FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 juli 2011

Apple gaat veiligheidslek in iPhone en iPad dichten

Apple werkt aan een oplossing voor een veiligheidslek in het besturingssysteem van iPhones, iPads en de iPod Touch. Dat heeft het bedrijf donderdag gemeld. De Duitse overheidsdienst voor ICT-veiligheid BSI waarschuwde woensdag dat het beveiligingslek misbruikt kon worden door criminelen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens.

Volgens een woordvoerster van Apple is het bedrijf 'zich bewust van de gemelde kwestie' en wordt er een oplossing gezocht die via een softwareupdate beschikbaar komt. Ze wilde niet zeggen wanneer de update gereed is.

BSI meldde woensdag dat er een kritiek lek zit in iOS, het besturingssysteem van mobiele Apple-apparaten. Als een gebruiker een geïnfecteerd pdf-bestand opent dan is dat voldoende 'om het mobiele apparaat te besmetten met kwaadaardige software zonder dat de gebruiker daar weet van heeft'. Het lek zit in verschillende versies van iOS, zo meldt de dienst.

Ajax en PSV bieden FC Twente hulp aan

Uit het gehele land komen steunbetuigingen binnen voor FC Twente en de slachtoffers van de stadionramp. Een deel van de in aanbouw zijnde tweede ring van de Grolsch Veste, de thuisbasis van de Tukkers, stortte vanmiddag in. Daarbij kwam één persoon om het leven en raakten vijftien mensen gewond.

Ajax heeft door middel van een brief hun medeleving met de nabestaanden laten blijken. Daarnaast lieten ze in de brief weten graag hulp te willen bieden in welke vorm dan ook. Ze wachten rustig af wat het antwoord van Twente zal zijn. Mocht Joop Munsterman, voorzitter van Twente, hulp nodig hebben, dan staan de Amsterdammers klaar om dit te bieden.

Eerder plaatste PSV op hun eigen clubsite een speciaal bericht voor de stadionramp die vanmiddag plaatsvond. Ook de ploeg uit Eindhoven reageerde geschokt en lieten weten mee te leven met de nabestaanden.

Gewonden door brand op schip Rotterdam

Op een schip in de Rotterdamse Waalhaven is donderdagavond brand ontstaan. Vier bemanningsleden zijn tijdens het blussen gewond geraakt door rook- en dieseldampen. De brand woedt in de machinekamer, maar ook in isolatiemateriaal in de schoorsteen, meldt een brandweerwoordvoerder.

De vier zijn met lichte en zware verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd. Hun nationaliteit is nog onduidelijk.

De brand op motorschip Skog ontstond rond 21.40 uur, door nog onbekende oorzaak. Personeel van zeker vier brandweerwagens bestrijdt het vuur. Er zijn volgens de zegsvrouw geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het schip is geladen met aluminium.

[EL] Uitslagen eerste voorronde (07/07/2011)

Vanavond werden de returns afgewerkt in de eerste voorronde van de Europa League op het programma. In de tweede voorronde zal ADO Den Haag het opnemen tegen FK Tauras Tauragė uit Litouwen. Hieronder de uitslagen van de eerste voorronde.

Thuis Uit Uitslag
KR Reykjavík (IJs)* ÍF Fuglafjørður (FaE)  4-0
Tromsø (Nor) * Daugava Daugavpils (Let)  2-1
Fola Esch (Lux) Elfsborg (Zwe)*  1-1
Cliftonville (NIe) The New Saints (Wal)*  0-1
Nõmme Kalju (Est) Honka (Fin)*  0-2
NSÍ Runavík (FaE) Fulham (Eng)*  0-0
St Patrick's Athletic (Ier)* ÍBV Vestmannaeyar (IJs)  2-0
Häcken (Zwe)* Käerjéng 97 (Lux)  5-1
Neath (Wal) Aalesund (Noo)*  0-2
Glentoran (Nie)* Renova (Mac)  2-1 (pen.)
Shakhter Karagandy (Kaz)* Koper (Slv)  2-1
Qarabag( (Aze)* Banga Garg¸dai (Lit)  3-0
Paks (Hon)* UE Santa Coloma (And)  4-0
Rabotnicki (Mac)* Narva Trans (Est)  3-0
Tre Penne (San) Rad (Ser)*  1-3
Flamurtari Vlorë (Alb)* Buduc'nost Podgorica (Mont)  1-2
Ulisses (Arm) Ferencváros (Hon)*  0-2
Irtysh Pavlodar (Kaz)* Jagiellonia Bialystok (Pol)  2-0
Minsk (Wru)* AZAL Baku (Aze)  2-1
Milsami Orhei (Mol) Dinamo Tbilisi (Geo)*  1-3
Lusitanos (And) Varteks Vara¸din (Kro)*  0-1
Olimpi Rustavi (Geo)* Banants (Arm)  1-1
Vllaznia Shkodër (Alb)* Birkirkara (Mal)  1-1
Olimpija Ljubljana (Slv)* Široki Brijeg (Bos)  3-0
Zeta (Mont) Spartak Trnava (Slw)*  2-1

Ik voel nattigheid

‘s Ochtends ontwaak ik bij voorkeur lekker langzaam achter mijn laptop. Latte macchiato erbij. Glaasje met iets fruitigs. En, indien ik in een dolle bui ben, een beker yoghurt op de koop toe. Zolang het maar vloeibaar is. Al te veel weerstand kan ik niet hebben in de vroege ochtend. Dat geldt niet alleen voor mijn ontbijt overigens. Ook bij het surfen langs nieuwssites, kies ik op de zo goed als nuchtere maag graag voor licht en luchtig. Categorie opmerkelijk. U kent de vaak bizarre berichten ongetwijfeld. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige liefhebber ben. Afgelopen week las ik weer een bijzonder verhaal. Het is een niet al te recent nieuwtje. Dat weet ik ook wel. Iedereen heeft het vast al honderduizend keer gelezen. Door tijdgebrek en een dromerige aard ben ik echter niet altijd even up to date. Story of my life. Maar goed, dat maakt het allemaal niet minder spannend.

Politie laat 28 krakers vrij

Van de 52 krakers die nog vastzaten na de ontruimingsronde van dinsdag in Amsterdam, zijn er 28 donderdag in de loop van de dag vrijgelaten. De overige 24 zijn in zogeheten vreemdelingendetentie gezet, omdat ze weigeren zich te identificeren. Hun vingerafdrukken leidden niet naar hun identiteit, meldt een politiewoordvoerder. "Als ze hun naam geven, mogen ze gaan."

De krakers werden opgepakt voor verstoring van de openbare orde. Vier van hen zitten nog vast voor openlijke geweldpleging en worden vrijdag voorgeleid.

Er werden bijna 150 krakers aangehouden, de meesten bij de ontruiming van het kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht. Een groep begon de mobiele eenheid te bekogelen met flessen en andere voorwerpen. Ze werden met bussen afgevoerd. De ontruimingen op diverse andere plekken in de hoofdstad verliepen rustiger.

Ook Ferrari naar Bavaria City Racing

Naast Lotus Renault GP en Mercedes Grand Prix heeft de organisatie van Bavaria City Racing ook het Formule 1-team van Ferrari weten te strikken voor een demonstratie, zo weet F1Today te melden. Het is voor het eerst dat er tegelijkertijd drie grote teams naar Rotterdam af zullen reizen waar op 21 augustus het evenement gehouden zal gaan worden.

Voor Ferrari zal Marc Gené een demonstratie gaan verzorgen, terwijl Anthony Davidson in de Mercedes plaats zal gaan nemen. Wie voor Renault in actie zal gaan komen is nog niet bekend.


Vitaly Petrov in actie in Rotterdam

Man gearresteerd om diefstal Picasso

Een man uit de Amerikaanse staat New Jersey wordt vastgehouden op verdenking van diefstal van een waardevolle tekening van Picasso. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

De man, de 31-jarige Mark Lugo, werd woensdag gearresteerd in een hotel in Napa. Lugo zit vast vanwege inbraak, diefstal en drugsbezit. Zijn borgtocht is vastgesteld op vijf miljoen dollar.

Lugo zou dinsdag in een kunstgalerie in San Francisco een tekening van Picasso van de muur hebben getrokken en vervolgens zijn gevlucht in een taxi. Op bewakingsbeelden van een restaurant in de buurt van de Weinstein Gallery is een man te zien die met een kunstwerk onder de arm wegloopt.

Volgens de politie is de tekening, Tête de femme, met een geschatte waarde van ruim 190 duizend euro, teruggevonden. De lijst ontbreekt echter. Onderzoekers denken dat Lugo alleen werkte en van plan was het kunstwerk te verkopen.

EA onthult Burnout CRASH!

We wisten al dat er een nieuwe Burnout-game aan zit te komen die zich richt op de welbekende crash-mode. Wat we niet wisten is dat deze een topdown view krijgt. Burnout CRASH!, inclusief hoofdletters ja, verschijnt voor PlayStation Network en Xbox Live Arcade in de herfst van dit jaar.

Volgens de makers, Criterion, is Burnout CRASH! een combinatie van flipperen en game shows. De basisgameplay is geëvolueerd en uitgebreid. “Burnout CRASH! is a crazy mix of pinball and game shows. We’ve evolved the core gameplay which everyone loved about Crash Mode, and expanded the whole experience using music, style and Autolog to create what we feel is the most mindless fun you can have on any gaming platform.”

Burnout CRASH! bevat drie verschillende modi, 18 crashsites en zes verschillende locaties. Allemaal vereisen ze andere vaardigheden en strategiën om een zo hoog mogelijke score te halen. De speler kan talloze voertuigen vrij spelen en dankzij de aanwezigheid van Autolog blijf je bezig om de hoogste scores neer te zetten.

Burnout

Europarlementariër kwaad op 'racistische' PVV'er

De Poolse Europarlementariër Artur Zasada heeft zijn collega Barry Madlener van de PVV een uitbrander gegeven. Zasada was woest over een uitspraak die Madlener woensdag deed.

In een brief aan het Europarlement hekelt Zasada de PVV'er, die tijdens het debat meldde dat 'Nederland geen Poolse werklozen en Roemeense bedelaars wil onderhouden'. De Poolse Christendemocraat herinnert Madlener er fijntjes aan dat tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Poolse soldaten sneuvelden voor de bevrijding van Nederland. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren het niet de Russische tanks, maar de Poolse soldaten onder leiding van generaal Sosabowski en generaal Maczek die Nederland verlosten van de bezetting door de nazi's."

Martin Schulz, een Duitse Eruoparlementariër, gaat zelfs nog een stapje verder. Hij noemt Madlener ronduit racistisch. Volgens de Portugese voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, komen Madleners uitspraken 'in de buurt van racisme'. De PVV'er ontkent dat hij een racist is.

Lelijkste boxart ooit

In groot contrast met de games zelf is de boxart van de nieuwe Uncharted-bundel afzichtelijk. De nieuwe Sony-stagiair heeft in ieder geval niet veel moeite gedaan. Waarom past de tekst in het PSN-cirkeltje niet? Uncharted 1 + PSN + Uncharted 2? Verder wordt er overtollig gebruik gemaakt van het woord 'PlayStation' (hoeveel kun jij spotten?)

Er komen ook vergelijkbare bundels voor de Ratchet & Clank- en Resistance-games. De double-packs komen 22 juli uit en kosten ongeveer €40.

uncharted

Nieuwe Pathé in Haarlem geopend

Vanaf dinsdag 5 juli is de nieuwe Pathé bioscoop in Haarlem geopend. Pathé is gevestigd in het Raakskwartier in het centrum van Haarlem. Voorheen stond hier een parkeergarage die plaats heeft gemaakt voor winkels, de nieuwe Pathé bioscoop en een ondergrondse parkeergarage.

Op 4 juli was de officiële opening van de bioscoop. De opening werd ingeleid met een kort gesprek tussen de algemeen directeur van Pathé, Lauge Nielsen en de burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders. Vervolgens was er een kort akoestisch optreden van bekende Haarlemmer Alain Clark. Nielsen, Schneiders en Clark openden uiteindelijk samen de bioscoop. Na de officiële opening konden de gasten genieten van Super8, de nieuwste film van Steven Spielberg en J.J Abrams.

Pathé Haarlem telt acht bioscoopzalen. Alle zalen liggen onder de grond. De grootste zaal heeft 380 stoelen, de kleinste zaal heeft er 85.

Bekijk hier de bioscoopagenda van Pathé Haarlem

Bridesmaids-actrices: vrouwen zijn hilarisch

Het idee dat vrouwen niet grappig kunnen zijn is grote onzin volgens Kristen Wiig en Melissa McCarthy. De actrices uit de komedie Bridesmaids kennen juist heel veel hilarische vrouwen. "Ik ken niemand die geen vrouwen met humor kent, tenzij ze in een kartonnen doos wonen", zegt McCarthy tegen Novum Nieuws.

In Bridesmaids vraagt de beste vriendin van Annie (Wiig) haar als ceremoniemeester. De chaotische vrijgezel neemt de taak aan, maar die blijkt zwaarder dan gedacht. McCarthy speelt de stoere schoonzus van de aanstaande bruid.

Volgens de actrices bewijst hun komedie dat vrouwen zeker wel een geestige kant hebben. "In artikelen wordt vaak de vraag opgeworpen of vrouwen wel grappig kunnen zijn", vertelt Wiig. "Ja, dat zijn ze al jaren."

Bridesmaids is geschreven door Kristen Wiig en haar goede vriendin Annie Mumolo. "Het is niet geschreven door iemand die grappig wilde zijn, maar door twee vrouwen met humor", aldus McCarthy. Wiig vindt zelf dat ze een maf gevoel voor humor heeft. "Ik hou heel erg van films als Airplane! en Naked Gun", aldus Wiig. "Ik lach altijd als iemand uit een vliegtuig wordt geduwd en je een pop ziet vallen."

Bridesmaids draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Bridesmaids-actrices: vrouwen zijn hilarisch (Foto: Novum)

Jennifer Aniston met schaamrood op kaken op set

Jennifer Aniston heeft tijdens de opnamen van haar nieuwste film enkele keren met het schaamrood op haar kaken op de filmset gestaan. De 42-jarige actrice speelt in Horrible Bosses een tandarts die haar assistent seksueel intimideert.

Aniston, die bekend staat om haar zoete rollen in romantische komedies, moest dit keer ranzige taal uitslaan. Dat ging haar niet altijd even makkelijk af. "Toen ik het script ontving en de eerste scène las kon ik niet wachten om het te doen", zegt ze. "Maar als je daar eenmaal staat, denk je: mijn hemel, nu moet ik het doen in het bijzijn van mensen."

Horrible Bosses verschijnt eind deze maand in de Nederlandse bioscopen. De kans is groot dat het daarna enige tijd stil blijft rond de voormalige Friends-actrice. Eerder deze week verschenen namelijk berichten dat ze het rustiger aan gaat doen op filmgebied. Volgens een ingewijde gaat ze zich een jaar lang concentreren op haar nieuwe liefde Justin Theroux.


Jennifer Aniston met schaamrood op kaken op set (Foto: Novum)

Justin Timberlake 'betrapt' tijdens de daad

Justin Timberlake onthulde tegenover een magazine dat hij weleens betrapt is door zijn moeder tijdens de seks. ''Mijn moeder betrapte me ooit in bed met een meisje,'' aldus Justin. ''Ze was er absoluut niet blij mee, want ik was veel te jong om seks te hebben. Ik denk dat ze zelfs geschokt was!''

Dit schokkende feit vertelde de beroemdheid aan Elle Magazine. Het magazine was wel benieuwd naar de 'gênantste bedtafarelen' van Timberlake. Dit in het kader van een nieuwe film, Friends with Benefits, waarin hij speelt.

In de film beleeft Justin Timberlake wel meer gênante momenten met zijn tegenspeelster Mila Kunis. "Ik zal eerlijk zijn: ‘ik wilde de editing room binnensluipen om mijn naakte poepscènes er persoonlijk uit te knippen. Ik dacht maar aan één ding: 'Mijn god, mijn moeder krijgt dit te zien!"

Ook Mila Kunis voelde zich niet altijd even prettig op de filmset. ''Ik was onzeker over echt heel veel dingen, zoek maar een jong meisje dat dat niet is." De film komt in september uit.

Take Two registreert RockStar Films

Take Two Interactive heeft een handelsmerk aangevraagd voor RockStar Films. Daarnaast zijn de websites RockStarFilms.com en RockStarFilms.net ook geregistreerd door Take Two Interactive. Het zou niet het eerste bedrijf zijn dat wat met films gaat doen, Ubisoft opende eerder al Ubisoft Motion Pictures.

Lees hieronder wat het handelsmerk inhoudt en laat de speculaties over toekomstige films maar beginnen.

Animated motion picture films featuring entertainment, namely, action, adventure, dramatic, comedic, children's and documentary themes; pre-recorded video discs and other pre-recorded digital and electronic media in the field of live action programs, motion pictures, or animation featuring entertainment, namely, action, adventure, dramatic, comedic, children's and documentary themes.

Uitslagen oefenduels 7 juli

Ook vandaag werden er weer enkele oefenduels afgewerkt. Eredivisie-clubs AZ en PSV kwamen in actie. Ook FC Den Bosch en FC Zwolle speelden vandaag een oefenduel. Hieronder de uitslagen van deze vriendschappelijke wedstrijden.

Thuis Uit Uitslag
KSK Maldegem (Bel) AZ
Holman (2), Falkenburg (2), Van la Parra, Luckassen
0-6
FC Eindhoven
Van Boekel
PSV
Manolev, Marcelo
1-2
RKSV DAW Schaijk FC Den Bosch
Karg (5), Peters
0-6
SV Texel '94 FC Zwolle
Saymak (4), Kluin (4), Maachi (2), Achenteh, Mamedov, Mailoa, Van den Berg, Slot
0-15

Namco neemt actie tegen The Witcher 2-ontwikkelaar

Volgens een vertaald document is Namco mogelijk van plan juridische stappen te ondernemen tegenover CD Projekt RED, de ontwikkelaar van The Witcher 2. Namco was namelijk de uitgever voor de PC-versie van de game terwijl THQ de game gaat uitgeven voor de Xbox 360.

Namco schijnt het er niet mee eens te zijn dat THQ nu de uitgever wordt en houdt dus nu geld achter van de retail-verkopen. CD Projekt RED maakt zich geen zorgen want er is contractueel duidelijk afgesproken dat Namco alleen de PC-versie zou uitgeven. Namco had daarnaast ook de mogelijkheid om de Xbox 360-versie uit te geven maar THQ kwam met een beter bod.

CD Projekt RED geeft aan momenteel geen moeilijkheden te verwachten door de achtergehouden inkomsten uit de retail. Dat geld komt vanzelf terug en als het een rechtszaak wordt mag de verliezer onze advocaten betalen, aldus de CEO van CD Projekt RED.

NASA controleert shuttle op schade na bliksem

NASA heeft donderdag het ruimteveer Atlantis en het lanceerplatform gecontroleerd op schade na een blikseminslag. De Atlantis vertrekt als alles goed gaat vrijdag vanuit Florida voor zijn allerlaatste reis. Onweersbuien dreigen echter roet in het eten te gooien.

Donderdag werd Cape Canaveral in Florida getroffen door zware regen en storm. In de avonduren werd een blikseminslag gemeld op ongeveer een halve kilometer van het lanceerplatform. Technici bekijken of er schade is aan de elektrische systemen.

[DC] Argentinië met een been in halve finale

Argentinië is nog een zege verwijderd van een halvefinaleplaats in de Davis Cup. In eigen land wonnen de Zuid-Amerikanen de beide eerste enkelpartijen van Kazachstan: 2-0. Juan Monaco klopte Andrey Golubev met 6-3, 6-0 en 6-4. Even later walste Juan Martin del Potro over Mikhail Kukushkin heen: 6-2, 6-1 en 6-2.

Morgen hebben de Argentijnen aan een zege in het dubbelspel genoeg voor het bereiken van de laatste vier. Dan nemen Juan Ignacio Chela en Eduardo Schwank het op tegen Evgeny Korolev en Yuri Schukin.

De andere drie kwartfinales in de Davis Cup beginnen morgen. Zweden ontvangt dan titelverdediger Servië, de Verenigde Staten spelen thuis tegen Spanje en Frankrijk gaat op bezoek bij Duitsland.

Middelkoop verrast in Scheveningen

Tennisser Matwé Middelkoop heeft verrassend de kwartfinale van het challengertoernooi in Scheveningen bereikt. De Leerdammer rekende in drie sets af met Teymuraz Gabashvili (6) uit Rusland: 1-6, 6-1 en 6-2. Middelkoop staat momenteel 325e op de wereldranglijst, zijn opponent staat 185 plaatsen hoger.

In de kwartfinale treft Middelkoop de Fransman Augustin Gensse. Die rekende af met zijn als vierde geplaatste landgenoot Marc Gicquel: 1-6, 7-5, 6-2.

Middelkoop is de enige Nederlander die nog actief is bij The Hague Open. Nick van der Meer, Antal van der Duim en Stephan Fransen sneuvelden in de eerste ronde.

Barrichello hoopt dat diffuserban Williams helpt

Rubens Barrichello hoopt dat het beperken van de werking van de geblazen diffuser in de Formule 1 Williams zal gaan helpen. Het team uit Grove had moeite om aan te pikken bij de topteams en Barrichello denkt dat er op Silverstone wel iets zal gaan veranderen, maar dat de voorste teams wel vooraan blijven rijden.

"Ik denk niet dat de nieuwe regels de top tien zullen gaan veranderen. Ze zullen iets verliezen en het hoeft de volgorde niet te veranderen, maar het kan Williams wel iets dichterbij brengen. Hoe veel weet ik niet. We hebben nieuwe delen op de auto zitten, zoals een nieuwe voorvleugel die ons moet kunnen helpen. Ik hoop op een competitief weekend en ik zie wel hoe het weer zal uitpakken. Ik wil in Q3 kwalificeren en in de top acht eindigen," zei Barrichello vanuit Silverstone waar komende zondag geracet zal gaan worden.

[Tour] Garate: "Soms bestaan wonderen niet"

Raborenner Juan Manuel Garate liep gisteren bij een val een breukje in zijn rechterbovenarm op. De Spanjaard had het vandaag dan ook niet makkelijk. "Dit was voor iedereen zwaar, maar als je fysiek niet helemaal fit bent, is het in de Tour bijna onmogelijk om met de voorsten mee te rijden."

Bij de start kuste Garate een hanger aan zijn kettinkje, maar dat had niet geholpen. "Ik doe dat altijd, ook gisteren, maar toen viel ik toch. Soms bestaan wonderen niet", lachte de Spanjaard die de eveneens gehavende Robert Gesink in het hooggebergte bij moet staan.

De pijn is voor Garate grotendeels te verdragen. "Ik heb pijn in mijn schouder. Als ik in één positie blijf zitten op mijn fiets, gaat het vrij goed. Maar als ik anders moet gaan zitten of moet versnellen, is dat erg moeilijk."

