlijke wijze' geen schade toegebracht aan het skelet van een giraffe en een opgezette tijger op de begane grond.

In Oost-Azië is de hoorn een gewild ingrediënt voor pillen die kanker zouden genezen en seksueel stimulerend zouden werken. Op de zwarte markt wordt er tot 75 duizend euro per kilo voor betaald, twee keer zoveel als voor goud.

Op Radio 1 zei conservator Kees Moeliker dat eerder al musea in Duitsland, Frankrijk Portugal en Italië slachtoffer zijn geworden van een soortgelijke inbraak. "We zijn gewaarschuwd door Interpol, maar dit is een onvermijdelijke situatie." Het is de eerste keer dat hoorns worden gestolen uit een museum in Nederland.

[WK] Som naar halve eindstrijd 800m

Op de eerste dag van het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu heeft Bram Som zich geplaatst voor de halve finales op de 800 meter. In zijn serie liep Som een tijd van 1.46,79 en daarmee ging hij direct door.

Som zat in een sterke serie met wereldrecordhouder David Rudisha uit Kenia en  Europees kampioen Marcin Lewandowski. "Ik kon goed aansluiten bij Rudisha en voelde me comfortabel achter hem. Aan het slot voelde ik dat ik wat over had," aldus Som.

Haase grijpt naast finale ATP-toernooi

De Haagse tennisser Robin Haase is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het ATP-toernooi in de stad Winston-Salem in de Verenigde Staten.

In de halve finales verloor de Nederlander in drie sets van de Franse qualifier Julien Benneteau: 6-3, 6-7 en 6-7.

Het was de tweede keer dat Haase en Benneteau tegenover elkaar stonden in een ATP-toernooi. In 2007 verloor Haase ook al, toen op het grastoernooi van Rosmalen.

Robin Haase grijpt naast finale ATP-toernooi
Robin Haase grijpt naast finale ATP-toernooi (Foto: ANP)

Brazilië analyseert onderzoek Air France-crash

Brazilië gaat het Franse onderzoek naar het in 2009 neergestorte Air France-vliegtuig tegen het licht houden. Dat zegt de vereniging van nabestaanden van de ramp.

Volgens voorzitter Nelson Faria Marinho heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff het Centrum voor Onderzoek en Preventie van Vliegrampen bevolen de bevindingen van de Franse onderzoeksdienst BEA te analyseren.

Vlucht 447 van de Franse luchtvaartmaatschappij stortte op 1 juni 2009 onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs in de Atlantische Oceaan. Alle 228 inzittenden kwamen om.


Brazilië analyseert onderzoek Air France-crash (Foto: Novum)

VS arresteren 17-jarige handlanger 'JihadJane'

Amerikaanse aanklagers verdenken een Pakistaanse student van het werven van strijders namens de vrouw die in de Verenigde Staten bekend staat als 'JihadJane'. Volgens een bekende van de familie van de 17-jarige jongen zit hij in geheime hechtenis.

De tiener, die zich opmaakte voor een studie aan de Johns Hopkins universiteit, zou Colleen LaRose hebben geholpen een islamitische heilige oorlog te beginnen. De 46-jarige LaRose opereerde volgens justitie op internet onder de naam JihadJane en ronselde daar soldaten voor de heilige oorlog. Ook verklaarde zij zich bereid naar Europa te verhuizen om er een moordaanslag te plegen op een niet nader genoemde Zweedse kunstenaar. LaRose ontkent die aantijgingen.

Haar veronderstelde handlanger verhuisde vier jaar geleden met zijn strenge, maar leergierige familie naar de VS. Hij zou LaRose hebben ontmoet op een internetforum toen hij een jaar of 15 was, en beloofde haar fondsen en rekruten voor de jihad te werven.

Duizenden Amerikanen geëvacueerd om orkaan Irene

Meer dan driehonderdduizend inwoners van de kustwijken van New York hebben vrijdag opdracht gekregen een veilig heenkomen te zoeken voor orkaan Irene. Die wierp vrijdag haar schaduw al over de kust van de staat North Carolina, waar stormwinden en stortregens op veel plaatsen de stroom deden uitvallen.

De orkaan, die een pad over de dichtbevolkte oostkust lijkt te kiezen, bedreigt miljoenen Amerikanen. Duizenden van hen vluchtten honderden kilometers naar het binnenland of hamsterden levensmiddelen en brandstof en zetten zich schrap. Talloze tankstations in de staat New Jersey moesten inmiddels nee verkopen.