Agenten Afghanistan gedood door bermbom

Bij een aanslag met een bermbom in het noorden van Afghanistan zijn zeker acht Afghaanse agenten om het leven gekomen. Dat heeft de politie van de provincie Jawzjan donderdag gezegd. De agenten waren op patrouille toen zij met hun voertuig over de bermbom reden. Zes agenten kwamen direct om het leven, de twee anderen overleden later in het ziekenhuis.

Hoewel het noorden van Afghanistan voorheen redelijk rustig was, is er de laatste jaren sprake van een toename van het geweld.

Meerderheid vóór Nederlandse grenscontroles

Onlangs voerde Denemarken weer een vorm van grenscontroles in, wat ze op veel commentaar van de andere Europese landen kwam te staan. FOK! vroeg haar gebruikers hoe zij staan tegenover het invoeren van grenscontroles aan de Nederlandse grens. Meer dan de helft van alle respondenten is vóór tijdelijke of permanente grenscontroles.

Ruim 48 procent wil permanente grencontroles en bijna 10 procent staat positief tegenover tijdelijke controles. Bijna 40 procent is tegen controles aan de Nederlandse grens en een kleine 3 procent heeft geen mening of kiest een tussenweg. Ruim 4100 respondenten gaven antwoord op de stelling "Zou Nederland ook weer grenscontroles moeten invoeren?"

Als reden voor het invoeren van de controles worden o.a. de controle op verdachte personen, drugs, wapens en zwart geld genoemd. Tegenstanders noemen o.a. de hoge kosten, de slechte effectiviteit en noemen het symboolpolitiek.

Wat vind jij? Reageer in de FOK!poll op de stelling "Zou Nederland ook weer grenscontroles moeten invoeren?".

Rusland wil Olympisch vuur naar ruimte brengen

Rusland wil als eerste land ter wereld het Olympisch vuur de ruimte inschieten. Dit moet voorafgaand aan de Olympische Winterspelen in Sochi in 2014 gebeuren. Dat heeft de Russische vicepremier Alexander Dzjoekov donderdag in het Zuid-Afrikaanse Durban tegen het Internationaal Olympisch Comité gezegd.

"Rusland was vijftig jaar geleden het eerste land dat een mens in de ruimte bracht", zei Dzjoekov. "We zijn daarom trots dat we nu de mogelijkheid hebben om het eerste land te zijn dat het Olympisch vuur de ruimte inschiet."

De organisatoren van de Spelen zijn ook van plan om het Olympisch vuur naar de top van de hoogste berg in Rusland, de Elbroes, te brengen en naar de bodem van het diepste meer, het Baikal-meer, in het land. In twintig dagen legt de vlam 28 duizend kilometer af. In totaal veertienduizend toortsdragers brengen het vuur naar Sochi.

Eerste foto van de dwergen uit The Hobbit

Mocht je ongerust zijn geraakt door de keuze van knappe lange acteurs, voor de rol van norse absoluut niet lange en onknappe dwergen in The Hobbit, dan wordt daar nu wat duidelijkheid aan gegeven. Maak je geen zorgen, Peter Jackson's dwergen hebben allen woeste baarden en zien er uit, zoals we kunnen verwachten van de geestelijke vader van Gimli.

Op een nieuwe publiciteitsfoto zien we drie van de film dwergen. Op de foto zien we van links naar rechts: Jed Brophy als Nori, Adam Brown als Ori, en Mark Hadlow als Dori.

Bij de foto werd ook wat achtergrondinformatie verstrekt: Deze drie broers, zonen van dezelfde moeder, konden niet meer van elkaar verschillen. Dori, de oudste, moet de hele tijd letten op Ori, de jongste, zodat deze niet werd gedood door Wargs of Goblins. Niemand weet precies wat Nori de meeste tijd doet, behalve dat het gevaarlijk is en zeer waarschijnlijk ook illegaal. Dori, Nori en Ori zijn enorm loyaal naar elkaar toe. Ze mogen naar hartelust met elkaar vechten maar wee degene die iets slechts met één van deze broers van plan is.

Ori Nori en Dori in The Hobbit
Van links naar rechts: Nori, Ori en Dori (foto: CinemaBlend)

Hoogopgeleid stel snapt geen hol van seks

Hoewel ze allebei zeer hoog zijn opgeleid, heeft een Chinees echtpaar duidelijk geen seksuele voorlichting genoten. Zo dacht het stel, van in de dertig, dat de vrouw zwanger zou worden als ze samen in bed lagen.

Voordat ze in het huwelijksbootje stapten, durfden ze elkaars hand niet vast te houden, laat staan zoenen. Zij waren er namelijk van overtuigd dat zij hierdoor negen maanden later een baby zouden krijgen.

Uiteindelijk wilden ze toch graag een kind. Maar wat ze ook probeerden, de vrouw raakte maar niet in verwachting. Na jaren knuffelen besloten ze toch maar eens naar een dokter te gaan.

De arts was geschokt toen hij ontdekte wat voor seksleven het stel, dat al 3 jaar is getrouwd, had. De man, die zichzelf doctor mag noemen, heeft zich verweerd over hun onwetendheid. Ze waren namelijk te veel gefocust op hun studie, zo verklaarde hij. Of het stel nu wel weet hoe ze een kind moeten verwekken, is niet bekend.

[Tour] Zorgen om Raborenner Garate

Adri van Houwelingen, ploegleider van Rabobank, zag zijn ploeg vandaag in de zesde etappe hard werken om Robert Gesink en Juan Manuel Garate in koers te houden. Beide renners kwamen gisteren in de vijfde etappe zwaar ten val.

"Over Garate maakte ik me meer zorgen", zo zei Van Houwelingen vandaag na afloop van de etappe. "Hij heeft geleden. Bij Robert is het redelijk uitgepakt. Het belangrijkste was de etappe beëindigen. Hij is met de groep binnengekomen. Robert is mentaal sterk. Ik ben best een beetje opgelucht.” 

Informatiebijeenkomst over stadionongeval

In Enschede vindt vrijdagavond een besloten informatiebijeenkomst plaats voor werknemers en andere direct betrokkenen van FC Twente en de bouwbedrijven die werkten aan de uitbreiding van stadion de Grolsch Veste. Dat heeft de gemeente donderdag gemeld.

De bijeenkomst vindt vermoedelijk plaats in het stadhuis of het stadskantoor.

De telefoonnummers voor informatie voor familie en publiek blijven tot 21.00 uur open. De telefoonnummers (respectievelijk 053-481 8000 en 053-481 5000) werden niet massaal gebeld, zo meldde burgemeester Peter den Oudsten.

Schutter vliegveld Frankfurt aangeklaagd

Duitse aanklagers hebben de Albanese Kosovaar die op 2 maart op het vliegveld van Frankfurt een shuttlebus van het Amerikaanse leger onder vuur nam in staat van beschuldiging gesteld. Dat hebben de aanklagers donderdag bekendgemaakt. De 21-jarige Arid Uka is moord en poging tot moord ten laste gelegd.

Bij de schietpartij kwamen twee Amerikaanse soldaten om het leven. Kort na zijn aanhouding bekende Uka schuld bekend. Als hij veroordeeld wordt kan hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Uka werd tot zijn daad gebracht door radicale video's op internet, zeiden de aanklagers. De jongeman heeft de avond voor de schietpartij een video bekeken waarop wreedheden begaan door Amerikaanse soldaten in Afghanistan te zien zouden zijn. Het ging echter om een fragment uit de anti-oorlogsfilm Redacted, aldus de Duitse autoriteiten.

Uit onderzoek is gebleken dat Uka geen banden heeft met terroristische organisaties. "Hij was een eenling die geradicaliseerd is door radicaalislamitische propaganda op het internet", zei een woordvoerder van het openbaar ministerie. "Dat toont volgens ons aan hoe gevaarlijk dit soort internetpropaganda kan zijn."

Volgens de advocaat van Uka, Jens Jörg Hoffman, heeft zijn cliënt gedetailleerde verklaringen afgelegd en spreekt hij de beschuldigingen niet tegen. "Er is een ruime hoeveelheid aan bewijs en ooggetuigen. Wat valt er verder te betwisten?", aldus Hoffman.

Uka is op 2 maart naar het vliegveld van Frankfurt gegaan met een pistool, extra munitie en twee messen. Toen hij twee Amerikaanse militairen op de luchthaven zag is hij ze gevolgd naar hun bus. Hij wist twee militairen dood te schieten en twee te verwonden, waarna zijn wapen blokkeerde. Uka sloeg daarop op de vlucht.

Een van de leden van de Amerikaanse luchtmacht zette de achtervolging in. Uiteindelijk werd Uka door twee federale Duitse agenten aangehouden. De verwachting is dat het proces aan het einde van de zomer begint.

BN/De Stem en PZC blijven bestaan

Uitgever Wegener mag de krantentitels BN/De Stem en de PZC nog steeds niet samenvoegen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) donderdag geoordeeld.

Toen Wegener in 2000 BN/De Stem overnam, was een van voorwaarden dat die krant niet zou worden samengevoegd met de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC). Door deze afspraak zou de keuzevrijheid van de lezer niet worden beknot en zouden prijsverhogingen achterwege blijven.

De NMa legde Wegener vorig jaar al een boete van twintig miljoen op omdat de uitgever zich niet zou houden aan de gemaakte afspraken. En nu vangt Wegener opnieuw bot. De NMa is er nog steeds niet van overtuigd dat de marktomstandigheden in Zeeuws-Vlaanderen sinds 2000 zodanig veranderd zijn dat de gemaakte afspraak overbodig wordt. De activiteiten van de beide kranten overlappen elkaar in dat gebied.

Ook heeft Wegener 'onvoldoende aangetoond' dat het in stand houden van beide titels onredelijk is, meent de NMa. Als de uitgever zich hier niet aan houdt, kan Wegener opnieuw een dwangsom tegemoet zien van maximaal twintig miljoen euro.

President Saleh spreekt Jemen toe

De onder vuur liggende Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft donderdag een toespraak gehouden op de Jemenitische staatstelevisie. Het was de eerste openbare verschijning van Saleh sinds hij gewond raakte bij een aanslag op een van zijn paleizen.

In de korte toespraak haalde Saleh fel uit naar diegenen die hem naar eigen zeggen uit het zadel willen wippen. Zij hebben een 'verkeerd begrip van de democratie', zei hij.

Saleh wordt sinds 5 juni in Saudi-Arabië behandelt aan de verwondingen die hij bij de aanslag opliep. Al meer dan vier maanden heerst in Jemen een volksopstand. Betogers eisen dat Saleh het veld ruimt.

Zidane wordt technisch directeur Real Madrid

Zinedine Zidane is vanaf komende maandag technisch directeur van Real Madrid. Dat zegt de voormalige middenvelder vandaag.

"Ja, ik denk het wel. Ik word technisch directeur en daar ben ik blij om." De 39-jarige Zidane volgt Jorge Valdano op. Die werd in mei ontslagen omdat hij al een heel seizoen in de clinch lag met trainer Jose Mourinho.

Zidane was al assistent van Real-voorzitter Florentino Perez. Hij weet nog niet precies wat zijn takenpakket wordt. "Het belangrijkste is dat ik al bij Real Madrid werk." Mourinho zou volgens drievoudig wereldvoetballer Zidane 'doorslaggevend zijn geweest' in zijn aanstelling.

[Tour] Uitslagen en standen na zesde etappe

Vandaag stond in de Tour de France de zesde etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zesde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky 5:13.37
2 Matthew Goss Aus HTC-Highroad z.t.
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
4 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
5 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
6 Arthur Vichot Fra FDJ z.t.
7 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
8 Gerald Ciolek Dui Quick Step z.t.
9 Marco Marcato Ita Vacansoleil z.t.
10 Arnold Jeannesson Fra FDJ z.t.
23 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
39 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
53 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
67 Laurens ten Dam NED Rabobank +0.26
70 Wout Poels NED Vacansoleil +0.30
76 Maarten Tjallingii NED Rabobank +0.48
95 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +1.05
133 Lars Boom NED Rabobank +2.23
140 Niki Terpstra NED Quick Step z.t.
151 Joost Posthuma NED Leopard-Trek z.t.
165 Addy Engels NED Quick Step +3.29
167 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +4.04


Stand na zesde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 22:50.34
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
14 Robert Gesink NED Rabobank +0.20
33 Bauke Mollema NED Rabobank +1.34
51 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.52
64 Wout Poels NED Vacansoleil +3.57
87 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +6.36
106 Laurens ten Dam NED Rabobank +9.17
112 Maarten Tjallingii NED Rabobank +9.54
114 Lars Boom NED Rabobank +10.05
135 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +12.30
158 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +16.16
184 Niki Terpstra NED Quick Step +26.44
191 Addy Engels NED Quick Step +31.59


Stand groene trui na zesde etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 144
2 José Joaquin Rojas Spa Movistar 143
3 Thor Hushovd Noo Gamin-Cervélo 112
4 Cadel Evans Aus BMC 98
5 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 94
22 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 32


Stand bolletjestrui na zesde etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil 4
2 Anthony Roux Fra FDJ 3
3 Cadel Evans Aus BMC 2
4 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 1
5 Mickaël Delage Fra FDJ 1


Stand witte trui na zesde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Geraint Thomas GBr Team Sky 22:50.46
2 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
3 Robert Gesink NED Rabobank +0.08
4 Cyril Gautier Fra Europcar +0.46
5 Egor Silin Rus Katusha +1.00


Ploegenklassement na zesde etappe

# Ploeg Tijd
1 Garmin-Cervélo 67:42.22
2 Sky +0.02
3 Leopard-Trek +0.04
4 Team Radioshack +0.10
5 HTC-Highroad +0.13
7 Raobank +1.34
15 Vacansoleil +3.07

'Militairen laten VVD links liggen'

Militairen zijn kwaad op de politiek, maar vooral op de VVD, traditioneel een partij met veel aanhang onder militairen. De partij kreeg vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen 52 procent van de militaire stemmen. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou nog maar 24 procent op de partij van premier Mark Rutte stemmen.

Dat meldt het televisieprogramma EénVandaag, dat zich baseert op een onderzoek van de militaire vakbonden AFMP en ACOM en de Vrije Universiteit. Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de drie militairen niet bereid is te sterven voor Nederland. Dit zou nauw samenhangen met de harde bezuinigingen die de krijgsmacht treffen. "Wij merken dat militairen er erg cynisch van worden", zegt Ed Lugthart van AFMP donderdag in het programma.

Uit het onderzoek onder de vakbondsleden zou blijken dat ze de Tweede Kamer en de regering wantrouwen, omdat ze de gevolgen van de bezuinigingen niet goed zouden overzien. "Mensen die nu op missie gaan, krijgen misschien na thuiskomst te horen dat ze hun baan kwijt zijn", zegt Lugthart. "Ik hoop niet dat militairen door deze bezuinigingen met een loyaliteitsvraag in het hoofd de poort uitgaan in een gevaarlijk gebied, dat maakt het alleen maar gevaarlijker."

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil dat de bezuinigingen op defensie opnieuw worden bezien. "In dit kabinet moeten we achttien miljard euro bezuinigen, terwijl er in dezelfde periode vijftien miljard euro in de zorg bijkomt. De zorg is de rest eruit aan het drukken", concludeert hij in EénVandaag.


'Militairen laten VVD links liggen' (Foto: Novum)

Aanslagen Fashion Centre gelinkt met bankieren

Het geweld rond het World Fashion Centre in Amsterdam-West heeft een directe relatie met de wereld van het ondergronds bankieren. Die conclusie trekt de recherche in de hoofdstad uit lopend onderzoek.

De politie heeft in samenwerking met het World Fashion Centre extra maatregelen getroffen. Zo is er dag en nacht verscherpt rijdend toezicht, ook onherkenbaar. Het centrum heeft de beveiliging geïntensiveerd.

De laatste vijf weken werden diverse aanslagen gepleegd bij het World Fashion Centre op het Koningin Wilhelminaplein. Deze week werd een explosief bij een winkel naar binnen gegooid. Op 30 mei werd op ruiten geschoten en 20 juni werd een granaat naar binnen gegooid bij een kledingzaak. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Verder heeft het World Fashion Centre het toelatingsbeleid voor nieuwe huurders verscherpt. Het management wil alles in het werk stellen om het groothandelscentrum te zuiveren van huurders die bij ondergronds bankieren betrokken blijken te zijn, meldt de politie donderdag.

De huurders van de bedrijfsruimten waar de geweldsincidenten zich voordeden, werken nauwelijks mee aan het onderzoek en weigeren informatie te verstrekken over de toedracht of achtergrond van de aanslagen.

Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen tussen criminelen regelt.

Dode Grolsch Veste komt uit Nijverdal

De persoon die donderdagmiddag om het leven is gekomen toen een deel van het dak van het stadion van FC Twente instortte, is een 31-jarige man uit Nijverdal. Dat heeft de burgemeester van Enschede Peter den Oudsten donderdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De familie van het slachtoffer is geïnformeerd. In totaal zijn er zestien slachtoffers. Een van hen verkeert nog in 'zeer kritieke toestand'.

Er wordt inmiddels niet meer gezocht naar slachtoffers onder het puin van de Grolsch Veste. Het is uitgesloten dat er nog mensen onder het puin liggen, zei Den Oudsten. Dat heeft onderzoek met moderne apparatuur uitgewezen.

Air France wil onderste uit de kan

Air France, onderdeel van Air France-KLM, probeert voor de geplande aankoop van ongeveer 100 'wide body jets' van Airbus en Boeing vanuit financieel oogpunt het onderste uit de kan te halen, meldt Air France-KLM Chief Executive Officer Pierre-Henri Gourgeon donderdag.

De luchtvaarder zei van plan te zijn om de order te verdelen tussen Boeing en Airbus, de commerciële vliegtuigen-divisie van European Aeronautic Defence & Space Co nv (EAD.FR). Airbus' A350, die als alles volgens plan verloopt eind 2013 geintroduceerd zal worden, concurreert met de Boeing 787 Dreamliner.

"De twee modellen zijn zeer concurrerend in termen van hun technische en economische prestaties", zei Gourgeon ter afsluiting van een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (ava). "Het is aan ons om de voorstellen die op tafel liggen, met name vanuit een financieel oogpunt, te verbeteren", aldus de bestuurder die eraan toevoegde dat een belangrijk onderdeel van de contractonderhandelingen betrekking heeft op het onderhoud van de vliegtuigen.

De Air France-KLM Raad van Bestuur (RvB) zal volgens de bestuurder naar verwachting in de zomer een besluit nemen omtrent de order.

Hockeyinternational Docherty naar Kampong

Hockeyinternational Laurence Docherty maakt de overstap van Bloemendaal naar Kampong. Volgens zijn nieuwe werkgever werd de 31-jarige international enige tijd gehinderd door een blessure, maar zou nu weer volledig fit zijn.

Ook Floris de Ridder verlaat Bloemendaal voor Kampong. "Zij vormen een sterke impuls voor ons eerste team en passen bij onze tophockeyambities", aldus Martin van Nierop, bestuurslid tophockey van Kampong.

RKC Waalwijk contracteert Meerberg (18)

RKC Waalwijk heeft jeugdspeler Michéle Meerburg gecontracteerd. De talentvolle voetballer, die in de afgelopen weken al met het eerste elftal van de Waalwijkers meetrainde, tekent een overeenkomst voor de duur van drie seizoenen.

"Michéle is een technisch vaardige middenvelder met een goed overzicht", aldus Ruud Brood, trainer van RKC Waalwijk, over de voetballer. Meerberg is dolblij met zijn eerste profcontract. "Hier heb ik hard voor gewerkt, dit is de mooiste dag in mijn nog jonge voetballeven. Ik ga er alles aan doen om mijn kans te pakken", jubelde de middenvelder.

Na keeper Maik van den Kieboom en aanvaller Mark Janssen is Michéle Meerburg de derde speler die in korte tijd de overstap maakt van de jeugdopleiding naar het eerste elftal van RKC Waalwijk.

FC Twente gelast trainingskamp en Open Dag af

FC Twente heeft besloten naar aanleiding van het instorten van het dak van het stadion het trainingskamp en de Open Dag af te gelasten. Dit maakte voorzitter Joop Munsterman vanmiddag op een persconferentie bekend.

Alle spelers en begeleiders zijn inmiddels vanuit Zeeland op weg naar huis. Ook de oefenwedstrijd tegen een Zeeuws elftal, dat voor zaterdag, gepland stond, is afgelast. Naast de Open Dag zijn ook andere evenementen in- en rondom het stadion tot nader order afgelast.

Bayern München straft Neuer-haters

Bayern München treedt hard op tegen supporters, die Manuel Neuer in zijn eerste weken bij de club hebben beschimpt.

De Duitse sluitpost maakte onlangs de overstap van Schalke 04 naar Bayern München. Een topaankoop, maar niet bij iedereen valt de transfer goed. Neuer maakte woensdag zijn officieuze debuut in een oefenwedstrijd tegen het Italiaanse Trentino, maar werd uitgefloten.

De club legde de rebelse fans, die herhaaldelijk hun ongenoegen over de komst van de sluitpost ventileerden, een stadionverbod op. Neuer-haters lieten via spandoeken nog eens weten de doelman nooit in het shirt van Bayern te accepteren: 'Hoeveel ballen je ook stopt'.

Bayern neemt stappen tegen de 'fans'. De boosdoeners zijn nu 'persona non grata' in de Allianz Arena, zo liet de club donderdag weten. Het aantrekken van Neuer is voor sommige Bayern-aanhangers onverteerbaar, omdat de keeper overkwam van rivaal Schalke 04.

Regisseur gevonden voor Werewolf

Een aantal weken geleden liet Universal weten geen heil te zien in een vervolg op de film The Wolfman uit 2010. In plaats daarvan liet men Michael Tabb het scenario herschrijven naar een op zichzelf staand verhaal met de titel Werewolf. Inmiddels is er ook een regisseur bekend gemaakt. 

Via de website van Moviehole werd bekendgemaakt dat Louis Morneau op de regisseursstoel plaats mag nemen. Morneau maakte faam met films zoals Carnosaur 2, The Hitcher II: I've Been Waiting en Joy Ride 2: Dead Ahead

Of de film, naast de titel, nog meer overeenkomsten vertoond met de film uit 1996 met Joe Estevez, is onbekend. Waarschijnlijk niet.

[Tour] Gilbert mag morgen niet sprinten

Philippe Gilbert mocht na afloop van de zesde etappe in de Tour de France opnieuw de groene trui aantrekken. De Belg heeft één punt meer dan zijn naaste concurrent, Joaquin Rojas Gil. De kans is echter groot dat de renner van Omega Pharma-Lotto het tricot morgen kwijt is.

"Ik weet nog niet of ik vol voor groen ga, want morgen mag ik niet sprinten van de ploeg," liet Gilbert na afloop van de etappe van vandaag weten. "De spurt is voor Greipel. Zo kan ik veel punten verliezen en is groen misschien voor altijd verloren. Morgen kan ik niet winnen en Greipel misschien wel. Dus die keuze is wel logisch. En ik heb al een mooi seizoen achter de rug, ik weet niet of groen daar veel aan zou veranderen."

Gilbert eindigde vandaag op de zevende plaats en sprak na afloop van een lastige sprint. "Ik had ook wat angst van de gladde wegen in de regen. Geraint Thomas was erg sterk en hij ging te snel aan om iets te proberen. Maar ik heb toch wat punten gepakt voor het groen."

De Belg ging echter voor een dagzege, maar dit kwam er uiteindelijk niet van. Edvald Boasson Hagen pakte zijn eerste dagzege in de Tour de France. "Ik had Vanendert gevraagd aan te vallen. Met zijn aanval moest hij de sprinters vermoeien op het steilste stuk. Maar Boasson Hagen en Hushovd zijn natuurlijk geen gewone sprinters en verteren zo'n klimmetje."

Gilbert blijft in elk geval realistisch en rekent er op dat hij de groene trui morgen kwijt is. "Ik heb nog één puntje voorsprong en één punt blijft één punt. Nu kan ik er nog een dag langer van genieten, maar morgen pakt Rojas wellicht het groen."

[Tour] Gesink worstelt zich naar finish

Robert Gesink haalde vandaag in de zesde etappe van de Tour de France de finish, maar dat deed hij echter niet bepaald in blakende gezondheid.

"Ik heb ontzettend afgezien, maar we zijn weer een dagje verder," aldus de kopman van Rabobank die aan een valpartij gisteren tientallen schaafwonden en een gehechte elleboog overhield. Gesink sliep vannacht goed, maar voelde vandaag tijdens de etappe de pijn. "Het lichaam wilde niet echt. Ik hoop dat het beter wordt, want anders heb ik hier niet veel te zoeken."

Vandaag werd hij in de stromende regen ook nog eens twee keer getroffen door materiaalpech. "Maar ik moet zeggen: na het wisselen van fiets ging het wel beter."

Koevermans traint mee met FC Den Bosch

Danny Koevermans tekende onlangs een contract bij FC Toronto, maar houdt zijn conditie voorlopig nog op peil bij FC Den Bosch. Aanstaande zaterdag vertrekt de aanvaller definitief naar Canada.

Alfons Groenendijk, trainer van de Bossche ploeg, is blij met de aanwezigheid van Koevermans. "Het is fantastisch om een dergelijke speler bij FC Den Bosch aan het werk te zien. Onze jonge talentvolle groep kan zich hier aan optrekken en veel van hem leren. We zijn ook blij dat we Danny hiermee een dienst hebben kunnen bewijzen en wensen hem veel succes toe bij Toronto."

Koevermans speelde in het afgelopen voetbalseizoen bij PSV en kwam daar tot veertien wedstrijden en één doelpunt. De Schiedammer stond sinds het seizoen 2007/2008 onder contract bij de club uit de Lichtstad.

WK 2022 kost Qatar miljarden

Veel mensen staan kritisch tegen over het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022. Met name de hoge temperaturen die in de zomer bereikt kunnen worden (rond de 50 graden) staat onder de aandacht. Toch is de grootste uitdaging, volgens een partner bij het bedrijf wat de stadions ontwerpt, het bouwen van de infrastructuur voor het WK. 

Om 350 kilometer spoorweg aan te leggen plus alle nieuwe wegen en snelwegen parallel er aan is de grootste uitdaging.” zei Joachim Schares, manager bij Albert Speer and Partners (AS&P), in een interview met Reuters tijdens de Qatar Infrastructuur Conferentie in Londen. 

Ik denk dat over stadions zelf, met nog elf jaar te gaan, je je geen zorgen hoeft te maken. Er is genoeg tijd om die te bouwen, maar het hele transport-infrastructuur concept is nogal ambitieus.

In de afgelopen jaren heeft het kleine golfstaatje een enorm budget uitgetrokken om infrastructuur aan te leggen voor de accommodatie van de immens snel groeiende populatie (nu 1,7 miljoen). Er is een plan in werking gesteld om een metrosysteem aan te leggen tussen elk stadion, zodoende dat alles binnen één uur te bereizen is. Tien van de twaalf stadions komen binnen een straal van 30 km van elkaar te liggen. Zonder vertraging moet dit in 2017 af zijn.

40 procent van het budget dat de overheid van Qatar tussen nu en 2016 tot haar beschikking heeft gaat naar infrastructuur projecten. Er wordt een nieuw internationaal vliegveld gebouwd voor 7,6 miljard euro, een diepzeehaven voor 3,8 miljard euro en een corridor in de hoofdstad Doha voor nog eens 700 miljoen euro. Om een wegennet aan te leggen wordt een slordige 14 miljard euro betaald.

De bouw van de stadions, die gebruikt zullen worden tijdens het WK voetbal, kost in totaal iets minder dan 2,8 miljard euro, waarvan de eerste af is in 2015, zegt Schares. 

[Tour] Hoogerland dankt bolletjestrui aan Westra

Johnny Hoogerland rijdt de komende twee dagen in de bolletjestrui die hij vandaag veroverde. De Zeeuw van Vacansoleil zat samen met ploeggenoot Lieuwe Westra in de kopgroep.

"Ik mag Lieuwe wel bedanken", hijgde Hoogerland direct na de finish voor de camera van de NOS. "Zonder hem had ik het zeker niet gered. Ik ben ontzettend blij."

Ook Westra was tevreden dat de bergtrui bij zijn ploeggenoot om de schouders gaat. "Daar deden we het voor." Op de eerste twee bergjes van de derde categorie werd Hoogerland een keer eerste voor Anthony Roux en een keer tweede achter de Fransman.

Voor een laatste berg van de vierde categorie spatte de kopgroep uiteen. Westra ging samen met Adriano Malori nog even verder. "Op een gegeven moment zei Johnny tegen me: nu moet je demarreren, dan is dat laatste punt ook weg. Dat heb ik dus gedaan, maar daarna was het beste bij mij er ook wel vanaf."

Hoogerland is er nu al zeker van dat hij twee dagen in de bergtrui mag starten. In de etappe van morgen zijn geen bergen opgenomen. Zaterdag moet het peloton twee bergjes van de vierde categorie, een van de tweede en een slotklim van de derde categorie bedwingen.

Hillen wil bezuinigingen opnieuw bezien

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil dat de bezuinigingen op defensie opnieuw worden bezien. De bewindsman maakt zich zorgen over de veiligheid, die door de bezuinigingen in het geding komt, zegt hij in EenVandaag.

Hillen legt een verband tussen de kosten van de zorg en de bezuinigingen op de krijgsmacht. "In dit kabinet moeten we achttien miljard euro bezuinigen, terwijl er in dezelfde periode vijftien miljard euro in de zorg bijkomt. De zorg is de rest eruit aan het drukken", concludeert hij.

"Natuurlijk is goede zorg belangrijk. Maar als wij morgen de veiligheid in de waagschaal stellen omdat wij vandaag alleen maar goede zorg willen hebben, moeten wij die afweging nog een keertje extra maken", aldus Hillen. Defensie moet 1 miljard van het budget van 8,5 miljard inleveren, waardoor voor 1200 militairen geen plaats meer is.

Nieuwe screens Iron Front - Liberation 1944

De publisher Deep Silver, beter bekend van de game Dead Island, heeft vandaag 5 nieuwe screenshots vrijgegeven van de tactische first person-shooter Iron Front - Liberation 1944. De shooter wordt ontwikkeld door X1 Software en maakt gebruik van de ArmA II-engine, zoals duidelijk te zien is in de screenshots.

De speler neemt de rol in van een Russische of Duitse voet-soldaat en dient middels teamwork, tactisch vermogen en gebruikmakend van authentieke oorlogsvoertuigen, zijn leger de aan de overwinning te helpen. De Duitse campaign zal zich vooral richten op het afremmen van de Russische opmars en zo zal de Russische campaign zich vooral focussen op het doorbreken van de Duitse defensie. 

Iron Front - Liberation 1944 staat gepland voor een release in Q4 2011 en is exclusief speelbaar op de PC.

iron front screenshots

iron front screenshots

iron front screenshots

iron front screenshots

iron front screenshots

Krakers overgedragen aan vreemdelingendienst

De politie heeft 52 krakers die dinsdagochtend waren opgepakt tijdens een ontruimingsronde in Amsterdam overgedragen aan de vreemdelingendienst. Zij weigerden hun identiteit kenbaar te maken, liet een politiewoordvoerster donderdag weten.

Vier krakers zitten nog vast voor openlijke geweldpleging. Zij worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie arresteerde dinsdag in totaal 150 krakers en sympathisanten. De meesten zijn inmiddels heengezonden.

Krakers overgedragen aan vreemdelingendienst
Krakers overgedragen aan vreemdelingendienst (Foto: ANP)

Soepliefhebbers in DLC van L.A. Noire

Rockstar zal volgende week de DLC Reefer Madness uitbrengen voor L.A. Noire. Een tip van een informant leidt Cole Phelps en zijn partner Roy Earle naar een lokale drugsdealer. Er ontstaat een vuurgevecht met dodelijke afloop en voor ze het weten bevinden ze zich in de greep van een de grootste drugshandelaren in de stad.

De DLC-case voor L.A. Noire komt uit op PlayStation Network voor 3,99 euro en op Xbox LIVE voor 320 Microsoft Points.

[Tour] Kiryjenka te laat binnen

Vasil Kiryjenka start morgen niet meer aan de zevende etappe van de Tour de France. De Wit-Rus, die in dienst van Team Movistar rijdt, kwam vandaag te laat binnen en is daarmee de vijfde uitvaller van deze editie.

Kiryjenka kende een prima start van het seizoen met onder andere een dagzege in de Ronde van het Baskenland en de Giro d'Italia. Daarnaast was hij de sterkste tijdens de laatste editie van Route du Sud.

Naast Kiryjenka viel vandaag ook Ivan Velasco uit. De Spanjaard verscheen vanochtend niet meer aan de start, vanwege een gebroken sleutelbeen. Hij liep deze kwetsuur op tijdens een valpartij op woensdag. Naast het eerdergenoemde tweetal zijn ook Jurgen Vandewalle, Janez Brajkovic en Christophe Kern om verschillende redenen afgestapt.

De Unie wijst pensioenakkoord af

De leden van vakbond De Unie wijzen het pensioenakkoord af. De bestuursraad van De Unie wijst het akkoord daarom af en vindt dat de onderhandelaars terug naar de onderhandelingstafel moeten. De vakbond laat donderdag weten het akkoord 'een grote flop' te vinden.

Bestuursvoorzitter van De Unie Rendert Algra noemt het schokkend dat onder middeninkomens, professionals en hoger personeel draagvlak ontbreekt voor het akkoord. "Onze doelgroep heeft helemaal geen vertrouwen in de uitwerking van het pensioenakkoord. Daarom krijgt het gemiddeld een 4 als rapportcijfer. Dan ben je dus gezakt voor het Unie-examen."

Het meest heikele punt voor de achterban van De Unie is de verdeling van de risico's tussen de generaties en tussen werknemers en werkgevers. Dit zou oneerlijk zijn. Ook zouden minpunten over het aanvullende pensioen zijn 'weggemoffeld'.

De Unie wil het akkoord dat er nu ligt verbeteren. "Hoezo kan er over een eerlijker verdeling van risico's niet meer heronderhandeld worden?", vraagt Algra zich af.

Eerder wezen FNV Bondgenoten en Abvakabo het akkoord tussen werknemers, werkgevers en het kabinet af. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over onder meer het verhogen van de pensioenleeftijd, het verhogen van de AOW en de pensioenpremies.

Zeldzame Codex gestolen uit Spaanse kathedraal

In Spanje is de zeldzame twaalfde-eeuwse Codex Calixtinus gestolen. Het manuscript wordt ook wel omschreven als Europa's eerste reisgids en is volgens de autoriteiten 'van onschatbare waarde'. Het werk verdween uit de kathedraal van het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, waar het werd bewaard in een kluis van het archief.

De Spaanse politie, die het nieuws donderdag naar buiten bracht, denkt dat de codex zondag ontvreemd is door een professionele bende. Deze kreeg mogelijk opdracht van een 'gewetenloze' verzamelaar, zo verklaarde de politie tegenover de lokale krant El Correo Gallego. Archivarissen merkten de verdwijning dinsdag pas.

Op de website van El Correo Gallego stond donderdagavond dat maar drie mensen toegang hadden tot de Codex Calixtinus. Er zijn geen sporen van braak aangetroffen. "Niet bij de toegang tot het archief, niet bij die van de leeszaal en niet bij die van de kluis", aldus de krant.

De Codex Calixtinus bestaat uit vijf delen en twee bijlagen en werd naar verluidt geschreven in opdracht van paus Calixtus II. De onderdelen werden in 1964 gebundeld in één volume. Het manuscript is onverkoopbaar op de legale markt. De autoriteiten vrezen dat het werk inmiddels niet meer op Spaans grondgebied is.

[Tour] Boasson Hagen: "Geen woorden voor"

Edvald Boasson Hagen schreef eerder vandaag de zesde etappe van de Tour de France op zijn naam. De renner van Team Sky wist Matthew Goss en landgenoot Thor Hushovd achter zich te houden.

Na afloop van de rit was Boasson Hagen logischerwijs erg blij. "Ik had woensdag (gisteren, red.) ook al goede benen, maar toen ging het mis. Ik ben blij dat ik 't vandaag wel kon afmaken," liet de Noor in een korte reactie weten.

De zege was voor Boasson Hagen extra speciaal, omdat zijn ouders vandaag bij de etappe aanwezig waren. Daarnaast had hij zichzelf als doel gesteld om dit jaar een dagzege in de Tour de France te pakken. "Ik ben blij dat dit gelukt is, ik heb er geen woorden voor."

Het is voor de Noor zijn eerste dagzege in La Grande Boucle. Vorig jaar deed de renner van Team Sky voor het eerst mee en eindigde uiteindelijk op de 116e plaats in het algemeen klassement.

Stekker uit News of the World getrokken

News International stopt met de uitgave van de Britse boulevardkrant News of the World. De krant is ten onder gegaan aan een afluisterschandaal, waarover de laatste tijd steeds meer onthullingen naar buiten kwamen.

De laatste News of the World wordt zondag uitgegeven, zei James Murdoch, hoofd Europese operaties van de krant. Door het schandaal verloor de krant zowel lezers als adverteerders.

Medische ingreep voor Overtoom

Willie Overtoom moet de start van het voetbalseizoen 2011/2012 mogelijk missen. De aanvaller van Heracles Almelo ondergaat op korte termijn een operatie aan zijn knie.

Tijdens deze medische ingreep zal via een kleine camera de buitenmeniscus van Overtoom bijgewerkt worden. "Een blessure is natuurlijk altijd een tegenvaller, maar zeker in een krappe selectie zoals de onze," aldus trainer Peter Bosz op de website van de Heraclieden. "We zijn Willie sowieso enkele weken kwijt en dat is erg jammer. We hopen dat hij na de operatie zo snel mogelijk weer fit is."

Vos wint bergetappe in Giro Donne

Marianne Vos heeft vandaag de zevende etappe van de Giro Donne gewonnen. De Brabantse van Nederland Bloeit kwam na een bergrit over 122 kilometer solo aan in Grosotto. Vos verstevigt door haar overwinning ook haar leidende positie in het algemeen klassement.

De 24-jarige Vos, die ook in het berg- en puntenklassement aan de leiding gaat, won vorige week vrijdag al de eerste, zondag de derde etappe en gisteren de zesde etappe van de Giro d'Italia Femminile. De ronde eindigt zondag met een tijdrit over zestien kilometer.

15 miljard+ apps gedownload via App Store

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat er in totaal meer dan 15 miljard apps zijn gedownload via de App Store, door een totaal van ruim 200 miljoen gebruikers over de hele wereld. De totale App Store telt een ruime 425.000 apps waarvan er minimaal 100.000+ exclusief voor de iPad zijn.

In totaal heeft Apple de ontwikkelaars ongeveer 2.5 miljard dollar aan inkomsten betaald. Ondanks dat niet alle apps game-gerelateerd zijn, zijn er letterlijk tonnen aan games beschikbaar in de Store. Helaas blijft, door de verzadigdheid, het lastig om de diamanten uit het slijk te halen.

Dat er ook kassa-successen gemaakt kunnen worden met de mobile-games bewijst o.a. Epic met Infinity Blade. Mark Rein, Epics vice-president en mede-oprichter, vertelt het volgende:

"iPad provides us with an unparalleled mobile device for creating gorgeous, immersive games. Infinity Blade has been a runaway hit with customers around the world and we couldn't be more excited about our success on iOS devices."

In totaal zijn de apps beschikbaar in 20 categorieën, variërend van games en entertainment tot aan sport, gezondheid, nieuws en reizen.

Eén DRS-zone op Silverstone

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt dat er komend weekend voor de Formule 1-race op Silverstone één inhaalzone aangewezen is. Door alleen het rechte stuk Wellington aan te wijzen wordt afgeweken van de afgelopen races toen telkens twee zones waarin de beweegbare achtervleugel bediend kon worden werden aangewezen.

De DRS-zone komt al vroeg in de ronde op het vernieuwde Silverstone. Voor het eerst zal start/finish liggen tussen de bochten Club en Abbey waar de afgelopen jaren een nieuw pitcomplex is opgetrokken. Vlak voor het ingaan van het Arena-gedeelte in bocht drie ligt het meetpunt, waarna 45 meter na bocht vier de achtervleugel al bediend kan worden. Hierdoor kan er tot aan Brooklands een inhaalpoging gewaagd worden. Via Luffield en Woodcote komen de rijders op het oude start/finish-gedeelte uit.

Tilburgse jongeren aangehouden in Spaanse moordzaak

De politie heeft maandag twee jongeren van 19 jaar uit Tilburg aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een Spaanse man die in 2008 op gewelddadige wijze om het leven kwam aan de Costa Brava. Het tweetal is donderdag aan de rechter-commissaris in Breda voorgeleid en zijn in bewaring gesteld, meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM onderzoekt de zaak sinds eind vorig jaar op verzoek van de Spaanse autoriteiten. Dat gebeurt met een team van vijftien rechercheurs. Het slachtoffer werd op 12 juli 2008 dood in een steegje in de populaire badplaats Lloret de Mar aangetroffen. Sectie wees uit dat de 42-jarige man door geweld om het leven was gekomen.

De verdachten worden in Nederland berecht. Omdat ze ten tijde van het voorval minderjarig waren, komt de zaak voor een kinderrechter. Om die reden is het OM terughoudend met het geven van verdere informatie over de zaak.

Buikomvangmeters voor Vierdaagselopers

De duizenden wandelaars die dit jaar meedoen aan de Vierdaagse krijgen op de eerste dag een buikomvangmeter. Dat is onderdeel van een grootschalig onderzoek van het UMC St Radboud naar de effecten van bewegen op de gezondheid.

De onderzoekers van het ziekenhuis zijn op zoek naar in totaal 35 duizend wandelaars om de komende vijftien jaar te volgen om zo de effecten van bewegen op de gezondheid in kaart te brengen. Zij moeten vooraf een uitgebreide vragenlijst invullen.

Ieder jaar wordt een deel van de lopers uitgebreider onderzocht op risicofactoren. Dit jaar is dat de buikomvang. "We weten dat een grote buikomvang de kans op ziekte vergroot", zegt inspanningsfysioloog van het ziekenhuis Maria Hopman.

Volgens Hopman vormen de deelnemers aan de Vierdaagse een unieke onderzoeksgroep, omdat 92 procent van hen het hele jaar door actief is. Voor de hele bevolking geldt dat slechts de helft voldoende beweegt.

Het onderzoek moet antwoord geven op vragen als hoeveel iemand moet bewegen om hart- en vaatziekten en suikerziekte te voorkomen, of iemand gezonder wordt als hij op latere leeftijd start met bewegen en of het ziekteverloop en de ziektebeleving dan anders is.


Buikomvangmeters voor Vierdaagselopers (Foto: Novum)

Zorgchef ontslagen voor pgb-fraude

Een leidinggevende van Zorg Interim in Hoorn is ontslagen omdat hij voor zeker 50.000 euro heeft gefraudeerd met pgb-budgetten. Dat laat een woordvoerder van de organisatie donderdag weten. Zorg Interim is een dochterorganisatie van Omring, dat de affaire zeer betreurt en aangifte heeft gedaan.

Een interne controle leverde aanwijzingen op dat de leidinggevende zichzelf heeft verrijkt ten koste van een aantal cliënten. De man pleegde hiervoor valsheid in geschrifte. Omring zegt direct maatregelen te hebben genomen om soortgelijk gedrag in de toekomst te voorkomen.

Zorg Interim is vooral actief in West-Friesland. Het gaat voornamelijk om zorg bij mensen thuis, activiteitenbegeleiding en logeeropvang. Cliënten kunnen met hun persoonsgebonden budget zelf zorg inkopen en hebben daarmee de rol van opdrachtgever. De betrokken cliënten zijn zo snel mogelijk geïnformeerd. De kwestie speelde in het tweede kwartaal, aldus de zegsvrouw.

Het Zorgkantoor Noord-Holland Noord dat de budgetten toekent aan cliënten, is op de hoogte gesteld en gaat de dossiers controleren en een herberekening maken. Zorg Interim stelt de cliënten schadeloos.

Pennen en lijm kunnen hunebed helen

Het hunebed bij Emmen dat eerder deze week beschadigd raakte kan worden hersteld met stalen pennen en speciale lijm. Dat oordelen althans experts die het hunebed in bosgebied de Emmerdennen hebben onderzocht, laat Staatsbosbeheer donderdag weten. De beschadiging aan het eeuwenoude monument ontstond doordat vandalen er een vuurtje bij hebben gestookt.

De schade aan hunebed D45 werd aangericht aan de deksteen van ongeveer 4 bij 3 meter. Die is geknapt, vermoedelijk door de hitte van het vuur. Daarna stortte het prehistorische graf in elkaar.

De groep van experts die het hunebed hebben beoordeeld bestond uit een archeoloog, een architect en een restauratieadviesbureau. Met grote stalen pennen kunnen de stenen aan elkaar worden gezet, waarna een speciale lijm de stenen verder aan elkaar plakt. Staatsbosbeheer benadrukt dat veiligheid bij de reparatie voorop staat.

Voor het herstel moet nog wel geld gevonden worden. Staatsbosbeheer gaat samen met de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en het rijk kijken of dat lukt. De organisatie is wel blij dat herstel mogelijk is. "Maar het is in de eerste plaats jammer dat mensen een rijksmonument van vijfduizend jaar oud niet met meer respect behandelen", laat een woordvoerder weten.

Een gedetailleerd onderzoek gaat op 15 juli van start. De woordvoerder hoopt dat het hunebed in de eerste weken van september hersteld kan worden. Tot die tijd is het grafmonument niet toegankelijk.


Pennen en lijm kunnen hunebed helen (Foto: Novum)

[Tour] Zesde etappe

Donderdag stond in de Tour de France de langste etappe op het programma, een rit over 226,5 kilometer tussen Dinan en Lisieux. In deze etappe lieten de Nederlanders zich wederom goed van voren zien.

In de langste rit ontstond er al vroeg een kopgroep met Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Hoogerland, de Italiaan Adriano Malori (Lampre), de Colombiaan Leonardo Duque (Cofidis) en de Fransman Anthony Roux (FDJ). Zij pakten een voorsprong van ruim elf minuten. Onder aanvoering van onder meer HTC werd dit gat snel kleiner, waardoor er met nog zestig kilometer voor de wielen nog maar twee minuten van over gebleven waren. Hoogerland had ondertussen goede zaken gedaan voor het bergklassement door bij colletjes van de derde categorie als eerste en tweede boven te komen.