Baltimore, de hoofdstad van de staat Maryland met ruim zeshonderdduizend inwoners, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Amerikaanse autoriteiten langs de gehele Atlantische kustlijn stelden noodprocedures in werking, legden het openbaar vervoer stil en verzochten burgers met klem evacuatiebevelen te gehoorzamen. Burgemeester van New York Michael Bloomberg beval de evacuatie van bewoners van onder meer Battery Park, Coney Island en de Rockaways. Zij moeten hun huizen vóór vijf uur zaterdagmiddag plaatselijke tijd hebben verlaten.

Nooit eerder werd New Yorkers opgedragen hun huizen voor natuurgeweld te ontruimen. Het laatste orkaanalarm voor de stad dateert van 1985. Vanaf zaterdagmiddag moeten de New Yorkers het bovendien zonder openbaar vervoer stellen. Het stadsvervoer heeft alle ritten uit veiligheidsoverwegingen geschrapt.

Irene nam vrijdagmiddag iets in kracht af, maar is met windsnelheden tot honderdzestig kilometer per uur nog altijd een orkaan van de tweede categorie. Volgens de laatste voorspellingen treft de storm zaterdag de kust van North Carolina en trekt vervolgens over de oostkust noordwaarts.

President Barack Obama vertrok vervroegd van zijn vakantieverblijf in Martha's Vineyard, dat op de route van Irene ligt. Hij zei dat alles erop wijst dat Irene geschiedenis schrijft en maande tot voorzichtigheid. "Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Als je je op de weg van deze orkaan bevindt moet je nu voorzorgsmaatregelen nemen."


Duizenden Amerikanen gëevacueerd om orkaan Irene (Foto: Novum)

OM eist 30 jaar cel tegen Joran van der Sloot

Het Openbaar Ministerie in Peru heeft 30 jaar gevangenisstraf geëist tegen Joran van der Sloot. Dat liet een woordvoerder van het OM vrijdagmiddag (lokale tijd) weten aan het ANP. Van der Sloot wordt verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores, op zijn hotelkamer in Lima op 30 mei 2010.

Justitie wil dat de rechter naast de celstraf ook een schadevergoeding oplegt aan de Nederlandse verdachte. Die dient volgens het OM 200.000 Peruaanse soles, omgerekend ongeveer 51.000 euro, te betalen.

Van der Sloot werd op 3 juni 2010 in Chili aangehouden in de buurt van de badplaats Viña del Mar. Twee dagen later kwam hij aan in Lima, de hoofdstad van Peru. Sinds 11 juni 2010 zit hij in de Castro Castro gevangenis in afwachting van zijn proces.

OM eist 30 jaar cel tegen Joran van der Sloot
OM eist 30 jaar cel tegen Joran van der Sloot (Foto: ANP)

'Instorten Grolsch Veste symptoom ziekte'

Het instorten van een deel van het dak van het stadion van FC Twente is een symptoom van een ziekte die de bouwwereld al jaren in haar greep heeft. Dat zegt voorzitter van de Vereniging Nederlandse Constructeurs Johan Galjaard. De bron van de problemen is volgens hem de sterk toegenomen fragmentatie in het ontwerp- en bouwproces.

De afgelopen jaren deden zich vaker incidenten als bij de Grolsch Veste voor. Zo noemt de constructeursvereniging het balkon dat in 2003 in Maastricht instortte en op een ondersteuningsconstructie die vorig jaar in Rotterdam instortte.

Op de bouwplaats is het dagelijks een komen en gaan van soms honderden mensen, aldus de voorzitter. "Allemaal leggen zij een klein stukje van een complexe puzzel. Hoe die puzzel er uiteindelijk uit moet zien, weten ze vaak niet."

Ook het ontwerpen gebeurt steeds meer versnipperd, vertelt hij. "vroeger maakte de constructeur het ontwerp, werkte dat gedetailleerd uit en hield toezicht op de hele bouw ervan. Zo'n totaalopdracht komt nu nauwelijks nog voor."

Verschillende onderdelen worden door verschillende bedrijven geleverd en ook door verschillende deelconstructeurs uitgewerkt, zegt Galjaard. Dat is volgens hem overigens op zich prima, zolang de verantwoordelijkheid voor de integratie van die delen goed wordt geborgd. "En juist dat gebeurt onvoldoende."

Galjaard vindt dat de bouw een veiligheidscultuur moet krijgen zoals die in de auto- en vliegtuigindustrie al veel langer bestaat. Opdrachtgevers moeten zich bewuster worden van hun verantwoordelijkheden en ook moet het toezicht tijdens de uitvoering sterk verbeteren. "En constructeurs zelf moeten veel meer dan nu met de vuist op tafel durven slaan zodra de veiligheid niet gewaarborgd is."