Omdat Roux er beter voor stond in dat klassement besloot Westra er op zestig kilometer van de meet samen met Malori vandoor te gaan. Het duo pakte weer meer voorsprong op het peloton, terwijl de drie overige vluchters werden ingerekend. Westra pakte op een klimmetje van de vierde categorie nog het laatste punt van de dag. Bij de Fries was de pijp daarna leeg en op minder dan twintig kilometer van de meet werd hij ingelopen.

Malori was ondertussen er in zijn eentje vandoor gegaan, maar bij de Italiaan zat ook de lange vlucht in de benen en hij werd op drie kilometer van de streep op het laatste klimmetje dan ook teruggepakt. Jelle Vanendert (Lotto) plaatste hier samen met Thomas Voecler (Europcar) een aanval, maar zij konden geen beslissend gat slaan. Nadat ook een aanval van Bauke Mollema (Rabobank) in de laatste kilometer onschadelijk was gemaakt werd er gesprint om de zege.

Lees verder op FOK!sport wie er gewonnen heeft.

Spike Lee in onderhandeling voor remake Oldboy

De 54-jarige filmmaker - bekend vanwege zijn films over rassenkwesties en de rol van de media in het moderne leven - is in besprekingen voor een nieuwe versie van de Koreaanse Cultfilm Oldeuboi van Park Chan-wook uit 2003. Mark Protosevich, die eerder het scenario leverde voor onder andere Thor en I Am Legend, zal het verhaal herschrijven voor de Hollywood remake. 

In de originele film draait het om een man die op mysterieuze wijze wordt ontvoerd. Na 15 jaar in een kamer opgesloten te hebben gezeten, wordt de man opeens vrijgelaten. De man probeert uit te zoeken waarom hij gevangen zat en komt er dan achter dat zijn vrouw is vermoord. Vanaf dat moment heeft de man nog maar 1 doel in zijn leven. Wraak. Bloedige wraak. 

Doug Davidson en Roy Lee zullen voor de productie van de film zorgdragen. De Oldboy remake zal de eerste film van Lee zijn sinds If Got Is Willing and Da Creek Don't Rise, een documentaire over de Golf van Mexico, de effecten van Hurricane Katrina en de gevolgen van het olielek van BP in die regio.

[Tour] Boasson Hagen wint langste etappe

Edvald Boasson Hagen heeft vandaag de langste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Noor was in de sprint van de 226,5 kilometer lange dag tussen Dinan en Lisieux in de sprint te sterk voor Matthew Goss en geletruidrager Thor Hushovd. Johnny Hoogerland verzekerde zich onderweg van de bolletjestrui.

In de langste rit ontstond er al vroeg een kopgroep met Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Hoogerland, de Italiaan Adriano Malori (Lampre), de Colombiaan Leonardo Duque (Cofidis) en de Fransman Anthony Roux (FDJ). Zij pakten een voorsprong van ruim elf minuten. Onder aanvoering van onder meer HTC werd dit gat snel kleiner, waardoor er met nog zestig kilometer voor de wielen nog maar twee minuten van over gebleven waren. Hoogerland had ondertussen goede zaken gedaan voor het bergklassement door bij colletjes van de derde categorie als eerste en tweede boven te komen.

Omdat Roux er beter voor stond in dat klassement besloot Westra er op zestig kilometer van de meet samen met Malori vandoor te gaan. Het duo pakte weer meer voorsprong op het peloton, terwijl de drie overige vluchters werden ingerekend. Westra pakte op een klimmetje van de vierde categorie nog het laatste punt van de dag. Bij de Fries was de pijp daarna leeg en op minder dan twintig kilometer van de meet werd hij ingelopen.

Malori was ondertussen er in zijn eentje vandoor gegaan, maar bij de Italiaan zat ook de lange vlucht in de benen en hij werd op drie kilometer van de streep op het laatste klimmetje dan ook teruggepakt. Jelle Vanendert (Lotto) plaatste hier samen met Thomas Voecler (Europcar) een aanval, maar zij konden geen beslissend gat slaan. Nadat ook een aanval van Bauke Mollema (Rabobank) in de laatste kilometer onschadelijk was gemaakt werd er gesprint om de zege. Door de lastige finale waren de echte sprinters kansloos en kon Boasson Hagen winnen voor Goss en Hushovd.

Uitslag vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky 5:13.37
2 Matthew Goss Aus HTC-Highroad z.t.
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
4 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
5 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
6 Arthur Vichot Fra FDJ z.t.
7 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
8 Gerald Ciolek Dui Quick Step z.t.
9 Marco Marcato Ita Vacansoleil z.t.
10 Arnold Jeannesson Fra FDJ z.t.
23 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.


Stand na vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 22:50.34
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
14 Robert Gesink NED Rabobank +0.20

Kijkje achter de schermen bij id Software

id Software heeft het tweede deel uit de zesdelige serie over RAGE uitgebracht. In elk deel wordt er gekeken naar iets wat met RAGE te maken heeft en wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Dit keer in een filmpje dat 'The Dawn' heet kijken de werknemers naar het verhaal van de game.

Rage komt 4 oktober uit voor PC, PS3 en Xbox 360. Bekijk hieronder het filmpje dat veel gameplay-beelden bevat.

'Kunstmatige intelligentie heeft de toekomst'

Hoe slim een personage in een spelwereld is wordt in de toekomst steeds belangrijker. Dat schrijft de website Gamesindustry. "In het verleden brachten nieuwe spelcomputers vooral mooiere beelden, maar in de toekomst zal kunstmatige intelligentie minstens zo belangrijk worden", aldus de studiobaas van Ubisoft Montreal.

Spelcomputers hebben nu eigenlijk te weinig intern geheugen voor kunstmatige intelligentie. Daardoor is het voor gamestudio's een uitdaging om spellen met mooie beelden, goed geluid en slimme vijanden te maken.

Ubisoft kan niet wachten tot dit probleem bij de volgende generatie spelcomputers is opgelost. "Wat heb je aan mooie beelden en goede animaties als de personages in de spelwereld zich niet realistisch gedragen?", aldus de studiobaas.

De gamestudio denkt dat het niet gemakkelijk wordt om het grote publiek enthousiast te krijgen voor verbeterde kunstmatige intelligentie. Zo is een grafische sprong vooruit in één oogopslag duidelijk, terwijl complexere handelingen van de personages in de spelwereld moeilijker te verkopen zijn.

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat er spelcomputers verschijnen met de eigenschappen die Ubisoft voor ogen heeft. Volgend jaar komt Nintendo met de Wii U, maar de kracht van deze spelcomputer is vergelijkbaar met de Playstation 3 en Xbox 360. Microsoft en Sony hebben nog geen plannen rond eventuele opvolgers naar buiten gebracht.


'Kunstmatige intelligentie heeft de toekomst' (Foto: Novum)

LG kondigt einde spelcomputers aan

De tijd van de draagbare spelcomputers is voorbij. Smartphones zijn krachtig genoeg om aan de vraag naar games te voldoen. Dat stelt bestuursvoorzitter Jong-seok Park van LG volgens het magazine Computer and Videogames. De LG Optimus 3D is de eerste mobiele telefoon van het Koreaanse bedrijf waarop games in 3D te spelen zijn.

De lancering van de Optimus 3D, die sinds 1 juli in Nederland verkrijgbaar is, is een directe aanval op Nintendo. Dit voorjaar bracht de gamegigant de Nintendo 3DS op de markt waarmee spellen ook zonder het gebruik van een speciale bril ook in 3D gespeeld kunnen worden.

Nintendo heeft altijd tegengesproken dat smartphones een concurrent voor zijn spelcomputers zouden zijn. Volgens het Japanse bedrijf zouden consumenten altijd games willen spelen op een speciaal daarvoor bedoeld apparaat.

De verkoop van de Nintendo 3DS blijft echter achter bij de verwachtingen van Nintendo. Analisten zijn van mening dat de opmars van het gamen op mobiele telefoons hier iets mee te maken heeft. Spellen als Angry Birds, Cut the Rope en Farmville houden menig forens tijdens een treinrit in hun greep.


LG kondigt einde spelcomputers aan (Foto: Novum)

Meer details over Arkanes Dishonored

Meer Bethesda-nieuws: de publisher heeft vandaag officieel bekendgemaakt dat ze aan de slag gaan met een een nieuw IP getiteld Dishonored. De first-person stealth action-adventure zal ontwikkeld worden door Arkane, de studio die in 2010 door Bethesda is opgekocht. De onthulling zal in details treden in de volgende uitgave van Game Informer.

De game zal alles te maken hebben met "assassination where you don't have to kill anyone," aldus het game-blad. Moraal en de keuzes die de speler maakt tijdens de game zullen een grote invloed hebben in het verloop van de game. 

De ontwikkeling van Dishonored wordt geleid door Arkanes mede-oprichter Raf Colantonio en co-creative director Harvey Smith (bekend van de Deus Ex-series). Ook Victor Antonov, ontwerper van City 17 in Half Life 2, is betrokken bij de ontwikkeling. Er zijn verder nog geen release-dates of platformen bekend.

dishonoured

Schietgrage overvallers mishandelen tieners

Twee mannen hebben donderdagmiddag drie tieners mishandeld bij een overval op een woning in Rhoon. De kinderen tussen 13 en 17 jaar oud waren alleen thuis toen de overvallers binnendrongen. Op straat beschoten de daders een van de voorbijgangers die hen aanspraken. Ze gingen er daarna vandoor op een fiets die ze van een meisje roofden.

De overval vond plaats rond 13.45 uur aan de Heuvelensteijn in de plaats onder de rook van Rotterdam. Nadat ze de tieners hadden mishandeld, doorzochten de daders het huis. Ze verlieten de woning met een nog onbekende buit. De kinderen bleven ongedeerd.

De politie is een groot onderzoek gestart. De daders zijn nog niet gevonden. De gestolen fiets is wel aangetroffen.

Agenten vrijuit na neerschieten Duitser

De agenten die in januari gericht schoten bij de aanhouding van een verwarde man in Rotterdam, hebben volgens de regels gehandeld. Zij worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag bekendgemaakt. De 30-jarige man uit Duitsland raakte gewond.

Agenten kwamen op de avond van 8 januari naar de Terbregseweg nadat mensen hadden doorgegeven dat ze daar waren bedreigd door een man die een vuurwapen bij zich had. De man reageerde niet op waarschuwingen in het Engels en Duits. Toen hij doorliep naar een woonwijk werden enkele waarschuwingsschoten gelost, waarop de Duitser ook niet reageerde. Vervolgens schoten twee agenten gericht op hem, de man werd door één kogel geraakt.

Zoals gebruikelijk stelde de rijksrecherche een onderzoek in, waaruit bleek dat de 30-jarige onder invloed van softdrugs en alcohol verkeerde. Ondanks zoekacties is nooit een vuurwapen gevonden. Maar omdat de man in de richting van een woonwijk liep, en omdat verschillende getuigen een vuurwapen hadden gezien, was de aanhouding en het gebruik van de wapens terecht, aldus de justitie.

De Duitser kan nog beroep aantekenen bij het gerechtshof in Den Haag.

Voorzitter pedofielenvereniging blijft vastzitten

Voorzitter van de pedofielenvereniging Martijn, Ad van den Berg, blijft voorlopig vastzitten. De rechter wees donderdag een verzoek van zijn advocaat, om hem per direct vrij te laten, af. Van den Berg wordt verdacht van het in het bezit hebben van een grote hoeveelheid kinderporno.

Eind maart werd Ad van den Berg opgepakt, daarbij werden enorm veel foto's en filmpjes gevonden. In oktober vorig jaar werd er bij een huiszoeking ook al een partij pornografisch materiaal gevonden, bij meer dan de helft was er sprake van het penetreren van kinderen.

Marcel Nuijten, advocaat van Van den Berg, had de rechter gevraagd om zijn cliënt in vrijheid te stellen totdat de zaak inhoudelijk behandeld zou worden. Als argument gaf hij aan dat Van den Berg suikerpatiënt is en al drie maanden in eenzame opsluiting zit. Volgens de advocaat is er ook geen gevaar voor herhaling.

De rechtbank is echter niet op het verzoek ingegaan. Gezien het feit dat Van den Berg na de huiszoeking in oktober opnieuw een grote partij kinderporno op zijn computer had staan, is er wel degelijk een risico dat hij opnieuw in de fout gaat.

Wanneer de inhoudelijke behandeling van deze zaak zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Djokovic gewoon in Davis Cup

Novak Djokovic zal komend weekend gewoon in de Davis Cup uit gaan komen. De Serviër zal in de kwartfinale van de wereldgroep het met zijn land op gaan nemen tegen Zweden. Vorige week won de nieuwe nummer één van de wereld nog het toernooi van Wimbledon.

Zweden zal in Halmstadt het moeten doen zonder kopman en nummer vijf van de wereld Robin Söderling. Hierdoor is de nummer 297 van de ranglijst, Michael Ryderstedt nu de nieuwe kopman.

Ook andere landen komen dit weekend in actie. Spanje zal het zonder de nummer twee van de wereld Rafael Nadal op moeten nemen tegen de Verenigde Staten. Bij de Amerikanen komen Mardy Fish en Andy Roddick in actie. In de wereldgroep staan ook nog de duels tussen Duitsland en Frankrijk en de wedstrijd tussen Argentinië en Kazachstan op het programma.

Vampierstrip Undying Love krijgt verfilming

De stripboeken Undying Love krijgen een film. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De strips vormen een miniserie waarin vampiers en Chinese legendes elkaars pad kruisen. Undying Love past in een reeks vampierfilms die filmstudio Warner Bros in de pijplijn heeft.

De stripboeken gaan over een oud-soldaat die verliefd wordt op een jonge vrouw, maar ze blijkt een vampier. De twee kunnen alleen een relatie beginnen als de man het gevecht aangaat met de vampier die zijn vlam creëerde en als hij een paar Chinese monsters verslaat.

Het is nog niet bekend of daarbij echte acteurs de hoofdrollen spelen of dat het een animatiefilm wordt. Tomm Coker en Daniel Freedman zijn verantwoordelijk voor de stripboeken en schrijven ook het scenario van de film.

Warner Bros heeft al een aantal vampierfilms in de pijplijn, zo komt er onder meer een remake van The Hunger, een film waarin David Bowie en Catherine Deneuve de hoofdrol hadden en gaat de filmstudio de tv-serie Buffy the Vampire Slayer verfilmen. Daarnaast werkt de studio aan vier andere films over vampiers.

Dertig miljoen voor schilderij Guardi

Een schilderij van Francesco Guardi is woensdagavond in Londen onder de hamer gegaan voor een recordbedrag van 29,8 miljoen euro. Nooit eerder had een bieder zoveel over voor een doek van de achttiende-eeuwse Italiaanse schilder.

Het schilderij Venice, a View of the Rialto Bridge, Looking North, from the Fondamenta del Carbon, is daarmee het duurst betaalde werk van dit jaar op een veiling. De bieder wil anoniem blijven.

Vorige maand werd het veilingrecord voor dit jaar gevestigd door de succesvolle bieder op het werk Häuser mit Bunter Wäsche Vorstadt II van Egon Schiele. Het bedrag, 27,6 miljoen euro, was het hoogste dat ooit op een veiling voor een Schiele neergeteld werd. Het oude record voor een Guardi dateert uit 1989. Toen verwisselde View of the Giudecca and the Zattere voor elf miljoen euro van eigenaar.

Skyrim, Prey 2 en RAGE-demos op QuakeCon

Bethesda heeft zojuist laten weten dat ze maar liefst drie demo's voor ons in petto hebben op QuakeCon 2011, namelijk die van The Elder Scrolls V: Skyrim, RAGE en Prey 2. Of alle demo's ook voor het grote publiek toegankelijk zijn is nog onduidelijk. De demo's zullen eerst tentoongesteld worden met de developers achter de toetsen.

Zo zal Bethesda-director Todd Howard achter de knoppen staan bij de eerste publieke tentoonstelling van Skyrim. Voor Prey 2 zal Human Head's project leader Chris Reinhart het spits afbijten en de RAGE-demo zal verzorgd worden door id-design director Matt Hooper.

Bethesda heeft ook laten weten dat John Carmacks jaarlijkse keynote zal plaatsvinden op 4 augustus. De grote vraag blijft of de id-techguru iets los gaat laten met betrekking tot DOOM 4.

QuakeCon begint op 4 augustus, zal drie dagen duren en vindt plaats in Texas (US).

Stannard wint vijfde etappe in Oostenrijk

Ian Stannard heeft de vijfde etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Britse renner van Team Sky was na 157 kilometer zijn vijf medevluchters in Schladming te snel af. De Let Gatis Smukulis (HTC) finishte als tweede, voor Stefan Denifl (Leopard) uit Oostenrijk. Gregory Rast en Yannick Eijssen maakten ook deel uit van de kopgroep.

Het peloton, met de Nederlander Karsten Kroon, kwam op 49 seconden van de winnaar over de streep. De Zweed Fredrik Kessiakoff van Astana behoudt de leiderstrui. In het algemeen klassement verdedigt hij een voorsprong van 1.18 op Mauro Santambrogio van Team BMC.

United trio richting Sunderland

Sunderland is hard onderweg om drie spelers van Manchester United over te nemen. Het bod van 13,5 miljoen euro voor Wes Brown, John O'Shea en Darron Gibson was in juni al door The Red Devils geaccepteerd.

Brown (31) had gisteravond zijn medische keuring en heeft een vierjarig contract getekend. De verdediger speelde sinds de jeugd voor United en tekende in 1996 zijn eerste professionele contract . Na twee jaar bij de reserve te hebben gespeeld maakte hij in 1998 zijn debuut voor het eerste team.

Brown speelde in totaal 361 keer voor United en scoorde daarin vijf keer. Hij vormde een uitstekend verdedigingsduo met Rio Ferdinand, maar werd tijdens zijn carrière geplaagd door blessures. Na de komst van Nemanja Vidić werd hij tweede keuze. De Engelse international won vijf keer de Premier League en twee keer zowel de FA Cup als de UEFA Champions League.

O'Shea (30) onderging vanochtend zijn medische keuring en er wordt verwacht dat ook hij wordt ingelijfd door de Black Cats. De Ierse international is ook afkomstig van de United jeugdacademie. Op 17-jarige leeftijd tekende de verdediger een professioneel contract met een debuut in het eerste elftal in 1999. In totaal speelde O'Shea 392 wedstrijden voor The Red Devils en maakte hij vijftien doelpunten. De Ier heeft vijf Premier League titels, één FA Cup en één UEFA Champions League achter zijn naam staan.

Tussen Darron Gibson en Sunderland is nog enige onenigheid over het salaris. De Ierse middenvelder vraagt namelijk 45.000 euro per week. Naar verluidt is de 23-jarige wel bereid om met minder genoegen te nemen. Gibson is ook al een product van de jeugdacademie van United, alleen lukte het hem nooit om indruk te maken op Sir Alex Ferguson.

Honderden valse paspoorten in beslag genomen

De marechaussee heeft de afgelopen maanden meer dan vierhonderd valse of gestolen paspoorten en andere reisdocumenten in beslag genomen. De papieren werden gebruikt om illegalen de Europese Unie binnen te smokkelen, meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Meerdere personen zijn opgepakt. Vijf van hen zitten nog vast.

De vervalste reispapieren waren afkomstig uit een groot aantal landen, waaronder Polen, Duitsland, Frankrijk, Israël, Griekenland, Nederland, Groot-Brittannië, Scandinavische en Baltische staten. De paspoorten werden in beslag genomen tijdens een onderzoek naar criminele organisaties die zich bezighouden met mensensmokkel en documentfraude.

Tijdens dat onderzoek zijn meer dan tien woningen doorzocht en werden tien mensen aangehouden. Behalve de reispapieren zijn 150.000 euro aan crimineel vermogen en veel waardevolle sieraden in beslag genomen. In enkele woningen werd professionele apparatuur aangetroffen waarmee de valse paspoorten konden worden vervaardigd.

Gijp: Tour interesseert me geen fluit

René van der Gijp is niet van plan om aan te schuiven in de nieuwe talkshow Tour du Jour van Voetbal International-collega Wilfred Genee. Dit zegt de 50-jarige voetbalanalist in de Spits. VI-gezicht Johan Derksen schuift wel twee maal in de week aan bij het Tour de France-programma op RTL 7.

"Het interesseert me niet. Wielrennen interesseert me geen fluit. Daarom heb ik ook gelijk gezegd dat ik daar niet aan tafel ga zitten. Of Contador nou wint of Schleck, het zal me een zorg zijn", vertelt Van der Gijp.

De voetballegende zegt zelfs geen enkele uitzending te hebben gezien van Tour du Jour. "Ik kijk wel de herhaling van De Avondetappe met Mart Smeets, want dat is laat op de avond. Tot die tijd doe ik liever andere dingen dan tv kijken. Wat? In de tuin lekker een boekie lezen bijvoorbeeld", adviseert Van der Gijp.

'Nationaal Songfestival wordt een puinhoop'

De nieuwe opzet van het Nationaal Songfestival zorgt voor een hoop gemor. Veel artiesten en producers reageren negatief op de open inschrijvingen. Zij vrezen dat de TROS niets met hun inzending doet of bepaalde artiesten worden voorgetrokken.

"Echte professionals als Borsato-componist John Ewbank en ik zullen niet aan deze zoektocht meedoen", reageert Eric van Tijn donderdag in het AD. "Wij zullen nooit onze beste liedjes in die TROS-koffer dumpen. Er is geen enkele garantie dat er iets met een inzending wordt gedaan. Zo werkt het in onze business niet."

Songfestivalkenner Cornald Maas vreest dat gerenommeerde artiesten uitblijven. "Iemand als Waylon en Sharon den Adel van Within Temptation, die eerder aangaven wel open te staan voor het Songfestival, gaan toch niet in deze fase van hun carrière zo'n competitie aan?", vraagt hij zich af.

Maas denkt bovendien dat de TROS bepaalde artiesten vooraf al een finaleplek zal toezeggen. Daar is ook Gerard Joling bang voor. "Ongetwijfeld zal de omroep nu al onuitgesproken voorkeuren hebben. Het lijkt me sterk dat dit systeem honderd procent waterdicht is."

Ook Jaap Buijs, manager van de Volendamse sterren, haalt uit naar de nieuwe opzet. Hij vindt het veel te ingewikkeld. "De TROS krijgt een onoverzichtelijke brij inzendingen voor de kiezen. Daaruit kiezen wordt ongetwijfeld een puinhoop."

Bekende en onbekende talenten kunnen zich tot 30 september inschrijven voor het Nationaal Songfestival. Begin oktober maakt een jury zes of zeven kandidaten bekend.


'Nationaal Songfestival wordt een puinhoop' (Foto: Novum)

Meer over het Songfestival vind je op ons forum.

Moeders zijn saaie bedpartners

Al is een vrouw in het begin van de relatie nog zo geil, als ze eenmaal kinderen heeft blijft er nog maar bitter weinig van over. Maar liefst driekwart van de moekes is behoorlijk saai in bed. Dit blijkt uit een grootscheepse enquête, uitgevoerd in opdracht van een Belgisch magazine voor moeders.