Washington vreest wapens Libië in verkeerde handen

Amerikaanse diplomaten en spionnen debatteren binnenskamers stevig over de omgang met het uitgebreide wapenarsenaal uit de boedel van de verdreven Libische leider Moammar Gadhafi. Deskundigen waarschuwen dat tonnen mosterdgas en duizenden luchtdoelraketten in handen van terroristen of aanhangers van Gadhafi kunnen vallen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wil dat het Libische opstandelingenbestuur zodra de rust in Libië is weergekeerd de wapenvoorraden in bezit neemt. Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten willen niet wachten tot de Nationale Overgangsraad van de rebellen zijn gezag heeft gevestigd. Zij pleiten voor een ingrijpen op eigen houtje van de CIA.

Inlichtingenmedewerkers maken zich vooral zorgen om de vele Libische luchtdoelraketten. Ze vrezen dat die spoedig terechtkomen bij Al-Qaida of aanhangers van Gadhafi die zich voorbereiden op langdurig verzet. De prijs van de raketten op de zwarte wapenmarkt ter plaatse zou recent al stevig zijn gedaald.

Donderdag zei het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken het volste vertrouwen te hebben dat wat Libië aan nucleair materiaal en dodelijke chemicaliën bezit in veilige handen is. Omdat het regime-Gadhafi de Verenigde Naties in 2003 rekenschap aflegde over dat nonconventionele wapentuig is betrekkelijk gemakkelijk vast te stellen wat daar van is geworden. Van het lot van de Libische raketten en conventionele wapens is buitenlandse zaken minder zeker.

Recensente Opzij weg om oordeel niet-bestaand boek

Een in opspraak geraakte recensente werkt niet langer voor het feministische maandblad Opzij. Haar partner meldt vrijdag op zijn Facebook-pagina dat Opzij zijn 'wederhelft slachtoffert om de eigen beroepspraktijk af te schermen'. "Weten we meteen wat vrouwenrechten waard zijn als het er op aan komt", schrijft hij.

Eerder deze week meldde HP/De Tijd dat in het septembernummer van Opzij een recensie zou staan van het boek Stille Mensen van Esther Ending, dat nog helemaal niet is verschenen.

De partner van de recensente stelt vrijdag dat zijn partner er uit is gegooid en dat zij mag opdraaien voor wat feitelijk het redactionele beleid zou zijn. "Opzij heeft een productietijd van twee maanden maar wil wel actueel zijn. Daarom komen die korte boeksignalementen tot stand op basis van drukproeven, flapteksten en aanbiedingsfolders."

Volgens de partner gaat dat ook zo bij andere media. "Alleen zet Opzij er sterren boven en wekt zo de suggestie dat het recensies zouden zijn." Dit beleid komt volgens hem door 'een bedrijfsongeval' boven water. "In plaats dat Opzij verantwoordelijkheid neemt voor de eigen redactionele mores en die aanpast, trappen ze de onderbetaalde freelancer, die over deze kwestie al meermaals aan de bel had getrokken, eruit."

GroenLinks Rotterdam vreest slechter busvervoer

De Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte is het er niet mee eens dat het Rotterdamse vervoersbedrijf RET samen met Qbuzz een commercieel busbedrijf wil oprichten. Bonte vreest een verslechtering van het busvervoer in Rotterdam, meldt hij vrijdagavond.

De fractievoorzitter wil dat de gemeenteraad zich eerst over het plan kan uitspreken. "Met een commercieel busbedrijf is het risico groot dat het publieke belang van goed openbaar vervoer ondergeschikt wordt aan commerciële belangen. Dat is slecht voor reizigers."

Hij heeft liever dat de RET, dat volledig eigendom is van de gemeente Rotterdam, het busvervoer de komende jaren regelt. "RET krijgt als opdracht mee goed openbaar vervoer te leveren. Dat is anders bij een commercieel busbedrijf. Daar staat winst maken voorop."

Ontwikkelingssamenwerking met Suriname stopt

De Nederlandse relatie met Suriname wordt zakelijker. Ontwikkelingssamenwerking speelt daarbij niet langer een rol. Dat staat in een brief die minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer stuurde. Voortaan gaat het om 'kennisuitwisseling en capaciteitsopbouw'.

Het bedrag dat Suriname van Nederland toegezegd kreeg bij zijn onafhankelijkheid in 1975, zo'n 1,6 miljard euro, is inmiddels bijna uitgegeven. Nederland doet een stap terug, schrijft de minister, maar blijft wel betrokken.