Het vrouwenblad 'MAMA' heeft maar liefst vierhonderd vrouwen het hemd van het lijf gevraagd over hun seksleven. Maar liefst 85 procent van hen geeft aan bij voorkeur in bed te vrijen. De vrijpartij neemt vervolgens een kwartier tot een half uur in beslag.

Kinderen blijken de grootste pretbedervers te zijn. Maar liefst 81 procent van de lezeressen geeft aan minder te neuken sinds er kinderen zijn. Bij 65 procent van hen speelt er iets anders door hun hoofd, terwijl zeven op de tien vrouwen haar mond houdt tijdens de seks. Zij zijn doodsbenauwd dat de kinderen horen dat hun ouders het nog wel gezellig hebben.

Toch geeft nog altijd vier op de tien vrouwen aan het liefst achterlangs te worden genomen. De andere 60 procent doet het liever recht op en neer, met de man bovenop. Desondanks blijken vrouwen toch een stoute kant te hebben. Meer dan de helft van de ondervraagden wordt nat van een andere man, terwijl 20 procent daadwerkelijk al eens buiten de deur heeft geneukt.

Fotografen Georgië verdacht van spionage

De privéfotograaf van de Georgische president Michail Saakasjvili is samen met zijn vrouw en twee andere fotografen ingerekend op verdenking van spionage. Dat heeft het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag gezegd. De vier zouden gevoelige informatie over Georgië aan een niet nader genoemd land hebben doorgespeeld.

De vier arrestanten zijn Irakli Gedenidze, de fotograaf van Saakasjvili; Zoerab Koertsikidze van het Europese agentschap voor persfotografen EPA; de fotograaf van het ministerie van Buitenlandse Zaken Georgi Abdaladze; en de vrouw van Gedenidze. Skach Aivazov, fotograaf van Associated Press, werd eveneens korte tijd in hechtenis genomen, maar is inmiddels weer vrij.

CDA wil Europees oordeel pedovereniging

Regeringspartij CDA wil dat de Raad van Europa oordeelt of het terecht is dat de pedofielenvereniging Martijn in Nederland niet wordt verboden of vervolgd. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft dat donderdag gevraagd aan de 47 ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten.

Vorige maand werd bekend dat Martijn niet wordt vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen mogelijkheden om de vereniging strafrechtelijk aan te pakken.

Volgens Omtzigt handelt Nederland hiermee in strijd met het Verdrag van Lanzarote, dat seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen moet tegengaan. Daarin is afgesproken dat ook verenigingen aansprakelijk moeten worden gesteld als bestuursleden worden veroordeeld voor kindermisbruik. Als straf kan de vereniging worden opgeheven.

Van Martijn zijn al acht huidige of voormalige bestuursleden veroordeeld voor zedenmisdrijven. De CDA'er wil daarom dat de Raad van Europa de kwestie-Martijn toetst aan het verdrag. Ook heeft hij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gevraagd of Nederland zich aan het verdrag houdt en of hij Martijn alsnog wil laten vervolgen en ontbinden.

Levenslang voor Rwandese asielzoeker

De Rwandese asielzoeker Joseph M. is donderdag door het hof in Den Haag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het hof acht bewezen dat de 43-jarige M. zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, gepleegd tijdens de genocide in Rwanda in 1994.

De rechtbank veroordeelde M. in 2009 nog tot twintig jaar cel wegens foltering. De Rwandees werd toen vrijgesproken voor de moord op honderden mensen wegens gebrek aan betrouwbaar bewijs.

'Vals werk Herman Brood op expositie'

Bij de expositie over Herman Brood die zijn dochter Lola in Amsterdam organiseert, hangen veel vervalsingen. Brood-kenners telden 'minstens twaalf' nepwerken. Dat zegt een van hen donderdag in het Leidsch Dagblad.

De tentoonstelling Lola Zoekt Brood hoort bij het gelijknamige televisieprogramma van de AVRO. Daarin gaat Lola op zoek naar wie haar in 2001 overleden vader precies was. De kunstwerken die te zien zijn komen van particulieren. Zij droegen vrijwillig bij na een oproep van de omroep.

De expositie bestaat uit tientallen schilderijen, voorwerpen en tekeningen. De kenner en vriend van Brood die met het Leidsch Dagblad sprak, Dick van der Meijden, noemt de vervalsingen 'afschuwelijk'. Lola Zoekt Brood is de hele maand juli te zien in Loods 6 aan de KNSM-laan in Amsterdam.

Van Marwijk: ''Goede keuze Wijnaldum en Strootman''

Bondscoach Bert van Marwijk vindt dat Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman er goed aan hebben gedaan naar PSV te verkassen. "Nu kunnen ze een flinke stap omhoog zetten."

Die stap omhoog waren beide spelers volgens de bondscoach aan toe. "Voor het buitenland was het nog te vroeg", zegt Van Marwijk tegen Voetbal International. "Vanuit mijn perspectief als bondscoach van het Nederlands Elftal ben ik blij dat Wijnaldum en Strootman deze keuze hebben gemaakt."

Beide spelers stonden ook in de belangstelling van verschillende clubs uit de grote Europese competities. Wijnaldum en Strootman - allebei tekenden ze een vijfjarig contract in Eindhoven - maakten vorige maand deel uit van de Oranje-selectie tijdens de trip naar Zuid-Amerika. Strootman speelde daar zijn derde en vierde interland en imponeerde. Wijnaldum maakte nog niet zijn debuut.

Ook over het aankoopbeleid van PSV was Van Marwijk positief. "Dat PSV nu zelfs fors wil investeren in dit soort jonge voetballers uit de Nederlandse competitie zie je zelden of nooit. Vaak kiezen clubs voor zekerheid, voor meer ervaren spelers. Deze drie (PSV haalde ook Dries Mertens, red.) zullen best zo nu en dan nog een foutje maken, maar ik weet ook zeker dat PSV over een aantal jaren beloond zal worden voor die keuze die ze nu maken."

Eén dode, vijftien gewonden door instorten dak FC Twente

Bij het ongeluk in de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, is zeker één dode gevallen en vijftien gewonden waarvan twee er slecht aan toe zouden zijn. Er zouden zeker zestien bouwvakkers bij het ongeluk zijn betrokken. Dit werd vandaag bekendgemaakt door burgemeester Den Oudsten tijdens een persconferentie. Den Oudsten sloot niet uit dat er nog iemand onder het puin ligt.

Het dak van de tribune stortte rond het middaguur in. Het ingestorte stuk is een dakconstructie in aanbouw aan de korte zijde van het stadion. Volgens getuigen heeft een hijskraan bij het takelen een draagarm van het dak van de tribune geraakt.

De politie heeft alle wegen rond de Grolsch Veste afgezet. De afslag vanaf de A1 richting De Grolsch Veste, die ook de stad in leidt, is niet meer bereikbaar. Dit leidt tot chaotische taferelen op de andere wegen naar het centrum. Het verkeer staat vast of rijdt stapvoets.


Bekijk hier de foto's binnen het stadion.

Aap neemt de benen uit Artis

Een aap is woensdagavond uit de Amsterdamse dierentuin Artis ontsnapt. De ongeveer 50 centimeter grote kuifmakaak wist rond 20.00 uur op nog onbekende wijze uit zijn verblijf te klimmen en moest uiteindelijk door een verzorger uit de gracht achter Artis worden gehaald. Het dier maakt het inmiddels goed, meldt een woordvoerder van de dierentuin.

De aap is gecontroleerd door een dierenarts en lijkt het goed te maken. Onderzocht wordt hoe de mannetjesaap uit zijn verblijf heeft kunnen komen.

Hervatting productie Saab opnieuw uitgesteld

Swedish Automobile verwacht dat de productie bij de noodlijdende dochteronderneming Saab Automobile pas op dinsdag 9 augustus hervat zal worden. De onderneming bevestigt donderdag het bericht van de Zweedse regering dat de geplande verkoop en terughuur van Saabs vastgoedposities door de verantwoordelijke overheidsinstanties zijn goedgekeurd.

Omdat sommige leveranciers echter meer tijd nodig hebben om de aanvoer op gang te brengen en veel Europese leveranciers in de vakantieperiode op halve kracht werken, zal de productie pas op 9 augustus worden hervat. Op 29 juni verwachtte Swedish Automobile nog dat de productie binnen twee weken heropgestart zou worden.

De productie bij Saab is al wekenlang onderbroken door betalingsachterstanden aan leveranciers. De productie werd voor het eerst stilgelegd op 30 maart. Sindsdien is de fabriek nauwelijks meer operationeel geweest.

Om leveranciers te kunnen betalen verkoopt Swedish Automobile 50,1 procent van Saab Property aan een consortium van Zweedse vastgoedinvesteerders. De investeerders betalen 255 miljoen Zweedse kroon (ca. 28 miljoen euro), waarvan 205 miljoen in cash en 50 miljoen in een converteerbare lening.

Het bedrijf heeft in de afgelopen weken 61 miljoen euro aan kapitaal opgehaald, en 'blijft met verschillende partijen in gesprek over aanvullende kortetermijnfinanciering'.

Duizenden fans in de rij voor laatste Harry Potter

Londen maakt zich op voor de allerlaatste Harry Potter-film. Duizenden fans zijn neergestreken op Trafalgar Square in de hoop een glimp op te vangen van de hoofdrolspelers. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 beleeft donderdagavond zijn wereldpremière in de Britse hoofdstad.

Sommige Potter-fans zijn de halve wereld over gereisd om bij de laatste première te zijn. "We zijn helemaal uit Australië gekomen, speciaal hiervoor. Omdat het Harry Potter is", zegt de 23-jarige Shantelle Kerwin. Ook Brinna Emilse legde flink wat kilometers af voor de tovenaarsleerling. "Ik kom uit Buenos Aires en heb zevenduizend kilometer gevlogen voor Harry Potter."

De Potter-fanaten hebben op Trafalgar Square een heus kamp opgeslagen. "Het is een mini-Glastonbury", reageerde regisseur David Yates op het tentenkamp. "Fans van over de hele wereld staan hier al drie dagen in de stromende regen."

Met Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 komt er een einde aan de succesvolste filmreeks aller tijden. De eerste Potter-film ging tien jaar geleden in première. De hoofdrolspelers, die zich voor elke film weer onderdompelden in de magische wereld van Potter, zeggen de films te gaan missen. "Omhoog springen uit het water midden in een vuurzee, dat zal ik nooit meer meemaken", mijmert Daniel Radcliffe.

De fans kunnen niet wachten totdat ook zij de film kunnen zien. Tot die tijd genieten ze van de pracht en praal tijdens de première. "Dit is de laatste Harry Potter-première. Het is het einde van een tijdperk", vertelt de 16-jarige Britse Lauren Furness.

De laatste Potter-film beleeft maandag zijn Nederlandse première bij Slot Zeist. Daarmee maakt de filmreeks ook in ons land de cirkel rond. Ook de eerste Potter-film beleefde in Zeist zijn vuurdoop. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 draait vanaf woensdag in alle Nederlandse bioscopen.


Duizenden fans in de rij voor laatste Harry Potter (Foto: Novum)

Rotterdammer bekent zeventien jaar oude moord

Een 38-jarige Rotterdammer heeft zich in april bij de politie gemeld voor een moord in 1994 in het centrum van Rotterdam. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend.

De man heeft bekend op 28 december van dat jaar een 42-jarige Belg te hebben doodgeschoten. Dat gebeurde op de kruising van de Karel Doormanstraat met de Westblaak. Bij de schietpartij raakte een voorbijganger gewond.

De man zit vast. Over het motief van de moord is niets bekend. Op 21 juli is in de rechtbank in Rotterdam een zogeheten pro-formazitting in de zaak.

Emmense kliniek niet vervolgd voor dood patiënt

Een kliniek van GGZ Drenthe in Emmen waar in 2009 een patiënt overleed na een brand in zijn kamer wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten. Volgens justitie zijn geen strafbare feiten gepleegd.

Het slachtoffer was op 5 april van dat jaar gedwongen opgenomen op de psychiatrische afdeling van de kliniek. Een dag later brak er brand uit in zijn kamer. De man bleek kleding in brand te hebben gestoken en de deur te hebben gebarricadeerd. Hij raakte zwaargewond en overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

De moeder en de zus van het 38-jarige slachtoffer uit Groningen hadden aangifte tegen de kliniek gedaan wegens dood door schuld. Volgens deskundigen is de man tijdens zijn verblijf in de kliniek echter niet in een hulpeloze toestand gebracht of gelaten.

Keller verkiest Willem II boven RKC

Willem II haalt Stephan Keller terug naar Nederland. De ervaren Zwitserse verdediger tekent morgen een tweejarig contract in Tilburg. Ook zijn ex-werkgever RKC Waalwijk was in de markt voor Keller.

Keller moet volgens technisch directeur Marc van Hintum een leider worden in de selectie van de degradant uit de Eredivisie. De 32-jarige Zwitser kan in ieder geval bogen op ruim driehonderd duels ervaring in het betaald voetbal. In de zomer van 2005 haalde RKC Waalwijk hem naar Nederland. Na twee seizoenen vertrok Keller naar De Graafschap, waar hij eveneens twee seizoenen onder contract stond.

De afgelopen twee jaar kwam Keller uit voor Sydney FC in Australië. Tijdens een korte stage overtuigde hij Willem II al snel van zijn fitheid en kwaliteiten. Na een medische keuring zal Keller zijn contract ondertekenen.

Gijzeling kleuterklas Maleisië voorbij

De politie in Maleisië heeft donderdag een man neergeschoten die in een kleuterschool dertig kinderen en vier leerkrachten gijzelde. De man is met een kogel in zijn hoofd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.

Alle kinderen en de vier leerkrachten maken het goed, zei de politie tegen het persbureau Bernama.

De man was in de ochtend zwaaiend met een kapmes en een hamer de kleuterschool in de zuidelijke deelstaat Johor binnengekomen. Hij joeg de kinderen en leerkrachten naar de eerste verdieping van het schoolgebouw en dreigde hen te vermoorden als hij geen pistool kreeg.

Een psychiater praatte op de man in, die daardoor rustiger leek te worden. Maar toen politiecommando's het gebouw binnengingen en de trap op wilden, viel de man hen aan met zijn wapens en een brandblusser, zodat zij geen andere keus hadden dan hem neer te schieten, zei een politiewoordvoerder.

Het gijzelingsdrama duurde ruim zes uur. Volgens Bernama lieten de leerkrachten de kinderen liedjes zingen om hen te kalmeren.

[Upd] Deel stadion FC Twente ingestort

Een deel van de in aanbouw zijnde tweede ring van stadion Grolsch Veste van FC Twente is ingestort. Er liggen nog mensen onder het puin. De politie heeft nog geen mededelingen gedaan hoeveel mensen er aanwezig waren en hoe ernstig deze gewond zijn geraakt. Er is door de hulpdiensten met groot materiaal uitgerukt.

Update 12:40 uur

Een onbekend aantal mensen, waaronder bouwvakkers die aan het werk waren aan het dak, zijn onder het puin bedolven. Dat heeft de politie bevestigd.

De Grolsch Veste wordt deze zomer uitgebreid. Het dak meet over de volle breedte circa 60 meter. Het lijkt er op dat een of meerdere steunbalken zijn geknakt.

Update 12:57 uur

Volgens TC Tubantia zijn er zeker vijf gewonden gevallen. De voorzitter van FC Twente, Joop Munsterman, heeft halsoverkop het trainingskamp van de ploeg in Zeeland verlaten om naar Enschede terug te keren.

Update 13:11 uur

Een woordvoerder van het Medisch Spectrum Twente bevestigt dat er mensen gewond zijn geraakt. Over het aantal gewonden en de aard van de verwondingen kon de zegsman niets zeggen. Andere bronnen melden dat er zeker tien gewonden zijn. Twee mensen zouden volgens TC Tubantia nog onder het puin bekneld zitten. Volgens Radio 1 zijn er mogelijk zelfs doden gevallen.

Update 13:31 uur

TC Tubantia meldt dat er twaalf gewonden zijn en twee doden. Een aantal van de gewonden zou er slecht aan toe zijn. Een bouwvakker zou dit tegen de krant hebben gezegd, maar het is nog niet officieel bevestigd.

Overigens is het nabijgelegen gebouw van Callcenter Cendris ontruimd. Alle medewerkers van het center moesten hun werkplek verlaten. Het gaat om meer dan 100 mensen.

Om half drie geeft de gemeente een persconferentie in het stadhuis van Enschede .

Update 14:02 uur

Een verslaggever van Radio Oost meldt dat er een lijkwagen aan is komen rijden bij het stadion.
 
Ooggetuigen zagen hoe bouwvakkers voor hun leven renden op het moment dat de dakconstructie in het stadion het begaf en instortte. Volgens een getuige liepen er constructeurs op het dak toen dit inzakte.

"Het zakte met veel lawaai als een kaartenhuis in elkaar. Het inzakken begon aan de buitenkant aan de kant van het spoor,” aldus een ooggetuige die het drama zag vanuit een kantoorpand dat naast het stadion staat.

Buitenkant van het stadion (Foto: Erwin ten Velde)

Ik hou van micro-transactions!

KoosyNL

De gamesindustrie verandert. Steeds meer ontwikkelaars en uitgevers besluiten om mensen niet voor hun games te laten betalen, maar om games gratis weg te geven. Na het succes van gratis games op Facebook willen ook Microsoft en Valve free-to-play games gaan maken. Die laatstgenoemde heeft de eerste free-to-play-games al uitgegeven via Steam en heeft een eigen game, Team Fortress 2, die voorheen voor 20 euro in de digitale winkel lag, gratis aangeboden. Maar hoe kunnen deze uitgevers de games winstgevend maken? Het antwoord: Micro-transactions!

Grolsch Veste was toe aan tweede uitbreiding

Het stadion van FC Twente, de Grolsch Veste, was deze zomer toe aan zijn tweede grote uitbreiding. Door het verhogen van de korte zijde zou het onderkomen van de bekerwinnaar in het nieuwe seizoen plaats bieden aan ruim 30.000 toeschouwers. Rond het middaguur stortte de overkapping van de nieuwbouw echter in.

FC Twente speelde sinds de oprichting in 1965 in het Diekman Stadion, dat daarvoor al enkele jaren werd gebruikt door Sportclub Enschede. Het Diekman was tot 1998 een begrip, maar FC Twente verhuisde daarna naar het nieuwe Arke Stadion. De club uit Enschede beleefde sindsdien zowel sportief als organisatorisch een flinke groei en was tien jaar later alweer toe aan een groter onderkomen.

Al na de gewonnen bekerfinale van 2001 in De Kuip, toen liefst 35.000 Tukkers naar Rotterdam reisden om hun ploeg aan te moedigen, ontstonden plannen om het Arke Stadion uit te bouwen. Het onderkomen was wedstrijd na wedstrijd uitverkocht en dus begon Twente groot te denken. Financieel moeilijke jaren zorgden echter voor vertraging in de ambitieuze plannen, die de namen 'Twente in de steigers' en 'FC Twente: meer dan een passend (t)huis' droegen.

In 2005 werd besloten het stadion stapsgewijs uit te breiden. Twee jaar later gingen de werkzaamheden van start, waarna zowel boven het roemruchte 'Vak-P' als de lange zijde in een L-vorm nieuwe tribunes verrezen. In augustus 2008 werd het flink verbouwde stadion, dat plaats bood aan 24.000 toeschouwers en werd omgedoopt in de Grolsch Veste, feestelijk geopend. Twee jaar later pakte FC Twente voor het eerst in de historie de landstitel en kreeg het Twentse onderkomen voor het eerst een wedstrijd van het Nederlands elftal toegewezen.

Deze zomer moest de volgende grote uitbreiding worden afgerond, de verhoging van de andere korte zijde, zodat een U-vorm zou ontstaan. Twente meldde een week geleden nog trots dat het einde van de nieuwbouw in zicht was. Vandaag voltrok zich echter een drama in de Veste van Enschede.

Zelfmoord agent die postkantoor Bondsdag overviel

Een politieman heeft woensdagavond een postkantoor in het Bondsdaggebouw in Berlijn overvallen en kort daarna zelfmoord gepleegd. Dat heeft de politie donderdag meegedeeld.

Een gemaskerde man dwong de kassier van het postkantoor woensdagavond geld af te geven en ging er vervolgens vandoor. Ongeveer een uur later troffen voorbijgangers in een oostelijke voorstad op straat het stoffelijk overschot van een 48-jarige man aan. Hij had een schotwond aan zijn hoofd en naast hem lagen een tas met geld, een masker en wapens op de grond.

Volgens de politie ging het om een agent die werkte in het parlementscomplex. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat hij privéproblemen had.

Begois kiest voor FC Den Bosch

Kevin Begois speelt komend seizoen voor FC Den Bosch. De keeper komt transfervrij over van VVV-Venlo en tekent in de Brabantse hoofdstad een contract voor de duur van één seizoen. Hij ondergaat vanavond een medische keuring, waarna hij zijn handtekening zal zetten.

Fred van der Hoorn, technisch directeur van FC Den Bosch, is blij met de komst van Begois. "Kevin is een goede doelman met veel ervaring in zowel de Eredivisie als Eerste Divisie", liet hij in een reactie weten. "Hij kon uit meerdere clubs kiezen, wij zijn blij dat hij voor FC Den Bosch heeft gekozen. Kevin is een sterke, dominante keeper die hongerig is naar succes en met zijn kwaliteiten uitstekend past bij onze club."

Begois begon zijn loopbaan als voetballer in het seizoen 2002/2003 bij KV Mechelen, waarna hij al snel voor een overgang naar VVV-Venlo koos. De keeper zou de Limburgse formatie drie jaar trouw blijven. Na uitstapjes bij Roda JC en Helmond Sport keerde hij vervolgens weer terug te keren bij VVV-Venlo.

Van der Sar en Seedorf op shortlist RvC Ajax

De Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax, die op 25 juli zal aantreden, heeft onder leiding van beoogd voorzitter Steven ten Have een shortlist samengesteld. Op deze lijst staan namen, die in aanmerking komen voor de functie van algemeen directeur bij de Amsterdammers.

Johan Cruijff is nog altijd bezig om Tscheu La Ling voor de functie van algemeen directeur te strikken, maar stuit op veel verzet binnen de RvC. Deze club heeft daarop een shortlist samengesteld, die als alternatief voor La Ling moeten gaan fungeren. Op dit lijstje prijken zeker niet de minste namen; Marc Overmars, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf en Dennis Bergkamp.

Overmars werd in een eerder stadium al genoemd als mogelijk opvolger van Rik van den Boog. De voormalig Ajacied is echter al een tijdje werkzaam bij Go Ahead Eagles en gaf aan zichzelf nog niet geschikt genoeg te vinden om op korte termijn een functie binnen de directie te vervullen.

Bergkamp heeft zich bij Ajax een sleutelrol toegeëigend. Op dit moment is de oud-voetballer assistent-trainer van de selectie van Ajax. Daarnaast werkt hij samen met Wim Jonk aan het hervormen van de jeugdopleiding van de club uit de hoofdstad.

Van der Sar beëindigde onlangs zijn actieve carrière als voetballer en is inmiddels gestart met een trainerscursus. Seedorf is de enige naam uit het rijtje, die nog actief is als speler. De middenvelder staat nog tot medio 2012 onder contract bij AC Milan en heeft daarnaast nog een eigen bedrijf in sportmanagement.

WK Qatar 2022: misschien drie helften

Na het besluit van de FIFA om het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar te houden is de temperatuur een hot item. Er waren al geruchten dat het WK in januari zou moeten worden gehouden, nu komt er één naar boven waar nog weinigen aan gedacht hebben. De FIFA zou namelijk, als de temperaturen echt de pan uit reizen, kunnen besluiten om een wedstrijd op te delen in drie delen van elk 30 minuten.

Tijdens de Qatar Infrastructuur Conferentie in Londen vertelde Michael Beavon dat de temperatuur nooit boven een comfortabele 24 graden zou uitkomen. Beavon is de directeur van Arup Associates, het bedrijf dat heeft geholpen met de ontwikkeling van de koelsystemen voor de twaalf stadions.

"Tussen de 24 en 29 graden is er een gemiddeld risico op oververhitting bij spelers. Als de temperatuur daar boven komt dan wordt de kans daarop ineens een stuk hoger. De FIFA zegt dat indien het 32 graden worden de wedstrijd gestopt wordt en er drie delen gespeeld worden van elk 30 minuten in plaats van twee helften van 45. Dit wordt echter gezien als nood oplossing."

"De reden is dat spelers tussendoor kunnen drinken om dehydratatie te voorkomen. Het probleem is echter dat ondermeer de Tv-schema's compleet overhoop worden gehaald. Qatar heeft beloofd dat de wedstrijden zullen plaatsvinden in normale temperatuursomstandigheden. Er moet gespeeld worden in een veilige situatie zonder ingrijpen van de FIFA."

Een woordvoerder van de FIFA zei echter tegen Reuters dat een dergelijke drastische verandering niet op de agenda staat van de organisatie. "De mogelijkheid is nog niet ter sprake gekomen. In elk geval zou het betekenen dat er een verandering moet komen in de Wetten van het Spel. Sowieso moet eerst de International Football Association Board (IFAB) het analyseren en goedkeuren."

Leers: aanpak fraude Somalische asielzoekers werkt

De maatregelen om te voorkomen dat gezinsleden van Somalische asielzoekers door fraude een verblijfsvergunning krijgen, hebben succes. In de eerste maanden van dit jaar werd nog geen 10 procent van de aanvragen om gezinshereniging ingewilligd. Dat komt neer op ongeveer dertig personen per maand.

Vorig jaar werden nog 2300 aanvragen van Somalische gezinsleden ingewilligd, schrijft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is ongeveer een kwart van het aantal behandelde aanvragen uit Somalië.

In 2009 kwam grootschalige fraude door Somalische asielzoekers en hun nareizende gezinsleden aan het licht. Toegelaten asielzoekers vroegen om hereniging met kinderen die helemaal geen deel meer uitmaakten van het gezin.

Na de ontdekking van de fraude zijn de regels aangescherpt. Zo zien medewerkers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) er scherp op toe dat er een gezinsband is. De aanvraag wordt afgewezen als de verhalen van de toegelaten asielzoeker en die van het nareizende gezinslid niet overeenkomen.

Twitter-thriller van 125 schrijvers online

De thriller die tijdens de Maand van het Spannende Boek gemaakt werd op basis van bijdragen via Twitter staat online. De hele maand juni konden mensen meeschrijven aan de zogeheten 'twiller'. Ze konden mooie zinnen insturen en personages en plotwendingen voorstellen.

In totaal droegen ongeveer 125 thrillerliefhebbers bij met 175 tweets. Het boek Wie een Kuil Graaft... werd samengesteld door misdaadauteur en rechercheur Simon de Waal. Het initiatief krijgt zeer waarschijnlijk volgend jaar een vervolg, zo liet een woordvoerder van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag weten.

Tijdens de Maand van het Spannende Boek wordt extra aandacht besteed aan de misdaadroman. Boekhandels verkochten daarbij 6,6 procent meer boeken dan tijdens de vorige editie van de thrillermaand.

Davis Cup-tennissers vroeg aan de bak

De Nederlandse tennissers in de Davis Cup moeten dit weekend in Zuid-Afrika vroeg aan de slag. De enkelspelen zullen morgen en zondag al om 09:45 uur gaan beginnen, omdat het in Potchefstroom al voor de avond pikkedonker is. Het spits wordt afgebeten door Robin Haase die tegen Rik de Voest speelt.

De reglementen van de Davis Cup schrijven voor dat er per dag minimaal acht uur speeltijd moet zijn. Daarom wordt er iedere dag vroeg begonnen. Na de partij van Haase speelt Thomas Schoorel nog tegen Kevin Anderson. Zaterdag spelen Igor Sijsling en Jesse Huta Galung in het dubbelspel tegen Wesley Moodie en Izak van der Merwe. Zondag neemt Haase het op tegen Anderson, terwijl Schoorel het tegen De Voest op moet nemen.

Seth Rogen maakt roadtrip naar Jamaica

Seth Rogen werkt aan een komedie met de titel Jamaica. De film gaat over een roadtrip naar het Caribische eiland. Rogen werkt voor het project samen met de filmmakers van de komedie 50/50, die na de zomer uitkomt. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Playlist.

Rogen werkt voor Jamaica samen met zijn vriend Will Reiser. De twee schreven samen het scenario voor 50/50 over de 27-jarige Adam, gespeeld door Joseph Gordon-Levitt, die ziek wordt. Rogen speelt zijn beste vriend. Reiser heeft zelf ook kanker overleefd. De film komt in september in de Verenigde Staten uit.

Jamaica is net als 50/50 gebaseerd op gebeurtenissen uit het leven van Reiser. De komedie is geïnspireerd op een vakantie die hij op 14-jarige leeftijd vierde met zijn grootmoeder op Jamaica. De film wordt geregisseerd door Jonathan Levine, die ook verantwoordelijk is voor 50/50. Over de cast van de film is nog niets bekend.


Seth Rogen maakt roadtrip naar Jamaica (Foto: Novum)

[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

Vacansoleil is deze Tour met maar liefst acht debutanten gestart en is daarmee de meest onervaren ploeg van het peloton. Van de huidige ploeg reed alleen kopman Romain Feillu eerder de Ronde van Frankrijk. Borut Bozic, Thomas De Gendt, Johnny Hoogerland, Björn Leukemans, Marco Marcato, Wout Poels, Rob Ruijgh en Lieuwe Westra maakten afgelopen weekend allen hun debuut in de Tour de France.

Saur-Sojasun, die een wildcard kregen om aan de Tour deel te nemen, kent vijf debutanten in de ploeg. Anthony Delaplace, Jeremie Galland, Fabrice Jeandesboz en Laurent Mangel reden nog nooit eerder mee in het Tour-peloton. De Rabobank-ploeg heeft slechts één Tour-debutant in de gelederen; Bauke Mollema. Kopman Robert Gesink heeft verder met allemaal teamgenoten te maken die al over Tour-ervaring beschikken. De meest ervaren teams zijn Quick Step en Team Leopard-Trek. Alle renners uit deze teams reden al minimaal één keer mee in de Ronde van Frankrijk.

Mad Men-actrice betoverd door James Franco

Abigail Spencer heeft een rol bemachtigd in de Disneyfilm Oz, the Great and Powerful. De actrice, bekend als één van de vele liefjes van Don Draper in de tv-serie Mad Men, speelt in de film een jonge vrouw die tovenaar Oz, een rol van James Franco, betovert. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Spencers rol zit aan het begin van de film als de tovenaar nog in Kansas zijn kunstjes vertoont. Mila Kunis, Rachel Weisz en Michelle Williams spelen drie heksen die Oz ontmoet als hij strandt met zijn ballon in het mysterieuze land Oz. De twee slechte heksen hebben de macht in het land, maar de bevolking van het land wil dat hij de macht grijpt. De goedaardige heks, gespeeld door Williams, helpt hem daarbij.

Oz, the Great and Powerful is een prequel van het bekende verhaal over de tovenaar van Oz. De film toont hoe de tovenaar de macht heeft gegrepen in het magische land. De opnamen van de avonturenfilm beginnen deze maand in de Amerikaanse staat Michigan. De film moet in het voorjaar van 2013 uitkomen.


Mad Men-actrice betoverd door James Franco (Foto: Novum)

Rekeningnummer open voor extreem droog Afrika

Het Rode Kruis heeft het rekeningnummer 5125 opengesteld voor de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. Door het uitblijven van regen heeft de regio volgens de hulporganisatie te maken met een van de droogste perioden van de laatste zestig jaar.

Door de droogte mislukken oogsten, overlijdt vee en stijgen de voedselprijzen sterk. De voedselcrisis en droogte bedreigen volgens de organisatie tien miljoen mensen. Vooral in Kenia, Ethiopië en Somalië is volgens het Rode Kruis dringend behoefte aan voedsel, water, medische hulp en opvangfaciliteiten.

Met het geld dat op 5125 binnenkomt wil het Rode Kruis meer hulp verlenen aan mensen die in acute nood verkeren, maar ook investeren in bijvoorbeeld waterputten en kassen om de Hoorn van Afrika beter bestand te maken tegen toekomstige perioden van droogte.


Rekeningnummer open voor extreem droog Afrika (Foto: Novum)

Man gedood door grizzlybeer in Yellowstone Park

Een grizzlybeer in het Amerikaanse Yellowstone Park heeft een echtpaar aangevallen en daarbij de man gedood. De vrouw raakte lichtgewond. Het dier, een vrouwtje, wilde vermoedelijk haar jongen beschermen. Ze moet door het tweetal mensen compleet zijn verrast en zich dus bedreigd hebben gevoeld.

Het is de eerste keer sinds 1986 dat in het nationale park zelf een dode valt ten gevolge van een aanval door een grizzly. In de omgeving van Yellowstone daarentegen hebben in een jaar tijd al drie dodelijke aanvallen plaatsgevonden.

In het Yellowstone Park en omgeving leven minstens zeshonderd en mogelijk zelfs duizend grizzlyberen in het wild. Het park trekt steeds meer bezoekers. Jaarlijks worden nieuwe bezoekersrecords geregistreerd. Het park trok in 2010 maar liefst 3,6 miljoen bezoekers.


Man gedood door grizzlybeer in Yellowstone Park (Foto: Novum)

De Jager: banken desnoods dwingen tot Griekse steun

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt donderdag als eerste minister in de eurozone dat het niet realistisch is om te verwachten dat banken hun Griekse schulden vrijwillig doorrollen en dat enige dwang daarbij acceptabel is.

"Ik denk dat we moeten accepteren dat een vrijwillige bijdrage niet reëel is", zegt De Jager, een uitgesproken voorstander van een bijdrage van de private sector aan de Griekse steunleningen. "Als een verplichte bijdrage van de banken leidt tot een geïsoleerde 'rating event', dan is dat niet zo erg, omdat Griekenland nu toch niet op de kapitaalmarkt zit en dat voorlopig ook niet zal zijn", zei de minister donderdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

De financiële ministers in de eurozone gaan Griekenland steunen met een tweede financieel steunpakket, maar willen dat ook banken een bijdrage leveren, onder politieke druk om de last voor de belastingbetaler te beperken. De afgelopen dagen werd gezocht naar mogelijkheden om die bijdrage 'vrijwillig' te laten zijn, omdat kredietbeoordelaars anders roet in het eten kunnen gooien: zij kunnen Griekenland als wanbetaler aanmerken als de bijdrage van de private partijen niet vrijwillig is.

Een woordvoerder van het minister bevestigde donderdag de uitspraken en zei dat ze de positie van Nederland tegenover Griekenland bevestigen. "Ons uitgangspunt is dat we een substantiële bijdrage van de private sector willen", aldus de woordvoerder.


De Jager: banken desnoods dwingen tot Griekse steun (Foto: Novum)

Al 22 veroordeelden in Turks voetbalschandaal

Het voetbalschandaal in Turkije neemt steeds grotere vormen aan. De Turkse politie heeft tot nu toe al 61 mensen aangehouden voor manipuleren van wedstrijden in de Süper Lig. Van hen zijn 27 mensen vrijgelaten, terwijl door een Turkse rechter vijftien mensen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf. Eerder kregen zeven anderen al straf opgelegd.

Onder de mensen die nog vast zitten bevindt zich de voorzitter van Fenerbahçe, Aziz Yildirim. Hij werd daags na zijn arrestatie naar het ziekenhuis vervoerd omdat hij zich onwel voelde. Ook de vice-voorzitter Sekip Mosturoglu van de Turkse club is opgepakt. Daarnaast zit de doelman van Sivasspor in de bak, evenals de oud-voorzitter van Diyarbakirspor en Giresunspor.

Diablo 3 en Starcraft 2 naar Gamescom

De grootste gamebeurs van de wereld zal in augustus weer plaatsvinden in Keulen. Iedereen is welkom en vanaf vandaag is er weer een extra reden om naar Keulen af te reizen want Blizzard heeft bekend gemaakt dat Diablo 3 en Starcraft 2: Heart of the Swarm aanwezig zullen zijn op de beurs.

Dat is niet het enige want beide games zullen ook nog eens speelbaar zijn. We voorspellen nu alvast lange wachtrijen. Hieronder de woorden van Blizzard:

"Gamescom present at this year's Diablo III, World of Warcraft: Cataclysm, and for the first time in a playable version in Europe, Starcraft II: Heart of the Swarm. Do not miss this unique opportunity to personally try out these three games, win prizes and cheer professional players in StarCraft II, and the teams fighting in the arena of World of Warcraft. Visit us in hall 6.1 (position B21 and C30). More information is available on the official site!"

De Gamescom in Keulen zal van 18 augustus tot en met 21 augustus te bezoeken zijn voor consumenten.

Diablo 3

Castillion en Sneijder sluiten Jong Ajax uit

Geoffrey Castillion en Rodney Sneijder willen niet nog een jaar bij Jong Ajax spelen. De twee proberen in de voorbereiding trainer Frank de Boer te overtuigen. Als dat niet lukt, hopen zij verhuurd te worden. Dat laten de aanvaller en middenvelder, beiden 20 jaar oud, weten aan AT5.

Castillion krijgt van De Boer de kans om zich als tweede spits te bewijzen. Hij scoorde gisteren drie keer in de met 11-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen AZSV, maar is nog niet geheel fit. "Ik zit nu op vijftig procent van mijn kunnen", denkt Castillion, die net als Sneijder tot de zomer van 2013 onder contract staat bij Ajax.

Recordboete voor 'doodkoken' gevangene in bus

Het Australische gevangeniswezen heeft een recordboete van omgerekend 210.000 euro gekregen voor een incident waarbij een Aboriginal is 'doodgekookt' in een gevangenisbus. Dat meldden Australische media donderdag.

De 46-jarige man werd in 2008 in de bus naar een rechtbank vervoerd. De rit duurde 4 uur en de koeling in het voertuig functioneerde niet. Daardoor liep de temperatuur op tot 50 graden Celsius. De man liep onderweg brandwonden op en stierf door een hartaanval.

"Ga niet nu al roepen dat ik me Ajacied voel"

Theo Janssen heeft zijn eerste week bij Ajax erop zitten. Hij voelt zich onderdeel van de club, maar noemt zichzelf nog geen Ajacied. "De grootsheid van Ajax is me in de eerste dagen bij de club al duidelijk geworden", zegt Janssen in Voetbal International.

"De massale opkomst van supporters bij de training en bij ons eerste oefenpotje, de uitstraling van de club, de ambitie om in alles de beste te willen zijn: dat merk je meteen zodra je binnenkomt bij Ajax."

"Ik heb de eerste week meteen al het gevoel gekregen dat mijn komst gewaardeerd wordt, door de fans en door mensen binnen de club", zegt de voormalig FC Twente-speler. "Het gaat me te ver om nu al te roepen dat ik me Ajacied voel. Want wat is dat eigenlijk precies? Ik voel me onderdeel van de club, dat is zeker."

De middenvelder is nog nooit zo fit aan een seizoensvoorbereiding begonnen, zegt hij. Janssen meldde zich af voor de oefentrip naar Zuid-Amerika met het Nederlands elftal om zijn knieklachten te kunnen laten genezen. "Dat heeft het gewenste effect gehad", zegt hij. "Ik ben sowieso geen type dat gaat hardlopen in zijn vakantie. Ik heb vooral veel rust gepakt en aan crosstraining gedaan."

Zware Britse criminelen bij toeval ingerekend

De politie in Amsterdam heeft donderdag 23 juni bij toeval zes Britse criminelen aan kunnen houden.

De mannen liepen tegen de lamp tijdens een verkeerscontrole op de IJdoornlaan. Bij het scannen van hun kenteken, bleek dat de auto in Spanje gesignaleerd stond als gestolen. Agenten gaven de bestuurder daarop een stopteken. De man en de vijf andere inzittenden werden aangehouden en de auto werd in beslag genomen.

Een 28-jarige man moet nog zeven jaar gevangenisstraf uitzitten, een 27-jarige man wordt in Engeland verdacht van het voorbereiden van ram- en plofkraken, een 25-jarige wordt gezocht voor moord en een 30-jarige man bleek niet zijn teruggekeerd na zijn detentieverlof.

Bij nader onderzoek in en bij het hotel waar het zestal verbleef, stuitte de politie op meerdere valse Engelse rijbewijzen, slijpschijven, een kogelwerend vest, portofoons, telefoons, zaklampen, handschoenen, petten en een sjaal met ooggaten.

De vier verdachten moeten volgende week via snelrecht voor de rechter verschijnen vanwege het bezit van valse documenten. Indien ze daarvoor veroordeeld worden, zullen ze hun straf uit moeten zitten. Daarna kunnen ze overgedragen worden aan de Engelse autoriteiten.

[Tour] Gesink: "Mentaal zit het goed"

Robert Gesink meldde zich vanmorgen vrij opgewekt aan de start van de zesde etappe van de Tour de France. De kopman van Rabobank kwam gisteren in de vijfde etappe hard ten val.

"Mentaal voel ik me op zich goed. Ik laat me er niet onder krijgen. Ik heb vooral last van mijn rug en bekken”, zo zei Gesink vanmorgen. "Ik ben niet extra nerveus. Vandaag en morgen wordt het overleven. Ik ben heel stijf, ik hoop dat het in de loop van de dag allemaal wat beter gaat. Maar ik ben er lang niet zo slecht aan toe als Garate.”

Skyrim Creation Kit komt vlak na gamelaunch uit

Todd Howard, director bij Bethesda, heeft aangegeven dat het nog steeds niet zeker zal zijn of de zogenaamde 'creation kit' voor The Elder Scrolls V: Skyrim op de eerste dag beschikbaar zal zijn. Omdat Skyrim zo'n grote game is duurt de ontwikkeling van de kit ook langer.

Howard heeft wel aangegeven dat als de kit de eerste dag niet als download beschikbaar is dat deze wel snel na de release zal volgen. Deze uitspraak bevestigt een eerdere uitspraak van Howard toen deze aangaf dat de kit waarschijnlijk rond de launchdag zal verschijnen. Skyrim komt 11 november uit voor PC, PS3 en Xbox 360. De creation kit zal alleen beschikbaar zijn voor de PC.

Dorpsbewoners bang voor pinnende asielzoekers

Oudere inwoners in Ter Apel (Groningen) durven niet meer te pinnen in het dorp omdat ze bang zijn voor grote groepen asielzoekers van het nabijgelegen opvangcentrum. Ze willen dat er een pinautomaat op het opvangcentrum komt, meldde de gemeente Vlagtwedde donderdag.

De bewoners van het asielzoekerscentrum kunnen voor het pinnen alleen maar terecht bij automaten in het dorpscentrum. Ze doen dat vaak in grote groepen en dat leidt volgens de gemeente tot overlast en angst onder ouderen. Meerdere seniorengroepen en ouderenbonden deden hun beklag bij de gemeente.

De gemeente heeft vorig jaar al bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangedrongen op een pinautomaat op het asielzoekerscentrum. Het COA is die afspraak nog niet nagekomen, aldus de gemeente.

Dronken bejaarde rijdt met slakkengang over snelweg

De politie heeft woensdag hij Heerenveen een 77-jarige dronken automobilist aangehouden die met een slakkengangetje over de snelweg zwabberde. De man reed 50 kilometer per uur op de A7 waar 120 is toegestaan. Hij bleek ongeveer twee keer zo veel alcohol in zijn bloed te hebben als toegestaan, meldt de politie.

Een motoragent spotte de slingerende auto woensdagochtend en zette de man aan de kant. De bejaarde kon zijn rijbewijs direct inleveren. Het CBR moet besluiten of hij later de weg weer op mag.

Gereformeerde Gemeente mag internetten

Kerkelijke organisaties van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) mogen nu ook internetten. Dat is woensdag besloten tijdens een kerkvergadering van de GGiN in Barneveld. Kerkelijk gebruik van internet is niet meer te vermijden, oordeelde het deputaatschap Moderne Media van de kerk.

"We zijn zo terughoudend mogelijk met internet", aldus Ries Meijering van de GGiN. "In de praktijk blijkt echter dat kerkelijke organisaties bijvoorbeeld per mail bereikbaar willen zijn."

Tokio twijfelt over Zomerspelen van 2020

Tokio staakt mogelijk zijn pogingen om de Olympische Zomerspelen van 2020 in de wacht te slepen. Het Japans Olympisch Comité (JOC) denkt dat de kansen drastisch zijn geslonken door de toewijzing van de Winterspelen twee jaar eerder aan Pyeongchang in Zuid-Korea.

"We gaan door als een Aziatische stad nog steeds kans maakt op de Spelen van 2020", verklaarde de preses van het JOC, Tsunekazu Takeda, tegenover het Japanse persbureau Kyodo. "Maar we stoppen als we na grondig onderzoek geen kans meer denken te maken."

Steden kunnen tot 1 september een bid indienen bij het Internationaal Olympisch Comité. Rome is tot dusverre de enige die zijn kandidatuur officieel kenbaar heeft gemaakt.

"Wii U is een tussenstop tussen generaties"

Brian Martel, mede-oprichter Gearbox Software, heeft in een interview aangegeven dat de Wii U een hele coole tussenstop is tussen twee generaties. Martel bedoelt hiermee de huidige generatie, PS3 en Xbox 360 en de toekomstige generatie consoles. Daarnaast kan de console met de controller nog een hoop betekenen voor Gearbox.

Momenteel wordt er nog steeds uitgezocht wat de definitieve specificaties van de Wii U gaan worden. Gearbox Software heeft Aliens: Colonial Marines al draaiende op de Wii U en er wordt gezegd dat die graphics nog niet getoond zijn op de huidige consoles. Hier is Gearbox enthousiast over maar ze zijn nog enthousiaster over de controller van de console.

Door bijvoorbeeld de motion-tracker of informatie over je sentry-guns op de controller weer te geven creëer je een hud-loze game en dat zou geweldig zijn, aldus Gearbox Software.