Tot de terreinen waar het kabinet wil blijven samenwerken met de ex-kolonie, die sinds vorig jaar wordt bestuurd door ex-couppleger Desi Bouterse, behoren de handel en economie, rechtsstaat en veiligheid en de bestrijding van illegale immigratie. Ook op het gebied van cultuur, onderwijs en sport moet de samenwerking blijven.

De samenwerking wordt bemoeilijkt door de verkiezing van Bouterse tot staatshoofd. Hij werd in 2000 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel vanwege drugshandel. In eigen land is hij hoofdverdachte in het proces over de 8 decembermoorden. Volgens de bewindsman blijven de contacten met het staatshoofd beperkt tot het 'strikt noodzakelijke'.

Tot zes jaar cel geëist tegen serie-inbrekers

Tegen vijf verdachten van woninginbraken zijn de afgelopen week voor de rechtbank in Den Haag straffen tot zes jaar cel geëist. De zaken tegen twee andere verdachten werden aangehouden omdat nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

De verdachten zouden achter een serie inbraken zitten bij restaurants die veelal dichtbij elkaar liggen of dezelfde eigenaar hebben. De inbraken vonden van maart tot en met juni vorig jaar plaats.

Bij verschillende daarvan leken de daders over kennis van binnenuit te beschikken. Zo werd bij een restaurant in Scheveningen op 25 mei ingebroken zonder dat het alarm aanging en spoten de daders verf op de camera. Bij de inbraken werd veel geld buitgemaakt.

De verdachten werden eind januari en begin februari aangehouden. Bij huiszoekingen werden wapens en andere goederen die afkomstig waren van de inbraken in beslag genomen.

Een 34-jarige en een 48-jarige Hagenaar worden verdacht van negentien strafbare feiten, waaronder een reeks inbraken, wapenbezit, diefstal van een motor, bedreiging en afpersing. Tegen de 34-jarige man eiste het Openbaar Ministerie zes jaar cel, tegen de 48-jarige man twee jaar.

Het tweetal pleegde de inbraken volgens de officier van justitie steeds met een paar andere verdachten. Een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats hoorde een jaar cel tegen zich eisen, een 30-jarige Hagenaar tweeënhalf jaar en een 23-jarige vrouw anderhalf jaar.

Squashers kloppen Hongkong

De Nederlandse squashmannen blijven op het WK voor landenteams in de race voor de negende plaats. In een tussenronde werd Hongkong met 2-0 geklopt, waardoor in Paderborn tegen gastland Duitsland gestreden moet worden om deze positie te behalen.

Tegen Hongkong kwam voor Oranje Dylan Bennett als eerste de baan op. Hij rekende met 6-11, 11-5, 11-2 en 11-9 af met Dick Lau. Vervolgens versloeg Laurens Jan Anjema Max Lee met 11-6, 12-10 en 11-5, waardoor Piedro Schweertman niet meer hoefde te spelen.

[EK] Hockeyheren tegen Duitsland in finale

De Nederlandse hockeymannen staan in de finale van het Europees kampioenschap tegenover Duitsland. De Oranjemannen versloegen eerder vandaag België met 4-2, terwijl de Duitsers met 3-0 te sterk waren voor Engeland. Bij de vrouwen gaat de eindstrijd ook al tussen Nederland en Duitsland.

De wedstrijd bij de mannen tussen gastland Duitsland en Engeland lag lange tijd stil doordat hoosbuien het veld onbespeelbaar maakten. Pas na lang oponthoud en de inzet van vele vrijwilligers kon er na 23:00 uur bij een stand van 1-0 verder gespeeld worden.

[US Open] Ook Krajicek naar hoofdtoernooi

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor het hoofdschema van de US Open. De Nederlandse tennisster klopte in de laatste kwalificatieronde de Hongaarse Melinda Czink met 3-6, 6-0 en 7-5.

Hierdoor doen er bij de vrouwen twee Nederlandses mee in het hoofdtoernooi. Arantxa Rus was al op basis van haar ranking zeker van deelname, terwijl Krajicek zich voor het eerst sinds 2008 zich op een Grand Slam hier weer bij voegt. De Almeerse sloeg tegen Czink meteen op haar eerste wedstrijdpunt toe.

[Bundesliga] Hertha wint in eigen huis van Stuttgart

Hertha BSC heeft vrijdag zijn eerste overwinning van dit seizoen in de Bundesliga geboekt. De ploeg uit Berlijn won in eigen huis met 1-0 van VfB Stuttgart. Raffael maakte vier minuten voor tijd de enige treffer voor de promovendus.

Hertha komt door de zege op vijf punten uit vier duels en staat tiende. Stuttgart, dat Khalid Boulahrouz moest missen vanwege een schorsing, heeft een punt minder en staat een plek lager.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.