Thekla Reuten hunkert naar Nederlandse rol

Thekla Reuten timmert aardig aan de weg in Hollywood, maar de Nederlandse actrice keert het liefst terug naar haar geboorteland. Ze hunkert naar een rol in haar moedertaal.

"Ik kijk uit naar een goeie rol in het Nederlands", bekent de 35-jarige Reuten donderdag in dagblad De Pers. Naar eigen zeggen hoeft ze niet zo nodig een Hollywood-doorbraak te forceren. "Iedereen denkt dat Amerika het hoogste doel is, ik kies mijn rollen echt op inhoud en ik zoek naar balans", vertelt ze.

Reuten stond vorig jaar zij aan zij met George Clooney in The American. Eerder was ze te zien in de serie Lost en scoorde ze rollen in het Duits, Russisch en Arabisch. Haar laatste Nederlandse film stamt uit 2008, toen ze met Marco Borsato in Wit Licht speelde.

De actrice hoeft niet zo nodig beroemd te zijn. Reuten zag van dichtbij hoe Clooney daar enorme last van had. "Overal kan hij gefilmd worden met een telefoontje, voor je het weet staat het online", legt ze uit. "Hij baalde van zo'n filmpje waarin hij gewoon een banaan at. Dan verbaast hij zich weer over de nieuwswaarde."


Thekla Reuten hunkert naar Nederlandse rol (Foto: Novum)

'Wii U kan best 3D-beelden genereren'

De Wii U is krachtig genoeg om driedimensionale beelden te genereren. Nintendo investeert echter niet in deze technologie omdat nog te weinig mensen een 3D-televisie hebben. Dat heeft bestuursvoorzitter van Nintendo Satoru Iwata gezegd in een interview met de Amerikaanse krant Mercury News.

"Wij zien liever dat elke Wii U-bezitter evenveel plezier uit zijn spelcomputer kan halen", verklaart Iwata de keuze om 3D-technologie niet te ondersteunen. Het is goed mogelijk dat de ondersteuning voor 3D-televisies later via een online update van het besturingssysteem wordt toegevoegd.

Hiermee hanteert Nintendo dezelfde afwachtende houding als Microsoft. De Amerikaanse producent van de Xbox 360 twijfelt ook of 3D wel de juiste richting is. Concurrent Sony probeert ondertussen driedimensionale beelden flink in de markt te zetten met de Playstation 3 en Sony Bravia-televisies.


'Wii U kan best 3D-beelden genereren'

De Bakker valt af voor Davis Cup

Tennisser Thiemo de Bakker doet vanaf morgen niet mee met de Davis Cup-ontmoeting in en tegen Zuid-Afrika. Teamcaptain Jan Siemerink maakte dat donderdag bekend. De voormalige tennisser geeft voor de aanstaande wedstrijden de voorkeur aan Robin Haase, Thomas Schoorel, Jesse Huta Galung en Igor Sijsling.

De rechtshandige speler sloeg het grasseizoen over om zijn fysieke gesteldheid te verbeteren, daardoor speelde hij de afgelopen anderhalve maand geen wedstrijd.

Liverpool-legende Fowler naar Thailand

Robbie Fowler maakt een opmerkelijke stap in zijn carrière. De Liverpool-legende vervolgt zijn loopbaan in Thailand. De 26-voudig Engels international heeft een contract getekend bij Muang Thong United. Dit meldde de club vandaag.

Fowler speelde de afgelopen twee seizoenen in de Australische A-League, eerst voor North Queensland Fury en later stond hij onder contract bij Perth Glory. Hij gaf vorige maand aan dat hij wegens familieomstandigheden komend seizoen niet meer actief zou zijn in de A-League. Hierdoor is de overstap naar Thailand verrassend te noemen.

Zuid-Korea daagt 46 voetballers om fraude

Zuid-Korea heeft nog eens 46 voetballers aangeklaagd vanwege hun betrokkenheid in een wijdverbreid omkoopschandaal. De spelers zouden geld hebben aangenomen voor het beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden. Volgens openbare aanklagers in het Aziatische land is er in ieder geval bij vijftien duels sprake van fraude.

De Zuid-Koreaanse overheid dreigde eerder nog de hoogste competitie in het land, de K-League, stop te zetten als meerdere teams bij het schandaal betrokken raakten. Naast de spelers zijn ook elf niet-voetballers, waaronder illegale gokbazen en leden van criminele organisaties, aangeklaagd.

De belangrijkste speler die onder verdenking staat is de 26-voudig Koreaans international Choi Sung-kuk van Suwon Bluewings. Choi zou vorig jaar vier miljoen euro hebben ontvangen om uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden.

Het Zuid-Koreaanse voetbal is momenteel in de ban van het omkopingsschandaal. Vorige maand werden vijftien mensen, onder wie elf spelers uit de K-League, aangeklaagd. Een oud-voetballer, die als bemiddelaar zou hebben gewerkt, werd in mei dood gevonden na een schijnbare zelfmoord.

Koffie een kwart duurder

Koffie is in een jaar tijd ruim een kwart duurder geworden. Het gaat daarbij om alle koffie die wordt verkocht in de supermarkt, dus die in pak, maar ook pads en cupjes.

Dat blijkt uit een overzicht van de meest gestegen prijzen op jaarbasis van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat donderdag is gepubliceerd.

Koffie werd in een jaar tijd maar liefst 25,3 procent duurder. De prijsstijging van koffie is al een tijdje gaande. "In februari was het effect het grootst", zei econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Koffie een kwart duurder
Koffie een kwart duurder (Foto: ANP)

Bojinov naar Sporting

Ricky van Woflswinkel heeft er een nieuwe concurrent bij. Valeri Bojinov is de elfde speler die Sporting Lissabon deze zomer binnenhaalt. De Bulgaarse international komt voor drie miljoen euro over van het Italiaanse Parma.

Bij Parma werd Bojinov overbodig bevonden en met de stap naar Portugal hoopt hij zijn door blessures geteisterde loopbaan nieuw leven in te blazen. Hij zal hierbij kennismaken met een boel nieuwelingen. Sporting kocht eerder al de Nederlanders Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars en contracteerde ook André Carrillo, Alberto Rodríguez, Oguchi Onyewu, Santiago Árias, Marcelo Boeck, Fabián Rinaudo, Luis Aguiar en Diego Rubio.

PvdA wil dat asielkind na acht jaar mag blijven

Kinderen van asielzoekers die al langer dan acht jaar in Nederland verblijven moeten een verblijfsvergunning krijgen. Dat wil PvdA-Kamerlid Hans Spekman, zegt hij op Radio 1. Hij werkt samen met de ChristenUnie aan een wetsvoorstel en hoopt op steun van het CDA.

Het voorstel richt zich alleen op asielzoekers die door trage procedures nog niet weten of ze mogen blijven. Asielzoekers die zelf voor vertraging zorgen komen niet voor de regeling in aanmerking.

[Upd] [Tour] Velasco breekt sleutelbeen

Ivan Velasco Murillo zal vandaag waarschijnlijk niet meer van start gaan in de Tour de France. De renner van Euskaltel heeft gisteren in de slotfase van de vijfde etappe zijn sleutelbeen gebroken bij een valpartij.

Velasco reed de rit nog wel uit en kwam net voor de eerder zwaar gevallen Tom Boonen over de meet. Als de Bask niet meer van start gaat in de zesde etappe, is hij na Jurgen Vandewalle, Christophe Kern en Janez Brajkovic de vierde uitvaller van deze Tour.

Update 10:30 uur

Ivan Velasco gaat vandaag niet meer van start in de Tour de France. Dit is zojuist bekendgemaakt. Daarmee is de Bask de vierde uitvaller deze Tour.

Noord-Koreaanse voetbalsters betrapt op doping

Tijdens het WK voetbal voor vrouwen in Duitsland, wat momenteel bezig is, hebben twee voetbalsters van Noord-Korea positief getest op een verboden middel. De medisch directeur van de FIFA, Jiri Dvorak, heeft dit gezegd na afloop van de afsluitende groepswedstrijd van Noord-Korea op het WK.

Jong-sun Song en Pok-sim Jong, allebei verdedigsters, zijn in afwachting van de contra-expertise geschorst. Overigens is dit niet de eerste positieve dopingtest van dit WK. Vorige week testte de Colombiaanse keepster Yineth Varon positief.

Meisje (12) pleegt zelfmoord voor organen

Een 12-jarig meisje uit India heeft onlangs zelfmoord gepleegd omdat ze met haar organen haar familie wilde helpen. De familieleden hebben echter niets aan de dood gehad. Het meisje was al gecremeerd voor haar organen konden worden verwijderd.

Mumpy, een schoolmeisje uit Jhorpara in de Indiase deelstaat West-Bengalen, heeft onlangs zichzelf van kant gemaakt door vergif te drinken. Met haar organen wilde ze haar blinde vader aan een paar nieuwe ogen helpen. Haar broer, wiens nier niet goed meer functioneerde, wilde ze een nieuwe nier schenken.

Het meisje werd door haar vader gevonden en naar een ziekenhuis overgebracht. Hier werd Mumpy even later doodverklaard. Al snel werd het meisje gecremeerd, zonder dat haar organen waren verwijderd. Haar afscheidsbriefje, waarin ze aangaf dat ze haar organen aan haar familieleden wilde doneren, werd pas een dag na de crematie gevonden.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag staat de langste etappe in de Tour de France op het programma. De renners krijgen 226,5 kilometer aan asfalt te verduren in de rit naar Lisieux. De etappe loopt constant op en af en kan de lastige slotfase ervoor zorgen dat een massasprint ontlopen wordt.

Dinan
Dinan is een plaats van ruim 11.000 inwoners. Het oude centrum van de stad is omgeven door een middeleeuwse stadsmuur met poorten. Verder kent de stad oude publiekstrekkers als de basiliek Saint-Sauveur (12e eeuw) en de Saint-Malo (15e-19e eeuw).

De Tour kwam zes keer eerder langs in Dinan. De laatste keer was in 1995, toen de etappe naar Lannion hier startte. De rit werd toen gewonnen door de Italiaan Fabio Baldato. Dinan wordt verder regelmatig opgenomen in het parcours van de Ronde van Bretagne.

Lisieux
Lisieux is na Lourdes het op één na grootste bedevaartsoord van Frankrijk. Dit komt doordat de heilige zuster Theresia van Lisieux uit deze stad komt. De stad heeft een kleine 25.000 inwoners.

De stad is voor de vierde keer opgenomen in het parcours van de Tour de France. Twee keer finishte de etappe er en beide keren won een Belg. In 1964 was Edouard Sels het snelste, terwijl in 1970 Walter Godefroot het sterkste was. In 2006 startte de zesde rit in Lisieux. De etappe werd gewonnen door Robbie McEwen, een ‘halve-Belg'.

Etappebeschrijving
De langste rit uit de Tour kent drie obstakels onderweg. De Côte de Saint-Michel-de-Montjoie en de Côte du Bourg d'Oully van de derde categorie en de Côte du Billot van de vierde. De laatste ligt op dertig kilometer va de aankomst.

De slotfase loopt ook nog een stuk omhoog. Van kilometer drie tot één moet 88 meter hoogteverschil worden overwonnen. Het is dus goed mogelijk dat de treintjes van de sprinters niet meer in tact zijn. In dat geval krijgen renners als Philippe Gilbert en eventueel een Fabian Cancellara weer een kans op een ritzege. Ook de betere klimmers onder de sprinters, zoals José Joaquin Rojas  en Thor Hushovd, zullen een kans krijgen op de zege.

Profiel

Klassement na vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 13:58.25
2 Cadel Evans Aus BMC + 0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack + 0.10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky + 0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
15 Robert Gesink NED Rabobank +0.20
36 Bauke Mollema NED Rabobank +1.34
59 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.52
69 Wout Poels NED Vacansoleil +3,27
94 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +5.31
110 Lars Boom NED Rabobank +7.42
122 Laurens ten Dam NED Rabobank +8.51
128 Maarten Tjallingii NED Rabobank +9.06
140 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +10.07
160 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +12.12
192 Niki Terpstra NED Quick-Step +24.21
194 Addy Engels NED Quick-Step +28.30


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Thor Hushovd
**** Philippe Gilbert
***  José Joquin Rojas
** Tyler Farrar, André Greipel, Mark Cavendish
* Denis Galimzyanov, Sebastién Hinault, Edvald Boasson Hagen, Tony Gallopin

[Copa] Argentinie speelt wederom gelijk

Het Argentijnse nationale elftal werd gisteren door de eigen fans gehoond na het 0-0 gelijkspel tegen Columbia. De mannen van Sergio Batista hebben nog geen wedstrijd gewonnen in de Copa América, terwijl Columbia nu boven aan staat in groep A met vier punten. Als vanavond of Bolivia of Costa Rica, wint dan moeten La Albiceleste de laatste wedstrijd winnen om zich nog te kunnen kwalificeren voor de kwartfinales.

Ook al deden de Argentijnen het meeste ren- en voetenwerk, de beste kansen waren er voor Columbia. Waarbij Gustavo Ramos van dichtbij overschoot en Moreno, die acht meter voor open doel stond, het presteerde om naast te schieten.

Banaan valt gorilla aan

In Strongsville, in de Amerikaanse staat Ohio, heeft vorige week een bizar gevecht plaatsgevonden. In de middag van 29 juni heeft een man in een bananenpak vanuit het niets een man in een gorillapak aangevallen.

De gorilla stond bij de winkel van Verizon Wireless in een winkelcentrum aldaar. De gorilla is namelijk de mascotte van de telefoonmaatschappij.

Volgens de bedrijfsleider werd de aap ineens aangevallen door een man in een bananenpak. Vervolgens ging laatstgenoemde er, samen met vier mannen, te voet vandoor. Van hem ontbreekt nog ieder spoor.

De man in het gorillapak is ongedeerd gebleven. Wel is hij in ernstige verlegenheid gebracht.

Scherper toezicht op advocaten

Het toezicht op advocaten wordt aangescherpt. De Nederlandse Orde van Advocaten krijgt een nieuw, onafhankelijk college van toezicht dat eindverantwoordelijke wordt voor de controle van advocaten. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) stuurt een wetsvoorstel daarover donderdag naar de Tweede Kamer.

Volgens Teeven voldoet het huidige toezicht niet meer aan de eisen van deze tijd. Advocaten hebben bepaalde rechten en privileges, waardoor het noodzakelijk is dat ze goed gecontroleerd worden.

De dekens van de orde van advocaten blijven net als nu belast met het toezicht op de advocaten. Het nieuwe college van toezicht komt daar boven te staan en wordt eindverantwoordelijk. Het college kan een deken via een onafhankelijke rechter laten ontslaan wanneer die niet functioneert.

E. Koeman: "Spelers moeten zelf beslissen"

Erwin Koeman vindt dat spelers zich teveel laten beïnvloeden door hun zaakwaarnemers. De trainer van FC Utrecht denkt daarbij aan de transfer van Kevin Strootman.

Strootman vertrok, samen met Dries Mertens, naar PSV. "Strootman speelde pas een half jaar voor FC Utrecht", zegt Koeman tegen NUsport. "Wat is er dan op tegen om nog een jaartje te blijven? Natuurlijk is PSV een sportieve verbetering, maar goed. Er spelen ook andere factoren mee."

Zoals de rol van de zaakwaarnemer, denkt Koeman. "Die denken ook aan geld. Spelers laten zich steeds meer door hen leiden." De trainer vindt het dan ook verontrustend dat de belangenbehartigers van de spelers steeds vaker degene zijn die de belangrijke besluiten nemen.

"Ik beslis altijd zelf. Toen ik wegging bij Feyenoord was mijn zaakwaarnemer het daar absoluut niet mee eens. Ik liet een bedrag van zes nullen liggen. Maar mijn gevoel zei dat ik moest opstappen", geeft Koeman als voorbeeld. "Die onafhankelijkheid zie je niet veel meer."

"Ik word vaak gebeld door zaakwaarnemers met een lulsmoesje en het draait er dan op uit dat één van zijn spelers naar mijn club wil. Dan denk ik al: die speler neemt zelf het initiatief niet, dus zal hij dat ook op het veld niet doen." Maar het beperkt zich niet alleen tot de spelers, denkt Koeman.

"Zelfs trainers vertrekken voor een paar centen meer zonder hun club in te lichten. Goede communicatie op het goede moment kan je een hoop schade besparen. Voorlopig kan John van den Brom geen goed meer doen bij ADO Den Haag. Dat zal hij niet gewild hebben."

Automobilist vergeet vrouw na plaspauze

Na een plaspauze tijdens een nachtelijke autorit is een Franse man zijn echtgenote vergeten mee te nemen. Dit meldt de politie van het departement Tarn-et-Garonne.

De automobilist en zijn vrouw hadden rond 3.00 uur hoge nood, en stopten daarom nabij het dorp Saint-Loup. Toen de man zijn blaas had geleegd, stapte hij in de auto en reed weg, zonder te beseffen dat hij zijn vrouw achterliet.

Omdat de vrouw geen telefoon bij zich had, besloot ze naar het dorp te lopen. Daar kon ze bij een woning haar man bellen, die haar rond 5.30 uur op kwam halen.

'Moldavië moet corruptie bestrijden'

Moldavië moet zijn rechtsstelsel hervormen en corruptie bestrijden. Daar heeft de voorzitter van de Europese Unie Herman Van Rompuy woensdag tijdens zijn bezoek aan het land op aangedrongen. Moldavië krijgt vijftig miljoen euro van de EU om de benodigde hervormingen sneller door te voeren en het land nader tot de Unie te brengen.

Corruptie tiert welig in de voormalige Sovjetrepubliek, waar het gebruikelijk is om steekpenningen te betalen om zakendeals te sluiten met overheidsinstellingen.

Politieke stabiliteit is essentieel voor het doorvoeren van hervormingen, gaf Van Rompuy de Moldaviërs als wijze raad mee. Het is daarom van belang dat de politieke partijen in het land een oplossing vinden om een president te kiezen, zei hij.

Een Europagezinde coalitie won de verkiezingen in november vorig jaar, maar zij kreeg onvoldoende stemmen om ook de president te mogen benoemen. De communisten in het parlement hebben al aangegeven iedere keuze van de coalitie te zullen tegenhouden.

Binnenkort meer informatie Mass Effect-film

Legendary Films komt naar de Comic Con over twee weken en zal daar een 'Mass Effect: The Movie Panel' organiseren. Scriptschrijver Mark Protosevich zal samen met Casey Hudson van Bioware aanwezig zijn. Vorig jaar is de film aangekondigd maar sindsdien is er niks over bekendgemaakt.

Het 'Panel' zal op 22 juli aanwezig zijn op de Comic Con. Legendary Films is onder andere bekend van de allerlaatste twee Batman-films.

Mass Effect

'Scholier diep in schulden door smartphone'

Scholieren met schulden staan voor gemiddeld 8700 euro in het krijt bij schuldeisers. De smartphone is daar voor een groot deel debet aan. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Amsterdam op de budgetspreekuren van 34 mbo's, schrijft Trouw donderdag. De problemen zouden zich ook elders in Nederland voordoen.

Leerlingen zijn volgens de gemeente in een soort 'telefoonwedloop' verwikkeld. Ze hebben steeds luxere en betere telefoons nodig om erbij te horen. Veel jongeren kiezen een voor hen ongunstig abonnement, omdat providers 'ondoorzichtige tarieven en complexe abonnementen' aanbieden.

De leerlingen hebben vaak geen idee van de schuldenlast en het aantal schuldeisers. Daardoor stijgen de schulden ongemerkt. Bij sommigen is de schuld opgelopen tot 25.000 euro.

De Amsterdamse wethouder van armoede Freek Ossel (PvdA) noemt de cijfers schokkend en vreest dat dit het topje van de ijsberg is. Hij pleit voor meer voorlichting op scholen.

Weening dicht bij GreenEdge

Pieter Weening zou dicht bij een tweejarig contract zijn bij de nieuwe Australische wielerploeg GreenEdge. Dit meldt De Telegraaf. Na Sebastian Langeveld en Jens Mouris zou Weening de derde Nederlander worden bij de nieuwe WorldTourploeg.

Gisteren bevestigde Weening dat hij Rabobank na dit seizoen gaat verlaten. Weening reed zeven jaar voor de bankploeg. "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wil een ploeg waar ik meer vrijheid krijg om voor eigen kans te rijden. Ik ben dertig jaar en het is goed om nog enkele jaren het maximale uit mijn carrière te halen.”

Civilization World-bèta open voor iedereen.

Vandaag is de dag dat alle productiviteit naar het nulpunt zal zakken. Civilization World is namelijk online gegaan in de bètafase en is voor iedereen toegankelijk. De online game zal gehost worden op het populaire netwerk van Facebook. De online game is al in 2009 aangekondigd als Civilization Network.

De online game leent verschillende gameplay-aspecten uit verschillende Civilization-games. De grafische stijl van het spel ligt meer in lijn met de console-versie van Civilization Revolution uit 2008. Wil je beginnen met spelen? Dan kan je hier aan de slag.

Civ World

Boek: Petra Kruijt - lieve ik

Als je nu een brief zou schrijven aan de persoon die je over tien jaar bent, wat zou je er dan in zetten? Waarschijnlijk een hoop verwachtingen die je nu voor jezelf hebt en waarvan je hoopt dat ze tegen die tijd uitgekomen zijn. Hanneke en Polly ontvangen in de nieuwste chicklit van Petra Kruijt zo’n brief, die ze vroeger aan zichzelf schreven. Of hun dromen van toen uit zijn gekomen lezen we in Lieve ik.

Petra Kruijt - Lieve ik

Van der Sar vertrouwt op De Gea

Vorige week was het dan eindelijk zover. David De Gea werd officieel aangekondigd als de opvolger van Edwin van der Sar bij Manchester United. Een goede zet, vindt Van der Sar.

Van der Sar volgde zelf de zoektocht naar zijn mogelijke opvolger op de voet. Hij is blij met de keuze voor De Gea. "United heeft door heel Europa keepers gescout en heeft een paar spelers op een lijstje gezet. Daaruit hebben ze De Gea gekozen. Hopelijk maakt hij een prachtige carrière mee bij Manchester", liet hij weten aan ESPN.

De Nederlander nam dit seizoen afscheid bij Manchester United, alleen was het nog lange tijd onzeker wie na hem het doel van Manchester United zou verdedigen. Het werd dus uiteindelijk David De Gea van Atlético Madrid.

Van der Sar heeft alle vertrouwen in de Spanjaard. "Hij is zeer getalenteerd, heeft met Atlético en Spanje onder 20 al prijzen gewonnen, het ziet er dus goed voor hem uit. Ik heb met hem gesproken en ik denk dat hij het aan kan."

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 27 juni 2011 tot en met 3 juli 2011. De nieuwe Tales-game komt binnen op nummer één gevolgd door Street Fighter. In Japan is eindelijk Goldeneye voor de Wii uitgebracht en deze komt binnen op de vierde plaats. Bekijk hieronder de cijfers.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 3DS
Tales of the Abyss 74.173
2 PS3
Super Street Fighter IV: Arcade Edition 54.924
3 PSP
To Heart 2: Dungeon Travelers 37.396
4 Wii
GoldenEye 007 36.174
5 PSP
Little Battler Xperience 24.471
6 3DS
The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D 24.190
7 PS3
Atelier Meruru: The Alchemist of Arland 3 23.756
8 PSP
Steins;Gate 21.830
9 PSP
Mashiro Iro Symphony: Mutsu-no-hana 17.897
10 PS3
Test Drive: Unlimited 2 15.254
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 3DS
30.233 +2.318
2 PSP
29.871 +689
3 PS3
26.441 +9.448
4 Wii
12.423 +2.912
5 DSi XL
4.963 +60
6 DSi
4.504 +1
7 Xbox 360
2.244 +92
8 PS2
1.222 -110
9 DSL
138 +4
9 PSPgo
7 -14
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 101.594 29.878
DS - 9.605
3DS 98.363 30.233
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 195.528 57.541
Microsoft - 2.244
Nintendo 134.537 52.261
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.115.846 17.605.634
Wii 327.716 11.607.351
PS3 627.030 6.714.520
DSiXL 255.368 2.202.951
DSi 221.713 5.765.437
DS Lite
19.018 18.092.940
Xbox 360
64.403 1.484.900
PS2
40.980 21.737.072
PSPgo 15.632 175.786
3DS 1.188.335 1.188.335
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.131.208 17.781.420
DS 496.099 32.646.799
3DS 1.188.335 1.188.335
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Smartphone-gebruiker bereid te betalen voor games

Als het om gamen op een smartphone gaat zijn mensen bereid er voor te betalen. Uit een onderzoek van Nielsen blijkt dat maar liefst 93 procent van de ondervraagden hier geen probleem mee heeft. Het onderzoek vroeg Amerikanen naar het gebruik van apps op een smartphone in de afgelopen 30 dagen.

Van de ondervraagden had 64% in de periode een game gespeeld, 60% gebruikte een app om het weer te lezen en sociale apps werden gebruikt door 56%.

Nielsen

Hierna werd gevraagd of men ook bereid was om te betalen voor de gebruikte apps. Ongeveer 93% van de ondervraagden gaf aan geld te willen neerleggen voor games. Voor het weer wilde 87% wel betalen en nieuwsapps scoren 76%. De meest fanatieke mobiele gamers bezitters zijn te vinden in de iPhone-hoek, zij spenderen 14.7 uur per maand aan games. Android-users volgen met 9.3 uur per maand terwijl het gemiddeld op 7.8 uur ligt. Gamende smartphone-gebruikers hebben vaak een iPhone, Android of Windows Phone 7-toestel.

Nielsen

Van de Windows Phone 7-gebruikers speelde 70% in de afgelopen 30 dagen een game. iPhone-gebruikers volgen met 69% en Android-gebruikers zijn derde met 66%. Op een Blackberry wordt niet veel gespeeld of gedownload, daar had slecht 24% van de gebruikers in de laatste 30 dagen een game gedownload.

AVRO stuurt BN'ers naar Fort Boyard

De AVRO haalt na 20 jaar het avontuurlijke tv-programma Fort Boyard weer van stal. Art Rooijakkers en Gerard Ekdom presenteren de vernieuwde editie, die vanaf september te zien is op Nederland 3. Ditmaal doen iedere aflevering twee teams van vier bekende Nederlanders mee, maakte de AVRO donderdag bekend.

Voor de opnames van de tiendelige serie reizen de kandidaten binnenkort af naar het bekende fort aan de Franse westkust. Hier wordt hun doorzettingsvermogen op de proef gesteld.

AVRO stuurt BN'ers naar Fort Boyard
AVRO stuurt BN'ers naar Fort Boyard (Foto: ANP)

Familie gezin Hoofddorp woest op burgemeester

De familie van het gezin uit Hoofddorp dat maandagnacht omkwam bij een woningbrand is woedend op burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer. Die zei volgens de familie dinsdag ten onrechte dat de brand door een van de familieleden is gesticht.

"De politie heeft ons verzekerd dat die conclusie absoluut nog niet getrokken mag worden", zegt een neef van het Iraaks-Russische gezin donderdag in De Telegraaf. De familie gaat een officiële klacht indienden tegen de burgemeester. "Wij laten het hier niet bij zitten."

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat wat de burgemeester heeft verklaard 'voor zijn eigen rekening' is. "Na anderhalve dag onderzoek zijn geen conclusies te trekken, zeker niet in zulke gevoelige zaken", stelt een persofficier.

Volgens de familie heeft Weterings 'door onjuiste informatie te verstrekken wilde speculaties en onjuiste verhalen in de media gevoed'. "Zeer pijnlijk en onverteerbaar voor ons als nabestaanden", aldus de familie.

Het gezin bestond uit een 43-jarige Irakese man, zijn 35-jarige vrouw en hun drie kinderen: twee meisjes en een jongen in de leeftijd van 11, 9, en 7 jaar oud.

Nederlander wint Britse literatuurprijs

De Nederlandse historicus Frank Dikötter heeft met zijn boek 'Mao's Great Famine' de Samuel Johnson Prize 2011 van de BBC gewonnen. Dat maakte de Britse omroep woensdag bekend. De Samuel Johnson Prize wordt jaarlijks toegekend aan een non-fictieboek en levert de winnaar 20.000 Britse pond (22.000 euro) op.

Dikötter, momenteel hoogleraar aan de Universiteit van Hong Kong, kreeg als een van de weinigen toegang tot Chinese overheidsarchieven voor zijn onderzoek over Mao's Grote Sprong Voorwaarts.

Goede doelen halen meer geld op

Goede doelen hebben vorig jaar meer geld uit eigen fondsen opgehaald dan het jaar ervoor. De opbrengst van de 25 grootste doelen steeg met 4,2 procent naar 706 miljoen euro. Dat blijkt donderdag uit het jaarlijkse eigen onderzoek van de Volkskrant.

KWF Kankerbestrijding blijft net als voorgaande jaren het grootst met ruim 102 miljoen euro aan donaties, een stijging van 17 procent. Andere goede doelen die het goed deden zijn Artsen zonder Grenzen (23,4 procent) en Woord en Daad (26,3 procent).

Goede doelen halen meer geld op
Goede doelen halen meer geld op (Foto: ANP)

Asbest vrij bij brand Spijkenisse

In Spijkenisse heeft woensdagnacht een grote brand gewoed in twee schuren. Bij de brand is een kleine hoeveelheid asbest vrijgekomen, meldt de brandweer.

De brand aan de Drogendijk brak kort na middernacht uit. Rond 03.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Een van de schuren bleef grotendeels intact, de ander brandde af.

De asbest die vrijkwam heeft zich niet verspreid in de richting van de nabijgelegen woonwijk. Volgens de brandweer kan er in de omgeving van de schuren wel as en roet liggen, maar levert dat geen gevaar op. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

'Crimineel gaat betalen voor misdrijf'

Criminelen gaan betalen voor de misdrijven die ze hebben gepleegd. Naast de straf die de rechtbank oplegt, moeten ze voortaan ook een vast bedrag storten op de rekening van de staat. Dat staat in een concept-wetsvoorstel dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag presenteert, schrijft De Telegraaf.

De bewindsman vindt dat misdadigers de schade die zij hebben veroorzaakt moeten vergoeden. Het geld wordt gebruikt voor het slachtofferbeleid. De hoogte van het bedrag is nog niet bepaald.

In het wetsvoorstel staat ook dat al tijdens het opsporingsonderzoek beslag moet kunnen worden gelegd op de bezittingen van verdachten. Door niet te wachten op een veroordeling moet worden voorkomen dat misdaadgeld wordt weggesluisd en slachtoffers naar een schadevergoeding kunnen fluiten.

Teeven wil bovendien het spreekrecht van nabestaanden in rechtszaken flink uitbreiden. Nu mag nog maar een nabestaande het woord voeren. Dat worden er als het aan Teeven ligt vier. Ook ouders of voogden krijgen spreekrecht voor minderjarige slachtoffers die niet in staat zijn op een zitting het woord te voeren. Die mogelijkheid is er nu niet.


'Crimineel gaat betalen voor misdrijf' (Foto: Novum)

Aanklager zaak Strauss-Kahn stapt niet op

Aanklager Cyrus Vance van Manhattan trekt zich niet terug uit de zaak van de voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. Dat heeft het kantoor van Vance woensdag gezegd.

Advocaten van het kamermeisje dat Strauss-Kahn heeft aangeklaagd wegens poging tot verkrachting, hadden Vance gevraagd zich terug te trekken. Het kantoor van Vance zou belastende informatie over de vrouw hebben gelekt.

Het kantoor van Vance liet weten het volstrekt oneens te zijn met de wijze waarop de aanklager is gekarakteriseerd door het advocatenteam van het kamermeisje.

Aanklagers in New York hadden eerder woensdag gesteld dat het onderzoek in de zaak-Strauss-Kahn doorgaat. Eerder deden geruchten de ronde dat de zaak op springen stond omdat de geloofwaardigheid van het kamermeisje was ondermijnd. De vrouw uit het West-Afrikaanse Guinee zou onder meer hebben gelogen over een vermeende massaverkrachting in haar land van herkomst.

Het huisarrest van Strauss-Kahn werd vrijdag opgeheven.

Aanklager zaak Strauss-Kahn stapt niet op
Aanklager zaak Strauss-Kahn stapt niet op (Foto: ANP)

Levenslang voor Duitse nazi's in Italie

Een militaire rechtbank in de Italiaanse stad Verona heeft woensdag negen Duitsers bij verstek tot levenslang veroordeeld voor de moord op honderden mensen in 1944 in het noorden van Italië, aldus Italiaanse media.

De veroordeelden zijn rond de 90 jaar oud. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog probeerden ze als lid van de Herman Göring-divisie het verzet van de Italianen te breken. In totaal werden circa 400 burgers gedood. Alleen in de provincie Modena brachten de Duitsers al 140 mensen om.

Het proces begon in november 2010 na een onderzoek van vijf jaar. Drie aangeklaagden overleden voordat de rechtbank vonnis sprak.

Duitsland levert geen oorlogsmisdadigers uit het nazi-tijdperk uit als die personen daar zelf niet mee instemmen.

Militairen vertrekken naar Kunduz

Ruim 160 militairen vertrekken donderdagmiddag vanaf vliegbasis Eindhoven naar de Afghaanse provincie Kunduz voor de politietrainingsmissie aldaar. De militairen worden van tevoren toegesproken door minister Hans Hillen van Defensie.

De al aanwezige Nederlandse militairen en politieagenten in Kunduz werden woensdag nog bezocht door minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Sinds dit voorjaar werken al manschappen in Afghanistan aan de voorbereiding van de trainingsmissie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dit voorjaar achter de missie geschaard, nadat was voldaan aan extra eisen van met name GroenLinks en ChristenUnie over de kwaliteit van de training en garanties over de taken van de agenten.

Afspraak is dat de Nederlanders in Kunduz alleen geweld mogen gebruiken om zichzelf en anderen te verdedigen. Ook de agenten die door de Nederlanders worden opgeleid, mogen niet worden ingezet als militairen. De Afghaanse overheid heeft toegezegd deze garanties te respecteren.

Militairen vertrekken naar Kunduz
Militairen vertrekken naar Kunduz (Foto: ANP)

'Telefoons familie dode militairen gehackt'

Telefoons van familieleden van Britse militairen die in Afghanistan en Irak zijn omgekomen, zijn mogelijk gehackt door het Britse tabloid News of the World. Dat heeft een andere Britse krant, The Daily Telegraph, donderdag gemeld.

Volgens The Daily Telegraph zijn in dossiers van Glenn Mulcaire, een privédetective die voor News of the World werkt, persoonlijke gegevens gevonden van verwanten van in Afghanisten en Irak omgekomen militairen.

Eerder deze week werd bekend dat News of the World in 2002 waarschijnlijk voicemails van de in dat jaar vermoorde 13-jarige Milly Dowler heeft onderschept. Na het beluisteren zouden enkele berichten zelfs zijn gewist om ruimte te maken voor nieuwe voicemails. Doordat de voicemails werden afgeluisterd kregen de ouders van het meisje valse hoop dat hun dochter nog leefde.

Naar aanleiding van de ophef in Groot-Brittannië over de werkwijze van News of the World heeft premier David Cameron een onafhankelijk onderzoek gelast naar het hacken van telefoons door het blad.

De man van nergens (5)

Hoe heet ze ook weer? Ik vind haar heel mooi. Ze heeft lange steile donkerblonde haren en een leuk gezichtje met een leuker lachje. Vaak draagt ze zo'n strak grijs jurkje, waarin haar meesterlijke set tieten goed vol uitkomen, en zijn haar benen gestoken in een zwarte legging. Mooi, hoor. Eronder draagt ze dikke suède winterlaarzen à la Uggs. Da's dan weer jammer. Maar je moet 's zien hoe lief ze aan haar cola met een rietje lurkt. Vandaag had ze een zwarte jurk aan. Ook mooi. "Nog iets drinken?" vroeg ze.

Werkstraffen geëist voor Alphen-bedreigingen

In een reeks zaken tegen mensen die ervan worden verdacht na de schietpartij in Alphen aan den Rijn bedreigingen te hebben geuit heeft het Openbaar Ministerie woensdag tegen drie verdachten werkstraffen geëist. De zaken tegen twee andere verdachten zijn aangehouden. Hun psychische gezondheid moet eerst nader worden onderzocht.

De zaken dienden woensdag voor de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank. Een van de zaken die werden aangehouden betreft de zaak van een 40-jarige Amsterdammer. Hij liep vijf dagen na de schietpartij in een legerbroek het Alphense winkelcentrum De Ridderhof binnen, graaide in zijn tas en bedreigde het winkelend publiek.

Tegen een 29-jarige Leidenaar werd een werkstraf van 150 uur geëist. Hij dreigde op het Kooiplein in zijn woonplaats dat daar hetzelfde zou gebeuren als in Alphen.

Een 40-jarige Rotterdammer die medewerkers van de gemeente bedreigde hoorde een werkstraf van zestig uur tegen zich eisen. Een Alphenaar van 39 jaar die de politie belde, met een herhaling van de schietpartij dreigde en bij zijn aanhouding twee agenten verwondde, moet van het OM een werkstraf van honderd uur verrichten. Als ze in hun proeftijd opnieuw de fout in gaan komt daar nog een aantal uur bij.

De tweede zaak die werd aangehouden is die van een 29-jarige Hagenaar. Hij bedreigde de dag na de schietpartij twee agenten in Den Haag met de mededeling dat wat in Alphen was gebeurd, ook met de politie kan gebeuren.

De zaken die woensdag voor de rechter kwamen vormen de tweede themazitting over bedreigingen waarin verwezen wordt naar de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Daar schoot Tristan van der V. in april zes mensen dood voordat hij een eind aan zijn eigen leven maakte.

Vorige week veroordeelde de politierechter al vier personen die direct of via Twitter bedreigingen de wereld in hadden gestuurd, onder wie minderjarigen. Een van de verdachten werd daarbij tot een celstraf van drie maanden veroordeeld.

De uitspraak in de zaken van woensdag wordt over twee weken verwacht. Wanneer de aangehouden zaken weer voor de rechter komen is nog niet bekend.

Charlie Sheen wil terugkeren op tv

TheWrap heeft bevestigd dat Charlie Sheen hoopt terug te keren op tv in een show die is gebaseerd op de Adam Sandler-Jack Nicholson komedie Anger Management uit 2003. In de show zou Sheen een variatie op Nicholsons personage uit de film spelen. 

Joe Roth, de eigenaar van Revolution Studios die de film produceerde, is in onderhandeling met Lionsgate Television over het project. Er zijn echter nog geen gesprekken gaande met toekomstige netwerken die de show zouden willen uitzenden.

In de show zou Sheen een adviseur spelen die patiënten helpt met woedebeheersing. Sheen vertelde TMZ dat hij betrokken zal zijn bij elk aspect van het project. Ook onthulde hij als eerste Roths betrokkenheid bij het project. Lionsgate weigerde om commentaar te geven.

De show zou Sheens eerste full-time tv project worden sinds zijn ontslag bij de populaire sitcom Two and a Half Men. Charlie Sheen verdiende bij het CBS-programma ruim 1,8 miljoen dollar per aflevering, dit maakte hem tot de best betaalde televisieacteur ooit. Sheen werd in maart ontslagen na een hoop interviews met de media waarin hij vertelde over zijn drugsverleden. Ook beledigde hij de producent van de serie, Chuck Lorre, herhaaldelijk. 

Jay-Z opent restaurant in Londen

Jay-Z brengt zijn restaurantketen annex sportbar 40/40 naar Europa. De rapper zet met de Britse voetballer Ashley Cole een eetgelegenheid op in Londen.

Het 40/40-restaurant is de eerste culinaire samenwerking tussen Jay-Z en Cole. "Londen is een van de levendigste en spannende steden in de wereld en de perfecte locatie voor ons bedrijf", zegt Jay-Z in een verklaring tegenover persbureau Reuters. De rapper heeft zin in zijn samenwerking met Cole.

De Chelsea-verdediger is op zijn beurt ook trots op de samenwerking met Jay-Z. "Ik ben met zijn muziek opgegroeid." De bedoeling is dat vooral kansarme jongeren een baan krijgen in het restaurant.

De rapper heeft in Amerika al een aantal restaurants. De 40/40-keten is onder meer te vinden in New York, Las Vegas, en Atlantic City. Jay-Z is ook bezig met vestigingen in Tokyo en Macau. De term 40/40 komt uit de honkbalwereld.


Jay-Z opent restaurant in Londen (Foto: Novum)

Bende mensenhandelaren ontmanteld

De Italiaanse autoriteiten hebben een bende mensenhandelaren ontmanteld, die migranten onder levensgevaarlijke omstandigheden Europa binnensmokkelde. In steden in heel Italië, waaronder Rome, Milaan en Bologna, zijn huiszoekingen verricht. De autoriteiten hebben voor 35 personen arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De migranten die de bende Europa binnensmokkelde, kwamen overwegend uit Afghanistan, Iran en Irak. Vaak zaten ze opeengepakt in busjes, verstopt in vrachtwagens of opgeborgen achterin vrachtcontainers. Via het zuidoosten van Italië, Griekenland of Turkije werden ze overgebracht naar steden in het noorden van Italië, vanwaar ze naar België, Duitsland en andere steden in het noorden van Europa werden vervoerd.

Hof India eist curator voor tempelschatten

Er moet een curator worden aangesteld om de schatten die onlangs in een hindoetempel in het zuiden van India werden gevonden te beschermen en te conserveren. Dat heeft de hoogste rechtbank van India woensdag besloten. Het hof bepaalde tevens dat alle schatten gefotografeerd en op film vastgelegd moeten worden.

De schat, bestaande uit onder andere gouden munten, juwelen en met edelstenen ingelegde standbeelden, werd onlangs ontdekt in de zestiende-eeuwse Sree Padmanabhaswamy-tempel in de stad Kerala. De waarde van de schatten wordt geschat op ruim vijftien miljard euro.

De tempel, opgedragen aan de hindoegod Vishnu, werd in de zestiende eeuw gebouwd door de maharadja's die heersten over het toenmalige koninkrijk Travancore. Het beheer van de tempel was sindsdien in handen van de nazaten van deze koninklijke familie.

Vijf van de zes kamers in de tempel zijn tot nu toe geopend. De zesde kamer is afgesloten met een stalen deur. De verwachting is dat het hof later besluit deze deur open te laten snijden.


Hof India eist curator voor tempelschatten (Foto: Novum)

Harder rijden op nog eens vier wegen

Vanaf donderdag mogen automobilisten op nog eens vier wegen het gaspedaal dieper intrappen. Op delen van de A17, A32, A37 en A58 mag voortaan 24 uur per dag 130 kilometer per uur worden gereden. In totaal zijn er nu acht proeftrajecten waar de maximumsnelheid is verhoogd. Voorlopig blijft het hierbij.

Op delen van de A2, A6, A7 en A16 mag al langer 130 worden gereden. Op 1 maart startte de proef met het traject op de A7 bij de Afsluitdijk. Sinds 17 mei mag op de A6 buiten de spits 130 km per uur worden gereden. Op de A2 en A16 wordt de snelheid sinds 31 mei verhoogd als de verkeersdrukte dat toelaat.

De hogere maximumsnelheid was een afspraak uit het regeerakkoord. Uiteindelijk moet de snelheid op ruim een derde van de wegen omhoog naar 130 kilometer per uur. Om dat te kunnen doen wil minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) wel eerst weten wat de effecten zijn op de doorstroming, milieu en verkeersveiligheid. Rijkswaterstaat doet daar momenteel onderzoek naar. In het najaar neemt Schultz vervolgens een besluit.

Mansell FIA-steward op Silverstone

Nigel Mansell zal komend weekend op Silverstone de FIA-stewards bij gaan staan. De Brit won op zijn thuisbaan driemaal en zal nu voor het eerst helpen om het Formule 1-weekend op een goede manier te laten plaatsvinden.

Mansell heeft in de Formule 1 aan 191 races deelgenomen en 31 zeges geboekt. Zijn grootste triompf kwam in 1992 toen hij met de Williams wereldkampioen werd. Ook won hij dat jaar zijn thuisrace, evenals in de jaren 1986 en 1987 toen hij beide keren als tweede in de titelstrijd eindigde.

Hof VS: direct eind aan 'Don't ask, don't tell'

Een Amerikaans hof van beroep heeft woensdag bepaald dat de Amerikaanse regering direct een eind moet maken aan het handhaven van het 'Don't ask, don't tell'-beleid, de wet die het homoseksuele militairen verbiedt openlijk voor hun geaardheid uit te komen. Nu de Amerikaanse regering heeft geconcludeerd dat het beleid indruist tegen de grondwet, is het niet langer geoorloofd de handhaving van het homobeleid door te zetten.

Een lagere rechtbank bepaalde vorig jaar dat het verbod ongrondwettig was. De Amerikaanse regering ging tegen deze uitspraak in beroep. Het hof van beroep bepaalde destijds dat het 'Don't ask, don't tell'-beleid gehandhaafd bleef zodat de regering tijd had om over de kwestie na te denken.

De Amerikaanse Senaat stemde vorig jaar december in met het schrappen van de omstreden wet. Woensdag draaide het hof de uitspraak terug. "De regering kan niet langer voldoen aan de eisen voor de instandhouding", aldus de rechtbank.

Wanneer het beleid nu precies wordt afgeschaft is niet duidelijk. Een van de advocaten die streed voor afschaffing van het verbod waarschuwde homoseksuele militairen wel, niet gelijk naar buiten te treden over hun geaardheid.

Het KNMI moet blijven

VVD-kamerlid Rene Leegte wil het KNMI opheffen. Je moet maar durven als kamerlid waar nog nooit iemand van gehoord heeft, om het op te nemen tegen een overbekend instituut als het KNMI. Leegte heeft dan ook een ernstige beschuldiging in petto; het KNMI zou niet onafhankelijk zijn. Wat hem dwarszit is dat het KNMI, net als bijna alle andere serieuze en ter zake kundige klimaatonderzoekers voorlopig focust op de theorie dat de opwarming van de aarde een gevolg is van een toename van het broeikaseffect door het stijgende gehalte aan CO2 in de atmosfeer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.